Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Γυναικοκτονία, όρος που καθιερώνεται

Posted by sarant στο 23 Ιουνίου, 2021


Απολογήθηκε χτες ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος, ο καθ’ ομολογίαν δράστης της αποτρόπαιης γυναικοκτονίας στα Γλυκά Νερά, της πολύκροτης αυτής υπόθεσης που δίκαια έχει αιχμαλωτίσει την προσοχή της κοινής γνώμης.

Όπως φαίνεται, αφού στραγγάλισε την εικοσάχρονη γυναίκα του, σκότωσε τον σκύλο της οικογενειας, έφερε το μωρό τους και το απίθωσε πλάι στο πτώμα και μετά δέθηκε κι ο ίδιος ώστε να σκηνοθετήσει ληστεία μετά φόνου -και τότε κάλεσε την αστυνομία. Προηγουμένως, ώρες πριν από το φονικό, είχε αφαιρέσει τις κάρτες μνήμης από τις κάμερες του σπιτιού, κάτι που συντριπτικά αποδεικνύει προμελέτη.

Στους αστυνομικούς που έσπευσαν ανταποκρινόμενοι στην έκκλησή του, είπε ότι είχαν μπει στο σπίτι τους τρεις ληστές που μιλούσαν σπαστά ελληνικά και ότι αυτοί σκότωσαν την εικοσάχρονη Καρολάιν επειδή φώναζε για το παιδί της.

Το σενάριο του πιλότου έπασχε σε πολλά. Το κινητό του τηλέφωνο έδειξε ότι μετακινιόταν την ώρα που θα έπρεπε να είναι δεμένος. Το βιομετρικό ρολόι της δολοφονημένης έδειξε ότι ο στραγγαλισμός έγινε ενώ κοιμόταν και σε άλλη ώρα από την υποτιθέμενη. Η ιατροδικάστρια πρόσεξε αμέσως ότι τα σημάδια από τα σχοινιά στα χέρια και τα πόδια του δεν αντιστοιχούσαν σε πολύωρο σφιχτό δέσιμο, παρόλο που οι αστυνομικοί που μπήκαν στον χώρο έλυσαν τον πιλότο χωρίς να τον φωτογραφίσουν δεμένο.

Φαίνεται λοιπόν περίεργο πώς τέτοιες οφθαλμοφανείς αντιφάσεις δεν έγιναν νωρίτερα αντιληπτές και δεν έστρεψαν νωρίτερα τον προβολέα στον 32χρονο πιλότο. Διότι βέβαια επί σαράντα μέρες μετά το συμβάν διαβάζαμε αισιόδοξες διαρροές, ότι επίκειται η σύλληψη των τριών δολοφόνων, ότι η αστυνομία έχει «κατά 80%» ταυτοποιήσει τον ένα, ακόμα και το πρωί του μνημοσύνου της Καρολάιν ότι «στο στόχαστρο των αρχών βρίσκονται τρία άτομα αλβανικής καταγωγής».

Πέρα από το ξενοφοβικό μίσος που καλλιεργούσαν αυτές οι διαρροές, ένας άτυχος Γεωργιανός όχι απλώς συνελήφθη ως ύποπτος αλλά και, σύμφωνα με τη μαρτυρία του, βασανίστηκε για να ομολογήσει (ναι, τέτοια πράγματα δεν γίνονται σε ευρωπαϊκή χώρα): «Τέσσερις μέρες με είχαν δεμένο σε μια καρέκλα. Με χτυπούσαν άσχημα, ζαλιζόμουν κ όταν κουραζόταν ο ένας, συνέχιζε ο άλλος. Δεν με ρωτούσαν τίποτα, μόνο μου έλεγαν να ομολογήσω ότι σκότωσα την κοπέλα. Δεν ήξερα για ποια κοπέλα μιλούσαν. Μου έλεγαν, εσύ τη σκότωσες». (Αν είναι ακριβής η καταγγελία, αναρωτιέμαι τι θα γινόταν αν ο άτυχος Γεωργιανός δεν άντεχε και ομολογούσε…)

Βέβαια, θα μπορούσε ο Μπάμπης να θεωρείται εξαρχής ύποπτος και όλες αυτές οι διαρροές να είναι σκόπιμες για να τον αποκοιμίσουν. Ωστόσο, ο συνήθως πληροφορημένος δημοσιογράφος Βασ. Λαμπρόπουλος μεταφέρει άλλη εικόνα, αφού: «αρμόδιοι παράγοντες δήλωναν «ότι με τον Μπάμπη δεν υπάρχει κανένα θέμα, πιστεύουμε την κατάθεση του, δεν υπάρχει σκηνοθεσία και ψάχνουμε να βρούμε τους κακοποιούς». Υποστηρίζοντας ακόμη ότι «υπάρχει πολυετής εμπειρία σε στελέχη της ΕΛ.ΑΣ που θα εντόπιζαν αμέσως αν ο πιλότος έλεγε ψέματα. Κι αφού αυτοί έρχονταν σε επαφή μαζί του για πολλές ώρες».» Ίσως κάποιες υπηρεσίες να είχαν πιστέψει το παραμύθι του πιλότου και κάποιες άλλες όχι, πάντως αυτά κι αυτά έχουν δημιουργήσει σε πολλούς την εντύπωση ότι ο νεαρός πιλότος είχε (ή έχει) γερές πλάτες, που προσπάθησαν να τον προστατέψουν.

Το βέβαιο είναι ότι, μόλις ομολόγησε ο Αναγνωστόπουλος, και μαθεύτηκε ότι την Καρολάιν δεν την σκότωσαν ληστές που μιλούσαν σπαστά ελληνικά αλλά ο σύζυγός της, ο Έλληνας εύπορος επιτυχημένος σύζυγός της, ως διά μαγείας σταμάτησαν οι αναφορές στον «εικοσάχρονο άγγελο» που τόσο βάναυσα δολοφονήθηκε πλάι στη μικρή του κόρη.

Αντίθετα, πολλοί άρχισαν να ρίχνουν μερίδιο ευθύνης στο θύμα. Είτε με τη μπρουτάλ ιταμότητα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης («η δύστροπη αγγλοφιλιππινέζα που δεν ήξερε να κρατήσει το σπίτι της») είτε με την εκλεπτυσμένη παντοδυναμία των μεγάλων τηλεοπτικών σταθμών, που έδωσαν στη δημοσιότητα επιλεγμένα αποσπάσματα από το ημερολόγιο της Καρολάιν, κατά παράβαση κάθε δεοντολογίας, αποσπάσματα που την παρουσίαζαν νευρική και βίαιη, με τίτλους όπως «τον απειλούσε με διαζύγιο». Και το αποκορύφωμα ήταν η δικαιολογία που επιστράτευσε η Ιωάννα Μάνδρου, ότι ο πιλότος ναι μεν σκότωσε την Καρολάιν, αλλά η συγκρότησή του δεν του επέτρεψε να την τεμαχίσει!

Αλλά εμείς είμαστε γλωσσικό ιστολόγιο και λεξιλογούμε. Οπότε, ανάμεσα στα πάρα πολλά ενδιαφέροντα αυτής της πολύκροτης υπόθεσης, είναι και ένα γλωσσικό θέμα: η χρήση του όρου «γυναικοκτονία» για το συγκεκριμένο έγκλημα και η οργισμένη αντίθεση αρκετών στη χρήση αυτού του όρου.

Το συνηθισμένο επιχείρημα, που ακούστηκε και πάλι, ήταν: Γιατί γυναικοκτονία και όχι ανθρωποκτονία; Δεν είναι άνθρωποι οι γυναικες;

Βέβαια αυτό μάλλον σόφισμα είναι παρά επιχείρημα, θυμίζει δε το αντίστοιχο των τραμπικών στην Αμερική, που αντιπαραθέτανε στο Black Lives Matter το αντισύνθημα All Lives Matter.

Καλά απάντησε σε αυτό ο συγγραφέας Αύγουστος Κορτώ:

Για όσους δεν αντιλαμβάνονται τον όρο ‘γυναικοκτονία’, κι αντιπροτείνουν την ‘ανδροκτονία’, ίσως χρειάζονται όντως κάποιες εξηγήσεις.

Τις ίδιες εξηγήσεις έχω δώσει σε ανθρώπους που αναρωτιόντουσαν για ποιον λόγο δεν διοργανώνονται ‘Straight Pride’ σε αντιστοιχία με τα ‘Gay Pride’. (Στην Αμερική, άτομα με παρόμοιες αγωνίες οργίζονται που δεν λέμε ‘White Lives Matter’ κατά το ‘Black Lives Matter’).

Οι γλωσσικοί όροι, τα κοινωνικά φαινόμενα και τα έθιμα προκύπτουν ως απόρροια συγκεκριμένων, μακραίωνων κοινωνικών τάσεων και παγιωμένων εθίμων.

Εθιμική λοιπόν, και μακραίωνη, ήταν (και παραμένει) η οργή, η βία, η περιθωριοποίηση, και η συστηματική κακοποίηση (που μπορεί να φτάσει ως και τον φόνο) που ασκείται σε διαχρονικά καταδυναστευμένες, ευάλωτες ομάδες.

Στις γυναίκες, στα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, σε συγκεκριμένες φυλετικές ομάδες, ως αντανάκλαση της παραδοσιακής υπεροχής της άρχουσας τάξης (στην περίπτωση των μαύρων στις ΗΠΑ, οι διακρίσεις σε βάρος τους απ’ την αστυνομία και όχι μόνο είναι κοινωνικός και ιστορικός αντίλαλος της φρίκης της δουλείας).

Όταν η κοινωνική ομάδα στην οποία ανήκεις είναι η κρατούσα – η ενσάρκωση της πατριαρχίας, φερ’ ειπείν – και δεν υφίστασαι διαχρονικά διακρίσεις, ανισονομίες, χλεύη και αγριότητα, βρίσκεσαι, κι ας μην το αντιλαμβάνεσαι, σε προνομιακή θέση.

Κι αυτοί που χρήζουν προστασίας κι υποστήριξης είναι, μοιραία, αυτοί που δεν απολαμβάνουν προνόμια σαν τα δικά σου.

Επομένως, είσαι τυχερός που δεν χρειάζεται ειδικός όρος για το κοινωνικό σου σύνολο: πάει να πει ότι εσύ, κι άνθρωποι σαν εσένα, δεν θυματοποιούνται κάθε μέρα με τον αγριότερο τρόπο.

Άλλοι προσπάθησαν, όπως και παλιότερα, να κάνουν πλάκα με τον τάχα ανύπαρκτο όρο «γυναικοκτονία». «Δηλαδή αν σκοτώσω γκόμενο θα το πούμε γκομενοκτονία;» ή, όπως το τράβηξε ο, κατά δήλωσή του, κωμικός Σίλας Σεραφείμ:

Μολις διεπραξα #κεφτεδοκτονια με #σαλατοκτονια και παραλληλη #μπυροκτονια. Τελειωνω με #πεπονοκτονια και παω για λιγη ξαπλα.

Άλλοι, όπως ο αρθρογράφος Σάκης Μουμτζής, νόμισαν ότι βρήκαν το αδύνατο σημείο στην επιχειρηματολογία όσων χρησιμοποιούν τον όρο:

Όπως θα έχετε αντιληφθεί γυναικοκτονία έγινε όταν ο δράστης αποκαλύφθηκε πως ήταν λευκός και Ελληνας. Πιο μπροστά έφταιγε ο Χρυσοχοϊδης.

Δυο μέτρα και δυο σταθμά θέλησε να διαγνώσει και ο βουλευτής Κ. Μπογδάνος:

Ας υποθέσουμε ότι δεχόμαστε τα επιχειρήματα υπέρ της χρήσης της λέξης «γυναικοκτονία». Μπορούν να εξηγήσουν οι υπέρμαχοί της, γιατί εδώ, όπου ο δολοφόνος ήταν Πακιστανός, δεν την έκαναν σημαία, ούτε χάλασαν τον κόσμο; Όχι. Διότι έχουν δύο μέτρα και σταθμά.

Οι δυο παραπάνω τοποθετήσεις εύκολα αντικρούονται. Προφανώς το έγκλημα στα Γλυκά Νερά «έγινε γυναικοκτονία» μόνον όταν ομολόγησε ο σύζυγος. Διότι δεν είναι «γυναικοκτονία» η κάθε ανθρωποκτονία που έχει θύμα γυναίκα. Αν μια γυναίκα βρει τον θάνατο σε ληστεία, δεν είναι γυναικοκτονία. Αν κάποιος σκοτώσει τη γειτόνισσά του επειδή έχουν κτηματικές διαφορές, δεν έχουμε γυναικοκτονία. Γυναικοκτονία είναι ο φόνος της γυναίκας επειδή είναι γυναίκα και λόγω του κοινωνικού της ρόλου. Ο φόνος της Καρολάιν από τον Μπάμπη, ο φόνος της Ελένης Τοπαλούδη από τους βιαστές της, οι φόνοι «για λόγους τιμής». Ο φόνος της γυναίκας-κτήματος που θέλει να φύγει από μια τοξική σχέση.

Έτσι, δεν ήταν γυναικοκτονία ο φόνος της 57χρονης στα Φιλιατρά, τον οποίο επικαλέστηκε ο Κ. Μπογδάνος. Είναι ανθρωποκτονία, πιθανότατα ειδεχθής, που έτυχε να έχει θύμα μια γυναίκα, όπως θα ήταν ανθρωποκτονία ο υποτιθέμενος φόνος της Καρολάιν από τους υποτιθέμενους ληστές στα Γλυκά Νερά.

Κάποιοι άλλοι, ίσως πιο έξυπνοι, αντιλαμβανόμενοι ότι ο όρος έχει αρχίσει να καθιερώνεται, προσπάθησαν να κάνουν μια διαφοροποίηση: «Η γυναικοκτονία αφορά τις μουσουλμανικές κοινωνίες, όπου η θέση της γυναίκας είναι υποδεέστερη. Όχι την Ευρώπη ή τον δυτικό κόσμο». Σόφισμα βεβαίως, διότι ο όρος είναι διεθνής, femicide στα αγγλικά, femicide ή féminicide στα γαλλικά, femicidio/feminicidio στα ισπανικά και χρησιμοποιείται κατά κόρον στις δυτικοευρωπαϊκές χώρες.

Όσο για την δυσεξήγητη ένταση με την οποία πολλοί εκδηλώνουν την αντίθεσή τους στη χρήση του όρου «γυναικοκτονία», θα μεταφέρω εδώ ένα σχόλιο που έκανε στο ιστολόγιό μας ο φίλος μας ο Π2 επειδή πιστεύω ότι είναι πολύ εύστοχο:

Έχω μια ειλικρινή απορία για όσους αρνούνται κατηγορηματικά τη χρησιμότητα του όρου γυναικοκτονία. Έστω ότι είναι ανακριβές (δεν είναι, αλλά έστω ότι είναι) να δίνουμε έμφαση στον έμφυλο χαρακτήρα πολλών εγκλημάτων. Τι τους χαλάει; Τι ζόρι τραβάνε ακριβώς; Αν ένα χρώμα δεν το θεωρώ βεραμάν αλλά γαλάζιο, θα πω «σαχλαμάρες λέτε, δεν έχει νόημα να το λέμε βεραμάν, ένα απλό γαλάζιο είναι». Δεν θα κηρύξω τζιχάντ στα ΜΚΔ όμως εναντίον του όρου βεραμάν, κατηγορώντας όσους τον χρησιμοποιούν για πολιτική ατζέντα.

Άραγε είναι σε θέση να προβούν στην αναγκαία ενδοσκόπηση του τι σημαίνει η βιαιότητα της αντίδρασής τους στον όρο αυτόν;

Αλλά στα ΜΚΔ δύσκολα μπορεί να συνεννοηθεί κανείς. Το διαπίστωσα κι εγώ όταν, αναφέροντας την περίπτωση της Βαλερί Μπακό, που δικάζεται επειδή σκότωσε τον πατριό της και μετέπειτα σύζυγό της που την κακοποιούσε επί πολλά χρόνια, ανέφερα ότι δεν είναι μοναδική η περίπτωσή της. (Πράγματι, έκθεση του ΠΟΥ αναφέρει ότι women killing their male intimate partners often act in self-defence following ongoing violence and intimidation). Οπότε, με κατηγόρησαν ότι λέω ανακρίβειες, διότι «δεν είναι όλες οι γυναίκες δολοφόνοι ανδρών θύματα κακοποίησης», λες και ισχυριζόμουν κάτι τέτοιο.

Παρατηρώ όμως ότι ο όρος «γυναικοκτονία» χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο. Μου λένε ότι τον χρησιμοποίησαν και μεγαλοδημοσιογράφοι (π.χ. ο Ευαγγελάτος), ενώ ευχάριστη έκπληξη ήταν όταν είδα τη Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής & Ισότητας των φύλων της Νέας Δημοκρατίας να χρησιμοποιεί τον όρο σε ανακοίνωσή της στο Φέισμπουκ.

Και γεννιέται το ερώτημα, ποιος εκφράζει το κυβερνητικό κόμμα -οι αρθρογράφοι και βουλευτές που έχουν αποδυθεί σε ιερό αγώνα για να πείσουν ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ο όρος «γυναικοκτονία» (για παράδειγμα ο Μπογδάνος, εδώ) ή η Γραμματεία Ισότητας που τον χρησιμοποιεί; Ή και οι δυο, αφού σε ένα μεγάλο κόμμα, πολυσυλλεκτικό, είναι αναπόφευκτες οι διαφορές απόψεων;

Αλλά το ουσιαστικό είναι πως ο όρος καθιερώνεται κι ας κρώζουν οι μπογδάνοι. Και μακάρι μέσα στο κυβερνητικό κόμμα να επικρατήσουν οι απόψεις εκείνες και το κλίμα εκείνο που θα αποβάλει την αλτ-ράιτ ρητορική. Αλλά αυτό δεν θα γίνει αύριο.

 

210 Σχόλια to “Γυναικοκτονία, όρος που καθιερώνεται”

  1. Λεύκιππος said

    Καλημέρα παρ ολ αυτά

  2. rizes said

    ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΕ ΤΑ ΦΛΟΓΙΣΜΕΝΑ ΜΑΤΙΑ

    ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΕ ΤΑ ΦΛΟΓΙΣΜΕΝΑ ΜΑΤΙΑ

  3. Καλημέρα,
    Μια καλή ένδειξη ότι ο όρος καθιερώνεται είναι ότι ακόμα και άτομα του κεντροδεξιού/φιλελεύθερου χώρου, που πριν από ένα-δυο χρόνια ειρωνεύονταν και παρομοίαζαν τον όρο με το «παιδί και κορίτσι» τώρα πλέον τον έχουν υιοθετήσει (χωρίς κάποια αυτοκριτική για τα προηγούμενα σχόλια τους, αλλά ας μην τα θέλουμε όλα).
    Όσο για το ποιος εκφράζει το κυβερνών κόμμα, φυσικά και η επίσημη άποψη έχει μεγαλύτερη βαρύτητα. Οι υπόλοιποι απλά μιλούν στο ακροατήριό τους, και γίνονται ανεκτοί για ψηφοθηρικούς λόγους.

  4. nikiplos said

    Για την υπόθεση, πιστεύω πως ο Μπάμπης είχε πλάτες, οι οποίες καθοδήγησαν εξαρχής τις αρχές σε επιτρεπόμενες κινήσεις ως συνήθως γίνεται. «Βρείτε έναν κάφτε τον». Ο Γεωργιανός δεν απάντησε «θα το σκεφτώ» γιατί δεν ήξερε καλά ελληνικά, αλλά γιατί προφανώς του προτάθηκε επίσημα να αναλάβει το έγκλημα.

    Από την πρώτη στιγμή, τα ξένα μέσα όμως στοχοποιούσαν τον πιλότο. Ο πατέρας της νεκρής έδωσε συνέντευξη σε αγγλικές εφημερίδες, γίναμε ρόμπα ξεκουμπωτέα και υπήρξαν προφανώς πιέσεις έξωθεν. Απασφάλισε βάσει αυτών και η Αγγέλω και ο Κατερινόπουλος, που καθότι έμπειρος αλλά μη πιασμένος, εξαρχής υποπτεύθηκε τον μπάμπη. Μετά οι πιέσεις ήταν μεγάλες για να το κλείσουν «όμορφα» οπότε αναγκάστηκαν να προβούν στην σύλληψη και ομολογία του μπάμπη, προφανώς με άλλη συμφωνία κάτω από το τραπέζι, του στυλ: «θα περάσεις καλά στις φυλακές και σε 10 χρονάκια θα βγεις».

    Πιστεύω ακράδαντα πως αν η Καρολάϊν δεν ήταν βρετανίδα υπήκοος και αν δεν υπήρχε (για λόγους που δεν γνωρίζω) ενδιαφέρον από την Βρετανία, σήμερα θα βρίζαμε τους κακούς Γεωργιανούς, πολλοί εκ των οποίων δεν είναι μπουμπούκια εδώ που τα λέμε.

    Αν η ΕΛΑΣ δεν είχε από την αρχή καθοδηγηθεί, έστω διατηρώντας την αμερόληπτη λογική (όλοι ύποπτοι), θα παρακολουθούσε τον μπάμπη, τα τηλέφωνα κλπ και:
    -θα τον είχε βρει να πετάει τα κοσμήματα (αν λέει αλήθεια το σίχαμα)
    -θα είχε πιάσει τηλεφωνήματα που θα τον έκαιγαν
    κ.α,
    Αντί αυτού όμως η ΕΛΑΣ έψαχνε κακούς αλλοδαπούς ληστές, σύμφωνα με το στερεότυπο που προφανώς οι γερές πλάτες συμβούλευσαν τον μπάμπη να πράξει.

  5. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    4 Δεν είδα συνέντευξη του πατέρα σε αγγλικά μέσα, θα με ενδιέφερε λινκ.

  6. Babis said

    Να επισημάνω ότι το ο απαρηγόρητος σύζυγος του θύματος είναι ο 32χρονος πιλότος, ενώ ο στυγερός δολοφόνος είναι ο Μπάμπης.
    Αξιοκατάκριτη διάκριση πέραν του ότι ο Μπάμπης αποκλείεται να είναι δολοφόνος 😛
    Συνεχιζεται …

  7. sarant said

    6 Ο αντιμπαμπισμός δεν θα περάσει!

  8. Τελικά, τι σημαίνει γυναικοκτονία; Δολοφονία της συζύγου; Δυστυχώς η λέξη συζυγοκτονία δεν είναι σαφής.

  9. atheofobos said

    Διότι δεν είναι «γυναικοκτονία» η κάθε ανθρωποκτονία που έχει θύμα γυναίκα. Αν μια γυναίκα βρει τον θάνατο σε ληστεία, δεν είναι γυναικοκτονία. Αν κάποιος σκοτώσει τη γειτόνισσά του επειδή έχουν κτηματικές διαφορές, δεν έχουμε γυναικοκτονία. Γυναικοκτονία είναι ο φόνος της γυναίκας επειδή είναι γυναίκα και λόγω του κοινωνικού της ρόλου.

    Νομίζω πως η παραπάνω πρόταση καλύπτει πλήρως τι σημαίνει ο όρος γυναικοκτονία εννοιολογικά.

    Η απορία που έχω είναι αν οι πιλότοι πριν να πάρουν άδεια εξετάζονται από ψυχίατρο.
    Το ερώτημα μου πρόεκυψε όταν τον άκουσα χθές να λέει, καθώς τον πήγαιναν στα δικαστήρια: Άντε να τελειώνουμε να μπούμε στην φυλακή για να ασχοληθώ με το παιδί!

  10. sarant said

    8 Οχι μόνο της συζύγου. Και της πρώην, και της φίλης, και σε βιασμό, και για «λόγους τιμής»….

  11. phrasaortes said

    8. Όπως το καταλαβαίνω, η συζυγοκτονία είναι υποκατηγορία των γυναικοκτονιών. Τα θύματα μπορεί να είναι σύζυγοι, φιλενάδες αλλά και γυναίκες με καμμία σχέση με τον δράστη, οι οποίες δολοφονήθηκαν λόγω του φύλου τους.

  12. Πέπε said

    8

    Όχι της συζύγου – βλ. παράδειγμα Τοπαλούδη. Και ο όρος γυναικοκτονία έχει προβλήματα ασάφειας, γιατί φυσικά είναι πολύ εύλογο να τον πάρει κανείς ως «φόνο οποιασδήποτε γυναίκας από οποιονδήποτε θύτη» και να διαμαρτυρηθεί, ακόμη και καλόπιστα ενδεχομένως.

    Ως έννοια είναι επιβεβλημένο να καθιερωθεί (στη συνείδησή μας). Ως λέξη, αν καθιερωθεί, θα είναι από τη χρήση, όχι από την εγγενή της επάρκεια που ομολογουμένως είναι μικρή – αλλά υπάρχει καλύτερη λέξη; και αν ναι, έχει ακουστεί καθόλου;

    (Υποθέτω ότι ακόμη και τη σύζυγό του θα μπορεί κανείς να σκοτώσει χωρίς να πρόκειται για γυναικοκτονία. Αν πρόκειται λ.χ. για κληρονομικά, ασφαλιστικά κλπ. ζητήματα…)

  13. aerosol said

    #4 & 5
    Η πρώτη συνέντευξη τον γονιών της κοπέλας βλέπω πως έγινε μετά την σύλληψη του δολοφόνου, στην Daily Mail.

  14. spyridos said

    9
    «Η απορία που έχω είναι αν οι πιλότοι πριν να πάρουν άδεια εξετάζονται από ψυχίατρο.»

    Στις μεγάλες αεροπορικές σίγουρα αλλά κι εκεί τους ξεφεύγουν κάποιοι
    https://en.wikipedia.org/wiki/Germanwings_Flight_9525

    «Άντε να τελειώνουμε να μπούμε στην φυλακή για να ασχοληθώ με το παιδί!»
    Σε αυτό έχει δίκιο. Το αργότερο 2028 θα είναι έξω ΜΕ το παιδί στο σπίτι του.
    Αν έχει τις άκρες (που τις έχει) θα είναι για 50% έξω μέσα σε δυό χρόνια. Με διάφορες άδειες κτλ.

  15. Pedis said

    Έβαλα το ίδιο προχτές και αντιπαραπροχτές, να το κάνω και τώρα:

    Femicide := “the misogynous killing of women by men motivated by hatred, contempt, pleasure, or a sense of ownership over women, rooted in historically unequal power relations between women and men”.

    —–

    Femicide: General definition

    Killing of women and girls because of their gender, which can take the form of, inter alia:

    – the murder of women as a result of intimate partner violence;

    – the torture and misogynist slaying of women
    killing of women and girls in the name of “honour”;

    – targeted killing of women and girls in the context of armed conflict;

    – dowry-related killings of women;

    – killing of women and girls because of their sexual orientation and gender identity;

    – the killing of aboriginal and indigenous women and girls because of their gender;

    – female infanticide and gender-based sex selection foeticide;

    – genital mutilation related deaths;
    accusations of witchcraft;

    -and other femicides connected with gangs, organized crime, drug dealers, human trafficking and the proliferation of small arms.

    https://eige.europa.eu/thesaurus/terms/1128

  16. nikiplos said

    Και μια χαζή απορία που έχω προς τη συλλογική σοφία του ιστολογίου.
    Λέμε: «στην περίπτωση που θα υπάρξουν τυχόν ενστάσεις»
    γιατί όχι τυχούσες ενστάσεις?

  17. Κιγκέρι said

    Οι όροι «έγκλημα τιμής» και «έγκλημα πάθους» κατά κάποιον τρόπο δικαιολογούν τον δράστη, ο όρος «γυναικοκτονία» όχι, άρα καλώς καθιερώνεται.

  18. Νέο Kid Al Afrikii said

    Αν οι ψυχίατροι μπορούσαν να προβλέψουν ποιος θα σκοτώσει και ποιος όχι, θα είχαμε ήδη minority reports… (μπρρ…)

  19. Κιγκέρι said

    6 : Μπάμπη, ν’ αλλάξεις όνομα, Μπάμπη να μη σε λένε! 🙂

  20. nikiplos said

    5@ δεν συγκράτησα δυστυχώς. Προχθεσινά υπάρχουν στην Daily Telegraph, αλλά νομίζω πως μέχρι και η Sun είχε γράψει.

  21. Babis said

    Μέχρι σήμερα ο όρος γυναικοκτονία μου φαινόταν μια χαρά στα πλαίσια της ποικιλίας στον λόγο αλλά μετα το σημερινό άρθρο θα τον αποφεύγω στο μέλλον.
    Συγνώνη Νίκο που θα γίνω ωμός, αλλά δείχνει απουσία επιχειρημάτων η σύγκριση με τον Τραμπ.
    Είναι κλασικό τρυκ σε διαξιφισμούς, ή συμφωνείς με αυτο που λέω ή συγκαταλέγεσαι στους Τραμπιστές, ακροδεξιούς, φασίστες και ότι άλλο.
    Από σένα περίμενα λεξιλογικά επιχειρήματα και όχι … Δεν θα πω τα υπόλοιπα που σκέφτομαι.
    Πιστεύω ότι τέτοια ένταση στους έμφυλους διαχωρισμούς προκαλεί περισσοτερο κακό από καλό αφου συντηρεί το δίπολο ανδρας γυναίκα.
    Αφού η όποια λεξιλογική σου άποψη χάθηκε μέσα σε ένα σύνεφο από χαρακτηρισμούς, θα κάνω εγώ μια προσπάθεια και κάθε αντίρρηση δεκτή.
    Αν και όπως είπα το γυναικοκτονία ήταν μια χαρά στα πλαίσια της γλωσσικής ποικιλίας (της οποίας είμαι μεγάλος οπαδός) δεν είναι πολύ σαφής αφού γυναίκα δεν είναι μόνο η σύζυγος ή είναι; Από την άλλη όταν λέμε συζυγοκτονία είναι σαφέστατη αν και χωρίς τα συμφραζόμενα δεν μπορούμε να καταλάβουμε ποιός είναι ο δράστης και ποιος το θύμα.
    Εντάξει ξέρω ότι η προσπάθεια μου δεν διεκδικεί βραβείο αλλά είμαι σίγουρος ότι είναι καλύτερη από το άρθρο.
    Νίκο συγνώμη και πάλι για το ύφος μου, αλλά από την άλλη το ότι ασχολήθηκα να τα γράψω αυτα είναι γιατί μετά από τόσα χρόνια που σε παρακολουθώ, ξέρω ότι είσαι πολύ καλύτερος από αυτό.

  22. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    Και μια καλή, πρόσφατη εξέλιξη.
    https://www.topontiki.gr/2021/05/09/i-melek-ipek-grafi-istoria/

    16# Εδώ το «τυχόν» λειτουργεί ως επίρρημα αν δεν κάνω λάθος.

  23. Κουνελόγατος said

    Με αφορμή τη γυναικοκτονία και κατόπιν τον βιασμό στα Πετράλωνα, άρχισαν πάλι οι γνωστές κορόνες (εκπορευόμενες από τον Μπατριωτικό χώρο ως συνήθως, μη συγχέετε τους Μπατριώτες με τους Πατριώτες). Χθες, είχα δυστυχώς έναν τέτοιο διάλογο με 5-6 άτομα ταυτόχρονα, μέχρι που δεν το πάλευα πλέον. Το θέμα είναι πως οι περισσότεροι από αυτούς (και άλλοι που δεν πήραν θέση), είναι πίστευα καλοί άνθρωποι… Αλλά να που κάνουμε και λάθος εκτιμήσεις.

  24. Πέπε said

    16
    Μα έτσι κι αλλιώς περισσεύει. Στην περίπτωση που θα υπάρξουν ενστάσεις. Αρκεί. Και σε ακόμη πιο στρωτά ελληνικά, στην (ή «σε») περίπτωση ενστάσεων.

  25. Το ζήτημα είναι τόσο προφανές και πανάρχαιο που δημιουργεί το ερώτημα γιατί δεν δημιουργήθηκε ο όρος από καιρό.
    Η Ιφιγένεια, η γυναίκα του πρωτομάστορα (και όχι ο γιος ή αδελφός του), οι άλλες δύο αδελφές της γυναίκας του πρωτομάστορα («…η μια έκτισε τον Δούναβη κι άλλη τον Ευφράτη…», η γυναίκα του Μενούση («…κι ο Μενούσης, μεθυσμένος πάει την έσφαξε…», η Στέλλα του Κακογιάννη είναι ένα μικρό δείγμα της ανοχής που δείχνει ανέκαθεν η κοινωνία στην θανάτωση της γυναίκας.
    Γυναικοκτονία διαπράττουν και οι λιμπρετίστες, που στο τέλος «σκοτώνουν» σχεδόν όλες τις οπερετικές ηρωίδες τους (Κάρμεν, Ριγκολέτο, Μανόν Λεσκώ, Λαίδη Μάκβεθ του Μτσενσκ κλπ) ανταποκρινόμενοι προφανώς στην αντίληψη ότι ο θάνατος αυτών, και όχι των ανδρών, είναι αποδεκτός και αναμενόμενος από το κοινό, που περιλαμβάνει και τα δύο φύλα.

  26. Babis said

    19
    Το προσπάθησα αλλά απέτυχα, έτσι συμβιβάστηκα με την μοίρα μου 🙂

  27. Πέπε said

    23

    Ναι ρε φίλε! Το πρόβλημα με τους φορείς απίστευτης, κάποτε, κακίας είναι ότι μπορεί να είναι καλοί άνθρωποι. Κι εμένα μου έχει τύχει.

  28. Λοιπόν η ιστορία επαναλαμβάνεται, πάλι νεαρά αγγλίδα δολοφονήθηκε για σκοτεινούς λόγους -που δεν θα μάθουμε μάλλον ποτέ- πάντως δεν πιστεύω πως ήταν ενδοοικογενειακή βία με τόση προμελέτη, πάλι οι Αγγλοι γονείς καταγγέλουν,Η διαφορά είναι πως αυτή την φορα παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της αστυνομίας δεν βρέθηκε ούτε σ’ ένα μήνα «Μουντής» όπως τότε με την Ανν Τσάπμαν κι εμφανίσθηκε ο φυσικός αυτουργός, υποχρεωτικά. Φυσικά όλοι (σχεδόν) το ξέρανε αλλά ψάχνανε » Μουντή» και κάνανε πως δεν καταλαβαίνουνε
    Το πως τον στείλανε Κορυδαλό πολλά λέει για την στήριξη που θα έχει, δεν συμφωνώ με τον Νίκιπλο για 10 χρόνια φυλακή νομίζω ούτε δυο δεν θα κάτσει, αν καταδικασθεί…

  29. Κιγκέρι said

    16: Νίκιπλε,

    το «τυχόν» εδώ είναι επίρρημα, όπως και το «μην τυχόν».

    Πάντως το «στην περίπτωση που θα υπάρξουν τυχόν ενστάσεις» μου φαίνεται πλεονασμός.

    Εγώ θα έλεγα ή
    «στην περίπτωση που θα υπάρξουν ενστάσεις»
    ή
    «οι τυχόν ενστάσεις…»

  30. ΣΠ said

    4, 5
    Αυτή την συνέντευξη;
    https://www.dailymail.co.uk/news/article-9710269/Parents-British-bride-killed-husband-Greece-promise-care-baby-daughter.html

  31. ΓΤ said

    Ενώ ο «γυναικοκτόνος» απουσιάζει από Τριανταφυλλίδη, Κουνοδαχτυλάκια Κοκκιναρά, Τεγό, Σταματά…, ΔΕΝ απουσιάζει από την Πάπυρος-Λαρούς

  32. Τάσος said

    Όλα όσα επισημαίνετε είναι σωστά. Το μόνο που δε θίγετε είναι η ουσία της υπόθεσης: Η μικρή Λυδία είναι παιδί με ειδικές ανάγκες (είναι πολύ περίεργο ότι το κρύβουν τα ΜΜΕ) και έτσι εξηγούνται οι καθημερινοί καυγάδες της Καρολάιν με το Μπάμπη. Έτσι δημιουργήθηκαν τα ψυχολογικά προβλήματα στην Καρολάιν, που μέχρι τότε ήταν μια υπερδραστήρια και υγιέστατη κοπέλλα, γλωσσομαθέστατη: Άψογα ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά με τέλεια προφορά, αλλά και φιλιππινέζικα, όπως είπε ο πατέρας της στη Daily Mail.

    Σκεφτείτε μια τέτοια 20χρονη πανέμορφη κοπέλα να αναλογίζεται την προοπτική να περάσει όλη την υπόλοιπη ζωή της με ένα τέτοιο μωρό. Αυτό της προξένησε κατάθλιψη. Και κατηγορούσε γι’ αυτό το Μπάμπη, ότι έφταιγε το σπέρμα του κι η ομάδα του αίματός του, όπως γράφει η ίδια στο ημερολόγιο. Εκεί θα στηριχτεί και η υπεράσπιση του Μπάμπη, στο ότι η Καρολάιν άλλαξε συμπεριφορά μετά τον ερχομό της Λυδίας, φερόταν βάναυσα στο μωρό και του έθιγε τον αντρισμό.

    Επίσης ακούγεται ότι η μέχρι τα 19 της «χαρά της ζωής» Καρολάιν έμπλεξε με μία χριστιανική αίρεση (προτεστάντικου τύπου) στην οποία ανήκει και η μητέρα της. Γι’ αυτό και ονόμασε το μωρό Λυδία, όνομα που δεν υπάρχει στην οικογένεια. Το όνομα Λυδία είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στις προτεστάντικες σέχτες γιατί η πάμπλουτη πορφυρόπωλις Λυδία (Πρ. 16,14) ήταν η πρώτη ειδωλολάτρισσα της Ευρώπης που προσχώρησε στο Χριστιανισμό. Και ουσιαστικά χρηματοδότησε τον Απόστολο Παύλο για να διαδώσει το μήνυμα του Ναζωραίου στην παγανιστική Ελλάδα.

  33. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    Τώρα που το θυμήθηκα, έτσι στο ξεκούδουνο, ας ληστέψω κι εγώ μια εκκλησία:

    Μποκτάνος στο λυγξ του τέλους του άρθρου:
    καταλήγουμε να μην είμαστε ως άνθρωποι και πολίτες όλες και όλοι πάντα και παντού ίσες και ίσοι, αλλά καθεμιά και καθένας αυτοανάγεται σε προτεραιότητα σε βάρος των άλλων ως κάτι δήθεν ανώτερο, ενάντια στο συνόλο

    Μποκτάνος, αλλού:
    https://www.zarpanews.gr/mpogdanos-alli-thesmiki-varytita-o-prothypoyrgos-alli-archigos-4oy-5oy-kommatos-i-video/

  34. 10, 11, 12

    Συμφωνώ.
    Κάτι σαν «θηλεοκτονία».

  35. ΚΩΣΤΑΣ said

    Μετά την φρικιαστική γυναικοκτονία από τον Μπάμπη, όταν άκουγα ή διάβαζα αυτό το όνομα, έστρεφα αλλού τα αυτιά και τα μάτια μου. Με δυσκολία διάβασα και τα σχόλια του φερώνυμου σχολιαστή εδώ μέσα. Ω! τι ανακούφιση. Αναθεώρησα πάραυτα, υπάρχουν και εκλεκτοί Μπάμπηδες. Συμμερίζομαι σε αρκετά σημεία τις απόψεις του.

    Μπάμπη, αν είσαι ελεύθερος, έλα να σε παντρέψουμε με καθιαυτού Μακεδόνισσα, έχουμε εκλεκτά πρόσωπα από πάσης απόψεως… 😜🤣🤪

  36. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    34# Νομίζω ο όρος γυναικοκτονία αφορά την περίπτωση σεξουαλικά ώριμων γυναικών. Η θηλεοκτονία θα περιλάμβανε και την περίπτωση μικρών κοριτσιών. Όμως κατά βάση ο γυναικοκτόνος σκοτώνει γυναίκες που αρνούνται τον ρόλο που αυτός (και πολλοί άλλοι) θεωρούν ότι οφείλει να παίζει.

  37. @ 36 ΣτοΔγιαλοΧτηνος

    Ναι, δεν είναι άσχημη προσέγγιση. Κάτι τέτοιο. Όπου και από το μικρό κορίτσι αναμένεται, ενδεχομένως, ο ρόλος της «γυναίκας» ή αντιμετωπίζεται ως τέτοια.

  38. nikiplos said

    32@ Σε κάθε περίπτωση Τάσο μ, άνθρωπος που αφαιρεί ζωή εκτός πολέμου δεν αξίζει να λέγεται άνθρωπος. Προσωπικά είμαι υπέρ της θανατικής ποινής, προς εξευμενισμό των συγγενών του θύματος, αλλά ποιός είμαι εγώ να εκφέρω άποψη περί Δικαίου κλπ.

  39. nikiplos said

    21@ cher Babis…

    Δυό ιστορίες έχω να πω: Την μία την είχα γράψει στη φιλόξενη καλύβα του φίλτα του Πάνου: https://panosz.wordpress.com/2010/06/22/nikiplos-2/

    Η άλλη συμπερασματικά αφορά φοιτήτρια στου Ζωγράφου. Γύριζε σπίτι της και έκανε το λάθος να ανέβει τη Μυκόνου με τα πόδια. Σταμάτησε ένα αυτοκίνητο, κατέβηκαν τρεις, την άρπαξαν την έβαλαν με το ζόρι στο αυτοκίνητο, την πήγαν στην ορθάνοιχτη τότε πολυτεχνειούπολη, την βίασαν, της ξέσκισαν τα ρούχα και την έσπασαν στο ξύλο. Μετά για ασφάλεια την εγκατέλειψαν στην Πανεπιστημιούπολη (κι αυτή ορθάνοιχτη τότε). Χτυπημένη, αιμόφυρτη, σε σοκ. Μέσα σε όλα της επιτέθηκαν τα δεκάδες αδέσποτα σκυλιά που ήταν αγέλη και δεν αστειεύονταν. Ευτυχώς γι’ αυτήν ένα άστεγο ζευγαράκι, νόμισε πως απλά ήταν κορίτσι που του επιτίθενται σκυλιά, έτσι βγήκαν να την σώσουν. Την μάζεψαν την πήγαν στο Νοσοκομείο. Παρότι η κοπέλα είχε συγκρατήσει το νούμερο του αυτοκινήτου, δεν ακούστηκε τίποτε για τους δράστες, κουκουλώθηκε ίσως κάτω από το τραπέζι η ιστορία. Παράτησε τις σπουδές της και γύρισε στο σπίτι της κάπου στη Μακεδονία, και πριν γυρίσει η δεκαετία και γίνει -άντα ++ το κορίτσι, ανέραστο μέχρι τότε, τιγκαρισμένο στην κατάθλιψη και τα ψυχοφάρμακα αυτοκτόνησε.

    Γιατί τα λέω όλα τούτα? Για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Η ισότητα – ισονομία ως πολίτη της γυναίκας με τον άνδρα, οι περιορισμοί στο έμφυλο απαρχάϊντ, ΔΕΝ σημαίνουν την εξίσωση των δύο φύλων. Κακοποιητικός είναι σχεδόν πάντα το ισχυρό φύλο.

  40. nikiplos said

    28@ Τζη, κυνικά σωστός…

  41. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    Νομίζω πως η φρουρά καθεύδει…

  42. Γιάννης Ιατρού said

    41: Θα την έχει πιάσει η ζέστη 🙂 🙂

  43. Δυστυχώς, το στοιχείο που ξεχωρίζει τη γυναίκα, δηλαδή ότι αυτή είναι η κιβωτός της ανθρώπινης ζωής, την καθιστά ευάλωτη.

  44. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    42# Ε, κάθεται που κάθεται, ας δει τουλάχιστον τα μέιλ της 🙂

  45. Babis said

    39 «Κακοποιητικός είναι σχεδόν πάντα το ισχυρό φύλο.»

    Δεν το ξέρω αλλά το δέχομαι. Αυτό σημαίνει ότι όλα τα μέλη του ισχυρού φύλλου ειναι κακοποιητικά; ή μήπως σημαίνει ότι μόνο τα μέλη του ισχυρου φύλλου είναι κακοποιητικά; Θέλεις να τροποποιήσουμε λίγο την προτασή σου και να την κάνουμε:
    » Η κακοποιήση είναι σχεδόν πάντα από τον ισχυρό προς τον αδύναμο» ή πιστεύεις ότι οι γυναίκες είναι όλες κατασκευασμένες να είναι ευγενικά πλάσματα σε αντίθεση με τους άνδρες που μερικοί μόνο είναι καλοί και αγαθοί;
    Τέλος πάντων, αν με το να λέω γυναικοκτονία από το πρωί μέχρι το βράδυ, μπορούσα να αποτρέψω έστω και ένα τέτοιο περιστατικό, να είσαι σίγουρος ότι θα το έκανα με μεγάλη χαρά, αλλά δυστυχώς τα καθάρματα θα παραμείνου καθάρματα ότι ορολογία και να χρησιμοποιούν.

    Η απορία παραμένει γιατί πιστεύεις ότι είμαι η cher;

  46. atheofobos said

    18
    Προφανώς κανένας δεν μπορεί να προβλέψει ποιός θα σκοτώσει στο μέλλον. Ένας ψυχίατρος όμως μπορεί ΙΣΩΣ να διαγνώσει την ψυχοπαθητική προσωπικότητα ενός ατόμου που έχει στα χέρια του τις ζωές άλλων ατόμων.
    Στις ΗΠΑ, η Ομοσπονδιακή Διοίκηση Αεροπορίας ορίζει ότι όλοι οι υποψήφιοι πιλότοι δεν πρέπει να έχουν κανένα ιστορικό «διαταραχής προσωπικότητας η οποία να είναι αρκετά σοβαρή ώστε να έχει επανειλημμένα εκδηλωθεί με εμφανείς πράξεις», ψύχωσης, διπολικής διαταραχής ή εξάρτησης από ουσίες.
    Οι Γερμανοί πιλότοι δεσμεύονται από τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εναέριας Ασφάλειας. Όπως αναφέρεται, «οι υποψήφιοι πιλότοι δεν θα πρέπει να έχουν κανένα σοβαρό ιατρικό ιστορικό ή κλινική διάγνωση οποιασδήποτε ψυχιατρικής ασθένειας ή αναπηρίας, πάθησης ή διαταραχής, οξείας ή χρόνιας, συγγενούς ή επίκτητης, η οποία ενδέχεται να επηρεάσει την ασφαλή άσκηση των προνομίων τής υπό αίτηση άδειας», και ότι «οι αιτούντες οφείλουν να περάσουν με επιτυχία ψυχιατρική αξιολόγηση πριν αναλάβουν τα καθήκοντά τους». Αναφέρεται επίσης ότι αιτούντες οι οποίοι επιδεικνύουν «συγκεκριμένο ιστορικό ή κλινική διάγνωση σχιζοφρένειας, σχιζοτυπική ή παραληπτική διαταραχή, πρέπει να αξιολογούνται ως ακατάλληλοι».
    Στις ΗΠΑ, ο ψυχίατρος και ο κλινικός ψυχολόγος συντάσσουν διαφορετικές αξιολογήσεις, ενώ στην Ευρώπη «η ψυχιατρική διάγνωση δύναται να απαιτείται ως μέρος ή ως συμπληρωματικό της ειδικής ψυχιατρικής ή νευρολογικής εξέτασης».
    Βέβαια κανένας ψυχιατρικός έλεγχος δεν μπορεί να προβλέψει τι έχει ο καθένας στο μυαλό του και γι΄αυτό και έχουμε και αυτοκτονίες πιλότων με τα αεροπλάνα τους και τους επιβάτες τους.
    https://m.naftemporiki.gr/story/932062

  47. Αγγελος said

    H «συζυγοκτονία», λέξη που υπάρχει από παλιά τουλάχιστον στη δημοσιογραφική γλώσσα, αφορά και τα δύο φύλα. Συζυγοκτόνος είναι κι ο άντρας που πνίγει τη γυναίκα του διότι π.χ. υποπτεύεται, βάσιμα ή όχι, ότι τον απατά, συζυγοκτόνος είναι και η γυναίκα που ποτίζει παραθείο τον άντρα της διότι π.χ. τη δέρνει. Η πρώτη περίπτωση είναι και γυναικοκτονία — δεν θυμάμαι περίπτωση γυναίκας που να σκότωσε τον άντρα της μόνο και μόνο επειδή τσιλιπούρδισε. (Θυμάται κανείς ο Αθανασόπουλος τι είχε κάνει κι έπαθε ό,τι έπαθε;)
    Οπότε, Babi (21), βρίσκω πως η ύπαρξη της λέξης «γυναικοκτονία» δικαιολογείται απολύτως. Δεν είναι αναγκαστικά συζυγοκτονία, είναι ο φόνος κάθε γυναίκας για λόγους που συνδέονται με το φύλο της και τον (προσδοκώμενο) κοινωνικό του ρόλο. Κατά μία έννοια, και η Φόνισσα του Παπαδιαμάντη γυναικοκτονίες κατά συρροή διέπραξε.
    Σε παλιότερη σχετική συζήτηση θίξαμε και τον ανέκαθεν καθιερωμένο όρο «παιδοκτονία», που βεβαίως είναι ο φόνος ειδικά του δικού σου παιδιού.

  48. Babis said

    Αν και σε γενικές γραμμές χρησιμοποιώ τους έμφυλους τύπους κυρίως γιατί είμαι τεμπέλης και βαριέμαι να το πω διευκρινιστικά (πχ προεδρίνα αντι του γυναίκα πρόεδρος) βρίσκω ότι υπάρχει μια υπερβολή στην όλη ιστορία ανάλογη με αυτήν των ΑΜΕΑ.
    Οταν μάθαινα να μιλάω ήξερα ότι αυτός που δεν βλέπει είναι τυφλός, αυτός που δεν έχει χέρι/χέρια κουλός κλπ κάποια στιγμή με μαλώσανε όταν αναφέρθηκα σε έναν κουλό γιατί ακούγεται περιφρονητικό και πρέπει να λέω γενικά ένας ανάπηρος. Μερικά χρόνια αργότερα δεν έπρεπε να λέμε ανάπηρος γιατί και αυτό ακούγετεαι περιφρονητικό και είναι καλύτερα να λέμε άτομο με ειδικές ανάγκες ή εν συντομία ΑΜΕΑ. Πέρασαν κάποια χρόνια ακόμα και προέκυψε ότι και αυτό είναι περιφρονητικό και βγήκε νέος όρος άτομα με ειδικές ανάγκες. Η γελοιότητα του καθωσπρεπισμού χτύπησε ταβάνι και δεν επικράτησε ο νέος όρος, προφανώς η πλειοψηφία των ανθρώπων σκέφτηκε σαν και μένα, αν πεις σε κάποιον που δεν έχει χέρι ότι είναι άτομο με ειδικές ικανότητες είναι σαν να τον κοροιδεύεις και ας μην είχες αυτή την πρόθεση.
    Από τότε αποφάσισα ότι δεν θα ακολουθώ πλέον τα πρώτυπα της γλωσικής μόδας, άλλωστε η ευγενική ή η ανάγωγη πρόθεση είναι άσχετη από τις λέξεις, χαρακτηριστκό παράδειγμα η λέξη μαλάκας, δεν χρειάζεται διευκρινιση όλοι γνωρίζουμε την χρήση της ανάλογα με την περίσταση 😛

  49. ΓΤ said

    42@
    https://otasosapoto1967.gr

  50. @ 47 Αγγελος

    …οπότε θα ήταν σωστότερο «τεκνοκτονία» (για το ίδϊον τέκνο);

  51. Babis said

    47
    Δεν διαφωνώ, άλλωστε και έγω είπα ότι ο όρος συζυγοκτονία προυποθέτει ότι ξέρεις ποιός είναι ο θύτης και ποιο το θύμα και επίσης παραδέχτηκα ότι δεν έκανα καμιά σπουδαία ανάλυση.

    «… σκότωσε τον άντρα της μόνο και μόνο επειδή τσιλιπούρδισε»
    Αυτό όμως τι το ήθελες, μου αφήνει την εντύπωση ότι αν ο άντρας σκότωνε την γυναίκα επειδή τον απάτησε δεν θα ήταν «μονο και μόνο» υποθέτω (ελπίζω) ότι δεν το εννοούσες έτσι.

    Τι μ’έπιασε σήμερα; μάλλον κουρδίστηκα από το άρθρο

  52. ΓΤ said

    50@

    https://books.google.gr/books?id=a09WAAAAcAAJ&pg=PA1837&lpg=PA1837&dq=%CF%84%CE%B5%CE%BA%CE%BD%CE%BF%CE%BA%CF%84%CE%BF%CE%BD%CE%AF%CE%B1&source=bl&ots=tej7OFifVo&sig=ACfU3U26B__T03WwTH531a27VUXR370dpw&hl=el&sa=X&ved=2ahUKEwjnvIjLwa3xAhXzg_0HHVsHCKkQ6AEwCXoECA0QAw#v=onepage&q=%CF%84%CE%B5%CE%BA%CE%BD%CE%BF%CE%BA%CF%84%CE%BF%CE%BD%CE%AF%CE%B1&f=false

  53. Georgios Bartzoudis said

    (α) «Η ιατροδικάστρια πρόσεξε»
    # Θα προτιμούσα η ιατροδικαστής

    (β) «Πέρα από το ξενοφοβικό μίσος που καλλιεργούσαν αυτές οι διαρροές»
    # Όλες οι διαρροές κάτι …καλλιεργούν!

    (γ) «Αν είναι ακριβής η καταγγελία, αναρωτιέμαι τι θα γινόταν αν ο άτυχος Γεωργιανός δεν άντεχε και ομολογούσε»
    # Και αν ΔΕΝ είναι ακριβής;;

    (δ) «αυτά κι αυτά έχουν δημιουργήσει σε πολλούς την εντύπωση ότι ο νεαρός πιλότος είχε (ή έχει) γερές πλάτες, που προσπάθησαν να τον προστατέψουν».
    # Εγώ πρώτη φορά ακούω για «πλάτες» του υπόψη φονιά.

    (ε) «Το συνηθισμένο επιχείρημα, που ακούστηκε και πάλι, ήταν: Γιατί γυναικοκτονία και όχι ανθρωποκτονία; Δεν είναι άνθρωποι οι γυναικες»;
    # Κάθε γυναικοκτονία είναι και ανθρωποκτονία. Πνιγόμαστε σε μια κουταλιά νερό!

    (ς) Γυναικοκτονία είναι ο φόνος της γυναίκας επειδή είναι γυναίκα»
    # Γυναικοκτονία είναι ΚΑΘΕ φόνος γυναίκας!

  54. voulagx said

    Ιδού λοιπόν πώς το διακωμωδεί το αξεπέραστο σε αυτά «Κουλούρι». Γράφει υποθετικά, όπως είπαμε, η ίδια η δημοσιογράφος:

    «Με θλίψη και απογοήτευση παρακολουθώ την προσπάθεια ανθρωποφαγίας που εξελίσσεται τα τελευταία 24ωρα με θύμα τον νεαρό πιλότο. Ξαφνικά, όλοι καταδικάζουμε τον Μπάμπη, ένα Ελληνόπουλο, επειδή δολοφόνησε τη γυναίκα του πάνω στους καβγάδες τους. Μεταξύ μας, για να μιλήσουμε με ειλικρίνεια, ποιος ανάμεσά μας δεν έχει σκοτώσει σύζυγο πάνω στα νεύρα του; Το θέμα είναι τι κάνεις μετά, πώς φροντίζεις το πτώμα, αν σκέφτεσαι το παιδί σου σε περίπτωση που έχεις και δεν το έχεις πειράξει κι αυτό. Ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθον βαλέτω. Ας είμαστε επιεικείς συνάνθρωποι και ας πάρουμε όλοι μαθήματα για την επόμενη φορά που θα σκοτώσουμε τον σύζυγό μας. Ψυχούλα έχει κι ο δολοφόνος, ας μην τον ποδοπατάμε, ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι είναι Ελληνας, εύπορος και πιλότος. Λίγος σεβασμός, σας παρακαλώ πολύ».
    Από εδώ: https://www.efsyn.gr/tehnes/media/299427_press-cafe-na-sas-systiso-tin-pethera-moy

  55. ΓΤ said

    Κάποιοι που έχουν άπρεπο στίγμα
    το γράμμα στίγμα στην αρίθμηση τους μάρανε

  56. Georgios Bartzoudis said

    55 ΓΤ said: «Κάποιοι που έχουν άπρεπο στίγμα το γράμμα στίγμα στην αρίθμηση τους μάρανε».

    # Για κάποιους άλλους που εμφανίζονται ως ΧΨ και τρέμουν μήπως λυθεί ο γρίφος τους και προσδιοριστούν οι «άγνωστοι» Χ και Ψ τί να πούμε; [ας μην πούμε τίποτα και τους «στιγματίσουμε»! Εξάλλου έχουν αυτοαποκαλυφθεί ανιδΕοτελώς (όνομα και πράμα)]

  57. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    38# Ως ποιο σημείο μπορεί να φτάσει ο εξευμενισμός των συγγενών του θύματος? Αν μιλάμε για μια ανείπωτης φρίκης δολοφονία, δικαιούνται να ζητήσουν τη βασανιστική εκτέλεση του δράστη, επειδή το ντουφέκι δεν θα είναι αρκετό? Θάλαμος αερίων ίσως?
    Αν μιλήσουμε και για σύμπλευση με την κοινωνία που πιθανώς θα ζητάει κι αυτή το ίδιο? Μέχρι πού φτάνουν οι παραχωρήσεις της έννομης τάξης στο καθοδικό σπιράλ της συλλογικής αποκτΕΙνωσης?
    Κι αν αποδειχτεί ο εκτελεσθείς θύμα δικαστικής πλάνης? Αν αποδειχτεί σκευωρία, θα εκτελεστούν μετά και οι ηθικοί αυτουργοί, πέραν των φυσικών?
    Υποτίθεται πως ο ρόλος της συντεταγμένης πολιτείας είναι να τιθασεύει τα ένστικτα, όχι να νομιμοποιεί τον ρωμαϊκό ιππόδρομο.

  58. Γιάννης Κουβάτσος said

    Θανατική ποινή; Όχι, ευχαριστώ. Δεν βρίσκω ούτε μισό επιχείρημα υπέρ της. Αλλά και αν εύρισκα, θα την απέρριπτα και πάλι για λόγους αρχής. Μια πολιτισμένη κοινωνία δεν δικαιούται να σκοτώνει, τελεία και παύλα.

  59. Alexis said

    Ωραία τα λέει το άρθρο!
    Απορία: Γυναικοκτονία με θύτη γυναίκα υφίσταται ή είναι εξ ορισμού άτοπο;
    Σκέφτομαι π.χ. αυτή την περίπτωση.

  60. Pedis said

    # 57 – Υποτίθεται πως ο ρόλος της συντεταγμένης πολιτείας είναι να τιθασεύει τα ένστικτα, όχι να νομιμοποιεί τον ρωμαϊκό ιππόδρομο.

    Α, όλα κι όλα! Στη Ρωμαϊκή αρένα τους κατάδικους, δούλους, αιχμάλωτους κά πρόσεχαν να μη τους σκοτώσουν αμέσως. Η επιτυχής διαδικασία ξεκινούσε το πρωί σε γκρουπάκια ή και ατομικά με ποικιλία μεθόδων αλλά τους αποτέλειωναν το απόγευμα. Ώστε στο λαντς-τάιμ να καταναλώνεται το γεύμα από τους θεατές (όσοι είχαν θέση στο πέταλο δικαιούνταν κουπόνι φαγητού, κοινωνικά προγράμματα καταπολέμησης της φτωχειας, όχι μαλακίες) με ψυχαγωγικό τρόπο.

    Για ρώτα ρε Χτήνε διότι μου έχει μεινει απορία από άλλη φορά που ο Νίκιπλος είχε την ευκαιρία να αναπτύξει το κοινωνικό του σωφρονιστικό πρόγραμμα. Βιαστής και δολοφόνος, την τσουτσού πρέπει να του την κόβουν πριν ή μετά τη θανάτωση;

  61. Γιάννης Κουβάτσος said

    Για τον όρο γυναικοκτονία τα συζητήσαμε σε άλλο νήμα, όσο φυσικά επιτρέπει να γίνει συζήτηση το καθ’ έξιν ειρωνικό και απαξιωτικό ύφος ευάριθμων, ευτυχώς, σχολιαστών. Οι διακρίσεις στη γλώσσα είναι πολύ χρήσιμες, πλουτίζουν τον λόγο και ευχεραίνουν την αλληλοσυνεννόηση. Ο όρος γυναικοκτονία, λοιπόν, είναι απαραίτητος και δεν αντιλαμβάνομαι τα κίνητρα όσων τον απορρίπτουν. Δηλαδή, τα αντιλαμβάνομαι, αλλά δεν τα αποδέχομαι.

  62. Pedis said

    # 60 – «με ψυχαγωγικό τρόπο …» δηλ. με τους μισοπεθαμένους μεσα στην αρένα να σφαδάζουν.

  63. Κιγκέρι said

    59: Αλέξη,

    αυτό που λες εγώ δεν το θεωρώ γυναικοκτονία, αυτό όμως ναι:

    https://www.mixanitouxronou.gr/i-mana-poy-erixe-dilitirio-stis-fakes-kai-skotose-tin-egkyo-kori-tis-gia-na-xeplynei-tin-ntropi-tis-oikogeneias/

  64. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    60# Μου θύμισες κάτι που κάπου, κάποτε είχε πάρει το μάτι μου, περί συζήτησης για λάιβ αναμετάδοση εκτελέσεων στο Αμέρικα. Αλλά δεν θυμάμαι ούτε λεπτομέρειες ούτε τπτ οπότε δεν επιμένω.

  65. Pedis said

    «Έχουμε τεράστια εμπειρία στις αυτοψίες σε περιπτώσεις διαρρήξεων ή καταγγελλόμενων ληστρικών επιδρομών αφού στο 5% αυτών υπάρχουν ίχνη σκηνοθεσίας με σκοπό την είσπραξη ασφαλίστρων ή τη συγκάλυψη αρπαγής χρημάτων από μέλη της οικογένειας κλπ.

    Έχουμε ερευνήσει εκατοντάδες χώρους από όπου έχουν περάσει κακοποιοί. Όμως η εικόνα που είχαμε από τη μεζονέτα των Γλυκών Νερών με το σκόρπισμα των αντικειμένων στη σοφίτα, το ξεσυρτάρωμα από τη βιβλιοθήκη του επιτραπέζιου παιχνιδιού και οι έρευνες σε άλλα σημεία έδειχναν πέρα από κάθε αμφιβολία ότι επρόκειτο για έργο κακοποιών και όχι σκηνοθεσία.

    Δεν υπήρχε ψευτοδιάλυση του χώρου, όπως συμβαίνει σε προσπάθειες παραπλάνησης, ενώ ό,τι έλεγε ο πιλότος αντιστοιχούσε στα ευρήματά μας. Κι αυτό είναι δείγμα του προσχεδιασμού της δολοφονικής ενέργειας: οι κινήσεις του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου έγιναν με ακρίβεια ώστε να φανεί όσο το δυνατόν πιο πειστική η ληστεία ακόμη και σε αστυνομικούς εξπέρ σε αντίστοιχες αναλύσεις.

    Όταν έγινε η εξέταση του χώρου μόνο ένας- δύο εξέφρασαν επιφυλάξεις για τη γνησιότητα των ευρημάτων της ληστείας. Ωστόσο, αυτές οι επιφυλάξεις ξεπεράστηκαν, επικράτησε η σιγουριά για γνήσια ληστεία και άρχισε η μεθοδική αναζήτηση σε λίστες κακοποιών.

    Είναι προφανές ότι εάν ο δράστης είχε βρεθεί σε μια… κακιά στιγμή, σε μια έκρηξη οργής θα ήταν σε τέτοια ταραχή που θα προχωρούσε σε σπασμωδικές ενέργειες, οι οποίες θα γίνονταν αμέσως αντιληπτές. Συνεπώς η αποκάλυψη του φόνου θα γινόταν μέσα σε λίγα λεπτά…».

    Σε αυτή την αναφορά προχώρησαν μιλώντας στα «ΝΕΑ» στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. που ασχολήθηκαν με την υπόθεση δολοφονίας της Καρολάιν το ξημέρωμα της 11ης Μαΐου.

    Έμπειροι αστυνομικοί εντοπίζουν πλέον τα σημεία που δείχνουν την προεργασία του εγκλήματος και την ακριβέστατη εκτέλεσή του, όπως αναφέρουν «ΤΑ ΝΕΑ».

    Μία από αυτές ήταν η αφαίρεση της κάρτας μνήμης από την κάμερα ασφαλείας, ώστε να μην αποθηκεύει εικόνα των κινήσεων στο σπίτι, περίπου τέσσερις ώρες πριν από το έγκλημα. Ακόμη μία ήταν η σιγουριά του στην περιγραφή των κακοποιών. Μιλούσε με λεπτομέρειες για τους σωματότυπους των δραστών, κατηύθυνε τη δημιουργία σκίτσου υπόπτων, ενώ περιέγραφε το ασημί πιστόλι που τάχα έφερε ένας από αυτούς.

    Στο αποκορύφωμα της… υποκρισίας, υποστήριξε ότι η Καρολάιν Κράουτς τράβηξε την κουκούλα ενός εξ αυτών και είδε το πρόσωπό του. Ακόμη σε τηλεοπτικές δηλώσεις του μιλούσε για «τη βοήθεια που προσέφερε στους αστυνομικούς ώστε να αναγνωρισθεί ο δολοφόνος», προκαλώντας απορίες για το πώς δεν φοβόταν μία νέα επίθεση σε βάρος του από τον υποτιθέμενο «αδίστακτο κακοποιό».

    Ταυτόχρονα «κολάκευε» τους αστυνομικούς που έψαχναν τους… «δολοφόνους», φροντίζοντας να διατηρεί καλές σχέσεις μαζί τους και να μην προκαλεί υπόνοιες για τον ρόλο του. Ενδεικτικό της… σπουδής του στη συγκάλυψη της πράξης του, ήταν όπως αναφέρουν «ΤΑ ΝΕΑ» ότι κατόρθωσε να μην γίνει αντιληπτό το ψέμα του ούτε από στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. με μετεκπαιδεύσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό στον εντοπισμό τέτοιου είδους ψευδεπίγραφων συμπεριφορών. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο καθ’ ομολογίαν δολοφόνος μιμήθηκε τη ληστεία που είχε σημειωθεί τον Ιούλιο του 2018 στο σπίτι του εκπαιδευτή του στο Αλεποχώρι.

    https://www.topontiki.gr/2021/06/23/glika-nera-proschediasmeni-i-dolofonia-ta-stichia-pou-dichnoun-promeleti/

    aut-aut

    ή οι αστυνομικοί που ασχολήθηκαν με την υπόθεση έτυχε να είναι για τα μπάζα ή κάτι άλλο (όσο απίθανο και να ‘ναι εκ πρώτης όψεως … να ‘ταν το θύμα ερωμένη βιομήχανου ή να επρόκειτο για περίπτωση ενδοεφοπλιστικής γυναικοκτονίας να το καταλάβω 😉).

  66. Pedis said

    # 64 – Δεν βλέπω κάτι σχετικό στο πρόγραμμα.

    https://deathpenaltyinfo.org/executions/upcoming-executions

    Δεν σέβονται το κοινό περί δικαίου αίσθημα (φρίκης) ούτε στις ΗΠΑ, πλέον.

  67. Prince said

    16. & 22β. Κι εγώ είχα παλιότερα την ίδια απορία, μέχρι που μου’δωσαν κι άλλα παρόμοια παραδείγματα επιρρημάτων, όπως το πρηνηδόν, το αναφανδόν, αλλά και το τροχάδην.

  68. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    60, 64
    Βρήκα αυτό εδώ, λίγων ετών.
    https://edition.cnn.com/2017/04/05/opinions/televised-execution-arkansas-sarat-opinion/index.html

    Ίσως αυτό που είδα παλιότερα να ήταν από Σιμόπουλο (που θεωρώ πως ήταν ένας έντιμος και αξιόπιστος δουλευταράς). Αν είναι έτσι, τότε μάλλον πρόκειται για συζήτηση της δεκ 90 τουλάχιστον.

  69. Πέπε said

    67

    Όχι, δεν είναι ίδια περίπτωση. Το -δόν και το -δην ανήκουν, μαζί με άλλα, στις καταλήξεις με τις οποίες σχηματίζονται επιρρήματα στ’ αρχαία. Δεν είναι πλέον παραγωγικές στα νέα ελληνικά, αλλά κάποια από αυτά τα επιρρήματα χρησιμοποιούνται και σήμερα ως λόγϊα απολιθώματα.

    Το τυχόν, από την άλλη, είναι απλώς το ουδέτερο της μετοχής «ο τυχών» (αόρ. β’ του τυγχάνω), και η επιρρηματική του χρήση είναι καθαρά νεοελληνική. Και είναι, όσο μπορώ να σκεφτώ, μοναδική περίπτωση, δεν ανήκει σε καμιά κατηγορία ομοειδών.

  70. Μαρία said

    63
    Όπως και όλα τα εγκλήματα «τιμής».

  71. nikiplos said

    60@ Σε προηγμένες χώρες (πχ ΗΠΑ), σε όλο το πρώην ανατολικό μπλοκ (κοινωνικά ευαίσθητοι δεν ήταν αυτοί; τι όχι;) η θανατική ποινή ίσχυε κανονικά.
    Το να αφαιρέσεις ζωή, δεν είναι ένα έγκλημα που μπορείς να αναιρέσεις στη συνέχεια, όσο γκρίζα κι αν είναι η ζώνη ενοχής (επιμερισμός, πολλοί δράστες κλπ). Επομένως ο άνθρωπος που σκόπιμα αφαιρεί ανθρώπινη ζωή εκτός πολέμου, δεν του αξίζει να αποκαλείται άνθρωπος. Τυπικά τουλάχιστον κατά τη γνώμη μου, δεν αντιτίθεται στα ουμανιστικά κίνητρα του πολίτη.

    58@ «Μια πολιτισμένη κοινωνία δεν δικαιούται να σκοτώνει, τελεία και παύλα» Η κοινωνία κάθε φορά αναλαμβάνει το βάρος της έκφρασης του περί δικαίου αισθήματος με συντεταγμένο φυσικά τρόπο. Αν έχει την οικονομική δυνατότητα και οργάνωση, ώστε να μπορεί να υποστηρίξει δομές σωφρονισμού για βαρυποινίτες καλώς. Αν τους βγάζει έξω με βραχιολάκι, ας το αφήσουμε καλύτερα, το πρόσφατο παράδειγμα με τον βιαστή της καθαρίστριας τα λέει όλα. Δηλαδή θέλω να πω, πως οι έχοντες και κατέχοντες έχουν ιδιωτικό στρατό, οπλισμένο, πανέτοιμο να προστατέψει τα συμφέροντά τους. Ο δύστυχος απλός πολίτης όχι.

    Και οι φυλακές αποτυχημένο σωφρονιστικό σύστημα είναι. Δεν έχουμε κάτι καλύτερο όμως προς ώρας. Οι ΗΠΑ έχουν τις ιδιωτικές. Αν βρεθεί τρόπος στο μέλλον αλά κουρδιστό πορτοκάλι, ίδωμεν. Προς ώρας όλες αυτές οι δουλειές βρώμικες είναι. Να κλείνεις μπουμπούκια σε κλουβιά, να περιφρουρείς μαχαιροβγάλτες, δολοφόνους, βιαστές που έχουν διαπράξει ειδεχθή εγκλήματα, χωρίς τύψεις ή ουσιαστική μεταμέλεια.

    57@ Σωστή η ένσταση. Ο Παγκρατίδης εκτελέστηκε άδικα. Ο Μουντής ίσα που πρόλαβε και τη γλύτωσε. Κι ο Γεωργιανός θα είχε εκτελεστεί, αν δεν υπήρχαν οι Αγγλικές πιέσεις. Αυτό όμως είναι ένα άλλο πρόβλημα. Μια αστυνομία για τον πολίτη και ένα δικανικό σύστημα για την κοινωνία και όχι για το 5% των πολιτών.

    Πάντως η ατιμωρησία, η αδυναμία έκφρασης του περί δικαίου αισθήματος της κοινωνίας φέρνει τα αποτελέσματα που βλέπουμε σήμερα σε αποδομημένες κοινωνίες, όπως πχ στη Βραζιλία.

  72. DINOS said

    Η περίπτωση της κυρίας που σκότωσε 3 άρρενες με δηλητηριασμένα τηγανόψωμα προ ετών επειδή,κατά σειρά, αρνήθηκαν να παντρευτούν την κόρη της με προξενιό πώς θα αποκληθεί για εξειδίκευση της ανθρωποκτονίας ?
    πχ Υποψηφιομνηστηροκτονία?

  73. DINOS said

    Με προβληματίζει η αποστασιοποίηση του ΚΚΕ από την ορολογική διχογνωμία(ανθρωποκτονία,συζυγοκτονία, γυναικοκτονία κτλ).Πιθανόν να περιμένει τυχόν εμπλοκή -επήρεια των αμερικάνων, του ΝΑΤΟ, του ιμπεριαλισμού, των επιχειρηματικών ομίλων κτλ, για να τοποθετηθεί.

  74. Καλημέρα! Ψάχνοντας και εγώ έναν σαφή ορισμό του όρου έπεσα σε αυτό το πολύ ενδιαφέρον post: https://www.facebook.com/gregoryfarmakis/posts/3880665772030607
    Εμένα με κάλυψε και να πω την αλήθεια, μου αρέσει πολύ η εικόνα ανθρώπων γύρω από ένα τραπέζι που σε ζωηρά debate για τους ορισμούς κάποιων λέξεων…

  75. DP said

    Είχαν κλεισμένο στην Ασφάλεια τον Γεωργιανό που είχε σακατέψει το ηλικιωμένο ζευγάρι και πήγε να το σκάσει από τα σύνορα. Τι μου λέτε. Δε θα κοιμηθώ το βράδυ από τη στεναχώρια.

  76. nikiplos said

    61@ και 57@
    Και αυτό εδώ όμως αν αληθεύει, δεν αφήνει καλύτερα συναισθήματα από εκείνα της αρένας.
    https://www.iapopsi.gr/friki-eleytheros-o-dolofonos-poy-skotose-ti-gynaika-toy-kai-tin-ethapse-sto-parko-pikioni/

    Πάντως ο δολοφόνος του συμμαθητή μου, το 2008, είναι έξω, ελεύθερος, ελευθερότατος. Ανέλαβε την επιχείρηση του πατρός. Έξωθεν πίνουν καφέ μόνιμα ζητάδες και στο μαγαζί πλέον συχνάζουν οι χειρότερες σκατόφατσες. Τώρα ποιός χέστηκε για το δίμετρο παλικάρι, που το μόνο λάθος που έκανε το 2008, ήταν να πάει με μια κοπέλα που δεν γνώριζε ότι τα έχει ταυτόχρονα και με το σίχαμα αυτό.

  77. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    16 Το «τυχόν» είναι επίρρημα, που εδώ χρησιμοποιείται επιθετικά (ως επίθετο)

    17 Πολύ σωστά

    21 Η αναφορά στους τραμπικούς, που έκανα, νομίζω ότι είναι εύστοχη. Γράφω:

    «Γιατί γυναικοκτονία και όχι ανθρωποκτονία; Δεν είναι άνθρωποι οι γυναικες;

    Βέβαια αυτό μάλλον σόφισμα είναι παρά επιχείρημα, θυμίζει δε το αντίστοιχο των τραμπικών στην Αμερική, που αντιπαραθέτανε στο Black Lives Matter το αντισύνθημα All Lives Matter.»

    Πού διαφωνείς;

    30 Α μπράβο

    31 Με ποιον ορισμό;

  78. Κιγκέρι said

    70: Ναι, αλλά ο Αλέξης στο 59 ρώτησε για γυναικοκτονία με θύτη γυναίκα. Δεν είχα υπόψη μου την συγκεκριμένη περίπτωση, απλώς γκούγκλισα «σκότωσε την έγκυο κόρη της» και το βρήκα. 🙁

  79. Δεν ξέρω τι είπανε ποιοί και τι έγρααν τα (ανυπόληπτα) ΝΕΑ του Μαρινάκη, ξέρω όμως δυο χοντράδες που δεν μπορούσαν να τις καταπιούν «έμπειροι» αστυνομικοί.

    Στο σπασμένο παράθυρο απ όπου υποτίθεται πως μπήκαν οι ληστές τα τζάμια βρέθηκαν ΕΞΩ από το σπίτι , όπως συμβαίνει αν κάποιος το σπάσει από μέσα και το κυριότερο

    ληστές που -υποτίθεται πως παίρνουν τέτοια μέτρα ώστε να μην αφήσουν ίχνη δεν είναι δυνατόν να μην μπορούν να δέσουνε καλά τον πιλότο ώστε αυτός να λυθεί καταρρίπτοντας το ρεκόρ του Χουντίνι. Η γιατί α μην καθαρίσουν κι αυτόν, μήπως θα επιβάρυναν την θέση τους ή τον λυπήθηκαν ;

    και φυσικά αυτό που είπε ο Κατερινόπουλος από την αρχή, ήταν εκπαιδευμένος να παίρνει το 112 και πήρε το 100 όταν ‘λύθηκε

    Από την αρχή το ξέρανε και ψάχνανε » Μουντή» όπως έγραψα και ούτε φτάνεις σε δολοφονία συζύγου για διαφωνίες ή για ένα παιδί προβληματικό. Ο πιλότος λόγω δουλειας εξυπηρετούσε ειδικό κόσμο και πιθανόν πολλά να ήξερε που δεν έπρεπε να τα ξέρει η σύζυγος. Αν με κάποιο τρόπο τα έμαθε,, η ευθύνη και η λύση του προβλήματος αφορούσε τον πιλότο.

  80. sarant said

    41 Συγκεντρώνει στοιχεία η φρουρά

    63 Σαφώς

    74 Ενδιαφέρον άρθρο, ευχαριστώ!

  81. Μαρία said

    78
    Μα δεν διαφώνησα μαζί σου, απλώς γενίκευσα.

  82. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    76# Δεν είμαι της θεωρίας των δύο άκρων, θανατική ποινή ή επιεικέστατη αντιμετώπιση δολοφόνων (και μάλιστα σε μια χώρα που ρίχνει 15 χρόνια για παραποίηση απολυτηρίου δημοτικού). Υπάρχει και το μάντρωμα για δεκαετίες ας πούμε.

    Ενδεικτικό, ίσως, το νέο κοινό του μαγαζιού που αναφέρεις. Κάποιος κακοπροαίρετος θα μπορούσε να υποθέσει πως οι ζητάδες δεν βρίσκονται κάθε μέρα εκεί για να αποτρέψουν την τέλεση νέων εγκλημάτων. Θα μπορούσε ακόμα και να υποθέσει πως μάλλον κερασμένοι είναι οι καφέδες…

  83. Σ.Τ. said

    Ο όρος «γυναικοκτονία» αφορά συγκεκριμένα τον φόνο μια γυναίκας με κίνητρο και ψυχολογικό υπόβαθρο του δράστη την κατηγοριοποίησή της ως γυναίκας, δηλαδή την υποτίμηση του φύλου της. Στον βαθμό όμως που, κατά περίπτωση, δεν έχει τελεσιδικήσει η (εκάστοτε) υπόθεση και δεν έχουν ξεκαθαριστεί τα κίνητρα του δράστη, είναι καταχρηστική η χρήση του όρου «γυναικοκτονία», αποπροσανατολίζει και συνηγορεί σε εσφαλμένες συμπεριλήψεις και τσουβαλιάσματα. Ένας σύζυγος μπορεί να σκοτώσει τη σύζυγό του για λόγους που δεν προϋποθέτουν υποτίμησή της. Επιπλέον, η χρήση του εν λόγω όρου «αφαιρεί» εν πολλοίς από τον δράστη το ενδεχόμενο να σκοτώσει άνδρα. Άνθρωπος που υπό ορισμένους όρους σκοτώνει τη γυναίκα του, υπό άλλους μπορεί να σκοτώσει έναν γείτονα, έναν ηλικιωμένο, ένα παιδί, ένα σκύλο (sic!). Σχολαστικά, θα πω ότι ο συγκεκριμένος νομίζω ότι θα έπρεπε να κατηγορηθεί για κάτι πολύ σοβαρό: για την αντικοινωνική στάση του να μην βρει χίλιους τρόπους να βοηθήσει τον άνθρωπό του σε ό,τι πρόβλημα ενδεχομένως αντιμετώπιζε. Αμφιβάλλω αν υπάρχει υπόβαθρο υποτίμησης του θύματος ως γυναίκας. Ενδεχομένως, στο κέντρο έχει τον εαυτό του υπεράνω όλων.

  84. Prince said

    69. Φίλε Πέπε, μου έλυσες απορία, που νόμιζα ήδη λυμένη! Σ’ευχαριστώ πολύ.

  85. Pedis said

    # 68 – Από το ίδιο λινκ:

    It wasn’t until the 19th century, however, that states began to pass laws that removed executions from the view of the general public. In 1936, Rainey Bethea became the last person to be publicly executed in the United States. Bethea, who confessed to the rape and murder of a 70-year-old woman, was hanged in Owensboro, Kentucky. The media circus that his hanging generated helped bring the end of all public executions in the United States.

    Και τα λιντσαρίσματα μαύρων, κατοπιν δημόσιας πρόσκλησης, παρέμειναν ουσιαστικά νόμιμα για πολύ καιρό ακόμη.

  86. Pedis said

    # 71 – Α, μάλιστα! Όποτε συμφέρει βλέπουμε και τα … καλά των τέως σοσιαλιστικών χωρών.😂 🤗 🤔 Ή για να τονίσουμε (διάβαζε ξεπλύνουμε) τα καλά 🥴 της πιο … προηγμένης δημοκρατίας στο ορατό σύμπαν. 🤥

    Τέλος πάντων, μεγαλύτερο, ίσως, πρόβλημα από την πρόβλεψη για τη θεσμικά νομιμοποιημένη αφαίρεση μιας ζωής, είναι ο καθορισμός του θεσμικού πλαισίου για την οργάνωση της υπηρεσίας του σώματος των δημίων και της λήψης μέτρων, αν υπάρχουν, για τη φροντίδα της ψυχικής τους υγείας.

    Ο σοφός «παππούς» μετά από αυτοαναιρετικές δηλώσεις (άλλοι καιροί, άλλες ανάγκες) έφτασε, κάποια στιγμή, στην ακόλουθη διατύπωση:

  87. Konstantinos said

    Δεν έχω πειστεί ότι το έγκλημα στα Γλυκά Νερά ήταν γυναικόκτονια. Πιο πολύ με εκτέλεση μάρτυρα για να μην μιλήσει μου φαίνεται. Ανατρίχιασα την 2η μέρα όταν ο δολοφόνος έκανε δηλώσεις και είπε « έχω εμπιστοσύνη στην ελληνική αστυνομία». Ποιος το λέει αυτό;!
    Είχε εμπιστοσύνη ότι δεν θα τον πιάσουν φαίνεται…

    Ο ντελιβερας του αέρα ποιος ξέρει τι ναρκωτικά/πουτανες/άλλο μετέφερε και σε ποιους πελάτες.

    Μέσα σε ένα μήνα πιάσαν τον Φουρθιωτη, που είχε διώξει το Βρούτση από υπουργό, φάγανε ένα φουσκωτό που ήταν στο Βρυωνη κάποια περίοδο, ο Χρυσοχοΐδης κατέθεσε φάκελο με 1000 ονόματα οργανωμένου εγκλήματος στον εισαγγελέα σαν υπόμνημα (λες και είναι δημοσιογράφος και όχι προϊστάμενος της υπηρεσίας που είναι υποχρεωμένη να τους συλλάβει) και ένας πιλότος ελικόπτερου σκοτώνει τη γυναίκα του με λεπτομερές σχέδιο ( ενώ η γυναικοκτονια είναι συνήθως αυθόρμητο έγκλημα),μια μαία που κάνει την ψυχολόγο και έχει βραβευτεί σαν γιατρός (που δεν είναι) και είναι και βαθμοφόρος σε μασονική στοά, ήταν υποψήφια στο κόμμα πρώην υφυπουργού ΠΡΟΠΟ (Παπακωστα) και προσπαθεί να θολώσει τα νερά ( και η ασχετοσύνη της χτυπάει κόκκινο : δήλωσε «σαν κόρη μου την έβλεπα» ο Φρόυντ θα κάνει τούμπες στον τάφο του)

    Με αυτά τα υλικά ένας μάστορας θα έφτιαχνε ένα φοβερό αστυνομικό μυθιστόρημα.

  88. Γιάννης Κουβάτσος said

    Νίκιπλε, χάριν της συζητήσεως και μόνο, αφού απορρίπτω απολύτως τη θανατική ποινή, και επειδή σε εκτιμώ σαν συζητητή-σχολιαστή: Πώς αποτρέπει την εγκληματικότητα η θανατική ποινή; Προσωπικά, θεωρώ πως μόνο η βεβαιότητα της σύλληψης αποθαρρύνει την τέλεση εγκληματικών πράξεων και όχι η υπέρμετρη αυστηρότητα της ποινής, αφού κάθε εγκληματίας ή δυνάμει εγκληματίας πιστεύει πως αυτός δεν θα συλληφθεί, αυτός θα τη γλιτώσει. Όσο για το ότι η θανατική ποινή προστατεύει τους απλούς πολίτες, δεν το νομίζω. Οι απλοί πολίτες συνήθως υποφέρουν από εγκληματικές πράξεις που δεν επισύρουν τη θανατική ποινή: κλοπές, διαρρήξεις, ληστείες, ξυλοδαρμούς, βιασμούς κλπ.

  89. 86 Ποιος είναι ο σοφός παππούς;

  90. Pedis said

    # 89 – Μα ο συνάδελφος Αϊνστάιν που είχε πει και κάποιος στα σοβαρά, πριν από μερικά χρόνια. 😂

  91. Konstantinos said

    Έχετε κι εσείς την αίσθηση ότι έχουν αυξηθεί οι βιασμοί; Έχω την απορια αν όντως έχουν αυξηθεί (επειδή με το λοκνταουν ήταν δύσκολο να γίνουν) η μετά το ελληνικό me too καταγγέλονται περισσοτερο.

  92. GeoKar said

    Επειδή δεν την είδα, πλην λάθους μου, στο άρθρο ή σε κάποιο σχόλιο, επισημαινω την κτγμ αρκετά πλήρη αναφορά (στα αγγλικά) για τη γυναικοκτονια στην Wikipedia: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Femicide.
    Επισημαινω, επίσης, ένα intriguing (συγγνώμη…) άρθρο απο πρόσφατη LIFO: https://mikropragmata.lifo.gr/zoi/eiche-fanei-ap-tin-proti-tou-synentefksi-i-analysi-pou-den-dimosiefsame/.
    Και τέλος, μια (ρητορική?) απορία μου: τι ακριβώς δουλειές έκανε ο ευκατάστατος 32χρονος?
    Ελπίζοντας πως πολύ σύντομα τα ΜΜΕ, ιδίως τα τηλεοπτικά, θα εξαντλησουν την υπέρ-εστίασή τους στο θέμα, σας χαιρετώ.

  93. ΣΠ said

    70
    Δεν είναι όλα τα εγκλήματα «τιμής» γυναικοκτονίες. Π.χ. ο πατέρας που σκοτώνει τον τύπο που αποπλάνησε την κόρη του και την παράτησε.

  94. Χριστοδούκας said

    Δεν βλέπω κάτι περίεργο ή δυσνόητο με τον όρο της γυναικοκτονίας, είναι μια μονολεκτική περιγραφή ενός φόνου που γίνεται με μισογυνιστικά κίνητρα

    @92 Δεν ξέρω, προσωπικά αυτό το άρθρο της Λίφο μού φαίνεται αλαφροΐσκιωτο, χωρίς ομολογουμένως να ξέρω πολλά από ανάγνωση της γλώσσας του σώματος.

  95. Γιάννης Κουβάτσος said

    Και άλλος βιασμός, ομαδικός αυτή τη φορά. Ο νόμος, η τάξη και η κανονικότητα διάγουν τις καλύτερες ημέρες τους…
    https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.in.gr/2021/06/23/greece/agios-panteleimonas-egkyos-kai-noitiki-sterisi-thyma-tou-omadikou-viasmou-pos-tin-apoplanisan/amp/&ved=2ahUKEwjI5pXt_a3xAhUPLewKHTwNDPIQFjACegQIDBAC&usg=AOvVaw2s7EMtGFUSjPKCseKb8PzJ&ampcf=1

  96. Γιάννης Κουβάτσος said

    94β) Έχεις δίκιο, γραφικότητες.

  97. Μαρία said

    93
    Ή απλώς δεν τον γουστάρει και πάντοτε σύμφωνα με τις πατριαρχικές επιταγές. Βλ. και Άκης Πάνου.

  98. ΚΩΣΤΑΣ said

    93
    Η περίπτωση αυτή, αντικειμενικά, δεν μπορεί να είναι γυναικοκτονία, το θύμα εδώ είναι άντρας.

  99. sarant said

    95 Kαι το θύμα είχε νοητικά προβλήματα….

  100. Γιάννης Ιατρού said

    Ρε την Χρυσηίδα!

  101. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    Γιάννη Ἰατροῦ, σέ λαχανόκηπους ἥ σέ δροσερές παραλίες ἔχεις ἀποδράσει; 🙂
    (Μία ἐρώτηση πού ἴσως μόνο ἐσύ μπορεῖς νά ἀπαντήσης:
    Πρίν ἀπό κάτι μῆνες, νομίζω πώς ὁ ἴδιος ὁ Νῖκος -ἤ κάποιος σχολιαστής- ἔγραψε ἕνα κειμενάκι γιά ἕνα ἰντερνετικό φαινόμενο ὅπου ἐπειδή κάποια λχ πολιτική ἄποψη ἀνακυκλώνεται σέ μιά ὅμάδα ὁμοφρονούντων, τούς δημιουργεῖται ἡ ψευδής πεποίθηση ὅτι αὐτή ἡ ἄποψη εἶναι πλειοψηφική καί στήν κοινωνία. Σοῦ λέει κάτι αὐτό; Θυμᾶσαι πότε ἀνέβηκε;)

    ΥΓ. Κάπου τό εἶχα σώσει, ἀλλά σβήστηκε κατά λάθος..

  102. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @100. Συμπέσαμε! 🙂

  103. Pedis said

    https://twitter.com/JeronymoBoss/status/1407659583137591297?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1407659583137591297%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.efsyn.gr%2Fnode%2F299539

  104. Μαρία said

    101
    Η πλάνη του αντηχείου.

    Τα στεγανά και η δημοκρατία

  105. Καημέν’ Αναγνωστόπουλε, τι σου ‘μελλε να πράξεις…

    που θα έλεγε και η Χρησηίδα.

    Κάπως διορθωμένο, αφού ταιριάζει ο στίχος αλλά όχι η κατάσταση.

  106. Γιάννης Κουβάτσος said

    «Τι επιθυμείτε από τη διεύθυνση των φυλακών Κορυδαλλού;» και «Επιθυμείτε κάτι περισσότερο από αυτά που σας προσφέρουν οι φυλακές Κορυδαλλού;»
    Αυτές οι ερωτήσεις ετέθηκαν στον flying Babis. Αυτές οι ερωτήσεις άραγε απευθύνονται σε όλους τους κρατουμένους των φυλακών, ανεξαρτήτως κατηγορίας, εθνικότητας και κοινωνικού στάτους;

  107. Γιάννης Κουβάτσος said

    106:ετέθησαν, διορθώνω.
    Όσο για το «πλυντήριο» της Δημουλίδου,θα ήταν κωμικό, αν δεν ήταν εξοργιστικό, όσο κι αν δεν μπορεί κανείς να την πάρει στα σοβαρά.

  108. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @104. Εὐχαριστῶ, Μαρία!

  109. sarant said

    101-104 Με πρόλαβε

  110. Γιάννης Ιατρού said

    104: 🍾👍👏 Ληξιαρχίνα ολκής!

  111. ΚΩΣΤΑΣ said

    Και απόπειρα Δεσποτοκτονίας… 😉

  112. BLOG_OTI_NANAI said

    100: Απίστευτα…

    Και πάντα αναρωτιόμουν είναι δυνατόν να υπάρχουν γυναίκες που στέλνουν ερωτικά γράμματα σε φυλακισμένους βιαστές, δολοφόνους κ.λπ. Ο Μπάμπης ο φονιάς που είναι και τόσο όμορφος, ανάμεσα στο κύκλο των ανώμαλων αυτών γυναικών θα είναι από τους πιο δημοφιλείς…

  113. tryfev said

    Νίκο μου, προφανώς πρόκειται για νεολογισμό, τον οποίο μετά και την εμπεριστατωμένη εισαγωγή σου, θεωρώ εύστοχο με τις προϋποθέσεις που θέτεις. Και ειδικότερα, ότι δεν είναι γυναικοκτονία κάθε φόνος γυναίκας αλλά εκείνος που διαπράττεται επειδή το θύμα είναι γυναίκα.

    100. Φίλε μου Γιάννη, τι περιμένεις από συγγραφείς επιπέδου Δημουλίδου; Δεν ντρεπόμαστε!! «Εκ στόματος κόρακος εξελεύσεται κρα».

    Τέτοια υπεράσπιση και τέτοια απόπειρα δημιουργίας κλίματος συνυπαιτιότητας σε ένα έγκλημα προφανώς προμελετημένο και ειδεχθές!! Και μόνο το γεγονός ότι την έπνιγε επί πέντε έξι λεπτά αρκεί. Αν πάνω σε έναν καυγά τη χτυπούσε έστω και βίαια κι εκείνη έχανε την ισορροπία της και έπεφτε με το κεφάλι σε μια γωνιά επίπλου και πέθαινε, θα μπορούσε κανείς να έχει αμφιβολίες για την προμελέτη και την ανθρωποκτόνο πρόθεση του δράστη.

  114. BLOG_OTI_NANAI said

    101: Δεν θυμάμαι αν το είχα ξαναπεί, αλλά σε ανύποπτο χρόνο, ακούγοντας το ραδιόφωνο της ΕΡΤ άκουσα έναν κοινωνιολόγο που είχαν καλεσμένο στο τηλέφωνο, να λέει αυτό ακριβώς που μετά από λίγες ημέρες είπε ο Μητσοτάκης.
    Και βεβαίως μου είχε φανεί εξαιρετική η διαπίστωση βλέποντας ότι ουσιαστικά πρόκειται για παρατάξεις που οδηγούνται σε μια ανούσια κοκορομαχία σχολιάζοντας δυσμενώς μόνο όσα πράττει η αντίπαλη παράταξη. Μηδενική ουσία, σχεδόν μηδενικός πολιτικός λόγος, συνθηματολογία, ευφυολογήματα της μισής γραμμής κειμένου, μερικοί μάλιστα ουσιαστικά αποτελούν περσόνες που κάνουν κομματική/αφισοκολητική σταντ απ κόμεντι.

    Γι’ αυτό έχουμε και τις γελοιότητες με τον Μπάμπη που δεν ήταν Γεωργιανός ή με τον βιαστή της καθαρίστριας που τελικά ήταν βούλγαρος. Αυτό το τελευταίο με την κοπέλα στην Ομόνοια φαίνεται αμέσως έμαθαν ότι ήταν πακιστανοί και έτσι δεν πρόλαβαν να γελοιοποιήσουν τον βιασμό της γυναίκας ασχολούμενοι με την εθνικότητα του βιαστή…

    Εξαιτίας αυτής της κοκορομαχίας χαρακτηρίστηκαν ίσα με 30 γιατροί ως σεξιστές και είδαμε το θλιβερό θέαμα η ΠτΔ να παρασύρεται από τον όχλο. Βεβαίως, τώρα συμμετέχει κανονικότατα στις ομιλίες της Eurobank για την υπογεννητικότητα και πολύ καλά κάνει φυσικά, αλλά αφού διέσυρε το θεσμικό της ρόλο και ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας άφησε να παρασυρθεί από την οχλοκρατία αντί αν τους γράψει στα παλαιά των υποδημάτων της όπως κάνει και τώρα και απλά να αλλάξουν το βίντεο…

  115. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  116. Γιάννης Ιατρού said

    Τι ακούω; Βιτριόλι έριξε προ ολίγου παππάς σε μητροπολίτες που την δικάζανε… 🙄🤔👎
    Δεν πάμε καθόλου καλά, και με τις ζέστες θα γινουν χειρότερα τα πράγματα!

  117. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @114. Γιά τό περιεχόμενο καί τήν ποιότητα τῆς πολιτικῆς ἀντιπαράθεσης BLOG_ ἔχεις δίκαιο. (Ἐξ οὗ καί ἡ παγερή ἀποστασιοποίησι τῶν πολλῶν..)
    @112.Ὄχι μόνο εἶναι δυνατόν, ἀλλά συχνά παίρνει καί διαστάσεις ὑστερίας (Παπαχρόνης). Γιά τόν ἐν λόγῳ Μπάμπη ἔχω κάποιες ἀμφιβολίες ἄν θά προλάβη.. 🙂

  118. Μαρία said

    111
    Ο εγκαλούμενος κληρικός της Μητρόπολης Βεροίας ήταν προς καθαίρεση για υπόθεση ναρκωτικών στη Βόρεια Ελλάδα
    https://www.vimaorthodoxias.gr/nea/moni-petraki-iereas-epitethike-me-vitrioli-se-mitropolites-sto-nosokomeio-oi-ierarches/

  119. Avonidas said

    #100. Βρείτε τον τίτλο του επόμενου μυθιστορήματος της εθνικής μας πανερογράφτρας και κερδίστε πλούσια δώρα:

    1) «Μπάμπης, ο δολοφόνος του γλυκού νερού»

    2) «Την έκλαψα στα ψέματα, για δεν μπορώ τα αίματα»

    3) «Όσα δεν τα φέρνει ο χρόνος τα φέρνει η στιγμή, τον Μπάμπη τον πιλότο τόνε κλείσαν φυλακή»

  120. Ατακαμα said

    Στα βαρύτερα εγκλήματα στη χώρα πχ δολοφονίες, βιασμοί απαγωγές οι αλλοδαποί και ιδιαίτερα οι παρατυποι υπερεκπροσωπουνται αναλογικά με τον πληθυσμό τους. Σε ορισμένα όπως οι βιασμοί πχ υπερτερούν ακόμα και σε απόλυτους αριθμούς.

    Άρα με την ίδια λογική αφού υπάρχει πατερν πρέπει να ιδεολογικοποιηθει το έγκλημα των ξένων και να ποινικοποιηθεί ιδιαιτέρως. Ονομασία για τους βιασμούς και τα εγκλήματα των αλλοδαπών μπορούμε να σκεφτούμε πολλά, ας πλουτίσουμε την τρισχιλιετη μας γλώσσα λοιπόν.

    Θα ταν ρατσιστικό να το κάναμε ναι ή όχι; Προφανώς και θα τανε. Είναι ρατσιστικά τα ιδεολογήματα των παγκόσμιων ελίτ περί γυναικοκτονιας και περί κακού λευκού στρέιτ άντρα που φταίει για όλα σ’ αυτόν τον κόσμο; Προφανώς και είναι.
    Το να επιμένουμε σε ανεύθυνα και ρατσιστικά τσιτατα των παγκόσμιων μίντια και της ποπ κουλτούρας πως ακριβώς θα βοηθήσει την κοινωνία μας; Τι άλλο προσφέρουν πέρα από ρατσισμό και περιττή τοξικότητα; Κάποιοι κύριοι του status Quo μάλλον έχουν την απάντηση

  121. aerosol said

    #97
    Εδώ έχω απορία, δεν έχω ασχοληθεί με την υπόθεση Πάνου. Η κόρη του, όταν την είδα σε συνέντευξη λίγο καιρό μετά, ήταν στο πλευρό του πατέρα της. Μου δημιουργήθηκε η σκέψη πως ο φόνος δεν έγινε επειδή δεν γούσταρε ο πατέρας το θύμα ή την σχέση, αλλά ίσως να υπήρχε κακοποίηση της κόρης από το θύμα -οπότε ο Α.Πάνου αυτοδίκησε. Ξέρουμε τι όντως συνέβη τότε ή τι ειπώθηκε στην δίκη;

  122. dryhammer said

    111,118

    119 (100) «Ο Μπάμπης ο φτού»

  123. #121

    Οπως έχω ξαναγράψει εκείνη την εποχή ήταν εφέτης (ή πρόεδρος εφετών) ο παιδικός μου φίλος Σ.Μ. που είχε άποψη και μου την είπε : θεωρούσε αξιοπρεπή άνθρωπο τον Ακη Πάνου που εν γνώσει του πως δεν είχε πολύ χρόνο ζωής λόγω καρκίνου έδωσε την τελική λύση στο δράμα της κόρης του που δεν θα μπορούσε να βοηθήσει αργότερα λόγω της αρρώστιάς του.

  124. papathm said

    Αυτό ότι η αστυνομία έχαψε την «ψευδεπίγραφη συμπεριφορά» του πιλότου, ενώ οι διάφορες τηλεοπτικές περσόνες τον είχαν καταλάβει αμέσως, είναι για γέλια.
    Πρόκειται για textbook case και είμαι βέβαιος ότι ο πιλότος ήταν από την πρώτη στιγμή ο υπ’ αριθμόν ένα ύποπτος. Καθυστέρησαν μάλλον επειδή δεν είχαν αδιάσειστες αποδείξεις. Τα άλλα τα συνωμοσιολογικά που βλέπω σήμερα εδώ μέσα, πρώτη φορά τα ακούω. Και μου φαίνονται μεγάλες παπαριές, με το συμπάθιο.

    Άλλο ήθελα να πω:
    Αφήνοντας για λίγο κατά μέρος τις εμβριθείς εγκληματολογικές αναλύσεις και δεδομένου ότι εδώ λεξολογούμε, αυτή η «ψευδεπίγραφη συμπεριφορά» μόνο εμένα ενοχλεί; Δεν ξέρω αν έχει συζητηθεί στο ιστολόγιο, αλλά μου φαίνεται λάθος.
    Όπως το βλέπω εγώ, το ψευδεπίγραφο ταιριάζει σε υπογραφές, επιγραφές, τίτλους κ.λπ. αλλά όχι σε συμπεριφορές.
    Και έχω τη γνώμη ότι, τελικά, η μόνη ενδεδειγμένη χρήση του όρου είναι σε φράσεις όπως «ψευδεπίγραφα ποιήματα» για έργα που αποδίδονται σε κάποιον δημιουργό χωρίς να είναι δικά του.

    Όλες οι άλλες χρήσεις του «ψευδεπίγραφου» εμπίπτουν στην κατηγορία των φαρδομάνικων, που λέει και ο νικοκύρης.

  125. aerosol said

    #123
    Ευχαριστώ Τζι, ίσως να το είχα διαβάσει αλλά να το ξέχασα (φταίει και το Αιζενχάουερ που παθαίνω). Ταιριάζει απόλυτα αυτό με την στάση της κόρης. Μου φάνηκε από τότε πολύ δύσκολο να είναι τόσο αλωμένη ψυχολογικά από κάποιον «πατέρα-αφέντη» που τον λατρεύει ενώ της σκότωσε τον αγαπημένο!

  126. Avonidas said

    #124. Ναι, ναι… κι ο Γεωργιανός ήταν η πιο καλλιτεχνική πινελιά στο σχέδιο παραπλάνησης. Διότι άμα δεν σαπίσεις κι έναν (τουλάχιστον) άσχετο στο ξύλο να ομολογήσει, μπορεί ν’ αρχίσει να ψυλλιάζεται μετά τίποτα ο πιλότος. Για να μην πούμε για τους Σκάηδες.

    Ε, κι ύστερα του σιάζεις το γιακά και τον στέλνεις στην ευχή του Θεού· και πάλι καλά να λέει, θα μπορούσε να ήταν χειρότερα.

  127. Μαρία said

    121
    https://www.vice.com/el/article/kzynjm/ela-par-to-kai-ri3e-moy-otan-o-akis-panoy-skotwse-ton-agaphtiko-ths-korhs-toy

  128. Μαρία said

    121
    https://www.tanea.gr/1997/08/04/greece/to-katigorw-tis-koris/

  129. sarant said

    124 Συμφωνώ.

  130. Spiridione said

    127. Είχα πάει για άσκηση σε ένα γραφείο που είχε εμπλακεί στην υπόθεση λίγο μετά τη δίκη, και αυτό που μου θυμάμαι που το λέει και το άρθρο, είναι που είχε ζητήσει ο Κατσαντώνης ελαφρυντικό πολιτιστικής προσφοράς.

  131. Μαρία said

    104
    Και θάλαμοι αντήχησης https://www.avgi.gr/gallery/podcasts/389979_i-thrymmatismeni-alitheia-kai-ta-stereotypa-gigantonoyn-tin-elleipsi

  132. aerosol said

    #120
    Από τη μια θεωρώ πιθανότερο τα βίαια εγκλήματα να τελούνται σε μεγαλύτερο ποσοστό από τις πιο πιεσμένες κοινωνικές τάξεις -συνεπώς και το πιο εξαθλιωμένο κομμάτι μεταναστών. Από την άλλη, εγώ πολλά μπορεί να θεωρώ αλλά θα ήθελα τα στοιχεία σου που επιβεβαιώνουν τα λόγια σου. Ειδικά για βιασμούς βλέπω μέσα στα χρόνια τόσο προβληματικές αναφορές που καταντά γελοίο. Το 2017, ας πούμε, στην Στερεά Ελλάδα (πλην Αττικής) δεν έγινε, λέει, κανένας! Πράγμα αδύνατο. Είδα σε άρθρο μέχρι και αριθμούς ημεδαπών/αλλοδαπών θυτών που αν αθροιστούν βγάζουν παραπάνω από τα εξιχνιασθέντα εγκλήματα!

    Είναι γνωστό πλέον πως οι περισσότεροι βιασμοί προκύπτουν από τον κύκλο του θύματος. Οι παράτυποι μετανάστες στην Ελλάδα μάλλον υστερούν σε κύκλο ελλήνων γνωστών και φίλων, αποτελούνται σε αξιοσημείωτο ποσοστό από μόνους άντρες ενώ στις δικές τους κοινότητες είναι σπάνιο να αναφερθεί το έγκλημα. Θα μπορούσαν να υπερ-εκρποσωπούνται σε βιασμούς τύπου stranger danger αλλά είναι σχεδόν σίγουρο πως δεν κυριαρχούν στους βιασμούς εν γένει.

    Επίσης, κατά την Eurostat, στο διάστημα 2012-18, με τεράστια αύξηση μεταναστών και προσφύγων, ληστείες και ανθρωποκτονίες από πρόθεση μειώθηκαν κατά 34% και 30% αντίστοιχα αντί να αυξηθούν. Οπότε… περιμένω τα στοιχεία να δω τι παίζει.

    «Είναι ρατσιστικά τα ιδεολογήματα των παγκόσμιων ελίτ περί γυναικοκτονιας και περί κακού λευκού στρέιτ άντρα που φταίει για όλα σ’ αυτόν τον κόσμο; Προφανώς και είναι.»
    Ολόκληρη η πρόταση είναι σεμινάριο περί logical fallacy. Οι «παγκόσμιες ελίτ» που φτιάχνουν το «ιδεολόγημα» περί γυναικοκτονίας, όπου κάποιος «φταίει για όλα» είναι ένα δικό σου σενάριο, ανάλογο του Μπιλ Γκέιτς που μας βάζει τσιπάκι μέσα στα εμβόλια. Η απάντηση είναι: τίποτα δεν είναι προφανές, ούτε σε αυτό που ρωτάς, ούτε βέβαια στην απάντηση που δίνεις.

  133. Μαρία said

    130
    Και όχι οτι το θύμα κακοποιούσε την κόρη του.

  134. Γιάννης Κουβάτσος said

    120: «περί γυναικοκτονιας και περί κακού λευκού στρέιτ άντρα που φταίει για όλα σ’ αυτόν τον κόσμο;»
    Πώς συνδέεται η γυναικοκτονία με τα περί κακού λευκού στρέιτ άντρα; Προφανώς δεν συνδέεται, απλώς η αυθαίρετη σύνδεση βολεύει για να καταλήξει το σχόλιο σε εξίσου αυθαίρετο συμπέρασμα. Εκτός αν θεωρούνται πλειονότητα οι υστερικοί/ές των άκρων και οι εμμονές τους. Για τον υπόλοιπο κόσμο, οι γυναικοκτονίες δυστυχώς συμβαίνουν καθημερινά σε όλον τον πλανήτη και δράστες είναι άντρες από όλα τα χρώματα, τις εθνότητες και τις κοινωνικές τάξεις, που όλοι όμως έχουν το ίδιο κοινό χαρακτηριστικό: θεωρούν ότι οι γυναίκες είναι αντικείμενα που τους ανήκουν και, όταν αντιδρούν στα κέφια τους, έχουν κάθε δικαίωμα να τα σπάσουν.

  135. spyridos said

    97

    «Ή απλώς δεν τον γουστάρει και πάντοτε σύμφωνα με τις πατριαρχικές επιταγές. Βλ. και Άκης Πάνου.»

    Αυτό ακριβώς μου έχει μείνει και μένα. Διαβάζοντας μια συνέντευξη του Α.Π. τότε.
    Προτιμώ να μείνω στα τραγούδια του γιατί μετά από αυτά που είπε και έκανε φυσικά εκείνη την περίοδο έχασα κάθε καλή ιδέα για το άτομο.

  136. Konstantinos said

    Για τον παπα περιμένω τιτλο φημεριδασ «ιερο τερας!»

  137. aerosol said

    #127 & 128
    Τα τσέκαρα Μαρία, ευχαριστώ. Αλλά δεν νομίζω πως μου παίζει παιχνίδια η μνήμη: μετά την δίκη θυμάμαι συνέντευξη της κόρης του στην τηλεόραση με τελείως διαφορετικό ύφος. Ακόμα και για ένα αρσενικό άλλης εποχής και πατερναλιστικής νοοτροπίας, μου έκανε εντύπωση όλο αυτό, και ειδικά η αλλαγή της δικής της στάσης. Θεωρητικά, ο Πάνου θα μπορούσε δημόσια να προβάλλει κάποια αιτία αλλά να αποκρύπτει άλλη. Εξ ου και η απορία μου. Δεν θεωρώ απόδειξη τα λόγια του Τζι αλλά μου ενισχύουν λίγο την υποψία. Αναρωτιόμουν αν κανείς εδώ θυμάται κάτι παραπάνω που να επιβεβαιώνει ή να διαψεύδει την επίσημη αιτιολογία.

  138. Μαρία said

    Μπατσίνα.
    «Δεν έχουμε συζητήσει δημόσια καθόλου για το πως μπορεί να σταθεί αφορμή αυτή η δολοφονία, αυτή η γυναικοκτονία, ώστε να φτάσουμε στην πρόληψη τέτοιων ειδών εγκλημάτων. Αυτό που θεωρώ πως πρέπει αν δουλέψουμε περισσότερο σαν κοινωνία και η αστυνομία και το δικαστικό σώμα, είναι να μη θρηνήσουμε άλλη Καρολάιν. Όλοι εμείς που είμαστε εδώ σήμερα πρέπει να ασχολούμαστε με αυτό, όχι με τα ελαφρυντικά στοιχεία που μπορεί να έχει ο δράστης», δήλωσε η Σοφία Βαγενά και συνέχισε: «Έχουμε συνειδητοποιήσει για τι στυγερή δολοφονία πρόκειται; Έχουμε συνειδητοποιήσει ότι έχουμε μία καθαρή γυναικοκτονία και επιτρέψτε μου να χρησιμοποιήσω τον όρο γιατί έχω ακούσει ότι πρόκειται για νεολογισμό. Δεν πρόκειται για νεολογισμό. Είναι ο μόνος όρος που μπορεί να μας βοηθήσει να έχουμε ποιοτικά στοιχεία επί των συγκεκριμένων ανθρωποκτονιών για να μπορούμε να έχουμε και δείκτες και να δουλέψουμε πάνω σε αυτούς».
    https://www.2020mag.gr/themata/1728-sofia-vagena-ypastynomos-a-den-einai-neologismos-einai-kathari-gynaikoktonia-video

  139. Reblogged στις Οξύ.

  140. Spiridione said

    138. Και ένα πρόσφατο βιβλίο που γράφει κι αυτή
    https://www.politeianet.gr/books/9789600121834-sullogiko-gutenberg-gunaikoktonies-317939

  141. Μαρία said

    137
    Δεν θυμάμαι συνέντευξη της κόρης αλλά η χουντάρα ο Κατσαντώνης δεν θα είχε επικαλεστεί την κακοποίηση, για να ελαφρύνει τη θέση του πελάτη του.

    Στο μεταξύ

    Ο ένας απ’ του 5 δράστες αφέθηκε, διαβάζω, ελεύθερος, λόγω του ότι είναι τραυματίας από προηγούμενη συμπλοκή με Αιγύπτιους!

  142. Πέπε said

    118

    Ε καλά τώρα. Και ποιος δεν έχει πουλήσει μερικά ναρκωτικά σε μια στιγμή πάθους; Ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθον βαλέτω. Και λίγο σεβασμό επιτέλους, ο παπάς είναι ιερέας.

    Κατά τα λοιπά, καιρός ήταν πια να πιάσει κι ένας άντρας, ακομπλεξάριστα, αυτό το παραδοσιακά γυναικείο όπλο, το βιτριόλι. Αλλά φαίνεται μερικοί ενοχλούνται όταν κλονίζονται οι σταθερές της πατριαρχίας.

  143. sarant said

    138-140 Μπράβο της

    142
    Κίνδυνος θάνατος για πάρτε το χαμπάρι
    καινούργια μέτρα οι παπάδες έχουν πάρει
    κι όποιος στο ιεροδικείο σωστά δεν ψηφίσει
    ένα μπουκάλι βιτριόλι θ’ αντικρίσει

  144. Μαρία said

    142
    Το πιο ωραίο που διάβασα είναι οτι κατα τη διάρκεια της αργίας του – τώρα δικαζόταν σε 2ο βαθμό – εθεάθη σε χωριό των Σερρών να παίζει ζουρνά. Την αμελητέα ποσότητα της κόκας, μόνο 1,5 γρ., ισχυρίστηκε οτι την είχε για προσωπική χρήση. Ακριβά γούστα.

  145. Avonidas said

    #142. Απόπειρα μιτροκτονίας, που θα ‘λεγε κι ο Σίλας Σεραφείμ.

  146. # 124

    Εσένα μπορεί να σου φαίνονται παπαριές(με το συμπάθειο) αλλά γεγονός είναι πως 40 μέρες σου λέγανε για αλλοδαπούς που τους ψάχνανε, τους είχαν εντοπίσει και ήταν θέμα ημερών η σύλληψή τους,πράγματα που ήταν πραγματικές παπαριές και χωρίς συμπάθειο.
    Σε κάθε σπίτι υπάρχει κάποιο καλώδια τηλεόρασης, σεσουάρ ότιδήποτε. Μόνο ο Χουντίνι στην ζωή κι ο Γιώργος Θαλάσης στα μυθιστορήματα κατάφερναν να λυθούν, δεν μπορεί ένας τουλάχιστον αστυνομικός να μην το σκέφτηκε.

  147. ΧριστιανoΜπoλσεβίκoς said

    Ο Α. Πάνου πέθανε σε κλινική όπου δούλευε νοσοκόμα συγγενικό μου πρόσωπο και της είχε κάνει εντύπωση ο πολύ καλός του χαρακτήρας. Δεν νομίζω ένας άνθρωπος στα τελευταία του να προσποιείτο. Συζητούσανε λίγο πού και πού «μα για το φονικό δεν είπανε κουβέντα».

  148. voulagx said

    Για να μη θρηνήσουμε και άλλες Καρολάιν Η ιστορία μιας οδοντιάτρου που προσπαθεί να γλιτώσει η ίδια και ο ανήλικος γιος της από τον βίαιο πρώην σύζυγό της ● Πώς οι δικαστές έβγαλαν απόφαση χωρίς να δουν και να ακούσουν την Κ.Π. και έκριναν ότι τον συκοφάντησε και χειραγώγησε το παιδί της!

  149. Μαρία said

    148
    Αυτό δουλεύει https://www.efsyn.gr/ellada/dikaiosyni/299471_gia-na-mi-thrinisoyme-kai-alles-karolain

  150. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    (Δεν προκάνω, δεν προκάνω
    τόσα π΄έχω για να κάνω 😦 )

    …είχες κρυμμένη μια βαλίτσα στο πατάρι
    σου είχε πει θα σε σκοτώσει αν τον αφήσεις…

    Το κομμάτι έχει αναφορά σε έμφυλη βία, κακοποίηση και κακοποιητικό περιβάλλον

  151. Alexis said

    #100: Αν δεν είναι τόσο αφελής (που δεν είναι) πρόκειται για τρισμέγιστη αθλιότητα!

    #120: Δεν υπάρχει κανένα «ιδεολόγημα του κακού λευκού στρέιτ άντρα που φταίει για όλα». Στο δικό σου το κεφάλι ίσως…

  152. # 147

    Δυστυχώς στην Ελλάδα έχει επικρατήσει το αμεριάνικο έθιμο να θεωρείται αλήθεια ό,τι «είπε η τηλεόραση (ο τύπος) ή ο γιατρός -αυτός όχι ακόμα εντελώς στην Ελλάδα»
    Αυτό φυσικά-ειδικά με το επίπεδο των σημερινών δημοσιογράφων και παρουσιαστών- εξυπηρετεί όσους έχουν συμφέρον να μη σκέππτεται ο λαός -αλλιώς πως θα ψήφιζαν οι μη ταγμένοι κάποτε τον Γιωργάκη και τώρα τον Κούλη-, σε κάθε υπόθεση έχουμε «ανατροπή» ώσπου ο ζαλισμένος σαν κοτόπουλο αναγνώστης να μην μπορεί να κρίνει και να καταπίνει τις μαλακίες που σερβίρει η (διάσημη) Χρυσηίδα !!
    Αραγε έχουν σκεφτεί αυτοί που παραπέμπουν σε δημοσιεύματα εποχής από φυλλάδες πως μετά από 30 χρόνια κάποιος θα μπορούσε να επιχειρηματολογεί με βάση το άρθρο της Δημουλίδου, της ελληνίδας «με τις περισσότερες πωλήσεις βιβλίων» ;

  153. Alexis said

    «Παγκόσμια μίντια», «παγκόσμιες ελιτ» και «ποπ κουλτούρα»
    Κλισεδούρες που ενεργοποιούν αυτόματα μέσα μου το «ΨΕΚΑΣΜΕΝΟΣ ΑΛΕΡΤ»

    «Ασφαλώς και δεν πρέπει να μας δούμε παρέα»
    Στίχοι-μουσική: Άκης Πάνου

    Καλημέρα…

  154. Alexis said

    δούνε διάολε!!! 😡

  155. sarant said

    Καλημέρα από εδώ!

    149 Α την καημένη…

  156. Μαρία said

    Η Λυδία είναι ΞΕΚΑΘΑΡΑ θύμα ενδοοικογενειακής βίας του ίδιου δράστη που δολοφόνησε την μητέρα της και σκότωσε και κρέμασε το σκύλο της.
    ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ του έχει ασκηθεί δίωξη ΚΑΙ για την κακοποίηση της Λυδίας;
    https://antiviolence-net.eu/pressrelease.htm

  157. spyridos said

    152

  158. Μαρία said

  159. BLOG_OTI_NANAI said

    114, 131: Θάλαμοι αντίχησης με σκουπίδια, αντηχούν μόνο το περιεχόμενο τους. Διότι τα ωραία λόγια είναι εύκολο να βρεθούν για κάθε πράξη, όμως μια κοινωνία που στη θέση του διαλόγου έχει βάλει «τον αρνητισμό, την επιθετικότητα, τη χλεύη, την ειρωνία, την υποτίμηση και τον διχασμό» πάει για βρούβες αν δεν το έχει καταλάβει ο Γιάννης Σκαρπέλος:

    https://www.kathimerini.gr/world/561408295/social-media-nikites-o-arnitismos-kai-i-epithetikotita/

  160. spyridos said

    159

    Ναι Μπλογκ μου επιβολή λογοκρισίας σε όσους δεν πιστεύουν πια τα εντελώς ξεπεσμένα ΜΜΕ.
    Επιτέλους, η Σοβιετία άλλη μια φορά δικαιώνεται. Λογοκρισία είναι η λύση.

    Το λένε και ανοιχτά πλέον δεν κρύβονται, οι «επιστήμονες».

    «Μοναδική λύση κατά της πόλωσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εκτιμούν οι επιστήμονες, είναι οι διαχειριστές τους να μην αποθαρρύνουν απλώς τη δημιουργία σχετικού κλίματος, αλλά και να λαμβάνουν τιμωρητικά μέτρα ώστε να εξαλειφθούν τέτοια φαινόμενα.»

  161. spyridos said

    Η ανάγνωση της Κλεφτημερινής και του Πρωκτού Θέματος σε κάνει είρωνα και συκοφάντη της κυρίαρχης τάξης πραγμάτων.

  162. BLOG_OTI_NANAI said

    160: Αυτές τις αστειότητες πες τες σε εκείνους που όταν τους βόλευε, χειροκροτούσαν την λογοκρισία του Τραμπ, ονόματα δεν λέμε…

    ΥΓ
    «η Σοβιετία άλλη μια φορά δικαιώνεται. Λογοκρισία είναι η λύση»

    Το ιδεολογικό αυτογκόλ σου το κρατάω διότι όταν τα έλεγα εγώ κάποιοι είχαν ενδοιασμούς…

  163. spyridos said

    162

    α
    Δεν με αφορά γιατί ήμουν πεντακάθαρος ότι αυτό που έκαναν και κάνουν στον Τραμπ είναι πεντακάθαρη λογοκρισία.
    Ο Μπάμιας (και η ΙΤ κλικα του) είναι ο πρόεδρας που έδωσε νομικά και τεχνικά εργαλεία για την λογοκρισία όλων των αντιφρονούντων, ένα από τα θύματα είναι και ο Τραμπ. Το κακό είναι ότι η λογοκρισία στις ΗΠΑ αφορά και τον υπόλοιπο κόσμο που είναι εξαρτημένος ιντερνετικά από τις ΗΠΑ. Οι Εγγλέζοι και το BBC παίζουν στο ίδιο στρατόπεδο με την κλίκα Τζούκενμπεργκ.

    β
    Ούτε αυτό με αφορά γιατί δεν βλέπω κάποιο ιδεολογικό αυτογκόλ. Ισως αυτογκόλ των ιδεολογημάτων σου.

  164. Μαρία said

    Αγρίνιο: Σύλληψη ιερέα για βιασμό ανήλικης και κατοχή παιδικής πορνογραφίας https://left.gr/news/agrinio-syllipsi-ierea-gia-viasmo-anilikis-kai-katohi-paidikis-pornografias
    Η συγκλονιστική μαρτυρία σεξουαλικής παρενόχλησης από τον ιερέα στο Αγρίνιο https://www.ladylike.gr/synentefxeis/martiria-sexoualiki-parenoxlisi-apo-ierea-aitoloakarnania-24-fores-apo-ta-12-mexri-ta-14-mou/

  165. spyridos said

    Στα βαρύτερα εγκλήματα στη χώρα πχ δολοφονίες, βιασμοί απαγωγές οι παπάδες και ιδιαίτερα οι θρησκόληπτοι υπερεκπροσωπουνται αναλογικά με τον πληθυσμό τους. Σε ορισμένα όπως οι βιασμοί πχ υπερτερούν ακόμα και σε απόλυτους αριθμούς.

  166. Γιάννης Κουβάτσος said

    Τα δύο άκρα παρουσιάζουν αλληλοαντικρουόμενες στατιστικές και μας μπερδεύουν. Άμα δεν υπάρχει συνεννόηση…Αναφέρομαι σε δύο άκρα του χωριού μου, δεν τα ξέρετε.

  167. spyridos said

    166

    Δεν είδα να βγαίνεις να αντικρούσεις τις ψευτιές και ιδεοληψίες του 120 και αναρωτιόμουν αν σου άρεΖαν.
    Ετσι κι αλλιώς τα ίδια έγραφες και συ την προηγούμενη εβδομάδα.

  168. Pedis said

    # 157 – Πριν από μερικές δεκαετίες, Ιταλικη ιατροδικαστική έκθεση επιβεβαίωσε υπόθεση «αυτοκτονίας» σε μία … λεπτή υπόθεση, όπου ο αυτοκτονημένος βρέθηκε να έχει ανοίξει μία τρύπα στον δεξιό κρόταφο και να κρατάει το πιστόλι στο αριστερό χέρι. Από χτες, σπάω το κεφάλι μου να θυμηθώ τις λεπτομέρειες της … «αυτοκτονίας».

  169. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    168# Αχ μωρέ Πέδη, και είσαι και ιταλικής κουλτούρας…
    https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A4%CE%B9%CF%81%CE%B1%CE%BC%CF%8C%CE%BB%CE%B1

  170. Pedis said

    # 169 – 👍 😂

    Προς στιγμή ειίχα την λαθεμένη εντύπωση ότι η υπόθεση του #168 ήταν στα πλαίσια της υπόθεσης του Banco Ambrosiano όπου κι εκεί παρουσιάστηκαν εντυπωσιακές ακροβατικές αυτοκτονίες π.χ. στο Λονδίνο (για να μη λέμε ότι πρωτοποριακές ιατροδικαστικές έρευνες πραγματοποιούνται μόνο στη Ν. Ευρώπη) και στην υποθεση ήταν μπλεγμένοι το μισό Βατικανό και μισή χριστιανοδημοκρατία+νεοφασίστες, η P2 (η στοά), οι μυστικές υπηρεσίες, η μαφία, ξένες μυστικές υπηρεσίες, τραπεζίτες, τέλος πάντων, εν ολίγοις, αυτό που ονομάζεται εθνικός κορμός.

  171. spyridos said

    Έτσι είναι αυτά. Τη μια μέρα ομολογεί ο φίλος σου και την επόμενη αυτοκτονείς από τη στεναχώρια σου.
    Για να δούμε πότε θα βρουν τον ιδιοκτήτη της BMW με τον γνωστό αριθμό κυκλοφορίας εδώ και 40 ημέρες.
    Δεν νομίζω να ήταν ο Δογιάκης !!!!!!!!

    Εντωμεταξύ η ΕΛ.ΑΣ συνεχίζοντας στον δρόμο των επιτυχιών σε λίγο θα κάνει γνωστό το όνομα του (Γεωργιανού) καπετάνιου του Νοορ 1. Αλλοδαποί, η καταστροφή του τόπου μας.

  172. Aghapi D said

    Φίλος στο φέισμπουκ ανάρτησε αυτό: Το «γυναικοκτόνος» είναι αρχαία ελληνική λέξη. Σύμφωνα μάλιστα με τους Ελληνικούς αστρολογικούς κώδικες μπορεί να είναι αποτέλεσμα της συνεύρευσης των πλανητών. https://archive.org/…/cataloguscod…/page/128/mode/2up…

  173. sarant said

    172 Καλά λέει, έχει τρεις ανευρέσεις στο TLG. Και Νικήτας τον 9ο αιώνα, και Φίλων Ιουδαίος.

  174. Μαρία said

    173
    Ενώ ανδροκτόνος είναι ο ανθρωποκτόνος γενικά 🙂

  175. ΓιώργοςΜ said

    168, 169
    Έχουν γίνει ανέκδοτο από παλιά αυτά τα κόλπα.
    Αλλά στην Ελλάδα όλα γίνονται 20 χρόνια μετά…😁

    Αστυνομικά μεζεδάκια

  176. Χριστοδούκας said

    Παρόλο που απαντά στην αρχαία γραμματεία η λέξη, μπορούμε να πούμε ότι ο όρος προϋπήρχε στα Ελληνικά; Στα αρχαία κείμενα η γυναικοκτονία σημαίνει απλά τον φόνο μιας γυναίκας. Αντίθετα, αυτό που εννοούμε τώρα όταν χρησιμοποιούμε τον όρο έχει ένα συγκεκριμένο ιδεολογικό/θεωρητικό υπόβαθρο και αποτελεί μετάφραση του αγγλικού «femicide». Περισσότερο για μεταφραστικό δάνειο μού φαίνεται το οποίο έτυχε να συμπίπτει με μια ήδη προϋπάρχουσα αλλά ξεχασμένη λέξη.

  177. Μαρία said

    176
    Σημασιολογικός δανεισμός για την ακρίβεια.
    Η λέξη απαντά και σε μεταγενέστερα κείμενα για τους συζυγοκτόνους.

  178. Pedis said

    Δεν είναι κρίμα με τόση προσπάθεια να είναι εκτός ΝΔ και να του τρώει τις ψήφους από το μεγάλο καζάνι η κάθε Λατινοπούλου;

  179. aerosol said

    Απλά νοιάζεται για τις ανάγκες των άλλων ο άνθρωπος, ουμανιστικά. Φαντάζομαι είναι πρόθυμος να καλύψει κι αυτός μερικές.

  180. sarant said

    177 Έτσι

  181. ΣΠ said

  182. Μαρία said

    181
    Η Χρύσα ειδικεύεται στους πιλότους απο τότε που ήταν αεροσυνοδός 🙂

  183. sarant said

    182 Ωχ!

  184. Γιάννης Κουβάτσος said

    «έχουν μετατραπεί σε εγκληματολογικοί αναλυτές»
    «την φερεγγυότητα τους ως δημοσιογράφους»
    Δεν το ‘χει με τη σύνταξη η Χρυσηίς.☺

  185. Μαρία said

    Την παρεξήγησαν επειδή κάποιοι δεν ομιλούν την ελληνική γλώσσα … στο 5:35 https://www.youtube.com/watch?v=oE5YeMeAjUU

    Η παρουσιάστρια την χαρακτήρισε καταξιωμένη συγγραφέα.
    https://twitter.com/yorgisAnyfantis/status/1408371873394667520

  186. ΣΠ said

    185
    Κακή απομίμηση του Ζεράρ ντε Βιλιέ.

  187. Avonidas said

    #185. Κι αυτό το είδος οθντκ λογοτεχνίας σε ποιο κοινό ακριβώς απευθύνεται;

    Αν χαρακτηρίσω τις γυναίκες που τη διαβάζουν θα θεωρηθώ σεξιστής;

  188. sarant said

    185 Μετά τις 50 αποχρώσεις, αναγκάστηκε και η εγχώρια οθντκ λογοτεχνία να ακολουθήσει τα πρότυπα…

  189. Μαρία said

    186
    Σοβαρά; Δεν ήξερα οτι ο ντε Βιλιέ έχει και σεξ. Σ’ ένα λεξικό με πονηρές εκφράσεις δεν βρίσκω ούτε μια παραπομπή σ’ αυτόν, ενώ αντίθετα υπάρχουν πολλές στο Σαν-Αντονιό https://fr.wikipedia.org/wiki/San-Antonio_(s%C3%A9rie)

  190. ΣΠ said

    189
    De Villiers’ books are well known in French-speaking countries for their in-depth insider knowledge of such subjects as espionage, geopolitics, and terrorist threats, as well as their hard-core sex scenes.
    https://en.wikipedia.org/wiki/G%C3%A9rard_de_Villiers

  191. Pedis said

    # 185 – Τα βιβλία της συνοδεύονται κι από dvd;. 😍

  192. Pedis said

    Για χήρες, τι προτείνει η Χρυσαρχίδα;

  193. ΣΠ said

    192
    Δες τι συμβουλές της δίνουν.

  194. Pedis said

    # 193 – Μα τι συμβουλές να της δώσουν και στο τέλος-τέλος τι να τις κάνει … «στη δύση της ζωής μας», όπως γράφει το άρθρο, για τη χήρα στα 51 της χρόνια; 🥴 🤪

  195. Μαρία said

    193
    Ρεαλιστής ο Απόστολος αλλά πιο ρεαλιστές οι Χιώτες που φορολογούσαν τις χήρες 🙂

    Σχετικά με την αναστάτωση που έχει προκληθεί στην τοπική κοινωνία του Αγρινίου μετά το γεγονός της συλλήψεως ιερέως από τις αρμόδιες Αστυνομικές Αρχές, σήμερα, Πέμπτη 24 Ιουνίου 2021, ενημερώνουμε ότι με εντολή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά, ο ιερέας τίθεται σε διαθεσιμότητα επ’ αόριστον. https://www.imaa.gr/

    Όταν του άλλαζαν ενορία, δεν έτρεχε τίποτα.
    https://karvasaras.gr/agrinio-apo-paidiki-pornografia-mechri-viasmo-anilikon-oi-katigories-gia-ton-ierea/
    Σημειώνεται ότι ο ιερέας άλλαζε συχνά ενορίες καθώς σε βάρος του υπήρχε πλήθος καταγγελιών από συζύγους γυναικών που είχε προσεγγίσει κατά το παρελθόν και τα τελευταία χρόνια λειτουργούσε ως εφημέριος σε Ιερό Ναό χωριού του Βάλτου, όπου όμως σύμφωνα με τους κατοίκους δεν είχε δώσει δικαιώματα.

  196. Γιάννης Ιατρού said

    Εδώ πρόλαβε και το καθάρισε το κάθαρμα…

  197. nikiplos1 said

    Ο δολοφόνος του Σεργιανόπουλου σκότωσε συγκρατούμενο του στις φυλακές, 2 χρόνια πριν την αποφυλάκισή του. Τον σωφρόνισε κι αυτόν, όπως είχαν σωφρονήσει τον Δ. Καραμούτη το 1995, ο Πανταζής και οι φίλοι του. Τι να ξέρουν οι απολίτιστοι στις ΗΠΑ και στη Ρωσία που έχουν θανατική ποινή.

  198. sarant said

    197 Άλλοι φόνοι στις φυλακές από μη δολοφόνους δεν έχουν γινει;

  199. Γιάννης Κουβάτσος said

    197: Παρά τη θανατική ποινή, οι ΗΠΑ και η Ρωσία είναι δύο χώρες όπου η εγκληματικότητα «ανθεί». Ή ίσως γι’ αυτό. Όταν το κράτος σκοτώνει, δίνει το χείριστο παράδειγμα σε ό,τι αφορά την αξία της ανθρώπινης ζωής.

  200. Μαρία said

  201. Aghapi D said

    198 https://www.thetoc.gr/koinwnia/article/fonoi-sumplokes-autoktonies-oi-arithmoi-tis-bias-stis-ellinikes-fulakes/

  202. Γιάννης Κουβάτσος said

    Παρατηρούμε πάντως ότι κάποιες εθνικότητες μεταναστών υπερεκπροσωπούνται στην εγκληματικότητα, ενώ κάποιες άλλες ούτε που ακούγονται: Γεωργιανοί και Αφγανοί στην πρώτη κατηγορία, Πολωνοί στη δεύτερη.

  203. Μαρία said

  204. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    Δεν έφταιγε ο Μπάμπης, πού πήγε κι έμπλεξε ο άθρωπας…
    https://www.topontiki.gr/2021/07/22/litsa-patera-gia-karolain-pantou-tha-iche-tin-idia-katalixi-giati-iche-poli-chtipimeni-afroditi-video/

  205. sarant said

    204 Χτυπημένη Αφροδίτη, λέει η βαρεμένη Λίτσα.

  206. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    205# Και μετά μου λένε για το χρηστώνυμό μου. Πολύ καλό το βρίσκω, δια πάσαν χρήσιν.

  207. Μαρία said

  208. spiridione said

  209. spiridione said

    Εγκύκλιος του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου
    …Με αφορμή αυτές τις καταστάσεις και στη χώρα μας, ευρέως, οι περιπτώσεις αφαίρεσης της ζωής γυναίκας, ιδίως από σεξιστικά κίνητρα, «λόγους τιμής», σκοπούς εμπορίας ανθρώπων και οικονομική εκμετάλλευση, αποδίδονται με τον όρο «γυναικοκτονία» και γίνεται λόγος για ανάγκη διακριτής τυποποιημένης ποινικής πρόβλεψης ή και για αναγωγή αυτής ως διακεκριμένης παραλλαγής της ανθρωποκτονίας του άρθρου 299 ΠΚ. Διεθνώς, σε αρκετές χώρες, καθώς το φαινόμενο δεν είναι μόνο ελληνικό αλλά έχει προσλάβει παγκόσμιες διαστάσεις, υιοθετήθηκε και νομοθετικά η θεώρηση αυτή.
    https://www.efsyn.gr/ellada/dikaiosyni/317530_parembasi-pliota-gia-tis-gynaikoktonies-kai-tin-endooikogeneiaki-bia

  210. sarant said

    209 Α μπράβο!

Σχολιάστε