Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Αστυνομικά μεζεδάκια

Posted by sarant στο 19 Ιουνίου, 2021


…που λέγονται έτσι επειδή από προχτές συζητάμε για την υπόθεση της αποτρόπαιης δολοφονίας στα Γλυκά Νερά, που φαίνεται πως βρήκε τη λύση της, καθώς ο σύζυγος της Καρολάιν, ο 32χρονος πιλότος, ομολόγησε ότι αυτός τη στραγγάλισε -και ότι όλα όσα είχε πει στην αρχή, για τους τρεις ληστές που μιλούσαν σπαστά ελληνικά ήταν ψέμα. Κι έτσι βρεθήκαμε σαν να διαβάζουμε αστυνομικό μυθιστόρημα.

Με μισόλογα εδώ και πολλές μέρες το έλεγαν σχεδόν όλοι σε διάφορες συζητήσεις, ότι η υπόθεση είχε πολλά κενά, ότι κάτι δεν πάει καλά στην εκδοχή του συζύγου.

Όχι όλοι. Κάποιοι από τις πρώτες μέρες είχαν ξεσπαθώσει προσπαθώντας να αντλήσουν πολιτική υπεραξία από το τραγικό συμβάν και σκορπώντας κηρύγματα μίσους, όπως η θεσσαλονικιά πολιτεύτρια της εικόνας.

Άλλοι έκαναν κήρυγμα υπέρ της νομιμοποίησης της οπλοχρησίας, που υποτίθεται πως θα απέτρεπε το αποτρόπαιο έγκλημα.

Άλλοι επέμεναν να ενοχοποιούν ξένους (και συλλήβδην τους ξένους). Ακόμα και το πρωί της ομολογίας του πιλότου, προχτές δηλαδή, στο δελτίο ειδήσεων του Αντένα κάποιος δημοσιογράφος υποστήριξε ότι «στο στόχαστρο των αρχών βρίσκονται τρία άτομα αλβανικής καταγωγής».

* Τέλος πάντων, προχωράμε στα καθαυτό μεζεδάκια μας.

Η βδομάδα που μας πέρασε ήταν επίσης η εβδομάδα που ξεκίνησαν οι πανελλαδικές εξετάσεις. Στις εξετάσεις αυτές οι περισσότεροι «ουδέτεροι παρατηρητές» προσέχουμε μονάχα (και αν) τα θέματα της Γλώσσας, που είναι και λογικό. Κι εμείς σαν ιστολόγιο γλωσσικού ενδιαφέροντος, εκεί εστιαζόμαστε.

Φέτος, έπεσε ένα τραγούδι του Νίκου Γκάτσου, «Στο Σείριο υπάρχουνε παιδιά». Πάνω στη βιασύνη, κάποιος συνέδεσε το τραγούδι αυτό με το ποίημα «Αμοργός» του Γκάτσου. Κι έτσι διαβάσαμε στο in.gr και αλλού:

Το ποίημα του Νίκου Γκάτσου «Στον Σείριο υπάρχουνε παιδιά» από τη συλλογή «Αμοργός» ήταν το κείμενο στο οποίο διαγωνίστηκαν οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών στην Νεολληνική γλώσσα … H «Αμοργός» κυκλοφόρησε το 1943 και προκάλεσε έντονο ενδιαφέρον καθώς του χάρισε και περίοπτη θέση στο Πάνθεον των ελλήνων ποιητών. Λέγεται ότι το μακρύ αυτό ποίημα γράφτηκε μέσα σε μια νύχτα με το σύστημα της «αυτόματης γραφής», που χρησιμοποιούν οι σουρεαλιστές δημιουργοί.

Αλλά στην Αμοργό που κυκλοφόρησε το 1943 δεν υπάρχει Σείριος, όπως εύστοχα έγραψε η Ναταλί Χατζηαντωνίου, οι στίχοι για τον Σείριο γράφτηκαν πολλές δεκαετίες αργότερα.

* Παραμένοντας στις Πανελλήνιες και στο θέμα της γλώσσας, πρόσεξα ότι δόθηκαν στους υποψηφίους επεξηγήσεις για δύο λέξεις του κειμένου, τις εξής:

εκκόλαψη: (μτφ) η πλήρης διαμόρφωση και εμφάνιση υπό την επίδραση ορισμένου περιβάλλοντος

απαντοχή: το να περιμένει κανείς να συμβεί κάτι, η ελπίδα, η προσδοκία ευνοϊκής εξέλιξης

Συμφωνείτε με τις εξηγήσεις;

* Στην ομάδα Υπογλώσσια του Φέισμπουκ κάποιος φίλος δημοσίευσε την οθονιά που βλέπετε, από την αγγλική έκδοση του ιστότοπου iefimerida, σε σχέση με το έγκλημα στα Γλυκά Νερά.

Δεν μπόρεσα να το ταυτοποιήσω, ίσως το έχουν τροποποιήσει.

Πάντως, πέρα από το trisha στην αρχή (που μάλλον είναι το trisagion αφού πέρασε από τον κορέκτορα), δεν μπόρεσα να μη χαμογελάσω, όσο κι αν είναι τραγικά τα συμφραζόμενα, με το he is the only martyr (όλα από μας τα πήρανε!) -αλλά και με το «robbery after murder» (ληστεία μετά φόνου!).

* Όμως, εκτός από τις Πανελλήνιες εξετάσεις και την εξιχνίαση του εγκλήματος, μέσα στη βδομάδα είχαμε και τα ματς του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου.

Ξεσηκώνω δυο σχόλια του φίλου Γιώργου Κεντρωτή για τις μεταδόσεις των αγώνων.

  1. «Η μπάλα δεν έφτασε ποτέ στον Τζόρντι Άλμπα». Για συγκεκριμένη φάση, για κάτι στιγμιαίο μιλάμε – όχι για όλο τον αγώνα. Πρόκειται για την αθλητικοδημοσιογραφική χρήση του χρονικού επιρρήματος «ποτέ»! Παρ’ όλο που χρησιμοποιείται ανελλιπώς και με βαρβαροσόλοικο φανατισμό τουλάχιστον επί 4 δεκαετίες, δεν έχει (ευτυχώς) περάσει στην καθημερινή ομιλία.
  2. «Η άγρια ομορφιά του ποδοσφαίρου»: εννέα (9) φορές μέτρησα να λέγεται στο δεύτερο ημίχρονο του αγώνα Πολωνία-Σλοβακία. Φριχτό στερεότυπο, που δεν σημαίνει απολύτως τίποτα.

Βρίσκω ότι έχει γενικότερο ενδιαφέρον η εύστοχη παρατήρηση για το «δεν έφτασε *ποτέ* η μπάλα».

* Και κάτι από το περιβόητο «συνέδριο γονιμότητας» που ματαιώθηκε, ένα πολύ γουστόζικο ορθογραφικό λάθος από τον κατάλογο των ομιλητών του συνεδρίου.

Εννοώ βέβαια το «Αρχιεπίσκοπος Τυράννων», που αν ήταν λογοπαίγνιο θα το βρίσκαμε έξοχο. Ή αλλιώς, όταν ο κορέκτορας έχει κέφια.

* Μου γράφει φίλος:

Διαβάζουμε σε άρθρο στον Οικονομικό Ταχυδρόμο σχετικά με το χρέος των χωρών της Ευρωζώνης:

«Ανάμεσά τους ξεχωρίζει φυσικά η Ιταλία, όπου το σχετικό ποσοστό θα αγγίξει φέτος το 160%. Παρά δε το ότι έρχεται δεύτερη πίσω από την Ελλάδα, στην ουσία αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου, καθώς το μέγεθός της είναι τέτοιο που μπορεί να παρασύρει όλη την Ευρώπη – προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση. Αυτός, εξάλλου, είναι και ο λόγος που ο Σόιμπλε ασχολείται σε αυτή τη φάση μαζί της και όχι με τους μικρούς»

Και συνεχίζει ο φίλος:

Από ό,τι ξέρω η «κορυφή του παγόβουνου» χρησιμοποιείται για κάτι μικρό που κρύβει κάτι πολύ μεγάλο και όχι για κάτι πολύ μεγάλο που μπορεί να μας παρασύρει. Όσο για τον Σόιμπλε που δεν ασχολείται «σε αυτή τη φάση» με τους μικρούς (σαν την «πρωταθλήτρια» Ελλάδα, με 207%) δεν το σχολιάζω για να μην μας κοπεί κάθε όρεξη για μεζεδάκια.

Για να παίξω τον συνήγορο υπεράσπισης του συντάκτη, υπάρχει στη μεταφορά του κάτι αν όχι μικρό πάντως μικρότερο -με την έννοια ότι η Ιταλία έχει χρέος μικρότερο (σε ποσοστό) από το ελληνικό. Αλλά συμφωνώ ότι η μεταφορά είναι προβληματική.

* Κι ένα γουστόζικο λαθάκι σε τίτλο (από το Βήμα):

Ο προσοφοδόρος.

Εδώ που τα λέμε, με τόσα συνεχόμενα όμικρον μπερδεύεται κανείς (και βέβαια, έχουμε άρθρο για τα πολλά ο, όπου φιγουράρει και ο προσοφοδ… ο προσοδοφόρος.

* Ένα γουστόζικο λάθος υπερδιόρθωσης στο οποίο έπεσε ο Σάκης Μουμτζής, φιλοκυβερνητική περσόνα, σε άρθρο του στην Καθημερινή:

Ρίχνοντας μια ματιά στη βιβλιοθήκη μου, είδα πόσοι Ελληνες πολιτικοί ήταν εφοδιασμένοι με την κλασική παιδεία. Αρχίζοντας από τον Ελευθέριο Βενιζέλο, που μετέγγραψε τον Θουκυδίδη στην καθομιλουμένη, περνώντας μέσα από τα έργα του Κωνσταντίνου Τσάτσου, του Γρηγόρη Κασιμάτη, του Ηλία Ηλιού, του Ευάγγελου Παπανούτσου, του Λουκή Ακρίτα και καταλήγοντας στον πολυγραφότατο διανοούμενο Παναγιώτη Κανελλόπουλο με το μνημειώδες έργο του «Η Ιστορία του ευρωπαϊκού πνεύματος».

Η υπερδιόρθωση είναι, φυσικά, το «μετέγγραψε». Αλλά αξίζει να φανταστούμε τι συνέβη:

Ο Μουμτζής προφανώς δεν ήθελε να γράψει ότι ο Βενιζέλος «μετέφρασε» Θουκυδίδη (παρόλο που το εξώφυλλο του βιβλίου γράφει «Μετάφραση») επειδή σύμφωνα με το ιδεολόγημα, αφού η ελληνική γλώσσα είναι «μία και ενιαία» δεν νοείται μετάφραση. Το αν είναι «μία και ενιαία» ας το αφήσουμε στην άκρη, αλλά σε κάθε περίπτωση έχουμε και τις ενδογλωσσικές μεταφράσεις. Αλλά για να μην του τραβήξουν το αυτί, ο Μουμτζής θέλησε ν’ αποφύγει το ρήμα «μεταφράζω».

Οπότε, μεταγράφω. Και εδώ βάζει την ουρίτσα της η υπερδιόρθωση, διότι σε όλα τα καλά λαθολόγια υπάρχει με κόκκινα γράμματα η ρετσέτα ότι απαγορεύεται να πεις «μεταγραφή» ποδοσφαιριστή και πρέπει, τάχα, να πεις «μετεγγραφή».

Οπότε, αφού το «μεταγράφω» είναι αφορεσμένο (σε άλλα βεβαίως συμφραζόμενα), ενστικτωδώς ο Μουμτζής το αντικατέστησε με το «μετεγγράφω». Κι έτσι ο Θουκυδίδης «μετεγγράφηκε» και δεν μάθαμε ακόμα σε ποια θέση παίζει!

(Παρεμπιπτόντως, το «μετέγγραψε», χωρίς εσωτερική αύξηση, λιγάκι προχώ το βρισκω).

* Κι ένα μεταφραστικό από συσκευασία μαρκαδόρων.

Ο κατασκευαστής παινεύει τους μαρκαδόρους του, ότι έχουν thick and permanent stroke, δηλαδή παχύ και ανεξίτηλο γράψιμο, αλλά βέβαια stroke είναι και η αποπληξία, το εγκεφαλικό κτλ. οπότε στα πορτογαλικά ισπανικά μεταφράζεται acidente vascular cerebral permanente -που θα καταλαβαίνετε περίπου τι σημαίνει!

Παρεμπιπτόντως, στο google translate η φράση thick and permanent stroke αποδίδεται μεν σωστά στα πορτογαλικά (traço…) αλλά στα ελληνικά «παχύ και μόνιμο εγκεφαλικό επεισόδιο». Μακριά από εμάς!

* Τσαπατσουλιά, αλλά με γούστο, σε άρθρο για τη συζήτηση του νομοσχεδίου Χατζηδάκη στη Βουλή.

Καταρχάς, ο δημοσιογράφος παντού αναφέρει «Βούτση» τον κοινοβ. εκπρόσωπο της ΝΔ κ. Γιάννη Βρούτση, ένα λαθάκι που φαντάζομαι φέρνει σε αμηχανία και τον κ. Βρούτση και τον Νίκο Βούτση του ΣΥΡΙΖΑ.

Κατά δεύτερο λόγο, διαβάζω ότι » δεν μπορεί να υπάρξει βελτίωση του βοιωτικού επιπέδου αν δεν υπάρξουν επενδύσεις», που κι αυτό θα ήταν ωραίο λογοπαίγνιο αν η ανορθογραφία ήταν θελημένη.

Ίσως όμως δεν είναι ανορθογραφία αλλά λάθος του κορέκτορα. Μπορεί ο συντάκτης να είχε γράψει «βιωτικό» (όπως το γράφουν μερικοί) και ο κορέκτορας να το διόρθωσε σε «βοιωτικό». Αν και, στο word τουλάχιστον, δεν μου κοκκινίζει το «βιωτικό».

* Η ακλισιά της εβδομάδας, σε άρθρο για τις εξετάσεις, που λέγαμε πιο πάνω:

Ο Πρωταγόρας του Πλάτωνα και η Απολογία Σωκράτους του Ξενοφών τα θέματα αρχαίων

Του Ξενοφών;

* Παρετυμολογία σελεμπριτική. Η κ. Ηλέκτρα Αστέρη, παρτενέρ του Ευτύχη Μπλέτσα (του αναπληρωτή του Κ. Μητσοτάκη στην εκπομπή Happy Traveller), που είναι ετοιμόγεννη (καλή λευτεριά, ευχόμαστε) ανέβασε στο Ίνσταγκραμ μια φωτογραφία της συνοδευόμενη από… ενδειαφέρουσα ετυμολογική ανάλυση:

Μπορεί οι μανούλες σε δράση να θέλγονται από αυτή την ετυμολογία, αλλά δεν έχει καμιά βάση. Είναι, φυσικά, η πρόθεση «διά».

Αλλιώς, η διαφωνία θα ήταν η φωνή του Δία και όποιος διάβαζε θα την έβαζε στον Δία.

* Mε την ευκαιρία, να πούμε ότι ο ευφημισμός «είναι σε ενδιαφέρουσα» πρέπει να είναι δάνειο από το γαλλικό dans une position intéressante, που επίσης χρησιμοποιείται για να δηλώσει ευφημιστικά την εγκυμοσύνη -αν και στα σημερινά γαλλικά είναι παρωχημένο.

* Πολλά και δυσοίωνα προβλέπει ο Στάθης Σταυρόπουλος για τον κόσμο μας, παίρνοντας αφορμή από την υποτιθέμενη απόφαση του πανεπιστημίου Πρίνστον να «καταργήσει τα αρχαία και τα λατινικά». Για το συγκεκριμένο θέμα έχουμε γράψει. Σήμερα μεζεδολογούμε.

Οπότε, φίλε Στάθη, αν θες να γράψεις στα αγγλικά το Πρίνστον, καλό είναι να το γράφεις όπως το γράφουν, Princeton, όχι Prinston που το έγραψες.

* Και κλείνουμε με μια υποψηφιότητα για νέο ρεκόρ εισαγωγικών. Το απόσπασμα προέρχεται από κείμενο του Προκόπη Παυλόπουλου και το ψάρεψε ο φίλος μας ο Θρασύμαχος προχτές. Το μεταφέρω εδώ για να βρίσκεται πιο εύκολα.

Τα «καταιγιδοφόρα νέφη» αμφισβήτησης της υπεροχής του Ευρωπαϊκού Δικαίου όχι μόνο δεν φαίνεται να «διαλύονται» αλλά, όλως αντιθέτως, «πυκνώνουν» επικίνδυνα στο θεσμικό «στερέωμα» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απειλώντας την κανονιστική «στατική και δυναμική ευστάθεια» του όλου οικοδομήματος της Ευρωπαϊκής Έννομης Τάξης, αρχής γενομένης από αυτό τούτο το «θεμέλιό» της: ήτοι την κανονιστική «στατική και δυναμική ευστάθεια» της δικαιοδοσίας του
Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης ….

330 Σχόλια to “Αστυνομικά μεζεδάκια”

  1. Το έχω ξαναπεί ότι είναι υπερεκτιμημένη η μετάφραση του Θουκυδίδη από τον Βενιζέλο, που μας έπρηζαν τι καλή που είναι.
    Όσο για το σχόλιο του Κεντρωτή, μια χαρά βρίσκω την έκφραση «δεν έφτασε ποτέ η μπάλα». Ξεκίνησε, δεν έφτασε στην ώρα της, δεν έφτασε ούτε καν πολύ αργά, γιατί δεν έφτασε ποτέ. Πολύ λεξικολαγνική βρίσκω την εξίσωση ποτέ=ποτέ στον αιώνα.
    Σήμερα, για κάποιο λόγο, είμαι σε μουντ γκρίνιας όπως γίνεται αντιληπτό!

  2. ndmushroom said

    Καλημέρα.
    Δυο μικρά: η υπόθεση της δολοφονίας βρήκε τη λύση «του»;
    Επίσης, λογικό το Google να μεταφράζει σωστά στα ισπανικά. Σωστά το μετέφρασε και στη συσκευασία. Στα πορτογαλικά είναι το πρόβλημα.:-)

  3. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ για τα πρώτα σχόλια και τις διορθώσεις!

    1 Θα άξιζε, γκρινιάρη, να είχαμε ένα άρθρο για τη μετάφραση Βενιζέλου, αλλά ποιος θα το γράψει

    2 Διόρθωσα. Αλλά το γκουγκλ και τα πορτογαλικά σωστά τα μεταφράζει.

  4. 3α Τουλάχιστον έχουμε άρθρο για το απόφευγμα με το οποίο μας φιλοδώρησε! https://sarantakos.wordpress.com/2017/01/19/axaristos-2/

  5. LandS said

    Καλημέρα

    Επίσης ο Σόιμπλε έχει πάψει προ πολλού να είναι Υπουργός Οικονομικών και να ασχολείται με αυτά τα θέματα. Δεν είναι καν στη Κυβέρνηση.

  6. Γιάννης Κουβάτσος said

    Στο «δεν έφτασε ποτέ η μπάλα στον παίκτη», το ποτέ είναι απλώς αχρείαστο. «Η μπάλα δεν έφτασε στον παίκτη» είναι αρκετό. Και δεν νομίζω πως αυτό το ποτέ ακούγεται τέσσερις δεκαετίες. Μάλλον φρούτο του 21ου αιώνα είναι. Και όντως είναι εκνευριστικό.

  7. Γιάννης Κουβάτσος said

    Η μετάφραση του Βενιζέλου από τα γαλλικά δεν είναι; Δεν μετέφρασε απευθείας από το αρχαίο κείμενο, άρα μπορεί τελικά κάποιος να αποκτήσει κλασική παιδεία χωρίς γνώση των αρχαίων ελληνικών διαλέκρων.

  8. Πλούσια μεζεδάκια και τάπας σήμερα. Καλημερίζουμε.

  9. Γιάννης Κουβάτσος said

    8: Άλλοι θα πανηγύριζαν αν οι θύτες αποδεικνύονταν «αιμοσταγείς λαθρομετανάστες» και άλλες θριαμβολογούν και διαδηλώνουν, επειδή ο δράστης είναι «ένας νέος, εύπορος, προνομιούχος άνδρας, ένας «καλός πατέρας», στην πραγματικότητα, όμως, ένα πατριαρχικό τέρας…» και, βρίσκοντας μαλλί να ξάνουν, γενικεύουν απαράδεκτα:

  10. Γιάννης Κουβάτσος said

    9: Το λινκ ξέχασα:
    https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/299035_diamartyria-apogeyma-sto-syntagma-sti-mnimi-karolain

  11. ΓΤ said

    To όνομα «Ξενοφών» είναι άκλιτο ακριβώς επειδή το «iPhone» είναι άκλιτο.

  12. Χριστοδούκας said

    Εμένα πάντως αυτό το «ποτέ» που φοριέται από τους εκφωνητές μ’ αρέσει, έχει μια χαριτωμενιά.

  13. Χαρακτήρες από το όνομα της Ιαπωνίας και της Κίνας.
    Πόσα strokes (πινελιές) έχει ο ήλιος () στα ιαπωνικά και το μέσο () στα κινέζικα; 🙂

  14. ΣΠ said

    Καλημέρα.

    Το «robbery after murder» το έγραψαν κι άλλοι.
    https://www.athina984.gr/en/2021/05/11/listeia-meta-fonoy-sta-glyka-nera-nekri-neari-gynaika-dipla-sto-moro-tis-demenos-o-syzygos-tis/

  15. Υπάρχει και το ξενοδοχείο
    Χ
    Ε
    Ν
    Ο
    Ρ
    Η
    Ο
    Ν…

  16. Παναγιώτης Κ. said

    Καθηγητής πανεπιστημίου ο Π.Παυλόπουλος και μάλιστα στις ανθρωπιστικές σπουδές επομένως έχει ισχυρή επαφή με το γλωσσικό φαινόμενο, πολιτικός και τέως πρόεδρος της Δημοκρατίας άρα, με πάρα πολλά γλωσσικά ερεθίσματα. Παρόλα αυτά φαίνεται να έχει…γλωσσικές απορίες :).
    Τι να πούμε λοιπόν και τι να κάνουμε εμείς οι κοινοί θνητοί στα ζητήματα της γλώσσας; 🙂

    @1. (για την μετάφραση του Βενιζέλου). Συμφωνώ!
    @7. Γιάννη αυτό είναι σίγουρο; Πρώτη φορά διαβάζω ότι μετέφρασε τον Θουκυδίδη από τα Γαλλικά!

  17. B. said

    Το «από… ενδειαφέρουσα ετυμολογική ανάλυση» είναι pun intented (ας πούμε ένδεια-φέρουσα) ή περισσεύει ένα ε;

  18. ΓΤ said

    15@

    To οποίο κάποτε ήταν τρισάθλιο, εκεί στα Κάτω Πατήσια μεριά

    Αλλά, αφού το ανέφερες, μας ήρθε στο μυαλό η xenodocheionology στου Μερριάμου-Ουεμπστέρου…
    https://www.merriam-webster.com/dictionary/xenodocheionology

  19. Γιάννης Κουβάτσος said

    16: Όχι, δεν είμαι σίγουρος, εξ ου και το ερωτηματικό. Είχα ακούσει τον μακαρίτη τον Ρένο Αποστολίδη να το λέει, αλλά και ο γραμματέας του Βενιζέλου, ο Ανδρέας Μιχαλόπουλος, αναφέρει ότι ο Βενιζέλος χρησιμοποίησε γαλλικές αλλά και αγγλικές μεταφράσεις του έργου. Το θέμα είναι αν είχαν επικουρικό χαρακτήρα ή αν μετέφρασε στα ελληνικά τις ξένες μεταφράσεις.

  20. sarant said

    19 και πριν: Δεν τ έχω ξανακούσει. Άλλο να πεις ότι είχε και τη γαλλική μετάφραση ως βοήθημα.

    17 Ε, ναι, γι αυτό και τ’ αποσιωπητικά

    13 Μία;

  21. 19, 20 Ξεκίνησε λέει έχοντας μπροστά του το αρχαίο κείμενο και μια κατά λέξη γαλλική μετάφραση (Traduction juxtapositaire) που ήταν τότε της μόδας.

  22. ΓΤ said

    13

    4 και 5 αντίστοιχα

  23. Οποτε βλέπω την Λατινοπούλου αναρωτιέμαι πως είναι ο καραγκιόζης στα λατινικά !

  24. Παναγιώτης K. said

    @19. Το βρίσκω πολύ υπεύθυνο ο μεταφραστής αρχαίων ελληνικών κειμένων να χρησιμοποιεί κ α ι ξένες μεταφράσεις.

  25. papathm said

    Η «μετεγγραφή» (στα ποδοσφαιρικά) με εκνευρίζει κι εμένα. Κυρίως επειδή υπήρξε εμμονή του συγκροτήματος Λαμπράκη από τη δεκαετία του 90. Νομίζω πως ξεκίνησε από τον Γιάννη Χάρη (μπορεί να κάνω λάθος). Τελικά ο όρος ψιλοεπιβλήθηκε.

    Η «μπάλα δεν έφτασε ποτέ» δεν είναι και τόσο κακό. Μόνο λίγο μελοδραματικό.
    Η «άγρια ομορφιά του ποδοσφαίρου» είναι γελοίο ειδικά όταν επαναλαμβάνεται πολλές φορές σε ένα τουρνουά.
    Γενικά όλα τα καλολογικά στοιχεία όταν επαναλαμβάνονται γίνονται ανυπόφορα. Στις περιγραφές ποδοσφαιρικών αγώνων έχει πολλά τέτοια. Αναφέρθηκαν και σε πρόσφατο άρθρο του ιστολογίου.

  26. Γιάννης Κουβάτσος said

    Προφανώς ο Βενιζέλος ήξερε να διαβάζει τα αρχαία κείμενα στο πρωτότυπο, είχε άλλωστε μεγάλη συλλογή αρχαίων συγγραφέων. Αλλά, πόσο επηρεασμένη είναι η μετάφρασή του από μεταφράσεις βαρβάτων, προφανώς, γάλλων και άγγλων φιλολόγων, ε, ο Θεός και η ψυχή του.☺ Αλλά αυτό δεν έχει πια ιδιαίτερη σημασία. Σημασία έχει αν διαβάζεται σήμερα ευχάριστα η μετάφρασή του ή όχι. Ιδίως όταν διαθέτουμε πια τη μετάφραση του Άγγελου Βλάχου, σε ωραία ελληνικά, και την καταπληκτική δουλειά του Σκουτερόπουλου.

  27. sarant said

    25 Δεν νομίζω ότι ασχολήθηκε ρυθμιστικά ο ΓΧ με τη μεταγραφή/μετεγγραφή.

  28. Την μπάλα που δεν έφτασε ποτέ την καθιέρωσε ο Σωτηρακόπουλος μαζί με το σκορ πάντα στο 1-1 κι άλλες αηδίες με τιςς οποίες αποσπούσε την προσοχή των ακροατών που δεν καταλάβαιναν πως άλλα παίζονταν κιάλλα μετέδιδε με ύφος ο Σωτηρακό.

    Θεός της γονιμότητας ίτανε αλλά και θεός της οικογένειας από που κυρία Ηλέκτρα μου ; Εκτός που είχε ταράξει στο κέρατο την Ηρα, εκτός που τον γιό του τον Αρη τον έβριζε κάθε τόσο, για την Εστία δεν σας έχει μιλήσει κανείς ;

    Ο λαγοκέφαλος έχει γνικώς δηλητηριώδη σάρκα αλλά κάτι μάσστορες στην Απω Ανατολή καταφέρνουν και τον μαγειρεύουν και μια που έχει αρχίσει να γεμίζει τις ελληνικές θάλασσες ίσως υπάρχει ένας τρόπος να γίνει προδοσορόφος !!!!!

  29. theopeppas said

    11. Το «Ξενοφων, του Ξενοφων..κοκ» έχει βαθυτερες ρίζες…Οντεόν-Παρλοφόν, Λινκουαφόν…δεκαετία 60′, 70′ …τα παλια μας ακουσματα μας σφραγίζουν υποσυνείδητα!
    25. Συμφωνω πως το «μετεγγραφή» δεν χτυπάει καλά, αλλά δεν καθιερώθηκε…όλες οι αθλητικές για το «νεο μεταγραφικό απόκτημα…δεν βγηκε η μεταφραφή…» Ακόμα και το νοήμον κοινό των Χ Θυρών ζητάει «μεταγραφες ρε , τι κάνει ο ..Καβούριας» όταν πέσουν σε σφιχτοχέρη Πρόεδρο

  30. @ 18 ΓΤ

    🙂

  31. Pedis said

    Γιατί δεν είναι καλή η μεταφραση του Βενιζέλου;

    «Η μπάλα δεν έφτασε ποτέ στον Τζόρντι Άλμπα»

    Ωραία είναι η έκφραση. Από τα αγγλικά θα την έχουν ξεσηκώσει.

    «Μπάλα και Πίππο δεν θα συναντηθούν ποτέ στο τέλος του εξηκοστού λεπτού που διανύουμε.»

    «Αλλη μια ευκαιρία για γκολ που χάθηκε για πάντα.»

  32. theopeppas said

    Οσο για τα μαργαριταρια του Euro σηκώνει όχι σχόλιο, όχι ιστοσελίδα αλλά …τόμους σαν την Εγκυκλοπαίδεια του Ηλίου..πλην των αφθόνων λεκτικών (‘να επεμβεί» «δεν είχε τον πρέπων βηματισμό» ) πέφτουν μέχρι και ιστορικά, κυριολεκτικά. Στον ύμνο της Ολλανδίας εξηγηθηκε εμβριθώς πως αναφέρεται στον Γουλιέλμο τον …Πορτοκαλί -amber alert που λένε-ενω ή Οράγγη ήταν Πριγκηπάτο στην Προβηγγία, περιοχή Αβινιόν, (στην πραγματικότητα o πλήρης τίτλος του οικου του ήταν Οικος των Νασσάου-Οράγγης) σα να λέμε ¨ο Μητσος ο Κόκκινος» λες και πρόκειται γα χαρακτηρα του Τσιφόρου στα παιδια της Πιάτσας!

  33. 31 Θα έπρεπε να μπορώ να απαντήσω εύκολα, μιας και εγώ το έγραψα. Αλλά δεν θυμάμαι 😦
    Όταν τη διάβασα (την έδινε το Βήμα πριν από λίγα χρόνια) αυτή την εντύπωση είχα. Νομίζω κυρίως ως προς το πώς ρέει ο λόγος στα ελληνικά.

  34. Pedis said

    Του Σκουτερόπουλου, τουλάχιστον η έκδοση (*), γιατί είναι τόσο διαφημισμένη. Φτωχή σε ενδιαφέροντα σχόλια μου φάνηκε. Και ελάχιστα σχόλια ιστορικογεωγραφικού κατατοπισμού του αναγνώστη.

    (*) για τη μετάφραση δεν μπορώ να έχω άποψη, ας πουν όσοι υπαινίσσονται ότι διαβάζουν Θουκυδίδη στο πρωτότυπο, γι αυτό και κοιτάω να συγκρίνω μεταφράσεις/εκδόσεις (και) σε περισσότερες από μία γλώσσα, αν το αρχαίο κείμενο ή χωρίο με ενδιαφέρει πολύ.

  35. Pedis said

    # 33 – Τι να πω, παρόλο που η γλώσσα της εποχής του Βενιζελου μου φέρνει γέλια και συμπάθεια, δεν μου φάνηκαν άσχημες οι επιλογές όταν θέλησα να συγκρινω συγκεκριμένα χωρία.

  36. sarant said

    34 Υπάρχει και η μετάφραση της Έλλης Λαμπρίδη

    32 Αυτό με τον Γουλιέλμο μου το είπαν -και ξέχασα να το αναφέρω σήμερα!

  37. ΓΤ said

    Αραδιάζω την αερολογία μου πρόχειρα, γιατί βιάζομαι να χώσω κάτι στοιχήματα αμφισβητώντας μπετοναρισμένες φαβόρες.
    Σκέψη σκορπολόι, του Αγίου Οινοπνεύματος χτες αφού.

    Αφού θυμίσουμε ότι η μπάλα από τον Μαραντόνα δεν έφτασε ποτέ στον Βαλντάνο, και έτσι, βέβαια, οδηγηθήκαμε στο Χέρι του Θεού, περίπου σαν σήμερα το κοντομακρινό 1986, βιώνουμε προσωπικά αυτό το γλωσσικά «άκυρο» «ποτέ» ως κάτι το εμφαντικό, ως υποδόρια προσδοκία, ως κάτι που υπερτονίζει τον ανεκπλήρωτο έρωτα της βέλτιστης πάσας μέσα σε μια ενενηντάλεπτη χορογραφία, τον ακορύφωτο οργασμό της σώψυχης πλησμονής, ένα αντίστροφο «Χαίρε ποτέ» από τους Δημουλάδες μπάλας, κοντολογίς, και ωμολογώντας ανερυθρίαστα, ένα αμετάκλητο λειψογάμι. Και θέλω να πιστεύω, μες στων λαθών μου το κολύμπι και της αλητείας μου το στρατί, ότι πρέπει να βάζουμε νερό στο κρασί μας και να προτιμάμε η αγκαλιά μας απέναντι στο σφάλμα να είναι ευρύχωρη σαν τα γήπεδα που αγαπάμε όταν η γλώσσα ξεστρατίζει στο χόρτο και την κερκίδα την αχορτάριαστη παρά να θέτουμε -φορές μυωπικά- την κάθε λέξη στη μικροσκοπία του τρυβλίου Πέτρι, γιατί τότε μπορεί η επίγευση της αυθορμησίας να πετρώσει, όπως το γάλα στο στήθος της μάνας. Και να πονά.

  38. Γιάννης Ιατρού said

    23: Γιώργο έχει κι άλλα πολλά τέτοια «a href=»https://i.postimg.cc/gjmDs5dV/JI-282.jpg» >νούμερα»🤢😡

  39. Πουλ-πουλ said

    Ο Σεφέρης τις ενδογλωσσικές μεταφράσεις, μεταγραφές δεν τις λέει;

  40. Avonidas said

    Καλημέρα.

    Κάθε βδομάδα βάζω στοιχήματα με τον εαυτό μου, πώς θα τα πει ο Νικοκύρης τα μεζεδάκια. Σήμερα είχα ποντάρει στο «πιλοτικά» (από τον πιλότο) ή στο «πνευματικά» (λόγω της Δευτέρας του Αγ. Πνεύματος). Τι να γίνει, πήγαμε κουβά κι οι δύο 😛

    Εκείνο που με εκνευρίζει εμένα σχετικά με το έγκλημα στα Γλυκά Νερά δεν είναι η κόντρα για την εγκληματικότητα τη δική μας και των ξένων, αλλά η αναφορά στο θύμα ως «η Καρολάιν». Εντάξει, μέχρι τώρα είχαμε τις 20χρονες, τους 32χρονους και δε συμμαζεύεται, γιατί δεν γουστάρουμε να πούμε, με την πρέπουσα αποστασιοποιηση, «το θύμα», «ο σύζυγος», «ο φερόμενος ως δράστης» κλπ. Αλλά ρε παιδιά, κάπου είναι γελοίο, την ξέρατε κι από χτες τη γυναίκα; Συννυφάδα σας είναι, κοντοχωριανή, τι;

    Τόσες αναφορές μαζεμένες στην «Καρολάιν» είχα ν’ ακούσω από τότε που έπαιζε στην τιβι η «Τόλμη και Γοητεία». 🙄

  41. sarant said

    40 Πιλοτικά, δεν είναι καθόλου κακό.

    39 Νομίζω ναι.

  42. Merops said

    8 «θριαμβολογούν και διαδηλώνουν» (;;;;) – πως γίνονται ταυτόχρονα και τα δυο αυτά; απλά διαδηλώνουν και καλά κάνουν, και ας εξοργίζονται οι ισαποστάκηδες. Τρεις γυναικοκτονίες σε 2 μήνες, νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια και ακροδεξια ρητορική στη Βουλή, συνέδριο για την γονιμότητα με σποτ που βάζει τη γυναίκα στο στόχαστρο και ομιλητές παπάδες και ακροδεξιούς πολιτικούς…ε, βέβαια, απαράδεκτη γενίκευση!

  43. ndmushroom said

    40
    Έμεινε «Κάρολαϊν», όπως είχε μείνει και η «Μυρτώ», όταν νομίζαμε (εντάξει, νόμιζε η ελληνική ακροδεξιά, τα ελληνικά ΜΜΕ, η ελληνική Αστυνομία -πλεονασμός, το ξέρω) ότι ήταν το δικό μας κορίτσι που το φάγανε οι άλλοι, οι βάρβαροι, οι ξένοι. Τώρα είναι αργά για να το μαζέψουμε (αν και θα προσέξεις ότι σπανίζουν, πλέον, η αναφορές στην «ελληνίδα» και αυξάνονται εκθετικά οι αναφορές στη «φιλιππινέζα»).

  44. rogerios said

    1. Η παρατήρηση του κυρίου Κεντρωτή δεν είναι απλώς σχολαστική, είναι εσφαλμένη αν λάβουμε υπόψη την αυτοτέλεια κάθε φάσης του ποδοσφαιρικού αγώνα. Χώρια που σκοτώνει κάθε απόπειρα ποιητικότητας στην περιγραφή ενός παιχνιδιού,

    2. Μόλις χθες συνειδητοποίησα ότι η Σκωτία έχει πάψει (εδώ και 20 και βάλε χρόνια) να χρησιμοποιεί το God Save the Queen. 🙂 Πώς λοιπόν να μην τρώνε σίδερα εναντίον των Άγγλων, όταν έχουν πρώτα τραγουδήσει έναν ύμνο αφιερωμένο στον θρίαμβο της Μάχης του Μπάννοκμπερν;

  45. ndmushroom said

    8, 42
    Νομίζω ότι η αναφορά σε «γενίκευση» έχει να κάνει με μια συχνή παρμηνεία ανάμεσα στο «οποιοσδήποτε άνδρας μπορεί να είναι…» και στο «όλοι οι άνδρες είναι…». Νόμιζα ότι αφού ακόμα και ταινία κινουμένων σχεδίων είχε ξεκαθαρίσει την παρεξήγηση πριν 15 χρόνια («In the past, I have made no secret of my disdain for Chef Gusteau’s famous motto: Anyone can cook. But I realize, only now do I truly understand what he meant. Not everyone can become a great artist, but a great artist can come from anywhere.». Ratatoulle, 2007) θα τη συναντούσαμε ολοένα σπανιότερα, αλλά με το #metoo επανήλθε δυναμικά, δυστυχώς (και όχι, προφανώς, από το ίδιο το κίνημα #metoo).

  46. Pedis said

    # 36 – Μέρσι!

  47. π2 said

    19: Αν σου πει μεταφραστής οποιουδήποτε αρχαίου κειμένου ότι δουλεύει χωρίς να συμβουλεύεται άλλες μεταφράσεις, σου λέει ψέματα.

  48. π2 said

    Τη μετεγγραφή τη λένε απαρεγκλίτως οι Κύπριοι στα ποδοσφαιρικά.

  49. Γιάννης Κουβάτσος said

    42: Είμαι συνειδητά ισαποστασάκιας όσον αφορά τους φανατικούς, ανεξάρτητα με τι φανατίζονται κάθε φορά. Το έχω δηλώσει πολλές φορές, μάλλον θα είστε καινούργια σχολιάστρια. Διάβασα την άποψή σας, αλλά επιμένω στη δική μου.

  50. ΝΕΣΤΑΝΑΙΟΣ said

    40. Εγώ πιστεύω ότι σε λίγες μέρες θα ξεχαστούν όλα. Πρέπει να ξεχαστούν όλα. Μας κοιτάζει όλος ο κόσμος και περιμένει κάτι καλό από εμάς.

  51. dryhammer said

    29 (11) Ήξερα κι έναν Ξενοφώντα που ήταν γνωστότερος ως «το Ξενοφό» και που οι επαΐοντες τον έλεγαν Σεξοφόν.

  52. spyridos said

    42

    Οι γνωστοί άγνωστοι ακροκεντρώοι ισαποστάκηδες βλέπουν σαν ισότιμους το παιδάκι που πετάει πέτρες στο Ισραηλινό άρμα μάχης με τον απέναντι του μηχανισμό μάχης και προπαγάνδας δισεκατομμυρίων.
    Αυτό ως εκεί.
    Και όποιον τους αντιμετωπίζει με ευγένεια τον ξεχνούν ή του φέρονται πατερναλιστικά.
    Ακόμα κι αν γράφει 5-6 χρόνια (τουλάχιστον) εδώ. Θέλουν «βρισίδι και ροχάλα» για να σας θυμούνται.

  53. μανιατολεσβιος said

    o Διας προστάτης της οικογένειας? Αν δηλαδή ο Ευτύχης πάει σε καθε χώρα και με άλλη μπορεί να της πει οτι το κάνει για να τιμήσει την οικογένεια, μέσω του Διός…

  54. voulagx said

    Το πώς μπορούν να αποφύγουν της σύλληψης
    Αμαν πια με αυτη την γενικομανια!

  55. Αγγελος said

    Είχα έναν συμμαθητή Ξενοφώντα κι έναν καθηγητή μαθηματικών που τον έλεγε συστηματικά «ο Ξενοφών, του Ξενοφών, τον Ξενοφών». Και δεν ήταν αγράμματος ο άνθρωπος, κάθε άλλο, ούτε έλεγε άλλες γλωσσικές κοτσάνες (κάποτε είπε «είναι εκ των άνευ προηγουμένου» εννοώντας «εκ των ων ουκ άνευ», αλλά νομίζω πως απλώς μπέρδεψε τη γλώσσα του. Το άλλο όμως το έλεγε συστηματικά! — Ο εν λόγω Ξενοφών ήταν εσωτερικός, και ο καθηγητής έμενε τότε και αυτός στο οικοτροφείο, οπότε μπορεί να είχαν κάποια πιο προσωπική σχέση και να ήταν κάποιο αστείο μεταξύ τους. Πάντως ήταν περίεργο.)

  56. Γιάννης Κουβάτσος said

    Γιατί Καρολάιν και Μυρτώ αλλά και Ελένη (Τοπαλούδη); Ίσως γιατί εύκολα βλέπει κανείς στο πρόσωπό τους την κόρη του ή την αδελφή του και το πόσο εύκολα μπορούν να πέσουν θύμα του κάθε αρσενικού κτήνους, ημεδαπού ή αλλοδαπού…Αναπόφευκτα ταυτίζεσαι, ευαισθητοποιείσαι και θα ήθελες να δεις τους δράστες ανασκολοπισμένους, παρόλο που η χριστιανική, η αστική, η αριστερή ή όποια άλλη παιδεία σου καταπνίγει εν τη γενέσει τους παρόμοιες σκοτεινές επιθυμίες. Και πολύ σωστά τις καταπνίγει, αλλιώς θα ήμασταν ίδιοι με τους ανθρωπόμορφους δράστες.

  57. dryhammer said

    Περνά η γυναίκα από το δωμάτιο και μου σβήνει το φως, ενώ δεν έχω ανάψει λαμπατέρ και δε βλέπω τα πλήκτρα. Ποιος από τους δυο έχει σκοτεινές επιθυμίες;

  58. Μαρία said

    33
    Απ’ την αρχική σου διατύπωση κατάλαβα οτι εννοείς πως έχει λάθη. Την χρησιμοποίησα προ αμνημονεύτων για τα σημεία που με δυσκόλευαν στο πρωτότυπο, ενώ οι συμφοιτητές μου είχαν της Λαμπρίδη. Γλωσσικά, ναι, είναι ξεπερασμένη.

  59. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

    Παρετυμολογία σελεμπριτική (και χωρίς ενδοιασμούς…) : Και με αποδείξεις, λοιπόν, ότι η ανθρώπινη #λ@κ**α δεν έχει όρια!
    Και όταν η κυρία αυτή ΕΝ-ΔΙΑ-ΤΡΙΒΕΙ στη γλώσσα, τι ακριβώς γίνεται; 🙂

  60. venios said

    Μετάφραση του Θουκυδίδη έχει κάνει κι ο Πάλλης (στη συλλογή Κούφια Καρύδια) και είναι πολύ πιο ευκολοδιάβαστη από αυτήν του Βενιζέλου.

  61. Μαρία said

    Χωρίς την υπογραφή του κυρίου Μάξιμου.
    https://www.newsbreak.gr/ellada/216591/dior-katerina-sakellaropoyloy-kai-filippos-vryonis-eklepsan-tin-parastasi/?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter&utm_campaign=dior-katerina-sakellaropoyloy-kai-filippos-vryonis-eklepsan-tin-parastasi
    DIOR: Κατερίνα Σακελλαροπούλου και Φίλιππος Βρυώνης έκλεψαν την παράσταση. Αισθητή πάντως η απουσία του Μένιου Φουρθιώτη

    Οι αντρικές παρουσίες δεν ήταν λίγες. Αυτή όμως που πραγματικά ξεχώρισε, ήταν η λιτή πολυτέλεια του ισχυρού άνδρα των media, καναλάρχη, Φιλίππου Βρυώνη. Με casual αέρινο, ολομέταξο πουκάμισο αγνώστου σχεδιαστή στα σύγχρονα χρώματα της Ακροπόλεως και συγκεκριμένα του επιβλητικού διαδρόμου από ενισχυμένο σκυρόδεμα, πρόσφατο έργο της κυβέρνησης. Με επιμελώς ατιμέλητες στάμπες στο χρώμα του ελαιολάδου να δίνουν στίγμα και χρώμα σε αυτή την σχεδιαστική πανδαισία.

  62. Μαρία said

    56
    Μίλησε ο εξημερωμένος πατριάρχης.

  63. Aghapi D said

    «Σύμφωνα με όσα διαρρέονταν εκείνη την εποχή, ο 23χρονος ήθελε να τα «ξαναφτιάξει» με την Κική, με την οποία δήλωνε τρελά ερωτευμένος, όμως εκείνη ήθελε να δοθεί ένα οριστικό τέλος σε αυτή τη σχέση. Είναι ξημερώματα 11ης Απριλίου 2005 και η Κική Κούσογλου βρίσκεται στο σπίτι του Μουρατίδης. Αυτός βλέπει στο κινητό της κοπέλας (η Κική είχε κοιμηθεί) ένα μήνυμα που αντιλήφθηκε ότι δεν αφορούσε τον ίδιο και το μάτι του θόλωσε, όπως είπε.»

    μετράω το λιγότερο 2 «μεζεδάκια»

    Από https://www.newsbomb.gr/ellada/astynomiko-reportaz/story/1207179/syzygoktonoi-poy-evapsan-ta-xeria-toys-me-aima-oi-istories-poy-sygklonisan-to-panellinio?utm_source=cnn.gr&utm_medium=BestOfNetwork

  64. Merops said

    49
    α) «φανατικοί» μία ομάδα ανθρώπων που επιλέγει να διαμαρτυρηθεί για τις γυναικοκτονίες, «ορθολογικοί» όσοι τα βλέπουν ως μεμονωμένα περιστατικά, μάλιστα
    β) δεν είμαι καινούριος σχολιαστής, αλλά δεν έχω φτιάξει το προφίλ των υπολοίπων σχολιαστών, εγώ σχολίασα τη συγκεκριμένη άποψη στο 8 ανεξαρτήτως ποιος-α το γράφει, ήταν ξεκάθαρα μία άποψη ισαποστάκια που εξισώνει τον κυρίαρχο ρατσιστικό λόγο με κάποιες φορτισμένες (;) αναφορές (εγώ, βέβαια, δεν τις είδα ως τέτοιες) σε ένα κείμενο διαμαρτυρίας, για το τι άλλο έχετε γράψει εδώ μεσα δεν έχω ιδέα
    γ) άντρας είμαι, τόσο απίθανο σας φαίνεται να αναγνωρίζει άντρας την κυρίαρχη καταπιεστική πατριαρχική κουλτούρα και τις οδυνηρές συνέπειές της;

  65. Προς Συντσιμπουσιαζομένους :

    Αδέρφια κάντε γρήγορα, κάθε λεπτό που μπαίνει

    (παραλείπεται ο γνωστός στίχος περί Ελένης και Αλεξάνδρου- το Πάρις ήτανε νικνέημ)

    όποια ταβέρνα θέλουμε θα είναι πια κλεισμένη !

  66. Αγγελος said

    Μεζεδάκια από δυστυχώς επίκαιρο άρθρο για δολοφονίες όπου οι δράστες προσποιούνταν τους ανήξερους και εμφαίστηκαν και στην Αγγελική Νικολούλη:
    1. «Ο Πολύζος είχε δολοφονηθεί μετά από άγριο καβγά που είχε με τον πατριό του και ο δεύτερος, μαζί με την μητέρα του Κώστα, αποφάσισαν, με κρύο αίμα, να τον θάψουν για να εξαφανίσουν τα ίχνη του.»
    2. «Η σύζυγος, η Μαρία Τέντα παρίστανε την ανήσυχη στα παιδιά της, αν και αρχικά έλεγε «όχι» στις παρεκκλίσεις τους να απευθυνθούν στην Αγγελική Νικολούλη. Όταν όμως την έπεισαν…»
    Θα μου πείτε, σκοτώθηκαν αθώοι άνθρωποι, και δη από τους στενότερους συγγενεις τους, κι εγώ ασχολούμαι με τα γλωσσικά. Αλλά γλωσσικό ιστολόγιο είμαστε, όχι βοηθοί της Αστυνομίας 🙂

  67. Αγγελος said

    Φτού, δεν έκλεισα καλά το <a href = > … Ιδού επίκαιρο άρθρο.

  68. Το «Ρ» της Φωκίωνος Νέγρη said

    ΙΝ-ΔΙΑ-ΝΟΣ: Αυτός που έχει εσωτερικεύσει τη συνείδηση, την αντίληψη, τη σκέψη και τη μνήμη του Δία.

  69. Χαίρετε,
    Η ανάλυση της κοπελιάς για το ΕΝ ΔΙΑ ΦΕΡΟΥΣΑ είναι σωστή μεν, ευπρεπισμένη δε. Και εξηγώ.
    Ως γνωστόν ο Δίας την έπεφτε σε όποια του γυάλιζε. Και τις καταφερνε όλες κι ήταν και καρπερός. Έτσι ήτα πολλές που έφεραν μέσα τους το σποράκι(!) του Δία. Εν, μέσα του, Δια (εντάξει, όχι τον ίδιον αυτοπροσώπως) έφεραν. Αλλά κι αν κάποια κοπελλίτσα έφερε μέσα της παιδί αγνώστου πατρός ήταν πιο ωραίο και εύσχημο να πει πως έφερε παιδί του Δία (ή του Διός).
    Αγνοώ αν η του Μπλέτσα θέλει να πει και να μολογήσει κάτι παραπάνω 🙂

  70. Αλήθεια, η μπούρδα πως ετυμολογείται ;

    Υπήρχε ένα περιοδικό (μόδας 😉 Burda, ηχητικά θυμίζει (μεγάλο) μπουρδέλο αλλά κανονικά είναι μπορντέλο, δεν πείθουν

  71. Γιάννης Κουβάτσος said

    Και καλή η ενΔΙΑφέρουσα…Αλλά ο ενΔΙΑφέρων; Τι υπονοούμενα είναι αυτά, θα ρίξει κεραυνό να μας κάψει ο κοσμοσείστης. Αν και υπάρχει και εκείνη η ιστορία με τον Γανυμήδη…

  72. dryhammer said

    Αν δλδ κάποιος είναι ενδιαφέρων δικαιούται να αναφωνεί «Μας γκάστρωσες!»;

  73. Τάσος said

    Βρήκα ένα χάρτη για το πώς αποκαλούν την Ελλάδα στις διάφορες ευρωπαϊκές γλώσσες. Μπορεί να σας ενδιαφέρει

  74. Λυκούργος said

    Δυό λόγια για τη μετάφραση του Βενιζέλου. Από το 1921 ξεκίνησε να μεταφράζει Θουκυδίδη στις ΗΠΑ, όπου βρισκόταν αυτοεξόριστος. Όπως περιγράφει ο τότε ιδιαίτερος γραμματέας του, Ανδρέας Μιχαλόπουλος, για τέσσερις συνεχόμενους μήνες θυμάται τον Βενιζέλο να κάθεται στο γραφείο του από τις 7 το πρωί ως τις 12:30 και να εργάζεται πυρετωδώς έχοντας δίπλα του… «γαλλικάς και αγγλικάς μεταφράσεις».

    Στην πρώτη της μορφή η μετάφραση ολοκληρώθηκε το 1926 και δημοσιεύτηκε σε συνέχειες στην εφημερίδα «Ελεύθερο Βήμα» του Δ. Λαμπράκη. Μετά τον θάνατο του Βενιζέλου το 1936, το χειρόγραφο με όλες τις διορθώσεις, που ήταν στην Κρήτη, έπεσε στα χέρια της δικτατορίας Μεταξά. Αργότερα παραδόθηκε στη χήρα του, Έλενα Σκυλίτση-Βενιζέλου, η οποία ανέλαβε να το δημοσιεύσει σε επιμέλεια του Δημητρίου Κακλαμάνου, μέλους της ελληνικής αντιπροσωπείας στη Συνθήκη της Λωζάννης. Εκδόθηκε σε δύο τόμους από την Oxford University Press το 1940 και κυκλοφόρησε σε λίγα αντίτυπα, γι’ αυτό θεωρείται εξαιρετικά σπάνιο και πανάκριβο.

    Η εξαντλητική μελέτη του Βενιζέλου πάνω στο Θουκυδίδη αποδεικνύεται από τα πολυάριθμα σχόλια που κατέγραψε ο ίδιος και περιλαμβάνονται στους 17 φακέλους που σώζονται σήμερα στο Αρχείο Ελευθερίου Βενιζέλου της Λέσχης Φιλελευθέρων στην Αθήνα. Κάθε φάκελος περιλαμβάνει 80-100 φύλλα γραμμένα ιδιοχείρως. Η φήμη ότι ο Βενιζέλος μετέφρασε τον Θουκυδίδη από τα γαλλικά διεδόθη τη δεκαετία του 1990 από τον Ρένο Αποστολίδη και τους γιούς του, Ήρκο και Στάντη και βασίζεται στο ότι όντως οι 17 αυτοί φάκελοι βρίθουν από γαλλικές μεταφράσεις, ενώ οι αγγλικές είναι ελάχιστες

  75. BLOG_OTI_NANAI said

    Δεν λέει πολλά το άρθρο, αλλά ας το βάλω:

  76. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    47 Εγώ όταν μετέφρασα μερικά του Ποσείδιππου δεν κοίταξα άλλες μεταφράσεις διότι δεν υπήρχαν 🙂

    54 Ωπ!

    60 Μπα; δεν το ήξερα

    61 Επιμελώς ατημέλητες στάμπες!!

    70 Υπάρχει γαλλικό bourde

    74 Eυχαριστούμε!

  77. sarant said

    Παρεμπιπτόντως, φίλος Αλβανός μου λέει ότι η ορθογραφία «Τύραννα» «Τυράννων» βρίσκεται σε κείμενα προ του 1940.

  78. Γιάννης Ιατρού said

    49: ..μάλλον θα είστε καινούργια σχολιάστρια..
    Από την 21η Ιουνίου του 2014 σχολιάζει… πιό παλιά κι από σένα!

  79. Avonidas said

    Ο Θωμάς Ζάμπρας «τρολάρει» την αθλιότητα Μπαλάσκα για τους γυναικοκτόνους

  80. Γιάννης Κουβάτσος said

    78: Τότε δεν διαβάζει τα σχόλιά μου…Πόσο ντρέπομαι που είμαι τόσο λίγο ενΔΙΑφέρων σχολιαστής…😶☺

  81. BLOG_OTI_NANAI said

    77: Υπάρχει αρκετές φορές. Γενικά σε παλιά έντυπα υπάρχει και με «ι» και με «υ», τις περισσότερες φορές με δύο «ν» αλλά και κάποιες φορές με δύο «ρ» αλλά ένα «ν» (μπορεί να είναι τυπογραφικό λάθος).

  82. Αγγελος said

    Είχα πιάσει στα χέρια μου μαθητής ένα Αλβανοελληνικό Λεξικό του Αλεξάνδρου Τζουβάνη, σε βαριά καθαρεύουσα ως προς το ελληνικό του μέρος. Εντύπωση μου είχε κάνει ότι στον Πρόλογο υπέγραφε «Εν Τυράννοις»!

  83. sarant said

    81-2 Oποτε μπορεί να μην είναι λάθος αλλά «άποψη».

  84. Γιάννης Ιατρού said

    79: AVO έχεις μέηλ 🙂

  85. Μαρία said

  86. Μαρία said

  87. sarant said

    82 Άγγελε, το λεξικό που λες:

  88. Μαρία said

    Τα λείψανα του Αγίου Αββακούμ είναι αντικαρκινικά.
    https://twitter.com/Maskoforos3/status/1405887741817200645

  89. … νέο ρεκόρ εισαγωγικών …

    Προς στιγμήν νόμισα «ρεκόρ (βαθμολογίας) εισαγωγικών εξετάσεων», μια που είναι και πανελλαδικές αυτές τις μέρες (220 το μάξιμουμ τότε)

  90. Avonidas said

    #88. Αββακούμ cleaner, που λένε.

  91. Spiridione said

    Και στο λεξικό του Χριστοφορίδη Τύραννα
    https://anemi.lib.uoc.gr/php/pdf_pager.php?filename=%2Fvar%2Fwww%2Fanemi-portal%2Fmetadata%2F1%2F3%2Fb%2Fattached-metadata-01-0000670%2F100783.pdf&rec=%2Fmetadata%2F1%2F3%2Fb%2Fmetadata-01-0000670.tkl&do=100783.pdf&width=454&height=671&pagestart=1&maxpage=512&lang=el&pageno=6&pagenotop=6&pagenobottom=1

  92. … τον κ. Βρούτση και τον Νίκο Βούτση …
    Λείπει η Βούρτση κι ο Βουτσινάς

    … δεν μπορεί να υπάρξει βελτίωση του βοιωτικού επιπέδου …
    Από παλιά αυτό, η βοιωτική απόγνωση οδήγησε σε αναζήτηση για καλύτερες μέρες στην
    Εύβοια

  93. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    Γιάννη (Ἰατροῦ) ἔτρεχα γιά διάφορα.. Τώρα εἶδα τίς χθεσινές ντοματιές σου. Ὥραιότατος! 🙂

  94. Κιγκέρι said

    Από τη Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια του Δρανδάκη (είμαι στο πατρικό μου 🙂)

    Τίρανα ή Τύρανα (τα). Πόλις της Αλβανίας και από του 1920 πρωτεύουσα του αλβανικού κράτους. Συνδέεται σιδηροδρομικώς μετά του Δυρραχίου. Κείται εις το άκρον ευφόρου πεδιάδος, εις ύψος 121 μ. υπέρ την επιφάνειαν της θαλάσσης, παρά τους πρόποδας του Μάλι-Ντάιτι. Είναι πόλις σχετικώς νέα, ιδρυθείσα προ 330 περίπου ετών (κατά τον Hahn τω 1600), εις την θέσιν μικρού χωρίου. Ιστορικώς όμως είναι αποδεδειγμένον ότι πόλις Τίρανα υπήρχε και επί Γεωργίου Καστριώτου (Σκεντέρ-μπέη) κατά τον ΙΕ´ αιώνα, καλουμένη μάλιστα Τύρανα η Μείζων, εξ ου δέον να υποτεθή ότι υπήρχε και Τύρανα η Ελάσσων. Κατ. (1927) 12.454. Η περιοχή της πόλεως παράγει καπνά, όρυζαν και αραβόσιτον, υπάρχει δε και μικρά παραγωγή οίνου, ως και στοιχειώδης ταπητουργία.

  95. dryhammer said

    Η Μείζων γράφεται με -νν- ;

  96. Μαρία said

    94
    Ο Ήλιος μόνο Τίρανα.

  97. Γιάννης Κουβάτσος said

    Παραποιήθηκαν οι δηλώσεις του κι αυτουνού…Ανοίγουν το στόμα τους κι αναγαλλιάζει η κόλαση και όταν έρχεται η ώρα του λογαριασμού…παραποιήθηκαν οι δηλώσεις τους. Πώς διάολο γίνεται να παραποιηθούν δηλώσεις που τις άκουσε όλη η Ελλάδα και υπάρχουν βιντεογραφημένες; Προπονείται για βουλευτής και υπουργός Δημοσίας Τάξεως ο τύπος.

  98. Κιγκέρι said

    95: Α να χαθείς, μ’ έσκιαξες – νόμισα ότι εγώ στραβοπληκτρολόγησα! 😛

  99. Γιάννης Ιατρού said

    93: του Γιώργου

  100. ΚΩΣΤΑΣ said

    —> … που μετέγγραψε τον Θουκυδίδη.
    Καλή ιδέα αυτή, όταν μιλάμε για ενδογλωσσικές σημασιολογικές απορίες, (ντοπιολαλιές, παλαιότερες μορφές γλώσσας μας) να μη λέμε μετάφραση – δεν είναι κυριολεκτικό – αλλά κάποια άλλη πιο κατάλληλη λέξη. Το μεταγραφή είναι μια λύση, δεν ξέρω όμως αν είναι η καλύτερη.

  101. Αγγελος said

    Εγώ βρίσκω πως ο συνδικαλιστής δεν είχε άδικο. Τι είπε επιτέλους; Είπε ότι ο στυγερός συζυγοκτόνος φάνηκε και βλαξ, διότι τώρα θα τιμωρηθεί αυστηρότατα, ενώ αν είχε ειδοποιήσει αμέσως την Αστυνομία χωρίς να κάνει ολόκληρη σκηνοθεσία, θα μπορούσε να επικαλεστεί διάφορα ελαφρυντικά, βρασμό ψυχής, έμπρακτη μεταμέλεια κλπ., και να φάει μόνον πρόσκαιρα δεσμά. Εντάξει, δεν ήταν δουλειά του να προκαταλάβει τη Δικαιοσύνη, αλλά δεν μπορώ να μη θυμηθώ ένα απόσπασμα από το σπαρταριστό μυθιστόρημα του Gerald Durrell «My Family and Other Animals», που έγιν και σίριαλ στη ΕΡΤ:
    https://www.blogger.com/blog/post/edit/30278493/8475303517925312694

  102. Μαρία said

    100
    Μεταγλώττιση. Παλιά σήμαινε μετάφραση και χρησιμοποιήθηκε για τη μετάφραση εγγράφων της διοίκησης απο την καθαρεύουσα στη δημοτική στα τέλη της δεκαετίας του ’70.

    101
    Ναι, βέβαια. Μόνο που παρέλειψε να του δώσει και σκηνοθετικές οδηγίες για τον βρασμό ψυχής. Δεν πάμε καλά.

  103. Avonidas said

    #101. Είναι αλήθεια ότι το να παραπλανείς τη δικαιοσύνη επισύρει αυστηρότερη ποινή. Αλλά ο φόνος δεν είναι κι ακριβώς ασήμαντο αδίκημα, έστω κι αν πας να παραδοθείς, και δεν πρέπει να παρουσιάζεται ως τέτοιο.

    Έπειτα, το αν έκανε το έγκλημα εν βρασμώ ψυχής ή εκ προμελέτης είναι κάτι το τελείως άσχετο με την απόπειρα να το συγκαλύψει, κι είναι κάτι που πρέπει ν’ αποκαλύψει το δικαστήριο. Προσωπικά, βρίσκω ότι η (σχετικά αδέξια) απόπειρα συγκάλυψης μάλλον δείχνει προς την κατεύθυνση της αυθόρμητης πράξης κι όχι του προμελετημένου φόνου. Αλλ’ αυτό δεν είναι δικαιολογία, ούτε ελαφρυντικό.

  104. Ώστε τα Τύραννα γράφονται κι αλλιώς; Βρε τι μαθαίνουμ’ εδώ πέρα!

    101 Μια ακόμα απόπειρα για το λινκ; Ευχαριστώ.

  105. Γιάννης Κουβάτσος said

    Εν τω μεταξύ, ο δολοφόνος ζήτησε να κινηθούν οι νομικές διαδικασίες, προκειμένου να αναλάβει… την επιμέλεια της κόρης του. Τι τον κάνει να πιστεύει ότι η κόρη του θα είναι ανήλικη, όταν με το κακό αυτός αποφυλακιστεί, και τι τον κάνει να πιστεύει ότι η κόρη του θα θέλει καν ν’ ακούει το όνομά του; Θα την προσεγγίσει με τη γνωστή παπαριά «πλήρωσα για το έγκλημά μου, είμαι άλλος άνθρωπος πια, έλα να γίνουμε αγαπημένη οικογένεια;»…Τόσο θράσος πια;

  106. sarant said

    90 Πολύ καλό!

  107. Μαρία said

    105

  108. BLOG_OTI_NANAI said

    105: Όπως είχε πει ο μεγάλος Γιάννης Λοβέρδος, το να είσαι κακοποιητής δεν σημαίνει ότι είσαι κακός πατέρας… Όπως λέει και ο δολοφόνος, όλο το παιδί του σκεφτόναν την ώρα που δολοφονούσε τη μάνα του… Είναι αυτός κακός πατέρας που άλλη σκέψη δεν έχει από το παιδάκι του; Αλλά όταν τα έλεγε ο Λοβέρδος τον κοροϊδεύανε…

  109. aerosol said

    Το «Χ που δεν έγινε ποτέ» είναι αγγλισμός που παρατηρώ από τον προηγούμενο αιώνα -ενδεχομένως και να έχω χρησιμοποιήσει. Σαφώς δίνει μια μελοδραματικότητα που ταιριάζει μόνο σε κάτι έντονο. Ας πούμε σε κάποιο ντοκυμαντέρ για εγκλήματα: «Το παιδί έφυγε από το σχολείο του στις 14:30 αλλά δεν έφτασε ποτέ στο σπίτι του!»
    Η χρήση του για μια ποδοσφαιρική πάσα είναι αταίριαστη, όσο αταίριαστα είναι τα διάφορα ψευδοποιητικά που αρέσουν στους αθλητικογράφους (τους οποίους δε λες και προπύργια της ποίησης και του δουλεμένου λόγου).

    Είναι γνωστό πως υπάρχουν πολλοί που χαίρονται στην σκέψη πως ένα έγκλημα έχει δράστη αλλοδαπό. Στο μυαλό τους επιβεβαιώνει τις ρατσιστικές τους αντιλήψεις και παιανίζουν με κάθε ευκαιρία το γεγονός, ακονίζοντας την επιθετικότητά τους και προβάλλοντας την άρρωστη και επικίνδυνη νοοτροπία τους εις βάρος της κοινωνίας. Το να απολαμβάνεις όταν γίνονται ρεζίλι δημοσίως αντανακλά την ικανοποίηση που θα περίμενα να έχει κάθε πολίτης όταν γελοιοποιείται ένα επικίνδυνο και βλαβερό φαινόμενο. Ας πούμε, δεν νοείται να μισείς τους νεοναζί και να μισείς όσους μισούν τους νεοναζί διότι «και οι δυο είναι φανατικοί». Γίνεσαι τυφλός φανατικός μιας παράλογης «ίσης απόστασης» ανάμεσα σε θύτη και θύμα. Σαν να αντιπαθείς το παιδί που τραμπούκισε το παιδί σου στο σχολείο αλλά αντιπαθείς και το παιδί σου που μισεί τον τραμπούκο του και θα χαρεί αν γελοιοποιηθεί.

    Είναι δύσκολο να βλέπεις φόνο παντρεμένης και να μη σκεφτείς πως το έκανε ο σύζυγος, ακριβώς επειδή υπάρχουν πολλές πιθανότητες όντως να το έκανε. Είμαι άντρας, μεσήλικας, θα προτιμούσα χίλιες φορές να μην λέω κάτι τέτοιο για το φύλο μου, αλλά είναι γεγονός: τις ξεπαστρεύουμε με ανησυχητική συχνότητα. Αλλά κι αυτές όμως… είναι φανατικές που προτιμούν να μην σφάζονται και να μην αντιμετωπίζονται κάπως σαν ζώα αναπαραγωγής!

  110. ΚΩΣΤΑΣ said

    102 α
    Μεταγλώττιση, πολύ ωραία, το υιοθετώ.

  111. Γιάννης Κουβάτσος said

    107,108: Εντάξει τώρα, είναι γνωστό πως οι δηλώσεις του Λοβέρδου παραποιήθηκαν από τα συριζαϊκά τρολ.☺

  112. Nestanaios said

    110. Εγώ λέω απόδοση.

  113. Γιάννης Κουβάτσος said

    109: Τι να κάνουμε, Αεροζόλ, είμαι αλλεργικός με τους φανατικούς, δεν αντέχω τις κραυγές τους, το «αλάθητό» τους, τη δυσανεξία τους στην άλλη άποψη, τη μονοθεματικότητά τους, τη σπίλωση των διαφωνούντων με ύβρεις, χαρακτηρισμούς και δηλητηριώδη όσο και ανυπόστατα υπονοούμενα. Όταν δε το φέρνει ο διάολος και αποκτούν μικρή ή μεγάλη εξουσία…ο Θεός μαζί σου. Ακόμα κι όταν βρίσκω ψήγματα αλήθεια στις απόψεις τους, είναι τόσο επιθετικός ο τρόπος τους που αδυνατώ να συμπαραταχθώ μαζί τους. Απλώς δεν τους αντέχω όποιες κι αν είναι οι απόψεις τους.

  114. ΚΩΣΤΑΣ said

    112
    Χμμ.. απόδοση, έχει και άλλες σημασίες αυτή η λέξη. Η μεταγλώττιση περιέχει στο θέμα της τη σημασία της λέξης, εννοεί άτυπα και την μετεξέλιξη της γλώσσας.

    Εντάξει, δεν μιλάω ως ειδικός επιστήμονας, τη γνώμη απλά λέω.

  115. Μαρία said

    Κι ένας τίτλος με διπλή ανάγνωση.

  116. Στηρίζουμε Πορτογαλία καιόταν προηγείται με τον Ρονάλντο και όταν με 2 (δύο) αυτογκολ πάει στο ημίχρονο με ανατροπή!

  117. Μαρία said

    115

  118. Avonidas said

    #115, 117. Ε καλά, ας μην γκρινιάζουμε. Σε άλλες εποχές, θα μας είχαν κατεβάσει κανονιοφόρο 😐

  119. Avonidas said

    #101. Επιπλέον, ακόμη κι αν πάρουμε τις δηλώσεις του Μπαλάσκα εντελώς ψυχρά και κατά γράμμα, και πάλι κάνει ένα βασικό λάθος: αυτός που θα μπορούσε να παραδοθεί και δεν το έκανε, δεν δείχνει βλακεία, αλλά έλλειψη μεταμέλειας. Κι αντίστροφα, το σκεπτικό των ελαφρυντικών για εκείνον που παραδόθηκε και ομολόγησε το έγκλημά του είναι πως το έκανε από μεταμέλεια και διάθεση να πληρώσει για τις πράξεις του.

    Αν το κάνει από υπολογισμό, το πράγμα διαφέρει. Εγώ, αν δίκαζα κάποιον και είχα βάσιμες υποψίες ότι παραδόθηκε καθαρά και μόνο για να ελαφρύνει τη θέση του, θα συνιστούσα αυστηρότερη ακόμα ποινή. Ούτε κι έχει νόημα να κάνεις τέτοιες δηλώσεις για κάποιον που ήδη, αποδεδειγμένα, προσπάθησε να αποφύγει τη σύλληψη. Θέλουμε οι άνθρωποι να υπολογίζουν τον νόμο, έστω στο σημείο που όταν φτάσουν να τον παραβούν να καταλαβαίνουν ότι έσφαλαν και να παραδίδονται στη δικαιοσύνη. ΔΕΝ θέλουμε να δίνουμε εκ των προτέρων άφεση/κίνητρα σε επίδοξους εγκληματίες να κάνουν τα εγκλήματά τους χωρίς άγχος…

  120. Avonidas said

    Αλλά στην Αμοργό που κυκλοφόρησε το 1943 δεν υπάρχει Σείριος, όπως εύστοχα έγραψε η Ναταλί Χατζηαντωνίου

    Ναι, αλλά στον Σείριο, πού ξέρουμε αν δεν υπάρχει Αμοργός; Ε;! 😀

  121. Avonidas said

    #120. Ξαφνικά το Κουλούρι έβγαλε νόημα.

    (Δεν το είχα πιάσει όταν το πρωτοδιάβασα)

  122. sarant said

    121 Bγάλανε και βιβλίο – ανθολογία, βλέπω.

  123. Pedis said

    # 47 – 19: Αν σου πει μεταφραστής οποιουδήποτε αρχαίου κειμένου ότι δουλεύει χωρίς να συμβουλεύεται άλλες μεταφράσεις, σου λέει ψέματα.

    Ο κακός μεταφραστής. Ο καλός ποτέ! 🤨 😁 Δεν χρησιμοποιεί ούτε λεξικά ούτε γραμματικές ούτε δημοσιεύσεις, σχόλια, αξιολογήσεις επί του κειμένου. Ψάχνει τους κώδικες από την αρχή, τους ξεψαχνίζει, καταλήγει στο γνήσιο πρωτότυπο και το μεταφράζει από μνήμης αφού το έχει μάθει απέξω. 😂

    Ντάξει, μέχρι εδώ, πολύ ασχοληθήκαμε με τη μαλακία της ημέρας τού πανσχολιαστή.

  124. Γιάννης Κουβάτσος said

    119: Ξεχνάει και κάτι ακόμα ο Μπαλάσκας: ότι κανείς δεν εγκληματεί, αν πιστεύει ότι θα συλληφθεί. Εκτός αν δεν τον νοιάζει να συλληφθεί, κάτι που δεν ισχύει στην εν λόγω περίπτωση. Οπότε, ο τύπος θα πληρώσει πολύ ακριβά την προσπάθεια συγκάλυψης, με την οποία έκανε πρωτοφανές το, ούτως ή άλλως, ειδεχθές έγκλημά του. Θυμίζει την περίπτωση Φρατζή, που έμεινε στην ιστορία του εγκλήματος ακριβώς για τον τρόπο που προσπάθησε να συγκαλύψει το έγκλημά του.

  125. Γιάννης Κουβάτσος said

    47: Πολύ σωστά. Κι όχι μόνο αρχαίου κειμένου αλλά κι οποιουδήποτε κλασικού και πολυμεταφρασμένου έργου. Απλώς εδώ συζητάμε το κατά πόσο ο Βενιζέλος επηρεάστηκε από τις ξένες μεταφράσεις, αφού δεν ήταν εξειδικευμένος φιλόλογος. Αλλά, όπως είπα σε άλλο σχόλιο, σημασία έχει αν η μετάφρασή του είναι «ζωντανή» σήμερα.

  126. Avonidas said

    #124. κανείς δεν εγκληματεί, αν πιστεύει ότι θα συλληφθεί

    Μακάρι να ήταν έτσι· αυτό θα απέτρεπε πολλά εγκλήματα. Δυστυχώς όμως, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που είτε (α) το έγκλημα είναι αυθόρμητο, και άρα το ενδεχόμενο της σύλληψης δεν παίζει κανένα ρόλο στην τέλεση, ή (β) ο δράστης είναι απελπισμένος, ή πωρωμένος εγκληματίας με μόνη εναλλακτική αν θα συλληφθεί τώρα ή αργότερα, ή (γ) ο νόμος είναι τόσο αυστηρός που, κατά ειρωνικό τρόπο, ο δράστης σκέφτεται ότι δεν έχει τίποτα να χάσει – τι να κάνεις ληστεία, τι ληστεία μετά φόνου, αν μάλιστα πετυχαίνεις έτσι να εξαφανίσεις έναν μάρτυρα.

    Όσο για τις μακάβριες, συχνά, λεπτομέρειες της απόπειρας συγκάλυψης: μολονότι κι εμένα, ενστικτωδώς και σε πρώτη ανάγνωση, μου προκαλούν φρίκη, τείνω τελικά να σκεφτώ ότι δεν είναι αυτό το χειρότερο της υπόθεσης, ούτε απαραίτητα απόδειξη κτηνωδίας και μοχθηρίας. Άπαξ και πάρεις την απόφαση να συγκαλύψεις το έγκλημα, τα υπόλοιπα, όσο φρικτά κι αν είναι στην εκτέλεσή τους, δεν είναι παρά το μηχανικό επακόλουθο της ανάγκης να καταστραφούν τα πειστήρια – να εξαφανίσεις ή να ακρωτηριάσεις το πτώμα, να ξεφορτωθείς το όργανο του εγκλήματος κλπ. Οι περισσότεροι εγκληματίες, μάλιστα, αποκαλύπτονται ακριβώς επειδή αποτυγχάνουν να σκεφτούν ψυχρά και ιατροδικαστικά κατά τη διάρκεια της συγκάλυψης. Η πραγματική κτηνωδία βρίσκεται στην απόφαση να διαφύγεις τη σύλληψη και να αποφύγεις την τιμωρία.

  127. BLOG_OTI_NANAI said

    88: Η κοπριά του τουίτερ είναι πολύ και καλύτερα να μείνει στον βόθρο του τουίτερ. Μην πετάμε εδώ τα κόπρανα του κάθε αρρωστημένου «μασκοφόρου» τουιτερά. Αν θέλαμε να γεμίσουμε τα σχόλια με βρισιές όλοι μπορούμε να το κάνουμε.

  128. BLOG_OTI_NANAI said

    Πρόκειται για την απόλυτη φρίκη: η κοπέλα κοιμάται, της σκεπάζει το πρόσωπο με το μαξιλάρι, βλέπει στον ύπνο της ότι πνίγεται, το ένστικτο την ξυπνάει και διαπιστώνει με φρίκη ότι δεν ήταν εφιάλτης, εξακολουθεί να μην μπορεί να αναπνεύσει, το μυαλό της έχει τρελαθεί θολωμένο από τον ύπνο, δεν μπορεί να καταλάβει τι γίνεται, δεν μπορεί να δει τίποτα με τα μάτια σκεπασμένα σαν να είναι σε τάφο ζωντανή, και δεν μπορεί να αναπνεύσει, το σώμα της χτυπιέται με όλη της τη δύναμη και αυτός εξακολουθεί να την πνίγει… Πιθανόν πρόκειται για άνθρωπο, αλλά μέσα του δεν υπάρχει τίποτα που να το επιβεβαιώνει.

  129. sarant said

    128 Αφού έφερε μετά το παιδί του και το απίθωσε πάνω στη νεκρή. Και τώρα θέλει την επιμέλεια της μικρής.

  130. Μαρία said

    https://twitter.com/defdrl/status/1406180973650362369

  131. ΝΕΣΤΑΝΑΙΟΣ said

    126. Μη ξεχνάμε ότι υπάρχει και το θερμικό μάτι του «Διός» στις εγκαταστάσεις της NASA.

  132. spyridos said

    ‘Αλλη μια πουτάνα αλλοδαπή ξελόγιασε το χριστιανό το καλό το παλικάρι και τον ανάγκασε να την δείρει και να την βιάσει.
    Μπορεί και να μην του καθάρισε καλά το σπίτι ή και να ζήτησε χρήματα για τη δουλειά της.
    Περιμένουμε τον ισαποστάκια υπηρεσίας να τον υπερασπιστεί γιατί τα καθάρματα οι γυναίκες τόλμησαν να κάνουν ντου στο σπίτι του.

  133. Παναγιώτης K. said

    …Μονάζω εδώ και δυο εβδομάδες στο υψόμετρο 930.
    Με επισκέπτονται διάφοροι φίλοι και τα λέμε.
    Μου έκανε εντύπωση η τοποθέτηση ενός από αυτούς.
    «Εγκλήματα όπου ο άντρας σκοτώνει τη γυναίκα του δεν είναι κάτι ασυνήθιστο. Να την σκοτώνει όμως με…σκηνοθεσία και με αυτόν τον τρόπο και στο σκηνικό να είναι και βρέφος, είναι ανήκουστο.
    Το ξέρω ότι δεν στέκει αλλά ως άνδρας, νιώθω να φέρω ένα μερίδιο ευθύνης για αυτό το εξόχως ειδεχθές που έκανε ένας άλλος άνδρας».

  134. spyridos said

    Το 2010-12, στην κορύφωση της κρίσης, φίλη μου δασκάλα (με 15 χρόνια στο συγκεκριμένο σχολείο) στα Κάτω Πετράλωνα μου έλεγε ότι τα κακοποιημένα παιδιά ήταν πλέον τόσα πολλά που οι δάσκαλοι είχαν φτάσει σε απόγνωση. Ούτε καταγγελία βοηθούσε πια. Σε ποιόν και πως να την κάνουν με τόσο μεγάλο ποσοστό κακοποιημένων. Πάνω από 1/4 των παιδιών ξυλοκοπημένα. Σχεδόν όλα Ελληνάκια, το είχαμε συζητήσει αναλυτικότατα. Οι άνεργοι, από κοινωνική υποχρέωση, γονείς δεν είχαν κανένα μηχανισμό αντίστασης. Μόνο ξύλο. Και οι κακοποιήσεις γυναικών στο φουλ.
    Μελανιασμένο το παιδί με μαυρισμένο μάτι η μάνα.

  135. spyridos said

    132

    Εντάξει. Βρήκα τον ισαποστακίστικο αντίλογο για να ξεκουράσουμε και λίγο τους κεντροακρώους σχολιαστές.

  136. Alexis said

    #6: Γιάννη το «η μπάλα δεν έφτασε ποτέ στον παίκτη» το θυμάμαι να το λέει ο Διακογιάννης ήδη από τα ’70ς. Ίσως να είναι και αυτός που το λάνσαρε πρώτος.
    Μήπως είναι αγγλισμός ή γαλλισμός; Ως γνωστόν ο Διακοτζών είναι γαλλοτραφής.

  137. Μαρία said

  138. 135 Ρε συ, τρολάρει ο άνθρωπος.

  139. Μαρία said

    132
    Ειρωνεύεται, ρε συ.

  140. Μαρία said

    138
    Πιάσε κόκκινο.

  141. Μαρία said

    133
    Μονάζεις με φίλους και ίντερνετ! Έχασαν κι οι λέξεις τη σημασία τους 🙂

  142. Spiridione said

    136 κλπ. Δεν ξέρω αν προέρχεται απ’ το ποδόσφαιρο ή αν είναι ξενισμός, αλλά χρησιμοποιείται και στην καθομιλουμένη με μια σλανγκική χροιά, σαν έμφαση ή χαριτωμενιά, για πράγματα που δεν αφορούν σε αόριστη αλλά ορισμένη και συνήθως μικρή διάρκεια: ο σερβιτόρος δεν μου έφερε ποτέ τον καφέ, δεν μου έστειλαν ποτέ αυτό που παράγγειλα.

  143. Γιάννης Κουβάτσος said

    136: Ναι,ε; Δεν το θυμάμαι, είχα την εντύπωση ότι είναι σχετικά πρόσφατο φρούτο.

  144. sarant said

    135 Προφανώς, όπως είπαν και οι άλλοι, το λέει ειρωνικά -είναι άλλωστε γνωστός αυτός που σχολιάζει.

    141 Διότι τα ερημητήρια στερούνται διαδικτύου 🙂

  145. Pedis said

    Ας ελπίσουμε επίσης να μην τη βρει κι άλλο κακό. Να είναι 100% εντάξει με τα χαρτιά της και η ίδια και όσοι ζουν στο περιβάλλον της.

  146. Avonidas said

    #145. Για το κοριτσάκι λες; Τι χειρότερο κακό να τη βρει; Κάποια μέρα, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, θα μάθει ότι ο πατέρας της σκότωσε τη μάνα της :-/

    Και στην κοινωνία των τηλεκανίβαλων που ζούμε, θα το μάθει μάλλον με τον άσχημο τρόπο.

  147. Μαρία said

    146
    Για την καθαρίστρια που τη βίασαν.

  148. ΧριστιανoΜπoλσεβίκoς said

    Αν και οι γυναίκες μπορούν να είναι κακοποιητικές σε μία σχέση (ψυχολογικά κυρίως) σίγουρα δεν έχουν αυτή την αρρωστημένη αίσθηση ιδιοκτησίας του συντρόφου, σαν να είναι αντικείμενο (αν και συμβαίνει κάποιες φορές με τα παιδιά τους).

  149. Avonidas said

    #147. Ωπ, γραψε λάθος…

  150. Avonidas said

    #148. Και το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι πάρα πολλοί άντρες, εξαιτίας της περιρρέουσας κουλτούρας, δεν συνειδητοποιούν καν ότι αυτή η αντίληψη είναι αρρωστημένη.

    Αυτό εξάλλου εννοούμε όταν μιλάμε για «τοξικό ανδρισμό»: όχι ότι οι άντρες ξυπνάνε το πρωι και λένε «τι ωραία, μπορώ να φέρομαι σκατένια στη γυναίκα μου», αλλά η αίσθηση ότι αυτό είναι φυσιολογικό, κι ακόμη αναμενόμενο.

  151. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    https://twitter.com/Varemaras1/status/1406108106904514562

  152. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    139 και η Ναταλί, ψιλο…

  153. Pedis said

    # 148 – Ατυχές σχόλιο, με το μπαρδόν. Άλλη η μία, όπως την όρισες «κακοποίηση» (τη βάζω σε εισαγωγικά) και εντελώς διαφορετική η άλλη κακοποίηση (χωρίς εισαγωγικά). Στη βάση που το θέτεις δεν έχει νόημα ούτε ως σχολαστικίστικη θεωρητική συζήτηση μη υπαρκτών, απίθανων, αδύνατων καταστάσεων.

    Αν, φερειπείν, σε πρήζει η γυναίκα σου τη χωρίζεις, αν σε πρήζει ο άντρας σου και τρως και ξύλο αλλάζει, έτσι;

    Τελος πάντων, δεν νομίζω να υπάρχει άντρας που να αισθάνεται την πιθανότητα κινδύνου επίθεσης και βιασμού από γυναίκα στο δρόμο, σε χώρο διασκέδασης, στο αυτοκίνητο ή στο σπίτι της γυναίκας-αφεντικό, σε σπίτι που πάει επίσκεψη ως επαγγελματίας, αν κάνει ελεύθερο κάμπιν μόνος του, μπάνιο σε ερημική παραλία, ποδήλατο στην ερημιά, τον βρίσκει αβαρία με το αυτοκίνητο στη μέση του πουθενά κλπ κλπ. ή το πιο πιθανό από κάποια γυναίκα του οικογενειακού του περιβάλλοντος, Μπανάλ όλα αυτά, αλλά δεν κάνει ποτέ κακό να τα ξαναλέμε.

    # 149 – 😀

  154. eran said

    Να πούμε επίσης ότι για πρώτη φορά δεν υπήρχε αναφορά στο όνομα της αρθρογράφου του πρώτο κειμένου των Πανελλαδικών Τασούλας Καραϊσκάκη. Φάουλ.
    Παρεμπιπτόντως ο κακός χαμός γίνεται με τη διόρθωση του θέματος στην έκθεση, για να μην αναφέρω τις οδηγίες της επιτροπής για τη διόρθωση του Σείριου.
    Το ότι υπάρχουν παιδιά που έγραψαν για παιδάκια θύματα πολέμου από τη Συρία δεν ελέγχεται ως αναληθές.

  155. Μαρία said

  156. spyridos said

    138
    Φυσικά τρολάρει, όπως κι εγώ. Έχει απηυδήσει κι αυτός με τα σχόλια των διάφορων ισαποστάκηδων.

    145
    Ολα στην Ελλάδα στηρίζονται στην ελπίδα. Γιατί αν περιμένεις από τη Δικαιοσύνη, έχασες.

  157. Μαρία said

    157
    Περνάμε σε μουσικό διάλειμμα;
    Πριν απο ακριβώς 20 χρόνια δάνεισα σε δεκαπεντάχρονο μαθητή σε βινύλιο αυτό https://www.youtube.com/watch?v=ldXdnZtTWp8 κι
    αυτό https://www.youtube.com/watch?v=vYUn3jJ21S8 .
    Όταν μου τα επέστρεψε, μου είπε οτι άρεσαν πάρα πολύ αλλά στο μπαμπά του.

  158. Pedis said

    # 157 – Ωραίο.

    Να βάλω, τώρα, το Amami Alfredo σε βερσιόνε τζα(τ)ζ(ζ) να πάρει το νήμα φωτιά, όπως όταν ο διαιτητής καταγγέλεται ότι έδωσε 2 (δύο) λάθος αράουτ ενάντια στον παοκ; 😆

  159. Pedis said

    Επόμενος σταθμός του πονηρόβλακα δεξιού ο χρυσαβγιτισμός; Μπα;!

  160. mitsos said

    Καλημέρα
    Δεν είδα να σχολιάζεται η εκκόλαψη και η απαντοχή. Ίσως κάνω λάθος.

    Για την εκκόλαψη δεν έχω ενστάσεις αφού διευκρινίζει πως μας ενδιαφέρει ημεταφορική σημασία του και πράγματι είναι η υπό ορισμένες συνθήκες πλήρης διμόρφωση και εμφάνιση …

    Για την απαντοχή όμως έχω ένσταση. Είναι βασικά το στήριγμα γενικώς . Μπορεί να είναι στήριγμα και πηγή δύναμης και αντοχής η ελπίδα ή η προσδοκία κάποιας καλής εξέλιξης αλλά μπορεί να είναι και κάτι πιο συγκεκριμένο : Ένας δικός σου άνθρωπος και η βοήθειά του, η ηθική στήριξη ή η αγάπη του.
    Μπορεί στήριγμα να είναι ένα σπίτι, μια φωλιά

    Το ‘δερνε αγέρας κι η βροχή
    μα ήταν λιμάνι κι αγκαλιά και γλυκιά απαντοχή
    Αχ, το σπιτάκι μας, κι αυτό είχε ψυχή.

  161. LandS said

    Αφού τόφερε η κουβέντα.
    Η επεξήγηση που δίνεται για την εκκόλαψη είναι ο ορισμός (β) του ΛΚΝ. Δεν γίνεται το ίδιο με την επεξήγηση για την απαντοχή. Φαντάζομαι λοιπόν ότι για να δίνει ο εξεταστής μια, κατά τη γνώμη μου, πιο ασαφή επεξήγηση από τον ορισμό της σχολικής γραμματικής πρέπει να παίρνει υπόψη του τον ρόλο που παίζει αυτή η λέξη στο συγκεκριμένο ποίημα στη συγκεκριμένη θέση.

  162. dryhammer said

    απαντέχω: περιμένω, προσδοκώ. Όχι αναγκαστικά κάτι ευχάριστο όπως η γλυκαπαντοχή του 161.
    πχ επί ετοιμόρροπου ατόμου «και το λιβάνι καρτερεί και το κερί (α)παντέχει»
    «(α)πάντεχε* και την απανταχούσα / το μπουγιουρντί »

    *εδώ σε προστακτική όπως το δέχου

  163. sarant said

    Kαλημέρα από εδώ! Βλέπω ότι πιάσαμε και την απαντοχή.

    154 Καλά λες, δεν έπρεπε να παραλείψουν το όνομα. Επειδή είναι φιλόλογος ;

  164. ΣΠ said

    Καλημέρα.

    Τι είναι άραγε το salary cup;
    https://www.sportime.gr/panathinaikos-bc/triantopoulos-otan-klisi-i-anakatanomi-tis-euroleague-tha-milame-pio-sigkekrimena-gia-to-batzet/

  165. ΣΠ said

    Μπορεί να μου εξηγήσει κάποιος γιατί στα δελτία ειδήσεων καλύπτουν το πρόσωπο του πιλότου; Αφού ήδη τον γνωρίζουν όλοι.

  166. sarant said

    165 Δίνουν ένα κύπελλο σε όποια ομάδα έχει τους πιο μεγάλους μισθούς.

  167. Γιάννης Κουβάτσος said

    A cup of money, big money. Αλλά όχι για τον φετινό Παναθηναϊκό, καθώς φαίνεται από το φευγιό του Μήτογλου.

  168. eran said

    164. Και για λόγους δεοντολογικούς και επειδή, σύμφωνα με τις οδηγίες διδασκαλίας του μαθήματος, το περικείμενο πρέπει να αξιολογείται από το μαθητή. Έδωσαν μόνο την ημερομηνία.
    Δεν ήξερα ότι η αρθρογράφος είναι φιλόλογος.

  169. sarant said

    169 Ωχ λάθος μου. Δεν πρέπει να είναι, τη μπέρδεψα με συνονόματή της.

  170. Γιάννης Κουβάτσος said

    «Το γεγονός της δολοφονίας έχει καταγραφεί στον σκληρό δίσκο της μικρής;» ρωτάει την ψυχολόγο ο δημοσιογράφος στον Άλφα…Έχουν και σκληρό δίσκο τώρα οι άνθρωποι, κατά τους κλισαδόρους των ΜΜΑ…Αλλά για τέτοια ανατριχιαστικά κλισέ θα έπρεπε να παρεμβαίνει η ΕΣΗΕΑ.

  171. dryhammer said

    Κι όμως, κάποιοι έχουν σκληρό δίσκο στο κεφάλι

  172. Pedis said

    # 166 – Δήθεν. Κοίτα, αν για κάποιο λόγο (εεε, ασκήσει πίεση η βρετανική πρεσβεία για δικούς της συγκυριακούς λόγους και) θελήσουν να του βρουν ρουμάνικες ρίζες, ξερωγώ, θα του κάνουν τα αποκαλυπτήρια σε στυλ ψυχρό-τέρας- συζυγοκτόνος. Αν όχι, και έρθει σε κορύφωση το δράμα «σκότωσα και είπα ψέματα για την τιμή τού παιδιού μου» & «η παλιοφιλιππινέζα το είχε ψήσει το παιδί», εκεί στη δίκη θα ξαναπαίξουν τις πιο καλλιτεχνικές φωτογραφίες του.

  173. ΚΩΣΤΑΣ said

    42 κλπ Merops,

    Δεν πολυκατάλαβα αυτό το «ισαποστάκηδες». Δηλαδή, αν γίνουν δύο φρικτές γυναικοτονίες και οι δράστες είναι ο ένας ημεδαπός και ο άλλος αλλοδαπός, δεν θα καδικάσουμε εξ ίσου και τους δύο;

    Αυτή τη φτωχή προσφυγοπούλα καθαρίστρια που τη βίασαν χθες, στα Πετράλωνα, κάποια κτήνη, η καταδίκη δεν θα ήταν ίδια, ανεξάρτητα αν οι βιαστές ήταν ημεδαποί ή αλλοδαποί;

    Απ’ ό,τι διάβασα εδώ στα σχόλια, μάλλον ημεδαποί ήταν.

  174. Pedis said

    – Σενάριο 1: Βιαστής Έλληνας

    Α. Θύμα αλλοδαπή (με .. κατώτερη 🤮 εθνική καταγωγή): Έκανε βίζιτες.

    Β. Θύμα ελληνίδα: Τα ‘θελε ο κώλος της.

    + βιοκοινωνικές επεξηγήσεις και παραλλαγές στο θέμα: ο άντρας, από τη φύση του, γίνεται επιθετικός αν προκαλείται & η γυναίκα είναι υπεύθυνη αν δεν παίρνει μέτρα προφύλαξης.

    – Σενάριο 2: Βιαστής αλλοδαπός

    Τέρας! Στην κρεμάλα και μετά ανασκολοπισμός, κόψιμο τσουτσού, λοβοτομή, και εκατό χρόνια σάπισμα στη φυλακή να του δείξουν οι βαρυποινίτες τι σημαίνει κοκό. Δεν θα μας αλλοιώσουν τα ζώα τον πολιτισμό. ‘Εχουμε άλλη εκπαίδευση εμείς (*)!

    Θύμα: βλ. Α. & Β. + παραλλαγές, Σενάριο 1.

    —–

    (*)

    «Η έξαρση (σ.σ. της εγκηληματικότητας) οφείλεται, σε μεγάλο βαθμό, στην εισροή στην ελληνική κοινωνία πληθυσμών οι οποίοι δεν ασπάζονται τις ίδιες αξίες με τον Έλληνα, δεν έχουν την ίδια εκπαίδευση»

    Πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων και αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Άννα Ζαΐρη

  175. π2 said

    Έχω μια ειλικρινή απορία για όσους αρνούνται κατηγορηματικά τη χρησιμότητα του όρου γυναικοκτονία. Έστω ότι είναι ανακριβές (δεν είναι, αλλά έστω ότι είναι) να δίνουμε έμφαση στον έμφυλο χαρακτήρα πολλών εγκλημάτων. Τι τους χαλάει; Τι ζόρι τραβάνε ακριβώς; Αν ένα χρώμα δεν το θεωρώ βεραμάν αλλά γαλάζιο, θα πω «σαχλαμάρες λέτε, δεν έχει νόημα να το λέμε βεραμάν, ένα απλό γαλάζιο είναι». Δεν θα κηρύξω τζιχάντ στα ΜΚΔ όμως εναντίον του όρου βεραμάν, κατηγορώντας όσους τον χρησιμοποιούν για πολιτική ατζέντα.

    Άραγε είναι σε θέση να προβούν στην αναγκαία ενδοσκόπηση του τι σημαίνει η βιαιότητα της αντίδρασής τους στον όρο αυτόν;

  176. Pedis said

    # 172 – Ο λόγος που οι περισσότεροι άντρες, από εκείνους που δεν αποδέχονται τον όρο, είτε έχουν δει κάτι από τον ορισμό του είτε όχι, είναι επειδή μυρίζονται επιτυχώς τη βασική ιδέα η οποία, προφανέστατα, τους προσβάλλει το γενικό δικαίωμα υπεροχής που θεωρούν ότι έχουν απέναντι στις γυναίκες. Όσον αφορά γυναίκες με παρόμοιες αντιλήψεις, η γενική εξήγηση, σε πρώτη προσέγγιση, είναι ακόμη πιο εύκολη …

    femicide := “the misogynous killing of women by men motivated by hatred, contempt, pleasure, or a sense of ownership over women, rooted in historically unequal power relations between women and men”.

    —–

    Femicide: General definition

    Killing of women and girls because of their gender, which can take the form of, inter alia:

    – the murder of women as a result of intimate partner violence;

    – the torture and misogynist slaying of women
    killing of women and girls in the name of “honour”;

    – targeted killing of women and girls in the context of armed conflict;

    – dowry-related killings of women;

    – killing of women and girls because of their sexual orientation and gender identity;

    – the killing of aboriginal and indigenous women and girls because of their gender;

    – female infanticide and gender-based sex selection foeticide;

    – genital mutilation related deaths;
    accusations of witchcraft;

    -and other femicides connected with gangs, organized crime, drug dealers, human trafficking and the proliferation of small arms.

    https://eige.europa.eu/thesaurus/terms/1128

  177. Γιάννης Κουβάτσος said

    174: Βούλγαρος φέρεται να είναι ο δράστης. Αλλά λέτε να ενδιαφέρει η εθνικότητα του βιαστή το θύμα; Λέτε να βλέπει λιγότερους εφιάλτες σ’ όλη της τη ζωή η γυναίκα, αν ο βιαστής της είναι ημεδαπός ή αλλοδαπός, πλούσιος ή φτωχός; Όχι, λέει η λογική, ναι, λέει η ιδεοληψία των «μεν» και των «δε», από τους οποίους επιβάλλεται να κρατάμε ίσες αποστάσεις. Και ίσες και όσο γίνεται μεγαλύτερες. Μπας και ξεφύγουμε από τις αφρισμένες κραυγές και εστιάσουμε έτσι στην ουσία , που είναι να βρούμε τρόπους να μην κινδυνεύουν οι γυναίκες, οι κόρες μας, οι αδελφές μας, οι συντρόφισσές μας, οι μανάδες μας, μόλις βγουν από το σπίτι τους. Αν και πολλές, πάρα πολλές, κινδυνεύουν κυρίως μέσα στο σπίτι τους.

  178. Pedis said

    Η περίπτωση ανθρωποκτονίας με θύμα γυναίκα λ.χ. μία ταμία σε ένοπλη ληστεία τράπεζας, την ένοικο σε περίπτωση εισβολής στο σπίτι από αγνώστους με σκοπό την εξουδετεροποίηση της ή εξαιτίας θανατηφόρας απειλής με σκοπό την αποκάλυψη τιμαλφών κλπ κλπ δηλ. σε περιπτώσεις που το θύμα θα μπορούσε με απλή αντιστροφή του φύλου να είναι άνδρας, δεν θεωρείται γυναικοκτονία. Αντίθετα, αν πρόκειται για τουλάχιστον μία από τις περιπτώσεις όπως αυτές ορίζονται στο # 177, ναι.

    Όπως το καταλαβαίνω, αν δεν χάνω κάποια σημανική λεπτομέρεια της υπόθεσης από το σκηνικό της δολοφονίας στη βάση της μαρτυρίας του συζυγου και της σάλσας από την αστυνομία και τα μμε, η περιγραφή της δολοφονίας της άτυχης Καρολάιν από τους υποτιθέμενους αδίστακτους (αλλοδαπούς) ληστές δεν αποτελούσε περίπτωση γυναικοκτονίας. Αντίθετα με την αποκάλυψη του αληθινού δράστη, που είναι ο σύζυγος, ο συγκεκριμένος φόνος ορίζεται πολύ σωστά ως γυναικοκτονία.

  179. Avonidas said

    #174,178. Ειλικρινά τώρα, δεν καταλαβαίνετε ποιο είναι το θέμα εδώ και θέλετε να σας το ζωγραφίσουν;

    Το ζήτημα είναι το εξής απλό: όταν γίνεται ένα τέτοιο έγκλημα από Έλληνα, λένε όλοι για το δράστη «είναι ένα τέρας!» Όταν γίνεται από ξένο, λένε «οι (λαθρο)μετανάστες είναι τέρατα!»

    Ενάντια σ’ ΑΥΤΟ τον αυτοματισμό διαμαρτυρόμαστε, και καλά κάνουμε. Η κατάσταση δεν είναι καθόλου συμμετρική, για να παίρνουμε ίσες αποστάσεις.

  180. Pedis said

    # 180 – ‘Ετσι-έτσι.

    Με την πιθανότητα να μπει μπροστά επιχείρηση από μμε και σόσιαλ μίντια για τη διαμόρφωση και απόδοση ψεύτικων ή πραγματικών ελαφρυντικών στον Έλληνα δράστη (σε αναλογία με τη διαφορά του κοινωνικού του στάτους από εκείνο του θύματος), ενώ η σχετική πιθανότητα με δράστες αλλοδαπούς είναι, όχι μόνον πρακτικά αλλά και θεωρητικά, μηδέν.

  181. Pedis said

    Ο Μπαλάσκας, τελικά, ζήτησε συγγνώμη και αναγνώρισε το λάθος του στη δήλωση του σχετικά με τον υπολογισμό του χρόνου φυλάκισης του πιλότου.

    Ο πιλότος, αν είχε καλέσει από τη πρώτη στιγμή την αστυνομία, δεν θα μπορούσε να πάει μέσα μόνο για τέσσερα χρόνια.

    Όταν βιομήχανος σε ανάλογη περίπτωση έχει κάτσει μέσα έξι! (Ντάξει, ουσιαστικά, δεν έκανε και προφυλάκιση μέχρι να φτάσει η υπόθεση στο ακροατήριο σιγάαα-σιγάα).

  182. ΚΩΣΤΑΣ said

    175 – 180
    Μάλλον δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε, Δεν αμφισβητώ ότι συμβαίνει αυτό που λέτε, ευμενείς με ελαφρυντικά και αθωωτικοί προς τον ημεδαπό, άτεγκτοι σκληροί, τιμωρητικοί προς τον ξένο ή και αντίστροφα.
    Αλλού είναι η απορία μου για μένα. Αυτοί δεν μπορούν να χαρακτηρίζονται ισαποστάκηδες αλλά μεροληπτικοί, μονόπλευροι, μη αντικειμενικοί…

    Ενώ ένας που είναι αντικειμενικός, τηρεί και για τις δύο περιπτώσεις τα ίδια κριτήρια, τις ίδιες αποστάσεις, ίσως θα ταίριαζε να λέγεται ισαποστάκιας. Κάπου με τα νοήματα των λέξεων προβληματίζομαι.

    Τέλος πάντων, ό,τι κατάλαβα, κατάλαβα… αφήστε με στην πλάνη μου, να μην σας κουράζω.

  183. Μαρία said

    183
    Ισαποστάκιας χαρακτηρίστηκε ο Κουβάτσος, επειδή εξίσωσε τους ρατσιστές ακροδεξιούς με τις φεμινίστριες που συγκεντρώθηκαν χτες στο Σύνταγμα. Φανατικοί/ές κι οι δύο αποφάνθηκε ο ισαποστάκιας.

  184. Μαρία said

  185. Avonidas said

    #183. Αλλού είναι η απορία μου για μένα. Αυτοί δεν μπορούν να χαρακτηρίζονται ισαποστάκηδες αλλά μεροληπτικοί, μονόπλευροι, μη αντικειμενικοί…

    Ενώ ένας που είναι αντικειμενικός, τηρεί και για τις δύο περιπτώσεις τα ίδια κριτήρια, τις ίδιες αποστάσεις, ίσως θα ταίριαζε να λέγεται ισαποστάκιας.

    Η ισότιμη αντιμετώπιση των περιστατικών είναι το ζητούμενο. Η δυσμενής μεταχείριση των αλλοδαπών είναι, μέχρι στιγμής, η πραγματικότητα.

    Όταν λοιπόν έρχεται κάποιος και κατασκευάζει (βγάζει απ’ το μυαλό του) κάποιους «φανατικούς» που μεταχειρίζονται δυσμενώς τους ημεδαπούς, πώς ακριβώς θα ήθελες να το χαρακτηρίσουμε;

    Αυτή είναι παλιά και δοκιμασμένη τακτική: φτιάχνεις (ή υπερβάλλεις) ένα άκρο για να το τοποθετήσεις απέναντι στο άλλο άκρο, και να καθίσεις μετά στη μέση ως μετριοπαθής. Το λιγότερο που οφείλεις να δείξεις, για να μην είναι αυτό ένα σόφισμα, είναι ότι το άλλο άκρο υπάρχει ως υπολογίσιμη ποσότητα, κι ότι εκείνοι που κατηγορείς για ακραίους πράγματι ανήκουν εκεί, κι όχι στο μέσο μαζί μ’ εσένα.

  186. ΚΩΣΤΑΣ said

    186
    Καταλαβαίνω τι λες, αλλά το άλλο άκρο, έστω και σε πολύ μικρότερη έκταση, αμφισβητείς ότι υπάρχει; Εδώ ίσως θα διαφωνήσουμε, αλλά ας το αφήσουμε καλύτερα. Στεναχωριέμαι να αντιδικώ και ειδικά μαζί σου… 😉

  187. Pedis said

    # 184 – Αυτός ο τύπος παίζει την ίδια κασέτα με κάθε ευκαιρία. Και σε στέρεο με την παρεούλα.

    -> 179. Τι λέγαμε; Προφανώς, παίζουν και με την άγνοια ή και το βόλεμα στις στερεότυπες-παραδοσιακές απόψεις που έχει το (ακρο)δεξιό ακροατήριό (και, πιθανα, όχι μόνο)

  188. Avonidas said

    #187. Ε, είπα να υπάρχει ως υπολογίσιμη ποσότητα. Για οποιαδήποτε θέση, όσο ακραία κι αν είναι, μπορείς πάντα να βρεις κάποιους να την υποστηρίζουν (ειδικά στα ΜΚΔ).

    Εδώ όμως ειπώθηκαν πολύ συγκεκριμένη πράγματα, κι οι απαντήσεις επίσης ήταν συγκεκριμένες. Να μας λένε δηλαδή ότι χαρήκαμε που ο δράστης ήταν Έλληνας – ε όχι, φυσικά και δεν χαρήκαμε. Μπορεί να χαρεί κανείς μονάχα για το ξεβράκωμα των ρατσιστικών απόψεων που έπαιζαν επί βδομάδες στα ΜΜΕ· αλλά είναι μια πικρή χαρά. Πρώτον, γιατί το θύμα παραμένει νεκρό, και δεύτερον, γιατί κι αυτό το φιάσκο τους είναι εύκολα διαχειρίσιμο, όπως ξεκάθαρα φάνηκε.

  189. Μαρία said

    176, 188
    Δεν θέλουν να δεχτούν οτι η πατριαρχία σκοτώνει.
    Εντελώς συμπτωματικά είναι νεοδημοκράτες ακροδεξιοί κι ο αταξινόμητος Στάθης.

    Αυτός είναι συνδημότης του Πιδύου. https://sidiropoulos.business.site/

  190. sarant said

    190 «αταξινόμητος», ακριβώς.

    176 Πολύ εύστοχο το βρίσκω.

  191. ΝΕΣΤΑΝΑΙΟΣ said

    186.
    Η μεταχείριση των αλλοδαπών δεν είναι και τόσο δυσμενής.
    Δημοσίευσε μια αγγελία στη Χ.Ε. και ζήτα νέο για εργασία με εκπληρωμένες τις στρατιωτικές υποχρεώσεις. Θα δεις να σου τηλεφωνούν αλλοδαποί λέγοντάς σου ότι δεν έχουν στρατιωτικές υποχρεώσεις. Δικαίωμα στην εργασία όμως σε αυτή τη χώρα έχουν.
    Κάτι πρέπει να γίνει για αυτό. Προτάσεις εγώ έχω πολλές και καλές για αυτούς και για εμάς.

  192. Pedis said

    # 190 α – Ο Στάθης οφείλει στον παλιό σκιτσογράφο εαυτό του να βγει στη σύνταξη.

    190 β – Το είχα δει αυτό. Υπάρχουν έτοιμα μοντέλα αντίδρασης/απάντησης για όλες τις καταστάσεις και, παρατηρούμε ότι, κάθε φορά, ένα-δύο κατάλληλα από αυτά ενεργοποιούνται από πολλούς χειριστές και σε συντονισμό.

    Άσχετο: ακόμη κι ο επαγγελματίας πορτοφολάς που πιάνεται από το θύμα του επ’ αυτοφόρω, π.χ. με το που θα του πιάσεις το χέρι ενώ σου σουφρώνει το πορτοφόλι, σου πετάει «φίλε, θα σου έπεφτε, στο έβαζα μέσα». Έχει τύχει σε φίλο, αλλά είναι γνωστή ατάκα. Εμένα, όταν το αντιλήφθηκα με ένα-δύο δευτ. καθυστέρηση ότι μου το είχαν πάρει και δεν είχαν προλάβει να απομακρυνθούν έγινα, μαλλον, παρα πολύ άγριος, το πέταξαν, λοιπόν, κάτω και μου είπαν (ήταν παρεούλα, αλλά δεν γουστάρουν βιαιότητες και πολύ ένταση): «‘Ει, σού πεσε το πορτοφόλι.» Αν ήταν ακροδεξιά τουιτοτρόλ θα τα ‘χωναν: θέλεις, μήπως, να κατηγορήσεις τίμιους πολίτες πατριώτες ότι πάνε να σου κλέψουν το πορτοφολι; Τι είμαστε αλλοδαποί; Αλλά, δεν τους παίρνεις σπίτι σου, για να δεις;!»

  193. Avonidas said

    #193. Ο Στάθης οφείλει στον παλιό σκιτσογράφο εαυτό του να βγει στη σύνταξη.

    Α, καλά, άμα πήγαινε έτσι… ο Αρκάς δηλαδή τι όφειλε να ‘χε κάνει, χαρακίρι; 😛

  194. Pedis said

    # 194 – Ο Αρκάς ένας διασκεδαστής ήταν. Είπε και σκίτσαρε μερικά (πολλά) ωραία. Στοπ.

    Ο Στάθης δεν είναι το ίδιο. Βέβαια, είχε που κινούνταν κατά την εφαπτομένη εδώ και καμιά δεκαπενταριά χρόνια, μα πλέον δεν βρίσκει καν κάποια καμπύλη να εφάπτεται.

  195. ΚΩΣΤΑΣ said

    Τα βάλατε με τον φίλο μου τον Γιάννη Κ. Για…, να σας τσεκάρω.

    Σχετικά με τον βιασμό της καθαρίστριας. Γράφουν σήμερα οι εφημερίδες ότι είναι Ελληνίδα και ο βιαστής ενδεχομένως Βούλγαρος, δείτε το λινκ. Προσωπικά δεν υιοθετώ τίποτα. Αν δεν συλληφθεί, αν δεν ομολογήσει και αν δεν τον αναγνωρίσει το θύμα, για μένα παραμένει άγνωστος. Κάθε λογικός άνθρωπος θα περιμένει πρώτα να ενημερωθεί σωστά.

    Υπήρξε όμως σχολιαστής που εκ παρομοίου έγραψε τούτο:

    «Αλλη μια πουτάνα αλλοδαπή ξελόγιασε το χριστιανό το καλό το παλικάρι και τον ανάγκασε να την δείρει και να την βιάσει…» θέλοντας βέβαια να διακωμωδήσει και να καταδικάσει την, εκ δεξιών;;; 😪 , όπως ισχυρίζεσθε, προερχόμενη συμπεριφορά.

    Αν τελικά είναι Ελληνίδα κι εκείνος Βούλγαρος, θα πάρετε ανάλογη θέση ή θα περάσει στο ντούκου.

    Αν και αυτό που κατάλαβα εγώ από τον Γιάννη είναι ότι υπάρχουν φανατικοί και από εδώ και από εκεί και δεν είναι με κανέναν. Δεν νομίζω να αναφερόταν στις γυναίκες που δικαίως μαζεύτηκαν και διαμρτύρονταν.

    https://www.naftemporiki.gr/story/1740159/petralona-anaziteitai-o-drastis-tou-biasmou-tis-katharistrias-sto-nosokomeio-i-50xroni

  196. Γιάννης Κουβάτσος said

    Σύγχρονοι αμετάφραστοι (ακόμα) όροι, σχετικοί με την καταπίεση των γυναικών στις σημερινές δυτικές κοινωνίες. Πολλή δουλειά για τον Μπαμπινιώτη.☺
    Π.χ.»Woke: Ο όρος διχάζει, ειδικά στην Αμερική του BlackLivesMatter. Περιγράφει τους εξαιρετικά ευαίσθητους με την πολιτική ορθότητα, ειδικά σε ζητήματα ρατσισμού, που, όμως δεν έχουν κανένα πρόβλημα να δολοφονήσουν χαρακτήρες και να «ακυρώσουν» προσωπικότητες, με τις οποίες απλώς διαφωνούν…» Κάτι μου θυμίζει, κάτι μου θυμίζει, πού θα μου πάει, θα το βρω…😉
    https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.lifo.gr/stiles/optiki-gonia/afoy-enohlei-toso-o-oros-gynaikoktonia-doyme-ligo-syghrono-feministiko-lexiko%3Famp&ved=2ahUKEwjCoKLjwKbxAhWjQuUKHRZ2B-0QFjAKegQILhAC&usg=AOvVaw3nq70MTvm1dwbZbYv1g-c3&ampcf=1

  197. sarant said

    196 Kοντά στο Λουξεμβούργο είναι μια μικρή γαλλική πόλη, Εγιάνζ, κάποτε εργατούπολη, τώρα ανεργούπολη, με δήμαρχο της Λεπέν, όπως σε πολλές ανάλογες μικρές πρώην εργατουπόλεις. Πριν από λίγο καιρό έγινε μια γυναικοκτονία στο Εγιάνζ, και ο δήμαρχος πρωτοστάτησε στις πορείες διαμαρτυρίας. Αυτό με παραξένεψε, και είπα μπράβο του. Ύστερα έμαθα ότι ο δολοφόνος, ο πρώην φίλος της κοπέλας, ήταν Σέρβος πολιτικός πρόσφυγας ή κάτι τέτοιο. Ίσως αυτό να επηρέασε τον δήμαρχο.

  198. aerosol said

    #196
    Όταν κανείς δεν προσπαθεί να κεφαλαιοποιήσει την εθνικότητα των εγκληματιών και των θυμάτων, υπάρχει απλά το έγκλημα: φρικτό, άθλιο, δεν υπάρχει αμφισβήτηση από καμία «πλευρά».
    Όταν χρησιμοποιείται η εθνικότητα για να πουλήσει κοινωνικό μίσος (και όχι μόνο κατά του εγκληματία) έχουμε και έγκλημα κατά της κοινωνίας. Δεν υπήρξαν «αυτοί» που στο άσχετο θα παιανίσουν με δήθεν χαρά την ελληνική εθνικότητα ενός φριχτού εγκληματία. Πάντα, χωρίς καμία εξαίρεση, χωρίς ούτε ένα προηγούμενο, όσοι τονίζουν την ελληνική εθνικότητα ενός τέτοιου εγκληματία το κάνουν ως αντίδραση στον μόνιμο υπερτονισμό (με σαφή ατζέντα) που έχει προηγηθεί για να διασπείρει ρατσιστική προπαγάνδα. Κάτι αυτονόητο, καθώς δεν έχει υπάρξει ΚΑΝΕΙΣ (και σε προκαλώ να μου αποδείξεις το αντίθετο) που να θεωρεί συλλήβδην τους αλλοδαπούς σαν αγγελικά όντα, ανίκανα για φριχτά εγκλήματα, ή να θέλει να προβάλλει την ίδια την ελληνικότητά του ως επικίνδυνη.

    Κι αν δεν είναι εκ δεξιών η προπαγάνδα, πόθεν είναι; Η Χρυσή Αυγή στα άκρα ποιού χώρου ανήκουν, στο Κέντρο; Ο Σαμαράς, με τις ρατσιστικές διαφημίσεις του που μας καλούσε να ανακτήσουμε τους δρόμους μας από τους ξένους, είναι Σύριζα και το έχασα; Ο Καρατζαφέρης, που ίσως πρώτος έφερε ρατσιστικό λόγο (και διαφημίσεις) στο σύγχρονο προσκήνιο, από ποιό κόμμα προήλθε, το ΚΚΕ; Ο Βορίδης στα νιάτα του (με το τσεκούρι) ήταν στον… Ρήγα;
    Τι θα πει λοιπόν «όπως ισχυρίζεσθε»;
    Επιλέγεις να μην βλέπεις αυτά που δεν εξυπηρετούν την θέση σου, για να δικαιολογήσεις μέσα σου τα αδικαιολόγητα. Είσαι υπεύθυνος γι αυτή την στάση.

    Το σημερινό έγκλημα διάβασα πως αφορά μια Αλβανή που βιάστηκε από Βούλγαρο. Αν είναι Ελληνίδα δεν θα σοκαριστώ περισσότερο. Ούτε η εθνικότητά της κάνεις το μαρτύριό της ηπιότερο και το έγκλημα λιγότερο φριχτό, ούτε η δική του τον κάνει λιγότερο ειδεχθή. Αγωνίζεσαι να βρεις (ανύπαρκτους) συμπαθούντες του εγκληματία για να περισώσεις μια οπτική «δυο άκρων» που δεν στέκει.

  199. Pedis said

    Χτήνος, Μαρία: η σαπουνόπερα!

    https://www.efsyn.gr/nisides/298907_anoihti-epistoli-pros-ton-k-hagken-flaiser

    Ο Φλάισερ, βέβαια, έκανε πρώτος την αδικία.
    Μετά έρχεται η άλλη και του πετάει:

    … με ενσυναίσθηση μετά από ειλικρινή προετοιμασία και συνεργασία μεταξύ των χωρών μας

    Ποιος μπορεί να αμφισβητήσει τη συνεισφορά σας στην παραγωγή ιστοριογραφικού υλικού, από το 1977 που ερωτευτήκατε την Ελλάδα και την κ. Ελένη;

    Κι ο Φλάισερ στην απάντησή του συνεχίζει τη μαλακία με την Αυριανή και τον πατέρα της άλλης με την οποία αντιδικεί.

    Χάλια, χάλια.

    Κάποια προσωπικά-επαγγελματικά-(ψευτο)ιδεολογικά θα έχουν μπει στη μέση και MOG και MOGίστες (που, ίσως, έχουν χεσμένη τη φωλιά του λόγω των κονέ που έκαναν για να βγάλουν μούρη και να μπουν στο χώρο άλλων, άσχετα από το γεγονός ότι, κατά τη γνώμη μου, δεν φαίνονται να δικαιολογούν ικανοποιητικά τη δουλειά τους … αλλά ποιος ξέρει τι άλλο παίζει;) είναι πρόφαση.

  200. ΚΩΣΤΑΣ said

    199
    —> Όταν κανείς δεν προσπαθεί να κεφαλαιοποιήσει την εθνικότητα των εγκληματιών και των θυμάτων, υπάρχει απλά το έγκλημα…

    Ταυτιζόμαστε απόλυτα.

    —> Κι αν δεν είναι εκ δεξιών η προπαγάνδα, πόθεν είναι;

    Και από τη δεξιά, αλλά όχι αποκλειστικά, από όλα τα φάσματα. Άλλο ιδεολογία και άλλο φασιστική συμπεριφορά στην καθημερινότητα του καθενός/μιάς.

    —> Αγωνίζεσαι να βρεις (ανύπαρκτους) συμπαθούντες του εγκληματία…

    Όχι, απλά θέλω να καταδείξω ότι υπάρχει, κι από εδώ κι από εκεί, άδικη εκ προοιμίου καταδίκη, χωρίς στοιχεία, λόγω προκατάληψης. Έγινε ληστεία; αλλοδαποί θα την έκαναν, οι μεν. Βίασαν καθαρίστρια; αλλοδαπή μουσουλμάνα θα ήταν και οι δράστες χριστιανούληδες, οι δε. Οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος.

  201. π2 said

    190:

    Μου άρεσε η περιγραφή του χώρου:

    «Στο νέο αυτό φιλικό χώρο έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε ανάμεσα σε δύο διαφορετικά διακοσμημένα γραφεία (Louis Quinze και μοντέρνα γραμμή), εκείνο που είναι πιο κοντά στην προσωπικότητα σας και σας εμπνέει περισσότερη εμπιστοσύνη και οικειότητα).»

    Εσείς πώς ψυχαναλύεστε καλύτερα, με Λουί Κενζ ή με μοντέρνα γραμμή;

  202. Avonidas said

    #202. Σε Λουί Κενζ ψυχαναλύεται μόνον ο Μωϋσής. Άντε κι η υπέρκομψη 🙂

  203. aerosol said

    #201
    Φασιστική και ρατσιστική συμπεριφορά υπάρχει σε όλο το φάσμα των ανθρώπων.
    Ρατσιστική δημόσια προπαγάνδα υπάρχει ΜΟΝΟ σε ένα μέρος του φάσματος. Ή τουλάχιστον -κι αυτό το δίνω χαριστικά- κατά 98%, διότι κυκλοφορούν και παλαβοί.

    Κι επειδή κανείς δεν «χαίρεται» στ’ αλήθεια να βγαίνει σκάρτη η φυλή του, ο τονισμός της ελληνικότητας κάποιων δραστών απαντά αποκλειστικά και μόνο στην (σαφέστατα δεξιά, όπως έδειξα στο #199) ρατσιστική προπαγάνδα, η οποία μόνιμα προϋπάρχει εδώ και δεκαετίες -κι έχει καθορίσει την πολιτική και της ΝΔ, και όχι κομμάτων που κινούνται αριστερότερα αυτής- κι εντείνεται σε σημείο παροξυσμού μετά από κάθε έγκλημα.

    Δολοφόνοι και πολέμιοι των δολοφονιών δεν είναι όψη του ίδιου νομίσματος. Φασίστες και δημοκράτες δεν είναι όψη του ίδιου νομίσματος. Δεν ανήκουν στο ίδιο νόμισμα όλοι οι πόλοι αντιθέτων, έτσι, επειδή μας αρέσει. Στην καθημερινή ζωή, αν σου κόψω στο άσχετο μια κλωτσά στον καβάλο μάλλον θα εξοργιστείς, ίσως να μου επιτεθείς, αλλά δεν είσαι «η άλλη όψη του νομίσματος» και δεν είναι ίδιες οι προθέσεις μας, οι πράξεις μας και οι κοινωνικές συνέπειές τους. Εκτός αν αποκαλέσεις το νόμισμα «ανθρώπινη φύση», ή κάτι άλλο που περιλαμβάνει τα πάντα, οπότε καταργείται κάθε χρήσιμη διάκριση: άνθρωπος κι ο Χίτλερ, άνθρωπος κι ο Γκάντι, όλοι ίδιοι είμαστε (και στέλνουμε τη μπάλα στην εξέδρα).

  204. ΚΩΣΤΑΣ said

    204
    Συμφωνούμε ότι διαφωνούμε. Μάλλον δεν έχουμε κάποιο κοινό πλαίσιο αρχών για συζήτηση. Σε καμία περίπτωση δεν δέχομαι ότι η αριστερά έχει αποκλειστικά το κοπυράιτ της δημοκρατίας, της ελευθερίας και του ουμανισμού. Ούτε ότι τα αστικά κόμματα, πανευρωπαϊκά, μεταξύ αυτών και τα ελληνικά, είναι φορείς αναχρονισμού, καθυστέρησης, σκοταδισμού.

    Η αριστερή ιδεολογία υπήρξε κυρίαρχη και κυβερνώσα σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης από το 1917-1989. Και στην Ελλάδα, υπό διαφορετικές συνθήκες, έπαιξε κυβερνητικό ρόλο κάποιες περιόδους, μέχρι τις μέρες μας.

    Αυτή η αστική Δύση, με τα λάθη της, τις αδικίες της, τις εκμεταλλεύσεις της, αποτελεί το απάγγειο λιμάνι για όλους μας (σας). Πυλώνας αυτού του συστήματος για τη χώρα μας υπήρξε η δεξιά παράταξη.

    Επομένως παραμένουμε φίλοι και ωραίοι, θα βρούμε ευκαιρίες να συζητήσουμε για άλλα θέματα, αλλά επί του προκειμένου δεν έχω άλλο τι να προσθέσω.

  205. Γιάννης Ιατρού said

    202/203: Μην ξεχνάμε τα χρυσά των Πατούληδων… Μπροστά τους εν πιάνουν μπάζα η υπέρκομψη κι ο happy traveler, να τα λέμε κι αυτά 🙂

  206. Γιάννης Ιατρού said

    205: Τι, μόνο πυλώνας ρε Κώστα; 😎

  207. Γιάννης Κουβάτσος said

    «Πυλώνας αυτού του συστήματος για τη χώρα μας υπήρξε η δεξιά παράταξη.»
    Λάθος μέγα ή mega. Οι δυτικές κοινωνίες δεν ήταν ούτε είναι στατικές. Είναι συνεχώς υπό διαμόρφωση, με περιόδους προόδου και περιόδους οπισθοδρόμησης. Δεν τις φύτεψε κάποια δεξιά παράταξη, είναι προϊόντα ιστορικών εξελίξεων. Η δεξιά παράταξη, ως παράταξη στην υπηρεσία των πλούσιων και ισχυρών, έκανε και κάνει ό,τι μπορεί για να περιορίζει τις δημοκρατικές και λαϊκές ελευθερίες και, όταν ηττάται, κάνει την ανάγκη φιλοτιμία και «καμαρώνει» γι’ αυτές, λες και τις θέλησε ποτέ. Η αριστερά και οι λαϊκοί αγώνες έπαιξαν και παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο στον εκπολιτισμό και εκδημοκρατισμό αυτών των κοινωνιών και μου κάνει εντύπωση που οι πολύ αριστεροί περιφρονούν βλακωδώς αυτές τις κατακτημένες με αίμα και αγώνες ελευθερίες και αυτά τα δικαιώματα, θεωρώντας τα, λέει, τυπικά. Αλλά από φανατικούς βολονταριστές πόση λογική να απαιτήσεις;

  208. Pedis said

    Να το σωστό νήμα για τη γελοιγραφία του Altan

  209. Μαρία said

    https://twitter.com/gplios/status/1406628032656314370

  210. aerosol said

    #205
    Καταφεύγεις σε γενικολογίες για να αποφύγεις πολύ συγκεκριμένα πράγματα που θίγω, ενώ «απαντάς» σε φλου πράγματα τα οποία δεν υποστήριξα.
    Σύνηθες λογικό σφάλμα που αντιμετωπίζω αν βάλω ώρες και υπομονή να ανιχνεύσω ψύχραιμα την συντηρητική (ας το πω έτσι) οπτική. Την χιλιοστή φορά, αποφασίζεις πως η ζωή σου δεν έχει αρκετές ώρες για μάταιες ενασχολήσεις. Και απλά απαντάς σαν τον Spyridos, προστατεύοντας και το στομάχι σου.

    Πάντως είναι αποδεκτό σε όλη την Δύση (σε αριστερούς, κεντρώους και κάμποσους δεξιούς, δηλαδή στη μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου) πως ο ρατσιστικός, ξενοφοβικός και εθνικιστικός
    λόγος προέρχεται από τα δεξιά. Οι μόνοι που το αρνούνται είναι αυτοί που τον ασπάζονται και τον εφαρμόζουν. Η μόνη συζήτηση είναι αν αφορά όλη την δεξιά (όπως ενίοτε υποστηρίζουν οι αριστεροί) ή ακραία κομμάτια της (όπως οι δεξιοί υποστηρίζουν).

    Τελειώνει εδώ η συζήτηση βέβαια -αυτά δεν γίνονται και με το ζόρι.

  211. aerosol said

    #209
    Η λογική ποτέ δεν πείθει όποιον δεν κατέληξε στις απόψεις του βάσει λογικής.
    [Δηλαδή, για να είμαστε ρεαλιστές, πείθει ελάχιστους.]

  212. π2 said

    203: Λουί Κενζ η υπέρκομψη; Κελ μπαναλιτέ! Μόνο φένγκ σούι με στρατηγικά τοποθετημένα βράχια, όπως στο Νέο Μαξίμου.

  213. π2 said

    Βουλευτής ελληνικού κοινοβουλίου:

    Πας να δεις σε ποια υπόθεση αναφέρεται, πρόκειται (κατά την περιγραφή του ιστοτόπου του τουλάχιστον, δεν έκατσα να ψάξω τα πραγματικά περιστατικά) για τη δολοφονία μιας γυναίκας από έναν μετανάστη τον οποίο είχε απολύσει και με τον οποίο είχε και άλλες προστριβές. Εξ ορισμού δηλαδή μια υπόθεση παντελώς άσχετη με το περιεχόμενο του όρου γυναικοκτονία, είτε συμφωνεί κανείς με αυτόν είτε όχι.

    Ο ίδιος βουλευτής ελληνικού κοινοβουλίου λίγες μέρες πριν είχε κάνει ριτουίτ το παρακάτω ευφυολόγημα ενός τύπου στον οποίο δεν έδινε κανείς σημασία και τώρα είναι βασικός αρθρογράφος της ναυαρχίδας της «σοβαρής» δημοσιογραφίας:

    Το ευφυολόγημα (παριστάνει ότι) παραβλέπει πως «πιο μπροστά» το συγκεκριμένο έγκλημα δεν θα μπορούσε να έχει την παραμικρή σχέση με γυναικοκτονία αφού το βασικό αφήγημα ήταν ότι πρόκειται για ληστεία μετά φόνου.

    Δυο τύποι με εξουσία (παριστάνουν ότι) δεν καταλαβαίνουν το πλαίσιο μιας συζήτησης, γεγονός που παραπέμπει είτε σε πραγματική αδυναμία κατανόησης είτε σε συνειδητή, in your face, κοροϊδία και πέταγμα της μπάλας στην εξέδρα.

    Πώς φτάσαμε ως εδώ; Πώς φτάσαμε σε σημείο βουλευτές και δημοσιογράφοι σε σημαντικά πόστα να αντιμετωπίζουν έτσι τον δημόσιο λόγο;

  214. sarant said

    214 Έτσι ακριβώς!

  215. ΚΩΣΤΑΣ said

    211
    Μπορεί να διαφωνώ, αλλά δεν θυμώνω από αντίθετες απόψεις. Για τους συνομιλητές μου παραμένει πάντα η εκτίμηση και η αγάπη. Εκείνος όμως ο προσωπικός χαρακτηρισμός – παρομοίωση, «είσαι σαν…» με στεναχώρησε, δεν είναι αποδεκτός και στερείται αλήθειας.

    Δεν επικαλέστηκα έλλειψη χρόνου, αλλά μια κοινώς αποδεκτή βάση για συζήτηση. Αν ξεκινάμε με δεδομένο αριστερά = δημοκρατία, ελευθερία, ουμανισμός και δεξιά = ρατσισμός, απανθρωπιά και όλα τα κακά της μοίρας μας, δεν έχει νόημα για μένα να ασχολούμαι ως απολογούμενος.

    Η Ενωμένη Ευρώπη κυβερνήθηκε και κυβερνάται κατά κανόνα από χριστιανοδημοκρατικά κόμματα. Δεν αμφισβητώ βέβαια και σοσιαλδημοκράτες, πράσινους…. κλπ. Είναι η μόνη όαση δημοκρατίας και ελευθερίας. Η αριστερά, ως κυβερνώσα δύναμη φέρνει συνειρμικά στο νου μας τον άλλοτε υπαρκτό… του οποίου τα έργα και τις ημέρες εσείς γνωρίζετε καλύτερα από εμάς.

    Την καλημέρα μου! 😉

    *ξαναθυμίζω, αποφεύγω τους προσωπικούς χαρακτηρισμούς, και ούτε τους δέχομαι. Προχθές έλλειμμα δημοκρατικότητας, σήμερα, είσαι σαν…

  216. Γιάννης Κουβάτσος said

    «Πώς φτάσαμε ως εδώ; Πώς φτάσαμε σε σημείο βουλευτές και δημοσιογράφοι σε σημαντικά πόστα να αντιμετωπίζουν έτσι τον δημόσιο λόγο;»
    Γιατί, πότε είχε ιδιαίτερη ποιότητα ο δημόσιος λόγος στην Ελλάδα; Απλώς, παλαιότερα δεν υπήρχαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου ο καθένας μπορεί να γράφει την αφιλτράριστη βλακεία του ρυπαίνοντας με τοξικότητα τον δημόσιο λόγο, οπότε μας δημιουργείται η εντύπωση του ξεπεσμού εν συγκρίσει με κάποιο υποτιθέμενα καλύτερο παρελθόν. Φαντάζεστε να υπήρχε το τουίτερ στην άγρια πολωμένη δεκαετία του ’80;

  217. Γιάννης Κουβάτσος said

    210: Ίσως, για κάποιους…Αλλά πώς μπορείς να κάνεις λόγο για τους θύτες, όταν απαγορεύεται να αναφέρεις το όνομά τους; Αναγκαστικά θα λες «ο τριαντατριάχρονος», ο «πιλότος» και ο «συζυγοκτόνος». Τι να λένε, δηλαδή; Ο «Έλληνας»; Το να λες στην Ελλάδα «ο Έλληνας» δεν έχει νόημα, εκτός αν συντελεί στη συνεννόηση, όπως π.χ. στη δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη, όπου αναφέρονταν τα ΜΜΕ στον «Έλληνα» και στον «Αλβανό» δράστη. Μπορεί, λοιπόν, σε πολλούς να μην άρεσε που αποδείχτηκε ότι ο δράστης είναι Έλληνας, θα βόλευε την ιδεοληψία τους να ήταν αλλοδαπός, αλλά το να γίνεται αναφορά σ’ αυτόν ως «ο Έλληνας», ο «λευκός», «ο εύπορος», επειδή ικανοποιεί τις εμμονές κάποιων άλλων, ε, θα παραήταν κωμικό.

  218. Pedis said

    # 214 (215) -> 188/179.

    Μόνον η Μαρία κι ο Ντοττόρε θα απαιτούν τα σαϊτεσιονς τους!; 😆

  219. π2 said

    219: Α, δεν το είχα δει. Είδα τον Μπ., σκρόλαρα να δω τι άλλο λέει για το θέμα, έφτασα στην αναπαραγωγή του τουίτ του Μ.

  220. Pedis said

  221. Γιάννης Κουβάτσος said

    Και για να καταλάβουν οι Μουμτζήδες και οι Μπογδάνοι τι είναι γυναικοκτονία, μπορούμε να φέρουμε τρία σχετικά παραδείγματα: ο Έλληνας σύζυγος δολοφόνησε την Καρολάιν του στα Γλυκά Νερά, ο Έλληνας και ο Αλβανός δολοφόνησαν την Ελένη Τοπαλούδη και ο Πακιστανός στην Πάρο προσπάθησε πολύ να διαπράξει γυναικοκτονία εναντίον της Μυρτώς, αλλά ευτυχώς δεν τα κατάφερε. Γιατί γυναικοκτονίες και όχι απλώς ανθρωποκτονίες; Γιατί και τα τρία αυτά εγκλήματα δεν θα συνέβαιναν, αν τα θύματα δεν ήταν γυναίκες. Απορώ πως άριστοι άνθρωποι δεν θέλουν να εμπλουτιστεί το ήδη πλούσιο λεξιλόγιο της πλουσιοτάτης γλώσσας μας με άλλον έναν όρο. Και όμως, ο καθηγητής Μπαμπινιώτης, στο όνομα του οποίου πίνουν νερό, επιμένει πολύ στις διακρίσεις π.χ. απλώς-απλά, αμέσως-άμεσα…Γιατί όχι και ανθρωποκτονία-γυναικοκτονία;

  222. Pedis said

    # 220 – Για πλάκα το είπα. Τι να πειράζει; Καλά τα έγραψες. 😀

  223. Γιάννης Κουβάτσος said

    222:Την Καρολάιν «του», διορθώνω. Πόσο απαραίτητα τα εισαγωγικά εδώ!

  224. Pedis said

    «Απ’ όλα έχω! Περάστε κόσμε.»

  225. π2 said

    Ο Μπογδάνος το συνεχίζει στο φέισμπουκ: https://www.facebook.com/kbogdanos/posts/10165284478485397

    Τα επιχειρήματα δεν έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ταυτίζονται με αυτά του Τζήμερου (https://dexiextrem.blogspot.com/2021/04/blog-post_284.html). Η κεντρική ιδέα είναι «εμείς, οι πραγματικοί λίμπεραλ πατριώτες, αντιδρούμε σε οποιαδήποτε διάκριση, άρα και σε οποιαδήποτε ταυτοτικού χαρακτήρα επισήμανση κοινωνικής αδικίας, γιατί μας νοιάζει το σύνολο, να πάει μπρος η κοινωνία, ενώ οι έξαλλοι δικαιωματιστές είναι διχαστικοί».

    Αυτά είναι τετριμμένα. Το πραγματικά ενδιαφέρον είναι μια ατάκα του σε απάντηση στον Βαλλιανάτο:

    «Η εκδικητικότητα δεν θα φέρει ποτέ την ελευθερία. Μόνο θα αντιστρέψει την ανελευθερία. Αν αυτό θέλουν κάποιοι, φοβάμαι πως είναι σε καλό δρόμο.»

    Κάπου εδώ ο κύκλος ολοκληρώνεται. Πήγαμε από το «μη διχάζετε την κοινωνία» στο «μη μας πολυκουνιέστε, γιατί θα έχουμε άσχημα ξεμπερδέματα». Ξεχάσαμε τις αγάπες και τα λουλούδια του σεβασμού στη διαφορετικότητα και επιστρέψαμε στα χαρακώματα, οι από δω κι οι από κει. Εδώ δεν έχουμε πέταγμα της μπάλας στην εξέδρα που έλεγα πριν αλλά αλλαγή γηπέδου. Το παιχνίδι είναι στημένο γιατί παίζεται στο προνομιακό για τη συσπείρωση της πελατείας και ανώδυνο κοινωνικά πεδίο των culture wars.

  226. BLOG_OTI_NANAI said

    Αν και είμαι εξαιρετικά επιφυλακτικός με τις κατηγοριοποιήσεις ειδικά όταν βλέπω να εκπορεύονται από ομάδες που κάνουν πρωταθλητισμό στην υποκρισία και ξεπλένουν π.χ. την πατριαρχία και τον σεξισμό στο Ισλάμ (κατηγορούν π.χ. τις γυναίκες ότι είναι «δική τους επιθυμία» να φοράνε… στολή δύτη και να καταδικάζονται στο να μην αισθανθούν στο σώμα τους το νερό, ενώ επιβάλλεται από την αρρωστημένη πατριαρχία του Ισλάμ) εντούτοις ο όρος γυναικοκτονία είναι εύστοχος και πραγματικά συμβάλλει στην πρόοδο της κοινωνίας διότι φανερώνει την ποιότητα του εγκλήματος και ταυτόχρονα δεν αφήνει περιθώρια για παρεμβολές στερεοτύπων περί «ζήλιας», «πάθους», «απιστίας» κ.λπ.

    Για να το σκεφτούν καλύτερα όσοι αντιδρούν,έχουμε και άλλους φορτισμένους όρους για εκγλήματα όπως «παιδοκτόνος», δηλ. έχουμε λέξη που δίνει έμφαση στο γεγονός ότι κάποιος σκοτώνει τα παιδιά του και όχι οποιονδήποτε άνθρωπο.

  227. sarant said

    226 Ενώ, όπως είπαμε, η Γραμματεία Ισότητας της ΝΔ χρησιμοποιεί τον όρο «γυναικοκτονία»

  228. Γιάννης Κουβάτσος said

    227: Συζυγοκτονία, πατροκτονία, μητροκτονία, αδελφοκτονία..Τόσοι σχετικοί όροι δεν ενοχλούν. Για να ενοχλεί η γυναικοκτονία, σημαίνει ότι οι ενοχλούμενοι έχουν ιδεολογικές αντιρρήσεις. Και, για να πάμε και στην άλλη πλευρά, ελπίζω να μην ξενέρωσαν, επειδή έγινε γνωστό ότι ο σεσημασμένος βιαστής είναι αλλοδαπός. Περιμένουμε και τη σχετική διαδήλωση συμπαράστασης στο θύμα.

  229. ΣΠ said

    https://twitter.com/JeronymoBoss/status/1406867626182295555

  230. Pedis said

    Δεν την τεμάχισε: ελαφρυντικό 1
    Δεν την έκαψε: … 2
    Δεν την εξαφάνισε: … 3
    Πήγε στην κηδεία, στα εννιάμερα, στο μνημόσυνο: … 4
    Είναι συντετριμμένος: … 5
    Την αγαπάει: … 6
    Αγαπάει την πεθερά του (ήρως!): … 7
    Ομολόγησε και ξαλάφρωσε: … 8

    https://twitter.com/JeronymoBoss/status/1406867626182295555

  231. Pedis said

    # 230 – Katso που θα έγραφε κι ο Στάθης … 😀 δεν ξαναφόρτωσα τη σελίδα.

  232. Μαρία said

    231
    Δεν την τσιμέντωσε.
    https://24h.com.cy/2018/03/den-chorizoume-tis-ipe-ke-ti-skotose-giannis-katsilabros-o-mousikos-pou-tsimentose-ti-syzygo-tou-ikones/

  233. ΣΠ said

    232
    Στα ελαφρυντικά δεν έβαλες αυτό που λέει ο Οικονόμου, ότι προσπάθησε να την επαναφέρει.

  234. Pedis said

    # 233, 234 – Θα έχει έτοιμο και μπόλικο καλό υλικό η υπεράσπιση, ιδιαίτερα, αφού θα έχει πέσει το κατάλληλο μασσάζ σε μέρος της κοινής γνώμης.

    Να δούμε τι θα πουν οι δικαστές στο Εφετείο.

  235. BLOG_OTI_NANAI said

    230: Τι είναι αυτά που λένε; Στον ΣΚΑΙ μαστουρώνουν ομαδικά πριν κάνουν εκπομπή; Εδώ κολλάει η φωτογραφία από το πολύ καλό άρθρο του Κόρτο:

  236. Γιάννης Ιατρού said

    235: Νa δούμε τι θα πούνε οι συγκρατούμενοί του….

  237. π2 said

    Και το ξέπλυμα συνεχίζεται, με τη σεσημασμένη Τατιάνα και το δράμα του πατέρα του πιλότου:

    https://www.tanea.gr/2021/06/21/greece/law/glyka-nera-spaei-ti-siopi-tou-o-pateras-tou-pilotou-exasa-dyo-paidia/

    Έχασε δυο παιδιά, σα να λέμε θύτης και θύμα είναι σε ίδια μοίρα. Και συμφωνημένη συνεπιμέλεια. Ο πατέρας φυσικά δεν μου φταίει σε τίποτε, έχει κι αυτός τον πόνο του, η Τατιάνα όμως μου φταίει.

  238. ΝΕΣΤΑΝΑΙΟΣ said

    237. Να δούμε τι θα κάνουν οι συγκρατούμενοί του. Αυτός ο σκύλος και το μωρό ξεχείλισαν το ποτήρι.

  239. Pedis said

    # 237 – Δεν μ’ αρέσει αυτό που λες, Ντοτό.

  240. Μαρία said

    Η Γαλλία των φώτων.
    https://france3-regions.francetvinfo.fr/bourgogne-franche-comte/saone-et-loire/chalon-sur-saone/direct-valerie-bacot-femme-battue-qui-a-tue-son-mari-le-proces-commence-aux-assises-de-saone-et-loire-2142121.html
    https://france3-regions.francetvinfo.fr/bourgogne-franche-comte/recit-battue-violee-prostituee-valerie-bacot-tue-son-mari-13-epouse-victime-accusee-1854434.html
    https://left.gr/news/mia-gallida-sto-edolio-gia-ton-fono-toy-vasanisti-patrioy-kai-katopin-syzygoy-tis

  241. aerosol said

    #216
    Δεν είσαι εσύ που «είσαι σαν», Κώστα. Το β’ πρόσωπο πληθυντικού ήταν τρόπος του λέγειν που αφορούσε εμένα και άλλους που ενδεχομένως έχουν βρεθεί στην θέση μου σε συζητήσεις -αλλά ο γραπτός λόγος εγκυμονεί κινδύνους. Τεσπα, καλή καρδιά.

    #233
    Σοβαρά βγήκε στα εφτά χρόνια;! Γνωρίζω άνθρωπο που για οικονομικό έγκλημα εις βάρος εταιρίας είναι ήδη περισσότερα μέσα.

    #238
    Ο πατέρας εκφράζει μόνο το δικό του αίσθημα απώλειας, δεν βρίσκω να εξισώνει κάτι. Η συνεπιμέλεια αφορά τις δυο οικογένειες (θύτη και θύματος), αναφέρεται πως δεν διαφωνεί η μητέρα της κοπέλας, αλλά δεν έχει συμφωνηθεί ακόμα. Δεν προσποιούμαι καν πως έχω ιδέα τι είναι καλύτερο γι αυτό το παιδί.

  242. Μαρία said

    242
    σ.192 κεξ. https://ioanniskatsilabros.gr/wp-content/uploads/1.-%CE%A6%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BE%CE%B5%CE%BB%CE%B5%CF%85%CE%B8%CE%B5%CF%81%CE%AF%CE%B1-1.pdf

  243. π2 said

    242γ: Ξαναλέω, δεν έχω πρόβλημα με τον πατέρα. Με την Τατιάνα έχω. Γιατί τα «ας αναδείξουμε την τραγική φιγούρα του πατέρα του πιλότου» εντάσσονται στο ξέπλυμα.

  244. ΚΩΣΤΑΣ said

    242 α
    Αν παρανόησα, μπαρντόν, ανακαλώ. Ούτως ή άλλως ως απλή επισήμανση το έγραψα, δεν θύμωσα μαζί σου.

    Να στο κάνω και πιο λιανά γιατί το έγραψα. Θιασώτες του πρώην υπαρκτού, αφού βρήκαν καταφύγιο στη Δυτική Ευρώπη* και απολαμβάνουν όλα τα καλά της, εκ του ασφαλούς, όχι μόνο μας κριτικάρουν, ενίοτε μας βρίζουν και σκαιώς. Γι’ αυτό δεν θέλω να τους μοιάζω, να είμαι σαν αυτούς.

    *Αυτού του πολιτικού συστήματος, του πολιτισμού και της κουλτούρας τυγχάνω θιασώτης, αυτοπροσώπως. 😉

  245. spyridos said

    Εγγόνια βασανιστών και γερμανοτσολιάδων προσπαθούν να επιβάλουν παρακρατικές εμφυλιοπολεμικές τακτικές ακόμα και στο μπλογκ του Σαραντάκου.
    Στην πρωτη – δεύτερη εμφάνισή μου εδώ (Spyridon) εμφανίστηκε ένας τύπος που μου ζητούσε άδειες μετακίνησης και εγκατάστασης και πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων.
    Οπως έκανε μάλλον και ο παππούς του στο παππού μου.

  246. spyridos said

    και ένας δεύτερος (πρίμο – σεγκόντο) άρχισε να με αποκαλέι σπυράκο και διάφορα τέτοια χωρίς φυσικά να γνωριζόμαστε.

  247. spyridos said

    Στα ΜΚΔ εμφανίζονται σιγά – σιγά οι λόγοι κλαυσης και προστασίας του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου
    φίλου του Νίκου Γεωργιάδη και άλλων στελεχών της ΝΔ.
    Ο μπαχτσές γέμισες τσιτσέκια.

    Τα παρακάτω έχουν βγει από επώνυμο λογαρισμό στο τουίτερ

    »
    Πολλά τα ερωτηματικά στην υπόθεση του «φερόμενου» δολοφόνου …

    📍 Γιατί ο εκπαιδευτής πριν ακόμα αποδειχτεί πως ο δολοφόνος είναι ο μαθητευόμενος του κρατάει αποστάσεις και δηλώνει συνέχεια πως δεν έχουν σχέσεις εδώ και χρόνια και πως έχουν βρεθεί δυο τρεις φορές για ένα καφέ ? Image
    📍 Πόσο τυχαία ήταν η επίσκεψη διαρρηκτών και στο δικό του σπίτι στο Αλεποχώρι πριν χρόνια και πως κατάφερε να βγάλει τους δυο έξω από το σπίτι και να πιάσει και κουβέντα μαζί τους αφού ήδη είχαν ξυλοκοπήσει τη δική του γυναίκα ?
    📍 Επίσης ο εκπαιδευτής του δήλωσε πως τον Μπάμπη τον πήραν αμέσως μετά το λύκειο στην εταιρία ελικοπτέρων για να τον εκπαιδεύσουν και μετά τον έστειλαν Αγγλία για περεταίρω σπουδές.
    📍 Ποια ήταν η σχέση της εταιρίας με τον πατέρα της Καρολάιν ο οποίος ήταν υψηλά ιστάμενος στη βρετανική αεροπορία με έντονη υπηρεσιακή παρουσία στα Βαλκάνια επι πρωθυπουργίας Τόνυ Μπλερ.
    📍 Ποιά ήταν η σχέση της εταιρίας και του δράστη με τον πιλότο που κατηγορήθηκε για μεταφορά ανηλίκων στην Κρήτη & γιατί ο δράστης έψαχνε να βρει σπίτι στη Σούδα ?

    📍 Ποιοί είναι οι δυο βουλευτές που μετέφερε τακτικά από και προς το νησί και πόσο εμπλέκονται σε child grooming ?
    📍 Γιατί η εταιρία δίνει το ελεύθερο στον πιλότο να κάνει βόλτες με το ελικόπτερο της εταιρίας όποτε θέλει ?
    Ποιοί είναι οι πελάτες ?
    Ποιούς και τι μετέφεραν και από που και προς που ?
    📍 Γιατί 5 μέρες μετά το φόνο η πρόεδρος της Ενωσης Εισαγγελέων και αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Αννα Ζαΐρη, έσπευσε να αποδώσει αμέσως το φόνο σε αλλοδαπούς ? «οφείλεται στην εισροή πληθυσμών οι οποίοι δεν ασπάζονται τις ίδιες αξίες για τη ζωή με τον Ελληνα»
    📍 Ποιός είναι ο ρόλος της BMW που έβγαλε η Νικολούλη στην προηγούμενη εκπομπή και γιατί ακούστηκε χθες από το μάρτυρα στο τηλέφωνο «ήρθαν σπίτι μου». Ποιοι ήρθαν ?
    Η ασφάλεια ή κάποιοι άλλοι ?
    📍 Γιατί η αστυνομία όταν έφτασε στο σημείο της δολοφονίας δεν πήρε πρώτα φωτογραφίες , όπως επιβάλει η τακτική , και τον έλυσαν άμεσα , για να υπάρχει ακριβώς ο τόπος του εγκλήματος στους ερευνητές του εγκληματολογικού της ΕΛΑΣ ?
    📍 Γιατί εφόσον είχαν τον αριθμό κυκλοφορίας εδώ και τρεις εβδομάδες κάνεις δεν βρήκε ακόμα σε ποιον ανοίκει η BMW, όταν μάλιστα τοποθετείται στην περιοχή ακριβώς πριν την ώρα του φόνου. Συνεργός ?
    Αφεντικό ?
    Γκόμενα ?
    Τι ?
    📍Ποιόν ή ποιους ειδοποίησε ο γυναικοκτόνος αφού εκτέλεσε το προμελετημένο φόνο της Καρολάιν & τι προστασία του παρείχαν?

    📍Ποια η σχέση της υποτιθέμενης ψυχολόγου Μηλωνοπούλου με τον ή την κάτοχο της BMW & τις υπόλοιπες προσωπικότητες που εμπλέκονται παρασκηνιακά στην υπόθεση ?
    📍 Γιατί ο δράστης πίεσε την Μηλωνοπούλου να βγει στα κανάλια και να πει αυτά που είπε, όπως αποκάλυψε σε συνέντευξη η δικηγόρος της ?

    📍 Γιατί η Μηλωνοπούλου κατέφυγε στην ασφάλεια και ζήτησε προστασία επειδή κινδύνευε η ζωή της ?
    📍 Γιατί η δικηγόρος της Μηλωνοπούλου δήλωσε πως η πελάτης της δέχτηκε απειλές και προσέλαβε ιδιωτική εταιρία φύλαξης και πως φοβάται για τη ζωή της και η ίδια ?
    📍 Γιατί η αστυνομία συνέλαβε τον γεωργιανό στην Αλεξανδρούπολη ο οποίος υποτίθεται ήταν ένας από τους διαρρήκτες και γιατί όταν πήγαν να του φορτώσουν το φόνο απάντησε «θα το σκεφτώ»?
    📍 Γιατί η αστυνομία εφόσον γνώριζε όπως δηλώνουν από προχθές πως ο σύζυγος είναι ο δράστης δεν βρήκε μια από τις δεκάδες δικαιολογίες για να πάρει το βρέφος από τα χέρια του το οποίο προφανώς διέτρεχε άμεσο κίνδυνο ?
    📍 Γιατί επικήρυξε τους διαρρήκτες ενώ ήξεραν πως δεν υπάρχουν ?
    Για να θολώσουν τα νερά στον ύποπτο ?
    Από πότε χρειάζεται επικήρυξη για να γίνει κάτι τέτοιο ?

    📍 Γιατί ο δράστης έχει τόση οικειότητα με την αστυνομία σε βαθμό που δείχνει πως είναι υπό προστασία ?
    📍 Γιατί ο δράστης είπε στην αστυνομία , σύμφωνα με ρεπορτάζ που παίζουν όλα τα ΜΜΕ
    «μου φερθήκατε σαν αδέρφια και εγώ σας πρόδωσα» ?
    📍 Γιατί ο δράστης έσπευσε να απειλήσει έμμεσα στη Νικολούλη τον ιερέα ενώ δεν είχε ακούσει τι είπε στο τηλέφωνο και το μόνο που άκουσε στον αέρα ήταν «την ευλογία σας» που του είπε η Νικολούλη ?
    📍 Γιατί τόσο συστηματική συγκάληψη και τώρα ξέπλυμα του δράστη από κανάλια και φυλλάδες ?
    📍 Ποιος διέρρευσε το ημερολόγιο της δολοφονημένης Καρολάιν στο ΣΚΑΪ και γιατί ?
    Πόσα από αυτά που παρουσιάζουν έχουν γραφτεί από την ίδια εφόσον το «ημερολόγιο» είναι ψηφιακό και δεν μπορεί να γίνει ταυτοποίηση γραφικού χαρακτήρα ?
    📍 Γιατί τόση σιωπή και από τις δυο οικογένειες?
    Γιατί δεν έχουν πει το οτιδήποτε για την υπόθεση ?

    📍 Γιατί δεν έχουν βγει ακόμα οι τοξικολογικές εξετάσεις της Καρολάιν ?
    📍 Ποιά η σχέση του δολοφόνου με την μητέρα της Καρολάιν εκτός από αυτή της πεθεράς και του γαμπρού ?

    📍 Τι αντιλήφθηκε η δολοφονημένη μητέρα και προσπάθησε να το χρησιμοποιήσει ώστε να εξαγοράσει από το δυνάστη της την ελευθερία αυτής και του παιδιού της ?
    📍Γιατί χλώμιασε η Νικολούλη στο χθεσινό τηλεφώνημα και έκλεισε την εκπομπή ?
    Θέατρο ?
    Έμαθε κάτι που εμπλέκει υψηλά ιστάμενα πρόσωπα όπως τότε με την υπόθεση του μικρού Άλεξ στη Βέροια ?
    📍 Γιατί ξαφνικά η αστυνομία έτρεξε να συλλάβει το δράστη ?
    Γιατί επέτρεψε και έθεσε σε κίνδυνο τόσους ανθρώπους με πρώτο το βρέφος και τη μάνα της Καρολάιν σε περίπτωση που ο δράστης προέβαλε αντίσταση ?
    📍 Πως ο γυναικοκτόνος επέδειξε τόση ψυχραιμία στην ανάκριση με τόσα στοιχεία εναντίον του ?
    Γιατί δεν παραδέχτηκε τα πάντα από την πρώτη στιγμή ?
    Ποιούς επικαλέστηκε ?
    📍 Πως ο γυναικοκτόνος είχε τόση ψυχραιμία να εκτελέσει το έγκλημα και μάλιστα να τοποθετήσει το βρέφος στο σώμα της νεκρής μητέρας ώστε να μην κλαίει για να έχει χρόνο να στήσει τη σκηνή του εγκλήματος ?
    📍 Τι εκπαίδευση είχε για να στήσει και να εκτελέσει το φόνο και ποια η σχέση του με τον μαφιόζο Γιώργο Αναγνωστόπουλο που εκτελέστηκε το 2008 μαζί με τον Μπάμπη Λαζαριδη και τον Αλέκο Κοσμοπούλο ?
    Απλή συνωνυμία ?
    📍 Τι να κάνει άραγε εκείνος ο επιχειρηματίας ο Χρύσανθος Αναγνωστόπουλος ο αδελφός του Γιώργου, που βοήθησε τον Βασίλη Παλαιοκώστα και τον Αλκέτ Ριζάι να κάνουν τη θεαματική απόδραση με ελικόπτερο από τις φυλακές Κορυδαλλού το Φεβρουάριο του 2009 ?
    Κι άλλη συνωνυμία ?
    📍 Ποια η σχέση του 19χρονου τότε Μπάμπη Αναγνωστόπουλου με τον συνονόματο Μπάμπη Λαζαρίδη, την εκτέλεση του από «Αλβανούς», τον Παναγιώτη Βλαστό και τη συμμετοχή τους σε μεγάλο κύκλωμα εμπορίας ναρκωτικών ?
    📍 Ποια πρόσωπα τον προστάτεψαν ως την τελευταία στιγμή και γιατί μετά από 6 ώρες τελικά ομολόγησε ενώ δεν υπήρχε περιθώριο αμφιβολίας της ενοχής του ?
    📍 Πολλά τα γιατί και πολλά τα κενά. Πέρα από την προφανή γυναικοκτονία και την καταπιεστική σχέση που υπέστη η Καρολάιν από τα 15 της, έχει περισσότερο βάθος η υπόθεση.

    (Via, A.J / S.L)»

  248. spyridos said

    248
    κλαυσης = κάλυψης

  249. Alexis said

    Ο «φερόμενος ως δράστης». Γιατί κάθε φορά που το ακούω γίνομαι Τούρκος;

  250. aerosol said

    #245
    Εγώ μάλλον έπρεπε να έχω γίνει σαφέστερος.

    Θυμίζω πως θιασώτες του πρώην Υπαρκτού είναι ελάχιστοι (ούτε καν όλοι οι ψηφοφόροι του ΚΚΕ!). Αντιθέτως, αριστερός είναι οποιοσδήποτε βρίσκεται αριστερά του κέντρου, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ανθρώπων. Δυτικότατη (και αντικείμενο ζήλειας σε όλο τον κόσμο για το βιοτικό επίπεδο) είναι και η Σουηδία, ας πούμε, που από το 1932 έως το 1976 κυβερνήθηκε αποκλειστικά από Σοσιαλδημοκράτες -και συνεχίζουν με κάποια μικρά διαλείμματα. Το να ταυτίζεις ένα πολύ μικρό ποσοστό ανθρώπων με ο,τιδήποτε αντιπαρατίθεται στην δεξιά οπτική το βρίσκω ανεξήγητο.

    Θα ήταν για γέλια (αν δεν ήταν για κλάματα…) πως υπήρχαν έντρομοι ανάμεσά μας που πίστευαν πως ο Τσίπρας «θα μας κάνει Βόρεια Κορέα»! Ενίοτε άνθρωποι που είχαν ψηφήσει Αντρέα το 1981, που εκλέχτηκε με ρητορική που κάνει τον Σύριζα να μοιάζει κατηχητικό. Μ’ αυτά και μ’ αυτά, εξακολουθώ να πιστεύω πως πλέον η καθημερινή δεξιά οπτική είναι αποτέλεσμα φοβιών και παράλογων συναισθημάτων, συχνά με υστερικές αντιδράσεις, παρά ρεαλιστικών στοιχείων και πραγματικότητας.

    #246
    Θα ήμουν πιο ήρεμος με την ζωή μου αν δεν καταλάβαινα τι λες. Εσύ τουλάχιστον δεν ασκείσαι στη ματαιότητα κι έχεις καταλήξει σε μια στάση.

  251. Pedis said

  252. Pedis said

    -> # 175 – Συνδυασμός Α. & Β. + παραλλαγή, ανεξαρτήτως καταγωγής του βιαστή:

    —-

  253. aerosol said

    #253
    Τον… απειλούσε με κοτζάμ* διαζύγιο και αυτός κρατήθηκε και δεν την τεμάχισε;! Άγιος άνθρωπος!

    Πάντως φοβάμαι πως δίνουμε πολλή σημασία στα κοινωνικά δίκτυα (ειδικά στο twitter). Είναι κατεξοχήν χώρος της ατάκας, του κλικ ό,τι σού’ρθει χωρίς σκέψη, του να βγάλεις εύκολα και γρήγορα τα απωθημένα σου. Καταντά λίγο σα να διαβάζουμε τις πρόχειρες σημειώσεις κάθε μαλάκα. Το ότι υπάρχουν εργαλεία που χρησιμοποιούνται για να δώσουν φωνή και σε κάθε μικρότητα της ανθρώπινης φύσης δε σημαίνει πως αξίζει να κολλάμε τη μούρη μας πάνω της, μαγεμένοι από την φρίκη.

    *: Ρε σεις, έχουμε συζητήσει ποτέ το «κοτζάμ»;

  254. aerosol said

    …Χρειάζεται να αποσαφηνίσω πως δεν εννούσα το τουήτ του Νίκου; :-Ρ

  255. Pedis said

    Μπορεί ναι, μπορεί και όχι. Το τουίτερ, οπως το καφενείο, το γήπεδο κλπ λειτουργούν ως αντηχεία, αν δεν πρόκειται για συντονισμένη αναμετάδοση από κάποια πηγή.

    Ας δούμε, τουλάχιστον, παρόμοια με αυτά που διαβάζουμε κι εδω μέσα

  256. spyridos said

    256

    Ναι ρε συ.
    Στέλνω στο 132 το βίντεο με τη διαδήλωση συμπαράστασης στη γυναίκα που βιάστηκε
    και εμφανίζεται ο γρόθος, ΔΥΟ ημέρες αργότερα να ειρωνευτεί.
    «Περιμένουμε και τη σχετική διαδήλωση συμπαράστασης στο θύμα.»

    Όταν οι ιδεοληψίες και οι προκαταλήψεις δεν σε αφήνουν να δεις τα γεγονότα, δάσκαλε που δίδασκες.

  257. BLOG_OTI_NANAI said

    256: Ο ακροαριστερός φασίστας μέμφεται τους ακροδεξιούς φασίστες και εμείς πρέπει αν ανεχόμαστε τα κόπρανα που πετάνε μεταξύ τους στο τουίτερ… Δείτε εδώ ιδεολογική δυσωδία:

  258. Γιάννης Κουβάτσος said

    258: Απορώ που συνεχίζεις να εκπλήσσεσαι και να αγανακτείς. Από την άλλη, θα μου πεις, είναι κακό να συνηθίζουμε το πρόσωπο του τέρατος, όποιο πολιτικό προσωπείο κι αν φοράει.

  259. Μαρία said

    https://twitter.com/nalepis/status/1407030444806246406

  260. Pedis said

    Πλάκα θα ‘χει αν ο τουίτης Τzavaras καταγγείλει κάποιον τοπικό σχολιαστή ως ακραίο. Έστω κι αν γράφουν τα ίδια. (?!;) Ή ακριβώς επειδή γράφουν τα ίδια; Για ξεκάρφωμα … Κι έτσι και γιουβέτσι.

  261. aerosol said

    #256
    Αντηχεία μεν, αλλά της ευκολότερης μπίχλας δε. Σε ένα συνεχές πινγκ πονγκ πιο πετυχημένου ταπώματος. Το να υπερτονίζονται όλα αυτά μου κάνει πλέον σα να βλέπουμε πλάνα βασανιστηρίων για να φρικάρουμε.

    #258
    Το περίεργο είναι πως δεν καταλαβαίνω καν τι ακριβώς θέλει να πει ο ποιητής.

  262. Pedis said

    # 262 – Αντηχεία μεν, αλλά της ευκολότερης μπίχλας δε.

    Μπίχλα, ναι. Από την ίδια μπίχλα των καναλιών, του πρωτουχέσματος, των παραπολιτικών, της «Κ» των Μουμτζή-Τάκις & κομπανία μπέλλα, των κάθε λογής Δανικέων, Σώτηδων και πρωκταγωνιστών, αλλά και των γνωστών τρόλ του τουίτερ και γενικά της ομάδας της αλητείας, όπως, βέβαια, και του πολυπληθούς και επικοινωνιακά δραστήριου κοπαδιού (ακρο)δεξιών πολιτευτών της ΝΔ, εντός-εκτός κι επί τ’ αυτά. Στην καλύτερη περίπτωση.

  263. 262# Έτσι. Κάθομαι λίγο πίσω αυτόν τον καιρό για να χωνέψω αυτή τη μπίχλα.

  264. sarant said

    260 Περιμένω να δω αν το διορθώσουν

  265. Pedis said

    Είχαν δέσει την υπόθεση με το συζυγοκτόνο από την αρχή, λέει, πέρα από κάθε αμφιβολία …

    Στο μεταξύ, κοιτάζανε να φορτώσουνε σε κάναν άλλον το έγκλημα, και μάλιστα ξένο …

  266. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    266# Ε ναι, ο Τζορτζιανός ήτανε, σίγουρα πράματα, ούτε μια στο τρισεκατομμύριο να μην. Όπως με τον Παππά.

  267. spiridione said

    266. 267.Είπαμε ήταν τρικς αυτά.
    https://twitter.com/JeronymoBoss/status/1407261123804635137
    Όπως και ότι ζήτησαν το κινητό του 20 μέρες μετά.

  268. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    268 τέλος

    Εδώ με το κινητό δε μας τα λες καλά. Αυτό είναι πάγια αστυνομική τακτική, δες και λάπτοπ Λιγνάδη. Και όταν είχε συλληφθεί ο Κασιδ για Φύσσα, αν θυμάμαι καλά έστελνε (εσ)εσεμές από το κρατητήριο της γαδα, δεν του είχαν πάρει ακόμα το κινητό. Προφανώς το πρωτόκολλο ενεργειών είναι συγκεκριμένο και εσύ είσαι κακόπιστος και προκατειλημμένος. Να τα λέμε κι αυτά.

  269. Μαρία said

    265

  270. Pedis said

    Καλά, πώς είναι δυνατόν στην Ασφάλεια, μεταξύ των ανακριτών και στις συναφείς ειδικότητες να υπάρχουν τόσα πολλά μπάζα; Ώστε η υπόθεση να έπεσε στα χέρια ενός τέτοιου υποσυνόλου;

    Μα με την εμπειρία, και μόνον, που έχει αποκτήσει ένας μπάτσος αυτής της ειδικότητας σχετικά με ύποπτους/δράστες ποινικών αδικημάτων τον κάθε Μπάμπη εξυπνάκια (πρέπει να) τον έχει για πλάκα.

    Άντρα που του έχουν μπει στο σπίτι άγνωστοι, τον έχουν δέσει σα σαλάμι (δεν τον χτυπάνε), σκέφτεται τη γυναίκα και το μωρό στα χέρια τους, με υπερπροσπάθεια επικοινωνεί με την αστυνομία, στο καπάκι βρίσκει σκοτωμένη τη γυναίκα και δεν ξέρωγω τι άλλο, και σε τέσσερις-πέντε ώρες από το σκηνικό, αντί να τον έχουν με φάρμακα ή δεμένο μην κάνει κάνα κακό στον ίδιο ή σε άλλους, βγαίνει και κάνει δηλώσεις σαν πολιτικός στα κανάλια … ε, δεν θα έχουν δει και πολλούς αθώους με αυτή τη συμπεριφορά.

  271. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  272. Μαρία said

    Τι είχε αναφέρει, μιλώντας στο «Βήμα», από τις πρώτες ημέρες της δολοφονίας στα Γλυκά Νερά, ο κ Μάριος Βογιατζής ειδικός στην ανίχνευση ψεύδους.https://www.in.gr/2021/06/22/greece/glyka-nera-etsi-katalava-apo-tin-arxi-oti-o-pilotos-elege-psemata-gia-tin-karolain/

    Τέλος, ασύμβατες κινήσεις όπως η φροντίδα στην γάτα του, σοβαρότατα λεκτικά ολισθήματα με αποκορύφωμα την απάντηση που έδωσε όταν ρωτήθηκε «πότε καταλάβατε ότι η γυναίκα σας είναι νεκρή» , «όταν ήρθαν οι αστυνομοί» ( λάθος τονισμός), η αναφορά σε αστυνόμους ( σπάνια κάποιος χρησιμοποιεί αυτή τη λέξη συνήθως αναφέρουμε αστυνομικοί), ασυμμετρίες στις μικροεκφράσεις του προσώπου του . Όπως εξαλλου εκφράσεις αποστασιοποίησης από το γεγονός του τύπου «αυτό που συνέβη σε μένα» σε τεχνικό επίπεδο αφήνουν ελάχιστες αμφιβολίες»».

  273. ΣΠ said

  274. Pedis said

    # 273 – Ψιλά γράμματα … «αστυνομοί».

    Σκέφτομαι ότι η υπόθεση θα έπρεπε να κάνει μπαμ σε οποιονδήποτε επαγγελματία έχει στοιχειώδες νόου χάου και εμπειρία στην ανθρώπινη συμπεριφορά σε δύσκολες φασεις (δηλ. εκεί που δουλεύει το ανακριτικό της αστυνομίας) και μάλιστα όταν ο άλλος έχει χεσμένη τη φωλιά του.

    ‘Επειτα και τα στατιστικά δεδομένα ήταν ενάντια στον πιλότο. Μην γελιόμαστε.

    Με μια πιεστική κουβέντα με ερωτησεις ξανα και ξανά από το τιμ στα πλαίσια της κατάθεσης για μερικές ωρίτσες (χωρίς βία) θα είχε σπάσει. Κι αν όχι, την πρώτη μέρα, τη δεύτερη, την τρίτη. Όχι την 37η κι αφού κινδύνευσαν άλλοι άσχετοι να τους χρεώσει η αστυνομία το έγκλημα. Χώρια το οβερντόουζ ρατσιστικού δηλητηρίου στην κενονία.

  275. Μαρία said

    https://twitter.com/nalepis/status/1407251295862460417

  276. sarant said

    270 Α μπράβο

    274 Υπάρχει ένα θέμα με τη συγκεκριμένη συμμετοχή, δεν είναι και τόσο απλό.

  277. Μαρία said

    Επειδή έγραψες οτι θέλει ψάξιμο το νέο ψέμα του παρατράγουδου.

  278. Μαρία said

    https://twitter.com/dim70/status/1407433570835107843

  279. Pedis said

    https://www.topontiki.gr/2021/06/22/egklima-sta-glika-nera-to-apologitiko-ipomnima-den-sintrechoun-logi-profilakisis/

    Τώρα, τι του λες;

    «απουσιάζουν οι ενδείξεις ενοχής μου για τα αδικήματα που κατηγορούμαι, που είναι η πρώτη και η ουσιωδέστερη από τις προϋποθέσεις του νόμου που πρέπει να συντρέχει για να είναι δυνατόν να επιβληθεί η προσωρινή κράτηση μου».

    Εκτός των άλλων,

    Εικοσιοχτώ χρονώ μαντράχαλος έμπλεξε με το δεκαεξάχρονο κοριτσάκι. Και στο καπάκι, τη επόμενη χρονιά, το παντρεύτηκε. Άρρωστες καταστάσεις.

  280. Avonidas said

    #280. Παράλληλα, ισχυρίζεται ότι «ουδεμία προπαρασκευαστική ενέργεια έχω πράξει για να διευκολύνω τη φυγή μου αλλά αντιθέτως οποτεδήποτε εκλήθην από τις αρχές παρουσιάστηκα αυτοβούλως και αμέσως χωρίς να δημιουργήσω το παραμικρό πρόβλημα ή να παρακωλύσω τη ποινική διαδικασία. Επίσης ουδέποτε στο παρελθόν υπήρξα φυγόποινος ή φυγόδικος, έχω μόνιμο και σταθερό εισόδημα και σε καμία περίπτωση δεν βαρύνομαι με παραβίαση περιορισμών διαμονής ή απόδραση ούτε αμετάκλητες καταδίκες για ομοειδείς ή και άλλες αξιόποινες πράξεις».

    Λοιπόν, ετούτος δω στο τέλος θα μας ζητήσει και κάνα βραβείο για την υποδειγματική του διαγωγή. Να μου το θυμηθείτε.

  281. 281# Αφού το λέει ο άνθρωψ, δεν έχει ποινικό μητρώο. Ήταν η πρώτη του δολοφονία.

  282. Pedis said

    100% turnover στις φυλακές δηλώνει ο διευθυντής του γρ. τύπου της εεε και ουου ΝουΔου. Δηλαδή σε τρία-τέσσερα χρόνια (κι αν) άδειασαν οι φυλακές και ξαναγέμισαν, «μας» λέει.

  283. Πέπε said

    Στο #280 ισχυρίζεται ότι δεν έκανε όσα του καταλογίζονται. Αυτό συζητιέται.

    Στο #281 ισχυρίζεται ότι, πέρα από όσα του καταλογίζονται, δεν έκανε τίποτε άλλο κακό. Αυτό μπορεί και να ισχύει μέχρι κεραίας. Δεν καταλαβαίνω όμως γιατί συνηθίζεται να προβάλλεται ως επιχείρημα. Ο άλλος μπορεί να κατηγορείται για 581 φόνους με ληστεία, βασανισμό, βιασμό και κανιβαλισμό, και να τους παραδέχεται αλλά να αντιτείνει «ναι αλλά μόνο αυτά, έτσι; Έξω από το κατηγορητήριο δεν έχω κάνει ποτέ τίποτα.» Εύγε που δεν έχεις κάνει τίποτα, αλλά η συζήτηση αφορά το κατηγορητήριο, όχι τα έξω από αυτό!

  284. Avonidas said

    #284. Απ’ όσο καταλαβαίνω, το ελαφρυντικό του «προτέρου έντιμου βίου» έχει το νόημα ότι εδραιώνει, υποτίθεται, πως ο κατηγορούμενος δεν είναι καθ’ έξιν εγκληματίας, κι ότι έφτασε στο έγκλημα μόνο συγκυριακά. Δηλαδή είναι σαν να λες «κοιτάξτε τη ζωή μου μέχρι σήμερα, δεν είχα ποτέ παρανομήσει σοβαρά, δεν είμαι από χαρακτήρα τέτοιος άνθρωπος, κι ό,τι έκανα το έκανα από παρόρμηση της στιγμής/πάνω στο θυμό μου/μέσα στη συμπλοκή» κλπ.

    Ε, νομίζω πως στη συγκεκριμένη περίπτωση, και ύστερα από όλο αυτό το θέατρο που έστησε, τέτοια επιχειρήματα πάνε περίπατο. Δεν νομίζω ότι μπορεί να πείσει κάποιον καλοπροαίρετο άνθρωπο ότι δεν θα τον έκανε τελικά το φόνο, ένα χρόνο νωρίτερα ή έναν αργότερα, καταπώς θα εξελίσσονταν τα πράγματα. Και βέβαια είναι ολωσδιόλου γελοίο να ισχυριστεί ότι έστησε όλο το θέατρο για χάρη του παιδιού του (αν κι ο ίδιος μάλλον το πιστεύει ότι είναι κατάλληλος για γονιός…)

  285. Πέπε said

    Σύμφωνοι, έχει μια λογική ο πρότερος έντιμος βίος. Και μια ηθική επίσης: οτιδήποτε μπορεί να απομακρύνει τη δικαιοσύνη από την εξοντωτική σκληρότητα μπορεί να είναι καλό, κατ’ αρχήν και υπό όρους.

    Από την άλλη, ένας άνθρωπος που σκότωσε αποδεικνύει ότι είναι ένας άνθρωπος που μπορεί να σκοτώσει. (Ακόμη κι αν αφήσουμε κατά μέρος ότι ένας άνθρωπος που στήνει όλη αυτή τη σκηνοθεσία αποδεικνύει ότι και γι’ αυτό είναι ικανός.) Ο πρότερος έντιμος βίος ακούγεται λίγο σαν να λέμε «όλα τα προηγούμενα χρόνια μπορούσε και πάλι να σκοτώσει, αλλά δεν το έκανε – δε θα του πούμε ένα μπράβο;»

  286. Γιάννης Κουβάτσος said

    Έχει δίκιο ο Αβονίδας. Αυτός ο τύπος χάνει όλα τα ελαφρυντικά, που πιθανόν να του αναγνώριζε ο νόμος και το δικαστήριο, λόγω του σκηνικού που έστησε και του θέατρου που έπαιξε επί τριάντα επτά μέρες. Το ότι κρέμασε δε τον σκύλο και έβαλε το μωρό δίπλα στη νεκρή μητέρα του, του στερεί κάθε πιθανότητα για να διεκδικήσει οτιδήποτε άλλο εκτός από ισόβια, αφού αυτές οι ειδεχθείς πράξεις αποδεικνύουν πόσο αδίστακτος είναι. Κατάφερε να γράψει ιστορία στα εγκληματικά χρονικά ο flying Babis.

  287. Εδώ δεν εκφράστηκαν αμφιβολίες ότι θα γίνονταν διαδηλώσεις για το βιασμό στα Πετράλωνα επειδή ο δράστης δεν ήταν Έλληνας;
    https://www.efsyn.gr/node/299389

  288. Γιάννης Κουβάτσος said

    Ναι, εγώ τις εξέφρασα, και όχι εντελώς αδικαιολόγητα, και χαίρομαι που οι φόβοι μου αποδείχθηκαν αβάσιμοι. Πρώτα τα θύματα και το δίκιο τους και στην πάντα οι προκαταλήψεις και οι ιδεοληψίες.

  289. Κιγκέρι said

    Εμένα όμως μου φαίνεται ότι κι αυτή η πορεία αυτοεξευτελίζεται όταν ακούγεται το σύνθημα:

    «δυο μετρα κάτω απο τη γη υπάρχει μία θέση για κάθε βιαστή»

  290. ΚΑΒ said

    Έλεγε ο Δημοσθένης: προς το τελευταῖον ἐκβάν κλπ. Αλλά αυτό «το τελευταίον» κάθε φορά κρίνεται από πολλούς παράγοντες, όπως βέβαια «και τα πριν».

  291. sarant said

    Καλημέρα από εδώ!

    278-283 Κι ομως τα στοιχεία του Ρωμανού μάλλον ισχύουν. Υπάρχει μεγάλο turnover στις φυλακές. Τα τρία πρώτα χρόνια του νόμου Παρ είχαν αποφυλακιστεί 10.200. Και πιο πριν, μέσα σε ένα χρόνο με τον νόμο Αθανασίου είχαν αποφυλακιστεί 5000.

  292. Γιάννης Κουβάτσος said

    Ναι, Κιγκέρι, τέτοια συνθήματα καλύτερα να λείπουν, θυμίζουν τις κρεμάλες στο Σύνταγμα που ζητούσαν κάποιοι ακροδεξιοί «αγανακτισμένοι». Αλλά είναι ελπιδοφόρο το ότι, επιτέλους εστιάζουμε στα θύματα, στη δικαίωσή τους και στην προστασία τους, και όχι στο ποιοι και τι είναι οι δράστες και αναλόγως να φωνάζουμε ή να κάνουμε την πάπια.

  293. spyridos said

    285

    Το 2028 το αργότερο ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος θα είναι έξω και θα έχει και στη διάθεσή του και την κόρη του να την κακοποιεί.

  294. spyridos said

    292

    Είναι το revolving door που λένε οι εγκληματολόγοι.

  295. Pedis said

    # 292 – Καλά, τόση μεγάλη αυξηση της εγκληματικότητας; Κι άντε. Τα δικαστήρια δούλευαν διπλοβάρδιες;

    Έχεις τα στοιχεία;

    Δεν βρήκα λεπτομερείς καταλόγους (όχι πώς ήξερα πού να ψάξω 😀). Από εκείνα που είδα (χρονοεξέλιξη του αρ. των φυλακισμένων -> αύξηση τη τελευταία δεκαετία) θα έτεινα να πιστέψω ότι ο Ρωμανός πέταξε μία από τις συνήθεις μπαρούφες της Ακροδεξιάς.

  296. spyridos said

    295 Συνέχεια

    Γκουγκλίζω στα Ελληνικά το «Σύνδρομο της Περιστρεφόμενης Πόρτας».

  297. Pedis said

    # 288 – A, θα ανακουφιστεί κι ο Tzavaras του 256 που ήταν λίγο ειρωνικός επειδή τον πονάει κι αυτόν αυτή η κατάσταση με την υποκρισία της αριστεράς.

  298. Παναγιώτης Κ. said

    @141 (Μαρία).Τώρα το είδα.
    Αν μπορούσες να πας στο Α.Όρος, ειδικά στο Βατοπέδι, θα διαπίστωνες ότι έχουν Ιντερνέτ.
    Οι μοναχοί είναι με τους άλλους αδελφούς… Μη μου πεις ότι αυτοί δεν μονάζουν; 🙂
    Btw για την Παναγία την…Παναφονίτισσα έχεις ακούσει;

  299. Γιάννης Ιατρού said

    Το «μοντέλο Ορμπάν» που αποβλέπει στο θάψιμο της δημοκρατίας της ΕΕ και την αντικατάστασή της με μια αυταρχική διακυβέρνηση, έχει ήδη εξαπλωθεί στην Πολωνία, και το μοντέλο δελεάζει κι άλλους πολιτικούς και σε άλλα κράτη μέλη, όπως στη Σλοβενία…

  300. Μαρία said

    299
    Και προ ίντερνετ είχαν τηλεοράσεις και βίντεο και έβλεπαν και τσόντες.

    300
    https://left.gr/news/anadiplosi-i-ellada-katadikazei-ton-omofoviko-nomo-tis-oyggarias-meta-tis-antidraseis

  301. Μαρία said

    292

  302. Μαρία said

    https://www.orthodoxtimes.gr/aftos-einai-o-drastis-tis-epithesis-me-to-vitrioli-upd/

  303. sarant said

    302 Αυτά είναι έως τον Νοέμβρ 2017. Δεν θα είναι κι άλλοι 1800 το 2018-9;

  304. Μαρία said

    304
    Ας είναι. Λιγότεροι απ’ τους 5.021 του Αθανασίου.
    Απο τις 21/9/2017 τέρμα ο Παρασκευόπουλος, αρχινάει ο Κοντονής, άρθρο 43 https://www.kodiko.gr/nomothesia/document/292864/nomos-4489-2017

  305. Pedis said

    # 302 – Δεν το περίμενα. Μένω έκπληκτος!

    Το 2003 καταγράφονται 8.5 χιλ. φυλακισμένοι και το 2010 11.5 χιλ!

    Με τις προ του νόμου Π. ο μέσος ετήσιος ρυθμός αποφυλακίσεων κυμαινόταν στο 20-40%, με τον συνολικό αριθμό φυλακισμένων να παρουσιάζει σταθερή αύξηση.

    Με το τότε νέο πλαίσιο αποφυλακίσεων του Π. ο ετήσιος ρυθμός αποφυλακίσεων υπερδιπλασιάστηκε.

    Και το 2019 καταγράφονται και πάλι περίπου 12.5 χιλ. φυλακισμένοι.

    Αν δεν είχε ισχύσει ο νόμος Π. και το ’15 ο αντιστοιχος του Α. το ιδιο έτος (2019) θα αναμενόταν ένα νουμεράκι περί τις 20-22 χιλ. φυλακισμένοι!

    Επομένως, με την υπόθεση ότι συνολικά το ποινικό νομικό πλαίσιο δεν έχει αυστηροποιηθεί σε σχέση με το διάστημα 2003-2012, παρατηρούνται:

    1. εκρηκτική αύξηση εγκληματικότητας με ποινές φυλάκισης.

    2. τα δικαστήρια, όντως, δουλεύουν διπλοβάρδιες.

  306. Pedis said

    Συνεπώς, ο Ρωμανός δεν πέταξε μπαρούφα (το παίρνω πίσω). Τα πράγματα, λόγω φτώχειας και μιζέριας, είναι πάρα πολύ άσχημα. 😶

  307. Μαρία said

  308. π2 said

    308: Η επιστολή παραίτησης του Μπαλάσκα είναι γενικώς περιβόλι γλωσσικά.

  309. Μαρία said

    309
    Πού να μπλέκει με τα λ του υποβάλλω 🙂

  310. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    Έλα ρε παιδιά, δεν έχει πτυχίο φιλολογίας ο άθρωπας. Έχει άλλα ταλέντα. Για σκεφτείτε να σας είχε στη διάθεσή του μπαγλαρωμένους σε κάνα μπουντρούμι, θα ζωγράφιζε λέμε.
    https://www.lifo.gr/now/greece/mpalaskas-otan-eisai-omorfos-kai-astynomikos-tha-peraseis-oraia-sti-fylaki

  311. Μαρία said

    311
    Ας ελπίσουμε οτι αυτός είναι άσχημος.

  312. π2 said

    310: Μόνο;

    «Κατόπιν επανειλημμένων προσωπικών επιθέσεων και συνεχείς απόπειρες διαπόμπευσης εκ μέρους της διοίκησης της ΠΟΑΣΥ με αποτέλεσμα δυστυχώς σοβαρών κινδύνων για την ασφάλεια την δίκη μου και της οικογένειας μου (…)». Δυο ασυνταξίες, η μία μετά την άλλην.

    «προπαντώς»

    «Έτσι και αλλιώς δεν αποτελεί περίοδος θητείας απο τον περασμένο Οκτώβριο αλλά προϊόν παράτασης λόγο Covid-19» Μια ασυνταξία κι ένα ορθογραφικό.

    «Παραμένω βεβαίως ενεργός συνδικαλιστικά και αστυνομικά ακομμάτιστος και μάχιμος πάντα υπό την σκέπη των εκατοντάδων ψήφων του αστυνομικού κόσμου που με εξέλεξε». Το υπό την σκέπη δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί εδώ.

    «Θα δώσω και την ρανίδα μου για να ηττηθεί και να συντριφτεί η γνωστή παρέα». Ποια ρανίδα; Την πρώτη ή την τελευταία; Ο τύπος συντριφτεί λίγο πασοκικός για τα γούστα μου αλλά έστω.

    «Διατηρώ ακέραια την ελπίδα μου μόνο στους νέους πια συναδέλφους». Δεν στέκει.

    «Ενημερώνω ακόμη ότι από εδώ και πέρα θα απαντώ με εξώδικα, μηνύσεις και αγωγές έστω και με ένα λάθος κούνημα του δακτύλου τους» Σε ένα, όχι με ένα.

  313. Μαρία said

    313
    Πωωω! Γκιουλμπαχτσές! Ξεχωρίζει η ρανίδα της μαλακίας του.
    Είδα μόνο ότι φαίνεται στο τουΐ του 308.

  314. dryhammer said

    Έβρεξα τη σανίδα μου
    με τη στερνή ρανίδα μου

  315. Γιάννης Ιατρού said

  316. ΓιώργοςΜ said

    316

    -(…) κι ο τρίτος μάρτυρας αυτοκτόνησε.
    -Πώς;
    -Αυτομαχαιρώθηκε 4 φορές στην πλάτη και μετά πήδηξε από μια γέφυρα.

  317. ΣΠ said

    314
    Αυτό δεν το είδες στο σημερινό;

    Τα τάλιρα της κοιλάδας

  318. Μαρία said

    318
    Δεν μπήκα καθόλου στο σημερινό.

  319. Μαρία said

    Ο γνωστός τσόγλανος https://www.youtube.com/watch?v=b0wtw_U77e0

  320. Πέπε said

    Συντακτικό μεζεδάκι:

    > Θύμα άγριου ξυλοδαρμού έπεσε ο Έλληνας σωματοφύλακας του «βασιλιά του Instagram», Dan Bilzerian, Νίκος Αραβαντινός, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες απολαμβάνει τις διακοπές του στο νησί της Μυκόνου.
    https://www.news247.gr/celebrities/mykonos-o-ellinas-somatofylakas-toy-dan-bilzerian-xylokopithike-agria-apo-15-atoma.9274779.html

    Ντάξει, άμα το να τρως άγριο ξύλο από δεκαπέντε είναι στοιχείο απολαυστικών διακοπών, εμάς τι λόγος μάς πέφτει;

    (Άκομψο ίσως να γελάμε με τέτοια είδηση, αλλά φαντάζομαι ότι άμα είσαι σωματοφύλακας αποδέχεσαι και την πιθανότητα να φας χοντρό ξύλο κάποιες φορές…)

  321. Γιάννης Κουβάτσος said

    Κι αυτός πήγε να …κατευνάσει γαλλοαλγερινούς; Δεν έχει ακουστά πόσο «καλά» παιδιά είναι; 😂

  322. sarant said

    321-2 Tι μας λένε ότι δεν υπάρχει τουρισμός φέτος;

  323. Γιάννης Κουβάτσος said

    Πώς δεν υπάρχει; Εδώ ο Ομπαμεγιάνγκ προπονείται με τον Α.Ο. Μυκόνου. ☺

  324. ΓΤ said

    308@

    βλ. 38@24.06.2021 🙂

  325. sarant said

    325 Δεν βγαίνει αυτό

  326. ΓΤ said

    324@

    Όχι, ρε μαν, είναι Αθλητική Ένωση Μυκόνου 🙂 🙂

  327. ΓΤ said

    325@

    Δεν έκανα τίποτε, δεν ξέρω πώς έγινε αυτό 🙂

    #38@24.06

  328. ΣΠ said

    328
    βλ. 318

  329. ΓΤ said

    329@

    Πού να πρωτοκλικάρουμε, ρε μαν… 🙂

Σχολιάστε