Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Μηνολόγιον Νοεμβρίου έτους 2021

Posted by sarant στο 1 Νοεμβρίου, 2021


Το Μηνολόγιο, που το δημοσιεύω εδώ συνήθως την πρώτη του μηνός, ήταν ιδέα του πατέρα μου, του αξέχαστου Δημήτρη Σαραντάκου, ο οποίος αρχικά το δημοσίευε στο περιοδικό Φιστίκι, που έβγαζε επί πολλά χρόνια στην Αίγινα. Στο εδώ ιστολόγιο, το Μηνολόγιο άρχισε να δημοσιεύεται τον Οκτώβρη του 2010 και βέβαια μέσα σε 12 μήνες έκλεισε τον κύκλο. Τότε, αποφάσισα να εξακολουθήσω να το δημοσιεύω στις αρχές κάθε μήνα, επειδή έχει γίνει το σταθερό σημείο αναφοράς για τα γεγονότα του μήνα, που ενημερώνεται συνεχώς με δικά σας σχόλια μέσα στη διάρκεια του μήνα, σχόλια που συνήθως αφορούν επισήμανση ημερομηνιών, αν και κυρίως αγγελτήρια θανάτων.

Οπότε, συνεχίζω τις δημοσιεύσεις όσο θα υπάρχει ενδιαφέρον, προσθέτοντας πάντοτε δικές σας προτάσεις από πέρυσι. Πάντως, σε κάποιες περιπτώσεις η επέτειος έχει εσκεμμένα μετατεθεί κατά μία ημέρα.

Δε 1 Των Αγίων Αναργύρων – Ημέρα  πατάξεως της δωροδοκίας – Διεθνής μέρα βεγκανισμού
Τρ  2 Θαλού, Αναξιμένη και Αναξιμάνδρου των Μιλησίων φιλοσόφων, Οδυσσέα Ελύτη και Νικοκύρη γενέθλια
Τε  3 † Ανδρέου Κάλβου του ασυμβιβάστου
Πε   4 † Κοίμησις Αυγούστου Ροντέν
Πα  5 † Γεωργίου Πλήθωνος Γεμιστού
Σα   6 Θανή Μαρίας Ιορδανίδου, εγγονής της Λωξάντρας
Κυ  7 Της δευτέρας προς τον ουρανόν εφόδου
Δε   8 Των εν ερημίαις και όρεσιν αγωνισθέντων
Τρ   9  † Έκτορος Κακναβάτου
Τε 10 † Αρθούρου Ρεμπώ
Πε 11 Σαπφούς και Αλκαίου των Λεσβίων ποιητών -και Ιωάννη Ρίτσου τελευτή
Πα 12 † Τελευτή Τέλλου Άγρα
Σα 13 Γενέσιον Ρόμπερτ Λούις Στήβενσον
Κυ 14 Επικούρου του Ελευθερωτού των ανθρώπων εκ του φόβου
Δε 15 Της «Ελληνικής Νομαρχίας»· και Λουκρητίας της στιχουργού γενέσιον.
Τρ 16 Διεθνής  ημέρα κατά της μισαλλοδοξίας – Βολταίρου  του φιλοσόφου
Τε 17 Των εν Πολυτεχνείω αναιρεθέντων
Πε 18 Πυθέου του Μασσαλιώτου και θαλασσοπόρου
Πα 19 Διγενή του Ακρίτα
Σα 20 Παγκόσμια ημέρα των δικαιωμάτων των παιδίων· και Χρόνη Μίσσιου τελευτή
Κυ 21 Πρώτη ανύψωσις επηνδρωμένου αεροστάτου
Δε 22 Μαρτύριον Ιωάννας της Λωρραίνης και τελευτή Αργύρη Κουνάδη του συνθέτη
Τρ 23 Φρίξου και Έλλης
Τε 24 † Εμπεδοκλέους του Ακραγαντίνου εις Αίτναν κατάβασις
Πε 25 Της Εθνικής Αντιστάσεως
Πα 26 Μαρτύριον Υπατίας, του αχράντου άστρου της σοφής παιδεύσεως
Σα 27 †Τεύκρου Ανθία και των συριγμών του αλήτου
Κυ 28 Είσπλους Μαγελάνου εις τον Ειρηνικόν ωκεανόν
Δε 29 Διεθνής ημέρα αλληλεγγύης προς τον  παλαιστινιακόν λαόν
Τρ 30 Ανδρέου Λασκαράτου

Ο Νοέμβριος ή Νοέμβρης είναι ο ενδέκατος μήνας του ημερολογίου μας, παρόλο που το όνομά του παραπέμπει ολοφάνερα στον αριθμό εννιά, novem. Για την ανακολουθία φταίνε οι Ρωμαίοι -διότι τα ονόματα των μηνών, όλα, είναι δάνειο από τα λατινικά. Το παλιό ρωμαϊκό μηνολόγιο άρχιζε από τον Μάρτιο και ο November ήταν ο ένατος μήνας. Όταν αργότερα μεταρρυθμίστηκε το ημερολόγιο και μπήκαν στις δυο πρώτες θέσεις ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος, η αντιστοιχία χάλασε μια και ο Νοέμβρης είναι πια ο ενδέκατος μήνας.

Αν και πολλοί τον Οκτώβριο τον λένε ΟκτώΜβριο, κατ’ αναλογία προς τον Σεπτέμβριο, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, προσωπικά πιο εύκολα λέω Νοέβρης και  Δεκέβρης, στον προφορικό πάντοτε λόγο· το βρίσκω πιο ευκολοπρόφερτοΟ Δημήτρης Ραβάνης-Ρεντής είχε το θάρρος και να το γράψει, στον τίτλο της ποιητικής του συλλογής “Ρεπορτάζ για ένα ζεστό Νοέβρη“, και βέβαια όταν λέμε Νοέμβρη (ή Νοέβρη) έτσι γενικά το μυαλό πηγαίνει στην εξέγερση της 17 Νοέμβρη, στο Πολυτεχνείο. Οι κουμπάροι από την Κύπρο λένε “Νιόβρης” και το διδάσκουν έτσι και στα σχολεία, όπως μου είπαν.

Εκτός απ’ την ελληνική, σημαδιακή 17 Νοεμβρίου υπάρχει και στην Αλβανία ή τουλάχιστον υπήρχε επί Εμβέρ Χότζα, η απελευθέρωση των Τιράνων το 1944 όταν έφυγαν οι Γερμανοί. Είχαν μια ποδοσφαιρική ομάδα 17 Νεντόρι, όπου Νεντόρι είναι ο Νοέμβρης. Τώρα τη λένε ΚΦ Τίρανα. Στα τσέχικα και σε άλλες σλαβικές γλώσσες, ο Νοέμβρης είναι Listopad ή κάτι παρεμφερές (ο μήνας που πέφτουν τα φύλλα). Λαϊκές ονομασίες έχει πολλές ο Νοέμβρης, αλλά καμιά δεν ξεχωρίζει από τις άλλες (όπως ξεχωρίζει, π.χ., ο Αλωνάρης για τον Ιούλη). Λέγεται Σποριάς, πάντως ή Μεσοσπορίτης ή Σπαρτής και επίσης Αγιαντριός, επειδή στις 30 Νοεμβρίου είναι η γιορτή του Αγιαντρέα. Από του Αγιαντριός αντρειεύει το κρύο, λέει μια παροιμία. Λέγεται και Κρασομηνάς, επειδή στις 11 του μήνα γιορτάζει ο Μηνάς. Λέγεται και Βροχάρης, θα καταλάβατε γιατί.

Μια λογοπαικτική παροιμία λέει «Τον Νοέμβρη νόγα σπέρνε, τον Δικέμβρη δίκια σπέρνε». Εξηγεί ο Δ. Λουκάτος: Η παροιμία παίζει με τις λέξεις νογάω= καταλαβαίνω. Τους δυο αυτους μήνες πρέπει να κάνη κανείς προσεχτική και μετρημένη σπορά.

Επώνυμο Νοέμβρης δεν φαίνεται να υπάρχει.

Ο Νοέμβρης είναι από τους μήνες που έχουν δικό τους ουσιαστικό που μνημειώνει κάποιο σημαντικό γεγονός -τα Νοεμβριανά. Δεν πρόκειται για τη εξέγερση του Πολυτεχνείου και την καταστολή της το 1973, αλλά για τις πολύνεκρες συγκρούσεις του Νοεμβρίου 1916, όταν, επί εθνικού διχασμού, στρατεύματα της Αντάντ έκαναν απόβαση στην Αθήνα, ήρθαν σε σύγκρουση με τους επίστρατους και υποχώρησαν αφήνοντας πίσω τους δεκάδες νεκρούς. Ακολούθησε πολυήμερο πογκρόμ των επιστράτων εναντίον βενιζελικών,  κρητικών και προσφύγων, με αρκετούς νεκρούς. Οι συγκρούσεις ξεκίνησαν στις 18 Νοεμβρίου 1916 με το παλιό ημερολόγιο, δηλαδή 1 Δεκεμβρίου με το νέο ημερολόγιο που ίσχυε ήδη στις δυτικές χώρες -οπότε, στην ξένη βιβλιογραφία αναφέρονται με αυτή την ημερομηνία, αλλά βέβαια εμείς δεν μπορούμε να τα πούμε Δεκεμβριανά γιατί έχουμε ήδη άλλα, πολύ πιο πολύνεκρα. Πάντως, στη γαλλική βιβλιογραφία τα Νοεμβριανά του 1916 αναφέρονται καμιά φορά ως Vêpres grecques, ελληνικός εσπερινός, υπαινιγμός για τον «σικελικό εσπερινό» του 1282.

Κατά σύμπτωση, Νοέμβρη μήνα συνέβησαν και τα δύο αιματηρά επεισόδια για τη γλώσσα στις αρχές του 20ού αιώνα: τα Ευαγγελιακά το 1901 και τα Ορεστειακά το 1903. Έχουμε ευκαιριακές αναφορές στο ιστολόγιο, αλλά, κακά τα ψέματα, χρωστάμε άρθρα.

Αν εμείς έχουμε σημαδιακή μέρα τη 17η του Νοέμβρη, στην Αγγλία έχουν την 5η μέρα του μηνός σε ανάμνηση του Γκάι Φοκς και της συνωμοσίας της πυρίτιδας -Remember, remember the fifth of November. Στις ΗΠΑ έχουν την Ημέρα των Ευχαριστιών, που είναι την τέταρτη Πέμπτη του Νοέμβρη, προς το τέλος δηλαδή.

Σύμφωνα με ένα άρθρο του ερευνητή Πέτρου Δραγουμάνου, που μας το είχε κοινοποιήσει πέρσι ο φίλος μας ο Στάζιμπος, υπάρχουν 19 (ελληνικά) τραγούδια για τον Νοέμβρη. Διαλέγω το πιο πρόσφατο τραγούδι του καταλόγου: Ο φετινός Νοέμβρης, τραγούδι του 2015 σε στίχους Μάνου Ελευθερίου και μουσική του Σπύρου Παρασκευάκου, από τον Ζαχαρία Καρούνη.

Πέρυσι τον Νοέμβρη είχαμε το δεύτερο λοκντάουν. Φέτος οι οιωνοί δεν είναι και τόσο ευχάριστοι, οπότε ας ευχηθούμε να περάσει όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα -ή, τέλος πάντων, καλό μήνα!

 

141 Σχόλια προς “Μηνολόγιον Νοεμβρίου έτους 2021”

 1. Νέο Kid said

  Μα σήμερα είναι η παγκόσμια ημέρα κατά της μίζας; Πάω στοίχημα ότι σ´αυτούς που βγάζουνε τις παγκόσμιες ημέρες κάποιος πήρε μίζα για να τη βάλει στο καλεντάρι!

  Τεσπα, πάντα ο απλός μεροκαματιάρης την πληρώνει τη λέζα…

 2. ΚΑΒ said

  Καλό μήνα σε όλους.

 3. Καλημέρα
  Μια που είναι η διεθνής μέρα του βεγκανισμού να χαιρετήσω του έγκανους του ιστολογίου (γνωρίζω κάποιον αλλά δεν ον κατονομάζω) Για τους υπόλoιπους συγχρονισμένο (όμορφο) τραγουδάκι :

 4. kpitsonis said

  Αφού Θαλού γιατί όχι και Αναξιμένους ;

 5. Παναγιώτης K. said

  μίζα 1 : 1. (προφ.) αμοιβή για παράνομη εκδούλευση ή μερίδιο από παράνομα κέρδη: Παίρνω ~. Aπό τη δουλειά αυτή θα έχεις κι εσύ τη ~ σου. 2. το αρχικό χρηματικό ποσό που καταβάλλει ο παίκτης σε κάθε παιχνίδι ιδίως χαρτοπαικτικό: Kαλύπτω / σκεπάζω τη ~ μου, την εξισώνω με εκείνη του αντιπάλου.
  [γαλλ. mis(e) -α (στη σημ. 2)]

  μίζα 2 : μικρός ηλεκτρικός κινητήρας που προκαλεί την αρχική κίνηση σε μηχανές εσωτερικής καύσεως.
  [γαλλ. mise en marche εκκίνηση μηχανισμού]

  Αυτά γράφει το λεξικό.
  Οι αναλογίες εύκολες ανάμεσα στη μίζα του αυτοκινήτου και της μίζας 1! 🙂

 6. Παναγιώτης Κ. said

  Όσοι είμαστε…πρωινοί μας αρέσει που το άρθρο ανεβαίνει σχετικά ενωρίς!

 7. sarant said

  Καλημέρα, καλό μήνα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  6 Πού θα πάει, από αύριο θα επανέλθουμε στη συνήθη ώρα.

 8. Γιάννης Κουβάτσος said

  Καλό μήνα με ένα ποίημα όχι από τα γνωστά του Νοέμβρη…

  Θάλασσα του Νοέμβρη- ΙΑΚΩΒΟΣ ΘΗΡΑΣ ΚΑΡΑΜΟΛΕΓΚΟΣ

  Τον Νοέμβρη η μαγεία της θαλάσσης επιστρέφει
  Γυμνόστηθη,ακέραιη,απτή,
  Με λίγες μηχανές,ξαπλώστρες,φασαρία,
  Λιγότερους και πιότερους ανθρώπους,
  Με φύκια ζωντανά μέσα στη νέκρα τους,
  Με εκλεκτές γοργόνες διαβασμένες,
  Υγρές,καυτές, αεράτες,ταπεινές.

  Θάλασσα του Νοέμβρη σ’αγαπώ,
  θάλασσα του νησιού και του χωριού μου,
  Πιστή συντρόφισσα,γλυκέ εξομολόγε
  Τιτάνια Κόρη που εκθέτεις τους χειμώνες
  Των άδικων ανθρώπων,τόπων, χρόνων,
  Γερό σκαρί που με προφταίνεις στις φουρτούνες,
  Ανατριχίλα που γλυκαίνεις το κορμί μου
  Και μου θυμίζεις διαρκώς και επιμόνως
  Να μη φοβάμαι να βουτάω στα ψηλά,
  Να επιστρέφω στην πατρώα αστρογιαλιά μου,

  Ν’αναντρανίζομαι μπρος σ’ό,τι είν’αγάπη.

 9. nikiplos said

  Η δίκη του έγινε τον άγριο Νοέμβρη, το ένιωθε άραγε κι εκείνος;
  Ο Τύπος πάντως, τον πρόβαλε ανοιχτά σαν αιμοβόρο κτήνος

  Από το μακρύ Ζεϊμπέκικο για τον Νίκο του Δ. Σαββόπουλου

  Και το:
  Έμοιαζε σαν παραίσθηση, έτρεχα μαγεμένος
  Το χέρι σου στο χέρι μου, Νοέμβρης μεθυσμένος

  Από το «Γυρνά ο καιρός» του Νίκου Ζιώγαλα

  Από τραγούδι, προτιμώ αυτό:

 10. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρα και καλό μήνα σε όλους ! Ευτυχώς, «τριαντάρης» ο Νοέμβρης, φτάσαμε να μετράμε και τις μέρες… (Κι ας μην πω για τους σαδιστές στην εταιρία, που μας πλήρωσαν από Παρασκευή 29…)
  «Άγριος» ο Νοέμβρης, ακόμα και κατά Σαββόπουλο («…η δίκη του έγινε τον άγριο Νοέμβρη, το ένιωθε άραγε και κείνος;…»), και πραγματικά νομίζω ότι είναι ο μήνας που οριοθετεί πια οριστικά τη μετάβαση προς το χειμώνα, συνεπικουρούμενος κι από την πολυθρύλητη αλλαγήτης ώρας…
  Ο Δεκέμβρης, ακόμα και χειρότερο καιρό να έχει, «γλυκαίνει» με τις γιορτές των Χριστουγέννων.

 11. atheofobos said

  Πως σχετίζεται η 15 Νοεμβρίου με την Ελληνική Νομαρχία;

 12. Καλημέρα, καλή βδομάδα, καλό μήνα κι από δω
  6 – 7 Τόπα γω και χτες. Ξανά η επόμενη μετατόπιση στις 27 – 28 Μαρτίου 🙂

  17 Νοέμβρη είναι και η ίδρυση του ΚΚΕ (ΣΕΚΕ). Και κάτι άλλο που διάβασα πρόσφατα και δεν το θυμάμαι. Με το όνομα αυτό και η γνωστή οργάνωση.

 13. Πάνος με πεζά said

  @ 9 : Αυτό θα πέι μεταβιβαση σκέψης…

 14. sarant said

  11 Καλή ερώτηση, αλλά θα πρέπει να ρωτήσουμε τον πατέρα μου, οπότε…

  9 Ναι μπράβο

  13 Είδες ;

 15. Pedis said

  -> 19 Νοε, Διγενή του Ακρίτα

  ?? Δηλαδή ??

 16. Pedis said

  … αλλά για τις πολύνεκρες συγκρούσεις του Νοεμβρίου 1916, όταν, επί εθνικού διχασμού, στρατεύματα της Αντάντ έκαναν απόβαση στην Αθήνα, ήρθαν σε σύγκρουση με τους επίστρατους και υποχώρησαν αφήνοντας πίσω τους δεκάδες νεκρούς. Ακολούθησε πολυήμερο πογκρόμ των επιστράτων εναντίον βενιζελικών, κρητικών και προσφύγων, με αρκετούς νεκρούς.

  Τα γεγονότα αυτά που εκτός από τη βία (εμφύλια και ιμπεριαλιστική) και τους λόγους που συνέβησαν, είχε και τα καραγκιοζιλίκια των δύο κυβερνήσεων και πρωτευουσών πρέπει από πολλά χρόνια να έχει μπει για τα καλά κάτω από το παχύ χάλί της εθνικής ιστορικής μνήμης. Άμα θέλει …

 17. Α. Σέρτης said

  Δεν είναι βέβαια επιτρεπτό να εξαλλοιώνεται η ποιητική συλλογή του Τεύκρου Ανθία («Τα σφυρίγματα του αλήτη») και θα πρέπει να διορθωθεί.
  Τι είδους ανεπερώτητη όσο και ψευδεπίγραφη παρενδυσία είναι αυτή, ένας θεός ξέρει…

 18. Να βάλουμε και μια μέρα αναφοράς στη δωροληψία, γιατί, μη ξεγελιόμαστε, εκεί είναι το πρόβλημα που η ταξική γλώσσα επιχειρεί να συγκαλύψει. (Τελικά υπάρχουν αρκετά παραδειγματάκια για την ταξικότητα της γλώσσας, που μερικοί θεωρούμε αταξική. Στα γαλλικά έχουν απογειωθεί τέτοιες διαφοροποιήσεις, πρβλ. émoluments, honoraires, rémunération, paie/paye). «Καλό μήνα» στα μακεδονίτικα.

 19. Χαρούλα said

  Επίσης τον μήνα Νοέμβριο δύει ο αστερισμός της Πλειάδας, δηλαδή η Πούλια (όπως την ονομάζει ο λαός μας). Η ανατολή της Πούλιας στα τέλη Μαϊου και η δύση της στα μέσα Νοεμβρίου σημαδεύουν αντίστοιχα την αρχή του καλοκαιριού και την αρχή του χειμώνα(η δύση της τοποθετείται 14 Νοεμβρίου-του Αγίου Φιλίππου).
  «Η Πούλια βασιλεύοντας, το μήνυμά της στέλνει. Ούτε τσοπάνος στα βουνά ούτε ζευγάς στους κάμπους».

  8 του μηνού Των εν ερημίαις και όρεσιν αγωνισθέντων.
  Δηλαδή;;;

 20. sarant said

  19 Τίτλος βιβλίου του Μιχάλη Λιαρούτσου -είναι η μέρα της Οκτωβριανής επανάστασης (με το καινούργιο ημερολόγιο)

 21. @ 19 Χαρούλα

  Ειρωνικό για τις σχέσεις βορείων και νοτίων ιδιωμάτων. Στο(ν) «καλό μήνα» δεν υπάρχει φωνηεντική διαφοροποίηση. 🙂

 22. Χαρούλα said

  Από το 2019 οι Έλληνες οινοποιοί όρισαν την 1/11 παγκόσμια ημέρα του Ξινόμαυρου.
  Η ημερομηνία του εορτασμού, ορίστηκε την 1η Νοεμβρίου, που θεωρητικά συμβαδίζει με την ολοκλήρωση του τρύγου της ποικιλίας. Επιπλέον, ως αριθμός το 1, εύκολα μένει στη μνήμη και παράλληλα θυμίζει ότι το Ξινόμαυρο είναι η Νο1 κόκκινη ποικιλία της Βόρειας Ελλάδας!

 23. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  9 >>Νοέμβρης μεθυσμένος
  Τσι 3 του Νεόμπρη είναι τ΄Αη Γιώργη του μεθυστή. Οικογενειακά το γλεντούσαμε διπλά καθώς ο πατέρας μου και Γιώργης ήταν και κρασί έβανε που το άνοιγε ανήμερα στο γιορτάσι του.
  Για το έθιμο, ένα τραγούδι ολόγλυκο ,της τάβλας, σαν το νέο-καλό κρασί, μπορεί άγουρο αλλά γεμάτο ευωδιές και υποσχέσεις σαν ένα λαχταριστό, πρώτο ερωτικό φιλί.
  Κερνώ την παρέα

 24. ΚΑΒ said

  « Πάντα τσι τρεις του Νοεμπριού και τσ΄ εικοστρείς τ΄ Απρίλη,

  πανηγυράκι γίνεται στ΄Αϊ Γιωργιού τη χάρη…»

  του Αγίου Γεωργίου του Μεθυστή που ανοίγουν το νιο κρασί οι Κρητικοί, Εφη.

 25. ΚΑΒ said

  8. Τι ωραίο! Σε λίγες μέρες…

 26. nikiplos said

  13@ όντως! 🙂
  23@ Να και κάτι που δεν γνώριζα και με εξέπληξε ευχάριστα…

 27. Costas Papathanasiou said

  Καλημέρα και καλό μήνα.
  Κι ένα νοεβρινό ποίημα του Ρίτσου, σαν συντροφική προσευχή όλο ερημιά και απώλεια για όλους τους ξεχασμένους στο Στρατόπεδο Συγκέντρωσης Πολιτικών Κρατουμένων, κοντά στο Παρθένι Λέρου, απ’ όπου πέρασε και ο Μανώλης Γλέζος και στο οποίο υπάρχει κι ένα απομονωμένο εκκλησάκι αγιογραφημένο απ’ τους εξόριστους Αριστερούς (και λοιπούς εχθρούς του Κράτους).
  ΝΟΕΜΒΡΗΣ
  Οι δύο ευκάλυπτοι μες στη βροχή• τα σανιδένια τραπέζια•
  παλιές αποθήκες γυμνές• κόκκινος τοίχος μουσκεμένος•
  ούτε ξυλουργός ούτε τζαμάς ούτε ηλεκτρολόγος — κανένας.
  Ένα, δύο, Κύριε, — γιατί; — Τέσσερα, εφτά, Κύριε, – πόσο;
  Τα σκαλοπάτια γλιστράνε. Ο φρουρός κατεβαίνει το λόφο.
  Ο άλλος επάνω στο φυλάκιο μ’ ένα τρανζίστορ, Κύριε.
  Βρεγμένα τα μαλλιά σου — ά, τα μαλλιά σου να τ ’ άγγίξω.
  Μου πήρε ο αγέρας απ’ το χέρι το τσιγάρο, τό ‘ριξε στη λάσπη.
  Ά , Κύριε, πόσο; — πέντε, εφτά, και πέντε, εφτά, και πάλι πέντε.
  (Λέρος, Νοέμβριος 1967-Ιανουάριος 1968/ συλλογή ‘Ο τοίχος μέσα στον καθρέφτη’)

 28. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  24 🙂
  εμείς οι Κρητικοί τον αποκαλέσαμε Μεθυστή και Αγιομηνά ο Ηρακλειώτης. Κι ύστερα είπαν πως είναι ο Σποριάρης, ο Φιλιππιάτης, ο Ανακατεμένος που δεν γνωρίζει τι καιρό θα κάνει, ο Σκιγιάτης και Χαμένος αφού οι μέρες του « χάνουν το φως τους », ο Παχνιστής και Μεσοσποριάς , o Ταξιάρχης και o Βροχάρης. Ο Νιαστής για τα τελευταία οργώματα (νεάσματα) της γης. Ο Καφεδής, ο Άμυαλος, ο Μοναχησιάρης και ο Αντριάς. Ο Κρασομηνάς αφού τώρα είναι η ώρα να ανοίξουν τα καινούργια κρασιά. Ο Κρυουλιάρης, ο Φτωχός μα και Ευλογημένος γιατί ο καρπός της ελιάς τούτο τον μήνα είναι έτοιμος και οι γεωργοί βιάζονται να τον μαζέψουν να τον αλέσουν και να΄χουν όσο γίνεται πιο γρήγορα τούτο το πολύτιμο υγρό, το λάδι τους, πριν τα Χριστούγεννα!
  https://zhtunteanagnostes.blogspot.com/2017/10/blog-post_31.html

 29. ΚΩΣΤΑΣ said

  Τον Νοέμβρη λαϊκότροπα τον λένε και Σποριά ή Χαμένο σε περιοχές της ΝΔ Θεσσαλίας – ορεινά, προς Ήπειρο μεριά.

  –> Κυ 7 Της δευτέρας προς τον ουρανόν εφόδου
  Μήπως την τρίτη έφοδο να δοκίμαζαν Άνοιξη, Μάρτη, Απρίλη, Μάη; 😉

  Κι επειδή άρχισε το αλτσχάιμερ από σήμερα, παραμονή, οι ευχές στον εορτάζοντα! 🙂

 30. leonicos said

  Διεθνής μέρα βεγκανισμού

  Υπάρχει βετζεταριανισμού;

  Βεγκανισμός, η περιττή ακρότητα.

 31. leonicos said

  προσωπικά πιο εύκολα λέω Νοέβρης και Δεκέβρης, στον προφορικό πάντοτε λόγο

  συγγνώμη, αλλά απορώ. πόσο δύσκολο είναι νεομ-βρ, δεκεμ-βρ σεπτεμ-βρ

  προφανώς οφείλεται σε βρεοφονηπιακά ακούσματα. όχι ότι είναι πιο ευκολοπρόφερτο

 32. leonicos said

  Δε 29 Διεθνής ημέρα αλληλεγγύης προς τον παλαιστινιακόν λαόν

  Ο παλαιστινιακός λαός και ο εβραϊκός λαός, ακριβώς όπως ο ελληνικός και ο τουρκικός λαός, μια χαρά θα τα βρίσκανε μεταξυ τους, αν δεν υπήρχαν επαίσχυντοι ηγέτες απ’ όλες τις πλευρές και τοξικά ιστορικά δεδομένα, που η ηλίθια μάζα δεν μπορεί να τ’ αποβαλει

 33. leonicos said

  Οι κουμπάροι από την Κύπρο λένε “Νιόβρης” και το διδάσκουν έτσι και στα σχολεία,

  και Φεβράλης

 34. leonicos said

  Τί έγινε; 21.30 την κοπανάτε όλοι;

 35. leonicos said

  3 Μια που είναι η διεθνής μέρα του βεγκανισμού να χαιρετήσω του έγκανους του ιστολογίου (γνωρίζω κάποιον αλλά δεν ον κατονομάζω

  Αν εννοείς εμένα, έπεσες έξω. Χορτοφάγος, όχι ακραίος, without extravagant beliefs

 36. leonicos said

  Αλλά πολύ ωραίοι στίχοι

 37. phrasaortes said

  Ο Νοέμβριος είναι και ο μήνας των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ. Ο μήνας αναφέρεται στον δεύτερο στίχο ενός πετυχημένου γερμανικού τραγουδιού, όπου μάλιστα κάνει γκεστ εμφάνιση κι ο δικός μας φυρερίσκος, σχετικά με την νίκη του Τραμπ το 2016:

  Η πρώτη στροφή είναι φυσικά εμπνευσμένη από το γνωστό ποιηματάκι για την συνωμοσία της πυρίτιδας του Γουίδωνα Φοξ.

 38. leonicos said

  Πώπω ερημιά επί μισή ώρα. Τουλέτα πήγατε όλοι;

 39. leonicos said

  Άντε βρε Phrasaortes και τρόμαξα μονάχος

 40. phrasaortes said

  Έχουμε την αργία των Αγίων Πάντων σήμερα, οπότε θα υπάρχει κίνηση.

 41. leonicos said

  15 Ελληνική Νομαρχία

  Θα εννοεί το βιβλίο

  Μήπως εκδόθηκε 15 Νοεμβρίου πρώτη φορά

 42. Α. Σέρτης said

  Leonicos: «και τρόμαξα μονάχος»

  Μην ξανατρομάξεις ποτέ έστω κι αν δεν βλέπεις κανέναν.
  Είμαι εγώ πάντα εδώ να σε απολαμβάνω

 43. 32 Οι Τούρκοι που γνώρισα (μα όλοι; έ, ναι, όλοι) όταν αναφέρονταν στις ελληνοτουρκικές διαφορές σχολίαζαν «πολιτίκ, πολιτίκ». (Για Παλαιστίνιους δεν ξέρω, για Εβραίους οι δυο ή τρεις κι αυτοί του εξωτερικού, δεν είναι δείγμα). Βέβαια, αν αυτό το αναφέρεις σε κάτι πορωμένους η απάντησή τους είναι πως αυτό το λένε τώρα αλλά αν γίνει κάποιο θερμό επεισόδιο τότε να δεις τι θα κάνουν και τι θα ράνουν. Κι η απάντηση η δική μου πως αυτό δεν είναι κριτήριο αφού σε τέτοιες στιγμές σφάζονται αδέρφια, άνθρωποι που μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν τους είχε περάσει απ’ το νου κάτι τέτοιο. Γιατί (πάλι θέμα πολιτίκ) παύουν να λειτουργούν και να σκέφτονται σαν άνθρωποι. Γίνονται κοπάδι.

 44. 40 Για τους Δυτικούς (Καθολικούς και Προτεστάντες). Για την Ελλάδα κατά Ιούνη μεριά. Σήμερα Ανάργυροι (χρόνια πολλά στους Αργύρηδες).

 45. και τις Αργυρούλες

 46. phrasaortes said

  44. Από το ιστολόγιο έμαθα ότι οι Ρούλες και οι Ρούληδες γιορτάζουν και τον Νοέμβριο. Στην Δράμα πάντα τους γιορτάζαμε 1η Ιουλίου. Τότε πέφτανε οι ευχές, αλλά και οι τζαμπατζήδικες επισκέψεις στα σπίτια των εορταζόντων.

 47. # 35

  Oχι, φίλτατε, δεν εννοούσα εσένα, κάποιον που σπανίως σχολιάζει

 48. # 46

  Ενας Ρούλης γνωστός μου προέρχεται από Χαράλαμπος- Χαρούλης- Ρούλης κι είναι της 10ης Φεβρουαρίου οπαδός…

 49. 48 Έτσι κι αλλιώς οι Ρούληδες σπανίζουν την σήμερον. Και, ναι, πολλά ονόματα δί ουν ίδιο υποκοριστικό (π.χ. Τάκης)

 50. phrasaortes said

  48. (Ζαφει)ρούληδες είχαμε στο σόι, αλλά δεν είμαι σίγουρος πότε γιορτάζαν. Τους χώναμε μαζί με τους υπόλοιπους Ρούληδες στην 1η Ιουλίου. Πάντως πρόκειται μάλλον περί τοπικής ιδιαιτερότητας. Υποθέτω ότι επιλέχθηκε η 1η Ιουλίου, ώστε να συμπίπτει με την επέτειο της απελευθέρωσης της Δράμας από τους Βουλγάρους.

 51. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  46 Κι εγώ θα έλεγα ότι υπάρχουν και άλλα ονόματα που δίνουν Ρούλης, Ρούλα.
  Ο τ. βουλευτής Ρούλης Κοκελίδης είναι Θόδωρος.

  27 Ωραίο, να το θυμηθώ να το βάλω στο άρθρο, του χρόνου.

 52. 50 Το καθυστερείτε. Απ’ ό,τι βλέπω στις 11 Ιούνη είναι https://www.eortologio.net/pote_giortazei/%CE%96%CE%B1%CF%86%CE%B5%CE%AF%CF%81%CE%B7%CF%82

  51α Σωστό και στα δυο σκέλη.

  51β Ξεκίνα το από τώρα για να μην ξεχαστεί 🙂

 53. ΣΠ said

  46
  Στο εορτολόγιο βλέπω ότι υπάρχουν τρεις ημερομηνίες που μπορούν να γιορτάζουν οι Αργύρηδες. Οι Ζαφείρηδες γιορτάζουν στις 11 Ιουνίου.

 54. Γιάννης Ιατρού said

  Χαιρετώ και καλό μήνα σε όλους κι από μένα 👍👍👍👍
  Εκτός του Νίκου, έχουμε κι άλλα (τουλάχιστον) 3 γνωστά προσώπατα που σχολιάζουν και έχουν γενέθλια αυτόν τον μήνα.😇

  Τα λέμε αργότερα γιατί έχω πέσει στην «μελέτη» 😋

 55. ΣΠ said

  46, 51
  Ρούλης και ένας ξάδερφός μου Σταύρος.

 56. Χρίστος said

  Καλό μήνα κι από μένα.

  Κουίζ: Ποιό είναι το υποκοριστικό που ταιριάζει σε (τουλάχιστον) 6 διαφορετικά ονόματα;

 57. 56 Τάκης θάλεγα! Τόχω ψηφίσει ήδη. Δημήτρης, Παναγιώτης, Χρήστος, Στράτος, Σταμάτης, Διαμαντής (το τελευταίο με βοήθεια).

 58. Theo said

  @56:
  Άκης;
  Σούλα;

 59. Χρίστος said

  57 Σωστά υπάρχει όμως κι άλλο, λιγότερο κοινό από τον Τάκη

 60. Χρίστος said

  58 . Και λιγότερο κοινό από Άκης,Σούλα

 61. Χρίστος said

  Να το πάρει το ποτάμι;

 62. Μαρία said

  55
  Και μαθητής μου Πορφύριος.

  Καλό μήνα.

 63. Χρίστος said

  Το πήρε.

  Μάκης: Γεράσιμος, Ευθύμιος,Πρόδρομος, Συμεών, Ιωακείμ, Μάρκος

 64. Καλό μήνα και χρόνια πολλά σε όλους που γιορτάζουν.
  Πριν από λίγο στο δεύτερο του ραδιοφώνου άκουσα και πρόσεξα το τραγούδι του Ορφέα Περίδη που ακολουθεί. Είναι ένα δικό του μηνολόγιο του Νοεμβρίου, που εκτός από θρησκευτικές γιορτές προσθέτει και την επέτειο του Πολυτεχνείου.
  Δεν θυμάμαι να έχει μπει εδώ προηγούμενη χρονιά (όχι ότι αυτό είναι σιγουριά…) οπότε αφιερωμένο εξαιρετικά!

 65. Κιγκέρι said

  63: Δυο Μάκηδες που ξέρω πάντως, είναι Θωμάδες.

 66. Κιγκέρι said

  Και Ασημάκης μπορεί να είναι ένας Μάκης.

 67. Χαρούλα said

  #53 ΣΠ, Εμείς παλαιότερα γιορτάζαμε Α(να)ργυρηδες-ρούλες την 1η Ιουλίου και Κοσμάδες-Δαμιανούς την 1η Νοεμβρίου. Τα τελευταία χρόνια άρχισε το μπέρδεμα και οι απορίες.

 68. Και Αρτεμάκης, γιατί όχι;

 69. Κιγκέρι said

  Ο δε Βορίδης, Μαυρουδής.

 70. 37, … Ο Νοέμβριος είναι και ο μήνας των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ. …

  Εξ ου και November Surprise για ανατροπή εκλογικών προβλέψεων, και όχι μόνο (που ξεκίνησε με October Surprise στην εκλογική αναμέτρηση Ρήγκαν-Κάρτερ το 1980).

 71. Κιγκέρι said

  63: Κι ο Μάκης Ψωμιάδης είναι Χρυσόστομος – σημείωνε, Χρίστο! 🙂

 72. Theo said

  @63:
  Κι εγώ δυο Μάκηδες που ξέρω, ο ένας Χρυσόστομος κι ο άλλος Θωμάς (κι ένας συμμαθητής μου Χρυσόστομος που μας έφυγε πριν καμιά δεκαετία).

 73. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  «Vax», η λέξη της χρονιάς στο Αγγλικό Λεξικό της Οξφόρδης

 74. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Σοκ
  5.449 τα νέα κρούσματα 52 νεκροί, 430 στις ΜΕΘ !!

  Ανάθεμάσε για κυβέρνηση

 75. Γιάννης Ιατρού said

  74: Ρίξε μια ματιά στο χθεσινό διάγραμμα και θα δεις πως είναι η αναμενόμενη πορεία, προφανώς εκθετική, μαζί με την αιχμή της Δευτέρας (ο μέσος όρος της εβδομάδας κατά τι λιγότερο, αλλά αυτό είναι δευτερεύον)

 76. sarant said

  74 Ωχ!

  73 Εμείς άραγε τι θα βγάλουμε;

  66 και πριν: Ο Μάκης Μάτσας σε τι να αντιστοιχεί άραγε;

 77. Theo said

  @76γ:
  Αρτέμης, αν θυμάμαι καλά.

 78. Georgios Bartzoudis said

  # Δευτέρα 1 Νοεμβρίου: Της αγίας Αμνησίας. Σιγά μη θυμηθώ σιγά μην κλάψω, για τα δυο παιδιά που δολοφονήθηκαν από …εξωγήινους. Αμ, τάθελαν και τάπαθαν, αφού ήταν χρυσαυγίτες. Είχαν βέβαια κι αυτοί πατεράδες και μανάδες που τους γέννησαν και τους κλαίνε. Τί φταίω εγώ όμως; Ήταν ανάγκη να γεννήσουν χρυσαυγίτες;; Ας γεννούσαν …ροζαυγίτες. Θα ένωνα τη φωνή μου για να εξιχνιαστεί το έγκλημα. Τώρα, ούτε που με νοιάζει. Ας νοιάζονται οι Χρυσαυγίτες. Γιατί να νοιάζομαι εγώ;; Κι αν οι δολοφόνοι είναι τίποτα δικά μας παιδιά;; Άσε τώρα! Τί θέλω κι ανακατεύω τα κάρβουνα στη φωτιά;;

  # Παρασκευή 12 Νοεμβρίου. † Τελευτή Τέλλου Άγρα. Γιατί ετελεύτησε άραγε;; Για να ξεπουλήσουν οι τσιπρολαθρέμποροι τη Μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα στους ΒουλγαροΣκοπιανούς;;

  # Τετάρτη 17 Νοεμβρίου: Των εν Πολυτεχνείω ΜΗ αναιρεθέντων. Εγώ όμως έψαξα στα πέριξ, εγγύς τε κα μακράν, και βρήκα αίμα. Γίνεται γιορτή χωρίς αίμα;;; Κι αν έρθουν στη γιορτή τίποτα …βρυκόλακες, τί θα τους ταϊσουμε, τί θα τους ποτίσουμε;;;

  # Πέμπτη 18 Νοεμβρίου: «Τα Νοεμβριανά. Οι πολύνεκρες συγκρούσεις του Νοεμβρίου 1916, όταν, επί εθνικού διχασμού, στρατεύματα της Αντάντ έκαναν απόβαση στην Αθήνα, ήρθαν σε σύγκρουση με τους επίστρατους και υποχώρησαν αφήνοντας πίσω τους δεκάδες νεκρούς».
  Και να προσθέσω ότι εκ των πρωταγωνιστών των επιστράτων στα Νοεμβριανά ήταν ο βασιλόφρων τότε Παπούλιας. Και όταν το 1920 ήρθαν στην εξουσία οι Κωνσταντινικοί, και όταν ο Μεταξάς δεν δέχτηκε να γίνει αρχιστράτηγος, έγινε τοιούτος ο Παπούλιας. Και αφού πήγε τη στρατιά στα βάθη της Μικρασίας, παραιτήθηκε! Και όταν έγινε το σώσαι και ο «συνωστισμός», ο Παπούλιας, εγένετο βενιζελικός. Και πήγε μάρτυρας κατηγορίας εναντίον του (φουκαρά) Χατζηανέστη πού είχε αναλάβει τη στρατιά μόλις δυο βδομάδες πριν από το πατατράκ. Και το φάντασμα του Χατζηανέστη κυνηγούσε τον Παπούλια. Και όταν πήρε μέρος στο Πλαστηρικό κίνημα του 1935, εδικάσθη και εθανατώθη. [Συμπέρασμα: Δεν συνιστάται να …συνωστίζεται κανείς ανάμεσα σε δυο βάρκες!].

 79. sarant said

  77 Άλλος είναι ο Αρτέμης Μάτσας, όμως.

 80. Κιγκέρι said

  76γ: ⚙️⚙️Γκούγκλε γκούγκλε…💡: Σαμουήλ!

  https://www.jewishmuseum.gr/samoyil-makis-matsas/

 81. Σωτήρς said

  78.

  #12 Νοεμβρίου: Τέλλος Άγρας και καπετάν Άγρας . Το οποίο σκουλήκι …

  #17 Νοεμβρίου: Μην σας ταράξω αλλά και στα Καλάβρυτα οι Ναζί δεν τους εκτέλεσαν μέσα στο χωριό αλλά στα πέριξ. Λόμπι παντού.

 82. Μαρία said

  76
  Σαμουήλ https://www.jewishmuseum.gr/samoyil-makis-matsas/

 83. Pedis said

  «Επιχείρηση ενημέρωση»

  Επτά αστυνομικοί σκότωσαν εν ψυχρώ ένα 18χρονο παιδί.

  -Ναι, αλλά οδηγούσε κλεμμένο αυτοκίνητο.

  Παραβίασαν εντολές, συνέχισαν την καταδίωξη και εγκλώβισαν τους υπόπτους.

  -Ναι, αλλά έκανε επίτηδες όπισθεν ο οδηγός για να τους σκοτώσει.

  Ηταν άοπλα παιδιά και δέκα πάνοπλοι αστυνομικοί.

  -Ναι, αλλά κι αυτοί ήταν Τσιγγάνοι και κλέφτες.

  Τους γάζωσαν με 38 σφαίρες εν ψυχρώ.

  -Ναι, αλλά αυτή η ράτσα παραβιάζει συνεχώς τον νόμο.

  Δεν έχουν στην ίδια τη χώρα τους στον ήλιο μοίρα, βρίσκονται στο περιθώριο.

  -Ναι, αλλά κι αυτοί ζουν σε γκέτο, κάνουν διαρρήξεις και ζητιανεύουν.

  Πάνε φαντάροι και ψηφίζουν αλλά δεν δέχονται τα παιδιά τους στα σχολεία.

  -Ναι, αλλά κι αυτοί έτσι έχουν μάθει και δεν αλλάζουν.

  Δεν τους παίρνουν σε καμιά δουλειά, μόνο στις χωματερές να ξεχωρίζουν σκουπίδια.

  -Ναι, αλλά κι αυτοί ζούνε στη βρόμα και δεν μιλούν καλά τα ελληνικά.

  Δεν έχουν να φάνε και να ταΐσουν τα παιδιά τους.

  -Ναι, αλλά κι αυτοί παντρεύονται μικροί και κάνουν ένα σωρό παιδιά.

  Δεν τους βοηθάει πουθενά η πολιτεία κι ας είναι υποχρεωμένη.

  -Ναι, αλλά από τη μία οι γύφτοι, από την άλλη οι πρόσφυγες, τι το κάναμε εδώ;

  Οι γονείς του Νίκου ζητούν δικαιοσύνη.

  -Ναι, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πήγε να δει την οικογένεια του δολοφονημένου Καντάρη.

  Δυο μικρά παιδιά και την έγκυο γυναίκα του αφήνει πίσω του το θύμα.

  -Ναι, αλλά εμείς βγάζουμε στο γυαλί πολίτες που παρά λίγο να τους κλέψουν ή που τους έχουν κλέψει Τσιγγάνοι.

  Υπουργοί εμψυχώνουν τους δράστες και παρεμβαίνουν στη Δικαιοσύνη.

  -Ναι, αλλά και η Δικαιοσύνη οφείλει να προσέχει όταν δικάζει ενστόλους.

  Επτά αστυνομικοί σκότωσαν εν ψυχρώ ένα 18χρονο παιδί.

  -Ναι, αλλά οδηγούσε κλεμμένο αυτοκίνητο…

  https://www.efsyn.gr/stiles/ano-kato/317168_epiheirisi-enimerosi

 84. Pedis said

  # 74 – Επίπεδα μολύνσεων UK. Τερρίφικ!

 85. dryhammer said

  Μόνο εγώ ξέρω τον Μάκη από Μιχάλη; [και Μικέ επί το Χιακώτερον]

 86. leonicos said

  42 Αγαπητέ Σέρτη

  Σ’ ευχαριστώ.

  Να ζηλεύε και ο Νοικοκύρης για το φαν-κλαμπ μου, που εντόπισε

 87. leonicos said

  85 Dryhammer

  Όλους τους Σαμουήλ Μάκηδες τούς φωνάζουν, εκτός από τον γιό μου που τον λέμε Σάμη

 88. phrasaortes said

  78. Παπούλας λεγόταν ο στρατηγός, όχι Παπούλιας.

 89. Μαρία said

  87
  Ξέρω αυτόν τον Σάμη https://www.ertnews.gr/ert3/politismos-ert3/656900-2/
  Τον γνώρισε κι ο Νικοκύρης.

  Επίσης γνωστός Σάμης ήταν ο Γαβριηλίδης.

 90. sarant said

  81β Ακριβώς.

  89 Πολύ καλός 🙂

 91. Έχουμε και Κοσμά [> Κοσμάκη] > Μάκη. Το γνησιότερο.

 92. nikiplos said

  Σάμης και ο Βαρσάμης ή Βαλσάμης…

  Τάκης νομίζω άπτεται όσα κι ο Άκης.
  Μάκης, Σάκης, Τάκης, Λάκης και όλα αυτά ο Άκης.
  Λάκη: Εξάδελφο Χαρίλαο, Φίλο Σοφοκλή, και συνάδελφο Απόστολο…

  Πάντως τα υποκοριστικά ήταν μόδα τέλη 80ς αρχές 90ς. Έχουν πλάκα σήμερα που πολιτεύονται κάποιοι κάποιες και βάζουν το χαϊδευτικό όνομα, αφού με αυτό είναι γνωστοί. Με προεξάρχουσα την άρτι εκλειπούσα Φώφη.

 93. 87 Κύριε, κύριε κι εγώ είχα Σάμη συμφοιτητή (καλά, κάνα δυο χρόνια πιο μεγάλος ήταν) στο Μαθηματικό Ιωαννίνων.

 94. 92 Λάκης από Γάζηλας (και μη με ρωτήσεις από ‘ν’ αυτό, έχουμε στο χωριό μου και τέτοια κι άλλα παράξενα)

 95. Λάθος. Γάζελας είν’ αυτός που το έχει για μικρό, Γάζηλας για επίθετο 🙂

 96. dryhammer said

  95. Δηλ. υπάρχει Γάζελας Γάζηλας;

 97. leonicos said

  δδ

 98. ΣΠ said

  75
  Φαίνεται καλύτερα σε αυτά τα διαγράμματα.
  https://covid19.gov.gr/covid19-live-analytics/

 99. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

 100. ΧριστιανoΜπoλσεβίκoς said

  Καλό μήνα.
  Εδώ (δυτική Αιτ/νία) τον Μάκη τον λέμε Μάκια (Σάκιας, Ράκιας, Γάκιας κ.λ.π.). Συνήθως από το Γεράσιμος, ξέρω και έναν από Σεραφείμ.

 101. 73, … «Vax», η λέξη της χρονιάς στο Αγγλικό Λεξικό της Οξφόρδης …

  Kαι διάσημοι υπολογιστές VAX πάλαι ποτέ.

  Είναι και η Novavax που βγάζει εμβόλια,
  ένα κι ένα για την Ελλάδα
  (Νο βαβά)

 102. Είχα δει τυχαία τον
  Σάμη Ντέιβις Τζούνιορ
  στο Ταχυδρομείο δίπλα στο UCLA, 80ζ.

 103. Μαρία said

  Κλίμα δίκης χρυσαύγουλων. Οι μπάτσοι έβριζαν τις γυναίκες πατσαβούρες.
  Στην εκπομπή: Η πρηνής θέση του σκοπευτή https://www.avgi.gr/sto-kokkino μετά το 41:45

 104. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  76β >>Εμείς άραγε τι θα βγάλουμε; (λέξη της χρονιάς)

  κι εγώ απορώ και δε μου έρχεται εν πρώτοις τίποτα, εκτός από τον μπούμερ-που δεν είναι ακριβώς καινούργια λέξη(χρήση) αλλά βγήκε στον αφρό ως προσδιορισμός του γκαφαδόρου Πάσχοντος, το καλοκαίρι.
  Ε και μονοδοσικό, τριδοσίτες,αντιεμβολιαστές κάτι τέτοια, περί τα εμβόλια, που δικαίως θα διεκδικήσουν καλή θέση στην κατάταξη. Ολοχρονίς γι΄αυτά γίνεται λόγος.
  Αναστολή εργασίας, επίσης. Μπορεί και τίποτε σεισμικό,μετά τα τελευταία. Μάθατε όλοι και το Αρκαλοχώρι (αν και δεν παίζουν κύρια ονόματα) …

 105. Georgios Bartzoudis said

  81, Σωτήρς said:
  (α) «Τέλλος Άγρας και καπετάν Άγρας . Το οποίο σκουλήκι»
  # Καπετάν Άγρας ή Σαράντος Αγαπηνός, γνωστός με το ψευδώνυμο Τέλλος Άγρας [Ποτέ δεν φαίει ο φονιάς! Ούτε όταν έχουμε σκωληκοκτονία!]

  (β) «Μην σας ταράξω αλλά και στα Καλάβρυτα οι Ναζί δεν τους εκτέλεσαν μέσα στο χωριό αλλά στα πέριξ. Λόμπι παντού»
  # Να που βρήκες τη λύση στο ΨΕΜΑ: Τους ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΥΣ νεκρούς του Πολυτεχνείου μπορούμε να τους βρούμε «στα Καλάβρυτα … μέσα στο χωριό αλλά [και] στα πέριξ. Λόμπι παντού». Άκου λοιπόν και «ταράξου» λιγάκι, μπας και απαλλαγείς από την ψευδομανία: Αν υπήρξε κάποιος έγκλειστος στο Πολυτεχνείο και άρχισαν να τον κυνηγούν τα φιλαράκια σου οι Χουντικοί και τον πρόλαβαν στη …Φλώρινα και τον σκότωσαν, τότε ΕΙΝΑΙ νεκρός του Πολυτεχνείου. Ταράχτηκες καθόλου;; Δεν πειράζει. «Μη σου τας εμμονάς τάραττε»!

 106. sarant said

  104 Tα εμβόλια θα παίξουν πολύ. Με κριτήριο τη συχνότητα του νεολογισμού, το «αντιεμβολιαστής» νομίζω ξεχωρίζει, αν και δεν θα ψηφιστεί λόγω αντιπάθειας, ας πούμε. Επίσης υποχρεωτικότητα.

 107. Η ημερομηνία άλλαξε. Καιρός για ευχές. Χρόνια πολλά και καλά στο Νικοκύρη! Γεροί νάμαστε να τον χαιρόμαστε!

 108. 96 Χμ. Θα μπορούσε, θεωρητικά αλλά είναι σ’ άλλο σόι ο καθένας μέχρι τώρα. Αλλά στο μέλλον;

 109. Και χρόνια πολλά στους Ελπιδοφόρους (κάποια στιγμή το συζητάγαμε).

 110. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Δε 1-11 Ημέρα πατάξεως της δωροδοκίας –

  ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ KAI ΔΙΑΦΘΟΡΑ (παλιότερο σχόλιο μου)

  1. Είναι άγνωστο το ακριβές μέγεθος των κερδών της “βιομηχανίας” της διαφθοράς … Μερικοί ισχυρίζονται ότι κυμαίνεται από 6 έως 10% του ΑΕΠ. Πρόσφατα, εκτιμάται ότι η παραοικονομία στην χώρα μας προσεγγίζει το 40% του ΑΕΠ.

  2. …είναι εύλογο να υποθέσουμε ότι αυτός που χρηματίζει δημόσιο λειτουργό πρέπει να ωφελείται τουλάχιστον εξίσου, αν όχι περισσότερο, εκτός και αν βρίσκεται σε δεινή θέση (απειλή φυλάκισης, πτώχευσης κ.λ.π.) ή προσδοκά μακροπρόθεσμα οφέλη (πτώχευση ανταγωνιστών, δεσπόζουσα θέση στην αγορά, κ.λ.π.).

  3. …, η οικονομική ζημία για το δημόσιο είναι τουλάχιστον διπλάσια (και για μεγάλα ποσά έως και 10πλάσια) του ποσού χρηματισμού δημόσιου λειτουργού. Την οικονομική ζημιά την καρπώνονται ως παράνομο και ανήθικο κέρδος ντόπιοι και ξένοι αντιπρόσωποι/έμποροι/προμηθευτές οπλικών συστημάτων, ιατρικού εξοπλισμού και υλικών, κ.λ.π. καθώς και μελετητικές και εργοληπτικές επιχειρήσεις που γιγαντώθηκαν την τελευταία 20-ετία.

  4. Επομένως, αν την περίοδο της τελευταίας 35-ετίας, με ένα διαρκές πρόγραμμα καταπολέμησης της διαφθοράς υπήρχε μείωση κατά 3% του ΑΕΠ των ποσών χρηματισμού δημόσιων λειτουργών, οι συνολικές δαπάνες έργων, μελετών ή προμηθειών θα μειώνονταν τουλάχιστον κατά 6% του ΑΕΠ ετησίως, με αποτελέσματα:
  Αύξηση της ταχύτητας εκτέλεσης ή/και εκτέλεση περισσότερων δημόσιων έργων
  Ενδεχομένως αύξηση της ποιότητας εφόσον είχε συσταθεί και λειτουργούσε αδιάφθορη αρχή ποιοτικού ελέγχου
  Μείωση του δημόσιου χρέους
  Ανακατανομή των ανακτημένων κονδυλίων για υγεία, πρόνοια, εκπαίδευση, έρευνα , επιχειρηματικότητα
  Το μέσο ΑΕΠ την τελευταία δεκαετία ανέρχεται σε 150 δις. Με μείωση μόλις κατά 6% του ΑΕΠ στις συνολικές δαπάνες έργων, μελετών ή προμηθειών θα εξοικονομούνταν τουλάχιστον ετησίως 9 δις και συνολικά 90 δις (το συνολικό ποσό που θα λάβουμε από την ΕΕ-ΔΝΤ είναι 110 δις).

  5. Ο χρηματισμός στα δημόσια έργα, τις μελέτες, την παροχή υπηρεσιών και τις προμήθειες διαπερνά κατακόρυφα και οριζόντια όλους του τομείς δημόσιας δραστηριότητας. Οι αιτίες είναι:
  Για τους δημόσιους λειτουργούς
  • Απόκτηση πρόσθετων εισοδημάτων για καλύτερη διαβίωση
  • Αντιμετώπιση των υψηλών εξόδων εκλογικών δαπανών
  • Η λειτουργία “αφανών εταιρειών” με σκοπό το επιχειρηματικό κέρδος, παράλληλα με την υπηρεσία –υποτίθεται- υψηλόβαθμου κρατικού λειτουργού
  Για τους ελεύθερους επαγγελματίες/επιχειρηματίες
  • Σε χαμηλότερα εισοδηματικά επίπεδα η επιβίωση της επιχείρησης
  • Σε υψηλότερα εισοδηματικά επίπεδα η εξασφάλιση “ζωτικού χώρου” ασφαλούς άσκησης των λειτουργιών της επιχείρησης στον δημόσιο τομέα με αντίστοιχη ζημία σε άλλες ανταγωνιστικές επιχειρήσεις και στη συνέχεια η δημιουργία νέων επιχειρήσεων για την κατάληψη και άλλων “ζωτικών χώρων” σε άλλους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας, με κύριο πελάτη (ή πάροχο αδείας) το κράτος.

  6. Τέτοιες οικονομικές πρακτικές, εκτός από την σημαντική επιβάρυνση της συνολικής αξίας έργου, μελέτης ή προμήθειας , άρα και του κρατικού προϋπολογισμού, διαχρονικά , έχουν σημαντικές εγκληματικές επιπτώσεις σε ανθρώπινο επίπεδο (στέρηση υγείας και ζωής) όπως αναφέρεται στο εδαφ. 8
  και δυσμενείς επιπτώσεις στους μικρούς και μεγαλύτερους ελεύθερους επαγγελματίες/επιχειρηματίες που δυσκολεύονται να χρησιμοποιήσουν τέτοιες πρακτικές π.χ. για λόγους αρχής ή διαφορετικής κομματικής ένταξης με – μερικές φορές- επαχθείς επιπτώσεις (σταδιακή μείωση όγκου εργασιών, ζημιές, πτώχευση/διακοπή δραστηριοτήτων)

  7. Οι πολιτικοί και συνδικαλιστικοί χώροι με τα “ επαγγελματικά στελέχη “ανέκαθεν αποτελούσαν προνομιακούς χώρους γένεσης της διαφθοράς λόγω της μακρόχρονης καθημερινής συνύπαρξης των στελεχών και –επομένως –της οικειότητας των συμμετεχόντων και του κυνισμού που αναπτυσσόταν με την παραγωγή ενδοπαραταξιακής ή ενδοκομματικής ίντριγκας , την παροχή εκδουλεύσεων προς τα κατώτερα στελέχη και ψηφοφόρους, και δεν είναι ξεκάθαρο πως διαπλέκεται και παραμορφώνεται το εκάστοτε πολιτικό όραμα (αν υπήρχε;) μαζί με το προσωπικό όραμα για ανέλιξη, αναγνωρισιμότητα, πλουτισμό (νομιμοφανή ή παράνομο), επιρροή κ.λ.π.

  8. Η εγκληματική διάσταση της διαφθοράς σε ανθρώπινο επίπεδο
  Στο άρθρο ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ” Οι Τετρακόσιοι ” Η ΑΥΓΗ 01/08/2010 αναγράφoνται:
  “…Αλλά οποιοσδήποτε διοικεί σωστά μια χώρα, βρίσκεται καθημερινά μπροστά σε φρικτά διλήμματα: Να ξοδέψω δώδεκα εκατομμύρια για να βελτιώσω τον αυτοκινητόδρομο, βελτίωση που θα σώζει μια ζωή κάθε χρόνο επί δέκα χρόνια, ή να βάλω ακτινολόγους και μηχανές μαστογραφίας σε τρία κέντρα υγείας, που θα κοστίσουν δύο εκατομμύρια τον χρόνο και θα σώζουν δύο ζωές; Ή να ρίξω αυτά τα λεφτά σε άλλους τομείς -εκπαίδευση, πολιτισμό, περιβάλλον, επενδύσεις- που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής όλων; …., ο πιο σωστός τρόπος για να παίρνεις τέτοιες αποφάσεις είναι να κοστολογείς αυτό που δεν έχει τιμή. Έτσι λοιπόν, στις δυτικές κοινωνίες, αυτό που ακούγεται ως τρέχουσα τιμή για ένα χρόνο ζωής -καλής ποιότητας- ενός πολίτη είναι περίπου 100.000 ευρώ”(σημείωση ΑΦ ας τα κάνουμε 50.000 )
  “…Από την άλλη, τα 50 δισ. ζημιά στη χώρα που προξένησαν οι Τετρακόσιοι στοίχησαν την ζωή σε 12.500 ανώνυμους πολίτες”(σημείωση ΑΦ ορθότερα
  50.000.0000.0000ευρώ:100.000 ευρώ/έτος x40έτη= 25.000 άτομα)
  * Ο Χρίστος Παπαδημητρίου (christos@cs.berkeley.edu) είναι καθηγητής της Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας.

 111. Αγγελος said

  O μόνος Ρούλης που ξέρω εγώ λέγεται επισήμως Ιερόθεος.
  Ήξερα όμως ένα Μάκη, Εβραίο από τα Γιάννενα, που ήταν επισήμως Νισσίμ.

 112. Πέπε said

  105

  Σύγχυση λόγω συνωνυμίας. Ο μεν ποιητής Τέλλος Άγρας προφανώς διάλεξε το ψευδώνυμό του προς τιμήν του μακεδονομάχου Τέλλου Άγρα. Παρά ταύτα τη 12η Νοεμβρίου ετελεύτησε ο ποιητής και όχι ο μακεδονομάχος!

  Παρεμπιπτόντως, το «έγινε το σώσαι» (#78) ήταν κατά λάθος ή σκόπιμο; Πρώτη φορά μού βγάζει σαφές νόημα: σώσαι (β’ ενικό προστακτικής μέσου αορίστου), δηλαδή σώσου, σώσε τον εαυτό σου, ακριβώς όπως λέμε ο σώζων εαυτόν σωθήτω.

 113. Αγγελος said

  Γιώργο Μπαρτζούδη, ο Τέλλος Άγρας που πέθανε 12 Νοεμβρίου (του 1944) ΔΕΝ ήταν ο μακεδονομάχος, ήταν ο ποιητής (που φυσικά είχε διαλέξει το ψευδώνυμό του προς τιμή του μακεδονομάχου).

 114. Πέπε said

  111

  Κλέβει αυτός. Από το Ιερόθεος θα έπρεπε να είναι Θεούλης ή Θούλης ή Ούλης.

  104

  > Ολοχρονίς γι΄αυτά γίνεται λόγος.

  Όποτε έχω βρεθεί σε χώρο με αρκετό κόσμο παρέες παρέες, π.χ. καφετέριες, καράβια κλπ., έστω και περαστικός για λίγα λεπτά, δεν υπάρχει περίπτωση να μην πιάσει τ’ αφτί μου κάποια κορωνοσυζήτηση. Τελευταία φορά ήταν σήμερα, 1η Νοεμβρίου 2021. Αυτή μας η συλλογική μονομανία διαρκείας πρέπει να είναι χωρίς ιστορικό προηγούμενο.

 115. Γιάννης Ιατρού said

  Χρόνια Πολλά και καλά Νίκο!

  11: Άγγελε, έχεις μέηλ 🙂

 116. MA said

  Νικοκύρη Χρόνια πολλά και καλά!

 117. Γιάννης Ιατρού said

  Ελήφθη, over 🙂

 118. 114 Θ.Ε.Ούλης. Παρέα με τον Π. Λάτον και άλλους, σε ένα καταπληκτικό άμα τε και ξεκαρδιστικό διήγημα από τα «Ημερολόγια των άστρων» του Στάνισλαφ (εντάξει, ξε΄ρω, Στάνισουαφ) Λεμ.

 119. Χρίστος said

  Καλημέρα σε όλους. Χρόνια πολλά και με ΥΓΕΙΑ κ. Σαραντάκο.

 120. Α. Σέρτης said

  112
  «το «έγινε το σώσαι» (#78) ήταν κατά λάθος ή σκόπιμο; Πρώτη φορά μού βγάζει σαφές νόημα: σώσαι (β’ ενικό προστακτικής μέσου αορίστου), δηλαδή σώσου, σώσε τον εαυτό σου, ακριβώς όπως λέμε ο σώζων εαυτόν σωθήτω.»

  Είναι «σώσε», από το «σώσον Κύριε κλπ»

 121. leonicos said

  φφ

 122. leonicos said

  120
  προστακτική αορίστου β΄ εν

 123. ΣΠ said

  Ο γάιδαρος, η τίγρη και το λιοντάρι
  Ένα διδακτικό παραμύθι (και οι νοούντες νοείτωσαν).
  https://www.goodnet.gr/blog-reader/o-gaidaros-i-tigri-kai-to-liontari.html

 124. ΓΤ said

  Νίκο,

  Βγάλε γλώσσα στη ρυτίδα
  ενεργός ‘πά’ στην αράδα
  και της λέξης το «ουκ οίδα»
  διάψευδέ το με λαμπράδα

 125. Πέπε said

  120

  Σ’ αυτή τη λογική, που είναι η προφανέστερη, γιατί να μην είναι, απλούστερα, από το σώσε με; Εκτός αν αυτό με το Σώσον Κύριε τεκμηριώνεται (αν απαντά και έτσι παλιότερα η έκφραση).

 126. ΓΤ said

  @120, 125

  Στο «σώζω», το ΛΚΝ δίνει «γίνεται το σώσε».

 127. Α. Σέρτης said

  125

  “κι ‘ όταν έκατσα ήταν Σάββατο απόγευμα και όταν σηκώθηκα ήταν Τρίτη πρωί και στο διάστημα αυτό έγινε το σώσον Κύριε τον λαόν σου και ευλόγησον την κληρονομίαν σου”
  (Φρ. Γερμανός. «Γράψ’ το όπως το λέω», 1968)

 128. sarant said

  Καλημέρα από εδώ και σας ευχαριστώ πολύ για τις μεταμεσονύκτιες ευχές!

 129. ΣΠ said

  112
  Γιατί όχι απαρέμφατο ενεργητικού αορίστου; Και αυτό βγάζει νόημα.

 130. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Με στιχάκια ή στέρεες λέξεις
  Νικοκύρη θα σου πούμε
  τις ευχές να μας αντέξεις
  στα εκατό να σ΄ευχηθούμε!

  Με απαρτία των αγαπημένων, γερός και χαρούμενος, άλλα τόσα χρόνια! 🙂

  σ.σ. και με το νήμα ημών το επιούσιον

 131. Πέπε said

  127

  Καλύφθηκα, ευχαριστώ!

 132. Νέο Kid said

  Χρόνια πολλά Νικοκύρη, να είσαι καλά και ορεξάτος να μας γράφεις ωραία άρθρα και με λιγότερο λλ, εύχομαι!

 133. ΓΤ said

  130@ Εφουλίνι
  στα εκατό να σ΄ευχηθούμε!

  Α: «στα εκατό» να σ’ ευχηθούμε —-> να ευχηθούμε να φτάσει τα εκατό
  Β: στα εκατό να σ΄ευχηθούμε! —-> όταν θα γίνει εκατό, κάτι να του ευχηθούμε

  Η φάση είναι, Εφούλα μ’, ότι, ενώ εννοούσες το Α, έγραψες το «ισχυρότερο» Β 😉

 134. sarant said

  132 λλ; Από ΝΛ;

 135. Triant said

  Καλημέρα.

  123: Κάποιος είχε πει κάποτε, οτι όταν δύο άνθρωποι τσακώνονται φταίει πάντα ο πιο έξυπνος.

 136. Georgios Bartzoudis said

  112 Πέπε said…, 113 Αγγελος said…, 120 Α. Σέρτης said…, 122 leonicos said…, 125 Πέπε said…, 126 ΓΤ said…, 127 Α. Σέρτης said…, 129 ΣΠ said…, 131 Πέπε said…

  # Η έκφραση «έγινε το σώσαι» [= έγινε μεγάλη ανακατωσούρα, σιαματάς, καυγάς κλπ] υπάρχει στον παρ΄ημίν προφορικό λόγο (στα Μακεδονικά. Πού αλλού!). Γράφοντάς την, είχα κατά νουν το απαρέμφατο. Δεν ξέρω αν αυτό που είχα κατά νουν είναι σωστό. Υπάρχει πάντως η ευαγγελική φράση. «άλλους έσωσε, εαυτόν ού δύναται ΣΩΣΑΙ».

  # Για τα περί Τέλλου Άγρα, κάπως έτσι το πήρα και γω, εκ των υστέρων! [Δεν πειράζει όμως που ξαναθυμηθήκαμε την προδοτική τσιπροσυμφωνία]

 137. Χρόνια πολλά με υγεία!

 138. Πέπε said

  136

  > Δεν ξέρω αν αυτό που είχα κατά νουν είναι σωστό.

  Γραμματικά είναι: έγινε το σώσαι (απρφ.) = έγινε το να σώσεις / το να σώσει κανείς (δηλαδή, ας πούμε, το να πρέπει να σώσεις…). Βγάζει κάποιο νόημα, όπως κάποιο νόημα βγάζει κι αυτό που εγώ νόμισα. Τελικά όμως «το» σωστό, δηλαδή η πραγματική προέλευση της έκφρασης, είναι αυτή που έδειξε ο Α. Σέρτης στο #127, άρα «σώσε», προστακτική ενεργητική. Δεν είναι απολιθωματική διατήρηση κάποιας αρχαίας (εκκλησιαστικής π.χ.) φράσης, όπως είναι ξερωγώ το θου κύριε και τόσα άλλα, είναι νεοελληνική εξέλιξη / μετάφραση / παράφραση εκκλησιαστικής φράσης.

  Φυσικά είναι πανελλήνιο, δεν είναι τοπικός ιδιωματισμός.

 139. spyridos said

  Χρόνια Πολλά και Καλά Νικοκύρη.

  Εδώ στη γειτονιά μας (κατω – δυτικο – γερμανικά) τον έλεγαν μήνα του χειμώνα και των ανέμων (wintermaend; windmaend, windelmaend; ναυτικά loefmaend) πριν τον πουν Νοέμβριο
  αλλά και μήνα των σφαχτών και της λίγδας (slachmaend, slach(t)maend, slaagtmaend, smeermaend). Ακόμα και οι φτωχοί έβρισκαν κοψίδια και νοστιμιές να λιγδώσουν το αντεράκι τους πριν σφίξει για τα καλά ο χειμώνας.
  Ολοι οι φίλοι και γνωστοί μου που έχουν γεννηθεί Νοέμβριο ξέρουν να χαίρονται το καλό φαγητό και το ποτό.
  Ελπίζω λοιπόν να λίγδωσες κι εσύ το αντεράκι σου σήμερα κυριολεκτικά, όχι σαν τον δήμαρχο Χαρχούδα.
  Οτι επιθυμείς λοιπόν και πάντα με τους δυστροποπιγκικούς.

 140. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  133 >>ενώ εννοούσες το Α, έγραψες το «ισχυρότερο» Β
  Τσου, το Β ήθελα! Να μας αντέχει ως τα εκατό του (ώστε να υπονοείται ότι όλοι μας θα ζούμε επίσης. Δολο-στιχο-πλοκία 🙂 )
  Ίσως έπρεπε ενικός (την ευχή).
  Αρχικά είχα φτιάξει ένα άλλο όπου τους σχολιογράφους το ταίριαζα με…μπάφους ,μαζί με ένα δεύτερο ότι εσύ το ξεκίνησες (το στιχουργεύειν πρωί πρωί 🙂 ) αλλά …αυτοπεριορίστηκα.

  Στις λέξεις τον άλλο μήνα, να πούμε και τον οικίσκο.
  Σε οικίσκους, που διαβάζω ότι έστειλαν νέα δόση, θα βγάλουν χειμώνα μερικές χιλιάδες Αρκαλοχωρίτες και πέριξ.

 141. ΓΤ said

  140@

  A, δεν αντέχεσαι! 🙂 🙂 🙂

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: