Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Η σκόνη από την Αφρική

Posted by sarant στο 25 Απριλίου, 2024


Πριν από εκατό ακριβώς χρόνια, τον Απρίλιο του 1924, ο δημοσιογράφος και μαχητικός δημοτικιστής Δημήτρης Ταγκόπουλος, ο εκδότης του Νουμά, έγραψε στο Έθνος ένα χρονογράφημα εναντίον  του Καβάφη, στο οποίο κατέληγε «Ο Καβαφισμός έχει κι εδώ, στην πόλη μας, μερικούς οπαδούς του. Δε μου κάμνει εντύπωση αυτό, αφού τόσες επιδημίες μας έρχονται, κα­τευθείαν από την Αίγυπτο». Αν σας κίνησα την  περιέργεια γι’ αυτό το μικροφιλολογικό επεισόδιο, μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο που είχαμε γράψει παλιότερα.

Σκέφτομαι πως αν ο Ταγκόπουλος έγραφε σήμερα, μπορεί στην  κατακλείδα του χρονογραφήματος να πρόσθετε και τη  σκόνη στα δεινά που μας έρχονται, αν όχι από την Αίγυπτο πάντως  από την Αφρική.

Τη σκόνη, που κάνει πορτοκαλί τον παροιμιωδώς καταγάλανο ουρανό  μας, λες και βλέπουμε καμιά μεταποκαλυψιακή ταινία,  που προκαλεί αναπνευστικά προβλήματα, που λερώνει αυτοκίνητα, ρούχα και ανθρώπους.

Να πω ότι το προχτεσινό επεισόδιο σκόνης, που τελείωσε χτες το απόγευμα, το έχασα διότι βρέθηκα στην  Εσπερία. Σκόνη αφρικανική φτάνει κι εδώ, και στην κορυφή των Άλπεων βρήκαν, αλλά τούτη τη φορά δεν  είχαμε. Βρισκόμουν όμως στην  Ελλάδα όταν  είχαμε το προηγούμενο κύμα αφρικανικής  σκόνης,  στις αρχές του μήνα. Μάλιστα, στη γειτονιά μου στο Φάληρο έκανε επιπλέον έργα ο ΔΕΔΔΗΕ επί πολλές μέρες, κι έτσι είχαμε κοκτέιλ, αφρικανική και φαληρική σκόνη χαρμάνι.

Αλλά βέβαια εμείς εδώ λεξιλογούμε, οπότε σήμερα θα μιλήσουμε για τη σκόνη [ακούγομαι σαν διαφήμιση  ηλεκτρικής σκούπας] από λεξιλογική άποψη.

Η σκόνη που μας έκανε δύσκολη τη  ζωή  προχτές ήταν αφρικανική, αλλά η σκόνη ως λέξη είναι  ελληνική. Σήμερα λέμε «σκόνη», αλλά οι αρχαίοι έλεγαν κόνις, με γενική κόνιος στην αττική διάλεκτο και κόνεως όπως επικράτησε. Είναι λέξη ομηρική. Στη ραψωδία Ι της Ιλιάδας, οι Αχαιοί, φοβούμενοι πως χωρίς τον  Αχιλλέα δεν θα τα καταφέρουν,  πηγαίνουν  πρεσβεία να τον πείσουν να επιστρέψει στον πόλεμο. Εκείνος αρχικά αρνείται, λέγοντας πως δεν θα αλλάξει γνώμη «εἴ μοι τόσα δοίη ὅσα ψάμαθός τε κόνις τε», ακόμα κι αν μου δώσει ο Αγαμέμνονας τόσα δώρα όσα η άμμος και η  σκόνη -βλέπουμε δηλαδή ότι χρησιμοποιόταν η λέξη και να δήλωση αμέτρητου πλήθους, πλάι στην άμμο.

Στα αρχαία,  η λέξη «κόνις» χρησιμοποιείται επίσης κάποιες φορές για να δηλώσει τη στάχτη. Ετυμολογικά, άλλωστε, συνδέεται με το λατινικό cinis, που σημαίνει ακριβώς τη  στάχτη (cenere στα ιταλικά). Αντίθετα, δεν συνδέεται με το κονίς, που είναι η κόνιδα που λέμε σήμερα. Οι αρχαίοι γραμματικοί ήξεραν τη διαφορά: κονίς  το επί της κεφαλής, κόνις δε το χώμα.

Η κόνις  έγινε  σκόνη με  την ανάπτυξη προθεματικού σ- (όπως ο βώλος έγινε  σβώλος και η βουνιά σβουνιά, από τη συμπροφορά με το άρθρο τις, ας  πούμε).

Εκτός από τη λέξη «κόνις», έχει φτάσει στην  εποχή  μας ο κονιορτός, όπου το -ορ- είναι το θέμα του  ρήματος όρνυμι  (ξεσηκώνω, εγείρω), που τράπηκε στα μεσαιωνικά χρόνια στον  πολύ παραστατικότερο κουρνιαχτό κι έτσι έχουμε συνύπαρξη των δύο λέξεων.  Έχει φτάσει ως τις μέρες μας  επίσης, με μεταφορική σημασία,  η κονίστρα, που ήταν στα παλιά χρόνια η στρωμένη με χώμα παλαίστρα, ενώ σήμερα, μεταφορικά, σημαίνει ένα πεδίο δράσης όπου επικρατεί έντονος ανταγωνισμός π.χ. στην  κονίστρα της πολιτικής  ή στη διεθνή κονίστρα.

Ακόμα, έχει φτάσει στις μέρες μας και  η λέξη  κονισαλέος, που είναι επίσημος τρόπος για να πεις «σκονισμένος» και τη λέμε συνήθως για παλιά βιβλία. Από τον κονιορτό, πάλι, χρησιμοποιείται το ρήμα «κονιορτοποιώ», συντρίβω κάτι ή κάποιον, τον κάνω σκόνη -σχεδόν  πάντα χρησιμοποιείται μεταφορικά π.χ. για συντριπτική νίκη στο ποδόσφαιρο.

Καθιερωμένη είναι  άλλωστε και η έκφραση  «κάνω κάποιον σκόνη», τον εκμηδενίζω, ας πούμε καταρρίπτω όλα του τα επιχειρήματα σε μια αντιπαράθεση.

Η σκόνη η αφρικανική ή η σκόνη στο σπίτι είναι δυσάρεστη, αλλά υπάρχει και η χρήσιμη σκόνη, δηλ. κάθε στερεή ουσία που έχει μετατραπεί με την αποξήρανση και την τριβή σε πολύ μικρούς κόκκους, πχ γάλα ή σοκολάτα σκόνη, όπως και απορρυπαντικά σε σκόνη. Παλιότερα, πολλά φάρμακα κυκλοφορούσαν  σε  σκόνη μέσα  σε  πρόχειρη συσκευασία, μέσα σε ένα χαρτάκι, που το περιεχόμενο το άδειαζαν σε  ένα ποτήρι νερό. Αυτά τα φάρμακα τα έλεγε ο κόσμος σκονάκια, και από εκεί επικράτησε να λέγονται σκονάκια τα χαρτάκια που χρησιμοποιούν  οι μαθητές για να αντιγράψουν -με την  πρόοδο της τεχνολογίας και της μαθητικής  εφευρετικότητας, βέβαια, τα σκονάκια δεν είναι ανάγκη να είναι χάρτινα.

Για να απαλλαγούμε από τη σκόνη, ξεσκονίζουμε -αλλά αυτό το ρήμα έχει κάμποσες μεταφορικές σημασίες. Μπορεί επίσης να σημαίνει «μελετώ κάτι σε όλες του τις λεπτομέρειες», αλλά και «ανανεώνω την  επαφή μου με ένα γνωστικό αντικείμενο που το είχα αφήσει» (λες και έπιασε σκόνη στο διάστημα που δεν είχα επαφή μαζί του). Μπορεί επίσης να σημαίνει «εξετάζω κάποιον εξονυχιστικά, θέτοντάς του πολλές ερωτήσεις», αλλά επίσης «περιποιούμαι κάποιον δουλοπρεπώς, τον  κολακεύω με υστεροβουλία». Πόσοι και πόσοι δεν έχουν ανέβει ιεραρχικά χάρη  στο ταλέντο τους στο ξεσκόνισμα!

Σκόνη βεβαίως, ή άσπρη  σκόνη, λέγεται και η κοκαΐνη και άλλες ουσίες σε μορφή σκόνης («και στο Άντεν πώς χορεύοντας πίνουν την άσπρη σκόνη»). Υπάρχει και η λουκουμόσκονη και οι διάφορες αργκοτικές παραλλαγές της (π.χ. καψουρόσκονη), καθώς και η φράση «πατάω γκάζι, φάτε τη  σκόνη μου» που έχει δώσει το «φάε τη σκόνη μου» σαν κομπασμό εκείνου που νικάει, ιδίως σε διάφορα παιχνίδια. Τέλος, η απειλή «θα σε κάνω σκόνη» έχει και τον παλιομοδίτικο πλατειασμό «θα σε κάνω σκόνη για κορέους» -από κάποιο εντομοκτόνο του στρατού, που κυκλοφορούσε σε σκόνη.

Τη σκόνη του χρόνου, την  αγάπη που χάθηκε μέσα στη σκόνη και τα παρεμφερή τα αφήνω για τα σχόλιά σας.

Για να γυρίσουμε στην αφρικανική σκόνη, πρέπει να πούμε πως δεν είναι καινούργιο φαινόμενο. Ο φίλος μας  ο Ακίνδυνος  μάς το θύμισε αυτό, καθώς προσκόμισε ντοκουμέντα από την Πλειστόκαινο εποχή ή έστω  από το 1983:

Aπό την άλλη, ίσως το καινούργιο να είναι  η συχνή επανάληψη του σπανιοτάτου αυτού φαινομένου (που έλεγε ο μακαρίτης ο Γιάννης Ιωάννου). Παίζει εδώ τον ρόλο της και η κλιματική αλλαγή, αν και ομολογώ πως δεν ξέρω πολλά για το μετεωρολογικό φαινόμενο και περιμένω τα σχόλιά σας.

Εδώ στο ιστολόγιο την αφρικανική σκόνη την  ξέρουμε και με το καλλιτεχνικό της ψευδώνυμο «Η  κόνις η αφρικανίς», από ένα διήγημα του φίλου μας του Τζι, που αναφέρεται μεταξύ άλλων σε παρόμοιο φαινόμενο στη  δεκαετία του 1970.

Να κλείσω με δυο τετράστιχα από το ποίημα με το οποίο αρχίζει το διήγημα του Τζι:

Νοτιάς στο άστυ το κλεινόν
με σύννεφα προβάλει
και σκόνη από την Αφρική
λεν’ πως θα φέρει πάλι

Και είν’ η σκόνη άριστον
λίπασμα των αγρών
και ορφνοκόκκινος λεκές
των επιφανειών.

 

 

149 Σχόλια to “Η σκόνη από την Αφρική”

  1. Θρασύμαχος said

  2. Το ’83 η έλευση της κόκκινης σκόνης ήταν αρκετά σπάνια ώστε να ξεγελάσει κάποιους ως πρωταπριλιάτικο αστείο. Δέκα χρονών και το θυμόμουν, οπότε ζήτησα από τον Ακίνδυνο να μου το βρει:

  3. Θρασύμαχος said

  4. Θρασύμαχος said

  5. ΓΤ said

    σβώλος —> σβόλος

  6. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  7. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Κίτρινη πόλη

  8. ΓΤ said

    Στην κουζίνα της γκουρμεδιάς η σκόνη που φτιάχνει ο σέφης έχει εξελιχθεί σε πούδρα.

  9. Καλημέρα

    Εχει βγάλει και ο γιος μου-εργαζόμενο παιδί
    φοβερές φωτογραφίες, χρώμστος πορτοκαλί

    εγώ, λόγω των πνευμόνων, ασθενήσας οικουρώ
    και μόνο δια του παραθύρου, ουρανόν παρατηρώ

    Οντως κάπου στις αρχές του 70 ήταν η πρώτη εντυπωσιακή επίσκεψη της αφρικάνικής σκόνης, τα τελευταία χρόνια έχει γίνει τακτιικός μουσαφίρης, περνάνε τα χρόνια

    Χθες είχα μια έκπληξη στην εκπομπή του Ζαραλίκτιβί, ανάλυση των φορολογικών τερτιπιών της κυβέρνησης του Κούλη έκανε ο (και δικός μου λογιστής) φίλος μου ο Λευτεράκης (απρόμαυρη, εξαιρετική ταινία)

  10. # 9 τέλος

    από το 9.57

  11. Β. said

    Στα «Νέα της Αλεξάνδρας» η ηρωίδα του άσματος που «παίρνει τα σκονάκια της μαζί με το μπακάλη» τι υπονοείται; Κάποιο ποτάκι;

  12. Θρασύμαχος said

    https://www.facebook.com/photo/?fbid=1820838978389799&set=gm.952826859870748

  13. Αλφα_Χι said

    Σχετικό και το χαμσίνι:
    «Μες στη ψυχή βαθειά έχει μείνει
    τ΄ αλεξανδρινό χαμσίνι,
    κι όπως ο άνεμος φυσάει
    χρόνια παλιά αποζητάει
    «.

    https://ekkairo.org/2018/03/25/xamsini-to-fainnomeno-tis-erimou/

  14. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια, όπως και τις προσθήκες!

    2 Οπως το διαβάζω, το άξιο για πρωταπριλιάτικο δεν ήταν η σκόνη καθαυτή, αλλά ότι περιείχε ίχνη χρυσού

    5 Ο Μπαμπινιώτης με παρέσυρε, που το έχει με ω

    8 Διότι στα γαλλ. poudre είναι η πούδρα αλλά και η σκόνη (και το μπαρούτι)

    11 Καλή ερώτηση. 

  15. ΓΤ said

    Επιστολή Καβάφη προς Τέλλο Άγρα, Αλεξάνδρεια, 26.12.1927

    @αράδα 7 από τέλος: ραμένο

    https://vergosauctions.com/auctions/detail/category/4/auction/659/item/10167#image_group

  16. ΓΤ said

    @14β

    Μα είναι δυνατόν να ασχολείσαι με τον Γραμμαφλέσσα;

    Απλώς θυμάσαι «Αλέξανδρος Σβώλος».

  17. atheofobos said

    Μέσα στο πλήθος των άχρηστων και ξεπερασμένων γνώσεων της Ιατρικής είναι και η σύντμηση ad  sac.  pap. που σημαίνει  ad  sacculum  papyraceum  και ήταν η οδηγία των γιατρών στο φαρμακοποιό να δώσει το φάρμακο σε σκόνη σε σακουλάκι, αφού βεβαίως είχε βάλει από πάνω το # που ήταν το cum Deo και σήμαινε συν Θεώ, ίσως γιατί δεν ήταν και πολύ σίγουροι για την θεραπευτική αξία των φαρμάκων τους!

  18. sarant said

    17 Kοίτα να δεις!

  19. 14α Νομίζω αν ήταν συνηθισμένη η σκόνη δεν θα έπιανε το αστείο.

  20. voulagx said

    «…που είναι η κόνιδα που λέμε σήμερα.» όπου κόνιδα=το αυγό της ψείρας.

    Δηλ. κονιδάρης είναι ο ψειριάρης, αυτός που όλα τα ψειρίζει;

  21. Nestanaiοs said

    Το θέμα του ρήματος «όρνυμι» δεν είναι «ορ» αλλά «ορνυ».  Το αρχικό ρήμα είναι ορνύω της έκτης συζυγίας των βαρυτόνων με το «υ» βραχύ και καλώς η κακώς, (κατ΄εμέ κακώς) περνάει στην τετάρτη συζυγία των «εις μι» ως «όρνυμι) με το «υ» μακρό.

  22. ΓιώργοςΜ said

    Καλημέρα!

    Για καιρό μπέρδευα το κόνις-σκόνη με το κονία-κόλλα. Σχετίζονται άραγε; Κόλλα από σκόνη, αλευρόκολλα κλπ;

  23. ΓιώργοςΜ said

    11 Προφανώς τα «φαρμακευτικά» σκονάκια εννοεί, κοκαΐνη ή κάτι τέτοιο.

  24. Παναγιώτης Κ. said

    Πριν τις 9.40 άκουγα τον Ζερεφό να μιλάει στο Πρώτο πρόγραμμα για το φαινόμενο με το οποίο ασχολούμαστε σήμερα. Σκεφτόμουν λοιπόν να πω στο Νικοκύρη να γράψει σχετικά διότι κατάλαβα ότι υπάρχει λεξιλογικό ενδιαφέρον. Τα ανακλαστικά όμως του Νικοκύρη είναι σε εγρήγορση οπότε παρέλκει η όποια προτροπή.

    Ο Ζερεφός γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια οπότε εκτός της επιστημοσύνης του περί τα σχετικά φαινόμενα, έχει και βίωμα.

    Συγκράτησα κάποια πράγματα τα οποία βρήκα ενδιαφέροντα.

    Η λέξη χαμσίν δηλώνει τον αριθμό 50. 50 μέρες κρατούν οι άνεμοι αυτοί που σηκώνουν τη σκόνη. Είπε ότι μπαίνει και μέσα στα σπίτια και την καταλαβαίνουν από το κριτς-κριτς καθώς περπατούν οι άνθρωποι. (Έτσι ακριβώς το είπε!)
    Μίλησε για τον λίβα. Το όνομα οφείλεται στη χώρα προέλευσης, την Λιβύη.
    Τέλος, ανέφερε τον «Πύργο των Ανέμων» στην Πλάκα για να πει ότι το φαινόμενο αυτό της σκόνης στην ατμόσφαιρα είναι γνωστό από την αρχαιότητα.
    Το Ωρολόγιο του Κυρρήστου, γνωστό και ως Πύργος των Ανέμων ή Πύργος των Αέρηδων, ένα από τα γοητευτικότερα αρχαιολογικά μνημεία της Αθήνας,  βρίσκεται στο χώρο της Ρωμαϊκής Αγοράς στην περιοχή της Πλάκας και θεωρείται ως ο πρώτος μετεωρολογικός σταθμός στον κόσμο! Κτίστηκε εξ ολοκλήρου από πεντελικό μάρμαρο το πρώτο μισό του 1ου αιώνα π.Χ. από τον Έλληνα αστρονόμο από την Κύρρο της Μακεδονίας (ή Μακεδονικής Συρίας) Ανδρόνικο τον Κυρρήστη (ή Κύρρηστο) και έχει οκταγωνικό σχήμα.

    Το συνολικό του ύψος φτάνει τα 12 μ., ενώ κάθε μία πλευρά του έχει μήκος 3,20 μ. Τη στέγη, που είναι κωνική και κεραμοσκεπής, κοσμούσε ορειχάλκινος Τρίτωνας, ο οποίος λειτουργούσε ως ανεμοδείκτης. Ωστόσο, το πλέον εντυπωσιακό στοιχείο του μνημείου είναι, αδιαμφισβήτητα, οι οκτώ ανάγλυφοι άνεμοι στις μετόπες των πλευρών, που παρουσιάζονται φτερωτοί, φέρουν ο καθένας ιδιαίτερο σύμβολο και συνοδεύονται από τα ονόματά τους. Πρόκειται για τον Βορρέα (βόρειος), τον Καικία (βορειοανατολικός), τον Απηλιώτη (ανατολικός), τον Εύρο (νοτιοανατολικός), τον Νότο (νότιος), τον Λιψ (Λίβας, νοτιοδυτικός), τον Ζέφυρο (δυτικός) και τον Σκίρωνα (βορειοδυτικός).

  25. Spiridione said

    Να θυμίσω και μια από τις καλύτερες τρολιές στο ιντερνέτι

  26. sarant said

    20 Ο ψειριάρης μάλλον

    22 Δεν σχετίζονται

    25 Ναι μπράβο, το ξέχασα!

  27. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    -Σκονίζαλο, ο κόκκος της σκόνης
    «έφυγε, εχάθηκε, ούτε το σκονίζαλό του δεν εκούστηκε μπλιο»

    -Μια σκόνη ή ένα κουτί σκόνη, ζητούσαν οι μεγαλύτεροι από το μπακάλικο στο χωργιό , για πλύσιμο (Ρολ ή Τάιντ , ανεξαρτήτως) .

  28. Μαρία said

    Θυμάστε την τρολιά που σκάρωσε ο τουϊτεράς magalosgazamas οτι δήθεν ο Φλαμπουράρης διόρισε κάποιον Εξοικονομάκη υπεύθυνο αφρικανικής κόνεως; Τρολιά που την έχαψαν Λοβέρδος, ο Γιάννης, κι ο Τέλογλου; Αν δεν τη θυμάστε, εδώ https://sarantakos.wordpress.com/2018/03/31/meze-316/

  29. ΓΤ said

    Για τη σκόνη από την Αφρική φταίει η toyotarisation

    https://www.newsauto.gr/news/to-termatisan-gia-ti-skoni-tis-sacharas-ftene-ta-suv/

  30. Pedis said

    Όλα αστρόσκονη είναι σε πρώτη και τελευταία ανάλυση.

    Για την αηδία που προκαλεί ο όρος «self-hating Jew»

  31. Μαρία said

    25 Έπρεπε να ανανεώσω τη σελίδα 🙂

  32. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Ο βασιλιάς της σκόνης


    Dust in the wind

  33. sarant said

    31 Ναι 🙂

  34. LandS said

    «η κονίστρα, που ήταν στα παλιά χρόνια η στρωμένη με χώμα παλαίστρα»

    Για φαντάσου και η ρωμαϊκή αρένα από τη σκόνη προέρχεται.

  35. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  36. «Σκόνη αφρικανική φτάνει κι εδώ, και στην κορυφή των Άλπεων βρήκαν, αλλά τούτη τη φορά δεν  είχαμε» Θυμάμαι πόση εντύπωση μου έκανε την πρώτη φορά που μας ήρθε στο Μόναχο. Γιατί στην Ελλάδα την είχαμε συνηθίσει. Αλλά να περάσει τις Άλπεις μου φαινόταν αδιανόητο. Και που νάξερα… Πως φτάνει και πολύ πιο βόρεια. Στο Λουξεμβούργο μας λέει ο Νικοκύρης, στο Βερολίνο ο γιος μου…

    Επίπασις κόνεως προς εξόντωσιν κόνιδος

    «κονιορτοποιώ» και για μπαχαρικά (αν και μισοξεχασμένο)

  37. 32 Ε, βάλτον εδώ κι όχι εκεί

    Κάποια στιγμή συζήταγαν στο σχολείο για έναν μαθητή που έκανε φασαρία. Και λέει ένας καθηγητής: «Και στο θρανίο του έχει γραμμένο ο βασιλιάς της σκόνης» (θεωρώντας πως είχε σχέση με ναρκωτικά – δεν είχ’ ακούσει το τραγούδι 🙂 )

  38. https://www.topontiki.gr/2024/04/24/petrakos-papathoma-den-ine-afrikaniki-skoni-prospathoun-na-mas-skotosoun/

    Τόβαλα χτες, αλλά να μπει κι εδώ που ταιριάζει καλύτερα, να μην χαθεί τέτοιο διαμάντι.

  39. sarant said

    34 Ακριβέστερα, από τη λέξη για τη λεπτή άμμο. Είχαμε γράψει παλιότερα:

    Στα λατινικά υπήρχαν δυο λέξεις για την άμμο, sabulum για τη χοντρή άμμο και (h)arena για τη λεπτή. Από την πρώτη λέξη προέκυψε η σημερινή γαλλική sable, ενώ από τη δεύτερη η σημερινή ισπανική arena. Θα καταλάβατε βέβαια ότι και η δική μας αρένα, ο στίβος της ταυρομαχίας δηλαδή, αλλά και ο τόπος όπου μάτωναν και πέθαιναν οι Ρωμαίοι μονομάχοι, από αυτή την arena προέρχεται, επειδή ο στίβος ήταν στρωμένος με λεπτήν άμμο. Τώρα τελευταία έχει γίνει της μόδας να ονοματίζονται αρένες τα νεόδμητα υπερσύγχρονα γήπεδα ποδοσφαίρου, ιδίως στη Γερμανία: όχι παράλογο· εκεί αναμετριούνται οι σύγχρονοι μονομάχοι και το πλήθος πάλι για άρτον και θεάματα κραυγάζει, τότε στο Κολοσσαίο, σήμερα στο Φέλτινς Αρένα του Γκελζενκίρχεν ή την Αλιάντς Αρένα του Μονάχου· έχουμε κι εμείς στη Λάρισα την ΑΕΛ Αρένα. Από τις συγκρούσεις των μονομάχων και το κλισέ «αίμα και άμμος», που χρησιμοποιείται για να περιγράψει βίαιες συγκρούσεις και όχι μόνο σε γήπεδα ποδοσφαίρου.

  40. # 24

    Ωστε χαμσίνι το πενήντα … ήξερα μόνο το χάμσα, δλδ πέντε και νόμιζα πως το χαμσίνι θάναι κάτι σαν πεντακ.λ.π.

  41. # 39

    και της ΑΕΚ λέγεται OPAP arena ,η Ω παπαρίνα, στα ελληνικά 😡🤬

  42. LandS said

    Το πρώτο μου συναπάντημα με την Αφρικανόσκονη ήταν στα τέλη του πενήντα, αρχές εξήντα. Πήγαινα Δημοτικό. Δεν ήταν σκόνη, ήταν κακιά λάσπη.
    Ξυπνήσαμε ένα πρωινό και τα πάντα ήταν, στη κυριολεξία, βαμμένα κόκκινα. Βεράντες, τοίχοι, τα πάντα. Και δεν έβγαινε. Μήνες μετά φαίνονταν τοίχοι σε αυτό το χάλι. Ο τοίχος στο σπίτι συμμαθητή μου μάλιστα ήταν έτσι κάμποσα χρόνια. Ψηλό σπίτι, τότε, διώροφο και η πλευρά που φαινόταν από εμάς ήταν χωρίς παράθυρα, μεσοτοιχία, όπου αργότερα ήρθε και ακούμπησε πάνω της τετραώροφη πολυκατοικία.

  43. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    36 >>Αλλά να περάσει τις Άλπεις μου φαινόταν αδιανόητο. Και που νάξερα… 

    …σκόνη από τη Δυτική Σαχάρα φτάνει στη Σκανδιναβία, στον Καναδά, στις ΗΠΑ, στο Πουέρτο Ρίκο, ενώ … έχει εντοπιστεί ακόμη και στη Γροιλανδία, εγκλωβισμένη μέσα σε κομμάτια πάγου! Μέχρι και στην Ιαπωνία έχει καταγραφεί η παρουσία της. …

    Minerva Red, το φαινόμενο

    https://www.kathimerini.gr/society/562997392/meso-athinas-i-skoni-tis-sacharas-sti-groilandia/

    Σε άλλα νέα,
    το μπουνίδι της ημέρας
    «…στο Ειρηνοδικειο Νίκαιας, δημοτικός σύμβουλος επιτέθηκε στον αντιδήμαρχο Νίκαιας ρίχνοντάς του μπουνιά. …»

  44. sarant said

    41 Ε, τότε που έγραψα το άρθρο δεν υπήρχε η Παπαρίνα

  45. LandS said

    39 Arena λένε στην Αγγλία τον αγωνιστικό χώρο του ποδόσφαιρου ήδη από τα χρόνια που ήμουν και εγώ εκεί (73-77). Φυσικά, εκεί ως και οι αλάνες καλύπτονται από γρασίδι.

    Γνωστό το αστείο όπου ο άνδρας ρωτάει έναν Ισπανό που είναι η αρένα και η γυναίκα τον κόβει λέγοντας ταυρομαχίες θα δούμε όχι μπάλα.

  46. LandS said

    44 Δεν είναι Παπαρίνα, είναι Ω παπαρίνα.

  47. Μαρία said

    42 Στα τέλη της δεκαετίας του ’50, για την ακρίβεια το Σεπτέμβριο του ’59, είδα κι έμαθα για πρώτη φορά τα κουνίδια, όπως έλεγε η γιαγιά μου την κόνιδα. Είχαμε κολλήσει ψείρες κι οι δυο μας μάλλον στο τρένο. Είκοσι χρόνια αργότερα, όταν ξανακόλλησα μάλλον απο μαθητή, τα κουνίδια είχαν γίνει κόνιδα.

  48. Με την ευκαιρία θυμάμαι και τα χαμπούμπια (haboob) στο Χαρτούμ (πρωτεύουσα του Σουδάν), όταν ήμουνα. Η σκόνη έμπαινε και στις ντουλάπες με τα ρούχα.

  49. Πουλ-πουλ said

    39.
    Βέβαια δεν προκαλεί έκπληξη ότι οι Ρωμαίοι, μάστορες των υδραυλικών κονιαμάτων, είχαν διαφορετικές λέξεις για να περιγράψουν ακριβέστερα τους κόκκους της άμμου. Αλλά αφού μπήκαμε στα βαθιά νερά της κοκκομετρίας, ας θυμηθούμε εδώ και μια παλαιά λέξη, την παιπάλη, το λεπτότερο κλάσμα της άμμου (διάμετρος<0.1mm).
    https://el.wiktionary.org/wiki/%CF%80%CE%B1%CE%B9%CF%80%CE%AC%CE%BB%CE%B7

  50. lourandos said

    Να προσθέσω και την παλικαρόσκονη (η πρωτείνη που παίρνουν στα γυμναστήρια). Το άκουσα πρόσφατα, μου άρεσε και είπα να το μοιραστώ!

  51. sarant said

    50 Ναι μπράβο

  52. Olvios said

    Πυροσβεστήρες ξηράς κόνεως, κατάλληλοι για φωτιές τύπου A, B, C (στερεά, υγρά και αέρια καύσιμα).

  53. Πουλ-πουλ said

  54. Pedis said

    Λείπουν οι μεγάλοι εθνικοί ευεργέται από το σημερινό. Για τη λευξή σκόνη, προσφορά στο ΑΕΠ, κανένα σχόλιο άραγε;

    Φρέσκο-φρέσκο σημερινό από τη Ρωμαία μουραλίστα Laika: «Παρτιζάνα με Παλαιστίνια».

  55. Pedis said

    λευξή -> λευκή

  56. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  57. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    Γειά σας.

    Χτεσινὸ στιγμιότυπο, σχετικὸ μὲ τὸ θέμα.

    Ἀραχτὸς σὲ παραλιακὸ καφενεῖο τοῦ Μέριχα, περιμένω νὰ φτάσει ἡ ὥρα γιὰ τὴν ἐπιβίβαση στὸ καράβι τῆς ἐπιστροφῆς.

    Πίσω μου ζευγάρι Ἀθηναίων νεοθερμιωτῶν συζητοῦν μὲ τὸ μάστορά τους γιὰ τὰ δάπεδα τοῦ ὑπὸ κατασκευήν ἀποκτήματός τους.

    Ὁ μάστορας ἐξηγεῖ τὰ ὑπέρ καὶ τὰ κατὰ τῶν διαφόρων ἐναλλακτικῶν λύσεων, προτείνοντας τὴν τάδε μάρκα τσιμεντογωνίας.

    Στὸ πρῶτο ἄκουσμα δὲν ἤμουνα σίγουρος καὶ δὲ μίλησα. Ἔλα ὅμως ποὺ οἱ τσιμεντογωνίες συνέχισαν νὰ πέφτουν βροχηδόν, ὄχι μόνο ἀπὸ τὸν μάστορα, ἀλλὰ κι ἀπὸ τὸ ζεῦγος.

    Ἤθελα νὰ ρωτήσω πῶς θὰ περπατοῦσαν σ᾿ ἕνα δάπεδο στρωμένο μὲ γωνίες, νὰ τοὺς ἐξηγήσω ὅτι πρὶν ἀπὸ τὴ σκόνη ὑπῆρχε ἡ κόνις κι ἀπ᾿ αὐτὴν ἔγιναν τὰ κονιάματα, ἀλλὰ συγκρατήθηκα.

    Καρπάζωσα τὸν μέσα μου Μπαμπινιώτη κι ἔφυγα, θαυμάζοντάς με γιὰ τὴν αὐτοσυγκράτηση ποὺ ἐπέδειξα.

  58. ΚΑΒ said

    https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=%E1%BC%80%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CF%84%CE%AF+Ancient+Greek+%28LSJ%29

    Οι αρχαίοι είχαν το επίρρημα ἀκονιτί για να δηλώσουν ότι κάτι επιτυγχάνεται χωρίς προσπάθεια αντλώντας το από τους αγώνες στην κονίστρα, όταν ο νικητής έφθανε στη νίκη χωρίς να σηκώσει σκόνη, δηλ. εύκολα.

    καί ἐν τοῖς ἀγῶσι δέ οὐδεν ἧττον τούς ἀκονιτί ἤ τούς διά μάχης νικῶντας στεφανοῦσι Ξενοφ. Αγησίλαος 6,3  Και στις μάχες στεφανώνουν όσους νίκησαν χωρίς σύγκρουση εξίσου με τους νικητές στο πεδίο της μάχης.

  59. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Σκόνες
    (από …)
    Χρυσόσκονη, μαρμαρόσκονη, τσιμεντόσκονη, ασβεστόσκονη
    και 
    (για…) ψειρόσκονη, ψυλλόσκονη

  60. «Σ’κώνει σκόνη» ήταν απ’ τα πρώτα λογοπαίγνια που είχα επισημάνει πιτσιρίκος.

  61. ΧριστιανoΜπoλσεβίκoς said

    Εδώ ψείρα είναι ο τσιγκούνης, κόνιδα ο πολύ τσιγκούνης και κονιδόψειρα ο καρατσιγκούναρος.

  62. Λάμπας said

    Αυτόν τον καιρό διαβάζω τα απομνημονεύματα του Κανέλλου Δεληγιάννη (επανεκδόθηκαν πρόσφατα από το ίδρυμα της Βουλής). Στα διάφορα ενδιαφέροντα γλωσσικά που σημείωσα περιλαμβάνεται και ο κονιορκτός. Υπαρκτός τύπος ή λάθος (παράκουσμα;) του Δεληγιάννη, που προσπάθησε, ανεπιτυχώς, να γράψει σε λόγιο ύφος;

    37. Πάντως, η συχνή αναφορά στη σκόνη στα τραγούδια της εποχής, μόνο τυχαία δεν ήταν. Άλλο παράδειγμα εδώ («κάποιοι άλλοι θα παλεύουν με τη σκόνη»):

  63. Πέπε said

    Εδώ στο ιστολόγιο την αφρικανική σκόνη την  ξέρουμε και με το καλλιτεχνικό της ψευδώνυμο «Η  κόνις η αφρικανίς», από ένα διήγημα του φίλου μας του Τζι, που αναφέρεται μεταξύ άλλων σε παρόμοιο φαινόμενο στη  δεκαετία του 1970.

    Ε λοιπόν δεν είχα ιδέα, ή μάλλον δε θυμόμουν καθόλου, ότι ο Τζη έχει πει αυτή τη φράση, ΅η κόνις η αργικανίς». Πίστευα ότι προέρχεται από ένα ποίημα που αλίευσα στο κάποιο ιστολόγιο, και που συνδέεται και από άλλον δρόμο με το σημερινό:

    Η ΚΟΝΙΣ Η ΑΦΡΙΚΑΝΙΣ

    Κ.Π. Ταβάφης

    (Στις 28 Μαρτίου 2024 ένας δυνατός νοτιάς έφερε σύννεφα αφρικανικής σκόνης. Ανακοινώθηκε ότι είναι επικίνδυνο να κυκλοφορούμε σε εξωτερικούς χώρους. Όμως εκείνη την ημέρα το καιρικό φαινόμενο έτυχε να συμπέσει με προγραμματισμένο περίπατο του σχολείου μας.)

    Ἦταν ξεκάθαρη πολὺ ἡ ἀνακοίνωσις,
    χῶρον δὲν ἄφινε δι’ ἀπόψεις κ’ ἑρμηνείας:
    Ἡ κόνις ἡ ἀφρικανὶς σκοτόνει.
    Προπάντων τὴν μαθητιῶσα νεολαία,
    ὁποὺ συνήθειο τό ’χει ν’ ἀποδεκατίζεται
    ἀπὸ νοσήματ’ ἀναπνευστικά, καρδιαγγειακὰ κι’ ἄλλα τοιαῦτα.
    Εἶν’ ἀπερίσκεπτον, θαρρῶ, νὰ ξεμυτίσουμε
    καὶ ν’ ἀντιμετωπίσουμε τὸν Νότο, φορτωμένο
    σύννεφα ἰλύεντα, ὀλέθρια, ἀφρικανικά.

    Κι’ ὁ σχολικὸς περίπατος; Ἡ ἀπόφασις,
    σὰν ἕτοιμη ἀπὸ καιρό, σὰν εἰλημμένη,
    δὲν ματαιοῦται τελευταία στιγμὴ ἀπροειδοποίητα.
    Ἆ, ὁ περίπατος. Μὰ μᾶς ἐκθέτει σὲ κινδύνους!
    Καλὸν δὲν θὰ εἶνε οἱ μαθηταί μας νὰ πεθάνουν·
    εἶν’ ἀναγκαῖον νὰ βρεθῇ μιὰ κάποια λύσις.

    Τὸ μόνον ἀσφαλές, ἀναμφιβόλως,
    εἶνε νὰ πᾶνε οἱ μαθηταί μας ’ς τὸν περίπατον
    ἀεροστεγῶς κλεισμένοι ’ς τὴν αὐλήν των.

    ~ ~ ~ ~

    Όσο για τα ναρκωτικά, πίστευα ότι η άσπρη σκόνη ή σκέτη σκόνη είναι κυρίως η ηρωίνη, παρόλο που και η ηρωίνη και η κοκαΐνη είναι άσπρες σκόνες.

  64. Πέπε said

    στο κάποιο ιστολόγιο > σε κάποιο ιστολόγιο

  65. Nestanaiοs said

    57. Μήπως δεν έλεγαν  «τσιμεντογωνία»  αλλά  «τσιμεντογονία»;  Υπάρχει διαφορά.  Η μια είναι «τσιμεντοκονία» κόνις τσιμέντου και η άλλη είναι «τσιμεντογονία» γόνος  (γέννημα) τσιμέντου.  Μήπως η «γόνος τσιμέντου» (για πλακάκια και πατώματα)  στην περίπτωση των οικοδόμων  είναι η σωστή;  Αυτοί, σίγουρα δεν το ξέρουν.  Εσύ, μήπως πρέπει να το ξέρεις;

  66. 11, … η ηρωίδα του άσματος που «παίρνει τα σκονάκια της μαζί με το μπακάλη» τι υπονοείται; Κάποιο ποτάκι; …

    Μπορεί και (mini) scones,
    αν και αυτό μάλλον θα παρέπεμπε σε φούρναρη/ζαχαροπλάστη/πατισιέ.

  67. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Έχει και η ψυχή τον δικό της κονιορτό που εάν σηκωθεί μέσα μας αέρας, αλίμονο
    Οδ. Ελύτης /Μικρός Ναυτίλος


    και στο Άντεν πως χορεύοντας πίνουν την άσπρη σκόνη

    56 Η φωτό από δω
    https://1-2.gr/2017/07/24/13-fotografikes-martyries-apo-katharthri/

  68. sarant said

    63 Eγώ πάλι νόμιζα ότι ήξερες το διηγημα του Τζι. Και από την άλλη, ενώ έχω κρατήσει το δικό σου στον φάκελο με τις καβαφικές παρωδίες, το ξέχασα όταν έγραφα το άρθρο, 

  69. sarant said

    57 Πολύ ωραίο αυτό με τον μέσα μου Μπαμπινιώτη!

  70. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    63, Σούπερ!

    κι εγώ που νόμιζα ότι ήταν αντηχείο στου Τζη τον ίδιο τίτλο ! 🙂

    σσ Α! και η ηρωίνη είναι σε σκόνη; 😦

  71. Πέπε said

    68

    63 Eγώ πάλι νόμιζα ότι ήξερες το διηγημα του Τζι. 

    Τώρα που το ξανακοίταξα, και βέβαια το ξέρω. Αλλά δεν το θυμόμουν, και σε καμία περίπτωση δε θυμόμουν τη συγκεκριμένη φράση. (Και γενικά συγκρατώ όλο και λογότερα πράγματα, φαίνεται πως τα ‘φαγα πια τα GB μου…)

    -Γιατρέ μου ξεχνάω…
    -Από πότε το έχετε παρατηρήσει;
    -Ποιο γιατρέ μου;

  72. sarant said

    71 Aχ, αυτά τα GB….

  73. ΓΤ said

    @71 Πέπε

    «Έφαγα τα GB μου»

    Αλλά και: έφαγα στο GB (Corner)

  74. ofakiris said

    Είχε/έχει και τα καλά της η Αφρικανική σκόνη,

    https://www.efsyn.gr/politiki/synenteyxeis/152752_i-afrikaniki-skoni-einai-kathoristiki-gia-tin-anaptyxi-tis-thalassias

    Πάρε κόσμε,

  75. Costas Papathanasiou said

    Καλησπέρα. Τελικά, η συγκέντρωση σαχαρόσκονης στην Κρήτη ξεπέρασε -λένε- και τα 800 μg/m3.
    ―Αλλά και αυτή και η βιβλιόσκονη ίσως αφήνουν απλώς ένα αρχαίο ίχνος, κάλεσμα για Νείλο γι’ Αφρική για φοινικιές :
    […]Μεγαλεία- Σκονισμένα σε ράφια βιβλία/ μα εσύ πρέπει πάντα να φεύγεις- να βρίσκεις τις φοινικιές /
    που κάθε τους λόγχη σου δείχνει / μια απ’ τις παλιές σου μορφές //
    Γόνος νόθος του θεού του ήλιου/ καπετάνιος, σε πλωτό του Νείλου […]//
    Στα βουνά της Αφρικής αντάρτης / ήρωας πολεμιστής σακάτης […]//
    Όλα γυρίζουν, ξαναγυρίζουν / λειώνουν τελειώνουν / και ξαναρχίζουνε//
    https://www.youtube.com/watch?v=JFs1ROEO5qY “Φοινικιές” ( Όλα γυρίζουν ) – 1999/ Βασίλης Παπακωνσταντίνου (στίχοι/μουσική: Απόστολος Μπουλασίκης)
    Μ’ έχει γεμίσει ο νοτιάς/ με σκόνη απ’ τη Σαχάρα
    μου λείπουν οι καφέδες μας/ και τα στριφτά τσιγάρα
    https://www.youtube.com/watch?v=fkEx-AYHEDc Γιώργος Παπαδόπουλος – Σκόνη απ’ τη Σαχάρα (στίχοι/μουσική:: Κυριάκος Ντούμος/ Γιώργος Παπαδόπουλος)
    Σαν φεγγαρόσκονη η ψυχή μου στα μαλλιά σου
    Μέσα στη άδεια σου αγκαλιά/ Θα σου θυμίζει απ’ τα παλιά
    Κάποιον αλήτη που η καρδιά του ήταν δικιά σου
    https://www.youtube.com/watch?v=Ep837qA2hY0 “Φεγγαρόσκονη” (2004)/Γιώργος Γιαννιάς (στίχοι/ μσυσική: Αλέξανδρος Βουραζέλης/Νίκος Σαρρής)
    Πάρε με και πάμε κι ας τους άλλους να κοιτάνε,/ τη χρυσόσκονη που αφήνουν όσοι αγαπάνε
    https://www.youtube.com/watch?v=cIloFiXSgDE Έλενα Αναγιωτού – “Χρυσόσκονη”( στίχοι/ μσυσική: Κωνσταντής Χανιώτης/ Ανδρέας Λάμπρου )
    ―Δρόμοι σκονισμένοι και αμάξια (όπου συνήθως γράφεται το κλασικό “θέλω πλύσιμο”)
    Στο σκονισμένο σου αμάξι τα ξημερώματα/ σου άφησα πάλι δικά μου αποτυπώματα
    Σου έγραψα πως σ’ αγαπώ με τ’ όνομά μου/ και χάθηκα όπως και χθες στη μοναξιά μου
    https://www.youtube.com/watch?v=uT_LXOa4Rk0 “Στο σκονισμένο σου αμάξι”– 2001/ Καίτη Γαρμπή (στίχοι/μουσική: Πάνος Φαλάρας/Κώστας Τουρνάς)
    Σκονισμένοι δρόμοι στα γυμνά σου πόδια, / σβήστηκαν τα όνειρα απ’ τα βήματά σου.
    https://www.youtube.com/watch?v=wvb18zNJrl8 Σκονισμένοι δρόμοι – 1964/ Ζωζώ Κυριαζοπούλου& Χορωδία (στίχοι/μουσική:Νότης Περγιάλης / Γιάννης Μαρκόπουλος)
    ― Και η σκόνη (απ)ανθρώπων ως σύμβολο ανωνυμοποίησης :
    Για όλους αυτούς τους δαρμένους. για τα σπασμένα κεφάλια,/ για τους κυνηγημένους, τους αφελείς, τους καταπιεσμένους,/ αληθινά φαντάσματα στου καιρού μας τη φλεγόμενη πολιτεία…/[..]/ Γι’ αυτούς που δραπετεύουν/ όπως στα μυθιστορήματα, που εξορίζονται, περιπλανιούνται. / Γι’ αυτούς πού ζούνε σε μικρά δωμάτια ξένων πολιτειών/ κι ακόμα θυμούνται την πατρίδα, το πράσινο ψηλό χορτάρι, τις παιδικές φωνές, τη γλώσσα, την τοτινή δομή του αγέρα,/ το σχήμα ενός δωμάτιου, τον καφέ που πίναν στο τραπέζι/ την κουβέντα με τους φίλους, τη λατρεμένη πόλη, το πρόσωπο του γκαρσονιού/ τους οικογενειακούς τους τάφους που μέσα τους δε θα πλαγιάσουν / ούτε σ’ άλλον κανένα εδώ στη γη. Ξένα και τα παιδιά τους./[…]/ Για τον άνθρωπο που σταυρώθηκε στα διασταυρούμενα πυρά/ δίχως όνομα, δίχως ανάσταση, δίχως αστέρια,/ το ζοφερό κεφάλι του από θάνατο βαρύ κ’ η σάρκα του ξινή/ από τη μυρουδιά των αμέτρητων φυλακών του —Γιάννης Σμίθ, Γιάννης Ντόου/ Γιάννης Κανένας— ώ σπάστε το κεφάλι σας να βρείτε τ’ όνομά του!/ Δίχως πρόσωπο, σαν το νερό, γυμνός όπως η σκόνη,/ ατιμασμένος σαν τη γη, τ’ ασφυξιογόνα αέρια,/ και βάρβαρος από κακούς οιωνούς./[…]/Τώρα, η νύχτα κυλάει ανάστροφα κατά τη δύση, κ’ η νύχτα είναι στέρεη./ Οι γονιοί μας κι εμείς τα δόντια εσπείραμε του δράκου./ Τα παιδιά μας έμαθαν να υποφέρουν τους αρματωμένους άντρες.( STEPHEN VINCENT ΒΕΝÉΤ “Λιτανεία για Δικτάτορες”, μτφ Κλείτος Κύρου, http://politis.eu.org/images/pdf01/1963_100.pdf , https://www.youtube.com/watch?v=AkdMb8Tq6xE , https://www.fadedpage.com/showbook.php?pid=20190621 )

  76. Β. said

    11 (αυτοσχόλιο). Βρήκα στο λίκνο http://georgakas.lit.auth.gr/dictionaries/index.php?option=com_chronoforms5&chronoform=ShowLima&limaID=14244

    «παίρνω τα σκονάκια μου» = γεύομαι, απολαμβάνω κάτι, συνήθως σε μικρή ποσότητα και νιώθω ευχαριστημένος (παρομοίωση από ναρκομανείς). Αθώα για καταχρήσεις ουσιών η Αλεξάνδρα, για μεζεδάκια προφανώς είχε πάει με το μπακάλη.

  77. Άλλο civil [protection] και άλλο political [stability].

    Ο πρωθυπουργός παρετυμολόγησε και έκλεισε το μάτι στους ορολογοποιούς του παρελθόντος που έκοψαν τον όρο «πολιτική προστασία».

    Από την ομιλία του: «Ο ίδιος ο τίτλος της Πολιτικής Προστασίας αποκτά ένα ουσιαστικό περιεχόμενο αποτυπώνοντας την ανάγκη της πολιτικής σταθερότητας, ώστε ο τόπος να συνεχίσει την ανοδική του τροχιά, με την κοινωνία να βηματίζει με σιγουριά ώστε να πλησιάσει ακόμα περισσότερο την Ευρώπη σε όλα τα επίπεδα», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

  78. Παραπομπή εδώ, στο τέλος. https://www.huffingtonpost.gr/entry/metsotakes-aiyis-to-meyaletero-proyramma-politikes-prostasias-poe-trechei-e-chora_gr_66293982e4b0edb0e80a0dae

  79. Μαρία said

    77 Φταίει που την προστασία του πολίτη την καπάρωσε η δημόσια τάξη. Οι ευφημισμοί εκδικούνται.

  80. 59 Και καρβουνόσκονη (κι αυτή μεγάλος μπελάς)

    63 Σωστός. Κι η επανάληψη μήτηρ μαθήσεως λέτε σεις οι δασκάλοι (όπως λέει και το ανέκδοτο, το καταλάβατε ή να το ξανακάνουμε).

  81. ΓιώργοςΜ said

    Τώρα που το σκέφτομαι, με αφορμή την… τσιμεντογωνία του Δον, η ίδια η λέξη είναι επανάληψη, τσιμέντο η κόλλα Λατινικά, κονία η κόλλα στα… προσεκτικά Ελληνικά, κολλακόλλα η τσιμεντοκονία 🤪

  82. Costas X said

    Καλησπέρα, «ρετσέτα» το «σκονάκι» στην Κέρκυρα, και του φαρμακοποιού, και του μαθητή !

  83. ofakiris said

    «Τις πταίει» κύριε Καλλίανε;
    Tότε (1874) ήταν ο Γεώργιος Α’, τώρα ο Μητσοτάκης Γ’. Ίδια η δολοφονική υστεροβουλία στη δημόσια ζωή.
    Καλά σου τα είπε η κυρία Φαφουτέλη.

    Μίρνα Φαφουτέλλη

    Είχαμε τον άντρα μου από 22 Φεβρουαρίου έως 15 Μαρτίου, την ημέρα που πέθανε από οξεία μυελογενή λειχαιμία, στο ΑΤΤΙΚΟ νοσοκομείο, στο αιματολογικό, εκεί που είναι και ο πατέρας του κ. Καλλιάνου. Άγνωστοι ήμασταν, δεν είχαμε άκρες και γνωστούς, που λένε. Στο διάδρομο του τμήματος των καρκινοπαθών γινόταν το αδιαχώρητο απ’ τα ράντσα, που πάνω τους νοσηλεύονταν καρκινοπαθείς στο τελευταίο στάδιο. Με τον σύζυγό μου την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου απ’ τις 9 το πρωί περιμέναμε μέχρι τις 7 το βράδυ να τον βάλουν σε κρεβάτι. Αλλά δεν έφταιγαν οι άνθρωποι του νοσοκομείου. Αυτοί ήταν ήρωες. Έτρεχαν σαν τρελοί να προλάβουν. Οι γιατροί δεν έφευγαν στις 2, αλλά στις 5 και 6 το απόγευμα. Όταν εγώ κατά λάθος πάτησα το κουμπί πάνω απ’ το κρεβάτι ήρθε η νοσοκόμα αμέσως. 23 μέρες που έμεινε ο σύζυγος μου εκεί η νοσηλεία ήταν υποδειγματική. Κανένα παράπονο δεν είχαμε, κύριε Καλλιάνε. Οι γιατροί και οι νοσοκόμες όμως είναι άνθρωποι και έχουν όρια. Τι να σου κάνουν κι αυτοί. Δεν είναι ούτε εκατόγχειρες ούτε εκατοπόδαροι. Μην τα βάζετε μ’ αυτούς. Βάλτε τα με τα αφεντικά σας που έχουν πει ότι αν είναι καταδικασμένος να πεθάνει κάποιος ας πεθάνει, άχρηστη θα του είναι η ακριβή φαρμακευτική αγωγή. Βάλτε τα μ’ αυτούς που αποψίλωσαν τα νοσοκομεία κι έτσι τα »δεντρα πεθαίνουν» και ξαπλωτά, αλλά και »όρθια» λόγω έλλεψης κλινών και προσωπικού. Και λύστε μου, να χαρείτε τον πατέρα σας, τον εαυτό σας, τον Μητσοτάκη σας, τον Σπυράδωνή σας, την αυταρέσκειά σας απ’ το μετείκασμα των εικόνων σας στο γραφείο σας, λύστε μου σας παρακαλώ την απορία, γιατί δεν κάνατε εισαγωγή κατευθείαν τον μπαμπά σας σ’ ένα ιδιωτικό νοσοκομείο, αφού και λεφτά έχετε και είστε υπέρ της ιδιωτικοποίησης της Υγείας; Αλλά εσείς μάλλον θέλατε για σας την δωρεάν νοσηλεία, αλλά για τους άλλους την επί χρήμασι διδομένη. Μα κ. Καλλιάνε εσείς δεν ήσασταν που ψηφίσατε την »έκδοση΄΄ της Υγείας στα πορνεία της εκμετάλλευσης των ανθρώπων; Στην ζωή όμως υπάρχει το πανάρχαιον ηθικόν σχήμα ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις. Και ήρθε και η δική σας ώρα. Γιατί έχετε πει τρομερά πράγματα για τους νεκρούς από κόβιντ. Ήρθε λοιπόν, η κακιά ώρα κ. Καλλιάνε, να μάθετε εσείς, ο μετεωρολόγος, τι σημαίνει στην πραγματική ζωή »κακός καιρός» και κακιά κυβέρνηση και να βιώσετε τον πόνο, όπως τον βίωσαν χιλιάδες συνάνθρωποί σας, που τον θάνατο των αγαπημένων τους τον χαρακτηρίσατε ως »μικρά λαθάκια».

  84. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    80, ναι, την είχα στο νου και ξέχασα να τη γράψω την καρβουνόσκονη*
    και σμυριδόσκονη.

    *στα παιδικάτα μου ένα χωράφι μας που το λέγαμε, δικαίως, Καρβουναρά, ήταν η κόλασή μου. Παλιότερα, πριν γεννηθώ, εκεί κάνανε καρβουνοκάμινο και είχε μια τεράστια όμορφη και καρπερή χαρουπιά που όταν μαζεύαμε, Σεπτέμβρη μήνα, τα χαρούπια, μουτζούρωνε ακόμη τα χέρια μας η καρβουνόσκονη. (Τα χαρούπια ραβδίζονταν και μαζεύονταν από το χώμα).

  85. # 59

    Εφη ξέχασες την λουκουμόσκονη του Τσιφόρου και του Παράβα για να μην πολιτικοποιήσω το θέμα …

  86. ΚΑΒ said

    Η κονία στα αρχαία ήταν βέβαια η σκόνη και μάλιστα αυτή που σηκώνεται με το περπάτημα, αλλά ήταν και κάποια σκόνη με την οποία ράντιζαν τους παλαιστές μετά την επάλειψη με λάδι. Την ίδια σκόνη, κάτι σαν αλυσίβα, αντί σαπούνι, χρησιμοποιούσαν και στο λούσιμο.

    Αριστοφ. Λυσιστράτη 470 Οὐκ οἶσθα λουτρὸν οἷον αἵδ’ ἡμᾶς ἔλουσαν ἄρτι
    ἐν τοῖσιν ἱματιδίοις, καὶ ταῦτ’ ἄνευ κονίας;

    Και σε μετάφραση Κ. Βάρναλη

    Και το ξέχασες, πως λίγο πριν μας λούσανε
    ντυμένους και κατάκορφα και δίχως σαπουνάδα;

  87. Spiridione said

    76. Παίρνω τα σκονάκια μου δεν σήμαινε τρώω μεζεδάκια ή απολαμβάνω κάτι σε μικρή ποσότητα, αλλά (εκτός από ναρκωτικά) πίνω τα κρασάκια μου.

  88. Νίκο, χωρίς να ξέρω πως, κάθε μετάβαση στο άρθρο μου «Η κόνις η αφρικανίς» συνοδεύεται από μια παρλάτα για τον Αρχέλαο Αντώναρο !!!

  89. ΚΑΒ said

    83. Μπράβο στην κ. Φαφουτέλλη.

  90. Stavroula said

    Κική Δημουλά – «σκόνη» (youtube.com)

    Και η σκόνη του σπιτιού, μόνιμος μπελάς…

  91. sarant said

    87 Λογικότερο το βρίσκω αυτό

    88 Κι εγώ το ίδιο παθαίνω, επειδή σε κάποιο σχόλιο ο Βάτμαν (με κάποιο ψευδώνυμο) είχε βάλει ένα βίντεο εκπομπής για τον Αντώναρο (όπου μιλάω λίγο κι εγώ). Δεν φταίει ο Βάτμαν, είναι κάποιο bug της WordPress, το είχαμε δει πρόσφατα και με άλλο βίντεο.

  92. sarant said

    62 Λάμπα, σε ξέχασα πριν. Υπαρκτό ήταν το κονιορκτός, δεν το ανέφερα στο άρθρο για να μη μπλέξουμε, αλλά μάλλον έπρεπε.

    Κι έτσι πήγε: κονιορτός > κονιορκτός > κορνιορκτός > κουρνιαχτός. 

  93. Spiridione said

    91α.

    Από τον Δημητράκο:

    σκονάκι: ποσότης φαρμάκου εν μορφή κονιοποιημένη, το φαρμακευτικόν ξηρίον, πήρε σκονάκια για το βήχα / ειδ. ποσότης ναρκωτικού, τοξικού φαρμάκου, συνεκδ . δε κ. επί του οίνου: δεν περνά μέρα χωρίς να πάρῃ τα σκονάκια του.

  94. ofakiris said

    Η Αφρικανική σκόνη έχει και τα καλά της, ενώ σύντομα θα πάψει να μας ταλαιπωρεί.

    Με τα γαλαζόμαυρα σκουπίδια Αυτιά, Φλέσσα, Μελέτη, Μπελέρη και δε συμμαζεύεται, που θα βρομίζουν το σύμπαν για χρόνια, τι γίνεται;

    Πλακιάς σε Φλέσσα / Αν νοσεί το κράτος, η αρχή της θεραπείας είναι να μην μας εκπροσωπούν άτομα σαν εσένα.

  95. sarant said

    93 Οπότε, έληξε το θέμα της Αλεξάντρας!

  96. Χαρούλα said

    Συγγενικά (από την wikiσυλλογή)

    • αξεσκόνιστος
    • ασημόσκονη
    • ασκόνιστος
    • καρβουνόσκονη
    • κατασκονίζω
    • κονία, κονίαμα και συγγενικά
    • κονιορτός και συγγενικά
    • κουρνιαχτός
    • μαρμαρόσκονη
    • ξεσκονίζω
    • ξεσκονιστήρι
    • ξεσκονίστρα
    • ξεσκονόπανο
    • σκονάκι
    • σκονίζω
    • σκονισμένος
    • σκονο διάβολος
    • σμυριδόσκονη
    • σουλφαμιδόσκονη
    • χρυσόσκονη
  97. Χαρούλα said

    πωωωω! Πόσο απλώθηκε! Δεν ήταν έτσι πριν την δημοσιεύση. Κατάχρηση χώρου…

    Οι εικόνες της Αθήνας αυτών των ημερών, ξύπνησαν μνήμες από την μεγάλη φωτιά στον Έβρο πέρσι! Ίδια εικόνα…
    Ευτυχώς εδώ τώρα, δεν ήταν τόσο έντονες οι εικόνες. Ύπουλα ήταν παρούσα ως ομίχλη. Άφηνε βέβαια αποτυπώματα στις επιφάνειες. Σήμερα τα πλυντήρια αυτοκινήτων δεν προλάβαιναν!

  98. Η αστερόσκονη, του Μικρού Πρίγκιπα, και άλλων, διάφορων.

  99. 57, … Ὁ μάστορας ἐξηγεῖ … τὴν τάδε μάρκα τσιμεντογωνίας.

    Τσιμεντογονία:

    «Γενηθήτω τσιμέντο.
    Και εγένετο τσιμέντο.»

  100. xar said

    Πάμπολα τα τραγούδια με αναφορά στη σκόνη, από το παραδοσιακό Αραμπάς περνά (σκόνη γίνεται), μέχρι τη Σκόνη του Μαχαιρίτσα και το κορκόλειο Σκόνη και θρύψαλα. Μερικά αγαπημένα:

    Αραμπάς περνά, παραδοσιακό (της Προποντίδας λέει το kithara.to), που το έχουν πει και η Κωχ και ο Γκαϊφύλλιας
    https://kithara.to/stixoi/MTAxODQyOTc1/arampas-perna-skoni-ginetai-gkaifyllias-thanasis-lyr

    Πουλικάκος – Σκόνη, πέτρες, λάσπη
    Σκόνη, πέτρες, λάσπη, όλη μέρα στο γιαπί / Ουρά στο λεωφορείο και τα ψώνια σε σακούλα πλαστική
    Μουρμούρα η γυναίκα κι ο μπόμπιρας στο λούνα-παρκ την Κυριακή / Πενήντα ώρες τη βδομάδα για δυο πιάτα φασουλάδα λαδερή.

    Χ & Π Κατσιμίχας – Φάνης
    Και ερχότανε και ο πυρετός κάθε που νύχτωνε / Σε τυραννούσε καλοακαίρι και χειμώνα
    Κι είναι μαρτύριο φοβερό το βίτσιο αυτό το τρομερό / που σού ‘μαθε εκείνος ο ψηλός απ’ τη Δραπετσώνα
    Σου λείπει η σκόνη η λευκή, / το ξέρεις πως δεν φταις εσύ / Φωτιές σου καίνε το κορμί / Κουτάλι και βελόνα.

    Αυτό το τελευταίο συνηγορεί με το ότι λευκή σκόνη είναι η ηρωίνη, όπως λέει και ο Πέπε στο #63.

    – Και επειδή δεν μπορεί να λείπει και ο Καββαδίας, να αναφέρουμε και τον Μαύρο θερμαστή από το Τζιμπουτί, που μπορεί να μην έχει τη σκόνη στον τίτλο, αλλά λέει:
    Μου ‘λεγε πώς καπνίζουνε στ’Αλγέρι το χασίς / και στο Άντεν πώς χορεύοντας πίνουν την άσπρη σκόνη

  101. Μαρία said

    >αλλά επίσης «περιποιούμαι κάποιον δουλοπρεπώς, τον κολακεύω με υστεροβουλία». Πόσοι και πόσοι δεν έχουν ανέβει ιεραρχικά χάρη στο ταλέντο τους στο ξεσκόνισμα!

    ΚΑΘΑΡΣΙΣ

    Βέβαια. Έπρεπε να σκύψω μπροστά στον ένα και, χαϊδεύοντας ηδονικά το μαύρο σεβιότ – παφ, παφ, παφ, παφ -, «έχετε λίγη σκόνη» να ειπώ «κύριε Άλφα».

  102. leonicos said

    xa;

  103. leonicos said

    Τελικά μ’ έσωσε ο γιός μου

  104. leonicos said

    Πήρε τα σκονάκια του, μπορεί να σημαίνει και πήρε τα ποτά του

  105. leonicos said

    93 Ο Σπυριδιόνε τα είπε όλα. Και τα ξηρία

  106. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

    Ως γνωστόν εδώ στην Κρήτη δεχόμαστε πρώτοι αλλά και την περισσότερη αφρικανική σκόνη. Και μας επηρεάζει ποικιλοτρόπως – τα λέγαμε και προχθές…

    Θα ήμουν 5-6 χρονών (αρχές δεκαετίας ‘50) και μου έχει εντυπωθεί μια τέτοια μέρα, ένα απόγευμα συγκεκριμένα, με μια αρρωστημένη πορτοκαλί ατμόσφαιρα σε όλο το Ηράκλειο, με διαβολεμένο νοτιά, να περιμένουμε με αγωνία και ανησυχία, η μάνα και τ’ αδέλφια μου, να γυρίσει ο πατέρας από την εξοχή…

    ===+===
    22, 57.
    Το τσιμεντοκονίαμα/τσιμεντοκονία δεν σχετίζεται μεν με την κόλλα, αλλά τα τελευταία χρόνια έχουμε την τσιμεντόκολλα, συνθετικό υλικό (ρητινοειδές μάλλον) για συγκόλληση μονωτικών πλακών πάνω σε υπόστρωμα τοίχου ή και σοβάδων κ.λπ.

    27. ΕΦΗ, έχω την εντύπωση ότι  το σκονίζαλο δεν είναι ο κόκκος της σκόνης, αλλά ολόκληρο σύννεφο σκόνης – τουλάχιστον στα μέρη μας. Ο Ξανθινάκης λέει ότι στα δυτικά τον λένε ‘κονίσαλο’, κατ’ ευθείαν από το αρχ. κονίσαλος = σύννεφο σκόνης.

    Πιθανό να είναι έτσι, αλλά για μένα θα ήταν πιο φυσιολογικός ο σχηματισμός/σύνθεση από ‘σκόνη+ζάλο’, έχοντας εικόνα από το χαρακτηριστικό συννεφάκι σκόνης που σηκώνεται από τα βήματα κάποιου, όσο απομακρύνεται περπατώντας σε χωματόδρομο.

    Να θυμηθούμε και τον κρητικό ‘πάσπαρο’ ή ‘πάσπαλο’ < αρχ. πασπάλη (με το ρ. πασπαλίζω κ.λπ.)

  107. Costas Papathanasiou said

    Ο σκόνη ως συστατικό δαιμονικής θεότητας:
    κονίσαλος, ὁ (ΑM)
    σύννεφο σκόνης, στρόβιλος («πνεύσαντος ἀνέμου σφοδροῦ… ὁ κονίσαλος ἐς ουρανὸν αὐτὸν ἦρτο», Άνν. Κομν.)
    αρχ.
    1. σκόνη αναμιγμένη με το λάδι και τον ιδρώτα τών παλαιστών («ὁ ἱδρὼς τῶν γυμναζομένων, μειχθείς τῷ πάτῳ, συντελεῖ πρὸς διαφόρησιν ὄγκων τῶν παρὰ φύσιν
    κονίσαλον δὲ ὀνομάζουσιν αὐτὸν ἔνιοι τῶν περιέργως ἀττικιζόντων», Ευστ.)
    2. (κατά τον Ησύχ.) είδος άσεμνου χορού σατύρων («σκίρτησις σατυρικὴ ἡ τῶν ἐντεταμένων τὰ αἰδοῖα»)
    3. ως κύριο όν. ὁ Κονίσαλος
    θεότητα που ταυτιζόταν με τον Πρίαπο ή τον Ορθάνη.
    [ΕΤΥΜΟΛ. < κόνις + σάλος https://lsj.gr/wiki/%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CE%AF%CF%83%CE%B1%CE%BB%CE%BF%CF%82 ]
    ―Και η σκόνη ποιητή για τ’ όνειρο της κόρης του :
    […]Κοριτσάκι μου,
    θέλω νὰ σοῦ φέρω
    τὰ φαναράκια τῶν κρίνων
    νὰ σοῦ φέγγουν τὸν ὕπνο σου./
    Θέλω νὰ σοῦ φέρω ἕνα περιβολάκι
    ζωγραφισμένο μὲ λουλουδόσκονη
    πάνω στὸ φτερὸ μιᾶς πεταλούδας
    νὰ σεργιανάει τὸ γαλανὸ ὄνειρό σου./
    Θέλω νὰ σοῦ φέρω
    ἕνα σταυρουλάκι αὐγινὸ φῶς
    δυὸ ἀχτίνες σταυρωτὲς ἀπὸ τοὺς στίχους μου
    νὰ σοῦ ξορκίζουν τὸ κακὸ
    νὰ σοῦ φωτᾶνε μὴ σκοντάψει[…]
    http://users.uoa.gr/~nektar/arts/tributes/giannhs_ritsos/gia_thn_korh_toy.htm

  108. Με αφορμή την Αφροσκόνη να θυμηθούμε και παλιό άρθρο για το θέμα

  109. Το παλιό άρθρο

  110. voulagx said

    #71 & #72, Πέπε και Σαράντ: Μην ανησυχείτε. Οι γιατροί λένε: «Προϊούσης της ηλικίας, αμβλύνεται η μνήμη αλλά οξύνεται η κρίση».
    (Μεταξύ μας: Ευφημιστικός ορισμός της άνοιας)

  111. dryhammer said

    110>…αλλά οξύνεται η κρίση

    Δλδ, πόσα χρόνια ακόμα θα ζούμε σε συνθήκες οξείας κρίσεως [και πόσο οξύτερης πχιά;]

  112. dryhammer said

    111 συνέχεια [προπάτησα γαρ]

    Για την αμβλεία μνήμη, τα βλέπομε σε κάθε εκλογές

  113. sarant said

    93-105 Ναι, σωστά, τα ξηρία, που έπρεπε να τα έχει το άρθρο

    Όπως και το ευαγγελικό «αποτινάξατε τον κονιορτόν από υποκάτω των ποδών σας» ‘η κάπως έτσι.

  114. dryhammer said

    113. Αυτό το τηρεί ο κάτης μου όποτε βγαίνει από την άμμο

  115. Πέπε said

    93 Εντελώς κουλό όμως ότι μια ναρκοσλάνγκ έκφραση επεκτάθηκε στο αθώο κρασάκι!

    88 Ναι, ήθελα κι εγώ να το αναφέρω. Κλείνεις τον ήχο της συσκευής σου, δεν υπάρχει άλλη λύση. Εντωμεταξύ αυτό συμβαίνει σε αρκετές παλιές αναρτήσεις, στις οποίες δε συνέβαινε πιο πριν. Αναρωτιέμαι αν είναι θέμα της νέας WordPress.

  116. evamaten said

    «Φτιαγμένος από σκόνη και χρόνο,
    ο άνθρωπος διαρκεί λιγότερο κι απ’ του μεσημεριού την αντηλιά»

    […]Πού να βρίσκονται (επαναλαμβάνω) από απάχηδες τόσες γενιές
    που πήγαν κι έστησαν μια τρομερή νύχτα
    σε σκονισμένους χωματόδρομους ή σε χαμένες γειτονιές
    του στιλέτου και της μαγκιάς τη σέχτα;[…]

    Στ’ ακόρντα υπάρχουν πράγματα παλιά, στους στίχους:
    στο άλλο πάτιο και στης κληματαριάς τους γρίφους.
    (Πίσω απ’ τους καχύποπτους τοίχους
    ο Νότος κρατάει την κιθάρα και τη λαβή του ξίφους).

    Εκείνο το ξέσπασμα, το τάνγκο,
    εκείνη η διαβολιά, της ζωής τα μεστά χρόνια προκαλεί.
    Φτιαγμένος από σκόνη και χρόνο,
    ο άνθρωπος διαρκεί λιγότερο κι απ’ του μεσημεριού την αντηλιά,
    που δεν είναι άλλο από Χρόνος.

    Το τάνγκο ένα ψεύτικο Χθες φτιάχνει,
    όπου βγαίνει αληθινή κατά
    κάποιο τρόπο η απίθανη ανάμνηση
    ότι ένας σ’ έναν ανάστατο τόπο,
    στον καβγά, σε μια γωνιά του προαστίου έχει πεθάνει.

    Το τάνγκο, Χόρχε Λούις Μπόρχες

    https://www.bibliotheque.gr/article/32101

  117. Spiridione said

    Μερικές βασικές πληροφορίες για τη σκόνη της ερήμου

    How far can dust transport reach?

    Dust is a constituent part of the atmosphere and as such is permanently travelling around the globe. The most significant “plumes” that we can detect with satellite and in-situ observations can travel thousands of kilometres. The Gobi Desert dust plumes reach regularly the Hawaiian Islands (~ 9000 Km) in some 5 or 6 days.

    Does dust transport pose a risk for health?

    It depends on the concentration and the altitude at which dust is transported. It has been established that high dust concentrations, usually close to the dust source, cause respiratory and heart disease. In some areas of the Sahel desert there is evidence that dust contributes to the incidence of meningitis by damaging the respiratory tract.

    Is it true that dust transport carry pathogens? Is it a danger for health?

    Yes. These episodes do carry virus or bacteria from the dust sources. However, these microbes are not believed to be active enough and in such concentrations that could spread a disease.

    Air pollution in general, not only dust, is known to favour the transport of microorganisms, however there is no evidence of human infectious diseases caused by pathogens dispersed on long-distance dust transports.

    There is evidence of Saharan Dust transport causing diseases on the Caribbean coral reefs.

    Is it true that dust transports radioactive particles?

    Yes. Both natural and, in the case of a particular region in Algeria, from nuclear tests carried out by France in the 60’s. Again, there is no evidence that in these concentrations the particles can pose any risks for health or the environment. In the past, Korean safety authorities have measured radioactivity on the yellow dust coming from China in spring.

    Is there a link between dust transports and climate change? Will it become more frequent?

    There is not a straightforward answer. On one hand, global warming is favourable to desertification which increases the amount of dust sources. Some projections predict more intense but less frequent dust transport episodes in Europe.  On the other hand, climatic conditions could change dramatically in arid regions like the Saharan Desert where increased precipitation is expected to reduce dust transport, according to some models.

    Are the recent episodes of Saharan dust transport into Europe exceptional? Is it related to climate change?

    The large dust transport over western Europe in March 2022 is one of the most intense ever observed in modern times for Spain. Other recent Saharan dust episodes have sparked a lot of public interest like the so-called “Godzilla”, that crossed the Atlantic coating the skies of the Caribbean and with an impact on air quality.

    Reliable global dust measurements are relatively recent. These episodes are too close in time to tell if they relate to climate change or are an example of variability.

    Dust transport are a global warming or global cooling factor?

    It remains an open question. While it is true that dust aerosol blocks solar radiation with some cooling effect, absorption of infrared radiation within the dust layer can lead to a localised warming effect.

    Dust also influences cloud formation and precipitation. The final warming or cooling effect is then very difficult to assess.

    What is the role of dust transport in the environment?

    In addition to the dust transport features in the atmosphere, these episodes have an important environmental role favouring the exchange of mineral and organic nutrients between regions. It is well documented the fertilizing role of Saharan Dust in the Amazon rainforest or the Atlantic. Same goes for the Asian dust travelling through the Pacific.

    How does dust transport end? Does it always finish with mud – ‘dirty’ rains?

    What goes up must come down and dust transport always ends on the ground or water bodies. Most dust dilutes in the atmosphere becoming undetectable for humans or monitoring instruments. 

    At large concentrations, dust deposition can quickly become a problem for health and for safety –reducing visibility, damaging property and machinery.

    Dust deposition over snow or ice, beyond the spectacular “Martian landscapes”, increase the solar radiation absorbed and so accelerates melt.

    Mud or “dirty” rain as it’s commonly known the process of wet deposition is one of the most notorious effects of dust transport. As a consequence of large dust plumes meeting precipitable water in clouds, dust itself can also favour precipitation and cloud formation under certain conditions.

  118. Χαρματαν, σοροκάδα

    https://www.facebook.com/fragkiska.megaloudi/posts/pfbid02Ypn5A7L4pWmBF33yphtcpM8LQcziiDqn2iWXRBfg96TSXAfuRhda6f4gypuZ9Z5Yl

  119. evamaten said

  120. evamaten said

    Φύσα, φύσα το χρυσαλιφούρφουρο

    που κρατάς την Άνοιξη στο χέρι

    Κι αχ, αν γίνει σκόνη και χρυσόσκονη

    κάποιον αγαπάς και δεν το ξέρει

  121. Costas Papathanasiou said

    Ο κουρνιαχτός, η ‘κρυπτόσκονη’ (https://greepto.gr/news/cryptocurrencies/magiki-skoni-crypto/ ) και άσματα συναφή:
    ….Έλα όπως τότε, όπως παλιά/ ξεσκόνισε μας την καρδιά/ γέμισε τη με νούμερα…
    https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=9qgciduL3uw “Νούμερα” – 2011/ Άγριες Φράουλες
    «Για μια γρήγορη αυτοκίνητη ποίηση»// Μια γρήγορη κονιορτοποίηση / θα εμπόδιζε τους διάσημους να μοιάζουν / τόσο απαράλλαχτοι με τον εαυτό τους// Θα τους συνέφερε αν θα ταυτίζονταν / με τους επτά τερματοφύλακες / ακουμπισμένους σ’ ένα σύννεφο// μια φασαρία απίθανη – πολύς θόρυβος/ για το τίποτα – ώσπου να επέμβουν δήθεν / οι αρχές απ’ τον αέρα με κομφετί και μάσκες// Η παραφροσύνη με το εφησυχασμένο / πρόσωπο η περιπαικτική ματιά που / κυνηγάει έναν εαυτό που ξεφεύγει// Ιδέες σαν τρελές διαχέονται παντού / όπου μπορούν να βρουν εύκολη / λύση να κρυφτούν προσωρινά// Αμφιβολίες δισταγμοί δευτερολογίες / πρωτοβουλίες – αναμνήσεις / μια έντονη δραστηριότητα που περνάει / Απαρατήρητη κι όμως έχουν μια / συμβολική σημασία που ξεπερνάει / το συνηθισμένο μ’ ένα τελείως / Καινούργιο γυαλιστερό αυτοκίνητο / που κυκλοφορεί σαν άστρο αστραφτερό / στους σκοτεινούς στενόμακρους δρόμους / του Γκέτο (Καλιφόρνια, 16 Ιουνίου 2002)/ [Νάνος Βαλαωρίτης «Στο υποκύανο μάτι του Κύκλωπα» (εκδ. Ψυχογιός, Νοέμβριος 2015 ]
    Η νύχτα πέφτει σαν το σεντόνι/ πάνω σε έπιπλα παλιά
    Μας προστατεύει από τη σκόνη/ που η μέρα πάνω μας κολλά
    Για κάποιους όμως που είναι μόνοι/ και σκονισμένοι απ’ τη ζωή
    Το σκοτεινό της μαύρο σεντόνι/ είναι αβάσταχτα βαρύ
    Φοβούνται κάθε που πέφτει η νύχτα πάνω σε στέγες και ψυχές
    Φοβούνται ακόμα την καληνύχτα που από συνήθεια εσύ τους λες
    και περιμένουν τη μέρα να’ ρθει που όλα τα κρύβει μεσ’ στο φως
    που μας ενώνει μ’ αυτή τη σκόνη αρχή του κόσμου προορισμός
    ,
    https://www.youtube.com/watch?v=UjuG0V_WwQw “Η νύχτα και η σκόνη” – 2016/ Κώστας Στάθης, Κώστας Λειβαδάς, (στίχοι/μουσική: Δημήτρης Παπαχαραλάμπους/Κώστας Στάθης)

  122. evamaten said

    101

    Μπράβο, Μαρία – αυτό ακριβώς (και πόσο μ’ αρέσει αυτό το κείμενο!)

  123. sarant said

    117 Πολύ ενδιαφέροντα αυτά

    120 Καλά που το θυμήθηκες

  124. evamaten said

    Η σκόνη συνδέεται ποιητικά με τη φθορά – όπως στα «φυλλοβόλα» σώματα του Γ. Κοντού:

    Σκόνη πέφτει, όπως τρίζουν τα δοκάρια
    του ουρανού.
    Μας ασπρίζουν τα μαλλιά.
    Δεν πρόκειται να γίνει καμιά καταστροφή,
    απλώς περνάνε τα χρόνια.

    Ο πεθαμένος έβαφε τα παπούτσια του.
    Έχει να κάνει δρόμο και δρόμο
    σε βραχώδη και σκονισμένα σύννεφα,
    μέχρι να ξαναέρθει στη γη
    και να κρυφτεί στο σπιτάκι του κήπου.

    Η ντουλάπα θα χαθεί, θα γίνει σκόνη.
    Τώρα όμως είναι αιώνια,
    κρύβει τα ρούχα σου.

    Μια γραμμούλα είναι ο ορίζοντας.
    Μετά, τι γκρεμός, Θεέ μου!

    Ο αέρας, ο αέρας τα πήρε όλα
    και άφησε ένα κατακάθι μνήμης,
    μια λάσπη στο μυαλό.

    Οι αποθήκες των ονείρων μου
    είναι πάντα γεμάτες χώμα.

    Τι μου φταίει το ποίημα,
    εάν το ποτάμι δεν περνάει
    μέσα από το σπίτι μου.

    (Δευτερόλεπτα του φόβου, του Γιάννη Κοντού)
    https://www.bibliotheque.gr/article/45062

  125. evamaten said

    Παντελής Μπουκάλας, Έκτορες

    Από τη γλώσσα μας σέρνει
    η ζωή.
    Καν ουρλιαχτό να μην ακούγεται.
    Καν τη χαρά του βογκητού να μη γευόμαστε.
    Έτοιμους μας βρίσκει.
    Κάθε που της βγάζουμε τη γλώσσα μας
    περιγελαστικά
    άλογα βέβαιοι σχεδιαστές του μέλλοντός μας
    μας την αρπάζει
    και μας σέρνει
    πάνω στη ματωμένη σκόνη της αλήθειας
    έκτορες συντετριμμένους λιανισμένους.
    Να ζωγραφίζει ένα μηδέν το βιαστικό μυαλό μας
    στη σκόνη χυμένο.
    Κάθε που ξεμυτάει από το έρκος μας το μάταιο θα…
    μας μαγκώνει
    μας σέρνει από τη γλώσσα ο θάνατος.

    Αλλά και δίχως γλώσσα γίνονται τραγούδια.
    Και το μυαλό διπλώνει το μηδέν
    πάνω στη σκόνη.
    Το απειρίζει.
    Εντέλει νικητές οι έκτορες.
    Ότι ολόσωμα θνητοί.
    Μια φτέρνα ένδοξη το κορμί τους ολάκερο
    Μια φτέρνα που ο πόλεμος τη σχηματίζει γλώσσα
    ανένδοτη.

  126. freierdenker said

    Λατινογενής λέξη για την σκόνη η μπούρμπερη, ή και μπούλμπερη. Ακούγεται συνήθως στην έκφραση «στάχτη και μπούρμπερη».

  127. sarant said

    126 Έχουμε άρθρο

  128. evamaten said

    ΣTIXOI ΓPAMMENOI ΣE ΠAKETA TΣIΓAPA

    […]

    Κι όταν πεθάνω και δε θα ΄μαι ούτε λίγη σκόνη πια μέσα στους δρόμους σας
    τα βιβλία μου, στέρεα κι απλά
    θα βρίσκουν πάντοτε μια θέση πάνω στα ξύλινα τραπέζια
    ανάμεσα στο ψωμί και τα εργαλεία του λαού.

    Τάσος Λειβαδίτης

    https://www.fractalart.gr/mnimi-tasou-leivaditi/

  129. leonicos said

    Να θυμηθούμε τα κωνία και τα ραβδία του ματιού

    Άσχετο θα μου πεις

    Μα αν δεν ήταν άσχετο δεν θα ήμουν εγώ

  130. evamaten said

     Η τεφροδόχος

    Τι φρίκη. 

    Ολόκληρη ζωή/ Με την ανάσα/ Τους χυμούς/ Τη σάρκα της –

    Σκόνη και στάχτη/ Τώρα διαπαντός

    Στην τεφροδόχο/ Ενός βιβλίου.

    https://bookpress.gr/kritikes/poiisi/12916-thanatos-o-deyteros-tou-antoni-fostieri

  131. spyridos said

    Θανασάρας

    Στου δειλινού την άκρη αποκοιμήθηκα
    σαν ξένος, σαν ξενάκι, σαν πάντα ξένος
    κι ήρθε και κατακάθισε πάνω μου σα σεντόνι
    όλη της γης η σκόνη
    Οοοο Ο Ο Ο Οοοο

  132. Κουτρούφι said

    Όταν κανένας μελετά τις ιδιότητες ενός υλικού είναι κρίσιμη η μορφή στην οποία βρίσκεται το δοκίμιο και η μορφή αυτή πρέπει να αναφέρεται στις σχετικές εργασίες. Μια από τις πιο συνηθισμένες μορφές είναι το δείγμα να είναι σε «μορφή σκόνης». Π.χ. μελέτη ενός υλικού με περίθλαση ακτίνων Χ σε μορφή σκόνης. Επί καθαρευούσης, επισήμως ήταν «μορφή κόνεως» που επιβιώνει μέχρι σήμερα σε σημειώσεις και διατριβές στα ανά την επικράτεια ΑΕΙ. Στα εγγλέζικα είναι powder x-ray diffraction. Powder στα Αγγλικά, poudre στα Γαλλικά.  Ένεκα αυτού, καμιά φορά στα ρωμέικα, χρησιμοποείται ως jargon ο όρος πούδρα για το «σκόνη».

    Μερικά σιφνέικα

    Υπάρχει και ο σκονόβολος που αναφέρεται στο σήκωμα σκόνης.

    Δεν ξέρω αν είναι ιδιωματικό η πανελλήνιο αλλά για τη λασποβροχή χρησιμοποιείται ο όρος «κοκκινόχωμα» (προφέρεται κοκχινόχωμα). Το κοκχινόχωμα είναι ο εφιάλτης των νοικοκυριών ιδιαίτερα όταν έχουν φρεσκοασπρίσει.   

  133. Αγγελος said

    (45) To ωραίο είναι ότι ισπανικά η αρένα των ταυρομαχιών δεν λέγεται αρένα, λέγεται plaza de toros!

  134. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    85 🙂 Βέβαια, λουκουμόσκονη , αν και λουκουμοζάχαρη (έμενε κάμποση στο λουκουμόκουτο, γιαμ! 🙂 ) λέγαμε μεις αλλά δεν βρήκα ίχνη με Παράβα, παρά αυτό:
    «Θα σε αυτοκτονήσω με λουκουμόσκονη»από τον Αγκαλίτσα λέει
    https://www.slang.gr/definition/17587-tha-se-autoktoniso-me-loukoumoskoni

    Γεια σου Εύα με τις όμορφες, ποιητικές ονειρόσκονες που …ξεσκόνισες !

    106 Μικ, έτσι και ταιριάζει, όπως το λες . Το λέγαμε, μόνο για κάποιον που έφυγε και δεν ξανάδωσε χαμπέρι, «ούτε το σκονίζαλό ντου», ούτε η σκόνη από το ζάλο του. Τ΄ανέφαλο από την πασπάλη/τον πάσπαρο! Ναι! Πασπούζαλη ξεπέταχτηκε τώρα από τη μνήμη! Πω! παμπάλαιο! Προσχολικό! Το λέγανε για τη σκόνη, τα τρίμματα, του λιχνίσματος!

  135. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    132 Κουτρού, πες μου ότι λέτε και την πασπούζαλη! Τη θυμήθηκα και ήρθαν εικόνες με τη γιαγιά μου να κρατάει ψηλά ένα κόσκινο να λιχνίζει ρεβύθια, ίσως κουκιά, και «φύγε παραπέρα από την πασπούζαλη κορασοπούλι μου! »

  136. ΓΤ said

    @85 Έφη

    Μες στου στόμαχου τα βύθια

    έχω αχώνευτα ρεβίθια

    βυθοκόρος των ετύμων

    σε τερέβινθο οδηγεί

  137. Πέπε said

    134

    «Θα σε αυτοκτονήσω με λουκουμόσκονη»

    Αυτό πρέπει να ανάγεται στον Καραγκιόζη, ο οποίος, σε κάποιο έργο, ονειρεύεται να πέθαινε από λουκουμοθάνατο, δηλαδή να φάει λουκούμια μέχρι να σκάσει. Όθεν και η έκφραση «λουκουμοθάνατος» για κάθε γλυκό τρόπο θανάτου, π.χ. να τα τινάξεις ακαριαία και ανώδυνα πάνω στο σεξ.

    Πάντως λουκουμόσκονη είναι και παλιά έκφραση για την πρέζα. Τώρα, αν ήταν γνήσιο μάγκικο ή τσιφοροειδής ειρωνεία, δεν είμαι σίγουρος.

  138. ΓΤ said

    Σε περιγραφές του Ηλία Πετρόπουλου βλέπουμε φυλακισμένους βαρύμαγκες του ’30 να ποντάρουν στο λουκούμι:

    δύο λουκούμια> κέρδιζε αυτός που θα έβρισκε πού θα πρωτοκαθόταν η κωλόμυγα…

  139. spyridos said

    0
    ««θα σε κάνω σκόνη για κορέους» -από κάποιο εντομοκτόνο του στρατού»

    DDT σε λευκή σκόνη, χρησιμοποιούσαν στο στρατό μετά τον πόλεμο για τους κοριούς.
    Αυτό τους έκανε τόσο ανθεκτικούς που τώρα πια τα εντομοκτόνα τους ενοχλούν ελάχιστα.

  140. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    138# Ο Αζίζ Νεσίν έχει ένα φυλακίστικο διήγημα με ψειροδρομίες.

  141. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    139# Έβλεπα ένα ντοκυμ με ηττημένους γιαπωνέζους να επιστρέφουν. Τους ψέκαζαν εξ επαφής.

  142. sarant said

    Ωραία, το ξεσκονίσαμε το θέμα!

  143. Κουτρούφι said

    Καλημέρα.

    #135

    Όχι. Δεν έχουμε κάτι τέτοιο.

  144. leonicos said

    Τελικά, μ’ εσάς εδώ, είναι δύσκολο να είναι κάποιος και πρώτος και τελευταίος

  145. Καλημέρα,
    137 -138 Μιας και πιάσατε τα λουκούμια, συνήθως λουκούμι ήταν το έπαθλο στο παιχνίδι με τα χαρτιά στο καφενείο. Που όποιος το κέρδιζε μπορεί να το έτρωγε επιτόπου (σπάνια) ή τόπαιρνε στο σπίτι κι έμενε για κέρασμα στα μικρά (παιδιά ή εγγόνια, ανάλογα).

  146. Χαρούλα said

    Η ιστορία της σκονισμένης κυρίας

    https://www.reporter.gr/Eidhseis/Trends/520003-H-istoria-ths-«skonismenhs-kyrias»

  147. sarant said

    145 Άρθρο για το λουκούμι δεν έχουμε

  148. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @145. Ἐξ οὗ καὶ τὸ πρεφαδόρικο ἀπόφθεγμα:
    Τὸ πάσο τρώει τὸ λουκούμι.

  149. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    136 ΓΤ
    >>Μες στου στόμαχου τα βύθια
    έχω αχώνευτα ρεβίθια
    βυθοκόρος των ετύμων
    σε τερέβινθο οδηγεί
    Σε Λαβύρινθο θα βγει
    τεριρέμ των ρεβιθύμνων
    Ρα(δα)μάνθυ Ερέβους γη 😉

Σχολιάστε