Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Πόλεμος και αλήθεια

Posted by sarant στο 28 Φεβρουαρίου, 2022


Tην Παρασκευή 25 του μηνός το βράδυ, στο δελτίο ειδήσεων του Σκάι, προβλήθηκε ένα βίντεο που έδειχνε νέους να τρέχουν, να κατεβαίνουν κακήν κακώς από μια κυλιόμενη σκάλα, φωνάζοντας τρομαγμένοι κάτι σε μια σλάβικη γλώσσα.

Το σουπεράκι πληροφορούσε: Συγκλονιστικές εικόνες από τα καταφύγια – Ζουν με τον τρόμο

Και, ενώ βλέπαμε να κουτρουβαλάνε στην κυλιόμενη σκάλα, η Σία Κοσιώνη έλεγε:

Σειρήνες ηχούν και σπέρνουν τον πανικό στο κέντρο του Κιέβου. Κάτοικοι της περιοχής απελπισμένοι, τρέχουν πανικόβλητοι να βρουν καταφύγιο στο μετρό. Με το που μπαίνουν μέσα τρέχουν ακόμη πιο γρήγορα για να προλάβουν. Ο ένας πέφτει πάνω στον άλλον. Κάποιοι μάλιστα κινδυνεύουν να τραυματιστούν σοβαρά.

Όμως αυτό δεν ήταν αλήθεια. Το βίντεο από τον συνωστισμό στην κυλιόμενη σκάλα στην πραγματικότητα δεν ήταν πρόσφατο ούτε προερχόταν από το Κίεβο. Όπως γρήγορα αποκάλυψαν διάφοροι χρήστες στο Τουίτερ και τεκμηριώθηκε στη συνέχεια από αρκετούς ιστοτόπους, η συγκεκριμένη σκηνή ήταν από το μετρό της Ρώμης όταν το 2018 είχε χαλάσει μια κυλιόμενη σκάλα πριν απο τον ποδοσφαιρικό αγώνα Ρόμα – ΤσεΣεΚα Μόσχας. Οι νεαροί που κουτρουβαλάνε στη σκάλα είναι Ρώσοι φίλαθλοι και αυτό εξηγεί και τις τρομαγμένες φωνές που ακούγονται σε σλάβικη γλώσσα. Στο τουίτ αυτό μπορείτε να δείτε την ίδια σκηνή δυο φορές, πρώτα όπως μεταδόθηκε από τον Σκάι και μετά πώς είχε μεταδοθεί το 2018. Η πιο πλήρης τεκμηρίωση της χάλκευσης υπάρχει στα Ελληνικά Χόαξες.

Ας ξαναδούμε το σύντομο βίντεο στη σελίδα των Χόαξες, που είναι απόσπασμα από το δελτίο ειδήσεων του Σκάι. Νομίζω ότι πρόκειται για συρραφή, κάτι που δεν επισημαίνεται στο άρθρο των Χόαξες. Δηλαδή, η σκηνή στη σκάλα είναι από τη Ρώμη, αλλά οι προηγούμενες σκηνές σε εξωτερικό χώρο πρέπει να είναι όντως από το Κίεβο. Αν ισχύει αυτό που λέω, σημαίνει ότι κάποιος (ίσως οι άνθρωποι του Σκάι, ίσως κάποιος άλλος) μοντάρισε τη σκηνή πανικού της Ρωμης πάνω στις σκηνές από το Κίεβο, για να κάνει πιο δραματική την αφήγηση.

Για μιαν ακόμα φορά, λοιπόν, στον πόλεμο που ξεκίνησε την Πέμπτη με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, επιβεβαιώνεται η γνωστή ρήση ότι «στον πόλεμο το πρώτο θύμα είναι η αλήθεια». Το παράδειγμα του Σκάι δεν είναι (φυσικά ή δυστυχώς) το μοναδικό -φαίνεται όμως πως είναι παράδειγμα εγχώριας χάλκευσης· εννοώ ότι, όπως φαίνεται, δεν πρόκειται για φέικ που κυκλοφόρησε στο εξωτερικό και ήρθε και στη χώρα μας από το διαδίκτυο, όπως πολύ συχνά συμβαίνει.

Ένα παράδειγμα τέτοιου διεθνούς χόακα ήταν η είδηση για την πρώτη απώλεια Αμερικανού στην ουκρανική σύρραξη. Σε τουίτ που φαίνεται να προέρχεται από το CNN Ουκρανίας, βλέπουμε τη φωτογραφία ενός χαμογελαστού διοπτροφόρου νέου.

Είναι ο ακτιβιστής Bernie Gores, μας πληροφορεί η λεζάντα, που σκοτώθηκε από νάρκη που είχαν τοποθετήσει φιλορώσοι αυτονομιστές.

Μόνο που ο Μπέρνι είχε σκοτωθεί ξανά. Συγκεκριμένα, όπως βλέπετε στη δεύτερη φωτογραφία, τον είχαν εκτελέσει οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, πέρυσι, όπως είχε ανακοινώσει το… CNN Afghanistan!

Στην πραγματικότητα, και τα δυο τουίτ προέρχονται από ψεύτικους λογαριασμούς που καμιά σχέση δεν έχουν με το CNN. Επιπλέον, ο χαμογελαστός κύριος της φωτογραφίας ζει και βασιλεύει, ονομάζεται δε Jordie Jordan και δεν είναι δημοσιογράφος αλλά δημοφιλής γιουτουμπεράς και γκέιμερ. Κι άλλες φορές έχει γίνει στόχος φέικ ειδήσεων, μαθαίνω διαβάζοντας το εκτενές άρθρο του snopes, όπου πληροφορούμαι επίσης ότι το όνομα Bernie Gores είναι κι αυτο φτιαχτό, και μάλιστα, λέει, αν το προφέρεις βγαίνει μια ρατσιστική βρισιά (κάτι με nigger θα είναι).

Προσθέτω εδώ ότι στα ελληνικά ΜΚΔ η είδηση για τον πολυπέθαντο κ. Γκόουρς έγινε δεκτή με το σχόλιο «αναβοσβήνει κι αυτός», που είναι υπαινιγμός για έναν παμπάλαιο χόακα που εμφανιζόταν με επιμονή παλιότερα σε ελληνικούς ιστότοπους, με τον τίτλο «Έσβησε αθόρυβα ο 24χρονος αστυνομικός, θύμα κουκουλοφόρων». Στην πραγματικότητα, ένας αστυνομικός είχε τραυματιστεί σοβαρά όταν δέχτηκε επίθεση από κάποιους, και είχε νοσηλευτεί. Βγήκε από το νοσοκομείο, αλλά από το 2007 έως τουλάχιστον το 2014, κάθε λίγους μήνες δημοσιευόταν είδηση σε ανυπόληπτους αλλά και σε σοβαρότερους ιστοτόπους, ότι «Έσβησε αθόρυβα…». Τέλος της παρένθεσης.

Ο Καρλ Μπιλντ, πρώην πρωθυπουργός της Σουηδίας, διπλωμάτης σε διάφορες καίριες θέσεις κατά καιρούς, τώρα συμπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων, δημοσίευσε στο Τουίτερ αυτή τη φωτογραφία, που δείχνει ένα αγόρι κι ένα κορίτσι να χαιρετάνε ένα κομβόι με άρματα μάχης, προσθέτοντας το σχόλιο: «Οι φωτογραφίες αυτές θα μείνουν μαζί μας για πολύ καιρό».

Καλά λέτε, του απαντάει κάποιος σχολιαστής. Η φωτογραφία αυτή βρίσκεται μαζί μας ήδη εδώ και 6 χρόνια, από το 2016.

Διότι, βλέπετε, η φωτογραφία δεν είναι από τον πρόσφατο πόλεμο. Όπως διαβάζω σε άρθρο της ομάδας «ελεγκτών γεγονότων» (fact-checking) του Reuters, είναι φωτογραφία του Ουκρανού φωτογράφου Ντμίτρι Μουράβσκι, και ανήκει σε μια συλλογή φωτογραφιών που παρουσίασε τον Μάρτιο του 2016 στο Φέισμπουκ με τίτλο «Παιδιά του πολέμου«. Δεν διευκρινίζεται αν οι φωτογραφίες της συλλογής είναι παρμένες από πεδία μάχης ή αν είναι «σκηνοθετημένες».

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, δεν είναι φωτογραφία από τον τωρινό πόλεμο.

Στα Νέα δημοσιεύτηκε μια φωτογραφία με έναν πατέρα που αποχαιρετά την κόρη του για να πάει να πολεμήσει εναντίον της ρωσικής εισβολής.

Στην πραγματικότητα, όμως, οι φωτογραφίες είναι παρμένες από βίντεο τραβηγμένο μερικές μέρες πριν από το ξεκίνημα του πολέμου, στις περιοχές που ελέγχονταν από τους ρωσόφωνους στην ανατολική Ουκρανία.

Θα θυμάστε ίσως ότι, σε αναμονή της σύγκρουσης, οι αρχές των αυτόκλητων λαϊκών δημοκρατιών μετέφεραν μεγάλο μέρος του άμαχου πληθυσμού τους στη Ρωσία.

Και αυτή η σκηνή αποχαιρετισμού από εκεί προέρχεται. Ο πατέρας αποχαιρετά την κόρη του, που μεταφέρεται στο Ροστόφ.

Συμφωνα με ανάλυση που έκαναν τα Ελληνικά Χόαξες, η σκηνή της φωτογραφίας έλαβε χώρα στις 21 Φεβρουαρίου στην πόλη Γκορλόβκα της ΛΔ του Ντονιέτσκ.

Κυκλοφόρησε ευρύτατα και ένα βίντεο που (υποτίθεται ότι) παρουσιάζει τη συνομιλία ανάμεσα σε ένα ρωσικό πολεμικό πλοίο και στην ουκρανική φρουρά του νησιου Ζμίνι. Πρόκειται για ένα μικρό νησάκι, που λέγεται Φιδονήσι στα ελληνικά, ανήκει στην Ουκρανία και βρίσκεται σε στρατηγική θέση κοντά στις εκβολές του Δούναβη.

Σύμφωνα με το βίντεο, οι Ρώσοι κάλεσαν τους υπερασπιστές του νησιού να παραδοθούν και εκείνοι απάντησαν, στο πνεύμα του Καμπρόν, «Άντε γαμηθείτε». Οι Ρώσοι ισοπέδωσαν με πυρά το νησί σκοτώνοντας όλους τους υπερασπιστές. Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι οι 13 πεσόντες θα λάβουν μετά θάνατον τον τίτλο του «Ήρωα της Ουκρανίας».

Ωστόσο, η ρωσική πλευρά ανακοίνωσε ότι οι φρουροί του νησιού παραδόθηκαν και ότι μεταφέρθηκαν στη Σεβαστούπολη όπου κρατούνται αιχμάλωτοι και πρόκειται να απελευθερωθούν σύντομα. Η ρωσική πλευρά ανακοίνωσε πολύ μεγαλύτερο αριθμό υπερασπιστών του νησιού, 82. Η ουκρανική συνοριοφυλακή σε νεότερη ανακοίνωσή της αναφέρει και αυτή την εκδοχή, ότι οι υπερασπιστές είναι ζωντανοί και αιχμάλωτοι. Εδώ μια ανασκόπηση σε ελληνικό ιστότοπο. Μακάρι να είναι καλά οι άνθρωποι. Στην περίπτωση αυτή η ηχογράφηση με την καμπρόνεια απάντηση ασφαλώς θα είναι σκηνοθετημένη.

Τα παραδείγματα είναι αμετρητα. Ο Daniel Funke, της ομάδας ελεγκτών γεγονότων της USA Today δημοσίευσε στο Τουίτερ καμιά δεκαριά ακόμα περιπτώσεις, όπως αυτην:

Δεν πρόκειται για βομβαρδισμό ουκρανικής πόλης, αλλά για ισραηλινό βομβαρδισμό στη λωρίδα της Γάζας τον Μάιο του 2021.

Πολλές τέτοιες ανασκευές μπορείτε να βρείτε συγκεντρωμένες σε αυτό εδώ το άρθρο, από έναν ισπανικό ιστότοπο (στα αγγλικά όμως).

Υπάρχουν βέβαια άφθονα εργαλεία για να δεις αν μια φωτογραφία που κυκλοφορεί ως χτεσινή έχει ή όχι ξαναδημοσιευτεί παλιότερα στο διαδίκτυο. Κάποια από αυτά είναι στοιχειώδη, κάποια είναι πιο εξελιγμένα. Σε κάθε περίπτωση όμως, το να ανασκευαστούν αυτοί οι χόακες θέλει αρκετό κόπο και χρόνο -ο γνωστός νόμος του Μπραντολίνι, ότι η ανασκευή του πλαστουργήματος απαιτεί μια τάξη μεγέθους περισσότερο χρόνο απ’ ό,τι η κατασκευή του ή, όπως λέμε εδώ, ρίχνει ο παλαβός (ή ο κακόβουλος απατεώνας) μια πέτρα στο πηγάδι και σαράντα γνωστικοί δεν μπορούν να τη βγάλουν.

Βέβαια, στον πόλεμο τέτοια μέσα εξαπάτησης και ψεύτικης προπαγάνδας χρησιμοποιούνται εδώ και αιώνες -θα έλεγε κανείς ότι είναι σχεδόν θεμιτό μέσο. Αλλά οι επαγγελματικοί, τουλάχιστον, ιστότοποι θα έπρεπε να ελέγχουν περισσότερο το υλικό που δημοσιεύουν.

Υπάρχει όμως και η φέικ ανασκευή. Και θα κλείσω με μια τέτοια περίπτωση, που μάλιστα ενδιαφέρει και άμεσα το ιστολόγιο. Βλέπετε, στο άρθρο της περασμένης Παρασκευής, είχα θελήσει να συνοδέψω το άρθρο (για τον πόλεμο) με μια φωτογραφία. Στο BBC βρήκα τη φωτογραφία της γυναίκας με τον επίδεσμο, μπροστά στο βομβαρδισμένο κτίριο και την έβαλα στο άρθρο.

Μια φίλη στο Φέισμπουκ όμως μου είπε ότι η φωτογραφία είναι από το 2018, όταν είχε συμβεί έκρηξη φυσικού αερίου σε πολυκατοικία στο Μαγκνιτογκόρσκ. Παραξενεύτηκα, γιατί σε άλλα βρετανικά μέσα είχα δει την ίδια τραυματισμένη γυναίκα, σε άλλες, αλλά πολύ παρόμοιες, λήψεις, πρωτοσέλιδα σε εφημερίδες (με τίτλους όπως «Ο Πούτιν εισβάλλει» στη Γκάρντιαν ή «Το αίμα της στα χέρια του» στη Σαν). Ως τεκμήριο μου έδειξαν το εξής:

Ωστόσο, φαίνεται πως εδώ το φέικ εντοπίζεται στην προσπάθεια ανασκευής. Η φωτογραφία όντως είναι πρόσφατη, από την πρώτη μέρα του πολέμου –περισσότερα εδώ, αλλά στα ισπανικά.

Στατιστικά πάντως, οι φέικ ανασκευές είναι (προς το παρόν) πολύ λιγότερες από τις φέικ ειδήσεις. Θα με ενδιέφερε στα σχόλιά σας να με ενημερώσετε και για άλλους χόακες ελληνικής προέλευσης για τον ουκρανικό πόλεμο, όπως ο πρώτος χόακας του άρθρου, με τις κυλιόμενες σκάλες του Σκάι.

Καλύτερα ομως να σταματήσει ο πόλεμος και να μην έχουμε άλλους χόακες προς ανασκευή και άλλα αθώα θύματα. Κάτι άκουσα μάλιστα ότι πρόκειται να ξεκινήσουν συνομιλίες -αν δεν είναι κι αυτό πλαστή είδηση.

396 Σχόλια to “Πόλεμος και αλήθεια”

  1. Νέο Kid said

    Δεν είναι προφανές ότι ο Bernie Gores προφέρεται Burn Negros!…;
    Weekend στου Μπέρνι …που λέγαμε και μείς οι μπούμερς.

  2. Νέο Kid said

    Burn Niggers! Παρντόν! (Ξέχασα τη γνήσια προφορά Αλαμπάμας)

  3. Πέπε said

    > η είδηση για τον πολυπέθαντο κ. Γκόουρς

    Κάποτε είχα διαβάσει μια ωραία παράφραση της Χιονάτης. Έρχεται για 2η ή 3η φορά η κακιά μάγισσα, την αφήνει σέκος, και αργότερα επιστρέφουν οι νάνοι. Μπαίνει ο ένας πρώτος, βρίσκει τη Χιονάτη τάβλα, βάζει τις φωνές, και τρέχουν οι άλλοι να δουν τι έγινε:
    -Πέθανε η Χιονάτη!
    -Τι, πάλι; !!

  4. Καλημέρα

    Κάποιες καλές εποχές η ενημέρωση γινότανε από τον κομματάρχη του χωριού κι αυτός κανόνιζε και το τι θα ψηφίσουν οπότε δεν υπήρχε σπουδαίος λόγος για ψευδείς ειδήσεις. Σήμερα όμως που όλοι ενημερώνονται από εφημερίδες και τηλεόραση χρησιμοποιείται κάθε ανήθικο μέσο για τον επηρεασμό της κοινής γνώμης.
    Επίσης σε διάφορα δρώμενα μια γνήσια φωτογραφία μπορεί να δημιουργεί ψευδείς εντυπώσεις με την κατάλληλη λεζάντα π.χ. μπορεί να φωτογραφίσεις έναν δάσκαλο με κλειστά μάτια, στην λεζάντα να γράψεις πως κοιμάται την ώρα του μαθήματος και να την κοινοποιήσεις στο σύλλογο γονέων και κηδεμόνων όπου τα παιδιά μπορεί να πούνε την αλήθεια στους γονείς τους αλλά και στο υπουργείο (οθντκ) Παιδείας το οποίο σίγουρα θα τιμωρήσει τον δάσκαλο.
    Ετσι θα καταλάβαιναν και οι σαββιδόπληκτοι σχολιαστές του ιστολογίου τι είδαν αυτοί στην πειβόητη φωτογραφία που έπαιζε για μέρες στα κανάλια και τις εφημερίδες και τι (δεν) είδαν όσοι έβλεπαν το ματς στην τιβί ή δια ζώσης.

    ( ψάχνω για μάγκα μαθητή με ταλέντο φωτορεπόρτερ 🙂 🙂 )

  5. atheofobos said

    Είναι γεγονός ότι η ψεύτικη είδηση μέχρι να διαψευστεί, πολλές φορές αρκετά καθυστερημένα, έχει κάνει την δουλειά της
    Η ιστορία με το ηχητικό «ντοκουμέντο» για τους 12 ήρωες στο νησί μου φάνηκε από την αρχή μούφα, καθώς το πλοίο δεν έλεγε το όνομα του και μου θύμισε μια ωραία ιστορία, που κυκλοφορούσε τότε σαν αληθινή, που είχα δημοσιεύσει το 2006
    ΑΜΕΡΙΚΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΙΣΠΑΝΙΑΣ
    http://atheofobos2.blogspot.com/2006/07/blog-post_07.html
    Θα είχε ενδιαφέρον επίσης να ασχοληθείς κάποτε με την ελληνοποίηση της λέξης Χόαξες.

  6. Σεμνυνομαι ότι και εγώ δεν πολυπίστεψα την ιστορία με το νησί. Την πρώτη μέρα κυκλοφορούσε και μια ιστορία για έναν Ουκρανό άσο που κατέρριψε πέντε ή έξι ρωσικά αεροπλάνα. Είχε και όνομα, the ghost of Kyiv!
    Γενικά πέρασαν δυο μέρες μέχρι να αρχίσουμε να βλέπουμε αξιόπιστες κάπως εικόνες από τον πόλεμο και να έχουμε μια (μικρή) εικόνα του τι συμβαίνει.

  7. sarant said

    Kαλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    1-2 Δεν το σκέφτηκα, ομολογώ

    5 Μπεντροβάτο μάλλον, αλλά έχει γούστο

  8. Pedis said

    … η συγκεκριμένη σκηνή ήταν από το μετρό της Ρώμης όταν το 2018 είχε χαλάσει μια κυλιόμενη σκάλα πριν απο τον ποδοσφαιρικό αγώνα Ρόμα – ΤσεΣεΚα Μόσχας.

    Αυτό είναι το μετρό της Ρώμης, σε έναν από τους κεντρικούς σταθμούς στους οποίους η κυλιόμενη σκάλα είναι μήκους 70-80 μέτρα και χαλάει συχνά. Η σκηνή είναι από το σταθμό Ρεπούμπλικα, γραμμή Α. Το ίδιο σκηνικό με τη σκάλα που τρελλάθηκε, τον περισσότερο καιρό απλά σταματάει ευτυχώς, παίχτηκε εκείνη την περίοδο και στο σταθμό Barberini. Και λόγω της ρωμαικής εφφίσιενσυ έμειναν κλειστοί τέσσερις κεντρικοί σταθμοί για πάνω από εφτά μήνες.

    Ο Σκάει-αλήτες πρέπει να κλείσει.

  9. Πολύ χρήσιμα ξετρυπώματα.

  10. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    Μπράβο σου Νικοκύρη! Σέ ὅποια πλευρά ὑποστηρικτῶν καί νά ἀνήκη κάποιος (ἡ ἀφεντιά μου στέκει ὁλοκληρωτικά ἐναντίον τοῦ πουτινοχιτλερισμοῦ..), μας χρειάζεται αὐτό τό ξεβράκωμα τῶν αἰσχρῶν χαλκείων. Πρέπει νά ξέρουμε, κι ὅταν ξέρουμε, μποροῦμε νά βελτιώσουμε τόν ὄγκο καί τήν ποιότητα τῶν πληροφοριῶν πού κάνουν τιμιώτερη τήν γνώμη μας..

  11. sarant said

    8 Μάλιστα, ενδιαφέρον.

  12. Pedis said

    # 11 – από ένα ρεπορτάζ εκείνης της ημέρας για το ατύχημα

    https://tg24.sky.it/cronaca/2018/10/23/roma-metro-incidenti

  13. Παναγιώτης Κ. said

    Με τόσα πολλά ψέματα, θα γίνουμε δύσπιστοι ακόμα και στις αληθινές πληροφορίες.

    Υπάρχει και η «μισή αλήθεια» που είναι εξίσου δηλητηριώδης.

  14. Και ο πύραυλος που έπεσε σε ένα διαμέρισμα στο Κίεβο πιθανότατα ήταν ουκρανικός αντιεροπορικός.

  15. Pedis said

    Κι αυτά τα δύο από τα μεζεδάκια

    https://twitter.com/frnews_ng/status/1497840712821329923?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1497840712821329923%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fsarantakos.wordpress.com%2F2022%2F02%2F26%2Fmeze-521%2F

    Πολεμοπαθή μεζεδάκια

  16. Φώτης said

    Καλό απόγευμα από δω!

    Ας πούμε και τίποτα για τον ελέφαντα στο δωμάτιο – για το περίφημο αφήγημα περι «απο-ναζιστικοποίησης» της Ουκρανίας από τη Ρωσία….ένα αφήγημα που έχει παιχτεί μανιωδώς στα σχόλια της σελίδας τις τελευταίες μέρες.

    Μία απλή ανάλυση του θέματος στον παρακάτω σύνδεσμο
    https://theweek.com/russo-ukrainian-war/1010644/why-the-kremlin-keeps-bizarrely-insisting-ukraine-is-run-by-nazis

    (εκ παραδρομής έγραψα το ίδιο σχόλιο σε προηγούμενο άρθρο)

  17. leonicos said

    Κάθε αλήθεια στηρίζεται σε κάτι που μπορεί να είναι και ψέμα.

    «Σ’ αρέσω αγάπη μου;»
    «Πολύ!»
    Εκείνη του δίνει ένα αληθινό φιλάκι
    Αλλά πόσο αληθινή είναι η απάντησή του;

    Αλλιλως

    «Σ’ αρέσω αγάπη μου;»
    «Πολύ! Πάρα πολύ! Μεχρι παροξυσμού!»
    Εκείνη του δίνει ένα αληθινό φιλάκι
    Η απάντησή του πορεί να είναι αληθινή α) καθόλου β) κατά το πρώτο ‘πολύ’, γ) κατά το ‘πάρα πολύ’ δ) Μεχρι παροξυσμού

    Τρίτη εκδοχη
    «Σ’ αρέσω αγάπη μου;»
    «Πολύ! Πάρα πολύ! Μεχρι παροξυσμού!»
    Εκείνη ανταπαντά «Υπερβολικέ και ψεύτη!» Ωστόσο του δίνει το αληθινό φιλάκι
    Μολονότι ξέρει ότι μπορεί να είναι μόνο υπερβολικός ή υπερβολικός και ψεύτης. Αλλά σε τ΄θα την εξυπηρετούσε να το πιστεψει;

  18. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    Ὑπάρχουν καί ἀληθινές εἰδήσεις πού μᾶλλον δέ περιποιοῦν τιμή (καί αἰσιοδοξία 🙂 ) γιά ἐμᾶς τούς φιλι-ουκρανούς…

    https://www.zougla.gr/lifestyle/article/i-mis-oukrania–pasareles–oplo–polemisi-ston-polemo

  19. leonicos said

    Συμπέρασμα: Αυτοί λένε ψέματα. Η αλήθεια απλώς συμβαίνει και τους αγνοεί.
    Η διαφορά τους είναι λεξικογραφική και υποκειμε΄νική

  20. leonicos said

    16 Φώτη

    εκ παραδρομής έγραψα το ίδιο σχόλιο σε προηγούμενο άρθρο

    Εδώ κόβουμε κεφάλια γι’ αυτό το σφαλμα

    Μόνο να γράφεις σχόλια για προηγούμενα αρθρα επιτρέπεται

  21. leonicos said

    Ελπίζω να έγινα σαφής

    Ότι κανω πλάκα

  22. # 17

    Λεό, οι γυναίκες ρωτάνε συχνά τον καλό τους αν αρέσουνε ή αν τις αγαπά. Ποτέ όμως καμιά δεν διανοήθηκε να ρωτήσει τον εαυτόν της αν το αγαπά, εκτός μονάχα σε ποιήματα ασήμων ποιητάδων

  23. Παναγιώτης K. said

    @5. Ένα πρόχειρο ψάξιμο δείχνει ότι ο Νικοκύρης έγραψε «χόακες». Κατάλληλο το βρίσκω.

  24. dryhammer said

    5., 23. Προτείνω τη λέξη «φούμαρα».

  25. Γιάννης Κουβάτσος said

    Είναι σίγουρο πως είναι πιο ενημερωμένοι, όποιοι δεν παρακολουθούν τηλεόραση. Αποφεύγουν έτσι την εκούσια ή ακούσια παραπληροφόρηση και τις παπαρολογικές αναλύσεις των παραθυρόβιων «ειδικών».

  26. ΓΤ said

    ΤσεΣεΚα Μόσχας —> ΤσεΕςΚα Μόσχας

  27. ΓΤ said

    25@

    Δυστυχώς, φίλε Γιάννη, οι «παπαρολογικές αναλύσεις» «ειδικών» βρίσκουν χώρο και εκτός τηλεόρασης.

  28. Παναγιώτης Κ. said

    Αφού κινούμαστε στο χώρο » αλήθεια-ψεύδος » πως σας φαίνεται η φράση: «Ψέματα δεν λέμε (ποτέ). Δεν λέμε όμως και όλη την αλήθεια».

  29. Παναγιώτης Κ. said

    Πόλεμος και αλήθεια, το σημερινό θέμα.
    Να αναφέρουμε και το «ράδιο αρβύλα» ,όχι το τηλεοπτικό, αλλά το καθιερωμένο στον στρατό για να χαρακτηρίζει τις διάφορες φήμες που ενδεχομένως ενδιέφεραν τους στρατιώτες.

  30. Παναγιώτης K. said

    @24. Μάλλον δεν έχει…μέλλον λόγω λαϊκότητας… 🙂

  31. Πέπε said

    > Βίντεο-γροθιά στο στομάχι: Πατέρας αποχωρίζεται την κόρη του για να πολεμήσει. Και οι τρεις γίνονται ένα: μια αγκαλιά, μια γροθιά, με μία μόνο σκέψη…

    Ποιοι είναι οι τρεις ρε παιδιά;

  32. SearchPeloponnese said

    ΤσεΣεΚα Μόσχας —> ΤσεΕςΚα Μόσχας —> ΤσεΕςΚαA Μόσχας

  33. Costas Papathanasiou said

    Καλημέρα. Σωστά μας τα λεει το άρθρο.
    0:«Το βίντεο από τον συνωστισμό..»: Μια πικρή αλήθεια είναι και η δίωξη των «μη ορθοκανονικών» λέξεων που μπορεί να επιφέρει και δημόσια διαπόμπευση ή/και καρατόμηση αυτών που κάνουν το λάθος να τις χρησιμοποιούν εύστοχα κατά το δεδομένο(;) εννοιολογικό τους περιεχόμενο.
    Έτσι, οι τρομοκρατημένοι αλλοδαποί πολεμοπαθείς πάντοτε συνωστίζονται , ποτέ τους όμως οι΄Έλληνες και ειδικά οι Σμυρνιοί (βλ.https://www.protothema.gr/politics/article/192684/epiteloys_-o-synostismos-ksanagine-diogmos-/ )
    10: Προσυπογράφεται με την (περιττή) διευκρίνιση ότι στεκόματε και εναντίον PutiNATO: «Το’ να θεριό, ξύπνησε τ’ άλλο/ τα δυο τον τρόμο μας – κι άντε να βρούμε νέον μεγάλο,/ του Ονείρου, δρόμο μας»

  34. Παναγιώτης Κ. said

    Και η δημοσιογραφική ευθύνη;
    Η αλήθεια λοιπόν θυσιάζεται στον βωμό της θεαματικότητας και της πολιτικής σκοπιμότητας. Και όταν η αλήθεια θυσιάζεται τότε μένει το ψέμα!

  35. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    8 τέλος

    Έτσι όπως πας σε λίγο θα ζητήσεις και τη διάλυση του ΝΑΤΟ 😁

  36. ΓΤ said

    32@

    Ασφαλώς. Ευχαριστώ για τη διόρθωση

  37. […] Tην Παρασκευή 25 του μηνός το βράδυ, στο δελτίο ειδήσεων του Σκάι, προβλήθηκε ένα βίντεο που έδειχνε νέους να τρέχουν, να κατεβαίνουν κακήν κακώς από μια κυλιόμενη σκάλα, φωνάζοντας τρομαγμένοι κάτι σε μια σλάβικη γλώσσα. Το σουπεράκι πληροφορούσε: Συγκλονιστικές εικόνες από τα καταφύγια – Ζουν με τον τρόμο Και, ενώ βλέπαμε να κουτρουβαλάνε στην κυλιόμενη… — Weiterlesen sarantakos.wordpress.com/2022/02/28/warandfakes/ […]

  38. Pedis said

    # 35 – Πάντως, με αυτόν τον επικείμενο μεγάλο πόλεμο, που όπως φαίνεται (θα) τον θέλουν και οι ηγέτες και *γι α υ τ ό* ψήνεται και μεγάλο μέρος των υπηκόων τους, θα πιάσει η ευχή πολλών υπεραισιόδοξων στους δύο προηγούμενους, δηλαδή να είναι ο … τελευταίος.😲

  39. Παπακριβόπουλος Βασίλης said

    Αξίζει να θυμηθούμε το πάντα επίκαιρο εξαιρετικό κείμενο του Αλμπέρ Καμύ για το ηθικό καθήκον του δημοσιογράφου εν καιρώ πολέμου, το οποίο γράφτηκε τις παραμονές του Β’ Παγκοσμίου πολέμου, λογοκρίθηκε και δεν δημοσιεύτηκε ποτέ και ανακαλύφθηκε από δημοσιογράφους που ερευνούσαν τα αρχεία της υπηρεσίας λογοκρισίας. Απλά αξεπέραστο.
    Le manifeste censuré de Camus
    LE MONDE CULTURE ET IDEES | 18.03.2012
    Μου είπαν ότι υπάρχει και μια -όχι τόσο καλή- μετάφρασή του στα ελληνικά

  40. sarant said

    26-32 Eχω μείνει στα παλιά….

  41. ΓΤ said

    https://www.marieclaire.gr/newsroom/o-diavolos-forouse-prada-mia-paraxeni-leptomeria-ston-archigo-ton-tsetsenon-proselkise-tin-prosochi-ton-fashionistas/

    fascist fashionista —> γιατί όχι fascionista

    From PRAVDA to PRADA λοιπόν…

  42. sarant said

    39 Tο λινκ

    https://www.lemonde.fr/afrique/article/2012/03/18/le-manifeste-censure-de-camus_1669778_3212.html

  43. Νίκος said

    Ψεύτικη προπαγάνδα; Πρώτη φορά το διαβάζω. Με τον όρο προπαγάνδα καταλαβαίνω ότι περιγράφεται η παρουσίαση μιας άποψης με τέτοιο τρόπο που να εξυπηρετεί συγκεκριμένο ιδεολογικό, πολιτικό, θρησκευτικό κοκ συμφέρον. Η προπαγάνδα δεν μπορεί να είναι αληθινή ή ψεύτικη, είναι πρακτική χειραγώγησης.

    Δεν ξέρω αν με το «ψεύτικη προπαγάνδα» εννοείτε τη ψεύτικη, κατασκευασμένη είδηση. Με όσα γνωρίζω η προπαγάνδα όπως την περιέγραψα, χρησιμοποιεί ένα μείγμα κακής πληροφόρησης (misinformation), ας πούμε μισές αλήθειες, επιλεκτικές ερμηνείες και ψευδής πληροφόρησης (disinformation) στην οποία εντάσσονται οι παραπλανητικές ειδήσεις (hoax) και οι ψευδείς ειδήσεις (fake news).

    Η προπαγάνδα προϋπάρχει μιας σύγκρουσης κι εντάσσεται στις ψυχολογικές επιχειρήσεις που προετοιμάζουν τη κοινή γνώμη για τον απώτερο σκοπό που εξυπηρετεί. Ο βομβαρδισμός με μισές αλήθειες και κατασκευασμένες ειδήσεις για ένα θέμα παράγει μια βάση νομιμοποίησης για τη μετέπειτα δράση. Κατά τη διάρκεια μιας σύγκρουσης η προπαγάνδα κορυφώνεται μαζί με τις ψυχολογικές επιχειρήσεις με σκοπό τη διατήρηση ηθικού, την ενίσχυση του αισθήματος δικαίου και νομιμοποίησης και την αντιμετώπιση της αντίπαλης αντίστοιχης δράσης.

    Στην εποχή μας που χαρακτηρίζεται από υψηλή ταχύτητα μετάδοσης πληροφορίας, άρα ταχύτατης αναμετάδοσης και διάδοσης και του ανταγωνισμού με γνώμονα ακριβώς αυτή την ταχύτητα, τα ιδιωτικά κανάλια πληροφόρησης πέφτουν πολύ συχνά θύμα προπαγάνδας ή λειτουργούν εκούσια ως μέσα μετάδοσής της. Τα δημόσια κανάλια πληροφόρησης είναι αναπόφευκτο να λειτουργούν εξυπηρετώντας την κρατική προπαγάνδα. Για αυτό είναι αφελές κι εντελώς αστείο να χρησιμοποιεί κανείς κρατικά μέσα ως αξιόπιστες πηγές πληροφόρησης ειδικά σε θέματα κρίσιμου εθνικού συμφέροντος.

    Αναμφισβήτητα, όπως και σε όλες τις στρατιωτικές συγκρούσεις, υπάρχει προπαγάνδα στο επίκαιρο θέμα της ρωσικής εισβολής κι από τις δύο πλευρές και θέλει ιδιαίτερη προσοχή ακόμα και σε πληροφορίες που προέρχονται από δημοσιεύσεις ιδιωτών. Τα παραδείγματα του άρθρου είναι χαρακτηριστικά, από το λίγο που αντέχω να παρακολουθώ δελτία ειδήσεων η κακή έως και ψευδής πληροφόρηση είναι ο κανόνας. Σε μεγάλο ποσοστό δεν είναι καν εκούσια, προέρχεται από αγνή βλακεία, άγνοια ειδικών θεμάτων κι απουσία ικανότητας αποτελεσματικού φιλτραρίσματος. Πριν λίγες ημέρες σε κεντρικό δελτίο, στο ΣΚΑΙ νομίζω, ο άλλος έδειχνε βίντεο κι αναπαρήγαγε το hoax του δήθεν ήρωα πιλότου με το προσωνύμιο «Φάντασμα του Κιέβου» κι άλλα χαριτωμένα χαζά που στην πραγματικότητα ήταν ήρωας και βίντεο από πολύ γνωστό βιντεοπαιχνίδι και στο τουίτερ είχε ήδη αποδειχθεί και καταρριφθεί ο ισχυρισμός 7-8 ώρες πριν το δελτίο.

    Το όλο θέμα της προπαγάνδας και όσον αφορά την οργανωμένη κρατική προπαγάνδα που εντάσσεται στις ψυχολογικές επιχειρήσεις είναι βέβαια πολυσύνθετο και αποτελεί ολόκληρο ειδικό κλάδο που απασχολεί κι διενεργείται από επαγγελματικό προσωπικό με εξειδικευμένες γνώσεις. Μπορεί κάποιος να καταλάβει το μέγεθος αν αναλογιστεί ας πούμε το μέγεθος και την ένταση της προπαγάνδας που διενεργούν λιγοστά άτομα με στοιχειώδεις γνώσεις εξυπηρετώντας κομματικό συμφέρον, τα γνωστά τρολ.

    Η επιτυχία της προπαγάνδας έγκειται στο να υιοθετείται και να αναπαράγεται αβίαστα από φαινομενικά ανεξάρτητα μέσα και φορείς και να είναι δύσκολη η σύνδεση με τους μηχανισμούς που τροφοδοτούν κι επιδιώκουν τη χειραγώγηση γνώμης. Συχνά χρησιμοποιούνται ανεξάρτητοι υποτίθεται φορείς χρηματοδότησης για κάποιο θέμα που εκ πρώτης όψης φαίνεται ασύνδετο από την πρωτογενή πηγή των οικονομικών πόρων. Ειδικά όσον αφορά πολεμικές συγκρούσεις η υπόγεια χρηματοδότηση ένοπλων ομάδων μπορεί πολύ εύκολα να εξυπηρετεί προβοκάτσιες.

    Στην Ουκρανία αναφέρεται από τη ρωσική πλευρά η δράση νεοναζιστών ως νομιμοποιητική βάση εισβολής και ταυτόχρονα χρησιμοποιεί μισθοφορικές ομάδες ναζιστών. https://nypost.com/2022/02/24/wagner-group-private-mercenaries-fighting-in-ukraine/ Αναφέρεται επίσης στο εθνοτικό ζήτημα και οι επίλεκτοι που χρησιμοποιούνται δεν είναι ρώσοι αλλά σκληροί Τσετσένοι μουσουλμάνοι με δείγματα γραφής στη Συρία για το πόσο ανεκτικοί είναι σε άπιστους και πόσο σέβονται το δίκαιο του πολέμου. Αναφέρεται επίσης η ρωσική προπαγάνδα σε πλήγματα ακριβείας και ότι δεν βομβαρδίζονται κατοικημένες περιοχές, ενώ υπάρχουν δεκάδες φωτογραφίες ρουκετών διασποράς βομβιδίων καρφωμένες σε δρόμους κι αυλές από αστοχία πυροδότησης, ενώ είναι απαγορευμένο είδος πυρομαχικών, όπως και βίντεο με θερμοβαρική κεφαλή με χαρακτηριστικά τα πλάνα του ποδηλάτη. Χαρακτηριστικά είναι τα πλάνα μεταφοράς ρωσικών οχημάτων με πολλαπλούς εκτοξευτές τέτοιων πυρομαχικών που ισοπεδώνουν εκατοντάδες στρέμματα με μία ομοβροντία, δεν τίθεται σε καμία περίπτωση θέμα ακρίβειας πλήγματος αλλά ολοκληρωτικής ισοπέδωσης όπως στο Γκρόζνυ.

    Τέλος, πριν λίγη ώρα μόλις, σχετικά με το θέμα της προπαγάνδας που αναφέρομαι, διάβασα τις αποκαλύψεις για τη ρωσική χρηματοδότηση περιβαλλοντικών ΜΚΟ με σκοπό τον ακτιβισμό έναντι της πυρηνικής ενέργειας και των σεισμογραφικών ερευνών με προφανή όφελος την εξάρτηση από το υπάρχον δίκτυο προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου. Ανάλογα φαινόμενα χρηματοδότησης διαφόρων ειδών ακτιβισμού εξυπηρετούν πολύ διαφορετικές σκοπιμότητες από την αθώα βιτρίνα που βλέπουμε.

  44. miltos86 said

    Καλημέρα, σοκαριστικά τα πράγματα…
    Ειλικρινά, δεν αντιλαμβάνονται οι υπαίτιοι πόσο κοντά ποδάρια έχουν τα δημοσιογραφικά ψέματα στις μέρες μας;

    Να θυμηθούμε βέβαια και τα «αποκλειστικά» βίντεο από τον πόλεμο του Αφγανιστάν στον τηλεοπτικό σταθμό ΤΕΜΠΟ, που όπως αποκαλύφθηκε από τον Στέλιο Κούλογλου ήταν γυρισμένα στο Πακιστάν και προκάλεσαν τη διαγραφή του Νίκου Ευαγγελάτου για ένα χρονό από την ΕΣΗΕΑ.

    https://www.esiea.gr/proion-kitrinismoy-to-reportaz-sto-afganistan-toy-tempo/

    Εδώ στο νο2 μαζί με άλλες ανάλογες γκάφες:
    https://www.gazzetta.gr/weekend-journal/article/791819/axehastes-dimosiografikes-gkafes?amp

  45. Georgios Bartzoudis said

    Ενδιαφέροντα όσα αναφέρει ο Νοικοκύρης. Μια καλή «εντολή» είναι: «Ού πιστέψεις ουδένα εμπόλεμον»! Κανέναν από τους εμπολέμους, ούτε σήμερα ούτε …αύριο. Και αυτό το «αύριο» μπορεί να διαρκεί πολλές …δεκαετίες. Να ένα παράδειγμα:
    Εν έτει 1947 εγένετο «κάπου» σφαγή (και) αμάχων. Το ερώτημα που ετίθετο, επί …65 έτη, ήταν αν οι σφάχτες ήταν αριστεροί ή δεξιοί. Και οι εκατέρωθεν προπαγάνδες έδιναν κι έπαιρναν. Και κάποτε ενεφανίσθη τεκμήριον αδιάσειστον (scripta manent, γαρ): Οι σφαγείς ήταν αριστεροί! Ου μην αλλά, και οι τότε κρατούντες τα χαλινάρια της αριστεράς το γνώριζαν πολύ καλά! Όμως τινές σημερινοί αριστεροί «μάν’σαν» (όπως λέμε Μακεδονιστί) επειδή έλαμψε η αλήθεια!
    Συμπέρασμα: Εν καιρώ πολέμου, τα ψέμματα όχι μόνο λέγονται αφειδώς αλλά και αντέχουν επί πολύ χρόνο. Πόσο;; Όσο κάποια γεγονότα εξακολουθούν να επηρεάζουν την πολιτική ζωή του τόπου. Διότι, ως γνωστόν, η πολιτική έχει άριστες …διπλωματικές σχέσεις με το ψέμμα.

  46. Pedis said

    Τι υλικό χρησιμοποιούν για να ελπίζουν ότι θα κάνουν ζημιά σε τανκ? Ειλικρινής απορία επειδή, αν δεν κάνω λάθος, με ελληνική μολότοφ δεν τσουφλίζεται ούτε ματόμπατσος, πλέον, με τις στολές που τους έχουν βάλει …

  47. ΓΤ said

    45@

    Mεσημέριασε: φιδέ αφειδώς, ρουφοκούταλο και νάνι. A, και μην ξεχάσεις: κρέμεται από τα χείλη σου το Foreign Affairs…

  48. spyridos said

    Πριν λίγο φωτογραφίες και βίντεο από την αίθουσα των διπραγματεύσεων.
    Δεν υπάρχουν διερμηνείς.

  49. spyridos said

    43
    μας έχει πρήξει τ αρχίδια με την ακροδεξιά ατζέντα σου.
    Ξεκίνησες από υπερσπιστής των Αζοφιστών, συνέχισες δείχνοντας cluster bombs που κατέστρεφαν ρώσικα BMD και όμως ήταν ρώσικες σύμφωνα με την τυρόπιτα που έχεις στο κεφάλι σου και έφτασες προπαγανδιστής της αγνής και άδολης πυρηνικής ενέργειας.
    Μη νομίζεις ότι επειδή δεν απαντάμε σε πιστεύουμε κιόλας. Αυτά τα πιστεύουν μόνο στα στρατοκαυλικά φόρα γράφεις.

  50. spyridos said

    φαγώθηκε το που

  51. 46 Δεν επιχειρούν πολλά τανκς μέσα στις πόλεις (ακόμα ο Πούτιν δεν θέλει ζημιές και απώλειες αμάχων α λα Γκρόζνι), αλλά κυρίως άλλα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, πυροβόλων κλπ που έχουν μεγάλα λάστιχα. Αυτά φαίνεται μια χαρά είναι ευάλωτα σε μολότοφ.

  52. Αν κάποιος ενδιαφέρεται για την καθαρά στρατιωτική πληροφορία, αυτός ο τύπος μου φαίνεται αξιόπιστος και προσεχτικός: https://twitter.com/RALee85

  53. Νέο Kid said

    Πολύ ξενέρωμα πάντως αυτές οι διαπραγματεύσεις. Μια χαρά ποτάμι υπάρχει στα σύνορα Ουκρανίας -Λευκορωσίας . Χάθηκε να έδιναν εκεί ένα ραντεβού (πάνω σε βάρκες ) ο Ουκρανός με τον Πουτινιάρη; Όπως ο Βοναπάρτης με τον τσάρο Αλέξανδρο ! ( Σε παλιά σειρά για τον Ναπολέοντα το έχω δει. Αυτή που ο Αστερίξ (Κριστιάν Κλαβιέ. Ηθοποιάρα!) έγινε Κορσικανός. Αλλά θα έχει ιστορική βάση…δεν μπορεί!)

  54. spyridos said

    Ελευθερία έκφρασης , δημοκρατία και λοιπές αρλούμπες.

    «Η Μαργαρίτα Σιμονιάν, αρχισυντάκτρια του RT (Russia Today, κρατικό κανάλι της ρωσικής τηλεόρασης), ανέφερε σε δήλωσή της, μετά την απόφαση της ΕΕ να λογοκρίνει / ρίξει μαύρο σε RT και Sputnik, πως «ούτε ένα άτομο που εργάστηκε και συνεχίζει να εργάζεται για εμάς δεν θα απολυθεί σε καμία χώρα».

    «Ξέρουμε πώς να κάνουμε τη δουλειά μας σε καθεστώς απαγορεύσεων. Οι «άνθρωποι αυτοί που αγαπούν την ελευθερία» μάς προετοίμαζαν για αυτό εδώ και οκτώ χρόνια» τόνισε.

    Αιχμηρό ήταν σχόλιο τoυ Sputnik για το ίδιο θέμα: «Συμβουλεύουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση να μην σταματήσει στα ημίμετρα και απλώς να απαγορεύσει εντελώς το διαδίκτυο».

    Νωρίτερα, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο πλαίσιο των ευρύτερων κυρώσεων προς τη Ρωσία, επεσήμανε πως προχωρά σε «ένα άλλο πρωτόγνωρο βήμα», καθώς «θα απαγορεύσουμε στην Ε.Ε. τη μιντιακή μηχανή του Κρεμλίνου».

    «Τα κρατικά Russia Today και Sputnik, καθώς και οι θυγατρικές τους, δεν θα μπορούν πλέον να διαδίδουν τα ψέματά τους για να δικαιολογήσουν τον πόλεμο του Πούτιν και να μας διχάσουν», υπογράμμισε η πρόεδρος της Κομισιόν. «Αναπτύσσουμε εργαλεία για την απαγόρευση της τοξικής και επιβλαβούς παραπληροφόρησης στην Ευρώπη» πρόσθεσε.

    Υπενθυμίζεται πως η Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων κάλεσε την Ε.Ε. να απαγορεύσει το RT σε όλες τις χώρες της Ένωσης και να «απομακρυνθούν» οι δημοσιογράφοι του.»

    https://www.24liveblog.com/live/UmmAo?n=2996497149688451179

  55. Νίκος said

    # 46 Οι στόχοι δεν είναι τόσο τα τανκς, αν κι ακόμα σε αυτά μπορεί να γίνει ζημιά. Κύριος στόχος είναι οχήματα τροφοδοσίας (πυρομαχικών, καυσίμων, νερού, τροφίμων κλπ) που έχουν ανεπαρκή έως καθόλου προστασία σε ψυγεία – εξαεριστήρες κινητήρα, ντεπόζιτα, καμπίνα οδηγού, τροχούς κλπ. Όμως ακόμα και σε πιο βαρέα οχήματα από άποψη προστασίας μπορεί να προκληθεί ζημιά, πχ στα εξωτερικά συστήματα αισθητήρων και σκοπευτικών, σε εξωτερικό οπλισμό κλπ μειώνοντας την επιχειρησιακή ικανότητα, ενώ μπορεί ακόμα και να ακινητοποιηθεί από μετάδοση πυρκαγιάς στο πίσω μέρος που είναι ο κινητήρας.

  56. spyridos said

    53
    Κι εγώ κάπως έτσι το φαντάστηκα. Εντελώς ρομαντικά.
    Έστω μια σκηνή πάνω στα σύνορα με ένα τραπέζι εκστρατείας.
    Και βλέπω αίθουσες με βελούδα, θυρεούς και τραπεζομάντιλα πολυτελείας.
    Ούτε ένα πόλεμο της προκοπής πιά.
    Και μες στην πολυτέλεια.
    Και οι πολίτες στο Χάρκοβο περίμεναν σήμερα στην ουρά για να βρουν μια φρατζόλα άσπρο ψωμί με 40 χρίβνιες (15 κανονικά).
    Οι φουρναραίοι αποφάσισαν ότι τα παιδιά τους θα ανήκουν στην κοινωνικοοικονομική ελίτ της χώρας σε μερικά χρόνια.

  57. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    38# Α, δεν ξέρω, αυτά με τις πυρηνικές κεφαλές βρείτε τα μεταξύ σας, εγώ θα έχω ψοφήσει πιό πριν τώρα που κορονιάστηκα παρά τις τρεις δόσεις. Καραντίνα πέντε μερούλες και βλέπουμε 🤬

  58. sarant said

    54 Ειναι πολύ προβληματικό αυτό το μέτρο της απαγόρευσης του RT και απορώ που δεν βλέπω να εξεγείρονται περισσότεροι.

    57 Περαστικά ρε συ! Πώς τα κατάφερες;

  59. Pedis said

    # 57 – Περαστικά και γρήγορα, φίλε!

  60. spyridos said

    Να εδώ στα παλάτια κάθονται αυτοί που δεν θα κινδυνέψουν ποτέ και διαπραγματεύονται
    https://tinyurl.com/ytbdmsyb

    57
    Περαστικά. Και μένα με έπιασε πριν 3 βδομάδες. Το κατάλαβα γιατί το ουίσκι δεν είχε γεύση ήταν σα νερό που καίει.
    Κανένα άλλο σύμπτωμα.

    Νέα από τον Ιατρού κανείς;

  61. Pedis said

    # 55 – Ναι, καλά, αυτά είναι γνωστά. Ό,τι δεν είναι προστευμένο ειδικά, παίρνει φωτιά.
    Για επιθέσεις σε σύγχρονα τανκ μιλάνε, όμως.

  62. Περαστικά ρε Χτηνος!

  63. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    Ευχαριστώ σας 🙂
    Μέχρι στιγμής ψιλολόγια, κάτι κομμάρες, μύτη και κάτι δέκατα. Ήδη από χτες είμαι μάλλον καλύτερα. Τραβιόμουνα προ ημερών στο Γεννηματάς με τον πατέρα μου και είναι πιθανόν από κει να τον άρπαξα.

  64. # 63

    Περαστικά ! Οντως οι επικέψεις σε νοσοκομεία τέτοιες εποχές είναι ρίσκο.

  65. Pedis said

  66. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    Γειά σας.

    @ΣτοΔγιαλοΧτηνος. Περαστικά, φίλε.

  67. Pedis said

    Ανάμεσα σε πολλά άλλα, στοχεύει μέσω της σκόπιμης διασποράς ψεύτικης πληροφορίας, εικόνας ή βίντεο, στο να στρέψει τους λαούς να πάρουν το μέρος του ενός ή του άλλου ιμπεριαλιστικού πόλου.

    Είναι βεβαίως χαρακτηριστικό ότι όλα τα βασικά ελληνικά ΜΜΕ έχουν ενταχθεί ενεργά στον πόλεμο αυτό, αναπαράγοντας όλη την προπαγάνδα που εκπορεύεται από το ΝΑΤΟ και την ουκρανική πλευρά… Δεν είναι τυχαία επιλογή. Στόχος είναι να φτιαχτεί κλίμα που να στηρίζει την επιλογή της ελληνικής αστικής τάξης και της κυβέρνησης για «ενεργό» εμπλοκή στην πλευρά των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, στην οξυμένη αντιπαράθεσή τους με τη Ρωσία.

    […]

    Αρκετά βίντεο που κυκλοφορούν κυρίως από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και περιγράφουν πλάνα της στρατιωτικής σύγκρουσης στην Ουκρανία, αποκαλύφθηκε ότι ήταν πλάνα από …βιντεοπαιχνίδι (!) και γι’ αυτό «κατέβηκαν». Πριν απ’ αυτό, όμως, είχαν προλάβει να τα δουν περισσότερα από 110.000 άτομα και κοινοποιήθηκαν περισσότερες από 25.000 φορές.

    Τα βίντεο αυτά χρησιμοποιήθηκαν και από Ρώσους και από Ουκρανούς. Στη μία περίπτωση …διαφημιζόταν ο βομβαρδισμός ουκρανικών στόχων, στη δεύτερη η κατάρριψη ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών από ουκρανικούς πυραύλους.

    Το πρώτο βίντεο, που έγινε viral την περασμένη Πέμπτη, υποτίθεται πως έδειχνε ένα στρατιωτικό αεροπλάνο να βομβαρδίζει και να αποφεύγει τα αντιαεροπορικά πυρά. Ωστόσο, όπως αποδείχθηκε, ήταν απόσπασμα από το παιχνίδι στρατιωτικής προσομοίωσης «Arma III»!

    https://www.rizospastis.gr/story.do?id=11599616

  68. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    Ευχαριστώ Τζη και Δημήτρη 🙂

  69. spyridos said

    Είχε μουρλαθεί ο Τραμπ να βρίζει τη Μέρκελ γιατί δεν πήγαινε τον προϋπολογισμό για την άμυνα στο 2%.
    Τι πατσόυρω την ανέβαζε την προδότρια την κατέβαζε, τίποτα το μπάτζετ δεν ανέβαινε.
    Ηρθε ο γερο Τζο που ξέρει.
    – Χολντ μάι μπιρ
    Εχθές ανέβασε ο Στολτς τον προϋπολογισμό στο 2% + επιπλέον 100 δις ευρά, να διατεθούν άμεσα στις πολεμικές βιομηχανίες των ΗΠΑ.
    Χειροκροτούσε όλο το κοινοβούλιο μαζί. Ετσι γίνονται οι δουλίτσες.
    Λάμπρο πρόλαβες να αγοράσεις Λόκχιντ;

  70. GeoKar said

    Μόνη κτγμ αλήθεια σε αυτόν τον πόλεμο είναι πως θα υπάρχει ένας νικητής (ΗΠΑ) κ τουλάχιστον τρεις ηττημένοι – Ουκρανία, Ρωσία, Ε.Ε. κ βλεπουμε…

  71. spyridos said

  72. π2 said

    58: Ποια διαμαρτυρία; Πανηγύρια βλέπω, παντού. Και παραδοξολογίες, τύπου:

    Δεν έχω διαβάσει ποτέ RT και Sputnik. Δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι απηχούν τη ρωσική προπαγάνδα. Αλλά δεν είναι εκεί το ζήτημα. Θα καταλάβαινα ενδεχομένως την απαγόρευση αν η ΕΕ ήταν σε εμπόλεμη κατάσταση με τη Ρωσία. Σε έναν πόλεμο είναι λίγο πολύ κατανοητό να πλήττονται κάποιες βασικές ελευθερίες, όπως η ελευθερία του τύπου. Δυσάρεστο αλλά κατανοητό. Αλλά η απαγόρευση των ΜΜΕ κάποιου την άποψη του οποίου δεν χωνεύουμε με πολιτική απόφαση (κι όχι εντός του νομικού πλαισίου μιας ανεξάρτητης αρχής για παράδειγμα) είναι το άκρον άωτον της λογοκρισίας, και το να πανηγυρίζει κανείς γι’ αυτήν στο όνομα της φιλελεύθερης δημοκρατίας είναι το άκρον άωτον της υποκρισίας και του μακαρθισμού.

  73. Pedis said

    … αν η ΕΕ ήταν σε εμπόλεμη κατάσταση με τη Ρωσία. 🤔

    Ε, αυτοί είναι άλλο …

    The British people want Ukraine’s refugees treated fairly, not cruelly repelled.

    The prime minster promised a response to match this terrible crisis. So far his words have rung hollow

    https://www.theguardian.com/commentisfree/2022/feb/28/british-people-ukraine-refugees-prime-minister

  74. dryhammer said

    @ Χτήνος: Περαστικά, γρήγορα και ανώδυνα…
    [Έτσι ο κορωνοιός έκλεισε το κύκλο των ξενιστών. Από τον παγκολίνο ξεκίνησε για να καταλήξει στο χτήνος. Λήξη πανδημίας.]

  75. dryhammer said

    ..τοΝ κύκλο… βεβαίως βεβαίως. Μην στερούμε το οξυγόνο τέτοιαν ώρα

  76. ΣοφιαΟ said

    Δε νομίζω ότι τα φέικ είναι ελληνικής προέλευσης. Γιατί δε νομίζω ότι έχουμε τόσο ικανά άτομα στα μέσα ενημέρωσης. Πιστεύω ότι όπως κάνουν και με άλλες ειδήσεις, τα παίρνουνε έτοιμα από όπου βρουν, χωρίς κανέναν έλεγχο.

  77. Νίκος said

    73 Προσωπικά είμαι κατά της λογοκρισίας, όμως με προβληματίζει πόσο εύκολα μπορεί να επηρεάσει η οργανωμένη, κρατική, προπαγάνδα, στην προκειμένη η ρωσική με παράδειγμα το πως επηρέασε τις αμερικανικές εκλογές με τον Τραμπ και το βαθμό που έχουν διεισδύσει σε δημοσιογραφικό και πολιτικό επίπεδο.

  78. Alexis said

    Περαστικά Χτήνος!
    (Αν μπει κάποιος άσχετος και διαβάσει μερικά σχόλια θα νομίζει ότι υπάρχει ένας σχολιαστής που αρρώστησε και οι υπόλοιποι τον βρίζουν!)

  79. Pedis said

    # 78 – Μέχρι πριν μία ώρα είχα πρόσβαση στο αγγλικό σάιτ του RT. Τώρα γιοκ. Ή το έκοψαν όπως αποφάσισαν οι απο δω ή το σταμάτησαν προσωρινά οι αποκεί λόγω κυβερνοεπιθέσεων.

    Τις τελευταίες τέσσερις μέρες που το παρακολούθησα, οι ειδήσεις αναφέρονταν και σε ουκρανικές και σε ρωσικές πηγές, εκτός από τις δυτικές, και ήταν σχετικά πιο ισορροπημένες στην επιλογή και, περισσότερο θα έλεγα σε στυλ, από τη μονομέρεια που επιδεικνύει λ.χ. ο Γκάρντιαν.

    —-

    Εντωμεταξύ, ο Κούλης τα παίζει όλα για όλα για να κάτσει στο ζβέρκο για μία ακόμη τετραετία, αν υπάρχει ακόμη η χώρα (έστω και κολοβή, χωρίς Εβρο, Θεσσαλία και Κρήτη …😬)

    Γ. Οικονόμου: Ανοιχτό το ενδεχόμενο αποστολής μαχητικών και πιλότων στην Ουκρανία

    http://www.efsyn.gr/kosmos/eyropi/333952_g-oikonomoy-anoihto-endehomeno-apostolis-mahitikon-kai-piloton-stin-oykrania

  80. Μαρία said

    Περαστικά, Χτηνάκι.

    Α χα χα :Οι στρατιές των χάκερς του, και οι πληρωμένοι πράκτορές του σε όλες τις δυτικές χώρες, δυστυχώς και στην Ελλάδα, διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις στη Δύση για να αποσταθεροποιήσουν τις δυτικές φιλελεύθερες δημοκρατίες και την παγκόσμια σταθερότητα και να δημιουργήσουν ψευδείς εντυπώσεις για τη βαρβαρότητα της εισβολής.

  81. π2 said

    78: Πολύ εύκολα μπορεί να επηρεάσει η προπαγάνδα κάθε λογής, και επηρεάζει από κτίσεως κόσμου. Υποτίθεται όμως ότι είναι λυμένο ζήτημα για τις φιλελεύθερες δημοκρατίες το ότι το τίμημα της λογοκρισίας (ιδίως της λογοκρισίας της πολιτικής εξουσίας) είναι μεγαλύτερο από τους κινδύνους της προπαγάνδας. Αλλά ο διαφωτισμός φαίνεται ότι δεν είναι πια της μόδας.

  82. voulagx said

    #57: ΑστοδγιαλοΧτηνος! Κορονιαζονται και οι χτηνοι; Περαστικα και τραβα του μια αναποδη του κορονα να παει στο δγιαλο.

  83. Ranele Ranele said

    https://kosmodromio.gr/2021/12/17/hpa-oukrania-oi-mones-duo-xwres-pou-kat/

    Καλησπέρα, αν θέλετε, ελέγξτε την εγκυρότητα της φωτογραφίας του ψηφίσματος

  84. Ranele Ranele said

    https://kosmodromio.gr/2021/12/17/hpa-oukrania-oi-mones-duo-xwres-pou-kat/

    Καλησπέρα, αν θέλετε, ελέγξτε την εγκυρότητα της φωτογραφίας του ψηφίσματος του ΟΗΕ

  85. Μαρία said

    84
    https://www.gettyimages.com/photos/azov-battalion
    Ukrainian veterans of the ‘Azov’ volunteer battalion attend a rally dedicated to the Volunteer Day in honor of volonteer fighters who joined Ukrainian Army at a war conflict at eastern the country regions, in downtown of Kyiv, Ukraine, on 14 March, 2020. Several thousands Ukrainians including servicemen, volunteers and their supporters marched in central of Ukrainian capital despite the ban on holding mass events because of the COVID-19 coronavirus. On 11 March 2020 the Ukrainian Government has approved measures in the face of a threat of coronavirus infection outbreak in Ukraine and to prevent the spread of COVID-19 coronavirus. The quarantine in educational institutions for a period of three weeks introduced in Ukraine from March 12, and to impose restrictions on conducting mass events in which 200 or more people are planned to participate. (Photo by STR/NurPhoto via Getty Images)

    Αυτό απο το 2014.

  86. … μετρό της Ρώμης … είχε χαλάσει μια κυλιόμενη σκάλα …

    Η σκάλα της Ρώμης εμφάνισε προβλήματα
    δυσκυλιότητας.
    Του Μιλάνου, μετά τα έργα του 2002-2004, παραμένει
    operational.
    Λακωνίας, Ωρωπού, επίσης χωρίς προβλήματα

  87. Νέος γύρος ευχαριστιών για τις ευχές σας 🙂

    81# Υποθέτω πως οι ομιλητές ευχαρίστως θα έπιναν μια βότκα με τα παληκάρια του Αζόφ για να γιορτάσουν την εγκατάσταση νατοϊκών πυραύλων κάτω απ’ τη μύτη της Ρωσίας. Αλλά δεν έχουν τ’ αρχίδια να το πούνε.

  88. 87# Σε τέτοιες βλάβες βοηθάει να εισαι χοντρός γιατί κατρακοιλάς.

  89. Spiridione said

    84, Έγκυρη είναι. Από το 2012 γίνεται αυτό κάθε χρόνο. Η εξήγηση της Αμερικής
    https://usun.usmission.gov/explanation-of-vote-at-the-third-committee-adoption-of-the-combating-glorification-of-nazism/

  90. Παναγιώτης Κ. said

    Χτήνε περαστικά και να μας λες για την εμπειρία σου.

  91. Spiridione said

    90. Οι ΗΠΑ καταψηφίζουν λέει απ’ το 2005. Η Ουκρανία δεν ξέρω. Εδώ η εξήγησή της.
    https://ukraineun.org/en/press-center/405-explanation-of-vote-by-the-delegation-of-ukraine-before-the-vote-at-the-unga-committee-meeting/

  92. sarant said

    73 Aκριβώς έτσι. Τη στιγμή μάλιστα που RT και Sputnik είναι γνωστό πού ανήκουν και τι πρεσβεύουν. Θεωρώ πως η απαγόρευση αυτή είναι τεράστιο βήμα προς τα πίσω.

  93. Ηλίας Φωλιάς said

    Εκτος απο τις ψευδεις ειδησεις ειναι και αυτες που απλως σε κανουν να χασεις το μυαλο σου. Ειδα την Κοντολιζα Ραις να δηλωνει πως η εισβολη σε αλλη χωρα ειναι εγκλημα πολεμου. Η δημοσιογραφος απλως συμφωνουσε μαζι της.

  94. Spiridione said

    Αυτό, με τον Τσαικόφσκι, ότι απαγορεύτηκε σε κάποια ορχήστρα, σε κάποια χώρα, είναι αλήθεια ή φέικ;
    Και στην Ελλάδα, με τις κυρώσεις του ΥΠΠΟ, ακυρώνεται διαβάζω εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής μαγνητοσκοπημένης προβολής του μπαλέτου «Λίμνη των Κύκνων», με πρωταγωνιστές κορυφαίους χορευτές του του φημισμένου Corps de Ballet των Μπαλέτων Μπολσόι, μεταξύ των οποίων η πρίμα μπαλαρίνα Όλγκα Σμιρνόβα.
    Να ακυρωθούν παραστάσεις άντε να το καταλάβω. Να ακυρωθεί μαγνητοσκοπημένη προβολή; Και ταινίες σε λίγο ρώσικες θα απαγορεύονται.

  95. 94# Ξέρουν πού απευθύνονται. Το ακροατήριο το έχουν διαμορφώσει οι ίδιοι. Εκεί το σιενέν, εδώ ο σκάει.

  96. Καραγκιόζης said

    Ευτυχώς που διαλύθηκε η Χρυσή Αυγή, αλλιώς θα την έπεφτε και σε μας ο Πούτιν, δηλαδή;

  97. 95 Στην Κροατία. Μισο-φέικ είναι, έπαιξαν Τσαϊκόφσκι αλλά ένα από τα τρία προγραμματισμένα κομμάτια, γιατί τα άλλα δύο ήταν πολύ αλέγρα ή κάτι τέτοιο.

  98. ΚΩΣΤΑΣ said

    ΣτοΔγιαλοΧτηνος, περαστικά σου.

    Πες τρεις φορές το: «Στοδγιαλοκοβιντ», και θα γίνεις περδίκι. Ενδεχομένως κάποια ενδείξεις πριαπισμού, αν εμφανιστούν, μην ανησυχήσεις! 😉

  99. Μαρία said

    96
    Στο Φοξ παρακαλώ https://sarantakos.wordpress.com/2022/02/26/meze-521/#comment-797421

  100. Αιμ. Παν. said

    Αυτή την στιγμή λειτουργούν κανονικά, και τα βγάζει κι ο γούγλης, το Sputnik.gr,
    https://sputniknews.gr
    το Sputniknews
    https://sputniknews.com
    το Russia today
    https://www.rt.com
    και το Ruptly
    https://www.ruptly.tv/en

  101. Μαρία said

  102. ΚΑΒ said

    Περαστικά σου. Γρήγορα θα περάσουν τα συμπτώματα.

  103. Στο ακάουντ του #52, που είναι ίσως υπερβολικά στρατιωτικό, να προσθέσω και δυο-τρία πιο στρατηγικά που παρακολουθώ και έχουν ενδιαφέρουσες σκέψεις για την πορεία του πολέμου: https://twitter.com/defencewithac https://twitter.com/bazaarofwar

  104. Δημήτρης Καραγιώργης said

    Καλησπέρα, δεν ξέρω αν έχει αναφερθεί σε προηγούμενη ανάρτηση. Αναφέρομαι για το νησάκι στα όρια Ρουμανίας – Ουκρανίας που έγινε γνωστό για το αν εκτελέσθηκαν ή όχι οι άνδρες της Ουκρανικής φρουράς από τους Ρώσους. Ξεφυλλίζοντας το βιβλίο της Μαριάννας Κορομηλά για τους Έλληνες της Μαύρης Θάλασσας (2η έκδοση 2001) και στην εισαγωγή της, το αναφέρει ως Λευκή (στα Ουκρανικά το Google Earth το αναφέρει ως Bile = άσπρη). Το αποκαλούν και ως Φιδονήσι (Snake island). Με λογοτεχνικό παλμό θα έλεγα, περιγράφει τον μύθο πως η Θέτις πήρε την καρδιά από το πτώμα του Αχιλλέα, πριν τον βάλουν στην πυρά και την έθαψε στο νησάκι αυτό. Το δε απέναντι ρεύμα του Δούναβη, το Βόρειο, αναφέρεται ως Αχίλλεια, ανάμνηση ίσως από αυτόν τον μύθο. Μάλιστα, κοντά τις εκβολές, υπάρχουν 2 πόλεις που χωρίζονται από τον ποταμό-σύνορο. Η Βόρεια, Ουκρανική, ονομάζεται Κιλίγια και η Νότια, Ρουμανική, Chilia Veche. Η φρουρά του, ως Σοβιετική, το εγκατέλειψε το καλοκαίρι του 91.

  105. Costas Papathanasiou said

    Καλησπέρα!
    “Καμία χώρα δεν είναι άνοση στη διάδοση λοιμωδών νοσημάτων”
    Μαρία Θεοδωρίδου, Ομότιμη καθηγήτρια παιδιατρικής-Πρόεδρος Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών (Στην ενημέρωση Υπουργείου Υγείας, ΕΡΤ1, 28-02-2022, ώρα 18:15).
    Το συμπέρασμα-ρήση με αφορμή την εμφάνιση 35 κρουσμάτων πολιομυελίτιδας στην Συρία, λόγω και της κατάρρευσης του συστήματος Υγείας και επακόλουθης υποχώρησης της σχετικής εμβολιαστικής κάλυψης στο 40%, συνεπεία και του χρονίζοντος εκεί πολέμου.
    [ H καθηγήτρια έκλεισε με το δημοφιλές ευκταίο που λέει μέσες-άκρες “να ξεπεράσει η δύναμη της αγάπης την αγάπη για δύναμη, ώστε ο κόσμος να γνωρίσει την ειρήνη”, αποδίδοντάς το στον Γκάντι, αν και η σχετική ρήση αποδίδεται και στονΤζίμι Χέντριξ, ενώ πριν απ’αυτόν κάτι τέτοιο φαίνεται πως ειπώθηκε και ως εξής: «We look forward to the time when the Power of Love will replace the Love of Power. Then will our world know the blessings of peace.» (William Gladstone 1809-1898)]
    Περαστικά στο ήμερο Χτήνος.

  106. Pedis said

    # 95 – Τον Γκεργκίεφ, διευθυντή της ορχήστρας της Σκάλας του Μιλάνου τον έδιωξε ο Δήμαρχος. Από την πρώτη μέρα του πολέμου, του ζητούσε δήλωση, μαζί με άλλους κι όλα τα μμε σε συντονισμό, αλλιώς via.

    https://tg24.sky.it/spettacolo/2022/02/28/gergiev-scala-milano-beppe-sala

  107. 107 Ο Γκεργκίεφ-με-την-οδοντογλυφίδα είναι πάντως γνωστός από παλιά ως πουτινικός, όχι;

  108. Μαρία said

    92
    Ukraine tells Israel to stay out of debate about honoring Nazi collaborators https://www.timesofisrael.com/ukraine-tells-israel-to-stay-out-of-debate-about-honoring-nazi-collaborators/
    https://fr.wikipedia.org/wiki/Stepan_Bandera#Post%C3%A9rit%C3%A9

  109. Αιμ. Παν. said

    @102

    Ελαφρό μεν ενδεικτικό δε…

    Οταν, πριν πολλά χρόνια, ο Οικονόμου και ο (συγχωρεμένος) Λυριτζής είχαν την πρωινή ζώνη στην ΕΡΤ, δεν περνούσε πεντάλεπτο χωρίς να θριαμβολογήσουν για τον Ολυμπιακό, ακόμη και εκτός θέματος και χρόνου…

    Αφού έκλεισε η ΕΡΤ και μετακόμισαν στου Αλαφούζου, πρόεδρου του ΠΑΟ, κάθε αναφορά στον ΟΣΦΠ εξαφανίστηκε και η θριαμβολογία έγινε πράσινη…

    Τόσο σοβαρή και ανεξάρτητη δημοσιογραφία..

  110. Pedis said

    # 108 – Ναι. Αλλά, αν μετράνε τα πολιτικά φρονήματα για τη θέση αυτή (από πότε στις «δημοκρατίες» μας;), γιατί του την έδωσαν;

    Αν ήταν έτσι, ο Κάραγιαν δεν θα έπρεπε να είχε ξανανέβει στο πόντιουμ. Ή όχι;!

    Έπειτα, όποιον Ρώσο συναντάμε στη γειτονιά, στο γραφείο θα του ζητάμε δήλωση, αλλιώς ουστ!

  111. p said

    # 108 – Α προπό, ενδιαφέροντα τα λίνκια που έδωσες.👍

  112. Georgios Bartzoudis said

    47, ΓΤ said: « 45@ Mεσημέριασε: φιδέ αφειδώς, ρουφοκούταλο και νάνι. A, και μην ξεχάσεις: κρέμεται από τα χείλη σου το Foreign Affairs…».

    # Ναι, ναι! Άκουσα και τα κοράκια που έκραζαν κρα-κρα-κρα!. Καλή πρόοοδο. Με λίγη προσπάθεια θα την μάθεις καλά τη γλώσσα!

  113. Μαρία said

  114. Pedis said

    … Ξένοι εθελοντές για να πολεμήσουν στην Ουκρανία

    Η Λετονία επιτρέπει σε πολίτες της να πολεμήσουν στην Ουκρανία

    Δεν πάει στη Γενεύη ο Λαβρόφ λόγω κλειστού εναέριου χώρου

    Η Γαλλία θα κατασχέσει περιουσιακά στοιχεία Ρώσων πολιτών

    Σύσταση ΗΠΑ: «Φύγετε άμεσα από τη Ρωσία»

    Η Βρετανία θα εργαστεί να αποκλειστεί η Ρωσία από την Interpol

    Ρωσικό υπ. Άμυνας: «Σε κατάσταση αυξημένης μαχητικής ικανότητας οι πυρηνικές δυνάμεις»

    Το Λονδίνο διατάζει τα βρετανικά λιμάνια να μπλοκάρουν τον ελλιμενισμό ρωσικών πλοίων

    Η Φινλανδία θα στείλει όπλα στην Ουκρανία

    Οι ΗΠΑ αναστέλλουν τις δραστηριότητες στην πρεσβεία τους στη Λευκορωσία

    Οι ΗΠΑ «παγώνουν» τα περιουσιακά στοιχεία της ρωσικής κεντρικής τράπεζας …

    Κουίζ: η αντίστροφη μέτρηση γίνεται σε εβδομάδες ή σε μέρες;

  115. voulagx said

    Οι τέσσερις όροι που θέτει ο Πούτιν για να σταματήσει την εισβολή
    https://www.tanea.gr/2022/02/28/world/oi-tesseris-oroi-pou-thetei-o-poutin-gia-na-stamatisei-tin-eisvoli/

  116. ΓΤ said

    https://www.fifa.com/tournaments/mens/worldcup/qatar2022/media-releases/fifa-uefa-suspend-russian-clubs-and-national-teams-from-all-competitions

  117. Ranele Ranele said

    Αν υπάρχει τρόπος, ελέγξτε αν η συνύπαρξη τριών σημαιών στη φωτογραφία είναι αληθινή.π

  118. pmc2019 said

    Έλα, ΟΚ, όλα εντάξει, άλλη μια «γκάφα» ήταν….

    Να μια «all time classic» από το 2009:

    —-

    Αγαπητοί αναγνώστες,
    Πολλές εφημερίδες της Κυριακής 21/6/2009, με πρώτο «Το Βήμα», διέπραξαν μια μνημειώδη γκάφα. Στις πρώτες τουλάχιστον εκδόσεις τους, στα φύλλα δηλαδή που προορίζονται για περιοχές μακράν της πρωτευούσης, αναφέρονται στη δήθεν συνάντηση Καραμανλή-Ερντογάν, που βεβαίως δεν έγινε καθώς ο πρωθυπουργός της Τουρκίας ματαίωσε την τελευταία στιγμή την επίσκεψή του στην Αθήνα.
    Η μεγάλη αυτή γκάφα οφείλεται στο ότι οι εφημερίδες της Κυριακής, λόγω του μεγάλου αριθμού φύλλων κυκλοφορίας, αρχίζουν να εκτυπώνονται από το πρωί του Σαββάτου. Έτσι, πολλές φορές αναφέρονται σε συναντήσεις και άλλες δραστηριότητες ως εάν επρόκειτο για γεγονότα. Τέτοια περιστατικά έχουν συμβεί πολλές φορές και, δυστυχώς, τα παθήματα δεν έχουν γίνει μαθήματα.
    Η γκάφα του «Βήματος» ήταν μεγαλύτερη καθώς δημοσιεύθηκε και «ρεπορτάζ» για το τι (θα) έλεγαν μεταξύ τους οι δύο πρωθυπουργοί. Δεν είναι παράδοξο να γράφεται προκαταβολικώς ένα κείμενο για τη συνάντηση ηγετών κρατών, καθώς οι ανεπίσημες, αλλά έγκυρες, πηγές (δηλ. άτομα του επιτελείου των ηγετών) αφήνουν να διαρρέουν προς τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους πληροφορίες για τη συνάντηση και τις εκατέρωθεν θέσεις. Συνήθως, αρκετοί δημοσιογράφοι συντάσσουν βάσει αυτών των πληροφοριών τα κείμενά τους και τα παραδίδουν προς δημοσίευση προτού λήξει η συνάντηση…
    Αυτή η πρακτική οδηγεί σε γκάφες, όπως η τελευταία του «Βήματος». Δεν χρειάζεται να αναφερθούν συγκεκριμένες περιπτώσεις διότι αυτά τα γεγονότα ασφαλώς δεν αποτελούν δικαιολογίες.

    Πρέπει, πάντως, να σημειωθεί ότι στο «Βήμα online» που παρουσιάζει την ειδησεογραφία από λεπτό προς λεπτό, ΔΕΝ αναρτήθηκε το κείμενο της γκάφας. Φυσικά, δεν υπήρχε πρόθεση παραπλανήσεως των αναγνωστών, καθώς είναι φανερό ότι η αποκάλυψη της γκάφας δεν θα αργούσε.
    Οπωσδήποτε, «Το Βήμα» έλαβε τα μέτρα που απαιτούνται για να μην ξανασυμβεί παρόμοιο περιστατικό, για το οποίο ζητεί συγγνώμη από τους αναγνώστες του.
    Σταύρος Π. Ψυχάρης
    Διευθυντής

  119. Χαρούλα said

    #115 σου διέφυγε. Γιατί το υποτιμάς;😊
    και Η Ελλάδα στέλνει όπλα και φάρμακα.

    …….. κι η μυλωνού τον άντρα της με τους πραματευτάδες

    Χτήνος μας, εύκολα να περάσει. Σκέψου το σαν πενταήμερη ευκαιρία να σου κάνουν τα χατήρια!☺️🌺

  120. sarant said

    Eυχαριστώ για τα νεότερα!

    111 Έλα ντε!

    117 Ακατανόητα πράγματα, λέω

    119 Εχουμε γράψει για τη γκάφα αυτή.

  121. Νίκος said

    Σχετικά με τη λογοκρισία και την ελευθεροτυπία η Ρωσία του Πούτιν έχει συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με τη Δύση. Η εξουσία της Ρωσίας συγκεντρώνεται σε ένα και μόνο πρόσωπο που δεν ελέγχεται, ούτε λογοδοτεί πουθενά, ενώ η Δύση αποτελείται από δεκάδες δημοκρατικές κυβερνήσεις με ισχυρό έως πολύ ισχυρό εσωτερικό ανταγωνισμό και καχυποψία μεταξύ τους. Επεκτεινόμενα οι ανατολικές απολυταρχίες έχουν αυτό το πλεονέκτημα έναντι της Δύσης, έναντι του δημοκρατικού μοντέλου. Ο Πούτιν έχει έναν σχεδιασμό κι έναν σκοπό, η Δύση όχι. Προς εξυπηρέτηση του σκοπού ο Πούτιν μπορεί να χρησιμοποιεί και τους μηχανισμούς που ελέγχει απόλυτα με ξεκάθαρους στόχους, η Δύση όχι. Ο Πούτιν ελέγχοντας απόλυτα το εσωτερικό της χώρας του μπορεί να ελέγχει και την πληροφορία, την ενημέρωση ακόμα και το διαδίκτυο με το σχετικό φιλτράρισμα, η Δύση όχι.

    Η συγκεντρωτική εξουσία του Πούτιν είναι επικίνδυνη καθώς προβάλει μια αναθεωρητική πολιτική, αλλαγή συνόρων και διόρθωση ιστορικών αδικιών με απειλή ακόμα και πυρηνικού πολέμου. Απίστευτο κόμπλεξ που μικραίνει τη Ρωσία το οποίο κατάφερε να συσπειρώσει όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και να εξοργίσει ακόμα και έως τώρα αδιάφορους και να στείλουν στρατιωτικό εξοπλισμό όπως η Σουηδία και το Λουξεμβούργο, ενώ και η Γερμανία ανακοίνωσε τεράστιο εξοπλιστικό πρόγραμμα. Η απειλή συσπειρώνει και δημιουργεί ή ενισχύει της εις βάρος της συμμαχίες κι αποτελεί χαρακτηριστικό σφάλμα της απολυταρχικής εξουσίας. Το πρόβλημα δεν είναι η Ρωσία, αλλά η απόλυτη εξουσία που συγκεντρώνει ο Πούτιν και η επιδίωξη να επιβάλει μια ζώνη ζωτικού χώρου με λόγο στο είδος και μέγεθος εξοπλισμού των γειτονικών χωρών αναβιώνει ψυχροπολεμικές συνθήκες.

  122. # 107

    δεν έχει όρια η μ@λ@κία !!

    Ενας μαέστρος που έχει ξεθάψει τόσες άγνωστες μουσικές με την δουλειά του, μάλιστα πρόσφατα είδα σε διεύθνση του στο Μezzo την όπερα Μαζέπα του Τσαίκόφσκι, εξαιρετική όσο και άγνωστη και σχετική με την Ουκρανία !!

  123. Μαρία said

    118
    Άντε πάλι. Αληθινή απ’ το 2014

    https://twitter.com/gplios/status/1498064110948343815

  124. Μαρία said

    107, 108
    Είμαι πολύ τυχερή που πρόλαβα κι άκουσα τον Κόγκαν στο θέατρο δάσους λίγο πριν πεθάνει.

  125. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    87 >>Η σκάλα της Ρώμης εμφάνισε προβλήματα
    δυσκυλιότητας.
    Του Μιλάνου, μετά τα έργα του 2002-2004, παραμένει
    operational.
    Λακωνίας, Ωρωπού, επίσης χωρίς προβλήματα
    Του Ποτέμκιν;

  126. sarant said

    122 Οπότε πρέπει να αντιγράψουμε τον Πούτιν;

  127. Μαρία said

  128. Πέπε said

    128
    Ωραία η λίστα περιεχομένων του σάιτ. Φαντάζομαι στο αντίστοιχο τηλεφωνικό κέντρο θα σου λένε «για θαύματα πιέστε 5».

  129. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Χτήνε περαστικά και μάνι μάνι, φάτονε τον πεζεβέγκη τον κόρονα που τόλμησε να την πέσει σε τριτοδοσίτη και Χτήνο με τ΄ονομα!
    Σου ΄χα γράψει και δυο στίχους έκπληξης-συμπαράστασης μόλις σ΄είδα, αλλά ας όψεται το σερνάμενο νέτι. Το ΄χασα, το ξέχασα 🙂 .

    Χοιρινό λίπος και σφαίρες
    https://agonaskritis.gr/%cf%87%ce%b1%ce%bc%cf%8c%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%bf-twitter-%ce%b7-%ce%bf%cf%85%ce%ba%cf%81%ce%b1%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%b5%ce%b8%ce%bd%ce%bf%cf%86%cf%81%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%ac-%cf%80%ce%bf%cf%83/

  130. rogerios said

    Περαστικά το ταχύτερο δυνατό, Χτήνος!

  131. spyridos said

  132. ΣΔΧ: Περαστικά. Βασικά, εύκολα κι απλά να είναι, όπως το λες μέχρι τώρα. Ως εδώ και μη…

  133. Μαρία said

    Εμείς τους επιστρέφουμε τα κατασχεμένα 🙂 https://www.kathimerini.gr/society/503945/oi-polemikes-apostoles-toy-diktyoy-ontesa/

  134. Νίκος Κ. said

    Ενδιαφέροντα τα περί Ουκρανίας, Πούτιν, των όπλων που στέλνουμε «για να είμαστε στη σωστή πλευρά της ιστορίας» (που είπε κι ο πρωθυπουργός μας) κλπ. κλπ.
    Με τους Δήμους, τα σχολεία και τα Πανεπιστήμια που με τις αυξήσεις χρωστάνε ήδη απίθανα ποσά στη ΔΕΗ (και έπεται ακόμη χειρότερη συνέχεια) και πάνε να βαρέσουν κανόνι, θα ασχοληθεί κανείς ή θα μας το λύσουν το πρόβλημα ο Μακρόν κι ο Σουλτς (αφού είμαστε στη σωστή πλευρα όπως είπαμε);

    Κραυγή αγωνίας δημάρχων για ενεργειακό κόστος: “Στραγγαλισμός που οδηγεί τους δήμους σε θάνατο” – Ήδη χρωστάνε στη ΔΕΗ
    https://www.zarpanews.gr/chania-kraygi-agonias-dimarchon-gia-energeiako-kostos-quot-straggalismos-poy-odigei-toys-dimoys-se-thanato-quot-idi-chrostane-sti-dei-video/

  135. Ευχαριστώ Χαρούλα, Έφη, Ρογήρε, Γιάννη.
    (Το λοιπόν: σκυλί και κόβιντ με δαγκώσανε, εφορία επίσης μονίμως, μόλις ανοίξει ο καιρός πρέπει να κανονίσω τπτ με καμιά οχιά).

  136. Μαρία said

    Οι εντιμότατοι πετρελαιο-φίλοι του Πούτιν https://www.efsyn.gr/oikonomia/diethnis-oikonomia/333762_oi-entimotatoi-petrelaio-filoi-toy-poytin

    Για παράδειγμα οι Κυλινδρόμυλοι Σαραντόπουλου και οι Μύλοι Κεπενού αγοράζουν το 32% και το 33% των σιτηρών τους από Ρωσία και Ουκρανία (ακόμα και μέσω τρίτων χωρών). Μικρότερη είναι η έκθεση των Μύλων Λούλη, που προμηθεύονται από τη Ρωσία το 17% των πρώτων υλών προς άλεση. https://www.efsyn.gr/oikonomia/elliniki-oikonomia/333922_anisyhies-gia-tin-timi-kai-eparkeia-toy-psomioy

  137. mitsos said

    Ειρήνη και …
    … Άνοιξη σαν ψέματα.

    https://drive.google.com/file/d/1ROvIVXgUOpXEovDKC83RrlWOg7J_TpkX/view?usp=sharing

    επειδή την υποσχέθηκα στη(ν) Λου

  138. Νίκος said

    127 Όπως θα έχετε παρατηρήσει είμαι αρκετά ταπεινός για να προτείνω τι πρέπει να κάνουμε, στο 78 έγραψα ότι είμαι κατά της λογοκρισίας, παράλληλα προσπαθώ να ερμηνεύσω τις εξελίξεις σύμφωνα με αυτά που με περιορίζει η άγνοιά μου. Η απόφαση λογοκρισίας, αν κι εφόσον όντως ισχύει, θεωρώ πως είναι περισσότερο ένα συμβολικό μέτρο περιορισμού της ρωσικής προπαγάνδας που είναι πολύ πιο ισχυρή, σε οργάνωση, μέγεθος και μορφές από εκείνη που έχει να αντιμετωπίσει ο Πούτιν στο εσωτερικό του. Συμβολικό μέτρο διότι ο προπαγανδιστικός μηχανισμός δεν περιορίζεται ούτε εξαντλείται βεβαίως στα κρατικά δημοσιογραφικά κανάλια, ενώ λήφθηκε έπειτα από μια κλιμακούμενη σειρά γεγονότων που έφτασε από τις απειλές και τις ειρωνείες στην εισβολή και σε ακόμα περισσότερες απειλές σε τρίτους, Σουηδία και Φινλανδία κι εν συνεχεία κλιμακώνοντας περισσότερο σε απειλές πυρηνικού πολέμου. Ο μηχανισμός Πούτιν χλευάζει, απειλεί και επιτίθεται σε άλλη χώρα, απειλώντας να συνεχίσει να εισβάλλει και σε άλλες διορθώνοντας ιστορικές αδικίες, υπό την απειλή μάλιστα πυρηνικού πολέμου. Αυτό συσπειρώνει την ΕΕ και γενικά τη Δύση. Μέχρι και οι Σουηδοί εξοργίστηκαν και το Λουξεμβούργο διάβασα ότι στέλνει αντιαρματικά, αξιοπερίεργο που είχε! Αυτό είναι πραγματικά απίστευτο κατόρθωμα των χειρισμών και των επιλογών του Πούτιν προσωπικά που είναι ο αποκλειστικός φορέας εξουσίας της Ρωσίας, με τέτοια κατάντια η λογοκρισία των καναλιών του καταλήγει να είναι περισσότερο συμβολική παρά ουσιαστική.

  139. Pedis said

    Τώρα, ξαναπαίζει το αγγλικό RT. Για να ξαναπιάσω το # 80 αποκεί που τ’ άφησα, όποιος θέλει ας κάνει σύγκριση των ειδήσεων (επιλογές και παρουσίαση) με τον Γκάρντιαν ή το Μπι-Μπι-Σι.

  140. eran said

    Αληθινό ή προπαγάνδα του Sputnik;
    https://www.avgi.gr/diethni/409159_apoboli-roson-foititon-apo-eyropaika-panepistimia-kataggellei-i-mosha
    Αν ισχύει πάντως είναι τρομακτικό.

  141. Πέπε said

    Κόλλησες κόβιντ χτήνος; Στοδγιάλο!

    Τον τελευταίο καιρό έχουν κολλήσει οι πάντες: πολυεμβολιούχοι, ξανανοσημένοι κλπ. Όσους ξέρω προσωπικά, όλοι από αρκετά ελαφρά μέχρι τελείως ξώφαλτσα (δηλαδή έτυχε να κάνουν τεστ, αλλιώς δε θα το ήξεραν). Αυτό εύχομαι και σ΄ εσένα.

  142. mitsos said

    Οι μόνες σίγουρες αλήθειες στον πόλεμο είναι :
    α) πεθαίνουν άνθρωποι (και μάλιστα πεθαίνουν μεγαλύτερο ποσοστό επί των αδύναμων και πολύ μικρότερο ποσοστό επί των ισχυρών )
    β) επιταχύνεται η εφαρμογή του κανόνα του Μαρκοβνίκοβ ( οι πλούσιοι πλουσιότεροι ) και του Σαϊάτσεφ ( οι φτωχοι φτωχότεροι ).

    Κατά τ΄άλλα οι αληθινοί δημοσιογράφοι ψάχνουν ψύλλους στ΄ άχυρα οι δε ρουφιάνοι διακινούν τ΄άχυρα …

    Το γεγονός δε, πως και οι μεν και οι δε κάνουν λαθάκια είναι δευτερεύον αλλά -σε μαύρες μέρες σαν(ως) αυτές – με αυτά σκάει και λίγο μειδίαμα στα χείλη π.χ. :
    …ενώ επεσήμανε πως γίνεται έτη περισσότερο παραβίαση του διεθνούς δικαίου καθώς ο αντίπαλος τους συνεχίζει να επιτίθεται σε ορφανοτροφεία, παιδικούς σταθμούς .
    από το tvxs ( ρωτήστε πόσα έτη περισσότερο )

    https://tvxs.gr/news/kosmos/ekprosopos-oykranias-ston-oie-den-dikaiologeitai-yparksi-rosikoy-stratoy-se-oykraniko-ed

  143. Triant said

    Αυτό μας έλειπε:
    «Μην νομίζετε ότι ο Πούτιν μπλοφάρει με τα πυρηνικά» λένε ειδικοί

    Χτήνε λυπήσου το το κακόμοιρο 🙂

  144. Μαρία said

    141
    Ακριβώς τα ίδια ανέφεραν και στο οπεν. Κανένα γαλλικό μέσο δεν έχει την είδηση. Αλλά και πώς θα επιστρέψουν; Μέσω Ντουμπάι; https://twitter.com/EFSYNTAKTON/status/1498402242063446020

  145. sarant said

    Eυχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

    135 Αυτά θα τα δούμε μετά….

  146. Pedis said

    # 107 +

    διεθνής ενορχήστρωση …

    https://www.theguardian.com/music/2022/feb/28/denounce-putin-or-lose-your-job-russian-conductor-valery-gergiev-given-public-ultimatum?fbclid=IwAR1PBhXKqy6jWgx0kRNtLRQ7O5UiAiz-zHUqrL-Fkz0uigm-YBKiL5jox9I

  147. Μαρία said

    147
    Πόρτα απο παντού.

  148. Φώτης said

    @141

    Καλημέρα από δω

    Ακούγεται όντως τρομακτικό αλλά και ψέμα.
    Με μια πρόχειρη έρευνα δεν πρέπει να είναι αληθινό.

    (Όχι ότι έχει σημασία) αλλά) Ούτως ή άλλως οι πιο πολύ Ρώσοι φοιτητές στα ξένα πανεπιστήμια είναι ενάντια της εισβολής.
    Το μόνο που βρήκα μετά από πρόχειρη έρευνα είναι ότι ένας Αμερικανός, μέλος του κογκρέσου, το πρότεινε σαν ιδέα σε μια συνέντευξη.

  149. Φώτης said

    @149
    Συγγνώμη για τα ορθογραφικά (πιο *πολλοί Ρώσοι φοιτητές). Το έγραψα πρόχειρα στο δρόμο για τη δουλειά.

  150. Μαρία said

    147
    Δεν κοιτάω κι αυτόν που τον άκουσα εδώ το ’17; https://www.vadimrepin.com/vadim-repin.html#calendar
    Κανένα πρόβλημα λόγω της διπλής ιθαγένειας;
    Αλλά θα το βρει απ’ τη γυναίκα του https://en.wikipedia.org/wiki/Svetlana_Zakharova_(dancer)

  151. Φώτης said

    @ 107 Το ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι υπέρ των αξιών της δημοκρατίας, της ελευθερίας και της ανεκτικότητας, δε σημαίνει ότι είναι και ηλίθια.

    @118 Γενικά τα περι ναζισμού και «αποναζιστικοποίησης» στην Ουκρανία είναι ρωσική προπαγάνδα.
    Ψάχνωντας επίμονα να βρώ κάτι σοβαρό στο διαδίκτυο επί τούτου, βρήκα τα εξής δύο, ένα έγκυρο και ένα όχι:

    1. Times of Israel. Οι Ισραηλινοί και τα Εβραϊκά μέσα ενημέρωσης που παρακολουθούν πολύ στενά τα φαινόμενα του αντισημιτισμού έγραψαν για κάτι ταμπελίτσες σε μια παρέλαση που όμως καταδικάστηκαν απερίφραστα από την ουκρανική κυβέρνση.
    Δηλαδή καμία σχέση με τα τέρατα που διαδίδονται στο facebook και στο tweeter.
    https://www.timesofisrael.com/hundreds-in-ukraine-attend-marches-celebrating-nazi-ss-soldiers/

    2. Αρκετά σοβαροφανές άρθρο το οποίο προσπαθεί να δομήσει το αφήγημα περι νεο-ναζί στην Ουκρανία.
    H ιστοσελίδα που το ανέβασε όμως φαίνεται ξεκάθαρα να είναι κρατική ιστοσελίδα της Ρωσίας.
    Επομένως τίποτα από το άρθρο αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί αξιόπιστο.
    https://geohistory.today/azov-movement-ukraine/

    @147
    Προσωπικά διαφωνώ με την κίνηση αυτή αλλά εντάσσεται στο cancel culture των καιρών μας.
    Οι περισσότεροι εδώ μέσα νομίζω συμφωνούν γενικά με την τάση αυτή.

  152. 143β,

    Ενδιαφέρων μνημονικός κανόνας, και για το ένα, και για το άλλο!

  153. Φώτης said

    Καλό μεσημέρι από δω!

    Κυριε Νοικοκύρη,

    Τελικά η τραυματισμένη γυναίκα είναι ή όχι fake news.
    Βλέπω ότι παίζει αρκετά σε μεγάλα ειδησεογαφικά και μάλιστα στο λινκ παρακάτω έχουν γράψει ολόκληρο άρθρο για αυτήν. Φαίνεται σοβαρός ο τραυματισμός της και το άρθρο γράφει ότι η ίδια έχει πέσει και θύμα ρωσικών τρολ.
    Εσείς γράψατε κάτι περί «ανασκευής» και παραθέσατε μια ίδια φωτογραφία με ημερομηνία του 2018. Επειδή δε διασαφηνίσατε περαιτέρω, δόθηκε η εντύπωση ότι η είδηση του τραυματισμού της ήταν κίβδηλη (το fake news πως το λέμε στα ελληνικά ρε παιδιά??).
    Επειδή δε γνωρίζω ισπανικά, τι λέτε ότι ισχύει τελικά.

    https://www.dailymail.co.uk/news/article-10560223/Ukrainian-image-war-shows-wounds-Russia-accused-faking-injuries.html

    Μήπως είναι fake news ότι είναι fake news – fake εις το τετράγωνο?

  154. Si vis pacem, para bellum…

    Ειρήνη, Παναγία μου (το κορμί σου) … και αφοπλισμός

    Κάτι ξέρανε οι χαρούμενοι Ινδιάνοι !

  155. sarant said

    154 Αυτό ακριβώς γράφω κι εγώ.

    «Ωστόσο, φαίνεται πως εδώ το φέικ εντοπίζεται στην προσπάθεια ανασκευής. Η φωτογραφία όντως είναι πρόσφατη, από την πρώτη μέρα του πολέμου –περισσότερα εδώ, αλλά στα ισπανικά.

    Στατιστικά πάντως, οι φέικ ανασκευές είναι (προς το παρόν) πολύ λιγότερες από τις φέικ ειδήσεις. «

  156. Φώτης said

    @156 Με συγχωρείτε – δεν κατάλαβα σωστά την ερμηνεία της «φέικ ανασκευής»

  157. Καραγκιόζης said

    Δηλαδή υπάρχει κόσμος που είναι υπέρ τον Πούτιν;

  158. Pedis said

    Γιατί, τι λιγότερo έχει ο Πούτιν από τους Αμερικάνους προέδρους;

  159. Καραγκιόζης said

    Δηλαδή, είναι υπέρ του Πούτιν όποιος, άλλες φορές είναι με τους Αμερικανούς Προέδρους, επειδή δεν έχει κάτι λιγότερο από αυτούς; Πάω πάσο! 🙂

  160. Pedis said

    Αααστο …

  161. Νίκος said

    156 Δεν λύσατε την απορία μου σχετικά με το αν υπάρχει «ψεύτικη προπαγάνδα» (43). 🙂

  162. Καραγκιόζης said

    Εύχομαι μόνο να μη χρειαστεί να ταχθούν συντόμως και υπέρ του Ερντογάν

  163. nikiplos said

    Μας κατατρώγουν τα φέϊκ. Το CNN του πολέμου στον Κόλπο, και ο Τάσος Μπιρσίμ, φαντάζουν αρσακειάδες μπροστά στα σημερινά…
    https://twitter.com/JimFragma/status/1498564589944025090

  164. Νίκος said

    https://today.rtl.lu/news/fact-check/a/1863132.html

  165. Νίκος said

    Είδα ότι και Το Τικ Τοκ έχει μπλοκαρισμένα τα RT και sputnik. Ο Πούτιν νομίζει ότι ο εχθρός και ο μεγάλος ανταγωνιστής είναι η ΕΕ, νομίζει ότι η Ουκρανία είναι στρατηγική απειλή και δεν βλέπει νότια προς Κίνα μεριά. Νομίζει ότι ισοπεδώνοντας πόλεις και κράτη ολόκληρα κι απειλώντας με πυρηνικά θα επιβληθεί κι ότι θα κερδίσει το κύρος που νομίζει ότι του αξίζει.

  166. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Η Gazprom, που έχει το μονοπώλιο των ρωσικών εξαγωγών φυσικού αερίου μέσω αγωγών, συμφώνησε να τροφοδοτήσει την κρατική κινεζική ενεργειακή εταιρεία CNPC με 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως
    https://popaganda.gr/newstrack/polemos-stin-oukrania-me-ti-rosia-imaste-eteri-alla-ochi-simmachi-diloni-i-kina/

  167. Καραγκιόζης said

    Ο κάθε υποψιασμένος καταλαβαίνει, βέβαια, ότι ο πόλεμος έχει υποκινηθεί από το λόμπι της εγκατάστασης ανεμογεννητριών σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, αφού οι τιμές του φυσικού αερίου θα φτάσουν πλέον σε ύψη δυσθεώρητα! 🙂

  168. Φώτης said

    Ας αναφέρουμε εδώ και την, μνημειώδη για το θράσος της, ανάρτηση της Ρωσικής πρεσβείας στην Ελλάδα, απευθυνόμενη ωσαν σε υποτελείς, εναντίον του κράτους μας:

    «Καλούμε όλους, και ιδιαίτερα τους πολύ υψηλά ιθύνοντες, πολιτικούς και πολιτειακούς παράγοντες, βουλευτές, κομματικά στελέχη, υπουργεία, ΜΜΕ, διάφορους παπαγάλους και άλλους, που τόσο βιάστηκαν χθες να κατηγορήσουν για όλα τη Ρωσία (όπως πάντα), να συνέλθουν και να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να σταματήσουν την αντιρωσική προπαγάνδα και να δείξουν ψυχραιμία, νηφαλιότητα και σοβαρότητα. Για κάποιο λόγο, τον γνωστό μάλλον, δεν ήταν τόσο ομιλητικοί κατά τα ολόκληρα 8 χρόνια που από τις σφαίρες, βόμβες και οβίδες του ουκρανικού στρατού και των εθνικιστικών φασιστικών ταγμάτων επέφερε το μαρτυρικό Ντονμπάς. Και ενώ εκεί θρηνούσαν χιλιάδες νεκρούς, και τα χωριά και οι πόλεις ήταν αιματοβαμμένα, κανένα επίσημο κτίριο ή σιντριβάνι εδώ στην Αθήνα δεν ντύθηκε ποτέ σε χρώματα ειρήνης, κανένα τουίτ δεν έσπευσε να αναρτηθεί σε επίσημη ιστοσελίδα και κανένα διάβημα δεν πραγματοποιήθηκε. Ας συνέλθουν λοιπόν!»

    Και ας θυμίσουμε εδώ ξανά ότι αυτής της ανακοίνωσης προηγήθηκε η δολοφονία 10 Ελλήνων της Μαριούπολης από ρωσικούς βομβαρδισμούς.

  169. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    καλά, σάλεψε η διαμανταραπουλου;
    Έχει και γιο η φωτοκοπια, ασιχτίρ

  170. Pedis said

    Άλλοι λένε ότι πήγαν από το χέρι των ναζί του Αζόφ, επειδή λένε ότι οι Ρώσοι δεν επιχειρούσαν στην περιοχή.

  171. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Η Gazprom (συνεχίζει να) μεταφέρει αέριο στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας
    https://politis.com.cy/politis-news/i-gazprom-metaferei-aerio-stin-eyropi-meso-oykranias/

  172. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    171
    https://politis.com.cy/politis-news/rosiko-ypam-to-oykraniko-tagma-azof-chtypise-to-chorio-sartana-kai-skotose-toys-ellines/

    Οι δύο εκπομπές το Σ/Κ Στο Κόκκινο του Στ. Ελληνιάδη, ενός άνθρώπου που τα τελευταία 25 χρόνια έχει κάνει σχεδόν 50 ταξίδια στην Ουκρανία, έχει δεσμούς πλέον με τους ομογενείς εκεί κι έχει καταγράψει άφθονο υλικό, ήταν πολύ διαφωτιστικές.
    ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ. «Αρχεία της εβδομάδας», πάμε στο Σάββατο 26/2 και Κυριακή 27/2, και στην εκπομπή του Στέλιου Ελληνιάδη «Ένα ντέφι που πάει παντού» από τις 12 το μεσημέρι έως στις 1μ.μ.
    https://www.avgi.gr/sto-kokkino#archive

  173. argyris446 said

    Reblogged στις worldtraveller70.

  174. Φώτης said

    @171
    Επιλέγω να πιστέψω το δικό μου κράτος.
    Είμαστε και η μοναδική χώρα με κανονικό προξενείο στην περιοχή. Επομένως μάλλον γνωρίζουμε καλύτερα την κατάσταση στην περιοχή.

  175. Πέπε said

    162

    Μήπως υπαρχει fake propaganda, δηλαδή προπαγάνδα με/μέσω ψεύτικων κατιτί (ειδήσεων, γεγονότων…), δηλαδή με το fake ως ουσιαστικοποιημένο επίθετο, και μεταφράζεται λίγο βιαστικά στα ελληνικά σαν το fake να ήταν κανονικό επίθετο;

  176. Καραγκιόζης said

    Πώς είναι δυνατόν να υποστηρίζουμε, όποιας ιδεολογίας και αν είμαστε (εξαιρουμένης της φασιστικής), έναν στρατιωτικά επιτιθέμενο κατά άλλης χώρας χωρίς αφορμή και με βασικά αστήρικτες δικαιολογίες; Αυτό δεν είχε γίνει περίπου και στην Κύπρο; Και αλλού;

  177. Γιάννης Κουβάτσος said

    Έχει δίκιο η Διαμαντοπούλου: η γερμανική ιστορία δεν είναι καθόλου άσχετη με τις πιο βαριές κυρώσεις στη Ρωσία. Όλο και κάποιος απόγονος του φον Πάουλους θα βρει την ευκαιρία για μια άτυπη ρεβάνς.

  178. skom said

    ΕΦΗ – ΕΦΗ δες και αυτό

    Η κ. Διαμαντοπούλου ξεσπάθωσε.

  179. Γιάννης Κουβάτσος said

    «Και ας θυμίσουμε εδώ ξανά ότι αυτής της ανακοίνωσης προηγήθηκε η δολοφονία 10 Ελλήνων της Μαριούπολης από ρωσικούς βομβαρδισμούς.»
    Εννοείς ότι ορθόδοξες βόμβες δολοφόνησαν ορθόδοξους ομογενείς, σύμφωνα με την κλασική πλέον διατύπωση του εκπροσώπου του ΥΠΕΞ. Όσο για το «επιλέγω να πιστέψω το δικό μου κράτος «, Φώτη, αναφερόμαστε στο ελληνικό κράτος, έτσι; Το παγκοσμίως γνωστό για τη διαχρονική σοβαρότητα και αξιοπιστία του, ε; Το λέω απλώς, για να σιγουρευτώ ότι κατάλαβα σωστά. 😊

  180. Αν δεν δήλωνε δημοσίως ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ ότι έχει αποδείξεις για την προέλευση των ορθόδοξων βομβών, δεν θα έλεγα τίποτα. Από τότε που το άκουσα, περιμένω αυτές τις αποδείξεις. Κανείς δεν ρώτησε σήμερα στη Βουλή, και χωρίς να υπάρχει ερώτηση ο Κούλης είπε ότι δεν μπορεί να ακούει αφελή ερωτήματα, αφού μάλιστα (άκουσον άκουσον) το έγραψε ο Μακρόν και μάλιστα στα ελληνικά. Και δεν το σχολίασε κανείς.

  181. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    179, Ευχαριστώ. Είδα και που την κράζουνε Εύα Μπράουν της Καστοριάς!
    Τί σόι φίδι είν΄αυτή. Άσε τ΄άλλα, γυναίκα, μάνα, να κάνει τέτοιες πολεμόκαυλες δηλώσεις; Σιγά το ανάστημα μπρε! Πολιτικές πρασινόσαυρες κι αυτή και κάτι άλλες που κόψανε τους κύκνους κλπ Υποψιάζομαι ότι τους γιους τους τους έχουν ασφαλισμένους πέρα, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

  182. Φώτης said

    @ ΕΦΗ 173

    Δυστυχώς από ό,τι φαίνεται δεν ήταν «πολύ υψηλής ακρίβειας» τα χτυπήματα των Ρώσων στη Μαριούπολη.
    Έγραψε και το ΑP και το CNN

    https://edition.cnn.com/2022/02/28/europe/gallery/ukraine-girl-killed/index.html

  183. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    https://pbs.twimg.com/media/FMsZVkHXwAglXga?format=jpg

  184. Γιάννης Κουβάτσος said

    182:Μην τη χρεώνεις στην Καστοριά. Κοζανίτισσα είναι. 😊

  185. Pedis said

    # 175 – Εγώ δεν πιστεύω κανέναν. Και οι δύο μεριές έχουν συμφέρον να το γυρίσουν όπως θέλει η καθεμιά.

    Αλλά, τώρα, σόρρυ, πιστεύεις τις υπηρεσίες και τα μμε του προτεκτοράτου και μάλιστα υπό την ηγεσία του Κούλη; 😩

  186. Νίκος said

    176 Ναι, αλλά όπως είχα γράψει, στον όρο προπαγάνδα θεωρώ πως ενσωματώνεται η επιλεκτική παρουσίαση, η παραπληροφόρηση, το ψέμα με απώτερο σκοπό την χειραγώγηση και όχι την αντικειμενική εξέταση, όχι τη σφαιρική ενημέρωση και την ορθή πληροφόρηση. Θεωρώ πλεονασμό το «ψεύτικη προπαγάνδα» όπως δεν υπάρχει «αληθής προπαγάνδα» ούτε με την ερμηνεία που παρουσιάζεις, δηλαδή δεν μπορεί να υπάρχει προπαγάνδα που να χρησιμοποιεί αληθινά γεγονότα γιατί τότε δεν θα πληρούσε το κριτήριο του σκοπού της προπαγάνδας: χειραγώγηση.

    Η πολιτική Πούτιν πλέον ανοίγει τα χαρτιά της, απειλή ανοιχτά όλη την Ευρώπη με σκοπό να απαλλαγεί η ευρωπαϊκή ήπειρος από τα αμερικανικά πυρηνικά με εκφρασμένο στόχο την εκδίωξη του ΝΑΤΟ από τις χώρες τις πρώην ΕΣΣΔ για να δημιουργηθεί ο αναγκαίος ρωσικός ζωτικός χώρος.

    Ο Πούτιν θυμήθηκε μετά από πολλές δεκαετίες ότι αποτελεί θανάσιμη απειλή μια πυρηνική βόμβα ξεπερασμένης τεχνολογίας και πολύ περιορισμένης ισχύς και υπό τον περιορισμό ότι πρέπει κάποιο αεροσκάφος να τρυπώσει μέσα στη Ρωσία για να την αφήσει να πέσει όπως το 1947, την ίδια ώρα που κοκορεύεται ότι έχει το μεγαλύτερο πυρηνικό οπλοστάσιο με ποικιλία από πυραυλικούς φορείς διαφόρων ειδών και διαφορετικών εμβελειών με δυνατότητα να καταστρέψουν οποιαδήποτε πόλη και χώρα εκ του ασφαλούς από την αχανή χώρα του και με λίγα λεπτά πτήσης.

  187. Νικός said

    187 επιχειρώ καλύτερη διατύπωση:

    «δεν μπορεί να υπάρχει προπαγάνδα που να χρησιμοποιεί παρουσιάζει απλώς και μόνο αληθινά γεγονότα»

  188. sarant said

    185 Ακριβώς, της Κοζάνης. Νομάρχης κιόλας σε ηλικία 26 ετών.

  189. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    181. >> περιμένω αυτές τις αποδείξεις
    Υπομονή. (Μελαγχολική σκέψη, ακόμη περιμένουμε και τις αποδείξεις για τα πυρηνικά του Σαντάμ/Ιράκ).

    185 Όχι εγώ, στο τουίτερ το είπαν .Μου φαίνεται ήταν στην Καστ. διορισμένη νομαρχέσσα, απο κει πήρε …φόρα .

  190. Καραγκιόζης said

    Και ποιο είναι το πρόβλημα του ρωσικού λαού απέναντι στη δύση; Ότι θα κατακτήσουν την χώρα τους οι Δυτικοί και θα της επιβάλλουν να μιλάει αγλικά, να έχει walmart και ντελιβεράδες να φέρνουν καφέδες και σουβλάκια; Να πω ότι είχε παραμείνει ο σοσιαλισμός, να το καταλάβαινα. Ενώ τώρα, για ποιον λόγο να τους κατακτήσει η Δύση; Και τι ακριβώς θα άλλαζε προς το χειρότερο για τον ρωσικό λαό; Μάλλον για τον Πούτιν θα άλλαζε

  191. # 170, 178

    Oh,la,la, quelle deca…dance me to the end of love !!

  192. Φώτης said

    @180
    Ναι αγαπητέ κύριε.
    Είμαι Έλληνας πολίτης και σε αυτό το ζήτημα πιστεύω την δημοκρατικά εκλεγμένη κρατική αρχή της χώρας μου και όχι την πρεσβεία μιας ξένης χώρας που επιλέγετε ίσως να πιστέψετε εσείς, ως πιο αξιόπιστη(!)
    Σορυ κιόλα αλλά εννοείτε ότι η (εμπόλεμη) ρωσική κυβέρνηση είναι πιο αξιόπιστη σχετικά με εναν βομβαρδισμό που μπορεί να προκάλεσε;;; Mην τρελαθούμε δλδ!

    Έχουμε ισχυρή και ελεύθερη αντιπολίτευση στη δημοκρατική μας χώρα (κάτι που προφανώς δεν ισχύει στη Ρωσία). Αν υπηρχε η υπόνοια ότι ψεύδεται η κυβέρνηση σε ενα τέτοιο ζήτημα, είμαι σίγουρος ότι θα έβγαινε να το βροντοφωνάξει ο κος. Τσίπρας. Εκτός και αν είναι του προτεκτοράτου και η αντιπολίτευση όπως ανέφερε κάποιος σχολιαστής. Που στο κάτω κάτω επί Σύριζα και Κοτζιά είχαμε φτάσει στο σημείο να απελάσουμε Ρώσους διπλωμάτες, αν θυμάμαι καλά.

    Δεν καταλαβαίνω ποια η σημασία της ορθοδοξίας στο συγκεκριμένο ζήτημα. Ορθόδοξοι είμαστε όλοι, ακόμα κι οι Ουκρανοί

  193. Καραγκιόζης said

    Το κακό είναι ότι, ως «ορθόδοξοι», έχουμε όλοι δίκιο και οι μεν και οι δε και οι δε…

  194. sarant said

    190 Σωστά

  195. ΓΤ said

    189@

    Όταν δίνεις αγώνα για το «πρυτάνισσα», δεν μπορεί να γράφεις «νομάρχης» για τη Διαμαντοπούλου.

  196. Γιάννης Κουβάτσος said

    Νομαρχέσσα ήταν η Διαμαντοπούλου.

  197. Γιάννης Κουβάτσος said

    193: Αγαπητέ μου, ούτε πρεσβείες πιστεύω, ούτε «νόμιμα εκλεγμένες κυβερνήσεις», κι αυτό για ένα εκατομμύριο λόγους, που θα ήταν κοινότοπο και βαρετό να αναφέρω έστω και έναν· όσοι έχουν διαβάσει στοιχειωδώς την ιστορία και παρακολουθούν έστω και επιπόλαια την πολιτική επικαιρότητα, καταλαβαίνουν τι εννοώ. Αλήθεια, διαβάσατε στο σχόλιό μου ότι εμπιστεύομαι τα λεγόμενα της ρωσικής πρεσβείας; Ή θεωρείτε αυτονόητο πως οι μοναδικές επιλογές είναι να πιστέψω ή τον έναν ή τον άλλον;

  198. Μαρία said

    147
    Tonight, Friday, February 25, pianist Seong-Jin Cho will step in for Russian pianist Denis Matsuev, performing Rachmaninoff’s Piano Concerto No. 2 with Nézet-Séguin and the Vienna Philharmonic Orchestra.
    Similar to conductor Valery Gergiev, pianist Denis Matsuev is known to have close connections to Russian leadership and publicly endorsed Russia’s annexation of Crimea in 2014. He has been awarded the Russian State Order of Honour, and in 2017 he received the Government of Russia Prize in the sphere of Culture for his International Music Festival in Irkutsk “Stars on the Baikal.»
    https://www.theviolinchannel.com/pianist-seong-jin-cho-denis-matsuev-carnegie-hall-vienna-philharmonic-concerts/

  199. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    198 >>οι μοναδικές επιλογές είναι να πιστέψω ή τον έναν ή τον άλλον;
    Ανάθεμά τσι και τσι δυο και τρισανάθεμά τσι
    που κάνουν μάνες δίχως γιους
    παιδιά δίχως γονέους ,
    σπίτια χωρίς νοικοκυρούς,
    καρδιές ορφανεμένες

  200. ΣΠ said

  201. Μαρία said

    201
    Είναι Ουκρανή αφού.

  202. Μαρία said

  203. Αν θέλω να είμαι καλοπροαίρετος, θα μιλήσω μόνο για (ασυγχώρητη) αφέλεια. Καλά, ο Μαχνό πάει κι έρχεται αν και δεν ξέρω να είχε τίποτα αντιρωσικό, αλλά ο Μπαντέρα!!

    «Αλλεπάλληλα τα αιματοβαμμένα κύματα προσπάθειας των Ουκρανών για ανεξαρτησία. Το 1863 και μετά ξανά το 1876, όταν η Μόσχα απαγόρευσε τα ουκρανικά βιβλία και καταδίωξε τους συγγραφείς και εκδότες τους – ο ίδιος ο Σεβτσένκο πέρασε χρόνια στην εξορία. Το 1918, όταν Ουκρανοί παρτιζάνοι πολέμησαν ενάντια στον Κόκκινο Στρατό, στη συνέχεια το 1929, και πάλι στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και στα πρώτα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου, μέχρι το 1991, το σωτήριο έτος της ανεξαρτησίας τους.» https://www.kathimerini.gr/opinion/561741934/symfores-kai-nikes/

  204. sarant said

    203 Να τραβάς τα μαλλιά σου

  205. Pedis said

    # 203, 205 –

    Στην ίδια πλευρά της Ιστορίας όλα τα καθίκια …

  206. Πέπε said

    Έτυχε και διάβαζα σήμερα για τον Ντομπρίνια και το Φίδι. Είναι έλας λαϊκός θρύλος που φαίνεται ότι έχει γίνει και ταινία. Ένας δράκοντας μαστίζει την περιοχή του Κιέβου, αρπάζοντας κόσμο κάθε κοινωνικής τάξεως που τους κρατάει αιχμαλώτους στη σπηλιά του, και ο πρίγκιπας Βλαδίμηρος του Κιέβου στέλνει τον ήρωα Ντομπρίνια να το νικήσει και να σώσει την ανηψιά του (του πρίγκιπα).

    Όλοι αυτοί αναφέρονται ως Ρώσοι. Πίσω από ορισμένα από τα ονόματα της ιστορίας φαίνεται να υπόκεινται πραγματικές ιστορικές προσωπικότητες, για τις οποίες τουλάχιστον η Βικιπαίδεια δε λέει ούτε ότι ήταν Ρώσοι, όχι Ουκρανοί, ούτε ότι ήταν Ουκρανοί, όχι Ρώσοι. Δίνει όμως τα ονόματά τους και στις δύο γλώσσες.

  207. Μαρία said

    204
    Ουκρανοί παρτιζάνοι το 1918! Σαν π.χ. τον Πετλιούρα που τον ξέρουμε απ’ τη Λευκή φρουρά του Μπουλγκάκοφ;

    Μετά το 2014 ψάχνουν για εθνικούς ήρωες στους μαύρους αντισημίτες.
    Στις 21 Ιανουαρίου 2019, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και ο υπουργός Πολιτισμού της Ουκρανίας έκαναν τα αποκαλυπτήρια ενός ανάγλυφου που αναπαριστά τον Σίμον Πετλιούρα, αρχιστράτηγο των εθνικιστικών ουκρανικών στρατευμάτων μεταξύ 1918 και 1920, μπροστά στον αριθμό 2-4 του δρόμου που φέρει το όνομά του. Αν και από την πολιτεία θεωρείται εθνικός ήρωας, ο Πετλιούρα, που ήδη έχει τιμηθεί με έναν ανδριάντα του οποίου τα αποκαλυπτήρια έγιναν τον Οκτώβριο του 2017 στη Βίνιτσια, στα νοτιοδυτικά του Κιέβου, ευθύνεται για πογκρόμ στα οποία αφανίστηκαν χιλιάδες Εβραίοι. https://monde-diplomatique.gr/oukrania-otan-i-dysi-enipte-tas-cheiras-tis-gia-ta-pogkrom/
    Το πρωτότυπο https://www.monde-diplomatique.fr/2019/12/MARIE/61095

  208. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Η πρόταση Κίσινγκερ για να τελειώσει αναίμακτα η κρίση στην Ουκρανία
    Μάρτιος 2014
    https://www.news247.gr/kosmos/chenri-kisingker-tessera-vimata-gia-na-teleiosei-i-krisi-stin-oykrania.6258647.html

  209. Γιάννης Κουβάτσος said

    Στα ματς ομάδων της δυτικής Ουκρανίας εναντίον ομάδων της ανατολικής (π.χ. Λβιβ εναντίον Ντόνετσκ) οι γηπεδούχοι οπαδοί των πρώτων υψώνουν πανό με τη φωτογραφία του Στεπαν Μπαντέρα.

  210. Μαρία said

    https://en.wikipedia.org/wiki/Servant_of_the_People

  211. rogerios said

    Στη «Λευκή Φρουρά» του Μπουλγκάκοφ τόσο η άφιξη του στρατεύματος του Πετλιούρα στο Κίεβο όσο και η αποχώρηση του από την ουκρανική πρωτεύουσα συνοδεύονται συμβολικά από ένα παρόμοιο γεγονός: τη δολοφονία ενός αθώου Εβραίου. Αλλά το έχουμε ξαναγράψει, ο Πετλιούρα ήταν αυτός που έλεγε ότι «ένα πογκρόμ δεν είναι και πολύ ωραίο πράγμα, αλλά οπωσδήποτε ανυψώνει το ηθικό του στρατεύματος». Για τον Μπαντέρα, την πτέρυγά του στην ΟΟΥΝ (Οργάνωση Ουκρανών Εθνικιστών) και το στρατιωτικό σκέλος της, τον ΟΥΠΑ (τον Ουκρανικό Αντάρτικο Στρατό) μπορείτε να ρωτήσετε και τους Πολωνούς να σας πουν.

  212. rogerios said

    Απόσπασμα διαταγής της ΟΟΥΝ, καλοκαίρι του 1943: «Εξαφανίστε κάθε πολωνικό ίχνος. Γκρεμίστε τους τοίχους της καθολικής εκκλησίας και κάθε οικήματος που χρησιμοποιούσαν ως χώρο λατρείας οι Πολωνοί. Καταστρέψτε τους κήπους και κάψτε τα δέντρα στις αυλές. Να μην υπάρχει κανένα ίχνος που να μαρτυρά ότι εδώ κάποτε ζούσαν άνθρωποι. Να έχετε υπόψη ότι όσο εξακολουθεί να υπάρχει κάτι το πολωνικό, οι Πολωνοί θα έχουν πάντα αξιώσεις στη γη μας!»
    Εναλλακτικά, δείτε την ταινία Wołyn του Βόιτσεχ Σμαζόφσκι.

  213. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  214. sarant said

    213 Οι Πολωνοί δεν διαμαρτυρηθηκαν για την αποκατάσταση του Μπαντέρα;

  215. Pedis said

    Να υποθέσω ότι μεταξύ των Ελλήνων ακροδεξιών ρατσιστών υπάρχει σύγκρουση; Σε αυτούς που ακούνε την καρδιά τους και σε εκείνους που το βλέπουν πιο ψύχραιμα, ως ευκαρία να ευαισθητοποιήσουν, δηλαδή να ψήσουν την κοινή γνώμη για πόλεμο;

  216. rogerios said

    @215: Το 2016 η Πολωνική Δίαιτα με ψήφισμά της ανακήρυξε την 11η Ιουλίου ως «Εθνική Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα της Γενοκτονίας στη Βολυνία». Το 2018 ο νόμος περί συστάσεως του Ινστιτούτου Εθνικής Μνήμης και τη συγκρότηση της Επιτροπής Διώξεως των Εγκλημάτων κατά του Πολωνικού Έθνους (Ustawa o Instytucie Pamięci Narodowej – Komisji Ścigania Zbrodni przeciwko Narodowi Polskiemu ) τροποποιήθηκε ώστε να μνημονεύει ρητώς τα «εγκλήματα που διέπραξαν Ουκρανοί εθνικιστές κατά Πολωνών».

  217. Pedis said

    Το κράτος μας είναι θωρακισμένο … Η μαγική λέξη -> γκέιμ όβερ. 🥶

    Δηλαδή όχι μόνο θα μπει η χώρα σε γενικευμένο πόλεμο, αλλά θα συμβεί με πρωθυπουργό τον Κούλη, με αντί του τον νανογιλέκο καραγκιόζη, και μαζί με όλον τον συρφετό από ηλίθιους μικρονοϊκούς άχρηστους πολιτικούς και ινφλουένσερς σε κατάσταση αμόκ από ξαφνική κρίση πολεμοκάπηλου ντελίριου. ‘Όχι ρε πούστη!

  218. Μαρία said

    213
    Δεν είχα ιδέα για το μακελειό. Αν δεν βαριέσαι να διαβάσεις το άρθρο, μας λες αν είναι αξιόπιστο.
    https://fr.wikipedia.org/wiki/Massacres_des_Polonais_en_Volhynie

  219. Μαρία said

    210

  220. rogerios said

    @219: Σαφώς και είναι αξιόπιστο. Για να είμαι δίκαιος: στη Βολυνία (πολωνική ως τους Διαμελισμούς, τσαρική ως το 1918 και πολωνική ως το 1939) και στην Ανατολική Γαλικία (πολωνική ως τους Διαμελισμούς, αυστροουγγρική ως το 1918, πολωνική ως το 1939) οι Πολωνοί αποτελούσαν την αριστοκρατία γαιοκτημόνων και μετέπειτα την μεγαλοαστική και μεσοαστική τάξη και οι «Ρουθηνοί»/Ουκρανοί ήταν οι αγρότες και κατόπιν και το προλεταριάτο. Τόσο ως δουλοπάροικοι όσο και στα χρόνια της νεότερης πολωνική κυριαρχίας (ιδίως με την πολιτική εποικισμού και αναγκαστικού εκπολωνισμού) οι Ουκρανοί δεν πέρασαν καλά και ήταν πράγματι θύματα καταπίεσης. Αυτό, όμως, δεν δικαιολογεί σφαγές που καταλέγονται στις πιο βίαιες της ευρωπαϊκής Ιστορίας (και δυστυχώς και στις πλέον άγνωστες).

  221. Pedis said

    Θανάσης Καμπαγιάννης: Υπνοβατώντας στον όλεθρο από τη “σωστή πλευρά της ιστορίας”

    Όσο θα περνάνε οι μέρες και οι βδομάδες, θα γίνεται όλο και πιο κατανοητή η ιστορικότητα των στιγμών που βιώνουμε.

    Η λογική της πολεμικής κλιμάκωσης θα δημιουργήσει μια κατάσταση που θα προχωράει με τη δύναμη της αδράνειας.

    Οι πολεμικές αποφάσεις του ενός στρατοπέδου θα δικαιολογούνται ως αντίδραση στις αποφάσεις του άλλου.

    Στην πορεία θα ζητηθούν θυσίες: κάποιος θα πρέπει να πληρώσει το κόστος.

    Και μην το φαντάζεστε μόνο με όρους οικονομικούς: η πολεμική όξυνση θα σημάνει περιστολή της δημοκρατίας στη Δύση “για να παλέψουμε ενάντια στον δικτάτορα Πούτιν”.

    Οι λαοί της Ευρώπης θα χρειαστεί να ξεσηκωθούν για να ξυπνήσουν τις πολιτικές ηγεσίες τους που υπνοβατούν προς τον όλεθρο.

    Όσο πιο γρήγορα διαμορφωθεί εκείνη η κοινωνική δύναμη που θα πει “Σταματήστε τον Πόλεμο”, τόσο το καλύτερο.

    Αλλά να ξέρουμε ότι οι συμμετέχοντες σε αυτό το κίνημα θα συκοφαντηθούν στη Δύση, όπως συκοφαντούνται στη Ρωσία: ως “προδότες της πατρίδας” τους. Να ‘μαστε έτοιμοι γι’ αυτό.

    https://commonality.gr/thanasis-kampagiannis-ypnovatontas-ston-olethro-apo-ti-sosti-pleyra-tis-istorias/

  222. 206 >> Αντίστοιχα και η εκλογική αποτυχία των ακροδεξιών του «Δεξιού Τομέα» δεν λέει απολύτως τίποτα για τη δράση ακροδεξιών παραστρατιωτικών οργανώσεων στην Ουκρανία, αλλά και τη διείσδυσή τους στις κρατικές δομές.

    Κάτι μου θυμίζει αυτό.

    __________

    208# Διαβάζω στη βίκη για τον Πούτιν πως με την άδειά του επαναπατρίστηκαν τα οστά του Ντενίκιν το 2005.

  223. Μαρία said

    221
    Ταξικό μίσος.

    223
    Χτήνε, τζαμπαλάντσες;

  224. 224# Γειά σου Μαρία. Όχι, καραντίνα είμαι με έντονο σινάχι αλλά γενικά εντάξει. Σήμερα κοιμόμουνα αρκετά μέσα στη μέρα, και μάλλον θα ξαναπάω.

  225. ΓΤ said

  226. Φώτης said

    @198
    Από τη στιγμή που ο ένας ισχυρίζεται ότι ο άλλος είπε ψέματα, προκύπτει ότι είτε τον ένα θα πιστεύετε είτε τον άλλον.
    Είτε το Ελληνικό Κράτος είτε το Ρωσικό. Και τα δύο δε γίνεται – Ούτε και τίποτε από τα δύο γίνεται.
    Υπάρχει και το «δεν ξέρω-δεν απαντώ». 🙂

  227. Γιάννης Κουβάτσος said

    227:Όταν δύο αναξιόπιστοι κατηγορούν ο ένας τον άλλον για ψεύτη, η θέση του ανθρώπου που θέλει να γνωρίζει την αλήθεια είναι δύσκολη. Προσπαθώ, λοιπόν, να σας πω ότι σ’ αυτήν τη δύσκολη θέση βρίσκομαι κι εγώ και όποιος άλλος θέλει να μάθει την αλήθεια και όχι την «αλήθεια» της κάθε εξουσίας. Η μόνη αλήθεια που παρατηρώ είναι η εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία, λοι πρόσφυγες, οι νεκροί, οι τραυματίες, οι καταστροφές λόγω των βομβαρδισμών… Τα πολιτικά παρασκήνια τα αγνοώ, αφού είμαι στην απέξω, και την «αλήθεια» των εξουσιαστών δεν τη λαμβάνω καν υπόψη. Προτιμώ την άγνοια πάρα την προπαγάνδα, τη διαστρέβλωση και τις μισές «αλήθειες».

  228. Γιάννης Κουβάτσος said

    227:Νομίζω πως είναι περιττό να σας θυμίσω ότι όλοι οι καλοί πατριώτες ΗΠΑνοί πίστεψαν τη «δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνησή» τους σχετικά με τα χημικά όπλα του Ιράκ. Ελπίζω το πάθημά τους να τους έκανε πιο επιφυλακτικούς ως προς τις κρατικές «αλήθειες».

  229. sarant said

    Kαλημέρα από εδώ!

    217-221 Ευχαριστω!
    Αυτοί ήταν οι absentee landlords;

  230. Pedis said

    Να μην πιστέψεις καμιά από τις δύο μεριές*, μέχρι να παρουσιαστούν λεπτομερή και αξιόπιστα στοιχεία για το θάνατο των ανθρώπων αυτών;

    * Τη ρωσική για προφανείς λόγους, την Κούλικη διότι έψαχνε πρόφαση για να αρχίσει το πολεμοκάπηλο παιχνίδι.

  231. ΣΠ said

    Τρία άρθρα με ισορροπημένη και όχι μονόπλευρη ανάλυση.
    https://johnmenadue.com/ukraine-shrinks-again/
    https://www.theguardian.com/commentisfree/2022/feb/23/putin-narrative-ukraine-master-key-crisis-nato-expansionism-frozen-conflict
    https://consortiumnews.com/2022/02/24/caitlin-johnstone-12-thoughts-on-ukraine/

  232. Παναγιώτης Κ. said

    Όταν τελειώσει αυτό το κακό, ελπίζω συντόμως, οι σχετικές αναρτήσεις του ιστολογίου και τα αντίστοιχα σχόλια μπορούν να αποτελέσουν σημαντική πηγή για να γράψει κάποιος ένα βιβλίο π.χ με τον τίτλο: Πως δουλεύει η προπαγάνδα την περίοδο του πολέμου στην εποχή του διαδικτύου.
    Στην Ελλάδα αλλά και στις άλλες χώρες της Δύσης η πληροφόρηση είναι ως επί το πλείστον, μονόπλευρη.
    Αυτό είναι ανησυχητικό όχι μόνο γιατί νοθεύεται το αγαθό της πληροφόρησης αλλά κυρίως διότι η Δύση θεωρεί ότι απειλείται και επομένως (πιστεύει ότι) μπορεί να βάζει πρόσκαιρα στην άκρη αυτό το αγαθό.
    Στη Σερβία, η οποία έχει σχετικά ισχυρούς δεσμούς με την Ρωσία, γνωρίζουμε πως διαχειρίζονται τα ΜΜΕ το ζήτημα του παρόντος πολέμου;

  233. Νίκος said

    Το ερώτημα δεν είναι απλά ποιος λέει περισσότερα ψέματα, αλλά γιατί.

    Η απάντηση όσον αφορά την Ουκρανία ή και ΕΕ / ΝΑΤΟ είναι προφανής κι αφορά την προσπάθεια επέκτασης της επιρροής στα κράτη της ανατολικής Ευρώπης. Άλλη τόσο προφανής η απάντηση αντίστροφα, με τη Ρωσία να επιδιώκει να εμποδίσει την προσπάθεια αυτή με τη μεγάλη επικοινωνιακά ευκαιρία που της προσέφερε η δράση των Ναζί, είχε την επιλογή και την ικανότητα να εκμεταλλευτεί την τεχνολογική της υπεροχή και να επιβάλει την απόσχιση με την αναγνώριση της αυτονομίας τους και να διεξάγει αεροπορικούς βομβαρδισμούς με όπλα ακριβείας με κατάδειξη λέιζερ μέχρι να παραλύσει ολοκληρωτικά την ουκρανική κυβέρνηση. Αντί των πληγμάτων ακριβείας επέλεξε να χρησιμοποιήσει ελαφρές και αερομεταφερόμενες δυνάμεις με σκοπό να ανατρέψει την κυβέρνηση και να τοποθετήσει μια δική του αλά Λουκασένκο που αποδείχθηκε τραγικό σφάλμα πρόβλεψης, πληροφορίας κι υπολογισμού. Ο κόσμος δεν τους υποδέχθηκε ως ελευθερωτές, ούτε ως ειρηνευτική επιχείρηση και το ότι αντιστέκονται μαζικά οι απλοί πολίτες και δεν τους περιμένουν με ρωσικές σημαίες, δείχνει ότι είναι διαφορετικό πράγμα να έχεις πρόβλημα με τους ναζί και διαφορετικό να εισβάλουν άλλοι και να φέρνουν ναζί και τζιχαντιστές μαζί με αμούστακο κρέας και να σε ισοπεδώνουν για το καλό σου και δήθεν για να διώξουν ναζί.

    Στο πεδίο των μαχών κατέληξε και πάλι να χρησιμοποιείται αδικαιολόγητα δυσανάλογη στρατιωτική βία, να ισοπεδώνει πόλεις όπως στη Τσετσενία και τη Συρία. Είναι αδικαιολόγητο για τις δυνατότητες της Ρωσίας. Φαίνεται να είναι συνειδητή επιλογή τιμωρίας και τρόμου με πλήρη αδιαφορία αριθμού θυμάτων που βαφτίζονται συνολικά ναζί. Με την ίδια ευκολία δύναται να καταγγελθεί και να στοχοποιηθεί οποιοδήποτε κράτος για να δικαιολογήσει τη καταστροφή του αν δεν δεχθεί να γίνει Λιθουανία ή Φινλανδία.

    Λάθη επί λαθών σε επιχειρησιακό, επικοινωνιακό και διπλωματικό επίπεδο που έφτασε να καταγγέλλει και να απειλεί όλη την Ευρώπη και τη Δύση ακόμα και με πυρηνικά όπλα. Ο τρόπος δράσης, ακόμα κι ως αντίδραση, είναι βάρβαρος κι ανεπίτρεπτος, όταν ο σκοπός αγιάζει τα μέσα τότε εκφράζει φασισμό και ναζισμό κι αυτό οδήγησε να συσπειρώσει όλο τον πολιτισμένο κόσμο εναντίων αυτής της βαρβαρότητας. Όποιος δικαιολογεί την πολιτική αυτή και προβαίνει υποκριτικά σε συμψηφισμούς, νομιμοποιεί τον εκβαρβαρισμό πολιτικών επιλογών, νομιμοποιεί φασιστικές πρακτικές.

    Ο λεγόμενος ζωτικός χώρος μιας απολυταρχικής δύναμης, ειδικά όταν είναι υπερδύναμη με πυρηνικά, δεν ανέχεται τα γειτονικά κράτη να έχουν ανεξάρτητη πολιτική κι ανεπτυγμένη οικονομία κι ελευθερία γιατί τα χαρακτηριστικά αυτά είναι κακό εσωτερικό παράδειγμα, είναι άκρως επικίνδυνα για την εσωτερική τους σταθερότητα και την επιβίωση της αυταρχικής τους εξουσίας.

  234. Νίκος said

    Πάνος Καμμένος: Σφυροδρέπανα, Ρωσικός Καπιταλισμός και Μυστικές Υπηρεσίες
    Μια έκθεση των εσθονικών μυστικών υπηρεσιών παρουσιάζει τον πρώην υπουργό Άμυνας να έχει στενές σχέσεις με «βιτρίνες» των ρωσικών στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών.

    https://www.vice.com/el/article/dyp5jj/panos-kammenos-sfyrodrepana-rwsikos-kapitalismos-kai-mystikes-yphresies

  235. nikiplos said

    Διακρίνω ότι κάποιοι εκ των σχολιαστών παραβλέπουν το γεγονός ότι δεν υφίσταται κάποιου είδους ηθική στους πολέμους και στη γεωστρατηγική σκακιέρα.
    -Ο Πούτιν εισβάλλει στην Ουκρανία, για να διευθετήσει στο παγκόσμιο στερέωμα τον ζωτικό του χώρο.
    (Δεν μετρώνται οι επεμβάσεις της ΕΣΣΔ, διότι δεν υφίσταται πλέον. Η Ρωσία πάλι ως σύγχρονη Κοινοπολιτεία, έχει εισβάλει επίσης στην ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ, στην ΓΕΩΡΓΙΑ)

    -Το ΝΑΤΟ πάλι, είτε ως σύνολο, είτε επιμέρους κυρίαρχες δυνάμεις του, έχουν εισβάλει με χερσαίες επιχειρήσεις και παράνομη κατοχή ξένου εδάφους σε:
    ΑΙΓΥΠΤΟ τρις, ΤΥΝΗΣΙΑ, ΙΡΑΝ τρις, ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑ δις, ΛΙΒΑΝΟ τρις, ΗΑΕ, ΙΡΑΚ τρις, ΚΟΓΚΟ, ΚΟΡΕΑ, ΚΟΥΒΑ, ΒΙΕΤΝΑΜ, ΠΑΝΑΜΑ τρις, ΚΑΜΠΟΔΙΑ, ΧΙΛΗ, ΜΕΣΑΝΑΤΟΛΙΚΟ, ΚΥΠΡΟΣ έμμεσα/άμεσα,
    ΤΣΑΝΤ, ΝΙΚΑΡΑΓΟΥΑ, ΛΙΒΥΗ, ΓΡΕΝΑΔΑ, ΓΙΟΥΚΟΣΛΑΒΙΑ, ΣΟΜΑΛΙΑ, ΒΟΣΝΙΑ, ΑΙΤΗ, ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ, ΣΥΡΙΑ, ΜΑΛΙ. Αρκετές από αυτές τις επεμβάσεις έχει καταδικάσει ο ΟΗΕς, αλλά μετά το 1992 και τον Μπούτρος Γάλι, δεν καταδικάζει. (Αναζητείται αυτός που θα βρει τον σημερινό ΓΓ του ΟΗΕ χωρίς να γουγκλίσει)

    Και οι δύο αυτοί «παίχτες» αυτό που κάνουν το κάνουν για τα συμφέροντά τους, σχηματοποιώντας έναν «Ζωτικό χώρο» αυτών. Τώρα πια έχουμε εξωραΐσει αυτόν τον ναζιστικό πολιτικό όρο και τον λέμε «σφαίρες επιρροής» (sphere ή zone of influence).

  236. dryhammer said

    236. Μοι ήρεσεν τα μάλα η Καμποδία [εκτός αν τραγουδούσαν στα χωράφια και είναι Καμπωδία]

  237. nikiplos said

    237@ 🙂

    Αγαπητέ Ξεροσφύρη, έχουμε κι εμείς τις αδυναμίες μας…

  238. Pedis said

  239. 239# Αυτό το ουμπερτοέκειον πόνημα το είχαμε ξανακουβεντιάσει προ καιρού. Εξαρτάται ποιος κάνει τον πόλεμο.
    https://thepressproject.gr/i-brizola-kai-i-politiki-ena-epikairo-keimeno-tou-ouberto-eko/

  240. Pedis said

    # 240 – Ναι, ακριβώς. Διάνα! Ο Έκο στα νιάτα του!!

  241. Γιάννης Κουβάτσος said

    240:Αυτό το κείμενο το έχω διαβάσει στη «Σημειολογία της καθημερινής ζωής», αν θυμάμαι καλά.

  242. 242# Ναι, αλλά κανείς δεν έχει την έκδοση του 82 αν θυμάμαι. Όλοι του 85 έχουμε.

  243. Μαρία said

    243
    Υπάρχουν διαφορές στην έκδοση του 85 που έχετε;

  244. 244# Απ’ όσο ξέρω όχι, συλλεκτικά και φετιχιστικά μιλάμε 🙂

  245. Pedis said

    # 243-245 – Σίγουρα έχει εκδοθεί σε εκείνη τη συλλογή; Δεν το θυμάμαι από αυτήν.

    Αλλά το ‘χω σε μια Ιταλική συλλογή άρθρων του. Σας την έσκασα. 😁

  246. Στα να πα να το βρω στη βιβλιοθήκη, τόρνο σούμπιτο.

  247. Μαρία said

    246
    Ναι. Έχω μια επανέκδοση της έκδ. του ’82.

  248. Pedis said

    # 248 – Βα μπένε, γκράτσιε!

  249. 246# Λοιπόν είναι Μαλλιάρης-Παιδεία, το κείμενο είναι από κει (σελ 115), και μετά μπερδεύει το πράμα γιατί από μέσα λέει α’ έκδοση 1988, β’ 1989, γ’ 1991, δ’ 1992, ε’ 1997. Πάντως, αν δεν έχω ξεκουτιάνει ντιπ καταντίπ, νομίζω το πήρα στα 80ζ.

  250. Μαρία said

    250
    Στο δικό μου Μαλλιάρ’ μέσα λέει Α ΕΚΔΟΣΗ 1982 ΕΠΑΝΕΚΔΟΣΗ 1989.

    https://left.gr/news/anapantehi-asylia-ton-eyrovoyleyton-tis-nd-pros-toys-rosoys-oligarhes-sto-eyrokoinovoylio
    Προ καιρού, η διαρροή των περιβόητων Paradise Papers είχε αποκαλύψει μεγάλο σκάνδαλο φοροδιαφυγής, στο οποίο προεξέχουσα θέση κατέχουν Ρώσοι ολιγάρχες οι οποίοι επιλέγουν να «φυγαδεύουν» τα κέρδη της στους λεγόμενους φορολογικούς παραδείσους.
    Σε αυτό το πλαίσιο και με φόντο τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Αριστερά του Ευρωκοινοβουλίου (The LEFT), κατέθεσε ψήφισμα το οποίο έβαζε τους συγκεκριμένους επιχειρηματίες στο κάδρο των κυρώσεων.
    Κατά την ψηφοφορία, ευρωβουλευτές του Λαϊκού Κόμματος (στο οποίο ανήκει η Νέα Δημοκρατία) χέρι-χέρι με τους υπερσυντηρητικούς, καταψήφισαν την πρόταση, προφανώς υπό τον φόβο περισσότερων αποκαλύψεων που εμπλέκουν φίλους, συνεργάτες ή «προστατευόμενους» από τη Δεξιά επιχειρηματίες, προσφέροντας έτσι μία αναπάντεχη «ασυλία» στους Ρώσους κεφαλαιοκράτες.

  251. Pedis said

    # 250 – Μάλιστα. Γκράτσιε τάντε!

  252. Μαρία said

  253. Δες εδώ Πέδη και λοιποί ιταλομαθείς:
    https://www.lastampa.it/cronaca/2022/03/02/news/l_universita_bicocca_cancella_il_corso_di_paolo_nori_su_dostoevskij_evitiamo_le_polemiche_lo_scrittore_in_lacrime_e_ce-2866014/amp/

  254. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    251
    Το θ΄κομ , Μαλλιάρς : Α΄ΕΚΔ.1982, Β΄ΕΚΔ.1983, Γ΄κ Δ΄ΕΚΔ. 1984, Ε΄ ΕΚΔ.1985/ δρχ.950, 🙂
    250 ,Ναι, σελ. 115

  255. Καραγκιόζης said

    Είναι απίστευτο, όμως, πόσο γρήγορα υψώνονται διαδικτυακές ασπίδες και χαρακώματα, πόσο ανεβαίνουν οι τόνοι, οι ύβρεις και το μίσος κατά των απέναντι, με βασικό μας σκοπό να φανεί ότι εμείς και μόνο εμείς έχουμε δίκιο και μάλιστα υπερασπιζόμενοι κάτι με μόνο κριτήριο ότι το κάνει η πλευρά μας και καταδικάζοντας κάτι άλλο με μόνο κριτήριο ότι το κάνει η άλλη πλευρά. Ίδια πάντα η ανθρωπότητα; Ελπίζω να μην το μετανιώσουμε πικρά

  256. 254# Ξεφτίλα που το πήρανε πίσω. Αυτός ο Ντοστογιέφσκης είναι φανατικός πουτινικός εξαπανέκαθεν. Να ρωτήσουνε τη Μενδώνη.

  257. Pedis said

    # 254 – Foglia pura. Τι περιμένεις …

    Σχετικό:

    O D’Alema σε ρόλο μεσάζοντα για πώληση οπλικών συστημάτων.

    https://www.repubblica.it/politica/2022/03/01/news/difesa_la_mediazione_di_dalema_su_aerei_e_navi_militari_ci_dividiamo_80_milioni-339908605/

  258. Νίκος said

    Η Ρωσία προηγήθηκε στις κινήσεις λογοκρισίας.

    Ηδη από την Παρασκευή έχει περιορίσει την πρόσβαση στο Facebook και στο Twitter σε πολλά σημεία της χώρας. Ταυτόχρονα, έχει δώσει γραμμή στα ΜΜΕ να αποφεύγουν τις λέξεις «πόλεμος», «εισβολή» και «επίθεση» όταν μεταδίδουν τις εξελίξεις από το μέτωπο της Ουκρανίας.

    Xθες τέντωσε περισσότερο το σκοινί, με το γραφείο του γενικού εισαγγελέα να ζητά να αποκλειστεί η πρόσβαση στο διαδικτυακό τηλεοπτικό κανάλι Dojd και τον ραδιοφωνικό σταθμό «Ηχώ της Μόσχας» διότι, όπως φαίνεται, δεν «συνεμορφώθησαν προς τας υποδείξεις».

  259. 258# Follia εννοείς?

    Το άλλο είναι για συνδρομητές μάστορα, αν το έχεις διαβάσει πες μας τι λέει για τον αδιόρθωτο αιμοσταγή κουμουνιστή.

  260. Νίκος said

    Οι ρωσικές αρχές ζήτησαν σήμερα τον αποκλεισμό δύο ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης, του τηλεοπτικού δικτύου Dojd και του ραδιοφωνικού σταθμού Ηχώ της Μόσχας, την ώρα που οι αρχές προσπαθούν να ενισχύσουν τον έλεγχο της πληροφόρησης μεσούσης της εισβολής στην Ουκρανία, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Dojd.

    «Το Γραφείο του γενικού εισαγγελέα ζήτησε να αποκλειστεί η πρόσβαση στο (διαδικτυακό τηλεοπτικό κανάλι) Dojd και τον (ραδιοφωνικό σταθμό) Ηχώ της Μόσχας», ανακοίνωσε το Dodj στον λογαριασμό του στο Twitter.

    Ο φιλελεύθερος ραδιοφωνικός σταθμός Ηχώ της Μόσχας, στη ρωσική πρωτεύουσα, δεν είναι πια στον αέρα, ανακοίνωσε ο Αλεξέι Βενεντίκτοφ, o επικεφαλής του και ένας από τους πλέον εξέχοντες δημοσιογράφους της Ρωσίας, στο Telegram και άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

    Σύμφωνα με το Dojd («Βροχή», στα ρωσικά), τα δύο μέσα ενημέρωσης κατηγορούνται ότι αναμετάδωσαν «εκκλήσεις για διάπραξη εξτρεμιστικών και βίαιων πράξεων» και δημοσίευσαν πληροφορίες «ενσυνείδητα εσφαλμένες σχετικά με τις δραστηριότητες του ρωσικού στρατιωτικού προσωπικού».

    Λίγο αργότερα, δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου στη Ρωσία σημείωσαν ότι δεν υπήρχε πρόσβαση στους ιστότοπους των δύο μμε.

    Το διαδικτυακό τηλεοπτικό δίκτυο Dojd και ο ραδιοφωνικός σταθμός Ηχώ της Μόσχας, μαζί με την εφημερίδα Νόβαγια Γκαζέτα (Novaya Gazeta), ξεχώρισαν γιατί δεν ακολουθούσαν το Κρεμλίνο στην κάλυψη της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία, σε αντίθεση με τη συντριπτική πλειοψηφία των ρωσικών μμε.

    Οι ρωσικές αρχές απαγόρευσαν στα μέσα ενημέρωσης να χρησιμοποιούν πληροφορίες άλλες από αυτές που παρέχει το Κρεμλίνο, ο στρατός και τα διάφορα υπουργεία, τα οποία παρουσιάζουν την εισβολή στην Ουκρανία ως μια απλή «ειδική επιχείρηση» που περιορίζεται στα ανατολικά αυτής της χώρας.

    Η Ρωσία παρουσιάζεται τακτικά από τις μη κυβερνητικές οργανώσεις ως μία από τις πιο περιοριστικές χώρες στον κόσμο όσον αφορά την ελευθερία του Τύπου.

    Η Ρωσία κατατάσσεται έτσι στην 150η θέση σε σύνολο 180 χωρών στον τελευταίο δείκτη ελευθερίας του Τύπου των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα.

    Αρκετά μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένου του καναλιού Dojd, έχουν χαρακτηριστεί από τις αρχές «ξένοι πράκτορες», μια ατιμωτική ετικέτα που στοχεύει να τα δυσφημήσει στα μάτια των διαφημιστών/διαφημιζόμενων και του κοινού και να περιπλέξει τη δουλειά τους με συντριπτική γραφειοκρατία.

    Η Ηχώ της Μόσχας, ο σταθμός που ανήκει εν μέρει στον κολοσσό φυσικού αερίου Gazprom, προσπαθούσε πάντα να καλλιεργεί την ανεξαρτησία του και είναι ένα από τα πιο σεβαστά μέσα ενημέρωσης της χώρας.

  261. 250, 251, 255
    Ό,τι νάναι ο Μαλλιάρης, ολοσχερώς λέμε 🙂

  262. Αυτό είναι αλήθεια?
    https://www.fastmailnews.com/page/detailnews/russian-students-being-expelled-from-european-universities-due-to-situation-in-ukraine/89942

  263. Νέο Kid said

    Παρντόν αν έχει ήδη αναφερθεί, δεν πολύ παρακολουθώ σθεναρά πλέον ( κι έτσι κι αλλιώς σε λίγες μέρες θα μου κόψουν το Ίντερνετ και θα με χάσετε…) αλλά ακούσατε τον Μπάιντεν να λέει για Iranian (αντί για Ukrainian) people?
    Ρε με κάτι αστραπόγιαννους πλανητάρχηδες σ Ανατολή και Δύση που μπλέξαμε!…

  264. rogerios said

    1. @230: Όχι, δεν ήταν απόντες. Οι αριστοκράτες μπορεί να έκαναν περάσματα, αναλόγως της περιπτώσεως, από τη Βιέννη, τη Βαρσοβία και την Κρακοβία ή τη Μόσχα και το Κίεβο, αλλά συνήθως ήταν παρόντες. Κι έπειτα, οι Πολωνοί αστοί ήταν εγκατεστημένοι στα μέρη αυτά, ενώ υπήρχαν και χωρικοί ή προλετάριοι Πολωνοί. Ουσιαστικά μιλάμε για τις χαμένες πατρίδες των Πολωνών.

    2. Να με συμπαθάτε, αλλά δεν είναι δυνατό εμείς που ζούμε σε δημοκρατίες να δικαιολογούμε ενέργειες με μέτρο σύγκρισης το καθεστώς Πούτιν, λέγοντας ότι τα ίδια τα έκανε εκείνος πρώτος ή ότι εκείνος έχει κάνει χειρότερα.
    Στη Ρωσία λ.χ. η πρόσβαση στα ΜΚΔ είναι στρόφιγγα που ανοιγοκλείνει, και πάντοτε με ελεγχόμενη πίεση. Για αυτό και υπάρχουν και ΜΚΔ αμιγώς ρωσικά (προφανέστατα ελεγχόμενα) στα οποία οι χρήστες γνωρίζουν ότι θα έχουν διαρκώς πρόσβαση (φυσικά, πρέπει να προσέχουν, διότι αν γράψουν κάτι που δεν είναι σύμφωνο με τις απόψεις του καθεστώτος κινδυνεύουν να βρεθούν ακόμη και υπόδικοι).
    Εδώ ο Πούτιν έκλεισε με δικαστική απόφαση τον περασμένο Δεκέμβριο το Μεμοριάλ (συνιδρυτής του οποίου ήταν και ο Σάχαροφ), δηλαδή της ΜΚΟ που μας έχει προσφέρει ανεκτίμητες πληροφορίες όσον αφορά την ιστορική καταγραφή των πολιτικών καταστολής και διώξεων στην ΕΣΣΔ.

    Είναι δυνατόν να προβαίνουμε σε τέτοιες συγκρίσεις; Είναι δυνατό να συγκρινόμαστε με τέτοιο καθεστώς; Δεν πάμε καλά. Αν είναι να γίνουμε όμοιοι….

  265. Μαρία said

    264
    Ναι.

  266. Μαρία said

    263
    Έχει ξαναναφερθεί. Μόνο απ’ το σπούτκιν διακινήθηκε, ενώ σε γαλλικά και άλλα μέσα δεν υπάρχει καμία αναφορά.

  267. 267# Γι αυτό ακριβώς ρώτησα.

  268. Μαρία said

    Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Febiofest αποφάσισε να αφαιρέσει το Βραβείο «Cristian» από τον σκηνοθέτη Εμίρ Κουστουρίτσα, επειδή την παραμονή της επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία αποδέχθηκε την πρόταση του Ρώσου υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού να γίνει διευθυντής του Κεντρικού Ακαδημαϊκού Θεάτρου του Ρωσικού Στρατού στη Μόσχα, είπε στο τσεχικό πρακτορείο ČTK, ο διευθυντής του Φεστιβάλ, Καμίλ Σπασίλ. https://www.naftemporiki.gr/story/1837856

  269. Pedis said

    # 260 – Πω ρε συ, με το κόκκινο στυλό του δασκάλου κυκλοφορείς. 😬

    Για δες εδώ την καρόνια (με τους Κολομβιανούς έστησε μπίζνα πολλών εκατομμυρίων)

    https://www.ilfattoquotidiano.it/in-edicola/articoli/2022/03/02/armi-in-colombia-dalema-assicurava-litalia-e-pronta/6512472/

  270. Μαρία said

  271. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    257

  272. 264, 271
    Enriched Iranium for Enriched Uranium,
    είχα περιγράψει περιληπτικά σε συνάδελφο φυσικό την συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν το 2015.
    Το εκτίμησε.

  273. 270# Έτσι είμαι εγώ, σπαστικός.

    Καμιά δουλειά δεν είναι ντροπή φίλε. Να η άλλη φωτογραφίζεται με τα γούρια της Μαρέβας, χωρίς να ενοχλεί η ψαρίλα από τις ρέγκες που γυάλιζε τόσα χρόνια στην ΕΕ.
    https://www.zarpanews.gr/poy-vrisketai-simera-kai-me-ti-ascholeitai-i-maria-damanaki-photo/

  274. Νίκος said

  275. spyridos said

    274
    Αυτή είναι από το 2019 (με άμεση εντολή Κούλη) πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Μέριμνας (γουατέβερ) της περιφέρειας Κρήτης.

  276. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    274
    μόστραραν μαρεβογούρια
    κι έκανε ο κόβιντ γιούργια!

  277. 276# Και στο ΔΣ κάτι ξενοδοχείων είναι/ήταν?

  278. Μαρία said

    Ελληνιάδης για Έλληνες της Ουκρανίας.
    https://www.avgi.gr/gallery/podcasts/409294_i-elliniki-kybernisi-agnoise-toys-ellines-stin-oykrania

  279. Pedis said

    # 274 – Σπαστικός ποιο πολύ κι από τον έδιτορ! 😛

    Ντάξει, άθλιοι και οι δύο, μα ο Ντ’ Αλέμα παίζει σε ανεβασμένη πίστα.

  280. 270# Δηλαδή μάστορα, τώρα που το σκέφτομαι millefoglie παναπεί θεότρελος? 😎

  281. 280# Ε, όσο νάναι, πέντε δις η δουλειά, ογδόντα μύρια η προμήθεια, όσοι και να τη μοιραστούνε καλούτσικη δουλειά τη λες 🙂

  282. Γιάννης Κουβάτσος said

    Σχετικά με τις κρατικές αλήθειες :

    «Οι προπαγανδιστικοί μηχανισμοί των εμπλεκόμενων πλευρών δίνουν τα ρέστα τους προκειμένου να δικαιώσουν τις επιλογές των κυβερνήσεών τους και να πείσουν την κοινή γνώμη των χωρών τους. Δεν μπορείς να είσαι σίγουρος για τίποτα
    Σ’ έναν πόλεμο είναι πολύ δύσκολο να ξεχωρίσεις πού βρίσκεται η αλήθεια και πού είναι το ψέμα. Οι προπαγανδιστικοί μηχανισμοί των εμπλεκόμενων πλευρών δίνουν τα ρέστα τους προκειμένου να δικαιώσουν τις επιλογές των κυβερνήσεών τους και να πείσουν την κοινή γνώμη των χωρών τους. Δεν μπορείς να είσαι σίγουρος για τίποτα. Ούτε γι’ αυτά που βλέπεις να γίνονται μπροστά στα μάτια σου, αφού, όπως έχει αποδειχτεί πολλές φορές, η κατασκευή… γεγονότων είναι μια διαδεδομένη πρακτική. Περιστατικά που έχουν συμβεί αλλού και σε διαφορετικό χρόνο παρουσιάζονται σαν σημερινά. Η διάψευση μπορεί να έρθει γρήγορα, αλλά η ζημιά θα έχει γίνει, μπορεί να έρθει πολύ καιρό αργότερα χωρίς καμιά συνέπεια για τους παραχαράκτες.»
    https://www.efsyn.gr/stiles/ypografoyn/334256_oi-bombes-diasporas-tis-propagandas

  283. Μαρία said

  284. Μαρία said

  285. Pedis said

    # 281 – Hai mangiato la foglia, grande!

    Όλο το παρλαμέντο guerrafondai, να χειροκροτούν τον Draghiουλα.

  286. Μαρία said

    Καπόπουλος μετά το 41:35 https://www.youtube.com/watch?v=F5NRgNkPGpU

  287. 287# Δεν το άκουσα όλο αλλά εκεί στο 48:25 λένε αυτό με τους Ρώσους φοιτητές ως βεβαιότητα και χωρίς κανείς να εκφράσει επιφυλάξεις, αμφιβολίες κλπ. Τι παίζει?
    Πα να συνεχίσω.

  288. Pedis said

    # 288 – Δεν το σχολιάζει ακριβώς. Δεν ξέρω, αλλά αυτό, για την ώρα τουλάχιστον, δεν είναι αληθές, φαίνεται ότι μάλλον ψήνεται. Δεν μπορώ να προβλέψω σε ποια κλίμακα θα πραγματοποιηθεί.

    Στον Α’ ΠΠ είχαν δαιμονοποιηθεί από την προπαγάνδα (και η πλειοψηφία των μορφωμένων τάξεων ήταν υπέρ, φυσικά) τα έργα μεγάλων δημιουργών εκατέρωθεν, αλλά τουλάχιστον επρόκειτο για εμπόλεμα μέρη επίσημα.

    Σε σχέση με την εκδίωξη Γκεργκίεφ (Νετρέμπκο κά ) αναφέρει και την περίπτωση Κάραγιαν (#111) 😎.

  289. 289 -> 111

    Άντε μούργωρ, τσάκω ένα σαϊτέισο τραγανό και ζουμερό 😀

  290. Ωραίος ο Καπόπουλος.

  291. Μαρία said

    288
    Κι εμένα μου έκανε αυτό κακή εντύπωση.
    Χτεσινή η διάψευση απ’ τους Γάλλους αλλά μόλις την είδα.
    https://www.tf1info.fr/international/les-etudiants-russes-sont-ils-exclus-des-universites-europeennes-comme-l-affirme-la-russie-2212234.html

  292. Pedis said

    # 290 – Χεχέ.

    Φοβάμαι ότι το αποτέλεσμα όλης αυτής της κατάστασης με τις αναρίθμητες εικόνες, σχόλια και αναλύσεις που έχουν κατακλύσει τα μίντια, μαζικά και σόσιαλ, περί ρώσικης αρμάτας μπρανκαλεόνε – πτσρά-μπουλούκ, με την επιλεκτική και ουσιαστικά μονομερή προβολή κατεστραμμένων ρωσικών οπλικών συστημάτων, θα (ή χειρότερα, έχει σκοπό να) δημιουργήσει την τεχνητή εντύπωση στη δυτική κοινή γνώμη ότι πρόκειται για εύκολο και ανυπόληπτο αντίπαλο, ο οποίος μπορεί να μπει στη θέση του εύκολα και γρήγορα … υπάρχει βέβαια το γνωστό κάβεατ με τον κίνδυνο επιστροφής στην παλαιολιθική εποχή, αλλά σε κατάσταση ανεξέλεγκτης, από ένα σημείο και έπειτα, υστερίας, χωρίς αντιπολεμικό αντίλογο και ανατρεπτικό λαϊκό πολιτικό κίνημα, και, παράλληλα, με αυξανόμενο το επικείμενο πολιτικό και κοινωνικό βάρος συμμοριών από εθνικιστές- ακροδεξιούς-φασίστες, ποιος θα βρεθεί να πάει κόντρα …? Ή έχει κανείς εμπιστοσύνη στις ελίτ που είναι εκεί επειδή (και για να) προκαλούν και (να) συντηρούν πολέμους (οικονομικούς, στρατιωτικούς και, κατά βάση και κύρια, ταξικούς) και να καταστρέφουν χώρες και κοσμάκη? 😎

  293. Μαρία said

  294. 293# Εδώ και χρόνια, Ανατολή και Δύση, από Αμερικάνους μέχρι Ρώσους, Τούρκους και Κινέζους παράγουν όλο και περισσότερες πολεμικές ταινίες ή σειρές για λαϊκή κατανάλωση. Εγγυημένη ανεξέλεγκτη υστερία.

  295. Νίκος said

    Περί προπαγάνδας ας βάλω κι ένα μόνο χαρακτηριστικό παράδειγμα από τα εκατοντάδες από το γνωστό τρολ Marka2

    Η προπαγάνδα

    https://twitter.com/Marka2_/status/1499163261035503616

    Η αλήθεια

    Βίντεο από τηλεοπτικό ρεπορτάζ παρουσιάζεται σαν απάτη με δήθεν νεκρούς στην Ουκρανία

  296. Πέπε said

    284

    Ξεσπά δε θα πει τίποτα! Τρομερός, χειμαρρώδης, και ωραία μετάφραση (ή μήπως το έγραψε ο ίδιος στα ελληνικά;). Λείπει βέβαια κάποια επεξήγηση για τις εκδόσεις των Ελλήνων ποιητών: παραγγέλθηκαν από το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού;

  297. Πέπε said

    296

    Πώς γίνεται αυτό το πράγμα; Ο παρουσιαστής τι λέει περίπου; Δεν ξέρω γερμανικά, αλλά δεν μπορώ να φανταστώ πώς παρουσίαζε την πορεία των ακτιβιστών για την κλιματική πολιτική (από τις διεθνείς λέξεις στα πανό αυτό καταλαβαίνω) και θεωρήθηκε ότι δείχνει θύματα του πολέμου; Δεν είναι σκέτη εικόνα, έχει λόγια. Ποια λόγια μπορεί να είναι τόσο αμφίσημα;

    Χώρια που στο βίντεο με τους νεκρούς του πολέμου εμφανίζονται λίγο και αυτοί που βαστάνε τα πανό.

  298. sarant said

    Καλημέρα και από εδώ!

    265β Α μπράβο, έτσι

    269 !!

    271 Αυτό το Miss America moment είναι έκφραση, ε;

    296 Κι άλλη μια περίπτωση «φέικ για φέικ»

  299. Νίκος said

    #299 Φέικ για φέικ υπάρχει και με τον ισχυρισμός ότι τραυματίες, νεκροί, κατεστραμμένα οχήματα και κτίρια είναι ηθοποιοί και σκηνικά, πιθανολογώ με δήθεν αποδείξεις εικόνες από μια πολεμική σειρά που γυρίζονταν πράγματι στην Ουκρανία. Η προπαγάνδα χτυπάει κόκκινο βέβαια στα τηλεοπτικά κανάλια με τη φιλορωσική προσπάθεια να καταντάει κωμική στην προσπάθεια να νομιμοποιήσει τη φασιστική επιλογή Πούτιν.

    Ακόμα όμως δεν μου λύσατε την απορία μου αν στέκει ο όρος «ψεύτικη προπαγάνδα». #43

    #293 Τα πλάνα με τα κατεστραμμένα οχήματα δείχνουν περισσότερα ρωσικά γιατί αφενός οι ουκρανικές δυνάμεις δεν είχαν τον αριθμό αλλά και καμία λογική να αντιπαρατεθούν με τις ανώτερες, ποιοτικά και ποσοτικά, ρωσικές δυνάμεις και ύπό αδιαμφισβήτητη ρωσική αεροπορική υπεροχή. Θα τους έκαναν σκοποβολή. Αναπόφευκτα, κι είναι ιστορικά αποδεδειγμένο ότι ο επιτιθέμενος έχει πολλαπλάσιες απώλειες επειδή χρησιμοποιεί μεγάλο συγκριτικά αριθμό μέσων που κατά την εισβολή σε εχθρικό έδαφος όταν πέφτουν σε ενέδρα ή και όταν προσβάλλονται από αμυνόμενες δυνάμεις οι απώλειες είναι μαζικές. Στη συγκεκριμένη περίπτωση οι ρωσικές απώλειες αρχικά ήταν μεγάλες και για τον λόγο ότι επιχείρησαν να εισβάλουν με τη χαμηλότερη δυνατή βία, με πνεύμα απελευθερωτή και με χαρακτήρα ειρηνικής αποστολής. Οι πρώτοι ήταν πολύ άτυχοι με άσχημη κατάληψη, ειδικά τα πρώτα αεροκίνητα τμήματα των τσετσένων τους έσφαξαν και το ίδιο άσχημη κατάληξη είχαν οι spetsnaz που επιχείρησαν να μπουν με πολιτικά ή με ουκρανικές στολές και κλεμμένα ουκρανικά οχήματα.

  300. Νίκος said

    #298 Δεν κάνετε τον κόπο να διαβάσετε παρόλο που δίνω και πηγή που τα εξηγεί, παρόλο που η σημερινή τεχνολογία δίνει και τη δυνατότητα αυτόματης μετάφρασης στο video στου youtube. Για αυτό κάνει πάρτι η προπαγάνδα.

    Παραθέτω από την εξήγηση https://www.ellinikahoaxes.gr/2022/03/02/austria-tv-clip-viral-not-a-scam-with-fake-corpses-in-ukraine/

    Τα άτομα που είναι ξαπλωμένα στο έδαφος στο επίμαχο βίντεο είναι διαδηλωτές κατά της τρέχουσας κλιματικής πολιτικής στην Αυστρία στις αρχές Φεβρουαρίου 2022, δηλαδή πριν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που ξεκίνησε στα τέλη του ίδιου μήνα. Οι διαδηλωτές παρουσιάζουν συμβολικά τους θανάτους τους οποίους προκαλεί ή δεν αποτρέπει, κατά τη γνώμη τους, η τρέχουσα κλιματική πολιτική. Στο ρεπορτάζ του OE24 TV, ούτε ο ανταποκριτής του τηλεοπτικού σταθμού, ούτε ο ίδιος ο αυστριακός σταθμός, παρουσίασαν τους ανθρώπους που ήταν ξαπλωμένοι ως πραγματικούς νεκρούς λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

    Σε μέσα ενημέρωσης και λογαριασμους μέσων κοινωνικής δικτυωσης κυκλοφόρησε ένα σύντομο βίντεο από αυστριακό τηλεοπτικό σταθμό, συνοδευόμενο από τον ισχυρισμό ότι αποκαλύπτει απάτη με σκηνοθετημένους νεκρούς στην Ουκρανία κατά την εισβολή της Ρωσίας στα τέλη Φεβρουαρίου 2022, καθώς φαίνεται την ώρα του ρεπορτάζ να «ανασταίνεται» ένας νεκρός που βρισκόταν τυλιγμένος σε σάκο. Ωστόσο, ο εν λόγω ισχυρισμός είναι ψευδής.

    Το υπό εξέταση βίντεο προέρχεται από ρεπορτάζ του αυστριακού τηλεοπτικού σταθμού OE24.TV, με θέμα μία διαδήλωση-διαμαρτυρία για πολιτική που ακολουθείται σχετικά την κλιματική κρίση, γεγονός που έλαβε χώρα στη Βιέννη, στις 4 Φεβρουαρίου 2022, δηλαδή πριν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Οι διαδηλωτές δεν παρουσιάστηκαν ως κυριολεκτικά νεκροί, ούτε από την τηλεόραση, ούτε από τον ανταποκριτή, Martin Bergauer, όπως μπορείτε να δείτε από το πλήρες βίντεο του ρεπορτάζ παρακάτω:

    Από τον τηλεοπτικό σταθμό, κατά την προβολή του ρεπορτάζ αλλά και κατά την ανάρτησή του στο YouTube, χρησιμοποιήθηκε ο τίτλος “Wien: Demo gegen Klimatpolitik“, δηλαδή «Βιέννη: διαδήλωση κατά της κλιματικής πολιτικής».

    Σε ορισμένα σημεία του ρεπορτάζ διακρίνονται κάποιοι διαδηλωτές όρθιοι στα αριστερά να έχουν ενδυθεί με στολές που παραπέμπουν στο θάνατο (μαύρη ένδυση, μάσκες, δρεπάνια), και κρατούν πανό με τις φράσεις “Klimaschutzgesetz rettet leben | Aktuell Klimapolitik nicht“, δηλαδή «Ο νόμος για την προστασία του κλίματος σώζει ζωές | Η τρέχουσα πολιτική για το κλίμα δεν το κάνει».

    Κατά συνέπεια, τα άτομα που είναι ξαπλωμένα στο έδαφος είναι διαδηλωτές οι οποίοι παρουσιάζουν συμβολικά τους θανάτους τους οποίους προκαλεί ή δεν αποτρέπει, κατά τη γνώμη τους, η τρέχουσα κλιματική πολιτική στη χώρα τους.

    Αυτό εξηγεί και στο ρεπορτάζ (στο σημείο 00:30) ο ανταποκριτής του τηλεοπτικού σταθμού:

    M. Bergauer: 49 άτομα είναι ξαπλωμένα στο έδαφος για να παραστήσουν τους «νεκρούς του κλίματος». (…) [και να δείξουν ότι] σύμφωνα με ένα υπολογιστικό μοντέλο, 49 άτομα μπορεί να πεθαίνουν κάθε μέρα στην Αυστρία εξαιτίας της κλιματικής καταστροφής, μέσα στα επόμενα χρόνια.

  301. Νέο Kid said

    Ναι, ναι! Κοροϊδέψτε όλοι εσείς οι γραμματιζούμενοι τις Miss America moments , αλλά τα κορίτσια το έλεγαν ότι διαβάζουν Πλάτωνα και ότι θέλουν παγκόσμια Ειρήνη !
    Λουστείτε τον Πούτιν τώρα!

  302. Μαρία said

    https://twitter.com/SaeedBen28/status/1499157118833856513

  303. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    «…κανένας Πουτιν δεν θα ρίσκαρε τόσα πολλά αν δεν ένιωθε οτι αργά ή γρήγορα θα τα χάσει όλα»
    Αντώνης Καφετζόπουλος,
    συνάδελφος (όντας ηθοποιός), όπως ο ίδιος είπε, του Ζελένσκι

  304. Πέπε said

    298

    Ευχαριστώ Νίκο. Μου απαντάς στην τελευταία παράγραφο του σχολίου σου, «Αυτό εξηγεί και στο ρεπορτάζ (στο σημείο 00:30) ο ανταποκριτής του τηλεοπτικού σταθμού» κλπ. Αλλά η απορία μου παραμένει. Αφού ο σχολιαστής παρουσίασε τη διαδήλωση για το κλίμα ως διαδήλωση για το κλίμα, πώς είναι δυνατόν το απόσπασμα του βίντεο να θεωρήθηκε ότι δείχνει (ή ότι παριστάνει πως δείχνει) νεκρούς του πολέμου; Δηλαδή το φέικ απευθυνόταν μόνο σε όσους δεν ξέρουν γερμανικά και δε θα είχαν καν την ιδέα ή την ευκαιρία να ρωτήσουν κάποιον που ξέρει;

  305. Νίκος said

    #305 Παρακαλώ. Σχεδόν κανείς δεν ρωτάει και δεν προβληματίζεται παρά μόνο αναπαράγει ό,τι συμφωνεί με την προκατειλημμένη του αντίληψη.

  306. Γιάννης Κουβάτσος said

    305:Μα δεν χρειάζεται καν να ξέρει κάποιος γερμανικά. Αρκεί να δει τη λέξη klimapolitik, λέξη διαφανέστατη και όχι μόνο για Έλληνες.

  307. sarant said

    300 Προπαγάνδα μπορεί να υπάρχει και να βασίζεται σε πραγματικά περιστατικά ή σε ερμηνεία πραγματικων περιστατικών. Η προπαγάνδα δεν είναι εξ ορισμού βασισμένη σε κατασκευασμένα και ανύπαρκτα στοιχεία.

  308. Νίκος said

    #308 Ευχαριστώ. Ωραία, η απορία μου είναι αν ισχύει ότι περιγράφει την πρακτική εκείνη που ακόμα και σε πραγματικά στοιχεία να βασίζεται χρησιμοποιείται τόσο επιλεκτικά που καταλήγει στην παραπλάνηση γιατί, όπως το καταλαβαίνω, ο απώτερος σκοπός της προπαγάνδας είναι η χειραγώγηση, για αυτό και χρησιμοποιείται αρνητικά. Δεν υπάρχει, νομίζω, καλή προπαγάνδα, ή θετική, ή χρήσιμη προπαγάνδα.

  309. Μαρία said

    308
    Το ίδιο κι η επικοινωνία/επικοινωνώ που αντικατέστησαν ευφημιστικά την προπαγάνδα/προπαγανδίζω. Την σπουδάζουν κιόλας.

  310. sarant said

    309 Υπάρχει. Τουλάχιστον οι κομμουνιστές λένε ότι προπαγανδίζουν.

  311. Πέπε said

    311

    Νομίζω ότι αυτό με τους κομμουνιστές είναι ιδιαίτερη δική τους αντίληψη της έννοιας ή ιδιαίτερη χρήση της λέξης. Όπως «σύντροφος», που θα μπορούσε να σημαίνει διάφορα αλλά σε κομμουνιστικό συμφραζόμενο σημαίνει απολειστικά «μέλος του κόμματος όπως κι εγώ».

  312. Νίκος said

    #311 Δεν γνώριζα ότι χρησιμοποιείται με θετική χροιά.

  313. sarant said

    313 Η προπαγάνδα μας ενοχλεί πολύ τα δύο κόμματα εξουσίας (Αλέκα Παπαρήγα, 2007).

    https://www.rizospastis.gr/story.do?id=4078380

    Ίσως ο Κουτσούμπας να μην χρησιμοποιεί τον όρο.

  314. Νίκος said

    314 Ευχαριστώ, για κάποιον σαν εμένα που δεν είναι εξοικειωμένος με τον κομματικό λόγο του φαίνεται πολύ αστείο να χρησιμοποιείται με θετική χροιά, όπως στην πρόταση που παραθέσατε. Αυθόρμητα σκέφτομαι, αφού είναι προπαγάνδα φυσικά και ενοχλεί!

    Σε άλλο όμως παράδειγμα όπως στο παρακάτω άρθρο έχουμε τίτλο και υπότιτλο εικόνας που θα έλεγα με μια πρώτη ανάγνωση ότι δεν έχουν θετική χροιά, μάλλον αρνητική. Τι λέτε;

    Παρασκευή 22 Οχτώβρη 2010
    Προπαγανδίζει το μονόδρομο της πλουτοκρατίας.

    Κυβέρνηση και ΝΔ προπαγανδίζουν σαν μονόδρομο την εξουσία των μονοπωλίων, την οποία προσπαθούν να θωρακίσουν.

    https://www.rizospastis.gr/story.do?id=5909984

  315. rogerios said

    @311-315: Πρόκειται για μια μακροχρόνια πολιτική παράδοση που ξεκινά από τον σοσιαλιστικό χώρο στην τσαρική Ρωσία για να συνεχιστεί επί Σοβιετικής Ένωσης (και να διαδοθεί βεβαίως σε κομμουνιστικά κόμματα, συνδικαλιστικές οργανώσεις κ.λπ. σε όλον τον κόσμο). Προπαγάνδα και αγκιτάτσια αποτελούν τα δύο σκέλη της πολιτικής κατήχησης: προπαγάνδα είναι η μακροχρόνια εκπαίδευση και επιμόρφωση σε πολιτικά και κοινωνικά θέματα, ενώ με τον όρο αγκιτάτσια δηλώνεται η ιδιαίτερης έντασης βραχυχρόνια εκστρατεία ενημέρωσης για ένα συγκεκριμένο θέμα.

  316. Νίκος said

    #316 Μάλιστα, σε ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες.

  317. Πέπε said

    316

    > προπαγάνδα είναι η μακροχρόνια εκπαίδευση και επιμόρφωση σε πολιτικά και κοινωνικά θέματα

    Πάσο αφού το λες, μιας και δεν το ‘χω ψάξει. Πάντως η αίσθηση που αποκομίζω από την κνίτικη χρήση της λέξης είναι ότι συνήθως εννοούν «διάδοση, προώθηση των ιδεών και της ιδεολογίας μας», κάτι που φυσικά είναι ουδέτερο και ανεπίληπτο. (Γίνεται αρνητικό αν υπάρχει πρόβλημα με τις ίδιες τις ιδέες, ή με τον τρόπο διάδοσής τους, όχι πάντως με τη διάδοση καθ’ εαυτήν.)

    Και εδώ που τα λέμε, όποιος πει σε οποιοδήποτε συμφραζόμενο «διάδοση / προώθηση ιδεών» δεν μπορεί να εννοεί κάτι αρνητικό. Τελικά όσο το σκέφτομαι μου φαίνεται παράξενο ότι -εκτός από συγκεκριμένα πλαίσια- η λέξη προπαγάνδα έχει λάβει αρνητικό πρόσημο. Πρακτικά, προπαγάνδα ονομάζουμε την κακή προπαγάνδα!

  318. Μαρία said

    Αληθεύει; Δεν βλέπω τηλεόραση αλλά διάβασα οτι το όπεν έχει τη μεγαλύτερη ακροαματικότητα.

  319. sarant said

    319 Πολύ καλό είναι το Όπεν, πιστεύω. Δεν βλέπω γιατί να μην ακούγεται και η άποψη των Ρώσων.

  320. ΚΩΣΤΑΣ said

    319
    Κι εγώ σχεδόν μόνο ΟΠΕΝ βλέπω. Μεταδίδει όλη την ημέρα, μέχρι πολύ αργά το βράδυ. Μόνο η Τσαπανίδου και ο Μ. Ιγνατίου κρατάνε μια αξιοπρεπή στάση. Εκείνος ο Θανάσης Αυγερινός, σαν να ακούω εκπρόσωπο του Πούτιν. Το πνεύμα Βελόπουλου κυριαρχεί. Και κάτι Καλεντερίδηδες… κλπ, περίεργα πράγματα, έτσι νομίζω.

  321. Μαρία said

    321
    Δουλεύει ο Αυγερινός στο όπεν; Γραφείο τύπο του Πούτιν παλαιόθεν. Δούλευε και στην εφσυν παλιά αλλά πήρε πόδι. Κι απ’ το ΑΠΕ επίσης επι συριζα. Το ίδιο βέβαια ισχύει για τους περισσότερους μόνιμους Έλληνες ανταποκριτές στη Μόσχα.

  322. sarant said

    322 Ναι, εκεί είναι.

  323. Μαρία said

    321, 323
    Απ’ τον Ιγνατίου ακούγεται η αμερικάνικη κι απ’ τον Αυγερινό η ρωσική προπαγάνδα. Τους βγάζουν και μαζί στα παραθύρια;

  324. skom said

    Να θυμίσω ότι και ο Γκαίμπελς ήταν υπουργός προπαγάνδας. Άλλος πολιτικός χώρος όμως χρονικά πάλι μεσοπόλεμος. Φαίνεται η λέξη δεν είχε την μονοσήμαντη αρνητική χροιά που έχει στην κυρίαρχη χρήση της σήμερα. ‘Οσο αφορά την λέξη αγκιτάτσια σε ζωντανό λόγο δεν έχω ακούσει ποτέ να την χρησιμοποιεί κάποιος θετικά ή ουδέτερα (στα ελληνικά) Η διαφορά που καταλαβαίνω έχει να κάνει με την ένταση της χρησιμοποιούμενης ρητορικής και δευτερευόντως με την έμφαση σε ένα επίκαιρο θέμα.
    Η έννοια ρητορική πάλι εμπεριέχει ακριβώς το ενδιαφέρον να πείσεις και την αδιαφορία για την αλήθεια. Στην ρητορική σκοπεύεις να πείσεις στην προπαγάνδα επιπλέον να συστρατεύσεις.

  325. Φώτης said

    @319 Το OPEN είναι του Ιβαν Σαββίδη ο οποίος είναι Ρώσος πολίτης και ολιγάρχης και οποίος μαλλον θα ζημιωθεί αρκετά όταν υλοποιηθούν οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
    Ακούω ειδικά για την επένδυσή του στο Λιμένα της Θεσσαλονίκης.

    Δε βλέπω ελληνική τηλεόραση αλλά μου ακούγεται λογικό το OPEN να παρουσιάζεται φιλορωσικό.

    Παραθέτω εδώ το άρθρο «Oι 10 μύθοι για τον πόλεμο στην Ουκρανία» από το Money Review της Καθημερινής που δε βλέπω να το έχει αναρτήσει εδώ κανένας.

    https://www.moneyreview.gr/world/68958/oi-10-mythoi-gia-ton-polemo-stin-oykrania/

  326. ΓΤ said

    326@

    Πήρε κάποτε την ελληνική ιθαγένεια, την αποποιήθηκε για να παίξει μπάλα στη Δούμα, του την ξαναδώσαμε με τιμητική πολιτογράφηση…

    Ακολουθεί αρθρίδιο με φωτό από νήφουσα στάση του επιχειρηματίου.
    https://www.aftodioikisi.gr/paraskinia/d-christopoulos-na-pos-apektise-elliniki-ithagenia-o-ivan-savvidis-foto/

  327. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Για την προπαγάνδα, λέγαμε πχ ότι χρηματοδοτήθηκαν τα ΜΜΕ για προπαγάνδα υπέρ του εμβολίου, και όχι για την γκρίζα «κατά», κάποιες φορές . Δηλαδή συνοδευόμενη με το υπέρ και το κατά, δίνει πιο ξεκάθαρα απόχρωση της έννοιας της προπαγάνδας, λέω τώρα εγώ η άσχετη.
    ….
    Μετά τα πρωινά νέα περί πυρκαγιάς,μετά από βομβαρδισμό, στο εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας (κατασβήστηκε ήδη είπαν,ευτυχώς ) ας ελπίσουμε να μην γίνει η Ζαπορίζια, μοιραία λέξη η Ζαπορίζια,πόλη- σύμβολο για τους Ουκρανούς:
    Οι Κοζάκοι της Ζαπορίζια
    https://www.mixanitouxronou.gr/kozakoi-oi-machites-tis-oykranias-poy-afypnisan-tin-ethniki-syneidisi-o-igetis-toys-poy-diafylaxe-tin-orthodoxi-pisti/

  328. sarant said

    326 Μεταξύ των οποίων δέκα μύθων βλέπω τον αρ. 6

    Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι οι διαδηλώσεις στην πλατεία Μαϊντάν ενορχηστρώθηκαν από τις δυτικές χώρες.

  329. π2 said

    Ένα διδακτικό παράδειγμα περί λογοκρισίας. Το redfish είναι ένα ΜΜΕ με έδρα τη Γερμανία. Παρουσιάζει τον εαυτό του ως εξής:

    Redfish is a multi award-winning digital content creator which specializes in producing short and in-depth documentaries in collaboration with people involved in grassroots struggles worldwide to build an alternative to the ruling capitalist system.
    Our partners on the ground co-create their stories, in their own words with the support of our core team of professional journalists, producers, camera people, directors, editors and graphic designers.

    Όσο μπορώ να καταλάβω με ένα γρήγορο ξεφύλλισμα, είναι έντονα αντικαπιταλιστικό, αντιιμπεριαλιστικό, υπέρ των δικαιωμάτων καταπιεζόμενων μειονοτήτων κλπ.

    Σε όλες τις πλατφόρμες ΜΚΔ έχει την ταμπελίτσα Russia state-affiliated media λόγω ενός (καλογραμμένου και πειστικού) άρθρου (https://www.thedailybeast.com/grassroots-media-startup-redfish-is-supported-by-the-kremlin) του 2018, που έδειχνε ότι πολλοί από τους δημοσιογράφους του δούλευαν παλαιότερα σε RT και Sputnik, παρότι και το ίδιο αρνείται κατηγορηματικά ότι ελέγχεται από το Κρεμλίνο, και κατά καιρούς έχει δημιουργήσει προβλήματα στην εξωτερική πολιτική της Ρωσίας (π.χ.: https://thewire.in/diplomacy/kashmir-redfish-documentary-state-affiliated-embassy).

    Στο ουκρανικό, η στάση του (μ’ ένα απλό ξεφύλλισμα ξαναλέω) μοιάζει να είναι «κάτω οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι», με λεπτομερέστατες παρουσιάσεις των αντιπολεμικών διαδηλώσεων στη Ρωσία (πηγή, μεταξύ άλλων, του χάρτη με τις αντιπολεμικές διαδηλώσεις στη Ρωσία που έχω δει σε πολλές πηγές). Η υποβάθμιση της σοβαρότητας της ρωσικής εισβολής, μια τάση για «ναι, αλλά κι εσείς σκοτώσατε τους Ινδιάνους» και ο έντονα αντιδυτικός χαρακτήρας της όλης ρητορικής του καταλαβαίνω ότι προκαλεί δικαιολογημένες υποψίες, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται για ανοιχτή αναπαραγωγή της ρωσικής κρατικής προπαγάνδας ή για προβολή φιλορωσικών φέικ νιουζ: ανοιχτά κατά του πολέμου, δεν μιλάει για ναζί Ουκρανούς, υπερπροβάλλει την αντίδραση στον πόλεμο στη Ρωσία. Μπορεί να κάνω λάθος, ξαναλέω, γιατί δεν το παρακολουθώ, απλώς ξεφύλλισα βιαστικά.

    Πέρα από την ταμπελίτσα Russia state-affiliated media, το YouTube, με αφορμή το ουκρανικό, ήδη απαγόρευσε τα βίντεό του στην Ευρώπη και λογικά θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες πλατφόρμες.

    Έχουμε λοιπόν ένα ΜΜΕ, που μπορεί να χρηματοδοτείται από το Κρεμλίνο, μπορεί όμως και όχι, το οποίο τελεί υπό σταδιακή απαγόρευση στα ΜΚΔ, εκ των πραγμάτων, και όχι με πολιτική απόφαση, όχι επειδή ψεύδεται συστηματικά, όχι γι’ αυτά που λέει, αλλά γι’ αυτά που δεν λέει, επειδή δηλαδή δεν συμμορφώνεται με το κυρίαρχο αφήγημα. Ακόμη κι αν είναι όργανο έξυπνης, κεκαλυμμένης προπαγάνδας, αν δεν καταλαβαίνουμε ότι αυτό είναι προβληματικό, στραβά αρμενίζουμε.

  330. sarant said

    330 Δεν το ήξερα, σε ευχαριστώ πολύ!

  331. 316 Εγώ θυμόμουν λίγο διαφορετικά, ότι προπαγάνδα είναι η μαζική προπαγάνδιση απόψεων, με γενική απεύθυνση, ενώ αγκιτάτσια η πόρτα-πόρτα ας πούμε, η ζύμωση.

  332. Νικός said

    #328 «χρηματοδοτήθηκαν τα ΜΜΕ για προπαγάνδα υπέρ του εμβολίου» =>

    – Ο αρνητής / αντιεμβολιαστής / συνωμοσιολόγος / έλεγε «χρηματοδοτήθηκαν τα ΜΜΕ για προπαγάνδα ( = επιλεκτική/παραπλανητική πληροφόρηση) υπέρ του εμβολίου»

    Προπαγάνδα γιατί με αυτή θα ενημερωθείς με επιλεκτικά στοιχεία που αφορούν τις παρενέργειες, παραπλανητικά ακόμα και ψευδή με σκοπό να υποστηρίξουν το σκοπό της προπαγάνδας που παράγεται από και για αντιεμβολιαστές / αρνητές.

    – Ο υπόλοιπος κόσμος έλεγε «χρηματοδοτήθηκαν τα ΜΜΕ για ενημέρωση για τον εμβολιασμό»

    Eνημέρωση γιατί αυτή βασίζεται σε πλήρη στοιχεία και για το ποσοστό παρενεργειών και για το πότε υπάρχει κίνδυνος παρενεργειών και για το πως μπορείς να προφυλαχθείς σε συνεργασία με τον ιατρό σου και όχι σε επιλεκτικά, παραπλανητικά και ψευδή στοιχεία των αρνητών, του κάθε είδους συνωμοσιολόγου και του κάθε ένα που προσδοκούσε κομματικά οφέλη.

  333. Μαρία said

    330
    Παρακολουθούσα τα βίντεο τους για λατινική Αμερική, πρέπει να τους λίνκαρα κι εδώ. Όπως τα λες είναι, γι’ αυτό και μου έκανε εντύπωση ο αποκλεισμός τους.

    332
    Το πόρτα πόρτα πρώτη φορά το ακούω. Αγκιτάτορας είναι συνώνυμο του δημεγέρτη.

  334. Μαρία said

    Οι Ρώσοι διαφημίζουν το βίντεο

    κι ο Ιγνατίου προσεβλήθη

  335. Μαρία said

  336. Νίκος said

    Η ρωσική πρεσβεία παραπονιέται για δήθεν δυσφημιστική εκστρατεία στην Ελλάδα εναντίων της ρωσικής πολιτικής, την ώρα που τους φτύνει και τους απομονώνει όλη η Γη. Το πρόβλημα της ρωσικής πολιτικής δεν είναι καμία δυσφημιστική εκστρατεία κανενός, το πρόβλημά της είναι η ίδια της η πολιτική.

  337. Spiridione said

    336.

  338. Νίκος said

    Είδα μόλις τώρα ένα βίντεο από πολίτη που δείχνει δεκάδες, πολλές δεκάδες ρωσικά οχήματα κάθε είδους κατεστραμμένα σε μία και μόνο οδό, κι αμέτρητα κορμιά παρατημένα και ένοιωσα θυμό και θλίψη. Από όσα βίντεο έχω δει κι από αιχμαλώτους και μαρτυρίες τους, είναι αρκετά ασφαλές το γενικό συμπέρασμα ότι ο Πούτιν έστειλε απροετοίμαστους κληρωτούς που δεν είχαν ιδέα που πάνε και γιατί. Αναλώσιμο κρέας. Ακόμα και τους επίλεκτους αερομεταφερόμενους που έστειλε αρχικά αλλά και τους spetsnaz τους θυσίασε, αδιαφόρησαν τελείως για τις απώλειες. Να δεχθείς ρίσκο για τις αρχικές ειδικές επιχειρήσεις το καταλαβαίνω αν και δεν δείχνει σοβαρή προετοιμασία και κανέναν επαγγελματισμό. Θυσιάζει χιλιάδες κληρωτούς ποντάροντας απλώς και μόνο στον όγκο του αριθμού τους ώστε να προστατέψει ως εφεδρεία πολυτιμότερους, πιο έμπειρους στρατιώτες, αποδεικνύοντας την αδιαφορία στην ανθρώπινη ζωή. Για αυτό έχει πέσει τόση σκληρή λογοκρισία εντός Ρωσίας. Ούτε γνωρίζουν, ούτε θα μάθουν ποτέ οι Ρώσοι τι έγινε και τον αριθμό απωλειών.

    Εξουσία που αδιαφορεί πλήρως κι επιδεικτικά για τις απώλειες των στρατιωτών της και των μέσων που χρησιμοποιεί, είναι εξουσία ηττημένη.

  339. Νίκος said

    Συμπληρωματικά, εξουσία που αδιαφορεί για τις απώλειες των έμψυχων κι άψυχων μέσων της και δεν δείχνει καμία πρόβλεψη προστασίας τους, πως μπορεί να περιμένει και πιστεύει κανείς ότι νοιάζεται για τις απώλειες αμάχων και την αξία της ανθρώπινης ζωής γενικότερα.

  340. Μαρία said

    https://www.efsyn.gr/kosmos/eyropi/334745_ratsistikes-kai-xenofobikes-symperifores-sta-synora-diafygis-tis-oykranias
    Μπορεί η μισαλλοδοξία κυβερνήσεων και πολιτών της Ευρώπης να μπήκε επιλεκτικά και προσωρινά σε λήθαργο μπροστά στο δράμα εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων πολέμου από την Ουκρανία -λες και το δράμα των… άλλων προσφύγων πολέμου από τη Συρία και το Αφγανιστάν, δεν ζυγίζει το ίδιο-, κόντρα όμως στις εκκλήσεις του ΟΗΕ και των αρμόδιων υπηρεσιών του πληθαίνουν καθημερινά οι συνεχιζόμενες καταγγελίες για εκδηλώσεις ξενοφοβίας και ρατσισμού εντός Ουκρανίας αλλά και Πολωνίας.

    Θύματα εκτοπισμένοι από τρίτες χώρες – φοιτητές και εργαζόμενοι μετανάστες- που πασχίζουν με τη σειρά τους να διαφύγουν από την εμπόλεμη χώρα, όπως φυσικά έχουν κάθε δικαίωμα ασχέτως καταγωγής, θρησκείας και φυλής.

  341. Μαρία said

    Πληρωμένη απάντηση απ’ τους εξπέρ.

  342. Νίκος said

    #341 Υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι που δεν μπορεί να αγνοηθούν, ούτε μπορεί να επιβληθεί να αγνοηθούν που τους παραθέτω πρόχειρα όπως τους σκέφτομαι προσπαθώντας να ερμηνεύσω και όχι να δικαιολογήσω τη διαφορετική στάση:

    1. Γειτονική και γνωστή χώρα, με ιστορική παρουσία πληθυσμού.
    2. Οικεία και συγγενής κουλτούρα και θρήσκευμα.
    3. Συμπόνια σε εικόνες μαμάδων και παιδιών που εγκαταλείπουν αναγκαστικά τους άντρες τους που πολεμάνε εχθρική εισβολή.
    4. Αίσθημα έκτακτης ανάγκης κι ελπίδα επιστροφής στην κανονικότητα
    5. Γενικευμένη συμπάθεια και υποστήριξη υπέρ του αδικημένου κι αδύνατου.

    vs

    1. Άγνωστες χώρες με απουσία ιστορικά πληθυσμών στις και από τις χώρες αυτές.
    2. Άγνωστή και πολύ διαφορετική κουλτούρα και θρήσκευμα.
    3. Προβληματισμός σε εικόνες όπου κυριαρχεί συντριπτικά το αντρικό στοιχείο στρατεύσιμης ηλικίας που υποδηλώνει αυτόματα αναζήτηση εργασίας κι όχι φυγή από εμπόλεμο κατάσταση.
    4. Προβληματισμός σχετικά με τη μονιμότητα και την κανονικότητα, καθώς δεν υπάρχει αίσθημα έκτακτου αλλά μόνιμης παρουσίας.
    5. Γενικευμένος προβληματισμός σχετικά με την αιτία και την ενίσχυση του φαινομένου, όπου κυριαρχεί η αίσθηση εκμετάλλευσης φτηνού εργατικού δυναμικού.

  343. spyridos said

    343
    Ρατσιστικές μαλακίες γράφεις πάλι.
    Αλλο ένα δείγμα του πως ο ρατσιστής καταπατά όλους τους κανόνες της λογικής για να δικαιολογήσει το ρατσισμό.

    1. Γειτονικότερη χώρα, γεωγραφικά, φυλετικά (αν έχεις καθρέφτη) και πολιτιστικά από τη Συρία;
    2. Συρία σίγουρα με μεγάλη διαφορά κοντύτερα στην Ελλάδα. (Στα Χανιά ξέρω δυό μικτές οικογένειες Συρίων/Ελλήνων και στον Πειραιά τρεις.
    Ακόμα και ο εργολάβος που μου έφτιαξε το σπίτι 2003-2006 Σύριος είναι.) Κανένα σημείο επαφής με Ρώσους και Ουκρανούς και γνωρίζω αρκετούς εδώ που ζω. Το πρόγραμμα ζωής τους και ο καθημερινές τους συνήθειες δεν μοιάζουν με αυτές των Ελλήνων.
    3. για του συνκαφετιούς δεν ισχύει αυτό;
    4.5. γουατ δε φακ. Καλά χρυσάΒγουλο είσαι; Αλλιώς δεν εξηγούνται τόσο μεγάλες ρατσιστικές παπαριές. Ηλία εσύ από το κελί;
    Αυτός που τον βομβάρδιζες με μερικές χιλιάδες τόνους Νατοικές βόμβες και συμμετείχες μάλιστα ενεργά στην κακοποίησή του και στη γενοκτονία του δεν είναι αδικημένος. Βόρεια Αφρική και Μέση Ανατολή 2,5 εκατομμύρια νεκροί από τους δυτικούς τα τελευταία 30 χρόνια. Αλλά τους άξιζε, έτσι;

    Λάιτς άουτ. Εχουμε και δουλειά αύριο.

  344. spyridos said

    Δεκάδες βίντεο κατοίκων της Ουκρανίας ρωσικής καταγωγής που κακοποιούνται τις τελευταίες ημέρες.
    Μέσω τέλεγκραμ έρχονται πολλά αλλά δεν ανεβάζω θα μου κλείσουν το λογαριασμό μου. Δημοκρατία βλέ[πετε.
    Αλλα κάποια ανέβηκαν και στο τουίτερ. Αυτά περνούσαν τα τελευταία χρόνια οι κάτοικοι στις ρωσικές περιοχές.
    Ευτυχώς ο στρατός της Ρωσίας έχει ήδη απελευθερώσει το 1/3 της χώρας.

  345. spyridos said

    Πριν τρεις ημέρες μου ήρθαν και οι φωτογραφίες του πτώματός του πεταμένου στο κέντρο του Κιέβου.
    Δεν ευθυγραμμίστηκε με τους διαπραγματευτές του «δεξιού τομέα» η SBU τον εκτέλεσε αμέσως μετά την επιστροφή την πρώτη μέρα των διαπραγματεύσεων.

  346. spyridos said

  347. spyridos said

    Ορίστε βοήθεια από το Γκάιλενκιρχεν. Εκεί και στο γειτονικό Μπρούνσουμ εκπαιδεύονται και οι Ελληνες αξιωματικοί.
    Τώρα και ο «δεξιός τομέας»
    https://twitter.com/ASBMilitary/status/1500505238507249664

  348. spyridos said

  349. spyridos said

    https://twitter.com/mazianos/status/1500362177416417288

  350. Νίκος said

    Απόδειξη ότι φανατισμός δεν επιτρέπει να κατανοηθεί καν τι διαβάζει κανείς. Στο μεταξύ απαντάς εκτός από αγενέστατα και βλακωδώς λες και το μεταναστευτικό πρόβλημα περιορίζεται κι αφορά απλά και μόνο σε χριστιανούς ή αλαουίτες Σύριους και λες και το πρόβλημα του σκεπτικισμού είναι αυτός που το περιγράφει!

  351. Μαρία said

    346
    Περίεργα πράματα διαβάζω γι’ αυτόν.
    https://www.dailymail.co.uk/news/article-10582805/Ukrainian-peace-negotiator-shot-dead-amid-claims-Russian-spy.html
    https://www.mirror.co.uk/news/world-news/hero-ukraine-peace-negotiator-shot-26398152

    An official statement from Ukraine’s Ministry of Defence said: «During the execution of special tasks, three spies were killed – employees of the Main Intelligence Directorate of the Ministry of Internal Affairs.
    «The fate of Alexei Ivanovich, Chibineev Valery Viktorovich, Denis Borisovich Kireev.
    «They perished defending Ukraine, and their rank brought us closer to victory!
    «We express our sincere condolences to the families of the victims.
    «Heroes do not die! They live as long as we remember them! Glory to Ukraine! Glory to heroes!»

  352. Μαρία said

    Θρεντ με βιογραφικό του.

  353. Γιάννης Κουβάτσος said

    Ακόμα κι αν δεν υπήρχαν οι «Ουκρανοί νεοναζιστές», θα έπρεπε να τους εφεύρουμε, προκειμένου να δικαιολογήσουμε την εισβολή των Ρώσων. Όπως η ύπαρξη «αντεπαναστατών» ήταν απαραίτητη, για να δικαιολογηθεί η εισβολή των Σοβιετικών στην Ουγγαρία και την Τσεχοσλοβακία. Λες και η ιστορία δεν έχει αποδείξει ότι η Ρωσία, από την εποχή των τσάρων μέχρι σήμερα, επιδιώκει να έχει «παχιά σύνορα», σύμφωνα με την επιτυχημένη έκφραση της ιστορικού Σαμπίν Ντιλέν, εξαιτίας της χρόνιας ανασφάλειάς της. Και, όπως ξέρουμε, οι ανασφαλείς είναι σκέτοι τύραννοι για τους ατυχείς που βρίσκονται γύρω τους· όπως οι φουκαράδες οι Ουκρανοί, κακή ώρα.

  354. spyridos said

    351
    Λοιπόν παράρτημα της Ομάδας Ηλίθιας
    Δεν συζητάω με φασίστες. Μόνο ροχάλες.

  355. spyridos said

    354
    Αυτό των Ρώσων έχει να κάνει με τι ντίενει τους, είναι επιθετικοί και αλλόφρονες.
    Καταπάτησαν οι άλλοι συμφωνία του Φεβρουαρίου 1990. 4+2.
    Το ΝΑΤΟ ούτε μια ίντσα ανατολικότερα των αν. συνόρων της Γερμανίας.
    30 χρόνια γαργαλούσαν την αρκούδα και νόμιζαν ότι θα αρχίσει τα γέλια.
    Για πήγαινε να βάλεις πυραύλους στη Κούβα να δούμε τι θα γίνει.

  356. Νίκος said

    355 Το να χαρακτηρίζεις κάποιον φασίστα το μόνο που καταφέρνεις είναι να αποδεικνύεις ότι αυτό είσαι. Ένας φασίστας που δεν έχει αυτογνωσία του φασισμού του και προσπαθεί να ισορροπήσει το τέρας που υποτίθεται πολεμάει με το να τον προβάλει στον άλλον για να ικανοποιηθεί το διαταραγμένο εγώ του.

  357. Γιάννης Κουβάτσος said

    Ποιος μίλησε για ντιενέι των Ρώσων ή οποιοδήποτε άλλου λαού; Όχι πάντως εγώ, δεν έχω παρτίδες με τέτοιες ρατσιστικές απόψεις. Αλλά είναι πασίγνωστη η τακτική κάποιων να σκιαμαχούν εναντίον απόψεων-φαντασμάτων, αφού δεν τους ενδιαφέρει συζήτηση αλλά η επικράτηση της αποψάρας τους και η κατίσχυση επί των «αντιπάλων». Στο τέλος, μετά το διακριτικό κράξιμο, ζητάνε ένα προσχηματικό συγγνώμη και συνεχίζουν την ίδια τακτική.

  358. spyridos said

  359. spyridos said

    «Λες και η ιστορία δεν έχει αποδείξει ότι η Ρωσία, από την εποχή των τσάρων μέχρι σήμερα, επιδιώκει να έχει «παχιά σύνορα», σύμφωνα με την επιτυχημένη έκφραση της ιστορικού Σαμπίν Ντιλέν, εξαιτίας της χρόνιας ανασφάλειάς της.»

    Δεν ήξερα ότι η Ρωσία είναι αυτόβουλο ον με μυαλό ψυχή και θυμικό.

  360. rogerios said

    Αλήθεια, ποια υπερδύναμη (ή περιφερειακή δύναμη) είναι τόσο άνετη και χαλαρή ώστε να μην την ενδιαφέρει το ενδεχόμενο να περιβάλλεται από δυνητικά εχθρικούς γείτονες;

  361. spyridos said

    Νατοϊκοί πύραυλοι σε απόσταση μικρότερη από 400χλμ από τη Μόσχα, αποδεκτό.
    Ρωσικοί πύραυλοι στα 1800χλμ από Ουάσινγτον Π.Κ., άμεσα απορριπτέο με απειλή πυρηνικού χτυπήματος.

    Η Ρωσία (αυτή η ψυχασθενής οντότητα χωρίς λαό και κυβέρνηση) θέλει παχιά σύνορα.

    Ας μην πάμε σε αυτά που τραβάει η Βενεζουέλα και τόσοι άλλοι στο πλαίσιο των ανορεξικών συνόρων.

  362. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    361 – Οι Μεξικανοί λένε, – καημένο Μεξικό, τόσο κοντά στην Αμερική και τόσο μακριά από τον θεό!
    Αλλάζοντας αναλόγως τα ονόματα, αυτή είναι η πραγματικότητα. Το θέμα, είναι πόσοι την αντιλαμβάνονται.

  363. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    Έτσι θα αποτρέψει την Ρωσία να σκεφτεί να εισβάλει στην Λιθουανία.
    Ένας ένας μη σπρώχνεστε, έχει για όλους. Ξεκαθαρίζει πολύ γρήγορα το «τοπίο».

    Αυτό που δεν καταλαβαίνω, είναι ΓΙΑΤΙ ακριβαίνουν φ.α και πετρέλαιο!

    https://www.euro2day.gr/news/world/article/2122686/lithoyania-h-voylh-omofona-yper-ths-ayxhshs-strati.html

  364. Μαρία said

    330
    https://twitter.com/redfishstream/status/1500793497980338180

    https://insidestory.gr/article/den-theloyme-na-mas-syndeei-o-kosmos-me-aytin-ti-varvarotita?token=AQT6K2A43C&ct=t(WeeklyUnregistered_2022_03_05)

  365. Μαρία said

  366. Μαρία said

  367. Νίκος said

    Πόσο εκνευριστικοί γίνονται αυτοί που καθημερινά επιδιώκουν επιβεβαίωση της μπούρδας που αναπαράγουν. Κάθε μέρα 2 άτομα τουλάχιστον θα θέσουν ρητορικά το ερώτημα «μα ήταν πράγματα αυτά να στείλει ο άλλος όπλα χωρίς να ρωτήσει κανέναν ενώ οι περισσότεροι κάνουν τη κότα;» Κάθε μέρα. Κατά σύμπτωση είναι της ίδιας συνομοταξίας που είχαν τέτοιου είδους άποψη για τα μνημόνια πιο πίσω, για τα εμβόλια πιο πρόσφατα, για τη μάσκα. Ίδια μυαλά, ίδια νοοτροπία.

    Αρνητές ορθολογισμού, αρνητές κάθε είδους και για κάθε χρήση. Αρνητής και ο Λαβρόφ, αρνητής πολέμου αυτός. Λέει, να μην φοβούνται οι όμορες χώρες ΔΕΝ θα τους κάνουμε πόλεμο, εξάλλου και στην Ουκρανία ΔΕΝ γίνεται πόλεμος.

    Οι Ρώσοι που διαμαρτύρονται στη Ρωσία πρέπει να έχουν απεριόριστο σεβασμό από όλους μας. Υπάρχει ελπίδα. Θα έπρεπε να υπάρχει η δυνατότητα ανταλλαγής, να φέρουμε αυτούς στη θέση των πουτινολάγνων υποκριτών, ώστε οι μεν να ζήσουν σε πιο δημοκρατικές χώρες και οι δε να ζήσουν από κοντά το καθεστώς που θαυμάζουν και υποστηρίζουν.

    https://www.ft.com/content/915e322b-3535-4b37-9112-1a721f5a968d

  368. Νίκος said

    Οι ίδιοι και οι ίδιοι, αρνητές πραγματικότητας, δεν παραδέχονται και τίποτα, επιμένουν. Φανατισμός, υστερία, τύφλωση.

  369. spyridos said

    Ρε Νικολάκη .
    Κανε μας τη χάρη και πήγαινε εθελοντής να πολεμήσεις στην Ουκρανία.
    Πάρε κι όσους περισσότερους μπορείς της Ο.Η. μαζί σου.
    Εχεις την ευχή μου.
    Αλλά ξέχασα είχατε βυσματώσει τη μισή Ελλάδα για να βγείτε γιωτάδες.

  370. Γιάννης Κουβάτσος said

    Νίκο, στο λέω με συμπάθεια: κοντεύουμε να λατρέψουμε τον Πούτιν και να γίνουμε φανατικοί ρωσόφιλοι εξαιτίας των σχολίων σου. Κάνε λίγο κράτει, απόψεις ανταλλάσσουμε εδώ, ενίοτε αρκετά έντονα, αλλά εσύ το παρακάνεις με τη μονομανία σου.

  371. Μαρία said

  372. Μαρία said

    Russian anthropologists against the war
    https://www.easaonline.org/news/russiapetn.shtml

  373. sarant said

    371 🙂

  374. Αγγελος said

    Δεν ξέρω αν όλοι το ξέρουμε, αλλά η λέξη «προπαγάνδα» είναι λατινική, γραμματικός τύπος («γερουνδιακό») του ρήματος propagare, που σημαίνει «εξαπλώνω, διαδιδω», και προήλθε από την ονομασία της Sacra Congregatio de propaganda fide, συντονιστικής οργάνωσης των Ρωμαιοκαθολικών ιεραποστολών, που το όνομά της σημαίνει κυριολεκτικά «ιερή συνάθροιση για τη διάδοση της πίστης». Δεν ήταν συνεπώς εξαρχής κακόσημη λέξη — δεν θα παραδέχονταν οι Παπικοί ότι με ψέματα πάνε να διαδώσουν την πίστη τους! — έγινε όμως, λόγω της χρήσης της από κομουνιστές, ναζί κλπ., με αποτέλεσμα ο Ρωμαιοκαθολικός φορέας να μετονομαστεί το 1967 σε Congregatio pro Gentium Evangelizatione (gentium = των εθνών).

  375. 375 Όσοι κάναμε λατινικά τρίτης δέσμης γύρω στο ’90 το μάθαμε από τον Κικέρωνα: propaganda suboles…

  376. Μαρία said

  377. Spiridione said

  378. Μαρία said

    378

    https://www.efsyn.gr/tehnes/media/335351_i-ert-stelnei-antapokriseis-apo-ti-mosha-meso-kypselis

  379. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Ποιος είναι ο αμυνόμενος στην Ουκρανία;

    Ποιος είναι ο αμυνόμενος στην Ουκρανία;

  380. Μαρία said

    380
    Να υποθέσω οτι τον άκουσες στον Ελληνιάδη;
    Το άρθρο το θεωρώ απαράδεκτο. Με τον παγιδευμένο Πούτιν που επιχειρεί προσεκτικά.

  381. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    381. Ναι

  382. Μαρία said

    382
    Κι εγώ. Και μετά αναζήτησα το άρθρο.
    Είπαμε να ερμηνεύουμε αλλά αυτός δικαιολογεί την εισβολή.

  383. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    383 Δεν το πρόσεξε ο Ε. ; Σε άλλες εκπομπές του ο ίδιος αιτιολογεί χωρίς να δικαιολογεί, τουλάχιστον εξ όσων άκουσα.
    Κοντοστάθηκα να το ποστάρω (έχει κι άλλα σημεία που δεν συμφωνώ) αλλά μιας και «Πόλεμος και αλήθεια» το νήμα …

  384. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Πόλεμος στην Ουκρανία / Η εμβληματική ομιλία του Μπέρνι Σάντερς

    Το ρητορικό ερώτημα στη Γερουσία των ΗΠΑ – «Το Μεξικό είναι μία ανεξάρτητη χώρα, έχει το δικαίωμα να κάνει ό,τι θέλει;»

    «Συνάδελφοι με τον πιο επώδυνο τρόπο μάθαμε ότι οι πόλεμοι έχουν απροσδόκητες συνέπειες. Σπανίως έχουν την έκβαση που μας υπόσχονται ότι θα έχουν οι ενορχηστρωτές και οι ειδήμονες του κάθε πολέμου». Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο Γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς σε μια συγκλονιστική ομιλία του στο κοινοβούλιο των ΗΠΑ για τον πόλεμο την Ουκρανία.

    «Ρωτήστε τους αξιωματούχους που προέβλεπαν ρόδινα σενάρια για τους πολέμους του Βιετνάμ, του Αφγανιστάν και του Ιράκ, για να αποδειχθεί στο τέλος πόσο τραγικά άδικο είχαν» ανέφερε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας σε όλους τις συνέπειες των πολέμων των ΗΠΑ σε ανθρώπινές ζωές αλλά και στην οικονομία.

    «Υπάρχει κάποιος που πιστεύει πραγματικά ότι οι ΗΠΑ δε θα έλεγαν τίποτα, αν για παράδειγμα το Μεξικό, η Κούβα ή κάποια χώρα στην Κεντρική ή Λατινική Αμερική, ήθελε να συστρατευθεί στη στρατιωτική συμμαχία που είναι αντίπαλη στις ΗΠΑ;

    «Πιστεύετε ότι τα μέλη του κογκρέσου θα σηκώνονταν και θα λέγανε, λοιπόν το Μεξικό είναι μία ανεξάρτητη χώρα, έχει το δικαίωμα να κάνει ότι θέλει;» διερωτήθηκε με νόημα ο Μπέρνι Σάντερς και συμπλήρωσε με νόημα «έχω πολλές αμφιβολίες γι’ αυτό» .

    Απευθυνόμενος στο αμερικανικό Κογκρέσο, υπογράμμισε πως «οι ΗΠΑ πρέπει να κινηθούν ώστε να επιτευχθεί μία ρεαλιστική και αμοιβαία αποδεκτή λύση. Μία λύση αποδεκτή από την Ουκρανία, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ και τους ευρωπαίους συμμάχους μας».

    «Αυτή η προσέγγιση δεν επιδεικνύει ούτε αδυναμία ούτε συμβιβασμό, η λύση χωρίς πόλεμο επιδεικνύει δύναμη και είναι αυτό που πρέπει να γίνεται» κατέληξε με έμφαση ο Γερουσιαστής.
    https://www.avgi.gr/diethni/410153_i-emblimatiki-omilia-toy-mperni-santers-binteo-me-ypotitloys

  385. Φώτης said

    Καλησπέρες από Αυστραλία.

    Να και ένα ενδιαφέρον άρθρο από την αριστερή Guardian με τίτλο «Is there any justification for Putin’s war?» που μάλλον καταρρίπτει όλες τις προφάσεις για τη ρωσική εισβολή.

    https://www.theguardian.com/world/2022/mar/13/is-there-any-justification-for-putins-war

    Και μεταφρασμένο από την Καθημερινή:

    https://www.kathimerini.gr/world/561761761/oykrania-guardian-poso-eystathoyn-ta-epicheirimata-toy-poytin-gia-tin-eisvoli/

  386. Φώτης said

    @385

    Ιδιαίτερα ανακριβές άρθρο της Αυγής δεδομένου ότι με μεγάλη επιμέλεια κρύβει το γεγονός ότι η ομιλία του αυτή στη Γερουσία των ΗΠΑ πραγματοποιήθηκε στις 11 Φεβρουαρίου, πάνω από ένα μήνα νωρίτερα από την ανάρτηση του άρθρου και, το πιο σημαντικό, πριν απά την ρωσική εισβολή.

    Για όποιον ενδιαφέρεται για τις «επικαιροποιημένες» θέσεις του Γερουσιαστή ας δει το παρακάτω βίντεο που προέρχεται κατευθείαν από το κανάλι του στο Youtube:

    Ανάμεσα σε άλλα είπε τα εξής:

    «There must be no ambiguity in acknowledging that what the whole world is seeing today is nothing less than a blatant violation of international law and of basic human decency.»

    «This aggression is unacceptable and the nations of the world must respond vigorously to defend democracy and the rule of law. In my view, it is clear that the United States and our NATO allies made real efforts over the past weeks and months in trying to address Putin’s stated securuty concerns. Tragically, those offers were not reciprocated.
    As a result, now is the time to maintain unity with our allies and impose severe sanctions on Vladimir Putin and his government»

  387. skol said

    Ρωσίδα μοντέλο, που αποκάλεσε «ψυχοπαθή» τον Πούτιν, βρέθηκε νεκρή σε βαλίτσα- Ένα χρόνο μετά την εξαφάνιση
    και κάπου στα ψιλά:
    «Οι αναρτήσεις της για τον Πούτιν τον Ιανουάριο του 2021, ένα μήνα πριν τη δολοφονία της, δεν θεωρείται ότι συνδέονται με το θάνατό της, αλλά είναι ανατριχιαστικές υπό το πρίσμα των γεγονότων των τελευταίων ημερών στην Ουκρανία.»

    THIS MAD BRUTE

  388. Φώτης said

    Και εδώ η χθεσινή συνέντευξη του Έλληνα πρόξενου στην Μαριούπολη που διηγείται αυτά που είδε και έζησε τις τελευταίες μέρες.
    Παρατηρήστε ότι προσέχει ώστε σε κανένα σημείο να μην αναφέρει το όνομα Ρωσία – ρωσικός – Ρώσοι κλπ

  389. Μαρία said

  390. Φώτης said

    Να κι ένα απίστευτα ξεπλυματικό σκίτσο της Εφ.Συν για τον πόλεμο. Κρίμα για την εφημερίδα.

    https://www.efsyn.gr/skitsa/337358_skitso-tis-efsyn-k-grigoriadis-26032022

  391. Γιάννης Κουβάτσος said

    391:Πραγματι. Αν ήταν στην εισβολή των Γερμανών το ’41 στην Ελλάδα, θα ρωτούσε αν η οβίδα ήταν γερμανική ή ελληνική; Άλλο ενα δείγμα της ιστορικά δυσεξήγητης ρωσοφιλίας πολλών Ελλήνων.

  392. Γιάννης Κουβάτσος said

    Ενα άρθρο του 2018 που προσπαθεί να ερμηνεύσει αυτήν τη δυσερμήνευτη ρωσοφιλια. Προειδοποιώ ότι είναι της Σώτης😊:
    https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.athensvoice.gr/politics/432165_peri-rosofilias%3Famp&ved=2ahUKEwjdq4LaiPL2AhWgh_0HHbuUD-cQFnoECA8QAQ&usg=AOvVaw1VrtUGNpJyC5MoXk_lTrfe

  393. # 392

    Γιατί δυσεξήγητη ;;

    Από της ιδρύσεως του ελληνικού κράτους από τις τρεις (τότε) μεγάλες δυνάμεις η Ρωσία ήταν ομόδοξη και ι άλλες «άπιστοι καθολικοι» κι αγγλικανοί. Και μην ξεχνάς πως δεν υπήρχε τότε Ουκρανία, ο μέσος έλληνας της μεταπολεμικής εποχής έμαθε την ύπαρξη της Ουκρανίας από τον Μπλαχίν !!

  394. Φώτης said

    #394

    Σύμφωνοι αλλά από τότε μέχρι τώρα έχουμε υποστεί και καμιά δεκαριά συμφορές με τη συνδρομή της Ρωσίας.
    Οπότε θα ανέμενε κανείς να έχει μετριαστεί η ρωσοφιλία, έστω και λίγο.

  395. # 395

    Δεν διαφωνώ απλά πιστεύω πως στον λαό μας το θρησκευτικό μέρος υπερισχύει του πατριωτικού πράγμα που φαίνεται και στην μικρή επιρροή της ναζιστικής ιδεολογίας, αντίθετα με Κροατία, Ουκρανία και άλλες χώρες.
    Με την διάλυση της Σ.Ενωσης οι πρώτες «Ουκρανές» που ήρθανε ήτανε Ρωσσίδες που μένανε στην Ουκρανία και φοβήθηκαν και το δεύτερο κύμα ρομά με ουκρανικό διαβατήριο.
    Μετά οι έμποροι λευκής σαρκός φέρανε βεριταμπλ ουκρανές για τα κολάδικα

Σχολιάστε