Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Μηνολόγιον Μαρτίου έτους 2022

Posted by sarant στο 1 Μαρτίου, 2022


Το Μηνολόγιο, που το δημοσιεύω εδώ στις αρχές κάθε μήνα (συνήθως, αλλά όχι πάντα, την πρώτη του μηνός), ήταν ιδέα του πατέρα μου, του αξέχαστου Δημήτρη Σαραντάκου, ο οποίος αρχικά το δημοσίευε στο περιοδικό Φιστίκι, που έβγαζε επί πολλά χρόνια στην Αίγινα. Στο εδώ ιστολόγιο, το Μηνολόγιο άρχισε να δημοσιεύεται τον Οκτώβρη του 2010 και βέβαια μέσα σε 12 μήνες έκλεισε τον κύκλο. Τότε, αποφάσισα να εξακολουθήσω να το δημοσιεύω στις αρχές κάθε μήνα, επειδή έχει γίνει το σταθερό σημείο αναφοράς που ενημερώνεται συνεχώς με δικά σας σχόλια μέσα στη διάρκεια του μήνα, σχόλια που συνήθως αφορούν επισήμανση ημερομηνιών, αν και κυρίως αγγελτήρια θανάτων.

Οπότε, συνεχίζω τις δημοσιεύσεις όσο θα υπάρχει ενδιαφέρον, προσθέτοντας πάντοτε δικές σας προτάσεις από πέρυσι. Πάντως, σε κάποιες περιπτώσεις η επέτειος έχει εσκεμμένα μετατεθεί κατά μία ημέρα.

Να επισημάνω ότι δυο από τις μέρες του μήνα (23 και 29 Μαρτίου) τιμούν γεγονότα του οικογενειακού μας μικροκόσμου. (Και για να προλάβω ερωτήσεις, ο Χαράλαμπος Κανόνης ήταν γεωπόνος της Αγροτικής Τράπεζας και αδελφικός φίλος του παππού μου, που μαρτύρησε στη Χίο στις 29 Μαρτίου 1948, στα τριανταεννιά του χρόνια).

Τρ  1 Ανακάλυψις της ραδιενεργείας υπό Ερρίκου Μπεκερέλ και θανή Φαίδωνος Γεωργίτση
Τε 2 Γενέσιον Αντωνίου Βιβάλντι
Πε  3 † Νικολάου Γκόγκολ
Πα 4 Γενέσιον Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη
Σα 5 † Ούγου Τσάβες
Κυ 6 Μιχαήλ Αγγέλου. Και του Κιλελέρ.
Δε 7 Αριστοτέλους του Σταγειρίτου θανή
Τρ  8 Παγκόσμια ημέρα των δικαιωμάτων της γυναίκας
Τε  9 Αναξαγόρου του φιλοσόφου
Πε 10 † Γεωργίου Ζαμπέτα και Παγκόσμια ημέρα ασκαύλου
Πα 11 Ρωμαίου και Ιουλιέτας
Σα 12 Άννας Φρανκ τελευτή εν τω στρατοπέδω και Σταύρου Κουγιουμτζή θανή
Κυ 13 † Ίβο Άντριτς. Και λοκντάουν επέτειος.
Δε 14 Κοίμησις Καρόλου Μαρξ και Στεφάνου Χώκινγκ του ηλεκτρόμυθου. Και ημέρα του πι.
Τρ 15 Γενέσιον Αγγέλου Σικελιανού, του υψιπετούς
Τε 16 † Μοδέστου Μουσόργκσκι του μουσουργού
Πε 17 Του Εθνικού Θεάτρου
Πα 18 † Οδυσσέως Ελύτη
Σα 19 Ταφή Ανδρέου Κάλβου  «είναι γλυκύς ο θάνατος μόνον όταν κοιμώμεθα εις την πατρίδα»
Κυ 20 †Κοίμησις Ισαάκ Νεύτωνος
Δε 21 Παγκόσμια ημέρα ποιήσεως αλλά και εαρινή ισημερία.
Τρ 22
† Ιωάννη Βόλφγκανγκ Γκαίτε
Τε 23 Άχθου Αρούρη, του αγνώστου ποιητού
Πε 24 † Αδαμαντίου Κοραή
Πα 25 Της Ελληνικής Επαναστάσεως
Σα 26 † Λουδοβίκου φαν Μπετόβεν
Κυ 27 Παγκόσμια ημέρα θεάτρου
Δε 28 Δημώνακτος του φιλοσόφου
Τρ 29 Μαρτύριον Χαραλάμπους Κανόνη εν Χίω
Τε 30 Νικολάου Μπελογιάννη και των συν αυτώ τυφεκισθέντων
Πε 31 Των εν Χίω υπό του Καραλή σφαγιασθέντων μυρίων

Ο Μάρτιος, όπως έχουμε ξαναπεί, ήταν αρχικά ο πρώτος μήνας του παλιού ρωμαϊκού ημερολογίου. Ήταν αφιερωμένος στον θεό Άρη (Mars), κάτι που ταίριαζε αφού τα χρόνια εκείνα οι εκστρατείες ξεκινούσαν την άνοιξη, και μάλιστα την πρώτη του Μάρτη γιόρταζαν το Armillustrum (Αρμιλούστριο) σε τέμενος του Άρη, γιορτή καθαγιασμού των όπλων.

Η ελληνική λοιπόν ονομασία του τρίτου μήνα της χρονιάς είναι δάνειο από τα λατινικά, όπως άλλωστε και όλα τα ονόματα των μηνών. Για να αναφέρουμε την άχρηστη πληροφορία της ημέρας, ο Μάρτιος είναι ένας από τους τρεις μήνες του χρόνου που η τουρκική του ονομασία είναι επίσης δάνειο από τα λατινικά, Mart (οι άλλοι δυο: Mayιs και Ağustos). Στα αγγλικά, το όνομα του μήνα, March, συμπίπτει με τη λέξη march που σημαίνει πορεία/εμβατήριο (μαρς) αλλά πρόκειται για απλή σύμπτωση -δεν υπάρχει ετυμολογική συγγένεια. Σύμφωνα δε με το γνωστό ανέκδοτο, στα λαρσινά ο Μάρτιος είναι επίσης Μαρτς, όπως στα αγγλικά.

Ο Μάρτης είναι ο πρώτος μήνας της άνοιξης, αλλά κάνει και τα τελευταία κρύα. Η γνωστή παροιμία λέει: Μάρτης, γδάρτης, παλουκοκάφτης, ενώ μια άλλη συμβουλεύει «Φύλα ξύλα για το Μάρτη να μην κάψεις τα παλούκια». Βέβαια, να θυμηθούμε πως τον καιρό που φτιάχτηκαν οι παροιμίες είχαμε το παλιό ημερολόγιο, άρα πρέπει να πάμε 10-12 μέρες πιο μπροστά: ο τότε Μάρτης είναι σημερινός Απρίλης ενμέρει. Ξέρουμε άλλωστε ότι “από Μάρτη καλοκαίρι κι από Αύγουστο χειμώνα”, εξίσου όπως και “μήτε ο Μάρτης καλοκαίρι, μήτε ο Αύγουστος χειμώνας”. Σε μια συλλογή κεφαλονίτικων γνωμικών του Δημ. Λουκάτου βρίσκω και μιαν άλλη παραλλαγή: Από Μαρτιού ποκάμισο κι απ’ Αύγουστο σεγκούνι.

Άστατος λοιπόν ο μαρτιάτικος καιρός. Από την ίδια συλλογή, «Μάρτης είναι νάζια κάνει, πότε κλαίει, πότε γελάει». Για να εξηγήσουν αυτή τη μετεωρολογική διπροσωπία του Μάρτη, οι παλιοί είχαν φτιάξει μια παράδοση, ότι ο Μάρτης έχει γυναίκα πανέμορφη, αλλά κουτσή. Όποτε τη βλέπει καθιστή, χαίρεται και κάνει τον λαμπρό μαρτιάτικον ήλιο. Όποτε όμως η γυναίκα σηκώνεται, ο Μάρτης θυμάται το κουσούρι της και κατσουφιάζει. Σε μιαν άλλη παραλλαγή, ο Μάρτης έχει δυο γυναίκες, τη μια πάμφτωχη και πανέμορφη, την άλλη πάμπλουτη και άσκημη. Όποτε πηγαίνει με την όμορφη, ο καιρός είναι καλός. Γενικά, και για την αστασία του καιρού οι γυναίκες φταίνε.

Και ο ήλιος του Μάρτη καίει, λένε, οπότε κάθε πρωτομηνιά, σαν σήμερα, οι μανάδες φορούσαν στα παιδιά (ή μόνο στα κορίτσια) ένα βραχιολάκι από στριμμένες κλωστές, κόκκινη σίγουρα, ίσως και άσπρη ή άλλα χρώματα -το έθιμο ακόμα βαστάει νομίζω. Τα βραχιολάκια αυτά τα λέμε Μάρτηδες ή Μαρτάκια, θαρρώ -στην Ήπειρο, έχουν «το μαρτίτσι». Λέει κι η παροιμία, οπούχει κόρην ακριβή, του Μάρτη ο ήλιος μην τη δει. Το έθιμο αυτό είναι κληροδότημα των αρχαίων, αν και σε εκείνους δεν συνδεόταν με συγκεκριμένη ημερομηνία. Σε πολυπληθείς αγγειογραφίες υπάρχουν παραστάσεις παιδιών ή αντρών που έχουν στον καρπό του χεριού κλωστές ή ταινίες ενώ γυναίκες έχουν δεμένες κλωστές στα πόδια,στον βραχίονα, στον τράχηλο. Οι κλωστές αυτές δεν είχαν κάποιον διακοσμητικό ή πρακτικό χαρακτήρα, αλλά προέρχονταν από κάποια δεισιδαίμονα συνήθεια που απομεινάρι είναι ο δικός μας μάρτης. Ο Ιωάννης Χρυσόστομος καταδικάζει τη συνήθεια: κρόκη δε και στήμων και τα άλλα περιάμματα τα τοιαύτα των παίδων εμπιστεύονται την ασφάλειαν. Έθιμο ανάλογο με τα μαρτάκια ή τους Μάρτηδες έχουν και οι Βούλγαροι -και μάλιστα οι βουλγάρικες μαρτινίτσες είναι υπερπαραγωγές σε σύγκριση με τις δικές μας ταπεινές κλωστίτσες, όπως βλέπετε στην εικόνα που μας έστειλε πέρυσι η φίλη μας το Κιγκέρι.

Στα τέλη του Μάρτη, την τελευταία του Κυριακή, περνάμε και στη θερινή ώρα, αν και δεν ξέρω αν θα εφαρμοστεί και φέτος αυτό το μέτρο. Βέβαια, ήδη οι μέρες έχουν μεγαλώσει και από την ισημερία και μετά θα πάρουν το πάνω χέρι. Τον παλιό καιρό, που η δουλειά βαστούσε ήλιο με ήλιο, οι αγρότες δούλευαν πολύ τον Μάρτη, καθώς είχε μεγαλώσει η μέρα και είχε σπάσει το κρύο, ενώ και οι περισσότερες καλλιέργειες βρίσκονταν σε κρίσιμο σημείο. «Τον Μάρτη βάλε εργάτες κι ας είν’ και ακαμάτες», λέει μια παροιμία, ενώ μια άλλη, αμπελουργική, συμβουλεύει: Τις εννιά του Μαρτιού, μήτε σκύλος κούντουρος στ’ αμπέλι -επειδή πια τα μπουμπούκια έχουν δέσει, αν μπει στο αμπέλι σκύλος (έστω και κολοβός!) θα κάνει μεγάλη ζημιά.

Τον Μάρτη έρχονται τα χελιδόνια, αλλά ο Βάρναλης στους Πόνους της Παναγιάς μιλάει και για την καρδερίνα του Μαρτιού. Στην Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων υπάρχει ο μαρτιάτικος λαγός, March hare, που είναι θεότρελος κατά την παροιμία (mad as a march hare).

Από τον Μάρτη έχουμε και τις Ειδές του Μαρτίου, που αναστήθηκαν στη γλώσσα μας εξαιτίας εκείνης της ταινίας που δεν έχω αξιωθεί να δω (αν και επειδή τον τελευταίο καιρό άρχισα να βλέπω ταινίες δεν αποκλείεται πριν κλείσει ο μήνας να τη δω) αλλά βέβαια το “Ειδές” το θεωρούμε μαλλιαρό και δεν το λέμε και προτιμάμε το “οι ειδοί, τις ειδούς”, σκέτη καθαρευουσιανιά, και όπως είναι άτριφτη λέξη όλο και περισσότεροι φοράνε στις ειδούς μουστάκια και λένε για “τους ειδούς” (που βγάζει περισσότερες γκουγκλιές από τις ειδούς), ενώ με τις Ειδές είναι αδύνατο να φορεθεί μπούρκα. Είδες οι Ειδές;

Ένα ακόμα ημερολογιακό ορόσημο που οπωσδήποτε πέφτει (και) τον Μάρτη είναι η Σαρακοστή, εξού και η παροιμία «Λείπει ο Μάρτης από τη Σαρακοστή;» που τη λέμε για κάποιον που επιδιώκει και καταφέρνει να παρευρίσκεται συνεχώς σε συγκεντρώσεις, εκδηλώσεις κτλ.

Υπάρχει και επίθετο Μάρτης, μάλλον από παρατσούκλι. Ίσως θυμάστε τον Νικ. Μάρτη, υπουργό κυβερνήσεων της ΝΔ, με έντονη δραστηριότητα για το Μακεδονικό. Εκείνος ήταν από την Καβάλα, αλλά βρίσκω ότι το επώνυμο επιχωριάζει ιδίως στην Πέρδικα της Αίγινας και στον Ποταμό της Κέρκυρας.

Τέλος, στις 21 Μαρτίου που έχουμε την ισημερία, οι Κούρδοι, οι Πέρσες και άλλοι λαοί της Κεντρικής Ασίας γιορτάζουν το Norouz ή Newroz (και πολλές άλλες παραλλαγές, ανάλογα τη γλώσσα), την πρωτοχρονιά τους. Κατά λέξη, Norouz στα αβεστικά θα πει «νέα ημέρα».

Ο φετινός Μάρτης μπαίνει με πόλεμο και με ορίζοντα σκοτεινό κι έτσι ξεχάσαμε σχεδόν ότι σημαδεύει επίσης τη δεύτερη επέτειο των λοκντάουν και των νεκρών του κορονοϊού για την Ελλάδα. Εξαιτίας της Ουκρανίας ξεχάσαμε ότι υπάρχει κόβιντ -πάντως, εγώ για υπενθύμιση έβαλα στο μηνολόγιο το «Λοκντάουν επέτειος» στις 13 Μαρτίου.

Τραγούδια για τον Μάρτη υπάρχουν πολλά -όπως και για κάθε μήνα. Για φέτος διάλεξα ένα ανοιξιάτικο τραγούδι για μια Κυριακή του Μάρτη. του Λουκιανού Κηλαηδόνη σε στίχους Νίκου Γκάτσου, με τη Δήμητρα Γαλάνη.

Advertisement

108 Σχόλια προς “Μηνολόγιον Μαρτίου έτους 2022”

  1. Καλό μήνα! Καλύτερο και από τον προηγούμενο και από τους δύο αντίστοιχους περσινό και προπέρσινο!

  2. Νέο Kid said

    Αυτή η σημερινή επέτειος :« Ανακάλυψις της ραδιενεργείας υπό Ερρίκου Μπεκερέλ» δε σας φέρνει μια ελαφριά ανατριχίλα down the spine που λέμε και στα χωργιά μας, μέρες που ζούμε;…🥶😱

  3. sarant said

    Kαλημέρα και καλό μηνα, όσο μπορούμε δηλαδή!

    Ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    2 Ωχ, καλά λες!

  4. καλημέρα και καλό μήνα

    περιέργως το έθιμο με την ασπροκόκκινη κλωστή μου έφερεστην μνήμη τον αξέχαστο Γς

  5. dryhammer said

    Καλημέρα και καλό μήνα.

    Εγκαινιάζονται οι ελληνικοί χαρακτήρες στο URL

    Σήμερα: … /2022/03/01/%ce%bc%ce%b7%ce%bd%ce%bf%ce%bb%cf%8c%ce%b3%ce%b9%ce%bf%ce%bd-%ce%bc%ce%b1%cf%81%cf%84%ce%af%ce%bf%cf%85-%ce%ad%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%82-2022/

    Χτες και όλα τα πριν: …/2022/02/28/warandfakes

    [Να θυμηθούμε του χρόνου να το γιορτάσουμε]

  6. Καλημέρες από Eurostar μεριά. 🙂

  7. leonicos said

    και για την αστασία του καιρού οι γυναίκες φταίνε.

    Τώρα το ανακάλυψες;

    Όταν Φωτεινή είχει μπουρίνια, τι να την κάνω εγώ τη λιακάδα;

    Όταν η Φωτεινή έχει ξαστεριά, δεν πάει έξω να μπουμπουνίζει….

  8. leonicos said

    22 Μαρτίου: ένας μήνας από την επέτειό μας

  9. voulagx said

    Καλό Μήνα και Καλή Άνοιξη κι ας λέει ο Νικοκύρης ότι δεν μπήκαμε ακόμα στην Άνοιξη, εγώ ακολουθώ τας παραδόσεις.

  10. leonicos said

    Καλημέρα, καλό μήνα, και καλή εβδομαδα για χτες

    Αφού δεν το έγραψα…. πειράζει που το θυμήθηκα σήμερα;

  11. Πέπε said

    Καλό μήνα!

    Σήμερα λένε και το χελιδόνισμα, το κάλαντο της άνοιξης. Έθιμο διάσημο κατά το ότι σπάνια βρίσκονται σαφείς χειροπιαστές αποδείξεις τόσο παλιάς, προχριστιανικής αδιάκοπης συνέχειας. Επί των ημερών μας διατηρείται βέβαια μόνο αναβιωτικά μέσω σχολείων ή πολιτιστικών συλλόγων, κυρίως σε δύο περιοχές: τη Ρόδο, απ’ όπου προέρχεται και το κείμενο του αρχαίου χελιδονίσματος, και διάφορα μέρη του ν. Σερρών. Παλιότερες όμως καταγραφές υπάρχουν απ’ όλη την Ελλάδα.

    (Αυτό είναι από την Αιανή Κοζάνης)

  12. leonicos said

    9 Voulagx

    Ασφαλώς το καλύτερο σχόλιο είαι το δικό σου

  13. leonicos said

    11 Πέπε
    και το δικό σου υπέροχο

  14. ΓιώργοςΜ said

    Καλημέρα, καλό μήνα!
    Χτηνώδη περαστικά στους νοσούντες, κουράγιο.
    2 Νεοκίδιε, προς άρσιν της ανατριχίλας, το μαχαίρι κόβει και ψωμί, κόβει και λαρύγγια… Δε φταίει το εργαλείο για τη χρήση που του γίνεται. Υπάρχει κόσμος που βγάζουμε 😛 το ψωμί μας από τις ακτινοβολίες, άλλοι που βρίσκουν την υγειά τους με αυτές.
    Ε, εντάξει, είναι και κάτι ψιλοπυρηνικά ψιλοεργοστασιάκια σε μια πόλη Τσερνο-κάτι που κάτι μου θυμίζει, αλλά τι ψάχνεις τις λεπτομέρειες…

  15. dryhammer said

    2, κλπ. Ο Μπεκερέλ ανακάλυψε την ραδιενέργεια που υπήρχε έτσι κι αλλιώς στη φύση. Δεν την εφηύρε…
    [και το τασάκι είναι εν δυνάμει θανατηφόρο]

  16. Νέο Kid said

    14. Εγώ ήθελα απλώς να εκφράσω- μάλλον την έκπληξή μου – για το πόσο στο ντούκου περνάμε (όλος ο πλανήτης δηλαδή!) αυτή την πολύ ζωντανή πιθανότητα, λες και έχουμε να κάνουμε με μια super benevolent τεχνητή νοημοσύνη που αποκλείει ντε φάκτο αυτό το ενδεχόμενο…
    Γίνεται ένας διεθνές ράλυ κυρώσεων και μεγαλοστομιών, αλλά απέναντι έχεις έναν νταή με αληθινό κόκκινο κουμπάκι. Όχι αυτό στις ταινίες…
    Πώς γίνεται ας πούμε όταν ο Βορειοκορεάτης , που έχει κάτι πυρηνικά σκουπίδια…, φταρνίζεται , να σπέρνεται ο όλεθρος κι ο πανικός; Ο Πούτιν έχει πολύ αληθινά πυρηνικά ! Κι εδώ που έφτασε το πράγμα, με όσα έχουν γίνει και ειπωθεί ενθεν κι ενθεν ,ο δρόμος προς την κάποια «ομαλότητα» η λογική λέει ότι ο Πούτιν δεν μπορεί να είναι μέρος αυτής της ομαλότητας. Τι θα κάνει; Θα αποσυρθεί ήσυχα κι ωραία; Μακάρι!…

  17. Νέο Kid said

    15. Ούτε εγώ, ούτε ο μακαρίτης ο Σαραντάκος μίλησε για «εφεύρεση».

  18. 2

    Καλό μήνα…

  19. Πέπε said

    18
    Και καθ’ οδόν, ούτε καν και αμέσως μετά.

  20. ΚΑΒ said

    Καλό μήνα. Υγεία και ειρήνη. Ας πρυτανεύσει η λογική.

  21. sarant said

    5 Όταν ξεχάσεις να δώσεις κάτι, παίρνει στo URL τον τίτλο του άρθρου.

    18 Πες το ψέματα….

  22. voulagx said

    #16: Κιντ αν ειναι να μας παρει η μπορα, ας ειναι θερινη σαν και τουτη:

  23. Γιάννης Κουβάτσος said

    Καλημέρα και καλό μήνα.
    Παρατηρώ πως ούτε στο μηνολόγιο Φεβρουαρίου ούτε στο μηνολόγιο Μαρτίου (23-27 Φεβρουαρίου / 8-12 Μαρτίου 1917, με το νέο ημερολόγιο) αναφέρεται η ρωσική Φεβρουαριανή επανάσταση, που είχε μεγάλη λαϊκή συμμετοχή, αυθόρμητο χαρακτήρα και ανέτρεψε τον τσαρισμό. Παράλειψη ενός τόσο σημαντικού γεγονότος σε ποιες αιτίες μπορεί να αποδοθεί;

  24. voulagx said

    Ο Μπορονιν δεν εχει απαγορευθει ακομα

  25. voulagx said

    #24 Συνεχεια: Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι, οι πολύ αξιόλογες συνθέσεις του Μποροντίν, που τον τοποθετούν ανάμεσα στους κορυφαίους συνθέτες της πατρίδας του, δεν ήταν γι’ αυτόν παρά ένα μέσον ανάπαυλας από το επιστημονικό του έργο, στο οποίο αφιερώθηκε σχεδόν ολοκληρωτικά. [20]

  26. Georgios Bartzoudis said

    (α) Σα 19, Ταφή Ανδρέου Κάλβου «είναι γλυκύς ο θάνατος μόνον όταν κοιμώμεθα εις την πατρίδα»
    # …Θέλει αρετή και τόλμην η ελεθερία!

    (β) Την μάρτα φορούμε τη μέρα αυτή στη Μακεδονία, για να μην μας μαυρίσει ο ήλιος!

    (γ) Σήμερα τα παιδιά, περιστρέφοντας ομοίωμα χελιδόνας, τραγουδούν τα κάλαντα του Μάρτη, με την επωδό: «Μάρτ’ς μας ήρθι, /καλώς μας ήρθι, /έξω ψύλλ(οι) κι ποντικοί, / μέσα γεια κι Πασχαλιά, /μι τα κόκκινα τ’ αυγά». [το δε δώρον διά τους ψάλλοντας παίδας είναι ένα αυγό].

  27. Οσοι είχαν γνωστούς από Ουκρανία-Ρωσία πιθανότατα γνώριζαν πως εδώ και κάποια χρόνια πολεμούσανε στις περιοχές που τώρα αναγνωρίσθηκαν σαν αυτόνομες από την Ρωσία. Συνεπώς ουδεμία ομαλότητα υπήρχε. Απλώς τότε τα ΜΜΑ σιωπούσαν και κανείς δυτικός δεν ενδιαφερότανε. Οι έχοντες καλή μνήμη θυμούνται πως με την διάλυση της Σοβιετικής Ενωης το πρώτο κύμα μεταναστών στην Ελλάδα ήταν Ρώσου αυτών των περιοχών που ξέρανε πως δεν θα καλοπερράσουνε με ουκρανική διοίκηση.
    Προσωπικά πιστεύ πως η κατάσταση θυμίζει Κούβα του 62 με αντίστροφους ρόλους και όπως τότε αποσύρθηκαν από την Κούβα οι σοβιετικοί πύραυλοι, έτσι και τώρα θα επικρατήσει η λογική και θα αποπυραυλοποιηθεί η Ουκρανία
    Γι αυτό το επεισόδιο γράφτηκε και το τραγούδι που παίχθηκε και στην απονομή του Νόμπελ. Οι στίχοι είναι μια περιγραφή ενός θλιμένου πεδιού για τον κόσμο μετά από πυρηνική κόλαση

  28. Κιγκέρι said

    Μαρτιάτικα, τον καιρό που τα πουλόβερ μας μάς τα έπλεκαν οι μαμάδες και οι γιαγιάδες, λέγαμε εκείνα που γίνονταν με νήματα ανάμεικτα, σε δύο ή τρία διαφορετικά χρώματα, που είχαν περισσέψει από άλλα εργόχειρα.
    Τώρα που τα πουλάνε έτοιμα, τα λένε μελανζέ!

  29. 24# Άκουσα πως θα γίνει υποχρεωτικό το κοτόπουλο Κιέβου. Θα περνάει η Μενδώνη να τσεκάρει την κατσαρόλα μας.

  30. Νέο Kid said

    29. Τσίκεν Κίεβ στην κατσαρόλα; Τς,τς,τς…
    (Περαστικά κιόλας ρε! )

  31. Κιγκέρι said

    29: Και θα απαγορευτεί και το μπιτόκ αλά ρους;
    Περαστικά κιόλας!

  32. 29# Ναι ρε παιδί μου, κατσαρόλα με τη γενική έννοια, το τσουκάλι του νοικοκυριού που λέμε.
    (Φχαριστώ κιόλας ρε!)

  33. Γιάννης Κουβάτσος said

    16: Μην ανησυχείς, Κιντ, ο ηγέτης του «ξανθού γένους» θα εξαιρέσει την Ελλάδα από την πυρηνική καταστροφή. Αν μη τι άλλο, θα σεβαστεί την Τούμπα του φίλου του του μικροολιγάρχη. 😊

  34. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

    Καλό μας μήνα! Και, βέβαια, όχι μόνο ‘μας’, αλλά και για όλο τον κόσμο, γιατί μάλλον πολλούς λαούς τους περιμένουν δύσκολα…

    – Περαστικά και στο χτηνώδες Χτήνος μας! (Κακό… χτήνος, ψόφο δεν έχει! 🙂 )

    – Δεν ξέρω γιατί ο Νικοκύρης μας θεωρεί σημαντικό γεγονός την ‘θανή Φαίδωνος Γεωργίτση’. Αν δεν υπάρχουν άλλοι αξιομνημόνευτοι θάνατοι την 1-3, θα μπορούσε να μπει κάποιο ιστορικό ή άλλο γεγονός, π.χ. ‘πρώτη ημέρα του νέου ημερολογίου’.
    Αλλά, πάλι, ‘ξά του! 🙂

    – Άντε, να θυμηθούμε και το ωραιότατο «ένσημο του Μάρτη» από τον Δημ. Μυστακίδη.
    https://www.loaded.gr/Article/22328/to-enshmo-toy-marth-apo-ton-dhmhtrh-mystakidh

  35. LandS said

    2&3
    Γιατί ρε παιδιά, την ανακάλυψε δεν την εφηύρε.

  36. ΓΤ said

    Να διαβάζεις αργά αργά «θανή Φαίδωνος […]», να περιμένεις, λέω εγώ τώρα, να ακολουθήσει, ας πούμε, ένα «Κουκουλέ», και να σου σκάει ο θαλασσοχάντρας Φαίδων Γεωργίτσης…

  37. Γιάννης Κουβάτσος said

    Τώρα πρόσεξα τη μνημόνευση της θανής του συμπαθεστάτου αλλά όχι ιδιαιτέρως σημαντικού ηθοποιού Φαίδωνος Γεωργίτση. Την ίδια ημερομηνία , βέβαια, έχουμε τη θανή του Αρθούρου Καίσλερ (φτου κακά!😊), του Κωνσταντίνου Μόντη του Κυπρίου ποιητού, του Λουκίου Ντάλα του Ιταλού μουσουργού, του Τριστάνου Κορμπιέρ του Γάλλου ποιητού, όλοι τους κάπως σημαντικότεροι από τον Φαίδωνα. Ξεχειλίζει ο υποκειμενισμός σ’ αυτό το μηνολόγιο. 😊

  38. Γιάννης Κουβάτσος said

    5 Μαρτίου απουσιάζει η θανή του Ιωσήφ «Σόσο» Βησσαριόνοβιτς Τζουγκασβίλι, του χαλυβδίνου ηγέτου της ΕΣΣΔ! Τα ύστερα του κόσμου! 😊

  39. ΓΤ said

    37@

    Και μετά ρωτάς γιατί είναι λάβρος ο Λαβρόφ. Η Ρωσία τα διαβάζει όλα.

    Κι ο κοντός, που ‘ν’ στα Ουράλια,
    θα τα κάνει όλα σμπαράλια

  40. odinmac said

    Ας βάλουμε και μερικά έργα τέχνης με την θεά της Άνοιξης Φλώρα (Χλωρίδα):

    Εδώ καθισμένη σε ένα άρμα που τη σέρνουν φτερωτοί Έρωτες ή Άνεμοι, επιδεικνύοντας ευθαρσώς το γυμνό της σώμα σαν μια εκδοχή της Αφροδίτης στην αγορά.

    Giovanni Battista Tiepolo (1696–1770), The Empire of Flora (c 1743), oil on canvas, 71.8 x 88.9 cm, Fine Arts Museums of San Francisco, San Francisco, CA. Wikimedia Commons.

    Εδώ με τις τρεις Χάριτες και τους Ανέμους πίσω από τα δέντρα

    John William Waterhouse (1849–1917), Flora and the Zephyrs (1898), oil on canvas, 114.3 × 73.6 cm, Private collection. Wikimedia Commons.

    Εδώ, πάλι από τον ίδιο καλλιτέχνη, με γυμνό στήθος και το φουστάνι της γεμάτο με νάρκισσους ενώ οι Χάριτες έχουν αντικατασταθεί από μικρά παιδιά

    John William Waterhouse (1849–1917), A Song of Springtime (1913), oil on canvas, 71.5 x 92.4 cm, Private collection. Wikimedia Commons.

    Η Άνοιξη του John Everett Millais ( στο άκρο δεξιά, βρίσκεται το δρεπάνι του «Father Time» ) *:

    John Everett Millais (1829–1896), Spring (Apple Blossoms) (1856-59), oil on canvas, 110.4 x 172.7 cm, Lady Lever Art Gallery, Liverpool, England. Wikimedia Commons.

    * (Father Time):

    Detail of Father Time in the Rotunda Clock (1896)

    Εδώ η Φλώρα με τον Ζέφυρο από πίσω της και δύο βοηθητικούς Ανέμους + δύο φτερωτούς Έρωτες:

    Sebastiano Ricci (1659–1734), Flora (1712-16), media and dimensions not known, Blanton Museum of Art, University of Texas at Austin, Austin, TX. Wikimedia Commons.

  41. LandS said

    Τον θανόντα την 28 (16με το παλιό) Μαρτίου 1881 (βλ. μηνολόγιο) είναι στους απαγορευμένους;
    Αν όχι αξίζει να μας πάει βόλτα σε μια έκθεση.

  42. LandS said

    Ούτε από τον ΕΦΚΑ να ήταν η σύνταξη στο 41

  43. odinmac said

    Καλό μήνα βέβαια και να βάλουμε και έναν Μποτιτσέλι:

    Sandro Botticelli (Alessandro di Mariano di Vanni Filipepi), Primavera (Spring) (c 1482), tempera on panel, 202 x 314 cm, Galleria degli Uffizi, Florence. Wikimedia Commons.

  44. odinmac said

    Για τον πίνακα του Μποτιτσέλι αντιγράφω από την φίλη μας την Βίκη:

    «Ωστόσο φαίνεται ότι πηγή έμπνευσης του Μποτιτσέλι είναι ένα απόσπασμα από το ποίημα του Ρωμαίου Λουκρήτιου «Για την φύση των πραγμάτων», έκτασης 7.415, στίχων όπου περιγράφει την φυσική φιλοσοφία του Επίκουρου. Στο βιβλίο V και στον στίχο 737 ο Λουκρήτιος περιγράφει τον ερχομό της Άνοιξης, όπως τον βλέπουμε στον πίνακα.

    It ver et Venus, et Veneris praenuntius ante
    pennatus graditur, Zephyri vestigia propter
    Flora quibus mater praespargens ante viai
    cuncta coloribis egregiis et odoribus opplet.
    Lucretius, De rerum natura[3]

    Έρχεται η Άνοιξη, ακολουθεί η Αφροδίτη που την αναγγέλει
    του Έρωτα η φτερωτή μορφή, στου Ζέφυρου βαδίζοντας τ΄αχνάρια
    η ανθοφόρα μάνα και θεά, η Φλώρα, στρώνει ολόγυρα λουλούδια,
    πολύχρωμους εξαίσιους ανθούς κι αρώματα στο δρόμο που περνάνε.»

    Λουκρήτιος, Για την φύση των πραγμάτων, έμμετρη μετάφραση Θεόδωρου Παπαγγελή

  45. Pedis said

    12 Μάρτη 1610: Γενέσιον της Σύγχρονης Επιστήμης

    —-

    Henri Becquerel

    https://www.aps.org/publications/apsnews/200803/physicshistory.cfm

  46. odinmac said

    Συμπληρωματικά για τον πίνακα του Μποτιτσέλι στο 43, η σκοτεινή φιγούρα στα δεξιά, (που αρπάζει την Χλωρίδα δίπλα από την Φλώρα), είναι ο Ζέφυρος και μάλλον μία ευθεία αναφορά στις γραμμές 194 έως 220 του Βιβλίου 5 του Οβίδιου που εξηγούν πώς ο Ζέφυρος βίασε και στη συνέχεια έφτιαξε μια νύφη από τη νύμφη Χλώρα (Chloris), η οποία στη συνέχεια μεταμορφώθηκε στη Φλώρα:

    While she spoke, her lips breathed out vernal roses):
    ‘I, called Flora now, was Chloris: the first letter in Greek
    Of my name, became corrupted in the Latin language.
    I was Chloris, a nymph of those happy fields,
    Where, as you’ve heard, fortunate men once lived.
    It would be difficult to speak of my form, with modesty,
    But it brought my mother a god as son-in-law.
    It was spring, I wandered: Zephyrus saw me: I left.
    He followed me: I fled: he was the stronger,
    And Boreas had given his brother authority for rape
    By daring to steal a prize from Erechtheus’ house.
    Yet he made amends for his violence, by granting me
    The name of bride, and I’ve nothing to complain of in bed.
    I enjoy perpetual spring: the season’s always bright,
    The trees have leaves: the ground is always green.
    I’ve a fruitful garden in the fields that were my dower,
    Fanned by the breeze, and watered by a flowing spring.
    My husband stocked it with flowers, richly,
    And said: “Goddess, be mistress of the flowers.”
    I often wished to tally the colours set there,
    But I couldn’t, there were too many to count.
    As soon as the frosted dew is shaken from the leaves,
    And the varied foliage warmed by the sun’s rays,
    The Hours gather dressed in colourful clothes,
    And collect my gifts in slender baskets.
    The Graces, straight away, draw near, and twine
    Wreaths and garlands to bind their heavenly hair.

  47. BLOG_OTI_NANAI said

    Ωραία τα είπε ο Κουτσούμπας στη Βουλή σήμερα. Διότι ενώ είναι ανθρωπιστικά και γεωπολιτικά ορθό να καταδικάσεις τον Πούτιν και τις ακρότητες του, είναι ανεπίτρεπτο να το κάνεις χωρίς να σχολιάσεις ότι με τις παρόμοιες δικαιολογίες σαν του Πούτιν, το ΝΑΤΟ διέλυσε το Ιράκ, τη Γιουγκοσλαβία, τη Συρία, τη Λιβύη, ενώ έχουμε μόνομι στρατό κατοχής στην Κύπρο.

    Άρα, όσοι καταδικάζουν σήμερα τον Πούτιν για τον πόλεμο που ξεκίνησε, δεν σημαίνει ότι ανήκουν στην ίδια δεξαμενή σκέψης με τους εξίσου καταδικαστέους, ανθρωπιστές του κώλου και καραγκιόζηδες του ΝΑΤΟ.

  48. Aghapi D said

    Πρώτη του Μάρτη του 1821 παρουσίαζαν το άγαλμα της Αφροδίτης της Μήλου στα Ηλύσια Πεδία, ως δώρο του πρεσβευτή της Γαλλίας στην Κωνσταντινούπολη -του Μαρκησίου ντε Ριβιέρ-, στον βασιλιά Λουδοβίκο ΙΗ’

  49. Γιάννης Κουβάτσος said

    47: Μα, σαν λαός, καταδικάσαμε επανειλημμένως και με κάθε τρόπο αυτές τις ωμές επεμβάσεις/εισβολές των νατοϊκών. Τώρα είναι η ώρα να καταδικαστεί σαφώς και χωρίς αστερίσκους η εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία και η βίαιη ανατροπή της καθημερινότητας και της ζωής των Ουκρανών πολιτών καθώς και η προσβολή της εθνικής τους αξιοπρέπειας από έναν διαχρονικά αλαζόνα γείτονα.

  50. Costas Papathanasiou said

    Καλημέρα, καλό μήνα.
    Ομόηχα συνδέσιμη και η νήσος Μαρτινίκα, κτήση/επαρχία υπερπόντια της Γαλλίας και – δι’ αυτής- περιοχή ενός μέλους της ΕΕ τελούσα υπό σπέσιαλ καθεστώς, καλό υπόδειγμα ως εκ τούτου και για την «προστασία»-με το στανιό ή όχι- μιας χώρας βόρειας στεριανής (βλ. https://en.wikipedia.org/wiki/Special_member_state_territories_and_the_European_Union ). Σημειωτέον ότι, αν και διάφορη του Μάρτη ετυμολογικώς, εν τούτοις συγγενεύει με αυτόν εννοιολογικά ως ανθοφόρα/ανοιξιάτικη, δοθέντος ότι τ’ όνομά της Martinique είναι παραφθορά των λέξεων Madiana/Madinina ή Matinino, οι οποίες σημαίνουν αντιστοίχως, στην κρεολή γλώσσα των Taíno, Νησί Ανθέων ή Γυναικών. Πράγμα που δείχνει την συνταύτιση γυναίκας-λουλουδιού ώς και στον νου των άγριων, ανορθοδόξων Καραΐβων– που ήταν «λουλούδια» άλλου είδους αφού διδάξανε καλά στους εκπολιτιστές τους τις αξίες του αχρείου κανιβαλισμού, για να γενεί μ’ αυτές στις μέρες μας αυτός άθλημα “ωραίον”, “υψηλόν”, σχεδόν καθημερνό. (βλ. caniba <cariba https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%90%CE%B2%CE%BF%CE%B9 ).
    Πρώτη μηνός η σήμερον, επίσης, που κατ’αυτήν γιορτάζουν Ορθοδόξως και ο “Όσιος Μαρτύριος του Ζελένσκ”(περιοχή Ρωσίας που κάποιονε θυμίζει), ο πρότερον κληθείς Μηνάς και Βογολέπιος (<Ρωσ. Боголеп=αξιόθεος), καθώς και η “Αγία Ευδοκία η από Σαμαρειτών η Οσιομάρτυς”.
    Οπότε όλα τούτα μοιάζουν να επαρκούν, εν κατακλείδι, για να ακούμε (άπαντα τα φύλα, έστω μονάχα σήμερα) στο «σέβου τη γυνή», να μνημονεύουμε με αγάπη κάθε Μαρτυρικό Λαό, να απέχουμε αποκρεύοντας απ’ όπου η «.. “tάξη”, ανθρωπινό κρέας μυρίζει» και να ευχόμαστε «ἐν ἀνθρώποις εὐδοκία», μπας κι έτσι το πιστέψουμε και πράξουμε ώστε κάποτε ν’ανθίσουμε δικαίως (βλ. και σχετικά σχόλια Odinmac).

  51. Γιάννης Κουβάτσος said

    Ας βάλουμε και ένα ποίημα του Ταράς Σεβτσένκο (1814-1861), του εθνικού ποιητή της Ουκρανίας, που ταλαιπωρήθηκε πολύ από το τσαρικό καθεστώς, επειδή τα ποιήματά του θεωρήθηκαν ανατρεπτικά.

    ΔΙΑΘΗΚΗ

    Σαν θα πεθάνω να με θάψετε
    πάνω στών λόφων τη γωνία,
    στον κάμπο τον πλατύν ανάμεσα,
    στη λατρεμένη μου Ουκρανία.
    Να βλέπω τα φαρδιά χωράφια μας,
    το Δνείπερο και τους γκρεμνούς του
    και μέρα-νύχτα ν’αφουγκράζομαι
    τους βρόντους και τους βρυχηθμούς του.
    Κι όταν μία μέρα φέρει ο Δνείπερος
    το αίμα του εχθρού απ’ την Ουκρανία
    ως κάτω στο γαλάζιο ακρόγιαλο
    τότε θ’ αρχίσω νέα πορεία,
    – βουνά και κάμπους θέ ν’ αφήσω
    κ’ ίσα στο Θεό θα προχωρήσω
    να του προσευχηθώ, μα ως τότε
    δεν τον γνωρίζω το Θεό.
    Θάψτε με, κι όρθιοι σηκωθείτε,
    τις χειροπέδες σας συντρίψτε
    και με το μαύρο, το εχθρικό
    αίμα, τη Λευτεριά ραντίστε.
    Κ’ εμένα στη μεγάλη σας φαμίλια κλείστε,
    στη λεύτερη και νέα σας αγκαλιά
    και να με μνημονεύετε μη λησμονήστε
    με την καλή, τη σιγαλή σας τη λαλιά.
    (Απόδοση Γιάννης Ρίτσος)

  52. Πράγματι πολύ ωραία τα είπε ο Κουτσούμπας (όχι τι θα έλεγα), όπως και τα λέει τώρα ο Βαρουφάκης. Αντίθετα ο Τσίπρας πραγματοποίησε επιτέλους όλα τα wet dreams των αρθρογράφων της Καθημερινής για υπεύθυνη αντιπολίτευση.

  53. sarant said

    Ευχαριστω για τα νεότερα!

    23 Ίσως επειδή δεν υπάρχει μία ημερομηνία;

    37 και πριν: Έτυχε στις μέρες μας, γι αυτό.

    40 Μπράβο

    50 Δεν την είχα σκεφτεί τη Μαρτινίκα.

  54. voulagx said

    #41 @Lands: Το καλο το παλληκαρι ξερει κι άλλο μονοπατι

  55. Πέπε said

    @50
    Θα υπέθετα ότι η Μαρτινίκα είναι από το όνομα Μαρτίνος και αυτό από τον Mars, τον θεό. Ο Μάρτιος είναι κι αυτός από τον Mars;

    Εν πάση περιπτώσει, έστω η ευρωπαϊκή παραφθορά «Μαρτινίκα» του ιθαγενούς ονόματος από τον Μαρτίνο, προφανώς, είναι εμπνευσμένη. Άρα μάλλον υπάρχει παρετυμολογίκή σύνδεση.

  56. BLOG_OTI_NANAI said

    49: Απλώς προσθέτω ότι δεν επιτρέπεται, ούτε το θυμικό για τα εγκλήματα του ΝΑΤΟ να σε στρέψει υπέρ του Πούτιν, ούτε επιτρέπεται να καταδικάζεις χωρίς να θυμίζεις κατά γράμμα στο ΝΑΤΟ ότι έχουν κάνει εξίσου εγκλήματα. Όχι να περιμένεις να θυμάται κάποιος ότι καταδίκασες τότε. Σήμερα πρέπει, την ώρα που καταδικάζεις τη Ρωσία να θυμίσεις ότι ακριβώς τα ίδια καταδικαστέα έπραξε και το ΝΑΤΟ. Δηλ. δεν είμαστε στο ίδιο «στρατόπεδο».

  57. odinmac said

    Να βάλω και αυτόν τον πίνακα όπου ο Γιαν Μπρίγκελ ο Πρεσβύτερος και ο Ρούμπενς ένωσαν τις δυνάμεις τους για να ζωγραφίσουν τη Φλώρα και τον Ζέφυρο.
    Βλέπουμε και δύο ζευγάρια, από διαφορετικά είδη, παγωνιών και δύο ινδικά χοιρίδια κάτω δεξιά να μασουλούν κοτσάνια.
    Στο κέντρο κάποιοι μαζεύουν φρούτα (μάλλον) σε κοφίνια ενώ δεξιά στον κήπο υπάρχουν και άλλα δύο πιτσιρίκια:

    Jan Brueghel the Elder (1568–1625) and Peter Paul Rubens (1577–1640), Flora and Zephyr (c 1618), oil on panel, 136 x 109 cm, Schloss Mosigkau, Dessau-Roßlau, Germany. Wikimedia Commons.

  58. antonislaw said

    Καλημέρα και καλό μήνα! Και καλή εβδομάδα-σαν τον Λεώνικο κι εγώ δεν μπήκα χθες. Πολύ ωραίο το μηνολόγιο και πολυσυλλεκτικό!

    «Υπάρχει και επίθετο Μάρτης, μάλλον από παρατσούκλι.» Υπάρχει και όνομα Μάρτης, στα Δωδεκάνησα.
    Ίσως ο πιο γνωστός μαθηματικός της Ρόδου ήταν ο Μάρτης Μαρτάκης, από την Έμπωνα, που πήρε σύνταξη πέρυσι με 34 χρόνια ευδόκιμη υπηρεσία και έγινε είδηση στον τοπικό τύπο-δικαίως.
    https://www.rodiaki.gr/article/458177/syntaxiodoththhke-o-kathhghths-mathhmatikwn-marths-martakhs

    38 «5 Μαρτίου απουσιάζει η θανή του Ιωσήφ «Σόσο» Βησσαριόνοβιτς Τζουγκασβίλι»

    Νομίζω ότι έπρεπε να συμπεριληφθεί δεδομένης και της έκτασης που είχε πάρει τότε παγκοσμίως το άκουσμα του θανάτου του. Νομίζω και η Άλκη Ζέη το αναφέρει στην «Αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα» που τότε ήταν στην Ιταλία προσπαθώντας να πάει στη Σοβιετική Ένωση ότι διάβαζε στους τοίχους συνθήματα «è morto Giuseppe Stalin «. Πρώτη είδηση παγκοσμίως μέχρι στους Times του Kansas City -με το ανάλογο εκεί προσωνύμιο βέβαια!

  59. dryhammer said

    55. Τον Δον τον ρώτησες;

  60. Pedis said

  61. Γιάννης Κουβάτσος said

    53: Ε, 8 Μαρτίου, την πρώτη ημέρα της επανάστασης, όπως συμβαίνει με ανάλογα γεγονότα. 😊

  62. Γιάννης Κουβάτσος said

    Τώρα, μεταξύ μας, αν είχε μπουκάρει το ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, ο Κουτσούμπας και σύσσωμο το ΚΚΕ θα ήταν νυχθημερόν κατασκηνωμένοι έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία, φωνάζοντας τα σχετικά συνθήματα και διαβεβαιώνοντάς μας ότι είναι όλοι Ουξρανοί… Σίγουρα, πάντως, δεν θα έκοβε την τρίχα στα τέσσερα, παριστάνοντας τον ακριβοδίκαιο και τον αντικειμενικό. «Αν», θα μου πείτε, αλλά κάποια «αν» είναι σαν να τα βλέπεις να συμβαίνουν ολοζώντανα μπροστά σου.

  63. Μήπως Ιουλιέτης, αντί Ιουλιέτας, για να είναι περισσότερο μέσα στο γλωσσικό κλίμα του μηνολογίου;

  64. Επίθετο, εκτός από Μάρτης, υπάρχει και Μαρτής (είχα συμμαθητή).

  65. ΧΗΜΙΚΟΣ ΧΗΜΙΚΟΣ said

    Καλό μήνα!

  66. 28,

    Το γήπεδο της Μπάγιερν μού θύμισε

  67. 29, 30, 31,
    Είναι κι η ρώσικη σαλάτα (μανάρι μου τα κάναμε…) που είναι Γαλλική στην Ρωσία – από πληροφορία ενός στατιστικού σημείου μέσω συναδέλφου.

  68. Costas Papathanasiou said

    55:Πράγματι υπάρχει στην Καραϊβική και το Αγιώνυμο νησί που πήρε, από λάθος χαρτογράφηση, το όνομα που προοριζόταν για μια άλλη νήσο (Νέβις την λένε τώρα), που τηνε πάτησε ο Κολόμβος, στις 11 Νοεμβρίου του 1493, ανήμερα του Αγίου Μαρτίνου (<Mars, Άρης). Άρα και ο Sanctus Martinus Turonensis, ο επίσκοποε της Τουρ, βάζει ολοφάνερα το χέρι του(ή το πόδι του) στη νήσο Μαρτινίκα όπως ο Δέσποτας στο δεσποτάκι. Παρετυμολογία; Παραφθορά στυλ σκουριασμένου τηλεφώνου, εν είδει παρακούσματος; Πες το όπως θέλεις και πάλι θά’ χεις να κάνεις με την προσπάθεια του μυαλού να εξοικειωθεί με ό,τι ξενίζει. Να κρίνει να συγκρίνει, να βρεί λαβή να καταπιεί το άγνωστο ώσπου να το χωνέψει.
    Αλλά, σε κάθε περίπτωση, εκείνο που προέχει εν προκειμένω είναι να γίνει κατανοητό ακόμη και σε “χάλια-παοκτζήδες” ότι οπωσδήποτε δεν ζούνε μισητοί τους εξωγήινοι “Αρειανοί” στη Μαρτινίκα: Δεν φταίει εκείνη ή ό,τι ως αυτή βαφτισιμιό για όποιον νονό τους, ούτε βεβαίως μας χρωστάνε απολογία αν τ’ όνομα ή ο ανάδοχός τους δεν είναι του “λεπτού” δικού μας γούστου.(βλ. και Etymology, Wanakaera=νησί των ιγκουάνα, στο https://en.wikipedia.org/wiki/Martinique )

  69. sarant said

    58 Όνομα Μάρτης; Κοίτα να δεις

    68 Κάτι κάνεις και σου πιάνει τα μηνύματα σήμερα

  70. Κιγκέρι said

    63: Το ίδιο σκέφτηκα κι εγώ για το «Άννας Φρανκ τελευτή…», περίμενα να δω τη γενική «Άννης».

    Λίγο πιο πάνω, στις 10/3, το μάτι μου σκάλωσε στο «Παγκόσμια ημέρα ασκαύλου» – δεν μου πάει μετρικά: ή «Παγκοσμία ημέρα ασκαύλου», ή «Παγκόσμια ημέρα άσκαυλου».
    Ωστόσο, ομολογώ ότι το «Παγκόσμια ημέρα θεάτρου», στις 27/3, δεν με ενόχλησε εξίσου.

  71. […] Το Μηνολόγιο, που το δημοσιεύω εδώ στις αρχές κάθε μήνα (συνήθως, αλλά όχι πάντα, την πρώτη του μηνός), ήταν ιδέα του πατέρα μου, του αξέχαστου Δημήτρη Σαραντάκου, ο οποίος αρχικά το δημοσίευε στο περιοδικό Φιστίκι, που έβγαζε επί πολλά χρόνια στην Αίγινα. Στο εδώ ιστολόγιο, το Μηνολόγιο άρχισε να δημοσιεύεται τον Οκτώβρη του 2010 και… — Weiterlesen sarantakos.wordpress.com/2022/03/01/march-9/ […]

  72. sarant said

    70 Απάντησες μόνη σου 🙂

    Ίσως σκάλωσε λόγω σπανιότητας του ασκαυλου.

  73. Μαρία said

    69
    Ξέρω και Μάη.
    Καλό μήνα σαν ξόρκι.

  74. Costas Papathanasiou said

    69: Μπορεί να με πιάνει γιατί “δεν με πιάνει” (καθότι α-τζαμής ηλεκτρονικώς και χρειάζομαι επειγόντως “γυαλιά”). Διότι δεν με πάει, διότι αρέσω μόνο σε αυτό ή για να σωθεί και να με σώσει από κυβερνοεπιθέσεις των δυνάμεων του σκότους. Άβυσσος γαρ η ηλεκτρονική ψυχή.
    Όπως και νά’ χει, αν πιαστεί κι αυτό, έχω τρία στα τρία και θα απευθυνθώ πάραυτα σε ειδικό ώστε να κάνει ό,τι μπορεί για να μην ξανασυμβεί και σας ταλαιπωρώ. (Μερσί για την επισήμανση!)

  75. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    40. Ευχαριστούμε, ωραία ιδέα ,ευφροσυνοτονωτική!

    57 Έψαχνα μια ώρα να βρω τα δυο ζευγάρια παγόνια! 🙂

    70 Παγκόσμιος ημέρα ασκαύλου 🙂
    Μιας και το είπες, είναι και τώρα οι απόκριες (του Πέπε λακτίζοντος) :
    Ποιμένες αγραυλούντες

  76. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Είχα βάλει στην τσέπη μου σήμερα μερικά κομμάτια κόκκινο και άσπρο νήμα και τα πρόσφερα σε γνωστούς,στη δουλεια κ μετά στα παιδιά στο σουπερ μάρκετ και σε δυο ηλικιωμένους πελάτες εκεί και στο κορίτσι στο περίπτερο) λέγοντας καλό μήνα και να τελειώσει ο πόλεμος. Μου ανταποδόθηκε η ευχή και τσέπωσα και τα ωραία χαμόγελά τους 🙂

    Καλό μήνα σε όλους και γρήγορα με ειρήνη.
    Ειδικότερα περαστικά στους πονεμένους.

    Αύριο λέει β΄γύρος συνομιλιών αλλά στο μεταξύ ο πόλεμος, πόλεμος. Ο εφιάλτης ,όπως τότε : «βομβαρδίστηκε ο πύργος τηλεπικοινωνιών¨».
    Κατάρα…

  77. William T. Riker said

    Προτείνω να αντικατασταθεί το νο. 1 με: Ανακάλυψις της ραδιενεργείας υπό Ερρίκου Μπεκερέλ και γενέσιον Ιουστίνου Μπιμπερού (Justin Bieber). Καλά ντε, μη βαράτε, πλάκα κάνω!

    Βλέπω πάντως στη Wiki ότι αρκετοί άνθρωποι των τεχνών γεννήθηκαν σαν σήμερα, όπως ο Σοπέν, ο Γύζης κι ο Δ. Μητρόπουλος τον 19ο αι., και στον 20ο οι David Niven, Harry Bellafonte, Ron Howard, Zack Snyder.

  78. Χαρούλα said

    Καλό και ειρηνικό μήνα!🕊
    Κάλλιο Μάρτη καρβουνιάρη, παρά Μάρτη καψαλιάρη. (Καλύτερα κρύο παρά ζέστη)
    Κάλλιο Μάρτη στις γωνιές, παρά Μάρτη στις αυλές. (Καλύτερα να κάνει ο Μάρτης βροχές, κρύο και να είμαστε στη γωνιά, παρά ήλιο και να είμαστε στις αυλές)
    Του Μάρτη ο ήλιος βάφει και πέντε μήνες δεν ξεβάφει.


    Κι άλλα τραγούδια του …Μαρτιού!🥳🤡🤠

  79. Χαρούλα said

    Τα άλλα τραγούδια που δεν έβαλα στο προηγούμενο🤭🤫
    https://www.ogdoo.gr/diskografia/stigmes/10-spoudaia-tragoydia-gia-ton-marti

  80. odinmac said

    75β Στον πίνακα όλα τα έμβια είναι ζευγάρια.
    Αν παρατηρήσεις υπάρχουν και δύο ελάφια (μάλλον) που το ένα πίνει νερό από το ποτάμι (ή λίμνη) και το άλλο έχει το κεφάλι ψηλά.
    Και βέβαια έχουμε το ζευγάρι Ζέφυρος/Φλώρα, τα δύο πιτσιρίκια μπροστά τους, τα δύο άλλα στον κήπο και τους δύο που μαζεύουν άνθη ή φρούτα.

  81. Costas Papathanasiou said

    57,75 (ωραίο παλίνδρομο!): Ζευγάρι από παγόνια ή μήπως «κρανοφόρα φραγκόπουλα», μαύρες φραγκόκοτες, μελεαγρίδες νουμιδές ; (βλ. helmeted guineafowl (Numida meleagris) στο https://en.wikipedia.org/wiki/Helmeted_guineafowl )

  82. Χαρούλα said

    #8 Leonicos, 22 Μαρτίου, έναν χρόνο από την επέτειο σας/μας;;;;
    Τι έχασα; Τι ξέχασα; Ή δεν είναι δική μου δουλειά, και να μην ρωτάω;😊

  83. Costas Papathanasiou said

    80: Αστόχησα!:Έκανα το πείραγμα πριν διαβάσω τη διευκρίνιση: Όντως, ένα(όχι δύο) το ζεύγος παγονιών στο βάθος αριστερά και ένα από φραγκόκοτες στο κέντρο…

  84. odinmac said

    81 Δεν αποκλείεται, αλλά τώρα που τα βλέπω καλύτερα σκέφτομαι πως μπορεί να είναι δύο ζευγάρια από παγόνια (Peafowls), όπου τα δύο αρσενικά (peacocks)* κάθονται μαζί πιο πίσω και τα δύο θηλυκά (peahens)* μπροστά σουλατσάρουν ανέμελα

    * Male peafowl are referred to as peacocks, and female peafowl are referred to as peahens, even though peafowl of either sex are often referred to colloquially as «peacocks» :

    https://en.wikipedia.org/wiki/Peafowl

  85. # 57, 75

    Τα εικονιζόμενα δεν είναι παγώνια αλλά ιθαγενές πτηνό της Αυστραλίας, Casuarius casuarius

  86. Costas Papathanasiou said

    85 : Εύγε Τζή! (προφανώς και παραείναι μεγάλα για να είναι παγόνια ή “φραγκόκοτες”-κατά τη δική μου υπερβολή- αλλά και πολύ μαύρα για να είναι Εμού), Αλλά το αστείο χάλασε διότι εγκαίρως διευκρινίστηκε (βλ.σχ.80) ότι δεν ψάχναμε δύο ομοειδή (ερωτικά) ζευγάρια από παγώνια αλλά μονάχα ένα (αυτό στο βάθος μεταξύ των δύο ερωτιδέων) χωρίς να το “παντρεύουμε” με το ζευγάρι των μελανών ωκυπόδων.
    Παραμένει όμως σκοτεινός, ως σοβαρό ζητούμενο, ο σχετικός και κεντρικός συμβολισμός τους σε έναν τέτοιο ερωτικό Παράδεισο. .

  87. odinmac said

    85 Σωστός, αυτό είναι!
    Λοιπόν υποψιάζομαι ότι (τουλάχιστον) αυτό το ζευγάρι πουλερικών είναι δουλειά του Μπρίγκελ, ο οποίος είχε ξετινάξει μια εγκυκλοπαίδεια ενός Ελβετού γιατρού, 4.500 σελίδων που περιείχε ό,τι ζώο ήταν γνωστό πάνω στον πλανήτη από την εποχή του Αριστοτέλη! Είχε ακόμα και φανταστικά ζώα!

  88. Κιγκέρι said

    Εμένα πάλι μου δημιουργήθηκε η απορία πού θα μπορούσαν να έχουν δει ο Μπρύγκελ κι ο Ρούμπενς το 1618 ένα ιθαγενές πτηνό της Αυστραλίας για να το ζωγραφίσουν κιόλας.
    Βρήκα λοιπόν ότι όντως το πρώτο πουλί του είδους ήρθε στην Ολλανδία από την
    Ιάβα το 1597 (ζευγάρι πάντως κασουάριων εκείνη την εποχή, νομίζω πως μόνο στον πίνακα υπήρχε!)

    The adventures of the Banda cassowary
    Pre- Dec 1596 – Banda Islands to Java
    4 Dec 1596 – Java to Dutch ship the Eerste Schiffart
    July 1597 – Arrived in Amsterdam after 9 months at sea 1597 -1598 – on display – visitors charged to view it
    1598 – bought by Count von Solms – moved to The Hague 1600 – gifted to the Archbishop of Cologne
    August 1601 – gifted to Rudolf II – moved to Prague

    Click to access crtcassowary_presentation2_may_2015.pdf

  89. sarant said

    74 Όχι, δεν τρίτωσε, ευτυχως

  90. sarant said

    88και πριν
    Βρε τι μαθαίνει κανείς! Και δεν είχα συνειδητοποιήσει πόσο πιο μπροστά είχαν πάει Ευρωπαίοι στην Αυστραλία πριν από τον Κουκ.

  91. Κιγκέρι said

    Σπόιλερ αλέρτ: Διαβάζοντας πόσο επικίνδυνο πτηνό είναι ο κασουάριος, θυμήθηκα το φανταστικό «μπρόντερακ» από την ταινία Don’t Look Up.

    https://www.lifo.gr/now/world/poleitai-ena-apo-ta-pio-epikindyna-poylia-toy-kosmoy-o-kasoyarios-poy-skotose-ton

  92. odinmac said

    86 Ο Μπρίγκελ «δούλευε» πολύ με τα ζώα:

  93. Πέπε said

    88

    Υπάρχει πάντως γνωστή γκραβούρα του Ντύρερ που απεικονίζει έναν ρινόκερο. ‘Εχω ακούσει ότι δεν τον είχε δει ποτέ και τον έκανε βάσει περιγραφών, και πράγματι έχει κάτι λεπτομέρειες που αν τον είχε δει δε θα του ξέφευγαν.

    Όπως οι αγράμματοι, και ιδίως οι άνθρωποι των αγράμματων πολιτισμών, έχουν μνήμη που μας φαίνεται εξωπραγματική, έτσι φαίνεται ότι και οι άνθρωποι από πολιτισμούς που δεν είχαν τη δική μας ευκολία πρόσβασης σε εικόνες μπορούσαν να φανταστούν μια εικόνα από περιγραφές (και, αν ήταν ζωγράφοι, να τη φτιάξουν κιόλας) ή από υποτυπώδεις αναπαραγωγές, με απρόσμενα μεγάλη επιτυχία.

  94. odinmac said

    Τα έργατου 92

    1. The Garden of Eden with the Fall of Man
    Peter Paul Rubens, Jan Brueghel the Elderc. 1615

    2. The Garden of Eden with the Fall of Man
    Jan Brueghel the Elder1612–1613

    3. The Entry of the Animals into Noah’s Ark
    Jan Brueghel the Elder1613

  95. odinmac said

    Ο Μπρίγκελ είχε πρόσβαση (και) σε αυτούς τους 5 τόμους:

    Historia animalium (Gessner book)

    Volume 1: Live-bearing four-footed animals (viviparous quadrupeds) (1551).
    Volume 2: Egg-laying (oviparous) quadrupeds (reptiles and amphibia) (1554).
    Volume 3 Birds (1555).
    Volume 4 Fish and aquatic animals (1558).
    Volume 5 Snakes and scorpions (incomplete, published posthumously 1587)

    https://en.wikipedia.org/wiki/Historia_animalium_(Gessner_book)

  96. Costas Papathanasiou said

    87,89,91,93 κ.ο.κ,: Η ουσία είναι, νομίζω, ότι (και) ο πίνακας των ζευγαριών, είναι ένα όμορφο έργο τέχνης, χαρακτηριστικό για τον αμφίθυμο, εκδορέα και αρειμάνιο Μάρτη μας. Κοιτώντας τον καλύτερα (όπως η Εφη έφη και επέστησε την προσοχή μας) άρχισα αμέσως να δουλεύω κατά νου κάτι για μελαψούς αβορίγινες (που αντιμετωπίστηκαν αρχικά ως μέρος της πανίδας από τους άποικους ευρωπαίους), για το ολόμαυρο ως χρώμα του κακού κατά τους ρατσιστές (όπως ο Άρθουρ Γκόρντον Πυμ του Πόε), για ταχυδρόμο που χτυπάει πάντα δυο φορές και οπουδήποτε, για την ψυχρή και άγονη ομορφιά που χάνεται στο σύθαμπο, την κραταιά ως θάνατο αγάπη και άλλα τέτοια βαθυστόχαζα που εν τέλει δεν τα ταίριαξα σε σχόλιο (καθώς με τρόμαξε και η παγίδα που με διπλοτσάκωσε), μα βρήκα τώρα αφορμή, χάρη και στον Τζη, και τ’ αραδιάζω ατάκτως ερριμμένα, βέβαιος για τη συλλογική συμπλήρωσή τους .

  97. odinmac said

    96 Δεν ξέρω αν μπορώ να συμπληρώσω αλλά όπως κάθε έργο τέχνης έτσι και αυτό μας αναγκάζει σε μία προβολή των συναισθημάτων και των σκέψεών μας.
    Τα συγκεκριμένα ζευγάρια μου φέρνουν στο μυαλό μία ένωση, μυστικιστική ίσως και αλχημιστική, έναν «ιερό γάμο», μια ένωση των αντιθέτων, ένα μυθολόγημα συνεχώς παρόν, ώστε να «πάρει μπροστά η «φύση», να «ολοκληρωθεί». Σε όλο της το εύρος:
    το πνευματικό (Ζέφυρος, Φλώρα)
    το αμέσως επόμενο ανθρώπινο (το ζευγάρι με τα κοφίνια)
    συνεχίζοντας στο ζωικό
    και καταλήγοντας στην χλωρίδα
    (έχοντας παντα υπόψην μας πως καθένα από τα «σύνολα» τέμνει και τέμνεται από το αμέσως προηγούμενο και επόμενο).
    Ναι, μπορεί να μας φανεί και βίαιο συγχρόνως: «Μια εμπόλεμη ειρήνη, ένα γλυκό τραύμα, ένα ευχάριστο κακό» (Τζων Γκόουερ)

  98. Λεύκιππος said

    Πέρασαν ήδη δύο μήνες του νέου έτους 2022; Δεν το πιστεύω πόσο γρήγορα περνά ο γρουσούζης αυτός χρόνος. Τέλος πάντων καληνύχτα και καλό Μάρτη.

  99. sarant said

    98 Είδες; !

  100. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    98,99
    Διαδέχονται οι μέρες μου γρήγορα η μια τους την άλλη,
    σα να ’ναι πουλιά που κυνηγιούνται στο σούρουπο
    μιας ερήμου, μπερδεύονται, πέφτουνε το ένα τους
    πάνω στο άλλο, χτυπιούνται – σωριάζονται,
    γίνονται ένα σώμα οι μέρες μου. Σφηνώνονται μες
    στις Κυριακές οι Δευτέρες, μπλέκονται οι μήνες
    καθώς τα χαρτιά της τράπουλας: Μάρτης
    κι αμέσως Δεκέμβρης, Αύγουστος έπειτα,
    παγώνουν οι άκρες των χεριών μου καθώς
    ψηλαφώ το λαβύρινθο, προσπαθώντας να βάλω μετά
    την Κυριακή τη Δευτέρα, ή τον Απρίλη
    πριν απ’ το Μάη. Να χωρίσω ξανά
    τη βδομάδα σε εικοσιτετράωρα.”

    Νικηφόρος Βρεττάκος/Ο λαβύρινθος/ Οδοιπορία, Γ΄, 1972.

  101. spyridos said

    97
    «Τα συγκεκριμένα ζευγάρια μου φέρνουν στο μυαλό μία ένωση, μυστικιστική ίσως και αλχημιστική, έναν «ιερό γάμο», ….»
    Εντάξει ρομαντισμός κάργα. Και εσύ καλά το παρακολουθείς εδώ.
    Τα ζώα βέβαια σαν προσομοιώσεις του ιδανικού ανθρώπου.
    Ζευγάρια όλα, ειρηνικά και αλληλέγγυα.
    Και όσοι έχετε δει ζευγάρια κύκνων ξέρετε ότι έτσι είναι και στην πραγματική ζωή. Αν και όχι πάντα ειρηνικοί προς τους περιβάλλοντες.
    Ο σαρκαστικός χαρακτήρας μου γίνεται ακόμα χειρότερος αυτές τις μέρες του πολέμου και γελάει με τους κασουάρηδες, ζευγαράκι αγαπημένο.
    Οι κασουάρηδες συναντιόνται μόνο για να ζευγαρώσουν. Μοναχικοί μένουν σε όλη τη ζωή τους. Ιδιαίτερα τα θηλυκά.
    Οι αρσενικοί κλωσάν τα αυγά και μεγαλώνουν τα μικρά μέχρι να πάρουν χρώμα.
    Πάω να διαβάσω για τους κασουάρηδες της σημερινής ανάρτησης.

  102. Bagia Stavrinou said

    Καλό μήνα εύχομαι και να πάρει τέλος αυτός ο πόλεμος, όπως και να έχει, χωρίς τα τρομερά πράγματα που μπορεί να συμβούν ακόμη και να επηρεάσουν τους πάντες (εννοώ τα πυρηνικά).
    Πολύ ενδιαφέροντες οι πίνακες, ιδίως αυτός με τα ζώα. Μου έκανε πολύ εντύπωση η πιθανότητα να απεικονίζονται αυστραλιανά πτηνά!

  103. odinmac said

    101
    Ρομαντισμός κάργα ναι, και;
    Προσπάθησα να το συνδέσω με την «σκοτεινή» εκδοχή του Costa Papathanasiou στο 96 (και δεν θα το συνέχιζα, δεν είναι ο κατάλληλος χώρος εδώ).
    Καμιά ειρήνη και αλληλεγγύη, κανένας ιδανικός άνθρωπος, το αντίθετο, αυτά είναι μονόπολα, είναι δικές σου προβολές όχι δικά μου σχόλια.
    Τα έργα τέχνης είναι σκηνώματα στον χώρο του άρρητου, μιλάνε έξω από την γλώσσα, αντιστέκονται σε κάθε είδος (συμπεριλαμβάνει και την βιολογική) εκλογίκευσης, τα μπερδεύεις με τα τεχνικά έργα.
    Γράφω πάντα με χιούμορ (όχι, φατσούλες-παλαμάκια-ελεφαντάκια-αρκουδάκια δεν χρησιμοποιώ), κουβέντα να γίνεται με 2-3 ανθρώπους σε ένα ποστ-διάλειμμα στον ζόφο του πολέμου, εσύ ήρθες από τα «ποστ του πολέμου» με περισσευούμενα πυρομαχικά να τα αδειάσεις εδώ.

    Ο σαρκασμός μόνο ως αυτοσαρκασμός έχει αξία, πχ: 96: «…και άλλα τέτοια βαθυστόχαζα…», σε κάθε άλλη περίπτωση λέγεται αλλιώς.

  104. ΓΤ said

    103@ Odinmac

    «Τα έργα τέχνης είναι σκηνώματα στον χώρο του άρρητου».

    Δεν θα βγεις ποτέ απ’ την καρδιά μου.

  105. odinmac said

    104 Thanks ρε μαν (αλλά μπορεί να είναι και κρυπτομνησία, τρέχα γύρευε)

  106. spyridos said

    103
    Αναφέρομαι στο Ρομαντισμό του ζωγράφου όχι τον δικό σου.
    Τα ποστ του πολέμου τα αποφεύγω συστηματικά. Ξαναδιάβασα το μήνυμά και δεν κατάφερα να βρω οτιδήποτε επιθετικό.
    Διαβάζοντας τον τόνο του μηνύματός σου έχει μπόλικο πράγμα μέσα του από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα που το αδειάζει πάνω μου.

    «Τα έργα τέχνης είναι σκηνώματα στον χώρο του άρρητου»
    Το ακριβώς αντίθετο. Εκτος κι αν πρόκειται για μουσειακή, νεκρή τέχνη. Σκήνωμα δηλαδή.

  107. odinmac said

    106
    Κάτσε μια στιγμή.
    Όταν παραθέτεις αυτούσια μία πρότασή μου και αμέσως μετά προσθέτεις:
    «Εντάξει ρομαντισμός κάργα. Και εσύ καλά το παρακολουθείς εδώ»,
    πως θα μπορούσα να υποθέσω ότι δεν αναφέρεσαι στην πρόταση, που εσκεμμένα απομόνωσες, ειρωνικά;
    Όταν μετα από αυτό λίγο παρακάτω γράφεις:
    «Ο σαρκαστικός χαρακτήρας μου γίνεται ακόμα χειρότερος αυτές τις μέρες του πολέμου και γελάει με τους κασουάρηδες, ζευγαράκι αγαπημένο»,
    πως να μη σκεφτώ ότι συνεχίζεις την ειρωνεία; (και μάλιστα με ρητή αναφορά στον σαρκασμό σου που χειροτερεύει, απευθυνόμενος σε ποιον; );
    Και για τα υπόλοιπα περίπου τα ίδια ισχύουν γι’ αυτό και στο τέλος γράφω για τον αυτοσαρκασμό, φαινόταν να σαρκάζεις εμένα αλλα αφού το ξεκαθάρισες κανένα πρόβλημα.

    Δεν είναι όμως φανερό πως η σύνταξη του κειμένου σου είναι προβληματική από την στιγμή που όντως δεν με ειρωνεύεσαι;

    Για τον «χώρο του άρρητου» δεν θα σχολιάσω, το προανέφερα, θεωρώ κατάχρηση τέτοια σχόλια σε ένα ιστολόγιο που προβληματίζεται πάνω σε άλλα θέματα. Πού και πού (πάει τόνος εδώ; ) μόνο, σαν αλατοπίπερο όταν το ζητάει η περίπτωση.

  108. odinmac said

    Ας βάλουμε και έναν καλλιτέχνη που αποτυπώνει, σε δύο πίνακες, ένα χωριό που πλημμύρησε (Port-Marly) τον Μάρτιο του 1876 όταν υπερχείλησε ο Σηκουάνας, λίγα χλμ. δυτικά του Παρισιού:


    Alfred Sisley (1839–1899), Flood at Port-Marly (1876), oil on canvas, 60 x 81 cm, Musée d’Orsay, Paris. Wikimedia Commons.


    Alfred Sisley (1839–1899), Boat in the Flood at Port-Marly (1876), oil on canvas, 50 x 61 cm, Musée d’Orsay, Paris. Wikimedia Commons.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: