Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Ο Λάκης Λαζόπουλος και τα ακροδεξιά σκουπίδια

Posted by sarant στο 3 Νοεμβρίου, 2010


Το σημερινό μου θέμα το δανείζομαι από την Κανελόριζα, η οποία το εντόπισε και έκανε την αρχική έρευνα. Έχω άλλωστε ξαναγράψει ότι τηλεόραση δεν παρακολουθώ και πολύ, αν και τη συγκεκριμένη εκπομπή του Λάκη Λαζόπουλου θα την έβλεπα αν ήμουν στην Αθήνα μια και, σαν παιδί της γενιάς μου, έχω αδυναμία στον Χάρρυ Κλυνν παρ’ όλα όσα ακολούθησαν (και δεν πιστεύω ότι τα στερνά μπορούν να ακυρώσουν πάντοτε τα πρώτα) –άλλωστε, έψαξα και είδα αποσπάσματα της εκπομπής από το γιουτούμπι, όχι όμως το επίμαχο, το οποίο άλλωστε διαρκεί πολύ λίγο.

Αλλά πιθανότατα δεν ξέρετε σε ποιο πράγμα αναφέρομαι, οπότε καλύτερα να τα πω με τη σειρά. Λοιπόν, στην εκπομπή του στις 26 Οκτωβρίου 2010, ο Λάκης Λαζόπουλος, για να δείξει ίσως ότι αυτή η χώρα τρώει τα παιδιά της, εκφώνησε έναν κατάλογο επιφανών αρχαίων Ελλήνων που υποτίθεται ότι πέθαναν εξόριστοι. Μπορείτε κι εσείς να δείτε και να ακούσετε το στιγμιότυπο, αρκεί να πάτε στο 32.25 αυτού του βίντεο.

Λοιπόν, αφού ο Λαζόπουλος σχολιάσει διάφορα στιγμιότυπα που μεταδόθηκαν στα πρωινάδικα ή στα δελτία ειδήσεων, λέει ότι αυτή η χώρα χρειάζεται κάτι άλλο για να πάει μπροστά και υπενθυμίζει ένα κείμενο που είχε διαβάσει και παλαιότερα στην εκπομπή του, το εξής:

Στη χώρα αυτή,

Πυθαγόρας το 500 π.Χ. 80 ετών πέθανε στην εξορία από πείνα.
Μιλτιάδης: 65 ετών, στην εξορία.
Αριστείδης ο δίκαιος, 468, 72 ετών, στην εξορία
Θεμιστοκλής, το 461, 66 ετών, στην εξορία.
Αισχύλος: 69 ετών, στην εξορία.
Περικλής: 66 ετών, στη φυλακή.
Φειδίας: 66 ετών, στη φυλακή.
Αναξαγόρας: 72 ετών, στην εξορία.
Ηρόδοτος: 59 ετών, στην εξορία.
Ικτίνος, 420 π.Χ. στην εξορία.
Σοφοκλής: 74 χρονών, στην εξορία από πείνα.
Ευριπίδης: 74 ετών, στην εξορία.
Αλκιβιάδης: 48 ετών, στην εξορία.
Σωκράτης: 71 ετών, ήπιε το κώνειο.
Θουκυδίδης: 64 ετών, στην εξορία.
Αριστοφάνης: 61 ετών, στην εξορία.
Πλάτων: 80 ετών, στην εξορία.
Ισοκράτης: 99 ετών, στην εξορία.
Δημοσθένης: 62 ετών, δηλητηριάστηκε.

Αυτή είναι η χώρα αυτή εδώ, καταλήγει ο Λάκης Λαζόπουλος και κάνει διάλειμμα για διαφημίσεις.

Ο κατάλογος αυτός, σχεδόν ολόιδιος, κυκλοφορεί εδώ και καιρό στο Διαδίκτυο. Συνήθως αναπαράγεται από ακροδεξιά ή εθνικιστικά ιστολόγια, για παράδειγμα εδώ από τον Περίοπα και σχεδόν ταυτόχρονα από το olympia.gr, που λειτουργεί ως συναθροιστής και αναμεταδότης του μίσους και της βλακείας του ελληνικού Διαδικτύου.

Όπως θα δείτε αν κάνετε τον κόπο να συγκρίνετε, τα ονόματα στον κατάλογο του Λ. Λαζόπουλου είναι τα ίδια με τον κατάλογο των ακροδεξιών ιστολογίων, με την ίδια ακριβώς σειρά, και με ελάχιστες μόνο διαφορές: π.χ. ο Λαζόπουλος λέει (κακώς) ότι ο Μιλτιάδης πέθανε στην εξορία, ενώ οι ακροδεξιοί αναφέρουν το σωστό (στη φυλακή), ενώ το λάθος στην ηλικία του Σοφοκλή (74 ετών αντί για το σωστό 90) είναι ολοφάνερα παραδρομή του προφορικού λόγου.

Το συμπέρασμα που βγαίνει από αυτόν τον κατάλογο είναι, φαντάζομαι, ότι ανέκαθεν η Ελλάδα τρώει τα καλύτερα παιδιά της, ότι ανέκαθεν φέρνεται αχάριστα στις μεγάλες της μορφές, ή κάτι τέτοιο. Η Κανελόριζα διατύπωσε την υποψία ότι ο κατάλογος των ακροδεξιών ιστολογίων φαίνεται να είναι παρμένος από το βιβλίο του Κώστα Πλεύρη Ο διωγμός των αρίστων. Πράγματι, στο βιβλίο του αυτό ο Πλεύρης, σαν την αλεπού του μύθου που έκοψε την ουρά της, επιχειρεί να αποδείξει ότι όλοι οι επιφανείς αρχαίοι ήταν εχθροί της δημοκρατίας ή έπεσαν θύματα της δημοκρατίας.

Και στην αρχή του βιβλίου του ο Πλεύρης προτάσσει έναν κατάλογο όλων των επιφανών θυμάτων ή εχθρών της δημοκρατίας, απλώς τα ονόματα και τις χρονολογίες γέννησης και θανάτου, ενώ στη συνέχεια παρουσιάζει αναλυτικά τις περιπτώσεις. Φαίνεται λοιπόν ότι κάποιο σπασμένο τηλέφωνο αντέγραψε τα ονόματα από τον κατάλογο του Πλεύρη, αλλά μπέρδεψε τα (υποτιθέμενα) θύματα της δημοκρατίας με τους (υποτιθέμενους) εχθρούς της, διότι από τις 19 περιπτώσεις που αναφέρει, σε περισσότερες από τις μισές λέει ψέματα.

Πάμε όμως με τη σειρά και ας δούμε πόσοι από τους 19 που αναφέρονται στον κατάλογο του Λάκη δεν πέθαναν στην εξορία.

Αριστείδης: Είναι εντελώς ψέμα ότι πέθανε «στην εξορία από πείνα». Εξοστρακίστηκε βέβαια, και όλοι θυμόμαστε την ιστορία του αναλφάβητου πολίτη που ζήτησε από τον Αριστείδη να γράψει στο όστρακο το όνομά του. Όμως, εξαιτίας των περσικών πολέμων ανέκτησε πολύ γρήγορα τα δικαιώματά του και υπηρέτησε την πόλη στη συνέχεια σε  υπεύθυνες θέσεις. Μάλιστα, επειδή έχασε την περιουσία του στους πολέμους, οι απόγονοί του έπαιρναν σύνταξη από το δημόσιο ταμείο.

Αισχύλος: Πέθανε στη Σικελία, όπου όμως δεν ήταν εξόριστος αλλά τιμημένος προσκεκλημένος (είχε άλλωστε κι άλλες φορές επισκεφτεί το νησί, όπου είχε φίλους). Ο Πλεύρης στο βιβλίο του προσπαθεί, όχι πειστικά, να βγάλει «αυτοεξόριστο» τον Αισχύλο, αλλά αυτό δεν προκύπτει από τις πηγές. Πάντως, η δημοκρατία που υποτίθεται ότι τον μισούσε τον τίμησε και μετά θάνατον.

Περικλής: Σύμφωνα με τον κατάλογο του Λαζόπουλου, πέθανε στη φυλακή –ψευδές. Σύμφωνα με κάποια ακροδεξιά ιστολόγια, πέθανε στην εξορία –εξίσου ψευδές. Ο Πλεύρης τον περιλαμβάνει στον κατάλογό του είχε επιβληθεί πρόστιμο από την εκκλησία του δήμου, ως θύμα δηλαδή της δημοκρατίας. Ωστόσο πέθανε στρατηγός –από τον λοιμό, όπως ξέρει κι ένα μικρό παιδί. Περισσότερα θα πω για τον Περικλή παρακάτω.

Ηρόδοτος: Κατά τους ακροδεξιούς και τον Λαζόπουλο πέθανε στην εξορία. Από τις πηγές δεν προκύπτει κάτι τέτοιο –ακόμα και ο Πλεύρης κάνει λόγο για «αυτοεξορία», που κι αυτό όμως είναι χονδροειδής υπερβολή. Ο Ηρόδοτος έφυγε από την πατρίδα του, την Αλικαρνασσό, έχοντας έρθει σε σύγκρουση για πολιτικούς λόγους –αυτό και μόνο.

Ικτίνος: Πουθενά δεν αναφέρεται ότι πέθανε στην εξορία. Είναι ο μόνος από τον κατάλογο του Λαζόπουλου και των ακροδεξιών που δεν υπάρχει στο βιβλίο του Πλεύρη. Ίσως τον μπέρδεψαν με τον Φειδία.

Σοφοκλής: Κατά τον Λαζόπουλο και τους ακροδεξιούς φωστήρες πέθανε στην εξορία από πείνα, που είναι εντελώς ψέμα. Ούτε ο Πλεύρης δεν το ισχυρίζεται αυτό –τον έχει συμπεριλάβει στον κατάλογό του ως τάχα «αντιδημοκράτη», αλλά ο ακροδεξιός που αντέγραφε τον κατάλογο θεώρησε πιο πειστικό να εφεύρει τα περί εξορίας και πείνας.

Ευριπίδης: Και πάλι, οι ακροδεξιοί και ο Λαζόπουλος ισχυρίζονται ότι πέθανε στην εξορία, ενώ ακόμα κι ο Πλεύρης μιλάει για αυτοεξορία. Ξέρουμε ότι ο Ευριπίδης αποδέχτηκε την πρόσκληση του βασιλιά της Μακεδονίας, και πέθανε στη βασιλική αυλή, ίσως επειδή ήταν άμαθος από τους βαριούς χειμώνες. Λέγεται ότι είχε πικραθεί επειδή τα έργα του δεν βραβεύονταν στους θεατρικούς αγώνες, αλλά βέβαια αυτό ούτε εξορία συνιστά, ούτε αυτοεξορία!

Αριστοφάνης: Πέθανε, μας λένε οι ακροδεξιοί, στην εξορία από πείνα. Ψευδέστατο. Ούτε ο Πλεύρης λέει κάτι τέτοιο· μιλάει –πάλι– για αυτοεξορία. Κι αυτό ψέμα είναι. Ο Αριστοφάνης είχε χτήματα στην Αίγινα και πήγαινε συχνά και εκεί.

Πλάτωνας: Και πάλι ο Πλεύρης γράφει για αυτοεξορία, και πάλι οι ακροδεξιοί και ο Λαζόπουλος το μετατρέπουν σε εξορία. Και τα μικρά παιδιά ξέρουν ότι ο Πλάτωνας συμμετείχε ενεργά στις πολιτικές διεργασίες των Συρακουσών, όπου ήθελε να εφαρμόσει τις θεωρίες του.

Ισοκράτης: Κατά Λαζόπουλο και ακροδεξιούς, πέθανε στην εξορία. Ονειροφαντασία. Απλούστατα, ο Πλεύρης τον έχει στον κατάλογό του επειδή τον θεωρεί αντιδημοκράτη –οι ακροδεξιοί δεν είναι και πολύ καλοί στην ανάγνωση, κι έτσι τα μπέρδεψαν.

Επομένως, τουλάχιστον οι 10 από τους 19 στη λίστα του Λαζόπουλου δεν πέθαναν στην εξορία ή στη φυλακή! Λέω «τουλάχιστον», επειδή πρέπει να επισημάνω ότι ήμουν αρκετά γενναιόδωρος στους λογαριασμούς μου. Θέλω να πω ότι τον Πυθαγόρα τον χάρισα, παρόλο που οι συνθήκες του θανάτου του δεν είναι καθόλου βέβαιες. Επίσης, χαρίζω τον Δημοσθένη, αν και στην πραγματικότητα ο θάνατός του δεν δείχνει αγνωμοσύνη της πατρίδας –η Αθήνα εξαναγκάστηκε να τον καταδικάσει ύστερα από τη στρατιωτική της συντριβή κι αυτός έφυγε στον Πόρο όπου πήρε δηλητήριο για να μην πέσει στα χέρια των Μακεδόνων διωκτών του. Και άλλες από τις 9 περιπτώσεις του καταλόγου του Λαζόπουλου σηκώνουν νερό, αλλά δεν έχει και τόση σημασία αν είναι 7 ή 9 ή 10.

Περισσότερη σημασία έχει το ότι η δημοφιλέστερη εκπομπή της ελληνικής τηλεόρασης μεταδίδει ανιστόρητα ψέματα. Και ακόμα περισσότερο ότι κοτζάμ Λαζόπουλος, που είναι υποτίθεται και ψαγμένος, και που έχει (φαντάζομαι) κι έναν λόχο από βοηθούς, μεταδίδει ανεξέταστο ό,τι σκουπίδι ψαρέψει στις πιο δύσοσμες και κακόφημες κόχες του ελληνικού Διαδικτύου.

Αλλά θα κλείσω τονίζοντας κάτι άλλο. Καλά όλους τους άλλους –αλλά τον Περικλή; Θέλω να πω, στη 12χρονη εκπαίδευση κάνουμε τρεις ή τέσσερις φορές την αρχαία ιστορία και ειδικά τον Πελοποννησιακό πόλεμο, χώρια όσες φορές κάνουμε τον Θουκυδίδη στο μάθημα των αρχαίων –αν υπάρχει ένα πράγμα που θα έπρεπε να μας έχει χαραχτεί ανεξίτηλα στο μυαλό, είναι πως ο Περικλής πέθανε από τον λοιμό, την αρρώστια, την πανούκλα ή ό,τι διάολο ήταν –και πάντως όχι στην εξορία αλλά στις επάλξεις!

Κι όμως, ο Λάκης Λαζόπουλος, που είναι λίγο μεγαλύτερος στην ηλικία από μένα, άρα διδάχτηκε τα αρχαία την (υποτίθεται) ευλογημένη εποχή του πολυτονικού, τότε που δέναν τα παιδιά με τις περισπωμένες, κηρύσσει στο πανελλήνιο ότι ο Περικλής πέθανε στην εξορία… Μάλιστα, επειδή έχει βγάλει Νομική, υποθέτω ότι θα πήγε στο κλασικό, άρα θα έκανε ακόμα περισσότερες ώρες αρχαίων και ιστορίας από εμένα που πήγα πρακτικό και δεν πολυπροσέχαμε τα αρχαία. Αν λοιπόν ο Λαζόπουλος δεν θυμάται ότι ο Περικλής πέθανε στην Αθήνα από λοιμό, αυτό σημαίνει ότι είναι περίπου μάταιο να σπαταλάμε τόσες ώρες σε διδασκαλία αρχαίων από το πρωτότυπο και ότι δίκιο είχε η Δραγώνα που ήθελε να κάνει προαιρετική την ιστορία στο λύκειο.

Ή, τέλος πάντων, ας έβαζε έναν χριστιανό να τσεκάρει τα δεδομένα του πριν τα βγάλει στον αέρα!

ΥΓ
Βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά που ο Λαζόπουλος μεταδίδει αναλήθειες από την εκπομπή του. Υπάρχει και το προηγούμενο της πλαστής δήλωσης Κίσινγκερ.

216 Σχόλια to “Ο Λάκης Λαζόπουλος και τα ακροδεξιά σκουπίδια”

  1. newagemama said

    Θίγεις ένα καυτό θέμα! Τόσο καυτό που, όσο κι αν το φυσάς, δεν κρυώνει με τίποτα! Βομβαρδιζόμαστε από χιλιάδες πληροφορίες, πολλές από τις οποίες αναπαράγονται και διαδίδονται χωρίς κανένα έλεγχο της γνησιότητας και της ακρίβειάς τους. Λες και ό,τι ειπωθεί από τα μέσα ή ό,τι κυκλοφορεί στο Διαδίκτυο αποκτά αυτομάτως οντότητα και αλήθεια. Αν αυτό δεν είναι επικίνδυνο τότε τι είναι?
    Εξαιρετική ανάρτηση, βάστα γερά!

    http://newagemama.wordpress.com

  2. Χρηστος Κ. said

    Ειναι γνωστο οτι ο κυριος Λαζοπουλος κολυμπα στη θαλασσα του λαϊκισμου εδω και χρονια.

  3. Σαραντάκος: ζει και γράφει στην εξορία. 🙂

    Και μια και Ελλάδα είναι μόνο η Αθήνα, κι εγώ στην εξορία είμαι.

  4. Έχει ενδιαφέρον, το γεγονός ότι ο Λαζόπουλος κλπ τεντώνονται πίσω 2500 χρόνια για να βρούν μαγκούρες για να βαράνε στους σημερινούς καυγάδες. Και διερωτώμαι, Νίκο, μήπως απαντώντας όπως απάντησες, δέχεσαι τον «κανόνα της συζήτησης» όπως εκείνοι τον ορίζουν.

    Παράλληλα, διαφωνώ με τον όρο «ακροδεξιά σκουπίδια» διότι όλοι παράγουν σκουπίδια. Είτε μάς αρέσει ή όχι, η ακροδεξιά εκφράζει ΚΑΙ τις ανησυχίες που δεν βρίσκουν έκφραση σε άλλες παρατάξεις. Ευτυχώς χρησιμοποιεί ηλίθια επιχειρήματα σαν τα παραπάνω κι έτσι δεν αποκτά την έκταση που έχει σε άλλες χώρες. Ποιές ανησυχίες; Για παράδειγμα αυτές που αναφέρονται εδώ,
    http://spetses.wordpress.com/politeia/simaia1/
    που μακάρι να τις αντιμετώπιζαν με υπευθυνότητα οι πολιτικές παρατάξεις.

  5. π2 said

    Στην πραγματικότητα, οι αντιρρήσεις για τον Δημοσθένη μπορούν να προχωρήσουν κι άλλο. Οι ηγέτες της αντιμακεδονικής παράταξης, συμπεριλαμβανομένου του Δημοσθένη, είχαν ήδη φύγει από την Αθήνα όταν ο Δημάδης πρότεινε το ψήφισμα της καταδίκης τους σε θάνατο (μιας καταδίκης in absentia). Από τη στιγμή που η παράδοση των αντιμακεδόνων ηγετών ήταν βασική απαίτηση του νικητή Αντιπάτρου, το ψήφισμα ήταν λίγο πολύ αναγκαστικό και συνειδητά ανώδυνο και αναποτελεσματικό.

    Όσο για τα τερτίπια του Πλεύρη, ποτέ δεν θα πάψει να με εντυπωσιάζει η ακροδεξιά λογική ακροβασία:

    Η δημοκρατία είναι κακό πράγμα και κυνηγάει τους άξιους ηγέτες. Σιχαίνομαι τη δημοκρατία. Γιατί αντιδράτε; Δεν έχω το δημοκρατικό δικαίωμα να λέω ό,τι μπαρούφα μου κατέβει;

  6. jimhellas said

    Εξαιρετική αλίευσις μαργαριταριών για άλλη μια φορά. Δεν είναι η πρώτη φορά πάντως που ο Λαζόπουλος μεταδίδει σκουπίδια και -ίσως άθελά του- γίνεται φερέφωνο ακροδεξιών θέσεων…

    Και πάλι μπράβο για την επισήμανση

  7. […] This post was mentioned on Twitter by thanos koukoulis, Katerina, Katerina, Contrabbando, Contrabbando and others. Contrabbando said: RT @Antidrasex: Σαραντάκος: Ο Λαζόπουλος και τα ακροδεξιά σκουπίδια http://tiny.cc/u0icr4a8nx (ή πως ο Λάκης αναμεταδίδει Πλευριττώματα) […]

  8. Κι εκείνος εξορία πήγε το 74 στη νεοσύστατη νομική του ΔΠΘ. Δεν είχε και πολύ ζήτηση το πράμα τότε, έτσι κι αλλιώς, ίσα ίσα θεωρούνταν γενναία η απόφαση να πας μες στους Τούρκους. Οπότε τι σημασία είχε αν έβγαλε κλασικό; Χαλλλαρά ήταν από τότε…

  9. #2 πρώτη φορὰ συμφωνοῦμε. πάντως ἐπειδὴ ἔτυχεε ν’ἀκούσω κι ἐγὼ τὸν Λαζόπουλο ἐκείνη τὴν ὥρα σκεφτόμουν: «τώρα ἔγινε καὶ Πλευρικός;». διαφωνῶ ὅπως ὅτι πρόκειται γιὰ ἀκροδεξιὰ σκουπίδια. ὑπάρχουν ἀνακρίβειες, ἀλλὰ ὁ φθόνος ἦταν τὸ ἐθνικὸ σπὸρ τῶν Ἑλλήνων, ἐν ᾦ οἱ ἐν Περσίᾳ Ἕλληνες καλλιεργοῦσαν τὴν ἐπιστήμη καὶ τὴν φιλοσοφία ἀνενόχλητοι χωρὶς νὰ κατηγοροῦνται ὡς βλάσφημοι.

  10. sarant said

    Ευχαριστώ για τα σχόλια.

    Ο χαρακτηρισμός του κειμένου που διάβασε ο Λαζόπουλος ως «ακροδεξιά σκουπίδια» έχει να κάνει με το ότι εκπορεύεται από ακροδεξιά ιστολόγια και βασίζεται σε κείμενο του Πλεύρη. Το κείμενο καθαυτό δεν είναι ακροδεξιό, είναι απλώς σκουπίδι. Πιο ακριβής αλλά όχι τόσο οικονομική θα ήταν η διατύπωση «τα σκουπίδια των ακροδεξιών».

    Κορνήλιε, ο φθόνος έχει όντως εντονότατη παρουσία στην αρχαία Ελλάδα -είναι όμως εθνικό σπορ των Ελλήνων ή πανανθρώπινο χαρακτηριστικό που εκδηλώθηκε ελεύθερα;

  11. LandS said

    Ο Καλλικράτης να δείτε τι θα πάθει μεθαύριο!

  12. Αγαπητέ κύριε Σαραντάκο,
    Θεωρώ ότι δεν χρήζει σχολίου η διαπίστωση σας ότι η Ελληνική τηλεόραση βρίθει από ανακρίβειες. Ούτε φυσικά είναι ανάγκη να αναλύσει κάποιος την σειρά από χαζομάρες που ειδικοί της δεκάρας (και του καθοδικού σωλήνα) κάνουν για όλα τα θέματα, δίκη λέκτορα. Όμως δυστυχώς, αυτός ο άκρατος λαϊκισμός και η μη ανάπτυξη της κριτικής σκέψης είναι το πιο διαδεδομένο πρότυπο παρουσίασης κάθε θέσης και ιδέας στην μεταπολιτευτική Ελλάδα. Αυτό το πρότυπο αναπαράγει πλέον και το internet. Αν δείτε επισταμένα τα διάφορα Ελληνικά blog, τα περισσότερα αναμεταδίδουν πληροφορίες χωρίς ερωτήματα και χωρίς την παραμικρή έρευνα για την πληροφορία.
    Υπάρχει όμως κάτι πιο σαθρό και πιο επικίνδυνο. Ότι ακόμα και στο σχολείο τα παιδιά δεν μαθαίνουν να λειτουργούν τον εγκέφαλό τους αλλά μόνο να τον διαχειρίζονται. Αυτό είναι κατά την ταπεινή μου άποψη το μείζων ζήτημα και όχι ο κάθε Λαζόπουλος.

    Γ.Β

  13. Νίκο, με όλο το σεβασμό και την εκτίμηση, το να επικαλούμαστε την δωδεκαετή εκπαίδευση για να αιτιολογήσουμε το γεγονός ότι είναι απαράδεκτο ο Λαζόπουλος (και ο οποιοσδήποτε)να μην γνωρίζει πως πέθανε ο Περικλής, είναι θαρρώ λιγάκι αφελές.
    Η δωδεκαετής εκαπαίδευση και η γνωστή αρχαιολατρεια του ελληνικού σχολείου, δεν προσφέρουν γνώση. Προσωπικά, λάτρευα τα αρχαία μεν, πλην όμως στο μάθημα των αρχαίων της Β Λυκείου ζωγράφιζα λουλουδάκια στα περιθώρια του βιβλίου καθότι:
    α. η φιλόλογός μας ήταν καλύτερη κι από βαλεριάνα
    β. έτσι κι αλλιώς, τα είχα ήδη κάνει στο φροντιστήριο.

    Θέλω να πω πως είναι πανεύκολο να μην γνωρίζει κάποιος κάτι το οποίο περιλαμβάνεται στη σχολική ύλη 3 και 4 φορές.

    Εκτός κι αν το σχόλιο ήταν ειρωνικό κι εγώ δεν έπιασα την ειρωνεία.

  14. Mα είναι αλήθεια!

    Tο είδα στο Ίντερνετ!

    Σε οθόνη 23″, 16:9!

    Tι δεν είναι;

    Mα πώς γίνεται; Mε τέτοια OΘONH; Mε τέτοια ΓPAΦIKA;

    A, καλά.

  15. LandS said

    Σοβαρά τώρα.
    Το να προβάλεις 2500+ χρόνια πριν, εθνικιστικές εμμονές ή και πραγματικότητες του σήμερα δεν είναι και πολύ σοφό.
    Ο Μιλτιάδης ως μεγαλογαιοκτήμονας δουλοκτήτης(ολόκληρη η σημερινή Καλλίπολη ήταν υπό την Τυραννία του) μια χαρά βοήθησε στρατιωτικά τους σατράπες του Δαρείου να υποδουλώσουν (με όλες τις συνέπειες των πολεμικών συνηθειών της εποχής)την Θράκη και την Μακεδονία όπου πολλοί συμπατριώτες του Αθηναίοι είχαν μεγάλες ιδιοκτησίες παρόμοιες με την δική του την οποία και μεγάλωσε. Στον Μαραθώνα συντάχτηκε με τους Αριστοκράτες (φυσικά) που αποφάσισαν να αντισταθούν στους Πέρσες, σε αντίθεση με τους Δημοκράτες του Θεμιστοκλή που ψιλοφιλοπεισιστράτιζαν έως και χοντρομήδιζαν κάνοντας σινιάλα από την Ακρόπολη. (Δεν νομίζω να πιστεύεται ότι ο Θ. έχασε τον ύπνο του από ευγενικά αισθήματα άμιλλας!)
    Το νήμα μπορούμε να το πιάσουμε με τον δημοκράτη Θεμιστοκλή, τον Αριστοκράτη Αριστείδη (και όλους όσους το όνομά τους ξεκίναγε με Αριστ- ), μέσω Κίμωνα και Περικλή (Δημοκράτες) έως και την παρέα των μαθητών του Σωκράτη, ιδιαιτέρως του Πλάτωνα (Αριστοκλής Αρίστωνος – μη ξεχνιόμαστε), με το τι κάνανε οι φίλοι του οι Τριάκοντα στον λαό της Αθήνας και ακόμα παραπέρα, στην περίπτωση του φτωχού δημοκράτη Δημοσθένη και στην τελική διάλυση της Εκκλησίας του Δήμου και την κατάργηση της Αθηναϊκής Δημοκρατίας από τους Μακεδόνες.

    Το ότι εμείς, κατά κανόνα, έχουμε σε μεγάλη προτεραιότητα την Ελληνικότητα μας, δεν σημαίνει ότι την είχαν το ίδιο όσοι σήμερα επικαλούμαστε για να αιτιολογήσουμε την περηφάνεια μας.

  16. O. said

    Διάβασα σε ένα βιβλίο, αν δεν κάνω λάθος στο «Το βιβλίο των νεκρών φιλοσόφων» του Simon Critchley, πως νέες έρευνες αποδεικνύουν ότι ο Πυθαγόρας δεν υπήρξε (δεν ήταν ιστορικό πρόσωπο) κι ότι όσα αποδίδονται σε αυτόν είναι στην πραγματικότητα οι θεωρίες των ατόμων που φοιτούσαν στη Σχολή. Από την άλλη υπάρχουν τόσα και τόσα στοιχεία για τη ζωή και το έργο του, είναι δυνατόν να είναι όλα κατασκευασμένα ;;; :S

  17. Δημήτρης Φύσσας said

    Μπράβο Νίκο για τη συστηματικό ξεσβέλιασμα της λίστας.

    Έχω την ταπεινή γνώμη ότι ο κ. Λάκης Λαζόπουλος (όπως κι η φίλη του η κ. Λιάνα Κανέλλη και κάνας δυο άλλοι- ε ρε ένδοξες εποχές στην αυλή της κ. Λιάνη – Παπανδρέου τον παλιό καιρό) είναι το υβρίδιο που ίσως κυριαρχήσει στην ελληνική κοινωνία και πολιτική: λίγο ακροδεξιός, λίγο αριστερός, λίγο συνωμοσιολόγος, λίγο εθνικιστής, λίγο θρησκευόμενος, λίγο αρχαιογλωσσολάτρης, λίγο χωριάτης, λίγο ανιστόρητος, λίγο κόλακας του λαού, λίγο καταγγελτικός των κακών δυτικών, λίγο απλοϊκός στα καλλιτεχνικά του, λίγο αντικαπιταλιστής, λίγο ημιμαθής, λίγο αμετροεπής. Όλα αυτά τα (φαινομενικά ετερόκλητα) «λίγο» του, φτιάχνουν ένα «πολύ»: λαϊκιστής.

  18. Χρηστος Κ. said

    Η ελλαδεμπορια γνωριζει μεγαλη ανθηση τα τελευταια χρονια στη χωρα μας. Αξιος ελλαδεμπορος ειναι και ο Λαζοπουλος οπου καθε Τριτη απο το μαγαζι του πουλαει το ευπωλητο εμπορευμα του.
    Ισως να ειμαι υπερβολικος αλλα αυτο που με πειραξε περισσοτερο κι απο τις εθνοκεντρικες του ανοησιες ηταν η φραση που λεχθηκε υποτιθεται ως χιουμορ, «οι γκομενες στη Σαλονικη ειναι σαν τους νεροχυτες, θελουν να ρουφανε συνεχεια»
    Το ξερω οτι ειναι μισογυνης αλλα τοσο χυδαια μισογυνης ξεπερνα και το οριο της μ……
    Δυστυχως τα τηλεοπτικα σκουπιδια σημερα εχουν μεταμορφωθει στους μεγαλυτερους πολιτικους αναλυτες.

  19. Red Ghost said

    Συμφωνώ πως ο κατάλογος είναι επίτιδες φορτωμένος με επιπλέον ονόματα, π.χ. Ικτίνος και Αριστοφάνης, για να φαίνεται πως περιλαμβάνει όλους τους σημαντικούς παράγοντες της εποχής. Το σημαντικό ζήτημα όμως είναι αλλού.

    Θυμάστε τα παλιά βιβλία ιστορίας του σχολείου; Τυπικά κάλυπταν την ιστορία από τα προϊστορικά χρόνια ως σήμερα. Στην πραγματικότητα όμως τα βιβλία των αρχαίων χρόνων ασχολούνταν με την Αθήνα της κλασικής αρχαιότητας, τα βιβλία των μεσαιωνικών χρόνων με τους σημαντικούς βυζαντινούς αυτοκράτορες των οικογενειών των Μακεδόνων, των Κομνηνών και των Παλαιολόγων και τα βιβλία των νεότερων χρόνων με τους πρωταγωνιστές της επανάστασης του 1821.

    Τι συμπέρασμα βγάζει ο μαθητής;
    Στην αρχαιότητα ήταν κάποιοι πολύ σπουδαίοι Έλληνες πολιτικοί ή συγγραφείς που η προαιώνια κατάρα της φυλής, η διχόνοια, τους έστελνε τον ένα ματά τον άλλο στην εξορία. Όταν τελείωσε και ο τελευταίος και δεν είχαμε άλλον να διώξουμε, μας στέρεψε και ο χρυσός αιώνας.
    Στο Βυζάντιο ήταν κάποιοι πολύ καλοί χριστιανοί αυτοκράτορες που πολεμούσαν στίφη απίστων που έρχονταν από πάνω, κάτω, δεξιά και αριστερά. Επειδή δεν ήμασταν όλοι ενωμένοι και άλλοι θέλαμε τον Πάπα και άλλοι τον Σουλτάνο χάναμε σιγά- σιγά εδάφη. Όταν χάσαμε και το τελευταίο (την Πόλη)τελείωσε η χρυσή εποχή του Βυζαντίου.
    Στην επανάσταση του 1821 όλοι μαζί οι Έλληνες αποτινάξαμε τον τουρκικό ζυγό. Την ομάδα έπαιρνε στις πλάτες του πότε ο Κολοκοτρώνης, πότε ο Αθανάσιος Διάκος, πότε ο Παλαιών Πατρών Γερμανός. Τελικά νικήσαμε (φυσικά) τους Τούρκους, αλλά η πατρίδα αδίκησε τους πρωταγωνιστές και άλλους τους φυλάκισε, άλλους τους τιμώρησε κ.λ.π. (Βλέπε διχόνοια, προαιώνια κατάρα κ.λ.π.) Αλλιώς την επανάκτηση της Πόλης την είχαμε στο τσεπάκι μας!

    Και μετά σου λέει ο Άδωνης πως στην Ελλάδα υπάρχει «ιδεολογική ηγεμονία της αριστεράς»!

    Η ελληνική ιστορία είχε διαστρευλωθεί σε μία πινακοθήκη αρίστων, ηρώων και υποδειγματικών προσωπικοτήτων. Τα σχολεία των παλαιότερων εποχών, τα στρατόπεδα και οι δημόσιες υπηρεσίες είχαν δεκάδες παρατεταγμένα πορτραίτα του Παπαφλέσσα, του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, του Περικλή και πολλών άλλων.

    Ποια είναι η τραγική αλήθεια πίσω από τα πορτραίτα;
    Όλοι αυτοί οι άνθρωποι δεν είχαν τις ίδιες απόψεις! Δεν έλεγαν, ούτε έκαναν τα ίδια πράγματα. Δεν ήταν συνεχώς μια γροθιά για «την Ελλάδα μας». Τις περισσότερες φορές ήταν σε αντίπαλες πολιτικές, φιλοσοφικές ή ιδεολογικές παρατάξεις. Ο Παπαφλέσσας δεν αγαπούσε και τόσο τον Παλαιών Πατρών Γερμανό. Ο Θεμιστοκλής δεν ήταν ο πιο αγαπημένος φίλος του Αριστείδη. Ο Ανδρούτσος με το Γκούρα ακόμα λιγότερο. Ο Δημόκριτος είχε διαφορετικές απόψεις από τον Πλάτωνα. Ο Αριστοφάνης διακωμωδούσε τον Ευριπίδη και το Σωκράτη.
    Πολλές φορές ο ένας ήταν υπεύθυνος για την εξορία του άλλου. Και σε δύσκολες επόχες (π.χ. μετάβαση από τη μια Βυζαντινή δυναστεία στην επόμενη) έπεφταν κεφάλια, αυτιά και μύτες!

    Αρκετά λοιπόν με τους διωγμούς των αρίστων! Δεν υπάρχουν άριστοι. Υπάρχουν μόνο άνθρωποι. Και οι άνθρωποι διαμορφώνουν την ιστορία τους μέσα από διαφωνίες, συγκρούσεις, διαμάχες και αντιθέσεις.

  20. Mike said

    Η «λίστα του Λαζόπουλου» (που τελικά είναι λίστα άλλων) είναι λάθος, όμως η Ελλάδα συνεχίζει να τρώει τα παιδιά της ακόμα και σήμερα, οπότε αντί να στεκόμαστε στα λάθη της λίστας, ίσως θα έπρεπε να δούμε τι κάνουμε τώρα:
    http://bit.ly/a0Hyxv

  21. 1ας said

    Συγχαρητήρια!

  22. κύριοι, ἂς σοβαρευτοῦμε. δὲν εἶναι δυνατὸν νὰ βαφτίζετε ἀκροδεξιὸ ὅ,τι δὲν σᾶς ἀρέσει καὶ νὰ ἀρχίζετε μετὰ ἕνα ἀντιακροδεξιὸ κατηγορητήριο. ὁ Λ.Λ. εἶναι γνωστὸς γιὰ τὴν ἀκροαριστερή του προπαγἀνδα. ἂν βέβαια μερικὲς φορὲς ὡς ὀππορτουνιστὴς ποὺ εἶναι πῇ καὶ κάτι ἐκτὸς ἀκροαριστερῆς γραμμῆς δὲν σημαίνει ὅτι ἔγινε ἀκροδεξιός. ὁ ἄνθρωπος εἶναι ἁπλῶς αὐτὸ ποὺ καιρὸ πρὶν εἶχαν ἐπισημάνει ὅσοι καλοῦντο ἀπὸ κάποιους ἀκροδεξιοί.

  23. SLY said

    Δεν το περίμενα αυτό από τον Λαζόπουλο και την ομάδα του, να αναμεταδίδουν άκριτα τις νεοναζιστικές μαλακίες. Είχαμε αναδημοσιεύσει πριν δυο χρόνια ένα αναλυτικό ξεβράκωμα για το Διωγμό των Αρίστων από μπλόγκερ που έκτοτε χάσαμε τα ίχνη του.

    Είχαμε εικόνες που συνόδεψαν την αναδημοσίευση αλλά θα τις αποκαταστήσουμε μόλις βρεθούν.
    http://jungle-report.blogspot.com/2008/10/blog-post.html
    Το πρωτότυπο κείμενο.
    http://paixnidoupoli.blogspot.com/2008/10/blog-post_07.html

    Και το σατιρικό βίντεο πάντα.

  24. Λακισμός, το ανώτερο στάδιο του λαϊκισμού.


    Λακισμός, το ανώτερο στάδιο του λαϊκισμού

  25. Χρηστος Κ. said

    Η επικληση ορων που δε γνωριζετε κυριε Κορνηλιε καλο ειναι να αποφευγεται. Ασχοληθειτε με γραμματικη και συντακτικο που το εχετε. Αφηστε τα ακροαριστερα σε αλλους. Οχι τιποτα αλλο αλλα δε μπορω να σταματησω και τους φιλους που εσπασαν δυο καναπεδες διαβαζοντας το σχολιο σας περι ακροαριστερου(!) Λαζοπουλου.

  26. Mike said

    Είναι εύκολο να χαθούμε στο «τι είναι ο Λαζόπουλος» αντί να σκεφτούμε γιατί το κάνει.
    Και ειλικρινά δεν μπορώ να πιστέψω πως όλοι εδώ πέρα, πιστεύετε πως η Ελλάδα είναι εύφορη γη για τα παιδιά της.

    Γιατί αν το πιστεύετε, τότε ναι, έχετε δίκιο, ο Λαζόπουλος δεν έπρεπε να αναφερθεί στο θέμα.
    Αν όμως όχι, τότε κάποιος πρέπει να το κάνει γαμώτο, έστω και τόσο αδέξια όπως το κάνει ο Λαζόπουλος.

  27. SLY said

    Σαραντάκο, με έπιασε πριν η σπαμοπαγίδα…

  28. malamas said

    Νικοκύρη (και υπόλοιπη παρέα) καλησπέρα σας,
    Παρακολουθώ καθημερινά και ενθουσιωδώς το ιστολόγιο σας από την αρχή της λειτουργίας του (όπως και προηγούμενα τον ιστότοπο σας), χωρίς ωστόσο να συμμετέχω ως τώρα στη συζήτηση.
    Σήμερα όμως δεν άντεξα να μην ποστάρω για να σας συγχαρώ για αυτή την ανάρτηση!
    Είμαι σίγουρος ότι σύντομα τα εισερχόμενα όλων μας θα γεμίσουν με την προωθημένη λίστα του Λ., και, από μένα τουλάχιστον, όλοι οι προωθούντες θα πάρουν (λάβουν;) απάντηση με το… λίκνο προς αυτό το άρθρο. Σας είμαι ευγνώμων για τα όπλα που μας δίνετε εναντίον των πάσης φύσεως μπαρουφολόγων.
    Συνεχίστε… μας εμπνέετε 🙂

  29. ο Μήτσος said

    Καλή η ανάρτηση, για να μην περνάνε οι ανακρίβειες «εξ απαλών ονύχων». 🙂
    Ο Λαζόπουλος τα είχε ξαναμπλέξει πρόσφατα με το λερναίο του Kissinger, όπως και ο Μίκης όταν έκανε την ανακοίνωση του νέου του κινήματος, αναφέρθηκε στο «πρέπει να τους χτυπήσουμε εκεί που πονάνε».

  30. Πολύ καλή η ανάρτηση, Νίκο, μπράβο σου. Συμπληρώνω απλώς ότι, για τον Ευριπίδη, δεν είναι καν βέβαιο πως πέθανε στη Μακεδονία, όπως θέλει η παράδοση. Είχε βέβαια καλές σχέσεις με τους εκεί ηγεμόνες (έγραψε και τραγωδία, τον Αρχέλαο, για να δοξάσει τον πρόγονο του ομώνυμου πάτρωνά του), αλλά αυτό είναι άλλο ζήτημα. Όσο για τον Σοφοκλή, μπορεί και να μην εγκατέλειψε ποτέ την Αθήνα, με μοναδική ενδεχομένως εξαίρεση τη στρατηγία του στον σαμιακό πόλεμο (440 π.Χ.).

    Θέλω επίσης να συγχαρώ τον Δημήτρη Φύσσα για το σχόλιό του (#17). Στο υβρίδιο που περιγράφει («λίγο ακροδεξιός, λίγο αριστερός, λίγο συνωμοσιολόγος, λίγο εθνικιστής, λίγο θρησκευόμενος, λίγο αρχαιογλωσσολάτρης, λίγο χωριάτης, λίγο ανιστόρητος, λίγο κόλακας του λαού, λίγο καταγγελτικός των κακών δυτικών, λίγο απλοϊκός στα καλλιτεχνικά του, λίγο αντικαπιταλιστής, λίγο ημιμαθής, λίγο αμετροεπής») προσθέτω και το «λίγο αντισημίτης» (ή και «πολύ αντισημίτης»). Το εν λόγω υβρίδιο καλλιεργήθηκε κατά κόρον από το πρώιμο ΠΑΣΟΚ, ήδη πριν από το ’81, με κορυφαίο δείγμα (ενδεχομένως και αρχέτυπο) τον αλήστου μνήμης Κυριάκο Διακογιάννη.

  31. http://bookpress.gr/multipress/eikastika-mousiki/50-hronia-horis-ton-dimitri-mitropoulo

    διαβάστε το, είναι εξαιρετικό κείμενο και έχει μία σχέση με την εδώ συζήτηση.

    Προσπάθησα να δω τον Λαζόπουλο στην τηλεόραση πριν από δύο εβδομάδες περίπου, είχα να τον παρακολουθήσω από την πρώτη περίοδο των «Μήτσων». Νομίζω πως το σχόλιο του κου Φύσσα πιο πάνω (17) τον ζωγραφίζει άριστα. Μία «λίγο από όλα» με αποτέλεσμα το «πολύ τίποτα».

  32. Qq said

    Η αξία του Λαζόπουλου ας περιοριστεί στο θέατρο, αυτός είναι ο χώρος του και εκεί μεγαλούργησε και περιμένουμε περισσότερα στον μέλλον. Από κει και πέρα, σαν γνήσιος νεοέλληνας θα προβεί σε λαθροχειρίες και υπερβολές. Αλίμονο σε μας που θα πάρουμε τα λόγια του τοις μετρητοίς. Κάτι που ισχύει για όλους και τα πάντα. Από την άλλη, βέβαια, οι πρώτες εντυπώσεις μένουν και κάθε έρευνα εκ των υστέρων δεν μπορεί να τις αναιρέσει. Καλή η λίγη δόση εθνικισμού που θα σε μεθύσει, τον εθισμό να φοβάσαι. Εκεί είναι ο κίνδυνος.

  33. betatzis said

    Παρακαλείται ο Δημήτρης Φύσσας ή και οιοσδήποτε άλλος γνωρίζει, να εξηγήσει τι ακριβώς σημαίνει ξεσβέλιασμα και από που προέρχεται. Κάνε παναγίτσα μου να μην είμαι ο μόνος επαέ μέσα που δεν το ΄χει ξανακούσει 🙂

    Ρωτησα τον κ. Γούγκλη και δεν θέλετε να ξέρετε τι με αντιρώτησε ο αχρείος 🙂

    Τα μπράβο στο Νικοκύρη για την ανάρτηση αλλά και για τα σχόλια, είναι δεδομένα. Ο Λ. εκτός απ΄ όλα τα παραπάνω που ορθώς του σούρνετε, είναι πλέον και πολύ βαρετός.

  34. J.McManus said

    ταυτόχρονα από το olympia.gr, που λειτουργεί ως συναθροιστής και αναμεταδότης του μίσους και της βλακείας του ελληνικού Διαδικτύου.

    Eίσαι σκληρός κι άδικος τώρα!

  35. Immortalité said

    Ο Λαζόπουλος μου προκαλεί τα ίδια ακριβώς συμπτώματα με τα δελτία των οχτώ: πονοκέφαλο και τάση για εμετό. Χαρά στο κουράγιο όσων τον παρακολουθούν…

    @ 18 Είπε τέτοιο πράμα ο καργιόλης; Δεν είναι πάντως μισογυνισμός, με τον ανταγωνισμό έχει πρόβλημα. Και οι θεσσαλονικιές είναι ζόρικος ανταγωνισμός…

    @13 Περίμενες να πας β’ λυκείου για να μάθεις στο μάθημα των αρχαίων πώς πέθανε ο Περικλής; ή και στο δημοτικό/γυμνάσιο την ώρα της ιστορίας ζωγράφιζες λουλουδάκια στα περιθώρια;

  36. Immortalité said

    @ 33 Μπετατζή ούτε γω το χω ξακούσει και ξέχασα να ρωτήσω! Δύο οι απορούντες 🙂
    Επαέ; Ποιανού κοπέλι είσαι συ;

  37. Έβαλα λοιπόν το «ξεσβέλιασμα» στο google και βρήκα τη λέξη μία και μοναδική φορά σε σχόλιο αναγνώστη του lamianews.blogspot.com

    Κάνω αντιγραφή και επικόλληση της σχετικής παραγράφου:
    ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΜΕΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ ΟΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΛΕΕΙ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΣΤΟ ΣΚΟΔΡΑ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ ΣΤΟ ΞΕΣΒΕΛΙΑΣΜΑ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ.

    http://lamianews.blogspot.com/2008/03/blog-post_6236.html

  38. sarant said

    Ευχαριστώ όλους για τα πολλά σχόλια.

    Κροτ (13), το σημείο που επισήμανες είναι, ας πούμε, παιχνιδιάρικο μάλλον παρά ειρωνικό.

    14: 🙂

    Δημήτρη Φύσσα, ευχαριστώ, χρωστάς μια εξήγηση για το ξεσβέλιασμα 🙂

    Mike, αναρωτιέμαι αν η λίστα του Λαζόπουλου, ή τέλος πάντων το αληθινό της τμήμα, προσφέρει κάτι. Εσύ τι νομίζεις ότι προσφέρει;

    Sly, το κείμενο στο οποίο παραπέμπεις το είχα διαβάσει παλιά αλλά, ας όψεται ο Αϊζενχάουερ, το είχα ξεχάσει. Καλά έκανες και βάζεις το λίνκι.

  39. Petefris said

    Στα ορθά που επισημαίνετε, άς βρεί την θέση του και η εκδοχή του θανάτου του Ευριπίδη στα κτήματα που του είχε παραχωρήσει ο Αρχέλαος στην Αρέθουσα (από τα σκυλιά που λέγονταν «εστερικά» ή «τραπεζήες»-μόνον ένα επίγραμμα θεωρεί τον Ευριπίδη να πεθαίνει από γηρατειά στην Πέλλα (=Βορβόρου εν προχοαίς).Mutatio Peripides (=εν ω κυνοσπάρακτος γέγονεν Ευριπίδης) ήταν επί Ρωμαίων, σταθμός της Εγνατίας οδού(αλλαγή ίππων) στην είσοδο των «Μακεδονικων Τεμπών» κοντά στο κάστρο της Ρεντίνας,στην έξοδο της Βόλβης προς την θάλασσα.

  40. J.McManus said

    Tο΄φερες απ’ οδώ το΄φερες από κεί, ΠΑΛΙ στην δικαίωση της Δραγώνας το πήγες! χαχαχαχαχαχαχα

    Από ‘κεί και πέρα, συμφωνώ μέχρις κεραίας με το επιμύθιο της ως άνω ανάρτησης, αλλά το θέμα της διδασκαλίας της Ιστορίας στο σχολείο, χωράει πολύ νερό… Εκτός από το επίσημο βιβλίο διδασκαλίας του ΟΕΒΔ [να σημειώσω πως εμείς στο Κολλέγιο είχαμε την πολυτέλεια να μην ακολουθούμε τις ντιρεκτίβες και τα ηλίθια βιβλία του Οργανισμού, έτσι στην ιστορία διδασκόμαστε ΜΟΝΟ από σημειώσεις κατά την παράδοση]… λειτουργεί κι ο παράγων ΑΝΘΡΩΠΟΣ=ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΣ!

    …έτσι, αν αγαπήσαμε την ιστορία, οφείλεται αποκλειστικά στην διδασκαλία του υπέροχου δασκάλου μας Επαμεινώνδα Βρανόπουλου!

  41. J.McManus said

    ΟΕΔΒ βέβαια= Οταν Εχω Διάβασμα Βαριέμαι!

  42. sarant said

    24: Αλλουφάνιε, ένα ακόμα ενδιαφέρον κείμενο που αξίζει να ξαναδιαβαστεί.

    28: Malamas, καλώς ήρθατε!

    Τιπούκειτε, ευχαριστώ.

    Φίλε Γιώργο, τρίτο ενδιαφέρον λινκ, ευχαριστώ!

    Μπετατζή-Ιμόρ, μέχρι να απαντήσει ο Φύσσας, να πω ότι ούτε εγώ έχω ακούσει τη λέξη, υποθέτω όμως ότι σημαίνει κάτι σαν «κάνω φύλλο-φτερό» ή «ξεδιαλέγω-διαλύω» ή κάτι τέτοιο.

    ΜακΜάνε, γιατί άδικος; Κάθε μέρα θα αναδημοσιεύει σίγουρα ένα ή περισσότερα άρθρα μίσους. (Δεν εννοώ ότι όλα τα άρθρα είναι τέτοια).

  43. sarant said

    Πετεφρή, ευχαριστώ -είτε οι αρχαίοι τραγικοί είχαν παράξενους θανάτους, είτε -το πιθανότερο- οι αρχαίοι αρέσκονταν να διαβάζουν για παράξενους θανάτους, δεν βρίσκετε;

  44. Petefris said

    «Ηρθε ο καιρός και τον σπαράξαν τα σκυλιά» (Σεφέρη, Ευριπίδης).Kαι στα χρόνια μας, νομίζω, «ψοφάμε» γιά έναν παράξενο θάνατο.

  45. Ερώτηση:
    Το παρακάτω κείμενο, που κυκλοφορεί στο ίντερνετ, το είδα για πρώτη φορά κρεμασμένο σε κορνίζα στο κοινοτικό γραφείο Ελαιώνος στη δεκαετία του 60. Το χαρτί ήταν ήδη κιτρινισμένο, επομένως το κείμενο πρέπει να είχε συνταχθεί αρκετά νωρίτερα. Ήταν, κατά τα γραφόμενα, η απάντηση κάποιου δικαστή Κέλλυ σε διαγωνισμό για τον χαρακτηρισμό των Ελλήνων που έγινε στην Γουάσινγκτον (ή στο Σικάγο;). Το ίδιο κείμενο στα αγγλικά, που επίσης κυκλοφορεί στο ίντερνετ, φαίνεται σαφώς πως είναι μετάφραση από τα ελληνικά και όχι πρωτότυπο.

    Γνωρίζει κανείς την πραγματική προέλευση του κειμένου;

    ————–
    «Μπροστά στο δικαστήριο της αδέκαστης ιστορίας, ο Έλληνας αποκαλύφθηκε πάντοτε κατώτερος των περιστάσεων, αν και από διανοητική άποψη, κατείχε πάντοτε τα πρωτεία. Ο Έλληνας είναι ευφυέστατος αλλά και εγωιστής, δραστήριος αλλά και αμέθοδος, φιλότιμος αλλά γεμάτος προλήψεις, θερμόαιμος, ανυπόμονος αλλά και πολεμιστής. Έκτισε τον Παρθενώνα και αφού μέθυσε από την αίγλη του, τον άφησε αργότερα να γίνει στόχος των έριδων, ανέδειξε το Σωκράτη για να τον δηλητηριάσει, θαύμασε το Θεμιστοκλή για να τον εξορίσει, υπηρέτησε τον Αριστοτέλη για να τον καταδιώξει, γέννησε το Βενιζέλο για να τον δολοφονήσει. Έκτισε το Βυζάντιο για να το εκτουρκίσει, έφερε το ’21 για να το διακυβεύσει, δημιούργησε το 1909 για να το λησμονήσει. Τριπλασίασε την Ελλάδα και παρολίγο να τη θάψει. Κόπτεται τη μία στιγμή για την αλήθεια και την άλλη μισεί αυτόν που αρνείται να υπηρετήσει το ψέμα. Παράξενο πλάσμα, ατίθασο, περίεργο, εγωπαθές και σοφόμωρο, ο Έλληνας. Λυπηθείτε τον, θαυμάστε τον αν θέλετε. Κι αν μπορείτε, προσπαθείστε να τον ταξινομήσετε.»

  46. Βασιλική said

    Ο Περικλης πεθανε απο λιμο. Το ξερω και εγω που δεν προλαβα το πολυτονικο. Ο Αλκιβιαδης μπορει να πεθανε στην εξορια αλλα δεν εκανε και τα καλυτερα στον πελοπονησιακο πολεμο. Ομως το θεμα ειναι αν η Ελλαδα τρωει τα παιδια της. Αναρωτιεμαι αν το κανει μονο η Ελλαδα.. Γιατι αν το κανουν και αλλοι λαοι, τοτε δεν ειναι φαινομενο των Ελληνων αλλα τον ανθρωπων γενικα. Τουλαχιστον στο τελος (και μετα θανατον) τους αποδιδουμε τιμες, κατι ειναι και αυτο.

  47. SLY said

    Περί ξεσβελιάσματος:
    http://awesomescreenshot.com/04834dh3d

  48. Ο κατάλογος αυτός, σχεδόν ολόιδιος, κυκλοφορεί εδώ και καιρό στο Διαδίκτυο. Συνήθως αναπαράγεται από ακροδεξιά ή εθνικιστικά ιστολόγια, για παράδειγμα εδώ από τον Περίοπα και σχεδόν ταυτόχρονα από το olympia.gr, που λειτουργεί ως συναθροιστής και αναμεταδότης του μίσους και της βλακείας του ελληνικού Διαδικτύου.

    Μα τι …ακλόνητο επιχείρημα! Και πόσο λογική ακολουθία για να βγει ακροδεξιός και εθνικιστής ο Λαζόπουλος!

    Πάρτε ένα καλύτερο «»»επιχείρημα»»»: Σύμφωνα με εξακριβωμένες πληροφορίες, οι ακροδεξιοί και οι …εθνικιστές προσφωνούν την μητέρα τους «μάνα». Το ίδιο και ο Λαζόπουλος.

    Τι να πεις; όλοι αυτοί οι ακροδεξιοί και οι εθνικιστές τα ίδια λένε…

  49. Akyla said

    Ο Λαζόπουλος δεν είναι ούτε ακροαριστερός ούτε -πολύ περισσότερο- ακροδεξιός. Η αναφορά στους Αρχαίους (παρά τις βιογραφικές και χρονολογικές ανακρίβειες – δεν χρειάζεται να τον ψέξουμε ιδιαίτερα γι’ αυτό, ο καθένας μπορεί να υποπέσει σε παρόμοια ολισθήματα χωρίς να είναι ακροδεξιός) προκειμένου να «αποδείξει» την δήθεν διαχρονική ζηλοφθονία που είναι, υποτίθεται, ίδιον της «φυλής» μας, εγγράφεται στην κυρίαρχη περιρρέουσα ιδεολογία της οποίας είναι γνήσιος εκφραστής. Ο ιδεολογικός αυτός χυλός έχει αρκετά στοιχεία εθνικιστικού παραληρήματος αλλά ο κύριος κορμός του συγκροτείται από ιδέες που χαρακτηρίζονται κατά κανόνα ως «προοδευτικές». Αυτός ο άκρατος λαϊκισμός εξηγεί, εν μέρει, και την υψηλή τηλεθέαση της εκπομπής του πέραν του αναμφισβήτητου ταλέντου του που, όμως, ωχριά σε σχέση με το παρελθόν…

  50. SLY said

    Κατερίνα Σ-Μ. βγαίνει ή όχι ψευδές το περιεχόμενο αυτής της ακροδεξιάς ανοησίας; Ο Σαραντάκος δεν είπε ότι ο Λαζόπουλος είναι ακροδεξιός αλλά ξεκάθαρα καταλόγισε σε αυτόν και το επιτελείο του την απροσεξία τους στην αναπαραγωγή ενός πλευρικού μύθου. Ξαναδιάβασε το ποστ.

  51. LandS said

    Από την λίστα απουσιάζει ο νικητής της Μάχης των Πλαταιών Παυσανίας ο οποίος δεν έκανε και τίποτα περισσότερο «προδοτικό» από ότι οι Μιλτιάδης και Θεμιστοκλής (ίσως να έκανε λιγότερα) για να μη μιλήσουμε για τον Αλκιβιάδη, και είχε, σύμφωνα με την παράδοση, το τραγικότερο τέλος όλων.

  52. SLY said

    Ξανά προς τη δυναμική Κατερίνα Σ-Μ. Αντιγράφω από το ποστ:

    Περισσότερη σημασία έχει το ότι η δημοφιλέστερη εκπομπή της ελληνικής τηλεόρασης μεταδίδει ανιστόρητα ψέματα. Και ακόμα περισσότερο ότι κοτζάμ Λαζόπουλος, που είναι υποτίθεται και ψαγμένος, και που έχει (φαντάζομαι) κι έναν λόχο από βοηθούς, μεταδίδει ανεξέταστο ό,τι σκουπίδι ψαρέψει στις πιο δύσοσμες και κακόφημες κόχες του ελληνικού Διαδικτύου.

    Δεν είπε ότι είναι ακροδεξιός ή εθνικιστής. Απλά, σαν καλός λαϊκιστής, πάτησε τη μπανανόφλουδα της ακροδεξιάς για να είναι αρεστός στην ευρύτερη μάζα, που δυστυχώς καταπίνει αμάσητα τα τηλεοπτικά θέσφατα.

  53. ..[«Έλληνες ! ενωθείτε εναντίον του κοινού εχθρού, εναντίον του μίσους, της διχόνοιας και της διαίρεσης, που είναι ο ίδιος μας ο εαυτός» – ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ –

    Το βασικό πρόβλημα της κοινωνίας σήμερα είναι ότι οι ανόητοι είναι απόλυτα βέβαιοι και οι γνωστικοί είναι γεμάτοι αμφιβολίες (Μπ. Ράσελ)

    Read more: http://catakravgi.blogspot.com/2009/12/500-322.html#ixzz14EJpqr8Y%5D..

  54. LandS said

    #52, πάντως το site στο οποίο παραπέμπεις είναι γεμάτο βεβαιότητες και λείπουν οι αμφιβολίες.

  55. abravanel said

    O καθένας με τον πόνο του, δικαίως θα σκεφτείτε, αλλά να προσθέσω και εδώ τα αντισημιτικά ανέκδοτα περί τσιγκουνιάς των εβραίων, ενδημικά στην εκπομπή. Ο Λ.Λαζόπουλος δεν είναι ούτε δεξιός, ούτε αριστερός – αντιπροσωπεύει μια υβριδική μορφή του φαιοκόκκινης ιδεολογίας που είναι ενδημική σε κάθε κόμμα που είναι στην Βουλή σήμερα και είναι η σύγχρονη έκφραση παλαιών στερεοτύπων και λογικών.

    Και αν κάτι με ενοχλεί και μας ξεχωρίζει από την Δύση είναι αυτή η παράδοση, αμαχητί σε τέτοιους ανθρώπους. Λαζόπουλοι υπάρχουν σε κάθε χώρα, αλλά πάντα υπάρχουν φωνές αμφισβήτησης. Δυστυχώς στην Ελλάδα αυτή η αμφισβήτηση ξυπνά μόνο όταν πέσουν τα αγάλματα από το βάθρο.

  56. Το παραπανω αρθρο το ανεβασα εγω και στο Ολυμπια…Ενα μεγαλο ευχαριστω στον οικοδεσποτη για την μαυρη διαφημηση…Το αν στους συγγραφεις του Olympia.gr εχουμε και μερικους με ακραιες αποψεις το γνωριζω.Εκεινο που γνωριζω απολυτα ομως ειναι οτι αυτες οι αποψεις διατηρουν μονιμως ευρος 360 μοιρων(Προσεξτε οι του «Πρακτικου Σχολειου»).Σε αντιθεση με τον οικοδεσποτη μας που οι δικες του αποψεις μετα βιας πιανουν τις 15 μοιρες..Ειναι γνωστες στους μονιμους επισκεπτες του παροντος οι σχεσεις μας απο τα πρωτα γεγονοτα στον Α.Παντελεημονα.Οπως επισης ειναι γνωστο οτι ο κ.Σαραντακος διαπρεπει στην μεθοδο του τσουβαλιασματος.Πχ στο παρακατω δεν ειδα τον κ.Σαραντακο να απαντα ενω σε οσα τον βολευουν εδωσε αμεση απαντηση/επιβραβευση :

    “Μπροστά στο δικαστήριο της αδέκαστης ιστορίας, ο Έλληνας αποκαλύφθηκε πάντοτε κατώτερος των περιστάσεων, αν και από διανοητική άποψη, κατείχε πάντοτε τα πρωτεία. Ο Έλληνας είναι ευφυέστατος αλλά και εγωιστής, δραστήριος αλλά και αμέθοδος, φιλότιμος αλλά γεμάτος προλήψεις, θερμόαιμος, ανυπόμονος αλλά και πολεμιστής. Έκτισε τον Παρθενώνα και αφού μέθυσε από την αίγλη του, τον άφησε αργότερα να γίνει στόχος των έριδων, ανέδειξε το Σωκράτη για να τον δηλητηριάσει, θαύμασε το Θεμιστοκλή για να τον εξορίσει, υπηρέτησε τον Αριστοτέλη για να τον καταδιώξει, γέννησε το Βενιζέλο για να τον δολοφονήσει. Έκτισε το Βυζάντιο για να το εκτουρκίσει, έφερε το ’21 για να το διακυβεύσει, δημιούργησε το 1909 για να το λησμονήσει. Τριπλασίασε την Ελλάδα και παρολίγο να τη θάψει. Κόπτεται τη μία στιγμή για την αλήθεια και την άλλη μισεί αυτόν που αρνείται να υπηρετήσει το ψέμα. Παράξενο πλάσμα, ατίθασο, περίεργο, εγωπαθές και σοφόμωρο, ο Έλληνας. Λυπηθείτε τον, θαυμάστε τον αν θέλετε. Κι αν μπορείτε, προσπαθείστε να τον ταξινομήσετε.”

    Τωρα για την ταμπακιερα,(επι του αρθρου)η αναρτηση μου στηλιτευει τον φθονο,το φιλοτομαρισμο,την προδοσια που κανει η φαρα μας απ τα βαθη των αιωνων,δλδ τη διχονοια που μας ταλαιπωρει μονιμως…

  57. Alfred E. Newman said

    Κρίνοντας από τα συμφραζόμενα ο κ. Φύσσας μάλλον ήθελε να πληκτρολογήσει «ξεσβόλιασμα», δηλαδή καθάρισμα ξετίναγμα.

    Αν είναι έτσι τότε -παρά την εκτίμηση που έχω στον ΔΦ- πρόκειται για αντίστροφο σταματοπουλισμό. 😈

  58. #53 , Εξαρταται παντοτε απ τον παρατηρητη

  59. SLY said

    #57 Η αρχή της αβεβαιότητας του Χάιζενμπεργκ αφορά τον ουδέτερο παρατηρητή που τυγχάνει επιστήμονας. Οι φασίστες δεν είναι επιστήμονες.

  60. Palavra said

    @55: δηλαδή η διχόνοια και τα διάφορα άλλα για τα οποία μέμφεστε τη φάρα σας αποδεικνύονται, π.χ., υποστηρίζοντας ψευδώς ότι ο Αριστείδης πέθανε στην εξορία;

  61. sarant said

    47: Κατερίνα Σ-Μ, απάντησαν ήδη άλλοι σχολιαστές (ευχαριστώ!) αλλά να πω κι εγώ ότι κατηγορώ τον Λαζόπουλο για το ότι αναμεταδίδει ανεξέταστα τα σκουπίδια των ακροδεξιών. Ακροδεξιό δεν τον είπα και προφανώς δεν είναι.

  62. sarant said

    Περίοπα, δεν έχω γράψει γι’ αυτό που παραθέτεις στο 55 για τον απλό λόγο ότι δεν έχω βρει στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ή να διαψεύδουν την ύπαρξή του. Όσο για τις αμφιβολίες και τις βεβαιότητες, πραγματικά το ρητό που έχεις βάλει στο ιστολόγιό σου είναι θεϊκό δείγμα ειρωνείας!

  63. […] Ο Λάκης Λαζόπουλος και τα ακροδεξιά σκουπίδια […]

  64. @ 61 Sarant , Το οτι ο ιδιος ο Λαζοπουλος λεει «επι λεξη» : Σας ξαναλεω ενα κειμενο που ξαναειπα απο αυτη εδω την εκπομπη πριν 2 χρονια δεν το προσεξες ? Δλδ τον Οκτωβριο του 2008…Εγω δεν ειμαι ο πατερας του κειμενου….αλλα δεν σε βολευε αυτο…Οσο για την ειρωνεια στο ρητο ,οι ειρωνες φαινονται παντα χωρις να καταβληθει καμια προσπαθεια και απο κανεναν..μονο απ τους ιδιους.. παντως μου εκανες καλη διαφημηση ,εστω και μαυρη…

  65. mdsousou said

    πραγματικά δεν εχετε τιποτα καλυτερο να κανετε απο το να ψειριζετε τα λογια του Λαζοπουλου μπας και βρειτε κανενα λαβρακι? Τέτοιος καημος για θαψιμο?

  66. SLY said

    #64 Όταν η ABG δικαιώνει τον Λαζόπουλο φυσικά κι έχουμε τον καημό να στηλιτεύσουμε τις μαλακίες του. Με το ίδιο σκεπτικό σου, δεν θα έπρεπε να έχουμε τον καημό να κρίνουμε τον ΓΑΠ και το μνημόνιο του.

  67. χαρη said

    από λιμό ή από λοιμό πέθανε τελικά ο περικλής;

    (σόρι για τον σχολαστικισμό, και για το που επανέρχομαι έτσι, αλλά μού φαίνεται Νίκο ότι η πανούκλα είναι λοιμός)

    κατά τ’ άλλα : ανάρτηση και πολλά σχόλια μέ κάλυψαν και μένα (το κυριότερο που ήδη ελέχθη είναι κατά τη γνώμη μου (για να μην επαναλάβω τα περί σκουπιδών : ότι γενικώς και δυστυχώς αυτά επιπλέουν) πως όλοι αυτοί οι αρχαίοι άνθρωποι που αναφέρει ο κατάλογος είναι άλογα και πορτοκάλια μαζί ατάκτως ερριμένα… άσε που έχουν ξεχάσει και τον επίκουρο – που κι αυτός μαζί με τον αναξαγόρα πήρε τών ομματιών του ως εχθρός κι αυτός τών ολιγαρχικών)

  68. Immortalité said

    Είναι λοιμός η πανούκλα. Και στο δημοτικό για να το θυμόμαστε μας έλεγαν ότι έφαγε η πείνα απ’ την πανούκλα το όμικρον και έγινε λιμός…

  69. Μιχαλιός said

    39-40: Το εξ ορισμού «ηλίθιο» βιβλίο της αρχαίας ιστορίας του ΟΕΔΒ (Α’ Λυκείου 1979) πώς γίνεται και γράφτηκε από τον «υπέροχο» για τους Κολλεγιόπαιδες καθηγητή Βρανόπουλο; Εντάξει, να είμαστε Λίγο σνομπάκια, αλλά να προσέχουμε στοιχειωδώς και τι λέμε…

  70. Χρηστος Κ. said

    Στους δικηγορους του Λαζοπουλου θα ηθελα να απευθυνω μερικα ερωτηματα.
    Ειπε ψεμματα για την υποτιθεμενη δηλωση του Κισσινγκερ?
    Ειπε ψεμματα αναφεροντας το καταλογο των υποτιθεμενων διωκομενων ελληνων?
    Συμμεριζονται τη φραση που εκστομισε εστω και ως χιουμορ, “οι γκομενες στη Σαλονικη ειναι σαν τους νεροχυτες, θελουν να ρουφανε συνεχεια”
    Καταλαβαινω πως το υβριδιο που πολυ σωστα περιεγραψε ο κυριος Φυσσας ειναι ιδιαιτερα αγαπητο σε καποιους αλλα μηπως να ανοιγαν και κανα βιβλιο αντι να τρωνε αμασητα οτι τους πλασαρουν οι διαφοροι λαϊκιστες?

  71. ips said

    Λέτε:
    «ΥΓ
    Βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά που ο Λαζόπουλος μεταδίδει αναλήθειες από την εκπομπή του. Υπάρχει και το προηγούμενο της πλαστής δήλωσης Κίσινγκερ.»

    και θέλω να προσθέσω, σε περίπτωση που δεν το έχετε προσέξει, ακόμη ένα παρόμοιο «προηγούμενο» της εκπομπής του κ.Λαζόπουλου.

    Πάνε σχεδόν 6 μήνες από τότε που του έστειλα το εξής mail:

    «Καλησπέρα σας κύριε Λαζόπουλε.

    Παίρνω αφορμή να σας γράψω αυτό το mail, από την εκπομπή σας «Αλ τσαντίρι νιουζ» την 11-05-2010.

    Λέτε: «κι όση ώρα διάβαζα αυτό το email, ακουγόταν αυτή η φωνή….» και παραθέτετε ένα βίντεο (αν μπορώ να διακρίνω σωστά με το λογότυπο του ALTER) με σκηνές από την πυρπόληση της τράπεζας Marfin, και υπότιτλους: «Κάψτε τα! Κάψτε τα όλα!». Συνεχίζετε λέγοντας: «Κάψτε τα! …Υπάρχει και μια οργή θέλω να πω που δεν είναι κατευθυνόμενη. Δε μιλώ για την προβοκατόρικη οργή. Τις ξέρετε αυτές τις οργές. Αυτές τις κινήσεις καραμπόλα, χτυπάω εκεί μέσα στα πλαίσια μιας οργής να δώσω το πάτημα στο σύστημα να μου κλείσει το στόμα.» Και ακριβώς σε αυτο το σημείο είναι που αμφιβάλλω αν η κίνησή σας ήταν αφελής ή στόχευε εξ αρχής σε μια τέτοια κίνηση, από μέρους σας πλέον, καραμπόλας.

    Κύριε Λαζόπουλε το άκουσα από αρκετά στόματα, το διάβασαν λέει στις εφημερίδες, το είδαν στα κανάλια, στα μπλοκς….. Απογοητεύτηκα όμως πραγματικά, όταν μου είπαν πως μέχρι και στην εκπομπή σας παρουσιάστηκε έτσι το βιντεάκι, που η αλήθεια είναι με πολύ κόπο συγκρατιώμουν να κρατήσω στην κάμερά μου αυτές τις στιγμές με ότι μέσο διέθετα και να μην παραλύσω μπρος στη φρίκη που ζούσαμε (ναι είμασταν πολλοί! και ΝΑΙ τους πονέσαμε πολύ τους ανθρώπους αυτούς που έτσι άδικα χαθήκαν!). Κύριε Λαζόπουλε σας παρακαλώ να σεβαστείτε την αλήθεια και να προσέξετε (αν δεν το κάνατε ήδη) πως το «Κάψτε τα! Κάψτε τα όλα!» είναι μια κίνηση προβοκατόρικη και καραμπόλα (όπως είπατε) μιας που η γυναίκα φωνάζει: «Σπάστε τα! Σπάστε τα τζάμια!» τη στιγμή εκείνη ακριβώς που 10 περίπου άνθρωποι βρήκαν το κουράγιο, την ψυχραιμία να σκεφτούν και να δράσουν ορμώμενοι να σπάσουν τη δεξιά τζαμαρία της τράπεζας (με κλοτσιές και μία καρέκλα) και την κεντρική πόρτα, ώστε να εκτονωθεί η μαύρη κάπνα που έπνιγε τους συνανθρώπους μας.

    Η οργή όντως δεν έλειπε από την πορεία (και όλες αυτές τις μέρες). Μα σίγουρα είχε παραμερίσει μπροστά στη φρίκη (στεναχώρια θα είναι λίγο αν πω) που μας κρατούσε σχεδόν παγωμένους να χαζεύουμε συνανθρώπους μας να καίγονται….

    Σας παρακαλώ να σεβαστείτε την αλήθεια (μπορείτε να επανορθώσετε) και τον πόνο όσων ζήσαμε από κοντά αυτές τις στιγμές….

    Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας,

    Γιάννης»

    Απάντηση καμία.

  72. SLY said

    Κλασικό μπέρδεμα ο λοιμός με τον λιμό. Υπάρχει ένας πολύ απλός κανόνας, πολύ δύσκολα γράφουμε ανορθόγραφα τη λοιμώδη νόσο οπότε ο λοιμός είναι η θανατηφόρος ασθένεια και ο λιμός η πείνα.

  73. Κε Σαραντάκο διαφωνώ με την εκτίμησή σας ότι ο Λαζόπουλος δεν ελέγχει τα κείμενα που εκφωνεί. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι ξέρει πολύ καλά τι μπαρούφες αμολάει, αλλά αδιαφορεί εφ’ όσον οι μπαρούφες ειναι πιασάρικες. Η όλη του παρουσία στα κοινά αυτό δείχνει.
    Τώρα αν οι μπαρούφες των ακροδεξιών οφείλονται στο ίδιο σκεπτικό ή όχι δεν το γνωρίζω.

    @13 η άποψη του/ης με αβατάρ το σκυλάκι και τους σλαβικούς χαερακτήρες (θεωρεί ότι του/ης δίνουν ιδιαιτερότητα ή ανωτερότητα 😉 αν δεν ήταν αφελής θα ήταν επικίνδυνη.
    Πάντως δικαιολογεί γιατί ο μέσος Ελλην αγνοεί τις βασικές αρχές του Αριστοτέλη σε αντίθεση με τον μέσο (Δυτικο)ευρωπαίο

  74. SLY said

    #72 Είναι η ίδια άποψη όσων επιλέγουν να εκφράσουν το άβατάρ τους με λατινικούς χαρακτήρες. Άρα, το 80% των σχολιαστών είναι εξίσου επικίνδυνοι με την Кроткая.

    Κι άσε ήσυχο τον Αριστοτέλη. Αν δεν ξέρεις την αριστοτελική διάκριση μεταξύ γένους και είδους, καλύτερα να μην γίνεσαι ρόμπα με τέτοιου είδους σχόλιο περί βασικών αρχών του Σταγειρίτη με τον σύγχρονο «μέσο (Δυτικο)ευρωπαίο».

  75. SLY said

    Το παριζάκι είναι γουρούνι, ο μπάτσος είναι γουρούνι, άρα ο μπάτσος είναι παριζάκι Υφαντής.

  76. &73
    Ξέχασες τους…Famiy Stone

    Παλιά απωθημένα; Περαστικά !

  77. Να υπενθυμίσω ένα εξαίρετο σκίτσο του Ανδρέα Πετρουλάκη στην «Καθημερινή» πριν κάνα χρόνο, με το Λακη Λαζόπουλο στο πλατό του Αλ Τσαντίρι να λέει στο ακροατήριό του «Ο λαός δεν θέλει να ψηφίσει τους πολιτικούς γιατί είναι όλοι ίδιοι» και να συμπληρώνει «Έτσι εμείς οι πολίτες πήραμε τα κότερά μας, τα ελικόπτερά μας και τα Λίαρ τζετ μας και φύγαμε τριήμερο»…

  78. SLY said

    #75 Τέλειο!

    Αλλά ας μην συνεχίσουμε επί προσωπικού κι ας μείνουμε στο θέμα 🙂

  79. gbaloglou said

    #70:

    Απ’ όλους αυτούς που ‘πόνεσαν’ … δεν ήξερε κανείς *ποιός* πέταξε την μολότοφ;;; Ή ίσως ξέρουν αλλά δεν μιλούν;;;

  80. gbaloglou said

    #79:

    #71, όχι #70

  81. sarant said

    Ευχαριστώ για όλα τα σχόλια!

    χάρη, καλά κάνεις καιμε διορθώνεις, το λάθος ήταν ασυγχώρητο! (Άλογα και πορτοκάλια, καλό!)

    64: Περίοπα, πουθενά δεν σου απέδωσα την πατρότητα του κειμένου, είπα απλώς ότι το αναπαράγεις.

  82. Μνημόνιο για την ορθογραφία του λιμού: Τα λιμά είναι μικρά, αδύνατα, σκελετωμένα από την πείνα.

  83. ips said

    #79, #80:

    Το ενδεχόμενο να μην τους ακούν δεν παίζει;;;

  84. gbaloglou said

    Παίζει … αλλά δεν μπορούν όλοι μα όλοι να είναι βαλτοί και προβοκάτορες*, δες αυτούς που πιάστηκαν με τους εκρηκτικούς φακέλλους στα χέρια για παράδειγμα.

    *αυτήν την εντύπωση σχηματίζω όταν μιλώ με αριστερούς, αριστεροαυτόνομους, συνοδοιπόρους και βάλε…

  85. ips said

    «… αλλά δεν μπορούν όλοι μα όλοι να είναι βαλτοί και προβοκάτορες»
    Δηλαδή, επιδή δεν μπορεί να είναι όλοι βαλτοί και προβοκάτορες…., συνεπάγεται πως δεν είναι και κανείς;!;!

  86. ips said

    (ο δαίμων μου έκοψε το δεύτερο «ε» από το επ»ε»ιδή)

  87. Χρῆστε, εἰλικρινῶς λυποῦμαι γιὰ τοὺς ἀδικοχαμένους καναπέδες, ἀλλὰ δὲν νομίζω νὰ περιμένατε πὼς θὰ συμφωνούσαμε στὸ τί εἶναι ἀκροαριστερὸ ἢ ἀκροδεξιό.

  88. καὶ γιὰ νὰ μὴν ἀμφιβάλλετε περὶ τοῦ ποιοί χειροκροτοῦν τὸν Λαζόπουλο κι ἀνεβάζουν τὰ βίντεά του ὡς μεγάλες ἐξυπνάδες.

  89. mdsousou said

    @66 Sly και τα ρεστα.
    προφανως αγαπητε δεν καταλαβες ουτε εσυ ουτε κανεις αλλος εδω μεσα το point μου και γι’αυτο ριχνεις το επιπεδο με την απαντηση σου.
    Με ΟΛΑ αυτα που συμβαινουν γυρω μας εμεις κανουμε κυκλους γυρω απο τον εαυτο μας και καταλογιζουμε ευθυνες για political correctness ή οχι στον Λαζοπουλο. Διοτι ολους εσας που κοπτεστε για το ποσα κιλα λαϊκιστης ειναι (αληθεια ξερει κανεις τον ορισμο του λαϊκιστη?) δεν σας εχω συναντησει πουθενα να αφιερωνετε εστω και ενα φτωχο ποστουλακι απο τον απεραντο ιντερνετικο σας χωρο για να γραψετε ΚΑΤΙ για κανεναν Πρετεντερη για παραδειγμα (εχω μεγαλη λιστα αν ενδιαφερεστε). Γιατι αραγε σας ενοχλει τοσο πολυ το διωρο του Λαζοπουλου και οχι το 24ωρο του Πρετεντερη? Ξερετε τι υλικο θα μαζεψετε για αναλυση λογου? Και δεν θα χρειαζετε να βγαζετε τα ματια σας διαβαζοντας πλευρικα βιβλια και φασιστικα μπλογκς για να αποδειξετε τι? Στην τελικη κιολας χεστηκαμε για τον Λαζοπουλο!
    Αφηστε τη μονομανια-μονοθεματικοτητα με τον Λαζοπουλο και τα ατοπηματα του και κοιταξτε λιγακι γυρω σας.

    Εκτος και αν σας χαλαει την ομοιομορφια της τηλεορασης οποτε παω πασο…

  90. SLY said

    Μαντάμ Σουσού, για τον Πρετεντέρη μπορείτε να διαβάσετε αυτό το ποστ
    http://jungle-report.blogspot.com/2009/02/blog-post_24.html
    Μόνο που τα νεοναζιστάκια του YouTube έσβησαν το λογαριασμό μου και μαζί, μεταξύ πολλών άλλων, σβήστηκε και το βίντεο που είχα φτιάξει ειδικά για τον Μπουκάλια. Καλά που μου το θυμίσατε για να το ανεβάσω αλλού.

    Κι όσο για τη λίστα σας, δώστε την κι αν έχουμε αναφερθεί θα σας πούμε, αν όχι θα αναφερθούμε στο μέλλον. Φυλάω και κάτι στα σκαριά για θέμα που θα πονέσει. Υπομονή.

  91. SLY said

    Και υπόψη, το ποστ αυτό έκανε 227 σχόλια. Κοιτάξτε τα ψιλά γράμματα στο τέλος του.

    Μετά, είναι να μην μου λογοκρίνουν τα βίντεο οι υπερπατριώτες εθνικιστές φίλοι σας;

  92. mdsousou said

    Μακαρι φιλε Sly γιατι ειναι πραγματικα κριμα να χαραμιζετε την ευρηματικοτητα, το ταλεντο και το ερευνητικο σας δαιμονιο σε ποιον? στον Λαζοπουλο!

    a propos, τι κριμα που το μοναδικο κειμενο που γραψατε για τον Πρετεντερη καποιοι κακοβουλοι φασιστες το διεγραψαν…

  93. mdsousou said

    υγ γιατι τωρα ειδα το δευτερο σχολιο σου
    σορρυ αλλα αν συμπερανες απο τα λεγομενα μου οτι ειμαι φιλη με υπερπατριωτες εθνικιστες τοτε μαλλον δεν ξερεις να διαβαζεις.

  94. και ο Σωκράτης δεν ήπιε κόνιο, αλλά γκαζόζα.
    απλώς του έπεσε βαριά. 🙂

  95. SLY said

    #92 Που τη χαραμίσαμε «την ευρηματικοτητα, το ταλεντο και το ερευνητικο σας δαιμονιο» για τον Λαζόπουλο;

    «τι κριμα που το μοναδικο κειμενο που γραψατε για τον Πρετεντερη καποιοι κακοβουλοι φασιστες το διεγραψαν». Θα έχουμε συνέχεια.

    #93 «αν συμπερανες απο τα λεγομενα μου οτι ειμαι φιλη με υπερπατριωτες εθνικιστες τοτε μαλλον δεν ξερεις να διαβαζεις». Εσύ ξεκίνησες πρώτη.

  96. διάβασα ὅλον αὐτὸν τὸν ἀντιπρετέντερειο λίβελλο κι εἰκλιρινὰ ἀπὸ κεῖ ποὺ δὲν συμπαθοῦσα καθόλου αὐτὸ τὸ τυπικὸ δεῖγμα Ἕλληνος δημοσιογράφου ἀρχίζω νὰ σκέπτωμαι ὅτι γιὰ νὰ συγκεντρώνῃ τὰ βέλη τῶν ἀκροαριστερῶν προαφανῶς κάτι καλὸ θἄχη κάνει.

  97. mdsousou said

    χαχαχαχα!
    πραγματικα εισαι πολυ διασκεδαστικος!
    «Εσύ ξεκίνησες πρώτη.» φτου και το παταω!

  98. SLY said

    Μα μανταμίνα σουσουδιέρα, εσύ αμέσως έγραψες ότι ρίχνω το επίπεδο. Πως περίμενες να αντιδράσω;

    Αρκεί με τα ad hominem. Κι αυτό αφορά και τον αντιπαθή πολυτονιστή με τα αλεξαντρινά σκουληκάκια.

  99. mdsousou said

    ο πρετεντερης που συγκεντρωνει βελη, μαλλον θα εχει κανει κατι καλο.
    ο λαζοπουλος που συγκεντρωνει βελη, του αξιζουν.
    Κορνηλιε τα σπας!

  100. #99 συγγνώμη, ἀλλὰ ἐκφράσεις ὅπως «ένας βαθύτατα κομπλεξικός χωριάτης που αφήνει πίσω του τον Αρχοντοχωριάτη του Μολιέρου», ὅταν δὲν συνοδεύωνται ἀπὸ κάποια συγκεκριμένη ἐπιχειρηματολογία ἢ ἀπὸ κάποια γνωμάτευσι ψυχιάτρου εἶναι ἁπλῶς ἐκδήλωσι ἰδεολογικῆς φαγωμάρας. τί σχέσι μπορεῖ νὰ ἔχῃ αὐτὸ μὲ τὴν τεκμηριωμένη κριτικὴ ἀπέναντι στὴν λαζοπούλεια διάδοσι κάποιου ψεύδους ἐγνωσμένης προελεύσεως; ἢ μήπως ὁ Πρετεντέρης τοπθετεῖ στὸ στούντιο κοινὸ χειροκροτητῶν γιὰ ν’ἀποκτήσουν καὶ τὰ λεγόμενά του ἐπίφασι λαϊκῆς ἀποδοχῆς ὑπὸ τὸν μανδύα τῆς σάτιρας;

  101. SLY said

    Μαντεμουαζέλ Σουσού Σουσουράδα, δεν απαντάτε σε τίποτα ακριβώς απ’ όσα σας καταλόγισα στις απαντήσεις της πρωτοφανούς παρουσίας σας. Ας είναι, τα γραπτά μένουν όσο μένουν μετέωρα και τα ερωτήματα.

    Όπως το ήθος και η σκοπιμότητα.

    ΥΓ Καλή συνέχεια στους άλλους δικτυοτόπους όπου θα είστε αναγκασμένη να υπερασπίζετε τη τιμή ενός -κατάπτυστου από την κοινή γνώμη- γραφιά στήλης κηδειών.

  102. @ 90 , αυτο ειναι το τελευταιο σχολιο απ το λινκι πουβαλες :

    Ρια ον 02/19/2010 03:37 PM
    Ολο αυτο το σκεφτηκες ολο μονος σου ή σε χτυπησε κυμα μαλακιας?

  103. SLY said

    #102 Ξεκινάς από το τέρμα προς τα πάνω. Όπου λέει «Σελ.1» πατάς το πλήκτρο «end» και ξεκινάς να διαβάζεις από κάτω προς τα πάνω. Ομοίως και για τη συνέχεια στο «Σελ.2».

  104. mdsousou said

    απαντησα και με το παραπανω.
    άλλα και αλλού ειναι τα προβληματα μας.
    ο Λαζόπουλος ειναι ενα προβλημα που ανηκει στην κατηγορια «πολυτελειας». Οπως ακριβως τα κοτερα του (cf. ο σκυλος της βαλια καλντα)

    υγ. ήδη εχω παρεξηγηθει αρκετα. εξ αλλου το ειπες μονος σου. Αρκεί με τα ad hominem. παω για υπνο, καλη σας νυχτα – bingo!

  105. SLY said

    Λοιπόν, θα βγάλω αύριο το χυδαίο βίντεο του Μπουκάλια. Έχω κι άλλα να βγάλω που μου τα σβήσανε οι «πατριώτες».

    Εδώ έχω τα πιο πολλά διαγραμμένα από τους «πατριώτες», ορισμένα όμως είναι κλειδωμένα μέχρι να αποφασίσω να τα ελευθερώσω τη στιγμή που θα κρίνω κατάλληλη.
    http://www.vimeo.com/sly/videos

    Το κανονικό μου προφίλ στο ΥΤ:
    http://www.youtube.com/profile?user=jungleSLYreport#g/u

    Ας συνεχίσει τώρα η σουσουράδα τις ειρωνείες της.

    Τέλος.

  106. «κατάπτυστου από την κοινή γνώμη».

    ἐντάξει, μερικὲς φορὲς παρασυρόμαστε καὶ νομίζουμε ὅτι οἱ 227 ἢ 1227 ἢ 2227 σχολιαστὲς τοῦ διαδικτυακοῦ μας μικρόσκομου εὶναι ἡ κοινὴ γνώμη. ὑποθέτω ὅτι ἀπὸ τὴν ἴδια φαντασίσωσι θὰ νοσοῦν κι ὅσοι ἀργόσχολοι φλάγκαραν ἢ ἂν προτιμᾶτε φλαγκάρησαν τὸ βίντεο.

  107. NM said

    λοιμός vs λιμός
    Από παλιά το μπέρδεμα
    …. ΕΝ ΔΕ ΤΩ ΚΑΚΩ ΟΙΑ ΕΙΚΟΣ ΑΝΕΜΝΗΣΘΗΣΑΝ ΚΑΙ ΤΟΥΔΕ ΤΟΥ ΕΠΟΥΣ ΦΑΣΚΟΝΤΕΣ ΟΙ ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΙ ΠΑΛΑΙ ΑΔΕΣΘΑΙ -ΗΞΕΙ ΔΩΡΙΑΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΙ ΛΟΙΜΟΣ ΑΜ ΑΥΤΩ- ΕΓΕΝΕΤΟ ΜΕΝ ΟΥΝ ΕΡΙΣ ΤΟΙΣ ΑΝΘΡΩΠΟΙΣ ΜΗ ΛΟΙΜΟΝ ΩΝΟΜΑΣΘΑΙ ΕΝ ΤΩ ΕΠΕΙ ΥΠΟ ΤΩΝ ΠΑΛΑΙΩΝ ΑΛΛΑ ΛΙΜΟΝ ΕΝΙΚΗΣΕ ΔΕ ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΑΡΟΝΤΟΣ ΤΗΝ ΜΝΗΜΗΝ ΕΠΟΙΟΥΝΤΟ …. (Θουκ. Β’ 54)

  108. eréndira said

    Περισσότερο απ’ όλα, μου αρέσει η κατάληξή σου, Νίκο! («Κι όμως, ο Λάκης Λαζόπουλος, που είναι λίγο μεγαλύτερος στην ηλικία από μένα, άρα διδάχτηκε τα αρχαία την (υποτίθεται) ευλογημένη εποχή του πολυτονικού, τότε που δέναν τα παιδιά με τις περισπωμένες, κηρύσσει στο πανελλήνιο ότι ο Περικλής πέθανε στην εξορία… Μάλιστα, επειδή έχει βγάλει Νομική, υποθέτω ότι θα πήγε στο κλασικό, άρα θα έκανε ακόμα περισσότερες ώρες αρχαίων και ιστορίας από εμένα που πήγα πρακτικό και δεν πολυπροσέχαμε τα αρχαία. Αν λοιπόν ο Λαζόπουλος δεν θυμάται ότι ο Περικλής πέθανε στην Αθήνα από λοιμό, αυτό σημαίνει ότι είναι περίπου μάταιο να σπαταλάμε τόσες ώρες σε διδασκαλία αρχαίων από το πρωτότυπο και ότι δίκιο είχε η Δραγώνα που ήθελε να κάνει προαιρετική την ιστορία στο λύκειο.»). 🙂 🙂 🙂

  109. Μαρία said

    [2.54.2] ἐν
    δὲ τῷ κακῷ οἷα εἰκὸς ἀνεμνήσθησαν καὶ τοῦδε τοῦ ἔπους,
    φάσκοντες οἱ πρεσβύτεροι πάλαι ᾄδεσθαι «ἥξει Δωριακὸς
    πόλεμος καὶ λοιμὸς ἅμ’ αὐτῷ.» [2.54.3] ἐγένετο μὲν οὖν ἔρις τοῖς
    ἀνθρώποις μὴ λοιμὸν ὠνομάσθαι ἐν τῷ ἔπει ὑπὸ τῶν παλαιῶν,
    ἀλλὰ λιμόν, ἐνίκησε δὲ ἐπὶ τοῦ παρόντος εἰκότως λοιμὸν
    εἰρῆσθαι· οἱ γὰρ ἄνθρωποι πρὸς ἃ ἔπασχον τὴν μνήμην
    ἐποιοῦντο.
    http://tinyurl.com/3x36suf

  110. NM said

    Μαρία #109 ευχαριστώ για τη διόρθωση (…εἰκότως λοιμὸν
    εἰρῆσθαι· οἱ γὰρ ἄνθρωποι πρὸς ἃ ἔπασχον…)τώρα είδα το λάθος στην αντιγραφή μου.
    Περισσότερο όμως ευχαριστώ για το «λίκνο». Μου έκανες δώρο τη μετάφραση του Βενιζέλου, που το είχα μαράζι να αποκτήσω. Να σαι καλά.

  111. gbaloglou said

    #107:

    τοῖσιν δ’ οὐρανόθεν μέγ’ ἐπήγαγε πῆμα Κρονίων,
    λιμὸν ὁμοῦ καὶ λοιμόν, ἀποφθινύθουσι δὲ λαοί·

    [Τους έστειλε συμφορά ουρανοκατέβατη ο Δίας,
    πείνα και επιδημία μαζί, και τα τίναξαν.]

    Ησίοδου «Έργα και Ημέραι», 242-243

  112. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ για τα σχόλια. Πράγματι, από τότε τα μπέρδευαν και το απόσπασμα αυτό του Θουκυδίδη το έχουν κάποιοι επικαλεστεί σαν τάχα απόδειξη ότι το «οι» προφερόταν πάντα «ι», κάτι που βέβαια δεν στέκει.

  113. sarant said

    Ερέντιρα, μερσί.

    Μαντάμ Σουσού, η κριτική στον Λαζόπουλο δεν σημαίνει αποδοχή του Πρετεντέρη. Πάντως, καλώς ήρθες και θα έχουμε την ευκαιρία να τα πούμε και σε άλλες συζητήσεις!

  114. LandS said

    Κοιτάχτε! Ο Λάκης Λαζόπουλος δεν ενημερώνει, διασκεδάζει. Έτσι δικαιούται και ανακρίβειες να λέει, και κακοπροαίρετη κριτική να κάνει, και να τονίζει τα άσχημα γνωρίσματα κάποιου προσώπου. Αφού γελάμε με τις καρικατούρες, καρικατούρες θα μας σερβίρει. Αν επηρεάζεται η πολιτική μου άποψη από τα καλαμπούρια του ΛΛ ή από την ατμόσφαιρα που δημιουργεί παίζοντας με τα συναισθήματα του ακροατηρίου του, η «ευθύνη» είναι καθαρά δική μου και όχι δική του.

    Θεωρώ υπερβολικούς τους χαρακτηρισμούς «ακροδεξιός», «ακροαριστερός», «λαϊκιστής». Όσο για τον χαρακτηρισμό «σεξιστής» μήπως πρέπει να αποδοθεί σε μία από τις πολλές περσόνες που υποδύεται, ή ακόμα και στην γενική περσόνα που έφτιαξε για το stand up comedy ; Ο Ορέστης Μακρής ξέρετε, δεν ήταν μεθύστακας, ούτε ο Σταύρος Παράβας θηλυπρεπής.

    Έτσι δεν βρίσκω κανένα ψόγο στο να χρησιμοποιεί τέτοιες λίστες ή τέτοιες «δηλώσεις» Κίσσινγκερ ή ακόμη και χαρτοπετσέτες του Στάλιν.
    Αν το κάνει αυτό κάποιος άνθρωπος από θέση ευθύνης (πολιτικός, δημοσιογράφος, δάσκαλος, «ταγός» τέλος πάντων)οφείλουμε να αντιταχθούμε, γιατί το πράγμα αλλάζει.

    Παράλληλα, η κριτική στην λίστα, στις «δηλώσεις» Κίσσινγκερ και λοιπά λερναιοειδή μόνο καλό κάνει. Εξ’ άλλου ο χαρακτηρισμός τους ως «ακροδεξιά σκουπίδια» είναι ακριβής.

  115. Mike said

    Για όσους θέλουν να μιλήσουν με ποσοστά:
    Η λίστα είναι όντως άνω του 50% ψευδής, όμως αποτέλεσε μόνο το 1.5% του επεισοδίου. Εκεί σκαλώσατε όλοι;

    Να προσθέσω στα λεγόμενα του LandS (#114) ότι η σάτιρα είναι αδύνατον να αφήνει όλους ευχαριστημένους λόγω της υπερβολής που περιέχει, προφανώς οι περισσότεροι εδώ μέσα πέρασαν τον Λαζόπουλο για πολιτικό ή δημοσιογράφο και νομίζουν ότι είναι αυτά που λέει…

    Έλεος! Μάθετε να ξεχωρίζετε τι είδους εκπομπή παρακολουθείτε και σταματήστε να κάνετε την τρίχα τριχιά.

  116. Χρηστος Κ. said

    Ωραια αυτη η κολυμβηθρα του Σιλωαμ που λεγεται σατιρα. Λεει ο καθενας οτι μαλακια θελει και μετα την ονομαζει σατιρα.
    Μονο που τις λαθροχειριες ο Λαζοπουλος τις κανει στα εντελως σοβαρα. Τα εθνοκεντρικα του τα λεει με υφος ειδημονα. Οποτε αφηστε το παραμυθι με το χιουμορ και τη σατιρα.
    Υπαρχει μια μεριδα κοσμου που τον θεωρει λαϊκιστη, μικρη, μεγαλη δε ξερω. Παντως ακροδεξιο οπως επανειλημενα διευκρινιστηκε εδω δεν τον ειπε κανενας. Εσεις γιατι επιμενετε σε κατι που εχει εξηγηθει ειναι περιεργο.
    Οσο για το σεξισμο που υποτιθεται οτι δε το λεει ο ιδιος αλλα καποια περσονα του μαλλον μπαζει το επιχειρημα. Προσεξτε το συγκεκριμενο σημειο και θα δειτε οτι η φραση ειναι εκτος κειμενου.
    Υ.Γ. Υποδειξεις για το τι βλεπουμε και τι καταλαβαινουμε παρακαλω να σταματησουν. Τις υποδειξεις στους δικους σας οχι εδω.

  117. ο Μήτσος said

    @114 && @115

    Νομίζω ότι τον ΛΛ τον παρακολουθούμε, όποτε μπορεί ο καθένας, και γελάμε με τα αστεία του, τα οποία είναι πολλές φορές και καλά. Ούτε τον έθαψε κανείς στο forum, ούτε τον χαρακτήρισε κανείς φασίστα.
    Απλά η χρήση των λερναίων καλό είναι να μην γίνεται. Όταν γίνεται καλό είναι να αποκαλύπτεται. Μην ξεχνάμε ότι ο ΛΛ περνάει έναν τρόπο σκέψης μέσα από την σάτιρα που κάνει και καλό είναι να βασίζεται και η σάτιρα αυτή σε αληθινές βάσεις.

    Δεν βλάπτει κανέναν να τονίζουμε τα λάθη και τις υπερβολές του. Αντίθετα καλό κάνει.

    Συγνώμη αν μιλάω για όλους, αλλά αυτό διαφαίνεται για μένα σαν συνισταμένη των απόψεων που έχουν παρουσιαστεί ως τώρα από την πλευρά αυτών που επικροτούν την ανάρτηση.

    Πρόκειται για καλοπροαίρετη κριτική γιατί το χιούμορ μετράει περισσότερο αν βασίζεται στην αλήθεια.

  118. 1ας said

    Πάντως και ο κύριος «Δημήτρης Φύσσας» είναι αναμεταδότης ψεμμάτων και συκοφαντιών σε ποιηματα του.
    http://www.poiein.gr/archives/931/index.html
    Δεν είναι μόνο ο Λαζόπουλος εύκολος αναμεταδότης του ψέμματος.Αλλά και πολλοί άλλοι λιγότερο γνωστοί.

    Δυστυχώς αυτό γίνεται όταν δεν ελέγχουμε τις πηγές μας επειδή μας οι ‘θεωρίες’ μας βολεύονται από τα ‘δεδομένα’.

    Αυτό έκανε και ο Λάκης Λαζόπουλος.Αυτό κάνουμε λίγο-πολύ και εμείς οι κατήγοροι του.

  119. sarant said

    Κριτική στον Λαζόπουλο γενικά δεν επιχείρησα να κάνω.
    Όταν έχει τόσο μεγάλες ακροαματικότητες είναι αναπόφευκτος ο πειρασμός να το παίξει δάσκαλος του γένους.
    Οι ανακρίβειες καλό είναι να διορθώνονται ώστε να μη ριζώνουν.

    1ας, χωρίς να θέλω να κάνω τον συνήγορο του ΔΦύσσα, άλλες ελευθερίες έχει ένα ποίημα και άλλες ένα μη μυθοπλαστικό κείμενο -και άλλες απαιτήσεις τεκμηρίωσης έχεις από ένα κείμενο ‘αντικειμενικό’ και από μια πολιτική κριτική.

  120. J.McManus said

    Οι «φασίστες» του Olympia αναδημοσίευσαν ΟΛΟΚΛΗΡΟ το κείμενό σας, αλογόκριτο κι ασχολίαστο, ώστε να ενημερωθούν οι αναγνώστες τους και να εξάγουν τα συμπεράσματά τους!

    Πράξη που τιμά τον Δημοκρατικό διάλογο.

    Εγώ να συμφωνήσω όμως μαζί σας: ο Λαζόπουλος είναι ΦΑΣΙΣΤΑΣ κι άγεται από ακροδεξιούς συμβούλους!
    (*) Άλλωστε η θέση μου είναι πάγεια: «μιά φορά ΚΝίτης-γιά πάντα ΚΝίτης» (Ο Λάκης είναι ΣταλινοΦασίστας λοιπόν)

    Αλλά τον Δεκέμβρη του 2008, όταν υμνούσε τα μπάχαλα και τις νύχτες κρυστάλλων πάνω στις σπασμένς βιτρίνες της γειτονιάς μου, ΔΕΝ σας είδα να αντιδράτε και να τον χαρακτηρίζετε ως «φασίστα»…

    Μη σας πω ότι τα 3/4 των αναγνωστών του σεβαστού ιστολογίου σας, άνοιγαν σαμπάνιες την ώρα που η Αθήνα καιγόταν!

  121. 1ας said

    Κύριε Σαραντάκο όπως κάνουμε και πρέπει να κάνουμε κριτική στα ποιήματα του Ρίτσου για «Τα σοβιετικά τανκς χορεύουν βαλς στην Πράγα» έτσι μπορούμε και πρέπει να κάνουμε κριτική σε κάθε πολιτικό στρατευμένο κείμενο/λογοτέχνημα όπως του Δ.Φ.

  122. sarant said

    Ναι. Όπως αρμόζει σε ποίημα, όχι όπως αρμόζει σε άλλου είδους κείμενο.
    (Παρεμπιπτόντως, ο Ρίτσος δεν έγραψε ακριβώς αυτό που λες)

  123. 120: Μη σας πω ότι τα 3/4 των αναγνωστών του σεβαστού ιστολογίου σας, άνοιγαν σαμπάνιες την ώρα που η Αθήνα καιγόταν!

    Ναι, και το υπόλοιπο 1/4 ήταν στους δρόμους και πέταγε μολότοφ… Έλεος!

  124. Χρηστος Κ. said

    «Εγώ να συμφωνήσω όμως μαζί σας: ο Λαζόπουλος είναι ΦΑΣΙΣΤΑΣ κι άγεται από ακροδεξιούς συμβούλους!»
    Προκειται περι διαλογου «κουφων». Γιατι αν δεν συμβαινει αυτο σημαινει οτι προκειται περι διαλογου με ανοητους.

  125. sarant said

    120: ΜακΜάνε, όχι ότι έχει μεγάλη σημασία, αλλά νομίζω ότι ένα κείμενο του Περίοπα που περιλάμβανε το δικό μου ποστ ανέβηκε *προς στιγμή* στο olympia και ύστερα σβήστηκε. Αν είναι έτσι, δεν ισχύουν τα όσα λες -αλλά δεν έχει και μεγάλη σημασία. Αν κάνω λάθος διόρθωσέ με -και δώσε λινκ.

  126. 1ας said

    Δεν κατανοώ τη διαφορά.
    Άλλωστε τα τελευταία χρόνια,με την υποχώρηση της δεξιάς προπαγάνδας στην Ιστορική επιστήμη(με εξαίρεση το πολύ νέο «νέο κύμα» των Καλύβα Μαραντζίδη)η λογοτεχνία(Ορθοκωστά,Ελένη)επειχειρεί να περάσει μηνύματα και να προπαγανδίσει με έμμεσο τρόπο,προσπαθώντας να αντικαταστήσει την Ιστορία.
    Άλλωστε οι ίδιοι οι συγγραφεις την μια μιλάνε για το έργο τους ως Ιστορία(π.χ Βαλτινός).

    Σε αυτό το πλαίσιο λοιπον εντάσσω και το ανακριβές ως προς την Ιστορία,ποιήμα του κυρίου Δ/Φ.
    Δεν είναι τυχαίο οτι το ένα πρόσωπο που βάζει στο ποιήμα του(Ο Κιτσος Μαλτέζος) είναι πρωταγωνιστής σε πολλά μυθιστορήματα.Ενώ σχετικά πρόσφατα κυκλοφόρησε και η εξιδανικευτική βιογραφία του από την οποία αν τη διαβάσει κάποιος προσεκτικά μπορούν να εξαχθούν διάφορα συμπεράσματα.

  127. Qq said

    Κακά τα ψέματα, κατά καιρούς γινόμαστε όλοι θύματα ενός λαϊκισμού. Θα θυμίσω το πόδι του διαβητικού, όπου πρέπει να ικανοποιούνε το κάθε αίτημα του λαού, παράλογο και μη είναι άσχετο, αλλά πιο τρανταχτό παράδειγμα είναι οι εκλογές την ερχόμενη Κυριακή. Όλα τα μικρά κόμματα ζητούν να δοθεί ένα γερό μάθημα στην κυβέρνηση και η ψήφος να είναι αντί-μνημονιακή, αλλά η κυβέρνηση να μη λάβει αυτό το μήνυμα ως τέτοιο και να μη κηρύξει βουλευτικές εκλογές, αλλά να μένει όπλο στα χέρια της αντιπολίτευσης και ένα μέσο εκβιασμού. Τη στιγμή που δεν τολμούν να δώσουν αντεπιχειρήματα παρά φανφάρες ότι ο πρωθυπουργός εκβιάζει το λαό. Όλο αυτό δεν είναι παρά μία στεγνή εκμετάλλευση της δυσαρέσκειας του λαού, κοινώς αριστερός λαϊκισμός. Οπότε, ουδείς αναμάρτητος.

  128. LandS said

    #116. «Ωραια αυτη η κολυμβηθρα του Σιλωαμ που λεγεται σατιρα. Λεει ο καθενας οτι μαλακια θελει και μετα την ονομαζει σατιρα.
    Μονο που τις λαθροχειριες ο Λαζοπουλος τις κανει στα εντελως σοβαρα. Τα εθνοκεντρικα του τα λεει με υφος ειδημονα. Οποτε αφηστε το παραμυθι με το χιουμορ και τη σατιρα.»

    Φίλτατε διαφωνούμε.
    Μάλλον πρώτα του ζητήθηκε του ΛΛ, και μάλιστα έναντι αδράς αμοιβής, να κάνει σάτιρα, και μετά άρχισε να λέει όποια μαλακία θάβγαζε περισσότερο γέλιο από περισσότερους (και όχι, απαραίτητα, ότι μαλακία θέλει)
    Τις λαθροχειρίες που κάνει ο ΛΛ πιθανότατα τις νομίζει ο ίδιος ότι τις λέει στα σοβαρά. Εμείς (μαζί και εσείς) όμως ξέρουμε. Δεν ξέρουμε;

  129. Χρηστος Κ. said

    #128 εδω λετε ομως αλλα, «Ο Λάκης Λαζόπουλος δεν ενημερώνει, διασκεδάζει.» Τονιζω ξανα πως δε μ’ενδιαφερει το χιουμορ του Λαζοπουλου αλλα οι ανοησιες που εκστομιζει με υφος καρδιναλιου.

  130. Είναι κάτι θέματα που, πώς να το πω, ανάβουν δυσανάλογα τα αίματα. Εμένα πάλι με εκνευρίζει το κοινό του Λαζόπουλου, γιαυτό και δεν τον βλέπω. Αν ήξερα ότι είχε τον Χάρρυ Κλυνν, βέβαια, θα το είχα δει.

  131. 1ας said

    Τον Χάρυ Κλύν δεν τον στηρίζει η Ν.Δ για δήμαρχο Καλαμαριάς;

  132. marulaki said

    Η συζήτηση είναι πολύ ενδιαφέρουσα, εγώ να προσθέσω ότι ακριβώς αυτό που δε μου αρέσει καθόλου είναι αυτό το ύφος το ηθικοπλαστικό και πατροναριστικό (υπάρχει άραγε αυτή η λέξη; Αθροίστε την να πιάσουμε τα 8.000.000 λέξεις!) Και κάθε φορά που του ασκεί κάποιος κριτική, μιλάει για τα όρια στη σάτιρα και τον Αριστοφάνη. Στην πλάτη του Αριστοφάνη, λέει ό,τι νά’ναι. Τις προάλλες μπήκε πάλι σε ξένα χωράφια και μιλούσε για οικονομικά στοιχεία λες και είναι επιστήμονας-οικονομολόγος. Έγινα έξαλλη. Τσακ ένα ανέκδοτο, μετά λίγος πολιτικο-οικονομικο-κοινωνικός προβληματισμός, ένα βίντεο μεσημεριανής εκπομπής και ξανά πάλι από την αρχή.
    Όποιος μπορεί να τον παρακολουθήσει με κάποια κριτική ματιά, μπορεί να γελάει όσο θέλει με αυτά που λέει και να συμφωνεί ή διαφωνεί. Το αποτέλεσμα όμως συνήθως είναι να λαμβάνει πολύς κόσμος αυτά που λέει ως ΕΙΔΗΣΗ. Και τότε τα πράγματα μάλλον σοβαρεύουν.

  133. sarant said

    Ο Χάρρυ Κλυνν την προηγούμενη φορά είχε κατεβεί «ανεξάρτητος» με την υποστήριξη ΝΔ και ΛΑΟΣ, αν δεν κάνω λάθος. Για τώρα δεν ξέρω, φαντάζομαι το ίδιο.

    Παρ’ όλ’ αυτά, τα παλιά του εξακολουθούν να μου αρέσουν.

  134. ο Μήτσος said

    @130

    μάλλον δεν έχασες και πολλά. Ο Κλυν ήταν πολύ πρόχειρος και πεσμένος.

  135. Ε, κι εγώ δεν είπα ότι θα τον ψηφίσω κιόλας! Αλλά με αυτόν μεγάλωσα, πώς να το κάνουμε. 🙂

  136. LandS said

    @#129

    Άλλα;

    Ακριβώς τα ίδια. Μα ακριβώς ακριβώς ένα πράμα!

  137. Χρηστος Κ. said

    Τελευταιο σχολιο περι του σοβαρου ή αστειου του Λαζοπουλου. Τα σχολια που κανει και αφορουν τη χωρα ειναι εντελως σοβαρα και φυσικα ακρως εθνοκεντρικα, κατ’εμε τουλαχιστον. Αυτο ειναι το προβλημα που εγω βλεπω. Κατα τ’αλλα ειναι αρκετα γελοιος για να ασχοληθω με το υποτιθεμενο χιουμορ του. Ο λαϊκισμος του απορεει απο τη λογικη που διαπνεει ολο το στησιμο της εκπομπης του, χαϊδευει τα αυτια των σαστισμενων πελατων του.
    Υ.Γ. Για τη δε σεξιστικη του αντιληψη για τις γυναικες κανενας εκ των υποστηρικτων του δεν εχει πει κουβεντα μεχρι τωρα.

  138. J.McManus said

    120: ΜακΜάνε, όχι ότι έχει μεγάλη σημασία, αλλά νομίζω ότι ένα κείμενο του Περίοπα που περιλάμβανε το δικό μου ποστ ανέβηκε *προς στιγμή* στο olympia και ύστερα σβήστηκε. Αν είναι έτσι, δεν ισχύουν τα όσα λες -αλλά δεν έχει και μεγάλη σημασία. Αν […]κάνω λάθος διόρθωσέ με -και δώσε λινκ.[…]

    Xθες το διάβασα εκεί, δεν είναι δυνατόν να μπαίνω κάθε μέρα στην Ολυμπία να παρακολουθώ τι ποστάκια ανεβοκατεβαίνουνε! Έχω και δουλειές (τρόπος του λέγειν)

    Από κει και πέρα, ΤΙ είδους λυνξ ζητάτε από έναν «ανόητο» όπως με χαρακτήρισε στο #124 ο Χρήστος Κ.;

    (*) Το ποιοί είναι οι «ανόητοι» εσώ μέσα, ένα κλικ στο διπλανό γκαλλοπισμό και θα σας πείσει!

  139. Palavra said

    @138: Έχει δίκιο ο οικοδεσπότης, ο σύνδεσμος δεν υπάρχει σήμερα, ενώ χθες υπήρχε.

  140. J.McManus said

    […]Ναι, και το υπόλοιπο 1/4 ήταν στους δρόμους και πέταγε μολότοφ… Έλεος![…]

    Δεν έχεις καθόλου άδικο ρε μόρτη/ισα!
    Γιά ξαναδές πόοόόόόσο παίρνει ο Αλαβάνας (ηθικός αυτουργός του όλου μπάχαλου) δίπλα! Υπόθεση ενός κλικ μόνο! ->

    Καλό μεσημέρι σας εύχομαι!

    Επιμύθιο: Ο ΛΛ είναι μαλάκας όταν κι οπότες ΔΕΝ χαϊδεύει τα αυτιά μας! Όποτες όμως τυγχάνει να συμφωνούμε με τα λεγόμενά του, είναι «και-γαμώ-τα-παιδιά» ο Θετταλός!

  141. Το παράλογο και το απόλυτο των απόψεών σας είναι εξίσου αποθαρρυντικό με το ύφος με το οποίο τις διατυπώνετε, οπότε ευχαριστώ αλλά δεν θα πάρω.

  142. @ 125 http://catakravgi.blogspot.com/2010/11/blog-post_03.html
    ..[Οι λέξεις έχουν πάντα τη δική τους Ιστορία….
    Ο παρακάτω κύριος, σε σχέση με το άρθρο μας στις 19 Δεκ 2009 και την αναπαραγωγή του από τον κ. Λαζόπουλο έγραψε τα παρακάτω που τα αφήνω στην κρίση σας.. :
    Ο Λάκης Λαζόπουλος και τα ακροδεξιά σκουπίδια
    Posted by sarant στο 3 Νοεμβρίου, 2010
    Read more: http://catakravgi.blogspot.com/2010/11/blog-post_03.html#GoDown#ixzz14K4EP1qq%5D..

    Ανεβηκε και στα δυο ,στο ενα ειμαι μονο συντακτης (στο Ολυμπια),το μετακινησα στα pending αμεσως γιατι δεν θελω με δικα μου post να δημιουργω κανενος ειδους προβληματα στους φιλους-οικοδεσποτες που γραφω κατα καιρους.Στην διαχειρηση των εκαστοτε μπλογκ αφηνω παντα την πρωτοβουλια για το ποτε θα ανεβουν τα post μου.Στο δικο μου υπαρχει οποτε μπορειτε με τα παραπανω λινκ να το δειτε..Ααα ! ριξτε και μια ματια στο τιτλο του αμεσως προηγουμενου..

  143. sarant said

    Το 142 το είχε τσακώσει η σπαμοπαγίδα.

  144. @ 143 Βρε τι κανει …η σπαμοπαγιδα 😀

  145. @ chien andalou είπε
    4 Νοεμβρίου, 2010 στο 15:55

    Το παράλογο και το απόλυτο των απόψεών σας είναι εξίσου αποθαρρυντικό με το ύφος με το οποίο τις διατυπώνετε, οπότε ευχαριστώ αλλά δεν θα πάρω.

    +10000000

  146. Ο Κορνήλιος έφα:

    «ἐν ᾦ οἱ ἐν Περσίᾳ Ἕλληνες καλλιεργοῦσαν τὴν ἐπιστήμη καὶ τὴν φιλοσοφία ἀνενόχλητοι χωρὶς νὰ κατηγοροῦνται ὡς βλάσφημοι.» Ήταν τότε που έγραψαν και το «Μιλήτου Άλωσις»; 😉

    ‘Οσον αφορά το συγκεκριμένο του Λαζόπουλου μεγάλη σημασία παίρνει μάλλον με τούτη τη προσέγγιση. θα μπορούσαμε να το δούμε και αντίστροφα, ανεξάρτητα των πραγματολογικών λαθών: ότι δηλαδή η εξουσία από τη φύση της, πόσο μάλλον όταν αυτή η φύση είναι ελληνική, τρώει τα καλύτερα παιδιά. Και αυτό είναι μάλλον αλήθεια!

    Μ-π

  147. Μαρία said

    Δύτη, βάλε ΕΤ3 για να τον δεις.

  148. sarant said

    144: Όταν έχει λινκ ένα σχόλιο, συχνά το πιάνει η παγίδα.

  149. Red Ghost said

    Συγνώμη που θα ξεφύγω από το θέμα, αλλά νομίζω πως είδα την μερική επανεμφάνιση ενός άλλου μύθου:
    «Πριν από μερικά χρόνια έπεσε στα χέρια μας και ένα non paper υπογεγραμμένο από τον Κίσινγκερ που συνιστούσε στο τότε υπουργείο εξωτερικών των ΗΠΑ πώς να διαχειριστούν τον «ανυπάκουο Ελληνικό λαό». Η συνταγή ήταν «να σπάσει το ηθικό του» το οποίο ο αμερικανοεβραίος έβρισκε «παράξενα υψηλό και ανθεκτικό». Έλεγε : «Η ιστορία, η οικογένεια και η θρησκεία είναι τα τρία στοιχεία που χαρακτηρίζουν τους Έλληνες. Για να πετύχει κάποιος την αποσταθεροποίηση της χώρας πρέπει να απορρυθμίσει αυτούς τους τρεις άξονες».»

    Αυτά από την συμπαθέστατη Κουκίδα του πολύ ενδιαφέροντος «Ποντικιού»:
    http://www.topontiki.gr/article/11140

  150. sarant said

    Δεν την ήξερα την Κουκίδα, πάντως είναι λάθος αυτό που γράφει, ότι: «Πώς έγινε η εισβολή στον Παναμά ώστε να ανέβει στην εξουσία ο αμερικανόφιλος δικτάτορας Μανουέλ Νοριέγκα». Η εισβολή έγινε για να ανατραπεί ο (πρώην αμερικανόφιλος) δικτάτορας Νοριέγκα.

    Επίσης, ύποπτο για μύθος μου φαίνεται και το:
    Και έφερε για παράδειγμα τον Αριστοτέλη Ωνάση. Για πολλά χρόνια προσπαθούσε η αμερικανική κυβέρνηση να συγκρατήσει «τον ατίθασο Έλληνα» και την οικονομική αυτοκρατορία που έχτιζε. Ματαίως. Τότε ο Κίσινγκερ πρότεινε να μεταβεί πράκτορας της CIA στη χώρα της Λατινικής Αμερικής όπου ναυπηγούσε τα πλοία του ο Ωνάσης και να πιάσει δουλειά ως εργάτης. Μέσα σε ένα χρόνο ο εν λόγω πράκτορας κατάφερε να «οργανώσει» τους εργαζομένους ώστε να κατεβούν σε απεργία διαρκείας η οποία έφερε τον Ωνάση στο χείλος της καταστροφής. Φαινομενικά ήταν μια απεργία υπέρ των δικαιωμάτων της φτωχής εργατιάς. Και οι ίδιοι αυτό πίστευαν. Έπρεπε να περάσουν 15 χρόνια για να μάθουμε πως δρομολογήθηκε εκείνη απεργία και ποιος ήταν ο ουσιαστικός στόχος της.

    Ποια χώρα; Το γράφει αυτο ο Τσόμσκι; Εντελώς μούφα μού φαίνεται.

  151. […] Εδώ δεν υπάρχει κανένας λόγος παρέμβασης στο κείμενο. Απλώς κάθεσαι, διαβάζεις και … ξεστραβώνεσαι!  Δανειζόμενο από το μπλογκ του Νίκου Σαραντάκου. […]

  152. […] Ο Λάκης Λαζόπουλος και τα ακροδεξιά σκουπίδια Το σημερινό μου θέμα το δανείζομαι από την Κανελόριζα, η οποία το […] […]

  153. gbaloglou said

    #150:

    Περού;

  154. sarant said

    153: Ναυπηγούσε ο Ωνάσης στο Περού;

  155. Εξαιρετικό το κείμενο και διαφωτιστικότατο. Δυστυχώς αυτός είναι ο ανεξέλεγκτος, ημιμαθής και ανιστόρητος τηλεοπτικός χυλός που πλασάρεται ως «άποψη», δήθεν κατά των εξουσιών. Α… να μην ξεχνάμε ότι ο κ. Λαζόπουλος παζαρεύει και το νέο του τηλεοπτικό συμβόλαιο την παρούσα τηλεοπτική περίοδο.

  156. gbaloglou said

    #154:

    Μάλλον όχι, τα μπέρδεψα με ιστορίες φαλαινοθηρικές

  157. Μπουκανιέρος said

    150
    Έλα ρε Νίκο, που κάθεσαι και τα συζητάς στα σοβαρά…

  158. SLY: ..Ο Σαραντάκος δεν είπε ότι ο Λαζόπουλος είναι ακροδεξιός αλλά ξεκάθαρα καταλόγισε σε αυτόν και το επιτελείο του την απροσεξία τους στην αναπαραγωγή ενός πλευρικού μύθου.

    SLY,
    Ναι, δεν το είπε ευθέως, αλλά εμμέσως πλην σαφώς.
    Καμμία, όμως, σημασία δεν έχει που σε μία σατιρική της πολιτικής – και όχι μόνον – επικαιρότητας τηλεοπτική εκπομπή σημειώθηκαν κάποια λάθη, ή «λάθη», σε ό,τι αφορά στις συνθήκες που απεβίωσαν κάποια ιστορικά πρόσωπα, αιώώώώώνες πριν. Έτσι κι αλλιώς κανείς δεν είναι τόσο χαριτωμένα αφελής που να προτιμά τις σατιρικές εκπομπές για να μάθει ιστορία. Κανείς δεν θυμάται τι ακριβώς είπε για καθέναν από αυτούς.

    Η απομαγνητοφώνηση ιστορικών αναφορών είναι ίσως είναι μια ευχάριστη απασχόληση για όσους ικανοποιούνται να κάνουν τον δάσκαλο πάνω στα λάθη των καλλιτεχνών, αλλά ο καλλιτέχνης, όπως και το κοινό του, όλα αυτά τα γράφει στα παλιά του τα παπούτσια και επιμένει στην ουσία της σάτιρας.

    Αυτό που κάνει ο Λαζόπουλος, και το κάνει επιτυχώς, λειτουργεί στο ευρύτερο κοινό και, όπως καταλαβαίνεις, έχει ενοχλήσει σφόδρα και την εξουσία και τα καλοθρεμμένα παπαγαλάκια της. Είναι αναμενόμενες οι επιθέσεις που δέχεται υπό την κριτική διαφόρων ενοχλημένων, κριτική τάχα ανεξάρτητη από την ουσία της σάτιράς του. Και αυτό που αποτελεί την ουσία στο συγκεκριμένο απόσπασμα δεν είναι αυτό στο 32:25, αλλά στο 30:35 όπου ομιλεί για τις υπουργικές μίζες της Ζήμενς και για την «κατευθυνόμενη δημοσιογραφία».

    Αυτά είναι δύο από τα μεγάλα προβλήματα που μας ταλανίζουν, και όχι το «ότι δεν προκύπτει από τις πηγές πως ο Ηρόδοτος πέθανε αυτοεξόριστος» ή όχι. Ούτε και οι αναφορές ότι στον Λαζόπουλο αρέσει η κερκυραϊκή παστιτσάδα όπως αρέσει και στον Χ ακροδεξιό μπλόγκερ. Όλα αυτά, για την δική μου αντίληψη, είναι φαιδρότητες που στοχεύουν στην δημιουργία κλίματος.

    Κλείνοντας, και εφόσον επιμένεις πως είναι έτσι, να ευχηθώ «και σ’ ανώτερα. Άντε και το καλοκαίρι να απομαγνητοφωνηθούν οι επιθεωρήσεις του Δελφινάριου και να γίνει …έρευνα (!!!) ώστε να μάθουμε τα ιστορικά λάθη που έκανε ο Ψάλτης». Θα έχει τρομερό ενδιαφέρον.

  159. ο Μήτσος said

    @157

    φίλε Μπουκάν,

    μπορεί να μην ισχύουν οι λεπτομέρειες (Κίσινγκερ, Ωνάσης, Τσόμσκυ, χρόνος και τόπος) αλλά αυτό είναι το μοντέλο που διέλυσε και την ισχνή αλλά υπαρκτή Ελληνική βιομηχανία.
    Οι δήθεν φιλεργατικές, “σοσιαλιστικές” πολιτικές παροχών μεσοπρόθεσμα άφησαν τον κόσμο άνεργο κλείνοντας τις επιχειρήσεις. Παράλληλα οι “μεγάλοι” συνδικαλιστές και πρόεδροι των εργατικών κέντρων αποσύρθηκαν για να “προσφέρουν” στα κοινά, διοικώντας δήμους ή υπουργικά γραφεία.

    Ότι οι κυβερνήσεις χωρών στέλνουν πράκτορες για να περάσουν τα συμφέροντα τους δεν νομίζω να αμφισβητείται από κανέναν. Δεν είχαμε μέχρι και Άγγλο μεταμφιεσμένο σε παπά, τον Ντέιβιντ ή Δημήτριο Μπάλφουρ την κατοχή, και μάλιστα ήταν κολλητός και εξομολογούσε την βασιλική οικογένεια και τους Κανελλόπουλους και τον παππού του ΓΑΠ. Είχε παρτίδες με τον Σαράφη, τον Τσιριμώκο και όλα τα καλά παιδιά που οργάνωσαν την Συμφωνία της Βάρκιζας.

  160. mdsousou: γιατι τωρα ειδα το δευτερο σχολιο σου
    σορρυ αλλα αν συμπερανες απο τα λεγομενα μου οτι ειμαι φιλη με υπερπατριωτες εθνικιστες τοτε μαλλον δεν ξερεις να διαβαζεις.

    Μπορώ να σε διαβεβαιώσω ότι ξέρει να διαβάζει – απλώς ελπίζει να μην ξέρουν οι αναγνώστες. Το «»»επιχείρημα»»» αυτό είναι σύνηθες όπλο διαφόρων που προτιμούν μεθόδους γκέμπελς.

  161. Αγγελος said

    Την ιστορία με την απεργία που οργάνωσε η CIA σε ναυπηγείο που δούλευε για τον Ωνάση, σε καιρό που αυτός προσπαθούσε να μπει επιθετικά στις μεταφορές πετρελαίου, την έχω ακούσει κι εγώ στην τηλεόραση, σε ταινία για τη ζωή του Ωνάση, να τη διηγείται κάποιος πρώην υπεύθυνος της CIA. Νομίζω ότι το ναυπηγείο ήταν στη Γερμανία. Δυστυχώς δεν έχω περισσότερα στοιχεία.

    ΜακΜάνε (40), ώστε είχες κι εσύ καθηγητή ιστορίας το Βρανόπουλο και βιβλίο τις ενότητες του Ελεόπουλου; Τι χρονιάς είσαι, αν επιτρέπεται;

  162. Ο λιμός λόγω πείνας έφαγε το κουλουράκι(όμικρον).
    Αυτός ήταν ο δικός μου μνημονικός κανόνας στο σχολείο.

  163. sarant said

    158: Σε ό,τι με αφορά, επαναλαμβάνω όσα είχα γράψει στο σχόλιο 61: κατηγορώ τον Λαζόπουλο για το ότι αναμεταδίδει ανεξέταστα τα σκουπίδια των ακροδεξιών. Ακροδεξιό δεν τον είπα και προφανώς δεν είναι.

    Οπότε, το να συνάγει κάποιος ότι «εμμέσως πλην σαφώς» τον χαρακτήρισα ακροδεξιό πράγματι θυμίζει μεθόδους Γκέμπελς. Όσο για την ευχή στο τέλος του 158, πιστεύετε στ’ αλήθεια ότι ο Λαζόπουλος είναι καλλιτέχνης της ίδιας κατηγορίας με τον Ψάλτη; Αυτό, ούτε οι χειρότεροι εχθροί του δεν το έχουν πει!

  164. sarant said

    161: Στη Γερμανία μοιάζει αληθοφανέστερο

  165. Μπουκανιέρος said

    159
    Χειρότερη από το ίδιο το «στοιχείο» είναι η χρήση που αμέσως του γίνεται. Π.χ. γίνεται αμέσως λόγος για «πολιτικές παροχών», αλόγιστων ασφαλώς, που χάρισαν στους εργαζόμενους μερόνυχτα ατέλειωτης χλιδής – μπαίνουμε με άλλα λόγια στο δρόμο που οδηγεί στο «Μαζί τα φάγαμε». Ενώ βγαίνει και το ηθικό δίδαγμα ότι δεν πρέπει να το παρακάνουμε στις απεργίες, αφού αυτές μπορεί να είναι υποκινούμενες από σκοτεινές (ξένες, φυσικά) δυνάμεις και μπορεί να φέρουν στο χείλος την καταστροφής τη βιομηχανία «μας», την οικονομία «μας» και τους, ολόδικούς μας, εφοπλιστές «μας».

  166. Αββακούμ $κορδοπέογλου said

    καθμερινά προυσεύχουμε στουν `αη Λάκη Του Λαζό , τον μοναδικό εκπρρρόσωπο της

    ελληνιστί κομεντίας επί της γης , ο Θεός να μου κόβει νύχτες και να του δώνει Τρίτες ..

    άλλωστε τί μας απέμεινε των φτωχώνε ;

    ο Λάκης ο Σάκης κι ο Μάκης (θού Κύριε !! ο zουμπαzoυλιάς ντε)

    σε καλή μεριά

  167. @161

    Πιθανόν να εννοείτε τις πολύμηνες απεργίες στα ναυπηγεία του Κιέλου την δεκαετία του ’70, που καθυστέρησαν την παράδοση τάνκερ που είχε παραγγείλει ο Ωνάσης χαλώντας έτσι τα σχέδια του για αποκλειστική μεταφορά των Σαουδαραβικών πετρελαίων, σενάριο εφιαλτικό για την -εξαρτώμενη από το πετρέλαιο-Αμερική.

    Δεν γνωρίζω αν υπάρχουν στοιχεία ότι οι Γερμανοί συνδικαλιστές λαδώθηκαν για να απεργήσουν ή αν πραγματικά επρόκειτο για μια αυθόρμητη απεργία, παρά μόνον ενδείξεις και ..συμπτώσεις.
    Πάντως η σχέση Ωνάση –USA ήταν πάντα.. επεισοδιακή:
    http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=118914&ct=78&dt=06/02/2000

  168. Ιωάννης Χ. Β. said

    Θανάση Παπαθανοσόπουλου, Γλωσσάρι Ρουμελιώτικης Ντοπιολαλιάς (1982):
    ξεσβελιάζω = καταστρέφω
    ξεσβελιάζομαι = καταστρέφομαι
    το ξεσβέλιασμα = εξολοθρεμός

  169. ο Μήτσος said

    @165

    Δυστυχώς αυτή ήταν η πολιτική τα τελευταία 30 χρόνια, με κορωνίδα το “Τσοβόλα δώστα όλα”. Παροχές από δανεικά. Ο ευρύς κόσμος πήρε κάτι λίγα από τα ψίχουλα (ΑΤΑ κλπ), για τα οποία φώναξε ο Πάγκαλος, ενώ το χοντρό πακέτο έγινε off-shore εταιρείες για ξέπλυμα και βίλες και κότερα για τους δικούς τους. Η ΝΔ συνέχισε το έργο, ακόμα και ο Χαρίλαος ζήταγε βοήθεια για τον γιο του Πέτρου, ο οποίος βραβεύτηκε και αυτός, αφού εφήβρε το ελληνικό τηλέφωνο 100 χρόνια μετά τον Graham Bell. Τα υπόλοιπα είναι απλή αριθμητική. Δεν είναι “μας” οι εφοπλιστές και οι βιομήχανοι, αλλά αν δεν έχουν δουλειά αυτοί, δεν έχουν ούτε δουλειές να δώσουν.

  170. 167: Συγγνώμη για το εκτός θέματος, αλλά μόνο εμένα μού γύρισε το μάτι με εκείνο το «προχιτλερικός» στο τέλος του άρθρου του Alexis;

  171. 170 χαχά, τώρα το διάβασα… Και φαντάσου ότι λίγα λεπτά πριν έγραφα (για κάτι άσχετο) τη λέξη «pro-innovation»…

  172. Δεν μπορώ να βρω στοιχεία για αυτήν την υποτιθέμενη απεργία που έβλαψε τον Ωνάση, οπότε ανακαλώ ότι έγραψα στο σχόλιο 167.
    Μάλλον πρόκειται περί μύθου.
    Δεν ταιριάζουν και οι ημερομηνίες, η συμφωνία Ωνάση –Σαούντ έγινε το 1953…

    Σύμφωνα δε με τον κ Σ. Παπαδημητρίου, ο Ωνάσης κινδύνευσε να καταστραφεί λόγο της δικαστικής διαμάχης με την Αραμκο και τις 7 μεγάλες πετρελαϊκές εταιρίες…
    Μόνο ο πόλεμος ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Αιγυπτίους και το κλείσιμο της διώρυγας του Σουέζ, βοήθησε τον Ωνάση να ανακάμψει.
    http://archive.enet.gr/2000/08/07/on-line/keimena/greece/greece6.htm

    Οπότε CIA και η απεργία ναυπηγείων ..μας τελείωσε…

  173. […] αιματηρών εχθροπραξιών. (Για τη διαπραγμάτευση ενός αντίστοιχου θέματος στο εξαιρετικό όπως πάντα μπλογκ του Νίκου […]

  174. Ο Λαζόπουλος έχει καταντήσει για την ελληνική κοινωνία εξίσου επικίνδυνος με αυτούς που κατα καιρούς κατηγορεί στην γελοία εκπομπή του

  175. sarant said

    Ντίνο, ευχαριστώ για την έρευνα -τελικά, φαίνεται μύθος με κόκκο αλήθειας;

  176. Ο Λαζόπουλος απέδειξε ότι είναι νεοέλληνας, προχειρολόγος και επιπόλαιος. Κάνει αυτό ακριβώς που κατηγορεί, αυτό που μας οδήγησε στην κατάσταση που βρισκόμαστε, είναι επιπόλαιος.

    Ως προς τον Χάρυ Κλύν, έλεος ρε Χάρυ, μην αμαυρώνεις την εικόνα σου, χρόνια τώρα παίζω στην παρέα μου τον «ου γκα γκα μπουμ…» αλλά δεν πρόκειται να το ξανακάνω, στο υπόσχομαι.

    Σαφώς και είναι σωστά όσα επισημαίνονται στο άρθρο αλλά δεν είναι ίδιον της ακροδεξιάς η παραχάραξη των δεδομένων κατά το δοκούν. Ακόμη και στο κυρίως κείμενο του άρθρου παρατηρούμε τις εξής φράσεις: «ακροδεξιά σκουπίδια» και «…αυτό σημαίνει ότι είναι περίπου μάταιο να σπαταλάμε τόσες ώρες σε διδασκαλία αρχαίων από το πρωτότυπο και ότι δίκιο είχε η Δραγώνα που ήθελε να κάνει προαιρετική την ιστορία στο λύκειο.»

    Κατά την ίδια λογική αν κάποιος 60άρης κάνει λάθη σε διαιρέσεις αποδεικνύει ότι ήταν μάταιη η διδασκαλεία της αριθμητικής στο δημοτικό. Αν πάλι δεν μπορεί να συνεννοηθεί με έναν Άγγλο τότε δεν έπρεπε να είχε διδαχθεί τα αγγλικά.

    Επομένως, και με όλον τον σεβασμό Νίκο, θεωρώ ότι η τελευταία σου τοποθέτηση ακυρώνει όλο σου το άρθρο καθώς βγάζεις πολύ ανώδυνα το συμπέρασμα σου άρα, άθελα σου, δίνεις άλλοθι σε αυτούς που επίσης εύκολα κάνουν τα λάθη τους και που τους χαρακτηρίζεις ως ακροδεξιούς.

    Τέλος, για τους πολέμιους της Δραγώνα, ας μην χαίρονται, η Δραγώνα έφυγε αλλά το έργο της έμεινε επομένως ουσιαστικά έμεινε και η Δραγώνα.

  177. 175 Ακριβώς.

    Δεν θυμάμαι από ποια ήταν η τηλεοπτική ‘έρευνα’ από την οποία την πατήσαμε εγώ και ο Άγγελος, αλλά πήρε ένα πραγματικό περιστατικό, δηλ την διαμάχη Ωνάση-Αράμκο και το έντυσε με τον κλασικό Ελληνικό μύθο της συνωμοσίας, CIA και λοιπές μπούρδες.
    Τις μόνες πηγές που βρήκα να ανακυκλώνουν αυτή την εκδοχή, είναι κάποια ‘πατριωτικά’ ιστολόγια, της κακιάς ώρας.

    Στην πραγματικότητα τα γεγονότα εξελίχθησαν εντελώς διαφορετικά.
    Ο Ωνάσης είχε τα απαραίτητα τάνκερ για να υλοποιήσει την συμφωνία του 1953 με τον Σαούντ, αλλά λόγο της δικαστικής διαμάχης τα καράβια του παρέμεναν δεμένα στα λιμάνια.

  178. Ἀριστοκλῆς said

    Στὴν Ἑλλάδα κανένα πολιτικὸ ῥεῦμα δὲν θέλει νὰ διδάσκεται ὁ,τιδήποτε. Στὰ χρόνια τῆς Δεξιᾶς ἡ διδασκαλία γινόταν μὲ σκοπὸ οἱ πλεῖστοι νὰ πεισθοῦν ὅ,τι καλύτερο θὰ ἦταν νὰ γίνουν χειρώνακτες καὶ τὰ γράμματα ἦταν γιὰ ἄλλους. Οἱ ἄλλοι ἦταν οἱ γόνοι καλῶν κατὰ τὰ τότε εἰωθότα οἰκογενειῶν, οἱ ὁποῖοι ἦταν σίγουρο ὅτι δὲν θὰ προσπαθοῦσαν νὰ ἐπιφέρουν ἀλλαγές στὴν τότε κοινωνία.
    Σκοπὸς τῆς διδασκαλίας τῆς ἀρχαίας ἑλληνικῆς θὰ πρέπει νὰ εἶναι ἡ δυνατότητα τοῦ τελειοφοίτου νὰ διαβάζῃ ἄνετα ὁποιοδήποτε ἀρχαῖο κείμενο χωρὶς νὰ καταφεύγῃ σὲ παρερμηνευτικὲς ἀποδόσεις.
    Τὸ δὲ μάθημα ἱστορίας πρέπει νὰ μεταδίδῃ τὴν θέλησι καὶ τὴν δυνατότητα τῆς ἐνασχολήσεως μαζί της καὶ μετὰ τὸ πέρας τῶν σχολικῶν σπουδῶν.

  179. Ἀριστοκλῆ, εἶσα νὰ ἱδρύσουμε σύλλογο πολυτονιστῶν φίλων τοῦ Σαραντάκου; 🙂

  180. @179: Κορνήλιε, πού θα γίνονται οι συνελεύσεις του συλλόγου; Σε τηλεφωνικό θάλαμο;

  181. sarantis penintarakias said

    Ιεροφαντη ακροδεξιοφαγε, μεσηλιξ Σαραντακο.

    1.Το αρθρο σου αυτο απλως αναπαραγει το ψυχολογικο σου προβλημα που εχεις εν γενει ως περιχαρακωμενος μαρξιστης με την κοσμοθεωρια του εθνικισμου εν συνολω.Αφου ξεπερασομε το αυτοηδονηστικο σου μενος να αναφερεις εις τροπον αυτοικανοποιησεως ξανα και ξανα τις κενολογες ετικκετες ανευ ετερου περι ναζισμου (ητοι γερμανικου μιλιταριστικου εθνικισμου) και φασισμου (ητοι ιταλικου αντιμαρξιστικου εθνικισμου),πραγμα λογικον καθοσον οι μαρξισται φερουν τραυμα ανεκπληρωτης πραγματωσης απεναντι στον αντισορροπησαντα εκφυλισθεντα κεφαλαιοκρατικως εθνικισμο των δυο αυτων εθνων .

    2.Αντι να επαναλαμβανεις το μισος σου για τους εθνιστες,απλα πηρες ανακατα απο καθε πηγη στον ιστο αναπαραγωγη εκδοχων που αποδιδεις εν γενει στους λεγομενους ακροδεξιους συμφωνα με τα κριτηρια εσου (ορος φαιδρος και επιστημονικα παιδιαζον οσο και ο ορος ακροαριστερος που μολονοτι δεν σημαινουν τιποτα παρα μια τοποθετηση αυθαιρετης απορριψης των αλλων με αντικρουομενα μετωπικα συμφεροντα προς τους συνηθως καθεστωτικους, χρησιμοποιουνται μονον ως προς τους..ακροδεξιους και σπανιως τους..ακροαριστερους),ωστε να πεις τι?οτι απεδειξες ακροδεξιοφαγε την λογικοκρατια ,εναντι της στρεβλοκρατιας, του αντιεθνικου μενους σου?

    δηλαδη γενικευσες επι σωρου ατακτων επι τα πλειστα και προελευσεως εκ της ανωνυμιας και κατατροπωσες ανεμομυλους!!κατα την ιδιαν παραλογικη πληθος αληθιοτητων βριθει ο ιστος απο αναρχοκομμουνιστικες λ.χ ανοησιες,κανεις εχεφρων ομως δεν θα γενικευε επι του συνολου του αναρχοκομμουνισμου αφοριζων με ιερον μισος καθε φωνη δια του δημοσιου καφενε!

    3.Τον μονον που αναφερεις ειναι το κυριον Πλευρη.Αφου διανθιζεις με ανευ ουσιας και σημασιας προσδιορισμους εν γενει προσωπικης σου εμπαθειας,αρυομενης εκ της προσωπικης σου κοσμοθεωρησης,που δεν ειναι αποδεκτη,ειναι σεβαστη ομως μεχρι του σημειου που δεν επιθυμει οπως επιβληθει δια της βιας των ενοπλων προλεταριων,οποτε απαιτει αντισταση μη αποδοχης,τον προαναφερθεντα,εν συνεχεια αρχιζεις να παραθετεις προσωπα αριθμητικως δεικνυομενα,δια να καταδειξεις οτι ο κυρ λακης εκανε το εγκλημα καθοσιωσεως δια καθε πορωμενο μαρξιστη-ανθελλην,να παρει εναυσμα απο εθνικιστες και μαλιστα εσφαλμενης παραθεσεως.Το προβλημα σου μαλλον ητο οι εθνικιστες οχι η εσφαλμενη παραθεσις,γιατι το συμπερασμα της βρωσης ελληνων περιωπης του κυρ λακη δεν ητο θαρρω εσφαλμενον…

    4.Και ενω λοιπον «ανακαλυψατε» οτι ο κυρ λακης εχρησιμοποιησε τον πλευρη ουτως πως,απεδειχθησαν δυο πραγματα. α.δεν εχρησιμοποιησε τον πλευρη! β. Ο πλευρης οπως και εσυ αναγκασθηκες να παραδεχτεις,δεν γραφει τιποτα το ανακριβες καθοσον αφορα διακριβωσιμα ιστορικα στοιχεια,αλλο ζητημα κρισεως αξιολογικης οι εκτιμησεις καθε συγγραφεως ειτε πλευρη ειτε φουφουτος ειτε εσου περι αυτων,ιδε αυσχυλος!

    5.συνδεσατε λοιπον τον πλευρη με μια σειρα απο εσφαλμενες ερμηνειες σκορπιων εθνικιστων δικης του εργασιας και μεσω αυτου τον κυρ λακη για να πειτε τι?οτι επι της ουσιας ο μονος που γραφει απο ιστορικης αποψεως ορθα τα γεγονοτα ειναι ο πρωτος!νομιζω οτι αποδειξατε οτιαν μη τι αλλο παραθετει ορθως,επι των αναμφησβητητων πηγων τουλαχιστον,ας μην περιλαβουμε τας αξιολογικας κρισεις που ειναι αλλη υποθεση!Αλλωστε θα ειχε ενδιαφερον να μας εξηγησει καποιος λ.χ πως η παραθεση λογων ανθελληνικου η αλλου μισους τριτων σε εργα του απο πηγες,αποτελει αποδειξη μισους του παραθετοντος!

    6.αν το προβλημα σας ειναι οτι ο πλευρης απετελεσε εξ αντανακλασεως και στρεβλα πηγη για τον κυρ λακη,τοτε μηπως το προβλημα σας ειναι οτι πραγματι δεν θελετε να σκεφτει ο ελλην οτι πραγματι η ελλας τρωει ανεκαθεν τα παιδια της,πραγμα θαρρω που δεν αμφισβητειται εν γενει?Αν δε ειναι ο πλευρης καθαυτος το προβλημα της δυσθυμιας σας, τοτε το συμπερασμα κυρ λακη μεν ειναι αληθες και το προβλημα σας ειναι η αληθεια που καταγραφεται εκ του πλευρη ως συμπερασμα τουλαχιστον στο ρηθεν υπο κυρ λακη,αποτελεσμα της δικης σας κοσμοθεωρησης .Αν δε ειναι απλως η παραθεση εσφαλμενων στοιχειων,χωρις να διαφωνειτε με το συμπερασμα του κυρ λακη, απο πηγας ανευ δημοσιου αξιας,αλλα καφενειακης αναρτησης σκεψεων «ακροδεξιων»,προς τι αυτο το ιερο μενος για τον κυρ λακη,τους ανωνυμους αμαθεις η ζηλωτες διαστρεβλωτες η ισως τον πλεον ορθο και ακριβη εκ των τριων πλευρη?μηπως γιατι απλα δεν ανεχεστε ενας εμβαπτισμενος στη μαρξιστικη κολυμβηθρα σας να χρησιμοποιει με σφαλματα μεσολαβητων «ενοχλητικες πηγες» που ωστοσο δεν παραλασσουν το δικον του εν πολλοις διαφορισιμο και μη συγκρισιμο προς την βιβλικη αναλυση πλευρη συμπερασμα?

    7.»»Κι όμως, ο Λάκης Λαζόπουλος, που είναι λίγο μεγαλύτερος στην ηλικία από μένα, άρα διδάχτηκε τα αρχαία την (υποτίθεται) ευλογημένη εποχή του πολυτονικού, τότε που δέναν τα παιδιά με τις περισπωμένες»»

    εκ παρεκβασεως εδω σας βγαινει ενα ακομη συμπλεγματικο συνδρομο ταξικης κατωτεροτητας,αποτελεσμα της συνηθους περιχαρακωσης καθε γραφια σε μια αποσπασματικη προσεγγιση του ανθρωπου ως ταξικον ον και μονο.Συνδρομον που η (ως αντιληψη διαχρονικη στη χωρα) αισθητικη της λογικης ησσονος προσπαθειας προεκαλεσε ως μορφοποιηθεισα πολιτικη, την λυματοποιηση της ελληνικης γλωττικης σκεψης,αντιλαμβανομενος ως γνησιος «εφαρμοσμενος» μαρξιστης την εννοια της προσπαθειας,της γνωσης ,της ανωτερης δυναμικης μορφοποιησης σκεψης και αξιας ως απρεπη ρεβιζιονιστικην διαφοριση των ανθρωπων λιγο πανω απο το ισωπεδωτικο πατο της παραδεισενιας εκ προφητειας αποκαλυφθεισαν επιγειου δικτατουρας του προλεταριου φυγοπονου μαθητη…

    Ειναι επιστημονικως σοσιαλιστικα φυσικο, ενα προλεταριο γραφια,να τον ενοχλει η προσπαθεια,η δημιουργια πολυπλοκοτερης εκφραστικης γραφης και πιο συνθετης αναγραφης μελωδιας λογου και αρμονιας γλωσσας,ποικιλομορφιας εκφρασεων νοησης.
    Ειναι βεβαιον πως αν οι θλιβεροι μαρξισται ημπορουσαν και δεν προεκυπταν πρακτικες αδυναμιες,θα ειχαν αποσυρει ως περιττη την εκμαθηση διαφορικου λογισμου,ολοκληρωματων και τοπολογιες,περιοριζοντας ουτως πως «το δεσιμο των παιδιων» με ολοκληρωματα και απλοποιωντας τα μαθηματικα στο επιπεδο των τεσσαρων αριθμητικων πραξεων,αντε και καμια πρωτοβαθμια εξισωση με εναν αγνωστον!!

    Λιγο αυτοκριτικη δεν βλαπτει,καθοσον αυτες οι υπεροχες φιλολαικες εμπνευσεις φυγοπονιας ως δημαγωγικη ιδεολογια,εχουν απο καιρον καρπισει του σπορους της καταστροφης του εθνους και της νεολαιας μας,περαν της καρπισης μιζεριας ηδη καταρρευσασης.Αψευστος μαρτυς της δημαγωγιας υμων,οι χαμενοι στο συμπαν ελληνες (και κατοπιν της αγαθοεργιας σας ελλαδιτες μαιμουδοφωνοι και αδυνατουντες να αναλυσουν σκεψεις πολλακις,περιοριζομενοι εις ετικετες,αδυνατουντες να εκτιμησουν ιδιον συμφερον η μη οπισθεν κενολογιων,καιτοι εκφορτωθεντες την περισπωμενη της ακονισης του νου) νεολαιοι…

  182. #179 Σας έχω καλύτερη ιδέα, ξέρεις την άποψη μου για δυναμική και όχι παρακλιτική τακτική. Λοιπόν, στην Ελληνική βικιπαίδεια υπάρχουν τεράστια κενά, μια απλή ματιά στα λήμματα που αφορούν τα Ελληνιστικά χρόνια και τα Ελληνιστικά βασίλεια θα σας πείσει. Προτείνω να ασχοληθείτε με την ανοιχτή αυτήν εγκυκλοπαίδεια γράφοντας σε πολυτονικό σύστημα.
    Έτσι θα εξοικειωθεί το μάτι του αναγνώστη με το πολυτονικό. Ανατροπή δηλαδή στην πράξη και όχι στα λόγια. Τα πάντα είναι ζήτημα συνήθειας, άσε που θα προκληθεί η περιέργεια κάποιων από ερωτήματα του τύπου «γιατί εδώ δασεία;», «γιατί εδώ θ,χ,φ ;» κλπ.

    #178 Και τι κερδίσαμε Ἀριστοκλῆ με την παιδεία για όλους; Απλά γεράσαμε τους ανεπίδεκτους μάθησης κατά 20 χρόνια και όταν πλέον συνειδητοποιούν ότι δεν κάνουν για γράμματα είναι πολύ αργά. Δεν κάνουν πλέον ούτε για χειρονάκτες. Άσε που στο μεσοδιάστημα ρίχνουν τόσο πολύ το επίπεδο της παιδείας που καταστρέφουν και αυτούς που τα παίρνουν τα γράμματα. Και μην μου πεις ότι στο σχολείο σου δεν είχες στουρνάρια γιατί μάλλον δεν θα πεις την αλήθεια.

    Οι πρώτες αριστερές κινήσεις του Ανδρέα (κατάργηση του 10, κατάργηση των τόνων…) ήταν καταστροφικότατες για τον τόπο.
    Ή μήπως έχεις την εντύπωση ότι με την σοσιαλιστική παιδεία δημιουργήθηκαν εχθροί του συστήματος; Μια στρατιά αποβλακωμένων δημιουργήθηκε που δεν μπορούν όχι μόνον να αμφισβητήσουν το σύστημα αλλά ούτε καν τον εαυτό τους. Άδειασε η περιφέρεια, γέμισαν τα αστικά κέντρα από άχρηστους φοιτητοσπουδαστές και κανένας δεν ξέρει να κάνει το παραμικρό. Άνθρωποι χωρίς στόχους και χωρίς ικανότητα επίτευξης αυτών. Αν λοιπόν ο στόχος ήταν να μην μπορούν οι πλείστοι να αμφισβητήσουν το σύστημα αυτό είναι αριστερό επίτευγμα, είναι προϊόν της ισοπέδωσης και της εξαναγκασμένης ισότητας.

  183. sarant said

    181: Πολύ ωραίο αυτό που γράψατε, πώς το κάνετε;

    182: Στράβωνα, έχω την εντύπωση ότι η ελληνική Βικιπαίδεια δεν δέχεται πολυτονικά άρθρα -και καλά κάνει, αν με ρωτήσεις.

  184. Μαρία said

    183 Τέτοιο ντελίριο δεν έχουμε ματαδεί!

  185. Πώς το έκανε, όντως;

  186. Με Perl ίσως.

  187. #183 Δεν το έχω ψάξει τεχνικά, αν το κάνει όμως το βρίσκω απαράδεκτο. Τόσο το πολυτονικό όσο και το μονοτονικό είναι και νεοελληνικές γραφικές μορφές. Κατανοώ και δεν κατηγορώ την άποψη σου υπέρ του μονοτονικού, ούτε φυσικά στην απαγορεύω, ωστόσο οι τεχνικοί περιορισμοί της Βικιπαίδειας (αν ισχύει αυτό που λες) είναι επιεικώς απολυταρχικοί. Είναι σαν να απαγορεύεις εσύ το πολυτονικό στο ιστολόγιο σου κάτι που δόξα τῷ Θεῷ δεν το κάνεις.
    Θα το ψάξω αν και δεν νομίζω να ισχύει η απαγόρευση. Ένας σχετικός σύνδεσμος είναι αυτός

  188. doctor said

    Συγχαρητήρια Νίκο, το email αυτό διακινείται αρκετά το τελευταίο διάστημα. Ο Λαζόπουλος είναι ένας τηλε-γελωτοποιός, ανιστόρητος ακόμη και στα στοιχειώδη.
    Το σχόλιο 181 είναι όλα τα λεφτά. Στην αρχή νόμισα ότι είναι αποτέλεσμα αυτόματης μετάφρασης από άλλη γλώσσα, μετά κατάλαβα ότι αυτό το παραλήρημα προήλθε από ανθρώπινο εγκέφαλο. Αν ο κύριος Σαράντης δεν ήταν μεθυσμένος, οπότε το διασκέδασε δεόντως και το απολαύσαμε κι εμείς, τότε ίσως ο παρακάτω σύνδεσμος να του είναι εξαιρετικά χρήσιμος:
    http://www.xo.gr/dir-az/N/Nevrologoi-Psychiatroi/?gclid=CJmkg-6gkqUCFQsL3wodYCJROg

  189. #178 Είναι ορισμένες αναμνήσεις που με οδηγούν σε εκτός θέματος σχόλια αλλά μια που το έφερε η κουβέντα δεν μπορώ παρά να την καταθέσω την ανάμνηση.

    Ήμουν στο δημοτικό και φυσικά άριστος των αρίστων μαθητής, όταν ξαφνικά αρχές του `80 (ΠΑΣΟΚ στην εξουσία) πήρα (και όχι μόνον εγώ) δύο βήτα (Β) στον έλεγχο. Ρώτησα λοιπόν τον δάσκαλο γεμάτος απορία «μα γιατί βήτα κύριε» και θυμάμαι ξεκάθαρα την απάντηση «βαθμολογώ σφαιρικά».
    Σήμερα λοιπόν, τόσα χρόνια μετά, απαντώνται τα ερωτήματα μου. Η σφαιρικότητα ήταν τακτική ισοπέδωσης. Πεισιστράτεια τακτική ήταν για να είμαστε όλοι περίπου ίδιοι. Το «βαθμολογώ σφαιρικά» δηλαδή δεν είχε να κάνει με τις επιδόσεις μου αλλά ήταν οδηγία, δεν μπορώ να το εξηγήσω διαφορετικά, σφαιροποίησης των μαθητών. Είμαι λοιπόν προϊόν της αριστεράς Ἀριστοκλῆ, δυστυχώς. Σιγά-σιγά εξηγώ διάφορα πράγματα που συνέβησαν στη ζωή μου από το σύστημα εκείνο. Ξεδιαλύνεται το νέφος.

    Γι’ αυτό λοιπόν πρέπει το σύστημα Δραγώνα να ξηλωθεί άμεσα από την ρίζα. Δεν μπορείς να φανταστείς πόσο επικίνδυνο είναι να εντάσεις τα μικρά παιδιά σε συστήματα, να σπέρνεις ιδεολογήματα και κυρίως να τα μυείς στο θαυμασμό της Αγγλικής γλώσσας εις βάρους της Ελληνικής που είναι κατά τη Δραγώνα μικρή γλώσσα. Επιμένω, δεν έχει σημασία αν εκείνη έφυγε, πρέπει να φύγει και το έργο της.

  190. @ 183 ,Η εξηγηση της αδυναμιας σας που διαφαινεται με την ερωτηση σας » πως το κανετε?» σας δινεται με την απαντηση του Στραβωνα στο σχ. 189.Δυστυχως παραγωγα της ανω σφαιροποιησης ,μαλλον αδυνατουν να κατανοησουν και αυτην την πηγη τους ακομη…πολυ δε περισσοτερο να βλεπουν σφαιρικα την Α-ληθεια.

  191. Χρηστος Κ. said

    Προφανως το μπλογκ εχει διαφημιστει και εξω απο τον πλανητη, οποτε πλακωσανε τα ουφα.

  192. π2 said

    Προσπαθώ εδώ και ώρα να καταλάβω αν το σχ. 181 είναι ένα προχωρημένο σιτουασιονιστικό πρότζεκτ ή είναι γραμμένο στα σοβαρά.

  193. sarant said

    191: Να’σαι καλά Χρήστο, πολύ ωραίο!
    192: Κι εγώ τέτοια απορία έχω.

  194. ο Μήτσος said

    @192
    Υπάρχουν ορισμένα πράγματα που δεν μπορεί κανείς να καταλάβει εύκολα.
    Ούτε ο ίδιος ο Πενηνταράκιας το ξέρει. Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι προέρχεται από την ζώνη του λυκόφωτος.
    Ο Περίοπας είναι απλή περίπτωση χρυσού αυγού.
    Ο Αμασεύς που θεωρεί ότι η πηγή των απωθημένων προβλημάτων του είναι η Δραγώνα από ποια ζώνη προέρχεται; Την Αγία;

  195. Μήτσε μήπως θέλεις να σου κάνω και το ψυχογράφημα σου;
    Άσε τις εξυπνάδες και αν θέλεις να γράψεις κάτι απλά γράψ’το. Εγώ ουδεμία σχέση έχω με αυτό που έχεις στο μυαλό σου. Εκτός αν το μυαλό σου είναι δυαδικό, ον-οφ και μπορεί να διακρίνει μόνο δύο καταστάσεις.

  196. ο Μήτσος said

    Πιο απλά: τι σχέση έχει η Δραγώνα με τα 2 Β που σου έβαλαν στο δημοτικό; Και για αυτό ακόμα ευθύνεται η Δραγώνα και η Ρεπούση;

  197. μετὰ τὶς ἰερεμιάδες γιὰ τὴν ἀποχώρησι Δραγώνα θ’ἀκολουθήσῃ μνημόσυνο γιὰ τὸν ἰό:

    http://www.iospress.gr/

  198. Χρηστος Κ. said

    Φανταζομαι χαρηκατε κυριε Κορνηλιε με τη συγκεκριμενη εξελιξη.

  199. ο Μήτσος said

    Επειδή ο Ιός ήταν η Ελευθεροτυπία υπογράψτε στην σελίδα υπογραφών ενάνται στη φίμωση του «ΙΟΥ»:

    http://www.petitiononline.com/ios71110/petition.html

  200. τί πάει νὰ πῇ φίμωσι; δηλαδὴ ἂν αὔριο ὁ οἰκοδεσπότης μοῦ πῇ ξεκουμπίσου ἀπ’τὸ ἱστολόγιό μου αὐτὸ εἶναι φίμωσι; τί λέτε ὠρέ!

  201. Και γω είμαι λίγο επιφυλακτικός, γιατί δεν έχω καταλάβει τι ακριβώς παίχτηκε. Αμφίσημες ανακοινώσεις, φήμες γύρω γύρω, περιμένω.

  202. π2 said

    Εγώ δεν είμαι επιφυλακτικός επί της ουσίας, είμαι επιφυλακτικός για δύο τυπικούς λόγους. Ο πρώτος είναι ότι δεν αγόραζα Ελευθεροτυπία ούτως ή άλλως, οπότε δεν ξέρω αν δικαιούμαι να ζητήσω οτιδήποτε από τους εκδότες της. Εδώ και καιρό δεν με αφορά καθόλου η εφημερίδα· μόνο τον Ιό διάβαζα, κι αυτόν στο διαδίκτυο. Ο δεύτερος λόγος, που με ταλαιπωρεί και σε άλλα κείμενα που ζητούν την υπογραφή μου, είναι πως δεν φροντίζουν οι συντάκτες τους να αποφύγουν πράγματα με τα οποία μπορεί να μη συμφωνεί κάποιος που κατά τα άλλα θα υπέγραφε για την ουσία του κειμένου: αμφιβάλλω σφόδρα, για παράδειγμα, ότι «η ιδιοκτησία της «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» [sic] έχει αποφασίσει να εντάξει – τελείως απροκάλυπτα πλέον – την εφημερίδα στο ενιαίο εθνικό μπλοκ που οδηγεί τη χώρα στο μεσαίωνα». Δεν νομίζω πως οι λόγοι ήταν πολιτικοί.

    Δεκτός και ο αντίλογος ότι πιάνομαι από δευτερεύοντα θέματα για ν’ αποφύγω να βάλω την υπογραφή μου. Δεν ξέρω.

  203. Εγώ πάλι ούτε τον τίτλο της έκκλησης κατάλαβα, ούτε τι ζητάει. Να γυρίσει το τετρασέλιδο; να κάνουμε -ποιοι;- καινούργια εφημερίδα; ή καινούριο ιστολόγιο; ή κανάλι; είδα με έκπληξη και υπογραφές γνωστών…

  204. Ακριβώς (εγώ το μεσημέρι ήξερα γύρω στο 1/4 των υπογραφών!)

  205. sarant said

    Λέω να ανεβάσω ποστ για το θέμα, οπότε κάντε υπομονή και οικονομία στα σχόλια 🙂

  206. ἵνα ἐκλπηρωθῇ τὸ περὶ μνημοσύνου ῥηθὲν διὰ Κορνηλίου τοῦ προφήτου λέγοντος «ἡ παρθένος τέξεται ἰόν».

  207. #196 Η Δραγώνα δεν έχει άμεση σχέση με τα 2Β αλλά υπάρχει ένας κοινός παρανομαστής. Ο γενιτσαρισμός στις μικρές ηλικίες. Δεν μου αρέσει να αναλύω πλήρως αυτά που γράφω, όσοι μπορούν να κάνουν τους συνειρμούς τους κάνουν.

    Για όσους το πρόσεξαν, η Ελευθεροτυπία ήταν η μοναδική εφημερίδα που ασχολήθηκε αρκετές φορές με το θέμα του ηλεκτρονικού φακελώματος της κάρτας του πολίτη, ακόμη και σε πρωτοσέλιδα. Αν και ουδέποτε διάβασα «ιό» (την προσέχω την υγεία μου) ίσως να μην ήταν αυτός ο στόχος αλλά μέσω αυτού η αποδυνάμωση της εφημερίδας για να μην ασχολείται και πολύ-πολύ με αυτό το θέμα.
    Δεν είμαστε ελεύθερη χώρα και σήμερα διοικούν τα δάνεια. Αν η ελευθεροτυπία έχει τέτοια μπορεί να κάνει ότι της πουν-διατάξουν οι δανειστές της. Με λίγα λόγια γίνεται «μνημονιακή» κατάληψη των ΜΜΕ για να…προσαρμοστούμε. ΙΣΩΣ!!!

  208. […] απετέλεσε τον πιό αντιπαθή καλλιτέχνη στο twitter (και όχι μόνο) to […]

  209. κυπραιος αντιφασιστας said

    παντως νεοδημοκρατες και αλλοι καθεστωτικοι χλεχλεδες ο λαζοπουλος θα εβγαινε με πλειοψηφια πρωθυπουργος αν εβαζε.και μετα θα σφαζαμε ολους εσας τα σκουληκια που αλλαζουν την ιστορια της ελλαδας.

  210. KapetanEnas said


    Παιδιά, στενοχωρήθηκα τώρα. Βρε,που ζήτε; Στην Κάτω Νέα Σουηδία; Ή στο ανατολικό Off off Βroadway; Φυσικά μιλάω στους αριστερότερα του Κέντρου. Διότι οι ακραίοι ναζιστές,οι διάφοροι McManiacus και οι χιτλερικοί παρανοημένοι Πενηνταράκηδες, έχουν λυσσάξει με το Λαζόπουλο και αυτό είναι αναμενόμενο. Τον θεωρούν φορέα όλων όσων μισούν. Είναι αριστερός (ήταν και κατα κάποιο τρόπο είναι ακόμα-δεν νομίζω οτι η ex cathedra senatoris αριστερά είναι πιο «ξεκαθαρισμένη»), είναι βλάχος, είναι επιτυχημένος,είναι πλούσιος(μετράει στούς Χιτλερικούς αυτό, τους φτωχότερους τους σνομπάρουν και τους μισούν γιατί φοβούνται ότι θα τους μοιάσουν, τους πλουσιότερους τους φθονούν, γιατί θά ήθελαν να έχουν τα λεφτά τους) και βέβαια παίζει και η ομοφυλοφιλο-φοβία, ρωτήστε και τον ναζιστή Περίοπα που όσο νάναι,το μυαλό του εκεί, περί οπών. Και ο Αμασεύς, τον θεωρεί κατώτερο νεο-ελληνα, ο κλασικός Έλλην,ο von-Stravon. Ευτυχώς που δεν είναι κι Εβραίος, δηλαδή.

    Αλλά, το Μαρουλάκι; Έξαλλο; Γιατί; Και ο Δύτης ακόμα να προτιμάει τον Κλύν; Όχι, ρε παιδιά, ακροδεξιός ο Λαζόπουλος, μη του βγάλουμε και τα μάτια. Επειδή μετέφερε στις παρλάτες του μια ή δυό ή πολλές Λερναίες σαχλαμάρες! Μα που ζήτε, επαναλαμβάνω. Έχετε δεί Ελληνική τηλεόραση;
    Το άτομο θα το συγκρίνετε με τα αποβλακωτικά «κωμικά» σήριαλ,με τον φτηνάτζα Σεφερλή, με Τράγκα, με Τρέμη, με Τατιάνα,με Πάνια, με τον πανηλίθιο Μαλαπέρδα του Ανεξήγητου.(Και μ’άλλους που δεν ξέρω γιατί δεν έχουμε τηλεόραση).Μ΄αυτούς θα τον συγκρίνετε, όχι με τον Μολιέρο Αριστοφάνους τον Δεύτερο.

    Κάποιος εδώ τον μέμφθηκε ότι δεν καταδίκασε τα μπάχαλα το Δεκέμβρη του ’08.
    Όντως, η στάση του ήταν από τις πιο σωστές.
    Δεν είπε ότι του άρεσαν οι φωτιές. Την έπεσε σ’ αυτούς που λέγανε: «Ωραία, σκοτώθηκε ένα παιδί. Αλλά…» ΔΕΝ έχει αλλά. Αυτό τους είπε. Κιαν ήτανε δικός τους θα του το αναγνωρίζανε.

    Ρε Sly, δηλαδή τι νάκανε. Να περίμενε την ιδανική κομουνιστική κοινωνία για να κάνει το κοσμάκη να γελάσει; Δηλαδή εσύ θάθελες να μην υπήρχε καθόλου Λαζόπουλος στην Ελληνική τηλεόραση; Να καθόταν σπίτι του; Κοιτάξτε το παιδιά, γιατί νομίζω ότι την έχουμε χάσει τη μπάλα.

    Ο sarant δεν τον κατηγόρησε για ακρο-δεξιό. Αλλά κι αυτό με τα το ψέμα Κίσινγκερ, σιιιιγά, εδώ τέτοια φτάνουν στην Ελληνική Βουλή!

    «…Κι όμως, ο Λάκης Λαζόπουλος, που είναι λίγο μεγαλύτερος στην ηλικία από μένα, άρα διδάχτηκε τα αρχαία την (υποτίθεται) ευλογημένη εποχή του πολυτονικού, τότε που δέναν τα παιδιά με τις περισπωμένες, κηρύσσει στο πανελλήνιο ότι ο Περικλής πέθανε στην εξορία…»

    Κι εγώ καμιά φορά λέω κάτι τέτοια υπερβολικά. Ας πούμε εξανίσταμαι να βλέπω βιβλία για την Κινέζικη ποίηση Τ’ανγκ, που έχουν στο εξώφυλλο Γιαπωνέζους Σαμουράι της περιόδου Έντο(!!!) Τώρα εντάξει. Ποιος χέστηκε! Αυτό που γράφεις βέβαια, είναι πολύ σημαντικότερο. Αλλά αν διανοηθούμε για λίγο σε τι λοβοτομημένη κοινωνία απευθύνεται, πραγματικά δεν είναι ικανό να στοιχειοθετήσει καταδικαστική απόφαση για Λαζόπουλο.Μάλλον να λέμε πάλι καλά.Κι ας μη περιμένουμε ορθογραφία από τον κώλο της Μυλωνούς.

    Και στην τελική, εγώ αν ήμουν Σαραντάκος θα του έγραφα μία επιστολή.Ίσως πέρναγε ανάμεσα από το τείχος των πενήντα παρατρεχάμενων και συν-σεναριογράφων και κάτι να άλλαζε. Δεν είναι τέρατα οι άνθρωποι, για να ησυχάσουμε…

    *
    Μια που το θυμήθηκα, εδώ είναι η αυθεντική λεσβιακή ιστορία του κώλου της Μυλωνούς, στο σχόλιό μου αριθμ.62

    Η μυλωνού, η μαϊμού και ο κ. Χατζηνικολάου


    .

  211. Δημήτρης Φύσσας said

    Με τέσσερις μόνο μήνες καθυστέρηση από το τελευταίθο σχολιο και πολλές πολλές συγνώμες (γεράματα και δουλειές γαρ):

    ξεσβελιάζω: διαλύω, καταστρέφω, κομματιάζω, αποσυναρμολογώ βίαια, εξαρθρώνω, αποδιαρθρώνω μια κατασκευή- και τα συναφή
    ξεσβέλιασμα: η πράξη κ. το αποτέλεσμα του ρ. ξεσβελιάζω.

  212. george said

    Η μονη ενσταση που εχω για το αρθρο ειναι οτι ρε κυριε σαραντακο μου απο ολα οσα συμβαινουν γυρω μας ,απο ολα τα ψεμματα και τις αναληθειες,απο ολη την παραπληροφορηση αυτο σε πειραξε?Τιποτα για ας πομε τα βιντεο τα παραποιημενα του μεγκα για την δολοφονια γρηγοροπουλου?τιποτα στο σκαι για τους αληθινους στοχους της τροικςας κ των προδοτικα συμπεριφερομενων πολιτικων μας?τιποτα για την παραπληροφορηση απο τους νεοναζι για θεματα οπως το πολυτεχνειο και το αν υπηρξαν νεκροι η οχι ,η για το καψιμο των εβραιων που υποστηριζουν οτι δεν συνεβη ποτε…Αλλα μαλλον αυτα ολα εξυπηρετουν τα αφεντικακια στα οποια προσπαθειτε να δειξετε την καλη σας συμπεριφορα.που ξερεις μπορει κανενα ψιχουλο απο το τραπεζι των πλουσιων να πεσει και προς τα εσας…αυτο ελπιζουν ολοι οσοι στηριζουν και βοηθουν τους λιγους αυτους διεστραμμενους με την εξουσια και το χρημα να κλεβουν την ψηφο των ελληνων.αυτο ελπιζουν οσοι τα παιρνουν απο τα κομματα,η τις κυβερνησεις ,οσοι εχουν συμβολαια με το δημοσιο με μεσον,η με μιζες.εμεις οι υπολοιποι που απλα εν θελουμε να βλαπτουμε κανεναν και να ζουμε σε βαρος αλλων ,εμεις που πληρωναμε του φορους μας τοσα χρονια ,που δεν χτισαμε παρανομα που δεν διοριστηκαμε στο δημοσιο ενω ειμασταν αχρηστοι μονο κ μονο επειδη ειμαστε συγγενεις με τον κομματοσκυλο ,εμεις ολοοι περιμενουμε την στιγμη που θα καταφερει η δικαιοσυνη να ξαναμπει στην ζωη μας και την χωρα και τοτε ολοι οσοι εβλαψαν το μεγαλο συνολο με την σταση τους θα πρεπει να λογοδοτησουν,να τιμωρηθουν και να επανορθωσουν αν υπαρχει δυνατοτητα(δημευση περιουσιων).οσο γηια τους δημοσιογραφους παπαγαλους ,κατ αρχην η παυση τους αποτο λειτουργημα της 4ης εξουσιας.και τους καναλαρχες βεβαια δεν μιλαμε,αυτοι πρεπει να εχουν την τιμωρια μαζι με τους λαδοποντικες πολτικαντηδες κλεφτοκοταδες.

  213. sarant said

    Το ιστολόγιο, Γιώργο, έχει δημοσιεύσει 1500 άρθρα σχεδόν, κα έχει κατεπανάληψη αναφερθεί και στις παραποιήσεις των μεγάλων καναλιών και στην τρόικα και στους νεοναζί. Αν δεν πιστεύεις, κλικάρεις στο πάνω μέρος, εκεί που λέει «Περιεχόμενα ιστολογίου» και διαβάζεις.

    Δηλαδή, για να επικρίνουμε οποιονδήποτε άλλον, θα πρέπει να προτάσσουμε μια καταδίκη της τρόικας και των μεγάλων καναλιών;

  214. georgios said

    ουδεισ αχαριστότεροσ εκ του ευεργετηθεντοσ φιλε αρθρογραφε οχι η ελλαδα δεν τρωει τα παιδια τησ οι ελληνεσ τρώνε τουσ Έλληνεσ οπωσ κανεισ εσυ που αντι να δινεισ σημασια στο τι συνεβει σε αυτεσ τισ τεραστιεσ προσωπικοτητεσ δινεισ ολη σου την βαση χανοντασ την ουσια.στην δηθεν ελληνοκεντρικη γραμμη προφανωσ επειδη εισαι -προοδευτικοσ-Αν αυτοκτονησω λοιπον με ενα πιστολι γιατι δεν αντεχω να βιωνω το αδικο που ξεστρατιζει γυρο μου, ποσο διαφορετικό είναι με το να με εκτελεσεισ εσυ ο ιδοσ,αν καποιοσ εξοριστηκε ή αυτοεξοριστηκε εχει μεγαλη διαφορα πιστευεισ, η μηπωσ η ριζα ειναι ιδια και στην τελικη ποιον ψαχνεισ να δικαιωσεισq ,μηπωσ τον εαυτο σου απεναντι στα γεγονοντα που δεν σηκώνει η οικουμενικη σου ταυτοτητα;

  215. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

    Αν ο George είναι ο ίδιος με τον Georgios, τότε τρία χρόνια κι ένας μήνας για απάντηση νομίζω είναι ρεκόρ και προτείνω ο άνθρωπος να βραβευτεί αρμοδίως… 🙂

  216. sarant said

    Δεν αποκλείεται 🙂

Σχολιάστε