Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Το ΛΑΟΣ στην κυβέρνηση, η ΝΔ στη συναντιπολίτευση

Posted by sarant στο 12 Νοεμβρίου, 2011


Ο Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων με τον μέντορά του

Γλωσσικό άρθρο είχα σκοπό να γράψω σήμερα, αλλά έχει κι η επικαιρότητα τα δικαιώματά της. Θα θέλετε κι εσείς να σχολιάσετε τα χτεσινά, θέλω κι εγώ να πω πέντε πράγματα, τα γλωσσικά μπορούν να περιμένουν.

Η χτεσινή μέρα, που ήταν σημαδιακή και αριθμολογικά, αφού ήταν η μέρα με τα τρία εντεκάρια, ίσως αποδειχτεί σημαδιακή και από μιαν άλλη σκοπιά: όχι επειδή ορίστηκε ο ενδέκατος πρωθυπουργός της μεταπολίτευσης, αλλά επειδή στην κυβέρνηση που ορίστηκε χτες μετέχουν επίλεκτα στελέχη του κόμματος της άκρας δεξιάς, που έχουν και σε προσωπικό επίπεδο δεσμούς με τη δική μας χούντα και με την αφρόκρεμα της ευρωπαϊκής αντισημιτικής ακροδεξιάς, όπως ο κ. υπουργός Μεταφορών που τον βλέπουμε αριστερά σε φωτογραφία με τον Ζαν Μαρί Λεπέν. Νόμιμο κόμμα είναι βέβαια και το Λάος, νόμιμο είναι και το Εθνικό Μέτωπο του Λεπέν, που ψηφίζεται στη Γαλλία από μεγάλα ποσοστά πολιτών, αλλά στη Γαλλ’ία κανείς αξιοπρεπής δημοκράτης πολιτικός δεν σφίγγει το χέρι του Λεπέν.

Θα μου πείτε ότι δεν είναι το παρελθόν του Μάκη Βορίδη που μετράει, αλλά το έργο που θα επιτελέσει. Ενμέρει θα συμφωνήσω, όπως επίσης θα συμφωνήσω αν μου πείτε ότι δεν έχει καθοριστική σημασία για τα σημερινά η γνωστή φωτογραφία που δείχνει τον σημερινό υπουργό σε ηλικία 18 ετών περίπου να κραδαίνει τσεκούρι σε κάποιο πογκρομάκι’ νεανικά σφάλματα κάναμε όλοι μας. Ωστόσο, οι κουμπαριές με τον Λεπέν δεν είναι νεανικό αμάρτημα, συνέβησαν σε ώριμη ηλικία’ μέχρι το 2004, αν δεν κάνω λάθος, ο Βορίδης, ως επικεφαλής του Ελληνικού Μετώπου, είχε σχέσεις με τον Λεπέν, αλλά και σε συνέντευξή του που δόθηκε πριν από λίγους μήνες, τον Ιούλιο του 2011, δεν αποκήρυξε το ακροδεξιό του παρελθόν όσο κι αν προσπάθησε να το υποβαθμίσει, λέγοντας π.χ. ότι δεν θυμάται πολλά από την επίσκεψη στον δικτάτορα Παπαδόπουλο στη φυλακή.

Λένε ότι ο κ. Βορίδης σε προσωπικό επίπεδο έχει μεγάλες ικανότητες. Το θέμα δεν είναι αν ο κ. Βορίδης είναι ικανότερος από κάποιον άλλον για τα καθήκοντα του υπουργού, είναι ότι με την υπουργοποίηση μιας εμβληματικής φυσιογνωμίας της ακροδεξιάς νομιμοποιείται όλη η ξενοφοβική, αντιεβραϊκή, υπερεθνικιστική ρητορική της ακροδεξιάς. (Το ίδιο ισχύει και για την υφυπουργοποίηση του Άδωνη Γεωργιάδη, χωρίς μάλιστα να υπάρχουν στην περίπτωση αυτή, ως αντίβαρο, τα υποτιθέμενα προσόντα του προσώπου). Θα θυμίσω ότι ο Βορίδης επρόκειτο να είναι υποψήφιος περιφερειάρχης το 2010 και ο αρχηγός του κόμματός του τον αντικατέστησε, επικαλούμενος το ακροδεξιό παρελθόν του. Προφανώς η θέση του υπουργού κρίθηκε λιγότερο σημαντική από του υποψήφιου περιφερειάρχη.

Και γεννάται το ερώτημα: γιατί να επιδιωχθεί η συμμετοχή της ακροδεξιάς στην κυβέρνηση; Η συμμετοχή της ΝΔ σημαίνει ανετότατη κοινοβουλευτική στήριξη περίπου 250 εδρών, η αριθμητική προστιθέμενη αξία των 15 λαοτιανών είναι αμελητέα. Ούτε πιστεύω να είναι πια τόσο πρωτοφανή τα προσόντα του κ. Αστέριου Ροντούλη, που να μη μπορεί η ελληνική γεωργία να στερηθεί τη σοφή του καθοδήγηση. Επομένως; Γιατί να κολλήσει η ακροδεξιά ρετσινιά σ’ αυτή τη νέα κυβέρνηση που πολλοί καλοπροαίρετοι συμπολίτες μας τη δέχτηκαν με ανακούφιση και με κάποια δειλή ελπίδα; Δεν έχω την απάντηση, περιμένω τη γνώμη σας. Ίσως ο νέος πρωθυπουργός να θεώρησε ότι χρωστάει κάτι στον κ. Καρατζαφέρη, ο οποίος πράγματι προώθησε την υποψηφιότητά του.

Ίσως κακώς ξεκίνησα με την ακροδεξιά συμμετοχή γιατί μπορεί να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι πρόκειται για τη μοναδική παραφωνία, για την κουτσουλιά που βρομίζει το μέλι μέσα στο πιθάρι. Όσο κι αν πράγματι ο Βορίδης και ο Άδωνης αποτελούν κηλίδα για την κυβέρνηση, δυστυχώς δεν είναι το μοναδικό αρνητικό της.

Για παράδειγμα, εμένα με ενόχλησε το εξαιρετικά μεγάλο πλήθος υπουργών και υφυπουργών. Αν μέτρησα σωστά, η νέα κυβέρνηση αριθμεί 48 υπουργούς και υφυπουργούς, κάθε άλλο από το μικρό και ευέλικτο σχήμα που θα περίμενε κανείς από μια κυβέρνηση που, υποτίθεται, έχει μεταβατικό χαρακτήρα. Στο κάτω-κάτω, κάθε νέος υφυπουργός κοστίζει έναν σκασμό λεφτά για τους παρατρεχάμενούς του, και σε καιρούς άγριας λιτότητας, όταν από παντού κόβονται θέσεις και πιστώσεις, είναι προκλητικό να διογκώνεται η κυβερνητική μηχανή. Όμως, η διόγκωση έγινε επειδή έπρεπε να βολευτούν οι νέοι σύμμαχοι χωρίς όμως να θυσιαστούν οι υπάρχοντες υπουργοί: έτσι, στις περισσότερες περιπτώσεις, στη δομή του κάθε υπουργείου προστέθηκε κι ένας νέος επιπρόσθετος υφυπουργός, από τη ΝΔ ή το Λάος -ελπίζω να βρει καρέκλα να καθίσει, ο ίδιος και οι συνεργάτες του.

Οι καταστάσεις δεν είναι όμοιες, αλλά θυμάμαι ότι παρόμοιες πολυμελείς κυβερνήσεις υπήρχαν επί αποστατών, το 1965-66, όταν κάθε νέος αποστάτης έδινε τη στήριξή του με ένα υφυπουργείο ως αντάλλαγμα -αν δεν πέφτω έξω, κάποια στιγμή υπήρχαν πέντε ή έξι τέτοιοι υφυπουργοί χωρίς σαφές αντικείμενο. Και όταν το 1966 ο Ηλίας Τσιριμώκος απέσυρε την υποστήριξή του από την κυβέρνηση Στεφανόπουλου (με αφορμή το Κυπριακό) και η κυβέρνηση προς στιγμή έχασε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αμέσως βρέθηκαν δυο πρόθυμοι βουλευτές της ‘Ενωσης Κέντρου να τη στηρίξουν, ο ένας από τους οποίους πήρε άλλο ένα υφυπουργείο, έτσι, ad hoc.

Ας γυρίσουμε στα σημερινά. Κάτι άλλο που δεν μου άρεσε γιατί το βρήκα υποκριτικό, είναι ότι η ΝΔ συμμετέχει, λέει, με εξωκοινοβουλευτικά στελέχη, οπότε εξακολουθεί να είναι αντιπολίτευση. Είναι όμως και κυβέρνηση, οπότε γεννιέται ένας νέος τραγέλαφος, η συναντιπολίτευση! Πολλοί είπαν ότι αυτό το κοινοβουλευτικό τερτίπι (νομίζω αυτή είναι η καταλληλότερη λέξη) έγινε για να μην αποκτήσει τα θεσμικά προνόμια του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης η Αλέκα Παπαρήγα, και ίσως να αληθεύει αυτό. Βέβαια, αυτό το συναμφότερον θεωρείται η ελληνική απάντηση στα διλήμματα: στο δίλημμα κυβέρνηση ή αντιπολίτευση ο Σαμαράς απαντά με τη συναντιπολίτευση, με τον ίδιο τρόπο που ο ΓΑΠ απάντησε στο δίλημμα που ο ίδιος είχε θέσει: και αλλάξαμε και βουλιάξαμε.

Τέλος πάντων, πολλά έγραψα. Να πω όμως ότι θα ήταν πιστεύω λάθος η κριτική στη νέα κυβέρνηση να επικεντρωθεί αποκλειστικά στην ακροδεξιά συμμετοχή. Το σχολιάζουμε γιατί το βρίσκουμε απεχθές, αλλά η κυβέρνηση θα κριθεί από το έργο της. Και περιμένω να κριθεί σύντομα, στις κάλπες, στη συμφωνημένη ημερομηνία, και να μην διαρκέσει κανένα οχτάμηνο η τρίμηνη συμφωνημένη διάρκεια. Γιατί διάβασα ότι θα ήταν καταστροφικό να γίνουν σήμερα εκλογές και αναρωτήθηκα, μαζί με τον Δύτη των Νιπτήρων, τι θα γινόταν -ή τι θα γίνει- αν στη λήξη της τετραετίας υπάρχει πάλι κάποια νιοστή δόση να μας περιμένει, που θα καθιστά και πάλι καταστροφικές τις εκλογές. Αλλά δεν συνεχίζω, περιμένω και τα δικά σας σχόλια.

 

 

288 Σχόλια to “Το ΛΑΟΣ στην κυβέρνηση, η ΝΔ στη συναντιπολίτευση”

  1. Emphyrio said

    Οπως διαβασα τον μισο τιτλο του αρθρου πριν το ανοιξω στον Firefox, νομιζα πως θα ελεγε «Το ΛΑΟΣ στην Κυβερνηση, η ΝΔ στην εξουσια». Φευ, εγελασθην.

  2. Το ότι η πολιτική έκφραση της ακροδεξιάς (περιθωριακή πριν λίγα χρόνια) εκπροσωπείται με τέσσερις υπουργούς και υφυπουργούς στην κυβέρνηση Παπαδήμου είναι κάτι που δεν έχει μόνο συμβολικό χαρακτήρα. Προσωπικά, «δεν θα έπαιρνα» από τη μνημονιακή κυβέρνηση αυτή, τώρα βρέθηκε κι ένας λόγος παραπάνω. Έξυπνη ατάκα που κυκλοφορεί στο ίντερνετ: «Το να τοποθετείς έναν κεντρικό τραπεζίτη πρωθυπουργό μιας πτωχευμένης χώρας είναι σαν να βάζεις έναν μεγαλέμπορο ναρκωτικών, διευθυντή μονάδας απεξάρτησης».

  3. π2 said

    Η συμμετοχή του ΛΑΟΣ σ’ αυτήν την κυβέρνηση ήταν βέβαιη, γιατί πολύ απλά εξυπηρετούσε την μικροκομματική αντίληψη που κυριαρχεί και στα δυο μεγάλα κόμματα, με ορίζοντα τις επόμενες εκλογές. Η μεν ΝΔ παίζει το χαρτί: στηρίζουμε και δεν στηρίζουμε, συμμετέχουμε αλλά όχι και πολύ, είμαστε κυβέρνηση και συναντιπολίτευση (ωραίος όρος!), βάζουμε στελέχη, αλλά όχι την κοινοβουλευτική κρεμ ντε λα κρεμ, ενώ δείτε, το ΛΑΟΣ συμμετέχει με τον αντιπρόεδρο και τα δύο πιο προβεβλημένα στελέχη του, άρα είναι πιο μνημονιακό από εμάς, που είμαστε πούροι αντιμνημονιακοί κι ας συμμετέχουμε λιγάκι στην κυβέρνηση, οπότε ψήφισέ μας λαουτζίκε. Το δε ΠΑΣΟΚ, ακόμη πιο πονηρά, τραβάει το χαλί από τις εκλογικές τύχες της ΝΔ, όπως έλεγα τις προάλλες, κάνοντας το ΛΑΟΣ κανονικό κόμμα εξουσία, και αφαιρώντας έτσι το βασικό ανάχωμα που εμπόδιζε τους νοικοκυραίους της εκλογικής βάσης της ΝΔ να το ψηφίσει. Η δική μου πρόβλεψη: η ΝΔ θα βγει ζημιωμένη απ’ αυτήν την ιστορία.

  4. Σωστό και ευφυές το λαβράκι που ψάρεψε στο διαδίκτυο ο γάτος του Σρέντιγκ.

  5. grsail said

    Φοβάμαι πως η ομάδα των γνωστών νέων ακροδεξιών μελών, των γνωστών ‘εξωκοινοβουλευτικών ‘ της δεξιάς και των επίσης γνωστών σαράντα παλληκαριών του ΠΑΣΟΚ δεν προμηνύει τίποτα μα τίποτα καλό. Πολύ περισσότερο μάλιστα, αν συνεκτιμήσουμε τα έργα, τις ημέρες και την ξεκάθαρη ιδεολογική κατεύθυνση του αρχηγού της νέας αυθαίρετης (στην κυριολεξία) κυβέρνησης. Η θέση σου ότι η κυβέρνηση θα κριθεί από το έργο της είναι βέβαια νηφάλια, αλλά ίσως περισσότερο από ότι θα έπρεπε ευγενική.

  6. 0: Ο Παπαδήμος μιλά άψογα Ελληνικά.
    Τα στελέχη του ΛαΟΣ στην κυβέρνηση είναι συνέπεια της επιδίωξης όσο το δυνατόν ευρύτερης συνεργασίας. Αν η Αριστερά είχε δεχτεί να συμμετάσχει, προφανώς θα λάμβανε κι αυτή υπουργεία.
    Δε νομίζω ότι ο Αβραμόπουλος παραιτήθηκε ώστε το ΚΚΕ να μη γίνει αξιωματική αντιπολίτευση. Απλώς ο Σαμαράς το παίζει δίπορτο, συναντιπολιτευόμενος την κυβέρνηση.
    Ελπίζω ο Παπαδήμος να μπορεί να σκαρώσει καλοτάξιδη κυβέρνηση με πρώτη ύλη τους οποιουσδήποτε, όπως ο Sun Tzu δεν δυσκολεύτηκε να μετατρέψει το βασιλικό χαρέμι σε πειθαρχημένο λόχο.

  7. oikodomos said

    Καλημέρα!

    Αν σας θυμίζει κάτι η λέξη «τσεκούρι», ρίξτε μια ματιά: http://www.blog.gr/article.php?id=59396&category_id=39
    Δεν είναι δα και πολύ παλιό…

  8. π2 said

    Κυκλοφόρησε ήδη το σχετικό ανέκδοτο: ο Βορίδης μετά το ξύρισμα φοράει μόνο Axe.

  9. LandS said

    Αληθεύει ότι ο νέος Υπουργός Επικρατείας, που παραιτήθηκε από το δικαστικό σώμα για να αναλάβει θέση κυβερνητικού εκπροσώπου στην νέα κυβέρνηση, είναι ο ίδιος ο αντιπρόεδρος του ΣτΕ που απέρριψε τις προσφυγές αντισυνταγματικότητας για το «Μνημόνιο»;
    Έχει, λέει, εργαστεί και σαν νομικός σύμβουλος του ΓΑΠ, ο οποίος, λέει, του είχε αναθέσει την επεξεργασία αναθεώρησης του Συντάγματος.
    Το 2020 βλέπω εκλογές γιατί τότε θα έχει κατέβει ο λόγος του δημόσιου χρέους ως προς το ΑΕΠ στο 120% που ήταν το 2009, και οι εκλογές δεν ήταν καταστροφή.

  10. Κασσάνδρα said

    Τι λέτε για ¨» Η ΝΔ στην κυβέρνηση ο ΛΑΟΣ στην εξουσία»

  11. Και λίγος κινηματογράφος: στο «Τσεκούρι» του Κώστα Γαβρά, ένας άνεργος οικογενειάρχης, πρώην στέλεχος μιας μεγάλης βιομηχανίας, μετατρέπεται σε σίριαλ κίλερ για να συντηρήσει την οικογένειά του.
    Χμ…

  12. Δύσκολο να βγούνε ασφαλή πολιτικά συμπεράσματα σε μια τόσο ρευστή πολιτικά κατάσταση.
    Με μια πρώτη ματιά φαίνεται ότι το ΠΑΣΟΚ θα συμπαρασύρει στην πτώση του ΝΔ και ΛΑΟΣ, αν και συμφωνώ πως η συμμετοχή των ακροδεξιών στην κυβέρνηση, τους ‘νομιμοποιεί’ στην συνείδηση του Έλληνα ψηφοφόρου.

    Γιατί το κόλπο, « βάζουμε έναν συνταξιούχο τραπεζίτη να πάρει όλα τα αντιλαϊκά μέτρα που κανείς δεν τολμά να πάρει, ενώ όλοι τους θα σφυρίζουν αδιάφορα » δεν θα έχει καμιά τύχη όταν η ανεργία καλπάζει και οι μισθοί πείνας διαλύσουν κυριολεκτικά την μεσαία τάξη.

    Εκτός εάν η κυβέρνηση Παπαδήμα κάνει το θαύμα, πράμα δύσκολο όπως συμφωνούν οι περισσότεροι ειδικοί, όπως πχ ένας γνωστός ακροαριστερός αναρχικός κομμουνιστής οικονομολόγος, Γιάννοφ Βαρουφάκοφ.
    http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.8emata&id=10155

  13. munich said

    Επίσης σε όλο αυτό το συρφετο αν μέτρησα σωστά υπάρχουν μόνο τρεις γυναίκες

  14. Πριν 10 χρόνια, πόσα ήταν, δεν ήταν που και Ελλάδα και Ε.Ε. συζητούσαν την αποπομπή της Αυστρίας λόγω της συμμετοχής ακροδεξιών στην κυβέρνησή της; Πώς αλλάζουν οι καιροί!

  15. sarant said

    Ευχαριστώ πολύ για τα σχόλια!

    14: ‘Ελα ντε!

  16. oikodomos said

    Διαφωνώ με την άποψη πως «δεν μετράει» το παρελθόν κάποιου. Το παρελθόν πάντα μας ακολουθεί και μας χαρακτηρίζει εν μέρει. Ιδίως αν νοιώθουμε περήφανοι για τις πράξεις μας, και στο μεταξύ δεν κάνουμε και κάτι για να το αλλάξουμε. Για μένα δεν τίθεται θέμα ικανοτήτων στην επιλογή Βορίδη, Μπουμπούκου, Ροντούλη (θυμάστε την άποψή του περί «γομαριών»; τι άλλαξε τώρα;) και του τέταρτου που δεν θυμάμαι το όνομά του. Και ο διάβολος έχει ικανότητες, αλλά δε συμμαχούμε μαζί του, τουλάχιστον έτσι νόμιζα.

    Η τοποθέτησή τους στη «συγκυβέρνηση» ήταν χρέος του απερχόμενου πρωθυπουργού, όχι του νέου. Ο ΓΑΠ ευχαρίστησε με την κίνηση αυτή το πιο μαύρο κομμάτι της ελληνικής δεξιάς, για τη στήριξη που του παρείχε στη «μνημονιακή» του πολιτική. Αναρωτιέμαι όμως μήπως η υπουργοποίηση των φασιστών σηματοδοτεί μια εκτροπή σε άλλους δρόμους της τρομοκράτησης του λαού (που δεν είναι άμοιρος ευθυνών, έτσι;), πέρα της οικονομικής. Με το ΠΑΣΟΚ τριάντα χρόνια στην εξουσία εξάλλου… άλλαξε το νόημα της ζωής. Σήμερα, φέρνει τους φασίστες στην εξουσία από το παράθυρο. Τους «νομιμοποιεί» στη συνείδηση του απλού κόσμου. Τα έχουμε δει όλα… μέχρι το επόμενο.

    Τις τελευταίες εβδομάδες παρακολουθούμε το θέατρο του παραλόγου. Αποδείχτηκε για ακόμα μία φορά πως η δημοκρατία μας, σήμερα, εδώ στη χώρα που τη γέννησε, είναι το πολίτευμα των ισχυρών. Δεν είναι δημοκρατία οι εκλογές, στις οποίες υποτίθεται πως ο λαός αποφασίζει το μέλλον του. Θεωρούνται «καταστροφικές τώρα». Τώρα που πρέπει να «σωθεί» η χώρα. Και «ειδικοί» για να τη σώσουν είναι αυτοί που την οδήγησαν στην καταστροφή. Με δεκανίκια τους φασίστες του έξι τοις εκατό, και επικεφαλής έναν άνθρωπο αυτών (των αγορών) που παίζουν κάθε λογής παιχνίδια στις πλάτες της Ελλάδας. Αυτό είναι δημοκρατία; Ποιος τους εξέλεξε; Από ποιον πήραν την εντολή; Όχι από το λαό πάντως. Αυτός παρακολουθεί τις εξελίξεις και περιμένει να γίνει κάποιο θαύμα, «δειλός κι άβουλος αντάμα».

  17. physicist said

    #14. Δεν ήταν περί αποπομπής της Αυστρίας ο λόγος αλλά περί κυρώσεων, και επρόκειτο για υστερικές αντιδράσεις του Σιράκ και του Σρέντερ, οι οποίες περισσότερο βοήθησαν τότε τον Χάιντερ παρά τον έβλαψαν. Τι άλλες κυρώσεις να επιβληθούν στην Ελλάδα; Οι καιροί αλλάζουν μεν, όμως δεν νομίζω ότι για το θέμα της ακροδεξιάς μπορούμε να πούμε ότι η τελευταία είναι σε γενική άνοδο. Στην Αυστρία όπου συγκυβέρνησε, τα ποσοστά της κατέρρευσαν, ενώ στη Γαλλία τα μεγάλα διψήφια ποσοστά του Λε Πεν είναι παρελθόν. Στη Γερμανία φυτοζωεί, όπως πάντα. Ψυχραιμία, λοιπόν, όλα στο παιχνίδι είναι, και μια απομυθοποίηση του ΛΑΟΣ σε όσους του αποδίδουν ηρωικές διαστάσεις, όπως συνέβη με το FPOe στην Αυστρία, είναι κι αυτή ένα ενδεχόμενο.

  18. η γνωστή φωτογραφία που δείχνει τον σημερινό υπουργό σε ηλικία 18 ετών περίπου να κραδαίνει τσεκούρι σε κάποιο πογκρομάκι

    Νίκο, ο Βορίδης είναι θαρρώ γεννημένος το 1964.
    Η φωτογραφία είναι του 1958 (και πρέπει να πούμε ότι την τράβηξε ο Τάσος Κωστόπουλος, ο γνωστός από τους φορείς του «Ιού», τότε συντάκτης του περιοδικού «Σχολιαστής»).

    Αυτό ακριβώς το σημείο, αν δηλαδή ήταν 19 ή 21 ετών στην είμαχη φωτογραφία, νομίζω ότι σχολιάστηκε αναλυτικά από τα παιδιά του Jungle-Report.
    Ο Βορίδης επιμένει να κόβει αυτά τα δύο χρόνια στις συνεντεύξεις του και να τονίζει «ήμουν 19 ετών» κ.λπ. κ.λπ., πιστεύω σκόπιμα.

  19. Αντιγράφω από τη χθεσινή ανάρτηση του Γιάννη Χάρη με τίτλο «ο εξευτελισμός σου να γίνει τέλειος»:

    Η συμμετοχή του Λάος στην «κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας» είναι η ουσιαστική χρεοκοπία μας. Η συμμετοχή ειδικότερα του Άδωνη Γεωργιάδη είναι ό,τι μπορεί να μας ταπεινώσει πιο πολύ, να κάνει τέλειο τον εξευτελισμό μας.

  20. Για το #18
    Ηθελα να γράψω (αν θέλεις, Νίκο, διόρθωσέ το για να βγαίνει το νόημα)

    Η φωτογραφία είναι του 1985 και συνεπώς ο Βορίδης ήταν τότε 21 ετών, είχε ήδη διαγραφεί από τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Νομικής για «ακραίες θέσεις» και είχε αντικαταστήσει τον ναζί Νίκο Μιχαλολιάκο στην ηγεσία της Νεολαίας της ΕΠΕΝ.

  21. 16#
    Υπερβολές αγαπητέ, όπως γράφει σήμερα και ο Πιτσιρίκος, ποιός από εμάς δεν κυκλοφορούσε στα νιάτα του στην Ακαδημίας με τσεκούρι για να ανοίγει κεφάλια;
    Το σημαντικό είναι ότι ο Ευρωπαϊκός τύπος μόνο θετικά λόγια είχε να πει για την νέα Ελληνική κυβέρνηση και την συμμετοχή των ακροδεξιών σε αυτή.
    http://www.lifo.gr/now/politics/5322

    Επίσης θετικά είδαν την εκπληκτική τελετή ορκωμοσίας και τα φαντασμαγορικά κοστούμια των αρχιερέων.
    Νομίζω πως το επόμενο καλοκαίρι ο Ελληνικός τουρισμός θα έχει αύξηση τουλάχιστον 80%.

  22. Δημήτρης said

    Συμφωνώ με αυτά που γράφει το σχόλιο 6 (steppenwolf). Ήταν ζητούμενο να γίνει μια πολυκομματική κυβέρνηση και γι αυτό είνια το Λαος μέσα και κακώς κατ εμέ δεν μετέχει και (ένα κομμάτι τουλάχιστον) της Αριστεράς.

    Κατά τα άλλα αυτό που ΠΆΝΤΑ με χαλάει (πιο πολύ απ το παρελθόν του καθένα) στο σχηματισμό κυβέρνησης είναι η άσχετη ιδιότητα του κάθε υπουργού με το υπουργείο του.
    Δηλ. γιατί ο δικηγόρος Βορίδης στο Μεταφορών? Απλά και μόνο επειδή είναι νομικός και άρα τα ξέρει όοολα?
    Τί δουλειά έχει ο Άδωνις στη Ναυτιλία?
    (Ο Π*κωνσταντίνου στο Περιβάλλον, έλεος, ο Βενιζέλος στην Οικονομία κλπ)

    Εάν (ως αρχιτέκτων που είμαι) αρχίζω και βάζω σε ένα έργο τους ηλεκτρ/γους να μου καλουπώσουν, τους γυψαδόρους να περάσουν υδραυλικά, τους μπογιατζήδες να τοποθετήσουν μάρμαρα τότε:
    1. Θα νομίσουν ότι έχω πάθει εγκεφαλικό και τα μπέρδεψα,
    2. ΟΙ ΙΔΙΟΙ θα αρνηθούν το καινούργιο ρόλο που τους αναθέτω. Θα προστατέψουν ως συνεπείς επαγγελματίες τη δουλειά τους και το έργο στο οποίο δουλεύουν.
    Στην πολιτική όμως (των δικηγόρων, των δημοσιογράφων και των οικονομολόγων) το παραπάνω δε φαίνεται να ισχύει με εμφανή αποτελέσματα. Δηλ. ενώ εγώ ΔΕΝ δίνω στον μαραγκό να μου κάνει τα (συγγενικά) γύψινα, ο άλλος πάει και αναθέτει έναν ιστορικό τη Ναυτιλία της Ελλάδας! Και ο μεγάλος πατριώτης ιστορικός αντί να πει «σορυ μεγάλε τα μπέρδεψες, εγώ ιστορικός είμαι το πολύ να αναλάβω π.χ. την Παιδεία» πάει και το δέχεται!! Ούτε καραμέλες να μοιράζανε!

  23. sarant said

    20: Αφού το διόρθωσες μόνη σου 🙂

    19: Και παραθέτω τη συνέχεια της ανάρτησης του Γιάννη Χάρη:
    Πιθανότατα, ή και σίγουρα, ο Άδωνης Γεωργιάδης δεν είναι ο χειρότερος στην ελληνική πολιτική σκηνή, ούτε ο πιο ακροδεξιός, ούτε ο πιο ρατσιστής, ούτε ο πιο εθνικιστής, ή κι ο πιο αγράμματος, ούτε, τέλος, το μοναδικό και χειρότερο μιντιακό κατασκεύασμα.

    Όμως η άνοδος στην εξουσία του εμπρόθετου, και επιδεικτικού, αν όχι προκλητικού, καραγκιοζισμού είναι η πανηγυρικότερη πτώση η δική μας.

  24. atheofobos said

    Όταν κάνεις κυβέρνηση συνεργασίας ή εθνικής σωτηρίας, καλείς όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα να συμμετάσχουν και αναγκαστικά βέβαια και την ακροδεξιά που είτε μας αρέσει είτε όχι έχει εκλεγμένους από τον λαό τα μπουμπούκια αυτά (μαζί και τον μπουμπούκο!).
    Από κεί και πέρα όπως είπε και ο Χριστός : «όσοι θέλετε πίσω μου ελθειν.
    Προσωπικά πάντως προτιμώ την ακροδεξιά στην κυβέρνηση από το να την έχω στην αντιπολίτευση μαζί με το άλλο άκρο.
    Δεν θα είναι ενδιαφέρον να δούμε πχ πως θα ξεμπλέξει ο Βορίδης με τους ταξιτζήδες, ο Ροντούλης με τα τρακτέρ, που οσονούπω εθιμικώς θα βγούν στην εθνική οδό και ο Μπουμπούκος με τα πλοία όταν δεν θα φεύγουν για τα νησιά αν δεν πάρουν αυξήσεις οι πλοιοκτήτες;
    Δεν συζητάω δε για τον σπουδαρχίδη που θα κάνει αντιπολίτευση στον κ. Τίποτα που θα κάθεται δίπλα στον Πάγκαλο!

  25. #22: Όταν λες ιστορικός;

  26. Δημήτρης said

    #25: εννοώ βιβλιοπώλη

  27. oikodomos said

    # 22
    Μερικές φορές, ακόμα και ένας αρχιτέκτων μπορεί να τοποθετήσει καλύτερα ένα μάρμαρο από έναν κακό μαρμαρά. Δεν είναι θέμα εξειδίκευσης η άσκηση της εξουσίας. Πολιτική βούληση χρειάζεται και ικανότητα να παίρνεις τις σωστές αποφάσεις. Ένα σκασμό συμβούλους πληρώνουμε στα υπουργεία. Για ειδικούς…
    Ααα, ξέχασα, έχει σημασία και τα συμφέροντα ποιων εξυπηρετείς ως υπουργός.

    Δεν σε πείραξε δηλαδή που ο μπουμπούκος έγινε υπουργός, αλλά ποιο υπουργείο πήρε;
    Είναι και ζήτημα αισθητικής εκτός από πολιτική ρε γ…το!

  28. #26: θα τον τοποθετούσα στο Ανάπτυξης, μιας και είναι ικανότατος ελλαδέμπορος. ΄
    btw, έπαιξε, λένε τα μίντια, και το όνομα του αρχικυπατζή Κοραντή για υπουργικό θώκο…

  29. Διόρθωση, το Ναυτιλίας υπάγεται βεβαίως στο Ανάπτυξης, οπότε θα έλεγα Εμπορίου.
    Αυτό θα γινόταν με το πιστόλι στο κρόταφο, δεν είμαι και κανένας ήρωας.

  30. Νέο Kid Στο Block said

    Φίλιππε, να ‘σαι κι ευχαριστημένος που δεν μπήκε κανένας Πλεύρης να σας υποχρεώσει όλους τους ξυλοζμπρώχτες να φοράτε χλαμύδες με σβάστικες και να κάνετε σπονδές στον Παλαμήδη πριν τις παρτίδες.:-)

    Βέβαια, υπάρχει κι ο Νταναίλοφ που είναι χειρότερος . Άσε που τουλάχιστον με τη χλαμύδα παίρνουν αέρα τα αποτέτοια μας και δουλεύει καλά ο εγκέφαλος, ενώ με τις κολογραβάτες σα λαιμαριές…άστα!

  31. 22: Τί δουλειά έχει […] ο Βενιζέλος στην Οικονομία;
    Είναι ο μόνος ήδη ενήμερος, ο μόνος που ήδη μπορεί να συσκεφθεί με τον Παπαδήμο μόλις μια μέρα μετά την ορκομωσία.

    Einer der Gründe für Venizelos’ Verbleib ist wohl die Staatsräson. Einerseits ist Venizelos schon bestens vertraut mit allen Verträgen über die Kredite seitens EU und dem Internationalen Währungsfonds (IWF). Das neue Einlesen in die Auflagen würde nur noch mehr Zeit kosten, ein Luxus, den sich Griechenland nicht leisten kann. Zudem will man eine Art Konstanz an seine Kredit-Partner signalisieren. Vor allem für den IWF, der, so hört man in EU-Kreisen, zuletzt immer wieder nach Wegen gesucht hatte, aus dem Hilfsprogramm für Athen auszusteigen, ohne das Gesicht zu verlieren.

  32. #31: Είναι και ο πρόεδρος με τις διαστημοστολές, τον ξέχασες 🙂

  33. #30 έλεγα βεβαίως, ας γίνει η διόρθωση, ευχαριστώ!

  34. ΣοφίαΟικ said

    14: Και τότε ο 40ακος είχε αφρίσει απο το κακό του που η ΕΕ παρεμβαίνε στα εσωτερικά της Αυστρίας και υπενθύμιζε ότι κανένας δεν είναι ένοχος μέχρι αποδείξεως του εναντίου και γενικώς θα έλεγε κανείς ότι ήταν κι αυτός ψηφοφόρος του Χαιντέρ. Τότε όμως ο Νικοκύρης ήταν γενικά πιο μετριοπαθής και νομίζω δεν ζούσε στην Ελλάδα (συγγνώμη Νίκο, αλλά με το που γυρνάνε Ελλάδα όλοι κάτι παθαίνουν). Τώρα; Τώρα δεν ξέρω, μάλιστα δεν ήθελα να στείλω κανένα σχόλιο γιατί θεωρώ ότι κάθε σχόλιο σε αυτό το νήμα ταίζει τις φοβίες του και τις εμμονές του.

    Αλλά άντε να σχολιάσω: περίμενα το πολύ δέκα υπουργούς, να κάνουμε κι οικονομία στους μισθούς και τις συντάξεις. Τελικα΄μας προέκυψαν όλοι οι προηγούμενοι κι άλλοι τόσοι. Τι να πεις;

  35. axillefs said

    Στο ερώτημα γιατί έπρεπε να συμμετάσχει το Λάος στην κυβέρνηση, νομίζω η απάντηση είναι, ότι αποτελεί την εφεδρεία του συστήματος. Ήδη ο Βενιζέλος είχε αποδώσει τα εύσημα στον Καρατζαφέρη για την «υπεύθυνη» στάση του. Εάν ο Σαμαράς επιμείνει στην διενέργεια εκλογών τον Φεβρουάριο και αποσύρει την εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση, θα συνεχίσει η στήριξη από το Λάος.

  36. Ηλεφούφουτος said

    Αναμφίβολα η συμμετοχή του Μπουμπούκου είναι το κερασάκι στην ξεφτίλα αλλά η κανένα από τα επιμέρους σημεία που υπογραμμίζει το σημερινό ποστ δεν εκφράζει τη δυσθυμία που μου προκαλεί αυτή η κυβέρνηση. Ίσως φταίει που γενικά δεν είμαι πολύ της αναλυτικής προσέγγισης και προτιμώ τις συνθέσεις.
    Προσπαθώντας να την εκφράσω, τη δυσθυμία μου λέω, θα έλεγα ότι οφείλεται μάλλον στο ότι με την κυβέρνηση αυτή και τους λιβανωτούς από ΜΜΕ, ελληνικά και ξένα, καταργούνται και τα τελευταία προσχήματα εθνικής ανεξαρτησίας και δημοκρατίας στη μεταπολιτευτική Ελλάδα (τελευταία; καλά, μεγάλα λόγια λέω).

    Σωστά επισημάνθηκε και η υποκριτική στάση των δυτικοευρωπαϊκών ΜΜΕ έναντι του ΛΑΟΣ. Στο παρελθόν κινδυνολογούσαν και χρησιμοποιύσαν την επιρροή της εθνικιστικής Δεξιάς κουτοπόνηρα, για να εξηγήσουν π.χ. τι κρύβεται πίσω από την έλλειψη επαρκούς ευρωπαϊσμού στην Ελλάδα. Ένα ερμηνευτικό σχήμα δηλαδή που λέει ότι όποια φωνή αντιτίθεται στη συναίνεση σοσιαλδημοκρατίας-κεντροδεξιάς έχει εθνικιστικά, ξενοφοβικά, αντισημιτικά ελατήρια.
    Επίσης μετά τις εκλογές του 2007 έβρισκα χαρακτηριστικό πόση έκταση είχαν δωσει στην άνοδο του ΛΑΟΣ, ενώ ταυτόχρονα αποσιωπούσαν την άνοδο της Αριστεράς.

  37. Χρηστος Κ. said

    α) Για την συνταγματικη εκτροπη απο e-lawyer, «Όταν ο πρωθυπουργός παραιτηθεί, εφόσον το κόμμα από το οποίο προέρχεται διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία στην Βουλή, δηλαδή 151+ βουλευτές, τότε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διορίζει πρωθυπουργό «αυτόν που προτείνει η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος» του απερχόμενου, σύμφωνα με το άρθρο 38 παρ. 2 του Συντάγματος.

    Εάν η Κυβέρνηση παραιτηθεί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απαλάσσει αυτήν από τα καθήκοντά της. Σε αυτήν την περίπτωση, σύμφωνα με το άρθρο 38 παρ. 1 του Συντάγματος, εφαρμόζονται οι διατάξεις των παραγράφων 2, 3 και 4 του άρθρου 37. Αυτό σημαίνει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να διορίσει πρωθυπουργό τον αρχηγό του κόμματος που διαθέτει στην Βουλή την πλειοψηφία των εδρών. Εάν δεν υπάρχει τέτοια πλειοψηφία, ακολουθείται η διαδικασία των διερευνητικών εντολών. Η σύγκληση των αρχηγών από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προϋποθέτει ακριβώς την τυχόν έλλειψη κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Επομένως, η παράκαμψη του σταδίου των διερευνητικών εντολών δεν νομιμοποιεί την σύγκληση των πολιτικών αρχηγών, τουλάχιστον κατά το γράμμα του Συντάγματος.

    Επομένως, το Σύνταγμα αναγνωρίζει έναν συγκεκριμένο ρόλο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στη συνέχεια στην κοινοβουλευτική ομάδα του πλειοψηφούντος κόμματος. Είναι λοιπόν θέμα Βουλής κι όχι απευθείας πολιτικών αρχηγών. Άλλο αν πολιτικά οι αρχηγοί των κομμάτων «δεσμεύουν» τις κοινοβουλευτικές τους ομάδες – εάν εξακολουθούν να τις δεσμεύουν…»
    β) Για τη δημοκρατικη εκτροπη, πως ειναι δυνατον να διοριζεται μια κυβερνηση η οποια θα υπογραψει μια συμφωνια που θα δεσμευει τον λαο για 10 τουλαχιστον χρονια χωρις να ερωταται ο λαος αν συμφωνει. Πως ειναι δυνατον ο λαος να εκλεγει μια κυβερνηση το 2009 και στο μεσον της θητειας της να προκυπτει μια αλλη? Πως ειναι δυνατον να υπαρχει λαϊκη νομιμοποιηση σε κατι το οποιο τουλαχιστον η πλειοψηφια του λαου διαφωνει?
    γ)Για την αμυδρη ελπιδα καποιων. Πως ειναι δυνατον να πιστευουμε οτι ο Παπαδημος θα σωσει τη κατασταση οταν το ιδιο προσωπο ειναι αυτο που μαζι με το προηγουμενο πασοκικο πολιτικο προσωπικο ηταν οι αρχιτεκτονες των πολιτικων που μας οδηγησαν εδω. Δηλαδη οταν δυο χρονια τωρα τα μετρα οδηγησαν τη κοινωνια στην εξαθλιωση και την απογνωση πως ειναι δυνατον ο Παπαδημος που θα εφαρμοσει τα ιδια και χειροτερα μετρα να μας βγαλει απο αυτον τον φαυλο κυκλο. Και να μη ξεχναμε οτι ο κυριος αυτος μαζι με τον Σημιτη μαγειρεψαν τα νουμερα και μετεθεσαν μεσω swap τα χρεη της τοτινης κυβερνησης στη δεκαετια που ζουμε τωρα ωστε τοτε να μπουμε στην ΟΝΕ.
    δ)Και τελος οι ακροδεξιοι, οχι δεν ειναι αμελητεο πραμα η υπαρξη ακραιων ρατσιστων, ξενοφοβων εθνικιστων σε υπουργικες θεσεις. Δεν ειναι δυνατον να αποδεχτουμε υμνητες του Χιτλερ και της χουντας σε μια κυβερνηση και θεωρω οτι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ διεπραξαν την απολυτη πολιτικη υβρι βαζοντας τους ακροδεξιους σε θεσεις εξουσιας. Κι οποιος-α νομιζει οτι αυτα ανηκουν στο μακρυνο παρελθον ας μου το πει, εχω αμετρητα βιντεο συγκεντρωσεων των λαοτιανων οπου λενε απιθανα πραματα αλλα και τηλεοπτικων απειλων που εκτοξευουν οι φασιστες.

  38. Φαντάζομαι τώρα ο μπουμπούκος έχει δικαίωμα να ζητήσει τις παραιτήσεις όσων αρνούνται την καθαρότητα του ελληνικού αλφάβητου

  39. 37: Για τη δημοκρατικη εκτροπη, πως ειναι δυνατον να διοριζεται μια κυβερνηση η οποια θα υπογραψει μια συμφωνια που θα δεσμευει τον λαο για 10 τουλαχιστον χρονια χωρις να ερωταται ο λαος αν συμφωνει.
    Αντιπροσωπευτική δημοκρατία: κάθε τέσσερα χρόνια ο λαός εκλέγει αντιπροσώπους, οι οποίοι ερωτώνται αν συμφωνούν.

    Πως ειναι δυνατον ο λαος να εκλεγει μια κυβερνηση το 2009 και στο μεσον της θητειας της να προκυπτει μια αλλη?
    Ο λαός εκλέγει όχι την κυβέρνηση, αλλά τη Βουλή.

    Πως ειναι δυνατον να υπαρχει λαϊκη νομιμοποιηση σε κατι το οποιο τουλαχιστον η πλειοψηφια του λαου διαφωνει?
    Αντιπροσωπευτική δημοκρατία: κάθε τέσσερα χρόνια ο λαός εκλέγει αντιπροσώπους, οι οποίοι ερωτώνται αν συμφωνούν.

  40. Χρηστος Κ. said

    #39 Αν ηθελα να μιλησω με τον Πασχο θα πηγαινα κατευθειαν στο προφιλ του στο facebook. Αλλα μιας και σε αρεσουν οι εξυπνακισμοι να σου πω οτι αυτο που περιγραφεις δεν ειναι αντιπροσωπευτικη δημοκρατια αλλα δημοκρατια αλα καρτ. Οπως επισης οτι ο λαος ψηφιζει το κομμα με του οποιου το προγραμμα συμφωνει και θεωρει οτι πρεπει να κυβερνησει. Και φυσικα ο λαος πρεπει να ερωταται για ζητηματα που ειναι σημαντικοτατα και αφορουν το μεσομακροπροθεσμο μελλον του. Οπως επισης εχουν το συνταγματικο δικαιωμα να αρνηθουν και να αντισταθουν σε οποιαδηποτε συνταγματικη ή δημοκρατικ εκτροπη. Αλλα τι τα θες τωρα once Πασχος always Πασχος.

  41. Μαρία said

    37 α
    http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=428853

  42. Θέμης Ματσούκας said

    Γενικα δεν θελω να γραφω πολιτικα σχολια στο εξαιρετικης ποιοτητας μπλογκ σου, γιατι και εκτος θεματος ειναι απο τα θαυμασια λεξικογραφικα, αλλα και γιατι τεινουν να υπογραμμιζουν διαφορες ενω αποσιωπουν τα οποια κοινα σημεια. Εχω πεισθει ομως απο το υφος των δικων σου σχολιων, αλλα και αυτων των περισσοτερων επισκεπτων, οτι ειναι δυνατον να γινεται πολιτισμενη συζητηση ακομα και οταν οι αποψεις αποκλεινουν. Γι’ αυτο λοιπον, μερικες σκεψεις.

    Η συμμετοχη της ακροδεξιας στην κυβερνηση δεν με ευχαριστει, ομως το επιχειρημα οτι η αξιοπρεπης κεντροαριστερα οφειλει να απομονωσει πολιτικα την ακροδεξια δεν ειναι πειστικο, ουτε στρατηγικα βιωσιμο. Προκειται για το ιδιο επιχειρημα που μερικοι επικαλουνται οταν λεν «δεν συναλασσομαστε με τρομοκρατες» και παραβλεπει την πολιτικη πραγματικοτητα που αναγει αυτες τις δυναμεις σε παραγοντες που δεν μπορουν να αγνοηθουν παρα μοναχα αν κλεισουμε τα ματια μας. Σημερα βλεπουμε την στρατηγικη διαφορα του ΛΑΟΣ και της αριστερας. Ενω τα αριστερα κομματα εχουν επιλεξει να πολεμησουν την νεα κυβερνηση, το ΛΑΟΣ επελεξε να τη στηριξει. Το μελλον θα δειξει πια στρατηγικη ειναι ποιο αποτελεσματικη αλλα η δικια μου εκτιμιση ειναι οτι οσο η αριστερα (αλλα και η ΝΔ) αυτοπυροβολειται με θεσεις που αντι να δειχνουν ενα δρομο προς τα μπρος στοχευουν μονο στην εκφραση αντιθεσης, το ΛΑΟΣ θα ανεβαινει γιατι, και αντιθεση εκφραζει, και δειχνει ενα δρομο (πολλοι βεβαια θα ελεγαν γκρεμο, αλλα αυτο δεν εχει σημασια, αρκετοι πλεον το βλεπουν σαν δρομο). Ο μονος τροπος να συγκρατηθει αυτη η ανοδος ειναι να αποκτησει φωνη η ηττοπαθης και πανικοβλητη κεντροαριστερα. Κατα τη γνωμη μου αυτο δεν μπορει να συμβει χωρις κομματικη ανακαταταξη του χωρου που σημερα εκφραζεται απο Πασοκ και ΝΔ.

  43. 40: Αν ηθελα να μιλησω με τον Πασχο θα πηγαινα κατευθειαν στο προφιλ του στο facebook.
    Καταρχήν ευχαριστώ για την φιλοφρόνηση.

    Και φυσικα ο λαος πρεπει να ερωταται για ζητηματα που ειναι σημαντικοτατα και αφορουν το μεσομακροπροθεσμο μελλον του.
    Τότε ας ζητήσει ο λαός δημοψήφισμα. Αφού, όπως λες, τουλαχιστον η πλειοψηφια του λαου διαφωνει, δεν θα δυσκολευτείς να βρεις μερικά άτομα με γνώσεις νομικών (αν δεν τις έχεις ο ίδιος), προκειμένου να συντάξετε ένα σχετικό petition, να το αναρτήσετε λ.χ. στο gopetition ή στο petitiononline και μόλις μαζευτεί ο αναγκαίος αριθμός υπογραφών να ζητήσετε δημοψήφισμα.

  44. oikodomos said

    #42
    «Ο μονος τροπος να συγκρατηθει αυτη η ανοδος ειναι να αποκτησει φωνη η ηττοπαθης και πανικοβλητη κεντροαριστερα. Κατα τη γνωμη μου αυτο δεν μπορει να συμβει χωρις κομματικη ανακαταταξη του χωρου που σημερα εκφραζεται απο Πασοκ και ΝΔ.»

    » που σημερα εκφραζεται απο Πασοκ και ΝΔ.»

    !!!!!!

  45. oikodomos said

    #42
    Αν η ΝΔ εκφράζει την κεντροαριστερά, τότε το ΛΑΟΣ μήπως εκφράζει την κεντροδεξιά;
    Έλεος!!!

  46. Χρηστος Κ. said

    Οικοδομε, οτι του φανει του Λωλοστεφανη μη δινεις σημασια

  47. Ηλεφούφουτος said

    Ein Steppenwolf είπε

    «40: Αν ηθελα να μιλησω με τον Πασχο θα πηγαινα κατευθειαν στο προφιλ του στο facebook.
    Καταρχήν ευχαριστώ για την φιλοφρόνηση.»

    Στην προσπάθειά μου να διατυπώσω τι νιώθω ότι καταρρέει, ίσως θα έπρεπε να πω ότι μάλλον καταρρέουν τα τελευταία προσχήματα ενός ουμανιστικού πνεύματος που είχε πιάσει και στην Ελλάδα, απότοκο ενός ουμανιστικού αέρα που φύσηξε στην Ευρώπη μεταπολεμικά. Στη θέση του ήρθε ένα είδος ρωμαϊκής βαρβαρότητας κι, επειδή ο Πάσχουλας για μένα είναι από τους αντιπροσωπευτικότερους προπαγανδιστές αυτής της χτηνωδίας (και οι Ρωμαίοι κάτεχαν από σοφιστική άλλωστε), δεν έχει νόημα να απαντήσω.
    Δεν μπορώ να αποφύγω όμως τον πειρασμό να παρατηρήσω στο 39 ότι με το ίδιο σκεπτικό και η αποστασία του ’65 ήτανε οκέι.

  48. ΤΑΚ said

    Νίκο, νομίζω ο όρος «αντισυμπολίτευση» θα ήταν πιο ταιριαστός σε αυτήν την περίπτωση παρά το «συναντιπολίτευση» (για να γυρίσω και στα γλωσσικά). Συναντιπολίτευση θα έλεγα ότι είναι λ.χ. ο Συνασπισμός που αντιπολιτεύεται μαζί με άλλους. Η ΝΔ εν προκειμένω συμπολιτεύεται αντιπολιτευόμενη! Ή τουλάχιστον έτσι νομίζει…

    Για την παρουσία του Λάος στην κυβέρνηση, που ασφαλώς δίνει πόντους στον Καρατζαφύρερ και το κόμμα του και ήταν εντελώς περιττή, ο μόνος λόγος που μπορώ να σκεφτώ είναι ότι έγινε για να… συνηθίζουμε!

    Με τα σημερινά δεδομένα ότε και αν (δυστυχώς) γίνουν εκλογές στην Ελλάδα κανένα από τα δύο «μεγάλα» (στη ρεμούλα και τη λαμογιά) κόμματα δε θα μπορεί να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Οπότε ο «πρόθυμος» Καρατζαφύρερ θα συγκυβερνήσει. Έτσι τουλάχιστον νομίζω ότι το βλέπει η πολιτική τάξη.

    Κούνια που τους κούναγε! Δεν έχουν πάρει χαμπάρι ότι μόλις μας πετάξουν έξω από το ευρώ (γιατί θα μας πετάξουν), όλος αυτός ο κόσμος που τώρα με δυσκολία συγκρατιέται για να αποφευχθούν τα χειρότερα, θα πέσει να τους φάει! Κι εκείνο που φοβάμαι περισσότερο είναι η τυφλή βία που τη βλέπω να έρχεται κάθε μέρα και πιο κοντά…

    Όσο για τη δημοκρατική εκτροπή: η δημοκρατία καταλύθηκε στην Ελλάδα στις 29 Ιουνίου 2011 στο Σύνταγμα. Τα κόλπα που έγιναν προχτές για το διορισμό της κυβέρνησης Παπαδήμου με αφήνουν παγερά αδιάφορο.

  49. πολὺ φασαρία γιὰ τὸ τίποτε. τὸ ΛΑΟΣ δὲν τὸ μυθοποίησαν οἱ ψηφοφόροι του ἀλλ’οἱ ἀντίπαλοί του. τόσο καιρὸ ἡ Ἀριστερὰ τὸ ἀντιπολιτευόταν λὲς καὶ αὐτὸ κυβερνοῦσε. ὅπως εἶπε καὶ κάποιος σχολιαστής: γιὰ νὰ συνηθίζουμε σιγὰ σιγά.

  50. Χρηστος Κ. said

    #41 http://elawyer.blogspot.com/2011/11/blog-post_09.html
    http://elawyer.blogspot.com/2011/11/blog-post_08.html

  51. 47: καταρρέουν τα τελευταία προσχήματα ενός ουμανιστικού πνεύματος που είχε πιάσει και στην Ελλάδα, απότοκο ενός ουμανιστικού αέρα που φύσηξε στην Ευρώπη μεταπολεμικά.
    Αυτό που ελπίζω ότι έχει αρχίσει να καταρρέει στην Ελλάδα είναι η κομμουνιστική νοοτροπία (στον καθένα σύμφωνα με τις ανάγκες του), για ν’ αντικατασταθεί απ’ τη σοσιαλιστική (στον καθένα σύμφωνα με την εργασία του).

    με το ίδιο σκεπτικό και η αποστασία του ’65 ήτανε οκέι.
    Όχι, τότε οι αποστάτες βουλευτές είχανε χρηματισθεί.

  52. #39 έτσι ἀκριβῶς εἶναι ἀπὸ συνταγματικῆς ἀπόψεως. τὸ ἐκλογικὸ σῶμα ἐκλέγει Βουλή, ὄχι κυβέρνησι. γι’αὐτὸ καὶ θεσπίστηκε ἡ δεδηλωμένη.

  53. Immortalité said

    (Νίκο αν θες σβήστο. Να γραφτώ θέλω μόνο)

  54. Το ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη said

    @51α
    Δηλαδή να περιμένουμε αυξήσεις από Δευτέρα γιατί δεν θα γίνεται παρακράτηση της υπεραξίας της εργασίας. Ο καθένας θα πληρώνεται σύμφωνα με την εργασία του. Από το στόμα σου και στου Θ-ού τ’ αυτί…..

  55. Nicolas said

    @6 Θα είχε πλάκα, αν έκανε μία ομιλία όπως του Ζολώτα, χρησιμοποιώντας μόνον αγγλικές λέξεις στα ελληνικά (θα χαιρόταν και η ταγερού, όπως λέει ένας αγαπητός γνωστός μας, που ήθελε να τα κάνει επίσημη γλώσσα).

    Ο ΣΑΓ (από το σαγανάκι) είναι η τιμωρία της Ελλάδας:
    Στην τρίτη πόρτα βλέπω τον ΣΑΓ να πηδάει την Ελλάδα, μια ξανθιά κουκλάρα με γαλανά μάτια.
    — Ρε ΣΑΓανάκι τι γίνεται; Πως έτσι;
    Οπότε πετάγεται η Ελλάδα και λέει.
    — Ασε, ρε Νικόλα, πάτησα την πράσινη φούσκα!

  56. Νέο Kid Στο Block said

    Λύκε, προσοχή στα γλωσσικά σου! Πλέον, δεν έχουμε τον ανελλήνιστο παπαντρέα αλλά τον «γνώστη» Παπαδήμο . Άλλο το «καταρχήν» άλλο το «καταρχάς» . Εκτός αν ο πασχάλης (πως τον λένε… αλήθεια είναι αυτός που πρότεινε πρόσφατα επιτροπές γονιών να διαλέγουν τα σχολικά βιβλία;) εκφράζει κάποιου είδους θεσμό ή αρχή, οπότε πάσο.
    Η άποψή σου περί «αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας» σε σχέση με το κατάπτυστο ευρω-υποβολιμαίο μασκαριλίκι που μας έκατσαν, είναι για γέλια, με το ζμπάθιο.

  57. Νέο Kid Στο Block said

    Γράψτε λάθος για το «ευρω-υποβολιμαίο» . Ευρω-εκβιασμός, ωμός κι απροκάλυπτος ήταν.

  58. 54: Δεν έκανα λόγο για σοσιαλισμό, αλλά για σοσιαλιστική νοοτροπία. Ούτε τώρα έχουμε κομμουνισμό. Αν από Δευτέρα έχουμε σοσιαλισμό, πολύς κόσμος θα πεινάσει, απ’ το Δημόσιο μέχρι την Ελευθεροτυπία: ο κόσμος που απασχολείται στην Ελευθεροτυπία είναι πολυπολλαπλάσιος εκείνου που χρειάζεται για να λειτουργήσει σε πολλά τμήματά της, αλλά όταν η κουβέντα έρχεται στον εξορθολογισμό και στην απομάκρυνση των όποιων (και είναι πολλά) ρουσφετιών , οι εργαζόμενοι στυλώνουν τα πόδια σε μια λαθεμένη αντίληψη της αλληλοϋποστήριξης.

  59. Χρηστος Κ. said

    #58 πσσσσσσσσσσσ! Εσκισες με το παραδειγμα της Ελευθεροτυπιας. Για τα 85 μυρια που πηραν πισω οι μετοχοι και οδηγησαν την εφημεριδα στον γκρεμο εχεις να μας πεις κατι? Μαλλον σε Κωνστα κλινεις, ξερεις αυτον τον λακε του Αλτερ.
    http://rnbnet.gr/details.php?id=3769

  60. Μαρία said

    50 Χρήστο, ούτε ο Χρυσόγονος βλέπει κάποιο νομικό πρόβλημα εδώ:
    http://www.antenna.gr/webtv/watch?cid=_d_nsfgw_fuj9_m%3d μετά το 60:00
    Οι πολιτικές προεκτάσεις της όποιας διαδικασίας δεν είναι νομικό πρόβλημα.

  61. Το ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη said

    @58
    Αφού δεν έχουμε κομμουνισμό, ούτε σοσιαλισμό όπως γράφεις και συμφωνώ, τότε το πρόβλημα βρίσκεται κάπου αλλού. Άλλοι το λένε πελατειακό σύστημα, άλλοι διαφθορά, άλλοι φαυλοκρατία. Το σημείο στο οποίο πρέπει να εστιάσουμε είναι τι πρεσβεύουν πολιτικά και κυρίως οικονομικά αυτοί που εξέθρεψαν τα παραπάνω φαινόμενα. Για να κάνουμε μια προσπάθεια, να δούμε που θα καταλήξουμε.

  62. Ἀντὶ- καὶ συν-πολίτευσι μαζὶ γουστάρω νἆμαι
    μ’ ἐκείνους διαδηλώνουμε μ’αὐτοὺς τὰ κονομᾶμε,
    θέλω νὰ εἶμαι κυβερνῶν συνάμα καὶ δὲν θέλω
    καὶ μοιάζω κάποιον ἥρωα θαρρῶ τοῦ Πιραντέλλο.

    Τί τάχα νἆμαι, συν-ἢ ἀντί- μαζὶ ἤ μήπως χώρια;
    Ἄχού, μοῦ τρώει τὰ σωθικὰ ἐτούτη ἡ στεναχώρια
    ψηφίζω τὸ μνημόνιο μὰ δὲν τὸ ὑπερψηφίζω
    καὶ ὅπως θέλω τὰ γυρνῶ γιατὶ μὲ λένε Ῥίζο.

    Θέλω καὶ ΣΥΡΙΖΑ μαζὶ καὶ ΚΚΕ νὰ εἶμαι
    καὶ στὸ ΠΑΣΟΚ συμμέτοχος κι ἂν ὅπως λὲν αἱ φῆμαι
    γίνῃ ὁ Βορίδης ὑπουργὸς κι ὁ Ἄδωνις ναυτίλος
    ἐχθρός τους νἆμαι καὶ μαζὶ καὶ ἀρωγὸς καὶ φίλος.

    Ἄν ἡ μισή μου εἶναι καρδιὰ δοσμένη στὸν Φαῆλο
    τὸ ἕτερόν της ἥμισυ λιγάκι τὸ ποικίλλω:
    τουτέστιν λίγη ἀπὸ ΓΑΠ καὶ λίγη ἀπὸ Ἀλέκα
    κι ὀλίγη ἀπὸ τὸν Λουκᾶ ποὔχει Ὁλλανδὴ γυναῖκα.

  63. Ξέχασα τὸν τίτλο: Ο ΜΟΝΟΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΣΑΜΑΡΑ

  64. Χρηστος Κ. said

    #60 Μαρια το προβλημα δεν ειναι η κατα γραμμα συνταγματικη νομιμοτητα αν και αυτη εχει τη σημασια της. Το προβλημα ειναι η πραξικοπηματικη αποφαση να κανουν αυτο που θελουν να κανουν μη δινοντας καμια σημασια στο λαο.

  65. ΤΑΚ said

    Κορνήλιε (62): δεν πίστευα ότι υπήρχε περίπτωση να συμφωνήσω μαζί σου πολιτικά, αλλά να που συμφωνούμε για το Σαμαρά. Εξαιρετικό το ποιηματάκι!

  66. sarant said

    Ευχαριστώ πολύ για τα σχόλια. Να με συμπαθάτε, αλλά χρειάστηκε να λείψω κι έτσι δεν τα παρακολούθησα.

    Γεια σου Θέμη!
    Σοφία, λάθος ενημέρωση έχεις για τα τωρινά μου.
    Κορνήλιε, ωραίο το ποίημα. Δεν ήξερα τα οικογενειακά του Παπαδήμου, ούτε αυτό το υστερόγραφο που του αφιερώνει σήμερα ο Βαρουφάκης:
    Αν ο κ. Παπαδήμος πραγματικά πιστεύει ότι εμείς οι έλληνες πρέπει να δράσουμε με γενναιότητα, αποδεσμευόμενοι από τα κεκτημένα μας, τον καλώ να δώσει το παράδειγμα. Πως; Παραιτούμενος από την θέση του καθηγητή που κατέχει στο Τμήμα μου, σε κατάσταση αναστολής για πάνω από δέκα χρόνια, έτσι ώστε να μπορέσουμε να προσλάβουμε έναν νέο επιστήμονα για να διδάσκει τους φοιτητές μας. Μπορεί να χάσει ένα ευτελές μέρος της σύνταξής του όμως με αυτή την κίνηση θα καθιστούσε πειστικότερες τις προτροπές του προς τους υπόλοιπους.

  67. ΤΑΚ said

    Νίκο (66), αυτό του Βαρουφάκη είναι περσινό, του 2010:
    http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.proswpa&id=4016

  68. αὐτὸ τὸ τελευταῖο ἰσχύει γιὰ πολλοὺς καθηγητᾶδες καὶ ἀντιπροέδρους τῆς Κυβερνήσεως.

  69. Μισίρκωφ said

    «Να πού οδηγεί η Ευρώπη της λιτότητας»

    Σοκαρισμένοι δηλώνουν οι Γάλλοι σοσιαλιστές από την είσοδο της Ακροδεξιάς στην κυβέρνηση

    ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011

    «H είσοδος της Άκρας Δεξιάς (ΛΑΟΣ) στη ελληνική κυβέρνηση είναι για τους σοσιαλιστές ένα σοκ» αναφέρει σε ανακοίνωσή του, το Σάββατο, το γαλλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα.

    «Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί συνεχάρη την κυβέρνηση του κ. Λουκά Παπαδήμου, οι Γάλλοι σοσιαλιστές αρνούνται να το κάνουν» τονίζει το κυριότερο κόμμα της γαλλικής αντιπολίτευσης.

    Ο Γιώργος Καρατζαφέρης, «πρώην επικεφαλής ενός κινήματος νεολαίας που στήριζε τους συνταγματάρχες που επέβαλαν τη δικτατορία στη χώρα αυτή, δεν μπορεί καθόλου να βοηθήσει τον ελληνικό λαό να βγει από την κρίση», εκτιμά το γαλλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα.

    «Να που οδηγεί η Ευρώπη, όταν γυρίζει την πλάτη της στους λαούς, με την επιβολή σκληρής και τυφλής λιτότητας, χωρίς να δίνει τη δυνατότητα και τον χρόνο για την ανόρθωση (των οικονομιών τους) και παρεμβαίνοντας στη δημοκρατική λειτουργία των κρατών μελών» σημειώνει το PS. «Στην οικονομική και κοινωνική κρίση προστίθεται μια κρίση πολιτική και δημοκρατική» προσθέτει.

    Ο πρόεδρος της Γαλλίας συνεχάρη, την Παρασκευή, το νέο πρωθυπουργό της Ελλάδας Λουκά Παπαδήμου, με την ευκαιρία της ανάληψης των καθηκόντων του, και «εξέφρασε την ικανοποίηση του για τον σχηματισμό κυβέρνησης ευρέως συνασπισμού» στη χώρα.

  70. ΤΑΚ said

    Στο χτεσινό του άρθρο ο Βαρουφάκης κάνει μια ανάλυση για τις καταστροφικές συνέπειες της ακολουθούμενης πολιτικής από την ΕΕ που όπως φαίνεται αργά αλλά σταθερά μας οδηγεί στη διάλυση και της ευρωζώνης και της ΕΕ:
    http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.8emata&id=10155

  71. Μισίρκωφ said

    Ανταπόκριση ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΣ

    Διαμαρτύρονται οι εβραίοι της Γερμανίας για τη συμμετοχή του ΛΑΟΣ

    «Το κόμμα είναι γνωστό για τα ξενοφοβικά του συνθήματα», γράφει η Bild-Zeitung

    ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15:47

    Η συμμετοχή στελεχών του ΛΑΟΣ στη νέα κυβέρνηση προκαλεί την αντίδραση των γερμανών εβραίων οι οποίοι κατηγορούν το κόμμα για αντισημιτισμό

    «Στην Ελλάδα μετέχουν τώρα στην κυβέρνηση και οι αντισημίτες του ΛΑΟΣ», σημειώνει το λαϊκίστικο ταμπλόιντ Bild-Zeitung. Είναι η πρώτη φορά από την πτώση της Χούντας το 1974 που μετέχει στην κυβέρνηση ένα ακροδεξιό κόμμα.

    Ο νέος υπουργός υποδομών και δικτύων Μάκης Βορίδης, γράφει η εφημερίδα, προέρχεται από την οργάνωση νεολαίας της στρατιωτικής δικτατορίας και προσέκειτο για πολλά χρόνια στο ακροδεξιό Λαϊκό Μέτωπο του Ζαν Μαρί λε Πεν στη Γαλλία.

    Ο φίλος του Βορίδη στο ΛΑΟΣ Αδωνις Γεωργιάδης, προσθέτει, εκδότης, μεταξύ άλλων, αντισημιτικού φυλλαδίου, αναλαμβάνει υφυπουργός στο Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

    «Το ΛΑΟΣ είναι γνωστό για τα ξενοφοβικά του συνθήματα.

    Ο Καρατζαφέρης είχε δηλώσει κατά την ίδρυση του κόμματος του το 2000 ότι «είμαστε οι μόνοι γνήσιοι Ελληνες. Δεν έχουμε να κάνουμε τίποτε με Εβραίους, ομοφυλόφιλους και κομμουνιστές» γράφει.

    Ο πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου των Εβραίων της Γερμανίας Ντίτερ Γκράουμαν δηλώνει στην αυριανή έκδοση της εφημερίδας Bild: « Είναι πολύ λυπηρό το γεγονός ότι μετέχουν στο ελληνικό υπουργικό συμβούλιο υπουργοί αυτού του κόμματος. Πιστεύω ότι θα είναι δύσκολο για κάθε γερμανική κυβέρνηση να διαπραγματεύεται με την ελληνική κυβέρνηση».

  72. #71 μισὸ λεπτὸ νὰ βάλω τὴν γάτα μου νὰ κλαίῃ.

  73. sarant said

    Ωχ, Τάσο δίκιο έχεις -είναι γνωστό πως το Διαδίκτυο τσαλακώνει τον χρόνο.
    (Λες να έχει παραιτηθεί από καθηγητής ο Παπαδήμος;)

  74. Το ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη said

    @69
    Καλά δεν χρειάζεται να παίρνουμε και τοις μετρητοίς αυτά που λένε οι Γάλλοι (ψευτο)Σοσιαλιστές. Μέχρι πρότινος, πιθανότερος υποψήφιός τους για τις προεδρικές εκλογές ήταν ο Στρος Καν. Δεν χρειάζεται κάτι περισσότερο για να καταλάβει κανείς και τις δικές τους διαθέσεις.

  75. ΤΑΚ said

    @73:
    Μπα, όχι, δε νομίζω. Εξακολουθεί να φιγουράρει στην ιστοσελίδα του τμήματός του με «αναστολή καθηκόντων»:
    http://www.econ.uoa.gr/to-tmima/organwsh-kai-dioikhsh/tomeis/tomeas-iii-oikonomias-politikis-kai-kratoys.html

  76. aerosol said

    «Πως ειναι δυνατον να υπαρχει λαϊκη νομιμοποιηση σε κατι το οποιο τουλαχιστον η πλειοψηφια του λαου διαφωνει?
    Αντιπροσωπευτική δημοκρατία: κάθε τέσσερα χρόνια ο λαός εκλέγει αντιπροσώπους, οι οποίοι ερωτώνται αν συμφωνούν.»

    Νομικίστικη απάντηση σε υπαρκτό πρόβλημα -ειδικά εφόσον είναι πλέον πάνδημη η έλλειψη εκτίμησης στους εν λόγω αντιπροσώπους. Αν οι αντιπρόσωποι έχουν πάψει να εκφράζουν τον λαό που τους εξέλεξε κινδυνεύουμε να βρεθούμε κάποια στιγμή με καταστάσεις ακραίων αντιδράσεων. Δεν δημιουργήθηκαν οι άνθρωποι για να εξυπηρετούν το νόμο αλλά το αντίθετο. Ελπίζω πραγματικά να μη βρεθούμε σε κανα-δυο χρόνια μπροστά σε μεγάλες αιματοχυσίες. Για να τις αποφύγουμε, όμως, πιστεύω πως το ερώτημα απαιτεί βαθύτερες απαντήσεις και ρεαλιστικότερη αντιμετώπιση. Ο νόμος δεν έσωσε το κεφάλι του Λουδοβίκου και (εγώ τουλάχιστον) θα επιθυμούσα να μη ζήσω τέτοια πράγματα στη χώρα μας.

    ΥΓ: Για να προλάβω: Δεν παίζει πρακτικό ρόλο αν η εκλογή των «λάθος» αντιπρόσωπων είναι λάθος του λαού που τους ψήφισε. Έτσι κι αλλιώς κανείς δεν κάθεται να πληρώσει μέχρι αυτοκαταστροφής τα λάθη του -και ούτε και αξίζει να δυστυχεί επ’ άπειρον ως τιμωρία για αυτά.

  77. tamistas said

    Σε λίγες ημέρες θα γιορταστεί το Πολυτεχνείο με μία κυβέρνηση στην συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, κάποιοι από τη γενιά του και ορισμένοι υμνητές της χούντας. Υποθέτω ότι οι πρώτοι κατάλαβαν το λάθος τους.

  78. Nicolas said

    @74 Ακριβώς, όσο σοσιαλιστικό είναι και το ΠαΣοΚ!
    Και μερικοί ανακάλυψαν ξαφνικά τη Δημοκρατία.
    Κι ύστερα είπαν πως την έγραψαν παιδιά…

  79. Ξεφτίλα βέβαια, αλλά οι αποτέτοιοι δεν είναι ούτε οι πιο επικίνδυνοι ούτε οι πιο τυφλά φανατικοί σ’ αυτή την κυβέρνηση.

    Προτιμάω να δω την ειρωνεία του πράγματος: αυτοί οι μεγάλοι υποτίθεται πατριώτες, τόσο πατριώτες που δεν μπορούν να ανεχτούν την παρουσία φτωχών μεταναστών, γίνονται υπουργοί σε μια κυβέρνηση που επιβλήθηκε από το εξωτερικό, και με διόλου κομψό τρόπο, και της οποίας το έργο είναι παρομοίως προκαθορισμένο.
    Πλάκα έχει κι απ’ την άλλη μεριά, από την οπτική των οπαδών της ευρωπαϊκής προοπτικής, που βαδίζουν τον ευρωπαϊκό τους δρόμο παρέα με το κόμμα του Χατζιαβάτη.

  80. sarant said

    79: Μα δεν συμμερίζεσαι το δράμα του ευρωπαϊστή που αναγκάζεται να συνοδοιπορήσει με τους χατζιαβάτηδες;

  81. 56: Δεν γνώριζα τη διάκριση, ευχαριστώ.

    61: Επαναλαμβάνω ότι δεν μίλησα για συστήματα, αλλά για νοοτροπίες. Κάποιος έχει διοριστεί τεσσερακοστός κηπουρός ή πεντηκοστός συντηρητής ανελκυστήρα σε νοσοκομείο. Να τον απολύσουμε ή όχι; Η κομμουνιστική νοοτροπία λέει «Άνθρωπος είναι κι αυτός, άσ’ τον να ζήσει, πεινάει κι αυτός όπως κι εσύ, στην άλλη δουλειά έναν ψωρομισθό έπαιρνε». Η σοσιαλιστική νοοτροπία λέει «Αν πεινάει όπως εγώ, ας πάει να δουλέψει όπως κι εγώ. Δε θα δουλεύουμ’ εμείς για να τρώει αυτός». Η νοοτροπία που μας οδήγησ’ εδώ που είμαστε τώρα είναι προφανώς κομμουνιστική.

    62: ψηφίζω τὸ μνημόνιο μὰ δὲν τὸ ὑπερψηφίζω
    Ένας στίχος που αξίζει να τον θυμούνται πιο πολύ απ’ αυτόν που έδωσε την έμπνευση στον Κορνήλιο.

  82. ππ said

    Αυτά με την «κομμουνιστική» και «σοσιαλιστική» νοοτροπία, σε ποιον θεωρητικό των νοοτροπιών τα χρωστάμε;

    @79: θα ήταν πράγματι πολυ ειρωνικά αν οι άνθρωποι για τους οποίους μιλάμε είχαν τσίπα. Αλλά σιγά μην ξέρουν κι οι ίδιοι τι πιστεύουν ή τι κάνουν.

    Μαύρη απελπισία. Ο Βορίδης στην κυβέρνηση. Ο Βορίδης.

  83. ΣΑΘ said

    @ Sarant (66)

    Βλέπω να μιλάτε για «Τμήμα σας» και για «φοιτητές σας».

    Μπορείτε, παρακαλώ, να μου (μας) πείτε πού (και τι) διδάσκετε;

    Από απλό ενδιαφέρον και μόνο ρωτάω.

    Ευχαριστώ πολύ.

  84. 82: Μεταξύ άλλων στον Μαρξ και σ’ έναν ανώνυμο συνδικαλιστή του Δήμου Θεσσαλονίκης: νήμα «Βάσεις», σχόλια 66, 68, 69 και 71.

  85. Μαρία said

    83 Ο Βαρουφάκης μιλάει.

  86. 83#
    http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.proswpa&id=4016

  87. 82α Στον Στέππα, που μας τάχει πρήξει κι άλλη φορά μ’ αυτή την αλλοπρόσαλλη εμμονή του.

  88. ππ said

    @ 84 Τι μου λες; Δηλαδή λέει ο Μαρξ ότι το επίδομα ανεργίας και η κοινωνική αλληλεγγύη δεν είναι σοσιαλιστικά; Εγώ νόμιζα ότι απλώς δεν ήταν νεοφιλελεύθερα, αλλά δεν έχω διαβάσει Μαρξ.

  89. ππ said

    @87: α, είναι θεωρητική νουβωτέ, είπα κι εγώ.

  90. 88: Άλλο το επίδομα ανεργίας κι άλλο το επίδομα πλυσίματος χεριών και έγκαιρης προσέλευσης στην εργασία.

  91. Toxicity-7 said

    Παρατηρησατε ότι στο Υπουργειο ρουσφετιων/Αμυνας υπάρχουν εκπροσωποι και των 3 κομματων(Αβραμόπουλος,Ραγκούσης,Γεωργιου);Εχουν να γινουν μεταθέσεις,βυσματικές τοποθετήσεις κλπ. μέχρι τις εκλογές…

  92. physicist said

    66(β). Αν ο κ. Παπαδήμος είναι σε άμισθη ακαδημαϊκή άδεια για δέκα χρόνια, όπως πιστεύω ότι είναι, τίποτε δεν εμποδίζει το Τμήμα να προσλάβει «ένα νέο επιστήμονα». Ο κ. Βαρουφάκης θα πρέπει να ξέρει αρκετά για την απελπιστική σημερινή κατάσταση των Ελληνικών ΑΕΙ και ο φτηνός του λαϊκισμός (που δεν αποτελεί έκπληξη) δεν τον τιμά. Λες και το πρόβλημα στην πρόσληψη νέων, ικανών επιστημόνων στα ΑΕΙ είναι ο Παπαδήμος και όχι οι φατρίες των πολλών (όχι όλων) διεφθαρμένων, ανίκανων Καθηγητών και η διαπλοκή τους με τις κομματικές νεολαίες.

    Αν πάλι ο κ. Παπαδήμος είναι σε έμμισθη ακαδημαϊκή άδεια για δέκα χρόνια, το σκάνδαλο είναι τεράστιο και αναρωτιέμαι γιατί η Πρυτανεία του Ιδρύματος (εκλεγμένη με το σαθρό μεν «δημοκρατικό» δε τρόπο που ορίζει ο Ν.Π. του 1982) την ενέκρινε. Γιατί δεν κρούει ο κ. Βαρουφάκης τη θύρα του Τμήματος, της Σχολής ή της Πρυτανείας; Γιατί δεν εγείρει το ζήτημα εκεί; Γιατί δεν το ‘κανε τόσα χρόνια και πουλάει τώρα τις γνωστές του λαϊκιστικές κορώνες επιπέδου Λιάνας Κανέλλη;

  93. ππ said

    @90: Το επίδομα ανεργίας ειναι ακριβώς αυτό: εσύ να κάθεσαι -τυχερούλη άνεργε!- και να σε πληρώνουν οι άλλοι που δουλευουν. Τα άλλα που λες είναι άσχετα.

    Κοιτα, αυτά που λες, όσο κι αν εσένα προσωπικά σου φαίνονται επιτεύγματα επιστημονικής σκέψης, σε σημείο να θες και να ταναπτύξεις παραπάνω, είναι -με το συμπαθιο- κοινοτοπίες επιπέδου καφετέριας: τι είπε ο συνδικαλιστής, οι δημ. υπάλληλοι που καθονται και άλλα πρωτότυπα, ελπίζω τώρα που η κρίση επισκέπτεται και άλλους να περάσουμε και στο οι ιταλοί που είναι μαφιόζοι και οι γιούγκοι πορτοφολάδες.

    Απλώς αυτή η χρήση του «σοσιαλιστικός» είναι λίγο ανατριχιαστική κι όλη η σκέψη εκτός τόπου και χρόνου: με ανεργία στα 25% το πρόβλημα είναι αυτοί που δεν θέλουν να δουλέψουν, αυτό έχεις καταλάβει;

  94. Μαρία said

    84 Δεν μελέτησες όμως καλά το μάθημα.
    «Κάθε διανομή οποιωνδήποτε μέσων κατανάλωσης αποτελεί επακόλουθο της διανομής των όρων παραγωγής. […]
    Ο χυδαίος σοσιαλισμός (κι απ’ αυτόν πάλι ένα μέρος από τους δημοκράτες) κληρονόμησε από τους αστούς οικονομολόγους την αντίληψη να θεωρεί και να εξετάζει τη διανομή ανεξάρτητα από τον τρόπο παραγωγής, και έτσι να παρουσιάζει το σοσιαλισμό σαν να περιστρέφεται κυρίως γύρω από τη διανομή.»

  95. sarant said

    83: ΣΑΘ, όπως έγραψαν και οι άλλοι εγώ δεν διδάσκω πουθενά, αυτά τα γράφει ο Βαρουφάκης.
    92: Δεν ξέρω, Φυσικέ.

  96. physicist said

    95(β). Ούτε κι εγώ ξέρω, Νίκο, όμως το σχόλιο του Β. το βρίσκω αχαρακτήριστο και ανεύθυνο.

  97. 93: Το επίδομα ανεργίας το παίρνεις όταν θέλεις και μπορείς να δουλέψεις , αλλά δεν βρίσκεις δουλειά. Αν εξαιρέσουμε τη νορβηγική περίπτωση, μόνο τυχεράκιας δεν είσαι.

    94: Ξαναματαεπαναλαμβάνω ότι δεν μίλησα για συστήματα παραγωγής, αλλά για νοοτροπίες. Άντε με τον λεγόμενο επιστημονικό σοσιαλισμό του Μαρξ να εξηγήσεις το ρουσφέτι!

  98. pilot said

    Καλά. Φαγωθήκατε με τον Αδωνη και τον Βορίδη αλλά υπάρχουν ακροδεξιές συμπεριφορές σε όλα τα άλλα κόμματα που οι αναφερθέντες είναι αγγελούδια μπροστά τους {μακρυά από μένα κάθε σχέση με την ακροδεξιά}. Καλές οι θεωρητικές προσεγγίσεις σας στο θέμα, αλλά λέξη επί της ουσίας. Στο κάτω-κάτω, αυτός που πέρα από τις θεωρίες σας, αντιμετωπίζει πρακτικά τη ζοφερή πραγματικότητα και τη σκληρή καθημερινότητα και αγωνιά για το πως θα τα βγάλει πέρα αύριο, λίγο νοιάζεται για τον όποιον Άδωνη. Όταν πεινάει κάποιος θα επιτεθεί σ’ αυτούς που τον έφεραν εδώ και συνεχίζουν να είναι στα πράγματα και παίρνουν καταστροφικές αποφάσεις για τη ζωή του. Σε τι είναι καλύτεροι, ή χειρότεροι αν θέλετε,από τον Βορίδη για τον χειμαζόμενο κάτοικο αυτής της χώρας, ο Καστανίδης, ο Σιούφας, η Κανέλλη, ο Τσίπρας, ο Κουβέλης ή η Φάνη-Πάλλη Πετραλιά {η τελευταία δεν κολλάει συνειρμικά, αλλά έτσι ήθελα να βγάλω το άχτι μου}.

  99. Nicolas said

    Λύκε πολύ γερμάνεψες, έχω την εντύπωση.
    Και απ΄ ότι φαίνεται, οι Γερμανοί πολύ λύκεψαν.

  100. sarant said

    98: Μα, είναι όλοι ίδιοι; Δεν το πιστεύω αυτό.

  101. physicist said

    Λοιπόν, προχτές βιάστηκα και καλώς με συμμάζεψαν η Ιμμόρ και η Μαρία αλλά τώρα πλέον είναι γεγονός: ο Μπερλουσκόνι παραιτήθηκε. Άει στο διάολο, κι ακόμα παραπέρα.

  102. Το ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη said

    @98
    Προφανώς μας κάνεις πλάκα με το ερώτημά σου. Ο «χειμαζόμενος κάτοικος αυτής της χώρας» αν θέλει να λέγεται πολίτης και όχι απλός υπήκοος, υποχρεούται να ξέρει τις ιδεολογικές διαφορές των κομμάτων, τουλάχιστον στη θεωρία. Στην πράξη υφίσταται τις συνέπειες των εφαρμοσμένων πολιτικών, άρα το μόνο που απαιτείται είναι η ορθή κρίση ή τουλάχιστον η δυνατότητα κρίσης.

  103. 99: Ο υφέρπων εθνικισμός («Λύκε πολύ γερμάνεψες», «Στη θέση του [ουμανιστικού πνεύματος] ήρθε ένα είδος ρωμαϊκής βαρβαρότητας») είναι ίσως πιο επικίνδυνος απ’ τον έξω καρδιά.

    Και απ΄ ότι φαίνεται, οι Γερμανοί πολύ λύκεψαν.
    Δηλαδή;

  104. ΤΑΚ said

    Νίκο, αυτό προσπάθησα να πω και στο 48: για το μέσο Έλληνα είναι όλοι ίδιοι. Φυσικά, μεγαλύτερη ευθύνη έχουν όσοι κυβέρνησαν από τη μεταπολίτευση και μετά (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ), αλλά και όλοι οι υπόλοιποι είναι μέρος του ίδιου συστήματος που μας έφερε σε αυτό το χάλι. Και η οργή του κόσμου θα στραφεί τυφλά εναντίον όλων.
    Συμμερίζομαι απόλυτα την αγανάκτηση του κόσμου. Έτσι νιώθω κι εγώ. Απλώς γνωρίζω και αναγνωρίζω ότι η τυφλή βία που θα ακολουθήσει θα είναι η χαριστική βολή και για τη χώρα και για τους ίδιους τους ανθρώπους που θα την προκαλέσουν. Δεν ξέρω όμως πόσοι έχουν την παιδεία, την ωριμότητα και την ψυχραιμία, όταν χάνουν τη γη κάτω από τα πόδια τους, να το καταλάβουν αυτό. Κι αυτό είναι που με τρομάζει περισσότερο.

  105. Μαρία said

    101 Είδα όλο το κράξιμο προ ολίγου.

  106. physicist said

    Λύκε, αν δεν ξέρεις Γαλλικά, νομίζω ότι ο Νικολά αναφέρεται σε αυτή την ιστορία όταν λέει ότι οι Γερμανοί λύκεψαν:

    http://www.spiegel.de/panorama/justiz/0,1518,797400,00.html

  107. pilot said

    @102
    Ωστε υπάρχουν ιδεολογικές διαφορές στα κόμματα σήμερα; Μπορώ να αναφέρω -και όχι μόνον εγώ- τουλάχιστον 200 εν ενεργεία βουλευτές που θα χωρούσαν άνετα σε οποιοδήποτε από τα υπάρχοντα κόμματα στην Ελλάδα, και όχι μόνο, και θα υπερσπίζονταν τις ιδεολογικές διαφορές τους με το ίδιο σθένος.
    Νικοκύρη, ναι, όλοι οι παρόντες πολιτικοί είναι ίδιοι και χειρότεροι {που έλεγε κι η μάνα μου}. Οι όποιες εξαιρέσεις απλά δικαιολογούν τον κανόνα, ως γνωστόν.

  108. pilot said

    @102
    Συγνώμη, επιβεβαιώνουν τον κανόνα. On a second thought που λέτε κι εσείς οι Αγγλομαθείς, τον δικαιολογούν κιόλας.

  109. Μαρία said

    101 Και για να μη ξεχνιόμαστε κι ο Μόντι είναι συνάδελφος του δικού μας.

    104 Και πώς είναι, βρε Τάσο, αυτός ο μέσος Έλληνας;

  110. 106: Τι θα πει ότι κάποιοι «λύκεψε»; Αυτό δεν καταλαβαίνω. Επίσης, ό,τι και να σημαίνει η λέξη «λυκεύω», πώς από δύο ακροδεξιούς και μια ακροδεξιού συνάγεται κάτι για ογδόντα εκατομμύρια Γερμανούς (ή έστω για εβδομήντα και κάτι, αν αφαιρέσουμε τους μετανάστες);

  111. Το ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη said

    @107
    Το γνωστό γαιτανάκι…»Σήμερα δεν υπάρχει διάκριση Αριστεράς και Δεξιάς»…

    Την παρακάτω φράση χωρίς να είναι δικής μου εμπνεύσεως, την ασπάζομαι πλήρως:
    …»Δεν γνωρίζω αν σήμερα δεν υπάρχει διάκριση Αριστεράς και Δεξιάς, αλλά αυτό που γνωρίζω είναι ότι όσοι το ασπάζονται, είναι δεξιοί»…

  112. ΤΑΚ said

    @Μαρία (109):
    Μαρία μου, ο μέσος Έλληνας είναι αυτός που σε ποσοστό πάνω από 60% το Σεπτέμβριο (δεν ξέρω τώρα γιατί δεν έχω δει πρόσφατη δημοσκόπηση – ποιος τολμάει να κάνει και να τη δημοσιοποιήσει άλλωστε) θεωρούσε ότι ο κανένας ήταν καταλληλότερος για πρωθυπουργός. Ο μέσος Έλληνας είναι αυτός που κατέβαινε στις πλατείες πέρυσι και τον πλάκωσαν στο ξύλο και τα χημικά τον Ιούνιο. Ο μέσος Έλληνας είναι αυτός που ακύρωσε τη φιέστα της 28ης Οκτωβρίου και θα τα σπάσει μεθαύριο στο Πολυτεχνείο.
    Έχουμε περάσει προ πολλού την εποχή που μπορούσε κανείς να αποδώσει τα επεισόδια στους «συνήθεις υπόπτους» και να γίνει πιστευτός.
    Αλλά η πολιτική μας τάξη κάνει ότι δεν καταλαβαίνει. Και ο κόσμος κάνει υπομονή γιατί έστω διαισθητικά αντιλαμβάνεται ότι η βία δεν είναι η λύση. Αλλά ως πότε;

  113. physicist said

    109. Μια ενδιαφέρουσα διαφορά του πρώην της Ιταλίας με τον πρώην δικό μας είναι ότι ο Μπ. είπε ότι θα παραιτηθεί αφού ψηφιστεί ο προϋπολογισμός και το ‘κανε, ενώ ο δικός μας μάς είχε μερικές μέρες στο ήξεις αφήξεις. Δεν το περίμενα από τον Μπ. να κρατήσει την υπόσχεσή του τόσο άμεσα.

    110. Ας το απαντήσει ο Νικολά αυτό. Εγώ το καταλαβαίνω με την έννοια ότι «αγρίεψαν» επειδή ανακαλύφτηκε ακροδεξιός τρομοκρατικός πυρήνας που, καταπώς λένε τα ΜΜΕ εδώ, είχε κι ένα περιβάλλον γύρω του που τον στήριζε. Δεν συμμερίζομαι τη γνώμη του Νικολά ότι λύκεψαν οι Γερμανοί γενικώς, από την άλλη μεριά όμως σκέψου ότι δράση ακροδεξιάς ομάδας που δολοφονεί είναι γεγονός μοναδικό στην ιστορία της ΟΔΓ. Η υπόθεση μ’ αυτή την τρομοκρατική ομάδα μόλις άρχισε να ξεδιπλώνεται, έχουμε πολλά να μάθουμε ακόμα.

  114. Ένας Χασάπης από τα παλιά said

    (96) Πέστα Χρυσόστομε… Έχουμε καταντήσει ο τσαμπουκαλής Βαρουφάκης να αντιμετωπίζεται σαν ένα είδος μετά Χριστού προφήτη στην Ελλάδα… Υπόψη πως δε διαφωνώ με όλα όσα λέει αλλά η πολιτική του αντίληψη πάσχει.

  115. pilot said

    @ 111
    Ποιος μίλησε για διάκριση; Εδώ λέμε δεν υπάρχουν διαφορές. Η Λιάνα κάθεται στα ίδια έδρανα με την Αλέκα και υπερασπίζονται την ίδια ιδεολογία και θεωρείται ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ. Αν αύριο καθίσει ανάμεσά τους και η Μαριλίζα (κι εδώ το άχτι μου βγάζω) ποιος θα νοιαστεί;
    Αν μπορώ να κάνω ένα rephrase στο παραπάνω motto: «Γνωρίζω ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ Αριστεράς και Δεξιάς, αλλά όσοι το ασπαζονται είναι αριστεροί».

  116. ΤΑΚ said

    @109:
    Ωχ, τώρα είδα ότι ρωτούσες πώς και όχι ποιος είναι ο μέσος Έλληνας. Αγανακτισμένος είναι και απελπισμένος για το αύριο το δικό του και των παιδιών του. Και δυστυχώς και ανίκανος να δει και τις δικές του ευθύνες, πράγμα απαραίτητο κατά τη γνώμη μου αν θέλουμε να πάμε μπροστά και να αλλάξουμε την κατάσταση.
    Αλλά πώς μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο όταν αυτοί που έχουν τη βασική ευθύνη για όσα μας συμβαίνουν, οι άνθρωποι δηλαδή που είχαν στα χέρια τους τη διαχείριση του κράτους για πολλές δεκαετίες, αρνούνται να αναλάβουν οποιαδήποτε ευθύνη, να παραδεχτούν έστω και το παραμικρό λάθος και να τιμωρηθούν;

  117. Μαρία said

    112 Α, με μια λέξη μέσος Έλληνας είναι ο αγανακτισμένος. Να δούμε και πώς θα συμπεριφερθεί στις εκλογές, όταν το επιτρέψουν με το καλό οι δανειστές μας. Στους Ιταλούς πάντως μετά την επιχείρηση καθαρά χέρια προέκυψε ο Καβαλιέρε.

    113 Το θέμα είναι οι ομοιότητες των νυν, οι άλλοι είναι πρώην.

  118. Το ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη said

    @115α
    Κανένας σοβαρός άνθρωπος δεν το θεωρεί φυσιολογικό.

    @115β
    Συμφωνώ και επαυξάνω. Υπάρχει ολοφάνερη διάκριση Αριστεράς και Δεξιάς, και μόνο οι αριστεροί το παραδέχονται. Οι υπόλοιποι κάνουν την πάπια γιατί έτσι τους συμφέρει να πιστεύει ο κόσμος. Αν κρίνω από τα γραφόμενά σου, έχουν καταφέρει να πείσουν αρκετούς.

  119. Μαρία said

    116 Γράφαμε μαζί.

  120. Πάνος said

    Ενός κακού μύρια έπονται.

    Από εδώ και πέρα, ας είμαστε έτοιμοι για όλα.

    (Για όλα τα χειρότερα, εννοώ)

  121. ΤΑΚ said

    @119: Ναι. Πάντως, για να το συνεχίσω, το έχω υπόψη μου αυτό που λες, άλλωστε το έλεγε και η Αλέκα ήδη το 2009: http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=60734
    Αναγνωρίζω τους κινδύνους, αλλά δε βλέπω εναλλακτική. Τι πρέπει να γίνει δηλαδή; Τώρα που έχει αποκαλυφθεί πια με στοιχεία η διαφθορά του πελατειακού κράτους και των πολιτικών να κάτσουμε και να σκάσουμε; Γιατί μέχρι πριν από 2 χρόνια που το σύστημα λειτουργούσε οι περισσότεροι έκαναν τα στραβά μάτια. Κάτι ακουγόταν για ψηφοθηρικούς διορισμούς και για μπάζες από τους πολιτικούς, αλλά πολύ λίγα έβγαιναν στο φως και ακόμη λιγότερα μπορούσαν να αποδειχθούν. Τα τελευταία δύο χρόνια όμως έχουν αποκαλυφθεί τόσα πολλά στοιχεία για τη διαφθορά που δεν μπορεί πια κανείς να πει ότι δε γνωρίζει. Και τώρα που οι περισσότεροι γνωρίζουν ποιοι και πώς τους έφτασαν εδώ και βλέπουν και την επερχόμενη καταστροφή, λογικό δεν είναι να αναζητήσουν απόδοση ευθυνών και τιμωρία των ενόχων; Τι άλλο μπορεί να γίνει δηλαδή;

  122. ΤΑΚ said

    Μεγάλη μπουκιά φάε, μεγάλο λόγο μην πεις… Φρέσκια δημοσκόπηση της Public Issue:
    http://www.skai.gr/news/politics/article/186058/public-issue-thetiki-i-gnomi-ton-politon-gia-ton-l-papadimo-/

  123. Μαρία said

    122 Καλέ τι 55, απο 70 κι απάνω. Ένα ποσοστό είναι και οπαδοί του Ψαριανού:
    http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=104938&catID=1

  124. http://www.lifo.gr/now/politics/5338

  125. sarant said

    Στην ίδια πάντως δημοσκόπηση, δείτε τα ποσοστά των κομμάτων.

  126. Πρόκειται για παπαδημοσκόπηση…

  127. Χρηστος Κ. said

    125 😉

  128. firiki2010 said

    Mια καλή μου φίλη (αριστερή) μου εξήγησε ότι στην Ελλάδα υπάρχει ενάμισυ κομμα που είναι η Αριστερά (ο Κουβέλης δεν είχε φύγει ακόμα απο τον ΣΥΡΙΖΑ) τα υπόλοιπα είναι Δεξιά. Υπ΄ αυτή την έννοια υπάρχει σαφής διάκριση μεταξύ Αριστεράς και Δεξιάς. Κι έχει να κάνει με την αντίληψη περί Δημοκρατίας. Κάποιοι συνεχίζουν να έχουν πρόβλημα με «εκλογικά» ποσοστά πάνω από 95%.

  129. gbaloglou said

    Το άκουσα χθες στο φεστιβάλ, συμπτωματικά μάλιστα πριν την προβολή του «Άνθρωπος στην Θάλασσα» του Γιάνναρη: «… υφυπουργός Ναυτιλίας … και Βιβλιοπωλείων!» 🙂 🙂

    [Είναι περιορισμένη η πρόσβαση μου στο διαδίκτυο, ας πω όμως ότι βρίσκω ιδιαίτερα εύστοχη την επισήμανση στο #36…]

  130. Ο ΛαΟΣ και οι ψηφοφόροι του μου δίνουν την εντύπωση ότι δεν αντιπροσωπεύουν την Άκρα Δεξιά, παρά την όποια παρουσία ακροδεξιών και αρχαιοπλήκτων στην ηγεσία. Ψηφίζεται μάλλον ως αντίδραση στον ξεπεσμό της ΝΔ και μάλλον από ανθρώπους που δεν πάνε για το ρουσφέτι (αλλιώς θα ψήφιζαν κόμμα εξουσίας). Έχοντας βαρεθεί τα καραγκιοζιλίκια της ΝΔ ως κυβέρνησης, κάνουν τα στραβά μάτια στα καραγκιοζιλίκια του ΛαΟΣ, τα οποία μέχρι στιγμής είναι μόνο λεκτικά. Αν υπήρχε κάποιο καλύτερο δεξιό κόμμα, ίσως να το προτιμούσαν. Αλλά δεν υπάρχει.

    Η παρουσία του ΛαΟΣ έχει και το θετικό ότι χτυπά τον δικομματισμό, εκεί όπου η Αριστερά τριάντα χρόνια έκανε μια τρύπα στο νερό.

    Αν οι δημοσκοπήσεις είναι ακριβείς και οι τάσεις που φανερώνουν δεν είναι aura popularis, τότε το καλύτερο για την Αριστερά θα ήταν να ενωθεί στον αγώνα εναντίον των μεταρρυθμίσεων, έλκοντας και μέρος των εξ αγανακτισμένων απολιτίκ. Μ’ ένα 30% μπορεί να ερχόταν και πρώτο κόμμα, αν ο ΛαΟΣ αποσπούσε αρκετούς αγανακτισμένους απ’ τη ΝΔ! Αλλά μου φαίνεται πιο εύκολο να τα βρουν οι Άραβες με τους Ισραηλινούς, παρά η Παπαρήγα με τον Τσίπρα…

  131. ππ said

    Ούτε η Πολυάννα δεν θα έβλεπε κατι θετικό στο κομμα του Καρατζαφέρη. Χίλιες φορές δικομματισμός παρά Βορίδης.

    Τ

  132. 131: Κι όμως, σύμφωνα με τη μία απ’ τις τρεις αχνιστές δημοσκοπήσεις ο Καρατζαφέρης έχει την υψηλότερη δημοτικότητα μεταξύ των αρχηγών κομμάτων, 41% αν δεν απατώμαι, με δεύτερον τον Τσίπρα αν δεν κάνω λάθος.

  133. ππ said

    @ 132 Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι το «κι όμως»: η δημοτικότητα του Καρατζαφέρη δείχνει ότι το Λάος είναι κάτι θετικό και πρέπει να χαιρομαστε;

  134. 133: Δείχνει ότι πολλοί πιστεύουν ότι ο ΛαΟΣ είναι κάτι θετικό. Αν βοηθήσει στη διάλυση της ΝΔ, εγώ τουλάχιστον θα χαρώ.

  135. ππ said

    134: ίγο περίεργος ο τρόπος που σκέφτεσαι: η λογική ότι αυταπόδεικτα αυτό που ο «πολύς κόσμος» (των δημοσκοπήσεων…) θεωρεί θετικό είναι τέτοιο με ξεπερνά. Αλλά ότι προτιμάει κάποιος τον Βορίδη και τον Άδωνη σε σύγκριση με οποιονδήποτε μου φαίνεται ανατριχιαστικό. Η κανονική ζωή είναι, δεν έιναι συζήτηση νάχαμε να λέγαμε

  136. 135: ίγο περίεργος ο τρόπος που σκέφτεσαι: η λογική ότι αυταπόδεικτα αυτό που ο “πολύς κόσμος” (των δημοσκοπήσεων…) θεωρεί θετικό είναι τέτοιο με ξεπερνά.
    Έχει γίνει παρεξήγηση. Κι εμένα με ξεπερνά. Ήταν απάντηση στον ισχυρισμό σου ότι πρέπει να είναι κανείς Πολυάννα για να βρει κάτι θετικό στον ΛαΟΣ.

    Αλλά ότι προτιμάει κάποιος τον Βορίδη και τον Άδωνη σε σύγκριση με οποιονδήποτε μου φαίνεται ανατριχιαστικό.
    Κι εμένα. Πάντως προτιμώ τον Καρατζαφέρη ειδικά απ’ τον Σαμαρά, τον οποίον θεωρώ δημόσιο κίνδυνο, διότι προκειμένου ν’ ανέλθει δεν εκμεταλλεύεται απλώς υπαρκτά προβλήματα, όπως κάνει ο Καρατζαφέρης με το Μεταναστευτικό, αλλά δημιουργεί προβλήματα εκ του μή όντως, όπως αυτό με την ονομασία της ΠΓΔΜ!

  137. #131 χίλιες φορὲς δικομματισμὸς παρὰ Βορίδης λέει ὁ ἕνας, παρὰ Τσίπρας ὁ ἄλλος, παρὰ Παπαρήγα ὁ τρίτος. Καὶ νά τὰ χάλια μας.Φαίνεται ὅμως πὼς περισσότεροι βρῆκαν θετικὰ στὸ κόμμα τοῦ Καρατζαφέρη, παρὰ στὸν ΣΥΡΙΖΑ, τοὐλάχιστον στὶς τελευταῖες ἐκλογές. Ἄγνωστο ἂν ἀνάμεσά τους βρισκόταν ἡ Πολυάννα.

  138. #137 δὲν τὸ εἶπα γιὰ νὰ χτυπήσω τὸν ΣΥΡΙΖΑ, ἁπλῶς εἶναι τὸ μόνο κόμμα ἐντὸς βουλῆς ποὺ ἕπεται σὲ ποσοστὰ τοῦ ΛΑΟΣ (πρὸς τὸ παρόν).

  139. 122-3 Υποθέτω ότι οι πολίτες που δηλώνουν την εμπιστοσύνη τους στον Παπαδήμο θυμούνται καλά το ρόλο του στην εποποιία του Χρηματιστηρίου και ενθουσιάζονται.

  140. δεν διάβασα όλα τα παραπάνω, αλλά έχω μείνει έκπληκτη από το πόσοι άνθρωποι (μξ των οποίων και πολλοί των γραμμάτων και των τεχνών) θεωρούν ότι οι καρατζαφυρικοί είναι «συγνώμη, αλλά, στην τελική, οι μόνοι σοβαροί» . Αυτό κάτι σημαίνει και, κατά την ταπεινή μου γνώμη, και θα θυμώσετε, φταίει πολύ, αν όχι μόνο, η αριστερά γι’ αυτό. Η αριστερά που ουδέποτε κατάλαβε ότι στην Ελλάδα χρειαζόταν μια διαφορετική προσέγγιση των μελλοντικών φίλων της. Οι έλληνες είναι ξενοφοβικοί και παρτάκηδες και δεν θα δεχόντουσαν ποτέ μια ιδεολογία για το καλό του άλλου έτσι νέτη σκέτη και πάρτε την και κάντε καλά. Χρειαζόταν προσπάθεια που ουδέποτε έγινε, για τον απλούστατο λόγο ότι και η ελληνική αριστερά, εφόσον ελληνική, είχε κι έχει τα ίδια χαρακτηριστικά, άρα δημιούργησε έναν κλειστό κύκλο στον οποίον έπαιξαν όσοι πιστοί και από τον οποίον αποκλείστηκαν πάμπολλοι που άξιζαν χωρίς να είναι και ό,τι πιο αριστερό. Έτσι έφτασε να έχει μικρό πληθυσμό και μικρή γκάμα, και όπως πάει θα εξαφανιστεί και από τον χάρτη -ή εικόνα της σημερινής κυβέρνησης δίνει την αρχή. Ε είναι κρίμα. Πρέπει να αναθεωρήσει πλήρως η αριστερά, να κάνει αυτοκριτική που πονάει, να ξεκολλήσει από τα στεγανά της και … να ελπίζει ότι δεν θα είναι πια αργά.

  141. 140: Οι έλληνες είναι ξενοφοβικοί και παρτάκηδες και δεν θα δεχόντουσαν ποτέ μια ιδεολογία για το καλό του άλλου έτσι νέτη σκέτη και πάρτε την και κάντε καλά.
    Η ελληνική Αριστερά κι αν είναι ξενοφοβική! Για όλα φταίνε οι ξένοι και οι ντόπιοι ξενόδουλοι λακέδες τους, έτσι δεν λέει; Κι αν η Τρόικα αναρωτηθεί π.χ. πώς γίνεται να εκκρεμούν ένα εκατομμύριο υποθέσεις στα δικαστήρια, τότε επεμβαίνει απροσχημάτιστα στα εσωτερικά της χώρας κι απειλεί τη λαϊκή κυριαρχία!

    Πρέπει να αναθεωρήσει πλήρως η αριστερά, να κάνει αυτοκριτική που πονάει, να ξεκολλήσει από τα στεγανά της
    Συμφωνώ!

  142. Το ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη said

    @139
    Μην αγχώνεσαι, οι «πολίτες» που δηλώνουν την εμπιστοσύνη τους σε έναν εξωκοινοβουλευτικό πρωθυπουργό, είναι τα ίδια καραγκιοζάκια που χάσανε τα λεφτά τους στο χρηματιστήριο το ’99.

    @140
    Μην φοβάσαι, όσο υπάρχει εκμετάλευση θα υπάρχει και Αριστερά, κοινοβουλευτική, εξωκοινοβουλευτική κι ότι άλλο θες.

  143. Μια χρήσιμη, τεκμηριωμένη υπόμνηση της σκοτεινής πλευράς του ΛΑΟΣ ανάρτησε μόλις ο Αμπραβανέλ στο ιστολόγιό του.

  144. Διαβάστε και απο εμάς ένα κείμενο για τα τελευταία γεγονότα http://grassrootreuter.wordpress.com/2011/11/11/%cf%84%ce%bf-%cf%83%cf%87%cf%8c%ce%bb%ce%b9%ce%bf-%cf%84%ce%bf%cf%85-grassrootreuter-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b1-%ce%b3%ce%b5%ce%b3%ce%bf%ce%bd%cf%8c%cf%84%ce%b1-%cf%84%cf%89%ce%bd-%cf%84%ce%b5/

  145. sarant said

    143-144: Καλημέρα και ευχαριστώ για τα λινκ!

  146. Αλλο ένα λινκ σχετικό:

    Ο Μάκης Βορίδης στο συνέδριο του γαλλικού “Εθνικού Μετώπου” του Ζαν Μαρί Λεπέν

  147. physicist said

    Ομοφοβικό, ανιτσημιτικό και ισχυρό.Το μικρό, ριζοσπαστικό κόμμα ΛΑΟΣ συγκυβερνά στην Ελλάδα. Η εποχή του Δικομματισμού φτάνει έτσι στο τέλος της. Το ΛΑΟΣ ενδέχεται να εξελιχθεί σε απαραίτητη συνιστώσα της πλειοψηφίας.

    Μ’ αυτόν τον τίτλο και υπότιτλο εισάγει η συντηρητική και έγκυρη Frakfurter Allgemeine Zeitung το άρθρο της, που δεν είναι κολακευτικό για το κόμμα και τον αρχηγό του. Το πλήρες κείμενο εδώ:

    http://www.faz.net/aktuell/politik/europaeische-union/orthodoxe-volksbewegung-homophob-antisemitisch-maechtig-11527827.html

  148. Στον Ανατολάκη γιατί δεν έδωσαν χαρτοφυλάκιο;

  149. Νέο Kid Στο Block said

    Ο Ανατολάκης δεν ξέρει από κουρέματα. Μόνο από κλαδέματα!

  150. Υφυπουργος ακατοικητου….

  151. physicist said

    #149. 😀

  152. Ηλεφούφουτος said

    Μάλλον ξεχάσαμε ότι και ο Σημίτης κατέγραφε ενθουσιώδη υποδοχή στις δημοσκοπήσεις, όταν έγινε πρωθυπουργός, και τότε βοηθούντων των ΜΜΕ, και δη των γυαλιστερών και γκλαμουριάρικων. Έβαζαν ουσιαστικά στον κόσμο το ερώτημα «τι προτιμάς; Τα παλιά, με το λαϊκισμό του Αντρέα, τη Μιμή και την αυλή της, την ξεφτίλα του Ωνασείου, τα ξόρκια και τα χαϊμαλιά ή το άλλο που λάμπει;» Το άλλο που λάμπει βέβαια, απαντούσε ο κόσμος. Έτσι και τώρα, μας θέτουν το δίλημμα «το παλιό πολιτικό κατεστημένο με τη διαφθορά, το δικομματισμό, την μπίχλα και τη βρόμα ή το άλλο;» Πόση ενημέρωση έχουμε για να καταλάβουμε ότι ο Παπατέτοιος δεν είναι καθόλου άλλο;

    Έχουμε βέβαια μυαλουδάκι και λογική αλλά μπορούν να λειτουργήσουν υπό συνθήκες κατατρομοκράτησης;

  153. Ηλεφούφουτος said

    σχ. 51 «οι αποστάτες βουλευτές είχανε χρηματισθεί.»

    Αναπόδεικτες συνομωσιολογίες. Έχεις αδιάσειστα στοιχεία γι’ αυτό; Όποιος έχει στοιχεία να πάει στον εισαγγελέα!

  154. http://rnbnet.gr/details.php?id=3779

  155. ππ said

    Ο Σημίτης, ο Εβερτ, ο Κωστας Καραμανλής κλπ, και οι δυο τελευταίοι ακόμη κι από έντυπα που -λέμε τώρα- ανήκαν στον κεντροαριστερό χώρο.

  156. π2 said

    Πα πα πα, φαγωθήκατε με τη γκρίνια για τον Άδωνη. Θα αλλάξετε όλοι γνώμη οσονούπω, άμεσα και αμέσως. 😉 Όπως παρατήρησε εξάλλου η υφυπουργάρα μας,

    Κάποιοι Έλληνες το 1940 έλεγαν το Μεταξά φασίστα.

  157. sarant said

    156: Υπήρχαν και μερικοί που τον έλεγαν -άκουσον άκουσον- δικτάτορα.

    Πάντως, όταν μετά την 28η οι λόγιοι στις εφημερίδες είχαν αρχίσει να βρίζουν τους Ιταλούς φασίστες, ενμέρει λέγοντάς τα στην πεθερά για να τ’ ακούσει η νύφη, ο Μανιαδάκης τους φώναξε στην Ασφάλεια και τους κατσάδιασε. Ιταλούς θα βρίζετε, όχι φασίστες, είπε.

  158. 156 Και θα πάμε και κρουαζιέρα:
    http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231137485

  159. ππ said

    @ 158: Επιτέλους, μια νότα αλλεγρίας! Προτεραιότητα η κρουαζιέρα! 🙂

  160. sarant said

    Κρουαζιέρα στη μαγευτική Μακρόνησο, στα κοσμοπολίτικα Γιούρα, στην εξωτική Ανάφη;

    (προσέξτε που λέει «ο νόμος άρει»)

  161. Νέο Kid Στο Block said

    Άρει μάρει κουκουνάρει ,πέρασε και το Ζουράρει. 🙂

  162. Νέο Kid Στο Block said

    Άρτι ενημερωθείς ότι το πρωί στου Παπαδάκη ο Αδωνούλης δήλωσε ότι θα επισκεφτεί όλα τα νησιά, ακόμη και την Γαύδο και το Καστελόριζο, λύνοντας κι από ένα πρόβλημα(!), υποβάλλω αίτημα/έκκληση στον υφυπουργό ν’ αφήσει το Καστελόριζο στην ησυχία του και στην Α.Ο.Ζ του. 🙂

  163. Νέο Kid Στο Block said

    το «ενημερωθείς» ήτο εσκεμμένο. 🙂

  164. @148
    Ο Ανατολάκης δεν έγινε υπουργός διότι υπουργοί γίνονται μόνο οι άρρενες που έχουν εκπληρώσει τη στρατιωτική τους θητεία.
    Για τον ίδιο λόγο δεν υπουργοποιήθηκαν και οι Αϊβαλιώτης και Κοραντής, ενώ είναι στελέχη πρώτης γραμμής και «κατάλληλοι» για υπουργείο.
    (Αστειύομαι φυσικά).

    Πάντως πλάκα-πλάκα, ένα κοντά 20 τα εκατό από την κοινοβουλευτική ομάδα του «πατριωτικού» και δη ελληνόψυχου και στρατόκαβλου τηλε-κόμματος απέφυγε τη στράτευση. Χεχεχεχεχε …

  165. sarant said

    Ο Ανατολάκης γιατί δεν έχει πάει φαντάρος, Βασιλική;

  166. Νίκο, έτσι άκουσα σε μια παρέα ποδοσφαιρόφιλων. Μήπως ποιος τοπ ποδοσφαιριστής έχει πάει στρατό 🙂

  167. Το ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη said

    Καλά συκοφαντίες. Όταν οι ποδοσφαιριστές λιώνουν το κορμάκι τους στα παγκόσμια πρωταθλήματα ποδοσφαίρου ΣΙΣΜ* (εθνικές ενόπλων γαρ) και δοξάζουν την τιμημένη φανέλα με το εθνόσημο, τότε όλοι φουσκώνουμε από εθνική υπερηφάνεια και καυχιώμαστε για το ανίκητο ελληνικό DNA.

    *(σημείωση: όλα τα άλλα κράτη στέλνουν απλούς στρατιώτες, ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές, εμείς στέλνουμε επαγγελματίες εν ενεργεία ποδοσφαιριστές, υποτιθέμενους/αργόμισθους αξιωματικούς των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας. Είμαστε τελικά πολύ καραγκιόζηδες σαν λαός).

  168. Μαρία said

    Και ολική επαναφορά Κουντουρά στη θέση του Τίποτα.

  169. sarant said

    Από το Τίποτα, καλή κι η Κουντουρά 🙂

  170. Μαρία said

    157 Τους μπουζούριασε, για να τους εκτοπίσει. Ονόματα στον Πανσέληνο.

  171. gryphon said

    Οχι και τοπ ποδοσφαιριστής ο Ανατολακης.Και ειμαι και Ολυμπιακος.Αυτο που μου εκανε παντα εντυπωση σέ αυτον οποτε τον εβλεπα την εποχη που επαιζε ηταν το οτι απο τα πρωτα 5-10 λεπτα του αγωνα εμοιαζε σαν να εχει τρεξει 2 μαραθωνιους.Καταιδρωμενος,ασθμαινων, σχεδόν σαν να ειναι στα προθυρα εμφραγματος.Πως εβγαζε ολοκληρο αγωνα δεν ξερω.
    Ο πραγματικός λόγος παντως που δεν τον προωθησαν για υπουργό ειναι γιατι ο Καρατζαφέρης δεν ειναι και χαζός.Μπορει να τον εβαλε υποψηφιο για να παρει ψηφους απο τους ιδιους καφρους στον Πειραια που ψηφισαν π.χ τον Φασουλα για Δημαρχο εχοντας αποκλειστικό κριτηριο πως ηταν παικτες του Ολυμπιακου αλλα ξερει πως αν τον βγαλουν παραεξω θα εξευτελιστουν τελειως.Στην Βουλη ενταξει του γραφουν εκει καποιες επερωτησεις και ο τύπος εχει προβλημα ακομη και στην απλη αναγνωση.Συλλαβιζει σαν τα παιδια του νηπιαγωγειου.

  172. Δεν έχουν λόγο να μην κάνουν τη θητεία τους οι επαγγελματίες αθλητές, ιδίως των μεγάλων συλλόγων. Τύποις υπηρετούν, κι είναι και κατοχυρωμένοι. Δεν ξέρω αν ο Ανατολάκης αποτέλεσε εξαίρεση…

  173. Κι ένα νέο απ’ τις αποικίες:
    http://www.enet.gr/?i=news.el.kosmos&id=325868

  174. Λαοσίτης ο Ανατολάκης και «δεξιοί» αρκετοί έλληνες ποδοσφαιριστές. Να ένα γουστόζικο θέμα για συζήτηση, υπάρχουν αριστεροί ποδοσφαιριστές; Μόνο τον αυτοαποκαλούμενο αριστερό Ντέμη (χμ…) και τον (έμπαινε) Γιούτσο γνωρίζω. Νομίζω, νομίζω, παίζει και ο Κούδας…
    Μπράιτνερ πάντως δεν έχουμε βγάλει.

  175. Μαρία said

    173 !!!
    Νέο απ’ το μαντρί. Ο Χατζηγάκης θυμήθηκε τα αβερωφικά σταγονίδια(όχι στην κυβέρνηση όπως αρχικά νόμισα αλλά στη ΝΔ) και ο Σαμαράς τον διέγραψε.

  176. sarant said

    Φυσικά υπάρχουν, αν περισσότεροι ή λιγότεροι απ’ ό,τι στον γενικό πληθυσμό δεν το ξέρω. Πάντως, παλιότερα θυμάμαι ότι το ΚΚΕ, σε διάφορες εκστρατείες συλλογής υπογραφών και εκλογικής του υποστήριξης πάντοτε είχε κάποιους σχετικά γνωστούς αθλητές, μεταξύ των οποίων και ποδοσφαιριστές. (όπου σχετικά γνωστός ίσον παίχτης πρώτης εθνικής).

    Ο Κούδας δήλωνε «ανήκω στο ΚΚΕ» θυμάμαι, εκεί περί το 1977. Αλλά και ο Κωφίδης αριστερός δεν είναι;

  177. sarant said

    Σταγονίδια στα γονίδια.

  178. Νέο Kid Στο Block said

    Άκου ο Κούδας ανήκει στο Κ.Κ.Ε… τς, τς,τς.
    Ο Κούδας ανήκει στη ΠΑΟΚΑΡΑ! (και στην πράσινη τσόχα) 🙂

  179. Μαρία said

    176 Κι ο μπαμπάς του Χατζηπαναγή. Για τον ίδιο δεν ξέρω.
    Κι ο Φασούλας απο κνίτης ξεκίνησε αλλά σε άλλο άθλημα.

  180. Το ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη said

    @174
    O Μπράιτνερ δεν ήταν αριστερός γενικά, ήταν μαοικός (ή άραγε μαοιστής; )

  181. ππ said

    Ναι, ο Κωφίδης είναι ΚΚΕ. Κατά καιρούς ακουγόταν για υποψηφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ο Ντέμης (φίλος του ΓΑΠ, λέγεται).
    Μπράιτνερ μαοϊκός και ο Σώκρατες και η παρέα στην Κορίνθιανς του συνειδητοί αντιστασιακοί στο πλαίσιο της περίφημης «Κορινθιακής δημοκρατίας¨»

  182. Στον ισπανικό εμφύλιο (λέει ο Μπουνιουέλ), ο κόσμος των ταυρομαχιών ήταν απ’ τη μια μεριά κι ο κόσμος του ποδοσφαίρου από την άλλη.

    174 Γάτε, τις ευχές μου.

  183. sarant said

    182: Ποια ήταν η μία και ποια ήταν η άλλη;

  184. Νέο Kid Στο Block said

    Μα ξέρεις να’χει ταυρομαχίες η Καταλονία, βρε συ Νίκο; 🙂

  185. ππ said

    Και η Ρεάλ έχει κι ένα παρελθόν..

  186. sarant said

    Ναι, Γάτε, χρόνια πολλά ρε συ!

  187. 171
    Μ’ αρέσει που αντιμετωπίζεις με την ανάλυσή σου το ενδεχόμενο της υπουργοποίησης Ανατολάκη.

    174-176
    Ο Κωφίδης, έχω ακούσει, ήταν δίδυμο χέβι-μέταλ + αριστερά με έναν ακόμη παίκτη του Ηρακλή μακρυμάλλη.

    Κι ο Παταβούκας, προφανώς ο πιο intellectual αθλητής είχε βάλει υποψηφιότητα με το ΠΑΣΟΚ.
    Το ίδιο κι ο πιο χαζός όλων των αθλημάτων, ο Λυπηρίδης του Αρη.

    Και μην ξεχνάτε το καμάρι μας, ολόκληρο ΓΓ υπουργείου, τον Κουκοδήμο, τον φίλο του Μάκη ζούγκλα, που έλεγε και κάτι αρχαία λάθος.

  188. Το ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη said

    Το λέει και τ’ όνομα: Real=Βασιλική. Έχει και το στέμα στο σήμα της.

  189. Το ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη said

    διόρθωση, «στέμμα»

  190. Μαρία said

    184 Είχε όμως τη Μπάρτσα (εναντίον Ρεάλ και του φασίστα Μπερναμπέου), πράγμα που σημαίνει οτι ο Μπουνιουέλ για τη διάκρισή του εξαιρεί την Καταλωνία.

    Χρόνια πολλά, Γάτε.

  191. π2 said

    Ασφαλώς υπάρχουν αριστεροί ποδοσφαιριστές, κανονικοί αριστεροί και γιαλαντζί αριστερά (θυμίζω τον Μαραντόνα, με τις επισκέψεις στον Κάστρο και το τατουάζ του Τσε). Η αίσθησή μου είναι ότι είναι σαφώς λιγότεροι απ’ ό,τι στον γενικό πληθυσμό. Αριστερές ομάδες, όπως π.χ. η Σανκτ Πάουλι, δεν έχουμε, αν δεν κάνω λάθος (ο Αστέρας Εξαρχείων δεν μετράει, τα χαβαλετζίδικα συνθήματα δεν τον κάνουν σώνει και καλά αριστερό).

    Είχαμε όμως. (Ειδικά αυτά τα επεισόδια εναντίον ίλης ιππικού μου έκαναν εντύπωση).

  192. Μην ξεχνάμε και την Κύπρο.
    (Μολονότι ο Κιντ και ο Τιπού μας τα χαλάνε, όλο καλά λόγια για τον ΑΠΟΕΛ είναι – είχα σοκαριστεί λιγάκι.)

  193. 183 Εννοείται βρε Νίκο, αρκεί να το σκεφτείς ταξικά το θέμα.

    191β Και πολλές μάλιστα (στο μεσοπόλεμο), ορισμένες με ονομασίες όπως Εργατικός κλπ.

  194. gryphon said

    191
    Ενδιαφέρον αυτό γιά τήν Σανκτ Παουλι. Ηξερα οτι δεν προφερεται σεντ οπως την γραφουν στα κουπονια του Παμε στοιχημα και οτι ειναι προαστιο του Αμβουργου αν δεν κανω λαθος αλλα αγνοουσα οτι θεωρειται αριστερή ομαδα.
    Ετσι εξηγειται τωρα σε μενα και η ιδιαιτερη συμπαθεια για την συγκεκριμενη ομαδα απο φιλο συναδελφο (οψιμο) υποστηρικτη του ΚΚΕ οχι πολυ σχετικό γενικα απο ποδοσφαιρο.Κι εγω τήν συμπαθω δηλαδη γιατι ειναι απο τίς ομαδες στην Β’Γερμανίας που φερνουν τα περισσότερα οβερ.Ασχετα λιγο ολ’αυτά αλλα μιας και η συζητηση περιστραφηκε γυρω απο ποδοσφαιρο…

  195. sarant said

    Δεν ξέρω την ταξική διάρθρωση των ταυρομάχων, ρε παιδιά, ούτε ξέρω ότι στην Καταλωνία δεν έχει κορίντες (περίεργο, γιατί έχει στη νότια Γαλλία).

    Στο μεσοπόλεμο, το ΚΚΕ έφτιαχνε ποδοσφαιρικές ομάδες. Και διάβαζες: Απαλλαγμένος από τη λικβινταριστική διοίκησή του, ο Εργατικός Αστέρας νίκησε 2-0….

  196. sarant said

    Αριστεροί είναι και οι Λιβορνέζοι οπαδοί.

  197. π2 said

    Ποδόσφαιρο στον Πόλεμο, στην Κατοχή και στον Εμφύλιο

  198. π2 said

    Ενώ στα Τρίκαλα είχαν ποδοσφαιρική ομάδα και το Εργατικό Κέντρο και η τοπική ΕΠΟΝ.

  199. Και να μην ξεχνάμε τους ποδοσφαιριστές που εκτελέστηκαν για την αντιστασιακή τους δράση, όπως πχ ο Παοκτζής Γαβριηλ Γαζής, ο Αεκτζής Γιώργος Κοντούλης και βέβαια ο Νίκος Γόδας που εκτελέστηκε φορώντας την φανέλα του Ολυμπιακού…
    http://kokkinosfakelos.blogspot.com/2011/05/blog-post_05.html

    Αλλά υπάρχουν και κάποιες υπερβολές, όπως είχε ανακαλύψει η Βασιλική.

    Παναχαϊκή hoax – Ο μύθος για την ίδρυση της Παναχαϊκής από αναρχικούς

  200. π2 said

    Γενικώς, είναι κρίμα που δεν έχει γραφτεί, απ’ όσο ξέρω τουλάχιστον, μια κανονική ιστορία του ποδοσφαίρου στην Ελλάδα.

  201. Ο Ηρακλής Θεσσαλονίκης είχε παίκτες που ανήκαν στα ΕΕΕ σαν τον Ωρολογά και ταυτόχρονα Εβραίους παίκτες σαν τον Ναχμία, (πρώτος σκόρερ στην ιστορία της Εθνικής Ομάδας ποδοσφαίρου). Επίσης έχει σήμερα μια αρκετά φιλική αναρχική ομάδα οπαδών με ποσοστά Εβραίων οπαδών στη Θεσσαλονίκη διπλάσια από τον μέσο όρο του αν κρίνω από μια ανεπίσημη ψηφοφορία.

  202. Μαρία said

    200 Φημολογείται οτι θα τη γράψει ο Μπογιόπουλος.

  203. δὲν μᾶς ἔφτανε ἡ ποδοσφαιροποίησι τῆς πολιτικῆς, ἔχουμε καὶ πολιτικοποίησι τοῦ ποδοσφαίρου. καὶ εἰς ἀνώτερα! προτείνω ἀντὶ γιὰ ἐκλογὲς πρωτάθλημα μὲ ἔπαθλο τὴν κοινοβουλευτικὴ πλειοψηφία (ἀναλόγως τῶν βαθμῶν κάθε κόμματος θὰ κατανέμωνται καὶ οἱ ἕδρες).

  204. Μαρία said

    201 >έχει σήμερα μια αρκετά φιλική αναρχική ομάδα οπαδών
    Το δηλώνει και το όνομά της: αυτόνομη θύρα 10 ή πώς μπορούμε να μετατρέψουμε το χουλιγκάνο σε μπαχαλάκια. Χτες διέπρεψε.

  205. ππ said

    Είναι κι οι Φενταγιν του Ατρόμητου, αν πιστεύετε πως τα ονόματα των συνδέσμων κάτι σημαίνουν. Και η αξέχαστη ΝΟΠΟ, ν για ναζιστική και π για παναθηναϊκών…

  206. ππ said

    @: πω πω τι έγινε στης Βασιλικής… 🙂

  207. sarant said

    202: ‘Εχει γράψει ένα βιβλίο για ποδόσφαιρο ήδη.

  208. Μαρία said

    207 Το υπονόησα.

  209. Υπάρχει και κάτι χειρότερο από τη Ρεάλ Μαδρίτης, η Ατλέτικο Μαδρίτης, η οποία όπως λένε είναι η ομάδα των αστυνομικών και των παρακρατικών.
    Στην άλλη όχθη η Ράγιο Βαγιεκάνο, που έχει και ξεσηκωτικό (ανεπίσημο ωστόσο) ύμνο: http://www.youtube.com/watch?v=KEys6s7KxKw TODOS LOS FACHAS FUERA DE MI BARRIO !

    Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές:)

  210. 197 + 199
    Είχα γράψει 3-4 αρθράκια με θέμα «Ποδόσφαιρο και πολιτική», στην αντίστοιχη κατηγορία, εδώ είναι όλα:
    Ποδόσφαιρο + Πολιτική

    Παναχαϊκή hoax – Ο μύθος για την ίδρυση της Παναχαϊκής από αναρχικούς

    Ποδοσφαιρικοί αγώνες «προς ενίσχυσιν και υπέρ των συμμοριοπλήκτων», Φθινόπωρο του 1949

    Ποδόσφαιρο στον Πόλεμο, στην Κατοχή και στον Εμφύλιο

  211. ππ said

    Πολύ ωραία, Βασιλική! Μπαίνω για διάβασμα

  212. 207-208 Κάτι έχει γράψει κι ο Τσοκόπουλος.

    209 «y vivan los bukaneros!!» (απ’ τα σχόλια στο λινκ των βαγιεκάνος).

  213. Θράσος Χαϊδαρίου said

    Ο Τσίπρας ξηγιέται παροξύτονο.

  214. @Θράσος Χαϊδαρίου

    Εδώ ο Τσίπρας κάνει μεγάλο λάθος: Δεν είναι Λάος, αλλά Λαός. Αυτό αποδεικνύεται περίτρανα και από τον σχετικό συνάριθμο που προϋποθέτει τονισμό στη λήγουσα:

    ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ = Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ = 2434

    Όπως σχολιάζει και ο μαθηματικός Αργυρόπουλος «το γεγονός ότι η πολιτική ηγεσία του κόμματος ΛΑΟΣ είναι ο Γιώργος Καρατζαφέρης, έχει και αυτό προβλεφθεί επιτυχώς από την Ελληνική γλώσσα». Καλό είναι, λοιπόν, να ενημερωνόμαστε προτού μιλάμε…

    Άντε, εντάξει, βάζω και την απαραίτητη φατσούλα… 🙂

  215. sarant said

    Τα λινκ της Βασιλικής είναι πολύ ενδιαφέροντα, πράγματι.

    213-214: 🙂

  216. 210. Βασιλική ..εξαιρετική δουλεια. θα κανω συνδεσμο …

  217. Νέο Kid Στο Block said

    192. Ααα, Μπουκάν στη μπύρα και στη μπάλα, είμαι δεξιός στην Κύπρο! Ήτοι ΑΠΟΕΛάρα και Κάρλσμπεργκ!
    Εντάξει, όταν βρίσκομαι σε «κομουνιστικά» σπίτια, πίνω και Κ.Ε.Ο από ευγένεια και σεβασμό στις πολιτικές θέσεις του οικοδεσπότη! Απίστευτοι όντως οι Κυπραίοι, πολιτικός διαχωρισμός και στις μπύρες.:-)

    Άσε που έχει πολύ πλάκα να φωνάζει όλο το γήπεδο (σχεδόν) «πουτάνας γιοι αριστεροί» να σε ρωτάνε «καλά, εσύ γιατί δεν φωνάζεις;» και να τους απαντάς «είμαι αριστερός!».
    ΥΓ. Πάντως ξύλο δεν έχω φάει ακόμη, μάλλον νομίζουν ότι τους κάνω πλάκα…:-)

  218. ππ said

    Παρα πολύ ενδιαφέροντα πραγματικά. Το «Έπαθλο Βίτσι» !

  219. Με προλάβατε για τον Κωφίδη.

    Μια παρατήρηση περί Μπερλουσκόνι: φυσικά κανείς δεν τον χωνεύει, φυσικά είναι ίσως ο χειρότερος πρώθυ που πέρασε από την Ιταλία τελευταία (αλλά γιατί κάτι μαφιόζοι στυλ Αντρεότι ήταν καλύτεροι;), αλλά μου έκαναν εντύπωση οι ομοθυμαδόν πανηγυρισμοί για την πτώση του. Πέφτει πρωθυπουργός επειδή δεν τον θέλουν οι αγορές και επειδή του λένε δυο φωνήεντα Σαρκοζύ και Μέρκελ; Και καπάκι κυβέρνηση τεχνοκρατών χωρίς εκλογές μέχρι, λέει, το 2013; Α όχι, αν είναι να πανηγυρίσω για τέτοια πτώση, πανηγυρίζω και για τον Παπαδήμο -που όχι.

  220. Νέο Kid Στο Block said

    219. Δύτη, ακριβώς αυτά σκεφτόμουνα κι εγώ,αλλά δίσταζα να ποστάρω, μη μου κολλήσουν καμιά ρετσινιά Μπερλουσκονικού.:-)

  221. 214. «Ο αρχηγός του λαού» είπε χτες και η Ντόρα, στο δελτίο της ΝΕΤ αναφερόμενη στον Καρατζαφέρη.
    Μου αρέσει αυτή η γενική! Μου θυμίζει ένα ιστορικό τσοντάδικο των σέβεντις που μεγάλωσε γενιές και γενιές.

  222. sarant said

    219: Δύτη, εύστοχος, αλλά να διαφοροποιήσουμε τις περιπτώσεις -έχουμε τον αναστεναγμό απαλλαγής των Ιταλών πολιτών, που είναι απόλυτα κατανοητός (κι εμείς επί χούντας χαρήκαμε κατιδίαν την ανατροπή Παπαδόπουλου έστω κι αν τον ανέτρεψε για χειρότερα ο Ιωαννίδης), και έχουμε τους διεθνείς υποκριτικούς πανηγυρισμούς. Και βέβαια, η ασυμβατότητα αγορών και δημοκρατίας θα γίνεται πιστεύω όλο και πιο έκδηλη.

  223. Ελπίζω να μην χρειαστεί να αναστενάξουν κάποτε και για την απαλλαγή από τον Μόντι. Δεν τον ξέρω τον άνθρωπο, αλλά το τι θα τραβήξουν οι γείτονες δεν είναι δύσκολο να το προβλέψει κανείς.

  224. 217 Τι να πω Κιντ, οι κύπριοι φίλοι μου ήταν μονοκούκι Ομόνοια, τόσο που έμαθα θέλοντας και μη και τον ύμνο. Και όντως έπιναν ΚΕΟ όποτε το μαγαζί ήταν ελληνικό, αλλά δεν ήξερα ότι είχε πολιτική σημασία.
    Αλλά για την πολιτικοποίηση της μπύρας στην Ελλάδα (Φιξ/Άλφα) είχαμε μιλήσει παλιότερα, δες πρόχειρα στο τελευταίο νήμα.

  225. Το ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη said

    @209
    Μην ξεχνάτε και την Εσπανιόλ. Ο Δούρειος Ίππος του πάλαι ποτέ φρανκικού καθεστώτος στο οχυρό των αυτονομιστών της Καταλωνίας.
    Επίσης η Αθλέτικ Μπιλμπάο είχε μετονομαστεί με βασιλικό διάταγμα (πάντα με τις ευλογίες-παραινέσεις-υποδείξεις του Φράνκο) σε Ατλέτικο Μπιλμπάο, για να μην θυμίζει το «πρόβλημα» της προσδοκώμενης αυτονομίας των Βάσκων.

  226. anwteleia said

    Ό,τι θέλει ο Λαός, λαϊκή κυριαρχία έχουμε άλλωστε…

  227. Ηλεφούφουτος said

    Συμφωνώ κι εγώ με Δύτη.
    Χρόνια τώρα μάλιστα ένιωθα απόσταση από Ιταλούς προοδευτικούς γνωστούς μου που έδιναν τόσο προτεραιότητα στο να φύγει ο Μπερλουσκόνι. Νομίζω ότι απλώς τούς ενοχλούσε που είναι χυδαίος.
    Κι εγώ είχα σκάσει απ το κακό μου το ’94 όταν ανέτειλε ο αστέρας του και ορισμένοι εγχώριοι (και καθόλου εδώδιμοι) όπως ο Θέμος Αναστασιάδης φώναζαν ότι και στην Ελλάδα χρειαζόμαστε έναν τέτοιον.
    Τώρα όμως που έκανε πια ό,τι ήτανε να κάνει τι θα αλλάξει που έφυγε, με τον τρόπο που περιγράφει ο Δύτης;

    Για τα ποδοσφαιρικά, να θυμίσω και την περίπτωση του Εργοτέλη και όσα τράβηξε από τη χούντα.
    Στην παλιά Γιουγκοσλαβία ομάδα με αριστερό πρόσημο ήταν (δεν ξέρω τώρα τι γίνεται) ο Ερυθρός Αστέρας Βελιγραδίου, σε αγώνες της μάλιστα με αντίπαλο τη Διναμό Ζάγκρεμπ γινότανε του Μπρέγκοβιτς με τους γύφτους και τα νταούλια στην εξέδρα.

  228. Η Προοδευτική έχει πραγματικές προοδευτικές ρίζες; Ξέρει κανείς;
    Επί υπαρκτού, ανάλογοι διαχωρισμοί ίσως να γίνονταν στις «σοσιαλιστικές» χώρες, με τις ομάδες του στρατού, της αστυνομίας κ.λπ. Τις Δυναμό και τις Λέφσκι.
    Κάτι έχω ακούσει πως οι έλληνες της Κωνσταντινούπολης υποστήριζαν (όχι με φανατισμό βέβαια) την Μπεσίκτας.

  229. ππ said

    Ωχ έχουμε ξεχάσει τόσην ώρα την αριστερή Νίκη Βόλου!

  230. sarant said

    Αν ισχύει ότι ονομαζόταν Προοδευτική Νεολαία, μάλλον ναι.

    Αλλά καναδυό Ρωμιοί της Πόλης με τους οποίους έχω κουβεντιάσει τα οπαδικά, ήταν Φενέρμπαχτσε.

  231. ππ said

    Στη Φενερμπαχτσέ έπαιζε ο Λεφτέρ ή Λευτέρης Αντωνιάδης, ιρύλος του τουρκικού ποδοσφαίρου που ε΄παιξε και στην Γαλλία, την Ιταλία και στην ΑΕΚ μετά

  232. Μόλις μπήκε το ΛΑΟΣ στην κυβέρνηση, συνελήφθη ο κ. Λ. Λεβή της Bodyline για φοροδιαφυγή. Τυχαίο; Δεν νομίζω…

  233. Πρόσεξε στβκ γιατί με αυτό το 232 σχόλιο μόλις σου ανέβασα κατά 2,32% το επιτόκιο της κάρτας… Αν με ζοχαδιάσεις θα με αναγκάσεις να σου στείλω το Χάρυ μπεν Πότερ και θυμάσαι τι λέει ο Πειραιώς για αυτό…

    Λευτεριά στους αγωνιζόμενους επιχειρηματίες !

  234. Ούπς! Αμπραβανέλ εκτιμώ το χιούμορ σου.
    ΥΓ Άσε που ξέρω τι άποψη έχει το ΚΙΣ…

  235. Wenn ist das Nunstück git und Slotermeyer? Ja! Beiherhund das Oder die Flipperwaldt gersput!

    Λυπάμαι που αυτό το ιστολόγιο έπρεπε να τελειώσει έτσι αλλά δε μου αφήσατε άλλη επιλογή…

  236. Μήνυμα για τον Κοσμά Θέμελη.
    Με έχει μπλοκάρει ως σχολιαστή ο Αμπραβανέλ και δεν μπορώ να του απαντήσω στην ερώτησή του.
    Αν έχεις την μεγαλοψυχία Αμπραβανέλ δώσε αυτό στο φίλο σου. Αν δεν μπορείς ελπίζω κάποιος άλλος που τον ξέρει να του το δώσει:

    Θέμελη, γι΄αυτήν εδώ τη δίκη μιλάω:
    archive.enet.gr/online/online_text/c=112,dt=25.01.2001,id=46146204

  237. sarant said

    235: Ποιο ιστολόγιο;

  238. Μαρία said

    237 Νομίζω οτι εννοεί το νήμα.

  239. Μπετατζής said

    227 κλπ

    http://www.biblionet.gr/main.asp?page=showbook&bookid=161634

  240. Nicolas said

    @223 Δύτη, στην Ελλάδα έβαλαν μια σακούλα αρχίδια στην Επιτροπή (ε, να μην τον πούμε και Κυβέρνηση, έχει και η τέτοια κάποια όρια), στην Ιταλία κατάφεραν να βάλουν μόνον έναν Μουνί, άντε με το καλό και μια Επιτροπή του κώλου στην Ισπανία για να γίνει η Ευρώπη τέλειο μπουρδέλο.

  241. Και ορίστε που μας έρχεται και μια επίσημη επιβεβαίωση της όλης σκοπιμότητας της «συναντιπολίτευσης» ΝΔ_ από την Μαριέττα Γιαννάκου.

    Ερωτάται: «πώς είναι δυνατόν να λέει η ΝΔ πως είναι συμπολίτευση και, ταυτόχρονα, αντιπολίτευση;»
    Απάντηση:» Ελάτε τώρα… Ποια αντιπολίτευση; Δεν κάνει αντιπολίτευση. Απλούστατα, πρέπει να υπάρχει κάποια αξιωματική αντιπολίτευση. Τι θέλατε, να αφήναμε την αξιωματική αντιπολίτευση στο ΚΚΕ; (!!!!!)
    Επόμενη ερώτηση: «γιατί δεν κάνανε από την αρχή κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ;» Απάντηση: «Πέστε πως είχαμε πάει από την αρχή μαζί ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Σκέφτεστε πού θα είχε φτάσει (δημοσκοπικά) η αριστερά;» (!!!)

  242. sarant said

    Κυνισμός, όμως!

  243. @241: Για όποιον βαριέται να το ακούσει όλο (και δεν τον αδικώ) το επίμαχο σημείο είναι από το 23:20 και μετά.

  244. Στέλιο, ευχ!

  245. ἡ Γιαννάκου εἶπε τὰ σῦκα καὶ τὴν σκάφη σκάφη. ποτὲ δὲν τὴν συμπάθησα (πολιτικῶς) ἀλλὰ πάντα τῆς ἀναγνώριζα εὐθύτητα.

  246. #245 ὁ δαίμων τοῦ πληκτρολογίου ἔφαγε τὰ μισὰ σῦκα

  247. sarant said

    Συκοφάγος ο δαίμονας!

  248. αλλά όχι συκοφάντης (εις βάρος του δαίμονα) ο Κορνή

  249. Nicolas said

    Για εμπέδωση. Απάντηση στην απορία των μη ιταλόφωνων που μπέρδεψαν τον Μόντην με τον Μούνην. Ή πιο λιανά, passera: κείνο που μας τρώει κείνο που μας σώζει ή parte vergognosa della femmina ή εκείνη που κάνει νιάου νιάου στα γαλλικά και πάει… λέγοντας.

  250. Nicolas said

    Όχι τίποτα, αλλά μια που μιλήσαμε και για σύκα.

  251. 250:

    http://romani.uni-graz.at/romlex/lex.cgi?st=vagina&rev=y&cl1=rmyd&cl2=en&fi=&pm=fu&ic=y&im=y&wc=
    Macedonian Džambazi Romani
    smokva n f 1. fig 2. vagina

    http://romani.uni-graz.at/romlex/lex.cgi?st=vagina&rev=y&cl1=rmyg&cl2=en&fi=&pm=fu&ic=y&im=y&wc=
    Gurbet Romani
    smočina n f 1. fig 2. vagina
    sumućina n f 1. fig 2. vagina

  252. Μιλήσαμε για σύκα. Ευτυχώς που δεν εννοούσαμε τη σκάφη!

  253. Έπεσε και το τελευταίο φύλλο συκής.

  254. Εδώ http://jungle-report.blogspot.com/2011/11/blog-post_19.html είδα κάτι πολύ ενδιαφέρον για την υποστήριξη ΛΑΟΣ από μεγάλο συγκρότημα ΜΜΕ και όχι μόνον. Δεν ξέρω αν αληθεύει αλλά…

  255. Μέρες του ’36
    Του Αριστείδη Χατζή

    Αυτό που πέτυχαν οι δύο αρχηγοί είναι να μας αναγκάσουν να θυμηθούμε το 1936, όταν τα δύο μεγάλα κόμματα της εποχής αποφάσισαν να συνεργαστούν με το μικρό ακροδεξιό κόμμα του Ιωάννη Μεταξά με τα γνωστά αποτελέσματα. […] Ο συνδετικός κρίκος με το σήμερα είναι η ανάδειξη της υποτιθέμενης παρακμής του κοινοβουλευτισμού ως αίτιο της κρίσης.

    Οποιος διαβάσει τον ελληνικό Τύπο των μέσων της δεκαετίας του 1930 θα βρει ιδιαίτερα ανησυχητικές ομοιότητες ανάμεσα στα δημοσιεύματα των εφημερίδων της εποχής και σε πολλά κείμενα που δημοσιεύονται σήμερα: η ταύτιση της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας με την «πλουτοκρατία», ο λαϊκισμός, η συμπάθεια προς τις συντεχνίες, ο φανερός και ο λανθάνων εθνικισμός, ο αντισημιτισμός, η συνωμοσιολογία, η εθνική μανία καταδιώξεως, η νομιμοποίηση της βίας και φυσικά η κατασυκοφάντηση του φιλελευθερισμού και του κράτους δικαίου ως αιτίων της διάρρηξης του κοινωνικού ιστού. Κυρίως όμως η απόρριψη των εκλογών ως λύσης, καθώς είναι βέβαιο ότι «πάλι τους ίδιους θα φέρουν στα πράγματα».

  256. 255 Cuts both sides

  257. Το ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη said

    Δεν υπάρχει ταύτιση της κοινοβουλευτικής «Δημοκρατίας» με την πλουτοκρατία. Υπάρχει απόλυτη εξάρτηση της πλουτοκρατίας από την κοινοβουλευτική «Δημοκρατία», χωρίς αυτήν δεν μπορεί να σταθεί, για να επιβληθεί αλλιώς θα πρέπει να επιστρέψει σε παλαιότερες μεθόδους, δοκιμασμένες με επιτυχία όπως η στρατιωτική δικτατορία, η βασιλεία κ.λ.π.

    Στην Ελλάδα γίνεται λανθασμένη χρήση της έννοιας Δημοκρατία. Το λέει η λέξη από μόνη της, την εξουσία έχει ο δήμος δηλαδή ο λαός, δηλαδή σε απλά νέα ελληνικά Λαοκρατία ή στα αγγλικά Democracy. Η πραγματικότητα όμως μας δείχνει ότι μιλάμε για διαχείριση των «δημοσίων πραγμάτων» (από ποιούς άραγε; ) ή αλλιώς Republic. Σε κανένα μέρος του κόσμου δεν υπάρχει δημοκρατία, υπάρχουν μόνον Republics. Τουλάχιστον οι λατινογερμανοαγγλόφωνοι το γράφουν και το εννοούν. Εμείς όμως;

  258. LandS said

    Αυτά τα «γίνεται λανθασμένη χρήση της έννοιας …[,τ]ο λέει η λέξη από μόνη της» με τρελαίνουν.

  259. 256: Πολύ διαφορετικό το κείμενο του Καζάκη. Τα περί δήθεν αντισυνταγματικού διορισμού εξωκοινοβουλευτικού πρωθυπουργού τα είχαμε συζητήσει και συμφωνήσει ότι δεν υφίστανται. Ο Καζάκης όμως διαβλέπει ακόμα μία συνωμοσία των αγορών και άλλα σημεία και τέρατα κτλ.

    257: Συμφωνώ ότι οι δύο όροι republic και democracy κακώς ταυτίζονται στα Ελληνικά.

  260. Το ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη said

    Και εγώ μπορώ να λέω:..»Ρε παιδάκι μου είσαι πολύ μπούφος»… και να εννοώ, ότι είσαι ο πιό έξυπνος άνθρωπος στον κόσμο!

    Κάνω σωστή χρήση της λέξης μπούφος;

  261. 259 Δεν είπα εγώ ότι δεν είναι διαφορετικό.
    Ας δούμε μόνο το κείμενο του Χατζή (για τη γούνα του οποίου έχω παλαιόθεν ράμματα): ποιος φοβάται τις εκλογές ως λύση περισσότερο από τους ήδη κυβερνώντες; Μας δουλεύει; Το θέμα με το δημοψήφισμα είναι πολύ διαφορετικό, διότι εκεί κάποιος σου θέτει μια ερώτηση χωρίς δυνατότητα εναλλακτικής απάντησης. Ακόμα κι έτσι, όμως, άλλοι το φοβούνται στην πραγματικότητα: θυμίζω τα διαδοχικά δημοψηφίσματα στη Γαλλία μέχρι να βγει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

  262. LandS said

    259. Δεν ταυτίζονται η μεν Republic=Δημοκρατία αφορά το πολίτευμα, η δε Democracy=Δημοκρατία αφορά τον τρόπο λειτουργίας του.

    Και επειδή είμαι και αγενής, θεωρώ την όποια ταύτιση ή και σύγχυση, σκόπιμη και εκ του πονηρού.

  263. 261: ποιος φοβάται τις εκλογές ως λύση περισσότερο από τους ήδη κυβερνώντες; Μας δουλεύει;
    Αν κατάλαβα καλά, εννοείς ότι η Αριστερά δεν έχει να φοβηθεί τίποτα. Εδώ πάω πάσο μέχρι να βγουν τ’ αποτελέσματα των επόμενων εκλογών.

  264. Όχι. Εννοώ ότι οι τροϊκανοί (καταχρηστικός ο όρος, αλλά βιάζομαι λίγο δυστυχώς) κάνουν ό,τι μπορούν για να αποφύγουν εκλογές, και όχι μόνο στην Ελλάδα. Ότι γενικώς υπάρχει μια στροφή προς την συγκέντρωση εξουσιών σε αυτό που ονομάζουμε τεχνοκρατικές κυβερνήσεις, επιλεγμένες και όχι εκλεγμένες, για την ώρα μέσω ερμηνειών του Συντάγματος και όχι μέσω, ξέρω γω, απροκάλυπτων δικτατοριών. Ότι δημιουργούνται αναχώματα ώστε ακόμα και ότι ονομάζαμε μέχρι τώρα δημοκρατία να γίνει όλο και λιγότερο democracy, πώς να το πω.

  265. 265: Και οι εκλογές στην Πορτογαλία; Στην Ιρλανδία; Στην Ισπανία;

    Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης χρειάζεται λιγότερο republic για να υπάρξει περισσότερο democracy. Πολύ σωστά δόθηκε η εξουσία στον Τσώρτσιλ και δεν έγιναν εκλογές στο ΗΒ κατά τη διάρκεια του Β’ ΠΠ. Ενώ σε μας οι εκλογές του 1920 ήταν μεγάλο λάθος.

    Ένα σχετικό άρθρο: Melvyn Krauss – Weniger Demokratie tut Pleitestaaten gut, «Σε χρεοκοπημένα κράτη λιγότερη δημοκρατία κάνει καλό».
    Αποσπασματική μετάφραση στα Ελληνικά (δυστυχώς όχι των σχετικών αποσπασμάτων).
    Mit Lucas Papademos in Griechenland und Mario Monti in Italien regieren neuerdings parteilose Technokraten, die Finanzprobleme verstehen und keine politische Karriere vorantreiben müssen.

    Europa steckt in der Krise, weil es schlechte Politiker hat.

    In Zeiten des uninformierten Populismus ist Demokratie das Problem und nicht die Lösung.

    Es liegt an der Demokratie, dass es zu einer erheblichen Unterfinanzierung des europäischen Rettungsschirms kommen konnte und dass dringend notwendige Transferzahlungen des Nordens an den Süden auf einem Minimum gehalten werden.

    Samaras wollte die äußerst unpopulären Reformen bei der nächsten Wahl gegen seine sozialistischen Rivalen nutzen. Dabei hat seine Opposition Griechenland dem Zahlungsausfall nähergebracht.

    «Με τον Λουκά Παπαδήμο στην Ελλάδα και τον Mario Monti στην Ιταλία κυβερνούν τελευταίως ακομμάτιστοι τεχνοκράτες που καταλαβαίνουν από οικονομικά προβλήματα και δε χρειάζεται να προωθήσουν κάποια πολιτική καριέρα.

    Η Ευρώπη είναι βαθιά χωμένη στην κρίση διότι έχει κακούς πολιτικούς.

    Σε καιρούς λαϊκιστικής ομοιομορφίας η δημοκρατία είναι το πρόβλημα, όχι η λύση.

    Στη δημοκρατία οφείλεται η σημαντική υποχρηματοδότηση του πακέτου βοήθειας και το ότι επίγουσες και αναγκαίες μεταφορές χρημάτων απ’ το Βορρά προς το Νότο περιορίστηκαν στο ελάχιστο δυνατό.»

    [Εννοεί ότι η χρηματοδότηση με δόσεις – πρώτα €110 δις, μετά «διαπιστώνουμε» ότι δεν φτάνουν και δίνουμε άλλα τόσα, μετά «διαπιστώνουμε» ότι ούτε αυτά δεν φτάνουν και δίνουμε άλλα €130 δις – καθώς και το επιτόκιο δανεισμού, που θα μπορούσε να είναι χαμηλότερο, οφείλονται σε λαϊκιστικές πιέσεις προς τους δυτικοευρωπαίους ηγέτες, οι οποίοι θέλουν κι αυτοί να επανεκλεγούν. Έτσι π.χ. η Μέρκελ μπορεί ν’ απαντά στις κατηγορίες της Bild λέγοντας ότι η Γερμανία δεν έχει χασούρα, αλλά κέρδος, διότι δανείζεται φθηνά και δανείζει ακριβά.]

  266. Το ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη said

    #262
    Η Δημοκρατία προκύπτει στην απόλυτη μορφή της για τους έχοντες πολιτικά δικαιώματα, στην αρχαία Αθήνα και είναι το πολίτευμα που την προσδιορίζει κυρίως για τον 5ο και τον 4ο αιώνα π.χ.
    Η Res Publica (δημόσια πράγματα) προκύπτει στη Ρώμη και μέσω αυτής περνάει στα κράτη της μετα-αναγεννησιακής Ευρώπης ως άμεση συνέπεια της ανάπτυξης του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής σε αντιδιαστολή με την ταυτόχρονη υποχώρηση της ελέω θεού βασιλείας και της φεουδαρχίας.

    Και στις δύο περιπτώσεις, μιλάμε για σαφή και διακριτά πολιτεύματα με συγκεκριμένο τρόπο λειτουργίας. Η αμεσότητα της συμμετοχής των πολιτών στη λήψη αποφάσεων είναι βασικό χαρακτηριστικό της Δημοκρατίας (επομένως το να μιλάμε για άμεση Δημοκρατία είναι πλεονασμός, ενώ για έμμεση Δημοκρατία, γελοιότητα). Η έλλειψη της αμεσότητας στη συμμετοχή αυτή που βλέπουμε στην Republic την αποκλείει κατηγορηματικά από τον αυτοπροσδιορισμό της ως κάποιο υποείδος της Δημοκρατίας και την ανάγει σε ένα άλλο ξεχωριστό είδος διακυβέρνησης ή πολιτεύματος.

    Έχουμε να κάνουμε με δύο διαφορετικά πολιτεύματα που χρησιμοποιούν διαφορετικά εργαλεία διακυβέρνησης. Στη Δημοκρατία είναι δύσκολο να υπάρξει διάσταση των προσδοκιών των πολιτών με τη βούληση της εκτελεστικής εξουσίας, πράγμα που στην Republic είναι ο κανόνας και παραδείγματα υπάρχουν άπειρα με πιο πρόσφατο αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Ελλάδα.

    Τέλος επειδή είμαι και αγενής, θεωρώ την όποια ταύτιση ή και σύγχυση, σκόπιμη και εκ του πονηρού.

  267. ppan said

    Ε και τι προτείνετε παιδιά, να μιλάμε φραγκολεβαντίνικα και να λέμε «Ζήτω η Ρηπάμπλικ»; Είναι λίγο γελοίο να ανακαλύπτουμε την Αμερική: α! σε άλλες γλώσσες υπάρχει μια λέξη με ειδικότερη σημασία που εμείς δεν έχουμε, το βρήκα θα τηνε χρησιμοποιώ ατόφια. Μπράβο για την μόρφωσή σας, αλλά δεν πάει έτσι.
    Το γλίστρυμα μιας εννοιας από την αρχική της σημασία δεν είναι κάτι περίεργο, μιλάμε για Αθηναϊκή Δημοκρατία και καταλαβαινόμαστε.

  268. 266: το να μιλάμε για άμεση Δημοκρατία είναι πλεονασμός, ενώ για έμμεση Δημοκρατία, γελοιότητα).

    Περί δημοψηφισμάτων και άλλων δημοκρατικών δεινών
    Του Πάσχου Mανδραβέλη

    Το αθηναϊκό πολίτευμα ήταν το ιδανικό· οι πολίτες αποφάσιζαν στην Εκκλησία του Δήμου αδιαμεσολάβητα για όλα τα θέματα της πόλης. Μόνο ένα πράγμα στοίχειωνε αυτό το ιδανικό· ο Αλκιβιάδης. Ηταν ο Αθηναίος δημαγωγός που παρέσυρε τους συμπολίτες του στη Σικελική Εκστρατεία, με συνέπεια την καταστροφή της ίδιας της Δημοκρατίας. Γι’ αυτό κι έβαλαν νερό στην άμεση δημοκρατία.

    Από την άλλη, τα θέματα γίνονται όλο και πιο πολύπλοκα, με αποτέλεσμα ούτε οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι –που έχουν μόνο αυτή τη δουλειά και επιστημονικούς συνεργάτες– να μην τα βγάζουν πέρα. Πολλές φορές, νόμοι δεν εφαρμόζονται, επειδή ακριβώς είναι ιδεαλιστικοί προς τους στόχους και αδύνατοι στην εφαρμογή. Αλλες φορές έχουν δευτερογενείς επιπτώσεις που δεν εξετάστηκαν και δημιουργούν περισσότερα προβλήματα απ’ όσα λύνουν.

  269. Το ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη said

    #267
    Στα ελληνικά μπορούμε κάλλιστα να λέμε «κοινοβουλευτισμός» και να εννοούμε Republic. Δημοκρατία σε καμία περίπτωση.

  270. sarant said

    Λύκε, είναι σωστά αυτά που λέει στην πρώτη παράγραφο; Τι είδους νερό έβαλαν στην άμεση δημοκρατία τους οι Αθηναίοι μετά τη Σικελική εκστρατεία; Τους τριάκοντα τυράννους εννοεί; -δεν νομίζω.

  271. Νέο Kid Στο Block said

    Δε μου λες βρε Λύκε μου, αυτός ο Μέλβιν Κράους (μα άκου μέλβιν..;) είναι αυτός από το τραγούδι «Ο Γιόχαν, ο Φίσερ κι ο Κράους»; Α,όχι! ήταν Κράφτ εκείνος.
    Τι ωραία και πρακτικά που τα λένε οι γερμαναράδες! Άκου δημοκρατία!, παλαιολιθικά πράματα…

  272. ppan said

    Όντως, εντυπωσιακοί οι Γερμανοί. Αυτό με το «η δημοκρατία είναι πρόβλημα» κάνει και καλό σύνθημα. Μωρέ, ένας Παπαδόπουλος θα μας σώσει.

  273. Το ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη said

    #268
    Η εκστρατεία του Ναπολέοντα στη Ρωσία ήταν επίσης καταστροφική και ώ του θαύματος δεν ήταν αποτέλεσμα εφαρμογής καμίας δημοκρατικής διαδικασίας. Το επιχείρημα του Πάσχου πήγε περίπατο.

  274. 270: Mea culpa. Το «αυτοί» αναφέρεται στους Πατέρες των ΗΠΑ. Ξανά η παράγραφος άνευ περικοπών:

    Η αρχαία ελληνική δημοκρατία –η πιο άμεση που υπήρξε ποτέ στην ιστορία– ήταν διαρκώς παρούσα στις συζητήσεις των πατέρων του αμερικανικού έθνους για το νέο Σύνταγμα των ΗΠΑ. Το αθηναϊκό πολίτευμα ήταν το ιδανικό· οι πολίτες αποφάσιζαν στην Εκκλησία του Δήμου αδιαμεσολάβητα για όλα τα θέματα της πόλης. Μόνο ένα πράγμα στοίχειωνε αυτό το ιδανικό· ο Αλκιβιάδης. Ηταν ο Αθηναίος δημαγωγός που παρέσυρε τους συμπολίτες του στη Σικελική Εκστρατεία, με συνέπεια την καταστροφή της ίδιας της Δημοκρατίας. Γι’ αυτό κι έβαλαν νερό στην άμεση δημοκρατία. Ακόμη και στην αντιπροσωπευτική. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν εκλέγεται απευθείας από τον λαό. Τον εκλέγουν οι εκλέκτορες που ψηφίστηκαν από τον λαό, ως ένα τελευταίο φίλτρο για να μην υπάρξουν καταστροφικές εκπλήξεις.

    271: Δυστυχώς τα επιχειρήματα με τους «γερμαναράδες» είναι ρατσιστικά.

  275. ppan said

    :273: έλα τώρα, αφού θα σου κάνει ρελανς με τον Χίτλερ 🙂

  276. 273: Μα τοποθετήθηκε ο Μανδραβέλης υπέρ της μοναρχίας; Την άμεση με την έμμεση δημοκρατία συνέκρινε.

  277. sarant said

    265: Λύκε, αν επιτρέπεις, ένα μεταφραστικό λαθάκι σου: απληροφόρητος λαϊκισμός, όχι λαϊκιστική ομοιομορφία. Δεν αλλάζει βέβαια τη ροή της ιστορίας.

  278. ppan said

    @ τς τς τς.. είναι ράτσα ξεχωριστή οι Γερμανοί; (σε βοηθάω: xenophobia είναι η σωστή λέξη)

  279. 277: Ευχαριστώ, το είχα διαβάσει λανθασμένα ως «uniformen».

  280. Το ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη said

    #276
    Εντάξει, η επίκληση του πολέμου του Βιετνάμ, στέλνει για περίπατο το επιχείρημα του Πάσχου. Επίσης ο πόλεμος στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν κ.λ.π, κ.λπ…..

  281. 278: είναι ράτσα ξεχωριστή οι Γερμανοί;
    Για τους ρατσιστές, ναι.

    (σε βοηθάω: xenophobia είναι η σωστή λέξη)
    Μα ξενοφοβία είναι η αντιπάθεια του ντόπιου για ξένους που έρχονται στον τόπο του, το συνηθέστερο ως μετανάστες.

    280: Κι όμως, κανείς απ’ αυτούς τους πολέμους δεν οδήγησε τις ΗΠΑ στην καταστροφή, αλλά εξακολουθούν να είναι το ισχυρότερο κράτος στον κόσμο. Φυσικά έχουν το γεωγραφικό πλεονέκτημα να μη βρίσκονται στην Ευρώπη των συνεχών πολέμων, αλλά την ίδια τύχη μοιράζονται όλες οι χώρες του Νέου Κόσμου.

  282. Το ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη said

    #281
    Λύκε με αυτή τη λογική και η Σικελική εκστρατεία δεν οδήγησε την Αθήνα στην καταστροφή. Η ήττα στους Αιγός ποταμούς ήταν που την γονάτισε. Έτσι όμως δεν κάνουμε συζήτηση αλλά περιπτωσιολογία. Οι ΗΠΑ σήμερα έχουν μεγάλο οικονομικό πρόβλημα και ανεξάρτητα από τις όποιες δυσχέρειες προκαλεί η ανεξέλεγκτη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος, αυτό είναι και αποτέλεσμα του δεκαετούς διμέτωπου πολέμου που διεξάγει η αμερικανική κυβέρνηση στη Μέση Ανατολή χωρίς να υπάρχει ορατή προοπτική για νικηφόρα απαγκίστρωση. Άρα μπορεί να μη μιλάμε για ολοκληρωτική καταστροφή αλλά η οικονομική είναι προ των πυλών. Περιμένουμε να δούμε αν πρώτη θα καταρρεύσει η Ευρώπη ή Αμερική.

  283. ppan said

    @281: τι είδους ορισμός της ξενοφοβίας, σόρυ, της xenophobia είναι τούτος; Δικός σου; Μπάζει λίγο.
    Άσε πια για τον ρατσισμό: αν πω τους γερμανούς ναζήδες, δεν είμαι ρατσιστής (οι ναζήδες όμως είναι) διότι η εχθρότητά μου δεν βασίζεται σε κριτήρια φυλετικά. Ομοίως για τους μουσουλμάνους, αν τους προγκήξω για την πίστη τους, θα είμαι μισαλλόδοξος κλπ. Τα λεώ αυτά γιατί είσαι πολύ της ακριβολογίας όταν σε βολεύει.

  284. LandS said

    #266
    Αυτό που εννοείς ως Res Publica στην Ρώμη «τους τέλειωσε» (και μας τέλειωσε, για όσους πιστεύουν στη συνέχεια του Έθνους) γύρω στο 50 π.Χ. (με επιθανάτιο ρόγχο ενός με ενάμιση αιώνα). Σε καμιά περίπτωση το Ρωμαϊκό σύστημα διακυβέρνησης (είτε ως Res Publica, είτε ως Principium, είτε ως Dominium, είτε ως Βυζαντινή Δεσποτεία) δεν κληρονομήθηκε στο Δυτικό Σύστημα Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας. Μάλλον βαρβαρικές είναι οι ρίζες του. Βεβαίως εξελίχτηκε, και η εξέλιξη αυτή επηρεάστηκε αν δεν καθορίστηκε από τους κοινωνικούς μετασχηματισμούς που έγιναν.
    Τέλος πάντων. Εγώ προτιμώ τη χρήση της φράσης «ευάριθμα κάτι» με την σημασία του «αρκετών κάτι». Όπως όμως έχει επισημανθεί πολλάκις, ο ορισμός που δίνουν όλα τα λεξικά είναι «λίγα κάτι». Έτσι λοιπόν, τον περασμένο αιώνα είχαμε Democratic Republics – Λαοκρατικές Δημοκρατίες και Popular Republics – Λαϊκές Δημοκρατίες. Έχουμε και τώρα Republics και τις λέμε Δημοκρατίες. Πάντα προσέχουμε όταν μιλάμε Ελληνικά και λέμε Δημοκρατία, να ξεχωρίζει αν εννοούμε republic (το πολίτευμα) ή democracy (τον χαρακτήρα του). Και όλα τα λεξικά την κάνουν αυτή τη διάκριση.
    Σακουλετζέκσον;

  285. Το ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη said

    #284
    Η ανάλυσή σου έχει ένα μεγάλο λάθος, δεν λαμβάνει υπόψιν τη περίοδο της Αναγέννησης και πως αυτή στάθηκε η αιτία για να επανέλθουν ως πρακτική στα μέτρα της εποχής πάντα, οι θεσμοί της κλασικής αρχαιότητας και κυρίως της Ρωμαικής, γιατί αυτήν έθεσαν εξαρχής ως πρότυπο οι πολικοοικονομικές ελίτ των ιταλικών αυτόνομων πόλεων και μέσω αυτών οι υστεροφεουδαρχικές ελίτ της βόρειοδυτικής Ευρώπης με προεξάρχουσα την αγγλική κατα το 17ο αιώνα. Αυτό που τους ενδιέφερε ήταν ο έλεγχος των δημοσίων πραγμάτων σε ένα πολιτικό πλαίσιο που βρισκόταν υπό την ασφυκτική κυριαρχία της βασιλικής εξουσίας και της φεουδαρχικού τύπου οικονομίας. Με αφετηρία την ένδοξη επανάσταση στην Αγγλία το 1688, έχουμε τη διαρκή μετάλλαξη του πολιτικού statous quo στην Ευρώπη από τη βασιλεία στον κοινοβουλευτισμό αγγλικού τύπου με σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση της καπιταλιστικής οικονομίας που τότε εκφραζόταν από την μερκαντιλιστική παραλλαγή του (εμποροκρατία). Όσο προχωρά η μετάλλαξη του καπιταλισμού στη διάρκεια του χρόνου, τόσο εξελίσεται και το αντιπροσωπευτικό σύστημα που τώρα υποτίθεται ότι λειτουργεί στη νεο-φιλελεύθερη αστική μορφή του. Το γεγονός όμως ότι παραμένει αντιπροσωπευτικό δεν το κατηγοριοποιεί ως ένα είδος δημοκρατίας αλλά μάλλον το προσδιορίζει επιθετικά ως δημοκρατικό με τον ίδιο τρόπο που η coca cola είναι ένα είδος υγρού ροφήματος αλλά πάντως δεν είναι νερό.

    Τα παραδείγματα που δίνεις βοηθούν το επιχείρημά σου τόσο, όσο το βοηθάει και η παραπλανητική προσφώνηση του ολιγαρχικού μεσαιωνικού κράτους της Βενετίας, που ήταν «Γαληνοτάτη Δημοκρατία της Βενετίας». Δηλαδή καθόλου.

  286. LandS said

    Μωρέ, και την Αναγέννηση άφησα απέξω, και την Απολυταρχία (που ταιριάζει στην αλληλουχία των καθεστώτων που παρέθεσα) και πάρα πολλά άλλα.

    Η αλήθεια είναι ότι τουλάχιστον στα Αγγλικά μπορείς να έχεις Δημοκρατίες Republics που να μην είναι Δημοκρατικές Democratic (άσχετα από τους τίτλους τους) αλλά και Δημοκρατίες (π.χ. Βρετανία, Ολλανδία, Σουηδία κλπ.) που είναι Βασίλεια και όχι Δημοκρατίες-Republics.
    Ξανά-μανά, άλλο το πολίτευμα, άλλο το καθεστώς.

    Μη σε μπερδεύει ότι η λέξη Democracy έχει ελληνική προέλευση (sorry! …είναι Ελληνική 🙂 ) και άρα σηματοδοτεί κάτι καλύτερο από το μη ελληνικό Republic. Και η λέξη austerity από την ελληνική λέξη αυστηρός προέρχεται, αλλά αν την μεταφράσεις στις μέρες μας ως αυστηρότητα και όχι ως λιτότητα, λες αρλούμπες.

  287. Το ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη said

    #286
    Η Αναγέννηση αναφέρθηκε γιατί είναι ο συνδετικός κρίκος που ενώνει τις κοινωνίες της νέας εποχής (1500 μ.Χ και μετά) με την αρχαιότητα. Με αυτήν καταλύεται η μεσαιωνική περί κόσμου αντίληψη. Αν δεν την λαμβάνεις υπόψιν, τότε μπορείς να θεωρείς αυθαίρετα ότι οι αντιπροσωπευτικές δομές εξουσίας είναι δημιουργήματα των βαρβαρικών κρατών που προέκυψαν από την κατάλυση του Δυτικού Ρωμαικού κράτους. Πέρα για πέρα λάθος.

    Όλες οι περιπτώσεις που αναφέρεις είναι διαφορετικές παραλλαγές του ίδιου πράγματος, Ρεπούμπλικες (Κοινοβουλευτισμοί). Πάντως Δημοκρατίες δεν είναι. Πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχει Δημοκρατία.

    Δεν μπερδεύομαι καθόλου από το Democracy, γιατί κοιτάω κατευθείαν την αρχική λέξη στα ελληνικά και καταλαβαίνω την έννοιά της. Για να στο κάνω πιο λιανά, πρώτα δημιουργήθηκε στην (Αθηναική) κοινωνία η πολιτική πραγματικότητα της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και μετά βρέθηκαν στην ανάγκη να την ονομάσουν κάπως και βρήκαν ως βολική τη λέξη «Δημοκρατία». Εσύ τόση ώρα μου φέρνεις ως επιχείρημα την άποψη του Μπαμπινιώτη και του κάθε Μπαμπινιώτη, λες και το πως διαμορφώνεται ο χαρακτήρας ενός πολιτεύματος εξαρτάται από τους γλωσσολόγους και τα λεξικά. Αν θέλεις να μάθεις τι σημαίνει Δημοκρατία κάτσε διάβασε αρχαία ελληνική γραμματεία, να δεις πως διαμορφώθηκε και πως λειτούργησε στην πράξη.

  288. π2 said

    Μια που αυτό είναι το (αρχαίο) νήμα όπου είχαν συγκεντρωθεί πολλά για το ποδόσφαιρο και την αριστερά, να σημειώσω και την Προοδευτική Τούμπας, ή Προοδευτική Έκρηξη Τούμπας, αυτοδιαχειριζόμενο και ολίγον αναρχοαυτόνομο σύλλογο που πρωτοτύπησε χτες βάζοντας ως αλλαγή μια γυναίκα (κατά παράβαση των κανονισμών).

Σχολιάστε