Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Η μέρα με τα τρία εντεκάρια

Posted by sarant στο 11 Νοεμβρίου, 2011


Σήμερα είναι 11 Νοεμβρίου του 2011, μέρα σημαδιακή, που τη γράφουμε 11/11/2011, κι επειδή έχουμε πλέον ξεπεράσει το φόβο του “σφάλματος της χιλιετίας” (το θυμάται κανείς αυτό; ), 11/11/11. Παναπεί, σήμερα είναι η μέρα με τα τρία εντεκάρια, η μοναδική σε τούτον τον αιώνα, οπότε σκέφτηκα να γράψω ένα αρθράκι για να τιμήσω τον αριθμό 11 που έχει σήμερα την τιμητική του (επίσης γιορτάζει ο φίλος μου ο Μηνάς). Οι ταχτικοί θαμώνες ίσως να θυμούνται ότι παρόμοιο άρθρο είχα γράψει και πριν από ένα χρόνο, ένα μήνα και μια μέρα, τότε όμως ήταν η μέρα με τα τρία δεκάρια· κι άλλο ένα, την αντίστοιχη μέρα πρόπερσι, τη μέρα με τα τρία εννιάρια.

Βέβαια, σε αντίθεση με πέρσι και πρόπερσι, η σημερινή μέρα είναι σημαδιακή έτσι κι αλλιώς, γιατί σήμερα προβλέπεται να ορκιστεί κι η νέα κυβέρνηση «ευρείας συνεργασίας», του εξωκοινοβουλευτικού πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, που κάποιος υπολόγισε ότι είναι ο ενδέκατος πρωθυπουργός μετά τη μεταπολίτευση, και πράγματι αυτό ισχύει. Ο ενδέκατος πρωθυπουργός, και ο τρίτος εξωκοινοβουλευτικός μετά τον Ιωάννη Γρίβα και τον Ξενοφώντα Ζολώτα το 1989-1990. Κάποιοι μάλιστα είπαν ότι η νέα κυβέρνηση θα ορκιστεί στις 11 το πρωί, ίσως μάλιστα και στις 11.11 της 11.11.11, ώστε να πήξουμε στα εντεκάρια, κάτι πολύ λογικό για μια κυβέρνηση που σχηματίζεται με τη διακηρυγμένη πρόθεση (και δέσμευση) να μας αφήσει στον άσσο. (Μια κυβέρνηση, επίσης, που θα κουβαλάει το στίγμα ότι περιλαμβάνει και υπουργούς από την άκρα δεξιά, αλλά ας προσπεράσουμε προς το παρόν αυτό το πολύ θλιβερό γεγονός).

Τον σημαδιακό χαρακτήρα της σημερινής μέρας τον έχουν προσέξει βέβαια σε όλον τον πλανήτη και διαβάζω ότι στη Νότια Κορέα πολλές ετοιμόγεννες γυναίκες έσπευσαν να κλείσουν ραντεβού για να γεννήσουν με καισαρική σήμερα, ώστε να γεννηθεί το μωρό στις 11/11/11 και να πάρει κωδικό αριθμό αναγνώρισης πολίτη που θα ξεκινάει με έξι άσσους. Αλλά και στην Αίγυπτο, διαβάζω, η πυραμίδα του Χέοπα θα είναι κλειστή σήμερα, επειδή υπάρχουν πληροφορίες ότι κάποιοι θα έκαναν μυστικιστικές τελετές εκεί μέσα. Τέλος, η 11η Νοεμβρίου είναι η μέρα της ανακωχής, της λήξης του Μεγάλου Πολέμου στις 11.11.1918 -ακόμα αργία στη Γαλλία.

Ο αριθμός 11 είναι πρώτος αριθμός, δηλαδή δεν διαιρείται παρά μόνο από το 1 και από τον εαυτό του. Βέβαια, σαν αριθμός το 11 ωχριά μπροστά στο δέκα σε σημασία, και ουσιαστικά είναι ο φτωχός συγγενής του δέκα, εξαρτημένος τρόπον τινά από το 10. Έτσι, στα ελληνικά, το έντεκα, ένδεκα στα αρχαία και στα πιο επίσημα ελληνικά, είναι «ένα και δέκα». Ίδιος σχηματισμός και στις λατινογενείς γλώσσες, από το undecim, από το οποίο προέρχεται το ιταλικό undici, το γαλλικό (και πορτογαλικό) onze, το ισπανικό once. Στα αγγλικά, τα γερμανικά και τις άλλες συγγενικές τους γλώσσες, το έντεκα επίσης παράγεται από το δέκα, αλλά όχι με τον ίδιο τρόπο. Για παράδειγμα, το αγγλικό eleven προέρχεται από το αρχαίο γερμανικό endleofan, κατά λέξη «ένα περισσευούμενο» (πάνω από τα δέκα· σκεφτείτε έναν που μετράει με τα δάχτυλα) Το δεύτερο συνθετικό της λέξης είναι το ρήμα που έδωσε το σημερινό to leave. (Με τον ίδιο τρόπο παράγεται και το twelve).

Ο αριθμός έντεκα βέβαια παραπέμπει απευθείας στο ποδόσφαιρο, αφού κάθε ομάδα παρατάσσει στο γήπεδο έντεκα παίχτες, που αποτελούν την «εντεκάδα» ή ενδεκάδα της (ο λογιότερος τύπος είναι συχνότερος). Υπάρχει και ο «ενδεκαδάτος» ή εντεκαδάτος, που λέγεται για παίχτη που είναι άξιος να παίξει αμέσως στην βασική ενδεκάδα μιας ομάδας, σε αντιδιαστολή με τα ταλέντα που θέλουν χρόνο μέχρι να φανούν.

Πάντα στο ποδόσφαιρο, επειδή το πέναλτι χτυπιέται περίπου από τα 11 μέτρα (για την ακρίβεια, η απόσταση είναι 12 γιάρδες, δηλαδή 10,9728 μέτρα), λέμε συχνά ότι «σκόραρε από τα έντεκα βήματα» ή «από τα έντεκα μέτρα». Στα γερμανικά μάλιστα, το πέναλτι λέγεται der Elfmeter, το εντεκάμετρο.

Συναφές με το ποδόσφαιρο είναι και το εντεκάρι, που ήταν η χαμηλότερη κατηγορία κερδισμένου δελτίου στο Προπό (τον καιρό που υπήρχαν 13 αγώνες στο δελτίο, τώρα δεν ξέρω αν ισχύει), δηλαδή οι έντεκα σωστές προβλέψεις. Όταν υπήρχαν πολλά εντεκάρια και το κέρδος έπεφτε κάτω από τις 10 δραχμές, θυμάμαι, τα κέρδη δεν πληρώνονταν αλλά μεταφέρονταν την επόμενη εβδομάδα.

Στη φρασεολογία, μια κοινή φράση είναι βρήκε το μήνα που θρέφει τους έντεκα, που λέγεται για κάποιον που πέτυχε κατάλληλη περίσταση και εξασφαλίστηκε οικονομικά, ώστε να καλοπερνάει άκοπα. Ιδίως για κάποιον που κάνει εύκολη δουλειά με παχυλό μισθό ή συντηρείται από γονείς κτλ. Η φρ. πρέπει να προέρχεται από ορισμένα επαγγέλματα με έντονο εποχικό χαρακτήρα, που η δουλειά τους, ουσιαστικά, κρατούσε ένα-δυο μήνες (π.χ. βαρελάδες) και με αυτό το μήνα εξασφάλιζαν τα έσοδα όλου του χρόνου. Έτσι, ο ένας καλός μήνας τρέφει τους άλλους έντεκα. Λέγεται πάντως και «βρήκε το μήνα που θρέφει τους δώδεκα».

Πολύ πιο σπάνια είναι η φράση «χαθήκαμε κι οι έντεκα» που λέγεται σε περίπτωση ολοσχερούς καταστροφής, και παραπέμπει (λένε) στους έντεκα μαθητές του Ιησού -φαίνεται πως εκείνος ο προδότης δεν μετράει. Μια άλλη φράση που έχει παλιώσει είναι «θα πάρω το 11» ή «το τραμ το 11», που την έλεγε στ’ αστεία κάποιος που θα γυρνούσε σπίτι με τα πόδια, ιδίως αργά όταν είχαν σταματήσει οι συγκοινωνίες. Λεγόταν επίσης «το τραμ το 2».

Πασίγνωστη είναι και η φράση με την «ενδεκάτη εντολή» στο νεοελληνικό κράτος. Αν και υπάρχουν και άλλες παραλλαγές, και παρόλο που κάποιοι έχουν σοφιστεί και δωδεκάτη εντολή, η κοινώς παραδεκτή εκδοχή είναι πως η ενδεκάτη εντολή είναι: «Ου μπλέξεις». Βέβαια, η Νάνα Μούσχουρη στο ομώνυμο τραγούδι της άλλα μας λέει, αλλά τι ξέρει κι αυτή, αυτή έφυγε από την Ελλάδα σε νεαρή ηλικία:

(Καθώς γκούγκλιζα να βρω το βιντεάκι, είδα ότι το ίδιο τραγούδι το έχει «τραγουδήσει» και η Βέρα Λάμπρου -δεν είναι ανάγκη να βάλετε λινκ).

Ο Μητροπάνος έχει τραγουδήσει «Τι έντεκα τι δώδεκα» ενώ η Νατάσα Θεοδωρίδου «11 παρά». Και στις δύο περιπτώσεις ο αριθμός αναφέρεται στην ώρα. Αν περάσει από εδώ κανένας μερακλής σαν τον Καλοπροαίρετο είμαι βέβαιος ότι θα προσθέσει κι άλλα τραγούδια με το 11, ενώ από ταινίες ξέρουμε τη Συμμορία των 11 (αγγλικό Ocean’s eleven) που είναι ριμέικ ταινίας του 1960. Είναι βέβαιο ότι υπάρχουν κι άλλες ταινίες με το 11, σας αφήνω να συμπληρώσετε. Βάλτε και τίτλους βιβλίων γιατί δεν έχω έμπνευση.

Είπαμε πιο πριν ότι ο αριθμός 11 είναι ο φτωχός συγγενής του 10, αλλά στην ποίηση ο εντεκασύλλαβος στίχος υπερέχει πολύ, μου φαίνεται, από τον δεκασύλλαβο. Εντεκασύλλαβα ήταν πολλά σονέτα του Μαβίλη, σαν την Καλλιπάτειρα, όπως και τα σατιρικά γυμνάσματα του Παλαμά, οι Θερμοπύλες του Καβάφη, αλλά και πολλά του Λαπαθιώτη, σαν το Νυχτερινό ΙΙ, που θα το έχετε ακούσει σίγουρα να το τραγουδάει η Καίτη Χωματά μελοποιημένο από τον Σπανό, αλλά με τίτλο Τίποτ’ άλλο:

Να τελειώσω έτσι, με ποίηση, το άρθρο σ’ αυτή την ενδέκατη μέρα του ενδέκατου μήνα του ενδέκατου χρόνου του αιώνα μας.

104 Σχόλια to “Η μέρα με τα τρία εντεκάρια”

  1. Costas said

    ώστε να πήξουμε στα εντεκάρια, κάτι πολύ λογικό για μια κυβέρνηση που σχηματίζεται με τη διακηρυγμένη πρόθεση (και δέσμευση) να μας αφήσει στον άσσο.
    🙂 🙂

    Στα κινέζικα το έντεκα είναι ανάποδα: δεκαένα.

    Στην αγγλική ποίηση ο δεκασύλλαβος στίχος rules!

  2. «Πασίγνωστη είναι και η φράση με την “ενδεκάτη εντολή” στο νεοελληνικό κράτος.»

    Ε, μην τα ισοπεδώνουμε όλα πια, κε Σαραντάκο! Την ενδεκάτη εντολή («das elfte Gebot») τη γνωρίζουν κι οι «νομοταγείς» Γερμανοί: «Lass dich nicht erwischen!», λένε, δηλαδή: «Μη σε τσακώσουν!». 🙂

  3. Βρίσκω έντεκα εξαποστειλάρια (δεν είναι στυλιάρια, είναι τροπάρια· δεν ξέρω αν ταυτίζονται με τα έντεκα εωθινά). Εδώ η ακατανόητη φράση η ελληνική απόδοση του τίτλου ως «Η Συμμορία των Εντεκα» (των ένδεκα θα έπρεπε να είναι, ούτως ή άλλως).

  4. π2 said

    Τον συμβολισμό της ορκωμοσίας Παπαδήμου μπορούμε να τον δούμε όχι μόνο στο 11 αλλά και στο 1. Γιατί πολλοί ελπίζουν (παράλογα) να έχει πολλούς κρυμμένους άσους στο μανίκι.

    Η wikipedia πήγε να με παρασύρει σε δύο ακόμη πολιτικούς συμβολισμούς της ενδεκάτης Νοεμβρίου. 11/11/24, λέει, ανακήρυξε την αβασίλευτο δημοκρατία ο Παπαναστασίου και 11/11/35 έγινε το δημοψήφισμα παλινόρθωσης του βασιλιά. Νομίζω πως είναι και τα δύο λάθη, αλλά ίσως και αυτό να έχει τον συμβολισμό του…

  5. ΕΠΙΧΑΡΜΟΣ said

    μπορω να κανω κρατηση για το 11ο σχολιο;

  6. LandS said

    …σήμερα είναι η μέρα με τα τρία εντεκάρια, η μοναδική σε τούτον τον αιώνα…

    Πέρσι ήταν η δέκα Οκτώβρη, πρόπερσι η εννιά Σεπτέμβρη, κοκ όλες μοναδικές (με άσσους, δυάρια…δωδεκάρια) σε κάθε αιώνα.

  7. π2 said

    Ελπίζω τουλάχιστον στις 4 Απριλίου του 2044 να μην αναφωνεί η ελληνική κοινωνία «Φτου! Πάλι ντόρτια ήφερα».

  8. Το 11 είναι ο μοναδικός διψήφιος αριθμός με την ιδιότητα να αναλύεται σε άθροισμα δύο αριθμών και ο ένας από αυτούς να είναι πάντοτε πρώτος αριθμός

  9. Επίσης είναι βασικός συντελεστής στο ξόρκι :
    τρεις έντεκα, τρεις δώδεκα, τρεις δεκαπέντε κι’ έντεκα που μας κάνει μια μούντζα στον κύβο !!

  10. Νέο Kid Στο Block said

    «Κάθε άρτιος αριθμός μεγαλύτερος του 2, μπορεί να γραφτεί σαν άθροισμα δύο πρώτων αριθμών»
    Έχω μία θαυμάσια απόδειξη για το παραπάνω, άλλα δεν σας τη λέω, γιατί θα βγει σεντόνι και θα νευριάσει ο Σαράντ.

  11. Νέο Kid Στο Block said

    Χα! Ψεματα ειπα! 11 ! 11 !

  12. VasWho said

    Ως υπερήλιξ, πρωτοπαρατήρησα αντίστοιχη σημαδιακή ημερομηνία στις 7-7-77 (του προηγούμενου αιώνα βεβαίως) κρατώντας πρακτικά σε κάποια διαδικασία. Τότε συνειδητοποίησα, πως η προηγούμενη αντίστοιχη αριθμητική σύμπτωση συνέβη όταν ήμουν μαθητής της τρίτης δημοτικού και δεν θυμάμαι να τόχα προσέξει ή να μου τόχαν επισημάνει.
    Έκτοτε δε μου διέφευγαν όσες ημερομηνίες ακολούθησαν, που διαμορφώνονταν με ένα μόνο αριθμητικό ψηφίο: 8/8/88 , 9/9/99. Ημερομηνίες οι οποίες ακολουθούσαν μια σταθερή περιοδικότητα 11 χρόνων ενός μήνα και μιας μέρας!
    Μέχρι που αλλάξαμε αιώνα και χιλιετία και πια η συχνότητα μεταβλήθηκε: Έγινε ένας χρόνος ένας μήνας και μια μέρα, όπως μας επισημαίνει και ο Νίκος.
    Από τις 12/12/12 θα έχουμε να περιμένουμε (καλά νάμαστε) αρκετά μέχρι τις 2/2/22 οπότε θα ξαναρχίσει η εντεκαετής (και κάτι ψιλά) ποεριοδικότητα.

    Και μιας και παίζουμε με τις ημερομηνίες (με ένα ακόμη λαμπρό κείμενο του Νίκου) να θυμήσω πως η πιο πρόσφατη ημερομηνία με μονά ψηφία ήταν η 19/11/1999 (ημέρα επίσκεψης του Κλίντον στην Αθήνα – οπότε έπεσε το δακρυγόνο της αρκούδας (κάτι σαν το φετινό διήμερο 28/29 Ιουνίου)). Η επόμενη ημερομηνία με μονά ψηφία θα είναι η: 1/1/3111!

    Κι επειδή δεν μπορώ να ξεπεράσω το κουσούρι της πολιτικολογίας, να ευχηθώ (κι ας μην είναι ρεαλιστική η ευχή μου) στην κυβέρνηση που θα μας αφήσει στον άσο: βίο 11 ολόκληρων ημερών!

  13. Να θυμήσουμε και την ταινία «Η μεγάλη απόδραση των 11» (http://en.wikipedia.org/wiki/Escape_to_Victory), της ομάδας των κρατουμένων του Β’ Π.Π., που κερδίζουν στη μπάλλα τους Ναζί δεσμώτες τους και επωφελούνται του χαμού για να την κοπανήσουν. Η ταινιούλα ήταν μέτρια, αν εξαιρέσεις ότι έπαιζε ο Πελέ και ο Μπόμπι Μουρ. Α, και ο Σταλόνε με το βοϊδίσιο βλέμμα στο ρόλο του πεισματάρη πλην εξωφυλαρούχα τερματοφίσκουλα.

  14. Fotis said

    Και στις 11 ακριβώς έγινε ανακωχή στο Δυτικό μέτωπο, για να πιστέψουν όλοι ότι ο Μεγάλος Πόλεμος θα ήταν και ο τελευταίος όλων των πολέμων…

  15. GK1960 said

    Η παρατηρηση του Gpointofview στο σχολιο 8 δεν είναι σωστή. 9 + 2 =11, αλλα ουτε το 9 ουτε το 2 είναι πρωτοι αριθμοι.

  16. sarant said

    Ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια -πρέπει να πω ότι περίμενα λίγο για να μην πάρω εγώ το 11ο σχόλιο 🙂 Φυσικά το άρπαξε ο Νεοκίντ!

    14: Ναι, στις 11 η ώρα στην Κομπιένη, στις 11.11.1918.

    15: Το 2 είναι πρώτος αριθμός, το 9 δεν είναι.

  17. sarant said

    12: Αυτό με τις «μονές ημέρες» δεν το είχα προσέξει. Θύμησέ μου, σε παρακαλώ, στις 3/1/3001 να κάνουμε ένα αφιέρωμα 😉

    13: Μπράβο, έπρεπε να αναφερθεί αυτή η ταινία!

  18. VasWho said

    17; Είπα «καλά νάμαστε»! Πρώτα ο Θεός και … θα σου το θυμήσω!

  19. LandS said

    Το 2 είναι πρώτος αριθμός. Ο μοναδικός άρτιος που είναι πρώτος. Δεν υπάρχει ακέραιος μεταξύ της μονάδας και του δύο. Άρα διαιρείται μόνο από τον εαυτό του.

    Το σχ.8 ισχύει. Το σχ. 9 δεν το κατάλαβα.

  20. 15 :
    Παραπέμπεσαι το Σεπτέμβριο για επαναληπτικές εξετάσεις στους πρώτους αριθμούς.
    Το 2 είναι ό μαναδικός ζυγός πρώτος αριθμός. Αυστηρά, θα μπορούσες να είχες αντίρρηση στο 1+10 =11 για το 1 επειδή είναι «τετριμμένος» πρώτος αριθμός

  21. 19

    Συνήθως λέμε «πάρε πέντε» όταν μουτζώνουμε !!!

    125 =5 x 5 x 5

  22. LandS said

    @VasWho για #12

    Τι λε ρε που είσαι υπερήλικας, την 6-6-66 εγώ πήγαινα τρίτη γυμνασίου.

  23. χρήστος said

    LandS, για το σχόλιο 9:

    «τρεις έντεκα, τρεις δώδεκα, τρεις δεκαπέντε κι’ έντεκα= 3*11+3*12+3*15+11=125
    μια μούντζα στον κύβο=5*5*5=125

  24. Νέο Kid Στο Block said

    Απολογούμαι για την υφαρπαγή του σχολίου 11. στον ΕΠΙΧΑΡΜΟ :-), αλλά δεν ήθελα να την πάθω όπως ο Κορνήλιος με το 666. και να γράφω μετά ποίημα –επουδενί αντάξιο του σχετικού κορνηλιουργήματος- ελεγεία! Άντε στο 111. θα τα ξαναπούμε! 🙂

  25. IN said

    Συγγνώμη, αλλά η ανακωχή του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου είναι το 1918, όχι το 1919! Και το γράφεται και δύο φορές λάθος. Τσ… τσ….τσ…

  26. IN said

    25: γράφετε ήθελα να πω…

  27. LandS said

    #26
    Υπάρχει Μερφικός νόμος που λέει ότι πάντα γίνεται λάθος όταν επισημαίνεται λάθος.

  28. sarant said

    25-27: Φυσικά έχεις δίκιο, έγινε η διόρθωση…

  29. LandS said

    #21 και #23
    Ευχαριστώ γιατί έψαχνα να βρω τη σχέση έχει το 125 με το χίλια (τώρα ξέρω, δύο στο κύβο)

  30. Κασσάνδρα said

    Βρήκε το μήνα που τρέφει τους δώδεκα,και όχι τους 11, λέμε.

    Εκτός αν υποθέσουμε, ότι τον δωδέκατο μήνα δεν τρώμε.

  31. Μηχανορράφος said

    και σε 111 ημέρες πιθανότατα εκλογές.. μας κάνανε και αριθμοφοβικούς, το καταφέρανε κι αυτό

  32. marulaki said

    Να προσθέσω ότι εγώ έχω ακούσει τη φράση λίγο διαφορετική, ότι ο Αύγουστος είναι ο μήνας που τρέφει τους έντεκα, γιατί έχει πάρα πολλά φρούτα και λαχανικά, σε σύγκριση με την παραγωγή άλλων μηνών.

    Τις καλησπέρες μου! 🙂

  33. sarant said

    30: Κοίτα, όπως γράφω και στο άρθρο υπάρχουν και οι δυο παραλλαγές, «τρέφει τους έντεκα» (εννοώντας: τους άλλους έντεκα) και «τρέφει τους δώδεκα». Και οι δυο παραλλαγές χρησιμοποιούνται από δόκιμους χειριστές της πέννας.

  34. vioannis said

    Σας έχει συνεπάγει όλους η λαγνεία του 11!
    Για όσους θέλουν να αντισταθούν, υπάρχουν 40 τρόποι να γράψουν το 11 χωρίς το 1 και με τα υπόλοιπα ψηφία 2,3,…9 στη σειρά:
    2+3+4*5-6-7+8-9
    2+3+4*5-6-7+8-9
    2+3+4*5-6-7+8-9
    2+3+4*5-6-7+8-9
    2+3*4-5-6+7-8+9
    2+3*4-5-6+7-8+9
    2+3*4-5-6+7-8+9
    2+3*4-5-6+7-8+9
    2-3*4+5+6-7+8+9
    2-3*4+5+6-7+8+9
    2-3*4+5+6-7+8+9
    2-3*4+5+6-7+8+9
    2*3+4+5+6+7-8-9
    2*3+4+5+6+7-8-9
    2*3+4+5+6+7-8-9
    2*3+4+5+6+7-8-9
    2*3-4+5-6-7+8+9
    2*3-4+5-6-7+8+9
    2*3-4+5-6-7+8+9
    2*3-4+5-6-7+8+9
    2*3-4-5+6+7-8+9
    2*3-4-5+6+7-8+9
    2*3-4-5+6+7-8+9
    2*3-4-5+6+7-8+9
    2*3-4*5+6*7-8-9
    2*3-4*5+6*7-8-9
    2*3-4*5+6*7-8-9
    2*3-4*5+6*7-8-9
    2*3*4+5+6-7-8-9
    2*3*4+5+6-7-8-9
    2*3*4+5+6-7-8-9
    2*3*4+5+6-7-8-9
    2/3/4+5/6-7+8+9
    2/3/4+5/6-7+8+9
    2/3/4+5/6-7+8+9
    2/3/4+5/6-7+8+9
    2/3/4*5*6+7+8-9
    2/3/4*5*6+7+8-9
    2/3/4*5*6+7+8-9
    2/3/4*5*6+7+8-9

    Αν θέλετε τα ψηφία σε ανάποδη φορά 9,8,7,…2 υπάρχουν άλλοι 64 τρόποι.
    Και αν θέλετε να εμπλακούν και διψήφιοι αριθμοί όπως:
    2*34-5-6*78/9
    98-7+6-54-32
    Υπάρχουν άλλοι 180 και 225 τρόποι αντίστοιχα.
    Αντισταθείτε!

  35. ΣοφίαΟικ said

    Κάποιος αριθμομανής μου επεσημανε ότι αν προσθέσεις την ηλικία του Παπαδήμου και το έτος γεννήσεώς του βγαίνει 111. Δεν έχω σχόλιο.

    Όσο για τέτοιες ημερομηνίες στο παρελθόν, θυμάμαι οτι στις 8/8/88 γεννήθηκε κάποια αγγλίδα πριγκίπισσα και τότε έιχε προταθεί από τα ΜΜΕ να ονομαστει Οκταβία. Τελικά δεν εισακούστηκαν.

  36. VasWho said

    22: Αγαπητέ συνομήλικε νεαρέ, παραπέμπω σε παλαιότερο σχόλιό μου λίγες μέρες πριν:

    Η πρώτη μέρα του πολέμου


    σχόλιο 39: «κι είμαι τόσο νέος ρε γαμώτο»!

  37. sarant said

    Σοφία, επειδή έχουμε 2011, αυτό ισχύει για όλους 😉

  38. vioannis said

    #34
    Ναι, ναι είδα τις διπλές εγγραφές, στην πραγματικότητα οι τρόποι είναι 10, 16, 36 και 45 αντίστοιχα.

  39. Νέο Kid Στο Block said

    Υφυπουργός αγροτικής ανάπτυξης ο Αστ. Ροντούλης.
    Χαράς ευαγγέλια για τα γομάρια ανά το πανελλήνιο! 🙂 🙂

  40. sarant said

    Ουρανομήκη γκαρίσματα ανά το πανελληνιο, επομένως 😉

  41. Νέο Kid Στο Block said

    «Ο Μ. Χρυσοχοΐδης αναμένεται να παραμείνει στο υπουργείο Ανάπτυξης, με υφυπουργό τον Άδωνι Γεωργιάδη από το ΛΑΟΣ.» nooz.gr
    Ανάπτυξη μεγάλη προβλέπεται στον χώρο του καλού τηλε-βιβλίου …
    Ωχ! Οι Σαουδάραβες εμπίπτουν στους «οξαποδώ» του Αδώνιδος; Μη μας κόψει την επένδυση στους βάζελους , ο πουργιόλης…

  42. Γ. Σ. said

    Και το βιβλίο Έντεκα χιλιάδες βέργες: οι έρωτες ενός Οσποδάρου, του Απολινέρ.

  43. sarant said

    Όχι, ο αθλητισμός είναι στο Πολιτισμού, ένας από τη ΝΔ θα τον αναλάβει, Αλεβιζ*.*

  44. H νέα κυβέρνηση. Στο άκουσμα όχι λίγων ονομάτων δύσκολα ενθουσιάζεται κανείς.

  45. Ηλεφούφουτος said

    π2 είπε
    Ελπίζω τουλάχιστον στις 4 Απριλίου του 2044 να μην αναφωνεί η ελληνική κοινωνία “Φτου! Πάλι ντόρτια ήφερα”.
    ΧΑΑΑΑΑ 🙂 ΧΑ 🙂 ΧΑ ΧΑ 🙂 ΧΑ ΧΑ 🙂 ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ

    Σχολαστικίζοντας στο σχ.13 Σκύλου ΒΚ ότι το 11 υπάρχει μόνο στην ελληνική απόδοση της ταινίας (όπου εκτός των άλλων έπαιζε και ο Αρντίλες), ο πρωτότυπος τίτλος είναι απλά Victory.
    Ίσως να ήταν όντως μέτρια ταινία, μου έρχεται όμως συχνά στο μυαλό (συνήθως όχι επί καλώ) η σκηνή με τον Πελέ, όπου εκεί που οι άλλοι κάθονται και επεργάζονται σχέδια στον πίνακα για το πώς θα γίνει η επίθεση, ο σούπερμαν παίρνει την κιμωλία και λέει «θα κάνω αυτό-αυτό, αυτό, αυτό, αυτό, αυτό (όπου σε καθε «αυτό» προσπερνά και έναν αντίπαλο) και θα βάλω γκολ. Απλό!»

  46. Ηλεφούφουτος said

    Για το Νυχτερινό του Λαπαθιώτη έχω ακούσει άποψη (από πανεπιστημιακή έδρα) ότι η συνεχής επανάληψη του «άλλο» δημιουργεί την αίσθηση (απελπισμένου) μηνύματος από ασύρματο (αλό! αλό!), προς επίρρωση του «κάποιο στερνό σινιάλο
    του βαποριού που φεύγει».
    Αναρωτιόμουν πάντα πόσο παρακινδυνευμένη είναι η ερμηνεία.
    Την έχετε κι εσείς αυτή την αίσθηση;

  47. Ηλεφούφουτος said

    Το «Αναπληρωτής» για γυναίκες δεν το σχολιάζει κανείς;

  48. CostasZ said

    Μιλώντας για έντεκα, στα αγγλικά έχουμε και τα elevenses (http://en.wikipedia.org/wiki/Elevenses), που αντιστοιχούν στο δικό μας δεκατιανό.

  49. sarant said

    46: Δεν με πείθει, αλλά αυτά είναι υποκειμενικά.

  50. Δημήτρης Μ. said

    Και ένα τραγούδι από τη Μακεδονία. Μήπως ξέρει κανείς γιατί το λένε «Το έντεκα»;

  51. Nicolas said

    11/11/11 Η κυβέρνηση του αίσχους. Αλλά θα είναι γαμάτη κυβέρνηση με τόσα αρχίδια. Ήμαρτον και νισάφι πια!

    Γιατί, ρε Νίκο, να μην την λινκάρουμε, μια χαρά νινί είναι. Δηλαδή η κουλτουριάρα η Άννα Γούλα καλύτερη είναι; και ο μεγάλος ο έρωτάς μας η Ντέλλα;

  52. Σε ευρεία χρήση είναι στα αγγλικά η έκφραση «on the eleventh hour» δηλαδή «στο παρά πέντε», όπως ακριβώς και η ορκωμοσία του νέου πρωθυπουργού…(κυριολεκτικά και μεταφορικά)

  53. Chuck Mangione: The Eleventh Commandment (Live at the Hollywood Bowl).

  54. sarant said

    52: Αυτό ειναι από το Ευαγγέλιο, αλλά εμείς λέμε «τη δωδεκάτη ώρα».

  55. Νέο Kid Στο Block said

    Πάντως από παπά (αντρέα) σε παπά (δήμο) πήγε η πρωθυπουργία …Άντε κι ο Παπαφλέσσας στο μέλλον.
    Δήλωση Ροντούλη (που μόλις άκουσα στη ERT world live): «Αυτή η κυβέρνηση, θα είναι μια κυβέρνηση -σκαπανέας που θα μορφοποιήσει τον αγροτικό κόσμο..» 🙂

    …ε,ρε γλέντια (γλωσσικά) που θα κάνει ο αρκυωρών Σαραντάκος με δαύτους.

  56. π2 said

    Τραγουδάκι (μακροσκελές και ανατολικομακεδονικό):
    Τα ποιήματά μου είναι πολλά και δεν τα ‘χω γραμμένα
    είναι μες στο κεφάλι μου μαγνητοφωνημένα
    Μα θα χαθούνε, σκέφθηκα, μια μέρα σαν πεθάνω
    γι’ αυτό και απεφάσισα κασέτες να τα κάνω
    Τα ποιήματα, το βίο μου, κασέτες τώρα κάνω
    για να τις παίζουν, να μ’ ακούν, όταν θα αποθάνω
    Αρχίζω, μαγνητοφωνώ και πρώτα πριν απ’ όλα
    ειμ’ απ’ τον Πρίνο και με λεν Σταύρο Καραμανιώλα
    Γεννήθηκα το έντεκα στο Μέγα Καζαβίτι
    χρόνια τουρκοκρατούμενα, τα χρόνια του χαμίτη…

  57. Mπετατζής said

    13 κλπ. Η ταινία ήταν του τρισμέγιστου Τζον Χιούστον που την έφτιαξε εντελώς για την πλάκα του. Αυτό με τους βαρελάδες που δουλεύουν ένα μήνα το λέει και ο Παπαδιαμάντης σε ένα διήγημα αλλά δε θυμάμαι ποιό είναι. Άσχετο : Ενημερώνω ότι από δω και πέρα θα γράφω το ψευδώνυμο στα ελληνικά. Ελπίζω να μη γίνει κάνα μπέρδεμα με άλλο μπετατζή, που είχε εμφανιστεί κάποτε.

  58. Έντεκα ήταν και οι βασιλείς Κωνσταντίνοι. Αλλά άλλοι τους βγάζουνε δεκατρείς.

    Τελικά τι πρέπει να λέμε, εφτά και πέντε ίσον ένΤεκα ή ένΔεκα; :-Ρ

  59. sarant said

    50: Το δημοτικό «Έντεκα» το ξέρω, αλλά δεν ξέρω γιατί λέγεται έτσι.

    56: Μπράβο, Πιδύε!

  60. Nicolas said

    Πατρίδα!
    Μετά την κρίση έρχεται ένας χρυσός αιώνας.

  61. Θανάσης said

    Κυβέρνηση χωρίς Φώφη δε γίνεται, ρε!

  62. Δημήτρης Μ. said

    @ 58

    Ούτε ένΤεκα, ούτε ένΔεκα. Εφτά και πέντε ίσον ΔΩΔΕΚΑ!

  63. π2 said

    Για τον μπαρμπα-Σταύρο Καραμανιώλα, μικρό αφιέρωμα εδώ.

  64. Έλα τώρα, αφού κι εσύ την έχεις πατήσει μικρός! 🙂

  65. Αντώνης said

    Του χρόνου ώρα 12.12΄ την 12/12/2012 τα…επαναλαμβάνουμε (λέμε τώρα)…

  66. Τραμ 11 πάντως υπήρχε σταλήθεια ως το 1960: ήταν η γραμμή Ιπποκράτους-Κολοκυθού.
    ¨Ηταν ένα από τα τελευταία τραμ της Αθήνας, μαζί με το 1 (Ακαδημία-Καλλιθέα), το 4 (Ομόνοια-Ρουφ), το 9 (Ομόνοια-Πετράλωνα) και το 10 (Ιπποκράτους-Βοτανικός).

  67. Μαρία said

    50, 59 Το κοζανίτικο έντεκα δεν είναι τίτλος τραγουδιού αλλά χορός.
    Η πειστικότερη εξήγηση που ξέρω είναι οτι πρόκειται για μετονομασία του σκόρπιου, επειδή στις παρτιτούρες της κοζανίτικης μπάντας είχε τον αριθμό 11 κι ο κόμσος ζητούσε να παίξουν το 11. Το 1 ήταν ο εθνικός ύμνος:
    http://www.kozanh.gr/web/guest/filarmoniki

  68. Σοφία (35), αν προσθέσεις το (διψήφια γραμμένο) έτος γεννήσεως οποιουδήποτε ανθρώπου γεννημένου στον 20 αιώνα και τη σημερινή του ηλικία, αναγκαστικά βγαίνει 111, του χρόνου θα βγαίνει 112 κ.ο.κ. Δοκίμασε και με τον εαυτό σου!

  69. Μαρία said

    Μια και ο Άγγελος ανέφερε το τραμ 11, και στη Θεσσαλονίκη η γραμμή 11 ήταν το λεωφορείο της Πυλαίας, που κατά την παράδοση για τους αναλφάβητους ήταν αυτό με τις δυο μπαμνούδις.

  70. LandS said

    #13 κλπ. Η ταινία ήταν ριμέικ αντίστοιχης σοβιετικής όπου τον ρόλο του ξενέρωτου Σταλόνε, (που ως αμερικάνος μόνο τερματοφύλακας μπορούσε να παίξει – τόσο ποδόσφαιρο ήξερε ο παραγωγός) τον έπαιζε ο μέγιστος Λεβ Γιασίν αυτοπροσώπως.
    Άλλη διαφορά ήταν ότι στο τέλος δεν υπήρξε απόδραση, αλλά εκτέλεση των νικητών του ματς, που ήξεραν τι τους περίμενε σε περίπτωση νίκης, από τους Ες Ες.

  71. sarant said

    67: Δεν είναι παράλογο!

  72. LandS said

    Ένα πάρα πολύ καλό άρθρο για το ποδόσφαιρο και τον κινηματογράφο http://kersanidis.wordpress.com/2009/07/18/%CF%8C%CF%84%CE%B1%CE%BD-%CE%B7-%CE%BB%CE%B1%CF%8A%CE%BA%CF%8C%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%B7-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CF%84%CE%B5%CF%87%CE%BD%CF%8E%CE%BD-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%AC-%CF%84%CE%BF/

    Όπου αναφέρονται οι ταινίες που λέμε εδώ.

  73. Νέο Kid Στο Block said

    Φρέσκα νέα! Το χαρτοφυλάκιο της Ναυτιλίας θα έχει ο Μπουμπούκος.
    Από αύριο όλοι στους ταρσανάδες . Τριήρεις και πεντηκόντοροι θα ξανασχίσουν τα ένδοξα ύδατα. Η μπουμπουκοσυμβία λέγεται ότι ανέκραξε : Αιγιαλώ λαλείς!
    Εσσέξιξι βουκκαλλέτικον! (κυπριακόν τούτο)

  74. sarant said

    70: Και που είναι εμπνευσμένη από πραγματικό γεγονός, νομίζω στην Ουκρανία, όχι;

  75. LandS said

    #74 Σύμφωνα με τον Σινεφιλ του λίκνου που έβαλα, ναι.

  76. ἀγαπημένο ἡ 11η ἐντολή, ἀγαπημένο καὶ τὸ κοζανίτικο 11. Γιὰ τοὺς 11 ἄρχοντες εἶπε κἀνείς;

  77. Απόλλων 11

  78. http://en.wikipedia.org/wiki/The_Death_Match

    Στα Γερμανικά λέγεται Todeself.

  79. Emphyrio said

    Σε δυο εκδοχες, ενα αγαπημενο μου τραγουδι που εχει ολα τα νουμερα που αναφερονται σημερα (πιο συγκεκριμενα: Undici guerrieri sono tornati / quand’erano in trecento a partire… / Unica è la morte, / niente altro, niente più…):


  80. thespian7 said

    Μολις ανακαλυψα την δουλεια σου εδω,ωραιος!

  81. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα σχόλια και το οπτικοακουστικό υλικό!
    80: Καλώς ήρθες!

    76: Ποιοι έντεκα άρχοντες;

  82. Immortalité said

    Σήμερα γιορτάζει και το Ηράκλειο.

  83. Πάνος said

    Ομολογώ ότι η 11/11/11 δεν με εντυπωσίασε ιδιαίτερα γιατί έχω γεννηθεί μια μέρα με 6 άσσους πάλι, στις 11/11/1961, πριν πενήντα χρόνια ακριβώς.

  84. #82 Τοῦ Ἁγίου Μηνᾶ ἔ; Τὰ χρόνια μου πολλὰ στὴν πόλι ἀπὸ τὴν ὁποία ἔχω τόσες ἀναμνήσεις.

  85. Πάνο, ο 50άρης είν’ ένας νέος της εποχής.

  86. νοσταλγός των χαμηλών spread said

    Κι ο Λάος στην Κυβέρνηση ;(

    Και η ΝΔ, που το 2009 δεν φανταζόταν να ξαναδεί εξουσία πριν περάσουν 10 χρόνια, πάλι κυβέρνηση ;(

    Κι ο «δεν κλέψαμε» Αβραμόπουλος επέστρεψε από το πουθενά ;(

    Κι ο Αλογοσκούφης επιστρέφει στη Βουλή ;(

    Και το ολιγομελές και λειτουργικό κυβερνητικό σχήμα 😉

    Δύσκολο να τα χωνέψεις όλα αυτά …

    Η φαντασία ωχριά μπροστά στην πραγματικότητα.

    Η μήπως όχι;

    Μητσοτάκης, Καραμανλής Τζούνιορ…

  87. asxetos said

    φίλε σάραντ, περιμένω να έρθει η ώρα – κι η μέρα και ο μήνας κι ο χρόνος- να γράψεις για το έτος με τα τρία εξάρια

    μέχρι τότε βέβαια μπορεί να τα λέμε απ αλλού κι όχι απ αυτόν τον δύσμοιρο πλανήτη – μπλακ χιούμορ!!

    σε κάθε περίπτωση, θα έχω αλτσχάιμερ, δεν ξέρω για σένα, εγώ το έχω κάνει παραγγελιά.

    άν παρόλαυτά γράψεις κάπως νωρίτερα για την αποφράδα εκείνη μέρα, πάρε και μερικές ντουζίνες τέραμπάιτ χωρητικότητα για το μπλογκ, θα μας χρειαστεί!

  88. asxetos said

    @42

    το βέργες όπως το …γαλλικό verge? ή όπως το σκέτο;

    πάντως προτιμώ το υappolinaris απ΄ τον appolinaire

  89. asxetos said

    >>>Πολύ πιο σπάνια είναι η φράση “χαθήκαμε κι οι έντεκα” που λέγεται σε περίπτωση ολοσχερούς καταστροφής, και παραπέμπει (λένε) στους έντεκα μαθητές του Ιησού -φαίνεται πως εκείνος ο προδότης δεν μετράει. <<<

    διόρθωσις: με τον ''προδότη'' ήταν 13 κι όχι 12…

    βλέπε συνοπτικούς Ματθ 10:1-4 + Μάρκο 3:14 -19 + Λουκ 6:12-16

  90. sarant said

    83-85: Πάνο, δεν ήξερα πως είναι στρόγγυλα φέτος τα γενέθλια -τα γιόρτασες δεόντως φαντάζομαι!

  91. Nicolas said

    Χρόνια πολλά, ρε Πάνο και ν΄ αγναντεύεις πάντα ωραία πράγματα από κει ψηλά από την καλύβα!
    (Μου θύμισες τώρα ότι έπρεπε να ευχηθώ και σε μια γνωστή μου! μου ξέφυγε τελείως!)

  92. Νέο Kid Στο Block said

    http://www.nooz.gr/greece/apagoreutiko-apoplou-gia-kuklades
    Άνοιξε κιόλας «ο ασκός του Αιόλου» για το νέο γκουβέρνο.:-)

    (μη πει κάποιος κακεντρεχής ότι πρόκειται για «κριτική με άποψη» της φύσης για τον αρμόδιο υφυπουργό ναυτιλίας)
    Καλημέρα και καλά μας ταξίδια!

  93. mindkaiser said

    Και η ημέρα επίσημης επανένωσης των Black Sabbath.

  94. Emphyrio said

    Προς τον Ασχετο στο 88:

    Αρχικα ηταν εντεκα χιλιαδες παρθενοι (https://secure.wikimedia.org/wikipedia/fr/wiki/Onze_mille_vierges), αλλα πορνογραφικη αδεια (αυτα ειναι δοτικες) ο κυρ-Apollinaire τις εκανε βεργες (https://secure.wikimedia.org/wikipedia/fr/wiki/Onze_mille_verges). Ε, ενταξει, μικρη ηταν η αποσταση…

  95. sarant said

    Και βέβαια verge σημαίνει και το πέος.

  96. Emphyrio said

    Ε, γαλλομαθης δεν ειμαι, τον γαλλομαθη παρασταινω… Παντως διαβλεπω μια συναφεια, μια συνδεση θα τολμουσα να πω.

  97. 38: Βρίσκω 37 αντί για 36 και 47 αντί για 45.

  98. Αλλά και 11 (-9-2001) το χτύπημα των δίδυμων πύργων. Επίσης «Έντεκα Λεπτά» το βιβλίο του Paulo Coelho (ξέρω, ρίχνω το επίπεδο!)

  99. 76: Εννέα δεν ήταν οι άρχοντες;

  100. sarant said

    Το θέμα είναι ποιους άρχοντες εννοούσε ο Κορνήλιος.

  101. Μιχαλιός said

    Πάντως, με λίγη καλή θέληση, και ο ίδιος ο Παπαδήμος αποδεικνύεται πως είναι φορέας του αριθμού 11:

    π – 80, α – 1, π – 80, α – 1, δ – 4, η – 8, μ – 40, ο – 70, ς – 6

    Σύνολο 290

    2 + 9 + 0 = 11

  102. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

    #76, 81, 99, 100
    «Οι Ένδεκα» στην αρχαία Αθήνα αναλάμβαναν την εκτέλεση των καταδικασμένων σε θάνατο. Π.χ. ο υπηρέτης Των Ένδεκα πήγε το κώνειο στο Σωκράτη.
    Από τα Ιστορικά της Ελευθεροτυπίας:
    Όργανα με αρμοδιότητες δικαστηρίων ήσαν ο «Δήμος», τα ηλιαστικά δικαστήρια, που ήταν απορ­ροή και σύνοψη του «Δήμου», η «Βουλή», ο «Άρειος Πάγος», οι «Εφέται» και μερικοί ετήσιοι κληρω­τοί «άρχοντες», με πρώτους τους «Ένδεκα». Στην περίπτωση του «Δήμου» η δικαστική του εξουσία συνέπιπτε με τη νομοθετική του και την εκτελεστική του. Αλλά ο «Δήμος» πολύ σπάνια άσκησε τις δικαστικές δικαιοδοσίες του τον 5ον αιώνα και κα­θόλου τον 4ο. Όλα τα άλλα δικαστήρια ήταν αυτό­νομα και κυρίαρχα. Μάλιστα τα ηλιαστικά, ο «Άρειος Πάγος», οι «Εφέται» και, εν μέρει, οι «Ένδεκα», εξέδιδαν μη εφέσιμες αποφάσεις. Το α­ντίθετο ίσχυε για τις δικαστικές αποφάσεις της «Βουλής» και των δικαστηρίων των «αρχόντων». Ο «Δήμος», τα ηλιαστικά δικαστήρια, ο «Άρειος Πά­γος», οι «Εφέται», οι «Ένδεκα» μπορούσαν να επι­βάλουν ποινές θανάτου, δημεύσεως περιουσίας, ε­ξορίας, στερήσεως πολιτικών δικαιωμάτων, ενώ τα άλλα δικαστήρια, ακόμη και η «Βουλή» δεν μπο­ρούσαν να επιβάλουν παρά χρηματικά πρόστιμα.

    Οι Ἐνδεκα συνεδρίαζαν «ἐν κρυπτῷ καὶ παραβύστῷ» κι από κει μας έμεινε η έκφραση. http://tinyurl.com/d4jsv2v

  103. Ημέρα της Ανακωχής, της παπαρούνας, η δίλεπτη σιγή στην Βρετανία (κι άλλοθι;) τηρείται την ενδεκάτη ώρα, της ενδεκάτης ημέρας του ενδεκάτου μηνός.

  104. […] που ήδη μετρούσε τέταρτο χρόνο, αφού το 2011 είχαμε τη μέρα με τα τρία εντεκάρια, το 2010 είχαμε γράψει για τη  μέρα με τα τρία […]

Σχολιάστε