Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Τότε που έλεγαν εγκληματία τον Γλέζο

Posted by sarant στο 25 Οκτωβρίου, 2012


Προχτές ο Μανώλης Γλέζος χαρακτήρισε, και πολύ σωστά πιστεύω, «μια από τις μελανότερες σελίδες της ελληνικής δημοκρατίας» την είσοδο της Χρυσής Αυγής στο Κοινοβούλιο. Σαν να ήθελε να το αποδείξει, ο βουλευτής Επικρατείας του φιλοναζιστικού κόμματος Χρ. Παππάς δήλωσε:

Τιμή μας και καμάρι μας να μας υβρίζει ένας Γλέζος. Ο Γλέζος έβγαλε για άλλη μια φορά όλη του τη χολή εναντίον του Ελληνικού Εθνικισμού.

Δεν τιμάω και δεν έχω σε καμία υπόληψη τον υμνητή του Χότζα, τον καταδικασμένο από την ελληνική δικαιοσύνη εγκληματία Σταλινικό Μανώλη Γλέζο. Οι κυβερνώντες υπουργοί και βουλευτές της χαζοχαρούμενης αστικής ελαφροδεξιάς τον γλείφουν και μέσα στο Κοινοβούλιο.

Το δυστύχημα είναι ότι αυτός ο εσχατόγερος όπως και ο εσχατόγερος της Δεξιάς Κώστας Μητσοτάκης θα κηδευτούν με λεφτά που θα πληρώσει ο Ελληνικός λαός (δημοσία δαπάνη).
Αν μου πείτε πως δεν έπρεπε να παραθέσω αυτολεξεί τα ναζιστικά εμέσματα, μπορεί και να με πείσετε. Αλλά αξίζει να βλέπουμε το πρόσωπο του κτήνους. Άλλωστε, δεν σκοπεύω να απαντήσω, θαρρώ ότι υπεραρκεί το σχόλιο του βουλευτή Δημήτρη Παπαδημούλη: Δεν μπορούν να του συγχωρήσουν ότι κατέβασε τη σημαία τους από την Ακρόπολη.

Θα σταθώ όμως στον χαρακτηρισμό «εγκληματίας» για τον Γλέζο, διότι μού θύμισε ένα άρθρο που διάβαζα τις προάλλες καθώς φυλλομετρούσα παλιές εφημερίδες, ένα άρθρο που γράφτηκε πριν από 71 χρόνια, και που σίγουρα είναι το πρώτο άρθρο που χαρακτηρίζει εγκληματία τον Γλέζο, έστω κι αν δεν τον κατονομάζει -για να είμαι ακριβέστερος, το άρθρο χαρακτηρίζει «εγκληματίες» τους άγνωστους που κατέβασαν τη σημαία με τη σβάστικα από την Ακρόπολη (τη νύχτα της 30ής προς 31η Μαΐου) και εκείνους που επευφήμησαν Άγγλος αιχμαλώτους στους δρόμους της Αθήνας. Παραθέτω το άρθρο, που δημοσιεύτηκε την 1η Ιουνίου 1941 στην αθηναϊκή εφημερίδα Πρωινός Τύπος:


ΟΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΑΙ

Χθες το βράδυ λοιπόν οι Αθηναίοι και οι Πειραιείς εκλείσθησαν εις τα σπίτια των από τας 10. Και θα κλεισθούν και απόψε, και αυριον, και μεθαύριον -και ίσως καθ’ όλον το θέρος.

Προ ολίγων ακόμη ημερών ανεκοινώθη ότι επετράπη η λειτουργία των θερινών κινηματογράφων. Θα ελειτούργουν έως τας 11 1/2. Συντόμως μάλιστα -ελέχθη- αι νυκτεριναί παραστάσεις θα παρετείνοντο έτι πλέον, διότι και η κυκλοφορία του κοινού θα επετρέπετο πέραν του μεσονυκτίου.

Δεν είνε ανάγκη βέβαια να τονισθή με πόσην χαράν ήκουσε τα αγγέλματα αυτά όλος ο κόσμος. Μετά τα βάσανα της ημέρας οι ξεροψηνόμενοι Αθηναίοι, ξαναγεννώνται, αναπνέοντες το βράδυ εις το ύπαιθρον ολίγον καθαρόν αέρα.

Αλλά από χθες εκλειδώθησαν μέσα εις τας 10, θεοσκότεινα, με κατάκλειστα παράθυρα. Με τέτοιαν ζέστην! Και μαζί με τας οικογενείας τών Αθηναίων έκλεισαν ενωρίς και έχασαν την δουλειάν των τόσοι και τόσοι άνθρωποι αποζώντες από την νυκτερινήν κίνησιν: Ο επιχειρηματίας του κινηματογράφου, ο μηχανικός, η ταξιθέτρια, ο προϊστάμενος και η υπαλληλία των καφενείων του τέρματος, ακόμη και ο μικρός, ο οποίος επώλει στραγάλια εις τα λαϊκά κέντρα.

Διατί όλα αυτά;

Διότι -διαβάσετε την ανακοίνωσιν του γερμανικού φρουραρχείου , και θα το ιδήτε. Δι’ ένα, δύο, τρεις… δι’ επτά λόγους.

Αι, λοιπόν, κύριοι, εδώ, εις αυτόν τον τόπον, υπάρχουν προδόται. Υπάρχουν εχθροί του λαού. Υπάρχουν άνθρωποι μωροί μέχρι κτηνωδίας, ή υπάρχουν άνθρωποι κακόβουλοι. Άνθρωποι δηλαδή, υπηρετούντες τίς οίδε ποίους ξένους, συμφέρον έχοντας να προκαλέσουν προστριβάς και εχθρότητα μεταξύ της εν Ελλάδι κατοχής και του ελληνικού λαού.

Αυτοί οι άνθρωποι, οι μωροί μέχρι κτηνωδίας, ή οι υπηρέται αλλοτρίων συμφερόντων, δυσμενών προς την Ελλάδα, αυτοί, προβαίνουν εις τας γελοίας εκδηλώσεις ή διαπράττουν τας αχαρακτηρίστους πράξεις -όπως η υπεξαίρεσις της γερμανικής σημαίας από την Ακρόπολιν.

Διότι, αν δεν είνε κτηνωδώς μωροί, ή αν δεν είνε όργανα ξένων, τι άνθρωποι είνε και τι είδους Έλληνες είνε, οι αυτουργοί των αξιοθρηνήτων προκλήσεων;

Δεν τους είδαμεν βεβαίως. Ατυχώς δεν τους είδαμεν. Προκειμένου όμως ειδικώς περί των προχθεσινών υστερικών εκδηλώσεων υπέρ των Άγγλων τραυματιών, λέγεται ότι οι εκδηλωσίαι ήσαν γύναια του πεζοδρομίου και πρόσωπα άγνωστα.

Όλοι αυτοί, και όλοι οι άλλοι, όσοι προκαλούν τας θλιβεράς προστριβάς, δεν εκπροσωπούν κατά κανένα τρόπον τον ελληνικόν λαόν. Δεν το λέγομεν αυτό διά να αποτρέψωμεν την οργήν των νικητών από τον λαόν. Όχι. Αλλά το λέγομεν, διότι είνε η πραγματικότης.

Ο ελληνικός λαός δεν σκέπτεται έτσι. Ο δε ελληνικός λαός, εκείνος ο οποίος υπέστη την συμφοράν, ο οποίος μοχθεί, ο οποίος πληρώνει τα σπασμένα της πολιτικής τών κ.κ. Μέχρις Εσχάτων, δεν είνε εκείνος που κυκλοφορεί εμπρός από την αθηναϊκήν λέσχην και τριγυρίζει εις τα γνωστά κοσμικά πεζοδρόμια της οδού Πανεπιστημίου.

Ο ελληνικός λαός δεν είνε μωρός· έχει νουν. Αντιλαμβάνεται ότι είνε βλακεία θανάσιμος να κτυπά κανείς την γροθιάν εις το μαχαίρι! Το μαχαίρι δεν παθαίνει τίποτε. Το χέρι παθαίνει.

Ο ελληνικός λαός δεν είνε αχάριστος. Δεν είνε δυνατόν να παρίδη την μεγάλην χειρονομίαν του Χίτλερ, ο οποίος όλως εξαιρετικώς διά την Ελλάδα, αφήκε τα παιδιά μας ελεύθερα, ενώ συμφώνως προς τους νόμους του πολέμου, θα ευρίσκοντο σήμερον εις στρατόπεδα αιχμαλώτων και θα έσπαζαν πέτρες.

Ο ελληνικός λαός δεν είνε τυφλός. Βλέπει. Βλέπει ότι, αν τρώγη σήμερον και δεν απέθανε της πείνας, τρώγει διότι τον βοηθούν οι Γερμανοί. Βλέπει ότι, τουναντίον, οι Άγγλοι, οι οποίοι τον επήραν εις τον λαιμόν των, του έχουν κηρύξει τώρα αποκλεισμόν διά να τον πεθάνουν, όπως κηρύσσουν ήδη αποκλεισμόν και κατά της Κρήτης -της δυστυχισμένης Κρήτης, την οποίαν παρέσυραν εις τον όλεθρον και εις τας ακρότητας.

Ο ελληνικός λαός έχει μνήμην. Ενθυμείται ότι και εις το παρελθόν οι Άγγλοι, κάθε τρις και τόσον, εκήρυσσαν αποκλεισμόν κατά της Ελλάδος, εκμεταλλευόμενοι την ναυτικήν των δύναμιν. Πότε εκήρυσσαν αποκλεισμόν διά να ικανοποιήσουν ένα τυχοδιώκτην, όπως ο διαβόητος Πατσίφικος, πότε διά να εμποδίσουν την Ελλάδα να πολεμήση κατά της σουλτανικής Τουρκίας, πότε διά να μας αναγκάσουν να πολεμήσωμεν παρά το πλευρόν των, μαζί με τους Σενεγαλέζους. Έχει μνήμην ο λαός· ενθυμείται ότι, όταν έγινεν η καταστροφή της Μικράς Ασίας, όπου επολεμήσαμεν κατ’ εντολήν των Άγγλων, και όταν εκαίετο η Σμύρνη, και εκολύμβων τα γυναικόπαιδα μέχρι των αγγλικών πολεμικών, ζητούντα σωτηρίαν, οι Άγγλοι ναύται τούς έκοβαν τα χέρια διά να μη ανέβουν επάνω και σωθούν.

Όχι. Δεν είνε Έλληνες, ή τουλάχιστον δεν είνε πατριώται, αλλά είνε προδόται και εχθροί του λαού, εκείνοι που προκαλούν βλακωδώς τα δυσμενή μέτρα εναντίον του ελληνικού λαού.

Τι είνε τάχα αυτά τα απρόσωπα όντα; Είνε άτομα με εθνικήν υπερφιλοτιμίαν;

Άνθρωποι με εθνικήν υπερφιλοτιμίαν ήσαν εκείνοι, οι οποίοι έχυσαν το αίμα των εκεί επάνω. Ειπέτε: Μεταξύ εκείνων, οι οποίοι απετόλμησαν τας προκλήσεις, μήπως είδατε κανένα με στρατιωτικόν αμπέχωνον και ξηλωμένα κουμπιά; Μήπως είδατε κανένα που είχε πολεμήσει; Και, ειπέτε επίσης: επάνω εις την Ακρόπολιν, οπόθεν υπεξηρέθη η σημαία, μήπως ανερριχήθη τάχα κανείς ανάπηρος με κομμένο πόδι;

Είνε άραγε άτομα με εθνικήν υπερφιλοτιμίαν τα πάσης προελεύσεως θηλυκά, και οι αστράτευτοι συνεργάται των, οι οποίοι διαπράττουν τας προκλήσεις; Τι θέλουν να δείξουν; Ότι δεν ανέχονται τον νικητήν; Αν δεν τον ανείχοντο, διατί δεν του έφραξαν με τα κορμιά των τον δρόμον, παρά τον άφησαν να έλθη; Και αν έχουν υπερφιλοτιμίαν, πού΄ήτο η υπερφιλοτιμία των, όταν ο Μανιαδάκης τούς έδερνε με τον βούρδουλαν, και τους επότιζε ρετσινόλαδον; Ή μήπως είνε από τους ανήκοντας εις τον ίδιον εκείνον κόσμον;

Υπερφιλότιμοι… Τι είπε το φιλότιμόν των χθες το βράδυ, όταν η στρατιωτική κατοχή μάς έπιασεν από το αυτί ως αν αδιόρθωτα παιδιά, και μας έκλεισε μέσα εις τας δέκα; Αυτό το πάθημα, διατί να το προκαλέσουν, εις βάρος της φιλοτιμίας και της ανέσεως όλων μας, οι αχαρακτήριστοι εγκληματίαι;

Διότι είνε εγκληματίαι.

Αλλά, αυτό το μάθημα, να είνε άραγε το μόνον, ή να είνε απλώς το πρώτον;

Έλληνες, κινδυνεύομεν! Τα παιδιά μας, αι οικογένειαί μας, ημείς όλοι, αλλά ίσως και ο τόπος, θα πληρώσωμεν ακριβά τας εγκληματικάς αυτάς μωρίας.

Τι να κάμωμεν όμως; Απλούστατα: Να κάμωμεν πολιτοφυλακήν, και να προστατεύσωμεν τον εαυτόν μας. Πολιτοφυλακή δε είμεθα όλοι μας: Από σήμερον έχετε το σύνθημα: Όπου αντιλαμβάνεσθε κανένα τέτοιον προδότη του ψωμιού των τέκνων μας, κανένα εχθρόν της υπάρξεως των οικογενειών μας, μη τον αφήνετε. Θέλουν να μας βάλουν φωτιάν, οι ηλίθιοι κακοποιοί. Εμποδίσετέ τους. Κόψετέ τους τα χέρια. Πατάξετέ τους. Διαφορετικά -εννοήσατέ το: Τα παιδιά μας, τα σπίτια μας, κινδυνεύουν.

Παρέθεσα ολόκληρο το μακρόσυρτο άρθρο για να φανεί η επιχειρηματολογία του ανώνυμου αρθρογράφου, που ξεκινάει παραπονούμενος ότι εξαιτίας των αφρόνων που κατέβασαν τη σημαία απαγορεύτηκε η κυκλοφορία κι έτσι έχασαν το μεροκάματο οι θερινοί κινηματογράφοι (και τον Νοέμβριο του 1973 μερικοί παραπονιούνταν ότι εξαιτίας των φοιτητών του Πολυτεχνείου αναβλήθηκαν τα ματς ποδοσφαίρου την Κυριακή), και καταλήγει σε μια έκκληση να συγκροτηθεί πολιτοφυλακή που να καταδίδει τους «προδότες», δηλαδή όσους εκδήλωναν τα αντιγερμανικά τους συναισθήματα. Η αλήθεια είναι ότι όλες οι εφημερίδες της εποχής είχαν ανάλογα άρθρα τη μέρα εκείνη, και πώς θα μπορούσαν άλλωστε να κάνουν διαφορετικά, ωστόσο νομίζω ότι ο αρθρογράφος του Πρωινού Τύπου (πιο κάτω κάνω μια εικασία για την ταυτότητά του) δείχνει υπερβάλλοντα ζήλο.

Αξίζει να δούμε και το διάγγελμα του Γερμανού φρούραρχου, που δημοσιεύτηκε στο ίδιο φύλλο (και για τη συλλογή σας, ιδού ολόκληρο το πρωτοσέλιδο):

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΙΣ

Βάσει των κάτωθι γεγονότων και εξακριβώσεων προσδιορίζεται η αστυνομική ώρα εν Αθήναις μετ’ αμέσου ισχύος η 22α:

1) Κατά την νύκτα της 30ής προς 31ην Μαΐου υπεξηρέθη η επί της Ακροπόλεως κυματίζουσα γερμανική πολεμική σημαία παρ’ αγνώστων δραστών. Διενεργούνται αυστηραί ανακρίσεις. Οι ένοχοι και συνεργοί αυτών θα τιμωρηθούν διά της ποινής του θανάτου.

2) Ο τύπος και η δημοσία γνώμη πάντων των στρωμάτων του λαού εκφράζονται ακόμη πάντοτε μετ’ εκδήλου συμπαθείας υπέρ των εκ της ηπειρωτικής Ευρώπης εκδιωχθέντων Άγγλων.

3) Τα γεγονότα εν Κρήτη, αι παρά το διεθνές δίκαιον διαπραχθείσαι κακοποιήσεις εναντίον Γερμανών αιχμαλώτων όχι μόνο δεν συζητούνται μετ’ αποστροφής, αλλ’ εις ευρείς κύκλους και μάλιστα μετ’ ευαρεσκείας.

4) Υπέρ Άγγλων αιχμαλώτων παρετηρήθησαν, παρά την σχετικήν απαγόρευσιν, επανειλημμένως εκδηλώσεις συμπαθείας (προσφορά δώρων, ανθέων, καρπών, σιγαρέττων κλπ.) Αι τοιαύται εκδηλώσεις γίνονται ανεκταί εκ μέρους της ελληνικής αστυνομίας, εναντίον των οποίων δεν αντέδρασεν μεθ’ όλων των εις διάθεσιν αυτής ευρισκομένων μέσων.

5) Η συμπεριφορά των ευρυτέρων κύκλων της πόλεως των Αθηνών έναντι των γερμανικών ενόπλων Δυνάμεων, εγένετο και πάλιν ολιγώτερον φιλική.

6) Η αισχροκέρδεια εν Αθήναις υπερέβη παν μέτρον χωρίς αι αρμόδιαι αρχαί να προβαίνουν εις τα ενδεικνυόμενα μέτρα καταστολής.

7) Σχεδόν άπαντα τα εμπορεύματα πωλούνται εν Αθήναις προς τους Γερμανούς στρατιωτικούς εις σημαντικώς ανωτέρας τιμάς παρά εις τους Έλληνας.

Αι γερμανικαί στρατιωτικαί αρχαί προσεπάθησαν μέχρι σήμερον να συμπεριφερθώσι προς τον ελληνικόν λαόν από πάσης απόψεως ευμενώς, εν περιπτώσει καθ’ ην αι διαταγαί των ενόπλων γερμανικών Δυνάμεων δεν θέλουσιν εισακουσθή, αύται θα επιβάλωσι μετά λύπης των αυστηροτάτας κυρώσεις.

Εν Αθήναις τη 31η Μαΐου 1941.

Ο ΦΡΟΥΡΑΡΧΟΣ

Η αναφορά στις κακοποιήσεις Γερμανών στην Κρήτη αξίζει ιδιαίτερο σημείωμα -ως αντίποινα για τις υποτιθέμενες αυτές κακοποιήσεις έγινε το ολοκαύτωμα στο Κοντομαρί και στην Κάντανο λίγες μέρες αργότερα (αν ψάξετε στο πρωτοσέλιδο που ανέβασα πιο πάνω, θα δείτε έναν υπαινιγμό γερμανικού πρακτορείου, ότι ο πληθυσμός της Κρήτης «ετέθη εκτός παντός κανονισμού διεθνούς δικαίου»). Όσο για το κατέβασμα της σημαίας, ήταν συμβάν με διεθνή εμβέλεια και εξαιρετικό συμβολισμό, αν και όχι η πρώτη μεγάλη αντιστασιακή πράξη στη σκλαβωμένη Ευρώπη.

Αλλά ας μείνουμε στο άρθρο. Είπα πιο πάνω πως είναι ανώνυμο, και πράγματι είναι ανυπόγραφο, όμως κατά πάσα πιθανότητα το έχει γράψει ο διευθυντής της εφημερίδας, ο Νικ. Κρανιωτάκης, όπως συνάγω και από όσα γράφει ο Μάγερ στην Ιστορία του ελληνικού τύπου. Ο Κρανιωτάκης ήταν  ακραίος βασιλόφρονας και αντιβενιζελικός, επανειλημμένα βουλευτής του Λαϊκού Κόμματος, υπουργός επί Κονδύλη, που εξέδιδε την απογευματινή εφημερίδα Τύπος, την οποία μετέτρεψε σε πρωινή, με τον τίτλο Πρωινός Τύπος, στις 9 Απριλίου 1941. Τον Οκτώβριο αποχώρησε από την εφημερίδα, που συνέχισαν να τη βγάζουν οι συντάκτες της, και μετά την απελευθέρωση διετέλεσε επί δεκαετία και πάνω πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ.

Σύμφωνα με άρθρο του Βλάση Αγτζίδη, ο Κρανιωτάκης είχε ζητήσει περί το 1933 να υποχρεωθούν οι πρόσφυγες να φοράνε κίτρινο άστρο. Ένα άρθρο του για τον Βενιζέλο ξεκινούσε «Ο άνθρωπος, ο οποίος ατυχώς διά την Ελλάδα ζει ακόμη…». Οπότε, δεν είναι περίεργο να έγραψε αυτός το άρθρο. Ούτε είναι περίεργο να χαρακτηρίζει η Χρυσή Αυγή εγκληματία τον Γλέζο. Όπως έχω ξαναγράψει, υπάρχει ένα νήμα που συνδέει τους χρυσαυγίτες με τους χαφιέδες και τους βασανιστές της χούντας, τους παρακρατικούς του πενήντα και του εξήντα, τους βασανιστές της Μακρονήσου, τους ταγματασφαλίτες και τους κουκουλοφόρους καταδότες των Γερμανών, τους τριεψιλίτες που έκαιγαν εβρέικα σπίτια στη Θεσσαλονίκη στα 1930, τους μαγκουροφόρους δολοφόνους του Καβαφάκη και του Φατσέα, τους επίστρατους που σκότωναν πρόσφυγες στα Νοεμβριανά του 1916. Αυτή την κληρονομιά, την αναδέχεται με μεγάλη της χαρά το νεοναζιστικό μας κόμμα.

Βέβαια, αυτή η εγχώρια παράδοση του ελληνικού παρακρατικού και φασιστικού κινήματος δεν είναι παρά το ένα σκέλος της χρυσαυγίτικης κληρονομιάς. Το άλλο σκέλος είναι ο διεθνής αντισημιτισμός, φασισμός και ναζισμός. Κι όσο κι αν ο Μιχαλολιάκος χτες (24.10) στο πλυντήριο του Σκάι (εννοώ βέβαια την εκπομπή με τον Μπογδάνο, που μου φάνηκε μάλλον απροετοίμαστος και πολύ χαλαρός, αλλά δεν την είδα όλη, μόνο το δεύτερο μισό) προσπάθησε να αποποιηθεί αυτή την εμφανέστατη κληρονομιά, και να παρουσιάσει ότι είναι μια περιθωριακή τάση στο (δήθεν απλώς εθνικιστικό) κόμμα του, αφού μόνο δυο εξώφυλλα από τα 180 του περιοδικού του έχουν ανοιχτά ναζιστικό θέμα, η αλήθεια είναι πως ο αντισημιτισμός και ο ναζισμός εμφανίζονται διαρκώς στη ρητορική της Χρυσής Αυγής.

Μόλις προχτές, κατά τη συζήτηση της αίτησης για άρση της ασυλίας του, ο βουλευτής Ηλίας Κασιδιάρης τόλμησε να μιάνει την αίθουσα του ελληνικού κοινοβουλίου διαβάζοντας ένα απόσπασμα από τη διασημότερη αντισημιτική πλαστογραφία όλων των εποχών, τα διαβόητα «Πρωτόκολλα των σοφών της Σιών«, τονίζοντας μάλιστα ότι πρόκειται για γνήσιο κείμενο. Μπορείτε να τον ακούσετε στο βιντεάκι (η επισήμανση περί γνησιότητας στο 1.25, η αναφορά της πηγής στο 1.50):

Σαν ευγενικός οικοδεσπότης, ο Μπογδάνος δεν το έθιξε αυτό στη χτεσινή συνέντευξη-ωραιοποίηση του Μιχαλολιάκου, ούτε είπε για το «υπάνθρωποι» της Ζαρούλια, ίσως όμως ζητάω πολλά από έναν δημοσιογράφο τη στιγμή που  Και ασφαλώς είναι απορίας άξιο πώς, ενώ τόσοι και τόσοι βουλευτές (και κυρίως: αριστεροί βουλευτές) ήταν παρόντες μέσα στην αίθουσα της Βουλής όταν ανέφερε ο Κασιδιάρης τα Πρωτόκολλα, δεν βρέθηκε  κανείς να του φωνάξει  να το βουλώσει -ίσως να τους αποκοίμισε κι η καθαρεύουσα, αλλά και πάλι ήταν κραυγαλέα έλλειψη δημοκρατικών αντανακλαστικών. (Διόρθωση: Μαθαίνω ότι υπήρξαν αντιδράσεις αλλά δεν ακούστηκαν. Ίσως ήταν πιο κόσμιες απ’ ό,τι έπρεπε).

Αυτό λοιπόν το κόμμα, με τη διπλή καταγωγή από τους εγχώριους παρακρατικούς, τραμπούκους και φονιάδες και τον διεθνή αντισημιτισμό, φασισμό και ναζισμό, είναι πολύ λογικό να χαρακτηρίζει «εγκληματία» τον ήρωα Μανώλη Γλέζο. Εβδομηνταένα χρόνια μετά, το χουνέρι με τη σημαία τσούζει ακόμα!

292 Σχόλια to “Τότε που έλεγαν εγκληματία τον Γλέζο”

  1. Έγραφε στον «Πρωινό Τύπο» ο Τζήμερος;

  2. Χρηστος Κ. said

    Νικο δε θα γραψω κατι για το εξαιρετικο αρθρο. Θα ηθελα να πω ομως οτι στην αναφορα του Κασιδιαρη στο συγκεκριμενο βιβλιο υπηρξαν αντιδρασεις που δεν εχουν ακουστει απο τα μικροφωνα της βουλης. Χαλαρες? Υποτονικες? Μπορει, παντως υπηρξαν.

  3. Νέο Kid Στο Block said

    Eσχατοκατάσταση κι εσχατοκοινωνία…

  4. Πάντως «τα γερόντια» των Γκάτσου-Ξαρχάκου δεν είναι και πολύ ηπιότερο από το «εσχατόγεροι» του χρυσαυγίτη.
    Είναι η μοναδική φορά που στίχοι που ένιωσα άσχημα με στίχους του Γκάτσου:

    Μ’ ένα μάτι μ’ ένα δόντι με βαμμένα τα μαλλιά
    σκαρφαλώσαν οι γερόντοι στης πατρίδας τα σκαλιά
    καθώς παν για τα ογδόντα ίδιοι και παράλληλοι
    το πολύ για καμιά τσόντα είναι πια κατάλληλοι

    Μα για να σωθεί η Ελλάδα στους καιρούς τους ύστατους
    βρείτε κάπου έναν καιάδα και γκρεμοτσακίστε τους

    Μας φλομώσαν οι παππούδες με ψευτιές και φούμαρα
    λες και είμαστε αλεπούδες που μασάνε κούμαρα
    τότε θα ‘ρθουν άλλα χρόνια μ’ όνειρα κι οράματα
    δίχως λόγους στα μπαλκόνια κι ανθιστά προγράμματα

    Μα για να σωθεί η Ελλάδα στους καιρούς τους ύστατους
    βρείτε κάπου έναν καιάδα και γκρεμοτσακίστε τους
    βρείτε κάπου έναν καιάδα και γκρεμοτσακίστε τους!

  5. dev said

    Λυπάμαι για το σήμερα… Αλλά φοβάμαι και για το αύριο. Δεν υπάρχει χειρότερος συνδιασμός συναισθημάτων.

  6. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

    Αν κυβερνήσει η χ.α., αυτόν το Μπογδάνο (όχι Μπόγδανο), με τέτοιο επίθετο, δεν τον βλέπω καλά… 🙂

  7. sarant said

    Ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    2: Χρήστο, έβαλα τη διόρθωση -αλλά τόση κοσμιότητα δεν χρειαζόταν.

    4: Κι εμένα δεν μου άρεσε καθόλου αυτό το τραγούδι, οι στίχοι δηλαδή. Μόνη δικαιολογία, ότι κι ο ίδιος ο Γκάτσος ήταν τότε ογδοντάρης.

  8. ππαν said

    Πολύ ωραία ανάρτηση!
    Αντισημιτική και η αναφορά στον «διαβόητο Πατσίφικο» των Παρκερικών.

    Αλλούφανμαρξ, δεν το ήξερα το τραγούδι, κι εμένα με ενοχλεί.

  9. Καλαχώρας Λεώνικος said

    Γράφτηκε πραγματικά τέτοια αηδία; Και δεν έχει μιλήσει κανείς μας; Και του δίνουμε και το Ηρώδειο του Πανελάχιστου ο οποίος ‘διευθύνει’ νομίζοντας πως ξιφασκεί, και που έβαλε την Μπάλτσα να τραγουδήσει τα Καβουράκια για να γελάσει η μαρίδα;

    Αλλά τι να πεις; Δημοκρατία έχουμε. Ας ξανασκοτώσουμε τον Σωκράτη,

    Κώνειο υπέρχει, οπώς αποδείχθηκε από το χθεσικό άρθρο. Κυκλοφορεί!

  10. Πρέπει να σημειώσουμε όμως ότι και ο Γκάτσος ήταν ήδη γέρος όταν έγραφε τους στίχους, έχει κάποια σημασία.

    Έχουν ενδιαφέρον οι καθαρευουσιανισμοί του Κασιδιάρη, όπως και άλλων χαυγιτών (δεν εννοώ στο παράθεμα των «πρωτόκολλων»).

  11. Αυτοί που λένε πως υπήρξαν αντιδράσεις να δώσουν ΜΙΑ πηγή ή απόδειξη – όποια/ος αντιδρούσε εκεί μετά θα έβγαινε και θα το κατήγγειλε (όχι χαριτολογώντας a la Τατσόπουλος) αμέσως και όχι αφού γινόταν θόρυβος. Και θα θύμιζε πώς αντέδρασε αυτή/ός ή το κόμμα της/ου όταν στη συζήτηση για την κύρωση της Συνθήκης της Λισαβώνας ο Καρατζαφέρης είπε στη Βουλή πως αποτελεί εφαρμογή των Πρωτοκόλλων … Βλέπεις καμιά δημόσια αντίδραση, όπως υπήρξε για την άθλια επίθεση στο Γλέζο;

  12. sarant said

    11: Η δική σου αντίδραση κι η δική μου δεν πιάνονται, ε; 🙂

  13. Χιονια said

    Μπορει οι στιχοι του Γκατσου να μην ειναι και οι καλυτεροι
    αλλα στην ουσια τους εχει δικιο.

    Το δε σχολιο του Παπαδημούλη για τον Γλεζο: «Δεν μπορούν να του συγχωρήσουν ότι κατέβασε τη σημαία τους από την Ακρόπολη» ολα τα λεφτα!

  14. bernardina said

    Για το τραγούδι που παραθέτει ο AFM, να θυμίσω κάτι εποχές που ήταν άκρως επαναστατικό να μιλάς ειρωνικά, απαξιωτικά, ενίοτε με ασυγχώρητη εμπάθεια, για τους δεινόσαυρους (σικ!) της πολιτικής που όφειλαν να πάνε σπίτια τους -ή και στον άλλο κόσμο- προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος στους νέους και άξιους, έτσι γενικά και αόριστα;
    Να θυμίσω ότι δεν είχε γλιτώσει ούτε ο Ηλιού από αυτή τη λατρεία του «νέου», που στον ολοκληρωτισμό της θυμίζει τόσο πολύ φασιστική νοοτροπία;
    Και, όχι, Νίκο. Δεν φτάνει η δική σου αντίδραση και του κυρίου Δημητρά. Δεν φτάνει ούτε η δική μου ούτε κανενός άλλου από μας με το περιορισμένο ακροατήριο.
    Γι’ αυτό ο κάθε Μπογδάνος καλά θα κάνει να αναλογιστεί το μερίδιό του στην ανάδειξη και την απενοχοποίηση αυτών των υποκειμένων. Ούτε αυτός ούτε κανένας άλλος συνάδελφός του έχουν δικαιολογία -αντίθετα έχουν τεράστιες, ανυπολόγιστες ευθύνες.

  15. Νέο Kid Στο Block said

    Πόσο μακριά είμαστε άραγε από το να αναφερθούν σαν πηγές στο κοινοβούλιο η ..Γεματρία του Αργυρόπουλου (πώς τον λένε εκείνον;) και τα Νεφελίμ του Λιακόπουλου;

    Τώρα βέβαια,για νάμαστε και ειλικρινείς με τους εαυτούς μας, δεν αποτελεί μικρότερη προσβολή προς τη λογική ο ισχυρισμός «έδωσα το σιντί στον σκύλο μου γιατί το πέρασα για φρίσμπι..» και άλλα παρόμοια.

  16. gpoint said

    Στο κομμάτι της Βικιπαίδειας στο κομμάτι που αφορά την απόδειξη της πλαστογραφίας των πρωτοκόλλων αναφέρεται :

    «Ορισμένα μέλη της σποράς του Δαβίδ θα προετοιμάσουν τους βασιλείς και τους κληρονόμους τους… Μόνο ο βασιλιάς και οι τρεις που τον παραστέκουν γνωρίζουν τι έρχεται». Ως εκφάνσεις της ιουδαϊκής σκέψης, πραγματικές ή κατασκευασμένες, τέτοιες δηλώσεις είναι εμφανώς παράλογες. Από τους βιβλικούς χρόνους κανένας βασιλέας δεν υφίσταται στην ιουδαϊκή παράδοση, και η ίδια η αρχή της βασιλείας έχει γίνει εντελώς άσχετη με την εβραϊκή κοινωνία

    Προς στιγμήν σκέφθηκα πως ο Δαυίδ και ο Σολομών θα ήτανε Πρόεδροι Δημοκρατίας και δεν το θυμόμουνα από το Δημοτικό αλλά κοιτώντας
    στην Βικιπαίδεια πάλι στο λήμμα Σολομών αναγράφεται :

    Ο Σολομών έλαβε επιμελημένη ανατροφή. Όταν ο πρωτότοκος Αβεσσαλώμ επαναστάτησε και φονεύθηκε, ο Δαυίδ κατά το τέλος της βασιλείας του όρισε τον …

    και στα αγγλικά :

    Solomon according to the Book of Kings and the Book of Chronicles, a King of Israel and according to the Talmud one of the 48 prophets, is identified as the son ..

    Τελικά ό,τι ζητάει βρίσκει ο κάθε πικραμένος στην Βίκυ…

  17. 13. Πόσο δίκαιο έχουν οι στίχοι του Γκάτσου, όταν τσουβαλιάζει τους πολιτικούς με μόνο κριτήριο την ηλικία;
    Να θυμίσω απλά ότι ο Κασιδιάρης δεν είναι γερόντιο. Να πιαστούμε δηλαδή χέρι χέρι με τον …Κασιδιαρέρη και να γκρεμοτσακίσουμε στον καιάδα «γερόντια» όπως ο Γλέζος και ο Θεοδωράκης;

  18. cronopiusa said

    Manolis Glezos on Greece in WWII (english sub)

    υπό τα τύμπανα της μεθαυριανής παρέλασης:

    τραγούδι Αντι μνημονικών αντι φασιστών ωδή θλίψης

    Τ ΟΝΕΙΡΟ ΤΟΥ ΜΠΕΝΙΤΟ- Μ. ΒΑΜΒΑΚΑΡΗΣ ΑΠ ΧΑΤΖΗΧΡΗΣΤΟΣ

    ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΞΕΓΡΑΨΕ- Μ.ΒΑΜΒΑΚΑΡΗΣ-ΑΠ.ΧΑΤΖΗΧΡΗΣΤΟΣ.

  19. Gpoint, τι δεν καταλαβαίνεις; Μετά τους βιβλικούς χρόνους εννοεί το κείμενο, φαίνεται και από τα συμφραζόμενα: http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A4%CE%B1_%CE%A0%CF%81%CF%89%CF%84%CF%8C%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CE%BB%CE%B1_%CF%84%CF%89%CE%BD_%CE%A0%CF%81%CE%B5%CF%83%CE%B2%CF%8D%CF%84%CE%B5%CF%81%CF%89%CE%BD_(%CE%A3%CE%BF%CF%86%CF%8E%CE%BD)_%CF%84%CE%B7%CF%82_%CE%A3%CE%B9%CF%8E%CE%BD

  20. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    15β: Έλα ντε!

    18: Τα τελευταία γιουτουμπάκια ταιριάζουν και στο αυριανό θέμα (έχω προφητικές ικανότητες)

  21. munich said

    Σας ευχαριστώ για την πολύ ωραία και ενδιαφέρουσα και πολύ χρήσιμη ανάρτηση.
    Έχει επισημανθεί πολλές φορές από τους σχολιαστές εδώ αλλά θα το γράψω άλλη μια φορά. Είναι λάθος που δεν διδάσκεται στα σχολεία η σύγχρονη ελληνική ιστορία αλλά και όταν διδάσκεται είναι πάντα μονομερμερώς και με συναισθηματική φόρτιση.
    Στην εθνική γιορτή της 28ης τα παιδιά σε όλες τις βαθμίδες μαθαίνουν για το σθένος, το κουράγιο και την αποφασιτικότητα του ελληνικού λαού που πολέμησε τον εχρθρό και αντιτάχθηκε στον κατακτητη. Η εθνική αντίσταση παρουσιάζεται σαν καθόλα συλλογική υπόθεση ενώ εκείνοι που συνεργάστηκαν με την κατοχή είναι πάντα λίγοι, σκοτεινοί, χωρίς πρόσωπο τύποι. Επίσης λίγοι γνωρίζουν ότι πριν το πόλεμο είχαμε δικτατορία. Το παιδί (κι εγώ ήμουν κάποτε ένα από αυτά) μένει με τν εντύπωση ότι όλοι μα όλοι έκαναν αντίσταση, ότι κανείς δε συμφωνούσε και καλοσώριζε τους Ναζί.
    Έτσι άκουσα πρόσφατα ότι η αριστερά σφαιτερίζεται τον εθνικό αγώνα για πάρτυ της, ξεπηδούν μύθοι σαν τον εκείνον που παρουσιάσατε εδώ με τον ανύπαρκτο νεολαίο του μεταξα που κι αυτός κατέβασε τη σημαία κτλκτλ
    Αλλά τη να λέμε! το καλοκαίρι μου έλεγαν κάποιοι συμπατριώτες παραθεριστές ότι η άμυνα και η αντίσταση έπληξαν παρά ωφέλησαν την Ελλάδα! καλύτερα θα ήταν να μας είχαν από τότε υπό την κατοχή τους οι γερμανοί και τώρα όλα θα ήταν ρόδινα!!!

  22. munich said

    συγγνωμη για τα πολλά ορθογραφικά, καινούργιο πληκτρολόγιο…

  23. και κάτι άλλο: όταν υπάρχουν αντιδράσεις στη Βουλή γράφονται στα πρακτικά – δεν υπάρχει τίποτε ούτε εκεί!

  24. Elico(Ptero) said

    Καταπληκτικό εύρημα. Η αλήθεια είναι ότι ο ανώνυμος αρθρογράφος προσωπικά μου θυμίζει τον Π.Μανδραβέλη της Καθημερινής. Στο ωραιότατο παρόν μας. Αν υπάρχει ένας άνθρωπος που ζει και αναπνέει στη χώρα μας αυτή τη στιγμή και που αποπνέει ήθος, αυτός είναι ο Μανώλης Γλέζος.

    Εκτός από τις εκατόμβες των νεκρών της Κατοχής ή της Κρήτης, οι Γερμανοί κατακτητές οδήγησαν στον θάνατο τους 47.000 από τους 55.000 Εβραίους της Θεσσαλονίκης. Ας μην μείνουμε στο ότι είναι αλλόθρησκοι, ας σταθούμε στην στατιστική για όσους σοκάρονται και έχουν θέμα με την «ελληνικότητα» και «ελληνική καταγωγή». Μιλάμε για αφανισμό του 85% μιας θρησκευτικής μειονότητας με πολύχρονη παρουσία στην Θεσαλλονίκη. Ελληνες ήταν και αυτοί.

    Όσο για την ιστορική μνήμη. Ε, πήγα σχολείο, κοινωνικοποιήθηκα μέσα στην ελληνική κοινωνία, γνωρίζω ότι δεν ξέρω ντιπ για ντιπ ιστορία. Και πόση ειρωνία χωράει σε αυτή η αναφορά με την πολιτοφυλακή. Σε προκαλεί να δεις με άλλο μάτι τους λάτρεις των θεωριών συνωμοσιών.

    Για να κλείσω, θυμήθηκα αυτό το λινκ στο γιουτουμπ. Είναι η ομιλία του (πάντα παρόντα στην πολιτική ζωή) Γλέζου πέρσι στο Σύνταγμα.

  25. LandS said

    Για την επίκληση του Καρατζαφέρη στα Πρωτόκολλα ίσως να έχετε δίκιο. Έπρεπε να είχε υπάρξει αντίδραση.
    Για τον Κασιδιάρη όχι.
    Είπε τις βλακείες κατά κάποιο τρόπο απολογούμενος, στη συζήτηση για την άρση της δικής του ασυλίας και όχι κάποιου άλλου. Ήταν το ξεκίνημα της δικής του δίωξης για τις, όπως εύχομαι και ελπίζω να αποδειχτούν, εγκληματικές του πράξεις, και να στερηθεί νόμιμα της ελευθερίας του και των πολιτικών του δικαιωμάτων. Δεν χρειαζόταν να τον προγκάρει κανείς και για τις ιδέες του, ιδιαίτερα την ώρα της απολογίας του.

    Αν υπάρξει κίνηση (π.χ. μάζεμα υπογραφών) που να ζητά από τον εκάστοτε Πρόεδρο της Βουλής να διακόπτει και να ζητάει να μη γράφονται στα πρακτικά των συνεδριάσεων θετικές αναφορές και επικλήσεις των Πρωτοκόλλων επειδή σε αυτά στηρίχτηκαν πογκρόμ και το ίδιο το Ολοκαύτωμα ακόμα, θα την στηρίξω.

  26. Πόσο μελαγχολικό, η συλλογική ιστορική μνήμη να μπάζει τόσα νερά! Δεν αναφέρομε σ’ αυτή τη συμμορία της Χ.Α. αλλά στο 1/10 του λαού, που στηρίζει ή ανέχεται σήμερα αυτούς τους εγκληματίες.
    Μετά τη δικτατορία, νεαρός εργαζόμενος φοιτητής τότε, γνώρισα τον άλλο «αλήτη» που μαζί με το Γλέζο κατέβασαν τη σημαία των κατακτητών από την Ακρόπολη, το Λάκη Σάντα. Γίναμε φίλοι. Ένας απλός και τρυφερός άνθρωπος, προς προς τον οποίο εκδήλωναν όλοι οι απλοί άνθρωποι, την αγάπη τους και την ευγνωμοσύνη τους, για την τεράστιου συμβολισμού πράξη του.
    Κι αυτός πέθανε νωρίς και δεν είδε τη σημερινή κατάντια, ούτε έζησε το μίσος των νεοναζί.
    Ο σύντροφός του όμως ο Μανώλης Γλέζος, βιώνει το μίσος τους.
    Ο συγγραφέας Μένης Κουμανταρέας, δέχεται απειλές, επειδή συμμετείχε σε αντιρατσιστική εκδήλωση στον Άγιο Παντελεήμονα.
    Οι χαμαιλέοντες της ΧΑ παριστάνουν τους χριστιανούς, παριστάνουν τους «καθαρούς», παριστάνουν τους αντισυστημικούς.
    Για μεγάλο διάστημα απόκρυβαν τη ναζιστική τους ιδεολογία. Τώρα πια, «θέλει η πουτάνα να κρυφτεί…» αλλά δεν άντεξαν. «Χαιρετάμε ναζιστικά αλλά έχουμε καθαρά χέρια», δήλωσε ο αρχηγός τους.

    Πόσο ακόμα μπορούμε να τους ανεχόμαστε;

    «Εκ των ημετέρων δυνάμεων, είς Γερμανός νεκρός…».
    Πάντως η ΧΑ μπορεί να μην αγαπάει το θέατρο αλλά αγαπάει τον κινηματογράφο:

    Το παρακράτος «αγαπά» τον κινηματογράφο!

  27. munich said

    και κάτι ακόμα. Δεν ψηφίζω από ιδεολογία, αλλά σε εκείνες τις εκλόγες που είχε βάλει ο Γλέζος ανεξάρτητος για την υπερνομαρχία, νομίζω το 2002 ή 3, πήρα τον κ…ο μου και κατέβηκα στην Ελλάδα και ένιωσα ευγνωμοσύνη που μου δόθηκε η ευκαιρία να τιμήσω αυτόν τον άνθρωπο

  28. skol said

    4,7,8
    Δεν υπάρχουν μόνο σοφοί γέροντες αλλά και γερασμένα μυαλά. Δεν είναι κακό να αμφισβητείς κατεστημένες απόψεις και νοοτροπίες.
    Έτσι τους διαβάζω εγώ τους στίχους και δεν το βρίσκω αταίριαστο για κάποιον που έχει γράψει:

    νεότητα είναι να σηκώνεσαι κάθε πρωί, να βγαίνεις από το σπίτι σου και να βλέπεις το δέντρο στον δρόμο του σπιτιού σου, να το βλέπεις για πρώτη φορά, σαν να μην το έχεις ξαναδεί ποτέ

    (δέν είμαι σίγουρος ότι είναι ακριβώς αυτή η φράση. Κάπου την είχα διαβάσει παλιότερα. Γκουγκλίζοντας τη βρήκα εδώ)

  29. LandS said

    #27 Φίλτατε το να μη ψηφίζεις επειδή δεν αξίζει κανείς τη ψήφο σου (υπάρχουν και άλλοι λόγοι φαντάζομαι, αλλά για να κατέβεις μια φορά για να ψηφίσεις τον Γλέζο, αυτόν θα επικαλείσαι) είναι διαπίστωση, συμπέρασμα, εκτίμηση κ.α.
    Ιδεολογία πάντως δεν είναι.
    Ιδεολογία θα ήταν αν έλεγες, επί παραδείγματι, ότι δεν πρέπει να αναδεικνύονται οι αρχές με ψηφοφορίες, αλλά με το δικαίωμα της κληρονομιάς, της επιλογής από την Εκκλησία, το στρατό ή κάτι τέτοιο.
    Φαντάζομαι όμως ότι ιδεολογικά είσαι διαμετρικά αντίθετος σε κάτι τέτοια.

  30. tilegrafitis said

    “ Τι να κάμωμεν όμως; Απλούστατα: Να κάμωμεν π ο λ ι τ ο φ υ λ α κ ή ν, και να προστατεύσωμεν τον εαυτόν μας. Πολιτοφυλακή δε είμεθα όλοι μας: Από σήμερον έχετε το σύνθημα: Όπου αντιλαμβάνεσθε κανένα τέτοιον προδότη του ψωμιού των τέκνων μας, κανένα εχθρόν της υπάρξεως των οικογενειών μας, μη τον αφήνετε. Θέλουν να μας βάλουν φωτιάν, οι ηλίθιοι κακοποιοί. Εμποδίσετέ τους. Κόψετέ τους τα χέρια. Πατάξετέ τους. Διαφορετικά -εννοήσατέ το: Τα παιδιά μας, τα σπίτια μας, κινδυνεύουν.”

    Ἡ ἱστορία ἐπαναλαμβάνεται…

  31. cronopiusa said

    για να μην ξεχνιόμαστε δεν είναι μόνο οι Χρυσαυγουλοι οι μόνοι που επιτίθενται στον Γλέζο
    Οι επίσκοποι στη Ναζιστική Κατοχή

    Καζάκης εναντίον Μ.Γλέζου

  32. Γς said

    >υπεξαίρεσις της γερμανικής σημαίας από την Ακρόπολιν.
    Υπεξαίρεση ξένης περιουσίας καραμπινάτη!

    Οσοι χάσατε τη συνέντευξη του Μιχαλιολάκου στο Μπογδάνο του Σκάι χτες το βράδυ, καλά να πάθετε!

  33. an said

    Ήμουν και γω ένα από αυτά (τα παιδιά). Θέλει προσπάθεια για να πληροφορηθείς την ιστορική πραγματικότητα και είναι ευτύχημα, άρθρα σαν και αυτό. Η μόνη σημείωση που θέλω να κάνω είναι (επειδή παρακολούθησα την εκπομπή του κ. Μπογδάνου χθες), ότι ο δημοσιογράφος, αναφέρθηκε και στο »υπάνθρωποι» και στο απόσπασμα του Κασιδιάρη για τα »πρωτόκολλα των σοφών της Σιων». Ωστόσο, σε πολλά σημεία φάνηκε απροετοίμαστος για άμεση συνέντευξη με έναν τέτοιο »άνθρωπο» που άρπαξε την ευκαιρία να προπαγανδήσει μέσω της τηλεόρασης, παρ’ όλο που κατά την γνώμη μου είχε συγκεντρώσει αρκετό ιστορικό υλικό. (ουσιαστικά στο πρώτο μέρος της εκπομπής έγινε η συνέντευξη)

  34. ekon said

    Οι τύποι έφτασαν ακόμη και να αμφισβητούν την πράξη του Γλέζου και του Σάντα!!!
    http://www.xryshaygh.com/index.php/enimerosi/view/o-antethnikos-bios-kai-h-politeia-tou-kommounistou-m.-glezou#.UIj8qWfz2Xs

  35. munich said

    φίλτατε λαντΣ, δεν έχω ξεπεράσει τον Χάουαρντ Ζιν και κάποιους άλλους φίλους του γι αυτό δεν ψηφίζω. Το πως και αν πρέπει να αναδεικνύονται οι αρχές είναι μια ενδιαφέρουσα συζήτηση που δεν ταιριάζει σε αυτό το νήμα.
    Ψήφισα τότε το Γλέζο από καθαρό συναίσθημα και όχι για να αναδείξω υπερνομάρχη, άλλοι θα έστελνα ένα γράμμα, λουλούδια, θα του έσφιγγαν το χέρι, κινήσεις που δε μου ταιριάζουν μου είναι δύσκολες.
    Τότε νομίζω ήταν και οι πρώτες εκλογές που κατάβαινε το ΛΑΟΣ, όλοι γελάγανε τότε με τα καμώματα του Καρατζαφέρη. Είχα κάνει μια λάθος εκτίμηση τότε, αφήστε τους να βγούν, να γελοιοποιθούν, να δει ο κόσμος περι τίνος πρόκειται να μη τους ξαναψηφίσει. Όπω προείπα δεν είχα καταλάβει πόσοι φασίστες υπήρχαν ανέκαθεν στον τόπο

  36. LandS said

    #34 Από την «αμφισβήτηση»: Διότι, όλοι οι στρατοί του κόσμου κάνουν έπαρση σημαίας τις πρωινές ώρες και υποστολή με την δύση του ηλίου. Αποκλείεται, λοιπόν, ο γερμανικός στρατός της εποχής εκείνης να μην είχε υποστείλει την σημαία. Άρα, οι Γλέζος και Σάντας ανέβηκαν ανενόχλητοι στην αφύλακτη Ακρόπολη την νύχτα και αφήρεσαν (έκλεψαν) την γερμανική σημαία από κάποιο κουτί, εντός του οποίου ήταν τοποθετημένη και διπλωμένη.

    Από την Ανακοίνωση του Γερμανικό Φρουραρχείου: 1) Κατά την νύκτα της 30ής προς 31ην Μαΐου υπεξηρέθη η επί της Ακροπόλεως κυματίζουσα γερμανική πολεμική σημαία παρ’ αγνώστων δραστών. Διενεργούνται αυστηραί ανακρίσεις. Οι ένοχοι και συνεργοί αυτών θα τιμωρηθούν διά της ποινής του θανάτου.

    Συμπέρασμα: Ο γερμανικός στρατός της εποχής εκείνης, ήταν απείθαρχος (αφού άφησε την σημαία κυματίζουσα και χωρίς φρουρά)

  37. Nikolis said

    Ο Μπογδάνος έκανε ερώτηση για το «υπάνθρωποι». Νομίζω είστε αυστηρός κύριε Σαραντάκο, στη συνέντευξη ουσιαστικά, είδα έναν ήρεμο και λογικό νέο, να κάνει ρόμπα ένα υστερικό φασιστόμουτρο, δημοσίως.

  38. Γς said

    31:
    >Οι επίσκοποι στη Ναζιστική Κατοχή

    Τους τα κανονικά .

  39. Και η Bραδυνή εκείνης της περιόδου, έγραφε ολοσέλιδα άρθρα ενάντια στους «εχθρούς του έθνους», που κατέβασαν τη ναζιστική σημαία από την Ακρόπολη. Υπάρχουν online, με μικρή αναζήτηση μπορεί να τα βρει κανείς και να τα διαβάσει.

  40. spiral architect said

    Χρυσαυγίτες και λοιποί ούγκανοι:
    Κάτω τα ξερά σας από τις μνήμες του Κοντομαρί, της Καντάνου, της Βιάννου, (τσι λεβεντογέννας) των Καλαβρύτων, του Δίστομου, του …, της …, !
    Γιατί με τη φόρα που έχετε πάρει καωλόπαιδα της ΧΑ και λοιποί αβανταδόροι θα αναφερθείτε και εκεί.

    Διαβάστε ιστορία και διδαχθείτε: Τα «πρωτόκολλα» τα υιοθέτησε πρώτος ο Άλφρεντ Ρόζενμπεργκ, ο οποίος είχε άδοξο τέλος. 👿

    Για το Γλέζο (και τον Σάντα) τα έγραψα εδώ.

  41. spiral architect said

    Καλημέρα, ε! 🙂

  42. τυφλόμυγα said

    Εδώ είναι η χτεσινή εκπομπή του Σκάι με παρουσιαστή τον Μπογδάνο και πρώτο καλεσμένο τον Μιχαλολικάκο.

    Την εκπομπή δεν την είδα, δεν έχω άποψη. Ξέρω όμως τον Μπογδάνο, τον ακούω αρκετό καιρό στο ράδιο, πολύ πριν πάει στον Σκάι. Πριν έξι μήνες είχε κάνει μία συνέντευξη -πλυντήριο με έναν ΧΑ στο ράδιο. Κι όμως, ο ίδιος είναι πολύ περήφανος για εκείνη την συνέντευξη. Πιστεύει ότι καλά τα κατάφερε τότε να ξεμπροστιάσει τους ΧΑγίτες. Κάπως έτσι διατείνεται ο ίδιος στις εκπομπές τους, δεν είναι δικά μου λόγια.

    Θα σταθώ σε κάτι άλλο όμως. Τον Ιούνιο, όταν έγινε το επεισόδιο με την Κανέλλη και τον Κασιδιάρη, η ΧΑ έκανε «εμπάργκο στα ΜΜΕ» (έτσι το είπαν οι ίδιοι) για να μην απολογηθούν για το περιστατικό. Γιατί λοιπόν τώρα τα ΜΜΕ παίζουν το παιχνίδι της Χρυσής Αυγής και τους καλούν; Γιατί δέχονται να προβάλλουν τις ναζιστικές ιδέες τους; Κτγμ θα έπρεπε όλα τα Μέσα να αρνηθούν την προβολή της ΧΑ και αν το ΕΣΡ τα καλούσε να πήγαιναν σε απολογία με την κοινή γραμμή ότι δεν δέχονται ένα κόμμα να τα εκμεταλλεύεται κατά βούληση και να επιλέγει το ίδιο το κόμμα πότε επιθυμεί την προβολή του και πότε όχι. Νομίζω ότι ποτέ άλλοτε ένα κόμμα δεν αποφάσισε μόνο του να απέχει από τα Μέσα για να αποφύγει την απολογία του.

  43. Γς said

    33:
    >Ωστόσο, σε πολλά σημεία φάνηκε απροετοίμαστος για άμεση συνέντευξη με έναν τέτοιο ”άνθρωπο”

    Εχασε την ευκαιρία της ζωής του. Από το να διακόψει ευρεπως την ‘συνέντευξη’ μέχρι να του τη βγεί στο ίδιο: Τι λες ρε, %#$&%)(^)_^*^$^#%

  44. sarant said

    Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

    33-37: Θα το διορθώσω, έχετε δίκιο.

    37: Στο κομμάτι που είδα εγώ, το β’ μέρος, δεν είδα αυτό που λέτε, αλλά δεν το αποκλείω βέβαια.

    39: Ε, δώστε μας ένα λινκ, σας αρέσουν τα αινίγματα;

    34-36:

    Αυτή η αμφισβήτηση με ξεπερνάει. Δηλαδή οι Γερμανοί έβγαλαν ανακοίνωση, τόσα άρθρα γράφτηκαν κτλ. χωρίς να έχει κλαπεί η σημαία;

  45. Ηλεφούφουτος said

    Αν μπορούσα να έχω δικό μου μπλογκ αυτό θα έκανα.

    Θα έπαιρνα ένα άρθρο του Μανδραβέλη ή όποιου ανάλογου από την επικαιρότητα και θα το ανέβαζα δίπλα σε κάποιο παρόμοιο του κατοχικού Τύπου.

    Πάντως, προσέξτε ότι ο Παπάς δίπλα στο Γλέζο φρόντισε να βάλει το Μητσοτάκη. Είναι μία μόνιμη τακτικη τους αυτή, ώστε αν κάποιος από τους μη φασίστες «αντισυστημικούς» ακροατές τους αλλά με μυαλό πουρέ πάει να τσινίσει, στο άκουσμα ενός μισητού προσώπου απ τη Δεξιά να μαζευεται για να μη νιώσει ότι συμπαραστέκεται στο Μητσοτάκη.
    «Όχι να φάω ξύλο και για το Μητσοτάκη!»

    Τις προάλλες επιτέθηκαν στο μητροπολίτη Σιατίστης βάζοντας δίπλα του τους συστημικούς δημοσιογράφους των καναλιών.
    Δύσκολο το εγχείρημα για την Αριστερά και εξακολουθώ να πιστεύω ότι πρώτιστη αποστολή των σύγχρονων ακροδεξιών είναι να θολώνει τα νερά: ή με το σύστημα ή με τους «ακραίους» τραμπούκους.
    Εδώ θέλει μυαλό για να μπορέσει ο ΣΥΡΙΖΑ να ανταποκριθεί στο διμέτωπο.

    Την ίδια τακτική εφαρμόζει κι ο γερμανόφιλος αρθρογράφος που δίπλα στο γερμανόφιλο κήρυγμά του βάζει και όλα αυτά που έκαναν τους Άγγλους μισητούς (αποκλεισμός λόγω Πατσίφικο, επεμβάσεις, πολιτική στο Μικρασιατικό). Πάντως οι τότε αριστεροί κατάφεραν να βρουν το σωστό δρόμο, ώστε και εθνική αντίσταση να κάνουν και να μην ταυτιστούν στη συνείδηση του λαου με πράκτορες των Άγγλων.

  46. sarant said

    45: Το πρώτο κάνε το και θα βρεθούν άλλα μπλογκ να το φιλοξενήσουν 🙂

    Η γενική παρατήρηση όμως για τη χρυσαυγίτικη μέθοδο είναι πολύ εύστοχη!

  47. Ναι, με συγχωρείτε. Νόμιζα είχα παραθέσει το σχετικό link.
    http://i53.tinypic.com/2enq3nl.jpg εδώ το κείμενο.

  48. Όταν βγήκε ο Μάκης ο Μαΐλης και είπε για το Γλέζο «Έξεστι Κλαζομενίοις ασχημονείν» (ΥΓ. ο ριζοσπάστης δεν έχει πλέον το λινκ) δεν βγήκαμε να τονε πάρομε με τις πέτρες. Τώρα γιατί να μην βγεί και ο Παππάς, που βάφει και τα μαλλιά του για να φαίνεται τζόβενο; Στο κάτω-κάτω, ο Γλέζος με τον Σάντα, όντως, προσέβαλαν τη σημαία του.

    ΥΓ Κρίμα που δεν γίνεται αναφορά και στο Μητσοτάκη. ΟΚ, είναι αυτός που είναι αλλά είναι επίσης και κομμάτι της ιστορίας μας. Ήταν στην επιτροπή στην οποία παραδόθηκαν οι Γερμανοί της Κρήτης.

  49. bernardina said

    ΄#45 Το πρώτο κάνε το, και να ‘σαι σίγουρος ότι θα υπάρξουν άλλοι τόσοι που θα σου πουν ότι συμψηφίζεις. Και, μεταξύ μας; Μάλλον δεν θα έχουν άδικο…

  50. LandS said

    #35 Σέβομαι.
    Το «δεν έχω ξεπεράσει τον Χάουαρντ Ζιν και κάποιους άλλους φίλους του γι αυτό δεν ψηφίζω», για άλλους είναι βαριά κουβέντα, για άλλους βαριά ευθύνη!

    Πάντως, για την Ιστορία, η πρώτη κάθοδος των Ενεργών Πολιτών του Μανώλη Γλέζου στις Νομαρχιακές Εκλογές του 2002, στηρίχτηκε από τον Συνασπισμό, εκλέχτηκε μάλιστα νομαρχιακός σύμβουλος ο σημερινός Γραμματέας της ΔΗΜΑΡ Σπύρος Λυκούδης, ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου για το Νομό Αθηνών. Το εγχείρημα του 2002 θεωρείται από τους ιδρυτές του ΣΥΡΙΖΑ ως το πρόδρομο του σχήμα. Στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές επικεφαλής του ψηφοδελτίου επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ήταν ο Μανώλης Γλέζος.

    Για τον Καρατζαφέρη, που πήρε πάνω από 13%, έπαιξε ρόλο αφενός ο υποψήφιος της ΝΔ Τζανετάκος, δημοκρατικός άνθρωπος και εξέχων αντιρατσιστής, που απώθησε παραδοσιακούς δεξιούς ψηφοφόρους, και αφετέρου οι αβάντες του ΠΑΣΟΚ και των μέσων που το στήριζαν στον Καρατζαφέρη. Όπως τώρα που κάνει ένας δημοσιογράφος σεφτέ της εκπομπής του με τον Μιχαλολιάκο. Αίσχος!

  51. cronopiusa said

    38

    Γς, παρότι θυμωμένη μαζί σας

    «Στο καλό!
    Αντε να αραιώνουμε. Να ξεβρομίσουμε εδώ μέσα!»

    (δεν ξέρω αν επανορθώσατε)

    «ΓεροΓιάννη, οι Κρήτες λένε: «Η συγγνώμη είναι μισό χέσιμο»!
    Η ποινή σου θα είναι η καταβολή του ποσού της διαδικτυοσυνδρομής της κοπέλας για ένα χρόνο (προς το παρόν). Και φτηνά τη γλυτώνεις!
    (καμπανάκια και τέτοια δεν έχει…)»

    παρέθεσα το άρθρο για την επίθεση στο Γλέζο
    σεβόμενη τον κάθε
    Παπά Ανυπόμονο (ο παπάς του Άρη)

    και μετά το χτεσινό
    με επιφυλάξεις για τα γραφόμενά σας

  52. Γς said

    38:
    «νεότητα είναι να σηκώνεσαι κάθε πρωί, να βγαίνεις από το σπίτι σου και να βλέπεις το δέντρο στον δρόμο του σπιτιού σου, να το βλέπεις για πρώτη φορά, σαν να μην το έχεις ξαναδεί ποτέ»

    Δλδ, εγώ πρέπει να είμαι και πολύ τζόβενο, που κάνοντας όπισθεν τις προάλλες χτύπησα πάνω σ ένα δέντρο: Γκουπ! Κατέβηκα. –Ποιος έβαλε το δέντρο εδώ!;
    Ένα δέντρο που μια ζωή το βλέπω στην ίδια θέση…

  53. spiral architect said

    @48: […] Ήταν στην επιτροπή στην οποία παραδόθηκαν οι Γερμανοί της Κρήτης.
    Χμμ, όχι ακριβώς:
    Γερμανοί, Βρετανοί και απελευθέρωση της Κρήτης: Άγνωστες πτυχές, Σ. Μανουσογιαννάκη Αντιναυάρχου ΠΝ ε.α.

    Επίσης αναφορές για την (μετά την απελευθέρωση) περαιτέρω παραμονή των Γερμανών στην Κρήτη περιγράφονται εδώ: Οι Γερμανοί στην Κρήτη – Δημοσθένης Κούκουνας – Εκδόσεις Μέτρον καθώς και το μυθιστόρημα με ιστορικές αναφορές και παραπομπές: Μουσαφίρης στην Κρήτη – Klaus Modick.

    Αξίζει επίσης να διαβαστεί το βιβλίο των Γιώργου Τσομπανάκη και Σπύρου Μπλαζάκη: «33 χρόνια αντάρτες»

  54. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    47; Ευχαριστώ!

    48: Δεν έχεις άδικο

    52: Καλό!

  55. ΚΟΥΊΖ
    Ποια άλλη αντιστασιακή πράξη του Μ. Γλέζου (6 χρόνια μετά την πρώτη) έχει σχέση πάλι με την Ακρόπολη;

  56. Ακούω το βίντεο από τη συνέντευξη του Μιχαλολιάκου και μόλις είδα ότι μπέρδεψε Ράλλη πατέρα με Ράλλη γιο (στο 30′). Αλλά ο άλλος πού να το πάρει πρέφα…

  57. Γς said

    51:
    >και μετά το χτεσινό
    με επιφυλάξεις για τα γραφόμενά σας

    Α..Κάνε μες τη χάρη! Τι ζόρι τραβάς;
    Αρκετά σε έχουμε ανεχτεί εδώ μέσα!

    (Ελάτε, πείραμα είναι κι αυτό)
    Πολύ καλημέρα σας αγαπητή. Τι ωραία μέρα! Λέω να πάω για μπάνιο ή για ψάρεμα ή και τα δύο.

  58. sarant said

    Στο μεταξύ, ήταν καλεσμένη σήμερα το πρωί στο Σκάι, στην εκπομπή της Τσαπανίδου, η Λιάνα Κανέλλη. Και στο διάλειμμα, ένας καραγκιόζης που παίζει μια εκπομπή Συντέλεια, της παρουσιάστηκε με γάντια του μποξ τυλιγμένος με μια ελληνική σημαία, ενώ ένας άλλος βιντεοσκοπούσε για να το προβάλει στην εκπομπή.

    Πλακίτσες με τη Χρυσή Αυγή ώστε να γίνει πιο εύπεπτη.

  59. LandS said

    #48 Δηλαδή το θράσος εναντίον του Μανώλη Γλέζου οι χρυσαυγίτες το αντλούν από τον Μαΐλη ή τον Καζάκη;

    Ρε παιδιά δεν υπάρχει αριστερός παλιός ή καινούριος που δεν έχει διαφωνήσει την μια στιγμή ή την άλλη με κάτι που να έχει κάνει ή που να έχει πει ο Μανώλης Γλέζος. Ή ο Γλέζος να μην έχει διαφωνήσει μαζί του. Εβδομήντα χρόνια δράσης, και τι δράσης, είναι αυτά!

    Αλλά να καταλάβουμε κάτι, άλλο ο άνθρωπος, άλλο ο πολιτικός σε δεδομένη συγκυρία, άλλο το σύμβολο της αντίστασης.

    Ο ίδιος, όταν κάποτε του ζητήθηκε να απαντήσει δημόσια στις απόψεις που τελευταία εξέφραζε ο Λεωνίδας Κύρκος, με τις οποίες ήταν πέρα για πέρα αντίθετος, απάντησε ότι δεν μπορεί να το κάνει επειδή ήταν πολύ καιρό στο ίδιο κελί συγκρατούμενοι μελλοθάνατοι.

    Αυτός είναι ο Γλέζος.

  60. Γς said

    ΧΑ.
    >Άρα, οι Γλέζος και Σάντας ανέβηκαν ανενόχλητοι στην αφύλακτη Ακρόπολη την νύχτα και αφήρεσαν (έκλεψαν) την γερμανική σημαία από κάποιο κουτί, εντός του οποίου ήταν τοποθετημένη και διπλωμένη.

    Αποκλείεται το ενδεχόμενο να τους την έδωσαν ιδία βουλήσει οι γερμανοί;

  61. spiral architect said

    Απαραίτητη διόρθωση 😳 στο σχόλιό μου #53:
    Ο σωστός τίτλος του βιβλίου των Σπύρου Μπλαζάκη και Γιώργη Τσομπανάκη είναι «Τριάντα πέντε χρόνια αντίσταση».
    Εκδόθηκε από τους ίδιους και όχι από γνωστό εκδοτικό οίκο. Δεν ξέρω αν το έχει η Βικελαία βιβλιοθήκη του Ηρακλείου.

    Η (ΕΑΜική) Αντίσταση στην Κρήτη απέκτησε περίεργες πτυχές διαφορετικές από την Αντίσταση στην ηπειρωτική Ελλάδα. 😐

  62. Γς said

    57:
    Οντως!

  63. Νέο Kid Στο Block said

    59. Ναι ρε LandSαρε! «Αλλά να καταλάβουμε κάτι, άλλο ο άνθρωπος, άλλο ο πολιτικός σε δεδομένη συγκυρία, άλλο το σύμβολο της αντίστασης» . Kαι το ίδιο ισχύει για το Θοδωράκη (τα στερνά,ακόμα κι αν δεν τιμούν, ΔΕΝ διαγράφουν τα πρώτα. Και τους συμβολισμούς τους).

  64. Δεν βλέπω συμμετοχές στο κουίζ. Οπότε θα το πάρει το ποτάμι

  65. Γς said

    55:
    Αντιστασιακή πράξη;
    Ελλα, βοήθησε λίγο. Π.χ έτος.

  66. 65. Γς–> «Την εσπέραν της 30/1/1947»

  67. Νίκος Μαστρακούλης said

    Για τα Πρωτόκολλα: Η αναφορά της Βικιπαίδειας στην πλαστότητά τους μου φαίνεται ρηχή. Η πιο μεστή περιγραφή της πλαστογράφησης και των ανασκευών της που έχω δει να κυκλοφορεί είναι αυτή εδώ.

    Μια μικρή διόρθωση στο κείμενο του άρθρου:
    «Αυτή την κληρονομιά, την αναδέχεται με μεγάλη της του χαρά το νεοναζιστικό μας κόμμα.»

  68. Νέο Kid Στο Block said

    To δε «επιχείρημα» των χρυσαυγίτικων ινστρουχτόρων (μεταξύ των οποίων βλέπω κι έναν συνταξιούχο εκπαιδευτικό που αποκαλεί τη χούντα «επανάσταση της 21ης Απρ.) ότι «Ε, δεν ήταν και τόσο γενναίοι οι Γλέζος και Σάντας ,γιατί πήραν τη σημαία από ένα κουτί (που οι τυπικά τσαπατσούληδες γερμαναράδες είχαν παρατήσει κάπου στην Πλάκα..) και δεν την κατέβασαν από τον ιστό.» μου θύμισε το ανέκδοτο μ’αυτον που του είπαν «Ο σκύλος σου είναι πολύ έξυπνος!» και απάντησε «Ε, όχι και τόσο. Χθες που παίζαμε σκάκι τον νίκησα!»

  69. «Η αναφορά στις κακοποιήσεις Γερμανών στην Κρήτη αξίζει ιδιαίτερο σημείωμα -ως αντίποινα για τις υποτιθέμενες αυτές κακοποιήσεις έγινε το ολοκαύτωμα στο Κοντομαρί και στην Κάντανο λίγες μέρες αργότερα (αν ψάξετε στο πρωτοσέλιδο που ανέβασα πιο πάνω, θα δείτε έναν υπαινιγμό γερμανικού πρακτορείου, ότι ο πληθυσμός της Κρήτης “ετέθη εκτός παντός κανονισμού διεθνούς δικαίου”).»

    Αυτό όμως είναι λάθος. Οι Γερμανοί εξεπλάγησαν και εξερράγησαν επειδή τους πολέμησε και άμαχος πληθυσμός. Αυτό ήταν και είναι παράνομο εξ επόψεως διεθνούς δικαίου. Ο πόλεμος γίνεται μεταξύ μαχίμων, που φορούν στολή και υπακούουν σε κάποια ιεραρχία.

  70. bernardina said

    Ο Σάντας δίνει συνέντευξη στον Κούλογλου

    Μεταξύ πολλών άλλων, αφού περιγράφει πώς προσχεδίασαν το εγχείρημά τους, λέει:

    Είχε ένα τέταρτο σελήνης και υπήρχε ησυχία, ηρεμία. Το θέμα ήταν τώρα εάν ο σκοπός ήταν μέσα ή έξω από τη σκοπιά.

    Εν τω μεταξύ ακούγαμε χάχανα κτλ. από κάτω, γιορτάζανε για την Κρήτη, τη νίκη της Κρήτης. Επειδή ήταν σκοτάδι και νύχτα, αυτοί γλεντάγανε και ακουγόταν πολύ. Για να δούμε λοιπόν αν υπήρχε σκοπός μέσα χωριστήκαμε, ο ένας πήγε από τη μεριά του Παρθενώνα κι ο άλλος από την άλλη και πετάγαμε πέτρες, ούτως ώστε αν είναι μέσα στη σκοπιά να βγει να δει τι είναι. Είδαμε λοιπόν ότι δεν υπάρχει σκοπός.

    Και τότε ανεβήκαμε επάνω από τα σκαλιά, λύσαμε το συρματόσκοινο και προσπαθήσαμε να την κατεβάσουμε. Αυτή η σημαία είχε τρία μεγάλα σύρματα τα οποία είχαν στρόφιγγες από έξω από το βράχο και κρατάγανε τη σημαία η οποία όταν είχε αέρα, ήταν μια τεράστια σημαία έτρεμε όλος ο ιστός. Η σημαία λοιπόν κατέβαινε μέχρι το τελευταίο, εκεί στον κόμβο που ήταν τα τρία σύρματα, και από εκεί δεν κατέβαινε. Φτάναμε μέχρι εκεί, σκαρφαλώναμε, την πιάναμε, την τραβάγαμε, τίποτα. Ο μόνος τρόπος για να κατεβεί η σημαία ήταν να ανοίξουν τα τρία σύρματα, όπως είναι στο γαϊτανάκι. Ο μόνος τρόπος λοιπόν ήταν ή θα φεύγαμε και θα την αφήναμε έτσι, ή θα έπρεπε να βγάλουμε τα σύρματα. Και αποφασίσαμε να κάνουμε αυτό.

    Πήγαμε λοιπόν και σιγά, σιγά, κατορθώσαμε και ξεμπλέξαμε τα σύρματα αλλά εν τω μεταξύ είχε περάσει μιάμιση ώρα και είχε περάσει η κυκλοφορία, είχε φτάσει 00.30 η ώρα και στο τέλος κατέβηκε η σημαία, την κόψαμε με ένα μαχαιράκι που είχα εγώ, κόψαμε από ένα κομμάτι από τον αγκυλωτό σταυρό, το βάλαμε στον κόρφο μας και τη μαζέψαμε κι έγινε ένας μπόγος τέτοιος, τον οποίο μπόγο όμως δε μπορούσαμε πλέον να τον πάρουμε μαζί μας που θα φεύγαμε, διότι πώς θα τον παίρναμε μαζί μας; Θα μας βλέπανε. Πού να τον πάμε; Και σκεφτήκαμε ότι το μόνο μέρος που μπορούσαμε να το πάμε είναι κάτω στο ξεροπήγαδο να το ρίξουμε και μάλιστα κάναμε και καλαμπούρι για να το φυλάει ο Εριχθόνιος.

  71. τυφλόμυγα said

    #69, Μα προφανώς δεν ήταν πόλεμος. Ήταν αντίσταση των Κρητών στους Γερμανούς κατακτητές. Όχι;

  72. spiral architect said

    @67: Η Βικιπαίδεια γενικά προσπαθεί να κρατήσει μια ουδετερότητα.
    Το ότι τα χρησιμοποίησε πρώτος ο Ρόζενμπεργκ και μετέπειτα ο Χίτλερ στο «ο Αγών μου» είναι αναμφισβήτητο.
    (όπως και η ανάσυρση από την άλμη και εφαρμογή του «lebensraum» στις κατακτημένες από τους Ναζί Πολωνία Ουκρανία, Βαλτικές Χώρες και μέρους της Ρωσίας)

  73. Γς said

    66:
    To 1947 ηταν φυλακισμένος.
    1947 κάποια τελετή στην Ακρόπολη για την απελευθ των Δωδεκανήσων π.χ. και που εμπλέκεται ο Γλέζος;
    30 Ιανουαρίου; Εβγαλε κανα λογίδριο για τους 3… Ιεράρχας στην Ακρόπολη;

  74. Reblogged this on ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ.

  75. cronopiusa said

    57
    καλοπροαίρετα Ελάτε, πείραμα είναι κι αυτό

  76. akindynos said

    Μια παρωνυχίδα.

    Σίγουρα τόσο η πράξη όσο ο τόπος καθιστούν την πράξη του Γλέζου και του Σάντα εξαιρετικά συμβολική. Ωστόσο η αποδιδόμενη πρωτιά, έστω και πιθανολογούμενη, παραβλέπει ότι όταν η Ελλάδα συμπλήρωνε μία εβδομάδα κατοχής άλλες χώρες είχαν πάνω από ένα χρόνο. Η Πολωνία ενάμιση.

    Παράδειγμα αντιστασιακής ενέργειας μείζονος σημασίας, η γενική απεργία της 25ης Φεβρουαρίου του 1941 στην Ολλανδία.

  77. spiral architect said

    @69: Γιατί στην ηπειρωτική Ελλάδα τους πολέμησε τακτικός στρατός; Το ΕΑΜ ή ο ΕΔΕΣ ΄ταν τακτικοί στρατοί;
    Ποια η διαφορά;
    Μόνο νομική;
    Στον πόλεμο; 😯

  78. Νέο Kid Στο Block said

    69. Aυτό δεν το καταλαβαίνω. Το διεθνές δίκαιο δεν προστατεύει την ατομική ιδιοκτησία; ακόμα και σε καιρό πολέμου.
    Ο αλεξιπτωτιστής που προσγειώνεται στο χωράφι του Σήφη είναι τρεσπάσερ ή όχι; Ε, και ο Σήφης έχει το δικαίωμα να τον τρυπήσει με το δικράνι!

  79. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    76: Δίκιο έχεις, λάθος μου.

  80. Πέστα, ρε ΝεοΚϊντ.
    Στην πραγματικότητα, οι Ναζήδες κατηγορούσαν τους Κρητικούς ότι πολεμούσαν χωρίς στολές και πως ακρωτηρίασαν νεκρούς Γερμανούς. Κάτι για το οποίο μάλλον ευθύνονταν τα αδέσποτα σκυλιά των χωριών.

  81. @ 71, 77, 78: βρισκόμαστε ακόμη στον Μάιο 1941. Στην Μάχη της Κρήτης αναφέρομαι. Για τον ίδιο λόγο βέβαια ήταν για τους Γερμανούς παράνομη και η Αντίσταση. Έστω και αν μετά από κάποιο σημείο (συμφωνία της Πλάκας;) ΕΔΕΣ και ΕΑΜ υπάγονταν στο συμμαχικό στρατηγείο Μ. Ανατολής. Υπόψιν ότι μετά τον πόλεμο συμφωνήθηκε νέα σύμβαση της Γενεύης, που απαγόρευε ρητά την εκτέλεση αμάχων ως αντίποινα. Αυτήν εδώ:

    http://en.wikipedia.org/wiki/Fourth_Geneva_Convention

    Τι μας λέει αυτό για το τι ίσχυε πριν;

    Ότι οι Κρητικοί χωρικοί δεν καλύπτονταν από το ius in bello προκύπτει από την Γενεύη 3:

    http://en.wikipedia.org/wiki/Third_Geneva_Convention

    Τι ψάχνετε τώρα.

  82. cronopiusa said

    «Εκείθε με τους αδερφούς, εδώθε με το Χάρο..»

    Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

  83. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

    #69β
    Επομένως, έπρεπε οι οι Γερμανοί να μην τους πολεμήσουν και αφού συλλάβουν τους πολίτες-«δολοφόνους» των γενναίων βλασταριών της Βέρμαχτ, να τους πάνε σε δίκη. Πως μ’ αρέσει το διεθνές δίκαιο…

  84. Το απόγευμα της Πέμπτης 30/1/1947 τοποθετήθηκε στην Ακρόπολη μία επιγραφή, η οποία φωτιζόταν με 120 λαμπτήρες, η οποία έγραφε «Να φύγουν οι Άγγλοι». Την Κυριακή η Ασφάλεια ανακοίνωσε την σύλληψη διαφόρων προσώπων για την πράξη αυτή. Την Δευτέρα ο Μ. Γλέζος με επιστολή του στην «Ελεύθερη Ελλάδα» δήλωσε ότι αυτός έστησε την επιγραφή. Μάλιστα με εξώδικο στην ηλεκτρική εταιρία Πάουερ ζήτησε να του στείλουν τον λογαριασμό του ρεύματος για την λειτουργία 120 λαμπτήρων για 45 λεπτά, μια και είχε «κλέψει» ηλεκτρικό ρεύμα από τους στύλους της ηλεκτρικής εταιρίας.
    Το δημοσίευμα του Ριζοσπάστη της 4/2/1947 με όλα τα σχετικά εδώ:

  85. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

    Το 83 πάει στο 69β

  86. LandS said

    #69 Αυτό όμως είναι λάθος. Οι Γερμανοί εξεπλάγησαν και εξερράγησαν επειδή τους πολέμησε και άμαχος πληθυσμός. Αυτό ήταν και είναι παράνομο εξ επόψεως διεθνούς δικαίου. Ο πόλεμος γίνεται μεταξύ μαχίμων, που φορούν στολή και υπακούουν σε κάποια ιεραρχία.

    Πρώτη εντύπωση: Καθόλου κομιλφό αυτοί οι Κρητικοί. Άκου να μη πολεμούν σύμφωνα με τους νόμους. Σίγουρα δεν είναι γιούνκερ. Μετά σκέφτηκα ότι έχουμε να κάνουμε με Γερμανούς και με πόλεμο και όχι με Εγγλέζους και κρίκετ.

    Δεύτερη σκέψη: Προβλέπει το διεθνές δίκαιο ( νταμν ζι τζινίβα κονβένσιον που λέει ο γερμαναράς στον Αμερικάνο αιχμάλωτο πριν ξεσκίσει το βιβλιαράκι) ποινές για τους μη στρατιωτικούς που πολεμάνε μέσα ή κοντά στην αυλή του ίδιου τους του σπιτιού;

    Τρίτη σκέψη: Ο Μλάντιτς επικαλείται ότι οι Βόσνιοι που αντιστάθηκαν στη κατάληψη της Σρεμπρένιτσα και δεν ήταν στρατιώτες, ως ελαφρυντικό;

    Και μια που το έφερε η κουβέντα. Διαβάζω στην ελληνική Βίκι. Ότι στη γενοκτονία της Σρεμπρένιτσα θεωρείται πιθανή η συμμετοχή και 10-12 Ελλήνων, μελών της Ελληνικής Εθελοντικής Φρουράς οι οποίοι ανάρτησαν την Ελληνική, την Βυζαντινή και την σημαία της Βεργίνας δίπλα στην Σερβική σημαία. Τέσσερις από τους οποίους φωτογραφήθηκαν με Σέρβους αξιωματικούς στα ερείπια ορθόδοξου ναού. Από τον Ιούλιο του 2006, με εντολή του τότε Υπουργού Δικαιοσύνης Α. Παπαληγούρα, βρίσκεται υπό εξέλιξη εισαγγελική έρευνα για τη συμμετοχή των ατόμων αυτών στη σφαγή.

  87. Νέο Kid Στο Block said

    Tώρα δηλαδή πάμε να μιλήσουμε με όρους διεθνών συμβάσεων και νομιμότητας σε σχέση με την Κάνδανο ή τα Καλάβρυτα;;

    …μετά κοροϊδεύουμε για παράλογους τους Αραπάδες που για ένα σκισμένο κοράνι απαιτούν έναν κουβά αίμα…

  88. spiral architect said

    Αυτήη βαθειά γνώση της νομοθεσίας και η τυπολατρεία των Γερμανών κυριολεκτικά σκοτώνει! 😆
    (μέχρι και σήμερα)

  89. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

    Η καλύτερη εξιστόρηση και ανασκευή των Πρωτοκόλλων είναι, νομίζω, σε αυτό το βιβλίο http://tinyurl.com/d7udags . Το είχα διαβάσει πριν καιρό, και, αν θυμάμαι καλά, λέει ότι έχει βρει και τον πράκτορα που τα συνέγραψε και τα αρχικά χειρόγραφα…

  90. cronopiusa said

    Εκτέλεση αμάχων Κοντομαρί Χανίων

  91. Αλλουφάνη, μέσα στην Κατοχή δεν είχε γίνει και κάτι παρόμοιο με τα γράμματα ΕΑΜ;

  92. Όπως έγραψα, τι ψάχνετε τώρα. Ειδικά όταν δεν τα ξερετε.

  93. Νίκος Μαστρακούλης said

    81 κλπ: Οι συνθήκες της Γενεύης προβλέπουν ως θεμιτή κατηγορία μαχίμων τους «κατοίκους μη κατεχόμενου εδάφους οι οποίοι με τον ερχομό του εχθρού παίρνουν αυθόρμητα τα όπλα για να αντισταθούν στις εισβάλλουσες δυνάμεις, χωρίς να έχουν τον χρόνο να σχηματίσουν τακτικές ένοπλες μονάδες, αρκεί να φέρουν εμφανώς όπλα και να σέβονται τους νόμους και τα ήθη του πολέμου». Παραδείγματα: Άρθρο 13 (6) (τραυματίες κλπ) της 1ης Σύμβασης, άρθρο 4Α (6) (αιχμάλωτοι) της 3ης Σύμβασης.

  94. Γς said

    84:
    Α, δεν το βρήκα αυτό ψάχνοντας τις εφημερίδες της εποχής.
    Συμπτωματικά κείνες τις ημέρες οι Αγγλοι είχαν αρχίσει μειώνουν τις δυνάμεις τους στην Ελλάδα.
    Αρα το “Να φύγουν οι Άγγλοι” του Γλέζου πραγματοποιείτο. Οι Αγγλοι έφευγαν Οι Αμερικάνοι ερχόντουσαν για καλά.
    Θυμάμαι πιτσιρικάς κάτι τελετές γι αυτήν την «αλλαγή». Είχε γεμίσει ο ουρανός από αεροπλάνα. –Φεύγουν οι Αγγλοι, έλεγαν μερικοί τρομαγμένα. –Ερχονται οι Αμερικάνοι, τους καθησύχαζαν άλλοι.
    Ώστε έκλεβε και την τότε ΔΕΗ ο Γλέζος; Κάτσε να το πιάσει το θέμα η ΧΑ.

  95. 91. Δύτη, δεν έχω διαβάσει για ανάλογο περιστατικό με φωτεινή επιγραφή μέσα στην Κατοχή. Πάντως μετά την επιστολή του Γλέζου και η κεντρική επιτροπή του ΕΑΜ(στις 2/2) ανακοίνωσε ότι «κάθε ευθύνη για την φωτεινή επιγραφή ανήκει στον Πολιτικό Συνασπισμό του ΕΑΜ και την υπέχει ακέραια η Κεντρική Επιτροπή»

  96. spiral architect said

    Καθότι λοιπόν οι Γερμανοί (φίλοι μας) είναι πολυυυυύ τυπολάτρες και θέλουν νομικά έγγραφα και μνημόνια αμοιβαίως και δεόντως υπογεγραμμένα και χαρτοσημασμένα, στην επόμενη Αναθεωρητική την ακροτελεύτια διάταξη δεν την κόβω και πολύ να παραμένει.

    Για περαιτέρω πληροφορίες απευθυνθείτε:
    Reichstag
    Platz der Republik 1
    11011
    Berlin

  97. LandS said

    Οι Γερμανοί εξεπλάγησαν και εξερράγησαν επειδή τους πολέμησε και άμαχος πληθυσμός.

    Έτσι και Κασιδιάρης εξεπλάγη και εξερράγη με αυτά που τούλεγε η Δούρου (ή ο Δελατόλας; ) και άρχισε στις φάπες την Κανέλη. Με αυτό το επιχείρημα, ότι προκλήθηκε να βγει εκτός εαυτού, δεν τον κάλυψε ο αρχηγός του;

  98. 93, είμαι σχεδόν βέβαιος ότι πρόκειται για τροποποίηση του 49, αλλά δεν έχω διάθεση να το ψάξω αυτήν την στιγμή. Κάπου πρέπει να υπάρχη και μια διάταξη για τους αλεξιπτωτιστές, ότι δεν επιτρέπεται να φονεύωνται κατά την πτώση ή αμέσως μετά. Για αυτό το τελευταίο δεν είμαι σίγουρος όμως. Σε κάθε περίπτωση, οι Γερμανοί προφανώς έκριναν ότι δεν έφεραν εμφανώς όπλα ή ότι δεν σέβονταν τους νόμους του πολέμου.

  99. Οι αθλιότητες για το Γλέζο δεν έχουν σταματημό. Χθες στο φατσοβιβλίο, τύπος που έγραφε σε πολυτονικό, υποστήριζε πως «υπήρχε και Ιταλική σημαία στην ακρόπολη, γιατί δεν την κατέβασε και αυτή; ε;»…
    Πραγματικά δεν μπορούν ακόμα να την χωνέψουν τη νίλα. Στο λαιμό τους έκατσε… Άριστα τους απάντησε ο Παπαδημούλης.

    @42: Τυφλόμυγα ευχαριστώ για το λινκ!

    Ξεκίνησα να βλέπω τη συνέντευξη Μιχαλολιάκου στο Μπογδάνο (ή Μπογδάνου στο Μιχαλολιάκο; Μπερδεύτηκα!) αλλά σταμάτησα γιατί δεν το άντεχαν τα νεύρα μου. Πιστεύω ότι οι προθέσεις του ήταν καλές, πίστευε πραγματικά πως μπορούσε να «εκθέσει» τον φύρερ με τις ερωτήσεις του.
    Όμως ήταν τραγικά απροετοίμαστος για αυτό που βρήκε τελικά μπροστά του. Νόμιζε ότι με το να παρουσιάσει μια φωτογραφία που δείχνει το φιλοναζισμό μέσα στην ΧΑ θα έβαζε ο Μιχαλολιάκος την ουρά στα σκέλια. Ξεκίνησε λέγοντας «η ΧΑ μπήκε βίαια στη ζωή μας», και κατέληξε να απολογείται, και να φαίνεται ο Μιχαλολιάκος δημοκρατικότερός του. Έπιασε κουβέντα για τα χρέη του ΣΚΑΪ, λες και είναι ο ίδιος ο ιδιοκτήτης του καναλιού, λες και δουλειά του εκείνη την ώρα δεν ήταν να πάρει συνέντευξη, αλλά να υπερασπιστεί την τιμή του ΣΚΑΪ. Πόσο δύσκολο θα ήταν να πει «Καλά κύριε Μιχαλοτέτοιε, για τα χρέη του ΣΚΑΪ θα μιλήσουμε τώρα; Σάιτ έχετε, εφημερίδα έχετε, βγάλτε τα στη φόρα! Εδώ είμαστε για να πάρω συνέντευξη εγώ από εσάς!»
    Τραγικά λάθη, τραγική επιπολαιότητα.

    Βέβαια, αντικειμενικά, ένας άνθρωπος ήπιος και πολιτισμένος είναι δύσκολο να σταθεί απέναντι σε έναν τύπο σαν τον Μιχαλολιάκο. Ακόμα κι αν τον εκνευρίσεις και αρχίσει τις φωνές, καταλήγεις να παίζεις στο δικό του γήπεδο, που το ξέρει καλύτερα, και κερδίζει αυτός. Ειλικρινά δεν νομίζω ότι έχει να κερδίσει κάτι η κοινωνία με το να τους δίνουμε πλέον την όποια δημοσιότητα. Εκτός νόμου εδώ και τώρα. Είναι το μόνο μέτρο που μπορεί να έχει κάποιο αποτέλεσμα.

    @69: Δηλαδή συγγνώμη, οι κάτοικοι μιας περιοχής χωρίς στρατιωτική δύναμη παρούσα, σύμφωνα με αυτά που λες, δεν έχουν κανένα νόμιμο δικαίωμα να υπερασπιστούν την περιοχή τους ενάντια σε μία ένοπλη εισβολή;

  100. spiral architect said

    @98: … με την έννοια ότι ο αλεξιπτωτιστής στον αέρα είναι πρακτικά άοπλος. :roll:.
    (μας το δίδασκαν και στο στρατό)

  101. Για δες εδώ, στην διάσκεψη του 49 αναφέρεται, διαβάζοντάς το διαγώνια. Άλλωστε, το πρόβλημα εμφανίστηκε στον Β ΠΠ.

    http://www.icrc.org/ihl.nsf/COM/375-590007?OpenDocument

    Θα το ξαναδώ όταν μου πέση ο πυρετός.

  102. Νέο Kid Στο Block said

    Tέλος πάντων κύριε Αναγνωστόπουλε, μπορεί να μην τα ξέρουμε ασφαλώς τα νομικά θέματα, αλλά οπωσδήποτε οποιοδήποτε μεταπολεμικό δικαστήριο πιστεύω θα αθώωνε το Σήφη που δεν είχε εύκαιρη την Τζινίβα ΙΙΙ για να ξεστραβωθεί πώς έπρεπε να φερθεί στον εισβάλλοντα αλεξιπτωτιστή.
    Πάντως αντιστρόφως δεν έγινε το ίδιο. Αλλιώς δεν θα υπήρχαν «εγλήματα πολέμου». Και δεν εννοώ βέβαια τα κολαστήρια ,αλλά τα ολοκαυτώματα «νόμιμων» αντιποίνων.

  103. 99, στην Μάχη της Κρήτης αναφέρομαι, μην ξαναλέμε τα ίδια. Αλλάξανε πολλά πράγματα από τότε.

  104. Νίκος Μαστρακούλης said

    98: Επιτρέψτε μου να διαφωνήσω. Οι Γερμανοί προφανώς έκριναν ότι δεν έπρεπε να αφήσουν ατιμώρητη την αντίσταση των Κρητικών, για λόγους ηθικού και για λόγους εμπέδωσης της κυριαρχίας τους στο νησί. Η νομική στήριξη των αντιποίνων επινοήθηκε εκ των υστέρων (εννοώ, μετά τη λήψη της απόφασης). Πρβλ. τις νομικές ακροβασίες των ΗΠΑ προκειμένου να δικαιολογήσουν τον συστηματικό βασανισμό (και λοιπή κακοποίηση) κρατουμένων μετά την εισβολή στο Αφγανιστάν (ισχυρίστηκαν με εντελώς ακροβατικό τρόπο ότι οι κρατούμενοι δεν καλύπτονταν από τις Συμβάσεις της Γενεύης).

  105. Αλλουφάνη, το θυμόμουν από τη Ζωρζ Σαρρή (νομίζω). Τελικά μοιάζει να είναι Υμηττός και όχι Ακρόπολη, τον Οκτώβρη του ’41:
    Τη νύχτα 27 προς 28 Οκτωβρίου, ψηλά στον Υμηττό άναψαν βεγγαλικά και μέσα στο σκοτάδι άστραψε η επιγραφή «ΕΑΜ» και κάτω από αυτήν η ιστορική ημερομηνία: 28 Οκτώβρη 1940. (το βάζω από το cache γιατί μοιάζει να έχει πέσει το σάιτ)

  106. spiral architect said

    H νομική επιστήμη – θαρρώ – στηρίζεται σε ηθικούς κανόνες, τους οποίους οι άμεσα ενδιαφερόμενοι μπορούν κατά το δοκούν να τους κάνουν λάστιχο.
    (ευτυχώς με φώτισε ο θεός και έγινα παιδί των θετικών)

  107. Νίκος Μαστρακούλης said

    101: Όντως, φαίνεται ότι το 1949 διευκρινίστηκαν οι θεμιτές κατηγορίες των μάχιμων. Αυτό δεν σημαίνει ότι πριν από αυτό οι αντιστεκόμενοι πολίτες θεωρούνταν «παράνομοι». Σημαίνει απλώς ότι η διοίκηση ενός στρατού κατοχής είχε μεγαλύτερη ευχέρεια για νομικά τερτίπια (καθώς υπήρχε ευρύ περιθώριο ερμηνείας).

  108. gpoint said

    # 52
    Νεότητα στους άντρες είναι να μπορείς να κατουράς τον κορμό του δένδρου και όχι τις ρίζες του, ειδικά το πρωΐ

    # 36
    Μάλλον μπερδεύουν τα στρατόπεδα με τα δημόσια κτίρια και τους δημόσιους χώρους, . Επαρση και υποστολή σημαίας πρωΐ-βράδυ γίνεται στα στρατόπεδα, δεεν έχει νόημα στα κτίρια

  109. 105. Δύτη, ωραίο λινκ…

  110. ππαν said

    Άρα καλά τονε λέει εγκληματία τον Γλέζο η ΧΑ, έκλεψε ξένη περιουσία! (καίμε λάδια μου φαίνεται)

  111. Ναυτίλος said

    Τελικά όλες οι εξουσίες και τα φερέφωνά τους χρησιμοποιούν διαχρονικά τα ίδια επιχειρήματα και την ίδια γλώσσα εναντίον όσων τους αντιστέκονται. Διαβάζοντας το λιβελλογράφημα του »Πρωινού Τύπου» είχα την εντύπωση ότι άκουγα τους παραθυρόβιους σχολιαστές του ΜEGA και του ΣΚΑ’Ι’. Η απάντηση του Παπαδημούλη πιο ισχυρή κι από καρφί του Φέντερερ.

  112. sarant said

    Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

    84: Αλλουφάνη, κάτι θυμόμουν αλλά χωρίς λεπτομέρειες!

    99: Κι εγώ να σου πω, ενώ στην αρχή ήμουν αντίθετος με την πρόταση να τεθεί εκτός νόμου, τώρα πείθομαι όλο και περισσότερο.

    Αθανάσιε, περαστικά!

  113. munich said

    αφήστε το παραλήρημα κ. Αναγνωστόπουλε! ώρες είναι να ζητήσουν τώρα και πολεμικές αποζημιώσεις οι Γερμανοί από του Κρήτες!!!

  114. sarant said

    113: Επί Σημίτη θυμάμαι ότι ο γιος ενός Γερμανού αξιωματικού (όμως άοπλου, του Δικαστικού ίσως) που τον πήραν όμηρο και τον σκότωσαν οι αντάρτες, ηρθε στην Ελλάδα, βρήκε τον καπετάνιο (που ζούσε ακόμα) και του ζήτησε το λόγο. Ο καπετάνιος τον πέταξε έξω απ’ το σπίτι του.

  115. ππαν said

    114: Όπως θα έλεγε και η Χρυσηιδα: «Μα πόσο θράσος πια!»

  116. Ναυτίλος said

    Μήπως τελικά χρωστάμε εμείς αποζημιώσεις στους Γερμανούς, για όσα φρικτά υπέστησαν από τον άμαχο πληθυσμό της χώρας μας; Τι λέει σχετικά το διεθνές δίκαιο; Πόσο κάνει η σημαία που κατέβασε και κατέστρεψε ο Γλέζος; Μανώλη, καν’ το κορόιδο, γιατί με τους τόκους ποιος ξέρει πόσα θα σου ζητήσουν!

  117. munich said

    @αν το δούμε νομικά ο μπαμπάς του είχε δολοφονηθεί από τέρροριστς, έτσι δε λέμε όταν στο αφγανιστάν σκοτώνονται νατοϊκοί από τέλοσπάντων ντόπιους αντιθετους με την απελευθέρωση της χώρας τους?

  118. Αλίκη Στούκα said

    Δεν το έχετε ακόμα πάρει χαμπάρι ;
    Ο χρόνος σας τέλειωσε, ο καιρός σας πέρασε.

    Ετσι γίνεται πάντα.
    Και τα ιερά σας γκρεμίζονται.

    Η μεταπολίτευση, υποσχέθηκε στους Ελληνες
    εκσυγχρονισμό, άρση των διχασμών, ευημερία,
    ευτυχία, υλικό πλούτο.
    Και απέτυχε σε όλα.

    Αυτοί που στέκονται στις ουρές για ένα πιάτο
    φαί, αυτοί που μελετάνε την αυτοκτονία σαν
    μόνη δυνατή διέξοδο, αυτοί που εργάζονται
    σαν σκλάβοι, μία ημέρα την εβδομάδα και με
    μισθό 1.50 ευρώ την ώρα, οι εκατοντάδες
    χιλιάδες άνεργοι νέοι, οι ανάπηροι που
    έμειναν χωρίς βοήθεια, οι άρρωστοι που
    ζητιανεύουνε τα φάρμακά τους, οι
    συνταξιούχοι, οι δολοφονημένοι ……..
    Αυτοί είναι η Χρυσή Αυγή.
    Αυτοί οπλίζουνε τον λόγο της.
    Αυτοί γκρεμίζουνε τα ιερά σας.

    Καλά κάνουν. Πολύ καλά.

    Υποκριτές και Φαρισαίοι ! Σηκώνετε μπροστά
    μας το σκιάχτρο ενός πεθαμένου συστήματος.
    Ο ναζισμός δεν είναι η Χρυσή Αυγή.
    Ο ναζισμός είναι τα κόμματα της μεταπολίτευσης,
    οι συμφωνίες και τα μνημόνια που καταστρέφουνε την χώρα και εξαθλιώνουνε τον λαό μας. Οι δημοσιογράφοι της τροϊκανής
    προπαγάνδας, οι τραπεζίτες, οι ξεπουλημένοι
    αρθρογράφοι, τα πανεπιστήμια και οι καθηγητές
    που κλέβουνε ακόμα και το δημόσιο πετρέλαιο
    για να θερμάνουνε τις βίλες τους, οι υπουργοί
    της λίστας.
    Τους ξερνάει ο κόσμος.
    Στον αγύριστο όλοι τους.

    Τίποτα δεν θα μείνει όρθιο.
    Και είμαστε ακόμα στην αρχή.

  119. Νέο Kid Στο Block said

    «Oι άρρωστοι, οι ζητιάνοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι…είναι η Χρυσή Αυγή!»
    ΟΧΙ βρε συ Αλίκη. ΕΣΥ είσαι η Χρυσή Αυγή!

  120. Ηλεφούφουτος said

    Η διεθνής νομοθεσία μετά τη μάχη της Κρήτης επιτρέπει την κατάρριψη ανορθόγραφων στούκας; Άκου «σηκώνετε»!

    99 «Εκτός νόμου εδώ και τώρα.»
    Και ποιος θα εφαρμόσει αυτό το νόμο; Ιδίως αν γίνει από αριστερή κυβέρνηση.
    Μονο ο Σαμαράς θα μπορουσε να το πετύχει αυτό, αν είχε το εκτόπισμα του Καραμανλή θείου.
    Στην πράξη, αν γίνει από αυτή την κυβέρνηση, θα γίνει στο πλαίσιο μιας γενικότερης καταπολέμησης των άκρων, ως πρόσχημα για να τεθούν υπό απαγόρευση οι διαδηλώσεις, οι απεργίες κλπ, ενώ οι ΧΑτες θα εξακολουθούν να δρουν ανενόχλητοι.

  121. ππαν said

    Η Αλίκη την είδε σήμερα Μπέην. Δεν την παρεξηγώ, ωραίο παιδί ο Τομ Χάρντυ, αρέσει σε άντρες και γυναίκες (αν και όχι ως Μπέην).
    Άντε με το καλό να βγει κι ο Τζέημς Μποντ να έρθει να μας γράψει, ως πλατινέ Ραουλ Σίλβα, πως «Η μανούλα ήταν πολύ κακιά».

  122. cronopiusa said

    επειδή οι Χρυσές αυγές φέρνουν μαύρες νύχτες
    ελπίζω τα τρόλια που θα μπουν σήμερα να δουν
    Η ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ Κοντομαρί – Η πρώτη εκτέλεση αμάχων

    Η μηχανή του χρόνου | Κάνδανος, Κακόπετρος

    ακόμα ελπίζω στους φωτισμένους δασκάλους που θα προβάλουν την ταινία
    Άλλος Δρόμος δεν Υπήρχε (2009)
    μπορούν να την ζητήσουν απ τον ίδιο τον σκηνοθέτη που με χαρά του θα πάει στα σχολεία και θα μιλήσει με τους μαθητ@ς

  123. Πάλι όποτε μπάινει ένα θέμα με τον Γλέζο αρχίζουν οι βλακείες «η σημαία δεν κυμάτιζε γιατί υποστέλεται στη δύση του ηλίου, άρα ο Γλέζος της έκλεψε». Η σημαία υποστέλεται με τη δύση του ηλίου ΣΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΟΧΙ ΣΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ (συγνώμη για τις φωνές) είναι κάτι που ισχύει και σημερα σε πολλές περιπτώσεις. Και σίγουρα θα το έκαννα οι Γερμανοί για να επιδέιξουν την κυριαρχία τους στην Αθήνα αλλά και λόγω της γιορτής για τη νίκη στην Κρήτη (όπως σήμερα όταν λέμε μγια Γενικό σημαιοστολισμό κτιρίων)

    Η άλλη βλακεία έιναι ότι η αντίσταση στην Κρήτη ήταν ενάντια στο Διεθνές Δίκαιο οπότε καλά έκαναν και ισοπέδωσαν την Κάνδανο. Ας πουμε ο βομβαρδσισμός πόλεων (Λονδίνο, Πειραιάς) ή ο βομβαρδισμός προσφύγων στη διαρκεια της εισβολής στη Γαλλία ήταν. Αναμασάνε τη διακιολογία του Γερμανού διοικητή ότι ήταν αντίθετο στη Πρωσική παράδοση πολέμου σύμφωνα με την οποία μόνο επαγγελματίες στρατιώτες μπορούσαν να πολεμούν. Είχαν δεχτεί οι Γερμανοί ότι δεν ισχύει από την εποχή πριν από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο http://en.wikipedia.org/wiki/Francs-tireurs

    Η άλλη σαχλαμάρα ότι ήταν ανήθικο κι ενέντια στο διεθνές δίκαιο οι κρητικοί να χτυπούν τους αλεξιπτωτιστες στον αέρα. Όντως μέχρι και σήμερα ο αλεξιπτωτιστής που εγκαταλέιπει αεροσκάφος θεωρέιταιότι παραδίνεται και τον προστατεύουν οι διατάξεις περι αιχμαλώτων, αυτό ομως δεν ισχίει ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΕ ΑΕΡΑΠΟΒΑΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ (το φωνάζω πλάι συγνώμη).

    Όσο για τους ακρωτηριασμούς και τις παραμορφώσεις των νεκρών που αποδίδονται στους Κρητικού το πιθανότερο οφέιλονται στην πόωρη σήψ λόγω της ζέστης αλλά ακι των αγριμιών όπως ειπώθηκε.

  124. ππαν said

    Για την γοητεία της ΧΑ
    http://www.lifo.gr/team/gnomes/30517

  125. Το ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη said

    Το στούκα (118) ήρθε, πέταξε την κοτσιλιά του και την έκανε

  126. spyroszer said

    Οι συνθήκες πολέμου πριν τον ΒΠΠ ήταν πράγματι ατελείς και βελτιώθηκαν μετά το πόλεμο.
    Όμως σύμφωνα με το άρθρο 4 της 3ης Συνθήκης της Γενεύης (1929) θεωρούνται αιχμάλωτοι πολέμου, άρα νόμιμοι μαχητές μεταξύ άλλων: Inhabitants of a non-occupied territory, who on the approach of the enemy spontaneously take up arms to resist the invading forces, without having had time to form themselves into regular armed units, provided they carry arms openly and respect the laws and customs of war.
    Είναι η περίπτωση της Κρήτης νομίζω.
    Μη νόμιμοι μαχητές θεωρούνταν πχ οι μισθοφόροι οι κατάσκοποι κλπ
    Αλλώστε σύμφωνα με το άρθρο 5: when there is any doubt whether a combatant belongs to the categories in article 4, they should be treated as such until their status has been determined by a competent tribunal.

    Και βέβαια δεν έχουν καμία σχέση όλα αυτά, με τα αντίποινα στα χωριά σε αμάχους κλπ, για να μην τρελαθούμε εντελώς.
    Οι γερμανοί μη ξεχνάμε ειδικά στο ανατολικό μέτωπο δεν σεβάστηκαν καμία συνθήκη πολέμου, δεν υπήρχε η έννοια του αιχμάλωτου πολέμου.

  127. Γς said

    32:
    >>υπεξαίρεσις της γερμανικής σημαίας από την Ακρόπολιν.

    >Υπεξαίρεση ξένης περιουσίας καραμπινάτη!

    110:
    >Άρα καλά τονε λέει εγκληματία τον Γλέζο η ΧΑ, έκλεψε ξένη περιουσία! (καίμε λάδια μου φαίνεται)

    Λάδια; Τι λάδια; Φλάτζα!
    Αν βέβαια αυτό καταλάβατε (αυτό που υπονοείτε ότι λέω στο σχ. 32)
    Αν, όχι (και απλά παριστάνετε ότι δεν πιάνετε τη χλεύη μου για την ΧΑ) τότε γιατί με κοροϊδεύετε; Επειδή είστε πιο έξυπνη από μένα, που είμαι πιο χαζός από σας;

  128. Αναστασία1997 Καρίμαλη/Χρανιώτη said

    Όσον αφορά το κόψιμο ρεύματος…και εμείς με την μητέρα μου πέρσυ,στο χωριό μας στο οποίο κατοικήσαμε για έναν ακριβώς χρόνο,εξαιτίας τεχνικών και όχι μόνο παραγόντων ήμασταν χωρίς, καθόλου, ρεύμα…παρόλα αυτά και επιβιώσαμε και ασχοηθήκαμε και με πολύ δημουργικά πράγματα χωρίς να περιθωρειοποιηθούμε από την υπόλοιπη κοινωνία…και όχι μόνο,αρίστευσα κιόλας και αύριο αναμένω και το αριστείο μου…συνεπώς ήθελα να πω ότι δεν πρέπει να πτοεί κανέναν η έλλειψη ρεύματος απλά να τον κάνει πιο δραστήριο…σίγουρα δεν είναι κάτι εύκολο,το αντίθετο μάλιστα,αλλά ουδέν κακόν αμειγές καλού…η εποχή μας,μάς επιφυλλάσει και χειρότερα αν δεν αφυπνιστούμε….

  129. sarant said

    128: Συγχαρητήρια Αναστασία 🙂

    123, 126: Μάλιστα, ενδιαφέρον.

  130. Immortalité said

    Αφιερωμένο στην κ. Στούκα.

    Διαβάζω συναδέλφους και αναρωτιέμαι αν τελειώσαμε το ίδιο πανεπιστήμιο και μετά θυμάμαι ότι όντως δεν τελειώσαμε το ίδιο πανεπιστήμιο…

  131. Νέο Kid Στο Block said

    Σχετικα μ’αυτό που λέει ο Σπύρος στο 126. , θυμάμαι κι ένα απόσπασμα (νομίζω από απομνημονεύματα του Γκουντέριαν ,χωρίς να είμαι βέβαιος) που έγραφε για τις τελευταίες μέρες του πολέμου που οι Ρώσοι πλησίαζαν το Βερολίνο και κάποιοι Γερμανοί προσπαθώντας προφανώς να απαλύνουν τους φόβους τους, έλεγαν σε «κοσμικές| συγκεντρώσεις κάτι σαν «Ε, και που θάρθουν οι Ρώσοι, τι έγινε; Τι θα μας κάνουν; Υπάρχουν συνθήκες κλπ» . Κάποιος βετεράνος λοιπόν του ανατολικού μετώπου είπε: «Γελάστε, γιατί αν μας κάνουν το 1/100 απ’αυτά που τους κάναμε εμείς, δεν θα ξαναγελάσετε ΠΟΤΕ!»

  132. Γς said

    128:

    >η έλλειψη ρεύματος απλά να τον κάνει πιο δραστήριο.

    Μου θύμισες την αύξηση γεννήσεων που παρατηρήθηκε 9 μήνες μετά από κείνο το μεγάλο μπλακ άουτ στις ανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ.

  133. kz said

    Όντως, άλλο ένα εξαιρετικό άρθρο. Ως προς τον αντισημιτισμό της ΧΑ, να προσθέσω ότι και στις προεκλογικές τους ομιλίες έκαναν σχετικές αναφορές, μόνο που δεν χρησιμοποιούσαν τη λέξη «Εβραίος», αλλά «ο αιώνιος γαμψομύτης».

  134. Μαρία said

    Παλιότερη συζήτηση για «Τα κατά Μάρκον» του Γκάτσου.

    Α-ψηφίστε τους!


    Είχε γράψει τότε κι ο Πανταζόπουλος ένα επικριτικό άρθρο στον Πολίτη.

  135. NewsUPgr said

    Πολύ καλό άρθρο. Μπράβο σε αυτόν ο οποίος το έγραψε!

  136. sarant said

    133: Και «ο γαμψομύτης κηλιδωτής».

    134: Το είχα ξεχάσει. Αλλά τώρα ξέρω γιατί έβαλε τις αλεπούδες που τρώνε κούμαρα. Επειδή τα κούμαρα όταν ωριμάζουν παθαίνουν μια μικρή αλκοολική ζύμωση, είναι συχνό όποιος φάει πολλά (αλεπού, αρκούδα, άνθρωπος) να μεθάει. Οπότε τα κούμαρα δεν μπήκαν για τη ρίμα με τα φούμαρα. Ρισπέκτ στον στιχουργό, αν και εξακολουθώ να διαφωνώ με το περιεχόμενο.

    135: Ευχαριστώ!

  137. G said

    Για το ζήτημα τη Κρήτης – μπορεί να μην προβλεπόταν κάτι (ενδεχομένως) από την Geneva III, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το θέμα δεν ρυθμιζόταν από άλλους κανόνες, π.χ., την Χάγη 1907 (βλ. Ι(2)).

    http://www.icrc.org/ihl.nsf/FULL/195?OpenDocument

    Συγγνώμη που παρατείνω την συζήτηση σε ένα ζήτημα μικρής σημασίας.

  138. Γς said

    110:
    Πάλι πατάτα την έκανα ;
    Πιθανόν να αναφερόταν στο κείμενο της κατοχικής εφημερίδας
    (>υπεξαίρεσις της γερμανικής σημαίας από την Ακρόπολιν)

    ‘Ντάξει..
    μη βαράτε..

  139. Ναυτίλος said

    Κυρία Στούκα, τόσοι εθνικιστικοί-ναζιστικοί ιστότοποι υπάρχουν. Αφήστε αυτόν εδώ αμόλυντο από φασιστικά παραληρήματα και εμέσματα.

  140. Гео́ргий Константи́нович Жу́ков aka spiral architect said

    @118: Sieg heil! Sieg heil! Sieg heil … κυρά μου!

  141. Μαρία said

    Για τη συνέντευξη του φυρερίσκου στο Σκάι συμφωνώ με το Στέλιο. Ούτε ο Μπ. ήταν χαλαρός, ίσως φταίει, Νίκο, που είδες μόνο το 2ο μέρος. Αν παρακολουθούσε την εισήγηση του Ψαρρά, ίσως εμφανιζόταν καλύτερα προετοιμασμένος. Πράγματι προσπέρασε, όπως ανέφερε ο Δύτης, την αναφορά στο Ράλλη, αλλά επέμενε οτι ο Γλέζος είχε αδερφό που εκτελέστηκε, κάτι που ο φυρ. αμφισβήτησε (όχι την εκτέλεση αλλά την ύπαρξη αδερφού) αντιμετωπίζοντας τον Μπ. σαν ανιστόρητο παραμυθατζή.

  142. sarant said

    Είπα, μπορεί να κάνω λάθος.

  143. 69 κ.α. Μετά την απελευθέρωση της Ολλανδίας από τους Συμμάχους , οι Γερμανοί ναύτες Μπρούνο Ντέρφερ και Ράινερ Μπεκ που είχαν αυτομολήσει και συμμετείχαν στην ολλανδική Αντίσταση κλείστηκαν σε ένα στρατόπεδο αιχμαλώτων. Εκεί δικάστηκαν από “δικαστήριο” Ναζί κρατουμένων για λιποταξία και καταδικάστηκαν σε θάνατο. Οι Ναζί που τους καταδίκασαν ζήτησαν από τη φρουρά των Συμμάχων όπλα για να εκτελέσουν την απόφαση. Και τα πήραν.
    Βλέπετε ανέκαθεν υπήρχαν άτομα που παραβλέπουν το δίκιο για χάρη του νόμου. Ιδίως αν κάτι τέτοιο τους βολεύει.

  144. Servitoros said

    Σχετικά με τα πρωτόκολλα, προτείνω ανεπιφύλακτα το τελευταίο comic του Will Eisner, The Plot http://www.willeisner.com/library/plot.html , συνοπτικό και πλήρες για το ζήτημα.

  145. spiral architect said

    Kαι όμως υπάρχουν ιστολόγια που αναπαράγουν την συνέντευξη του Μ. στον Μπογδάνο, σχολιάζοντας ότι: … Σε αντίθεση με τις «πολιτικά ορθές» συνεντεύξεις άλλων γνωστών δημοσιογράφων που έχτισαν προφίλ στον Μιχαλολιάκο αντί να τον στριμώξουν στα σχοινιά, ο Κ. Μπογδάνος κατάφερε με την υπομονή του να εκθέσει ολοκληρωτικά το project «ελληνικός εθνικοσοσιαλισμός». 😮

  146. Κύριε ή κυρία Στούκα. Γιατί είστε τόσο υστερικός; Γιατί βγάζετε τόσο μίσος σε ανθρώπους, μόνο και μόνο επειδή είναι αντιφασίστες; Αν κακοποιηθήκατε μικρός σεξουαλικά, το καταλαβαίνω, είναι μεγάλη πληγή αλλά θεραπεύεται. Αν πάλι είστε ανέραστη, τολμήστε το έστω και τώρα. Θα νιώσετε άλλος άνθρωπος. Άδραξε τη μέρα!

  147. sarant said

    Υπόψιν ότι σε λίγο θα φύγω και θα τα ξαναπούμε αύριο το πρωί, να είστε φρόνιμοι.

    Επίσης, το αυριανό άρθρο έχει ήδη ετοιμαστεί (βασικά είναι επανάληψη) κι έτσι δεν θα σχολιάσω τη «φάρσα» του Σκάι.

    Οπότε, ένα σύντομο σχόλιο εδώ:

    1) Σάτιρα με το θύμα της βίας είναι αποκρουστική.

    2) Εξίσου αποκρουστική είναι η σάτιρα στον ανύποπτο, με παραβίαση της ιδιωτικότητάς του. (Αυτό το δεύτερο διότι έγιναν άτοπες συγκρίσεις με σατιρικές εκπομπές που παίρνουν βιντεάκια από εμφανίσεις πολιτικών κτλ. και τα σατιρίζουν).

    3) Τα παραπάνω ισχύουν γενικά, ανεξάρτητα από τη Χρυσή Αυγή. Περαιτέρω όμως, οι φάρσες σαν κι αυτές το μόνο που κατορθώνουν είναι να κάνουν πιο παρουσιάσιμη τη Χρυσή Αυγή και τη χρυσαυγίτικη βία. Όπως λέμε, ας πούμε, ότι ο Πολύδωρας έχει την παραξενιά να μιλάει με λατινικούρες, να περάσει ότι και οι χρυσαυγίτες έχουν την παραξενιά να ρίχνουν και κανένα χέρι ξύλο.

    Και τελευταίο: Αν κάποιος έπρεπε να παραιτηθεί, αυτή είναι η Τσαπανίδου. Αυτή κάλεσε την Κανέλλη στην εκπομπή της αν δεν κάνω λάθος.

  148. ππαν said

    H υπόθεση Κανέλη στον Σκάι φέρνει και εξελίξεις ποδοσφαιρικού ενδιαφέροντος. Παραιτήθηκε από την Παναθηναϊκή Συμμαχία του ιδιοκτήτη του Σκάι Αλαφούζου με φοβερή δήλωση «δεν θα έρθει δα και η συντέλεια». Συντέλεια λένε την εκπομπή των φαρσαδόρων 🙂

  149. Γς said

    147:
    >θα τα ξαναπούμε αύριο το πρωί, να είστε φρόνιμοι

    Γιατί πάντα φρόνιμοι δεν είμαστε, ε.., δεν είναι;

    Το βίντεο της ..ντροπής του Σκαι.
    Εχει και λίγο «ανέχεια» αντι «ανοχής»

  150. bernardina said

    Να σχολιάσω το επίπεδο των κάθε λογής σατιρικών my ass εκπομπών της ελληνικής τηλεόρασης; Στο τέλος θα δούμε καμιά είδηση του στυλ: η Σάτιρα αυτοκτόνησε γιατί η ζωή της δεν είχε πια περιεχόμενο…
    Άει σιχτίρ πια με το κάθε βαρεμένο, τον κάθε βαλτό, τον κάθε εκβιαστή και τον κάθε υποκριτή τιμητή των πάντων.

  151. Immortalité said

    @147 Η οποία Τσαπανίδου, απολογούμενη για τη συμπεριφορά των συναδέλφων της ζήτησε από την Κανέλλη να τους συγχωρήσει επειδή είναι άντρες!!! «Ήταν άντρες. Θα τους συγχωρέσεις το γεγονός ότι ήταν άντρες. Με ποια έννοια το λέω: το χαστούκι σε γυναίκα…» Ευτυχώς εκεί την έκοψε η Κανέλλη λέγοντας ότι δεν θα το κάνει σεξιστικό.

    Έχουμε χάσει τελείως την μπάλα…

  152. ππαν said

    Ανεκδιήγητη…

  153. τυφλόμυγα said

    #145, Αρχιτέκτονα, η Αριστερή στρουθοκάμηλος θα πανηγύριζε το ίδιο και για τούτο εδώ το κείμενο, τι λες;
    http://bogdanos.skai.gr/post/22963967332

  154. Servitoros said

    @147

    Το ποιό σημαντικό στην φάρσα με την Κανέλλη είναι η προσπάθεια προπαγάνδισης της θεωρίας των δυο άκρων μέσω της σάτυρας. Ο συντελεστής της συντέλειας εμφανίστηκε προσποιούμενος τον ακροδεξιό με γάντια του μποξ, υπονοώντας ότι η ακροδεξιά παίζει ξύλο με την αριστερά ως αντίπαλοι των δυο άκρων, υποβιβάζοντας τις επιθέσεις των νεοναζί σε αψιμαχίες αντικροούμενων ομάδων.

  155. ἡ ὑποστολὴ τῆς σημαίας ἀπὸ τὸν Γλέζο -τὸ ἔχουμε ξανασυζητήσει- ἀμφισβητεῖται σοβαρὰ καὶ δὲν εἶναι ἐντελῶς ἐπιβεβαιωμένη. ὡς ἐσχατόγηρος μοῦ εἶναι συμοαθής, ἀκριβῶς λόγῳ τῆς ἡλικίας του γιὰ τὴν ὁποία οἱ περισσότεροι ἄνθρωποι αἰσθανόμαστε τρυφερότητα. ἀλλὰ ὄχι ὅτι ὁ Γλέζος εἶναι καὶ τὸ ἀπαύγασμα τῆς δημοκρατικότητας.

  156. Γς said

    Κι ο σάτιρος του Λιόπεση ασύληπτος…

  157. ππαν said

    Και όλοι γνωρίζουμε πως για σένα η δημοκρατικότητα είναι το πρώτο κριτήριο για να κρίνεις τους ανθρώπους. Αλήθεια στο χρυσαυγίτικο σάιτ τι λένε για το θέμα;

  158. ππαν said

    το 157 στο 155

  159. Γς said

    155:
    τελικά αυτός τους έδωσε θάρρητα και μας κουβαλήθηκαν εδώ αργότερα

  160. Μαρία said

    157 Το βίντεο απ’ την κηδεία του Χότζα το είδα χτες με αφορμή το σχόλιο του Χασάπη στο σάιτ Ορθοδοξία-ελληνισμός* απ’ όπου και το σχόλιο:
    Αγαπητοί συμπατριώτες. Εχθρός μας δεν ήταν μόνο ο Γλέζος. Ήταν διαδοχικά όλες οι κυβερνήσεις που θρέφανε τον Γλέζο και κάθε Γλέζο, που θρέφουν όλους αυτούς που αλοιώνουν την ιστορία του έθνους,ήται τον αγώνα της ανεξαρτησίας του 1821, την σφαγή των Ποντίων, των Κυπρίων κ.λ.πών,που έχουν φυλακίσει την ιστορία των βορειοηπειρωτών. Οι διαδοχικές κυβερνήσεις που γέννησαν, και θα συνεχίζουν, κάποιο Γλέζο.

    *Είναι πολυτονιάτες κι αυτό προσελκύει τον Κορνή. Μην αδικείς το παιδί.

  161. #160 μπά, ἐγὼ τὸ βίντεο τὸ ἤξερα καὶ αὐτὸ τὸ σάιτ ποὺ λὲς δὲν τὸ ξέρω.

    #157 γιατί δὲν μπαίνεις νὰ δῇς;

  162. καὶ πράγματι ἡ δημοκρατικότητα δὲν εἶναι τὸ πρῶτο μου κριτήριο, γι’αὐτὸ καὶ δήλωσα πὼς ὁ Γλέζος μοῦ εἶναι συμπαθής. δὲν ἐννοοῦσα φυσικὰ πολιτικά συμπαθής.

  163. Γς said

    155, 159:
    Ο λαός απαιτεί
    ο Μανώλης στο ΚΑΠΙ!

  164. ππαν said

    Επειδή σιχαίνομαι, αλλά σου έχω εμπιστοσύνη πως θα μας ενημερώνεις σχετικά, όπως προχτες για την μεγάλη αδικία που έγινε στον μεγάλο αγωνιστή Μπαρμπαρούση.

  165. Νέο Kid Στο Block said

    Κορνήλιε, υποστολή (δηλαδή τελετουργικό κατέβασμα) σημαίας, σίγουρα ΔΕΝ έκανε ο Γλέζος. Μα καλά , στο κόμμα δεν σας κάνουν μαθήματα ορθής στρατιωτικής ορολογίας;

  166. spiral architect said

    @153: «Όταν ακούω για Αριστερή Στρουθοκάμηλο, μου έρχεται να τραβήξω πιστόλι!» 😆
    (σύνθημα σε τοίχο στα Εξάρχεια)

  167. τυφλόμυγα said

    #166, A! αριστεροστρουθοκαμηλίζει. 😆 Πέστο ντε και τρόμαξα. 😉

  168. #165 στρατιωτικὴ ὁρολογία ἔμαθα ὅση ἔμαθα στὴν θητεία μου κατὰ τὴν ὁποία συμμετεῖχα ἅπαξ σὲ ἄγημα γιὰ ὑποστολή. δὲν εἶμαι μέλος κόμματος καὶ δὲν ξέρω τί κάνουν τὰ κόμματα στὰ ἐσωτερικά τους, οἱ μόνες ἀφίσσες ποὺ κόλλησα στὴν ζωή μου ἦταν τοῦ κατηχητικοῦ. ἀλλὰ ἂν ἔχεις ἐσὺ ἐμπειρίες ἀπὸ κομματικὲς μαζώξεις θὰ χαιρόμουν νὰ τὶς ἀκούσω.

  169. Σημειωτέον ότι ο Γλέζος είχε πάει και στην κηδεία των μελών της RAF Μπάαντερ, Έσλιν, Ράσπε. Χμμμμ….

  170. ππαν said

    Να πούμε και σε ποιους γάμους πήγε, να έχουμε σφαιρική ενημέρωση.

  171. Νέο Kid Στο Block said

    170. Τα βαφτίσα στο πηγάδι κατούρησαν δηλαδή; 😆

  172. Immortalité said

    Συμψηφισμός και νομιμοποίηση φόρα παρτίδα. Η κατρακύλα της Καθημερινής δεν έχει πάτο…

    @155 «ὡς ἐσχατόγηρος μοῦ εἶναι συμπαθής, ἀκριβῶς λόγῳ τῆς ἡλικίας του γιὰ τὴν ὁποία οἱ περισσότεροι ἄνθρωποι αἰσθανόμαστε τρυφερότητα» Να υποθέσω ότι και ο Πολ Πότ όταν 70άρισε σου ήταν συμπαθής;

    @164-165 Όχι ότι έχει ανάγκη υπερασπίσεως, αλλά και Χρυσαυγίτη δεν τον λες.

  173. ππαν said

    Ε δεν θα μπορούσε να μαντέψει την μετέπειτα πορεία των νεοφώτιστων, ας είμαστε επιεικείς. Για αρραβώνες ας το δούμε.

  174. tilegrafitis said

    @ 165 Ὑποστολὴ ἦταν. Τὴν μαϊνάρισαν μὲ τελετουργικές βρισιές. Προσοχή, τὸ πολύ ΛΚΝ δὲν κάνει καλό.

  175. Νέο Kid Στο Block said

    Zu Befehl! Herr Telegrafenmast!

  176. tilegrafitis said

    175. Καλῶς! Ἄπωσον! 3:-)

  177. #172 νὰ σοῦ πῶ τὴν ἀλήθεια ἡ σύγκρισι Γλέζου καὶ Πὸλ Πὸτ μὲ ξάφνιασε, ἀλλ’ὁπωσδήποτε ὁ Γλέζος δὲν ἄσκησε ποτὲ ἐξουσία καὶ δὲν κρίνεται μὲ τοὺς ἴδιους ὅρους. ἂν πάντως ἦταν νὰ γνωρίσω ποτὲ τὸν Πὸλ Πὸτ θὰ προτιμοῦσα τὸν 70άρη Πὸλ Πότ.

  178. Ναυτίλος said

    Αν έχουμε αρχίσει να συγκρίνουμε τον Γλέζο με τον Πολ Ποτ, τότε μάλλον έχουμε αρχίσει και να ξεφεύγουμε τελείως. Βέβαια, αν ήταν δεξιός, αυτή η »νεανική του απερισκεψία» θα ήταν κορώνα στο κεφάλι της εθνικόφρονος παρατάξεως.

  179. napouser said

    καλο ειναι οταν ειμαστε τυφλωμενοι απο τις ιδεολογικες μας παρωπιδες τουλαχιστον να βλεπουμε πρωτα μια εκπομπη ολοκληρη πριν εκφρασουμε (λανθασμενη) αποψη

    μου θυμιζει καθε λογης μαρξιστες που κρινουν την ελευθερη αγορα μεσα απο τα ματογυαλια του «κεφαλαιου»

  180. Immortalité said

    @178 Κανένας δε σύγκρινε τον Πολ Ποτ με τον Γλέζο. Προς θεού δηλαδή!

    @177 Μα δεν τους συνέκρινα. Το παράδειγμα ήταν εξεπίτηδες προκλητικό γιατί μου φάνηκε περίεργη αυτή η απριόρι συμπάθεια με μόνο κριτήριο την ηλικία. Θέλω να πω είναι μερικοί που και με το ένα πόδι στο μνήμα, απέχθεια θα μου προκαλούν και τίποτα παραπάνω.

  181. spiral architect said

    @179: μου θυμιζει καθε λογης μαρξιστες που κρινουν την ελευθερη αγορα μεσα απο τα ματογυαλια του “κεφαλαιου”
    Συμβουλή: Ε-πα-νέ-λα-βέ το σι-γά – σιγά και πες μας τι κα-τά-λα-βες!

  182. Ετοιμαστείτε για αληθινό σενάριο με Κουκίδη απόψε…

  183. Immortalité said

    Αυτό αξίζει να το δει κανείς μόνο και μόνο για να δει ποιοι είναι αυτοί οι «ερευνητές»…

  184. spyroszer said

    137. Έχεις δίκιο, ο όρος που γράφω στο σχ. 126 υπήρχε στη σύμβαση της Χάγης του 1907 και επαναλήφθηκε στη σύμβαση της Γενεύης του 1929.

    Επειδή αναφέρθηκε ότι πριν το ΒΠΠ δεν υπήρχε διεθνής νομοθεσία για τα εγκλήματα κατά αμάχων, στην ίδια αυτή συνθήκη της Χάγης του 1907 υπάρχουν πολλές σχετικές διατάξεις, που συστηματοποιήθηκαν αργότερα με τις αρχές της Νυρεμβέργης και τη σύμβαση της Γενεύης του 1949.
    Στη σύμβαση της Χάγης του 1907 στηρίχθηκαν και οι δικαστικές αποφάσεις για τις σφαγές στο Δίστομο.
    Σύμβαση της Χάγης 1907
    Art. 22. The right of belligerents to adopt means of injuring the enemy is not unlimited.
    Art. 23. In addition to the prohibitions provided by special Conventions, it is especially forbidden:
    (b) To kill or wound treacherously individuals belonging to the hostile nation or army;
    (c) To kill or wound an enemy who, having laid down his arms, or having no longer means of defence, has surrendered at discretion;
    (d) To declare that no quarter will be given;
    (e) To employ arms, projectiles, or material calculated to cause unnecessary suffering;
    (g) To destroy or seize the enemy’s property, unless such destruction or seizure be imperatively demanded by the necessities of war;
    SECTION III
    MILITARY AUTHORITY OVER THE TERRITORY OF THE HOSTILE STATE
    Art. 46. Family honour and rights, the lives of persons, and private property, as well as religious convictions and practice, must be respected.

    http://www.icrc.org/ihl.nsf/FULL/195?OpenDocument

  185. Ένας Χασάπης από τα παλιά said

    (160) Με δεδομένη την έλλειψη χρόνου και τη μικρή με δέκατα δε θα καθήσω να διαβάσω όλα τα σχόλια πιο πάνω αλλά ρε Μαρία μου έτσι που το έγραψες είναι σα να σχολίασα εγώ στο Ο-Ε και απ’ όσο θυμάμαι κάτι τέτοιο δεν το έχω κάνει ποτέ μια και χίλιες φορές να διαβάζω Δημητρά 🙂 παρά τους εκεί συχνάζοντες. Σας αφήνω για να ακούσω για την λεηλασία της Ρώμης από τον Αλάριχο, σαφέστατα πιο ενδιαφέρουσα από το παρόν θέμα και τις σαχλαμάρες των Χρυσών Αυγών…

  186. Μαρία said

    185 Σιγά, ρε συ. Παρόλο που έφαγα τα κόμματα, φαίνεται οτι είσαι μόνο η αφορμή κι οτι το σχόλιο δεν είναι δικό σου. Πρέπει να έχει κανείς μεγάλο κάλο, για να σου αποδώσει το σχόλιο 🙂

  187. ππαν said

    Έχει δίκιο ο Χασάπης. Και δεν έχω κάλο, ε; 🙂

  188. cronopiusa said

    Επιτέθηκαν στον Μένη Κουμανταρέα μετά από συμμετοχή του σε αντιρατσιστική εκδήλωση

  189. Μαρία said

    187 Στους κάλους συμπεριλαμβάνονται κι οι κακοπροαίρετοι 🙂

  190. ππαν said

    189: Το χειροτερεύεις :)! Δεν εννοώ πως πίστεψα πως τόγραψε ο Χασάπης αλλά χρειάστηκε να το διαβάσω πολλές φορές για να το καταλάβω και αυτό μόνο και μόνο γιατί ξέρω κάπως την πρόζα του Χασάπη και μου φάνηκε απίθανο.

  191. ππαν said

    172: Ο Μαρτινίδης δεν είναι Καθημερινή, είναι ο Μαρτινίδης.

  192. cronopiusa said

    Μόλις είδα «το βίντεο της ..ντροπής του Σκάι και πάγωσα Eduardo Galeano – El miedo manda (greek subs)
    «περί άλλα τυρβάζει» το Cogito ergo sum το Lenin Reload κι εγώ να θέλω να δω τι λένε τα συντρόφια της, δεν μπορεί
    λέξη περί Λιάνας!!
    «την πρόστυχη σπέκουλα των «ευρωαριστερών» (αριστερών τού κώλου, δηλαδή)» και όχι την Χρυσή Ομελέτα στοχεύουν!!
    … μην κλαις το μαράζι,
    μάθε φυλακτό να μην κρεμάς …

  193. Μαρία said

    191 Πώς μας προέκυψε; Λόγω της παραλογοτεχνίας στο άλλο ποστ;

  194. ππαν said

    Κάτι έγραψε για την κατάληψη στο ΑΠΘ 🙂

  195. Κατερίνα Περρωτή said

    192. Τι ωραίος που είναι ο Γκαλεάνο…!

  196. Μαρία said

    194 Α! Παλιός κινέζος που ανένηψε.

  197. καὶ μιὰ ποὺ χρυσαυγολογήσαμε πάλι θέλω νὰ καταγγείλω τὸν Μιχαλολιᾶκο ποὺ εἶπε σήμερα στὴν Βουλὴ ὅτι ἡ τρόικα ὡς ξένη λέξι βάσει τῆς γραμματικῆς εἶναι ἄκλιτη. σωστὸ μὲν ὡς γεγικὸς κανών, ἀλλ’ἐγὼ ὡς καθαρευουσιάνος εἶμαι ὑπὲρ τῆς κλίσεως τῶν λέξεων ποὺ μποροῦν νὰ ἐνταχθοῦν στὸ ἑλληνικὸ κλιτικὸ σύστημα,

  198. ilias said

    Στο 22:13 του βίντεο ο Μπογδάνος απαντώντας στην ερώτηση του Μιχαλολιάκου αν η σκέψη του εν λόγω δημοσιογράφου έχει κάποιον ειρμό λέει «[…] η σκέψη μου ορμάται από τον ειρμό της αποκάλυψης».
    Αν δεν κάνω λάθος, τα βραβεία Πορτοκάλος «θεσπίστηκαν» για άλλου είδους «ποιητικές άδειες». Το ερώτημα προς τον «ιδρυτή» των βραβείων αυτών είναι αν έχει υπόψη του κάποιου είδους «βραβείο» για τέτοιες «ιστορικές» φράσεις.

  199. ilias said

    Συγγνώμη, αυτό το βίντεο εννοώ: http://youtu.be/pxOwSYgRPPU

  200. Kαλησπέρα πρώτα απόλα στον νικοκύρη και προσκυνώ με σεβασμό για το άρθρο,το κείμενο σχολιασμού και ιστορικής ενημέρωσης και τις απαντήσεις στις για χρόνια χρόνια απορίες μου που αφορούσαν τον ηρωικό κι αλτρουιστή αγωνιστή Μανώλη Γλέζο,ένα μεγάλο μου πρότυπο έλληνα πατριώτη και πέρα για πέρα πατριώτη,πιο πολύ απτον καθένα μας,για τα τόσα υπέροχα συναισθήματα που ένιωσα ακούγοντάς τον ρουφώντας κάθε του λέξη σε ολο του το νόημα και βάθος.Δεύτερον μου άρεσε πολύ που μερικοί σχολιαστές και συγκεκριμένα ένας αλλα δε θυμάμαι όνομα,έγραψε με πολυτονικό σύστημα απόπου βγήκα κι εγώ κάποτε!Λίγοι γράφουν έτσι πια,κι εγώ δε το ξεχνω ποτε…κύριε νικοκύρη τι να σου πω για το αρθρογράφημα για το «έγκλημα»του Γλέζου?ότι ευτυχώς που δε ζει αυτός που το έγραψε γιατί τώρα πια που έχουμε μιά σχετική δημοκρατία,ασυδοσία μάλλον,θα τον είχαν λυντσάρει το λιγότερο!Κι αν υπάρχουν λουφάζουν σα τις αλεπούδες τις κουμαριάτικες στις βρώμικες φασιστικές φωλιές της χ.α.(και μόνο που τόγραψα μούρθε εμετική διάθεση!)΄Για τέτοιους΄υπάνθρωπους δοσίλογους μου μίλαγε κι ο μπαμπάς μου,αγιασμένο το χώμα που τον σκεπάζει..με τη κουκούλα με τα ματια του φιδιού να λάμπουν από κακία και απατρίδοσύνη!Κάτι τέτοιο θα ήταν και του λόγου του και θάθελα να ξέρω κατα που είναι ο τάφος του να πάω να φτύσω κι εγώ και τα παιδιά μου,που κι αν είναι στρατιωτικοί όλοι,κορη -γαμπρός ειδικές δυνάμεις-αλεξίπτωτα και γιός μηχανικός ελικοπτέρων θα το κάναν με πολύ χαρά…κι ας είναι αμέτοχοι,γιατί έτσι «πρέπει»δυστυχώς στα πολιτικα λόγω πρωτόκολλου εργασιακού περιβάλλοντος…αλλά τους στίχους του Γκάτσου και το τραγούδι που τα λέει όλα το μάθαν από τα μικράτα τους και το τραγουδάγαμε μαζί στο πιάνο και τοπαιζε η κόρη μου πριν φύγει για την ΣΜΥ..και τώρα το μαθαίνει και ο Νικόλας μου,ο μεγάλος μου εγγονός..τί να πω και τι να ομολογήσω από οργή,αγανάκτηση,βδελιγμία,όχι μίσος,δε μπορώ να ,μισήσω κανέναν,εκτός απτη λερναια ύδρα,τον Χίτλερ,για τις κατηγόριες του τότε «έλληνα πατριώτη¨αρθρογράφου?!όλα τα λένε με το στόμα τους και το πνεύμα της δημοκρατίας και της λαοκρατίας απτη μία ο Γκάτσος κι απτην άλλη ο ΓΛΕΖΟΣ ,αυτός ο ζωντανός ακόμα ευτυχώς μύθος..Ακούγοντάς τον λες κι ακούω το πατέρα μου και μοιαζουν και λίγο στο μουστάκι και στη κουβέντα..βλέπω στο προσωπό του την αναγέννηση της ελλάδας μου όταν ο έλληνας αποδιώξει το κομματικό διχασμο κι αποφασίσει να σκεφτεί προς ώφελός του,για τα παιδιά του,για το καλο του τόπου κι όχι του κόμματος που ψηφίζει για τα ρουσφέτια που θα του κάνει το κάθε δουλεπρεπές βουλευτάριο που θα πάρει την εξουσία στα΄χέρια του που του δόθηκε από μας τους ίδιους…εμείς οι ίδιοι βγάλαμε τα ματια μας με τα ίδια μας τα χέρια κι είμαστε όλοι υπέυθυνοι για την κατάσταση εξαθλίωσης που ζούμε χωρίς να σκεφτούμε τα εγγόνια μας σε ΤΙ ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΖΗΣΟΥΝ!!Δεν πήρε κανείς την εξουσία με το έτσι θέλω,με το ζόρι,εμέις τους τη δώσαμε και την πήραν απλόχερα γιατί ΔΕΝ ΣΚΕΦΤΟΜΑΣΤΕ ΜΕ ΤΗ ΚΑΡΔΙΑ αλλά με το κομματίκό συμφέρον και τις προσωπικές ιδιοτέλειες…Κανέις όμως δεν έιπε ότι ακούσαμε και τις δύο λύσεις σε όλο το μήκος αυτού του άρθρου μαζί με τα βίντεο .κανείς δεν ανέφερε ότι οι λύσεις είναι μπροστά μας και δε τις εκμεταλλευόμαστε,πράγμα που ΕΛΠΙΖΩ επιτέλους να γίνουν πολύ σύντομα,στις πολύ σύντομα εκλογές,αλλα και με την μύνηση κατά παπανδρέου,βανιζέλου,παπακωνσταντίνου και Δ/ντών εφορίας που περιμένουμε την έκβαση απτα ελληνικά δικαστήρια..Οι λύσεις δόθηκαν πρώτα στο στίχο του Γκάτσου «Να βρούμε έναν Καιάδα και όλους να τους καταγκρεμίσουμε,μα όλους!» και απτα λόγια του σύντροφου Γλέζου…»Η ΕΞΟΥΣΙΑ πηγάζει απτο ΛΑΟ,εκτελείται για το ΛΑΟ.και προορίζεται για το ΛΑΟ…να διαγραφούν τα ΚΟΜΜΑΤΑ απτην Βουλή και να πάρει την ΕΞΟΥΣΙΑ ο ΛΑΟΣ στα χέρια του «όπως άκριβώς έγινε στο χωριο του στη Λέσβο,αν το ακούσατε όλοι καλά,όπου η γνώμη ενος 13χρονου αγοριού που ακόμα δε ψήφιζε γαι τη κατασκευή του καταφυγίου έδωσε το έναυσμα να ψηφίσουν όλοι κατα πλειοψηφία υπέρ κι εντελλει να γίνει μέσα σε έναν μήνα!!!Τώρα για οποιοδήποτε θέμα μέχρι να ψηφιστεί κάποιο νομοσχέδιο ή οτιδήποτε μπεί στην ολομέλεια της βουλής είναι δυνατόν να το ψηφίσει ΚΑΙ ο ΛΑΟΣ?????Αν δε καταλάβει ο έλληνας ότι τα κομματα έχουν καταστρέψει την ενότητα και την ανάπτυξη της χώρας δε πρόκειται να γίνει ποτέ η πολυπόθητη αλλαγή στην ελλάδα που την ονειρεύτηκαν πρώτοι οι αγωνιστές του 21…ευχαριστώ πολύ και πάλι για την υπομονή σου Νικοκύρη και νάσαι καλά κι εσύ κι η πένα σου και οι γνώσεις σου!!!

  201. Kαι σκέψου απόψε υποσχέθηκα στον εαυτό μου πάνω απόλα να γράψω λίγα!!!!!Την επόμενη φορά θα ξαναπροσπαθήσω πιο πολύ!!!χαχα!!Τα θέματα με εμπνέουν,έχω ελλαφρυντικά!!Καλό ξημέρωμα κι όλα να πάνε καλά!!

  202. Γς said

    200:
    >Kαλησπέρα πρώτα απόλα
    Τι καλησπέρα, πρωινιάτικα;
    >για τις κατηγόριες του τότε “έλληνα πατριώτη¨αρθρογράφου?!
    Ποιος είναι αυητός;
    >όπως άκριβώς έγινε στο χωριο του στη Λέσβο
    Το χωριό του είναι στη Νάξο. Απείρανθος.

  203. cronopiusa said

    Καλή σας μέρα
    πολλά τα 200 σχόλια
    διαβάζω επιλεκτικά
    και οι δύο είναι Αναστασίες,
    η μικρή, λιτή, λακωνική, σου ανοίγει παράθυρα σ’ ένα ηλιόλουστο αύριο,
    «τα κόμματα έχουν καταστρέψει την ενότητα και την ανάπτυξη της χώρας» το corollaire της μεγάλης…
    Θα πρότεινα μια αξιολόγηση με αύξοντα αριθμό αρέσκειν και μη, όπου σταδιακά μικραίνει το μέγεθος γραμματοσειράς των κακόβουλων, βαρετών ή ανούσιων σχολίων έως εξαφάνισης (όχι σβησίματος, π.χ. αν σ΄ενδιαφέρει το πολυτονικό ή τα Στούκας να μπορείς με διπλό κλικ να τα διαβάσεις).
    Είναι μεγάλο πρόβλημα η έλλειψη εφημερίδας,
    πίνεις τον καφέ σου περιδιαβάζοντας ιστολόγια Τα Μέσα Μαζικής Επιρροής αφήνουν άνεργους δημοσιογράφους όπως η Αφροδίτη Πολίτη και προβάλουν Τσαπανίδων – Βουλαρίνων συντέλειες και συγνώμες
    Πως θα ήταν τα πράγματα αν αντί της Χαυγής προβαλλόταν οι Βιαιοπραγίες του ιδιοκτήτη του Ξεν. Πεντελικόν

    ή η καμπάνια «Υπογράφω, απαιτώ και διεκδικώ την κατάργηση των μνημονίων»;

    Συγχωρήστε μου τη δυσθυμία, στραβά ξεκίνησε η μέρα μου με οχετό «βιβλιοκριτικής» στο νήμα de novela rosa
    ηλιαχτίδες φωνές σαν της μικρής Αναστασίας

    Ας είναι χαρούμενη και φωτεινή η μέρα.
    Χρόνια Πολλά στις Δημητρούλες και τους Δημήτρηδες και καλή δύναμη κύριε Σαραντάκο
    σε όλες και όλους μας λείπει ο πατέρας σας

  204. spiral architect said

    @203: Προσωπικά δεν με ενοχλεί το πολυτονικό, με ενοχλούν (και πολύ μάλιστα) οι απόψεις που εκφράζονται ακόμα και μέσω μονοτονικού.
    (καλά έκανες και έβαλες το βιντεάκι) 😉

  205. skol said

    134
    Είδα την παλιά συζήτηση. Λέγονται φοβερά πράγματα εκεί, πρωτάκουστα για μένα. Ότι ο Γκάτσος προπαγανδίζει τον ολοκληρωτισμό, ότι είναι απολιτίκ …
    Για να πω και εγώ το κοντό μου, να θυμίσω ότι εκτός από γεροντοκτονικούς στίχους έχει γράψει και φασιστοκτονικούς


    Κι ένα πρωί σε μια γωνιά στην Κοκκινιά
    είδα το μπόγια το ληστή και το φονιά
    του ‘χανε δέσει στο λαιμό του μια τριχιά
    και του πατάγαν το κεφάλι σαν οχιά.

    (Νυν και Αεί)

  206. sarant said

    Καλημέρα!

    Ο Νικοκύρης επιστρέφει στο μπλογκ ύστερα από απουσία μισής μέρας και βάλε. Τα σχόλιά σας τα διάβασα όλα, ευχαριστώ πολύ, δεν μπορώ όμως να απαντήσω, να με συμπαθάτε!

    198: Τέτοιο βραβείο δεν έχουμε θεσπίσει. Να το λέγαμε «Η χρυσή σαπουνόφουσκα»;

  207. Ηλεφούφουτος said

    205 Κοίτα να δεις!
    Μια ζωή το ακριβώς αντίθετο καταλάβαινα. Ότι δηλαδή ο μπόγιας κλπ ήταν που σκότωνε κάποιον άλλον. Ήταν μια εποχή, παιδί όταν ήμουν, που το ραδιόφωνο το έπαιζε συχνά.

    Εξαιρετικό πάντως το «γεροντοκτόνο» τραγούδι και εκτός τόπου, κατ εμέ, οι πολιτικώς ορθές ενστάσεις!

  208. skol said

    207 Ε δεν στέκει νομίζω αυτή η ερμηνεία. Στο θύμα αναφέρεται στο δεύτερο πρόσωπο:
    «σε πήραν απ’ το σπίτι», «σε σώριασε το βόλι». Αν ήταν έτσι θα ‘λεγε «σου ‘χανε δέσει στο λαιμό σου μια τριχιά»

  209. Ηλεφούφουτος said

    Μα παιδί το άκουγα, και τότε τα τραγούδια δεν τα καταλάβαινα σαν σύνολα, έπιανα μόνο φράσεις από δω κι από κει και τα ερμήνευα ανάλογα.

    Το συγκεκριμένο δεν έτυχε να το ξανακούσω προσκεκτικά από τότε και έμεινα με την αρχική (έως και αρχέγονη, όταν σκέφτομαι πόσος καιρός έχει περάσει) εντύπωση.
    Και με τη σωστή ερμηνεία πάντως το τραγούδι μού φέρνει μια ανατριχίλα στο υπογάστριο. Είναι κι η φωνή της μακαρίτισσας βέβαια, τι να λέμε τώρα…

  210. ππαν said

    Ανατριχίλα στο υπογάστριο; Μήπως απλή ανατριχίλα βρε Ηλεφούφουτε; Λίγο άβολη εικόνα :).
    Για αυτό το άβολος με την έννοια του ενοχλητικός, έχει γραφτεί τίποτε;

  211. Ηλεφούφουτος said

    ποιητική α(η)δεία!

    Το γαργάλημα μού επεφτε πολύ φτωχό!

  212. Γς said

    Τα στατιστικά του Γλέζου::
    Τα σχόλια εμφανίζονται σε λιγότερο από ένα λεπτό από το προηγούμενο κατά 14% .
    Από 1’-2’ 19% , 2’-3’ ->15%, 3’-4’ -> 9%, 4’-5’->9%
    Από 5’-10’ -> 21%, από 10’-μία ώρα->10%. Και τα υπόλοιπα μέχρι και 2 ώρες και 47’ ->3%

  213. napouser said

    181: spiral

    τι δεν καταλαβες?
    δεν ξερεις απο μαρξισμο?

  214. Γς said

    Το $&^% &που τον γλίστρησε!

  215. Μετά τη σημερινή καγκουριά της Χ.Α. να δηλώσει ότι ο Σοφοκλης Big Sofo Σχορτσιανίτης δεν είναι Έλληνας, αναρωτιέμαι ποιός Χρυσαύγουλος θα βρει το κουράγιο να πάει να του το πει κατάμουτρα.

  216. ππαν said

    Αχαχαχα! Τελικά ο Μιχαλολιάκος είναι Ολυμπιακός!

  217. Γαύρος αλλά από τη μαυρισμένη μεριά του τηγανιού

  218. sarant said

    215: Έτσι δήλωσαν; Μα, τελείως ηλίθιοι πια;

  219. sarant said

    Ωχ, ναι, το λέει εδώ:
    http://www.star.gr/Pages/Politiki_Oikonomia.aspx?art=149927&artTitle=panagiotaros_den_anikei_stin_evropaiki_fyli_o_schortsanitis_einai_skylos_den_einai_ellinas
    (στο 02.21.30 του βίντεου)

  220. Νομίζω είμαστε σε καλό δρόμο. Αυτό με τον Σχορτσιανίτη ήταν τρελή γκάφα, και ακόμα και από την Εκκλησία ξύπνησαν και ένας-ένας οι ιεράρχες κάνουν επίσημες δηλώσεις εναντίον του, μέχρι και ο Ιερώνυμος.

    Θέλω να ελπίζω πως οι μέρες της ΧΑ είναι πια μετρημένες.

    Και άλλη μια σχετική ειδησούλα που θα χαροποιήσει ιδιαίτερα τους ΑΕΚτζήδες: Οι Original Περιστερίου αντιτίθενται σε άνοιγμα γραφείων της ΧΑ δίπλα στα δικά τους!

  221. @220: «εναντίον τους» ήθελα να πω, εναντίον της ΧΑ δηλαδή.

  222. Ναυτίλος said

    Μ’ αρέσει η απορία σας, κ. Σαραντάκο! Στο βλακόμετρο το μάξιμουμ γράφει »χρυσαυγίτης».

  223. Νικοκύρη και συνδαιτημόνες, σχετικόν

  224. Μαρία said

    205
    Βλέπω το ‘ριξες και πάλι
    στη σπατάλη, στην κραιπάλη.

    Έχεις τα παιδιά σου σκόρπια
    κι αγριέψανε τα Σκόπια.

    Κι αν δε βγεις από το βούρκο
    χαιρετίσματα στον Τούρκο.

    Μουσουλμάνοι και Πομάκοι
    θα σου πάρουνε τη Θράκη.

    Και με τέτοιους κυβερνήτες
    θα σε φαν’ οι Αρβανίτες.

    Και με γείτονα χυδαίο
    θα το χάσεις το Αιγαίο.

    Θα σε θάψουν με κοτρόνια
    γι’ άλλα τετρακόσια χρόνια

  225. Μαρία said

    207 Ειδικά για σένα, πρέπει να πληκτρολογήσω ένα άρθρο του Γεράσιμου Λυκιαρδόπουλου.

  226. Γς said

    219:
    Που αναφέρεσαι στο #214 ή στο #215;
    Καλα…..
    Τουλάχιστον ας μου αναγνωρισθεί ότι πρώτος έφερα την είδηση στο μπλογκ (#214)

  227. ππαν said

    Μαρία τι είναι αυτό το ποίημα;

    Εντάξει έχει γράψει και κάτι απίθανα ο Γκάτσος, πέφτ΄η βροχή πέφτ΄η βροχή τη ώρα που σου γράφω, πεφτ΄η βροχή πέφτ΄η βροχή και στου Χριστού τον τάφο…

  228. skol said

    224
    Ομολογώ ότι δεν τους ήξερα αυτούς τους στίχους.
    Δεν θα τους βάλω στους αγαπημένους μου.
    Όσο για τη βιβλιογραφία αυτό πρέπει να είναι αντιπροσωπευτικό.
    Εγώ θα πω μόνο ότι αν τόσο εύκολα αποκαλείς το Γκάτσο απολογιτή του ολοκληρωτισμού και τον μπερδεύεις με τον Παπαδόπουλο θα είναι λίγο δύσκολο μάλλον να κρατήσεις τον Γλέζο καθαρό.

  229. Μαρία said

    227 Είναι απ’ τα κατά Μάρκον απ’ όπου και τα γερόντια. Είχα αναφερθεί τότε στο ιδεολογικό στίγμα του Γκάτσου στη συγκυρία του ’91.
    Αυτό που παρέθεσα , το «Κατηγορουμένη εγέρθητι», δεν μελοποιήθηκε, μπορεί ο Ξαρχάκος να το βρήκε ακραίο -δεν ξέρω, δημοσιεύτηκε ωστόσο στα κείμενα του δίσκου.
    Εδώ προς το τέλος ολόκληρο:
    http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_civ_1_04/05/2002_23766

  230. ππαν said

    Γκάτσος είναι; Ε δεν τον αποκαλεί κανείς, μόνος του τα έγραψε. Όπως και ο Θεοδωράκης μόνος του ξεφτιλίζεται, να μην το δούμε δηλαδή; Ο καθένας είναι υπεύθυνος για όσα κάνει και τα στερνά τιμούν τα πρώτα.

  231. ππαν said

    Στο 228 τα έγραφα. Δεν τα ήξερα καθόλου αυτά, είναι λίγο τρομακτικά όλα.

  232. Μαρία said

    228 Γνωστό το άρθρο. Δυστυχώς το άρθρο του Πανταζόπουλου δεν υπάρχει ονλάιν. Ούτε και του Καγιαλή.

  233. ππαν said

    Ο Γαβριηλίδης, σωστά, ο ριζοσπαστικός πατριωτισμός του Σβορώνου. Αγνοούσα εντελώς το θέμα με τον Γκάτσο, πολύ ενδιαφέρον. Η Δημητρούκα δεν του έκανε μήνυση;

  234. Καλησπέρα σας.κι αυτή τη φορά είναι ακόμα,δε ξημέρωσε ακόμα..πρόλαβα να απαντήσω κάποια πραματάκια κι εδώ μετά τόσο φόρτο δουλειάς και σήμερα… 202:Αγαπητε σύντροφε,δε σε ξέρω και δε με ξέρεις γιαυτο s’il te plait κι αν δε σου κάνει κόπος,για να συνεχιστεί καλά η σχολιαστική μας παρεούλα εδώ,όπως εγώ δεν ειρωνεύτηκα,από τρόπους και λεπτότητα,έτσι κι έσύ δε θα με ξαναειρωνευτείς επόυδενί και με πέτυχες και σε μέρα ζοχαδιασμένη γιαυτο μη με προκαλείς κι εσύ,όπως και κανείς άλλος,να φερθώ ανάλογα της απάντησής σου στο σχόλιό σου που δεν αναφέροταν στο άτομό σου,αλλά μόνο και αποκλειστικά στον κ.Σαραντίνό που είναι ευγενέστατος,με τρόπους και υπερεκτιμώ πρώτα απόλα για το ήθος και την απλή του κατανοητή κι ανθρώπινη γλωσσα,όπως κι όλα όσα μου προσφέρει ατη στιγμή πούγινα αναγνώστριά του και μαθήτρια μπορώ να πω σε πολλά που αποκομίζω.Την ειρωνία δε τη καταλαβαίνεις???στον κύριο 202 μιλάω!!ειρωνικα τόπα αγαπητέ μου το «κατηγόριες του «ελληνα πατριώτη αρθρογράφου»!!!ΜΟΝΟ ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ ΔΕΝ ΗΤΑΝ!!ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΤΟ ΕΙΡΩΝΙΚΟ ΥΦΟΣ???? Και απτη κούραση της μέρας και τον αγώνα πούχω με γράψιμο μεταφράσεις 12 ώρες/μέρα,κατάκοιτη μάνα υπέργηρη κι όλα μόνη μου,μα όλα,αντί να θυμηθώ Νάξος,μούρθε η Λέσβος,στον παρασυρμό του γραπτού λόγου και της συνοθηλευμενης σκέψης και με 3 ώρες ύπνο κι ήθελα να πω και τις σκέψεις μου εδώ,πρώτα για μένα και μετά για το ίδιο το άρθρο ή τον Γλέζο..κοντινά νησάκια είναι εξάλλου!!!Αυτό σε πείραξε??τίποτα άλλο σ αυτό το τόπο που τάκαναν ρημαδιό δε σε πειράζει??? Είναι καλύτερη και χρησιμότερη ξέρεις φίλε μου η αυτοκριτική που και που,καλό θα σου κάνει,πιο πολύ απτο να διαβάζεις τα σχόλιά μου…!!! 203:Λιγότερο σοφιστικέ ύφος και βαρύγδουπη γλώσσα θα ήταν καλύτερο για όλους παρά να αναρωτιέται κανείς «τι θέλει να πει ο ποιητής»…Το πολυτονικό σύστημα θα ήταν πολύ καλό να μην είχε καταργηθεί γιατί φτάσαμε στο σημειο πια με τόσες καταργήσεις,όπως της ποδιάς,μαζί να μιλάμε και χώρια να καταλαβαινόμαστε,καλή ώρα ή το άλλο άκρο των γκρίνγκλις!!Τα ισοπεδώσαμε όλα πια!!Λίγη τήρηση της παράδοσης δε βλάπτει..Εφημερίδες διαβαζω κάθε μέρα και τις προτιμώ απτις διαδυκτιακές «φυλλαδες» κι ιδίως Ριζοσπάστη,Ποντίκι,Λιθος και Ελευθερία της Λάρισας/..Και κλεινω με κάτι που θ αρέσει πολύ στον νικοκύρη τουτης της ομορφιάς του λόγου που συνάντησα εδώ μέσα,που το αφιερωνω στο πρώτο νεκρό του Πολυτεχνείου,τον Σωτηρη Πέτρουλα (αν και κατα μερικούς ήταν ο ΔΙομήδης Κομνηνός,μαθητής 17χρ.) Αυτόν τον ουρανό με τα γαλάζια μάτια τον κάνανε κομμάτια Χριστέ μου πως πονώ. Και τούτη την καρδιά των λύκων το λεφούσι τη σκέπασε το πούσι Χριστέ μου πως πονώ. Πως να σου γράψω τη ζωή μου με πίκρες και με βογγητά;Πως να διαβάσω τη ψυχή σου σε συρματόσχοινα μπροστά; Τις νύχτες π’αγρυπνώ και δένω την πληγή μου γυρεύω τη φωνή σου που ήταν σπαθί γυμνό. Κι αρχίζω τις κραυγές και γδέρνεται ο λαιμός μου και τρέχει ο καυμός μου φαρμάκι απ’τις πληγές. (Μίμης Πλέσσας,εκτέλεση:Γιάννης Πουλόπουλος.Δισκος του 1970,που κόπηκε απο την λογοκρισία και κυκλοφόρησε το 1975)

  235. sarant said

    223: Δικό σου είναι αυτό; Εξαιρετικό, το είδα κάπου τις προάλλες και πολύ γέλασα.

    234: Και χωρίς παρεξήγηση, όχι Σαραντινός. Καλός θα είναι κι αυτός, αλλά εγώ είμαι Σαραντάκος.

  236. xaxaxa!!!!ναι ναι δικό μου το σχόλιο…και πάλι σόρρυ κύριε Νίκο μου για την μετονομασία ή αλλέως ραμονισμό του επιθέτου σου (καλά το άρθρο σου για τα ραμόνια είναι ότι καλύτερο ως τώρα από γλωσσολογικά τερτίπια!Τρομερή ανάλυση+φοβερά γλωσσολογ.αναλυτήρια ΄όλοι τους,είστε μιά υπέροχη παρέα εδώ!)Κι εγώ την είχα πατήσει έτσι και με την φρακγοσυριάνή,και το φημισμένο ροβιόλη,πολλά απτα εκλησσιαστικά αλλά εκεί που έριξα του γέλιο της αρκούδας ήταν με το «γελαστό παιδί»και τους «τρεις αδέσποτους σκύλους»…τετοια λένε συνέχεια τα εγγόνια μου και ξεχνάω να τα καταγράφω να τα λέω εδώ να ευθυμούμε λίγο γιατί πήξαμε στα κονωνικοπολιτικοοικονομκά και στον ρουβίκωνα της κρισης!Σόρρυ για το επίθετο αλλά Σαραντινο λέγαν το μακαρίτη τον άντρα μου,ώρα του καλή,γιαυτό…Πολύ καλή σκιτσογραφική ιστοσελίδα,τόνομα δε θυμάμαι τώρα,αλλά πως θα γίνει να συννενοηθούμε με τον εν΄λογω ιστολόγο να του δίνω κι εγώ τα σκιτσα μου πούναι ίδια κι απαρράλαχτα?!Πως θα επικοινωνήσουμε?Καλό ξημέρωμα και «η σάλα με υγεία..»( «εις άλλα με υγεία»!)

  237. Γς said

    202, 234Q

    Α, δεν θα τα πάμε καλά εμείς οι δύο!
    Δυο τρελούς δεν τους αντέχει το μπλογκ.
    Εδώ εμένα μαζεύουν υπογραφές (η Κρονοποιούσα, #203) γιας να με εγκλείσουν σε ειδικό υποιστολόγιον.

    Αστειεύομαι αγαπητή.
    Καλή σου μέρα (ξημέρωσε για) κι ας έφερες τη Λέσβο κοντά στη Νάξο και τον Πέτρουλα από την εποχή του Γαργάλατα προς το τέλος της χούντας.

    Α, να πω κι εγώ το ραμόνι μου: Ηταν η Ιμπρα. Ετσι είχα βαφτίσει πολύ πιτσιρικάς τον ‘Απρίλη στην Πορτογαλία’

    Coimbra do choupal -> Ω, Ιμπρα κλπ

  238. Νομίζω ότι πρέπει να δώσω συγχαρητήρια στο κανάλι της Βουλής που εχτές τα μεσάνυχτα πρόβαλε την εκπομπή του Φρέντυ Γερμανού για το κατέβασμα της σημαίας από την Ακρόπολη.

    http://www.ert-archives.gr/V3/public/main/page-assetview.aspx?tid=73796&autostart=0

    Ευτυχώς που δε ζει ο Φρέντυ Γερμανός γιατί λογικά κάποιος θα έλεγε ότι δεν είναι Έλληνας και πρ΄πει αν πάει στη χώρα του τη Γερμανία ουγκ.

  239. spyroszer said

    Μπήκα στην πρίζα λόγω του άρθρου (αυτό το καλό έχει το ιστολόγιό σας Νικοκύρη), για ιστορικούς λόγους και λόγω της επετείου, να διαβάσω τα πρακτικά της δίκης των Ομήρων ή δίκης Λίστ (επίσημα The United States of America vs. Wilhelm List, et al). Ήταν μια απ’ τις δίκες της Νυρεμβέργης με 9 κατηγορούμενους, που έγινε το 1947-48, με ελληνικό ενδιαφέρον, αφού αφορούσε τις εκτελέσεις ανταρτών και αμάχων στην ΝΑ Ευρώπη (Ελλάδα, Σερβία, Κροατία, Αλβανία). Στο κατηγορητήριο αναφέρονται πολλές περιπτώσεις σφαγών, κυρίως στη Πελοπόννησο και τη Ρούμελη (και το Δίστομο και τα Καλάβρυτα, παραδόξως λείπει εντελώς η Κρήτη). Ο Βίλχελμ Λίστ ήταν επικεφαλής της επιχείρησης εισβολής στην Ελλάδα και Γεν. Διοικητής ΝΑ Ευρώπης από την 9-6-1941 έως 15-10-1941.

    Λοιπόν, οι κατηγορούμενοι αθωώθηκαν για τις εκτελέσεις ανταρτών στις κατεχόμενες χώρες, γιατί κρίθηκε ότι με το τότε ισχύον διεθνές δίκαιο ήταν παράνομοι πολεμιστές και είχαν δικαίωμα να τους εκτελέσουν οι κατακτητές.

    Κρίθηκαν όμως ένοχοι για τις σφαγές αμάχων (ο Λίστ καταδικάστηκε σε ισόβια αλλά αποφυλακίστηκε 5 χρόνια μετά). Αναφέρεται στην απόφαση ότι μέχρι τότε δεν απαγορεύονταν ρητά τα αντίποινα κατά αμάχων σε κατεχόμενη χώρα για την τήρηση της τάξης, και μάλιστα το τότε αμερικανικό και αγγλικό εγχειρίδιο πολέμου τα προέβλεπε ως μέσο επιβολής, αλλά δεν τα εφάρμοζαν (για τους Άγγλους έχω μια αμφιβολία τί έκαναν πχ στην Ινδία). Οι Γερμανοί λέει η απόφαση είναι αυτοί που τα εφάρμοζαν απ’ τον Γαλλοπρωσσικό πόλεμο του 1870 και μετά. Αναφέρει η απόφαση «No other nation (except Germany) has resorted to the killing of members of the civilian population to secure peace and order in so far as our investigation has revealed». Οι κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν γιατί θεωρήθηκαν τα συγκεκριμένα αντίποινα εκτεταμένα, υπερβολικά (excessive reprisals), αδιάκριτα, χωρίς στρατιωτική αναγκαιότητα και εκδικητικά, κατά παράβαση της σύμβασης της Χάγης του 1907.

    Ας θυμηθούμε μια επίσημη διαταγή του Στρατάρχη Καιτέλ της 16-9-1941, για να θυμόμαστε τί είχε να αντιμετωπίσει τότε η κατεχόμενη Ελλάδα. Ανατριχίλα:
    » The following directives are to be applied here: (a) Each incident of insurrection against the German Wehrmacht, regardless of individual circumstances, must be assumed to be of communist origin. (b) In order to stop these intrigues at their inception, severest measures are to be applied immediately at the first appearance, in order to demonstrate the authority of the occupying power, and in order to prevent further progress. One must keep in mind that a human life frequently counts for naught in the affected countries and a deterring effect can only be achieved by unusual severity. In such a case the death penalty for 50 to 100 communists must in general be deemed appropriate as retaliation for the life of a German soldier. The manner of execution must increase the deterrent effect; The reverse procedure-to proceed at first with relatively easy punishment and to be satisfied with the threat of measures of increased severity as a deterrent .does not correspond with these principles and is not to be applied.»

    Click to access Law-Reports_Vol-8.pdf

  240. Kalantzianastasia, άλλαζε πού και πού παράγραφο! Είναι που είναι χειμαρρώδη τα σχόλιά σου…

  241. skol said

    230,231
    Καταρχήν συγνώμη που δεν μπόρεσα να συνεχίσω τη συζήτηση χτες.
    Δεν έχω καμιά διάθεση να γίνω απολογητής του Γκάτσου(δεν έχω και τα φόντα μάλλον), αλλά να, νομίζω ότι η ανάλυση του Γαβριηλίδη είναι κάπως … ολοκληρωτική.
    Πες μου όμως εσύ αν θες, όταν λες ότι δεν τα ήξερες αυτά τι εννοείς; Τους συγκεκριμένους στίχους μόνο ή ότι ο Γκάτσος μπορεί να διαβαστεί όπως τον διάβασε ο Γαβριηλίδης;

  242. spiral architect said

    Κουβέντες για τους προγόνους τους:
    H ρεμπέτισσα Αγγέλα Παπάζογλου μιλάει για τους ταγματασφαλίτες.
    Παλιά Κοκκινιά, Νίκαια, Αρμένικα, Πλυτζανόπουλος …

  243. nikiplos said

    @123, Παναγιώτη, επιχειρήθηκε αυτή η ρητορία (για τη σημαία μιλώ που τάχα υποστέλλεται το βράδυ με τη δύση του ηλίου), για λίγο όμως από ακροδεξιά μπλογκς και ομιλητές, αλλά μάλλον γρήγορα εγκαταλείφθηκε γιατί κατάλαβαν νωρίς την αγραμματοσύνη τους. Λοιπόν επειδή προσπάθησες να δώσεις κάποιες σκόρπιες αιτιάσεις να σου πω ότι:

    Η Σημαία ποτέ δεν υποστελλεται καμία ώρα της ημέρας ή της νύχτας σε καιρό πολέμου, σε κατακτημένο έδαφος και σε συρράξεις. Δηλοί την κυριαρχία, τονώνει το ηθικό και κυρίως δίνει σήμα σε φίλιες δυνάμεις που κινδυνεύουν ότι εκεί είναι δικό τους έδαφος-περιοχή-κτήριο. Επομένως ΔΕΝ θα υποστελλώταν τότε σε καμία περίπτωση από τα στρατεύματα των ΝΑΖΙ. Υπήρξαν κάποιοι που έδωσαν παραδείγματα εντός γερμανικού ή αυστριακού εδάφους, αλλά αυτά ΔΕΝ ήταν κατακτημένα… Αυτά για να σταματήσουν ηλίθιες ρητορίες από αγράμματους…

    Επομένως οι Γλέζος και Σάντας πράγματι πήραν τη σημαία από τον Ιστό…

  244. Avonidas said

    @219
    Κύριε Νικοκύρη, καταρχήν καμιά διάθεση δεν έχω να υπερασπιστώ τον Παναγιώταρο – μου είναι παντελώς απεχθής, κι αυτός και οι απόψεις του.
    Αλλά δεν είπε τον Σχορτσιανίτη «σκύλο». Είδα το απόσπασμα της συνέντευξης στο λινκ που παραθέσατε. Έχει μεταγραφεί λάθος. Ο Παναγιώταρος λέει στο βίντεο: «υπερασπιστές στις ράτσες των σκύλων», που αποδόθηκε ως «υπερασπιστές της ράτσας των σκύλων». Το έβαλα να παίξει τρεις φορές (προς μεγάλη μου δυσφορία) για να σιγουρευτώ, και αυτό λέει.

    Ο Παναγιώταρος επιχειρεί μια αναλογία ανάμεσα στις ανθρώπινες «φυλές» και τις ράτσες των σκύλων. Είναι ξεκάθαρο, γιατί αμέσως μετά λέει «να μην μπερδεύουμε το πεκινουά με το λαμπραντόρ». Όσο είπε τον Σχορτσιανίτη «σκύλο», άλλο τόσο είπε όλους τους ανθρώπους!

    Τα επιχειρήματά του είναι (α) ότι υπάρχουν διακριτές ανθρώπινες φυλές, (β) ότι οι φυλές καθορίζουν τις εθνικότητες. Και τα δύο επιχειρήματα είναι εσφαλμένα. Και τα δύο είναι απεχθή. Επ’ ευκαιρία, αυτό ισχύει τόσο για τους ανθρώπους όσο και για τους σκύλους: τίποτα δεν εμποδίζει τα λαμπραντόρ να διασταυρωθούν με τα πεκινουά, εκτός από την αισθητική των αφεντικών τους.

    Γιατί επιμένω; Επειδή η Χ.Α. προπαγανδίζει ότι της γίνεται πόλεμος από τα Μ.Μ.Ε., και δεν είναι καλό να τους δίνουμε αφορμές να το υποστηρίζουν. Κάνουν αρκετές γκάφες από μόνοι τους, χωρίς να εφευρίσκουμε κι άλλες.

  245. sarant said

    244: Δεν είπα εγώ ότι ο Παναγιώταρος αποκάλεσε σκύλο τον Σχορτσιανίτη, αλλά ότι τον αποκάλεσε μη Έλληνα. Ο γκρίκλικος τίτλος του ρεπορτάζ είναι λάθος.

  246. Avonidas said

    245: Δεν είπα ότι το είπατε. Απλώς επισήμανα το λάθος.

  247. ππαν said

    241: Ο Γαβριηλίδης έχει γράψει ένα βιβλίο που το βρήκα πολύ ενδιαφέρον, σχετικό με το θέμα. (Η αθεράπευτη νεκροφιλία του ριζοσπαστικού πατριωτισμού: Ρίτσος, Ελύτης, Θεοδωράκης, Σβορώνος)
    Γενικά προτείνει μια προσέγγιση που ξεφεύγει από το γνωστό δίπολο αριστερά – δεξιά ως προς τον εθνικιστικό λόγο και μου άρεσε πολύ, ανοίγει προοπτικές ας πούμε στην ανάλυση φαινομένων κάπως νόθων καληώρα.

  248. ππαν said

    Α ναι, και δεν ήξερα τίποτε από τα δυο, ούτε αυτούς τους στίχους ούτε το ότι ο Γ. ασχολήθηκε με τον Γκάτσο. Η ανάλυσή του για τον Ελύτη με καλύπτει εντελώς πάντως 🙂

  249. Μαρία said

    248 Τα δοκίμια του Γ. Λυκιαρδόπουλου, Η «ρωμιοσύνη» στον παράδεισο, τα διάβασες;
    Χρήσιμο για την κατανόηση του Γκάτσου είναι και το άρθρο του Καγιαλή, Ο Μακρυγιάννης του Σεφέρη στο: Μοντερνισμός και ελληνικότητα, ΠΕΚ 1997.

  250. skol said

    247-249
    Δεν τα έχω διαβάσει αυτά που λέτε γιαυτό θα σας αντιγράψω δυο αποσπάσματα από το άρθρο του Γαβριηλίδη να μου πείτε τη γνώμη σας, αν έχετε τη καλοσύνη

    Περάσαν οι μέρες, περάσαν τα χρόνια, κι ακόμα δεν είδα ατρόμητους άντρες, σοφούς κυβερνήτες, μεγάλους αντάρτες να σπάζουνε πύλες, να ρίχνουνε τείχη, ν’ αλλάζουνε στράτες…

    Με την οποία καθίσταται σαφές, εάν δεν ήταν περιττή η διευκρίνιση, ότι μόνο άντρες είναι επιλέξιμοι για τη θέση του αναμενόμενου λυτρωτή, δεδομένου άλλωστε ότι αυτοί κυρίως είναι από τη φύση τους προικισμένοι να φέρουν γιαταγάνι και να σπάζουνε πύλες.

    και πιο κάτω

    Μ’ ένα μάτι, μ’ ένα δόντι, με βαμμένα τα μαλλιά σκαρφαλώσαν οι γερόντοι στης πατρίδας τα σκαλιά.

    Η βιολογική θεώρηση της πολιτικής μπορεί πλέον να γνωρίσει νέες δόξες …

    Τώρα αυτό είναι βιολογική θεώρηση της πολιτικής ή βιολογική ανάγνωση/ερμηνεία της ποίησης;

  251. ππαν said

    Μαρία, αυτόν τον Λυκιαρδόπουλο δεν τον ξέρω αλλά που τον τσιτάρουν κάτι περίεργοι είναι φυσιολογικό;

    Σκολ, έτσι είναι η ερμηνεία, είναι απλώς ένας από τους πολλούς τρόπους να διαβάζεις κάτι. Έν απου είχε γράψει για τον Άκη Πάνου είναι κάπως έτσι. Εγώ δεν το βρίσκω τραβηγμένο από τα μαλλιά.

  252. ππαν said

    Και να κάτι που μου αρέσει πολύ περισσότερο από την Μενεγάκη και την Δημουλίδου ως εξήγηση του φαινομένου της ΧΑ. Είναι μάλιστα γραμμένο τότε που δεν ήταν φαινόμενο.
    http://www.theseis.com/index2.php?option=com_content&do_pdf=1&id=896

  253. sarant said

    250-251: Εγώ πάλι πιστεύω ότι ο Γαβριηλίδης, αν και πολύ καλό παιδί και συμφωνώ σε πολλά μαζί του, είναι εξαιρετικός στα λογικά άλματα. Έχει κάνει και μεγαλύτερα.

  254. Τόση ώρα σκεφτόμουν να γράψω κάτι σαν το 253!

  255. Μαρία said

    251 Ποιοι περίεργοι; Νικοκύρη, να χτυπήσω τα δοκίμια, για να τα βάλεις στα άλλα κείμενα;

    252 Απ΄το σημερινό άρθρο του Ασδραχά στην Αυγή:
    Βεβαίως η Αντίσταση είχε κοινωνικό περιεχόμενο, εκφραζόμενο κατά κύριο λόγο από το ΕΑΜ. Κατά τη γνώμη μου, ο κοινωνικός χαρακτήρας της Αντίστασης ήταν εκείνος που καθόρισε τη βρετανική παρέμβαση, που τελικώς οδήγησε στον Εμφύλιο πόλεμο. Σήμερα τι έχουμε να συγκρατήσουμε από αυτή την τραγωδία; Την παρεξηγημένη φράση του Νίκου Σβορώνου για τον αντιστασιακό χαρακτήρα της ελληνικής Ιστορίας.

  256. ππαν said

    Μα δεν ήταν μια φράση μόνο….

  257. Μαρία said

    256 Ναι, βρε, το ανέφερα με την ευκαιρία.

  258. ππαν said

    Nαι, η σύμπτωση είναι εντυπωσιακή πάνω που λέγαμε για τον Γαβριηλίδη

  259. sarant said

    255: Αν αντέχεις, τα βάζω 🙂

  260. Μαρία said

    259 Ωραία. Θα το κάνω λάου λάου. Είναι πολύ αξιόλογα δοκίμια γραμμένα απ’ το ’76 μέχρι το ’81 που διατηρούν όμως την επικαιρότητά τους.
    Παραπέμπει σ’ αυτόν κι ο Άκης για τον «αριστοκρατικό λαϊκισμό».

  261. Ναυτίλος said

    Λυκιαρδόπουλος! Ο ορισμός του διανοούμενου. »Η έσχατη στράτευση» είναι το πρώτο βιβλίο του που έπεσε στα χέρια μου, κάπου εκεί στα μέσα της δεκαετίας του ’80.

  262. Μπουκανιέρος said

    1. Δεν είναι αλήθεια ότι οι χρυσαυγίτες δεν σέβονται ποτέ τα τιμημένα γερατιά. Θυμάμαι την εποχή που ο Μιχαλολιάκος έκανε καμπάνια για την απελευθέρωση του «σεβάσμιου γέροντα του Σπάνταου» (κάπως έτσι τον έλεγε), δηλαδή του Ρούντολφ Ες.
    Υπάρχουν γέροντες και γέροντες.

    2. Παρατηρώ ότι οι ιστορικοί κινηματογράφοι των Αθηνών, από αρχαιοτάτων χρόνων, έπεφταν θύματα αναρχοκομμουνιστικών ενεργειών.

  263. Μπουκανιέρος said

    251 Και όμως, Ππαν, πρέπει (ή θα έπρεπε) να ξέρεις την ιστορία του περιοδικού «σημειώσεις»!
    Μιλάμε για τον Γεράσιμο Λυκιαρδόπουλο (παρότι υπάρχουν κι άλλοι καλοί άνθρωποι με το ίδιο επώνυμο, αλλ’ ας μην πλατιάζω).

  264. Μαρία said

    261 Κάτσε να χτυπήσω πρώτα τη ρωμιοσύνη και άμα αρέσει, χτυπάμε και τη στράτευση 🙂

  265. ππαν said

    263: Έτσι θα είναι, όπως τα λες, θα έπρεπε. Έστω και μόνο για την υπαρκτή Κεφαλλονιά που γκούγκλισα. Δεν, όμως… Ντρέπομαι αλλά τι να κάνω;

  266. Μαρία said

    263
    >παρότι υπάρχουν κι άλλοι καλοί άνθρωποι
    Το έγραψα κι εγώ σε παραλλαγή (πώς λέμε στολή παραλλαγής; ).

  267. ππαν said

    ΑΑΑ! Όμως έγραψε κι αυτός για τον Ρίτσο που χαιρέτιζε την σοβιετική εισβολή στην Πράγα!

  268. Ένας Χασάπης από τα Παλιά. said

    Πάντως παρακαλώ αν πρόκειται να μας βάλετε το «καλό παιδί» 🙂 το Γαβριηλίδη βάλτε τον σε παραπομπή και όχι σε παράθεση κειμένου – θα αναρωτιέται η γυναίκα μου μετά γιατί δεν τρώω το φαΐ της και όλο έχω τάση για εμετό. 🙂

  269. ππαν said

    Βρε Χασάπη, όταν κάποιον τον λένε καλό παιδί είναι λίγο θάψιμο, όχι;
    Τι έγινε με τον Αλάριχο; Εγώ διάβαζα τον Προκόπιο του καλού αυτού παιδιού του δικού σου και σε θυμήθηκα..

  270. Μπουκανιέρος said

    253-254 Απορώ πού βλέπετε τα λογικά άλματα.
    (Για το 268, προφανώς, δεν απορώ.)

  271. Και πολύ καλημέρα σας καλοί μου φίλοι και συντρόφοι στον αγώνα!!(μη φοβάστε δε βγαζω λογο..δε θα με ψήφιζε κανείς εξάλλου,δε ξέρω να λέω τόσο καλά ψέμματα!) *#237:Αχ νάσαι καλά βρε καλόπαιδο (κι εγώ δεν είμαι χασάπης να το λέω σα βρυσιά το «καλό παιδί»!)που με άνοιξες τη καρδιά με το τρόπο που τα λές!Μέκανες να γελάσω (με την καλή έννοια πάντα το λέω όταν το λέω αυτό..ποτέ δεν ειρωνεύομαι,το σιχαίνομαι αυτό το μειονέκτημα,ακόμα+όταν ασκώ δίκαιη επίθεση) γιατί κατάλαβα με μεγάλη μου πόσο καλή,εποικοδομητική,χρήσιμη,απλή κι αληθινή παρεά είστε όλοι οι σχολιαστές του βλογιόσπιτου του Νικοκύρη μας και σέβομαι πολύ που σας βρήκα,έστω και λίγο αργά.Μόλις 21 ιούλη απέκτησα επιτέλους pc and internet,και μαθαίνω ακόμα,κι είμαι στην πολύ αρχή. Λες να μη ξέρω ότι είναι άσχετα τα γεγονότα και τα πρόσωπα που σχολιάζονται με το τραγούδι του Πλέσσα και το πρώτο νεκρό του Πολυτεχνείου?το κάθε ιστορικό γεγονός παίρνει την συναισθηματική ή ηθική του φόρτιση αναλογα με τη ματιά του καθενός μας..όλα υποκειμενικα΄είναι,λίγα είναι αντικειμενικά καθολικής αξίας,σαν την πρώτη αντιστασιακή πράξη του Γλέζου ας πούμε.Ολα τα άλλα,τραγούδια σα του Πλέσσα πούναι σαφως για άλλη εποχη κι άλλα γεγονότα μπορώ να το τοποθετήσω εγώ στα 1973 στο πολυτεχνείο γιατι έτσι νιώθω τους στίχους στη καρδιά μου…εξάλλου η καρδιά φέρνει κι όλες τις αντιστασιακές πράξεις έτσι;;;χωρίς καρδιά δεν κατεβαίνει καμμιά φασιστική σημαία και δε πέφτει καμμιά νεοναζιστική κυβέρνηση σα τη δική μας!!! ΄Τώρα θα σε παρακαλέσω πολύ αν θέλεις,επειδή,μεταξύ άλλων πολλών,μου αρέσει πολύ όμως η πορτογαλέζικη κουλτούρα και ιδίως η μουσικη τους fandu,τρελλαίνομαι στη κυριολεξία..κι είναι και παλληκάρια σα κι εμάς σε πολλά,εξήγησε μου λίγο πιο αναλυτικά αυτή την εμπειρία σου με το ραμόνι γιατί αλήθεια δε το πολυκατάλαβα και θάθελα να πεις περισσότερα για το πως,ποτε κλπ..Τα ραμόνια είναι πάντα η δυναμία μου και την άλλη φορά θα παραθέσω αρκετούτσικα και θα γελάσουμε πολύ…αρκετά κλαίμε από μεσα μας κάθε μέρα… «Σε γνωρίζω απτην κόψη του σπαθιού τη τρομερή

  272. !!!!!΄κατι έκανα και πάτησα λάθος και τελείωσε πριν πω τον εθνικό μου ύμνο!!!Και τώρα βλέπω ότι δεν έγιναν οι παραγραφοι που νόμιζα ότι έκανα!!!Κατι άλλο θέλει που δε ξέρω ακόμα…θα το μάθω κι αυτό που θα πάει…τόσα άχρηστα μαθαίνουμε κάθε μέρα στη τηλεόραση ειδικά…και θέλω να ευχαριστήσω και τον σχολιαστή που παράθεσε το βίντεο του Φ.Γερμανού..με κατασυγκίνησε αλήθεια…πάρα πολύ..ήμουν 20.όταν έγινε αυτή η εκπομπή,θα πρέπει να την είχα δει,δεν έχανα εκπομπή του Φρέντυ απτο γυμνάσιο ακόμα,μπορεί να μην τη θυμάμαι τώρα,αλλά θα την είχα δει..τι συγκινητικοι κι απλοί άνθρωποι κι οι δύο τους,Σάντος,ελαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει και Γλέζος,ειδικα όταν κοίταξε τη φωτό του αδελφού του Νικου 19χρ….νάναι καλά που κράτησε το βίντεο αυτό στο αρχείο του και με πήγε τόσα ωραία χρόνια πίσω!!

  273. Ένας Χασάπης από τα Παλιά. said

    (269) 🙂 Άσε την πήδηξε την αιώνια πόλη ο Αλάριχος (αλλά με κανόνες παρακαλώ ως χριστιανός 😉 αλλά με το μουρόχαυλο (ορίστε νέα λεξιλογική ερώτηση – πόθεν Νικοκύρη ή Μαρία; 🙂 τον Ονόριο έκανε τελικά μια τρύπα στο νερό από πολιτικής άποψης. Τώρα ακούω για το λεβέντη τον Αέτιο, τον χαλάστρα το Βονιφάτιο και τον παικταρά τον Αττίλα. Αυτοί είναι ΑΗΠ κύριες και κύριοι. 🙂 Πάντως εάν ποτέ αποφασίσεις να περάσεις στον 11ο αιώνα και να διαβάσεις και για τον Ατταλειάτη βγάζει οσονούπω βιβλίο φίλος (από αυτούς που θα πήγαινε ο Μπουκάν σε αντίθεση με την αφεντομουτσουνάδα μου :-).
    (270) Πόσο καταλαβαινόμαστε αμοιβαία τελικά μεγάλε ψαρά. 🙂

  274. Μαρία said

    273 Άφησα σχόλιο στην άλλη σου περσόνα.
    Γιατί, ρε τεμπέλη, δε κοιτάς το λεξικό;
    http://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/triantafyllides/search.html?lq=%CE%BC%CE%BF%CF%85%CF%81%CF%8C%CF%87%CE%B1%CE%B2%CE%BB%CE%BF%CF%82&dq=

    Χτυπάω τώρα κάτι ωραία του Λυκιαρδόπουλου που θα σ’ αρέσουν.

    268 Ο Άκης είναι και γαμώ τα παιδιά.

  275. Ένας Χασάπης από τα παλιά said

    (274)(α) Η έτερη περσόνα το διαβάσε αλλά άλλο έψαχνε. 🙂 Και ναι μεν είμαι τεμπέλης αλλά όχι γιατί δεν το κοιτάω αλλά επειδή τόσα χρόνια δεν είχα ψάξει να βρω διαδικτυακό ετοιμολογικό λεξικό. Ευχαριστώ για την παραπομπή. Όπως πάντα μπορεί να βασίζεται κανείς στη Μαρία.
    (274)(β) Τι ήθελα και τον ανέφερα το γκαντέμη; Τώρα η μικρή μας έχει κάνει ήδη 2 εμετούς στο κρεββάτι 😦 και προβλέπω αντί να αγχώνομαι για τη δημοσίευση που πρέπει να κρίνω μέχρι αύριο βράδυ ή τους πέντε κώδικες που με κυνηγάνε για ενημέρωση από εβδομάδας ή έστω τον μέγα-τυφώνα της Δευτέρας να έχω τρεχάματα με το παιδί Κυριακάτικα.

  276. Reblogged this on Οξύ and commented:
    «Να κάμωμεν πολιτοφυλακήν …»

  277. Αγγελος said

    Fado, Kalantzianastasia(276), fado…
    Και πώς ακριβώς δοκιμάζεις να αλλάζεις παράγραφο; Όχι χτυπώντας το πλήκτρο Enter; Αν βέβαια δοκιμάζεις πατώντας κενά διαστήματα 🙂 μέχρι να γεμίσει η αράδα, ε, δεν θα σου βγει!

  278. Μαρία said

    251 Ππαν, για να πάρεις μια ιδέα για άλλο θέμα βέβαια.
    http://genesis.ee.auth.gr/dimakis/simeioseis/54/4.html

  279. ππαν said

    278: Ευχαριστώ, τα είδα χτες γι αυτό και γράφω πως ο Λυκιαρδόπουλος υιοθετεί αυτό για τον Ρίτσο και τα σοβιετικά άρματα.

  280. Μαρία said

    279 Μέχρι το βράδυ θα διαβάσεις και 2 για το λαϊκισμό.

  281. ππαν said

    Ποιο βράδυ; 🙂

  282. Κυριάκος Ιωαννίδης said

    Οι υπερβολές ποτέ δεν κάνουν καλό. Τη σημαία την κατέβασαν δύο, ο ένας έγυγε σεμνά και ταπεινά, ο άλλος εκμεταλλεύεται την πράξη του στο έπακρο. Η σύγκριση δική σας. Η πράξη αυτή τς υποστολής της Σημαίας, είχε τα θετικά της,τα θετικά αφορούν στο φρόνημα, τα αρνητικά οι συνέπειες. Εγώ θα σταθώ στα θετικά. Είναι ο μόνος την περίοδο αυτή που αγωνίστηκε για την πατρίδα; Φυσικά δεν είναι ο μόνος, όμως ο Γλέζος είναι αριστερός και σημαντικό στέλεχος του ΚΚΕ και έπρεπε να ηρωοποιηθεί και αυτό έγινε. Σταματήστε λοιπόν να μυθοποιήτε μια συνηθισμένη πράξη, γιατί οι άνθρωποι του ίδιου περίπου ιδεολογικού χώρου στη περίπτωση των Ιμίων, αποκάλεσαν τη Σημαία ένα πανί.Ο Γλέζος ως κομμουνιστής, όπως και όλοι του χώρου του αιματοκύλσαν την Ελλάδα και δεν ζήτησαν ακόμη συγνώμη που σημαίνει ότι θα το ξανακάνουν. Δεν μπορούμε λοιπόν να τον επιβραβεύσουμε και για τις λοιπές του πράξεις. Συμπέρασμα, παν μέτρο άριστο. Φοβούμαι το υπερβολικό κύριε ελέησον, βλάπτει και τον Γλέζο, γιατί υποσυνείδητα δημιουργεί η υπερβολή μίσος.

  283. spiral architect said

    @282: …. Ο Γλέζος ως κομμουνιστής, όπως και όλοι του χώρου του αιματοκύλσαν την Ελλάδα και δεν ζήτησαν ακόμη συγνώμη που σημαίνει ότι θα το ξανακάνουν. …
    Μάλλον ή τη λάθος ιστορία διαβάζετε, (το πιθανότερο) ή διαβάζετε τη σωστή αλλά επιλεκτικά. (ελέγχεται)
    Η ιστορία γράφεται από τους νικητές. 👿

  284. Γς said

    283:
    >Η ιστορία γράφεται από τους νικητές.

  285. spiral architect said

    @284: Είμαι αχρωμάτιστος, ακομπλεξάριστος, δημοκράτης και φίλαθλος.
    (προσοχή, όχι οπαδός)
    Το οπαδιλίκι είναι κακός σύμβουλος.
    Μην ξεχνάμε ότι, έχουμε δημοκρατία, διαφάνεια και opengov! 😆

  286. ***283:Συμφωνώ κι επαυξάνω!!!Πές τα χρυσόστομε!!!
    ***282:……!!!!!!!ναι μεν «παν μέτρον άριστον» αλλά κι «ΟΣΑ ΔΕ ΦΤΑΝΕΙ Η ΚΥΡΑ ΑΛΕΠΟΥ ΤΑ ΚΑΝΕΙ ΚΡΕΜΑΣΤΑΡΙΑ»!
    Δεν υπάρχει χειρότερος εχθρός για τη πατρίδα σε κατάστατη πολέμου και κατοχής απτον μετριοπαθή έλληνα που σκέφτεται το «παν μέτρον άριστον»τη στιγμή που πρέπει να δώσει και τη τελευταία ρανίδα του αίματός του κατά του φασισμού και τωρα κατά της λερναίας ύδρας μετονομαζομένης χρυσή αυγή!Η μετριοπάθεια δε κάνει τους ήρωες και δε ταιριάζει στους έλληνες ούτε τότε ούτε τώρα!Μακάρι και τώρα να υπήρχε ένας καινούριος Γλέζος να τους πέταγε κλωτσηδόν όλους και τους 300 απτην ελληνική βουλή να ξεβρώμαγε ο τόπος απτη προδοσία και το ξεπούλημά μας!!

  287. Ναυτίλος said

    282: Μια συνηθισμένη πράξη αυτό που έκαναν ο Γλέζος με τον Σάντα; Ελάτε τώρα, κ. Ιωαννίδη, και ο φανατισμός ακόμα πρέπει να έχει κάποια όρια. Αν δεν ήταν γεγονός διαπιστωμένο και επιβεβαιωμένο, θα έκοβα το κεφάλι μου πως είναι παραμύθι σαν του Κουκίδη.

  288. **!!!!!!286:θα πηδηχτώ απο παράθυρο απόψε με τα κουφά κι ανίερα που ακούω και δε ζητάω και καθόλου συγνώμη κι είστε εσείς που θα πρέπει να ζητήστε απόλους μας κύριε!Κι είμαι και στον τέταρτο όροφο,δε με λυπάστε;;έχω κατάκοιτη μάνα μέσα και περιμένει από μένα τα πάντα!!ΞΕΡΕΤΕ ΤΙ ΘΑΡΡΟΣ,ΚΟΤΣΙΑ,ΛΕΒΕΝΤΙΑ,ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΑ,ΑΦΟΒΙΑ,ΤΟΛΜΗ,ΑΓΑΠΗ,ΠΑΘΟΣ ΚΑΙ ΠΟΘΟ ΣΤΗ ΚΑΡΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΤΕΡΙΑ,ΜΕΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΦΙΔΙ ΤΗΣ ΚΑΤΑΠΙΕΣΗΣ ΤΟΥ ΦΑΣΙΣΜΟΥ,ΠΡΩΤΗ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΗ ΣΚΕΨΗ ΚΙ ΟΧΙ ΔΕΥΤΕΡΗ ΚΑΙ ΜΕ ΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΜΕ «ΜΕΤΡΟ»ΟΠΩΣ ΔΗΛΩΝΕΤΕ ΕΣΕΙΣ,ΚΑΙ ΠΆΝΩ ΑΠΟΛΑ ΤΙ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΒΑΡΥΑ ΑΡΧΙΔΙΑ ΘΈΛΕΙ ΝΑΧΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΨΗΦΗΣΕΙΣ ΤΗΝ ΤΥΧΟΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΣΚΟΠΙΑ ΚΙ ΟΛΑ ΤΡΙΓΥΡΩ ΚΑΤΑΣΚΟΤΕΙΝΑ,ΜΕ ΕΝΑ ΤΟΣΟ ΔΑ ΦΕΓΓΑΡΙ,ΤΗ ΚΑΡΔΙΑ ΝΑ ΧΤΥΠΑ ΤΑΜΠΟΥΡΛΟ ΑΛΛΑ ΕΚΕΙ ΝΑ ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΝΑ ΚΑΤΕΒΑΣΕΙ,ΝΑ ΑΦΑΝΙΣΕΙ ΤΟ ΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΗΣ ΣΒΑΣΤΙΓΑΣ;;;;;;
    Και σφάλλετε οικτρα ότι δε θα το έκανε αυτό,δε θα το αποτολμούσε αυτό αν δεν ήταν κομμουνιστής!Δε παίζει ρόλο σε ποιο κόμμα είσαι ή τι είδους ιδεολογίας.Εχει σχέση μονο ΑΠΟ ΤΙ ΣΤΟΦΑ ΕΙΝΑΙ Η ΨΥΧΗ ΣΟΥ ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΘΕΡΙΕΜΕΝΑ ΠΟΛΥ ΑΓΑΠΑΣ ΤΟ ΧΩΜΑ ΠΟΥΝΑΙ ΜΟΝΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΔΙΚΟ ΜΑΣ!
    Κι εγω το ίδιο θα έκανα και μακάρι να μου δίνοταν αυτή η ευκαιρία να σκίσω αυτό το σύμβολο σε χίλια κομμάτια που συνεχίζει να δηλητηριάζει και την σημερινή γενιά και να παίζει με τα απογοητευμένα όνειρα κι ελπίδες τόσων ελλήνων απτις προδοτικές κυβερνήσεις μετά την αντιπολίτευση.

  289. Λαθος «νούμερο» έβαλά ότι απευθύνόμουν.Στο 282 άπευθύνεται το σχόλιό μου και απροκάλυπτα μάλιστα.

  290. […] (πηγή: Περσινό αφιέρωμα από το ιστολόγιο του Νίκου: Τότε που έλεγαν εγκληματία τον Γλέζο) […]

  291. […] το οποίο έχουμε ασχοληθεί στο ιστολόγιο με αφορμή την επίθεση των σύγχρονων θαυμαστών του Χίτλερεναντίον του Μανόλη Γλέζου (τους τσούζει ακόμα), καθώς […]

  292. […] […]

Σχολιάστε