Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Η Ακαδημία Αθηνών αδειάζει τον κ. Αντ. Κουνάδη

Posted by sarant στο 5 Σεπτεμβρίου, 2013


Η τύχη ή ο κακός προγραμματισμός τα έφερε έτσι που το σημερινό άρθρο να αναφέρεται σε συγγενικό θέμα με το χτεσινό, αλλά ελπίζω να με συγχωρήσετε. Ελπίζω επίσης ότι δεν θα σας κουράσει μια μακροσκελής αλλά ίσως όχι περιττή εισαγωγή πριν μπούμε στο κυρίως θέμα. Οι παλιοί φίλοι του ιστολογίου θα τα ξέρουν αυτά, αλλά για τους νεότερους δεν βλάφτει μια σύντομη εξιστόρηση.

Το ιστολόγιο μόλις συμπλήρωνε δυο μήνες ζωής όταν, στα μέσα Απριλίου 2009, δημοσιεύτηκε στην Ελευθεροτυπία ρεπορτάζ από μια εκδήλωση της Ακαδημίας Αθηνών, στην οποία αναφερόταν ότι ο ομιλητής, ο ακαδημαϊκός κ. Αντώνης Κουνάδης, σε ομιλία του για την ελληνική γλώσσα είχε αναφέρει ότι σύμφωνα με το βιβλίο Γκίνες, η ελληνική γλώσσα περιέχει 5 εκατομμύρια λέξεις (εδώ μπορείτε να δείτε εκείνο το παλιό άρθρο). Φυσικά επρόκειτο για εξωφρενικό ισχυρισμό που δεν έχει καμιά σχέση με την πραγματικότητα και, το χειρότερο, η ομιλία περιείχε κι άλλες αυθεντικές κοτσάνες, όπως ότι ο Μπιλ Γκέιτς είχε χαρακτηρίσει την ελληνική γλώσσα «γλώσσα των προηγμένων υπολογιστών» και άλλες τέτοιες λερναιότητες,

Για όσους δεν τον γνωρίζουν, ο κ. Αντώνης Κουνάδης, γεννημένος το 1937 θαρρώ, στα νιάτα του ήταν δισκοβόλος και μάλιστα πολύ καλός· είχε πάρει χρυσά μετάλλια σε πανελλήνιους και βαλκανικούς αγώνες και για μια περίοδο είχε την πέμπτη επίδοση στον κόσμο. Διετέλεσε και πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ επί δικτατορίας, από τον Φεβρουάριο του 1973 έως το 1974. Αργότερα έγινε καθηγητής στη σχολή Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ και μετά ακαδημαϊκός, από το 1999, στην τάξη των Θετικών Επιστημών (Εφηρμοσμένων Θετικών Επιστημών: Στατικής- Δυναμικής, Ανάλυσης- Έρευνας των Τεχνικών Κατασκευών). Αναμφισβήτητα πλούσια και ζηλευτή σταδιοδρομία· θα συμφωνήσετε όμως μαζί μου, πιστεύω, ότι δεν φαίνεται να έχει μεγάλη σχέση με τη γλώσσα και τη γλωσσολογία.

Με τη γλώσσα βέβαια, συμβαίνει αυτό το παράδοξο, να θεωρείται ευρέως ότι, επειδή όλοι τη μιλάμε, δεν υπάρχουν ειδικοί. Αν  εγώ βγω και κάνω διάλεξη περί νανοτεχνολογίας ή κβαντομηχανικής, θα με πάρουν -και δικαίως- με τις πέτρες, όμως ο κάθε μηχανικός, ψυχίατρος, μουσικοσυνθέτης, δημοσιογράφος ή ταξιτζής θεωρεί πως έχει το ελεύθερο να ξεστομίζει θέσφατα για τον πλούτο της Τρισχιλιετούς όπου και όπως τού βουληθεί. Αλλά με έναν ακαδημαϊκό το θέμα κάπως σοβαρεύει. Κι έτσι, πάνω στη συζήτηση ρίχτηκε η ιδέα να γράψουμε ένα γράμμα στην Ακαδημία, επισημαίνοντας ότι τέτοιες εξωφρενικές τοποθετήσεις ακαδημαϊκών υποβιβάζουν το κύρος της. Αμ’ έπος αμ’ έργον, η επιστολή γράφτηκε, συγκέντρωσε μέσα σε λίγες μέρες καμιά σαρανταριά υπογραφές (το ιστολόγιο τότε δεν είχε τόσο πλατύ κύκλο αναγνωστών, σήμερα θα μαζεύαμε περισσότερες) και στάλθηκε. Ακριβέστερα, γράφτηκαν δύο επιστολές, μία προς την Ακαδημία Αθηνών και μια άλλη, με κάπως διαφορετική διατύπωση, προς την Ελευθεροτυπία.

Τις επιστολές μπορείτε να τις δείτε εδώ, και εδώ να δείτε τι τελικά δημοσίευσε η Ελευθεροτυπία. Αντιγράφω την καταληκτική παράγραφο: Μείνετε βέβαιοι ότι το πάθος με τον οποίο αντιτασσόμαστε στη διάδοση αυτών των μύθων οφείλεται στο ότι λατρεύουμε την ελληνική γλώσσα και την ιστορία της και θεωρούμε ότι είναι ντροπή κάποιοι, με εσκεμμένα ψέματα, να δημιουργούν την εντύπωση ενός κομπλεξικού επαρχιωτισμού. Δεν αγανακτούμε με όσους πιστεύουν τέτοιες μυθοπλασίες ή με όσους ανύποπτους τις αναμεταδίδουν, αλλά με εκείνους που συνειδητά και κατ’ επάγγελμα χαλκεύουν τέτοιες ειδήσεις. Δεν περιμέναμε ότι οι ανυπόστατοι αυτοί μύθοι θα επαναλαμβάνονταν στο χώρο της Ακαδημίας και με την επιστολή μας αυτή ευελπιστούμε ότι η Ακαδημία Αθηνών θα διαχωρίσει τη θέση της.

Η Ακαδημία δεν αντέδρασε επίσημα, βέβαια, αλλά ακολούθησαν επιστολές στις εφημερίδες από φίλους του κ. Κουνάδη, όπως ο κ. Θ. Ανδρεάκος, καθηγητής ΤΕΙ (και υποψήφιος βουλευτής Πειραιώς με το ΛΑΟΣ), ο οποίος μάλιστα φρόντισε να στείλει επιστολή και στο Βήμα (τότε έβγαινε και καθημερινά), στην οποία πληροφορούσε το πανελλήνιο για την ύπαρξη “μιας ομάδας που διακηρύσσει ότι είναι λάτρις της ελληνικής γλώσσας, ενώ κάνει το παν για να τη διασύρει και να τη μειώσει διεθνώς”. Ο ίδιος ο κ. Κουνάδης δεν απάντησε στις πολύ συγκεκριμένες προτροπές μας να τεκμηριώσει τα λεγόμενά του, αλλά φρόντισε να στείλει επιστολή στην Καθημερινή όπου απαντούσε άλλα αντί άλλων, παραποιώντας την άποψη του περίφημου κλασικού φιλολόγου Ντιλς.  Με τον Νίκο Λίγγρη στείλαμε μια σύντομη απαντητική επιστολή, όπου είπαμε ότι μόνο ο βαρόνος Μιγχάουζεν θα συμφωνούσε με τον κ. Κουνάδη.

Να μην τα πολυλογώ, ο επιστολικός πόλεμος κράτησε μέχρι τον Νοέμβρη του 2009 και, όπως είναι επόμενο, κάποτε ατόνησε και σταμάτησε. Τον κ. Κουνάδη τον ξαναθυμηθήκαμε στο ιστολόγιο φέτος την άνοιξη, με αφορμή μια εκδήλωση του σωματείου Ελληνική Γλωσσική Κληρονομία περί ελληνικής γλώσσας, στην οποία ο κ. Κουνάδης απεύθυνε τον εναρκτήριο χαιρετισμό και η οποία είχε μια εξαιρετική πρωτοτυπία, ότι κανείς από τους ομιλητές δεν ήταν γλωσσολόγος! (Αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι συμμετέχει ο καθηγητής Χριστ. Χαραλαμπάκης, ο οποίος όμως τελικά δεν πήρε μέρος). Δεν ήμουν στην Ελλάδα κι έτσι δεν μπόρεσα να παρευρεθώ στην εκδήλωση και να ακούσω τον κ. Κουνάδη -είχα την απορία αν θα επαναλάμβανε τους εξωφρενικούς ισχυρισμούς του 2009.

Μου δόθηκε μια δεύτερη ευκαιρία, αλλά κι αυτή την έχασα: ο κ. Κουνάδης δημοσίευσε την ομιλία του στο περιοδικό «Νέα Ευθύνη» (τχ. 18, Ιούλιος-Αύγουστος 2013), αλλά όταν το πληροφορήθηκα δεν ήμουν πια στην Ελλάδα για να αναζητήσω το περιοδικό. Ευτυχώς όμως έγραψε για το θέμα ο καθηγητής Δ. Μαρωνίτης, που αφιέρωσε δυο επιφυλλίδες του στο Βήμα, την πρώτη γενικά για την εκδήλωση του Μαρτίου, και τη δεύτερη ειδικά για την ομιλία του κ. Κουνάδη.

Ο Δ. Μαρωνίτης παραθέτει, σχολιάζοντάς τα δηκτικά, τρία αποσπάσματα από την ομιλία του ακαδημαϊκού:

Αντιγράφω εφεξής, με κάποιες περικοπές, τρεις γλωσσοφιλικές αποφάσεις, για να φανεί ο μαχητικός οίστρος του ακαδημαϊκού δασκάλου, σε προβληματικά ελληνικά. Η πρώτη: «Η σημερινή εκδήλωση […] απευθύνεται σε κάθε Ελληνα πατριώτη, διότι σκοπός της είναι η διαφύλαξη ενός υψίστης σημασίας αγαθού της πολιτισμικής μας κληρονομιάς, της Ελληνικής Γλώσσας, θεμελιακού στοιχείου της εθνικής μας οντότητας. […] Ιδιαίτερα μάλιστα μετά τα πλήγματα που αυτή δέχθηκε τις τελευταίες δεκαετίες, με αποτέλεσμα την πανθομολογούμενη λεξιπενία και αδυναμία εκφράσεως της νέας γενιάς. […] Η οποία ξεκίνησε το 1976 […] με την κατάργηση της διδασκαλίας των Αρχαίων Ελληνικών από το πρωτότυπο, και συνεχίστηκε με την επιβολή του μονοτονικού συστήματος γραφής το 1986».

Η δεύτερη, ανάλογης πληροφοριακής και επιστημονικής ακυρότητας, επιμένει σε αναπόδεικτα στατιστικά δεδομένα, που αποδείχνουν πόσο «κρυφοελληνικές» είναι οι περισσότερες ευρωπαϊκές γλώσσες. Ιδού οι ποσοστιαίες αποδείξεις: «η γαλλική γλώσσα, σύμφωνα με μελέτη του Γαλλικού Υπουργείου Παιδείας, περιλαμβάνει λέξεις με ελληνικές ρίζες σε ποσοστό περίπου 60%. Το 80% των λέξεων της πορτογαλικής γλώσσας έχει ελληνικές ρίζες».
Η τρίτη εμφανίζει τον Σεφέρη να καταδικάζει τη γλωσσική μεταρρύθμιση του 1976 μετά θάνατον, καταγγέλλοντας όσους στο μεταξύ «έχουν εξαπολύσει όλα τα θεριά να την φάνε την άφθαρτη γλώσσα μας». Και τον Ι. Θ. Κακριδή, «μεγάλο και μαχητικό δημοτικιστή», να δηλώνει το 1986: «Η γλώσσα μας αργοπεθαίνει, της λείπει το οξυγόνο (δηλαδή τα αρχαία)». Και για να τριτώσει το παραδειγματικό υλικό, προστίθεται στα ίδια συμφραζόμενα και ο Ελύτης να αποφαίνεται μετά λόγου γνώσεως: «Μόνον όσοι γνωρίζουν Αρχαία Ελληνικά μπορούν να χρησιμοποιούν σωστά την Νεοελληνική Δημοτική». Οπερ έδει βήξαι.

Είναι βέβαια εξωφρενικός ο ισχυρισμός ότι το 60% των λέξεων της γαλλικής γλώσσας ή το 80% της πορτογαλικής γλώσσας έχουν ελληνικές ρίζες, αλλά γίνεται τερατώδης όταν εκστομίζεται από μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, και μάλιστα, όπως φαίνεται, χωρίς καμιά τεκμηριωση, αλλά και οι άλλες θέσεις του κ. Κουνάδη δεν πάνε πίσω.

Η αντίδραση δεν άργησε να εκδηλωθεί, αλλά δεν ήταν εντελώς η αναμενόμενη. Την Κυριακή που μας πέρασε, το Βήμα δημοσίευσε τρεις απαντητικές επιστολές στις δυο επιφυλλίδες του κ. Δ. Μαρωνίτη. Οι δύο ήταν επιστολές υπεράσπισης του κ. Κουνάδη (η μία από τον πιστό κ. Θ. Ανδρεάκο, ο οποίος παρατηρεί ότι η ομιλία του κ. Κουνάδη στηριζόταν «σε στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας», λες και αυτό τα καθιστά αυτομάτως έγκυρα!) Η τρίτη όμως επιστολή που υπογραφόταν από τον κ. Βασίλειο Πετράκο, γενικό γραμματέα της Ακαδημίας Αθηνών, ήταν εντελώς αναπάντεχη.

Φυσικά, δεν είναι περίεργο που ο Γ.Γ. της Ακαδημίας έσπευσε να απαντήσει σε ένα δημοσίευμα που έκανε κριτική σε μια δραστηριότητα του ιδρύματος. Αυτό το περιμέναμε. Το εντελώς αναπάντεχο είναι ότι ο κ. Πετράκος αδειάζει στην απάντησή του τον κ. Κουνάδη. Και δεν τον αδειάζει με υπονοούμενα, που μόνο όσοι διαβάζουν μέσα από τις γραμμές μπορούν να τα συλλάβουν -όχι, τον αδειάζει μεγαλοπρεπώς. Ομολογώ ότι δεν το περίμενα. Θα παραθέσω στο τέλος ολόκληρη την επιστολή, που έχει τον εύγλωττο τίτλο Δεν αποτελούν απόψεις της Ακαδημίας, αλλά τώρα ξεχωρίζω μερικά αποσπάσματα (οι υπογραμμίσεις είναι δικές μου):

Ο κ. Κουνάδης, ανήκει ως μηχανικός στην Τάξη των Θετικών Επιστημών. Επιστημονικώς δεν έχει αρμοδιότητα και τις αναγκαίες γνώσεις για να ασχολείται με ζητήματα της γλώσσας…

τις γλωσσικές απόψεις της Ακαδημίας (και όχι ενός Ακαδημαϊκού) δεν τις αποτελούν σοβινιστικοί αστήρικτοι ισχυρισμοί αλλά τα όσα δημοσιεύουν και ανακοινώνουν οι φιλόλογοι και οι ποιητές και λογοτέχνες της Τάξης και πράττει το «Κέντρο Ερεύνης των Νεοελληνικών Διαλέκτων και Ιδιωμάτων»

Δεν υπάρχει για την Ακαδημία καμία γλωσσική πενία ή, πιο μίζερα, λεξιπενία στην Ελλάδα και στους Ελληνες. Αντίθετα η ελληνική πλουτίζεται και αυξάνεται κάθε μέρα, όπως γινόταν πάντοτε και τον πλούτο αυτόν τον δημιουργεί ο λαός ο οποίος και τον μεταχειρίζεται γιατί τον γεννά η ανάγκη να εκφράζει τα διανοήματά του τα οποία βέβαια δεν είναι όμοια με των αρχαίων Ελλήνων.

[Στο σημείο αυτό, ομολογώ πως διέκοψα την ανάγνωση και φώναξα: Πες τα χρυσόστομε!]

Τα πράγματα είναι σαφή. Αλλο ένας αναρμόδιος για τη γλώσσα Ακαδημαϊκός, άλλο η Ακαδημία.

Και το πάρθιον βέλος για το τέλος -δηλαδή τι βέλος, μάλλον ολόκληρο φράγμα πυρός:

Ακόμη, σχετικά με την εδώ περίπτωση, όπως ειπώθηκε για άλλη παρόμοια, «Ο κόπος του αδαούς δεν έχει καμιάν αξία». Γιατί να του αφιερώνουμε επιφυλλίδες; Ισως όμως υπάρξει η απάντηση: «Για να μη παγιδεύονται οι αφελείς». Συμφωνώ.

Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια, ατομικά στον κ. Πετράκο αλλά ασφαλώς και συλλογικά στην Ακαδημία Αθηνών, που συχνά έχει επικριθεί για υπερσυντηρητική νοοτροπία και αρτηριοσκληρωτική στάση, για το θάρρος με το οποίο διαφοροποιήθηκε από τις αντιεπιστημονικές απόψεις που επίμονα προβάλλει ένα μέλος της. Μεγάλος έπαινος πρέπει και στον Δ. Μαρωνίτη που το άρθρο του υπήρξε ο καταλύτης για τη δύσκολη αυτή απόφαση. Ίσως και το δικό μας ιστολόγιο, με τις μικρές του δυνάμεις, να έβαλε ένα μικρό λιθαράκι, πριν από τέσσερα χρόνια.  Δεν αμφιβάλλω ότι και ο κ. Κουνάδης, τώρα που ανακηρύχθηκε επίσημα αναρμόδιος και στερούμενος των αναγκαίων γνώσεων για θέματα γλώσσας, θα στραφεί, με την ιδια ενεργητικότητα και τον οίστρο που τον χαρακτηρίζει, σε μελέτες της ειδικότητάς του. Λαμπρό μέλλον προδιαγράφεται για τους κλάδους της Στατικής-Δυναμικής Ανάλυσης και της Έρευνας των Τεχνικών Κατασκευών.

Το ιστολόγιο, που από την πρώτη του μέρα δίνει τον άχαρο αλλ’ απαραίτητο αγώνα της ανασκευής των αντιεπιστημονικών απόψεων χάρηκε χαρά μεγάλη βλέποντας τις απόψεις αυτές να αποδοκιμάζονται επίσημα από το κορυφαίο πνευματικό ίδρυμα της χώρας. Ωστόσο, την ευφροσύνη του ήρθε να τη σκιάσει μια είδηση από την Κύπρο, που δείχνει πόσο πολλά είναι τα κεφάλια του Λερναίου.

Στην επίσημη  ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας της Κύπρου που συγκεντρώνει υλικό για τη νέα ελληνική γλώσσα, υπάρχει ένα μπανεράκι όπου εναλλάσσονται 6-7 διαφορετικές εικόνες με μηνύματα σχετικά με τη γλώσσα. Τα περισσότερα είναι πολύ καλά, αλλά το ένα με γέμισε φαρμάκι. Δείτε το:

cyprolerna

Η Ελληνική, με τη μαθηματική δομή της είναι η γλώσσα της πληροφορικής και της νέας γενιάς των εξελιγμένων υπολογιστών, διότι μόνο σ’ αυτή δεν υπάρχουν όρια.

Μπιλ Γκέιτς, Αμερικανός επιχειρηματίας και πρόεδρος της Microsoft (1955-)

Ούτε λίγο ούτε πολύ, η χιλιοειπωμένη λερναία σαχλαμάρα για τις δηλώσεις του Γκέιτς, την οποία μάλιστα είχε αναφέρει και ο κ. Αντ. Κουνάδης στην παλιά εκείνη ομιλία του το 2009.  Και κατά σύμπτωση, την ίδια στιγμή που το Λερναίο εκδιώκεται πυξ λαξ από την μεγάλη πόρτα της Ακαδημίας Αθηνών ξαναμπαίνει από το παράθυρο στην Κύπρο…

Λέω «από το παράθυρο», επειδή θέλω να πιστεύω ότι καλόπιστα ο υπεύθυνος των ιστοσελίδων διάλεξε το απόσπασμα αυτό χωρίς να ξέρει ότι είναι παραμύθι. Και, ποτέ δεν ξέρεις, δεν αποκλείεται κάποιος να το δει και να τον ενημερώσει και (όνειρα κάνω…) να βγάλει την ψεύτικη αναφορά, που μόνο κακό κάνει.

Έτσι είναι στις λερναιομαχίες -ένα κεφάλι κόβεις, δυο και τρία ξεφυτρώνουν….

Υστερόγραφο:

Παραθέτω ολόκληρη την επιστολή του κ. Βασ. Πετράκου στο Βήμα.

Δεν αποτελούν απόψεις της Ακαδημίας…Το τριήμερο συνέδριο για τη «γλώσσα» δεν οργανώθηκε από την Ακαδημία αλλά από την Τοπική Αυτοδιοίκηση (κύριοι Σγουρός και Ασκούνης). Η Ακαδημία διέθεσε μόνο την ανατολική αίθουσα για τη διεξαγωγή του… Η Τάξη των Γραμμάτων σε συνεδρία της απέρριψε την πρόσκληση συμμετοχής της και η άρνησή της αυτή τονίζεται περισσότερο από το ότι μόνον 13 τακτικά μέλη της Ακαδημίας παρακολούθησαν την εναρκτήρια συνεδρία, του Προέδρου συμπεριλαμβανομένου για λόγους τυπικούς. Στα λοιπά 12 μέλη μόνο δύο της Τάξης των Γραμμάτων περιλαμβάνονται ως ακροατές, υποθέτω εκ λόγων αβρότητος.
Ο κ. Κουνάδης, ανήκει ως μηχανικός στην Τάξη των Θετικών Επιστημών. Επιστημονικώς δεν έχει αρμοδιότητα και τις αναγκαίες γνώσεις για να ασχολείται με ζητήματα της γλώσσας… Επειδή στις επιφυλλίδες διαφαίνεται με σαφήνεια μομφή κατά της Ακαδημίας για το ξένο προς αυτήν συνέδριο και για παλαιότερους λόγους ή γραπτά Ακαδημαϊκών, πρέπει να παρατηρήσω ότι τις γλωσσικές απόψεις της Ακαδημίας (και όχι ενός Ακαδημαϊκού) δεν τις αποτελούν σοβινιστικοί αστήρικτοι ισχυρισμοί αλλά τα όσα δημοσιεύουν και ανακοινώνουν οι φιλόλογοι και οι ποιητές και λογοτέχνες της Τάξης και πράττει το «Κέντρο Ερεύνης των Νεοελληνικών Διαλέκτων και Ιδιωμάτων» όπου, από το 1926 έως σήμερα, συντελείται επιστημονικό έργο με τα δημοσιεύματά του, τους τόμους του Ιστορικού Λεξικού, τη συνεχή συλλογή γλωσσικού υλικού απ’ όλη την Ελλάδα, πολύτιμου και απαραίτητου για τη γλωσσολογική και φιλολογική μελέτη και γνώση της σημερινής ελληνικής. Αυτή η γλώσσα, η σημερινή, ενδιαφέρει κυρίως την Ακαδημία καθώς και η επιστημονική μελέτη της, της οποίας μεγάλο μέρος έχει αναλάβει και εκτελεί από πολλές δεκαετίες. Τα όσα ατομικώς λέγονται για τη «γλωσσική πενία της νέας γενιάς, παρά τον ανεξάντλητο (!) θησαυρό της αρχαίας κληρονομιάς» δεν αποτελούν «γλωσσικά πάρεργα της Ακαδημίας Αθηνών», όπως από, συγγνωστή, σύγχυση του επιστημονικού έργου της Ακαδημίας και των ανεδαφικών απόψεων μη ειδικού Ακαδημαϊκού γράφεται στο φύλλο της 18.8.2013… Δεν υπάρχει για την Ακαδημία καμία γλωσσική πενία ή, πιο μίζερα, λεξιπενία στην Ελλάδα και στους Ελληνες. Αντίθετα η ελληνική πλουτίζεται και αυξάνεται κάθε μέρα, όπως γινόταν πάντοτε και τον πλούτο αυτόν τον δημιουργεί ο λαός ο οποίος και τον μεταχειρίζεται γιατί τον γεννά η ανάγκη να εκφράζει τα διανοήματά του τα οποία βέβαια δεν είναι όμοια με των αρχαίων Ελλήνων. «Ο ανεξάντλητος θησαυρός της αρχαίας κληρονομιάς» δεν ανταποκρίνεται, πάντα, στις σημερινές γλωσσικές ανάγκες και το σημερινό γλωσσικό αίσθημα.
…Οσο για «τα γλωσσικά πάρεργα», επαναλαμβάνω ότι δεν είναι «της Ακαδημίας». Ομως αυτά συντηρούνται, όπως στην εδώ περίπτωση, επειδή είχε τελικώς ο κ. Μαρωνίτης το κέφι, όπως λέγει, να καταπιαστεί με αυτά. Αν ακολουθούσε την οδό της λήθης δεν θα σας απασχολούσα και εγώ με τα «πάρεργα» Ακαδημαϊκού.
Τα πράγματα είναι σαφή. Αλλο ένας αναρμόδιος για τη γλώσσα Ακαδημαϊκός, άλλο η Ακαδημία. Αυτή η διευκρίνιση υπήρξε η αιτία του γράμματός μου τούτου. Ακόμη, σχετικά με την εδώ περίπτωση, όπως ειπώθηκε για άλλη παρόμοια, «Ο κόπος του αδαούς δεν έχει καμιάν αξία». Γιατί να του αφιερώνουμε επιφυλλίδες; Ισως όμως υπάρξει η απάντηση: «Για να μη παγιδεύονται οι αφελείς». Συμφωνώ.
Με τιμή,

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Χ. ΠΕΤΡΑΚΟΣ,
ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΥΣ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ

218 Σχόλια to “Η Ακαδημία Αθηνών αδειάζει τον κ. Αντ. Κουνάδη”

  1. Γς said

    Εύγε!

  2. Δυστυχώς , αλλά παντού , στη Χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας , ισχύει το , ‘Είσαι αυτό που δηλώνεις’ . Δεν νομίζω οτι οι φερόμενοι ως ,… , δημοσιογράφοι , όλοι τους , με αξιοκρατικά κριτήρια , κρινόμενοι , έχουν σχέση με το επάγγελμα/λειτούργημα . Οι Βουλευτές , είναι άλλου παπά Ευαγγέλιο , αλλά γι’αυτούς , φυσικά , την ευθύνη έχει ο ψηφοφόρος .
    Αν , μεγάλη κουβέντα , τα πράγματα , έστω και μερικώς ανταποκρίνοντο στη ,’Λογική’ , η Ελλάδα δεν θα είχε φθάσει σ’αυτή τη κατάντια .

  3. atheofobos said

    Νομίζω πως ο κ. Πετράκος έκανε, έστω καθυστερημένα, αυτό που έπρεπε να έχει γίνει από καιρό.
    Όμως δεν μπορώ να καταλάβω την ευκολία με την οποία παραχωρούνται οι αίθουσες της Ακαδημίας για συνέδρια που ασχολούνται με θέματα που η αντίστοιχη Τάξη της (εδώ των Γραμμάτων) προφανώς δεν εγκρίνει και γι΄αυτό απορρίπτει την πρόσκληση συμμετοχής σε αυτό, όπως αναφέρει ο κ. Πετράκος στην αρχή της επιστολής του.

  4. Όλο και συμπαθέστερος μου γίνεται.

  5. j7n said

    «Πέντε, νέα ή ανανεωμένα, μουσεία αποκτήσαμε κατά το 2009, όλα σημαντικά. Τα περισσότερα όμως έμειναν σχεδόν απαρατήρητα, γιατί τα εκάλυψε ο θόρυβος για το νέο Μουσείο Ακρόπολης, που μετατόπισε το ενδιαφέρον των φιλαρχαίων. Τα τέσσερα μουσεία, Νικόπολης, Καλαμάτας, Πατρών και Βραυρώνος, ο κόσμος τα επισκέπτεται για να δει τα αρχαία που στεγάζουν. Το νέο Μουσείο της Ακρόπολης, το επισκέπτονται για να δουν το κτίριο»

    «Για να κατασκευαστεί το νέο μουσείο παραβιάστηκαν θεμελιώδεις δεοντολογικοί κανόνες της Υπηρεσίας, εκείνης που γνώρισα και έζησα εγώ. Παραβιάστηκαν κανόνες επιστημονικοί, αισθητικοί και κοινωνικής δικαιοσύνης. Το νέο μουσείο όμως υπάρχει και θα υπάρχει και μετά από μας. Από τη φύση και τον χαρακτήρα του, όπως τον διαμόρφωσαν, αποτελεί επιθετικό παράγοντα της μοναδικής αυτής περιοχής που το αντικρίζει, δηλαδή της νότιας κλιτύος της Ακρόπολης»

    «Το διονυσιακό θέατρο δεν επιδέχεται αναστήλωση και ούτε τη χρειάζεται. Ανακατασκευασμένο το θέατρο του Διονύσου θα είναι ακόμη μία προσθήκη στις σκηνογραφίες της οδού Διονυσίου Αρεοπαγίτου»

    Πες τα χρυσόστομε!

    http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=162973

  6. 4-5 τα μεγάλα πνεύματα… 🙂

  7. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    4-5: Ομολογώ πως μου είχε ξεφύγει, Πολύ καλή η επισήμανση «το επισκέπτονται για να δουν το κτίριο».

  8. alel said

    Σε κάποια φάση στο παρελθόν, στο αεροδρόμιο ελ. βενιζέλος, στις αίθουσες που παίρνει ο κόσμος τις βαλίτσες του -μετά την πτήση – υπήρχε ένα αντίστοιχο μήνυμα με αυτό του site απο την Κύπρο. Τεράστια γράμματα διέδιδαν το πλούτο της ελληνικής γλώσσας και διέδιδαν ένα αστρονομικό νούμερο ελληνικών λέξεων που μπορεί κανείς να συναντήσει σε άλλες ξένες γλώσσες. Όταν το χα δει είχα πραγματικά εντυπωσιαστεί και ταυτόχρονα είχα σκεφτεί -οτι μάλλον θα μας περνάνε για μεγάλα ψώνια οι ξένοι επισκέπτες- μετά απ’ αυτό το άρθρο αναρωτιέμαι ειλικρινά για το κατά πόσο ήταν τεκμηριωμένη εκείνη η διαφήμιση. Πάει δυστυχώς πολύς καιρός απο τότε και δε θυμάμαι ακριβώς τι έλεγε. Ωστόσο, το αίσθημα της έκπληξης που είχα νιώσει το θυμάμαι ακόμα.

  9. LandS said

    8. Λερναιότης λερναιοτήτων, μα παντού λερναιότης;

  10. ΠΑΝΟΣ said

    Λίγο άσχετο ή μήπως όχι; Πόσοι εκ των ακαδημαΐκών είναι φανατικοί χριστιανοί και διαπρύσιοι κήρυκες και υπερασπιστές τού ζαμπέλιου(ή ζαμπέλειου;)απαίσιου εξαμβλώματος που λέγεται «ελληνοχριστιανικός πολιτισμός»; Και πόσους(δεν λέω,όλους) δεν έσπρωξε,πίσω κρυπτόμενη, η εκκλησία ώστε να εκλεγούν.Ό,τι δηλ. και με αρκετούς καθηγητάδες των πανεπιστημίων.Μη μού πει κανείς όχι,γιατί θα μού στρίψει,τ’ ορκίζομαι!
    Μα το κορυφαίο,μακράν,ψεύδος που ταλανίζει πολλαπλώς τη χώρα είναι ο κατασκευασμένος μύθος τού «ελληνοχριστιανικού πολιτισμού».Και μάλιστα ορθόδοξου!Βέεεβαια….Όχι,απλώς λερναίος,αλλά….δεν βρίσκω άλλη λέξη.

  11. LandS said

    Δεν κρατιέμαι…
    Οι διοργανωτές ήταν οι Σγουρός και Ασκούνης. Επειδή η ΤΑ οφείλει να προάγει τον Πολιτισμό, φαντάζομαι, και όχι να πέσει ο προβολέας της δημοσιότητας απάνω μας…
    Δεν είναι δα και τίποτα βλαχοδήμαρχοι.

  12. Γς said

    9:
    >Λερναιότης

    Ωραίος όρος!

    Και να λέει ο Γκούγκλης ότι did not match any documents

    (μέχρι στιγμής!)

  13. Απηύδησαν η Ακαδημία και ο κ. Πετράκος με την αλαζονεία του κ. Κουνάδη να οικειοποιείται επιστημονικές αρμοδιότητες…

  14. Επιτέλους! Αλλά κάλλιο αργά παρά ποτέ…
    Μπράβο στον κ. Πετράκο.

  15. Νέο Kid Στο Block said

    Να χαλάσω λίγο το χαρούμενο κλίμα;
    Αυτό το «ο τάδε είναι των Θετικών επιστημών» κι «ο δείνα είναι των Αρνητικών (ή όπως θέτε) επιστημών» ειλικρινά δεν το καταλαβαίνω και λυπούμαι που το χρησιμοποιεί και ο επιστολογράφος αλλά και εσύ Νίκο!
    Τι πα να πει «είναι μηχανικός και να ασχοληθεί με την αντοχή υλικών»; Εσύ δηλαδή που είσαι Χημικός λες μπαρούφες ή σωστά πράγματα ΛΟΓΩ του ότι είσαι χημικός ; Κρίνουμε την ιδιότητα ή το περιεχόμενο όσων λέει κάποιος;
    Εντάξει, παγκόσμιο είναι αυτό το φαινόμενο,αλλά στην Ελλάδα παραπάει το κακό. Μια ματιά στα έγκριτα λεξικά όπου δεν υπάρχει σχεδόν ίχνος «Θετικής…πςς!» ορολογίας ,μάς πείθει.
    Και βέβαια, για να μην κατηγορηθώ ότι υπερασπίζομαι τους «θετικάριους» (πςςς^2 !) το φαινόμενο λειτουργεί κι απ’την ανάποδη.
    Θυμαμαι το 1997 (νομίζω) έγινε μεγάλος σάλος στην Ισπανία όταν έγινε μια κλήρωση για να απαλλαγούν κάποιοι από τη στράτευση (Οι διαθέσιμες θέσεις ήταν λιγότερες από τους στρατεύσιμους) και υπήρξαν ενστάσεις και εντάσεις ως προς το αν η κλήρωση ήταν συμβατή με την επιστημονικότητα του θέματος. Δηλαδή ,αν ήταν ίδιες οι πιθανότητες επιλογής για όλους τους υποψήφιους προς απαλλαγή στράτευσης, βάσει της μεθόδου που ακολούθησαν. Η κλήρωση βεβαίως ήταν σωστά σχεδιασμένη,αλλά επειδή ειδικά στις Πιθανότητες και τη Στατιστική είναι ευρύτατα διαδεδομένη μια γενική αμάθεια και το ακόμη χειρότερο ΗΜΙΜΑΘΕΙΑ, ακόμη και σε (αυτο)αποκαλούμενους ειδικούς, ακούστηκαν διάφορες μπούρδες. Λογικά οι δημοσιογράφοι,άλλο που δεν ήθελαν!, έκαναν την τρίχα τριχιά,και οργανώθηκε μια συνέντευξη τυπου ‘οπου βάλαν κάποιον καραγκιόζη Ακαδημαϊκό να απαντά σε θέματα Λογισμού των Πιθανοτήτων. Όταν παραζορίστηκε είπε κι αυτός το θρυλικό «Α! Εγώ είμαι «των Γραμμάτων!» » …

  16. Chris said

    «Δεν αμφιβάλλω ότι και ο κ. Κουνάδης, τώρα που ανακηρύχθηκε επίσημα αναρμόδιος και στερούμενος των αναγκαίων γνώσεων για θέματα γλώσσας, θα στραφεί, με την ιδια ενεργητικότητα και τον οίστρο που τον χαρακτηρίζει, σε μελέτες της ειδικότητάς του. Λαμπρό μέλλον προδιαγράφεται για τους κλάδους της Στατικής-Δυναμικής Ανάλυσης και της Έρευνας των Τεχνικών Κατασκευών.»
    Πώς αιτιολογείται αυτή η κακία που γράφετε; Γνωρίζετε το έργο του στους αντίστοιχους τομείς;

  17. Ἕνα μόνον, προφανές, λάθος κάνεις:

    «η ελληνική πλουτίζεται και αυξάνεται κάθε μέρα, όπως γινόταν πάντοτε και τον πλούτο αυτόν τον δημιουργεί ο λαός ο οποίος και τον μεταχειρίζεται γιατί τον γεννά η ανάγκη να εκφράζει τα διανοήματά του»

    «πάντοτε»: Καὶ τὸ 10.000 π.Χ.; Καὶ τὸ 10.000 μ.Χ.; Ὑπάρχουν αἰώνιες γλῶσσες καὶ αἰώνιοι λαοί;

    Ἀναλογικῶς: Ἡ σουμεριακὴ γλῶσσα πλουτίζεται και αυξάνεται κάθε μέρα, όπως γινόταν πάντοτε και τον πλούτο αυτόν τον δημιουργεί ο σουμεριακὸς λαός ο οποίος και τον μεταχειρίζεται γιατί τον γεννά η ανάγκη να εκφράζει τα διανοήματά του.

    Λάθος. Ἡ ἀνωτέρῳ φράσις προϋποθέτει ὅτι ὑπάρχει σουμεριακὸς λαὸς καὶ ὅτι ὑπάρχουν σουμεριακὰ διανοήματα.

    Τὸ ἂν ὑπάρχει καὶ κατὰ πόσον ἑλληνικὸς λαὸς καὶ ἑλληνικὰ διανοήματα, ἀφήνεται ὡς ἄσκησις.

  18. Γς said

    15:
    >“Α! Εγώ είμαι “των Γραμμάτων!”

    Και θυμήθηκα τον δικό μας (ονόματα δεν λέμε) που το έπαιζε στα σέβεντιζ μεταξύ αυτών που λέμε σήμερα Βιοφυσικός και Θεωρητικός Βιολόγος.
    Οταν τον στριμωχνόταν έλεγε ότι είναι Φυσικός ή Βιολόγος, ανάλογα με την περίπτωση.

  19. spiral architect said

    Καλημέρα. 🙂
    Κάλλιο αργά παρά ποτέ, ή κάλλιο αυγά παρά πουρέ;
    Πλάκα κάνω 😀 αλλά φρονώ ότι, πρέπει και τα μέλη της Ακαδημίας Αθηνών και η ομάδα εργασίας να τελειώσουν και επιτέλους να εκδώσουν αυτό το ακριβοθώρητο Λεξικό της Ακαδημίας Αθηνών για να κλείσουν τα στόματα και οι γραφίδες όλων των ελληνοβαρεμένων για τα εκατομμύρια λήμματα της ελληνικής γλώσσας.
    Αν μη τι άλλο, είναι (και) θέμα κύρους. 😉

  20. munich said

    Εύγε στον κ. Πετράκο για την δημόσια αντίδραση της Ακαδημίας.

    Εμένα μου αρέσει πολύ το νέο μουσείο της ακρόπολης και το επισκέπτομαι με κάθε ευκαιρία καθότι είναι και πολύ φτηνό, σε σύγκριση με αντίστοιχα του εξωτερικού, τζάμπα (εκτός βέβαια της Μ.Βρετανίας) . Καμιά φορά πηγαίνω μόνο και για καφέ με θέα την Ακρόπολη.
    Το ίδιο μαρε΄σει και το Πομπιντού, κι εκεί καμιά φορά πηγαίνω μόνο για καφέ με θέα τον πύργο του άιφελ. πηγαίνω το κοντόβραδο και βλέπω τα φώτα να ανάβουν. (το αναφέρω γιατί θυμάμαι παρόμοια θύαλλα αντιδράσεων από τους Παριζιάνους όταν χτιζόταν)

  21. spiral architect said

    @17: Προσοχή στα λογικά άλματα, που γίνονται σφάλματα. 😉

  22. Με τον μετατροπέα των αιγαιοπελαγίτικων νανουρισμάτων σε ισπανοεμφυλιακά τραγούδια Αργύρη Κουνάδη έχει άλλη σχέση πλην της συνωνυμίας ;

  23. nestanaios said

    Μεταξύ των Ελλήνων και των Φιλελλήνων και των νεοελλήνων, προτιμώ τους Φιλέλληνες. Οι Φιλέλληνες βρίσκονται παντού και πάντοτε. Πριν λίγους μήνες σε κατάστημα (φαγάδικο) της Βαρκελώνης πρόσεξα επιγραφή με περιεχόμενο «Somos Griecos antiguos” και δεν μιλούσαν καν ελληνικά.

  24. Γς said

    20:
    >Το ίδιο μ αρέσει και το Πομπιντού

    Ωχ, μ έφτιαξες. Για να τους τη σπάσω:

    Και ήμουν στο Πομπιντού για να σκοτώσω την ώρα μου μέχρι κάποιο ραντεβού που είχα και είπα να πάω κάπου να κόψω τα μαλλιά μου.
    Και πήγα κει κοντά. Και έρχεται ένα ουρί του παραδείσου για να μου τα λούσει.
    Κι ο Γς που πιάνει μυρωδιές σε ακτίνα 1000 μιλίων έπαθε την πλάκα του, όταν του έβρεχε τη μαλλούρα του.
    Μανούλι, κοντούλι, μελαχρινούλι με φερομόνες της μασχάλης της ελληνικές.
    -Ελληνίδα είσαι;
    -Όχι
    -Από πού;
    -Κοσταντινόπλ.
    Αμαν! Με έφτιαξε που δεν είπε Ινσταμπούλ! (λέμε τώρα)

  25. sarant said

    Eυχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

    22: Τον αδικείς τον Αργύρη Κουνάδη. Δεν μπορούσε να τυπωθεί στον δίσκο ότι είναι μελωδία του ισπανικού εμφυλίου, είχαμε χούντα. Στην επανέκδοση το έβαλε.

    17: Νομίζω ότι μιλάει για το παρόν.

    16. Καμιά κακία δεν γράφω. Για να γίνει ακαδημαϊκός, έγινε επειδή το έργο του στη Στατική Ανάλυση κτλ. κρίθηκε πολύ αξιόλογο. Τον προτρέπω να συνεχίσει εκεί.

    15: Πρόσεξε όμως τι γίνεται. Ο μη ειδικός (ή ο μη κάτοχος των τυπικών προσόντων) μπορεί μεν να βάλει τα γυαλιά στους ειδικούς (Βέντρις) αλλά το κάνει με τον τρόπο των ειδικών.

  26. Anasto said

    Στη 2η πρόταση της τέταρτης παραγράφου, το «…ένας εγώ…» είναι λάθος επειδή ήθελες να αρχίσεις το επιχείρημα αλλιώς ή δεν το έπιασα εγώ αυτό που θες να πεις;

    Καλημέρα

  27. Νέο Kid Στο Block said

    25. Εξυπακούεται αυτό! Μα αυτό ακριβώς λέω κι εγώ! Αδυνατίζεις θεωρώ τη ΣΩΣΤΗ κριτική σου στις κουναδιές περί γλώσσας, όταν λες ουσιαστικά «Κάτσε κάτ ρε Κουνάδη και τράβα ρίξε καμιά πλάκα τσέλνερ!» ενώ μπορείς κάλλιστα να πεις (όπως το κάνεις διαρκώς δηλαδή) «Αυτό είναι αστήρικτο. Αυτό είναι ψέμα. Αυτό χρίζει απόδειξης. Αυτό το έχει αντικρουσει ο τάδε ως εξής…κ.λ.π.» Έτσι δεν είναι;

  28. Άφωνος said

    @15
    Σαφώς καθένας έχει δικαίωμα γνώμης σε οποιοδήποτε θέμα με δημόσιο ενδιαφέρον. Το πρόβλημα δημιουργείται όταν η εγκυρότητα της γνώμης βασίζεται όχι στην τεκμηρίωση αλλά στην ιδιότητα αυτού που την εκφέρει.
    Συγκεκριμένα, ο κ. Κ. μπορεί να εκφράζει οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την γλώσσα, αν όμως η βαρύτητα της γνώμης βασίζεται στην ακαδημαϊκή του ιδιότητα και όχι στην επιστημονική της τεκμηρίωση, πρέπει να τονιστεί ότι η ιδιότητά του δεν εξασφαλίζει την εγκυρότητα της γνώμης.

  29. Νέο Kid Στο Block said

    28. Ναι ,όσον αφορά το αποκαλούμενο «ευρύ κοινό» που μπορεί να μην έχει γνώση τέτοιων λεπτομερειών και απλώς μπορεί να υποθέτει πως «αφού τα λέει ένας Ακαδημαϊκός, έτσι θα είναι» έχεις δίκιο πως ίσως πρέπει να τονίζεται η «ασυμβατότητα» ιδιότητας και κύρους των απόψεων. Αλλά αυτό δημιουργεί θέματα, γιατί αυτόματα αντιστοιχίζει μονοσήμαντα «ένα προς ένα» ,δηλαδή κάνει αναγκαία και ικανή τη σχέση κύρους άποψης και ιδιότητας, πράγμα που δυστυχώς δεν ισχύει.

  30. sarant said

    27: Καμιά αντίρρηση, αλλά ο ίδιος προβάλλει το ότι είναι μέλος της Ακαδημίας, ως μόνη τεκμηρίωση των λεγομένων του.

  31. sarant said

    26: Ευχαριστώ, έκανα τη διόρθωση!

  32. emma said

    Καλημέρα
    άλλο το περιεχόμενο του πομπιντού κι άλλο της ακρόπολης.

    θυμήθηκα το φιλόλογο στο γυμνάσιο που μας έλεγε για το έτος 622 της εγείρας του ισλαμικού ημερολογίου ότι προέρχεται απο το ελληνικό εγείρομαι, επειδή ο μωάμεθ σηκώθηκε κι έφυγε απο τη μέκκα για να πάει στη μεδίνα!

  33. # 25 a

    Δεν ξέρω αν τον αδικώ, αντιστασιακά τραγούδια της Χιλής κυκλοφόρησαν (ή μάλλον ήρθαν) στην Ελλάδα μετά την χούντα σίγουρα, γύρω στο 76 και περιελάμβαναν το τραγούδι gallo rojo που είναι ολόϊδιο με το » άϊ γαρούφαλλό μου». Τότε ο Κουνάδης είπε πως ήταν μια παλιά σαμιώτικη μελωδία γιο νανούρισμα και έχω την εντύπωση πως ήταν σαφώς ΜΕΤΑ την χούντα, οπότε τότε δεν τον αδικώ καθόλου, μόνο σε αντίθετη περίπτωση, την οποίαν θεωρώ χρονικώς δύσκολη.. Στην επανέκδοση βέβαια δεν μπορούσε και νάθελε να κάνει αλλιώς, είχε βρωμίσει το θέμα.

  34. Corsair said

    20: Όσο με συναρπάζει το περιεχόμενο του, τόσο απαίσιο το βρίσκω σαν κτήριο. Τώρα βέβαια ας είχαμε κι εμείς κάτι παρόμοιο και θα το βούλωνα ευχαρίστως.

  35. Panagiotis said

    «Λέω “από το παράθυρο”, επειδή θέλω να πιστεύω ότι καλόπιστα ο υπεύθυνος των ιστοσελίδων διάλεξε το απόσπασμα αυτό χωρίς να ξέρει ότι είναι παραμύθι.»
    Έλα τώρα Νίκο, πιστεύεις στ’ αλήθεια ότι μπορεί κάποιος να ξεγελαστεί από τέτοιες μπαρούφες, αν έχει μια στοιχειώδη μόρφωση; Νομίζω ότι αποκλειστικά θέμα ιδεοληπτικής (δεν λέω ιδεολογικής) σκοπιμότητας μπορεί να είναι…

  36. irene said

    Συγχαρητήρια για το άρθρο.
    Μετά λύπης θέλω μόνο να προσθέσω ότι δεν είναι μόνο οι ακαδημαϊκοί και οι απόφοιτοι άλλων κλάδων- κατευθύνσεων αναρμόδιοι για τα γλωσσικά ζητήματα. Δυστυχώς, ακρότητες, αστήρικτοι συσχετισμοί και παρανοήσεις υποστηρίζονται και από γλωσσολόγους- φιλόλογους. Εκεί τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα.

  37. Θρασύμαχος said

    Και όμως είναι «επίτιμος φιλόλογος»: http://www.eephil.gr/activities-gr.htm http://www.eephil.gr/images/photo_president.jpg

  38. sarant said

    33: Μπορεί να το συζητήσουμε ξανά, με περισσότερα στοιχεία.

    35: Αν δεις τις άλλες εικόνες πυο εναλλάσσονται, δεν είναι αρχαιοβαρεμένες, το αντίθετο. Γιαυτό νομίζω πως μπήκε επιπόλαια

    36: Δεν έχω υπόψη μου τέτοια περίπτωση.

    37: Αλλά δεν θα πήγαινες να σε εγχειρίσει επίτιμος γιατρός ! 😉

  39. Νέο Kid Στο Block said

    38. Ωχ! ατύχημα! Στο χθεσινό θέμα πήγαινε το 38. Αν μπορείς Νίκο,κάνε τη μεταφορά! Αλλιώς,σβήσε απλώς το 38.

  40. Νέο Kid Στο Block said

    40. Σβήσε το 38. Νικόλα!

  41. giorgos said

    Αύτά άντιμετωπίζονται …εύκολα , μ’ αύτά πού γράφει όμως ό Κακλαμάνης γιά τίς έπενέργειες πού είχε καί συνεχίζει νά έχει ή καθιέρωση τής δημοτικής στήν έξέλιξη τής πνευματικής ζωής καί τής κοινωνίας γενικώτερα τί γίνεται?
    katotokerdos.blogspot.com

  42. Θα αναγκαστώ να επαναληφθώ, κάτι που κρατήθηκα να μην κάνω στο χτεσινό θέμα, και θα παρεκκλίνω από το σημερινό πανηγυρικό κλίμα.

    Δυστυχώς, ή ο κ. Πετράκος είναι νέος στη θέση / στην ακαδημία, ή η μνήμη του είναι αδύνατη. Ναι μεν ο κ. Κουνάδης δεν είναι ειδικός, όμως η ίδια η Ακαδημία τον έχει χρήσει από το 2004 Υπεύθυνο του Ερευνητικού Προγράμματος 200/605 Ελληνική Γλωσσική Κληρονομιά της Επιτροπής Ερευνών, και σε κανένα άλλο της ειδικότητας με την οποία είναι μέλος της.

    Προβλέπω εκπαραθύρωση του κ. Γραμματέα.

  43. [διόρθωση, με τους σωστούς λίκνους -ας διαγραφεί το από πάνω]

    Θα αναγκαστώ να επαναληφθώ, κάτι που κρατήθηκα να μην κάνω στο χτεσινό θέμα, και θα παρεκκλίνω από το σημερινό πανηγυρικό κλίμα.

    Δυστυχώς, ή ο κ. Πετράκος είναι νέος στη θέση / στην ακαδημία, ή η μνήμη του είναι αδύνατη. Ναι μεν ο κ. Κουνάδης δεν είναι ειδικός, όμως η ίδια η Ακαδημία τον έχει χρήσει από το 2004 Υπεύθυνο του Ερευνητικού Προγράμματος 200/605 Ελληνική Γλωσσική Κληρονομιά της Επιτροπής Ερευνών, και σε κανένα άλλο της ειδικότητας με την οποία είναι μέλος της.

    Προβλέπω εκπαραθύρωση του κ. Γραμματέα.

  44. Συμφωνώ με το ‘New Kid on the Block’ , Τι υποδηλώνει η λέξη ,’Μαθηματικότητα’?
    Προσωπική μου άποψη είναι οτι πρόκειται περί ‘Νεολογισμού’ , αλλά θα πρέπει ο χρήστης να μας δώσει και κάποιες εξηγήσεις στο πως εκείνος/η την χρησιμοποιεί εννοιολογικά .

  45. 43 …έχει χρίσει…

  46. Αυτή η τάση με τις «καινούργιες» λέξεις σε -ότητα, διαθεσιμότητα, κιητικότητα και τώρα μαθηματικότητα έχει καταντήσει…μαλακιότητα !

    Προσωπικά νομίζω πάντως πως ο λόγος που διάφοροι «τιτλούχοι» ενστερνίζονται άκριτα τα ελληνοβαρεμένα λερναία είναι οικονομικός, δηλαδή αποβλέπουν να κληθούν να δώσουν διαλέξειςσε πιασάρικα θέματα αδιαφορώντας γιια την … επιστημονικότητα των θέσεών τους.

  47. Servitoros said

    @7
    4-5: Ομολογώ πως μου είχε ξεφύγει, Πολύ καλή η επισήμανση “το επισκέπτονται για να δουν το κτίριο”.

    Εγώ το επισκέπτομαι όταν με πιάνει νόστος για την Μεσσηνία και θέλω να μιλήσω με έναν συντοπίτη μου.

  48. Σμερδαλέος said

    Με τη γλώσσα βέβαια, συμβαίνει αυτό το παράδοξο, να θεωρείται ευρέως ότι, επειδή όλοι τη μιλάμε, δεν υπάρχουν ειδικοί
    —-

    Νίκο, με την λογική τους, επειδή όλοι έχουμε καρδιά … είμαστε όλοι καρδιοχειρουργοί.

  49. Δεν γνωρίζω τον Κύριο , Πετράκο , αλλά δεν νομίζω ο άνθρωπος να έκανε κάτι το μεμτό , κατά την γνώμη έπραξε το αυτονόητο – διαχωρισμό Ακαδημίας απο προσωπικές τοποθετήσεις .
    Επειδή , πλειστάκις , εχω εκφράσει προσωπικές μου απόψεις , επικονωνών με το Κογκρέσσο , αλλά και με το Λευκό Οίκο υπογράφων και υποδηλώνων τη θέση που συμβαίνει να κατέχω , Corporate Executive or Professor , whatever the case it might be , συγχρόνως όμως δηλώνω , ‘Σε καμία περίπτωση η προσωπική μου άποψη , αντανακλά ή αντιπροσωπεύει και τη θέση ή άποψη της Εταρείας ή του Πανεπιστημίου , πλήν της ιδικής μου ταυτότητας οτι δεν έρχομαι απο το …πουθενά’ .
    Αυτό για την Αμερική που εγω ζω είναι μια αποδεκτή θέση .

    Έτσι , νομίζω , λίγη κατανόηση είναι ενδεδειγμένη .

  50. Σμερδαλέος said

    Πάντως συγχαρητήρια σε όλους όσους φρόντισαν να κόψουν τις «λερναίες κεφαλές» … Ο καρακιτσαρίστικος σοβινισμός σε αυτή τη χώρα πρέπει κάποτε να εξαλειφθεί.

  51. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    43: Αφού βάζεις αριθμήσεις δεν σβήνω τίποτα 🙂
    Για την πρόβλεψή σου, θα δούμε!

  52. Φίλε μου , μην είσαι τόσο απόλυτος , αναμένων ή προσδοκών ,…, εκπαραθύρωση του Κυρίου Πετράκου . Αυτό είναι το έγκλημα ?
    Η περίπτωση μου θυμίζει την Ελληνική παροιμία , ‘Εδω , Καράβια Χάνονται , Βαρκούλες Αρμενίζουν’.

  53. Απέραντο Μπορντέλο said

    ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΝΤΩΝΗ ΚΟΥΝΑΔΗ

    http://www.bioacademy.gr/boardmembers?lang=gr

    Γεννήθηκε στην Αθήνα(1937). Είναι απόφοιτος στη Σχολής Πολιτικών Mηχανικών του EMΠ (1962), του οποίου αναγορεύτηκε διδάκτορας (1970). Το 1973 εκλέχτηκε Eπίκουρος, και το 1982 τακτικός καθηγητής Στατικής και Σιδηρών Γεφυρών του EMΠ. Διετέλεσε Διευθυντής του Τομεα Δομοστατικης (1984-1986) και Διευθυντής (1998-2004) του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΠΜΣ) του Τμήματος Πολ. Μηχανικών του ΕΜΠ, το οποίον άρχισε την λειτουργία του το 1998, πριν από τα αντίστοιχα ΔΠΜΣ του ΕΜΠ και άλλων ΑΕΙ της χώρας. Διετέλεσε Πρόεδρος της Επιτροπής Μεταπτυχιακών Σπουδών της Σχολής Πολιτικών Mηχανικών του EMΠ (1998-2004). Επίσης υπήρξε επισκέπτης καθηγητής σε Πανεπιστήμια της Ευρώπης και των H.Π.A. Είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Academia Europeae (1992), ξένος εταίρος της Σερβικής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών (1997), μέλος της Ακαδημίας Αθηνών (1999),μέλος της Ρωσικής Ακαδημίας Μηχανικών (RAACS, 2000),μέλος της Διεθνούς Ακαδημίας Μηχανικών (Μόσχα, 2010), ξένος εταίρος (Fellow) της Ακαδημίας Επιστημών της Νέας Υόρκης (1995), μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών (με έδρα την Λιεγη ,2010) και μέλος της Ευρωπαϊκή Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών (με έδρα το Σαλτσμουργκ) Είναι Επίτιμος Διδάκτωρ των Πανεπιστημίων της Nis (Σερβία) και του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Έχει τιμηθεί από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Επιστημών με το Μετάλλιο Blaise Pascal (2010). Έχει δώσει πολλές διαλέξεις κατόπιν προσκλήσεως σε γνωστά Πανεπιστήμια των ΗΠΑ και της Ευρώπης. Οι επιστημονικές του μελέτες– έρευνες αναφέρονται στις περιοχές της Mη Γραμμικής Στατικής και (2002,2007)Δυναμικής Αστάθειας συντηρητικών-μη συντηρητικών συστημάτων, στα Mη Γραμμικά προβλήματα συνοριακών και αρχικών τιμών, καθώς και στη Στατική και Δυναμική Θεωρία Καταστροφών (σε προβλήματα αστάθειας). Έχει εκπονήσει περισσότερες από 300 εργασίες, εκ των οποίων 200 είναι ξενόγλωσσες, δημοσιευθείσες (στην πλειοψηφία τους) σε έγκριτα περιοδικά διεθνούς κυκλοφορίας. Υπήρξε συνεκδοτης ειδικής εκδόσεως του οίκου Spinger ως και επισκέπτης − εκδότης δυο ειδικών εκδόσεων του Διεθνούς περιοδικού Μη Γραμμικής Μηχανικής Το έργο του έχει τύχει μεγάλης αναγνώρισης από διεθνώς γνωστούς ερευνητές. Υπήρξε πρωτεργάτης στην ίδρυση των Ευρωπαϊκών Συνεδρίων EURODYN και EUROSTEEL, διετέλεσε δε Πρόεδρος των Ευρωπαϊκών Συνεδρίων Δυναμικής των Κατασκευών (EURODYN ‘9O και’93) και Μεταλλικών Κατασκευών (EUROSTEEL’95), ως και Πρόεδρος των Συνεδριάσεων επί της Ευσταθείας των Κατασκευών των Παγκόσμιων Συνεδρίων Μηχανικής της IUTAM (’88,’92 και ‘2000). Υπήρξε ή είναι Πρόεδρος και μέλος πολλών επιστημονικών(εθνικών και διεθνών) εταιριών και έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε διεθνείς επιτροπές και οργανισμούς. Διετέλεσε επί σειράν ετών Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Θεωρητικής και Εφηρμοσμένης Μηχανικής και της Εταιρίας Ερευνών Μεταλλικών Έργων. Υπηρξε για 16 συνεχη χρονια Προεδρος Επιστημονικής Επιτροπής (Steering Committee) του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Μεταλλικών Κατασκευών(Eurosteel,1995-2011). Διετέλεσε Aντιπρόεδρος του Εθνικού Γνωμοδοτικού Συμβούλιου Έρευνας και Τεχνολογίας της χώρας(1992-1994).Είναι ή υπήρξε επικεφαλής εκδότης των διεθνών περιοδικών «The Open Mechanics Journal» και «Facta Universitatis» (του Πανεπιστήμιου της Nis), καθώς και μέλος της εκδοτικής επιτροπής σε πολλά έγκριτα διεθνούς κυκλοφορίας περιοδικά. Έχει τιμηθεί από την Ελληνική Πολιτεία (χρυσός σταυρός του Τάγματος του Φοίνικος, χρυσός σταυρός του Ανώτερου Ταξιάρχη του Βασιλέως του Γεωργίου Α΄) και Διεθνείς Οργανισμούς. Υπήρξε μελετητής Μεγάλων Αθλητικών Εγκαταστάσεων και Σύμβουλος Μεγάλων Τεχνικών Έργων του ΥΠΕΧΩΔΕ, της Μηχανικής ΑΕ και άλλων εταιριών. Υπήρξε πρωτεργάτης στην δημιουργία της πρώτης βιομηχανίας ετοίμου Σκυροδέματος στην χώρα μας. Είναι εκ των κυρίων ιδρυτών και Επίτιμος Πρόεδρος της Ελληνικής Γλωσσικής Κληρονομιάς, Πρόεδρος του Πολιτισμικού φορέα Χάρτα του Ρήγα ως και Επίτιμος Mέλος Φιλολογικών Συλλόγων. Διακρίθηκε(1951-1967) ως πρωταθλητής δισκοβολίας (Πανελληνιονίκης, Mεσογειονίκης, Βαλκανιονίκης, και 5ος καλύτερος δισκοβόλος στον κόσμο, 1959). Έχει διατελέσει Πρόεδρος του ΣEΓAΣ (τιμηθείς με το Αριστείο του το 1994 για την προσφορά του στον Αθλητισμό). Από το 2005 είναι Πρόεδρος του Ε.Γ.Σ Συλλόγου Αθηνών. Είναι επίσης Επίτιμος Πολίτης/Δημότης ελληνικών και ξένων πόλεων.

    ΑΠΟΡΙΑ ΜΙΑΣ ΤΣΑΤΣΑΣ ΣΕ ΜΠΟΥΡΔΕΛΟ: Μπορεί ένας τέτοιος άνθρωπος να μήν ξέρει τί λέει και να τον κάνετε σκουπίδι όλοι εσείς οι αγράμματοι Συριζαίοι;

  54. Triant said

    @153
    Όπως φαίνεται, στον συμπαθή σας κλάδο οι απόψεις του κ. Κουνάδη θα έχουν πάντα απήχηση.

  55. aerosol said

    Όλοι οι άνθρωποι -ακόμα και οι σπουδαίοι σε πολλούς χώρους, όπως και οι τσατσάδες στα μπορντέλα- συχνά δεν ξέρουν τι λένε όταν μιλάνε για πράγματα τα οποία δεν γνωρίζουν. Αυτό είναι κάτι που θα περίμενα να το καταλαβαίνουν και οι μη-Συριζαίοι.

  56. Σμερδαλέος said

    @53:

    ΑΠΟΡΙΑ ΜΙΑΣ ΤΣΑΤΣΑΣ ΣΕ ΜΠΟΥΡΔΕΛΟ: Μπορεί ένας τέτοιος άνθρωπος να μήν ξέρει τί λέει και να τον κάνετε σκουπίδι όλοι εσείς οι αγράμματοι Συριζαίοι;
    —-

    Που φαίνεται στο κατεβατό που έδειξες ότι είναι επικυρωμένος γνώστης γλωσσολογίας;

    Ό,τι έδειξες δεν μετράει τίποτε όσον αφορά την επιστημονικότητα του στον τομέα της γλωσσολογίας.

    Έχει τύχει να γράψεις σελίδες ολόκληρες και ο καθηγητής να τις διαγράψει με κόκκινο στυλό επισημαίνοντας ότι είσαι «ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ» ;

    Αυτό έκανες μόλις τώρα …

  57. άσε δε που διετέλεσε και πρόεδρος συνεδριάσεων…

  58. Απέραντο Μπορντέλο said

    Συμβουλή από μιά τσατσά σε μπουρδέλο: Αντί να προσπαθεί ο κ. Σαραντάκος να βγάλει άσχετο τον μεγάλο επιστήμονα και βαθύ μελετητή της Ελληνικής Γλώσσας Αντώνη Κουνάδη, ας κάνει μιά ανάρτηση με το επώνυμο του Αρχηγού του

    http://www.protothema.gr/politics/article/307896/o-tsipras-den-xerei-oti-to-onoma-tou-einai-vlahiko/

    Έχει δίκιο ο χοντρο-Θόδωρος Πάγκαλος που δήλωσε σήμερα ότι το «Τσίπρας» είναι βλάχικη συντόμευση του «τσιπουράς»;

    Κι αν δεν έχει δίκιο ο Πάγκαλος, να βγεί ο γενναίος κ. Σαραντάκος να τον διαπομπεύσει στο πανελλήνιο, όπως κάνει σήμερα με τον κ. Αντώνη Κουνάδη.

  59. # 53

    μου θυμίζεις ένα μύθο που αφορούσε μια απειλητική επιστολή προς το Τζέγκινς Χαν
    υπογεγραμμένη από κάποιον άγνωστο φύλαρχο,φοβερό και τρομερό, αήττητο και λατρευτό όλων των θεών, κυβερνήτη της θάλασσας και των ανέμων και υποχρεωμένον να κατακτήσει τον κόσμο σύμφωνα με την υπογραφή του
    «Θα τα πούμε στο πεδίο της μάχης» ήταν η απάντηση που υπαγόρευσε ο Τζέγκινς στο γραμματικό του
    ¨Τι να βάλω για υπογραφή : » τον ρώτησε ο γραμματικός,» Αυτοκράτωρ της Ασίας ; μέγας εκδικητής ; ακατάβλητος ;»
    » Σκέτο Τζέγκινς» του είπε ο μεγάλος

    Για την αντιφραφ΄γ

    Τζι Πόντιους, λυθρινοκυνηγός

  60. Ποντικαρέος said

    @56 Σμερδαλέος

    Μην ταϊζετε τα τρόλια που προσπαθούν να πλασάρουν «σοβαρές» απόψεις (πολλαπλασιάζονται χειρότερα από τα κεφάλια του λερναίου).

  61. Αγαπητή Ειρήνη
    Η Ελληνίδα γλώσσα μπόρεσε να επιβιώσει δια μέσου των αιώνων και δια μέσου Συμπληγάδων . Η γλώσσα στο διάβα του χρόνου και εμπλουτίζεται και διαφοροποιείται εννοιολογικά ή καλύτερα αντανακλά και μια νεα πραγματικότητα . Επι παραδείγματι , η λέξη ,’ Παράδειγμα ‘ , έχει τη διαχρονική έννοια , αλλά ο , Kuhn to , 1962 , introduced the word , Paradigm , with a new and /or extented meaning for the calmination of new ,…, Scientific Revolutions calling them , ‘New Paradigms’. Έτσι με τη πάροδο του χρόνου , Μετατοπήσεις , χαρακτηρίζονται ως , ‘Paradigm Shifts’.
    Πριν μερικά χρόνια είχα την ευκαιρία να ,… , εκμυστηρευθώ στο διακεκριμένο Γλωσσολόγο Κον Μπαμπινιώτη , ‘ Αναμφισβήτητα , είστε ο κατ’εξοχήν διακεκριμένος Γλωσσολόγος , δεν παύει όμως και ένας απο το χώρο των Θετικών Επιστημών , που συμβαίνει να είναι και μελετητής της Ελληνικής να έχει και άποψη .
    «Πιστεύω μου είναι οτι η Γλώσσα μας δεν έχει και δεν πρέπει να έχει , Στεγανά Διαμερίσματα’ , Αρχαία , Εκκλησιαστική , Καθαρεύουσα , Νεοελληνική , Δημοτική κ.λ.π. . Η Γλώσσα μας είναι ενιαία και εξαρτάται απο το επίπεδο μορφώσεως του κάθε επιστητού η συγκεκριμένη έκφραση . Έτσι το , ‘Ειρήσθω εν παρόδω’ , αλλά και το ‘Καρφί δεν μου καίγεται ‘.
    Η Ελληνίδα Γλώσσα εχει και κάτι το ξεχωριστό , την ‘Αμφιμονοσήμαντο Αντιστοίχηση μεταξύ Σημαίνοντος και Σημαινομένου’ .
    Στην Αμερική που ζω και που χιλιάδες φορές σε πλείστα θέματα ζητούν τη γνώμη μου , είναι , Κλασσική η περίπτωση , ‘ Τι είναι το σωστό , Αστροναύτης ή Κοσμοναύτης’?
    Όταν απαντώ είναι το ίδιο , απλώς μιλάμε για το ίδιο πράγμα , ως συμβαίνει να χρησιμοποιούμε δυο διαφορετικές γλώσσες . Εξηγούμαι . Στη μια περίπτωση , προσδιορίζουμε το Χώρο με το ‘Περίβλημα , εντός του οποίου , ο έναστρος Χώρος . Στην άλλη με το τι αυτός ο χώρος περιλαμβάνει (Αστρα) .
    Επίσης στ’Αγγλικά λέμε , LIFE , αλλά η επιστήμη είναι , BIOLOGY , διότι στην Ελληνική , ΒΙΟΣ , είναι , LIFE .
    Αυτό προσδιορίζει το ,…, Αμφιμονοσήμαντο .
    Αντιλαμβάνομαι , στο τι , ανεπιτιχώς , ο Ακαδημαικός , Κος Κουνάδης προσπαθούσε να εκφράσει , υιοθετών και μη αξιολογών τις πηγές . Ακριβώς , το τι λέγεται για τον , Henry Kissinger ‘ Αν θέλεις να πολεμήσεις τον Έλληνα ,…, ΧΤΎΠΑΤΟΝ στην Ορθοδοξία’ . Άρες Μάρες Κουταμάρες .
    Βέβαια είναι απαράδεκτον , τα Ελληνόπουλα να αντιμετωπίζουν τον Παπαδιαμάντη ως να πρόκειται για τον ,…, Δημοσθένη , αλλά γι’αυτό ευθύνεται το … επίσημο Κράτος .
    Έτσι , θα μπορούσα να ξεκινήσω με το , … .’Τούτο θα σε πω Ερήνη’.

  62. Yannis said

    Είναι προφανές ότι ο άνθρωπος, κάπου εκεί κοντά στη συνταξιοδότηση, θέλησε ν’ ασχοληθεί με το μεράκι του, τη γλώσσα και το 2004, υπέβαλε ερευνητική πρόταση που χρηματοδοτήθηκε. Γιατί όχι; Δεν πρέπει να υπάρχουν στεγανά στην Επιστήμη.

    Επιτρέψτε μου όμως τη χαζή απορία: Τόσα χρόνια στην επιστήμη δεν έμαθε ότι υπάρχουν κανόνες για το πώς μελετάς και προσφέρεις σε ένα επιστημονικό αντικείμενο, π.χ. αναζήτηση της βιβλιογραφίας, έρευνα, αλληλεπίδραση με τους (κορυφαίους) ειδικούς σε συνέδρια;
    Και ας συνεχίσω: Μήπως δεν το έμαθε ποτέ του στην πραγματικότητα; Αν το είχε μάθει, δε θα αναπαρήγαγε σκουπίδια του διαδικτύου.
    Και το βιογραφικό του; Δεν είναι ο πρώτος ούτε ο τελευταίος…

    Η απορία που θα έπρεπε να μας λύσει ο Γ.Γ. της Ακαδημίας είναι μία. Η Ακαδημία Αθηνών έχει κι άλλους στις Τάξεις της που αγνοούν τις μεθόδους της Επιστήμης; Και τους ανέχεται;

  63. Γς said

    61:
    >Έτσι , θα μπορούσα να ξεκινήσω με το , … .’Τούτο θα σε πω Ερήνη’.

  64. sarant said

    Eυχαριστώ πολύ προς τα νεότερα σχόλια!

    62: Έλα ντε;

    Σε λίγο θα φύγω και θα λείψω ως αύριο, να είστε φρόνιμοι.

  65. Εδώ η …»Ακαδημία» έχει ένα …ΝΑΝΟπουλο, στόν Κουνάδη θα κολλήσουμε;;;

    Είμαστε χωριάτες σ’ ένα μεγάλο χωριό, κι επειδή τό χωριό μας είναι κάπως απόμερο όλο και κάτι πάντα βρίσκουμε να τό σκοτώνουμε για να μην πλήττουμε: άλλος τήν γλώσσα του, άλλος τόν κακό του τόν καιρό, άλλος τόν ίδιο του τόν εαυτό… Μόνο τούς φταίχτες τής μιζέριας μας δεν έχουμε περιλάβει ακόμη, ίσως γιατί υποπτευόμαστε πως ΟΛΟΙ ΜΑΣ είμαστε τέτοιοι… Μάς λείπει και …σάλιο, στεγνώσαμε από τό πολύ μπλα-μπλά, και έχουμε τόοοοσα …σπουδαία να …πούμε!!!

  66. Αντώνης Αντωνίου said

    Μπράβο Νίκο

    Oliver Wendell Holmes (1809-1894), The Autocrat of the Breakfast-Table (Boston: Phillips, Sampson and Company, 1859), p. 129:

    You never need think you can turn over any old falsehood without a terrible squirming and scattering of the horrid little population that dwells under it.

  67. LandS said

    Αν και εδώ μέσα ο Γς σεμνύεται (τσσσσσ) για τις δυνατότητες του στην αντιμετώπιση του σχολιαστή στο 58 (και 55) τολμώ να απαντήσω.
    Από μια γρήγορη ματιά στα μέρη που μένουν Βλάχοι στην Ελλάδα δεν είδα πολλές αναφορές στα Τζουμέρκα (τόπος καταγωγής του πατέρα Τσίπρα) . Για να είμαι ειλικρινής, καμμία. Επίσης το όνομα δεν είναι τρισύλλαβο, αλλά δισύλλαβο. Άρα οι πιθανότητες δείχνουν Αρβανίτικη καταγωγή. Ίσως όμως ο Πάγκαλος να αναφέρεται στους βουνίσιους χωριάτες, οπότε μέσα είναι.
    Πολύ πιθανόν ο παρασκευαστής τσίπουρου να λέγεται «τσιπουράς» ή μάλλον «τσίπουρας». Με την εκεί προφορά «τσιπράς» ή «τσίπρας».
    Παρ’ όλα αυτά
    Παρατηρώ ότι ούτε του κ. Πετράκου, ούτε κανενός άλλου η γνώμη για τα γλωσσολογικά του κ. Κουνάδη μεταβλήθηκαν.
    Επίσης, σε ότι αφορά τους κκ. Σγουρό και Ασκούνη, επειδή είναι αυταρχικής νοοτροπίας και παλαιών αντιλήψεων, σύμφωνα με το ΛΚΝ, κάλλιστα μπορούμε να τους χαρακτηρίσουμε βλαχοδήμαρχους.

  68. gmich said

    # 53 Από αγράμματο συριζαίο σε εγγράμματο ΑΠΕΡΑΝΤΟ ΜΠΟΡΤΕΛΟ :. Αν διάβασες όλο το άρθρο ίσως σκόπιμα σου ξέφυγε η τελευταία παράγραφος του Ακαδημαϊκού Β. Πετράκου ( λες να είναι και αυτός αγράμματος Συριζαίος;)
    <>.
    Οι αφελείς μπορεί να μη παγιδεύονται οι κακόπιστοι όμως ποτέ δεν πείθονται.

  69. Έχει κάποια Λογική ερμηνεία .
    Απο την άλλη ,…, ίσως φορές- φορές , να βλέπουμε τα πάντα με ,…, Ελληνικά Ματιά ή Μάτια .
    Έτσι , το ( Port ) SAID , απο το τέλος προς την αρχή με Ελληνική Γραφή είναι … ΔΙΑΣ .
    Το ίδιο ισχύει με το , SUEZ – ΖΕΥΣ .
    Απλά το αναφέρω , χωρίς να το υιοθετώ .

  70. LandS said

    Αν και εδώ μέσα ο Γς σεμνύεται (τσσσσσ) για τις δυνατότητες του στην αντιμετώπιση του σχολιαστή στο 58 (και 55) τολμώ να απαντήσω.
    Από μια γρήγορη ματιά στα μέρη που μένουν Βλάχοι στην Ελλάδα δεν είδα πολλές αναφορές στα Τζουμέρκα (τόπος καταγωγής του πατέρα Τσίπρα) . Για να είμαι ειλικρινής, καμμία. Επίσης το όνομα δεν είναι τρισύλλαβο, αλλά δισύλλαβο. Άρα οι πιθανότητες δείχνουν Αρβανίτικη καταγωγή. Ίσως όμως ο Πάγκαλος να αναφέρεται στους βουνίσιους χωριάτες, οπότε μέσα είναι.
    Πολύ πιθανόν ο παρασκευαστής τσίπουρου να λέγεται «τσιπουράς» ή μάλλον «τσίπουρας». Με την εκεί προφορά «τσιπράς» ή «τσίπρας».
    Παρ’ όλα αυτά
    Παρατηρώ ότι ούτε του κ. Πετράκου, ούτε κανενός άλλου η γνώμη για τα γλωσσολογικά του κ. Κουνάδη μεταβλήθηκε
    Επίσης, σε ότι αφορά τους κκ. Σγουρό και Ασκούνη, επειδή είναι αυταρχικής νοοτροπίας και παλαιών αντιλήψεων, σύμφωνα με το ΛΚΝ, κάλλιστα μπορούμε να τους χαρακτηρίσουμε βλαχοδήμαρχους.

  71. Πέπε said

    @58, 67:

    α) Από το Τσιπουράς στο Τσίπρας, πώς άλλαξε ο τόνος;

    β) Στα Τζουμέρκα, αν λέγεσαι Παπαγιάννης, θα γίνεις Παπαγιάνν’ς; Μπορεί να το προφέρουν έτσι αλλά όχι και να το γράφουν.

    Η ετυμολογία δε στέκει με τίποτε.

  72. Τρελός Κεφαλονίτης said

    #53 & 58
    …απ’ όσα διάβασες γύρω από το θέμα αυτό εσύ κατάλαβες ότι εδώ γράφουν αγράμματοι και Συριζαίοι που επιθυμούν τον αποκεφαλισμό του ακαδημαϊκού κ. Κουνάδη, αντί να λοιδορούν τον Πάγκαλο; (τον οποίο δεν έχεις το θάρρος να διαπομπεύσεις εσύ)

    …εγώ κατάλαβα ότι μάλλον δεν σου αρέσουν τα μπορντέλα (είσαι ανέραστος δηλαδή), δεν συμπαθείς τους Βλάχους ή θεωρείς ότι το «Βλάχος» είναι ύβρις (μακάρι να ήσουν Βλάχος και όχι ρατσιστής ή βλάξ), δεν σου αρέσουν οι τσιπούρες (ούτε να φας ξέρεις) και το χειρότερο απ’ όλα είναι ότι παρακολουθείς τις δηλώσεις του Πάγκαλου!!

    …αυτό το τελευταίο είναι πολύ σοβαρό και θα σε συμβούλευα αρχικά να μην παρακολουθήσεις ξανά Λιακόπουλο, να το κοιτάξεις σύντομα με τον ψυχίατρο σου ή με το παιδί που σου αλλάζει λάδια στο αυτοκίνητο. …έχεις «κάψει φλάτζα» μεγάλε!!.

  73. Όταν για κάποιο λόγο κανεις μια πατάτα προσπαθείς , αντί να παραδεχθείς ευθαρσώς τη παραπλάνηση ,να επιμένεις … Ελληνικά .
    Όλοι κάνουμε Λάθη , ουδείς ,… , αλάνθαστος .
    Το επιμύθιον της υποθέσεως είναι αυτό που λέγαμε ως πιτσιρίκια ,… , ‘ Αμόλα ,…., καλούμπα ‘
    Ο ΝΟΩΝ , ΝΟΗΤΩ

  74. Συμφωνώ απολύτως με την διαπίστωση ως προς τον Ακαδημαικό Κο Κουνάδη .
    Το θέμα αλλάζει όσον αφορά τον Κο Πετράκο ο οποίος έπραξε , όπως ακριβώς έπρεπε να πράξει .

  75. spyroszer said

    Όλη η ομιλία Κουνάδη είναι εδώ, πιστεύω έχει αντιγραφεί σωστά:
    Έτσι ξεκινά την ομιλία του:
    «Η σημερινή εκδήλωση δεν απευθύνεται σε γλωσσολόγους (όπως θα μπορούσε να νομισθεί), διότι δεν έχει ως αντικείμενο την επιστήμη της γλωσσολογίας. Απευθύνεται σε κάθε Έλληνα πατριώτη, διότι σκοπός της είναι η διαφύλαξη ενός ύψιστης σημασίας αγαθού της πολιτισμικής μας κληρονομιάς, της Ελληνικής Γλώσσας, θεμελιακού στοιχείου της εθνικής μας οντότητας. Η γλώσσα μας είναι εθνική υπόθεση που αφορά όλους μας, ιδιαίτερα μάλιστα μετά τα πλήγματα που αυτή δέχθηκε τις τελευταίες δεκαετίες με αποτέλεσμα την πανθομολογουμένη λεξιπενία και αδυναμία εκφράσεως της νέας γενιάς.»
    Παρακάτω αναφέρεται και στη γραμματική της ΣΤ’ Δημοτικού:
    «Και ενώ από το έτος 2001 τα πλήγματα κατά της γλώσσας μας είχαν κοπάσει για κάμποσα χρόνια, τον περασμένο Ιούνιο νέος σάλος ξέσπασε με το περιβόητο βιβλίο της Νέας Γραμματικής της Ε’ και ΣΤ΄ Δημοτικού, που απασχόλησε για πολλούς μήνες τον τύπο. Στο πλαίσιο, όμως, του παρόντος χαιρετισμού δεν μου επιτρέπεται να αναφερθώ περισσότερο στο βιβλίο αυτό, το οποίο προδήλως απευθύνεται σε μαθητές των οποίων η Ελληνική δεν είναι η μητρική γλώσσα. Όπως δε απέδειξαν έγκριτοι Πανεπιστημιακοί δάσκαλοι η γραμματική αυτή είναι ακατάλληλη από παιδαγωγικής απόψεως, διότι προκαλεί σύγχυση όχι μόνο σε παιδιά αλλά και σε μεγάλους»
    Λέει κι άλλα πολλά, σε μία ομιλία ακατάσχετης κινδυνολογίας.
    http://www.elliniki-gnomi.eu/archives/42720

  76. Νέο Kid Στο Block said

    75 !!! Πω,πωω, τι είπε ο άνθρωπος!! Ώστε για τη «μεταναστεύουσα κατά κύματα νεολαία» φταίει η …λεξιπενία, εξοχότατε κε πρ.της δημοκρατίας. ..
    Patriotism…the last refuge of a scoundrel.

  77. Νέο Kid Στο Block said

    Ρε συ Σπύρο (75.) Είναι σίγουρα αυτή η ομιλία του Κουνάδη; Ήξερα από παλιά πως ήταν λίγο ψωνισμένος, αλλά τόσο πια;;

    «..Τα αρχιτεκτονικά και γλωσσικά μνημεία του ελληνικού πολιτισμού που αποδεικνύουν την συνέχεια και την ταυτότητα μας είναι έργα μοναδικής άξιας και συνεπώς ανεπίδεκτα οποιασδήποτε αλλοιώσεως. » 😆 😆

    Nαι, ο Φειδίας κι ο Ικτίνος και μετά το γήπεδο του Παναθηναϊκού αποδεικνύουν μια αρχιτεκτονική συνέχεια , όσο να πεις…

  78. Πριν απο χρόνια βρέθηκα απο τη Νεα Υόρκη για δουλεά στο , ΚΟΥΡΑΣΙΚΙ, πόλη της Ιαπωνίας . Είναι μια μικρή πόλη , αλλά με μια μεγάλη κυρίαρχη Βιομηχανία .
    Αφού τακτοποίησα τα πράγματα μου στο ξενοδοχείο κατέβηκα στο Λόμπυ που με περίμενε ο Ιάπων της Εταιρείας να με ξεναγήσει .
    Βγήκαμε στη Πλατεία και μου λέει , ‘Βλεπεις αυτό το λευκό κτήριο , στη καταφατική απάντηση μου , προσθέτει , ξέρεις τι είναι ? Οχι , πρωτη φορά επισκέπτομαι τη Πόλη . Είναι , Ελληνικό Μουσείο , θέλεις να το δείς , μετά τη καταφατική απάντηση μου πήγαμε στο Μοθσείο , όπου μια Κυρία μασ είπε ,’Ζητώ συγνώμη , είναι ενα λεπτό πριν απο τις Πέντε και κλείνουμε στις Πέντε .
    Ο συνοδός μου ανέφερε , ο Κύριος είναι Έλληνας .
    Στο άκουσμα της λέξεως ,’Ελληνας’ , ως δια μαγείας , τότε αλλάζει το πράγμα . Το Μουσείο , θα παραμείνει ανοιχτό για 3/4 της ώρας προς τιμή του .
    Αν αυτό δεν δείχνει την Αγάπη , το Σεβασμό και τα αισθήματα για τη Διαχρονική Ελλάδα που τρέφει η Ανθρωπότης , πάντοτε όμως με Κέντρο Βάρους την , Αρχαιότητα .
    Ο ΦΙΛΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ , είναι παντού και εχω άπειρα παραδείγματα . Δυστυχώς , φαίνεται να λείπει τις τελευταίες δεκαετίες απο την … Μητρόπολη του Ελληνισμού , την Ελλάδα .
    Όταν έρχονται οι επισκέπτες στα ελληνικά Μουσεία και είναι κλειστά , προς δόξαν του Συνδικαλισμού , διερωτάται κανείς τι … σκέπτονται ?

  79. Σμερδαλέος said

    @ Κουνάδη:

    Τα αρχιτεκτονικά και γλωσσικά μνημεία του ελληνικού πολιτισμού που αποδεικνύουν την συνέχεια και την ταυτότητα μας είναι έργα μοναδικής άξιας και συνεπώς ανεπίδεκτα οποιασδήποτε αλλοιώσεως
    —-

    Τα περίπου 2700 σλαβικά τοπωνύμια από τη Μάνη μέχρι τη Θεσσαλονίκη και τα «εσλαβώθη πᾶσα δε η χώρα και γέγονε βάρβαρος» είναι μέσα στα γλωσσικά μνημεία … γιατί το κεφάλι τους να έσπαζαν ο Αριστοτέλης και ο Πλάτων … την σημασία των ονομάτων Δρομπόγλιτσα (Τριπολιτσά), Ζάτουνα, Πολοβίτσα, Καρδίτσα, Ζάλογγο, Ζαβέρδα, Βομπλιανά, Γρεβενά, Κοζάνη κλπ. δεν θα την έβρισκαν με τίποτε.

  80. Νέο Kid Στο Block said

    Eσείς κύριε Αποστόλου, βλέπετε -με το χέρι στην καρδιά- να αποπνέει κάτι, έστω ελάχιστα, τιμητικό για τη σύγχρονη Ελλάδα και τους πνευματικούς και πολιτειακούς ταγούς της το κείμενο στο λινκ του σχολίου 75.; Πιστεύετε -με το χέρι ξανά στην καρδιά- ότι ένας μέσου μορφωτικού επιπέδου αλλοδαπός που θα διαβάσει αυτά τα πράγματα θα εμποτιστεί με φιλελληνισμό ή θα πει «ρε τι νούμερα είναι αυτοί ρε;» Αν θέλετε βεβαίως απαντάτε.

  81. spyroszer said

    77. Θεωρώ ότι αυτή είναι η ομιλία, αφού έχει τα αποσπάσματα του Μαρωνίτη. Η Ελληνική Γνώμη εκδίδεται στο Βερολίνο, να μας πει και ο Φυσικός τι σόι εφημερίδα είναι.

  82. ππαν said

    Για τον φιλελληνισμό και τα καλά του διαβάζουμε Dream Nation του Στάθη Γουργουρη εκτός αν θέλουμε να διαβάσουμε το κλασικό Orientalism του Edward Saïd ή το Imagining the Balkans της Τοντόροβα.

  83. 19,
    Και γιατί όχι «κάλλιο αυγά παρά πατέ«; 🙂

  84. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    56.60. 68. Γιατί νομίζω ότι στα συγκεκριμένα ο (ή η) σχολιογράφος του 53 & 58 ειρωνεύεται το παχύ βιογραφικό του Αντ.Κουν. και ταυτόχρονα λέει σκωπτικά πώς το αμφισβητούν «αγραμματοι Συριζ» ,ως αντήχηση του Παγκ.:
    http://www.news.gr/politikh/politika-prosopa/article/91874/pagkalos-h-dhmar-einai-to-pasok-kai-o-syriza-komm.html
    ή είναι γνωστό κι από άλλα τρολ;

  85. Φίλτατε Φειδία
    Μη συγχέεις τους , Πολιτικάντηδες , τους , Τζάμπα Μάγκες τα , Μπουμπούκια της …Τηλεοράσεως και των Κομμάτων της Συμφοράς , με τον ΛΑΟ . Ο ΛΑΟΣ εμφανίζεται όταν εμφανίζεται και ο ΗΓΕΤΗΣ και τότε , Μεγαλουργεί .
    Το απέδειξε περίτρανα , η ΓΕΝΙΑ του ΣΑΡΑΝΤΑ .
    Ο Τιμολέων Φιλήμων , Ιστορικός , Δήμαρχος Αθηναίων , Βουλευτής , στα τότε ανθελληνικά φληναφήματα οτι δεν υπάρχουν Έλληνες στην Ελλάδα , μετ’αγανακτήσεως , απάντησε , » Το οτι είμαστε Έλληνες το αποδεικνύομεν δια μέσου των , Ελαττωμάτων μας , έχουμε τα ιδια ελαττώματα με τους προγόνους μας »

    Όλοι μας , πρωτίστως εγω καταφέρομαι εναντίον ολων αυτων που … έφεραν την Ελλάδα σ’αυτή την κατάσταση .
    Όλοι έχουν ευθύνη , αλλά δεν είναι … ισοβαρής .
    Πρέπει κάποιος να ζήσει χρόνια στο εξωτερικό για να μπορέσει ν’αντιληφθεί , τι σημαίνει Έλληνας , οχι με βάση το Βιολογικό DNA , που κι’αυτό υπάρχει αλλά το Πνευματικό .

    Αν η Ελλάδα δεν ήτανε η Διαχρονική Ελλάδα , αλλά μια άλλη Χώρα θα την είχαν προ πολλού εξαποστείλει εκτός της Ευρωζώνης και του ΕΥΡΩ .
    Θυμάμαι τον Αγγλικό μεταφρασμένο Τίτλο απο τα Γερρμανικά (μου διαφεύγει ο Συγγραφεύς ) , THE TYRANNY OF GREECE OVER GERMANY .
    Αυτό τα λέει ολα.

  86. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    >>Το νέο Μουσείο της Ακρόπολης, το επισκέπτονται για να δουν το κτίριο.
    Μια κοντογειτόνισσά του,συνταξιούχος ηθοποιός, μας έλεγε ότι πήγαινε εκεί πολύ συχνά τα πρωινά κι έπαιρνε φτηνά καφέ και τυρόπιτα με ωραία θέα!
    Ο Παντερμαλής τα φροντίζει αυτά, έλεγε. 🙂

  87. Γς said

    Κι έχεις και την Γουικιπίντια Αργύρη να τον ανεβάζει Αργύρη να τον κατεβάζει σε όλα τα Πανελλήνιο πρωτάθλημα στίβου ανδρών από το 1955 ως το 1967.

  88. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    Ο Β.Πετράκος είναι γνωστός «τζόρας». Σα να θυμάμαι ότι τον λένε δεξιό παλιάς κοπής οι αντίπαλοί του, αλλά στις αρχαιολογικές του θέσεις χαίρει γενικά εκτίμησης νομίζω.Αντιτάχθηκε ανοιχτά σε μεγαθήρια.Ενδεικτικά
    Βιότοπος Σχινιά και Ολυμπιακά Έργα
    ……………………………………………………………………………….
    Ο ακαδημαϊκός και πρώην έφορος Αρχαιοτήτων Αττικής επί 18 χρόνια, κ. Β. Πετράκος, σε πρόσφατο κείμενό του, σημειώνει καυστικότατα: “Την ιστορικότητα του πεδίου του Μαραθώνος… την υιοθέτησαν οι Ελληνες το 1830, όταν ιδρύθηκε το κράτος και την επικαλούνται έκτοτε οι ελληνικές κυβερνήσεις διδάσκοντας, διά των δασκάλων και των καθηγητών, τη σημασία της μάχης του 490 π.Χ. και την ιερότητα του χώρου όπου αυτή διεξήχθη. Αν οι αντιλήψεις των κυβερνήσεων για τον Μαραθώνα άλλαξαν, ας απαλείψουν το σχετικό κεφάλαιο από τα σχολικά βιβλία, έτσι οι μελλοντικές γενιές των Ελλήνων θα πάψουν να ασχολούνται με ανύπαρκτα ζητήματα”. Αναλογίζεσθε τι πάτε να κάνετε; Είστε αδίστακτοι, όπως όλοι οι επιδρομείς. Συμπεριφερθείτε ως επιδρομείς και μην προσπαθείτε να μας παραπλανήσετε. (Καθημερινή-Καρκαγιάννης-11-2-2001)

  89. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    88
    http://www.asda.gr/elxoroi/sxinias.htm

    http://seiriosteam.blogspot.gr/2010/10/blog-post_06.html

  90. zaratustra said

    Γλωσσαμὐντορες ἀπόγονοι τοῦ Μιστριώτη καί ἀεριτζῆδες τῆς » προόδου» ἀπόγονοι τοῦ Ψυχάρη, ἄς ἀφήσουν τήν γλῶσσα ἥσυχη. Εἰδικά οἱ δεύτεροι…Φτάνει ἕνας καί παραπάνω αἰώνας μέ κοκορομαχίες …

    http://katotokerdos.blogspot.gr/2013/09/2.html

  91. physicist said

    Α, επιτέλους μια όαση κοινής λογικής, οι αρλούμπες είχαν παραγίνει τελευταία. Με το δίκιο του θα νοιώθει κι ο Νικοκύρης μιαν ικανοποίηση, φαντάζομαι.

    Διαβάζοντας το βιογραφικό σημείωμα στο #53, ξαναθυμηθηκα ότι δεν έχω στο σακκούλι μου κατάλληλη μονολεκτική μετάφραση της λέξης embarrassing. Μπορεί να βοηθήσει κανείς;

  92. Δημήτρης Μ. said

    91. Μπούχτισα;

  93. physicist said

    #92. — Όχι βρε Δημήτρη, δεν ταιρίαζει καθόλου αλλά σ’ ευχασριστώ. Και η ερώτησή μου είναι απόλυτα ειλικρινής, πράγματι δεν ξέρω πώς να το πω μονολεκτικά.

  94. gryphon said

    88
    Tελικα αυτός ο Πετρακος λέει αρκετα σωστα πρσγματα.Και αυτα που λέει για το μουσειο της Ακροπολης (που δεν διαθετει ουτε το ενα χιλιοστο των αρχαιολογικων θησαυρων που υπαρχουν στο Αρχαιολογικο Μουσειο που αφησαν για χρονια να καταντησει το στεκι εμποριας ναρκωτικων και πορνειας η περιοχη ωστε να μην παταει εκει κανεις αν ειναι δυνατον) και οσα ειχε πει για το πεδιο στον Μαραθωνα με βρισκουν συμφωνο.
    Παρεμπιπτοντως η βασικη υπευθυνη της τοτε καταστροφης (μαζι με την κυβερνηση Σημιτη) κ Λινα Μενδωνη ζει και βασιλευει μεχρι σημερα .
    Θα επρεπε να εχουν δικαστει ολοι.

    78
    Εκει στην μακρινη Ιαπωνια οχι μονο στα μουσεια αλλα ακομη και στις μοτοσυκλετες βρισκεις αποδειξεις για τήν αγαπη των ιαπωνων για την Αρχαια Ελλαδα.Μια πολυ σημαντικη μοτοσυκλετα στην ιστορια των αγωνιστικων μοτοσυκλετων δρομου (την οποια ειχε ο αδερφος μου και με την οποια εχω φαει πιο παλια τα μουτρα μου) εφερε το ελληνικο γραμμα Γ στο ντεποζιτο καθως και την ελληνικη του ονομασια gamma και ουχι γκιμελ για να σκασουν οι φοινικες.

    http://www.motorcycleshdwallpaper.com/suzuki-motorcycles/1986-suzuki-rg500-gamma-lance-gamma-1-suzuki-rg-gamma-for-sale/

  95. Νέο Kid Στο Block said

    Φυσικέ πέστο και annoying, πέστο και irritating ή καλύτερα infuriating, πέστο και peinlich ή ärgerlich, αλλά στην περίπτωσή σου ( Παοκάρας ένεκα δηλαδής..) καλύτερo απ’όλα μήπως είναι το «Πόνεσε το μυαλλλό μου!» ; 🙂

  96. physicist said

    #95. — Όχι, δεν είναι τίποτε από τα υπόλοιπα, Νεικίδιε, μόνο το peinlich ταιριάζει, και σε καμία περίπτωση δεν πόνεσε το μυαλλλό μου. Δεν είναι ότι εγώ ένοιωσα άσχημα ή τσαντίστηκα ή μπούχτισα, είναι ότι ο συγγραφέας του θα έπρεπε να νοιώθει άσχημα. Βλέπεις πόσο δύσκολο είναι να βγει στα ελληνικά με μια λέξη;

  97. Νέο Kid Στο Block said

    95. Eμένα με θύμισε πάντως έναν μακαρίτη απο χρόνια καθηγητή υδραυλικής στο τε-ού . Άνοιγες ένα τυχαίο βιβλίο του και στις δύο πρώτες σελίδες έγραφε: Prof.Dr-Ing. Dr.h.c Dr. h.c, …(Dr.h.c)^n (τέλος δεύτερης σελίδας) Ηeinrich Pr…
    Ήταν γάτα ο μακαρίτης και μεγάλος φραγκοφονιάς ,είχε πάρει σβάρνα όλη την Αφρική και Νότια Αμερική (κυρίως) και συνήθως ο μπαγάσας πετύχαινε καλό μέρος για φράγμα, και τον είχανε φορτώσει h.c (και πέσος..)
    Eίχα εντυπωσιαστεί πολύ στην αρχή, δεν ήξερα ακόμη και τι σήμαινε αυτό το χα-τσέ.. 🙂
    Βέβαια «προεδρία συνεδρίων» δεν είχε στον τίτλο, να λέω και του Χάινριχ το δίκιο!

  98. physicist said

    #97. — Χαχαχαχαααα … απ’ τη γλώσσα μού το πήρες. Αλλά μη σκοτίζεσαι, υπάρχει αντίδοτο: χα-τσε είναι τα αρχικά του humoris causa.

  99. #91 ντροπιαστικό

  100. Γς said

    98:
    Dr. humoris causa

  101. Χωρίς να υιοθετώ τις ποικίλες λερναίες ύδρες για τη γλώσσα μας, ας παραστήσω τον «συνήγορο του διαβόλου», κι ας προτείνω στον Νικοκύρη να κάνει μια πρόχειρη σφυγμομέτρηση (show of hands θα το έλεγαν οι αγγλοτραφείς): πόσοι από τους αναγνώστες – τακτικούς σχολιαστές του ιστολογίου είναι φιλόλογοι/γλωσσολόγοι επαγγελματίες ή με πτυχίο και πόσοι φιλολογίζοντες ή γλωσσόφιλοι από μεράκι ή χόμπι ή συστηματική ενασχόληση; Προσοχή: δεν υποτιμώ τους δεύτερους (στους οποίους ως ιατρός υπάγομαι), απλώς καλό θα ήταν να θυμόμαστε ότι ούτε τα ράσα κάνουν τον παπά ούτε το «χαρτί» τον γλωσσολόγο. Άλλωστε, πολλοί σπουδασμένοι, ακόμη και φιλόλογοι, κατακρεουργούν καθημερινά τη γλώσσα μας, την οποία αντίστροφα τιμούν με την ορθή χρήση άνθρωποι χωρίς ανώτερη μόρφωση σε κανένα κλάδο. Για να μη καβαλούμε καλάμια.

  102. physicist said

    #99. — Ναι, Στάζυμπε, είναι κοντά νοηματικά αλλά κάπως βαρύ, ενώ στα αγγλικά το embarrassing είναι ελαφρότερο και πιο παιχνιδιάρικο από το shameful, νομίζω καταλαβαίνεις τι θέλω να πω. Σε πολλές περιπτώσεις το I felt embarrassed θα το μετέφραζα ένοιωσα άβολα ή μου πέσανε τα μούτρα αλλά όχι κατανάγκη ντροπιάστηκα. Αντίστοιχα η διαφορά ανάμεσα στο es ist peinlich και στο es ist eine Schande των γερμανικών.

  103. Hello gryphon
    Μια και περί Ιαπωνίας ο λόγος , αναφέρω και το εξής περιστατικό .
    Ενα βράδυ στο Τόκιο είχα καλέσει ορισμένα άτομα απο το επιστημονικό προσωπικό στο Τόκιο που ήτανε υπο τη δικαιοδοσία μου και προσπαθούσα να ξεφύγω απο τα καθαρώς τεχνικά θέματα και
    , μεταξύ τυρού και αχλαδιού , η κουβέντα περιεστράφη γύρω απο τους Κενταύρους , χρησιμοποιών την Αγγλική , Centaurs’ , αλλά δεν γνώριζαν τη λέξη . Έτσι , τους είπα , είναι μισό άλογο και μισό άνθρωπος . Τότε κάποιος πετάχθηκε και είπε , ‘Εμεις το λέμε στα Ιαπωνικά – ΚΕΝΤΑΥΡΟ .
    Οπότε , άρχισα τα γέλια εξηγών , ‘Ακριβώς έτσι είναι η Ελληνική λέξη , Κενταυρος .

  104. Η ακριβής μετάφραση της λέξεως είναι , ‘Αμήχανος’ . Για παράδειγμα λέμε , ‘ Under the circumstances I felt very embarassed and I didn’t know what to say ‘
    Επίσης , εαν συμβεί κάποιος να προσβληθεί απο κάποιον για κάτι που είπε ή έκανε , το πρόσωπο του μπορεί να κοκκινίσει και να μη πει λέξη , απο την , αμηχανία του .

  105. αμήχανος είναι ο embarassed κι όχι ο embarassing, που προκαλείτην αμηχανία.

  106. physicist said

    #104. — Για πολλές περιπτώσεις είναι εύστοχο το «αμήχανος», πράγματι. Ευχαριστώ πολύ!

  107. physicist said

    ΥΓ: Σωστή η παρατήρηση του Στάζυμπου αλλά και για το embarrassed είχα την ίδια απορία.

  108. το embarrased ειναι ξεκάθαρο αμήχανος.

  109. physicist said

    #108. — Θαυμάσια, το σημειώνω γιατί όλο το ξεχνάω και είναι ωραία λέξη. Για το embarrassing έχει ο Θεός.

  110. Yannis said

    Και για όσους εντυπωσιάζονται από το βιογραφικό:

    «Είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Academia Europeae (1992), ξένος εταίρος της Σερβικής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών (1997), μέλος της Ακαδημίας Αθηνών (1999),μέλος της Ρωσικής Ακαδημίας Μηχανικών (RAACS, 2000),μέλος της Διεθνούς Ακαδημίας Μηχανικών (Μόσχα, 2010), ξένος εταίρος (Fellow) της Ακαδημίας Επιστημών της Νέας Υόρκης (1995), μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών (με έδρα την Λιεγη ,2010) και μέλος της Ευρωπαϊκή Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών (με έδρα το Σαλτσμουργκ)».

    Αν ψάξει κάποιος γι’ αυτές τις «Ακαδημίες» θα δει ότι οι περισσότερες από αυτές είναι κλειστές επιστημονικές εταιρείες ή ΜΚΟ με κάποιο συγκεκριμένο σκοπό, όπου κάποιος πληρώνει συνδρομή και γίνεται μέλος, αν προταθεί από κάποια υπάρχοντα μέλη. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα η New York Academy of Sciences, η οποία δέχεται και φοιτητές!!!

    Physicist, υπάρχει άραγε συντομογραφία για την ιδιότητα αυτή;

  111. physicist said

    #110. — Γιάννη, τα γράφεις πολύ σωστά. Είχα πει και σε άλλο νήμα πως όταν ήμουν δευτεροετής μεταπτυχιακός στις ΗΠΑ (τζόβενο με μηδέν δημοσιεύσεις και παντελώς ασήμαντος) είχα λάβει πρόσκληση να γίνω μέλος στη New York Academy of Sciences αντί ετήσιας εισφοράς 30 ή 50 Δολλαρίων, δεν θυμάμαι το ακριβές ποσό. Αυτά είναι αστεία πράγματα και δεν πιάνεις να τα γράψεις στο βιογραφικό σου αν είσαι σοβαρός.

    Για ποιαν ιδιότητα ρωτάς αν υπάρχει συντομογραφία;

  112. Γς said

    110:
    >παράδειγμα η New York Academy of Sciences

    Πάρε για νάχεις και συ

  113. Yannis said

    111 @ Physicist

    Ακριβώς έτσι.
    Καλό είναι να τα γράφουμε (και να τα ξαναγράφουμε) για να μαθαίνουν όσοι δε γνωρίζουν.

    Ρωτούσα αν υπάρχει συντομογραφία για τους «Ακαδημαϊκούς» αυτούς.
    Κάτι σαν το «h.c.» (πολύ ωραίο το humoris causa!).

  114. physicist said

    #114. — Υπάρχει αλλά θα μου τη φάει η λογοκρισία. 😉

    Καληνύχτα, τα λέμε.

  115. Yannis said

    112 @ Γς

    Ευχαριστώ για την υπενθύμιση. Το είχα διαβάσει.

    114 @ Physicist

    Ευχαριστώ, καληνύχτα.

  116. Hello New Kid
    Δεν έχω τον αριθμό 75 , αλλά με το χέρι στη καρδιά , ο μέσος αλλοδαπός είναι κάτι ανάλογο με τη …θερμοκρασία .Ενω η μέση θερμοκρασία ενός ατόμου με το κεφάλι στη κατάψυξη και τα πόδια στο φούρνο , είναι τέλεια , είναι όμως τρομερά επώδυνη για τα άκρα .
    Εαν με το μέσο , εννοείς τον , Αντιπροσωπευτικό , ερωτώ , πως σχηματίζεις γνώμη που να διαθέτει … επιστημονική βαρύτητα ?
    Εχω την γνώμη οτι ολοι …(jumb to the conclusion) – πηδάμε στο συμπέρασμα απο μεμονωμένα παραδείγματα, απο το μερικό στο γενικό , ανθρώπινη φύση .
    Στην ερώτηση σου , η αλήθεια είναι οτι μαθητές και σπουδαστές διδάσκονται , αν μη τι άλλο τους Ελληνικούς Μύθους . Ποτέ μου δεν συνάντησα κάποιον/α που να μη γνώριζε για την Ελλάδα , σ’ολο το Κόσμο , πλην ενός που με ρώτησε , ‘Τι γλώσσα μιλάτε στην Ελλάδα’ , εις ευήκοον ους , παρευρισκομένων . Όταν απάντησα ,… , Κινέζικα , ‘Γέλασε και το παρδαλό κατσίκι’ , …, ‘Κεραυνός εν αιθρία’.
    Ευτυχώς , η Ελλάδα , διαθέτει αυτή τη μοναδικότητα και ,…, απο κοντά και η Ρώμη .
    Δεν γνωρίζω αν η ερώτηση σου είχε τη σοβαρότητα που εγω καλοπροαίρετα πιστεύω ή σκωπτική τάση .
    Θα μπορούσα ν’αναφερθώ σ’εκατοντάδες περιπτώσεις που και η Αρχαιότητα αλλά και η οχι τόσο μακρινή περίοδος , δηλαδή σχετικά σύγχρονη που η Ελλάδα , ΜΕΤΡΑΕΙ στη συνείδηση των ,… , Αλλοδαπών .
    Πιστεύω , οτι θα ξεπεράσουμε το …Κάβο Μαλέα .
    Χαιρετώ

  117. Chris said

    111 Ωστόσο υπάρχει και αντικειμενικό μέτρο το οποίο έχει σχέση με το δημοσιεύσιμο έργο. Εκεί ο κ Κουνάδης φαίνεται αξιόλογος.

  118. Yannis said

    117 @ Chris

    Αφού βρισκόμαστε σε ιστολόγιο για τη γλώσσα και δεν τηρούμε την προτροπή του Νικοκύρη (να είμαστε φρόνιμοι),
    θα έλεγα ότι σωστότερο είναι «δημοσιευμένο¨ ή «δημοσιευθέν» έργο. 🙂

    Τώρα για το δημοσιευμένο έργο του δεν ξέρω πώς είναι το «χρηματιστήριο¨ των αναφορών για τους μηχανικούς αλλά, απ’ ότι φαίνεται στο WoS:

    α. Δημοσιεύει από το 1973.
    β. Εχει 140 επιστημονικές δημοσιεύσεις.
    γ. Εχει 1461 αναφορές του έργου του σε 602 επιστημονικές δημοσιεύσεις.
    δ. Από τις παραπάνω, οι 950 είναι ετεροαναναφορές σε 485 δημοσιεύσεις.
    ε. Αρα αναφέρει τον εαυτό του 511 φορές σε 117 δημοσιεύσεις του, ποσοστό μάλλον μεγάλο.
    στ. Κάθε δημοσίευσή του έχει κατά μέσο όρο 10.44 αναφορές.
    ζ. Ο δείκτης Hirsch (h-index) του δημοσιευμένου έργου του είναι 19.

    Ας μας πει κάποιος του πεδίου του, αν αυτοί οι δείκτες είναι εξαιρετικοί.

  119. HC said

    (#78): Κύριε Αpostolou διαβάζοντας τα σχόλιά σας και ειδικά εκείνο με το μουσείο, ειλικρινά διερωτώμαι: Μήπως σας ήθελαν για έκθεμα;

  120. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    118. >>και δεν τηρούμε την προτροπή του Νικοκύρη (να είμαστε φρόνιμοι),

    Μόνο φρονιμίτες άβγαλτοι και με φρονήματα κάργα με το συμπάθειο

  121. ιορδάνης τσακμαλής said

    Περί βλαχοδημάρχων τίποτε (κατά το στυλ του »τι εστί βερίκοκο, λοιπόν;»);

  122. spiral architect said

    Έχουμε ράμματα και για αυτωνών τη γούνα … μπόλικα. 😀

  123. LandS said

    121 Όχι και τίποτε. Κάνε πέιτζ σερτσ …

  124. spiral architect said

    Tο σωστό βλαχοδήμαρχο τον έχει περιγράψει ο Γάλλος σκηνοθέτης Κλοντ Σαμπρόλ στην ταινία του Les noces rouges – Ματωμένος γάμος.
    Δείτε τη. 😉

  125. sarant said

    Kαλημέρα!

    Επέστρεψα στο ιστολόγιο, βλέπω ότι ήσασταν αρκετά φρόνιμοι όσο έλειπα, τουλάχιστον σε τούτο εδώ το νήμα διότι στο χτεσινό είδα και μερικές παρεκτροπές 🙂

    Για τους βλαχοδήμαρχους είναι αλήθεια ότι δεν έγραψα εγώ, αλλά σχολίασε καλά ο LandS στο σχ. 67 ή 70.

  126. Αν μια ιστοσελίδα επικοινωνίας μεταξύ ανθρώπων επιπέδου μπορέσει και ξεφύγει απο την , ‘Ελληνική’ Νόσο της ,…, αλληλλοκατηγορίας και πολιτικής τοποθέτησης/ιδεολογίας , κι’αντ’αυτού , επιλέξει ως , Κεντρο Βαρους την ουσία , επι θεμάτων καυτών , που ταλανίζουν τη Χώρα για δεκαετίες , τότε θα είναι μια μικρή προσφορά προς τη σωστή κατεύθυνση ..
    Ίσως να είναι μια ‘Ρομαντική’ άποψη , … , οπωσδήποτε όμως , η άλλη , η της ,…, Ρεαλιστικής Καθημερινότητας ή/η του Συρμού , έχει τα γνωστά αποτελέσματα της ,’Εθνικής Φαγομάρας’ .
    Επειδή , πάντοτε έβλεπα την Ελλάδα απο μερικές χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά , ήτανε σαν να ατενίζεις ενα Ζωγραφικό Πίνακα, εξ αποστάσεως , και να διακρίνεις , ΟΛΟ το Διαχρονικό Μεγαλείο .
    Υποβαθμίζεις τα κακώς κείμενα και αναδεικνύεις τα Θετικά .
    Νομίζω , τώρα οσο ποτέ άλλοτε , να χρειάζεται η ,’Ομοψυχία’ . Προσπερνώ τους , Πολιτικούς , και επικεντρώνω την προσοχή , ολων μας , στο ποιά ‘Ερμηνεία’ θα δώσουμε στο , Χρησμό , ‘Τα Ξύλινα Τείχη’ – τηρουμένων των ,…, χρονικών αναλογιών .
    Γνώμες/Απόψεις και δεκτές και καλοδεχούμενες .

    Θυμάμαι , την ημέρα διεξαγωγής του ποδοσφαιρικού αγώνα Ελλάδας-Γαλλίας (2004) . Βγήκα απο μια σύσκεψη στη Νεα Υόρκη , γύρω στις 6μμ και προχωρώ στους 46 δρόμους . Στη διαστάυρωση με την 7η Λεωφόρο , είναι ενας Έλληνας που πουλουσε , ψητά λουκάνικα (Hot Dogs) ( υπάρχουν ακόμα , δειγματοληπτικά , απο μια άλλη εποχή- βουτιά στο παρελθόν – διότι ο Έλληνας είναι τρομερά αναβαθμισμένος , χωρίς να αποτελεί μομφή το αξιέπαινο της οιασδήποτε , ηθικά , εργασίας .
    Τον ερωτώ στ’Αγγλικά αν γνωρίζει το αποτέλεσμα του αγώνα .
    Μου ρίχνει μια ματιά , ολο υπονοούμενα και προχωρεί στο … παρασύνθημα , Έλληνας είσαι (?) – ΚΕΡΝΑΩ και συνεχίζει ,’Δεν βλέπεις γύρω σου τον ενθουσιασμό , το παραλήρημα , των Νεο-Υορκέζων που κέρδισε η Ελλάδα (έιχανε τη Γαλλία στα … αζήτητα and the French Fries were named … Freedom Fries , λόγω της στάσεως της Γαλλίας στο πόλεμο , αυτό χάριν της Ιστορίας).
    Την επόμενην ημέρα , ο Τύπος έγραφε ,’Εφέτος είναι η Χρονιά της Ελλάδας , όπως και πραγματικά ήτανε ‘
    Διεξήγαγε , τους καλύτερους Ολυμπιακούς Αγώνες , που είχαν γίνει εως τότε .
    Μολονότι , δεν θέλω να στερήσω της μεγάλης προσφορας της , Γιάννας Αγγελοπούλου , πρέπει χάριν της ΑΛΗΘΕΙΑΣ , να αποδώσω και τα του Καίσαρος τω Καίσαρι , στον Ελληνικό Λαο , που όπως μου έλεγε ο προπονητής της , Νάντιας Καμενίτσι , που συνταξιδεύαμε , επι λέξει , ‘τι ενθουσιασμός είναι αυτός , με τους Εθελοντές και σύσσωμο το Λαο , καμία σύγκριση με το , Sidney .
    Αναφέρομαι διεξοδικώς για να τονίσω , ‘Ενα και μόνο Ενα πράγμα’ , ΕΝΩΜΕΝΟΙ και μακριά απο πολιτικές … προκαταλήψεις , ΥΠΑΡΧΕΙ η Ιστορική Δυνατότητα της Ανάκαμψης .
    Ας είναι αυτή η ιστοσελίδα επικοινωνίας , ΜΙΑ ΑΡΧΗ , ΕΝΑ ΕΝΑΥΣΜΑ .
    Τι Λέτε , θέλω ν’ακούσω τη γνώμη σας .
    Κανένα χελιδόνι , απο μόνο του , δεν φέρνει τη Άνοιξη .

  127. Κασσάνδρα said

    O καϋμένος ο Ασκούνης,το πολύ πολύ να εντυπωσιάστηκε από το πλούσιο βιογραφικό του κ. Κουνάδη.
    Και μακρυά απ αυτόν εθνικοπατιωτικές κορώνες.

  128. Γς said

    126:

    >Νάντιας Καμανέτσι

    Νάντιας Καμανέτσι, ίσως;

  129. Γς said

    128:
    Φτού!

    >Νάντιας Καμενίτσι

    Νάντιας Καμανέτσι, ίσως;

  130. Γς said

  131. Αν αυτή είναι η απάνηση/ερώτηση , τότει ‘Τι κρίμα που ο λύκος τρώει τα … πρόβατα’ .
    Σκεπτικισμός εκ μέρους μου για τη περίπτωση εκ μέρους σας … Μαύρου Χιούμορ .

    Απο την άλλη όπως ισχυρίζεται , ευφυής φίλος , ‘Ο Κόρακας το μόνο που μπορεί να πει είναι …’Κρά΄.

    Είμαι σίγουρος οτι δεν έχετε συγγένεια μ’αυτό το είδος , πλην ίσως του χρώματος , Μαύρα τα κοράκια , Μαύρο και το … Χιούμορ .

  132. Theophilos Vamvakos said

    #62 Yannis, το «αναπαρήγαγε» νομίζω οτι πρέπει να διορθωθεί σε «αναπαρήγε» (τύπος παρατατικού)

  133. Ασφαλώς , ΝΑΙ
    Γράψε τυπογραφικό ή λεκτικό , Λάθος .
    Σ»ολα τ’άλλα , σύμφωνος ?
    Ευχαριστώ

  134. aerosol said

    Την ξέρουμε ως Νάντια Κομανέτσι.

    Τώρα, για το έναυσμα ενότητας… Οι άνθρωποι δεν ενώνονται γενικώς, προς χάρην της ενότητας. Τους ενώνει κάποιο κοινό αφήγημα. Μια ιδεολογία/μύθος/ελπίδα/όραμα που μιλά στην πλειοψηφία. Το 2004 ήταν οι Ολυμπιακοί που ως εθνικός στόχος κινητοποίησαν το θυμικό αρκετών. Τέτοια αφηγήματα δεν τα βρίσκεις όποια ώρα θέλεις, ούτε φτιάχνονται από ευχές (ο λαός λέει κυνικά αλλά ρεαλιστικά πως με πορδές δεν βάφεις αυγά). Τα «να ενωθούμε, βρε παιδιά,» και τα «όχι στη φαγωμάρα» είναι τζάμπα, γενικόλογο και εύκολο να τα λέμε όλοι -γι αυτό και το κάνουμε με κάθε ευκαιρία. Το να δημιουργηθεί το κατάλληλο έναυσμα/αφήγημα και να γίνει κοινά αποδεκτό είναι εκπληκτικά δύσκολο αλλά και θέμα τύχης. Αν δεν ήταν, θα μας έπειθαν όλοι οι σχηματισμοί, οι ομάδες και όλα τα κόμματα που αφιερώνουν χρόνο, χρήμα και μηχανισμό.
    Βλέπω πολλούς με διάθεση για κουβεντούλα και ιδέες αλλά κανέναν αποφασισμένο να δώσει τα πάντα για καμμιά δεκαριά χρόνια -και μάλιστα με σχεδόν σίγουρο αποτέλεσμα πως δεν θα πείσει ούτε μια σημαντική μειοψηφία για τίποτα.

  135. sarant said

    132: Ή, πιο ομαλά και αναλογικά:

    Ο δημοσιογράφος αναπάραγε σε κάθε εκπομπή του τις γνωστές συκοφαντίες (παρατατικός)
    Όταν όμως αναπάραξε το χαλκευμένο έγγραφο, απολύθηκε (αόριστος).

  136. Yannis said

    #132, 135

    Μέγιστο λάθος μου˙ ευχαριστώ για τη διόρθωση.
    (Πολύ φοβάμαι ότι είμαι αρκετά μεγάλος για να συνηθίσω το ομαλό και αναλογικό.)

    Αλλά μήπως ευχαριστεί και ο Spiro Apostolou για το ίδιο στο 133; Δηλώνω κατηγορηματικά ότι δεν είναι ο άλλος μου εαυτός 🙂

  137. Γειά σου Γιάννη
    Δεν εχω το 133 , αλλά σίγουρος , πρόκειται για κάτι καλό και ευχαριστώ και εκ των προτέρων και εκ των υστέρων .
    Δεν είσαι ο άλλος σου εαυτός , … , πάντα μπορείς να ισχυρίζεσαι οτι όταν εσυ είσαι ,…, ανενεργός , αναλαμβάνει, your Alter Ego .

  138. Theophilos Vamvakos said

    #135 κ. Σαραντάκο, ευχαριστώ για το σχόλιο. Τα «αναπάραγε» και «αναπάραξε» μου «κακοφαίνονται» αλλά δεν μπορούν παρα να είναι σεβαστά ως άποψη. Έτσι όμως πάμε ..φισέκι στους παρατατικούς : «αυτός είσαγε ή αυτός έξαγε» (χωρίς να σημαίνει ότι αυτοί δεν θα ήσαν σεβαστοί) αντί «αυτός εισήγε ή αυτός εξήγε» . Τί να κάνουμε… Απόψεις…Ευχαριστώ για την φιλοξενία.

  139. Εμφανίζεσαι τρομερά απαισιόδοξος .

    Μη λες δεν γίνεται . Αρκεί ο Κόσμος να το θελήσει .
    Καλή και η Τύχη , αλλά το , ‘Συν Αθηνά και χείρα κίνει ‘ , που το πας .
    Πιστεύω μου είναι το , Όραμα .
    Δυστυχώς , αλλά η Ελλάδα , ολων των πολιτικών τοποθετήσεων , στερείται ανθρώπων αυτού του βεληνεκούς .
    Υπάρχουν μόνο , … , διαχειριστές και μωροφιλοδοξοι στη σειρά ,… , αναμονής .
    Εξουσία χάριν Εξουσίας

    Προσωπικά , αποστρέφομαι εκφράσεις του συρμού απο άτομα ενός επιπέδου .
    Ενας διάλογος μπορεί και πρέπει να χτίζεται πάνω σε γερά θεμέλια .
    Δεν Νομίζεις ?

  140. sarant said

    138: Δεν νομίζω ότι τύποι όπως «εισήγε» έχουν ελπίδα να μαθευτούν κατά τρόπο που να χρησιμοποιούνται αβίαστα.

  141. @ «Sarant», #135:

    Η διατύπωση σε παθητική φωνή κάνει –κατά τήν ταπεινή μου γνώμη, βεβαίως– πιό εύπεπτην ακουστικώς τήν 1η πρόταση τού παραδείγματος: «Οι ίδιες γνωστές συκοφαντίες αναπαράγονταν (ή αναπαρήγοντο, ή αναπαραγόντουσαν) από τόν δημοσιογράφο σε κάθε εκπομπή του».

    Θέλω, με αυτό μου τό σχόλιο, να υπενθυμίσω ότι η ευελιξία τού νεοελληνικού λόγου στήν εκφορά του μάς παρέχει τήν δυνατότητα να εκφραζόμεθα ορθοεπώς δίχως να προκαλούμε τό «κοινόν» γλωσσικόν αίσθημα.

  142. maria said

    @ Physicist
    embarassing: ξεφτίλα
    Είναι λίγο πιο informal αλλά νομίζω ότι το νόημα αποδίδεται ακριβώς

  143. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

    Αντίθετα η ελληνική πλουτίζεται και αυξάνεται κάθε μέρα, όπως γινόταν πάντοτε και τον πλούτο αυτόν τον δημιουργεί ο λαός ο οποίος και τον μεταχειρίζεται γιατί τον γεννά η ανάγκη να εκφράζει τα διανοήματά του τα οποία βέβαια δεν είναι όμοια με των αρχαίων Ελλήνων.

    Καλὸ θὰ ἦταν ὁ Ἀκαδημαϊκὸς νὰ μᾶς ἔδινε καὶ κανένα χειροπιαστὸ παράδειγμα γιὰ τὸ γλωσσικὸ πλοῦτο ποὺ ἔχει δημιουργήσει ὁ λαὸς τὴν τελευταία 30ετία. Μήπως τὴ γλῶσσα τοῦ κλίκ;

  144. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

    γιατί τον γεννά η ανάγκη να εκφράζει τα διανοήματά του

    Ἡ πολὺ διανόηση τὸν ἔφαγε…

  145. ππαν said

    Πολλή είναι η διανόηση. Νόμος του μπούμερανγκ.

  146. sarant said

    141: Δεν είναι πάντοτε λύση η παθητική φωνή, όμως, π.χ.
    «Ενώ μας έλεγε ότι αναπαράγει ό,τι του στέλνουμε χωρίς αλλαγή, εκείνος αναπάραγε μόνο τα μισά».
    ή, πιο απλά
    «Ενώ είχε συμβόλαιο να παράγει εκατό τόνους το μήνα, εκείνος πάραγε μόνο 20 και τα υπόλοιπα τα έφερνε από τη Βουλγαρία» (για να μη σου πω: τα είσαγε).

    Βέβαια, μπορείς να αποφύγεις το ρήμα, αλλά….

  147. sarant said

    143-144: Είπα να μην το πω, αλλά το είδε η αμείλικτη Ππαν 🙂 🙂

  148. ππαν said

    O νόμος είναι αμείλικτος, Δέσποτα!

  149. Theophilos Vamvakos said

    #140 H εναλλακτική του «εισήγε» (που «δεν μαθαίνεται», όπως λέτε, κ. Σαραντάκο) είναι «είσαγε» (σύμφωνα με την λογική του «αναπάραγε»). Μας αρέσει;;;;

  150. sarant said

    149: Κοιτάξτε, πρώτα θα εδραιωθεί το «αυτός πάραγε», που είναι και εύκολο, αφού ήδη έχει καθιερωθεί το «να παράξει» και μετά τα άλλα ρήματα.
    Πάντως, σε κάποιον που αρέσει το «εισαγάγει» ασφαλώς το «είσαγε» δεν θα τον δυσκολέψει. Που είναι άλλωστε ήδη υπαρκτός τύπος (προστακτικής βεβαιως).

  151. Chris said

    118 Είναι αρκετά καλοί.

  152. Yannis said

    151 @ Chris

    Για να το λέτε…
    Ευχαριστώ για την απάντηση.

  153. Shameful : ‘I feel very shameful’ or , It is a shameful act’
    Η αντίστοιχη , εννοιολογικά , έκφραση είναι , ‘Αισθάνομαι μεγάλη ντροπή’ προσοχή , οχι ντροπιασμένος .
    Το άλλο , πάλι εννοιολογικά και σ’Ελληνική εκφορά λόγου , Είναι μια πράξη ντροπής ‘
    Embarassed : ‘I was terribly embarassed’ or also ‘In situations , like this , someone feels very embarassed’
    ‘Ήμουν τρομερά αμήχανος’ και η άλλη έκφραση ,’Σε περιπτώσεις σαν αυτές , κανείς αισθάνεται πολύ αμήχανος΄’
    Ελπίζω να εχεις με τα παραδείγματα σαφή εννοιολογική κατανόηση , του πως χρησιμοποιούνται αυτές οι δύο λέξεις

  154. Τρέχον παράδειγμα για την δεύτερη παραπομπή του #43:

    Πρόγραμμα 2ου Διεθνούς Συμποσίου για τον Ελληνισμό

    Υπό την αιγίδα του Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, αυτού του ιδίου του ελληνικού κράτους, δηλαδή, και με συμμετέχοντες-άλλοθι προέδρους και μέλη ΔΕΠ αληθινών πανεπιστημιακών τμημάτων. Και για να προλάβω την πιθανή επίκληση συνδαιτυμόνα για πιθανή άγνοια, προηγήθηκε πέρσι το αντίστοιχης ξεφτίλας (φχαριστώ, Μαρία) 1ο Διεθνές Συμπόσιο

    Το Λευτέρη στην Ακαδημία! άντε την υπερδιάνοια, τουλάχιστον!

  155. 145, 147
    Νομίζω πως ταιριάζει κι έτσι όπως το ´χει γράψει, πολύ διανόηση, αν πραγματικά το εννοεί.
    Δηλαδή, όχι η ποσότητα της διανόησης (πολλή) αλλά η ένταση, ο βαθμός.
    Όπως λέμε, ξερωγώ, πολύ παίχτης, πολύ κουλτούρα.

  156. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    το γαρ πολύ του έρωτα

  157. Yannis said

    154 @ Stazybο Hοrn

    Embarassing…

    Μπορεί σε 13 μέρες, που αρχίζει το Συμπόσιο, να έχουν πληροφορηθεί 😉

  158. physicist said

    #142. — Στην έννοια το πέτυχες διάνα, Μαρία. Να το βρίσκαμε και σε λίγο πιο σαλονιώτικο και θα το είχαμε λύσει το πρόβλημά μας. 🙂

  159. Michail Dim. Drakomathioulakis said

    #103

    Τώρα που το λέτε, έχω ένα γνωστό μου, Ιάπωνα, που ονομάζεται Κεντάρο. Δεν ξέρω αν συνδέεται με τον Κένταυρο και την Ιαπωνική του προφορά ή αν απλώς έχη να κάνη με το αρκετά διαδεδομένο στην Ιαπωνία ανδρικό όνομα Τάρο… Πάντως, το ότι οι Ιάπωνες αγαπούν τους Έλληνες και τιμούν την (αρχαία, κυρίως) Ελλάδα, μπορώ να το επιβεβαιώσω από προσωπική εμπειρία.

    Απ’ την άλλη, το περιστατικό που αναφέρατε με το μουσείο, νομίζω εντάσσεται στη γενικότερη νοοτροπία φιλοξενίας που έχουν. Δηλαδή, αν πήγαινε ένας π.χ. Άραβας σε Αραβικό μουσείο, κάπως έτσι, νομίζω, θα συμπεριφέρονταν.

    Και μια ερώτησι στο Νικοκύρη: Ποιος είναι ο σύνδεσμος της Ιστοσελίδας του Υπουργείου Παιδείας της Κύπρου;;;

  160. Νέο Kid Στο Block said

    159.
    http://www.moec.gov.cy/

  161. sarant said

    159: Η σελίδα στην οποία αναφερόμουν (και που είχα ξεχάσει να βάλω τον λίκνο) είναι:
    http://www.schools.ac.cy/eyliko/mesi/themata/nea_elliniki_glossa/index.html

    (στο μπανεράκι εναλλάσσονται διάφορα τζιφάκια με ρητά)

  162. Προς Δρακομαθιουτάκη

    Οι Ιάπωνες για τους , παροικούντες την Ιερουσαλήμ , έχουν μια μεγάλη Αγάπη (όπως ορθά αναφέρεσθε για την Αρχαία Ελλάδα , άλλωστε είναι κοινός τόπος , το ίδιο συμβαίνει και με άλλους Λαούς , χωρίς αυτό να σημαίνει οτι δεν επεκτείνεται και στη Σύγχρονη Ελλάδα ) .
    Απο την άλλη , οσοι συναναστρέφονται ή έρχονται σε συχνή επαφή με τον ευγενικό Ιαπωνικό Λαο , γνωρίζουν ο,τι , δυο κυρίως Χώρες κατέχουν ξεχωριστή θέση , Πολιτιστικά , ή όπως διαφορετικα΄θα μπορούσε να το χαρακτηρίσει κανείς , η Ελλάδα και η Κίνα (παραβλέποντες τις βιαιότητες του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, οσον αφορά τη δεύτερη , σε πείσμα της οξύμωρης διαπίστωσης) .

    Ισως , δεν είναι τυχαίο , το συμβάν του , 1922 .
    Όταν οι Έλληνες της Μικράς Ασίας , …, όπου οι Τούρκοι τους πέταγαν ,…, ροδοπέταλα , ανεμίζοντες τα ,…, αποχαιρετηστήρια μαντήλια και τα λοιπά (ευτράπελα , σύμφωνα με ορισμένους/νες) , συνέπεσε να βρεθούν , Ιαπωνικά εμπορικά πλοία , που έκαναν αυτό που δεν έπραξε ο Αγγλο-Γαλλικός Στόλος , Περισυνέλεξαν τους Έλληνες . Ειναι , μια Ιστορία μεταδιδόμενη απο στόμα σε στόμα και την αφηγούμαι , όπως ακριβώς μου την αφηγήθηκαν .

    Ευχαριστώ για την επέμβαση

  163. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

    145-147. Κολλᾶτε, ὅπως συνήθως, σὲ μιὰ ἀπροσεξία ἀλλὰ στὴν οὐσία τοῦ θέματος δὲν ἀπαντᾶτε. Ὑπάρχουν ἢ δὲν ὑπάρχουν παραδείγματα παραγωγῆς πλούτου στὴ σύγχρονη γλῶσσα; Ὁ Ἀκαδημαϊκὸς τὸ λέει ἀλλὰ δὲν τὸ τεκμηριώνει. Ἐσεῖς μπορεῖτε νὰ τὸ τεκμηριώσετε;

  164. sarant said

    163: Όλες οι νέες λέξεις που φτιάχνονται, είτε λόγιες είτε λαϊκές, οι νέες σημασίες σε υπάρχουσες λέξεις και εκφράσεις, οι νέες εκφράσεις. Θες συγκεκριμένα παραδείγματα;

  165. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

    Ἡ ἐπιστολὴ λέει «τὸν πλοῦτο αὐτὸ τὸ δημιουργεῖ ὁ λαός». Θέλω ν’ἀκούσω τὶ πλοῦτο ἔχει δημιουργήσει ὁ λαός. Ἂς ποῦμε «μ’ἔστειλε, τὰ πῆρα στὸ κρανίο, τὴν ἄκουσα». Ἂν ἐννοεῖς τέτοια παραδείγματα τὰ ξέρω ἀλλὰ δὲν τὰ θεωρῶ πλοῦτο

  166. Michail Dim. Drakomathioulakis said

    #160
    Ευχαριστώ, Νέο Kid Στο Block, αλλά αναφερόμουν στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα που ανέφερε ο Νικοκύρης, της οποίας το σύνδεσμο δίνει τελικά στο #161.

    #161
    Ευχαριστώ, Νικοκύρη, θα διαμαρτυρηθώ αρμοδίως στο Υπουργείο κι αν χρειασθή και στον… Νίκαρο (όπως είναι γνωστός εδώ ο Αναστασιάδης).

    #162
    Δεν αμφισβητώ την ιδιαίτερη αγάπη τους προς την Ελλάδα (την οποία έχω βιώσει πολλάκις και στην Ιαπωνία, και στην Ελλάδα και στην Κύπρο) ή την Κίνα, ήθελα να τονίσω την ευγένειά τους προς τους φιλοξενούμενούς τους. Οι σχέσεις τους με την Κίνα, πάντως, δεν ήταν τεταμμένες μόνο κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ούτε μόνο τότε έφτασαν σε ακρότητες. Θα έλεγα πως θυμίζουν λίγο τους καβγάδες πατέρα-γιου ή μάνας-κόρης…

  167. sarant said

    165: Αυτές είναι εκφράσεις, το σλανγκ.γκρ έχει άλλες χιλιάδες. Αν θέλεις νεολογισμούς, το δελτίο της Ακαδημίας έχει μερικές εκατοντάδες. Αν θες ποσοτικά δεδομένα, πρόσεξε πόσες χιλιάδες μέσα ενημέρωσης υπάρχουν. Όλα αυτά λόγο παράγουν.

  168. Ελενη said

    Embarrassing: εγώ θα το λεγα «ντροπής πράγματα» παρόλο που δεν είναι μονολεκτικό.
    Οσο για τους d.h.c. … Πριν απο κάποια (λίγα) χρονια, το Εθνικό Αυτόνομο Πανεπιστήμιο του Μεξικου UNAM ανακυριξε το συγγραφέα Carlos Monsivais D.H.C.P δηλαδή Doctor Honoris Causas Perdidas. Απ’οσο ξέρω είναι ο μοναδικός.

  169. Το ρήμα είναι ,’αγω’ , ΑΡΑ , ‘ήγουν’ .
    Έτσι , ‘ήγουν , … , ηγε’
    Συνεπώς , ‘αναπαρ-ήγε’ .

  170. Σπύρο Αποστόλου:
    = πρώτον, δεν είναι «ήγουν». Το «ήγουν» είναι μόνο επεξηγηματικός σύνδεσμος, όχι ρηματικός τύπος·
    = δεύτερον, ξέρουμε όλοι (τουλάχιστον εδώ μέσα) ότι το «σωστό» είναι «αναπαρήγε», Διαπιστώνουμε όμως, και υποκειμενικά (είναι φορές που δεν μας βγαίνει αυθόρμητα, χωρίς σκέψη) και αντικειμενικά (από τα τόσα λάθη που ακούμε και βλέπουμε γύρω μας, αρχίζοντας από το «θα αναπαρήγαγε» του #62 και το «ήγουν» το δικό σου), ότι αποτελεί ακόμα στοιχείο δυσαφομοίωτο στην κοινή μας νεοελληνική, και ορισμένοι, μεταξύ των οποίων και ο Νικοδεσπότης, πειραματίζονται με εναλλακτικές λύσεις.

  171. Παρατατικός του ,’Αγω’ , ‘Ηγαγον’ ?
    τότε ‘αναπαρήγαγε’ , στέκει και ηχητικά .
    Διαφορετικά θα πρέπει να … ξεθάψω το λεξικό των ανωμάλων ρημάτων .
    Αν , πρόχειρο, σε παρακαλώ σχολίασε το .
    Απο την άλλη επίσης συμβαίνει , πάντοτε , να υπάρχει και διαφωνία εαν το σωστό είναι το ‘εξαμαρτάνειν ‘ ή ‘εξαμαρτείν’ , υποστηρικτές και των δυο απόψεων .
    Επίσης … τώρα που βρήκαμε παπά να … θάψουμε , 5 ή 6 .
    Θρησκεύων ή θρησκσευόμενος ( το ρήμα μεταβατικό ή παθητικό) ?
    Εαν εχεις κάποια τεκμηριωμένη άποψη θα σου είμαι ευγνώμων .

  172. Σπύρο Αποστόλου (171):
    Στα αρχαία ελληνικά, το ρήμα ‘άγω’ είχε παρατατικό ‘ήγον’, μέλλοντα (ένας υπήρχε) ‘άξω’, αόριστο πρώτο (σπάνιο) ‘ήξα’ (με υποτακτική ‘άξω’ και προστατική ‘άξον’) και αόριστο δεύτερο (συχνότερο) ‘ήγαγον’ με υποτακτική ‘αγάγω’ και προστακτική ‘άγαγε’. Ως προς αυτά δεν υπάρχει κανένα περιθώριο αμφιβολίας.
    Αυτό καθεαυτό το ρήμα ‘άγω’ δεν χρησιμοποιείται στη νέα ελληνική, εκτός από τη στερεότυπη έκφραση «άγεται και φέρεται». Χρησιμοποιούνται όμως πάμπολλα σύνθετά του (παράγω, εισάγω, απάγω…) και πρέπει κάπως να οικονομηθούν.
    Οι αρχαίες λέξεις που χρησιμοποιούνται στα νέα ελληνικά προσαρμόζονται κατά το δυνατόν στη γραμματική της νέας ελληνικής. Αφού δεν λέμε πια ‘έγραφον’ ή ‘έμαθον’, δεν θα πούμε ούτε και ‘παρήγον’ ή ‘παρήγαγον’, θα πούμε ‘παρήγα’ και ‘παρήγαγα’, και στη δυνητική, που ως γνωστόν στα νέα ελληνικά σχηματίζεται με ‘θα’+παρατατικό (ή υπερσυντέλικο, αλλά ποτέ αόριστο), θα πούμε ‘θα παρήγα’. Το ‘θα παρήγαγε’, ‘θα εισήγαγε’ κλπ. που ακούμε συχνά ως δυνητική είναι λάθος, τελεία και παύλα. (Σωστό είναι ως πιθανολογική: «Θα τον απήγαγαν» = «Πιστεύω ότι τον έχουν απαγάγει».)
    Η πλήρης εξομάλυνση θα οδηγούσε σε τύπους όπως *πάραγα (παρατατικός) ή *πάραξα (αόριστος). Αυτά όμως ακόμα τουλάχιστον δεν λέγονται. Οι προπολεμικοί δημοτικιστές δοκίμασαν να εξομαλύνουν και τους ιστορικούς χρόνους του ‘υπάρχω’ (πρβ. https://sarantakos.wordpress.com/2009/10/07/mpeloyparkse/>εδώ), αλλά οι λόγιοι τύποι με την εσωτερική αύξηση και τον ανώμαλο για τη νέα ελληνική τονισμό ρίζωσαν, όπως ρίζωσε το ‘ανήκε’ και όπως ποτέ δεν κλονίστηκε το ‘(ε)πήρα/θα πάρω’ ως ανώμαλος τύπος του ‘παίρνω’.
    Όμως η καθημερινή πείρα μας δείχνει ότι τα σύνθετα του άγω παραμένουν άβολα και ανοικονόμητα. Κανείς δεν λέει αυθόρμητα, χωρίς τουλάχιστον μια στιγμή σκέψης, «αναπαράγαγέ το!» ή «κάθε χρόνο απάγονται Χ παιδιά», και το αν θα πούμε «να/θα/ας παράγει» ή «να/θα/ας παραγάγει» είναι για πάρα πολλούς φυσικούς ομιλητές εξίσου αμφίβολο όσο το πόσα λ θέλει το «να/θα/ας υποβάλ(λ)ει».
    Υπάρχει φυσικά η στάση «ε, να τους το το μάθουν — και να κάνουν τον κόπο να το μάθουν — στο σχολείο· πώς μαθαίνουν οι Γάλλοι να κλίνουν τα absoudre ή το émouvoir, από το σπίτι τους μήπως;» Επειδή όμως φανερά ΔΕΝ το μαθαίνει ο περισσότερος κόσμος, ορισμένοι — και ο Νικοδεσπότης — σκέφτονται μήπως μπορούμε να προχωρήσουμε λίγο περισσότερο την εξομάλυνση, και συγκεκριμένα μήπως, αφού μάλιστα υπήρχε, καίτοι σπάνιος, ο αρχαίος τύπος υποτακτικής αορίστου ‘άξω’, είναι σκόπιμο να τολμήσουμε τα «να/θα/ας παράξω», που άλλωστε ανευρίσκονται και σε παλιότερους συγγραφείς και σε σημερινές εφημερίδες.

    Για το ‘εξαμαρτάνειν ‘ ή ‘εξαμαρτείν’ δεν υπάρχει θέμα λάθους. Και οι δύο τύποι είναι σωστοί, ο ένας είναι ενεστώτας, ο άλλος αόριστος (δεύτερος, η οριστική είναι ‘(εξ)ήμαρτον’). Αν αναφέρεσαι στο γνωμικό «το δις εξαμαρτείν ταυτόν ουκ ανδρός σοφού», αποδίδεται στον αρχαίο κωμικό Μένανδρο σ’αυτή τη μορφή (με αόριστο), παρόλο που για το δικό μας γλωσσικό αίσθημα θα ταίριαζε ίσως καλύτερα ο ενεστώτας.

    Για το «θρησκεύω» δεν έχω τεκμηριωμένη άποψη, αλλά πάντα «θρησκευόμενος» έλεγα και λέω, που έχει και το προσόν ότι είναι δευτερόκλιτο.

  173. Λάθος το λινκ: εδώ.

  174. Ευχαριστώ και για τις πληροφορίες , αλλά και για το χρόνο ΄
    Δεν ξέρω την άποψη σου , Αρχαία – Νεα . Προσωπική μου άποψη είναι η παραδοχή του ενιαίου της γλώσσας , χωρίς …στεγανά διαμερίσματα .
    Εξέλιξη είναι ο συνεχής εμπλουτισμός της γλώσσας με νέες λέξεις και εκφράσεις , μια επέκταση στο … διηνεκές .
    Δεν διακατέχομαι απο προκαταλήψεις , και δεν υιοθετώ , ‘Μουλαρώματα’ , αλλά μια γλώσσα , όπως η Ελληνίδα γλώσσα , που μπόρεσε να διατηρηθεί δια μεσου των αιώνων και των διαδοχικών συμπληγάδων , δεν είναι τεχνητή , αλλά εχει βαθειές ρίζες , που της επιτρέπουν να είναι ενα αειθαλές δένδρο .
    Χαρά μου θα είναι , αν το επιθυμείς να συνεχίσεις αυτή τη συζήτηση περισσότερο σε …κλειστό κύκλωμα
    ηταχ : spiroapostolou@hotmail.com .

  175. Theophilos Vamvakos said

    #150. Ευχαριστώ, κ. Σαραντάκο. Ας μείνουμε με τις απόψεις μας.

  176. Thanassis Karabatsos said

    *
    *
    * . (8.9.2013) ,
    , :*



    8-10.3.2013 <>
    1.9.2013 . . ,
    , .
    ,
    , . .
    . , (),
    (),
    . ( )
    (), , ,

    .

    ’ ,
    15
    .
    . ,
    , 13 ( , 16,
    4 ’ ) , ,
    . ,
    .

    18.4.2013,
    .
    ’ ( )

    . ,
    ,
    .
    40 .
    <>
    . ,
    25
    .
    ;

    .

    ,
    ,
    .
    ,
    <>.
    .
    ,
    40
    ,
    .
    ,
    <>
    ,

    . <> .
    ,
    , .

    ,
    ( <>)
    , , .

    .
    ( )
    .
    . . . ’

    . ;
    ..

    5 2013 – 9:33 .., «

  177. sarant said

    176: Κάτι πήγε στραβά με την κωδικοποίηση!

  178. Την απαντητική επιστολή Κουνάδη παρέθετε. Έγραφε:

    *Ο κ. Κουνάδης έστειλε επιστολή στο Βήμα (8.9.2013) για το ίδιο θέμα, η οποία φαντάζομαι ότι σας ενδιαφέρει, και έχει ως εξής:

    Λεξιπενία και νέα γενιά

    Με αφορμή έναν χαιρετισμό μου στην εκδήλωση για την ελληνική γλώσσα στις 8-10.3.2013 δημοσιεύθηκε στην έγκριτη εφημερίδα σας Το Βήμα της 1.9.2013 μια επιστολή του κ. Β. Πετράκου, γενικού γραμματέα της Ακαδημίας, της οποίας το ύφος και το περιεχόμενο προκαλούν θλιβερή εντύπωση.

    Η εκδήλωση δεν διοργανώθηκε από την Ακαδημία, η οποία παρεχώρησε την ανατολική αίθουσα του κτιρίου, ούτε διοργανώθηκε προσωπικά από τους κκ. Ι. Σγουρό και Κ. Ασκούνη, αλλά από την Ένωση Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ), την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), των οποίων οι προαναφερθέντες είναι πρόεδροι.

    Συνδιοργανώτρια ήταν (πράγμα που αποσιωπάται στην επιστολή) και η Ελληνική Γλωσσική Κληρονομιά (ΕΓΚ), η οποία, σημειωτέον, έχει στο ενεργητικό της τη διοργάνωση και άλλων παρομοίων εκδηλώσεων με ανεγνωρισμένη συμβολή στην ανάσχεση της φθίνουσας πορείας της γλώσσας μας. Ούτε από εμένα ούτε από τους διοργανωτές απευθύνθηκε πρόσκληση για τη συμμετοχή της Β’ Τάξεως των Γραμμάτων στη διοργάνωση του συνεδρίου, αφού είναι γνωστό ότι τουλάχιστον την τελευταία 15ετία η Τάξη αυτή απέχει συστηματικώς από τη διοργάνωση εκδηλώσεων. Συνεπώς δεν είναι περίεργο το ότι και στην προκειμένη περίπτωση ετήρησε την ίδια τακτική. Η παρουσία, εξάλλου, στο συνέδριο 13 ακαδημαϊκών (για την ακρίβεια, συνολικά 16, εκ των οποίων 4 της Β’ Τάξεως) αποτελεί μεγάλο αριθμό, αφού, όπως καλώς γνωρίζει ο κ. γενικός γραμματεύς, σε εκδηλώσεις που διοργάνωσε η ίδια η Ακαδημία παρίστατο συχνά πολύ μικρότερος αριθμός. Ενδεικτικό της απηχήσεως του συνεδρίου είναι όσα επαινετικά ελέχθησαν γι’ αυτό κατά τη συνεδρία της Ολομελείας στις 18.4.2013, αλλά και αναφέρθηκαν στον ημερήσιο και περιοδικό Τύπο και στην τηλεόραση.

    Τα μέλη της Β’ Τάξεως (αλλά και των άλλων Τάξεων) με τις δημοσιεύσεις ή ανακοινώσεις τους εκφράζουν ατομικές τους απόψεις και όχι απόψεις της Ακαδημίας. Μόνο η Ολομέλεια έχει τέτοια αρμοδιότητα, την οποία έχει ασκήσει στο πρόσφατο παρελθόν επί κρισίμων γλωσσικών ζητημάτων, για τα οποία άλλωστε υπήρξαν και ατομικές διακηρύξεις ακαδημαϊκών με μεγάλη απήχηση. Τη γνωστή διακήρυξη των 40 ακαδημαϊκών προσυπέγραψε και ο επιστολογράφος.

    Ως προς το [οι γωνιώδεις αγκύλες φάγανε τη φράση] στο οποίο αναφέρεται ο κ. γενικός γραμματεύς της Ακαδημίας, πρέπει με λύπη να παρατηρηθεί ότι από 25ετίας έχει διακοπεί η έκδοση του κεφαλαιώδους επιστημονικής και εθνικής σημασίας Ιστορικού Λεξικού της Νέας Ελληνικής.

    Γιατί άραγε;

    Ο επιστολογράφος με θεωρεί ως αναρμόδιο και στερούμενο των αναγκαίων γνώσεων για να εκφράσω γνώμη επί γλωσσικών θεμάτων. Αλλά στην εκδήλωση αυτή εγώ απηύθυνα μόνο έναν εναρκτήριο χαιρετισμό ως επίτιμος πρόεδρος της ΕΓΚ χωρίς να εκθέσω προσωπικές απόψεις αλλά γνώμες απολύτως αρμοδίων, ξένων και ημεδαπών, για την ακριβή απόδοση των οποίων κανείς δεν μπορεί να με μεμφθεί. Κατά την εκδήλωση αυτή επιστημονικές απόψεις διετύπωσαν διεθνούς κύρους προσωπικότητες, οι απόψεις δε αυτές δεν μπορούν βεβαίως να θεωρηθούν ως [οι γωνιώδεις αγκύλες φάγανε τη φράση]. Από τη δημοσίευση των Πρακτικών θα φανεί ποιος ο αδαής και ποιος παγιδεύει ποιον.

    Αντίθετα από τα υποστηριζόμενα από τον επιστολογράφο, εγώ ως πανεπιστημιακός καθηγητής με 40ετή και πλέον διδακτική πείρα έχω άμεση γνώση της λεξιπενίας και αδυναμίας εκφράσεως των νέων γενεών, την οποίαν δεν μπορεί να έχει όποιος δεν έχει ασκήσει διδακτικό έργο. Ο επιστολογράφος ασφαλώς γνωρίζει ότι είμαι από τους αρχαιότερους ακαδημαϊκούς, μέλος τόσο στο [οι γωνιώδεις αγκύλες φάγανε τη φράση] όσο και της Επιτροπής Παιδείας της Ακαδημίας, και με την ιδιότητα αυτή συνέβαλα στη διαμόρφωση ισχυρών θέσεων που έλαβε κατά το παρελθόν η Ακαδημία για τη γλώσσα μας. Αυτά για τα [οι γωνιώδεις αγκύλες φάγανε τη φράση] ενός ακαδημαϊκού.

    Η γλώσσα μας δεν ενδιαφέρει μόνο τους γλωσσολόγους, αλλά είναι υπόθεση όλων μας, με διάφορο βέβαια βαθμό ευθύνης αναλόγως της ειδικότητος του καθενός. Έτσι εύλογο είναι το ενδιαφέρον για τη γλώσσα μας όχι μόνον όσων ανήκουν στις θεωρητικές επιστήμες, αλλά και εκείνων που ανήκουν στις θετικές επιστήμες (τις λεγόμενες [οι γωνιώδεις αγκύλες φάγανε τη φράση]) που απαιτούν στον γραπτό λόγο σαφήνεια, ορθότητα και ακρίβεια, κυρίαρχα στοιχεία της ελληνικής. Συνεπώς το κατά κόρον προβαλλόμενο επιχείρημα ότι μόνο οι γλωσσολόγοι μπορούν να έχουν λόγο για τη γλώσσα μας είναι έωλο και άστοχο. Άλλο είναι ένα γλωσσολογικό συνέδριο και άλλο είναι (ως εν προκειμένω) ένα συνέδριο για την προστασία της ελληνικής γλώσσας.

    Από την επιστολή του κ. Β. Π. καταλείπεται η εντύπωση ότι δι’ αυτής εκφράζονται οι επί του θέματος και κατά του προσώπου μου απόψεις της Ακαδημίας. Πότε η Ολομέλεια του έδωσε τέτοια εξουσία;

    Α.Γ. Κουνάδης

  179. Yannis said

    178.
    «αλλά γνώμες απολύτως αρμοδίων, ξένων και ημεδαπών, για την ακριβή απόδοση των οποίων κανείς δεν μπορεί να με μεμφθεί.»

    Προφανώς, ορισμένοι είναι ικανότατοι στο να αποδίδουν με ακρίβεια μύθους.

    Κι άλλοι 15 εκεί. Να περιμένουμε κι επιστολές συμπαράστασης;

  180. sarant said

    178: Μαγικά έκανες;

  181. άλλαξα την κωδικοποίηση σε 8859-7, τα ερωτηματικά γίνανε ελληνικά, και τα ελληνικά κορακίστικα

  182. physicist said

    Έχουμε, επομένως:

    1. Η συνάντηση δεν εξέφραζε την Ακαδημία.

    2. Ο γραμματέας της δεν εκφράζει την Ακαδημία.

    3. Η Β΄ Τάξη δεν είχε προσκληθεί επειδή δεν θα είχε πάει.

    4. Η Β΄ Τάξη δεν έχει διοργανώσει τίποτε, γενικώς.

    5. Ακόμα κι αν είχε διοργανώσει, οι ανακοινώσεις της δεν θα εξέφραζαν την Ακαδημία.

    Διαβάζω ανάμεσα στις γραμμές ότι υπάρχουν βαθιά χαρακώματα μέσα στην Ακαδημία ή είναι η εντύπωσή μου;

  183. Yannis said

    182.

    Ναι, μάλλον υπάρχουν.
    http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=288977

  184. Yannis said

    Κι αυτό το «Εσωτερική Παθολογία» που υπάρχει στον τίτλο της Εδρας…
    Απόλυτη μετάφραση του «Internal Pathology», που σημαίνει απλά «Παθολογία», ενώ το «Pathology» είναι «Παθολογανατομία».

    Εκτός αν πραγματικά υπάρχει «εξωτερική παθολογία». Ενας γιατρός, ρε παιδιά, να μας διαφωτίσει!

  185. physicist said

    Γιάννη, γιατρός δεν είμαι αλλά ο τίτλος μου θυμίζει το innere Medizin των γερμανικών. Έχει στ’ αγγλικά internal medicine, αντίστοιχα; Δεν ξέρω.

    Σε ό,τι αφορά τα χαρακώματα, έχει ενδιαφέρον ότι γι’ ακόμα μια φορά είναι ο κ. Πετράκης στη μία όχθη και ο κ. Κουνάδης στην άλλη (ως μέλη ευρύτερων ομάδων, ασφαλώς). Άρα κάτι γενικότερο τρέχει εκεί, όχι ασυνήθιστο για μιαν Ακαδημία αλλά αρκετά σοβαρό ώστε να γίνει η αντιπαράθεση δημόσια. Τα γλωσσικά μπορεί και να είναι μόνο ένα ανάμεσα στα περισσότερα θέατρα επιχειρήσεων (υποθέσεις κάνω, έτσι;)

  186. Yannis said

    185.

    Αβλεψία μου προηγουμένως, συγγνώμη.

    Ακριβώς, ο όρος στα αγγλικά είναι Internal Medicine (=Παθολογία).
    Στα ελληνικά ο όρος εσωτερική παθολογία είναι χωρίς νόημα, μου φαίνεται.

    Ναι, φαίνεται ότι ανήκουν σε διαφορετικά «στρατόπεδα» με τα μέχρι τώρα δεδομένα (2 στις 2 καταγεγραμμένες περιπτώσεις). Για να δούμε, θα καταγραφούν κι άλλες;
    Τότε η υπόθεσή σου θα είναι πέρα από βάσιμη και ίσως αποδειχτεί ότι τα τωρινά γλωσσικά είναι μια επίφαση (σωστός χρήση της λέξης, άραγε;) για ουσιαστικότερες διαφωνίες.

    Καληνύχτα!

  187. physicist said

    #186. — Κοίτα, ψοφάω γενικώς να λινκάρω τον Feynman και βρήκα αφορμή :-). Ωστόσο, είναι χαρακτηριστικό για τις Ακαδημίες Γραμμάτων και Επιστημών αυτό που λέει στο γιουτουμπάκι παρακάτω, δεν είναι ελληνικό το φαινόμενο.

    (Σημ.: δοκιμάζω το μαγικό να το φέρω στο σωστό χρονικό σημείο. Αν δεν δουλέψει, μιλάω για το σημείο 26 min 28 sec).

    Καηνύχτα!

  188. Νέο Kid Στο Block said

    Xερ Φύζικερ, δες κι αυτό! Θα σ’αρέσει. Άσχετο βέβαια με το θέμα των ακαδημιών, αλλά όχι τελείως.

    Higher Things

    (Τα Φαϊνμάνια καταληκτικά «γαλλικά» I’m human enough to tell you to go to hell!» μπορείς να τα χρησιμοποιείς και σύ (αν και δε σε κόβω να διαθέτεις προφορά Σορβόνης..) όταν σε ψέγουν που ασχολείσαι με Παοκάρες και τα ρέστα. 🙂 )

  189. Yannis said

    Καλησπέρα.

    187. Τί! δεν έχει υπότιτλους; 🙂

    Εχει δίκιο και, στην Ελλάδα, η σεχταριστική αυτή λογική ισχύει πολλές φορές και στα Πανεπιστήμια.
    Ευχαριστώ!

    188. Πραγματικό; Οχι μύθος;
    Οπως και να ‘χει, είναι καλό!

    Ασκηση: Πόσους Νικοκυρικούς κανόνες παραβίασα στις παραπάνω γραμμές; 🙂

  190. Νέο Kid Στο Block said

    Γιάννη (189). Μιας και πρόκειται -απότι φαίνεται- για γράμμα του Feynman, και μάλιστα με τη βούλα-υπογραφή του, δεν νομίζω να είναι μύθος. Άλλωστε το futility closet είναι σοβαρό σάιτ και δεν πουλάει φύκια για μεταξωτές κορδέλες συνήθως.
    Τώρα, το λαιμό μου κιόλας δεν τον κόβω! 🙂

  191. physicist said

    #188. — Έτσι, έτσι, Νεοκίδιε. Απ’ τα αγαπημένα μου αυτό το γράμμα. Γιάννη, πραγματικό είναι.

  192. sarant said

    178-181: Η απάντηση Κουνάδη υπάρχει στο έντυπο Βήμα της Κυριακής, αλλά δεν έχει βγει ονλάιν.

  193. Yannis said

    190, 191. Ευχαριστώ αμφοτέρους. Το τυπώνω και αναρτώ δίπλα στο στιχούργημα του Zar, που, πολύ πιθανόν, γνωρίζετε.

    Click to access poem.pdf

  194. leonicos said

    Πρώτον: το ‘τρισχιλιετής’ να μην το ειρωνευόμαστε, είναι! Ίσως να φαινόμαστε και μετριοπαθείς. Αλλά η αλήθεια είναι ότι ΔΕΝ είναι ούτε η πρώτη γλώσσα που μιλήθηκε στον κόσμο, ΟΥΤΕ η μοναδική με τόσο μακριά ιστορία, ΟΥΤΕ η πρώτη που μιλήθηκε σ’ αυτόν τον γεωγραφικό χώρο.

    Ασφαλώς τα περί Χ-εκατομμυρίων λέξεων είναι μπούρδα για πολλούς λόγους, εκτός από τον εξής: Πιθανώς θα μπορούσε κάποιος παλαβός να κάτσει και ν’ απαριθμήσει γύρω στο ένα εκατομμύριο λέξεων που ‘ελληνιποιήθηκαν’ και χρησιμοποιήθηκαν στον ελληνόφωνο χώρο (όπου κατά καιρούς βρισκόταν ή όπου κι αν εκτεινόταν), χωρίς να είναι κατ’ ανάγκη ελληνικές, και θα υπάρχει ασφαλώς άλλος ένα εκατομμύριο αθησαύριστες λέξεις που ακούστηκαν από συμφυρμούς και συγκριτισμούς του ‘μεγάλου ελληνικού’ του Καβάφη, από ανθρώπους που ήξεραν λίγο τη γλώσσα. Υπάρχει επίσης ένας μεγάλος αριθμός δυνητικών λέξεων, παραγώγων που απλώς δεν χρησιμοποιούνται. Για παράδειγμα, λέμε ‘πρόσταγμα’ αλλά δεν λέμε ‘φώναγμα’, όσο για το ‘κρούσμα’ είναι περιορισμένο (και πρακτικά σε αχρηστία) ως ιατρικός όρος.
    Τα περί Χ-εκατομμυρίων λέξεων είναι μπούρδα διότι κανείς δεν τα χρειάζεται και κανείς δεν έχει τόσο απίθανα να πει που να τα χρειαστεί. Η κάθε γλώσσα, εθνική ή μη, αποτελείται από το σύνολο των ατομικών γλωσσών ατόμων που μπορούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους.
    Κι ένα αστείο αλλά χαρακτηριστικό παράδειγμα γέννησης ή ενεργοποίησης μιας ‘δυνητικά υπάρχουσας’ λέξης: Σε μιαν ανακοίνωση σε ιατρικό συνέδριο προ ετών, σήμερα πια η συγκεκριμένη λέξη δεν ξαφνιάζει, ακούστηκε η λέξη ‘έκλουμα’, και ο εντυπωσιασμός του ακροατηρίου ήταν τέτοιος που η ομιλήτρια διέκοψε και υποστήριξε επί τροχάδην τη λέξη λέγοντας ‘δεν είναι αφέψημα, εφόσον το υγρό μέσο δεν βράζει αλλά έκλουμα, εφόσον το υγρό μέσο απλώς λούει το…’. Η λέξη είναι πια κοινότατη ως αναγκαία στην περιγραφή εργαστηριακών τεχνικών, με διάκριση μάλιστα σε θερμό και ψυχρό έκλουμα, όταν το υγρό που ‘λούει’ το αντικείμενο είναι κρύο ή ζεστό, σε αντίθεση με το αφέψημα, όπου απαιτείται βρασμός του αντικειμένου μέσα στο υγρό. Κοντολογίς, το χαμομήλι σας είναι αφέψημα, το βραστό νερό μέσα στο οποίο εμβαπτίζεται ο δυόσμος (μοντέρνο και πολύ ωραίο) είναι θερμό έκλουμα, ενώ τ’ απόνερα όταν πλένετε τα σταφύλια ή τα πόδια σας είναι ψυχρό έκλουμα.

    Την ελληνοβρίθεια (σικ, αλλά μου αρέσει ως λέξη) των ξένων γλωσσών μπορεί κανείς να την υποστηρίξει ασφαλώς, περιοριζόμενος στην επιστημονική ορολογία, αλλ’ αυτ’ό πρέπει να μας θλίβει αντί να μας χαροποιεί. Οι έλληνες φαίνεται ότι πριν από πολλούς άλλους διέκριναν τη διαφορά μεταξύ ζώων και φυτών, κι έτσι εισήγαγαν τους γενικούς όρους ‘ζώο’ και ‘φυτό’ και μέσω μιας ευτυχούς συγκυρίας που λέγεται Ρώμη, έχουμε σήμερα τα ‘zoology’ και ‘phytology’ και πιο πέρα… gynecology, orthopedics (ποτέ δεν θα καταλάβω τι τους έπιασε τους ορθοπεδικούς μια μέρα και το γράφουν με άλφα-γιώτα), surgery, pharmacology, telescope κλπ, κλπ, κλπ, γνωστά. Οι έλληνες όταν παρήγαγαν γνώση, παρήγαγαν και ορολογία• σήμερα που δεν παράγουν παρά κοτσάνες τύπου Κουνάδη, ικανοποιούνται επειδή απλώς οι παράγοντες την ορολογία συνέχισαν κάποιους αιώνες να δανείζονται βασικούς όρους από τα ελληνικά, μέσω των λατινικών κυρίως, αλλ’ όχι αποκλειστικά. Δυστυχώς όμως, όσο μένουμε με τα χέρια σταυρωμένα, κάποια μέρα θ’ αποβεί και αυτό απλή ανάμνηση. Όλη η βασική γνώση των βιολογικών επιστημών παράγει όρους χωρίς ελληνικότητα, διότι η γνώση έφτασε σε σημεία απρόσιτα στην αρχαία ελληνική επιστήμη. Από τις νεότερες τεχνικές συντηρούν την παράδοση μόνο οι –σκοπίες, λαπαρασκοπία, γαστρο, κολο-σκόπηση ενώ τα ultrasound μάς αγνοούν.

    Συμπερασματικά, είναι ηλίθιο να επαιρόμαστε για κάτι που πέτυχαν οι παπούδες μας, όταν εμείς δεν είμαστε αντάξιοί τους, γιατί έτσι υπερτονίζουμε την ανικανότητά μας. Και αυτό κάνουν όλοι αυτοί οι αυτόκλητοι γλωσσαμύντορες, αν γίνουν πιστευτοί.

    @17 Ο Φειδίας Μπουρλάς απέδειξε το αυταπόδεικτο. Η τελευταία του πρόταση «Τὸ ἂν ὑπάρχει καὶ κατὰ πόσον ἑλληνικὸς λαὸς καὶ ἑλληνικὰ διανοήματα, ἀφήνεται ὡς ἄσκησις,» είναι πικρό αλλά αληθινό. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι συμφωνώ με ό,τι εννοεί, ή ό,τι άλλο θα πει στη συνέχεια, διότι το πολυτονικό του με βάζει σε σκέψεις, αλλά το @17 του είναι πέρα για πέρα αληθινό.

    @20 Μουνίχιε, έχεις δίκιο για τον καφέ. Αλλά ότι και τα δυο χτίστηκαν κατά παράβαση των κανόνων είναι επίσης αλήθεια. Και το Πομπιντού εξάμβλωμα είναι, άσχετα αν είναι εντυπωσιακό καθεαυτό. Κι ευτυχώς δεν γκρεμίστηκαν τελικά μερικά ωραιότατα κτήρια που το περιβάλλουν, μετά από μεγάλο αγώνα των περιοίκων• κινδυνεύσαμε να έχουμε ένα πύργο από μπετόν απέναντι από τα μνημεία. Το ότι έχει επισκιάσει η μπουρδολογία όλα τα άλλα μουσεία, είναι αλήθεια. Προτείνω ‘μουσείο’ και κατ’ αρχήν εννοώ το Εθνικό και κατόπιν το Γουλανδρή, και όλοι με ρωτάνε ‘γιατί δεν πάμε στης Ακρόπολης;’ Θέλούν να πάνε στο μουσείο και όχι στην ίδια την Ακρόπολη.

    @23 Νεσταναίε, σε ποια Βαρκελώνη βρέθηκες; Της Ισπανίας; Γιατί η επιγραφή δεν είναι ισπανική! Προφανώς δεν ήξεραν ούτε ελληνικά ούτε ισπανικά… ή εσύ δεν μας τα λες καλά.

    @24, Βρε Γς, θα ήθελα να σε άκουγα να το επαναλαμβάνεις… κον-σταν-τι-νόοοοοπλ

    @38/4 χειρουργήσει. Εγχειρίζω επιστολήν, χειρουργώ κοιλιά. Βέβαια λέγεται ‘εγχειρίζω’ από πολλούς, αλλά είναι λάθος.

    @61 Άλλος από Αμέρικα! Πώς τον έλεγαν τον προηγούμενο; Αμφιμονοσημαντότητα και τουρλού-τουρλού. Κι εμένα με ρώτησε κάποιος στην Αγγλία αν η λέξη colloquial είναι ελληνικής ή λατινικής αρχής• κι έχω δει γιατρό να εντυπωσιάζεται ακούγοντας τη λέξη ‘χολοκυστεκτομή’ που του πήρε μια βδομάδα να τη μάθει. Τι σημαίνει ότι τον ρώτησαν για τη διαφορά μεταξύ κοσμοναύτη και αστροναύτη; Κι εμείς αναρωτιόμαστε• έχουμε απαντήσει;
    @71 Ο τύπος είναι ιν… Μπορεί να είναι ανορθόγραφος, λόγω Αμέρικα, αλλά ξηγιέται στα ίσα να ‘ούμε!

    @78 Και για μας κράτησαν το μουσείο ανοιχτό για δυο ώρες… ένας συνάδελφος που με συνόδευε, του είχε κάνει μεταμόσχευση κερατοειδούς. Και σε κάποιο άλλο, επειδή είχα φοιτητή τον αδελφό της. (Τελευταίως τα έχουν κλείσει, αυτό δεν το λέει ο κ. Πετράτος) Το για τα ποια μουσεία πρόκειται, απ’ ευθείας στον Νικ. Νοικ.

    @184 Γιαννη, Ιντερναλ Μεδιψινε = Παθολογία, Πατηολογυ = Παθολογανατομία

  195. MelidonisM said

    ποτέ δεν θα καταλάβω τι τους έπιασε τους ορθοπεδικούς μια μέρα και το γράφουν με άλφα-γιώτα

    με αι είναι το ετυμολογικά σωστό,
    http://en.wikipedia.org/wiki/Nicholas_Andry#Orthopaedia, εκτός αν απλογραφείς όπως τραίνο/τρένο

  196. Nestanaios said

    194.
    A ver como pueda ser?

  197. Nestanaios said

    194.
    Είναι η πρώτη γλώσσα που συνέταξε και κατέγραψε ΛΟΓΟ και θα είναι και η τελευταία.

  198. Σμερδαλέος said

    @194, Leonico:

    orthopedics (ποτέ δεν θα καταλάβω τι τους έπιασε τους ορθοπεδικούς μια μέρα και το γράφουν με άλφα-γιώτα)

    Η λέξη γράφεται και με «αι» και με «ε» γιατί είναι δυτικός «γραικισμός» που υιοθετήθηκε και στην ελλάδα.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Orthopedic_surgery

    «Γραικισμός» θα πει, λέξη που δεν υπήρχε στην αρχαία ελληνική γραμματεία και την δημιούργησαν δυτικοί βασιζόμενοι σε ελληνικά μορφήματα.

    Nicholas Andry coined the word «orthopaedics» in French as orthopédie, derived from the Greek words orthos («correct», «straight») and paidion («child»), when he published Orthopedie (translated as Orthopaedia: or the Art of Correcting and Preventing Deformities in Children) in 1741.

    Η λέξη παράχθηκε από τον Andry συνδυάζοντας τις λέξεις ορθός και παῖς/παιδίον. Τώρα το ελληνικό «αι» στην δυτική ευρώπη εξισώθηκε με το λατινικό ae που μονοφθογγοποιήθηκε σε e.

    Λ.χ. η λατινική λέξη aestᾱs/aestatem κατέληξε στις λατινογενείς γλώσσες με «e» (λ.χ. Ιταλικό estate).

    Αντίστοιχα, ο όρος παιδιατρική έχει διπλή μορφή στα αγγλικά (pediatrics και paediatrics) έτσι και ο όρος orthopedics / orthopaedics.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Pediatrics

    Τώρα, εάν δεκτούμε την γραφή Παιδιατρική ως σωστή, τότε πρέπει να γράψουμε Ορθοπαιδικός. Αν πάλι θεωρούμε ότι οι δυτικοί από τους οποίους την πήραμε γρα΄φουν συνήθως Orthopedics, Pediatrics τότε πρέπει να τα γράφουμε με «ε».

  199. Λεώνικε, δεν μας αγνοούν τα ultrasound. Γαλλικά échographie λέγεται το υπερηχογράφημα. Και η hairy cell leukemia λέγεται leucémie tricholeucocytaire! (Βεβαίως, έχω διαβάσει και Γάλλο ερευνητή να κλαίγεται που η γλώσσα του έχει χάσει την ικανότητα να πλάθει νέους όρους από δικά της μέσα και αναγκάζεται να καταφεύγει σε τόσο εξεζητημένες λύσεις…)

  200. Κόκκινος Πλανήτης said

    @196, 194, 23
    Μήπως ήταν στα Καταλάνικα η επιγραφή;

  201. sakis Farsala said

    Είναι τόσο «λαμπρό» το έργο των γλωσσολόγων ακαδημαϊκών μας που κατάντησαν τους νέους Έλληνες επιστήμονες να μην είναι σε θέση να κατανοήσουν ούτε την γλώσσα στην οποία είναι γραμμένη η ιδρυτική διακήρυξη της Ακαδημίας που γράφτηκε εδώ και 75 μόλις χρόνια. Ευτυχώς που εμφανίζονται κάτι Άγγλοι Αρχιτέκτονες σαν τον Βέντρις και κάτι Έλληνες μηχανικοί σαν τον Κουνάδη που δεν επιρεάζονται από τα αποτελέσματα του σκοταδισμού που επιβάλει η ακαδημία…….αν δεν το πιστεύετε δώστε το κείμενο αυτό σε νέους επιστήμονες που μπορεί να γίνουν Ακαδημαικοί να δούμε αν το κατανοούν…..κι αν όχι ……ας απαιτήσουμε να αποβληθούν όλα τα μέλη της ακαδημίας που έχουν σχέση με τα φιλολογικά και τα γλωσσολογικά διαλύσουμε το άχρηστο και επιζήμιο δήθεν ερευνητικό τμήμα της ακαδημίας που μόνο κόστος έχει και αντί να υπερασπιστεί τα Ελληνικά γράμματα επιτίθεται σε όποιον τα προάγει.-

    ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΙΣ ΠΕΡΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ
    ΑΘΗΝΩΝ
    ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

    Λαβόντες υπ’ όψιν ότι αι επιστήμαι, τα γράμματα και αι τέχναι στοιχεία απαραίτητα υγιούς και στερεάς διοργανώσεως παντός Κράτους, συντελούσιν εις την εύκλειαν και λαμπρύνουσι την αίγλην των Εθνών.
    Ότι αι επιστήμαι, τα γράμματα και αι τέχναι, η θεμελιώδης αύτη κρηπίς, εφ’ ης στηρίζεται η εθνική ανάπτυξις και η υλική ευημερία των λαών, ρυθμίζουσι την πρόοδον και επιδρώσι σπουδαίως επί της τύχης αυτών.
    Ότι αι επιστήμαι, τα γράμματα και αι τέχναι, ο ακρογωνιαίος ούτος λίθος του πολιτισμού της ανθρωπότητος, είναι συγχρόνως ο σοφός σύμβουλος του νομοθέτου, η φωτεινή λαμπάς της συνειδήσεως του δικαστού, το πηδάλιον του κυβερνήτου, ο οδηγός του δημοσίου λειτουργού και ο διδάσκαλος του διδασκάλου, ήτοι αυτό τούτο το θεμέλιον του Κράτους.
    Επιθυμούντες,
    Να παράσχωμεν πλήρη και ενεργόν την προστασίαν και υποστήριξιν της Ελληνικής Δημοκρατίας εις τας επιστήμας, τα γράμματα και τας τέχνας εν Ελλάδι, προς προαγωγήν της αναπτύξεως και της ευημερίας του Ελληνικού Λαού,………

  202. sakis Farsala said

    https://www.google.it/search?q=scrittura+degli+ittiti&bav=on.2,or.r_qf.&bvm=bv.52288139,d.bGE,pv.xjs.s.en_US.nYXFudhZpfw.O&biw=1366&bih=600&dpr=1&um=1&ie=UTF-8&hl=it&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=cSE6Uo-0B4Wq0QWd24DYDw#facrc=_&imgdii=_&imgrc=m6MYrScMGYe8hM%3A%3BylJvehX6I-uSOM%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.ilturista.info%252FmyTurista%252Ffiles%252F1%252FTavoletta_con_scrittura_degli_Ittiti_esposta_nel_Museo_di_Ankara_in_Turchia_29171374.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.ilturista.info%252Fugc%252Fimmagini%252Fankara%252Fturchia%252F16151%252F%3B720%3B466

  203. sakis Farsala said

    Τώρα ας κοιτάξει την πινακίδα από λάσπη των χετταίων ο Leonikos και ας μας πει με πιά πουλάκια και χεράκια οι Χετταίοι έγραφαν …… » Ελληνοβρίθια » ….που θέλει να κάνει και κριτική στην Ελληνική γλώσσα τρομάρα του….

  204. sakis Farsala said

    Όταν έχει σωθεί το 2 με 3 % της Ελληνικής γραμματείας και ένα σωρό αγύρτες κατέχουν θεωρούμενα χαμένα και ξεπατικώνουν απο εκεί λύσεις και ορολογίες ….μην είστε τόσο βέβαιοι ότι δεν πρόκειται για Ελληνικούς όρους αλλά «»»»γραικισμούς»»»

  205. sarant said

    201: Λείπει η κύρια πρόταση

  206. Αν δεν με απατά η μνήμη , η λέξη ‘ορθοπαιδικός’ είναι … μεταφορά/αντιγραφή απο τη Γαλλική , μια και οι Γάλλοι για να ανταποκριθούν εννοιολογικά … προσέτρεξαν , όπως άλλωστε όλοι , στην Ελληνίδα Γλώσσα – χωρίς αντίδραση απο τη ‘προ-γιαγιά’ της Κυρίας Ρεπούση – και εισήγαγαν τον , Νεολογισμό , «orthopaedique» για ν’ανταποκριθούν στο νεο πεδίο της Ιατρικής .
    Αλλά , η εκ των υστέρων μεταφορά και υιοθέτηση εις την Ελληνική , έγινε απερίσκεπτα , μια και δεν αφορά μόνο τα … παιδιά .
    Αν δεν απατώμαι στην , Οδύσσεια , αναφέρεται στο στίχο 78 (?) το ‘πέδη’ (δεν το εχω κοιτάξει για πολλα χρόνια και αν κάποιος άλλος μπορέσει και ρίξει λίγο φως … ευγνώμων ) .
    Το σωστό είναι «Ορθοπεδικός» , για την ετυμολογία της λέξεως .

    Οι συμμετέχοντες στο , Ιστολόγιο , η συντριπτική πλειοψηφία , διαθέτει και γνώσεις και Παιδεία ( ήθος και συμπεριφορά) , αλλά όπως ποτέ δεν λείπει ο Μάρτης απο τη Σαρακοστή , έτσι , σπάνια , υπάρχουν και οι εξαιρέσεις , προς … επιβεβαίωση του κανόνα .

    Πάντοτε , πιάνεις περισσότερες μύγες με το Μέλι απ΄οτι με το … Ξύδι .

  207. LandS said

    198
    «Τώρα, εάν δεκτούμε την γραφή Παιδιατρική ως σωστή, τότε πρέπει να γράψουμε Ορθοπαιδικός. Αν πάλι θεωρούμε ότι οι δυτικοί από τους οποίους την πήραμε γρα΄φουν συνήθως Orthopedics, Pediatrics τότε πρέπει να τα γράφουμε με «ε».»

    Το ενδεχόμενο η γραφή «παιδιατρική» να είναι σωστή επειδή αναφέρεται στα παιδιά, δεν σου πέρασε από το μυαλό;

  208. LandS said

    206
    Στο στίχο 78 ποιανής ραψωδίας;

    Τί λέει ολόκληρη η πρόταση; Με ποια έννοια χρησιμοποιείται η λέξη.

    Θέλω να πω ότι αν η ύπαρξη της λέξης «πέδη» στον Όμηρο αποτελούσε επιχείρημα για το «ορθοπεδική», θα θυμόμασταν τα λόγια και όχι τον κωδικό.

  209. sakis Farsala said

    205 τι εννοείς με το λείπει η κύρια πρόταση;

  210. sarant said

    209: Ότι λείπει η κύρια πρόταση από αυτό το κείμενο που έβαλες. Δεν γίνεται κατανοητό από σένα που αναρωτιέσαι αν αυτό το κείμενο γίνεται κατανοητό από τους νεότερους;
    Δεν υπάρχει κύρια πρόταση. Ότι «λαβόντες υπόψιν αυτό κι εκείνο, αποφασίζουμε αυτό κι αυτό». Το «αποφασιζουμε αυτό κι αυτό» είναι η κύρια πρόταση, που στέκει και μόνη της.

  211. Γς said

    Στην Τσαπανίδου στο ΣΤΑΡ τώρα.
    Ένα νεαρός ναυπηγός βραβευμένος από τους γερμανούς κι αυτός.
    Για την Βέλτιστη λύση κατασκευής Πλοίων με την μέθοδο των Γενετικών Αλγορίθμων.

    Και θυμήθηκα τότε ποu σ ένα νιουζ γκρουπ για αυτούς τους αλγορίθμους έμπαιναν κάθε τόσο για να ρωτήσουν για θεραπείες σε γενετικά νοσήματα

  212. sakis Farsala said

    210: οι τελίτσες γι αυτό μπαίνουν για να εννοήσουν ότι δεν είναι ολοκληρωμένο το κείμενο και ότι οι Ακαδημαϊκοί λαμβάνουν υπ όψιν ένα σωρό πράγματα ακόμη και το…»»αποφασίζουμε αυτό κι αυτό»» έρχεται μετά. Εγώ πολύ καλά το καταλαβαίνω το κείμενο οι νέοι δεν είναι σε θέση να το καταλάβουν γιατί μα τα πάμφτωχα και «Αγγλικίζοντα» Ελληνικά που τους μαθαίνουν ,όχι Όμηρο ,ούτε Κρυστάλλη δεν θα είναι σε θέση να καταλάβουν.

  213. GS said

    @Φειδίας Μπουρλᾶς

    Δεν βλαπτει να χρησιμοποιουμε τις πραγματολογικες μας ικανοτητες οταν διαβαζουμε ενα κειμενο. Μηπως θα επρεπε ο συντακτης της επιστολης να διατυπωσει και την διευκρινηση «παντοτε, στα χρονικα πλαισια στα οποια χρησιμοποιειται η ανθρωπινη γλωσσα, βεβαιως βεβαιως, γιατι καποτε λεγαμε μονο ‘ουγκα μπουγκα'»?

    ΥΓ. Δεν το παρατηρησα σε αυτο το αρθρο, αλλα σε μερικα αλλα, καποιοι στα σχολια εχουν την διαθεση να αφιερωνουν σχολια μονο και μονο για να διορθωσουν τον συντακτη του παροντος ιστολογιου για την τοποθετηση… κομματων στο κειμενο. Αν το κανετε για να τρολαρετε, go ahead. Αν οντως νιωθετε καλυτερα κανοντας τις διορθωσεις… ε τι να πω, και εις ανωτερα. 😛

  214. Νίκος Παπαδημητρίου said

    Δηλαδή εγώ, ο αρχιτέκτονας, που υπήρξα επί 25 χρόνια μεταφραστής στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (κάπου διασταυρωθήκαμε, Νίκο Σαραντάκο …), μεταφράζοντας ακόμη και νομικά κείμενα, θα έπρεπε να ασχοληθώ καλύτερα με τα … μπετά; Έτσι με συμβούλευσε μια φιλόλογος (βέβαια!) συνάδελφος, αντί άλλου επιχειρήματος, όταν σε μια ευρεία συζήτηση «τόλμησα» να πω τη γνώμη μου για κάποιο γλωσσικό θέμα.

  215. sarant said

    Γεια σου Νίκο. Πέρα από το ότι εσύ έχεις 25ετή πείρα, ασφαλώς σημασία έχει και ο τρόπος που εκφράζει κανείς τις απόψεις του.

  216. Christos D. papageorgiou said

    Προφανώς η γλώσσα δεν είναι το δυνατό σημείο του Α. Κουνάδη, αλλά μην νομίζετε ότι έχει δυνατό σημείο την εφαρμοσμένη επιστήμη επειδή υπήρξε καθηγητής του ΕΜΠ. Το διδακτορικό του που έτυχε να πέσει στα χέρια μου ήταν ένα αμφίβολο πόνημα επιπέδου διπλωματικής εργασίας η δε θέση του στην ακαδημία Αθηνών μάλλον σχετίζεται με την Χουντική του προϋπηρεσία. Τέλος για να είμαι αντικειμενικός υπήρξε ένας σπουδαίος αθλητής του στίβου, θα μπορούσε ίσως να βρίσκεται στη θέση του Κούβελου αλλά μέχρις εκεί. Στη θέση του στην Ακαδημία έπρεπε να βρίσκονται άλλοι εξαιρετικοί δάσκαλοι του ΕΜΠ (Τάσιος, Πρωτονοτάριος κτλ) !!

  217. Faltsos said

    Χάριν πληρότητας του άρθρου:

    Η Ολομέλεια της Ακαδημίας Αθηνών εξέλεξε στην Ολομέλεια της 1ης Δεκεμβρίου 2016 ως Αντιπρόεδρό της για το έτος 2017 τον Ακαδημαϊκό κ. Αντώνιο Κουνάδη. Πρόεδρος της Ακαδημίας για το ίδιο έτος θα είναι ο Ακαδημαϊκός κ. Λουκάς Παπαδήμος.

    http://www.academyofathens.gr/el/node/1601

  218. Βασίλειος Σπανός said

    Ο κ.γραμματέας είναι…αγράμματος.
    Άν γνώριζε Ελληνικά, δεν θα έγραφε :
    «Δεν αποτελούν απόψεις…», αλλά.θα έγραφε » Δεν εκφράζουν απόψεις»

    Μετά ισχυρίζονται κάποιοι πως ο κ. Κουνάδης έχει άδικό όταν αναφέρεται στην λεξιπενία την οποία επέβαλαν διάφοροι άκοι, στην Ελληνική.

Σχολιάστε