Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Χρυσαβγίτικα λερναία

Posted by sarant στο 8 Μαΐου, 2014


Πλησιάζουν οι εκλογές, αυτοδιοικητικές και ευρωπαϊκές, κι αυτό έχει κάπως επηρεάσει και τα άρθρα του ιστολογίου, αλλά σήμερα θα ασχοληθούμε (έμμεσα) με τις εκλογές και ταυτόχρονα με ένα από τα αγαπημένα θέματα του ιστολογίου, τους γλωσσικούς μύθους, και ανάμεσά τους με το Λερναίο κείμενο, για το οποίο τόσες φορές έχουμε γράψει, και στο εδώ ιστολόγιο και στον παλιό μου ιστότοπο.

Οι γλωσσικοί μύθοι γενικά και το Λερναίο ειδικά βρήκαν τη θέση τους στις προεκλογικές διακηρύξεις δύο υποψηφίων, κάτι που δεν συμβαίνει συχνά. Όπως ίσως ήταν αναμενόμενο, οι δύο πλασιέ των μύθων είναι υποψήφιοι της Χρυσής Αυγής, αν και το Λερναίο κατά καιρούς έχει γοητεύσει ή έχει πείσει ή έχει παρασύρει πολιτικούς σχεδόν από όλο το φάσμα -να θυμίσω μόνο τον κ. Στυλιανίδη και όσα είπε για την πρωτογένεια της ελληνικής (και την ετυμολογία του εντέρου) τότε που ήταν (οΘντκ) υπουργός Παιδείας. (Να κάνω μια παρένθεση εδώ: πριν από μερικά χρόνια είχα πάει σε μια διάλεξη του Μανώλη Γλέζου περί γλωσσολογίας -παρένθεση στην παρένθεση: ο Γλέζος έχει γερή γλωσσολογική κατάρτιση και έχει γράψει βιβλία για τη γλώσσα- και, όπως είναι σχεδόν αναπόφευκτο, όταν ήρθε η ώρα των ερωτήσεων κάποιος από το ακροατήριο άρχισε να λέει για τους υπολογιστές προηγμένης γενεάς που δέχονται μόνο τα ελληνικά, και για την πρωτογένεια της ελληνικής και ο Γλέζος απάντησε ότι «αυτά δεν ισχύουν» και προχώρησε στην επόμενη ερώτηση).

Ο πρώτος διακινητής γλωσσικών μύθων είναι ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΧΑ Δρ. Επαμεινώνδας Στάθης, ο οποίος έγραψε εκτενές άρθρο με τίτλο «Συνιστώσα αφελληνισμού η καταστροφή της γλώσσας«. Ο κ. Στάθης, όπως γράφτηκε, είναι γιατρός στο επάγγελμα και διετέλεσε πρόεδρος της ΕΚΟΦ, της φοιτητικής παράταξης δεξιών τραμπούκων στην οποία ανήκε και ο Μιλτιάδης Έβερτ. Το άρθρο του ξεκινάει με μια ομοβροντία αποφθεγμάτων για τη γλώσσα γενικώς και την ελληνική γλώσσα ειδικώς, μερικά από τα οποία είναι ακριβή, άλλα δίνονται λαθεμένα (π.χ. το «παρέξ» στο απόφθεγμα του Σολωμού, λες κι είναι πυρέξ!) ενώ τουλάχιστον ένα, αυτό του Κικέρωνα είναι, όπως έχουμε ξανασυζητήσει εδώ, ανύπαρκτο: μάλιστα, στη χρυσαβγίτικη βερσιόν είναι και στραπατσαρισμένο, διότι αυτό το «ει θεοί διελέγοντο, τη των ελλήνων γλώττη εχρώντο» δεν μου φαίνεται και πολύ καθωσπρέπει, θέλει ένα «αν» στην απόδοση.

Στη συνέχεια, ο πρώην εκοφίτης μπαίνει στο ψητό σερβίροντας το λερναίο, με μαργαριτάρια όπως:

Σημειώνεται ότι οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές του Πανεπιστημίου Irvine της Καλιφόρνιας κατόρθωσαν να «αποθησαυρίσουν» 6.000.000 λέξεις και 71.000.000 λεκτικούς τύπους της Ελληνικής γλώσσας, ενώ οι αντίστοιχοι αριθμοί για την αγγλική είναι μόνο 490.000 και 300.000.

Πρόκειται για τη γνωστή πλάνη ή λαθροχειρία που μπερδεύει το συνολικό πλήθος λέξεων των κειμένων του TLG, που κάποτε ήταν 71.000.000 λέξεις, αλλά βέβαια λέξεις επαναλαμβανόμενες (π.χ. το «και» αριθμούσε 2.337.229 εμφανίσεις!) με το σύνολο των λεκτικών τύπων ή των λημμάτων της γλώσσας. Για την ιστορία, ο κ. Γ. Γεωργαλάς, που αυτός πρώτος διατύπωσε τον αριθμό των 6 εκ. λέξεων που δήθεν έχει η ελληνική γλώσσα, αργότερα κατάλαβε την πλάνη του και τη διόρθωσε, οι οπαδοί του όμως επιμένουν ακάθεκτοι.

Και βέβαια, υπάρχουν και οι εταιρείες που δήθεν ζητούν αρχαιομάθεια από τα στελέχη τους:

Μεγάλες εταιρίες υπολογιστών και πληροφορίας ζητούν εκτός των άλλων προσόντων και γνώση της αρχαίας ελληνικής από τα στελέχη τους.
Ποιες είναι τάχα αυτές οι εταιρείες που ζητούν αρχαιομαθή στελέχη; Γιατί κανένα στόμα δεν βρήκε και δεν είπε ακόμα την απάντηση σ΄ αυτό το απλούστατο ερώτημα; Διότι, βέβαια, δεν υπάρχουν. Και για να μη μείνει παραπονεμένος και ο άλλος πασίγνωστος μύθος, κάπου εκεί ο συντάκτης καταγγέλλει και τον αμερικανοεβραίο Χένρι Κίσινγκερ για την γνωστή (και ανύπαρκτη) δήλωσή του.
Στη συνέχεια ο συντάκτης επικρίνει την καθιέρωση της δημοτικής και του μονοτονικού, φοράει μουστάκια στην τροφοδότρια («διεκόπη η τροφοδότης πηγή της γλώσσας»), κάνει την επιβεβλημένη αυτοκριτική («Ο πολιτικός λόγος στερείται ευκρίνειας, δυσχεραίνει την επικοινωνία και χαρακτηρίζεται από ιδεοληπτική μονοτροπία») και τελειώνει μιαίνοντας τον Σεφέρη.

Τη δεύτερη συνηγορία υπέρ Λερναίου τη βρίσκουμε σε άρθρο της κ. Σταματίνας Αλεξοπούλου-Ρουχωτά, που είναι όχι μόνο υποψήφια ευρωβουλευτίνα της ΧΑ αλλά και υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος της «Ελληνικής Αυγής», όπως ονομάζεται η αυτοδιοικητική ενσάρκωση της συμμορίας.

Το άρθρο αυτό είναι πιο πρωτότυπο και το βρίσκω πιο διασκεδαστικό. Καινοτομώντας στη γλωσσολογική ορολογία, η συντάκτρια διατείνεται ότι η ελληνική γλώσσα είναι «καθαρά αιτιατή και όχι συμβατή» γλώσσα. Το μεν συμβατή είναι το «συμβατική» όπως το παραμόρφωσε το σπασμένο τηλέφωνο, αλλά το «αιτιατή» είναι ανακάλυψη της συντάκτριας. Στη συνέχεια, μας λέει ότι η ελληνική γλώσσα «διακατέχεται [sic!] από την ικανότητα του «δανείζειν» και δεν έχει την ανάγκη του «δανείζεσθαι»». Ας προσπεράσουμε τη ρηξικέλευθη χρήση του ρ. «διακατέχομαι» για να επισημάνουμε ότι η κ. Αλεξοπούλου-Ρουχωτά εδώ βάζει τα γυαλιά στους αρχαίους, οι οποίοι, με το να μην την έχουν διαβάσει ώστε να πληροφορηθούν ότι δεν έχουν ανάγκη να δανείζονται λέξεις, έκαναν το σφάλμα να δανειστούν χιτώνες, αρραβώνες, σινδόνες, παραδείσους, αγγαρείες και παρασάγγες.

Ακολουθούν γνωστές λερναιότητες, όπως: Είναι άραγε τυχαίο, που σύγχρονοι οργανισμοί και όμιλοι στην Ευρώπη και στην Ιαπωνία, προτρέπουν τους υπαλλήλους τους να μάθουν αρχαία ελληνικά, ώστε να επιτευχθεί  η αρτιότερη κατάρτιση υψηλόβαθμων στελεχών με διοικητικά χαρίσματα και παραγωγικά οφέλη; Στη συνέχεια, διαβάζουμε πώς υποτίθεται ότι προστατεύουν την εθνική τους γλώσσα άλλες χώρες -υποψιάζομαι ότι οι περισσότεροι ισχυρισμοί είναι ψευδείς ή παρερμηνευμένοι, όπως ας πούμε ότι, τάχα: Στη Ρωσία επιβάλλεται βαρύτατο πρόστιμο σε οποιονδήποτε αντικαταστήσει το γράμμα του Κυριλλικού αλφαβήτου με Λατινικό.

Ενώ στην Ελλάδα, συνεχίζει ακάθεκτη η συντάκτρια, καταργήθηκε (λέει «απαγορεύτηκε», αλλά αυτό εννοεί) η συνταγματική πρόβλεψη περί επίσημης γλώσσας που υπήρχε στο Σύνταγμα του 1952 με αποτέλεσμα να επιτρέπεται «κάθε εκτροπή και κακοποίηση» της γλώσσας. Θα το καταλάβατε, αμέσως μετά έρχεται η Φωνηεντιάδα, ότι τα παιδιά διδάσκονται ότι υπάρχουν πέντε φωνήεντα….

Κι επειδή δεν θα μπορούσε να λείπει και ο ρατσισμός, η υποτιθέμενη κατάργηση των φωνηέντων, για ποιον τάχα λόγο λέτε ότι έγινε; Για να προετοιμαστεί το έδαφος » για την υποδοχή αλλότριων φυλών, υποδεέστερου γλωσσικού εύρους και πλούτου και τη διείσδυσή τους στην ελληνική μαθητική κοινότητα».

Και στη συνέχεια η συντάκτρια, σε ένα κρεσέντο αντάξιο του αστυνόμου Κλουζό ξεσκεπάζει το επόμενο σχέδιο των ανθελληνικών κύκλων:
Παρατηρήσατε πώς είναι η γραφή της αριθμητικής αξίας του χαρτονομίσματος των 5 ευρώ;.. «ΕΒΡΟ». Γιατί; Το μάτι οικειοποιείται την πληροφορία και κάθε φορά που τη βλέπει την αναγνωρίζει παράλληλα. Έτσι πολύ εύκολα κάποια στιγμή η γραφή θα αλλάξει και από «ευρώ», θα την αναγνωρίζουμε σωστή και ως «εβρο». Συνειρμικά θα γράφουμε και τη λέξη « Ευρώπη» «Εβρόπι».
Η μικρή λεπτομέρεια που παραβλέπει η δαιμόνια συντάκτρια είναι ότι το χαρτονόμισμα δεν γράφει μόνο ΕΒΡΟ αλλά και ΕURO όπως και EΥΡΩ, και βέβαια αυτό το ΕΒΡΟ είναι, απλούστατα, το ευρώ στο κυριλλικό αλφάβητο, αφού η Βουλγαρία έγινε μέλος της ΕΕ. Εκτός πια αν κι η ένταξη της Βουλγαρίας δεν ήταν παρά πρόσχημα που απέβλεπε ακριβώς στο να γραφτεί το ΕΒΡΟ στα χαρτονομίσματα και να μας χαλάσει την ορθογραφία!

Με αυτό τον τρόπο «καταργείται η αξία των διφθόγγων» κι έτσι «το μαντήλι κάλλιστα μπορεί να το γράψουμε και μαντίλι» -πέρα από το ότι στη λέξη «μαντήλι» δεν βλέπω δίφθογγο, να σημειωθεί ότι η γραφή «μαντίλιον» εμφανίστηκε από τα βυζαντινά χρόνια -ίσως όμως γι’ αυτό να έγινε και η Άλωση.

Αλλά δεν έχει νόημα να συνεχίσω άλλο τον σχολιασμό, σας αφήνω να απολαύσετε υπεύθυνα. Δύο μόνο επισημάνσεις.

Πρώτον, επισημαίνω ότι για μιαν ακόμα φορά ο κ. Μπαμπινιώτης, αν και βαθύτατα συντηρητικός και ρυθμιστικός γλωσσολόγος, θεωρείται «ελευθεριάζων» από τους ακροδεξιούς και του φορτώνονται διάφορα φανταστικά αμαρτήματα.

Δεύτερον, μια ένδειξη του πόσο ξένη είναι η καθαρεύουσα στο σημερινό γλωσσικό περιβάλλον είναι και η εξής: η συντάκτρια, φανατική γλωσσαμύντωρ κατά τα άλλα, θέλησε να παραθέσει μια παράγραφο από το Σύνταγμα του 1952, γραμμένη στην καθαρεύουσα της εποχής -και ενώ αντέγραφε, δεν κατάφερε να αντιγράψει σωστά. Έγραψε: «Επίσημος γλώσσα του κράτους είναι εκείνη στην οποία συντάσσεται το πολίτευμα και της Ελληνικής Νομοθεσίας τα κείμενα. Πάσα προς παραφθοράν αυτής επέμβαση απαγορεύεται». Όμως στις λέξεις που έχω μαυρίσει, άθελά της, καθώς αντέγραφε, εκσυγχρόνισε τη διατύπωση του 1952! Αντί «στην οποία», το κείμενο του 1952 έχει «εις την οποίαν» και αντί «αυτής» έχει «ταύτης», ενώ βέβαια η «επέμβαση» είναι «επέμβασις».

Πάει, χαλάσανε κι οι γλωσσαμύντορες!

Θα έκλεινα εδώ το άρθρο μου αλλά την τελευταία στιγμή είδα τις προτάσεις του πρωθυπουργού κ. Σαμαρά για συνταγματική μεταρρύθμιση, και συνειδητοποίησα ότι η έκκληση της χρυσαβγίτισσας υποψήφιας για συνταγματική προστασία της ελληνικής γλώσσας βρήκε ευήκοα ώτα. Πράγματι, η ακροτελεύτια πρόταση τροποποίησης του συντάγματος είναι: Ρητή συνταγματική πρόβλεψη που να προστατεύει την εθνική ταυτότητα και την ελληνική γλώσσα. «Δεν μπορούν όλοι οι υπόλοιποι να σέβονται τον πολιτισμό μας, περισσότερο απ’ ό,τι τον σεβόμαστε εμείς οι ίδιοι» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πλήρης υιοθέτηση της ατζέντας της ΧΑ από την ακροδεξιά κυβέρνηση Σαμαρά!

191 Σχόλια to “Χρυσαβγίτικα λερναία”

  1. Έτσι γίνεται το λεγόμενο brain drain: φεύγουν όλοι οι πτυχιούχοι απ’ την Ελλάδα γιατί βρίσκουν εύκολα δουλειά στις μεγάλες εταιρείες, μια και όσο νάναι κάτι ξέρουν από αρχαία ελληνικά.

  2. IN said

    Πρώτος δεν είμαι στα σχόλια, αλλά από τους πρώτους. Διάφορα μικρά χωρίς συνοχή:

    – Έχει διάφορα μικρολαθάκια το κείμενο. Ο σύνδεσμος για το Γλέζο δεν δουλεύει. Ξαναδέστο. (Κάνε μία νέα, «σχολική» ανάγνωση, που έλεγε κι ένα παλιό αφεντικό μου).
    – Δεν ξέρω αν υπάρχει διάταξη στη Ρωσσία που επιβάλλει πρόστιμο για διάφορες γλωσσικές παραβιάσεις, είναι όμως αλήθεια ότι οι Λεττονοί (που έχουν ένα κάποιο κόλλημα με τη γλώσσα τους, προφανώς λόγω της μεγάλης Ρωσόφωνης μειονότητας) επιβάλλουν να γράφονται με Λεττονική απόδοση ακόμη και ονόματα που, στην δική τους γλώσσα, γράφονται επίσης με το Λατινικό αλφάβητο. Για να καταλάβετε τι εννοώ δείτε εδώ τη Λεττονική εκδοχή μίας τυχαίας απόφασης του Γενικού Δικαστηρίου της Ευρ. Ένωσης, στα ονόματα των δικαστών [στην αρχή, λίγο πιο κάτω από εκεί που λέει VISPĀRĒJĀ TIESA (trešā palāta)]. Ο πρώτος (πρόεδρος του Τμήματος), που τυχαίνει να είναι Ούγγρος και το όνομά του, γράφεται βέβαια και στη γλώσσα του, με το Λατινικό αλφάβητο, γράφεται με άλλο τρόπο στα Λεττονικά (ο Ουγγρικός τρόπος γραφής στην παρένθεση). Η δεύτερη είναι σωστά γραμμένη, απλούστατα γιατί είναι Λεττονή, ενώ η πλάκα είναι ότι η παρένθεση παρέσυρε και τον τρίτο, που είναι ο Έλληνας και που, φυσικά, στη γλώσσα του, το όνομά του γράφεται με το Ελληνικό αλφάβητο! Παρεμπιπτόντως, ο θρύλος λέγει ότι οι παρενθέσεις μπήκαν όταν, για κάποιο λόγο, έπεσε στα χέρια ενός (μη Λεττονού) δικαστή η Λεττονική εκδοχή της απόφασής του και έκπληκτος είδε το όνομά του να έχει παραμορφωθεί! Όταν ζήτησε από τους Λεττονούς μεταφραστές να το διορθώσουν, αυτοί απάντησαν ότι έτσι επιβάλλουν οι επίσημοι κανόνες γραφής της γλώσσας τους, και βρέθηκε η συμβιβαστική λύση της παρένθεσης!
    – Αυτό με την πρόταση Σαμαρά για την συνταγματική κατοχύρωση της γλώσσας θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι η νομική εκδοχή του «η φαντασία αντιγράφει την πραγματικότητα». Αφού πρώτα είχαμε το Συμβούλιο της Επικρατείας που, σε ένα όνειρο, είδε μία διάταξη του Συντάγματος που εμείς οι κοινοί θνητοί δεν μπορούμε να την δούμε και που απαγορεύει να δίνουμε την ιθαγένεια σε όσους δεν έχουν ενσωματωθεί πλήρως κλπ κλπ, θα βάλει τώρα τέτοιες διατάξεις ο Σαμαράς στο Σύνταγμα για να τις βλέπουμε κι εμείς. Να μας διευκολύνει ρε θέλει το παιδί, αλλά το παρεξηγάμε…

  3. Ορεσίβιος said

    Καλημέρα Νικοκύρη. Υπάρχουν τα Λερναία αλλά νομίζω ότι ορισμένα (όπως αυτά για τη δήθεν κατάργηση των άρθρων «για την υποδοχή αλλότριων φυλών…») πρέπει να αναβαθμιστούν και να ονομάζονται: κείμενα της κόπρου του Αυγεία. Δεν έκανε μόνο ένα άθλο ο Ηρακλής…

  4. spiral architect said

    Καλημέρα. 🙂
    Κάπου ήθελε (μέσω λίκνου;) να μας στείλει ο Γλέζος αλλά ατύχησε.
    Διόρθωσέ το!
    Κατά τα άλλα, τα της σημερινής ανάρτησης είναι λίγο-πολύ γνωστά, αλλά θα σταθώ στο «ακροτελεύτιο» -το δικό σου- όπου ο ο Σα(χλα)μαράς τολμάει να μιλάει για προστασία της εθνικής ταυτότητας τη στιγμή που ξεπουλάει ότι στέκεται, περπατάει, πετάει και κολυμπάει.
    Με νέα συντάγματα, νόμους και τερτίπια.
    Στο διάολο κι ακόμα παραπέρα! 👿

  5. tasos said

    Η «εκπαιδευτικός» υποψήφια μάλλον τυχαία τοποθετεί τοποθετεί τα κόμματα στο κείμενό της ! Φαντάζομαι δεν είναι δικό της σφάλμα αλλά η γνωστή αλλοίωση την οποία εφαρμόζουν σε όλα τα χρυσαβγίτικα κείμενα τα ανθελληνικά κέντρα !

  6. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

    Πρώτον, επισημαίνω ότι για μιαν ακόμα φορά ο κ. Μπαμπινιώτης, αν και βαθύτατα συντηρητικός και ρυθμιστικός γλωσσολόγος, θεωρείται “ελευθεριάζων” από τους ακροδεξιούς και του φορτώνονται διάφορα φανταστικά αμαρτήματα.

    Ὁ κ. Μπαμπινιώτης δὲν εἶναι οὔτε συντηρητικὸς οὔτε προοδευτικός. Ὁ κ. Μπαμπινιώτης ἔχει βρεῖ ἕναν τρόπο νὰ πουλάη βιβλία στοὺς μετριοπαθεῖς ποὺ εἶναι καὶ ἡ πλειοψηφία. Π.χ. μὲ τὸ ἀβγὸ καὶ τὸ τρένο γίνεται ἀρεστὸς στοὺς ἀπλοποιητὲς, μὲ τὸ ἀγώρι καὶ τὶς ἄλλες μποῦρδες του στὸ ἄλλο ἄκρο καὶ μὲ αὐτή του τὴ στάση δίνει τὴν εἰκόνα τοῦ μετριοπαθοῦς ποὺ ἐπιλέγει ἀπὸ κάθε τάση τάχα μου τὰ σωστά. Ἐδὼ ποὺ τὰ λέμε εἶναι ὅλα λάθος ἀλλὰ τέλος πάντων, θὰ ξαναγραφοῦν ἄρθρα νἄχω νὰ λέω 🙂 Ταυτόχρονα μὲ τὶς θέσεις του αὐτὲς καταφέρνει καὶ ἀκούγεται τὸ ὄνομά του. Ἐνδεικτικὴ τῆς τακτικῆς του ἦταν ἡ διένεξή του ἀπὸ τὴν ἀρθρογραφία τοῦ βήματος μὲ τὸν κ. Μαρωνίτη στὰ τέλη ἂν θυμᾶμαι καλὰ τῆς δεκαετίας τοῦ 90. Δὲν καρατάω ἀρχαῖα ὁπότε συγχωρέστε με ἂν δὲ θυμᾶμαι καλά. Ὁ κ. Μπαμπινιώτης ὑποστήριζε ὅτι οἱ μαθητὲς τῶν γυμνασίων ἔπρεπε νὰ ἔχουν στὸ σχολεῖο μιὰ ἐπαφὴ μὲ τὴν καθαρεύουσα μέσα ἀπὸ κείμενα τῆς λογοτεχνίας ἐνῶ ὁ κ. Μαρωνίτης ἦταν πέρα γιὰ πέρα ἀρνητικός. Οἱ θέσεις τοῦ κ. Μπαμπινιώτη μὲ ἔβρισκαν ἀπόλυτα σύμφωνο, ἀλλὰ δὲν ξέρω τελικὰ ἂν τὶς πίστευε. Γιατὶ ὁ λόγος ἦταν ὅτι ἤθελε νὰ προωθήση τὸ βιβλίο του στὴ δευτεροβάθμια ἐκπαίδευση, δηλαδὴ νὰ βγάλη λεφτά. Ἕνα χρόνο μετὰ ὁ Μαρωνίτης ἔκανε μιὰ πολὺ ὡραία διάλεξη στὴ Νάπολη ὅπου μίλησε γιὰ ἕνα ἰταλικὸ ποίημα τοῦ Σολωμοῦ καὶ μοῦ ἐνέπνευσε τὴν ἰδεά νὰ ἀνεβάσω κάποια χρόνια ἀργότερα στὸν ἱστὸ ὅλο τὸ ἰταλικὸ ἔργο τοῦ ἐθνικοῦ ποιητῆ (τὠρα εἶναι ἐκτὸς διαδικτὐου γιατὶ ἡ forthnet ζήτησε λεφτὰ καὶ ἂν καὶ πότε θὰ τὸ ξανανεβάσω). Στὴν ἴδια διάλεξη εἶχε μιλήσει κι ὁ Πατρίκιος γιὰ τὴ μετάφραση. Τὸ ἀναφέρω αὐτὸ γιὰ νὰ πῶ ὅτι μοῦ ἔκανε ἐντύπωση ὅτι ὁ κ. Μαρωνίτης, ποὺ τόσο ἀρνητικὴ στάση εἶχε στὸ νὰ ἔχουν οἱ μαθητὲς μιὰ ἐπαφὴ μὲ τὴν καθαρεύουσα μέσω κειμένων, ἐκστόμισε σὲ μία-δύο προτάσεις ἀκραίους καθαρευουσιανισμοὺς ποὺ ἐγὼ π.χ ποὺ δὲ βλέπω καὶ μὲ τόσο κακὸ μάτι τὴν καθαρεύοσα, δὲ θὰ χρησιμοποιῦσα.

    Ἐνδεικτικὸ τῆς τακτικῆς τοῦ Μπαμπινιώτη εἶναι ἐπίσης πὼς ἀπ’τὴ μιὰ λέει ὅτι τὸ πολυτονικὸ δῆθεν δὲν ἔχει καμία ἐπιστημονιὴ βάση κι ἐκδίδει τὰ λεξικά του σὲ μονοτνικό κι ἀπὸ τὴν ἄλλη ἐκδίδει ἄλλα βιβλία σὲ πολυτονικό, τάχα μου γιὰ συναισθηματικοὺς λόγους. Εἶμαι σίγουρος ὅτι στὴ δευτέρα παρουσία ὁ κ. Μπαμπινιώτης θὰ τοποθετηθῆ ἐκεῖ ποὺ ὁ Δάντης τοποθετεῖ αὐτοὺς ποὺ δὲν τοὺς θέλει οὔτε ἡ Κόλαση οὔτε ὁ Παράδεισος (δὲ θυμᾶμαι πῶς λέγεται στὰ ἰταλικά, στὰ ἑλληνικὰ ἔτσι κι ἀλλιῶς δὲν ξέρω). Ἂν θυμᾶμαι καλὰ καὶ δὲν μπερδεύομαι μὲ ἄλλο σημεῖο τῆς Κολάσεως ἡ τιμωρία τους ἦταν νὰ τοὺς τσιμπᾶνε ἀσταμάτητα κάτι αἱμοβόρες μύγες. Αὐτὸ θὰ πάθη κι ὁ Μπαμπινιώτης 🙂

  7. spiral architect said

    @6: … θὰ τοποθετηθῆ ἐκεῖ ποὺ ὁ Δάντης τοποθετεῖ αὐτοὺς ποὺ δὲν τοὺς θέλει οὔτε ἡ Κόλαση οὔτε ὁ Παράδεισος …
    Στο καθαρτήριο. 😉

  8. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

    8. Ὅχι στὸ Καθαρτήριο. Στὸ Καθαρτήριο πᾶνε οἱ λίγο ἁμαρτωλοὶ γιὰ νὰ ξεπλυθοῦν καὶ μετὰ νὰ πᾶνε στὸν Παράδεισο. Ἐκεῖ ποὺ λέω ποὺ ἦταν ἔξω ἀπ’τὴν Κόλαση, ἀλλὰ δὲ θυμᾶμαι πὼς λεγόταν, θὰ τὸ ψἀξω τὸ βράδυ, κι ἔμεναν ἐκεῖ αὐτοὶ ποὺ στὴ ζωή τους δὲν πῆραν θέση, δὲν πῆγαν οὐτε μὲ τὸ καλὸ οὔτε μὲ τὸ κακό

  9. spiral architect said

    [άσχετο mode on]
    @8: Όταν πριν χρόνια την είχα διαβάσει (μια πεζή απόδοσή της) με είχαν μπερδέψει τα στάδια εξαγνισμού και οι κατηγοριοποιήσεις των αμαρτωλών.
    [άσχετο mode off]

  10. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

    6-7-8. Τὸ βρῆκα εἶναι τὸ Vestibolo (προθάλομος ἴσως στὰ ἑλληνικά.

  11. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

    9. Ἐγὼ ὅταν τὴ διάβαζα εἶχα ταυτιστεῖ. Ἑρμήνευα τὰ πάντα γύρω μου μὲ βάση τὴν Κόλαση. Τὰ ἄλλα δύο δὲν τἄχω διαβάσει

  12. Γιατρός χωρίς σύνορο (Νταρφούρ-Σουδάν) said

    Βλέπω πως τελευταία οι συνάδελφοι Ιατροί ειδικεύονται στις γλώσσες. Δε μας στέλνουν κάνα μισότονο μοσχαρίσα εδώ πέρα, να ταϊσουμε κανα παιδάκι; Άντε να δούμε!

  13. Νέο Kid Στο Block said

    «Δεν μπορούν όλοι οι υπόλοιποι να σέβονται τον πολιτισμό μας, περισσότερο απ’ ό,τι τον σεβόμαστε εμείς οι ίδιοι»

    Να πει κάποιος σ’αυτό το Μάπετ να μιλάει για τον εαυτό του και να μή βάζει κι άλλους στα @&^ά.
    (εκτός αν με το «εμείς οι ίδιοι» εννοεί τα υπόλοιπα μάπετς της παρεούλας, οπότε είναι εντάξει.)

  14. sarant said

    Kαλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια και να με συμπαθάτε για τα λαθάκια. Λινκ του Γλέζουν απλώς δεν υπήρχε, απορώ πώς μπήκε εκεί αυτό το κομμάτι κώδικα.

    Αρχιμήδη, πολύ ωραία αυτά με την Κόλαση: πρώτα όμως θα γράψει ένα βιβλίο 🙂
    Αν δεν υπάρχει πουθενά το ιταλόγλωσσο του Σολωμού κρίμα είναι. Να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε.

  15. Πόσο ογκώδες είναι το ιταλικό έργο του Σολωμού; Θέλω να πω, πέραν του Forthnet υπάρχουν πλήθος άλλοι πάροχοι που δίνουν δωρεάν κάποια μεγα- ή και γιγαμπάιτ. Ακόμα κι εγώ έχω (στο http://home.scarlet.be/~tsh17799 ) κάποιον αχρησιμοποίητο χώρο. Ευχαρίστως να τo βάλει ο Αρχιμήδης Αναγνώστου εκεί, αφού (υποθέτω) τo έχει έτοιμo σε HTML.

  16. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

    15. Ἀπὸ τότε ποὺ κατέβηκε δὲν ἔχω ψάξει λόγῳ χρόνου.

  17. Γς said

    Μάθαμε και ότι είσαι
    > ο μόνος πολυτονιστὴς τῆς οἰκογενείας

  18. spiral architect said

    Βγάλτε κόλλες, έχουμε πρόχειρο τεστ!
    Ακολουθεί απόσπασμα κειμένου:
    Καμία γλώσσα στον κόσμο όσο η ελληνική δεν διακρίνεται από αρτιότητα, πλαστικότητα και άριστη απόδοση όσο και αξιοθαύμαστη ευκρίνεια της ουσίας όλων των δημιουργημάτων του στοχασμού των ανθρώπων. Είναι μία γλώσσα καθαρά αιτιατή και όχι συμβατή, καθόσον εκφράζει πλήρως αυτό το οποίο υποδηλώνει. Με τον τεράστιο πλούτο λεξιλογίου, γραμματικής και συντακτικής δομής κέρδισε επάξια τον τίτλο της μητέρας των γλωσσών, αφού διακατέχεται από την ικανότητα του «δανείζειν» και δεν έχει την ανάγκη του «δανείζεσθαι». Ας μην ξεχνάμε ότι η διατήρησή της έσωσε τον αρχαίο ελληνικό κόσμο στο Βυζάντιο και η μετάδοσή της από τους λόγιους του Βυζαντίου μετά την πτώση της Βασιλεύουσας, αποτέλεσε το εφαλτήριο της Αναγεννησιακής εποχής στη Δύση. Φιλοσοφικά κείμενα, όπως αυτά του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη γράφονται στα αρχαία ελληνικά, θέτοντας βαθιά τις ρίζες για την ανάπτυξη της σύγχρονης φιλοσοφικής σκέψης!

    α. Βρείτε τα λάθη.
    β. Εντοπίστε τις τυχόν ιστορικές ανακολουθίες.
    γ. Από τις ως τώρα γνώσεις σας, βρείτε και γράψτε τη σχέση του Βυζαντίου με την Αναγέννηση, βάζοντας και τα απαραίτητα παραδείγματα.
    δ. Βρείτε και γράψτε ένα σύντομο βιογραφικό του συγγραφέα, εί δυνατόν χωρίς λίκνους που αυξάνουν την επισκεψιμότητα σε ακροδεξιούς ιστότοπους.
    ε. Προσωπική ερώτηση: Θα επιθυμούσατε να την είχατε για δασκάλα;

    Σημείωση: Τα έντονα στοιχεία για τη βοήθεά σας. 😉

  19. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

    17. Συκοφαντίες

  20. sarant said

    18ε: Φαντάσου…

  21. tsopanakos said

    Ο μύθος περί της πρόσληψης αρχαιογνωστών από μεγάλες εταιρείες περιέχει (ή ίσως «διακατέχεται από» :P) ένα κόκκο αλήθειας.
    Στο λονδρέζικο Σίτυ δουλεύει κάθε καρυδιάς καρύδι: γνωρίζω νομικούς, κοινωνιολόγους, βιολόγους, χημικούς, ψυχολόγους και, φυσικά, φιλολόγους που μετά από μια σύντομη εκπαίδευση δουλεύουν δίπλα στα γκολντενόπαιδα.
    Από… μαρτυρίες εμπλεκομένων ξέρω ότι η λατινομάθεια, η ελληνομάθεια και η γερμανομάθεια θεωρούνται για κάποιο λόγο κριτήρια ξεχωριστής ευφυΐας, θεωρητικά λόγω των δύσκολων κλιτικών συστημάτων τους.
    Στην πραγματικότητα, βέβαια, η γνώση αρχαίων και λατινικών αποτελεί τεκμήριο φοίτησης σε «καλό σχολείο», αφού στην Αγγλία, τη Γερμανία, τη Γαλλία ή την Ιταλία η σοβαρή διδασκαλία των κλασικών γλωσσών (συχνά μαζί με τα γερμανικά, όπως γινόταν κάποτε και στα ελληνικά κλασικά λύκεια) περιορίζεται πλέον σε σχολεία με ιδιαίτερο κύρος.

  22. Καλημέρα,

    Θα ήθελα να κάνω μια βαθυστόχαστη κοινωνιολογική παρατήρηση 😛 : Ο αυταρχισμός και το «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» έχει ποτίσει τόσο πολύ το μυαλό αυτών των ανθρώπων, που δεν μπορούν να καταλάβουν ότι ένας νόμος (συζητιέται και) καταργείται. Πρέπει οπωσδήποτε να «απαγορευτεί»!

  23. Alexis said

    Το πιο απίστευτο από όλη την ανάρτηση είναι η τελευταία παράγραφος.
    Δήλωσε τέτοιο πράγμα ο Σαμαράς;

    υποψήφια περιφερειακός σύμβουλος
    Γιατί όχι περιφερειακή;

  24. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

    21. Τώρα ποὺ τὸ λές, στὴν Ἰταλία ὑπῆρχε αὐτὴ ἡ ἄποψη καὶ ὅσοι γόνοι καλῶν οἰκογενειῶν ἤθελαν νὰ γίνουν γιατροὶ φοιτοῦσαν σὲ κλασσικὸ λύκειο γιὰ νὰ ἐξοικειωθοῦν λέει μὲ τὴ λατινικὴ καὶ τὴν ἑλληνικὴ ὁρολογία. Εἴχαμε καὶ μιὰ τρελλὴ καθηγήτρια ἱστολογίας μεγάλης ἡλικίας καὶ νομίζω ὅτι ζεῖ ἀκόμη, σὰ τὸ Μητσοτάκη νὰ φανταστεῖτε, τὴν περίφημη Carla Loffreddo Sampaolo, ἡ ὁποία τὸ πρῶτο πρᾶγμα ποὺ ἔβλεπε ἦταν ἂν εἶχες πάει σὲ κλασσικὸ λύκειο

  25. spiral architect said

    @23α: «Patriotism is the last refuge of a scoundrel» – Samuel Johnson
    @23β: Γιατί προφανώς δεν έχει περιφέρεια.

  26. 23α

    To είπε –και είπε κι άλλα:

    Αναγκαία για τη μετάβαση στην ισχυρή Νέα Ελλάδα, πρότυπο ανάπτυξης, χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς την αναθεώρηση του Συντάγματος, στην εισαγωγή της ομιλίας του στο Μέγαρο Μουσικής, όπου παρουσίασε τις 30 προτάσεις της ΝΔ για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

    […]

    21. Την αναμόρφωση της οικονομικής θεματικής του Συντάγματος. Τη σύνδεση της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας με την οικονομική μας ανάπτυξη και την εξασφάλιση της ανάλογης ωφέλειας για το κοινωνικό σύνολο.

    22. Την αναθεώρηση του άρθρου 17, ώστε να γίνει πιο αποτελεσματική η προστασία του πυρήνα του ατομικού δικαιώματος της ιδιοκτησίας.

    […]

    24. Την αναθεώρηση του άρθρου 24 ώστε να γίνει πληρέστερη η προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και η αντιμετώπιση ακραίων καταστάσεων σε βάρος, όχι μόνο της ατομικής ιδιοκτησίας, αλλά και της ίδιας της περιουσίας του Δημοσίου.

    25. Αναθεώρηση του άρθρου 16, για την ίδρυση και λειτουργία μη κρατικών και μη κερδοσκοπικών Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων «έτσι ώστε η γνώση να συνδεθεί με την παραγωγή και με την αγορά.» «Δεν μπορεί η Ελλάδα να παραμένει η μόνη χώρα στην Ευρώπη που συνταγματικά απαγορεύει τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Θα πρέπει αυτό να τελειώσει, να το ρίξουμε στο κάλαθο του χθες μια για πάντα» είπε.

    […]

    29. Την κατοχύρωση του δικαιώματος της ελεύθερης διακίνησης όλων και της ανεμπόδιστης πρόσβασης στην εργασία τους.

    30. Ρητή συνταγματική πρόβλεψη που να προστατεύει την εθνική ταυτότητα και την ελληνική γλώσσα. «Δεν μπορούν όλοι οι υπόλοιποι να σέβονται τον πολιτισμό μας, περισσότερο απ’ ό,τι τον σεβόμαστε εμείς οι ίδιοι» δήλωσε χαρακτηριστικά.

  27. spiral architect said

    @26: Κακό ψόφο και σφαΐ!
    (αθάνατη ελληνική γλώσσα)

  28. sarant said

    Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

    26: Ναι, είπε και άλλα. Πολύ σωστά τα διάλεξε ο Δύτης, π.χ. το 29 με την… ανεμπόδιστη πρόσβαση στην εργασία (λέμε τώρα).

    23: Λάθος ήταν, διορθώθηκε.

  29. Παλαιών Πατρών Ιωάννης said

    Tales from the steep part of the Lernaean curve:

    «Τα παιδιά των Μινωιτών γυμνάζονταν από μικρά. Έπαιζαν, όπως και τα σημερινά παιδιά, κυνηγητό και πάλη αλλά και παιχνίδια επιτραπέζια, όπως το ζατρίκιο, που μοιάζει με το σημερινό σκάκι, πεσσούς και αστραγάλους.»
    (Ιστορία Γ’ Δημοτικού)

    Έτσι το ζατρίκιο, περσικής προέλευσης λέξη της μεσαιωνικής ελληνικής, εντάσσεται κουτοπόνηρα στο λεξιλόγιο των Μινωιτών, ενώ το μυστηριώδες επιτραπέζιο παιχνίδι (;) του 2ου π.Χ. αιώνα που βρέθηκε στην Κνωσό βαφτίζεται εντελώς αυθαίρετα πρόδρομος του σκακιού.

  30. Ακόμα και με τόσα όμως, κάποιοι δεν είναι ευχαριστημένοι: Με αφορμή την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού να ξεκινήσει την συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος, ο ΣΕΒ απέστειλε την Τετάρτη επιστολή στον Αντ.Σαμαρά επισημαίνοντας την ανάγκη ριζικής αλλαγής του άρθρου 106 ώστε αυτό να συνάδει με το Σύνταγμα της Ευρώπης που κύρωσε η Βουλή το 2006 […] ο ΣΕΒ προτείνει το άρθρο 106 να αντικατασταθεί με άλλο, το οποίο να ανταποκρίνεται στο σχετικό πνεύμα και γράμμα του Συντάγματος της Ευρώπης, αναφερόμενο ρητά στην ελευθερία της ιδιωτικής πρωτοβουλίας να δρα με βάση την ανοιχτή και ανταγωνιστική κοινωνική οικονομία και με στόχο την πλήρη απασχόληση, την κοινωνική πρόοδο και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

  31. sarant said

    29: Αυτό με το ζατρίκιο θα άξιζε να αναδειχτεί περισσότερο. Όπως τα λες είναι.

  32. Νέο Kid Στο Block said

    29. Φοβερό! Χώρια που ,εντάξει το σατράντζ (—> ζατρίκιο —> σκάκι) δεν είναι κι ό,τι ηθικοπλαστικότερο μεν ,αλλά μπαρμπούτι κιόλας δεν το λες. Οι αστράγαλοι όμως;; Mπαρμπούτι κανονικότατο! (και μάλιστα με πειραγμένα κόκκαλα, καθότι οι έδρες του αστραγάλου δεν είναι ισοπίθανες). Ωραία πρότυπα δίνουν στη νεολαία. Αίσχος!!

  33. Νέο Kid Στο Block said

    Eπί της ουσίας, το πιθανότερο είναι οι Μινωίτες να έπαιζαν ένα είδους Σενέτ

    Ψάχνοντας για μάγισσες στον Μεσαίωνα

  34. Γς said

    >Αυτό με το ζατρίκιο θα άξιζε

    ναι, ναι …τι;

    >να αναδειχτεί περισσότερο.

    Ουφ, είπα κι εγώ.

  35. Μαρία said

    Την αναθεώρηση του άρθρου 17, ώστε να γίνει πιο αποτελεσματική η προστασία του πυρήνα του ατομικού δικαιώματος της ιδιοκτησίας.

    Γι’ αυτό μπουζουριάσανε τους ομολογιούχους.

  36. Παλαιών Πατρών Ιωάννης said

    29
    διόρθωση:
    2ης π.Χ. χιλιετίας

  37. Πέπε said

    @26: Την κατοχύρωση του δικαιώματος της ελεύθερης διακίνησης όλων και της ανεμπόδιστης πρόσβασης στην εργασία τους.

    Απαγόρευση διαδηλώσεων δηλαδή;

  38. spiral architect said

    Με τον παρακάτω κύριο έχουμε ασχοληθεί;
    «Στα παραδείγματα που αναφέρθηκαν στην ημερίδα προσθέτω και την ήδη γνωστή απόφαση των βρετανικών Δημοτικών Σχολείων να καθιερώσουν το μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών στις δύο τελευταίες τάξεις ως επιλεγόμενη ξένη γλώσσα. Καθώς και τη χρήση των Αρχαίων Ελληνικών από σχολεία της Αυστραλίας για την καταπολέμηση των δυσλεξιών και άλλων μαθησιακών δυσχερειών.»
    Κωνσταντίνος Χολέβας – Πολιτικός Επιστήμων – Υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη ΝουΔού – υιός του «υπουργού» Εμπορικής Ναυτιλίαςτης χούντας Ιωάννη Χολέβα.
    🙄

  39. Πέπε said

    [συνέχεια] Και τώρα που το σκέφτομαι, εκτός από τις ιδέες και τα αγαθά, διακινούνται και οι άνθρωποι;

    (Βέβαια αφού είδαμε πρόσφατα τη μεγαλύτερη ΜΕΤΑκίνηση ναρκωτικών στην Ελλάδα, γιατί όχι…)

  40. Γς said

    >Στην ανάκληση νοθευμένων ελαιολάδων τα οποία μάλιστα είχαν βγει στην αγορά ως έξτρα παρθένα, προχώρησε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), αφού διαπιστώθηκε ότι είναι ηλιέλαια «τεχνητά κεχρωσμένα».

    [φωτογραφίες των πεντάκιλων]

    Σ΄ένα μπετόνι μάλιστα του δήθεν έξτρα παρθένoυ ελαιολάδουβρέθηκε και μια βελόνα.
    [που ξέχασαν κατά την παρθενοραφή]

  41. Νέο Kid Στο Block said

    «..έτσι ώστε η γνώση να συνδεθεί με την παραγωγή και με την αγορά.»
    Kι έλεγα γαμώτο «τι φταίει; τι φταίει και δεν παράγουμε σχεδόν τίποτα πια;» Δεν έχουμε γνώση κύριοι! Θα γιομίσουμε Αλπίνους με γνώση!!…

    Τι να λέμε τώρα ρε παιδιά. Μιλάμε τα μαπετικά του 26. είναι μνημείο από πολλές απόψεις! 😦

  42. sarant said

    38: Όχι. Και δεν είχα πάρει είδηση ότι είναι υποψήφιος!

  43. spiral architect said

    @42: Αμ΄ έπος αμ΄ έργον λοιπόν. Καλό ξεβράκωμα!
    (ψάξε και θα βρεις πολλά για την πάρτη του) 😉

  44. Μαρία said

    42
    Τι όχι, ρε συ. Τον είχαμε και σε βίντεο.

    Λερναίο αρχονταρίκι, ή πώς μας πήραν φαλάγγι οι Λιθουανοί

  45. sarant said

    44: Δεν ειναι αφιερωμένο σε αυτόν το άρθρο, όμως.

  46. Γς said

    Θα έπρεπε;

  47. spiral architect said

    @45: Δεν πειράζει, ΝουΔού και αβγά είναι κώλος και βρακί!
    (@44: Δεν το’ βρισκα στο ψαχτήρι του ιστολογίου, γιατί δεν ήταν ετικέτα)

  48. Μαρία said

    45
    Παλιός γνώριμος.

    Το παραμύθι με την ένταξη της Μεγάλης Βρετανίας

    Το παραμύθι με την ένταξη της Μεγάλης Βρετανίας

  49. sarant said

    47: Ούτε εγώ το έβρισκα, αλλά η Μαρία τα βρίσκει!

  50. Outis said

    «ο Γλέζος έχει γερή γλωσσολογική κατάρτιση και έχει γράψει βιβλία για τη γλώσσα»

    Πάντως σε συζήτηση που ακολούθησε μετά από ομιλία του, επιπλήττει κάποιον που του έκανε ερώτηση, διότι, λέει, χρησιμοποίησε τη λέξη «σενάριο» ενώ έπρεπε να χρησιμοποιήσει κάτι ελληνικότερο, όπως «εκδοχή» ή κάτι άλλο. Στη συνέχεια τού γίνεται επισήμανση από κάποια κυρία του ακροατηρίου, ότι και αυτή η λέξη από τα Ελληνικά προέρχεται (σκηνή) και άρα να μη τη φοβάται. Εκεί κάπως πελαγώνει ο κ. Γλέζος, και το αντιπαρέρχεται με γελάκια κ.λπ. αλλά μετά συνεχίζει απτόητος λέγοντας ότι άκουσε κάποιον να χρησιμοποιεί τη φράση «έλα καμιά μέρα, πάρε και κανένα φίλο να πάμε πουθενά να φάμε τίποτα » και ότι τέτοιες εκφράσεις δείχνουν γλωσσική φτώχεια, διότι κυριολεκτικά σημαίνουν το αντίθετο.
    Εδώ μετά το 1:49:45. Εάν αυτό είναι γερή γλωσσολογία πάω πάσο.
    Το παρόν ιστολόγιο είναι όαση για τα ελληνικά δεδομένα και ειλικρινά απορώ πού βρίσκει ο κ. Σαραντάκος την αντοχή και τη δύναμη για τόση καθημερινή ποιότητα. Είναι κρίμα να ξεφεύγει μερικές φορές για κομματικούς λόγους υποθέτω. Ο κ. Γλέζος είναι συμπαθής και μεγάλης ηλικίας πια οπότε επιβάλλεται επιείκεια, αλλά οι αγιοποιήσεις βλάπτουν.

  51. sarant said

    50: Προφανώς δεν μιλάμε για την ίδια διάλεξη, αλλά δεν βλέπω την αντίφαση. Η δυσανεξία απέναντι στον νεολογισμό, που την επικρίνω κι εγώ, υπάρχει και σε κατ’ επάγγελμα γλωσσολόγους. Π.χ. ο Μπαμπινιώτης έχει πολύ πιο γερή γλωσσολογική κατάρτιση αλλά επέπληξε δημόσια όσους χρησιμοποιούν τη λέξη γενόσημα θεωρώντας την κακόζηλο νεολογισμό.

    Συμπληρώνω: δηλαδή, η αντιδιαστολή γίνεται με τον Στυλιανίδη ή τον Πολύδωρα ή άλλον γλωσσολογούντα πολιτικό, όχι με έναν επιστήμονα γλωσσολόγο.

  52. spiral architect said

    @30: Δηλαδή με την τροποποίηση του άρθρου 106 τι θα πετύχει ο κύριος Δασκαλόπουλος; Την μη ανάκληση π.χ. κεχρωσμένων ηλιελαίων που πωλούνται ως ελαιόλαδα, (βλέπε σχ. #40 του ΓουΣού) και την παράδοση στον «επιχειρηματία» του χρυσού βραβείου επιχειρηματικότητας και καινοτομίας;
    Δεν πάτε ρε στο διάολο! 👿

  53. Νέο Kid Στο Block said

    49. «Ουδέν ανεύρετον από το Σαραντακικό μέτωπο» υπό Ε. ΜΑΡΙΑ (χωρίς remark και παροράματα! 🙂 )

  54. Outis said

    51: Η λέξη «σενάριο» είναι νεολογισμός; Η έκφραση «έλα καμιά μέρα …» είναι νεολογισμός; Γιατί τόση δυσκολία να παραδεχτούμε ότι ο άνθρωπος είναι αυτός που είναι, αλλά δεν μπορούμε να λέμε για κάποιον που λέει τέτοιες μπούρδες ότι έχει γερή γλωσσολογική κατάρτιση. Έτσι γινόμαστε συνένοχοι στο να χάνουν οι λέξεις το νόημά τους. Τώρα, αν δεν κατάφερε να ξεπεράσει τον Στυλιανίδη και τον Πολύδωρα, έ δεν είναι κι εύκολο. Έχει κι ο ηρωισμός τα όριά του…

  55. sarant said

    Το ότι ο Γλέζος έχει γερή γλωσσολογική κατάρτιση το έγραψα με βάση την ομιλία του στη διάλεξή του πριν από μερικά χρόνια, η οποια πράγματι ήταν μια σωστή και καλογραμμένη εισαγωγή στη γλωσσολογία -κάτι που δεν το περιμένεις από έναν πολιτικό και μάλιστα μεγάλης ηλικίας. Η δυσανεξία στη μεταφορική χρήση της λέξης σενάριο (αυτό είναι ο νεολογισμός) γλωσσολογικά δεν στέκει, αλλά αυτό δεν αίρει την γερή κατάρτιση.

  56. Spiridione said

    Νικοκύρη, διόρθωσε και αυτό στην αρχή για τις δημοτικές και αυτοδιοικητικές εκλογές.

    Στη Ρωσία βλέπω ότι πράγματι είχε ψηφιστεί ομοσπονδ. νόμος το 2002 που απαγόρευε τη χρήση άλλου αλφαβήτου πλη του κυριλλικού στη Ρωσική Ομοσπονδία. Αυτό έγινε με αφορμή τους Τατάρους που ήθελαν να υιοθετήσουν το λατ. αλφάβητο, αλλά έπιασε όλες τις μειονότητες στη Ρωσία. Εντάσσεται δηλαδή απ’ ό,τι καταλαβαίνω στην πολιτική για την καταπολέμηση των αποσχιστικών τάσεων.
    http://en.wikipedia.org/wiki/Tatar_alphabet#Latin_versions
    http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/3718174.stm
    http://www.rferl.org/content/Russian_Supreme_Court_Orders_Tatarstan_To_Change_Language_Law/1824139.html

    Παλιόττερα, επί τσαρικού καθεστώτος, είχαν κάνει τα ίδια και με τους Λιθουανούς, αλλά μάλλον έφερε τ’ αντίθετα αποτελέσματα.
    http://en.wikipedia.org/wiki/Lithuanian_press_ban

  57. ππαν said

    Η τελευταία παράγραφος τρομακτική, με τα υπόλοιπα γελάσαμε, παραδεχτείτε

  58. stratosbg said

    Reblogged this on a hairless ape.

  59. Λ said

    6. Ἐνδεικτικὸ τῆς τακτικῆς τοῦ Μπαμπινιώτη εἶναι ἐπίσης πὼς ἀπ’τὴ μιὰ λέει ὅτι τὸ πολυτονικὸ δῆθεν δὲν ἔχει καμία ἐπιστημονιὴ βάση κι ἐκδίδει τὰ λεξικά του σὲ μονοτνικό κι ἀπὸ τὴν ἄλλη ἐκδίδει ἄλλα βιβλία σὲ πολυτονικό, τάχα μου γιὰ συναισθηματικοὺς λόγους.

    Στην Κύπρο το πολυτονικό χρησιμοποιείται πολύ, κυρίως από εκκλησιαστικούς φορείς, όπως το Ίδρυμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου και το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ιεράς Μονής Κύκκου, αλλά και από άτομα προσκείμενα προς την εκκλησία, όπως ο Δρ. Σοφοκλής Σοφοκλέους του Κέντρου Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

    Ο Μπαμπινιώτης είναι ίσως ένα από αυτά τα πρόσωπα γιατί είχε έρθει εδώ αρκετές φορές σαν προσκεκλημένος της μονής Κύκκου, την εποχή που εδώ έδεναν τους σκύλους με τα λουκάνικα και το χρήμα έρεε άφθονο. Ο Ηγούμενος της μονής ήταν μεγάλος χουβαρντάς και σκόρπιζε χρήμα δεξιά και αριστερά, αλλά τώρα δεν υπάρχει δεκάρα τσακιστή και έχει μειώσει στο ήμισυ τους μισθούς του προσωπικού της μονής και όλων των εταιρειών –βιομηχανιών της, αν δεν έχει ήδη κάνει και απολύσεις.

  60. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    Δηλαδή εγώ που είμαι απο τον Έβρο, κατα την Σταματίνα Χαρχαλοπούλου Χωρισρούχα, θα πρέπει να είμαι απο τον Εύρω για να μήν είμαι ανθέλλην;

    Μπορεί η ακροδεξιά κυβέρνηση του Μάπετ (πολύ μου αρέσει, Κίντ δικό σου είναι;) να υιοθετεί την ατζέντα της Χ,Α αλλα τα ποσοστά της Χ.Α είναι στο 10% η ΔΑΠ για άλλη μια φορά πρώτη δύναμη στα πανεπιστήμια, και η συντηρητική στροφή του λαού και της νεολαίας είναι δεδομένη. Η αριστερά που επιμένει να αυτοαποκαλείται προοδευτική, πού είναι; Πώς αντιλαμβάνεται την πρόοδο, αναμασώντας τσιτάτα του 19ου αιώνα; Έχει αντιληφθεί οτι το (ανύπαρκτο στην ουσία) προλεταριάτο, είναι πλέον για το κεφάλαιο, πλεονάζον και αχρείαστο εργατικό δυναμικό; Έχει να προτείνει κάτι ουσιαστικό και εφικτό για την σημερινή πραγματικότητα; κατα την γνώμη μου δυτυχώς όχι, μόνο παροχημένα και λαϊκίστικα συνθήματα. Γι΄αυτό και η ακροδεξιά, (μάλλον καί γι΄αυτό, υπάρχουν βαθύτερα αίτια) παρ΄όλη την ανεργία και την οικονομική κρίση, αλωνίζει.

  61. Νεο Kid Στο Block said

    Ναι,ναι! «Κωλος τιτσιρος» εμεινε ο καημενος ο αρχιπαππας και αναγκαστηκε να πουλησει σχεδον μουχτι εκεινη την παλιοχωραφα (ουτε θκιακοσες σκαλες..) στην Αντρη…
    (Κι εγω ο μαλακας σφαζω το παιδι μου…που ελεγε κι ο Χαρυ κλυν-Αβρααμ)

  62. Νεο Kid Στο Block said

    60. Ναι,δικο μου. Μα δεν ειναι φτυστος μαπετ;

  63. sarant said

    62: Να το λανσάρουμε ευρύτερα 😉

  64. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    62 – Πολύ πετυχημένο, θα μπορούσε να είναι και παράγωγο του Μάπας, φυσικά δεν είναι ο Κέρμιτ, μάλλον στον Γκόντζο φέρνει ή στον Φόζι.

  65. Λ said

    Κάτι άσχετο αλλά ενδιαφέρον από τη σημερινή Γκάρντιαν http://www.theguardian.com/books/2014/may/07/odd-job-man-language-jonathon-green-slang

  66. Γς said

    65:
    Ενδιαφέρον.
    Ακου χίλιες τόσες λέξεις για το τέτοιο (μπιπ).
    Πιάνετε τον Γς αδιάβαστο.

    Κι αυτή η Ράβδος του Ααρών;
    Τώρα συνειδητοποίησα ότι ο δικός μου Αρούν είχε το όνομα του. Απ το κοράνι.

  67. Ηλεφούφουτος said

    «Στη συνέχεια ο συντάκτης επικρίνει την καθιέρωση της δημοτικής και του μονοτονικού, φοράει μουστάκια στην τροφοδότρια (“διεκόπη η τροφοδότης πηγή της γλώσσας”), κάνει την επιβεβλημένη αυτοκριτική (“Ο πολιτικός λόγος στερείται ευκρίνειας, δυσχεραίνει την επικοινωνία και χαρακτηρίζεται από ιδεοληπτική μονοτροπία”) και τελειώνει μιαίνοντας τον Σεφέρη.»

    χαα χα χα χα χα!

    Εμπνευσμένη η αναμετάδοση των γραφομένων

    Και συμφωνώ με την ανάγκη διάκρισης μεταξύ λερναίων κειμένων και κειμένων κόπρου του Αυγεία.

  68. sarant said

    Είναι πολύ καλός λεξικογράφος πάντως.

  69. Αρχιμήδης Αναγνώστου said

    68. Ποιός;

  70. Γς said

    66:
    Α, και κάτι άλλο.
    Τώρα με τα κορίτσια που βούτηξαν στη Νιγηρία γιατί πήγαιναν σχολίο ενάντια στον ισλαμικό νόμο Σαρία. Ή ο τον άλλο τον Σουλτάνο του Μπουρνέϊ (ιδικτήτη ξενοδοχείων στο Μπέβερλι Χιλς) που επέβαλε τη Σαρία στη χώρα του.

    Ε, Σάρια είναι.

  71. 68-69 O Τζόναθον Γκριν; (65)

  72. sarant said

    71: Ναι, ο Τζόναθον Γκριν

  73. sarant said

    70: Σίγουρα είναι Σάρια; Μήπως έτσι τη λένε στην Αφρική; Γιατί η Σαρία ισχύει και στην Ελλάδα, κατά κάποιο τρόπο, οπότε σημασία έχει πώς τη λέμε εδώ.

  74. Στα αραβικά, απ’ όσο ξέρω, είναι σαρία –στα καθ’ημάς, στα τούρκικα δηλαδή, είναι σεριάτ.

    Γιατί όμως είναι Τζόναθον και όχι Τζόναθαν, ο λεξικογράφος;

  75. Γς said

    73:
    Αφεντικό σου βγάζω το καπέλο [αν φοράς].
    Σαρία την λένε μάλλον.
    Ηθελα να κάνω τον πονηρό.

    >Μήπως έτσι τη λένε στην Αφρική;

    Προχτές που είχα βγάλει βόλτα τις έμπονι μπιούτιζ [κυρά μου και φιλενάδα της], με διόρθωσε η κευνιάτισσα Ρεγκίνα, όταν είπα ¨»Σαρία»:
    -Σάρια!

  76. Πέπε said

    @6, 59: Ο Μπαμπινιώτης δεν είναι πολυτονιστής την τρέχουσα περίοδο. Στο παρελθόν έχει περάσει από φάσεις που ήταν πολυτονιστής επί πολυτονικού (φυσιολογικότατο), πολυτονιστής επί μονοτονικού (κάπως συντηρητικό), υποστηρικτής διάφορων ημιμονοτονικών συστημάτων δικής του έμπνευσης, και τελικά (προς το παρόν) κατέληξε στο μονοτονικό, είτε σύμφωνα με την επίσημη γραμματική είτε με προσαρμογές.

    Το να αλλάζει απόψεις μέσα στο χρόνο ένας επιστήμονας δεν είναι από μόνο του μεμπτό. Βέβαια ο συγκεκριμένος έχει αλλάξει πολλές (σχεδόν όσα και τα βιβλία του). Πάντως νομίζω ότι αν υπήρχε τρόπος να μπαίνει σε κάθε σελίδα γραπτού κειμένου έστω και ένα τονικό σημάδι πέρα από όσα προβλέπει το ισχύον μονοτονικό, και έστω και ένα τελικό -ν παραπάνω από το ελάχιστο νόμιμο, θα ήταν ευχαριστημένος. Με περισσότερα, πιο ευχαριστημένος.

  77. Παλαιών Πατρών Ιωάννης said

    74
    > Γιατί όμως είναι Τζόναθον και όχι Τζόναθαν

    Γιατί όχι; Είναι λετζίτ εκδοχή του Τζόναθαν.

  78. Παλαιών Πατρών Ιωάννης said

    Η σαρία στα αραβικά:
    http://www.forvo.com/word/sharia/#ar

  79. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

    76. Ἐπιτρέψτε μου μόνο ἕνα σχόλιο. Μετὰ ἀπὸ 33 χρόνια μονοτονικοῦ παύει νὰ εἶναι συντηρητικός ὁ πολυτονιστής. Σήμερα κατεστημένο εἶναι τὸ μονοτονικό, ἄρα ὁ μονοτονιστὴς εἶναι ὁ συντηρητικός

  80. spiral architect said

    Σαμαράς: «Άφετε τα παιδία έρχεσθαι προς με και μη κωλύετε αυτά. Των γαρ τοιούτων εστίν η βασιλεία του Θεού.«

  81. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  82. Παλαιών Πατρών Ιωάννης said

    79
    Συμφωνώ και επαυξάνω: Και μετά από 85 χρόνια που γράφεται η τουρκική γλώσσα με το λατινικό αλφάβητο, παύει να είναι συντηρητικός ο θιασώτης της αραβικής γραφής. Σήμερα κατεστημένο είναι η λατινική γραφή, άρα όποιος είναι υπέρ της λατινικής γραφής είναι ο συντηρητικός.

  83. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

    82. Γιατί μπερδεύεις τὴν τουρκιὴ γλῶσσα. Ἡ τουρκικὴ γλῶσσα ἔγινε ἐπίσημη ταυτόχρονα μὲ τὸ λατινικὸ ἀλφάβητο. Ἦταν μιὰ γλῶσσα ποὺ μαγειρεύτηκε. Τὸ ἀραβικὸ ἀλφάβητο ἴσχυε γιὰ τὴν ὀθωμανικὴ γλῶσσα ποὺ διαφέρει ἀρκετὰ ἀπὸ τὴν τουρκική. Εἶναι τελειώς ἄλλα τὰ κίνητρα τοῦ Τούρκου ποὺ θέλει νὰ γράψη μὲ ἀραβικὸ ἀλφάβητο στὰ τουρκικά, στὴν ούσία εἶναι νοσταλγὸς τῆς Ὀθωμανικῆς Αὐτοκρατορίας. Εἶναι πολὺ μπερδεμένο τὸ ζήτημα γιὰ νὰ τὸ ἀνάξουμε σὲ ζήτημα γραφῆς.

  84. 83: Αρχιμήδη, αν δεις τουρκικά βιβλία (ιδίως επιστημονικά) της δεκαετίας του ’30, είναι σε καθαρά οθωμανική γλώσσα, μόνο η γραφή έχει αλλάξει. Η διαφορά της οθωμανικής του 19ου αι. από τη σύγχρονη τουρκική δεν είναι μεγαλύτερη από εκείνη της καθαρεύουσας με τη σημερινή γλώσσα.

  85. Λ said

    Άσχετο
    Η Λευκωσία το σούρουπο ήταν σαν ένα τρισδιάστατο έργο τέχνης (πριν μισή ώρα περίπου). Σήμερα έβρεχε ολημερίς βλέπετε και ο ουρανός ήταν (και είναι) ακόμη συννεφιασμένος. Έξοχα!

  86. spiral architect said

    @85: Μας χρειάζονται κι αυτά τα άσχετα. 🙂

  87. Παλαιών Πατρών Ιωάννης said

    Σχεδόν ποτέ δεν αποτυγχάνει να εκνευρίσει το στόχο της μια καλή reductio ad absurdum 🙂

  88. laskaratos said

    @»ο Γλέζος έχει γερή γλωσσολογική κατάρτιση και έχει γράψει βιβλία για τη γλώσσα…».

    Φαντάσου και να μην είχε, τι άλλο θα ακούγαμε εκτός από τις «τερατοβατώρες» (Βουλή, 5.12.2013).

  89. leonicos said

    Γειά! Αργά!

  90. leonicos said

    Και δεν αντέχω να κάνω την κουβέντα που θέλω, αλλά θέμα είναι θα ξανάρθει. Όμως το να λες ότι η οθωμανική του 19ου αι. με τη σημερινή τουρκική διαφέρει όσο η ελληνική καθαρεύουσα με την δημοτική, είναι παράξενη κουβέντα, γιατί οι διαφορές είναι σ’ εντελώς άλλο επίπεδο. Οι κίνδυνοι για την τούρκικη γλώσσα τώρα αρχίζουν με τον εξαμερικανιοσμό τηςαπό το τουρκικό λόμπι. Πάνε να την κάνουν μια γλώσσα Υ-Ρ-Α

  91. antpap56 said

    Όταν έκανα ειδικότητα στην Ουαλία, στο νοσοκομείο όλοι δηλώναμε ποιές γλώσσες μιλούμε, ώστε να μπορούν να μας χρησιμοποιούν ως διερμηνείς αν νοσηλευόταν κάποιος που δεν μιλούσε αγγλικά (και για τα ουαλικά ήθελαν βοήθεια). Ένας διευθυντής χειρουργός (Άγγλος) που είχε φοιτήσει σε κλασικό γυμνάσιο είχε δηλωμένα ελληνικά και λατινικά. Αναρωτήθηκα πού θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν για διερμηνεία τα δεύτερα, και η μόνη απάντηση που μπόρεσα να δώσω ήταν αν τυχόν αρρώσταινε κάποιος Καθολικός ιερέας από ξένη χώρα που θα βρισκόταν εκεί ως ταξιδιώτης. Ως κατώτερος δεν τόλμησα να τον ρωτήσω αν ποτέ χρησιμοποίησε τα λατινικά του.Πάντως στα 4 χρόνια που πέρασα εκεί δεν ζητήθηκε η βοήθειά μου.

  92. sarant said

    91: Τι ελληνικά ήξερε ο χειρούργος; Αρχαία;

  93. 29 & 31 Αυτό το παιχνίδι που το είδα πρόσφατα στο μουσείο Ηρακλείου είναι μάλλον αιγυπτιακής προέλευσης γιατί θυμάμαι – αν και κάπως αόριστα – πριν πολλά χρόνια πως είχα δει ένα ίδιο στο μουσείο του Καΐρου. Αξίζει τον κόπο για ψάξιμο.

  94. Καλά το θυμόμουν, είναι παρόμοιο. Από τον περίφημο θησαυρό του Τουταγχαμών.

    http://en.paperblog.com/tutankhamun-senet-game-824378/

  95. Παλαιών Πατρών Ιωάννης said

    93, 94
    Είναι παρόμοιο;
    http://www.pinterest.com/pin/44613852532603957

  96. 95 Όχι, έχεις δίκιο.

  97. Πέπε said

    @ 79, 82, 83.
    Να είμαστε δίκαιοι: κακώς μιλάτε για 33 χρόνια. 33 χρόνια είναι σήμερα από το μονοτονικό. Τα πολυτονικά βιβλία του Μπαμπινιώτη δεν είναι σημερινά, είναι παλιότερα.

    (Τζίζους! Άκου 33 χρόνια! Θυμάμαι ολοκάθαρα τη δασκάλα που μας το ανακοίνωσε μια μέρα στην τάξη και μας έδειξε στον πίνακα ελαφρώς αποτροπιασμένη: «κοιτάξτε πώς θα πρέπει να γράφουμε από δω κι εμπρός το «είναι»!».)

  98. sarant said

    97: Ενώ στο Πολυτεχνείο εμείς ήδη γράφαμε έτσι (ή όπως ήθελε ο καθένας) κι έτσι μας φάνηκε απόλυτα φυσιολογική η αλλαγή.

  99. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    92 – Καλημέρα.
    Χειρούργος ή χειρουργός τελικά, κάποιοι δεν είμαστε με ένα λεξικό στο χέρι, αποφασίστε οι γραμματιζούμενοι (χαμογελαστή φατσούλα).

  100. Καλημέρα

    μικρά-μικρά και καθημερινά

    άρχισε στο ραδιόφωνο η πλύση εγκεφάλου πως αυτές οι εκλογές είναι οι πιο κρίσιμες στην ιστορία της χώρας κ.λ.π.
    – ο γράφων έχει δηλώσει πως θα ξαναπάει σε κάλπη όταν ΔΕΝ θα τις λένε κρίσιμες τις εκλογές γιατί τότε ΜΠΟΡΕΙ ίσως να είναι πραγματικά κρίσιμες. Οι ευρωεκλογές πάντοτε ήταν ανέκδοτο για στατιστικολόγους, με τους διευρυμένους δήμους έχασαν το νόημά τους και οι πρώην δημοτικές εκλογές.

    διακυβεύεται η βιωσιμότητα του χρέους λένε οι σοφές κεφαλές
    – Ε, να το αφήσουμε να ψοφήσει να απαλλαγούμε από αυτό, λέει η κοινή λογική

    πως καταλαβαίνεις ότι μιλάει δημοσιογράφος ;
    – λέει κάθε τόσο ενδεχομένως και ποτέ ίσως (θα του θυμίζει το ίσιος οπότε… )

    Η αγία τριάδα ( Μόραλης, Μαρινάκης, Π. Κόκαλης) διεκδικεί την ψήφο των γάβρων αλλά και των βάζελων αφού όπως είπαν έχουν πέντε παναθηναϊκούς στον συνδυασμό τους
    – ΑΠΟΡΙΑ : πόσο είναι το ποσοστό των χρυσαύγουλων στον Πειραιά και γιατί δεν το παίρνει στα γκάλοπ ο υποψήφιος της ;

    Πετάει στα πλαίηοφφς ο ΠΑΟ – γλύτωσε την αφαίρεση βαθμών
    – Μάλλον στον Πειραιά εκτίμησαν πως με τους πιθανούς αντιπάλους όπως διαμορφώθηκαν τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, ο ΠΑΟ δεν έχει ΚΑΜΙΑ πιθανότητα να πάει στους ισχυρούς, δλδ να προχωρήσει στο τσουλου και τα σενάρια με Ατρόμητο κι Αστέρα ξεχαστήκανε. Αν τους χαλάσει η σούπα θα ξανααφαιρέσουν βαθμούς από τον ΠΑΟΚ

  101. skom said

    @79 Σήμερα κατεστημένο εἶναι τὸ μονοτονικό, ἄρα ὁ μονοτονιστὴς εἶναι ὁ συντηρητικός.

    Μία παρατήρηση . Αφού το καθεστώς σήμερα είναι το μονοτονικό η χρήση πολυτονικού δεν θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί και αντιδραστική στάση; Στην πολιτική ορολογία, από την οποία δανειζόμαστε εδώ, δεν υπάρχουν μόνο ο προοδευτικός και ο συντηρητικός. Αυτός που επιδιώκει να αντιστρέψει μια κατάσταση λέγεται αντιδραστικός.
    Νομίζω όμως ότι ο όρος έχει ξεχαστεί κάπως.

  102. Κασσάνδρα said

    Τον Στάθη, τραμπούκο της ΕΚΟΦ, φοιτητή της οδοντιατρικής,στα μέσα της 10ετίας του 60 , μόνο ως γλωσσαμύντορα δεν θα μπορούσα να φανταστώ.

  103. sarant said

    102: Πολύ ενδιαφέρον!

  104. Κασσάνδρα said

    @102
    Τον θυμάμαι στα Προπύλαια να προκαλεί,περιστοιχισμένος από δράκα ΕΚΟΦιτών.

  105. @ 99 : — Άλλοι τους είναι «χειρούργοι» και άλλοι είναι «χειρουργοί», φίλτατέ μου Κε «ΛΑΜΠΡΟ»… Βλέπετε, σε ό,τι έχει «θετικό» περιεχόμενο και τό προσφερόμενον «έργο» είναι επωφελές τονίζεται η λήγουσα κατά τό «δημιουργός», ενώ σε ό,τι έχει «αρνητικόν» περιεχόμενον και τό προσφερόμενον «έργο» είναι απεχθές τονίζεται η παραλήγουσα κατά τό «κακούργος»…! Τούτου δοθέντος, ο Κος Σαμαράς, λ.χ., μάς προέκυψεν «Πρωθυπούργος» και ο Κος Σπυράδωνις «Υπούργος», κοκ.

  106. @ 104 : — Επιτυχήν και …ένδοξον δράση στήν παλαιάν ΕΚΟΦ είχεν και ο, για πολλά χρόνια –επί Κων/νου Καραμανλή πρεσβυτέρου– Γ.Γ. τής ΝΔ, συνάδελφός μου Φυσικός και συντοπίτης μου Μανιάτης, παλαιός Βουλευτής ΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΡΑΤΑΚΟΣ, ο οποίος καθ’ όλο τό διάστημα τής πολιτικής του καρριέρας παρέμενε στήν θέση του ως Καθηγητής Φυσικής στά ΚΑΤΕ Αθηνών. Τόν θυμάται κανείς σας; Ζει;

  107. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    105 – Ευχαριστώ κυρία μου για την απάντηση, απλώς ο Αntpap 56 έγραψε κανονικά χειρουργός, κι ο Νικοκύρης έγραψε χειρούργος, και είπα τι έγινε, άλλαξε πάλι η γραμματική, ή κάνει πλάκα, γιατι τον πιάνει μερικές φορές η μούρλα, και γράφει κατι απίθανα, και πέφτει ενα σχετικό βραχυκύκλωμα. Όσοι μάθαμε τη γραμματική επι χούντας, και δεν ασχολούμαστε με γράψιμο και φιλολογία, έχουμε ενα θεματάκι με την ορθογραφία. Θυμάμαι πόσο ξύλο είχα φάει στο δημοτικό για να μάθω «σωστή» ορθογραφία (κατι που το έκανα τελικά στην έκτη, ήμουν άριστος) για να μου πούν μετά απο τρία χρόνια οτι ήταν λάθος.

    Όσο για τους (οθντκ) κυβερνήτες μας δεν μας προέκυψαν, ανέκαθεν ούργοι ήταν, το ερώτημα είναι γιατί εκλέγουμε τέτοιους; Βλέποντας όμως και τους άλλους σε πιάνει κατάθλιψη, οι επιλογές μας, είναι προεπιλεγμένες, όλοι να μας αραδιάζουν ΤΑ ΨΕΥΤΙΚΑ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ, και όλως παραδόξως, τα καταπίνουμε αμάσητα ξανά και ξανά. Μιά πολύ καλή περιγραφή κάνει ο Καμπανέλης στο μεγάλο μας τσίρκο. Απο την άλλη θα μπορούσαμε να παρομοιάσουμε το όλο σκηνικό με το Μάπετ σώου, (για να θυμηθούμε και τον νονό του Σαμαρά, τον γίγαντα της σκέψεως Nεο Kid Στο Βlock)

    Ένα υπέροχο τραγουδάκι για να ξεκινήσει όμορφα η μέρα σας.
    Καλημέρα.

  108. G (100), κρίσιμες-ξεκρίσιμες οι εκλογές, όταν συμμετέχει — και μάλιστα κατά πάσαν πιθανότητα με όχι αμελητέο ποσοστό — η Χ. Α., είναι ΑΝΕΠΙΤΡΕΠΤΟ να μην πας να ψηφίσεις, όσο άχρηστους, διεφθαρμένους, φαιδρούς κλπ. κι αν θεωρείς όλους τους άλλους. Με συγχωρείς που σου μιλώ σ’αυτό τον τόνο, αλλά τα πράματα είναι σοβαρά. Την αποχή του 1946 και το «τι Πλαστήρας, τι Παπάγος» του 1952 τα πληρώσαμε ακριβά. Ακόμα και στα δημοψηφίσματα του Παπαδόπουλου έπρεπε να ψηφίσουμε, έστω και μόνο για να δυσκολέψουμε το έργο της νοθείας…

  109. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    108 – Εγώ θα πάω να ψηφίσω όπως κάνω απο 82 ανελλιπώς, και φυσικά θα ρίξω άκυρο. Είτε Πλαστήρας είτε Παπάγος, η πληρωμή θα ήταν ίδια, η τύχη των αριστερών στην Ελλάδα είχε προαποφασιστεί στην Γιάλτα, ο πατερούλης τους ξεπούλησε, αλλα δεν τους το είπε, τους άφησε να κάνου όση ζημιά γινόταν γνωρίζοντας οτι δεν θα κάνουν κάτι ουσιαστικό. Ειλικρινά πιστεύεις οτι μπορείς να αλλάξεις κάτι με στημένες εκλογές; Έχω δύο χέρια και σου παρουσιάζω δέκα δάχτυλα να διαλέξεις, γιατί πιστεύεις οτι αυτά θα μου εναντιωθούν;

  110. spiral architect said

    @109: Κακό τση κεφαλής σου!

  111. # 108

    Αυτές οι εκλογές θα μπορούσαν να έχουν τον τίτλο » Η χαμένη ευκαιρία του Σύριζα»
    Δεν ενθουσιάζομαι με την άνοδο των ποσοστών του Σύριζα γιατί δεν ενδιαφέρεται να δημιουργήσει αριστερούς πολίτες με σωστή τακτική αλλά να αυξήσει τα ποσοστά του με κάποιους που θα την κάνουν με ελαφρά πηδηματάκια στην πρώτη στραβή. Το βλέπεις αυτό παντού, από την επιλογή αμφιλεγόμενων υποψηφίων μέχρι την παγερή σιωπή του σε πράξεις εκφασισμού της ζωής μας αποσκοπώντας μόνο στην πολυσυλλεκτικότητα των ψήφων.
    Για τον ίδιο λόγο δεν ανησυχώ για τα ποσοστά των χρυσαύγουλων, ψήφοι διαμαρτυρίας είναι, ελάχιστοι πείθονται από τα επιχειρήματα των ακροδεξιών εκτός φυσικά από το μόνιμο (κάτω του 5% )ποσοστό τους. Το είχαμε ξαναδεί το έργο με την άνοδο και πτώση του Λεπέν και στην Γαλλία, το ξαναβλέπουμε τώρα με την κόρη του, εμείς πάντα ακολουθούμε την «ευρώπη» με 20-30 χρόνια καθυστέρηση.
    Εξ άλλου δεν ανησυχεί ο Σύριζα για την κάθοδο της αγίας τριάδας Μόραλη-Μαρινάκη-Κόκαλη στον Πειραιά προκειμένου να μην ενοχλήσει τους ερυθρόλευκους ψηφοφόρους του (βλέπεις είναι πολλοί ) ενώ εύκολα θα μπορούσε να το συσχετίσει με το εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό του χρυσαύγουλου υποψήφιου (αν υπάρχει).
    Και συ μου λές γιατί δεν…

  112. spiral architect said

    @109: «Το ΚΚΕ (μ-λ) καλεί σε αποχή στις ευρωεκλογές. Και επειδή θα έχει όπως πάντα 40% αποχή εγώ αν ήμουν μ-λ την επόμενη μέρα θα έλεγα ότι ο λαός μίλησε».
    (τουϊτερικόν και θαρρώ, ότι δεν έχει άδικο)

  113. sarant said

    Ο ΣΥΡΙΖΑ κατάγγειλε την αγία τριάδα στον Πειραιά με όλους τους τόνους, τι άλλο θα έπρεπε να κάνει;

  114. Μαρία said

    Με λεφτά του υπουργείου Παιδείας η εκστρατεία του Μώραλη!
    http://stokokkino.gr/article/8172/Me-lefta-tou-upourgeiou-Paideias-i-ekstrateia-tou-Morali

  115. Γς said

    106:
    Τον θυμάμαι κι εγώ. Μακρινός συγγενής μου, συντοπίτης του μανιάτικου σογιού μου και γείτονας μου στο Βύρωνα. Φίλος ως εκ τούτου. Ζει.
    Ηταν στην ΕΡΕΝ μαζί με τον Εβερτ και τους άλλους, Ημουν κι εγώ πριν την κάνω με ελαφριά πηδηματάκια.. Ο καλύτερος εκεί είχε βουτήξει μια τουλάχιστον κάλπη.
    Α, αυτός είχε πεταχτεί μαζί με άλλους και μέχρι τη Θεσσαλονίκη με στρατιωτική Ντακότα και είχαν κάνει καλοκαιρινή την ¨εφημερίδα “Μακεδονία”. Αυτά δεν τα πρόλαβα. Ημουν στο Γυμνάσιο.
    Δεν νομίζω ότι ήταν στην ΕΚΟΦ. Τουλάχιστον έτσι έλεγε αυτός και ο Εβερτ.

    Αψής φωνακλάς, αλλά κατά βάθος (πολύ βάθος) καλό παιδί [Μάμα μία].
    Δεν τα πολυκατάφερε ως βουλευτής και πολιτικός.

    Πάντως είναι προς τιμή του, όπως και ο Εβερτ που δεν είχαν καμία επαφή, το αντίθετο μάλιστα με τη χούντα.

  116. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    109 – Toυλάχιστον δεν μου φταίει άλλος, και έχω την συνείδησή μου ήσυχη, δεν είμαι συνένοχος στο έγκλημα, πολύ περισσότερο, δεν ζώ με την ψευδαίσθηση οτι αποφασίζω για το μέλλον της χώρας.

    112 – Άδικο έχει γιατι ο λαός δεν μιλάει, μόνο υπακούει στο τρίπτυχο, ΔΟΥΛΕΥΕ ΨΗΦΙΖΕ ΚΑΙ ΣΚΑΣΜΟΣ, αν ήταν να μίλαγε θα είχε κλείσει το μαγαζί. Εδω και τέσσερα χρόνια, τον σφάζουν σαν αρνί το πάσχα, αλλα, ΑΚΡΑ ΤΟΥ ΤΑΦΟΥ ΣΙΩΠΗ, οι δε εκπρόσωποί του, κυριολεκτικά ΜΑΠΕΤ ΣΩΟΥ. (α ρε Κίντ έκανες σχολή).
    Ειλικρινά τώρα, πιστεύεις οτι μιλάει ο λαός όπως λένε οι καρικατούρες ελεγχόμενοι πολιτικοί; Πότε έγινε αυτό (εγώ είμαι στα 53 αλλα δεν θυμάμαι κάτι) και αν έγινε και δεν το πήρα είδηση (μπορεί να μελετούσα σαν τον μακαριστό) πότε εισακούστηκε;

    Εγώ δεν είμαι υπέρ της αποχής, το λέω και πιο πάνω συμετέχω, απλώς γνωρίζω οτι είναι (με τον ένα ή τον άλλο τρόπο) στημένες απο το κεφάλαιο, συνεπώς ΣΥΝΕΙΔΗΤΟ ΑΚΥΡΟ. Όπως έλεγε και η Έμμα Γκόλντμαν, (αν δεν είναι μύθος) άν οι εκλογές μπορούσαν να αλλάξουν τον κόσμο θα ήταν παράνομες.
    Τουλάχιστον το ΚΚΕ, παρ΄όλο που κι αυτό παίζει το παιχνίδι του κεφαλαίου, έχει την ευθΙξία να πεί στον κόσμο αυτή την απλή αλήθεια, οτι με τις εκλογές, δεν πέφτει το κεφάλαιο.

  117. Σπουργίτης said

    116: Λάμπρο, τα λευκά και τα άκυρα ψηφοδέλτια δεν συμμετέχουν στη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος. Απλώς ενισχύουν το πρώτο κόμμα να βγει αυτοδύναμο και κάνουν τη ζωή δύσκολη στα κόμματα που βρίσκονται στο όριο να μπουν στη βουλή. Απορώ λοιπόν, για ποιο λόγο πας και ψηφίζεις ανελλιπώς από το 82, όπως λες 🙂

  118. # 117

    Ρε φίλε άμα καταφέρεις με μαθηματικά να στηρίξεις αυτό που λες «ενισχύουν το πρώτο κόμμα να βγει αυτοδύναμο και κάνουν τη ζωή δύσκολη στα κόμματα που βρίσκονται στο όριο να μπουν στη βουλή» να σε προτείνω για Νόμπελ
    Η αίσθηση ( ή η διαίσθηση που έχεις) απέχει πολύ από την πραγματικότητα γιατί και τα δύο που αναφέρεις εξαρτώνται ΜΟΝΟΝ από τα έγκυρα ψηφοδέλτια και τα ΠΟΣΟΣΤΑ των κομμάτων σ’ αυτά και όχι από απόλυτους αριθμούς.

  119. Νέο Kid Στο Block said

    Τζι(118.), δεν καταλαβαίνω απόλυτα τι είδους μαθηματική απόδειξη για το προφανές θες ,αλλά ιδού μια μικρή μπακάλικη απόδειξη:

    Έστω οτι το εκλογικό σώμα(πρόθεση) αποτελείται από 1000 ψηφοφόρους:

    400 ΠΡΩΤΟ ΚΟΜΜΑ, 350 ΔΕΥΤΕΡΟ ΚΟΜΜΑ, 150 ΤΡΙΤΟ ΚΟΜΜΑ και 100 τα ΑΛΛΑ ΚΟΜΜΑΤΑ

    Εάν ψηφίσουν όλοι , τότε το αποτέλεσμα θα είναι :
    40% ΠΡΩΤΟΣ (400/1000),

    35% ΔΕΥΤΕΡΟΣ (350/1000) ,

    15% ΤΡΙΤΟΣ (150/1000) και

    10% ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ (100/1000)

    Εάν δεν ψηφίσει έστω ένας(1) από κάθε παράταξη-πρόθεση ψήφου ,υπάρχουν 996 ψηφοφόροι, τότε σαν αποτέλεσμα θα έχουμε:
    399 ΠΡΩΤΟΣ , 349 ΔΕΥΤΕΡΟΣ , 149 ΤΡΙΤΟΣ και 99 ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ , άρα θα έχουμε και τα εξής ποσοστά:

    40,06% ΠΡΩΤΟΣ (399/996) (+0.06%),

    35,04% ΔΕΥΤΕΡΟΣ (349/996) (+0.04%),

    14.96% ΤΡΙΤΟΣ (149/996) (-0.04%)

    και ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ (99/996) 9,94% (-0,06%).

    Εάν δεν ψηφίσουν ΠΕΝΗΝΤΑ από κάθε παράταξη 800 ψηφοφόροι, τότε σαν αποτέλεσμα θα έχουμε:
    350 ΠΡΩΤΟΣ , 300 ΔΕΥΤΕΡΟΣ , 100 ΤΡΙΤΟΣ και 50 ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ , άρα θα έχουμε και τα εξής ποσοστά:

    43,75% ΠΡΩΤΟΣ (350/800)

    37,5 % ΔΕΥΤΕΡΟΣ (300/800)

    12,50 ΤΡΙΤΟΣ (100/800)

    και 6,25% ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ (50/800)

    …να συνεχίσω; 🙂
    (αποχή-λευκά τα ισοκατανέμω ,αυτό είναι το πιο «δίκαιο» )

  120. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    117 – Φυσικά δέν ισχύει αυτό που λές, και είναι ένα παραμύθι των μη κυβερνητικών κομμάτων, που θέλουν να έχουν περισσότερη δύναμη, για να παίρνουν περισσότερα απο τους εργοδότες τους που ελέγχουν την εξουσία. Η απάντηση του Gee με καλύπτει πλήρως.
    Να σου λύσω και την απορία σου. Πηγαίνω να ψηφίσω, γιατι πιστεύω στην δημοκρατία και στις δημοκρατικές διαδικασίες, η διαφορά είναι οτι πιστεύω στην άμεση δημοκρατία, και όχι στην κοινοβουλευτική δικτατορία που πλασάρεται με δημοκρατική φορεσιά. Επειδή δεν μπορώ (και δεν θέλω) να την επιβάλλω στους υπολοίπους, την εφαρμόζω εδω και 23 χρόνια στην οικογένειά μου, και βλέπω εκ του αποτελέσματος, οτι λειτουργεί μιά χαρά, συνεπώς δεν είναι ουτοπία όπως μας λένε τα χειραγωγημένα κομματικά ανδρείκελα. Οι κόρες μου έχουν μάθει απο 2 χρονών που ψηφίζουν στην οικογένεια, οτι δεν υπάρχουν δικαιώματα χωρίς υποχρεώσεις, και τα λάθη πρέπει να τα πληρώνει αυτός που τα κάνει, στόχος είναι το κοινό καλό, και μέσα απο εκεί να αναδεικνύεται ο αντικειμενικά καλύτερος, όχι για να κυριαρχήσει στους άλλους, αλλα για να χαράξει καλύτερη πορεία για την ομάδα – κοινωνία, κάτι που δεν συμβαίνει στην «δημοκρατία» που ζούμε.
    Μιάς και έχω ασχοληθεί απο πολύ μικρή ηλικία με τα κομματικά, συνδικαλιστικά, και τα κοινά, χωρίς να είμαι ενταγμένος «χρωματικά» γνωρίζω καλά πως λειτουργεί το κατ΄όνομα δημοκρατικό σύστημα, (στην ουσία πελατειακό) και τις βαθειές ρίζες που έχει η εξουσία στην δομή της κοινωνίας, μέσω της θρησκείας, του εκπαιδευτικού συστήματος, και των κομμάτων. Ξέρω οτι είναι ουτοπικό να περιμένω την ανατροπή αυτού του κερδοσκοπικού συστήματος με επανάσταση, απο ανθρώπους που είναι χειραγωγημένοι, ανεύθυνοι, και φοβούνται την ελευθερία, πόσο μάλλον με στημένες εκλογές, και ελεγχόμενα κόμματα, οπότε προσπαθώ να χορεύω με δικά μου βήματα, στο ρυθμό που μου βαράνε. Απο το 82 και μετά, δέν έχω κατηγορήσει καμία κυβέρνηση, ούτε και τις προηγούμενες, ούτε και την χούντα που τη δέχτηκε μιά χαρά ο λαός, και δέν προσπάθησε ποτέ να την ανατρέψει. Ο λόγος που δέν τις κατηγορώ, είναι οτι είναι συνεπείς, λένε μονίμως τερατώδη ψέματα, άρα υπεύθυνος είναι ο λαός με το ΑΛΑΘΗΤΟ κριτήριό του, όπως λένε όλα τα κόμματα πως έχει.
    Ελπίζω να λύθηκε η απορία σου. Έχω κι εγώ μία, ΕΣΥ ΓΙΑΤΙ ΠΑΣ ΚΑΙ ΨΗΦΙΖΕΙΣ;
    Σου έχει πεί κάποιο κόμμα, τί είναι το HFT (Hige Frequency Trading – συναλαγές υψηλής συχνότητας) και το Dark Pools (σκοτεινές λίμνες) ποιοί τα λειτουργούν, πόσα κεφάλαια διακινούνται, πόσο επηρεάζουν την ζωή μας, και αν τα ελέγχει κάποιος; Επειδή σου λέω εγώ, δέν τα ελέγχει κανείς, (έχουν βάλει στην wall street νομικούς συμβούλους που έχουν πλήρη άγνοια) γιατι δέν θέλουν έλεγχο, τί θα κάνουν για να αποτρέψουν την επιρροή τους στην οικονομία μας; ΞΕΡΟΥΝ, ΜΠΟΡΟΥΝ, ΘΕΛΟΥΝ;
    Eκτός κι αν πιστεύεις, οτι για την κρίση που βιώνουμε, φταίνε οι εργαζόμενοι που είχαν «μεγάλους» μισθούς, που δανειζόντουσαν απο τράπεζες που με ίδια κεφάλαια δύο δις, δάνειζαν 50, οι δημόσιοι υπάλληλοι, τα επιδόματα και οι συνταξιούχοι.

    ΚΑΛΗ ΨΗΦΟ.

  121. Νέο Kid Στο Block said

    120. Φυσικά και ΙΣΧΥΕΙ αυτό που λέει ο Σπουργίτης. Απλά Μαθηματικά.

  122. physicist said

    #119. — (αποχή-λευκά τα ισοκατανέμω ,αυτό είναι το πιο “δίκαιο” )

    Κίντο, εδώ στην παρένθεση είναι όλο το ζουμί. Ασφαλώς και ισχύει ο λογαριασμός που κάνεις, εφόσον υποθέσεις ότι όσοι έριξαν άκυρο-λευκό είναι δίκαιο να μοιραστούν εξίσου σε όλα τα κόμματα σε απόλυτους αριθμούς: Χ άτομα δεν ψήφισαν ή το έριξαν άκυρο-λευκό, Ψ κόμματα έλαβαν μέρος, άρα Χ δια Ψ ψήφοι πήγαν χαμένες από κάθε κόμμα. Κι αφού ο απόλυτος αριθμός απωλειών είναι ο ίδιος, ασφαλώς βαραίνει πολύ περισσότερο στα κόμματα που πήραν λιγότερες έγκυρες ψήφους. Αν στο παράδειγμά σου είχες και κανένα απόκομμα των δύο έγκυρων ψήφων, τότε η πρόσθεση των 50 άκυρων-λευκών ψήφων που υποθετικά του προσμετράς θα εκτόξευε τα αποτελέσματά του στο διάστημα.

    Πόσο εύλογη είναι όμως αυτή η υπόθεση;

  123. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    121 – Μαθηματικώς μπορεί να ισχύει αυτό που λέει ο σπουργίτης, (αν και τα άκυρα, τα συνειδητά άκυρα, και τα λευκά, δεν είναι το ίδιο, ούτε είναι ίσα κατανεμημένα κομματικά) εσύ ξέρεις καλύτερα, εγώ δεν τα πάω καλά με τα μαθηματικά, έστω και τα απλά, με τα πρακτικά τα πάω καλύτερα, και πρακτικώς ισχύει αυτό που λέω εγώ, όλοι το ίδιο κορόΙδο αρμέγουν, εκτός κι αν είσαι εξουσία ή πλούσιος και θέλεις να τρολάρεις.

  124. Νέο Kid Στο Block said

    122. Φυσικέ, είναι η πιο εύλογη που μπορώ να σκεφτώ. Σκέφτεσαι κάτι πιο δίκαιο ή πιο κοντά στην πραγματικότητα; Έτσι είναι το εκλογικό μας σύστημα. Aπ’τη στιγμή που προσμετράς εαυτόν σε ένα σύνολο (εν δυνάμει ψηφοφόρων) είτε ψηφίσεις ,είτε όχι (ή λευκό –άκυρο που θεωρείται απ’το σύστημα «ισοδύναμο» άλλο καπέλο πόσο δίκαιο είναι αυτό) συμμετέχεις και διαμορφώνεις ποσοστά «εγκύρων» ,άρα και αποτέλεσμα.
    Όταν είμαστε 5 αμπελοφιλόσοφοι και ψηφίζουμε αν 1ον θα αυτοκτονήσουμε, 2ον θα ζήσουμε, 3ον θα το σκεφτούμε, και ψηφίσουν οι τέσσερις 2 ψήφοι Αυτοκτονία, 1 ψήφος Ζωή, 1 ψήφος mal sehen..
    Αν εσύ ο 5ος δεν ψηφίσεις ή ψηφίσεις λευκό, έχεις ψηφίσει αυτοκτονία επί της ουσίας. 🙂

  125. physicist said

    #124. — Δεν έχω ιδέα ή μάλλον πιστεύω ότι οι λόγοι για τους οποίους μερικοί (πολλοί) άνθρωποι ή απέχουν ή το ρίχνουν άκυρο-λευκό είναι τόσο διαφορετικοί μεταξύ τους ώστε το να πας να κατανείμεις την αποχή-άκυρο-λευκό στα έγκυρα είναι τέχνη για χαρτορίχτρες. Η ισοκατανομή ακούγεται unbiased αν μιλάς με όρους entropy maximization αλλά δεν κάνει να δανείζεσαι εργαλεία από θερμοδυναμικά συστήματα σε ισορροπία άμα μιλάς για πολιτική.

    Εγώ κάνω μιαν άλλη υπόθεση, ακόμα πιο αγνωστικιστική(!) απ’ τη δικιά σου: αποχή-άκυρα-λευκά θα πει δεν έχω όρεξη να τρέχω στις κάλπες/δε γουστάρω κανέναν/δεν πάτε όλοι από κει που ξέρετε. Ως εκ τούτου, δεν προσμετρώ τίποτε απ’ αυτά σε κανένα κόμμα.

  126. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    Αυτή είναι μια «κομψή» περιγραφή του τι ψηφίζουμε, πως μας εκπροσωπούν, πόσο λαμβάνουν σοβαρά υπόψην την ψήφο μας, και ποιοί αποφασίζουν τελικά ποιός θα κυβερνήσει. Η πραγματικότητα είναι πολύ χειρότερη, όλοι αυτοί οι μεγαλόσχημοι που αποφασίζουν τάχα για τις τύχες των λαών, είναι έρμαιοι των traders, (κοινώς ζαράκηδες ή τρηματίκτες για τους ελληνόφρονες) που εκπροσωπούν τους κεφαλαιούχους, και στόχο έχουν το κεφαλαιακό κέρδος, και χέστηκαν για τις τύχες των λαών. Ευτυχώς οι λαοί έχουν αλάθητο κριτήριο, και με την δύναμη της ψήφου τους, θα αναδείξουν τους στιβαρούς ηγέτες, που θα αρχίσουν στα χαστούκια τους traders. Χρόνια αναρωτιέμαι τι είναι πιο δυνατό, η ματαιοδοξία των ανθρώπων ή η ψευδαίσθηση, η εξουσία σίγουρα θα ξέρει την απάντηση. Απο μία οπτική γωνία, (δυστυχώς μόνο μία, όλες οι άλλες σκέτη πίκρα) έχει και την πλάκα της αυτη η ιστορία.

    http://www.euro2day.gr/ftcom_gr/article-ft-gr/1212943/pos-kahke-to-dhmopshfisma-toy-papandreoy.html

  127. Μαρία said

    119
    Κιντ, το κλειδί στους υπολογισμούς βρίσκεται στο γεγονός οτι για την εύρεση του εκλογικού μέτρου δεν μετράν τα άκυρα-λευκά. Επομένως δεν υπάρχει λόγος να τα ισοκατανείμεις.

  128. Outis said

    Το αρχικό ερώτημα ήταν αν υπάρχει διαφορά μεταξύ του «κάθομαι σπίτι μου και δεν ψηφίζω» και του «πηγαίνω και ψηφίζω λευκό», όπως κάνει ο Λάμπρος. Δηλαδή ας πούμε ότι τη μια φορά π.χ. 2 εκατομμύρια Έλληνες δεν ψηφίζουν καθόλου και την άλλη όλοι αυτοί πηγαίνουν και ψηφίζουν λευκό, ενώ όλοι οι υπόλοιποι ψηφίζουν και τις δύο φορές το ίδιο κόμμα. Ποιά θα είναι η διαφορά; Εφόσον, όπως λέει η Μαρία στο 127, το εκλογικό μέτρο δεν θα διαφέρει, η σύνθεση της βουλής θα είναι και τις δύο φορές ακριβώς η ίδια, οπότε δικαίως απορεί ο Σπουργίτης. Διαφορά προκύπτει μόνο εάν τα λευκά / άκυρα συνυπολογίζονται στην εξεύρεση του ποσοστού συμμετοχής στις εκλογές, πράγμα που δεν το ξέρω. Εάν ναι, τότε ψηφίζοντας λευκό ή άκυρο, που στην Ελλάδα είναι το ίδιο πράγμα, βοηθάει κανείς στη νομιμοποίηση του αποτελέσματος. Ενώ αν αυτά τα 2 εκατομμύρια δεν ψηφίσουν καθόλου, τότε αυτό το ποσοστό μπορεί να πέσει κάτω από κάποιο δεδομένο όριο, που δεν το ξέρω, και η ψηφοφορία να θεωρηθεί άκυρη. Ρωτάει λοιπόν κανείς τον εαυτό του, τι απ’ τα δύο προτιμάει και πράττει αναλόγως.

  129. Στην Ιταλία χρόνια και χρόνια αυξανόταν η αποχή (60% συμμετοχή στις περσινές δημοτικές). Όλοι υποτίθεται ότι πήραν το μήνυμα.

    Και τι καταλάβανε;

  130. Spiridione said

    Νομίζω και εγώ ότι όπως τα λέει η Μαρία στο 127 είναι τα πράγματα (υποτίθεται ότι πρέπει να τα ξέρω καλά αυτά, αλλά δεν έχω ασχοληθεί πολύ). Δηλαδή, λευκά, άκυρα και αποχή είναι το ίδιο πράγμα σήμερα. Άρα το πρώτο κόμμα ευνοείται από τα λευκά/άκυρα με τον ίδιο τρόπο που (και όσο) ευνοείται από την αποχή.

  131. Μαρία said

    130
    Δεν θυμάσαι το μπλέξιμο με τα λευκά που τα προσμέτρησαν στα έγκυρα και βγήκε για λίγο ο θείος Αχιλλέας;
    Οπότε μετά ο Παυλόπουλος
    http://www.dsanet.gr/Epikairothta/Nomothesia/n3434_06.htm

  132. Μαρία said

    130
    Δες εδώ, και τη συνέχεια στα άλλα άρθρα της δεξιάς στήλης, πώς ξεκίνησε το σίριαλ.
    http://news.in.gr/greece/article/?aid=622795

  133. Spiridione said

    Α ναι, καλά λες, τόχα ξεχάσει.

  134. # 119

    Ελεος ρε Κιντ , δεν το περίμενα από σένα, καλά κελαηδάει καμιά (σοβαροφανή) ανοησία ο σπουργίτης επειδή σε βολεύει εσύ παραποιείς βασικές αρχές δειγμάτων ;
    αφου τα κόμματα παίρνουν όπως λες στη καταμέτρηση 40%, 35%, 15% και 10% γιατί στην αποχή να μετέχουν ΙΣΑΞΙΑ από 25 % το καθένα ??????????
    Γιατί έτσι σε βολεύει ή για να πεισθεί (ξεγελασθει) κάποιος που δεν έχει επαφή με τα μαθηματικά ;

    ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΕΓΚΥΡΑ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ ΑΡΑ ΔΕΝ ΤΑ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΛΕΥΚΑ-ΑΚΥΡΑ-ΑΠΟΧΗ

    Τώρα θυμήθηκα πως είσαι Παναθηναϊκός οπότε σε συγχωρώ γιατί τόχεις μέσα σου να κρίνεις με διαφορετικά σταθμά κάθε φορά. Ετσι θα θεωρείς δίκαιο που αφαίρεσαν τρεις βαθμούς από τον ΠΑΟΚ στα πλαίηοφφς αλλά σίγουρα ξεχνάς πως όταν ο ΠΑΟ έφαγε 5 βαθμούςμείον προτριετίας αφαιρέθηκαν τρεις βαθμοί από το πρωτάθλημα της σεζόν και δυο από το επόμενο πρωτάθλημα ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΠΛΑΙΗΟΦΦΣ. Μάλιστα με το οφφσάιντ γκολ του Ζιλμπέρτο πήρε και την πρώτη θέση.

  135. Νεο Kid Στο Block said

    134. Kαλα κρασια …

  136. Και μαθηματικά δημοτικού για όσους είναι αδύνατοι ή δεν πείθονται
    Απλούστατο παράδειγμα σε μιά πόλη ψηφίζουν 1000 η 600 πράσινους και 400
    βένετους. Προφανώς το ποσοστό είναι 60-40 Πέφτει μια γρίππη και οι μισοί δεν πάνε να ψηφίουν . Επειδή η γρίππη δεν κάνει διακρίσεις θα πάνε να ψηφίσουνε οι μισοί πράσινοι και οι μισοί βένετου δηλαδή 300 πράσινοι και 200 βένετοι, σύνολο 500
    Θα πάρουν οι πράσινοι 300/500= 60% και οι βένετοι 200/500= 40% δηλαδή ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΟΣΟΣΤΟ που είχαν και χωρίς την αποχή.

  137. !35

    κοίτα εγώ φιάχνω μόνος μου κρασί και μάλιστα αρκετά καλό. Δεν μαγειρεύω όμως τα απιτελέσματα όπως θέλω, έχω την τιμιότητα της αποχής..

    Στο είπαν κι άλλοι το να κατανέμεις ισόποσα την αποχή και όχιι ανάλογα με την δύναμη των κομμάτων είναι αυθαιρεσία και με αυθαιρεσίες ο καθένας βγάζει ότι συμπέρασμα θέλει, απλά δεν αντέχει στηνκριτική.

  138. Μαρία said

    Τα μαθηματικά του δημοτικού λένε οτι επι 1000 εκλογέων σ’ ενα δήμο χωρίς αποχή, άκυρα και λευκά το 50% +1 ψήφος, ποσοστό που απαιτείται, για να εκλεγεί κάποιος απ’ τον πρώτο γύρο, είναι 501 ψήφοι.
    Αν τα έγκυρα ψηφοδέλτια λόγω αποχής κλπ πέσουν στο μισό, εκλέγεται κανείς με τους μισούς ψήφους, αριθμός όμως που αντιστοιχεί στο 25% του εκλογικού σώματος.
    Και εννοείται οτι μιλάμε για ζωντανούς.

  139. Νεο Kid Στο Block said

    Tζι, τωρα στ’αληθεια δεν καταλαβαινεις η κανεις πως δεν καταλαβαινεις; Η μονη τιμιοτητα που υπαρχει στην αποχη ειναι η τιμιοτητα της παραδοχης πως δεν σε νοιαζει να αποφασιζουν αλλοι για σενα. Τι Μαθηματικα χρειαζεσαι για να παραδεχτεις οτι αν μπορεις να αποτελεσεις μελος ενος συνολου και συ καθεσαι απεξω, ουσιαστικα ΨΗΦΙΖΕΙΣ τα ποσοστα ΑΝΑΛΟΓΙΚΑ ,αφου δεν μεταβαλλεις-ως καλο φαντασμα- κανενα μετρο κεντρικης τασης; Με συγχωρεις αλλα η τιμιοτητα σου (οπως η γριππη..) δεν «απεχει» ,αλλα πριμοδοτει με 40% της «ψηφου» σου τον πρωτο,με 26% τον δευτερο κ.λ.π. Ποσο δυσκολο ειναι αυτο να γινει αντιληπτο;

  140. #139

    Ο αριθμός αλλάζει ( 251) το ποσοστό όμως παραμένει ίδιο, 50%+1
    Γι αυτό και τα εκλογικά μέτρα βγαίνουν σε ποσοστά (διαίρεση δια του αριθμού των εδρών +1 συνήθως) και προσαρμόζονται αργότερα σε αριθμό επί των εγκύρων ψηφοδελτίων, οπότε.αποχή, άκυρα,λευκά δεν επηρεάζουν καθόλου το αποτέλεσμα.
    Επίσης ο αριθμός των ψηφισάντων είναι αρκετά πιο μεγάλος από τον αναγκαίον για να χαρακτηρισθεί σαν χαρακτηριστικό δείγμα και να μεταδώσει την κατανομή του και στο κομμάτι που δεν ψήφισε

    πάντα στους εκλογικούς καταλόγους υπάρχουν και νεκροί, φαντάσματα, ξενητεμένοι κ..λ.π.δεν μπορεί να ανανεώνονται συνέχεια όπως και κάποιοι δικαιούχοι δεν προλαβαίνουν να γραφούν στους εκλογικούς καταλόγους παραμονές εκλογών.
    Και το εκλογικό σώμα είναι ποσοστό του πληθυσμού σίγουρα, ποτέ οι εκλογές δεν είναι πλήρως αντιπροσωπευτικές. Αλλά και ποτέ κανείς δεν διανοήθηκε να αμφισβητήσει τα αποτελέσματα των εκλογών λόγω μεγάλης αποχής (μέχρι και 60% φτάνει σε χώρες πολύ προηγμένες )

  141. 139 – το προηγούμενο σχόλιο πάει στο 138

    Κιντ, τώρα έγραψες…

    αφού λοιπόν έχουμε 40% πρώτο κόμμα, 26% δεύτερο κ.λ.π και εγώ με την αποχή πριμοδοτώ κατά 40% το πρώτο κόμμα, με 26% το δεύτερο κ.λ.π ΣΕ ΤΙ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ Η ΑΠΟΧΗ ΜΟΥ ΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ?????????????????????????????
    Μήπως την κρυφή ελπίδα του καθενός να ψήφιζα την δική του επιλογή ;

  142. Νέο Kid Στο Block said

    141. Ρε συ μάστορα τώρα, πλάκα μάς κάνεις;
    ΠΟΙΑ αποχή σου;; Αφού ΨΗΦΙΣΕΣ και μάλιστα όχι την «κρυφή ελπίδα του καθενός» αλλά την κρυφή ελπίδα ΟΛΩΝ, και μάλιστα «δημοκρατικότατα». ΕΔΩΣΕΣ σε όλους το ποσοστό και τον συνεπακόλουθο συσχετισμό δυνάμεων που ΑΥΤΟΙ αποφάσισαν!
    Αποχή σημαίνει «απέχω ,σας γράφω στα αντίδια μου! Δεν σας επηρεάζω και ΔΕΝ ΜΕ επηρεάζετε. Ζω εκτός κοινωνίας» έτσι μάλιστα, μαγκιά και καμάρι.

  143. Ιάκωβος said

    Η λογική του δημοτικού πάλι λέει τα εξής:
    Δεν έχεις δικαίωμα να γκρινιάζεις για τίποτα αν δεν κάνεις και συ κάτι για να αλλάξει η κατάσταση.
    Πως αλλάζει η κατάσταση;
    Μόνο πολιτικά.
    Και ποιος είναι ο τρόπος να αλλάξει πολιτικά; Μόνο το κόμμα ή κάποιου είδους μαζική (ή όχι) οργάνωση.
    Εννοείται ότι μια οργάνωση ανθρώπων θα είναι πιο δυνατή από πολλά άτομα σκόρπια άτομα που γκρινιάζουν.
    Αρα αν θέλεις να είσαι συνεπής ή συμμετέχεις σε μια οργάνωση, ή αν δεν υπάρχει καμία που να σε εκφράζει, φτιάχνεις μια εσύ.

    Βέβαια, δε λέω, υπάρχει και η προσωπική λύση, ένα μπλογκ καλή ώρα, που κάνει τους ανθρώπους καλύτερους. Όμως μπροστά στο εντελώς οργανωμένο στρατό των αντιπάλων, νοιώθει κανείς ότι προσπαθεί να αποτρέψει ένα τσουνάμι, αδειάζοντας τη θάλασσα με μια δαχτυλήθρα. Θα προτιμούσα πχ, να δώ τον Νίκο Σαραντάκο με θέση κάπου στο κράτος σχετικά με τα γράμματα, ή σε μόνιμη εκπομπή στη τηλεόραση, παρά να βλέπω το Χαρδαβέλλα και τα παιδιά ίντιγκο του οθντκ υπουργού Υγείας και Άουσβιτς .
    Υπάρχει κι η απέχθεια που ορισμένοι τρέφουν για κάθε είδους κομματικές διαδικασίες και η αηδία για την κουταμάρα κομματικών και μη εραστών της εξουσίας, που σε βγάζει συχνά έξω από τα ρούχα σου. Κατανοητό κι αυτό, πολλοί από μας είμαστε εκεί. Όμως, είπαμε. Ή ήσυχος ή ελεύθερος. Πως να γίνουν και τα δυό;

    Το ίδιο με τις εκλογές. Η αποχή δε δίνει κανένα μήνυμα σε κανένανε. Αυτοί θα κυβερνάνε ακόμα και με 10% συμμετοχή. Η διαφορά τους από τη χούντα θα είναι ότι θα λένε από πάνω ότι έχουμε δημοκρατία. Πράγμα που θα βαθαίνει την κατάντια μας και φυσικά την από καναπέ γκρίνια μας. Όσο για την άμεση δημοκρατία πρώτον αργεί και δεύτερον και κει αν θες μπορείς και λουφάρεις μια χαρά.

  144. # 142

    Ο,τι πεις εσύ !

    Την ώρα λοιπόν που εσύ θα ψηφίζεις εγώ (ελπίζω πως ) θα ψαρεύω λυθρίνια και θα συμμετέχω (όπως υποστηρίζεις) δια του συνόλου των ψηφισάντων στην διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος !!!!
    Που είναι το πρόβλημα ;;;;
    Πάω να πάρω τις τούφες μου, να συνηθίζω σε ψαράδικα ωράρια.

  145. Ιάκωβος said

    Αν πάλι αποφασίσεις να «ζεις εκτός κοινωνίας» (πως γίνεται αυτό;) τότε εμπρός, την κατσίκα σου,την τσάπα και βουρ για το κοινόβιο μέσα στο δάσος. Όπου, εκεί να δεις τι μπλεγμένες διαδικασίες, μπλεγμένα μπούτια και μικρότητες.
    Η αποχή σήμερα είναι μια άλλη λέξη για τη λούφα. Ή μια σιωπηρή συγκατάθεση για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης. Το είπε και ο Αδωνης: Δεν ξεσηκώθηκε ο κόσμος , άρα τα μέτρα τα εγκρίνει.

  146. ππαν said

    Εμείς ψηφίζουμε μόνο για τις ευρωεκλογές βέβαια, και μάλιστα στις 24. Ανυπομονώ όσο δεν λέγεται! Οχι λευκό, χρωματιστό θα ρίξω 🙂

  147. Παύλος said

    Κάτι παρόμοιο με αυτά που λέει ο κιντ λέει και ο Ηλίας Νικολακόπουλος εδώ:
    http://www.4tforum.gr/phpBB3/viewtopic.php?f=13&t=50681&start=1050#p2499534

  148. Παύλος said

    Διόρθωση: Νικολόπουλος

  149. sarant said

    146: Εγώ γράφτηκα εδώ καλού-κακού, αλλά θα κατέβω Ελλάδα.

  150. physicist said

    #147. — Δεν βγάζει νόημα αυτό που λέει ο Η.Ν. Μιλά συνεχώς για κάποιον παρονομαστή που μικραίνει όταν αυξάνεται η αποχή, λες και ο αριθμητής μπορεί να παραμένει σταθερός με αυξανόμενη αποχή. Μου φαίνεται ότι κάνει στοιχειώδη λάθη στη βασική συλλογιστική του.

  151. physicist said

    Η λογική που καταλαβαίνω είναι να πει κανείς ότι υπάρχει η συστηματική τάση οι απέχοντες να είναι δυνητικοί ψηφοφόροι μικρών κομμάτων που, πιστεύοντας ότι τα κόμματά τους ούτως ή άλλως δεν θα ξεπεράσουν το 3%, προτιμούν να μείνουν στα σπίτια τους. Με τον τρόπο αυτό στερούν τα μικρά κόμματα, που βρίσκονται στο μεταίχμιο, από πολύτιμες ψήφους, πριμοδοτώντας έτσι, έμμεσα, τα μεγαλύτερα. Μπορεί και να ισχύει αλλά όχι επειδή «μικραίνει ο παρονομαστής» έτσι γενικώς.

  152. Triant said

    Τζι, έχεις δίκιο στην αριθμητική σου αλλά δεν συμφωνώ με τα υπόλοιπα περί αποχής.
    Ο συνηθισμένος άνθρωπος για να ενεργήσει θέλει να νοιώθει ότι η ομάδα στην οποία ανήκει είναι δυνατή. Τι του δίνει αυτή την αίσθηση; 45% αποχή ή 45% άκυρα/λευκα;
    Προσωπικά θεωρώ την αποχή αδιαφορία και η αδιαφορία δεν είναι αυτό που με χαρακτηρίζει πολιτικά. Γι αυτό ακόμα και στις πιό «μαύρες» εποχές μου πήγαινα πάντα και έριχνα διάφορα ενοχλητικά άκυρα. Τα τελευταία χρόνια, επειδή η «πρόοδος» που συντελείται δεν μου αρέσει, ψηφίζω το πιό συντηρητικό κόμμα (βοηθάει και το ότι δεν πέρασα από ‘κει μικρός να το σιχαθώ).

  153. Μαρία said

    150
    Νομίζω, ιδιαίτερα διαβάζοντας τα παχιά γράμματα, οτι έχουν μεταφερθεί λάθος τα λεγόμενα του Νικ.
    Ο αριθμός των έγκυρων που πήρε ένα κόμμα που συμμετέχει στην κατανομή πολλαπλασιάζεται επι 250 και στον παρονομαστή έχεις το άθροισμα των εγκύρων των συνδυασμών που πήραν πάνω απο 3% και άρα μετέχουν στην κατανομή. Επομένως όσο πιο πολλά λευκά/άκυρα και όσο πιο πολλοί οι ψήφοι κομμάτων κάτω απ’ το 3% τόσο μειώνεται ο παρον. κι έτσι στην α κατανομή έχεις ένα μεγαλύτερο εκλογικό μέτρο.

    Στο νέο εκλογικό νόμο για το ευρωκοινοβούλιο για την εύερεση του εκλ. μέτρου διαιρούμε τα έγκυρα δια 21 απο φέτος. Αλλά οι πανύβλακες απο τα έγκυρα δεν αφαιρούν τις ψήφους των συνδυασμών που πήραν κάτω απο 3% με αποτέλεσμα πιθανόν να προκύψουν παρατράγουδα.
    Το άρθρο γράφτηκε πριν απ’ την ψήφιση του νέου νόμου, αλλά στου κουφού την πόρτα…
    http://www.kathimerini.gr/507020/article/epikairothta/politikh/to-parado3o-twn-eyrweklogwn

  154. Μια απορία που γενιέται (όταν η γνώση…πεθαίνει) είναι η εξής :
    γιατί φαγώνεστε να με πείσετε να ψηφίσω με επιχείρημα πως δήθεν η αποχή ευνοεί το πρώτο κόμμα, την στιγμή που τα γκάλλοπ δείχνουν πως το κόμμα της προτίμησης σας βρίσκεται στην πρώτη θέση !!!

    # 145

    άμα χρησιμοποιείς επιχειρηματολογία μπουμπούκου, τι δίκιο νάχεις ;

    αυτός θα λέει τις μπούρδες του και άλλος θα του απαντά με την άλλη μπούρδα πως δεν αντιπροσωπεύει την πλειοψηφία του λαού γιατί τα ποσοστά των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση είναι τόσο τοις εκατό του εκλογικού σώματος ή αν δεν τον βολεύει το ποσοστό θα το ρίχνει υπολογίζοντας επί τοις εκατό των κατοίκων και πάει λέγοντας.
    Λίγο πιο σοβαροφανείς μπούρδες λένε οι αναλυτές των εκλογικών αποτελεσμάτων

    # 152

    Θόδωρε, η ζωή και κάποιες συμπτώσεις με έχουν διδάξει πως ΟΛΑ τα κόμματα για πελάτες ψάχνουν, δεν αντιπροσωπεύουν τα ρεύματα των μελών τους. Ισως να είναι οι συνθήκες που τα αναγκάζουν σ’ αυτή την συμπεριφορά, δεν το ψάχνω
    (κορυφαίο παράδειγμα η «ανεπίσιμη» συγκυβέρνηση Φλωράκη-Μητσοτάκη τότε που τρέχανε μήπως δεν προκάνουνε…)

    Να δούμε όμως τι καλά μπορούν να προκύψουν για την κοινωνία από την συνειδητή αποχή :
    Βουλευτής βγαίνει κάποιος με 10 000 σταυρούς, βγαίνει όμως και με 5 000 σταυρούς και μεγάλη αποχή.
    Στην πρώτη περίπτωση όμως έχει διπλάσια πίεση για ρουσφέτια από τους ψηφοφόρους του και διπλάσια «ασπίδα» για όσες ρεμούλες κάνει.
    Σε χώρες που η αποχή είναι μεγάλη η διαφθορά είναι μικρότερη

  155. physicist said

    #153. — Ότι μεταφέρθηκαν ανακριβώς τα λεγόμενα του Η.Ν. το πιστεύω, είναι λίγο τσαπατσούλικο το κείμενο. Ωστόσο, ο συλλογισμός που κάνεις εμπεριέχει το ίδιο σφάλμα: λες ότι όσο περισσότερα τα άκυρα-λευκά συν η αποχή, τόσο μειώνεται ο παρονομαστής. Ε, ναι, αλλά και ο αριθμητής μειώνεται. Η πραγματική διαφορά βρίσκεται στο 3%, εκεί πράγματι πριμοδοτούνται τα κόμματα που έχουν ξεπεράσει αυτό το όριο αλλά αυτός είναι και ο σκοπός πίσω από το κατώφλι του 3% (ή 5% αλλού). Στις τελευταίες εκλογές στη Γερμανία, μείνανε η FDP και η AfD παρά τρίχα κάτω από το 5% με αποτέλεσμα αφενός να υπάρχει αθροιστικά σχεδόν ένα 10% των έγκυρων που δεν αντιπορσωπεύεται στη Βουλή αφετέρου σχεδόν να πάρει η CDU/CSU την αυτοδυναμία.

  156. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    142 – Τα πάντα στο σύμπαν αλληλεπιδρούν, το ξέρεις πολύ καλά. Εκτός κοινωνίας δέν υφίσταται στη Γή, μόνο μόνος σε άλλο πλανήτη, η Γή είναι χωρισμένη σε επικράτειες, και εν γνώση ή εν αγνοία του, ο «εκτός» είναι εντός, και επηρεάζει, και επηρεάζεται.

    143 – Με έπεισες, δέν θα ρίξω άκυρο, θα αλλάξω την κατάσταση πολιτικά, θα ψηφίσω Χρυσή Αυγή, να ξεβρομίσει κι ο τόπος.

    145 – «η αποχή είναι σήμερα μιά άλλη λέξη για την λούφα».

    Το να μη κάνεις τίποτα, είαι καλύτερο απο το να είσαι πολυάσχολος κάνοντας τίποτα.
    Λάο Τσέ.

    Όσο για τον ΓεΟργιάδη, πού έχει άδικο;

  157. Μαρία said

    155
    Μη κλέβεις. Δεν μίλησα για αποχή.

  158. physicist said

    #157. — Δεν κλέβω, απλώς το ανάγω στο θέμα που μας έφερε εκεί. 🙂

  159. Σπουργίτης said

    Λάμπρο, καταλαβαίνεις τώρα για ποιο λόγο τα χρυσάβγουλα δε φημίζονται για την κριτική και τη μαθηματική τους σκέψη.
    Κιντ, τα σέβη μου!

  160. Σπουργίτης said

    Διευκρίνιση στο προηγούμενο σχόλιό μου: ξαναδιαβάζοντας το σχόλιο 156, παρεξήγησα τη γνώμη του Λάμπρου απέναντι στα χρυσάβγουλα, που τελικά είναι καθαρά ειρωνική. (είπα κι εγώ..)
    Παρόλ’αυτά, Λάμπρο, θα σου πρότεινα να κάνεις και μόνος σου τις μαθηματικές πράξεις για να βεβαιωθείς κι εσύ ο ίδιος με ποιο τρόπο το λευκό/άκυρο δίνει έμμεσα μεγαλύτερο ποσοστό στο πρώτο κόμμα, επειδή ακριβώς δεν προσμετράται στο τοις % των έγκυρων ψηφοδελτίων.

  161. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    Αγαπητέ Σπουργίτη, χωρίς να είμαι ό,τι καλύτερο στα μαθηματικά, (μάλλον ό,τι χειρότερο) γνωρίζω οι αποδείξεις (πιστεύω και οι μαθηματικές) βγαίνουν απο δεδομένα, (π.χ 1+1=2) με ενδείξεις (αν, άμα, όταν) δεν έχουμε απόδειξη γιατι υπησέρχεται το χάος. Είναι αυθαίρετη εικασία, 4 κόμματα, 100 άκυρα και λευκά, 25 σε κάθε κόμμα. Πόσα άκυρα ρίχτηκαν κατα λάθος; πόσα συνειδητά; πόσα λευκά ρίχτηκαν απο την πιό ηλίθια ομάδα ανθρώπων (που ουσιαστικά βγάζει το αποτέλεσμα) τους αναποφάσιστους την ώρα της κάλπης; ποιό κόμμα θα ψήφιζαν τα κατα λάθος ή της τελευταίας στιγμής; Έστω εγώ δεν ρίχνω άκυρο, κι ο Gee που απέχει πάει να ψηφίσει, αν δεν ψηφίσουμε ΣΥΡΙΖΑ άντε και ΚΚΕ, και ανακοινώσουμε τι ψηφίσαμε (είδες τι είπες για μένα, ΕΙΠΑ ΚΙ ΕΓΩ) θα φάμε τό φτύσιμο εδώ μέσα, αλλα έστω οτι ψηφίζουμε ΣΥΡΙΖΑ, αλλα δύο παππούδες και μία γιαγιά ρίχνουν άκυρο καταλάθος το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, και τρελό αγόρι σαν τον Κίντ, τον πιάνει ξαφνικά το αντιδραστικό του, και ρίχνει λευκό, τί γίνεται τότε; πώς μπορείς να κάνεις την μέτρηση; ποιός επηρεάζει την ψηφοφορία πιο πολύ, οι συνειδητοί ή οι καταλάθος; Θα σου πρότεινω κι εγώ με την σειρά μου, να ξαναδιαβάσεις τα σχόλιά μου 120 που σου απαντώ, και 126 που είναι ενα άρθρο των F.T που δείχνει καθαρά ποιοί αποφασίζουν ποιός θα μας κυβερνήσει, και πού έχουν γραμμένη την ψήφο των λαών. Αυτό το μόρφωμα που υποτίθεται οτι μας κυβερνάει, αυτοί το επέβαλλαν, ο λαός για άλλα τους ψήφισε (π.χ αναδιαπραγμάτευση, ακόμα γελάω) κι αυτοί κάνουν ό,τι πούν τα αφεντικά. Αν δεν κάνω λάθος, και το λέω (ελπίζω) σωστά, οι Αθηναίοι είχαν πεί «ο ισχυρός πράτει ό,τι του επιτρέπει η ισχύς του, ο ανίσχυρος πράτει αυτό που πρέπει» και ο λαός δεν είναι απλώς ανίσχυρος, ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΟ ΚΟΡΟΪΔΟ, το πώς και γιατί, το έχω εξγήσει αρκετές φορές εδω μέσα.
    Με απλά λόγια, για μένα (όπως και για την κεφαλαιακή εξουσία) δεν έχει σημασία ποιός θα βγεί πρώτος δεύτερος ή τελευταίος, το παιχνίδι είναι στημένο, κι απο πρίν ξεπουλημένο, σαν το ελληνικό πρωτάθλημα, ΒΡΕΞΕΙ ΧΙΟΝΙΣΕΙ Ο ΘΡΥΛΟΣ ΘΑ Γς.

    Y.Γ – Αφού ξαναδείς όσο μπορείς χωρίς προκατάληψη τα σχόλια 120-126, λύσε μου την απορία, εσύ γιατί πάς και ψηφίζεις; Εγώ σου είπα.

  162. # !61

    να προσθέσω και κάτι άλλο : ο αλήστου μνήμης Παπαδήμας με ποιανών ψήφο κυβέρνησε ; τέτοια εντολή είχαν δώσει οι ψηφίσαντες στους (λέμε και καμιά μαλακία να περάσει η ώρα) αντιπροσώπους τους στη βουλή ;

    Οπως λέει και το σημερινό άρθρο…χλρμλκσμρ (τα φωνήεντα κατα βούληση )

  163. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    162 – Το λέει στο 126, τί δηλαδή, αμφισβητείς οτι έχουμε δημοκρατία, και οτι αποφασίζει ο λαός;

  164. Παύλος said

    Λάμπρο ας πούμε ότι άκυρα-λευκά-αποχή δεν μπορούμε να ξέρουμε πώς κατανέμονται στα διάφορα κόμματα. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να ευνοούν το πρώτο κόμμα, μπορεί και να μην το ευνοούν. Δηλαδή υπάρχει μια πιθανότητα να ισχύει η πρώτη περίπτωση. Δεν είναι αυτό επαρκής λόγος για να ψηφίσεις;

  165. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    Λάμπρο, παρακολουθώ απόλυτα το σκεπτικό σου, όπως και του Τζι και μπορώ να σας πω ότι πολλοί και πάντως εγώ,έχουν κάνει παρόμοιες σκέψεις. Τί κι αν ψηφίσω,τί κι αν απέχω,το σύστημα θα βρει τρόπο να κάνει το δικό του.(Παπαδήμος και λοιπά καλά παιδιά). Όμως ρε γαμώτο, προτιμώ να μετανιώνω (αν είναι να μετανιώσω) για κάτι που έκαμα παρά για κάτι που δεν έκαμα.Έτσι,μια μικρή κίνηση προς τη ζωή,προς το φάσμα,τη φενάκη (;) ότι επηρεάζω τα πράγματα.Αν δεν είχε αξία η ψήφος,δεν θα παρέμενε ως ποινή η στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων.

  166. Triant said

    Η ποινή της στέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων περισσότερο αφορά το δικαίωμα του εκλέγεσθαι και λιγότερο του εκλέγειν.

  167. sarant said

    161: Σιγά που θα φάτε φτύσιμο, Λάμπρο!

  168. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    164 – Παύλο συμετέχω, ψηφίζω άκυρο γιατι δεν με εκπροσωπεί κανείς, το εξηγώ στο σχόλιο 120, και για να μη νομιστεί οτι το κάνω απο καθαρή αντίδραση, έχω πεί στους γνωστούς μου που ξέρουν τις απόψεις μου, οτι θα ψηφίσω όποιον μου πεί την αλήθεια. Με συγχωρείς, αλλα αυτά που λένε τα κόμματα, έτσι και πάει κανένας εκπρόσωπος και τα πεί σε κάνα μωρό που δεν έχει διαβρωθεί ακόμα, θα του πετάξει την πιπίλα στο κεφάλι. Παλιά είχα την απορία, πώς είναι δυνατόν να τα πιστεύουν τέτοια ψέματα οι μεγάλοι, πόσο μάλλον οι μορφωμένοι, όταν διάβασα πριν 11 χρόνια την Εκπαίδευση της αμάθειας του Ζάν Κλώντ Μισεά, μου λύθηκε. Έχω θέσει κατα καιρούς το ερώτημα, αν υπήρχε διάταξη στο σύνταγμα που να όριζε, οτι όποιος υποψήφιος εκλεγεί και δεν εφαρμόσει το 80% όσων υποσχέθηκε προεκλογικά, θα εκτελείται, θα λέγανε αυτά που λένε; Aλλα ας πάμε στα πιο σοβαρά, ας κοιτάξουμε την ιστορία τα τελευταία 100 χρόνια, ποιοί κυβερνούσαν τότε; οι σημερινοί μήπως σου θυμίζουν κάτι απο εκείνους; δέν είναι οφθαλμαπάτη, τους μοιάζουν γιατι είναι απόγονοί τους, λές να είναι τυχαίο; Απο τότε μέχρι τώρα έχουν χυθεί ποτάμια αίματος, χιλιάδες άνθρωποι πλήρωσαν με τις ζωή τους τις προσπάθειες τους για μιά καλύτερη και πιο δίκαιη κοινωνία, χιλιάδες οικογένειες ρήμαξαν απο τους διωγμούς (μία απο αυτές και η δική μου) τί έχει αλλάξει πραγματικά στην δομή της κοινωνίας; ΤΙΠΟΤΑ, οι Μαυρογιαλούροι εξυπηρετούν την κεφαλαιακή εξουσία, διαφθείροντας και διαιρώντας τον λαό, η ελεγχόμενη υποχρεωτική εκπαίδευση να τον αποβλακώνει αφαιρώντας του την κριτική σκέψη, μή διδάσκοντάς του τους οικονομικούς κανόνες που πρέπει, για να επιβιώσει σε ένα τεχνητό οικονομικό περιβάλλον (γιατί άραγε;). Οι τράπεζες να τον απομυζούν σκλαβώνοντάς τον οικονομικά, και η εκκλησία στο απυρόβλητο απο όλα τα κόμματα, βουτηγμένη στο χρυσάφι και στην απληστεία, να του τάζει τον παράδεισο. Όλοι τρώνε και πίνουν στην υγεία του κορόϊδου, αυτού που όλοι λένε πως έχει αλάθητο κριτήριο. Τα πράγματα είναι απλά, οι εκλογές είναι στημένες, όλα τα κόμματα είναι υποχείρια της κεφαλαιακής εξουσίας εξυπηρετώντας την, όσα δεν παίζουν σωστά τον ρόλο τους εξαφανίζονται, οι καλοί και οι «αξιοι» έστω κι αν ρίχνουν κυβερνήσεις, τελικά γίνονται πρωθυπουργοί, όλως τυχαίως, ο λαός τους συγχωρεί.
    Απο τα δεκαοκτώ μου το 1979 που έφυγα απο την ΚΝΕ, το ίδιο έργο βλέπω συνεχώς, στα συνδικάτα, στα κόμματα, στις κυβερνήσεις, μόνο οι ηθοποιοί αλλάζουν, αλλα κι αυτοί απο κλειστό κλάμπ βγαίνουν. Βέβαια τα νήματα κινούνται απο πιο ψηλά ακόμα, δεν είμαστε ανεξάρτητη χώρα, εκτός απο αυτές του συμβουλίου ασφαλείας καμία δεν είναι, ρίξε μια ματιά στο σχόλιο 126, και τα ξαναλέμε για τις εκλογές.

  169. Γς said

    161:
    >ΒΡΕΞΕΙ ΧΙΟΝΙΣΕΙ Ο ΘΡΥΛΟΣ ΘΑ Γς.

    Σεμνά, ε!

  170. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    165 – Καλή μου δυό φορές ΕΦΗ, είσαι απο τους σχολιαστές που εκτιμώ πολύ και διαβάζω πάντα τα σχόλιά σου και τα όμορφα ποιήματά σου, και δεν θέλω να σε στεναχωρήσω, αλλα η ψήφος μας την μόνη πραγματική αξία που έχει, είναι η νομιμοποίηση απο μερους μας, των εγκληματιών να εγκληματούν εις βάρος μας, όχι οτι την έχουν οπωσδήποτε ανάγκη ή αισθάνονται τύψεις, απλώς όταν μας βιάζουν, πού και πού θέλουν και λίγο συναίσθημα. Ρίξε μιά ματιά στον κόσμο και πές μου ειλικρινά, πιστεύεις οτι οι λαοί αποφασίζουν για τη τύχη τους; αν το πιστεύεις αυτό, τότε σίγουρα πιστεύεις κι οτι τον β΄π.π τον έκανε ο Χίτλερ.
    Εγώ καλή μου, δεν θέλω να μετανιώνω για τίποτα, και δεν το έχω κάνει ποτέ, κι απο λάθη στην ζωή μου άλλο τίποτα, απλώς θέλω να φταίω εγώ για μένα κι όχι άλλος, γι΄αυτό προσπαθώ να μη κάνω δυό φορές το ίδιο λάθος. Προσδοκίες να έχεις μόνο απο σένα, όταν θα έχουμε προσδοκίες μόνο απο τον εαυτό μας, τότε θα αλλάξει κι κόσμος, μέχρι τότε, έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε, βλέπεις το σύστημα απο μικρά παιδιά μας μαθαίνει να πιστεύουμε αλλού, κι όχι στον εαυτό μας.

  171. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    167 – Αν πούμε οτι ψηφίσαμε Χ.Α θα μας χειροκροτήσετε; (όχι μπράβοοοο συγχαρητήρια παλιομαλάκες).

    169 – Πόσο πιο σεμνά; που πήγε το μυαλό σου; τελείωσα την φράση με τον πιο σεμνό και ταπεινό Γ,υμναστικό ς,ύλλογο εδώ μέσα.

  172. sarant said

    167: Όχι. Θα σας χειροτονησουμε 🙂

  173. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    172 – Mητροπολίτες ή αρχιεπισκόπους; (εύλογη απορία χρυσαυγίτη).

    Υ.Γ – Τώρα είδα οτι δέν έβαλα απόστροφο στην απ΄ληστεία της εκκλησίας. Μετά την παράδοση της κόλλας, δεν διορθώνονται τα λάθη, ε αφεντικό;

  174. sarant said

    173: Είναι πιο καλό έτσι γιατί λεει: απ! ληστεία!, ενώ το σωστό («απληστία») δεν το κάνει τόσο σαφές. 🙂

  175. spiral architect said

    Κάθε αλήθεια περνάει από τρία στάδια. Πρώτα γελοιοποιείται. Μετά βρίσκει σφοδρή αντίθεση. Και στο τέλος θεωρείται αυτονόητη.

    Άρθουρ Σοπενχάουερ, 1788-1860, Γερμανός φιλόσοφος

  176. Παύλος said

    168 – Λάμπρο καμία αντίρρηση σ’ αυτά που λες για τις τράπεζες, την εκκλησία και την κεφαλαιακή εξουσία.
    Το ερώτημα είναι τι μπορούμε να κάνουμε για να ανατρέψουμε ή να βελτιώσουμε την κατάσταση αυτή. Αφού με τις εκλογές λες ότι δεν μπορεί να γίνει τίποτα ποια άλλη λύση θα πρότεινες;

  177. Γς said

    176, 168:

    >ποια άλλη λύση θα πρότεινες;

    Λάμπρο λέει τίποτα ο Βίλχελμ Ράιχ επ αυτού;

  178. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    174 – Σωστόοοο, (για να σε δώσω στεγνα στον Πειραιώς, έχουμε και ένα επάγγελμα, νομίζω;).

    177 – Α ρε Γς, τελικά είσαι μεγάλος προβοκάτορας. Ξέρεις πολύ καλά οτι λέει, αλλα είναι πολύ οδυνηρή λύση, πρέπει να αναλάβει ο καθένας την ευθύνη των πράξεών του, μεγάλος πόνος, και ακόμα μεγαλύτερος φόβος, μιά χαρά βολεύουν οι βάρβαροι.

    176 – Κοίτα, άμεση γενική λύση δέν υπάρχει, παγιωμένες αντιλήψεις και καταστάσεις αιώνων, δεν αλλάζουν σε μια μέρα, ουσιαστικά θέλουν τον αντίστοιχο χρόνο. Όποιος λέει για ανατροπές και επαναστάσεις, στην καλύτερη περίπτωση ονειροβατεί, συνήθως είναι ψεύτης και ιδιοτελής, το παράδειγμα της πρώην ΕΣΣΔ είναι χαρακτηρηστικό, μετά απο 70 χρόνια άθρησκου καθεστώτος, η θρησκεία ζεί και βασιλεύει, μέχρι κι ο καγκεμπίτης Πούτιν, σταυροκοπιέται και προσκυνάει τις εικόνες.
    Αυτό που προτείνω, είναι μακροχρόνιο, επίμονο και επίπονο. Να διδαχτούμε και να διδάξουμε στα παιδιά μας την άμεση δημοκρατία, αντί να περιμένουμε να αλλάξει ο κόσμος, να βελτιωθούμε εμείς πρώτα, ο κόσμος θα αλλάξει εκ των πραγμάτων μετα. Να μάθουμε και να διδάξουμε στα παιδιά μας οτι, δικαιώματα χωρίς υποχρεώσεις δεν υπάρχουν σε μιά ευνομούμενη κοινωνία (αρχής γενομένης απο την οικογένεια) να γίνουμε ενεργοί πολίτες και όχι ιδιοτελείς ψηφοφόροι όπως είμαστε τώρα. Να μάθουμε να απαιτούμε το καλύτερο δυνατό απο μάς, και μετά απο τους άλλους, να μάθουμε να φταίμε εμείς για μάς κι όχι οι άλλοι. Να συνειδητοποιήσουμε οτι το τεχνητό τραπεζοκεντρικό οικονομικό σύστημα μέσα στο οποίο ζούμε, ελέγχει την εκπαίδευσή μας, την διασκέδασή μας, την πληροφόρησή μας, την ίδια μας την ζωή, άρα δεν μας παίρνει να έρθουμε σε ευθεία αντιπαράθεση μαζί του. Σε πρώτη φάση θα πρέπει να μάθουμε να επιβιώνουμε οικονομικά, χρησιμοποιώντας τα δικά του «εργαλεία», όχι αυτά που μας μαθαίνουν οι γονείς μας και το σχολείο, αλλα αυτά που χρησιμοποιούν οι πλούσιοι. Για αρχή, φτάνουν αυτά για να ανεβούμε την ανηφόρα, μετα ο δρόμος ισιώνει.

    Υ.Γ.1 – Δεν τρέφω αυταπάτες οτι θα ενστερνηθούν τις απόψεις μου πολλοί, άλλωστε μέχρι τα 53 μου, και παρ΄όλο που έχω έρθει σε επαφή με χιλιάδες (κυριολεκτικά) ανθρώπους, μόνο δύο αποφάσισαν να αλλάξουν συμπεριφορά, και όχι δεν είναι συγγενείς μου ή κοντινοί φίλοι. Είναι απίστευτο πόσο χρόνο ενέργεια και χρήμα ξοδεύουν οι άνθρωποι στα νεανικά τους χρόνια, για να γίνουν οικονομικοί σκλάβοι, όταν το σύστημα τους παρέχει την δυνατότητα να γίνουν πλούσιοι (ακόμα και πάμπλουτοι) άκοπα και με ελάχιστο κεφάλαιο. Απλώς θέλει στόχο, στρατηγική, και υπομονή, όπως κάθε τι που θέλουμε να πετύχουμε στην ζωή.
    Στην σίγουρη ερώτησή σου, ΑΦΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΕΥΚΟΛΟ, ΕΣΥ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ; δεν θα σου απαντήσω αν το κάνω ή όχι. Θα σου πώ μόνο οτι, το σύστημα δεν παίζει για να χάσει, κι ενώ αυτή η γνώση είναι πλέον δωρεάν, (ουσιαστικά ανέκαθεν ήταν) κανείς δεν την θέλει, προτιμούν να πεινούν, να εκλιπαρούν για μιά δουλίτσα (ό,τι νάναι, η δουλειά δεν είναι ντροπή, τό παραμύθι) να αυτοκτονούν, αλλα αυτή την αποφεύγουν, όπως ο διάλος το λιβάνι. Αναρωτήσου γιατί, και θα αντιληφθείς τί λέω.
    Υ.Γ. 2 – Ο βασικός στόχος, είναι δύο στην δεκάτη το αρχικό σου κεφάλαιο.

    Καλή ψήφο σύντροφε. (δεν το λέω ειρωνικά).

  179. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    ενστερνιστούν βέβαια. Καλό το να γράφεις στου Σαραντάκου, αλλα πολύ άγχος να μη κάνεις λάθος γαμώτο. Δεν πειράζει, διορθώνομαι.

  180. physicist said

    #179. — … αλλα πολύ άγχος να μη κάνεις λάθος γαμώτο

    Τώρα θα στην πει που δεν έβαλες τελικό νι στο μη. Σούρχεται οσονούπω.

    😉

  181. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    180 – Γά@@τα με ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ, τουλάχιστον έχω το ελαφρυντικό της δηλωμένης αγραμματοσύνης μου.

  182. physicist said

    Έλα ρε Λάμπρο, να γελάμε είπαμε! Άσε που είναι δηλωμένη αλλά ανύπαρκτη.

    Τα λέμε!

  183. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    180 – Έχει καταντήσει o φόβος και ο τρόμος για μάς τους μικρούς μαθητές, σαν αυτόν τον δάσκαλο.

  184. sarant said

    Μα τι λέτε; Με έχετε παρεξηγήσει! 🙂

  185. physicist said

    #184. — Μα γιατί αποκρίνεσαι, αναφέρθηκε πουθενά τ’ όνομά σου; 🙂

  186. # 180

    Ωραίο το τραγουδάκι Λαμπρο αλλά άμα έκανες τη δουλειά μου θα τραγούδαγες
    Hey children, leave teacher alone!

  187. 186>>>>>>>>183

  188. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    187 – Δουλειά; πώς είχα την εντύπωση οτι είναι λειτούργημα;
    Απο την μέρα που η διδασκαλία έγινε δουλειά, και το σχολείο υποχρεωτική εκπαίδευση, τα παιδιά έγιναν έτσι, και οι δάσκαλοι θέλουν να τους αφήσουν ήσυχους.
    Νομίζω συμφωνούμε στα της εκπαίδευσης.

  189. physicist said

    #188. — Δουλειά είναι και χρειάζεται επαγγελματίες, χωρίς φραμπαλάδες περί λειτουργήματος και άλλων ηχηρών.

  190. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    189 – Για να γυρίσει ο ήλιος της παραγωγής θέλει στελέχη και δουλειά πολύ. Ειδικά το να πείσεις τους πολλούς , οτι ο μισθός που ίσως πάρουν, είναι καλύτερος απο τα εκτομύρια, και αξίζει κάθε θυσία, (άσε που θα έχουν μπόνους τον παράδεισο στην άλλη ζωή) όντως πρέπει να είσαι επαγγελματίας, συμφωνούμε.

  191. ilias said

    @153 Με τον νόμο 4255/2014 διορθώθηκε.

Σχολιάστε