Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Ελληνικά είναι, δεν διαβάζονται

Posted by sarant στο 16 Φεβρουαρίου, 2009


Ελληνικά είναι, δεν διαβάζονται

 

Είναι πολύ γνωστή η αγγλική έκφραση Its Greek to me ή thats Greek to me, δηλαδή αυτά είναι ακαταλαβίστικα, αλαμπoυρνέζικα, κινέζικα όπως θα λέγαμε εμείς. Η έκφραση στα αγγλικά χρησιμοποιείται ακόμα, αλλά έχει παλιώσει λίγο· τα τελευταία χρόνια, θα τη δείτε συχνά να χρησιμοποιείται «μεταφορικά», δηλαδή όταν κάποιος θέλει να αναφερθεί στα ελληνικά πράγματα, όχι πάντοτε επικριτικά: για παράδειγμα, η ελληνίστρια Charlotte Higgins κυκλοφόρησε το 2008 το βιβλίο Its all Greek to me, που είναι διθυραμβικό για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό.

 

Στην αγγλική γλώσσα, η έκφραση τα έχει τα χρονάκια της –ή μάλλον τους αιώνες της, μια και πρόκειται για έκφραση που αρχίζει να διαδίδεται στην ελισαβετιανή περίοδο, σε μια εποχή όπου τα ελληνικά ήταν μεν ακατάληπτα στoυς πoλλoύς, όχι όμως και εντελώς άγνωστα· ήταν μια γλώσσα πoυ ακόμα διδασκόταν, πoυ ήταν κτήμα των λίγων (μην ξεχνάμε ότι έτσι κι αλλιώς η τεράστια πλειoψηφία τoυ κόσμoυ ήταν αναλφάβητoι). Ο πoλύς κόσμoς γνώριζε την ύπαρξη της ελληνικής γλώσσας, δηλαδή. Την ίδια επoχή o Σάμoυελ Τζόνσoν απoφαίνεται ότι o άνδρας πρoτιμά να μαγειρεύει η γυναίκα τoυ καλά παρά να μιλάει ελληνικά· αν ήταν εντελώς αδιανόητο να βρεθεί αγγλίδα που να ξέρει ελληνικά τo ευφυoλόγημα δεν θα είχε αντικείμενo.

 

Στον Σαίξπηρ, η έκφραση υπάρχει στον Ιούλιο Καίσαρα, σε ένα ευφυέστατο απόσπασμα, όπου ο Κάσσιος στέλνει τον Κάσκα να ακούσει τι λέει ο Κικέρων, και ο Κάσκας επιστρέφει λέγοντας ότι δεν κατάλαβε τίποτε: it was Greek to me. Έξοχη ειρωνεία, διότι ο Κικέρων είχε μιλήσει ελληνικά. Θα μπορούσε βέβαια να πει κανείς ότι ο Σαίξπηρ κυριολεκτούσε· όμως η ίδια έκφραση, χωρίς ελληνικές αναφορές, υπάρχει και στην κωμωδία Patient Grissil του Dekker (1600).

Την ίδια περίπου εποχή, στον Αλχημιστή του Μπεν Τζόνσον, διαβάζουμε «heathen Greek to you» (ειδωλολατρικά ελληνικά) αλλά δεν πρέπει να το πάρουμε τοις μετρητοίς διότι το πρόσωπο που λέει αυτή τη φράση, ο Ανανίας, είναι φονταμενταλιστής που θεωρεί ειδωλολατρικές όλες τις γλώσσες εκτός από τα εβραϊκά. Πάντως, βοηθούσης και της θρησκευτικής διαφοράς, η έκφραση «heathen Greek» επίσης διαδόθηκε.

 

Όμως, οι απαρχές της έκφρασης πάνε αρκετά πιο πίσω. Η αγγλική έκφραση δεν αποκλείεται να είναι μετάφραση της λατινικής graecum est non legitur, η οποία προϋπήρχε αλλά και συνέχισε να γράφεται και έχει γίνει παροιμιώδης. Μπορεί να τη βρείτε και στον πληθυντικό Graeca sunt, non leguntur, αλλά το νόημα είναι το ίδιο: ελληνικά είναι, δεν διαβάζονται.

 

Η λατινική φράση δεν χρονολογείται από την κλασική εποχή, όπου τα ελληνικά ήταν πολύ γνωστά στους Ρωμαίους· είναι μεσαιωνική. Οι καλόγεροι του Μεσαίωνα, σε μια εποχή που η γνώση των ελληνικών είχε υποχωρήσει πολύ στη Δύση, όταν αντέγραφαν λατινικά κείμενα στις βιβλιοθήκες των μοναστηριών και τύχαινε να πέσουν πάνω σε κανένα ελληνικό παράθεμα, το παρέλειπαν και σημείωναν στο περιθώριο graecum est non legitur: ελληνικό είναι, δεν διαβάζεται.

 

Λένε (χωρίς να είναι βέβαιο) ότι πρώτος επινόησε τη φράση αυτή ο νομομαθής Francesco dAccorso, ή Accursius στα λατινικά, ο οποίος τον 13ο αιώνα συνέταξε μια μνημειώδη για την εποχή συλλογή των ρωμαϊκών νόμων· ο Ακόρσο ήταν περίφημος, αλλά για την εποχή του· οι νεότεροι, δυο τρεις αιώνες αργότερα, διέκριναν τα πολλά λάθη του. Λέγεται λοιπόν ότι ο Ακόρσο πρώτος επινόησε τη φράση αυτή, και τη χρησιμοποιούσε όχι μόνο στις περιπτώσεις όπου πράγματι υπήρχε ελληνικό απόσπασμα μέσα στις λατινικές δέλτους, αλλά και σαν τρόπο να ξεγλιστράει κάθε φορά που υπήρχε κάποιο δυσνόητο λατινικό χωρίο, κάτι που μιμήθηκαν και οι επόμενοι νομομαθείς. Απορία ψάλτου, βηξ θα λέγαμε σήμερα.

 

Η φράση αυτή πάντως, είτε είναι του Ακόρσο είτε όχι, έγινε παροιμιώδης και, χάρη στον διεθνή χαρακτήρα των λατινικών, είχε πανευρωπαϊκή εξάπλωση. Για παράδειγμα, ο Εστιέν, ο μεγάλος Γάλλος τυπογράφος (εκδότης θα λέγαμε σήμερα) του 16ου αιώνα, στο έργο του Απολογία για τον Ηρόδοτο λέει ότι είναι τόσο διαδεδομένη η άγνοια της ελληνικής, ώστε ακόμα και οι εξυπνότεροι δεν ντρέπονται να υιοθετήσουν την κοινή δικαιολογία Graecum est, non legitur και Transeat, Graecum est (παραλείπεται, είναι ελληνικό).

 

Μια επιβίωση της αντίληψης που θέλει ακατάληπτα τα ελληνικά βρίσκουμε σε πολύ μοντέρνους κλάδους. Στην τέχνη της τυπογραφίας αλλά και της ηλεκτρονικής υπάρχει ο όρος greeking, που σημαίνει να βάζουμε ένα ακατανόητο κείμενο, συνονθύλευμα τυχαίων λέξεων, για να δούμε πώς θα τυπωθεί το δοκίμιό μας, όταν το κανονικό μας κείμενο δεν είναι ακόμα έτοιμο. Το αστείο είναι ότι σε αυτά τα «ελληνισμένα» δοκίμια σπανίως χρησιμοποιείται ακατανόητο ελληνικό κείμενο· συνήθως βάζουν ακατανόητο λατινικό, συχνά το περίφημο «Lorem ipsum».

 

Παρόλα αυτά, στο διεθνές χρηματιστήριο της ακαταληψίας τα ελληνικά δεν είναι η μοναδική αξία, ούτε καν η μεγαλύτερη. Θέλω να πω, άλλοι λαοί θεωρούν άλλες γλώσσες ως τις κατ’ εξοχήν ακατάληπτες. Έτσι, οι γάλλοι περισσότερο και από τα ελληνικά θεωρούν ακατανόητα τα εβραϊκά (cest de lhebreu) και τα κινέζικα (cest du chinois), δυο γλώσσες με ακόμα πιο ακατανόητο (για έναν ευρωπαίο) αλφάβητο, ενώ οι ιταλοί τα αραβικά και τα αραμαϊκά.

 

Σε πάρα πολλές ευρωπαϊκές γλώσσες (και στα ελληνικά άλλωστε) θεωρούνται ευλόγως κατ’ εξοχήν ακατάληπτα τα κινέζικα, αν και ολοφάνερα πολλές από αυτές τις εκφράσεις είναι νεότερες. Για παράδειγμα, στα ισπανικά λένε Esto me suena a chino (αυτά μου φαίνονται κινέζικα), υπάρχει όμως και η έκφραση hablar en griego, η οποία κατά λέξη σημαίνει «μιλάω ελληνικά», αλλά έχει και τη μεταφορική σημασία «μιλάω ακαταλαβίστικα». Η έκφραση αυτή είναι πολύ παλιότερη, αλλά για την ιστορία της αξίζει να αφιερώσω χωριστό σημείωμα. Επιφυλάσσομαι (και δεν σας λέω για ποιο λόγο αξίζει, για να σας κρατήσω στην αγωνία!)

 

Πιο αναπάντεχα, οι γείτονες τούρκοι λένε Fransız kaldım (= μου φαίνονται γαλλικά) και πιο πολύ: anladımsa arap olayım (= Αν τα καταλάβαινα θα ήμουν Αράπης), ενώ οι γερμανοί θεωρούν ακατάληπτα τα ισπανικά (Das kommt mir spanisch vor). Μια άλλη έκφραση που έχουν οι γερμανοί για να δηλώσουν ότι βρίσκουν ακατανόητο κάποιο πράγμα, είναι Das ist mir ein böhmisches Dorf, ή: Das sind böhmische Dörfer für mich, που σημαίνει «Αυτό μου ακούγεται σαν βοημικό χωριό» (ή χωριά). Γιατί; Τον καιρό της Αυστροουγγαρίας, τα βοημικά χωριά με τα τσέχικα τοπωνύμιά τους πρέπει να ακούγονταν πολύ παράξενα στους γερμανούς. Κατά σύμπτωση, οι Τσέχοι έχουν ανάλογη έκφραση: To je pro mě španělská vesnice, που σημαίνει «αυτό μου φαίνεται σαν ισπανικό χωριό».

 

Εξόν από τους άγγλους, ακατανόητα θεωρούν τα ελληνικά και οι Σουηδοί (Det är rena grekiskan, αυτά είναι σκέτα ελληνικά, λένε), όπως κι οι πορτογάλοι που όμως έχουν και τα κινέζικα για ακατάληπτα.

 

Το αστείο είναι πως και στην Εσπεράντο, που είναι γλώσσα τεχνητή, υπάρχει ανάλογη έκφραση με το Its Greek to me. Οι εσπεραντιστές λένε Tio estas Volapukaĵo, αυτά είναι Βολαπούκ για μένα –μεγάλη κακία, διότι η Βολαπούκ ήταν κι αυτή τεχνητή γλώσσα, παλιότερη από την Εσπεράντο και έναν καιρό ανταγωνιστική της αν και σήμερα ελάχιστοι πια τη χρησιμοποιούν (σχεδόν όλοι είναι εσπεραντιστές και το κάνουν για προπόνηση).

 

Ενδιαφέρον είναι ότι στα γίντις η έκφραση της ακατανοησίας ήταν siz targumleson tsu mir, παναπεί «αυτά είναι για μένα η γλώσσα των ταργκούμ», όπου Ταργκούμ είναι η αραμαϊκή μετάφραση της Βίβλου, και τον μεσαίωνα οι Εβραίοι ονόμαζαν έτσι την αραμαϊκή γλώσσα γενικά. Παναπεί, αυτά είναι για μένα αραμαϊκά. Για την έκφραση αυτή έγραψα πρόσφατα, με αφορμή την ιστορία της λέξης δραγουμάνος. Στα σημερινά εβραϊκά, πάλι, λένε bishvili zeh sinit =Για μένα αυτά είναι Κινέζικα (ή zeh sinit bishvili, στα εβραϊκά, όπως και τα ελληνικά, η σειρά των λέξεων μπορεί ν’ αλλάξει για έμφαση).

 

Τι λένε οι ίδιοι οι Κινέζοι, θα μπορούσε να αναρωτηθεί κανείς. Διότι, αν οι περισσότεροι λαοί θεωρούν τα κινέζικα ως το άκρον άωτο της ακαταληψίας, η γλώσσα που θα προβλημάτιζε και τους κινέζους θα ήταν ακόμα πιο ακατανόητη ή όχι; Όμως, στην αντίστοιχη κινέζικη έκφραση δεν (φαίνεται να) υπάρχει άλλη γλώσσα. Όταν ο κινέζος δεν βγάζει τα γράμματα, λέει ότι είναι «tian shu» δηλαδή «ουράνια γραφή» -μόνο οι εξωγήινοι είναι αρκετά δύσκολοι για τους κινέζους…

 

Κοντεύουμε να τελειώσουμε και μένει ανοιχτό ένα ζήτημα, τι είναι αυτά τα αλαμπουρνέζικα που χρησιμοποιούμε εμείς καμιά φορά αντί για τα κινέζικα. Από πού προέρχονται; Δυστυχώς, δεν ξέρω –έχουν προταθεί πολλές εξηγήσεις, αλλά καμιά δεν μου φαίνεται πειστική· έχει ειπωθεί ότι η έκφραση είναι «αλά μπουρνέζικα» και ότι εννοεί τη γλώσσα της φυλής Μπουρνού του Σουδάν (που το εντελώς απίθανο, όσο κι αν λένε ότι τους είχε φέρει ο Ιμπραήμ στην Ελλάδα), ή από το «αλιβορνέζικα» δηλ. από το Λιβόρνο της Ιταλίας (το οποίο όμως δεν είναι και διαβόητο για τη δύσκολη διάλεκτό του ούτε εξωτικό!) ή από κάποια παραφθορά του alla burla ή alla burlesca (burla στα ιταλικά το αστείο, η πλάκα), εκδοχή ελάχιστα πιθανότερη ή τέλος πάντων η λιγότερο απίθανη. Φοβάμαι πως θα μείνει μυστήριο αξεδιάλυτο η προέλευση των αλαμπουρνέζικων, ίσως μάλιστα το μυστήριο της ετυμολογίας να κάνει ακόμα πιο σκοτεινή την έκφραση.

Πρώτη δημοσίευση: στο sarantakos.com, 16.2.2009

Μόνιμο λινκ: http://www.sarantakos.com/language/graecumest.htm


Advertisement

19 Σχόλια προς “Ελληνικά είναι, δεν διαβάζονται”

 1. […] πλήρες κείμενο σε αυτόν τον σύνδεσμο (0 votes, average: 0 out of 5)You need to be a registered member to rate this post.  Loading […]

 2. Ἔπ! Σὲ ἀνακάλυψα, ὦ Νικόλαε! Ἂς πρόσεχες! Καλορίζικο λοιπόν!
  Λοιπόν,
  Τὰ καλὰ κορίτσια μὲ τὰ ἑλληνικά τους καὶ τὴν ἄρπα τους δὲν ἦταν γιὰ τὰ δόντια του τοῦ κάφρου, γι᾿ αὐτὸ τὰ ἔλεγε αὐτά. Μοῦ ἐπεσήμανε πρὸ ἡμερῶν φίλη τὸ ἐξῆς ὡραῖον ἀπὸ βιβλιοκριτικὴ τῶν Times γιὰ πρόσφατη βιογραφία τῶν ἀδερφῶν Γκρέυ:
  «The Grey girls, granddaughters of Henry VIII’s younger sister, were brought up as radical Protestants. Jane was the cleverest, a teenage know-it-all who wrote to the leading continental reformers in Greek, and was marked out as a possible wife for the young Edward VI, who shared her Protestant zeal and with whom he liked to play cards.»
  (Αὐτὴ ἡ εὐφυὴς νεάνις ἔγινε βασίλισσα γιὰ ἐννέα ἡμέρες τὸ 1553.)
  Τὸ συμπέρασμα εἶναι ὅτι πρέπει νὰ προωθηθῇ καταλλήλως ἡ ἑλληνομάθεια (καὶ ἀρχαιομάθεια) στὴν νεολαία. Εἶχα ἀναφέρει πῶς γλεντοῦν τὰ λατινικά τους τὰ κατ᾿ ἡμᾶς «ἀμερικανάκια». Ἔτσι λοιπόν, ἡ ἑλληνομάθεια πρέπει νὰ γίνῃ geekiness (ἡ φράσις μου ἔχει κάτι τὸ περίεργον). Ἕνας νεαρὸς- σαΐνι ποὺ παίζει τὰ shoot’em up καὶ τὰ flight simulator στὰ δάχτυλα δὲν θὰ δυσκολεύεται νὰ ῥίχνῃ βαρεῖες καὶ ὑπογεγραμμένες μὲ τὴν ἴδια ταχύτητα μὲ τὴν ὁποία πυροβολεῖ.

 3. …Μὴν μοῦ πεῖς ὅτι ἡ ἅρπα θέλει δασεῑα· βρὲς ἄλλα λάθη! 😛

 4. sarant said

  Φειδία, από το λινκ που παραθέτεις προκύπτει ότι η ευφυής και ελληνομαθής νεάνις ήταν μια αχώνευτη που μάλλον καλά κάναν και την αποκεφάλισαν. Οπότε η ελληνομάθεια δεν τη βοήθησε, θαρρώ.

 5. Μαρία said

  Αλλα ουτε και η χαρτοπαιξια. Κριμας.

 6. […] …και στα κινέζικα! Οι Άγγλοι λένε it’s Greek to me για να δείξουν μια γλώσσα που τους είναι […]

 7. ηλε-φούφουτος said

  Τώρα θυμήθηκα ότι από την άλλη πλευρά στα Αγγλικά υπάρχει και η έκφραση «The Greeks have a word for it», που δείχνει διαφορετική στάση απέναντι στην ελληνική γλώσσα: όχι το πρότυπο του ακατάληπτου αλλά η δεξαμενή για την άντληση λέξεων και εννοιών. Προφανώς προέκυψε αφότου ουμανίστηκαν οι Άγγλοι.

 8. Στα χρόνια του (βρώμικου) ’89. δεν θυμάμαι πώς, είχε πέσει στα χέρια μου ένα αντίτυπο μιας πολύ σοβαρής αμερικάνικης εφημερίδας, ίσως της The New York Times, μιάς τέλος πάντων, απ’ αυτές που σαρώνουν τα Πούλιτζερ και από κάποια περίεργη μεταφορά χαρακτηρίζουνται «Ναυαρχίδες του Τύπου». ‘Ελα, όμως, που ξεφυλλίζοντας αυτή τη ναυαρχίδα, εξέπεσε η ναύς… Καθώς γύρναγα τις σελίδες, ξαραχνιάζοντας τα κουτσοαγγλικούλια μου, πέφτω σε ένα ολοσέλιδο πρωτοσέλιδο της «Αυριανής». Ναι, της «Αυριανής»! Φανταστείτε, εκεί που έχεις χαλαρώσει με καλόγουστες φωτογραφίες, έξυπνα σχόλια, καλοπληρωμένες υπογραφές κοκ, σκοντάφτεις σ’ έναν από τους πηχυαίους τίτλους της Αυριανής, που όπως θα θυμάστε οι πρεσβύτεροι εξ υμών, εκείνη την εποχή δεν ήταν ό,τι το ωραιότερο. Όχι πως τώρα είναι αλλά τότε παραήταν.
  Σάστισα, μέχρι που κάτω-κάτω, με ψιλά γραμματάκια είδα ότι ήταν μια διαφήμιση των ραδιοφώνων παγκοσμίου λήψεως της Sony (προ ίντερνετ, αυτά είπαμε!) για να μπορούμε, λέει, να ενημερωνόμαστε απανταχού της οικουμένης, χωρίς αυτά «να μας μοιάζουν ελληνικά». Και τι «ελληνικά», θα προσέθετα!

 9. sarant said

  @Hλετέτοιε: Καλά το επισημαίνεις, πρέπει να αναφερθεί κι αυτή η φράση.
  @Σκύλε, τότε δεν ήταν που την είχε χαρακτηρίσει ο Αντρέας, την Αυριανή, υπόδειγμα (ή ιππόδηγμα, θα σε γελάσω) δημοσιογραφίας;

 10. Ακριβώς! Βλέπω ότι έχετε κρατηθεί εκτός του βεληνεκούς των πυροβόλων του ναυάρχου Αλτσχάιμερ!

 11. Μαρία said

  Δεν είχε την οξυδέρκεια να προβλέψει το (βρώνικο)95.
  ΑΥΡΙΑΝΗ: Δημοσιεύει φωτογραφία με γυμνή τη Δήμητρα Λιάνη-Παπανδρέου και γράφει «Αυτή μας κυβερνά. Ξύπνα δύστυχε Ανδρέα».

 12. Γιάννης Κ said

  Κάνα-δυό καθυστερημένα σχόλια γιά τα κινέζικα. Ένα είναι ότι τα κινέζικα δεν έχουν βέβαια αλφάβητο – που φυσικά ο Νίκος το ξέρει. Βρήκα λοιπόν ενδιαφέρουσα την αυθόρμητη τάση να μιλάμε γιά γραπτό λόγο (γραπτά σύμβολα καλύτερα) σε πλαίσιο αλφάβητου. Οι κινέζοι νομίζω θα έλεγαν «ζι», που αναφέρεται στα ιδεογράμματα. Το άλλο σχόλιο έχει να κάνει με το πως λένε οι κινέζοι τα ακαταλαβίστικα. Οι κάποιες πηγές μου συμφωνούν ότι τα δυσανάγνωστα τα λένε «ουράνια γραφή» («τιάν σου»), αλλά συμπληρώνουν ότι τα ακαταλαβίστικα μιλούμενα τα λένε «νιάο γύ», «πουλιών γλώσσα». Κάτι που μου θύμισε τα ορνιθοσκαλίσματα που λέμε εμείς για δυσανάγνωστο κείμενο.

 13. sarant said

  Αυτό με τα πουλιά και τα ορνιθοσκαλίσματα είναι πολύ λογικό και δεν το είχα σκεφτεί -και, καλώς όρισες Γιάννη!

 14. http://strangemaps.wordpress.com/2009/02/26/362-greek-to-me-mapping-mutual-incomprehension/

  σχετικό γράφημα απο ένα αγαπημένο blog.

 15. χαρη said

  και καθότι πολύ καινούργια στα ιντερνετικά (να μην τα ξαναλέω και επαναλαμβάνομαι) να σ’ ευχαριστήσω ιδιαιτέρως Νικόλαε Μαουνιέρη (σωστή η μεταγραφή ή όχι; αν όχι, παρντόν) για το λινκ παραπάνω: μπήκα κι έμαθα πολλά!

 16. Στα Αγγλικά υπάρχει και η φράση «double dutch» για να αποδώσει τον ακατάληπτο λόγο. Φαντάζομαι πως αφού τα Ολλανδικά είναι συγγενική γλώσσα με τα Αγγλικά, η συγκεκριμένη εντύπωση οφείλεται μάλλον στην ξεχωριστή προφορά τους.

  Κατά τ’ άλλα θα έχετε προσέξει μια συμπαγή διάλεκτο αλαμπουρνέζικων που μιλάνε οι πολιτικοί, πράμμα που δείχνει την άμεση καταγωγή τους από τους αρχαίους αλαμπουρνέζους.

 17. sapere aude said

  Φαρο said:
  > Φαντάζομαι πως αφού τα Ολλανδικά είναι συγγενική γλώσσα με τα Αγγλικά, η συγκεκριμένη εντύπωση οφείλεται μάλλον στην ξεχωριστή προφορά τους.

  Αντιγράφω από το εξαιρετικό «Neither Here Nor There – Travels in Europe» του Bill Bryson (1991).
  http://tinyurl.com/mvarm2

  ——————————————————–

  […]
  In fact, [Dutch] sounds like nothing so much as a peculiar version of English.

  Katz and I often noticed this. We would be walking down the street when a stranger would step from the shadows and say, ‘Hello, sailors, care to grease my flanks?’ or something, and all he would want was a light for his cigarette. It was disconcerting.

  I found this again when I presented myself at a small hotel on Prinsengracht and asked the kind-faced proprietor if he had a single room. ‘Oh, I don’t believe so’, he said, ‘but let me check with my wife.’ He thrust his head through a doorway of beaded curtains and called, ‘Marta, what stirs in your leggings? Are you most moist?’
  From the back a voice bellowed, ‘No, but I tingle when I squirt.’
  ‘Are you of assorted odours?’
  ‘Yes, of beans and sputum.’
  ‘And what of your pits – do they exude sweetness?’
  ‘Truly.’
  ‘Shall I suck them at eventide?’
  ‘Most heartily!’
  He returned to me wearing a sad look. ‘I’m sorry, I thought there might have been a cancellation, but unfortunately not.’
  ——————————————————–

 18. sarant said

  Κάπου έχω διαβάσει ότι η σχετικά πυκνή παρουσία των Ολλανδών στους αγγλικούς εθνοφαυλισμούς (double Dutch, Dutch treat και πολλά άλλα) οφείλεται στο ότι οι δυο ναυτικές δυνάμεις ήταν αντίπαλες την εποχή ακριβώς της διαμόρφωσης της αγγλικής γλώσσας.

 19. Όντως ισχύει αυτό, αγαπητέ κε Σαραντάκο. Δεν ξέρω αν έχουμε την ίδια πηγή, στο βιβλίο πάντως τής Γαλλίδας Καθηγήτριας Γλωσσολογίας Ενριέτ Βαλτέρ Η περιπέτεια των γλωσσών τής δύσης, σελ. 484, αυτό ακριβώς αναφέρεται.

  Και μία διευκρίνιση ακόμα: με την ιδιωματική γερμανική έκφραση Das kommt mir spanisch vor δεν εκφράζεται το ακατάληπτο ή δυσνόητο μιάς γλώσσας, ιδέας, συλλογισμού κ.τ.λ., αλλά κάτι παρουσιάζεται ως περίεργο ή ακόμα και ύποπτο. Η άλλη έκφραση πάλι περί «βοημικών χωριών» τονίζει περισσότερο το στοιχείο τού αγνώστου παρά τού ακαταλαβίστικου. Στην πραγματικότητα και οι Γερμανοί χαρακτηρίζουν κάτι που τους φαίνεται ακαταλαβίστικο, «Κινέζικα» (Das ist für mich Chinesisch), ενώ όταν πρόκειται για τεχνικούς όρους επαυξάνουν σε… «κινέζικη ορολογία» (Fachchinesisch).

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: