Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Κάτω τα χέρια από τον Καβάφη, κορόιδα!

Posted by sarant στο 22 Φεβρουαρίου, 2010


 

Προσθήκη: Νεότερο άρθρο για το ίδιο θέμα, με περισσότερα στοιχεία, υπάρχει εδώ.

Σε ένα ελληνοκεντρικό ιστολόγιο έσκασε η είδηση σαν βόμβα: ο Καβάφης, λέει, είχε υπογράψει το 1928 επιστολή υπέρ της «Ένωσης Ελλήνων Φασιστών», μαζί με άλλους επιφανείς Αλεξανδρινούς. Και, το χειρότερο, το άρθρο συνοδευόταν από ακαταμάχητα τεκμήρια: σκαναρισμένη τη σελίδα από την αθηναϊκή εφημερίδα Σκριπ, όπου φαρδιά-πλατιά εμφανίζεται, ανάμεσα στα άλλα το όνομα του Καβάφη κάτω από το εξής κωμικοτραγικό κείμενο:

Εκδηλώσεις υπέρ του φασισμού
Τηλεγραφήματα και επιστολαι προς τον κ. Υψηλάντη
Εξ Αλεξανδρείας
Προς τον Αρχηγόν της Ενώσεως των Ελλήνων Φασιστών απεστάλη εξ Αλεξανδρείας η κατωτέρω επιστολή:
Έντιμε και ένδοξε Αρχηγέ,

Πλήρεις ευφροσύνης και αγαλλιάσεως διά την υφ᾿ ημών ανάληψιν της αρχηγίας του Φασιστικού αγώνος διαδηλούμεν την απεριόριστον αφοσίωσίν μας εις τα Ιδεώδη του Φασισμού και απεκδεχόμεθα παρ᾿ υμών την πραγμάτωσιν ιερών σκοπών, αναστήλωσιν γοήτρου Ελληνικού ονόματος, αποκατάστασιν ιερών και αιωνίων θεσμών, εκρίζωσιν ψυχοφθόρων και εθνοφθόρων τάσεων μαλλιαρισμού, κομμουνισμού, δημοκρατισμού.
Παρακαλούμεν όπως μας δεχθήτε υπό την αμίαντον σημαίαν σας.

Η φασιστική ομάς
Σωκ. Λαγουδάκης, Βασ. Αθανασόπουλος, Κ. Καβάφης, Γ. Πετρίδης, Σ. Γιαννακάκης, Ν. Καρδάρης, Μ. Ανταίος, Γιάγκος Περίδης.
(Έπονται και άλλαι υπογραφαί)

Την εικόνα την πήρα από το ιστολόγιο που λέγαμε, και οι υπογραμμίσεις είναι δικές του. Πάντως, είναι πράγματι από το Σκριπ, το τσεκάρισα

Την «εκρίζωσιν ψυχοφθόρων και εθνοφθόρων τάσεων μαλλιαρισμού, κομμουνισμού, δημοκρατισμού» ούτε ο Μποστ δεν θα μπορούσε να τη φανταστεί -αλλά το κείμενο όντως γράφτηκε και στάλθηκε στον αρχηγό της «Ενώσεως των Ελλήνων Φασιστών», τον Θεόδ. Υψηλάντη, ξερόκλαδο της δοξασμένης οικογένειας και αρχηγό του βραχύβιου (νομίζω) φασιστικού κόμματος. Την εποχή εκείνη το Σκριπ πρόβαλλε σκανδαλωδώς τη φασιστική αυτή ομαδούλα -η μοναδική εφημερίδα που το έκανε- όπως άλλωστε πρόβαλλε και το ιταλικό φασιστικό καθεστώς του Μουσολίνι.

Το τρομερό αυτό εύρημα όμως δεν το ξέθαψε ο ελληνοκεντρικός ιστολόγος που λέγαμε, ο οποίος παρεμπιπτόντως είναι σοβαρός και δεν χάφτει εύκολα μύθους έστω και ευχάριστους. Το βρήκε στο καινούργιο βιβλίο του Σαράντου Καργάκου. Διότι, φαίνεται πως είναι ακαταμάχητος πειρασμός για κάθε Έλληνα λόγιο, άμα φτάσει σε ώριμη ηλικία, να γράψει βιβλίο για τον Καβάφη -μπορεί κι εγώ να γράψω σε καμιά εικοσπενταριά χρόνια, πάντως ο Σ. Καργάκος το έγραψε τώρα. Και στο βιβλίο αυτό, ο Σ. Καργάκος αποκαλύπτει την «ερωτοτροπία του Καβάφη με τον φασισμό».

Να διευκρινίσω ότι το βιβλίο του Καργάκου δεν το έχω δει, μεταφέρω από το ιστολόγιο που λέγαμε. Λοιπόν, ήδη στο οπισθόφυλλο, σημειώνεται (παρόλο που το θέμα είναι αλεξανδριανό, αφαίρεσα τα αλεξαντριανά σκουληκάκια): Ένα παράδειγμα: στην ιδιορρυθμία της προσωπικής του συμπεριφοράς και στην ιδιόρρυθμη ερωτογραφία του, τί νόημα μπορεί να είχε η πολιτική ερωτοτροπία του -στο μέτρο που είναι αληθινή- με τον φασισμό: Ήταν πίστη ή «βίτσιο» παροδικό;

Πιο κάτω ο Καργάκος παραιτείται κι απ’ το φύλλο συκής της επιφύλαξης (στο μέτρο που είναι αληθινή). Αφού μεγαλόψυχα προτρέψει τους αναγνώστες να μη σταθούν στην ερωτοτροπία με τον φασισμό διότι ήταν κάτι το παροδικό που άλλωστε συνέβη σε πολλούς λογίους τον μεσοπόλεμο, ρίχνει κι ένα χεσιματάκι σε προηγούμενους μελετητές του Καβάφη, στον Τσίρκα λογουχάρη ή στον Μαλάνο και συλλήβδην στους αριστερούς και δημοτικιστές μελετητές του.

Αν αγαπάτε κι εσείς τον Καβάφη, θα έχετε σοκαριστεί, και πολύ θα θέλατε να είναι ψέματα αυτή η ιστορία, έλα όμως που το διαβεβαιώνει όχι κάποιος υστερικός μπλογκαδόρος σε κανένα συνωμοσιολογικό ιστολόγιο, αλλά ένας γνωστός συγγραφέας σε βιβλίο -και παραθέτει και ακαταμάχητα ντοκουμέντα!

Ακαταμάχητα; Έτσι κι έτσι. Κοιτάμε προσεχτικά τα ονόματα όσων υπογράφουν. Καταρχάς, προσέχουμε ότι ο Καβάφης συνήθως δεν υπέγραφε απλώς «Κ. Καβάφης» αλλά «Κ.Π.Καβάφης» -βιβλία και βιβλία έχουν γραφτεί γι’ αυτό το μεσαίο Π! Μας μπαίνουν λίγοι ψύλλοι στ’ αυτιά. Μετά, κοιτάμε τα άλλα ονόματα. Δεν το έκανα εγώ, το έκαναν ο Ακίνδυνος και ο zuqzuq που σχολίασαν το θέμα στο buzz πριν ακόμα εγώ το πάρω είδηση. Και είδαν ότι όλοι οι υπογράφοντες είναι Αλεξανδρινοί λόγιοι -κανείς δεν είναι επιχειρηματίας ή εργοστασιάρχης, ας πούμε. Λίγο περίεργο δεν είναι αυτό; Μήπως σας μπήκαν περισσότεροι ψύλλοι στ’ αυτιά;

Έπειτα, το πρώτο όνομα είναι ο Σωκράτης Λαγουδάκης, ο οποίος ήταν αρχαιοπρεπής ιατροφιλόσοφος (είχε μάλιστα γράψει μελέτη, βρήκα αλλού, με τίτλο «Παραγωγή ζωής του αυτού είδους εκ σώματος νεκρού»). Και αυτό βέβαια μάλλον συνηγορεί υπέρ του να υπέγραψε το φασιστικό μανιφέστο αλλά… αλλά, όπως γράφει και το άρθρο στο λινκ πιο πάνω, ήταν επιφανής αντικαβαφικός. Όπως σωστά συμπεραίνει ο Ακίνδυνος στην παραπάνω συζήτηση, είναι απίθανο Λαγουδάκης και Καβάφης να συνυπέγραψαν οτιδήποτε. Οι ψύλλοι δεν χωράνε πια στ’ αυτί, έχουν βγει και κάνουν πρωτάθλημα άλματος στο δωμάτιο. Πολύ περισσότερο, που όποιος ξέρει τον Καβάφη έστω και ελάχιστα, θα δυσκολευτεί πάρα πολύ να τον φανταστεί να συνυπογράφει οτιδήποτε με οποιονδήποτε!

Και κάτι ακόμα: ζούμε σε μικρό κόσμο. Για τον Καβάφη, από το 1928 μέχρι σήμερα, έχουν γραφτεί εκατοντάδες μελέτες, δεκάδες βιβλία (βάρδα μην είναι χιλιάδες οι μελέτες κι εκατοντάδες τα βιβλία!) -αν είχε υπογράψει τέτοια επιστολή, ένας δεν θα το είχε επισημάνει από το 1928 ως τα σήμερα, ογδονταβάλε χρόνια; Ένας αντικαβαφικός, μάλιστα ένας αντικαβαφικός και μαζί αντιφασίστας, σαν τον Κορδάτο ας πούμε. Απίθανο να μην το είχε δει κανείς.

Όμως, καλά όλα αυτά τα λογικά επιχειρήματα, αλλά ο άλλος έχει τη φωτογραφία της υπογραφής Καβάφη -πώς το προσπερνάς αυτό; Μπορεί εσύ να είσαι βέβαιος «διά της λογικής» ότι η επιστολή είναι φάρσα ή προβοκάτσια, πώς να το αποδείξεις; Κι έπειτα, σκεφτόμαστε, ο Σ. Καργάκος είναι δυνατόν να μην έχει σκαλίσει βαθύτερα το θέμα; Πώς γράφει κρατώντας τόσο λίγες επιφυλάξεις κάτι τόσο βαρύ;

Άρα; Άρα, για να βγάλουμε τη ρετσινιά οριστικά από τον Καβάφη, κάνουμε κάτι πολύ απλό. Πηγαίνουμε και βρίσκουμε την εφημερίδα της Αλεξάνδρειας, του Απριλίου-Μαΐου 1928. Αν βρούμε διάψευση, τελείωσε. Αν δεν βρούμε, τα πράγματα σφίγγουν λίγο και θα πρέπει να αρχίσουμε να ψάχνουμε αν είχε καναν ξάδερφο που να τον λέγαν Κωνσταντίνο ή Κρίτωνα ή Καλλίμαχο ή Κρατύλο ή κάτι άλλο τέλος πάντων από κάπα.

Σήμερα, χάρη στην τεχνολογία, η πρώτη έρευνα είναι πολύ εύκολη, αφού η Βιβλιοθήκη της Βουλής πέρασε στο Διαδίκτυο πολλά από τα σώματα των εφημερίδων της. Κι επειδή ο Θεός αγαπάει και τον Νικοκύρη, παρόλο που  λείπουν πολλές χρονιές από το σώμα της αλεξαντριανής εφημερίδας  το 1928 υπάρχει. Η εφημερίδα λέγεται Ταχυδρόμος αλλά κάποια φύλλα τιτλοφορούνταν Ομόνοια, ίσως τα δευτεριάτικα, δεν το πολυδιερεύνησα. Ψάχνουμε λοιπόν, και πριν κλείσουμε βδομάδα στα φύλλα που αναζητούμε… το βρίσκουμε!

Στο φύλλο του Ταχυδρόμου της Τρίτης 1.5.1928, στη σελ. 2 διαβάζουμε:

Ταχυδρόμος, 1.5.28, σελ. 2 (Άφησα τη ρεκλάμα και τη μικρή αγγελία για να διατηρηθεί το άρωμα της εποχής!)

ΚΑΚΟΣ ΑΣΤΕΪΣΜΟΣ

Κατάπληκτοι εμείναμεν αναγνώσαντες εις το «Σκριπ» και εις την στήλην των εκδηλώσεων υπέρ του Φασισμού και την ακόλουθον εκδήλωσιν, διαβιβασθείσαν εξ Αλεξανδρείας προς τον Αρχηγόν της Ενώσεως των Ελλήνων Φασιστών κ. Θεόδωρον Υψηλάντην:

Ιδού η επιστολή δι’ ης διηρμηνεύθη η συμμετοχή εις την «Ένωσιν» των Ελλήνων Φασιστών της Αλεξανδρείας:

[Παραθέτει το κείμενο της επιστολής -δεν το επαναλαμβάνω, υπάρχουν και αναγνώστες με ευαίσθητο στομάχι]

Ο τελευταίος εκ των υπογραφομένων είναι ο συνεργάτης μας «Σκαραβαίος», ο οποίος μάς διεβεβαίωσεν ότι ούτε υπέγραψεν, ούτε έλαβε γνώσιν τοιαύτης επιστολής. Και επειδή δεν είναι δυνατόν να υποπτεύσωμεν ότι πρόκειται περί πλαστουργηθείσης εις το γραφείο του «Σκριπ» επιστολής, αφού τα ονόματα των υπογραφόντων εκτός δύο ή τριών δεν είναι γνωστά εις τας Αθήνας, κλίνομεν να παραδεχθώμεν ότι η επιστολή εστάλη παρά τινός λογίου ή φίλου των γραμμάτων, επιθυμούντος να αστεϊσθεί με τους ενταύθα φίλους του και να σκώψει εν ταυτώ και την προσπάθειαν του κ. Υψηλάντου, φιλοδοξήσαντος να καταρτίσει τον Ιερόν Λόχον των Ελλήνων Φασιστών.

Θαρρώ πως δεν έχουμε χρεία από άλλες αποδείξεις. Πριν από 80 χρόνια κάποιος διάολος, φαρσέρ αλεξαντριανός, μάλλον νεαρός θα ήταν, έπιασε κι έστειλε το χαλκευμένο γράμμα στον αρχιφασίστα, αυτός όλο καμάρι το δημοσίεψε και 80 χρόνια μετά ένας επιφανής συγγραφέας πιάνεται κορόιδο και το βάζει στο βιβλίο του και μάλιστα ερμηνεύει και την… ερωτοτροπία του Καβάφη με τον φασισμό. Δεν είναι να χτυπιέσαι κάτω από τα γέλια;

Είναι.

Αλλά όχι πολύ. Γιατί μετά σκέφτεσαι, και σου προκαλεί θλίψη πώς μπορεί να πέσει τόσο έξω κάποιος που γράφει βιβλίο όχι για γραμματική, όχι για αλεξία, αφασία και αλαλία της νεολαίας, όχι για γενική ιστορία της λογοτεχνίας, αλλά ειδικά για τον Καβάφη -και που βρίζει τους προηγούμενους μελετητές ότι δεν τον κατάλαβαν! Διότι, ξαναλέω, πέντε ποιήματα του Καβάφη να έχεις διαβάσει, κι ας μην ξέρεις τίποτε από τη ζωή του, καταλαβαίνεις πως δεν ήταν άνθρωπος να υπογράφει μανιφέστα και δηλώσεις προσχώρησης -ούτε φασιστικές ούτε κομμουνιστικές ούτε βενιζελικές ούτε τίποτα. Αν τώρα έχεις διαβάσει και μια βιογραφία του Καβάφη, ξέρεις ότι στα πολιτικά δεν εκδηλωνόταν αλλά και είχε μεγάλη συμπάθεια για τον δημοτικισμό -οπότε λίγο δύσκολο να υπόγραφε μανιφέστα κατά του μαλλιαρισμού! Ύστερα, κάνεις την έρευνα που έκανε ο Ακίνδυνος (μέσα σε μισή ώρα) και βρίσκεις ότι ο Λαγουδάκης ήταν αντικαβαφικός (αφήνω που αν γράφεις βιβλίο για τον Καβάφη αυτό πρέπει ήδη να το ξέρεις!) άρα, λέει η λογική, αποκλείεται να υπέγραφε μαζί του ο Καβάφης. Και τέλος, το στοιχειώδες, πας στη Βιβλιοθήκη της Βουλής, στο παλιό Καπνεργοστάσιο, στη Λένορμαν, παίρνεις το μικροφίλμ, ζητάς από τον ευγενέστατο υπάλληλο να στο περάσει στη συσκευή (δεν είναι πολύ εύκολο αν δεν ξέρεις) και σε μισή ώρα μέσα έχεις φυλλομετρήσει τα φύλλα μίας εβδομάδας και έχεις βρει τη διάψευση. Οπότε σβήνεις ό,τι έχεις γράψει και γλιτώνεις το ρεζίλεμα. Δεν είναι πολύ δύσκολο.

Εκτός, βέβαια, αν σε βολεύει να βγάλεις φασίστα τον Καβάφη (και να τον αθωώνεις μεγαλόψυχα μετά λέγοντας ότι το πάθαν κι άλλοι). Τότε, ναι, τότε καταπίνεις αμάσητη την ογδοντάχρονη φάρσα κι αγνοείς όλα τα σήματα κινδύνου. Αυτό παθαίνουν άλλωστε πολλοί από εκείνους που πιστεύουν τις λερναίες μπαρούφες: θέλουν να τις πιστέψουν, οπότε μόλις τους έρθει στο ηλεγραμματοκιβώτιό τους η ηλεπαπάρα την προωθούν δεξιά κι αριστερά.

Λυπάμαι που ένας γερός φιλόλογος, πρώην αριστερός, συντοπίτης μου κατά κάποιο τρόπο, έπαθε τέτοιο ρεζιλίκι και πιάστηκε κορόιδο. Αλλά όχι και να βγάλει τον Καβάφη φασίστα!

Και επειδή υπάρχει πάντα ο φόβος η δημοσίευση στο ιστολόγιο του Κρατύλου να αναδημοσιευτεί, παρά τη διάψευση, από διάφορα άλλα ελληνοκεντρικά ιστολόγια που παβλοφικά ανακυκλώνουν ο ένας τα ψέματα του αλλουνού, επαναλαμβάνω: Κάτω τα χέρια από τον Καβάφη, κορόιδα!

141 Σχόλια to “Κάτω τα χέρια από τον Καβάφη, κορόιδα!”

  1. ppan said

    Εύγε, Σέρλοκ! Να αρχίσουν τα στοιχήματα πότε θα κυκλοφορήσει η φήμη για τον φασίστα Καβάφη, ενδεχομένως και με σχετικό ημαίηλ;

  2. Μισιρλού... said

    Μπράβο! Άξιος!!! Σαραντάξιος… (τρανταχτά και φωναχτά)

    Όμως, όπως σου έγραψα στο άλλο δωμάτιο, ας μην αναπαράγεται το λανθασμένο που γράφτηκε στο ιστολόγιο, πως υπέγραφε μόνο Κ.Π.Καβάφης. Πολλές φορές το έχω συναντήσει στον τύπο τής εποχής σκέτο Κ. ΚΑΒΑΦΗΣ.

    &

    >>>> Την “εκρίζωσιν ψυχοφθόρων και εθνοφθόρων τάσεων μαλλιαρισμού, κομμουνισμού, δημοκρατισμού” ούτε ο Μποστ δεν θα μπορούσε να τη φανταστεί…

    Την προηγούμενη βδομάδα έπεσα πάνω σε δυο καταχωρήσεις-αγγελίες τής ομάδας “Ενώσεως των Ελλήνων Φασιστών” που μιλάγανε για συγκέντρωση στα γραφεία τους κλπ.
    Το μότο τους ήταν αυτό : “εκρίζωσις των ψυχοφθόρων και εθνοφθόρων τάσεων μαλλιαρισμού, κομμουνισμού, δημοκρατισμού” !!!

    Θα ψάξω να το ξαναβρώ, να στο στέιλω.

  3. Phevos said

    πραγματικά εντυπωσιακά γρήγορη και υπεράνω αμφιβολιών απάντηση!!! συγχαρητήρια. και με πιασε ένα μούδιασμα όταν το ‘δα στο μπαζ..

  4. Μαρία said

    Εύγε! Έτοιμη ήταν η Μισιρλού να το χάψει!
    Εύγε και στον «ελληνοκεντρικό»(έτσι τους λέμε τώρα;) που το αναπαράγει.
    Κι ένα φρουλίτ για το μέγα διδάσκαλο του Γένους!

    Μάθαμε και το ψευδώνυμο του Πιερίδη.

  5. Μισιρλού... said

    Ναι, βρε Μαρία μου! Ταράχτηκα… Έφαγα, να σκεφτείς, μια ολόκληρη μπίτερ σοκολάτα περιμένοντας την έρευνα, ενώ εντωμεταξύ προσπαθούσα κι εγώ να ξεσκονίζω τα φύλλα των εφημερίδων !!!

    ΦΡΟΥΛΙΤ >>> ΧΩΝΕΥΤΙΚΟΝ
    [όχι άρωμα Νίκο > Ταχυδρόμος, 1.5.28, σελ. 2 (Άφησα και τη ρεκλάμα για το άρωμα της εποχής!]

    Χοχοχοοοο…
    Λες να μην είναι τυχαία η ρεκλάμα;!

  6. Γράφεις: «πέντε ποιήματα του Καβάφη να έχεις διαβάσει, κι ας μην ξέρεις τίποτε από τη ζωή του, καταλαβαίνεις πως δεν ήταν άνθρωπος να υπογράφει μανιφέστα και δηλώσεις προσχώρησης -ούτε φασιστικές ούτε κομμουνιστικές ούτε βενιζελικές ούτε τίποτα».

    Έτσι είναι.

    Πρόσθεσις
    Αν ευτυχής ή δυστυχής είμαι δεν εξετάζω.
    Πλην ένα πράγμα με χαράν στον νου μου πάντα βάζω —
    που στην μεγάλη πρόσθεσι (την πρόσθεσί των που μισώ)
    που έχει τόσους αριθμούς, δεν είμ’εγώ εκεί
    απ’ τες πολλές μονάδες μια. Μες στ’ολικό ποσό
    δεν αριθμήθηκα. Κι αυτή η χαρά μ’αρκεί

    Κωνσταντίνος Π. Καβάφης (1897)

  7. άνω τελεία said

    Είχα ξεφυλλίσει το συγκεκριμένο βιβλίο του Καργάκου σε κάποιο βιβλιοπωλείο πριν από κάποιους μήνες. Εκεί μεταξύ άλλων ανέφερε πως ο Καβάφης δεν είχε το … κουσούρι και όσα περιγράφει στα ερωτικά του ποιήματα ήταν αποκύημα της φαντασίας του, απλά το πιθανότερο αυνανιζόταν συχνά. Ύστερα και από αυτό το εύρημα που αναφέρετε κ. Σαραντάκο,ο δεινός φιλόλογος είναι, στην καλύτερη περίπτωση, ένας επονείδιστος προχειρογράφος. Παρ΄όλα αυτά, όμως, είναι γνωστό ότι ο Καβάφης ήταν φανατικός εθνικόφρων, στα πλαίσια, βέβαια, του εξημμένου εθνικού πνεύματος που χαρακτήριζε τις ελληνικές παροικίες του εξωτερικού την εποχή εκείνη, όπως μαρτυρούν όσοι τον γνώριζαν, σύμφωνα με τον Κ.Θ. Δημαρά. Παραπληρωματικά με τα παραπάνω αναφέρω ότι πριν από δύο εβδομάδες στην Καθημερινή της Κυριακής γράφτηκαν δύο παράλληλες επιφυλλίδες: του Μπουκάλα και του αυτιστικού Γιανναρά που έδιναν δύο διαφορετικές ερμηνείες για το »… Ελληνικός – ιδιότητα δεν έχ΄η ανθρωπότης τιμιοτέραν …» από το ποίημα του Κ.Π. »Επιτύμβιον Αντιόχου, Βασιλέως Κομμαγηνής».

  8. aerosol said

    Μπράβο για την αμεσότητα, οικοδεσπότη.
    Η θλίψη, πάντως, για τέτοια σκουπίδια μεγαλώνει μέρα με τη μέρα.

  9. […] Καβάφη, αλήτες Ο κύριος Νίκος Σαραντάκος έγραψε ένα άρθρο σχετικά με την υποτιθέμενη επιστολή που συνυπόγραψε ο […]

  10. […] άρθρο βρίσκεται εδώ αλλά μπορείτε να το διαβάσετε και […]

  11. εξαδάκτυλος said

    Ώχ! Ανέβηκε εις διπλούν στο blog σας… συγγνώμη γι’ αυτό.

  12. psi4me said

    Τι κι αν ήταν, τι κι αν δεν ήταν (φασίστας).
    Το ίδιο μου κάνει.
    Εγώ, τον Καβάφη εκτιμώ.
    Ούτε τον φασισμό σας, ούτε τα δημοκρατικά σας ιδεώδη.

  13. sarant said

    Ευχαριστώ για τα καλά λόγια.

    Μισιρλού, αν βρεις τη φασιστική έκκληση, στείλε την. Η διατύπωσή μου για το άρωμα της εποχής ήταν λιγάκι κουτσή (της νύχτας τα καμώματα, γαρ). Τη διόρθωσα.

    Γάτε, έτσι ακριβώς!

  14. kukuzelis said

    Ρεζιλίκια! Ο Καργάκος ήταν ο εκθεσάς μου. Του είχα ζητήσει να μου δίνει περισσότερα θέματα κάθε βδομάδα για να προπονηθώ καλύτερα για τις εισαγωγικές. Μου τα έδινε. Και διόρθωνε τις εκθέσεις μου χωρίς να ζητήσει επιπλέον αμοιβή. Καλός δάσκαλος (και πήρα και καλό βαθμό στην έκθεση). Διαβάζοντας την «επιστολή Καβάφη» ταράχτηκα. Είχα την εντύπωση ότι θα είχε κάνει στοιχειώδη έλεγχο. Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα ήταν τόσο ανεύθυνος ώστε να γίνει θύμα του ηλίθιου εαυτού του.

  15. kukuzelis said

    Το πάθημά του ας μου γίνει μάθημα! Γιατί κι εγώ νομίζω ότι κρύβω έναν μικρό ηλίθιο μέσα μου.

  16. Nina C said

    Εύγε, νέε μου (σας αποκαλώ έτσι επειδή δεν είστε «ώριμος» ακόμη…). Σας προσφέρω συνεργασία στο blog μου, πάντα έχουμε ανάγκη από άξια λαγωνικά! :p

    (Φιλιά, συμμαθητή!)

  17. Sky said

    Αναδημοσιεύσαμε. Τέτοια γρήγορη και συνάμα κομψότατη απάντηση πρέπει να διαδίδεται (Γιατί σε λίγες εβδομάδες θα κυκλοφορεί παντού σαν από καιρό κρυμμένη αλήθεια)»

  18. Sky said

    Η παραπομπή μας .

    Γιατί σε λίγο καιρό θα το δούμε σε κανένα Παρόν ή σε καμία Νέμεcιν σαν από καιρό κρυμμένη αλήθεια που αποκαλύπτεται μετά λαμπρών βεγαλικών.

  19. Θανάσης said

    Και εγώ σας λέω ότι η επιστολή είναι γνήσια .
    Περαστικά σας .

  20. Ανώνυμος said

    Συμφωνώ απόλυτα με τον/την psi4me (12). Ο Καβάφης με ενδιαφέρει σαν ποιητής και όχι σαν πολιτικός, η δε τυχόν πολιτκές του τοποθετήσεις δεν αλλάζουν τίποτε στην ποίησή του.

  21. sarant said

    Συμμαθήτρια, να είσαι καλά! Πολλά φιλιά!

    Κουκουζέλη, και από άλλους έχω ακούσει πως ήταν γερός φιλόλογος.

    Sky, η παραπομπή στη σελίδα σας δεν δουλεύει (έχει μια ακρούλα παραπανίσια)

    Θανάση, πόθεν προκύπτει πως είναι γνήσια η επιστολή; Επειδή το λέτε;

  22. Immortalité said

    Η αλήθεια είναι ότι τις τελευταίες μέρες διάβαζα το ιστολόγιο αλλά δεν έγραφα γιατι τα θέματα και κυρίως οι απαντήσεις μου ΄χαν δημιουργήσει ένα κόμπο στο στομάχι. Αυτό τώρα ήταν η χαριστική βολή. Μπράβο Νίκο! Μπράβο για την έρευνα. Από τη σκιά αυτή μας γλύτωσες. Από αυτούς που καταπιάνονται με όλα όσα τους ξεπερνάνε μόνο και μόνο για να τα φέρουν στα δικά τους μίζερα μέτρα, απ’ αυτούς ποιος θα μας γλυτώσει;

  23. Ευχαριστούμε, ευχαριστούμε, ευχαριστούμε!
    Και ναι, ο Καβάφης θα ήταν μεγάλος ποιητής ακόμα κι αν είχε ενδώσει στη γοητεία του φασισμού (που εκείνη την εποχή, μην το ξεχνούμε, εμφανιζόταν σαν μια ρωμαλέα αντίδραση στη σάπια πλουτοκρατική «δημοκρατία»), όπως ήταν μεγάλος ποιητής ο Αραγκόν, κι ας είχε ενδώσει στη λατρεία του Στάλιν. Αλλά πώς να το κάνουμε, τον προτιμούμε χωρίς αυτό το κουσούρι…

  24. Sky said

    Επισκευάστηκεεεεε η παραπομπή Ευχαριστώ για την παρατήρηση.

  25. Λοιπόν, σχετικῶς μὲ ὅσα γράφεις γιὰ τὸν Καργάκο. Τὴν συγκεκριμένη διάψευσι τὴν ἀνακάλυψες ἐσὺ τώρα, καὶ εὖγε. (Ὑπέθεσα ὅτι κάτι μπορεῖ νὰ εὕρισκες· ἐγὼ ἔψαξα πρώτα στὸ google ἀλλὰ καὶ στὸ books.google, γιὰ νὰ βεβαιωθῶ ὅτι δὲν ἔχει ἀναφερθεῖ τὸ θέμα -περίεργο μοῦ φάνηκε, διότι τὸ βιβλίο τοῦ Καργάκου ἐκδόθηκε πέρισυ, καὶ τὸ συγκεκριμένο εὕρημα ἦταν τουλάχιστον ἐντυπωσιακό, ἔστω γιὰ νὰ διαψευσθῇ (καὶ δὲν ξέρω ἐὰν εἶχε ἀναφερθεῖ καὶ σὲ παλαιότερη ἐργασία του)· ὄμως, οὔτε φωνὴ οὔτε ἀκρόασις (ὄχι μόνον τὸ εὕρημα, τὸ βιβλίο, καὶ τὰ ἄλλα βιβλία, γενικῶς), καὶ θὰ παρέμενε ἔτσι, ἐὰν δὲν ἔβλεπα ἐγὼ τὸ βίντεο καὶ δὲν ἔκανα λόγο στὸ Δίκτυο· μᾶλλον δίκιο ἔχουν ὅσοι λέγουν γιὰ συνωμοσία σιωπῆς, γιὰ τὸ ἀξιολογότατο ἔργο του, ὄχι γιὰ τὰ πιασάρικα εὑρήματα- καὶ τὰ ὑπόλοιπα τὰ ἄφησα γιὰ τοὺς προθύμους ὑμᾶς. (Τὸ μόνο ποὺ φοβοῦμαι λίγο, πάντως, εἶναι μὴν ἀρχίσουν διάφοροι νὰ διαδίδουν τὸ ἀπόκομμα, χωρὶς τὰ ὑπόλοιπα.))

    Τώρα. Ἡ μελέτη τοῦ Καργάκου γιὰ τὸν Καβάφη εἶναι συστηματική, ὅπως λέγει, μέχρι τὸ 2003 (καὶ τότε δὲν ἦταν διαθέσιμα αὐτὰ ποὺ εἶναι σήμερα). Ἔκτοτε ἀφοσιώθηκε στὰ μεγάλα ἱστορικά του ἔργα (Ἀθῆναι καὶ Σπάρτη). Ἁπλῶς, τώρα (πέρισυ δηλαδή), μὲ προτροπὴ φίλων του, συγκέντρωσε τὶς παλαιὲς ἐργασίες του καὶ τὶς ἐδημοσίευσε.

    Γενικότερη παρατήρησις, περὶ ἐπιστημονικῆς ἐρεύνης. Πιστεύω ὅτι οἱ παλαιοὶ ἐπιστήμονες, λόγιοι, θὰ ἔλεγα, εὐρύτερα, δὲν συγκρίνονται κἂν -ὑπερέχουν- σὲ σχέσι μὲ τοὺς περισσότερους σημερινοὺς ἐρευνητές. Ὑπάρχουν ἐθνολόγοι μὲ τὴν μελέτη, τὸ διάβασμα, τὴν γνώσι τοῦ Φρέηζερ, ἢ ἱστορικοὶ σὰν τὸν Γίββωνα (μὲ ὅλους τοὺς περιορισμοὺς τῆς ἐποχῆς καὶ τῶν ἀντιλήψεών τους); Φιλόλογοι σὰν τοὺς παλαιοὺς ποὺ εἶχαν διαβάζει καὶ ἐνθυμοῦντο ὁλόκληρη τὴν ἀρχαία γραμματεία (ποὺ TLG…). Ἀρχαιολόγοι; (Θυμοῦμαι ποὺ γράφει ὁ Καροῦζος παραδείγματα· γιὰ τὸν ἱππέα «τοῦ Rampin», ἀλλὰ καὶ δυσκολότερες περιπτώσεις· βλέπει ὁ ἀρχαιολόγος ἕνα θραῦσμα καὶ ἀναγνωρίζει ὅτι βγῆκε ἀπὸ τὸ ἴδιο χέρι ποὺ ἔφτιαξε τὸ ἄλλο ἄσχετο θραῦσμα, ποὺ βρέθηκε ἀλλοῦ γι᾿ ἀλλοῦ, δεκαετίες πρίν· ἐπειδὴ τὸ θυμόταν, χωρὶς καμμιὰ βάσι δεδομένων στὸ PC… ἀπίστευτα πράγματα.) Ὑπάρχουν ἀκόμη σήμερα οἱ τελευταῖοι αὐτῶν τῶν λογίων. Ἕνας, ὁ Καργάκος. Γιὰ τὸν Καβάφη μόνον, μπορεῖ νὰ ἔχῃ διαβάσει περισσότερα βιβλία, καὶ ἐπιστημονικὰ περιοδικὰ ἴσως, ἀπὸ ὅσα ἐσύ, ἢ ἔστω ἐγώ, γιὰ ὁποιοδήποτε θέμα σὲ ὅλη μου τὴν ζωή (π.χ. δὲν ἔχεις διαβάσει τὸν Καργάκο!) Ἀλλὰ πιθανῶς δὲν ξέρει κἂν νὰ χειρίζεται ὑπολογιστή (ἀλλὰ ξέρουν οἱ μαθητές του). Ἐρώτημα. Ποιός εἶναι καλύτερος νὰ μιλήσῃ γιὰ ἕνα θέμα· ἕνας λόγιος ὰπὸ τοὺς παραπάνω ἢ ἕνας φοιτητὴς ποὺ ξέρει νὰ ψάχνῃ στὸ google; Ἀμφότερα χρειάζονται.

    Κατὰ τ᾿ ἄλλα, τὸν Μαλάνο καὶ τὸν Τσίρκα τοὺς θάβουν, δικαιολογημένα, οἱ Ἀποστολίδηδες. Καὶ σημειωτέον ὅτι ἡ Ἀριστερὰ ἦταν ἐξ ἀρχῆς σφόδρα ἀντικαβαφική. Καὶ ἡ ἑλλαδοκεντρικὴ Δεξιά, βεβαίως, μὲ τὸν -δημοτικιστὴ πάντως- Παλαμᾶ, κ.ἄ. Ἡ Ἀριστερά, ὅμως, τοῦ ἀπέδιδε ὅλα τὰ κακὰ τοῦ κόσμου. Ἐκπρόσωπος τῆς παρακμάζουσας ἀριστοκρατίας καὶ ἀποικιοκρατίας, ἀρχαιολάτρης, «ἐθνικιστὴς» καὶ «φυλετιστής» (κατὰ τοὺς τότε ἀριστερούς), καθαρευουσιάνος (ὁ Ψυχάρης τὸν ὑβρίζει), καὶ ὁμοφυλόφιλος ἐπὶ πλέον (ἡ Ἀριστερὰ τῆς ἐποχῆς ἦταν σφόδρα πουριτανική). Τότε , ὁ Καργάκος ἦταν ἀπὸ τοὺς λίγους ἀριστεροὺς ποὺ τὸν ὑπερασπίζονταν! Πολὺ ἀργότερα, ἐπεχείρησαν νὰ τὸν προσεταιρισθοῦν. (Ἀλλά, τί νὰ κάνουμε, «o altra cosa» σὲ παρένθεσι, ὁ τῆς Κομμαγηνῆς Ἀντίοχος δὲν ἔχει· καὶ οἱ βάρβαροι Πάρθοι βασιλεῖς «φιλέλλην» γράφουν στὰ νομίσματά τους, ἑλληνιστί.)

  26. Υ.Γ. Καὶ ἐγὼ τὸν προτιμῶ τὸν Καβάφη νὰ μὴν εἶναι φασίστας. Μοῦ ἀρέσει ὅπως εἶναι, δηλαδὴ Ἕλλην ἐθνικιστής.

  27. SPY said

    Και πάντα αναρωτιόμουν, μα γιατί αυτός ο Άδωνις να διαφημίζει πάντα με τόσο πάθος τα βιβλία του Σαράντου Καργάκου..;

    ΥΓ:
    κ. Σαραντάκο είσθε ημίθεος.

  28. sarant said

    Καλλίμαχε, για τον Ψυχάρη και τον Καβάφη σε παραπέμπω στο προηγούμενο άρθρο:

    Κλασική ηλιθιότητα και παριζιάνοι καραγκιόζηδες: τρία φαρμακερά μπιλιέτα του Ν. Λαπαθιώτη

    Η επίσημη αριστερά μπορεί να άργησε να τον αγκαλιάσει· επιμέρους αριστεροί, σαν τον Λαπαθιώτη ή ανώνυμοι όπως ο παππούς μου ήταν καβαφόφιλοι από την αρχή. Αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας. Τώρα, για τους παλιούς λογίους που λες, και τη σύγκριση με τους σημερινούς, είναι ένα ενδιαφέρον ζήτημα. Με όλο το σεβασμό, πάντως, δεν θα συμπεριλάβω τον Καργάκο σ’ αυτή την κατηγορία. Εξ όνυχος τον λέοντα: και δεν τον κατηγορώ που δεν ξέρει από υπολογιστές, ούτε καν που δεν είχε την ευσυνειδησία να ανατρέξει σε παλιές εφημερίδες (με παλιά τεχνολογία), αλλά που δεν είχε τη «μύτη» του καβαφιστή, του παλιού φιλόλογου, που έχει αφομοιώσει υλικό. Ένας τέτοιος, αν του έδειχναν το απόσπασμα του Σκριπ, θα έλεγε: «Άντε πάγαινε, ρε! Ο Καβάφης αποκλείεται να το υπόγραψε αυτό» -και θα έφερνε σαν μόνο επιχείρημα πέντε στίχους. Ύστερα, θα ανέθετε σε κάποιον βοηθό του να ψάξει τα σώματα των εφημερίδων -αυτά, ο λόγιος· ο Καργάκος δυστυχώς όχι.

  29. SPY said

    » Υ.Γ. Καὶ ἐγὼ τὸν προτιμῶ τὸν Καβάφη νὰ μὴν εἶναι φασίστας. Μοῦ ἀρέσει ὅπως εἶναι, δηλαδὴ Ἕλλην ἐθνικιστής.»

    Α καλά..
    (εθνικοκοινωνιστής για την ακρίβεια)

  30. Συγχαρητήρια και πολλά ευχαριστώ γιατί πάντα δίνεις τις απαντήσεις που ίσως όλοι θέλουμε να δώσουμε αλλά δεν μπορούμε ή δεν προλαβαίνουμε. Το περιστατικό αποδεικνεύει επίσης, κατά τη γνώμη μου, πόσο απαραίτητες είναι οι ψηφιοποιήσεις αρχειακού υλικού και η διάθεσή τους με ανοιχτή πρόσβαση για όλους. Πριν από μερικά χρόνια δεν θα ήταν δυνατό να ξεμπροστιαστούν τόσο γρήγορα και τόσο αποτελεσματικά οι προχειρολογίες που εξυπηρετούν άλλους σκοπούς.

  31. Διόρθωσις: Στὸ σχόλιο ποὺ βρίσκεται στὰ πιθανὰ σπάμ, ἐπειδὴ περιέχει σύνδεσμο, γράφω κάπου «Ἡ μελέτη τοῦ Καργάκου γιὰ τὸν Παλαμᾶ»· προφανῶς ἐννοῶ Καβάφη.

    Spy, στὶς «ἐξετάσεις νέων ἑλληνικῶν» γιὰ τὴν ἀπόδοσι «ἰθαγενείας» σὲ ἀφροασιάτες, δὲν θὰ χρειασθῇ νὰ γνωρίζετε τὴν ἔννοια τῶν λέξεων. Παντοῦ ἀλλοῦ, ναί.

  32. sarant said

    Καλλίμαχε, το σχόλιο έχει απελευθερωθεί, έκανα και τη διόρθωση που λες, ελπίζω σωστά διότι από αυτήν εδώ την οθόνη όλα τα σκουληκιασμένα γράμματα τα βλέπω τετραγωνάκια.

    Πάντως, αν καθιερωθούν γλωσσικές εξετάσεις για την ιθαγένεια, ο Καρατζαφέρης, που λέει εδώδιμος και εννοεί εγχώριος μπορεί και να τη χάσει, σκέφτομαι.

  33. Νίκο, ὁ ἴδιος ὁ Καργάκος γράφει ὅτι ὁ Καβάφης δὲν ἀρεσκόταν νὰ ὑπογράφῃ τέτοια κείμενα, ὁποιασδήποτε ἰδεολογίας, καί, ἂν καὶ ὑπέρμετρα φιλόδοξος, νὰ δέχεται τιμὲς ἀπὸ ζῶντες ἐκπροσώπους τῆς ἐξουσίας. (Ἀπεδέχθη ὅμως παράσημο ἀπὸ τὸν δικτάτορα Πάγκαλο.) Τὸ ἐξηγεῖ μόνον ὡς πιθανὴ ὑποχώρησι σὲ παράκλησι κύκλου κολάκων φίλων του.

  34. Ηλεφούφουτος said

    Συγχαρητήρια Νικοδεσπότα!

    Αγκυλώσεις στα αντανακλαστικά της δεν είχε η επίσημη Αριστερά μόνο με τον Καβάφη αλλά και με άλλες μορφές έκφρασης, όπως π.χ. το ρεμπέτικο.

    Όσο για τους παλιούς λόγιους και θεμελιωτές των επιστημών στην Ελλάδα σε σύγκριση με τους σύγχρονους επιστήμονες συμφωνώ ότι ήσαν αληθινά ΤΕΡΑΤΑ. Ο σημερινός επιστήμονας έχει βέβαια να κατανείμει το χρόνο του και σε αλλότρια όπως γνώση των (πάρα πολλών) διαθέσιμων εργαλείων που κάθε τόσο βγαίνουν, γνώση μεθοδολογικών μοντέλων που κάθε τόσο προτείνονται και μερικά εξ αυτών προβάλλονται σαν μαστ, δημόσιες σχέσεις, κι αυτό συχνά αποβαίνει εις βάρος της εντρύφησης στο ίδιο του το αντικειμένο.

    Κλείνω ενώνοντας τις ευχές μου με τις ευχές του Νότη (30). Αμήν!

  35. Sry said

    Συγχαρητήρια κ. Σαραντάκο για την αποκάλυψη. Η κοινή λογική χτυπούσε καμπάνες για την πλαστότητα, αλλά η διάψευση του «Ταχυδρόμου» έχει άλλη χάρη. Η ρεκλάμα από κάτω είναι όντως λες και μπήκε για να τη διαβάσει ο Καργάκος!

    Η τεχνολογία και η εύκολη πρόσβαση σε πληροφορίες σήμερα έχει εξελιχθεί στο νούμερο ένα εχθρό των κάθε λογής παραχαρακτών και προπαγανδιστών.

  36. Immortalité said

    @ 25 «Γιὰ τὸν Καβάφη μόνον, μπορεῖ νὰ ἔχῃ διαβάσει περισσότερα βιβλία, καὶ ἐπιστημονικὰ περιοδικὰ ἴσως, ἀπὸ ὅσα ἐσύ, ἢ ἔστω ἐγώ, γιὰ ὁποιοδήποτε θέμα σὲ ὅλη μου τὴν ζωή (π.χ. δὲν ἔχεις διαβάσει τὸν Καργάκο!) Ἀλλὰ πιθανῶς δὲν ξέρει κἂν νὰ χειρίζεται ὑπολογιστή (ἀλλὰ ξέρουν οἱ μαθητές του). Ἐρώτημα. Ποιός εἶναι καλύτερος νὰ μιλήσῃ γιὰ ἕνα θέμα· ἕνας λόγιος ὰπὸ τοὺς παραπάνω ἢ ἕνας φοιτητὴς ποὺ ξέρει νὰ ψάχνῃ στὸ google; Ἀμφότερα χρειάζονται.» Καλλίμαχε με συγχωρείς αλλά ο συλλογισμός σου είναι σαθρός και στρεψόδικος. Οταν κάνεις έρευνα, ότι διαμετρήματος ερευνητής και αν είσαι, εξαντλείς όλα μα όλα τα μέσα που σου παρέχονται. Ιδίως δε εαν είσαι μεγαλου διαμετρήματος όπως ισχυρίζεσαι ότι είναι ο Καργάκος. Και αν δεν μπορείς να χειριστείς το γκουγκλ και τον υπολογιστή, πας στο αρχείο της Βουλής και αν η Βουλή δεν έχει αρχείο πας στην Αίγυπτο και αν και εκεί δεν μπορείς να πας, στέλνεις κάποιον, ζητάς από κάποιον να ψάξει και ελέγχεις την ποιότητα της δουλειάς του. Δεν πιστεύεις ότι ανακάλυψες την Ατλαντίδα και ότι οι άλλοι που πέρασαν από κει πριν από σένα ήταν στραβοί και δεν την έβλεπαν. Και κυρίως δεν υποτιμάς τον εαυτό σου αρκούμενος σε προχειροδουλειές. Ούτε και τους αναγνώστες σου. Χρειάζεται πολύ κόπος για να φτιάξεις ένα όνομα και μια στιγμή απροσεξίας για να το γκρεμίσεις. Πόσο μάλλον όταν δεν πρόκειται για απλή απροσεξία.

  37. Κύριε Σαραντάκο, νομίζω ότι η διάψευση υπάρχει μεν, αλλά (1) η εφημερίδα δηλώνει ότι ο Πιερίδης δεν έχει ιδέα, και ότι τον πιστεύει, επειδή υπονοεί πως συζητήθηκε μήπως προέρχεται από πλακίτσες εντός της εφημερίδας. Αν ήταν πλάκα πάντως, και παρά το «άγνωστο» των ονομάτων των Αλεξανδρινών λογίων, δεν υπάρχει περίπτωση να είχαν τοποθετήσει όνομα νεωτεριστή.Μπορεί, εικάζω, να ήταν πλάκα που είχε σκοπό να πειράξει τον Πιερίδη,ενδοσυναδελφική (2) Ο Θεόδωρος Υψηλάντης, υιός του Γρηγορίου,»Αρχηγός» των Ελλήνων φασιστών, συνοδός του Κωνσταντίνου σε μία εξορία του, υμνείται στο Σκριπ.Όπως γενικά, υμνείται και ο Μουσολίνι, κυρίως με ξένες δημοσιεύσεις. Η εφημερίδα παίρνει μάλιστα σαφώς το μέρος Υψηλάντη όταν μέσα στο 1928 εμφανίζεται ένα σχίσμα των φασιστών, υπό κάποια ομάδα Τροχάνη. Ο Υψηλάντης απευθύνει διάγγελμα την 1η Απριλίου 1928, αναγγέλοντας την Ένωσή του και (3) την 5η Αυγούστου 1928, πάλι στο Σκριπ ,ανακοινώνεται ότι είναι υποψήφιος στις επικείμενες εκλογές, στη αντιβενιζελική παράταξη.Δηλαδή στην «εθνικόφρονα». Σε αυτό το πλαίσιο, είναι καλό να χτυπήσετε «Καβάφης» στο ψαχτήρι της Εθνικης Βιβλιοθήκης. Διαφημίζεται η συμμετοχή του ποιητή σε μιά ιόνια έκδοση,και αναδημοσιεύεται η «Μονοτονία»του.Εχω την εντύπωση, από αυτά τα βιαστικά, ότι θέλει έρευνα, αυτό το όντως περίεργο συναινετικό γράμμα, που ,πάντως, ήταν ένα από πολλα που εμφανίζονται πρίν κλείσει μήνας από την δημόσια αναγγελία ίδρυσης της Ενωσης.

  38. Θὰ μποροῦσε ἴσως ὁ Καργάκος νὰ τὸ ψάξῃ περισσότερο, ἀλλὰ οὔτε τὸ υἱοθέτησε ἀνεπιφύλακτα, οὔτε βεβαίως βγῆκε νὰ πανηγυρίσῃ γι᾿ αὐτό, ὅπως ἀδίκως τὸν ἐμφανίζετε νὰ ἔκανε. Ἔκανε μιὰ ἀνακάλυψι, τὴν δημοσιεύει καὶ τὴν θέτει πρὸς ἔρευνα. (Ὅπως καὶ πολλὲς ἄλλες ὑποθέσεις ἔχουν γίνει καὶ γίνονται γιὰ τὴν ζωὴ τοῦ Καβάφη.) Ἡ συνέχεια ἀνήκει στοὺς ἐρευνητές.

  39. SPY said

    Spy, στὶς «ἐξετάσεις νέων ἑλληνικῶν» γιὰ τὴν ἀπόδοσι «ἰθαγενείας» σὲ ἀφροασιάτες, δὲν θὰ χρειασθῇ νὰ γνωρίζετε τὴν ἔννοια τῶν λέξεων. Παντοῦ ἀλλοῦ, ναί.

    Άλλα γι άλλα της Παρασκευής το γάλα κ. Καλλίμαχε.
    Μη λησμονείτε και τα άλλα όμως. Γράφτε και κάτι για το Σύριζα και το ΕΠΣΕ τώρα που γυρίζει, και στο τέλος πασπαλίστε με άχνη εβραϊκή συνωμοσία και την έχετε ακόμα πιο έτοιμη και ολοκληρωμένη τη μπούρδα εν είδει εξυπνακισμού.

    Τέλος, για να ενίστασθε με τη λέξη εθνικοκοινωνιστής, τότε είτε δεν γνωρίζετε την έννοιά της (επειδή βαδίζετε βάσει των ορίτζιναλ εννοιών το λέω), είτε εμυγιασθήκατε με το «εθνικιστής» που εκσφενδονίσατε για τον Καβάφη.

    Άντε κι ο Ιησούς Χριστός ψηφοφόρος της Παπαρήγα.

  40. omadeon said

    Άντε κι ο Ιησούς Χριστός ψηφοφόρος της Παπαρήγα.

    ΚΑΙ βουλευτής, με το σταυρό εγγυημένο! 🙂

    ΠΟΛΥ καλή έρευνα! (κι είχα ανησυχήσει, αρχικά, μήπως προκύψει… Ελληνας Εζρα Πάουντ)

  41. Τί ἐννοεῖτε, κύριε Spy, ἐὰν «ἔχω πρόβλημα μὲ τὸν ἐθνικοκοινωνισμό»; Δὲν ἔχω πρόβλημα οὔτε μὲ τοὺς ἐθνικοκοινωνιστές, οὔτε μὲ τοὺς κομμουνιστές, οὔτε μὲ τοὺς φιλελευθέρους, μὲ τοὺς ἀριστοκρατικούς, μὲ τοὺς ἀναρχικούς, μὲ τοὺς ἐθνικιστές, μὲ τοὺς σοσιαλιστὲς ἢ τοὺς μοναρχικούς ἢ τοὺς παλαιοημερολογίτες. Δὲν ἔχω πρόβλημα μὲ ἰδεολογίες, εἴτε συμφωνῶ εἴτε διαφωνῶ, στὸ τάδε ἢ στὸ δεῖνα. Πρόβλημα ἔχω μόνον μὲ τοὺς μισέλληνες, μὲ τοὺς φυσικοὺς ἐχθροὺς τῆς πατρίδας μου καὶ τῶν παιδιῶν μου. Αὐτά, καὶ τὴν σαχλαμάρα μπορεῖτε νὰ τὴν συνεχίσετε μόνος σας, ἐὰν βρεῖτε συζητητὲς ἀντάξιούς σας.

  42. Μισιρλού... said

    Η χτεσινοβραδιάτικη πολύωρη έρευνα, μέχρι να αναρτήσει ο Νίκος το απόκομμα «Ταχυδρόμου», είχε πολλά αποτελέσματα…
    Η σύσταση αυτής της φασιστικής παράταξης και η διαφήμισή της (με καταχωρήσεις πανομοιότυπες) είναι σχεδόν κανα 4μηνο -όσο είδα βέβαια- στα φύλλα του «ΣΚΡΙΠ».
    Αυτά τα στοιχεία λοιπόν, με προβληματίζουν αφάνταστα…
    Η ύπαρξη της αναρτημένης επιστολής δεν είναι μια συναδελφική πλακίτσα ή μια κακόβουλη κίνηση.
    Πανομοιότυπες επιστολές συμπαράστασης και προσχώρησης στη φασιστική ομάδα διαφημίζονται-καταχωρίζονται στην εφημερίδα από όλη την επικράτεια.
    (Απομόνωσα κάποιες – βλέπε εδώ: )

    Δεν έχω ανακαλύψει, προς το παρόν, κάποιο σχετικό διάλογο της εποχής για τα αναφερόμενα πρόσωπα της Αλεξάνδρειας.
    Και βέβαια, μόνο με αυτό το στοιχείο ουδείς μπορεί να βεβαιώσει πως το όνομα Κ. Καβάφης αφορά στον ποιητή.
    Όπως, και το κείμενο του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, θεωρώ πως είναι μια κίνηση πανικού και εσπευσμένης θυμικής αντίδρασης, σαν την δικιά μας! Τελικά, δε φαίνεται νάναι καθόλου σαφές και κατηγορηματικό για την ταυτοπροσωπία των εμπλεκομένων ονομάτων.

    Τεσπα… Και ο ποιητής νάναι (που δεν θάναι) η απομυθοποίηση από μέρους μας δεν πρόκειται να γίνει!
    Έχουμε ήδη παλέψει πολλά παρεμφερή και τα καταφέραμε !!!
    (με τελευταίο παράδειγμα τον Μίκη…)

    ΥΓ:
    Νίκο, εδώ έχω αναρτήσει, όπως σου υποσχέθηκα, και για την ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ, ΜΑΛΛΙΑΡΩΝ ΚΑΙ ΑΘΕΩΝ
    Υπάρχουν και σχετικές άλλες, ελπίζω να τις βρω.

  43. Μήπως πρόκειται για υπόδειγμα πρόωρου τρολαρίσματος;
    Που αποδεικνύει ότι οι έλληνες τρολάραμε δεκαετίες ολόκληρες προτού επινοηθεί το ίντερνετ;

  44. surfmadpig said

    Εγώ συμφωνώ με το αγαπητό τετράποδο #43

  45. sarant said

    Πετεφρή και Μισιρλού, ασφαλώς είδα ότι το Σκριπ προβάλλει συνεχώς την ΕΕΦ -το γράφω κιόλας.

    Και είδα τις αναφορές του Σκριπ στο ζακυνθινό περιοδικό Ιόνιος Ανθολογία, όπου αναγγέλλεται η κυκλοφορία του νέου τεύχους με συνεργασία Καβάφη. Πάει πολύ να στοιχειοθετήσω, απ’ αυτό, φιλική στάση του ακροδεξιού (την εποχή εκείνη) Σκριπ προς τον Καβάφη, ή του Καβάφη προς το Σκριπ, δεν πάει πολύ; Με την ίδια λογική, τον Οκτώβριο του 1928 το Σκριπ αναγγέλλει την κυκλοφορία του περιοδικού Πνοή, με συνεργασίες Λαπαθιώτη, Μπαρμπίς και Τεύκρου Ανθία -να τους βγάλουμε κι αυτούς φιλοφασίστες;

    Για μένα η διάψευση του Πιερίδη είναι ολοφάνερη. Και πέρα από την ιδιοσυγκρασία του Καβάφη, που δεν είναι των μανιφέστων, η συνύπαρξη με τον Λαγουδάκη μόνο σε φάρσα μπορεί να αποδοθεί. Όπως και το ότι υπογράφουν μόνο λόγιοι. Φυσικά και ο φαρσέρ θα έβαζε και τον Καβάφη στους υπογράφοντες, μια και ήταν ο γνωστότερος Αλεξαντριανός.

  46. SPY said

    Πουλιά στον αέρα πιάνετε πάλι κ. Καλλίμαχε.
    Περίμενα να αντιληφθείτε επιτέλους πως αυτό που θίγω όλη την ώρα, είναι αυτή η παιδιάστικη ευκολία και συνήθεια που έχουν πολλοί, κυρίως από τον δικό σας ψευτοπατριωτικό χώρο, να κολλάνε αναχρονιστικά πολιτικούς χαρακτηρισμούς (βλ. εθνικιστής) σε ιστορικά πρόσωπα που έζησαν σε άλλες εποχές, μη λαμβάνοντας καθόλου υπόψιν τις τότε επικρατούσες συνθήκες και καταστάσεις.

    Προϊόν άκρατης κουτοπονηριάς, βεβαίως, αυτή η αναχρονιστίλα (βλ. επίσης τον εθνικιστή Ισοκράτη του Άδωνη και τους εθνικοσοσιαλιστές Σπαρτιάτες του Πλεύρη), αφού το μόνο στο οποίο αποσκοπεί είναι η προσπάθεια «δικαίωσης» της σημερινής ανοησίας που πλήττει τον χώρο αυτό.
    Αλλά και προϊόν άκρατης δειλίας, μιας και απουσιάζει το θάρρος να στηριχθεί η οποιαδήποτε πολιτική άποψη/ιδεολογία αυτοπροσώπως από τους θιασώτες της, και έτσι καταφεύγουν στα αναχρονιστικά όργια που προανέφερα, αναζητώντας τη «δικαίωση» στη χειρότερη περίπτωση σε εποχές π.κ.Χ. (όπου «κ» βάλτε «κομμουνιστού»).

    Ελπίζω τώρα να το πιάσατε το νόημα κ. Καλλίμαχε, με τον εθνικιστή σας τον Καβάφη. Που ούτε πολυτονική κουτοπονηριά είναι, ούτε πολυτονική σαχλαμάρα (βεβαίως βεβαίως).

    Καλή πολυτονική (και άρα σοφή και γραμματιζούμενη) συνέχεια..

  47. Μισιρλού... said

    Νίκο, δεν μου είναι πολύ σαφές το >>> …Πάει πολύ να στοιχειοθετήσω, απ’ αυτό, φιλική στάση του ακροδεξιού (την εποχή εκείνη) Σκριπ προς τον Καβάφη, ή του Καβάφη προς το Σκριπτ, δεν πάει πολύ;…

    Μα ο Καβάφης δημοσίευε τότε στο ΣΚΡΙΠ…
    Ή εννοείς κάτι άλλο;

  48. sarant said

    Δημοσίευε ο Καβάφης στο Σκριπ; Αυτό το αγνοώ. Αν εννοείς ότι το Σκριπ είχε δημοσιεύσει το 1927 τη Μονοτονία, δεν είναι καθόλου το ίδιο πράγμα -δεν είναι πρώτη δημοσίευση, άνοιξαν μια ανθολογία, το διάλεξαν και το έβαλαν, όπως έβαλαν και τον Παλαμά, και όλους τους άλλους γνωστούς ποιητές, που με την ίδια λογική πρέπει κι αυτούς να τους υποψιαστούμε για συμπάθειες προς τους φασίστες.

  49. Εύγε Νίκο! Θα σου πρότεινα μάλιστα τέτοιου είδους στρεβλώσεις να τις κωδικοποιήσεις υπό την ονομασία «Φρουλίτ».

  50. Μισιρλού... said

    Ναι, όπως στο είπα και χτες.
    Κοίτα εδώ : ΚΑΒΑΦΗΣ ΣΤΟ ΣΚΡΙΠ
    Μόλις έβαλα πρόχειρα δυο ποιήματα : Κεριά και την Μονοτονία

    ΥΓ:
    Μα δε μιλάεικάποιος περί συμπαθειών, λόγω δημοσιεύσεων…

  51. Μισιρλού... said

    @48
    Νίκο, ΟΚ… τώρα το πρόσεξα (γιατί έβαζα τις φωτο).
    Είναι σαφέστατος ο διαχωρισμός που κάνεις!

  52. Nievskii said

    Κι αν ο Καβάφης δεν ήταν ούτε ελληναράς, ούτε προλετάριος χωρίς πατρίδα, αλλά μόνο τάξη, και ήταν απλά αποικιοκράτης;

  53. Rodia said

    Ετσι μπραβο Νικο! Να κοβονται τα.. λερναία απο τη ριζα τους! 🙂
    ..το βιβλιο του Σ.Κ. θα αποσυρθει αραγε..?
    (κανονικα, θα επρεπε να το καψει ο ιδιος ο συγγραφεας)

  54. Θα έλεγα να προσέχαμε τις «ουλές» στην ανασκευή του Σκρίπ:
    «Ο τελευταίος εκ των υπογραφομένων, είναι ο συνεργάτης μας «Σκαραβαίος» (1) ο οποίος μας διαβεβαίωσαν ότι ούτε υπέγραψεν, ούτε έλαβεν γνώσιν τοιαύτης επιστολής (2). Και επειδή δεν είναι δυνατόν να πρόκειται περί πλαστουργηθείσης ειςτα γραφεία του Σκρίπ επιστολής (3) αφού τα ονόματα των υπογραφομένων, εκτός δύο ή τριών δεν είναι γνωστά εις τας Αθήνας (4)κλίνομεν να παραδεχθώμεν ότι η επιστολή αστάλη παρά λογίου και φίλου των γραμμάτων, επιθυμήσαντος να αστεϊσθή με τους ενταύθα φίλους του (5) και να σκώψη εν ταυτώ και την προσπάθειαν του κ. Υψηλάντου, φιλοδοξήσαντος να καταρτίση τον Ιερόν Λόχον των Ελλήνων Φασιστών(6)»

    (1)Η εφημερίδα προθύμως ξεσκεπάζει τον Πιερίδη,νομίζω επειδή τον θεωρεί υπαίτιο της πλάκας.Δεν σκοπεύει λοιπόν να «εκτεθεί», κυρίως στους οπαδούς του Υψηλάντη, αλλα και σε αυτούς που θα τον δεχτούν, τον ίδιο Αύγουστο, ως συνυποψήφιό τους.
    (2)Δεν την υπέγραψε, δεν έλαβε γνώσι της, αλλα μήπως την έγραψε;
    (3) Η εφημερίδα φαίνεται να εμπιστεύεται τον συντάκτη της.Δεν έχει επίσης καμία αμφιβολία ότι πρόκειται γιά πλαστή επιστολή.Απλώς βγάζει την ουράτης (και τον συνεργάτη της) από την υπόθεση.
    (4) ιδού η αιτιολογία, που πρέπει να ήταν σημαντικό επιχείρημα της (προφορικής) απολογίας Πιερίδη.Οι υπογραφές είναι οκτώ.Αν βγάλουμε του Πιερίδη,από τα υπόλοιπα ονόματα, κατά παραδοχή της εφημερίδας «δύο ή τρία» είναι γνωστά στην Αθήνα. Δηλαδή τα μισά που υπογράφουν…
    (5) Η φωτογραφία, φλού αλλα στο πλανο της σωστά τοποθετημένη, του «ενόχου». Είναι λόγιος, είναι φίλος των Γραμμάτων, είναι φίλος του «Σκαραβαίου» ή του Καβάφη, ή του Λαγουδάκη…
    (6)Η εφημερίδα πιστεύει ότι ο (αξιέπαινος) Ιερός Λόχος του Υψηλάντη ψιλοκινδύνεψε από ένα βενιζελικό ή «δημοκρατικό» πειραχτήρι.

    Ωστόσο, πρέπει να αναρωτηθούμε γιατί προθύμως και άνευ αντιρρήσεων δημοσιεύτηκε η επιστολή. Ο Καβάφης ήταν πολύ γνωστός το 1928 και ηταν ενεργοί όλοι οι εχθροί του.Η εφημερίδα θεωρεί λοιπόν φυσικό να υπογράψει ο πιό γνωστός στην Αθήνα αλεξανδρινός, μιά επιστολη υπέρ των Ελληνων Φασιστών. Και ο άγνωστος πειραχτήρης, στρέφεται κυρίως εναντίον του Καβάφη (η και του Λαγουδάκη- λιγότερο πιθανό, αφού είναι «λόγιος» συσχετισμένος με τα «γράμματα»…)κάτι που δεν επρόκειτο να πειράξει και πολλούς στην Αθήνα, αλλα ανέτως θα μπορούσε να πληρωθεί από τον Σκαραβαίο, προφανώς φίλο του πλαστογράφου, με τη θέση του στην εφημερίδα…

  55. sarant said

    Πετεφρή, νομίζω το μπερδεύεις πολύ. Καταρχάς, η επιρροή του Υψηλάντη ήταν πολύ μικρή. Δεύτερον, η ταυτότητα του Πιερίδη ήταν ήδη γνωστή σε πολύν κόσμο, όπως όλος ο κόσμος ήξερε ότι ο Μελάς είναι ο Φορτούνιο ή ο Γκρέκο είναι ο Φτέρης που είναι ο Τσιμπιδάρος. Όσο για τον Ιερό Λόχο των Φασιστών, είναι σαφέστατη ειρωνική αναφορά στον Ιερό Λόχο του παλιού Υψηλάντη.

  56. Μαρία said

    Πετεφρής:Διαφημίζεται η συμμετοχή του ποιητή σε μιά ιόνια έκδοση

    Λάθος: Διαφημίζεται η Ιόνια Ανθολογία και αναφέρονται τα ονόματα κάποιων ποιητών που ανθολογούνται, όπως του Τέλου Άγρα, Σκίπη, Καβάφη κ.α.

  57. Δεν θα επανέλθω. Καταλαβαίνω την άποψή σας.Η μόνη μας διαφορά είναι στην «μικρή επιρροή» του φασισμού στον ελληνικό Μεσοπόλεμο και ότι στο «Σκρίπ» ειρωνεύονται τον Υψηλάντη.

    Μαρία, μήπως βιάζεστε να γράψετε «λάθος»; με αυτά τα «ονόματα κάποιων» ποιητών, καλείται το κοινό να αγοράσει την Ανθολογία.Αυτό λέγεται διαφήμιση.

  58. sarant said

    Με την επισήμανση ότι η Ιόνιος Ανθολογία είναι περιοδικό, ζακυνθινό μάλιστα και ότι είθισται να αναγγέλλεται η έκδοση των περιοδικών με μνεία των κυριότερων συνεργατών τους. Έγραψα πιο πάνω πως το ίδιο Σκριπ ανάγγειλε και Πνοή με Λαπαθιώτη και Τεύκρο Ανθία.

  59. Μπουκανιέρος said

    Πετεφρή, η ειρωνεία είναι στον «Ταχυδρόμο», όχι στο «Σκριπ».
    Μήπως έχεις μπερδέψει κάτι;

  60. Mea, mea τα culpa. Απ΄τον πολύ εκνευρισμό.

  61. inverted_a said

    Bravo!

  62. metanastis said

    Ιστοδεσπότα,

    εκείνο το «ηλεπαπάρα» είναι όλα τα λεφτά!

  63. #7 Φυσικά μαζί με το «… Ελληνικός – ιδιότητα δεν έχ’ η ανθρωπότης τιμιοτέραν …» να αναλυθεί και το «Άστοχα πράγματα και κινδυνώδη, οι έπαινοι για των Ελλήνων τα ιδεώδη».

  64. Μετά τον Ισοκράτη, ήρθε η σειρά του Καβάφη:
    http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1135230

  65. κατερίνα said

    Ας πούμε όμως πως τόσο ο Σακελλάρης Γιαννακάκης όσο και ο Γιάγκος Πιερίδης ανήκαν στον κύκλο Τσίρκα (ή καλύτερα στον κύκλο των Ελλήνων κομμουνιστών στην Αίγυπτο, στον οποίο ο 17χρονος το 1928 Τσίρκας μυήθηκε -κατά δήλωσή του- από τον πρώτο).

  66. Μαρία said

    Μπράβο,Κατερίνα, το Σ. πρέπει να είναι ο Σακελλάρης …, σφουγγαράς το επάγγελμα. Για τη σχέση Γιάγκου Τσίρκα δεν είμαι σίγουρη. Ο Τσίρκας συνδεόταν με τον Θεοδόση Πιερίδη.

  67. sarant said

    Κατερίνα, σωστή επισήμανση -πράγμα που ενισχύει ακόμα περισσότερο την εκδοχή της φάρσας.

  68. κατερίνα said

    επανέρχομαι (μετα τον ύπνο):
    όντως, οι παιδικοι φίλοι και συνοδοιπόροι του Τσίρκα ήταν ο Θοδόσης και ο Γιώργος Φιλίππου Πιερίδης (γέν. 1904) και όχι ο Γιάγκος Περίδης. Υπάρχει μάλιστα (κυκλοφορεί και στο διαδίκτυο, αλλά δεν μπορώ να την εντοπίσω τώρα) μια φωτογραφία του 1930 όπου συνυπάρχουν ο Τσίρκας, ο Γιαννακάκης (από τους ιδρυτές του Κ.Κ. Αιγύπτου και ο πρώτος γραμματέας του όταν πρωτοϊδρύθηκε το 1924) και ο Θ. Πιερίδης.

    Όσο για τη σχέση Τσίρκα-Γιαννακάκη, έχουμε την εξής μαρτυρία της Αντιγόνης στην Κατερίνα Πλασσαρά:
    «Κ. – Σ’ αυτή την εποχή -γύρω στα 1930- θα πρέπει να γίνεται η πρώτη επαφή του [Τσίρκα] με το Κομμουνιστικό κίνημα.
    Α. – Μαζευόντουσαν τότε, μια παρέα νεαροί, στο σφουγγαράδικο το Γιαννακάκη, στο Κάιρο. Εκεί έγινε η μύηση» (περ. «Ο Πολίτης», τχ. 32, Γεν.-Φλεβ. 1980),

    αλλά και του έτερου παιδικού φίλου του Τσίρκα, του ζωγράφου Γ. Δήμου (που του έφτιαξε και πολλά εξώφυλλα):
    «Όσο μεγαλώνουμε, οι βηματισμοί μας όλο και πιο συχνά αφήνουν τ’ αχνάρια τους και σ’ άλλους δρόμους του κέντρου. […]
    Σε μια πάροδο πιο κάτω ήταν το σφουγγαράδικο του Σακελλάρη Γιαννακάκη, ένα απ’ τα Τρελά πουλιά που, μαζί με τη συγγραφέα τους, τη Μαρία Ιορδανίδου, μοίραζαν κομμουνιστικές προκηρύξεις στους δρόμους της Αλεξάνδρειας, στον αναβρασμό της Οκτωβριανής Επανάστασης. […]
    Τη χρονιά που ξεσχολίζαμε, κάτι άρχιζε ν’ αλλάζει στη ζωή μας. Γίναμε κάπως διανοούμενοι. Γνωριστήκαμε όσοι άγνωστοι είμαστε μεταξύ μας μέχρι τότε μ’ επίκεντρο το σφουγγαράδικο του Σακελλάρη. Τώρα είμαστε μια καινούρια φιλολογική παρέα. Ο ψηλέας Μιχάλης Φαρδούλης με τη μαγγούρα και τη φλοτάν γραβατάρα του, ο Θοδόσης Περίδης, ελόγου μου, ο ζωγράφος Φραγκόπουλος και δυο τρεις άλλοι φίλοι μας διανοούμενοι, όπως ο Αχιλλέας Αιμιλιανίδης που απάγγελνε γερμανικά Χάινε, φυσικά κι ο Γιάννης. […]. Ξεκοκαλίζαμε τα γαλλικά λογοτεχνικά περιοδικά της εποχής κι όποτε μας έπεφτε στα χέρια το θεωρητικό όργανο της Κομιντέρν, στη γαλλική του έκδοση, η Κομμουνιστική Διεθνής, το διαβάζαμε. Γι’ αυτό φρόντιζε ο Σακελλάρης Γιαννακάκης.»
    (περ. «Διαβάζω», τχ. 171, 15.7.87. Και στο «Γιώργης Γ. Δήμου, Χαρακτικά/σχέδια, Κείμενα/επιστολές», επιμ. Βούλα Λιβάνη, Κωστούλα Σκλαβενίτη, Αθήνα: ΜΙΕΤ, 2004)

  69. laskaratos said

    Συγχαρητήρια κε Σαραντάκο

  70. sarant said

    Ευχαριστώ πολύ, Κατερίνα για τα στοιχεία.

    Λασκαράτε, ευχαριστώ.

    Το θέμα το πήρε και το tvxs, χωρίς όμως τις φωτογραφίες:
    http://tvxs.gr/node/52920

  71. doctor said

    Τέτοιο άδειασμα Σαράντου από Σαραντάκο δεν ξανάγινε. Ο γνωστός ελληνοκεντρικός και κρυφοφασίζων κ.Σαράντος Καργάκος για άλλη μια φορά απεδείχθη ότι είναι ένας ερασιτέχνης ιστορικός (άλλωστε είναι φιλόλογος στο επάγγελμα). Στο δε βιβλίο του «Αλβανοί-Αρβανίτες-Έλληνες» παραδίδει ρεσιτάλ ασχετοσύνης και αντιεπιστημονικότητας.

    Ας πιει κι αυτός ένα Φρουλίτ για να χωνέψει το νέο του Βατερλώ…

  72. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΦΥΣΣΑΣ said

    Εξαιρετική δουλειά, αγαπητέ Νίκο. Συγχαρητήρια. Εφάρμοσες το στοιχειώδες: έρευνα στην πηγή των αρχικών τεκμηρίων του «γερού φιλόλογου»- και αλίευσες λάβρακα (με β, όχι με ύψιλον. Και λάβρακα, όχι λαβράκι). Θα υπάρχουν κι άλλοι ανάλογοι λαύρακες μέσα στα χιλιοσέλιδα ελληνοχριστιανικά πονήματα της Καργακιάδας, μα ποιος έχει το κουράγιο να φυλλομετρά τους τόμους, τεμνόμενος ο ίδιος ως αναγνώστης; Γι΄ αυτό σε θαυμάζω, αγαπητέ Νίκο, επειδή εσύ τον διαβάζεις αγόγγυστα. Και αντέχεις. Χαρά σ΄ το κουράγιο σου.

    Μπορούμε όμως να είμαστε βέβαιοι ότι η φοβερή «αποκάλυψη» του «γερού φιλόλογου» θα κυκλοφορήσει με «λερναίο» (δική σου έκφραση)τρόπο και θα γίνει σημείο αναφοράς για τους βουλομένους, όπως η «αποκάλυψη του κ. Γιανναρά για τον Κίσιντζερ και τους Έλληνες, οι εκτιμήσεις εκείνης τις κυρίας για τις δεν ξέρω πόσες δεκάδες εκατομμύρια «λέξεις» της «αρχαιότερης, πολυσιότερης και τελειότερης» ελληνικής γλώσσας κλπ κλπ κλπ. Λίγοι υποψιασμένοι θα διαβάσουν Σαραντάκο, θα γελάσουν και θα οικτίρουν το «γερό φιλόλογο». Οι πολλοί θα μείνουν με τις καργακογενείς αντικαβαφικές εντυπώσεις. Δηλαδή «οι ανίδεοι Αντιοχείς» [θα συνεχίσουν να] διαβάζουν Εμονίδην».

    Φιλικά
    Δημήτρης Φύσσας
    αναγνώστης του Κ. Π. Καβάφη

  73. Άλλο Σαράντος κι άλλο Σαραντάκος

  74. sarant said

    Γιατρέ, ευχαριστώ.
    Στάζιμπε 🙂

    Δημήτρη Φύσσα, να είσαι καλά. Πάντως, κάποτε ο Καργάκος ήταν γερός φιλόλογος, αλλά ήδη από την εποχή της Αλαλίας-Αλεξίας-Αφασίας (τέλη δεκ. 1980) οι εμμονές του θόλωναν την κρίση του.

  75. Γιώργης Ρεγγίνος said

    το σχόλιο του «Θανάσης» μ’ έβαλε σε σκέψη. Αν παίρνω κάτι από την πιο πάνω ανάρτηση, αυτό είναι «μην εμπιστεύεσαι τα πάντα όσα διαβάζεις: ερεύνησε το λίγο το θέμα». Και προχωρώ και λέω: επειδή *διαβάζω* ότι τελικά η επιστολή δεν υπεγράφη από τον γνωστό Κ Π Καβάφη, πα να πει ότι *όντως* έτσι έχουν τα πράγματα? Δε θα έπρεπε μήπως, όπως έκανε και ο συγγραφέας, να ερευνήσω λίγο το θέμα, πριν το πάρω ως δεδομένο? Δεν υπερασπίζομαι ούτε το ένα ενδεχόμενο (αναληθής η επιστολή) ούτε το άλλο (αληθής η επιστολή). Απλά πιστεύω ότι ίσως ο συγγραφεύς του κειμένου να θέλησε επί σκοπού να μας βάλει σε μια ‘παγίδα’ για να μας βγάλει μετά – που μια χαρά παιδευτικό είναι 🙂

  76. sarant said

    Γιώργη, όταν λες «ο συγγραφεύς του κειμένου» ποιον εννοείς;

  77. […] την συνέχεια του άρθρου sarantakos.wordpress.com […]

  78. Έρεβος said

    Χαίρομαι πραγματικά που υπάρχουν ακόμη Έλληνες που βουτούν τη γλώσσα στο μυαλό τους πριν μιλήσουν ή εν προκειμένω γράψουν…
    Κανείς νοήμων που «γνωρίζει» τον Καβάφη δε θα πίστευε την «ερωτοτροπία» του με τον φασισμό… ακόμη κι αν προέρχονταν από το στόμα του Καβάφη… θα ήτο βέβαιος ότι ο Καβάφης αστειεύεται.
    Λυπάμαι για τον κ. Καργάκο και γενικώς λυπάμαι για όλους όσους τρώνε κουτόχορτο αμασητί και διαμοιράζουν το ατόπημά τους χωρίς ίχνος αιδούς.

    «Όσο μπορείς, τούτο προσπάθησε μονάχα,
    μην την εξευτελίζεις…»

  79. Δύμιος said

    Γάτε #6 δύο θαυμαστικά +- 🙂
    Doctor #71 superb!
    Νίκο #∞ εύγε…

    «…ανεπαισθήτως μ’ έκλεισαν από τον κόσμον έξω»

  80. sarant said

    Δύμιε, ευχαριστούμε 🙂

  81. Κεκαυμένος said

    Ο Καβάφης επειδή ακριβώς ήταν Έλλην, και μάλστα με βάρια μέσα στην συνείδηση του την αίσθηση της διαχρονίας του έθνους (Αρχαία Ελλάδα-Βυζάντιο-Νεώτεροι Χρόνοι) δεν θα μπορούσε ΠΟΤΕ να είναι φασίστας!
    Διότι ως Έλλην ήξερε πως κάθε ολοκληρωτισμός αποτελεί την πιο βάναυση και βάρβαρη κατάργηση και καταπάτηση του ελληνικού μέτρου. Και όπως μόνον οι Έλληνες δίδαξαν στον κόσμο

    ΜΕΤΡΟΝ ΑΡΙΣΤΟΝ

    Αντίθετα, οι ένθερμοι οπαδοί του κόκκινου ολοκληρωτισμού, όπως ο Καζαντζάκης, δεν δίσταζαν να γίνονται ταυτόχρονα και οι πιο ενθουσιώδεις αυτόκλητοι υμνητές του εφευρέτη και αρχηγού του μαύρου ολοκληρωτισμού, του Μουσσολίνι.

    Μην φοβάστε λοιπόν, φίλοι. Κι αν φτωχική την βρεις, η Ιθάκη δεν σε γέλασε!

    Κι ούτε πρόκειται ποτέ να σε γελάσει…

  82. PFREN said

    Κεκαυμένος όνομα και πράγμα…
    «»Ο κομμουνισμός όπως παρουσιάζεται από τον Μαρξ, Ένγκελς και Λένιν, είναι πνευματική ψώρα»
    Ν. Καζαντζάκης,»»Το αληθινό πρόσωπο του Κομμουνισμού»
    Από που ψωνίζετε παρωπίδες αλήθεια, έχω αρχίσει να ζηλεύω…

  83. Psy said

    Κοντολογίς:

    α) κάποτε, κάπου γράφτηκε το όνομα του Καβάφη και σχετίστηκε με μια πολιτική ιδεολογία
    β) σήμερα, κάποιοι ισχυρίζονται πως επειδή εκ των υστέρων αρνήθηκε τη συμμετοχή του ένας από αυτούς που βρίσκονται στην ίδια λίστα με τον Καβάφη, τότε αποδεικνύεται η μη συμμετοχή του Καβάφη

    Προφανώς, δεν «αποδεικνύεται» κάτι. Δεν ξέρουμε αν ήταν «φασίστας» ή «αντιφασίστας», αλλά σίγουρα γνωρίζουμε πως όταν έλεγε πως είναι «ελληνικός» και «φυλετικός», κάτι θα εννοούσε. Κάτι διαφορετικό, που δεν μπορούν να χωνέψουν όσοι έχουν ταυτίσει την ομοφυλοφιλία με φοκλόρ πανηγύρια και κρατικές επιδοτήσεις «ακτιβιστών».

    Τι δεν θα έδινα για να ζούσε ο Χατζιδάκις. Θα βοηθούσε αρκετά να ξεπεράσουν την εννοιολογική τους σύγχυση ορισμένοι.

  84. sarant said

    Δεν διαβάσατε σωστά, αγαπητέ. Δεν αρνήθηκε απλώς τη συμμετοχή του ένας, αλλά σαφώς γράφτηκε, εκεί και τότε, σε ένα έντυπο που το διάβαζαν οι δήθεν υπογράψαντες, ότι η επιστολή ήταν φάρσα. Περί αυτού ήταν η συζήτηση. Αλλά θα επανέλθω στο θέμα κάποια στιγμή.

  85. Κεκαυμένος said

    ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ: Τι κάνουν αυτοί οι Ρούσοι;

    ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ: Εργάζονται. Υπεράνθρωπη προσπάθεια να δημιουργήσουν ένα κόσμο νεό. Βρήκα, εδώ στη Ρώμη, μεγάλες ομοιότητες μεταξύ Μπολσεβικισμού και φασισμού.


    Μονάχα εδώ και στη Μόσχα υπάρχουν αληθινοί νέοι.

    Μ: Τι εννοείτε «αληθινοί νέοι»;

    Κ: Ότι είναι έτοιμοι να θυσιαστούν για μιαν ιδέα.

    Μ: τι πράγμα σας έκανε μεγαλύτερη εντύπωση στη Ρουσία;

    Κ: Δύο πράματα: Η ανατροφή των παιδιών και η μεγαλοφυής ΦΩΤΙΣΤΙΚΗ προπαγάνδα στις μάζες.

    Μ: Και οι αρχηγοί;

    Κ: ΘΑΥΜΑΣΤΟΙ. Ο Τρότσκι…

    Αυτά τα ολίγιστα. Για περισσότερα και… ορεκτικότερα βλ. Ν. Καζαντζακη, Ταξιδεύοντας, Ιταλία (κ.τ.λ.). έκτη έκδοση, Αθήνα 1969, σσ. 23-25, και κυρίως στο Ταξιδεύοντας. Ρουσία, το αποτελεί έναν αληθινό ύμνο στον… ρούσικο μπολσεβικισμό, μαζί με τα (ομόλογούμενα από τον Καζαντζάκη) εγκλήματά του.

    Αυτά κ. PFREN και μεγειά τις παρωπίδες. Καλοφόρετες!

  86. Ηλεφούφουτος said

    Η αλήθεια είναι ότι ο Καζαντζάκης, όπως και πολλοί άλλοι της ευρωπαϊκής διανόησης, χωρίς να είναι κομμουνιστής, θαύμασε τη ρωσική επανάσταση καθώς και πολλά άλλα του καιρού του που έβγαζαν δυναμισμό και νεανική ορμή. Ο καθένας έβλεπε αυτά που ήθελε.
    Με τον ελληνικό εμφύλιο πάντως ξεκαθάρισε ότι δεν ήταν με το κομμουνιστικό στρατόπεδο.

    Ότι το «Ταξιδεύοντας – Ρουσία» είναι ύμνος στο ρούσικο μπολσεβικισμό μόνο κάποιος που δεν το έχει διαβάσει μπορεί να το ισχυριστεί. Πολύ συχνά αναφέρει τις ενστάσεις του σε διάφορα που έβλεπε, πάντα βέβαια και με μια δόση αυτοσαρκασμού.
    Η Λιλή Ζωγράφου μάλιστα στο «Καζαντζάκης Ένας Τραγικός» τον κράζει άγρια (και κακοπροαίρετα, θα έλεγα) για την κριτική που διατύπωνε στο βιβλίο του.

  87. Κεκαυμένος said

    «Και πολλά άλλα του καιρού του…»

    Το εξής ένα: τον Μουσολίνι και τον ΦΑΣΙΣΜΟ του…

    Πάντα θαύμαζα αυτούς που έχουν τέτοια ιδεολογική τύφλωση, ώστε να μπορούν να κάνουν το μαύρο άσπρο και τα ξυνά γλυκά. Οι ίδιοι είναι για τον εαυτό τους μακάριοι, αλλά για όλους εμάς (τουλάχιστον για μένα) απίίίίστευτα εξοργιστικοί …

  88. Ηλεφούφουτος said

    Ε, λοιπόν ναι! Είμαι ένας μακάριος! Κι όταν μια μέρα γίνω και μακαριστός, θα πάω στα νησιά των Μακάρων να δρέψω τους καρπούς της τυφλής αφοσίωσής μου στην ιδεολογία του καζαντζακισμού.

    Μακάρων λέγω και ουχί μακάκων. Μα καημένε Κεκαυμένε, αν ανοίξεις κανένα βιβλίο του ίδιου του Καζαντζάκη (κι όχι ό,τι έγραψε γι αυτόν π.χ. το περιοδικό «Ο Σωτήρ» ή το «Προς την Νίκην»), θα διαπιστώσεις ότι θαυμασμό έχει εκφράσει α) για την εκπαίδευση της αγγλικής αριστοκρατίας β) για την κρητική αγιογραφία γ) για την κρητική λεβεντιά δ) για το Βούδα, για το ζεν κλπ. κλπ. κλπ.
    Αν βέβαια έχει τόση σημασία για σένα να ήταν ο Κ. μουσολινικός μπολσεβίκος με μουσελίνα και καλπάκι, πάω πάσο. Όσο για την οργή, ξίιιιδι.

  89. Κεκαυμένος said

    Αν έχει σημασία για μένα όταν κάποιος είναι φασίστας ή δεδηλωμένος θαυμαστής του φασισμού; Τεράστια. Πώς θα μπορούσε άλλωστε να συμβαίνει το αντίθετο;;;
    Και όχι μόνον για μένα φυσικά, αλλά για κάθε πολιτισμένο και δημοκρατικό άνθρωπο, που αρνείται να συμβιβαστεί με την ανείπωτη φρίκη του οποιουδήποτε ολοκληρωτισμού, έχει πολύύύ μεγάλη σημασία. Γι’ αυτό άλλωστε σιχαίνεται και αηδιάζει ΚΑΘΕ υμνητή της πιο απαίσιας «ιδεολογίας» που γέννησε ποτέ η ανθρώπινη διαστροφή.

    Όσο για το ξύδι, ευχαριστώ πολύ, αλλά θα το δεχτώ μόνον αν είναι βαλσάμικο, διότι δεν είμαστε ότι κι ότι…

  90. Κεκαυμένος said

    Όσο για την νεοταξική σας χυδαιότητα, χάρισμά σας…

  91. Κεκαυμένος said

    κ. Σαρανάκε, διορθώστε το ρολόι σας, παρακαλώ.

  92. Κεκαυμένος said

    Είχα γράψει παλιότερα πως ο Καβάφης επειδή ακριβώς ήταν Έλλην, δεν θα μπορούσε να είναι ΠΟΤΕ φασίστας. Ιδού πλέον και η πιο ξεκάθαρη όσο και απίστευτα εντυπωσιακή απόδειξη. Ο Καβάφης, σε ένα εκπληκτικό σημείωμά του, είχε καταδικάσει θεωρητικά τον φασισμό ήδη από το 1910, δηλαδή πριν ακόμη κι από την εμφάνισή του! Και αυτό έγινε μέσα από την απόρριψη της νιτσεϊκής ανατριχιαστικής διδασκαλίας για την εξαφάνιση και την εξόντωση των αδυνάμων.

    Λέει λοιπόν ο ΜΕΓΑΣ ΕΛΛΗΝ Καβάφης:

    «Τι ΑΠΑΙΣΙΟ πράγμα αυτές οι νέες φιλοσοφικές ιδέες της σκληρότητος, του σωστού της υπερισχύσεως του δυνατού, του τάχα εξυγιαντικού έργου τής πάλης της εξαλείφουσας τους μικρούς και ασθενικούς κτλ. κτλ. Αφού πρέπει να ζήσουμε ΕΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑι (τι τέλοιο! Αξιολύπητε Γιανναρά, πόσο καθυστερημένος και καταϊδρωμένος είσαι τελικά…), αφού ο πολιτισμός απορρέει από αυτό, αφού δι’ αυτού του μέσου κατορθώσαμε και αντισταθήκαμε στες δυσχερέστατες βιοτικές περιστάσεις που περιστοίχισαν τα πρώτα την ανθρωπότητα – τι θα πουν αυτά τα ΤΡΕΛΛΆ της σκληρότητος, της υπερισχύσεως κτλ. Αν στ’ αλήθεια ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΟΥΣΑΜΕ, θα βλέπαμε ότι μας φέρουν την ΕΚΜΗΔΕΝΗΣΙ. Ένας δυνατός θα καταστρέψει, εμμέσως ή αμέσως, δέκα αδύνατους εδώ· ένας άλλος, δέκα αδύνατους εκεί, και ούτω καθεξής. Δεν θα μείνουν παρά δυνατοί. Εξ αυτών θα είναι μερικοί λιγότερο δυνατοί. Αυτοί – σαν ξεχασθούν ή εκλείψουν οι αδύνατοι οι πριν – θα είναι οι αδύνατοι· πρέπει να καταστραφούν κι αυτοί, δέκα-δέκα ή πέντε-πέντε ή δύο-δύο. Ώσπου να μείνει μονάχος του ο δυνατότατος ή οι ολίγοι ισοδύναμοι. Αλλά πώς θα ζήσουν, έτσι; Όχι η σκληρότης· αλλά η Επιείκεια, η Λύπη, η Παραχώρησις, η Καλοσύνη (αυτά, βέβαια, συνετώς, χωρίς υπερβολές), είναι και η Δύναμις και η σοφία».

    Εκπληκτικό; Απίστευτο; Ναι. Και όμως απόλυτα αληθινό. Αληθινός ΠΡΟΦΗΤΗΣ ο μέγας Αλεξανδρινός…

    Και αυτό το ΕΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑι πόσο υπέροχο είναι! (Αξιολύπητε ΓΙΑΝΝΑΡΆ, πόσο καθυστερημένος και καταϊδρωμένος είσαι τελικά…).

    Το σημείωμα αυτό δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά από τον Γ.Π. Σαββίδη, το 1973, στο άρθρο του «Ήταν χριστιανός ο Kαβάφης;» και ναδημοσιεύτηκε στο βιβλίο του Mικρά καβαφικά, A΄, Αθήνα 1985.
    Υπάρχει δημοσιευμένο και στο δίχτυ, στο Αρχείο Καβάφη: http://www.kavafis.gr/kavafology/articles/content.asp?id=12

    Την ανακάλυψη ανκάλυψη όμως αυτού την του σημειώματος την χρωστάμε σ’ αυτόν τον φοβερό τρυποκάρυδο, τον Cacofonix: http://cacofonix-cacofonix.blogspot.com/2008/12/blog-post_12.html

    Προσωπικά του είμαι ευγνώμων…

  93. sarant said

    Εννοείτε το ρολόι του ιστολογίου ή κάτι άλλο που δεν το καταλαβαίνω; Διορθώστε κι εσείς το όνομά μου 🙂

  94. sarant said

    92: Το απόσπασμα είναι πράγματι πολύ ενδιαφέρον -αλλά δεν καταλαβαίνω πώς μπορεί να επαινεθεί ένας ιστολόγος για την «ανακάλυψή» του, εφόσον είναι ήδη δημοσιευμένο και σε βιβλία και στο διαδίκτυο. Δεν βρίσκετε ότι η τιμή της ανακάλυψης ανήκει στον ΓΠΣαββίδη;

  95. Κεκαυμένος said

    Ναι, το ρολόι του ιστολογίου εννοώ (φυσικά, αστειευόμενος το είπα, ελπίζω να μην παρεξηγήθηκα…). Όσο για το όνομα, ζητώ ταπεινά συγγνώμη, αλλά το πόσο «ατάκτο» είναι αυτό το ταυ, το ξέρουμε δα από την εποχή του Λουκιανού! Και μακάρι να μπορούσα να επέμβω στο μήνυμά μου για να το διορθώσω…

    Τώρα: Φυσικά η δαφνή και ο κότινος στον Σαββίδη πρέπουν και ταιριάζουν, που το δημοσίευσε, γιατί μέχρι τότε ήταν ανέκδοτο, αλλά νομίζω πως ταιράζει ένας έπαινος και σ’ αυτόν που το εντόπισε και το προέβαλε, δεν νομίζετε;

  96. Ηλεφούφουτος said

    Διατρανώνοντας την αλληλεγγύη που οφείλω, ως νεοταξίτης, στον κομμουνιστή Καζαντζάκη (άμα τε και στο μιλιταριστή Καρκαβίτσα, στο μονεταριστή Βιζυηνό και στην αμετανόητη τροτσκίστρια Ελισάβετ Μουτζάν-Μαρτινέγκου), επισημαίνω στον Κεκαημένο ότι αυτό που του παρατήρησα και εγώ και άλλοι είναι ότι ο Καζαντζάκης δεν ήταν κομμουνιστής, όπως μπορεί να διαπιστώσει κάποιος διαβάζοντας π.χ. το Ζορμπά, το πιο γνωστό του έργο.
    Εσύ, όμως Κεκαυμένε, επιμένεις να μεταθέτεις κάθε φορά το θέμα αλλού, π.χ. στο αν ο ολοκληρωτισμός είναι ή δεν είναι καλό πράμα, ή απλώς να απαντάς σε πράγματα που δεν είπε κανείς, διότι, όπως μπορεί να καταλάβεις κάθε γνήσιος ΕΛΛΗΝ ή έστω ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΟΣ, άλλο σημαίνει «έχει σημασία για σένα να ήταν ο τάδε κομμουνιστής» και άλλο «έχει σημασία για σένα όταν ο τάδε ήταν κομμουνιστής».
    Ως εκ τούτου μακριά απ το μπαλσάμικο, γιατί τα περισσότερα που κυκλοφορούν στην αγορά είναι σκέτη χημεία.

  97. Κεκαυμένος said

    κ. Σαραντάκο, εσείς γράψατε το κείμενο που υπάρχει σε διάφορους ιστοτόπους στο διαδίχτυ: Το μέντιουμ Κοσμάς Αιτωλός;

  98. sarant said

    Όχι, αγαπητέ. Αν το είχα γράψει εγώ θα το δημοσίευα εδώ και όχι στο ιστολόγιο του Ροΐδη -και δεν θα το υπέγραφα ως Λασκαράτος.

  99. Κεκαυμένος said

    Σας ευχαριστώ για την απάντησή σας.

  100. Κωνσταντάς Χατζηκωσταράτσος said

    Στη παρακάτω ταινία, ο Σαράντος Καργάκος μιλά στο «Τηλεάστυ» και αναφέρεται στο θέμα αυτό, δηλ. της υπογραφής Καβάφη το 1928 σε επιστολή υποστήριξης μιας φασιστικής οργάνωσης. Η ταινία ανέβηκε μόλις προχτες στις 12.1.2012, η δε περιγραφή μας πληροφορεί πως πρόκειται από εμφάνιση του Καργάκου στο «Τηλεάστυ» την ίδια μέρα.

    Η περιγραφή συνοδεύεται και από παραπομπή προς το παρόν δημοσίευμα, και αυτός ήταν και ο τρόπος που έφτασα εδώ.

    Δεν μπορώ να πω πως είμαι αρκετά ενήμερος για το έργο του Καργάκου. Μα και πάλι, δεν περίμενα πως θα εμφανιζόταν στο «Τηλεάστυ». Φαίνεται πως δεν θα ήταν αβάσιμες κάποιες αμφιβολίες που είχα.

    Και πάλι κρίμα, όμως, κρίμα. Διότι, η εμφάνιση του στο «Τηλεάστυ» γίνεται δυο σχεδόν χρόνια μετά το δημοσίευμα εδώ, του Σαραντάκου. Δεν το έμαθε;

    Η ταινία είναι βέβαια απόσπασμα της όλης εκπομπής, και μου αφήνει έντονη την απορία για το τι άλλο λέχθηκε.
    -.

  101. Κωνσταντάς Χατζηκωσταράτσος said

    Γέγραφα δε:

    > …η δε περιγραφή μας πληροφορεί πως πρόκειται από εμφάνιση…

    Εμ, δηλαδής…., εγώ το διέπραξα αυτό το «πρόκειται από εμφάνιση»;
    Καλά, άσε, έχω να γράψω και κατιτις, καληνύχτα σας.
    -.

  102. sarant said

    100: Αγαπητέ, κάποια τηλεπάθεια υπάρχει, διότι ήδη μου έστειλαν ηλεμήνυμα με αυτό το βιντεάκι και με παρακάλεσαν δυο φίλοι να γράψω «κάτι περισσότερο», και αυτό έκανα και θα το διαβάσεις αύριο.

  103. voulagx said

    #100 «..αλλα επεσα κυριολεκτικα απο τα συννεφα..» ακουγεται να λεει ο Καργακος – μεταφορικα βεβαια!

  104. eleos pia said

    Wraia ki ama htan «fasistas» ti egine?

  105. Κωλόγερας said

    Να πω συγχαρητήρια γι’αυτό το εύρημα είναι λίγο. Στην Ελλάδα που μέχρι και οι «επαγγελματίες» (δεν αναφέρομαι φυσικά ούτε στον Καργάκο, ούτε στους ανίδεους πτυχιούχος Φιλοσοφικών Σχολών – παρότι είναι κι αυτοί δυστυχώς ipso facto «σπεσιαλίστες», αλλά στους πανεπιστημιακούς) είναι άρτζι, μπούρτζι και λουλάς, το να βλέπεις έναν «ερασιτέχνη» να κάνει τέτοια δουλειά, το βλέπεις και απλώς δεν το πιστεύεις.

    Στην αρχή, βιαστικός, ήμουν αρνητικός, σκεφτόμουν «να, ένας ακόμη λεξιθήρας, μάλλον γραφικός» κατά το παράδειγμα αρκετών που λεφτούριασαν σταδιοδρομώντας σε εφημερίδες, τηλεοράσεις και ραδιόφωνα και τυφλώνοντας με τις μπουρδολογίες τους πολύ κόσμο που τους άκουγε. Μέγα παράδειγμα, κάποιος μακεδονομάχος «καθηγητής» εκ Κρήτης. Όχι μόνο αυτός, είναι και άλλοι που επιχείρησαν να γράψουν την ιστορία μίας ή περισσοτέρων λέξεων.

    Όμως όχι, έσφαλα. Γιατί αυτό που κάνει ο Σαραντάκος- δεν το ξαναείδαμε στα ελληνικά πράγματα των τελευταίων δεκαετιών -είναι να δείχνει με κατανοητό τρόπο ότι η γλώσσα είναι (και) πολιτικό ζήτημα- όχι μόνο, αλλά και πολιτικό ζήτημα. Συγχαίρω από καρδιάς.

  106. sarant said

    Ε, ευχαριστώ πολύ-πολύ, με κάνεις και κοκκινίζω (βαθιά)!

  107. Κωλόγερας said

    Εγώ, ο αναγνώστης, σε ευχαριστώ

  108. silverkid said

    Άσχετο: Μια καθηγήτρια της Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Καποδιστριακό μας είχε πει ότι ο Καβάφης θα έπαιρνε Νόμπελ, αλλά δεν τον ψήφισαν οι Άγγλοι γιατί ήταν ομοφυλόφιλος.

  109. @Silverkid Και εγώ το έχω ακούσει αυτό και δε μου φαίνεται και απίθανο,αφού και άλλοι έχασαν το Νόμπελ επειδή δεν ήταν αρεστοί για πολιτικούς κυρίως όμως λόγους.

    Συγχαρητήρια στον Σαραντάκο!Επιτέλους πρέπει να δίνονται και απαντήσεις σε ό,τι ακούγεται απ’τον καθένα που θέλοντας να βρει ομοίους του αμαυρώνει ονόματα,ήθη και ανθρώπους που υπήρξαν καλλιτεχνικές προσωπικότητες τέτοιου ύφους που δεν θα τυφλώνονταν ακόμα και από τις ενδεχόμενες πρόσκαιρες θετικές πτυχές του ρεύματος του φασισμού.Ακόμα και να ασπαζόταν όμως το φασισμό, αυτός ο φασισμός δεν θα είχε τη μορφή που αυτοί έχουν μες στο μυαλό τους ή που θέλουν να διαμορφώσουν.Δεν είναι λίγες οι πολιτικές κινήσεις που αλλιώς ξεκίνησαν κ αλλιώς κατέληξαν στην ιστορία.Η μόδα όμως (ακόμα και του φασισμού) έρχεται κ παρέρχεται και πάλι καλά υπάρχουν και άτομα που καθαρίζουν το μυαλό μας όπως ο Σαραντάκος.
    Και ναι…Κάτω τα χέρια απ’τον Καβάφη,κορόιδα!!

  110. sarant said

    109: Ναι, απ’ ό,τι είδα έγραψε η χρυσαβγίτικη σελίδα για τον Καβάφη, επαναλαμβάνοντας τον μύθο του Καργάκου.

  111. # 108,109
    Μέχρι να δοθεί το Νόμπελ στον Σολτζενίτσιν τα κριτήρια ήταν καθαρά λογοτεχνικά. Οσον αφορά την βράβετση της ποίησης του Καβάφη πρέπει να την δει κάποιος με τα μάτια της εποχής του και όχι με τα σημερινά. Δεν είναι τυχαίο πως είναι ο αγαπημένος ποιητής των πολιτικών και των δημοσιογράφων που επηρεάζουν την κοινή γνώμη σήμερα περισσότερο από τότε, αλλά τότε τα κριτήρια ήταν διαφορετικά, μετρούσε περισσότερο η αξία του έργου (με τα κατά το δυνατόν αντικειμενικότερα κριτήρια (π.χ. ο χειρισμός της γλώσσας) παρά η απήχησή του.

  112. Αντιφασίστας said

    111: Αν μετρούσε η λογοτεχνική αξία του έργου και μόνο, πώς είναι δυνατόν να πήρε το νόμπελ ο Σαλί Πριντόμ και όχι ο γίγαντας Τολστόι; Ρίξτε μια ματιά στον κατάλογο:
    http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%92%CF%81%CE%B1%CE%B2%CE%B5%CE%AF%CE%BF_%CE%9D%CF%8C%CE%BC%CF%80%CE%B5%CE%BB_%CE%9B%CE%BF%CE%B3%CE%BF%CF%84%CE%B5%CF%87%CE%BD%CE%AF%CE%B1%CF%82
    Ο Τολστόι πέθανε το 1910. Τόσο καλύτεροι απ’ αυτόν ήταν οι ανταγωνιστές του; Πόσα από τα ονόματα της λίστας γνωρίζετε ή θυμάστε; Άρα, απ’ την αρχή κάτι δεν πήγαινε καλά μ΄ αυτόν τον θεσμό.Αλλά είπαμε: τα βραβεία μόνο ο χρόνος τα απονέμει σωστά.

  113. ππαν said

    Ότι τα κριτήρια ήταν λογοτεχνικά -κι όχι πολιτικά- δεν σημαίνει πως το κριτήριο των μελών της επιτροπής Νόμπελ ήταν αλάνθαστο. Πώς θα μπορούσε να είναι άραγε;
    Εγώ άλλη απορία έχω: πριν τον Σολτζενίτσιν, δηλαδή το 1953, λογοτεχνικά ήταν τα κριτήρια; σίγουρο;

  114. #112
    Οπως έγραψα δεν είναι δυνατόν να γνωρίζω τις συνθήκες που επικρατούσαν τότε. Επειδή αναφέρεσαι στο 1901 θυμίζω ότι οι επιτυχίες του Τολστόι ήταν πολύ παλιότερες και τα έργα του κοντά στην αλλαγή του αιώνα είχαν προκαλέσει πολλές αντιδράσεις.
    #113
    Οπωσδήποτε δεν το ξέρω, απλά η περίπτωση Σολτζενίτσιν ήταν περίπου εξόφθαλμη, μέχρι τότε δεν είχα αντιληφθεί κάπου τόσες αρνητικές κριτικές.
    Πέρα από προσωπικά γούστα θεωρώ πως η βράβευση Σεφέρη είναι λογική ενώ η βράβευση Ελύτη και η μη βράβευση Καβάφη σηκώνουν συζήτηση

  115. ππαν said

    Η βράβευση του Τσόρτσιλ με βραβείο Νόμπελ λογοτεχνίας δεν ήταν εξώφθαλμη; Προσωπική διάγνωση ως προς τον βαθμό του εξώφθαλμου: προχωρημένος υπερθυρεοειδισμός.

  116. Αντιφασίστας said

    Το νόμπελ δίνεται συνήθως για το σύνολο του έργου. Δεν ξέρω, παιδιά μου, ποια είναι τα κριτήριά τους, ξέρω, όμως, ότι ο χρόνος έχει ρίξει στην αφάνεια τους περισσότερους νομπελίστες λογοτεχνίας και , αντιθέτως, έχει δώσει την πρωτοκαθεδρία σε μη νομπελίστες. Ούτως ή άλλως τα Νόμπελ λογοτεχνίας, οικονομικών και ειρήνης είναι τα πλέον αμφιλεγόμενα.

  117. ππαν said

    Είσαι λίγο τερατολόγος, οι περισσότεροι δεν έχουν πέσει σε αφάνεια, έκανα το τεστ :). Εντυπωσιακό σερί το 46 ως 49. Άσε που μπαίνουν και άλλα κριτήρια, ο Σεφέρης πχ τι θα πει στον τυχαίο αντίστοιχοι Αντιφασίστα σε οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου; Θα θεωρήσει πως έχει πεσει σε αφάνεια.

  118. Μιχαλιός said

    Ή ότι είχε, απλούστατα, βύσμα στον ΟΗΕ:
    http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=146365

  119. ππαν said

    Εγώ είμαι σεφερική μέχρι έητζ που λένε, αλλά κια η βράβευση του Σεφέρη και με πολιτικά κριτήρια έγινε.
    Τα τελευταία χρόνια νομίζω πως η λογική είναι να κάνουν γνωστούς λογοτέχνες, αποφεύγουν οφθαλμοφανώς να βραβεύσουν μεγάλα ονόματα (πως τον πολυσύλλαβο Μουρακάμι Χαρούκι ή τον μονοσύλλαβο Ροθ).

  120. τυφλόμυγα said

    119, Με το τρισύλλαβο Κούν-τε-ρα τι πρόβλημα έχουν;

  121. ππαν said

    Το ίδιο,με τα μεγάλα ονόματα φαντάζομαι. Αποφεύγουν τους γνωστούς λογοτέχνες έχω την αίσθηση. Βέβαια υπήρξε ο Λιόσα, ίσως και ο Λε Κλεζιό.. Φέτος μάλλον κάνανε γκάφα ολκής.

  122. Αντιφασίστας said

    117: Αυτό ισχύουν για όσους γράφουν σε γλώσσα που μιλιέται από λίγους, αν και ο Σεφέρης περιλαμβάνεται στις ξένες ανθολογίες ποίησης. Όσοι, όμως, γράφουν σε γλώσσες με μεγάλη απήχηση, γιατί ξεχάστηκαν; Γιατί όλοι ξέρουν τον Λόρκα και όχι τον Μπεναβάντε; Επειδή εκτελέστηκε από τους φασίστες; Δε φτάνει. Εσύ μένεις στη Γαλλία, νομίζω. Πόσοι Γάλλοι ξέρουν ή διαβάζουν τον νομπελίστα ντι Γκαρντ; Σε τελευταία ανάλυση, όποιος έχει τιμηθεί με την ανώτατη λογοτεχνική διάκριση, δεν νοείται να είναι γνωστός μόνο στη χώρα του.

  123. τυφλόμυγα said

    121, Tεράστια ήταν η φετινή τους γκάφα. Μάλλον κι οι ίδιοι θα το μετάνιωσαν όταν άκουσαν τις δηλώσεις.

  124. ππαν said

    122: Μωρέ τονε ξέρουνε, και τον βλέπουν και στην τηλεόραση (μια πολύτομη γκουμούτσα του γυρίστηεκ σε σειρά, νομίζω δυο φορές). Αλλά ξεπεράστηκε, όπως γίνεται συχνά. Πάντως είναι πολύ γνωστός, κι ήταν και πριν πάρει το Νόμπελ

  125. Αντιφασίστας said

    124: Μερσί για την ενημέρωση! 🙂

  126. Μιχαλιός said

    108 κε. Η επίσημη ιστορία των σκοπών και κριτηρίων της Σουηδικής Ακαδημίας:
    http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/literature/articles/espmark/

    Αρκούνε αυτά για να καταλάβει κανείς πως θα ήταν παντελώς αδιανόητο να τιμηθεί ο Καβάφης στην εποχή του με Νόμπελ, είτε από «Άγγλους» (ποιους Άγγλους;), είτε από Σουηδούς.

  127. #115
    αλλο το εξόφθαλμος και άλλο το εξώφθαλμος, έτσι ;
    Εχεις διαβάσει Τσώρτσιλ ;
    Εγώ πάντως όταν διάβασα Π. Κανελλόπουλο έμεινα έκπληκτος, δεν φανταζόμουνα πως ένας πολιτικός μπορούσε να γράφει τόσο καλά.
    #126
    λογικό δεν είναι αυτοί που βραβεύουν να έχουν τα δικά τους κριτήρια ;
    ο κόσμος έχει άλλα, σήμερα εγώ πιστεύω πως ποίημα που δεν μελοποιείται δύσκολα γίνεται κτήμα πολλών. Παρά την άποψή μου όμως -που πολλοί ασπάζονται- ο Ντύλαν π.χ. δεν έχει τύχει υποψηφιότητας

  128. sarant said

    122: Εκδόθηκε πρόσφατα και στην Ελλάδα ο ντι Γκαρντ αλλά όπως λέει η Ππαν ξεπεράστηκε. Έτυχε κι ο δεύτερος πόλεμος κι έσβησε τον πρώτο, ξαφνικά ήταν σαν να έχει γεράσει αιώνες το έργο του.

  129. Μαρία said

    128 Γκαρντ πολιτογραφήθηκε στα ελληνικά ο Μαρτέν ντι Γκαρ;

  130. Μαρία said

    129 Όχι, όπως βλέπω.
    http://www.biblionet.gr/book/174029/Du_Gard,_Roger_Martin,_1881-1958/%CE%9F%CE%B9_%CE%A4%CE%B9%CE%BC%CF%80%CF%8E

  131. sarant said

    129: Πράγματι.

  132. Αντιφασίστας said

    124, 128,130: Είναι αυτός που έχει γράψει τους Τιμπώ; Διάβολε, την πάτησα, κακό παράδειγμα χρησιμοποίησα. Καλά να πάθω! Το βλέπω συνέχεια στους πάγκους των βιβλιοπωλείων, το έχω φυλλομετρήσει, αλλά δεν πήγε το μυαλό μου, όταν έκανα τον έξυπνο. Καλά να πάθω! 🙂

  133. τυφλόμυγα said

    Ο αμερικανός συγγραφέας Τζον Στάινμπεκ κέρδισε το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1962 ελλείψει αντιπάλου, αναφέρει σε χθεσινό δημοσίευμά της σουηδική εφημερίδα, υποστηρίζοντας πως η επιτροπή του βραβείου θεώρησε πως δεν υπήρχε εκείνη τη χρονιά κάποιος υποψήφιος που να ξεχωρίζει μέσα σε μια προβληματική δεξαμενή υποψηφίων.

  134. Άρτεμη said

    Ακουω αυτή τη στιγμή, 6:41 λέει το ρολόι τού υπολογιστή, στο πρώτο πρόγραμμα, μηνύματα ακροατών για φιλική στάση τού Καβάφη στον Μουσολίνι… και στέλνω σύνδεσμο αυτής τής ανάρτησης αν επιτρέπεται 🙂

  135. sarant said

    Φιλική στάση στον Μουσολίνι; Από πού τεκμαίρεται; Ναι, στείλτε!

  136. Νέο Kid Στο Block said

    Aπό πού τεκμαίρεται ρωτάει ο Νίκος… Μπας και ψήνεσαι ότι είσαι πιο «πιασάρικος» από τον Σαραντοκαργάκο; 😦
    Aχ, μωρέ Νίκο…

  137. ιορδάνης τσακμαλής said

    δηλώνω ευθύς εξ αρχής ότι αγαπώ πολύ τον κο καργάκο και εκτιμώ το έργο του κου σαραντάκου. θα ήθελα να σταθώ στο θέμα που συζητάτε επί μακρόν από μία άλλη οπτική γωνία. παρατηρώ ότι στη χώρα μας επανέρχεται ένα πνεύμα συγκρουσιακό και ολοφάνερα εμφυλιοπολεμικό κατά το οποίο οι διανοούμενοι και εν γένει οι λόγιοι και οι σκεπτόμενοι άνθρωποι αρχίζουν να παίρνουν σαφή θέση υπέρ της μιας ή της άλλης ιδεολογίας και κοσμοαντίληψης. στα πλαίσια της τάσης αυτής, κάποιοι έμμεσα ρίχνουν τα βόλια τους κατά της αντίπαλης παράταξης περισσότερο για να την εκνευρίσουν παρά για να προκαλέσουν ζημιά ή απώλεια. εν προκειμένω, ο αγαπητός μου καθηγητής, ο άνθρωπος του οποίου πολλά βιβλία διαβάζω και ξαναδιαβάζω, γιατί αγαπώ το συγγραφικό του στυλ, πιστεύω ότι ήθελε να προκαλέσει τους αντιπάλους του όχι τόσο να αποκαλύψει κάτι το αξιόλογο για τον καβάφη. τόσο η »αποκάλυψή» του, όσο και η απάντηση σε αυτήν έχουν όλα τα χαρακτηριστικά εριστικής διαμάχης μεταξύ αντίπαλων παρατάξεων γεγονός που με ξενίζει και με τρομάζει καθώς δεν ανήκω σε καμία από αυτές. ο κος καργάκος, λοιπόν, και φυσικά κατά τη γνώμη μου, θέλησε να ειρωνευτεί αυτούς που θεωρούν ότι η λογοτεχνία, η παιδεία και γενικότερα ο πνευματικός πολιτισμός είναι προνομιακό πεδίο ανάπτυξης μόνο και κατ’αποκλειστικότητα της »αριστεράς». είναι σα να λέει:»για πάρτε αυτή την αποκάλυψη και καλή χώνεψη». δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνει. έχει τους λόγους του, μου είναι σεβαστοί πλην νιώθω αποτροπιασμό μπροστά στο θέαμα καθώς ουδεμία σχέση έχει με το πνεύμα και την καλλιτεχνική δημιουργία. προπάντων δεν τιμά και δεν ταιριάζει στον ίδιο τον κο καργάκο αυτή η επιφανειακότητα. είπαμε, όμως, είμαστε σε πόλεμο. τι κρίμα για μας να παραμένουμε τόσο βαθιά ανεξέλικτοι και επαρχιώτες! ο σελίν ή ο πάουντ ήταν αυτοί που ήταν αλλά το έργο τους διατηρεί μία αξία που υπερβαίνει τους ίδιους και τις επιλογές τους. έτσι είναι. το πνεύμα όπου θέλει πνέει. θα ήθελα να σας παρακαλέσω να ασχοληθείτε και με έναν άλλο αγαπημένο, τον ρένο αποστολίδη. ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

  138. sarant said

    Καλώς ήρθατε, ευχαριστώ για τα καλά λόγια!

    Νομίζω ότι ο κ. Καργάκος έδειξε μεγάλη επιπολαιότητα με το να μη μυριστεί τη φάρσα. Ίσως σας ενδιαφέρει ένα δεύτερο άρθρο μου για το ίδιο θέμα
    https://sarantakos.wordpress.com/2012/01/16/cavafykarga/:

  139. 'Ιάνης Λὸ Σκόκκο, Κλινοσοφιστής. said

    ~ Ὁ Κωνσταντῖνος Π. Καβάφης,
    ὁ Ἀντρὲ Ζὶντ
    καὶ τὸ Ο Χ Ι μας.

    Χθὲς παρακολούθησα στὸ Λαϊκὸ Πανεπιστήμιο τὴν σχετικὴ ὁμιλία τοῦ κ. Καργάκου. Ἤμουν, νὰ τὸ παραδεχθῶ, ἕτοιμος νὰ τοῦ τὰ ψάλω ποὺ ὁ γυιός του ἀντιγράφει τὰ κείμενά του (τοῦ πατέρα του) στὸ Φέις Μπούκ μονοτονισμένα. Καὶ ποὺ μοῦ δικαιολογήθηκε, γραπτῶς, ἐκεῖ, ὅτι «καλλίτερα ἔτσι παρὰ καθόλου» γιατὶ «δὲν……..προλάβαινε νὰ τὰ πολυτονίσει»!
    Ὁ πατέρας τους ὡστόσο κόπτεται γιὰ τὸν πολυτονισμό. Ὅπως ἄλλωστε κι’ ἐγώ, κι’ ἄς μὴν εἶμαι τίποτα σπουδαῖο γιὰ τὰ Ἑλληνικὰ Γράμματα. Νὰ μία ρετσινιά γιὰ τὸν συγγραφέα Καργάκο, τώρα, ποὺ εἶναι ζωντανὸς καὶ μπορεῖ νὰ διορθώσει τὸ πρᾶγμα.
    Πατέρας εἶναι, συγγραφέας μεγάλος θεωρεῖται, νὰ τοῦ ἀφαιρέσει τὸ δικαίωμα νὰ τὸν ἀντιγράφει, ὥστε νὰ μὴν διδάσκει στοὺς ἄλλους, αὐτὸ πού, μέσα στὸ σπίτι του τὸ ἴδιο, δὲν τηρεῖ.
    ~Ἤμουν ἕτοιμος ἐπίσης νὰ σηκωθῶ νὰ φύγω ἀπὸ τὸ πρῶτο λεπτὸ τῆς ὁμιλίας του, μόλις ἀναφέρθηκε ἡ λέξη «φασιστής». Ἀλλὰ τελικὰ ἔμεινα,
    πιέστηκα νὰ μείνω (πολλοὶ φύγανε, σχεδὸν ἡ μισὴ αἴθουσα ἄδειασε λίγο λίγο, θἄλεγα καὶ λίγο φανερὰ ἀδιάφοροι ἤ ἐνοχλημένοι, – καθόμουν στὴν τελευταία σειρὰ τῆς μεγάλης αἴθουσας), ἤθελα νὰ δῶ ποῦ θὰ τὸ πάει.

    Ὁπωσδήποτε ἐπαίνεσε τὸν Καβάφη τόσο ὥς τὰ ὕψη, ὥστε νὰ…μπορέσει νὰ περάσει καὶ τὴν «ἀνακάλυψή» του πιὸ ἄνετα.
    Σχεδὸν στὸ τέλος μᾶς εἶπε (αὐτὸ ἦταν τὸ νόημα): δὲν πειράζει, πολλοὶ ἦταν φιλοναζιστές, ὅπως ὁ Ἐλευθέριος Βενιζέλος, ἀκόμη καὶ ὁ Ἀντρὲ Ζίντ!… Καὶ ἄλλοι, σχεδὸν δὲν ἄφησε ἔξω κανέναν. Καὶ ἀρκεῖ ποὺ δὲν ἦταν κομμουνιστές (ὁλοφάνερα αὐτὸ ἐννοοῦσε ὅταν ἀναφερόταν μὲ ἀπέχθεια στὸν Στρατῆ Τσίρκα).
    Τελικὰ δὲν μίλησα καθόλου, γιατί ἄλλες φορές, ποὺ ἔχω μιλήσει, ὅλοι οἱ ἄλλοι ἔκαναν τὴν πάπια.
    Εἶπα στὸν ἑαυτό μου: ἔχω τὸν τρόπο μου, τὸ γράψιμο, στὸ διαδίκτυο, ὅπου δὲν ἔχω νὰ δώσω λογαριασμὸ παρὰ μονάχα στὸν ἑαυτό μου, στὴν ἐντιμότητά μου καὶ σὲ κανέναν ἐκδότη. Δὲν χρειάζομαι κανέναν.

    Τόσο ὁ Ἀντρὲ Ζίντ (γιὰ ὅσους δὲν μὲ ξέρουν, ἀσχολήθηκα ἐπιτυχῶς ξεκινῶντας ὡς μεταφραστὴς καὶ καταλήγοντας νὰ πάρω καὶ ὑποτροφία μεταφράζοντας ἄλλη μιὰ φορὰ Ζὶντ κι’ ἔχοντας δουλέψει ἀρκετὰ γι’ αὐτόν) ὅσο καὶ ὁ Κωνσταντῖνος Π. Καβάφης μοῦ εἶναι ἄκρως «συγγενικὰ» ἄτομα (ἄν ἐγὼ δὲν ἀξίζω τίποτα περισσότερο ἀπὸ μιὰ ζωντανὴ – θέλω νὰ πῶ πρὶν πεθάνω – διαμαρτυρία). Τοὺς «γνωρίζω» ὡς ἑαυτόν. Ἀμέτρητες φορὲς ἀμέτρητοι ἄνθρωποι ἀντικρύζοντάς με, ἀναφωνοῦν: ὁ Καβάφης!…
    Λοιπόν, ἐκεῖνο τὸ Μεγάλο Ὄχι εἶναι διάχυτο καὶ στὸν Ἀντρὲ Ζὶντ καὶ στὸν Καβάφη, σὲ ὅ,τι κι’ ἄν διαβάσεις δικό τους.
    Ἐπίτηδες βάζω ἀνάμεσά τους καὶ τὸν ἑαυτό μου: κανένας μας δὲν εἶπε ποτὲ ΝΑΙ σὲ τίποτα. Ἕνα ΝΑΙ θέλετε; Αὐτό: ὡς ζωντανός, τοὺς παίρνω στὸν λαιμό μου: τὸ ΟΧΙ εἶναι συνυφασμένο μ’ αὐτούς (ἀπὸ κοντὰ κι’ ἐγώ).
    Μά, στὰ σύγκαλά του, γέρασε τόσο ὥστε νὰ νομίζει πὼς ἕνας Καβάφης, ποὺ ἔκανε αἴνιγμα τὴν ἐντελῶς προσωπικὴ βιογραφία του, ἦταν δυνατὸ νὰ ὑπογράψει, καὶ μάλιστα νὰ συνυπογράψει μὲ ἄλλους ἄσχετους τέτοιαν ὁμολογία;
    Τί συνέβη τότε; Βλέπω, ἔχουν δοθεῖ πολλὲς σωστὲς ἐξηγήσεις ποὺ ἀρνοῦνται τὴν κακοήθεια.
    Ἀρκοῦμαι στὸ ὅτι τὸ ΟΧΙ τοῦ Κωνσταντίνου Π.Καβάφη τὸ διεκδικῶ ἐγώ ὡς κληρονομιά.
    Κι’ ἄς μὴν εἶμαι τίποτα ἀναγνωρισμένο.
    Εὐχαριστῶ ποὺ μὲ διαβάσατε.

  140. sarant said

    Σας ευχαριστώ πολύ για το θαυμάσιο σχόλιό σας (έκανα και τη διόρθωση που ζητήσατε με το επόμενο, όπως και μια άλλη που είχε ξεφύγει).

    Έγινε πρόσφατα αυτή η ομιλία; Χτες; Ώστε επιμένει ο Καργάκος παρά τα συντριπτικά στοιχεία; Διότι ο Καργάκος θέλει τον Καβάφη όχι απλώς να υπογράφει τη φασιστική έκκληση αλλά να συνυπογράφει με τον ορκισμένο εχθρό του, τον Λαγουδάκη, και με διάφορους φιλοκομμουνιστές λογίους.

  141. 'Ιάνης Λὸ Σκόκκο, Κλινοσοφιστής. said

    Πρωτίστως, εὐχαριστῶ γιὰ τὶς δύο διορθώσεις. Αὐτὰ παθαίνει κανεὶς ὅταν, μόλις ξυπνήσει, χωρὶς καφέ, καὶ ἔχοντας σκοπὸ νὰ πάει γιὰ σοβαρὲς ἰατρικὲς ἐξετάσεις, ἀφήνει νὰ τοῦ ξεφύγουν δύο λανθασμένες πληκτρογραφήσεις. Θἄσκαγα ἄν δὲν διορθώνονταν.
    Λοιπόν, ναί, ἔτσι ἔγινε χθές. Ὅπως καὶ ἄλλος καθηγητὴς τοῦ Πανεπιστημίου μας, κάθε ποὺ ἀναφέρεται στὸν Καβάφη, δὲν ξεχνάει νὰ ὑπογραμμίσει: «κάποια παιδικὰ τραύματα τὸν ἔκαναν ὁμοφυλόφιλο κτλ».
    Τόσα ξέρουν καὶ τόσα διδάσκουν.
    Ὅπως καὶ τρίτος καθηγητὴς τοῦ Πανεπιστημίου μας: «…διαβάζει ὅλη τὴν ἑβδομάδα ἀρχαίους Ἕλληνες, ποὺ τὸν σαγηνεύουν, δηλαδὴ ἁμαρτάνει, ἀλλὰ τὴν Κυριακή, ὅταν πηγαίνει νὰ λειτουργηθεῖ, ὁ Θεός τὸν συγχωρεῖ!
    Τὴν Δευτέρα ὅμως, ὁ ἴδιος καθηγητὴς ὑποπίπτει στὸ ἴδιο ἁμάρτημα: ξαναδιαβάζει Ἕλληνες (κι’ ἐπιπλέον διδάσκει Φιλοσοφία Ἀρχαίας Ἑλ- λάδος)…»
    Σ’ αὐτὸν κάποτε εἶπα τὸ ΟΧΙ μου καὶ ἔφυγα αὐτοστιγμεί.
    Μὴν ἀναρωτιόμαστε λοιπὸν γιατί ἡ τωρινὴ Ἑλλάδα πάει κατὰ διαόλου.
    Μεγάλη ἀντοχὴ ἔδειξα χθὲς βράδυ καὶ δὲν ἔφυγα στὰ 3 πρῶτα λεπτά, μένοντας μιάμιση ὥρα.

Σχολιάστε