Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Ποια είναι η λέξη της χρονιάς για το 2010;

Posted by sarant στο 13 Δεκεμβρίου, 2010


Πέρσι τέτοιον καιρό είχα παρουσιάσει ένα άρθρο όπου σας καλούσα να διαλέξουμε τη «λέξη της χρονιάς» του 2009 -και μια και ήρθε το πλήρωμα του χρόνου, λέω να επαναλάβουμε το εγχείρημα και φέτος. Βέβαια, πέρυσι δεν είχαμε διαλέξει πράγματι τη λέξη της χρονιάς, πιο πολύ είχαν διατυπωθεί προτάσεις για τις επικρατέστερες λέξεις. Φέτος θα ψηφίσουμε, όπως φαίνεται.

Όταν λέμε «λέξη της χρονιάς», εννοούμε κάποια λέξη που ακούστηκε πολύ μέσα στη χρονιά που κοντεύει να τελειώσει. Δεν είναι υποχρεωτικό να είναι νεολογισμός· μπορεί να είναι λέξη που υπάρχει ήδη, αλλά να έχει πάρει καινούργια σημασία μέσα στη χρονιά που μας πέρασε.

Για παράδειγμα, υποψιάζομαι ότι ανάμεσα στις επικρατέστερες «λέξεις του 2010» θα είναι η τρόικα, η οποία βέβαια δεν μπήκε φέτος στη γλώσσα μας –μπήκε όμως στη ζωή μας, τόσο που όταν σήμερα λέμε τρόικα δεν εννοούμε αυτό που λέγαμε παλιότερα. Παλιότερα (κοιτάξτε κι εδώ αυτό το παλιότερο άρθρο) τρόικα ήταν αφενός η ρωσική άμαξα που τη σέρναν τρία άλογα και αφετέρου, στη συνέχεια, μια οποιαδήποτε τριανδρία που διοικούσε έναν οργανισμό ή ένα κράτος. Σήμερα, η λέξη έχει εξειδικευτεί, τόσο που πιστεύω ότι τα λεξικά του μέλλοντος θα πρέπει να συμπεριλάβουν την ειδική σημασία, των τριών αξιωματούχων των διεθνών οργανισμών που εποπτεύουν την ελληνική οικονομία (στους λεξικογραφικούς ορισμούς πρέπει κανείς να είναι συγκρατημένος).

Μια άλλη λέξη που επίσης υπήρχε ήταν το μνημόνιο, αλλά και πάλι έχει ανασηματοδοτηθεί, το ίδιο και η επιμήκυνση.

Ανάμεσα στις υποψήφιες λέξεις του 2010 υπάρχουν όμως και καθαροί νεολογισμοί, όπως τροϊκανός ή μνημονιακός-αντιμνημονιακός. Η λέξη αυτοδιοικητικός που ακούστηκε πάρα πολύ, τόσο στην κυριολεξία της (αυτοδιοικητικές εκλογές) όσο και στην επέκταση της σημασίας της (αυτοδιοικητικός υποψήφιος, δηλαδή όχι στενά κομματικός) υπήρχε μεν θεωρητικά αλλά ουσιαστικά είναι νεολογισμός (δεν νομίζω να την είχε κανένα λεξικό, αν και είναι ολοδιάφανος ο τρόπος παραγωγής της).

Όσο για τις διεθνείς λέξεις, που γίνανε και ελληνικές, θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθεί μια λέξη που αφορά ειδικά το 2010, η βουβουζέλα από το νοτιαφρικανικό μουντιάλ.

Θα μπορούσα να αναφέρω κι άλλες υποψήφιες λέξεις του 2010, αλλά θα προτιμούσα να τις αναφέρετε εσείς. Μπορείτε στα σχόλιά σας να δηλώνετε περισσότερες από μία λέξεις που πιστεύετε ότι σημάδεψαν τη χρονιά που τελειώνει, έστω κι αν έχουν ήδη δηλωθεί από προηγούμενους, έτσι ώστε να γίνεται και μια προκαταρκτική επιλογή. Τελικά, η εφορευτική επιτροπή θα διαλέξει τις υποψήφιες λέξεις την Πέμπτη 16/12.

Ωστόσο, πριν περάσουμε στις επιλογές σας, θέλω να αναφερθώ και σε κάτι ακόμα: το περσινό άρθρο το είχα εμπνευστεί από την αμερικάνικη λέξη της χρονιάς (του 2009), που ήταν  το unfriend, τουλάχιστον σύμφωνα με το NOAD, το αμερικάνικο New Oxford American Dictionary. Φυσικά και άλλοι οργανισμοί που ασχολούνται με την αγγλική γλώσσα (ή με τις αγγλικές γλώσσες) συνηθίζουν να βγάζουν τη λέξη της χρονιάς και εννοείται ότι δεν καταλήγουν στην ίδια επιλογή. Φέτος, το NOAD με απογοήτευσε, μια και διάλεξε για λέξη της χρονιάς μια… ανύπαρκτη λέξη, το refudiate, που είναι ένα μαργαριτάρι της Σάρας Πέιλιν, η οποία, φαίνεται, τη χρησιμοποιεί κατ’ επανάληψη στα Τιτιβίσματά της (και κρωγμούς να τους πείτε, μέσα είστε) και είναι ένα υβρίδιο, πάντρεμα του refute και του repudiate. Εδώ μπορείτε να δείτε το σκεπτικό τους, αλλά, με όλο το σεβασμό, δεν θα συμφωνήσω –μου φαίνεται έμμεση διαφήμιση της Πέιλιν (όσο κι αν θέλουν να τη χλευάσουν, αν υποτεθεί ότι θέλουν) και επέμβαση του μάρκετινγκ στη γλώσσα –κάπως σαν να ανακήρυσσε ο ΔΟΛ φράση της χρονιάς το «πάση Θεού» ή το «μηδέν εις το πηλίκιο».

Είναι πάντως γεγονός ότι το refudiate πράγματι πολυσυζητιέται στους αμερικάνικους γλωσσικούς ιστότοπους, αφού το βρίσκω στην τέταρτη θέση του καταλόγου ενός άλλου ιστοτόπου, του Global Language Monitor, που συνδυάζει νεολογισμούς και ήδη υπάρχουσες λέξεις: στην πρώτη θέση βρίσκουμε το spillcam (την κάμερα που έδειχνε την πετρελαιοκηλίδα στον κόλπο του Μεξικού), στη δεύτερη τη vuvuzela, αλλά στην τρίτη θέση το Narrative, το αφήγημα που το συζητήσαμε κι εμείς και λίγο πιο κάτω το deficit, έλλειμμα. Επιμένω όμως ότι αυτή η επιβολή λέξεων σαν το refudiate μου φαίνεται τεχνητή και «αυτοεκπληρούμενη».

Τέλος πάντων, πολλά είπα, ακούω τώρα εσάς. Ποιες είναι οι λέξεις του 2010;

Προσθήκη: Η… εφορευτική επιτροπή του ιστολογίου θα φέρει σε ψηφοφορία όσες (σοβαρές) προτάσεις διατυπωθούν έως την Τετάρτη 15/12 τα μεσάνυχτα. Το σχετικό ποστ θα ανεβεί την Πέμπτη και θα μπορείτε να ψηφίζετε έως τις 30/12 το βράδυ, ώστε η λέξη της χρονιάς να ανακοινωθεί παραμονή πρωτοχρονιάς.

 

Advertisement

81 Σχόλια προς “Ποια είναι η λέξη της χρονιάς για το 2010;”

 1. Δημήτρης Φύσσας said

  Προφανώς τρόικα-ικανός, (αντι)μνημόνιο-ακός, επιμήκυνση, αυτοδιοικητικός, βουβουζέλα και γουίκιλικς παίζουν στα γεμάτα. Αλλά εγώ -για προφανείς λόγους- προτείνω τη λέξη ΜΑΡΦΙΝ.

  Δημήτρης Φύσσας

 2. Dralion said

  Ελειμμα(τα)

 3. akindynos said

  wikileaks

 4. ΠΑΟΚ (και φυσικά πάνω απ’ όλα, ΟΛΕΣ τις χρονιές)

 5. aris53m said

  γκαπ 🙂

 6. Αν θέλουμε πραγματικά να επιλέξουμε τη λέξη που ακούστηκε περισσότερο και άσκησε τη μεγαλύτερη επιρροή το 2010, θα ψήφιζα το απλό, λιτό, δωρικό: «Μνημόνιο».

 7. Raniouska said

  η κωλοτούμπα, ο κωλοτούμπας
  Με την έννοια αυτού που αλλάζει θέσεις πολιτικά, πρώτη φορά το άκουσα και το διάβασα φέτος.

  4: Τελικά παντού υπάρχει ένας ΜΠΑΟΚτζής! Εγώ παντρεύτηκαν έναν. Όποιο κι αν είναι το θέμα, πώς γυρίζει σχεδόν πάντα η συζήτηση εκεί… 🙂

 8. Raniouska said

  *παντρεύτηκα

 9. #7 (καλή επιλογή)
  Κι’ όμως είναι η λέξη που ακούστηκε περισσότερο απ’ όλες ίσως γιατί τον Ολυμπιακό τον λένε και θρύλο και τον βάζελο, ΠΑΟ ή ακόμα και Παναθηναϊκό !!!

 10. moutas said

  Μνημόνιο δαγκωτό! Καλημέρα μας!

 11. H πρώτη λέξη που μου έρχεται στο νου είναι η λέξη «μνημόνιο», νομίζω πως δικαιωματικά της ανήκει το όσκαρ.

  Ωστόσο με μια διάθεση… αναπόλησης νομίζω πως πρέπει να χαρίσουμε το βραβείο για τη συνολική προσφορά τους σε λέξεις που σήμερα δεν είναι πια μαζί μας, πρόσφεραν ωστόσο στο παρελθόν πλουσιοπάροχα το νοηματικό τους έργο:

  Δουλειά
  Μισθός
  Δικαίωμα
  Αποζημίωση
  Νοσοκομείο
  Παιδεία
  Συνδικαλισμός
  Κυβέρνηση
  Πολιτική
  Οχτάωρο
  Βουλή
  Πρόσληψη
  Σοσιαλισμός
  Δώρο
  Σύνταξη
  Ασφάλιση
  Παροχές

  Υ.Γ. Δεδομένου ότι οι λέξεις που χάσαμε φέτος είναι πολλές προτείνω να φτιαχτεί και ξεχωριστό νεκροταφείο, όπου θα θάβονται: το «Α΄ Νεκροταφείο Ελληνικών Λέξεων»

 12. dem said

  Αναδιαρθρωση (του χρεους).

  Ο ευσχημος τροπος να πεις
  «χρεοκοπια» (που θα ειναι σιγουρα
  η λεξη της χρονιας για το 2011)

 13. Inspirus said

  Ακούστηκαν πολλές καλές ιδέες. Τα μνημόνιο, τρόικα είναι standards – θα πρότεινα και το ΔουΝουΤούδες, για τους α-συμπαθείς οικονομικούς ελεγκτές μας. Επίσης, στο ίδιο «πακέτο» τα «μπανανία», «ΓΚΑΠία» και ως φράση το «Λεφτά δεν υπάρχουν», κατά παράφραση του «Λεφτά υπάρχουν!» του 2009.
  Α, στο πνεύμα και της Σάρας Πέιλιν, προτείνω και το υβρίδιο «σοβαρέπεια». Είναι αυτό που προσπαθούν να μας πείσουν, δια της μεθόδου της αλχημείας, οι κυβερνώντες: Σοβαρότητα plus συνέπεια.

 14. Sky said

  Όλες είναι λέξεις του 2010. Όμως ακόμα και αν τις κάναμε καθημερινή καραμέλα στα στόματα μας δε μας ανήκουν, ούτε μας άνηκαν ποτέ. Για εμάς έχουν φυλάξει την κοινή πια λέξη που ακόμα και αν δεν θέλεις να την εκστομίσεις, τη ζεις. Τη λέξη «Φτώχεια» Και επειδή η λέξη αυτή χάνει σε ένταση, μας χάρισαν και την άλλη, την πιο δυνατή. Την «Ανεργία».

  Και οι δύο δικές μας με ειδική αφιέρωση από την κυβέρνηση μας.

  *Υπάρχει και άλλη μία που δεν πολυλέγεται αλλά συνήθως υπονοείται και βιώνεται. Η -ξένη;- λέξη Σοκ

 15. Alexis said

  Μαζί με τις υπόλοιπες ‘μνημονιακές’ λέξεις βάλτε και την ‘πτώχευση’ που επίσης έπαιξε πολύ φέτος.
  Επίσης οι λέξη ‘χακτιβιστές’ από την πρόσφατη υπόθεση WikiLeaks.

 16. Alexis said

  κ. Κατσαμάκη, οι λέξεις μια χαρά ζουν και βασιλεύουν. Το περιεχόμενό τους μας έχει αφήσει χρόνους…
  Πρόταση προς το Νικοκύρη: Να αφιερώσει μία ανάρτηση σε λέξεις, νεκρές σήμερα, που όμως ήταν κάποτε πολύ της μόδας και έχουν συνδεθεί με συγκεκριμένες εποχές. Αμέσως-αμέσως μου ΄ρχονται στο μυαλό οι λέξεις ‘αυριανισμός’, ‘σοσιαλμανία’, ‘αιθεροβάμονες’, ‘ετεροχρονισμός’ (αυτή επιβιώνει εν μέρει ως επίθετο ‘ετεροχρονισμένος’).
  Φαντάζομαι ότι και οι σημερινές λέξεις ‘μνημόνιο’, ‘τρόικα’ κλπ. μετά από 20 χρόνια τέτοια απολιθώματα θα είναι.

 17. sarant said

  Ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια.

  Alexis, κάτι ανάλογο, δηλαδή λέξεις-εκφράσεις που συνδέονται με συγκεκριμένες εποχές είχε γίνει στη Λεξιλογία, βλέπε εδώ:
  http://www.lexilogia.gr/forum/showthread.php?t=6710

  Είναι πάντως στα υπόψη, αυτός ο θάνατος των λέξεων.

 18. Raniouska said

  Στα ιντερνετικά, θα πρότεινα το τρολ και όλο του το σόι:

  τρολ/τρόλι,-ια, τρολιάζω, τρόλινγκ, σύντρολοι…

 19. Διαβάζετε τον Jacques Prévert said

  Όποια και να είναι, σίγουρα έχει τη δική της ιστορία.

 20. Μνημόνιο ως πρώτη επιλογή
  ΔουΝουΤου ως ρεζέρβα

 21. newagemama said

  Φοβάμαι πως η λέξη της χρονιάς είναι η χρεοκοπία. Ακούστηκε από τα αυτιά μας εκατομμύρια φορές και ποιος ξέρει πόσες φορές ακόμα και για πόσο θα την ακούμε…

  http://newagemama.com

 22. Τάπε ο νικοκύρης όλα: τρόικα, μνημόνιο, σε απόσταση (συχνότητας χρήσης και χρόνου, πια) η βουβουζέλα, και θ’ άφηνα έξω την επιμήκυνση και το ψαλίδισμα, ως πολύ πρόσφατες (ίσως παίξουν το 11 μαζί με την χρεωκοπία).

  Αλλά για να πρωτοτυπήσω θα πάρω μια ύπουλη του νικοκύρη, που βλέπω να διαβρώνει κι αλλωνών τα μαγαζιά. Ναι ξέρω δίπλα – δίπλα είναι στο πληκτρολόγιο, αλλά οι Εβραίοι έχουν διεισδύσει παντού: Ακασημία Αθηνών 😆 😆 😆

 23. Vaso said

  Εγώ θα έλεγα και τη λέξη «τρωκτικό»…

 24. και ο Κύριος Καρπούζης πρέπει να ψηφίσει τη λέξη μνημόνιο. Είναι η λέξη-κλειδί για ό,τι κακό έχει ή θα έχει συμβεί στην Ελλάδα αυτά και τα επόμενα χρόνια. Είναι μια λέξη που μπορεί να σε βγάλει από κάθε δύσκολη θέση. Είναι το get out of jail free card της Ελληνικής σκηνής. Μνημόνιο λοιπόν.

 25. Μα που είναι οι τρόποι μου, μιας και είναι η πρώτη φορά που επισκέπτομαι την σελίδα, να εκφράσω την εκτίμησή μου γι’ αυτόν τον πολύ χρήσιμο ιστότοπο που μας μαθαίνει σιγά σιγά να γράφουμε καλύτερα! Καλή συνέχεια.

 26. «κούρεμα» (αξιογράφων)

 27. sarant said

  Και πάλι μερικές πολύ καλές προτάσεις.

  Κύριε Καρπούζη, ευχαριστώ και καλώς ήρθατε!
  Ίσως σας ενδιαφέρει κι αυτό το άρθρο: 🙂
  https://sarantakos.wordpress.com/2010/08/23/karpuz/

 28. Τρόικα μακράν.
  Το Μνημόνιο με τον ΑΓΠ είχε παίξει πολύ και το 1981, μετά την ένταξη στην (τότε) ΕΟΚ.

  <a href="http://kostaspapadopoulos-bouzouki.com/2010/12/03/kostas-papadopoulos-kale-kyra-maria-giannis-kiourkstoglou-giannis-logothetis-themis-andreadis-%ce%b3%ce%b9%ce%ac%ce%bd%ce%bd%ce%b7%cf%82-%ce%ba%ce%b9%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%ba%cf%84%cf%83%cf%8c%ce%b3/"Μπόνους:

  Ήτανε τρεις αδερφωμένοι
  κόμμα τελεία περισπωμένη
  κόμμα τελεία περισπωμένη
  ήτανε τρεις αδερφωμένοι

  Καλέ κυρα-Μαρία, τι λες για όλ’ αυτά
  καλέ κυρά-Μαρία, μας πήραν τα λεφτά
  ένα δύο τρία τέσσερα μηδέν
  κι απ’ την Τριανδρία νεότερο ουδέν

  Ήτανε τρεις κι οι τρεις αδέρφια
  με τα βιολιά τους και με τα ντέφια
  με τα βιολιά τους και με τα ντέφια
  ήτανε τρεις κι οι τρεις αδέρφια

  Καλέ κυρα-Μαρία, τι λες για όλ’ αυτά
  καλέ κυρά-Μαρία, μας πήραν τα λεφτά
  ένα δύο τρία τέσσερα μηδέν
  κι απ’ την Τριανδρία νεότερο ουδέν

  Στο Σικάγο βρήκα
  και δουλειά και προίκα
  άλα κοκκινομάλλα

  Καλέ κυρα-Μαρία, τι λες για όλ’ αυτά
  καλέ κυρά-Μαρία, μας πήραν τα λεφτά
  ένα δύο τρία τέσσερα μηδέν
  κι απ’ την Τριανδρία νεότερο ουδέν

 29. aerosol said

  Τρόικα και μνημόνιο νομίζω πως είναι τα χαρακτηριστικά του έτους.
  Θα θυμίσω και τα spreads: εμφανίστηκαν πέρυσι αλλά χρησιμοποιήθηκαν πάρα πολύ εφέτος. Ώσπου θεωρήθηκαν πικραμένη ιστορία και τελευταία δεν ακούμε πολύ γι αυτά!

 30. O. said

  > Γιώργος Κατσαμάκης, Μήπως να κανουμε κάτι αντίστοιχο και για τις ελληνικές λέξεις που «χάνονται»;; 😀

  http://www.savethewords.org/

 31. Οι μεγαλύτεροι θα θυμούνται το άλλο μνημόνιο, του Δεκεμβρίου 1966, που θα είχε γίνει η λέξη της χρονιάς το 1967, αν δεν την είχε επισκιάσει η λέξη «Παττακός»…

 32. Γιάννης Κτενίδης said

  Μου αρέσει η «ψηφοφορία» αυτή! Θα έλεγα λοιπόν: spreads, Δου-Νου-Του, κρίση, λουκέτο και φυσικά τρόϊκα και μνημόνιο με τα παράγωγά τους (αντιμνημονιακός κλπ).Να προσθέσω και τη λέξη «Ασφαλιστικό» (το συνταξιοδοτικό που πολυσυζητήθηκε το 2010).Ακούστηκαν επίσης πολύ οι λέξεις: μετανάστης (και τα παράγωγα της), ξενοφοβικός, αποχή…
  Φαντάζομαι ότι μπορώ να επανέλθω αν μου διέφυγε κάτι…
  Συγχαρητήρια για τη δουλειά σας!

 33. sarant said

  Μερικοί που είναι λίγο νεότεροι θυμούνται το μνημόνιο του 1974 😉
  Του 1966 δεν θυμάμαι τι ήταν…

 34. sarant said

  Ευχαριστώ και για τις υπόλοιπες προτάσεις και για τα καλά λόγια!

 35. @O.
  Υπέροχο είναι αυτό…

 36. Μαρία said

  33 Κι εγώ δεν το θυμόμουν αλλά αν ο Άγγελος έχει στο νου του τη δίκη του Ασπίδα
  http://tinyurl.com/33apmxs
  πρόκειται για το μνημόνιο που αντικαταστάθηκε απ’ το σκονάκι.
  Μόνο ο Βοσταντζόγλου το θησαυρίζει ως μνημόνειο.
  Πότε το μεμοράντουμ εξελληνίστηκε;

 37. Διαβάζετε τον Jacques Prévert said

  Νικοκύρη, καλό είναι να βάλεις σε ψηφοφορία το θέμα, όπως με τους περιφερειάρχες. Ήδη, υπάρχει μεγάλη δεξαμενή λέξεων.

  Βάζω και γω τη δική μου, για την Ελλάδα του 2010. Είναι η ίδια που είχε γράψει με κεφαλαία ο ποιητής, το καλοκαίρι του 1936 : «το καράβι που ταξιδεύει το λένε ΑΓΩΝΙΑ 937».

 38. Μαρία said

  36 Τη δίκη του Μνημονίου εννοεί, τον Απρίλιο του 67.
  http://tinyurl.com/3xfua4t

 39. Qq said

  «Θα μας πάρουν με τις πέτρες!»
  Δεν είναι μία λέξη, αλλά ολόκληρη η φιλοσοφία της χρονιάς. Εξάλλου, και η λέξη της χρονιάς αυτό πρέπει να πρεσβεύει. Την επαναλαμβάνει συνεχώς το Σκάι, στο σημεία να την συμπάθησα. Αλλιώς, ουδείς τέλειος, για λέξη αυτή την πρόταση μπόρεσα να σκεφτώ.

 40. sarant said

  Και πάλι ευχαριστώ για τις προτάσεις.

  Το τεχνικό πρόβλημα, αγαπητέ Πρεβέρ, που δεν υπήρχε με τους περιφερειάρχες, είναι ότι το σάιτ με τα πολ επιτρέπει μόνο 10 ερωτήσεις ανά σφυγμομέτρηση.

 41. #41 Άμα θες, μπορεί να συνέλθει πάλι η καθιερωμένη εφορευτική 😉

 42. gbaloglou said

  ΔΕΚΟ

 43. sarant said

  Όμως η εφορευτική δουλεύει μόνο αν ο άλλος ψηφίσει με σχόλιο, όπως με το ΔΝΤ, έτσι; Θα δούμε.

 44. Είμαι μεταξύ Μνημονίου και Τρόικα (ς).

  Με την ευκαιρία να βάλω κι εδώ κάτι του φίλου (και σίγουρα και δικού σας γνωστού) Στιχάκια, που το βρήκα ευρηματικό, το Τρόικα σε ομοιοκαταληξία με το «δεν τρώ-ει κα…». Γιατί νομίζω ότι οι, πως να το πω, σατιρικοί ποιητές, όπως ο Στιχάκιας (τον έχουν πει και νέο Σουρή) πιάνουν πρώτοι απ’ όλους το σφυγμό του κοινού. Μαζί με τους γελοιογράφους, σήμερα.

 45. Ωπ. Νίκο εγώ το λινκ έβαλα, δεν περίμενα να βγει όλο το γιουτουμπάκι, αν είναι πολύ για τη σελίδα βγάλτο (και συγγνώμη που φόρτωσα όλη τη σελίδα).

 46. #43 Η εφορευτική δουλεύει άμα ο ψηφοφόρος πάει στην κάλπη -μέσω λίκνου- και ψηφίσει εντίμως και άπαξ.

 47. sarant said

  Δίκιο έχεις, Στάζιμπε. Τότε ήταν πρώτη φορά και είχαμε μικτό σύστημα 🙂

  Σοφία, έτσι κάνουν τα γιουτουμπάκια συνήθως, δεν πειράζει, γίνεται και πιο φανταχτερή η σελίδα.

  Ναι, κάπου είχα δει τη ρίμα της τρόικας και δεν θυμόμουν πού.

 48. Βασιλική Μετατρούλου said

  Μία λέξη, πιστεύω, που θα σηματοδοτεί (ή θα θυμίζει) τα τωρινά χρόνια, όταν στο μέλλον θα μιλάνε για το 2009, 2010, 2011 κ.ο.κ.,
  θα είναι η λέξη «βαρβαρότητα» (ξέρετε, από το «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα», που λένε).
  Και μια ακόμη, θα είναι η «Σέχτα».

 49. Πράγματι, το «μνημόνιο» που δημοσίευσε η «Ελευθερία» στις αρχές του 1967 εννοούσα. Τότε, νομίζω, ο περισσότερος κόσμος (και εγώ) έμαθε αυτή τη λέξη. Επρόκειτο για πρακτικό συνομιλίας και συμφωνίας που φέρεται να έγινε μεταξύ Παπανδρέου (γέρου), Π. Κανελλόπουλου και Ελένης Βλάχου το Δεκέμβριο του 1966. Οι δύο τελευταίοι το διέψευσαν και μήνυσαν τον Κόκκα της «Ελευθερίας» για συκοφαντική δυσφήμιση. Πολύ αργότερα, ο Μητσοτάκης (που δεν ήταν παρών κατά την υποτιθέμενη συνάντηση) ομολόγησε ότι αυτός το είχε δώσει στον Κόκκα, δεν αποκάλυψε όμως από ποιον το είχε πάρει. Παρέμεινε μυστήριο αν όντως ήταν γνήσιο, και τώρα πια όλοι οι άμεσα ενεχόμενοι έχουν πεθάνει.

 50. sarant said

  Η… εφορευτική επιτροπή του ιστολογίου θα φέρει σε ψηφοφορία όσες (σοβαρές) προτάσεις διατυπωθούν έως την Τετάρτη 15/12 τα μεσάνυχτα. Το σχετικό ποστ θα ανεβεί την Πέμπτη και θα μπορείτε να ψηφίζετε έως τις 30/12 το βράδυ, ώστε η λέξη της χρονιάς να ανακοινωθεί παραμονή πρωτοχρονιάς.

 51. sarant said

  49: Άγγελε, σε ευχαριστώ, δεν το θυμόμουν.

 52. σπρέντ.

 53. Δημήτρης Φύσσας said

  37 Διαβάζετε τον Jacques Prévert

  είμαι σχεδόν βέβαιος (δεν έχω το Σεφέρη αυτή τη στιγμή κοντά μου) ότι το σχετικό ποίημα λέει ΑΓ ΩΝΙΑ 1937 (δηλαδή με κενό).

  Φιλικά

  Δ.Φ.

 54. Νομίζω το μνημόνιο δεν έχει ισχυρό αντίπαλο.
  (συμφωνώ για το ΑΓ ΩΝΙΑ κι ας μην έχω ούτε εγώ τώρα τον Σ. κοντά μου)

 55. sarant said

  Δημήτρη Φύσσα, κι εγώ αυτή την εντύπωση είχα, αλλά μάλλον δίκιο έχει ο Πρεβέρ. Λέω μάλλον, επειδή ούτε εγώ έχω βιβλίο, μόνο ηλεκείμενα. Πάντως είναι «937», όχι «1937», ένας παλιομοδίτικος τρόπος συντόμευσης των χρονολογιών που τον συνήθιζε ο Γεώργιος Μαύρος.

 56. Το καράβι που ταξιδεύει το λένε ΑΓ ΩΝΙΑ 937.

  Τον τρόπο συντόμευσης των χρονολογιών με τις εκατοντάδες πρέπει να τον χρησιμοποιούν και οι Ρώσοι. Σε κάτι μεταφράσεις του Γιουλιάν Σεμιόνοφ με τις ιστορίες του Στίρλιτς (τα γράφω σαν ξόρκι, μπας και εμφανιστεί ο Ηλεφούφουτος!) διαβάζω «το εννιακόσια σαράντα, το εννιακόσια τριάντα έξι».

 57. Alfred E. Newman said

  http://tinyurl.com/39c2ftl

 58. sarant said

  Δύτη, μπράβο, δεν μου έκοψε να κοιτάξω εκεί που είναι έγκυρο. Βέβαια, τηλεφώνησα σε άνθρωπο που έχει το βιβλίο και επιβεβαίωσε όσα λες.

  Για τον Ηλεφού, κάνω κι εγώ ξόρκι 🙂

  Αλφρέδο, ευχαριστώ!

 59. Ωραία, αλλά δεν μας εξηγήσατε γιατί υπάρχει το κενό στο ΑΓ ΩΝΙΑ . Διότι προσωπικά το είχα απορία από το σχολείο, αλλά δεν είχα τον Μήτσο τον Φύσσα (γειά σου Δημήτρη! ) φιλόλογο ή κάποιον από τους λοιπούς φιλολόγους του ιστολογίου να μου το εξηγήσει.

 60. Συβαριτισσα said

  Σοσιαληστες

  Μια λέξη για το νεκροταφείο : ελληνικό σύνταγμα
  Και μια πρόβλεψη -ευχή για το 2011 : ελικόπτερο

 61. sarant said

  59: Σοφία, το ΑΓ ΩΝΙΑ το καταλαβαίνω σαν λογοπαίγνιο, τάχα ότι τα δυο πρώτα γράμματα είναι σύντμηση του τύπου του πλοίου, όπως Ε/Γ, Ο/Γ (επιβατηγό, οχηματαγωγό). Δες κιόλας στην υπογραφή το «Α/π Αυλίς» (ατμόπλοιο)

 62. Riski said

  Αφού, η λέξη που έχω στο μυαλό μου, δεν προτάθηκε ως τώρα, προφανώς δεν θα έχει και καμμία τύχη. Ωστόσο θα την πω, έτσι, για να βρίσκεται, όχι μόνον επειδή θεωρώ ότι περιλαμβάνει μεγάλη ποικιλία εννοιών, αλλά κυρίως επειδή εξηγεί γιατί οι περισσότερες από τις επικρατέστερες λέξεις είναι στο προσκήνιο. 🙂

  Χούντα…

 63. malamas said

  Δεν νιώθω την ανάγκη να διαφοροποιηθώ από το αυτονόητο, οπότε… μνημόνιο.
  Αν, όπως το Global Language Monitor, επιλέγαμε και φράση της χρονιάς, θα μπορούσα να προτείνω το «μαζί τα φάγαμε» 🙂

 64. Γιάννης Κτενίδης said

  Καλησπέρα σ’ όλη την ομήγυρι!Γράφονται καταπληκτικά πράγματα!Η ιδέα ενέπνευσε πολύ κόσμο!Ξεχωρίζω για την ευρηματικότητά του το σχόλιο 11 του Γ.Κατσαμάκη (λέξεις που σήμερα πια ΔΕΝ είναι μαζί μας!)και το 16 του Alexis για λέξεις που κάποτε κυριαρχούσαν, σήμερα ξεχάστηκαν, αλλά έχουν συνδεθεί με «εποχές» και τις προσδιορίζουν.
  Επανέρχομαι στην ψηφοφορία με δύο φράσεις:Το «λεφτά υπάρχουν» και το «μαζί τα φάγαμε».Αυτές κι αν δεν ακούστηκαν!

 65. Γιάννης Κτενίδης said

  Μου διέφυγε: το «Έλληνες, κουράγιο!», του φιλτάτου και ευαίσθητου επιτρόπου Ολι Ρεν!Υστερεί εμφανώς έναντι των «λεφτά υπάρχουν»και «μαζί τα φάγαμε»,έκανε όμως αίσθηση και συζητήθηκε όταν είχε ειπωθεί!

 66. Το μνημόνιο είναι πιθανότατα το φαβορί της ψηφοφορίας για το 2010. Θα προτείνω ορισμένες εξωπλαγιές (outsiders)

  1. Πακέτο διάσωσης (ή στήριξης)
  2. καπνοαπαγόρευσις (και άρσις αυτής)
  3. FRONTEX
  4. Συνεκμετάλλευσις
  5. Όσμιο
  6. Κοίτασμα
  7. Ντα(β)ούτογλου (και νεοοθωμανισμός)
  8. Τιτανικός (Αλλάζουμε ή βουλιάζουμε)
  9. Πράσινη ανάπτυξη (ή ενέργεια ή άλογα)
  10.Μουσταφά Κεμάλ (οδός)
  11.Αντιμνημονιακό
  12.Τυχαίο; (δίνει απόδοση 1,465)
  13.Αποκρατικοποίηση (φοριέται από το 1990 και θα το έχουμε και του χρόνου)
  14.Εξορθολογισμός
  15.Αφτιάς (κλασική αξία)
  16.ΟΣΕ (Ούτε Σιδηρόδρομο (θα) Έχουμε)
  17.Περικοπές (πλην τριακοσίων)
  18.Εξεταστική επιτροπή (ή μισθολογικό βοήθημα βουλευτού)
  19.ΖΙΜΕΝΣ (ΜΙΖΕΝΣ)
  20.Ελπίς (ζητείται ακόμη, σήμερα από Σαμαρά)
  21.Εθνική Κυριαρχία (Υπάρχει;)
  22.Καστελλόριζο (Με φόντο το…)
  23.Ελληνοπακιστανός (ή σκέτο Έλληνας)
  24.Τζαμί (όλα τα είχε η Μαριγώ ο φερεντζές της λείπει)
  25.Λαθρομετανάστης (ή σκέτο μετανάστης)

  Πρόβλεψη για λέξη του 2011
  Φοροκάρτα (κάρτα πολίτη)
  Φτώχεια (Προσεχώς λατέρνα και γαρύφαλλο ή φιλότιμο)
  Πείνα

 67. Ξέχασα την 26.Συναίνεση

 68. Διόρθωση:

  12.Τυχαίο; (δίνει απόδοση 1,1888)

  🙂

 69. jamavous said

  το τυχαίο ; τυχαίο; είναι η λέξη της χρονιάς που επαναλαμβάνεται συνέχεια από νεολαία μέχρι μεγαλύτερους . αν μπεί δίπλα η κρίση η διάσωση η χρεοκοπία και άλλα που έχετε γράψει γίνεται ένας καλός συνδυασμός .

 70. #68 Εύγε Δύτη, πολύ καλή η διόρθωση 🙂 🙂 🙂

 71. Γιάννης Κτενίδης said

  Το «τυχαίο; δεν νομίζω»,ατάκα που πράγματι πολυακούστηκε (και συνεχίζει την…καριέρα της)είναι για το 2010 ό, τι και το «τα πάντα όλα» του Αλέφαντου-Μητσικώστα το 2009.Στην ίδια πάνω-κάτω μοίρα θα έβαζα και το «θα πηδηχτώ απ’ το παράθυρο!» του Γιώργου Λεβέντη (φετεινό κι αυτό, αλλά ξεθώριασε γιατί ελέχθη στο τέλος της προηγούμενης τηλεοπτικής σεζόν)…
  Νομίζω όμως ότι δεν έχει το «ειδικό βάρος» να χαρακτηρίσει την εποχή που διανύουμε…

 72. Διαβάζετε τον Jacques Prévert said

  Ευχαριστώ το Δημήτρη Φύσσα (# 53) και όσους, στη συνέχεια, με απάλλαξαν από την παλιά αγωνία. Η λέξη πάντως παραμένει διαχρονική για τον τόπο μας.

  Η ψηφοφορία δε γίνεται με παγκόσμια κριτήρια, αλλιώς θα διάλεγα τη «Μπαρτσελόνα» αν και ξέρω πως δεν είναι ώρες για καλαμπούρια.

  Εάν γίνονται δεκτές και φράσεις, πιστεύω ότι «λεφτά υπήρχαν» (το 2009 φυσικά) και προτείνω πως «μαζί τα φάγαμε» (επί πολλά χρόνια φυσικά). Ειδεμή, Νικοκύρη, γράψε αναπόφευκτα κανένα «Μνημόνιο», ετός κι αν θες να περιμένεις ως τις 31/12 μπας και προκύψει κανένα «ελικόπτερο»…

  (Εκτός θέματος : Αύριο θα λάβουμε νέο κείμενο ή το ιστολόγιο θα συμμετάσχει στην πανελλήνια (ή πανελλαδική;) απεργία; Υπάρχουν αρκετοί λόγοι να απεργήσει ο sarant, π.χ. απεργούν δημοσιογράφοι και ΜΜΕ, απεργούν λιμενεργάτες (πράγμα που δυσκολεύει τους αλιείς μαργαριταριών)ή, έστω, ευκαιρία να ξεκουραστεί λιγάκι. 🙂

 73. sarant said

  Το αυριανό κείμενο έχει ήδη σταλεί και θα εμφανιστεί αύριο το πρωί. Οπότε, δεν σπάμε την απεργία. Όμως, δεν είναι σχετικό με την απεργία.

 74. Τ. said

  Η προβοκάτσια;

 75. sarant said

  Με την ευγενική φροντίδα του DrSiebenmal, οι γερμανικές λέξεις του 2010:

  Η γερμανική λέξη της χρονιάς, από την Εταιρεία της γερμανικής γλώσσας (http://www.gfds.de/index.php?id=11):

  Wutbürger (οργισμένος πολίτης)

  και ακολούθησαν:

  Stuttgart 21
  Sarrazin-Gen
  Cyberkrieg (κυβερνοπόλεμος)
  Wikileaks
  schottern (χαλικοστρώνω)
  Aschewolke (ηφαιστειακό νέφος)
  Vuvuzela
  Femitainment
  unter den Eurorettungsschirm schlüpfen (χώνομαι κάτω από την ευρωπαϊκή ομπρέλα σωτηρίας)

 76. Manolis Papadourakis said

  Αφήγημα

 77. Immortalité said

  Νίκο μόλις πρόσεξα ότι η ψηφοφορία θα είναι μέχρι και την 30η Δεκεμβρίου. Γιατί όχι μέχρι και την 31η;

 78. sarant said

  Μέχρι την 30ή η ψηφοφορία για να ανακοινωθούν την 31η τα αποτελέσματα, έτσι ώστε στο πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν να μιλάμε μετά λόγου γνώσεως 🙂

 79. Immortalité said

  @78 Α!!! Ώστε αυτό θα είναι το θέμα του πρωτοχρονιάτικου ρεβεγιόν… 😉

 80. Βασιλική Μετατρούλου said

  Στο εξωτερικό, φαίνεται ότι διάλεξαν.
  Λέει:
  «Η λέξη λιτότητα είναι αυτή που χρησιμοποιήθηκε περισσότερο μέσα στο 2010 σύμφωνα με το αμερικανικό διαδικτυακό λεξικό Merriam – Webster».
  http://blo.gr/3op

 81. @80 Ψάχνουμε την λέξη με την μεγαλύτερη συχνότητα χρήσης ή με την μεγαλύτερη βαρύτητα;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: