Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Μεζεδάκια της προφυλάκισης

Posted by sarant στο 5 Οκτωβρίου, 2013


Καθώς η προφυλάκιση (σωστότερα: προσωρινή κράτηση) ή η μη προφυλάκιση των ηγετών της νεοναζιστικής συμμορίας κυριάρχησε στην επικαιρότητα της εβδομάδας εύλογο είναι να ονομαστούν έτσι και τα μεζεδάκια μας. Βέβαια, δεν έχουν όλα τα μεζεδάκια μας χρυσαβγίτικο θέμα, αλλά, είπαμε, ήταν η είδηση που κυριάρχησε κι αυτό αντικατοπτρίζεται και σε πολλά από τα σημερινά μας θέματα.

* Κάτι που ήδη το συζητήσαμε στα μεζεδάκια της προηγούμενης εβδομάδας (αλλά στα σχόλια, από το 75 και κάτω) ήταν ο ανύπαρκτος τίτλος του… πρίγκιπα Φύρερ (ή Φύρερ πριντς) που απονείμανε διάφορα απρόσεχτα μέσα ενημέρωσης στον Μιχαλολιάκο. Η αρχή του λάθους βρισκόταν στο εισαγγελικό πόρισμα, το οποίο (σωστά) ανέφερε την Führerprinzip, την αρχή του (μόνου) ηγέτη, βάσει της οποίας ήταν οργανωμένο το ναζιστικό κόμμα επί Χίτλερ. Κάποιο σπασμένο τηλέφωνο δούλεψε και η Führerprinzip έγινε Führer prinz, και η σαχλαμάρα ήταν αρκετά πειστική ώστε να παρασύρει και το γερμανικό Σπίγκελ το οποίο δημοσίευσε έτσι το άρθρο του Έλληνα ανταποκριτή του χωρίς να διορθώσει το μαργαριτάρι!

* Συνεχίζοντας σε χρυσαβγίτικο μοτίβο, θα διαβάσατε ίσως ότι στο σπίτι του υπαρχηγού Χρ. Παππά βρέθηκαν «μπουκάλια κρασιού κενού περιεχομένου«. Όχι βέβαια. Εδώ η μια γενική τράβηξε και την άλλη, διότι ο σωστός (καθαρευουσιάνικος και επίσημος) τύπος για να πεις «άδεια μπουκάλια κρασί» είναι «κενά περιεχομένου».

Φαίνεται όμως ότι το λάθος πάει να παγιωθεί, σαν το «ανεξαρτήτου ηλικίας», διότι μια φίλη μού λέει ότι άκουσε προχτές από τη ΔΤ τον πρώην υπουργό Τ. Γιαννίτση να λέει «λέξη κενού περιεχομένου» (φυσικά, «λέξη κενή περιεχομένου» θα λέμε εμείς).

pasok fans 1208494_10151898951059695_452959358_nΔιάλειμμα στα χρυσαβγίτικα, για ένα αστείο τυπογραφικό λάθος από την ekathimerini.com, που το ψάρεψα από τον τοίχο μιας φίλης στο Φέισμπουκ:

PASOK fans trash bar in Amestrdam! Όπως βλέπετε τα τυπογραφικά λάθη στον τίτλο είναι δύο, αλλά το (πολύ) αστείο είναι ένα. Φυσικά, τα επεισόδια στο μπαρ του Άμστερνταμ τα έκαναν ΠΑΟΚτζήδες, όχι ΠΑΣΟΚτζήδες (που ζήτημα είναι αν γεμίζουν μπαρ πλέον).

* Και πάλι σε χρυσαβγιτομεζεδάκια. Ο enikos.gr έκανε μια μικρή γεωγραφική υπέρβαση, αφού μετέφερε το Μαλανδρίνο, όπου και οι φυλακές που θα φιλοξενήσουν κάποιους χρυσαβγίτες, στο Βόλο (συνήθως βρίσκεται στον νομό Φωκίδας, πάντως).

* Για να μείνουμε στη γεωγραφία, στο προχτεσινό βραδινό δελτίο του Σκάι ακούστηκε ότι «η φήμη της Σκορδέλη έφτασε μέχρι το βόρειο ημισφαίριο, αφού της πήρε συνέντευξη η νορβηγική τηλεόραση». Αναρωτιέμαι σε ποιο ημισφαίριο νομίζουν ότι βρίσκεται η Ελλάδα. Πάλι καλά πάντως που δεν της πήρε συνέντευξη και η ΚΡΗΤΗ TV, διότι θα έφτανε η φήμη της και στο νότιο ημισφαίριο!

* Η οποία Σκορδέλη (χωρίς σχόλια για τον βίο και την πολιτεία της) έβαλε σε μπελάδες πολλούς διότι λέγεται Θέμις, οπότε τα «την Θέμις» και «της Θέμις» έδωσαν και πήραν, ας πούμε «τι βρέθηκε στο σπίτι της Θέμις Σκορδέλη«, αν και αλλού βρίσκει κανείς το, ας πούμε, σωστό «της Θέμιδος Σκορδέλη». Βέβαια, με τη λύση αυτή δεν ξέρω αν βολεύεται π.χ. η Χάρις Αλεξίου, για την οποία δεν έχω δει να έχει γράψει κανένας «της Χάριτος Αλεξίου» (δεν γκουγκλίζω, από φόβο μήπως βρω ότι έχει γραφτεί), ούτε η Άλκηστις Πρωτοψάλτη, της οποίας έχω δει πάντως μερικά «της Αλκήστιδος». Τα ασυμμόρφωτα είναι η μοίρα τους να μένουν άκλιτα, κι αν δεν μας αρέσει το «τη Θέμις» και «της Χάρις» η λύση είναι απλή: η Χάρη, της Χάρης, τη Χάρη, η Άρτεμη, της Άρτεμης, την Άρτεμη, η Άλκηστη, της Άλκηστης, την Άλκηστη.

* Μου έλεγε ένας φίλος ότι τώρα τελευταία βλέπει συνέχεια στα ΜΜΕ οξύμωρες φράσεις όπως «στις 20:00 το βράδυ» ή «στις 17.00 το απόγευμα». Του απάντησα πως δεν έχω προσέξει να συμβαίνει κάτι τέτοιο -και την άλλη μέρα μου στέλνει την είδηση ότι «στα δικαστήρια της Ευελπίδων μεταφέρθηκε στις 19:00 το απόγευμα ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Χρήστος Παππάς». Κι αν γκουγκλίσετε, είναι χιλιάδες τα ανάλογα οξύμωρα οι ανάλογοι κωμικοί πλεονασμοί.

* Και για να τελειώσουμε με τα χρυσαβγίτικα μεζεδάκια, σε ένα ρεπορτάζ για τους πληροφοριοδότες της συμμορίας διάβασα ότι «το συγκεκριμένο στέλεχος είχε τοποθετηθεί εκεί με εντολή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, παρά τις αντιδράσεις του ΠΑΣΟΚ υπερσκελίζοντας άλλους συναδέλφους του». Ρήμα «*υπερσκελίζω» δεν υπάρχει, ούτε έχει κανένα λόγο ύπαρξης (το είχαμε συζητήσει πιο παλιά και στη Λεξιλογία). Λέμε «υποσκελίζω» (ξεπερνάω) και υπερφαλαγγίζω (επίσης ξεπερνάω), το «*υπερσκελίζω» δεν χρειάζεται. (Ούτε το… *υποφαλαγγίζω!)

*  Ο ψευτοφίλος της εβδομάδας, σε άρθρο για τον Τζέιμς Ντιν, όπου γίνεται λόγος για μια «εικονική» φωτογραφία του. Όχι βέβαια! Το iconic εδώ μεταφράζεται «εμβληματικός», όχι «εικονικός»! Αλλά και ένα «αουτσάιντερ» που διαβάζω στο ίδιο άρθρο (ενός ευαίσθητου, βασανισμένου αουτσάιντερ) μάλλον «παρείσακτου» έπρεπε να αποδοθεί, μια και στα ελληνικά το αουτσάιντερ χρησιμοποιείται μόνο στον αθλητισμό, αν δεν κάνω λάθος.

* Τα μουστάκια της εβδομάδας σε άρθρο από ιστότοπο με εκπαιδευτικά θέματα, «της αιρετού Βούλας Φιριπή». Αλλά, αν είναι «της αιρετού», τότε στην ονομαστική δεν μπορεί παρά να είναι «η αιρετός», που το βρίσκω τερατώδες -από τα αρχαία είχαμε «η αιρετή, της αιρετής», δεν καταλαβαίνω γιατί η ΟΛΜΕ θέλησε να φορέσει τέτοια μπούργκα στις αιρετές εκπροσώπους των εκπαιδευτικών!

* Και να τελειώσω με Κασιμάτη, και μάλιστα διπλόν.

adele13885_10151607360132484_1214413937_n

Σύμφωνα με τη λεζάντα (τη μίκρυνα αρκετά τη φωτογραφία, αλλά νομίζω πως αν κλικάρετε μεγαλώνει), ο Γιώργος Καμίνης «δέχεται τις θωπείες αλλοδαπής καλλονής». Τυπικά ο χαρακτηρισμός είναι σωστός, γιατί η Adèle Exarchopoulos είναι Γαλλίδα, αλλά και πάλι το «αλλοδαπή» ακούγεται λιγάκι σόλοικο για ένα πρόσωπο που έχει ελληνικό επώνυμο και ελληνική καταγωγή (η γαλλική Βικιπαίδεια την αναφέρει Γαλλίδα ελληνικής καταγωγής και όπως διαβάζω ο παππούς της ήταν Έλληνας). Μάλλον ο κ. Κασιμάτης δεν αναγνώρισε την καλλονή.

Και σε επόμενο άρθρο του, ο κ. Κασιμάτης θέλησε να δώσει μαθήματα ελληνικών, αλλά την πάτησε. Σε πρόσφατο άρθρο του, θεώρησε λανθασμένη τη φράση του πρωθυπουργού «Σαν πρωθυπουργός, με ενδιαφέρει η ενότητα». Συγκεκριμένα, έγραψε: Εγώ, ευτυχώς, δεν είμαι πρωθυπουργός. Επειδή όμως συμβαίνει να έχω την ίδια μητρική γλώσσα με τον Αντώνη Σαμαρά, θα τολμούσα να πω ότι αν ήμουν στη θέση του και μιλούσα προς τους ομογενείς είτε θα έλεγα ότι «ως πρωθυπουργός ενδιαφέρομαι για την ενότητα» είτε ότι «ως πρωθυπουργό με ενδιαφέρει η ενότητα».

Ο κ. Κασιμάτης θεωρεί λανθασμένο το «σαν», αλλά τόσα ξέρει τόσα λέει. Το “σαν πρωθυπουργός” του Σαμαρά είναι, λυπάμαι που το λέω, σωστότατο (ας ξεχάσουμε προς στιγμή την πτώση), διότι εδώ το “σαν πρωθυπουργός” προβάλλεται ως αιτιολογία για τη φράση που ακολουθεί: σαν πρωθυπουργός (που είμαι) / επειδή είμαι πρωθυπουργός, με ενδιαφέρει η ενότητα. Την περίπτωση αυτή την εξετάζει και την δέχεται ο Τζάρτζανος στο βιβλίο Νεοελληνική σύνταξις, τόμος Β’, σελ. 242. Παναπεί, πιάστηκε αδιάβαστος ο κ. Κασιμάτης.

Επειδή το θέμα έχει ενδιαφέρον, ας το αναπτύξω λίγο περισσότερο. Αυτά που έγραψα ισχύουν ακόμα κι αν κανείς δεν δέχεται ότι το «σαν» είναι ισοδύναμο με το «ως». Ο Τζάρτζανος δηλαδή, γράφοντας το 1946, αποδοκιμάζει χρήσεις όπως «η Ελλάδα αναγνωρίστηκε σαν ανεξάρτητο κράτος το 1832″, «Η απεργία είχε σαν αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία». Τέτοιες χρήσεις, νεότεροι μελετητές (ας πούμε ο Γιάννης Χάρης) τις δέχονται. Ωστόσο, και ο Τζάρτζανος (εδώ και 67 χρόνια) δέχεται φράσεις όπως: «Να μεταλάβεις κι εσύ γιε μου σαν Χριστιανός», «Εσύ σαν συγγενής έπρεπε να με υποστηρίξεις», «να με κρίνετε κι εσείς σαν σπουδασμένος άνθρωπος», «σαν παπάς είχε κι άλλα χρέη», που είναι ίδιες με το «Σαν πρωθυπουργός, ενδιαφέρομαι για την ενότητα», μια και σε όλες τις περιπτώσεις έχουμε αιτιολογία και μπορούμε να υπονοήσουμε τη φράση «που είμαι/είσαι/είναι».

Υστερόγραφο: Γαλλίδα η Αντέλ Εξαρχόπουλος, αλλά είχα απορία (ανάμικτη με φόβο) πώς θα το προφέρουν το επώνυμό της οι Γάλλοι. Το forvo.com, το σάιτ με τις προφορές, με πρόδωσε. Ναι μεν είχε την Adèle Exarchopoulos, αλλά με την προφορά ενός πατριώτη, Έλληνα, που μάλιστα πρέπει να είναι και λίγο τρισχιλιετίζων διότι την πρόφερε: Αδέλη Εξαρχόπουλος

162 Σχόλια to “Μεζεδάκια της προφυλάκισης”

  1. Νέο Kid Στο Block said

    «…που ζήτημα είναι αν γεμίζουν μπαρ πλέον» 😆 😆

  2. spiral architect said

    Καλημέρα. 🙂
    Ζωρζ – Αντέλ: Είδατε πως αντιδρά ο άνδρας ο σωστός στις θωπείες μιας καλλονής, όταν ο πρώτος είναι κατά της βίας; 😉
    (ο ΓουΣου που χάθηκε ρε παιδιά;)

  3. Γς said

    2:
    >ο ΓουΣου που χάθηκε ρε παιδιά;

    Καλημέρα

    Αυτό δεν είναι μεζεδάκι της προφυλάκισης;
    Το είχα βάλει σε άλλο νήμα:

    “Τους ξεβράκωσε και φάνηκε η τουαλέτα τους”.

    Εντάξει δεν είπε τουαλέτα ούτε WC ούτε αποχωρητήριο, ούτε μέρος, ούτε καμπινές, ούτε ρεστ ρουμ,

    “και φάνηκε ο απόπατος τους”

    είπε η κυρία Ελένη Ζαρούλια του Ν. Μιχαλολιάκου.

  4. Yannis said

    2. Μεζεδάκι της σύλληψης: «Οι ΧΑίτες κατηγορούνται [ανάμεσα στα άλλα] για επιθέσεις σε μέλη του ΟΣΕ» (από το Mega ή το ΣΚΑΪ).
    Από μια άποψη κατανοητό: Η ΟΣΕ έγινε ΣΕΚ και οι ΣΕΚ έγιναν ΟΣΕ, όπως παρατήρησε γνωστός μου 🙂
    Οπότε τα έμπλεξε ο αδιάβαστος δημοσιογράφος.

    Η «αιρετός» μήπως είναι και φιλόλογος;

  5. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  6. Yannis said

    4. Περί της «αιρετού».
    Κι όμως το γράφει η ίδια (υποθέτω) στο βιογραφικό της σημείωμα!
    Το τετατώδες της ονομαστικής, Νικοκύρη. Η πραγματικότητα ξεπερνάει τη φαντασία 😦

    Φιριπή Βούλα

  7. sarant said

    Αναπληρωματική αιρετός, λέει.

  8. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

    Μελετητὴς ὁ Γιάννης Χάρης; Αὐτὸ εἶναι τὸ καλύτερο μεζεδάκι

  9. sarant said

    6-7: Φοβάμαι όμως πως είναι καθιερωμένο για όλες τις αιρετές, δεν είναι δική της πρωτοβουλία

  10. Yannis said

    9. Θα το ψάξω (εν ευθέτω χρόνω). Αλλά οι φιλόλογοι της ΟΛΜΕ τί λένε;

  11. Gpoint said

    Γεγονός είναι πως επεισόδια δημιούργησαν Ολλανδοί σε μπαρ που ήταν ΠΑΟΚτσήδες αλλά το γνωστό αθηναϊκό κατεστημένο αφορμή. ψάχνει για εντυπώσεις..Ξέρω είναι κουραστικό αλλά μέχρι να αποκτήσει βαθμολογική διαφορά ασφαλείας.ο θρήνος και να αποκλεισθει από το κύπελλο ο βάζελος θα το υποστούμε
    Αυτή η Αντέλ (εκ της Αδελαϊδος άραγε;) μεγάλο ταλέντο θα είχε για να πάρει το ρόλο. Να αρχίσω να αισθάνομαι εθνικά υπερήφανος ;

    Η απόλυτη ισοδυναμία του σαν με το ως θα φανει όταν αρχίσουμε να λέμε Ως Φραντζίσκο, Ως Ρέμο, Ως Τροπέ κ.λ.π.

  12. interim said

    Σχετικά με το fuhrerprinzip και τον κακό χαμό που έγινε εκείνο το βράδυ, υπήρξε και κανάλι (ούτε που θυμάμαι πια), που αφού ανέφερε τα περί πρίγκιπα κλπ, προφανώς για να «δέσει» και τη θεωρία, μας ενημέρωσε ότι ο Μιχαλολιάκος ήτο και ο εμπνευστής της (παρεμπιπτόντως, η ιστορία της εν λόγω θεωρίας έχει το δικό της ενδιαφέρον). Στο καπάκι, μερικοί ρεπόρτερ (λέμε τώρα), δεν κόλλησαν να χαρακτηρίσουν τον Μιχαλολιάκο fuehrerprinzip και να ησυχάσουν.

  13. Κώστας said

    Να ζητήσω δυο διευκρινίσεις;
    – Με ποιά έννοια είναι οξύμωρο το «19:00 το απόγευμα»; Στις 19:00 είναι απόγευμα. Καταλαβαίνω ότι είναι περιττό το «το απόγευμα» αλλά γιατί οξύμωρο;
    – Τελικά, «σαν πρωθυπουργό με ενδιαφέρει» ή «σαν πρωθυπουργός με ενδιαφέρει»;

  14. Γιάννης said

    Για την ιστορία, προφυλάκιση (προσωρινή κράτηση, αν προτιμάς) δεν σημαίνει απαραιτήτως και ενοχή του συλλαμβανομένου. Ομοίως, αποφυλάκιση ( διακοπή/άρση της προσωρινής κράτησης, έστω με περιοριστικούς όρους) δεν συνεπάγεται κατ’ ανάγκη και αθωότητα. Την ενοχή η μή θα την κρίνει το δικαστήριο.

  15. Yannis said

    9. Μένω άναυδος! Φαίνεται ότι το συνηθίζουν στην ΟΛΜΕ.
    Εδώ και από φιλόλογο: http://www.dimsim.gr/44_1a54/magda-giamoustarh.html

    Αλλά όχι παντού! Π.χ.,

    http://dide.las.sch.gr/site/index.php/41-syndikalistika/582-syndikal10
    (Κάτω-κάτω στη σελίδα.)

    http://vaigaiou.pde.sch.gr/portal/index.php?option=com_content&view=article&id=440

    Τί είδους «καθιέρωση» είναι αυτή; Εχει κάποια λογική;

  16. sarant said

    13: α) Ανακριβής διατύπωσή μου. Πλεονασμός είναι.
    β) Και τα δύο στέκουν. Σαν πρωθυπουργός [που είμαι], με ενδιαφέρει….

  17. sarant said

    15: Τη λογική ότι είναι ένας τίτλος, άρα μπαίνει το αρσενικό και για τις γυναίκες. Δεν συμφωνώ, αλλά φαντάζομαι αυτή είναι η λογική τους.

  18. Γιάννης Κουβάτσος said

    Καλημέρα σε όλους! Μεγάλα κέφια σήμερα ο Νικοκύρης και πλούσιος ο μπουφές!
    Οι χειρότεροι φόβοι συνήθως επιβεβαιώνονται, Νικοκύρη, σύμφωνα με τον νόμο του Μέρφι. Και βέβαια έχει γραφτεί και μάλιστα στη Βίκη:

    »Στις 15 Μαϊου του 2010, ο δημαρχος της Σμύρνης , δίνει το όνομα της Χάριτος Αλεξίου σε μια λεωφόρο της πολής :Ηaris Αleksiou Dostluk Caddesi (Λεωφόρος Φιλίας) , τιμώντας την καταγωγή της και την προσφορά της στην τέχνη»

  19. http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CF%85%CE%B6%CE%AE%CF%84%CE%B7%CF%83%CE%B7:%CE%A7%CE%AC%CF%81%CE%B9%CF%82_%CE%91%CE%BB%CE%B5%CE%BE%CE%AF%CE%BF%CF%85

  20. sarant said

    18-19: Το φοβόμουν, γι’ αυτό δεν είχα γκουγκλίσει…. Ζουν ανάμεσά μας 🙂

  21. sarant said

    Πάντως, το «της Χάρης Αλεξίου» είναι πολύ συχνότερο -και ακόμα συχνότερο το «της Χάρις Αλεξίου»

  22. Νέο Kid Στο Block said

    Mεζεδάκι ολκής διά χειρός Παππά…

    «Ορκίζομαι να φυλάττω πίστιν εις το Μεγαλείο της Εθνικοσοσιαλιστικής Κοσμοθεωρίας, να αγωνισθώ με όλας μου τας δυνάμεις και αν χρειαστεί να θυσιάσω ακόμη και τη ζωή μου μαχόμενος υπέρ των ιερών συμβόλων της φυλετικής Ιδέας.

    Ορκίζομαι ότι θα αγωνισθώ με όλας μου τας δυνάμεις διά την Νίκη του Εθνικοσοσιαλισμού, του οποίου Εθνικοσοσιαλισμού δι’ εμέ φορεύς είναι ο Λαϊκός Σύνδεσμος ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ, εις τας γραμμάς του οποίου ορκίζομαι να είμαι ένας γενναίος, πειθαρχικός και πιστός Στρατιώτης.

    Ορκίζομαι ότι θα αγωνισθώ με φανατισμό και αποφασιστικότητα διά την εξόντωση του βδελυρού, μισερού και αηδιαστικού εχθρού της φυλής, του παντοτινού ενόχου της ιστορίας, του μοναδικού υπεύθυνου διά την παρακμήν της ράτσας μου και διά τον εκφυλισμό του πολιτισμού.

    Ορκίζομαι ότι θα αγωνισθώ με όλες μου τις δυνάμεις διά την οριστική συντριβή του Εβραίου υπανθρώπου. Εάν ποτέ προδώσω αυτόν τον όρκο, εύχομαι οι Συναγωνιστές μου να με τιμωρήσουν με τον πλέον σκληρό και απάνθρωπο τρόπο. Μάρτυρές μου ας είναι οι θεοί, οι θεοί των Ελλήνων που μου έδωσαν την ευτυχία να γεννηθώ σ’ αυτήν την ιερή Γη.

    Ζήτω η νίκη Ζήτω ο Εθνικοσοσιαλισμός»

  23. Νέο Kid Στο Block said

    Ξετσουτσούνισε κι ο Σίτυπρες-«βάλτε ένα κατσίκι στις πυλωτές!»

    «Έβλεπα παιδιά της ΟΝΝΕΔ που είχαν απογοητευθεί από την light πολιτική του Έβερτ και πήγαν στην Χρυσή Αυγή. Εγώ έλεγα ότι αυτά τα παιδιά έπρεπε να τα σώσουμε. Και δεν λέω βέβαια για τον Μιχαλολιάκο και τον Παππά που δεν ήταν δυνατόν να σωθούν , αλλά για άλλους. Εγώ δεν έκανα καλά που πήρα τον Βορίδη από τα τσεκούρια και σήμερα είναι ο καλύτερος κοινοβουλευτικός;». 😆
    (μετά λένε πως έχει ξεπέσει το θέατρο και ειδικά η κωμωδία…πού να φτάσει την εικονική (iconic not virtual!) πραγματικότητα;)

  24. Triant said

    Ακόμα καλυτερότερο:

    Παρακαλούνται οι ένοικοι να κλειδώνουν την πόρτα μετά τις 21:30 ΜΜ.
    και απο κάτω:
    Please lock the door after 21:30 MM (!)

  25. Yannis said

    24. Σε μαζική κλίμακα, στο Αστικό ΚΤΕΛ Ηρακλείου (για τους τουρίστες, υποθέτω).
    Οι φωτεινοί πίνακες με τις αναγγελίες των στάσεων είναι με λατινικούς χαρακτήρες που αντιστοιχούν στο ελληνικό πληκτρολόγιο. Παραδείγματα:

    ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΤΑΣΗ ΠΕΤΡΑΚΗ – NEXT STOP PETRAKH
    ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ – AGIOI UEODVROI
    ΠΑΓΝΗ* – PAGNH (*Παν. Γεν. Νοσ. Ηρακλείου)

    και πάει λέγοντας…

  26. Εθνικόφρων said

    Αξιότιμοι σύντροφοι,

    Ιδού ότι επιβεβαιώνεται το Αμερικανικόν σενάριον διά την Ελλάδα που σάς ανέλυσα: Δεν επρόλαβε ο τάλας ο Μιχαλόλιας να έμβη εις το κελλίον του και η πάμπλουτος κληρονόμος Ζαρούλια εβγήκε την νύκτα της Πέμπτης με τον εκλεκτόν της Κασιδιάρην εις την Διαδικτυακήν Τηλοψίαν και εχασκογέλα, όπως έδειξαν χθές όλοι οι τηλεοπτικοί δίαυλοι. Επαναλαμβάνω πώς θα εξελιχθώσι τα γεγονότα:

    Ο τάλας Μιχαλόλιας θα αποθάνη συντόμως εις τον Κορυδαλλόν, δεδομένου ότι πάσχει από προκεχωρημένον σάκχαρον. Το κόμμα θα το αρπάξη ο μέγας ρήτωρ Κασιδιάρης, με την βοήθειαν της συζύγου του Μιχαλόλια, ζάπλουτης κληρονόμου Ελένης Ζαρούλια Αυτό που οι πάντες αγνοούν είναι ότι ο διαθέτων υπερμέγεθες μόριον, Κασιδιάρης, είναι σφόδρα φιλοαμερικανός (εκεί διεφώνει με τον Ρωσσόφιλον αρχηγόν του) και οι Αμερικανοί τον προωθώσι «με φόραν» διά το αξίωμα του Δημάρχου Αθηναίων, το οποίον θα κερδίση «περπατώντας» τον προσεχή Μάϊον. Η Χρυσή Αυγή θα παραμείνη εθνικιστική, αλλά από Ρωσσόφιλος που είναι σήμερον, θα μετατραπή εις Αμερικανόφιλον και οι εθνικοπαράφρονες θα κάμουν συγκυβέρνησιν με την Νέαν Δημοκρατίαν από το 2015 και μετά, που θα χαλαρώση το Μνημόνιον.

    Αυτό είναι το Αμερικανικόν Σχέδιον διά το Ρωμέηκον και δι’ αυτό εχασκογέλα η ζάπλουτος κληρονόμος Ζαρούλια την νύκτα της Πέμπτης εις την Διαδικτυακήν εκπομπήν των Εθνικοπαραφρόνων, έχουσα δίπλα της τον «Ιωάννην Τσιμισκήν», Λιάκον Κασιδιάρην. Προσθέτω, απλώς, ότι εις την εν εξελίξει Δημοσκόπησιν του διαθέτοντος «τρελόχαρτον» του Ελληνικού Στρατού, Μάκη Τριανταφυλλοπούλου, οι Χρυσαύγουλοι συγκεντρώνουν άνω του 15%, δηλαδή είχον μεγάλην άνοδον από το περασμένον Σαββάτον που ήρχισαν αι συλλήψεις του μασώνου της Κερκύρας Νικολάου Δένδια.

    Διά σήμερον Σαββάτον, σας προσφέρω το εξηφανισμένον και ανεπανάληπτον ελληνο-αγγλλικόν «GREEK LEXICON OF THE ROMAN AND BYZANTINE PERIODS» του Ε.Α. Σοφοκλέους, το οποίον ετρύγησεν ο εσχατόγηρος Εμμανουήλ Κριαράς διά να συνθέση το Μεσαιωνικόν Λεξικόν του.

    Click to access Sophocles.pdf

    Πρόκειται διά το «Liddell – Scott» της Βυζαντινής Περιόδου και μερικά εκ των λημμάτων του είναι ανεκτιμήτου αξίας.

    Το επίσης εξηφανισμένον από τους παπαδοκαλογήρους βιβλίον του μακαριστού δημοσιογράφου Γεωργίου Καρανικόλα «Ρασοφόροι, η συμφορά του Έθνους»

    διά να αντιληφθήτε πόσον μεγάλην γάγγραιναν διά το Ρωμέηκον αποτελούν οι διάδοχοι του αποσυναγώγου Εβραίου Ραββίνου Σαούλ, γνωστού με το καλλιτεχνικόν ψευδώνυμον Απόστολος Παύλος.

    Τέλος, σάς συνιστώ ολοψύχως να καταβιβάσητε το επίσης εξηφανισμένον σύγγραμμα του πρυτάνεως των ζώντων Ορθοδόξων θεολόγων, ομοτίμου καθηγητού του Αθήνησι, Βλασίου Φειδά «Η Α΄ Οικουμενική Σύνοδος»

    http://www.scribd.com/doc/47494720/%CE%92%CE%9B-%CE%A6%CE%95%CE%99%CE%94%CE%91-%CE%91-%CE%9F%CE%99%CE%9A%CE%9F%CE%A5%CE%9C%CE%95%CE%9D%CE%99%CE%9A%CE%97-%CE%A3%CE%A5%CE%9D%CE%9F%CE%94%CE%9F%CE%A3

    Θα σας είπω μόνον τούτο, αγαπητοί σύντροφοι, το οποίον δύνασθε να επιβεβαιώσητε, ξεφυλλίζοντες το βιβλίον του Βλασίου Φειδά: Οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί ήσαν τόσον «Δημοκράτες», που εις την Α΄ Οικουμενικήν Σύνοδον εδίκασαν τον ελληνολάτρην ιερέα της Αλεξανδρείας Άρειον, χωρίς να του επιτρέψουν να παραστή εις την Σύνοδον, προκειμένου να εξηγήση τας θεωρίας του και να απολογηθή!..

    ΕΡΩΤΩ: Πόσοι ζώντες Ρωμηοί το γνωρίζουν αυτό; Ότι, δηλαδή, η γεμάτη «Χριστιανική Αγάπη» Ορθόδοξος Εκκλησία απηγόρευσεν εις τον Αιρεσιάρχην Άρειον να παραστή εις την Α΄ Οικουμενικήν Σύνοδον; Βεβαίως, μετά το 325 μ.Χ. ο ευφυέστατος Μέγας Κωνσταντίνος αντελήφθη την βρωμεράν πλεκτάνην των Ορθοδόξων, έγινε ο ίδιος Αρειανός και απέθανε βαπτισθείς χριστιανός από Αρειανόν επίσκοπον, σπεύδων συγχρόνως να εξορίση τον Αρχηγόν των Ορθοδόξων, Μέγαν Αθανάσιον!..

    ΙΔΟΥ η σχιζοφρένεια της Ορθοδοξίας που ταλαιπωρεί επί 18 αιώνας το Ρωμέηκον: Ο είς Άγιος (Μέγας Κωνσταντίνος) εξώρισε τον άλλον (Μέγαν Αθανάσιον)!.. Ουδείς (πλήν των ειδικών της Εκκλησιαστικής Ιστορίας) το γνωρίζει αυτό (βάζω στοίχημα ούτε ο ρέκτης κ. Σαραντάκος), διότι απλούστατα… μας το αποκρύπτουν εις όλας τας βαθμίδας της Εκπαιδεύσεως…

    Και εις άλλα με υγείαν

    ΕΘΝΙΚΟΦΡΩΝ Έλλην και ουχί Ρωμηός καρπαζοεισπράκτωρ
    Μέγας Ευεργέτης του παρόντος Ιστολογίου (Βιβλιοθήκη Loeb κλπ.)

  27. Gpoint said

    #25

    Τι πάει να πει NEXT STOP ; έπρεπε να γράφει EPOMENH STASH

  28. physicist said

    Το Führer Prinz ήταν μεν τραγέλαφος, ενέπνευσε όμως έναν σχολιαστή σ’ αυτό το ιστολόγιο ν’ αποκαλέσει τον Ν.Μ. Πριτς-Φύρερ. Κι επειδή ουδέν κακόν αμιγές καλού, πολύ θα μ’ άρεσε αν επικρατούσε ο χαρακτηρισμός.

  29. Το Μαλανδρίνο Βόλου είναι λάθος του ΑΠΕ, απ’ όπου συνδρομητές και μη, το κοπιπάστωσαν στις «ειδήσεις» τους.

  30. Σκαροπούλι said

    Το βασικό είναι να αποκαλυφθεί το συνειδητό σχέδιο της «λέσχης»: Μπίλντενμπεργκ, Σοφοί της Σιών ή κάποια εδώδιμη αντίστοιχη, το θέμα είναι να βρούμε τους σχεδιασμούς της.

    http://www.efsyn.gr/?p=126516

    Οι μπακάληδες συνωμοτούν εναντίον μας, δεν εξηγείται αλλιώς.

  31. Dimitris said

    Φίλε Νίκο , υπάρχει κάποιος τρόπος να γίνεται αναζήτηση σε σχόλια συγκεκριμένου σχολιαστή?
    Ψάχνω ένα βιβλίο που είχε αναφέρει ο Εθνικόφρων, καμιά εβδομάδα πριν, σχετικά με την ιστορία των μαθηματικών .

  32. Yannis said

    27. Κι όμως, έτσι γράφει. Ασυνέπεια… 🙂

  33. #31 https://www.google.com/search?q=site:sarantakos.wordpress.com+%22%CE%95%CE%B8%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%86%CF%81%CF%89%CE%BD+%CE%B5%CE%AF%CF%80%CE%B5%22&nfpr=1

  34. Dimitris said

    33 . thank you

  35. antidrasex said

    Ε, κάποιος θα είπε τι Μαλανδρίνο τι Βελεστίνο, δίπλα θα είναι. Κάπου εκεί στο Βόλα θα είναι και το Τραμπολίνο.

  36. Αν όντως ο Κασισιάρης «κερδίση «περπατώντας» τον προσεχή Μάϊον το αξίωμα του Δημάρχου Αθηναίων», θα κάνω μεταδημότευση!

  37. sarant said

    Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

    29: Έτσι εξηγείται!

    30: Ωχ, ο σ. Λάσκος την πάτησε…. 🙂

  38. sarant said

    36: Δεν νομίζω ότι διατρέχουμε τέτοιον κίνδυνο.

  39. #31 ακόμα καλύτερα: https://www.google.com/search?q=site:sarantakos.wordpress.com+%22%CE%95%CE%B8%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%86%CF%81%CF%89%CE%BD+%CE%B5%CE%AF%CF%80%CE%B5%22&nfpr=1#q=site:sarantakos.wordpress.com+%22%CE%95%CE%B8%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%86%CF%81%CF%89%CE%BD+%CE%B5%CE%AF%CF%80%CE%B5%22%2B%22%CE%BC%CE%B1%CE%B8%CE%B7%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD%22
    όπου (μάλλον) και το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

    Αν υποψιαστώ ότι έφερα καλύτερο αποτέλεσμα απ’ τον Στάζυ…

  40. Μια ειλικρινή απορία: ποιος βάζει όλα αυτά τα βιβλία στο scribd; Μήπως και ο ίδιος ο Εθνικόφρων, που απ’ όσα λέει πρέπει να είναι συνταξιούχος και να έχει καιρό; Αν ναι, τον ευχαριστώ για την προσφορά του.
    Και αλήθεια, υπάρχει πουθενά ευρετήριο των περασμένων στο scribd βιβλίων;

  41. sarant said

    Άσχετο, αλλά η σπαμοπαγίδα μόλις έπιασε ένα σπαμ που το βρήκα γουστόζικο.

    Γεια σας, είμαι πάστορας Bruce gomez α (ιεροκήρυκας), ένα ιδιωτικό πιστωτικό ίδρυμα δάνειο που
    δίνει δάνεια ευκαιρία χρόνο ζωής.
    Μήπως χρειάζεστε μια επείγουσα δάνειο για να καθαρίσετε τα χρέη σας ή χρειάζεστε ένα δάνειο για κεφάλαια κίνησης για να βελτιώσει την επιχείρησή σας;
    έχετε ήδη απορριφθεί από
    τραπεζών και άλλων χρηματοπιστωτικών οργανισμών;
    Μήπως χρειάζεστε ένα δάνειο σταθεροποίησης ή μια υποθήκη;
    Αναζήτηση όχι περισσότερο, όπως είμαστε εδώ για να κάνουμε όλα τα οικονομικά προβλήματά σας ένα πράγμα του παρελθόντος. Εμείς ταμεία δανείων σε ιδιώτες
    που έχουν ανάγκη από οικονομική βοήθεια, που έχουν μια κακή πιστωτική ή χρειάζονται χρήματα
    . να πληρώσει τους λογαριασμούς, να επενδύσουν σε επιχειρήσεις σε ποσοστό 2% θέλω να χρησιμοποιήσω αυτό το μέσο για να σας ενημερώσω ότι έχουμε καταστήσει αξιόπιστη και δικαιούχο της συνδρομής και θα είναι πρόθυμοι να σας προσφέρουμε μια επαφή loan.So μας σήμερα μέσω e-mail:
    b[το έσβησα]@gmail.com

    DATAS δανειολήπτη

    1) Ονοματεπώνυμο: ……………………………………………….
    2) Χώρα: …………………………………………………..
    3) Διεύθυνση: ………………………………………………….
    4) Κράτος: ……………………………………………………..
    5) Φύλο: ……………………………………………………….
    6) Οικογενειακή Κατάσταση: ………………………………………….
    7) Επάγγελμα: ……………………………………………..
    8) Τηλέφωνο: …………………………………………
    9) Επί του παρόντος θέση στο χώρο εργασίας: …………………
    10) Μηνιαίο εισόδημα: ………………………………………
    11) Ποσό δανείου Needed: ……………………………….
    12) Διάρκεια Δανείου: …………………………………………
    13) Σκοπός του Δανείου: ……………………………………..
    14) Θρησκεία: ………………………………………………..
    15) Έχετε υποβάλει αίτηση πριν ……………………………

    Ευχαριστώ,

  42. physicist said

    “Σαν πρωθυπουργός, με ενδιαφέρει η ενότητα”.

    Θα συμφωνήσω με τον Κασιμάτη ότι η έκφραση ακούγεται κάπως αδέξια, ατζαμήδικη, clumsy που λένε. Νομίζω ότι είναι προβληματική η επιγραμματικότητα που έχει και ότι θα ήταν στρωτή στη μορφή: σαν πρωθυπουργός που είμαι, με ενδιαφέρει η ενότητα. Ακόμα καλύτερα: επειδή είμαι πρωθυπουργός/λόγω της ιδιότητάς μου ως πρωθυπουργού, ενδιαφέρομαι για την ενότητα. Ακόμα κι αν είναι γραμματικώς σωστή, με ενοχλεί το ύφος της, που θυμίζει τουϊτεράκι μαθητή Γυμνασίου παρά σημαντική δήλωση ενός θεσμικού προσώπου.

  43. 17 Όταν είναι επίθετο, σχηματίζουν το γένος κανονικά: ο/η αιρετός/ή εκπρόσωπος· όταν ουσιαστικοποιείται το αιρετός, ίσως ακούγεται παράξενο το αιρετή σκέτο, είναι κι η έλξη από το εκπρόσωπος, οπότε να το ο/η αιρετός…

  44. #39 α, δεν έλαβα υπόψη την ιστορία μαθηματικών, έδωσα τη γενική λύση… 🙂

  45. sarant said

    42: Ναι, αλλά τότε θα σε ενοχλεί και η κατά Κασιμάτην σωστή, δηλ. Ως πρωθυπουργός, με ενδιαφέρει η ενότητα.

    43: Ναι, έτσι θα εξηγείται, αλλά και πάλι…

  46. #39 χρώμη κι εσύ, τέκνον Δύτα…

  47. spiral architect said

    Για το μπέρδεμα των οπαδών του ΠΑΟΚ και του ΠΑΣΟΚ :mrgreen: ενδεχομένως να φταίει ο Ολλανδός γούγλης σε συνδυασμό με την ολλανδική ΙΡ του δημοσιογράφου, που «διόρθωσε» το PAOK σε PASOK.

    “…που ζήτημα είναι αν γεμίζουν μπαρ πλέον.”
    Θεϊκό πάντως! 😆

  48. physicist said

    #45(α). — Για κάποιο λόγο, η έκφραση ως πρωθυπουργός ενδιαφέρομαι για την ενότητα μ’ αρέσει πολύ περισσότερο από την έκφραση ως πρωθυπουργός μ’ ενδιαφέρει για την ενότητα. Πρέπει να σκεφτώ το γιατί.

    [Μεσολαβεί σύντομη παύση]

    Μήπως επειδή στην πρώτη το πρόσωπο είναι υποκείμενο της πρότασης ενώ στη δεύτερη κάτι άλλο, που οι γραμματικές μου γνώσεις δεν φτάνουν για να το πω σωστά; Μήπως επειδή στη δεύτερη πρόταση το μυαλό μου πρέπει να κάνει ένα μικρό σάλτο από την ονομαστική στην αιτιατική;

  49. Γς said

    21:
    >Πάντως, το “της Χάρης Αλεξίου” είναι πολύ συχνότερο -και ακόμα συχνότερο το “της Χάρις Αλεξίου”

    Η Χάρις, της Χάριτος, της Χάρης, αλλά και της Χαρούλας.
    Ο Χάρης του Χάρη, που είναι απέναντι απ την Ελένη (Την Μακρόνησο). Που έχει κι ένα μαγκιόρο φουσκωτό και μας πέταξε απέναντι στο νησί της προάλλες.

    Α, ναι κι ένας άλλος:
    Γύρισε στο δωμάτιο ο Γιάννης τσουλώντας το στατό με τους ορούς. Είχε κάνει την πρώτη του βόλτα στους διαδρόμους του Νοσοκομείου μετά από μια σοβαρή εγχείρηση στο πάγκρεας.
    -Με ζήτησε κανείς;
    -Ναι. Να δεις πως τον λέγανε, Χάρη; Χάρο;

    Πέθανε ο φουκαράς μετά από μερικές μέρες
    Κι ο Κοσμάς που γέλαγε με το χωρατό μου, πέθανε κι αυτός αργότερα.

    Τα φιλαράκια μου.
    Πλακούλες που θα κάνουμε πάλι…

  50. physicist said

    #48. — Με πρόδωσε το κοπυπάστωμα: η δεύτερη πρόταση είναι, ασφαλώς: ως πρωθυπουργός μ’ ενδιαφέρει για την η ενότητα.

  51. Yannis said

    36,38: Ανύπαρκτος κίνδυνος.
    Αν δεν κάνω λάθος οι δημοτικές εκλογές γίνονται Οκτώβριο κι όχι Μάιο. Εχει αλλάξει κάτι;

    Τη χωρίστρα του «ένστολου» Παππά την προσέξατε; Προς τα αριστερά, σαν του ειδώλου του.

  52. Γς said

    49:
    Η Χάρις, της Χάριτος, της Χάρης, αλλά και της Χαρούλας, που έλεγα

  53. physicist said

    Τη χωρίστρα του “ένστολου” Παππά την προσέξατε; Προς τα αριστερά, σαν του ειδώλου του.

    Αυτό είναι αδύνατο, αγαπητέ Γιάννη. Το είδωλο την έχει πάντοτε προς την αντίθετη κατεύθυνση. 🙂

  54. Dimitris said

    39 ευχαριστώ πολύ .αυτό ήταν.
    Η αλήθεια είναι ότι την αναζήτηση μέσω google την είχα υπόψη μου, αναρωτιόμουνα όμως αν το ίδιο το wordpress δίνει αυτή την δυνατότητα.
    Π.χ. υπάρχει σε διάφορα φόρουμ η επιλογή » Αναζήτηση δημοσιεύσεων από τον/την …»

  55. Γς said

    41:
    14) Θρησκεία: …………
    ΤΧσ ή/και ΤΠσ

  56. 54: Αναζήτηση δημοσιεύσεων από τον/την… γίνεται όταν υπάρχουν περισσότεροι από ένας αρθρογράφοι σε ένα ιστολόγιο της πόρσε. Σχόλια μπορεί να αναζητήσειο διαχειριστής του ιστολογίου, οι υπόλοιποι βασιζόμαστε στον γούγλη και τη δημοφιλία του ιστολογίου.

    51α2: Δες (κι) εδώ

  57. Yannis said

    53. 🙂

    Σε έχει αλώσει η σχετικότητα, αγαπητέ Φυσικέ 🙂
    Σε ένα ανθρώπινο σώμα (ή σε κάτι που μοιάζει με άνθρωπο, σ’ αυτή την περίπτωση) το αριστερά και το δεξιά είναι δεδομένα.
    (Ενδιαφέρον: η χωρίστρα προς τα αριστερά φαίνεται να έγινε ειδικά για τη φωτογραφία. Σε άλλες νενανικές του φωτογραφίες και στην εκπομπή του Πρετεντέρη είναι προς τα δεξιά.)
    Και σταματώ να ασχολούμαι με τρίχες 🙂

  58. physicist said

    #57. — Χαχαχά, δεν έχει την παραμικρή σχέση με τη Σχετικότητα. Απλώς θυμήθηκα το γνωστό παράδοξο, ότι ένας καθρέφτης (φαίνεται να) αντιστρέφει τις κατευθύνσεις αριστερά-δεξιά ενώ ν’ αφήνει αναλλοίωτες τις κατευθύνσεις πάνω-κάτω. Αν δεν κάνω λάθος, έχει απασχολήσει και τον Πλάτωνα, ο οποίος μάλιστα έχω διαβάσει ότι έδωσε «μιαν απαράδεκτη απάντηση».

    Τη λύση του παράδοξου την περιέγραψε με τη γνωστή του κρυστάλλινη καθαρότητα ο Feynman και είναι πολύ ενδιαφέρουσα αλλά μιας και το παραξηλώσαμε ήδη στο about, την αφήνουμε γι’ άλλη φορά. 🙂

  59. Βάσει του Καλλικράτη, η θητεία των δημοτικών αρχών έγινε πενταετής. Πρόθεση ήταν να γίνονται από το 2014 για οικονομία οι αυτοδιοικητικές εκλογές ταυτόχρονα με τις ευρωπαϊκές, που κανονικά γίνονται Ιούνιο αλλά του χρόνου εκτάκτως θα γίνουν Μάιο, και οι νέες δημοτικές αρχές να αναλαμβάνουν υπηρεσία από 1ης Σεπτεμβρίου.

  60. @ # 17:

    Η γλώσσα κόκκαλα δεν έχει, μα κόκκαλα τσακίζει!!!…
    Η αμορφωσιά τών νεοελλήνων έχει λάβει τερατώδεις διαστάσεις…!
    Και τήν αμορφωσιά τους, οι νεοέλληνες τήν κουβαλάνε μαζί τους ό,που κι άν πάνε: να, τίς προάλλες σ’ ένα καφέ τής Γενεύης μπήκε ένας γνωστός μας –συντοπίτης μας νεοέλληνας– διπλωματικός και βλέποντάς μας στήν πολυεθνική μας παρέα ανδρών και γυναικών ήρθε να μάς συναντήσει χαιρετώντας μας εγκαρδίως «-Μπονζούρ-α-τούς…», κι αμέσως έσπευσε να συμπληρώσει (για να …μάς συμπεριλάβει κι εμάς τίς γυναίκες, που νόμιζε πως μάς είχεν αφήσει απ’ έξω!), «-…Ε-α-τούΤ»!!! Προφανώς, ο εν λόγω γλωσσομαθής Κύριος, άκουγε επί πολλά-πολλά χρόνια τόν αγράμματον «Εθνάρχη» ο οποίος, άμα τήι επανόδωι του κατά τό πολύπαθον θέρος τού 1974, στό πρώτο ιστορικό του διάγγελμα που μετεδόθη από τήν τηλοψία, …»δίδαξε» σε γενεές και γενεές νεοελλήνων τήν …σοφή αγραμματοσύνη του και μετέδωσε τό μικρόβιο τής βλακείας του σε όλους ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ τούς πολιτικούς τής μεταπολιτευτικής Ελλάδος (διορθώνω: πλην τού Παναγιώτη Κανελλόπουλου) μέχρι και τόν …Τσίπρα…! Απερίσκεπτοι μιμητές χωρίς παιδεία και χωρίς κουκούτσι κριτικής σκέψης ΟΛΟΙ οι νεοέλληνες πολιτικοί, δεν χάνουν ευκαιρία να σκοτώνουν τήν κακόμοιρη τήν γλώσσα μας. Γιατί, τί άλλο παρά ασύγγνωστη δολοφονία τής γλώσσας μας είναι τό να απευθύνονται οι πολιτικοί στόν ελληνικόν λαό με τήν (άκρως ηλίθιαν) προσφώνηση «Ελληνίδες ΚΑΙ Έλληνες…»;;; Τό «Έλληνες» είναι επαρκές από μόνο του (κατά τήν ίδιαν λογικήν που και τό «άνθρωποι» συμπεριλαμβάνει άνδρες ΚΑΙ γυναίκες) και επέχει τρόπον τινά θέσιν «αντωνυμίας». Τό ίδιο συμβαίνει με τήν γαλλικήν φράση «σε όλους»: είναι σχέτη γελοιότης να προστεθή και τό …»σε όλες» για να συμπεριλάβει ΚΑΙ τίς γυναίκες, αφού ΚΑΙ οι γυναίκες εννοούνται πως υπάρχουν μέσα στούς «όλους» όπως και οι …»Ελληνίδες» συμπεριλαμβάνονται μέσα στούς «Έλληνες».

    @ # 25:

    Γιατί εκπλήσσεσθε; Δεν έχετε ποτέ σας ιδεί μέχρι σήμερα τήν γελοία επιγραφή στίς στάσεις τών λεωφορείων και τών τρόλλεϋ « ΧΙΛΤΟΝ / CHILTON » …!!! Μπροστά στήν αγραμματοσύνη, σβήνει κάθε ίχνος λογικής…

  61. Φωτοτυπάκιας said

    Λάθος κύριε Νέο Kid (22)! Δεν είναι αυτός ο όρκος του Χικ χικ Παπά! Ο κανονικός όρκος που κατατέθηκε και στον Άρειο Πάγο λίαν προσφάτως, έχει ως εξής:
    Ορκίζομαι εις όλους τους Συναγωνιστάς μου
    να πίνω μόνο κρασί ετικέτας «Μουσολίνι» και «Χρυσή Αυγή» από τους ονομαστούς αμπελώνας του Λατίου και της Λακωνίας.
    Ορκίζομαι ότι θα αγωνισθώ με φανατισμό και αποφασιστικότητα διά την εξόντωση των βδελυρών κρασιών Νεμέας, Ναούσης και Γουμενίσσης Μπουτάρη, μισερού μοσχοφίλερου Μπουτάρη και αηδιαστικού λευκού ξηρού Λήμνου Μπουτάρη.
    Ορκίζομαι ότι θα αγωνισθώ με όλες μου τις δυνάμεις διά την οριστική συντριβή του Μπουτάρη υπανθρώπου.
    Μάρτυράς μου ας είναι ο θεός Σάτυρος που μου έδωσε την ευτυχία να γεννηθώ σ’ αυτήν την ιερή Γη για να την κατουρήσω.
    Εβίβα!!! Εις υγείαν των κορόιδων!!!

  62. Yannis said

    51, 59. Τί μαθαίνω σ’ αυτό το ιστολόγιο! Ευχαριστώ.
    Να ετοιμάσω το εκλογικό μου βιβλιάριο τότε.
    Τί; Καταργήθηκαν;
    🙂

    60 @ 25: Απίστευτο!

    58. Είδα την εξήγηση του Feynman. Ευχαριστώ!

  63. Γς said

    60:
    «πίσω απ’ το Τσίλτον»

  64. stagon said

    Στους εθνικούς δρόμους, στη βορεια Ελλαδα, στις εξοδους προς την γειτονική ακατονόμαστη χώρα, οι πινακίδες γραφουν »SKOPIA» . Φανταστείτε μπερδεμα με τους ξενους τουρίστες, που το έχω δει. Ας έγραφαν τουλάχιστον το όνομα της πόλης σωστα. Αλλά τι ζητάμε τωρα, απ’τη μια ασχετιλα απ’την αλλη τα εθνικιστικά μας……

  65. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    Μέσα στον γενικό χαμό με την Χ.Α αναφέρθηκε και ο υπερκοριός (υπερρουφιάνος πιο σωστά) αλλα δεν είδα να δίνεται ιδιαίτερη βρύτητα απο τα ΜΜΕ. Ποιούς και πότε παρακολουθεί; ελέγχεται; κι αν ναι απο ποιούς;

  66. @ # 63:

    Είναι θλιβερή η διαπίστωση, φίλτατε Κε Συνάδελφέ, ότι εδώ και 50 χρόνια η νεοελληνική κοινωνία περνάει φάση …αφασίας!
    Σκεφθείτε: η ζωή μας δεν καταδυναστεύεται μόνον από τούς ιδιώτες τής πολιτικής αλλά και από τούς κρεττίνους τής δημόσιας διοίκησης οι οποίοι πήραν τίς θέσεις τους από αντεκδούλευση προς τούς πρώτους! Ο γελοίος «ΕΛληνικός Οργανισμός Τυποποιήσεων» επιβάλλει υποχρεωτικώς ΟΛΕΣ οι «ελληνικές» λέξεις όταν είναι γραμμένες με τό ελληνικόν αλφάβητον και πρέπει να μεταγραφούν με χαρακτήρες τού λατινικού αλφαβήτου να ακολουθούν μίαν πάγιαν …»αμφιμονοσήμαντον» αντιστοιχίαν (η οποία και από μόνη της συνιστά τόν ορισμόν τής ασυνάρτητης …»συναρτήσεως» τού νεοελληνικού ξεπεσμού!): όταν οι «ειδικοί» θέλησαν κατά τήν μεταπολίτευση να εξυπηρετήσουν(!!!) τούς …τουρίστες τών Αθηνών και είδαν ότι οι ταμπέλλες στίς στάσεις τών αστικών λεωφορείων έγραφαν μόνον με ελληνικά γράμματα «ΧΙΛΤΟΝ», για να …βοηθήσουν(!!!) τόν ξένον τουρίστα που δεν διαβάζει τό ελληνικόν αλφάβητο να μην χάσει τόν …προσανατολισμόν του και να ξέρει πού βρίσκεται, έσπευσαν αμέσως να εφαρμόσουν τόν σοφόν κώδικα τού ΕΛ.Ο.Τ.: εχρησιμοποίησαν τόν …»τύπον» τής …»συναρτήσεώς» των και μετέγραψαν τό αρχικόν ελληνικό «Χ» τού Χίλτον σε «CH». Και προσέθεσαν στίς πινακίδες τών στάσεων, κάτω από τήν λέξη ΧΙΛΤΟΝ, και τήν λέξη CHILTON, για νά ‘ναι βέβαιοι πως ο ξένος θα καταλάβει τί έχει απέναντί του… Ένα …»Τσίλτον»!!!

    Ίσως η περισπούδαστη στατιστική υπόθεση τού «Σμερδαλέου» να μην τεκμηριώνεται επιστημονικώς στό ακέραιον, όμως υπάρχουν επαρκέστατες ενδείξεις ότι στό συμπέρασμά του δεν πέφτει και πολύ έξω: από τήν κατά πλειονότητα αφασική νεοελληνική κοινωνία (τί άλλο παρά αφασική μπορεί νά ‘ναι μιά ολόκληρη κοινωνία που –επαναλαμβάνω για πολλοστήν φορά!– επιμένει, όταν πας για ύπνο στίς 12:15′ μετα τά μεσάνυχτα, να σού λέει …«-Καλημέρα!…», κι όταν μπαίνεις για ψώνια σ’ ένα κατάστημα στίς 12:15′ τό πρωί να σέ υποδέχεται με …«-Καλησπέρα!…». Και όταν, μάλιστα, αυτά τά …»θέσφατα» στήν ομιλία τών νεοελλήνων απηχούν τά δεσμά που έχουν επιβληθή στήν νεοελληνική σκέψη από τήν συνεχήν πλύση εγκεφάλου ΚΑΙ τής κρατικής ραδιο-τηλεοπτικής προπαγάνδας, τί μπορεί κανείς να περιμένει;) τεκμαίρεται (έστω κι άν είναι λίγο δύσκολο να τεκμηριωθή «επιστημονικώς») ότι επί πολλά χρόνια τώρα οι νεοέλληνες εθιστήκανε να χρησιμοποιούν τήν γλώσσα τους όχι ως όργανον σκέψης (αφού έπαψαν να σκέπτονται), όχι ως λεκτικόν όργανον (αφού έπαυσαν να έχουν Λόγον), αλλά ως λΕΙκτικόν όργανον (αφού επείσθησαν από τούς διαφθορείς των ότι τέτοια είναι η κύρια και αποτελεσματικώτερη χρήση της!) μεγάλης …αξίας. Τί να λέμε, δηλαδή, τώρα για …μεζεδάκια, όταν καθημερινώς ο έλληνας τρώει στή μάπα –εκών ή άκων– με τά καζάνια τήν χυλωμένη σούπα που τού σερβίρουν!!!…

  67. Argyris said

    48. Συμφωνώ κι εγώ με τον physicist. Ίσως, στην ανάδειξη του προβλήματος, μπορεί να βοηθήσει η εξής αντιπαραβολή:

    “Σαν πρωθυπουργός, με ενδιαφέρει η ενότητα” – “Εγώ, με ενδιαφέρει η ενότητα”
    “Σαν πρωθυπουργό, με ενδιαφέρει η ενότητα” – “Εμένα, με ενδιαφέρει η ενότητα”

    Ωστόσο, όπως έχει ήδη υποδειχθεί, υπάρχει πάντοτε η δυνατότητα αυτής της ανάγνωσης:
    “Σαν πρωθυπουργός, με ενδιαφέρει η ενότητα” – “Λόγω της ιδιότητας του πρωθυπουργού (που έχω), με ενδιαφέρει η ενότητα”

    Πιθανότατα, το πρόβλημα της διόρθωσης του Κασιμάτη να έχει να κάνει κυρίως με το «σαν».

    Να κλείσω με ευχαριστίες για την υπέροχη δουλειά που μας προσφέρεται απ’ αυτό το ιστολόγιο, αφού ευχηθώ να μην περάσουμε κάποια στιγμή στο “Σαν πρωθυπουργό, ενδιαφέρομαι για την ενότητα”

  68. sarant said

    Ασφαλώς η διόρθωση του Κασιμάτη αφορά κυρίως το «σαν» και στο σημείο αυτό λέω ότι δεν έχει δίκιο διότι το «σαν» το δέχεται ο Τζάρτζανος, η αυθεντία σε θέματα νεοελληνικής σύνταξης.

    Α, και ευχαριστώ πολύ για τα καλά λόγια! 🙂

  69. physicist said

    #68. — Συγγνώμη που δεν ήμουν σαφής: δεν είναι το σαν που μ’ ενοχλεί στην πρόταση, αν κι εγώ θα έλεγα ως. Έστω κι αν ο Κασιμάτης φαίνεται να ενοχλήθηκε κυρίως από το σαν, και στις δύο εναλλακτικές που πρότεινε δεν έκανε μιαν απλή αντικατάσταση. Σε μένα είναι προτιμότερες από την αρχική, η πρώτη μάλιστα περισσότερο από τη δεύτερη.

  70. physicist said

    Κι όμως …

  71. Γεια σας! μήπως για τη λέξη «αουτσάιντερ» θα ταίριαζε καλύτερα το «περιθωριακός»;

  72. @ # 67:
    Δεν ημπορώ να καταλάβω γιατί πνίγεστε σε μιά κουταλιά νερό…!
    Εάν είναι αλήθεια πως «οι λέξεις έχουν τή(Ν) δική τους ιστορία…», τότε «…κάποιος τήν έγραψε στόν…» …ανθρώπινον νου (με –ανεξίτηλη!– μπογιά!) κι αυτή η «γραφή» τών λέξεων κατέστη αυτόχρημα ένα «ΕΓΓΡΑΜΜΑ»: έτσι απεκτήθη από όλους τούς φυσικούς ομιλητές μιάς γλώσσας η «αίσθηση» τής γλώσσας τους. Όσοι, λοιπόν, έχουν αυτήν τήν «αίσθηση» τής (φυσικής τους) γλώσσας διαθέτουν εν ταυτώι ΚΑΙ τήν «φυσικήν» ευελιξία που τούς παρέχεται από τήν ίδιαν τήν γλώσσα τους για να τήν χρησιμοποιούν ΑΥΘΟΡΜΗΤΑ όσο πιό «κατάλληλα» γίνεται στήν λεκτική διατύπωση τών σκέψεών τους. Στοιχειώδεις αρχές τής Γλωσσολογίας τό διακηρύσσουν αυτό… Όσοι, πάλι, χάνονται σε ατέρμονες συζητήσεις «περί όνου σκιάς», έχουν …χάσει: κάτι συνέβη κι έχουν στερηθή τήν εγγενή «αίσθηση» τής φυσικής τους γλώσσας. Δεν θα τούς εχαρακτήριζα συλλήβδην «αφασικούς», αλλά κάποιαν γλωσσικήν «αναπηρίαν» σίγουρα τήν έχουν…!
    Επομένως, τί τά ψάχνετε; Γιατί διϋλίζετε τήν (ανάπηρη) κάμηλον;
    Δείτε:
    «Σαν πρωθυπουργός, μέ ενδιαφέρει η ενότητα».
    Μα ποιός θα μιλούσε έτσι;;; Η φυσιολογική ρέουσα διατύπωση σε κάποιον που δεν έχει «αναπηρίαν» εκφράσεως αλλά συνέχεται από τήν φυσικήν «αίσθηση» τής μητρικής του γλώσσας, θα ήταν:
    «Σαν πρωθυπουργός, ενδιαφέρομαι για τήν ενότητα». Εδώ, η ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗ ΠΤΩΣΗ καλεί προδήλως επεξηγηματική συσχέτιση με τό ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΟΝ τού ρήματος, «εγώ».
    Όμως, ούτε η φράση «σαν πρωθυπουργό, μέ ενδιαφέρει η ενότητα» συνιστά μίαν και τόσον αυθόρμητα «ΦΥΣΙΚΗ» διατύπωση στήν έκφραση τού διανοήματος. Έτσι θα μίλαγε ένας οιονεί γλωσσικά «ανάπηρος» που στερείται τήν «φυσικήν αίσθηση» τής μητρικής του γλώσσας, ή που εκφράζεται σε δεύτερη γλώσσα η οποία τού είναι ξένη κι όχι «μητρική» του. Ωστόσο, ΚΑΙ σε αυτήν τήν περίπτωση δεν υπάρχει δυσκολία να καταλάβουμε τό (κακοδιατυπωμένο) διανόημα: εδώ, η ΑΙΤΙΑΤΙΚΗ ΠΤΩΣΗ καλεί προδήλως είτε για ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΝ είτε για ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΟΝ ή άλλον ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΝ είτε για ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ τού ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ, «εμένα».

    Τέλος πάντων, συνεχώς μέ εκπλήσσετε με τήν σχολαστικότητά σας Κύριοι…!

  73. sarant said

    71: Δεν έχετε άδικο!

  74. Yannis said

    70. Και είναι μόνο ένα απ’ όσα ξενοδοχεία υπάρχουν με αυτό το όνομα, μαζί με μερικά χωριά, κωμοπόλεις και κομητεέιες στην Αγγλία και τις ΗΠΑ…

  75. physicist said

    #74. — Υποθέτω ότι στα τυποποιημένα του ΕΛΟΤ θα γράφεται Tsilton για να διακρίνεται από το Χίλτον.

  76. Γιάννης Κουβάτσος said

    Νομίζω πως ο όρος »αουτσάιντερς» πέρασε αμετάφραστος στα ελληνικά από τότε που προβλήθηκε η ομώνυμη ωραία ταινία του Κόπολα: http://www.cine.gr/film.asp?id=713076
    Ο διανομέας, μάλιστα, επέλεξε μια μεσοβέζικη λύση ως τίτλο :»Αουτσάιντερς. Επαναστάτες δίχως αύριο».

  77. @ # 70, @ # 74 :

    Βλέπετε, λοιπόν, τί είδους πληροφόρηση παρέχουν οι Δημόσιες Συγκοινωνίες στήν Αθήνα, έεε;
    Και –απροπό– δεν έχω καταλάβει γιατί οι μεγάλες φωτιζόμενες διαφημιστικές αφίσσες που επικολλώνται συνήθως στίς στάσεις τών λεωφορείων τής Αθήνας (κυρίως όσες καλούν τούς …»γλεντζέδες» και τούς …»μερακλήδες» είτε σε λαϊκά σκυλάδικα είτε σε βλαχο»ροκ» συναυλίες) έχουν ΟΛΟΚΛΗΡΟ τό περιεχόμενό τους σε (τουριστικού επιπέδου) Αγγλικά!… Αγγλόφωνοι είναι τό κΥνό τους που μαζεύεται απ’ έξω και περιμένει με τίς ώρες να περάσουν τά μεσάνυχτα για ν’ ανοίξουν οι πύλες τής …»μουσικής»(!!!) ευδαιμονίας τους;;;
    Εδώ και τώρα, ο «Σμερδαλέος» ΔΙΚΑΙΩΝΕΤΑΙ…!

  78. Ψάρεψα μεζεδάκι, φρέσκο-φρέσκο:

    Στην χθεσινή Εφημερίδα των Συντακτών, σε άρθρο του Χρήστου Λάσκου, μέλους της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, με τίτλο «Μήπως όλα είναι μια συνωμοσία;» (με το οποίο επί της ουσίας μάλλον συμφωνώ), γράφει στην αρχή αρχή (τέταρτη γραμμή):

    «»Το βασικό είναι να αποκαλυφθεί το συνειδητό σχέδιο της «λέσχης»: Μπίλντενμπεργκ, Σοφοί της Σιών ή κάποια εδώδιμη αντίστοιχη, το θέμα είναι να βρούμε τους σχεδιασμούς της. Να μην πιαστούμε κορόιδα.»»……..!!!!

    Φαγώσιμη συνωμοσία, δηλαδή την τρώει ο κόσμος εύκολα;;;;

    Ή αναφέρεται στην φαγώσιμη λέσχη – συνωμοτική οργάνωση;;;

    Για του λόγου το αληθές :
    http://www.efsyn.gr/?p=126516

  79. sarant said

    76: Σωστά!

    78: Σε πρόλαβε κι ένας άλλος, δες το 30 🙂

  80. Γαμώτ…. Δεν το είδα στο 30, πήγα να κάνω τον έξυπνο και την πάτησα…

  81. tyremporas said

    Δε βλέπω καμία θωπεία πάντως, το χέρι της έβαλε πάνω από τον ώμο του Καμίνη!

  82. physicist said

    #81. — Ενδεχομένως ο Κασιμάτης γνωρίζει περισσότερα για το χέρι που δεν φαίνεται στη φωτογραφία.

  83. Αγγελος said

    To τραγελαφικό (αλλά το’χουμε ξανακουβεντιάσει) είναι οι δίγλωσσες (ακυρολεξία, γιατί δεν πρόκειται για δύο γλώσσσες, παρά για δύο αλφάβητα, δυο τρόπους γραφής, αλλά τέλος πάντων…) πινακίδες των δρόμων, ΟΔΟΣ ΤΖΩΡΤΖ TZORTZ στην Κάνιγγος (που στην πραγματικότητα ονομάστηκε προς τιμή του Ιρλανδού φιλέλληνα στρατηγού Richard Church), ΟΔΟΣ ΝΕΪΓΥ NEIGY στα Πατήσια, ΟΔΟΣ ΧΕΛΝΤΡΑΪΧ CHELDRAICH στο Νέο Κόσμο…

  84. Πάνος με πεζά said

    To «της Χάρης Αλεξίου», που είναι και το μόνο σωστό, ακούγεται συχνά γιατί -ηχητικά τουλάχιστον- δεν καταλαβαόνει κανείς το λάθος (βλ. τον «Πάρτε Real News FM» : Αυτή την Κυριακή το 233ο CD της Χάρης Αλεξίου») – ουδείς καταλαβαίνει πώς θα το έγραφε ο ομιλών (κι εγώ λέω 99% με γιώτα). Όταν όμως κανένας παραγωγός το «σπάσει» προς αιτιατική, εκεί ψιλοξεβρακώνεται : «…να ακούσουμε ένα τραγούδι με τη Χάρις Αλεξίου…».

    Το αφτί πολλές φορές «δεν δέχτηκε» άλλες, πολύ πιο εύηχες πτώσεις : «περάστε από την κυρία είσοδος», «στην Οδός Τάδε» κλπ., «Την είχε αφήσει έγκυος». Ένδειξη αμορφωσιάς κυρίως, και όχι «αντίκρουόμενης αισθητικής», αλλά μας ταλαιπώρησε χρόνια.
    (Παρένθεση : Μια που είχαμε και Παρμενίωνα, θυμάμαι ανθυπασπιστή στο στρατόπεδο Ελευσίνας, για να ικανοποιήσει το δικό του αφτί, τέτοιες μέρες το ’93-’94, μιλώντας για περιοχή του διαδρόμου προσγείωσης, να λέει «έχει δοθεί εικονικό επεισόδιο στο Βόρειο Άκρος»…)

    Κάτι άλλο, που διάβασα πιο κάτω στα περί «σαν», με κάνει να θέλω να αποβάλλων τα πλεονάζοντα. Η αεργία λοιπόν, δεν έχει κάτι ΣΑΝ αποτέλεσμα, έχει κάτι αποτέλεσμα : «Η απεργία είχε αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία», κι έτσι κερδίζετε και μια λέξη, αν ο αρχισυντάκτης σας τις μετράει. Με την ίδια αναλογία θα λέγαμε «Ξεκίνησε την καριέρα του από την Πάτρα, όπου διορίστηκε καθηγητής» (και όχι «σαν-ως καθηγητής»), «Αυτό θα έχει συνέπεια να…» (και όχι σαν-ως συνέπεια). Όπου η φράση έχει νόημα χωρίς το μόριο αυτό, γιατί να το βάλουμε; Άρα μάλλον κλίνω προς Τζάρτζανο, έστω και από το μακρινό ’46 (μέσα στο οποίο «η Λευτεριά θα φέξει», όπως έλεγαν κι οι αντάρτες όταν τα Χριστούγεννα του ’45 είχαν βγει για τα…κάλαντα!)

    Όσο για την «επίμαχη φράση», θα της έδινα μεγαλύτερο ειδικό βάρος και πιο «γκλαμουρέ» αφαιρώντας το «σαν», δηλαδή κάπως σαν :

    – Έναν Πρωθυπουργό, τον ενδιαφέρει η ενότητα
    – Ο Πρωθυπουργός ενδιαφέρεται πρώτιστα για την ενότητα.

    Πραγματικά το «Σαν Πρωθυπουργός (που είμαι)» θυμίζει λίγο Χατζηχρήστο στον «Κο Πτέραρχο», «τι κάνουμε ΄τωρα εδώ»…

  85. physicist said

    #84. — Πάνο, όλα καλά τα λες. Στο τέλος, όμως, οι δύο προτάσεις που κάνεις, εάν ακουστούν από το στόμα του ίδιου του Πρωθυπουργού ακούγονται λίγο σαν τον Μαραντόνα που αναφερόταν στον εαυτό του σε τρίτο πρόσωπο. Έχει άλλην ειλικρίνεια και αμεσότητα να μιλήσει κάποιος σε πρώτο πρόσωπο, ευθέως.

  86. Yannis said

    75. Το παράπονό μου για την τυποποίηση του ΕΛΟΤ το έχω εκφράσει σε άλλο νήμα. Το παράδειγμα του Χίλτον, φανερώνει την ατέλεια του προτύπου τους.
    Αυτό που αναρωτιέμαι (και σ’ αυτή την περίπτωση) δε βρέθηκε ένας άνθρωπος με κοινό νου στο προσωπικό των αστικών συγκοινωνιών για να επισημάνει και να διορθώσει το λάθος;

    75 & 77. Που να δείτε την ιστοσελίδα του ΟΑΣΑ. Αν επιχειρήσει κάποιος που δε γνωρίζει τη γλώσσα μας να ψάξει για τα ονόματα των στάσεων σε κάποια γραμμή, θα τα δει στα ελληνικά!
    http://oasa.gr/xmap.php?id=p220&lang=en

    77. Διαφωνώ με το τελικό σας συμπέρασμα/σύνθημα. Σε κάθε πόλη θα βρούμε λίγα ή περισσότερα στραβά. Καλό είναι να επισημαίνουμε και να τα διορθώνουμε. Τι σας απάντησαν από τον ΟΑΣΑ;

  87. spiral architect said

    Kι όμως: Μια ανάσα από το βραβείο Πούλιτζερ ο Κυριάκος Βελόπουλος

  88. Πάνος με πεζά said

    @85 : Σε ένα υψηλό αξίωμα, όπως του Πρωθυπουργού, δε θα με πείραζε η περιαυτολογία σε τρίτο πρόσωπο.Σίγουρα αυξάνει τη δόση περιαυτολογίας, αλλά όταν ανταποκρίνεται σε συγκεκριμένο μεγάλο ειδικό βάρος, δεν ενοχλεί, όπως π.χ. τα «Γεωργίου speaking» ή «όταν ο Δημοσιογράφος…», φράση που βγαίνει πολλάκις από το στόμα του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου…

  89. Άρτεμη said

    Καλημέρα
    Μπορεί να μού εξηγήσει κάποιος πώς εξευγενίζουν τα γραπτά έναν ποιητή; 🙂
    «Μετά από δύο αρνήσεις δέχτηκε τελικά τον τίτλο ευγενείας που του προσφέρθηκε και το 1884 έγινε βαρώνος και μέλος της βουλής των Λόρδων. Ήταν ο πρώτος λογοτέχνης που εξευγενίστηκε για τα γραπτά του.»
    (αντέγραψα από εδώ http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%86%CE%BB%CF%86%CF%81%CE%B5%CE%BD%CF%84_%CE%A4%CE%AD%CE%BD%CE%BD%CF%85%CF%83%CE%BF%CE%BD)

  90. Άρτεμη said

    Και στο φέισμπουκ μια φίλη ανάρτησε αυτό εδώ το προσκλητήριο το οποίο βρίσκω πολυ χαριτωμένο – αν και δέν μπορώ φυσικά να κρίνω αν είναι σωστά τα κεφαλλωνίτικά του 🙂
    Καλέστρα στο γάμο μας.

    Σας αβερτίρουμε πως το Σάββατο 12 του κουτσού λίγο μπρωτού κάτσει ο ήλιος παντρέβουμάστε στην εκκλησιά του βαρτσαμάδωνε. Απόστα λοιπόν θα ατιμάρουμε βεραμέντε να σας απικάρουμε να κοπιάσετε στο γάμο μας, να παρτοκουλάρετε στη χαρά μας.

    Σας αβιζάρουμε πως δε θέλουμε επίσημο άμπιτο ούτε κολέτα ούτε φώκολα.

    Δελέγκου το λοιπό βαλτελζάρετε στα βαρτσαμάτα να μας ατιμάρετε με τη συντροφιά σας κι εμείς θα σας το μερετάρουμε

    Μεμάς – Αγγέλικα

    από εδώ http://www.kefaloniatoday.com/kefalonitika/afieromata/kefalonitiko-prosklitirio-gamou-2-83657.html

  91. sarant said

    89: που τιμήθηκε με τίτλο ευγενείας, είναι το σωστό.

    90: Χαχά, καλό -αλλά το ατιμάρουμε πρέπει να είναι «στιμάρουμε» (εκτιμούμε)

  92. Άρτεμη said

    91 ήξερα το σωστό για τον τίτλο ευγενείας, αλλά μου άρεσε η ιδέα πως οι ποιητές δέν είναι απολύτως ευγενείς και χρειάζονται γραπτές ασκήσεις, ή κάτι παρόμοιο έστω, για να εξευγενιστούν 🙂

  93. Παντελής said

    86. Εχω την εντυπωση οτι τα γκρηκλις (και οχι ελληνικα) του ΟΑΣΑ εξυπηρετουν την συμβατοτητα των ηλεχαρακτηρων (fonts) με παλαιοτερα συστηματα των χρηστων, που δεν τους εχουν ενσωματωμενους.
    Σχετικα με απαντησεις του ΟΑΣΑ εχω πικραν πειραν… Σε κατα καιρους ηλεμηνύματά μου (για ελλειψη ενημερωσης) το μονο που ελαβα ως απαντηση ηταν απλως οτι … παρεληφθησαν!

  94. physicist said

    Αλίευμα-απορία από εδώ. Αφήνοντας στην άκρη ότι το ύφος του αρθρογράφου είναι εξοργιστικό, απομονώνω την τελική φράση για να ρωτήσω κάτι. Πρώτα η φράση:

    …μια τόσο στέρεα αρχαϊκή σπουδή πάνω στα κόστη των σκέψεων και των πράξεων, δε μπορεί να είναι ανώφελη.

    Με ξενίζει (δηλαδή όχι απλώς με ξενίζει, γροθιά στο γλωσσικό μου αίσθημα είναι) η χρήση του πληθυντικού. Δεν βλέπω σε τι θα διέφερε το νόημα αν ο αρθρογράφος είχε γράψει το κόστος, που είναι γλωσσικά στρωτό και δόκιμο. Ρωτάω, λοιπόν, την ομήγυρη αν τα κόστη είναι:

    (α) Μεζεδάκι
    (β) Αγγλισμός-ξενισμός
    (γ) Μπαρούφα λόγω έλξεως από το πομπώδες ύφος του υπόλοιπου άρθρου
    (δ) Νεολογισμός που έχει πλέον εγκαθιδρυθεί όμως εγώ έχω χάσει τεύχη και κακώς διαμαρτύρομαι
    (ε) Τίποτε από τα παραπάνω

  95. Νέο Kid Στο Block said

    Στην Κύπρο, ο πληθυντικός «τα κόστα» είναι καθιερωμένος (κυρίως βέβαια στον προφορικό λόγο).
    (υποθέτο πως είναι Αγγλισμός)

  96. Νέο Kid Στο Block said

    Το «υποθέτο» δεν είναι λάθος τονισμός στο υπόθετο. Απλώς, νεοκιδικός παραπληκτρολογισμός. 🙂
    (κανα παοκάκι για στοίχημα υπάρχει;)

  97. physicist said

    Κιντ, λένε οι Κύπριοι «τα κόστα» όταν αναφέρονται σε οικονομικές συναλλαγές μόνο ή και με τη γενικότερη, πιο αφηρημένη έννοια;

    (Ευχασριστώ, πάντως, δεν το ήξερα).

  98. physicist said

    (κανα παοκάκι για στοίχημα υπάρχει;)

    Τρία γκολάκια θα τα μαζέψετε σήμερα. Το θέμα είναι τι στοίχημα πάμε. 🙂

  99. Νέο Kid Στο Block said

    97. Nαι, με την οικονομική αυστηρά έννοια (Kostenberechnung κ.λ.π). Όχι με την αφηρημένη έννοια.
    Το ‘χω κολλήσει και γώ στα προφορικά, αλλά σε επίσημο-γραπτό λόγο δεν μού πάει στο χέρι άλλο από το «κόστος».

  100. Νέο Kid Στο Block said

    Αν είναι να χαρίσεις 1-2 γκολάκια…let’s talk money baby!! 😉

  101. Έχω την εντύπωση ότι είναι αγγλισμός εισαγμένος από τα ψευτοαγγλικά των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, του ΕΣΠΑ κλπ, κάτι σαν τις «δράσεις» δηλαδή.

  102. sarant said

    94: Τα κόστη αξίζουν χωριστό άρθρο, είχαμε κάνει κουβέντα και στη Λεξιλογία κάποτε. Ναι, ξενίζει. Και πολλές φορές, ή μάλλον τις περισσότερες, μπορείς να το αποφύγεις γιατί είναι costs, δαπάνες, έξοδα.
    Κάποιες όμως φορές τον θέλεις τον πληθυντικό, όταν έχεις π.χ. λειτουργικό κόστος, πάγιο κόστος κτλ. άλλα επιμέρους κόστη, που για να τον αποφύγεις θα πεις «στοιχεία κόστους».

    Ο Μπαμπινιώτης στις νεότερες εκδόσεις του λεξικού του έχει: συνήθως χωρίς πληθυντικό, μερικοί χρησιμοποιούν τον τύπο «τα κόστη»

    Πριν από πολλά χρόνια (ήταν δήμαρχος Αθηναίων ο Μπέης) παρακολουθούσα κάτι σεμινάρια επιχειρησιακής έρευνας, και εκεί μου είχε κάνει εντύπωση ότι ο καθηγητής έλεγε «υπολογίζουμε τα κόστα». Βέβαια, εκεί ο πληθυντικός δικαιολογιόταν, αφού είχε διάφορα στοιχεία κόστους. Φυσικά, αν πεις τα κόστα (όπως τα πόστα) η γενική θα είναι «των κόστων».

  103. physicist said

    #100. — Τι money μωρέ, μας περισσεύουνε να τα πετάμε δεξιά κι αριστερά; 🙂

    Γιά κάνε καμια πρόβελψη να ξέρουμε πού βαδίζουμε …

  104. Νέο Kid Στο Block said

    Νίκο, έτσι ακριβώς χρησιμοποιούν οι Κυπραίοι τη γενική. Τα κόστα,των κόστων. Σπάνια βέβαια, αλλά έχω ακούσει από λογιστή «ανάλυση κόστων».

    Φυσικέ, βασικά ελπίζω σ’εκείνον τον παικταρά με το γερμανικό όνομα που έχουμε…πώς τον λένε μωρέ; α ναι! Σίντσρίχτερ! 😆
    (βέβαια, ξέρεις πως την απόδοση των γερμανών παικταράδων την καθορίζει η Ντυνάμο Μπερλίν (εε..Πιρέους!) )

  105. physicist said

    Βλέπω να συγκλίνουν προς τον (ψευτο-) αγγλισμό οι εξηγήσεις κι ευχαριστώ όλους.

    #101. — Δύτη, χαίρομαι που το επισημαίνεις. Και οι δράσεις κι εκείνο το ψευτοαγγλικό γαλλικής καταγωγής prorgammation of research που έχουν καθιερώσει στο γιουροσπήκ με βαράνε στο κεφάλι. Όχι μόνο γλωσσικά αλλά και εννοιολογικά, με καταλαβαίνεις φαντάζομαι.

    #102. — Νίκο, η ανάγκη του πληθυντικού σε ό,τι αφορά μετρήσιμο (χρηματικό ή υλικό) κόστος καλύπτεται από τα έξοδα και τις δαπάνες. Όταν μιλάμε πιο αφηρημένα, δεν βλέπω το λόγο να γίνει χρήση ενός ανύπαρκτου πληθυντικού, τι λες;

    (Αλλά μιας και ανέφερες την ανάγκη χωριστού άρθρου, μπορώ και να περιμένω).

  106. physicist said

    #104. — 😀 😀 😀

  107. Στρατούλα, παρότι συμφωνώ με την ουσία των απόψεών σου, θα διαφωνήσω με το έντονο και απόλυτο ύφος σου και τους χαρακτηρισμούς για τους γελοίους, αγράμματους, κρεττίνους(sıc) έλληνες (πλήν Κανελλόπουλου, ευτυχώς…).

    Στη «σΧέτη» (#60) και στους «κρετΤίνους» (#66), μάλλον έδρασε ο νόμος του Μπούμεραγκ, όπως στο «διϋλίζετε» του #72.

    Ως προς το «Ελληνίδες, Έλληνες», ή το αντίστοιχο «Αθηναίες και Αθηναίοι», μάλλον είναι νεολογισμός κατά το «κυρίες και κύριοι» του προπερασμένου αιώνα, όχι κατ’ ανάγκη λανθασμένος, αφού τα αρχαία πρότυπα (ω Έλληνες, ω άνδρες Αθηναίοι) δεν μπορούμε να τα υιοθετήσουμε στην εποχή μας, της «Ισότητας των Φύλων», που για τους Α.Η.Π. ήταν άγνωστος όρος. Εκείνοι σπάνια απευθύνοντο σε πλήθη γυναικών ή και των δύο φύλων.

    Όσον αφορά στα «άμα τηι επανόδωι», «εν ταυτώι», τα τονισμένα μονοσύλλαβα αλλά όχι και των «για», «με», «που» κ.λπ., μου φαίνονται οπτικός τραγέλαφος. Θεωρώ ότι είναι πιο συνεπές για κάποιον που δεν δέχεται την (πρακτικότερη, ειδικά στο Διαδίκτυο) μονοτονική νεοελληνική χωρίς πνεύματα, περισπώμενες και υπογεγραμμένες, να εισαγάγει στο πληκτρολόγιό του γραμματοσειρά με πολυτονικό και υπογεγραμμένα φωνήεντα, ώστε να ενισχύσει και οπτικά τις αρχαιοπρεπείς απόψεις του.

    Το «κΥνό» (#77) των σκυλάδικων, πράγματι πολύ πετυχημένο!!

  108. Προσπαθούν κι ο καημένοι, οι δικοί μας, αλλά ελλείψει προτύπων που να έχουν νόημα και παρουσία των γκρίκλις, είναι επίφοβοι οι τραγέλαφοι. Παράδειγμα η διαδρομή AMNISSOS-PEPAGNI που ανέφερε ο Γιάννης, για έναν μη ελληνόφωνο:

    HOTEL MINOA PALACE, HOTEL KARTEROS HOTEL PRINCE, E.O.T, FAISTOY, ALEJANDROY, A GIANNHS, PETROEMPORIKH, SMHNARXIA, ANAGENNHSEVS, LEOFOROS IKAROU 91, LEOFOROS IKAROU 85 MOURNIES, N/ALIKARNASSOS, ΛΕΟΦΟΡΟΣ ΙΚΑΡΟΘ 19, KATSAMPAS, LEOFOROS IKAROU 79, POROS, kalogeridi leoforo ikarou 17, PASSENGER PORT, BUS STATION A, ASTORIA LIBERTY SQUARE, LION SQUARE CITY HALL, LIDAKI KALOKAIRINOU 80, KAMARAKI KALOKERINOU 166, LEOFOROS KALOKERINOU 236, CHANIA GATE BUS STATION B, LEOFOROS 62 MARTIRON 36, MINVOS KAI 62 MARTIRON 78, KAMINIA, DILINA, LEOFOROS 62 MARTIRON 182, LEOFOROS 62 MARTIRON 200, GIOFYRO (TERMA), PARLAMA MENELAOU 26, PARLAMA MENELAOU 58, ESTAYRVMENOY, DIOMIDH, DIAKLADVSH MOIRVN, PARASYRH, AG. UEODOROI, ARETOYSAS, AGIOY NEKTARIOY, ASKLHPEIOY, KRIMPA

  109. Γς said

    107:

    >Το “κΥνό” (#77) των σκυλάδικων, πράγματι πολύ πετυχημένο!!

    Μπαίνω στο λεωφορείο Τρεις Γέφυρες-Κυνοσάργους.

    -Δεινοσαύρους;
    -Κυνοσάργους!
    Τους κοιτάζω σαστισμένος τάχα μου.
    -Δεινοσαύρους;
    -Ναι, ναι Δεινοσαύρους;
    Και κάθισα σοβαρός σοβαρός στη θέση μου.

  110. #82: [… πινακίδες των δρόμων, ΟΔΟΣ ΤΖΩΡΤΖ TZORTZ στην Κάνιγγος (που στην πραγματικότητα ονομάστηκε προς τιμή του Ιρλανδού φιλέλληνα στρατηγού Richard Church), ΟΔΟΣ ΝΕΪΓΥ NEIGY στα Πατήσια, ΟΔΟΣ ΧΕΛΝΤΡΑΪΧ CHELDRAICH στο Νέο Κόσμο…]

    Άγγελε, θυμίσου ότι μια άλλη σφαγή των ξενόγλωσσων ονομάτων γινότανε από την εποχή της ονοματοδοσίας των δρόμων αυτών, που επικρατούσε η ελληνοποίηση κατά την λατινόφωνη ανάγνωση (Shakespeare=Σακεσπήρος) με ελληνοπρεπείς καταλήξεις. Το αποτέλεσμα ήταν να έχουμε την πλατεία Κάνιγγος (τα δύο n του Canning έγιναν διπλό γ;) τον Ντε Ρινύ να γίνεται Δεριγνύ (πάλι καλά που δεν κλινόταν: οδός Δεριγνύος), ο Gadstone να γίνεται Γλάδστων (του Γλάδστωνος) και τον Kodrington να σφάζεται στη γενική με βαρβαρικό καταβιβασμό του τόνου (του Κοδριγκτώνος), που θυμίζει … Βουλγαροκτόνο!

  111. Νέο Kid Στο Block said

    Αυτό το γήπεδο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» (όπου οι ακατανόμαστοι «συντρίβουν» κάποια ομαδούλα με …φούξια-ροζουλί φανελίτσα …μετά από κάποια λεπτά κατάλαβα ότι πρόκειται για την παλαι ποτε Βασίλισσα του Βορρά Βέροια 😦 κάποτε η φανέλα της θύμιζε Μίλαν. Τώρα θυμίζει Μιλανέζο αποτυχημένο μόδιστρο..) είναι καινούργια μόδα;
    Το είπε μια φορά η ξανθούλα σπίκερ στο ( οθντκ) «μινούτο περ μινούτο» του Νόβα. Το ξαναείπε μετά και ο άλλος σπήκερ.
    Εγώ, μια ζωή ολόκληρη,παιδιόθεν από όταν ήταν ακόμη «Εθνικό Στάδιο» και μεχρι πρόσφατα που το «Κράτος» το απένειμε στον Κόκκαλη, γήπεδο «Καραϊσκάκη» το ήξερα. Στο «Καραϊσκάκη» κ.λ.π. Φαίνεται ότι το γήπεδο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» ξεβγάζει κάπως την ψαρίλα από το γαβροτήγανο. 🙂

  112. Yannis said

    108. Xara sto koyragio soy na dvseiw ola ta onomata tvn stasevn 😉

    82, 108 & 110. Ας μην παραπονιόμαστε για τα ξένα ονόματα.
    Ας αρχίσουμε από τα ελληνικά, π.χ. «ΘεΩδοσίου Διακόνου», «ΑσκληπΕιού» στο Ηράκλειο.

  113. @ «Παντελής», # 107 :

    Καλέ μου φίλε, σάς ευχαριστώ που προσέξατε τά σχόλιά μου και μπήκατε στόν κόπον να τά κρίνετε.
    Πράγματι, τό ύφος μου είναι έντονον και απόλυτον και οι χαρακτηρισμοί μου κάπως σκληροί. Δεν σάς αδικώ που διαφωνείτε με αυτά, απεναντίας χαίρομαι που –για να διαφωνείτε– αποδεικνύεσθε ένας συνετός άνθρωπος με ευγένεια και τακτ. Σάς θαυμάζω και σάς τιμώ γι’ αυτό. Εγώ, δυστυχώς, δεν έχω αυτές τίς ποιότητες στόν στριμμένον χαρακτήρα μου…

    Ως προς τά σφάλματα που επισημαίνετε, έχετε δίκηο: δεν είμαι ιδιαιτέρως επιδέξια στήν δακτυλογράφηση και συχνά διαπιστώνω ότι παρεισφρύουν στά πληκτρο-γραπτά μου λάθη κι αβλεψίες που άλλως –υπό συνθήκες χειρογράφου– δεν θα διέπραττα. Μα μέ συμπαθάτε γι’ αυτά.

    Η περί τής προσφωνήσεως «Ελληνίδες, Έλληνες» άποψή σας δεν μέ βρίσκει σύμφωνη! Εξακολουθώ να πιστεύω πως είναι ένας άγαρμπος και σκόπιμα εκμαυλιστικός σολοικισμός τών δημόσιων ομιλητών (κατά κανόνα τών αγράμματων δημαγωγών τής πολιτικής αλητείας!) που γεννήθηκε από τό δίδυμο Καραμανλή-Ανδρέα για να …»σαγηνεύσει» τίς ελαφρόμυαλες γυναίκες-ψηφοφόρους. Ειλικρινώς σάς διαβεβαιώ ότι αυτή η αρλούμπα ήταν ολότελα άγνωστη πριν από τόν …»Εθνάρχη» τού Κιούπκοϊ και τόν «Παπατζή» …γαμίκουλα τής Σουηδίας: κανένα ελληνικό αυτί δεν άκουσε τέτοια σαχλαμάρα και κανένα στόμα δεν τήν είπε (επειδή κανένας καθάριος ελληνικός νους δεν θα μπορούσε να σκεφθή κάτι διαφορετικό) ούτε στά δίσεκτα χρόνια τής επταετούς δικτατορίας ούτε στα προηγούμενά της χρόνια, τουλάχιστον από τά τέλη τής δεκαετίας τού ’50 που έμαθα κι εγώ να μιλάω, ν’ ακούω και να επικοινωνώ με τόν έξω κόσμο δια λόγου. Στίς αρχές τού ’60, η συνήθης προσφώνηση που χρησιμοποιούσαν οι πολιτικοί ή οι εκφωνητές τού ραδιοφώνου ήταν η συλλογική προσφώνηση «Έλληνες!» ή –κατά περίσταση– η φράση «ελληνικέ Λαέ!». Ο Σολωμός (στόν εθνικόν ύμνο) ομιλεί για τά ιερά κόκκαλα «τών Ελλήνων» και δεν φαντάζομαι να εννοούσε μόνον τά αρσενικά κόκκαλα…! Στό ιστορικό ραδιοφωνικό μήνυμά του ο αρχιεκφωνητής τού ΕΙΡ Σταυρόπουλος, με τήν είσοδον τών Γερμανών στήν κατακτημένην Αθήνα και πριν τήν κατάληψη απ’ αυτούς τού ραδιοφωνικού σταθμού Αθηνών, απευθύνεται στούς «Έλληνες!» χωρίς βέβαια να εξαιρεί τόν γυναικείον πληθυσμό. Αλλά και οσάκις κάποιος λέει «οι Έλληνες» δεν βγάζει απ’ έξω τίς γυναίκες για να κρατήσει μόνον τούς άνδρες αυτής τής χώρας, έτσι δεν είναι; Η γελοιότητα τού ημιμαθούς γαλλόφωνου διπλωμάτη μας (τόν οποίον ανέφερα στό σχόλιό μου) έγκειται στό ότι εκείνος δεν μπόρεσε να διακρίνει –όταν μάθαινε Γαλλικά– τήν διαφορά τού διγενούς επιθέτου «του/τουτ» από τήν αντωνυμία «του//τους»…!

    Οφείλω να σάς εξομολογηθώ ότι η ακριβολογία και ο απόλυτα ορθός χειρισμός τής γλώσσας είναι αναγκαία συνθήκη και επιβεβλημένη προϋπόθεση στήν άσκηση τής επαγγελματικής μου «τέχνης»: η Θεωρητική Φυσική, τά Μαθηματικά, αλλά και η Επιστημολογία (όπως και η Φιλοσοφία, γενικώτερα) δεν έχουν άλλο «εργαλείο» για να παράγουν έργο! Εξ ού και η …επαγγελματική μου αυτή διαστροφή.

    Τέλος, εγώ που διδάχθηκα κατά τίς εγκύκλιες σπουδές μου ΜΟΝΟΝ τό πολυτονικό σύστημα εν συνδιασμώι προς τήν ιστορικήν ορθογραφία τής νεοελληνικής γλώσσας (σε αμφότερες τίς εκφάνσεις της: ΚΑΙ στήν Καθομιλουμένη στερεότυπον Αστικήν Δημοτικήν, ΚΑΙ στήν Απλήν Καθαρεύουσαν τής Εκπαιδεύσεως και τής Διοικήσεως τού κράτους), συνεχίζω να γράφω δια χειρός τηρώντας όσα έμαθα όταν πήγαινα σχολείο: πολυτονικά και με τήν ορθογραφία τού ’60. Στήν μονοτονική δακτυλογράφηση χρησιμοποιώ μίαν ..»δική μου» ορθογραφία η οποία είναι μέρος τής …»δικής μου» γραμματικής: απεχθάνομαι αφάνταστα να μού επιβάλεται (ιδίως από ανθρώπους ήσσονος τής εμής μορφώσεως!) διά …νόμου αυτό που, άνευ διαλόγου και αντιλόγου (δικτατορικώς!), εθέσπισαν άνθρωποι οι οποίοι ΔΕΝ μέ αντιπροσωπεύουν. Εν πάσηι περιπτώσει, πάντως, η «γραμματική» μου και η «ορθογραφία» μου δεν είναι κάτι αλλοπρόσαλλον παρά κάτι απλούν και συνεπές. Οι κυριώτεροι «κανόνες» της είναι οι ακόλουθοι:
    1- Τονίζω από τίς μονοσύλλαβες λέξεις ΜΟΝΟΝ τά τονούμενα άρθρα, τίς ερωτηματικές λέξεις και τά επιφωνήματα.
    2- Γράφω με κατάληξη σε -η τήν υποτακτική και τόν μέλλοντα στήν παθητική φωνή.
    3- Χρησιμοποιώ κατά προτίμηση τήν κατάληξη γενικής ενικού τών παλαιών τριτοκλήτων θηλυκών σε -εως, ακόμη και εάν στήν ονομαστική τους χρησιμοποιήσω τόν πρωτόκλιτον τύπον με κατάληξη σε -η.
    4- Διατηρώ τό τελικό «ν» ΟΛΩΝ τών άρθρων και τό διατηρώ επίσης στίς αιτιατικές ενικού και στόν ενικό τών ουδετέρων (κυρίως για ν’ αποφεύγω χασμωδίες) οσάκις επιβάλλεται από τό ύφος τής γραφής μου.
    5- Διατηρώ συχνά τήν κατάληξη τών επιρρημάτων που έληγαν σε -ως/-ώς, παραλλήλως με τήν κατάληξη σε -ά ό,που απαιτούν οι εννοιολογικές τους διαφοροποιήσεις (λ.χ., ΑΚΡΙΒ-ώς / ΑΚΡΙΒ-ά, ΑΠΛ-ώς / ΑΠΛ-ά, κλπ)

    Αντίθετα προς ό,τι η δειλία τού «γλωσσολόγου» Μπαμπινιώτη αντανακλούσε ακόμη και περί τά έτη 1978-1979 στό απαράδεκτο δικό του διδακτικό εγχειρίδιο με τίτλον «Μαθήματα Θεωρητικής Γλωσσολογίας», ένα επίσης διδακτικό πολυσέλιδον εγχειρίδιο, που εξεδόθη κι εκυκλοφόρησε τήν ίδιαν εποχή, ο (γλωσσικά ΤΟΛΜΗΡΟΣ και ΑΞΙΟΠΡΕΠΗΣ) 1ος Τόμος τής «Μηχανικής» τού Καθηγητού ΜΥΛΩΝΑ υπήρξεν αφορμή για ‘μένα να καθιερώσω αυτό τό «προσωπικό» μου γραπτόν «ιδίωμα». Ουδόλως μέ ενδιαφέρουν οι γνώμες τών «ειδικών» …»γλωσσοκόπανων» για τήν ιδιαιτερότητα τής γραφής μου. Ζώντας επί πολλά χρόνια σε γαλλόφωνα εδάφη και εργαζομένη σε πολύφωνα «πρότζεκτς», κρατάω τό δικαίωμα να εκφράζομαι γραπτώς όπως μού αρέσει και τήν αποκλειστικήν υποχρέωση να είμαι συνεπής μόνον στίς αρχές μου, φίλτατέ μου «Παντελή».

    Έχετε τήν εκτίμησή μου.

  114. Η ετυμολογία – απόδοση της Χανιόπορτας είναι όλα τα λεφτά

    κοπιπάστωσα από το κώδικα της σελίδας, εννοείται…

  115. @ # 113 :

    Γράφω «… … 1- Τονίζω… … …».
    Εννοείται πως εκείνες ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΟΝΕΣ μονοσύλλαβες λεξούλες που τονίζω: Τονίζω, βεβαίως, ΚΑΙ τίς μονοσύλλαβες αντωνυμίες ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ, αλλά και τό διαζευκτικόν «ή», και ό,τι άλλο τέλος πάντων θα βρείτε στίς γραφές μου που τώρα μού διαφεύγει να απαριθμήσω…

  116. Yannis said

    114. Εμένα μου αρέσει το ASTORIA LIBERTY SQ. (η πλατεία της ελευθερωμένης Αστόρια;).
    Τώρα πρόσεξα ότι και το «ΑσκληπΕιού» περνάει και στους λατινικούς χαρακτήρες!
    Μάλλον, θα πρέπει να τους γράψουμε, τα σωστά ονόματα στάσεων…

  117. sarant said

    108: Μα, αυτό είναι σαν ο εμπνευστής της λατινογραφής να ήθελε να έχει 1:1 αντιστρεψιμότητα -άκου DIAKLADVSH! Άκου ALEJANDROY! Αλλά γιατί γράφει UEODΟROI και όχι UEODVROI;

  118. Yannis said

    117. «Αλλά γιατί γράφει UEODΟROI και όχι UEODVROI;»

    Ε, τους ξεφεύγει και κανένα λαθάκι 🙂

  119. Αν δεν κάνω λάθος έχω ξαναγράψει εδώ για την οδό Δεσπεραί στη Σαλονίκη, που εμφανίζεται με τρεις διαφορετικές γαλλικές ορθογραφίες σε τρεις πινακίδες: D’Esperay (το σωστό), Despereu, Desperai.

  120. 119 Λοιπόν ναι, τόχω ξαναγράψει –πριν από τρία χρόνια και.

  121. spiral architect said

    Άσμα ηρωικόν:

  122. Yannis said

    108, 117: Το διαπίστωσα γυρνώντας στο σπίτι, ο φωτεινός πίνακας μέσα στο λεωφορείο γράφει «UEODVROI»!
    Και η ημέρα «ΚΥ 06/10/13» (στα Αγγλικά).

  123. sarant said

    122: Άρα…. δεν είναι λάθος!

    121: Κέφια έχουν!

  124. 123 Απλώς η μεταγραφή του ΘΕΟΔΟΡΟΙ είναι UEODΟROI. Άλλωστε, στα γκρίκλις, όπως λένε, δεν υπάρχει ορθογραφία…

  125. Η δε φωνή της Αφροδίτης Σημίτη δεν μεταγράφεται σε σχόλιο…

  126. (ή έχω μπερδευτεί τώρα με το μετρό στην Αθήνα -σόρι για την ομοβροντία)

  127. Yannis said

    123, 124: Εδώ ταιριάζει: Θεέ μου, σ’ ευχαριστώ που με έκανες Ελληνα για να μπορώ να κυκλοφορώ με το Αστικό ΚΤΕΛ 🙂

  128. Γς said

    Το ποιο;
    Δεν υπάρχει Αστικό ΚΤΕΛ.
    Μόνο υπεραστικό

  129. Γς said

    Για την Αθήνα λέμε ε;

  130. Yannis said

    128, 129: Μιλάμε για «καθυστερημένες» πόλεις, όπου υπάρχει ακόμη Αστικό ΚΤΕΛ.
    Εδώ δεν έχουμε Chilton. 🙂

  131. Γς said

    131:
    Μα κι εμείς 30 χλμ από την Αθήνα ΚΤΕΛ έχουμε.

  132. Ε, όχι και καθυστερημένη πόλη το «δημοκρατικό Ηράκλειο».

    Μπορεί ρεύμα να μην έχουμε με την πρώτη ψιχάλα, ή την πρώτη σκόνη, μπορεί νερό να μην έχουμε, κι αυτό που έχουμε να μην πίνεται, μπορεί σχέδιο πόλης να μην έχουμε, μπορεί γεωλογική μελέτη να μην έχουμε παρά μία στο 23% -κι όμως όλοι οι μηχανικοί να χτίζουν βασιζόμενοι σ’ αυτήν- μπορεί ένα σωρό άλλα, αλλά όχι και καθυστερημένοι! Πού είμαστε και smart21, άμα λάχει:

    http://www.heraklion.gr/municipality/distinctions/smart-cities-2013.html
    https://www.intelligentcommunity.org/index.php?src=gendocs&ref=Smart21&category=Events&link=Smart21

    Μη σε πάρει χαμπάρι ο δήμαρχος… 😛

  133. Yannis said

    133. Η συζήτησή μας έχει αρχίσει να γίνεται cryptic.
    Κρατήθηκα πολλές φορές να μην αναφέρω τον όρο «δημοκρατικό Ηράκλειο»* 🙂

    * Για όσους δεν ξέρουν, πινακίδα στην έξοδο του λιμανιού: «Καλωσορίσατε στο Δημοκρατικό Ηράκλειο» .
    [Υποθέτω από την εποχή του Καρέλλη (1975-89).]

    132. Ακούει η Ραφήνα; 🙂

  134. @ # 132 :

    Εάν δεν λανθάνω, περιοχές τής Αττικής σε ίσην ή και μεγαλύτερην απόσταση –συγκρινόμενη με εκείνην τής Ραφήνας– ευρισκόμενες από τό κέντρο τών Αθηνών (π.χ. Λούτσα, Σαρωνίδα) ακόμη και σήμερα «εξυπηρετώνται» συγκοινωνιακώς με τά μπλε «αστικά» λεωφορεία (και με ενιαίον «αστικό» κόμιστρον!) κι όχι με εκείνα τά πορτοκαλί πούλμαν τών υπεραστικών ΚΤΕΛ Αττικής. Η πρόσβαση στήν Ραφήνα και η υπερτιμολόγηση τού αναλόγου κομίστρου εν σχέσει προς εκείνο τού αστικού που πήγαινε στήν Λούτσα υπήρξε (προ 20ετίας τουλάχιστον) σκανδαλώδης! Άλλη μία απόδειξη ότι οι νεοέλληνες πέφτουν πάντοτε θύματα τών επιτηδείων χωρίς να μπορούν να νικήσουν τά συντεχνιακά συμφέροντα τών εχόντων πολιτικές «πλάτες» λαϊκών αισχροκερδών μπινέδων και –ως εκ τούτου– παραμένουν εισέτι άξιοι τής (κακής!) μοίρας τους!!!…
    [Άαα, ρε «Σμερδαλέε», πόσο μέσα έχεις πέσει στίς υποθέσεις σου!…]

  135. Γς said

    135:
    Ναι, έτσι είναι. ΚΤΕΛ με εκείνα τα πούλμαν με τις απότομες σκάλες, εντελώς ακατάλληλα για ηλικιωμένα ιδίως άτομα.
    Θυμάμαι κάποτε που περίμενα στο Υπουργείο Αμυνας το τελευταίο δρομολόγιο σύμφωνα με το πρόγραμμα. Δεν ήρθε. Διαμαρτυρήθηκα την επομένη αλλά μου είπαν ότι πέρασε μόνο που δεν έγραφε “Ραφήνα” αλλά “Μικτό” γιατί εξυπηρετούσε επιβάτες για Ραφήνα+Νέα Μάκρη+ δεν ξέρω τι άλλο!
    Ασε δε το προσωπικό τους. Ο οδηγός μιλάει στο υπηρεσιακό κινητό (τσάμπα) σ όλη τη διαδρομή. Το τσιγαράκι του, το ραδιοφωνάκι του κτλ.
    Αν ήταν πιο ανθρώπινη συγκοινωνία θα βόλευε πολύ και τον κόσμο που χρησιμοποιεί το λιμάνι.
    Δεν λέω να είχε και αεροδρόμιο, λίμνη ή … καταρράκτη.
    Και όμως ένα από αυτά τα τρία το έχει ο διευρυμένος Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου.
    Κουιζάκι!

  136. spiral architect said

    Δεν είναι μεζεδάκια, δεν είναι της προφυλάκισης, όμως οι συντάκτες των παρακάτω παραπόνων είναι φρούτα ολκής και χρήζουν ισόβιας κάθειρξης με συνοπτικές διαδικασίες.
    Διαβάζοντάς το δεν άντεξα να μην το παραθέσω:

    It’s enough to make you cancel your reservation

    Μάλλον πρόκειται για τους πιο ηλίθιους ανθρώπους στον κόσμο. 😮 😮

  137. Παντελής said

    Καλημερα!
    Κουίζ: Αν εχει καταρράκτη ο Δημαρχος, ας μην ανησυχει, θεραπευεται ευκολα πια…

  138. Gpoint said

    # !36

    Να γίνετε ΠΑΟΚg’δες ρε να σας βάλουμε αστικά απρόμαυρα λεωφορεία και με 4 θύρες, κατάλληλες και για εντελώς ηλικιωμένα άτομα και φτηνό εισιτήριο για τους κατόχους διαρκείας και δρομολόγια με ακρίβεια Κλάους και δώρο μπλουζάκι, σημαιάκι, κασκόλ και μια φωτό της Καΐλη !

  139. Γς said

    138:
    Το είπες τυχαία;
    Γκουχ, Γκουχ!

    Με το κουϊζάκι;

  140. Ψρ. said

    “άδεια μπουκάλια κρασί”

    Το κρασί
    του κρασί
    τω κρασί
    το κρασί
    ω κρασί

  141. spiral architect said

    «Προσέξτε κύριε Τάκη ….»
    (ο Τάκης) 😉

  142. sarant said

    138: ;;

  143. 142 !!

  144. Γς said

    αυτά τα τρία το έχει ο διευρυμένος Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου.

  145. Γς said

    ουπς,

    Αντε να το κλείσουμε το κουίζ πριν ρίξει ο Νικοκύρης το σημερινό άρθρο
    Τι από τα παρακάτω υπάρχει στο Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου;

    Αεροδρόμιο (Ελ Καραμανλής);
    Λίμνη Ραφήνας;
    Καταρράκτης ;

  146. sarant said

    Το αεροδρόμιο δεν είναι στα Σπάτα;

  147. Γς said

    Εντάξει δεν υπάρχει αεροδρόμειο.
    Μένουν
    Λίμνη και καταρράκτης!

  148. Γς said

    >δεν υπάρχει αεροδρόμειο

    ούτε αεροδρόμιο
    😉

  149. Γς said

    Ναι, υπάρχει καταρράκτης και βρίσκεται εδώ.

  150. Ωραίο μέρος!

  151. Theo said

    Πριν από λίγο έλαβα ένα sms από την Cosmote, που τελειώνει: «Μόνο 0,98ευρώ/κλήση ανεξαρτήτου διαρκείας»!!
    Κοτζάμ μεγαλο-εταιρία και δεν έχει κανένα φιλολογικό επιμελητή της προκοπής;

  152. Πάνος με πεζά said

    Οφείλω-σαν Ραφηνιώτης- να σας πώ ότι ο Δήμος Ραφήνας έχει και αεροδρόμιο ! Ή τουλάχιστον ένα μέρος που εμείς στην παρέα το έχουμε βγάλει «αεροδρόμιο». Φεύγοντας από το σπίτι Καραμανλή προς μπλε λιμανάκι, υπάρχει μια πολύ απότομη κατηφόρα, που μετά «ισιώνει» έχοντας αρκετό περιθώριο στο οριζόντιο τμήμα. Κάναμε λοιπόν το εξής με τα αυτοκίνητα : πλακωνόμασταν στο γκάζι στον κατήφορο, και μετά όταν ξαφνικά ο δρόμος γυρνούσε οριζόντια, και μέχρι να φρενάρουμε μετά από λίγο, δημιουργούνταν ΑΚΡΙΒΩΣ το αίσθημα της απογείωσης.Με πρώτη ευκαιρία δοκιμάστε το, μιλάω για τον παράλληλο δρόμοαπό το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου.

  153. Πάνος με πεζά said

    Επίσης να αναφέρω ότι σε όλες τις πόλεις της Μακεδονίας (συμπεριλαμβανόμενης και της Θεσσαλονίκης), ο κόσμος τη λέξη «λεωφορείο» την αντικαθιστά με το «αστικό» : Φλαράκι, είμαι στη στάση και περιμένω το αστικό…
    Μου αρέσει πολύ σαν έκφραση, και εξάλλου έχει καταγραφεί και σε αυτό το τραγούδι :

  154. Παντελής said

    150. Ναι για αστειο το ειπα, με μια αχτιδα υποψιας.
    Με το λιΝΚο που μας στελνεις (αρνουμαι να καθιερωσω το «λικνο» του ΓΑΠ. Μας διαβαζουν και παιδια… Προτιμω «παραπομπη» ή εστω «σκουληκοτρυπα», σαν αυτες του Στ. Χωκινγκ), για να βρουμε τον καταρρακτη πρεπει να ξεκινησουμε απο Leof. Kiprion Agoniston και να περασουμε και απο Flemingk (ρε, τι μας κανει ο ΕΛΟΤ). Χαθηκε ο κοσμος να στειλεις το σημειο στο χαρτη; (μη το μαθουνε και πολλοι, εε;)
    151. Φαντασου πώς θα ηταν πριν τα καψουν ολα συρριζα…(χωρις πολιτικα υπονοουμενα βεβαιως, μην παρεξηγηθω!)
    152. Τι περιμενεις απο την cosm-OTE, αφου εξ απαλων ονυχων η μαμα της τής μαθαινε ελληνικα οπως «τηλΕεργασια», «τηλΕϊατρικη» κι ας ειχε φαρδυ-πλατυ στη φιρμα της τον ελληνοπρεπεστερο όρο «τηλ-επικοινωνιες»; Τωρα κι αυτη εφαρμοζει αντιστοιχα ελληνικα στην τηλΕειδοποίηση…

  155. sarant said

    152: Αυστηρός είσαι, είναι γενικότερη τάση να διατηρούνται ακέραια τα συνθετικά στη σύνθεση. Ζούμε σε εποχή που δεν ενοχλείται από χασμωδίες, διότι δεν ακούει τι γράφει. Δεν φταίει η Κοσμοτέ.

  156. Theo said

    @156: Μάλλον δεν απαντάς στο δικό μου σχ. 152, Νικοκύρη, αλλά στο 155. Εγώ επεσήμανα το «ανεξαρτήτου διαρκείας”

  157. sarant said

    Ναι, 155, δίκιο έχεις!

  158. 156. Θα το δεχόμουν πιο εύκολα, αν ήταν όρος που είχε προέλθει από ξενόγλωσση βάση π.χ. παρα-ολυμπιακοί αγώνες < paralympics (βλέπετε, ότι ακόμη και οι ξένοι τα συμπτύσσουν!).
    Αλλά, δόξα τω θεώ, τα ελληνικά μας διατηρούν ακόμη κάποια ευφωνία.
    Το "τήλε" (και όχι π.χ. tele) είναι ελληνικότατο όσο και η σύνθεσή του με λέξεις. Αφού αρχίσαμε με τηλεπικοινωνίες, τηλοψία κ.α. ήταν τόσο δύσκολο να το συνεχίσουμε έτσι;
    Σε αδυναμία της Ακαδημίας μας ή κάποιου αρμόδιου εκπαιδευτικού ιδρύματος (κι αυτά οφείλουν να πλάθουν και να διδάσκουν γλωσσολογικά ορθούς όρους), όφειλε ο καθ' ύλη αρμόδιος μεγαλύτερος κρατικός (τότε) φορέας ΤΗΛΕπικοινωνιών να έχει την ευαισθησία να καθιερώσει εύφωνες ελληνικότατες λέξεις, όπως τηλεργασία, τηλειδοποίηση; Δε νομίζω ότι υπερβάλλω…

  159. sarant said

    159: Μα, αυτό που δεν βλέπετε είναι ότι η πλειοψηφία των ομιλητών της νέας ελληνικής, συμπεριλαμβανομένων των ακαδημαϊκών, των καθηγητών πανεπιστημίου, των γλωσσολόγων κτλ., προτιμούν τους ακέραιους τύπους. Και όχι μόνο με το τηλε- αλλά και με το παρα- (παραοικονομία) και με το αντι (αντιαρματικός, αντιεμετικός, αντιύλη, όλα αυτά κάποτε θα δασύνονταν κιόλας, ακόμα και αντιιικός), και με το αυτο- (αυτοεξορία, αυτοέλεγχος, αυτοάμυνα), οι περισσότεροι νεολογισμοί έχουν ακέραιους τύπους, εκτός όταν κάποιοι τύποι «ιδεολογικοποιούνται» (παρεμπόριο πλάι στο παραεμπόριο, αντεξουσιαστές πλάι στους αντιεξουσιαστές).

    Το κακό που έχει αυτή η εξέλιξη είναι ότι μπορεί να οδηγεί στη σχιζολεξία (αυτοεξορία – αυτο εξορία), αλλά είναι μια εξέλιξη της γλώσσας εδραιωμένη.

  160. Δεξιά ή αριστερά; http://oi42.tinypic.com/beww9t.jpg

  161. Iltibas said

    Αν δεν κάνω λάθος, οι οπαδοί του ΠΑΟΚ χρησιμοποιούν (κατά το ήμισυ) σωστά την Τουρκική και αυτοαποκαλούνται ΠΑΟΚτσήδες και όχι ΠΑΟΚτζήδες. Υποθέτω οτι αρνούνται να χρησιμοποιήσουν το πλήρως σωστό (στα Τουρκικά) ΠΑΟΚτσού (όπως τα bok–>bokçu και ok–>okçu) αντί του ΠΑΟΚτσής διότι οι συνειρμοί θα ήταν υποτιμητικοί.

    Εξ ίσου υποτιμητική όμως είναι η συμπεριφορά των λεκανοπεδιτών οι οποίοι

    (1) κατά συρροήν εγκληματούν γλωσσικά και αποδίδουν το Παοκτσής σύμφωνα με το γλωσσικό τερατούργημα ΑΕΚτζής και

    (2) διορθώνουν τυπογραφικά λάθη και βάζουν στη θέση τους λάθη απυθμένου ποδοσφαιρικής αγνοίας λες και ο ΠΑΟΚ είναι ο Αετός της Ανω Κωλοπετεινίτσας.

Σχολιάστε