Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Το μπούμερανγκ του Τζήμερου και άλλα μεζεδάκια

Posted by sarant στο 2 Αυγούστου, 2014


Σύμφωνα με την ορολογία που συνηθίζουμε να χρησιμοποιούμε στο ιστολόγιο, ο Νόμος του Μπούμερανγκ ορίζει πως όταν κάποιος στο Διαδίκτυο θελήσει να καυτηριάσει τα γλωσσικά λάθη ή τις λειψές γνώσεις κάποιου άλλου, γίνεται μια συνωμοσία του σύμπαντος και στην ίδια πρόταση κάνει κι ο ίδιος γλωσσικό ή άλλο λάθος. Ωστόσο, ένας φίλος μού υπέδειξε χτες ότι υπάρχει ήδη παλιότερη και καθιερωμένη ονομασία για το φαινόμενο αυτό, τουλάχιστον στα αγγλικά: ονομάζεται νόμος του Μέφρι (Muphry’s law), που είναι βέβαια εξεπίτηδες λαθεμένη γραφή του νόμου του Μέρφι. Σύμφωνα με την αγγλική Βικιπαίδεια, ο νόμος του Μέφρι λέει ότι: when a person criticises another’s editing or proofreading, there will be a mistake of a similar kind in that criticism.

tzimeroboomerangΤο συμβούλιο ορολογίας του ιστολογίου θα συνεδριάσει προσεχώς για να αποφασίσει αν θα συμμορφωθούμε με τη διεθνή ορολογία ή αν θα διατηρήσουμε και τον δικό μας όρο έστω σαν τοπική παραλλαγή (όπως συμβαίνει συχνά με τους νόμους και τα φαινόμενα της Φυσικής, που σε κάποια χώρα μπορεί να λέγονται αλλιώς, τιμώντας άλλον επιστήμονα). Προς το παρόν όμως, ας κρατήσουμε τον όρο «μπούμερανγκ» για τα σημερινά μεζεδάκια μας, μια και ένα από τα κύρια πιάτα τους είναι ακριβώς η μεγαλοπρεπής γκάφα του κ. Θάνου Τζήμερου.

Ο κ. Τζήμερος έτυχε να δει πρόσφατα (ασφαλώς σε κάποια ΔΟΥ) μια χειρόγραφη πινακίδα που έγραφε ΜΗΤΡΟΩ αντί ΜΗΤΡΩΟ. Όπως θα έκαναν πολλοί, τη φωτογράφησε και την ανέβασε στο Τουίτερ, συνοδεύοντάς την με ένα ειρωνικό σχόλιο. Επειδή όμως (σε αντίθεση με τους πολλούς) έπρεπε οπωσδήποτε να ιδεολογικοποιήσει την ανορθογραφία, παρασύρθηκε και φλυάρησε στον σχολιασμό, μην ακολουθώντας το σοφό παράδειγμα του ηγεμόνα από τη Δυτική Λιβύη, που μετρούσε τα λόγια του για να μην ξεφουρνίσει καμιά κοτσάνα. Κι έτσι, νομοτελειακά θα έλεγε κανείς, έπεσε θύμα του Νόμου του Μπούμερανγκ (ή του Μέφρι, αν προτιμάτε), αφού τα ρήματα κλίνονται βεβαίως και δεν κλείνονται.

(Όπου θυμάμαι την παλιά κωμωδία του Άννινου, όπου ο δάσκαλος, μιλώντας για την υπηρέτρια, λέει «της Μαριγούς» και ακολουθεί ο διάλογος:

– Δεν με λένε Μαριγού, Μαριγώ με λένε!

– Ναι αγαπητή μου, αλλά κλίνεσαι.

– Και γιατί να κλείνομαι; Καμιά ασκημομούρα είμαι;

– Όχι Θάνο μου, μια χαρά είσαι).

* Αλλά αν το πάθημα του κ. Τζήμερου είναι απλώς αστείο, σκέφτομαι πως μετά την επίσκεψη στην Εφορία πολλοί φορολογούμενοι θα σκεφτούν όχι το Μητρώο, όχι το ανύπαρκτο τζημερικό ρήμα «μητρόω», αλλά το πολύ απειλητικό «μητρώω»….

* Και ενώ η εκεχειρία που αποφασίστηκε στη Γάζα δεν κράτησε παρά ελάχιστες από τις 72 ώρες που είχαν αρχικά συμφωνηθεί, προσέχω σε ένα άρθρο το εξής απόσπασμα: Από τότε που ο Ανδρέας Παπανδρέου μετέτρεψε τα κολλητιλίκια με τους Καντάφι και τους Σιχανούκ του κόσμου σε ελληνική εξωτερική πολιτική, το ελληνικό zeitgeist έβαφε το Μεσανατολικό πεντακάθαρα ασπρόμαυρο, και γι’ αυτό υποθέτω σήμερα η Ελλάδα είναι η πιο αντισημιτική χώρα του δυτικού κόσμου…

Ασφαλώς δεν συμφωνώ με την ανάλυση, για πολλούς λόγους μεταξύ των οποίων ότι γράφεται σε μια εποχή όπου, εδώ και αρκετά χρόνια, ο όρος «ελληνική εξωτερική πολιτική» έχει πάρει τη θέση που είχε κάποτε ο Αλβανός τουρίστας. Όμως με παραξενεύει η αναφορά του Σιχανούκ πλάι στον Καντάφι. O Καμποτζιανός ηγέτης, απ’ όσο θυμάμαι, ποτέ δεν είχε ιδιαίτερες φιλίες με τον Ανδρέα Παπανδρέου -αναρωτιέμαι αν ο αρθρογράφος τον μπέρδεψε με κάποιον άλλον ή αν χρησιμοποιεί το όνομα Σιχανούκ σαν το αρχέτυπο του τριτοκοσμικού αυταρχικού ή «γραφικού» (για τους Αμερικανούς) ηγέτη.

* Γράψαμε και χτες για την ανοησία που διαδίδεται στη μπλογκόσφαιρα, ότι δήθεν ο φετινός Αύγουστος είναι πολύ σπάνιος διότι έχει 5 Παρασκευές, 5 Σάββατα και 5 Κυριακές, και ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει δήθεν κάθε… 823 χρόνια. Όπως είπαμε και χτες, για να έχει 5 παρασκευοσαββατοκύριακα κάποιος μήνας πρέπει η πρώτη μέρα του μηνός να πέφτει Παρασκευή, κι αυτό συμβαίνει πολύ συχνά, χοντρικά κάθε εφτά χρόνια. Η απορία μου όμως είναι άλλη. Πώς εξηγείται αυτό το απίθανο 823; Πώς το λογάριασε εκείνος που το σκέφτηκε; Γιατί κάθε 823 κι όχι κάθε 868 ή κάθε 853 ή κάθε 883 χρόνια; Σκέφτηκα μήπως είναι κάποιο γινόμενο, αλλά το 823 είναι πρώτος αριθμός, οπότε το μυστήριο παραμένει.

* Η γονατογραφία της εβδομάδας, πολύ ταιριαστά παρουσιάστηκε σε ένα άρθρο για… τα πόδια των ποδηλατών. Το αρχικό άρθρο του in.gr αποτελεί μνημείο τσαπατσουλιάς, καθώς περιέχει ίσαμε δέκα ορθογραφικά λάθη, που μερικά βγάζουν μάτι. Και, σαν κερασάκι στην τούρτα, ανέφερε ότι έχουν συμβεί πολλά σκάνδαλα με ντοπαρισμένους ποδηλάτες, «με ποιο (sic) γνωστή περίπτωση αυτή του Νιλ Άρμστρονγκ». Βεβαίως ο απατεώνας ήταν ο Λανς, και στο in.gr το είδαν και το διόρθωσαν, αφήνοντας την τούρτα χωρίς κερασάκι. Σε ιστότοπους που αναδημοσίευσαν την είδηση, το κερασάκι μένει άθικτο στη θέση του.

* Πολλά από τα μεζεδάκια που δημοσιεύω εδώ τα στέλνετε εσείς. Καμιά φορά, όταν το μαργαριτάρι είναι ευμέγεθες ή όταν παρουσιαστεί σε προβεβλημένο μέσο, συμβαίνει να με ενημερώσουν δυο και τρεις φίλοι. Το μεζεδάκι που ακολουθεί το έθεσαν υπόψη μου ούτε λίγο ούτε πολύ έξι φίλοι, μεταξύ άλλων και σε σχόλια ενός πρόσφατου άρθρου. Είναι τάχα τόσο χοντρό λάθος;

Συγκεκριμένα, σε ρεπορτάζ του ΑΠΕ (που το αναπάραξαν [σικ, σιγά μην είναι πιο εύηχο το ‘αναπαρήγαγαν] δεκάδες μέσα) γράφεται ότι η Ρωσία παραβίασε τη συνθήκη INF επειδή προχώρησε «σε δοκιμή χερσαίου πυραύλου κρουαζιέρας». Αυτό είναι απόδοση του αγγλ. cruise missile, και ο μεταφραστικός νεολογισμός προκάλεσε θορυβώδη γέλια και ειρωνικά σχόλια του τύπου «Εδώ είναι το tvxs. Τα βάζουμε στην αυτόματη μετάφραση, πάμε για καφέ και τσουπ! το άρθρο. Πύραυλοι κρουαζιέρας λοιπόν. Τους καβαλάμε και πάμε Σύρο, Τήνο, Μύκονο…«. Και πράγματι, στο tvxs ο όρος διορθώθηκε σε «δοκιμή πυρηνικού πυραύλου κρουζ» -αλλά δεν ξέρω αν είναι καλύτερα.

Όταν ήμασταν φοιτητές, θυμάμαι, το ΝΑΤΟ σχεδίαζε να εγκαταστήσει στην Ευρώπη (και στην Ελλάδα) πυραύλους «Πέρσινγκ και Κρουζ» (έτσι τους γράφαμε τότε) και εμείς οι αριστεροί φωνάζαμε το σύνθημα «Δεν θέλουμε τους Πέρσινγκ, δεν θέλουμε τους Κρουζ / δεν θέλουμε Ευρώπη γεμάτη με νεκρούς», και στην παρέα των Τριών της Θεσσαλονίκης ο Τάσος και ο Θωμάς είχαν συμμαχήσει και αποκαλούσαν «Πύραυλο Κρουζ» τον Βαγγέλη, διάσημο όνομα πολύ πριν από τον Τομ και την Πενέλοπε. Αλλά, όπως είπα, ενώ το Πέρσινγκ είναι πράγματι όνομα, το Κρουζ δεν είναι, είναι το ουσιαστικό cruise, η κρουαζιέρα, γι’ αυτό κι οι πύραυλοι αυτοί στα γαλλικά λέγονται missile de croisière, και ο γαλλικός όρος χρησιμοποιείται χωρίς να προκαλεί γέλια και χωρίς να αναρωτιέται κανείς αν «καβαλάμε τον πύραυλο και πάμε Μασσαλία-Κορσική-Σαρδηνία».

Που σημαίνει ότι δεν είναι και τόσο λάθος η απόδοση «πύραυλοι κρουαζιέρας» και δεν έχει πολύ άδικο το ΑΠΕ στην ανακοίνωση που (σπάνιο πράγμα) έβγαλε. Είναι όμως αδόκιμος όρος, αφού οι ειδήμονες του κλάδου δεν τον χρησιμοποιούν. Ούτε είναι σωστό να λέμε για «πυραύλους Κρουζ» ή «πυραύλους κρουζ» ή «τύπου κρουζ».

Αλλά ποιος είναι ο δόκιμος τύπος; Στη συζήτηση που κάναμε εδώ αναφέρθηκε αφενός ο τύπος «πύραυλος πλεύσης» και αφετέρου (από τον ΝΜ, πιο τεκμηριωμένα) ο τύπος «περιπολικός πύραυλος», που δεν το βρίσκω κακό. Καλό είναι βέβαια να χρησιμοποιείται ένας όρος, αλλιώς θα επικρατήσει, αναπόφευκτα, το «κρουζ».

* Μια ιδιαίτερη κατηγορία πολιτών της Νομανσλάνδης είναι εκείνοι που είναι μεν υπαρκτά πρόσωπα αλλά το όνομά τους έχει προκύψει ενμέρει από μεταφραστικό μαργαριτάρι. Κλασική περίπτωση ο Μάρσαλ Αντονέσκου, για τον οποίο είχα γράψει πριν ανοίξω στο ιστολόγιο, που βέβαια είναι ο στρατάρχης Ίον Αντονέσκου, ο μεσοπολεμικός δικτάτορας της Ρουμανίας. Ο Αντονέσκου απόκτησε παρέα, αφού σε πρόσφατη μετάφραση αγγλικού κειμένου γεννήθηκε ο Hetman Skoropadski, που δεν είναι άλλος από τον αταμάνο Πάβελ Σκοροπάντσκι, τον τσαρικό στρατηγό που κυβέρνησε δικτατορικά ένα κομμάτι της Ουκρανίας στα χρόνια του εμφυλίου πολέμου μετά την οκτωβριανή επανάσταση, και πήρε τον τίτλο του «αταμάνου», που ήταν παλαιός τίτλος του αρχηγού των Κοζάκων. Αταμάν στα ρώσικα και στα ουκρανικά (αν προφέρεται έτσι το Отаман), hetman στα εγγλέζικα, αλλά στα ελληνικά αταμάνος -γι’ αυτό μεταφράζουμε τα κείμενα.

* Mπορεί να είναι ένδειξη ανωριμότητας, αλλά εγώ όταν διαβάζω τον όρο «αρχιδιαιτητής» γελάω από μέσα μου -αν και πιο αστείος είναι ο ‘αρχιδιαλογιστής’ για τον οποίο είχα γράψει ένα διήγημα στα νιάτα μου. Διαβάζοντας όμως την είδηση για τον νέο αρχιδιαιτητή της Σούπερ Λιγκ (τι σου λείπει παραγκιάρη;), που είναι παλαίμαχος Σκοτσέζος διαιτητής, γέλασα επιπλέον από τα λαθάκια που ψάρεψα. Συγκεκριμένα:

Ο παλαίμαχος Σκοτσέζος διαιτητής, ξεκίνησε την καριέρα του το 1982 σφυρίζοντας την αναμέτρηση της Μονπελίε με την Μπρίτζγουορκς – Βικτόρια, ενώ το πρώτο του ευρωπαϊκό παιχνίδι ήταν αυτό της Σαμπντόρια με την Καρλ Ζένα έξι χρόνια αργότερα.

Πρόσεξα αρχικά το «Μονπελίε», που βέβαια θα έπρεπε να είναι Μονπελιέ, αλλά ύστερα σκέφτηκα πως κάτι δεν πάει καλά στην είδηση διότι ένας διαιτητής στο πρώτο ματς της καριέρας του το λογικό είναι να σφυρίζει σε αγώνες χαμηλών κατηγοριών και όχι σε διεθνείς συναντήσεις. Οπότε το έψαξα και διαπίστωσα ότι o Ντάλας πράγματι ερασιτεχνικές ομάδες είχε να διαιτητεύσει στον πρώτο του αγώνα, που ήταν η αναμέτρηση ανάμεσα στη Motherwell Bridgeworks και τη Victoria AFC. Απορώ από ποιο σπασμένο τηλέφωνο βγήκε το «Μονπελίε», που φαίνεται να είναι δώρο της ελληνικής έκδοσης -και βέβαια λίγο πιο κάτω το όνομα της (πάλαι ποτέ) ανατολικογερμανικής ομάδας ήταν (και είναι) Καρλ Τσάις Ιένα, κι όχι Καρλ Ζένα.

* Σε άρθρο για την ιστορία της μπεσαμέλ διαβάζω ότι πήρε το όνομά της από τον Λουί Μπεσαμέλ (Bechameil), που ήταν, λέει, «δημοσιονόμος του 17ου αιώνα». Αλλά τι είναι ο δημοσιονόμος; Υπάρχει τέτοια λέξη; Ολοφάνερα είναι απόδοση του γαλλικού (και αγγλικού) financier, αλλά δεν θα την έλεγα πετυχημένη απόδοση, όσο κι αν το financier δεν είναι εύκολο να το αποδώσεις (επενδυτής, κεφαλαιούχος είναι δυο αποδόσεις). Το «δημοσιονόμος» σε κάνει να σκεφτείς ή τον ειδικό επί των δημοσιονομικών ή κάποιον αξιωματούχο με εποπτικό ρόλο -και σε καμιά περίπτωση δεν είναι αυτό ο financier -ειδικά ο μεσιέ Μπεσαμέλ έκανε την περιουσία του επειδή εισέπραττε τους έμμεσους φόρους (γυφτοχαρατζήδες τους λέγαν αυτούς επί τουρκοκρατίας, για να λαϊκίσουμε λίγο).

* Και κάτι άλλο που πρόσεξα στο άρθρο της μπεσαμέλ. Το υπογράφει ο κ. Γιάννης Πλατής, αναφέροντας ως πηγή το gastronomion.blogspot.gr. Παρατηρώ όμως ότι το κείμενο του gastronomion, που αν δεν κάνω λάθος είναι πανομοιότυπο με το κείμενο του κ. Πλατή, αναφέρει με τη σειρά του ως πηγή «enet», χωρίς άλλα στοιχεία, που με κάνει να σκεφτώ την παλιά Ελευθεροτυπία. Ο κλέψας του κλέψαντος δηλαδή -αλήθεια, τι έκανε ο κ. Πλατής που να του παρέχει το ηθικό δικαίωμα να υπογράψει το άρθρο; Πρόσφερε κάτι; Ακόμα και η φωτογραφία παρμένη από το gastronomion είναι!

* Μια και είπαμε για λογοκλοπή, ο φίλος μας ο Φυσικός, που έφυγε για διακοπές, μού έστειλε το λινκ ενός άρθρου της FAZ, για το σκάνδαλο με τη λογοκλοπή της κ. Annette Schawan, πρώην υπουργού, στη Γερμανία και τις προσπάθειες συγκάλυψης από τη διαπλεκόμενη ελίτ. Το κακό είναι πως το άρθρο είναι μεγάλο και κυρίως γραμμένο στα γερμανικά, όμως έχει πολύ ενδιαφέρον.

* Πολλή χολή χύθηκε για τη συναυλία της Χαρούλας Αλεξίου τη Δευτέρα που μας πέρασε στο Σύνταγμα, ίσως επειδή είχε μεγάλη επιτυχία. Βέβαια, και οι κρίνοντες κρίνονται (και οι κρίνοντες τους κρίνοντες, και ούτω καθεξής). Διότι, όταν διαβάζω από έναν γνωστό συγγραφέα, επιτέλους, επιχειρήματα ολοφάνερα τραβηγμένα από τα μαλλιά, αναγκάζομαι να συμπεράνω ότι κοροϊδεύει το κοινό του. Επειδή όμως εδώ ασχολούμαστε κυρίως με τη γλώσσα, απομονώνω ένα γλωσσικό επιχείρημα από το άρθρο του κ. Τάκη Θεοδωρόπουλου στην Καθημερινή: Η κ. Αλεξίου δήλωσε μόλις ανέβηκε επί σκηνής πως «είμαστε όλοι καθαρίστριες» – η ασυμφωνία του γένους του «όλοι» με τις «καθαρίστριες» δείχνει πως μπροστά στις ανάγκες του αγώνα, η γλώσσα υποκλίνεται ακόμη κι όταν τρώει σφαλιάρες.

Το γλωσσικό επιχείρημα του κ. Θεοδωρόπουλου (που διετέλεσε και πρόεδρος του ΕΚΕΒΙ) είναι για κλάματα. Όπως έγραψε πολύ σωστά ο Ηλεφού, όταν σχολιάσαμε το θέμα στα σχόλια άλλου άρθρου: Το “όλοι” δεν είναι έμφυλο αρσενικό αλλά περιληπτικό. Το αρσενικό δηλαδή που χρησιμοποιούμε όταν θέλουμε να μην κάνουμε διάκριση σε αρσενικό και θηλυκό (π.χ. “ας κάνουμε όλοι μία προσπάθεια” ή “είμαστε όλοι υπεύθυνοι” που έλεγε η Μελίνα στο προεκλογικό της σλόγκαν όταν ήταν υποψήφια για το δήμο Αθηναίων – τότε δεν βρέθηκε κανένας φωστήρας να της πει “τι γυναίκα είσαι και λες όλοι;”).

* Και τέλος, μια είδηση από το εξωτερικό που δείχνει ότι ο μέσος επαρχιώτης Αμερικανός αξιωματούχος (ιδίως αν είναι από τη Γιούτα) βάζει κάτω άνετα Άνθιμους, Σεραφείμ Πειραιώς, αγιατολάδες και μουλάδες. Σχολείο της Γιούτας απέλυσε υπάλληλό του διότι δημοσίευσε στην ιστοσελίδα του σχολείου άρθρο για τα ομόηχα. Βλέπετε, στα αγγλικά τα ομόηχα είναι homophones και ο ομοφοβικός αγιατολάχ του σχολείου φοβήθηκε ότι το άρθρο έχει να κάνει με την ομοφυλοφιλία ή την προωθεί έμμεσα -και όχι μόνο κατέβασε το άρθρο, αλλά απέλυσε και τον συντάκτη.

* Κι αυτό μού θυμίζει ένα ειδησάκι που είχα διαβάσει σε μια γαλλική εφημερίδα τον παλιό καιρό, πριν το Διαδίκτυο -μπορεί να το έχω ξαναδιηγηθεί. Μια γαλλική εταιρεία, που είχε τα γραφεία της σε μια «τεχνολογική ζώνη», δηλαδή σε μια περιοχή όπου είναι εγκατεστημένες μικρές εταιρείες νέας τεχνολογίας, ζήτησε να αλλάξει όνομα ο δρόμος των γραφείων της, διότι της δημιουργούσε πρόβλημα με τους πελάτες. Βλέπετε, οι δρόμοι είχαν ονόματα μεγάλων Γάλλων επιστημόνων, και η συγκεκριμένη εταιρεία είχε γραφεία στην οδό Gay Lussac, και είχε την ατυχία να έχει πολλούς αμερικανούς πελάτες -και κάποιοι από αυτούς είχαν διαμαρτυρηθεί, ότι το Gay Lussac, το όνομα του μεγάλου χημικού, προάγει την ομοφυλοφιλία. Πάλι καλά που δεν ήταν ελληνοαμερικάνοι, να πουν ότι όχι μόνο είναι γκέης ο Lussac αλλά είναι και λυσσάρης!

 

203 Σχόλια to “Το μπούμερανγκ του Τζήμερου και άλλα μεζεδάκια”

  1. BLOG_OTI_NANAI said

    Καλημέρα! Μεγάλη παγίδα να κάνεις τον έξυπνο όταν το μυαλό και το πληκτρολόγιο μπορούν να σ προδώσουν ανά πάσα στιγμή… Μετά «τα λούζεσαι» και ησυχάζεις.

  2. leonicos said

    Δεν πρόδωσε το ιστολόγιο τον Τζήμερο. Ή το μυαλό του τον πρόδωσε, ή το μυλό κάποιου παρατρεχάμενου.

    Όντως το πληκτρολόγιο προδίδει. Κάνει το αυτός, αητός, αλλά δεν κάνει το κλίων, κλείνω.

  3. leonicos said

    Προφορικά μαργαριτάρια από ραδιοφωνικούς σταθμούς, πάρα πολλά, ιδίως στο γένος των μετοχών

  4. BLOG_OTI_NANAI said

    Δημοσιονόμος απ’ ότι φαίνεται είναι όρος σπάνιος, αλλά υπάρχει:

    Ο Μπαμπινιώτης στο λήμμα «δημοσιονομία» γράφει:
    «ο επιστημονικός κλάδος που ασχολείται με τη συστηματική μελέτη των δημοσίων οικονομικών και συγκεκριμένα με την εξεύρεση τρόπων και μεθόδων για την καλύτερη δυνατή διαχείριση των οικονομικών τού κράτους – δημοσιονόμος»

    Ο Ανδρέας Ανδρεάδης στα 1930 αναφέρει τον όρο στο βιβλίο του: «Ιστορία της Ελληνικής Δημόσιας Οικονομίας» (π.χ. «παρουσιάζουσιν όντως διά τον δημοσιονόμον έξοχον ενδιαφέρον«)

    Ακόμα παλαιότερα, ο Σπυρίδων Λάμπρος στο άρθρο του «Τιμολέων Φιλήμων» που πρωτοδημοσιεύτηκε στα 1898, γράφει: «Ανήρ του γραφείου […] θα καταλίπη μνήμην ανεπίληστον ως δημοσιονόμος» («Λόγοι και άρθρα 1878-1902«, σ. 599)

    Η εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος-Λαρούς-Μπριτάννικα, στο λήμμα «Λαμπρινάκης, Βασίλειος«, γράφει: «δημοσιονομολόγος (Ρέθυμνο 1889 – Αθήνα 1950). Διδάκτορας τής Νομικής Σχολής τού Πανεπιστημίου Αθηνών. Διετέλεσε καθηγητής τών αρχών τού δημοσίου λογιστικού […]»

  5. BLOG_OTI_NANAI said

    Πάντως, αυτός που «έκανε την περιουσία του επειδή εισέπραττε τους έμμεσους φόρους» δεν υπάρχει περίπτωση να λέγεται «δημοσιονόμος». Αυτό μου φαίνεται λάθος του συντάκτη του άρθρου για την μπεσαμέλ. Ίσως πείναγε όταν το έγραφε και δεν μπορο΄πυσε να σκεφτεί καθαρά!

  6. leonicos said

    Κάποιος φίλος που είχε την καλοσύνη και την υπομονή να διεξέλθει 1200 σελίδες κειμένου μου, μου βρήκε περί τα 3000 λάθη.

    Συμπέρασμα: Λάθη γίνονται, Κάποιος όμως πρέπει να τα δει.

    Βέβαια το Μητρόω αντί Μηρώο ΔΕΝ είναι λάθος. Είναι απάτη οπτικής μνήμης, σα να το έγραψε άνθρωπος που δεν ήξερε ούτε να γράφει ελληνικά.

    Κάποτε ήμουν ομαδάρχης (δηλαδή δωρεάν τρόφιμος) σε μια κατασκήνωση στην Σαλαμίνα, και αποφάσισα να κουρευτώ. Λίγο πιο πέρα υπήρχε ένας αυττοσχέδιος οικισμός με παράγκες ύψους 0,80μ, ίσα ίσα για ύπνο δηλαδή, γεμάτος κόσμο, που περιβαλλόταν από τα ανάλογα ‘εμπορικά’ μεταξύ των οποίων κι ένα κουρείο. Βλέπω λοιπόν κι έγραφε ΚΩΥΡΙΟΝ. Εντάξει, το »ι», ο άνθρωπος δεν ήξερε γράμματα. Αλλά το ΩΥ; Τον ρώτησα, διότι, του εξήγησα, το [ου] γράφεται με [ο] και ίχι με ωμέγα. Α! μου απάντησε. Υ=Το έγραψε ο γαμπρός μου, που ξέρει πολλά γράμματα, για να είναι πιο επίσημο.

    Λάθη γίνονται, αλλά ποιος τα βλέπει!

  7. leonicos said

    Κάποιος φίλος που είχε την καλοσύνη και την υπομονή να διεξέλθει 1200 σελίδες κειμένου μου, μου βρήκε περί τα 3000 λάθη.

    Ψέματα! 6000 λάθη βρήκε

  8. Νέο Kid Στο Block said

    Aυτός ή αυτοί που σκέφτηκαν την ανοησία με το 823 και τη σύνδεση με τύχη, moneybags και money-plants ,καλοτυχία και Φενκ Μάιν Σούι (η οποία κυκλοφορεί από παλιότερα. Ιούλιος 2011 νομίζω (που είχε κι αυτός 5-5-5) μάλλον έψαξαν να βρουν ένα «Τυχερό» και πρώτο αριθμό.
    Όπως οι πρώτοι γενικά προκύπτουν από το «κόσκινο του Ερατοσθένη» (δηλαδή οι φυσικοί γράφονται στη σειρά. Απαλείφονται τα πολ/σια του 2, μετά του 3, κ.λ.π. Όποιοι μένουν είναι πρώτοι ) έτσι και οι «τυχεροί» βρίσκονται ως εξής:
    Γράφουμε τους φυσικούς. Απαλείφονται αρχικά οι άρτιοι και μένουν οι περιττοί 1,3,5,…
    Μετά το 1 ο επόμενος αριθμός είναι το 3 οπότε απαλείφεται κάθε τρίτος αριθμός της ακολουθίας και έχουμε:
    1,3,7,9,13,15,19,… O επόμενος που μένει είναι το 7 , οπότε απαλείφεται κάθε έβδομος αριθμός της ακολουθίας, και η διαδικασία απαλοιφής συνεχίζεται. (ο επόμενος το 9 κ.ο.κ)O Η σειρά που μένει πάει:
    1, 3, 7, 9, 13, 15, 21, 25, 31,33,37,43,49,51,….,801, 805,819, 823 ,831,841,855,…
    Οι αριθμό αυτοί αποκαλούνται τυχεροί λοιπόν, όχι γιατί φέρνουν τύχη και λεφτά, αλλά γιατί την…σκαπούλαραν φτηνά (δηλαδή ο σωστός όρος θα ήταν «κολόφαρδοι αριθμοί») αφού πέρασαν από γερό κόσκινο!
    Οι αριθμοθεωρητικές τους ιδιότητες (ΝΑ ΜΗΝ μπλέκεται παρακαλώ η Θεωρία Αριθμών με τις αριθμοσοφογεματρολαμακίες..) μελετώνται ακόμη, καθώς μοιράζονται αρκετές με τους πρώτους (το 823 είναι και πρώτος) και εικάζεται πως ο «συνδετικός κρίκος» είναι το «κόσκινο του Ερατοσθένη» (ο αλγόριθμος δημιουργίας τους δηλαδή).
    Είναι πιθανό οι αριθμοί οποιασδήποτε ακολουθίας που προκύπτει από παρόμοιο κόσκινο να εμφανίζουν ανάλογες ιδιότητες.

  9. leonicos said

    Κάποιος φίλος που είχε την καλοσύνη και την υπομονή να διεξέλθει 1200 σελίδες κειμένου μου, μου βρήκε περί τα 3000 λάθη.

    Ψέματα! 6000 λάθη βρήκε

    Και πάλι ψέματα. Για την ακρίβεια βρήκε 7.678 ορθογραφικά, 3465 λάθη πληκτρολογίου, 1644 λάθη στίξης κι έκανε κι αυτός καμιά τριανταριά, ή μου έκανε υποδείξεις που δεν δέχτηκα.

    Πιθανολογούμε και οι δυο ότι θα υπάρχουν κι άλλα. Καλά να είναι και τα λάθη, να είμαστε καλά κι εμείς!

  10. leonicos said

    Βλέπεις και ο Νεοκήδειος στο @8 γράφοι κολόφαρδοι αντή κωλόφαρδοι

    Αιφτιχός που των διώρθοσα

  11. Σχετικά με το ζεύγος ομοήχων κλίνω – κλείνω, πέρα από την ορθογραφική σύγχυση, πολύ συχνά συγχέονται οι συνοπτικοί και οι συντελεσμένο τύποι του πρώτου με τους αντίστοιχους του δεύτερου. Έτσι, είναι συχνό το φαινόμενο ακόμα και μαθητές ΣΤ Δημοτικού να ρωτούν αν πρέπει να κλίΣουν το τάδε ρήμα, αν το έκλιΣαν σωστά κ.ο.κ. Το χειρότερο δε ήταν όταν κάποτε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης γονέων άκουσα τη δασκάλα του μικρότερου μου γιου να κάνει ακριβώς το ίδιο λάθος! Αυτό ήταν το τελειωτικό χτύπημα…

  12. Γς said

    >στο @8 γράφοι

  13. Βαγγέλης από τη Χίο said

    Ο κ. Τζήμερος έπεσε θύμα του κακοπροαίρετου εαυτού του και της νεοφιλελεύθερης ιδεολογίας του. Αν έβλεπε τη λέξη λωγιστήριο σε ιδιωτική εταιρεία δε θα έδινε σημασία.

  14. LandS said

    10. Όχι μόνο αυτό, αλλά άφησε τα περιτά πολλαπλάσια του 5.

  15. Γς said

    12 για 10

    Ο νόμος που λέγαμε

  16. Βαγγέλης από τη Χίο said

    11 Κώστας Πολλοί επίσης συγχέουν το παίρνω με το περνώ.

  17. Γς said

    Α, δεν ειχα δει ότι ήταν ηθελημένο

  18. Γς said

    17 για 15
    [εμβόλιμε Ευάγγελε]

  19. LandS said

    Oops λάθος. Γράψε ρε φιλάρα «ξεκινώντας από την αρχή»

  20. Γς said

    Και μια που ανέφερε κάποιος τον Μπαμπινιώτη :

    http://caktos.blogspot.gr/2014/07/blog-post_68.html

  21. leonicos said

    Βέβαια πολλοί δεν καταλάβατε τον όρο στο @8 αριθμοσοφογεματρολαμακίες

    Σας τον εξηγώ: Χωρίζουμε τον όρο σε τέσσερα μέρη αριθμο σοφο γεματρο λαμακίες
    Αγνοούμε το πρώτοκαι δεύτερο ως γνωστά, καθώς και το τέταρτο, που είναι αναγνωρίσιμο παρά την αντιμετάθεση των συλλαβών ‘μα’ και ‘λα’

    Μένει το γεματρία (gematria) < γεωμετρία.
    Η Γκεματρία και το Νοταρικόν είναι οι δύο από τους τρεις δημοφιλέστερους κλάδους της Καμπάλα (εβραϊκου μυστικισμού).

    Κατά την γκεματρία βρίσκουμε το άθροισμα της αριθμητικής αξίας των γραμμάτων με τα οποία γράφεται μια λέξη και το συγκρίνουμε με τα αντίστοιχα αθροίσματα άλλων λέξεων, και βρίσκουμε μια αναλογία. Έτσι βγαίνουν τερατώδη συμπεράσματα. Το Νοταρικό είναι το να παίρνεις μια λέξη και με μεταθέσεις γραμμάτων (που στα εβραϊκά αντιστοιχούν σε συλλαβές) ή αντικαταστάσεις, να δεις αν μπορείς να βρεις το κρυμμένο μήνυμα. Άλλες μπούρδες από κει. Με δυο λόγια, παίρνουν το Τανάχ και το διαβάζουν σα να διαβάζουν το φλιντζάνι.

    Η Λουριανική Καμπάλα, το μόνο αξιόλογο μέρος του εβραϊκού μυστικισμού, ως δυσπρόσιτο, απλώς ΔΕΝ είναι δημοφιλές,

  22. Γς said

    16:

    Κι είχαν γράψει σε έν α τεραστιο πανό στη γέφυρα της Βουλιαγμένης στο (παλιό) Αεροδρόμιο:
    «ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΠΑΙΔΙΑ»
    Κι ώσπου να καταλάβουμε τι ήθελε να πει…
    είχαμε περάσει από κάτω
    [και με τα παιδιά μας]

  23. skol said

    Είχε κυκλοφορήσει πρόσφατα και το σύνθημα «Είμαστε όλοι μαϊμούδες» (μετάφραση του χασταγκ weareallmonkeys) το οποίο επίσης πέρασε απαρατήρητο καθότι φιλοκυβερνητικό.

  24. 16: Ναι εντάξει, επειδή όμως στην περίπτωση τού παίρνω – περνώ έχουμε να κάνουμε με τονικά παρωνύμα, σύγχυση μπορεί να γίνει μόνο στην ορθογραφία και όχι στη χρήση. Κανείς, δηλαδή, δεν πρόκειται ποτέ να πει «πήρα τις εξετάσεις» αντί «πέρασα» ούτε «στη γιορτή μου πέρασα πολλά δώρα» αντί «πήρα» .

  25. leonicos said

    Γς αετομάτη! Αμέσως με γράπωσες! Εμ… ένας είναι ο Γς. Υποκλεινώμασται!

  26. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

    Αυτό με τα 823 χρόνια το πρωτοείδα μέσα Ιουλίου (μας προετοίμαζε) στο φέισμπουκ δύο φορές, αλλά το σημαντικό είναι ότι τότε παρουσιαζόταν σαν κινέζικο-φενγκσούι-κάτι τέτοιο, οπότε κάποιος με ικανότητα στο ψάξιμο μπορεί ίσως να βρει την πηγή.*
    Το σωστό θα ήταν “Δεν θέλουμε τους Πέρσινγκ, δεν θέλουμε τους Κρουζ / δεν θέλουμε Ευρώπη γεμάτη με νεκρούΖ”! 🙂
    Έτυχε τελευταία να δω κάποια έγγραφα των Ελλήνων της Νίζνας (17-19ος αι.) και το χατμάνος το έγραφαν είτε χατμάνος (πιο συχνό), αλλά και γετμάνος, το οποίο πρέπει να πω απαντάται και στα έγγραφα (ουνιβερσάλια) των χατμάνων ως ‘гетман’. [ Συγγνώμη που δεν βάζω παραπομπές, ελπίζω να με πιστέψετε… ]
    Το «αταμάνος» δεν το έχω ξαναδεί.
    Ο Ανδρεάδης αποκαλεί τον Αλή Πασά ‘economiste et financier’ [ πάλι χωρίς παραπομπή ].

    *Διάβασα και τα σχόλια, τα έχει ο Κιντ στο #8.

  27. Στράπων said

    Δηλαδή σύμφωνα με την ιδιάζουσα αντίληψη της αοιδού περί συντακτικού, εγώ τώρα είμαι «ένας καθαρίστρια»;

    Δεν θα ήταν συντακτικά φρονιμότερο να είχε πει: «είμαστε όλοι με τις καθαρίστριες», που θα είχε και νόημα; Όσον αφορά το παραδείγμα που έθεσες της Μελίνειας προτροπής, μάλλον είναι ατυχές διότι εκεί δεν παρατηρείται ανακολουθία γένους υποκειμένου και αντικειμένου.

    ΥΓ. Ήθελα επίσης να σε ρωτήσω αν εκείνο το «αναπάραξαν» ακολουθεί το… κατασπάραξαν. Αφού αγαπάς τη γλώσσα γιατί τη βιάζεις τόσο άγαρμπα;

  28. Γς said

    21:
    Λεώ, πόσα ξέρεις…
    Και σε θυμήθηκα αυτές τις μέρες. Να γιατί:
    Πάνε δυο τρεις μέρες τώρα που χτυπάει το κουδούνι κατά το απογευματάκι και απαντάω στεντορείως:
    -ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ;;;

    Τα χάνει και απαντάει δειλά:
    -Ο Ακης
    -Ε, και τι θέλεις;
    -Καλό απόγευμα [φοβισμένα] και φεύγει.

    Επιμονή όμως. Που με κάνει να υποθέσω ότι είναι κάποιος δικός σας (ΜτΙ).

    Για μάθε…

  29. Γς said

    25:
    >Εμ… ένας είναι ο Γς. Υποκλεινώμασται!

    Ε, πάρε και κάτι σχετικόν (και ιατρικόν):

    http://caktos.blogspot.gr/2014/05/blog-post_3664.html

  30. Γς said

    27:
    >γιατί τη βιάζεις τόσο άγαρμπα;

    Ε, τι θέλεις; Βιασμό με χάρη και γοητεία;
    Δεν πάει

  31. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα (και τα δεύτερα) σχόλια!

    4-5: Ακριβώς αυτό. Ακομα κι αν υπάρχει «δημοσιονόμος», δεν είναι η σωστή απόδοση του financier -κατά τη γνώμη μου, τουλάχιστον.

    8: Με μπέρδεψες με το κοσκίνισμα αυτό που αφαιρεί πρώτους και αφήνει μέσα μη πρώτους.

    13: Πάρα πολύ εύστοχο.

  32. Γιάννης said

    Για τον πύραυλο κρουζ θα έλεγα ότι το «περιπολικός» δεν είναι και τόσο εύστοχο, γιατί η λέξη εννοεί, αν δεν κάνω λάθος, κάποιον που πηγαίνει πέρα-δώθε επιτηρώντας την περιοχή του, με σκοπό να αποτρέψει κάποια εισβολή. Οι κρουζ είναι καθαρά επιθετικό όπλο. Φεύγουν από ένα σημείο και πηγαίνουν και πέφτουν σε ένα άλλο μακρινό σημείο. Το χαρακτηριστικό τους είναι ότι πετούν σχετικά χαμηλά, ακολουθώντας το ανάγλυφο του εδάφους. Άρα θα πρότεινα «πύραυλος χαμηλής πτήσης».

  33. sarant said

    27: Ανακολουθία δεν υπάρχει αφού το «όλοι» δεν είναι έμφυλος τύπος στην προκειμένη περίπτωση. Στα ελληνικά, 19 γυναίκες κι ένα αγοράκι που γυρίζουν από το μπάνιο θα πουν «Κάναμε όλοι ντους». Το «είμαστε όλοι καθαρίστριες» είναι τόσο ανακόλουθο όσο θα ήταν και το αγγλικό «we are all waitresses».
    Πράγματι, η Αλεξίου θα μπορούσε να πει «είμαστε όλοι ΜΕ ΤΙΣ καθαρίστριες» αλλά δεν είναι το ίδιο. Το σχήμα «Είμαστε όλοι ΧΧΧ» για δήλωση αλληλεγγύης προς μια ομάδα ανθρώπων έχει γίνει στερεότυπο.

    Τα περί βιασμού της γλώσσας να τα θεωρήσουμε φραστική παρεκτροπή. Αν θα πεις «έχω παράξει» (παρόλο που μοιάζει με το «σπαράξει») μπορείς να πεις και «αναπάραξα». Πρόκειται για τους αναλογικούς τύπους των συνθέτων με -άγω, που τους βρίσκω πολύ φυσικότερους από τους αναδιπλασιαστικούς τύπους. Θα έχεις ίσως προσέξει πόσοι κάνουν λάθος με τους αναδιπλασιαστικούς τυπους και λένε π.χ. «έχει παράγει» και τα τοιαύτα. Με τους αναλογικούς τύπους κανείς δεν κάνει λάθος.

    Συμφωνώ ότι οι αναλογικοί τύποι δεν είναι καθιερωμένοι και συναντούν αντίσταση και πιθανώς ποτέ να μην καθιερωθούν στην ολότητά τους. Αλλά εγώ δεν επιδιώκω να τους καθιερώσω σαν μόνους σωστούς, απλώς να τους βγάλω το στίγμα. Πάντως, παλιότερα χρησιμοποιούνταν ευρέως (Κοραής, Κούμας, Λασκαράτος, Κονδυλάκης κτλ.) ενώ στην Κύπρο τους χρησιμοποιούν σήμερα ισότιμα με τους αναδιπλασιαστικούς. Οπότε, η συνέχεια επί της οθόνης.

    Κι ένα παλιό άρθρο:

    Έχει παράξει -και άλλοι αφορεσμένοι τύποι

  34. Νέο Kid Στο Block said

    31. Ρε συ Νίκο,ντάξει ο Γου σού, ο Λαντς παρασύρθηκε απ τους άλλοι,αλλά κι εσύ; 🙂 ) Ξέχνα σύνθετους και πρώτους. Ξαναπεριγράφω τον αλγόριθμο που δίνει τους «τυχερούς αριθμούς»¨
    α. 1,2,3,4,5,6,…,ν . Διαγράφω άρτιους
    β. 1,3,5,7,9,11,…,2ν+1 Διαγράφω κάθε 3ο αριθμό(απ’αρχής) της ακολουθίας
    γ. 1,3,7,9,13,15,19 Διαγράφω κάθε 7ο αριθμό (απ’αρχής) της ακολουθίας
    δ. 1,3,7,9,13,…
    Διαγράφω κάθε 9ο αριθμό, κ.ο.κ

  35. BLOG_OTI_NANAI said

    26: «Συγγνώμη που δεν βάζω παραπομπές, ελπίζω να με πιστέψετε…»

    Φυσικά και δεν πρόκειται να σε πιστέψω. Καταρχάς, βάλε μια παραπομπή που να αποδεικνύει ότι όντως ζητάς συγγνώμη και έχεις μεταμεληθεί.
    Κατάλαβες αγαπητέ «Γρηγόρη»; Ή όπως σε λένε τέλος πάντων διότι χωρίς παραπομπή και αποδείξεις, και εμένα μπορεί να με λένε BLOG_OSO_NANAI και όχι BLOG_OTI_NANAI.
    Δεν θα το κάνουμε της βικιπαίδειας εδώ πέρα. 🙂

  36. skol said

    Ο πύραυλος κρουαζιέρας μου φαίνεται αστείος πάντως. Η κρουαζιέρα σε μας, σε αντίθεση με το cruise, έχει πολύ συγκεκριμένη σημασία. Και εκτός αυτού το cruise είναι επίσης πιο διάφανο ετυμολογικά, δηλαδή εύκολα θα σκεφτεί ο αγγλόφωνος συνειρμικά τα cross, crusade κλπ που όπως και να το κάνουμε είναι πιο κοντά στη βιαιότητα του πυραύλου 🙂

  37. Μυλοπέτρος said

    Συγγνώμη ο κ. Τζήμερος είναι ο ίδιος εκείνος που αποκάλυψε τη φαιδρότητα που διατύπωσε κάποτε κάποιος Κάρολος από τους Τρεβίρους για την υπεραξία;
    Αλήθεια πτυχίο πήρε;
    Αλλά τι χρειάζεται ένα παλιόχαρτο εκεί. Μήπως ήταν πτυχιούχος ο Σωκράτης;
    Κάποτε στο Περιστέρι είδα το παρακάτω:
    Οι εχοντες επαγγέματικούδιπλώματος …κλπ
    Ήταν την υπηρεσία συγκλινωνιων

  38. Spiridione said

    Όταν είναι επίθετο το κατηγορούμενο πρέπει να συμφωνεί στο γένος και στην πτώση με το υποκείμενο. Όταν είναι ουσιαστικό, μόνο στην πτώση είναι απαραίτητο να συμφωνεί, όχι στο γένος. Η καθαρίστρια είναι ουσιαστικό. Έχει την ιδιαιτερότητα ότι έχει δύο γένη, αλλά δεν παύει να είναι ουσιαστικό, δεν είναι επίθετο.

  39. Emphyrio said

    ο Νόμος του Μπούμερανγκ ορίζει πως κάποιος στο Διαδίκτυο θελήσει

    Ερμ, χμ, γκουχγκουχ… Γινομαι φορεας κακων ειδησεων…

  40. BLOG_OTI_NANAI said

    Ο «Νόμος του Μπούμερανγκ» θα μπορούσε να λέγεται και ο «Νόμος της ΟΤΕ» δηλ. ο «Νόμος της Ομοιοπάθειας Του Εξυπνάκια«.
    Έχει και το προνόμιο να ακούγεται σαν να είναι γαλλικός: Ο «νόμος τι σοτέ» (όπως είναι τα κεμμυδάκια σοτέ). Οπότε και ο άλλος θα μας θαυμάσει: «ρε, αυτός μιλάει επιστημονικά».

  41. sarant said

    26: Λέγεται και χατμάνος, πράγματι. Και χάτμανος, ίσως πιο συχνό στα παλιά κείμενα. Αλλά στη βιβλιογραφία της εποχής του Μαχνό, Αταμάνος.

    34: Εννοώ ότι δεν καταλαβαίνω τον λόγο ύπαρξης αυτού του συνόλου αριθμών.

    39: Επιβεβαιώθηκε ο νόμος!

    36: Και στα γαλλικά, ξαναλέω, η κρουαζιέρα λέγεται croisiere.

  42. Νέο Kid Στο Block said

    Eπειδή το 823 κυκλοφορεί από παλιά είπαμε, πιθανώς να σκέφτηκαν έναν αριθμό που τελειώνει σε 23 που είναι Ο αριθμός της συνωμοσίας. Ο πιο αγαπημένος των συνωμοσιολόγων και των «συμβολιστών».
    Αναφέρω ενδεικτικά (η πλήρης λίστα είναι τεράστια):
    2+3=5 ο αριθμός επίκλησης του διαβόλου
    2/3=0,666 αριθμός του θεριού.
    Σύμφωνα με τον Δρα Lightfoot ,o οποίος διατέλεσε αντιπρύτανης στο Κέημπριτζ! (και μετά κράζουν το ΤΕΙ Λαμίας…),ο κόσμος άρχισε 23 Οκτωβρίου 4004 π.Χ
    Ο Ιούλιος Κάισαρ (σύμφωνα με το Σουητώνιο) δέχτηκε 23 μαχαιριές από το τέκνον & Co.
    Στη μοιραία πτήση 800 της TWA , η συντριβή της οποίας αποδόθηκε σε συνωμοσία, τα θύματα ήταν 230
    Η area 51 (κοινό αρχηγείο της CIA και των εξωγήινων) αναλύεται σε 23+23+(2+3)=51
    Η πρώτη προσελήνωση του Apollo έγινε στις 23,63 μοίρες ανατολικά, η 2η στις 23,42 δυτικά.
    Ο Σκωτσέζος William Wallace (ή Μελ Γκίμπσον) εκτελέστηκε στις 23 Αυγούστου 1305.
    Την ώρα της σύλληψης ο άνδρας και η γυναίκα συνεισφέρουν από 23 χρωμοσώματα.
    Σύμφωνα με την θρυλική πλέον «προφητεία» των «Μάγια» ο κόσμος θα τελείωνε 23 Δεκ. 2012.
    2012–> 20+1+2=23
    Οι μεγάλοι μάγιστροι των Ιπποτών του Ναού ήταν 23
    Michael Jordan φανέλα αρ.23 (Μάτζικ Τζόνσον φαν.αρ.32)
    Η 23η Οκτωβρίου είναι η μέρα του Γραμμομορίου (mol). Oι χημικοί τη γιορτάζουν από τις 6.02 το πρωί ώς τις 6.02 το απόγευμα προς τιμή του αριθμου Αvogadro που είναι περίπου 6,023*10 εις την 23η.

    Το 23 εμφανίζεται επίσης σε περιστατικά «Συγχρονικότητας» (Synchronicity) , όπως ως γνωστόν ονόμασε ο Γιουνγκ ένα συγκεκριμένο τύπο μη αιτιωδών συμπτώσεων.
    Σ’ενα από τα πιο διάσημα «παίζει» ο γνωστός μυιστοριογράφος Γουίλιαμ Μπάροους (William Burroughs). Διηγείται πως όταν ζούσε στην Ταγγέρη το 1958 (σημ. 1+9+5+8=23…) έπιασε μια μέρα την κουβέντα με έναν καπετάνιο ονόματι Clark o οπόιος του είπε πως επί 23 χρόνια διέσχιζε τα στενά χωρίς να τού έχει συμβεί ποτέ καμία αναποδιά. Την ίδια εκείνη μέρα ο Κλαρκ έπαθε το πρώτο σοβαρό ατύχημα. Το ίδιο βράδυ και ενώ σχολίαζε το περιστατικό ο Μπάροους άκουσε στο ράδιο για ένα αεροπορικό ατύχημα στη Φλόριδα. Ο αριθμός πτήσης ήταν 23 και ο πιλότος λεγόταν Clark. …

  43. Από ταμπέλα στην Κασσάνδρεια Χαλκιδικής:
    ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΚΑΙ Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΔΙΚΑΣ
    Θα το φωτογραφίσω και θα το αναρτήσω άμα μπορέσω.

  44. Νέο Kid Στο Block said

    43. Άγγελε γιατί είναι όμως αυτό μεζεδάκι; Απ’ότι ξέρω ο όρος «εκπαίδευση πέρδικας» υπάρχει. Εδώ και πολλά χρόνι το κυνήγι της πεδινής πέρδικας (σίγουρα στη Β. Ελλάδα, νομίζω και γενικά) έχει απαγορευτεί. Αλλά έχουν βρει μια φάμπρικά ότι το είδος προσφέρει οφέλη στην κυνολογία και τη «νόμιμη» θηρευτική δραστηριότητα μέσω της εκπαίδευσης των σκύλων φέρμας. Δηλαδή -και καλά- εκπαιδεύουν με περδίκια τα κυνηγόσκυλα , ώστε ν μαθαίνουν φερμάρισμα. Καταλαβαίνεις νομίζω τι συμβαίνει επί της ουσίας.

  45. Νέο Kid Στο Block said

    44. Tώρα θα μού πεις πως η «εκπαίδευση» είναι των σκυλιών κι όχι των περδικιών… «Εκπαίδευση (με χρήση) πέρδικας» 😦

  46. Καλημέρα! Δεν ήξερα ότι υπάρχει θέμα με τους «πυραύλους κρουζ». Στο χωριό μου τους λένε «κατευθυνόμενους».

  47. Λάκης said

    ο νόμος του Μέφρι είπες;

  48. Spiridione said

    Μεγάλος Χατμάνος λεγόταν ο Αβραμόπουλος σε κάποια στήλη εφημερίδας.

  49. sarant said

    42: Έτοιμο άρθρο μου έχεις. Θα το παρουσιάσω στις 23.23,2023.
    43: Λογικό είναι να μη θέλουν εκπαιδευμένες πέρδικες 🙂

    46: Τρίτη πρόταση λοιπόν.

    47: Ναι, ΜέΦρι, επίτηδες το γράφουν ανάποδα. Άλλος ο Νόμος του Μέρφι και άλλος ο Νόμος του Μέφρι.

  50. Έλα, βρε Άγγελε, αποκάλυψε ότι το 823 είναι αγγελικός αριθμός! (κι η Τάνια, που αρέσει στον κιντ, μας λέει ότι είναι μαζί και αποκαλυπτικός και δίδυμος, κλπ.)

  51. 48: Θαρρώ στην Πανδώρα στο Βήμα, παλιά.

  52. Θεωρώ πολύ πιθανό τον Τζήμερο να τον πρόδωσε ο κορέκτορας της συσκευής του…

  53. mahler76 said

    Πολύ χαίρομαι όταν βλέπω τους φιλελέδες να γίνονται ρόμπες ξεκούμπωτες, κυρίως δε όταν προσπαθούν με τόση λύσσα να πολιτικολογήσουν υπέρ της θεωρίας τους με κάθε αφορμή.

  54. sarant said

    52: Ο κορέκτορας κλείνει και δεν κλίνει; Θάναι κι αυτός δημόσιος υπάλληλος 🙂

  55. 54: Πιθανόν. Αυτά τα Τ9 είναι χειρότερα απ’ τα Ε9.

  56. skol said

    41: Δεν έχει τόσο στενή σημασία το croisiere στα γαλλικά, έτσι δεν είναι; Vitesse de croisiere δε λένε την ταχύτητα πλεύσης; Δηλαδή αν βρεθεί κάποιος φωστήρας της δημοσιογραφίας να μην το έχει δει κάπου και μεταφράσει ταχύτητα κρουαζιέρας θα το δεχτούμε και αυτό;

  57. sarant said

    56: Εδώ έχεις ένα… σημείο!

  58. Auslaender said

    Σχετικά με τους πυραύλους κρουαζιέρας, δεν είμαι σίγουρος πως οι αποδόσεις » “πύραυλος πλεύσης” και ακόμα περισσότερο «περιπολικός πύραυλος” ή και τοκαλύτερο «πύραυλος χαμηλής πτήσης» που πρότεινε ο φίλος στο 32 είναι οι καλύτερες.

    Το χαρακτηριστικό αυτού του τύπου πυραύλων είναι η σταθερή ταχύτητα πτήσης και αντλούν από η σημασία «σταθερή ταχύτητα» του αγγλικού ρήματος cruise, απ’όπου βγαίνει και η λειτουργία Cruise control στα αυτοκίνητα για σταθερή ταχύτητα (την οποία οι Γαλλοι ευτυχώς μετέφρασαν ως Régulateur de vitesse και όχι ως de croisiere 🙂 ) . Οπότε το σωστότερο θα ήταν ίσως «πύραυλος σταθερής ταχύτητας» ή «πύραυλος σταθερής πτήσης». Αν πάλι παραείναι περιφραστικό, το «πύραυλος πλεύσης» είναι μάλλον η καλύτερη επιλογή.

  59. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    Χα!Τον κο Τζήμερο! Μα τί πάει κι αυτός και τρίβεται στη γκλίτσα του τσοπάνη. Ή καλύτερα στο σπίτι του κρεμασμένου

    Είμαστε όλοι :
    μετανάστες

    Είμαστε όλοι
    Έλληνες

    είμαστε όλοι
    εκδιδόμενες και οροθετικές

    σ.σ.Ξεχάστηκα ότι ξημέρωνε Σάββατο κι έγραψα για τη Μυρτού και την «παύση διορισμού» στο χθεσινό!

  60. Πάνος με πεζά said

    Χαίρετε !

    Μια που περί Τζήμερου και διαφημιστών, να το πω γιατί θέλω από καιρό : χωρίς καμιά διάθεση διαφήμισης στην Τράπεζα Πειραιώς, θεωρώ ότι το «σταθερή γιατί κινείται» είναι ίσως το καλύτερο διαφημιστικό σλόγκαν των τελευταίων ετών. Και φαντάζομαι, δεν είναι του Τζήμερου.

    Πάμε στα δικά μας τώρα : πριν από λίγο το δελτίο ειδήσεων του «Πάρτεριαλνιούζ» FM, κι επειδή τελευταία, συχνά χάνω το setup (και αυτή παραπλήσια έκφραση του «πέφτω από τα σύννεφα»), ακούω «μετά από πρόταση της Εισαγγελέας Σερρών» κι αναρρωτιέμαι αν μόνο εγώ ακούω κάτι λάθος. Παρακαλώ για την άποψή σας.

    Δεύτερον : με τον επανασυντονισμό των ανύπαρκτων τηλεμαρκετο-κάναλων. πέφτω σε κάποιον που πουλάει ένα σκεύος-θερμός. (Αυτός το γράφει χωρίς παύλα, αλλά κι αυτό είναι ένα άλλο θέμα για άρθρο, ίσως). Ο εκφωνητής όμως μας λέει «στέλνουμε αυτό το καταπληκτικό σκεύος θερμό στο σπίτι σας μόνο με 69 ευρώ». Και λέω, πάλι κάτι λάθος θα άκουσα. Γιατί να μας το στείλει ζεστό, από πού θα το πιάσουμε; Μετά λέω, ο θερμός ξαδερφάκι του στυλού;

    Το γραπτό λάθος στην Εφορία είναι συνηθισμένο όταν έχουμε τις δυο μορφές του «ο», ή του «ι» δίπλα-δίπλα. Και φυσικά, ο ΔΥ που το έγραψε, ως εκτελών αγγαρεία (κάτι που διαφαίνεται σαφώς στο γραπτό του), σιγά μην ξαναγυρίσει να το διορθώσει. Αν δεν το χρέωσε και υπερωρία, δηλαδή…

    Αντίστοιχα, στον ΟΑΕΕ Αγίας Παρασκευής, υπήρχε η επιγραφή «ΤΑΜΕΙΑ». Από την εποχή που υπήρχαν πολλοί «υπαλλήλοι», που λέει κι ο Χατζής, και πολλά ταμεία. Με τα χρόνια, ταμείο απέμεινε μόνο ένα. Κάποιος έξυπνος λοιπόν, προσθέτοντας ένα τελικό «Σ», έκανε το αριστούργημα «ΤΑΜΕΙΑΣ», που διασώζεται μέχρι σήμερα. Εντάξει, χειρόγραφη προσθήκη είναι, και μάλλον φανερώνει και την πλάκα μεταξύ των υπαλλήλων.

    Κάτι αντίστοιχο άλλωστε υπάρχει και στο Δασαρχείο Αιγάλεω : τουαλέττα, χειρόγραφη επιγραφή με πεζά «Παρακαλώ να κλείνετε το φως», και οι «κακοί» συνάδελφοι, με μια μουτζουρίτσα, έχουν κάνει το «κλείνετε» «κλάνετε»… 🙂

    Ο…ποδηλάτης Νιλ Άρμστρογκ μου θύμισε κάτο που ίσως να έχω ξαναγράψει : την εποχή του ενός και μόνο ξένου στις ομάδες μπάσκετ, μετά τον Ντάνι Βρέινς, η ΑΕΚ παίρνει τον Τόμας Τζόρνταν. Ρωτάνε τον Παταβούκα και λέει «Ε, Τζόρνταν είναι, καλός θα είναι». Και του γράφουν στο «Τρίποντο» «Πολύ καλά, αναζητήστε τώρα τον Κώστα Γκάλη και το Θανάση Γιαννάκη !».

    Μια τέτοια ασάφεια άλλωστε τριγυρνούσε και με τον Χουανφράν της φετινής Ατλέτικο Μπιλμπάο, ο οποίος φυσικά είχε τόση σχέση με τον αριστερό μπακ-λαχτάρα που είχε η ΑΕΚ πριν από 4-5 χρόνια, όση κι ο φάντης με το ρετσινόλαδο…

    Μια που είπαμε για παύλες, νομίζω ότι τον Gay-Lussac με μια τέτοια παύλα τον γνώρισα στα σχολικά βιβλία. Και δεν ξέρω αν το συνηθίζαμε κι εμείς, με τον Γεώργιο-Αλέξανδρο Μαγκάκη, ή τον Νίκο Χατζηκυριάκο-Γκίκα.

    Δύσκολες αυτές οι παύλες… Όσο οι τελείες είναι οριστικές, οι παύλες είναι ρευστές. Άλλωστε γι αυτό και στα πληκτρολόγια, βγαίνουν σε δύο θέσεις, και σε πολλά κινητά βγαίνουν και σε δύο μεγέθη… 🙂

  61. sarant said

    60: Και κάπου αλλού άκουσα σήμερα να σχολιάζεται το «της εισαγγελέας». Μακάρι να επικρατήσει αυτός ο ομαλός τύπος (η εισαγγελέα, της εισαγγελέας) αν και το βλέπω χλωμό λόγω γοήτρου (Το «η γραμματέα-της γραμματέας» ακούγεται πολύ περισσότερο). Πάντως, θηλυκά σε -έας και -ίας δεν ήξερε μέχρι πρόσφατα η ελληνική.

  62. Spiridione said

    «Δηλαδή το πολύ ξύλο, το δημοσιονομικό, το έχουμε φάει»
    http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=620243
    Ενδιαφέρον.
    Και όπως διάβασα κάπου, και το ξύλο μαζί το φάγαμε;

  63. Ηλεφούφουτος said

    Αταμάν και γκέτμαν έχουν χρησιμοποιηθεί στα Ρωσικά-Ουκρανικά για διαφορετικά στρατιωτικά-διοικητικά αξιώματα. Και τα δύο προέρχονται από το γερμανικό Hauptmann (επικεφαλής), μάλλον σε κάποια παλιότερη μορφή του.
    Αταμάν είναι βέβαια ιστορικά ο κοζάκος αρχηγός, π.χ. ο θρυλικός και πολυτραγουδισμένος Στεπάν Ράζιν
    http://www.youtube.com/watch?v=SeBh9UKirqQ

    υπάρχει και η εκδοχή τουρκικής απώτερης αρχής (αυτό είχα σκεφτεί, είναι αλήθεια, όταν πρωτάκουσα τη λέξη και όταν έμαθα αργότερα για την προέλευση απ το γερμανικό Hauptmann ένιωσα αυτό το γαργαλιστικό «κοίτα να δεις!» που σου προσφέρει ενίοτε η ετυμολογία)

    Το γκέτμαν έχει χρησιμοποιηθεί κι αυτό για αξιώματα Ουκρανών και κοζάκων αρχηγών αλλά προέρχεται από παραφθορά που υπέστη το γερμ. Hauptmann σε δυτική σλαβική γλώσσα (hetman) και πέρασε στα Ουκρανικά στο πλαίσιο της επιρροής που δεχόταν εκείνη την περίοδο από Πολωνούς και Λιθουανούς (και στα Λιθουανικά έχει περάσει η λέξη).

    Το hejtman υπάρχει και σήμερα στη διοικητική ορολογία των Τσεχικών και σημαίνει τον περιφερειάρχη.
    Είναι κι αυτό ένα γαργάλημα που μου προσφέρει η περιπέτεια των λέξεων, να έχεις στο μυαλό σου κάποιον σαν τον Τάρας Μπούλμπα και να βλέπεις αυτόν
    http://www.novinky.cz/domaci/283543-pardubicky-kraj-povede-netolicky-z-cssd-nejmladsi-hejtman-v-historii.html

    (περιφερειάρχης Πάρντουμπιτσε)

    33 «Συμφωνώ ότι οι αναλογικοί τύποι δεν είναι καθιερωμένοι και συναντούν αντίσταση και πιθανώς ποτέ να μην καθιερωθούν στην ολότητά τους. Αλλά εγώ δεν επιδιώκω να τους καθιερώσω σαν μόνους σωστούς, απλώς να τους βγάλω το στίγμα. »

    Α, έτσι εντάξει!

    Για το πύραυλοι κρουαζιέρας θεωρώ το κράξιμο και το μπουχαχά απολύτως δικιολογημένα, αφενός επειδή κατά τη γνώμη μου το «πύραυλοι κρουζ» είναι καθιερωμένο στο πολιτικό-δημοσιογραφικό λεξιλόγιο, άρα αυτός που το μετέφρασε έτσι γεννήθηκε χτες και μου φέρνει στο μυαλό την αναιδέστατη νοοτροπία κάποιων μεταφρατζήδων «εφόσον δεν το ξέρω εγώ, δεν υπάρχει» , αφετέρου επειδή το συγκεκριμένο cruise απλούστατα ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ.
    Αφού λοιπόν οι μεταφραστές τίτλων ταινιών το «80 δεν έστειλαν τον Αλ Πατσίνο «κρουαζιέρα» http://www.tovima.gr/culture/article/?aid=214206
    γιατί να στέλνουμε εμείς τους πυραύλους σήμερα; Το αξίζουν περισσσότερο; (καλό ε;)

    Βέβαια με παρόμοιο μηχανισμό έχουν καθιερωθει κάποια μεταφραστικά δάνεια όπως το «σώζω ένα αρχείο» , αυτό όμως όπως δείχνει η γενικευμένη θυμηδία δεν πάει για καθιέρωση.

  64. Gpoint said

    Πολλύ νόστιμα τα σημερινά μεζεδάκια

  65. Γς said

    56:
    >ταχύτητα κρουαζιέρας.

    Κροαζιέρα. Τα λέγαμε για τους πύραυλους Κρουζ και πρότεινα σε μία από δω μέσα να πάμε καμιά κρουαζιέρα κοντινή. Σαρωνική. Φαίνεται όμως ότι έπρεπε να ρίξω κάτι πάρα πάνω. Και το έκανα. Τζίφος.
    Επρεπε ίσως να επεκταθώ σε Αιγαίο, Μεσόγειο, Ατλαντικό, Καραϊβική. Και γιατί όχι και Πασίφικ. Μπόρα-Μπόρα ας πούμε. Αλλά δεν το πρότεινα. Αφού πάλι στο Σαρωνικό θα καταλήγαμε…

    http://caktos.blogspot.gr/2013/02/blog-post_5269.html

    Αλλά ας γυρίσουμε στο θέμα μας.
    Θυμάμαι τι τράβαγα μια ζωή με τους σκυλοπνίχτες στις Κυκλάδες. Μποφόρια, νύχτα χωρίς φεγγάρι και
    -Που είμαστε ρε παιδιά;
    -Μόλις περάσαμε απ τη Τζιά.
    -Ποια Τζια ρε, ακόμα στη Σύρο είμαστε.
    -Τι λέτε ρε άσχετοι. Φτάνουμε στην Τήνο.
    Μύλος. [Δλδ μπέρδεμα. Όχι η Μήλος]

    Γιατί τα λέω όλα αυτά.
    Ολως συμπτωματικώς τις προάλλες είχα ακουμπήσει το κινητό μου δίπλα στο καφεδάκι μου και τι βλέπω; Την ακριβή μας θέση στο Αιγαίο, κατεύθυνση, ταχύτητα του πλοίου, χιλιόμετρα διαδρομής εντ ματς ματς μορ.

    Και μετά σου λέει τι ωραία που ήτανε παλιά…

  66. daeman said

    Για τα ομόηχα και τα homophobes-homophones, ένα παλιό του Μπιζάρο, ταμάμ:


    (http://bizarrocomics.com)

    ή εκεί: http://lexilogia.gr/forum/showthread.php?11632&p=211993&viewfull=1#post211993

    Η φαντασία προβλέπει την πραγματικότητα και η πραγματικότητα αντιγράφει τη φαντασία (την πιο νοσηρή, δυστυχώς).

    Παρέμπ, πολύ μ’ αρέσει η Γιούτα, της Γιούτας (η κλίση· όντε σκέφτηκα να πάω, δεν ήτονε κλιτή, ήτονε λέει κλειστή ;-).

  67. Γς said

    Μορμόνοι…

  68. LandS said

    Η δεύτερη ερμηνεία του Oxford «(Of a motor vehicle or aircraft) travel smoothly at a moderate or economical speed:we sit in a jet, cruising at some 30,000 ft» μάλλον έδωσε το όνομα στον πύραυλο Κρουζ. Στα ελληνικά, δεν νομίζω νάχουμε ρήμα που να αποδίδει κάτι τέτοιο. Πότε λέμε ταξιδεύω, πότε λέμε τσουλάω, πλέω, παίρνω σβάρνα κλπ άστο κρουζ νάχουμε το κεφάλι μας ήσυχο.
    Ούτε κρουαζιέρα (όπως τη λέμε ελληνικα) κάνει το συγκεκριμένο βλήμα.

  69. Τίτος Εξώς Χριστοδούλου said

    42
    Synchronicity: Στο ομότιτλο βιβλίο του, ο Γιουγκ την ορίζει ως ‘νοηματικές αλλά όχι αιτιώδεις συμπτώσεις’. Meaningful but not caused coincidences. Η φίλη μου η Πίλι πρασίνισε όταν, μιλώντας για τις τελευταίες μου εμπειρίες συγχρονικότητας, στο Λονδίνο, το 1990, το απλωμένο μου χέρι προς τα new arrivals του Quinto, του βιβλιοπωλείου μεταχειρισμένων, στην Leicester Square, ακουμπούσε σε ένα άρτι αφιχθέν αντίτυπο του Synchronicity του Young.

    46
    Πύραυλος σάρωσης, που ‘διαβάζει’ το έδαφος για τον καθορισμό της πορείας του;

  70. LandS said

    Το παίρνω σβάρνα, είναι για τη τρίτη, τη πονηρή, ερμηνεία.

  71. spiral architect said

    Χωρίς το Τζήμερο σύγχρονη Ελλάδα δεν γίνεται!
    (λένε …);)

  72. αὐτὸ τὸ «ἀναπάραξαν» δὲν καταπίνεται μὲ τίποτε!

  73. Tsopanakos said

    Ένας μεταφραστικός μεζεδώνας εδώ:

    http://www.toperiodiko.gr/η-επιστροφή-του-τζορτζ-όργουελ-και-ο-πό/

    Πολλά τα λαμπρά μαργαριτάρια, αλλά το αγαπημένο μου είναι αυτό:

    Η Wall Street Journal ΚΑΤΑΡΑΣΤΗΚΕ (= damned) τα θύματα – «Θανατηφόρα Πυρκαγιά στην Ουκρανία Πιθανά Πυροδοτημένη από Στασιαστές, Λέει η Κυβέρνηση”

    (συμπληρωματική εύφημος μνεία για τη διατήρηση των κεφαλαίων στον τίτλο) 😛

  74. ΠΑΝΟΣ said

    Ο Θάνος σε ειδική ανάρτηση…Ω,τι τιμή! Μπήκε θριαμβευτής στην λίστα Λαγκάρντ με Στέφανο Κασιμάτη,Πάσχο Μανδραβέλη,Δαμανάκη,Πρετεντέρη,Τατσόπουλο,Άδωνη και λοιπά παρομοίας καριέρας παιδιά.Τι το κοινό έχουν; Και πού ξέρω εγώ;

  75. Gmixalog said

    Άλλο να είσαι ο Τζήμερος και να κάνεις λάθος και άλλο υπάλληλος. Ο Τζήμερος πάει για υπουργός και πάνω.

  76. Avonidas said

    «παρασύρθηκε και φλυάαρησε στον σχολιασμό»

    ΜΠΟΥΜΕΡΑΝΓΚ!! >:-))

  77. Tsopanakos said

    Αυτό που με ενοχλεί στο «πάραξα» είναι ότι ενώ μοιάζει ευκολότερο, καταλήγει πιο ανοίκειο, γιατί δεν κολλάει με τα παράγωγα, λόγια ή λαϊκά, του άγω και των συνθέτων του. Το παρήγαγα δεν ακούγεται πιο ευχάριστα λόγω φωνητικής ή κάποιας φετιχιστικής γλωσσικής μεταφυσικής, αλλά χάρη στην ύπαρξη των λέξεων αγωγή, παραγωγή, αγωγιάτης κτλ. Αν καμιά μέρα εμφανιστεί και καθιερωθεί η «πάραξη» (!!), θα περάσουμε πιο εύκολα στον αναλογικό τύπο 🙂
    Ως τότε, αφού όλες οι γλώσσες έχουν ανώμαλα ή δύσκολα στην κλίση ρήματα, δεν χάθηκε ο κόσμος αν κρατήσουμε και εμείς μερικά.

  78. Avonidas said

    «κάποιοι από αυτούς είχαν διαμαρτυρηθεί, ότι το Gay Lussac, το όνομα του μεγάλου χημικού, προάγει την ομοφυλοφιλία»

    Υπάρχει κι η γκέι επιστήμη του Φρειδερίκου 😉

    Κι αν συμπεριλάβουμε και το Ecce Homo, θα βαρέσουν μπιέλα οι συντηρητικοί. 😀

    Γενικά, με το gay έχουν παιχτεί αρκετές χοντρές πλάκες στα αγγλικά, και θα συνεχίζουν να παίζονται, αν αναλογιστεί κανείς ότι μέχρι τη δεκαετία του ’50 τουλάχιστον, σήμαινε πολύ απλά «εύθυμος». Μια από τις πιο σπαρταριστές περιπτώσεις επαναλαμβανόμενης ακούσιας πλάκας είναι στο The Silver Chair του συγγραφέα και θεολόγου C.S. Lewis. Απολαύστε (υπεύθυνα):

    «Gay,» said Puddleglum with a deep sigh. «That’s what we’ve got to be. Gay… I’ll be gay. Like this» — and he assumed a ghastly grin… Though her tongue was never still, you could hardly say she talked. She made love to everyone — the grooms, the porters, the housemaids, the ladies-in-waiting, and the elderly giant lords whose hunting days were past. She submitted to being kissed and pawed about by any number of giantesses, many of whom seemed sorry for her and called her «a poor little thing» though none of them explained why. Scrubb and Puddleglum both did their best, but girls do that kind of thing better than boys. Even boys do it better than Marsh-wiggles.»

  79. Παλαιών Πατρών Ιωάννης said

    @33:

    Hepimiz Ermeni’yiz – Hepimiz Hrant Dink’iz
    Είμαστε όλοι Αρμένιοι – Είμαστε όλοι Χραντ Ντινκ
    Από τα πιο συγκινητικά «είμαστε όλοι», πριν εφτά χρόνια.
    http://goo.gl/HhsLio

  80. Πάνος με πεζά said

    Πάραξα; Ο Νοικοκύρης θέλει να εισάξει καινοτομίες; Ευτυχώς ακόμα και ο τελευταίος των διορθωτών, αυτός του site, το κοκκινίζει.

    @ 65 : Mια απορία : επειδή πρόσφατα πήρα εξυπνόφωνο (smart phone) και πρόγραμμα δεδομένων, το να συνδεθείς στο «GPS» και να σου βρίσκει τη θέση, συνεπάγεται ή όχι χρέωση δεδομένων, όπως η «σύνδεση δεδομένων»; Και πόσα κατεβάζει, αν επιτρέπεται;

    Το «της Εισαγγελέα» έχει πατήματα να καθιερωθεί, κυρίως από σώματα ασφαλείας μεριά : εκεί, που έτσι κι αλλιώς δεν έχουμε κι επιλογές, λέμε «της Λοχία», «της Αστυνόμου», «της Ανθυπασπιστή» (ώπα, εδώ κλώτσησε : της Ανθυπασπίστριας;)

  81. spiral architect said

    @72: Είναι προκλητικός επειδή πήρε πτυχ(ε)ίο. 😀

  82. Πάνος με πεζά said

    Α, και συγγνώμη, «Η γραμματέα» εγώ δεν το έχω ακούσει πουθενά !
    – Τι σπουδάσατε;
    – Ιδιαιτέρα γραμματέα.
    – Είστε σίγουρη ότι σπουδάσατε; (θα ρωτούσα, αν ήμουν εφήμερος τζήμερος…)

  83. Πάνος με πεζά said

    Άρα λοιπόν, κατά το «Η ταμίας, της ταμία», μπορούμε να δεχτούμε και «της Εισαγγελέα», αλλά με ονομαστική «Η Εισαγγελέας».

  84. Βαγγέλης από τη Χίο said

    Γράφει ο κ. Τζήμερος σε ένα τιτίβισμα: «Με άλα αυτά τα σούργελα, μεταρρύθμιση; Ούτε διαρρύθμιση σε γκαρσονιέρα» Κι απορώ πως μπορεί να διαρρυθμιστεί μια γκαρσονιέρα;

  85. ἐμεῖς οἱ ἀρχαϊσταὶ ἔχουμε τὸ «ἡ ταμία». σεῖς ψαχτῆτε!

  86. Ιάκωβος said

    Με το Τζήμερο σταματάει η λογική και για να μην σκεφτουμε τη βία,γιαουρτώματα και τέτοια που δεν είναι κομιλφώ, άλλωστε πως να πετάξεις αντικείμενο από τα πλήκτρα, έκατσα τώρα κι έγραψα μια πρόχειρη παρωδία , πάνω στο Γαϊδαράκο του Χατζιδάκι:

    Ο Τζημεράκος

    Ας μην είν’ όλη- η- ζωή μου σαν και σήμερα,
    που φρύαξάν τα Αδωνώδη και τα Τζήμερα
    και θελουν να ι-διωτι-κοποιηθούν το φωωωως
    κι ο ουρανός.

    Του Τζήμερου η σαχλαμάρα, αχ να σταμάταγε,
    κλειστό το στόμα του μια κράμπα να εκράταγε,
    και να μην έφτανε σε μας το παραμιλητόοοο,
    το σκοτεινό.

    Ντε, βρε Τζημεράκο, ντεεεε,
    ντε με τους γαιδάρους όλους
    Τζήμερέ μου, κουτεντέ.
    Τί, βρε Τζημεράκο τιιιί,
    τί μας πέρασες; για δούλους,
    δούλοι είναι οι κουτοί.

    Τράβα μόνος όπου επιθυμείς να πας
    τη δική σου πλάτη αν θέλεις να χτυπάς
    να χτυπαααάς, να χτυπάς,
    όχι εμαααάς, όχι εμάς

    Τζήμερε, η ζωή ωραία θα περνά,
    αν δε σκέφτεσαι ποτέ γαιδουρινά
    Τέτοια ανάαα- πτυξη να!
    Τηνε γράααα- φω εδωνάαααα. (καντέντσα και φινάλε)

    Ντα κάπο:
    Ας μην είν’ όλη- η- ζωή μου σαν και σήμερα,
    που φρύαξάν τα Αδωνώδη και τα Τζήμερα
    κλπ κλπ

    Πάνω σ΄αυτή τη μελωδία:

  87. Νόστιμα τα μεζεδάκια. Κανονικά, ο πύραυλος τύπου Cruise πρέπει να λέγεται «πύραυλος προγραμματιζόμενης πορείας και σταθερής ταχύτητας», μακρυνάρι δηλαδή άρα πάλι κρουζ.

    Σχετικά με το «είμαστε όλοι ΧΧΧ», θυμάμαι στις αρχές της δεκαετίας του ’80, όταν γινόταν στην Πολωνία το μάλε-βράσε με τις απεργίες της Αλληλεγγύης, είχαμε κάνει στο τότε Χημείο μία αριστερίστικη εκδήλωση με τίτλο «είμαστε όλοι Πολωνοί» και είχαμε καλέσει κάνα-δυό ομιλητές από την «αριστερή πτέρυγα» της Αλληλεγγύης. Φυσικά στην εκδήλωση ήρθαν και δεκάδες Πολωνοί και Πολωνίδες που ήδη ζούσαν στην Ελλάδα. Οι περισσότεροι εκ των οποίων, προς μεγάλη μας αμηχανία, είχαν αυτοκόλλητα της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Ουχ… Είμαστε όλοι Πολωνοί, λοιπόν, αλλά διάβολε δεν είμαστε όλοι Δαπίτες!

  88. Pedis said

    Αυτός ο τσαρλατάνος ο Τζήμερος κάνει συστηματικά και ακούραστα τον ξερολό-βλακα (όντας λίγο πιο έξυπνος και τόσο όσο να μπορεί να τον παριστάνει), διότι γνωρίζει ότι δεν θα είναι λίγοι εκείνοι που θα ασχοληθούν μαζί του, ο καθένας για τους δικούς του λόγους. Το τάργκετ γκρουπ του Τζήμερου είναι εκείνοι που έχουν τους σωστούς λόγους να του τις βρέξουν. Όμως, το αποτέλεσμα στο οποίο αποσκοπεί ο Τζήμερος είναι αυτό μέσω της εφαρμογής του Κανόνα του ΜΕΡΦΥ που λέει:

    «μη συζητάς ποτέ με ένα βλάκα διότι, έπειτα από λίγο, εκείνοι που σας ακούν δεν θα είναι πια σε θέση να πουν ποιος απο τους δύο είναι ο βλάκας».

    Κάτι που δεν λέει ο κανόνας είναι ότι το κοινό των βλακών θα δει φασαρία, θα πάει να δει τι τρέχει και θα αναγνωρίσει το βεριτάμπλ βλάκα και θα τον υποστηρίξει. Δείτε πόσοι τον ψηφίζουν.

  89. spiral architect said

    @88: Κοίτα να δεις, διαφημιστής είναι, ξέρει καλά τη διαχείριση συναισθημάτων και τα τεχνάσματα πωλήσεων.

  90. LandS said

    Στο μιούζικαλ Γουέστ Σάιντ Στόρυ (έτσι παίχτηκε στην Ελλαδα).
    Η Νάταλι Γουντ ακούγεται να τραγουδάει:
    I feel pretty, 
    Oh, so pretty, 
    I feel pretty and witty and gay!

    Στην επίσημη ιστοσελίδα σήμερα γραφουν:

    I feel pretty, 
    Oh, so pretty, 
    I feel pretty and witty and bright!

  91. LandS said

    Εντάξει, άλλη ακούγεται. Η Γουντ κουνάει το στόμα της.

  92. Pedis said

    -89. Ορθότατο και καλά κάνετε που το θυμίζετε.

    Τα ΜΜΕ πουλάνε το κοινό στους Τζήμερους (διαφημιστές) για να του πουλήσουν έπειτα αυτοί τα δυσπώλητα (εν πολλοίς) πακεταρισμένα σκουπίδια. Ο Τζήμερος, ως δημόσιος άνδρας αυτοδιαφημιζομενος, δολώνει βλακεία στα διάφορα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (ή πνευματικής προσγείωσης) και αγκιστρώνει όλως δωρεάν την ανάλογη εκλογική πελατεία. Πρόκειται για χάνους? Ναι. Αλλά οι χάνοι πάνε όπου ήδη τριγυρνάν τσιπούρες.

  93. panayacht said

    Προσθέτω λίγα σχετικά με το κρουζ στα σχόλια 58 και 68.

    Στην διεθνή αεροπορική ορολογία cruise είναι η φάση της πτήσης ανάμεσα στην άνοδο και την κάθοδο. Έχει μεταφραστεί ως πλεύση π.χ. cruise ή cruising level=επίπεδο πλεύσης. Ίσως συναντήσετε ακόμη το «ευθεία οριζοντία πτήσις» πιο πολύ σε παλιές επιστημονικές εκδόσεις.
    Στην αεροπορική καθομιλουμένη λέγεται απλά κρουζ. To climb μπορεί να λέγεται άνοδος και το descent κάθοδος, αλλά το cruise έμεινε το ίδιο.

    Οι πύραυλοι που λέμε κρουζ είναι αεριωθούμενοι, έχουν συστήματα ναυτιλίας και πλοήγησης, όργανα μέτρησης (ύψους, ταχύτητας κλπ), σταθερές πτέρυγες και κινητές επιφάνειες και είναι ικανοί να κάνουν κρούζινγκ όπως και τα αεροπλάνα σε αντίθεση με τους βαλλιστικούς που διαγράφουν τροχιά. Θά ‘λεγα ότι είναι πύραυλοι-αεροπλάνα, αλλά προτιμώ το πύραυλοι πλεύσης.

  94. sarant said

    Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα σχόλια!

    66: Ωραίος ο Μπιζάρο!

    76: Ωχ, σωστά.

    77: Το «πάραξε» προϋποθέτει ότι έχει καθιερωθεί το «να παράξει», οπότε προφανώς δεν θα ξενίζει. Σωστή παρατήρηση ωστόσο για την παραγωγή κτλ.

    80: Σε ορισμένα μέρη το GPS δουλεύει και χωρίς σύνδεση, αλλά όχι καλά ούτε παντού. Στο δικό μου σμαρτόφωνο, το GPS δεν καταναλώνει πολλά μεγάβυτα -αλλά γονατίζει τη μπαταρία.

    86: Α, πολύ καλό!

    90: Ώστε το διορθώσανε το gay!

    93: Άρα, τελικά, δεν είναι κακό το «πλεύσης’

  95. NM said

    Τίτλος: «Τα σύγχρονα ναυτικά όπλα και οπλικά συστήματα» . Συγγραφέας: Μύρων Ματσάκης. Εκδοση 1982. Κεφάλαιο 4ο: «Οι πύραυλοι και τα κατευθυνόμενα βλήματα». Υποκεφάλαιο ε2: «Οι βαλλιστικοί και οι περιπολικοί πύραυλοι».
    Το παραπάνω βιβλίο το έχω μπροστά μου και είναι απόκτημα από ξεσκαρτάρισμα στρατιωτικής βιβλιοθήκης όταν υπηρετούσα.
    Θυμάμαι όμως ότι τότε είχα διαβάσει τον όρο «περιπολικός πύραυλος» ή «περιπολικό βλήμα» σε πολλά εγχειρίδια. Τόσο που νομίζω ότι είναι ο τυπικός όρος αναφοράς για το συγκεκριμένο όπλο. Δεν ξέρω αν είναι «σωστός» ή όχι, αλλά αν μπούμε σε διαδικασία επαναδιατυπώσεων, καλύτερα είναι να αρχίσουμε από το «άρμα μάχης» (για τα τανκς).

  96. Γιάννης said

    @ 90
    και μην ξεχνάμε το «The gay divorcee»

    @93
    Κι όπως φαίνεται ετοιμάζει και το Ελλάντα πύραυλο κρουζ:
    http://en.wikipedia.org/wiki/HSC-1_Makedon

  97. Νέο Kid Στο Block said

    96. Kάποιο λάθος έχουν κάνει πάντως στη Wiki Γιάννη. 45cm (??) δεν είναι πύραυλος αλλά στρακαστρούκα αποκριάτικη 🙂
    Mάλλον 450 cm ήθελαν να γράψουν ,που μοιάζει λογικό μήκος και κολλάει και με το 1 και κάτι τόνο βάρος.
    Kαι το Operational range είναι λέει 500 Km/h … Ο Μητσοτάκης τα έγραψε τα τεχνικά χαρακτηριστικά στα headquarters in Chania? 😆

  98. Νεο Κιντ, μην ανησυχείς
    πρέπει νάναι από υδράργυρο για νάναι τόσο βαρύ

    Weight 1.050kg
    Length 45cm
    Diameter 13,5cm

  99. Βιάστηκα να πώ τη μλκία μου.
    Μόνο την εικόνα να δείτε στο σχετικό άρθρο, όπου έφτασα από τη Βίκη, και θα λερώσετε το βρακί σας!
    http://survincity.com/2010/09/greek-response-to-turkey-cruise-missile-hsc-1/

    τύφλα νάχουν τα ιρανικά και βορειοκορεάτικα φωτοσοπιάσματα στρατιωτικού μεγαλείου!

  100. spiral architect said

    @96 – 99: Αφού παίζει και η Ιντρακόμ στην κοινοπραξία κατασκευής μόνο cruise δεν θα κάνει. 😛

  101. Υπονοείτε ότι θα έχει διαρροές; Δλδ, θα στάζει;

  102. leonicos said

    Γς, ήρθα πολύ αργά σπίτι. Όχι ότι σε αγνόησα

  103. NM said

    Να συμπληρώσω επίσης ότι στα ελληνικά όταν λέμε «πύραυλος κρουζ» εννοούμε το βλήμα Τόμαχωκ και όχι οποιοδήποτε όπλο κινείται με αυτόν τον τρόπο. Για παράδειγμα τον πύραυλο Εξοσετ που λειτουργεί επίσης περιπολικά (και διαθέτει η Ελλάδα από το 1975) τον αποκαλούμε με το όνομά του.
    Νομίζω ότι η ονομασία Κρουζ μας έμεινε από την μακρυνή εποχή του Ρ.Ρήγκαν, που οι πύραυλοι αυτοί –μαζί με τους βαλλιστικούς Πέρσινγκ- έπαιρναν θέσης μάχης στην Ευρώπη.
    Πάντως επειδή από τότε έχουν περάσει πάρα πολλά χρόνια και τα όπλα έχουν εξελιχθεί τρομακτικά, η ονομασία «κρουζ» ή «di crociera» ή «περιπολικός» (ή όπως αλλοιώς θέλετε να το πούμε), δεν έχει πλέον σχεδόν κανένα νόημα καθώς όλα σχεδόν τα μη βαλλιστικά βλήματα κινούνται περιπολικά, μη εξαιρουμένων ακόμα και εκείνων που βάλλονται από τα κλασικά πυροβόλα.

  104. panayacht said

    @96 >Κι όπως φαίνεται ετοιμάζει και το Ελλάντα πύραυλο κρουζ:
    http://en.wikipedia.org/wiki/HSC-1_Makedon

    Είμαι σίγουρος ότι θα φέρουν σοφές κεφαλές και όταν σκάνε θα διασπέρνουν το Φως και τον Πολιτισμό.
    😉

  105. NM said

    Επειδή όμως οι συζητήσεις για τέτοια φονικά δημιουργήματα είναι τουλάχιστον άχαρες και επειδή τα Σαββατιάτικα μεζεδάκια του Νικοκύρη τα διαβάζουμε για να γελάσει και λίγο το χειλάκι μας, ας σας πω και κάτι –κωμικοτραγικό φευ- που μου έτυχε σήμερα και δεν αντέχω – κάπου πρέπει να το διηγηθώ…
    Φίλος που ανακαινίζει το σπίτι του νοίκιασε και εγκατέστησε κάτω από το μπαλκόνι του ένα ανοιχτό κοντέΙνερ – κάδο για να ρίχνει τα μπάζα και ό,τι άλλο άχρηστο προκύπτει. Κάποια στιγμή το μεσημεράκι αναγκάστηκε να μπει μέσα στον κάδο για να διευθετήσει τα υλικά ώστε να χωρέσουν περισσότερα. Καθώς βρισκόταν σ’αυτή την κατάσταση του έρχεται σβουρηχτά (σαν πύραυλος κρουζ) και σκάει 20 εκ. απ το κεφάλι του μια τεράστια γλάστρα με ένα ξεραμένο φυτό, που βρήκε αυτόν τον τρόπο να ξεφορτωθεί η γειτόνισα, μια καλοκάγαθη ηλικιωμένη κυρία που σχεδόν τον μεγάλωσε σπίτι της. Ακολούθησε ο εξής καταπληκτικός διάλογος:
    Φίλος: Ε κυρία Χ προσέχτε, παραλίγο να με σκοτώσετε… κλπ
    Κυρία: Αφωνη, τον κοιτάει έντρομη.
    Φίλος: Καλά δεν βλέπετε από τον 1ο όροφο ότι υπάρχει άνθρωπος μέσα;
    Κυρία: Μα που να σε γνωρίσω παιδάκι μου. Ετσι όπως ήσουν σκυμμένος, σε πέρασα για Πακιστανό ρακοσυλλέκτη (!!!)

  106. 94, τέλος:
    Τείνω να συμφωνήσω με το πύραυλοι πλεύσης, επειδή είναι απλό, με το σκεπτικό πως αν η έννοια της πλεύσης, που γεννήθηκε για πορεία σε υγρό, γενικευθεί για πορεία σε ρευστό (υγρό ή αέριο) συμβιβάζονται τα πράγματα. Λέμε, εξάλλου, αεροπλοΐα, αερόπλοιο, και, παλιότερα, αερολιμένας (hava limanı, δηλαδή 🙂 ).

  107. Γς said

    Το χαβά σου εσύ [τον αέρα σου]. Και μου θύμησες το χαβαλιμανί της «Β. Κύπρου».
    [εκτός του Ατατούρκ στην Πόλη και όλα τα άλλα στην Τουρκία και όχι μόνο-Αρτζεμαϊντζαν λ.χ.]

  108. sarant said

    105: Απίστευτο -αλλά πιστευτό!

  109. Γς said

    105, 108:

    >Απίστευτο -αλλά πιστευτό!

    Αλήθεια είναι και το δικό μου.
    Και μένα με πέρασαν για άλλον.

    Δεν ήμουν βέβαια ο ΝΜ μέσα σε κάδο, αλλά ο Γς στο αυτοκίνητό μου που παρά λίγο να πιτσιλίσει με όμβρια ύδατα κάποιον.

    Και τον βλέπω απ το καθρεφτάκι να μου κάνει την γνωστή “παλινδρομική” χειρονομία.

    Κατεβαίνω και τον βουτάω.

    -Εγινε τίποτα ρε;
    -Συγγνώμη, δεν ήξερα.
    -Τι δεν ήξερες;
    -Ότι είσαστε εσείς…

  110. panayacht said

    @ 104 … θα διασπείρουν.

  111. Γς said

    110:
    >Είμαι σίγουρος ότι θα φέρουν σοφές κεφαλές και όταν σκάνε θα διασπέρνουν το Φως και τον Πολιτισμό.

    Κάτι τέτοια έγραφαν οι Τούρκικες εφημερίδες για το διάδοση του φωτός και του πολιτισμού από τους Ελληνες με αφορμή τις φωτιές που έβαζαν στα χωριά ο στρατός μας όταν υποχωρούσε το 22.

  112. spiral architect said

    Στα αυτοκίνητα (όχι σε όλα) υπάρχει το cruise control.
    (αμερικανιά …)

  113. Γς said

    112:
    Και πόσες φορές θα ήθελα να υπήρχαν και στ αυτοκίνητα τα Γκαρ-Εϊτ, που είχαμε τότε στα πολεμικά αεροπλάνα.
    Τ αφήνεις και πάνε μόνα τους και βρίσκουν την εξάτμιση του άλλου.
    Μέγκλα…
    Η καλύτερή μου φαντασίωση με τα καλόπαιδα των Εθνικών οδών.

  114. Θρασύμαχος said

    Νεόκοπη βουλευτίνα εγκαλεί δημοσιογράφους επειδή, λέει, http://www.avgi.gr/article/3544359/epidauria-ta-prosopa-kai-oi-thesmoi αποσιωπούν συστηματικά «την επιστημονική της ιδιότητα ως πολιτισμιολόγου». Τί νά ’ναι άραγε, γιατρέ μου, ένας πολιτισμ-ι-ολόγος, πού σπουδάζεται δαύτο και, το κυριότερο, πώς ετυμολογείται; Μήπως από την εξωτική Πολιτισμία; Γιατί από τον πολιτισμό δεν μπορεί, δεν στέκεται γραμματικά, πώς να το κάνουμε.

  115. spiral architect said

    @114: Μια άλλη Ιακωβίδου ήξερα και μπερδεύτηκα … 🙄

  116. sarant said

    114: ΠολιτισμΙολόγος ασφαλώς είναι κακόζηλο. Έχει αρκετές γκουγκλιές αλλά μάλλον οφείλονται όλες στην κυρία Τάνια. Πώς αποκτάται αυτή η ιδιότητα, θα ήθελα να ξέρω.

  117. Γς said

    >Πώς αποκτάται αυτή η ιδιότητα, θα ήθελα να ξέρω

    πως αποσπάται, ίσως;

  118. Πάνος με πεζά said

    @ 94 : Έμαθα νεότερα περί GPS. Το να σου δείξει το σήμα σου είναι σχεδόν τζάμπα σε mbytes. Αν όμως δεν έχεις φορτώσει (μόνιμα) τους χάρτες της Ελλάδας στο κινητό (που είναι γύρω στα 1.8 ΜΒ όλοι), σου δείχνει απλώς ένα στίγμα στο κενό. Αν τρέξεις την εφαρμογή των χαρτών, αυτό που σου δείχνει έχει φυσικό νόημα.
    Εκείνο που δεν έχω καταλάβει ακόμα είναι το 3G (το οποίο και φορτώνεται εναλλακτικά του GPS, ανάλογα με την τοποθεσία), αλλά σιγά-σιγά…

  119. Y. G. said

    114-117
    «πολιτισμιολογος» . Τι ειναι παλι τουτο;;;;

    Η συντακτρια φαινεται να ξερει τι ειναι αυτο το πραγμα. Γραφει -» Ως πολιτισμιολόγος, ωστόσο, η αξιότιμος βουλευτής όφειλε να γνωρίζει ότι ο ρόλος των θεσμών είναι και οφείλει να παραμένει διακριτός.»

    Δηλαδη, ο πολιτισμιολογος γνωριζει ότι ο ρόλος των θεσμών είναι και οφείλει να παραμένει διακριτός. Ουαου 🙂

  120. sarant said

    118: Το δικό μου σμαρτόφωνο έχει εφαρμογή ‘χάρτες’ με το google maps.

  121. BLOG_OTI_NANAI said

    119: Στο ΕΑΠ υπήρξε/υπάρχει; μια ειδικότητα «Ιστορικοί-Πολιτισμιολόγοι». Μήπως είναι οι πτυχιούχοι στο τμήμα «Ελληνικού και Ευρωπαϊκού Πολιτισμού»;
    Πάντως ο όρος δεν έχει εδραιωθεί. Δηλαδή, μάλλον ανύπαρκτος είναι. Ακόμα και το «δημοσιονόμος» που λέγαμε, πιο εύκολα το βρίσκεις.

  122. Νέο Kid Στο Block said

    «Πολιτισμολογία» είναι η μελέτη των πολιτισμών. Αν ας πούμε ειδικεύεσαι στους Σουμέριους λέγεσαι Σουμεριολόγος ,αν ειδικεύεσαι στους πολιτισμούς των γηγενών της Ωκεανίας (π.χ Μαορί) λέγεσαι Ωκεανολόγος.
    Ο πολιτισμΙολόγος είναι προφανώς ένας (μία) τίμιος(-α) πολιτισμολόγος.

  123. Νέο Kid Στο Block said

    O πολιτισμολόγος στην Αγγλική είναι culturalist. (αν είναι από χωργιό όμως, λέγεται agriculturalist.)
    O πολιτισμιολόγος λέγεται imaginary.

  124. Y. G. said

    122.
    Μαλιστα. Πρωτη φορα ακουω τη λεξη. Αρα δεν ειναι μεταφραση του κουλτουρβισενσαφτεν. Γκουγκλισα “Πολιτισμολογία” και βρηκα τον ορισμο – η συστηματική μελέτη τών πολιτισμών και ιδίως εκείνων που έχουν παρέλθει ή που βρίσκονται έξω από τη διαδικασία τής βιομηχανικής ανάπτυξης.

    Αν ομως μιλαμε για παρελθοντες πολιτισμουs τοτε δεν καταλαβαινω το «ο πολιτισμιολογος γνωριζει ότι ο ρόλος των θεσμών είναι και ΟΦΕΙΛΕΙ να παραμένει διακριτός». Πως «οφειλει…» ενας παρελθων πολιτισμος;

  125. Νέο Kid Στο Block said

    Y.G. κάτι απορίες που έχεις ρε παιδάκι μου…
    Στο Γκρίχενλαντ (και αλλαχού για να λέμε την αλήθεια..) ,αλλά ειδικά στο Γκρίχενλαντ, η Πολιτισμολογία ,η Πολιτισμιολογία και η Πολιτική δίνουν τη μίξη που αποκαλείται «Παπαρολογία» (Εierwissenschaften) 😉

  126. antpap56 said

    Νικοκύρη, αφού ούτε το «αναπαρήξαν» (φρίκη!) ούτε το «αναπαρήγαγαν» δεν μας κάθεται καλά, γιατί δεν λέμε «αντέγραψαν» ή «επανέλαβαν»; Γιατί σώνει και καλά πρέπει να αναπαράγουμε ένα μόνο ρήμα όταν υπάρχουν τόσα συνώνυμα;

  127. sarant said

    126: Καλά λες. Αλλά όταν έχεις το ‘παράγω’ τι θα κάνεις;

  128. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    121.>> Στο ΕΑΠ υπήρξε/υπάρχει; μια ειδικότητα “Ιστορικοί-Πολιτισμιολόγοι”.

    Εαπίτισσα είναι, λέει.

  129. Θρασύμαχος said

    #121: στο ΕΑΠ δεν υπάρχει ειδικότητα «πολιτισμιολόγος», παρά μόνο κατευθύνσεις σπουδών «ευρωπαϊκός πολιτισμός» και «ελληνικός πολιτισμός», τον δε νεολογισμό «πολιτισμΙολόγος» φαίνεται πως τον εφηύραν οι ίδιοι οι φοιτητές τους http://www.eap-forums.gr/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=5157 (σου λέει, δικό μας δεν είναι το πτυχίο; – ε, όπως μας αρέσει θα το ονομάσουμε!), ίσως ως πιο ευκολοπρόφερτο από τους εναλλακτικούς «πολιτισμΑολόγος», «πολιτισμΕολόγος» ή «πολιτισμΩολόγος».

  130. Silent Bob said

    Νίκο, αυτό με τα 7 χρόνια πως το υπολόγισες; Δεν νομίζω να είναι τόσο σπάνια τα 5 ΠΣΚ σε ένα μήνα. Με μια πρόχειρη ματιά βλέπω ότι συνέβη τον Μάρτη του 13, τον Ιούλη του 11 και τον Οκτώβρη του 10. Πιο πίσω δεν κοίταξα.

  131. Νέο Kid Στο Block said

    130. Silent Bob, o Nίκος εννοεί καθε 7 χρόνια (περίπου κατά μέσο όρο, η περιοδικότητα για την 1η Αυγουστου ας πούμε είναι 6-5-6-11 με μικρές αναπροσαρμογές) για τον ίδιο μήνα. Δες την ανάρτηση «Μηνολόγιο Ιανουαρίου» όπου το θέμα αναλύεται αρκετά.
    Ως προς το γενικό που θέτεις ,όντως ένας οποιοσδήποτε μήνας 31 ημερών που θα έχει 5Π-5Σ-5Κ παρουσιάζεται ελάχιστα συχνότερα από Μία φορά τη χρονιά. Αν η 1η Γενάρη πέφτει Παρασκευή,θα συμβεί 2 φορές μέσα στο έτος με την δεύτερη εμφάνιση να είναι είτε στον Οκτώβριο (σε μή δίσεκτο έτος) ,είτε τον Ιούλη ,αν είναι δίσεκτο.

  132. Νέο Kid Στο Block said

    Πω,πωω! Έπαθα πλάκα με το λινκ του Θράσου! (στο 129.)
    Τι ειδικότητες περίτεχνες υπάρχουν! Tι ποικιλία τομέων! Πολλή η επιστήμη ρε παιδάκι μου!…

  133. sarant said

    129: Το «πολιτισμολόγος» γιατί δεν το σκέφτηκαν;

    130-131: Με πρόλαβε ο Κιντ!

  134. Νέο Κid said

    Συγγνώμη.παραδρομή. Την ανάρτηση «Μηνολόγιο Αυγούστου 2014» εννοούσα στο 131, πριν από λίγες μέρες.

  135. Θρασύμαχος said

    #133α: μα «πολιτισμολόγος» είναι υπερβολικά απλό, μιας τέτοιας επιστήμης της πρέπει περίτεχνη ονομασία.

  136. sarant said

    135: Αυτό να μου πεις, οι κορδέλες πρέπει να είναι μεταξωτές.

  137. BLOG_OTI_NANAI said

    133: Τελικά, ο υπαρκτός όρος είναι «Πολιτισμολόγος», «Πολιτισμολογία», «Πολιτισμολογικός», κ.λπ. Υπάρχει στα ελληνικά τουλάχιστον από το 1950. Όχι ότι φαίνεται κι αυτός να «πλημμυρίζει» τη βιβλιογραφία, αλλά τέλος πάντων αν βγάλουν το «ι» από τον «Πολιτισμ ι ολόγο» τότε θα είναι ένας όρος που δεν θα μοιάζει με ορθογραφικό λάθος.

  138. BLOG_OTI_NANAI said

    Εδώ ένα παράδειγμα για τον όρο «Πολιτισμολογία» από κείμενο του 1966 (2 αναφορές στην σελίδα) που δείχνει και την έννοια του όρου (Google Books).

  139. skol said

    135,136: Η αιγυπτΙολογία γιατί έχει ι ενώ το αγγλικό (άλλα και το γαλλικό 🙂 ) δεν έχει;

  140. Θρασύμαχος said

    #139: υποθέτω ότι η προσθήκη του «ι» εξαρτάται από τη συμβατική επιλογή ρίζας, λ.χ. «αιγυπτ[ι]ολογία» αν θεωρήσουμε ως αντικείμενό της τους αιγυπτίους ή την Αίγυπτο κ.ο.κ., ακριβώς δηλαδή το κριτήριο βάσει του οποίου η «πολιτισμιολογία» δεν στέκει με τίποτε.

  141. skol said

    140: Καταλαβαίνω, απλώς αναρωτιέμαι γιατί προτιμήθηκε η παραλλαγή με το «ι» αφού ο δανεισμός έγινε από αγγλικό ή γαλλικό όρο που δεν το έχουν.

  142. Θρασύμαχος said

    #141: ίσως ο όρος να μην είναι δανεικός, αλλ’ αυτοφυής!

  143. Νέο Κid said

    140. Γιατί δε στέκει; θα μπορούσε η πολιτισμιολόγα να σου πει «βγαίνει από τη ρίζα «πολιτισμική»

  144. sarant said

    138: Α μπράβο!

  145. Θρασύμαχος said

    #143: τότε θα ήταν «πολιτισμΙΚολόγος» (κατά το πλιατσικολόγος)

  146. Νέο Κid said

    145. Σωστά.

  147. Θρασύμαχος said

    Πάντως στην ιστοσελίδα της Βουλής http://www.hellenicparliament.gr/Vouleftes/Ana-Eklogiki-Perifereia/?MPId=c57648c5-f14d-4365-a105-6702381f0442 η πολιτισμιολογία ζει και βασιλεύει.

  148. sarant said

    147: Ε, κατά δήλωση της ενδιαφερόμενης. Να πάω κι εγώ να δηλώσω λερναιολόγος.

  149. Silent Bob said

    131: Θενκς.

  150. spiral architect said

    Μεζεδάκι;
    Τι απαντάει ο Κουκοδήμος στους νηπιαγωγούς
    Τούβλο, απ’ όποια μεριά κι αν το δει κανείς … 😛
    Άλλη φορά να προσέχετε τα λεγόμενά σας, μιας και -έτσι κι αλλιώς- από κείμενο τα διαβάζετε!

  151. Αντώνιος Σ. said

    @46. (λίγο καθυστερημένα), ναι, αυτό ξέρω κι εγώ, οι ‘κρουζ’ είναι οι κατευθυνόμενοι πύραυλοι. Δεν ακολουθούν την τροχιά που θα είχαν ως συνήθη βλήματα, αλλά κατευθύνονται στον στόχο τους. Χωρίς να αμφισβητώ ότι το περιπολικοί υπάρχει σε στρατιωτικό εγχειρίδιο, φαντάζει τελείως λάθος καθότι ο πύραυλος δεν εκτελεί περιπολία, δεν είναι δηλαδή στον αέρα για να πλήξει κάτι που θα εισέλθει στο πεδίο του.

  152. BLOG_OTI_NANAI said

    148: Σωστά, αφού έτσι δήλωσε η ίδια!

  153. antpap56 said

    127: Το «παρήξαν» και το «παρήγαγαν» ακούγονται πιο άνετα από το σύνθετο. Υπάρχει btw κι εκείνο το κακόμοιρο το «παρέχω» που παρέχει κάθε τόσο ευκαιρίες σε εκφωνητές να μας σερβίρουν τον παρατατικό για αόριστο («μας παρείχε διαβεβαιώσεις»–επί πόσες ώρες κράτησε η παροχή;).

  154. […] Ο εξαιρετικός Νίκος Σαραντάκος στο εκπληκτικό του blog πρόσφατα μου έδωσε ένα τρανταχτό δείγμα αυτού του πανικού.   Αριστερός μεν αλλά διανοούμενος ο Νίκος, από αυτούς που στην Γαλλία θα ήταν πρώτη μούρη σε δημόσιους διαλόγους με ενδιαφέρον, ανέβασε το εξής: […]

  155. All due respect, που λένε οι Άγγλοι, αλλά το μεζεδάκι βασίστηκε σε λάθος συνταγή. http://alexanderchalkidis.com/politics/?p=3471

  156. dimitris said

    τα πάντα για λίγα κλικ….

    http://alexanderchalkidis.com/politics/?p=3471

  157. Μούλιος Τάτας said

    μιλάμε για πολύ μεγάλο … άστο να πάει στο καλό !
    Διαβάστε και τις δικιολογίες του τύπου :

    http://alexanderchalkidis.com/politics/?p=3471

    ενώ όποιος τόγραψε μάλλον είναι απλά δυσλεκτικός ο άνθρωπος

  158. Μπα, από εδώ δεν ήρθαν κλικ. Θα ήταν περίεργο αφού εξ’ορισμού γίνεται στα σχόλια κουβέντα μεταξύ φίλων του blog που συνήθως συμφωνούν. (Και πολύ γρήγορα πετάνε απέξω οποιονδήποτε διαφωνήσει από ότι έχω δει και παλιότερα.)

    Αντί για εξυπνάδες και αφορισμούς τύπου «τα πάντα για λίγα κλικ….» θα εκτιμούσα κάποιο αντεπιχείρημα πολύ περισσότερο. Ή να διαβάσετε ένα πολύ πιο άρτιο άρθρο-κριτική του Τζήμερου στα χνάρια του διαλόγου που πιστεύω ότι πρέπει να γίνεται για τέτοια θέματα, χωρίς χαρακτηρισμούς και επικοινωνιακά κόλπα. http://booksjournal.gr/slideshow/item/507-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CF%85%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1-%E2%80%93-%CE%BC%CE%B1%CF%84%CF%83%CE%B1%CE%B3%CE%B3%CE%AC%CE%BD%CE%B7%CF%82-%E2%80%93-%CF%84%CE%B6%CE%AE%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%BF%CF%82-%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B1%CF%86%CF%8D%CE%BB%CE%BB%CE%BF%CF%85

  159. Σχετικά με τους φοιτητές του ΕΑΠ said

    Έχουν ειπωθεί ορισμένες αηδιαστικές κακοήθειες για τους σπουδαστές του ΕΑΠ, γεγονός που δεν τιμά καθόλου το αξιόλογο αυτό ιστολόγιο. Δυστυχώς, μετά από μια σειρά πρόχειρων γενικεύσεων, στο στυλ της παλαιού τύπου καφενειακής κοροϊδίας, παρασύρθηκε και ο αγαπητός και σεβαστός Ν. Σαραντάκος (στο # 136). Αλίμονο, με τέτοια νοοτροπία αφ’ υψηλού αντιμετώπισης και τσουβαλιάσματος των ανθρώπων, ποια σωστή γλώσσα και ποια καινούργια κοινωνία θα δημιουργηθεί;

    Ο «πολιτισμιολόγος» δίνει αποτελέσματα στο google, σχεδόν αποκλειστικά, λόγω της Τάνιας Ιακωβίδου. Ο δήθεν επιτήδειος ερευνητής που βρήκε τον σύνδεσμο του φόρουμ ούτε έκανε τον κόπο να διαβάσει, απ’ ό,τι φαίνεται, τα γραφόμενα (η λέξη «πολιτισμιολόγος» υπάρχει στον τίτλο και μόνο μια φορά αναφέρεται στις 19 απαντήσεις που ακολουθούν), ούτε έκανε τον κόπο να ψάξει για να βρει μιαν άλλη συζήτηση, που οδηγεί στα ακριβώς αντίθετα συμπεράσματα:

    http://www.eap-forums.gr/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=5107&postdays=0&postorder=asc&start=0

  160. sarant said

    158: Α, εδώ θα τα χαλάσουμε, Κύριε Χαλκίδη, θα σας παρακαλούσα να τεκμηριώσετε την κατηγορία «Και πολύ γρήγορα πετάνε απέξω οποιονδήποτε διαφωνήσει από ότι έχω δει και παλιότερα», αλλιώς θα σας χαρακτηρίσω συκοφάντη.

    Επίσης. δεν είναι ακριβές ότι «από εδώ δεν ήρθαν κλικ». Πριν από λίγο που κοίταξα, είδα 22 εξερχόμενα κλικ προς τον ιστότοπό σας. Παρακαλώ να ζητήσετε συγνώμη για το ψέμα σας.

  161. sarant said

    159: Αγαπητοί φίλοι, νομίζω πως με αδικείτε. Τα περί μεταξωτών βρακιών αφορούν αποκλειστικά το «πολιτισμΙολόγος». «Δείτε αν θέλετε όλον τον διάλογο με τον Θρασύμαχο.

  162. 22 κλικ επί συνόλου 6200κάτι (ως τώρα) είναι «πολύ λίγα» κατά την γνώμη μου.

  163. Για τον τρόπο που χειρίζεται η παρέα εδώ ανθρώπους με αντίθετη άποψη θα πρέπει να ανατρέξω σε άλλα άρθρα και να ανοίξω τα εκατοντάδες σχόλια. Πολύ ευχαρίστως αλλά θα μου πάρει χρόνο. Δεν είναι περίεργο, λογικό είναι να μαζεύονται άνθρωποι με παρόμοια άποψη γύρω από ένα τέτοιο blog και είναι ένα από τα πράγματα που το κάνει τόσο ενδιαφέρον. Είναι μια γειτονιά ανθρώπων με γνώσεις όπου στα σχόλια συχνά παράγεται περιεχόμενο ισάξιο με τα εξαιρετικά άρθρα μάλιστα. Απλά σε επίπεδο χειρισμού της διαφορετικής άποψης (πολιτικά μιλώντας) κατά την γνώμη μου έχετε μια τάση προς τους εύκολους χαρακτηρισμούς. (Δεν βοηθάει και το φορμά καθότι χάνονται τα σχόλια από τα επόμενα.)

    Θα ανατρέξω μόλις προλάβω σε συγκεκριμένα παραδείγματα για να σας δείξω τι εννοώ – ελπίζω για να βελτιωθούμε όλοι.

    Με πολύ αγάπη για το ιστολόγιο και τον κόσμο του,

    @lex

  164. ΥΓ 27 είναι όχι 22 τα εξερχόμενα κλικ ως τώρα. ; )

  165. sarant said

    162: Μα, δεν γράψατε «πολύ λίγα», γράψατε «δεν ήρθαν» και εξηγήσατε και γιατί -αν δεν σας διόρθωνα, το ψέμα θα έμενε. Έπειτα, η σύγκριση δεν γινεται με τα κλικ που πήρατε εσείς, αλλά με τα κλικ που βγήκαν σήμερα από εδώ: και από την άποψη αυτή το σάιτ σας είναι στην τέταρτη θέση, που δεν είναι καθόλου κακή επίδοση (αφού μάλιστα το λινκ σας μπήκε σε σχόλιο και όχι στο άρθρο, και μπήκε στη μέση της μέρας).

  166. 22 κλικ είναι ΠΡΟΣ το δικό σας blog. Όπως και να έχει είναι τελείως ασήμαντο αν είναι 22 ή 27 κλικ γιατί είναι πολύ μικρό νούμερο, για το δικό μου τουλάχιστον site και για το δικό σας ομοίως αφού χτυπάτε συστηματικά χιλιάδες hits καθημερινά και τα 22 ή 27 δεν θα κάνουν κάποια διαφορά.

    Για μια ακόμα φορά επιλέγετε να σταθείτε σε μια λεπτομέρεια (το ότι θεώρησα μηδαμινά τα κλικ) αντί για την ουσία της κριτικής μου. Επίσης επιμένετε να χρησιμοποιείτε βαρύγδουπους χαρακτηρισμούς όπως «ψέμα» και «συκοφαντία».

  167. sarant said

    166: Ψέμα χαρακτήρισα το «από εδώ δεν ήρθαν κλικ». Δεν είναι ανακρίβεια, γιατί το χρησιμοποιήσατε για να χαρακτηρίσετε το μπλογκ.
    Συκοφαντία χαρακτήρισα την αναπόδεικτη ως τώρα μομφή σας ότι «πολύ γρήγορα πετάνε έξω όποιον διαφωνήσει». Δεν βλέπω πώς αλλιώς μπορώ να το χαρακτηρίσω αφού δεν αληθεύει και το ξέρετε.

  168. Το Blog αυτό έχει 2500-3500 hits την ημέρα. (Περίπου τα ίδια σαν μέσο όρο έχει και το άλλο στο οποίο αναφερόμαστε αλλά δεν είναι τόσο σταθερά, ούτε έχει τόσο εντυπωσιακή κοινότητα αναγνωστών βέβαια.) Σε τέτοια νούμερα 22-30 κλικ από άλλο site είναι «τίποτα».

    Για το άλλο θέμα, αφού επιμένεις θα κάτσω να σου κάνω ανάλυση. Αν είναι λάθος η εντύπωσή μου αυτή (σαν αναγνώστης και ενίοτε σχολιάστης σε αυτό το blog) θα είμαι ο πρώτος να το ανακαλέσω.

    Αλλά κατά την γνώμη μου ΑΥΤΟ το άρθρο μπορεί και πρέπει να διορθωθεί και έχω αναλύσει εκτενώς (κυρίως στο facebook που μπήκες και βγήκες μια γρήγορη και σε ευχαριστώ για την συμμετοχή εκεί) γιατί πιστεύω ότι δεν είναι προς την σωστή κατεύθυνση ο τρόπος που γράφτηκε.

  169. Spiridione said

    Κύριε Χαλκίδη, είμαι ένα από το κλικ προς το άρθρο σας. Κάθισα και το διάβασα, σπαταλώντας τον χρόνο μου, αφού στο τέλος διαπίστωσα ότι ο ίδιος ο κ. Τζήμερος ακυρώνει εν πολλοίς τα επιχειρήματά σας.

  170. Theo said

    Κι εγώ, κ. Χαλκίδη, έκανα κλικ από εδώ στο άρθρο σας.
    Παρ᾿ όλο που είμαι αρκετά εύπιστος, δεν με έχετε πείσει απόλυτα.

  171. spiral architect said

    A, ενδιαφέρον! Ο Τζήμερος αποκτά νέους υποστηρικτές από το χώρο του PR. 😀 Προσοχή μόνο γιατί άτομα τέτοιας συνομοταξίας τείνουν να αδειάζουν εύκολα τους συνεργάτες τους. 😉
    (ψωνίσαμε προχθές;)

  172. Δεν νομίζω ότι το ζητούμενο είναι το «απόλυτο» σε μια διαλεκτική συζήτηση. Πράγματι στο σκέλος του αν ήταν ή δεν ήταν λάθος, ο Κος Τζήμερος επιβεβαίωσε ότι του ξέφυγε. Αυτό δεν ήταν όμως το κύριο θέμα του άρθρου μου βέβαια!

    Ο κος Σαραντάκος κάνει ένα ηθικό λάθος κατά την γνώμη μου και για αυτό τον κρίνω έτσι δημόσια. Ενώ αυτός το παίζει γλωσσολόγος/σχολιαστής, θεωρεί ότι μπορεί να κρίνει τον Τζήμερο στο ίδιο επίπεδο. Τελείως άδικο. Ο Τζήμερος είναι ένας διαφημιστής που στον ελεύθερό του χρόνο διεκδικεί δημόσια αξιώματα. Ούτε καν επαγγελματίας πολιτικός. Έτσι να τον κρίνεις όσο γουστάρεις αλλά πάλι ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ!

    Αν έκανε πχ ένα ορθογραφικό λάθος σε διαφημιστική καμπάνια κάποιου πελάτη του, να τον ξεσκίσουμε στην κριτική. Ως διευθυντή διαφημιστικής εταιρείας. Με την ίδια ακριβώς λογική που δεν βγαίνουν διαφημίσεις με λάθη από την εταιρεία του, έχει δικαίωμα να απαιτεί να μην βλέπει πινακίδες με λάθη στην εφορία του. Και οι δυο οργανισμοί έχουν υποχρέωση να τηρούν διαδικασίες οι οποίες δεν θα επιτρέπουν τα ορθογραφικά λάθη. Αντίθετα στο προσωπικό του facebook υπερασπίζομαι σθεναρά το δικαίωμά του να γράφει χύμα, γρήγορα, λατινικούς χαρακτήρες αν κολλήσει η αλλαγή γλώσσας ή οτιδήποτε άλλο.

    Επίσης μην ξεχνάμε ότι ο υπάλληλος στην εφορία παρέμεινε ανώνυμος χωρίς καμία επίπτωση, ενώ ο Κος Τζήμερος κατονομάστηκε από τον Κο Σαραντάκο και όσους κυκλοφόρησαν το άρθρο και – κατά την γνώμη μου – έπαθε πολιτική ζημιά από το συγκεκριμένο άρθρο.

  173. Νέο Kid Στο Block said

    Kι εγώ έκανα κλικ στου Χαλκίδη!
    Ομολογώ πως δεν ήταν άσκοπα χαμένος ο χρόνος μου. Έμαθα πως για τους Φιλελεύθερους η ύψιστη έκφανση αγραμματοσύνης θεωρείται η ανορθογραφία! (φυσικά διαφωνώ απολύτως, αλλά έχει ενδιαφέρον η λογική αντινομία που προκύπτει απ’αυτήν την παραδοχή σε σχέση με την ουσία του άρθρου (ήταν ατύχημα,δεν τρέχει τίποτα, με πήραν τηλέφωνο κ.λ.π. 🙂 )

  174. Επίσης πιστεύω ότι λείπει γενικά από τέτοιου είδους κριτική (εξού και την χαρακτηρίζω «επιφανειακή») κάποιου είδους σύγκριση. Δηλαδή και εδώ και σε άλλα άρθρα του ο Κος Σαραντάκος κρίνει αυστηρά τον Τζήμερο. Δικαίωμά του. Πόσους Έλληνες πολιτικούς γνωρίζουμε που να χειρίζονται καλύτερα τον λόγο (γραπτό – προφορικό) από τον Κο Τζήμερο όμως; Μιλάμε πρακτικά και ρεαλιστικά τώρα. Να τους κρίνουμε, βέβαια, αλλά σε λογικά επίπεδα.

    Αν είναι να κατακεραυνώνουμε έναν από τους σχετικά καλούς πολιτικούς (σε επίπεδο γνώσης της γλώσσας) έτσι με το παραμικρό πως ακριβώς βοηθάμε; Θέλουμε να πληρώνει αρμάδες συμβούλων για να βγαίνουν «χτενισμένα» και «προσεγμένα» (=ξύλινα σαν όλων των άλλων) τα κείμενά του;

  175. Spiridione said

    Όταν λέω ότι ο ίδιος ο κ. Τζήμερος ακύρωσε τα επιχειρήματά σας, εννοώ όλα. Για παράδειγμα, αν διαβάσει κανείς το απαντητικό κείμενό του που έχετε στο τέλος του άρθρου σας, αναρωτιέμαι κατά πόσο είναι δυνατό να του ασκηθεί σοβαρή κριτική, όπως μας προτρέπετε.

  176. H κριτική μου ήταν στον Νίκο και τον τρόπο που στάθηκε σε κάτι τόσο ασήμαντο (το οποίο όμως κυκλοφόρησε μετά ευρέως.) Με παρόμοιο τρόπο θα μπορούσα να υπερασπιστώ τον Άδ.Γεωργιάδη βέβαια ο οποίος ομοίως είναι εξαιρετικά επικοινωνιακός και χειρίζεται ο ίδιος άμεσα το παραμικρό tweet. Προφανώς με πάμπολλα λάθη και αυτός. Και του χυμάνε όλοι κι αυτουνού με το παραμικρό. Αλλά θα με πείτε «φασίστα» τότε, έτσι; ; )

    Αν είναι φιλελεύθερο να υπερασπίζεσαι την ελευθερία έκφρασης του καθενός άσχετα αν τον συμπαθείς, αν τον ψηφίζεις ή αν συμφωνείς με όσα λέει, τότε δέχομαι με περηφάνια την ταμπέλα. (Αν και είναι ασαφές πιο πολιτικό κόμμα θα θεωρήσετε «φιλελεύθερο» αφού η Δημιουργία Ξανά και ο Τζήμερος σίγουρα δεν είναι.) Διαφωνώ ριζικά και με την Χρυσή Αυγή ή το ΚΚΕ αλλά έχω υπερασπιστεί σθεναρά το δικαίωμά τους να πολιτεύονται (όχι να παρανομούν, να πολιτεύονται) δημοσίως πάμπολλες φορές σε άλλα μου άρθρα.

    Μήπως όμως αντί για «φιλελεύθερος» που μου κολλάτε σαν ρετσινιά, αυτό είναι απλά βαθιά δημοκρατικό;

  177. ππαν said

    Κι εγώ έκανα κλικ. Ο Σαραντακος καλά καλά κατηγορεί τους άλλους, δεν κοιτά τα δικά του, που επικαλείται τον νόμο του Μέρφι -όπως μας αποκάλυψε ο κ. Χαλκίδης- και τονε γράφει «Μέφρι». Αίσχος 🙂 🙂 🙂

  178. Αν θέλει ο Νίκος να ξεσκίσει τα δελτία τύπου της ΔηΞα, ή τα κείμενα στο site τους, θα βρει μπόλικο υλικό! Αλλά έχει τεράστια διαφορά αυτό από τέτοιας έκτασης κριτική σε μια ανάρτηση στο facebook του. Να πιάσω κι εγώ αν είναι SMS από το κινητό του Νίκου και να αρχίσω κριτική;

    Είδα αντίστοιχη χειροποίητη ταμπέλα και στην δικιά μου εφορία. Μάλιστα πήγα και το είπα ευγενικά σε έναν υπάλληλο μπας και την διορθώσουν. Χιλιάδες άνθρωποι και δεκάδες υπάλληλοι την έβλεπαν εκεί επί μέρες χωρίς να κάνουν τίποτα. Πιθανολογώ ότι σε όλες τις εφορίες μάλιστα μπήκε αντίστοιχη πινακίδα, ίσως και βάση οδηγίας! Το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο στην ουσία του για να αναλωνόμαστε στον «κακό» Τζήμερο με τόσο επιφανειακή κριτική.

  179. Χαρακτηρισμοί όπως » μεγαλοπρεπής γκάφα» και «παρασύρθηκε και φλυάρησε στον σχολιασμό» δείχνουν πολύ συναίσθημα.

    Ομοίως τα:
    «Ω, της αμαθείας! Κύριε Τζήμερε»
    «Εδώ φαίνεται ο ακαλλιέργητος άνθρωπος. »
    «Μετά από αυτή την ουρανομήκη κοτσάνα, μπορούμε να έχουμε αμφιβολίες για την αρχαιομάθεια του κ. Τζήμερου.»
    «Μου θυμίζει έναν παλιό γνωστό μου, ελαφρώς χαραμοφάη, που ξεκοκάλιζε την πατρική περιουσία δηλώνοντας σκηνοθέτης θεάτρου, αν και δεν είχε ανεβάσει κανένα έργο -επειδή δεν ήθελε να συμβιβαστεί με το κατεστημένο. Αν είχε διαβάσει Τζήμερο θα έλεγε κι αυτός “Επέλεξα να μην ενδώσω στο θεατρικό κατεστημένο….” »

    Σαν αναγνώστης ενός ιστολόγιου για την γλώσσα θα προτιμούσα να είναι λίγο πιο ευδιάκριτα τα όρια όταν αποφασίζει να μπλέξει προσωπικές πολιτικές απόψεις σε ένα θέμα. Χαρακτηρισμοί όπως αυτοί παραπάνω (όλοι από αυτό το ιστολόγιο) δεν πιστεύω ότι βοηθάνε ιδιαίτερα. Να κάνει την κριτική που τόσο απολαμβάνουμε επί παντός επιστητού, απλά να αφήσει τους χαρακτηρισμούς του πομπού σε μια άκρη ίσως καλύτερα.

  180. ππαν said

    Κύριε Χαλκίδη, έχω την φριχτή υποψία πως δεν πολυδιαβάσατε την αρχική ανάρτηση. Και έχω αυτήν την υποψία για να μην έχω τη φριχτότερη πως δεν καταλάβατε τι διαβάσατε. Εκτός από το μέρφι-μέφρι, φαίνεται ότι αγνοείτε την ουσία της αναφοράς στον Τζήμερο, η οποία είναι ότι ο ίδιος ειρωνεύεται τα λάθη άλλου ενώ ο ίδιος κάνει επίσης λάθος στο περίφημο τουίτ. Αν είστε δε, θαμώνας του μπλογκ θα ξέρατε ότι ο Νικοκύρης ψέγει τα λάθη αυτών που σαν τον Τζήμερο πουλάνε εξυπνάδα σε θέματα στα οποία οι ίδιοι δεν είναι διόλου άψογοι.

  181. Ηλεφούφουτος said

    Καθόλου δεν βγαίνει απ το παρόν άρθρο ότι ο Σαραντάκος κατακεραύνωσε τον Τζήμερο για ένα ορθογραφικό του λάθος.

    Αυτό που επισημαίνει το άρθρο είναι ότι ο Τζήμερος πήγε για λαθολογικό μαλλί και βγήκε κουρεμένος.

    Υπό κανονικές συνθήκες δεν αξίζει βέβαια να ασχοληθεί κανείς με κάποιον που ασκεί πολιτική σε επίπεδο «το οποίον σκουλήκι» : «Κοιτάξτε! Βρήκα ορθογραφικό λάθος στην εφορία. Καλά λέω λοιπόν. Δώστε τα πάντα στους ιδιώτες.»
    Λαϊκισμός της παλιάς καλής Αυριανής. (Είναι που οι νεοφιλελεύθεροι βδελύσσονται το λαϊκισμό. Πίπες! Στο λαϊφστάιλ κολλάνε. Απαιτούν λαϊκισμό με γραβάτα).

    Όταν όμωςμέσα σε τρεις αράδες πατάει κι ο ίδιος την ίδια πεπονόφλουδα, πώς να μην ασχοληθείς με κάτι τόσο διασκεδαστικό!

  182. Νέο Kid Στο Block said

    180. και επιπροσθέτως ,θα έλεγα πως και το «σε ποιον κάνεις τον ξύπνιο και τον διορθωτή» είναι ένα θεματάκι…
    Άλλο να πεις τον Παπούλια ή τον Χατζηνικολάου ξέρω γώ «Καραμήτροου» ,κι άλλο έναν «κατώτερο» …

  183. Ναι, έτσι ακριβώς είναι όπως τα γράφετε. Αυτό δεν δικαιολογεί τον Νίκο όμως
    1. Να βάζει τέτοιους χαρακτηρισμούς ανθρώπων (κάνει αυτό το οποίο κατακρίνει)
    2. Να μην σταθμίζει την κριτική του σε σχέση με το «παράπτωμα»
    3. Να ισοπεδώνει (επιλεκτικά) κάποιες κατηγορίες ανθρώπων όπως οι πολιτικοί

    Το «έτσι κάνει γενικά» δεν είναι δικαιολογία. Ίσως είναι ώρα να μην «κάνει έτσι γενικά συνήθως σε αυτό το ιστολόγιο» πια.

  184. Και επαναλαμβάνω ότι ο υπάλληλος στην Εφορία παρέμεινε ανώνυμος. Έχει τεράστια διαφορά.

  185. Ηλεφούφουτος said

    Ππαν, μαζί γράφαμε.

  186. ππαν said

    Τα γράφεις όμως καλύτερα, Ηλεφού, το ζουμί είναι αυτό, η ιδεολογία, όπως κι η ταξική περιφρόνηση που επισημαίνει ο Κιντ.

  187. Σχετικά με τους φοιτητές του ΕΑΠ said

    161: Ακολουθεί το ιστορικό, το οποίο θα μπορούσε, ίσως, να χαρακτηριστεί και «ιστορικό μιας (κουτο)πονηρής τρικλοποδιάς». Συχνά, τις τρικλοποδιές αυτές τις βάζει η τυφλή εμπάθεια του κοινωνικά ανεκπαίδευτου και, γι’ αυτό, αυτιστικού και ηθικοψυχολογικά ανάλγητου νεοέλληνα και, δυστυχώς, κινδυνεύουμε όλοι ανά πάσα στιγμή. Εννοώ ότι μας αφορά όλους αυτό το ζήτημα και το κουβαλάμε όλοι στις πλάτες μας, ασχέτως του ποιος ευάλωτος θα βρεθεί κάθε φορά για να αρχίσει την περίτεχνη λασπολογία ή την εξυπνακίστικη χυδαιολογία.

    #121: πρώτο άσχετο σχόλιο, χαλαρά πετάμε λάσπη, στην Ελλάδα είμαστε.

    #128: ξεκινάει η καφενειακή κουβέντα που λέγαμε.

    #129: μνημείο νεοελληνικής ευκολίας, προχειρότητας και λασπολογίας

    #132: τσιμπάει ένας ακόμη στο καφενείο, πάμε για λιντσάρισμα.

    #133: Μπαίνει ο Sarant, με ήπια, μάλλον, διάθεση. Ρωτά, αναφερόμενος στο σχόλιο 129:
    «Το “πολιτισμολόγος” γιατί δεν το σκέφτηκαν;»
    (Ποιοι; Στο 129 είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται για τους φοιτητές του ΕΑΠ)

    #135: Μεσαιωνικό χιουμοράκι τύπου «κάψτε τις βρωμιάρες τις μάγισσες, που θέλουν να μας κάνουν και τις κυρίες», στην απάντηση:
    «μα “πολιτισμολόγος” είναι υπερβολικά απλό, μιας τέτοιας επιστήμης της πρέπει περίτεχνη ονομασία.»

    #136: Ο Sarant απαντά στον επιτήδειο χιουμορίστα (στο #135):
    «Αυτό να μου πεις, οι κορδέλες πρέπει να είναι μεταξωτές.»

  188. Δεν το βρίσκω λογικό τον ειρμό γιατί είναι ανισόρροπη η σχέση:

    1. Όταν ο Τζήμερος καυτηριάζει «τον υπάλληλο», καθότι δεν τον κατονομάζει είναι προφανές ότι ειρωνεύεται το σύστημα με το οποίο διαφωνεί. (Παίρνουμε ως δεδομένο από ότι βλέπω ότι είναι φιλελεύθερο σκουλήκι που θέλει να εξαφανίσει του Δημοσίους Υπαλλήλους με φασιστικές μεθόδους.)
    2. Αυτή η κριτική από ένα πολιτικό πρόσωπο (τον Τζήμερο) είναι ΠΡΟΦΑΝΩΣ κριτική στο «σύστημα», όχι στο άτομο. Εξού και δεν το κατονομάζει γιατί δεν έχει σημασία. Στον Τζημερικό νεοφιλελεύθερο κόσμο, όλοι αυτοί πρέπει να εξαφανιστούν υποθέτουμε.
    3. Ο Νίκος το αναγνωρίζει αυτό, αν και το κοροιδεύει λέγοντας ότι «έπρεπε οπωσδήποτε να ιδεολογικοποιήσει την ανορθογραφία». Ε, ναι, πολιτικός είναι, αυτό έπρεπε να κάνει! Αλλιώς θα ήταν προσωπικό το θέμα!
    4. Μετά αποφασίζει να χαρακτηρίσει την ανάρτηση ότι «παρασύρθηκε και φλυάρησε στον σχολιασμό» σε ένα σχόλιο 18 συνολικά λέξεων του Τζήμερου!
    5. Κοτσάρει στο τέλος και το «μην ακολουθώντας το σοφό παράδειγμα του ηγεμόνα από τη Δυτική Λιβύη, που μετρούσε τα λόγια του για να μην ξεφουρνίσει καμιά κοτσάνα» το οποίο είναι …πλάγια προσβολή.

    Από την μια λοιπόν ο Τζήμερος κάνει την δουλειά του, αυτό για τον οποίο τον ψήφισαν όσοι τον ψήφισαν, χωρίς να θίγει την αξιοπρέπεια κανενός παρά μόνο ενός συστήματος με το οποίο διαφωνεί. Δεν αναφέρει την θέση της ΔΟΥ, μάλλον εξαφάνισαν την πινακίδα και έληξε εκεί το θέμα. Η παρέμβαση του Τζήμερου ήταν πετυχημένη ως προς τους στόχους της.

    Αντίθετα ο Νίκος κατηγορεί επώνυμα ένα δημόσιο πρόσωπο για ένα λάθος που ξέρει πολύ καλά εξ’αρχής ότι είναι μάλλον δαχτυλογραφικό ολίσθημα. Αυτό δεν είναι μεζεδάκι, είναι …κοψίδι από αυτά που κατηγορούμε τα «αιμοσταγή ΜΜΕ» συνήθως.

  189. Α, και το «σκορ» αυτή τη στιγμή στα κλικ είναι 39 απεδώ στο δικό μου Blog και 28 από το δικό μου προς εδώ. Αλλά εκείνο το blog λειτουργεί γενικά το βράδυ περισσότερο οπότε ίσως ισοφαρίσω τελικά μακροπρόθεσμα. ; ) Επίσης του έστειλα πολλά hits από Facebook τα οποία δεν μπορώ να μετρήσω.

  190. Όπως και να τα μετρήσεις ασήμαντα νούμερα και σε αυτό το θέμα πιστεύω κακώς έδωσε έμφαση ο Νίκος πιο πάνω.

  191. Ηλεφούφουτος said

    188
    «…για ένα λάθος που ξέρει πολύ καλά εξ’αρχής ότι είναι μάλλον δαχτυλογραφικό ολίσθημα»
    Από πού να το ξέρει εξ αρχής; Εδώ εσείς ο ίδιος δεν το ξέρετε, αφού στο αρχικό σας κείμενο αλλού αποδώσατε το λάθος.

    Και τέλος πάντων, αφού λέτε κι ο ίδιος ότι ήταν πολιτική πράξη το τουιτάρισμα του Τζήμερου (φτηνιάρικη λέω εγώ, αντάξια των πρακτικών της πάλαι ποτέ Αυριανής), ένας λόγος παραπάνω να τον κράξουμε και να γελάσουμε με το αυτογκόλ.

  192. Ιάκωβος said

    Κύριε Χαλκίδη,
    μην μιλάτε στο πρώτο πληθυντικό πρόσωπο, εδώ, όπως και παντού, υπάρχουν άτομα και κάθε άτομο, όπως κι εσείς, έχει τη δική του Ιδεολογία και τον δικό του τρόπο να την εκφράζει.

    Εγώ για παράδειγμα δεν σας αποκάλεσα ποτέ «φιλελεύθερο» ούτε τον κύριο Τζήμερο, για τον οποίο πιστεύω οτι είναι Νεο-φιλελεύθερος δηλαδή οπαδός της πιο άθλιας, αντι-ανθρώπινης, καταστροφικής, δολοφονικής Ιδεολογίας του Δυτικού κόσμου σήμερα.

    Πρόκειται δε, αντίθετα με τον παραδοσιακό Ναζισμό, που είχε μέσα του πολύ παράνοια, για μια Ιδεολογία της κουταμάρας.Τα αποτελέσματά της όμως είναι ακριβώς τα ίδια με τον ναζισμό

    Σε μια εποχή κρίσης, που ΜΟΝΟ το κράτος έχει τη δυνατότητα να κάνει επενδύσεις, οι «αντικρατιστές» ζητούν την διάλυσή του. Δένουν χεροπόδαρα την οικονομία και τη δωρίζουν στους «Ιδιώτες» δηλαδή την αθάνατη ελληναράδικη κλεφτουριά, και μαζί τους χαρίζουν τα κεφάλαια που μαζεύουν από δω κι από κει. Και η συμπαθής τάξις των κεφαλαιούχων, πως τα επενδύει; Σε σπίτια στο Τσέλσι.

    Ή αλλιώς.

    Βρέ βλάκα Τζήμερε, αν απολύσης τους δημόσιους υπαλλήλους, αν μειώσεις τους μισθούς, αν κόψεις τις συντάξεις, τα επιδόματα,αν πεθάνεις τους συνταξιούχους, ποιος πελάτης θα έχει μπαγιόκο να το ακουμπήσει στον δικό σου πελάτη, την Εταιρεία, και να αγοράσει τα άχρηστα προϊόντα της που διαφήμιζες; Και τότε πως θα περισσέψει στην εταιρεία-πελάτη σου το μπαγιόκο για να τα ακουμπήσει και σε σένα για να τον διαφημίσεις;

    Ρώτα τον ταξιτζή, τον περιπτερά, τη λαική. Από το δημόσιο υπάλληλο ζούσανε.

    Και βέβαια, όπως στη φύση, που πρώτα τα τινάζει ο θηρευτής (λύκος, αλεπού κλπ) και μετά το θήραμα, έτσι και η Εταιρεία-πελάτης σου και μετά εσύ θα τα τινάξεις (οικονομικά) πρώτος και οι πελάτες-εμείς το κοινό, μετά.

    Τωρα η πιο μεγάλη εικόνα. Οι νεο-φιλελεύθεροι και η σκατόψυχη Ιδεολογία τους δεν είναι υπεύθυνοι μόνο για τους θανάτους και τις αυτοκτονίες που γίνανε από ανθρώπους χωρίς μέλλον ,ούτε μόνο από την αφαίμαξη του Ελληνικού λαού από το μεγαλύτερο κεφάλαιο που διαθέτουμε σα χώρα, το έμψυχο υλικό,(250000 νέοι πτυχιούχοι στην ξενητιά) αλλά και για τα δεινά στα οποία η παράνοια οδηγεί τους απελπισμένους. Οι (νεο-φιλελεύθεροι) χρυσαυγίτες είναι μια μορφή αυτού του φαινομένου, που μπροστά σε άλλα, θα μας φαίνονται μια αστεία οπερέττα.

    Άλλωστε , μήπως κι ο Χίτλερ δεν ήταν κι αυτός ένα δημιούργημα του άκρατου οικονομικού φιλελευθερισμού της Ανταντ, και της απληστίας των λεφτάδων, η οποία οδήγησε το Γερμανικό λαό στην τρέλα; Ο Χίτλερ δεν έδρασε μόνος του, απλά βρήκε έτοιμο το κοπάδι με τους παρανοημένους δολοφόνους και μπήκε επικεφαλής.

    Εκεί μας οδηγεί η Ιδεολογία του Κύριου Τζήμερου.

    Και μια αδιάκριτη ερώτηση. Γιατί δεν έκανε το κόμμα του πριν βαρέσουν διάλυση οι Κατεντζάροι και όταν η Στέφη έφτιανε τα μεγαλοπρεπή στούντιο, και όταν υπήρχε φαΐ για όλους («εσάς», γιατί για «μας» δεν είχε ποτέ πολύ )και όταν τα ποσά για διαφήμιση ήταν χοντρά ; Μήπως επειδή δεν προλάβαινε γιατί ήταν μπουκωμένος;

    Εν κατακλείδι, παιδιά, ξεχάστε αυτά που ξέρατε. Μπήκατε σαν ιδιώτες-επιχειρηματίες στην αγορά για να τα οικονομήσετε. Δε σας βγαίνει τώρα.Τα μαγαζάκια σας τέρμα. Στο τέλος, οι περισσότεροι από σας θα πάτε υπάλληλοι σε μεγάλες εταιρείες. Κι αν όχι εσείς, τα παιδιά σας. Μην οργίζεστε,όμως, γιατί αυτό σημαίνει κρίση. Χαλαρώστε και αφήστε την πολιτική για άλλους, γιατί εσείς, οι οργισμένοι μικροαστοί, τα πράματα τα κάνετε τρισχειρότερα και όπως οι Γερμανοί ομόλογοί σας στο ΒΠΠ, θα καταστρέψετε και μας και θα καταστραφήτε και οι ίδιοι.

  193. sarant said

    181: Μπράβο, «το οποίο σκουλήκι»!

    187: Ακριβώς. Επομένως τα περί μεταξωτών κορδελών που είπα αφορούν όσους έπλασαν τον κακόζηλο όρο «πολιτισμΙολόγος». Αν είναι μόνο η κυρία Τάνια, όπως με διαβεβαιώσατε σε προηγούμενο σχόλιο, αφορούν μόνον αυτήν.

    Ο Τζήμερος φυσικά δεν είναι φιλελεύθερος. Προσωπικά, τους φιλελεύθερους τούς σέβομαι, όσοι υπάρχουν και είναι ειλικρινείς.

  194. Emphyrio said

    Την πατησα κι’εγω κι’εκανα κλικ. Αν μπορουσε να αφαιρεθει με καποιον τροπο, θα ημουν υποχρεως. Αλλα θα μου πεις, αν βρισκοταν τροπος να αλλαξει το παρελθον, υπαρχουν γυρω στα δυομιση εκατομμυρια βλακειες πολυ πιο σοβαρες απο αυτο το κλικ στην ζωη μου.

  195. spiral architect said

    @192: Α, γειά σου! 😉

  196. Ιάκωβος said

    Και για να μην ξεχνιόμαστε, ο Τζήμερος είναι τόσο λυσσαλέα νεο-φιλελεύθερος και τέτοιο αντικοινωνικό στοιχείο που υποστηρίζει την εξίσου λυσσασμένη νεο-φιλελεύθερη ναζιστική Χρυσή Αυγή. Λέει ο Μέγας Ηγέτης Τζήμερος:

    «Η Χρυσή Αυγή ασκεί μόνο βία. Συγκριτικά με το κακό που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ που ασκεί τη βία της εξουσίας επάνω σε χιλιάδες ανθρώπους συγχρόνως και η οποία μεταβιβάζεται σε ολόκληρη την Ελληνική κοινωνία, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πιο επικίνδυνος για τον τόπο και την Ευρώπη ολόκληρη. Τις κορδελίτσες περί ναζιστών και φασιστών, τυλίξτε τις στα κενά κουτάκια της σκέψης σας. Πιο φασίστες, πιο παρανοϊκοί, πιο ολοκληρωτικοί από τον ΣΥΡΙΖΑ με τις συνιστώσες του, δεν υπάρχουν. Οι Χρυσαυγίτες, έχουν έστω μια ιδεολογία. Οι Συριζαίοι δεν έχουν τίποτα, δεν αγαπούν ούτε τον Έλληνα, ούτε τη χώρα, όπως έστω εντελώς λάθος, αγαπάει η Χρυσή Αυγή. Αν η Χρυσή Αυγή είναι το αυγό του φιδιού, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το φίδι.»

    Και

    » Την Χ.Α. έχω βαρεθεί να το λέω, την τροφοδοτεί η θεσμοποιημένη ανομία που εγκαθίδρυσαν το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και η παράφρων Αριστερά. Τα κόμματα εξουσίας, αλλά και το ΚΚΕ με τις παραφυάδες του, δεν σεβάστηκαν κανέναν νόμο και κανέναν θεσμό. Επί 40 χρόνια, νόμος ήταν το συμφέρον του εργατοπατέρα ή του κρατικού λαμόγιου. Μπροστά στην εθνική καταστροφή που προκάλεσαν αυτές οι συμμορίες….οι μαχαιροβγάλτες της Χ.Α. είναι Αρσακειάδες»

    Ούς η οργή του μικροαστού εναντίον κράτους και μισθωτού ένωσε, Σύριζα μη χωριζέτω.

  197. Alexis said

    Σχόλιο Νο 27 γι αυτό που είπε η Χάρις Αλεξίου στην έναρξη της συναυλίας -> Δηλαδή σύμφωνα με την ιδιάζουσα αντίληψη της αοιδού περί συντακτικού, εγώ τώρα είμαι «ένας καθαρίστρια»;

    Λοιπόν πριν από λίγα χρόνια και με αφορμή τη δημοσιοποίηση των προσώπων των οροθετικών ιερόδουλων από τον ανεκδιήγητο Λοβέρδο -θα τη θυμάστε ίσως εκείνη την απίστευτη αθλιότητα- είχαν γράψει που λέτε κάποιοι αναρχικοί σ’ έναν τοίχο: «Πίσω σκουλίκια ρατσιστές, είμαστε όλοι οροθετικές». (Και μάλιστα, τυχαία ή όχι, το σύνθημα ήταν γραμμένο με ροζ σπρέι).

    Το είχα βρει πολύ προχωρημένο. Ο σολοικισμός ήταν εξαιρετικά πετυχημένος ως προς το νόημα της φράσης, το ολοφάνερα αντισεξιστικό μήνυμα ξεπέρασε τους κανόνες του συντακτικού και το σύνθημα ήταν πιο δυνατό από την ίδια τη γλώσσα. Τουλάχιστον στα δικά μου μάτια. Για κάποιον άλλο θα μπορούσε να είναι απλώς μια σαχλαμάρα.

  198. sarant said

    197: Το σύνθημα είναι δυνατό και πετυχημένο, αλλά δεν παραβιάζει κανέναν κανόνα.

  199. Θρασύμαχος said

    #193β: σιγά μην εφηύρε πρώτη η Ιακωβίδου τον επίζηλο νεολογισμό, πολιτισμ-Ι-ολόγοι κυκλοφορούν http://www.artcom.gr/en/users/1225 http://ekataios.blogspot.gr/2012/05/blog-post.html http://www.ergasia-press.gr/news/index.php?new_id=7719 ανάμεσά μας, γεμάτος ο τόπος!

  200. leonicos said

    Γ΄ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ‘ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΟΘΕΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ’ ΤΟΥ κ. Θ. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ

    Θα ήταν ίσως σωστό, αλλά και πληκτικό, ν’ αρχίσω ‘μεθοδικά’ περιγράφοντας το βιβλίο, την μακροσκελέστατη βιβλιογραφία του, την εντελώς χορταστική αγγλική του περίληψη, που επίτηδες δεν συμβουλεύθηκα εκ των προτέρων για ευνόητους λόγους, τα παραρτήματά του (δεν περιγράφονται έτσι) δηλαδή το Ευρετήριο, τον Κατάλογο των Εικόνων, το Γλωσσάρι των Ξένων Αρχαιολογικών Πολιτισμών (δηλαδή φερω-νύμων ανασκαφικών θέσεων), τα κεφάλαια και την Εισαγωγή του. Γι’ αυτό θα προ-σπαθήσω να το κάνω πιο ζωντανά, καμιά φορά μάλιστα συσχετίζοντας απομακρυ-σμένα σημεία του βιβλίου, κάτι που προϋποθέτει όχι μόνο εξονυχιστική ανάγνωση αλλά και την διεξοδική μελέτη του.
    Έτσι, ο κ. Γιαννόπουλος και ο Κοτορτσινός θα βρουν πια στο πρόσωπό μου όχι έναν πεπλανημένο αμφισβητία αλλά έναν ειλικρινή μελετητή, έστω και αν η ειδικό-τητά του κείται έξω από την αρχαιογνωστική σφαίρα. [ΣΗΜ. Η απουσία του ‘κ.’ στον Κοτορτσινό δεν οφείλεται σ’ έλλειψη σεβασμού προς το πρόσωπό του αλλά στο γεγονός ότι τυγχάνουμε συσχολιαστές στο Ιστολόγιο του Σαραντάκου, όπου υπάρχει οικειότητα κι επιτρέπονται, στο μέτρο της κοσμιότητας εννοείται, παραβάσεις, αστεία, εντάσεις και συμφιλιώσεις, χάρη στις οποίες έχουν αναπτυχθεί φιλίες.]

    Η Εισαγωγή έχει τον ‘οδυνηρό’ τίτλο «Πόθεν η υπεύθυνη πληροφόρηση για την Ι-στορία και την Προϊστορία;» Και τον χαρακτηρίζω ‘οδυνηρό’, διότι προφανώς ο συγ-γραφέας θα προτιμούσε να ξοδέψει το χώρο αυτό πιο παραγωγικά, παρά να εξηγεί το αυτονόητο, αντιμετωπίζοντας, σκιαμαχώντας κατ’ ουσία διότι πρόκειται περί κωφών και τυφλών, τους ιδεοληπτικούς γκαουλάτερ της ελληνοφρένειας, οι οποίοι παίρνουν στα χέρια τους κάτι το αναμφισβητήτως μοναδικό και υπέροχο, όπως είναι η Ελληνι-κό Πνεύμα, τηη Ελληνοπρέπεια (αν μου επιτρέπεται ο όρος) και τη μεταβάλλουν σε σκιάχτρο, φόβητρο και κήρυγμα μίσους.
    Ο Θ. Γ. αρκείται να παρομοιάσει την διερεύνηση ορισμένων επιστημονικών προ-βλημάτων με αθλητικό γεγονός (ποδοσφαιρικό αγώνα εννοεί μάλλον) όπου εκτός των παικτών και των προπονητών, υπάρχει και η εξέδρα που αποτελείται από λίγους υ-γιώς σκεπτομένους και γνώστες του σπορ, που είναι σε θέση να έχουν άποψη έγκυρη όσο και οι επαγγελματίες του σπορ, καμιά φορά κι εγκυρότερη ακόμα, υπάρχουν ε-κείνοι που είναι μάλλον οπαδοί παρά φίλαθλοι, που φανατίζονται κι εκείνοι που βρί-σκονται στο γήπεδο μόνο και μόνο για να συμπλακούν, αδιαφορώντας για τον αγώνα.
    Μετέφερα την ουσία της παρομοίωσης επειδή μάλλον αρέσει στον Θ. Γ. αν κι έχω την αίσθηση ότι, παρά την παραστατικότητά της, αν έλειπε η Εισαγωγή του δεν θα έχανε πολλά. Το γεγονός είναι, όπως διαπιστώνει ο Θ. Γ. ότι στην Ελλάδα, περισσό-τερο ίσως από αλλού, κάθε ζήτημα που άπτεται της αρχαιολογίας και της ιστορίας, λόγω του μακραίωνος και σημαντικού παρελθόντος, εκτός της εγκυκλοπαιδικής έχει ιδεολογική και ψυχολογική συνιστώσα, ο οποία συχνά, όπως συμβαίνει σε κάθε λαό που δεν έχει να επιδείξει αξιόλογο παρόν, αποκτά μεγαλύτερη βαρύτητα από την ε-γκυκλοπαιδική, και προσπαθεί να ‘στρατεύσει’ την τελευταία, εν ανάγκη και παρα-μορφώνοντάς την, ώστε να εξυπηρετήσει το παθολογικό ιδεολόγημα.
    Όπως δηλαδή οι αρχαίοι λαοί, για να ερμηνεύσουν, στον εαυτό τους κατ’ αρχήν την παρουσία του καταφεύγουν σε παρελθοντολογικές μυθοπλασίες με χαρακτηρι-στικό τους ιδρυτικούς μύθους, οι ιδεολογικώς στρατευμένοι ψευδοεπιστήμονες κατα-φεύγουν σε παρελθοντολογικά φληναφήματα για να δικαιολογήσουν τις ακραίες ε-θνικιστικές θέσεις τους. Στο σημείο αυτό επιστρατεύεται ο καθ. Jan Assmann με την αντιπαροντική και θεμελιώνουσα λειτουργία του μύθου, ο οποίος δεν ανακάλυψε βέ-βαια τίποτα επειδή ‘ονομάτισε’ αυτό που μόλις περιγράφτηκε, εκτός από του να χρη-σιμοποιήσει την Παλαιά Διαθήκη για να δικαιολογήσει εκ των υστέρων αντισημιτικές πρακτικές, προβάλλοντας την άποψη ότι ο εβραϊκός λαός είναι ο πρώτος διδάξας την ‘απαλειφή του αντιπάλου από τη γη’ αποσιωπώντας ότι οι εβραίοι που υπέστησαν το Ολοκαύτωμα δεν ήσαν εχθρικός λαός αλλά γείτονες και συχνά συγγενείς των διω-κτών τους, εκτός του ότι τα σημερινά ήθη δεν επιτρέπουν τέτοια ιδεολογήματα. Το ατύχημα για τον καθ. Assmann είναι ότι οι ρομά (τσιγγάνοι) δεν έχουν ανάλογο κεί-μενο για να δικαιολογηθεί η εξόντωσή τους. Αλλ’ ώς εδώ περί Assmann· στο κάτω κάτω ένας αντισημίτης πάνω ένας αντισημίτης κάτω, δεν παίζει κανένα ρόλο, ούτε αυτός ανακάλυψε τον αντισημιτισμό, ούτε αν είχε άλλες θέσεις θα τον έπαυε. Οσο ο εβραϊκός λαός βρίσκεται διεθνώς στην αιχμή του δόρατος, βλέπε ποσοστά αποδεκτών των βραβείων Νόμπελ στις επιστήμες, βλέπε στις Τέχνες, θα υφίσταται τις συνέπειες της θέσης του. Αν ποτέ καταντήσει Αουμάρα, ο αντισημιτισμός θα εξαφανιστεί.
    Το πραγματικό το πρόβλημα που τίθεται στον Θ. Γ. και το καταγράφει στην Ει-σαγωγή του είναι ο αρχαιογνωστικός ψευδοεπιστημονικός ερασιτεχνισμός που ανθεί στην Ελλάδα όπως αντανακλάται σ’ εκλαϊκευμένα έντυπα (θα τ’ αποκαλούσα αλλιώς αλλά η λέξη δεν μπαίνει σ’ ένα σύγγραμμα) με το συνήθως νοσηρό ιδεολογικό τους στίγμα και την μη επιστημονική τους στόχευση. [ΣΗΜ. Μεταφέρω συνήθως αυτολε-ξεί από το βιβλίο του Θ. Γ. διότι είναι δηλωμένη η προέλευση των γνώσεων που εκτί-θενται εδώ και δεν υπογράφω βεβαίως τα κείμενα· απλώς μεταφέρω τον συγγραφέα.]
    Ο Θ. Γ. επισημαίνει επίσης ‘τον κίνδυνο να παρασυρθεί κανείς από τους εν λόγω επιτήδειους… συνήθως φορείς ακραίας και επικίνδυνης ιδεολογικοποίησης του πα-ρελθόντος’ και πιο κάτω αναφέρεται ‘στα αρχαιολατρικού και ελληνοκεντρικού πε-ριεχομένου γραφόμενα’ και την απήχησή τους στο ευρύ κοινό. Τελικώς ο Θ. Γ. δια-πιστώνει ότι σε αυτούς τους ιδεολογικούς χώρους ‘απουσιάζει δραματικά η πιο βασι-κή προϋπόθεση της ιστορικής και αρχαιολογικής έρευνας, η συγχρονία, δηλαδή η ε-ξειδικευμένη γνώση της ακριβούς ιστορικής συνάφειας των εννοιών, των προσώπων και των πραγμάτων’. Και όχι μόνο συνεχίζει ο Θ. Γ. καταγγέλλοντας την ακραία κι επιθετική αμάθεια, τις χονδροειδώς αναχρονιστικές πληροφορίες, την ακατάσχετη συνωμοσιολογία, την φανατισμένη προσκόλληση σε έννοιες χωρίς αποσαφηνισμένο πριεχόμενο κ.ο.κ. αλλά και περί το τέλος του συγγράμματός του (σελ 504) επανερχε-ται σοτ πρόβλημα, βλέποντάς το πλέον από το επιστημονικό του ύψος αλλά χωρίς να το υποτιμά. Γράφει: «Τα ερωτήματα που έχουν συσσωρευτεί είναι πολλά και κάθε αμφιβολία για το αν και πώς οι ατέλειωτες ερευνητικές διακλαδώσεις που γνωρίσαμε θα μπορέσουν να συντεθούν σε ένα και μοναδικό ερευνητικό «δέντρο» είναι απολύ-τως δικαιολογημένη. Είναι επίσης και ιδιαιτέρως ωφέλιμη διότι αποδεικνύει, νομί-ζουμε, πόσο μακριά από οποιαδήποτε προϋπόθεση σοβαρής έρευνας βρίσκεται κάθε απλουστευτική, ιδεολογικοποιημένη και γενικώς μη επιστημονική προσέγγιση του παρελθόντος.»
    Και κάτι πολύ σοβαρό ή ευτράπελο, όπως το πάρει κανείς, (ο Θ. Γ. το αντιμετω-πίζει βεβαίως σοβαρά) είναι η διαμόρφωση μιας νέας θρησκείας (νεοπαγανισμός) όχι μέσα από μεταφυσικές ή φιλοσοφικές αναζητήσεις, αλλά από τον συνδυασμό ιδεολο-γικοποίησης και ψευδοεπιστημονικής μυθομανίας συνιστά ίσως την πιο ακραία και μάλλον αναπάντεχη κατάληξη του κακώς νοούμενου (ο Θ. Γ. παραδόξως γράφει ‘εν-νοουμένου’) αρχαιογνωστικού ερασιτεχνισμού στη χώρα μας. [ΣΗΜ. Προφανώς α-ναφέρεται στους γραφικούς έως κι επικίνδυνους δωδεκαθεϊστές, για την Ελλάδα, αν και υπάρχουν οι δυνητικώς επικινδυνωδέστεροι Νεοδρυΐδες στην Ευρώπη].
    Αυτό το ‘συνδυασμό ιδεολογικοποίησης και ψευδοεπιστημονικής μυθομανίας’ το βρήκα πολύ πετυχημένο.

  201. […] Greek Το μπούμερανγκ του Τζήμερου και άλλα μεζεδάκια […]

  202. Γς said

    24;

    >«πήρα τις εξετάσεις» αντί «πέρασα»

    τις πήρα και τις πέρασα [και όχι μόνο τις εξετάσεις]

    http://caktos.blogspot.gr/2013/04/blog-post_206.html

  203. Τώρα με τις πολιτικές εξελίξεις ο Τζημερος εξαφανίστηκε,μονο πριν τις εκλογές έλεγε μεγάλα λόγια,αλλά έτσι είναι όλοι οι πολιτικοί….

Σχολιάστε