Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Τα μυστικά της κρυφής ατζέντας

Posted by sarant στο 16 Ιανουαρίου, 2015


agenda2Πριν από λίγο καιρό ψηφίσαμε τη Λέξη της χρονιάς για το 2014, όμως η σύντομη προεκλογική περίοδος που διανύουμε, και που μπαίνει πια στην τελική ευθεία της, έχει κι αυτή τις δικές της λέξεις και τα δικά της κλισέ, που δεν θα ήταν άσκημη ιδέα να τα καταγράψουμε.

Μια από τις λέξεις αυτές πάντως είναι η ατζέντα, και ειδικότερα η κρυφή ατζέντα, και ειδικότατα η κρυφή ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία ο ίδιος ο μέλλων πρώην πρωθυπουργός κ. Σαμαράς κατάγγειλε σε προεκλογική του ομιλία.

Στα νιάτα μου, όταν κάποιος έλεγε «ατζέντα» εννοούσε αποκλειστικά το αντικείμενο της εικόνας, δηλαδή ένα μικρό σημειωματάριο όπου σημειώνει κανείς διευθύνσεις και τηλέφωνα. Αργότερα βγήκανε και οργκανάιζερ, και πολυθεματικές πανάκριβες ατζέντες, και ηλεκτρονικές ακόμα, αλλά η αρχετυπική ατζέντα ήταν το μικρό τεφτεράκι στο οποίο γράφουμε τηλέφωνα -αυτή της φωτογραφίας, μάλιστα, επειδή είναι και κόκκινη, θα μπορούσε να ταιριάζει πολύ καλά για κρυφή ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ, αν η λέξη είχε διατηρήσει μόνο την παλιά της σημασία.

Ξέρουμε όμως ότι η λέξη έχει κι άλλες σημασίες. Σημαίνει επίσης έναν προκαθορισμένο κατάλογο θεμάτων προς συζήτηση π.χ. σε μια διάσκεψη ή σε συνάντηση πολιτικών, π.χ. «Το Κυπριακό περιλαμβάνεται στην ατζέντα της συνάντησης των δύο πρωθυπουργών». Και με τη σημασία αυτή, της ημερήσιας διάταξης που θα λέγαμε επίσης, λέμε ότι ένα θέμα «βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα», αν πρόκειται για κάτι σημαντικό και επείγον.

Τρίτη σημασία, ακόμα πιο γενική, της λέξης «ατζέντα» είναι ένας κατάλογος πραγμάτων που πρέπει να γίνουν σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, μ’ άλλα λόγια ατζέντα με τη σημασία αυτή είναι το πρόγραμμα. Παρακλάδι αυτής της σημασίας είναι και η κρυφή ατζέντα, το κρυφό πρόγραμμα -και από λεξικογραφική άποψη πρέπει να δώσουμε τον έπαινο στο Χρηστικό Λεξικό της Ακαδημίας, που είναι το μοναδικό λεξικό μας που περιλαμβάνει τον σύμπλοκο όρο «κρυφή ατζέντα», με τη σημασία «απώτερος στόχος ή σχέδιο» και την παραδειγματική φράση «η κρυφή ατζέντα της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό». Μας λέει επίσης το λεξικό ότι ο όρος είναι δάνειο από το αγγλ. hidden agenda, που καταγράφεται από το 1955.

Τα άλλα λεξικά όπως είπαμε δεν έχουν τον σύμπλοκο όρο. Ο Μπαμπινιώτης και το Χρηστικό έχουν και τις τρεις σημασίες που αναφέραμε, ενώ τα λιγάκι παλιότερα λεξικά (Τεγόπουλου-Φυτράκη και ΛΚΝ) καταγράφουν μόνο τις δύο πρώτες, δηλαδή το τεφτεράκι και τον κατάλογο θεμάτων προς συζήτηση. Τα παλιά λεξικά, π.χ. Δημητράκος και Πρωία, δεν έχουν καν το λήμμα ‘ατζέντα’.

Η λέξη είναι βέβαια δάνειο, ίσως από τα ιταλικά ή τα γαλλικά ή τα αγγλικά. Σε όλες αυτές τις γλώσσες η λέξη είναι agenda και προέρχεται από τα λατινικά, όπου έχει τη σημασία «πράγματα που πρέπει να γίνουν, πρακτέα» και είναι πληθυντικός ουδέτερου γένους του γερουνδιακού agendus του ρήματος agere «πράττω», που ανάγεται στην ίδια ινδοευρ. ρίζα με το δικό μας άγω. Κάποιος ιδιαίτερα σχολαστικός Άγγλος ή Γάλλος λαθοθήρας θα μπορούσε να πει ότι «κακώς» θεωρούν ότι η λέξη agenda είναι ενικός αριθμός, αφού στα λατινικά ήταν πληθυντικός. Στα γαλλικά, η λέξη εμφανίζεται στο πρώτο μισό του 16ου αι. με τη σημασία «βιβλίο όπου καταχωρούνται οι λογαριασμοί μιας πόλης». Στην ορολογία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Κομισιόν αρέσκεται να παρουσιάζει διάφορα προγράμματα που τα ονομάζει agenda -θεματολόγιο ή πρόγραμμα τα μεταφράζανε οι ελληνικές μεταφραστικές υπηρεσίες, αλλά όλο και περισσότερο εμφανίζεται η εύκολη λύση, «ατζέντα». Γιατί όχι, τελικά.

Ομόρριζος της ατζέντας είναι και ο ατζέντης, από το ιταλικό agente, που προέρχεται από το λατινικό agens, μετοχή ενεστώτα του ρήματος agere, για τους επαγγελματίες που πρακτορεύουν τις υπηρεσίες και αναλαμβάνουν τις διαδικασίες σύναψης συμβολαίων για αθλητές, ιδίως ποδοσφαιριστές, και για καλλιτέχνες, αλλά και για λογοτέχνες. Ο επίσημος όρος είναι πράκτορας, αλλά δεν λέγεται και τόσο πολύ επειδή θυμίζει τον Τζέιμς Μποντ (που κι αυτός είναι agent βέβαια).

Βέβαια, για τον πολύ κόσμο η ατζέντα είναι το τεφτεράκι με τα τηλέφωνα. Όπως λέει και το παλιό τραγούδι του Βοσκόπουλου (σε στίχους Πυθαγόρα), «αν μου φύγεις έχω κι άλλες στην ατζέντα». Υπάρχει και μια πιο καινούργια ατζέντα σε τραγούδι, που μουσκεύει στο νερό. Ίσως την ξέρετε με τη Σωτηρία Λεονάρδου, αλλά η μουσική και οι στίχοι είναι του Λάκη Παπαδόπουλου, που νομίζω πως την είπε πρώτος.

Όσο για το αν έχει ή όχι κρυφή ατζέντα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν το ξέρω, ξέρω όμως ότι έχει το υπουργείο Οικονομικών -και τα μυστικά αυτής της κρυφής ατζέντας ήρθαν στο φως προχτές, όταν ανακοινώθηκε ότι το υποτιθέμενο πρωτογενές πλεόνασμα του 2014 είναι μικρότερο κατά 3 δις απ’ όσο είχε ανακοινωθεί (έτσι καταλαβαίνω το «απόκλιση 3 δις» του τίτλου).

Αυτά είναι τα φοβερά μυστικά της ατζέντας!

 

 

165 Σχόλια to “Τα μυστικά της κρυφής ατζέντας”

  1. Κύρος Μοναχός said

    Ἄν εἶναι δυνατόν!!! Πῶς βρέθηκα πρῶτος;

  2. Γς said

    1:

    Ελα, εσένα περίμενα [ή κάποιον άλλον] για να μπω.

    Καλημέρα

    >την οποία ο ίδιος ο μέλλων πρώην πρωθυπουργός

    Καλό!

    Οπως κι τό:
    Ο πρώην μέλλων πρωθυπουργός 😉

  3. Νέο Kid Στο Block said

    Η ατζέντα συνδέεται και με τη Χασιέντα (ολέ!)
    http://www.etymonline.com/index.php?allowed_in_frame=0&search=agenda&searchmode=none

  4. spiral architect said

    Καλημέρα. 🙂
    Υπάρχουν και λιγότερο κομψά εργαλεία από μια ατζέντα, όπως το μπλοκάκι, αλλά και περισσότερο σοφιστικέ και χάιτεκ.
    Διαλέγετε και παίρνετε. 😉

  5. LandS said

    Η απόκλιση 3δισ είναι στα έσοδα. Δεν είναι απαραίτητα και στο (πρωτογενές) πλεόνασμα. Από ότι λένε οι κυβερνητικοί αυτή η απόκλιση αντισταθμίστηκε με μείωση δαπανών.
    Ωχ! Αυτό είναι τρις χειρότερο.

  6. Γς said

    >ανακοινώθηκε ότι το υποτιθέμενο πρωτογενές πλεόνασμα του 2014 είναι μικρότερο κατά 3 δις

    Ωχ! Και ποιος θα το (ανα)πληρώσει;

    Καλά το πήγαινες.
    Τι το ήθελες αυτό, στο τέλος;

  7. Νέο Kid Στο Block said

    Ο μακαρίτης ο Γιάγκος Δράκος ωχριά! 3 δις λέει «απόκλιση»… Αμ αυτό δεν είναι απόκλιση! Eίναι αφινικός μετασχηματισμός!

  8. Γς said

    >Αργότερα βγήκανε και οργκανάιζερ, και πολυθεματικές πανάκριβες ατζέντες, και ηλεκτρονικές ακόμα.

    Ξέρω, ξέρω

  9. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

    Αυτή η ιδέα της «κρυφής ατζέντας» (:η τρίτη), άγνωστη σ΄εμένα μέχρι τώρα, μου θυμίζει λίγο την έννοια του ghostwriter, που έγινε κι επιτυχημένη ταινία από τον Πολάνσκι, πριν λίγα χρόνια. Όσοι την είδαν θα θυμούνται, οπωσδήποτε, το τέλος της.

  10. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    1: Δεν είναι πολύ παράξενο, καλώς εχόντων των πραγμάτων κάθε μέρα το άρθρο ανεβαίνει γύρω στις 9.40 ώρα Ελλάδος 🙂

  11. Γς said

    9:

  12. Νέο Kid Στο Block said

    Η 3η σημασία της «κρυφής ατζέντας» είναι πάντα αρνητικά φορτισμένη . Αν δεν ήταν , δεν θα ήταν κρυφή. Παλιά τη λέγανε «υστεροβουλία». 🙂

  13. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

    Πάντως, ενώ «ο ατζέντης μου» ή «ο πράκτοράς μου» ακούγονται καθ΄όλα νόμιμοι, οι κυρίες συνάδελφοί τους πάλι μας μπερδεύουν: «Η ατζέντις μου»; «η ατζέντα μου»; «η ατζέντριά μου»; «η ατζέντισά μου»; «Η πράκτοράς μου»; «Η πρακτόρισά μου»;

  14. Νέο Kid Στο Block said

    12. σχεδόν ταυτόσημη έννοια και οι «δεύτερες σκέψεις» (που κάνουν οι Κύπριοι και η Ντόρα «πυτζζζάμα» Μπακογιάννη)

  15. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

    @11, ευχαριστώ για την υπενθύμιση!

  16. LandS said

    Τα προσωρινά στοιχεία λένε ότι η υστέρηση στα έσοδα είναι 3,5δισ. και όντως το πλεόνασμα παρουσιάζει απόκλιση 3δισ. Δηλαδή οι δαπάνες ήταν μόλις μισό δισ. μικρότερες του στόχου. Μπούρου μπούρου κλπ. ελπίζω να τα μπουρδούκλωσα αρκετά.

    Σήμερα όμως η ατζέντα στα Οικονομικά είναι διαφορετική. Φαίνεται ότι δύο Ελληνικές Τράπεζες τράβηξαν 5δισ. από το ELA. Κάποιοι, πριν λίγο καιρό, λέγαμε ότι στα στρες τεστ δεν τα πήγαν καλά οι Ελληνικές Τράπεζες (πλην μιας) και ότι δεν είναι ικανοποιητική η επίδοση μόνο στο βασικό σενάριο.
    Η Ελβετική Κεντρική Τράπεζα φαίνεται ότι είχε άλλη ατζέντα.

  17. Πάνος με πεζά said

    Kαλημέρες !

    Η αλήθεια είναι ότι στα μικράτα μου, το βιβλιαράκι με τα τηλέφωνα το λέγανε «καρνέ». Η λέξη «ατζέντα», τουλάχιστον στα δικά μου αφτιά, ήχησε ίσως μετά το 80, όταν μέσα της όμως είχαν ενσωματωθεί κι άλλα πράγματα, όπως ημερήσιες σελίδες, εορτολόγια, μονάδες μέτρησης κλπ., έγινε δηλαδή αυτό που λέμε «organiser» (ή -zer, για τους αμερικανόφιλους). Γι αυτό άλλωστε και διευρύνθηκε, για πρακτικά συσκέψεων κλπ., αφού πια συμβολίζει το «thinks to do». Ελληνικά μεταφράζεται, κακόηχα βέβαια, σαν «ημεροδείκτης», επιτραπέζιος ήτσέπης.

    Το καρνέ, από την άλλη, αφού είχε εξασφαλίσει τον όρο ως τηλεφωνικός κατάλογος (θυμίζω την ταινία «Το καρνέ με τα πονηρά τηλέφωνα»), διευρύνθηκε προς μια άλλη κατεύθυνση, αυτή των επιταγών. Λέγαμε δηλαδή «καρνέ επιταγών». Παράταιρο για μένα, αφού το μπλοκ ταιριάζει γάντι, όπως δε υφίσταται και η κίνηση της κοπής του φύλλου, αλλά τέλος πάντων, αυτά στο χέρι μας δεν είναι (εννοώ και κυριολεκτικά, τα φύλλα επιταγών !)

    Η «κρυφή ατζέντα» βεβαίως, είναι απόλυτα ταιριαστή σαν έκφραση. Ίσως σε μερικά χρόνια, η τεχνολογία να καθιερώσει κάτι σαν «δεύτερη SIM» ! 🙂

    Αυτά σαν πρώτες σκέψεις!

  18. sarant said

    13: Η ατζέντισσα, λογικό δεν είναι;

    17: Ναι, υπάρχει/υπήρχε το καρνέ, που ακούγεται επίσης στο παραπάνω τραγούδι του Βοσκόπουλου (την απειλεί ότι αρκεί να ανοίξει το καρνέ του)

  19. LandS said

    17. Εν μέρει συμφωνώ. Το καρνέ ήταν ο κατάλογος με διευθύνσεις και τηλέφωνα, η ατζέντα είχε και ημερολόγιο κλπ. Η ατζέντα του 63 ή του 64 για παράδειγμα 🙂
    Πάντα σε μικρό σχήμα.

  20. Alexis said

    #13: ατζέντης-ατζέντρα κατά το αφέντης-αφέντρα.
    Είναι πιο kinky!

  21. Μαρία said

  22. LandS said

    Κρυφή Ατζέντα = υστεροβουλία.
    Θυμίστε μου ποιος ειπε: collateral damage = killing of civilians, rendering=kidnapping and transporting persons with intent to torture.

    Έτσι για να μην υπενθυμίζετε έργα του Πολάνσκι.
    Εχτές λέει έδωσε κατάθεση για τις κατηγορίες βιασμού που αντιμετωπίζει.
    Πότε κατηγορήθηκε; Πριν η μετά το Ghost Writer ;

  23. Νέο Kid Στο Block said

    22. Δηλαδή διαφωνείς ότι κρυφή ατζέντα=υστεροβουλία;

  24. Γς said

    21:
    >Πότε κατηγορήθηκε; Πριν η μετά το Ghost Writer ;

    Τριάντα τόσα και βάλε χρόνια πριν (1977)

  25. Γς said

    24 -> 22

  26. sarant said

    21: Η λογογράφα του Ρέντσι και δεν την πληρώνανε;

  27. Γς said

    24:

    Το 13χρονο σήμερα.
    (μπουκιά και συχώριο τότε-Μη βαράτε!).

    Ο Λεχ Βαλέσα πρώην πρόεδρος της Πολωνίας και νομπελίστας ισχυρίστηκε πως θα έπρεπε να συγχωρεθεί στον σκηνοθέτη αυτή η μια και μοναδική αμαρτία του 😉

  28. Alexis said

    Νίκο, συγγνώμη για την άσχετη με το θέμα ερώτηση, αλλά ποιά είναι η γνώμη σου για τις προστακτικές τύπου «επίλεξε» «επίτρεψε» κλπ. που τελευταία ακούγονται κατά κόρον και θεωρούνται πλέον ως οι μόνοι σωστοί και αποδεκτοί τύποι;
    Εγώ προσωπικά, μέχρι πρόσφατα τουλάχιστον, όταν μιλούσα αβίαστα έλεγα «επέλεξε» «επέτρεψε», χωρίς να πολυσκεφτώ αν είναι σωστό ή λάθος, απλά γιατί έτσι το είχα συνηθίσει.
    Τώρα πια το σκέφτομαι πριν το πώ…
    Και τι θα γίνει με κάποια πιό «δυσκολοχώνευτα» ρήματα, όπως αναβάλλω, καταβάλλω κ.ά.;
    Θα λέμε π.χ.
    «ανάβαλε το ραντεβού για αύριο» ή
    «κατάβαλέ μου τα οφειλόμενα και θα αποσύρω τη μύνηση» ;;;

  29. physicist said

    Και οι σταρ των παλιών φιλμ που κάπνιζαν μπροστά στην κάμερα και τώρα έχουν εξαφανιστεί λόγω health correctness τι ήταν; Κρυφή ατζέντα των καπνοβιομοηχανιών ή ήρωες και προπαντός ηρωίδες της χειραφέτησης; Ήταν το τσιγάρο ένας λαμπυρίζων φαλλός που εξίσωνε τη γυναίκα με τον άντρα; «Thank you for smoking» είναι ο τίτλος του βιβλίου κι επειδή το άρθρο που αναφέρεται σ’ αυτό μου άρεσε πολύ, ήθελα οπωδήποτε να το στριμώξω εδώ στα σχόλια!

  30. Νέο Kid Στο Block said

    29. Ρε μην τούς βάζεις ιδέες ,λέμεεε! Σε λίγο θα μοντάρουν και το Χάμφρεϋ , και θα του βάλουν κλαδάκι ή οδοντογλυφίδα στο στόμα αντί για κάμελ άφιλτρο ,σαν τον έρμον το ΛούκυΛούκ. 😦

  31. Μαρία said

    26
    Της δίνανε ένα μηνιάτικο, λέει. Δεν παραπονιέται όμως, απλώς βαρέθηκε.

    28
    Τι έχουν και είναι δυσκολοχώνευτα;

  32. physicist said

    #30. — 😀 😀 😀

    Α ρε Κιντάκο, εμείς κάτι προλάβαμε από κείνα, τα παιδιά μας τώρα μας βάζουν κατσάδες άμα πάμε ν’ ανάψουμε ένα μετά το φαΐ. Ντάξει, μπορεί και να είναι καλύτερα έτσι.

  33. Spiridione said

    16. Μα κι αυτός ο ELA σαν τρομοκρατική οργάνωση ακούγεται 🙂

  34. physicist said

    31(α). — Ε, τότε το τιτίβισμα λέει βλακείες και συκοφαντεί.

  35. Γς said

    28:
    >κατάβαλέ μου τα οφειλόμενα και θα αποσύρω τη μύνηση.

    Μπορείς να πεις και «κατέβαλε» για την «μύνηση»
    Για την «μήνυση» αρμόζει το «κατάβαλε»

    Δεν επέστρεφε ουπς επιτρέπονται όλα

  36. sarant said

    33: 🙂

    28: Εγώ δεν θεωρώ δυσκολο το «ανάβαλε», μάλλον αυτονόητο το βρίσκω. Τις προστακτικές με αύξηση τις έχουμε συζητήσει και θα τις ξανασυζητήσουμε.

  37. Πάνος με πεζά said

    @ 29 : Με το συμπάθειο, δε βλέπω να ταιρίαζει το «κρυφή ατζέντα» σε αυτό που λες με το κάπνισμα.
    Ίσως όμως πίσω από τις κάμερες αυτής της εκπομπής να υπήρξε μια περίπτωση κρυφής ατζέντας…

  38. Φυσικέ, για δες αυτό: http://www.enet.gr/?i=arthra-sthles.el.home&id=48340
    (Μαρία, θυμάσαι;)

  39. physicist said

    #37. — Το ζόρισα άγρια απλώς για να το βάλω, όπως ήδη ομολόγησα. Δεν ισχυρίζομαι ότι ταιρίαζει παρά μόνο με την εξής έννοια: ότι δηλαδή τουλάχιστον από κάποιο χρονικό σημείο και μετά και τουλάχιστον σε ορισμένες ταινίες, οι καπνοβιομηχανίες είχαν βάλει το χεράκι τους (και τα Δολλάριά τους) ώστε οι πρωταγωνιστές να καπνίζουν σε συγκεκριμένες σκηνές.

  40. physicist said

    #38. — Α, Δύτη, δεν το ήξερα! Κοίτα να δεις καπνιστική και προπάντων αναδρομική ορθότητα στη Γαλλία, of all countries. Δεν το περίμενα.

  41. Γς said

    Πόσο μου λείπει…
    Εκείνο το τσιγάρο μετά.

    [Τι; και το πριν; Ου να μου χαθείτε!]

  42. Πάνος με πεζά said

    Ίσως στην κρυφή ατζέντα περί καπνού, να υπάρχει όρος του στυλ π.χ. αν ο σχωρεμένος «ταξίδι στη χώρα του Marlboro» καμπόης, πεθάνει από καρκίνο του πνεύμονα, προερχόμενο σαφώς από τα σποτ και τη γενικότερη προβολή που τον βάζουν να κάνει, να μην έχει κανείς από τους οικείους του δικαίωμα διεκδίκησης αποζημίωσης. Και νομίζω ότι μια τέτοια ιστορία είχε σκάσει, αλλά δεν ξέρω πώς κατέληξε.

  43. physicist said

    #42. — Χμ, το σενάριο που γράφεις δεν αποτελεί, κατά πώς καταλαβαίνω εγώ τον όρο, κρυφή ατζέντα ή μέρος αυτής. Πρόκειται για συμβόλαιο ανάμεσα σε δύο συμβαλλόμενα μέρη, και μάλιστα με όρους σαφείς που τους αποδέχονται και οι δύο, άρα δεν έχει κάτι κρυφό. Μπορεί η υπογραφή του ενός να είναι αποτέλεσμα καταναγκασμού ή το συμβόλαιο να είναι παράνομο ή ετούτο ή εκείνο αλλά κρυφή ατζέντα δεν μου φαίνεται.

  44. Μαρία said

    34
    Αντί να τη συγκρίνεις με τη δικιά σου την Κάτια, κάθεσαι και ασχολείσαι με τα φράγκα.

    38
    Βέβαια, το είχαμε συζητήσει κι εδώ. Και με το Μαλρό είχανε πρόβλημα.

  45. LandS, η «Ελβετική Κεντρική Τράπεζα»; Μήπως εννοείς την Ευρωπαϊκή; Ή την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (της Βασιλείας);

    Alexis, δεν έχεις μελετήσει αρκετά τα άπαντα του Νικοκύρη. Δες εδώ.

  46. physicist said

    Το product placement, αντιθέτως, που γίνεται από Εταιρείες, και που απαγορεύεται στη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση, είναι κρυφή ατζέντα (τίνος;) αφού εσύ ως ανύποπτος τηλεθεατής νομίζεις ότι απλώς βλέπεις μια σκηνή που διαδραματίζεται σε καφενείο, ενώ η οθόνη σου είναι από πισω διαρκώς γεμάτη με το λογότυπο συγκεκριμένης μάρκας καφέ. Δεν είναι κρυφή ατζέντα στο σινεμά, όταν σου λέει φανερά ότι η τάδε αυτοκινητοβιομηχανία τ’ ακούμπησε χοντρά ώστε ο Τζέημς Μποντ να οδηγεί δικό της αμάξι.

    #34. — Ποια Κάτια, πώς είναι δικιά μου, δεν την γνωρίζω την Κυρία και δεν καταλαβαίνω μία τι μου λες!

  47. Εδώ όχι, εδώ, κι είχαμε κέφια! 🙂

  48. Νέο Kid Στο Block said

    47.Δύτη, βλέπω πως την είχες ήδη πεφρασμένη (την προληπτική ένσταση ντε!) για τον Χάμφρεϋ, 5-6 χρόνια πριν! 🙂
    (είσαι και πιο σιτεμένος θα μου πείς…ναι!)

  49. Μαρία said

    46
    Αυτή με τις φαλλικές φαμ φατάλ στο άρθρο που λίνκαρες. Κλικ στο όνομά της. http://www.vogue.de/people-kultur/kultur-tipps/selbstportraet-von-katja-eichinger-alles-auf-anfang Πρόσεχε να μη σε πιάσει στο στόμα της 🙂

    Το Σπίγκελ πολύ παλιά είχε άρθρο σύμφωνα με το οποίο όσοι καπνίζουν πίπα πάσχουν απο μικροφαλλία 🙂 Έχουν παράδοση οι Γερμανοί στα ερζάτς.

  50. Μαρία said

    47
    Τώρα είδα τις φωτογραφίες της αντικαπνιστικής καμπάνιας που πρόσθεσε ο Στάζυ. Είναι στη γραμμή Φυσικού-Κάτιας.

    http://md0.libe.com/photo/123112-campagne-antitabac.jpg?modified_at=1266913220&ratio_x=03&ratio_y=02&width=459

  51. Είδες, Κιντ; Πριν από σας, για σας!

  52. physicist said

    #49. — Πολύ γέλασα … νάσαι καλά! (Όχι, για να ξέρεις για ποιο λόγο μερικές φορές προτιμώ να μη γνωρίζω λεπτομέρειες για κάποιον που έχει πει κάτι).

  53. Νέο Kid Στο Block said

    Α, ωραίο Μαρία το «Die Rettung liegt in der Empathie für den anderen»
    Πώς και δεν το πήραν χαμπάρι οι «μεταφραστές» του Σπαρμασνάαμε=Μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης 😆 να μιλήσουν για κρυμένη ατζέντα «Εμπάθειας» στη συνταγή Σωτηρίας του Σύριζα; 😉

  54. Πάνος με πεζά said

    …όταν βλέπεις τυχαία ένα καφενείο…
    https://fbexternal-a.akamaihd.net/safe_image.php?d=AQDcq5D4xAuEz2Kg&w=470&h=265&url=http%3A%2F%2Fi.vimeocdn.com%2Fvideo%2F502750552_1280x723.jpg&cfs=1&upscale=1

  55. physicist said

    Και του πουλιού το γάλα αυτό το καφενείο …

  56. Πάνος με πεζά said

    Έχει και «Βενέτη» δίπλα, και διάφορα άλλα. Αν δείτε την εκπομπή, θα φρίξετε από την γκρίζα (τι γκρίζα, κάτασπρη) διαφήμιση !

  57. 33,…Μα κι αυτός ο ELA σαν τρομοκρατική οργάνωση ακούγεται …

    Κάτι σαν Economic Liberation Army, ξερωγώ; 🙂

  58. sarant said

    50: Είχε πάντως γίνει σάλος στη Γαλλία με αυτές τις αντικαπνιστικές αφίσες, δεν θυμάμαι αν αποσύρθηκαν

    56: Τι κάτασπρη, κι απ’ τον ήλιο ξεξασπρότερη!

  59. Ηλεφούφουτος said

    Και κοιτάω τα ονόματα στις ετικέτες περιμένοντας να δω φαρδύ-πλατύ «Γιάννης Τζανετάκος» και αντ αυτού βλέπω «Τόλης Βοσκόπουλος»!!

    Αλλά ναι, εσύ, Νικοκύρη, είχες ήδη φύγει από Ελλάδα τον καιρό που ο δημοσιογράφος ακόμα Τζανετάκος ξιφουλκούσε κατά της μεταφορικής χρήσης της ατζέντας, με το σκεπτικό ότι όταν δεν εννοούμε «καρνέ» πρέπει να λέμε «ημερήσια διάταξη», αγνοώντας βέβαια ότι υπάρχει και η σημασία 3. Έλεγε και άλλα τέτοια τότε που είχε αναλάβει γλωσσική σταυροφορία από τη ραδιοφωνική του εκπομπή (902, Φλας,…), εξίσου αυθαίρετα ως επί το πλείστον.
    Και μετά την εκπομπή του ακολουθούσε η εκπομπή του Ψαριανού πού-‘σαι-νιότη-που-‘λεγες-πως-θα-γινόμουν-άλλος!

    Δεν συμφωνώ ότι το «κρυφή ατζέντα» είναι «σύμπλοκος όρος» ή όπως αλλιώς λέγεται αυτό που στο λήμμα του λεξικού έχει ιδιαίτερη θέση. Συνήθης χρήση είναι αυτού που δίνεις, Νικοκύρη, ως σημασία 3. Η σημασία του «κρυφή» + τη σημασία 3 του ατζέντα φτάνουν για να καταλάβει κανείς το περιεχόμενό της. Αυτό δηλαδή που έκανε το λεξικό της Ακαδημίας με τη συγκεκριμένη φράση, προφανώς για λόγους εμπορικούς καθό πιασάρικο, το κάνουν κανονικά τα λεξικά με φράσεις που το άθροισμα των λέξεων που τις αποτελούν ΔΕΝ ταυτίζεται με τη σημασία της φράσης, η οποία έχει πλέον αυτονομηθεί.
    Δεν το έχω μπροστά μου, κι έτσι δεν μπορώ να δω αν στο ερμήνευμα του «ατζέντα»υπάρχει και η σημασία 3, το ενδεδειγμένο όμως λεξικογραφικά θα ήταν να δώσει τη σημασία 3 και να εντάξει σε αυτήν το «κρυφή ατζέντα» ως χαρακηριστική χρήση ή παράδειγμα, με την ενδιαφέρουσα πληροφορία περί Αγγλικής.

  60. Πάνος με πεζά said

    Το χειρότερο, ως παιδί -δεν ξέρω αν το έχω ξαναγράψει-, ήταν να που πει ο πατέρας μου «Φέρε μου την ατζέντα από την πίσω τσέπη του παντελονιού μου». Φυσικά ακολουθούσε η φράση»και πρόσεξε μη σου πέσει τίποτα από μέσα». Γιατί όμως;

    Γιατί φυσικά ήταν μαύρη μικρή, σε μέγεθος επισκεπτηρίου, το 50% των σελίδων ήταν ξεκολλημένες αλλά βρίσκονταν στη σωστή θέση, συν ότι είχε εμβόλιμες καμιά 20ριά επαγγελματικές κάρτες, σε διάφορες αλλά ΓΝΩΣΤΕΣ θέσεις (π.χ. κάποιος από «Κ» ήταν σφήνα στη σελίδα του Κ) , το δε επιστέγασμα ήταν η παρουσία, στη θέση του…σελιδοδείκτη, μιας…τσατσάρας !

    Αν σου έπεφτε αυτό το πράγμα κάτω, καλύτερα να είχες σκορπίσει υδράργυρο από θερμόμετρο…

  61. Θυμάστε όταν είχαν έρθει τα πρώτα organizer στην Ελλάδα; Τα είχε φέρει το Πλαίσιο και τα διαφήμιζε στην τηλεόραση η Λιάνα Κανέλλη. Πού να ‘ξερε τι της έκρυβε η ατζέντα της…

  62. Γς said

    >και πρόσεξε μη σου πέσει τίποτα από μέσα

    και το βρει η μάνα σου

  63. sarant said

    59: Ωχ, κι αυτό το είχε σχολιάσει ο Τζανετάκος;

    60: Ωραίο!

  64. Πάνος με πεζά said

    Θυμάμαι και το πρόγραμμα «Lotus Organiser», μουσειακής αξίας. Είχε την εμφάνιση ακριβώς του σπιράλ και φυλλομετρούσες με το ποντίκι…

    Πολλές εικόνες βρήκα, και κάτι εκδόσεις μέχρι 6.Παίζει να βγαίνει ακόμα; Την εποχή του i-phone?

  65. physicist said

    Τα πραγματικά Rolodex ήταν φοβερή εφεύρεση και σίγουρα έβρισκες εκεί τα στοιχεία ανθρώπου που έψαχνες πιο γρήγορα απ’ ό,τι στο κινητό. Βέβαια δεν μπορούσες να του τηλεφωνήσεις πατώντας ένα κουμπί …

  66. Alexis said

    #45: Άγγελε ευχαριστώ, δεν το θυμόμουνα το άρθρο, αν και κάτι μου λέει αμυδρά ο Κωστάλας και το ΙΕΚ Δομή.
    Το ξαναδιάβασα επί τροχάδην…
    Εμπεριστατωμένο και πλήρες αν και δε μπορώ να πω ότι συμφωνώ σε όλα.
    Πάντως το «περίμενε» είναι λάθος παράδειγμα.
    Το «περιμένω» δεν παίρνει αύξηση πουθενά (περιμένω-περίμενα-περίμενε).
    Το θέμα είναι με τα ρήματα που παίρνουν εσωτερική αύξηση στον αόριστο: επιστρέφω-επέστρεψα-επίστρεψε.
    Το ότι είναι προβληματικός ηχητικά ο τύπος «επίστρεψε» το δέχεται κι ο Νικοκύρης όταν λέει ότι τον αποφεύγει και προτιμάει εναλλακτικούς τύπους όπως «να επιστρέψεις», «γύρνα ξανά» κλπ.

    #35: Καλώς τον λαθοθήρα Γς!
    Είμαστε των θετικών επιστημών εμείς οι γεωπόνοι κύριε πρώην παρ’ ολίγον καθηγητή μου (κατά το μέλλων πρώην πρωθυπουργός 🙂 ) ε, θα κάνουμε και τα ορθογραφικά μας! 😀

  67. Νέο Kid Στο Block said

    66. Aπ’όταν κάποτε μικρός είχα μάθει ότι στη Γεωπονική δίνουν χιλιαπεντακόσα (100 + ?) μαθήματα για να πάρουν πτυχίο, τρέφω απεριόριστο σεβασμό (και συμπόνοια) στον κλάδο! 🙂

  68. Γς said

    Κόψε κάτι!

  69. Πάνος με πεζά said

    Άσχετο : μόλις τώρα έμαθα για μια ακόμα λεκτική ιντερνετική «επικρότηση», αντίστοιχη του «respect»: το «Kudos», που προέρχεται μάλιστα από το αρχαιοελληνικό (το) κύδος=η τιμή.
    Το έχετε ακούσει/διαβάσει ;

  70. Πάνος με πεζά said

    96 νομίζω ότι έχει το ΕΜΠ στους Πολ.(υ) Μηχ.

  71. physicist said

    Το Kudos είναι καθιερωμένο στην αγγλική γλώσσα από παλιά. Εγώ, ας πούμε, το έμαθα τέλη των ογδόνταζ και δεν ήταν καινούργιο ούτε και τότε.

  72. Νέο Kid Στο Block said

    70. Μα ήταν τόσα πολλά ; θυμάσαι καλά; εγώ γιατί δεν τα θυμάμαι;☺ μάλλον επειδή τα passed night…😁

  73. Ψέκκας said

    λοιπόν άνοιξα κάποιες κρυφές ατζέντες κομμάτων και τι είδα;
    (δεν θα πώ φυσικά ποιών κομμάτων)

    – διορισμοί, ρουσφέτια, αυξήσεις μισθών κλπ
    – υποστήριξη Σκοπίων, ενδοτικότητα με Τουρκία, αναγνώριση Τούρκικης μειωνότητας κλπ
    – υποστήριξη βιομηχανίας λαθρομετανάστευσης
    – διεθνή οικονομικά συμφέροντα
    – διεθνή πολιτικά συμφέροντα (απο πίσω κρύβονται οι μεγάλες δυνάμεις)
    – ελληνικά οικονομικά συμφέροντα
    – μικροπολιτικά συμφέροντα

    τελικά ποιά είναι τα συμφέροντα που δεν είναι στην κρυφή αλλά στη φανερή ατζέντα;

  74. Spiridione said

    Και η περίφημη agenda 21 του ΟΗΕ
    http://en.wikipedia.org/wiki/Agenda_21
    της νέας τάξης πραγμάτων
    http://thesecretrealtruth.blogspot.com/2012/06/21_13.html
    http://ellinikahoaxes.gr/2014/07/10/%CE%BF-%CE%BF-%CE%B7-%CE%B5-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%86%CE%B7%CE%BC%CE%AF%CE%B6%CE%B5%CE%B9-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B1%CF%84%CE%B6%CE%AD%CE%BD%CF%84%CE%B1-21/

  75. Πάνος με πεζά said

    Ήμαρτον Κύριε ! Εγω μεν αφενός νόμιζα ότι είχε ήδη πεθάνει, αφετέρου, μόλις έγραψα,…
    Mήπως τον μπέρδεψα με αυτόν του Camel…

  76. Γς said

    Μια που μιλάμε για τα Μαλπόρο και τέτοια.

    Αδιόρθωτος ο Γς.

    Χθες το απόγευμα σε μια κηδεία βλέπει ανάμεσα στους συγγενείς του εκλιπόντος τον γνωστό καθηγητή Πνευμονολογίας και πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής για τον Ελεγχο του Καπνίσματος.
    Τον πλησιάζει και συνωμοτικά του λέει ότι είδε κάποιον πίσω απ την εκκλησία να καπνίζει.

    Και μέχρι τώρα δεν μπορώ να συνέλθω για το «αστείο» μου.

  77. Νίκος Α. said

    α) Το πιό αστείο είναι όταν η Ντόρα ή η Τρέμη, νομίζω και η Στάη, προφέρουν τη λέξη αΤΖέντα – αλλά και πολλές άλλες γυναίκες και απορώ γιατί δε συνηθίζεται απο άντρες.

    β) Στά αγγλικά agent είναι και ο καταλύτης σε χημικές αντιδράσεις και μου θυμίζει και κάποια παλιά διαφήμηση απορρρυπαντικού πλυντηρίου αλλά δε μπορώ να θυμηθώ γιατί. Νομίζω οτι είχε σχέση με τους μπλέ και πράσινους κόκκους.

    γ) Υπάρχει ακόμα και ο «secret agent» που το μεταφράζουμε «μυστικό πράκτορα» και όχι κρυφό.

    δ) @28 Ακούγεται επίσης στο ποδόσφαιρο το «πω πω μια απέκρουση που έκανε!»

    ε) Τέλος δε ξέρω αν είναι κρυφή η ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία αλλά να ελπίσουμε να υπάρχει. Ή τέλος πάντων όταν πάει να διαπραγματευτεί να μη ξεχάσει την ατζέντα του σπίτι.

    ζ) @75 ε δεν ήταν μόνο ένας!

  78. Πάνος με πεζά said

    @ 75 Αυταπάντηση : Απ’ όσο λέει το ρεπορτάζ.ο μεταστάς ήταν ο πέμπτος (τουλάχιστον) που χρησιμοποιήθηκε στη συγκεκριμένη διαφημιστική καμπάνια, και πήγε να βρει τους άλλους…

  79. Νέο Kid Στο Block said

    78. Ναι ο καημένος. 85 ήταν. Αν δεν κάπνιζε, θα έφτανε 130…

  80. physicist said

    #79. — 😀

  81. physicist said

    #77(). — Θυμάμαι πολύ παλιά και μια ψιλομόδα να προφέρουν τη Τζένη Jenny, πάλι κυρίως από γυναίκες, οι άντρες όχι, επειδή ακούγεται αδερφίστικο. Είναι και το σούφρωμα των χειλιών που χρειάζεται για να πεις το ΤΖ, παραπάει, δεν είναι αντρικά πράματα αυτά. 🙂

  82. Πάνος με πεζά said

    @ 81 : Aυτό έμεινε από την Έλενα (θεά) Ναθαναήλ…Πω πω, σ’ εκείνη την ταινία μας έστρεψε στο εργόχειρο…

    @ 79 : Αυτός όμως, λιγότερο τυχερούλης… Η τύχη πήγε στη χήρα…

  83. Spiridione said

    Και ο αζάν προβοκατέρ.

  84. Φημολογείται ότι όλη αυτή η υστερία με το κάπνισμα ήταν κρυφή ατζέντα των ασφαλιστικών κολοσσών της Αμερικής, οι οποίοι χρηματοδοτούν τις καμπάνιες και συγκρούστηκαν με τις επίσης παντοδύναμες καπνοβιομηχανίες και κέρδισαν. Λογικό φαίνεται.

    Τώρα, κάθε κόμμα και κάθε πολιτικός έχει και οφείλει να έχει κρυφή ατζέντα. Το ζήτημα είναι ποια κρυφή ατζέντα έχει.

  85. Dimitris said

  86. Πάνος με πεζά said

    Προφανώς, κατά Κων.Καραμανλή, η κρυφή ατζέντα περιέχει τα πράγματα που γίνονται και δεν λέγονται (τα άλλα, τα περιέχει η φανερή). Αυτός δεν το είχε πει;

    Ερώτησις προς το νομικό/ασφαλιστικό τμήμα : Κρετίνος πετάει φυλλάδια βουλευτή πάνω στα μαρμάρινα σκαλιά μας. Αν, πατώντας τα, γλιστρήσω και σπάσω πόδι, ποιόν κυνηγάω; Το βουλευτή, για μη τήρηση προδιαγραφών διανομής;

    Μην το γελάτε, και προσέχετε στις εισόδους σας αυτές τις μέρες…

  87. «Σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κρυφή ατζέντα και πιεστεί από τους δανειστές να καταργήσει κάποιες κόκκινες γραμμές, θα μπορούσε να εθνικοποιήσει την τράπεζα της Ελλάδας και να επιστρέψει σε εθνικό νόμισμα, βάζοντας δυναμίτη στην ευρωζώνη. Αυτό θα μπορούσε να αποβεί καταστροφικό για τα σχέδια των πλουτοκρατών, καθώς θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια άνοδο των Αριστερών κομμάτων που θα ακολουθούσαν τη συνταγή του ΣΥΡΙΖΑ και θα οδηγούσαν την Ευρώπη προς την αληθινή δημοκρατία και την ενοποίηση κάτω από διαφορετικούς όρους, προς όφελος των λαών. Τα πάντα θα εξαρτηθούν από το αν οι λαοί επιλέξουν να αγωνιστούν, αντί να παραδοθούν στην ‘αυτοκρατορία’.»

    http://x2t.com/2/agenda

  88. sarant said

    86: Κι αν ο βουλευτής ισχυριστεί πως ο οπαδός ενέργησε αυτόβουλα;

  89. sarant said

    66: Λες «το περιμένω δεν παίρνει αύξηση» -ναι, αλλά κάποτε έπαιρνε (στην καθαρεύουσα). Είναι πάντως αλήθεια ότι όσα ρήματα δεν πολυπαίρνουν σήμερα αύξηση, π.χ. απαντάω, συναντάω, δεν δημιουργούν τον πειρασμό της «αυξημένης» προστακτικής.

    69-71: Είναι πολύ παλιό το kudos, από τις Οξφόρδες του 19 αιώνα, αλλά τώρα με το Νέτι ξανακαινουργώθηκε.

  90. Νέο Kid Στο Block said

    82. Noμικό και ηθικό αίσχος!! Kάπνιζε 60+ κάμελ τη μέρα και φταίει η Κάμελ…
    Ενώ τα καημένα τα παιδάκια που πίνουν 2 λίτρα κοκακόλα και τρώνε 3 χάμπουργκερ με έξτρα παρθένα βοϊδοουρά και ορυκτέλαιο κάθε μέρα, και πεθαίνουν από έμφραγμα και διαβήτη στα 36…ας πάνε να μυνήσουν και θα πάρουν…
    Η υποκρισία και η ψευδοστατιστική σε όλο της το μεγαλείο.

  91. Παύλος said

    87- Τα πάντα θα εξαρτηθούν από το αν οι λαοί επιλέξουν να αγωνιστούν, αντί να παραδοθούν στην ‘αυτοκρατορία’.

    Ακριβώς!

  92. Πάνος με πεζά said

    @ 88 : Μας ρίξανε την Όλγα Κεφαλογιάννη, σε φυλλάδιο με κλειστό μπούστο.

    Μα που πας ρε κοπέλα μου; Κι 1% πιθανότητα να είχες, πάει κι αυτή…

  93. @ 92

    These are not boobs! THOSE are boobs!

  94. Reblogged this on anastasiakalantzi50.

  95. sarant said

    92: Κάτσε, εσύ είσαι Β Αθηνών ή Αττική;

  96. Γς said

    Ψηφίζει προφανώς σην Α’ Αθηνών. Οπως κι εγώ δω περα.
    Με πήραν τες απ το γραφείο της κυρίας να με ενημερώσουν δήθεν ότι κατεβαίνει στην Α’ Αθηνών. Πριν μερικές μέρες ε’ιχαν πάρει την κυρά μου, που τους ευχήθηκε «καλή επιτυχία» και έκαναν χαρούλες

  97. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    87 – «Τα πάντα θα εξαρτηθούν από το αν οι λαοί επιλέξουν να αγωνιστούν, αντί να παραδοθούν στην ‘αυτοκρατορία’.»
    Πρέπει πρώτα να αποσυνδεθούν απο το MATRIX.

    90 – Mε το αλκοόλ είναι πολύ πιο τραγικά τα πράγματα, αλλά εκεί λειτουργεί ακόμα η ομερτά.

  98. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    Εγώ αποφάσισα τι θα ψηφίσω, ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΡΕ ΓΑΜΩΤΟ, εσείς ακόμα το σκέφτεστε;

  99. Πάνος με πεζά said

    @ 95 : To γραφείο, στη Β’ Αθηνών, κοντά σε βιβλιοπωλείο παρουσιάσεων. 🙂

  100. physicist said

    #97. — Κοίτα, δεν είναι μόνο ομερτά. Το αλκοόλ είναι πολύ πιο παλιά υπόθεση, είναι σχεδόν συνομήλικο με τον πολιτισμό. Έχει πολλή κουλτούρα και φιλολογία και απόλαυση που το περιβάλλουν (για την απόλαυση, έτσι λένε τουλάχιστον όσοι το πίνουν, και δεν θα είναι ψέματα, υποθέτω), έχει πάρα πολύ μεράκι στην καλλιέργεια, στο φτιάξιμο, στις πικοιλίες, σε όλα. Ακόμα, αν το δούμε από άποψη υγείας, ναι μεν σε κατάχρηση είναι διάολος μεγάλος αλλά σε λογικές ποσότητες μέχρι και καλό κάνει. Όλα αυτά είναι στοιχεία που δεν τα έχει το τσιγάρο, πώς να το κάνουμε.

  101. Πάνος με πεζά said

    @ 99 : Στην Α’ ! (Μπαγκράτι, που έλεγε και ο Στηβ Γιατζόγλου)

  102. faltsos said

    και ενώ εδώ γίνεται συζήτηση για κάποια κρυφή(;) ατζέντα, δείτε τι φανερώνει ο ευρωπρόεδρος:

    http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22767&subid=2&pubid=64124945

  103. Πάνος με πεζά said

    @ 98 : Οι Παπανικόλες πρέπει να είναι τρια αδέρφια. Οι 2 είχαν πασίγνωστη κατασκευαστική εταιρία που άλωσε τα Βόρεια Προάστια τις δεκαετίες 80-90-00. Ο τρίτος,είχεκι αυτός την κατασκευαστική λόξα, αλλά και την οικολογική συνείδηση. Έτσι, έφτιαξε ένα χώρο στην Παλλήνη, όπου μαζευόσαντε οι οπαδοί του, μια που εν τω μεταξύ έκανε και κόμμα.
    Μια εποχή έψαχνε μηχανικούς για «βιοκλιματικά κτίρια» (ξέρετε, της μοδός πριν από λίγα χρόνια). Αλλά μη καπνιστές μηχανικούς, χορτοφάγους ίσως (αυτό δεν το έλεγε), και τέτοια…
    Στην τότε απελπισία πήρα ένα τηλέφωνο, και μάλιστα μίλησα με τον ίδο, αυτόν το μεσαίο κύριο.

    Ο Θεός έδωσε και βρήκα δουλειά αλλού, φαντάζεστε σήμερα να ήμουν ο δεξιός ή ο αριστερός στο σποτάκι; 🙂

  104. "Ετεροδημότισσα" said

    Νομίζω όταν ο Σρέντερ ήταν καγκελάριος είχε υιοθετήσει την «Ατζεντα 2010», ή κάπως έτσι, που περιλάμβανε όλα τα μέτρα περί ευέλικτων μορφών εργασίας (που έκανε τους χαμηλόμισρθους γερμανούς να δουλεύουν πλη΄ρες ωράριο ως δανεικοί εργαζόμενοι και να χρειαζονται από πάνω έξτρα κοινωνικά επιδόματα για να μένουν πάνω από το όριο της φτώχιας)
    αλλά ας μας τα πει καλύτερα κάποιος γερμανοτραφείς αλλά νομίζω έτσι την έλεγαν αυτήν την πολτιτική: «Ατζέντα»

    (σόρρυ αν το ξαναγράψατε δεν προλαβα να διαβάσω τα σχόλια)

  105. Η ιστορία με την σύνδεση καπνίσματος και θνησιμότητας είναι πολύπλοκη γιατί η μηχανισμοί με τους οποίους επιδρά το κάπνισμα στην υγεία είναι πολλαπλοί. Ο πατέρας μου, για παράδειγμα, πήγε 10-15 χρόνια πριν την ώρα του (συγκρίνοντας με τα αδέρφια του που δεν κάπνιζαν), μια που μετά από χρόνια καπνίσματος 22 Αντινικότ άφιλτρού τα πνευμόνια του είχαν γίνει σαν την Σταδίου, η καρδιά του (προσπαθώντας να αναπληρώσει ελλειπή οξυγόνωση) σχεδόν παρέδωσε το πνεύμα στα 60 του, και οριστικά στα 70. Καμμιά σχέση με καρκίνο του πνεύμονα, πάντως.

    Η στατιστική σύνδεση ενός συγκεκριμένου παράγοντα με ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα είναι δύσκολη και αμφίβολη, αλλά για κάτι τόσο καταστροφικό όσο ο καρκίνος, ακόμα και χαλαρή σύνδεση είναι αρκετή ώστε να υπαγορεύσει αλλαγή συνήθειας (προς αποφυγή ολέθριου αποτελέσματος). Ειδικότερα για την σύνδεση καπνίσματος-καρκίνου του πνεύμονα υπάρχει το πολυσυζητημένο και ιδιαίτερα φορτισμένο επεισόδιο με τον Φίσερ, από τους μεγάλους και ιδιοσυγκρατικούς της στατιστικής, Aπό ένα ερασιτεχνικό και αυθαίρετο ψάξιμο στο γκουγκλ φαίνονται διάφορες απόψεις, από τελείως καταδικαστικές για την γνώμη του Φίσερ (πχ, «When Genius Errs: R. A. Fisher and the Lung Cancer Controversy» – επικροτώ το Genius) που πλειοψηφούν, μέχρι λιγότερο καταδικαστικές («Fisher was partially correct, but only partially».)

    Θα είχε ενδιαφέρον, αν κανείς είναι περισσότερο ενήμερος με τις τελευταίες εξελίξεις και απόψεις για το θέμα να γράψει δυο λόγια.

  106. Πάνος με πεζά said

    Τελευταίες εξελίξεις και απόψεις για το θέμα μπορεί να αναφέρουν Κουβανούς που καπνίζουν άφιλτρα πούρα από τα 15, να πεθαίνουν κορακοζώητοι. Σίγουρα δεν υπάρχει ντετερμινιστική σχέση «ικανής και αναγκαίας συνθήκης», όπως σε όλα τα πράγματα που σχετίζονται με τον (εκάστοτε) ανθρώπινο οργανισμό.

  107. Πάνος με πεζά said

    Ή, με πιο απλή σκέψη,αυτό που λέγαμε παλιά :
    Όποιος καπνίζει, θα πεθάνει.
    Όποιος δεν καπνίζει, κι αυτός θα πεθάνει.

    Άρα(γε, που λένε μερικοί); 🙂

  108. physicist said

    #104. — Agenda 2010, ορθότατα μιλάς, αν και εκεί προφέρεται αγκέντα.

    Τώρα πέρασε το 2010 κι έχουμε τον Ορίζοντα 2020, από την ΕΕ όμως, όχι από την ΟΔΓ. Φαντάζομαι ότι μετά θα έρθουν το Όραμα 2030 και η Οπτασία 2040.

  109. sarant said

    96-101: Ώστε στην Α’ βάζει η Όλγα; Δύσκολη περιφέρεια, εχουν μειωθεί οι έδρες σε 14

    103: Χαχά!

  110. Πάνος με πεζά said

    Και αυξήθηκαν κατά 4 οι έδρες στη Β’, που είναι και η περιφέρεια που τα κρίνει όλα.

  111. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    100 – Δεν αντιλέγω για την κουλτούρα και την φιλολογία (κρατάω μια επιφύλαξη για την απόλαυση των «σκληρών» ποτών, απο ένα σημείο και πάνω, μάλλον εθισμός είναι) αλλά μιλάω για τον εθισμό στο αλκοόλ. Οι συνέπειες είναι πολύ χειρότερες απο το κάπνισμα ή απο το σκουπιδοφαγητό που λέει κι ο Κίντ, μία απο τις πλέον τραγικές, είναι η ενδοοικογενειακή βία, αλλά κανείς δεν μιλάει γι΄αυτές, όπως για τα τσιγάρα ή το πάχος. Θα έπρεπε να υπάρχουν στις φιάλες, ετικέτες με ενημερωτικά μηνύματα για τους κινδύνους που μπορεί να προκαλέσει το αλκοόλ, (ειδικά στην εφηβική ηλικία) όπως στα πακέτα των τσιγάρων, και ειδική επιστημονική ενημέρωση στα σχολεία, αλλά……μάλλον ζώ στον κόσμο μου.
    Είδε ο τρελός τον μεθυσμένο και φοβήθηκε, λέει η παροιμία, για επικίνδυνο καπνιστή και χοντρό δεν έχει ακουστεί κάτι.

  112. Ριβαλντίνιο said

    @ 98 Αυτός δεξιά που είναι ντυμένος «Κολοκοτρώνης» Καρνάβαλος είναι η απόδειξη πως καμιά φορά αν μεγαλώσεις τα παίζεις. Είχε γράψει ένα βιβλίο

    http://www.politeianet.gr/books/xepapadakos-g-antonios-adouloti-mani-590-paradosiaka-maniatika-tragoudia-panellinias-aktinobolias-98737


    ( μην σας ξεγελά ο τοπικιστικός πρόλογος για να πουλήσει) στο οποίο είχε κάνει πολύ καλή δουλειά με πολλές παραλλαγές.
    ————————————————————–
    Οι καπνιστές μου την σπάνε μόνο στην στάση του λεωφορείου γιατί δεν μπορείς να τους αποφύγεις. Τον χειμώνα βρέχει και το καλοκαίρι βαράει ο ήλιος και έτσι αναγκαστικά μένεις κοντά τους κάτω από το σκέπαστρο και μυρίζεις την τσιγαρίλα τους. Εκτός και αν κλείσεις την μύτη και αναπνέεις από το στόμα.

  113. "Ετεροδημότισσα" said

    τον ορίζοντα 2020 τον ξέρω από τα γκραντ, δηλαδή νόμιζα ότι επρόκειτο μόνο για μια πολιτική χρηματοδοτησης ερευνητικών προγραμμάτων.

  114. Πάνος με πεζά said

    Διόρθωση, προστέθηκαν 2 έδρες στη Β (42 > 44), και 3 στην Περιφέρεια (12 > 15).

  115. leonicos said

    Η κρυφή ατζέντα είναι ‘τα πράγματα που έχει σκοπό να κάνει κανείς αλλά δεν τα ανακοινώνει μέχρι να του δοθεί η δυνατότητα να τα κάνει’

    Υστεροβουλία είναι η υποκείμενη σκοπιμότητα, συνήθως αρνητική, μια πράξεις φαινομενικά θετικής.

    Δεύτερη σκέψη είναι η αλλαγή γνώμης. Δεν έχει αρνητική ‘αύρα’ όπως οι δύο προηγούμενες.

    @28 Έχει γίνει βούκινο ο ‘ντιλετάντε’ για ένα ‘επέλεξε’ και το ιστολόγιο έχει αποφανθεί. Όπως πολύ σωστά αντελήφθης, αυτοί είναι οι μόνοι σωστοί τύποι. Βέβαια, είσαι ελεύθερος να το λες όπως θέλεις, αλλά είμαι επίσης ελεύθερος να μην σε ακούω. Προφανώς εγώ ποτέ δεν είχα συνηθίσει.

  116. physicist said

    #111. — Δεν έχεις καθόλου άδικο σ’ αυτά.

    #113. — Αμ κι εγώ από κει τον ξέρω τον Ορίζοντα 2020. Πρωτύτερα τα έλεγαν FP 6, FP 7, τώρα πλάκωσαν οι ορίζοντες. Τέσπα, ας υπάρχουν πόροι για έρευνα κι ας τους λένε και Μπάμπη.

  117. physicist said
    Το αλκοόλ είναι πολύ πιο παλιά υπόθεση, είναι σχεδόν συνομήλικο με τον πολιτισμό.

    Λάθος. Το κρασί είναι συνομήλικο με τον πολιτισμό. Το αλκοόλ είναι 10 εκατομμύρια χρόνια παλιότερο.

    Έχει παρατηρηθεί το ότι ενώ οι πίθηκοι που ζουν στα κλαδιά δεν μεταβολίζουν καλά το αλκοόλ, αντίθετα οι άνθρωποι, οι χιμπατζήδες και οι γορίλες το μεταβολίζουν. Υποτίθεται ότι ο κοινός τους πρόγονος , που ζούσε κι αυτός και στο έδαφος, ανάπτυξε την συνήθεια να καταναλώνει αλκοόλ από τα πεσμένα στο χώμα φρούτα που σάπιζαν Ουσιαστικά, αυτή η μετάλλαξη μας έδωσε την ικανότητα να ζούμε στο έδαφος και να τρώμε τα φρούτα που είχαν υποστεί ζύμωση.

    Ίσως δηλαδή το αλκοόλ είναι αυτό που μας έκανε ανθρώπους.

  118. Νέο Kid Στο Block said

    Mιχάλη, πολύ ενδιαφέρον το ζήτημα που βάζεις στο 105. Οι ενστάσεις του Φίσερ ήταν ενστάσεις επί της μεθοδολογίας τυχαιοποίησης που ακολουθήθηκε στα πειράματα, και προσωπικά θεωρώ πως ήταν ολόσωστες. Όχι μόνο επειδή προέρχονταν από έναν κολοσσό και σκαπανέα της Στατιστικής και ειδικότερα του «Ελέγχου υποθέσων» όπως ο Φίσερ,αλλά επειδή τις βλέπουμε δυστυχώς να επαναλαμβάνονται σχεδόν καθημερινά σε «σωστές μεν στατιστικές (ως data) ,με καραγκιοζιλίκια δε πορίσματα». Οι Ιατρικές στατιστικές και η μεθοδολογία τους είναι μεγάλη,δύσκολη και συχνά πονεμένη ιστορία. Να ξεκαθαρίσω πως τα παραπάνω ΔΕΝ σημαίνουν ότι ΔΕΝ υπάρχει συσχέτιση αιτιότητας μεταξύ καρκίνου και τσιγάρου, αλλά αφορούν τα συγκεκριμένα πειράματα τα οποία έπαιρναν πολύ νερό στο κρασί τους και ο Φίσερ ήξερε να ξεχωρίζει το νερό από το κρασί και ήξερε να σχεδιάζει ΣΩΣΤΑ πειράματα!
    Το ότι τελικά μπορεί τα πορίσματα των πειραμάτων ως προς την αιτιότητα να είναι και αληθή, ΔΕΝ σημαίνει πως εκτελέστηκαν σωστά μεθοδολογικά. Πλείστες φορές μπορεί να οδηγηθούμε σε σωστό αποτέλεσμα με λάθος τρόπο-μέθοδο. Ακόμα και στα Μαθηματικά. Επιγραμματικά το θέμα ήταν ως εξής:
    Στη δεκαετία του 50 υπήρχαν ήδη διαθέσιμα στοιχεία που έδειχνα μεγαλύτερη τάση εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα σε καπνιστές απότι σε μη καπνιστές και έτσι -προς επιβεβαίωση- διεξήχθησαν 7 εκτεταμένες έρευνες στον αγγλοσαξωνικό κόσμο. (μία στον Καναδά, μία στο Ην.Βασίλειο και πέντε στις ΗΠΑ). Όλες έρευνες ευρείας κλίμακας όπου ο αριθμός συμμετεχόντων κυμάνθηκε ανάμεσα σε 34.000 και 448.000 (!).
    Η μέθοδος που ακολουθήθηκε ήταν κατά βαση η ίδια σε όλες: στα άτομα που επιλέχθηκαν να συμμετέχουν στάλθηκε ένα ερωτηματολόγιο όπου τούς ρωτούσαν σχετικά με τις τρέχουσες και τις παρελθοντικές καταναλωτικές τους συνήθειες, καθώς και για άλλα δημογραφικά ας πούμε στοιχεία και δημιουργήθηκε ένα σύστημα που εγγυόταν ότι όταν ένα άτομο από τους συμμετέχοντες πέθαινε, το γεγονός θα καταγραφόταν , μαζί με τη διάγνωση της αιτίας θανάτου.
    Συλλέχτηκαν μέσω αυτών των ερευνών λοιπόν δεδομένα σχετικά με την επίδραση της ηλικίας που κάποιος ξεκινούσε το κάπνισμα, το είδος και την ποσότητα καπνού και επίσης το τι συνέβαινε όταν κάποιος έκοβε το κάπνισμα. Ένα απο τα συμπεράσματα ήταν ότι ανάμεσα στους καπνιστές, η εμφάνιση καρκίνου ήταν από 11 ώς 20 φορές μεγαλύτερη σε σύγκριση με τους μη καπνιστές.
    Οι ενστάσεις του Φίσερ (αλλά και άλλων σοβαρών επιστημόνων) στηριζόταν στο γνωστό σοφό Correlation does not necessarily mean causation! Μπορεί σού λέει να αποδεικνύεται η συσχέτιση μεν, όντως δηλαδή ανάμεσα στους καπνιστές να είναι συχνότερη ποσοστιαία η εμφάνιση της αρώστιας ,αυτό όμως δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η αιτία είναι ο καπνός.
    Θα μπορούσε για παράδειγμα να σημαίνει ότι τα άτομα που καπνίζουν είναι πιο ανήσυχα ή πιο νευρικά, και αυτή η ιδιαιτερότητα που τα ωθεί στο κάπνισμα να είναι κι αυτή που τα καθιστά πιο επιρρεπή σε τέτοιου είδους ασθένειες. Θα μπορούσε επίσης να σημαίνει ότι υπάρχει κάτι στη γενετική δομή κάποιων ατόμων που τα κάνει επιρρεπή στον εθισμό από το κάπνισμα και παράλληλα πιο επιρρεπή στον καρκίνο του πνεύμονα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αιτία είναι ο καπνός!
    Οι ενστάσεις του Φίσερ ΕΧΟΥΝ βάση, γιατί οι έρευνες που διεξήχθησαν ΔΕΝ ακολούθησαν το πειραματικό μοντέλο όπως στην περίπτωση του εμβολιου της πολιομυελίτιδας ή της έρευνας για τη λήψη ασπιρίνης και τη σχέση της με τις καρδιακές παθήσεις.
    Στις περιπτώσεις αυτές , το δείγμα της έρευνας χωριζόταν στην τύχη δε δύο 2 ομάδες ,την ομάδα ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ και την ομάδα ΕΛΕΓΧΟΥ και καθώς η ΜΟΝΑΔΙΚΗ διαφορά ανάμεσα στις 2 ομάδες ήταν η παρουσία του υπό μελέτη ΠΑΡΑΓΟΝΤΑ, αν υπήρχαν διαφορετικά αποτελέσματα μεταξύ τους, αυτά θα μπορούσαν να αποδοθούν στην ΕΠΙΔΡΑΣΗ του εν λόγω παράγοντα.
    Αντιθέτως όμως, οι έρευνες για τις επιπτώσεις του καπνού ΔΕΝ αποτελούσαν ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΕΣ , αλλά ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ μελέτες.
    Υπήρχαν ήδη δηλαδή οι 2 ομάδες που θέλουμε να μελετήσουμε και απλώς παρατηρούμε την εξέλιξή τους.
    Εδώ, δεν μπορούμε να υποχρεώσουμε μη καπνιστές να αρχίσουν το κάπνισμα ή τους ήδη καπνιστές να το κόψουν.
    Το ιδανικό θα ήταν, αν μπορούσαμε να εφαρμόσουμε τη θεωρία στο έπακρο, να δώσουμε στους μισούς να καπνίσουν κανονικό καπνό και στους άλλους μισούς μια εντελώς ακίνδινη/ουδέτερη ουσία που θα είχε μορφή και γέυση πανομοιότυπη μ’αυτ’η του καπνού!
    Οι καπνοβιομηχανίες θα μπορούσαν να υποστηρίξουν πως αυτή είναι η μόνη ορθή πρακτική, και θα είχαν δίκιο! (αν θέλουμε να είμαστε επιστημονικώς τίμιοι). Ορθή μεν πρακτική αλλά ανέφικτη ως πρακτική εφαρμογή.
    ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ ότι τα παραπάνω δεν τα έγραψα για να «αθωώσω» το τσιγάρο! Τα έγραψα με αφορμή το «error» του Φίσερ ,που δεν ήταν και τόσο error ,after all.

  119. leonicos said

    Δεύτερη σκέψη είναι η αλλαγή γνώμης. Δεν έχει αρνητική ‘αύρα’ όπως οι δύο προηγούμενες.

    Ειδικά στην πολιτική, το ξαναείπα, η αλλαγή όχι μόνο της γνώμης, που επιβάλλεται, αλλά και των υποσχέσεων επιτρέπεται. Ο Μακιαβέλι το δικαιολογεί με την απλή λογική, ότι οι ίδιες οι καταστάσεις αλλάζουν, οπότε…

    Όταν ακούς κάποια πολιτική δύναμη να λέει τα ίδια το 1932 και τα ίδια το 2012, αυτό δεν είναι ύποπτο;

  120. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    103 Ναί τρείς είναι, αυτός είναι ο αρπαγμένος. Κι εγώ είχα συνεργαστεί μαζί τους, (είχα φτιάξει μερικές κεραμοσκεπές τους) αλλά ήταν κακοπληρωτές και την έκανα με ελαφρά πλάγια βήματα, άσε τις απαράδεκτες κατασκευές τους. Ο ψωνισμένος πάντως, είχε την πλάκα του τότε, αλλά μετά τόχασε τελείως, του την πέσανε απο γύρω τα λαμόγια οι δήθεν ΕΛΛΗΝΕΣ, τον κολακεύανε, με το αζημείωτο βέβαια, η αυλή που λένε, έ δε θέλει και πολύ ο άνθρωπος να ξεφύγει, αμέτρητα τα παραδείγματα.

    105 – Εμένα ο πατέρας μου πέθανε στα 43 του απο καρκίνο του πνεύμονος. Κάπνιζε δύο πακέτα άφιλτρα Έθνος (αν και αριστερός) αλλά είχε γυρίσει κι ένα σωρό εξωτικά νησιά του Αιγαίου με δωρεάν έξοδα διαμονής των δεξιών κυβερνήσεων. Πάντως τα πνευμόνια του που μας έδειξε στις ακτινογραφίες ο γιατρός στο Σισμανόγλειο, ήταν κατάμαυρα. Επίσης η ξαδέρφη μου που πέθανε απο καρκίνο στο κεφάλι στα 26 και η γυναίκα του ξάδερφού μου που πέθανε απο καρκίνο του μαστού (ουσιαστικά) στα 47 κάπνιζαν και οι δύο. Το οτι συμβάλει το κάπνισμα στην εμφάνιση καρκίνου, για μένα είναι δεδομένο, το πόσο δεν το ξέρω, αλλά και οι επιστημονική πληροφόρηση, είναι (μάλλον εσκεμένα) συγκεχυμένη και ελειπής. Το σίγουρο είναι, οτι είναι εξαρτησιογόνο και άκρως εθιστικό, και είναι γνωστό οτι ο εξαρτημένος (γενικώς) είναι υποχείριο, ο καθείς ας κάνει τις επιλογές του, οι δε γονείς, ας ενημερώσουν σωστά (παιδικά) τα παιδιά τους, για να μη γίνουν πελάτες (γενικώς πάλι).

    112 – Καρνάβαλος ο γέρος του Μοριά ορέ;

    Μπορεί να καταφέρεις να μη την αναπνεύσεις, αλλά θα σε ακολουθήσει πάνω στα ρούχα σου. Εγώ δείχνω κατανόηση, τραβάνε μεγάλο ζόρι, και μόνο που δεν έχουν τον έλεγχο της συμπεριφοράς τους, είναι αρκετό για μένα να τους ανεχτώ, τουλάχιστον σε ανοιχτό χώρο, αλλά κάποιες φορές και σε κλειστό.

    ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΦΑΣΙΣΜΟ ΤΩΝ ΚΑΠΝΙΣΤΩΝ -ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΦΑΣΙΣΜΟ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΑΠΝΙΣΤΩΝ.

    ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΟΧΗ ΕΝΘΕΝ ΚΑΚΕΙΘΕΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΟΛΩΝ.

  121. sarant said

    112: Ώστε είναι σοβαρό πρόσωπο, ε;

  122. Ριβαλντίνιο said

    @ 121
    Ή ήταν αλλά

  123. Ριβαλντίνιο said

    Ήταν και σκηνοθέτης στην ΕΡΤ νομίζω ( το μεταφέρω με κάθε επιφύλαξη ).

  124. ΟΧΙ ΣΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟ γενικώς, Λάμπρο. Σε όλα τα θέματα, από το κάπνισμα ως τα πολύ σοβαρότερα!

  125. Ριβαλντίνιο said

    @ 124 Αγγελος
    «ΟΧΙ ΣΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟ γενικώς»
    Όλοι συμφωνούν με αυτό ! Μέχρι και ο Μεταξάς !!! 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀

  126. Μαρία said

    123
    Στην ΥΕΝΕΔ. http://www.mani.org.gr/pnevma/xepap/x.htm

  127. Μαρία said

    Υποδύθηκε τον Κολοκοτρώνη το ’10 και του ‘μεινεhttps://www.youtube.com/watch?v=zbICnjVF1S4

  128. physicist said

    Αφού πιάσαμε τα κουτσομπολιά και τον φάγαμε τον άνθρωπο, ας προσθέσω ότι μάλλον εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας σε αυτήν εδώ την εκδήλωση. Καλώ επίσης την προσοχή σας στον άλλον κύριο, τον εξωγήινο με την περικεφαλαία και τη δάφνη στις δύο τελευταίες φωτογραφίες.

  129. Μαρία said

    128
    Απαράδεκτος καρνάβαλος. Πού είναι οι Λάκαινες φαινομηρίδες;

  130. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    124 – Νομίζω γνωρίζεις την άποψή μου για τον φασισμό Άγγελε.

  131. physicist said

    #129. — Φαινομηρίδα φοράει ο τύπος που βαράει τη γρανγκάσσα στην παρέλαση αλλά μηρός αντρικός τριχωτός με σκιστό χιτώνα ΜΠΛΙΑΧ

  132. Ριβαλντίνιο said

    @ 128 Physicist
    «εξωγήινο με την περικεφαλαία»
    Απέτυχαν να αναπαραστήσουν αυτούς. 😀

  133. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    127 – Υπάρχουν και χειρότερα, κάποιοι υποδύονται τον πρωθυπουργό, και τους παίρνουν στα σοβαρά.

  134. Νέο Kid Στο Block said

    This is Sparta re!

  135. physicist said

    Έλα, λέμε, δώσε, δώσε, δώσε!

  136. Μαρία said

    131
    Ρε συ, η φαινομηρίδα δεν φοριέται:-) Είναι αυτή που δείχνει μπουτάκι, παραδοσιακά στην αρχαιότητα η Λάκαινα.
    Μπέρδεψαν τις στολές 🙂

  137. physicist said

    #136. — […] Αυτή η ελευθερία εκφραζόταν και στη γυναικεία αμφίεση. Πολλούς αιώνες πριν εφευρεθεί η «μίνι» φούστα, οι Σπαρτιάτισσες φορούσαν τις φαινομηρίδες, που ήταν πολύ κοντοί χιτώνες που όχι μόνο άφηναν τους μηρούς των γυναικών σε κοινή θέα, αλλά ήταν και σχιστοί στο πλάι, περίπου ως τη μέση.

    Τρεις μαντεψιές τις έχεις, από ποιο σάιτ το ψάρεψα το παραπάνω. 🙂

  138. Ριβαλντίνιο said

    Γελάτε αλλά για να το σοβαρέψουμε
    «Η Ελένη Αναειπόνυμφη, βαστώσα τα δύο ανήλικα τέκνα της και καταδιωκομένη υπό τινος Αιγυπτίου, έφευγε προς το όρος του Πολυαράβου. Επί της φυγής ελύθη η μακρά ζώνη της. Ο Αιγύπτιος έδραξε την συρομένην άκραν και επροσπάθει να κρατήση τοιουτοτρόπως την φεύγουσαν. Αλλ’αυτή, αφήσασα κατά γής τα τέκνα, έδραξε την άλλην άκραν, όπου ευρίσκετο δεδεμένος ο θησαυρός της, δέκα δίστηλα. Αισθανθείσα δε ότι η ζώνη ετεντώθη, απέλυσεν αίφνης την άκραν και πεσόντα ύπτιον τον Αιγύπτιον ετραυμάτισε δια της ιδίας αυτού λόγχης, και έσωσεν εαυτήν, τα τέκνα και τον θησαυρόν.»

    http://www.mani.org.gr/kzaharias/arthra1997/12_anaiponifi.htm

    «ΓΑΚ, Συλλ. Βλαχ, Α’, Υπ. Εσωτ., φάκ. 50, έγγρ. 139 της 15 Απριλίου 1822.
    Πιστοποιητικό στη Σάββαινα Σπαρτιάτισσα

    Πιστοποιείται ότι η νέα Σπαρτιάτισσα ονόματι Σάββενα απ’ αρχής του Ιερού τούτου αγώνος έτρεξε προθύμως υπό την οδηγίαν μου εις τον κατά τους εχθρούς Μπαρδούνιας Μυστρός κυνηγώντας αυτούς έως Βλαχοκερασίες, καθώς δεν έλειψε και εκ του Βαλτετσίου τον πόλεμον μαχομένη γενναιότατα διά την πατρίδα, σκοτώνοντας με τα χέρια της δύο εχθρούς ακολουθώντας με όπου εδιορίσθην και απέρασα εις την Κόρινθον διά τα ντερβένια κάνοντας εκείθεν έως Αθήνας, Θήβα και Λεβαδιά διαφόρους πολέμους ευρέθη και αυτή όπου και εγώ και με την επιστροφήν μας εις Τροπολιτζά εστάθη έως της πτώσεώς της καθώς και εις την εκστρατείαν της Καρύστου ήτον μαζί μου ως άνωθεν. Τώρα δε όπού διορίζομαι διά την Ήπειρον η άνωθεν ήτον έτοιμη με την συνηθισμένην της γενναιοτητα διά να …ακολουθήση μαζί μου, εν βία όμως την αφήνω διά αναγκαίας υποθέσεις μου και εκ δευτέρου να έλθη όθεν ευρίσκομαι. Της δίδω λοιπόν το παρόν αποδεικτικόν μου διά να της χρησιμεύση.
    1822 Απριλίου 15: Κιτριές Κυριακούλης Μαυρομιχάλης»

  139. Pedis said

    # 118 – ΝεοΚιντ – Συμφωνώ με την ανάλυση σου. Να προσθέσω τον ακόλουθο συλλογισμό.

    Μπορεί, τυπικώς, να είναι σφάλμα να πει κανείς ότι με βάση τις στατιστικές μελέτες «το κάπνισμα προκαλεί καρκίνο στον πνεύμονα», όμως, σε κάθε περίπτωση δεν θα καταστεί ποτέ δυνατό να αποδειχτεί αυτή η πρόταση με τη μορφή «αιτία – αποτέλεσμα», όχι μόνον επειδή οι στατιστικές μελέτες και αναλύσεις δεν είναι πλήρεις, αλλά πολύ περισσότερο επειδή η εμφάνιση του καρκίνου είναι μια τόσο σύνθετη διαδικασία όσο είναι σύνθετη και πολύπλοκη είναι η λειτουργία των οργάνων του σώματος και η αλληλεπίδρασή τους με το περιβάλλον (και το κάπνισμα), λαμβάνει χώρα σε μεγάλο εύρος χρόνου.

    Παρόλα αυτά, πέραν του ισχυρότατου δεδομένου μιας τόσο υψηλής συσχέτισης σε ένα πολύ μεγάλο και «τυχαίο» δείγμα, η μορφολογία των καρκινικών όγκων του πνεύμονα σε καπνιστές πάρα πολύ συχνά είναι διαφορετική και ξεκάθαρα διακριτή σε σχέση με τη μορφολογία των όγκων που εμφανίζονται σε μη καπνιστές. Αυτό είναι ένα έξτρα δεδομένο που θα μπορούσε βέβαια κι αυτό να παραπέμπει σε απλή συσχέτιση.

    Τέλος πάντων, η στατιστική ανάλυση δεν παράγει θεωρία αλλά δεδομένα προς παρατήρηση και σκέψη. Αν η στατιστική ανάλυση χρησιμοποιηθεί cum grano salis μπορεί να οδηγήσει σε θεωρία και σε πρόγνωση και αν αυτό δεν είναι κατορθωτό, τουλάχιστον, σε φρονιμάδα.

    (* εκτός από περιπτώσεις τύπου χιροσίμα, τσέρνομπιλ αμέσως μετά το ατύχημα και φουκούσιμα για την οποία περιέργως πώς δεν μαθαίνουμε τίποτα, σε όλες τις υπόλοιπες αν καταφέρει κάπιοιος να «αποδείξει» ότι η έκθεση στη ραδιενέργεια προκαλεί καρκίνο και τερατογενέσεις εγώ να ψηφίσω σύριζα. )

  140. Μαρία said

    137
    Χα, χα, λάθος κάνει ο μακαρίτης.

  141. Πάνος με πεζά said

    @ 134 : Συγγνώμη, αλλά βγάζω ένα σύμφωνο, this is πάρ’τα (όπου τα θες) 🙂

  142. physicist said

    #140. — Καλώς, είσαι πρόσωπο εμπιστοσύνης, το δέχομαι. Άντε, στο καλαμπούρι ξετρυπώσαμε και ερράτουμ για το βιβλίο. 🙂

  143. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    92.Μα που πας ρε κοπέλα μου; Κι 1% πιθανότητα να είχες, πάει κι αυτή…

    δηλαδή,σβήσε με κυρά μου απ την ατζέντα σου/κι άντε για να ψάξεις αλλού τη ρέντα σου
    Η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου έγραφε για τεφτέρια και κιτάπια και ο Αντώνης Ρεπάνης το έκανε ύμνο:

  144. sarant said

    136-137-140: Ωχ, ελπίζω στο βιβλίο να τόχε διορθώσει…

  145. "Ετεροδημότισσα" said

    πωπω πέφτουν τα φρύδια μου από τη νύστα, δεν θα μάθω καθως φαίνεται πως από τις ατζέντες φτάσετε στο φασιον γουικ της Σπάρτης
    🙂

  146. Emphyrio said

    Αναφερθηκε en passant ο κρυφος πρακτορας: https://www.youtube.com/watch?v=6iaR3WO71j4

  147. Μαρία said

    142, 144
    Κατάφερα να βρω μια κριτική έκδοση.
    Ίβυκος ο Ρηγίνος, απ. 65, σ. 126 του πεντεφιού. φαινομηρίδας (και ανδρομανείς λοιδωρούσιν)

    Click to access L143.pdf

    135
    Δες στο απόσπασμα του Πλούταρχου την διαφορετική οπτική των ΑΗΠ. Το φαινομηρίζειν καθιστούσε τις παρθένες «αθήλεις».

  148. Λ said

    Εμείς λέμε πρακτόρισσα. Ακούω τις γιαγιάδες που πάνε στους αγίους τόπους ή στην Αιδηψό να μιλούν για την πρακτόρισσα τους.
    Το collateral damages το πρωτάκουσα το 90 για τον πόλεμο στον περσικό κόλπο.
    Σήμερα θα συμφωνήσω με το Λεώνικο

  149. Γς said

    139:

    >αν καταφέρει κάπιοιος να «αποδείξει» ότι η έκθεση στη ραδιενέργεια προκαλεί καρκίνο και τερατογενέσεις εγώ να ψηφίσω σύριζα

    Κι ήταν λέει να κάνω (που δεν έκανα) διδακτορικό πάνω στο Low dose effects of ionizing radiation.

    Μου έμεινε όμως το ενδιαφέρον.
    Ετσι όταν μετά από πολλά χρόνια ψάχνοντας στο φάκελο με τα τεχνικά βοηθήματα κάτι αρχαίων μονιτορς, είδα και μια πτυχιακή στο Graduate School of Biomedical Research του Πανεπ. Του Τέξας, που αναφερόταν στους κινδύνους που πιθανώς συνεπάγεται η έκθεση στην ακτινοβολία τους, κάθισα και την διάβασα.

    Αρχαία τα μόνιτορς, αρχαία και η μελέτη. Τολμηρή όμως για εκείνη την εποχή.
    Πολλές απόψεις και επιχειρήματα. Και βέβαια στο τέλος «απεδείχθη» ότι οι κίνδυνοι ήταν από αμελητέοι έως μηδαμινοί.

    Δεν περίμενα όμως να δω και τούτο:

    «Ακτινοβολία; Ποια ακτινοβολία;» ήταν η απάντηση του κ. καθηγητή.
    «Περισσότερη ακτινοβολία δέχεται το μόνιτορ [από τον χειριστή του] παρά εκπέμπει».

  150. Pedis said

    # 149 – Και πριν από εκατό χρόνια αλλά και αργότερα η ραδιενέργεια συνιστόταν σε διάφορες διαφημιίσεις για την καταπολέμηση ασθενειών και ενδυνάμωση του οργανισμού. http://www.lipocoolslim.co.uk/blog/wp-content/uploads/2014/11/ad-radiumrestoreshealth.jpg

  151. Οι agents, οι πράκτορες κι οι actors, μια χαρά βασιλεύουν, πάντως, σε τομείς της Πληροφορικής όπως τα Πληροφοριακά Συστήματα, η Τεχνητή Νοημοσύνη, και γενικότερα σε μοντελοποιήσεις.

  152. Να θυμηθούμε και την πολύτιμη για τον Ζάβαλο, κι όχι μόνο, ατζέντα στη Βίλ(λ)α των Οργίων.

  153. Γς said

    151:

    Α…έως εδώ!
    [Σκοτώστε τον!]

    152:

    «Παρακαλώ μιλάτε μου στον πληθυντικό θα με υποχρεώσετε… Είμαι κόρη Ναυάρχου.Του ναυάρχου Τσαχτσαρίδη, αν έχετε ακουστά»

    Ρίτα Μουσούρη Η κάτοχος της ατζέντας, μαστροπός κυρία Δόμνα, στο φιλμ.

    Πέθανε ξεχασμένη και κηδεύτηκε με παρουσία κανενός ομοτέχνου της στην Νέα Σμύρνη.

  154. 134,
    ΝάιΣ πάρτυ!

  155. 119,
    Για την αλλαγή γνώμης υπάρχει και το απόφθεγμα
    «When the Facts Change, I Change My Mind. What Do You Do, Sir?»
    που αποδίδεται στον Κέινς, αν και η ιστορία του είναι αμφιλεγόμενη
    .

  156. 150,
    Κατά διαβολική σύμπτωση, το NPR είχε πριν λίγες μέρες αφιέρωμα στα Radium Girls, νεαρές εργάτριες της νεοσύστατης, τότε (δεκαετία 1920) US Radium Corp, οι οποίες έφτιαχναν ρολόγια χειρός χρησιμοποιώντας ραδιενεργή μπογιά για τους αριθμούς που δείχνουν τις ώρες, ώστε αυτοί να λαμπυρίζουν και να είναι ορατοί στο σκοτάδι.

    Αφορμή για το αφιέρωμα ήταν ο θάνατος σε ηλικία 107 ετών (από γηρατειά, προφανώς) μιάς από τις τελευταίες εργάτριες, που είχε εγκαταλείψει την δουλειά πολύ νωρίς, επειδή της είχε φανεί ιδιαίτερα βαρετή. Οι περισσότερες από τις υπόλοιπες εργάτριες δεν είχαν την ίδια τύχη…

    Ενδιαφέρον έχει πως μετά την δημοσίευση του αφιερώματος, αποκαλύφθηκε (στον βαθμό που η αξιοπιστία της πληροφορίας είναι ελεγμένη) πως υπάρχει και δεύτερη επιζούσα, «104-year-old Mabel Williams, who lives in Olympia, Washington», και κάποιος σχολιαστής ισχυρίζεται πως απομένουν κι άλλες.

  157. gbaloglou said

    Ας αναφέρω εδώ ότι στα Αγγλικά χρησιμοποιείται (πλέον;) και ο όρος agenda ως ισοδύναμος του hidden agenda: αν πεις πχ he has an agenda εννοείς ότι «έχει ένα κρυφό σχέδιο».

  158. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    148: Πρακτόρισσα ναι, αλλά ως θηλυκό του πράκτορα.

    157: Ενδιαφέρον. Όπως λένε «κάνει διατροφή» και εννοούν ειδική διατροφή.

  159. Pirros said

    @ 152. Το αποκαλούσαν καρνέ!

  160. Pedis said

    # 156 – Ε, και η ραδιενέργεια κάποτε θα ήταν οικολογική!

  161. Από το New Yorker:

  162. Η λεζάντα:

    “If it’s all the same to you, I’d rather eat this not knowing what the latest science suggests.”

  163. 159: Σωστό!

  164. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    Οι ατζέντες του Άκη

    159..>>Το αποκαλούσαν καρνέ!
    Μα για να έχεις
    στο καρνέ σου τ’ όνομά μου
    σαν περιστέρια σκότωσες
    τα όνειρά μου

    Η ατζέντα
    Μουσική: Γιώργος Ζήκας | Στίχοι: Γιώργος Ζήκας
    Την ατζέντα σου κοιτάς απελπισμένα κάποιο όνομα οικείο για να βρεις
    το τσιγάρο μες τα χείλη αναμμένο κι ένας φόβος μήπως έχεις πια χαθεί
    Μήπως έχεις ξεχαστεί απ’ τους δικούς σου απ’ αυτούς που είχες κάποτε πιαστεί
    απ’ αυτούς που το δικό σου τώρα δράμα δεν τους φέρνει πια καμία ταραχή
    Στις ατέλειωτες της μοναξιάς σου ώρες την ατζέντα σου κοιτάζεις σιωπηλή
    και στης μνήμης σου γυρνάς τους διαδρόμους μήπως δεις κάποιο φωτάκι για να μπεις
    Για να μπεις σ’ αυτόν τον κόσμο που ‘χεις χάσει που τον έζησες με λάθος συνταγή
    και στ’ αδιέξοδο αυτό σε έχει φέρει στην ατζέντα σου να ψάχνεις για στοργή
    ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΗΜΕΡΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ- Ρηνιώ Παπανικόλα~ Γ. ΖΗΚΑΣ – ROSS DALY~ΕΤ1 1988

  165. Γς said

    Αντζέντα, καρνέ, Rolodex κλπ.
    Κοντά είναι κι ο κατάλογος, ο τηλεφωνικός

Σχολιάστε