Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Ο χακεμένος Πλούταρχος και άλλα μεζεδάκια

Posted by sarant στο 4 Απριλίου, 2015


Ο τίτλος του σημερινού πολυσυλλεκτικού μας άρθρου είναι παρμένος από κάτι που ειπώθηκε στην έκτακτη συνεδρίαση της Βουλής την περασμένη Δευτέρα. Αλλιώς μπορεί και να τα λέγαμε «Μεζεδάκια των Βαγιών» αφού αύριο, Κυριακή των Βαΐων, μοιράζουνε βάγια στις εκκλησιές -υποθέτω, δηλαδή, διότι δεν έχω πάει ποτέ. Θα μπορούσαμε επίσης να τα πούμε «μεταπρωταπριλιάτικα», μια και κάποια θέματά μας αναφέρονται ακριβώς στα πρωταπριλιάτικα ψέματα.

Λοιπόν, κατά τη συζήτηση στη Βουλή, ο πρώην (θέλω να το ακούω) πρωθυπουργός, απαντώντας στην πρόεδρο της Βουλής, η οποία τον επιτίμησε (και όχι άδικα) για τις λεκτικές παρεκτροπές του, της ανέφερε ένα ρητό του Πλούταρχου από το έργο του «Γυναικών αρετή», ότι «η ανδρεία είναι αρετή και των ανδρών και των γυναικών» -και άρα μην παρεξηγείστε τόσο εύκολα κυρία Πρόεδρε, είπε. (Για του λόγου το αληθές, το απόσπασμα είναι εδώ).

Πέρα από το ότι η θέση των γυναικών στην κοινωνία ήταν διαφορετική στην αρχαιότητα και ότι υπάρχουν πάμπολλα ρητά… μεγάλων ανδρών που επικροτούν την ανισότητα ανάμεσα στα δυο φύλα, αναρωτήθηκα αν υπάρχει αυτό το ρητό.

Έψαξα το συγκεκριμένο έργο του Πλούταρχου, το «Περί γυναικών αρετής», αλλά δεν βρήκα το απόφθεγμα. Σε όλο το έργο η λέξη «ανδρεία» υπάρχει μία φορα, στο «καὶ μὴν οὐκ ἔστιν ἀρετῆς γυναικείας καὶ ἀνδρείας ὁμοιότητα καὶ διαφορὰν ἄλλοθεν καταμαθεῖν μᾶλλον, ἢ βίους βίοις καὶ πράξεσι
πράξεις», όπου όμως η λέξη «ανδρεία» δεν είναι ουσιαστγικό, αλλά επίθετο (αντρικός) και σημαίνει: Και πραγματι δεν είναι δυνατόν να γνωρίσουμε καλύτερα τις ομοιότητες και τις διαφορές ανάμεσα στις αρετές των ανδρών και των γυναικών παρά συγκρίνοντας τους βίους (με τους βίους) και τις πράξεις (με τις πράξεις).

Κατά πάσα πιθανότητα, το σκονάκι που πάσαρε ο Άδωνης στον πρώην πρωθυπουργό εννοούσε το εξής χωρίο, στην αρχή του έργου: «μίαν είναι και την αυτήν ανδρός τε και γυναικός αρετήν» -προσέξτε όμως ότι ο Πλούταρχος γράφει για ΑΡΕΤΗ, όχι για ΑΝΔΡΕΙΑ, επομένως ο κ. Σαμαράς διαστρέβλωσε τον Πλούταρχο για να υπερασπίσει τη σεξιστική του φράση (είχε μιλήσει περί «ανδρικής σχολής» ή «ανδρικής γραμμής» ή κάτι τέτοιο).

Bλέπουμε βέβαια και τη μαγική χρήση των αρχαίων ελληνικών σε κύκλους της εθνικοφροσύνης: πετάει κάποιος ένα αρχαίο ρητό, υπαρκτό ή ανύπαρκτο, ολόκληρο ή μισό, άσχετο με το θέμα ή συναφές, και θεωρεί ότι αποστομώνει τον συνομιλητή του. Και ξαναλέω ότι σε ζητήματα φύλου ασφαλώς και δεν πρέπει να πάρουμε τοις μετρητοίς σαν οδηγό για το σήμερα τα αρχαιοελληνικά ρητά, αφού είναι διαποτισμένα με τη νοοτροπία της εποχής, που έβλεπε για κυριότερη αρετή της γυναίκας τη σιωπή και την απουσία από το δημόσιο προσκήνιο (το γνωστό «γυναιξί κόσμον η σιγή φέρει» από τον Αίαντα του Σοφοκλή).

* Επομένως, το απόφθεγμα του Πλούταρχου είναι ανύπαρκτο, άρα… απόφευγμα.

Εκτός βέβαια αν ο κ. Σαμαράς εννοούσε τον γνωστό αοιδό Γιάννη Πλούταρχο -που όμως δεν γνωρίζω τη δισκογραφία του κι έτσι δεν μπορώ να πω αν έχει πει κάτι για τις γυναίκες και την ανδρεία.

* Πάντως στην ίδια συνεδρίαση είχαμε κι άλλο ένα «απόφευγμα». Κλείνοντας τη δευτερολογία του, ο Ευάγγ. Βενιζέλος, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, είπε: «Όπως έχει πει ο Γκράμσι, το αυτονόητο είναι επαναστατικό». (Το ρητό πρέπει να ανήκει στο προσωπικό αποφθεγματολόγιο του κ. Β., αφού το είχε επικαλεστεί και πέρσι τον Σεπτέμβρη στη ΔΕΘ).

Όμως, δεν υπάρχει τέτοιο ρητό στον Γκράμσι, όπως -οποίος εξευτελισμός- έσπευσε να επισημάνει ο κ. Νικ. Νικολόπουλος, που διόρθωσε τον Βενιζέλο: «Εγώ ήξερα ότι ο Γκράμσι είχε πει ότι η αλήθεια είναι επαναστατική». Και πράγματι, ο κ. Ν.Ν. βρίσκεται πιο κοντά στην πραγματικότητα, αφού το ρητό αυτό αποδίδεται πράγματι στον Γκράμσι, αν και είναι συντομευμένη μορφή του «Dire la verità, arrivare insieme alla verità, è compiere azione comunista e rivoluzionaria», που το είχε βάλει σαν μότο ο Γκράμσι στο πρώτο τεύχος του Όρντινε Νουόβο, αλλά που μπορεί να είναι του Λασάλ τελικά. Πάντως, για αυτονόητο δεν είπε τίποτα ο Γκράμσι, και η διαφορά δεν είναι τόσο αθώα όσο φαίνεται.

* Σχετικό σχόλιο φίλης, που διδάσκει στο πανεπιστήμιο, στο Φέισμπουκ:

Βουλή: «Όπως είπε ο Πλούταρχος ….», λέει ο ένας, αλλά δεν το είπε έτσι ο Πλούταρχος, «Όπως είπε ο Γκράμσι….», λέει ο άλλος, αλλά δεν το είπε έτσι ο Γκράμσι. Και μετά άντε να πείσεις τους φοιτητές και τις φοιτήτριες ότι έχει σημασία να ελέγχουν τις πηγές τους.

* Και ένα γλωσσικό στιγμιότυπο από την ίδια συζήτηση. Στην ομιλία του Δημήτρη Κουτσούμπα, ο γραμματέας του ΚΚΕ καταφέρθηκε εναντίον όσων «αποκαλούν το ΚΚΕ ως ανιστόρητο» (στο 17.00 περίπου).

Τι λέτε; Θεωρείτε ότι στέκει το «ως» με ρήματα όπως το «αποκαλώ»; (Θα μπορούσε να είναι και ‘χαρακτηρίζω’ ή ‘θεωρώ’). Εδώ πιστεύω ότι δεν στέκει καθόλου, αν και ίσως δικαιολογείται σε περίπτωση που παρεμβληθούν κι άλλες λέξεις ανάμεσα στο ρήμα (αποκαλούν) και στο κατηγορούμενο (ανιστόρητο). Πάντως, στον γραπτό λόγο προτιμώ την αντιστροφή της φράσης, ώστε να γειτονεύουν άμεσα οι δυο όροι: αποκαλούν ανιστόρητο το ΚΚΕ.

* Διαβάζω στον ιστότοπο γνωστού δημοσιογράφου τον εξής τίτλο: Ο Λούμπιτς ήθελε να γίνει γνωστό στο παγκόσμιο το όνομά του, υποστηρίζει πρώην σύντροφός του.

Καταρχάς, μπορεί να λέμε «γνωστός στο πανελλήνιο», αλλά το παγκόσμιο δεν στέκεται μόνο του σαν ουσιαστικό. Κι επειτα, νοσταλγώ την εποχή εκείνη που ο σύντροφος (και η συντρόφισσα) σήμαιναν το μέλος κομμουνιστικού ή αριστερού κόμματος. Τώρα, χρειάζεται να διαβάσουμε όλο το άρθρο για να καταλάβουμε ότι όλα αυτά τα είπε η πρώην φιλενάδα του πιλότου -και όχι ο πρώην φίλος του. Τουλάχιστον, βάζετε άρθρο: είπε μια πρώην σύντροφός του / είπε η πρώην σύντροφός του.

* Κι ένα άλλο με το θηλυκό γένος και τα επίκοινα, στην περιγραφή της υπόθεσης ενός θεατρικού έργου: Μια χορωδία με μέλη από όλες τις φυλές του κόσμου και επικεφαλής μια γυναίκα-ιερέα πέφτει θύμα δολοφονίας από ένα νεαρό ρατσιστή· μόνο η ιερέας επιβιώνει.

Το πρόβλημα εδώ, που οδήγησε στον επίκοινο νεολογισμό «η ιερέας» είναι στον ελληνορθόδοξο χριστιανισμό δεν υπάρχουν γυναίκες ιερείς, ενώ ταυτόχρονα η λέξη ιέρεια, που είναι το κανονικό θηλυκό του «ιερέας» είναι καπαρωμένη για άλλες μη χριστιανικές  χρήσεις, όπως για τις ιέρειες της ειδωλοκατρίας ή την πρωθιέρεια στην αφή της Ολυμπιακής φλόγας (αλλά και μεταφορικές, μη εκκλησιαστικές χρήσεις). Εγώ θα έβαζα ιερωμένη, όσο κι αν ακούγεται «η ερωμένη».

zerbanapoleon2* Κι ένα φωτογραφικό, που το στέλνει φίλος από τη Ραφήνα. Όχι μόνο είναι άκλιτος ο Ναπολέων, αλλά και μπαίνει πρώτα το επώνυμο λες και ήταν Ούγγρος.

* Κι ένα σχετικό, πάλι με άκλιτο επώνυμο, σε (πολύ τσαπατσούλικα γραμμένο) ρεπορτάζ για τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ, όπου διαβάζουμε ότι δημιουργείται νέο ρεύμα «με επικεφαλής τα μέλη της Π.Γ., Γ. Μπουρνούς και Ν. Ηλιόπουλο». Όμως, ο Μπουρνούς (μυτιληνιό επώνυμο) στη γενική και στην αιτιατική είναι «του Μπουρνού, τον Μπουρνού». Παρόμοιο πρόβλημα είχαμε και με τον μακαρίτη τον Μάνο Ξυδού, που πολλοί έλεγαν «του Ξυδούς».

(Δηλαδή, ό,τι είναι παράξενο έχει την τάση να μένει άκλιτο, είτε είναι λόγιο -Κοντολέων- είτε λαϊκό -Μπουρνούς).

* Δεν ξέρω αν το ξέρατε, αλλά η Σκωτία είναι γεμάτη με αρχαιοελληνικά τοπωνύμια. Απολαύστε υπεύθυνα, που λένε και οι διαφημίσεις.

* Ο Σκάει γάιδαρο Μπογδάνος είπε προ ολίγου ότι η χρεοκοπία της Ελλάδας ξεκίνησε, αλλά σύμφωνα με το άρθρο του nooz.gr πρέπει να τρώμε με χρυσά κουτάλια, αφού: Το ποσόν των 147.034.038 εκατ. ευρώ συγκέντρωσε το Δημόσιο μέσω της διαδικασίας εκούσιας καταβολής ληξιπρόθεσμων οφειλών εκτός ρύθμισης. Πράγματι, με 147 εκατομμύρια εκατομμύρια ξεχρεώνουμε και ζούμε σαν πασάδες μέχρι δεκάτου τετάρτου απογόνου!

vima-protaprilia* Μέσα στη βδομάδα που πέρασε είχαμε και την πρωταπριλιά, και βέβαια στους καιρούς που ζούμε είναι εύκολο να πιστέψει κανείς οτιδήποτε ή να πάρει για πρωταπριλιάτικο κάτι αληθινό. Πάντως, το Βήμα πίστεψε το πρωταπριλιάτικο του Πανίκα Ψωμιάδη για ραντεβού του με τον Τσίπρα (αργότερα, βέβαια, το διόρθωσε).

* Ίσως το πρωταπριλιάτικο που ξεγέλασε τους περισσότερους να ήταν της lifo, που εμφάνιζε τον Ντόναλντ Τουσκ να δηλώνει «Οι Έλληνες να πάρουν τον ήλιο τους και να τον βάλουν εκεί που ξέρουν».

* Πολλούς ξεγέλασε και η είδηση ότι δήθεν διορίστηκε διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ η Αθηνά Δρέττα.

* Φίλος εντόπισε στο πρωτοσέλιδο της Ακρόπολης την Πέμπτη τον τίτλο «Απέλυσε εν μια νυΧτί», που βέβαια είναι παράταιρο, «εν μια νυκτί» θα πούμε, και μάλιστα, κανονικά, «εν μιά νυκτί» (είναι δισυλλαβο κανονικά). Από την άλλη, εξίσου παράταιρα είναι και τα διάφορα «καληνύκτα» που γράφουν και λένε μερικοί.

* Ξεχάστε όλα όσα ξέρατε για την Αναγέννηση, μια γκαμήλα ανατρέπει τα ιστορικά δεδομένα. Σε ρεπορτάζ του in.gr διαβάζουμε ότι βρέθηκε θαμμένος και σχεδόν άθικτος ο σκελετός μιας γκαμήλας που κατά πάσα πιθανότητα βρέθηκε εκεί όταν οι Οθωμανοί είχαν πολιορκήσει τη Βιέννη, και το άρθρο τελειώνει με το συμπέρασμα ότι «αν η Βιέννη είχε πέσει στα χέρια των Οθωμανών, τότε οι Τούρκοι στη συνέχεια θα είχαν καταλάβει όλη την Ευρώπη μέχρι τις όχθες του Ρήνου και το θαύμα της Αναγέννησης δεν θα είχε πραγματοποιηθεί ποτέ».

Φυσικά, αν είχε πέσει η Βιέννη το 1683 ούτε ο Μικελάντζελο θα είχε γεννηθεί, ούτε ο Ντα Βίντσι.

Κατά τα άλλα, το ότι ένας (αρχαιο)ζωολόγος χρειάζεται τεστ DNA για να διαπιστώσει ότι ένας ολόκληρος, άθικτος σκελετός γκαμήλας είναι από γκαμήλα, με ξεπερνάει.

* Και κλείνω με ένα άρθρο για «δέκα πράγματα που πιθανώς δεν γνωρίζατε για τον Νονό του Κόπολα». Κάτι που σίγουρα δεν γνωρίζατε είναι ότι «Ο Ελίας Καζάν, ο Άρθουρ Πεν, ο Κόστα-Γκράβας, και ο Ρίτσαρντ Μπρούκς είναι μερικοί μόνο από τους κινηματογραφιστές που η Paramount πλησίασε στην αρχή για να σκηνοθετήσουν το best-seller του Πούτζο».

Ο Κόστα-Γκράβας πρέπει να είναι ο διάσημος σκηνοθέτης που προς τιμήν του ονομάστηκε έτσι το σχολικό συγκρότημα της Γκράβας. Αρθρογραφία για τον Μάριο Πούτζο, δηλαδή.

Καλό σαββατοκύριακο!

 

196 Σχόλια to “Ο χακεμένος Πλούταρχος και άλλα μεζεδάκια”

  1. Πάνος με πεζά said

    Καλημέρες ! Κι ευχαριστώ για την ανάρτηση. «Του Ναπολέων», του «Λέων» κλπ. λοιπόν, άλλο ένα «υπό καθιέρωση» μεζεδάκι, που πια ακούμε πολύ συχνά ακόμα και στο ραδιόφωνο…»Είσαι και χήρα γυμνασιάρχου», που έλεγε και στην ταινία…

    Τα υπόλοιπα δεν προλαβαίνω να τα διαβάσω λόγω πρωϊνών υποχρεώσεων. Θα επανέλθω !

  2. Πάνος με πεζά said

    PS : Μπουρνούς, μια που αναφέρθηκε, θα είναι ο επόμενος ημι-Δήμαρχος Ραφήνας, όπως τα έχουμε ξαναπεί…

  3. # 3

    Νίκο στην 5 η παράφραφο ξέχασες ένα τέως και επανέφερες τον Σαμαρά !

  4. Γς said

    Καλημέα

    >Αλλιώς μπορεί και να τα λέγαμε «Μεζεδάκια των Βαγιών» αφού αύριο, Κυριακή των Βαΐων, μοιράζουνε βάγια στις εκκλησιές

    Σήμερα.

    Βάγια. Η Δάφνη.

    Φύλλα Δάφνης. Γα τη φακή 😉

  5. LandS said

    Λοιπόν, πείτε σε αυτή τη βλαμένη του σάιτ «αποκάλυψη» να μη ξαναπεί ότι είναι εγγλέζικα τα ονόματα των σκοτσέζικων τόπων.
    Να δω που θα κρυφτεί όταν μάθει ότι στα κέλτικα η Σκοτία λέγεται Alba (γεν. Alban) και για ένα φεγγάρι τη λέγανε Βασίλειο της Αλβανίας.

  6. Καλημέρα (μετά την ολοκλήρωση της ανάγνωσης)

    πολύ γέλιο γενικώς και σκωτσέζικο ειδικώς. Ηθελα νάξερα πως αντιδρούν αυτοί οι τύποι όταν τους πείς πως οι αρχαίοι Εγγλέζoι είχαν ιδρύσει μια αποικία στην Μακεδονία, την Killkiss !!

  7. Την πινακίδα μήπως δεν την τονίζετε σωστά ;

    Μήπως γράφει » Ζερβά Ναπολέων» και από την άλλη μεριά «Δεξιά Καρλομάγνος» ;

  8. Γς said

    2:
    Ναι έχουμε δύο Δημάρχους στη Ραφήνα.

    Και ήμουνα με τη φίλη μου τη Ρεγγίνα όταν εμφανίστηκε κάποιος και την χαιρέτησε. Και μου λέει:
    -Να σου συστήσω το Δήμαρχο.
    -Χαίρω πολύ. Ποιος απ τους δύο;

    Και η φωτό είναι στη γωνία Ζέρβα και Βελουχιώτη 😉

    https://www.google.gr/maps/place/%CE%9D%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%AD%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%BF%CF%82+%CE%96%CE%AD%CF%81%CE%B2%CE%B1,+%CE%A1%CE%B1%CF%86%CE%AE%CE%BD%CE%B1+190+09/@38.025576,23.999587,3a,90y,234.82h,64.87t/data=!3m4!1e1!3m2!1s57sub-xgWAQR08XLl2v7LA!2e0!4m2!3m1!1s0x14a183778b447083:0x59de2b1b0f8d3e6a!5m1!1e4?hl=el

  9. Σεξιστικό το περί «ανδρικής σχολής», κατά την κυρία Κωσταντοπούλου (και όχι μόνο), Είχα την εντύπωση οτι σεξιστικό είναι κάθε σχόλιο κλπ που …κεντρίζει την σεξουαλικότητα του άλλου (κυρίως) φύλου. Δεν μπορώ να αντιληφθώ γιατί είναι σεξιστικές (και …απογορευμένες!) κάποιες εκφράσεις ΚΑΘΙΕΡΩΜΕΝΕΣ στον καθημερινό λόγω όπως «μίλα σαν άνδρας», «τίμα τα παντελόνια που φοράς» (αν και από …Τσιτσάνη και εφεξής έγιναν κτήμα και των γυναικών) κλπ, κλπ.

  10. Κι ένα πρωινό κουιζάκι :

    Ποια πόλι βάζει φωτιά στα λεωφορεία ;

  11. Γς said

    4:
    Λάθος μου!
    Σήμερα είναι του Λαζάρου!

  12. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    9: Εγώ είμαι της αντρικής σχολής και τα λέω στα ίσια και όχι της τεθλασμένης, σεξιστικό είναι -και άλλωστε το πήρε πίσω ο Σαμαράς (πριν του πασάρει το σκονάκι ο Άδωνης)

    5: Έλα ντε!

    2-8: Μας έχετε πει για τους δίδυμους δημάρχους της Ραφήνας, αλλά δεν το θυμάμαι καλά. Ώστε Ζέρβα και Βελουχιώτη γωνία, ε;

  13. # 10

    ακυρο το κουιζάκι, μπέρδεψα κάτι αρχικά… τα λεωφορεία είναι ΟΑΣ κι όχι ΕΑΣ

    Λες να ήπιαμε πολύ και τα μπερδεύουμε ρε Γς ;

  14. sarant said

    3: Α. ναι, μερσί για την επισήμανση -όπως είδες το διόρθωσα μαυρίζοντάς το!

  15. spiral architect said

    @8: Σα να λέμε ότι στο απώτερο μέλλον θα υπάρξει κάπου μια συμβολή οδών K. Μητσοτάκη και Χ. Φλωράκη. 😮

    Καλημέρα. 🙂

  16. Αυτή τη φορά τα μισά μεζεδάκια τα είχα προσέξει από πριν. Το ρεπορτάζ με την καμήλα μάλλον είχε τον Διαφωτισμό κατά νου. Αν είναι να παίξουμε με τα αν, πιο εντυπωσιακό είναι το οθωμανικό προγεφύρωμα στο Οτράντο το 1480. Αν δεν πέθαινε τότε ο σουλτάνος; (Και δεν ήταν όποιος κι όποιος, κοτζάμ Πορθητής!)

    Αλλά για την κλίση του Μπουρνούς έχω μια μικρή επιφύλαξη. Είχαμε ξανακουβεντιάσει νομίζω αυτό το είδος των ονομάτων, και καταλήξαμε ότι είναι μητρωνυμικά (ο Τάδε της Μπουρνούς, ο Δείνα της Μοστρούς κλπ.). Οπότε ακολουθούν την κλίση του αρσενικού, ή μήπως όχι; Αν ο Μάνος Κοντολέων (αυτό το παράδειγμα μου ήρθε τώρα) λεγόταν Κοντολέοντος, η αιτιατική θα έκανε τον Κοντολέοντο ή τον Κοντολέοντος;

  17. lpanoss said

    #10, 13 Το κουιζάκι μπορεί να γίνει κάπως αλλιώς ίσως αν θέλουμε να επιμείνουμε στο συγκεκριμένο μέσο;

    Ποιος μυθικός βασιλιάς απαγόρευε τα λεωφορεία;;;

  18. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    16. Συμφωνώ και γω με τον Επίφανυ! 🙂 «τον Κοντολέοντος» .

  19. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    17. Μίνωας ο Κρής-κρις; 🙂

  20. lpanoss said

    Neo kid, είσαι και μαρτυριάρης..

    Για να ΜΗΝ αισθάνεται άσχημα ο Gpointofview που ήπιε πολύ!!

  21. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    Ποιος μυθικός βασιλιάς έπαιρνε κάτι χάπια, και μεταλλάχτηκε σε άλλον μυθικό βασιλιά; 🙂

  22. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    Bοήθεια στο 21. Τα χάπια ήταν ντόπες, επειδή ασκούσε κάποιο δημοφιλές άθλημα.

  23. # 21

    Πηλέας- Αίας :

  24. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    23. Καίτοι Παοκτσής ,απήντησες ως Βάζελος! (δηλαδή σωστά). Κερδίζεις δύο βίρτσουαλ κύπελλα (απ’αυτά που έβλεπε όραμα πέρσι ο Ιβάν ο τρομερός…) για την επόμενη οινοποσία.

  25. Παύλος said

    και μάλιστα, κανονικά, «εν μιά νυκτί»

    Μήπως «εν μία νυκτί»;

  26. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

    Μεζεδάκια Λαζαράτικα σήμερα και θα είχες ξεμπερδέψει Νικοκύρη! 🙂
    Για αύριο, υπάρχει υπάρχει και ο ιδιωματικό τύπος «των Βαϊώ» (προφέρεται vaiό, χωρίς συνίζηση στο ι).

  27. sarant said

    Eυχαριστώ για τα νεότερα!

    25: Όχι, στα αρχαία, η δοτική τονιζόταν στη λήγουσα, αλλά δισύλλαβη: μι-ά

    16: Αφού είναι αρσενικά, αν κλίνονται θα κλίνονται όπως ο παππούς. (Ο Μπουρνούς, του Μπουρνού, τον Μπουρνού). Και δεν είναι όλα μητρωνυμικά, κάποια (ο Σταμπουλούς) είναι τούρκικα (αντί: ο Σταμπουλής).

    15: Επειδή για να δώσει κανείς το όνομά του σε δρόμο πρέπει να έχει πεθάνει, μάλλον δεν θα προλάβουμε να δούμε οδό Κ. Μητσοτάκη εσύ κι εγώ. Τα εγγόνια μας ίσως.

  28. sarant said

    26: Ή και μονολεκτικά: Λαζαράκια. Αμ δεν τα ξέρω καλά τα θρησκευτικά,. Άντε, του χρόνου, αν το Σάββατο ξαναπέσει Σάββατο.

  29. 25 μι-ά

    Αλήθεια, τη Μάρω τη Μπουρνού (στέλεχος του ΚΚΕ όταν την ήξερα, του ΣΥΝ μετά, δεν ξέρω τώρα τι κάνει) πρέπει να την ξαναβαφτίσουμε μήπως;

  30. 27γ Ποιος το έβγαλε αυτό; Εγώ φοιτητής ήμουνα (όπως κι εσύ τότε) κι έκανα βόλτες στην Καραμανλή στα Γιάννενα (μπροστ’ απ’ το κάστρο)

  31. # 27, 16

    Ναι μεν αλλά…στα (συνήθως κυπριακά) επίθετα από γενική π.χ. ο Χαραλάμπους, δεν λέμε του Χαραλάμπους και τον Χαραλάμπους ;
    Εγώ τον Χαραλάμπου δεν έχω ακούσει.

  32. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

    #28
    Ορίστε τότε μια ηχογράφηση από κάλαντα του Λαζάρου στα 1930. http://tinypic.com/r/2yugeo2/8 Ο τραγουδιστής από χωρίο των Τζουμέρκων τραγουδά με όλους τους κανόνες του βόρειου φωνηεντισμού. Επομένως, οι καταγραφές ηπειρώτικων τραγουδιών του 19ου αιώνα σε άπταιστη κοινή πρέπει να αντιμετωπίζονται επιφυλακτικά. Στο 14 δευτερόλεπτο ο τύπος «των Βαϊώ». Να σημειώσω ότι το ν της γενικής αποβάλλεται σε όλες τις γενικές πληθυντικού των ουδετέρων (έτσι και τωμ παιδιώ κλπ.).

  33. # 24

    Παρακαλώ, έχω δηλώσει ΠΑΟΚg’s, πολύ συναισθηματικό, όχι ΠΑΟΚτσής, πολύ οπαδικό

  34. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    Από το λινκ του Νικοκύρη: «I’m going to make him an offer he can’t refuse» (Θα του κάνω μια προσφορά την οποία δε μπορεί να αρνηθεί), η οποία και ψηφίστηκε ως η δεύτερη πιο αξιομνημόνευτη φράση στην ιστορία του κινηματογράφου. Πηγή: http://www.lifo.gr
    Πρώτη ψηφίστηκε η «Frankly, my dear, I don’t give a damn.» Ρετ Βάτλερ/Κλαρκ Γκέημπλ από το όσα παίρνει το τορνέηντο.
    Προσωπικά, προτιμώ αυτή που είχε πει ο αξεπέραστος Χάμφρεϋ (μη δω κανέναν να λέει ή γράφει «Χάμφρυ». Θα γίνω τούρκος,ε;) σε νεαρό όμορφο ζενπρεμιέ. «Here’s looking at you,New kid.» ή έστω το «Γιου τώκιν το μη;» του ταρίφα.

  35. ἔ καλά, δὲν εἶναι καὶ ἔγκλημα νὰ μιλᾷς γιὰ «ἀνδρικὴ σχολή», «ἀντρίκεια συμπεριφορὰ» κτλ, μή τρελλαθοῦμε!

    » γυναῖκα ἀνδρείαν τίς εὐρήσει;» εἶναι ὁ πρῶτος στίχος τοῦ ἐν Παροιμίαις 29,10-31 ποιήματος-ὕμνου στὴν ἐνάρετη γυναῖκα, ποὺ στὸ ἑβραϊκὸ εἶναι καὶ ἀλφαβητικὴ ἀκροστιχίς. ῇκι ἐδῶ «ἀνδρεία» (ἐπίθετο) θὰ πῇ ἄξια, ἐνάρετη.

  36. Γς said

    13:

    >Λες να ήπιαμε πολύ και τα μπερδεύουμε ρε Γς;

    Είχαμε κι άλλα μπουκάλια αλλά τα ξέχασε ο Λάμπρος στ αυτοκίνητο.

    Πόσα χρόνια έγραφε η τούρτα σου;

    Περισσότερα εδώ

  37. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    36. Tά βγαλε ο ρουφμπόη στη φόρα! 😆
    Nα γιατί λοιπόν αυτοπλονκιάστηκε ο Λάμπρος! Είχε πάει στους καπιτάλες να αγοράσει Στάχτη και Μπούρμπερης…κι έριξε και μια κόντρα ξούρα. 😆

  38. lpanoss said

    #34

    Πολλά τα λεφτά Άρη..έλεγε κάποτε ο Καλογήρου στον Κούρκουλο.

    Ατάκα αθάνατη!!

  39. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    Ο Νικοκύρης όμως είναι μεγάλη μάρκα! Διακριτικόν μαλάκιο -ένα και μοναδικό- στο πιάτο, άρτι καμακωθέν, αλλά η πιατέλα σε απόσταση αναπνοής… 😆

  40. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    38. Ναι, καλή φάση να βγάλουμε τις ελληνικές. Πιστεύω όμως ότι μακράν η δημοφιλέστερη και πλέον αναπαραχθείσα και πλέον παραλαχθείσα και τροποποιημένη , είναι η » Στέλλα ,κρατάω μαχαίρι!» 🙂

  41. # 38, 40

    Αμ πως !!!!

  42. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    41. Nαι, αλλά το «αμ,πώς!!» προυπήρχε σαν ατάκα (στ Ρούμεgl τουλάχιστον) πολύ πριν το Χατζηχρήστο. Λέμε ατάκα που απ’το σινεμά να πέρασε στην καθημερινότητα.

  43. Χούφτωστην, χούφτωστην

  44. 25, 27: Γιατί «μιά»; Αν είναι να διατηρήσουμε τον παλαιό τονισμό σε μια λόγια έκφραση, τότε η λογική μού λέει πως θα έπρεπε να βάλουμε και όλα τα υπόλοιπα σημαδάκια, σωστά; Για παπά-παπάς, για ζευγάς-ζευγάς. Ούτως ή άλλως, με τον καινούργιο τονισμό («μια») ο ήχος της λέξης δεν αλλάζει σε σχέση με το λόγιο. Χάνω κάτι;
    Ίσως αυτό με το δισύλλαβο; Η προφορά δηλαδή της λόγιας έκφρασης είναι «μι-ά» (εννοώ διακριτό το ι από το α, σαν το «μιερός»); Μόνο έτσι βλέπω νόημα στο να το τονίσεις, αλλά και πάλι αυτή η λογική μάς βάζει σε περίεργες ατραπούς (μακρά-βραχέα, κλπ).

  45. sarant said

    36-37 Ωχ, βγήκαν στη φόρα τα προσωπικά δεδομένα!

    44: Προσωπικά δεν συμμερίζομαι αυτή τη λογική, ότι πρέπει να το προφέρουμε «μι-ά», αλλά υπάρχουν αρκετοί που θεωρούν μεγάλο λάθος τη γραφή «μία» και την προφορά «μια». Δηλαδή συμφωνώ μαζί σας.

  46. LandS said

    Δε τη χούφτωσες; Κακώς. Χούφτωστην, χούφτωστην.

  47. LandS said

    @43 πιο γληγορος ο Μπάοκ.

  48. Αλήθεια, είναι δόκιμο να γράφει κανείς πως «μια χορωδία […] έπεσε θύμα δολοφονίας»; (αναφέρομαι στο σημείο με την «ιερέα»)

  49. LandS said

    1.Μία
    2.Μια
    3.Μιά
    Με τους κανόνες το 1&3 είναι δισύλλαβα. Άλλο αν το 3 το καταλαβαίνουμε, συνήθως, σα «λάθος» γραφή του 2. Όσο για το ρητό, πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι που θα το λένε είτε λάθος είτε σωστά, όπως και να το δουν γραμμένο.

  50. @38,40,41: «Είμαστε μια χαρούμενη ατμόσφαιρα» 🙂

    Και Νικοκύρη, στην συνεδρίαση της Βουλής υπήρξε και άλλο κρούσμα αρχαιοημιμάθειας, με πρωταγωνιστή τον νεότερο σωτήρα της πατρίδας, τον Σταύρο τον Θεοδωράκη που είπε πως «από την ηδονή των συναισθημάτων πρέπει να περάσουμε στην ηδονή της πράξης, όπως είπε και ο Αριστοτέλης«. Έχω μια εντύπωση οτι μάλλον δεν το’πε ακριβώς έτσι ο αρχαίος ημών! 🙂

    Καλημέρα σε όλους! Καλό σαββατοκύριακο! 🙂

  51. sarant said

    48 Σωστά, Έπεσε θύμα δολοφονικής επίθεσης ίσως.

    50 Στέλιο, ένα μυαλό χειμώνα-καλοκαίρι τι να σου κάνει! Το ειχα στο νου μου και μετά το ξέχασα…. Κι εγώ έχω την εντυπωση πως ο Σταύρος κατασκεύασε απόφευγμα αλλά δεν το έψαξα και δεν είμαι βέβαιος.

  52. LandS said

    Αριστοτέλης είναι κοινό νεοελληνικό όνομα. Κάποιος φίλος του θα είναι.

  53. # 50

    Ε, θα το είχε ακούσει στην οδό Αριστοτέλους !

  54. sarant said

    52 Πιθανώς και ο Ωνάσης.

  55. Οι τσιτατολόγοι του γνωστού Κάτα Τόδο Κούν έχουν πάρει φόρα, θα τολμούσα να πώ…

    Νικοκύρη, οφείλεις να φανείς γρήγορος!

  56. Επιμένω για τον δρόμο. Παιδί του λαού είναι ο Ποταμάρχης

  57. antpap56 said

    Σχετικά με τη σειρά «όνομα-επίθετο» φαίνεται να έχουμε κάποιο πρόβλημα εμείς οι Έλληνες. Βλέπω συχνά επαγγελματικές κάρτες φίλων να αναγράφουν (παίρνω αυθαίρετα ένα κοινό όνομα, χωρίς αναφορά σε υπαρκτό πρόσωπο) «Δρ Παπαδόπουλος Χ. Ιωάννης», ενώ ακούγεται κιόλας ότι «ομιλητής θα είναι ο Δρ Παπαδόπουλος Ιωάννης». Νομίζω ότι το επώνυμο πρέπει τυπικά να προηγείται μόνο σε αλφαβητικούς καταλόγους, τηλεφωνικούς και άλλους, ενώ σε κάθε άλλη χρήση να λέμε και να γράφουμε «Γιάννης Παπαδόπουλος». Πιο φυσικό ακούγεται. Ενστάσεις;
    ΥΓ. Τώρα που γράφω, σκέφτομαι ότι δεν έχω ακούσει/δει ποτέ στα Μέσα να λένε ότι την εκπομπή παρουσιάζει η (π.χ.) Μενεγάκη Ελένη ή ότι (π.χ.) βρέθηκε η Σταμάτη Βίκυ.

  58. Ηλεφούφουτος said

    44 Δεν πρόκειται για διατήρηση του παλαιού τονισμού. Η γραφή «μιά» είναι σύμφωνη και με το μονοτονικό, αφού η δοτική του «μία» είναι δισύλλαβη και έτσι διδάσκεται στα σχολεία. Η δικιά μου φιλόλογος μάλιστα θυμάμαι ότι επέμεινε πολύ σ αυτό όταν μας έβαζε να κλίνουμε το αρχαίο «μία».

    Παρεπιφτού ένα λάθος/παράλειψη που πιστεύω πως κανουν πολοί φιλόλογοι όταν διδάσκουν Αρχαία είναι ότι εμμένουν πολύ στα εξωτικά της γραμματικής και παραμελούν την κλίση των φαινομενικά απλών, π.χ. ονομάτων της α’ και β’ κλίσης, κι έτσι γι αυτόν ακριβώς το λόγο μπορεί να την πατήσει ένας υποψήφιος στις πανελλαδικές που έχει μάθει νερό όλα τα ανώμαλα ρήματα και τα αττικόκλιτα αλλά μπορεί να μη θυμάται πού είναι μακρό και πού βραχύ το -α στο «άγνοια» ή στο «χώρα». Βέβαια, αν δεν κάνω λάθος ούτε το μυαλό των εξεταστών πάει σε τέτοια «απλά» θέματα, οπότε… Εγώ πάντως αν ήμουν εξεταστής κάτι τέτοια θα τα είχα στα στανταράκια μου.

    Το «αποκαλούν το ΚΚΕ ως ανιστόρητο» κ εμένα μού φαίνεται άσχημο. Στρωτό θεωρώ κι εγώ το «αποκαλούν ανιστόρητο το ΚΚΕ». Ωστόσο βλέπω ότι η χρήση του «ως» κολλητά μετά τα ρήματα αποκαλώ, θεωρώ κλπ, δηλαδή εκεί όπου τέτοιος δείκτης κατηγορουμένου δεν χρειάζεται, δίνει και παίρνει, άρα, κατά την αρχή του «δεχόμαστε οτιδήποτε γενικεύεται ως σωστό» (λαϊκίστικη στρέβλωση της αρχής ότι η γλωσσολογία δεν ρυθμίζει αλλά περιγράφει), θα έπρεπε να το καταπίνουμε.
    Πάντως όσες φορές το επισήμανα αυτό στο «δράστη», έδειξε κι εκείνος να συμφωνεί ότι η πρόταση τύπου «αποκαλούν ανιστόρητο το ΚΚΕ» είναι πιο στρωτή από εκείνη με το «ως».

    0 «Κατά τα άλλα, το ότι ένας (αρχαιο)ζωολόγος χρειάζεται τεστ DNA για να διαπιστώσει ότι ένας ολόκληρος, άθικτος σκελετός γκαμήλας είναι από γκαμήλα, με ξεπερνάει.»

    Αμ το άλλο; ότι θεωρείται γεγονός που βρέθηκε άθικτος ο σκελετός… 450 χρόνια μετά, λες και μιλάμε για μαμούθ της πλειστόκαινου…!

    Όσο για το θαύμα της Αναγέννησης, το ότι στην Αυστρία λίγα χρόνια πριν καίγανε μάγισσες, ενώ η αυλή του οθωμανού σουλτάνου ήταν ό,τι πιο εκλεπτυσμένο είχε να παρουσιάσει ο εδώθε κόσμος είναι αντίφαση ακόμα και με τα μανταμ-σουσουδίστικα κριτήρια του συντάκτη του άρθρου.

    «Ο Ελίας Καζάν, ο Άρθουρ Πεν, ο Κόστα-Γκράβας, και ο Ρίτσαρντ Μπρούκς »
    Τελικά εννοούσε τον Γαβρά; Δεν απέχει χρονικά από τον Καζάν;

  59. lpanoss said

    #57

    Σε επίσημες γενικά περιστάσεις (δικαστήρια, στρατός, δημ. υπηρεσίες κτλ) ακούγεται η σειρά επίθετο-όνομα..

    Σπανοβαγγελοδημήτρης Νικόλας του Νικόλα!!

  60. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    Ο Κόστα-Γκράβας είναι ο εφευρέτης της κολώνιας Κόστα-Μπράβα (ζεί μόνιμα στην Κόστα-Ρίκα και πίνει καφέ στα Κόστα-κόφη)

  61. stratosbg said

    Reblogged this on a hairless ape.

  62. 42 Σαν του Τιπού

  63. Ηλεφούφουτε στο 58

    Βλέπω στη Βικιπαίδεια πως ο Ηλίας Καζάν πέθανε το 2003!

    Αν και διευκρινίζεται πως
    Years active 1934–1976

    Άρα την εποχή του Νονού εθεωρείτο ακόμη ενεργός ή σχετικά πρόσφατα αποστρατευμένος.

  64. Παλαιών Πατρών Ιωάννης said

    Και η λέξη clan ελληνική, όπως αποδεικνύει το άρθρο για τα σκωτσέζικα τοπωνύμια! Στην Αγγλία, βέβαια, έχει επικρατήσει ο άλλος τύπος:
    http://goo.gl/peymgC

  65. π.σ said

    πάντως στο επίμαχο σημείο με την γκαμήλα (για το θαύμα ντε της αναγέννησης που δεν θα είχε πραγματοποιηθεί και τα ρέστα), το in έχει αντιγράψει όλη τη φράση απ’ το λήμμα της ελ. βικιπαίδειας

  66. Ηλεφούφουτος said

    34 Και να σκεφτείς ότι δεν την ήξερα καν αυτή την ατάκα! Μάλλον επειδή οι ταινίες με γκάγκστερ δεν είναι καθόλου του γούστου μου.
    Απ την άλλη βέβαια ούτε τα φιλμ νουάρ είναι αλλά τύχαινε να ξέρω τρεις τουλάχιστον ατάκες απ την «Καζαμπλάνκα» πριν να δω (πρόσφατα σχετικά) την ταινία.

  67. sarant said

    57 Καμία ένσταση

    58 Τον Γαβρά εννοούσε, μια φίλη στο FB βρήκε το πρωτότυπο

    64 Χαχά!

  68. sarant said

    65 Από τη Βικιπαίδεια; Βρε τι πάθαμε! Διαβάζει κανείς βικιπαιδιστής να το διορθώσει;

  69. Ηλεφούφουτος said

    63 Ναι, δε λέω… κι ο Γαβράς ήταν ήδη καθιερωμένος απ το ’69 με το Ζ. Βάλε κι ότι δεν διευκρινίζει πότε άρχισε η βολιδοσκόπηση.
    Αλλά όπως και να το κάνεις, τα δυο αυτά ονόματα δίπλα δίπλα μού φάνηκαν περίεργα.

  70. Ουχ…

    γκούγκλισα τη φράση «το θαύμα της Αναγέννησης δεν θα είχε πραγματοποιηθεί ποτέ» και διαπίστωσα πως η οθωμανική γκαμήλα έχει κάνει μεγάλο σουξέ!

    Αλλά δεν βρήκα τίποτε σχετικό από την ελληνική Βίκυ…

  71. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    70. Εγώ αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί θα σταματάγανε στις «όχθες του Ρήνου» οι Τούρκοι; Μάλλον δείχνουν μια ιστορική ψαγμενίλα-βαθυστοχασιά οι συγκεκριμένες όχθες… (εντάξει Ιστορικοί, πλάκα κάνω. Δημοσιογραφική ψαγμενίλα είναι οι όχθες. 🙂 )

  72. Ηλεφούφουτος said

    Κι άλλος που αναρωτιέται ποιον Πλούταρχο εννούσε:
    http://tvxs.gr/news/blogarontas/mipos-ennooyse-ton-gianni-ploytarxo-o-k-samaras

    Εγώ λέω μήπως εννοούσε τον θείο Πλούταρχο

  73. pliats said

    Αυτοί με τη Σκοτία ξέχασαν να αποκαλύψουν ότι το Perth προέρχεται από το πέρδομαι, το Inverness είναι ελληνική λέξη που κλίνεται κατά το «καφενές», και το Elgin πήρε το όνομά του από τα μάρμαρα, και όχι το αντίθετο… (τι άλλο θα δούμε πια)

  74. sarant said

    70 Αν τελικά δεν το έχει η Βίκη είναι παρήγορο.

    73-74: Σωστά!

  75. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    75. 70. Συγκεντρώσουυυ!… 😆
    http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%94%CE%B5%CF%8D%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%B7_%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CE%BF%CF%81%CE%BA%CE%AF%CE%B1_%CF%84%CE%B7%CF%82_%CE%92%CE%B9%CE%AD%CE%BD%CE%BD%CE%B7%CF%82
    «Ο οίκος των Αψβούργων έγινε ισχυρή δύναμη στην Ευρώπη. Αν η Βιέννη είχε καταρρεύσει, οι Τούρκοι στη συνέχεια θα είχαν καταλάβει όλη την Ευρώπη μέχρι τις όχθες του Ρήνου, και το θαύμα της αναγέννησης δεν θα είχε πραγματοποιηθεί, ούτε και η σημερινή πραγματικότητα θα είχε γίνει. » (αλίμονο! πώς θα είχε γίνει η σημερινή πραγματικότητα ,αν είχε γίνει μια άλλη;; ε; 😆 )

  76. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    Kάποιο κόπη-πάστωμα από την 1η Βιενέζικη (αυστηρώς 4σύλλαβο,ε!) έπαιξε μπάλα…
    Αν η Βιέννη είχε καταρρεύσει, οι Τούρκοι στη συνέχεια θα είχαν καταλάβει όλη την Ευρώπη μέχρι τις όχθες του Ρήνου, και το θαύμα της αναγέννησης δεν θα είχε πραγματοποιηθεί, ούτε και η σημερινή πραγματικότητα θα είχε γίνει.
    http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CF%81%CF%8E%CF%84%CE%B7_%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CE%BF%CF%81%CE%BA%CE%AF%CE%B1_%CF%84%CE%B7%CF%82_%CE%92%CE%B9%CE%AD%CE%BD%CE%BD%CE%B7%CF%82

  77. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    Καλά, τί έβρισκαν τα μεμέτια σ’αυτή τη χλεμπονιάρα τη Βιέννη (ούτε καν δίμετρες ξανθές με ωραία ζάκια δεν είχε τότε…) και την ξέσκισαν στην πολιορκία…και …διακινδύνευσε και η Ρενεσώνς…δεν καταλαβαίνω!

  78. 76

    Ε, βέβαια, ήρθε και ο ειδικός γκαμηλιέρης και το βρήκε.

    78

    Θα το δει ο Δύτης και θα ταραχτεί. Αυτοί έχτισαν τη γέφυρα του Μόσταρ παγαίνοντας για Βιέννα.

  79. Μαρία said

    50
    «απ’ την ηδονή των συνθημάτων στην ηδονή της δράσης» είναι το απόφευγμα απο τα Ηθικά Θεοδωράκεια του Σταύρου.

  80. Βας ιστ ίρε προμπλέμ μιτ Βίιν, χερ Κιντ;

  81. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    79. Είναι που τρώω πολύ Γκαμάλ-Ντονέρ δε κάτω… 😆
    http://www.planetbike.gr/routes/?tid=1329402210

  82. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    82. Γκάμαλ-σιαβάρμα ,παρντόν! Με έφαγαν τα μεμέτια του Δύτη και τα ντονέρ τους… 🙂
    (Δύτη, χθες πήγα σε έναν τουρκάκο μπαρμπέρη για ξούρα και κουρά. Με έκανε φράπα ο καρντάς. Ήταν ωραίος τυπάκος, νεαρός και μοδέρνος . Μάλιστα στο τραπεζάκι αναμονής είχε και ένα τούρκικο βιβλίο για qvantum κάτι 😆 Στο τέλος με ρώτησε από πού είμαι και του λέω. Ά στην έσκασα! Είμαι γιουνάν αλλά κορόιδο ήμουν να στο πω όταν με ξούριζες;
    Κρύο και πολίτικαλ ινκορέκτ μεν , αλλά του άρεσε και σκάσαμε στα γέλια αμφότεροι. 🙂 Τι να κάνουμε ρε παιδιά; Η αραπιά θέλει αδερφοσύνη . Σα τη φυλάκα, ένα πράμα)

  83. spiral architect said

    @83: Να φορείς στιβάνια στο εργοτάξιο γιατί η αραπιά έχει -επίσης- νταβραντισμένους σκορπιούς.

  84. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    84. Έχουσιν γνώση οι φύλακες! (έπιασα γωνία-γραφείο και με γουίντοου-αρκουδίσιον 😉 )
    To Αnti-termite control , στάνταρ Item στα earthworks/substructure των Β.Ο.Q’s ήταν το πρώτο πράγμα που μού έδειξε ότι «αποχαιρέτα τη την Εουρόπα που ήξερες…» 🙂 (και είναι και δθο-τρία μπιντί τo μέτρο. Νοt to be underestimated! (cost-wise)

  85. 82

    Κιντο; Τι γύρευες εσύ σα ‘πάνου;
    Αυτή την Γκαμήλα την έχομε φάει με το κουτάλι· το μικρό, του γλυκού!

  86. Πέπε said

    > > Αποκαλούν ως:

    Το θεωρώ εντελώς περιττό. Το «αποκαλώ» λειτουργεί ανάλογα όπως το «λέω»: είπαν το ΚΚΕ ανιστόρητο / είπαν ανιστόρητο το ΚΚΕ.

    Μη μας παρασύρει το «χαωακτηρίζω ως» ή το «αναγορεύω σε»: κι εδώ έχουμε ρήματα που ενώ θα μπορούσαν (και συνήθως το κάνουν) να πάρουν ένα απλό αντικείμενο κι ένα απλό κατηγορούμενο αντικειμένου, δηλ. «χαρακτηρίζω το ΚΚΕ ανιστόρητο», «αναγορεύω τον Χ επίτιμο διδάκτορα», ωστόσο τα βλέπουμε και με πιο επαυξημένη σύνταξη, μαζί με το ως ή το με. Εδώ όμως υπάρχει λόγος: Όταν η ρηματική φράση μετατραπεί σε ονοματική, «ο χαρακτηρισμός του ΚΚΕ ως ανιστόρητου» / «η αναγόρευση του Χ σε επίτιμο δρα», το ως ή το σε είναι απαραίτητο, αλλιώς δε βγαίνει. Παρασύρεται λοιπόν και η ρηματική φράση και τα προσθέτει κι αυτή. Με το αποκαλώ δεν υπάρχει τέτοιο θέμα, αφού δεν υπάρχει καν λέξη «απόκληση».

    Θεωρώ ως;

    Εδώ νομίζω ότι πρέπει να δεχτούμε και τη σύνταξη με ως, παράλληλα φυσικά και με τη σκέτη: τον θεώρησαν υπαίτιο / των θεώρησαν ως υπαίτιο. Δεν μπορώ μεν να χρησιμοποιήσω το ίδιο επιχείρημα όπως παραπάνω, γιατί ούτε εδώ έχουμε ενδεχόμενο ονοματικής φράσης (*«η θεώρηση του Χ ως υπαιτίου» δε λέγεται και δε λεγόταν ποτέ). Ίσως όμως η ίδια η σημασία του ρήματος «θεωρώ» να ενέχει ένα στοιχείο αβεβαιότητας, που δηλώνεται επιπρόσθετα με το προαιρετικό «ως» (άρα και με το «σαν», γιατί όχι;): επειδή τον θεωρώ δε σημαίνει ότι είναι κιόλας οπωσδήποτε, ενώ αν τον αποκαλέσω ή τον χαρακτηρίσω πάει, του την κόλλησα τη ρετσινιά, είναι δεν είναι (αυτά τα ρήματα δεν απαντούν στο αν είναι αλλά στο αν του έβγαλα εγώ το όνομα – ε λοιπόν ναι, του το έβγαλα, αδιάφορο αν δικαίως ή αδίκως). Ακόμα και ιστορικά αν το πάρουμε, παρόλο που για μένα σαφώς δεν είναι αυτός ο δρόμος, θεωρώ εσήμαινε «κοιτάζω», «εξετάζω»: τον βλέπω λοιπόν ως υπαίτιο, δηλαδή σκέφτομαι ότι μάλλον είναι υπαίτιος.

    ____________________________

    Σεξισμός Σαμαρά:

    Ξανάγραψα ότι δε θεωρώ σεξιστική τη φράση του. Οι λόγοι είναι οι ίδιοι που ανέφεραν και άλλοι πιο πάνω: το να λες τι υποτίθεται ότι κάνει ο άντρας ο σωστός δεν υπαινίσσεται τίποτε κακό για τις γυναίκες (ούτε για τις αδερφές), παρά μόνο ίσως για τον άντρα που δεν είναι σωστός. Να θυμίσω και το περιστατικό με το οποίο απήντησε ο Γλέζος, στο οποίο μια γυναίκα συνεχάρη έναν άντρα για τη γενναία στάση του με τη φράση «Μπράβο, φέρθηκες σαν γυναίκα».

    Νομίζω όμως Νίκο ότι σε παρασύρει η προσθήκη του για την τεθλασμένη. Βρες και άκου πώς ακριβώς το είπε. Δεν ήταν έτσι όπως το παραθέτεις. Αν είχε πει «Εγώ είμαι της αντρικής σχολής και τα λέω στα ίσια και όχι της τεθλασμένης» σικ, θα μπορούσε να υπονοείται ότι η τεθλασμένη είναι αντίθετο της αντρικής, άρα είναι κάτι αφενός κακό και αφετέρου είτε γυναικείο είτε αδερφίστικο, συνεπώς ότι, τελικά, το γυναικείο ή αδερφίστικο είναι κακό. Όμως ο Σ. το είπε κάπως βάζοντας μέσα και τη λέξη ευθεία: «είμαι της αντρικής γραμμής, της ευθείας – τι, εσείς προτιμάτε την τεθλασμένη;», ή κάπως έτσι, καθιστώντας σαφές ότι η τεθλασμένη είναι το αντίθετο της ευθείας, όπως και είναι άλλωστε.

    Ας πούμε ότι δεν είχε πει καθόλου «αντρική», αλλά μόνο «εγώ είμαι της ευθείας γραμμής, μήπως εσείς είστε της τεθλασμένης;». Υποτιμητικό και πάλι, αλλά ασφαλώς όχι σεξιστικό. Υποτιμά αυτούς στους οποίους απευθύνεται, δεν τσουβαλιάζει ούτε όλο τους το φύλο ούτε γενικά κανέναν άλλο.

    Τώρα προσθέτουμε και το «αντρική»: γιατί είμαι της ευθείας γραμμής; γιατί είμαι άντρας. Όπως λέω στην αρχή, ούτε αυτό το θεωρώ σεξιστικό. Δε βλέπω τίποτε κακό στο να θεωρούμε ότι ο άντρας πρέπει να είναι ευθύς ή ντόμπρος ή γενναίος ή οτιδήποτε, γιατί από πουθενά δε συνάγεται ότι η γυναίκα αποκλείεται από αυτές τις ιδιότητες. (Βασικά, συμφωνώ απόλυτα ότι ο άντρας ο σωστός πρέπει να είναι σωστός, γιατί ο άντρας είναι υποσύνολο του ανθρώπου και ο άνθρωπος πρέπει γενικά να είναι σωστός.)

  87. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    Σπάιραλ, η μπαρούφα-ούρμπαν λέτζεντ είναι διαδεδομένη τελικά ακόμα και στον κλάδο μας ,που φημίζεται όσο να πεις για τη λογική και τη σοβαρότητα και την επαφή με την πραγματικότητα. Μου λέει έμπειρος εργοδηγός, κονστράκτιον μάνατζερ ουσιαστικά, : «Ξέρεις, ε; Τρώνε μέχρι τα σίδερα στο μπετόν! γι’αυτό κάνουμε το ανταϊτερμάιτ» (:-) εντάξει, δεν του την είπα. Όταν ο άλλος έχει τριάντα χρόνια στην αραπιά, τον σέβεσαι ακόμα και όταν λαλεί κανιά λαμακία)

  88. Θα φά’ η μύγα σίδερο και το κουνούπ’ ατσάλι!
    Κι ο τερμίτ’ς οπλιζμένο σκυρόδεμα!

  89. Πέπε said

    87β συμπλ.:
    Να πώς ακριβώς το είπε.
    Σημειωτέον ότι η μεν Κωνσταντοπούλου του έκανε παρατήρηση, «μην υποτιμάτε τις γυναίκες», αλλά τη στιγμή που ήδη ο ίδιος είχε ξεκινήσει να λέει «αν το θεωρείτε σεξιστικό το παίρνω πίσω», δηλαδή απαντώντας στη βαβούρα που είχε ξεσπάσει από κάτω και όχι στη ΖΚ. Αν η ΖΚ είχε πάρει άλλη μιαν ανάσα πριν μιλήσει, η παρέμβασή της δε θα χρειαζόταν καν.
    (Όχι πως λιώνω από θαυμασμό για την όλη λεπτότητα και κομψότητα των τρόπων του Σαμαρά, απλώς θεωρώ ότι στο συγκεκριμένο τον αδικούμε.)

  90. Οι Σκώτοι του Σκότους …χαχα.
    Tresh nish = τρεις νήσοι,με προφορά Λαρσιώτκη.

    Μου άρεσε που η Βίκη με μεγάλη περηφάνια λέει για τη πολιορκία της Βιέννης:
    -Η Τουρκοκρατία δεν έφτασε στην Ευρώπη.
    Γιατί ως γνωστόν η Ευρώπη τελειώνει στο Σεράγεβο.
    Αλλά και εμείς που το διαβάζουμε δεν το προσέχουμε, θεωρούμε ότι είμαστε ακόμα Ασία. Αλλά, δυστυχώς, που τέτοια τύχη…

  91. Οι Σκώτοι πίν’νε και χαλάν’ το σ’κώτι τους 😎

  92. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    -Παρόλο που δεν έχω καμιά αμφιβολία για την ανύπαρκτη σχέση του Σαμαρά με την αρχαιοελληνική γραμματεία, ο σκονάκιας που του ενεχείρησε το απόσπασμα πιθανότατα προέβη σε μια θεμιτή εννοιολογική διαστολή: Τουλάχιστον στον Αριστοτέλη (Ηθικά Νικομάχεια) η ανδρεία περιλαμβάνεται και αναλύεται πρώτη στις περί εκάστην αρετές..
    – Αν (για οποιοδήποτε ζήτημα) ο Νικ. Νικολόπουλος (το αθλιότερο -κατά την γνώμη μου- μέλος του σημερινού κοινοβουλίου) «βρίσκεται πιο κοντά στην πραγματικότητα», νομίζω πως πρέπει να υπάρχει πρόβλημα με αυτήν την πραγματικότητα και αξίζει να ελεγχθεί..
    -Για τα περί Κουτσούμπα, θεωρώ πως είναι ολοφάνερο ότι πρόκειται για ολίσθημα της γλώσσας

  93. Pedis said

    Νικοκύριε,

    » … και το άρθρο τελειώνει με το συμπέρασμα ότι «αν η Βιέννη είχε πέσει στα χέρια των Οθωμανών, τότε οι Τούρκοι στη συνέχεια θα είχαν καταλάβει όλη την Ευρώπη μέχρι τις όχθες του Ρήνου και το θαύμα της Αναγέννησης δεν θα είχε πραγματοποιηθεί ποτέ».»

    Ο μπούφος θα σου απαντήσει ότι μπερδεύτηκε, και ότι εννοούσε το 1529.

    Παρατρίχα, δηλαδή, θα τη γλύτωνε ο Μαζάτσιο …

    μόλις εκατό χρόνια πίσω.

  94. Αυτό με τη γκαμήλα που έσωσε την αναγέννηση είναι υπέροχο δείγμα δημοσιογραφικού μανταμσουσουδισμού.

    Γιατί δεν την άφηνε ο χριστιανός την οθωμανικιά γκαμήλα στην ησυχία της; Να πει ότι ανακαλύφθηκε άθικτος ο σκελετός της, μετά δυσκολίας αναγνωρίστηκε από ειδικούς παλαιοζωολόγους και μέχρι εκεί. Τι τάθελε το Ρήνο και την αναγέννηση;

    Εδώ κολλάει το ανέκδοτο «Παιδιά, τη γμμε τη γκαμήλα»

  95. Pedis said

    # 95 – Τι να σου κάνουν και οι «δημοσιογράφοι». Τι να γίνω άμα μεγαλώσω, το ψάχνεις με τα μαθηματικά, τζίφος, με τα ελληνικά, λατινικά, ιστορία, παλιά και μπαγιάτικα, άστο, στα οικονομικά έχουν πάει πολλοί, έχει και «μαθηματικά», ε … αν γίνω δημοσιογράφος; Από δουλειά, μπόλικη, τόσα σάιτ και σταθμοί, από μισθό μηδέν (κι εξήντα αν όποτε) αλλά «οι καλοί ή οι κάλοι δεν πάνε χαμένοι», άσε που σε διδάσκουν τύποι σαν τον εκπρόσωπο του τάφου, που είναι και καθηγήτρια στο Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο. Φουλ προφέσσορ, η μαντάμ. Αμ τι! https://sarantakos.wordpress.com/2014/11/22/meze-143/

  96. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα, γέλασα πολύ με πολλά σχόλια και με τα μερμήγκια που τρώνε μπετό!

    93 Ναι, αλλά ο Πλούταρχος δεν είπε το αποδιδόμενο.

  97. 96

    Δεν φαντάζεσαι πόσο συμφωνώ μαζί σου. Ένα τέταρτο του αιώνα στον κλάδο, κάτι έχουνε δει κι εμάς τα ματάκια μας.

    😮 o_O 😕 :/

  98. Παναγιώτης Κ. said

    Ο Απόλλων Καλαμαριάς , του Απόλλων Καλαμαριάς, τον Απόλλων Καλαμαριάς…
    Ακούγοντας το από κάποιο νεαρό λες: Δεν οργάνωσε ακόμα τον γραμματικό- γλωσσικό του εξοπλισμό.
    Το ακούς όμως από μεγάλους ανθρώπους και μπορώ να πω εγγράμματους (…από αυτούς που κομπάζουν ότι τότε…μάθαιναν καλά γράμματα) και αποτελεί απορία μου γιατί γίνεται αυτό το λάθος.

  99. …ο Κόστα-Γκράβας…

    Ο Λάτκα Γκράβας ήταν μια από τις συμπαθείς φυσιογνωμίες στην τηλεοπτική σειρά Taxi που παιζόταν ήδη σε επαναλήψεις όταν έκανα τα μεταπτυχιακά μου (μελίρρυτος και ζημιάρης μαζί – για τον Λάτκα λέω – αλλά με κρυμμένη απλοϊκή σοφία, καταγωγής από απροσδιόριστη χώρα μάλλον ανατολικής Ευρώπης, που καμμιά φορά έμοιαζε και με την Ελλάδα).

    Βάζω το μουσικό θέμα της εισαγωγής

  100. spiral architect said

    @88: Ο άντρας ο σωστός δεν φοβάται τους σκορπιούς. Tους τρώει και γίνεται Τσακ Νόρις!
    (ένα πράμα …)

  101. lpanoss said

    Αυτό που είπε Σαμαράς δεν θα έπρεπε να ενοχλήσει τη Ζωίτσα όμως. Μάλλον του είπε να μην μιλάει σεξιστικά μόνο για να του το πει. Είχε βέβαια όλο το δικαίωμα να του το πει αλλά δεν νομίζω να θίχτηκε και τόσο. Το «αντρίκια» είναι πλέον κομμάτι της ελληνικής γλώσσας. Αλλιώς θα έπρεπε να θιχτεί και για άλλες λέξεις της γλώσσας μας, όπως ανδραγάθημα, εξανδραποδισμός, επάνδρωση κτλ.
    Ίσως κάνω λάθος.

  102. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    Μα όλοι σας λέτε στο φυσικό σας «γκαμήλα»; Παράξενο,δεν το είχα σηνειδητοποιήσει. Εγώ καμήλα λέω και γκαμήλα, άμα είναι να κάνω χαβαλέ.
    Δυο τα μι-ά 🙂 , τα πολυακουσμένα : Εν μι-ά νυκτί και (το πασχαλινό) λίαν πρωῒ τῆς μιᾶς σαββάτων ἔρχονται ἐπὶ τὸ μνημεῖον. Δεν ξεχνιέται γιατί αμέσως ακολουθεί το Χριστός Ανέστη με τα φερανοίξα, τα βαρελότα και τα αυγοτσούγκρισματα,επί τόπου,μεσάνυχτα στην εκκλησία.

  103. Μα το γκ- είναι σαφέστατο!

    جمل

    http://ar.wikipedia.org/wiki/%D8%AC%D9%85%D9%84

  104. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    104. 🙂 🙂 ναι, γκαμώτο, όπως λέει και η φίλη μου η Κατρίν

  105. spiral architect said

    @103, 104: Όρος Τύμφη ή Γκαμήλα.

  106. sarant said

    100 Λοιπόν, από κει θα είναι και ο Κόστα, αδερφός του 🙂

  107. Γς said

    89:
    >Θα φά’ η μύγα σίδερο και το κουνούπ’ ατσάλι!
    Κι ο τερμίτ’ς οπλιζμένο σκυρόδεμα!

    Τερμίτες και τερμινέιτορς που έρχονται και κάνουν ενέσεις σα ξύλινα σπίτια στην Αμερική. Δυστυχώς όμως σιγά σιγά μεγαλώνει το πρόβλημα.

    Ετσι όλο και περισσότερο χτίζονται σπίτια με τούβλα και μπετόν.
    Σκέψου λέει ν αρχίζουν να τρώνε
    >κι ο τερμίτ’ς οπλιζμένο σκυρόδεμα

  108. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    36 – Σιγά μη τα ξέχασα εγώ τα μπουκάλια, πήρα το ένα που ήταν κάτω, πού να ήξερα οτι είχες ολόκληρη (παράνομη) κάβα κάτω απο το κάθισμα.
    Λοιπόν μια και μ΄έδωσε στεγνά ο Γς, θα ανταποδώσω αναλόγως, παρ΄όλο που ο παππούς μου ο ΑΡΤΕΜΗΣ, μου έλεγε οτι δεν πρέπει να «δίνουμε» ποτέ τους άλλους (χωρίς αντάλλαγμα).
    Όσοι είστε σαν κι εμένα εθισμένοι στην αδρεναλίνη, αν δεν ζήσετε μια βόλτα με οδηγό τον Γς, (ποιός Λέμπ κι άλλες αηδίες) δεν θα έχετε ζήσει τίποτα σ΄αυτή την ζωή. Σημαντική επισήμανση, ελέγξτε οτι δεν έχει πιεί πρίν, γιατί άμα πιεί, γίνεται φωτεινό παράδειγμα εφαρμογής του ΚΟΚ.

  109. spiral architect said

    Καλώς τονα το Λάμπρο! 🙂

  110. spiral architect said

    Στο κάτω-κάτω της γραφής όλοι λέμε αντρίκειες κουβέντες. Το ζήτημα είναι να τις τηρούμε.

  111. Πέπε said

    @16: > > Αλλά για την κλίση του Μπουρνούς έχω μια μικρή επιφύλαξη. Είχαμε ξανακουβεντιάσει νομίζω αυτό το είδος των ονομάτων, και καταλήξαμε ότι είναι μητρωνυμικά (ο Τάδε της Μπουρνούς, ο Δείνα της Μοστρούς κλπ.). Οπότε ακολουθούν την κλίση του αρσενικού, ή μήπως όχι; Αν ο Μάνος Κοντολέων (αυτό το παράδειγμα μου ήρθε τώρα) λεγόταν Κοντολέοντος, η αιτιατική θα έκανε τον Κοντολέοντο ή τον Κοντολέοντος;

    Σωστή λογική, αλλά στην πράξη δε γίνεται έτσι.

    Όλα τα επώνυμα που προέρχονται από πατρώνυμο στη γενική, π.χ. Ιωάννου, μένουν άκλιτα (οπότε δε χρειάζεται να ψάξουμε τι θα γινόταν με τον Κοντολέοντος αν τον έλεγαν έτσι, αφού έχουμε πάμπολλα παραδείγματα από πιο εύκολες κλίσεις). Και φυσικά άκλιτες γενικές είναι και όλα τα γυναικεία επώνυμα.

    Τώρα, τα επώνυμα που προέρχονται από μητρώνυμα στη γενική, για κάποιο λόγο δεν ακολουθούν το ίδιο πρότυπο. Τέτοια επώνυμα συνηθίζονται σε ορισμένα νησιά και συνδέονται με το τοπικό εθιμικό αστικό δίκαιο. Μου έρχονται προχείρως το καρπάθικο Σοφίλλας (Σοφίλλα είναι υποκοριστικό του Σοφία) και το λέρικο Ελένης. Και τα δύο δουλεύονται όπως τα συνηθισμένα κλιτά επώνυμα: ο Γιάννης ο Σοφίλλας, του Γιάννη του Σοφίλλα, η Μαρία η Σοφίλλα, της Μαρίας της Σοφίλλα / ο Γιάννης ο Ελένης, του Γιάννη του Ελένη, η Μαρία η Ελένη, της Μαρίας της Ελένη. Οι Σοφίλλες (ή Σοφιλλαίοι), οι Ελένηδες.

    Βέβαια αν σε άλλα μέρη συνηθίζονται παρόμοια μητρωνυμικά επώνυμα που παραμένουν άκλιτα, δεν το ξέρω και δεν μπορώ να το αποκλείσω…

  112. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    39 – Στο τελευταίο κομμάτι όμως πιάστηκε στον ύπνο, με μια άρτια σχεδιασμένη και εκτελεσμένη καταδρομική επιχείρηση, υπο την ονομασία, ΤΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ ΤΟΥ ΓΥΦΤΟΥ, το κομμάτι απήχθει μπροστά στα μάτια του, χωρίς να προλάβει να αντιδράσει.

    106 – Τι μου θύμισες, δύο φορές έχω επισκεφτεί αυτή την λίμνη, μία με το στρατό το 1983, και μία το 1988 με κάτι φίλους για παραπέντε, και στις δύο είχα επικίνδυνο ατύχημα, παρ΄όλο που την γλίτωσα με ελαφρούς μώλωπες.

  113. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    106.η Γκαμήλα ν΄ ανεβαίνουν ορειβάτες, η καμήλα ν΄ ανεβαίνουν καμηλιέρηδες ή ταξιδιώτες και η γκαμήλα η Καμίλα μια καμήλα για τον Κάμηλ ε Κάρολο 🙂

  114. 12, …Εγώ είμαι της αντρικής σχολής και τα λέω στα ίσια …

  115. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    115. Γκαμηλάτι !

    Σήμερα στα πάτρια είναι του Λαζάρου ή το Βαγιανό Σαββάτο.
    Βαγιοκλαδίζω, καλοπεριποιούμαι,έχω στα όπα,όπα κάποιον.
    Ρεθεμνιανέ μου καντιφέ ποιος σε βαγιοκλαδίζει
    να παίρνει από τα μάτια μου δάκρυα να σε ποτίζει
    λέει σ΄ένα έξοχο συρτό ο Κώστας Μουντάκης

  116. 50, …όπως είπε και ο Αριστοτέλης. Έχω μια εντύπωση οτι μάλλον δεν το’πε…

    Δεν είναι εύκολο να εξακριβώσεις αν πράγματι το είπε ο Αριστοτέλης! 🙂
    (Βρήκα 8 στα 11…)

  117. Πέπε said

    #0:
    > > νοσταλγώ την εποχή εκείνη που ο σύντροφος (και η συντρόφισσα) σήμαιναν το μέλος κομμουνιστικού ή αριστερού κόμματος. Τώρα, χρειάζεται να διαβάσουμε όλο το άρθρο για να καταλάβουμε ότι όλα αυτά τα είπε η πρώην φιλενάδα του πιλότου -και όχι ο πρώην φίλος του. Τουλάχιστον, βάζετε άρθρο: είπε μια πρώην σύντροφός του / είπε η πρώην σύντροφός του.

    Εγώ πάλι βρίσκω ότι «σύντροφός» είναι πολύ ωραία λέξη. Δεν έχει την «αδιακρισία», ας το πω έτσι, που έχει «η κοπέλα του, «η γκόμενά του» κλπ., εκφράσεις που πέρα από την αντικειμενική πληροφορία για τη φύση της σχέσης των δύο μάς φέρνουν επιπλέον και λιγάκι στην κλειδαρότρυπα του ζεύγους. Άσε που όταν μιλάμε για *τον* σύντροφο, τι θα πούμε, το αγόρι της; Αυτός μπορεί να ‘ναι εξήντα χρονών. Από την άλλη, η λ. σύντροφος δεν έχει ούτε και την αποστειρωμένη απόσταση που κρατάει «ο φίλος / η φίλη», που φτάνει σε σημείο να μη μεταδίδεται τελικά η πληροφορία (τι σόι φίλος, πηδιόσαντε κιόλας ή μπα;). Σύντροφος είναι μια λέξη που μπορείς κάλλιστα να γράψεις σε μια είδηση ή άλλο παρόμοιο κείμενο σχετικά επίσημου ύφους χωρίς να χαθεί τίποτε από την αλήθεια και να μην περισσεύει και τίποτε.

    Βέβαια με την τελευταία πρόταση (τουλάχιστον βάζετε άρθρο) συμφωνώ.

    Όσο για την κομματική χρήση της λέξης, εγώ δεν τη νοσταλγώ καθόλου. Κνίτης που να ονομάζει συντρόφους/-ισσες άτομα από το κόμμα που σχεδόν δεν τα ξέρει, ενώ φίλους με τους οποίους έχει περάσει τα και τα μαζί αλλά δεν είναι του κόμματος δεν τους θεωρεί συντρόφους, δείχνει πόσο ορισμένοι χώροι έχουν τάση να απογυμνώνουν τις λέξεις από τη σημασία τους. Να το λένε μεταξύ τους ως ορολογία δεν έχω πρόβλημα, ούτε μου πέφτει και λόγος, αλλά εδώ έξω μιλάμε ελληνιστί, όχι κομμουνιστί.

  118. 85, …έπιασα γωνία-γραφείο και με γουίντοου-αρκουδίσιον 😉 …

    Κιντ, άρχοντας με αρχοντίσιον πλέον!
    (Εκτός κι αν τουρτουρίζεις σε ψύχος πάνω από τον Αρκτικό Κύκλο, οπότε πράγματι αρκουδίσιον!)

  119. Πέπε said

    @117:
    Τρεις κοπελλιές εγάπου κι ήτο κι οι τρεις μικρές,
    κι εβαγιοκλάδευγά τις σαν τις πορτοκαλιές.
    Κι απείτι μεγαλώσα κι επιάσασι καρπό,
    ο Χάρος εκατέβη και πήρε μου τις δυο.

    (Καρπάθικο.)

  120. 95, …Αυτό με τη γκαμήλα που έσωσε την αναγέννηση είναι υπέροχο…

    Γκαμήλιο δώρο! 🙂

  121. Μαρία said

    pasokisation http://www.koutipandoras.gr/article/137252/pasokisation-ti-simainei-o-neologismos-poy-dimioyrgithike-sti-galliki-glossa-pros
    Έχει τουλάχιστον τρία χρόνια που εμφανίστηκε ο νεολογισμός αλλά ύστερα απ’ το πρόσφατο σουξέ του Ολάντ θα καθιερωθεί σίγουρα 🙂
    Rue de Solferino, un spectre lui fait écho: celui de la «pasokisation», qui a vu, en Grèce, le Parti socialiste littéralement disparaître, après trente années de domination écrasante… http://www.lefigaro.fr/vox/politique/2015/03/29/31001-20150329ARTFIG00193-alexis-brezet-faillite-de-la-gauche-defi-pour-la-droite.php

    Στα αγγλικά pasokification το ’13 http://rue89.nouvelobs.com/2015/02/01/pasokisation-danger-menace-parti-socialiste-257438

  122. Μαρία said

    https://twitter.com/hashtag/PASOKification?src=hash

  123. Ουχ, λέτε να δούμε και το Syrizafuck(n)ation; :/

  124. Μαρία said

    125
    Η syrization υπάρχει πάντως

  125. I know, I know…

  126. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    119 – «Όσο για την κομματική χρήση της λέξης, εγώ δεν τη νοσταλγώ καθόλου. Κνίτης που να ονομάζει συντρόφους/-ισσες άτομα από το κόμμα που σχεδόν δεν τα ξέρει, ενώ φίλους με τους οποίους έχει περάσει τα και τα μαζί αλλά δεν είναι του κόμματος δεν τους θεωρεί συντρόφους,»
    Δεν είναι «προνόμιο» μόνο των κνιτών αυτό, υπήρχε και σε προηγούμενο κυβερνητικό κόμμα, αλλά είναι και στο νύν.

  127. physicist said

    Φοβερός τύπος διδάσκει Τριγωνομετρία

  128. Πέπε said

    Ε ναι, όλους αυτούς.

  129. leonicos said

    Υπάρχει οδος Θουκιδίδου στον Κορυδαλλό. Την Θουκυδίδου την έχουν πιο κάτω λόγω ‘υ’

  130. leonicos said

    Αποκαλούν το ΚΚΕ ως ανιστόρητο, είναι απλός βαρβαρισμός. Τριςβάρβαρα τα ελληνικά των, που έλεγε κι ένα γνωστός μας.

    Το μπήκε για να δώσει επισημότητα, όπως το δεύτερο π του Ζάππα και του Ζαππείου. Κάποιος μορφωμένος έγραψε Ζάππας αντί Ζάππας, Κόλλιας αντί Κόλιας και (να μην ξεχνιόμαστε…) Καμμένος αντί Καμένος

  131. leonicos said

    απορώ που αιφνιδιάστηκες από το γεγονός ότι χάλκευσαν τον Πλούταρχο. Τι άλλο μπορούσαν να κ’άνουν οι ‘χαλκείς’. Σε χαλείο δουλεύουν τόσα χρόνια

  132. Πάνος με πεζά said

    Καλησπέρες !
    Φυσικά και θα πούμε «εν μι-ά νυκτί», συλλαβίζοντας, όπως θα πούμε «ελαφρά τη καρδία», και όχι «με ελαφρά τη(v) καρδία», μπασταρδεμοαρχαϊζουσα δηλαδή…Πάντως πρέπει να αναζητηθεί το πώς είναι ολόκληρη η φράση, νομίζω «εν μιά και μόνη νυκτί», όπου το μιά στη δοτική, με περισπωμένη και υπογεγραμμένη.

    Όσο για τις γκαμήλες…

  133. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    129 – Δεν είναι και τόσο άσχημο το μάθημα χωρίς πίνακα και κιμωλία τελικά.

  134. Πέπε said

    @132: «Καμμένος» είναι μια ορθογραφία που συνηθιζόταν παλιότερα, για λόγους που μπορεί μεν σήμερα να μη γίνονται δεκτοί αλλά πάντως δεν ήταν και εντελώς αυθαίρετοι. (Η αρχαία μετοχή ήταν κεκαυμένος. Στ’ αρχαία είχαμε *βεβλαβ-μένος > βεβλαμμένος, κ.τ.ο., αλλά οι μετοχές σε -ευμένος ή -αυμένος δεν υφίσταντο καμία αλλαγή. Όταν στα νέα έγινε αυτή η αλλαγή, κεκαυμένος > [kamenos], έπρεπε να αποφασιστεί πώς θα το γράψουν. Δεν υπήρχε κανένα ιστορικό προηγούμενο, οπότε και το ένα μι και τα δύο μι θα μπορούσαν να θεωρηθούν λάθος. Τελικά επικράτησε το ένα μι, υποθέτω ως απλούστερο.)
    Και ο Πλεμμένος και ο Πικραμμένος έχουν κάποια εξήγηση, εσφαλμένη μεν κατά τη σημερινή επιστήμη αλλά πάντως λογική.
    Αντίθετα ο Ζάππας (βλάχικο όνομα δεν είναι;) και ο Κόλλιας είναι αντελώς αυθαίρετα.

  135. Γς said

    119:

    Στ αγγλικά όμως το comrade και το companion επωμίζονται πιο αποτελεσματικά τις δυο αυτές έννοιες.

  136. Γς said

    136:
    >«Καμμένος» είναι μια ορθογραφία που συνηθιζόταν παλιότερα,[…] .Στ’ αρχαία είχαμε *βεβλαβ-μένος > βεβλαμμένος,

    Το πιάσαμε 😉

  137. # 136

    Δεν υπάρχουν ορθογραφικοί κανόνες στα επίθετα, διατηρούν την γραφή που διάλεξαν οι προηγούμενοι κάτοχοι, γραμματικά ορθή ή λάθος.
    Και φυσικά Καμμένος είναι η παραδοσιακή γραφή στα μέρη μας

  138. Μεζεδάκι πασχαλινό, μεσονύκτιο και ψιλοδύσπεπτο:

    http://www.onalert.gr/stories/enas-magas-dipla-ston-kammeno-to-pasxa/41757

    1.500 κατσίκια στο Γουδί με έξοδα του ΥΠΕΘΑ (τα φαντάρια λυπάμαι…) για να χορτάσουν 3.000 πολίτες.
    Πολίτες είναι αυτοί ή λύκοι λυσσαλέοι; 😮

  139. Γς said

    131@ Λεώ

    Και Θουκυδίδου στην Πλάκα.

    Εκεί δεν έμενες;

    κι έτρεχα κάθε μέρα έξω απ το σπίτι σου για να την προλάβω στο σχόλασμά της στο Παρθεναγωγείο Χιλλ

  140. Πάνος με πεζά said

    Κεκαμμένος πάντως, ήτοι «λυγισμένος», σίγουρα με δύο «μ», όχι;

  141. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    Το τραγούδι για τον απίθανο Γς, (είναι αυτό που σου έλεγα).

  142. Γς said

    140:

    Μεζεδάκι πασχαλινό, μεσονύκτιο και ψιλοδύσπεπτο:

    και ψιλοδακρύβρεκτον 😉

  143. Γς said

    143:

    Ασ΄τα.

    Ολα τελικά ένα χάρτινο τσίρκο.
    Ολα είναι χάρτινα.

    Εκτός απ το χαρτί.
    Που είναι από ξύλο

  144. O Frank Zappa γιατί έχει δύο p;

  145. sarant said

    Eυχαριστώ για τα νεότερα!

    146: Επειδή ο μπαμπάς του είχε (και) ελληνική καταγωγή 🙂

    123-124: Δώσαμε τα φώτα, μητέρα γλώσσα!

  146. Μαρία said

    Και την ελληνική εκδοχή τσ(ζ)άπα παλιά την έγραφαν τσάππα. Οι κουμπάροι φαντάζομαι ακόμα.

  147. Γς said

    147:

    Ο Frank Zappa:

    «My ancestry is Sicilian, Greek, Arab and French. My mother’s mother was French and Sicilian, and her Dad was Italian (from Naples). She was first generation. The Greek-Arab side is from my Dad. He was born in a Sicilian village called Partinico…[Parthenikòn]»

    Ηταν γιος του Τσάππα

    Εχουμε κι εμείς τσάπα

    τσάπα < ιταλική zappa

    148:
    Κι οι κουμπάροι [τσάππα με 2 π]

    Είναι λοιπόν γιός του Τσάππα [που πήρε το όνομά του απ την Ιταλική zappa].

    Εχουμε κι εμείς την
    Τσάπα του γιού:

    Η τσάπ΄ του γιου

    [It is up to you]

  148. Γς said

    Αυτό το τελευταίο «Η τσάπ΄ του γιου» που δεν το έχετε ματακούσει, είναι δικό μου.

    Πάνω από 40 χρόνια αγωνίζομαι να το κολλήσω δίπλα στα υπόλοιπα «Νά η Σπάρτη-nice party» και τέτοια αλλα δεν το κατάφερα.

    Βάλτε ένα χεράκι ρε παιδιά…

  149. Πέπε said

    @139: > > Δεν υπάρχουν ορθογραφικοί κανόνες στα επίθετα, διατηρούν την γραφή που διάλεξαν οι προηγούμενοι κάτοχοι, γραμματικά ορθή ή λάθος.

    Ε, ντάξει, όχι ακριβώς δεν υπάρχουν κανόνες. Απλώς σ’ όποιον καπνίσει μπορεί να μην τους τηρήσει. Έτσι κι αλλιώς αναφερόμουν πιο πολύ στις κοινές λέξεις καμμένος, πλεμμένος κλπ.. Όταν ορισμένες οικογένειες μ’ αυτά τα ονόματα αποφάσισαν να ρυθμίσουν την ορφογραφία, μάλλον είχαν κατά νου να κρατήσουν την τότε γραμματικά ορθή.

  150. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    148. Oι κουμπάροι Μαρία,δεν έχω τέτοιο θέμα με τη συγκεκριμένη λέξη ,καθότι ψιλοάγνωστη. Λένε «μούχτι» 🙂
    (τουρκικής ετυμολογίας, υποθέτω…)

  151. Γς said

    Δεν ξέρω γιατί μιλας.

    Εγώ αναφερόμουν και στήν τσάπ(π)α την κυπριακή.
    Αντε να εννοούσε το τζάμπα στα κυπραίικα.

    Πάντως το μούχτι που λες, δεν είναι η χόρταση;
    Από αυτό το χορταίνω πρέπει να είναι και το μπουχτίζω.

  152. Alexis said

    Από παραδρομή ασφαλώς (θέλω να πιστεύω) αλλά έχει πλάκα:
    Παρελαύνει η «Γιούβε», νίκη της Ρόμα, 4η Φιορεντίνα, «Χ» η Ίντερ
    (Από το in.gr)

  153. physicist said

    #154. — Το κείμενο έχει ακόμα ένα (μικρό) μεζεδάκι, όταν ονομάζει το γήπεδο της Γιούβε Γιουβέντους Στάντιον. Juventus Stadium είναι το επίσημο όνομα, και θα το καταλάβαινα αν ο αρθρογράφος το έλεγε Στάντιο στα ιταλικά. Το Στάντιον όμως δεν κολλάει πουθενά, δεν είναι γερμανική ομάδα οι μπιανκονέρι.

  154. sarant said

    154 Τα εισαγωγικά στο Γιούβε τον μάραναν (κοτσάνικ μάρκερ)

    153 Μούχτι δεν θα πει τζάμπα;

    150 Το «η τσαπ του γιου» και το «ειν του δεσπότ'» τα ξέρω από φοιτητής -και θυμάμαι και ποιος μου τα είπε 🙂
    Τα μεγάλα πνεύματα κτλ.

  155. LandS said

    Αγαπητοί συσχολιαστές επειδή εγώ είμαι απολύτως αμερόληπτος επιτρέψτε μου να σας ενημερώσω.
    Η κόντρα Σαμαρά – Κωνσταντοπούλου ήταν σε δύο φάσεις. Πρώτη η γνωστή πολυσχολιασθείσα περί ανδρικής σχολής κλπ που έγινε σε «πραγματικό χρόνο» κατά τη διάρκεια της ομιλίας του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρώην (πόσο ωραία ακούγεται) πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.
    Η δεύτερη έγινε αμέσως μετά την ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρώην (πόσο ωραία ακούγεται) πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.
    Η ΠτΒ έκανε παρατήρηση στον (να μη σας βάζω να ξαναδιαβάζετε τον πλήρη τίτλο) για τον χρόνο ομιλίας του, για την αντρική γραμμή, και επειδή είπε δυο φορές τη λέξη «λαθρομετανάστες». Είπε, η ΠτΒ, ότι ειναι απαράδεκτο να ακούγονται σεξιστικά ΚΑΙ ρατσιστικά πράματα. Μάλιστα ενώ επισκέφτεται την Ελλάδα ένας ευρωενωσηθεσμικός για τέτοια θέματα.
    Εκεί τινάχτηκε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρώην (πόσο ωραία ακούγεται) πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, και έσκουζε ότι δεν ανέχεται να τον λογοκρίνουν. Το σεξιστικό το είχε πάρει πίσω, άρα δεν το θεώρησε λογοκρισία. Είχε μιλήσει μισή ώρα που φάνηκε αιώνας, άρα δεν είχε παράπονο από τον χρόνο. Τι μένει; Η αγωνία του μη και σταματήσουμε να είμαστε ξενοφοβικοί.

    Ρε παιδιά δεν είναι το ίδιο πράμα να λες «τα λέω ευθέως, ντόμπρα, ντρίτα, σταράτα» με το «της ανδρικής γραμμής και όχι της τεθλασμένης». Πρώτα από όλα το λες δια της τεθλασμένης και όχι ευθέως. Νομίζω;

  156. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    Moύχτι=Τζάμπα ,χάρισμα, (και καταχρηστικά -όπως κι με το τζάμπα- σημαίνει και το «πολύ φτηνά» «ευκαιρία». Μούχτι πράμα έχω σήμερα! )

  157. Νίκος Κ. said

    Ίσως η διατύπωση του κ. Κουτσούμπα «αποκαλούν το ΚΚΕ ως ανιστόρητο» να μην είναι γλωσσικό σφάλμα αλλά πολιτική άποψη: Μη θέλοντας να πει «αποκαλούν το ΚΚΕ ανιστόρητο» δηλαδή μια φράση αρνητική για το ΚΚΕ (έστω κι αν την αποδίδει στους αντιπάλους του) προσθέτει και το «ως», ώστε να μην εκφωνηθεί ποτέ απ’ αυτόν φράση επικριτική για το ΚΚΕ (ακόμη κι αν αναφέρεται σε λόγια άλλων). Πολιτική άποψη!

  158. κουτρούφι said

    Σχετικά με το «καμμένος» vs «καμένος». Σημασία μπορεί να έχει και ο τρόπος που εκφέρονται στον προφορικό λόγο. Στην καθιερωμένη νεοελληνική οι δύο λέξεις ακούγονται ίδιες. Σε περιοχές που στον προφορικό λόγο υπάρχουν διπλά σύμφωνα οι δυο λέξεις εκφέρονται διαφορετικά και σημαίνουν διαφορετικά πράγματα. Π.χ. στη Σίφνο, το «καμμένος» προφέρεται με διπλό «μ» και σημαίνει αυτόν που έχει καεί. Το «καμένος» πάλι προφέρεται με ένα «μ» και προέρχεται από το «καημένος»:

    «Καμένα χρόνια και καιροί που σαστε περασμένα
    γιάντα να μη γυρίσετε μια ώρα και για μένα»

  159. sarant said

    160 Ναι, σε πολλά νησιά τα διπλά σύμφωνα προφέρονται -βέβαια κι ο καημένος καμένος είναι ετυμολογικά 🙂

    159 Εύστοχο αυτό!

  160. Spiridione said

    160. Δεν νομίζω να στέκει αυτή η διάκριση. Στον Πορτολάνο του 1559 η Καμένη λέγεται Καημένη: » Εις μερέα του πονέντι έχει νησί μαύρο και λέγεται καημένη και είναι καλός λιμνιώνας διά καταβολάρις». Και ο Ψυχάρης κάπου λέει ότι τα νησάκια οι ντόπιοι τα λένε Καημένες.

  161. Εν μιά νυκτί και μόνη, αντιστάσεως μη ούσης,
    έθραυσαν αρειμανίως τους φανούς της πρωτευούσης,
    Κι ως ποτέ οι Αθηναίοι τον πολύν Θεμιστοκλέα
    εξεδίωξαν και ούτοι τον απόντα βασιλέα.
    (σατιρικό τετράστιχο για την έξωση του Όθωνα, από το οποίο ίσως έμεινε η έκφραση «εν μιά νυκτί» — αν βέβαια δεν είναι παλιότερη)

  162. Εμένα πάλι, φυσιολογική μου φαίνεται η σύνταξη «αποκαλούν το ΚΚΕ ανιστόρητο», με το άμεσο αντικείμενο πρώτο.

  163. Πάνος με πεζά said

    Στη Σπάρτη πάλι, τα καμμένα (απο πυρκαγιά), κρατώντας τη μουσική της γλώσσας, πολλοί τα λένε «καημ(μ)ένα», όχι όμως από λύπηση !

  164. sarant said

    164: Όταν δεν μεσολαβούν πολλές λέξεις, συμφωνώ.

    163 Από εκεί έμεινε σίγουρα το «αντιστάσεως μη ούσης»

  165. Πάντως στο google books βγαίνουν και παλιότερες αναφορές, π.χ. 1809.

  166. sarant said

    Πρέπει να είναι αρχαίο.

  167. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    «Οι κανονικές συγκρούσεις πρωτονίων δεν αναμένεται να ξεκινήσουν νωρίτερα από τον Μάιο.»
    ωωχχ! μέχρι το μάη θα είναι ακονόνιστα τα πρωτόνια δηλαδής; Oι φυσικοί τι λένε επί του θέματος; 😆
    http://www.nooz.gr/science/dior8o8ike-to-texniko-provlima-ston-epitaxunti-tou-cern-p

  168. Ας ρωτήσομε τον αρμόδιο

  169. physicist said

    #169. — Με αφορμή την επανεκκίνηση του επιταχυντή, να σημειώσουμε ότι στην αναβαθμισμένη του πλέον λειτουργία υπάρχουν ελπίδες ότι θα μπορέσει να ελέγξει πειραματικά τις προβλέψεις της Θεωρίας της Υπερσυμμετρίας, στην ανάπτυξη της οποίας έχει παίξει κεντρικό ρόλο ο Έλληνας από την Κωνσταντινούπολη Σάββας Δημόπουλος.

    Άλλοι μπορεί να είναι δημοφιλέστεροι ή να μιλάνε περισσότερο, ο Σ.Δ. είναι ουσιωδέστερος.

  170. Μαρία said

    167, 168
    Της ύστερης αρχαιότητας. Στα κλασικά π.χ. στο Θουκυδίδη ή εν νυκτί = τη νύχτα ή μιά νυκτί = σε μια νύχτα.

  171. Pedis said

    # 169 – Μάλλον νωρίτερα

    http://www.nature.com/news/lhc-expects-to-restart-within-days-1.17241

    # 171 – Ναι. Τουλάχιστον αποφεύγει να κάνει φιγούρα και επειδή η εκλαίκευση θέλει (κι αυτή πολύ) δουλειά, δεν κινδυνεύει να γίνεται ρεζίλι (στο κοινό των ειδικών) με τις χοντροκοπιές.

  172. sarant said

    172 Οκ, λογικό.

  173. physicist said

    #173(β). — Ακριβώς. Αν και δεν εννοούσα αυτόν που ενδεχομένως υπαινίσσεσαι, αφού ανάμεσά τους υπάρχει διαφορά επιπέδου ν τάξεων μεγέθους, όπου το ν είναι αυθαίρετα μεγάλο. 😉

  174. Pedis said

    Δεν ξέρω ποιον είχες στο μυαλό σου, αλλά ο Σ.Δ. φαίνεται να μην το παίζει πέιπερ-μάνατζερ κι αυτό κάνει τη μία διαφορά με μερικούς άλλους γνωστούς του φίλντ.
    Άλλη αντικειμενική διαφορά δεν είναι μετρήσιμη. Από ένα επίπεδο και πάνω όλοι είναι (ή ήταν) «καλοί».

  175. physicist said

    Α, τώρα πλησιάζουμε, νομίζω δηλαδή ότι έγινες αντιληπτός σε μένα κι αντίστροφα. Νόμισα προσώρας ότι μιλούσες για κάποιον επαγγελματία εκλαϊκευτή της συμφοράς.

    Όλα καλά! 🙂

  176. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    http://www.nooz.gr/greece/ft-oi-etairoi-8eloun-tsipra-me-potami-pasok
    «Οι εταίροι θέλουν Τσίπρα με Ποτάμι-ΠΑΣΟΚ»…. (το καταλάβαμε παιδιά από καιρό. δεν είμαστε χαζοί!)

  177. Ριβαλντίνιο said

    «Σε όλο το έργο η λέξη «ανδρεία» υπάρχει μία φορα»

    Mα δεν το βρήκαμε και εδώ ?

    Τα μυστικά του φλιτζανιού

    Τα μυστικά του φλιτζανιού

  178. Βγήκαν και τα νέα κριτήρια εισαγωγής στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση

    http://left.gr/news/neo-systima-eisagogis-stin-tritovathmia-ekpaideysi-gia-sholiko-etos-2015-16

    Πρόκειται για τις ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

  179. Νεοκιδ L'errance d'Arabie said

    80.! Tι καραγκιοζιλικ ειν τουτο ρα σκλι;

  180. Αριστείδης Καρατζόγλου said

    Από διαφήμιση του 1908 όπου η λέξη «γκαρσόνια» χρησιμοποιείται με τη σημασία «εργένηδες». Νόμιζα ότι ο «εργένης» είναι αρκετά παλιός στη γλώσσα και αυτό μου έκανε εντύπωση.

  181. Αριστείδης Καρατζόγλου said

    http://postimg.org/image/msee8eosj/

  182. εξ ού και η γκαρσονιέρα, το μικρό διαμερισματάκι 🙂

  183. Αριστείδης Καρατζόγλου said

    Εργένικο σπίτι σαν να λέμε. Λογικότατο.

  184. Pedis said

    # 169 – Κιντ, εσένα θυμήθηκα διαβάζοντας αυτό

    Ξανά σε λειτουργία ο Μέγας Επιταχυντής του CERN
    http://www.efsyn.gr/arthro/xana-se-leitoyrgia-o-megas-epitahyntis-toy-cern

    σύμφωνα με αυτά που κατάλαβε ο συντάκτης από τη μετάφραση που έκανε από άλλο κείμενο που ψάρεψε, τρίτο, μάλλον, χέρι κι αυτό,

    «Ο Μέγας Επιταχυντής Ανδρονίων βρίσκεται πολύ κοντά στην ταυτοποίηση του σωματιδίου Χιγκς (Higgs Boson), η έως τώρα μη παρατήρηση του οποίου είναι ένας από τους «χαμένους κρίκους» του Καθιερωμένου Μοντέλου της σωματιδιακής φυσικής.»

    θα ‘χει τις πληροφοριες του ο μάγκας ότι θα ζητήσουν πίσω το νομπελάκι … άστα να πάνε. Οι εφημερίδες είναι μεγάλη πηγή ΚΑΙ (παρα)επιστημονικής παραπληροφόρησης.

  185. Pedis said

    … και φαντάσου τι γράφεται για τη ζώνη του λυκόφωτος, δηλ. νέα σχετικά με βιολογικές έρευνες, όπου δεν είναι λίγες οι ομάδες που το τόσο το κάνουν ΤΟΟΟΣΟ, για να δικαιολογήσουν τα φράγκα που πέφτουν κι που θα συνεχίσουν να πέφτουν.

    Πάντως, το εύρημα με το σωματίδιο του θεού που κάνει τα πάντα, δίνει μάζα ακόμη και στα φλυτζανάκια , αφού ψήνει και καφέ, είναι ιδεώδες για να καλύπτουν τον πισινό τους με το φόβο της (θρησκόληπτης) κοινής γνώμης … Παλιά οι πυρηνικοί φυσικοί έταζαν νέα όπλα, τώρα υπόσχονται εικονίτσες. Τι σου κάνει η ανάγκη!

  186. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    188. «νέα σχετικά με βιολογικές έρευνες, όπου δεν είναι λίγες οι ομάδες που το τόσο το κάνουν ΤΟΟΟΣΟ, για να δικαιολογήσουν τα φράγκα που πέφτουν κι που θα συνεχίσουν να πέφτουν.»
    Kαι νάταν μόνο το τόσο ΤΟΟΣΟ,θάταν καλά φυσικέ! Για κοίτα κι αυτό, ας πούμε:
    «Κάθε ώρα τηλεόρασης αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη»
    http://www.nooz.gr/science/tileorasi-kai-proino

    Tα τερατώδη «στατιστικά» πορίσματα, αφήνεται ως άσκηση στους αναγνώστες το να καταλάβουν γιατί είναι τερατώδη…:-)
    Άλλη μία παραβίαση του «CORRELATION DOES NOT IMPLY CAUSATION!»

  187. Pedis said

    # 189 – «Η μελέτη έγινε με τη συμμετοχή 18 ενηλίκων εθελοντών με διαβήτη τύπου 2» … Βέρυ σαιεντίφικ.

    και δημοσιεύονται κιόλας …

  188. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    190. Αμ το άλλο:
    «Η αναλογική αύξηση του κινδύνου από την καθιστική ζωή μπροστά στην τηλεόραση αποδείχτηκε άσχετη από την ηλικία του ατόμου και το πόσο ασκείται.» 🙂
    Δηλαδή κάποιος που κάθεται μπροστά στη τηλεόραση δεν ασκείται λιγότερο(και πώς δεν θα ήταν δυνατό να συμβεί αυτό;;), αλλά έστω κι έτσι, αυτό δεν έχει σχέση ας πούμε με το αν μπορεί να ασκηθεί ή έχει άλλου είδους οργανικά ή ψυχολογικά θέματα, αλλά με την ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ!
    Αnd I fuck the Sciences ρε! 🙂
    (γι’αυτό σού λέω αγόρι μου. Η αλήθεια είναι μόνο στο precast concrete, άντε και στο post-tensioned να ούμε! 😉 )

  189. Pedis said

    #191 – η υπόθεση εργασίας είναι ότι, μεταξύ άλλων μέσων αποχέτευσης και απορροών πληροφοριας, η τηλεόραση «χαλάει τα μυαλά». Αυτό θα μπορύσε να εξηγήσει το λόγο που πιστεύεται ότι τέτοιες αρλούμπες όπως, καλλιώρα, τηλεόραση και διαβήτης θα έχουν πέραση. Και έχουν.

  190. I have the strangest hadron right now… 😎

  191. Pedis said

    με γειά σου.

  192. Ριβαλντίνιο said

    Αυτό το λέγανε το Σάββατο του Λαζάρου

    Ο Λάζαρος απελυτρώθει,
    αναστήθει και σηκώθει.
    Ζωντανός σαβανωμένος,
    και με το κερί ζωσμένος.
    Τότε η Μάρθα κι η Μαρία,
    μαθητές και αποστόλοι,
    Δόξα στον Θεό φωνάζουν
    και τον Λάζαρο εξετάζουν:
    Πες μας Λάζαρε τι είδες ,
    εις τον Άδη όπου πήγες ?
    Είδα φόβους, είδα τρόμους
    είδα βάσανα και πόνους,
    της καρδιάς μου, των χειλέων,
    και μην με ρωτάτε πλέον.
    Δώστε μου λίγο νεράκι
    να ξεπλύνω το φαρμάκι.

    Λένε πως ο Λάζαρος δεν ξαναμίλησε (ή χαμογέλασε ) ποτέ σε όλη την υπόλοιπη ζωή του, εξαιτίας αυτών που είχε δει στον Κάτω Κόσμο. Μόνο μια φορά είπε σε κάποιον που έκλεψε κάτι :

    «To χώμα κλέβει το χώμα».

    (Όπως δηλαδή σύμφωνα με άλλη παράδοση είχε πει ο Χριστός στους επίδοξους λιθοβολιστές της μοιχαλίδας:»Το χώμα κατηγορεί το χώμα.»).

  193. Ριβαλντίνιο said

    @ 35 Κορνήλιος

    Με το που το διάβασα σε θυμήθηκα:

    ΣΟΦΙΑ ΣΕΙΡΑΧ
    26

    2 γυνὴ ἀνδρεία εὐφραίνει τὸν ἄνδρα αὐτῆς, καὶ τὰ ἔτη αὐτοῦ πληρώσει ἐν εἰρήνῃ.

    http://www.myriobiblos.gr/bible/ot/chapter.asp?book=30&page=26

Σχολιάστε