Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Παύλος Φύσσας, δυο χρόνια από τη δολοφονία του

Posted by sarant στο 18 Σεπτεμβρίου, 2015


Συμπληρώνονται σήμερα δυο χρόνια από τη δολοφονία του αντιφασίστα μουσικού Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι τα ξημερώματα της 18ης Σεπτεμβρίου 2013, από τον χρυσαβγίτη Γιώργο Ρουπακιά, ο οποίος συμμετείχε σε χρυσαβγίτικο απόσπασμα εφόδου, το οποίο είχε συγκεντρωθεί με εντολές από τα υψηλά κλιμάκια της οργάνωσης για να επιτεθούν στην άοπλη παρέα του Φύσσα.

Το ιστολόγιο δεν είχε αφιερώσει άρθρο στη δολοφονία του Φύσσα τότε που έγινε, επειδή μια αρρώστια με είχε βγάλει εκτός μάχης κάμποσες μέρες, οπότε επανορθώνω με το σημερινό επετειακό. Η επέτειος μάλιστα αποκτά πρόσθετη επικαιρότητα επειδή χτες για πρώτη φορά ο υπόδικος φιρερίσκος της συμμορίας, ο Ν. Μιχαλολιάκος, παραδέχτηκε ότι η οργάνωσή του φέρει την πολιτική ευθύνη για τη δολοφονία.

Αυτό είναι και ομολογία ενοχής του υπόδικου συμμορίτη, παρόλο που ο ίδιος στη συνέχεια έσπευσε να απεκδυθεί κάθε ποινική ευθύνη -όπως, συνέχισε, καμιά ποινική ευθύνη δεν είχε η ΝΔ για την πολιτική δολοφονία του Τεμπονέρα ή η ΕΡΕ για τη δολοφονία του Λαμπράκη.

Εκείνοι έπεσαν στα μαλακά, φαίνεται να διαμαρτύρεται ο υπόδικος, εμείς γιατί να την πληρώσουμε; Και, άθελά του ίσως, ο Μιχαλολιάκος μάς δείχνει ότι οι χρυσαβγίτες δεν είναι τίποτα απόκοσμα τέρατα που άνοιξε η Κοίλη Γη και βγήκαν στην επιφάνεια -αντίθετα, είναι σάρκα από τη σάρκα της ελληνικής δεξιάς. Όπως και ο ίδιος αναγνώρισε, υπάρχει μια κόκκινη κλωστή που συνδέει τους δολοφόνους του Παύλου Φύσσα με τους δολοφόνους του Νίκου Τεμπονέρα (να θυμίσω ότι ο δολοφόνος του, στέλεχος της ΟΝΝΕΔ και σήμερα -λένε- διευθυντής τραπέζης, είχε συνήγορο τον σημερινό χρυσαβγίτη βουλευτή Αρβανίτη) καθώς και με τους δολοφόνους του Γρηγόρη Λαμπράκη, με τους παρακρατικούς της δεκαετίας του 1960, με τους βασανιστές της Μακρονήσου, με τους ταγματασφαλίτες της Κατοχής, με τους τριεψιλίτες του αντιεβραϊκού πογκρόμ το 1931, με τους κωνσταντινικούς τραμπούκους και δολοφόνους του 1921 και τους πρωτοφασίστες επίστρατους του 1916.

Η συνέχεια αυτή είναι κάποτε βιολογική -παιδιά παρακρατικών και εγγόνια δοσιλόγων, που κάποτε βέβαια παρά το άγριο νεανικό παρελθόν τους γίνονται ακόμα και υπηρεσιακοί αρχηγοί της αξιωματικής αντιπολίτευσης- και κάποτε είναι ιδεολογική, πάντως ποτέ η ελληνική δεξιά δεν έκοψε τις σχέσεις με τη φασιστική της απόφυση -πολύ πρόσφατα άλλωστε, στη γιορτή της εθνικοφροσύνης για τη συντριβή των κομμουνιστών στο Βίτσι, στα τέλη Αυγούστου, η βουλευτίνα Καστοριάς της ΝΔ κυρία Αντωνίου δεν ντράπηκε να φωτογραφηθεί αγκαζέ με τη χρυσαβγίτισσα βουλευτίνα κ. Σβερώνη. Θέλω να πω, η Χρυσή Αυγή είναι συνιδιοκτήτης στη «γαλάζια πολυκατοικία» της ελληνικής δεξιάς, έστω κι αν της αναλογούν τα σκοτεινά υπόγεια. (Και εσκεμμένα χρησιμοποίησα την έκφραση ‘γαλάζια πολυκατοικία’ του απόμαχου ακροδεξιού Γ. Καρατζαφέρη, για να θυμίσω πως όταν ο Καρατζαφέρης ήταν ακόμα πρωτοκλασάτος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, στη δεκαετία του 1990, είχε ρίξει την ιδέα να προταθεί ένα υφυπουργείο στη Χρυσή Αυγή -η οποία, τότε, είχε δύναμη λίγων δεκάτων της ποσοστιαίας μονάδας).

Άλλωστε, ακόμα και αρκετούς μήνες μετά τη δολοφονία του Φύσσα ο ισχυρός άνδρας των παρασκηνίων της ελληνικής κυβέρνησης, ο Τάκης Μπαλτάκος, μαγνητοσκοπήθηκε κρυφά να δίνει πατρικές συμβουλές στον υπόδικο Ηλία Κασιδιάρη, όπως άλλωστε λίγες μέρες μετά τη δολοφονία ο Φαήλος Κρανιδιώτης έδινε φιλικές νουθεσίες στον ιδιο Κασιδιάρη να ‘χαμηλώσουν λίγο τους τόνους‘. Ο Φαήλος άλλωστε είχε δώσει τον Δεκέμβρη του 2012 συγχωροχάρτι στη συμμορία, αφού είχε αποφανθεί ότι: Η Χρυσή Αυγή, στη χειρότερη περίπτωση, κάνει αντιποίηση αρχής, ενίοτε πέφτει και καμιά ψιλή, ήτοι έργω εξύβριση και σωματικές βλάβες. Οι εκατόμβες των μαχαιρωμένων αλλοδαπών υπάρχουν στην ευφάνταστη και βλακώδη προπαγάνδα της «προοδευτικιάς» δημοσιογραφίας και στις παρεμβάσεις της Κλάραμπελ και λοιπών φωταδιστών κοινοβουλευτικών του ΣΥΡΙΖΑ / ΕΚΜ / «Βίλα Αμαλία».

Μερικοί θάνατοι γίνονται καταλύτες εξελίξεων. Η δολοφονία του Λαμπράκη στάθηκε ο καταλύτης που γκρέμισε την καραμανλική οχταετία. Η αυτοπυρπόληση του πλανόδιου εμπόρου Μοχάμεντ Μπουαζιζί ήταν η θρυαλλίδα που ξεκίνησε την επανάσταση στην Τυνησία και την αραβική άνοιξη το 2011 -ανεξάρτητα από την εξέλιξη που είχε στη συνέχεια. Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα κέντρισε επιτέλους την ελληνική δικαιοσύνη να στείλει τους ναζί στη μπουζού, μια και οι προηγούμενες δολοφονικές επιθέσεις σε μετανάστες ή σε κομμουνιστές θεωρούνταν, φαίνεται, ανεκτές, όπως είδαμε και από το απόφθεγμα του (δικηγόρου) Φαήλου Κρανιδιώτη.

Βέβαια, η δίκη της Χρυσής Αυγής έχει αρχίσει με τους χειρότερους οιωνούς, με κάκιστη διαδικασία και σε ακατάλληλη αίθουσα, και υπάρχει φόβος οι χρυσαβγίτες να πέσουν στα μαλακά -κάτι που, άλλωστε, είχε γίνει και με τους ηθικούς αυτουργούς της δολοφονίας του Λαμπράκη. Πάντως, είναι οφθαλμοφανές ότι αυτά τα δύο χρόνια η ναζιστική συμμορία έχει λουφάξει, κρατάει όσο πιο χαμηλό προφίλ γίνεται, και μάλιστα δεν έχει σχεδόν καθόλου εκδηλωθεί για το προσφυγικό πρόβλημα το οποίο προσφέρεται για καπηλεία (να πούμε όμως ότι οι νεοδημοκράτες την αναπληρώνουν σε αυτό και με το παραπάνω).

Από την άλλη, υπάρχει και η καπηλεία του θέματος από διάφορες πολιτικές δυνάμεις -διότι, τι άλλο από άθλια καπηλεία είναι η χτεσινή ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ, το οποίο καλεί, για καταδίκη στη συμμορία των δολοφόνων, να ψηφιστεί το ΠΑΣΟΚ ώστε να έρθει εκείνο τρίτο αντί για τη Χρυσή Αυγή;

Ωστόσο, δεν παύει να είναι αρκετά πιθανό να αναδειχτεί τρίτη η συμμορία, παρόλο που τα φτερά της είναι ψαλιδισμένα, οπότε δεν είναι άτοπο το να ψηφίσει κάποιος αναποφάσιστος και με αυτό το κριτήριο. Εγώ βέβαια, που δεν είμαι αναποφάσιστος, θα υποστηρίξω ένα κόμμα που δεν διεκδικεί την τρίτη θέση, ένα κόμμα που πάντοτε στάθηκε αδιάλλακτος πολέμιος του ναζιστικού μορφώματος -και σας καλώ να το υποστηρίξετε κι εσείς, ώστε να μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση με την πρώτη εντολή. Αλλά ανάμεσα στους διεκδικητές της τρίτης θέσης, υπάρχει ένα κόμμα που έχει μεγαλύτερες από το ΠΑΣΟΚ πιθανότητες να την κατακτήσει, και που έχει πάντοτε σταθεί πρωτοπόρο στον αντιφασιστικό αγώνα, ήταν μάλιστα το κόμμα εκείνο που πρώτο ζήτησε να ελεγχθεί η δράση της Χρυσής Αυγής από τη δικαιοσύνη, με ερώτηση του Ορέστη Κολοζώφ το μακρινό 1995 -εννοώ βέβαια το ΚΚΕ.

Και κλείνοντας, για να τιμήσουμε τη μνήμη του Παύλου Φύσσα, να θυμίσω ότι γίνεται σήμερα το απόγευμα στις 6 αντιφασιστική συγκέντρωση – πορεία στο μνημείο του στο Κερατσίνι, Π. Τσαλδάρη 60, ενώ το βράδυ θα γίνει στην Καισαριανή μουσικό φεστιβάλ στη μνήμη του.

Και λίγο υλικό (ευχαριστώ την Cronopiusa):

Μια εμφάνιση του Π. Φύσσα σε τηλεοπτική εκπομπή.

Σκίτσα για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Το πόρισμα για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Φίλοι του Φύσσα μιλούν γι’ αυτόν σε εκδήλωση στην ΕΣΗΕΑ -και εδώ, και εδώ.

Ένα αποχαιρετιστήριο τραγούδι για τον Π. Φύσσα

Ο Killah P (Παύλος Φύσσας) τραγουδάει πειραγμένο το Για το καλό μου.

Killah P – Δεν αγανακτώ.

Κι ένα ολόφρεσκο τραγούδι, το Μίσος, με τον Βέβηλο, που ίσως δεν είναι άσχετο με το θέμα.

 

146 Σχόλια to “Παύλος Φύσσας, δυο χρόνια από τη δολοφονία του”

  1. Panos said

    Ο Χίτλερ κάποτε θα σε σκότωνε για το χρώμα σου, ο Λένιν για την τάξη σου. Ο κομμουνισμός είναι το άλλο άκρο του φασισμού.

  2. sarant said

    Nαι, είναι σε ασυμφιλίωτη έχθρα, πράγματι.

  3. spiral architect said

    Kαλημέρα.
    Υπάρχει πολιτική ευθύνη σε μια δολοφονία; Δηλαδή αν δολοφονήσω κάποιον, για υπεράσπιση θα επικαλεστώ την πολιτική (μου ή του) θέση;

  4. spiral architect said

    @1: Ναι, και το ΕΑΜ δολοφονούσε Γερμανούς στρατιώτες. 😛

  5. Γιώργος Πρίμπας said

    και για αυτούς τους ανθρώπους συζητάμε ότι μάλλον θα κατακτήσουν την τρίτη θέση και σε ένα όχι μηδενικών πιθανοτήτων σενάριο θα είναι αξιωματική αντιπολίτευση…
    Ας πως πάντως καλημέρα

  6. Spyridon said

    Τα αδέλφια αναρχάκια ρίχνουνε γιαούρτια μαζί με τον κεσέ στο Καλαμπόκα.

  7. Spyridon said

    @4

    Ετσι είναι. Και για να μην ξεχνάμε ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ αυτή η κόκκινη κλωστή που ενώνει πολιτικές δράσεις.
    Ο Βαγγέλας δηλώνει δεξιά κι αριστερά ότι οι Γερμανοί δεν μας οφείλουν τίποτα, εντελώς «τυχαία» ο παππούς του ήταν ένας από αυτούς που αποκήρυσσε γραπτώς τις «ωμότητες» κατά των Γερμανών στρατιωτών στην Κρήτη.

  8. Panos said

    @2 ναι, διεκδικούν τα πρωτεία του ποιος είναι ο πιο φασίστας.

  9. spiral architect said

    Περί πολιτικής ευθύνης μια απάντηση στο ερώτημά μου #2:
    [..] Σωστά εξάλλου θυμίζει ο Δημήτρης Ψαρράς ότι η δήλωση ανάληψης “πολιτικής ευθύνης” του Δημήτρη Κουφοντίνα για τις δράσεις της 17 Νοέμβρη του κόστισε κάποιες δεκάδες ισόβια…

  10. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ για τα υπόλοιπα σχόλια!

    7: Ο αδελφός του παππού του, βουλευτής, αποκήρυσσε τις ωμότητες, Ο παππούς του συμμετείχε σε διάφορες γερμανόπνευστες επιτροπές, ενώ σε εαμικές εφημερίδες της εποχής αναφέρεται ότι κάρφωσε στους Γερμανούς τους 62 εκτελεσθέντες του 1942

  11. cronopiusa said

    Γιατί προβάλλεται ακόμα ΑΥΤΗ η διαφήμιση, μετά την ανάληψη της πολιτικής ευθύνης για δολοφονία;

  12. cronopiusa said

  13. Spyridon said

    @8 Πιστεύω ότι τελείς σε κατάσταση σύγχυσης όπως και όλοι οι οπαδοί της θεωρίας των δύο άκρων

  14. spiral architect said

    @13: Το θετικό είναι ότι κάποιοι παίρνουν θέση. 😉

  15. Δημητρης said

    Έμφραγμα υπέστη ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Κουκοδήμος

    Η κατάσταση του είναι σταθερή. Ακυρώθηκε η κεντρική εκδήλωση της ΝΔ χθες το βράδυ στην Κατερίνη, με ομιλητή το βουλευτή Σερρών Κώστα Καραμανλή, λόγω της περιπέτειας υγείας του συναδέλφου του βουλευτή Πιερίας, που νοσηλεύεται στο Παπανικολάου

    What’s in a name!!! Το εντυπωσιακό είναι ότι στην εκδήλωση θα μιλούσε ο Κώστας Καραμανλής του Αχιλλέα βεβαίως βεβαίως.

  16. Κουνελόγατος said

    0. Ένας λόγος που φτάσαμε εδώ, είναι ότι τα παιδιά δε μαθαίνουν ιστορία, και σ’ αυτό έχουν (έχουμε) όλοι ευθύνη. Όταν πριν καμμιά 10ριά χρόνια εξηγούσα κάποια πράγματα στον μεγάλο μου γιο, ήμουν ο γραφικός της παρέας.

    12. Μάνθος Πλεύρης Δήμαρχος Ηρακλείου; what’s up doc???

  17. sarant said

    16 Δεν το είχα προσέξει -λες;

  18. Corto Maltese said

    Ο Κώστας Πλεύρης κατάγεται από την Ήπειρο. Έτσι είχε πει ο ίδιος στην τηλεόραση. Το επώνυμο αυτό απαντά και στην Κρήτη, αλλά κυρίως στο Βουργαρέλι Άρτας.
    (Αν συνδέονται κρητικοί και ηπειρώτες συνεπώνυμοι, δεν το γνωρίζω)

  19. cronopiusa said

  20. spiral architect said

    @16, 17: Γκούγκλισα κι έπεσα στα βαθιά παρέα με το Δύτη. 🙄

  21. sarant said

    19 Και η οικογένεια Μεϊμαράκη, πάντα εκεί 😉

  22. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    Παύλος Φύσσας (Πάνω στο ποίημα ΤΟ ΠΑΡΑΣΗΜΟ του Γ.Ρίτσου)

    Το παράσημο, Προλετάριοι: Δυο άγνωστα ποιήματα του Γιάννη Ρίτσου

    Είτανε νιος και προικισμένος
    ατίθασος και δουλευτής
    ο Παύλος ο τραγουδιστής
    άνθρωπος υποψιασμένος
    Φωνή, κιθάρα, ηλεκτρική
    Κι οι στίχοι του αιρετικοί

    Τώρα καπνός,φτερό κι αέρας
    κόψαν στ αηδόνι τη λαλιά
    ταξίδεψε με τα πουλιά
    κοντά στο νύχτωμα μιας μέρας
    ρωτούσαν οι περαστικοί
    τίνος το αίμα τρέχει εκεί

    Πάνω στο γένι,στα μαλλιά του
    του μαχαιριού οι σταλαματιές
    βάφουν τις ύστερες ματιές,
    δώρο πικρό στην κοπελιά του
    π΄απ τη δική της αγκαλιά
    θα πάει στης νύχτας τα πουλιά

    Σαν καμτσικιά ο θάνατός του
    σφύριξε απάνω μας με ορμή
    γίνηκε, δίχως αφορμή,
    ήρωας του ποιήματός του
    που μίλαγε για απειλές
    από τις σκιες με τις στολές

    Τα χάσαν οι μεγαλουσιάνοι
    το σύστημα μην ταραχτεί
    ευθύς φετφάς να συνταχτεί
    -η βία ποτέ καλό δεν κάνει
    Και όλοι είμαστε κατά
    στα βίαια περιστατικά –

    Συχνά καθώς χαράζει η μέρα
    Παύλο το σκέφτομαι βουβά
    κείνο που ένιωθες: στραβά
    (κι ας λέμε ακόμη καλημέρα)
    μάς ξημερώνει από καιρό
    το φίδι βγήκε από τα αυγό,
    φαρμακερό

  23. kaldanti said

    Πάντως -λίγη σημασία έχει- αλλα αν έγινε 18 Οκτώβρη αυτο το απαράδεκτο γεγονός τον άλλο μηνα κλείνουν 2 χρόνια.Έτσι γιατί το παρατήρησα.Όσο για το Θεοδωρακη με την ευκαιρία να πω πως τον παρακολούθησα χθες στο Σκαι στην Κοσιωνη και πραγματικά κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι στην προσπάθεια του να αρπάξει απο παντός ψηφοφόρους φασκει αντιφασκει και λέει ενα σωρό ανακρίβειες απο πάνω.Δε θέλει να γινει ούτε αντιπρόεδρος ούτε υπουργός κι εγω μπορε να ειναι άδικο αυτο που σκέφτηκα αλλα μου φαίνεται ότι το καταλαβαίνει κι ίδιος ότι δεν έχει τα ανάλογα προσόντα για τη θέση αυτη.Δεν του πάει και πολυ η πολιτικη.Ως δημοσιογραφος ομολογώ ήταν απο τους αγαπημένους μου με την εκπομπή «πρωταγωνιστες».Για μένα άσχετα με τις αρχικές προθέσεις έχασε πολυ.Όσο για τη Χρυσή αυγή τι να πω! Μακάρι ο κόσμος να διορθώσει το σφάλμα που εκανε να τους δώσε τέτοια δύναμη να ανεμιζουν θράσος τους στη Βουλη και να πρέπει να χαίρουν κα σεβασμού με αυτα με αυτα.Καλα αποτελέσματα.Κάνετε κι εδω μια ψηφοφορία,ελπίζω να τα πετύχετε εδω όλα και να πιάσει τόπο 🙂

  24. kaldanti said

    Συγνώμη για κάποια λαθάκια.Το έγραψα λίγο βιαστικά!

  25. giorgos said

    Τό ΚΚΕ δυστυχώς αποδείχθηκε ότι είναι ανίκανο νά πολεμήσει ,ιδεολογικά τουλάχιστον , τήν ΧΑ .
    Παντού σέ όλες τίς λαικές συνοικίες ή ΧΑ τό έχει κατατροπώσει τό ΚΚΕ .

  26. Κουνελόγατος said

    24. Νομίζω ότι το φαινόμενο δεν είναι μόνον ελληνικό, δυστυχώς.

  27. Πέπε said

    Συγκλονιστικό αυτό το άρθρο με τους συσχετισμούς του. Βέβαια το ζήτημα των δεσμών αίματος δεν ξέρω πόσο πρέπει να συζητείται. Ας υποθέσουμε ότι διαβάζω αυτό ή κάποιο παρόμοιο άρθρο ή κάτι που βρήκα από τα σχόλια κλπ., και μετά, χωρίς να έχω βέβαια απομνημονεύσει κάθε λεπτομέρεια, πάω σε μια παρέα και τους λέω «το ξέρατε ότι ο πατέρας/παππούς του Χ ήταν … (π.χ. δωσίλογος);» -Ε και;

    Νίκο, κάποια στιγμή αργότερα που τα πιο σημαντικά θα έχουν συζητηθεί, εξήγησέ μας γιατί γράφεις «δοσίλογος».

  28. atheofobos said

    Στο λινκ που παραθέτεις, ΟΛΑ τα κόμματα καταδικάζοντας την δολοφονία του Φύσσα από του νεοναζί καταλήγουν στην προτροπή να τα ψηφίσουν στις εκλογές και να καταψηφίσουν τους Χρυσαυγίτες.
    Δεν κατάλαβα λοιπόν γιατί είναι άθλια καπηλεία από το ΠΑΣΟΚ η προτροπή να μην ψηφιστεί η ΧΑ ώστε να μην βρεθούμε ξανά στην ίδια εθνική ντροπή να είναι πάλι οι ναζιστές το 3ο κόμμα.

    ΣΥΡΙΖΑ
    Τονίζεται, τέλος, πως «η συστράτευση όλων για μια κοινωνία δημοκρατική, για μια ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη είναι επιτακτική, προκειμένου να εξαλειφθούν οι αιτίες που οδήγησαν στην άνοδο των νεοναζιστών».

    ΝΔ
    Επιβεβαιώνεται, επιπλέον, ότι η ψήφος τιμωρίας που ενισχύει τα κόμματα των άκρων, βλάπτει τη δημοκρατία.

    Λαϊκή Ενότητα
    Οι εργαζόμενοι και ο λαός πρέπει να μαυρίσουν στις εκλογές όχι μόνο τα μνημονιακά κόμματα αλλά και τη φασιστική Χρυσή Αυγή, που όταν δεν επιτίθεται σε αγωνιστές και πρόσφυγες, λειτουργεί σαν μπράβος των εργοδοτών και των εφοπλιστών.

    Ποτάμι
    Το καθήκον όλων είναι να αγωνισθούν ώστε την Κυριακή να μη δοθεί η δυνατότητα στον αρχηγό μιας εγκληματικής συμμορίας, να διεκδικήσει την τρίτη διερευνητική εντολή

    ΔΗΜΑΡ
    Οι δημοκρατικοί και προοδευτικοί πολίτες να στείλουν στις 20 Σεπτεμβρίου τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ως τρίτη δύναμη στο ελληνικό κοινοβούλιο, ώστε να ακυρώσουν την δυνατότητα της ΧΑ να διεκδικήσει την τρίτη διερευνητική εντολή.»

    ΠΑΣΟΚ
    Ζητούμε με την ψήφο τους οι πολίτες να αναδείξουν την Δημοκρατική Συμπαράταξη τρίτη δύναμη. Να μας δώσουν την τρίτη εντολή!

    6
    Το θυμικό μου με προτρέπει σε ανάλογες ενέργειες αλλά έρχεται η λογική και με αποτρέπει.
    Αυτές οι συμπεριφορές το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να δίνουν το δικαίωμα στους άλλους να τις ανταποδώσουν στην πρώτη ευκαιρία που θα βρούν και ίσως με ακόμα χειρότερο τρόπο.
    Δυστυχώς ως γνωστόν η βία παράγει βία, αλλά βέβαια αυτές οι συμπεριφορές βρήκαν και τον απολογητή τους με τις θεωρίες που ανέπτυξε εκείνος ο ανεκδιήγητος Κατρούγκαλος περί «καλής και κακής βίας».
    ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΙΣΜΟΣ, Ο ΝΕΟΣ ΟΡΟΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    http://www.atheofobos2.blogspot.gr/2015/03/blog-post_31.html

    7,10
    Μετά την ήττα του Χίτλερ, τον θάνατο του Στάλιν και την μεταπολίτευση στην Ελλάδα με την κατάργηση των πιστοποιητικών κοινωνικών φρονημάτων, έχει παύσει να υφίσταται η οικογενειακή ευθύνη και ευτυχώς δεν μπορούν να σε κατηγορήσουν πλέον για το τι έκανε ο πατέρας σου ή ο παππούς σου.

  29. spiral architect said

    @24, 25:
    Η τρελή φαντασία του καλλιτέχνη [Diego Riviera] επιβεβαιώθηκε αργότερα πικρά. Τόσο ο Τέλμαν όσο και ο φίλος μου Μίντσενμπεργκ ήταν ανάμεσα στα εκατομμύρια των ανθρώπων που θανατώθηκαν από τον «κλόουν» που είχα παρακολουθήσει στην πλατεία εκείνη την ημέρα.

    Ο κλόουν που αποθέωναν τα πλήθη

    – Αν θέλετε την εύνοια των μαζών, πρέπει να λέτε τα πιο ηλίθια και τα πιο χοντρά ψέματα. – Αδόλφος Χίτλερ

  30. spiral architect said

    @27 (τέλος): Σίγουρα δεν υφίσταται η οικογενειακή ευθύνη, αλλά άλλοι ήρξαντο χειρών αδίκων. 😉

  31. cronopiusa said

  32. Panos said

    @13 όταν παίρνεις ως παράδειγμα τον εαυτό σου σού φαίνονται όλοι ότι είναι σε σύγχυση.

  33. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    23 18 Σεπτεμβρίου είναι, το είχα γράψει λάθος και το διόρθωσα.

    27 Για να μη στεναχωρήσω τον φίλο μας τον Θρασύμαχο 😉 (Ναι, και το ΛΚΝ δέχεται τη γραφή δωσίλογος)

    29 Όπως βλέπεις από τα αποσπάσματα που παραθέτεις, μόνο το ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ το λένε ρητά «ψηφίστε εμάς»

  34. Spiridione said

    28. Αθεόφοβε, εδώ μια σχετική συζήτηση. Όλες οι απόψεις, φυσικά, δεκτές.

    Το ανύπαρκτο πρόβατο του Βάρναλη


    Έχει και μία αναφορά του Δύτη για το αρσενικό ή το πικραμύγδαλο του Γρυσπολάκη.

  35. Alexis said

    Συγχαρητήρια για το άρθρο Νίκο!

    Και είναι (δυστυχώς) έτσι όπως τα λές, σάρκα από τη σάρκα της ελληνικής Δεξιάς είναι οι φασίστες και οι τραμπούκοι κάθε εποχής και κάθε γενιάς.
    Μισάνθρωποι, φιλοτομαριστές, βολεψάκηδες, απόλυτα ταυτισμένοι με τους εκάστοτε «ισχυρούς» έχουν κάνει σημαία τους το «εις οιωνός άριστος αμύνεσθαι περί πάρτης».
    Όσο κι αν θέλουνε να το κρύψουνε, όσο κι αν θέλουνε να εμφανίζονται με προβιά αρνιού, η αλήθεια είναι μία: Η ελληνική Δεξιά ποτέ δεν μπόρεσε (δεν θέλησε λέω εγώ) να πετάξει από πάνω της τα ακροδεξιά βαρίδια της «εθνικοφροσύνης» και του «αντικομμουνισμού».

    Δικό της γέννημα και θρέμμα και η εφτάχρονη χούντα των συνταγματαρχών, δικό της «παιδί» και η ναζιστική συμμορία που έβαψε τα χέρια της με το αίμα του αδικοχαμένου Παύλου Φύσσα.

    «Παιδιά» του σημερινού αρχηγού της ΝΔ και κάποιοι απ’ τους τραμπούκους που συμμετείχαν στη δολοφονία Τεμπονέρα, και προστατευόμενοί του επί εποχής που ο Μέιμαρ ήταν υφυπουργός αθλητισμού (κυβέρνηση Μητσοτάκη).

    Αυτού του ανθρώπου που σήμερα, με περισσό θράσος, ζητάει την ψήφο του ελληνικού λαού, υποδυόμενος το «λαϊκό παιδί» τον «αγνό και αυθόρμητο μάγκα», κουνάει τη σημαία της συναίνεσης και της συμφιλίωσης και κάνει τον κλόουν στα ντιμπέιτ για να μας πείσει πόσο «άνετος» και «αληθινός» είναι.

    Κάποια πράγματα πρέπει να λέγονται με τ’ όνομά τους, όσο κι αν ενοχλούν ορισμένους…

  36. Πολύ ωραίο άρθρο Νίκο, κάποια πράγματα δεν πρέπει να τα αφήνουμε να ξεχαστούν.
    Πολύ καλή ιδέα και η συλλογή των σχετικών λίκνων στο τέλος.

  37. 20, 34 Την τιμητική του έχει ο Δύτης βλέπω 🙂

  38. Alexis said

    #27, 28: Το άρθρο πάντως δεν μιλάει για οικογενειακή ευθύνη, κάθε άλλο μάλιστα:

    Η συνέχεια αυτή είναι κάποτε βιολογική -παιδιά παρακρατικών και εγγόνια δοσιλόγων, που κάποτε βέβαια παρά το άγριο νεανικό παρελθόν τους γίνονται ακόμα και υπηρεσιακοί αρχηγοί της αξιωματικής αντιπολίτευσης- και κάποτε είναι ιδεολογική, πάντως ποτέ η ελληνική δεξιά δεν έκοψε τις σχέσεις με τη φασιστική της απόφυση…

    Πάντως Αθεόφοβε, παρόλο που κι εγώ δεν θεωρώ σοβαρή καπηλεία εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ την ανακοίνωση που έβγαλε, όπως και να το κάνεις είναι λίγο διαφορετικό το «μαυρίστε τη Χρυσή Αυγή» από το «βγάλτε εμάς τρίτο κόμμα για να μην είναι η Χ.Α. αξιωματική αντιπολίτευση».

  39. Ελπίζω πάντως στην κεντρική ομιλία Τσίπρα απόψε να υπάρχει κάποια αναφορά στον Παύλο Φύσσα, μέρα που είναι, και -με το καλό- η επόμενη αριστερή κυβέρνηση ελπίζω να κάνει και τις κατάλληλες νομοθετικές παρεμβάσεις μήπως και γλιτώσουμε κάποια στιγμή απ’αυτόν τον καρκίνο.

  40. cronopiusa said

    δυο μεϊμαράκια ντοκουμέντα συνωστίζονται…

  41. Ιάκωβος said

    Σκληρά καρύδια ή τζούφια;

  42. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    41 Καλή φωτοσοπιά!

  43. Κουνελόγατος said

    http://www.google.gr/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=6&cad=rja&uact=8&ved=0CDEQtwIwBWoVChMIr7G38bCAyAIVR1UaCh3YXQE4&url=http%3A%2F%2Fwww.youtube.com%2Fwatch%3Fv%3DuM7HlfrqHH4&usg=AFQjCNFiTiImePQn_CsepKLtILKwjl-HbA&bvm=bv.102829193,d.d2s

  44. Μαρία said

    33
    Ο Κουσουρής μάλιστα έχει και σχετική σημείωση, όπου εξηγεί την επιλογή του ως οπαδού του Θρασύμαχου. http://www.biblionet.gr/book/198803/%CE%94%CE%AF%CE%BA%CE%B5%CF%82_%CF%84%CF%89%CE%BD_%CE%B4%CE%BF%CF%83%CE%AF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CF%89%CE%BD_1944-1949

  45. Εκτός από την κόκκινη κλωστή που συνδέει τους δολοφόνους των Φύσσα-Τεμπονέρα-Λαμπράκη υπάρχει και μια…πράσινη που συνδέει τον Μπρατάκο με τον Φιλιππίδη και τον μακαρίτη πια Κίτσιο…

  46. Ιάκωβος said

    Ξαναείπα ότι θα ψηφίσω Τσίπρα, τον υποστηρίζω από την αρχή, γνωρίζοντας φυσικά οτι πρόκειται για σοσιαλδημοκράτη.Απορώ, ο Ρούντι κι άλλοι «επαναστάτες» που εξεπλάγησαν. (Τα εισαγωγικά διότι επαναστάτες χωρίς επανάσταση, υπάρχουν;)

    Κακά τα ψέμματα. Ένα αριστερό κόμμα σήμερα ή θα κηρύσσει την διάλυση του αστικού κοινοβουλευτικού συστήματος, την εξολόθρευση της αστικής τάξης σαν τέτοιας στη διαδικασία παραγωγής και την αντικατάσταση της αστικής εξουσίας με τη δικτατορία του προλεταριάτου ή θα είναι σοσιαλδημοκρατικό. Σοσιαλδημοκρατία σημαίνει: Εμείς οι πλούσιοι σας παρέχουμε διάφορα, παιδεία, νοσοκομεία κι εσείς μην εξεγερθείτε. (Βέβαια υπάρχει και η περίπτωση οι πλούσιοι να πουν -Πριτς, οπότε τότε, υπάρχουν οι δρόμοι και τα οδοφράγματα).

    Πάντως έχω γίνει ένας φανατικός ρεφορμιστής, πιστεύω ότι από μια κοινωνία σκατένια δεν υπάρχει περίπτωση να βγει με έναν απότομο λόξυγκα της Ιστορίας ο Παράδεισος.

    Άσε που κανένα κόμμα δεν μας καλεί σήμερα να φτιάξουμε Σοβιέτ εργατών-αγροτών. Και το κκε, πίσω από το σεχταρισμό του, είναι το πιο μπερδεμένο. Μιλάει για λαϊκή εξουσία,(όχι προλεταριακή) δεν την ορίζει και κάνει το πιο παράλογο πράμα, ταυτίζει την εργατική τάξη με το κομμουνιστικό κόμμα. Έχουμε ξυπνήσει όμως, έχουμε μεγαλώσει, άλλη η διάπλαση του Στάλιν κι άλλη η δική μας.

  47. sarant said

    45 Όχι που θα το άφηνες ασχολίαστο 😉

    44 Είναι καλό αυτό το βιβλίο;

  48. spiral architect said

    Υπερβολικές οι αντιδράσεις για τα παιδιά που εμφανίζονται στο προεκλογικό σποτ της ΧΑ. Η επιστήμη δεν έχει αποφανθεί για τυχόν παρενέργειες.
    (οι γονείς τους, άραγε, τι κουμάσια είναι;)

  49. cronopiusa said

  50. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    Μα τί διάολο,δεν αντιλαμβάνονται ότι όσο τονίζουν το φόβο μην η ΧΑ είναι τρίτη δύναμη τόσο πιο πολύ ερεθίζουν τους ανεγκέφαλους να πάνε προς τα κει την ψήφο τους;

  51. 47β πολύ καλό.

  52. Ιάκωβος said

    Σε σχέση με το ΚΚΕ και Ανταρσύα κλπ. Ένα ζήτημα που οι αριστεροί θεωρούσαμε πάντα δεδομένο, είναι ο ρόλος της εργατικής τάξης στη διαμόρφωση της ιστορίας. Δεν είμαι πια καθόλου σίγουρος. Ποτέ δεν υπήρξε αληθινή εργατική εξουσία, όπως τώρα υπάρχει πχ η εξουσία του κεφάλαιου και των Τραπεζών. Ίσως κάποτε να υπάρξει (αν φυσικά δεν καταστραφεί πρώτα η γη) αλλά οι εργάτες δε θα είναι όπως είναι τώρα. Σήμερα, η πραγματικότητα λέει άλλα.

    Αυτά τα 5 τελευταία χρόνια, η εργατική τάξη σαν αυτόνομη τάξη δεν έπαιξε τον ηγετικό ρόλο που λένε τα βιβλία. Στους δρόμους περισσότερους μικροαστούς είδαμε παρά βιομηχανικούς εργάτες. Τους είδαμε και σε αντίπαλα στρατόπεδα. Οι όντως μικρο-αστοί, πτωχευμένοι και μέλλοντες μπατηρημένοι μικρο-επιχειρηματίες από τη μια, μέσα στο αντι-κρατικό τους μένος, και από την άλλη εμείς, το διαβασμένο και πτυχιούχο κομμάτι των μικροαστών μαζί με τους κρατικούς υπαλλήλους. Βέβαια, και αρκετός εργατόκοσμος, αλλά αν ζυγίσεις πόσοι απ’ αυτούς παθιάζονται με το ποδόσφαιρο, περισσότερο από την πολιτική δράση, και πόσοι ήταν στις αντιμνημονιακές διαδηλώσεις, τα αποτέλεσμα είναι απογοητευτικό.

    Στις δε Σκουριές και το Πέραμα, οι ναζιστές είναι ριζωμένοι ακριβώς μέσα στους εργάτες και τους άνεργους. Όπως φαίνεται κι από το διαδίκτυο, ο μέσος οργανωμένος χρυσαυγίτης είναι πιο λαϊκός από το μέσο συριζαίο. Βέβαια η ΧΑ υποστηρίζεται εκλογικά και από τον μικροαστό και ένα μέρος πια των πλούσιων και της διαπλοκής και μάλιστα ενεργά, όρα και Πρώτο Φλέμμα.

    Νομίζω ότι από το φαινόμενο Χίτλερ, Μουσολίνι κλπ,και μετά, η εξουσία κατάλαβε τι παίζει και φροντίζει να προλαβαίνει το κακό (γι αυτήνανε) .

  53. atheofobos said

    34
    Τις απόψεις μου για την βία τις έχω εκθέσει αρκετές φορές και τελευταία μάλιστα φορά μετά την δολοφονία του Φύσσα.
    ΘΑ ΑΝΕΧΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΚΑΙΡΟ ΑΚΟΜΑ ΤΗΝ ΒΙΑ;
    http://www.atheofobos2.blogspot.gr/2013/09/blog-post_22.html

    38
    Δεν αναφέρομαι στο άρθρο, γιατί κατά βάση συμφωνώ με την παράγραφο που παραπέμπεις.
    Δεν πρόσεξες ότι αναφέρομαι στα σχόλια 7 και 10.
    Δεν ευθύνεται ο Μεϊμαράκης για το τι έκανε ο παππούς του όπως αντίστοιχα δεν ευθύνεται ο Τσίπρας για το τι έκανε ο πατέρας του και ο θείος του.
    Το «βγάλτε εμάς τρίτο κόμμα για να μην είναι η Χ.Α. αξιωματική αντιπολίτευση» που γράφεις το λένε τα κόμματα που προσπαθούν να βρεθούν στην 3η θέση, όπως είναι και λογικό, εκτός βέβαια του ΚΚΕ που το μόνο που το ενδιαφέρει είναι να περιχαρακώσει τους ψηφοφόρους του για να μην διαρεύσουν προς τον ΣΥΡΙΖΑ ή προς την Λαφαζανοκωνσταντοπουλική μεριά.
    Είναι λοιπόν θεμιτό και επιθυμητό να γίνει αυτό και όχι καπηλεία και μάλιστα σοβαρή, όπως γράφει ο αγαπητός οικοδεσπότης.

  54. Ποντικαρέος said

    @52

    ο ρόλος της εργατικής τάξης στη διαμόρφωση της ιστορίας

    Θεωρώ ότι το πρόβλημα ξεκινάει από το γεγονός ότι άλλη η κοινωνική δομή του 1850+ που γράφτηκε το Κεφάλαιο και άλλη η σημερινή. Για το λόγο αυτό και όταν προσπαθούμε να εξηγήσουμε την σημερινή πολιτική κατάσταση χωρίς να επικαιροποιούμε όσα γράφτηκαν τα κάνουμε μαντάρα.

    Ένα παράδειγμα: Ένας υπάλληλος σε εταιρία παροχής υπηρεσιών (ή ακόμα και ένας ερευνητής στο Πανεπιστήμιο) δεν είναι προλετάριος/εργάτης;

  55. spiral architect said

    @50: Σωστό κι αυτό.

  56. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    Τσίπρας για Θεοδωράκη: Έχει πέσει πολύ χαμηλά-Ο πατέρας μου φυλακίστηκε στην χούντα

    http://www.alfavita.gr/arthron/%CF%84%CF%83%CE%AF%CF%80%CF%81%CE%B1%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%B8%CE%B5%CE%BF%CE%B4%CF%89%CF%81%CE%AC%CE%BA%CE%B7-%CE%AD%CF%87%CE%B5%CE%B9-%CF%80%CE%AD%CF%83%CE%B5%CE%B9-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CF%8D-%CF%87%CE%B1%CE%BC%CE%B7%CE%BB%CE%AC-%CE%BF-%CF%80%CE%B1%CF%84%CE%AD%CF%81%CE%B1%CF%82-%CE%BC%CE%BF%CF%85-%CF%86%CF%85%CE%BB%CE%B1%CE%BA%CE%AF%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BA%CE%B5-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%87%CE%BF%CF%8D%CE%BD%CF%84%CE%B1-video

  57. Κων/νος said

    Εντάξει. Η ΧΑ είναι πράγματι ό,τι χειρότερο έχει να δείξει η ελληνική δεξιά και αρκετά στελέχη της ελληνικής δεξιάς έχουν κατά καιρούς δείξει ανοχή ή/και συμπάθεια προς την ακροδεξιά.

    Το ερώτημα είναι τι θα έπρεπε, κατά τη γνώμη σας, να κάνει για αυτό ένας έντιμος ψηφοφόρος δεξιών πεποιθήσεων, που δεν του αρέσει καθόλου η κατάσταση;

  58. Κουνελόγατος said

    57. Κατ’ αρχήν ν’ αλλάξει ιδεολογία :mrgreen:

  59. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    Δε χρειάζεται να αναδεικνύεται έτσι (με την έκφραση φόβου) η (κτηνώδης) δύναμή τους, το κάνουν μόνοι τους ά ρ ι σ τ α.

    Η πολιτεία ενός ΧΑ (Γυμναστή και Λυκειάρχη)
    Ο 54χρονος γυμναστής πριν από μερικούς μήνες καταδικάστηκε πρωτόδικα σε 3 χρόνια και 9 μήνες φυλάκιση για ρατσιστική επίθεση εις βάρος μεταναστών τον Φεβρουάριο του 2013 στο χωριό Βαϊνιά της Ιεράπετρας και άσκησε έφεση.

    Χρυσαυγίτης γυμναστής κατηγορείται για παιδεραστία

    Κάθειρξη 12 ετών στον χρυσαυγίτη γυμναστή για το βιασμό της ανήλικης μαθήτριας στην Ιεράπετρα
    http://www.alfavita.gr/arthron/%CE%BA%CE%AC%CE%B8%CE%B5%CE%B9%CF%81%CE%BE%CE%B7-12-%CE%B5%CF%84%CF%8E%CE%BD-%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CF%87%CF%81%CF%85%CF%83%CE%B1%CF%85%CE%B3%CE%AF%CF%84%CE%B7-%CE%B3%CF%85%CE%BC%CE%BD%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%AE-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF-%CE%B2%CE%B9%CE%B1%CF%83%CE%BC%CF%8C-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B1%CE%BD%CE%AE%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%B7%CF%82-%CE%BC%CE%B1%CE%B8%CE%AE%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%B1%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B7

  60. cronopiusa said

  61. Ιάκωβος said

    42, Φχαριστώ. Βγήκε έτσι, στο πρόχειρο.

    54, Ποντικαρέος
    Μακάρι να μπορούσα να σε διαφωτίσω, αλλά αν και έχω διδαχτεί τα Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο,αν και αφιέρωσα όταν ήμουνα μικρός στις παρατάξεις ώρες ατέλειωτες στη μελέτη της μαρξιστικής Πολιτικής Οικονομίας, δυστυχώς δεν τόχω, η Οικονομία μου φαίνεται ένας άγνωστος λαβύρινθος, δεν έχω καταλάβει ούτε τα βασικά. Νομίζω όμως ότι ένας καθηγητής δεν παράγει υπεραξία. Δηλαδή, για να παράξει υπεραξία, πρέπει ένα κομμάτι της εργασίας του να πληρώνεται, άλλα ένα άλλο να το οικειοποιείται κάποιος καπιταλιστής. Πότε γίνεται αυτό; Αν, πχ, ο φοιτητής με τη γνώση που έχει αποκτήσει λόγω της εργασίας του καθηγητή, δουλέψει για κάποιον τρίτο;Τότε όμως ποιο κομμάτι της υπεραξίας αντιστοιχεί στον καθηγητή; Και υποτίθεται ότι ο προλετάριος δεν κατέχει τα μέσα παραγωγής του προϊόντος που παράγει. Αν υποθέσουμε οτι το προϊόν ενός καθηγητή είναι η γνώση του, πάλι δεν είναι προλετάριος, έχει ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής και είναι το κεφάλι του και το στόμα του 🙂

    Η μεγάλη κοινωνική δύναμη στο Μαρξισμό θεωρείται το βιομηχανικό προλεταριάτο. Από το Μαγιακόφσκι και το ν Αιζενστάιν θυμόμαστε ακόμα και ονόματα εργοστασίων στη Ρωσία, πχ το Πουτίλοφσκι Ζαμπόντ, της εξέγερσης του 1905.

    Ε, πούντο;

  62. Ιάκωβος said

    54, Νομίζω ότι όντως έχουν αλλάξει τα πράματα, κυρίως διότι η εξουσία ασχολήθηκε με τους εργάτες για να τους οδηγήσει αλλού( η χρυσή αυγή στον Πειραιά χρηματοδοτείται από τους εφοπλιστές και υποσκάπτει τα σωματεία ακόμα και με μαχαιρώματα) πράγμα που δεν ίσχυε επί Μαρξ, τότε οι αστοί δε σκεφτόντουσαν τόσο πονηρά, και έτσι τότε οι σοσιαλιστές και οι αναρχικοί παίζανε μόνοι τους.

    Τώρα ακόμα και επαναστάσεις σκηνοθετούν για τα δικά τους οφέλη, πχ οι Αμερικάνοι αυτές τις πολύχρωμες. Υπάρχουν αιτίες για επανάσταση, το θέμα είναι ποιος θα τις καναλιζάρει βάσει της ιδεολογίας του. Σήμερα παγκόσμια, οι φτωχοί και καταφρονεμένοι πάνε με το πολιτικό Ισλάμ πχ που είναι ο ναζισμός με σύγχρονο πρόσωπο.

    Και φοβάμαι ότι η ποδοσφαιρική έλλειψη πολιτικής ευθυκρισίας που δέρνει όλους μας και κυρίως τις κατώτερες τάξεις βοηθάει στην απλοική ψευτο-ιδεολογικοποίηση του θυμού που πουλάει ο Ναζισμός. Δυστυχώς, ενώ μιλάμε για δύο εντελώς εχθρικές ιδεολογίες με εντελώς αντίθετους στόχους, ο ναζισμός και ο αγοραίος κομμουνισμός, ή ας τον πούμε ο Σταλινισμός, έχουν το ίδιο αιρ ντε φαμίγ, που είναι αυτή η Ολυμπιακός-Παναθηναικός ασπρόμαυρη έλλειψη λογικής. Γιαυτό και στην περίπτωση της ΕΣΣΔ ο πρώτος έμοιασε τελικά σε πολλά σημεία με τον δεύτερο (Προσωπολατρεία, στρατόπεδα εξόντωσης,γκουλάγκ, πογκρόμ κλπ)

    Και γιαυτό και το ΚΚΕ έχει παραμείνει για έναν αιώνα στα ίδια ποσοστά, με εξαίρεση την περίοδο του ΕΑΜ. Να μην ήτανε ο Άρης θα σου έλεγα τι είδους αντίσταση θα είχαμε. Και το χειρότερο είναι ότι τώρα,που τα έχουμε ανάγκη, βρήκε τη στιγμή το ΚΚΕ να καταδικάσει τα μέτωπα.

  63. Avonidas said

    #53. Τα κόμματα που δήθεν κόπτονται για την πιθανότητα να πάρει την 3η θέση η ΧΑ, αν στ’ αλήθεια τους έκαιγε ήξεραν τι να κάνουν: δεν είχαν παρά να κατεβούν σ’ ένα ενιαίο μέτωπο, με ένα μίνιμουμ κοινών θέσεων και το δικαίωμα να χωρίσουν τα τσανάκια τους μετά τις εκλογές στα υπόλοιπα ζητήματα.

    Το ότι δεν το κάνουν δείχνει πολύ απλά ότι τους ενδιαφέρουν πρώτα οι μικροδιαφορές τους και μετά όλα τα άλλα, της ΧΑ συμπεριλαμβανομένης.

  64. Avonidas said

    Βεβαίως, για να πιάσει η στρατηγική του ενιαίου μετώπου, θα έπρεπε να βάλουν πλάτη και οι ψηφοφόροι, που όμως είναι οπαδοί (όπως δηλαδή τους έχουν κάνει τα κόμματα). Η φαινομενικά ακατανόητη στάση του ΚΚΕ ενάντια σε κάθε συμμαχία εξηγείται ωραιότατα, αν θυμηθεί κανείς ότι έχουν γαλβανίσει τόσο πολύ τον σκληρό πυρήνα τους, που κάθε απόπειρα συμμαχίας θα θεωρηθεί αδυναμία ή προδοσία, και θα χάσουν αντί να κερδίσουν κόσμο.

    Τι να κάνουμε, οι μαλακίες πληρώνονται.

  65. Pedis said

    «Και δολοφόνοι και δηλωσίες!»

    http://www.imerodromos.gr/dolofonoi-dilosies/

  66. Pedis said

    » Ποια η σχέση της Χρυσής Αυγής με το κράτος; Μισθοδοτούμενος πράκτορας της ΚΥΠ ο Μιχαλολιάκος της ΧΑ;

    Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΕΙΝΑΙ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ! «ΣΑΡΚΑ ΤΗΣ ΣΑΡΚΟΣ» ΤΟΥ ΣΑΠΙΣΜΕΝΟΥ ΑΣΤΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ!»

    http://diktiospartakos.blogspot.it/

  67. Pedis said

    # 66 <- http://diktiospartakos.blogspot.it/2015/09/blog-post_644.html

  68. Μπετατζής said

    βλέπω ότι όλοι εσείς οι φλου αρτιστίκ, απογοητευμένοι, μελαγχολικοί συριζαίοι, αντισταλινικοί, κρυφοί και φανεροί οπαδοί της θεωρίας των δύο άκρων, διανοούμενοι, μορφωμένοι, ευαίσθητοι οπαδοί των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πολιτικοί αναλυτές της δεκάρας που μελετήσατε χρόνια ολόκληρα πολιτική οικονομία αλλά δεν καταφέρατε να βγείτε από τον λαβύρινθο, εσείς που αναζητάτε συνέχεια με αγωνία το προλεταριάτο και δεν το βλέπετε πουθενά (εγώ μάλλον παραισθήσεις πρέπει να ΄χω), όλοι εσείς λοιπόν, τον βρήκατε και πάλι μια χαρά τον ένοχο. Μα φυσικά, το ΚΚΕ φταίει. (περισσότερο τίμια η προσέγγιση του ιστολόγου, αν μπήκατε καν στον κόπο να διαβάσετε, πριν αρχίσετε να πετάτε τα κλισεδιάρικα σφόλια, για τα οποία και μόνο είστε ικανοί).

  69. клеопатра said

    61. ζαβόντ (завод) και όχι ζαμποντ.
    Πολύ ωραίο άρθρο και ωραία σχόλια.

  70. Pedis said

    Η χα ασκεί ήδη εξουσία ανενόχλητη, με κρατική ασυλία, μετ’επαίνων υπουργικών και με αριστερό κυβερνήτη (Αν ο «Ναι, εγώ!» δούλευε 17 ώρες ασταμάτητα μόνο για να μετρήσει πόσοι ναζί βρίσκονται στη ΕΑ … )

    «Σπασμένα χέρια από γκλομπ, σπασμένα δάχτυλα ποδιών από μηχανή της ομάδας ΔΕΛΤΑ που περνούσε σαδιστικά ξανά και ξανά από πάνω τους, σπασμένα δόντια από μπουνιές.»

    ««Έχουν βασανιστεί μετά τη σύλληψη. Έχουν βασανιστεί μεθοδικά. Έχουν βασανιστεί με τρόπους που πληρούν απολύτως την έννοια των κακουργηματικών βασανιστηρίων κατά το νόμο. Πρόκειται για μεθοδευμένα χτυπήματα στο ίδιο σημείο προκειμένου να προκαλέσουν βλάβη» καταγγέλλει η δικηγόρος Αντωνία Λεγάκη»

    [Και πάλι άγριοι βασανισμοί από την Ελληνική Αστυνομία]

    http://unfollow.com.gr/web-only/20574-vasan

  71. Avonidas said

    #68. Εγώ λέω ότι το ΚΚΕ φταίει για τα δικά του χάλια, όχι για τα δικά μας.

  72. giorgos said

    ποιό προλεταριάτο ?
    http://www.michanikos.gr/_/%CE%95%CE%B9%CE%B4%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82/%CF%84%CE%B5%CF%87%CE%BD%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AF%CE%B1/%CE%91%CF%85%CF%83%CF%84%CF%81%CE%B1%CE%BB%CE%AF%CE%B1-%CE%A1%CE%BF%CE%BC%CF%80%CF%8C%CF%84-%CF%87%CF%84%CE%AF%CE%B6%CE%B5%CE%B9-%CF%83%CF%80%CE%AF%CF%84%CE%B9-%CE%BC%CE%AD%CF%83%CE%B1-%CF%83%CE%B5-2-%CE%BC%CE%AD%CF%81%CE%B5%CF%82-r3354

  73. Ιάκωβος said

    Pedis,
    Δεν υπάρχει αμφιβολία για τις σχέσεις του Μιχαλοβλάκα με το κράτος, όμως αυτό το έγγραφο είναι παλιό. Τότε, μπορούσε να βάζει βόμβες σε σινεμά και να τη βγάζει καθαρή.

    Πιστεύω ότι ναι μεν η χα έχει ρίζες μέσα στον κρατικό μηχανισμό, αλλά οι αρχηγοί της είναι καμμένα χαρτιά για την εξουσία. Τους πριμοδότησαν οι κανάλες κάποια στιγμή, στην πραγματικότητα είναι το δημιούργημα των μμε, των μεγαλολεφτάδων και διαφόρων που φοβήθηκαν την άνοδο της Αριστεράς, αλλά το βαθύ κράτος δε στηρίζεται πια σ’ αυτούς.

    Στη ΧΑ σήμερα μάλλον προλειαίνονται για Ρωσοτσολιάδες (κατά φαντασίαν δηλαδή). Δεν αποκλείω μια υπόγεια σχέση τους με τις μυστικές υπηρεσίες του Πούτιν, ή έστω κάποιων κύκλων τελοσπάντων Ρωσικών. Δεν είναι τυχαίο που οι χαυγίτες κράζουν τους Αμερικάνους, τους Σιωνιστές κλπ, αλλά μαζί και τους ακροδεξιούς της Ουκρανίας, που φασίστες τους ανεβάζουν, ναζί τους κατεβάζουν (ποιοί; οι φασίστες και ναζί της χα).

    Ο Χασιδιάρης το λέει καθαρά:

    «Στην προμετωπίδα του προγράμματός μας βρίσκονται: η γεωστρατηγική στροφή προς την Ρωσία … Εις ότι αφορά τον παράγοντα «Ρωσία», αξίζει να επαναλάβω τις θέσεις του Κινήματος και τις προτεινόμενες κινήσεις, που άμεσα θα ανέτρεπαν το status-quo στην Ανατολική Μεσόγειο υπέρ της Ελλάδος: έναρξη διαπραγμάτευσης με την Gazprom» κλπ κλπ

    ΤΟ Huffington Post, από την άλλη κατηγορεί ευθέως τον Πούτιν για την κρυφή υποστήριξη της ΧΑ:
    «Οι γέφυρες ανάμεσα στη Χρυσή Αυγή και τον Πούτιν ενδέχεται να είναι το Rodina και ο ηγέτης του Aleksei Zhuravlyov αναφέρει η αναλύτρια. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλά μέλη του είχαν κυβερνητικές θέσεις»

    http://www.huffingtonpost.gr/2015/03/27/story-golden-dawn_n_6956402.html

  74. Μπετατζής said

    71. Το ΚΚΕ (οι κομμουνιστές) δεν αισθανόμαστε καθόλου χάλια. Μην προβάλετε πάνω μας τα δικά σας αδιέξοδα. Μείνετε με αυτά, και καλό ξεμπέρδεμα, εάν και όποτε. Εμείς δίνουμε πάντα το χέρι σε όποιον σηκώνεται.

  75. Μπετατζής said

    72. Και ποιός θα το φτιάχνει ρε τζιμάνι το ρομπότ ;;;

  76. Pedis said

    # 73 «Πιστεύω ότι ναι μεν η χα έχει ρίζες μέσα στον κρατικό μηχανισμό, αλλά οι αρχηγοί της είναι καμμένα χαρτιά για την εξουσία. »
    Ναι, καλά …

    Πάντως, έχω μία απορία με τις γενικές κατά καιρούς τοποθετήσεις σου: πώς τα καταφέρνεις να μπλέκεις σχεδόν σε κάθε θέμα τους ρώσους (από μπολσεβίκους μέχρι Πούτιν) στα σχόλιά σου!

  77. Avonidas said

    #74. Να υποθέσω τότε ότι ζείτε σε κάποια παράλληλη πραγματικότητα όπου η ανεργία δεν καλπάζει, δεν περικόπτονται μισθοί και συντάξεις, η (ελάχιστη πια) εργασία δεν είναι ζούγκλα και σκλαβιά και η Ευρώπη (μαζί και το πρώην ανατολικό μπλοκ) δεν έχει κάνει ακροδεξιά στροφή;

    Αλλιώς, δεν βλέπω πώς μπορεί να μην αισθάνεστε χάλια. Επειδή πέφτετε μέσα στις προβλέψεις σας; Νομίζετε ότι είστε οι μόνοι; Ή ότι από τη στιγμή που δείχνετε με το δάχτυλο τη σφαγή δεν σας αγγίζει;

    Όλος ο κόσμος βλέπει ποια είναι η κατάσταση τουλάχιστον τόσο καλά όσο εσείς. Απλά δεν συμφωνούμε ότι έχετε τη λύση. Όταν σταματήσετε να νομίζετε ότι είστε πρωτοπορία, ίσως ξεκολλήσουμε από το σκάμμα που έχουμε πέσει ΜΑΖΙ.

  78. Avonidas said

    75. «Και ποιός θα το φτιάχνει ρε τζιμάνι το ρομπότ ;;;»

    Ένα άλλο ρομπότ.
    Κι αν νομίζεις ότι σου κάνω πλάκα, πραγματικά δεν θα καταλάβεις από πού θα σου ‘ρθει…

  79. Avonidas said

    #78, συνέχεια.

    Γενικά, το μέλλον δεν επιφυλάσσει τίποτα καλό για τους ανειδίκευτους. Ούτε για τους γραφιάδες με μόνη ικανότητα να πατάνε σφραγίδες. Πράγμα που είναι καλό, γιατί προορισμός του ανθρώπου δεν είναι να περάσει τη ζωή του μουτζουρώνοντας χαρτιά ή πάνω από την ίδια βίδα. Πράγμα που το πρεσβεύει και ο μαρξισμός, ή κάνω λάθος;

    Αλλά βλέπεις 70 χρόνια Υπαρκτού μας έκαναν να ξεχάσουμε ότι όλο αυτό υποτίθεται πως έπρεπε να είναι μια προσωρινή φάση (ουδέν μονιμότερο του προσωρινού). Το ζητούμενο δεν ήταν να κάνουμε όλο τον κόσμο βιομηχανικούς εργάτες, αλλά να απελευθερώσουμε τους ανθρώπους από τον μηχανικό μόχθο, έτσι ώστε να αξιοποιήσουν τις δημιουργικές τους δυνάμεις προς όφελος δικό τους και της κοινωνίας.

    Και μόνο η στάση της ΕΣΣΔ απέναντι στους καλλιτέχνες δείχνει πού γκρεμίστηκε το όραμα.

    Άσχετο: πριν μερικά χρόνια είχα πετύχει έναν παππού στο λεωφορείο που είχε τη «λύση» στο πρόβλημα της ανεργίας: να διορίσουμε όλους τους «νέους επιστήμονες» στο δημόσιο. Πέρα από την προφανή ανεδαφικότητα της ιδέας, προσβλήθηκα, ειλικρινά προσβλήθηκα, που αυτός ο κύριος θεωρούσε ότι μπορεί να σπουδάζει κανείς 5 και 10 χρόνια, για να καταδεχτεί μετά να σέρνει την ύπαρξή του σ’ ένα μίζερο γραφείο, να θαφτεί κάτω από μια στοίβα χαρτιά και σφραγίδες.

    O tempora, o mores.

  80. Ιάκωβος said

    Σύντροφε Μπετατζή, επειδή αναφέρθηκες και σε μένα, σου λέω οτι αν είχα την οργανωτική δύναμη του ΚΚΕ, δε θα υπήρχε ρουθούνι από χρυσαυγίτες στο Πέραμα ή αλλού. Έπρεπε να γραφεία τους να είχανε γίνει καλοκαιρινά. Και επίσης, το κυριότερο, έπρεπε να μην είχατε αφήσει ούτε πόντο ιδεολογικού χώρου για τα ψέμματά τους.

    Αλλά ξέρετε γιατί δεν είσαστε ικανοί να το κάνετε; Γιατί η αντιπαράθεσή σας θα πήγαινε στο: Χίτλερ εμείς; Στάλιν εσείς. Ολοκαύτωμα εμείς; Χολομόντορ εσείς, κοκ. Κατι κάτι τέτοιο δε θα σας συνέφερε. Όχι επειδή ο Στάλιν ήταν χειρότερος από το Χίτλερ, κανείς δεν ήταν χειρότερος από τους ναζί (το σύστημάς του δηλαδή) αλλά που θα έπρεπε να αρνείστε τις μπομπές του Υπαρκτού, που τις έχουν πια δει και τις έχουν σκεφτεί όλοι.

    Το κκε έχει από καιρό μετατραπεί σε ένα φοβικό ιδεολογικό μοναστήρι που δεν παίζει ρόλο στα πράματα, παρά μόνο μέσα στη θεωρία των μελών του.Και περιμένει να τα βρει στο μέλλον ένα ένα και τη Βαγγελιώ παρθένα.

    Το είδαμε και στις αντιμνημονικές πλατείες. Και στο κίνημα για την ΕΡΤ. Δεν έχω νοιώσει άλλη φορά περισσότερο λεπρός, από τότε που έβλεπα το κκε να κατεβαίνει συντεταγμένο και δεν αναμιγνυότανε με μας, τον απλό λαό, δεν συζητούσε, μπας και κολλήσει πραγματικότητα και έφευγε πάλι κυρία. Μόνο που το «ο ψωριάρης χώρια» το εφάρμοζε το κόμμα, όχι ο κόσμος. Εκτός τότε που αποφάσισε να «περιφρουρήσει» το αστικό κοινοβούλιο με κάτι σκηνοθετημένα γελοία σώου δύναμης, που τελείωσαν με ξυλοδαρμούς των «χαφιέδων» δηλαδή της μάζας των αντιμνημονιακών.

    Αλλά το μνημόνιο δεν το θεωρεί πεδίο αντιπαράθεσης. Περιμένει ο λαός από το Βάζελος-Γαύρος να πάει τσακ! στα σοβιέτ. Εμ δε θα γίνει ποτέ αυτό. Ούτε έγινε.

    Αλλιώς, πως μετά από τόσο σοσιαλισμό ρώσικο και ουκρανικό και βαλτικό, βγήκαν τόσοι καραφασίστες και γλύφτες της Μέρκελ, που πολλοί ήταν και μέλη του κόμματος επί σοσιαλισμού;

    Ξέρω, θα μου απαντήσεις αυτό που έλεγε ο Στάλιν, για τον δήμιο του Ιβάν του Τρομερού: Ο Πετράκης δεν έκοψε τόσα κεφάλια όσα έπρεπε.

  81. cronopiusa said

  82. Avonidas said

    #80. Ο Στάλιν σε ένα πράγμα ήταν χειρότερος από τον Χίτλερ, στο ότι το σύστημά του διήρκεσε 50 χρόνια κι όχι 10.

    Δεν ήταν τα γκουλάγκ το πιο μεγάλο του έγκλημα, παρά το ότι δίδαξε τον κυνισμό και το χαφιεδισμό σ’ έναν ολόκληρο λαό, που ακόμα δεν τα έχει ξεφορτωθεί. Η Ρωσία βεβαίως κομμουνισμό πια δεν έχει, ο Πούτιν κομμουνιστής δεν είναι, αλλά ο χαφιεδισμός, ο αυταρχισμός και η σκληρότητα ζουν και βασιλεύουν στη Ρωσία του σήμερα.

  83. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα! Είμαι εκτός έδρας κ δεν μπορώ να σχολιάσω εκτενέστερα

  84. Ιάκωβος said

    Pedis said
    Πάντως, έχω μία απορία με τις γενικές κατά καιρούς τοποθετήσεις σου: πώς τα καταφέρνεις να μπλέκεις σχεδόν σε κάθε θέμα τους ρώσους (από μπολσεβίκους μέχρι Πούτιν) στα σχόλιά σου!
    ____________

    Δεν το έχω προσέξει 🙂 Μπορεί να έχεις και δίκιο. Ίσως το κάνω επειδή προσπαθώ να βλέπω τα διεθνή πράματα σφαιρικά (πως αλλιώς;). Και η Ρωσία μπλέκεται στην Ιστορία μας σχεδόν σε κάθε περίοδο, από το «ραγιάδες, ραγιάδες». Το μεν ρόλο της Αμερικής τον ξέρουμε λίγο πολύ, είμαστε η μόνη χώρα που έχει εθνική επέτειο που κάθε χρόνο κορυφώνεται με πορεία στην Αμερικάνικη πορεία. Αλλά η Ρωσία θα επηρεάσει εξίσου το μέλλον μας.

    Γενικά πάσχουμε από κάποιο επαρχιωτισμό και νομίζουμε ότι η Ψωροκώσταινα βαραίνει στη διεθνή σκακιέρα πολύ παραπάνω από όσο ζυγίζει. Κι όμως είμαστε μόνο το 2% του αεπ μιας Ευρώπης που δεν τα πάει και πολύ καλά μέσα στους άλλους γίγαντες , Αμερικές και Κίνες και Ινδίες, αλλά και Ρωσίες. Οπότε πως να μιλήσεις για Ελλάδα που είναι σαν ένα ποντικάκι, χωρίς να λάβεις υπόψη τους δεινόσαυρους που συγκρούονται πάνω από το κεφάλι σου.

    Και η Ρωσία έχει την ατζέντα της στα διεθνή. Μη βλέποντας δε τηλεόραση, παρακολουθώ τα νέα από το RT που βέβαια δείχνει έναν εντελώς τη Δύση, αλλά τίποτα για τους Ρώσους.

    Ίσως πάλι με ενδιαφέρει η Ρωσία γιατί εκεί έγινε το πείραμα του Σοσιαλισμού σε μία χώρα, που τελείωσε με το θρίαμβο του καπιταλισμού.Αυτό δεν είναι πολύ σημαντικό; Όλη η πολιτική Ιστορία του εικοστού αιώνα, γι αυτό κυρίως είχε να κάνει.

    Για την Κίνα θα μιλήσουμε άλλη φορά 🙂

  85. Pedis said

    Καλά είναι όλα αυτά τα ιστορικά πυροτεχνήματα ά λα Νόλτε, στο παρόν ιστολόγιο ερμηνευμένα «αριστεροδημοκρατικά», αλλά όσοι ακόμη παραμένετε συριζίτες να χαίρεστε. Ο μικρός αν είναι να γίνει κυβερνήτης θα το πετύχει με τα ποσοστα της χα ανεβασμένα. Και σέρνεται η δίκη των ναζί εδώ και κάνα χρόνο, απελευθερώθηκαν όλοι τους, δρουν ανενόχλητα … μια χαρά! Σύμπτωση θα ‘ναι …

  86. spiral architect said

    Όταν μιλάτε για την αριστερά:
    α. Μην γενικεύετε
    β. Μην μιλάτε στον πληθυντικό (αυτοαναφορικότητα δεκτή)

    Ευχαριστώ.

  87. Avonidas said

    #85. Εγώ παραμένω συριζίτης, είναι αλήθεια, γι’ αυτό και δεν πρόκειται να ψηφίσω τον Τσίπρα. Για όσους δεν το έχουν αντιληφθεί, στον «ΣΥΡΙΖΑ» έχει μείνει πια μόνο το «περιβάλλον Τσίπρα», δηλαδή όλη αυτή η σάρα και η μάρα που κατέφτασε για να τον κάνει κόμμα εξουσίας, και που μερικοί από μας ανέχονταν με τη μεγαλύτερη δυσφορία, ως την τελική προδοσία που δεν γινόταν να την ανεχτούμε.

    Ας τον ψηφίσουν λοιπόν οι όψιμοι ψηφοφόροι του. Εγώ ψήφιζα ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν στο 3% και δεν έχω κανένα πρόβλημα να ψηφίσω το 3%, το 1%, το 0.5%, εφόσον λέει αυτά που πρέπει να λέγονται.

    Θα προτιμούσα, βέβαια, το 62% που είπε ΟΧΙ να μπορούσε να φτιάξει μια συμμαχία, έτσι ώστε να μη χρειάζεται να γυρεύω ποιο (από)κομμα θα στηρίξω για μια, έστω, φωνή βοώντος εν τη ερήμω. Αλλά γι’ αυτό δεν σταθήκαμε ικανοί.

  88. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    Ξαναδιαβάζοντας νήμα και σχόλια:

    >>άοπλη παρέα του Φύσσα
    το άοπλη σα να μην ταιριάζει,δεν ξέρω πώς να το πω,λέει μια συνθήκη που λογικά δεν παίζει σε τέτοιο κάδρο.Ειρήνη έχουμε και η οπλοφορία δεν είναι το λογικό.Μπερδεμένα τα έγραψα.Τελοσπάντων αφού ήταν παρέα (και όχι συμμορία)άοπλη δεν θα ήταν;

    40.Να κι ένα ακόμη στα 1943,
    στις 8 Φεβρουαρίου, η «Μεγάλη Λαϊκή Επιτροπή» του Ηρακλείου εξέδωσε μια πιο σκληρή προκήρυξη, δηλώνοντας πίστη στο κατοχικό καθεστώς. Το κείμενο υπέγραφαν σχεδόν 3.000 (!) «καλοί πατριώται», όπως αυτοαποκαλούνταν, οι οποίοι επέσειαν παράλληλα τον κίνδυνο καταστροφής του τόπου, εξαιτίας της αντιστασιακής δράσης… Πάντως στον φιλογερμανικό «Κρητικό Κήρυκα» είναι δημοσιευμένα μερικά από αυτά, κάτω από το κείμενο της προκήρυξης.
    στη Μεγάλη Λαϊκή Επιτροπή

    Από μόνο του ασφαλώς είναι επικίνδυνο κριτήριο η οικογενειακή ευθύνη π.χ. ο καταδικασμένος Χαβγίτης που έλεγα παραπάνω, έχει εκλεκτικές πνευματικές συγγένειες αλλά και εξ αγχιστείας μα και εξ αίματος, με δημόσιους παράγοντες της μικρής κοινωνίας κάτω κει.Άσε που έχει 4 παιδιά.

    49.Κρόνη σε επανέλαβα. Δεν είχα κάνει ανανέωση 🙂

  89. Κουνελόγατος said

    87. Κι εγώ ήμουνα από την αρχή, όμως θα ξαναψηφίσω, και θα δώσω μάχη όσο (με) παίρνει. Νομίζω ότι κάνοντας μόνον κριτική, δε θ’ αλλάξει τίποτα. Επιπλέον, αποχωρώντας, θα δώσω χώρο σε αυτούς που κατηγορείς (κι εγώ επίσης έχω ράμματα για τη γούνα κάποιων).
    Επίσης, ψήφισα όχι στα μνημόνια (δημοψήφισμα), δεν πιστεύω όμως ότι βγαίνοντας από το € αυτήν τη στιγμή θα είναι καλύτερα, άλλωστε, η ευκαιρία χάθηκε το 2010. Συμφωνώ βεβαίως-βεβαίως ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει, και αν δεν αλλάξει κάτι στην Ευρώπη -πράγμα όχι αδύνατο, όχι εύκολο- καλύτερα να ετοιμαζόμαστε για το μέλλον (όχι πολύ μακρινό πιστεύω).
    Τέλος, κι εγώ προτιμώ να είμαι με το 0,50%, τώρα όμως είχα την εξουσία, μπορούσα ν’ αλλάξω κάποια πράγματα, κι αργότερα ποιος ξέρει; Μπορεί ν’ άρεσε σε περισσότερο κόσμο όλο αυτό, και να πηγαίναμε ένα βήμα παραπέρα.

    Συγγνώμη αν σε κούρασα, καλό βόλι.

  90. giorgos said

    #75# Μέ κάλυψε ό κύριος στό 78

  91. Ιάκωβος said

    Pedis
    αλλά όσοι ακόμη παραμένετε συριζίτες…

    Εγώ ούτε υπήρξα, ούτε είμαι. Ψηφίζω σύριζα σήμερα, γιατί έτσι την είδα. Αύριο ποιος ξέρει. Δε με δένει τίποτα. Καταλαβαίνω απόλυτα και τους Λαφαζάνηδες και θα ήθελα να μπουν στη βουλή , όπως και το κκε, αλλά πιστεύω ότι η ψήφος στο σύριζα συμφέρει αυτή τη στιγμή.

    Δε θα πάω πάντως στη συγκέντρωση, αν και με τραβολογάνε.

    Όσο για τα ποσοστά της χα, είναι απλή λογική. Κλέβουν ψήφους από τη ΝΔ. Είναι φυσικό να επωφεληθεί ο σύριζα. Όταν βγάλει κυβέρνηση, τότε θα φανεί πόσο τους πολεμάει και με τι αποτελέσματα. Το γεγονός ότι σήμερα οι ναζιστές ποζάρουν και καλά σαν αντιμνημονιακοί «εναντίον όλων» είναι μεγάλη παράπλευρη απώλεια του τρίτου μνημονίου, δεν υπάρχει αμφιβολία.

  92. Μπετατζής said

    Οτινανισμός : το ανώτατο στάδιο του οπορτουνισμού

  93. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    89.Επαυξάνω.
    Εκτός από ιδεολόγοι,να είμαστε και ρεαλιστές.Μια κοινωνία σε αυτό το χάλι δε θα σήκωνε το σοκ «εκτός ευρώ σε μια νύχτα».
    Ακόμη θα έτρεχε και ο Τσίπρας και το αίμα.

  94. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    91.>>στη συγκέντρωση
    Αλλαγή κάντρου.Θα έχει ζωή αλλά Ζωή δε θα ΄χει.
    ‘Οσο να πεις, μια πικρή σκέψη την έκανα.Πώς λέει «είδα τη λυγερή σκιά μου ως όνειρο»

  95. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    Ξέχασα,γιατί λυσσάξανε για το τρίτο κόμμα; Το πρώτο θα σχηματίσει κυβέρνηση.Στην απίθανη περίπτωση,το δεύτερο.
    Τρίτο,νομίζω θα είναι ο Πάνος με το καραβάκι.
    Τί μυθιστορία για τρίτη εντολή και μπούρου μπούρου και παίρνουν αέρα τα χάβγουλα!

  96. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    Μπαα! Ανοίγω ράδιο και ποιος μαλάκας λέει στο αυτί μου τώρα να ελευθερωθούνε οι μαζικές απολύσεις γιατί έτσι θα ελευθερωθούνε και οι μαζικές προσλήψεις(«όταν φέρουμε την ανάπτυξη»).Περιμένω να τελειώσει τις παρλάτες να σας πω. Α! η Δημιουργία Ξανά.Καλά έχει βαβά αυτός!

  97. Ιάκωβος said

    Μπετατζή, δεν είναι οτινανισμός, είναι οτιπρεπεισμός. Κάθε στιγμή δεν είναι ίδια με την προηγούμενη, πρέπει να κάνεις αυτό που πρέπει τη στιγμή που πρέπει, και όχι να φαντασιώνεσαι πράγματα που δεν πρέπει τη στιγμή που δεν πρέπει γαιτί θα μείνεις στο 5% για άλλα 100 χρόνια.

    Και-σταματάω εδώ τον παλιμπαιδισμό- πού το γράφει ότι στο σοσιαλισμό θα υπάρχει ένα κόμμα;

    Ο μονοκομματισμός είναι η πηγή πολλών από τα δεινά του κκε, που οδηγούν στη φασίζουσα λογική. Τουλάχιστον, αρχικά τα σοβιέτ είχαν πολλά εργατικά κόμματα (τι το πιο φυσικό) μετά οι μπολσεβίκοι τα διαλύσανε, και στο τέλος ο Στάλιν εκτέλεσε και όλους τους διαφωνούντες στο ίδιο το κόμμα. Αυτό το φριχτό λάθος έχει το σημερινό κκε σαν αρχή της ιδεολογίας του. Πως να το αποδεχτεί ένας σκεφτόμενος άνθρωπος;

    Άσε που γιατί να παραδεχτούμε οτι το ιστορικό «κκε» είναι το σημερινό κόμμα και όχι τα χιλιάδες μέλη που διαφώνησαν και έφτιαξαν τα δικά τους κόμματα; Επειδή η σημερινή ηγεσία κράτησε το όνομα και τη σφραγίδα; Δεν είναι διαλεκτική αυτό…

  98. Pedis said

    # 91 – «Όταν βγάλει κυβέρνηση, τότε θα φανεί πόσο τους πολεμάει και με τι αποτελέσματα.» Α, ναι, διότι μέχρι χτες ήταν συμπολίτευση των ανελ. Αλλά, πάλι, αύριο θα είναι των πασοκοποταμιάρηδων και μπορεί και της νδ.
    Οπότε, βρέθηκε κι ο λόγος που δεν θα μπορέσει κι αυτή την φορά να καθαρίσει την ΕΑ από τα φασισταριά, αλλά την επόμενη δεν τη γλυτώνουν οι ναζήδες. Με την γραβάτα θα τους δέρνει ο μικρός. Ανηλεώς! Και μπροστά στον Πανούση.

  99. Μπετατζής said

    97. για αυτό δεν γουστάρουμε και μεις καθόλου τους σκεφτόμενους και τους καλλιτέχνες (μόνο να σας τρολάρει μπορεί κάποιος).

    Το μόνο που αξίζει να απαντήσω/διευκρινίσω, είναι στο σχόλιο 77. Δεν νιώθουμε χάλια, όχι γιατί δεν βλέπουμε την κατάσταση, αλλά γιατί πολύ απλά όταν αγωνίζεται κανείς να αλλάξει την κατάσταση αυτή, με συγκεκριμενο στόχο, συντεταγμένες διεκδικήσεις και συγκεκριμένο όραμα, δεν προλαβαίνει να αναλωθεί σε μιζέριες, μελαγχολίες, απογοητεύσεις, ιστορικές αναδρομές κλπ. κλπ. Καλή συνέχεια. Εγώ πάω να ανάψω το καντήλι με το λάδι που ανάβω κάθε βράδυ κάτω από εικόνισμα του Ιωσήφ Βησαριόνοβιτς. Τζουγκασβίλι.

  100. gryphon said

    73
    Nαι το huffington post της Λατσαινας και της cia.
    Ξεχασες και για το Ιδρυμα Σ.Νιαρχος που καθε τρεις και λιγο φερνει τον «ηγετη» της αντιπολιτευσης Γκαρι Γκασπαροφ που τιε καλες εποχες και με τα εκατομμυρια δολλαρια του Τζεηκομπ μαζευε 5 χιλιδες ατομα στην Μοσχα των 15 εκατομμυριων στην κεντρικη τυ προεκλογικη ομιλια.
    Και αυτος τα ιδια λεει .Μην ψηφισετε ΧΑ την χρηματοφοτει ο Πουτιν.

  101. atheofobos said

    Βλέποντας τον Τσίπρα να μιλάει στην τηλεόραση έχω μείνει κατάπληκτος από την ικανότητα του να μιμείται όχι μόνο την φωνή και τις κινήσεις, αλλά και στο περιεχόμενο του λόγου του, τον Ανδρέα.

  102. Sarant, συγχαρητήρια για το παραλήρημα. Δεν έχω να αφαιρέσω τίποτα. Έχω όμως να προσθέσω πολλά πολλά «ισοδύναμα» εγκλήματα αριστερής (ή μάλλον δήθεν αριστερής) προέλευσης. Ας πω μόνο ότι ξέχασες να αναφέρεις τη δολοφονία δύο παιδιών-χρυσαυγητών από δράστες που νταντανίζει η (δήθεν) αριστερά. Κατάντησες έτσι να κάνεις σχέτη καπηλεία την αναφορά σου στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Αριστερά ψευδόμενη (ή λέγουσα τη μισή αλήθεια-το ίδιο είναι) δεν είναι αριστερά. Διάλεξε άλλο …αζιμούθιο!

  103. Gpoint said

    Αφιερωμένο σε ξανθούς (φυσικούς και νατουραλιζέ) ψηφοφόρους

  104. Νικος Κ. said

    Θα υποστηρίξω αυτό που θα ΄θελα να είχε συμβεί όταν ήμουν παιδί: Να μην είναι αυτοί που αγωνίσθηκαν, οι ήρωες, οι άμωμοι και οι κυνηγημένοι, ενώ αυτοί που συνεργάσθηκαν με τις πιο μαύρες δυνάμεις στην ιστορία της ανθρωπότητας (π.χ. σχόλιο υπ’ αριθμ. 81) να κυβερνούν τη χώρα και να διαμορφώνουν τις τύχες μας για πολλές δεκαετίες. Θα ψηφίσω αυτό που πιστεύω ότι είναι το καλύτερο για τα σημερινά παιδιά (και σίγουρα όχι αποχή).

  105. Μαρία said

  106. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  107. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    106: Χαχαχά!

    102: Οι Χρυσαβγίτες δολοφονήθηκαν ή από νονούς της νύχτας ή από αναρχοφασίστες. Σε καμιά περίπτωση δεν ευθύνεται η αριστερά. Μακάρι να βρεθούν οι φονιάδες και να πάνε ισόβια, αν μη τι άλλο για να μάθουμε και ποιοι είναι.

    Συριζαίος βρε παιδιά, όχι συριζίτης.

  108. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    58 – «57. Κατ’ αρχήν ν’ αλλάξει ιδεολογία.» Σωστά, αντί να ψηφίζει ΝΔ που προεκλογικά έσκιζε τα μνημόνια, αλλά σαν κυβέρνηση τα υπέγραφε με κλειστά μάτια, να ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ που προεκλογικά έσκιζε τα μνημόνια, αλλά σαν κυβέρνηση τα υπέγραψε με ανοιχτά μάτια, ο ανοιχτομάτης είναι αλλιώς.

  109. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    54 – «Ένα παράδειγμα: Ένας υπάλληλος σε εταιρία παροχής υπηρεσιών (ή ακόμα και ένας ερευνητής στο Πανεπιστήμιο) δεν είναι προλετάριος/εργάτης;»

    Δεδομένου του ότι η αστική τάξη έχει αλλάξει τον τρόπο να κερδίζει υπεραξία, χωρίς να έχει ανάγκη την παραγωγικότητα των οικονομικών σκλάβων της, προλετάριοι πλέον και μάλιστα λούμπεν, είναι οι traders των επενδυτικών εταιρειών, που δουλεύουν τρελά ωράρια με τρομακτικό άγχος, παράγουν τεράστιες υπεραξίες για τα αφεντικά τους, και αναλογικά παίρνουν ψίχουλα. Η μισθωτή δουλειά πνέει τα λοίσθια, και λογικά με την αλματώδη τεχνολογική εξέλιξη που θα φέρει οσονούπω ο επερχόμενος γ΄π.π, ο «καινούριος» κόσμος θα είναι εντελώς διαφορετικός από αυτόν που ζούμε, τα ρομπότ εργασίας θα κυριαρχούν. Μένει να δούμε πόσος θα είναι πληθυσμιακά ο καινούριος κόσμος.

  110. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    68 – «όλοι εσείς λοιπόν, τον βρήκατε και πάλι μια χαρά τον ένοχο. Μα φυσικά, το ΚΚΕ φταίει.»
    Πλήν ενός στην αρχή που ανάφερε απλώς το ΚΚΕ, και τον Ιάκωβο που ασχολήθηκε πιο αναλυτικά, κανείς άλλος δεν είπε κουβέντα για το «λαϊκό» κόμμα, οπότε μάλλον έχεις παραισθήσεις σύντροφε, να το κοιτάξεις αυτό.

    71 – Δεν θα έλεγα ότι έχει χάλια, για δεινόσαυρος μια χαρά στέκει, απλώς δεν έχει αντιληφθεί ότι το είδος εδώ και δεκαετίες ΕΧΕΙ ΕΚΛΕΙΨΕΙ.

  111. atheofobos said

    Μπορεί να έχει αντιγράψει τον Ανδρέα στα πάντα αλλά αυτός όμως σίγουρα ήξερε τι ήταν η Κασσάνδρα οπότε δεν θα τελείωνε ποτέ την ομιλία του λέγοντας:
    Να μην ακούσουν τις Κασσάνδρες που τους ζητούν ν΄απέχουν (στο 39:36΄)
    http://www.skai.gr/player/tv/?mmid=264185

  112. sarant said

    112 Εδώ το ιστολόγιο συμφωνεί με τον Τσίπρα και όχι επειδή το είπε ο Τσίπρας. Η λ. «Κασσάνδρες» σημαίνει τους μάντεις κακών, τους κινδυνολόγους.

    Διαψεύδονται οι Κασσάνδρες;

  113. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    79 – «Γενικά, το μέλλον δεν επιφυλάσσει τίποτα καλό για τους ανειδίκευτους.»
    Μην τρέφεις αυταπάτες, και για τους ειδικευμένους μισθωτούς τα ίδια επιφυλάσσει το μέλλον, το οικονομικό σκηνικό είναι στημένο από το 1971, όταν ο Νίξον υπέγραψε την κατάργηση του Μπρέτον Γούντς, και πέρασε στην δεύτερη «εξελιγμένη» φάση του, το 1992 με την υπογραφή από τον Κλίντον της συμφωνίας που επέτρεπε στις εμπορικές τράπεζες να γίνουν καί επενδυτικές, χρησιμοποιώντας τις καταθέσεις των ανυποψίαστων καταθετών (όχι τον μετόχων ή των μεγαλοκαταθετών εννοείται) με αποτέλεσμα να «περισεύουν» κάποια τρις. Τότε άρχισε το μεγάλο χρηματιστηριακό παγκόσμιο πάρτυ (ο πατήρ Μπούς, είχε φροντίσει τον προηγούμενο χρόνο με την επέμβαση στο Ιράκ, να κηρύξει την νέα τάξη πραγμάτων, την λεγόμενη παγκοσμιοποίηση, στην ουσία την ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων στα χρηματιστήρια όλου του «ελεύθερου» κόσμου) μέχρι το 99 που κατέρρευσαν τα χρηματιστήρια. Όμως τα λεφτά ήταν πολλά, και τα εύκολα και τρελά κέρδη ακόμα περισσότερα, δεδομένου ότι οι λαοί έχουν κοντή μνήμη (γιατί άραγε;) γρήγορα στήθηκε η επόμενη φούσκα με τον Γκρήνσπαν να χορηγεί αλόγιστα (;) χαμηλότοκα δάνεια χωρίς καμία ουσιαστική εξασφάλιση, με τα λεγόμενα subprimes αν γίνονται βελόνα η οποία έσκασε την φούσκα το 2007, τα τραγικά της αποτελέσματα είναι που βιώνουμε σήμερα. Παρ΄όλη την τρομακτική παγκόσμια οικονομική κρίση, όχι μόνο δεν άλλαξε τίποτα, αλλά από το 2008 μέχρι σήμερα, η FED πλημμύρισε τον πλανήτη με κάπου 20τρις $ (στην πραγματικότητα κανείς δεν ξέρει) για να αντιμετωπίσει την ύφεση στις ΗΠΑ, αντ΄αυτού όμως, δημιούργησε μια νέα φούσκα, γιατί τα λεφτά αυτά πήγαν για να σωθούν οι τράπεζες που δημιούργησαν το πρόβλημα (κάτι ανάλογο γίνεται και με τις «ελληνικές» τράπεζες) ευελπιστώντας ότι αυτές θα τα ρίξουν στην οικονομία, όμως αυτές ΣΟΦΑ πράττοντας, τα έριξαν στα παράγωγα. Το ίδιο έκαναν και οι Ιαπωνικές τράπεζες (η Ιαπωνία τρέχει ένα εξωπραγματικό πρόγραμμα νομισματικής χαλάρωσης, χειρότερο και από των ΗΠΑ) αλλά και οι ευρωπαϊκές, ιδίως μετά την ποσοτική χαλάρωση του Ντράγκι. Το αποτέλεσμα; έχει δημιουργηθεί μία φούσκα παραγώγων με διαστημικές διαστάσεις, κάπου μεταξύ 750τρις, με 1,5 τετράκις$ κανείς δεν ξέρει ακριβώς, που η έκρηξή της θα είναι ό,τι πιο δυνατό έχει ακουστεί στον πλανήτη. Όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι το δυσοίωνο μέλλον πλησιάζει, δεδομένου ότι η απληστία τους είναι άπειρη, είναι νομοτελιακό πως θα φτάσουν μέχρι το τέλος, χωρίς να νοιάζονται για την καταστροφή που θα προκαλέσουν, άλλωστε δεν θα υποστούν οι ίδιοι τις συνέπειες, αλλά οι άβουλοι ψηφοφόροι του κόσμου, που πιστεύουν τα χειραγωγημένα κόμματα όλων των χρωμάτων.
    Ακόμα και τα χρυσόψαρα έχουν μεγαλύτερη μνήμη από τους λαούς.

    Υ.Γ – Είναι μύθος πάντως η μικρή μνήμη του χρυσόψαρου, εν αντιθέσει με την λαϊκή (χαμόγελο).

  114. cronopiusa said

    Πέθανε η ποιήτρια Μυρτώ Τάσιου.

    Στον ίσκιο των νεκρών ποιητών οι εκλογές

    Μυρτώ Τάσιου: Η μητέρα μου, Κατερίνα Γώγου

  115. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    93 – » Εκτός από ιδεολόγοι,να είμαστε και ρεαλιστές.» Η ψευδαίσθηση δεν είναι ρεαλισμός, είναι καταστροφή, και δεν είναι σωστό να μιλάς εκ του ασφαλούς για την κοινωνία, γιατί ένα ρητό λέει ότι, «όποιος μιλάει εξ ονόματος όλων, είναι απατεώνας» κι εσύ είσαι άδολη (αυτό έχω εισπράξει από εδώ μέσα τουλάχιστον) άστο για το ΚΚΕ και τους πολιτικούς γενικότερα.
    Καληνύχτα.

  116. atheofobos said

    113
    Αντιγράφω από το λινκ που έβαλες και στο οποίο γράφεις πολύ σωστά :

    Στα ελληνικά λέμε μετωνυμικά «Κασσάνδρα» κάποιον που κάνει δυσοίωνες προβλέψεις και που οι άλλοι δεν τον πιστεύουν. Στη σημερινή χρήση, ο όρος έχει ξεκάθαρα αρνητική απόχρωση, Κασσάνδρες στον πληθυντικό είναι οι κινδυνολόγοι.

    Και με τις δύο έννοιες η πρόταση είναι μια μεγαλόστομη πομφόλυγα άνευ περιεχομένου.
    Θέλει και σωστά, να προτρέψει τους νέους να προσέλθουν στις κάλπες και να ψηφίσουν.
    Βάσει ποιας λογικής όμως όσοι είναι υπέρ της αποχής μπορούν να χαρακτηριστούν ως κινδυνολόγοι;

  117. Avonidas said

    #114. Θα δούμε. Είναι σίγουρο ότι οι οικονομικές φούσκες θα δημιουργήσουν μεγάλη αναστάτωση. Αν θα φτάσουμε και στον πόλεμο θα το δούμε, αλλά το βέβαιο είναι ότι όλες οι φούσκες κάποια στιγμή σκάνε.

    Αλλά ξέρεις κάτι; Σε τελική ανάλυση η οικονομία είναι έργο εκείνων που επινοούν κι εκείνων που υλοποιούν. Οι διαχειριστές του χρήματος, όταν τους δεις πίσω από την πομπώδη μάσκα τους, δεν έχουν πραγματικά καμιά χρήσιμη δεξιότητα, δεν ξέρουν τίποτα, δεν κάνουν τίποτα, όπως σατιρίζει με ξεκαρδιστικό τρόπο το Yes, Minister με τον ανίδεο τραπεζίτη Sir Desmond:

    -Ε, μα τι ξέρεις πια;
    -Τίποτα, είμαι τραπεζίτης!
    (Από άλλο επεισόδιο)

    Το ζήτημα λοιπόν είναι μέχρι πότε αυτοί που παράγουν θα ζουν αυτούς που δεν παράγουν. Συμφωνώ ότι ως τώρα οι ενδείξεις λένε ότι η ανθρώπινη βλακεία είναι απεριόριστη (κι ακόμα περισσότερο η αδράνεια), αλλά παρουσιάζονται πού και πού μερικά ρήγματα. Για παράδειγμα, αυτή τη στιγμή χρησιμοποιώ ένα ελεύθερο λειτουργικό σύστημα, που σημαίνει τεχνογνωσία ελεύθερα διαθέσιμη στους πάντες. Δεν υπάρχει κανένας λόγος ο υπολογιστής που το τρέχει, ή το βιομηχανικό ρομπότ που θα τον συναρμολογεί, να μην είναι κι αυτά από κοινού κτήμα της κοινωνίας. Ακόμη και η έκδοση του χρήματος μπορεί να αποκεντρωθεί, ήδη έχουμε το bitcoin που παρά τις αντιδράσεις καθιερώνεται σαν νόμισμα.

    Θέλω να πω ότι υπάρχουν και φυγόκεντρες τάσεις που αντιστέκονται στη χειραγώγηση, μόνο που δεν προέρχονται πάντα από τους παραδοσιακούς χώρους που τις περιμένουμε. Και δεν είναι η μνήμη των λαών ελαττωματική, είναι η κατανόηση των μηχανισμών της οικονομίας που τους λείπει κι η ικανότητα να δουν άλλες εναλλακτικές.

  118. cronopiusa said

  119. ConspiRaki Theologist said

    TO γεγονός ότι μια ΧΑ στην αξιωματική αντιπολίτευση καθιστά εσαεί πρωθυπουργό τον Τσιπριμώκο δεν περνά από κανενός το μυαλό…

    Απ΄την άλλη πάλι, θα κάναν τέτοιο πράμα η «πρώτη φορά αριΒΙστερά»?

    Είναι σαν να λέμε ότι δε θα γκρεμίζαν τον φράχτη (και τις νάρκες) στον έβρο, όπως είχαν υποσχεθεί προεκλογικά, φοβούμενοι το πολιτικό κόστος του πιο ρατσιστικού λαού του πλανήτη(*), και θα αφήναν τους πρόσφυγες να προσπαθούν να περάσουν απ τη θάλασσα όπως όπως με κίνδυνο να πνιγούν.

    ΜΑ θα ήταν ποτέ δυνατόν να επιδείξει τέτοιο ψηφοθηρικό κυνισμό
    η αριΒΙστερά ?

    (*) οκ για αυτό έχουμε μια καλή δικαιολογία: δεν πρέπει να είναι πολλές οι χώρες που το Β παγόσμιο τον κέρδισαν οι ναζί (και ασκήσαν την εξουσάι γα καμιά 30αρια χρόνια…)

  120. ConspiRaki Theologist said

    Πέρα απ την πλάκα, η τεράστια ύβρις που διαπράταται από τους νεο-«έλληνες» καθημερινά στο Αιγαίο δε θα μείνει ατιμώρητη.
    Θα πληρωθεί πολύ ακριβά.
    (έχω μια πιθανόν πειστική αφήγηση για το πώς θα γίνει αυτό)

    Και έχουμε κάτι γλοιώδεις τύπους, που ξεδιάντροπα δηλώνουν αριστεροί,
    οι οποίοι, αντί να κινητοποίησουν γη και ουράνο για να σώσουν μικρά παιδάκια που πνίγονται στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν από έναν ιμπεριαλιστικό πόλεμο στον οποίο μετέχουν (βλ πχ Αφγανιστάν – εκτός κι αν μου διέφυγε η απόσυρση των ελληνικών στρατευμάτων),
    ασχολούνται με το πώς θα πασοκίσουν («ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει δεξιά») για να εξυπηρετήσουν τους ολιγάρχες (εκτός κι αν μου διέφυγε η κρατικοποίηση των «κρατικών» τραπεζών που έχουν στοιχίσει 28% του ΑΕΠ στον ελληνικό λαό, δήλωση ΕΚΤ).

    Για αυτούς που θεωρούν ότι οι παραπάνω γλοιώδεις τύποι είναι όντως αριστεροί, μόνο μία φράση μπορώ να σκεφτώ «συνενοχος ή βλαξ».
    (εκτός κι αν κάποιος μπορεί να αναιρέσει το προηγούμενο επιχείρημα)

  121. nestanaios said

  122. Gpoint said

    # 105

    Αυτό που επιθυμείς μόνο με αποχή θα το πετύχεις αλλά μάλλον δεν θα το καταλάβεις ποτέ όπως ποτέ δεν έψαξες γιατί όλες οι πολιτικές δυνάμεις ( και η ΧΑ) είναι εναντίον της αποχής. Οπως ποτέ δεν κατάλαβες πως στην πολιτική δεν έχει καμιά σημασία ποιά θέση έχεις αλλά να υπάρχει πρόβλημα για να υπάρχουν θέσεις και να δικαιολογούν την ύπαρξή τους οι πλουσιοπάροχα αμειβόμενοι πολιτικοί. Γι αυτό βυθίσαμε το Χόρα, βγήκαμε από το ΝΑΤΟ, γι αυτό υπέγραψαν μνημόνια αυτοί που θα τα έσκιζαν, γι αυτό αν διαβάσεις τώρα τις δηλώσεις που έκαναν η Μελίνα κι ο Τρίτσης για την ανάληψη των Ολυμπιακών αγώνων του 96 και 04 θα δεις πως άλλαξαν αμοιβαίως θέσεις.
    Και κυρίως γι αυτό στην Ελλάδα είναι ανύπαρκτη και εντελώς διεφθαρμένη η τοπική αυτοδιοίκηση που θεωρητικά θα μπορούσε να δώσει λύση στο 95% των προβλημάτων όπως έκανει στα ελάχιστα μέρη που δεν καπελώθηκε από τα κόμματα που δεν θέλουν την λύση των προβλημάτων αλλά την ύπαρξή τους για να δικαιολογούν την δικιά τους.
    Φυσικά το λευκό ΔΕΝ τους ενοχλεί (γειά σου Λάμπρο) γι αυτό ποτέ δεν μίλησε κάποιος εναντίον του λευκού, μόνο κατά της αποχής.

    Καλό βόλι, μια που δεν κατάλαβες πως την καρδιά σου σημαδεύεις

  123. Gpoint said

    Αφιερωμένο στις γυναίκες ψηφοφόρους και σε όσους έχοτν θηλυκό μυαλό

  124. Νέο Kid L'Errance D'Arabie said

    «O,tinai internacional!» O Πεπίτο Γκονζάλεθ (τη θυμάστε αυτήν την ψυχή;…70+…) δήλωσε ότι ο Πινοτσέτ(!!) σεβόταν πολύ περισσότερο τα «ανθρώπινα δικαιώματα» απότι ο Μαδούρο… (μάδρε δε Διός!)
    http://www.publico.es/politica/felipe-gonzalez-pinochet-respetaba-mucho.html

  125. Νέο Kid L'Errance D'Arabie said

  126. cronopiusa said

    A Syrian journalist films his own family’s

    Νεκρό 5χρονο κοριτσάκι από ανατροπή λέμβου ανοιχτά της Μυτιλήνης

  127. sarant said

    117 Ως μάντεις κακών μπορούν να εκληφθούν.

  128. Νέο Kid L'Errance D'Arabie said

    «φοβούμενοι το πολιτικό κόστος του πιο ρατσιστικού λαού του πλανήτη…»
    Όπως φαίνεται, δεν έχεις γνωρίσεις και πολλούς λαούς στον πλανήτη…

  129. cronopiusa said

  130. cronopiusa said

    Ο Αυριανισμός στη σχολική αυλή
    by Constantinos Alexacos

    Καλημέρα,
    μ’ έχει γραπώσει η σπαμοπαγίς

  131. ConspiRaki Theologist said

    @129/Neo Kid
    Από πού φαίνεται? Απ τη φάτσα μου?
    Τέσπα αντιπαρέρχομαι το ad hominem (που εξ ορισμού δεν έχει νόημα μεταξύ ψευδόνυμων, αλλά και δε σε παίρνει κιόλας (10 χώρες σε 7 χρόνια, 7 ευρωπαΪκές, 2 αμερικάνικες, 1 ασιατική)) και σε ρωτάω :
    Δηλαδή εσύ ξέρεις κι άλλη χώρα στην οποία το τρίτο κόμμα είναι καθαρόαιμα ναζιστικό, ή ξέρεις κι άλλη χώρα για την οποία να μπορεί κάποιος σαν τον Λεπέν να δηλώνει (όταν το ναζιστικό κόμμα δεν υπήρχε στον πολιτικό χάρτη, αλλά υπήρχε μια χαρά στους δρόμους, δηλαδή στα 90ς) «Στην Ελλάδα δεν υπάρχει δυνατότητα για τη δημιουργία εθνικιστικού κόμματος, διότι όλα τα κόμματα είναι εθνικιστικά .»
    Προφανώς δεν έχει νόημα να παραθέσω τα συλλαλητήρια για το μακεδονικό ή τα πογκρόμ εναντίον των μεταναστών, ίσως όμως να έχει κάποιο νόημα
    να σου θυμίσω ότι πάμπολλοι φόνοι Αλβανών ήδη από τα 90ς έχουν τιμωρηθεί με 0 (μηδέν) μέρες φυλάκισης.
    Κι έτσι, για να χουμε καλό ρώτημα, ποια είναι αυτή η χώρα, ω κοσμογυρισμένε Νεοκίδηε?

  132. cronopiusa said

    Το δικαστήριο της Καβάλας απαγόρευσε στα λεωφορεία του ΚΤΕΛ να μεταφέρουν πρόσφυγες Μετά από διαμαρτυρία των ιδιοκτητών ραδιοταξί που ζήτησαν ασφαλιστικά μέτρα καταγγέλοντας τα ΚΤΕΛ

  133. Ιάκωβος said

    110, ΛΑΜΠΡΟΣ said
    «Δεδομένου του ότι η αστική τάξη έχει αλλάξει τον τρόπο να κερδίζει υπεραξία, χωρίς να έχει ανάγκη την παραγωγικότητα των οικονομικών σκλάβων της, η μισθωτή δουλειά πνέει τα λοίσθια, τα ρομπότ εργασίας θα κυριαρχούν «κλπ

    Δεν πρέπει να είναι ακριβώς έτσι τα πράματα.
    Κατ’ αρχήν το κέρδος μιας εταιρείας δεν ταυτίζεται με την υπεραξία. Μια εταιρεία και μάλιστα από αυτές τις αεριτζήδικες κερδίζει από τους σωστούς ελιγμούς μέσα στις διακυμάνσεις των δεικτών της ανάπτυξης. Δηλαδή, αν υποθέσουμε οτι η ανάπτυξη είναι μια ευθεία ανοδική γραμμή, στα χρηματιστήρια εμφανίζεται σαν μια οφιοειδής που έχει τα πάνω της και τα κάτω της και δεν ταυτίζεται με την αληθινή οικονομία. Μάλιστα τώρα, όπως λες και συ, λίγα πράματα στα κέρδη των εταιρειών σχετίζονται με την αληθινή οικονομία. Είναι μια φούσκα που τη φουσκώνουν οι Τράπεζες και κάποτε θα σκάσει.

    Από την άλλη, η υπεραξία βγαίνει μόνο στο πεδίο της παραγωγής και παράγεται από την εργατική δύναμη, είναι το απλήρωτο κομμάτι της δουλειάς του εργάτη. Αν δε με απατά η μνήμη μου, η υπεραξία δεν παράγεται από το σταθερό κεφάλαιο, δηλαδή τα μηχανήματα παραγωγής. Άρα ο εργοστασιάρχης, όσο περισσότερο αυξάνει το ποσό που πληρώνει για το σταθερό κεφάλαιο έναντι του ποσού που δίνει για μισθούς, τόσο περισσότερα βάζει και λιγώτερα βγάζει Η περίφημη πτωτική τάση του μέσου ποσοστού κέρδους.Ο καπιταλιστής λόγω αυτού του φαινομένου και αναγκάζεται να αναπτύσσεται, δηλαδή να προσλαμβάνει κι άλλους εργάτες και να μειώνει τους μισθούς των παλιών. Αυτό είναι παλιό.

    Καινούρια είναι, και δεν ξέρω αν το είχε προβλέψει ο Μαρξ, η με το ζόρι σχεδόν δημιουργία νέων αναγκών και του ανάλογου γκατζεταριού.

    Πχ είχε προβλέψει το πούτσι-πούτσι; Μηχανηματάκι που σου καλύπτει την ανάγκη να σπας τα πλαστικά μπαλάκια του αέρα, όταν δεν έχεις πρόχειρο πλαστικό περιτυλίγματος.

    Γι αυτό θα πάμε κατά διαόλου. Εδώ έχουμε να κάνουμε με τον ανταγωνισμό των εταιρειών να παράγουν πρώτες κάτι που δεν το παράγουν άλλοι (ακόμα). Δηλαδή το να παράγεις πχ σιντιά καλύπτεις πιο βασική ανάγκη από το πούτσι-πούτσι, αλλά όλοι σήμερα παράγουν σιντιά. Κάπου είδα οτι 90% των προιόντων που παράγονται, βγαίνουν πρώτη φορά στην αγορά.

  134. cronopiusa said

    Σε τι χρησιμεύει ν’ ασχολούμαστε με τους φυγάδες, όταν κανείς δεν ασχολείται μ’ αυτό που τους ανάγκασε να φύγουν;

  135. cronopiusa said

    Amnesty Imernational
    Saudi Arabia: Quash Ali Mohammed Baqir al-Nimr Conviction and Death Sentence (UA 143/14)

  136. Ιάκωβος said

    Ούτε πρόκειται να δουλεύουν τα ρομπότ μόνα τους.

    Μπορεί κάποτε να γίνουμε όλοι προλετάριοι νέων τεχνολογιών για να τα χειριζόμαστε, πράγμα που ίσως να είναι καλό σε μια προοπτική λαϊκής εξουσίας, αλλά ίσως να είναι και ολέθριο. Βλάκες κομπιουτεράδες δεν υπάρχουν; Ποιος ξέρει, μπορεί να γίνουμε μια κοινωνία μερμηγκιών. Αλλά μάλλον δε θα προλάβουμε ούτε το ένα ούτε το άλλο.

    Πάντως, την υπεραξία σ αυτή τη φωτογραφία την παράγει η δουλειά του τυπάκου. Το μηχάνημα από την άλλη είναι ακριβό σε σχέση με το μισθό που δίνει στον εργάτη, κι έτσι ο εργοστασιάρχης θα έχει κάποια στιγμή να αντιμετωπίσει την πτωτική τάση του μέσου ποσοστού κέρδους.

    (φυσικά τη στιγμή που στιγμή που κάποιοι σε κάποιο άλλο εργοστάσιο κατασκεύασαν αυτό το μηχάνημα, ενσωμάτωσαν σ’ αυτό τις ώρες απλήρωτης εργασίας και έτσι παρήχθη η υπεραξία, τουλάχιστον κατα Μαρξ, και αν θυμάμαι καλά 🙂

    Οι δε Κινέζοι πια δε χτίζουν, αλλά τυπώνουν θριντένια σπίτια, μόνο που ήδη έχουν αναγκαστεί να κατασκευάζουν πόλεις που μένουν άδειες με απούλητα εκατομμύρια διαμερίσματα.

    Και βέβαια η υπεραξία παράγεται εδώ:

    Και δεν παράγεται εδώ:

    Στο Χρηματιστήριο ή στις Τράπεζες παράγονται κέρδη και όχι υπεραξία. Μ άλλα λόγια, αν μπει κάποιος σπίτι σου και σου κλέψει το πορτοφόλι με 1000 ευρώ, δεν παράγει υπεραξία.

  137. Γς said

    Ελεγα χτες για μια περιπέτειά μου στο Λιμάνι του Πειραιά, πιτσιρικάς.

    Και ως εδώ καλά.
    Είχε να κάνει με το [μη ισοσταθμισμένο] δείγμα της δημοσκόπησης.

    Απ εκεί και πέρα όμως αγριεύουν τα πράγματα.

    Μαζί με τα αμερικανάκια πήρε και μένα η μπάλα.
    Αρχισαν τα «προδότη» και τέτοια και βρέθηκα μαζί με τους τζώνηδες σε ένα καφενείο δίπλα προσπαθώντας να αντιτάξουμε άμυνα. Σαν το Λος Αλαμος να πούμε.

    Χτύπαγαν για να σπάσουν τις τζαμαρίες οι απέξω. Δυο τρεις ναύτες κρατούσαν την πόρτα απόρθητη κι εγώ να προσπαθώ να πάρω την αστυνομία από ένα τηλέφωνο που δεν μου το έδινε ο αφεντικός γιατί ήταν λέει χαλασμένο.

    Και θα την είχαμε βάψει αν δεν πλάκωναν κάτι περιπολικά της Αμερικάνικης Ναυτικής Αστυνομίας. Κρατούσαν κάτι τεράστια κλομπς και τους έβαλαν στα περιπολικά.

    Ξαναθυμήθηκα τι φάση όταν οι Αμερικάνοι έφευγαν απ την Σαϊγκόν. Όχι δεν αρπάχτηκα από κανένα ελικόπτερο. Απλώς με απομάκρυνε η Αστυνομία του Πειραιά από το πεδίο της μάχης.
    Και λίγο πριν με αφήσουν απ το τμήμα με πιάνει ο διοικητής.

    -Ακου μικρέ. Μην ανακατεύεσαι μ αυτά. Δεν είναι έτσι όπως νομίζεις. Θα μεγαλώσεις και θα καταλάβεις.
    -Μα δεν έκανα τίποτα.

    Και άρχισε να μου εξηγεί τα διάφορα. Σαν πατέρας μου όπως είπε. Ακόμα και για τους φίλους μας τους Αμερικάνους.

    Πήγα στο σταθμό του ΗΣΑΠ και όπου φύγει φύγει για Αθήνα.
    Μακριά από τον Πειραιά που είχε κουκουέδες αστυνομικούς.
    Από την άλλη πάλι τον άκουγα ακόμα να μου λέει:
    «Δεν είναι έτσι όπως νομίζεις. Θα μεγαλώσεις και θα καταλάβεις»

    Και μετά, τώρα δηλαδή τους ξαναθυμήθηκα

    Αυτόν και τον πιτσιρικά Χρυσαυγίτη.

    [ Prochainement sur cet écran ]

  138. cronopiusa said

    Saudi Arabia – stop the crucifixion of Ali al-Nimr

  139. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    118 – «Αλλά ξέρεις κάτι; Σε τελική ανάλυση η οικονομία είναι έργο εκείνων που επινοούν κι εκείνων που υλοποιούν.» Δεν θα το έλεγα, τουλάχιστον όχι αυτή που βιώνουμε. Εσύ βέβαια σε άλλη αναφέρεσαι, αλλά σ΄αυτήν που ζούμε, αυτοί που επινοούν και υλοποιούν, είναι αρρωστημένα μυαλά, και το κακό για μάς, είναι ότι έχουν την δύναμη να αποφασίζουν.

    » Οι διαχειριστές του χρήματος, όταν τους δεις πίσω από την πομπώδη μάσκα τους, δεν έχουν πραγματικά καμιά χρήσιμη δεξιότητα, δεν ξέρουν τίποτα, δεν κάνουν τίποτα, όπως σατιρίζει με ξεκαρδιστικό τρόπο το Yes, Minister με τον ανίδεο τραπεζίτη Sir Desmond:»
    Μα δεν μιλώ για τους διαχειριστές Avonida, αλλά για τα αφεντικά τους, οι διαχειριστές είναι όντως όπως τους περιγράφεις, τα αφεντικά τους τα έχεις δεί ποτέ; πχ για να αναφέρω ένα από τα πιο γνωστά, έχεις δεί την φάτσα του Ρότσιλντ; εγώ όχι. Ακόμα και του «φτωχούλη» Σπύρου Λάτση, δυό τρείς φορές έτυχε να δώ την φωτογραφία του στα ΜΜΑ, και ξέρεις γιατί δεν τους βλέπουμε; γιατί ζούμε σε διαφορετικούς κόσμους κόσμους. Οι κοινωνία χωρίζεται σε τρία επίπεδα, (κατά την άποψή μου) τον υπόκοσμο, τον δικό μας που θεωρούμε κανονικό, (τρομάρα μας) και τον ανώτερο που ζούν οι αληθινοί εξουσιαστές. Παραδόξως(;) ο κατώτερος με τον ανώτερο κόσμο, έχουν περισσότερες επαφές και κοινά απ΄ό,τι με τον δικό μας, δηλαδή ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΑΜΠΤΟΥΝ. Μερικά στοιχεία που νομίζω αξίζουν της προσοχής μας αλλά ελάχιστοι τους δίνουν σημασία, είναι ότι ενώ ο δικός μας κόσμος είναι συντριπτικά πολυπληθέστερος κι από τους δύο κόσμους, η ροή των κεφαλαίων σ΄αυτούς του κόσμους, είναι απείρως μεγαλύτερη από τον δικό μας, η δικαιοσύνη, ενώ είναι αμείλικτη στα δικά μας πταίσματα, στα δικά τους ειδεχθή εγκλήματα σφυρίζει αδιάφορα, τα παιδιά και των μεν και των δε, δεν πάνε σε δημόσια σχολεία, αλλά στα ακριβότερα ιδιωτικά, και οι δύο κάνουν δωρεές και τάματα στην εκκλησία, κι ένα τελευταίο γιατί είναι μεγάλη η λίστα, ούτε από τον υπόκοσμο ξέρουμε κάποιο μεγάλο αφεντικό, όπως και στον ανώτερο κόσμο, οι φωτογραφίες τους, είναι μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού, ΤΥΧΑΙΟ;

    «Το ζήτημα λοιπόν είναι μέχρι πότε αυτοί που παράγουν θα ζουν αυτούς που δεν παράγουν.» Τι να σου πώ, με τον ΣΟΦΟ τρόπο που λειτουργεί το σύστημα, εσαεί.

    «Συμφωνώ ότι ως τώρα οι ενδείξεις λένε ότι η ανθρώπινη βλακεία είναι απεριόριστη (κι ακόμα περισσότερο η αδράνεια), αλλά παρουσιάζονται πού και πού μερικά ρήγματα.» Ναί αλλά τα κλείνουν γρήγορα πρίν γίνουν επικίνδυνα, κι όχι μόνο αυτό, αλλά τα κάνουν και μόδα, και βγάζουν και κέρδος από πάνω. Μικρός στα 15 -16 (1976) επηρεασμένος από το πάνκ, έβαφα τα μακριά μαλλιά μου κόκκινα, (ελέω ΚΝΕ -χαμόγελο- που με περνάγανε γενιές δεκατέσσερις) και έβαζα κρεμαστά σκουλαρίκια και στα δύο αυτιά μου, γιατί νόμιζα ότι χτυπάω το κατεστημένο. Γρήγορα αντιλήφθηκα ότι ήμουν κορόϊδο και τα εγκατέλειψα, ώσπου μετά το 80 (με την σοσιαΛΗΣτική αλλαγή ντε) είδα με έκπληξη να γίνεται μόδα και δήθεν το σκουλαρίκι, από τους ΔΗΘΕΝ.

    » Για παράδειγμα, αυτή τη στιγμή χρησιμοποιώ ένα ελεύθερο λειτουργικό σύστημα, που σημαίνει τεχνογνωσία ελεύθερα διαθέσιμη στους πάντες.» Πάντως το δθαδίκτυο δεν είναι ελεύθερο, ΕΛΕΓΧΕΤΑΙ.

    » Δεν υπάρχει κανένας λόγος ο υπολογιστής που το τρέχει, ή το βιομηχανικό ρομπότ που θα τον συναρμολογεί, να μην είναι κι αυτά από κοινού κτήμα της κοινωνίας.» Μαζί σου, αλλά βλέπεις η δομή της κοινωνίας είναι διαφορετική, και δυστυχώς δεν έχει αλλάξει καθόλου εδώ και 200 χρόνια (για να μη πώ 2000).

    » Ακόμη και η έκδοση του χρήματος μπορεί να αποκεντρωθεί, ήδη έχουμε το bitcoin που παρά τις αντιδράσεις καθιερώνεται σαν νόμισμα.» Αν δεν περάσει στον έλεγχο των κεφαλαιούχων, δεν πρόκειται να καθιερωθεί, και (συμβουλή αν μου επιτρέπεις) καλά θα κάνεις να προσέχεις αν έχεις συναλλαγές με bitcoin, γιατί είναι εύκολα χειραγωγήσιμο, χάθηκαν περιουσίες στις αρχές του χρόνου με την πτώση του, γενικά πρόσεχε.

    «Θέλω να πω ότι υπάρχουν και φυγόκεντρες τάσεις που αντιστέκονται στη χειραγώγηση, μόνο που δεν προέρχονται πάντα από τους παραδοσιακούς χώρους που τις περιμένουμε. Και δεν είναι η μνήμη των λαών ελαττωματική, είναι η κατανόηση των μηχανισμών της οικονομίας που τους λείπει κι η ικανότητα να δουν άλλες εναλλακτικές.»
    Πάντα θα υπάρχουν φυγόκεντρες δυνάμεις, και ποτέ δεν (θα) προέρχονται από τους ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΜΕΝΟΥΣ παραδοσιακούς χώρους, που ρόλος τους είναι αποσβεστικός.
    Αν όμως δεν χτυπηθούν οι δομές της κοινωνίας, οι φυγόκεντρες δυνάμεις απλώς θα εκτρέπονται από την πορεία τους, χωρίς να προκαλούν καμία φθορά και καμία αλλαγή στην εξουσία, η οποία ό,τι είναι μαζικό, θρησκεία, πολιτική, εκπαίδευση, αθλητισμός, διασκέδαση, σέξ, (κυρίως αυτό) κλπ, φροντίζει να το ελέγχει. Δεν λέω ότι είναι μάταιη οποιαδήποτε «φυγόκεντρη» προσπάθεια, αλλά ότι πρέπει να έχει στόχο. Στις κόρες μου (και κυρίως στην μεγάλη που ασχολείται σοβαρά πλέον, η μικρή είναι ακόμα στον κουβά του Γεωπονικού, τριτοετής) όταν πρίν τρία χρόνια, τους έδειχνα την λειτουργία του χρηματιστηρίου και τους κανόνες του, τους εξήγησα ότι για να πετύχουν, θα πρέπει να ακολουθήσουν ένα κανόνα, ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΣΤΟΧΟ, ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ, ΕΠΙΜΟΝΗ, ΥΠΟΜΟΝΗ, οι φυγόκεντρες δυνάμεις δεν ακολουθούν αυτόν τον κανόνα, και πέφτουν στην παγίδα του συστήματος, ίσως κάποιες να δούν την φάκα, και να αλλάξουν τακτική.
    Υ.Γ – Ίσως είναι ιδέα μου, αλλά διακρίνω μια διαφορετική σκέψη (ωριμότητα να το πώ;) ως προς την πολιτική σου άποψη, από τον Ιανουάριο, και πολύ χαίρομαι γι΄αυτό, γιατί μετά τον Gee, είσαι ό,τι πιο κοντινό στην δική μου άποψη εδώ μέσα.

  140. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    133. Κι ύστερα άμα λένε για πλουτισμό από τη δυστυχία των κυνηγημένων, τάχα είναι συκοφαντίες…

  141. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    134 – Έχεις δίκιο Ιάκωβε, απλώς με την υπεραξία που είπα, εννοούσα τα ΥΠΕΡκέρδη των επιχειρήσεων στο χρηματιστήριο, από τα κέρδη της υπεραξίας. Αν και αν το δούμε πιο καθαρά, δεν χρειάζονται την υπεραξία για να επενδύσουν στα παράγωγα, χρεώνουν την χώρα τους (πχ ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ή άτοκος δανεισμός τους για να μη χρεοκοπήσουν) και προωθούν αυτά τα κεφάλαια που υποτίθεται προορίζονται για την αναθέρμανση της πραγματικής οικονομίας, στα παράγωγα. Τρελά λεφτά και σίγουρα, κορόϊδα είναι να μη το κάνουν; ποιός τους ελέγχει, ο Ομπάμα, η Μέρκελ, ή (τις ελληνικές) ο Τσίπρας;
    Κατά τ΄άλλα, ψηφίζουμε για να φύγει το παλιό.

    137 – «Ούτε πρόκειται να δουλεύουν τα ρομπότ μόνα τους.» Νομίζεις!

    http://www.reporter.gr/Diethnh/Diethneis-Eidhseis/249437-H-Nestle-antikathista-toys-pwlhtes-ths-me-1-000-rompot

    http://gr.euronews.com/nocomment/2015/07/16/welcome-to-japans-robot-hotel/

    http://www.tameteora.gr/?p=43995

    Και βέβαια, υπάρχουν εδώ και χρόνια τα διόδια χωρίς εισπράκτορες.

  142. Γς said

    138:

    >Και μετά, τώρα δηλαδή τους ξαναθυμήθηκα
    Αυτόν και τον πιτσιρικά Χρυσαυγίτη.

    Και φυσικά δεν εννοώ χρυσαυγίτη εκείνης της μακρινής εποχής [1958].

    Αλλά έναν πιτσιρικά μπλεγμένο, παρασυρμένο στους ΧΑ, που βοήθησα να έρθει στα συγκαλά του

  143. cronopiusa said

    143

    141

  144. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    https://www.avgi.gr/documents/10179/8404297/61anastasiouAA.jpg/167f215c-a347-4324-9873-6b384b495e3c?t=1505729062796

  145. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    https://www.avgi.gr/article/10811/8406816

Σχολιάστε