Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Μεζεδάκια λίγο πριν ανοίξει η κάλπη

Posted by sarant στο 19 Σεπτεμβρίου, 2015


Τον έχω χρησιμοποιήσει ξανά αυτόν τον τίτλο, αν και όχι ακριβώς με την ίδια διατύπωση, κάποιο άλλο Σάββατο πριν από εκλογική Κυριακή. Θα μπορούσα να τα πω και «προεκλογικά» μεζεδάκια, αλλά τα προεκλογικά δεν προσδιορίζουν την αμεσότητα, θα μπορούσαν να δημοσιευτούν δυο-τρεις βδομάδες πριν από τη μέρα των εκλογών, αφού και πάλι προεκογική περίοδο έχουμε -ενώ τώρα τα ψέματα τελειώσανε, σε λίγες ώρες ανοίγει η κάλπη.

Εν τω μεταξύ στο ιστολόγιο έχουμε κάνει και το προεκλογικό μας γκάλοπ, στο οποίο σας ρώτησα τι θα ψηφίσετε στις αυριανές εκλογές. Είχαμε 1775 συμμετοχές, κάπως περισσότερες από τον Γενάρη, οπου στο αντίστοιχο προεκλογικό γκάλοπ είχαν «ψηφίσει» 1471 φίλοι. Τα αποτελέσματα ήταν:

ΣΥΡΙΖΑ 26.65
ΛΑΕ 11.49
ΚΚΕ 11.27
ΔΗΞΑ 7.94
Ανταρσύα 7.66
Ποτάμι 6.65
ΝΔ 6.42
ΠΑΣΟΚ 2.42
Εν Κεντρώων 2.25
ΑΝΕΛ 0.62

————————
ΆκυραΛευκά 2.08
Δεν έχω αποφ. 5.41
Δεν θα ψηφίσω 9.13

Μάλλον δεν θα είναι αυτά τα αποτελέσματα αύριο το βράδυ -και το ειρωνικό είναι ότι κατά πάσα πιθανότητα ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει αρκετά πάνω από 26,6%. Ωστόσο, προσέξτε ότι οι τρεις τελευταίες επιλογές (Άκυρο+Λευκό, Δεν ψηφίζω, Δεν έχω αποφασίσει) συγκεντρώνουν το 1/6 των ψηφισάντων, 16,62%. Οπότε, τα ποσοστά των κομμάτων πρέπει να αναχθούν επί των εγκύρων (πολλαπλασιάστε επί 1,2 και θα είστε μέσα).

* Την περασμένη βδομάδα το εικονάκι του Google (που το λένε ντουντλ) τιμούσε την επέτειο της γαλλικής μπαγκέτας ή πιο σωστά την 22η επέτειο από τότε που ψηφίστηκε ο νόμος που τυποποιεί τη γαλλική μπαγκέτα. Κατά σύμπτωση, το θέμα το είχαμε θίξει σε άρθρο μας πριν από δυο βδομάδες. Σε έναν ειδησεογραφικόν ιστότοπο βρήκα εκτενές άρθρο για τη μπαγκέτα, αλλά στον τίτλο το «εικοστή δεύτερη» ή «22η» έγινε «22 δεύτερη».

Τέτοια τσαπατσουλιά στον τίτλο σε προδιαθέτει να περιμένεις σημεία και τέρατα στο κείμενο του άρθρου, αλλά περιέργως τα λάθη δεν είναι ούτε πάρα πολλά ούτε πολύ σοβαρά. Βέβαια, τον Louis XIV εμείς εντώ στο Ελλάντα τον λέμε Λουδοβίκο 14ο.

* Αλλαγή ηγεσίας στο αγγλικό Εργατικό Κόμμα με την ανάδειξη του Τζέρεμι Κόρμπιν, αλλαγή φύλου από το in.gr σε ένα κορυφαίο στέλεχος των εργατικών. Σε άρθρο για την εκλογή του Κόρμπιν, διαβάζουμε ότι «η νέα σκιώδης υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Μπεν» δήλωσε ότι το κόμμα θα κάνει εκστρατεία υπέρ της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ.

Μόνο που η Χίλαρι Μπεν είναι ο Χίλαρι Μπεν, που οπως βλέπετε κι εδώ δεν είναι γυναίκα. Είναι μάλιστα γιος του Τόνι Μπεν. Είδε Χίλαρι ο άλλος, σκέφτηκε τη Χίλαρι Κλίντον, σου λέει γυναίκα θα είναι πάλι.

Βέβαια, ο Μπεν λέγεται Hilary, ενώ η Κλίντον Hillary, αλλά υπάρχουν και γυναίκες Hilary, ας πούμε η ηθοποιοτραγουδίστρια Hilary Duff. Οπότε, γκουγκλίζουμε αν δεν είμαστε σίγουροι.

lae* Και μια αντίστροφη αλλαγή φύλου, που δεν έγινε από μετάφραση. Φίλος που περνούσε από το Χαλάνδρι, μου έστειλε φωτογραφία μιας αφίσας της Λαϊκής Ενότητας για μια προεκλογική συγκέντρωση, στην οποία θα χαιρέτιζαν τρεις Χαλανδραίοι υποψήφιοι, ανάμεσά τους και η Μαρίζα Θεοτοκάτου, υποψήφιος βουλευτής Β’ Αθήνας.

Δάκτυλος του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι…

* Η ακλισιά της εβδομάδας σε ρεπορτάζ για μια από τις πολλές συνεντεύξεις της Ζωής Κωνσταντοπούλου, αυτή τη φορά στο Μέγκα, όπου τα έχωσε, κατά το κοινώς λεγόμενο, και πολύ καλά έκανε, στους δημοσιογράφους. Ανάμεσα στα άλλα, διαβάζουμε ότι επέκρινε τη Μαρία Σαράφογλου για «τον διάλογό της με τον ηθοποιό Κλέων Γρηγοριάδη».

Τον Κλέωνα, όμως.

* Φίλος μου στέλνει οθονιά από παοκτζήδικο ιστότοπο, όπου διαβάζω ότι «πάνω από 20 Αζτέκοι δημοσιογράφοι» παρακολούθησαν τη συνέντευξη τύπου πριν από τον αγώνα Καμπάλα-ΠΑΟΚ.

Ώστε Αζτέκοι; Από το μακρινό Τενοχτιτλάν; Και μετά έστειλαν φαξ στον Μοντεζούμα;

Ωστόσο, διαβάζοντας πιο πάνω βλέπουμε ότι αυτά έγιναν στο Αζερμπαϊτζάν, οπότε μάλλον Αζέροι ήταν οι λεγάμενοι!

* Και κλείνουμε τα μάλλον λιγοστά μεζεδάκια μας με ένα πολύ μπερδεμένο άρθρο από κουτσομπολίστικον ιστότοπο, για την πριγκίπισσα Νταϊάνα.

Τα τελευταία λόγια που ξεστόμισε η πριγκίπισσα Νταϊάνα, 18 χρόνια πριν αφήσει την τελευταία της πνοή στο τραγικό τροχαίο στο Παρίσι, αποκάλυψε ο μπάλτερ της!
Ας προσπεράσουμε τον… μπάλτερ και ας δούμε τι αποκάλυψε: Τα τελευταία λόγια της Νταϊάνας, 18 χρόνια πριν πεθάνει; Δηλαδή να πιστέψουμε ότι η Νταϊάνα πέρασε τα 18 τελευταία χρόνια της ζωής της χωρίς να αρθρώσει λέξη; Μήπως είχε προσχωρήσει σε κανένα τάγμα μοναχών που έχουν κάνει όρκο σιωπής;

Ωστόσο, αμέσως πιο κάτω διαβάζουμε ότι ο μπάτλερ στην πραγματικότητα αποκάλυψε τα τελευταία λόγια που του είπε λίγο πριν φύγει για το Παρίσι (όπου επρόκειτο να βρει τον θάνατο) -όχι «18 χρόνια πριν αφήσει την τελευταία της πνοή» αλλά «18 χρόνια από σήμερα»! Και δεν ήταν γενικώς τα τελευταία της λόγια, αλλά τα τελευταία λόγια που είπε σε εκείνον.

* Ή μάλλον, το σωστό είναι να κλείσουμε με κάτι προεκλογικό. Στο ιστολόγιο, εκτός από γκάλοπ («τι θα ψηφίσετε») διοργανώσαμε και στοίχημα («μαντέψτε τα αποτελέσματα«). Το στοίχημα έκλεισε χτες τα μεσάνυχτα και πήραν μέρος 143 φίλοι. Ποιος μάντεψε πιο σωστά, αυτό θα το δούμε αύριο το βράδυ ή μάλλον τη Δευτέρα, όταν θα έχουμε τα τελικά αποτελέσματα.

Αλλά έχει κάποιο ενδιαφέρον, θαρρώ, να δούμε τι προβλέψατε. Λοιπόν, 129 από τους 143 πρόβλεψαν ότι θα έρθει πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ 13 είδαν πρώτη τη Νέα Δημοκρατία (και ένας πρόβλεψε ισοπαλία!)

Ο μέσος όρος των προβλέψεών σας ήταν ο εξής:

ΣΥΡΙΖΑ 30,78
ΝΔ 27,58
ΧΑ 7,11ΚΚΕ 5,96
Ποτάμι 5,62
ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ 5,13
ΛΑΕ 4,25
ΑΝΕΛ 3,05
Ένωση Κεντρώων 2,98
Ανταρσύα 1,46

Άραγε θα επαληθέψει η πρόβλεψη της συλλογικής σοφίας των φίλων του ιστολογίου; Λογική φαίνεται σε γενικές γραμμές, αλλά αύριο βράδυ θα ξέρουμε!

139 Σχόλια to “Μεζεδάκια λίγο πριν ανοίξει η κάλπη”

  1. Γς said

    Καλημέρα

    >Είδε Χίλαρι ο άλλος, σκέφτηκε τη Χίλαρι Κλίντον

    Και την θυμήθηκα τότε που είχε πάει στις ΗΠΑ η Αλέκα Παπαρήγα.

    Είχε τα ντράβαρα με την Μόνικα Λεβίνσκι η Χίλαρι και την ρώτησαν λέει κι οι δημοσιογράφοι γιατί δεν κάλεσε την Αλέκα στον Λευκό Οίκο.

    -Τρελοί είστε; Να βάλω τον γλυκό πειρασμό σπίτι μου;

  2. LandS said

    Το Behind a name λέει ότι το Hilary και η αμερικανιά του Hillary συνηθίζονται τώρα πιο πολύ σε γυναικες, αντίθετα από ότι στον Μεσαίωνα. Και σε μένα, όταν το ακούω, πιο πολύ μου πάει το μυαλό στην Ιλαρία παρά στον [ερώτηση] Ιλάριο ή Ιλαρίωνα.

  3. Γς said

    Θα σας φτιάξω εγώ τώρα:

  4. LandS said

    Το έχουν οι ΠτΒ φαίνεται. Και ο Απόστολος Κακλαμάνης τα χώνει στους παραθυριστές.

    Και καλά το «ο ΠΡΩΗΝ πρωθυπουργός Τσίπρας» ως προς το «η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου» αλλά το «Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΛΑΕ Θανάσης Πετράκος» ή το «ο βουλευτής της ΛΑΕ … …» είναι χαζό.

  5. Tsopanakos said

    Μάλλον είχε πάρει όρκο σιωπής η καημένη η Λέιντι Ντι, γι’ αυτό απέφευγε τους δημοσιογράφους. 🙂

    Και ένα επιδόρπιο από την τιμημένη lifo:
    «…στην αμφιλεγόμενη περιοχή της Κριμαίας…»
    http://www.lifo.gr/now/world/75672

    Να υποθέσουμε ότι … οι τουριστες δεν μένουν πάντα ενθουσιασμένοι από το τοπίο;

    Έχω πάντως την αίσθηση ότι το μπέρδεμα (αμφισβητούμενος – αμφιλεγόμενος) το έχω ξαναδεί.

  6. voulagx said

    Διορθωση:
    «Άραγε θα [επαληθευτεί] η πρόβλεψη της συλλογικής σοφίας των φίλων του ιστολογίου;»

  7. Νέο Kid L'Errance D'Arabie said

    To Aζέροι–>Αζτέκοι πρέπει να είναι κατόρθωμα του «Ότο ρεχάγκελ-κορέκτ» πώς τη λένε τεσπά αυτή την αηδία.
    υγ. οι παίκτες της Καμπάλας λέγονται Καμπαλέρος;

  8. Γς said

    Είναι κι η άλλη Καμπάλα

    Και μια παράλλη

  9. Πανος με πεζα said

    Καλημερα!
    Κακώς μπερδευτηκε ο συντάκτης,είναι και ο Χίλαρι (σε επώνυμο,βέβαια) που πρωτοπάτησε την κορφή του Έβερεστ.

    Αύριο λέει,και να βάλουμε σταυρό,δεν ακυρώνεται το ψηφοδέλτιο.
    ‘Εγω επειδη σας αγαπάω,σας ξανασταύρωσα,δεν ξέρω αν σας το είπε η εφορευτική!’

  10. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    9: Ακριβώς, αυτό είναι μηχανισμός νοθείας (Τσάκω εκατό και βάλε σταυρό στον Αβάδιστο και στον Χλιμίντζουρα) πολύ περσότερο που ΔΕΝ υπάρχει στυλό στο παραβάν. Οπότε μάλλον, τσάκω εκατό και ρίξε αυτό το ψηφοδέλτιο που σου δίνω, προσταυρωμένο.

    6: Είναι όμως λάθος; Το χρησιμοποιώ και ως αμετάβατο και ο Δημητράκος μού λέει ότι δεν είμαι ο μόνος, διότι έχει και φράση «δεν επαλήθευσαν οι φόβοι μου». Ίσως είναι παλιά χρήση.

    2: Υπάρχει και Ιλάριος και Ιλαρίων. Ίσως στους δυτικούς να είναι ο Ιλάριος, που έκανε και Πάπας.

  11. Γς said

    9:

    >και να βάλουμε σταυρό,δεν ακυρώνεται το ψηφοδέλτιο.

    Ούτε με παναγίες, ούτε και με καντήλια

  12. Gpoint said

    Είναι γνωστόν πως (τρελλαμένοι) οπαδοί του ΠΑΟΚ υπάρχουν παντού, φαίνεται το ίδιο ισχύει και για τους δημοσιογράφους, τοπικώς και χρονικώς…

  13. O Ilarion είναι μάλλον αρκετά συνηθισμένο όνομα σε Ρουμάνους και γύρω χώρες, υπάρχει ο αρχιμουσικός
    Ilarion Ionescu-Galaţi που έρχεται μερικές φορές στην Ελλάδα για να διευθύνει την ΚΟΑ.

  14. Νέο Kid L'Errance D'Arabie said

    Μάθε στα μπαόκια λίγη μπάλλλα, βρε καμπάλλλα, βρε καμπάααλλλα!

  15. LandS said

    10γ Τελικά υπάρχουνε και οι δυο. Και εδώ και στη Δύση

  16. Νέο Kid L'Errance D'Arabie said

    15. Hilarious this name «Hilary»…

  17. Νέο Kid L'Errance D'Arabie said

    Eπιτρέψατέ μου να ποστάρω τον κατάλογο των IG Nόμπελς για φέτο:

    · Χημεία: Κάλουμ Ορμόντε (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αυστραλίας): Εφεύρεση χημικής φόρμουλας για να ξεβράσεις εν μέρει ένα ήδη βραστό αυγό.

    · Φυσική: Πατρίτσια Γιανγκ (Ινστιτούτο Τεχνολογίας Τζόρτζια, ΗΠΑ): Ανακάλυψη ότι όλα τα θηλαστικά ζώα βάρους άνω των τριών κιλών αδειάζιουν την ουροδόχο κύστη τους σε περίπου 21 δευτερόλεπτα.

    · Μαθηματικά: Ελίζαμπεθ Ομπερτσάουζερ και Καρλ Γκράμερ (Πανεπιστήμιο Βιέννης, Αυστρία): Χρήση μαθηματικών τεχνικών και αλγορίθμων για να επαληθευθεί αν και πώς ο σουλτάνος του Μαρόκου Μουλάι Ισμαήλ ο Αιμοδιψής κατάφερε μεταξύ 1697-1727 να γίνει πατέρας 888 παιδιών.

    · Ιατρική: Χατζίμε Κιμάτα (Κλινική Κιμάτα, Ιαπωνία) και Γιαροσλάβα Ντουρντιάκοβα (Πανεπιστήμιο Κομένιους, Σλοβακία): Πειραματική μελέτη των βιολογικών ωφελειών των φιλιών μεγάλης διάρκειας (και άλλων συναφών περιπτύξεων…).

    · Βιολογία: Μπρούνο Γκρόσι (Πανεπιστήμιο Χιλής): Παρατήρηση ότι όταν κανείς προσκολλά ένα ξύλο ως τεχνητή ουρά στο πίσω μέρος ενός κοτόπουλου, αυτό περπατά όπως μάλλον περπατούσαν οι δεινόσαυροι.

    · Διαγνωστική Ιατρική: Ντιαλά Καρίμ (Νοσοκομείο Στόουκ Μαντβίλ, Βρετανία): Νέα μέθοδος ακριβούς διάγνωσης της οξείας σκωληκοειδίτιδας από την ένταση του πόνου που νιώθει κανείς όταν επιβαίνει σε αυτοκίνητο που συναντά σαμαράκια.

    · Φυσιολογία και Εντομολογία: Εξ ημισείας σε Τζάστιν Σμιτ (Βιολογικό Ινστιτούτο Southwest, ΗΠΑ) για τη δημιουργία του Δείκτη Πόνου από Τσιμπήματα εντόμων και σε Μάικλ Σμιθ (Πανεπιστήμιο Κορνέλ, ΗΠΑ) για την ανακάλυψη των πιο επώδυνων σημείων για τσίμπημα, αφού άφησε τις μέλισσες να τον τσιμπήσουν σε 25 διαφορετικά σημεία του σώματός του (για τους περίεργους, το πέος είναι το τρίτο πιο επώδυνο σημείο, μετά τα ρουθούνια και το άνω χείλος).

    · Λογοτεχνία: Μαρκ Ντινγεμάνσε (Ινστιτούτο Ψυχογλωσσολογίας Μαξ Πλανκ, Ολλανδία): Ανακάλυψη ότι το επιφώνημα «ε;» υπάρχει σχεδόν σε όλες τις ανθρώπινες γλώσσες (για άγνωστους λόγους).

    · Μάνατζμεντ: Τζενάρο Μπερνίλε (Πανεπιστήμιο Διοίκησης Επιχειρήσεων Σιγκαπούρης): Ανακάλυψη ότι πολλοί μάνατζερ απέκτησαν την τάση για ριξοκίνδυνη συμπεριφορά, όταν βίωσαν φυσικές καταστροφές ως μικρά παιδιά, αλλά χωρίς προσωπικές συνέπειες για τους ίδιους.

    · Οικονομικά: Μητροπολιτική Αστυνομία Μπανγκόκ (Ταϊλάνδη): Για την προσφορά της να πληρώνει έξτρα χρήματα μπόνους στους αστυνομικούς που αρνούνται να δωροδοκηθούν.

    ( αν ψυλιαστώ ότι εκλεκτός συσχολιαστής γνωρίζει περί «Αιμοδιψούς»…θα πεθάαανω! 😆 )

  18. physicist said

    Ξέρει κανείς πώς προφέρεται το ə στη λέξη Qəbələ; Οι Γερμανοί το γράφουν Qäbälä, κι αυτό παραπέμπει περισσότερο σε ε παρά σε α. Από έναν τελείως επιφανειακό ιντερνετικό περίπατο, έχω την εντύπωση ότι είναι συχνότατος φθόγγος στα αζέρικα.

  19. physicist said

    Εδώ βλέπουμε και τη βασική ενδεκάδα της Qəbələ, που παίζει με επιτυχία το ανορθόδοξο σύστημα 3-3-3-1, κάτι που έχει προβληματίσει κατεπανάληψη τους αντίπαλους προπονητές. Οι διαγώνιες πάσες των ακραίων μπακ Binah και Chokmah στο προωθημένο εξάρι Tiphereth, το οποίο τροφοδοτεί τους κυνηγούς ή τα εξτρέμ είναι επαναστατική ιδέα στο σύγχρονο ποδόσφαιρο.

  20. Ριβαλντίνιο said

    @ Νέο Kid L’Errance D’Arabie
    😆 😆 😆

    ( Υπάρχει Νόμπελ βιολογίας ? )

    @ physicist
    Əə Әә ع – pronounced like ‘a’ in fat. (This letter was represented by Ää from 1991-1992). This is long as in ‘bate’ or ‘cape’.

    https://en.wikipedia.org/wiki/Azerbaijani_language#Writing_Systems

    https://en.wikipedia.org/wiki/Azerbaijani_alphabet#Transliteration

  21. Νέο Kid L'Errance D'Arabie said

    19. 😆 😆 (είπα και γώ ότι φταίει ο Αλαφούζος που τον ήπιαμε απ’τους Καμπαλιστές…οι ΕΒΡΑΙΟΙ φταίνε ρε!!)

  22. Ριβαλντίνιο said

    Εδώ βλέπουμε τις οδηγίες του προπονητή.

  23. physicist said

    #21. — 😀 😀 😀

    Μόλις έμαθα ότι ο Karl Grammer και η Elisabeth Oberzaucher ασχολούνται με τη Βιολογία και την Εξελικτική Ψυχολογία. Glory, glory!

    #20. — Ευχαριστώ πολύ, Ριβαλντίνιε μου! Υποψιαζόμουν περισσότερο κάτι σαν το άτονο ι της Τουρκικής, μιας και τα αζέρικα συγγενεύουν με τα τούρκικα αν δεν γελιέμαι.

  24. Νέο Kid L'Errance D'Arabie said

    23. χμμ… ήμανε βέβαιος ρε παλικάρι ότι αυτό το «Ομπερτζάουζερ» ήτανε μεταφραστική πατάτα… 😉
    «Η Oμπερτσάουχερ είσαι σύ ,μαρή; » (που λέει και το γνωστό ανέκδοτο… 🙂 )

  25. Ριβαλντίνιο said

    «· Βιολογία: Μπρούνο Γκρόσι (Πανεπιστήμιο Χιλής): Παρατήρηση ότι όταν κανείς προσκολλά ένα ξύλο ως τεχνητή ουρά στο πίσω μέρος ενός κοτόπουλου, αυτό περπατά όπως μάλλον περπατούσαν οι δεινόσαυροι.» 🙂

    «Όταν ο Πλάτων διατύπωσε τον γνωστό ορισμό για τον άνθρωπο: “Ζώον δίπουν άπτερον” ο Διογένης μάδησε ένα πετεινό και τον παρουσίασε στην αγορά λέγοντας “Ιδού ο άνθρωπος του Πλάτωνος” κι αυτός τότε συμπλήρωσε τον ορισμό με το “και πλατώνυχον”.»

    http://www.sarantakos.com/arx/arx_diogenis2.html

  26. physicist said

    #24. — Εγώ στην αρχή διάβασα «Ομπερτσάουζελ» και νόμισα ότι η βραβευθείσα τρολλάρησε και σε δεύτερο επίπεδο, μετατρόλλινγκ ένα πράμα. 😉

    (Το έχουμε πει ότι τα Ιγκ-Νομπέλ τα έχουν πάρει και άνθρωποι πολύ σοβαροί, ε; Μη νομίσει ο κόσμος ότι τα παίρνουν σούργελα. Άσε που θέλει χιούμορ να το δεχτείς και να δώσεις και ομιλία εκεί).

  27. Πάνος με πεζά said

    Δεν ξέρω αν αναφέρθηκε, αλλά προχτές έκλεισε ο κύκλος της ιστορίας τριών τραγικών ανθρώπων. με το θάνατο της Μυρτώς Τάσιου, κόρης της κατερίνας Γώγου και του Παύλου Τάσιου…
    http://news.in.gr/culture/article/?aid=1500026650

  28. Νέο Kid L'Errance D'Arabie said

    26. Du alte Zausel,du! 😆

  29. physicist said

    Το Πανεπιστήμιο της Βιέννης που έβαλε την είδηση στην ιστοσελίδα του, στα νέα για την έρευνα. Ήδη το 2011, η Natalie Sebanz, η Isabella Mandl και ο Ludwig Huber, επίσης από το Πανεπιστήμιο της Βιέννης, είχαν κερδίσει το βραβείο για μια μελέτη τους που απέδειξε ότι το χασμουρητό σ’ ένα συγκεκριμένο είδος χελώνας δεν είναι κολλητικό.

  30. Νέο Kid L'Errance D'Arabie said

    Φυσικέ, άμα γουστάρεις πάντως ,του χρόνου σιάζουμε ένα πεηπεράκι τογκέδερ (υπόγραψτο εσύ ,εντάξει! Εγώ την ομιλία στο πόντιουμ του IG Xάρβαρντος, θέλω!) για τη συσχέτιση μεταξύ τραπεζικών λογαριασμώνε των εν Ελλάδι κοράκων και των πρωταθλημάτων του Θρήνου… Θα σαρώσουμε Μαθηματικά, Οικονομία και Μάνατζμεντ ομού! 🙂
    Eναλλακτικά ,μπορούμε να βρούμε correlation μεταξύ πρωταθλημάτων της Μπαοκάρας και μετανάστευσης από τη Β.Ελλάδα προς Αουστράλια …

  31. Ριβαλντίνιο said

    Μιας και αναφέρθηκε η Β.Αφρική

    να πούμε ότι εμείς έχουμε δώσει έναν Αιγύπτιο πρωθυπουργό

    https://en.wikipedia.org/wiki/Raghib_Pasha

    και έναν Τυνήσιο.

    https://en.wikipedia.org/wiki/Mustapha_Khaznadar

  32. physicist said

    #30. — Ρε συ, καρντάσι, η έρευνα πρέπει να έχει και απροσδόκητα αποτελέσματα λέμε, εσύ τώρα μου προτείνεις νιάου-νιάου στα κεραμίδια. 😉

  33. Νέο Kid L'Errance D'Arabie said

    32. Σωστό αυτό!… θέλει σκέψη το πράμα…

  34. Ριβαλντίνιο said

    Για αυτά να κάνετε μια επιστημονική ανάλυση

    Ειδικά για το τελευταίο Κύπριος επιστήμονας είχε δηλώσει πως ήταν πέναλτι γιατί ο παίκτης του ΠΑΟ «εμπάρρωσεν το πόδι του και ενετριβιάστηκεν η μπάλα». 🙂

  35. Νέο Kid L'Errance D'Arabie said

    29. «..Trotz all dieser Unwägbarkeiten kamen sie zum Schluss, dass Moulay Ismael seine kolportierte Kinderanzahl tatsächlich aus eigener Kraft geschafft haben könnte. Außerdem zeigten sie, dass er dazu sogar weniger Sex haben musste als in bisherigen Forschungsarbeiten angenommen – und dass sein Harem eigentlich zu groß war: 65 bis 110 Frauen würden zum maximalen Reproduktionserfolg ausreichen.»
    Σωστή η Ελιζαμπέτα! Δεν χρειαζότανε τόσο μεγάλο χαρέμι ,ρε αιμοδιψή! (μα ΤΙ χαρέμι είχε ο άτιμος;;; :mrgreen: )

  36. physicist said

    #35. — Κίντο, να βάλουμε τον σύνδεσμο στην εργασία να διαβάσει ο κόσμος απευθείας, έχει ενδιαφέρον.

    (Να ένα καλό του open access publication).

  37. Σενάρια για την επομένη:

    http://bit.ly/1P8AXCW

  38. Y. G. said

    30+36

    Εδω ενα καλο πεϊπερ τζενερεϊτορ — https://pdos.csail.mit.edu/archive/scigen/

  39. Νέο Kid L'Errance D'Arabie said

    Λείπει κι ο ειδικός Μαροκολόγος Δύτης, να μας δώσει έξτρα ιστορικά στοιχεία και να μας πει γιατί τον έλεγαν «Αιμοδιψή» τον Ισμαήλ Μουλά (υποθέτω ότι δεν έχει σχέση με το χαρέμι του…)

  40. Δημητρης said

    Οι πιο αστείες και άχρηστες ανακαλύψεις που πήραν Νόμπελ

    •Χημεία: Κάλουμ Ορμόντε (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αυστραλίας): Εφεύρεση χημικής φόρμουλας για να ξεβράσεις εν μέρει ένα ήδη βραστό αυγό.

    •Φυσική: Πατρίτσια Γιανγκ (Ινστιτούτο Τεχνολογίας Τζόρτζια, ΗΠΑ): Ανακάλυψη ότι όλα τα θηλαστικά ζώα βάρους άνω των τριών κιλών αδειάζιουν την ουροδόχο κύστη τους σε περίπου 21 δευτερόλεπτα.

    •Μαθηματικά: Ελίζαμπεθ Ομπερτσάουζερ και Καρλ Γκράμερ (Πανεπιστήμιο Βιέννης, Αυστρία): Χρήση μαθηματικών τεχνικών και αλγορίθμων για να επαληθευθεί αν και πώς ο σουλτάνος του Μαρόκου Μουλάι Ισμαήλ ο Αιμοδιψής κατάφερε μεταξύ 1697-1727 να γίνει πατέρας 888 παιδιών.

    •Ιατρική: Χατζίμε Κιμάτα (Κλινική Κιμάτα, Ιαπωνία) και Γιαροσλάβα Ντουρντιάκοβα (Πανεπιστήμιο Κομένιους, Σλοβακία): Πειραματική μελέτη των βιολογικών ωφελειών των φιλιών μεγάλης διάρκειας (και άλλων συναφών περιπτύξεων…).

    •Βιολογία: Μπρούνο Γκρόσι (Πανεπιστήμιο Χιλής): Παρατήρηση ότι όταν κανείς προσκολλά ένα ξύλο ως τεχνητή ουρά στο πίσω μέρος ενός κοτόπουλου, αυτό περπατά όπως μάλλον περπατούσαν οι δεινόσαυροι.

    •Διαγνωστική Ιατρική: Ντιαλά Καρίμ (Νοσοκομείο Στόουκ Μαντβίλ, Βρετανία): Νέα μέθοδος ακριβούς διάγνωσης της οξείας σκωληκοειδίτιδας από την ένταση του πόνου που νιώθει κανείς όταν επιβαίνει σε αυτοκίνητο που συναντά σαμαράκια.

    •Φυσιολογία και Εντομολογία: Εξ ημισείας σε Τζάστιν Σμιτ (Βιολογικό Ινστιτούτο Southwest, ΗΠΑ) για τη δημιουργία του Δείκτη Πόνου από Τσιμπήματα εντόμων και σε Μάικλ Σμιθ (Πανεπιστήμιο Κορνέλ, ΗΠΑ) για την ανακάλυψη των πιο επώδυνων σημείων για τσίμπημα, αφού άφησε τις μέλισσες να τον τσιμπήσουν σε 25 διαφορετικά σημεία του σώματός του (για τους περίεργους, το πέος είναι το τρίτο πιο επώδυνο σημείο, μετά τα ρουθούνια και το άνω χείλος).

    •Λογοτεχνία: Μαρκ Ντινγεμάνσε (Ινστιτούτο Ψυχογλωσσολογίας Μαξ Πλανκ, Ολλανδία): Ανακάλυψη ότι το επιφώνημα «ε;» υπάρχει σχεδόν σε όλες τις ανθρώπινες γλώσσες (για άγνωστους λόγους).

    •Μάνατζμεντ: Τζενάρο Μπερνίλε (Πανεπιστήμιο Διοίκησης Επιχειρήσεων Σιγκαπούρης): Ανακάλυψη ότι πολλοί μάνατζερ απέκτησαν την τάση για ριξοκίνδυνη συμπεριφορά, όταν βίωσαν φυσικές καταστροφές ως μικρά παιδιά, αλλά χωρίς προσωπικές συνέπειες για τους ίδιους.

    •Οικονομικά: Μητροπολιτική Αστυνομία Μπανγκόκ (Ταϊλάνδη): Για την προσφορά της να πληρώνει έξτρα χρήματα μπόνους στους αστυνομικούς που αρνούνται να δωροδοκηθούν.

  41. Ριβαλντίνιο said

    @ Δημητρης

    Ποια είναι η πηγή σου ? Ωραία λίστα. Δεν την είχα ξαναδεί. 🙂 🙂 🙂

  42. sarant said

    Eυχαριστώ για τα νεότερα και τα Ig. Πολύ γέλασα επισης με το σύστημα της Καμπάλας.

    Ριβαλντίνιο, δεν ηξερα για τους δυο Χιώτες που έγιναν πρωθυπουργοί στο Μισίρι και στο Τούνεζι, μερσί.

    40: Μάλλον δεν είδες το σχόλιο 17 🙂

  43. Νέο Kid L'Errance D'Arabie said

    41. Μη γίνεσαι Γουσού!
    Δεν θα τον κρεμάσουμε κιόλας τον άνθρωπο το Δημήτρη. 🙂

  44. Κουνελόγατος said

    «Η Λαϊκή Ενότητα κάνει την έκπληξη και παίρνει την πρώτη θέση».
    Σμπαρακουάκ!!!!!!!!!!!!!!!!

  45. Ριβαλντίνιο said

    @ Δημητρης

    Πλάκα κάνω, έτσι ? Μην με παρεξηγήσεις. 🙂

  46. 39 Όχι, εγώ δεν ξέρω τίποτα! Δεν ήξερα δηλαδή, τώρα έμαθα και εμπέδωσα 🙂

  47. Νέο Kid L'Errance D'Arabie said

    46. Aς αρκεσθώμεν λοιπόν στη Βίκη 🙂
    https://en.wikipedia.org/wiki/Ismail_Ibn_Sharif

    » Ismail ibn Sharif is mentioned in chapter 11 of Voltaire’s Candide. The character of the sultan in the novel «The Sultan’s Wife» by Jane Johnson is based on Moulay Ismaïl. In Marguerite Henry’s King of the Wind «Sultan Mulai Ismael, Emperor of all Morocco» sends six Arabian horses to Louis XV, «the boy King of France.»

    Κοίτα τι μάθαμε πάλε σήμερις από το πουθενά! 🙂 («εκ του μή όντος» που λέει κι εκείνος ο γυαλάκιας ο Κράους-Κρόυτς ..πώς τον λένε ρε Φυσικέ ; 🙂 )

  48. physicist said

    Κράους, καλά τον λες. Δεν μ’ αρέσει. Μη σου πω δεν μ’ αρέσει με την καμία, δηλαδή.

  49. Νικος Κ. said

    Το ποιός μάντεψε πιο σωστά θα το ξέρουμε τη Δευτέρα.
    Μήπως θα μπορούσαμε να μάθουμε από σήμερα ποιος έπεσε πιο κοντά στον μέσο όρο των προβλέψεων των ιστο-αναγνωστών (ή καλύτερα των ιστο-ψηφοφόρων);

  50. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    Για τη μπαγκέτα στο γκουγκλ,στις 13/9 επίτηδες δεν έγραψα το μεζεδιάρικο τίτλο 🙂
    44.«Η Λαϊκή Ενότητα κάνει την έκπληξη και παίρνει την πρώτη θέση»
    Nαι,πρώτη μεταξύ των χαμένων.
    Νομίζω ότι το 40 είναι ηθελημένη υπογράμμιση του 17

  51. sarant said

    49 Πιο κοντά στον μέσο όρο έπεσε η Αθηνά, και δεύτερος ο π2. Κοντά ηταν επίσης Σχολιαστής, Πέτρος και Τεμπελόσκυλο.

  52. Γς said

    51:
    Μπορούμε να δούμε τις προβλέψεις;

  53. Pedis said

    Από το κύριο άρθρο της Αυγής :
    https://left.gr/news/giati-syriza

    «Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε κυβερνητικό πρόγραμμα 130 σελίδων με συγκεκριμένες προτάσεις … » να ‘ναι η σύνοψη του 3ου μνημονίου;

    Αλλά άλλο θέλω να σημειώσω. Στο ίδιο κείμενο ο «αμερικανοτραφής» συντάκτης (αλήθεια, πούντοι οι κκε-εσέδες που ήταν γαλλομαθείς;) γράφει

    «Η νέα κυβέρνηση πρέπει να έχει χρόνο, να έχει έδαφος μπροστά της για να «τρέξει» τη χώρα και να βάλει οριστικά τυαφόπλακα στα οργανωμένα συμφέροντα της ολιγαρχίας και της διαπλοκής.»

    Να «τρέξει τη χώρα», μωρέ;

    Να μας τρέξει, δηλαδή; … Μωρέ πηδιώντας (που λέμε και στο χωριό μου) έχει σκοπό να μας πάει ο αρμοστής της Τρόικας, ο μικρός «Ναι, εγώ».

  54. Μιχάλης Ρουμελιώτης said

    Δεν θεωρώ λάθος ή μεζεδάκι τό «Μαρίζα Θεοτοκάτου, υποψήφιος βουλευτής». Όπως ούτε τό «η γάτα μου είναι αρσενική, και λέγεται Αναξίμανδρος». «Υποψήφιος βουλευτής», και «υποψήφια βουλεύτρια», ή «βουλευτίνα», μού έρχονται εντάξει. Τό «υποψήφια βουλευτής» είναι αντιθέτως που εξακολουθεί εμένα να μέ ξενίζει.

  55. sarant said

    54 Θα δεχόσουν το «Μαρίζα Θεοτοκάτου, φοιτητής νομικής»;

    52 Είναι προσωπικά δεδομένα 🙂

  56. Μιχάλης Ρουμελιώτης said

    55α: Η πρώτη μου αντίδραση ήταν «ναι, φυσικά». Στή συνέχεια συνειδητοποίησα ότι έχω και κάποιες αμφιβολίες. Διότι είναι αλήθεια ότι δεν μπορώ να φανταστώ πραγματική περίσταση στήν οποία να ταιριάζει, τουλάχιστον εξίσου, με τό «φοιτήτρια νομικής». Υπάρχει βεβαίως η διαφορά ότι τό «φοιτήτρια» έχει εμπεδωθεί, ενώ τό «βουλεύτρια», δυστυχώς όχι. Εκείνο που μού είναι πάντως απολύτως σαφές, είναι τό ότι, αν πω «φοιτητής», ή «βουλευτής», θέλω και τό επίθετο σε αρσενικό γένος. Αν θέλω να δείξω γένος στήν ιδιότητα, θα τό βάλω πρώτα πρώτα στό ουσιαστικό.

  57. Κουνελόγατος said

    50 για 44. Δεν το σκέφτηκα εγώ φυσικά, το βρήκα στο λίκνο του 37, να το δεις μόνη σου :mrgreen:

  58. cronopiusa said

    Πάνο, το έγραψα εχτές, 115ο σχόλιο

    Πέθανε η ποιήτρια Μυρτώ Τάσιου.
    Μυρτώ Τάσιου: Η μητέρα μου, Κατερίνα Γώγου

    Στον ίσκιο των νεκρών ποιητών οι εκλογές

  59. sarant said

    56 Tότε όμως αρνείσαι τον επίκοινο χαρακτήρα ορισμένων επαγγελματικών ουσιαστικών, όπως βουλευτής (παρά το οτι υπάρχει η βουλεύτρια) ή πρόεδρος, πρωθυπουργός. Διότι, κτγμ, το σωστό είναι «υπηρεσιακή πρωθυπουργός», «αναπληρώτρια πρόεδρος», παρόλο που θα προτιμούσα κι εγώ δυο σαφώς έμφυλους τύπους.

  60. Γς said

    55 b:

    Μα στις αντίστοιχες εκλογές [και προβλέψεις] τον Γενάρη ήταν προσιτά τα «προσωπικά δεδομένα».

    Ετσι έκανα και τεστ του εκτιμητού μου που τελικά χρησιμοποιήθηκε για την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων.

    Μεγάλο προεκλογικό στοίχημα, σπεύσατε!

  61. Γς said

    60:

    Τι λέει ο καθ ύλην αρμόδιος, ο Stazybο Hοrn, που έκανε θαυμάσια τους υπολογισμούς στή γνωστή σελίδα του στοιχήματος

  62. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    Όμως εκτός από το «υποψήφια βουλευτίνα»,θα έπρεπε και στην αφίσα στο παραπάνω μέρος να γράψουν(προσθέσουν) «Χαιρετίζουν οι Χαλανδραίοι υποψήφοι και οι Χαλανδραίες υποψήφιες»

    57.Το ξέεερω, αλλά ήταν βολική η πασούλα! 🙂

  63. Reblogged στις anastasiakalantzi50.

  64. BLOG_OTI_NANAI said

    17: Τι μας λες; Το αλεπουδάκι 101;
    Όχι μόνο τον γνωρίζω, αλλά έχω και φωτογραφία του… Επίσης, να πούμε ότι είναι συκοφαντία ότι είχε 888 παιδιά: Στην πραγματικότητα είχε 800 γιους και άγνωστο αριθμό από κόρες. Άρα, θα είχε πολύ περισσότερα παιδιά από 888. Αυτά πρέπει να λέγονται, να μην τον βγάλουμε και ανίκανο τον άνθρωπο…
    Επίσης στην εικόνα φαίνεται άλλη μια συκοφαντία της ιστορίας: επειδή είχε σκοτώσει 20.000 ανθρώπους του έβγαλαν το παρατσούκλι «αιμοχαρής»… Ντροπή…

  65. oaltracosa said

    Αν θα ψηφισετε αλλους
    Θα εχετε μεγαλους
    Πονους στους αστραγαλους
    Μετα τας εκλογας

    Απ’τας πολλας πορειας
    Εν ειδει αγγαρειας
    Με τους λοιπους παριας
    Δια φοροαπαλλαγας

    Προσελθετε εις ημας
    Ψηφιστε Παναγιωτη
    Και αμα βγουμε πρωτοι
    Θα λαβετε δραχμας.

  66. Δημητρης said

    41, 42, 43 και υπόλοιποι, να φανταστείτε ότι έχω δικαίωμα ψήφου, μέρες που είναι !!!

  67. sarant said

    66: 🙂

    65: Να τι δεν κάναμε: διαγωνισμό προεκλογικού ποιήματος!

  68. Κάτι που διάβαζα εχτές και ξέχασα να το θέσω υπόψη του Νικοκύρη. Ο Δημήτρης Τρίμης γράφει: «Ο φύρερ της «ΧΧΧΧΧ ΧΧΧΧΧΧ», [ΧΧΧΧ ΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧ] είναι κότα λυράτη» (όχι και να λερώσω το ιστολόγιο με την ονομαστική αναφορά τους). Πόσες διαφορετικές ορθογραφίες θα δούμε ακόμα είπα και μετά θυμήθηκα ότι κάναμε μια παλιότερη συζήτηση όπου μάλλον δεν είχαμε καταλήξει σε κάποιο οριστικό συμπέρασμα αλλά φαίνεται ότι η συνηγορία κατέληξε υπέρ της «λύρας κολοκύθας».

  69. Ιάκωβος said

    17, Νέο Kid

    Ο σουλτάνος του Μαρόκου Μουλάι Ισμαήλ κατάφερε να γίνει πατέρας 888 παιδιών.

    Σιγά τα ωά(ρια). Ο Τζενγκίς Χαν είναι ο μακρυνός πατέρας εκατομυρίων ανθρώπων, περίπου του 8% των Ασιατών. Έτσι λένε κάποιοι που μελέτησαν το Υ-χρωμοσωματικό dna της περιοχής. (Βέβαια, αν δε βρούνε το πτώμα του, δεν αποδεικνύεται τίποτα).

    Λογοτεχνία: Μαρκ Ντινγεμάνσε (Ινστιτούτο Ψυχογλωσσολογίας Μαξ Πλανκ, Ολλανδία): Ανακάλυψη ότι το επιφώνημα «ε;» υπάρχει σχεδόν σε όλες τις ανθρώπινες γλώσσες (για άγνωστους λόγους).

    Πολύ ενδιαφέρον. Νομίζω (αλλά δεν είμαι σίγουρος) ότι σ αυτό το μπλογκ παλιά είχε συζητηθεί, το αν από τον τονισμό μιας ερώτησης σε οποιαδήποτε γλώσσα, ο οποιοσδήποτε, που μιλάει άλλη γλώσσα, καταλαβαίνει αν η απάντηση θα είναι ναι και όχι ή κάτι άλλο. Οι πρόχειρες έρευνές μου ένα βράδυ σε πολυεθνική και πολύγλωσση παρέα ινδοευρωπαίων, απέδειξε ότι ναι, καταλαβαίνει 🙂

    Μου θυμίζει το κίκι και το μπούμπα. Ποιο από αυτά τα σχέδια, ονομάζεται κίκι και ποιο μπουμπα;

    Η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων, ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου, καταγωγής κλπ, συμφωνεί ποιο είναι ποιο.

  70. Ιάκωβος said

    Κάτω από τη Βίκη του Χαζναντάρ υπάρχει κατάλογος των Ελλήνων Μουσουλμάνων, βααλάδων και άλλων. Αναμεσά τους ο …Κατ Στήβενς.

    https://en.wikipedia.org/wiki/Greek_Muslims

  71. sarant said

    68 Μισό λεπτό, για την κότα δεν υπάρχει αμφιβολία, είναι λειράτη, με λειρί. Εκτός αν παίζει λύρα, οποτε είναι λυράτη, ή αν λαμβάνει εμβάσματα από την Αγγλία οπότε είναι λιράτη. (Κι αν παραληρεί, ίσως είναι και ληράτη).

  72. 71. Γι αυτό ρωτάω διότι στο εμπλουτισμένο άρθρο δεν έκανες καμιά αναφορά στην παλιά συζήτηση οπότε παραμένουμε στην πιο ισχυρή εκδοχή με το λειρί.

  73. Ιάκωβος said

    Η μελέτη για το ε; για να είναι σωστή πρέπει να λέει και ότι συχνά ακούγεται σαν α; 🙂 Υπάρχει σχετικό μπλακ ανέκδοτο (μου το μετέφεραν σαν αντι-Αλβανικό ) που κυκλοφόρησε στη Σερβία στον πόλεμο.

    Κάποιος βλέπει ένα παιδάκι από μακρυά που τρέχει σ’ ένα χωράφι. Του φωνάζει με όλη του τη δύναμη: -Σταμάτα, σταμάτα, έχει νάρκες εκεί που πας. Το παιδάκι γυρνάει ενοχλημένο και με αυθάδεια λέει: -Α; Οπότε ο άλλος του λέει: -Εντάξει, προχώρα, καλά πας.

  74. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    73.εντάξει προχώρα καλά πας
    Μου θύμισε αυτό:

  75. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    Μην ακούσω ΄γω για ποίηση:
    65>>Αν θα ψηφισετε αλλους

    Αν θα ψηφίστε ετούτους
    του πλάνου του δικού τους
    κι όχι στους «οικουτούτους»
    γίνετε οπαδοί
    και ρίξετε ωραία
    τα βόλια τα μοιραία
    χωρίς πολλή σπουδή
    θα έχομε τον Τσίπρα
    λίγο φαϊ στη χύτρα
    Γαλάτεια και ευρώ,
    φίλοι μου αγαπημένοι
    οι άλλοι οι αμημένοι
    γνωστοί από καιρό!

    (αντιποίηση ποίησης ειν΄αυτό, αλλά προσφεύγω στην ανοχή σας. Ανοχή είπα όι αποχή) 🙂

  76. spiral architect said

    Το μεζεδάκι – τούβλο – φασιστική παπάτζα της τρέχουσας προεκλογικής περιόδου:
    «Δεν χρειάζεται να πηγαίνουμε στο νοσοκομείο για μια σκωληκοειδίτιδα!»
    Θάνος Τζήμερος
    (και θυμάμαι το γιο μου, που τον γλύτωσαν από περιτονίτιδα στο σεισμό του ’99 στο Αγία Σοφία)

    Ναι ο αλήτης! 😈

  77. 77. Μιλάει το θλαστικό τραύμα στην κεφάλα του, που επιδιορθώθηκε σε δημόσιο νοσοκομείο που μισεί τόσο πολύ σαν «θεσμό». Άντε με τον …μην πω τώρα.

  78. physicist said

    #76. #77. — Δεν θυμάμαι αντίστοιχη αγανάκτηση, πάντως, ούτε παρόμοιους χαρακτηρισμούς όταν υπεύθυνος Υπουργός Υγείας (και όχι ένας πολιτικός ασήμαντου κομματιδίου του 2% με το ζόρι) είχε βάλει στο τραπέζι το ενδεχόμενο να πληρώνουν από την τσέπη τους τις θεραπείς οι καρκινοπαθείς που δεν έκαναν πρόληψη. Αλλά βλέπεις εκείνος ο αχαρακτήριστος ήταν της Αριστεράς και όχι «νεοφιλελές». Α, και πρώην πασόκος — αλλά βαπτισμένος στην εξιλέωση του σύριζα.

    ΥΓ1: Προφανώς και πέταξε αγκωνάρι ο Τζήμερος.
    ΥΓ2: Το φακελάκι είναι επίσης μέθοδος υπονόμευσης της Δημόσιας Υγείας, όπως και τα Φροντιστήρια της Δημόσιας Παιδείας.

  79. 78. Τουλάχιστον για μένα κάνεις μέγα λάθος και θα στο βεβαιώσει και ο νικοδεσπότης. Τον έκραξα στο Facebook μαζί με πολλά άλλα του εν λόγω αλλά εδώ δεν το κάναμε γιατί πρωτίστως λεξιλογούμε και όταν το φέρει η επικαιρότητα στα σχόλια, όσο μπορώ να τ’ ανοίγω με τα έμπλεα γιουτουμπάκια και γκιφάκια χωρίς να μου κρασάρει κάθε φορά ο μπράουζερ και μαζί ο υπολογιστής.

  80. physicist said

    #79. — Δεκτή η διευκρίνησή σου, Ιάγε, δέξου κι εσύ ότι δεν μπορώ να το ξέρω αφού δεν έχω ΦΒ. Είχε γίνει εδώ μια πολύ περιορισμένη κουβέντα, στην οποία ο Υπουργός είχε δεχτεί μεταχείρηση με μεταξωτά γάντια.

  81. 80. Κι εδώ μια άλλη διευκρίνηση, πιθανότατα ο εν λόγω δεν το διατύπωσε έτσι και η είδηση αποδείχτηκε σπασμένο τηλέφωνο, είχε πει ο νικοκύρης τι μπορεί να έγινε, αλλά η αρχικά κακή εντύπωση για τη διατύπωσή του εν τη ρύμη του λόγου παρέμεινε. Όπως το αποδεικνύεις τώρα κι εσύ μετά από τόσο καιρό.

  82. physicist said

    #81. — Ακόμα και μετά από τη συζήτηση και την υπεράσπιση του Υπουργού σχετικά με το πώς θα μπορούσε να το είχε εννοήσει και πώς μπορεί να μεταφέρθηκε άδικα για κείνον, παρέμεινε σε μένα η γνώμη ότι αυτά δεν λέγονται ούτε γι’ αστείο, ούτε σαν τραβηγμένες σκέψεις. Αν η αλήθεια είναι ακόμα παραπέρα κι έγινε πλήρης διαστρέβλωση των λεχθέντων του Υπουργού, πες μου.

  83. LandS said

    Ίσως είδαν και άλλοι. Από τη «Μηχανή του Χρόνου»
    Η συμμαχική νίκη κατά του Ναπολέοντα Βοναπάρτη στη μάχη του Βατερλό το 1825 τερμάτισε τη γαλλική κυριαρχία στην Ευρώπη και σηματοδότησε μια περίοδο ειρήνης στην ήπειρο, η οποία κράτησε σχεδόν μισό αιώνα. Το Βατερλό έστειλε τον Ναπολέοντα στην εξορία και τερμάτισε το γαλλικό μεγαλείο το οποίο δεν επανακτήθηκε ποτέ….

    Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.mixanitouxronou.gr/vaterlo-i-oloklirotiki-itta-tou-napoleonta-apo-ton-vretano-douka-tou-ouelingkton-i-machi-pou-egine-sinonimo-tis-katastrofis-ke-tis-apotichias/

  84. Μιχάλης Ρουμελιώτης said

    59: Μισό λεπτό, να επαναφέρω τό πλαίσιο τής συζήτησης, γιατί μπερδεύτηκα προς στιγμήν. Εγώ δεν επεσήμανα κάτι ως λάθος, πόσο μάλλον ως «μεζεδάκι», στό ίδιο επίπεδο δηλαδή με «τόν Κλέων», ή «τόν διευθύνων σύμβουλο». Δεν είδα δηλαδή τό «η υποψήφια βουλευτής», που ομολογουμένως δεν μού αρέσει, και ξεσπάθωσα να πω πως είναι λάθος. Είπα μόνο ότι δεν συμφωνώ με τόν χαρακτηρισμό σου τού «Μαρίζα Θεοτοκάτου, υποψήφιος βουλευτής» ως λάθους, ή, πολύ περισσότερο, ως μεζεδακιού. (Όπως δεν συμφωνώ για παράδειγμα και με τήν – συνοπτική μάλιστα και απόλυτη – απόρριψη τού «οι βουλεύτριες» σε αυτό τό κείμενο τού Γαλδαδά (http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.article&id=42532)).

    Τό γράφω αυτό, όχι αμυντικά, αλλά για να τό ξεχωρίσω από τό γενικότερο ζήτημα τού τί κάνουμε με αυτά τά επαγγελματικά κυρίως, αρσενικού γένους, ουσιαστικά, όταν πρόκειται για γυναίκες. Εδώ υπάρχει ένα θέμα, τό αναγνωρίζω, και κατανοώ τίς διάφορες προσπάθειες συμβιβασμού, ακόμα και αν δεν είναι τού γούστου μου.

    Από κει και πέρα, όχι δεν μού αρέσουν πραγματικά οι επίκοινοι, όπως τούς λες, τύποι, ακόμα και όταν πρόκειται για τήν δεύτερη κλίση. Προτιμώ τό «Βασιλική Θάνου, υπηρεσιακός πρωθυπουργός» ή τό «Βασιλική Θάνου, υπηρεσιακή πρωθυπουργίνα/ πρωθυπούργισσα» (ναι!), από τό «Βασιλική Θάνου, υπηρεσιακή πρωθυπουργός». Φυσικά, στή δεύτερη κλίση μού είναι ευκολότερο να δεχτώ τόν επίκοινο τύπο, απ’ ό,τι στήν πρώτη.

  85. RaspK said

    Ερώτηση προς το Νικοκύρη και τους φίλτατους θαμώνες του ιστολογίου: μπορεί να πει κανείς τι παίζει με αυτόν τον τύπο επιθέτων όπως το αμοργιανός, αμοργιανή, αμοργιανό; Εννοώ, βέβαια, τα τοπικά επίθετα που παράγονται από ουσιαστικά με κατάληξη π.χ. σε -ος που προηγείται γάμμα (οπότε έχουμε π.χ. […γος], βλ. Αμοργός) και το επίθετο κάνει αυτό το σκέρτσο και παίρνει γιώτα με αξία jot (εν προκειμένω, «αμοργιανός»).

  86. sarant said

    76-78 Δεν το είπε ο Τζήμερος αυτό αλλά ένα στέλεχος του κόμματός του. Και ο Κουρουμπλής δεν είχε πει αυτό που λέτε ότι είπε -αν και φυσικά έχει μεγαλύτερη σημασία τι λέει ο υπουργός από τον τζημεροστέλεχο.

    Και φτιάχνω βαλίτσες για να πάω να ψηφίσω.

  87. Κουνελόγατος said

    «Και φτιάχνω βαλίτσες για να πάω να ψηφίσω».

    Νενικήκαμεν!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  88. cronopiusa said

  89. «Δεν το είπε ο Τζήμερος αυτό αλλά ένα στέλεχος του κόμματός του».
    Δεν έχει καμία διαφορά ποιος το είπε εκτός αν το στέλεχος ιού matteusis papacyricius υποσκάπτει τον πρόεδρό του.

    «Και φτιάχνω βαλίτσες για να πάω να ψηφίσω».
    Ωχ ωχ ωχ, τη βάψαμε 😛 😀

  90. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    Αυτό που έγραψα όμως χτες,το είπε ο ίδιος ο Τζήνευρος: Ναι στις μαζικές απολύσεις για να κάνουμε μαζικές προσλήψεις μετά,όταν φέρουμε(οι Τζήμεροι)την ανάπτυξη.

  91. spiral architect said

    @86 κ.α:
    Με τσιρότα ο Τζήμερος στη διακαναλική – «Δεν χρειάζεται για μια σκωληκοειδίτιδα να πηγαίνεις στο νοσοκομείο» λέει υποψήφιος του κόμματος | ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ
    Λίγα λόγια για εμένα… – Mατθαίος Παπακυρίτσης
    – Αχ! σπούδασα φιλοσοφία
    και νομική και ιατρική,
    και, αλίμονο, θεολογία
    με κόπο και μ’ επιμονή·
    και να ‘μαι ‘δω με τόσα φώτα,
    εγώ μωρός, όσο και πρώτα!
    Γκαίτε,

  92. sarant said

    Σχόλιο από το αεροδρόμιο: Θα τα πούμε αύριο πια!

  93. christos k said

    Τελικά όταν ένα σάιτ κάνει γκάλοπ για πολιτικά ζητήματα αποκαλύπτεται το προφίλ των ατόμων που το παρακολουθούν και τίποτε άλλο. Δεν μπορεί ένα σάιτ που ασχολείται με το μαρξισμό να κάνει γκάλοπ για εκλογές και να βγάλει αντικειμενικό αποτέλεσμα για το καπιταλιστικό κόμμα της εκλογικής αναμέτρησης. Ε δε γίνεται! Στο κάτω κάτω γιατί τρωγόμαστε να ξέρουμε όλοι το αποτέλεσμα των εκλογών πριν τις εκλογές; Τι θα προλάβουμε;

  94. Stella said

    Τι μου λέει ότι θα βγει Μεϊμαράκης…και θα φταίει ο Παναγιώτης

  95. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    91.>>και να ‘μαι ‘δω με τόσα φώτα,
    εγώ μωρός, όσο και πρώτα!

    Και πώς μου πάνε τα τσιρότα

  96. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    93.>>αποκαλύπτεται το προφίλ των ατόμων που το παρακολουθούν
    όπως και τα διάφορα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, δείχνουν ποιος τις παράγγειλε 🙂

    94.>>θα βγει Μεϊμαράκης…και θα φταίει ο Παναγιώτης
    Μπαα! Δε θα βγει ο Παναγιώτης και θα φταίει ο Παναγιώτης.

  97. Εγω τι φταιω;

  98. Κουνελόγατος said

    Γνωρίζεις πιένες Νίκο, σε παρακολουθεί κι ο Λαφαζάνης :mrgreen:

  99. Πείτε το ότι λέτε για το Λαφαζάνη! Μην μας πιάνουν ενοχές τους υπόλοιπους.

  100. Gpoint said

    Αν ο Τσίπρας δεν είχε τσιμπήσει να δώσει σημαντικές θέσεις σε γκλαμουράτα σούργελα όπως ο Βαρουφάκης και η Κωνσταντοπούλου και είχε προτιμήσει εργατικούς χαμηλών τόνων όπως ο Τσακαλώτος, τα σούργελα δεν θα είχαν τολμήσει να φύγουν και δεν θάχαμε εκλογές με αποτέλεσμα να αναβληθεί η αγωνιστική και να μην ξέρω πως θα περάσω την Κυριακή μου

  101. Πάνος με πεζά said

    Βλέπω ότι προκάλεσα χαμό με τη ψωτογραφία της αφίσας (μια που εγώ την έστειλα). Κι όχι τίποτα, θα δούμε την κυρία Θεοτοκάτου μεθαύριο σε κανένα πόστο Τασίας, και θα λέμε «Θυμάσαι εκείνη την αφίσα;» 🙂 (αχ, κι αυτή η καημένη η Τασία, πόσο κατς…Είδες για να μην είσαι Άννα Νταλάρα…)

    Για να σας παρηγορήσω με τις καταλήξεις, φίλη μου κάποτε μου είχει πει «Παντρεύονται ο Τάδε με την Τάδε, κι είμαι κουμπάρος«.
    Στην καθαρεύσουσα βεβαίως, διγενές : ο/η παράνυφος.

  102. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    97. Ε είδες; δε βγήκες,ποιος φταίει; Θα μου πεις και πού να πας απόψε με την ποτοαπαγόρευση; 🙂

  103. skol said

    Το πιο ωραίο στο άρθρο της μπαγκέτας είναι ότι με ένα κιλό αλεύρι και 18 γραμμάTια αλάτι φτιάχνει 250-300 γραμμάρια μπαγκέτα!

    Μια “σωστή” μπαγκέτα έχει μήκος 55-65 εκατοστά και ζυγίζει περίπου 250-300 γραμμάρια. Περιέχει 18 γραμμάτια αλάτι και φτιάχνεται με 1 κιλό αλεύρι.

    Στην πραγματικότητα βάζουμε 18 γραμ. αλάτι ανά κιλό αλεύρι, όπως μπορεί να δει κανείς εδώ:
    http://www.parisvoice.com/index.php/features/672-best-baguette-in-paris-2015

  104. Κουνελόγατος said

    Ασύστολη προπαγάνδα του ALPHA (Τζένη-Τζένη). Κάτι για ΣΥΡΙΖΑ λέει ο Παπαγιαννόπουλος, κάτι το τραγούδι λέει για νύφη Περιστέρα… :mrgreen:

  105. Γς said

    Μπά!
    Διονύσης Παπαγιανόπουλος, Τζένη Καρέζη. Την έκαναν πολύ νωρίς. 1984 και 1993.

  106. Κουνελόγατος said

    Νομίζω 1984 και 1992, για το δεύτερο είμαι σίγουρος, όταν το έμαθα ήμουνα στο σπίτι μιας φίλης και διάβαζα τη «Χαμένη Άνοιξη».

  107. Γς said

    Η δικαιοσύνη είναι τυφλή [ενίοτε και ξεδιάντροπη]

    Το Πταισματοδικείο Καβάλας με απόφαση που εξέδωσε απαγορεύει στα λεωφορεία του αστικού ΚΤΕΛ να μεταφέρουν τους σύρους πρόσφυγες που αποβιβάζονται στο λιμάνι της Καβάλας, προς την πλησιέστερη στάση στο σταθμαρχείο του υπεραστικού ΚΤΕΛ που βρίσκεται στην παραλιακή ζώνη.

    Κάνα χιλιόμετρο απόσταση [ίσως και λιγότερο]

    «όλοι οι πρόσφυγες» λέει η απόφαση «παρά τις έντονες αντιδράσεις των οδηγών ταξί και τουριστικών λεωφορείων, μεταφέρθηκαν απευθείας στα ΚΤΕΛ Καβάλας, χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν για τη μετακίνησή τους με άλλο νόμιμο μεταφορικό μέσο (ταξί και τουριστικά λεωφορεία)»

    Ξαδιάντροπη, προκλητική και …

  108. Γιάννης Ιατρού said

    Λοιπόν, σαν την κάθοδο των μυρίων μου φαίνεται 🙂 ….
    Τους χαιρετισμούς μου σε όλες και σε όλους. Και καλό βόλι αύριο ….

    Μόλις μετακινήθηκα στην βάση μου από το ερημητήριόν μου (όχι στερούμενο παντελώς διαδικτύου, αλλά στερούμενο διαδικτύου που επιτρέπει να δει κανείς την σελίδα σε λιγότερο από 45 λεπτά… 😦 , επειδή η απόσταση από το ρουτερ είναι περίπου 5,5 χλμ. ….). Πάντως σας παρακολουθούσα επιμελώς και πότε-πότε επικοινωνούσα και με τον Σκύλο τΒΚ με σήματα καπνού, όπως το χαρακτήρισε 🙂

  109. Γς said

    106:
    Ναι 1992. Κι ο Τσίρκας 1980.

    Γιατί όμως
    >Ασύστολη προπαγάνδα του ALPHA

    Και γιατί διάβαζες Τσίρκα στο σπίτι της φίλης σου;
    [εκτός αν είχες επιτελέσει τα φιλικά σου καθήκοντα]

  110. Κουνελόγατος said

    Όσο αυτή έκανε μπάνιο… :mrgreen:

  111. Κουνελόγατος said

    … Εγώ περίμενα την υπόλοιπη παρέα διαβάζοντας. Φίλη ήταν άλλωστε.

  112. Γς said

    104:

    Πάλι έργο με την Τζένη Καρέζη έχει αυτήν την στιγμή ο ΑΛΦΑ.
    Και με τον Αντρέα [κορίτσια, ο] Μπάρκουλη[ς].

    Αυτός ζει ακόμα.

    http://caktos.blogspot.gr/2014/08/blog-post_25.html

  113. Πάνος με πεζά said

    Εκλογές χωρίς «Μαυρογυαλούρο» και «Τζένη-Τζένη» (πιο σπάνια και «Ζητείται ψεύτης»), είναι σαν ψάρι χωρίς ποδήλατο…

    Στο «Τζένη-Τζένη», εστιάστε στο καταπληκτικό «Χασάπικο της Τζένης», του Κώστα Καπνίση.
    Βάζω δύο link, γιατί αλλιώς ακούγεται την ταινία κι αλλιώς ηχογραφήθηκε στο δίσκο (όποιος βρει τη λεπτή ειδοποιό διαφορά στις μουσικές φράσεις, το λέει…)

  114. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    » Είχαμε 1775 συμμετοχές, κάπως περισσότερες από τον Γενάρη, οπου στο αντίστοιχο προεκλογικό γκάλοπ είχαν «ψηφίσει» 1471 φίλοι.» Noμίζω ότι είναι πού περισσότεροι από τον Ιανουάριο, εκτός κι αν θεωρείς φίλους και τους χρυσαυγίτες που ψήφιζαν κοπαδιαστά σαν ζώα που είναι, η δεν τους έχεις μετρήσει;

  115. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    Κιντ, όλα τα Εμιράτα έχουν πένθος;
    http://www.tameteora.gr/?p=45410

  116. …Ο μέσος όρος των προβλέψεών σας ήταν ο εξής:..

    Μια που έχεις τα νούμερα πρόχειρα, μπορείς να βάλεις και την τυπική απόκλιση (stdev) κάθε πρόβλεψης; Έτσι, από περιέργεια, να δούμε αν τα τελικά αποτελέσματα θα πέσουν μέσα στο εύρος δύο ή τριών αποκλίσεων.

  117. Γς said

    116:

    Βάλε πλάτη ρε Μιχάλη να τα ξεκλειδώσουν, όπως τον Γενάρη. Για να τα κάνουμε ολα αυτά και ματσ ματς μορ.

  118. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    66 – «41, 42, 43 και υπόλοιποι, να φανταστείτε ότι έχω δικαίωμα ψήφου, μέρες που είναι !!!» Μην αγχώνεσαι αδερφέ, στην τραπεζική κοινοβουλευτική δικτατορία που ονομάζουν δημοκρατία, ΟΛΟΙ ΨΗΦΙΖΟΥΝ, ακόμα και τα ζώα οι χρυσαυγίτες, κι αν το απαιτούν οι ΕΘΝΙΚΕΣ ανάγκες, ψηφίζουν και τα δέντρα, και δεν θα ψηφίσεις εσύ για μιά αβλεψία;

    100 – Τι να σου πώ ρε, ώρες ώρες δεν παίζεσαι (χαμόγελο). Πάντως μια και δεν ψηφίζεις που δεν ψηφίζεις, δεν πάς για πσάρεμα;

    Υ.Γ – Ρε τον μπερμπάντη τον Μπερμπάτοφ, ένα σκασμό λεφτά πήρε, αλλά στην Καμπάλα τον πήρανε καβάλα. Τουλάχιστον είδαμε και την διαφορά του ΠΑΟΚ από τον ΠΑΟ.

    Είχα πάνω από 20 χρόνια να ακούσω αυτό τον δίσκο και τον έχω ξεπατώσει.

  119. Γς said

    116:

    >να βάλεις και την τυπική απόκλιση (stdev) κάθε πρόβλεψης

    πατάτα, Μιχάλη!

    Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα.
    Αλλά κάτι θα έκανα [για σένα], αν είχα πρόσβαση στα δεδομένα όπως στις προηγούμενες εκλογές.

  120. Pedis said

    Άντε με το καλό και ξημερώνουν εκλογές … Τον Ιανουάριο κόπηκε το ‘να χέρι, το αριστερό, αύριο το δεύτερο, το δεξιό … αλλά με 100% αναπηρία τουλάχιστον ελπίζει κανείς σε σύνταξη. Με το τριτο μνημόνιο, καλά κρασσά!

    http://www.newsbomb.gr/politikh/news/story/625712/stratoylis-to-trito-mnimonio-odigei-ta-amea-se-koinoniko-kaiada
    http://www.902.gr/eidisi/ygeia/72573/anisyhia-prokaloyn-oi-plirofories-gia-drastiki-meiosi-anapirikon-syntaxeon-kai

  121. Γς said

    Όποιος κι αν είναι ο νικητής σήμερα, αυτός θα θα διοικεί πραγματικά τη χώρα λέει ο Guardian

  122. Pedis said

    Με εντολοδόχο πρωθυπουργεύοντα τον Μειμαράκη ο κάθε πικραμένος θα δει τουλάχιστον και κάτι καινούριο… τον βαρύ μουστάκια («μαγκιά, κλανιά και …») σε σκηνές όπως αυτές …

    http://www.imerodromos.gr/wp-content/uploads/2015/07/%CE%91%CE%A0%CE%9F%CE%A1%CE%99%CE%95%CE%A3.jpg

  123. Y. G. said

    122 – «…σε σκηνές όπως αυτές …»

    Φρικτες σκηνες….

    Φιλικα χαστουκακια στην κρυπτο-αποικια. Εδω στην Τανζανια οι «ηγετες» Τανζανοι κρατουν τους αποικους σε μεγαλυτερη συμβολικη αποσταση.

  124. Νέο Kid L'Errance D'Arabie said

    Πήγε να το κάνει και στον εγγλέζο, αλλά αυτός είχε δει το καράτε κιντ ,μικρός…
    https://i.guim.co.uk/img/static/sys-images/Guardian/Pix/pictures/2014/7/17/1405600680480/Jean-Claude-Juncker-greet-013.jpg?w=1200&q=85&auto=format&sharp=10&s=07de5a140154ba09eb0c1cb464790faa

  125. Y. G. said

    124

    Καλο!

    Δηλαδη, πηγε ο γιουνκερ στον παπου του να του δειξει τα αμπελια του…

  126. Νέο Kid L'Errance D'Arabie said

    125. Έλα ντε! 🙂
    Kάμερον: Πού απλώνεις ρε Γιουνγκέρ; Όταν εμείς ρίχναμε χαστουκάκια σε ανατολή και δύση ,βορρά και νότο…εσύ δεν είχε ούτε τράπεζες ακόμη! 😆

  127. Νέο Kid L'Errance D'Arabie said

    Oι Κύπριοι πανηγυρίζουν, γιατί οι Εγγλέζοι λέει δήλωσαν ότι προτίθενται να παραιτηθούν από «εγγυητές» στην Κύπρο.
    Κάτι πήγε να ψελίσει και για τις βάσεις ο Νικόλας…αλλά έπεσε φατούρο σύννεφο… :mrgreen:
    «eipame na leme kai kamia bullshit …but let’s be serious dear Nikos!»

  128. sarant said

    116 Μιχάλη, όταν έρθει ο Στάζιμπο θα του το πω για την τυπική απόκλιση.

  129. Πού το περίεργο, Raspk (85); Ψαρά – Ψαριανός, Πάρος – Παριανός, Αμοργός -Αμοργιανός

  130. Γς said

    11:

  131. cronopiusa said

  132. Γς said

    128:

    Καλά εγώ έχω πέσει σε δυσμένεια εδώ μέσα.

    Δεν απαντάει ο Νικοκύρης στις εκκλήσεις μου για πρόσβαση στα ποσοστά που δηλώσαμε.
    Κάτι που είχε γίνει τον Γενάρη και πειραματιστήκαμε στα διάφορα, πριν τα αποτελέσματα των εκλογών.

    Οσο για την τυπική απόκλιση, δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα, αλλά όπως είπα στον Μιχάλη κάτι θα πρότεινα προς αυτήν την κατεύθυνση, αρκεί να μην ήταν κλειδωμένα τα δεδομένα αυτήν την φορά.
    Δεν απαντήθηκε κανένα σχόλιο μου πάνω σ αυτά.
    Τουλάχιστον ας μας πεις Νικοκύρη αν θα έχουμε αμέσως τα αποτελέσματα του διαγωνισμού μας.

    Κι αν θα χρησιμοποιήσουμε τον ίδιον εκτιμητή [του Γς] για την αξιολόγηση της ευστοχίας των προβλέψεων.

    Αυτά. Ευπειθέστατος ο σχολιαστής
    και

  133. Νέο Kid L'Errance D'Arabie said

    Η απόκλιση η τυπική
    δεν είναι πια αληθινή,
    είναι μια έννοια ουτοπική
    μην είναι Κοκώ,μην είναι Κική;

  134. Γς said

    132:

    >Οσο για την τυπική απόκλιση [κάθε πρόβλεψης], δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα,

    116, 119:

    >να βάλεις και την τυπική απόκλιση (stdev) κάθε πρόβλεψης

  135. Νέο Kid L'Errance D'Arabie said

    134. Mη μιλάς εσύ ρε! Έχεις πέσει σε δυσμένεια.

  136. 134, Μήπως δεν το λέω σωστά στα Ελληνικά;
    τυπική απόκλιση (του δείγματος) = (sample) standard deviation

    Όπως για κάθε κόμμα υπολογίστηκε ο μέσος όρος των προβλέψεων, ακριβώς στα ίδια δεδομένα υπολογίζεται για κάθε κόμμα το standard deviation των προβλέψεων (για το κόμμα). Ή, στο Εξέλ, αντί να χρησιμοποιήσεις το average με τις προβλέψεις για το ποσοστό κάθε κόμματος, χρησιμοποιείς – το ίδιο απλά – το stdev με τις προβλέψεις για το ποσοστό κάθε κόμματος, ε βουαλά!

    (Ίσως μπερδεύει ο όρος «προβλέψεις», που αναφέρεται στις προβλέψεις των ερωτηθέντων/συμμετεχόντων στο στοίχημα/δημοψήφισμα, όχι σε προβλέψεις στατιστικού μοντέλου.)

  137. 133, Μα θαρώ πως θα τα μπλέξω! 🙂

  138. 132, «…μίλα μας γιατί μας αγαπάς…»

  139. Γς said

    136:

    Τα γυρίζεις πονηρούλη.

    Το αφεντικό έδωσε αυτό που είπε
    >Ο μέσος όρος των προβλέψεων.

    [που κι αυτό δεν υπάρχει κατά την γνώμη μου]
    Νομίζοντας ότι ο μέσος όρος των προβλέψεων είναι ο μέσος όρος των ποσοστών των κομμάτων.

    Εσύ πάλι ζήτησες ρητώς την «τυπική απόκλιση των προβλέψεων».

    Ντάξει μωρέ. Δεν έγινε τίποτα.

    Πάντως δεν ξέρω αν ο μέσος όρος των [διανυσμάτων] προβλέψεων μπορεί να ορισθεί σαν το διάνυσμα με τον μέσο όρο των κομμάτων και η τυπική απόκλιση αντίστοιχα.

    Για να δούμε [αν θα δούμε ] τα αποτελέσματα του διαγωνισμού.
    Κρίμα μόνο που δεν τα είχαμε διαθέσιμα.
    Θα κάναμε τα διάφορα, όπως τον Γενάρη.
    Αυτή την φορά ήθελα να δω αν το δείγμα έδειχνε την ύπαρξη δύο ή περισσοτέρων ομάδων διαγωνιζομένων, Συριζαίων, Νεοδημοκρατών, Λαφαζανικών κλπ.

    Αυτά. Ευπειθέστατος και τους χαιρετισμούς μου στον Νικοκύρη.

Σχολιάστε