Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Ο αρχιτραγουδιστής της Πονηρεμβέργης ξανά

Posted by sarant στο 26 Μαΐου, 2016


t-nurnΕδώ και καιρό δημοσιεύω σκίτσα του Μποστ για γεγονότα που έγιναν πριν από 50 χρόνια. Η σειρά αυτή σε καναδυό μήνες θα σταματήσει, διότι το καλοκαίρι του 1966 ο Μποστ σταμάτησε να κάνει σκίτσα σε εφημερίδες και μετά ήρθε η δικτατορία -οπότε θα ξαναρχίσουμε, εμείς να ‘μαστε καλά, το 2023 μια και ο Μποστ άρχισε να δημοσιεύει σκίτσα στον Ταχυδρόμο ξανά το 1973 με τη φιλελευθεροποίηση Μαρκεζίνη.

Σήμερα δημοσιεύω ένα από τα καλύτερα σκίτσα του Μποστ -πιο σωστά, το ξαναδημοσιεύω, μια και το είχα παρουσιάσει εδώ πριν από 7 χρόνια και κάτι μέρες, τότε που το ιστολόγιο έκανε τα πρώτα του βήματα. Ο λόγος που καταφεύγω σήμερα σε επαναληψη είναι ότι έπαθα ένα… εργατικό ατύχημα. Δηλαδή ενώ έκατσα κι έγραψα ένα άρθρο, την τελευταία στιγμή διαπίστωσα ότι είχε ένα σοβαρό ψεγάδι, που το καθιστούσε άκυρο, και δεν είχα την ψυχική δύναμη να το μπαλώσω ή να το γράψω από την αρχή. Οπότε, τι κάνουμε όταν ξεμείνουμε από άρθρο; Η νοικοκυρά, όταν της καεί το φαγητό, βγάζει κάτι από το ψυγείο ή την κατάψυξη και το ρίχνει στα μικροκύματα. Ο Νικοκύρης καταφεύγει σε παλιά άρθρα που τα επαναλαμβάνει. Οπότε, Μποστ -και με την ευκαιρία βάζω το σκίτσο σε καλύτερο σκανάρισμα και διορθώνω μερικά λαθάκια της πρώτης ανάρτησης.

Το σκίτσο δημοσιεύτηκε στον Ταχυδρόμο, στη στήλη «Το μποστάνι του Μποστ», στις 29.8.1959.

erhart22

Τον Αύγουστο  του 1959 είχε επισκεφτεί την Αθήνα ο Δρ Λούντβιχ Έρχαρτ, ο πανίσχυρος αντικαγκελάριος και υπουργός οικονομικών της Δυτικής Γερμανίας, για συνομιλίες επί οικονομικών θεμάτων. Φαίνεται πως η επίσκεψη δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, αν κρίνω από τις εφημερίδες της εποχής. Ο Έρχαρτ ζήτησε ελεύθερη οικονομία από την Ελλάδα και είπε πως οι παρατηρήσεις του δεν μπορούν να θεωρηθούν δυσάρεστες, αφού γίνονται μεταξύ φίλων.

Ο Μποστ, φυσικά, δεν αφήνει ανεκμετάλλευτη την ευκαιρία. Πρέπει εδώ να πούμε ότι ο Έρχαρτ αποτελεί αγαπημένο θέμα του Μποστ. Σε παλιότερο άρθρο τον είχαμε δει να γελοιογραφείται σαν Οθωμανός πασάς που αποκρούει την έφοδο του Παναγιωτάκη Κανελλόπουλου στο θησαυροφυλάκιο της Βόννης· εδώ ο Έρχαρτ είναι σύγχρονος: έρχεται με το αεροπλάνο, παρουσιάζεται με κουστούμι και πούρο να μιλάει σπασμένα ελληνικά (στην Ατηνά όλοι χείρα κινεί!), ενώ οι λεζάντες κάνουν λογοπαίγνια για τις γερμανικές όπερες. Όμως, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον δεν το έχει ο Έρχαρτ, αλλά ο συνομιλητής του, που είναι πρώιμη μορφή του Πειναλέοντα –όχι ακόμα Πειναλέων όμως, περισσότερο προς Καραγκιόζη φέρνει με το μακρύ χέρι. Το σκίτσο δηλαδή είναι και σημαντικό από μποστολογική άποψη, αφού παρουσιάζει, αυτό και μερικά ακόμα της ίδιας περιόδου, το πρόπλασμα του Πειναλέοντα, ο οποίος πήρε την οριστική του μορφή, με το ναυτικό καπέλο, ένα-δυο μήνες αργότερα.

Σωστός καταιγισμός από μουσικά και γερμανικά λογοπαίγνια στο σκίτσο: Ο αρχιτραγουδιστής της Πονηρεμβέργης είναι βέβαια λογοπαίγνιο με τη βαγκνερική όπερα «Οι αρχιτραγουδιστές της Νυρεμβέργης», όπως βαγκνερική είναι και η «Τετραλογία των Νιμπελούγκεν» (και μη μου πει κανείς σχολαστικός πως το γνσωστό είναι Νίμπελουγκ, το ξέρουμε) την οποία ο Μποστ μετατρέπει σε «Τετραλογία των Τσιμπολογούνγκεν». Η απρόθυμος χείρα του Έρχαρτ παραπέμπει βέβαια στην Εύθυμη χήρα, όπως και το απλωμένο χέρι του πρωτοΠειναλέοντα, που ο Μποστ το ονομάζει «έφθυμο χείρα του Ζητάους». Βέβαια, η οπερέτα «Εύθυμη χήρα» είναι του Λέχαρ, ενώ ο Ζητάους παραπέμπει στον Στράους, αλλά δεν θα κολλήσουμε εκεί.

Να προσέξουμε πίσω από τον πρωτοΠειναλέοντα ότι βαράνε τα κανόνα του Φουκαρόνε: υπαινιγμός για την ταινία Τα κανόνια του Ναβαρόνε, που γυρίστηκε στη Ρόδο. Τις μέρες εκείνες μόλις είχε οριστικοποιηθεί η απόφαση για το γύρισμά της και είχε ανακοινωθεί ότι θα γυριζόταν στην Ελλάδα. Στις αίθουσες προβλήθηκε το 1961. Βέβαια, του Ναβαρόνε τα κανόνια ήταν πολεμικά, ενώ τούτα δω βαρούσαν για χρεοκοπία.

Ακόμα πιο χαρακτηριστικό μποστικό μοτίβο είναι η εφημερίδα που κρατάει ο πρωτοΠειναλέων, με τον άφθαστο τίτλο «Η εσωτερική κατανάλωσις» και το τυποποιημένο πρωτοσέλιδό της «Η δραγμή είνε εκ τον ισχηροτέρον της Εβρώπης» (Σε αρκετές γελοιογραφίες επαναλαμβάνεται αυτό το πρωτοσέλιδο –άλλοτε θα δείτε «Το εισόδημά μας είναι ανώτερον της Νορβηγίας και άλλων χωρών»· όλα αυτά ήταν αυθεντικοί ισχυρισμοί της κυβερνητικής προπαγάνδας).

Το σκίτσο είναι απλό, χωρίς πολύ φόρτωμα, αλλά σε αντιστάθμισμα είναι φορτωμένος ο λόγος· εκτός από το διάλογο, υπάρχει και έμμετρο σχόλιο σε συννεφάκι στα πόδια των δυο προσώπων –πρόκειται για παρωδία γνωστού τετράστιχου που πειράζει τον άστοχο κυνηγό (που δεν το έχω ταυτοποιήσει, αλλά το ξέρει όλος ο κόσμος), μόνο που αντί για «Μπαμ» ακούγεται «Φαμ!» κι αντί για λαγό έχουμε δόκτορα που ξεφεύγει, τον Δρα Έρχαρτ.

Ο πρωτοΠειναλέων ζητάει άρτο από τον δόκτορα Ερχάρτο, ζητάει τα ψιλάιν, και, σε μια διαχρονική ατάκα, ζητάει να μην τα δώσει στην ολιγαρχία (είπε κανείς τίποτα για Ζίμενς) διότι αυτοί είναι αντιπρόσωποι της Λουφτ-Χάφτα. Ο Έρχαρτ απαντάει σε θαυμάσια σπασμένα ελληνικά, με το καταπληκτικό «ουκ επ’ Ερχάρτω ζήσεται άνθρωπος» που φυσικά παρωδεί το ευαγγελικό ρητό (ερχ-άρτος). Η αναφορά πιο πάνω για τα «πολλά έξοντος Πλας ντε λα Κονκόρντ» αναφέρεται στα έργα της πλατείας Ομονοίας στα οποία είχε φυσικά γίνει υπέρβαση του προϋπολογισμού. Η αναφορά στις γαλλικές συνήθειες δεν ξέρω αν παραπέμπει σε κάποια κόντρα Γαλλίας-Γερμανίας για τις μπίζνες στην Ελλάδα –όσο για το Λορντ φυσικά δεν εννοεί τους Λόρδους αλλά τη λόρδα. Και για να μην ξεχνιόμαστε υπάρχει και μια ανάποδη σβάστικα πάνω αριστερά στη μπορντούρα.

Το μαιανδρικό κείμενο έχει ως εξής:

Βάλτε προφέσορ κάτι τι και μη σας τρώει η σκέψι
Για δάνειο τα θέλουμε κι όχι κλέψει-κλέψει
Η κατάστασης είνε φρικόδυς κε δε σηκόνη αστεία
πλήθηναν τα ποντίκεια των ταμείων κε χόνονται στα ζαχαροπλαστεία
Με την βεβεότητα όθεν ότι δεν θα ακουστή κανένα νάιν
Διατελό μεθ’ υπολήψεος Μέντης Μποσταντζόγλου αρχιδούξ της Αμασίας κε βαρώνος του Ψωροκοστάιν!

Το «αρχιδούξ της Αμασίας» το χρησιμοποιεί ο Μποστ κι άλλες φορές σε σκίτσα, σαν τίτλο του Πειναλέοντα. Η Αμάσεια (σήμερα Amasya) είναι στον Πόντο και, όπως μου έχει πει ο Κώστας, ο γιος του Μποστ, οι Βοσταντζόγλου έλκουν την καταγωγή τους από αυτή την πόλη. Φυσικά, ο Μποστ τη διάλεξε (και) επειδή προσφέρει το θεσπέσιο λογοπαίγνιο με την α-μασία, την έλλειψη μάσας.

Όσο για τα ποντίκια των ταμείων που χώνονται στα ζαχαροπλαστεία, ο Μποστ παντρεύει δυο υποθέσεις, αφενός τις καταχρήσεις δημοσίου χρήματος και αφετέρου μια υπόθεση που είχε κάνει πολύ κρότο, όταν τον Ιούλιο του 1959 είχαν βρεθεί ψόφια ποντίκια στην κουζίνα κεντρικού ζαχαροπλαστείου. Στην υπόθεση αυτή έχει αφιερώσει ένα από τα καλύτερα σκίτσα του, που δεν το έχω βάλει από εδώ. Πριν απο εφτά χρόνια, είχα υποσχεθεί να το παρουσιάσω κι αυτό, αλλά την ξέχασα την υπόσχεση. Τώρα, την ξαναθυμάμαι, οπότε λέω σε καμιά δεκαριά μέρες να την εκπληρώσω επιτέλους. Να που είδαμε κι ένα όφελος από αυτή την επανάληψη.

 

 

147 Σχόλια to “Ο αρχιτραγουδιστής της Πονηρεμβέργης ξανά”

  1. Reblogged στις anastasiakalantzi50.

  2. Γς said

    Καλημέρα

    Ας αρχίσουμε από … Χέρμπερ φον Κάραγιαν!

  3. Γς said

    >έπαθα ένα… εργατικό ατύχημα. Δηλαδή ενώ έκατσα κι έγραψα ένα άρθρο, την τελευταία στιγμή διαπίστωσα ότι είχε ένα σοβαρό ψεγάδι

    ?
    εκφράζοντας την εύλογη απορία [περιέργεια] όλων, φαντάζομαι

  4. atheofobos said

    Σχετικά με τα σκίτσα του Μποστ για τα ποντίκια σε ζαχαροπλαστείο έχω γράψει πριν 4 χρόνια το ποστ:
    Ο ΜΠΟΣΤ ΚΑΙ ΤΑ ΣΟΥΡΙ-ΓΛΑΣΕ !
    http://atheofobos2.blogspot.gr/2012/04/blog-post_12.html

  5. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    3 Υπήρχε κάτι που δεν το είχα πάρει υπόψη μου, και που άλλαζε τα δεδομένα και δεν προλάβαινα να το γραψω από τν αρχή.

    4 Ναι, το έχω δει το δικό σου!

  6. argyris446 said

    Reblogged στις worldtraveller70.

  7. Γς said

    2, 5:

    Τώρα μάλιστα. Μας φωτήσατε.

    Ο [περίεργος] λαός απαιτεί [κάτι πάρα πάνω]…

  8. cronopiusa said

    SI EUROPA GASEA EN IDOMENI, LA ODA A LA ALEGRÍA SOBRA COMO HIMNO DE LA UE

    Καλή σας μέρα…

  9. Γς said

    2:

    Χέρμπερτ φον Καραγιάν στο πρελούδιο της πρώτης πράξης των Αχιτραγουδιστών της Νυρεμβέργης του Βάγκνερ.

    Ο φον Κάραγιαν, ο Σούρδος από την Κοζάνη!

    Καλή η πλάκα αλλά το λέι κι η Βικη

    Η Ελληνική Βίκη, φυσικά.

    Αλλά και η Αγγλική!, Γαλλική, Γερμανική, όλες.

    Μπα! Βλάχος από την Κοζάνη. Νόμιζα ότι ήταν ελληνική Χόαξ

  10. Γς said

    >Αχιτραγουδιστών της Νυρεμβέργης του Βάγκνερ.

    Αρχιτραγουδιστών

  11. gpoint said

    Ωραίος ο Μποστ…ευτυχώς που κάνεις επαναλήψεις και για τους…ελλιπούς φοιτήσεως αλλά και τους ασθενούς μνήμης

  12. Καλημέρα!

    #0: (και μη μου πει κανείς σχολαστικός πως το γνωστό είναι Νίμπελουγκ, το ξέρουμε)

    Να το παίξω σχολαστικός και να υποθέσω ότι αντί «γνωστό» ήθελες να πεις «σωστό»;

  13. Γς said

    >έφθυμο χείρα του Ζητάους

    και η στραβομάρα μου το διάβασε στο σκίτσο Ζητάνς.

    Α, επηρεασμένος από τα Γαλλικά Ζιτάνς που καπνίζαμε τότε μαθητές μαζί με τα Μαλμπόρο, Πολ Μολ και Σάλεμ σκέφτηκα

  14. atheofobos said

    9
    ΄Οπως γράφω στο ποστ μου:
    ΕΝΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΑΡΕΙΑΣ ΦΥΛΗΣ
    http://atheofobos2.blogspot.gr/2016/01/blog-post_6.html
    υπήρχαν συγκεκριμένες προϋποθέσεις για να κατέχεις δημόσια θέση:
    Ο Κάραγιαν είχε ζητήσει πιστοποιητικό για τους προγόνους του ότι είναι Άρειοι από τον δήμο Κοζάνης για να κρατήσει τη θέση του στη φιλαρμονική του Βερολίνου.
    Ο προπάππους του είχε γεννηθεί στην Κοζάνη και έφυγε για την Βιέννη το 1769.
    Ο Κάραγιαν ήταν μέλος του Ναζιστικού κόμματος στο Σάλτσμπουργκ από το 1933.

  15. Πάνος με πεζά said

    Καλημέρες !

    Ποντίκια σε ζαχαροπλαστείο, το 1959; Φαίνεται, τότε θα πρωτοπαρουσιάστηκε στην Ελλάδα το τυραμισού (που, απορώ αφού έχει κρέμα τυριού, γιατί δεν το γράφουμε με ύψιλον! – α, ναι, η απλούστερη δυνατή ορθογραφία… 🙂 )

  16. Γς said

    15:

    Τρελάθηκες; Με ύψιλον; Πολύ ελληνικό θα φαίνεται.
    Κι εμείς το θέλουμε γαλλικό.

    Βέβαια καλό είναι να ξέρουμε γιατί μιλάμε πολλές φορές

  17. giorgos said

    Περί επαιτείας…
    »
    …Είναι τόσο συνηθισμένοι άλλωστε οί νεοέλληνες στήν κατάσταση τής πολιτικής έπαιτείας («άπεργία»άπό βδομάδα σέ βδομάδα καί άπό μήνα σέ μήνα –«άπεργία» αύτό θά πή στήν Ελλάδα : άλλη έκφραση τής λέξης «έπαιτεία» …) , ώστε άνάλογα προβλήματα δέν ύπάρχει λόγος νά τεθούν . Τό βλέπομε έξ άλλου πολύ καθαρά : οί πολιτικοί πού μπορούν νά ίκανοποιούν (μέ μικροδόσεις ,μικροαπαλλαγές , τιμαριθμικές μικροαναπροσαρμογές κ.λ.π.) τό άκατανίκητο αίσθημα ροπής τών νεοελλήνων πρός τήν έπαιτεία , έρχονται πρώτοι σέ σταυρούς …Ανεξαρτήτως βέβαια τού πόσο καί τί μπορεί μιά τέτοια πολιτική νά κοστίση…
    Η έπαιτεία είναι ή καθ’ έαυτό διεκδίκηση , διότι καί ό άπλός έπαίτης αύτό άκριβώς μέ τούς τρόπους του έπιχειρεί: νά σέ καταπιέση ψυχολογικά . Συνεπώς ή έπαιτεία είναι μιά παράνομη πράξη , διότι σού παραβιάζει τήν προσωπικότητα σάν πολίτη καί σέ έξαναγκάζει νά δώσης . Είναι βέβαια ένα άλλο θέμα , ότι μέσα στίς νοήσεις μας τής «όρθοδόξου άγωγής» ή έπαιτεία άπό άντισυνταγματική πράξη έγινε «άρετή έλέους» .
    Τό θέμα τής έπαιτείας στήν κοινωνιολογική του σημασία είναι βαθύτατο καί δέν θά μάς άπασχολήση είδικώτερα έδώ . Η διαφορά μεταξύ «άπεργίας» καί «έπαιτείας» είναι ή έξής : ένώ ή άπεργία είναι μιά έκλογίκευση άπαιτήσεων μέσα σέ μιά κοινωνικώς καθωρισμένη τάξη πραγμάτων (π.χ. ό άπεργός όφείλει νά λάβη ύπ’ όψη τά συμφέροντα τού έργοδότη , διότι άλλως πώς ύπονομεύει τά δικά του ) , ή έπαιτεία δέν έχει λογικό έλεγχο άλλά σκοπεί μόνο στήν άμεση κάλυψη τής στιγμής (π.χ. τόν έπαίτη δέν τόν ένδιαφέρει , άν ό συναισθηματικά φερόμενος συνάνθρωπός του έχη μόνο μιά δραχμή , τήν όποίαν δίνει καί γίνεται έτσι φτωχότερος άπ΄τόν έπαίτη) . Συνεπώς ή έπαιτεία είναι μιά είδική καί πολύπλοκη μορφή κλοπής , τήν τεχνική τής όποίας έχει περιγράψει άρκούντος παρ’ ήμίν ό Καρκαβίτσας .
    Τό αύτό νόημα έπαιτείας έχουν καί οί έλληνικές άπεργίες , άφού δέν άποσκοπούν στήν έπίλυση λογικώς έπεξεργασθέντων αίτημάτων , άλλά άπλώς στήν κάλυψη άναγκών τής στιγμής (π.χ. «τιμαριθμητική άναπροσαρμογή» ) είς βάρος όλων τών άλλων .
    Τώρα βέβαια ύπάρχει τό έρώτημα : μά καί τί νά κάμη ό «άπεργός» ? Ακριβώς τίποτ’ άλλο δέν μπορεί νά κάμη , όπως τίποτ’ άλλο δέν κάνει καί ό έπαίτης άπ΄τό νά έπαιτή . (Αν ό έπαίτης μπορούσε νά φιλοσοφήση έπί τής φτώχειας του , τότε θά γινόνταν έπαναστάτης . Εξ ού καί ή μεγάλη άποικιοκρατική μέριμνα τού παρελθόντος γιά τόν χώρο τής ίδεολογίας τών ύπό κυριαρχία λαών…) .
    Ετσι καί ό σημερινός άπεργός στήν Ελλάδα δέν μπορεί νά βρή τί τού «φταίει» , διότι άν τό εύρισκε θά έβλεπε ότι φταίχτης είναι ό ίδιος καί θά έψαχνε γιά άλλες λύσεις . Καί δέν μπορεί νά τό βρή , ούτε καί ύπάρχει περίπτωση νά τό βρή όσο κι άν τού τό ύποδείξουν , διότι άπλούστατα δέν ύπάρχει ή έθνική συνοχή σάν φορέας τής «φιλοσοφίας» του.
    Στήν αύτήν κατάσταση έπαίτη βρίσκεται καί ό κλέβων μέσω «συνταγματικών κατοχυρώσεων» καί «νομοτύπως» . Τό νόημα τής έπαιτείας δέν άλλάζει , άλλάζει άπλώς ή μορφή μέσα στό «κρατικό όλον» .
    Ο κλέβων μέσω τού πόστου (καί έμπροθέτως αύτός είς βάρος τών άλλων , όπως καί ό άπλός άπεργός ) προυποθέτει άκριβώς τήν μή ύπαρξη «έθνικής ένότητος» — τό ξέρει δηλαδή αύτό– καί άντί νά άπλώση τό χέρι, βάζει άπλώς τό «Σύνταγμα» ή τό πόστο νά τού τά φέρη .
    Η έπαιτεία , τελικώς , άπό κοινωνικής φύσεως φαινόμενο , μέσα στήν σύγχρονη δομή τών διακρατικών σχέσεων έχει μεταβληθή σέ ίστορική κατηγορία μέ κύριο χαρακτηριστικό τήν «έθνική πυκνότητα» τών λαών (γι΄ αύτό , είπαμε , καί ή τόση προσοχή στόν τομέα τής ίδεολογίας καί τών λαικιστικών κινημάτων…) .
    Ο κλέβων «νομοτύπως» ένα μπορεί νά ίσχυρισθή , ότι «έξυπηρετεί» μιά γενικώτερη τάξη πραγμάτων . Από τήν άλλη όμως μεριά δυσκολεύει τά ίδια πράγματα , άκριβώς γιατί μέ τήν ύπαρξη του τά κρατεί στάσιμα . Είναι δηλ. σάν τήν σαβούρα τών καικιών : κρατάνε τήν «ίσορροπία» άλλά έμποδίζουν τήν ταχύτητα…Η βαθύτατη συνείδησή του πάντως είναι αύτή τού ίστορικού έπαίτη . Οσο καί άν «μετέχη» λ.χ. σέ μιά «διεθνή ένωση βιομηχάνων» τό αίσθημα τής έπαιτείας δέν μπορεί νά τόν έγκαταλείψη , άφού δέν είναι σέ θέση νά παράγη .
    Είδικά γιά τούς πολιτικούς , τό αίσθημα τούτο τό έξέφρασε παληότερα ό Π.Κανελλόπουλος λίγο πρίν πεθάνει : «Οί έλληνες πολιτικοί ύφίστανται στήν διεθνή πολιτική σκηνή αύτό πού κάνουν οί ίδιοι στόν λαό τους » . Γιατί άραγε θάπρεπε νά είναι διαφορετικά ?…

  18. sarant said

    12 Χαχά, δίκιο έχεις. Θα το διορθώσω!

  19. Γιάννης Κουβάτσος said

    Καλημέρα! Πώς γίνεται η «ισχυρή Ελλάδα» με βιοτικό επίπεδο «ανώτερο της Νορβηγίας», με ρεαλιστικό όραμα να εξελιχθεί σε «Δανία του νότου» να είναι μονίμως ψωμοζητούσα με το χέρι απλωμένο; Διαχρονική μες στην τερατολογία της και τη γελοιότητά της η προπαγάνδα των εκάστοτε κυβερνώντων και των έμμισθων τσιρακιών της.

  20. Παναγιώτης Κ. said

    Από το 1959 πανίσχυρη η κατεστραμμένη από τον Β΄ΠΠ Γερμανία!!!
    Να πάρουμε λίγο κουράγιο και μεις;Τι λέτε;

  21. Κουνελόγατος said

    15. Εγώ ήξερα πως γράφεται με η: Τήρα μη σού… Λάθος;
    Καλημέρα σας.

  22. Γς said

    τσιρακίων της

  23. Γς said

    22->19

  24. Γς said

    21:

    >Τήρα μη σού…

    πέσει;

  25. Corto said

    «Μέντης Μποσταντζόγλου αρχιδούξ της Αμασίας κε βαρώνος του Ψωροκοστάιν»

    Την ίδια εποχή στην Ιταλία μεσουρανούσε ο μεγάλος κωμικός Τότο, που έφερε τον αληθινό (πιστοποιημένα!) και σεμνότατο τίτλο:

    Αντώνιος Γρίφων Φλάβιος Άγγελος Δούκας Κομνηνός Πορφυρογένητος Γκαλιάρντι των Κούρτις του Βυζαντίου, κόμης του Παλατιού, Ιππότης της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, Έξαρχος της Ραβέννας, Δούξ της Μακεδονίας και Ιλλυρίας, Πρίγκιψ της Κωνσταντινουπόλεως, Κιλικίας, Θεσσαλίας, Πόντου, Μολδαβίας, Δαρδανίας, Πελοποννήσου, Κόμης της Κύπρου και της Ηπείρου, Κόμης και Δούξ του Ντουράτσου και του Δυρραχίου!

    (Με επιφύλαξη, αν το μετέφρασα σωστά)

    https://en.wikipedia.org/wiki/Tot%C3%B2

  26. cronopiusa said

    Satirical Illustrations Of Justice Around The World

    Για 99 χρόνια η Ελλάδα δεν θα ορίζει την δημόσια περιουσία

    Ποινική ασυλία για το καρτέλ των εργολάβων

    H λίστα με τις 19 ιδιωτικοποιήσεις του ΤΑΙΠΕΔ Tvxs

    Η… πτώση του Ελληνικού

    Διατελό μεθ’ υπολήψεος ψηφοφόρος αρχιδούξ της Τσικιτζίας κε βαρώνος του Ψωροκοστάιν!

  27. Παναγιώτης Κ. said

    @19. Η πλήρης σύγχρονη εικόνα έχει ως εξής: Το ένα χέρι απλωμένο για επαιτεία και το άλλο γροθιά και στην ανάταση. Έτσι για να μη ξεχνάμε και την επαναστατικότητά μας ή το «του Έλληνος ο τράχηλος ζυγόν δεν υποφέρει».

  28. sarant said

    25 Τι καταπληκτική ιστορία αυτή!

  29. Reblogged στις blog it.

  30. Χτες, που έψαχνα για τον εκκεντρικό Πρώσσο στρατηγό (https://en.wikipedia.org/wiki/Paul_von_Lettow-Vorbeck), που πολέμησε στην (μέχρι) τότε γερμανική ανατολική Αφρική βρήκα κι ένα σχέδιο της παράδοσής του στους Άγγλους:

    Δεν Μποστοφέρνει λιγούλι; Ιδιαίτερα στις κεντρικαί φιγούραι…

  31. cronopiusa said

  32. Corto said

    30 (Σκύλος):
    Το σκίτσο το είχα δει σε ένα τεύχος του περιοδικού «Στρατιωτική Ιστορία», σε άρθρο για τον πόλεμο Γερμανών – Άγγλων στην ανατολική Αφρική, όπου κάπου αναφερόταν ότι οι Γερμανοί φορούσαν αγγλικού τύπου κασκέτα. Αυτό φαίνεται και στο σκίτσο.
    Φαίνεται ότι οι Γερμανοί τους αντέγραφαν, γιατί δεν είχαν την βρετανική εμπειρία των τροπικών χωρών.

  33. 32

    Ναι, αυτές οι αποικιοκρατικές κάσκες είχαν επένδυση από φύλλα φελλού και ήταν θερμομονωτικές. Προσέχεις, φυσικά, πως φοριούνται μόνο από αξιωματικούς. Οι φαντάροι και οι μαύροι ας ψηθούν τα μυαλά τους.

    αλλά αν γκουγκλίσεις εικόνες με κριτήριο casque colonial, βγάζει διάφορους εθνικούς τύπους… Ευρωπαϊκούς όλους, βεβαίως.

  34. Corto said

    31: Miseria e nobiltà
    Ακριβώς ό,τι ταιριάζει στον χιουμοριστικό αυτοπροσδιορισμό του Μποστ!

    33: Για τους μαύρους δεν προβλέπεται εξοπλισμός, διότι είναι αναλώσιμοι:

    «Κι όπως ματαίως προχωρούν οι Αραπάς πολλάκις
    τους τρώγουν τέλος ύαιναι, τσακάλεις και κοράκεις.»
    (Φαύστα)

  35. spyridon said

    30 33

    ‘ Οι φαντάροι και οι μαύροι ….’
    Εδώ έχουμε πλεονασμό. Όλοι οι φαντάροι είναι μαύροι απότι βλέπω. Το σκίτσο το αποδίδει τέλεια.

    Θυμήθηκα ένα πρώτο μάθημα ‘εισαγωγής στη Λατινική Αμερική’. Ο προφέσσορας κοινωνικής ανθρωπολογίας ξεκίνησε με φωτογραφίες από στρατιωτικές παρελάσεις.
    Οσο μεγαλύτερος ο στρατιωτικός βαθμός τόσο λευκότερο το χρώμα.

  36. Λεύκιππος said

    Τόσα χρόνια μετά και τίποτε δεν άλλαξε. Ή αν άλλαξε κάτι, ήταν προς το χειρότερο.

  37. 35 και τώρα ισχύει!

    34β

    Όσο παράξενο κι αν φαίνεται, οι ασκάρηδες των Γερμανών ήταν πιστά προσκολλημένοι στη (λευκή) ηγεσία τους, διότι έτσι (πίστευαν ότι) ανέρχονταν σε καλύτερο κοινωνικό στάτους: αυτό των πολεμιστών.

    Σχεδόν 40 χρόνια μετά τον Α’ Π.Π., κατά τη δεκαετία του ’60, η Δυτική Γερμανία αποφάσισε να αποζημιώσει τους γερο-ασκάρηδες. Έστειλε, έτσι, έναν τραπεζικό υπάλληλο κι έναν εκπρόσωπο του στρατού στα χωριά απ’ τα οποία έρχονταν οι ασκάρηδες και ζήτησαν από τους γέρους να τους δείξουν σχετικά ντοκουμέντα.
    Φυσικά, μετά τόσα χρόνια, δεν είχαν μείνει χαρτιά, το μόνο που μπορούσαν οι γέροι να δείξουν ήταν κάποια κουρέλια από τις στολές τους.
    Ο καραβανάς, όμως, είχε μιαν ιδέα: καλούσε τους γέρους έναν-έναν, τους έδινε ένα σκουπόξυλο και άρχισε να τους γαβγίζει παραγγέλματα: «παρουσιάστε!», κλπ.
    Οι γέροι τα εκτέλεσαν άψογα και πήραν τα λεφτά τους.

  38. G2000 said

    Ενδιαφέρουσα η πορεία του Erhard. Αν καταλαβαίνω καλά, ήταν ένα χαμηλόβαθμο στέλεχος του χιτλερικού καθεστώτος, με χαλαρή σχέση με την γερμανική αντίσταση, το οποίο απολύθηκε ή αποστασιοποιήθηκε κάποια στιγμή. Μεταπολεμικά, συνδέθηκε με την Mount Pelerin Society – το λίκνο του νεοφιλελευθερισμού – , και φαίνεται ότι είχε ουσιαστική συμβολή στο λεγόμενο «γερμανικό οικονομικό θαύμα».

    https://en.wikipedia.org/wiki/Ludwig_Erhard

  39. Corto said

    37:
    Η λέξη ασκάρηδες πρέπει να είναι συγγενική με το δικό μας ασκέρι.

  40. Γιάννης Κουβάτσος said

    Όχι, αγαπητέ Παναγιώτη Κ., η χώρα που ξεπλένει μέσω εξετάσεων 2.500 απατεώνες με πλαστά πτυχία, που νομιμοποιεί τις «μαύρες» καταθέσεις, που αντιμετωπίζει τον νομοταγή σαν λαλάκα και το λαμόγιο σαν προστατευόμενο είδος, η χώρα αυτή, λοιπόν, δεν έχει την παραμικρή ελπίδα.

  41. 39 Ναι, είναι: ασκαρί, στρατιωτικός. Υπάρχει και παραλλαγή, αν επιτρέπετε: https://dytistonniptiron.wordpress.com/2013/04/11/lascar/

  42. 39 Ναι: https://en.wikipedia.org/wiki/Askari#Etymology

    40

    Η ιστορία με τα πλαστά πτυχία είναι πιο σύνθετη: δεν ήταν πλαστογραφημένα, νόμιμα ήταν. Απλά είχαν εκδοθεί από αμφισβητούμενου κύρους ιδιωτικά σχολεία. Και κανείς δεν μπορεί να ξέρει αν ο Α υπάλληλος πήρε απολυτήριο με «20» επειδή το άξιζε ή επειδή λάδωσε. Γι’ αυτό, λένε, πρέπει να γίνει επανεξέταση. Αλλά αυτό είναι νομικά δύσκολο, καθώς μόνο το υπουργείο παιδείας έχει αυτή την αρμοδιότητα.

  43. Γιάννης Ιατρού said

    40: Συνονόματε :), με όλη την κατανόηση για την όργή/απογοήτευσή σου γενικά, δεν καταλαβαίνω που βλέπεις το «ξέπλυμα των πτυχίων». Ίσα-ίσα, εγώ βλέπω ότι μετά από χρόνια (από το 2005 έγιναν καταγγελίες, αν δεν κάνω λάθος), τώρα επιτέλους εξετάζεται (βλ. και σχετική χθεσινή συζήτηση στο μπλογκ, εδώ (στο νήμα στο 19/5) και σχετικές αναρτήσεις εδώ (στο νήμα της 25/5) )

  44. Γιάννης Κουβάτσος said

    Παιδιά, η φάμπρικα πλαστών ή έστω παράτυπων πτυχίων και μεταπτυχιακών είναι από τις μεγάλες και διαχρονικές πληγές του δημόσιου τομέα. Και όσο το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται ΡΙΖΙΚΑ, θα διαιωνίζεται. Θα μπορούσαν κάποιοι φίλοι που ζουν ή έχουν ζήσει σε κανονικές χώρες του εξωτερικού να μας ενημερώσουν τι γίνεται εκεί; Γιατί ακούστηκε κι εκείνη η λαμογιά του Ντάϊσεμπλουμ…

    http://educationingr.blogspot.gr/2012/01/blog-post_16.html

  45. Πάνος με πεζά said

    Κανείς, φυσικά, δεν εξέτασε την ουσία του προβλήματος : αν δηλαδή, για τη δουλειά που κάνουν οι συγκεκριμένοι, χρειάζεται απολυτήριο Λυκείου, ή αρκεί και το λεγόμενο «της βοϊδοσχολής»…
    Το λέω κατά βάση ειρωνικά, αλλά μπορεί να ισχύει και κατά κυριολεξία…

  46. Corto said

    41 (Δύτης): Πολύ ενδιαφέρον το άρθρο!

  47. cronopiusa said

    O «μεγάλος τραγουδιστής»

  48. 46 Μερσί!

  49. ΣΠ said

    Το παιδικό ποίημα για τον λαγό και τον κυνηγό:

    Νύχτα ο λαγός εβγήκε
    λαχανόκηπον ευρήκε.
    Μπαίνει μέσα και αρχίζει,
    την κοιλιά του να γεμίζει.

    Δυστυχία του παρέκει
    κυνηγός με το τουφέκι,
    τον πτωχόν παραμονεύει,
    πλησιάζει και σκοπεύει.

    Μπάμ ηκούσθη στον αέρα
    και τα βόλια πήγαν πέρα.
    Και το ζώο το καημένο
    ετινάχθη τρομαγμένο.

    Τρέχει ο λαγός ακόμα
    με ένα λάχανο στο στόμα,
    Και εδιδάχθη να προσέχει
    πού εμβαίνει και πού τρέχει!

  50. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    39 Α, ευχαριστώ. Ξέρεις τον ποιητή;

  51. ΑχΜπαναΐαμ’!

    Τα τραγιά μίλησαν και αποφάνθηκαν!

    Απόφαση σοκ της Ιεραρχίας: Η Ρωμαιοκαθολική δεν είναι Εκκλησία

    news.in.gr/greece/article/?aid=1500079900

  52. Γιάννης Ιατρού said

    51: Καλά, ο Πειραιώς Σεραφείμ δεν είχε παραιτηθεί από την Ι. Σύνοδο; Πρόσφατα. Πως πήρε μέρος (έτσι γράφει το άρθρο) κλπ.;

  53. 52

    Πειραιώς Σεραφειμίσιος: θα είναι σαν να παραιτείτε αλλά ακόμη εκεί θα είναι!

    Α’ (γία) Τράπεζα Πίcτεωc

  54. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    Διαχρονικὸς καὶ πάντα ἐπίκαιρος ὁ Μποστ.

    Ὅσο γιὰ τὸ «ἀρχιδοὺξ τῆς Ἀμασίας» μοῦ θύμισε ἔνα σκῖτσο τοῦ Μποστ γιὰ τὶς Στουροφορίες σχετικὸ μὲ τὴν κατάληψη τῆς Ἀμάσειας ἀπὸ τοὺς στουροφόρους.

    Ἔλεγε κάποιος ἀπὸ τοὺς ἀρχηγοὺς:

    «Ἀλλὸν ζανφὰν ντὲ λὰ πατρὶ, ἡ ἀμασία μᾶς ἀπειλεῖ. Ἅπαντες ἄς ὑπάγωμεν τὴν Ἀμάσειαν νὰ φάγωμεν» (γρὰφω ἀπὸ μνήμης καὶ μπορεῖ νὰ μὴν εἶναι ἔτσι ἀκριβῶς).

  55. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    54. Συγγνώμην γιὰ τὶς ΣτΟυροφορίες καὶ τοὺς στΟυροφόρους ποὺ ἔγραψα προηγουμένως. Πιστεύω πὼς ὄλοι καταλάβατε ποιοὺς ἐννοοῦσα.

  56. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    42β. Μωρέ ίντα λες ατά; Θα γίνω είδηση. «Μαινάδα δαγκώνει τ΄αυτί του σκύλου» 🙂
    Δεν πάτησαν σε σχολή (ή «σχολή»), ακριβοπλήρωσαν κι αγόρασαν τίτλο με 20 που τρέξανε να τον υποβάλουν στο ασεπ να πάρουν-και πήραν- θέσεις με ΑΥΤΟ το άριστα αλλά ,
    Εντάξει,
    ας μπει στην τάξη
    να ξαναδώσει,
    κι αν πατώσει,
    να μην μπορεί η Λίζα
    να το κάνει κορνίζα.
    Γαβ! γαβ
    καλέστε το εκαβ

    υ.γΞέρω ότι φύγανε οι προθεσμίες και είναι ο μόνος τρόπος να γίνει κάτι (ο Κουρουτός είχε πάθει έμφραγμα απ΄αυτό) αλλά ο χειρισμός είναι κλάφτα κι άστα.

  57. sarant said

    54 Σωστά, έχουμε και τις σταυροφορίες!

  58. Xρίστος Δάλκος said

    40 (Γιάννης Κουβάτσος) «η χώρα που ξεπλένει μέσω εξετάσεων 2.500 απατεώνες με πλαστά πτυχία, που νομιμοποιεί τις «μαύρες» καταθέσεις, που αντιμετωπίζει τον νομοταγή σαν λαλάκα και το λαμόγιο σαν προστατευόμενο είδος, η χώρα αυτή, λοιπόν, δεν έχει την παραμικρή ελπίδα.»

    Ἄν πρόκηται γιά τήν χώρα, συμφωνῶ ἀπολύτως. Ἔχω μιά ἐλπίδα ὅτι πρόκειται γιά τά νεολαμόγια τοῦ Σύριζα. Οὕτως ἤ ἄλλως μιά τέτοια πρακτική εἶναι τό φυσιολογικό ἀπότοκο τῆς ρητορείας κατά τῆς ἀριστείας. Καί σκέφτομαι τά ἔρημα παιδιά μας πού τά μάθαμε στήν τιμιότητα καί τήν ἀξιοκρατία, νά βλέπουν τώρα καί πάλι τά λαμόγια ὄχι ἁπλῶς νά θριαμβεύουν ἀλλά καί νά παρουσιάζουν τό σκατό τους ὡς βούτυρο!

  59. cronopiusa said

    Υπ. Εσωτερικών: Ο Κ.Μητσοτάκης ψεύδεται για την υπόθεση των παράτυπων απολυτηρίων και προκαλεί την κοινωνία

  60. Γιάννης Κουβάτσος said

    Όχι, αγαπητέ κύριε Δέλκο, δεν έχει να κάνει με τα νεολαμόγια του ΣΥΡΙΖΑ, διότι δεν μιλάμε για κάτι πρωτοφανές. Μιλάμε για την παθογένεια του ελληνικού κράτους σε όλη τη διάρκεια της ύπαρξής του. Η αναξιοκρατία και η χρήση πλαγίων μέσων προς ανέλιξη είναι η ιστορία της χώρας μας, δυστυχώς. Η αριστεία είναι ευσεβής πόθος και πεδίον προπαγάνδας λαμπρόν για όσους ουδόλως την τίμησαν και την προέκριναν όταν κυβερνούσαν.

  61. 54

    Και μπορεί μεν η Αμάσεια να ήταν αμασία, εκείνος ο αρχιδούξ της, όμως, ήτο κίνκυ ‘πονοούμενο!

    56 Άου!

  62. ΣΠ said

    50
    Έψαξα λίγο στο διαδίκτυο αλλά δεν βρήκα τίποτα. Ίσως να μην είναι γνωστό σε ποιον ανήκει.

  63. Γιάννης Ιατρού said

    56:

  64. sarant said

    62 Ούτε εγώ είχα βρει. Μπορεί και από αναγνωστικό να είναι.

  65. cronopiusa said

  66. Ωχχωχωχ… Οι Ροτερνταμέζοι έστειλαν δωράκι στον Ευκλείδη, εκ γενετής Ροτερνταμέζο. Τώρα λένε πως το 24 στην πλάτη αφορά το Γιούρογκρουπ της 24ης Μαΐου. Άλλοι βλέπουν το 24% ΦΠΑ.

  67. cronopiusa said

    60

    Τὰ παντελόνια εἶναι περίεργα ροῦχα .

  68. Xρίστος Δάλκος said

    60 (Γιάννης Κουβάτσος) «Η αριστεία είναι ευσεβής πόθος και πεδίον προπαγάνδας λαμπρόν για όσους ουδόλως την τίμησαν και την προέκριναν όταν κυβερνούσαν.»
    Κι ἐγώ μιλοῦσα καί μιλῶ γιά ἀριστεία καί οὐδέποτε κυβέρνησα. Ὅσο γιά τήν χρήση πλαγίων μέσων, ὅσο κι ἄν χαρακτήριζε ἀπό παλιά ἕνα σημαντικό τμῆμα τοῦ κοινωνικοῦ σώματος, δέν εἴχαμε φτάσει σέ τέτοιο σημεῖο θράσους ὥστε νά διακηρύσσεται ἀπό ἐπίσημα χείλη ὅτι εἶναι ἀποδεκτή πρακτική. Αὐτό ξεκίνησε μέ τήν διακήρυξη τοῦ πρώτου διδάξαντος Ἀ. Παπανδρέου («δικαιοῦται ἕνα δωράκι στόν ἑαυτό του, ἀλλά ὄχι τόσο μεγάλο») καί τώρα περιβάλλεται τόν μανδύα τῆς «νομιμότητας». Λές καί δέν καταφέρθηκε πάμπολλες φορές ὁ Σύριζα ἐναντίον τῆς «νομιμότητας» τῶν «νεοδημοκρατικῶν» νόμων καί δέν διακήρυξε ὅτι θά τούς καταργήσῃ. Γι’ αὐτή τήν ἐξαχρείωση μιλῶ, ἡ ὁποία «διαπαιδαγωγεῖ» μιά ὁλόκληρη κοινωνία -καί τά νέα παιδιά πρωτίστως.

  69. Γς said

    42:

    >Η ιστορία με τα πλαστά πτυχία είναι πιο σύνθετη

    Μπά!

    Κερδίζεις ενα λουκούμι. Συριανό.

    Είναι πολύ απλή ιστορία, πολλές φορές.

    [Το ξαναβάζω]

    http://caktos.blogspot.gr/2014/01/blog-post_7274.html

  70. Ευάγγελος said

    @52 Γιάννη Ιατρού
    Ο «Άγιος» Πειραιώς δεν παραιτήθηκε από μέλος της ΔΙΣ.Παραιτήθηκε από την αντιπροσωπία της Ελλαδικής Εκκλησίας στην ¨Αγία και Μεγάλη»
    σύνοδο των Ορθόδοξων Εκκλησιών.http://www.avgi.gr/article/6551231/paraitisi-serafeim-me-aixmes-kata-tis-katholikis-ekklisias

  71. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    58. Μπα κύριε Δάλκο ,με όλο το σεβασμό, πρόκειται για τα μερικά (ακόμη) παλαιολαμόγια, πασοκοδέξια ,κατεργάρηδες, βούηξε ο τόπος,είχαν ονοματεπώνυμο, που επειδή ο σύριζα θέλει να τηρήσει τη φιλολαϊκή πολιτική του πάση θυσία,προσπαθεί να βρει μια Σολομώντεια λύση. Όμως είναι πολύ μεγάλη η σαπίλα που παρέλαβε και το κάθε βήμα απαιτεί τεράστια προσοχή γιατί υπάρχουν και οι αδικημένοι από εκείνες τις βρωμερές πρακτικές που εξανίστανται.

  72. Γιάννης Κουβάτσος said

    Αγαπητέ κύριε Δάλκο, μακάρι να ήταν κουσούρι ενός κόμματος. Θα ψηφίζαμε ένα άλλο και θα ξεμπερδεύαμε. Δυστυχώς δεν είναι έτσι. Είναι υπερκομματικό κουσούρι ηλικίας 180 ετών. Όπως και ο φατριατισμός και η παρεοκρατία.

  73. Xρίστος Δάλκος said

    71 (ΕΦΗ – ΕΦΗ) Μέ ὅλο τόν σεβασμό κι ἐγώ, δέν εἶναι φιλολαϊκή πολιτική νά ὑποχωρῇς στά λαμόγια. Ἀντιθέτως εἶναι ἀντιλαϊκή, ἀντιλαϊκώτατη πολιτική γιατί ὅταν τά λαμόγια ἐπιβραβεύωνται οἱ ἄξιοι καί τίμιοι χαντακώνονται. Καί τό χειρότερο: πολλοί ἀπ’ αὐτούς ἀποφασίζουν νά γίνουν κι αὐτοί λαμόγια.

  74. Γιάννης Κουβάτσος said

    Διορθώνω: φατριασμός. Προσθέτω ακόμα: και ο νεποτισμός και υπέρτατος άρχων ο θρυλικός μπάρμπας στην Κορώνη. Α, πόσες φορές και με πόσες κομματικές κονκάρδες τον έχω δει αυτόν τον πολυπρόσωπο και λερναίο μπάρμπα να προωθεί τα ανάξια ανιψούδια του, κύριε Δάλκο!

  75. Xρίστος Δάλκος said

    72 (Γιάννης Κουβάτσος) Κύριε Κουβάτσο, σᾶς εἶπα νομίζω ποιά εἶναι ἡ ποιοτική διαφορά: Ἡ θεωρητικοποίηση τῆς λαμογιᾶς. Στά παλιά βιβλία τοῦ δημοτικοῦ ὑπῆρχε τοὐλάχιστον κι ἕνα ποίημα (τοῦ Δροσίνη ἄν δέν ἀπατῶμαι) πού μίλαγε γιά τοῦ «κισσοῦ τό πλάνο ψήλωμα», ὑπῆρχε τήν δεκαετία τοῦ ’60 ἕνας Καζαντζίδης πού διαπαιδαγωγοῦσε ἕναν ὁλόκληρο λαό: «Ἐγώ μέ τήν ἀξία μου, κι ὄχι μέ ξένες πλάτες…» Τώρα, ἔτσι καί διανοηθῇς νά μιλήσῃς γιά «ἀξιοκρατία» σέ κυττᾶνε λές καί ἦρθες ἀπό τόν Ἄρη. Ὁπότε, ἴσως ἔχετε δίκιο: «Ἡττήμεθα ὦ κινούμενοι!»

  76. Ίσως δεν έχει γίνει αρκετά σαφές ότι οι Δ.Υ. με τα πλαστά ή επίπλαστα απολυτήρια Λυκείου, διότι περί τέτοιων πρόκειται, δεν προσελήφθησαν επί κυβέρνησης Σύριζα. Απλώς η τωρινή κυβέρνηση προσπαθεί, εκ των ενόντων, να βάλει μια τάξη στα πράγματα.
    Πολλά έχω κι εγώ να σούρω της κυβέρνησης αλλά αυτό δεν συγκαταλέγεται.

  77. ΚΑΒ said

    Η ΑΥΓΗ 21.8.1959

    ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΟΙ ΣΚΟΠΟΙ ΤΟΥ ΤΑΞΙΔΙΟΥ
    ΤΟΥ Δρος ΕΡΧΑΡΤ
    ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ ΝΑ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΑ Ε-
    ΠΕΚΤΑΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΜΠΟΝ
    Καμιά αποζημίωσις στα θύματα των ναζί.

    Σήμερα δε χρειάζονται ταξίδια. Από μακριά τακτοποιούνται όλα.

    Όσο για την αποζημίωση έχουν περάσει 57 ολάκερα χρόνια (από το 1959 εννοώ).

  78. ΚΑΒ said

    64. Κάποιους στίχους του ποιήματος τους έχω ακούσει από ηλικιωμένες. Πιθανόν να υπήρχε σε κάποιο αναγνωστικό τους της δεκαετίας 1910

  79. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεοτερα!

    75 και πριν: Οπως αναλυτικά γράφτηκε στο άλλο νήμα όπου συζητήθηκε το θέμα, δεν είναι όλοι οι αποφοιτοι των συγκεκριμένων ΤΕΕ απατεώνες. Προφανώς ο φίλος Χρήστος προτιμάει να απολυθούν όλοι ως απατεώνες -παράνομα βέβαια διότι ο νόμος του 2007 υπάρχει ακόμα.

  80. Θύμμαχος Θύτης said

    Καλησπέρα!

    Κάτω στα κανόνια του Φουκαρόνε, τί γράφει; Το ένα «άνεργη» και το άλλο;

  81. sarant said

    80
    Το άλλο κανόνι γράφει ΦΑΛΙΤΟ, κάτι σαν φαλιμέντο ας πούμε

  82. MA said

    Καλησπερα,
    να μην τα ριχνουμε ολα στην κυβερνηση. Συμφωνω με την Εφη για τη σαπιλα και τη σολομωντεια λυση που προσπαθει η δολια η κυβερνηση να βρει. Σχετικο αρθρο σημερα στο tvxs: http://tvxs.gr/news/ellada/ypoyrgeio-esoterikon-apanta-ston-mitsotaki-gia-ta-plasta-ptyxia και στη χτεσινη Αυγη.

  83. Γιάννης Κουβάτσος said

    Κύριε Δάλκο, η αξιοκρατία είναι απλώς άλλη μία φθαρμένη λέξη, μια λέξη-άδειο κέλυφος. Ποτέ δεν υπήρξε προτεραιότητα, καμιά κυβέρνηση δεν αποπειράθηκε καν να την εφαρμόσει, όλοι οι δημόσιοι ρήτορες μιλούσαν γι’ αυτήν, αλλά κανείς ποτέ δεν την είδε. Γι’ αυτό την παρουσιάζουν σαν άθλο ο Δροσίνης κι ο Καζαντζίδης. Και το να φορτώνουμε στον χρονιάρη ΣΥΡΙΖΑ τις αμαρτίες του σάπιου μέχρι μυελού οστέων πολιτικού μας συστήματος είναι λάθος. Το πολύ-πολύ να αφήσει τα πράγματα όπως τα βρήκε και τότε θα πρέπει να λογοδοτήσει.

  84. Από το φέισμπουκ του Πέτρου Κατσάκου

  85. Xρίστος Δάλκος said

    83 καί πρίν: Ἐγώ ξέρω ὅτι ὅταν ὑπάρχῃ ὑπόνοια γιά παρανομία γίνεται ad hoc ἔρευνα, καί ἄν προκύψουν ἀδιάσειστα στοιχεῖα ἡ ὑπόθεση παραπέμπεται στήν δικαιοσύνη. Αὐτά, λοιπόν, τά περί ἀπολύσεων, ἀδιακρίτως, ἀλλοῦ. Καί ἐπειδή ἴσως νομισθῇ ὅτι ἡ συνηγορία μου ὑπέρ τῆς ἀριστείας εἶναι ὑστερόβουλη, ἰδού ἕνα ποίημά μου, ὄχι τοῦ 1910, ἀλλά τοῦ 2008:

    Βγαίνοντας σήμερα ἀπ’ τό σπίτι, τό πρωί
    εἶδα τήν πρώην ἀριστοῦχο τοῦ σχολείου μας
    σκυμμένη, εὐσυνείδητη ὁδοκαθαρίστρια
    τά πεζοδρόμια νά σκουπίζη μέ τή σκούπα της.

    Καθίκια ἀνάξια, κουστουμαρισμένα, ἕνα γύρο,
    χειρoκροτοῦσαν
    τό θρίαμβο τῆς
    ίσότητας.

  86. MA said

    83: Το πολύ-πολύ να αφήσει τα πράγματα όπως τα βρήκε και τότε θα πρέπει να λογοδοτήσει.

    Πιστευω οτι προσπαθουν να αλλαξουν καταστασεις, αλλα ειναι απιστευτη η σαπιλα που υπαρχει. Και γι αυτο δεν γινονται τα πραγματα οσο γρηγορα θα θελαμε

  87. giorgos said

    Μέ τέτοιους ΄»πτυχιούχους» , δέν υπάρχει περίπτωση ανάπτυξης.

    Η σημερινή συνταγματική κατοχύρωση τής «άξιοπρεπείας τού άνθρώπου» δέν έχει μόνο τήν έννοια κατοχύρωσης τής ύλικής έπιβιώσεως του , άλλά , όπως ήδη έξηγήσαμε , τής κατοχύρωσης τής πνευματικής άναπτύξεως του ώς αύταξίας , δηλαδή ώς μιάς μοναδικής καί άνεπαναλήπτου όντότητος.

    «..άν τίς άνεπτυγμένες κοινωνίες τίς ένδιαφέρει τόσο είδικά τό πνεύμα , είναι διότι έκ πείρας γνωρίζουν ότι μόνο αύτό παράγει…Καί έπειδή ή σύγχρονος περί ήθικής άντίληψη συνίσταται στό νά προσφέρη ό άνθρωπος πρός τούς άλλους ό,τι έκ φύσεως περισσότερο μπορεί , σημαίνει ότι καί ή «άξιοπρέπεια τού άνθρώπου» πού προβλέπουν όλα τά Συντάγματα έχει μονοσήμαντον νόημα : έκείνο τής άπεριορίστου παιδείας καί μορφώσεως έκάστου , σύμφωνα μέ τίς άτομικές προσληπτικές του ίκανότητες . Τό κράτος συνεπώς δέν έμφανίζεται ώς ό έγγυητής τών «δεικτών άνάπτυξεως» , άλλά διά τών δεικτών αύτών έγγυητής άλλων συνταγματικών σκοπουμένων , έκ τών όποίων άπορρέει καί ή έννοια τού Συντάγματος καθόλου . Εδώ όμως άναφύεται καί τό μείζον έρώτημα σχετικά μέ τίς έλλαδικές μας καταστάσεις : μπορεί ή Ελλάδα νά μορφώση ? »
    Από τό βιβλίο «η ελλάς ως κράτος δικαίου»

  88. sarant said

    85 Η διοίκηση έκρινε, αφού έκανε έρευνα, επί υπουργίας Γιαννάκου το 2007, ότι δεν υπάρχει δυνατότητα να ξεχωρίσουν οι απατεώνες από τους άλλους.

  89. Θεσσαλονίκη: Ποινική δίωξη για ανύπαρκτα έργα σε πρώην καποδιστριακά δήμο

    http://www.naftemporiki.gr/story/1108265/thessaloniki-poiniki-dioksi-gia-anuparkta-erga-se-proin-kapodistriaka-dimo

    Όχι όλα τα στραβά ψωμιά στη νύφη, ε, στην κυβέρνηση

  90. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    Χωρὶς νὰ εἶμαι μάντης, ἐπιτρέψτε μου μιὰ πρόβλεψη. Τίποτα οὐσιαστικὸ δὲν πρόκειται νὰ γίνει γιὰ νὰ καθαρίσει ὁ κρατικὸς μηχανισμὸς ἀπὸ «τις αμαρτίες του σάπιου μέχρι μυελού οστέων πολιτικού μας συστήματος» (Γιάννης Κουβάτσος, 83). Ἴσως κάποια ἐπιφανειακὰ πασαλείμματα γιὰ ἐπικοινωνιακὴ ἐκμετάλευση. Αὐτὸ τὸ λέω μὲ βάση τὰ μέχρι τώρα δείγματα γραφῆς: ἐναγκαλισμὸς μεγάλου τμήματος τοῦ βαθέως ΠΑΣΟΚ, διορισμοὶ κολλητῶν καὶ μελῶν τῶν οἰκογενειῶν τους, αὔξηση «πολιτικῶν» θέσεων στὸν κρατικὸ μηχανισμὸ (μὲ τὴ δημιουργία νὲων γραμματειῶν καὶ «φορὲων» γιὰ τὸ βόλεμα στελεχῶν τοῦ κομματικοῦ μηχανισμοῦ) καὶ γενικὰ ἀποφυγὴ νὰ «σπάσουμε αὐγὰ» ἀκὸμα καὶ σὲ περιπτώσεις ἐξώφθαλμα παράνομες, ὅπως ἡ προαναφερὸμενη, μὲ τὴν προσδοκὶα ἐκλογικοῦ ὀφέλους. Μιλᾶμε γιὰ δέκα χιλιάδες «κουκιὰ», μαζὶ μὲ τὶς οἰκογένειές τους.

    Εἶναι βαρειὰ ἡ κληρονομιὰ ποὺ ἄφησε τὸ ΠΑΣΟΚ κι ἔγινε ἡ κυρίαρχη νοοτροπία ἔκτοτε: ἡ «κοινωνικοποίηση» τῆς διαφθορᾶς,δηλ. ἡ διάχυσὴ της σὲ ὅλα τὰ ἐπίπεδα τοῦ κρατικοῦ μηχανισμοῦ καὶ ὁ ἐθισμὸς τῆς κοινωνίας στὰ φαινόμενα αὐτὰ.

  91. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    85.>>καί ἄν προκύψουν ἀδιάσειστα στοιχεῖα ἡ ὑπόθεση παραπέμπεται στήν δικαιοσύνη.
    Ναι,παραπέμφθηκαν αλλά αθωώθηκαν οι εκπαιδευτικοί κ οι σχολάρχες λόγω παρέλευσης των δικονομικών προθεσμιών δίωξης(για τυπικούς δηλαδή λόγους).Κάνανε κι ΕΔΕ με ποινές στέρησης του μισθού καναδυο μήνες! Εμ πώς!(θα πει κάποιος καχύποπτος).
    Στο διοικητικό κομμάτι που απέμεινε,δείτε ένα δημοσίευμα εποχής(πιάστε τη μύτη σας από τη δυσωδία) ,όταν εικαζόταν ότι θα εφαρμοστεί ο νόμος Γιαννάκου:

    (…)ανάκληση περίπου 4.000 τίτλων ζητεί και ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Θεσσαλίας (…)
    …Το «20άρι» έδινε 1.000 μόρια…
    http://www.ethnos.gr/koinonia/arthro/ston_aera_diagonismoi_tou_asep-862388/?mmid=1422646

  92. Κουνελόγατος said

    Να γράφει συνεχώς ψέμματα η omada alhteias του Μ., το καταλαβαίνω, το να τα πιστεύουν κάποιοι, με ξεπερνά.

  93. Θύμμαχος Θύτης said

    82

    [εννοιολογικό σχόλιο]

    Η Σολομώντεια λύση είναι κρίμα κι άδικη! Το σκέφτεστε να το έκοβε το παιδάκι στα δύο;

    Το βρίσκω άκυρο που επικράτησε με αυτήν την έννοια η έκφραση. Μπλόφα έκανε ο βασιλιάς-δικαστής-αρχιερέας Σολομών για να βρει τη μάνα.

    …αν και για το τελευταίο δεν είμαι βέβαιος. Ο άλλος (Αβραάμ;) δεν είχε ανέβει στο βουνό για να σφάξει το παιδάκι του επειδή έτσι του είπε ο Θεός στον ύπνο του; Αλλά τελικά του έιπε «Μή!» και τη γλίτωσε ο μικρός. Τώρα αν ήταν καλό ή κακό αυτό, που την γλίτωσε, πάλι δεν είμαι βέβαιος.

  94. gpoint said

    Τελευταίος ΥΠΟΥΡΓΟΣ παιδείας υπήρξε ο Ράλλης οχι υποχρεωτικά καλός αλλά υπουργός. Από κει και πέρα καραγκιόζηδες καπηλεύτηκαν τον τίτλο του Απ.κακλαμάνη προεξάρχοντος και του Τρίτση συμπεριλακμβανομ΄ενου. Εξαιρείται ίσως η Γιαννάκου λόγω της δήλωσής της ¨Εγώ δεν είμαι εδώ να φιάξω την παιδεία αλλά να υπογράφω νομοσχέδια.
    Από τότε που η Διαμαντοπούλου-Μπεμπέκου-Βερύκοκου το έκανε δια βίου μαλακίας (διαγράφεται μια λέξη) (ξε)μάθησης μιλάμε για αφιλότιμα ζόμπι στο υπουργείο γιατί φιλότιμος δεν αναλαμβάνει τέτοιο οφίτσιο με τις κρατούσες ΥΠΕΡΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ πολιτικές

  95. Νίκος Κ. said

    Όσοι ενδιαφέρονται να μάθουν πραγματικά τι συνέβη με τα εξαγορασμένα απολυτήρια των ιδιωτικών ΤΕΕ ας κάνουν τον κόπο να διαβάσουν τις ανακοινώσεις της ομοσπονδίας των ιδιωτικών εκπαιδευτικών (ΟΙΕΛΕ). Είναι αυτή η ομοσπονδία που έφερε στο φως την υπόθεση (όπως και πολλές άλλες) και το πάλεψε κόντρα στις κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. http://www.koutipandoras.gr/article/sthn-antepioesh-oi-idiwtikoi-ekpaideytikoi-ta-politika-kommata-htan-enhmera-edw-kai-deka-xronia-alla-arnhohkan-na-praoyn-to-paramikro

    Δυστυχώς, άλλη λύση από την επανεξέταση δεν υπάρχει. Κι αυτό θέλουν να αποφύγουν ΝΔ-ΠΑΣΟΚ υποστηρίζοντας μια λύση (συλλήβδην κατάργηση των απολυτηρίων που το ίδιο το κράτος εγγυήθηκε) που απλά δεν μπορεί να εφαρμοσθεί, ή κινδυνεύει να πέσει με το πρώτο δικαστήριο.

    Και κάτι ακόμη: αυτά είναι τα αποτελέσματα της εφαρμογής των κανόνων της «αγοράς» στην εκπαίδευση.

  96. Κουνελόγατος said

    Να ρωτήσω τους «ειδικούς»: Παίζει ρόλο σε όλα αυτά που έγιναν, το γεγονός πως η ιδιωτική «εκπαίδευση» υπαγόταν έως πρόσφατα στο Υπουργείο Εμπορίου-Ανάπτυξης ή κάνω λάθος;

  97. Νίκος Κ. said

    96: το σκάνδαλο με τα ιδιωτικά ΤΕΕ καταγγέλθηκε από την ΟΙΕΛΕ το 2005. Η μεταφορά στο Υπουργείο Εμπορίου έγινε αργότερα. Απλά είπαν οι τότε κυβερνώντες να επισημοποιήσουν τις απόψεις τους για την εκπαίδευση (=εμπόριο) και για τους μαθητές-πελάτες που λέει κι ο Κυριάκος.

  98. Γιάννης Κουβάτσος said

    Διαβάζοντας φίλους σχολιαστές όπως ο κύριος Μαρτίνος και ο κύριος Δάλκος θα πίστευα ότι η άσπιλη και άμωμη ελληνική δημόσια διοίκηση διεφθάρη το 1981 και δώθε από το ΠΑΣΟΚ και τώρα πια με τον ΣΥΡΙΖΑ κατάντησε εντελώς του πεζοδρομίου. Ευτυχώς έχω κάποια ηλικία (ευτυχώς;), έχω διαβάσει και πέντε πραματάκια, έχω κουβεντιάσει και με παππούδες διαφόρων κομματικών τοποθετήσεων και ξέρω ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι. Απλώς μπήκαν στο παιχνίδι και οι αποκλεισμένοι, αφού το κράτος μέχρι τότε ήταν ιδιοκτησία άλλης πολιτικής παράταξης. Εσύ, βουλευτά Καλοχαιρέτα, δεν μου φαίνεσαι για πασόκος ή συριζαίος. Είσαι λίγο παλαιότερος.

  99. Corto said

    49 (ΣΠ) και 50 (Sarant):

    Ο ποιητής του «λαγού» πρέπει να είναι ο Αλέξανδρος Κατακουζηνός, που έγραψε και το «αρνάκι άσπρο και παχύ»:

    https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CE%BB%CE%AD%CE%BE%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%BF%CF%82_%CE%9A%CE%B1%CF%84%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CF%85%CE%B6%CE%B7%CE%BD%CF%8C%CF%82

    http://www.greek-language.gr/greekLang/literature/anthologies/scanned/kokkinakis/index.html?start=0&lq=%CE%BB%CE%B1%CE%B3%CF%8C%CF%82&show=1

  100. Γιάννης Ιατρού said

    99: Νά ΄σαι καλά ρε Corto, κι εγώ αυτό έψαχνα να βρω τώρα 🙂 Οπότε το θέμα θεωρείται πλήξαν!

  101. ΚΑΒ said

    98. Ευχαριστούμε.

  102. ΚΑΒ said

    Το 101 αναφέρεται στο 99.

  103. Corto said

    100:
    Άλλη φορά να συντονιζόμαστε, για πιο γρήγορα αποτελέσματα!

  104. Γιάννης Ιατρού said

    103: Ναι :), αλλά σήμερα με τα γραφόμενα από τους έγκριτους σχολιαστές σχεδόν ταυτόχρονα σε 4-5 νήματα κλπ. συν κάτι δικά μου…, άντε να συγκεντρωθείς και να διαβάσεις/κάνεις και κάτι άλλο… Άστα Corto, καταστροφή σκέτη, ήθελα να κάνω και κάτι ηλεκτροκολλήσεις για το σπίτι εδώ, πάνε κι αυτές 🙂 🙂

  105. Avonidas said

    Καλησπέρα,

    […] τον Ιούλιο του 1959 είχαν βρεθεί ψόφια ποντίκια στην κουζίνα κεντρικού ζαχαροπλαστείου. […]Στην υπόθεση αυτή έχει αφιερώσει ένα από τα καλύτερα σκίτσα του, που δεν το έχω βάλει από εδώ. Πριν απο εφτά χρόνια, είχα υποσχεθεί να το παρουσιάσω κι αυτό, αλλά την ξέχασα την υπόσχεση.

    Μήπως αυτό;

    Θυμάμαι κι ένα άλλο για την ίδια υπόθεση: Γράφει η λεζάντα: «Ιφιγένεια εν Παυλίδι», και ρωτάει ένας περαστικός μια ποντικίνα που περνάει:
    -Δεσποινίς Ιφιγένεια, ζαχαροπλάστης ήταν ο μπαμπάς σας;

    😀

  106. Corto said

    104: Και εγώ παρομοίως. Πάνε οι οικιακές δουλειές…Αι βλαβεραί συνέπειαι του διαδικτύου…(χιούμορ κάνω!)

  107. ΣΠ said

    99
    Μπράβο! Σε ευχαριστώ. Από την γλώσσα υπέθεσα ότι θα ήταν κάτι τέτοια αλλά δεν μπορούσα να το βρω. Βλέπω ότι πέρα από την ορθογραφία υπάρχουν και δύο μικρές διαφορές από αυτό που έγραψα στο 49:
    «πλην τα βόλια…» αντί «και τα βόλια…» και «φεύγει ο λαγός…» αντί «τρέχει ο λαγός…»

  108. Γιάννης Ιατρού said

    106: Corto, αλλού ψάχνουμε εμείς, κι απ΄ αλλού μας έρχεται!

  109. Corto said

    102 και 107: Να είστε καλά!

    Αυτή η θεματολογία με τον λαγό είναι διαδεδομένη και στα λαϊκά τραγούδια, αφού έχουν ηχογραφηθεί τουλάχιστον δύο σχετικά:

    Ο λαγώς με την Μαρίκα Παπαγκίκα το 1923:

    «Έμαθ’ ο λαγός και μπαίνει/ μες το φετινό τ’ αμπέλι
    Και φορεί ποδηματάκια/ και χαλάει τα λαχανάκια»

    Ο λαγός του Μητσάκη με τον Κερομύτη και άλλους το 1948:

    «Έμαθ’ ο λαγός/ και μπαίνει ο πονηρός/ μες της παπαδιάς τ΄αμπέλι
    και η παπαδιά/ τονε κυνηγά/ όμως ο λαγός δεν φεύγει»

  110. Corto said

    108: Τώρα αντελήφθην! Roger!
    (Γέλιο!!!)

  111. sarant said

    Eυχαριστω για τα νεότερα!

    95 Αυτό ακριβώς το σχόλιο!

    99 Α γεια σου!

    105 Και αυτό και το άλλο -ελπίζω να μη τα έχω ήδη παρουσιάσει (δεν τα βρήκες από εδώ, έτσι; Τα είχε ανεβάσει παλιά ο Κουκουζέλης)

  112. Avonidas said

    #111. Όχι, απλά έκανα μια αναζήτηση στις εικόνες του Google, και στάθηκα τυχερός.

  113. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    98. Γιάννης Κουβάτσος said:

    «Διαβάζοντας φίλους σχολιαστές όπως ο κύριος Μαρτίνος και ο κύριος Δάλκος θα πίστευα ότι η άσπιλη και άμωμη ελληνική δημόσια διοίκηση διεφθάρη το 1981 και δώθε από το ΠΑΣΟΚ και τώρα πια με τον ΣΥΡΙΖΑ κατάντησε εντελώς του πεζοδρομίου.»

    Πουθενὰ δὲν ἔγραψα ὅτι ἡ ἑλληνικὴ δημόσια διοίκηση ἦταν «ἄσπιλη καὶ ἄμωμη» πρὶν τὸ 1981, οὔτε ὅτι διεφθάρη, ἀποκλειστικὰ, ἀπὸ τὸ ΠΑΣΟΚ καὶ «μὲ τὸ ΣΥΡΙΖΑ κατάντησε τοῦ πεζοδρομίου». Ἔγραψα σχετικὰ (90):

    «Εἶναι βαρειὰ ἡ κληρονομιὰ ποὺ ἄφησε τὸ ΠΑΣΟΚ κι ἔγινε ἡ κυρίαρχη νοοτροπία ἔκτοτε: ἡ «κοινωνικοποίηση» τῆς διαφθορᾶς,δηλ. ἡ διάχυσὴ της σὲ ὅλα τὰ ἐπίπεδα τοῦ κρατικοῦ μηχανισμοῦ καὶ ὁ ἐθισμὸς τῆς κοινωνίας στὰ φαινόμενα αὐτὰ.»
    Νομίζω πὼς εἶναι φανερὸ τὸ νόημα αὐτῶν ποὺ ἔγραψα καὶ δὲν χρειάζεται νὰ πῶ ἄλλα.

    Ὅσον ἀφορᾶ τὸν ΣΥΡΙΖΑ, ἔκανα τὴν πρόβλεψη πὼς «Τίποτα οὐσιαστικὸ δὲν πρόκειται νὰ γίνει γιὰ νὰ καθαρίσει ὁ κρατικὸς μηχανισμὸς» ἀπὸ «τις αμαρτίες του σάπιου μέχρι μυελού οστέων πολιτικού μας συστήματος» ὅπως διαπιστώνετε στὸ σχόλιό σας (83), διαπίστωσὴ μὲ τὴν ὁποία συμφωνῶ καὶ γι’αὐτὸ τὴν παρέθεσα. Τὴν πρόβλεψὴ μου στήριξα σὲ κάποια δείγματα γραφῆς τοῦ ΣΥΡΙΖΑ (δὲν τὰ ἐπαναλαμβάνω, ὑπάρχουν στὸ σχόλιο).

    Αὐτὰ δὲν τὰ γράφω μὲ διάθεση ἀντιπαράθεσης. Ἀπλὰ ἔχω τὴν αἴσθηση πὼς στὸ σχόλιό σας δὲν ἀποδώσατε σωστὰ αὐτὰ ποὺ εἶχα γράψει.

  114. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    113. Γιὰ ὰποφυγὴ παρανοήσεων, ἡ διαπίστωση τοῦ κυρίου Κουβάτσου ἀφορᾶ «τις αμαρτίες του σάπιου μέχρι μυελού οστέων πολιτικού μας συστήματος» (σχόλιο 83) καὶ ὄχι τὸ ὅτι «Τίποτα οὐσιαστικὸ δὲν πρόκειται νὰ γίνει γιὰ νὰ καθαρίσει ὁ κρατικὸς μηχανισμὸς» ποὺ εἶναι ἡ δικὴ μου πρόβλεψη.

  115. Υαλτις said

    μόνο εγω [ήρα ενα μειλ απο τον Νικοκυρη 26/5/2016 με το
    Το ευ και το πολύ;

  116. Υαλτις said

    το κουφό ειναι πως το πήρα σήμερα 27/5 1:42 πμ

  117. Γς said

    113:

    >Ἀπλὰ ἔχω τὴν αἴσθηση πὼς στὸ σχόλιό σας δὲν ἀποδώσατε σωστὰ αὐτὰ ποὺ εἶχα γράψει.

    Περίπου όμως;

  118. Γς said

    115:

    Σαν ξεμπροστιασμα ακούγεται.
    Γιατί δεν ρωτάς τον ίδιο;
    [δια της ιδίας οδού]

  119. Pedis said

    Άσχετο, αλλά να το θέσω εδώ το ερώτημα και οι ειδικοί ας πουν την άποψή τους.

    Ποια είναι η γνώμη σας γι αυτό;

    http://www.avgi.gr/documents/10179/0/%CE%95%CE%99%CE%A3%CE%97%CE%93%CE%97%CE%A3%CE%97%20%CE%A4%CE%91%CE%A6%CE%9F%CE%A3%20%CE%91%CE%A1%CE%99%CE%A3%CE%A4%CE%9F%CE%A4%CE%95%CE%9B%CE%97/dd0282e5-3e9a-437a-9233-fbea1d110955

    [Εγώ καταλαβαίνω ότι πρόκειται για συμπέρασμα τραβηγμένο από τα μαλλιά καραφλού γουλί. ]

  120. Υαλτις said

    Σαν ξεμπροστιασμα ακούγεται.

    ποιός ποιόν;

    Γιατί δεν ρωτάς τον ίδιο;
    [δια της ιδίας οδού]

    αυτό έκανα στο 115

    λες να μου το έστειλε κατά λάθος;
    γι αυτο ρωτώ
    μόνο εγω το πηρα;

  121. Γιάννης Κουβάτσος said

    Εντάξει, κύριε Μαρτίνο, επί της ουσίας δεν διαστρέβλωσα τα γραφόμενά σας. Δεν πιστεύω απλώς ότι επί ΠΑΣΟΚ θεσμοθετήθηκε η διαφθορά και εθίστηκε σ’ αυτήν η κοινωνία. Αυτή η διαφθορά προϋπήρχε και το ΠΑΣΟΚ προσαρμόστηκε σ’ αυτήν και τη διαιώνισε. Το ίδιο κινδυνεύει να πάθει κι ο ΣΥΡΙΖΑ, αν δεν προσέξει. Η φιγούρα του κρατικοδίαιτου Έλληνα, που λαδώνει και λαδώνεται και αδιαφορεί για την τήρηση των νόμων, είναι κλασική και πρωταγωνιστεί ανέκαθεν στη νεοελληνική κοινωνία.
    Όπως και να ‘χει …καλημέρα και συγχαρητήρια για το ωραίο κυριακάτικο διήγημα.

  122. cronopiusa said

    Καλή σας μέρα!

  123. cronopiusa said

  124. Κουνελόγατος said

    123. Αυτό είναι που λέμε: make my day…

  125. sarant said

    119 Έγραψε και ο Π2 ένα σχόλιο και μάλλον συμφωνεί με σένα

  126. μυλοπέτρος said

    Άσχετο!
    Όμως ενδιαφέρον!!!

    http://www.istorikathemata.com/2011/01/blog-post_09.html

    Εγώ τι να πω με ανοιχτό από την έκπληξη στόμα;;

  127. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    121. Εὐχαριστῶ γιὰ τὰ συγχαρητὴρια.
    Ὅσο γιὰ τὴ διαφθορὰ πιστεύω πὼς παλιότερα ἧταν «προνόμιο» τῶν ἀνωτέρων κλιμακίων, ἐνῶ μὲ τὸ ΠΑΣΟΚ πέρασε καὶ στὰ χαμηλὰ. Τὸ χειρότερο ὅμως εἶναι ὄτι, ἐνῶ παλιότερα ἦταν κοινωνικὰ κατακριτέα, ἐκφράσεις τοῦ τύπου: «εἴπαμε νὰ κάνει ἕνα δωράκι στὸν ἑαυτὸ του, ὄχι καὶ πεντακόσα ἐματομμύρια», ὅχι μόνο τὴν ἔκαναν κοινωνικὰ ἀποδεκτὴ, ἀλλὰ καὶ πρότυπο, μὲ ἀποτέλεσμα αὐτοὶ ποὺ δέν «τά ‘παιρναν» νὰ θεωροῦνται βλάκες.
    Πιστεύω πὼς μεγάλο βάρος πρέπει νὰ δοθεῖ στὴν ἀλλαγὴ τῆς νοοτροπίας καὶ κάθε συμβιβασμὸς μὲ τέτοιες καταστάσεις μὲ τὴ δικαιολογία πὼς «ὑπῆρχαν» ἤ «δὲ θὰ βγάλουμε ἐμεῖς τὸ φίδι ἀπὸ τὴν τρύπα» διαιωνίζει αὐτὴ τὴν ἀπαράδεκτη κατάσταση.

  128. giorgos said

    Μάλλον θέμα «κατασκευής» είναι , παρά θέμα νοοτροπίας
    «Στὴν Ἑλλάδα, ὡς γνωστόν, ἀκριβῶς οἱ τάξεις ὑπὲρ τῶν ὁποίων ὑποτίθεται ὅτι πρέπει νὰ ὑπάρξουν τελωνεῖα, εἶναι αὐτὲς πού ἀπομυζοῦν τὰ δημόσια ἔσοδα καὶ τὰ ἐξωτερικὰ δάνεια, χωρὶς ποτὲ τους νὰ πληρώνουν φόρο. Εἶναι δηλαδὴ οἱ τάξεις μὲ τὴν μεγαλύτερη φοροδιαφυγή. Ἐδῶ ἀκριβῶς συνίσταται ἡ «μικρὴ» ἀλλά οὐσιώδης διαφορά: ἐνῷ οἱ ἀστικὲς τάξεις τῆς Εὐρώπης ἐν τῇ δημιουργίᾳ των εἶχαν ἀνάγκη νὰ πληρώνουν οἰκειοθελῶς φόρο στὸ κράτος, ἐπειδὴ παρῆγαν καὶ ἐχρειάζονταν τὸ κράτος γιὰ τὴν κατοχύρωση αὐτοῦ πού παρῆγαν («δικαίωμα ἀτομικῆς ἰδιοκτησίας»), ἡ ἀστικὴ τάξη στὴν Ἑλλάδα, χωρὶς τὶς ἀντίστοιχες κοινωνικές, ἱστορικὲς καὶ ἰδεολογικὲς διαδικασίες, συνεπῶς ξεκρέμαστη, ἐχρειαζόταν τὸ κράτος γιὰ νὰ μὴν πληρώνη φόρους καὶ νὰ εὐεργετεῖται διαρκῶς ἐν ὀνόματι τῆς «ἀνάπτυξης»»

  129. Γιάννης Ιατρού said

    128: Giorgos
    Φαίνεται κι απ΄εδώ https://sarantakos.wordpress.com/2016/05/23/koftis/#comment-359071 που συζητούσαμε προ τριημέρου…

  130. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    119.Pedis. Δε μου ανοίγει ο λίκνος .Καλό είναι να γράφουμε το τίτλο ώστε κι αν δεν ανοίγει τώρα ή χαθεί αργότερα(συμβαίνει πάρα πολλές φορές), να μένει το θέμα που αναφερόμαστε
    127. «εἴπαμε νὰ κάνει ἕνα δωράκι στὸν ἑαυτὸ του, ὄχι καὶ πεντακόσα ἐματομμύρια»
    Εγώ θυμάμαι 500 χιλιάρικα (που ήταν όμως μεγαλούτσικο ποσό για την εποχή, προκλητικό, αλλά όχι θηριώδες)

  131. Pedis said

    # 130, Εφη, εγώ δεν βλέπω κανένα πρόβλημα, λειτουργεί κανονικά. Πρόκειται για την εισήγηση τπυ αρχαιολόγου Σισμανίδη στην οποία αποδεικνύει* ότι ο τάφος που ανακάλυψε ανήκει στον Αριστοτέλη.

    * Αν δεν πρόκειτια για τίποτα άλλο, εγώ νομίζω ότι κάνει πλάκα. Θέλει να δει πόσο γρήγορα και πόσο μακρια μπορεί να φτάσει ένα βολικό ψέμα χάρη στους δημοσιογράφους (που πλέον δεν αναρωτιούνται για τίποτα) και το χάιμπερνετ (-> hibernation στην εγκεφαλική λειτουργία).

  132. Pedis said

    # 125 – σε άλλο νήμα;

  133. sarant said

    132 Ναι

  134. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Ο Κράου ρίχνει υπέροχα Στο κόκκινο 105.5.
    -το κουλάκι μου!
    -Κωλο νά κι.
    -Κωλο νό, λέει.

  135. Γς said

    130:

    >Εγώ θυμάμαι 500 χιλιάρικα (που ήταν όμως μεγαλούτσικο ποσό για την εποχή, προκλητικό, αλλά όχι θηριώδες)

    Εκατομμύρια (Δραχμές) ήταν. 1986.
    Τεράστιο ποσό!

    Τον είχα και καθηγητή [βοηθό τότε, 60ζ]

  136. Γιάννης Κουβάτσος said

    130. Πεντακόσια εκατομμύρια είπε, αλλά δεν είναι εκεί το θέμα. Υπάρχει μεγαλύτερη θεσμοθέτηση της διαφθοράς απ’ το να κυβερνούν οι δωσίλογοι και οι μαυραγορίτες, όπως συνέβη στο μετεμφυλιακό κράτος;

  137. Ιάκωβος said

    119, Pedis
    Δεν είμαι ειδικός, αλλά αν δε δω απάνω χαραγμένο Αριστοτέλει μπλα μπλα, τοδ’ ανέθηκεν ή κάτι τέτοιο, δεν πιστεύω τίποτα.

    Έχω την εντύπωση, ότι κάτι τέτοιες σιγουριές συχνά παράγονται από τον αφαιρετικό τρόπο που (δεν) λειτουργεί το μυαλό μας. Αν για τα Στάγειρα ξέρεις ή έχεις συγκρατήσει μόνο ότι ήταν η γενέτειρα του Αριστοτέλη, και δεις ένα μεγαλούτσικο τάφο, θα τα συνδυάσεις και ιδού.

    Ξεχνάς όμως ότι ένας φιλόσοφος σε μια πόλη είναι μια μικρή μονάδα. Η πόλη είχε μέσα στους αιώνες και χιλιάδες άλλους κατοίκους, φτωχούς, πλούσιους, πάμπλουτους, στρατηγούς, εμπόρους, πολιτικούς, ματαιόδοξους κλπ,κλπ που επίσης είχαν τη συνήθεια να φτιάχνουν τάφους.

    Και φυσικά είναι ζήτημα μάρκετινγκ. Δεν είναι το ίδιο ο Σλήμαν αντί να έλεγε -Βρήκα τον Θησαυρό του Ατρέα, να δήλωνε: – Γιούπιιιι, ανακάλυψα έναν τάφο άγνωστου Μυκηναίου, άσχετα αν έτσι θα ήταν πιο κοντά στην αλήθεια.

    Από τις » ισχυρές ενδείξεις » το μόνο συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι αν τα κείμενα των Αράβων είναι αληθινά, δεν αποκλείεται να είναι θαμμένος στα Στάγειρα, τίποτ’ άλλο.

  138. Γς said

    136:

    Αμ, το άλλο της εποχής εκείνης;

    Η [φημολογούμενη] προτροπή του στους γιατρούς να βρουν από αλλού τις αυξήσεις που δεν μπορούσε να τους δώσει.

    Και εγεννήθη [κωλο]παιδίον νέον: Το Φακελάκιον

  139. Pedis said

    # 137 – ξέρω γω Ιάκωβε; Φαντάζομαι ότι στα Στάγειρα θα θάφτηκαν και κάνα δυό ακόμη, οπότε η πιθανότητα αμέσως πέφτει στο 33% … 🙂

    Το άλλο με τη μαρτυρία είναι … άσε να μην πω.

    Άλλο θέλω να ρωτησω όσους γνωρίζουν. Ο τύπος, ο αρχαιολόγος εννοώ, είναι σοβαρός, ήταν σοβαρός ή του την έδωσε με το τέλος της καριέρας να κάνει σκουπ.

    ‘Η πέφτω εγώ τόσο πολύ έξω και τον αδικώ;

  140. Pedis said

    άσε που η είδηση έχει κάνει τρεις φορές το γύρο του κόσμου

    http://www.repubblica.it/scienze/2016/05/27/news/tomba_arisotele-140709221/

    http://www.theguardian.com/world/2016/may/26/aristotle-burial-place-stagira-macedonia-greece

    http://cultura.elpais.com/cultura/2016/05/26/actualidad/1464286640_091329.html

    http://www.ledauphine.com/france-monde/2016/05/27/la-tombe-d-aristote-enfin-decouverte

    ευτυχώς, βάζουν και κάνα ερωτηματικό.

  141. Γιάννης Ιατρού said

    140: Καλό είναι, η τουριστική περίοδος μπροστά μας βρίσκεται 🙂

  142. Γιάννης Ιατρού said

    139: Να μη δεις κανέναν να προκόψει εσύ!

    Πώς βέλαζε το αρχαιοελληνικό πρόβατο; (Γιάννης Χάρης)

  143. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    128 giorgos, 136 Γιάννης Κουβάτσος. Συμφωνῶ καὶ μὲ τοὺς δυό σας. Τὸ πῶς δημιουργήθηκε τὸ μετεμφυλιακὸ κράτος καὶ ποιὸς ὁ ρόλος τῆς ἀστικῆς τάξης στὴ χώρα μας εἶναι γνωστὰ. Κατὰ τὴν ταπεινὴ μου γνώμη, τὸ μεγάλο κακὸ ποὺ ἔκανε τὸ ΠΑΣΟΚ, εἶναι πὼς ἄν καὶ ἦρθε στὴν ἐξουσία ἐκπροσωπώντας τὸ κομμάτι τοῦ λαοῦ ποὺ ἦταν «ἀποκλεισμένο» ἀπὸ τὸ μετεμφυλιακὸ κράτος, ἀπέτυχε νὰ διορθώσει τὸ διεφθαρμένο κράτος. Ἀπεναντίας ἐνσωμάτωσε μέρος τοῦ κομματικοῦ του μηχανισμοῦ στὸ προϋπάρχον σύστημα διαφθορᾶς, ἡ ὁποία μάλιστα διευρύνθηκε σὲ ὅλες τὶς βαθμίδες τῆς κρατικῆς ἱεραρχίας. Τὸ χειρότερο ὅμως ἧταν πὼς, μὲ τὴ συμπεριφορὰ κορυφαίων στελεχῶν του, ὅχι μόνον ἔκανε τὴ διαφθορὰ ἀνεκτὴ, ἀλλὰ καὶ τὴν ἀνέδειξε σὲ κοινωνικὸ πρότυπο.

    Ἄς τὰ ἔχουν αὐτὰ στὸ μυαλὸ τους οἱ σημερινοὶ κυβερνῶντες, γιατὶ τὸ «ἠθικὸ πλεονέκτημα» δὲν διαρκεῖ γιὰ πάντα. Πρέπει ν’ ἀποδεικνύεται καθημερινὰ.

  144. Pedis said

    # 141, 142 – κατάλαβα …

  145. Υαλτις said

    Επανέρχομαι στο μειλ που πήρα με το αδημοσίευτο κείμενο του Αδμίν.
    https://sarantakos.wordpress.com/2016/05/26/eupolu/

    Τ»ο ευ και το πολύ»

    Το γνωρίζει οτι μου το έστειλε, εστω κατα λάθος η το πισι του εχει κανένα μαλγουερ και κάνει οτι θέλει;.
    Εχει παρει κανεις αλλος τέτοιο μειλ;
    να το κρατήσω ως λογοτεχνικό κειμήλιο;

  146. spyridon said

    145

    Μου ήρθε κι εμένα. Είναι η δεύτερη ή τρίτη φορά που μου συμβαίνει να πάρω την πρώτη βερσιόν την παραμονή.
    Αν δεν έγινε κατά λάθος καλό είναι να το κοιτάξει μήπως είναι κ’αποιο μαλγουερ που λες και του κάνει ζημιά. Δεν είχε πάει το μυαλό μου σε τέτοιο.

  147. giorgos said

    143. Σ Πρίν τό ΠΑΣΟΚ τό έπίπεδο ήταν μηδέν , Τό ΠΑΣΟΚ τό κατέβασε υπό τό μηδέν .
    Συμφωνώ απόλυτα .
    Θά βάλω κι’ ένα μικρό άπόσπασμα από ένα βιβλίο στό όποίο αναφέρονται καί οί απόψεις ένός αρχαιολόγου σχετικά μέ τόν τρόπο πού αντιλαμβάνεται τήν συγκεκριμένη έπιστήμη .

    «» Τά Μαθηματικά , πού είναι ό μόνος τομέας έν τέλει στόν όποίον μπορεί νά κυριολεκτηθή ό όρος «επιστήμη» , δέν έχουν άνάγκη άπ’ τήν «πραγματικότητα» νά ύπάρξουν , άλλά μόνο άπό ένα μολύβι , ένα χαρτί καί σχετική ήσυχία . Τό «ύλικό τής έμπειρίας» γιά έναν μαθηματικό είναι ό,τι πιό ύποπτο καί έπισφαλές μπορεί νά ύπάρξη, γιατί ξέρει ότι οί «προφάνειες» καί ή «έμπειρία» στόν τομέα του όδηγεί σέ θανατηφόρα λάθη . Αληθινό γι’ αύτόν είναι μόνο ό,τι μπορεί ν’ άποδειχθή ώς τέτοιο .
    Καμμία άπ’ τίς άλλες έπιστήμες δέν εχει αύτήν τήν πολυτέλεια καί είναι όλες άναγκασμένες νά καταφεύγουν στήν «εμπειρία» , σ’ αύτό δηλ. πού μεθοδολογικά άπαγορεύεται γιά έναν μαθηματικό .
    Βέβαια , κι’ ένας κοινωνιολόγος ή άρχαιολόγος , είναι ύποχρεωμένος νά ποιήση «θεωρία» , προκειμένου νά συνδέση μ’ αύτή τό «έμπειρικό ύλικό» πού διαθέτει , άλλά δέν έχει «μέτρο κρίσεως» τής θεωρίας του όπως έχει ένας μαθηματικός . Συνήθως – καί κατ’ άνάγκην- ώς μέτρο κρίσεως μιάς θεωρίας σ’ αύτές τίς περιπτώσεις είναι τά «πιό πολλά στοιχεία» , πού μπορεί νά βρή κανείς νά τήν ένισχύσουν . Αύτό όμως καμμία άντικειμενικότητα δέν παρέχει ,γιατί μέ τά ίδια στοιχεία , άνάλογα μέ τίς ίστορικές κατανοήσεις των , μπορούν νά ίσχύσουν άλλες θεωρίες (λβ). Αύτό στά μαθηματικά δέν είναι δυνατόν .Επαυξήσεις μόνο μπορούν νά δεχθούν καί όχι άλλαγή διαδικασίας. Γι’ αύτό , άκριβώς , γιά έναν μαθηματικό , τό νά καταφέρη νά βάλη μιά ίδέα στό άπό παντού «κλειστό » καί «τεθωρακισμένο» σώμα μιάς μαθηματικής θεωρίας , είναι τό άκρον άωτον τής άνθρωπίνης πνευματικής δημιουργίας, τό όποίον πρακτικά όδηγεί στήν άνακάλυψη νέων μαθηματικών κόσμων .
    Οπως έσημειώσαμε , μέ τό «έμπειρικό ύλικό» μπορεί νά δουλεύεται έπ’ άπειρον ή άναπαραγωγή μιάς ίδεολογίας στά χέρια τών «είδικών» , όπου μέ «ύποσημειώσεις » έπί «ύποσημειώσεων» , «παραπομπών» κλπ. νά «ίσχυροποιούνται» οί ΄΄ιδέες καί νά άποφεύγονται οί νέες .
    (λβ) Χαρακτηριστικά είναι έν προκειμένω τά λόγια τού βρεταννού άρχαιολόγου R.G.Coolingwood :
    » Η έμπειρία μου μέ δίδαξε πώς τίποτα δέν βρήκα , έκτός ίσως άπό άπαντήσεις σέ προηγουμένως τεθέντα έρωτήματα . Οταν κανένας κάνη άνασκαφές καί λέει «θά ίδούμε τί μπορεί νά είναι αύτό» , τότε τίποτε άπολύτως δέν μαθαίνει . Αύτό πού κανείς μαθαίνει έξαρτάται έλάχιστα άπό αύτό πού βρίσκει , άλλά άπό αύτό πού κανείς ψάχνη νά βρή. Συνεπώς αύτός πού θέτει συγκεκριμένες έρωτήσεις παίρνει καί συγκεκριμένες άπαντήσεις , ένας άλλος πού θέτει άλλοιώτικες έρωτήσεις θά πάρη άλλοιώτικες άπαντήσεις κι’ ένας τρίτος πού θέτει μυθώδεις έρωτήσεις θά πάρη καί μυθώδεις άπαντήσεις »
    Τό ίδιο πράγμα βέβαια ίσχύει καί γιά τά «ντοκουμέντα» ένός ίστορικού . Συνεπώς καί στίς έπιστήμες αύτές αύτό πού ένδιαφέρει είναι ή θεωρία καί όχι τά «στοιχεία» αύτά καθ’ έαυτά . Καί έδώ ή «έμπειρία» παίζει έναν παράλληλο ρόλο μέ τόν τών Μαθηματικών , μόνο ότι δέν μπορεί νά τήν άγνοήση κανείς έκ τών προτέρων όπως στά Μαθηματικά . «

Σχολιάστε