Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Μπρρ αντί για γκρρ;

Posted by sarant στο 20 Ιουνίου, 2016


Ο τίτλος είναι παραπλανητικός -μπήκε για να κάνει ένα μάλλον εύκολο λογοπαίγνιο. Έβαλα κι ένα ρο παραπάνω για να σας μπερδέψω, διότι βέβαια Μπρρρ κάνουμε όταν κρυώνουμε πολύ, ενώ Γκρρρ όταν είμαστε θυμωμένοι -ή τουλάχιστον έτσι τα παρασταίνουν στα κόμικς. Αλλά στην πραγματικότητα το άρθρο έχει ως αντικείμενο το βρετανικό δημοψήφισμα, που γίνεται σε τρεις μέρες από σήμερα, την Πέμπτη, διότι οι Άγγλοι, καθώς στα περισσότερα πράγματα ακολουθούν δικό τους τροπάριο έτσι και την ημέρα των εκλογών δεν την έχουν ορίσει Κυριακή αλλά Πέμπτη, ακόμα κι όταν οι εκλογές δεν είναι εσωτερικές δικές τους αλλά ευρωπαϊκές -έτσι για τις ευρωεκλογές Άγγλοι, Ολλανδοί και Ιρλανδοί ψηφίζουν την Πέμπτη και όλη η υπόλοιπη ΕΕ την Κυριακή.

Το δημοψήφισμα γίνεται με ερώτημα την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, ενδεχόμενο που έχει καθιερωθεί να αποκαλείται Μπρέξιτ (ή Brexit, αν είστε από εκείνους που το έχουν για γρουσουζιά να γράψουν με το ελληνικό αλφάβητο μια λέξη που είναι ή που νομίζουν πως είναι ξένη).

Το Μπρέξιτ, δηλαδή η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ, φτιάχτηκε με συμφυρμό. Brexit, από το Britain και το exit. Όπως έγραφα πέρσι τέτοιον καιρό, η λέξη είναι φτιαγμένη με τον τρόπο που φτιάχνονται αβέρτα νέες λέξεις και εφήμεροι σχηματισμοί στα αγγλικά, με σύμφυρση δυο άλλων λέξεων, από τις οποίες η μία ή και οι δύο μπορεί να είναι κομμένες (π.χ. Μερκοζί από τη Μέρκελ και τον Σαρκοζί). Το θέμα έχει πολύ ενδιαφέρον και το έχουν μελετήσει εξαντλητικά δυο επιφανείς γλωσσολόγοι μας, η Γεωργία Κατσούδα και ο Θανάσης Νάκας σε ένα βιβλίο τους, βιβλίο που το έχω και λογαριάζω κάποτε να το παρουσιάσω, αλλά όχι σήμερα.

Εν αρχή βεβαίως ην το Γκρέξιτ, δηλαδή η έξοδος της Ελλάδας -από την ευρωζώνη τούτη τη φορά. Από το Greece και το exit φτιάχτηκε, ήδη το 2012 το grexit, γκρέξιτ στα ελληνικά (δείτε και το περσινό μας άρθρο αν θέλετε) και πάνω στο πατρόν του Grexit φτιάχτηκαν διάφοροι άλλοι όροι, κάποιοι εφήμεροι και κάποιοι, όπως το Brexit, που έπιασαν.

Και το μεν Γκρέξιτ, αν και δεν έχει οριστικά απομακρυνθεί ως ενδεχόμενο, δεν βρίσκεται πια στο προσκήνιο, ενώ αντίθετα το Μπρέξιτ απασχολεί τους πάντες και απειλεί να κλονίσει συθέμελα την Ευρωπαϊκή Ένωση. Γι’ αυτό και ο τίτλος μας -Μπρ αντί για Γκρ;, που μπορείτε να τον διαβάσετε και αλλιώς, πως δηλαδή το Μπρέξιτ προκαλεί τρέμουλο στους ιθύνοντες της ΕΕ.

Βέβαια, η συζήτηση για το Μπρέξιτ πήρε εντελώς άλλο χαρακτήρα από την Πέμπτη, όταν δολοφονήθηκε η Τζο Κοξ, βουλευτίνα των Εργατικών και δραστήρια υποστηρίκτρια της παραμονής στην ΕΕ, του Remain όπως λέγεται. Το φονικό έριξε βαριά τη σκιά του, κι έτσι η προεκλογική δραστηριότητα διακόπηκε και κανείς δεν ξέρει αν και πότε θα ξαναρχίσει.

Επειδή ο άνθρωπος είναι ζώο που αναζητεί παντού εξηγήσεις, ο φόνος της βουλευτίνας προκάλεσε πολλές συζητήσεις -αν ήταν ένα τυχαίο περιστατικό, αν έγινε από έναν σαλεμένο ακροδεξιό που έδρασε αυτόνομα ή αν, όπως είναι σχεδόν βέβαιοι κάμποσοι στην ελληνική μπλογκόσφαιρα, τη Τζο Κοξ τη δολοφόνησαν οι μυστικές υπηρεσίες για να αναστρέψουν το κλίμα υπέρ του Μπρέξιτ. (Παράδειγμα ενός άθλιου άρθρου -και το περίεργο είναι ότι αυτός ο αρθρογράφος θεωρείται αριστερός και τον καλούν και στο Κόκκινο 105.5)

Είναι πράγματι αρκετά πιθανό από τη δολοφονία να προκληθεί κύμα συμπάθειας, το οποίο να μεταστρέψει κάποιους ψηφοφόρους υπέρ του Ριμέιν. Ωστόσο, η μηχανιστική εφαρμογή του cui bono (ποιος ωφελείται) δεν οδηγεί πάντοτε σε έγκυρα συμπεράσματα -με τη λογική αυτή, η δολοφονία του Λαμπράκη το 1963 θα σχεδιάστηκε από την Ένωση Κέντρου, αφού αυτή ήταν η άμεσα ωφελημένη από τις ανακατατάξεις που δρομολογήθηκαν (παραίτηση Καραμανλή, πρόωρες εκλογές).

Να θυμηθούμε και τη δολοφονία της Άννας Λιντ, Σουηδέζας υπουργού εξωτερικών, τις παραμονές του δημοψηφίσματος για το ευρώ. Η Λιντ ήταν υπέρ του ευρώ, αλλά το δημοψήφισμα έβγαλε αποτέλεσμα αρνητικό και η Σουηδία έχει ακόμα την κορόνα. Και βέβαια η δολοφονία δεν είχε άμεση σχέση με το διακύβευμα του δημοψηφίσματος.

Όσο πλησιάζουν εκλογές τα πάθη εξάπτονται, κι ένας σαλεμένος έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να χτυπήσει. Ειδικά στην Αγγλία, ο σαλεμένος ακροδεξιός θα χτυπήσει κατά προτεραιότητα τον βουλευτή της εκλογικής του περιφέρειας. Αυτόν ξέρει. Η βουλευτίνα που δολοφονήθηκε είχε πριν από τρεις μήνες απευθυνθεί στην αστυνομία επειδή δεχόταν κακόβουλα τηλεφωνήματα. Άλλη Αγγλίδα βουλευτίνα δέχεται απειλές βιασμού. Το μίσος του σαλεμένου εθνικιστή είναι λογικό, θαρρώ, να στοχεύει πρώτα και κύρια γυναίκες. Τον αναστατώνει αυτό (Οι γυναίκες βέβαια δεν σκοτώνουν για τέτοια κίνητρα -η χαμέρπεια είναι αποκλειστικά γένους αρσενικού).

Δεν μπορώ να αποκλείσω εντελώς βέβαια να είναι ο φόνος της Τζο Κοξ προβοκάτσια, όπως με τόση βεβαιότητα αποφαίνεται το μισό ελληνικό ΦΒ. (Τίποτα δεν μπορώ να αποκλείσω εντελώς έξω από τον τομέα των μαθηματικών).

Σκέφτομαι όμως ότι αν δεχτούμε πως τη Τζο Κοξ τη σκότωσαν οι μυστικές υπηρεσίες για να στρέψουν το ρεύμα των ψηφοφόρων κατά του Μπρέξιτ, αυτόματα μηδενίζουμε και όλον τον αγώνα της βουλευτίνας υπέρ των προσφύγων, ας πούμε -ουσιαστικά την ανάγουμε σε ένα πιόνι που βρέθηκε τυχαία σε μια γιγαντιαία σκακιέρα.

Σα να τη δολοφονούμε δεύτερη φορά μου φαίνεται αυτό.

Εκτός αυτού, η πεποίθησή μου, που βέβαια δεν θα μπορέσω ποτέ να την αποδείξω, είναι ότι έτσι κι αλλιώς, κι αν δηλαδή δεν συνέβαινε το αποτρόπαιο έγκλημα, οι κάλπες θα έβγαζαν Παραμονή, όχι Έξοδο. Οι δημοσκοπήσεις στην Αγγλία είναι διαβόητα αναξιόπιστες. Θυμηθείτε ότι διαψεύστηκαν παταγωδώς και στο σκωτσέζικο δημοψήφισμα και στις τελευταίες βρετανικές εκλογές. Οι δε μπούκηδες, τα γραφεία στοιχημάτων εννοώ, τα οποία υποστηρίζουν με τα λεφτά τους τις προβλέψεις τους, ανέκαθεν έδιναν προβάδισμα στην Παραμονή.

Πέρα όμως από τις προβλέψεις, θα είναι θετικό ένα ενδεχόμενο Μπρέξιτ; Θετικό για ποιον; φωνάζει ένας κυριούλης με γενάκι από τη γαλαρία. Ασφαλώς στη βρετανική αστική τάξη υπάρχουν δυνάμεις που είναι υπέρ της Εξόδου και άλλες υπέρ της Παραμονής, ενώ το δημοψήφισμα έχει διχάσει όλα τα κόμματα, ακόμη και την αδύναμη και κατακερματισμένη βρετανική αριστερά. Νομίζω ότι δύο μόνο μεγάλα κόμματα είναι σχετικά ομόθυμα υπέρ μιας δημοψηφισματικής επιλογής, το ακροδεξιό UKIP υπέρ της εξόδου και το αριστεροεθνικιστικό SNP υπέρ της παραμονής (άλλωστε, σε περίπτωση επικράτησης της Εξόδου το σκωτσέζικο κόμμα έχει ήδη δηλώσει ότι θα δρομολογήσει τη δική του έξοδο -την έξοδο της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο και την είσοδό της στην ΕΕ, ενώ και το Γιβραλτάρ μάλλον θα ενωθεί με την Ισπανία).

Το κομμάτι της βρετανικής αριστεράς που είναι υπέρ της Εξόδου κάνει τη δική του εκστρατεία, διαφορετική και διαφοροποιημένη, γι’ αυτό άλλωστε και τη δική του πρόταση την ονομάζει Lexit (Left Exit, δηλαδή). Ωστόσο, αυτό ακριβώς αποτελεί αναγνώριση του γεγονότος ότι στο Μπρέξιτ κυριαρχεί η λογική της (ακρο)δεξιάς -διότι, κακά τα ψέματα, αυτό που φέρνει αέρα στα πανιά του Μπρέξιτ είναι το αντιπροσφυγικό και αντιμεταναστευτικό μένος, και όχι βέβαια οι (τεράστιες) αδυναμίες της ΕΕ. Και βέβαια, στην απίθανη περίπτωση που επικρατήσει το Μπρέξιτ, αυτό θα είναι μια τεράστια νίκη για την δεξιά μέσα στη Βρετανία, και ένας Αρμαγεδώνας εναντίον μεταναστών και προσφύγων στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Θα είναι αναμφίβολα κι ένας καίριος κλυδωνισμός για την ΕΕ, και ίσως αυτό να κάνει πολλούς δικούς μας υπεραριστερούς να συμπαρατάσσονται με τον Φάρατζ, μια και πιστεύουν ότι εφόσον η ΕΕ δεν παίρνει γιατρειά, καλύτερα είναι να διαλυθεί -παραγνωρίζοντας ότι, ακόμα κι αν το πρώτο σκέλος ισχύει (που δεν ισχύει), στο ενδεχόμενο της διάλυσης της ΕΕ θα είχαμε, απλώς, γενίκευση των εθνικισμών και των πολέμων.

Το ανέκδοτο λέει ότι η Τάιμς του Λονδίνου προπολεμικά είχε κυκλοφορήσει με πρωτοσέλιδο τίτλο Fog in Channel. Continent cut off (Ομίχλη στη Μάγχη. Η Ευρώπη αποκλεισμένη). Κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για μπεντροβάτο, νομίζω μάλιστα πως και η ίδια η Τάιμς το έχει διαψεύσει, είναι όμως χαρακτηριστικό στερεότυπο για τον τρόπο που (υποτίθεται ότι) αντιμετωπίζουν την (υπόλοιπη, ηπειρωτική) Ευρώπη οι Βρετανοί. Σε τρεις μέρες θα ξέρουμε αν θα αποκοπεί η Ευρώπη. Το θεωρώ, όπως είπα, απίθανο -αλλά με πολύ ενδιαφέρον θα ακούσω τα σχόλιά σας.

 

494 Σχόλια to “Μπρρ αντί για γκρρ;”

  1. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    Brexit ή όχι Brexit (προτιμώ το δεύτερο..) οι (ν)τομάτες. τα αγγουράκια, οι πιπεριές, τα μαυρολάχανα, τα κρεμμύδια, τα σκόρδα μου κλπ θέλουν πότισμα, οπότε καλή σου μέρα Νίκο- αναχωρώντας για το χωραφάκι..

  2. Κουνελόγατος said

    Καλημέρα.
    Χθες ήμουνα στα μέρη του Σκύλου (παραλία Πούντα) για μια βουτιά, ήταν όνομα και πράμα.
    Όταν ξυπνήσω καλύτερα, μάλλον θα τα πούμε.

  3. Γιάννης Κουβάτσος said

    Καλημέρα!
    Κι εγώ νομίζω και ελπίζω ότι θα πρυτανεύσει η λογική, καταπώς λένε κι οι γραμματιζούμενοι, και η Βρετανία θα παραμείνει στην Ε.Ε. Λύση δεν είναι η διάλυση αυτής της ένωσης, όσο κι αν ζοριζόμαστε απ’ τη δυσλειτουργία της και την ηγεμονία των Γερμανών. Κακώς χαρίζουμε τις ευρωπαϊκές ιδέες του Διαφωτισμού στους απολίτικους ή πονηρούληδες Κατσαρολίστας και κακώς επιτρέπουμε να διαστρεβλώνεται το νόημα του περσινού Όχι. Δεν ήταν όχι στην Ευρώπη και τις αξίες της, ήταν όχι στους τοκογλύφους και στο γερμανικό νταβατζιλίκι. Η διάλυση της ΕΕ θα οδηγήσει σ’ αυτά που βλέπουμε σε μικρογραφία να συμβαίνουν στο Γιούρο: πόλεμος όλων εναντίον όλων.

  4. atheofobos said

    Στην Ελλάδα η συνομωσιολογία αποτελεί βασικό στοιχείο της πολιτικής μας ζωής.
    Ο Παναγούλης δεν μπορούσε να σκοτωθεί από αδέξιο χειρισμό του αυτοκινήτου του ως νέος οδηγός που ήταν, αλλά για να μην βγουν στο φως οι φάκελοι της ΕΣΑ, οι οποίοι τους είχε τόσο καλά κρύψει ώστε δεν βρέθηκαν ούτε τα επόμενα 40 χρόνια!
    Ο Μαυρίκος δεν μπορεί να ήταν χαπακωμένος με αντικαταθλιπτικά και το τζίπ του κακοσυντηρημένο αλλά «Τον έκαψαν για να μην τους κάψει» κατά τον ειδικό εμπειρογνώμονα Παπαδημούλη που έσπευσε τάχιστα να αποφανθεί!
    Εδώ Βορίδης και Κουβέλης εν αγαστή συμπνοία δεν ρωτούσαν να μάθουν ποιοι μας ψεκάζουν;
    Τώρα ο υποψήφιος για βουλευτής της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Δελαστίκ, αφού πρώτα αθώωσε την Χρυσή Αυγή για την δολοφονία Φύσσα, βρήκε και ποιοι δολοφόνησαν την Τζο Κοξ .
    Το πρόβλημα δεν είναι το αναφαίρετο δικαίωμα του καθενός να λέει ότι ανοησία θέλει, αλλά το ότι υπάρχουν δυστυχώς πολλά ευήκοα ώτα να τον πιστέψουν!

  5. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  6. Γιάννης Κουβάτσος said

    4. Ας μη φτάσουμε όμως και στο άλλο άκρο και θεωρήσουμε ότι όλα είναι συμπτωματικά και προφανή. Η δολοφονία του Λαμπράκη π.χ. παρουσιάστηκε ως τροχαίο δυστύχημα, ο εντεταλμένος ιατροδικαστής Καψάσκης επιβεβαίωσε αυτή την εκδοχή, αλλά ο επίμονος ανακριτής Σαρτζετάκης αποκάλυψε την αλήθεια. Κάθε παρόμοια περίπτωση, λοιπόν, πρέπει να εξετάζεται χωριστά, ώστε να αποδειχτεί, αν αποδειχτεί, σε ποια κατηγορία εμπίπτει, της συνωμοσίας ή του τυχαίου συμβάντος.

  7. BLOG_OTI_NANAI said

    Είτε Γκρέξιτ, είτε Μπρέξιτ, δεν μας βλέπω ρεσουρρέξιτ, τουλάχιστον στα οικονομικά…

  8. Γιάννης Ιατρού said

    Καλημέρα,

    πολύ μου άρεσε η ιδέα με το παιχνίδι των λέξεων (του Μπρρρ και του Γκρρρ) 🙂

    1: Γιώργο Κατσέα
    θα σε μιμηθώ, αλλά πρός το βραδάκι, ρε παιδί μου όχι και πρωϊ τέτοια ώρα πότισμα…. 🙂

    3: Γιάννης Κ.
    Συνονόματε συμφωνώ. Αλλά προβλέπω να ξηλώνεται σιγά-σιγά το τωρινό μαγαζάκι και να ξαναράβεται αργότερα…., ίσως έτσι βγουν μάλιστα και περισσότερα από ένα κομμάτια

    4: Atheofobos
    Το cui bono να μη το ξεχνάμαι….

  9. Γιάννης Ιατρού said

    8: τέλος ξεχνάμε γμτ$%^# !

  10. Γιάννης Ιατρού said

    Που ΄σαι ρε Δημήτρη Μαρτῖνε, σού ‘ρχονται μουσαφίρηδες, κανόνισε! 🙂

  11. paolodrosi said

    Δηλαδη αυτη ειναι η Ευρωπη των λαων ? της αληλλεγγυης και της φιλιας ?
    Με ανεργια 25% επισημη ? με κοφτη ? με 120 χιλ. θανατους το 2015, σε καιρο ειρηνης ?
    Αυτα τα στοιχεια απο την Ελλαδα, βλεπουν οι Βρετανοι και θελουν να την κανουν απο το μαντρι.
    Κι αν γινει το μπρεξιτ, σειρα παιρνουν οι Γαλλοι, (που δεν ειναι Ελληνες. Ετσι τουλαχιστον φωναζουν).

    Πολεμος θα υπαρξει με τη διαλυση της ΕΕ, γιατι τα εθνη-κρατη, θα ζητησουν πισω αυτα που οικιοθελως παραχωρησαν, οπως εθνικη κυριαρχια.
    Κι αντε να πεισεις τους γερμαραδες που κατσικωθηκαν στα υπουργεια, να φυγουν φιλικα. Ή το ΝΑΤΟ να φυγει απο το Αιγαιο. Ή τις δυναμεις της Φροντεξ.
    Παντα μετα τη διαλυση ενωσεων ή συνασπισμων, ακολουθει πολεμος. Αυτο λεει η βιβλιογραφια.

  12. janetweiss said

    Μένω στο Λονδίνο εδώ και μερικούς μήνες και η αλήθεια είναι ότι, ενώ αρχικά ήμουν κι εγώ σίγουρη ότι θα κυριαρχήσει το remain, τον τελευταίο καιρό έχω αρχίσει να αμφιβάλλω. Φυσικά το προσωπικό μου δείγμα είναι πολύ μικρό αλλά έχω αρκετούς συναδέλφους (μορφωμένους, Λονδρέζους, νέους) που έχουν ταχθεί ανοιχτά υπέρ του Μπρέξιτ. Αποκορύφωμα όμως όλων είναι μια Μεξικανή γνωστή που πήρε τη Βρετανική υπηκοότητα προ τριμήνου και θα ψηφίσει leave… «Αφού μπήκα εγώ, εσείς έξω»

  13. LandS said

    Προς όλους τους φίλους που καλοπροαίρετα εξετάζουν στα σοβαρά και τις θεωρίες συνομωσίας ή απλά ξεκινούν από το cui bono.
    Η μεγάλη Άγκαθα Κρίστι, κατά κανόνα, χρησιμοποιούσε το cui bono για να αποπροσανατολίσει τον αναγνώστη.

  14. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    11: Τι εννοείς για 120.000 θανάτους το 2015;

  15. atheofobos said

    6
    Η δολοφονία του Λαμπράκη δεν έχει καμία σχέση με όσα έγραψα προηγουμένως για όσους κατεβάζουν από το μυαλό τους θεωρίες συνομωσίας.
    Στην δολοφονία Λαμπράκη από τις πρώτες μέρες τόσο από τις έρευνες των δημοσιογράφων Ρωμαίου, Βούλτεψη και Μπέρτσου όσο και από τις ανακρίσεις του Σαρτζετάκη φάνηκε ότι στην υπόθεση εμπλέκεται όλο το παρακράτος της τότε Θεσσαλονίκης μαζί με την Χωροφυλακή.
    Όσο για τον Καψάσκη μπορεί να γνωμάτευσε ότι το κτύπημα του οφείλονταν στην πτώση του στο έδαφος από το χτύπημα του τρικύκλου αλλά δύο καθηγητές, οι Συμεωνίδης και Καβαζαράκης, καθώς και ο ιατροδικαστής Ροβίθης, είχαν βεβαιώσει ότι ο Λαμπράκης είχε χτυπηθεί όρθιος.

    8
    Βεβαίως το cui bono δεν το ξεχνάμε, αλλά να μην μας οδηγεί μόνο αυτό στο να βγάζουμε αυθαίρετα συμπεράσματα !
    Υπάρχουν και η λογική συνέπεια των πραγμάτων και τα υπάρχοντα στοιχεία.

  16. LandS said

    Και μη ξεχνάτε. Λιγότερο από 18 χρόνια πριν τη δολοφονία του Λαμπράκη, όσο κοντά είναι σε μας το 1998 ή το 2000, η πολιτική δολοφονία ήταν καθημερινό φαινόμενο στην Ελλάδα. Και, ω της «συμπτώσεως» οι αυτουργοί της δολοφονίας, αλλά και οι άμεσοι καθοδηγητές τους, ήταν και το παινεύονταν, πρωταθλητές στο σπορ.

  17. Παναγιώτης Κ. said

    «ακολουθούν το δικό τους τροπάριο»

    Αποτελεί για μένα διαχρονική απορία πως συμβαίνει σε μια χώρα αυτής της εμβέλειας π.χ να διατηρούν το δικό τους σύστημα μονάδων. Ενώ η Επιστήμη χρησιμοποιεί το SI σύστημα μονάδων, αυτοί επιμένουν στο… παρελθόν τους.
    Νομίζω ότι υπάρχουν αρκετά πράγματα στη χώρα μας όπου επιδεικνύουμε αξιοθαύμαστο προοδευτισμό!

  18. cronopiusa said

    Καλή σας μέρα!

  19. Γιάννης Κουβάτσος said

    Μια που αναφέρθηκε η Μεξικανή, που πήρε τη βρετανική υπηκοότητα και ψηφίζει Μπρέξιτ, καλό είναι να τεθεί και το ερώτημα: οι μετανάστες και οι πρόσφυγες από χώρες του λεγόμενου τρίτου κόσμου πόσο αποδέχονται τις ευρωπαϊκές αξίες; Γιατί αν παραμένουν πιστοί στις προνεωτερικές αξίες της παλιάς τους πατρίδας, όπως είναι και το σύνηθες, τότε τίθεται μέγα θέμα επιτυχούς ένταξης και ενσωμάτωσής τους στις ευρωπαϊκές κοινωνίες.

  20. Γς said

    Brexit Or No Brexit?

  21. ΣΠ said

    17
    Κι όμως επισήμως η Βρετανία έχει υιοθετήσει το σύστημα SI. Στην πράξη βέβαια δεν έχει ολοκληρωθεί η πλήρης εφαρμογή του.
    https://en.wikipedia.org/wiki/International_System_of_Units#United_Kingdom_and_the_former_British_Empire
    https://en.wikipedia.org/wiki/Imperial_units#United_Kingdom

  22. Παναγιώτης Κ. said

    Το UK έχει δικό του νόμισμα και αυτό κάνει περισσότερο ακατανόητο το Μπρέξιτ.
    Όντας μεγάλη σχετικά χώρα το UK και έχοντας δικό του νόμισμα μόνο όφελος έχει από την συμμετοχή του στην ΕΕ.
    Τελικά είναι εθνικιστικά τα κριτήρια για τους οπαδούς της εξόδου από την ΕΕ ή αντικειμενικά;Έχουν μετρήσει τα συν και πλην της παραμονής τους και υπερισχύουν κατ΄αυτούς τα πλην;

  23. Νίκος Κ. said

    Πιστεύω πως στην ΕΕ πρόκειται να συμβεί ένα μεγάλο ατύχημα. Σε 3 ημέρες; Σε 3 μήνες; Σε 3 χρόνια; Πάντως δεν μπορείς να παίζεις συνέχεια με τη φωτιά και να νομίζεις ότι δεν θα σε κάψει.

    – Έθεσε σε αμφισβήτηση το τραπεζικό της σύστημα (κούρεμα καταθέσεων στην Κύπρο, capital control στην Ελλάδα, ανταλλαγή «φιλοφρονήσεων» Ρέντσι-Σόιμπλε για τις τράπεζες κλπ.)
    – Έχει συνεχή άνοδο υπερεθνικιστών και ακροδεξιών (Γαλλία, Γερμανία, Πολωνία, Φινλανδία κλπ.) Στο παρά 1 γλύτωσε η Αυστρία (για την ώρα)
    – Κανόνες λάστιχο (Ποιά είναι τα επιτρεπτά ελλείμματα ανά χώρα;)
    – Αδυναμία διαχείρισης του προσφυγικού
    – Και πάνω απ’ όλα η οικονομική κρίση όπου η απάντηση είναι μία: Λιτότητα (δηλαδή φτωχοποίηση)

    Ίσως το (αρκετά πιθανό κατά την άποψή μου) Brexit να είναι το πιο προβλεπτό από όλα τα απρόβλεπτα ατυχήματα.

  24. ΣΠ said

    Μια λεξιλογική ερώτηση. Είδα ότι χρησιμοποιούνται οι λέξεις «συμφυρμός» και «σύμφυρση». Έχουν την ίδια σημασία ή υπάρχει κάποια διαφορά;

  25. gryphon said

    12
    Προ ημερων παρακολουθουσα το ρεπορταζ ενος καναλιου οπου ο ανταποκριτης του που ζει μονιμα στο Λονδινο ανελυε ας πουμε τα δυο αντιπαλα στρατοπεδα ποιοι ειναι οι οπαδοι τους με ηλικιακα φυλετικα κλπ κριτηρια.
    Εκει ελεγε ακριβως αυτο οτι εαν βγει τελικα το Μπρεξιτ αυτο θα οφειλεται κυριως στους μεταναστες 1ης 2ης κλπ γενιας που στην πλειοψηφια τους ουτε θελουν να ακουσουν για αλλους μεταναστες.
    Παει περιπατο αλλο ενα αριστερο παραμυθι περι αριων ρατσιστων λευκων που δεν θελουν τους προσφυγες..
    Κατι παρομοιο που ειχα γραψει για τα δημοψηφιματα στις ΗΠΑ για το εαν θα αναγνωριστει ο γαμος μεταξυ ομοφυλων οπου οι αφροαμερικανοι και οι λατινος ψηφιζαν σε ποσοστα ανω του 75% οχι στους γαμους.

  26. LandS said

    17 Στην επιστήμη και στο στρατό χρησιμοποιούν το «κανονικό» σύστημα μονάδων.
    Στη καθημερινότητα τώρα, πόδια και μίλια, όπως και ουγκιές, λίμπρες , *υγρές 🙂 ουγκιές και γαλόνια έχουν και οι Αμερικάνοι. Οι Βρετανοί απλώς διατηρούν τις γιάρδες, τις *πέτρες 🙂 τις πίντες κλπ. Άσε που άλλο τόνο και άλλα γαλόνια έχουν στη Αμερική. Βλέπεις που διατηρείται το πολυτονικό;
    Μέχρι το 1970 είχαν κρατήσει την «ιστορική ορθογραφία» και στις υποδιαιρέσεις του νομίσματος. Πέρασαν στο δεκαδικό για να κάνουν πιο εύκολα τις πράξεις και τώρα παραπονιούνται που τα παιδιά και τα εγγόνια τους δεν ξέρουν τη προπαίδεια όπως αυτοί στην ηλικία τους που είχαν εξαιρετικές ικανότητες σε πολύπλοκους υπολογισμούς.

  27. Γς said

    ‘Why not Texit?’: Texas nationalists look to the Brexit vote for inspiration

  28. Παναγιώτης Κ. said

    @21. Μα εδώ ακούμε για το αεροπλάνο που πετάει στις τόσες χιλιάδες πόδια, για τον σωλήνα που είναι τόσες ίντσες, η ταχύτητα του ανέμου τόσα μποφόρ και πολλά άλλα ακόμη. Επιστήμη-Συνήθεια σημειώστε 2!

    Θυμήθηκα τα διάφορα συστήματα μέτρησης τον καιρό που έδινα εισαγωγικές για το πανεπιστήμιο και πόσο καιρό πήρε για να παγιωθεί το SI και να γίνουν απλά τα πράγματα.

  29. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Ο Σπυράδονας τώρα λέει ότι ο Τσίπρας πήγε σε καθηγητή ορθοφωνίας για να θυμίζει τον Αντρέα»είναι γνωστα αυτά»!,(Αχ) Ρίαλ ράδιο…
    Γκρρρρρρρρρρρ

  30. LandS said

    19 Γιατί είναι ανεπιτυχής η ένταξη και ενσωμάτωση των Ινδικής και Πακιστανικής καταγωγής κατοίκων του Ανατολικού Λονδίνου; Βλέπεις εκεί φαινόμενα σαν και αυτό;
    http://www.bbc.com/news/world-asia-india-36518974

  31. sarant said

    30 Mπρρρ….

  32. LandS said

    28 Κανένας μετεωρολόγος, όταν μελετάει η σχεδιάζει μοντέλα πρόβλεψης καιρού δεν μετράει τη ταχύτητα του ανέμου σε μια κατά προσέγγιση κλίμακα όπως αυτή με τα Μποφόρ. Χιλιόμετρα την ώρα μη σου πω μέτρα το δευτερόλεπτο.
    Και πριν πεις το σκορ, φέρε και κανένα παράδειγμα με επιστήμη, γιατί μόνο με τη συνήθη καθημερινότητα έφερες.

    Α, θα την πεις και στους Γερμανούς που κρατάνε (όχι και τόσο γερά τώρα τελευταία, ομολογώ) το DIN αντί του ISO ;

  33. LandS said

    31 Μα εγώ πιστεύω ότι, αντίθετα από τον κοινό μύθο, οι μετανάστες και, ιδίως οι πρόσφυγες, φεύγουν για να εγκαταλείψουν αυτού του είδους τα «προ-νεωτερικά».
    Και ο Ινδός του Νιούχαμ δεν νοιάζεται για το τι έχει στο ψυγείο του ο Πακιστανός γείτονάς του.

  34. Pedis said

    και το περίεργο είναι ότι αυτός ο αρθρογράφος θεωρείται αριστερός και τον καλούν και στο Κόκκινο 105.5

    ναι, θα τους βλάψει την αξιοπιστία …

    Πριν το ’15 ο Δελαστίκ σε όλα τα σχετικά με την ελληνική πολιτική άρθρα του έσπρωχνε πρέζες σύριζα στην αγορά … τόσο που αρκετοί, ενώ ήταν μπερδεμένοι να βλέπουν το αφεντικό του ναρ να κάνει το βαποράκι του Τσίπρα, από την άλλη χάρηκαν που θα το έκανε τελικά το βήμα … Αλλά κόλωσε, θα είχε, βλέπεις, υψηλό συναγωνισμό σε ελεεινούς απατεώνες, και καλύτερα πρώτος στο χωριό …

  35. Γιάννης Ιατρού said

    Για να στηρίξω löigo αυτό που έγραψα στο #8β: …Αλλά προβλέπω να ξηλώνεται σιγά-σιγά το τωρινό μαγαζάκι… σαν παρατήρηση στο σχόλιο #3 του συνονόματου (Γ.Κ.):

    Ένας παράγοντας, ίσως ο κύριος, της αποτυχίας της ΕΕ μετά τη συνθήκη του Μάαστριχτ (το 1992) είναι ο ζουρλομανδύας του ευρώ, που είναι οφθαλμοφανές πως ωφέλησε κυρίως την Γερμανία. Η Βρετανία μπορεί μεν να μην ανήκει στην ΟΝΕ, αλλά ο κόσμος, παρακολουθώντας τις εξελίξεις (π.χ. την επιβληθείσα λιτότητα από την Γερμανία και τους δορυφόρους της κλπ.), δεν έχει ψευδαισθήσεις για τις επιπτώσεις που έχει (και) στην κοινωνία η απώλεια της κυριαρχίας στην οικονομία. Προφανώς το κοινό νόμισμα (με την ΟΝΕ) υπέσκαψε την όποια αλληλεγγύη αναπτύχθηκε μετά τον ΒΠΠ ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς λαούς.

    Η ΟΝΕ έχει γίνει πλέον η ραχοκοκαλιά της ΕΕ και αποτελεί de facto το σημείο αναφοράς των θεσμικών μηχανισμών της, υπαγορεύοντας έτσι την οικονομική πολιτική όλης της ΕΕ. Όμως η έξοδος από την ΟΝΕ δεν έχει προβλεφθεί θεσμικά. Σίγουρα σε μια τέτοια περίπτωση, δηλ. στην περίπτωση που ένα μέλος της ΟΝΕ αποχωρούσε (οικειοθελώς… 🙂 ) απ΄ αυτήν, θα ήταν αναγκαίο να ληφθούν άμεσα διάφορα μέτρα παρέμβασης, π.χ. για να στηριχτούν οι τράπεζες και η ρευστότητα της οικονομίας του εν λόγω κράτους. Παράλληλα, αν μια χώρα φύγει από την ΟΝΕ, το σύστημα αυτό θα απειληθεί με μιά βίαιη ρήξη.

    Σε αντίθεση με την έξοδο από την ΟΝΕ, η έξοδος από την ΕΕ έχει προβλεφθεί καταστατικά/νομικά και οπωσδήποτε δεν απαιτεί να ληφθούν επείγοντα μέτρα οικονομικής παρέμβασης, όπως στην περίπτωση αποχώρησης μιας χώρας από την ΟΝΕ. Η έξοδος από την ΕΕ θα άνοιγε όμως τους ασκούς του Αιόλου, σκεφτήτε τις διάφορες διαδικασίες διαπραγμάτευσης των διακρατικών συνθηκών για το εμπόριο, τις επενδύσεις, την ελεύθερη διακίνηση της εργασίας κλπ.

    Έτσι, πιθανολογώ, πως μιά αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ δεν θα έφερνε σήμερα την βίαιη ρήξη στην Ένωση, αλλά σίγουρα θα επιτάχυνε τη διαδικασία αποσύνθεσης της σημερινής ΕΕ, που έχει αρχίσει ήδη!

  36. @28 Είναι όπως τα λέι ο LandS στο 26 όλα τα εγλέζικα επιστημονικά βιβλία εδώ και χρόνια (τουλάχιστον 20) είναι στο SI. Οι κανονισμοί (BS) είναι και αυτοί στο SI και μάλιστα σύμφωνοι με του Ευροκώδικες.

    Αυτοί που δεν έχουν ακόμα θιοθετήσει πλήρως το μετρικό σύστημα είναι οι Αμερικάνοι και μάλιστα βγάζουν ακόμα διπλές εκδόσεις των κανονισμών στα βύο συστήματα ή τα παραδέιγματα στα βιβλία είναι διπλά (και στα δυο συστήματα μονάδων).

    Για τα αεροπλάνα η εξήγηση είναι απλή μετά τον πόλεμο που αναπτύχτηκε η πολιτική αεροπορία τα περισσότερα αεροπλάνα ήταν αμερικάνικα και μάλιστα περισέυματα από αυτά που φτιαχτηκαν στον πόλεμο (πχ οι Ντακότες, κάτι θα έχει να μας πει ο Γς για αεροπλάνο C47 ίσως και πικάντικο). Η γερμανική αεροπορική βιομηχανία ή ήταν οικόπεδο από τους βομβαρδισμούς ή λύθικε και μεταφέρθηκε στους νικητές. Έτσι ενώ προπολεμικά τα όργανα των αεροπλάνων ήταν σε μέτρα, μετά τον πόλεμο επικράτησαν τα πόδια.

    Για τους σωλήνες δεν έχω πειστική εξήγηση γιατί επιβι΄βνει ακόμα και σήμερα παρόλο που επίσημα χρησιμοποιούμε χιλιοστά.

  37. sarant said

    34 Δεν ξέρω τι έγραφε ούτε τι γράφει για τον ΣΥΡΙΖΑ ο Δελαστίκ, αλλά εδώ και καιρό είναι απαράδεκτος.

  38. Κουνελόγατος said

    Σωστά, τι Τσίπρας, τι Σκαλούμπακας… Θλίψη.

    Υ.Γ. Κανέναν δεν αθωώνω, έτσι;

  39. Γιάννης Κουβάτσος said

    34. Σ’ αυτή την περίπτωση και εφόσον υπάρχει έμπρακτη αποδοχή των νεωτερικών αξιών έχουμε επιτυχή ενσωμάτωση. Γιατί υπάρχουν και περιπτώσεις μεταναστών που πολύ θα ήθελαν να αντικατασταθεί το δικαιικό δυτικό σύστημα από τη σαρία. Κι εδώ υπάρχει πρόβλημα, ιδίως όταν οι ευρωπαϊκές κοινωνίες επιδεικνύουν αφελή και επικίνδυνη ανοχή, φοβούμενες κατηγορίες για ρατσισμό, διακρίσεις κλπ.

  40. Pedis said

    # 37 – Δεν είναι δύσκολο να βρεις πώς και πόσο έπαιζε τον σύριζα στα άρθρα του προ Ιαν. 15.

    Το ότι είναι και ακολουθούσε σίγουρο μονοπάτι -λεωφόρο- για να καταλήξει απαράδεκτος ακόμη κι ως καραγκιόζης δεν χωράει καμιά αμφιβολία.

    Αλλά πάλι, μην είναι ο μοναδικός! Ήταν λάθος του να μην πεταχτεί μέχρι το σύριζα. Το εμπόδιο, ίσως, που το θεώρησε ανυπέρβλητο ήταν ότι αυτός είναι με την «πατριωτιστική αριστερά» ενώ ο σύριζα ήταν ΚΑΙ με αυτήν αλλά και με άλλες, κατά βαση … ότι θέλει το κοινό. Αυτά πριν το ’15, βέβαια.

  41. Ηλίας said

    Brexit ή Bremain ;
    Οεο ;

    Κάποιος έγραψε παραπάνω για 125.000 νεκρούς .
    Τί τέλει να πει το ποιητή ;

  42. Earion said

    Νίκο, κατά σύμπτωση μιλούσαμε χτες στη Λεξιλογία για το Μπρέξιτ και έφερα για παράδειγμα το περίφημο «Fog in the Channel, the continent is isolated», ως δείγμα της νησιωτικής νοοτροπίας των Βρετανών. Μπεντροβάτο μεν, αλλά περιγράφει πολύ παραστατικά την αίσθησή τους ότι είναι αποκομμένοι από την υπόλοιπη ήπειρο και προφυλαγμένοι από τα όσα συμβαίνουν εκεί (συν το ότι τους φέρνει πλησιέστερα χωρικά προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, με τις οποίες βαυκαλίζονται ότι διατηρούν την περίφημη «ειδική σχέση»).

    Επιπλέον ας έχουμε κατά νου ότι στους φίλους του Φάρατζ δεν συγκαταλέγονται μόνο υπεραριστεροί της Ελλάδας αλλά και ο πολλά βαρύς εταίρος της παρούσας συγκυβέρνησης. Πολλούς παράδοξους συνδυασμούς έχουμε δει (και μας μέλλεται να δούμε κι άλλους) στα χρόνια μας και θέλει πολλή προσπάθεια να κρατήσει κανείς καθαρό μυαλό για να βρίσκει την άκρη.

    Μία τέτοια περίπτωση σύγχυσης, για παράδειγμα, αποδεικνύεται το περσινό δημοψήφισμα, το οποίο θα είχα να στολίσω με αρκετά επίθετα, αλλά αρκούμαι στο «αντισυνταγματικό» και «τυχοδιωκτικό». Και μου κάνει εξαιρετικά κακή εντύπωση να υπάρχει άνθρωπος που έπειτα από ένα χρόνο να το θεωρεί δικαιωμένο. Όχι βέβαια! Το δημοψήφισμα δεν ήταν για να δηλώσουμε αν μας αρέσουν οι ευρωπαϊκές αξίες, ήταν καθαρά και ξάστερα (και μας το δήλωσαν ποικιλοτρόπως εκείνοι στους οποίους απευθυνόταν το μήνυμα) για το αν θα παραμείνουμε στην ευρωζώνη ή όχι. Για το αν θα παίξουμε δηλαδή το παιχνίδι του Σόιμπλε, που καραδοκούσε στη γωνία με το πλάνο εξόδου, και των κυβερνητικών φαντασιώσεων για διπλά νομίσματα και ντου στο Χολαργό.

  43. sarant said

    42 Το ότι το δψ δεν ήταν για την παραμονή στην Ευρωζώνη φαίνεται νομίζω από το γεγονός ότι (τυπικά, έστω) εξακολουθούμε να είμαστε μέσα στην ευρωζώνη.

    40 Κατά σύμπτωση, τώρα στο Κόκκινο συζητάνε το άρθρο του Δελαστίκ, λες και είναι κάποιος σοβαρός αναλυτής. Οπότε, δεν υπάρχει σωτηρία.

  44. Γιάννης Κουβάτσος said

    39 στο 33, όχι στο 34.

  45. Earion said

    Δεν νομίζω να έχει σημασία το τι λέμε μεταξύ μας, σημασία έχει πώς το εκλαμβάνουν εκείνοι στους οποίους απευθύνεται το μήνυμα (που, επειδή έχουν την ισχύ, μπορούν να επιβάλλουν και τη δική τους ερμηνεία). Και το πώς το εξέλαβαν είναι γνωστό, μια που άλλωστε ήταν η δεύτερη φορά (η πρώτη ήταν όταν πρότεινε δημοψήφισμα ο Παπανδρέου το ’11). Το αλλόκοτο (και εκ του πονηρού) είναι ότι τέτοιο ερώτημα δεν υπήρχε στο ψηφοδέλτιο. (Αντίθετα, υπήρχε ένα καθ’ ολοκληρία παραπλανητικό ερώτημα).

  46. κουτρούφι said

    Παρακαλώ, αφήστε τα μποφόρ εκεί που είναι. Εμείς οι νησιώτες μόνο μποφόρ καταλαβαίνουμε όταν είναι πάρουμε το βαπόρι. Άμα μας τα αλλάξουνε σε «ταχύτητα ανέμου σε m/s» ή σε «ύψος κυμάτων σε m» θα χαθούμε μέχρι να τα συνηθίσουμε.

  47. Γιάννης Κουβάτσος said

    Δεν νομίζω ότι το περσινό δημοψήφισμα ήταν για το αν θα παραμείνουμε στην ευρωζώνη. Βασικά, δεν ήταν ξεκάθαρο το ερώτημα του δημοψηφίσματος, γι’ αυτό κι ο καθένας μας ψήφισε με βάση τι κατάλαβε ή τι θέση πήρε το κόμμα του. Όπως και να ‘χει ώδινεν όρος και έτεκε μυν.

  48. Παναγιώτης Κ. said

    @32. Όταν έχεις αίσθηση για μονάδες π.χ μήκους στο SI, τότε αντιδράς με… καθυστέρηση για μονάδες σε άλλο σύστημα.

  49. Παναγιώτης Κ. said

    @46. Να δίνουν και τις δύο εκφράσεις. Είναι τόσο απλό και…διδακτικό. 🙂

  50. Earion said

    Σε ανύποπτο χρόνο, πριν κανα-δυο μήνες, είχα ρωτήσει εδώ ποιο ήταν εντέλει το νόημα του δημοψηφίσματος και έλαβα την απάντηση από τον οικοδεσπότη μας ότι το διακύβευμα ήταν αν θα είναι πρωθυπουργός ο Τσίπρας την επομένη. Τώρα μαθαίνω ότι δεν ήταν το ένα, δεν ήταν το άλλο, και βασικά «δεν ήταν ξεκάθαρο το ερώτημα του δημοψηφίσματος, γι’ αυτό κι ο καθένας μας ψήφισε με βάση τι κατάλαβε». Εμ τότε γιατί άλλα έγραφε το ψηφοδέλτιο;

    Και τέλος πάντων, αν ο καθένας έκανε ό,τι κατάλαβε, τότε γιατί έχουν άδικο όσοι ψήφισαν «Ναι»; Και, το σπουδαιότερο, γιατί πρέπει να τιμωρηθούν;

  51. Stella said

    Financial Times. Ολες οι δημοσκοπήσεις (Brexit) από 09.09.2010 και εως σήμερα.
    https://ig.ft.com/sites/brexit-polling/

  52. Γιάννης Ιατρού said

    39: Γιάννης Κουβάτσος & προηγούμενοι

    Να μην ξεχνάμε ότι η μετανάστευση στη Βρετανία εκτοξεύτηκε κατά τη δεκαετία του 2000, με τις καθαρές εισροές να τριπλασιάζονται. Η πλειοψηφία των νεοφερμένων ήρθε από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης!

    Μιά έρευνα του πανεπιστημίου UCL (βλ. παραπομπές) μεταξύ άλλων δείχνει ότι :

    1. η Βρετανία έλκει το πλέον μορφωμένο εργατικό δυναμικό, με μετανάστες κατά 60% αποφοίτους πανεπιστημίου, τη στιγμή που το ποσοστό κατοχής πανεπιστημιακού τίτλου είναι 24% για τους Βρετανούς και

    2. ότι η καθαρή συνεισφορά των μεταναστών στα δημόσια οικονομικά της Βρετανίας στο διάστημα 2000-2011 ήταν 20 δις στερλίνες.

    Οι άνθρωποι που μετανάστευσαν στη Βρετανία την τελευταία δεκαετία έχουν 43% λιγότερες πιθανότητες να εισπράττουν κρατικά βοηθήματα από τους Βρετανούς και 7% λιγότερες πιθανότητες να ζουν σε εργατικές κατοικίες. Επίσης, αν η Βρετανία επρόκειτο να αποκτήσει εργατικό δυναμικό αντιστοίχου μόρφωσης, θα όφειλε να ξοδέψει 6,8 δισ. στερλίνες για την παιδεία.

    βλ. https://www.ucl.ac.uk/news/news-articles/1114/051114-economic-impact-EU-immigration
    και http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/ecoj.12181/abstract (The Economic Journal, Feature Issue, Volume 124, Issue 580, pages F593–F643, November 2014)

    We investigate the fiscal impact of immigration on the UK economy, with a focus on the period since 1995. Our findings indicate that, when considering the resident immigrant population in each year from 1995 to 2011, immigrants from the European Economic Area (EEA) have made a positive fiscal contribution, even during periods when the UK was running budget deficits, while Non-EEA immigrants, not dissimilar to natives, have made a negative contribution. For immigrants that arrived since 2000, contributions have been positive throughout, and particularly so for immigrants from EEA countries. Notable is the strong positive contribution made by immigrants from countries that joined the EU in 2004.
    ……..

  53. ΣΠ said

    48
    Τέτοιο πρόβλημα είχα όταν κάποτε που ήμουν στην Αμερική παρακολουθούσα τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην τηλεόραση. Στις ρίψεις και στα άλματα έδιναν τις επιδόσεις σε πόδια και ίντσες και εγώ για να καταλάβω τι γίνεται έπρεπε να τις μετατρέπω σε μέτρα και εκατοστά. Και ταυτόχρονα βλαστημούσα σκεφτόμενος ότι οι επιδόσεις έτσι μετριούνται αλλά κάποιος τις μετατρέπει για το αμερικάνικο κοινό.

  54. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    Μετὰ ἀπὸ ἔνα δεκαήμερο στὰ Θερμιὰ (μέ μαστόρους καὶ χωρὶς ψάρεμα) ἐπέστρεψα γιὰ τὴν παρουσίαση τοῦ βιβλίου «ΕΝΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ», ποὺ ἔγραψε ὁ ἀδελφὸς μου καὶ θὰ παρουσιαστεῖ ἀπὸ τὶς ἐκδόσεις Ἁρμὸς:

    Οι Εκδόσεις Αρμός σας προσκαλούν
    στην παρουσίαση του νέου μυθιστορήματος
    του Νίκου Μαρτίνου
    ΕΝΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ
    την Τετάρτη 22 Ιουνίου, στις 19.30
    στο βιβλιοπωλείο του Αρμού
    (Μαυροκορδάτου 11, Αθήνα)
    Για το βιβλίου θα μιλήσουν
    Τασούλα Καραγεωργίου, ποιήτρια
    Κώστας Ζουράρις, πολιτειολόγος, συγγραφέας
    Άγγελος Μαντά, φιλόλογος
    και ο συγγραφέας.
    Αποσπάσματα θα διαβάσει ο Δημήτρης Στ. Μαρτίνος

    Εἶναι μιὰ ἱστορία μἐ κοντραμπατζῆδες, ληστοπεράτες (ἔτσι ἔλεγαν τότε τοὺς ληστοπειρατὲς), μὲ νεράιδες καὶ ἀράπηδες μὲ χρυσὰ φλουριὰ ποὺ ξετυλίγεται στὰ νησιὰ τοὺ Αἰγαίου καὶ στὰ παράλια τῆς Ἱωνίας πρὶν ἀπὸ καμιὰ ἑκατοστὴ χρόνια.

    Ὅσοι πιστοὶ προσέλθετε.

  55. ΓιώργοςΜ said

    Καλημέσπέρα!
    Για τα «αυτοκρατορικά» μέτρα και σταθμά, να καταθέσω το γεγονός ότι ήδη εν έτει 1991, στα σουπερμάρκετ υπήρχε διπλή αναγραφή (λίβρες/κιλά, πίντες/λίτρα κλπ) ώστε να εμπεδωθούν στον κόσμο οι «νέες» μονάδες.
    Πολύ δύσκολο σε ένα κράτος τόσο μεγάλο ν’ αντικαταστήσεις όλα τα κλειδιά και τα παξιμάδια, τα ποτήρια και τις ζυγαριές και τα καλούπια στα εργοστάσια που φτιάχνουν όλα τούτα. Έτσι πατάνε σε δυο βάρκες, με σχετική επιτυχία, αφού στα επιστημονικά ακολουθούν το SI και στην καθημερινότητά τους ό,τι τους βολεύει.
    Να σημειώσω όμως και κάτι που τις προάλλες (16/6/16) που συζητούσαμε περί αριθμών:
    Το 12 (ντουζίνα) είναι πολύ πιο χρήσιμο σα βάση μέτρησης για πρακτικούς λόγους: Διαιρείται με 2,3,4,6 ενώ το 10 μόνο με 5 και 2. Δεν είναι βέβαια λογικό να πηγαίνει ο καθένας με δικό του μπούσουλα, δεν είναι και αυταπόδεικτο πως ο δικός του μπούσουλας είναι καλύτερος από των άλλων.
    Η συνήθεια είναι μεγάλη υπόθεση: Γιατί οι ζάντες και οι οθόνες αναφέρονται σε ίντσες ακόμη και σ’ εμάς (ασχέτως αν κάπου στην άκρη αναφέρονται και χιλιοστά); Τα πόδια στην αεροπλοΐα όπως προαναφέρθηκε είναι άλλο παράδειγμα, η πίεση των ελαστικων σε λίμπρες/ίντσα^2 κλπ.

    Όσο για τη βρεττανική νοοτροπία, το αληθινό ή μπεντροβάτο της ομίχλης που απομόνωσε την Ευρώπη το διδάχτηκα στο μάθημα των Αγγλικών πριν από 35 και βάλε χρόνια και είναι σίγουρα δηλωτικό της προσέγγισης (των Άγγλων κυρίως, οι Σκωτσέζοι είναι άλλου παπά ευαγγέλιο), απέναντι στον κόσμο.
    Ο καβγάς είναι πάντα όμως για το πάπλωμα, και νομίζω το πάπλωμα είναι μεγαλύτερο εντός παρά εκτός ΕΕ. Τώρα που το γράφω όμως αναρρωτιέμαι τι γίνεται με το πάπλωμα όσων χειραγωγούν την κοινή γνώμη εκεί (δεν είναι δική μας αποκλειστικότητα η διαπλοκή).

  56. Γς said

    Συστήματα μονάδων.
    Μάθαμε το cgs και μετά το MKS.

    Και ξαφνικά μας μπέρδεψε ο μπερδεμένος

  57. Tzon Lontos said

    Υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ είναι το Σίτι, οι G7,το ΔΝΤ, η Παγκόσμια Τράπεζα, ο Ομπάμα, η Λέσχη Bilderberg, το σύνολο του 1% που κατέχει το 50% του ιδιωτικού πλούτου του πλανήτη και ο… αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι, Τζάστιν Ουέλμπι !!!Θα ήταν ανοησία μου να μην είμαι και εγώ υπέρ του Bremain που δουλεύω σερβιτόρος με μπλοκάκι ανασφάλιστος στον ευρωπαϊκό παράδεισο του φύρερ Σόιμπλε?

  58. sarant said

    43-50: Δεν νομίζω ότι μεταφέρεις σωστά τη συζήτηση που είχαμε σε ανύποπτο χρόνο, κι αν θυμάσαι πότε έγινε σε παρακαλώ να κοιτάξεις να δεις τι είχα γράψει. Το ερώτημα στο Δψ ήταν αν συμφωνούμε με την πρόταση Γιούνκερ. Σου είχα πει (σε ανύποπτο χρόνο) ότι εξαιτίας των μενουμευρωπαϊκών κινητοποιήσεων, που έθεταν ευθέως θέμα παραίτησης της κυβέρνησης σε περίπτωση που βγει Ναι (το «Αλέξιτ» όπως το λέγανε), ο λαός αντέδρασε και έτσι το αναμενόμενο 55% υπέρ του Ναι μεταστράφηκε σε 61% υπέρ του Όχι.

    52 Ενδιαφέρον!

    54 Δημήτρη, εύχομαι καλή επιτυχία -δυστυχώς θα πετάω εκείνη την ώρα.

    57 Ισχυρότατα τμήματα της αγγλικής αστικής τάξης είναι με το Μπρέξιτ.

  59. Pedis said

    (Δεν έχω καταλάβει ποιον/ποια αναπαριστά ο Ζερβός στο κάδρο πίσω από τον Τσιπ. Τον Τσακαλώτο σε πόζα-μαντάμ ‘μένουμε ευρώπη’, ή τι; )

  60. Γιάννης Ιατρού said

    59: την Merkel ίσως;

  61. Pedis said

    # 51 – Ενδιαφέρον διάγραμμα, Στέλλα.

    Κατάλαβα, χωρίς να παρακολουθώ στενά το θέμα, γιατί μου είχε δημιουργηθεί η εντύπωση ότι η μπόλικη φασαρία γίνεται (και) για να δοθεί στο τέλος η ευκαιρία να το γιορτάσουν και να μας κάνουν άλλον έναν αισιόδοξο και ρομαντικό γύρο στη ρόδα του λούνα-παρκ.

  62. Pedis said

    # 60 – Α γειά σου!

  63. sarant said

    59-60 Προφανώς τη Μέρκελ.

  64. spiral architect said

    …..

  65. Avonidas said

    #64. Αυτό το FIXIT, όσο να πεις, αποπνέει μια νότα αισιοδοξίας 😉

  66. Γιάννης said

    Κατά τη γνώμη μου, το λάθος ήταν στο ότι δεν κατάφερε η Ευρώπη να σχηματίσει έγκαιρα ενιαία (ομοσπονδιακή) κυβέρνηση. Έπρεπε να είχαν βρεθεί ηγέτες αντίστοιχοι της δεκαετίας του 50 που θα κυνηγούσαν αυτόν τον στόχο. Θα είχαν αμβλυνθεί πολλά προβλήματα, μεταξύ των οποίων και το οικονομικό της χώρας μας (όπως λχ αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ τα ελλείμματα των επιμέρους πολιτειών).

  67. aerosol said

    Πραγματικά δεν καταλαβαίνω την επιχειρηματολογία περί «Ευρωπαϊκών αξιών». Αν υπάρχουν (μεγάλη κουβέντα…) δεν δημιουργήθηκαν με την ΕΕ. Οι Ευρωπαίοι αγαπούν και τον διαφωτισμό τους και όλα αυτά. Αλλά είναι ένα λούστρο πάνω στην πικρή αλήθεια που βιώνουν:

    ‘Ελλειψη δημοκρατίας, πλήρης απομόνωση από τα μακρυνά κέντρα συμφερόντων, ευρωπαϊκά συντάγματα των 600 σελίδων που δεν τα καταλαβάινει κανένας πολίτης, δημοψηφίσματα που επαναλαμβάνονται όσο δεν φέρνουν το «επιθυμητό» αποτέλεσμα μέχρι που καταργούνται, πολιτικές αποφάσεις που φέρνουν πλαγίως αυτά που απέρριψαν τα «αποτυχημένα» δημοψηφίσματα, τραπεζοκρατία, ολιγαρχία, διαφθορά, ανεργία, ραγδαία υποχώρηση κράτους πρόνοιας, καταστρατήγηση δικαιωμάτων, καταιγιστική μείωση εισοδημάτων.

    Δεν τους φταίει ο Ντιντερό, το φριχτό κατασκεύασμα που καθορίζει την ζωή τους χωρίς να έχουν οι ίδιοι λόγο τους φταίει.
    Η αριστερά με την μορφή σοσιαλδημοκρατίας πανευρωπαϊκά έχει μετατραπεί σε μέρος του προβλήματος, η πιο «καθαρή» αριστερά κινείται αυτιστικά και όλη αυτή η συσσωρευμένη (και απόλυτα λογική) απέχθεια πέφτει ως ώριμο φρούτο στην αγκαλιά ακροδεξιών και φασιστοειδών. Ακόμα και η γάτα μου θα έβγαινε βουλευτής αν κάποιος της έγραφε αντι-ΕΕ λόγους.
    Με την αριστερά να σε προδίδει ή να παρατηρεί αμήχανη ο θυμός δεν εξαφανίζεται δια μαγείας. θα εκφραστεί από όποιον είναι πρόθυμος να τον εκφράσει. Είναι έγκλημα που οι μόνοι πρόθυμοι είναι οι φασίστες αλλά και προδοσία εκ μέρους των πιο προοδευτικών δυνάμεων που δεν τολμούν ή δεν τους κόβει.

    Αυτό αντιμετωπίζουμε, και η ασθενής μνήμη όσων δεν πήραν είδηση ή δεν θυμούνται την σταθερή πορεία της ΕΕ προς καθαρά αντι-ευρωπαΙκές αξίες με εντυπωσιάζει. Πορεία που φουντώνει αν βάλεις στο γενικό αίσθημα ανασφάλειας, δυσαρέσκειας και ήττας τον φόβο για το «ξένο» -τον οποίο χρησιμοποιούν μια χαρά και οι φιλο-ΕΕ δυνάμεις όποτε νομίζουν πως τους εξυπηρετεί η στροφή του κόσμου δεξιότερα για να μην του προκύψουν τίποτα μπολσεβίκοι!

    [Κανείς πια δεν θυμάται την προβολή και σκανδαλώδη ανοχή στα χρυσάυγουλα όσο ήταν «βολική» κάθε δύναμη που θα βοηθούσε να μείνει εκτός εξουσίας ο Σύριζα;]
    —————————————————————-

    «Σκέφτομαι όμως ότι αν δεχτούμε πως τη Τζο Κοξ τη σκότωσαν οι μυστικές υπηρεσίες για να στρέψουν το ρεύμα των ψηφοφόρων κατά του Μπρέξιτ, αυτόματα μηδενίζουμε και όλον τον αγώνα της βουλευτίνας υπέρ των προσφύγων, ας πούμε -ουσιαστικά την ανάγουμε σε ένα πιόνι που βρέθηκε τυχαία σε μια γιγαντιαία σκακιέρα.»

    Όχι αγαπητέ Νίκο. Αν δεχτούμε ως ρεαλιστικά πιθανό κάτι τέτοιο δεν μεταπηδάμε αυτόματα σε κάποιο άλλο άκρο. Απλά προσπαθούμε να δούμε με όποιο εργαλείο διαθέτουμε το πού μπορεί να βρίσκεται η αλήθεια. Δεν μηδενίζουμε τον αγώνα της αν σκεφτούμε πως μπορεί να εκτελέστηκε από άλλες δυνάμεις. Εκτός αν ταυτίζεις τις δομές εξουσίας με κάθε τι καλό και αγαθό, κατά του οποίου είναι σφάλμα η κάθε επιφύλαξη. Δεν λέω πως αυτό έγινε έτσι αλλά αν έγινε έτσι είναι σαν να προκρίνεις κάποιο ζωτικό ψεύδος, δεχόμενος… τι; Πως προδίδουμε τον ανθρωπισμό αν υποπτευτούμε πως κάποια ρεμάλια την έφαγαν για σκοτεινούς λόγους;

  68. Avonidas said

    #3. Κακώς χαρίζουμε τις ευρωπαϊκές ιδέες του Διαφωτισμού στους απολίτικους ή πονηρούληδες Κατσαρολίστας

    #19. οι μετανάστες και οι πρόσφυγες από χώρες του λεγόμενου τρίτου κόσμου πόσο αποδέχονται τις ευρωπαϊκές αξίες;

    Ευρωπαϊκές ιδέες και αξίες, μάλιστα. Και ποιες είναι αυτές; Η ΕΕ, από τότε που υπάρχει, έχει προωθήσει μόνο μια αξία: κέρδη για τους λίγους, κι ο λογαριασμός στους πολλούς. Τα υπόλοιπα είναι απλώς παχιά λόγια, που ακούγονται μάλιστα όλο και λιγότερο από τότε που έσκασε η κρίση.

    Πέρα από τη νομισματική ένωση, που εκφυλίζεται σε μια δικτατορία των γερμανικών τραπεζών, είδαμε ένα μόνο ακόμα καλό από την ΕΕ, κι αυτό ήταν η ελεύθερη μετακίνηση ανθρώπων μέσα στην Σένγκεν. Όπου νάναι πάει κι αυτή άκλαφτη, οπότε τι είχαμε τι χάσαμε.

    Κατά τα άλλα: Βρετανοί νομπελίστες προειδοποιούν ότι με το μπρέξιτ θα μαραζώσουν από χρηματοδότηση οι επιστήμες στο ΗΒ. Ναι, διότι η πρώτη προτεραιότητα της ΕΕ είναι να προωθήσει την επιστημονική έρευνα… Διότι ως γνωστόν δεν μπορούμε να έχουμε διακρατικά επιστημονικά εγχειρήματα χωρίς το νταβατζηλίκι των τραπεζών. Το CERN τι είναι ρε παιδιά, παρατηρητές κολεόπτερων;

  69. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @54. Καλή επιτυχία, Δημήτρη! Αν κάνει ο Αρμός κάποια παρόμοια παρουσίαση στη Θεσσαλονίκη (..ο Ζουράρις θα είναι σίγουρα!..) θα τα πούμε από κοντά.
    @8. Γιάννη, οι νοσοκομειακοί γιατροί δεν κάνουν πότισμα κατά φύσιν αλλά όταν βρουν ελεύθερο χρόνο, ανάμεσα στις υποχρεώσεις τους!

  70. Πάνος με πεζά said

    Γιατί ρε παιδιά δεν είναι λύση η διάλυση της ΕΕ; Και ποιας ΕΕ δηλαδή, της μπίζνας των Γερμανών; Πού και πότε, και μιλάω για ανθρωπιστικά θέματα, όχι για μπίζνες, λειτούργησε θετικά η ύπαρξη της ΕΕ;
    Για πείτε μου ποτέ, αν εκτός ΕΕ, θα τρώγατε ποτέ σκόρδα Κίνας και λεμόνια Χιλής ! Θα θάβατε ροδάκινα, και ο κόσμος θα έψαχνε τα σκουπίδια…
    Δεν ξέρω τι συμβαίνει στην Αγγλία και τι τους συμφέρει, αλλά αν σοβαρευτούμε, θα δούμε ότι το μαγαζί της ΕΕ χρεοκόπησε. Αν δεν τυπώσει, ξερωγω, 300% πληθωριστικό χρήμα, αν δε σβήσει όλα τα χρέη των μελών, πείτε μου εσείς ποιές προοπτικές έχει για «ολοκλήρωση» (το ακούω και γελάω)…

  71. Ριβαλντίνιο said

    Από ότι έχω καταλάβει εμάς σαν Ελλάδα μας συμφέρει να μείνει η Αγγλία στην ΕΕ τόσο οικονομικά όσο και γεωπολιτικά.

    ———————————————
    Κόπα Αμέρικα

    Προημιτελικά
    ΗΠΑ – Ισημερινός 2-1
    Αργεντινή – Βενεζουέλα 4-1
    Κολομβία – Περού 0-0 (4-2 πεν.)
    Χιλή – Μεξικό 7-0 (!!!)

    Ημιτελικά

    Αργεντινή – ΗΠΑ

    Στηρίζουμε Αργεντινή. Αρκετά προχώρησαν οι ΗΠΑνοί.

    Χιλή – Κολομβία

    Κανονικά μιλάμε για ντέρμπι, εκτός αν γίνει τίποτα εξεωπραγματικό πάλι. Ας νικήσει ο καλύτερος.
    ——————————————–
    Για το Γιούρο πέρασαν Γαλλία και Ελβετία. Σχεδόν αδύνατο να περάσει η Αλβανία με μόλις 3 βαθομούς και -2 παθητικό. Ήδη υπάρχουν δυο ομάδες σε καλύτερη θέση από αυτή και με -1 παιχνίδι.

    Για σήμερα

    Αγγλία – Σλοβακία
    Στηρίζουμε το φαβορί για να δούμε ενδιαφέροντα πλέι οφ.

    Ρωσσία – Ουαλία
    Στηρίζουμε όρθοντοξ μπράδερς και τον αγχωμένο μπουλούκο στον πάγκο τους. Καλά τα πήγαν οι Κέλτες, αλλά ώρα να γυρίσουν σπίτι τους. Και επιτέλους οι Ρώσοι πρέπει να κάνουν ένα ματς της προκοπής.

  72. Avonidas said

    Παρακολουθώ, χρόνια τώρα, την αγωνιώδη προσπάθεια να χτιστεί μια κάποια «Ευρωπαϊκή ταυτότητα», να βρεθεί ένα λούστρο που θα κρατήσει και δεν θα ξεφτίσει για να περάσουμε πάνω από όλο αυτό το συνονθύλευμα εθνικών κρατών με τις τόσο διαφορετικές γλώσσες, παραδόσεις, καθημερινές συνήθειες και ιστορική πορεία.

    Είναι ρε παιδί μου σαν να μας προσκαλούσε η Τράπεζα της Ελλάδος, μικρούς και μεγάλους καταθέτες, να ανοίξουμε έναν κοινό λογαριασμό, και μετά οργάνωνε πάρτυ κι εκδρομές και δεξιώσεις όπου θα συναντιόμασταν, θα βγάζαμε φωτογραφίες χασκογελώντας και θα συζητούσαμε για τον καιρό. Πιθανόν πολύ ωφέλιμο και επικερδές για την ΤτΕ, αλλά δεν παύει να είναι μια γελοιότητα για τους συμμετέχοντες.

  73. Avonidas said

    Α, και μιας και τόση ώρα δεν έκανε κανείς αναφορά σε αυτή την ανεπανάληπτη Βρετανική σειρά, το Yes, Minister, ιδού, σάτιρα που τσακίζει κόκαλα:

    Αν θέλετε να ακούσετε έναν Nigel, ακούστε καλύτερα τον Nigel Hawthorne στον ρόλο του Sir Humphrey Appleby, κι όχι τον Nigel Farage…

  74. Πάνος με πεζά said

    @ 71 : Ρωσία-Ουαλία : με την πλάτη στον τοίχο, και με την ελεεινή τους ομάδα, οι Ρώσοι αποκλείεται να πάρουν το τρίποντο, εδώ δεν το κατάφεραν οι Ρουμάνοι…περόλο που με λίγη σοβαρή μπάλα θα μπαίνανε στους τρίτους…Προγνωστικό 0-1 για την Ουαλία, σε μια φαρμακερή αντεπίθεση…
    Αγγλία-Σλοβακία : άσο προβλέπω, κάπου στο 1-0 κι αυτό. πρώτον, γιατί οι Άγγλοι αποκλείεται να μην αφρίσουν βλέποντας , αν κάτσει στους Ουαλούς το παραπάνω αποτέλεσμα, να βγαίνουν δεύτεροι με πρώτο το γαλατικό χωριό, και δεύτερον γιατί η πρωτιά τους συμφέρει στις διασταυρώσεις, αφού θα παίξουν με κάποιον τρίτο (αν πούμε ότι τους συμφέρει δηλαδή ο τρίτος που θα βρούνε…).

  75. paolodrosi said

    14 και 41.
    Εννοω οτι στην Ελλαδα ειχαμε μεσα στο 2015, πανω απο 120 χιλιαδες νεκρους, συμφωνα με τα ληξιαρχεια.
    Πολλοι απ’ αυτους ειχαν φυσικα αιτια θανατου. Αλλοι εφυγαν απο εμφραγματα, απο εγκεφαλικα, απο αυτοκτονιες, κι απο αλλες αιτιες.
    Ο αριθμος των νεκρων ειναι ο μεγαλυτερος που εχει σημειωθει σ’ ενα χρονο, απο το 1942, χρονια της μεγαλης πεινας της Κατοχης.
    Πού οφειλεται αυτη η εξαρση των θανατων ?
    Τα δεδομενα ειναι πως βαδιζουμε στον εκτο χρονο των μνημονιων. Με κομμενες δαπανες απο την υγεια, για να πληρωσουμε το χρεος.
    Απο φετος αρχιζει να εφαρμοζεται ο κοφτης. Δηλαδη αν ενας χειρουργος στο Ιπποκρατειο για παραδειγμα, εχει να κανει εφτα επεμβασεις το Σεπτεμβριο, και τα οικονομικα του λογιστηριου του κρατους δε βγαινουν, μπαινει σ’ εφαρμογη ο κοφτης.
    Κοινως, πανε οι ασθενεις.

  76. Γιάννης Ιατρού said

    69β: 🙂 Κρίμα που δεν είσαι πίο κοντά ….

  77. Πάνος με πεζά said

    Ξέχασα φυσικά και το δολοφονικό (αλλά λίγο απίθανο σενάριο), αν οι Άγγλοι ακούσουν ότι οι Ρώσοι καλώς ή κακώς καθαρίζουν τους Ουαλούς, να παραχωρήσουν ισοπαλία στους Σλοβάκους ώστε οι Ουαλοί να μείνουν τέταρτοι…μα γίνονται αυτά στα Γιούρο;

    (επεκτάθηκε ποδοσφαιρικά η συζήτηση, αλλά έχει αρκετή…Βρετανία μέσα !)

  78. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Δεν έχω διαβάσει πολλή αστυνομική και κατασκοπική λογοτεχνία,δε μου πολυαρέσουν οι συνωμοσιολογίες κιόλας, αλλά σκέφτηκα(άσχετα με τα του Δελαστίκ κ.ε) πως έναν βλαμμένο ακροδεξιόστροφο τύπο, στην εποχή του ίντερνετ,μπορεί κάποιος/οι με σκοτεινά κίνητρα να τον ντοπάρει εύκολα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (fb, τουίτερ,μέιλ κλπ) και να τον εξωθήσει μέχρι και σε φόνο όταν και οι περιστάσεις βολεύουν.

  79. Ριβαλντίνιο said

    @ 74 Πάνος με πεζά

    Τότε να κάνω και εγώ προγνωστικά ( ή μήπως τι θέλω να γίνει ; ) 🙂 :
    Αγγλία – Σλοβακία 2-1
    Ρωσσία – Ουαλία 2-1

  80. Γιάννης Ιατρού said

    78: ΕΦΗ-ΕΦΗ
    Ακριβώς, αυτό σκέφτηκα κι εγώ! Πόσο θέλει να του βάλεις έντεχνα το μικρόβιο…., άσε που υπάρχουν και εξπέρ του είδους!

    75: Paolodrosi
    σίγουρα το στρες, τα αδιέξοδα κλπ. έχουν τα θύματά τους. Αμεσα ή έμμεσα. Αλλά να λες 125.000 νεκρόι και να περιλαμβάνεις τα πάντα, είναι παραπληροφόρηση. Και να πείς ότι δεν υπάρχουν αριθμοί που να είναι περισσότερο εξειδικευμένοι!

    .. αν ενας χειρουργος στο Ιπποκρατειο για παραδειγμα, εχει να κανει εφτα επεμβασεις το Σεπτεμβριο, και τα οικονομικα του λογιστηριου του κρατους δε βγαινουν, μπαινει σ’ εφαρμογη ο κοφτης..

    εντάξει, είπαμε μας έχουν φορτώσει…, αλλά μην τα σκοτώνουμε κι όλα…! Δεν έβρισκες κάτι πιό κοντά στην αλήθεια; Τόσα υπάρχουν! Αγγίζει την κακόβουλη είδηση αυτό το παράδειγμα!

  81. gpoint said

    # 71

    Γρήγορα φέρτε θερμόμετρο, πιεσόμετρο και…βαζελόμετρο!!!

    Αλλαξοπίστησε ο Ριβαλντίνιο και περιφρόνησε τα Κελτάκια με σήμα το τριφύλλι (από κάτι φανέλλες Σκωτσέζων που ξεμείνανε το 1906 στην Μεσοολυμπιάδα) και ΠΡΑΣΙΝΟ το χρώμα τους..κι όλα αυτά για Ρώσοι ψευτορτοντοξ παλαιοημερολογήτες και (πρώην) κομμουνιστές !!

    Ελα Γιέλτσιν στη θέση σου !!!!

    » Αγγλία – Σλοβακία
    Στηρίζουμε το φαβορί για να δούμε ενδιαφέροντα πλέι οφ.» Δεν το περίμενα να είσαι με τους Σλοβάκους του Μακ, μπράβο σου !!!

    Φυσικά και στηρίζουμε την σύμμαχον Αμερικήν απέναντι στους γκαουτσοκότσους του Νοτίου ημισφαιρίου !

  82. gpoint said

    # 77

    Πάνε όπως έχω δει τις ομάδες οι Εγγλέζοι θα είναι τυχεροί αν φύγουν με ισοπαλία, σκορποχώρι από καλούς παίκτες είναι, από ομάδα, τίποτε

  83. paolodrosi said

    Για την ακριβεια ειχαμε 121.785 θανατους το 2015, εναντι 92.984 γεννησεων.
    Αυτοι ειναι οι αριθμοι, που βεβαιως περιλαμβανουν ολων των ειδων τους θανατους.
    Μακαβριο το παραδειγμα, συμφωνω Γιαννη Ιατρου, αλλά αυτα εχουν ψηφισει οι Συριζανελ, κι αποτελουν νομο του κρατους.

  84. young george said

    η πιο σωστή κατά την άποψη μου ανάλυση για το ζήτημα

    http://alterthess.gr/content/dystopia-toy-dimostheni-papadatoy-anagnostopoyloy?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter

  85. ΓιώργοςΜ said

    Σχόλιο με αριθμό 69 ν’ αναφέρει εμμέσως «παρά φύσιν πότισμα» έχει κάποιο ενδιαφέρον… 😀

  86. Γιάννης Ιατρού said

    85: χαχαχαχαχα, τι είδε ο άνθρωπος!!!

  87. Pedis said

    # 80 – Γιάννη, κοίτα εδώ (Φυσική κίνηση Πληθυσμού, 2010-2014, ΕΛΣΤΑΤ), σελ. 3

    http://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&ved=0ahUKEwiPwPKk3rbNAhVrDsAKHe7QB_YQFggeMAA&url=http%3A%2F%2Fwww.statistics.gr%2Fdocuments%2F20181%2F011f65e1-722e-45b8-8bab-8f34f5d350b2&usg=AFQjCNGbVd381oQriDgTTg2uzyXkaj0Hlw&sig2=mCyg6EbuY7uS8MzDl2r10Q

    ένα +4% στους θανάτους και ιδίως ένα -19% στις γεννήσεις μεταξύ 2010-2014 δεν τα περνούν απαρατήρητα.

    Κι αν έχει δίκιο paolodrosi για «121.785 θανατους το 2015, εναντι 92.984 γεννησεων» το 2015 (δες # 83), τότε τα αντίστοιχα ποσοστά είναι περίπου +12% και -19%.

    (Τσεκ ιτ.)

  88. sarant said

    75-83 Τι να πω, προφανώς ως τώρα είχε εξασφαλιστεί η αθανασία. Ο αριθμός των θανάτων αυξάνεται, όπως βλέπω, από το 1956 κάθε χρόνο.

  89. Pedis said

    -> 87 Αν και η μείωση του ποσοστού των γεννήσεων μεταξύ 2010-2014 πρέπει να αξιολογηθεί με το στατιστικό βάρος της φυγής από τη χώρα των αλλοδαπών.

  90. Pedis said

    # 88 – Τότε θα πρέπει να ζυγιστούν τα νούμερα με τον πληθυσμό.

  91. ΓιώργοςΜ said

    75/83 Δεν πιστεύω πως τα οικονομικά ή άλλα χαρακτηριστικά της υγείας πάνε προς το καλύτερο, αλλά αυτό με το πλαφόν στα χειρουργεία μου χτυπάει περίεργα, υπάρχει αναφορά στη νομοθεσία;
    Όσο για τους θανάτους, η ηλικιακή πυραμίδα της Ελλάδας παρουσιάστηκε αρκετές φορές πρόσφατα και μοιάζει περισσότερο με ηλικιακό μανιτάρι. Φυσικά και είναι περισσότεροι οι θάνατοι από τις γεννήσεις, όταν κανείς δεν έχει να φάει, δε φέρνει παιδιά στον κόσμο για να πεινάσουν κι αυτά. Εδώ είχαμε υπογεννητικότητα την εποχή των παχιών αγελάδων, τώρα που και οι κοκαλιάρες ψοφάνε τι να περιμένει κανείς;
    Σαφώς και η υποβάθμιση της περίθαλψης παίζει σημαντικό ρόλο, δεν είναι ο μόνος παράγοντας όμως.

  92. Pedis said

    -> αλλά μεταξύ 2010-2014 ο πληθυσμός της χώρας αν δεν μειώθηκε (που μειώθηκε), σίγουρα δεν αυξήθηκε.

  93. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @ 85, 86. Χαρακτηριστικὴ περίπτωση τουκανισμοῦ. (Δεῖτε σχετικὸ λῆμμα καὶ σχόλια: http://www.slang.gr/lemma/6826-toukanismos) 🙂 🙂 🙂

  94. Avonidas said

    και ίσως αυτό να κάνει πολλούς δικούς μας υπεραριστερούς να συμπαρατάσσονται με τον Φάρατζ, μια και πιστεύουν ότι εφόσον η ΕΕ δεν παίρνει γιατρειά, καλύτερα είναι να διαλυθεί

    Έχεις υπόψη σου κάποιον ή κάποιους που να προσπαθούν να τη γιατρέψουν; Και που να τους παίρνουν στα σοβαρά, εννοείται, γιατί ως γνωστόν ο Βαρούφ κι οι DiEM25 είναι «κάτι γραφικοί τύποι».

    Αυτό που βλέπω εγώ μέχρι στιγμής είναι ότι Βρυξέλλες και Βερολίνο συνεχίζουν απτόητοι στο δρόμο του ευρωμονόδρομου με κάθε κόστος, όπου καταρρέουσες οικονομίες όπως της Ελλάδας κρατιούνται τεχνητά στη ζωή (για πόσο ακόμα, αναρωτιέμαι) με φορομπηχτική και συνθήκες εργασιακής ζούγκλας. Κι από την άλλη, δεξιοί και ακροδεξιοί και εθνικιστές αντιευρωπαϊστές, με μια εσάνς από ακούνητη κι αμίλητη Αριστερά, ψαρεύουν ψήφους πάνω στα ερείπια που δημιουργούν οι πολιτικές ντιρεκτίβες των πρώτων.

    Δεν αρκεί να λέμε ότι συνεχίζουμε ρε παιδιά μέσα στην ΕΕ και ίσως, κάποια στιγμή, με το πλήρωμα του χρόνου, θα αλλάξουν αυτές οι πολιτικές. Τώρα που με τις πολλαπλές κρίσεις γίνεται φανερή η φύση της ΕΕ (γιατί δεν έχει στην ουσία αλλάξει), θα πρέπει ή να εκφραστούν έμπρακτα κάποιες προθέσεις μετεξέλιξής της ή, αναπόφευκτα, να διαλυθεί. Κι ο χρόνος για αλλαγή πορείας είναι λιγοστός.

  95. Κουνελόγατος said

    Ευτυχώς που δε ζούσαν τότε ορισμένοι για να βρίσουν τον Στάλιν, όταν ήταν στο ίδιο στρατόπεδο με τους Αμερικανούς και τους Άγγλους. Μέχρι βάστα Ρόμελ θα λέγανε…

    Υ.Γ. Για το τελευταίο υπερβάλλω, διαγραφή του όμως θα ζητούσανε… :mrgreen:

  96. Reblogged στις anastasiakalantzi50.

  97. …Γκρέξιτ…Μπρέξιτ προκαλεί τρέμουλο στους ιθύνοντες της ΕΕ….

    Είναι το γνωστό
    Exitential Angst!

  98. 71, …Αργεντινή – ΗΠΑ…

    Θα είμαι μέσα!

  99. Ηλίας said

    83

    δεν κατάλαβα ;!;!

    Τί ψήφισαν , δηλαδή , οι ψεκασΜΜένοι ΚαΜΜένοι ;
    Να πεθαίνουν περισσότεροι διά νόμου ;
    Πάμε μιά στάλα καλά ή έχουμε το ατερμάτιστο στις χαζομάρες ;
    Κοίτα κάτι ( γιά να μην παρεξηγηθώ το γράφω ) . Σιχαίνομαι τους τσιπριζαίους γιά όλους τους λόγους του Σύμπαντος και ακόμη περισσότερους . Για να φτάσουμε στο σημείο , όμως , να τους φορτώνουμε μέχρι και την παύση δραστηριότητος του Πινατούμπο , πρέπει νά’χουμε καταπιεί τεράστιες δόσης χ.αυγουλίνης πρώτα .

    http://www.statistics.gr/statistics/-/publication/SPO09/-

    Αναλυτικά και ξεκάθαρα .

    Βέβαια , επειδή όσοι κάναμε στατιστική ξέρουμε καλά από μαγειρέματα και ανθυποαναλύσεις γιά να βγάλουμε το επιθυμητό ( κάτι σαν τις εκλογές , χοντρικά . ΟΛΟΙ κέρδισαν ) αποτέλεσμα , μπορούμε νά’χουμε ο καθένας την γνώμη του .
    Η αλήθεια , πάντως , είναι εκεί και είναι μία .
    Από το Brέξοδο στην εξόδιο . Βρε κοίτα κάτι ανακολουθίες .

  100. Ριβαλντίνιο said

    @ 81 gpoint

    Οι Ουαλοί φοράνε κόκκινα όμως. Άρα στηρίζουμε Ρούσους (παρόλο που τώρα τελευταία όλο και περισσότερο πέφτουν στην αίρεση του εθνοφυλετισμού 😦 ).

    Θα φάνε καλά οι ΗΠΑνοί από τους Αρχεντίνους. Οι πάμπες μεγαλώνουν μεγαλώνουν γερά παιδιά …

  101. Ριβαλντίνιο said

    @ 98 Μιχάλης Νικολάου

    (Τυχερέ !)
    Ωραία ! Θα μας μεταφέρεις και κλίμα κα τίποτα περίεργο μετά , ε ;

  102. Μαρία said

    Selective Memory: The Brexit Campaign and Historical Nostalgia https://imperialglobalexeter.com/2016/06/07/selective-memory-the-brexit-campaign-and-historical-nostalgia/

  103. Μαρία said

    19
    Στο Ηνωμένο Βασίλειο, μετανάστες φυλακισμένοι στις κάστες http://www.avgi.gr/article/6635518/sto-inomeno-basileio-metanastes-fulakismenoi-stis-kastes

  104. Ηλίας said

    « τεράστιες δόσΕΙς »…γμτ .
    Πώς τό’γραψα αυτό το τέρας ;

    Α, δεν πάω καλά .
    Μετά την t.v. , νομίζω πως ήρθε η σειρά του p.c. γιά εξόδιο .
    Αν συνεχίσω θα μπω και γω στην προαναφερθείσα στατιστική .

  105. Κλειδί τα οικονομικά επιχειρήματα
    Δέκα Νομπελίστες γράφουν υπέρ του Bremain
    ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14:48 |

    Σε μια ύστατη προσπάθεια να πείσουν τους ψηφοφόρους, 10 νομπελίστες της Οικονομίας, οι οποίοι έχουν τιμηθεί με το βραβείο για έρευνές τους που εκτείνονται από τις αρχές της δεκαετίας του 1970 μέχρι και πέρυσι, έγραψαν στην εφημερίδα The Guardian για να προειδοποιήσουν για τις επιπτώσεις μιας αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και να υπογραμμίσουν ότι το κλειδί είναι τα οικονομικά επιχειρήματα.

    «Το Brexit θα δημιουργούσε μείζονα αβεβαιότητα για τις μελλοντικές εναλλακτικές εμπορικές ρυθμίσεις στις οποίες θα πρέπει να προχωρήσει η Βρετανία, τόσο με την υπόλοιπη Ευρώπη όσο και με σημαντικές αγορές όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Κίνα», γράφουν.

    «Και οι επιπτώσεις αυτές θα επιμείνουν για πολλά χρόνια. Έτσι τα οικονομικά επιχειρήματα είναι σαφώς υπέρ της παραμονής στην ΕΕ», συμπεραίνουν.
    […]

    http://www.tanea.gr/news/world/article/5368333/deka-nompelistes-grafoyn-yper-toy-bremain/

  106. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα.
    Ενέσκηψε θύελλα δουλειάς εδώ και δεν προλαβαίνω, αλλά πριν ενσκήψει μού είχαν στείλει ένα ωραίο βιντεάκι του Όλιβερ που αποδομεί επιχειρήματα του Μπρέξιτ.

  107. spiral architect said

    Σωστός ο Αεροζόλης!

  108. Γιάννης Κουβάτσος said

    103. «Όταν οι Ινδοί έφτασαν στη Μεγάλη Βρετανία, το κράτος τούς ενθάρρυνε να διατηρήσουν την κουλτούρα τους. Η προώθηση της διαφορετικότητας συνέβαλε στην επανεμφάνιση των διαχωρισμών στο εσωτερικό των κοινοτήτων μεταναστών από τη νότια Ασία» διαπιστώνει με λύπη ο Νταβιντέρ Πρασάντ, σημερινός γενικός γραμματέας της CasteWatchUK

    Εδώ έγκειται το έγκλημα των δυτικών χωρών υποδοχής εις βάρος τους και εις βάρος των μεταναστών: ότι αντί να ενθαρρύνουν την ενσωμάτωση, προέτρεψαν στον τονισμό των διαφορών και στην »υπερηφάνεια της διαφορετικότητας». Μπέρδεψαν τον υγιή πλουραλισμό της πολυχρωμίας μέσα στην ενότητα με τη διασπαστική πολυπολιτισμικότητα των καστών και των γκέτο. Αντί να απαγορεύσουν δια νόμου τα φρικαλέα κηρύγματα μίσους των διαφόρων Ραμαντάν, τους δίνουν άπλετο δημόσιο χώρο να χύνουν ανενόχλητοι το φαρμάκι τους. Πόσα λάθη στο όνομα της δημοκρατίας, της ισοπολιτείας, της ισηγορίας, του σεβασμού της διαφορετικότητας, αξιών που πρώτες-πρώτες θα πέσουν θύμα του Ταρίκ Ραμαντάν και των ομοίων του.

  109. spiral architect said

    Μπέξιτ και . Ας το αναλύσουμε:
    – Η Μ.Β. είναι στην ΕΕ αλλά όχι στο ευρώ.
    – Η Μ.Β. δεν είναι στο Eurosystem, ούτε δίνει αναφορά στην ΕΚΤ.
    – Η Μ.Β. -μέσα στον καπιταλισμό- ακολουθεί δική της κεντρικοτραπεζική πολιτική.
    – Η Μ.Β. ανέκαθεν ήταν πιο κοντά στις ΗΠΑ, κάνοντας εισοδιστική πολιτική για τις ΗΠΑ στα πολιτικά της ΕΕ.
    – Το (οθντκ) δημοψήφισμα είναι δεσμευτικό; Αν ναι (βγαίνοντας το Μπέξιτ) τι θα κάνει η κυβέρνηση Κάμερον; Από που θα βγει;

    Για ποιο Μπρέξιτ ή Μπριμέιν λοιπόν μιλάμε; Άλλωστε παίζει και η TTIP και ποιος νοιάζεται. 😉

  110. Γιάννης Κουβάτσος said

    Τα στραβά και τα ανάποδα της ΕΕ τα βλέπουμε όλοι όσοι δεν είμαστε ουάου φιλελέδες. Τι θα συμβεί όμως αν διαλυθεί εις τα εξ ων συνετέθη; Θα υπάρξει, λέτε, άλλη προσπάθεια στο εγγύς μέλλον να επανασυσταθεί σε πιο υγιείς βάσεις ή θα πορευτεί ο καθένας μόνος του κι όποιον πάρουν οι καραδοκούντες χάροντες; Και τι θα γίνει τότε με τις αξίες του Διαφωτισμού (ναι, είδατε κόλλημα; ) που μόνο στη Δύση κάνουν καριέρα;

  111. ΣΠ said

    Απόψε στις 1:34 ώρα Ελλάδας (δηλαδή τυπικά αύριο) έχουμε το θερινό ηλιοστάσιο. Φέτος συμπίπτει με πανσέληνο.

  112. Θύμμαχος Θήτης said

    Το ερωτημά αφορά τους Βρετανούς. Η προσωπική μου άποψη είναι πως για την βελτίωση της ζωής συνολικά μιας κοινωνίας χρειάζεται ο εκδημοκρατισμός του πολιτεύματος και για να υπάρχει προοπτική να συμβεί αυτός, προϋπόθεση είναι η έξοδος από την αυταρχική ένωση. Δεν γίνεται σεβαστό το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης στην ΕΕ. Ρεύματα με ενδεχόμενες επιρροές από τον Ινδουισμό που θέλουν παραμονή για να «αλλάξουν την Ευρώπη» όπως λένε, τα θεωρώ ανεδαφικά. Αλλά το θέμα είναι τί θέλουν οι Βρετανοί, όχι εγώ.

    Επίσης όλο λογικά άλματα παρατηρεί κανείς σε εφημερίδες. Του τύπου έξοδο θέλει και ο Φαράνζ, άρα είστε μαζί του. Και ο Πολωνός Τουσκ (που απαγόρεψε στην χώρα κάθε αναφορά στον κομμουνισμό) δήλωσε πως θα έρθει το τέλος του πολιτικού πολιτισμού αν φύγει η Βρετανία από την ΕΕ. Αυτό δεν σημαίνει πως όποιος θέλει παραμονή είναι μαζί του.

  113. Pedis said

    # 99 – Κοίτα τα # 87-90, 92 και κρίνε.

    # 109 – Σωστός ο Σπάιραλ!

    # 110 – Ποιες είναι οι αξίες του διαφωτισμού σε ισχύ σήμερα στην ΕΕ; Εκείνες των φιλοσόφ; τoυ Τζέφερσον; των φιλελεύθερων; των Ρουσσωικών;
    Μεγάλη κουβέντα ανοίγω αλλά και (δεν είναι για σένα και το σχόλιό σου) … υποκριτικές χοντράδες πετιώνται (από) δεξιά κι αριστερά, και ιδιαίτερα από τους ιδεολογικούς απογόνους των μισάνθρωπων λιμπεράδων (από τον 18ου αι και δώθε).

  114. Θύμμαχος Θήτης said

    109 Μιλάμε για το σημερινό καθεστώς εμπορίου, μετακίνησης ανθρώπων, για κοινά προγράμματα έρευνας και άλλα πολλά. Επίσης η διαδικασία εξόδου, σε περίπτωση που συμβεί, θα διαρκέσει περίπου δυο χρόνια.

  115. spiral architect said

    @98: Ευτυχώς που έχετε και το Κόπα, αλλιώς θα βλέπατε μόνο λάιβ πεπονοπόλεμο και μπαλάκια γεμισμένα με άμμο. 😀

  116. Θύμμαχος Θήτης said

    ενώ και το Γιβραλτάρ μάλλον θα ενωθεί με την Ισπανία

    Νίκο μήπως κινδυνολογείς χωρίς λόγο; Ποιός το είπε αυτό;

  117. spiral architect said

    @114: Καλά, πλάκα καν’ς! Δηλαδή η Κίνα, η Ινδία ή ακόμα και η Ρωσία δεν έχουν απ’ αυτές τις παρτίδες με την ΕΕ; Ένα ψάξιμο στο νετ θα σε πείσει για το αντίθετο. Ενδεικτικά εδώ. 😉

  118. Παναγιώτης Κ. said

    Ο Λαπαβίτσας που ζει στο UK είναι και πανεπιστημιακός,μεταξύ άλλων λέει και τα εξής:
    Στο χώρο των εχόντων και κατεχόντων, το πλειοψηφικό κομμάτι θέλει την παραμονή ενώ το μειοψηφικό την έξοδο.Το καθένα για τα δικά του συμφέροντα.
    Όσο για την πλειοψηφία των λαϊκών και εργατικών στρωμάτων είναι υπέρ της εξόδου.

  119. LandS said

    Επαναφέρω τη συζήτηση στις «δυσκολίες» της ενσωμάτωσης.
    http://www.independent.co.uk/news/uk/home-news/eu-referendum-baroness-sayeeda-warsi-defects-from-leave-to-remain-a7090741.html

    Με την ευκαιρία δείτε σε τι μαλακίες παρασύρθηκαν οι ηγέτες της καμπάνιας του Μπρέξιτ (ταμαμ εφέντιμ;) από την αυτοπεποίθηση που άντλησαν από τις δημοσκοπήσεις.

    Μια θεωρία συνομωσίας δέχομαι. Οι δημοσκοπήσεις ήταν στημένες από τους οπαδούς του Remain για να προκαλέσουν ανησυχία στους δικούς τους ώστε να πάρουν απόφαση να πάνε να ψηφίσουν. Παράπλευρο όφελος οι υπερβολές της άλλης πλευράς.

    Είναι και λιγότερο αιματηρή.

  120. Θύμμαχος Θήτης said

    117 Μάλλον εσύ κάνεις πλάκα.

    Μια καινούρια συμφωνία για εμπόριο, μετακινήσεις και άλλα θα διαπραγματευτούν τα δυο μέρη σε περίπτωση εξόδου τους επόμενους μήνες. Μήπως μπερδεύεσαι με πρόσφατες δηλώσεις Σόιμπλε; Δεν ισχυρίστηκα κάτι τέτοιο, φυσικά και θεωρώ πως συμφωνίες τουλάχιστον σαν τις ΕΕ-Νορβηγίας θα ισχύσουν. Αλλά δεν είναι το ίδιο.

  121. Γιάννης Κουβάτσος said

    Αυτό το επιχείρημα «κοίτα ποιοι ψηφίζουν μέσα ή έξω» δεν είναι και πολύ σόι. Πέρσι το χρησιμοποίησαν κατά κόρον εναντίον όσων ψηφίσαμε Όχι τα καθεστωτικά ΜΜΕ και οι Αδωναίοι, λέγοντας ότι συμπορευόμαστε με τους Χρυσαβγίτες.

  122. spiral architect said

    Αγαπητέ Θύμμαχε σε καπιταλισμό ζούμε, οπότε οι διακρατικές συμφωνίες είναι ανάλογες των εκατέρωθεν σκοπιμοτήτων. Άλλωστε (το ξαναγράφω) έρχεται η TTIP κι έτσι ποιος νοιάζεται για τα κάθε λογής Μπρέξιτ.
    Για εμάς θα ξαναβγούν τα διαβατήρια; Ας περιμένουμε 5-10 λεπτά στον έλεγχο. Μπορεί να πιάσουν και κάνα λαθρέμπορο.
    (λέμε τώρα …) 😛

  123. sarant said

    99-113 Τελικά υπάρχουν τα στοιχεία για το 2015;

    116 Μάλλον παρεξήγησα κάτι που είχα ακούσει τις προάλλες στο ραδιόφωνο. Ήταν πρόταση των Ισπανών, σε περίπτωση Μπρέξιτ, να ανήκει το Γιβραλτάρ από κοινού σε Ισπανία και ΗΒ.
    Πάντως, όσοι Γιβραλταριανοί ψηφίζουν είναι υπέρ της παραμονής
    http://www.theguardian.com/politics/2016/jun/16/the-rock-of-remain-why-gibraltar-is-rejecting-brexit

    118 Ισχύει αυτό σε ένα βαθμό. Από την άλλη, οι νέοι είναι στη μεγάλη πλειοψηφία τους υπέρ της Παραμονής.

    119 Και αυτό λέγεται, εδώ και καιρό.

  124. spiral architect said

    Ποιο Brexit; Εδώ έχουμε Roulexit! 😛

  125. Νίκος Κ. said

    123 Υπάρχουν στοιχεία για το 2014 και το death rate της Ελλάδας ήταν παρόμοιο με της Γερμανίας http://www.indexmundi.com/map/?v=26

  126. Pedis said

    # 123 – Τι να σου πω Νικοκύρη. Το πράγμα θέλει καλό ψάξιμο. Υπάρχουν δημοσιεύματα που ανεβάζουν τον αριθμό κοντά στις 122 χιλ θανάτους κι άλλα 118 χιλ. Το δεδομένο (με βάση την ΕΛΣΤΑΤ, # 87) είναι το 2010 καταγράφηκαν περίπου 109 χιλ. θανάτοι και το 2014 περίπου 114 χιλ. Συνεπώς, δεδομένου ότι ο πληθυσμός (στα σίγουρα) δεν αυξήθηκε (αλλά, είμαι σίγουρος ότι, μειώθηκε) μία ασφαλής εκτίμηση για την αύξηση είναι 8%-12%. (Δεν είναι και λίγο για να περάσει απαρατήρητο!)

    [Θα ρωτήσει κάποιος: κι αν πρόκειται για διακύμανση; Ορθή παρατήρηση. Ας βάλει λοιπόν τα ζυγισμένα σε σχέση με τον πληθυσμό νούμερα των θανάτων από το (ας πούμε) ’82-84 και δώθε (που υπάρχει το ΕΣΥ) κι αν διαπιστώσει ότι η παρούσα αύξηση παίζει 2-3 φορές πάνω από τη μέση διακύμανση μέχρι το 2010, τότε έχει ένα πρώτο συμπέρασμα. ]

    Σημειώνω ότι ο αριθμός των γεννήσεων στο διάστημα 2010-14 έχει πέσει κατακόρυφα, -19%.

    Ένυ σπεκουλάτιον ως προς τις αιτίες?

  127. Μαρία said

    Νικοκύρη, διαβάζω οτι σε περίπτωση μπρέξιτ κάποιοι ευρωυπάλληλοι σκέφτονται να απαρνηθούν τη βρετανική ιθαγένεια.
    http://www.franceinfo.fr/emission/en-direct-de-l-europe/2015-2016/en-direct-de-l-europe-2015-2016-du-19-06-2016-19-06-2016-05-35

    Αυτό που αναφέρεται στο τέλος για τους Νορβηγούς δεν το ήξερα.

  128. sarant said

    124 Άλλος Νίκος είναι του 123, όχι ο Νικοκύρης 🙂

    Προφανής αιτία για τη μείωση στον αριθμό των γεννήσεων είναι η κρίση. Αν το προφανές επιβεβαιώνεται, θέλει περισσότερη μελέτη.

  129. Νεο Kid l'erance en vacance said

    Σημερα ψηφιζουμε Bremain in Euro 2016! 🙂

  130. MA said

    Καλησπέρα,
    Brexit και στοιχήματα από το http://tvxs.gr/news/eyropi-eop/kerdizei-synexos-edafos-bremain-ti-dinoyn-ta-stoiximata-binteo
    Σήμερα είναι και η Παγκόσμια Ημέρα για τους πρόσφυγες

    Για τον …κηπουρό γιατρό: το βράδυ συνήθως ποτίζουμε, αλλιώς δώρο άδωρο 😊

  131. Θύμμαχος Θήτης said

    122 Με την TTIP θα βρεθούμε πάλι προ τετελεσμένων γεγονότων. Ενημερωνόμαστε μέσω διαρροών, τραγικό!

    123β Ε ναι! Οι Ισπανικές κυβερνήσεις θέλουν τον Βράχο αλλά για τη Μελίγια και την Θέουτα δεν λένε τίποτα. Εκτός από στρατηγικό σημείο για το ΗΒ είναι και φορολογικός παράδεισος, λογικό το βρίσκω επομένως να προτιμάνε τον δρόμο της «σταθερότητας».

  132. Θύμμαχος Θήτης said

    φτου! δεν το έκλεισα σωστά. Το λινκ στο 131 ειναι για τη Μελίγια. Το υπόλοιπο δεν είναι λινκ κάπου.

  133. LandS said

    126 Πάρε ένα σπεκουλέσιον για αιτίες. Κάποιος που το 85 ήταν 75 χρονών σήμερα είναι 106.

  134. Νίκος Κ. said

    126 Ο αριθμός των γεννήσεων όντως θέλει ψάξιμο. Η πτώση με το χρόνο είναι κοινή για πολλές αναπτυγμένες χώρες. Στον επόμενο σύνδεσμο μπορεί κανένας να συγκρίνει χώρες για το 1960-2013. (Έχω κατ’ αρχήν τσεκάρει Ελλάδα, Γερμανία, Ιαπωνία, Ιταλία αλλά βάζει κανείς όποιες θέλει). Έχει ενδιαφέρον:
    http://www.indexmundi.com/facts/indicators/SP.DYN.CBRT.IN/compare#country=de:gr:it:jp

  135. Πάνος με πεζά said

    To πρώτο να συμβεί είναι το Rusexit, καθώς η «αρκούδα» χάνει από τα Ουαλά 2-0 στο εικοσάλεπτο…
    Όπου λαλούν πολλοί Κοκόριν…

  136. MA said

    127: νομίζω ότι μετράει η υπηκοότητα για την πρόσληψη. Σίγουρα σε περίπτωση brexit δεν θα προσληφθούν άλλοι νησιώτες. Για τους υπάρχοντες φαντάζομαι θα βρεθείκάποια φόρμουλα. Αλλά ναι, και εγώ το άκουσα. Χλωμό όμως το βλέπω

  137. ΓιώργοςΜ said

    128 και καταγγέλω τη λοιδωρία του Πανούση (Τζίμη), που κάποτε τραγουδούσε «γ@@@τε γιατί χανόμαστε»… Η τέχνη προηγείται της επιστήμης… 🙂

    122 από πολύ πρόσφατη (ημερών) εμπειρία, χωρίς διαβατήριο περιμένεις και τώρα 10-15 λεπτά, με διαβατήριο 2.

    Σχετικά με τα στατιστικά, από αυτά που βλέπω στις παραπομπές, περισσότερο με ανησυχεί η αύξηση της βρεφικής θνησιμότητας παρά ο απόλυτος αριθμός θανάτων, που δείχνει εν πολλοίς να συμβαδίζει με τη γήρανση του πληθυσμού. Η εξέλιξη της περίθαλψης εκεί δείχνει την αδυναμία της.

  138. Hλίας said

    126

    Α μπράβο .
    Τώρα είμαστε μια χαρά .
    Συγχύστηκα που με ανάγκασες να σβήσω το σεντόνι μου , αλλά χαλάλι σου .
    Ακόμη ψάχνω τους 121.785 θανάτους του 2015 που ανέφερε με τόση σιγουριά κι ακρίβεια ο 83 .

    « Υπάρχουν δημοσιεύματα που ανεβάζουν τον αριθμό κοντά στις 122 χιλ θανάτους κι άλλα 118 χιλ. »

    Αν δεν βαριέσαι , βάλε κάνα link .

  139. Νεο Kid l'erance en vacance said

    Μα αυτοι οι Ουαλοι Κελτες ειναι καταπελτες!:-)
    Αιντε να φευγουν τα ρωσοειδη μσκαρια…

  140. Πάνος με πεζά said

    Σφυροκοπάνε και οι Άγγλοι…
    Αν εξαιρέσεις τη βλακώδη κλισεδούρα του σπίκερ «Παίρνουν δεύτερες και τρίτες μπάλες οι Άγγλοι για να απειλήσουν…».
    Απο πού; Από τα ball boys;

  141. Γιάννης Ιατρού said

    123: Ερώτηση για το αν υπάρχουν στοιχεία

    Μόλις τελείωσα το πότισμα (βλ. 8α 🙂 ) τα στατιστικά (από την στατιστική υπηρεσία παρμένα) τα ανέβασα εδώ:

    Ελλάς – Πληθυσμός, Θάνατοι, Γεννήσεις σε excel (Data, Graph) εδώ http://docdro.id/NGTid6L
    Ελλάς – Πληθυσμός, Θάνατοι, Γεννήσεις σε pdf (Data, Graph) εδώ http://docdro.id/eUO1wz9

  142. sarant said

    127 Για τους Νορβηγούς ισχύει -δεν έχω συναντήσει εγώ κανέναν, αλλά ξέρω ότι υπήρχαν. Ο θρύλος έλεγε ότι τους έχουν σε κάποιον απομονωμένο διάδρομο

  143. Θύμμαχος Θήτης said

    84 Καλή ανάλυση!

  144. Hλίας said

    Ωραίος ο κύριος Ιατρού .

    Λοιπόν …
    ΟΛΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΕΙΝΑΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2014 .
    Σύμφωνοι ;
    Σύμφωνοι .

    Ο δεθυμαμαιποιος , έγραψε σίγουρα κι απόλυτα για το 2015 .

    ΓΙΑ ΤΟ ΔΥΟ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΔΕΚΑΠΕΝΤΕ .

    Aς μας δώσει μια πηγούλα να τη δούμε και μεις οι κακόμοιροι και να δροσιστούμε από τη γνώση , μέρες καύσωνα .

    Αυτό .

    Grazie .

  145. gryphon said

    141
    Kαμμια στατιστικη για την πορεια των εκτρωσεων στην Ελλαδα εστω απο την δεκαετια του 70 υπαρχει;
    Νομιζω οτι κατεχουμε και καποιο σχετικο ρεκορ ισως και παγκοσμιο στο εν λογω σπορ.

  146. cronopiusa said

    ενώ και το Γιβραλτάρ μάλλον θα ενωθεί με την Ισπανία

    Στην «Πέτρινη Σχεδία» του Ζοζέ Σαραμάγκου, η Ιβηρική Χερσόνησος αποκόπτεται από την Ευρώπη κι αρμενίζει στον Ατλαντικό, εκτός από το Γιβραλτάρ

  147. Per Aspera said

    Αυτές οι ευρωπαικές αξίες μάλλον χρηματιστηριακός όρος πρέπει να είναι.Είναι πάντως ιστορική, πολιτική και ιδεολογική λαθροχειρία η ταύτισή τους με τις ιδέες του Διαφωτισμού. Λερώνει τη μνήμη σπουδαίων διανοητών και επαναστατών για να υφάνει ένα φερετζέ σε αυτή τη συμμαχία της βαρβαρότητας. Δε φτάνει που προθύμως μπουκάρουν ανά την υφήλιο όπου οι αγορές το καλούν, ξαναγράφουν και την ιστορία.Ζέσταναν το αυγό του φιδιού και τώρα ενσωματώνουν τις χαιδεμένες σταχτοπούτες της βαλτικής και της κεντρικής Ευρώπης. Σπουδαίες αξίες…
    Θα είχε πλάκα να δούμε στο μέλλον αεροπλανοφόρο Ντιντερό, μεραρχία Βολτέρ, πυραύλους Ρουσώ, γιατί όχι και τυφέκιο Βάλτερ Μπένγιαμιν και άρμα Στέφαν Τσβάιχ.

  148. Γιάννης Κουβάτσος said

    Όσο και να λοιδορούμε τις ευρωπαϊκές αξίες, όλοι, υποθέτω, θα προτιμούσαμε να κατοικούμε στη Γαλλία, στη Γερμανία, έστω και στην Τσεχία, παρά στο Ιράν, στην Κίνα ή στην Τουρκία. Και δεν αναφέρομαι στο βιοτικό επίπεδο, έτσι;

  149. Pedis said

    # 141 – Μπράβο Γιάννη. Εξαιρετική δουλειά!

    Το τρεντ είναι νομίζω αδιαμφισβήτητο (και δεν φαίνεται ότι πρόκειται για διακύμανση) και στους θανάτους και στις γεννήσεις, αν, για καλύτερη θεώρηση, κοιτάξει κανείς τα νουμεράκια ανά 1000 κατοίκους στους πίνακες που ετοίμασε ο Γιάννης. (Το γράφημα με στοιχεία από το ’30 μέχρι τώρα δεν προσφέρει την κατάλληλη ανάλυση.)

    Έπειτα, παρατηρείται σαφής κάμψη στην αύξηση του πληθυσμού μεταξύ ’10-15 (κάτι λέει κι αυτή).

    Εύγε Ιωάννη!

    # 133 – Καλό LandS! Και να δεις που το σχεδίαζε να ζήσει μέχρι το ’14 και να πεθάνει πάνω στο σαξές στόρυ τοτ Σαμαρά για να του κάνει ζημιά ο γεροπασόκος . Και τώρα τα πληρώνει το μνημόνιο του σύριζα. Αδικίες.

    # 138 – Το νουμεράκι που έδωσε ο/η Παολοδρόσι υπάρχει σε τουλάχιστον ένα σάιτ, όπως επίσης και το μικρότερο, δηλ. εκεί γύρω στις 118 χιλ. Δεν θέλω να σου δώσω αμφίβολης αξιοπιστίας ιστότοπους που αναφέρονται και στις δύο εκτιμήσεις. Δες και μόνος σου βάζοντας στο ψαχτήρι κάτι σαν «Ελλάδα αριθμός θανάτων 2015» κλπ.

    Πάντως η γραμική προέκταση των δεδομένων των ετών 2013 και 2014 παρέχει την εκτίμηση των 116 χιλ θανάτων για το 2015. Αν αποδειχτεί ότι είναι περισσότεροι, τότε κράτα κι αυτή την πληροφορία.

  150. Παναγιώτης Κ. said

    148.Α γεια σου!
    Δεν είμαστε πια σε… φοιτητικά αμφιθέατρα !

  151. cronopiusa said

    Γράφτηκαν τα πρώτα προσφυγόπουλα στα δημόσια σχολεία

  152. Γς said

    148:

    >Και δεν αναφέρομαι στο βιοτικό επίπεδο, έτσι;

    Liquor Stores

  153. Pedis said

    # 148 – Χειρότερα υπάρχουν. Αλλά αξίζει η σύγκριση μαζί τους; Πέρα από συγκρίσεις, εγώ αναρωτήθηκα ποιες να νομίζει ο καθένας ότι είναι οι αξίες του ευρωπαικού διαφωτισμού.

    Ποιες να πιστεύει ότι είναι δαύτες το 25% και βάλε του νοτιοευρωπαικού πληθυσμού που είναι άνεργοι, οι 500ευρίτες, οι υπό απελή έξωσης οικογένειες στην Ισπανία, τα 7 εκ των μινιτζόμπερς στη Γερμανία. Οι απολυμένοι, οι διωγμένοι από τη δουλειά μόλις σκεφτούν να κουνηθούν και τους περάσει από το μυαλό να κάνουν σωματείο.

    Για να μην προσθέσω άλλα, ποιες, πιστεύει ο μέσος μορφωμένος Ευρωπαίος ότι είναι οι αρχές του Ευρωπαικού διαφωτισμού τις οποίες φέρνει στο μυαλό του ο Ιρακινός, ο Σύριος, ο Αφγανός, ο Λίβυος, ο Παλαιστίνιος στις ερειπούπολεις που αναγάζεται να ζήσει ή ο Πακιστανός, ο Μπαγκλαντεσιανός στα κάτεργα των ευρωπαικών πολυεθνικών ή ο Κεντροφρικανός στη χωματερή των ευρωπαικών απορριμάτων που τον έχουν θάψει;

    Μήπως, τελικά, συγχέουμε τον (αγγλικό) φιλελευθερισμό με αυτόν ακόμη τον κουτσουρεμένο διαφωτισμό των φιλοσόφ;

    Διότι ακόμα και η διακήρυξη των δικαιωμάτων του ανθρώπου του 1793 (που για πάνω από 160 χρονια είχε τεθεί εκτός νόμου ως φανατικός ροβεσπιερισμός και πρακτικός ρουσσωισμός) έχει τόση αξία όσο το παλιόχαρτο πάνω στην οποίο έχουν τυπωθεί τα μεταπολεμικά ευρωπαικά συντάγματα.

  154. Γιάννης Ιατρού said

    149: Τέλος Pedis
    Βρήκα ένα αρχείο της στατ. Υπηρεσίας με τις αναγκαίες πληροφορίες για το 2015.
    Τα νούμερα για θανάτους και γεννήσεις του 2015 είναι σχεδόν ίδια (αμελητέες διαφορές) με αυτά που δίνει ο Paolodrosi στο σχόλιο #83

    Αντικατέστησα τα παλιά αρχεία στο #141 με καινούργια συμπεριλαμβάνοντας και το 2015. Όποιος ενδιαφέρεται, ας τα ξανακατεβάσει (οι σύνδεσμοι παραμένουν οι ίδιοι όπως και πριν, για σιγουριά, σας τους ξαναβάζω):

    Ελλάς – Πληθυσμός, Θάνατοι, Γεννήσεις 1932 – 2015 σε excel (Data, Graph) εδώ http://docdro.id/NGTid6L
    Ελλάς – Πληθυσμός, Θάνατοι, Γεννήσεις 1932 – 2015 σε pdf (Data, Graph) εδώ http://docdro.id/eUO1wz9

  155. Hλίας said

    Μα … ξέρετε … τoυς είδα τους ιστοτόπους . Απλώς ήθελα να το μεταφέρει ο κατήγορος . Κάπως έτσι δεν το κάνουν και στα δικαστήρια ;
    Εις εξ αυτών του λατρεμένου μας Δημητρίου , από τον οποίο κοπυπάστωσε ( περίπου ) ο κύριος Δρόσης ( ο Paolo Rossi ήτο Ιταλός ποδοσφαιριστής . Αυτό δεν το έψαξα στο net . Τον ήξευρα από τότενες . Είναι μικρότερός μου και παιχταράς , δυστυχώς ) ΚΑΙ την παρακάτω φράση:

    « Αν συνεχίσει έτσι το έτος θα κλείσει με τους θανάτους να πλησιάζουν ή και να ξεπερνούν τους 120 χιλιάδες. Αριθμός ρεκόρ για ειρηνική περίοδο. Οι δε γεννήσεις βρίσκονται στις 63.750 στο οκτάμηνο. »

    Γέρος και στράβακλας μεν , με βοηθά το φτωχό πισάκι μου , δε .

    Άποψή μου , γιά να μην κάνω το παπί .
    Ενδεχομένως θα τους φτάσουμε αυτούς τους αριθμούς . Ίσως και να τους ξεπεράσουμε . Το να κάνουμε στατιστικές μελέτες για νεκρούς , όμως , είναι υπερβολικά φιλελέ γιά το στομάχι μου . Πιθανόν , όπως φαίνεται μέχρι στιγμής , δεν είναι τόόόόσο άσχημο γιά τα στομάχια άλλων , άνευ υπογαστρίου και υπεργαστρίου , όπως έλεγε κι η σχωρεμένη ( ο Μπίρμαν τό’πε γιά την ακρίβεια . Η σχωρεμένη το τραγούδησε ) .

    … κι επειδή είμαι fan του ΛαΒρέντιυ

    https://www.google.gr/search?q=121.785+%CE%B8%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82+%CF%84%CE%BF+2015&oq=121.785+%CE%B8%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82+%CF%84%CE%BF+2015&aqs=chrome..69i57&sourceid=chrome&ie=UTF-8

    Ζέστη , ρε γαμώτο . Πολύ ζέστη .
    Καλό βράδυ .

  156. Pedis said

    Ματαμπράβο σου Γιάννη!

    Για όσους βαριούνται να κοιτάξουν τα νουμεράκια στις ταμπέλες που ετοίμασε ο Γιάννης, ιδού η εικόνα του αριθμού των θανάτων ανά 1000 κάτοικους από το 2000 μέχρι το 2015:

    ετος αρ. θανάτων / 1000 κατ.

    2000 9.63

    2001 9.37

    2002 9.46

    2003 9.57

    2004 9.49

    2005 9.46

    2006 9.46

    2007 9.82

    2008 9.61

    2009 9.61

    2010 9.65

    2011 9.99

    2012 10.52

    2013 10.20

    2014 10.41

    2015 11.11

    Με εξαίρεση τη σχετικά μεγάλη αύξηση το 2008 τα υπόλοιπα χρόνια στο διάστημα 2000-2010 οι διακυμάνσεις είναι μικρές. Από το 2010 και δώθε η αυξητική τάση είναι σημαντική και η διαφορά μιν-μαξ είναι περίπου τρεις φορές μεγαλύτερη από την αντίστοιχη μεγαλύτερη τιμή κατά τα έτη 2000-2010.

  157. Pedis said

    -> 156 : Με εξαίρεση τη σχετικά μεγάλη αύξηση το 2008 -> Με εξαίρεση τη σχετικά μεγάλη αύξηση το 2007

  158. Hλίας said

    121.292

    Παραείναι πολλοί .
    Πολύ άσχημα τα πράματα .

    Γαμωτο .

  159. Pedis said

    Σίγουρα υπάρχει ένα τουλάχιστον αισιόδοξο συμπεράσμα. Ο καθένας μας, αν πάει έτσι και το 2016, κατά … «μέσο όρο» στην Ελλάδα έχει περισσότερο από 99% πιθανότητα να την σκαπουλάρει και φέτος. Αν πέσει ατο κάτω από το 1%, ε, δεν θα ‘ναι γκαντέμης;

  160. Γς said

    Κάποτε το δημογραφικό ήταν η αδυναμία μου, το χόμπι μου.

    Και όχι βέβαια η επίλυσή του [ότι ήταν να κάνω το έκανα, χώρια τις γκέλες, τις διακοπές κυήσεων που οι μουρλές επέμεναν να κάνουν. Εχω ένα συρτάρι με αρκετά υπερυχογραφήματα κλπ από τέτοιες επεμβάσεις. Ελα ρε να στειρώσω, μου έλεγε ο φίλο ου ο Σωτήρης, που έβλεπε τι μου είχαν στοιχήσει όλα αυτά].

    H δημογραφία λοιπόν.Οι καμπύλες, τα διάφορα μοντέλα και κυρίως η επίλυσή τους, από της μήτρες Λέσλι μέχρι τις πιο σοφιστικέ μορφές. Τα σιμιουλέισον στα όριά τους. Ηταν κι η εποχή τότε του Limits to Growth των Μίντοους κλπ του Κλαμπ της Ρώμης.

    Ηταν βλέπετε και ένα από τα μαθήματά μου.
    Πληθυσμιακά μοντέλα και η εξέλιξη του Ελληνικού πληθυσμού, που την πείρε ο διάολος κ την σήκωσε.

    Ηταν τόσο αποκαρδιωτικό να βλέπεις σε πόσα χρόνια οι Τούρκοι θα είναι δεκαπλάσιοι των Ελλήνων, ή πότε οι Αλβανοί [της Αλβανίας μόνο] θα έφταναν τους Ελληνες που σύμφωνα με τις τότε παραμέτρους κατρακυλούσαν από τα 10 στα 9, τα 8, τα 7 εκατομμύρια.

    Στο μεταξύ βέβαια οι παράμετροι επιδεινώθηκαν. Κι ούτε στη φαντασία μου δεν θα ήθελα να προβάλω την εφιαλτική εξτραπολέισον της εξέλιξης αυτής.

    Και καλά τα αγέννητα παιδιά. Αυτά όμως που γεννήσαμε μέσα σε μια αντεστραμμένη και γεμάτη μνημόνια και χρέη πυραμίδα ηλικιών;

  161. Hλίας said

    Κάτι η ζέστη , κάτι ο Χάρος πού’ρχεται , κάτι τα στατιστικά … δε με παίρνει ο ύπνος ( πριν τον Χάρο ) .
    Η ερώτηση από ελαφρώς έως βαρέως ηλίθια :

    – Οι μεταστάντες μετανάστες προσμετρώνται ;
    Φαντάζομαι όχι , ε ;

    … ρε κοίτα κουβέντα που ανοίξαμε , ρε ;!;!

    Μπρρρρ …

  162. Γς said

    161:

    Πάρε να’ χεις!

  163. Γς said

    161:
    >Κάτι η ζέστη

    Πολύ ζέστη. Κι έλεγα να πάω για μπάνιο μόλις χαράζει.
    Μισοξύπνησα αλλά που να ξημερώσει…

    Είχε τραβήξει το εξωτερικό στη βεραντόπορτα η κυρά,

    Και να’ μαι εδώ 7 η ώρα. Σαν ντάλα μεσημέρι.

  164. Νίκος Κ. said

    156 Σίγουρα θέλει κοίταγμα ο συγκεκριμένος δείκτης αλλά όχι βιαστικά συμπεράσματα.
    Παραθέτω τα στοιχεία για την Ελλάδα σύμφωνα με την ανάρτηση 156 (πρώτη στήλη μετά το έτος), σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα (δεύτερη στήλη μετά το έτος), μαζί με αυτά της Ιαπωνίας (η τελευταία στήλη)
    http://data.worldbank.org/indicator/SP.DYN.CDRT.IN
    Από ότι φαίνεται η Ιαπωνία είχε ακόμη μεγαλύτερη αύξηση από την Ελλάδα:

    2000 9.63 9.7 7.7

    2001 9.37 9.4 7.7

    2002 9.46 9.5 8.1

    2003 9.57 9.7 8.4

    2004 9.49 9.6 8.05

    2005 9.46 9.6 8.53

    2006 9.46 9.6 8.53

    2007 9.82 9.9 8.71

    2008 9.61 9.7 9.1

    2009 9.61 9.8 9.1

    2010 9.65 9.8 9.5

    2011 9.99 10.0 9.9

    2012 10.52 10.6 10.0

    2013 10.20 10.2 10.1

    2014 10.41 10.5 10.0

    2015 11.11 10.9 10.48

  165. spiral architect said

    @147: Αυτές οι ευρωπαικές αξίες μάλλον χρηματιστηριακός όρος πρέπει να είναι.
    Τι μάλλον; Εντελώς λέμε! Πριν 3-4 μέρες άκουσα στο ραδιόφωνο ότι, ο Εκόνομιστ σε άρθρο του έγραφε ότι «ένα ενδεχόμενο μπρέξιτ, θα επηρεάσει τις συζητήσεις για την κλιματική αλλαγή». Αν κι έψαξα αμέσως στο νετ για το άρθρο, δεν βρήκα κάτι, οπότε κατέληξα, ότι οι τύποι παραπληροφορούν και τρομοκρατούν καραμπινάτα.

    Εν κατακλείδει χέστηκα (με το συμπάθειο κιόλας) και για το μπρέξιτ όπως ακριβώς χέστηκα και για το πέτσινο περσινό γκρέξιτ του Τσίπρα, όπου έριξα άκυρο σε ένα δημοψήφισμα χωρίς συγκεκριμένο ερώτημα. Τέλος πάντων, ότι και να συμβεί μεθαύριο, οι ευγενείς απόγονοι του Αρθούρου και του Μαύρου Πρίγκηπα θα συνεχίσουν να μένουν πελάτες ενός συστήματος που η ανάπτυξή του (μέχρις να ψοφήσει) στηρίζεται στη γένεση και πώληση χρέους.

  166. Γιάννης Κουβάτσος said

    Μη συγχέουμε τις αξίες του Διαφωτισμού με τον καπιταλισμό και τα αδιέξοδά του. Είναι μεγάλο λάθος. Ο καπιταλισμός πρέπει να ξεπεραστεί, οι πανανθρώπινες αξίες του Διαφωτισμού πρέπει να διαφυλαχτούν ως κόρη οφθαλμού.
    Κρόνη, δεν φτάνει να εγγραφούν τα προσφυγόπουλα στα σχολεία. Πρέπει να ληφθεί μέριμνα, επειδή δεν ξέρουν λέξη ελληνικά και δεν θα μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα. Και λόγω κρίσης τέτοια μέριμνα φοβάμαι πως δεν θα υπάρξει. Θα πεταχτούν στις κανονικές τάξεις αβοήθητα και το αποτέλεσμα θα είναι ένα μεγάλο φιάσκο. Το ξέρω από πρώτο χέρι το θέμα.

  167. spiral architect said

    Ορίστε, τι λέγαμε; Business as usual.
    http://bit.ly/28JMeKY

  168. spiral architect said

    Ο Λάμπρος πού είναι να μας κάνει μια χρηματιστηριακή ανάλυση του Μπρέξιτ; 😛 😛 😛

  169. Γιάννης Κουβάτσος said

    Όσο για το ποιες είναι αυτές οι αξίες του Διαφωτισμού; Είναι αυτές που τις πολέμησε σκληρά το κατεστημένο του 18ου, του 19ου και του 20ου αιώνα και τώρα, επειδή εδραιώθηκαν, υποκρίνεται πως τις αποδέχεται και καμαρώνει γι’ αυτές. Είναι αυτές χάρη στις οποίες εμείς γράφουμε ελεύθερα αυτά που γράφουμε στου Σαραντάκου, χωρίς να φοβόμαστε ότι θα λογοκριθούμε, θα συλληφθούμε, θα κλείσει βίαια ο ιστότοπος ή και ολόκληρο το διαδίκτυο, όπως θα γινόταν στα περισσότερα μέρη του πλανήτη. Είναι κι αυτές οι αξίες όπως η υγεία: δεν τους δίνεις σημασία, τις θεωρείς αυτονόητες. Μέχρι να τις χάσεις. Μετά…

  170. κουτρούφι said

    Έχει ενδιαφέρον να κοιτάξουμε την καμπύλη του αριθμού θανάτων ανά 1000 κατοίκους ως προς το χρόνο με μεγαλύτερη λεπτομέρεια. Δηλαδή να γίνει κατάλληλο «ζουμ» στο σχετικό διάγραμμα του κ. Ιατρού. Αν εστιαστούμε στην περίοδο 1955-2015, αυτή διαιρείται εμφανώς σε τρεις περιόδους. a. 1955-1985, b.1985-2010, c.2010-2015. Σε κάθε περίοδο ο αριθμός θανάτων ανά χίλιους κατοίκους αυξάνει σχεδόν με γραμμικό τρόπο ως προς το χρόνο. Οι τρεις περίοδοι διαφέρουν ως προς την κλίση.
    Δεν ξέρω πώς ερμηνεύεται αλλά σαφέστατα το 2010 σημειώθηκε απότομη μεταβολή.

  171. spiral architect said

    @166: Κανείς δεν ταύτισε τον Διαφωτισμό με τον Καπιταλισμό. Ο Νεύτωνας, ο Δαρβίνος και ο Μαρξ παιδιά του πρώτου ήταν. Πολλοί -εν γνώσει τους- μπερδεύουν ταυτίζοντας τους δυο όρους, σκοπεύοντας σε συγκεκριμένα ώτα ακουόντων. 😉

  172. sarant said

    156-164-170 Πράγματι, από το 2010 η καμπύλη των θανάτων αλλάζει κλίση, είναι οφθαλμοφανές.

  173. spiral architect said

    Και για να τελειώνουμε: Ακόμα και η τσιπρική αναλογική (λέμε τώρα) που συζητιέται, ενοχλει και η μιντιοτρομοκρατία οργιάζει!
    (Keywords: Ανάπτυξη, επενδύσεις)
    […]Τυχόν εφαρμογή της απλής αναλογικής θα οδηγήσει πολλούς οικονομικούς παράγοντες στην εκτίμηση ότι το πολιτικό ρίσκο της χώρας αυξάνεται .[…]
    http://bit.ly/28KkTJ9

  174. Κουνελόγατος said

    Νομίζω πως η τάση γι αύξηση θανάτων-μείωση των γεννήσεων είναι ο κανόνας στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα το πρόβλημα είναι ότι κρίση, άγχος, πίεση, ανασφάλεια, οδηγούν στον θάνατο όλο και περισσότερους (που «κανονικά» λτ) δε θα έπρεπε. Τα νέα παιδιά δεν παντρεύονται γρήγορα όπως παλαιότερα και όταν αυτό γίνεται, κάνουν 1 παιδί το πολύ, πάλι λόγω οικονομικής κρίσης. Οι σύγχρονες συνθήκες δεν επιτρέπουν (και δεν απαιτούν) πολυπληθείς οικογένειες, καθώς ο πληθυσμός ζει κυρίως στις πόλεις, όπου δε χρειάζονται εργατικά χέρια, κάποιος φίλος το έγραψε καλύτερα από μένα πριν λίγους μήνες, ενώ ο παππούς μου ξεπέρασε τη ντουζίνα. Στοιχεία γι αυτά που γράφω δεν έχω και δεν ξέρω, την αίσθησή μου από τον χώρο που κινούμαι μεταφέρω.

    Για το θέμα μας:
    Υπάρχει αλήθεια κάποιος που πιστεύει ότι αυτή η Ε.Ε. είναι το καλύτερο που υπάρχει;
    Η Ευρώπη της λιτότητας, της ανεργίας, της αμορφωσιάς, της… δεν ξέρω τι άλλο… Προβλήματα όπως η ανεργία, δε λύνονται με «νέες επενδύσεις», αυτά είναι ιστορίες γι αγρίους. 130 χρόνια μετά το Σικάγο και, παρά τη ραγδαία βελτίωση της τεχνολογίας, το 8ωρο θεωρείται δεδομένο, το κανονικό είναι η παραβίασή του, να ένας στόχος για το άμεσο μέλλον. Χωρίς σημαντική μείωση του ωραρίου, η ανεργία θα ζει και θα βασιλεύει.
    Από την άλλη, θα βάλω ένα θέμα. Πόσο αντέχει ο κόσμος μια κοινωνία (τη λεγόμενη Δυτική), που θα σπαταλά τόσους πόρους (σε σχέση με τον υπόλοιπο πλανήτη); Πόσοι είναι έτοιμοι να δεχθούν μια κοινωνία με μικρότερο χρόνο εργασίας και άλλον τρόπο ζωής;
    Κάποτε, σε μια συνέντευξή του ο Άλεν Γκίνσμπεργκ είχε πει πως «η νέα Αριστερά είναι η οικολογία». Δε μιλάω για επαγγελματίες οικολόγους. Σωστό, λάθος, πόσοι είναι έτοιμοι να το δεχθούν; Κι αν όχι, ποια είναι η βιώσιμη πρόταση; Ο καπιταλισμός που καταστρέφει τον πλανήτη και ό,τι υπάρχει πάνω σ’ αυτόν; Ο Σοσιαλισμός (λτ) που οδήγησε στο χάλι που βλέπουμε σήμερα σε αυτές τις χώρες; Κανείς δε φταίει γι αυτό;

    Με συγχωρείτε για το διπλο-τριπλοσέντονο.

  175. LandS said

    160 τέλος.

    Η αναστραμμένη πυραμίδα ηλικιών πρέπει να υπήρχε από παλιά. Αλλιώς πως οι προβολές σας εκείνη την εποχή έδειχναν φθίνοντα πληθυσμό στην Ελλάδα.

  176. paolodrosi said

    Για τον Ηλια του 16ου.
    Δεν καταλαβαινω ποιο ειναι το προβλημα σου ?
    Μου επιτιθεσαι με ειρωνιες και απαξιωτικους χαρακτηρισμους, χωρις να σε ξερω και να με ξερεις.
    Εγω απλως παραθεσα καποιους αριθμους που βρηκα, για να τονισω οτι τα μνημονια και το πλαισιο της ΕΕ, εχουν οδηγησει σε γενοκτονια τον Ελληνικο πληθυσμο.
    Για τους θανατους και τις γεννησεις, η πηγη ειναι ευκολο να βρεθει.
    http://www.ypes.gr/el/Ministry/Actions/PlhroforiakaSystLixDim/
    Ειναι απο το υπουργειο Εσωτερικων. Επισης αν ψαξεις για το 2016, θα δεις οτι στους 5 πρωτους μηνες εχουμε ηδη 56 χιλ. θανατους.

    Επισης να τονισω οτι το τριτο μνημονιο το υπεγραψαν οι Συριζανελ, οπως προτιθενατι και το τεταρτο που ερχεται οσονουπω. Οπως και τα προηγουμενα δυο, οι Σαμαροβενιζελοι με τον Γιωργακη.
    Κι αυτο εγινε γιατι αυτη ειναι η πολιτικη της ΕΕ.

    Τελος θα σου απαντουσα οταν ρωτησες σε προηγουμενο σχολιο, ο δεθυμαμαιποιος. Αυτος 1-0. Αλλά επειδη ανεφερες οτι εισαι μεγαλυτερος του Παολο Ροσσι, σεβομαι την ηλικια σου.
    Μποντζορνο.

  177. Γιάννης Ιατρού said

    Καλημέρα

    172: sarant και προηγούμενοι
    ..η καμπύλη των θανάτων αλλάζει κλίση, είναι οφθαλμοφανές….

    Για να διεκολυνθούμε, εδώ το διάστημα 1955-2015 ξεχωριστά (επί 1000 κατοίκων), με την γραμμή τάσης για τους θανάτους (πολυωνυμική 4ου βαθμού).

    Η διαφορά στην εξέλιξη φαίνεται καθαρά (κατ΄εμέ) στα εξής 3 χρονικά διαστήματα:
    1955-1985 (αυξητική τάση),
    1986-2004 (πολύ μικρή αύξηση, σχεδόν οριζόντια) και
    2005-2015 (αυξητική τάση, σχεδόν εκθετική).

    Εδώ το γράφημα:

  178. LandS said

    174 Όμως η ιστορία δείχνει ότι η μείωση του ρυθμού αύξησης του πληθυσμού στην Ευρώπη εμφανίστηκε μαζί με την Βιομηχανική Επανάσταση. Και δεν αυξήθηκαν οι θάνατοι. Αντίθετα το προσδόκιμο ζωής του Ευρωπαίου, τους αιώνες που μας πέρασαν, τσίμπησε, σε κάποιες περιπτώσεις, μέχρι και είκοσι χρόνια.
    Οι γεννήσεις ξαφνικά άρχισαν να πέφτουν. Και το παράδοξο εδώ είναι ότι οι γεννήσεις έπεφταν πιο γρήγορα στα μέρη που το βιοτικό επίπεδο ανέβαινε. Η μία γενιά της οικογένειας, όταν ήταν αγρότες, έκανε πιο πολλά παιδιά από την επόμενη που πήγε στη πόλη να δουλέψει στις φάμπρικες. Παράδοξο γιατί οι αγρότες τρέφονταν από το ίδιο κτήμα ενώ ο κάθε εργάτης θα έφερνε το δικό του μεροκάματο. (Εντάξει, υπάρχει λογικότατη εξήγηση συμβατή με τα στοιχεία).
    Για να γίνει όμως εμφανής αυτή η τάση χρειάστηκε να κοιτάξουμε τεσσάρων αιώνων στοιχεία, ξεκινώντας 2-3 αιώνες πριν την Βιομηχανική Επανάσταση. Το να λέμε το 2015 τόσοι θάνατοι ενώ το 2009 τόσοι, άρα…

  179. Κουνελόγατος said

    177. Γιάννη να ρωτήσω κάτι; Οι θάνατοι -κατά μέσο όρο- δεν αφορούν γεννήσεις γύρω στα 70+ χρόνια πριν; Μήπως πρέπει να δούμε τη σχέση ή κάνω λάθος;

  180. sarant said

    177 Δηλαδή στο 2005 αλλάζει κλίση η καμπύλη;

  181. LandS said

    179 Ναι. Αν βάλεις την αντίστοιχη καμπύλη για τον δείκτη 65 θα ΄φανεί καθαρά. Είναι η σημασία της ηλικιακής πυραμίδας του Γς

    174 «Τα νέα παιδιά δεν παντρεύονται γρήγορα όπως παλαιότερα και όταν αυτό γίνεται, κάνουν 1 παιδί το πολύ, πάλι λόγω οικονομικής κρίσης»

    Στο 177 βλέπουμε τις γεννήσεις να έχουν πάθει πραγματικό πατατράκ την εικοσαετία 1968-1988 που δεν είχαμε, τουλάχιστον όχι συγκρίσιμη με την σημερινή, κρίση.

  182. LandS said

    για τον δείκτη 65+

  183. ΓιώργοςΜ said

    178 Δεν είναι καθόλου παράδοξο. Στην αγροτική οικογένεια χρειάζονταν χέρια για να δουλέψουν στα χωράφια. Στη βιομηχανική εποχή ένα παιδί είναι ένα παραπάνω στόμα, κι όταν φτάνει στην ηλικία να πάρει μεροκάματο, το πιθανότερο είναι να το κρατήσει για τον εαυτό του.
    Οι γεννήσεις πέφτουν εκεί που ανεβαίνει το βιοτικό επίπεδο για έναν επιπλέον λόγο, τη μειωμένη βρεφική/παιδική θνησιμότητα. Το «να σας ζήσει», που μας έχει μείνει σαν απολίθωμα, πριν από 60-70 χρόνια ήταν πολύ ουσιαστική ευχή.
    Κατά τα λοιπά, νομίζω πως τα μακάβρια στατιστικά είναι αναμενόμενα, αν βάλει κανείς το μ.ο. ηλικίας μαζί με τους θανάτους/1000 κατοίκους. Ο αριθμός θ’ αρχίσει να πέφτει όταν κληθεί η ΕΣΣΟ μας, των πενηντάρηδων και κάτω (από το γράφημα του #177 προκύπτει μεγάλη μείωση στις γεννήσεις από το 1970 κε).
    Το πιο θλιβερό: Τα παιδιά μας πιθανόν να έχουν αναζητήσει την τύχη τους εκτός ψωροκώσταινας, θα έχει μείνει κανείς να μας θάψει;
    (με τέτοια θεματολογία πώς να πεις καλημέρα…. μπρρρ για το άλλο έξιτ….)

  184. Κουνελόγατος said

    181. Ναι, δεν το έγραψα πλήρως. Αν το έκανα, θα έπρεπε να γράψω και για την αλλαγή στον τρόπο ζωής. Το υπαινίσσομαι (τουλάχιστον) στο σχόλιο, όπου κάνω λόγο για την ανάγκη χεριών. Το έχει γράψει άλλος καλύτερα από μένα. Το έγραψες κι εσύ παραπάνω για το βιοτικό επίπεδο που ανέβαινε. Κι εδώ μεταπολεμικά κάποια πράγματα βελτιώθηκαν πολύ και άλλαξε ταυτόχρονα ο τρόπος ζωής.

  185. LandS said

    178 Ναι ρε παιδί μου, είπαμε υπάρχει λογικότατη εξήγηση, και μάλιστα συμβατή με τα στοιχεία.

  186. Γιάννης Ιατρού said

    179: Κουνελόγατε, απαντήθηκε νομίζω πλήρως από τον Lands (πληθ. πυραμίδα). Εξαρτάται επίσης και από μετακινήσεις πληθυσμού (π.χ. μετανάστευση εκτός Ελλάδος κλπ.).

    176/144: Ελάτε τώρα, μη τσακώνεστε τζάμπα, δεν έχουμε τίποτα να μοιράσουμε. Μη χάνουμε και το χιούμορ μας…. 🙂
    ΥΓ: Paolodrosi, πληροφοριακά, η σελίδα που δίνεις του ΥΠΕΣ τα έχει λίγο δυσκολόβρετα.. (δίνει στοιχεία από τα ληξιαρχεία). Εγώ έχω πάρει τα στοιχεία στα σχόλια παραπάνω από την σελίδα της στατιστικής υπηρεσίας.
    Δεν υπάρχουν πάντως αξιοσημείωτες διαφορές για το 2015, το έγραψα άλλωστε και στο 154α ! 🙂

    160 τέλος: Γς (…Αυτά όμως που γεννήσαμε μέσα σε μια αντεστραμμένη και γεμάτη μνημόνια και χρέη πυραμίδα ηλικιών;)…
    Και μιά προσφορά του καταστήματος για την πληθυσμιακή πυραμίδα, για τον φίλο μου τον Γς, μιάς και ειδήμων επί του πληθυσμιακού 🙂

  187. Κουνελόγατος said

    183. Ναι, αλλά και οι θάνατοι ήταν αυξημένοι, λόγω της βρεφοπαιδικής θνησιμότητας. Τόσο το σόι του πατέρα μου (7 αδέρφια), όσο και της μητέρας μου (12 αδέρφια), είχαν από ένα νεκρό παιδί.
    Αλλά γιατί πέφτουν οι γεννήσεις για τον παραπάνω λόγο; Τι εννοείς;

  188. sarant said

    181 Ακριβώς, οι γεννήσεις έπεσαν πριν από την κρίση.

  189. Spiridione said

    Δεν ξέρω αν παίζει ρόλο το γεγονός ότι από το 2009 μέχρι το 2013 (στοιχεία από ένα δελτίο τύπου της ΕΛΣΤΑΤ) ναι μεν ο δείκτης θνησιμότητας αυξήθηκε (ποσοστό θανάτων) αλλά ο μ.ο. ηλικίας κατά το θάνατο αυξήθηκε, κυρίως στους άντρες, από 73,84 το 2009 σε 75,26 το 2013 (στις γυναίκες η αύξηση είναι μικρή, αλλά νομίζω ότι ήδη είναι από τα υψηλότερα ποσοστά παγκοσμίως). Δεν ξέρω βέβαια αν το ποσοστό αυτό αυξανόταν παλιότερα με μεγαλύτερο ρυθμό. Και το προσδόκιμο ζωής τα τελευταία χρόνια πρέπει να έχει αυξηθεί όπως βλέπω από τα στοιχεία. Να σημειωθεί επίσης το αξιοπρόσεκτο, ότι το ποσοστό θνησιμότητας για το 2013 στην Τουρκία ήταν 4,9 και στην Αλβανία 7,1 (στην Ελλάδα 10,2).

    Click to access population_elstat.pdf

  190. spiral architect said

    @181γ: Η βιολόγος σύντροφος έχει έτοιμη την απάντηση με αναφορά στην Καταγωγή των Ειδών, ότι δηλαδή τα είδη που απειλούνται από το περιβάλλον τους κάνουν πολλούς απογόνους, για να υπάρχουν πιθανότητες επιβίωσης κάποιων εξ αυτών. Στην Ελλάδα μεταπολεμικά-εποχή αντιπαροχής-χούντα-μεταπολίτευση-ΝΔ-ΠΑΣΟΚ κ.ο.κ. δεν απειλούμασταν, (φανερά τουλάχιστον) εν αντιθέσει με τις καταστάσεις Μπιάφρας κ.α., όπου παρ’ όλους τους μαζικούς παιδικούς θανάτους απο ασιτία και αρρώστιες και παρ’ όλες τις ιεραποστολικές δράσεις, οι γυναίκες γεννούσαν αβέρτα.
    Λογικό μου ακούγεται πάντως, μιας και οι μεταβολές στις σχέσεις γεννήσεων-θανάτων και οι συγκρίσεις αναγνωρίζονται χρόνια μετά..

  191. Γιάννης Ιατρού said

    190: Ωραία εξήγηση! Το είπε και ο Πανούσης 🙂 🙂
    Αναρωτιέμαι πάντως, πως το καταλάβαμε αυτό με την (μη) απειλή!

  192. LandS said

    190 Να την ακούς τη βιολόγο σύντροφο

  193. Κουνελόγατος said

    Κι αυτό.
    http://tvxs.gr/news/eyropi-eop/xanei-edafos-i-kampania-toy-leave-sti-bretania

  194. spiral architect said

    @191, 192: Λογικό αλλά και σκληρό, ρε γμτ … 😦

  195. Pedis said

    # 169 – Είναι επειδή δεν απειλείται από το ιστιολόγιο του Σαραντάκου ή από οποιόδηποτε άλλο μέσο που είτε δεν είναι επικίνδυνο λόγω ιδεών ή λόγω απήχησης. Για δες όπου έχει απειλειθεί τι έχει γίνει με τις «αρχές του διαφωτισμού»;

    # 171 – Σπάιραλ, ο Νέυτωνας αν δεν είναι προπάπους του διαφωτισμού είναι σίγουρα είναι «παιδί» των πουριτανών, ο Δαρβίνος του αγγλικού φιλελευθερισμού (και αν το θέσουμε χυδαία, ανείψι του Μάλθους), ο δε Μαρξ είναι παιδί και του αγγλικού φιλελευθερισμού, και του γαλλικού διαφωτισμού και της γαλλικής επανάστασης κι έγινε άσωτος υιός.

  196. Pedis said

    Μην τσακώνεστε παίδες. Δώστε με την ψήφο σας τη δυνατότητα για ένα τέταρτο μνημόνιο και μέχρι το 2030, όσοι ζήσουν, θα είναι σε θέση να συμπεράνουν αν η απότομη μεταβολή της κλίσης μετά ο 2010 οφείλεται στο ότι τότε άρχισε τρεκλάει επικίνδυνα η ηλικιακή πυραμίδα ή τα γερόντια ψοφάνε για να εκδικηθούν τα εγγόνια που τους τρων τη σύνταξη.

  197. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    Και σε εποχές ευμάρειας σημειώνεται πτώση στις γεννήσεις.Κάποιος ειδικός που κλήθηκε να σχολιάσει το δημογραφικό,το έλεγε σε ραδιοφωνική εκπομπή,τώρα αυτές τις μέρες ,αλλά μάλλον έκανα «υπνοπαιδεία» ( 🙂 ) και δε συγκράτησα ούτε πού ούτε ποιος το έλεγε. Κι από τα σχεδιαγράμματα που ήδη βάλατε αυτό φαίνεται.
    Δεν ξέρω την εγκυρότητα του αλλά γουγλίζοντας ηύρα αυτό:
    Η Ελλάδα και προ της κρίσης που ξέσπασε το 2010 ήταν μια χώρα με σοβαρό δημογραφικό πρόβλημα, αφού ήδη από τη δεκαετία του 1980 ο αριθμός των γεννήσεων σημείωσε ραγδαία πτώση, φτάνοντας για πρώτη φορά το 1996 να εξισωθεί με τους θανάτους. Έκτοτε και για μια περίπου δεκαετία οι γεννήσεις ήταν περίπου ίσες με τους θανάτους. Έτσι ο ελληνικός πληθυσμός παρέμεινε στάσιμος, αλλά παράλληλα γερνούσε. Μετά από μια σύντομη αλλά προσωρινή ανάκαμψη των γεννήσεων στην πενταετία 2005-2009 – η οποία εν πολλοίς οφειλόταν και στη γονιμότητα των αλλοδαπών – με την εμφάνιση της οικονομικής κρίσης οι γεννήσεις σημείωσαν απότομη πτώση.
    http://www.enikos.gr/society/304723,Ellada-Meta-thn-oikonomikh-xreokopia-erxetai-kai-h-dhmografikh.html

  198. sarant said

    197 Μάλλον έτσι ήταν

  199. Γιάννης Ιατρού said

    197: Γειά σου ρε ΕΦΗ, ξετρούπο 🙂

  200. Spiridione said

    Για την υπογεννητικότητα είναι όντως κάτι που ακούμε πολλά χρόνια, και σίγουρα θα επιδεινωθεί λόγω της κρίσης. Η επιδείνωση του ποσοστού θνησιμότητας είναι κάτι καινούργιο. Ακούμε βεβαίως από την αρχή της κρίσης ότι όπου πήγε το ΔΝΤ επιδεινώθηκε η παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και αυξήθηκε ο δείκτης θνησιμότητας, συν οι αυτοκτονίες κλπ. Αυτό είναι αλήθεια. Ο Σύριζα πέρασε φέτος το μέτρο της παροχής ιατρ. περίθαλψης και σε ανασφάλιστους. Το μεγαλύτερο ίσως πρόβλημα είναι με τη συμμετοχή στην αγορά φαρμάκων.
    196. Αλλά πού θα ήμασταν από πλευράς υγειον. περίθαλψης αν ακολουθούσαμε τον δρόμο του Λαφαζάνη, του ΚΚΕ, του Καζάκη, που μιλά για γενοκτονία;

  201. Επειδή για δυο μέρες είχα μείνει χωρίς σύνδεση, διάβασα μαζεμένα τα σχόλια της σελίδας — και διαβάζοντας τα περί θανάτων έελγα «καλά, δεν θα βρεθεί κανείς να πει ότι ο απόλυτος αριθμός θανάτων δεν σημαίνει τίποτε;» Το είπε τλικά ο Κουνελόγατος, αλλά κι αυτός όχι τελέιως καθαρά: αυτό που έχει σημασία έιναι το ποσοστό θανάτων ανά ηλικιακή κλάση. Αφού οι γεννήσεις μειώνονται ήδη εδώ και δεκαετίες, κατά μαθηματική συνέπεια θα αυξάνεται η αναλογία των ηλικιωμένων στον όλο πληθυσμό, και επομένως και το ποσοστό των θανάτων. Τώρα, αυξήθηκε αισθητά το ποσοστό των ηλικιωμένων (και ποιων ηλικιακών κλάσεων) στην τελευταία πενταετία, ώστε αυτό να εξηγεί και την αύξηση του συνολικού αριθμού ή ποσοστού θανάτων; Δεν το ξέρω, αλλά ΑΥΤΟ είναι το ουσιαστικό ερώτημα. Ιδού θέμα (σχετικά εύκολο) για διπλωματική εργασία!

  202. spiral architect said

    @200β:
    – Υποθετική ερώτηση που δεν χρήζει σαφούς απάντησης.Η πιο σαφής απάντηση ίσως θα ήταν το «ας δοκίμαζες», αλλά άμα δεν θέλεις, με το ζόρι, παντρειά δεν γίνεται.

  203. Κουνελόγατος said

    201. Καλά τα λες Άγγελε, όμως θα συμφωνήσω και πολύ μάλιστα με το σχόλιο του Spiridione (200). Ναι μεν υπάρχουν τα γνωστά προβλήματα στην υγεία, που οφείλονται σε όλα αυτά που έγραψα παραπάνω (σχόλιο 174), από την άλλη, η εναλλακτική δε στέκει αυτήν τη στιγμή, παρά μόνον σαν όραμα. Δε θέλω να γράψω για το τι έγινε στο παρελθόν, γιατί θα με πείτε ιερόσυλο.
    Αλλά είπαμε, δεν είμαστε δογματικοί…

  204. Αγάπη said

    έγινε μπρεξουτ;

  205. Κουνελόγατος said

    2012-2015 στην Αγγλία.
    http://www.altsantiri.gr/sports/ena-brexit-bori-na-dialisi-tin-premier-league/

  206. Pedis said

    # 164 – Νίκο, έχεις θέσει το ερώτημα στον εαυτό σου για ποιο λόγο η Νικαράγουα έχει το μισό ντεθ ρέιτ από τη Γερμανία;

    Γιάννη Ιατρού: έχεις υπόψην σου πώς έχει αποκτηθεί η εκτίμηση του πληθυσμού έτος με έτος από τη στατιστική υπηρεσία;

    # 201 – Είναι ορθή η προσέγγισή σου.

    Πάντως, μη παραμεληθεί η παρατήρηση ότι και τα σχετικά και τα απόλυτα νούμερα κάνουν τα μεν «σούζα» τα δε καρφώνουν στο διάστημα 2010.

    διάστημα |Μαξ- Μιν| (αρ. θαν. / 1000 κατ)

    2000 – 2004 0.26 (τάση: αύξουσα)

    2005 – 2009 0.36 (»)

    2010 – 2014 0.76 (»)

    2010 -2015 1.76 (»)

    —————————————————————————-

    διάστημα |Μαξ- Μιν| (αρ. γεν. / 1000 κατ)

    2000 – 2004 0.21 (τάση: σταθερή)

    2005 – 2009 0.84 (τάση: αύξουσα)

    2010 – 2014 1.72 (τάση: φθίνουσα)

    2010 -2015 1.64 (τάση: φθίνουσα)

  207. Pedis said

    # 197 – η οποία εν πολλοίς οφειλόταν και στη γονιμότητα των αλλοδαπών – με την εμφάνιση της οικονομικής κρίσης οι γεννήσεις σημείωσαν απότομη πτώση.

    Δες στο πεντέφι του #87, σελ 3, γρ. 3 και 4 ότι το σχετικό βάρος αλλοδαπών μητέρων δεν είναι, μεν, μικρό, αλλά όχι καθοριστικό της εξόφθαλμης πτωτικής τάσης του ποσοστού των γεννήσεων από ελληνίδες στην υπηκοότητα μητέρες.

  208. Pedis said

    Μήπως το σχόλιο του/της Παολοδρόση για τον κόφτη στα νοσοκομεία δεν ήταν υπερβολικό;

    «Κόφτες» και σε φάρμακα – νοσοκομεία απαιτούν οι δανειστές
    http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26510&subid=2&pubid=114004950

    Για ψάξτε το λιγάκι.

  209. Ριβαλντίνιο said

    Χάλια μαύρα χτες ! Ουαλοί, Άγγλοι και Σλοβάκοι περνάν στην επόμενη φάση. Η Ρωσία γυρνάει σπίτι της . (Αυτά παθαίνεις όταν δεν συμμετέχεις στην Πανορθόδοξο Σύνοδο ! 🙂 )

    Για απόψε :

    Ουκρανία – Πολωνία
    Στηρίζουμε τα όρθοντοξ μπράδερς. Μην ξεχνάτε τον Τάρας Μπούλμπα…

    Γερμανία – Βόρεια Ιρλανδία
    Γουστάρουμε η Αλεμάνια να κεράσει μια πεντάρα το ψευδοκράτος. 🙂

  210. sarant said

    164-206 Ο βασικός λόγος που η Νικαράγουα έχει το μισό (και βγάλε) death rate από τη Γερμανία είναι πως έχει πολύ πιο νεανικό πληθυσμό.
    Η Κόστα Ρίκα έχει ακόμα πιο χαμηλό νούμερο (4.5 έναντι 5 της Νικ. και 11 της Γερμανίας)

    Αλλά αυτό μόνο του δεν δείχνει τίποτα για τις συνθήκες ζωής και υγιεινής. Και η Αϊτή έχει χαμηλότερο νούμερο από τη Γερμανία (8 έναντι 11)

  211. Γιάννης Ιατρού said

    206: Pedis
    έχεις υπόψην σου πώς έχει αποκτηθεί η εκτίμηση του πληθυσμού έτος με έτος από τη στατιστική υπηρεσία;

    Ναι, το περιγράφει εδώ η στατιστική υπηρεσία (αρχείο A1605_SPO18_MT_AH_00_1991_00_2014_01_F_GR_2.pdf).

    Γενικά περιγράφονται οι μέθοδοι (και) σ΄ αυτό, αν ενδιαφέρεσαι, είναι ολόκληρο σύγγραμμα 🙂
    εδώ (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Βύρων Κοτζαμάνης)
    εδώ (αρχείο Ενότητα 15_ Προβολές Πληθυσμού_p.pdf)

  212. Pedis said

    # 210 – Ακριβώς!

  213. Pedis said

    # 211 – Σ’ ευχαριστώ πολύ, Γιάννη.

  214. Spiridione said

    206-210. Ναι, όπως και η Τουρκία. Η διαφορά φαίνεται στο προσδόκιμο ζωής, που αυτές οι χώρες είναι πολύ πιο κάτω στην κατάταξη. Όπως και οι ΗΠΑ επίσης.
    https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_life_expectancy

  215. ΓιώργοςΜ said

    208 Ο «κόφτης» στα νοσοκομειακά έξοδα είναι κάτι που θα έπρεπε να γίνει από εικοσαετίας και βάλε.
    Πριν λειτουργήσουν τα αντανακλαστικά της ομήγυρης, να εξηγήσω πως εννοώ τα DRG που αναφέρονται στο άρθρο και είναι πραγματικότητα σε άλλες χώρες εδώ και πολλά χρόνια. Ο λόγος δεν είναι η βελτίωση των οικονομικών του εκάστοτε υπουργείου υγείας φυσικά, αλλά η αποφυγή σπατάλης και απάτης σε βάρος των ασφαλιστικών εταιρειών (ΙΚΑ κυρίως στα καθ’ ημάς).
    Μετά από μελέτη καθορίζεται το μέσο κόστος μιας ιατρικής διαδικασίας, έστω μιας εγχείρισης. Το «συνήθως» προκύπτει από ιατρικά αποδεκτή ανάλυση, δηλαδή λαμβάνοντας υπόψη και τις αναμενόμενες εξαιρετικές περιπτώσεις. Έτσι, στον ασφαλιστικό φορέα χρεώνεται πχ μια εγχείριση σκωληκοειδίτιδας με λ.χ. 300€ (που περιλαμβάνει 3,1 νυστέρια, 0,8 ορούς, 1 ημέρα νοσηλείας κλπ) κι από εκεί και πέρα οτιδήποτε χρειαστεί εκτάκτως (ένα παραπάνω νυστέρι ή ένα άλλο φάρμακο ή αναλώσιμο, ή μια επιπλοκή που χρειάζεται άλλη μια μέρα νοσηλείας) συμψηφίζεται με αυτά που έχουν υπολογιστεί και δε θα χρειαστούν σε κάποια απλούστερη περίπτωση. Με τον τρόπο αυτό δε μπορεί το νοσοκομείο να χρεώνει ό,τι θέλει (στα καθ’ ημάς, ο γιατρός, που μπορεί να δηλώνει ότι χρησιμοποίησε 4 αναλώσιμα ενώ πήρε τα 3 στο ιδιωτικό του ιατρείο ή απλώς τα πέταξε για να κάνει τζίρο στη φαρμακευτική εταιρία λαμβάνοντας τα ποσοστά του).
    Πριν από αρκετά χρόνια, όταν κάποιοι γνωστοί προσπάθησαν να κάνουν μια πιλοτική μελέτη (στα πλαίσια μιας πτυχιακής ή διδακτορικής εργασίας, δε θυμάμαι) σε ένα περιφερειακό νοσοκομείο, ένας από τους γιατρούς μόνο που δεν τους πέταξε από το παράθυρο όταν του ζήτησαν ποσότητες αναλωσίμων που χρησιμοποιούσε στο χειρουργείο… Η εργασία δε νομίζω πως ολοκληρώθηκε ποτέ.
    Αυτά σε περίπτωση που κάποιος αναρωτιέται πως ένας γιατρός με 1150€ μισθό έχει κότερο, ή επίσης αν αναρρωτιέται τι δουλειά έχουν οι ιατρικοί επισκέπτες που είναι αγκυροβολημένοι σε πόστα με αναλώσιμα, ή ακόμη γιατί τα αναλώσιμα που στη Γερμανία χρεώνονται 1€ εδώ χρεώνονται 4, ή τέλος αν αναρρωτιέται τί έχουν τα έρμα και ψοφάνε.

    Η εμπερία δείχνει πως δεν πρόκειται να εφαρμοστεί τίποτε ουσιαστικό, παρά μόνο με πρόσχημα αυτό τον εξορθολογισμό θα βρεθεί τρόπος και οι εταιρείες να μασάνε κανονικά, και οι γιατροί να παίρνουν τα ποσοστά τους και όλα αυτά σε βάρος των ασφαλισμένων/φορολογουμένων/δανεισμένων, ενώ στη συνέχεια κάποιοι θα λένε πως μαζί τα φάγαμε…

  216. nestanaios said

    75. Paolodrosi. Έχουμε φύγει από το 1942 και βρισκόμαστε στον Ιούνη του 1944. Σε δύο μέρες θα έχουμε μία επιτυχημένη αποβίβαση στην Νορμανδία. (Brexit).

  217. Pedis said

    «εξορθολογισμός κόστους»

    http://www.kathimerini.gr/848182/article/epikairothta/ellada/dramatikes-oyres-gia-mia-8esh-sthn-entatikh

  218. sarant said

    215 Τα αναλώσιμα αυτά που τα πετάνε λέγονται και κουβανέζικα, νομίζω (από τον κουβά).

  219. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

    Aγγελε, τάχουμε πει πολλές φορές εδώ μέσα, αλλά…
    Λοιπόν παίδες, τέτοια συμπεράσματα από στατιστικές είναι γτμπ! Correlation DOES NOT imply causation!
    H στατιστική συσχέτιση ΔΕΝ σημαίνει υποχρεωτικά αιτιότητα! H βασική Αρχή της (σωστής) Στατιστικής.
    Το προσδόκιμο ζωής σε ένα γηροκομείο είναι πολύ μεγαλύτερο απ’το αντίστοιχο σε ένα βρεφοκομείο…

    Διάβασα σχετικά πρόσφατα ότι έγκυρες μελέτες κατέγραψαν μεγάλη συσχέτιση μεταξύ μακροζωίας και ηλικίας συνταξιοδότησης.
    Τα υποκείμενα της μελέτης που έβγαιναν στη σύνταξη στα 65 ζούσαν αποδεδειγμένα περισσότερο από όσους έβγαιναν στη σύνταξη στα 60.
    Συμπέρασμα των «μελετητών»: Bγείτε αργότερα στη σύνταξη για να ζήσετε περισσότερο!
    Bullshit !
    Η μαλακία αυτή υπόκειται στην τυπική παγίδα που καλείται στα εγγλέζικα reversed causality. (αντίστροφη αιτιότητα;)
    Απλά ,όποιος μπορεί ή αντέχει και δουλεύει περισσότερα χρόνια , σημαίνει ότι είναι πιθανότατα πιο ανθεκτικός και υγιής, και γι’αυτό ζεί περισσότερο. Όχι γιατί τον «εμπνέει» η αργή συνταξιοδότηση!

  220. Γιάννης Ιατρού said

    219: Σωστά Κίντο. Μόνο υποθέσεις μπορεί να κάνει κανείς, κι αυτές έχουν προς το παρόν μιά βάση με δεδομένα μόνο λίγων χρόνων (4-5 ετών, αν πούμε από το 2009/2010).

    Πάντως απαντόντας και στον Άγγελο στο #201, παρατηρώ ότι δεν φαίνεται κάποια και τόσο μεγάλη μεταβολή στην πληθυσμιακή πυραμίδα, δέστε και την εικόνα στο #186 (πως θα μπορούσε άλλωστε…).

    Οι όποιες επιδράσεις των μνημονίων κλπ. θα φανούν και θα κατανοηθούν καλύτερα μάλλον αργότερα, βλέποντας και την εξέληξη των δεδομένων που θα προκύψουν. Γενικότερα πάντως τα στατιστικά στοιχεία μπορούν να ενισχύσουν ή να αποδυναμώσουν τις όποιες θεωρίες/εξηγήσεις, επικουρικά/βοηθητικά πάντα.

    Ααα, ξεχασα να ρωτήσω το πρωί, ρε συ, καφέ ήπιες σήμερα;;; 🙂

  221. γλ said


    Κι αυτό το βίντεο, πως αξιολογείται σε σχέση με την αξιοπιστία του Δελαστίκ ?

  222. Spiridione said

    Επειδή και εγώ ήμουν εκτός σύνδεσης τις προηγούμενες ημέρες, μερικά σχόλια:
    67. Όπως οι ευρωπαϊκές αξίες δεν δημιουργήθηκαν από την Ε.Ε., έτσι και τα δαιμόνια που μας καταδιώκουν σήμερα (νεοφιλελευθερισμός κλπ), δεν δημιουργήθηκαν απ’ αυτήν. Η Ε.Ε., προφανώς, είναι δημιούργημα των χωρών που την απαρτίζουν και των κυβερνήσεων που εκλέγουν οι λαοί τους. Δεν είναι κάποιος υπερμηχανισμός που λειτουργεί ερήμην των χωρών και των κυβερνήσεων, όπως θέλουν κάποιοι να την παρουσιάσουν. Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένας συγκεκριμένος συσχετισμός πολιτικών δυνάμεων στην Ευρώπη. Αν δεν αλλάξει αυτός, είτε υπάρχει είτε δεν υπάρχει Ε.Ε., δεν κάνει μεγάλη διαφορά, ειδικά για τα μικρά κράτη. Και τούτο διότι ο νεοφιλελευθερισμός εκπορεύεται βασικά από ισχυρά υπερατλαντικά κέντρα και πανίσχυρες πολυεθνικές εταιρείες. Τι τύχη έχουν οι μοναχικές πορείες απέναντι σε τέτοιους γίγαντες; Επομένως, η μοναδική, για μένα, ρεαλιστική λύση είναι η χρήση των μηχανισμών της Ε.Ε. από διαφορετικό συσχετισμό δυνάμεων (και βεβαίως η εμβάθυνσή τους).
    83. Ωραία ανάλυση, αλλά δεν κατάλαβα καλά πού εντοπίζει ακριβώς το πρόβλημα ο συντάκτης, στο ότι η Αριστερά της Αγγλίας δεν είναι αρκετά καταγγελτική κατά της Ε.Ε. ή δεν έχει αίτημα εξόδου από την Ε.Ε.; Κατά τα λοιπά, είναι το γνωστό, δυστυχώς, ευρύτερο πρόβλημα της Αριστεράς, δηλ. να εμπνεύσει τους πολίτες όχι μόνο με καταγγελτικό λόγο, αλλά και με φρέσκιες προτάσεις για το τι μέλλει γενέσθαι.
    127. Η Νορβηγίδα πρωθυπουργός δίνει συμβουλές στους Άγγλούς. Δεν ξέρω αν μπορεί να τους πείσει με κάτι τέτοια, αλλά μου φαίνεται ότι δεν έχει άδικο.
    «Σήμερα, ναι μεν η Νορβηγία έχει πρόσβαση στην εσωτερική αγορά της ΕΕ, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Ζώνης και άρα αγαθά, υπηρεσίες και εργατικό προσωπικό διακινούνται ελεύθερα μεταξύ Νορβηγίας και ΕΕ. Ωστόσο, ως αντιστάθμισμα, η Νορβηγία πρέπει να υιοθετεί ένα μεγάλο μέρος της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, χωρίς να έχει επίσημο λόγο στον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνονται οι νόμοι αυτοί. Επιπλέον, η Νορβηγία θα πρέπει να πληρώνει στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Συνοχής τα ίδια ποσά με τα κράτη-μέλη, όπως αναφέρει το OpenEurope».
    109. Δηλαδή το δημοψήφισμα είναι περί όνου σκιάς; Είναι τρελοί αυτοί οι Άγγλοι που ασχολούνται; Οι Άγγλοι έχουν μια σειρά από πολύ καλές εμπορικές συμφωνίες με τις χώρες της ΕΕ, τις οποίες θα πρέπει τώρα να διαπραγματευθούν από την αρχή, και επιπλέον, όπως οι Νορβηγοί, θα είναι υποχρεωμένοι να εφαρμόζουν νομοθεσίες της Ε.Ε. χωρίς να έχουν λόγο στη λήψη αποφάσεων. Η TTIP, αν και όποτε και όπως θα εφαρμοστεί, είναι συμφωνία μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ. Η Αγγλία εκτός Ε.Ε. θα είναι χώρα μειωμένου ενδιαφέροντος για τις ΗΠΑ.

  223. γλ said


    Καλησπέρα,
    Πως επηρεάζεται η αξιοπιστία του Δελαστίκ, σε σχέση με το παραπάνω βίντεο?

  224. Μαρία said

    215
    Λόγω αυτού του μέσου κόστους οι παρενέργειες του συστήματος στη Γερμανία τουλάχιστον, για την οποία έχω ενημέρωση απο πρώτο χέρι (το έχουμε ξανασυζητήσει το θέμα) , είναι τα λεγόμενα αιματηρά εξιτήρια.

  225. sarant said

    221 Aυτός που μιλάει είναι ένας δεξιός, γνωστός συνωμοσιολόγος, που έχει φτιάξει ένα μικρό κόμμα που δεν έχει καμιά επιρροή. Για τη δολοφονία της Άννας Λιντ γράφει και το άρθρο.

  226. Γιάννης Ιατρού said

    Να βάλουμε και κάτι το διαφορετικό ρε γμτ@#$! Με τα στατιστικά κλπ. θα πάθουμε και τίποτα κι είμαστε και σε ευαίσθητη ηλικία 🙂

    Λοιπόν, λάτρεις του αισθηματικού θρίλερ σπεύσατε!

    Σ΄ ένα αυθεντικό αθηναϊκό τοπίο στο Γκάζι, έναν υπαίθριο χώρο δίπλα στον πολιτιστικό χώρο «Τεχνόπολις» ανεβαίνει από την θεατρική ομάδα naan και το gazARTE το μυθιστόρημα του Γιάννη Μαρή «Η κυρία της νύχτας». Ο χώρος δράσης είναι μια αυλή που περιβάλλεται από πέτρινα κτίσματα -άδεια- δημιουργώντας ένα απόκοσμο σκηνικό περιβάλλον και ταυτόχρονα τον φυσικό βιότοπο του έργου.

    Από 22 Ιουνίου έως τέλος Ιουλίου κάθε Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 21:45.

    «Η κυρία της νύχτας» σε σκηνοθεσία της Φρόσως Λύτρα

  227. γλ said

    Δεν έχει και τόσο σημασία (κατα την γνώμη μου) αν το κόμμα του έχει ή όχι επιρροή, όσο αυτά που είπε, πότε τα είπε, και τι τελικά έγινε.

  228. Pedis said

    Ο Ιατρικός σύλλογος διαμαρτύρεται που ένας ορισμένος αριθμός υπαρχόντων κρεβατιών ΜΕΘ είναι εκτός λειτουργίας. Ας πούμε ότι δεν είναι κοντά 200 κρεβάτια (που βρίσκω εδώ κι εκεί σε διάφορα δημοσιεύματα) αλλα 100. Ας υποθέσουμε την πληρότητα, όχι στο 100%, αλλά στο 80%. Επίσης, ας πούμε ότι ο ασθενής που εισάγεται σε ΜΕΘ κατά μέσον όρο δέχεται φροντίδα για μιά βδομάδα. Κάθε κρεβάτι θα δεχτεί, τότε, περίπου 42 ασθενείς. Υποθέτω, δε, (αφού δεν έχω κανένα σχετικό στοιχείο) ότι το 50% σώζεται χάρη στη φροντίδα που του παρέχεται στη ΜΕΘ (δηλ. το άλλο 50%, δηλ. θα πήγαινε καλλιά του έτσι κι αλλιώς.)

    Εφόσον τα 100 (όπως υποθέσαμε) κρεβάτια στις ΜΕΘ δεν τίθενται σε λειτουργια λόγω … εξορθολογισμού oι περίπου 2100 άκλαφτοι, τι λέτε, να χρεωθούν ή όχι στη συνείδηση των εξορθολογιστών;

    (Δεν είναι μικρό το νουμεράκι. Μια κωμόπολη. Μήπως είναι υπερβολικό; Κάντε τις δικές σας εκτιμήσεις ως προς την πληρότητα, τον μέσο απαιτούμενο χρόνο φροντίδας στη ΜΕΘ ανά ασθενή, στα ποσοστά διάσωσης και βρείτε πόσοι να ‘ναι οι άκλαφτοι.)

    * ‘Εξι μήνες ήταν, λέει, στις αρχές του 2015 ο χρόνος αναμονής για ακτινοθεραπεία.

  229. Μαρία said

    225
    Και το βίντεο όλως τυχαίως το ανέβασε ο Καζάκης.

  230. Γιάννης Ιατρού said

    228: 42 Χ 52 εβδομάδες και απ΄αυτούς το 50% σώζεται ==> όχι 2.100 αλλά 1.015 περίπου οι άκλαφτοι. Όχι ότι είναι λίγοι, κι ένας μετράει, αλλά για γίνει σωστά ο υπολογισμός 🙂

  231. Γιάννης Ιατρού said

    230: 1050 γμτ#$%& 🙂

  232. Pedis said

    # 230 – 42 ασθενείς ανά έτος κι ανά κρεβάτι x 100 κρεβάτια = 4200 ασθενείς -> x * 0.5 = 2100.
    Λάθος;

  233. ΓιώργοςΜ said

    228 Η λειτουργία των ΜΕΘ δεν έχει άμεσα να κάνει με το κόστος, αλλά με την υποστελέχωση, κυρίως σε νοσηλευτές. Στον Ευαγγελισμό παραδόθηκε ολόκληρο κτίριο χειρουργείων πολύ πρόσφατα, που κόστισε εκατομμύρια επί εκατομμυρίων, όμως ο χρόνος αναμονής δεν αναμένεται να μειωθεί, γιατί λείπει νοσηλευτικό προσωπικό. Έτσι, λειτουργούν όσα χειρουργεία λειτουργούσαν και πριν, όσο χρόνο λειτουργούσαν και πριν. Το μόνο που ίσως ωφελήθηκε η δημόσια υγεία είναι ίσως το καλύτερο περιβάλλον εργασίας-ίσως.
    Τριάντα χρόνια πάνε που η απουσία νοσηλευτών είναι βασικό πρόβλημα. Δεν έγινε τώρα, απλώς ενισχύθηκε.
    Θυμάμαι να μπαίνω σε νοσοκομείο «του κουτιού», εκατοντάδων κλινών, με ολοκαίνουρια ΜΕΘ 18-20 κλινών, πλήρως εξοπλισμένων, σε δύο πτέρυγες, από τις οποίες λειτουργούσε μόνο η μία πτέρυγα. Η δεύτερη, ακριβώς απέναντι από την πρώτη, είχε τον εξοπλισμό τυλιγμένο σε σελοφάν και χρησιμοποιούταν σαν αποθήκη αναλωσίμων.
    Αν αντί να φτιάξει κανείς ένα νοσοκομείο 500 κλινών με 10 χειρουργικές αίθουσες και 20 κρεβάτια ΜΕΘ, μείωνε όλα κατά περίπου 20% και χρησιμοποιούσε τα κονδύλια για να πληρώνει τον κόσμο που θα το λειτουργήσει, το τελικό αποτέλεσμα θα ήταν μακράν καλύτερο.
    Σημειωτέον πως η ιστορία είναι πάνω από είκοσι ετών και δεν είναι η πρώτη.
    Εδώ ας εφαρμοστεί το cui bono για να δούμε ποιος ωφελήθηκε. Είμαι σίγουρος πως πρόκειται για εκείνους που πήραν τη μερίδα του λέοντος (κι εξακολουθούν να την παίρνουν) και ταυτόχρονα διαμαρτύρονται για τον υπέρογκο και αναποτελεσματικό δημόσιο τομέα…

  234. Pedis said

    # 233 – δεν έχει άμεσα να κάνει με το κόστος, αλλά με την υποστελέχωση
    δηλαδή, κόστος.

  235. ΓιώργοςΜ said

    Όσο για την ακτινοθεραπεία, πώς θα πληρώνονταν τα ιδιωτικά ακτινοθεραπευτικά κέντρα από τον ΕΟΠΥΥ ή οποιοδήποτε ασφαλιστικό οργανισμό, αν υπήρχαν τμήματα σε δημόσια νοσοκομεία που να προσφέρουν τις ίδιες υπηρεσίες;
    Τώρα που το σύστημα ειναι κατά πάνω από 50% υπερφορτωμένο, ίσως γίνει κάτι για τα μάτια του κόσμου.

  236. Pedis said

    # 235 – παρόμοιες πρακτικές δεν συγκαταλέγονται στο κόστος. Είναι ακοστολόγητες επειδή ενισχύουν την «οικονομία» …

  237. ΓιώργοςΜ said

    234 Ναι, αλλά όχι άμεσα. Δεν ήταν τα κονδύλια που έλειπαν πριν από είκοσι χρόνια, αλλά ή διάθεσή τους. Αγοράζεται εξοπλισμός (υψηλού συνήθως κόστους ή υπερτιμολογημένος για να βγουν και οι μίζες), δίνοντας λ.χ. 1.000.000€, ποσό με το οποίο πληρώνονται 1.000 μισθοί νοσηλευτών (αναφέρομαι σ’ αυτούς συνέχεια γιατί εκεί είναι το μεγαλύτερο έλλειμα προσωπικού, αλλά όχι το μοναδικό). Χώρια που δεν είναι και σπάνιο να πεταχτεί εξοπλισμός τέτοιου κόστους γιατί αγοράστηκε χωρίς να τοποθετηθεί ποτέ, είτε επειδή δεν είχε προβλεφτεί ο χώρος είτε γιατί δεν υπήρχε προσωπικό να τον δουλέψει, είτε για άλλους λόγους που ακόμη κι η φαντασία διστάζει ν’ αποδεχτεί.

  238. ΓιώργοςΜ said

    Βλέπω πως μονοπωλούμε το νήμα λέγοντας τα προφανή κι έτσι λέω να μην το συνεχίσω περισσότερο.

  239. Pedis said

    # 237 – σκέφτομαι ότι η … ανοργανωσιά … για να ‘χει πετύχει τόσο πολύ … είναι απαραίτητο κάποιο καλό σχέδιο.

  240. spiral architect said

    Σημειωτέον ότι, υπάρχουν άνεργοι νοσηλευτές απόφοιτοι ΤΕΙ αλλά και του τμήματος του ΕΚΠΑ, που για να μην περιμένουν σαν ζήτουλες διορισμό σε δημόσιο νοσοκομείο ή το ξεροκόμματο του κάθε Σπανού την έχουν κάνει προ πολλού για την Εσπερία.
    Και όχι τίποτ’ άλλο, αλλά οι σπουδές τους είναι πληρωμένες από τον ελληνικό προϋπολογισμό.

  241. ΓιώργοςΜ said

    240 το ξανάπαμε πρόσφατα… (2:35)

    Τασία Βενέτη, Πέντε μικροδιηγήματα του χιονιού

    Είναι κρίμα πάντως, ίσως είναι από τις λίγες σχολές που οι απόφοιτοι θα όφειλαν να απορροφώνται σχεδόν 100% .
    Όσοι από εμάς έχουμε ζήσει στην Εσπερία έχουμε δει πόση πραγματική δουλειά κάνει το νοσηλευτικό προσωπικό. Δουλειά που αναγνωρίζεται, μια υψηλόβαθμη νοσηλεύτρια εμπνέει το δέος.

  242. Ριβαλντίνιο said

    Γερμανία – Β.Ιρλανδία 1-0 🙂
    Πολωνία – Ουκρανία 1-0 😦
    Πέρασαν Γερμανία και Πολωνία. Η Β. Ιρλανδία σε καλύτερη θέση από τους Αλβανούς.

    Τσεχία – Τουρκία
    Στηρίζουμε Τσέχους !

    Κροατία – Ισπανία
    Ας έρθουν x

  243. paolodrosi said

    216. Η τηλεοραση ομως ειναι ασπρομαυρη.

    Δυο τρια σχολια για τον κοφτη.
    Το μνημονιο #3 λεει ξεκαθαρα, οτι αν υπαρχουν δημοσιονομικα κενα στον προυπολογισμο, (που θα υπαρξουν σιγουρα), τοτε μπαινει σ’ εφαρμογη, αυτοματα, ο κοφτης στις δημοσιες δαπανες.
    Ποιες ειναι οι δημοσιες δαπανες ?
    1) Παιδεια. Δηλαδη θα τουρτουριζουν τα παιδια απο το κρυο. Δεν θα εχουν δασκαλους. Ουτε και σχολεια.
    2) Αμυνα. Δηλαδη δεν θα εχουμε μονιμο στρατιωτικο προσωπικο (αξιωματικους και καραβαναδες), ουτε οπλικα συστηματα, για να υπερασπισουμε την πατριδα μας.
    Καλως τις δυναμεις Φροντεξ. Καλως το ΝΑΤΟ. Καλως τα ναυτακια τα ζουμπουρλουδικα.
    3) Υγεια. Το αναλυουν οι παραπανω σχολιαστες, στο παρον νημα.
    4) Προνοια. Γηροκομεια, βρεφοκομεια, ορφανοτροφεια, κτλ. εχουν τελειωσει.

    Κι ολα αυτα γιατι το πλαισιο μεσα στην ΕΕ, θελει να χρωσταμε αιωνια. Κι ολα να γινονται για την εξυπηρετηση του χρεους.
    Αραγε σκεφτηκε κανεις απο τους εξουσιομανεις της κυβερνησης, για διαγραψει το χρεος ? Μπας και σωθει ο Ελληνικος λαος?

  244. sarant said

    240 Όπως και τόσοι και τόσοι γιατροί άλλωστε.

  245. Γιάννης Ιατρού said

    232: Pedis
    Δίκιο έχεις, δεν πρόσεξα την εκφώνηση 🙂 Ξέρω, ξέρω, την Δευτέρα με τον κηδεμόνα μου!

  246. paolodrosi said

    186. Γιαννη Ιατρου.
    Τα στοιχεια απο τη σελιδα του Υπ.Εσ. κατω κατω δινουν τα συγκεντρωτικα νουμερα.
    Αν πατησεις και για το 2016, θα δεις οτι αν συνεχιστει ο ιδιος ρυθμος, στο τελος του χρονου θα εχουμε μεγαλυτερους αριθμους, απ’ ο,τι το ’15.

  247. Γιάννης Ιατρού said

    246: Ναι, το έχω δει. Αλλά εκεί που το έχουν κρυμμένο το στατιστικό excel …. Αυτό είπα στο 186 🙂
    Επίσης οι δηλώσεις στα ληξιαρχεία δεν γίνονται μόνο από μόνιμους κατοίκους …. Αλλά, όπως είπα, οι διαφορές θα είναι μικρές από τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας.

  248. Γιάννης Ιατρού said

    247: Για να γίνω λίγο πιό σαφής 🙂

  249. Pedis said

    Προς θεού, Γιάννημ! 🙂

    Το μήνυμα από κάτι τέτοιες ασκησούλες διαφαίνονται οι συνέπειες του «εξορθολογισμού» των δαπανών.

    Από το πρώτο μνημόνιο τόσες κλινικές που έκλεισαν, οι προσλήψεις σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό που, πρακτικά, πάγωσαν, τόσα προβλήματα στη θεραπεία και τη φροντίδα των καρκινοπαθών (περισσότερες από 20000 νέες περιπτώσεις καρκίνου καταγράφονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα, εκτίμηση 2012), τόσος κόσμος που δεν έχει να πληρώσει εγχειρήσεις, φροντίδα και φαρμακα σε ένα δημόσιο σύστημα υγείας που είχε τα χάλια του και πριν τα μνημόνια, αυτά δεν θα φανούν, λέτε, στις στατιστικές;

  250. Γιάννης Ιατρού said

    249: Ε, ναι, μάλλον θα φανούν. Αλλά πότε; Αυτό είπα και προηγουμένως και στον Κίντο. Ίσως αυτά που διαφαίνονται σήμερα, να έχουν κι άλλα πολλά αίτια που επενεργούν με διαφορετική ένταση.

    Πιστεύω ότι τα αποτελέσματα αυτών που γράφεις θα γίνουν πιό ευδιάκριτα σε μερικά χρόνια… Πάντως είναι δύσκολο να πεί κανείς σε τι βαθμό θα επηρεάσουν τα στοιχεία π.χ. των θανάτων. Υπάρχει και η φυσική διακύμανση κι άλλοι παράγοντες που μπορεί (όχι ίσως τελείς) να επικαλύπτουν τα επακόλουθα (με ερωτηματικό αυτά !!!)

  251. paolodrosi said

    Για το Μπρεξιτ.
    Η δημιουργια του Ευρωστρατου στις χωρες της ΕΕ, δηλαδη και στη Βρετανια, θα καταργησει τους εθνικους στρατους.
    Οι υπουργοι αμυνας των χωρων της ΕΕ, θα συνεδριασουν στις 28 του μηνος, πεντε μερες μετα το δημοψηφισμα τη Βρετανια.
    Στις 27 Μαιου ομως βγηκε η εφηριδα ταιμς του Λονδινου και ταχτηκε υπερ του Μπρεχιτ, για να μη χασει το Βασιλειο τη δυνατοτητα να προστατευσει με δικες του δυναμεις, τα εδαφη του.
    Εδω το λινκ απ’ ευθειας απο τους ταιμς,
    http://www.thetimes.co.uk/article/junckers-tin-soldiers-tqm6cwvwz
    αλλά επειδη χρειαζεται συνδρομη, οριστε το κειμενο απο αλλη πηγη.
    http://www.thetimes.co.uk/article/junckers-tin-soldiers-tqm6cwvwz
    Αγγλικα εξ αλλου, ολοι γνωριζεται και μπορειται να διαπιστωσεται τον προβληματισμο τους.

  252. Γιάννης Ιατρού said

    251: Για ξανακοίτα το δεύτερο Link …

  253. paolodrosi said

    ANALYSES Last Updated: Jun 3, 2016 – 8:55:36 AM

    Junckers Tin Soldiers
    By The Times. May 27 2016
    Jun 3, 2016 – 8:54:27 AM

    Email this article
    Printer friendly page
    Nato and not a proposed European army is the guarantor of British security

    British soldiers swear loyalty to the monarch and the nation, not to Jean-Claude Juncker. For almost 70 years the security of Britain has rested on its membership of Nato, a US-led alliance that was critical to the success of the West in the Cold War with the former Soviet Union and has continued ever since to form a defensive umbrella for Europe and North America. Now the European Union wants to accelerate progress towards a European army, a move that would weaken transatlantic ties and would highlight the EU’s lack of resolve in global crises. This would be a leap in the wrong direction and would diminish British influence in the world.

    Little wonder then that Brussels has been secretive about a global strategy paper urging a “step change in security and defence”. The initiative is to be discussed a week after the EU referendum in order to avoid controversy. Several former senior officers, grouped under the banner of “Veterans for Britain”, have been voicing their concern. General Sir Michael Rose, former head of the Special Air Service, warns that at the very least an EU army would duplicate the work of Nato, divert resources and therefore reduce its effectiveness.

    The European army is viewed in Brussels as a natural consequence of the continent’s desire for ever deeper political union. Mr Juncker, president of the European Commission, said earlier this year that it would allow the EU better to project its power in the Ukrainian crisis. Some 37 security missions have been launched by the EU since 2003, including against pirates off the Horn of Africa. These relatively modest ventures would gain significance, according to a German proposal, if the EU developed a joint civil-military headquarters. Equipment, intelligence and military contingents should be pooled. A council of defence ministers would co-ordinate the production and sharing of military equipment.

    Anything that propels European states, and in particular Germany, towards honouring a Nato pledge to earmark 2 per cent of GDP to defence spending should be welcomed. The Euro-army would, however, encourage yet more back-sliding; sharing equipment would be seen as an opportunity for paring back expenditure. The plans are by no means fully formed and appear to be supported by France, Germany and Spain. Central and east European states, above all Poland, which hosts a crucial Nato summit in July, are opposed. They are all too aware that Vladimir Putin will laugh off a deterrent that does not have the full and explicit backing of the United States.

    Britain has so far blocked any attempt at forming a Euro-force and Brussels may believe that it has been clever in postponing an open debate until after June 23. Even so, its timing is bad. On the campaign trail, Donald Trump has complained about Europe’s reluctance to do its bit within Nato; an army steered from Brussels will earn a chilly response, and not just from Republicans.

    It is for a British government to resist these plans. General Rose and his fellow veterans argue that it is a political fight best waged after leaving the European Union. Outside the EU, however, Britain will lose its power of veto and its ability to head off rash schemes such as this before they reach fruition. This argument — about how best to kill off the misguided military integration of Europe — has to be weighed carefully in the coming weeks. The security of Britain demands as much.

    Source:Ocnus.net 2016

  254. Γιάννης Ιατρού said

    251: Paolodrosi
    Κοίτα, μην τα βάζουμε όλα σε μιά κατσαρόλα, γιατί θα γίνει σούπα. ¨Ετσι όπως το γράφεις, δίνει την εντύπωση της καταστροφής. Υπάρχει μια λογική σ΄αυτό, π.χ. εφ΄όσον τα (εξωτερικά) σύνορα ενός μέλους είναι και εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, να υπάρχει/δημιουργηθέι κάτι τέτοιο (από κοινού υπεράσπιση). Το θέμα είναι κυρίως ποιός (πιό όργανο και με ποιές εξουσιοδοτήσεις) δίνει τις διαταγές, ποιός διοικεί, ποιός καθορίζει το είδος της απειλής και τα περί αυτών κλπ.

  255. Pedis said

    Όλα αυτά που γράφεις είναι ολόσωστα και συνετά. Κι εγώ δεν νομίζω ότι είπα «ιδού, οι συνέπειες των μνημονίων αντανακλώνται στις στατιστικές θανάτων».

    Παρατήρησα μονάχα ότι η «σούζα» στα διαγράμματα του απόλυτου και του σχετικού αριθμού θανάτων και το «κάρφωμα» στις αντίστοιχες στατιστικές των γεννήσεων μεταξύ 2010-2015 δεν περνούν απαρατήρητα.

    Όσο είναι σωστό να παρατηρήσει κάποιος ότι για τις διακυμάνσεις και τα «ανώμαλα φαινόμενα» σε «μικρά» νούμερα (περίπου 1% των κατοίκων της χώρας πεθαίνει κάθε χρόνο) είναι δύσκολο να εντοπιστεί ένας μακροσκοπικός παράγοντες ως άμεση και κύρια αιτία τους, άλλο τόσο συνετό είναι να έχει τις κεραίες του στο on.

    Διότι στην επόμενη μακροσκοπική («εξορθολογιστική») απόφαση για αναστολή της λειτουργίας 100 κρεβατιών ΜΕΘ η προδεγεγραμμμένη επίδραση της, «αμελητέα» στον συνολικό πληθυσμό, ναι, θα είναι μια-δυο χιλιάδες συνάνθρωποι μας το χρόνο που θα πάνε άκλαφτοι. Ενδέχεται να μην τους ξεχωρίσεις στις διακυμάνσεις αλλά η «τύχη» τους δεν θα οφείλεται σε συγκυριακούς παράγοντες.

    Έφτασα στην εκτίμηση για περισσότερους από 20 χιλ νέους καρκινοπαθείς το χρόνο στη χώρα μας την οπιοία παράθεσα στο # 249 (εκτ. για το 2012) με βάση τα στοιχεία που δίνονται στη σελ 16 της εργασίας

    Click to access Ferlay%20J_EJC_2013.pdf

    Τις ανάγκες τους τις έχουν πάρει υπόψην τους οι κόφτηδες;

  256. Pedis said

    # 255 -> 250 (Γιάννης)

  257. Γιάννης Ιατρού said

    256: Ναι ρε, τό ΄πιασα ότι ήταν για μένα 🙂

    Αλλού είναι το νέο:
    Η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει, είπε ο Σόιμπλε!
    Κοίτα ρε τον μπαγάσα που αντιγράφει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ του Ιαν. του ’15 🙂 🙂
    Άμα πεί σε λιγο που θά ΄χουν εκλογές και για την Αγγέλα του τίποτα για χορούς και γιά νταούλια, άσε ..

  258. SandroBazzola aka Ηλίας Αθανασίου . said

    A) « Αγγλικα εξ αλλου, ολοι γνωριζεται και μπορειται να διαπιστωσεται τον προβληματισμο τους. »

    Κι από δαύτα γνωρίζουμε . Με τα ελληνικά δεν ξέρω τι κάνουμε .
    Μην παρεξηγηθείτε πάλι , κύριε Δρόση , και με αρχίσετε σε τίποτις « – Ποιός ; Αυτός . 1-0 » γιατί θα σας πω κάνα ανέκδοτο με τσίσα και και κακά και θα σας κάνω καθρεφτάκι . Δεν αναφέρομαι σε σας . Ντάξειειειει ;

    Β ) Το ζόρι που τράβηξα , ήταν γιατί τα συγκεκριμένα νούμερα , τα βρήκα σε κάτι ιστοτόπους του στυλ polyteknoixanthis , στο Ποντίκι και στον λατρεμένο μου Καζάκη . DEN τό’ψαξα παραπάνω γιατί βαριόμουν … και εκτέθηκα . Mea culpa , δηλαδή μλκία μου . Ας πρόσεχα .

    Άάάάρα …

    Είμαι υποχρεωμένος να ζητήσω συγγνώμη από τον Νικοκύρη και να δεχτώ την κίτρινη κάρτα του .

    Τσι βεντιάμο .

    Υ.Γ. Κύριε Ιατρού , ευχαριστώ .

  259. Γιάννης Ιατρού said

    255: Pedis
    ….Τις ανάγκες τους τις έχουν πάρει υπόψην τους οι κόφτηδες;

    Επειδή το θέμα που αναφέρεις δεν είναι για πλάκα, και παρόλο που ξεφεύγουμε τελείως από το θέμα στο νήμα, αλλά λόγω της προχωρημένης ώρας που δεν έχει ιδιαίτερη «κίνηση», κάνω κατάχρηση (όσο πατάει η τίγρης δηλ.) της ανεκτικότητας του Νίκου, και κάνω ένα σχετικό σχόλιο επί αυτών που γράφεις, χωρίς να είμαι του κλάδου και χωρίς να έχω ιδιαίτερη πληροφόρηση επί του συγκεκριμένου θέματος (μόνο στ’ όνομα έχω τη χάρη 🙂 ):

    Κατ΄εμέ, το θέμα της υγείας (δημόσιας) και ειδικά στην περίπτωση των χρονίων παθήσεων δεν αναδείχθηκε τώρα με τα μνημόνια και την λιτότητα. Υπήρχε και πριν, θά ‘λεγα μάλιστα, ότι ανέκαθεν, όποιος δεν διέθετε την σχετική οικονομική άνεση να αντιμετωπίσει ένα τέτοιο θέμα του ιδιωτικά, είχε από χέρι κακό χαρτί…

    Το να σου δίνουν ραντεβού για π.χ. ακτινοθεραπεία σε 2 μήνες παλιά ή σε 4-5 μήνες τώρα, για μένα δεν έχει μεγάλη διαφορά. Σε παρόμοιες περιπτώσεις κατά κανόνα χρειάζεται άμεση και έντονη προσπάθεια…., όχι πασαλείμματα μετά από κάποιους μήνες! (τώρα, κοίτα, να μην πιαστούμε στην λεπτομέρεια, δηλ. αν ήταν 2, 3 ή 4 οι μήνες …).

    Συμφωνώ, ότι η σημερινή κατάσταση είναι χειρότερη από πριν. Ίσως και να έχεις δίκιο, να μην έχουν κάνει τις προβλέψεις τους γι΄αυτά που σκέφτηκες. Αλλά και πριν το 2009/2010 στην ουσία το ίδιο ήταν με τις προβλέψεις και με την πρόνοια σε τέτοια θέματα, gtp δηλαδή. Ο κόφτης δεν θα κάνει την αισθητή διαφορά, χάλια ήταν και πρίν.

    Και τώρα μάλιστα, που τα εισοδήματα έχουν μειωθεί…, τα πράγματα γίνονται για τους πάσχοντες είναι ακόμα χειρότερα, άστα!

  260. Γιάννης Ιατρού said

    258: ??? κάτι θα μου διέφυγε;;;; !!! 🙂 🙂
    που/τι/ποιός; non capisco niente, caro SandroBazzola!

  261. Γιάννης Ιατρού said

    258: πιδί μ΄ ισύ ΄σαι ου Ηλίας του 138 ??? (για να ξέρουμε ρε γμτ! ) 🙂 🙂

  262. paolodrosi said

    258. Ηλια, σοβαροτερος λογος για να μαλωσουμε, ειναι οτι υποστηριζεις την Ιντερ του Σαντρο Ματσολα, (αν υπεθεσα σωστα).
    Εγω ειμαι με τη Γιουβε του Παολο Ροσσι.
    Αν υποψιαστω ομως οτι εισαι της κλασσης του Ματσολα, δηλαδη πανω κατω 70, ζητω συγνωμη για το φτηνο αστειο μου.
    Καλημερα.

  263. Κουνελόγατος said

    Ακούω τώρα πως οι συναλλαγές μεταξύ Γερμανίας-Αγγλίας είναι 560 δις € ΜΠΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Πολλά τα λεφτά Άρη!!!

  264. nestanaios said

    243. Αυτά παθαίνει κανείς όταν ορφανεύει από μάνα, από πατρίδα.
    251. Οι Βρετανοί αγαπούν την μάνα τους.

  265. Γιάννης Ιατρού said

    263: Κουνελόγατε, για ξανακοίτα/άκουσε προσεκτικά (;;), άλλα βλεπω εγώ (μάλλον ΕΕ εννοούν, αλλά κι αυτό τραβηγμένο!):

    εδώ το excel με λεπτομέρειες για Annual Trade /
    Summary of Import and Export Trade with EU and Non-EU Countries – Annual 2008 – 2015 από το έγκυρο uktradeinfo.com 🙂

  266. Κουνελόγατος said

    Ναι, τώρα που το λες, λογικό ακούγεται, αφού αν θυμάμαι καλά, το σύνολο των εξαγωγών της Γερμανίας είναι 1 τρις περίπου, οπότε…
    Όταν ακούς όμως καθηγητή του $%ε$^ Πανεπιστημίου Ηλία Καρακίτσο (να μιλάει στον Στάθη Σχινά), καταπίνεις αμάσητα και τα πιο παράλογα… Κλαψ.

    Υ.Γ. Κι αυτά πάντως που έβαλες λίγα δεν τα λες… 🙂

  267. Κουνελόγατος said

    London calling, ακούει κανείς; London’s burning with boredom… Clash βεβαίως-βεβαίως…

  268. «Η δημιουργια του Ευρωστρατου στις χωρες της ΕΕ, δηλαδη και στη Βρετανια, θα καταργησει τους εθνικους στρατους.»
    Αμήν! Αλλά δεν το πιστεύω, κι ούτε νομίζω πως κανείς, εντός η εκτός ΗΒ, το πιστεύει, ή τουλάχιστον πιστεύει πως θα ζήσει να το δει…

  269. Κουνελόγατος said

    Με τα μυαλά της Ευρώπης, σε λίγους μήνες θα συζητάμε και για Frexit…
    http://www.altsantiri.gr/kosmos/mploko-tis-gallikis-kivernisis-stis-diadilosis-tis-tetartis/

  270. Γιάννης Ιατρού said

    268: Αγγελε, σωστός 🙂
    Αλλά, και εκτός των θεμάτων που άπτονται της πολιτικοστρατιωτικής ισχύος… (λέγε με ΗΠΑ/ΝΑΤΟ κλπ.), πιστεύει κανείς ότι η σχετική βιομηχανία θα άφηνε ποτέ να υπάρχουν «αποθέματα, ανταλλακτικά κλπ.» σε πολύ μικρότερες ποσότητες (εφ΄όσον «κεντρικά»…) απ’ ότι σήμερα (κάθε χώρα τα δικά της…);;; Είναι πολλά τα λεφτα!

  271. aerosol said

    222:
    Όταν οι σημαντικότερες αποφάσεις για την Ευρώπη καθορίζονται από εξωθεσμικά σχήματα, σε κλειστά δωμάτια χωρίς πρακτικά, και από θέσης μεγάλης ισχύος που κατέχουν μη αιρετοί, αυτό το θεωρώ ορισμό υπερμηχανισμού που λειτουργεί ερήμην των πολιτών (γιατί την δική τους στάση προσπαθώ να ερμηνεύσω). Το τι μηχανισμοί πίεσης δημιουργούνται όταν ένας λαός επιθυμεί να αλλάξουν οι συσχετισμοί (και το πόσο δύσκολο γίνεται αυτό) μπορεί κανείς να το καταλάβει από το πρόσφατο δημοψήφισμα.
    Επιπλέον, η οπτική σου παραβλέπει το γενικότερο ιστορικό των δημοψηφισμάτων εντός ΕΕ, καθώς και του ευρωσυντάγματος.

    Αλλά και σε μικρότερης σημασίας εφαρμογές είναι γεγονός πως η δημοκρατικότητα της ΕΕ περιορίζεται στο να εκλέγεις ένα ελάχιστο ποσοστό του ευρωκοινοβουλίου, το οποίο σε πολλούς νόμους έχει μόλις το 1/3 του λόγου και άλλο 1/3 το Συμβούλιο Υπουργών όπου ο δικός σου αιρετός έχει ελάχιστο ποσοστό λόγου. Οι βαθμοί απομάκρυνσης του πολίτη από την εξουσία είναι πολλαπλοί. Η έλλειψη αντιπροσωπευτικότητας αναφέρεται ακόμα και στην αυτοκριτική αμιγώς «φιλο-ΕΕ» χώρων και νομίζω πως η κουβέντα πλέον περιορίζεται σε εκτιμήσεις του πόσο έντονη είναι. Το ότι δυτικές χώρες εκτός ΕΕ (οι ΗΠΑ ας πούμε) δεν έχουν πρόβλημα να πούνε την σκάφη σκάφη και να αναφέρονται ανοιχτά στο πως οι βασικές επιλογές της ΕΕ γερμανοκρατούνται εξηγεί καλύτερα φαινόμενα τύπου Brexit από την θεωρία πως οι Άγγλοι δεν ψήφισαν σωστά στις εκλογές τους.

    Η δική μου προσέγγιση νομίζω πως εξηγεί πλήρως και την πανευρωπαϊκή άνοδο των φυγόκεντρων δυνάμεων εδώ και χρόνια και την μονοπώλησή τους από την ακροδεξιά.

  272. Γιάννης Ιατρού said

    266: Κουνελόγατε
    …το σύνολο των εξαγωγών της Γερμανίας είναι 1 τρις περίπου…

    Σωστά 🙂
    Εδώ τα νούμερα (International trade in goods: tables and figures) 🙂

  273. Κουνελόγατος said

    Και μετά σου λέει ιστολόγιο για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και όλα τ’ άλλα, και λες δε μπορεί, υπερβάλλει… 🙂

  274. Γιάννης Ιατρού said

    273: χαχαχαχαχαχα 🙂

  275. nestanaios said

    268, 270.
    Προσδοκώ την γέννηση ενός οικονομικού στρατού που θα είναι ο μόνος συνταγματικός αποδέκτης
    όλων των «προβληματικών» δημοσίων επιχειρήσεων.

    Προσδοκώ την γέννηση ενός οικονομικού στρατού που θα αναλάβει την οδοποιία της χώρας με δρόμους
    που έχουν πεζοδρόμια, πρασιές πεζοδρομίων με διαγραμμίσεις και άνευ διοδίων.

    Προσδοκώ την γέννηση ενός οικονομικού στρατού που θα παρέχει δωρεάν στέγη στο ελληνικό δημόσιο.
    Στέγη στην υγεία . Στέγη στην παιδεία. Στέγη στους αστέγους. Στέγη στους απόρους.

    Προσδοκώ την γέννηση ενός οικονομικού στρατού που θα παρέχει τροφή σε δημόσια νοσοκομεία, σχολεία, γεροκομεία, υπουργεία και στρατό.

    Προσδοκώ την γέννηση ενός οικονομικού στρατού που θα βροντοφωνάζει « ου ποιήσωμεν περί πλείονος το χρήμα της υπηρεσίας προς την πατρίδα».

    Η υπηρεσία προς την πατρίδα δεν είναι ντροπή. Ντροπή είναι αυτό που ζούμε τα τελευταία χρόνια.

  276. Κουνελόγατος said

    Αν γίνει Brexit, θα:
    – Χάσουν την αξιολόγηση ΑΑΑ
    – Αδειάσει το χρηματοπιστωτικό city και θα πάει στη Φρανγκφούρτη.
    – Χάσουν στο εμπόριο.
    – κι άλλα που δε θυμάμαι.

    Δεν πιστεύω πως με όλα τα χάλια της, αυτή η Ευρώπη πρέπει να διαλυθεί, με τέτοιον πόλεμο όμως, μπορεί τελικά να ψήφιζα Brexit. Έλεος!!!

  277. spiral architect said

    @276: Το χρηματοπιστωτικό City δεν έχει καμία σχέση με το ΗΒ Γίνει, δε γίνει το μπρέξιτ το City θα μείνει ακούνητο.
    https://en.wikipedia.org/wiki/City_of_London

  278. Κουνελόγατος said

    Spiral δεν κατέχω ιδιαίτερα το θέμα, όμως όλα τα παραπάνω δεν πιστεύω ότι θα γίνουν μόνο και μόνο για το αποτέλεσμα. Την τρομοκρατία θέλω να σχολιάσω… 🙂

  279. spiral architect said

    @278: Eγώ πάντως είμαι με την Ελίζαμπεθ: 🙂 😉

  280. Κουνελόγατος said

    Δεν τη βλέπω γμτ, θα το δω αργότερα.
    Και μην ακούσω «βάλε κολλύριο».

  281. Ηλίας. said

    261 .
    O Hλίας είμαι .
    Το άλλαξα γιά την διακωμώδηση του πράγματος .

    262 .
    Υποστηρίζω τα « κατσαβίδια » του Μιλάνου και την ομαδάρα της λατρεμένης μου Φλωρεντίας . ΔΕΝ θα μπορούσα ποτέ να υποστηρίζω την ομάδα-επιτομή της διαφθοράς , ούτε τον Ρόσσι , άξιο εκφραστή των « ιδεών » της ( Τρία χρονάκια έφαγε γιά τους λόγους αυτούς , άσχετα αν το Εφετείο-συμφέρον τα έκανε δύο γιατί τον είχε ανάγκη η azzurra ) . Είμαι έντεκα χρόνια μικρότερος του Ματσόλα .

    Καλημέρα σας .

  282. Θύμμαχος Θήτης said

    ό,τι πιο άστοχο έχει γραφτεί για το μπρέξιτ

    Άστοχη η σύγκριση των δυο δημοψηφισμάτων, το βρετανικό έχει ανακοινωθεί πριν δυο χρόνια, είναι σαφές και καμιά βρετανική κυβέρνηση δεν είχε ανάγκη τακτικισμών και γραπώματος, επί δεκαετίες εξαντλείται άνετα η κυβερνητική θητεία. Και η ταύτιση όποιου Βρετανού θέλει έξοδο με ξενοφοβικό είναι προσβλητική. Ο ευρωμαϊντάν φανατισμός και το μίσος για την λαϊκή βούληση δεν κρύβονται εύκολα.

  283. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

    Κάνα νέο ρε παιδιά; Mπρημέην;

  284. Ηλίας. said

    Oi κάλπες κλείνουν στις δώδεκα ( ώρα Ελλάδος ) .
    ΕίπανE πως δενE θα κάμουνE exit pollS .
    Πολλά Ε γιά νά’χει κίνηση το μαγαζί .
    Τα οξυγόνα αργοτέρως . Παρέα με τα -ν- .

  285. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

    Τελικό αποτέλεσμα του Mπρρβόουτ (σε παγκόσμια αποκλειστικότητα!)
    54% Βρημέην
    47% Βρέξιτ
    Με τις υγείες μας!
    (πρώτο φαβορί για το Γιούρο πλέον τα θρη λάιονς!)

  286. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

    54-46 (τά βγαλε 101 στη σούμα η έγκυρη πηγή μου… (Σινγκαπούρη! Εγγύηση!)

  287. Θύμμαχος Θήτης said

    Μπριμέην (55-45) το έκοψε και το επιτελείο μας. Περιμένουμε μεταμεσονύκτιο τηλέφωνο Σόρος να πουλήσουμε τα γεν και για το πρωί έχω βάλει αφύπνιση να πάω στα headquarters του hedge fund και στις 8 ακριβώς να σπρώξω και τις κορόνες όσο-όσο. Πάλι μέσα μπήκαμε!

  288. sarant said

    285-287 Λοιπόν κι εγώ έδωσα 55-45 υπέρ του Μπριμέιν, αν και κράτησα πισινή με 53-47.

  289. Μαρία said

    Μπρρ
    http://www.theguardian.com/politics/ng-interactive/2016/jun/23/eu-referendum-live-results-and-analysis

  290. Μαρία said

    Αλλά όπως πρόβλεψα εδώ και μήνες το Brexit θα κερδίσει. http://www.efsyn.gr/arthro/brexit-or-not-brexit

  291. Μετά μας φταίει ο Τράμπ κι οι Αμερικάνοι…

  292. ΓιώργοςΜ said

    Καλημέρα,
    πρόβλεψη δεν τόλμησα, αν με ανάγκαζε κανείς, θα έλεγα, σαν τον Παπαγιαννόπουλο, «αυτές οι εκλογές είναι μουγκές».
    Το αποτέλεσμα είναι συνεπές με τη βρεττανική νοοτροπία, ευελπιστούσα σε μια ανατροπή….

  293. Ηλίας said

    Τελικά τούτο το Brexit , μάλλον καλό πράμα πρέπει νά’ναι…
    Σκοτώνονται όλα τα κανάλια να μας θυμίζουν πως θα έρθει η συντέλεια .
    Άρα ;
    Από την άλλη , όμως , έχουμε και το
    μπρος φασίστας και πίσω νεοφιλελές .
    Κάτσε να δούμε …
    …γιατί νομίζω πως σε κάποια Χώρα το όχι έγινε ναι .
    Απομονωμένη η Ευρώπη .
    Καλημέρα .

  294. Ηλίας said

    Brexit και ξερός , τελικά .

  295. sarant said

    Τελικά Μπρρρρ

  296. Ηλίας said

    295 Sarant .
    Ε καί ;
    Σιγά μη φοβηθούμε .
    Θα κάνουμε κι άλλο δημοψήφισμα μέχρι να βάλει μυαλό το πόπολο .
    Στην τελική , αν δεν έρχονται τα επιθυμητά αποτελέσματα , θα κάνουμε αυτό που έκαμε ο μέγας Αλεξανδρος .
    Το Όχι , Ναι .
    Απλά πραγματάκια .

  297. cronopiusa said

    Ανάβουνε φωτιές στις γειτονιές
    του αη Γιάννη αχ πόσα ξέρεις και μου λες
    αχ, πόσα τέτοια ξέρεις και μου λες
    πού’ χουν πεθάνει

    Καλή σας μέρα!

  298. Κουνελόγατος said

    297. Μπράβο Cronopiusa, πολύ μ’ αρέσει ολόκληρος ο δίσκος, ζηλεύω τον Γάτο μου που πήγε στο χωριό του παππού του (Λασίθι) και θα περάσει καλά του αη Γιάννη.

  299. Οι δημοσκοπήσεις δεν μπορεί να αποτελούν όργανο ανάλυσης, η καλύτερα να υποκαθιστούν την ανάλυση. Τόσο αυτές όσο και οι αποδόσεις των στοιχηματατζήδων έχουν σχεδόν μυθοποιηθεί. Νομίζω ότι πολιτικά πρέπει να τις εντάσσουμε απλά σαν εργαλεία σε ένα επικοινωνιακό παιχνίδι και όχι σαν ανεξάρτητες επιστημονικές έρευνες (υπάρχουν βέβαια και τέτοιες)
    Βρετανικό δημοψήφισμα: πότε, τι, πως και γιατί :
    http://giati-baba.blogspot.gr/2016/06/blog-post_22.html

  300. sarant said

    Τούτη τη φορά οι δημοσκοπήσεις επαληθεύτηκαν και οι στοιχηματζήδες πήγαν στον κουβά.

  301. Ντάξει, μωρέ, δεν τρέχει τίποτα με τους Εγγλέζους. Θα βάλουμε στη θέση τους το Αζερμπαϊτζάν που και φυσικό αέριο έχει, και πειθήνιους υπηκόους. Τι μόνο Γιουροβίζιον και Ευρωπαϊκούς Αγώνες; (εκτός απ’ της ιστορίας, να μιλήσουμε και για την αναθεώρηση της γεωγραφίας κάποια στιγμή…)

  302. 300 Ο αρχιστοιχηματζής Σόρος πήγε ταμείο πάλι, μάλλον.

  303. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

    Πάει ο Κάμερον… http://www.telegraph.co.uk/news/2016/06/24/eu-referendum-results-live-brexit-wins-as-britain-votes-to-leave/

  304. #303:
    Λογικό, είχε συνδέσει το πολιτικό του μέλλον με την «μπλοφίτσα» και αυτή στράβωσε.

  305. sarant said

    302 Εννοούσα τους κανονικούς 🙂

    303 Ναι, αυτό είναι ευχάριστο

  306. cronopiusa said

    298 Κουνελόγατε

    σκέφτεσαι τ’ αη Γιαννιού του ριγολόγου, να καίγαμε αυτό;

    Χοροί και τραγούδια του κλήδονα

  307. Κουνελόγατος said

    Μα γιατί το κάνανε Δούρειο «άλογο»; Οι άνθρωποι (λτ) δεν το κρύβουν, θέλουν να κυβερνάνε οι εταιρείες, το λένε ξεκάθαρα. Εμείς;

  308. Κουνελόγατος said

    Τώρα θυμήθηκα λόγω ονόματος και το Δούρειο κουνέλι των Μόντι Πάιθονς, επίκαιροι κι αυτοί.
    Να βάλουμε μέσα στο γαϊδούρι τους όσους θέλουν τη συνθήκη και να το πάμε στο χωριό για τα περεταίρω… :mrgreen:

  309. Κουνελόγατος said

    Ωχ, κάτι δε μου πάει καλά με το περαιτέρω όπως το έγραψα γμτ.

  310. Πάνος με πεζά said

    Φυσικά ήρθε και το πρώτο μεζεδάκι από τον Τουσκ, «Όπως έλεγε ο πατέρας μου, όμτι δε σε σκοτώνει, σε κάνει πιο δυνατό».
    Η φράση αποδίδεται κατά μια μυθοπλασία στον πατέρα Τουσκ, κατά μια δεύτερη στο Νίκο Πορτοκάλογλου, ενώ έγκυρα γλωσσικά ιστολόγια τα τελευταία χρόνια την έχουν αποδώσει στον Νίτσε… 🙂

  311. ΓιώργοςΜ said

    Εγώ πάλι θυμήθηκα μια παροιμία της γιαγιάς μου, «θύμωσ’ ο καλόγερος κι έκοψε τα @@@@ του»….

  312. Πάνος με πεζά said

    Και οι συμφορές έρχονται η μία μετά την άλλην αδυσώπητα…

  313. sarant said

    310 Μπορεί να το έλεγε ο πατέρας του γνωρίζοντας ότι το πρωτοείπε ο Πορτ… ο Νίτσε.

  314. Νίκος Κ. said

    Συνέβη στην ΕΕ αυτό που κάποια στιγμή θα συνέβαινε (ένα μεγάλο ατύχημα όπως ξανάγραψα στο σχόλιο 23).
    Θεωρητικά ήταν το πιο ήπιο σενάριο, αφού εδώ και καιρό οι δημοσκοπήσεις τριγυρνούσαν στο 50-50 άρα δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί απρόβλεπτο.
    Ωστόσο οι περίφημες «αγορές» αποδείχθηκαν ανόητες (γι αυτό σήμερα τρέχουν και δεν φθάνουν).

    Αν συνεχίσει η ΕΕ στο ίδιο μοτίβο του «νεοφιλελευθερισμός και άγιος ο θεός» της μένει ο δρόμος της διάλυσης. Τόσες μεγάλες αυτοκρατορίες διαλύθηκαν, δίνει μήπως η ΕΕ εικόνα μεγαλύτερης συνοχής;

    Θα μπορέσει η ΕΕ να αλλάξει και να απαλλαγεί από την πλήρη κυριαρχία των «αγορών»; Πάρα πολύ δύσκολο αλλά ας ελπίσουμε.

  315. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

    See EU later ! 🙂

  316. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

    Ενα γρήγορο γιατί πρέπει να πάω στο Debenhams της Λεμεσού που ξεπουλάει ,να πάρω εγγλέζικα πουκάμισα και σώσβρακα στη μισή τιμή απ’τα κινέζικα…
    Οι Εγγλέζοι τώρα θα δίνουν 500 λίρες για ένα ψωμί θα τους εξάγουμε ψωμί,θα πάμε και τα λεφτά μας εκεί και θα είμαστε πλούσιοι.Οι Βρετανίδες από τη φτώχεια θα γίνουν δούλες μας και θα τους κάνει και πόλεμο η Ιρλανδία διότι δεν έχουν την ασφάλεια της ΕΕ…
    Από μετανάστες έποικοι θα γίνουμε.
    (υγ. Mόνο ότι θα βουλιάξει η Αγγλια δεν γράφουν οι γερμανοτσολιάδες στο Ελλάντα…)

  317. Γιάννης Ιατρού said

    Βγήκε το ΒRΕΧΙΤ γιατί εκεί τα κανάλια κοιμόντουσαν και ξεχάσανε να βάλουν τίποτα εικόνες με άδεια ράφια στα σούπερμαρκετ. Εμείς είμαστε έτη φωτός μπροστά…. σε κάτι τέτοια! Άσε που δεν έχουν και FirstSalty στο Sky εκεί (τελείως ανάλατοι ρε παιδί μου 🙂 )

  318. Γιώργος Πρίμπας said

    Σε μια Ευρώπη που μιλούσε εδώ και χρόνια μόνον τη γλώσσα ενός ακραίου νεοφιλελεύθερου αντικοινωνικού οικονομικού μοντέλου μετράμε την πρώτη καθαρή νίκη του εθνικισμού, του ρατσισμού και του νεοναζισμού μετά από πολλά-πολλά χρόνια.
    Η οργανωμένη (όπως πιστεύω) δολοφονία της Jo Cox ήταν ένα καθαρό τους μήνυμα / προάγγελος της χθεσινής τους επιτυχίας.

  319. Γιάννης Ιατρού said

    297: Κρόνη, μπράβο, του Αϊ Γιάννη του Ριγανά σήμερα 🙂
    Κλήδονας ή Ριγανάς ή Ριζικάρης ή Λαμπαδιάρης ή Λαμπαδάρης ή Φουγγαρίτης ή Φανιστής

  320. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

    318. Δηλαδή όποιος είναι εναντίον του μοντέλου της Αγγέλας και των Τούσκηδων είναι εθνικιστής, ρατσιστής και νεοναζιστής; Μπράβοο…

  321. ΣΠ said

    Καλημέρα.
    Να μια λύση.

  322. Γιώργος Πρίμπας said

    (σχόλιο 320) ΟΧΙ (με κεφαλαία), αλλά η χθεσινή τους νίκη έγινε στο όνομα αυτών των θεωριών.

  323. Γιώργος Πρίμπας said

    ΟΧΙ σε αυτή την ευρώπη [που για παράδειγμα η «de welt» (αν δεν κάνω λάθος) πριν λίγες μέρες φοβόταν το brexit μόνο και μόνο γιατί θα έχανε στήριγμα ο νεοφιλελευθερισμός όπως τον επιβάλει ο βορράς] λέει η αριστερά όπως και τα νεοναζιστικά, εθνικιστικά κόμματα στην ευρώπη. Το ΟΧΙ το χθεσινό ανήκει στους δεύτερους.

  324. odinmac said

    Ας περιμένουμε να δούμε πρώτα εάν θα επικυρωθεί το δημοψήφισμα στο κοινοβούλιο.
    Η διαφορά είναι μικρή.
    Μπορεί να.. ακολουθηθεί ο δρόμος που δίδαξε ο Τσίπρας.

  325. Μανιατολεσβιος said

    σε καμμια περιπτωση το 50 κατι τις εκατο των βρετανων δεν ειναι φασιστες και ρατσιστες. οταν ομως τα τελευταια χρονια για την κριση στην Ευρωπη φταινε οι τεμπεληδες νοτιοι γιατι να μην θελουν να τους κοψουν την προσβαση στη χωρα τους? και οταν η γερμανια ειναι πρωτη μεταξυ (πολυ) ανισων, τι να κατσουν να κανουν το τσιρακι?

  326. Κουνελόγατος said

    Καλά φρούτα είστε όλοι, εδώ μετακομίσατε.
    Για τους αισιόδοξους: Αν δε διαλυθεί ούτε τώρα, θα διαλυθεί μετά τις γερμανικές εκλογές.
    Εκτός και βάλουν μυαλό (να τα λέμε κι αυτά).

  327. #322
    Διαπίστωση ή….επιθυμία;

  328. giorgos said

    o neos europaikos «eunikososialismos»
    http://katotokerdos.blogspot.gr/2009/06/1.html#more

  329. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Τί μηχανή κι αυτή, καμιά αναλογία με το περσινό δικό μας δημοψήφισμα!
    Εγώ ο μέσος λαϊκός άθρωπας,ψήφισα ΟΧΙ για τους Σαματομπένηδες στο τιμόνι. Να μείνει ο Τσίπρας να κανονίσει ό,τι μπορεί να κανονιστεί. Γιατί παραλείπουν -ηχηρά- ότι το Σεπτέμβρη μετά ξανάχαμε εκλογές και ξαναβγήκε ο σύριζας, λοιπόν τί τί τί;;;

  330. ΓιώργοςΜ said

    Όσοι έχουμε ζήσει από κοντά τους Άγγλους, δε νομίζω πως εκπλησσόμαστε και τόσο. Δεν είναι θέμα φασιστορατσισμού (αν και γενικά τους διατρέχουν τέτοια ρεύματα). Στην καλύτερη περίπτωση, η σχέση της Βρεττανίας με την ΕΕ ήταν ένας γάμος από συνοικέσιο και η Αγγλία ήταν η απρόθυμη νύφη.
    Πολλοί, Άγγλοι κυρίως, έχουν ακόμα τα κατάλοιπα της αυτοκρατορίας των πέντε ηπείρων και των επτά θαλασσών. Δε μπορούν λοιπόν να δεχτούν εύκολα μικρότερο ρόλο. Όταν βρίσκονται στη θέση να διαλέξουν, η ανακλαστική τους επιλογή είναι η έξοδος∙ κάθε άλλη επιλογή γίνεται με επιβολή της λογικής στο συναίσθημα.
    Ακόμη κι η λογική έχει επιχειρήματα, που εύκολα πείθουν: «Είμαστε από τους αιμοδότες της ΕΕ, ας κρατήσουμε τον πλούτο μας για πάρτη μας και ας κάνουμε εμείς κουμάντο» είναι νομίζω το κυριότερο.
    Θα γελάσουμε πολυ όμως με τη Σκωτία και τη Β. Ιρλανδία, που ψάχνουν αφορμή για αυτονόμηση από τους κατακτητές…

  331. Κουνελόγατος said

    «λοιπόν τί τί τί;;;».

    TTIP, έρχεται η κυβέρνηση των εταιρειών.

    Και πήρε και σχεδόν το ίδιο ποσοστό, με άνοδο του ΚΚΕ, με τη ΛΑΕ στο 3% και με πολύ νωπή την ήττα.

  332. Γιάννης Κουβάτσος said

    Το πιθανότερο είναι ότι ο Τουσκ όντως πιστεύει ότι η σοφή κατακλείδα της δήλωσής του ανήκει στον μπαμπά του. Είναι μάλλον απίθανο να έχει ακουστά τον Νίτσε, αφού ο μακαρίτης δεν ήταν νεοφιλελές οικονομολόγος και, ως γνωστόν, η πνευματική καλλιέργεια των σύγχρονων ευρωπαίων πολιτικών δεν φημίζεται για το εύρος της και το βάθος της. Δεν φημίζεται καθόλου, θα έλεγα.

  333. cronopiusa said

    Si Puo Fare (Μπορεί να γίνει) Greek Subs

  334. ΣΠ said

  335. Πάνος με πεζά said

    @ 332 : Κι εγώ αυτό πιστεύω. Και σκέψου, σε ευθεία προβολή, να κάνω κι εγώ ποτέ καμιά δήλωση «όπως έλεγε ο πατέρας μου, τον αντρειωμένο μην τον κλαις, κι αν αστοχήσει μια και δυο, πάλι αντρειωμένος θα’ναι…» 🙂
    (Βέβαια εδώ κλέβω λίγο, οι στίχοι είναι παραδοσιακοί)

    Κι ένα άλλο που έλεγε, προτρεπτικά, όταν είχαμε να μοιράσουμε κάτι τα δυο αδέρφια (π.χ.φαγητό, παγωτό, λεφτά και τέτοια) : «Η δικαιοσύνη σου, δικαιοσύνη στον αιώνα» !
    Πόοοοοοοσα χρόνια πέρασαν, μέχρι να το ακούω σε κάθε κηδεία και να τον θυμάμαι…

  336. Γιώργος Πρίμπας said

    (σχόλιο 327) όταν κάποιος ψυχανεμίζεται (= κουσούρι) συνήθως προβάλει σε ερωτήματα τον ΔΙΚΟ του τρόπο σκέψης 🙂

  337. Γιάννης Κουβάτσος said

    Ρογκάκος, παρουσιαστής του δελτίου ειδήσεων του Αντέννα «Η Βρετανία αποχωρεί από τη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια».
    Και μου θύμισε τις ωραίες δημοσιογραφικές στιγμές του περσινού καλοκαιριού. 😊
    Με μερικούς Ρογκάκους στα μεγάλα αγγλικά ΜΜΕ το έξω θα ‘χε εκτιναχτεί στο 80%.

  338. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    303, 305β. Ποῦ τὸ βλέπεις τὸ εὐχάριστο Νῖκο; Κανένας χειρότερος θά ‘ρθει. Καμιὰ πιὸ δεξιὰ σκατὸφατσα σὰν τὸν Βόριδα (ποὺ θά ‘λεγε καὶ μιὰ ψυχὴ) Τζόνσον. Ἄσε ποὺ θὰ τὸν ἔβγαζε κι αὐτὸν ἑλληνόψυχο, ἐπειδὴ ὁ παπποῦς του Ali Kemal Bey (https://en.wikipedia.org/wiki/Ali_Kemal) ὑπουργὸς σὲ ὀθωμανικὲς κυβερνήσεις, ἀντίπαλος τοῦ Μουσταφᾶ Κεμὰλ καὶ ἀντίθετος μὲ τὶς γενοκτονίες τῶν χριστιανικῶν πληθυσμῶν, λυντσαρίστηκε ἀπὸ τὸν τουρκικὸ ὄχλο τὸ 1922.

  339. sarant said

    338 Λέω μήπως ταυτόχρονα διαλυθούν και οι Τόρηδες

    Πάντως, φοβάμαι πολύ πως πάνω απ’ όλα το Μπρέξιτ είναι Όχι στους πρόσφυγες

  340. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    339α. Ἄν διαλυθοῦν, ποιὸς θὰ πάρει τὴ θέση τους, ὁ Φαρατζής; (Ρὲ τὶ ἔπαθα σήμερα;) Μπρρρρ.

    339β. Συμφωνῶ ἀπολύτως. Θέλει μεγάλη προσοχὴ τὸ θέμα τῶν προσφύγων, γιατὶ μ’ αὐτὸ γιὰ μπαϊράκι ξαναθεριεύει ὁ ναζισμὸς σ’ ὀλόκληρη τὴν Εὐρώπη.

  341. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    Γειὰ καὶ χαρὰ σὲ ὅλους.
    Θὰ τὰ ξαναποὺμε σὲ καμιὰ δεκαριὰ μέρες.

  342. Spiridione said

  343. Spiridione said

  344. 332 Υποτίθεται είναι ιστορικός με μάστερ ο Τουσκ: https://en.wikipedia.org/wiki/Donald_Tusk#Early_life_and_education

  345. Pedis said

    Α, εδώ κλαίμε τη μαύρη μοίρα των βρετανών; Κι εγώ πόσταρα αλλού!

    Έξι θεμελιώδεις πλάνες για τη διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών

    Τι τους βρήκε τους καυμένους! Μα είναι δυνατόν τόσο σοβαρά ζητήματα να λύνονται με δημοψηφίσματα!;

  346. sarant said

    345 Πού να δεις αν αποφασιζοταν με λαϊκή ψήφο ποιος θα πάρει υπηκοότητα (όπως γίνεται στην Ελβετία). Θα παίρναν μόνο οι γιατροί (όπως γίνεται στην Ελβετία)

  347. Γιάννης Κουβάτσος said

    Βλέποντας πώς μιλάει, πώς στέκεται, πώς κινείται, μα πάνω απ’ όλα βλέποντας την υπεροπτική φάτσα αυτού του Φάρατζ εύκολα μπορεί να τον φανταστεί κανείς να παρακολουθεί τον απαγχονισμό του Ευαγόρα Παλληκαρίδη, κουνώντας επιδοκιμαστικά το κεφάλι του, πίνοντας το τσάι του και τινάζοντας έναν ανύπαρκτο κόκκο σκόνης απ’ το ατσαλάκωτο κουστούμι του. Ή τον απαγχονισμό του νεαρού μαύρου στο ποίημα του Καβάφη:
    http://www.kavafis.gr/poems/content.asp?id=194&cat=4

  348. Πάνος με πεζά said

    Kαι οι συμφορές της μέρας όλο και αυξάνονται…
    http://www.newsit.gr/politikh/Epistrefei-o-Giorgos-Papandreoy/630634

  349. Pedis said

    # 346 – Εμ τι, να σηκωθούν τα πόδια να βαρέσουν το κεφάλι! Ντεκαντάνς, Νικοκύρη.

  350. gryphon said

    Tεραστια και απιστευτη νικη ττου εθνους κρατους απεναντι στον διεθνισμο που εκπροδψπουν και η Ε.Ε και ολα τα αριστερα φεξια σοσιαλιστικα μορφωματα στις ευρωπαικες χωρες.
    Εγω να πω την αληθεια δεν το περιμενα εχω λιποψηχησει και με ειχε πιασει μια απογοητευση τελευταια μετα και τα οσα εγιναν στις επαναληπτικες δημοτικες στην Γαλλια οπου ολοι οι προαναφερομενοι και μαζι και οι βιομηχανοι οι τραπεζιτες και οι εργατοπατερες ενωθηκαν κατα της Λεπεν και οπως εγινε και στιε προσφατες εκλογες στην Αυστρια.
    Βοηθησαν και οι μεταναστες στην τεραστια αυτη νικη π.χ στην ευρυτερη περιοχω του Μπερμιγχαμ οπου κυριαρχουν δημογραφικα το μπτεξιτ σαρωσε κοντρα στις προβλεψεις.
    Θλιβερη παραφωνια οι δικοι μας κυβερνηση και αντιπολιτευση (και ο Θεοδωρακης) που αν και ειναι ο τελευταιος τροχος της αμξης εσπευσαν πρωτοι απο ολους μαζι με τον Ρεντζι σαν κολαουζοι να καταδικασουν το Μπρεξιτ και τον κακο εθνικισμο και να υπερσπισουν την ολοενα και πιο μισητη απο τους ευρωπαικους λαους Ε.Ε
    Χαρηκα και για τον γερο Μικ Τζαγκερ που πηρε ανοιχτα θεση υπερ του Μπρεξιτ και εσωσε λιγο την τιμη των ποροροκερ.
    Αντιθετα με την συντριπτικη πλειοψηφια αυτου που αποκαλουμε κοσμο της σοου μπιζ και της καλλιτεχνιας ηθοποιους κλπ που επιβεβαιωσαν οτι σε καθε κοινωνια και στην βρεττανικη οπως και στην ελληνικη αποτελουν οτι πιο εκφυλισμενο παρακμιακο και αλλοτριωμενο υπαρχει.

  351. Θύμμαχος Θήτης said

    Το UKIP πήρε λιγότερο από 4 εκ. ψηφους στις εκλογές. Το Μπρέξιτ πήρε 17,5 εκ. Περιοχές όπως το Σάντερλαντ, κάστρο των Εργατικών, έβγαλαν 60+% Μπρέξιτ. Υπάρχουν πολλές άλλες αποδείξεις πως κανείς δεν εκπροσωπεί τον λαό που πήρε την απόφαση. Ο Φαράνζ απλά καπελώνει. Με την βοήθεια και των ΜΜΑ του Ακραίου Κέντρου που στοχοποίησαν όλο το κίνημα για έξοδο ως εθνικιστικό και συνεχίζουν να το κάνουν. Σε μια απόφαση που ο λαός είναι 52-48, οι βουλευτές θα ήταν πάνω από 80-20 αντίθετα. Όπως και στην Ισλανδία πριν μερικά χρόνια με το δημοψήφισμα. Έχουμε το ξεμπρόστιασμα της εκπροσώπευσης, δηλαδή του πολιτεύματος. Και τώρα όσοι επιμένουν να θεωρούν διάφανους τους οικονομικά ασθενέστερους που κανείς δεν τους εκπροσωπεί, γιατί ένας φτωχός δεν μπορεί να έχει πλούσιο εκπρόσωπο, θέλουν να μας βάλουν να λουστούμε και τους εθνικιστές. Όσο για την ΕΕ τα πράγματα είναι γνωστά από καιρό, προσβλητικές δημόσιες δηλώσεις, αυταρχισμός, αδιαφάνεια, ψευτιά και καταδυνάστευση των πολλών προς όφελος λίγων.

  352. Γιάννης Κουβάτσος said

    Σωστό, Νίκο. Τα δημοψηφίσματα δεν είναι πανάκεια. Ιδίως όταν βλέπουμε διάφορα ανατριχιαστικά που προκρίνει η πλειονότητα των ερωτωμένων σε διάφορες δημοσκοπήσεις.

  353. Μια απορία: τώρα που η Μ. Βρετανία δεν θα είναι χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα αγγλικά θα πάψουν να είναι επίσημη γλώσσα; 🙂 (δεν ξέρω να βάζω πράσινες διαβολικές…)

  354. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

    Aρμαγεδών!! Τα 2 εκατομμύρια βρετανοί τουρίστες (9 διανυκτερεύσεις κ.μ.ο) που θα έρθουν(ήρθαν) στην Ελλάδα να μην αντιμετωπιστούν ως τριτοκοσμικοί παρακαλώ. Κεράστε τους μια χωριάτικη σαλάτα, λίγο χαρτί υγείας παραπάνω, μια μπύρα Φιξ έστω ρε αδερφέ!
    Κακόμοιροι εγγλέζοι. Νίκησαν την Ισπανική αρμάδα, το Βοναπάρτη και το Χίτλερ , έκοψαν το κεφάλι κοτζαμάν βασιλιά… για να την πάθουν από τον Ντόναλντ Ντάσκ , τον Ντάισεμπλούμενμπλουμ, το Ραχόυ που θα τους πάρει το Γιβραλτάρ και τον …Αναστασιάδη που θα τους πάρει τις βάσεις…

  355. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

    #354
    😀

  356. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

    #354

    Αν το’χει βάλει κι άλλος, συμπαθάτε με…

  357. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

    Eντάξει, για τον Αναστασιάδη πλάκα έκανα. 🙂 Ίσα-ίσα που ο Νικολάρας συνέστησε ψυχραιμία και είπε «μην ξεχνούμε ότι έχουμε ιδιαίτερες σχέσεις με τη Βρετανία. Εξάλλου είμαστε «Κοινοπολιτεία» «…τα καλά και συμφέροντα Νικολάρα παιχταρά! 🙂

  358. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

    356. 😆 😆 Where the fuck is Lithuania?? (ο γεωγραφικός εφιάλτης όλων των μαθητών! Άπαιχτοι!)

  359. sarant said

    353 Ειναι επίσημη γλώσσα της Ιρλανδίας, της Μάλτας και της Κύπρου Ωστόσο και οι τρεις αυτές χώρες έχουν και αλλη μία επίσημη γλώσσα.

  360. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

    359. Nίκο, κι όμως! Κι εγώ αυτή την εντύπωση είχα κάποτε ,αλλά τα Αγγλικά ΔΕΝ είναι επίσημη γλώσσα της Κύπρου. Επίσημες γλώσσες της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι τα Ελληνικά ΚΑΙ τα Τουρκικά. Μπορείς όμως -κατά παρέκκλιση;- να συντάξεις επίσημο γράμμα/αίτηση κ.λ.π. σε μια υπηρεσία στην Αγγλική. 🙂

  361. spiral architect said

    Το header του αστικού καθωσπρεπισμού:

  362. sarant said

    360 Οκ, τότε τους μένει η Ιρλανδί

    361 Εδώ την πάτησε η ΕφΣυν, που είναι και «απογευματινή». Ενώ ο Ριζοσπάστης που αγνόησε τελείως το Μπρεφερέντουμ δεν είχε πρόβλημα (ποτέ δεν έχει, διότι έχει σωστή γραμμή)

  363. spiral architect said

    Αλλά τα μάτια του λαγού … 😉

  364. Pedis said

    Μωρέ, δεν αφήνουμε τους βρετανούς να κουρεύονται!;

    Εμείς τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσουν οι σκατοεμπνεύσεις του λαού έχουμε δείξει έμπρακτα πώς αντιμετωπίζονται.

    Να το αφήσουμε ήσυψο το νήμα ; … σαν να μου φαίνεται ότι δεν θέλει και πολύ να βγει ο λαγός του ΛεΜπό(ν) από το ΕΕκαπέλο της δημοκρατικής-λαικής κυριαρχίας.

  365. Γιάννης Ιατρού said

    Καλά, το τερματίσανε στις Βρυξέλλες. Τέτοια βιασύνεη πιά, και αυθαίρετη ερμηνεία των άρθρων από την εποχή του Βαρούφ είχα να δώ! Και μετά λένε γιατί ο κόσμος θέλει να απαλλαγεί από κάτι τέτοια! Ούτε τα προσχήματα δεν κρατάνε!


    Η πρόταση ψηφίσματος προβλέπει αναγνώριση του αποτελέσματος και αυτοδίκαιη ενεργοποίηση του άρθρου 50 για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ απλά και μόνο με την ενημέρωση Κάμερον στη Σύνοδο.

    Συγκεκριμένα, για να υπερπηδήσουν τη νομική αβεβαιότητα, οι Ευρωβουλευτές ταυτίζουν την «ενημέρωση» με την «κοινοποίηση» της απόφασης του άρθρου 50.

  366. Παναγιώτης Κ. said

    Διατυπώσεις σαν την παρακάτω μπορεί να είναι κάπως κλισέ αλλά δεν παύουν να περιγράφουν μια πραγματικότητα.

    Έχουμε λοιπόν μιαν Ευρωπαϊκή ηγεσία αποκομμένη από την καθημερινότητα των Ευρωπαίων πολιτών κλεισμένη μέσα στη γυάλα της άνετης και πολυτελούς ζωής την οποία διάγει,δίνοντας αγωνιώδη μάχη να διατηρήσει ένα σύστημα το οποίο έχει προ πολλού πεθάνει, διότι η τεχνολογία και οι εξελίξεις το έχουν αφήσει πίσω.
    Ποια Ευρώπη; Της δυσκίνητης, παχυλά αμειβόμενης γραφειοκρατίας των Βρυξελλών που μόνο πολιτική και ιδέες για το μέλλον δεν παράγει;

  367. Παναγιώτης Κ. said

    366. Αλλά το μοντέλο αυτό , τηρουμένων των αναλογιών, μεταφέρεται και στο εσωτερικό των χωρών της ΕΕ.
    Έχεις, για παράδειγμα, το Λουξεμβούργο χώρα με το υψηλότερο ίσως κατά κεφαλήν ΑΕΠ στον κόσμο, ψάχνεις να βρεις τι παράγει αυτή η χώρα που είναι τόσο πολύ πλούσια και διαπιστώνεις απλά ότι στεγάζονται σε αυτή 169 (;) τράπεζες!

    Η κριτική αυτή αφορά βεβαίως και την Ελλάδα και για την προ κρίσης εποχή αλλά και για σήμερα.
    Αν μελετήσουμε κάπως τα πράγματα θα διαπιστώσουμε ότι τα υψηλότερα εισοδήματα τα έχουν αυτοί που εργάζονται λιγότερο! Δεν έχουμε παρά να εξετάσουμε όχι μόνο την άρχουσα τάξη αλλά και την δημοσιοϋπαλληλία καθώς και τις υπηρεσίες του λεγόμενου ευρύτερου δημόσιου τομέα.
    Μακρυά από μένα η πρόθεση να ρίξω την ευθύνη γι αυτή την κατάσταση στους ίδιους τους εργαζόμενους.Ξεκινάνε από ψηλά οι ευθύνες. Κάποιοι λοιπόν, που βρίσκονται ψηλά, δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους και δημιουργούνται προς τα κάτω οι προβληματικές καταστάσεις.
    Δεν κάνει καλά τη δουλειά του κάποιος , πολύ απλά και χωρίς να κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλο σημαίνει ότι λουφάρει ή αξιοποιεί το πόστο στο οποίο βρίσκεται, για πλουτισμό.
    Ο έλεγχος αν κάτι γίνεται σωστά ή όχι είναι μια ζόρικη υπόθεση και απλά οι επιφορτισμένοι γι αυτόν, γυρίζουν την πλάτη.

  368. Μαρία said

    362
    Κι άλλοι την πατήσανε.

  369. Γιάννης Κουβάτσος said

    Μια που αναφέρεσαι στο Λουξεμβούργο, Παναγιώτη, να θυμίσουμε: ετήσιες ακαθάριστες κατώτατες αποδοχές καθηγητή λυκείου στο Λουξεμβούργο 81.600 ευρώ. Αντιστοίχως στην Ελλάδα 13.104 ευρώ. 😭

  370. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

    Σπασμωδικές ευρωαντιδράσεις (μάλλον δεν πολυπερίμεναν το Μπρέξιτ) με τυπικά γερμανικό «ρεβανσισμό» και απειλή αντιποίνων . Μα πιάνουν αυτά ρε Φρανσαγγέλα σε τύπους που… :
    Temporary rules adopted by London’s Richmond Golf Club during the Battle of Britain

    (να προσεχθεί το 2. Ιn Competitions , during gunfire or while bombs are falling , players may take cover without penalty for ceasing play.
    … (γνήσιο είναι, έτσι!)

  371. Pedis said

    Ωραία διασκέδασαν οι Βρετανοί με την εξαιρετική τιμή που τους έγινε να ερωτηθούν …
    αλλά, όπως αναμενόταν, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν είναι δεσμευτικό

    A really crucial detail about the upcoming EU referendum has gone virtually unmentioned, and it is probably the most crucial detail: Parliament doesn’t actually have to bring Britain out of the EU if the public votes for it.

    That is because the result of the June 23 referendum on Britain’s EU membership is not legally binding. Instead, it is merely advisory, and, in theory, could be totally ignored by the UK government.

    http://uk.businessinsider.com/green-eu-referendum-not-legally-binding-brexit-2016-6

    (εκεί θα βρείτε κι άλλες πικάντικες προσεγγίσεις)

    Ως γνωστόν, στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα (για την ιθύνουσα τάξη).

  372. 371. Λέτε το αποτέλεσμα του δημοψηφισματος να μην είναι άμεσα εκτελεστό, και το Κοινοβούλιο να αποφασίσει διαφορετικά με βάση προϋπάρχον σχετικό εθιμικό δίκαιο;

  373. sarant said

    371 Αυτό έχει γραφτεί εδώ και καιρό. Πάντως, σημερα εγώ είδα κάτι άλλο, ότι οι υπέρμαχοι του Μπρέξιτ (Τζόνσον, Φάρατζ) δεν δείχνουν να βιάζονται να βγουν.

  374. Γιάννης Κουβάτσος said

    Μη συγχέουμε λαούς: άλλο Βρετανοί, άλλο Έλληνες. Το αποτέλεσμα αυτού του δημοψηφίσματος δεν μπορεί να πεταχτεί στα σκουπίδια, όπως έγινε πέρσι στην Ελλάδα. Εκεί υπάρχει μακρά δημοκρατική παράδοση και πραξικοπήματα δεν χωράνε.

  375. Pedis said

    # 373 – Κοίτα και στο bbc

    # 374 – Κααααλά …

  376. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

    Έχει πολύ πλάκα η κατάσταση. Οι Εγγλέζοι δεν βιάζονται (δεν έχουν λόγο άλλωστε…) και οι Γερμανοί (παραλείπω χάριν συντομίας τους σφουγγοκωλάριούς τους ) ντεμέκ βιάζονται… (η καρδούλα τους το ξέρει όμως) 🙂
    Tο Λονδίνο θέλει να μείνει . Η Σκωτία θέλει να μείνει… What a joyful mess! 🙂
    Boy or Girl?

  377. Spiridione said

    376. 🙂 🙂
    Αυτό να δούμε, και το Λονδίνο πόλη – κράτος!

  378. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

    374. Aυτό ισχύει. Αλλά για όλα υπάρχει η «πρώτη φορά» στο παγκόσμιο ρδελομπού που ζούμε. Ακόμα και για τους Άγγλους ίσως…or maybe not…or maybe yes…or…. what does Her Majesty say in this regard?

  379. Ηλίας. said

    317 .
    Kύριε Ιατρού …

    🙂 🙂 🙂

    Bρε κοίτα κάτι πλάκες που κάνουν τα παιδιά …

  380. Pedis said

    Ο βρετανικός λαός απέδειξε ότι δεν αποδέχεται τα διλήμματα και τα επιστρέφει στους εμπνευστές τους. Η θέση του είναι ξεκάθαρη και η θέλησή του ανυποχώρητη. Δεν ανέχεται το παλιό και φθαρμένο! Χθες, δήλωσε με παρρησία ότι το παρελθόν δεν είναι στα μέτρα του.

    ΌΧΙ λοιπόν σε μια στενοκέφαλη Ευρώπη. ΝΑΙ, αυτή είναι η απόφασή του, ΝΑΙ βροντοφώναξε, στην Ευρώπη που όλοι μαζί, τα 28 κράτη και οι λαοί, ονειρεύονται. Χαιρετίζουμε το βετανικό λαό για την κοσμοιστορική πρωτοβουλία του

    (Κάνω πρόβα για γκοστ ράιτερ του πράιμ μίνιστερ αν και σε κάτι τέτοια ανδρεοπαπανδρεικά, πλεόν, έχει γίνει μανούλα.)

  381. MA said

    Kalhspera, sugnomi gia ta greeklish, alla den exo ellhnikous xarakthres. Molis eida sto tvxs to akoloutho grafhma, to opoio vrhka polu endiaferon: http://im1ns5.27210.gr/sites/default/files/article/2016/25/204944g-17-1558272016_06_17.jpg

  382. Γιάννης Κουβάτσος said

    375. Λες να μπορούν να κάνουν πραξικόπημα στη Βρετανία, όπως έκαναν εδώ το ’67; Λες να μπορούν να κάνουν στους Βρετανούς ό, τι κάνουν στους Έλληνες εδώ και έξι χρόνια; Λες να μπορούν να τους ξεφτιλίσουν όπως εμάς πέρσι; Αν θέλουμε ντε και καλά να κάνουμε προγνωστικά, θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη τις διαφορές και να μην τα βάζουμε όλα στο ίδιο τσουβάλι. Αυτά που γίνονται εύκολα στις μπανανίες και τα προτεκτοράτα, γίνονται δύσκολα ή καθόλου στις μητροπόλεις.

  383. Παναγιώτης Κ. said

    Μιλούσα πριν από λίγο με την κόρη μου που εργάζεται στο Λονδίνο και μου έλεγε για το σφίξιμο και την στενοχώρια που έχουν όλοι και μέσα σε αυτούς και οπαδοί του Μπρέξιτ. Αναγνωρίζουν ότι ενήργησαν κάπως επιπόλαια χώρια που δεν είχα πολυπιστέψει την εκδοχή του Μπρέξιτ. Αρχίζουν σιγά-σιγά να συνειδητοποιούν τα ζόρια.
    Είναι βεβαίως άλλης τάξης το δημοψήφισμα στο ΗΒ από το δημοψήφισμα στην Ελλάδα αλλά εμείς ίσως καταλαβαίνουμε λίγο καλύτερα από τους άλλους στην Ευρώπη για τα ζόρια των μεταβολών ακόμα και αν γίνονται για καλό.
    Το «δεν βιάζονται για έξοδο » που ειπώθηκε, δεν είναι αβάσιμο.

    Η Βρετανία ,να μη το ξεχνάμε, δεν είναι…κάποια δεύτερης κατηγορίας χώρα. Κάνει παιχνίδι ως πρωταγωνιστής. Είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, έχει το City, έχει μόνιμη αρωγό την υπερδύναμη και πάνω απ όλα έχει τη γνώση πάνω στο παγκόσμιο γίγνεσθαι το οποίο μπορεί και επηρεάζει ακόμα.

    Οι Έλληνες έχουμε καμένη την γούνα μας εξαιτίας της Εγγλέζικης πολιτικής (Εμφύλιος,Κυπριακό και γύρευε και τι άλλο). Δεν είναι όμως αυτός λόγος για να τους υποτιμούμε.

  384. Ηλίας. said

    Κύριε Κουβάτσε , ειλικρινά συμφωνώ με όσα γράφετε και δεν ειρωνεύομαι .

    Γιά όλα υπάρχει η πρώτη φορά . Το αναφέρετε καθαρά στην τελευταία σας πρόταση . « Δύσκολα ή καθόλου » . Ας μείνουμε στο « δύσκολα » και ας παραλείψουμε το « καθόλου » . Λογικά ΔΕΝ θα συμβούν . Λογικά , όμως , δεν θα συνέβαινε το ΟΧΙ να γίνει ΝΑΙ … έστω και σε ένα προτεκτοράτο .

  385. Pedis said

    # 382- Αγαπητέ Γιάννη, δεν έκανα προγνωστικά. Στο # 371 μετέφερα τι έγραψε το bussinessinsider σχετικά με το μη-δεσμευτικό χαρακτήρα του δημοψηφίσματος και ότι πολύ πιθανά το κοινοβούλιο και η κυβέρνηση έχουν το νόμιμο δικαίωμα (ποιος ο λόγος να κάνουν δικτατορία;) να αψηφήσουν την κατά πλειοψηφία βούληση του 70% του εκλογικού σώματος.

    Να κι ο χθεσινός guardian:

    Some advocates of Brexit argue that discussions with other member states could start informally, without article 50 having to be invoked. There has even been the argument, made by some in the Brexit camp, that the mere threat of departure following a vote to leave could smooth the way to a better deal for Britain which could then be put to voters in a second(!!!!! n.b. Pedis) referendum on EU membership.

    The wrangling reflects the fact that there is no binding legal process to force Cameron to invoke article 50. In theory, he could ignore the public and disregard a Brexit vote. In practice he has repeatedly promised that the result will stick – and there may be no going back on that line now.

    http://www.theguardian.com/politics/2016/jun/23/eu-referendum-legally-binding-brexit-lisbon-cameron-sovereign-parliament

    Και μια που ο Κάμερον, ο οποίος είχε δηλώσει, όταν πίστευε ότι θα κέρδιζε, ότι θα σεβόταν την απόφαση του δημοψηφίσματος, παραιτήθηκε (τουλάχιστον, οι Εγγλέζοι ξέρουν να χάνουν για να κερδίζει το … άθλημα), η υπόσχεση δεν μετράει και το κοντέρ ξαναμηδενίζεται.

    Σημ. για άλλη συζήτηση: στη βρετανική κοινωνία, μετά το τριαντακονταετές μεταπολεμικό διάλειμμα, και κατά τη διάρκεια περισσοτέρων, μετά το διάλειμμα, ετών, διατηρείται και διευρύνεται το εσωτερικό προτεκτοράτο.

  386. Θύμμαχος Θήτης said

  387. Pedis said

    -> 385 (# 382) Και στο τέλος-τέλος ποιος έχει αμφιβολία ότι η βρετανική ελίτθα προχωρήσει στη συγκεκριμένη ιστορική συγκυρία με οδηγό τα συμφέροντα των πιο ισχυρών της μελών και θα γράψει στ’ απαυτά όχι ένα αλλά εκατό δεσμευτικά δημοψηφίσματα. Όχι αυτό που ήταν ντέμο γνωριμίας με το κοινό.

    [ Άσε που … αν τελικά συμφέρει … δεν μπορεί να αγνοηθεί ένα ολόκληρο 48% που απέδειξε ότι είναι συνειδητά και πολιτικά ώριμο και ιστορικά υπεύθυνο κομμάτι του βρετανικού λαού σε αντίθεση με τους άλλους που παρασύρθηκαν από καπρίτσιο και ανωριμότητα. Το λέει κι ο γκάρντιαν, ενδέχεται να πάμε και σε 2ο δημοψήφισμα.]

  388. Μαρία said

    Για Ιατρού 🙂

  389. Pedis said

    Πλάκα θα ‘ναι

    Petition for second EU referendum crashes House of Commons website
    http://www.theguardian.com/politics/2016/jun/24/petition-second-eu-referendum-crashes-house-of-commons-website

    μην το πάρετε στα σοβαρά …

  390. Θύμμαχος Θήτης said

  391. Γιάννης Ιατρού said

    381: ΜΑ
    Το γράφημα έχει λάθη, τουλάχιστον αυτό σχετικά με τον όγκο εξαγωγών της Γερμανίας στο Ην. Βασίλειο

  392. Γιάννης Ιατρού said

    388: Μαρία 🙂 🙂
    Εδώ η σχετική αναμνηστική από την εκδρομή

  393. Γιάννης Κουβάτσος said

    Θα δούμε, φίλοι, αν τελικά θα γίνει σεβαστή η ξεκάθαρη θέληση της πλειονότητας του βρετανικού λαού ή αν θα έχει την τύχη της ακόμα πιο ξεκάθαρης απόφασης του ελληνικού λαού. Θα το δείξει η ζωή, που έλεγε και ο Χαρίλαος. 😊

  394. sarant said

    Καλημέρα και από μένα. Δεν μπορώ να διαφωνήσω με το 393 🙂

  395. cronopiusa said

  396. Πάνος με πεζά said

    Μου αρέσει που είχε βάλει από τη Δευτέρα γκολ ο Ράμσει, με την Ουαλία, κι ύστερα αναρωτιώμασταν για το αποτέλεσμα… 🙂

  397. Γιάννης Ιατρού said

    393: Άχ βρε συνονόματε, εδώ έφυγε ο Ορφανός από το Ποτάμι κι εσύ ασχολείσαι με την Αγγλία 🙂

  398. Γιάννης Ιατρού said

    376: Κίντο,
    …Η Σκωτία θέλει να μείνει…

  399. Hλίας said

    https://pbs.twimg.com/media/Clu9_X-XIAAPOTo.jpg:large

  400. Pedis said

    # 393 – Θα δούμε, φίλοι, αν τελικά θα γίνει σεβαστή η ξεκάθαρη θέληση της πλειονότητας του βρετανικού λαού …

    Ναι, βέβαια, πρέπει να περιμένουμε …

    Φαντάζομαι ότι ούτε εσύ ή ο Νικοκύρης (#393) έχει την άποψη ότι θα χρειαζόταν να είμαστε σε καμιά κατάσταση αναμονής με τ’ αποτελέσματα ανάποδα!

  401. Pedis said

    -> 400 «ότι θα χρειαζόταν» -> «ότι δενθα χρειαζόταν»

    (δεν έγραψα κατόπιν ουδεμία … 🙂 )

  402. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    383.Αρχίζουν σιγά-σιγά να συνειδητοποιούν τα ζόρια.
    Κοψοχέρηδες (έχουν λέξη οι Αλβιωνέζοι; )

  403. Γιάννης Ιατρού said

    402: Το άλλαξε το τουϊ, ήταν παραπιστικό (δεν είχε ειπωθεί έτσι…)

  404. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Λέμε τώρα…

  405. ΓιώργοςΜ said

    393 Της πλειοψηφίας, όχι της πλειονότητας! 😛
    Σχωράτε με, αλλά πού θα δοθεί ξανά η ευκαιρία για διόρθωση με αυτή τη φορά;

  406. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

    405.Γιατί; Εκζιτάρησε και το δίκαιο; 🙂

  407. ΓιώργοςΜ said

    405 Με το συμπάθιο πάλι, αλλά αυτό το δίκαιο των μνημονίων μπορεί να το λένε αγγλικό αλλά στην αίσθηση μάλλον για οθωμανικό μοιάζει….

  408. gryphon said

    Σε καθε περιπτωση οι αγγλοι η μαλλον οι βρεττανοι γενικα ειναι φορεις πολυ ανωτερου πολιτικου πολιτισμου απο τον (ανυπαρκτο βασικα) δικο μας.
    Και δεν το λεω επειδη τους εχω εξιδανικευσει σαν λαο .Καθε αλλο εχοντας μαλιστα σαν πιτσιρικας δουλεψει καποια καλοκαιρια στον Καβο ημουν προκατελλειμενος να πω τα χειροτερα γι’αυτους.
    Εκανα ομως την συγκριση χθες που καθισα μεχρι το πρωι και παρακολουθησα την μαραθβνια εκπομπη του bbc για το αποτελεσμα του δημοψηφισματος.
    Ο κεντρικος παρουσιαστης οι υπολοιποι δημοσιογραφοι οι αναλυτες των αποτελεσματων αλλα και οι διαφοροι πολιτικοι αναλυτες ολοι αψογοι επαγγελματιες που ηξεραν τι εκαναν.Ασχετα με τις προσωπικες τουςαποψεις ολοι ηταν ηρεμοι χωρις φανατισμους χωρις δραματα και πομπωδεις αναλυσεις για τον κινδυνο της ακροδεξιας η δεν ξερω τι αλλο.
    Οαση πραγματικη εχοντας παρακολουθησει λιγο πιο πριν κατι εκπομπες σε ελληνικα καναλια οπου ο γνωστος συρφετος απο αριστερους καθηγητες πανεπιστημιων πρωην κνιτες δημοσιογραφους αλλα και πανιβλακες νεοφιλελευθερους σαν τον Χατζηδακη ελεγαν οτι μαλακια μπορει να φανταστει κανεις γεματοι εμπαθεια φανατισμο και προκαταληψη.
    Ακομη και οι εικονες απο την εκλογικη διαδικασια εδειχναν την διαφορα .Ειδα εικονες με δεκαδες παιδια αγορια και κοριτσια γυμνασιου λυκειου που εκαναν αλυσιδα για να μεταφερθουν οι καλπες στα κεντρα που θα γινοταν η καταμετρηση στην οποια επισης συμμετειχαν εκτονταδες ατομα καθε ηλικιας και φυλλου και γενικα μια συλλογικη διαθεση .
    Το συνεκρινα με την θλιβερη εικονα απο ελληνικες εκλογες οπου στα περισσοτερα εκλογικα τμηματα παει η δικαστικη αντιπροσωπος και δεν εμφανιζεται κανενα η στην καλυτερη ενα ατομο απο οσα εχουν λαβει ειδοποιηση να πανε στην εφορευτικη επιτροπη.
    Κατασταση που οσο παει και χειροτερευει.Μονο κατι εκλογικοι αντιπροσωποι με βλεμμα καχυποπτο συγκεκριμενων κομματων ειναι παντα εκει.Λεπτομερειες ισως αλλα δειχνουν και καποιες διαφορες αναμεσα σε λαους.

  409. Γιάννης Ιατρού said

    405: Όνειρα θερινής νυκτός…

    408: 🙂

  410. sarant said

    395 Αλλά και το UNITED KINGDOM το είδα παραλλαγμένο σε UNTIED KINGDOM

    400 Το περίεργο είναι, το ξανάγραψα και το προσπέρασες, ότι ακριβώς το ΗΒ δείχνει να μη βιάζεται -no haste είπε ο μέγας Μπορίς.

  411. Νίκος Κ. said

    400 Τίποτα δεν αποκλείει να αρχίσουν να παίζουν καθυστερήσεις εκατέρωθεν. Ότι και να γίνει δεν παύει να είναι άλλο ένα χτύπημα στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Και έπονται Λε Πεν, Γκρίλο, Αυστριακοί, Ούγγροι, Αληθινοί Φινλανδοί, Alternative für Deutschland κλπ. Πόσο θα αντέξει το καράβι αν συνεχίσει την ίδια ρότα;

  412. Γιώργος Πρίμπας said

    Από το The Merchant of Venice (έργο πάντως με πολλά ρατσιστικά στοιχεία) του William Shakespeare

    «The duke cannot deny the course of law:
    For the commodity that strangers have
    With us in Venice, if it be denied,
    Will much impeach the justice of his state;
    Since that the trade and profit of the city
    Consisteth of all nations.»

    «O δόγης δεν μπορεί να σταματήσει το νόμο·
    Γιατί αν περιορίσει τα δικαιώματα που έχουν εδώ,
    Στη Βενετία, οι ξένοι, θα βλάψει τα κύρος του κράτους,
    Αφού το εμπόριο και τα έσοδα της πολιτείας εξαρτώνται
    Από ξένους κάθε έθνους»
    (μετ. Ερρίκου Μπελιέ)
    πέρασαν τέσσερις και αιώνες (πολύς χρόνος…)

    και από το “I hope I die before I get old” του πολύ αλλά σήμερα 72άρη Roger Datrley του brexit http://www.mirror.co.uk/news/uk-news/who-legend-roger-daltrey-hes-8252353 κάπου μισός αιώνας (και αυτός τελικά πολύς χρόνος είναι…)

  413. sarant said

    412 Δεν μπορεί όμως να συνεχιστεί η κατάσταση όπως ήταν -τυπικά μπορεί, αλλά ουσιαστικά είναι αδιανόητο να βάλει πχ. βέτο ο Βρετανός αντιπρόσωπος σε μια απόφαση.

  414. Pedis said

    # 411 – 400 Το περίεργο είναι, το ξανάγραψα και το προσπέρασες, ότι ακριβώς το ΗΒ δείχνει να μη βιάζεται -no haste είπε ο μέγας Μπορίς.

    όχι, βρε Νικοκύρη, πώς το προσπέρασα!; Δεν μετέφερα στο # 385 τη στάση μεταξύ των brexitish για λάου-λάου με σμούουδ ρολάρισμα προς 2ο δημοψήφισμα για το οποίο η απαίτηση είναι επιτακτική και πάνδημη; (δες την είδηση στο # 389).

    Άλλο είπα στο # 400:

    Φαντάζομαι ότι ούτε εσύ (σμ. Γιάννης) ή ο Νικοκύρης (#393) έχει την άποψη ότι *δεν* θα χρειαζόταν να είμαστε σε καμιά κατάσταση αναμονής με τ’ αποτελέσματα ανάποδα!

    Έχεις αμφιβολία;

  415. Γιάννης Ιατρού said

    414: Νίκος
    Δεν μπορεί όμως να συνεχιστεί η κατάσταση όπως ήταν…

  416. Triant said

    Ο Φάραντζ έχει πάθει μια ψυχολογία (sic). Αυτός να παίξει λιγάκι και να αυξήσει το ειδικό βάρος του ήθελε. Με τίποτα δεν ήθελε το μπρρρ. Γιατί μόλις καταλάβουν τι έκαναν οι Βρετανοί αυτός θα είναι ο αποδιοπομπαίος τράγος και θα εξαφανιστεί.
    Ήδη άρχισε το τσάμικο. Παραδέχτηκε ότι ένα βασικό επιχείρημα των φευγάτων (η μάνα των οποίων ήρθε η ώρα να κλάψει) ήταν ψέμα δίνοντας πάτημα για την ακύρωση του δημοψηφίσματος,
    Γενικώς άρχισαν τα μαμουσουτού.

    Το θέμα είναι τώρα αν οι Βρετανοί με την παροιμιώδη τάση τους για αξιοπρέπεια και κυριλίκι συνεχίσουν αυτό που άρχισαν επειδή το άρχισαν ή θα κάνουν την kolotoumba.

  417. Triant said

    Συνέχεια…

    Οι άλλοι δε, επειδή το έχουν καταλάβει, τους κάνουν νούμερα ή για να τους ξεφτιλίσουν ή γιατί στην πραγματικότητα τους αρέσει να τους αφήσουν ήσυχους μαζί με κάτι προικιά.
    Άρχισαν τα ‘δεν χρειάζεται να επικαλεσθούν το άρθρο 50, αφού τά μαθαμε τα νέα’, τα ‘άντε γρήγορα παιδιά να τελειώνουμε’, τα ‘η συμφωνία που κάναμε δεν ισχύει πιά’ (κάτι μου θυμίζει) και διάφορα άλλα τέτοια.

  418. sarant said

    415 Οκ

    417 Βεβαια, ο Φάρατζ δεν κυβερνάει

  419. cronopiusa said

  420. Γιάννης Ιατρού said

    420: Το συμπέρασμα που καταλήγει το YouGov (those who must live with,,,,,want to remain) είναι παραπλανητικό. Γιατί σε 30..69 χρόνια πολλά μπορεί να έχουν αλλάξει! Ή νομίζει κανείς ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεσμεύει γαι τόσα χρόνια;;;

    418: Συμφωνώ, η τακτική και η όλη συμπεριφορά που εφαρμόζεται είναι τιμωριτική/εκδικητική, πολύ γνωστή πλέον…. Το ίδιο και η ερμηνεία του άρθρου 50, κατά το δοκούν που τους συμφέρει (;;;) / εξυπηρετεί θάλεγα καλύτερα!

  421. Μαρία said

    420
    Δημοσκόπηση σε δείγμα 1652 ατόμων που έγινε, γράφει, απο τις 17 μέχρι τις 19 Ιουνίου.
    Απόλυτα αναξιόπιστη. Πόση ήταν τελικά η αποχή των νέων;

  422. Θύμμαχος Θήτης said

    420 Και στο δημοψήφισμα του 1975 αντίστοιχη θα ήταν η κατανομή. Αυτοί που ήταν 24 σήμερα είναι 65. Αλλά τώρα μεγαλώσανε και βάλανε μυαλό!

    (Άσε που τον Γιουγκόβ εγώ πια δεν τον εμπιστεύομαι)

  423. Pedis said

    # 420, 422 – άλλη μια δημοσκόπηση! Αχαχαχαχαχαχα …

    Οι δημοσκοπήσεις είναι Φτιαχτές και γι αυτό δεν χρειάζεται παρά να είναι Φθηνές ή επειδή είναι Φθηνές δεν είναι Αξιόπιστες. Διαλέχτε!

    Σχετικά με τη συγκεκριμένη κάνει μπαμ ότι είναι στημένη.

  424. Pedis said

    -> 424 Και δηλαδή μόνο στην Ελλάδα τα γερόντια είναι χεσμένα απάνω τους και ψηφίζουν ΝΑΙ, ΣαμαροΒενιζελοΠαπανδρέου (και Τσίπρα στην προηγούμενη) για να έχουν … χαρτί υγείας να σκουπιστούν;

    Ρε γκαντεμιά!

  425. Γιάννης Ιατρού said

    425: Λίγα τα λόγια σου για τους συμμαθητές του Λέοντα Σγουρού, ε;

  426. Pedis said

    # 426 – εμ, κι αυτοί, είδαν κι απόειδαν και φράγκεψαν.

    Το αποτέλεσμα της σχετικής έρευνας μπορεί να είναι αυθεντικό και να οφείλεται σε παρεξήγηση. Να κατάλαβαν δηλ. οι ηλικιωμένοι το μπρέξιτ ως έξιτ από τη Μεγάλη Βρετανία για λογαριασμό τους … να έχουν περισσότερες ευκαιρίες δηλαδή και κρατική υποστήριξη να περάσουν το υπόλοιπο του βίου τους σε κάμια Κύπρο, λόγου χάρη.

    Πόσο αποτυχημένο είναι το κοινοβουλευτικό σύστημα στην ΜΒ που τα γερόντια να μην βολεύονται με τον Κάμερον & φρέντς και, απεναντίας, να τους γουστάρουν τα νιάνιαρα!;

  427. Γιάννης Ιατρού said

    427: Είναι υπερβολή, ότι μόνο/κυρίως οι ηλικίες των 65+ (λυκόπουλα δηλαδή…) ψήφισαν brexit. Η τομή/αλλαγή γίνεται από την ηλικία των 40-45 ετών περίπου, που δεν μπορείς να τις πείς γερόντια! Προηγουμένως κοίταζα τα αποτελέσματα…

  428. Μαρία said

    428
    Πού τα κοίταζες; Υπάρχει κάποια σοβαρή στατιστική που να εμφανίζει και την αποχή κατα ηλικιακή ομάδα.

  429. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Ziyaad LFC @ZIYAAD_LFC
    #Brexit
    What next?
    1. Grexit
    2. Departugal
    3. Italeave
    4. Czechout
    5. Oustria
    6. Finish
    7. Slovakout
    8. Latervia
    9. Byegium
    3:08 PM – 24 Jun 2016

  430. Pedis said

    # 427 – Γιάννη, το μήνυμα στο παραπάνω στημένο δημοσίευμα είναι απλό: τα νιάνιαρα γουστάρουν επανάσταση με Κάμερον, κάσουαλ ντρεσντ λορντς, μεταμοντέρνους τόρρις, μπλερ και ξερό ψωμί, μα με φουά γκρα, βούρστελ συνοδευμένα με κρασί Βουργουνδίας όλα αδασμολόγητα και γι αυτό μέχρι και τον Ντάιζεμπλάουμ είναι έτοιμοι να χρίσουν απόγονο της βασιλικής οικογένειας της Οράγγης για να τον πιθώσουν στο θρόνο, άμα λάχει.

    Οι γεροντότεροι, οι γέροι και τα χούφταλα κολλημένοι με την παρηκμασμένη μοναρχία του Ιάκωβου.

    Μιλάμε για την αρχή μιας νέας glorious revolution.

  431. Γιάννης Ιατρού said

    429: Mαρία, εδώ κοίταζα http://blogs.ft.com/ftdata/2016/06/24/brexit-demographic-divide-eu-referendum-results/?Authorised=false&_i_location=http%3A%2F%2Fblogs.ft.com%2Fftdata%2F2016%2F06%2F24%2Fbrexit-demographic-divide-eu-referendum-results%2F&_i_referer=&classification=conditional_standard&iab=barrier-app
    αλλά το διάγραμμα το είδα αλλού, θα το βρώ σε λίγο, έμπλεξα με την παλιοπαρέα στο άλλο νήμα 🙂
    Την αποχή δεν την έχω βρει ακόμα, την ψάχνω

  432. Γιάννης Ιατρού said

    Το γράφημα που ανέφερα προηγουμένως

  433. Θύμμαχος Θήτης said

    Ένας στους δύο νέους 18-24 ΔΕΝ ψηφίζει.

    Δεν βρήκα απόδειξη αλλά ισχυρή ένδειξη. Για τις εκλογές του 2015 είχαμε συνολική συμμετοχή 66.4% και εδω: http://www.economist.com/blogs/graphicdetail/2016/06/daily-chart-16 λέει το διάγραμμα πως η συμμετοχή των 18-24 ήταν περίπου 43% (Britain general elections 2015 by demographics)

    Στο δημοψήφισμα ήταν 72.2% η συνολική συμμετοχή. Επομένως είναι λογικό να έχουμε κάτι αντίστοιχο, ελαφρώς μεγαλύτερο αλλά και πάλι: πάνω από 50% ΑΠΟΧΗ στους 18-24.

    Για το δημοψήφισμα γενικότερα δημογραφικά έχει κι εδώ: http://blogs.ft.com/ftdata/2016/06/24/brexit-demographic-divide-eu-referendum-results/ Έχει και ένα «Turnout generally increased with age».

    Faith to «18-24» restored!

  434. Θύμμαχος Θήτης said

    434 συνέχεια και διόρθωση

    Κάναμε την παραδοχή πως έχουμε παρόμοιο μοντέλο συμμετοχής/ηλικίας με τις εκλογές του ’15. “Ιδανικά” η μπάρα στο προηγούμενο διάγραμμα θα έπρεπε να μετακινηθεί κατά +6%. Ωστόσο σε άλλες ηλικίες η συμμετοχή αυξήθηκε παραπάνω και σε άλλες λιγότερο. Λογικό είναι στις ηλικίες με μικρότερη συμμετοχή να είναι μεγαλύτερη από +6% η αύξηση, δηλαδή θα είναι πάνω από 43+6=49% η συμμετοχή των «18-24».

    Επίσης βρήκα μια δημοσκόπηση τέλος Απριλίου 2016 που λέει πως το 54% των νέων “18-24” definetely (ναι καλά!) θα ψηφίσει:

    http://www.independent.co.uk/news/uk/politics/eu-referendum-poll-shows-britain-split-5050-but-higher-turnout-among-older-voters-could-tip-country-a7007541.html

    Επίσης από τις 22 Ιουνίου: http://www.economist.com/blogs/graphicdetail/2016/06/britain-s-eu-referendum-0

    Εδώ προβλέπει το χειρότερο (ή καλύτερο!) σενάριο με Brexit 55++, συμμετοχή 73 και συμμετοχή των “18-24” 58%
    Αφού είχαμε Brexit 52, συμμετοχή 72, τότε και η συμμετοχή “18-24” θα πρέπει να ήταν κάτω από 58%

    Επομένως η εκτίμηση είναι περίπου 45% αποχή στους «18-24»
    μπακαλίστικα και εκ Σινγκαπούρης.

  435. sarant said

    Κι εγώ κατάλαβα ότι πολλοί νέοι απείχαν -κι έτσι κι αλλιώς αυτή η ηλικιακή ομάδα (18-24) είναι αριθμητικά η μικρότερη σε μια προηγμένη (και παρηκμασμένη) δυτικοευρωπαϊκή κοινωνία.

  436. Γιάννης Ιατρού said

    Πολύ ασυνήθιστα τα στατιστικά από το δημοψήφισμα στο ΗΒ. Δύσκολο να βρει κανείς λεπτομέρειες για την αποχή…
    Ειδικά η κατανομή ηλικιακά. Λοιπόν, νομίζω ότι κάτι βρήκα τελικά… για την ερώτηση της Μαρίας στο #429 εδώ:

  437. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    «Λοιπόν, αυτό ήταν υπέροχο -και το εννοώ με τον χειρότερο τρόπο», ξεκινά ο Πολ Κρούγκμαν το άρθρο, που δημοσιεύθηκε στο προσωπικό του blog στους New York Times
    http://tvxs.gr/news/kosmos/kroygkman-gia-brexit-loipon-ayto-itan-yperoxo

  438. Λείπει κι ο άλλος, ρε πστ μου, να μας έλεγε πού να σορτάρουμε… Αλλά να τι περιμένεις από ελληνική εκπαίδευση.

  439. 439

    εδώ είναι, κερνάει στο άλλο θρεντ, στα μεζεδάκια του Μπρέξιτ

  440. Γιάννης Ιατρού said

    440: χαχαχα !

    Έστι δίκης οφθαλμός, ος τα πανθ’ ορά

  441. α, κερνάει κιόλας…

  442. gryphon said

    Δεν εχω καταλαβει κατι απο αυτη την συζητηση για το τι ψηφισαν οι νεοι στην Βρεττανια αλλα και σε αλλες παρομοιες περιπτωσεις και θα ηθελα καποιος να καταδεχθει να απαντησει στις αποριες μου.
    Ποιο ειναι το αφηγημα το τοσο αγαπητο σε δηθεν προοδευτικου;
    Το οτι οι ανθρωποι 17 μεχρι π.χ 25 ειναι κατοχοι καποιας υπερτατης σοφιας και κριτικης ικανοτητα και για αυτο θα πρεπι να γινεται αυτο που θελουν αυτοι;Κατι τυποι σαν τον Λαζοπουλο τα λενε αυτα.
    Αςπω κατι απο την προσωπικη μου εμπειρια.
    Σε ενα αλλο σχολιο εγραψα για τοτε πρι καμμια εικοσαρια χρονια που δουλευα αρκετες σαιζον στον Καβο στην Κερκυρα προτου γινει ευρυτερα γνωστο το μερος.
    Κατεφθαναν λοιπον εκει ολο το καλοκαιρι χιλιασες αγγλακια αυτης ακριβως της ηλικιακης ομαδας να κανουν διακοπες.
    Τους ειχαν φτιαξει εκει στην μεση του πουθενα εναν δρομο 150 μετρων με μπαρακια δεξια αριστερα που σερβιραν αποκλειστικα μπομπες και αυτοι αγορια και κοριτσια επι 10 15 20 μερες οσες ηταν οι διακοπες τους πηγαιναν κατευθειαν στα μπαρακια γινονταν λιωμα μετα πανω κατω σε αυτο τον δρομο των 150 μετρων μετα κοιμοντουσαν ξυπναγαν μεσα στους εμετους και τα ουρα τους και παλι ξανα τα ιδια..Σαν την ημερα της μαρμοτας .
    Καθε μερα ακριβως το ιδιο προγραμμα.Σαν προβατα κυριολεκτικα.
    Σημερα αυτοι βεβαια θα ειναι 40αρηδες αλλα και οι αντιστοιχοι σημερινοι ακριβως τα ιδια κανουν εκει η στο Φαληρακι τον Λαγανα κλπ.
    Γιατι τωρα καποιοι θελουν να μας πεισουν οτι αυτα τα ατομα στην ηλικια που ειναι ξερουν τι τους γινεται η οτι κρινουν καλυτερα τι ειναι καλο για την χωρα τους δεν το καταλαβαινω.Απο την κτηνωδη κατασταση στην οποια ειναι στην ηλικια των 17 μεχρι 25 μονο να βελτιωθουν μποτουν με το περασμα του χρονου.Χειροτεροι δεν μπορουν να γινουν.

  443. Γιάννης Ιατρού said

    444 για την España δεν βλέπω πρόβλεψη 🙂

  444. gbaloglou said

    [Αν δεν το έγραψε κανείς αυτό πιο πάνω]

    Σε 2-3 δεκαετίες θα συζητάνε για τον τεράστιο ρόλο της Ελλάδος στο Brexit και για το σχετικό … μύθευμα 🙂 🙂

  445. 446 χεχέ 😀

  446. 445, 447

    θήμερα έχει η Εσπάνια εκλογέθ, να ιδούμε τι θα κάνουν κι αυτοί με τον Ιγκλέθιαθ και τους Ποδέμοθ.
    Δεν μιλάω Ισπανικά, απλά δάγκωσα τη γλώσσα μου. Για να μην την κόψω σύρριζα. 😉

  447. gpoint said

    # 445

    Asspain ?

  448. Θύμμαχος Θήτης said

    437 Γιάννη, κοίταξα κι εγώ, δεν υπάρχουν δημοσιευμένα στοιχεία ακόμη αλλά μόνο εκτιμήσεις για την αποχή των νέων «18-24». Αυτός ο πύλης του ανεξήγητου από το σκάει νιους (άρτος και θεάματα) μου φαίνεται μεγάλος πουθενάς. Είδα λίγο τις απαντήσεις στο τουίτερ. Τονε ρωτάνε πως προέκυψε το 36% και μετά από πολλές υπεκφυγές λέει: Στην ερώτηση αν θα πας να ψηφίσεις είχαμε απάντηση από 0 εώς 10 (όχι έως ναι). Κρατήσαμε τα 9 και 10 ως συμμετοχή. Στατιστική από τα Χάροντς!

    Η συμμετοχή των «18-24» στις εκλογές του ’15 ήταν 43%. Και τώρα η συνολική συμμετοχή για όλες τις ηλικίες αυξήθηκε 6%. Άρα δε μου φαίνεται λογικό να μειώθηκε στο 36% η συμμετοχή των «18-24». Γενικώς η εντύπωσή μου είναι πως περίπου ένας στους δύο «18-24» ΔΕΝ ψηφίζει. Τώρα αν είναι 45 ή 55, οκ, νο προμπλέμα, νάδα.

  449. Μαρία said

  450. sarant said

    450 Εντυπωσιακό -να μη ρωτήσω πότε συνταξιοδοτουνται, ε;

  451. sarant said

    452 Να σημειωθεί ότι για την απόλυτη πλειοψηφία χρειάζονται 176 έδρες. Που σημαίνει ότι θα έχουμε θρίλερ.

  452. Γιάννης Ιατρού said

    454: Άλλα προηγούμενα (παλιότερες εκλογές) exit poll είχαν άραγε πέσει κοντα ή είχαμε κι εκλέι καταστάσεςι όπως εδώ;

    451: Συμφωνώ μαζί σου, το πρόβλημα είναι ότι όλοι το ισχυρίζονται, αλλά πουθενά *επίσημα* στοιχεία. Αυτό εννοώ και στην αρχή του 437… Τουλάχιστον, μετά μια μέρα εδώ ξέραμε τι νούμερα υπήρχαν!

  453. Γιάννης Ιατρού said

    live από Ισπανία η καταμέτρηση εδω http://resultados2016.infoelecciones.es/99CO/DCO99999TO.htm?lang=es

  454. ΕΦΗ², η εισαγωγική φράση «Λοιπόν, αυτό ήταν υπέροχο -και το εννοώ με τον χειρότερο τρόπο» της ελληνικής μετάφρασης του άρθρου του Κρούγκμαν διεκδικεί θέση ανάμεσα στα μπρεξιτικά μεζεδάκια. Ο άνθρωπος είπε «Well, that was pretty awesome – and I mean that in the worst way», δηλαδή περίπου «ήταν τρομερό — και δεν το λέω με θαυμασμό»!!!

  455. Γιάννης Ιατρού said

    Εδώ τα αποτελέσματα όπως τα αθροίζω από την καταμέτρηση live που έδωσα πιό πάνω

  456. Μαρία said

    Podemos logo círculos.svgIU500PNG.pngLogo equo.jpgEn Comú Podem.svgBob compromis.pngEn Marea (2).png

    Coalition de Podemos, de Gauche unie (IU) et d’EQUO (Equo)
    Catalogne : présent sous le nom de En Commun Nous pouvons-Gagnons le Changement avec Barcelone en commun, l’Initiative pour la Catalogne Verts (ICV), la Gauche unie et alternative (EUiA) et le Parti pirate de Catalogne.
    Communauté valencienne : présent sous le nom de À la valencienne avec la Coalition engagement
    Galice : présent sous le nom de En Marée avec Anova-Fraternité national

    Έφαγες τις 12 έδρες του ECP

  457. Γιάννης Ιατρού said

    459: Το συμπεριέλαβα κι αυτό τώρα

  458. Γιάννης Ιατρού said

    Γεγονός είναι ότι ήρθαν τρίτο κόμμα πίσω από τους σοσιαλιστές … Απογοητευτικό το χαρακτήρησαν οι ίδιοι πρό ,ερικών λεπτών…

  459. Γιάννης Ιατρού said

    Και τις 176 έδρες που χρειάζονται δεν τις βγάζουν με τίποτα με το PSOE μαζί, όθτε ο Παχοϊ με το C’s! Επομένως η αστάθεια θα συνεχιστεί

  460. sxoliko said

    υπάρχει και το PP με το PSOE. Ε, μπορεί για το καλό του έθνους να κάνουν την καρδιά τους πέτρα οι αριστεροι με τα καθαρά χέρια.

  461. Pedis said

    Βρε Γιααάνν, αφού έβαλες το psoe στην αριστερά αδικείς τους θιουδάνος. Εκτός κι αν παίρνουν το χρίσμα επειδή συνεργάζονται με τον συριθα ισπανίας … νάσου κι ο Καμμένος αριστερός!

  462. Γιάννης Ιατρού said

    Κι ο Ραχόϊ ανεβάζει κι άλλο, εις βάρος των σοσιαλιστών …

  463. Γιάννης Ιατρού said

    463: Ναι, δεν λέω, θα δούμε

    464: Pedis
    ΤΑ έβαλα έτσι λόγω των πιθανών συνεργασιών που ήθελεαν (??) να κάνουν. Μη δίνετε σημασία σ΄αυτά, τα νούμερα δέστε 🙂

  464. Pedis said

    Σε σύγκριση με πέρσι αυτό που φαίνεται είναι ότι πρόκειται για μεγάλη επιτυχία της πολιτικής σύριθα … Με τα μυξοσαλιαρίσματα με τους παθόκους,

    – κερδισαν μόλις 1% με κόστος ότι έδειξαν την «αξιοπιστία» τους σε αρκετά θεμελιώδη ζητήματα πριν κάν ανέβουν στην εξουσία
    – το ΠεΠε πήρε τα πάνω του για τα καλά
    – οι παθόκοι τσίμπησαν ένα τριάρι κοντά
    – κι επιπλέουν κι οι ποταμίσιοι.

    Αριστούργημα!

    http://elpais.com/

  465. Pedis said

    Εδώ, για συγκριτικά αποτ/τα με τις προηγούμενες …

    http://resultados.elpais.com/elecciones/generales.html

    Κλικάρτε και senado … εκεί η πετυχεσά είναι ακόμη μεγαλύτερη.

  466. Γιάννης Ιατρού said

    Κι εδώ το τελικό αποτέλεσμα ….

  467. Pedis said

    -> 467 πλας … μείον ένα εκατομμύριο ψήφοι για τους ουνιποδέμος …

    Obra maestra, hombre!

  468. Γιάννης Ιατρού said

    Διαβάζω ότι ο Φόλκερ Κάουντερ, στενός συνεργάτης της Αγγελας Μέρκελ, σε σχετική δήλωσή του για το BREXIT τάχθηκε υπέρ μίας…. περισσότερο χαλαρής στάσης ως προς το χρονοδιάγραμμα της επίκλησης του άρθρου 50 της ευρωπαϊκής συνθήκης από τη Βρετανία, ωστόσο δήλωσε ότι θα ήταν καλό το Λονδίνο να ενεργοποιήσει το άρθρο 50 σύντομα…..

    Η γνωστή τακτική της Γερμανίας: …Μαστίγιο και Καρότο !

    Απ΄την άλλη, εκεί που βιάζονταν κι έβαζαν το μαχαίρι στο λαιμό στον Κάμερον, αξιωματούχος των Βρυξελλών ενημερώνοντας τον Τύπο ανέφερε πως υπάρχει “ευρεία κατανόηση” 🙂 🙂 ανάμεσα στους “27” ότι λόγω της τρέχουσας “πολύ σοβαρής πολιτικής κρίσης” που πλήττει αυτήν τη στιγμή το Ηνωμένο Βασίλειο, η εκκίνηση της διαδικασίας εξόδου αυτήν την εβδομάδα “δεν είναι ρεαλιστική”….

    Η ουσία είναι μία:

  469. spiral architect said

    Σκέψεις με αφορμή το Brexit
    (σεντόνι, αλλά καλό)
    http://enikos.gr/el/mpogiopoulos/396505,Skeyeis-me-aformh-to-Brexit.html

  470. Γιάννης Ιατρού said

    και προς στιγμή κατάλαβα ότι εννούσες το σεντόνι του #471 🙂

  471. Ηλίας. said

    Βrexit No2 .

  472. Μαρία said

    6 δις έχασε ο Ζάρας εξαιτίας του μπρέξιτ http://www.bloomberg.com/news/articles/2016-06-24/world-s-400-richest-people-lose-127-billion-on-brexit-chart

  473. Ηλίας. said

    475 @ Μαρία said

    …6 δις έχασε ο Ζάρας εξαιτίας του μπρέξιτ…

    Μα ποιός ήταν αυτός πού’χε πει πως οι Αυτοκρατορίες πέφτουν από μέσα ;

    Έχουν πλάκα , πάντως .
    Νεοφιλελέδες με αριστερή ρητορική μας απειλούν πως θα έρθουν οι Naziάρες αν δεν κάτσουμε στα α(β)υγά μας …

    Από τη μία , οι μεν «απειλούν» :
    « – Να μας πείτε πότε θα φύγετε γιατί ( έχουμε χεστεί πάνω μας , αλλά το παίζουμε τσαμπουκάδες ) πρέπει να επιταχύνουμε τις διαδικασίες … και λοιπές αηδίες και γιά να δείτε πόσο καλοί υπερασπιστές των Ευρωπαϊκών Ιδεών είμαστε , πάρτε και μερικές υποβαθμίσεις από τις διάφορες Standard & Poor’s.

    Από την άλλη , ο David ( μπουαχαχαχα ) μας λέει Q « – Δεν άκουσα , πώς είπατε , ορίστε ; ΜΗΝ ΑΝΑΚΑΤΕΥΕΣΤΕ ΣΤΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΜΑΣ , ΠΑΡΑΚΑΛΩ .
    … και αυτοί που θα αποφασίσουν το πότε θα ενεργοποιηθεί το άρθρο 50 είναι οι εξής :
    ΕΜΕΙΣ .»

    Κλαίω από τα γέλια .

  474. Γιάννης Ιατρού said

    475: Θά ΄ναι αυτά που έβγαλε ο Λάμπρος 🙂

  475. Ηλίας. said

    εεεεεεετς

    Γιά να μην ξεχνιόμαστε .

    Κι άμα λάχει , κάνουμε κάνα δυό χρόνια πλύση εγκεφάλου στο πόπολο και μετά ξανακάνουμε referendum . Αν ΔΕΝ μας κάτσει ΟΎΤΕ αυτό , τότε απλώς το αγνοούμε .

    Σιγά μη ρωτάμε την πλέμπα και το λουμπεναριό γιά τις σοβαρές αποφάσεις .

  476. gpoint said

    Ας κάνω κι εγώ την ανάλυση μου μια που δεν έχω σοβαρότερα πράγματα (ψάρεμα, κηπουρική) να κάνω τούτο το πρωί.
    Το συμφέρον της Ευρώπης είναι να πετάξουν έξω την Μεγάλη Βρεττανία, να διαλυθεί η Κοινοπολιτεία με τις αποσχίσεις Σκωτίας, Ουαλλίας, Βορ, Ιρλανδίας, Γιβραλτάρ και να επανενωθεί σαν Αγγλία με μικρότερο ειδικό βάρος, υποχρεωτικά στο ευρώ να πληρ΄ψνει κι αυτή το κατιτίς της γι αυτό τα ληγούρια βγ’ηκαν και ζήταγαν Brexit τώρα !. Η Μέρκελ όμως παίζει παιχνίδια τζογαδόρικα και το τραινάρει… Φαντασθείτε πόσα θα κερδίσσει ο Λάμπρος από την άνοδο της στερλίνας μόλις ανακοινωθεί δεύτερο δημοψήφισμα και ην εν συνεχεία καταβαράθρωσή της όταν στο δεύτερο το Brexit περάσει το 60% !!!
    ( Λάμπρο πληροφορία μέσα από τον στάβλο είναι αυτή, ένα 15% το δικαιούμαι !! )

    Υ.Γ.
    Αφού δεν έπαιξα χθες στοίχημα (λόγω ανειλημένων… περιπτύξεων !! ) τα πουλαίν μου Ιταλία και Ισλανδία γλυτώσατε το τραπέζωμα στην Μεγ. Βρεττανία !!

  477. Γς said

    >ανειλημένων… περιπτύξεων

  478. Γιάννης Ιατρού said

    480: Γς
    🙂 Ναί, ναι από το αναλαμβάνω ==> ανειλημμένων ==> που έχει αναλάβει υπεύθυνα κάτι που του έχουν αναθέσει

    Σκέψου τώρα να ήταν και ανεύθυνος και να ενεργούσε και αφ’ εαυτού (=δηλ. με δική του πρωτοβουλία)…. ΚΟΛΑΣΗ!

  479. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

    Παραθέτω με κλοπηράιτ, σχόλιο φίλου από άλλο κονάκι, επειδή μού άρεσε:

    «Ισλανδία βρέ!
    Γιατί δεν καταλαβαίνουν Χριστό, γιατί πιστεύουνε στα τρολ, γιατί κλείνουν τις τράπεζες εκεί που οι υπόλοιποι τις ταΐζουν μέχρι να σκάσουν, γιατί εκεί δεν μπορείς να κάνεις καμάκι (σε προλαβαίνουν οι γυναίκες), γιατί αντί για Παπαρίζου και Πυξ-Λάξ έχουν Μπγιόρκ και Σιγκούρ Ρος, γιατί έχουν σπουδαία κουζίνα , γιατί την Εθνική τους την φτιάξανε με τους 25 που είχαν γραφτεί στο ταμείο ανεργίας, και τέλος γιατί, όπως θα σας το επιβεβαιώσουν και οι Άγγλοι, είναι στιβαρά η βούρτσα του ψαρά. «

  480. 482

    Όλα καλά με τους Ισλανδοί, αδερφέ, κι εγώ τους αγαπάω αλλά αυτό με την κουζίνα, άστο καλύτερα! Σαπιζμένο καρχαρία δεν τον αντέχω, μου τον έχει απαγορέψει ο γιατρός.

    Δες κι εδώ https://sarantakos.wordpress.com/2016/06/28/theia-13/#comment-367910 άλλον ένα λόγο να τάχουμε καλά με τους ισλανδοί!

  481. gpoint said

    # 480

    κουτσομπόληδες, η απάντηση δια ζώσηςστην ταβέρνα !!

    μόνο φροντίστε να έχετε πιεί ώστε να νομίσετε πως τα βλέπετε διπλά !!

  482. Ηλίας said

    Σκύλος φίλος , σου το κλέβω .
    Με την άδειά σου , ε ;
    Μερσί .

  483. 485

    Ελεύθερα, κι εγώ από του σπειροειδή αρχιτέκτονα τόκλεψα, που κι αυτός από κάποιον άλλο τόχε τσουρνέψει.

  484. Ηλίας. said

  485. Γιάννης Ιατρού said

    486:

  486. American Bar το κάνατε εδώ μέσα!

  487. Ηλίας. said

    Ε ναι ρε .
    Τί να το κάνουμε ; Βrexit bar ή Irish pub ?

    Ευτυχώς πού ‘μαι γεροντάρα και η ακοή μου πνέει τα ΟΟΟλοίσθια , οπότε δεν ακούω πολλές από τις ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ μλκιες που λένε στην πλατεία και στον γκαφενέ γιά το Brexit .
    Αν ΔΕΝ μας ψεκάζουν , τότε μάλλον πρέπει να αρχίσουν .

    Μου βρωμάει Κ.Ν.ιταρίλα , αλλά όπως κι αν βρωμάει , τα γεγονότα που παραπέμπει είναι αληθινά .

    https://spasmenoparathyroblog.wordpress.com/2016/06/27/eu_referendums/#more-14131

  488. Ηλίας. said

    « τα γεγονότα που παραπέμπει » … καλά … γεροντική άνοια .
    Τα γεγονότα που παραθέτει , ήθελα να γράψω .
    Τέλος πάντων . Ώρα γιά το τίλιο μου .

  489. ΓιώργοςΜ said

    Για την ιστορία, να βάλω στο βρετανομένω-βρετανοφεύγω νήμα μια ανακοίνωση που έστειλε η αντιπρύτανης, αρμόδια για διεθνή και ευρωπαϊκά θέματα, του πανεπιστημίου που σπούδασα πριν από κοντά τριάντα χρόνια, στους αποφοίτους.
    Ξέρω πως η εκπαίδευση στο ΗΒ είναι μπίζνα, καταλαβαίνω πως η ανακοίνωση είναι κίνηση δημοσίων σχέσεων, αλλά και πάλι δε μπορώ να πω πως με αφήνει αδιάφορο το γεγονός ότι κάποιος ασχολείται. Όχι μ’ εμένα ως πρώην απόφοιτο (ας μην κοροϊδευόμαστε, είμαι γι’ αυτούς μεταξύ άλλων και μια μακροχρόνια επένδυση είτε ως διαφημιστής είτε ως δυνητικός «χορηγός» των φοιτητών του μέλλοντος αν στείλω τα παιδιά μου εκεί), αλλά με την εικόνα του πανεπιστημίου προς τα έξω. Και δε μπορώ να μη συγκρίνω με τα καθ’ ημάς…
    http://www.abdn.ac.uk/news/9348/

  490. Αελάρας said

    Παράξενο…
    492 σχόλια, μέχρι τώρα, και να μην γράψει κανείς ότι φταίει ο Στάλιν…
    Πάτησέ το Κιμ!

  491. 493

    Αγαπάμε τον Ηγέτη κι αυτός μας αγαπά επίσης. ❤

Σχολιάστε