Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Ποιοι ήταν οι «όλοι εναντίον του Μάνου Χατζιδάκι»;

Posted by sarant στο 26 Οκτωβρίου, 2016


Προχτές είχαμε την επέτειο της γέννησης του μεγάλου Μάνου Χατζιδάκι -γεννήθηκε στις 23 Οκτωβρίου 1925· αν ζούσε ακόμα, θα ήταν 91 χρονών, όσο και ο άλλος μεγάλος, ο Μίκης, που γεννήθηκε τρεις μήνες νωρίτερα. Ζει και ο Μάνος, αλλά μέσα από το έργο του.

Και το πόσο έντονα ζει το είδαμε προχτές, όταν, με αφορμή ακριβώς την επέτειο της γέννησης του Μ.Χ., γέμισε η μπλογκόσφαιρα με αναφορές στην ιστορική διένεξη του Μάνου Χατζιδάκι με την Αυριανή και με σκαναρισμένες εικόνες ενός φύλλου της Αυριανής του 1987, στο οποίο διάφοροι πολιτικοί της εποχής καταφέρονταν εναντίον του Μάνου Χατζιδάκι. Οι περισσότεροι από αυτούς έχουν σχεδόν ξεχαστεί μέσα στα σχεδόν τριάντα χρόνια που έχουν περάσει, αρκετοί έχουν εγκαταλείψει τον μάταιο τούτο κόσμο, κάποιοι όμως συμμετέχουν ακόμα στην πολιτική ζωή.

Δεν θέλω να το παινευτώ, αλλά το ιστολόγιο συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό σε αυτήν την αναδρομή. Θέλω να πω, πρόπερσι, με την ευκαιρία των 20 χρόνων από τον θάνατο του Μάνου Χατζιδάκι είχα γράψει ένα άρθρο για τη σύγκρουσή του με τον αυριανισμό, το οποίο συνοδευόταν από σκαναρισμένα αποκόμματα σελίδων της Αυριανής από το αρχείο μου. Τις σκαναρισμένες αυτές σελίδες (παράδειγμα) τις είδα να κυκλοφορούν ευρύτατα προχτές στα κοινωνικά μέσα, πράγμα βέβαια που καθόλου δεν μ’ ενοχλεί, αφού δεν είχα σκοπό να διεκδικήσω την αποκλειστικότητα (κάποιοι βάζουν υδατογράμματα στις ‘αποκλειστικότητές’ τους, αλλά εγώ ούτε ξέρω πώς γίνεται ούτε θα το έκανα κι αν ήξερα)

Ωστόσο, διαπίστωσα ότι στην αναπαραγωγή αυτών των σκαναρισμένων σελίδων και στον επικριτικό σχολιασμό των δηλώσεων έγινε μια αδικία, στην οποία συνέβαλα άθελά μου κι εγώ -γι’ αυτό και γράφω το σημερινό άρθρο, για να την επανορθώσω.

Αλλά πρώτα να θυμίσουμε τα περιστατικά (που τα αφηγούμαι εκτενέστερα στο παλιό μου άρθρο). Βρισκόμαστε στο 1987, με το ΠΑΣΟΚ να έχει αρχίσει να παρακμάζει, τη ΝΔ με τον Μητσοτάκη αρχηγό να αντεπιτίθεται, την αριστερά να προσπαθεί να συνεννοηθεί. Την Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 1987 έγινε συναυλία στο Παναθηναϊκό Στάδιο, με συμμετοχή της Νανάς Μούσχουρη, του Στ. Ξαρχάκου και του Μάνου Χατζιδάκι, η οποία μάλιστα μεταδόθηκε ζωντανά από το ραδιόφωνο του νεοσύστατου τότε Αθήνα 984. Μπροστά σε δεκάδες χιλιάδες πολίτες λοιπόν, ο Χατζιδάκις, ύστερα από δυο τραγούδια του σηκώθηκε από το πιάνο και απευθυνόμενος στο κοινό έδωσε διευκρινίσεις για τη συμφιλίωσή του με την Νανά Μούσχουρη, κυρίως όμως επιτέθηκε στην Αυριανή, καταλήγοντας: Η Αυριανή πρέπει να κλείσει. Κι αυτό είναι το νόημα της αποψινής συμμετοχής μου στο Καλλιμάρμαρο. 

Με τη φράση «Η Αυριανή πρέπει να κλείσει», δεν εννοούσε βέβαια να απαγορευτεί με κυβερνητική απόφαση, εννοούσε να πάψει να έχει αναγνώστες και επιρροή. Ωστόσο, αυτή ακριβώς η φράση έδωσε στο αυριανιστικό στρατόπεδο την ευκαιρία να δημαγωγήσει, ότι τάχα ο Χατζιδάκις ζητάει να επιβληθεί λογοκρισία ή ότι είναι νοσταλγός της δικτατορίας. Πρέπει να προσθέσουμε ότι ο Δήμος Αθηναίων, που ήταν ο διοργανωτής της συναυλίας, εθεωρείτο η αιχμή του δόρατος της δεξιάς αντεπίθεσης και ο ραδιοσταθμός του, ο Αθήνα 984 με τότε διευθυντή τον Β. Γιάννη Τζανετάκο, ήταν μεν πολυφωνικός σε αντίθεση με την κρατική ΕΡΤ αλλά είχε -θα το θυμούνται όσοι τον άκουγαν- και αρκετές έξαλλες αντιΠασόκ εκπομπές. Οπότε, μοιραία, η επίθεση του Χατζιδάκι κατά της Αυριανής μπορεί να ερμηνεύτηκε (κακώς βέβαια) από κάποιους σαν συμπόρευση με τη ΝΔ.

Το θέμα είναι ότι από την επόμενη μέρα η Αυριανή αποδύθηκε σε εκστρατεία απίστευτης χυδαιότητας κατά του Μάνου Χατζιδάκι, ενώ σε μια εντυπωσιακή επίδειξη δύναμης, στο φύλλο της 9.9.1987 ένα ολόκληρο δισέλιδο ήταν αφιερωμένο σε δηλώσεις της κυβέρνησης, των κομμάτων και διάφορων πολιτικών για το θέμα, σχεδόν όλες εναντίον του Μάνου Χατζιδάκι.

Ήταν η εποχή που η Αυριανή, η εφημερίδα που καμάρωνε ότι γκρέμισε τον καραμανλισμό, γκρέμιζε ή έφτιαχνε βουλευτικές καριέρες στο κυβερνών κόμμα -αφού όποιος πολιτευτής του ΠΑΣΟΚ έπεφτε στη δυσμένειά της ήξερε ότι θα δυσκολευόταν πολύ να ξαναδεί τα βουλευτικά έδρανα ή τον δημαρχιακό θώκο. Οπότε δεν είναι περίεργο που βουλευτές, δήμαρχοι και συνδικαλιστές της κυβερνητικής παράταξης έσπευσαν αθρόοι να δηλώσουν συμπαράσταση στην Αυριανή.

Σταχυολογώ μερικές δηλώσεις:

* Θ. Πάγκαλος, τότε αναπλ. υπουργός Εξωτερικών: «Η Αυριανή είναι μια απ’ τις ελάχιστες καθολικά πολιτικές εφημερίδες που απομένουν και η σημασία της για τη δημόσια ζωή είναι τεράστια. Τη διαβάζω πάντοτε προσεκτικά και λαμβάνω υπόψη μου την κριτική της, ιδιαίτερα όταν με αφορά, ακόμα κι όταν δε συμφωνώ με το ύφος με το οποίο γίνεται».

* Μελίνα Μερκούρη, υπουργός Πολιτισμού: «Δεν είναι δυνατόν στις μέρες μας να βγαίνει κάποιος και να καταφέρεται ενάντια στην ελευθεροτυπία»

* Αντώνης Δροσογιάννης, υπουργός Δημ. Τάξης: «Είναι λυπηρό για έναν καλλιτέχνη σαν τον Μάνο Χατζιδάκι να εκμεταλλεύεται μια καλλιτεχνική εκδήλωση για να σπιλώσει μια εφημερίδα, που οι αγώνες της είναι καταξιωμένοι στη συνείδηση του ελληνικού λαού».

* Μένιος Κουτσόγιωργας: «Αποτελεί (sic) θλίψη, ότι ένας καλλιτέχνης σαν τον Μάνο Χατζιδάκι είναι κομματικός υπηρέτης».

* Μανώλης Γλέζος, τότε πρόεδρος της ΕΔΑ:  «Η απροσδόκητη επίθεση του Μάνου Χατζιδάκι ενάντια στην Αυριανή αποδεικνύει ότι ο συμπαθής πολιτιστικός κύκλος που κινείται γύρω από τον κ. Καραμανλή έχασε την ψυχραιμία του και βρίσκεται σε απόγνωση … κάθε έντυπο άλλωστε έχει το δικό του κοινό κι αυτό εκφράζει. Οι πνευματικοί άνθρωποι δεν μπορούν με καμιά δικαιολογία να προσβάλλουν τους ανθρώπους που το διαβάζουν με κοσμητικά επίθετα που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα».

Κι αν ως εδώ οι τοποθετήσεις είναι τουλάχιστον ευπρεπείς, αρκετοί από τους λιγότερο επιφανείς πολιτικούς του κυβερνώντος κόμματος επιδόθηκαν σε πλειοδοσία χαρακτηρισμών εναντίον του Χατζιδάκι, όπως «δηλώσεις φασιστικές», «εκλεπτυσμένος φασισμός», «ράπισμα κατά της Δημοκρατίας», «φασιστική προτροπή» «δυναμιτίζει τα θεμέλια του Συντάγματος» και δεν συμμαζεύεται. Δεν έχει νόημα να παραθέσω ονόματα, που δεν θα σας λένε και πολλά, μπορείτε να ανατρέξετε στις δυο σελίδες με τις δηλώσεις (πρώτη και δεύτερη).

Μόνο η αριστερά συμπαραστάθηκε στον Χατζιδάκι και χτύπησε τον αυριανισμό -αξίζει να παραθέσω την ψυχρά ευγενική τοποθέτηση του ΚΚΕ εσ-ΑΑ, του μικρότερου από τα δύο κομμάτια που προέκυψαν από τη διάσπαση του ΚΚΕ εσ. το 1986: «Η αντίληψή μας για τη δημοκρατία είναι γνωστό ότι είναι διαφορετική από αυτήν της εφημερίδας σας. Θεωρούμε δε πως μέσα στα πλαίσια του πλουραλισμού εμπεριέχεται και το δικαίωμα της δημόσιας κριτικής και του ελέγχου από κάθε πολίτη». Όσο για το ΚΚΕ, ο Ριζοσπάστης είχε διαρκές και ανοιχτό μέτωπο ενάντια στον αυριανισμό, κι έτσι ήταν η μόνη εφημερίδα που θεώρησε «μονόπλευρη ευαισθησία» τις κορόνες περί ελευθεροτυπίας, που «αποθρασύνει τη φυλλάδα», ενώ σε άλλο σχόλιο επέκρινε την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ που έδωσε «πλήρη κάλυψη στη φαιά προπαγάνδα».

kouvΑπό την άλλη, η ΕΑΡ, το μεγαλύτερο κομμάτι της διάσπασης του ΚΚΕεσ., επέκρινε και τις δύο πλευρές, ο δε Φώτης Κουβέλης, τότε πρόεδρος του ΔΣΑ και στέλεχος της ΕΑΡ, έκανε μια γενικόλογη δήλωση, που θυμίζει κάποιες πρόσφατες τοποθετήσεις του ως επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ. Τη δήλωση τη βλέπετε αριστερά, αλλά τη μεταφέρω κι εδώ:

Το αίτημα είναι η ελευθεροτυπία και η διαρκής διεκδίκηση της δεοντολογίας, που υπηρετεί το ευρύτερο δημοκρατικό συμφέρον, το οποίο σε καμιά περίπτωση δε μπορεί να έχει σχέση με την παύση της λειτουργίας μιας εφημερίδας, που σε τελευταία ανάλυση κρίνεται από τους ίδιους τους πολίτες. Οι θεσμοί υπηρετούνται από τη σύγκρουση των ιδεών και όχι με αφορισμούς».

Αλλάξτε καναδυό λέξεις και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για χίλια δυο άλλα θέματα!

Ωστόσο, ο Φώτης Κουβέλης αδικήθηκε κατά την αναδρομή στο γεγονός, διότι το στήσιμο της τυπωμένης σελίδας παραπλανά τον αναγνώστη και τον κάνει να πιστεύει ότι η δεύτερη στήλη, που αρχίζει με το «Γιατί ο Τύπος….» είναι συνέχεια των δηλώσεων του Κουβέλη. Κι έτσι όταν έγραψα το άρθρο πρόπερσι πρόσθεσα ότι ο Φώτης Κουβέλης φιλοτέχνησε το εξής εγκώμιο: “Η Αυριανή καταξιώθηκε σαν έπαλξη του ελεύθερου τύπου με τους αγώνες της μέσα στην οντολογία του πολιτικού και του κοινωνικού μας γίγνεσθαι”. Στην πραγματικότητα, αυτό είναι το τέλος των δηλώσεων του βουλευτή Βοιωτίας του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Καλογήρου!

Ένας αναγνώστης από το Φέισμπουκ μού υπέδειξε το λάθος μου λίγες ώρες αργότερα, και αμέσως έσβησα τη λαθεμένη αναφορά -αλλά το κακό είχε γίνει, αφού το άρθρο είχαν προφτάσει να το αναδημοσιεύσουν μερικοί ιστότοποι· και, όπως λέει και η παροιμία, άντε να βρεις χίλια μαντίλια να φράξεις χίλια στόματα. Οπότε, οφείλω μια συγνώμη στον Φώτη Κουβέλη.

Το ενοχλητικό είναι ότι, ενώ διόρθωσα σχεδόν αμέσως το λάθος, η Lifo, που έκανε αφιέρωμα στο θέμα της διένεξης Χατζιδάκι τον επόμενο χρόνο, το 2015, και άντλησε υλικό από το άρθρο μου (με αναφορά της πηγής) παραθέτει επίσης το… απόφευγμα Κουβέλη, και μάλιστα με τη δική μου διατύπωση («φιλοτέχνησε το εξής εγκώμιο»). Κι έτσι, και στην προχτεσινή αναδρομή στο θέμα, το δήθεν εγκώμιο Κουβέλη για την Αυριανή προβλήθηκε αρκετά, μεταξύ άλλων και στα σχόλια φίλων του ιστολογίου, πράγμα που με υποχρεώνει να γράψω κι εγώ, για να κάνω αυτοκριτική και να ζητήσω συγνώμη. Βέβαια, και η αυθεντική δήλωση Κουβέλη δεν είναι για έπαινο, κάθε άλλο -αλλά πάντως πολύ απέχει από το ανόητο εγκώμιο που -και από δικό μου λάθος- του αποδίδεται.

Σήμερα η Αυριανή δεν έχει ούτε κατά διάνοια τη δύναμη που είχε, και εδώ που τα λέμε καμιά εφημερίδα δεν μπορεί πια να διεκδικήσει τέτοιον ρόλο και τέτοιαν επιρροή. Στο Διαδίκτυο ο αυριανισμός έχει βρει πεδίον δόξης λαμπρόν, με αμέτρητα δύσοσμα σάιτ κάθε γούστου και κάθε τοποθέτησης, αλλά οι βάλτοι αυτοί είναι περισσότερο σιχαμεροί παρά επικίνδυνοι. Κατά τη γνώμη μου, το αντίστοιχο της Αυριανής, ένας νεοαυριανισμός με γραβάτα, βρίσκεται σε πολλά δελτία ειδήσεων και άλλες πολιτικές-ειδησεογραφικές εκπομπές των μεγάλων καναλιών («όλοι εναντίον του Μάνου Χατζιδάκι» – «όλες οι κοινωνικές ομάδες υπέρ του Ναι στο δημοψήφισμα»).

Από την άλλη, η ιστορία έχει κάνει την κρίση της. Εικοσιεννιά χρόνια μετά τα γεγονότα και 22 χρόνια μετά τον θάνατο του Μ. Χατζιδάκι, όλοι θυμούνται, αγαπούν και τιμούν τον συνθέτη ενώ οι δουλικοί χειροκροτητές της κουριάδας έχουν ξεχαστεί -δίκαιο είναι, θαρρώ.

ΥΓ Σήμερα όμως έχουμε και μεγάλη γιορτή. Σε όσες και όσους γιορτάζουν, να ευχηθούμε με το περσινό, ονοματολογικό, άρθρο μας.

253 Σχόλια to “Ποιοι ήταν οι «όλοι εναντίον του Μάνου Χατζιδάκι»;”

  1. […] […]

  2. Γς said

    Καλημέρα

    >δεν είχα σκοπό να διεκδικήσω την αποκλειστικότητα (κάποιοι βάζουν υδατογράμματα στις ‘αποκλειστικότητές’ τους,

    Τι κακό είναι κι αυτό;

    Δεν είνα να γίνει κάτι στην Κωλοπετινίτσα.

    Και να το βράδυ στις ειδήσεις τοπικό βίντεο με κάτι τεράστιες στάμπες, που κρύβουν τα πάντα:

    AnoRaxoula.News

  3. LandS said

    Μπορείτε να μου εξηγήσετε τι σύμπτωση είναι κιαυτή; Σήμερα του Αγιοδημητριού πρέπει να πω χρόνια πολλά και σε δυο Φωτεινές που έχουν γενέθλια.

  4. Γς said

    3:

    Να τις έχεις φανάρια δεξιά κι αριστερά να σου φωτίζουν τον δρόμο.

    Μια έχω κι εγώ αλλά μάλλον για συσκότιση

    κι άλλη μία ο [καλημέρα] Λεώ.

  5. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια και βέβαια χρόνια πολλά στους εορτάζοντες και στις εορτάζουσες!

    3 Τη μία την ξέρω κι εγώ 🙂

  6. atheofobos said

    ενώ οι δουλικοί χειροκροτητές της κουριάδας έχουν ξεχαστεί -δίκαιο είναι, θαρρώ.

    Έπρεπε να διαβάσω για δεύτερη φορά την φράση γιατί στην πρώτη ανάγνωση τα μάτια μου διάβαζαν:
    ενώ οι δουλικοί χειροκροτητές της κουράδας έχουν ξεχαστεί -δίκαιο είναι, θαρρώ.

  7. Εγώ said

    >δεν είχα σκοπό να διεκδικήσω την αποκλειστικότητα (κάποιοι βάζουν υδατογράμματα στις ‘αποκλειστικότητές’ τους,

    Τι κακό είναι κι αυτό;

    Έχω πετύχει στο διαδίκτυο φωτογραφικά κρατικά αρχεία διαφόρων χωρών (Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία κλπ.) με σπάνιο υλικό από διάφορες εποχές και από διαφορετικούς τόπους (και με σημαντικό ελληνικό ενδιαφέρον εκτός των άλλων). Δεν υπήρχε κανένα υδατογράφημα και οι εικόνες ήταν σε ικανοποιητική ανάλυση.

    Αντίθετα, στα δικά μας φωτογραφικά αρχεία (ΕΡΤ, ΕΛΙΑ κλπ.), τα υδατογραφήματα είναι τόσο ενοχλητικά, που δεν έχεις διάθεση ούτε για μια κλεφτή ματιά στις εικόνες.

  8. sarant said

    6 Το θέμα είναι ότι δεν ξέρω κατά πόσον οι νεότεροι έχουν ακούσει τον όρο «κουριάδα» ή αν τους είναι διαφανής

    7 Πολύ ογκώδη και ενοχλητικά ειναι και τα υδατογραφήματα στις… σκαναρισμένες σελίδες παλαιών συγγραμμάτων στις δημόσιες βιβλιοθήκες.

  9. Γιάννης Ιατρού said

    3: Lands
    Ε, εντάξει. Των Φώτων να πείς τα χρόνια πολλά στις Δήμητρες 🙂

  10. Γιάννης Ιατρού said

    8β: Νίκο, πολλές φορές (όχι όμως πάντα) μπορούν εύκολα να αφαιρεθούν 🙂

  11. Γς said

    9:

    >Ε, εντάξει. Των Φώτων να πείς τα χρόνια πολλά στις Δήμητρες🙂

    Και σήμερα τα κάλαντα των Φώτων

  12. Γς said

    10:

    Εύκολο.

    Προσπάθησα κάποτε αλλά έφυγε η φωτό και μου΄μεινε το υδατογράφημα

  13. LandS said

    10 Το «όχι πάντα» πάει στο «εύκολα» ή στο «να αφαιρεθούν» ;

  14. spiral architect said

    Kάτω τα χέρια από το Φωτάρα της καρδιάς μας:

    http://bit.ly/2f6l48M

    Ψεκαζμένοι, ε ψεκαζμένοι! 👿
    http://www.syn.gr/gr/keimeno.php?id=4842

  15. Γιάννης Ιατρού said

    13: Lands
    🙂 καλή παρατήρηση! Και στα δύο ταιριάζει, αλλά συγκεκριμένα εννοούσα στο εύκολα!

    Εξαρτάται από το πως έχει ενσωματωθεί. Αν είναι σε pixel η ενσωμάτωση, δύσκολα φεύγει (έχω φτιάξει ένα προγραμματάκι που κάτι κάνει, χωρίς να είναι βέβαια πάντοτε αποτελεσματικό…). Αν έχει ενσωματωθεί σαν watermark ή φόντο, τότε το πρόβλημα λύνεται με ένα πάτημα (που λένε…) κουμπιού (αυτό της Αλέξαινας 🙂 ).

    Είχαμε κάνει, περισυ αν θυμάμαι καλά, μια επ΄αυτού συζήτηση εδώ στο μλπογκ, με τον πνευματικό πατέρα του Ρίβα (που τώρα έχει εξαφανιστεί από το μπλογκ, …φήμες λένε ότι τον είδαν κατά Χαλκιδική μεριά, άμα σφίγκουν τα πράγματα υπάρχει πάντα ένα Άγιο Όρος. Και μόνο που το ξέρεις, αρκεί. 🙂 🙂 ).

  16. Γς said

    >Αντώνης Δροσογιάννης, υπουργός Δημ. Τάξης

    Καλός ήταν. Μόνο που κάποτε κατέβηκε απ τ αμάξι του και πλάκωσε στα χαστούκια έναν τροχονόμο, που τόλμησε να κάνει τη δουλειά του αγνοώντας το υπουργικό μεγαλείο.

  17. LandS said

    Άσχετο αλέρτ.

    Διαβάζω στην ΕΦΣΥΝ την «απολογία της pro rata»

    «Σε αντίθεση με τη συνήθη πρακτική καταγραφής της πρόθεσης ψήφου, δηλαδή της επιλογής του ΕΝΟΣ κόμματος, η ProRata καταγράφει τις ατομικές απαντήσεις για την πιθανότητα ψήφου για ΚΑΘΕΝΑ κόμμα και στη συνέχεια υπολογίζει τα ποσοστά δυνητικής εκλογικής επιρροής κάθε κόμματος.
    Τα ποσοστά δυνητικής εκλογικής επιρροής ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ στον τελικό πίνακα που δημοσιεύσαμε τη Δευτέρα, έχουν «άθροισμα» μεγαλύτερο του 100% για τον απλούστατο λόγο ότι πολλοί ψηφοφόροι επιλέγουν να δηλώσουν ως ίση ή μεγαλύτερη του 50% την πιθανότητα να ψηφίσουν δύο η περισσότερα κόμματα.
    Η μέτρηση της δυνητικής εκλογικής επιρροής αποτυπώνει τα κατώτερα και τα ανώτερα πιθανά εκλογικά ποσοστά κατά την τρέχουσα χρονική στιγμή.
    Για τον λόγο αυτό, μικρότερα κόμματα καταγράφουν πιο υψηλά από τα συνήθη ποσοστά δυνητικής εκλογικής επιρροής, καθώς συγκεντρώνουν τη συμπάθεια περισσότερων ερωτωμένων από αυτούς που τελικά τα επιλέγουν στην κάλπη.»

    Μάλιστα. Αυτή ακριβώς τη μέθοδο μέτρησης είχα προτείνει το 1993 για να εμφανιστεί ο Συνασπισμός δεύτερο κόμμα στις δημοσκοπήσεις, μπας και..

  18. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

    Η παλιά Αυριανή ζει ακόμη, δυστυχώς: είναι ο γείτονας (κι όχι μόνο «η γυναίκα») της διπλανής πόρτας.
    Και είναι τα γερόντια φαντάσματα παρελθόντων ολοκληρωτισμών, και τα παιδιά εκείνων, που διαπαιδαγωγήθηκαν κατ’ εικόνα και ομοίωσιν των μπαμπάδων και παππούδων τους.
    Ο Χατζιδάκις τη γλύτωσε, γιατί ήταν εξαιρετικός -μ’ εμάς να δούμε τι θα γίνει…

    Πολλές ευχές στους εορτάζοντες! (Θα έπρεπε αυτό να είχα πρωτοπεί, με παρέσυρες εσύ όμως που το έθεσες καταληκτικό)

  19. Κουνελόγατος said

    Κάτι αντίστοιχο είχε κάνει ο Μ.Χ. και σε συναυλία για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας (μάλλον στις 24/7/1987 στο γήπεδο του Παναθηναϊκού). Θυμάμαι ήμουνα στο πέταλο (νομίζω θ. 14;;; ας βοηθήσουν οι βάζελοι του ιστολογίου) και είχε γίνει χαμός. Χειροκροτήματα, κράξιμο κλπ.
    Θυμάμαι επίσης την ίδια;;; χρονιά, είχε κυκλοφορήσει η Αυγή (όντως;;;) με ένθετο την «ΑΓΡΙΑΝΗ», τον «ΦΙΛΑΘΛΙΟ» και άλλη μια παρωδία.
    Κατά τα λοιπά, θυμάμαι… λτ.

  20. spiral architect said

    @16: Το θυμάμαι αυτό. Ακραιφνής Παπανδρεϊκός ο τύπος, αλλά πρώην καραβανάς και ΕΣΑτζής. Καθόλου περίεργο λοιπόν.

  21. Γς said

    15:

    >με ένα πάτημα (που λένε…) κουμπιού (αυτό της Αλέξαινας🙂 ).

    Που ήταν πολεμίστρα

    http://www.slang.gr/lemma/9829-ta-koumpia-tis-aleksainas

    Και όχι κουμπί, από αυτά που ξεκουμπώνουμε [ή που προσπαθούμε να ζεκουμπώσουμε]

    http://filonikies.blogspot.gr/2015/11/blog-post_10.html

  22. Idom said

    «Με τη φράση «Η Αυριανή πρέπει να κλείσει», δεν εννοούσε βέβαια να απαγορευτεί με κυβερνητική απόφαση, εννοούσε…»

    Καλημέρα Νικοκύρη!

    Δεν είμαι σίγουρος κατά πόσο ισχύει αυτό. … Τεκμαίρεται από συμπληρωματικές δηλώσεις τού συνθέτη;
    Ο Χατζιδάκις συχνά ήταν αυστηρός και απόλυτος στα λόγια και στην πράξη και νομίζω ότι ο οργανισμός του την τραβούσε την φωτισμένη δεσποτεία. Άλλωστε, όλο παρέα με τον Καραμανλή τον αυθεντικό έκανε. 🙂

    Εδώ που τα λέμε αν λειτουργούσε άρτια ένα σύστημα δίωξης των συκοφαντήσεων, θα την είχε ταράξει στις μηνύσεις την (Μ)αυριανή*.

    Οι παρατηρήσεις σου για τον νεοαυριανισμό με γραβάτα, πολύ εύστοχες!

    Idom

    * Τον όρο Μαυριανή νομίζω τον εισήγαγε ο Γιάννης Ιωάννου, ο σκιτσογράφος.

  23. LandS said

    Μια και μιλάμε για τον μεγάλο Μάνο Χατζιδάκι να θυμηθούμε ότι όταν ρωτήθηκε γιατί από όλα τα φεστιβάλ πολιτικών νεολαιών αυτός επιλέγει να εμφανίζεται μόνο σε αυτό της Νέας Σμύρνης (Ρήγα-Θούριου) απάντησε: «Εσείς ακούτε»
    Μια φορά μάλιστα στάθηκε άτυχος επειδή έπιασε βροχή. Οι εσωτερικάκηδες όμως δεν ήταν άτυχοι γιατί αυτός συνέχισε να παίζει.

  24. Πάνος με πεζά said

    Καλημέρα και χρόνια πολλά σε όλους τους εορτάζοντες !
    Θυμίζω και την επέκταση που προστέθηκε αργότερα, «Αυριανοτομπρισμός»… Από το σ’χωρεμένο Θεοφάνη (μια που γυροφέρνετε στα Φώτα) Τόμπρα του ΟΤΕ.

  25. Γς said

  26. sarant said

    Eυχαριστώ για τα νεότερα!

    22 Ναι, του Ιωάννου είναι ο όρος

    19 Παρωδίες πρωτοσέλιδων είχε νομίζω φτιάξει το Αντί. Θα κοιτάξω αν τις έχω.

  27. Λογικό να μπερδεύτηκες Νικοκύρη με το
    “Η Αυριανή καταξιώθηκε σαν έπαλξη του ελεύθερου τύπου με τους αγώνες της μέσα στην οντολογία του πολιτικού και του κοινωνικού μας γίγνεσθαι”
    Μοιάζει τόσο με τον ξύλινο λόγο του Κουβέλη.
    Επίσης εκείνο το «έπαρξη» στο φύλλο σε αποσυντονίζει κάπως.

  28. sarant said

    27 Τώρα την πρόσεξα την «έπαρξη» -υβρίδιο ύπαρξης και έπαλξης!

  29. spiral architect said

    Το παράδοξο είναι ότι, τον Χατζηδάκι -αν και δεξιός και προσωπικός φίλος του ΚΚ του Α’- κανένας δεξιός δεν τον υποστήριξε.
    Βάλτε το μυαλό σας να δουλέψει. 😉

  30. Reblogged στις anastasiakalantzi50.

  31. spiral architect said

    Το «Τέταρτο» του Μάνου Χατζιδάκι: Μάιος 1985 – Μάρτιος 1986
    http://bit.ly/2eR4TZh
    Μετά πέρασε στη «Γραμμή» του Κοσκωτά και ο Μ.Χ. αποχώρησε.

  32. Ποντικαρέος said

    @29 Spiral και εγώ παλιότερα δεξιό τον θεωρούσα τον Μ.Χ. Από τότε που διάβασα για τα παιδιά της γαλαρίας που είχε πει άρχισα να αμφιβάλλω για το αν ήταν δεξιός. Διαβάζοντας αυτά που γράφει ο Χαριτόπουλος στον Αρχηγό των ατάκτων άρχισα να πιστεύω ότι μάλλον αριστερός (απογοητευμένος) ήταν.

  33. sarant said

    31 Και να προσθέσουμε εδώ ότι ο Μ.Χ. βοήθησε να αναδειχτεί τόσος και τόσος κόσμος

  34. raf said

    Καλημέρα!

    29: Πώς το γνωρίζουμε; Να υποθέσω από την έλλειψη αντίστοιχων δηλώσεων στις αντιπολιτευόμενες εφημερίδες; Αλήθεια, ποιες εφημερίδες τότε ήταν νεοδημοκρατικές;

    32: Πρέπει να ανήκει κάπου;

  35. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    Καλημέρα κι ἀπὸ μένα.
    Εὐχαριστῶ πολὺ γιὰ τὶς εὐχές. Νὰ εἴσαστε ὅλοι καλὰ.
    Κατὰ τὰ λοιπὰ συντάσσομαι μὲ (τὴν, ἄν δὲν κάνω λὰθος) Spiral Architect (#14):

    Κάτω τὰ χέρια ἀπ’ τὸν κυρ-Φώτη!

  36. sampsonalex said

    Μια απορία παρακαλώ, το σωστό ειναι απόφευγμα ή απόφθεγμα;

  37. ΓιώργοςΜ said

    Καλημέρα!
    34 τέλος: Προσωπικότητες τέτοιου μεγέθους είναι σημεία αναφοράς, ένα σταθερό στίγμα. Στην καλύτερη περίπτωση, το «δεξιά» και «αριστερά» είναι μια ταμπέλα που κολλάει κανείς ανάλογα με το σημείο που (αισθάνεται ότι) βρίσκεται.
    Αν θα έπρεπε να βάλω μια ταμπέλα κατεύθυνσης, αυτή θα ήταν «μπροστά». Πολύ.

  38. sarant said

    36 Το σωστό είναι απόφθεγμα. Εδώ στο ιστολόγιο έχουμε καθιερώσει τον όρο «απόφευγμα» για τα αποφθέγματα που αποδίδονται σε λάθος άνθρωπο, που ποτέ δεν τα είπε.

  39. ΓιώργοςΜ said

    … και φυσικά χρόνια πολλά στους εορτάζοντες και τις εορτάζουσες! Βιάστηκα να πατήσω το κουμπί…

  40. spiral architect said

    @32: Ποντικαρέε, το΄χα διαβάσει κι εγώ. Φαντάρος ήμουν και είχα βρει το τεύχος του Τέταρτου στη Θεσσαλονίκη. Θυμάμαι ακόμα τη φράση:
    Τα Δεκεμβριανά δεν ήταν μια αντίδραση των κομμουνιστών, όπως το πλαστογράφησαν οι ίδιοι κι όπως το απέδωσε η επίσημη ιστορία. Ήταν η αγανάκτηση των παιδιών της γαλαρίας … μπλαμπλαμπλα

    Όταν προσπαθείς να αποπολιτικοποιήσεις την Εθνική Αντίσταση χωρίς κάποιον προφανή λόγο για τα δεδομένα της εποχής βάζοντας απολιτίκ ταμπέλες όπως «παιδιά της γαλαρίας» λες και όλοι αυτοί ήταν κάποιοι ανέμελοι σα και τη μαθήτρια Βουγιουκλάκη που τραγουδούσε στη γαλαρία του λεωφορείου το τραγούδι του αποφασίζοντας κάποτε να κινδυνέψουν τη ζωή τους πηδώντας από το λεωφορείο, δεν είσαι απογοητευμένος αριστερός. Δεξιότατος είσαι. Καλύπτεις όμως την ιδεολογική σου τοποθέτηση με ένα καλτ πέπλο στηριζόμενος και στο «ακαταλόγιστο του καλλιτέχνη».

    Εν τέλει άλλο πράμα το κράξιμο που έφαγε από τον αυριανισμό με τα μπόλικα υπονοούμενα, άλλο πράμα η πολιτική του τοποθέτηση, άλλο πράμα το έργο του.
    Είπαμε, το ακαταλόγιστο του καλλιτέχνη.

  41. spatholouro said

    33
    Και έτι περαιτέρω να προσθέσουμε ότι εάν καθόσουν στο τραπέζι του Χατζιδάκι (είτε 3 ήσαν είτε 23) κέρναγε πάντα εκείνος, Και γενικότερα έχει αφήσει εποχή η απλοχεριά του.

    Σε αντίθεση με κάποιον άλλο. Ονόματα δε λέμε, υπολήψεις δε θίγουμε…

    ΥΓ. Δημήτρη (Μαρτίνο) πολύχρονος! (θα τα ακούσεις ελπίζω και διά ζώσης!)

  42. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @spiral architect Συγγνώμη γιὰ τὴν (ἀκούσια) ἀλλαγὴ φύλου στὸ προηγούμενο σχόλιό μου (#35). Πάντως τὸ εἶχα γράψει μὲ ὲπιφύλαξη.

  43. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @ spatholouro (41). Εὐχαριστῶ πολύ. Θὰ τὰ ποῦμε τὴν Τρίτη στὴ μάζωξη.

  44. LandS said

    32,34,37 και αλλού.
    Ο Μ.Χ. δεν έκρυβε τις πολιτικές του προτιμήσεις. Είχε πολλές φορές δηλώσει ότι ψήφιζε ΕΡΕ και κατόπιν ΝΔ. Επίσης έχει μείνει ιστορική η δήλωσή του στον Αχιλλέα Μαμάκη στο Ραδιόφωνο και συνηθίζεται να αποδίδεται ηχητικά ως «εγώ αγιστεγός δεν είμαι» και η οποία «αξιοποιήθηκε» από την Μαυριανή την εποχή που συζητάμε. Όχι τόσο για το τι δεν ήταν αλλά για το τι υπονοούσε η δήλωση τι μπορεί να ήταν.
    Βεβαίως, η πολιτεία του ήταν τέτοια που σε ανάγκαζε να τον κατατάξεις ως προοδευτικό (με ότι αυτό σημαίνει ή δεν σημαίνει) και να τον θαυμάζεις. Όποιος είχε δυσκολία να θαυμάζει κάποιον «δεξιό» θυμόταν ότι στα νιάτα του υπήρξε οργανωμένος στο ΕΑΜ.

  45. Cyrus Monk said

    44 -ΕΑΜ ἢ ΕΠΟΝ;
    Χρόνια πολλὰ στοὺς ἑορτάζοντες καὶ τὶς ἑορτάζουσες.

  46. Cyrus Monk said

    Γιὰ τὸν Μ.Χ. ἰσχύει ἡ ρήση τοῦ Frank Zappa: Τὸ μυαλὸ εἶναι σὰν τὸ ἀλεξίπτωτο. Πρέπει νὰ εἶναι ἀνοιχτὸ γιὰ νὰ δουλέψει.

  47. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    #44.Ἦταν τέτοιο τὸ μέγεθός του ποὺ δὲν χωροῦσε στὰ ὅρια ποὺ βάζουν οἱ ταμπέλες.

  48. LandS said

    45 Έχει σημασία; Άντε, στην Εαμική Αντίσταση.

  49. cronopiusa said

    Καλή σας μέρα!

    Χρόνια πολλά σε όσες και όσους γιορτάζουν μ’ ένα Χατζιδάκειον μποναμά για όλες και όλους και ειδικά για την Έφη!

  50. Πάνος με πεζά said

    Μα, ο Θεοδωράκης κρυβόταν στο σπίτι του Μάνου στο Κολωνάκι, επειδή ήταν ασφαλές για αριστερούς !

  51. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  52. αγάπες λάθρες said

    Θεωρώ πολύ οξύμωρη και αστεία όλη την ανάλυση. (Δήθεν) αριστεροί κατά του αυριανισμού, ξεχνώντας ότι ο αυριανισμός μόνο στους κόλπους τους θα μπορούσε να ανθίσει. Εξ ου και η σύγχρονη Αυγιανή των ημερών μας. Π.χ. η επίθεση στον Πύρρο Δήμα και σε όσους αντιτάσσονται στην π.φ.α. κυβέρνηση. Γερμανοτσολιά θα τον ανεβάσετε, Τσολάκογλου θα τον κατεβάσετε. Εύγε.

  53. spiral architect said

    Η επιτομή του αυριανισμού:

    Προς τιμήν του πάντως δεν είχε τοποθετηθεί δημόσια επί του θέματος.

  54. B. said

    Δυστυχώς ο θλιβερός κ. Τάκης Θεοδωρόπουλος στην πάλαι ποτέ έγκυρη Καθημερινή κάνει τον Κουβέλη τ’ αλατιού ως αυριανιστή (κι από κάτω πλήθη χειροκροτητών επιχαίρουν). Κρίμα κι άδικο.

    http://www.kathimerini.gr/880732/opinion/epikairothta/politikh/o-fwtios-fanoyrios-kai-h-karmen

  55. spiral architect said

    Να ξεκαθαριστεί επίσης ότι, με αναφορά το έργο του, μιλάμε για ένα μη στρατευμένο καλλιτέχνη.

  56. sarant said

    54 Θα γράψω κάτι, ευχαριστώ.

  57. spiral architect said

    Tον Πάγκαλο ο Τάκης ξέχασε, αλλά ποιος νοιάζεται, τώρα που ξαναγύρισε το χαρτί …
    http://bit.ly/2eKVpPE

  58. spiral architect said

    … βορειοελλαδίτης έγινα. 😳

  59. Pedis said

    Κι εγώ την πάτησα τις προάλλες με τις στήλες της κωλοφυλλάδας …

    Ωραία! Ο Κουβέλης, πάντως, αποδέχθηκε την πρόσκληση να γράψει τις γνωστές, επαναλαμβανόμενες παπαριές του (ούτε έκθεση φροντιστηρίου για τις πανελλαδικές τέτοια κενότητα νοήματος και σκέτη βαριεμάρα!)

    ουσιαστικά, υπερασπιζόμενος το δικαίωμα της Αυριανής να ανοίγει κάθε μέρα το βόθρο που

    κανένας εισαγγελέας δεν είχε τα «θεσμικά», μπλα μπλα «δημοκρατικά», μπλα μπλα «συνταγματικώς κατοχυρωμένα», μπλα μπλα «προς όφέλος των πολιτών» αρχίδια πούουπούπουπού να τα βρει, στη μάντρα των τριων εξουσιών …; … μπλα μπλα για … «το αίτημα», μπλα μπλα «δεοντολογία» μπλα μπλα «των πολιτών» μπλα μπλα μπλα … οι μαλάκες δηλαδή.

    Εντωμεταξύ, το μουστάκι αλλά Νταλέμα έκανε το θαύμα του και του χάρισε και λίγο από εξουσία, εμ σαράντα χρόνια πειμενε να τον φωνάξουν … ως τρίανδρος (από τα τρία το … μικρότερο … ) αλλά έδωσε την ευκαιρία να γίνει μούρη ο κάθε Ψαριανός και φυσικά …

    να πάρουν και οι δικοί του την κουτάααααλααα …

  60. leonicos said

    Γειά σου Γς από το 4

  61. Γιάννης Κουβάτσος said

    Για την πρώτη τετραετία του ΠΑΣΟΚ, την εκσυγχρονιστική, βρήκαμε να πούμε δυο καλές κουβέντες την περασμένη εβδομάδα. Για τη δεύτερη όμως, 1985-1989, δεν νομίζω να βρούμε ούτε μία. Περίοδος του βαθέος ΠΑΣΟΚ, οι πρασινοφρουροί απέκτησαν καθεστωτική μπάκα, σκάνδαλα επί σκανδάλων, Τσοβόλα δώστα όλα, και…αυριανισμός. Η εφημερίδα του ταλήρου έγινε θεσμός και όσοι είχαν το θάρρος να της αντισταθούν, όπως ο Χατζιδάκις, λούστηκαν τον οχετό της. Θυμάμαι αυτή την περίοδο με πολλή αηδία. Γι’ αυτό, αν και η πολιτική μου συμπάθεια ήταν το ΚΚΕ εσ., βρίσκω μάλλον ξενέρωτη και σαλονάτη την αντίδρασή του. Ο Ριζοσπάστης τα έγραψε πολύ πιο τσεκουράτα, στη γλώσσα που καταλάβαιναν η κιτρινοφυλλάδα και οι αυριανιστές συνεργοί της.

  62. Ωχ, Μπαναΐτσαμ΄!

  63. Λεύκιππος said

    Κάποιοι, πως να το κάνουμε, δεν πρέπει να συγκρίνονται με κανένα προκειμένου να αποδειχθεί οτιδήποτε. Είναι sui generis. Ο Χατζηδάκις ένας απ’ αυτούς.
    Και ο Αυριανισμός τότε και οι αντίστοιχοί του τώρα, δείχνουν πόσο μικρός και μικροπρεπής παράλληλα είναι ο μέσος Έλληνας, όχι ατομικά, αλλά σαν σύνολο.

  64. spiral architect said

    Πιο ελεεινό κάθαρμα απ΄ τον Κουρή (το Γιώργο) δεν έχει υπάρξει.
    (από προσωπική εμπειρία, που δεσμεύομαι να αποκαλύψω)

    Για τους περισσότερους δείτε το ποιόν του ανδρός από πρωτοσέλιδο της βρομοφυλλάδας του:

  65. leonicos said

    Μια ερώτηση: Είμαστε βέβαιοι αν ο Μ.Χ. ήξερε πόσο δεξιά (και τι θα πει δεξιά…) ήταν η ΕΡΕ και ο Καραμανλής;

    Ο ΜΧ είχε τα δικά του που τον απασχολούσαν, είχε τις εμπνεύσεις του, τις σπουδαίες ατάκες του και την αξιοπρέπειά του. Το Γ΄πρόγραμμα πρώτη φορά λειτούργησε σαν ζωντανό πρόγραμμα και όχι ως καταφύγιο νοσταλγών τπυ ανοστάλγητου.

    Κάποτε του παρουσίασαν ένα έργο, δυστυχώς δεν θυμάμαι τον μουσικό, στο οποίο επαναλαμβανόταν ο γνωστός μύθος «επειδή η τραγωδία είχε ξεπέσει σε ανίκανους, οι θεοί αποφάσισαν να φέρουν πίσω από τον Άδη τον Αισχυλάκη ή τον Σοφοκλάκη για να τη σώσουν, και στέλνουν τον Ηρακλή να κάνει την απαγωγή, αλλά και ν’ αποφασίσει ποιον από τους δύο θα φέρει. Ο Ηρακλής θ’ αποφάσιζε από το βάρος. Ο Αισχυλάκης κατάληξε με το ‘τα θεμέλιά μου στα βουνά’ που ήταν πολύ πιο βαρύ από τον Ιλισσό, οπότε κρίθηκε ανασταστέος (sic) ο Αισχυλάκης = Θεοδωράκης.» Ο Χατζηδάκης πρόβαλε την υπόθεση σα να μην τον αφορούσε καθόλου. Δεν ξέρω αν ο Αισχυλάκης, στη θέση του, θα το άντεχε.

    Ας μην υπερβάλλουμε. Μια εμπνευσμένη και καλλιτεχνικά ολοκληρωμένη προσωπικότητα ήταν, με τα ελαττώματά της και τα τρωτά της, όπως όλοι μας. Ασφαλώς όμως Θεοδωράκης δεν ήταν. Αλλά αντέχει κανείς μόνο Θεοδωράκη;

    Επιπλέον έγραψε ελαφρότητες που ο Θεοδωράκης δεν καταδέχτηκε. Γιατί να γράψει τραγούδια για τη Βουγιουκλάκη; Πήγε να αντιστρατευθεί τον Ζαμπέτα;

    Το ακαταλόγιστο του καλλιτέχνη είναι μια καταφυγή δική μας, όταν θέλουμε να δώσουμε συγχωροχάρτη. Δεν νομίζω ότι οι ίδιοι πρέπει να καταφεύγουν σ’ αυτό.

    Γειά σου Γς και πάλι
    Γειά σου Πέπε
    Γειά σου Σπιράλ και Λέοντα της Αραβίας

  66. gpoint said

    Χρόνια καλά και πολλά στον Δημήτρη Μαρτίνο και τους κρυφούς Μήτσους και Δημητρούλες του ιστολογίου

  67. Pedis said

    Τις προάλλες ο Ιάκωβος θυμήθηκε αυτό:

    Για να μην ξεχάσουμε σε ποια φυλλάδα ο Κουβέλης -που όντως τον αδίκησαν οι στήλες «φιδάκι» της κωλοφυλλάδας- άφησε τις τρεις αράδες υποστήριξης από την γνωστή κασέτα του (διότι για υποστήριξη επρόκειτο το ψάρεμα πασόκων στα θολά και βρώμικα νερά των αυριανιστών).

  68. gpoint said

    Λεώνικε, καλώς ή κακώς τα τραγούδι της Βουγιουκλάκη ακούγονται ακόμα αντίθετα από αρκετά ελ πι του Θεοδωράκη που γράφτηκαν μέσα σ’ ένα σαββατοκύριακο στο Βραχάτι όπως έλεγε ο ίδιος

  69. Γιάννης Κουβάτσος said

    Δεν είναι εύκολο να κατατάξουμε τον Χατζιδάκι. Ήταν αντιφατικός άνθρωπος. Απ’ τη μια τα ‘βρισκε με τη χούντα, ύστερα από διακανονισμό του χρέους του στην εφορία, και γύριζε στην Ελλάδα, συνέθετε τον ύμνο της πολεμικής αεροπορίας, ψήφιζε δεξιά, έγραφε τραγούδια για γατούλες, αποθέωνε τον Φλωρινιώτη κι απ’ την άλλη ήταν…ο Χατζηδάκις που αξίζει να θυμόμαστε. Υπέροχες μελωδίες και ακατάτακτος και αδογμάτιστος πολιτικός λόγος, με προεξάρχοντα τα κείμενά του για τον φασισμό. Η φιλία με τον Καραμανλή μάλλον πρέπει να αποδοθεί στον θαυμασμό που αισθάνονται οι πνευματικοί άνθρωποι για τους δυναμικούς και αποφασιστικούς πολιτικούς άντρες.

  70. Stella said

    Στο κείμενο «ο ραδιοσταθμός του, ο Αθήνα 984 με τότε διευθυντή τον Β. Τζανετάκο» (το σωστό είναι Γιάννης Τζανετάκος)
    Σχόλιο 50 «Μα, ο Θεοδωράκης κρυβόταν στο σπίτι του Μάνου στο Κολωνάκι, επειδή ήταν ασφαλές για αριστερούς»
    (εγώ ήξερα ότι τον έκρυβε η Ρηνιώ Παπανικόλα -στο πατάρι του σπιτιού της και επάνω στη γούνα της μητέρας της. Μάλιστα μετά τη σύλληψη του Μ.Θ. και τη δική της σύλληψη έγινε «Τούρκα» όταν ο ανακριτής της είπε ότι έχουμε την ομολογία του Μ.Θ., ο οποίος περιέγραψε φιλοξενούντα, σπίτι, πατάρι και ότι ήταν ξαπλωμένος σε μια ΠΡΟΒΙΑ. Η Ρηνιώ ξέχασε την ανάκριση και άρχισε να βρίζει τον Μ.Θ. που παρομοίασε «την καλύτερη γούνα της Αθήνας με μια προβιά»

  71. Pedis said

    # 69 – Δεν είναι το ζήτημα ποιος ήταν ο Χατζιδάκις αλλά ποια ήταν η Αυριανή. Ακόμη και τον Λεπά να είχε βάλει στο στόχαστρο η αντίθεση στην Αυριανή θα έπρεπε να είναι η ίδια.

    Αν το πάμε (τον κίνδυνο επισημαίνω, όχι ότι υπάρχει πρόθεση) στο πόσο ο Χατζηδάκις ήταν έτσι, πόσο αλλιώς, τι έκανε για αυτό ή για τ’ άλλο είναι σαν να αποδίδονται στοιχεία ενοχής στο θύμα βιασμού επειδή είναι όμορφη και τσακπίνα, στο θύμα κλοπής επειδή δεν είναι προσεκτικό, στο θύμα απαγωγής επειδή ο μπαμπάς έχει φράγκα, στο θύμα συκοφαντίας επειδή είναι διάσημο κλπ.

  72. Spiridione said

    Χρόνια πολλά στους Δημήτρηδες.
    Κουράδιο επίσης ένα πολύ ωραίο λογοπαίγνιο.
    Θύμαμαι ακόμα την εικόνα όταν είχε πρωτανοίξει το κανάλι του Κουρή και είχε πάει ο Αντρέας. Στο γραφείο του Κουρή καθόταν σαν άρχοντας ο Κουρής στην πολυθρόνα του και ο Αντρέας σε μια καρέκλα μπροστά από το γραφείο.

  73. Γιάννης Κουβάτσος said

    71. Όχι, σε καμία περίπτωση δεν το πάω εκεί. Δεν συζητάω καν την περίπτωση Αυριανή και αυριανισμός, επειδή έχω ζήσει την περίοδο της βασιλείας τους. Ήμουν νεαρός τότε, ρομαντικός ακόμα, και θυμάμαι πόσο με σόκαραν και με αηδίαζαν τα πρωτοσέλιδά της, κρεμασμένα στα περίπτερα. Οι νεότεροι, εθισμένοι στα ΚΛΙΚ, στους Θέμους και σε χυδαίες ιστοσελίδες, δεν μπορούν, ίσως, να αντιληφθούν τι ήταν η Αυριανή σε εποχές που ο υπόλοιπος Τύπος τηρούσε τα προσχήματα της κοσμιότητας και της δεοντολογίας.

  74. Γς said

    Κι η γνωστή ατάκα του:

    «Για τους καλλιτέχνες, λένε ότι είνα ή αριστεροί ή ομοφυλόφιλοι. Πάντως εγώ αριστερός δεν είμαι!».

  75. Πάνος με πεζά said

    @ 70 : O Mίκης έχει πει κι έχει γράψει ότι επειδή είχε πρόβλημα να κυκλοφορεί τα βράδια (μια εποχή που δε θυμάμαι ποιά), πήγαινε στο σπίτι του Μάνου, όπου μαζεύονταν διάφοροι και φολοσοφούσαν μέχρι πρωίας, ξάπλωνε πίσω από έναν καναπέ, να μη φαίνεται, κοιμόταν κι έτσι περνούσε το βράδι !

  76. Γιάννης Ιατρού said

    52: Λάθρες..
    Καλά, εσύ δεν είχες υποσχεθεί ότι θα ξανάβγαινες σε ένα μήνα; Αχ, δεν υπάρχει πιά καμία συνέπεια !!

    64: Spiral
    ..που δεσμεύομαι να αποκαλύψω…
    ‘Ααααααμα, προκληθείς, ε; 🙂 :

    70: Stella
    🙂 🙂

  77. Πάνος με πεζά said

    Φυσικά, γενικώς, έχει κρυφτεί κι έχει γλυτώσει με παντοίους τρόπους…

  78. Γιάννης Ιατρού said

    64: Spiral Architect

    Δε με λες, το PM το είδες;;;

  79. Γς said

    74:

    Ω, μας την θύμησε ο Lands [#44]

    Είχα ψάξει το κείμενο με τη λέξη «αριστερός» ο Lands όμως είχε κρατήσει την ποφορά του Μάνου.
    «Αγιστεγός»

  80. Γιάννης Κουβάτσος said

    Ο Χατζιδάκις είχε πει, νομίζω, ότι δεν είναι κομμουνιστής. Δεν είχε πει αριστερός. Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν και οι δύο εκδοχές, αλλά προ ίντερνετ η πρώτη εκδοχή κυκλοφορούσε.

  81. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    80 Έχω ακούσει και τις δυο εκδοχές από παλιά, αλλά πιο συχνά το ‘κομμουνιστης’

    70 Στέλλα, το είχαμε συζητήσει στο προηγούμενο άρθρο, και είχαν πει κάποιοι φίλοι ότι είναι ο Β. Τζανετάκος, αδελφός του Γιάννη. Έχεις στοιχεία ότι ηταν ο Γιάννης;

  82. Κασσάνδρα said

    Το «κουριάδα», δεν το έχω ξανακούσει.
    Κατά κόρον, χρησιμοποιούσα τον όρο κουράδιο για τον αντίστοιχο ραδ. σταθμό.
    Και σεμνύνομαι να πώ,ότι ποτέ μα ποτέ δεν διαβασα Αυριανή.

  83. Pedis said

    Σύμφωνα με στοιχεία του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων στο οκτάμηνο του 2016 τα έσοδα από τα εισιτήρια των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων της χώρας παρουσιάζουν αύξηση κατά 55% σε σχέση με το ίδιο διάστημα του προηγούμενου έτους, παρά τη μείωση κατά 8,5% στο πλήθος των εισιτηρίων. Στο σύνολο των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων τα έσοδα από τα εισιτήρια ανέρχονται σε 56.233.696 ευρώ, έναντι 36.285.350 ευρώ το 2015.

    Ο μήνας με την καλύτερη επίδοση ήταν ο Αύγουστος, που παρουσίασε αύξηση εσόδων κατά 68,2% […] η αύξηση των εσόδων έφθασε το 86% χάρη και στην αύξηση κατά 5,8% του πλήθους των εισιτηρίων με αξία.
    http://www.yppo.gr/2/g22.jsp?obj_id=66812
    http://www.imerodromos.gr/business-as-usual/

    Γιατι χαίρεται ο Μπαλτάς;

    Επειδή οι εταίροι θεσμοί τοκογλύφοι θα αυξήσουν τα κλοπιμαία;

    Άσχετα αν ο αριθμός των εισιτηρίων μειώθηκε;

    Και θα φάει και πόρτα στον ανασχηματισμό. Χαιβάνι που είναι και ο πολύς κ. Μπαλτάς.

    Να μπεις να παίζεις το παιχνίδι του Τσιπράκου. Κρίμα το ακαδημαικό έργο και το ιντελέκτουαλ «τουπέ».

    (Εμ ο Μηλιός την έκανε, τουλάχιστον, χωρίς να φωνάξει μεν, αλλά τέτοια ξεφτίλα δεν έγινε, δε.)

  84. sarant said

    83 Τα πληρωμένα εισιτήρια αυξήθηκαν. Ποιες ατέλειες κόπηκαν δεν θυμάμαι.
    Νομίζω των δημοσιογράφων. .Οπότε, δεν είναι αρνητική η είδηση.

    Τα μαζεύω και φεύγω για αεροδρόμιο, θα τα πούμε αυριο.

  85. georgeilio said

    Καλησπέρα σε όλους

    65 Κάπου διάβασα ότι ο Μ.Χ. δεν ήθελε να του θυμίζουν τις γατούλες. Αν, από την άλλη, θέλουμε να του πιστώσουμε ποιότητα ακόμη και μέσα στις ελαφρές στιγμές του ή τις εξ ανάγκης μουσικοσυνθετικές κινήσεις του, μπορεί και να μην έχουμε άδικο.

    80 Μπορεί εγώ κάποτε να είχα αναφέρει τον Γιάννη Τζανετάκο ως πρώτο διευθυντή του 9,84. Αυτό θυμάμαι, θυμάμαι και ότι είχε πάρει το πρόγραμμα πάνω του. Στη Βικιπαίδεια, πάντως, αυτός αναφέρεται:

    https://www.google.gr/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwi2s4zU1vjPAhURrRQKHRzNDNwQFggcMAA&url=https%3A%2F%2Fel.wikipedia.org%2Fwiki%2F%25CE%2591%25CE%25B8%25CE%25AE%25CE%25BD%25CE%25B1_9.84&usg=AFQjCNF3btobaYcVRZatkPMcAWGJnkfIfA&sig2=QE-9z4bbd7Dyfo_L_RAUrQ&bvm=bv.136593572,d.bGs

  86. georgeilio said

    85: Εννοούσα το σχόλιο 81, καθώς και το 70 (Στέλλα φορ έβερ). Βιαζόμουν να προλάβω τον Νικοκύρη πριν φύγει για το αεροδρόμιο, μπορεί όμως να μην τα κατάφερα…

  87. ΣΠ said

    Χρόνια Πολλά, Δημήτρη Μαρτίνε.

  88. ΣΠ said

    Δεν το αποκλείω η ρυπαροφυλλάδα να είχε επίτηδες την στοιχειοθέτηση έτσι που να φαίνεται ότι το τέλος της δήλωσης του Καλογήρου να είναι μέρος της δήλωσης του Κουβέλη.

  89. Γς said

    Και το σημερινό Μπογδάνιον. Τώρα:

    Είπε για τον Μάντζαρο ότι «αγάπησε [παύση] τον Σολωμό».

    Κι επειδή και τα λοιπά, το διόρθωσε:

    -Δεν ήταν γκέι ο Μάντζαρος.

  90. Τελικά, δεν υπήρξε κανείς που να βγήκε στις εφημερίδες να υπερασπιστεί το Χατζιδάκι;

    70,Leonicos
    Το έργο αυτό ήταν μια παράσταση Καραγκιόζη του Σπαθάρη, που είχαν γράψει ο Παυριανός και ο συνθέτης (και μαθηματικός) Δημήτρης Λέκκας, παρωδία των Βατράχων.

    Μα και στη Λιλιπούπολη ο Χατζιδάκις γέλαγε όταν τον σατίριζαν.Η Κριεζή είχε γράψει ένα επεισόδιο για ένα πειρατικό καράβι, το ΤρίτοΠρρρ που είχε καπετάνιο τον ΚαπετάνΧατζίδακα. Οι μισοί ναύτες έλαμναν μπροστά, οι άλλοι μισοί προς τα πίσω το πλοίο έμενε στάσιμο και έβγαινε ο Καπεταν Χατζίδακας με τη φωνή του συνθέτη και έλεγε: Ω’αία, π’οχω’άμε…

  91. spiral architect said

    @78: Ναι Γιάννη!

  92. Ναρκωτικούλια κανείς; Έλα, τζιάμπα είναι!

  93. Παναγιώτης Κ. said

    @81. Έχω ακούσει τον Μητσικώστα να αναφέρεται στο Γιάννη Τζανετάκο και για τις γραμματικές οδηγίες που έδινε στους συνεργάτες του σταθμού » τότε που ήταν διευθυντής στον 984 » .

  94. Leonicos
    Ασφαλώς όμως Θεοδωράκης δεν ήταν.

    Τιιι εννοείς;
    Δεν βρήκα τη ζυγαριά του Αρισοφάνη, αλλά σα συνθέτης ο Χατζιδάκιςδεν ήταν καθόλου χειρότερος ,μαλλον καλύτερος,ήταν μοναδικός, πιο προσωπικός, δηλαδή πιο Χατζιδάκις από όσο ήταν Θεοδωράκης ο Θεοδωράκης 🙂 .

    «…Επιπλέον έγραψε ελαφρότητες που ο Θεοδωράκης δεν καταδέχτηκε. Γιατί να γράψει τραγούδια για τη Βουγιουκλάκη;…»

    Αυτό το έχει απαντήσει ο ίδιος και υπάρχει στο εξώφυλλο του δίσκου με τα τραγούδια για το σινεμά. Ήταν για λόγους βιοποριστικούς. Τα τραγούδια αυτά, μάλιστα, τα σνόμπαρε. Κακώς. Εκεί φαίνεται αν κάποιος έχει πέσει μικρός μέσα στη μαρμίτα της μελωδίας, όταν γράφει ένα πράμα για πλάκα, και αυθόρμητα βγαίνει αριστούργημα. Τα τραγούδια εκείνα σα μελωδίες ήταν αριστουργηματικά.

    Το ίδιο ίσχυσε με το Μίκη και το Ζορμπά. Αυτό που έμεινε σα σουξέ, αρχικά ήταν μια Τυχαία πλάτη για να υπάρχει κάτι στη σκηνή με το χορό και αργότερα θα συνέθετε τη μεγάλη επιτυχία. Όμως όλοι είπαν, κι αυτό όπως είναι είναι πολύ καλό κι έτσι κρατήθηκε κι έτσι έγινε σουξέ.

  95. Μαρία said

    81
    http://www.athina984.gr/o-stathmos-ths-polhs/

  96. sarant said

    85-86 Ευτυχώς έχει γουήφι στο αεροδρόμιο. Οπότε έβαλα τον Γιάννη αντί για τον Βασίλη.

  97. Από την άλλη ο Μίκης έτριψε τη γούνα του στα πόδια της σοβιετικής εξουσίας, ο Μάνος δεν θα το καταδεχόταν. Και επίσης ούτε ο Μίκης, ούτε κανείς άλλος, δε θα μιλούσε έτσι για τους «αναρχικούς» των Εξαρχείων, που ήταν το σκιάχτρο των άλλων, των γραβατωμένων και ζιβαγκομένων, που απεργάζονταν τότε την κατάντια των πρήφανων γηρατειών του σήμερα.

    Έγραφε ο Μάνος

    » τα τριάντα-εκατό παιδιά που δεν το βάζουν κάτω,
    δεν εννοούνε να παραδεχτούν πως η όποια ελευθερία
    ανήκει μόνο στους αστυνομικούς και τους ηλικιωμένους.

    Που δεν μπορούν να αντιληφθούν γιατί καταδιώκονται αδιάκοπα,
    προπηλακίζονται ατελείωτα
    και συνεχώς υποχρεούνται να δέχονται εξευτελισμούς…

    Την ίδια ώρα η πολιτεία αγανακτεί διότι υπάρχουν μερικά ζωντανά της κύτταρα που αντιδρούν άτεχνα, ανοργάνωτα, ίσως μ’ αφέλεια, σ’ όλην αυτή την οργανωμένη κρατική ασχήμια, αντί να βλογάμε τον Θεό που βρίσκονται ακόμη μερικοί που δε συνήθισαν στην «παρουσία του τέρατος» (…)

    Κορίτσια κι αγόρια με γυαλιά, έτσι καθώς κοιτάτε με απορία κι αγανάκτηση για ό, τι συμβαίνει γύρω σας, είμαι μαζί σας. Και σας αγαπώ.»

    https://farmakoglwssa-kirki.blogspot.gr/2012/12/blog-post_9.html

  98. Earion said

    Σωστή και απαραίτητη η επισήμανση ότι η «Αυριανή» σήμερα μπορεί να μην έχει πια την ίδια επιρροή όπως τότε, ωστόσο ο αυριανισμός, γραβατωμένος ή μη, ζει και βασιλεύει και δηλητηριάζει τη ζωή μας. Τον βρίσκει κανείς σε τηλεοπτικά κανάλια (διόλου τυχαία στου Κουρή και σε άλλα περιφερειακά), τον βρίσκει στον πολτό του Διαδικτύου, όπου αναδύονται καμιά φορά οι άρχοντες αυτού του Γαλαξία, τον ανακαλύπτει να φωλιάζει ενίοτε και στις σελίδες της «Αυγής» (της «Αυγής»! που στόμα ανεύθυνο και ανίδεο από ιστορία τη συνέκρινε ευνοϊκά με την «Πράβδα»!!!). Να είναι σύμπτωση άραγε ότι ο Κουρής σήμερα εκχέει τον ίδιο οχετό με την ίδια λύσσα, έντυπα και ψηφιακά, εκθειάζοντας τον Τσίπρα;

    Έχω μια απορία και την απευθύνω προς όσους πιο πάνω μέτρησαν τον Φώτη Κουβέλη ως πολιτικό άνδρα και τον βρήκαν ελλιπή: Η φημολογούμενη υπουργοποίησή του στο άμεσο μέλλον θα αλλάξει την οπτική τους;

    Και τέλος κάτι για τον Λεώνικο, που φαίνεται πως ήταν ακροατής, όπως κι εγώ, του Τρίτου Προγράμματος: το έργο στο οποίο αναφέρεται είναι «Ο Καραγκιόζης και οι Βάτραχοι» του Δημήτρη Λέκκα. Υπάρχει στο Διαδίκτυο, με αρκετά διαφωτιστικά σχόλια: https://www.youtube.com/watch?v=DhnXFG27v9I

  99. Το πιο προκλητικό που είχε πει ο Χατζιδάκις ήταν για την 28η Οκτωβρίου εκείνο το «Κι αν λέγαμε Ναι;» Φαντάζομαι θα πέσανε να τον φάνε.
    Κι όμως ακόμα και σε έναν που σκέφτεται πολιτικά, μια τέτοια σκέψη θα μπορούσε και θα έπρεπε να γεννηθεί. Εμείς οι «νικητές», δηλαδή τι άλλο να παθαίναμε!

    Ο Χατζιδάκις καταλήγει:

    Για μια ακόμη φορά νικήσανε οι Χίτες, οι κουτσαβάκηδες, οι ταγματασφαλίτες, οι βασανιστές και οι μέλλοντες Μιχαλόπουλοι (σ.σ. εκδότης της “Ελεύθερης Ωρας”) και Κουρήδες. Αυτή είναι η 28η Οκτωβρίου.

  100. αγάπες λάθρες said

    #52 Ας μη αναφερθώ στην περίπτωση του Ποταμιού και τον τόνο λάσπης που εκτοξεύσατε. Λειπάμε, αλλά την ρετσινιά του αυριανισμού θα την έχετε για πολλές δεκαετίες, ίσως σας γίνει συνώνυμο. Πάντα έτσι ήταν, αλλά τα νέα μέσα το ανέδειξαν περισσότερο.

  101. sarant said

    99 Το έργο του Λέκκα είναι φοβερό, πολύ έξυπνο.

    Όσο για τον Κουρή, κάθε φορά ήταν με το δοβλέτι. Και τον Καραμανλή έχει υμνήσει, και τον Σαμαρά. Αλλά η σημερινή του επιρροή είναι πολύ μικρότερη. Κατ’ εμέ, αυθεντικός εκπρόσωπος του παλιού αυριανισμού είναι π.χ. ο Χίος, ενώ του γραβατωμένου ο Μπογδάνος κτλ.

  102. giorgos said

    http://katotokerdos.blogspot.gr/2013/10/3_21.html
    «Καλλιτεχνοδιανοούμενοι»

  103. Γιάννης Ιατρού said

    97: κι είναι πολλοί ρε γμτ …. και ψαχνόμουνα να δω τι εννοείς 🙂 🙂 – ΚΑΛΗ ΠΤΗΣΗ!

  104. Spiral,

    Όταν προσπαθείς να αποπολιτικοποιήσεις την Εθνική Αντίσταση βάζοντας απολιτίκ ταμπέλες όπως «παιδιά της γαλαρίας» λες και όλοι αυτοί ήταν κάποιοι ανέμελοι σα και τη μαθήτρια Βουγιουκλάκη που τραγουδούσε στη γαλαρία του λεωφορείου… όμως την ιδεολογική σου τοποθέτηση με ένα καλτ πέπλο στηριζόμενος και στο «ακαταλόγιστο του καλλιτέχνη».

    Σπάιραλ, σε εκτιμώ, αλλά το κείμενό σου αυτό, παίρνει μηδέν. Μηδέν με τόνο.

    Ξαναδιάβασε τα Παιδιά της γαλαρίας, σαν ώριμος πια. Στέκουν.Στο σημείο που αυτοκρατορίες γκρεμίστηκαν.

    Τα παιδιά της γαλαρίας είναι , θα θυμάσαι, ο τίτλος της ταινίας Τα παιδιά του παραδείσου, του Μαρσέλ Καρνέ. Παράδεισο λέγανε στη Γαλλία τον τελευταίο εξώστη των θεάτρων, με τα φτηνά εισητήρια. Ο Χατζιδάκις το λέει καθαρά. Στην Ελλάδα τα παιδιά του Παραδείσου ανέβηκαν στη σκηνή.

    «και παίζανε το ρόλο τους, τον όποιο ρόλο τους, έστω και τον πιο μικρό, με αυταπάρνηση, με το αίμα τους, με τη ζωή τους, χωρίς καιροσκοπισμό και ιδιοτέλεια, χωρίς προοπτική ανταλλάγματος. Μ’ ένα μονάχα στόχο, την επαλήθευση ενός επίμονου ονείρου. Και ήταν το όνειρο για μια ελεύθερη ζωή σχηματισμένη μακριά από απάνθρωπους νόμους, από ανάλγητους κρατικούς μηχανισμούς, από εξορίες και φυλακές και εκτελέσεις. Τίποτα δεν έγινε αλήθεια. Μετά τον πόλεμο κυβέρνησαν τον τόπο ξανά φθαρμένοι άνθρωποι, ανίκανοι να συλλάβουν έστω και στο ελάχιστο απ’ ότι γεννιόνταν κείνο τον καιρό κι αναρριγούσε ολόκληρο τον κόσμο.
    Τα παιδιά της γαλαρίας δεν ήσαν φαύλα, δεν ήσαν χίτες, δεν ήσαν ανώμαλοι με τον φασισμό στο ‘να πλευρό τους. Δεν συμβιβάστηκαν με τους νικητές Γερμανούς, δεν υπήρξαν «πατριώτες» με το περιεχόμενο του χωροφύλακα και του μπράβου.

    Τα Δεκεμβριανά …ήταν η αγανάκτηση των παιδιών της γαλαρίας που βλέπαν τους συντρόφους τους και τα όνειρά τους στα φέρετρα, από σφαίρες που ρίξαν δοσίλογοι και φασίστες, φορώντας γαλάζιους μανδύες εθνικοφροσύνης.

    Όχι, η εθνική αντίσταση δεν ήταν έργο των κομουνιστών ούτε των εξ Αιγύπτου εθνικοφρόνων. Ανάμεσα στους δυο αυτούς μοιραίους πόλους βρίσκεται μια Ελλάδα που ονειρεύεται και άπειρες φορές προδομένη τραυματίζεται θανάσιμα. Και τότες ξεσπά – δεν έχει σημασία κάτω από ποια σημαία. Και είτε νικά είτε νικιέται εκφράζει απελπισία κι αγανάκτηση.

    __________________

    Ψέμματα είναι;
    Και δεν είναι τόσο απολίτικο το κείμενο αυτό.Όντως μπορεί λίγοι να είχαν στο μυαλό τους μια σοβιετική Ελλάδα, κάποτε, αλλά στην πραγματικότητα, η δύναμη που είχε ανέβει στη σκηνή της Ιστορίας, ήταν εκείνα τα παιδιά, που θέλανε ακριβώς αυτό που περιγράφει ο Χατζιδάκις. Και εννοείται ότι αν δεν υπήρχαν εκείνα τα παιδιά (οι πατεράδες μας, βασικά) ούτε το κόμμα θα υπήρχε, ούτε η Αντίσταση, ούτε τίποτα.

    Βέβαια, πονάει να ακούς κάποιον να λέει για «γελοίους νεολαίους της σημερινής ΚΝΕ «αν είσαι Κνίτης. Και θέλει κάποιο ύψος ψυχής για να μην αντιδράσεις βίαια και να σκεφτείς «βρε μήπως είμαι γελοίος;» Αλλά δείξε μου έναν άνθρωπο να μην υπήρξε όχι γελοίος, αλλά γελοιωδέστατος μια φορά στη ζωή του και θα σε προτείνω για Νόμπελ.
    Αλλιώς η ανθρωπότητα δεν θα ήταν εδώ που έχουμε φτάσει…

  105. Λεύκιππος said

    Επειδή οι καλλιτεχνικές προτιμήσεις είναι προσωπική υπόθεση, πιστεύω ότι «ο Γλάρος» του Χατζηδάκη αποτελεί έναν από τους ιδανικούς ύμνους στον έρωτα, σε έμπνευση, στίχο, μελωδία αλλά και εκτέλεση από την Βουγιουκλάκη.
    Α ναι, και διαχρονικός…

  106. spiral architect said

    Πάει κι αυτός, έφυγε νωρίς! 😦

  107. Γιάννης Κουβάτσος said

    105: Δεν εκφράστηκε απαξιωτικά ο Μάνος μόνο για τους κνίτες, Ιάκωβε. Τους οννεδίτες τους αποκάλεσε «νεολαία αναψυκτηρίου», όταν έκανε το λάθος να πάει σε φεστιβάλ της ΟΝΝΕΔ και αποκάτω κάναν χαβαλέ και ζητάγανε τον …Σαλαμπάση. Αντιθέτως, ευχαριστήθηκε πολύ την παρουσία του και τη συμμετοχή σε φεστιβάλ του Ρήγα Φεραίου και δήλωσε ότι έπαιξε μπροστά σε μια πολιτισμένη νεολαία. Δεν του φταίγαν όλοι και όλα, λοιπόν, απλώς ήταν απαιτητικός και είχε αυστηρά κριτήρια.

  108. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    guzfoxΠριν από 1 μήνα
    «All Alone Am I» is a song from 1962 popularized by the American singer Brenda Lee. The song was originally composed by the Greek composer Manos Hadjidakis and recorded in Greek by Tzeni Karezi for the soundtrack of the film To nisi ton genneon (The Island of the Brave); the original song in Greek is titled «Μην τον ρωτάς τον ουρανό» («Min ton rotas ton ourano», translation: «Don’t ask the sky»).

    Μεγας ο Μ.Χ. οπως και ο Μ.Θ.

  109. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    «Κατά τη γνώμη μου, το αντίστοιχο της Αυριανής, ένας νεοαυριανισμός με γραβάτα, βρίσκεται σε πολλά δελτία ειδήσεων και άλλες πολιτικές-ειδησεογραφικές εκπομπές των μεγάλων καναλιών («όλοι εναντίον του Μάνου Χατζιδάκι» – «όλες οι κοινωνικές ομάδες υπέρ του Ναι στο δημοψήφισμα»).»

    Kατά την δική μου γνώμη, ο νεοαυριανισμός βρίσκεται σε όλους όσοι ψηφίζουν τους σημερινούς κρετίνους, με τα ίδια κριτήρια που ψήφιζαν (ή ψηφίζονταν) τους κρετίνους που υποστήριξαν την κωλοφυλλάδα, κι ήταν εναντίον του Χατζιδάκι.

    40 – «….δεν είσαι απογοητευμένος αριστερός. Δεξιότατος είσαι. Καλύπτεις όμως την ιδεολογική σου τοποθέτηση με ένα καλτ πέπλο στηριζόμενος και στο «ακαταλόγιστο του καλλιτέχνη».» Αναρωτιέμαι, πόσοι αριστεροί θα μπορούσαν να καθίσουν δίπλα στον δεξιότατο Χατζιδάκι χωρίς να φανούν ελάχιστοι.

    65 – Αν και λόγο οικογενείας μεγάλωσα με Θεοδωράκη, στην εφηβεία μου και λόγο του τρίτου προγράμματος που άκουγα από μικρός, ανακάλυψα τον Χατζιδάκι. Ο πρώτος πέρα από τα αρκετά όμορφα τραγούδια του, δεν μου άφησε τίποτε άλλο, ο δεύτερος εκτός από τα όμορφα τραγούδια του, επηρέασε αρκετά με την στάση ζωής του, την δική μου στάση ζωής. Από αυτόν έμαθα να απεχθάνομαι τα δωρεάν που μου προσφέρουν, έμαθα να πληρώνω ένα τίμημα για να έχω απαιτήσεις, κάτι που δίδαξα και στις κόρες μου.
    Από τους δύο, ποιός ήταν αριστερός και ποιός δεξιός; Δεν ζεί κι ο Μίσιος να μας έλεγε.

  110. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    Απο ελληνικα, εκτος απο το 666 ακουγαμε αυτο και τον σκληρο απριλη του 45.

  111. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    «Is there life on Earth?» («Υπάρχει άραγε ζωή πάνω στην Γη;»). Ένα τραγούδι που συνέθεσε ο Μάνος Χατζιδάκις για την ταινία «Sweet Movie» (1974). Ερμηνεύει η Ανν Λόννμπεργκ (η Άνναμπελ από τα «Κορίτσια στον ήλιο») σε στίχους δικούς της και του σκηνοθέτη της ταινίας Ντούσαν Μακαβέγιεφ.

  112. Αγαθίας ο Σχολαστικός said

    Αγαπητοί συμπατριώται,

    1) Απησχολημένοι 24 ώρες το 24ωρο με την προεκλογική εκστρατεία του αυριανού Πλανητάρχου, δεν ευρίσκουμε χρόνο να μελετήσουμε όπως θα θέλαμε το έγκριτο ιστολόγιό σας. Σήμερα που το κάναμε τσάτρα – πάτρα, πέσαμε από τα σύννεφα με την απύθμενη υποκρισία των συνταξιούχων αναγνωστών, που προσπαθούν επί 12 ώρες να αποκρύψουν τις στενές σχέσεις του Μάνου Χατζιδάκι με την Χούντα των Συνταγματαρχών. Αποκλείεται οι συνταξιούχοι αναγνώσται να μή γνωρίζουν το θέμα, συνεπώς το αποκρύπτουν επί 12 ώρες για να μή το μάθουν οι νεώτεροι τοιούτοι και σιχαθούν τον Μάνο.

    Τις λεπτομέρειες των επαφών του Μ.Χ. με την Χούντα μπορείτε να τις πληροφορηθείτε σε δεκάδες ιστοσελίδες του Διαδικτύου, αλλά… (τα παραδέχεται κι ο ίδιος στην επίσημη ιστοσελίδα του:

    Ο Χατζιδάκις επέστρεψε στην Ελλάδα δυο χρόνια μετά, πριν πέσει η δικτατορία τελικά. Μέλος της κριτικής επιτροπής του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, συνέβαλε με άλλες ελεύθερες φωνές, ώστε να προβληθούν ανενόχλητες οι Μέρες του ’36 του Θόδωρου Αγγελόπουλου. Το 1972, η μελωδία της Τρίτης Διεθνούς ακούστηκε σε μια αίθουσα κατάμεστη από χωροφύλακες.
    Τον ίδιο χρόνο, όμως, οι φίλοι του σοκάρονται βλέποντάς τον σε φωτογραφίες με τον Μακαρέζο. Πώς «παγιδεύτηκε» σ’ αυτή την απογοητευτική χειραψία με τον χουντικό υπουργό; Η Μαρία Φαραντούρη, που εκείνο τον καιρό ζούσε αυτοεξόριστη στην Φλωρεντία, θυμάται ότι «ο Μάνος πήγε στην υπηρεσία αυτή για τη φορολογική του εκκρεμότητα, αλλά και για έναν επιπλέον λόγο: ζήτησε να έρθω στην Ελλάδα για μια μέρα, για την κηδεία του πατέρα μου, χωρίς να συλληφθώ. Και πράγματι, το κατάφερε».
    Και πώς παρουσιάστηκε ο Μακαρέζος; Ο ίδιος ο συνθέτης είπε αργότερα στους οικείους του, ότι βρισκόταν στο διπλανό γραφείο και υπό αυτές τις συνθήκες, όταν του ζήτησε τη φωτογραφία, δεν την αρνήθηκε. Ο Χατζιδάκις δημόσια, δεν αποκάλυψε ποτέ τον «επιπλέον λόγο» που τον ανάγκασε να φωτογραφηθεί με τον Μακαρέζο…

    2) Πιεζόμενοι να επιστρέψουμε στο καθήκον που μάς καλεί, και για να μή βγούν οι γνωστοί κακόψυχοι (στοιχηματίζουμε ότι κάποιοι από αυτούς δεν δίνουν νερό ούτε στην μάνα τους) συνταξιούχοι αναγνώσται και μάς αμφισβητήσουν, αναρτάμετί έγραφε πρίν 31 χρόνια στο έγκυρο περιοδικό «Αντί» ο φιλαράκος του κ. Σαραντάκου, Γιάννης Η. Χάρης, κάνοντας κριτική στο περιοδικό «Τέταρτο» του Μάνου Χατζιδάκι…

    ΥΓ: Καλούμε τον έντιμο κ. Σαραντάκο να το τολμήσει και ας ξεφτιλιστούν οι αναγνώσται του: Ας κάνει μιά ανάρτησι ζητώντας από τους αναγνώστας του να προβλέψουν το αποτέλεσμα των Αμερικανικών Εκλογών της 8ης Νοεμβρίου. Είναι βέβαιον ότι οι πάντες θα δηλώσουν πως η ετοιμοθάνατη Χίλαρυ θα κάνει περίπατο και ο Τράμπ θα καταποντιστεί… Τέτοια γκαβωμάρα επικρατεί εις το Ρωμέικο, εξαιτίας της ασύστολης προπαγάνδας των (ελεγχόμενων από τους γνωστούς – αγνώστους) ρωμέικων ΜΜΕ. Εμείς εδώ από το Ιλλινόϊ σάς διαβεβαιώνουμε ότι τον περίπατο θα τον κάνει ο Ντόναλντ με μία συντριπτική νίκη (θα ξεπεράσει το 53%). Και σάς το λέμε τώρα που όλες οι (ελεγχόμενες από τους γνωστούς – αγνώστους) Παναμερικανικές Δημοσκοπήσεις δίνουν την διεφθαρμένη Χίλαρυ να προηγείται με 5 έως 12 μονάδες…

  113. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    Τ’ Αστερι Του Βορια – Μ. Χατζιδακις «America America»

    Ο πρόλογος απ’ το soundtrack της ταινίας «America America» (1963) του E. Kazan. Συμπεριλαμβάνει την εισαγωγή με το Μουσουλμανικό κάλεσμα για προσευχή…

  114. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    111. Απο ελληνικα, εκτος απο το 666 ακουγαμε REFLECTIONS»NewYorkRock&Roll Ensemble»

    ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΗΣ ΤΖΟΚΟΝΤΑΣ και τον σκληρο απριλη του 45.

    ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΗΣ ΤΖΟΚΟΝΤΑΣ (GIOCONDA’S SMILE) Manos Xadjidakis
    1965
    δέκα τραγούδια στο ίδιο κλίμα για ορχήστρα
    (ten orchestral pieces in similar mood)
    ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ 1η
    1.Όταν έρχονται τα σύννεφα (when the clouds come) 0:00
    2.Kοντέσα Εστερχάζυ (Countess Esterhazy) 2:28
    3.Η παρθένα της γειτονιάς μου (Τhe virgin in my neighborhood) 5:20
    4.Βροχή ( Rain) 8:15
    5.Προσωπογραφία της μητέρας μου (Portrait of my mother) 10:33
    ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ 2η
    6.Το κονσέρτο (The concerto) 13:25
    7.Ο κ. Νολλ ( Mr. Κnoll) 16:58
    8.Οι δολοφόνοι ( The assassins)20:15
    9. Βραδινή επιστροφή (Returning in the evening) 22:12
    10.Χορός με τη σκιά μου (Dance with my own shadow) 24:47

    Η ηχογράφηση έγινε τον Απρίλο του 1965 στη Ν.Υ.Την ορχήστρα διευθύνει ο συνθέτης

    «Σε μια παρέλαση στη Νέα Υόρκη με μουσικές και χρώματα και με πλημμυρισμένη από κόσμο την 5η Λεωφόρο,βρισκόμουν μια Κυριακή απόγευμα το Φθινόπωρο του 1963,όταν συνάντησα μια γυναικούλα να περπατάει μοναχή με μιαν απελπισμένη αδιαφορία για ότι συνέβαινε γύρω της,χωρίς κανείς να την προσέχει,μόνη έρημη μες στο άγνωστο πλήθοςπου την σκουντούσε,την προσπερνούσε ανυποψίαστο,εχθρικό,αφήνοντάς την να πνιγεί μες τη βαθιά πλημμύρα της λεωφόρου,μέσα στη θάλασσα που
    ακολουθούσε,μέσα στ’ αγέρι που άρχισε να φυσά.

    Έμεινα στηλωμένος,ο μόνος που την πρόσεξε,κι έκαμα να την πάρω από πίσω, νατην ακολουθήσω και πλησιάζοντάς την να της μιλήσω,χωρίς να ξέρω τι να της πω,μα ίσαμε ν΄αποφασίσω την έχασα από τα μάτια μου.
    Έτρεξα λίγο μπρος,ανασηκώθηκα στα πόδια για να την ξεχωρίσω,μα η μεγάλη μαύρη θάλασσα του κόσμου την είχε καταπιεί.Μέσα μου κάτι σκίρτησε οδυνηρά.Χωρίς να καταλάβω είχα σταθεί έξω από τι βιβλιοπωλείο του Ριτζιόλλι και στη βιτρίνα του απέναντί μου ακριβώς βρισκότανε ένα βιβλίο για τον Ντα Βίντσι,με τη Τζοκόντα στο εξώφυλλό του να μου χαμογελά απίθανα αινιγματική,αυτόματα μεγενθυμένη όσο η γυναίκα που χάθηκε στο δρόμο.

    Δεν ξέρω γιατί όλα αυτά μπερδεύτηκαν περίεργα μέσα μου,μαζί μ’ ένα εξαίσιο θέμα του Βιβάλντι που είχα ακούσει πριν λίγες μέρες και που εξακολουθούσε από τότε να επανέρχεται τυραννικά στη μνήμη μου.

    Τα δέκα αυτά τραγούδια γράφτηκαν μ΄ένα συγκερασμό απελπισίας και αναμνήσεων. Το θέμα είναι μια γυναίκα έρημη μες τη μεγάλη πόλη. Το κάθε τραγούδι είναι κι ένας μονόλογός της,κι όλα μαζί συνθέτουν την ιστορία της. Μια ιστορία σύγχρονη και παλιά μαζί….»
    Μάνος Χατζιδάκις

  115. Γιάννης Κουβάτσος said

    Βάταλε, πριν ανακαλύψεις την Αμερική, κάνε τον κόπο να διαβάζεις τα σχόλια. Και σε πάω ένα στοιχηματάκι: αν χάσει ο Τραμπ, να μην ξαναγράψεις σχόλιο σ’ αυτό το ιστολόγιο είτε σαν Βάταλος είτε όπως αλλιώς. Αν κερδίσει, δεν θα ξανασχολιάσω εγώ. Και στις δύο περιπτώσεις κερδισμένοι βγαίνουν οι φίλοι αναγνώστες. 😊 Πάει το στοίχημα ή είσαι μόνο μαγκιά κλπ κλπ;

  116. cronopiusa said

    Σχόλιο 70
    Η Ρηνιώ ξέχασε την ανάκριση και άρχισε να τον βρίζει που παρομοίασε «την καλύτερη γούνα της Αθήνας με μια προβιά»

    Tη χρονιά του 1981 προβάλλεται το πολιτικό ντοκιμαντέρ «Η δίκη της χούντας» σε σενάριο και σκηνοθεσία του Θεοδόση Θεοδοσόπουλου με την μουσική του συνθέτη Γιώργου Γιαννουλάτου.Την επόμενη χρονιά θα κυκλοφορήσει ακόμα ένα με τίτλο «Η δίκη των βασανιστών» και με ευνόητο περιεχόμενο…Το 1982 θα κυκλοφορήσει σε βινύλιο η μουσική του Γιαννουλάτου για το πρώτο ντοκιμαντέρ και με ερμηνεύτρια των τραγουδιών που ακούγονταν την Πετρή Σαλπέα παρόλο που στην μεγάλη οθόνη ακούγονταν η Άλκηστης Πρωτοψάλτη.Τους στίχους στα τραγούδια έγραψε ο Γ.Χριστόπουλος αλλά και ο ίδιος ο δημιουργός της ταινίας. Πολύ εκφραστική στα αφηγηματικά μέρη η Ρηνιώ Παπανικόλα ,που έκρυβε τον Μίκη στο πλυσταριό της πριν τον στείλουν για… αναμόρφωση…

  117. cronopiusa said

    Μάνος Χατζιδάκις – Τα κόκκινα παπούτσια και…

  118. Γς said

    115:

    http://caktos.blogspot.gr/2014/03/mona-lisa.html

  119. nikiplos said

    @105, Ιάκωβος, +++++!!!!

    Και με τις δικές σου παραθέσεις και με του Μάνου, δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο. Να προσθέσω μόνο ότι το modus vivendi του Μάνου Χατζηδάκι ήταν πράγματι πολύ διαφορετικό, πιο αστικό ας πούμε. Πολλοί σχολιαστές, υπέπεσαν στην παγίδα συγκρίσεων, ιδίως εκείνων με τον Μίκη Θεοδωράκη, κυρίως αναπαράγοντας μιαν εποχή στείρων κι άνευρων αντιπαραθέσεων, που ήταν περισσότερο απότοκες θεολογικής στράτευσης, παρά αισθητικής διαφωνίας. Μουσικά κατατάσσονται και οι δύο στη Λαϊκή Μουσική, ενώ η συμφωνική τους δεν λέει και σπουδαία πράγματα, όπως ας πούμε του Χρήστου που είναι περισσότερο διάσημος ή του Ξενάκη· τελειώνω εδώ και τη δική μου αυτοπαγίδευση στη δυαδική σχέση των δύο που ήταν περισσότερο μεγενθυμένη από το κοινωνικό γίγνεσθαι, παρά απότοκη των δύο συνθετών.

    Αναμφισβήτητα ο Μάνος Χατζηδάκις, υπήρξε ένας πυλώνας του πολιτισμού της νεώτερης Ελλάδας. Εκτός αυτού υπήρξε κι ένας ειλικρινής και γνήσιος άνθρωπος, που πρώτος αναγνώρισε που στηριζόταν η Τέχνη του· γι’ αυτό και εξ’ αρχής στράφηκε στον Μάρκο Βαμβακάρη ή τον Τσιτσάνη. Τα έργο του δεν χωρεί αμφισβήτησης, απόρροια και της διεθνούς αναγνώρισης που κέρδισε με την κινηματογραφική μουσική.

    Ο Λα(γ)ός θέλει τους βάρδους του, ολίγον από Ρωμανούς Μελωδούς δηλαδή αγίους κι ιεροποιημένους μύστες, κι έτσι απογοητεύεται, όταν σκοντάφτει στις γήινες κι ανθρώπινες αδυναμίες τους: Τα «καβούρια» του Μίκη ή την αστική «καλοπέραση» του Μάνου ή άλλα τόσο φυσιολογικά για ανθρώπους. Το έπαθα κι εγώ κάποτε όταν είχα την τύχη να καθίσω ένα ολόκληρο βράδυ με έναν διάσημο Γάλλο που είχε κερδίσει Fields Medal, όπου καίτοι γοητεύτηκα από τις αναλύσεις του, δεν μπορούσα να παραβλέψω ότι αεριζόταν τακτικά χωρίς να δίνει σημασία αν τον παίρναμε χαμπάρι εμείς οι υπόλοιποι…

    Προσωπικά ως προς το πολιτικό σκέλος, θεωρώ ότι ο Μάνος Χατζηδάκις, ήταν ευαίσθητος και βαθύς γνώστης των αιτημάτων των κατοίκων της πόλης, ακόμη κι εκείνων από τα λαϊκά προάστια. Αφουγκραζόταν τα αιτήματα, τις ανησυχίες και τα θέλω του κόσμου της πόλης. Στο έργο του, δεν ενυπάρχει η επαρχία, η αγροτική ζωή, η απομόνωση, αλλά κυρίως η πόλη με την αλλοτρίωσή της ως προς τον άνθρωπο. Ίσως γι’ αυτό και στις περιοδίες του στην επαρχία, συχνά συνέβησαν διάφορα ευτράπελα, εντούτοις θεωρώ μεγάλη μου τύχη που τον άκουσα ζωντανά δυό ή τρεις φορές. Σε μια στα 1989 μετά το σεισμό της Αρμενίας στο ΣΕΦ, το γήπεδο άδειασε αποχωρούντως του Νταλάρα και μείναμε ελάχιστοι σε ένα τμήμα του πέταλου να τον ακούσουμε μέχρι τέλους. Μας αντάμοιψε γενναιόδωρα και ολοκλήρωσε πλήρως και με ανκόρ το δικό του μέρος χωρίς να δυσανασχετήσει ή να σχολιάσει το γεγονός. Ούτε μας εξαπάτησε, παίζοντας στο ούτι αρμένικο τραγούδι όπως ο προηγούμενος· δεν τον κατηγορώ (αυτόν τον προηγούμενο) για το αρμενικό τραγούδι, τον κατηγορώ που το έπαιξε και το τραγούδισε κακόηχα ο ίδιος, αντί να φέρει κανέναν Χριστιανό Αρμένη να το ερμηνεύσει, αλλά αυτό είναι προσωπικό μου γούστο.

  120. 120, …ένα ολόκληρο βράδυ με έναν διάσημο Γάλλο που είχε κερδίσει Fields Medal,…

    Μπορείς να πεις ποιος; Ή έστω μια νύξη για την περιοχή του;

  121. nikiplos said

    Μιχάλη το μόνο που μπορώ να πω, πως ήταν από την περιοχή του Παρισιού ιδιαίτερα μελαχροινός… με συγχωρείς που δεν μπορώ να πω περισσότερα, ούτε και πρέπει, αλλά η ιστορία είναι ολοσδιώλου αληθινή… 😦

  122. nikiplos said

    Να προσθέσω μόνο για τον κύριο ΦΚ, πως το πολιτικό του στίγμα δεν ήταν δηλώσεις του όπως εκείνη τότε στο Χαμαιτυπείο του Ταύρου ή τις ημέρες του ως μέλος της Τρόϊκας Σαμαρά-Βενιζέλου με ολίγον από ΔΗΜΑΡ. Το πολιτικό του στίγμα ήταν το 1989, όταν ως Υπουργός Δικαισύνης εξέδωσε στην Τουρκία τον Somar, έναν αγωνιστή της Dev Yol που είχε αποδράσει και διασχίσει τον Έβρο. Ο εκδοθείς, ύστερα από ολιγόμηνη φυλάκισή του στην Πόλη εκτελέστηκε από το τότε Τουρκικό καθεστώς με δίκη παρωδία. Ο ΦΚ καίτοι τον εξέδωσε χωρίς δεύτερη σκέψη, δικαιολογήθηκε ότι δεν γνώριζε, δεν ήξερε κλπ, δηλαδή γελοιωδέστατα πράγματα. Αυτή η άνευ όρων έκδοση, η συμπόρευση δηλαδή με τον (ναι σε όλα) Κ. Μητσοτάκη (απέναντι στις διαδοχικές αρνήσεις του Αντρέα να εκδόσει διάφορους όπως τον Ρασίντ ή τον Φολίνι ή τον Πόλε), ήταν για μένα πολύ χαρακτηριστική για τα (μελλοντικά έργα και ημέρες) του συγκεκριμένου πολιτικού. Κι ως τέτοια δεν με διέψευσε ποτέ…

  123. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    121.
    Συνολικός κατάλογος των Γάλλων ερευνητών που έχουν τιμηθεί με το Μετάλλιο Fields :
    – 1950 – Laurent Schwartz
    – 1954 – Jean-Pierre Serre
    – 1958 – René Thom
    – 1966 – Alexandre Grothendick (lauréat mais a refusé d’être récompensé)
    – 1982 – Alain Connes
    – 1994 Pierre-Louis Lions et Jean-Chirstophe Yoccoz
    – 1998 – Maxime Kontsevitch (franco-russe)
    – 2002 –Laurent Lafforgue
    – 2006 – Wendelin Werner
    – 2010 – Cédric Villani et Ngô Bào Chu (franco-vietnamien)
    – 2014 – Artur Avila

  124. nikiplos said

    http://www.unblock.gr/politcs/antisiintagmatikos-o-nomos-pappa/

    και μια ερώτηση… είναι δόκιμος ο όρος «αντισυνταγματικός»?

  125. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Ο Μ.Χ είναι ασφαλώς μέγιστος κι έφυγε νωρίς.
    «Ο Χατζιδάκις είχε αγαπήσει νωρίς το περιθωριακό τραγούδι των πόλεων,το λούμπεν τραγούδι,μέσα από τις ζωγραφιές του Τσαρούχη,φυσικά,απ΄όπου δεν απουσίαζε η γραφικότητα.» Ο πατριάρχης Νίκος Γκάτσος έθεσε τη μεγάλη του ποίηση στην υπηρεσία του κινηματογράφου,και ο Χατζιδάκις έκαμε τραγούδι την Αμοργό και την έφερε στα χείλη του κόσμου-όλου του κόσμου…»
    Κι αν θα διψάσεις για νερό
    θα στίψουμε ένα σύννεφο
    κι αν θα πεινάσει ςγια ψωμί θα
    θα σφάξουμε ένα αηδόνι.
    από το βιβλίο του κινηματογραφιστή Γ. Ζερβουλάκου «Δημοπρατήριο ονείρων-Μια μυθολογία του Ελληνικού Κινηματογράφου»

    49.Ευχαριστώ Κρόνη. Υπέροχο!

    Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες

    124. Από δώ
    http://www.ambafrance-gr.org/13-%CE%93%CE%AC%CE%BB%CE%BB%CE%BF%CE%B9-%CE%AD%CF%87%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CF%84%CE%B9%CE%BC%CE%B7%CE%B8%CE%B5%CE%AF-%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%BF-%CE%9C%CE%B5%CF%84%CE%AC%CE%BB%CE%BB%CE%B9%CE%BF-Fields

  126. Μαρία said

    121
    O κλανιάρης έχει παίξει μικρός και σε ταινία με Ρόμι Σνάιντερ και Μισέλ Πικολί. Ο μπαμπάς του είναι ιστορικός 🙂
    Περιοχή: πιθανότητες.

  127. Pedis said

    # 84 Οπότε, δεν είναι αρνητική η είδηση.
    εγώ κάνω συστηματικά το τεστ να διαπιστώσω την πρώτη φορά που θα παραδεχτείς κάτι αρνητικό στην κυβερνητική πολιτική … Δεν μπορεί.

    http://wcdn.gazzetta.gr/sites/default/files/styles/cover/public/22624441_6.jpg?itok=dF5OzRKe

    Δεν θα πρέπε η Αυγή να δώσει την παραίτησή της στη Διοίκηση της;

  128. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας έχουν κριθεί αντισυνταγματικές και οι περικοπές των δώρων Πάσχα, Χριστουγέννων και επιδόματος καλοκαιριού, όπως και οι μειώσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις που αποφασίστηκε το 2012.
    Και λοιπόν;

  129. Mou sis said

    «κάποιοι βάζουν υδατογράμματα στις ‘αποκλειστικότητές’ τους» ακούω και διαβάζω συχνά (πάντα δηλαδή) αυτήν την σύνταξη αλλά δεν είναι λάθος και μάλιστα σοβαρό; Δεν λέει κανείς «κάποιος βάζει υδατογράμματα στις ‘αποκλειστικότητές’ τον», γενική κτητική βάζουμε και το ίδιο θα έπρεπε και στον πληθυντικό «στις αποκλειστικότητές των». Αν κάνω λάθος διορθώστε με.

  130. Γιάννης Ιατρού said

    124/127: Να σας χαρώ, τις ξετρούπισσες του μεσονυκτίου 🙂 !

    Ε, τώρα βέβαια πέρασε μιά ώρα κι είναι πλέον Πέμπτη… , αλλά από Τετάρτη έχουν αρχίσει να διαβάζουν στο μπλογκ (το ταμπελάκι δεν είναι φωτοσοπιά 🙂 )

  131. odinmac said

    Η πρώτη και τελευταία φορά αριστερά, πνέει τα λοίσθια.
    Εμ δεν «αποφασίζουμε και διατάζουμε», για τέσσερις τηλ. άδειες όπως β. Κορέα…(δες ποιοί πληρούν τις προΰποθέσεις, πάρτους τα φράγκα, και οι αποδέλοιποι.. σπίτι τους).
    Και σίγουρα δ ε ν παρακολουθούμε και δ ε ν δημοσιοποιούμε προσωπικά δεδομένα δικαστών της υπόθεσης…
    Δεν θέλει και πολύ νιονιό 😉

  132. 120 (3.β)
    Σε ποιά γλώσσα συνομιλήσατε; στα γερμανικά, έεε;
    127
    Μπορεί αυτός ο όμορφος νεαρός των 13,5 χρόνων να είναι …κλανιάρης;;; https://www.youtube.com/watch?v=N_llU9Nl7JM

    Το 2006, το μετάλλιο Φηλντς είχε «μοιραστεί» στα 3: ο ένας απ’ τους άλλους δυό ήταν ο απίθανος (ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΦΥΗΣ) Γκρίσσα Πέρελμαν.

  133. 120++, …με έναν διάσημο Γάλλο που είχε κερδίσει Fields Medal, όπου καίτοι γοητεύτηκα από τις αναλύσεις του,…αεριζόταν τακτικά…

    Επομένως η εμπειρία της βραδιάς με τον διάσημο Γάλλο
    συνοψίζεται με την εκκλησιαστική ρήση

    «Έκλασε και είπε»

    αν και ως μαθηματικός κλάσης Βραβείου Φιλντς
    πρέπει να ήταν πολύ υπεράνω κλασμάτων.

  134. Γς said

    Κλάιν μάιν τέτοιο, που λένε

  135. Γς said

    131:

    Και μου’ λεγε η Ειρήνη, πως όταν πήγε το Κέντο Ανανεωσίμων Πηγών Ενεργείας (ΚΑΠΕ) από το Κορωπί, εκεί που είναι σήμερα στο Πικέρμι, πλάκωσαν οι γείτονες και τα διάφορα φιλόπτωχα σωματεία της περιοχής με τρόφιμα και δώρα. Ηταν και Χριστούγεννα, χρονιάρες μέρες

    Είχαν εκλάβει το ΚΑΠΕ ως ΚΑΠΗ.

    (Κέντρο Ανοιχτής Προστσίας Ηλικιωμένων)

  136. Γς said

    134:

    Εξαρτάται πως το βλέπει (το ακούει ή/και το μυρίζει) κανείς.

    Εγώ κάποτε σηκώθηκα, ντύθηκα και την κοπάνισα μέσα στα άγρια μεσάνυχτα, από το κρεβάτι μιας δικιάς μου.

    Και έκανε ένα κωλόκρυο έξω και δεν είχα ο μπατήρης φοιτητής αυτοκίνητο αλλά ούτε και λεφτά για ταξί.

  137. Γς said

    134:

    >Αεριζόταν τακτικά

    μάλλον πυκνά ως μαθηματικός κλάσης Βραβείου Φιλντς

    Να αποδειχθεί ότι τα A={sin n: n ε Ν} και B={cos n: n ε Ν} είναι πυκνά υποσύνολα του [-1,1]

  138. Γς said

    Τώρα μιλάμε ή … βήχουμε;
    [λέμε τώρα]

  139. Γς said

    Κάνε μου Like, breaking news

  140. Stella said

    Κύριον Ν.Σ.
    Ζητώ συγνώμην που η παρέμβαση μου, για τη διόρθωση του ονόματος του Γ. Τζανετάκου, δημιούργησε σχόλια και (κυρίως) μια «μουντζαλιά» στο κείμενο.

  141. Γιάννης Κουβάτσος said

    Αφού οι αποφάσεις του ΣτΕ γίνονται αυτόχρημα σεβαστές από την εκάστοτε κυβέρνηση, η οποία είναι υποχρεωμένη να εφαρμόζει τις αποφάσεις του, να υποθέσουμε ότι θα επανέλθουν τα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα, το επίδομα καλοκαιρινής αδείας και θα αρθούν οι περικοπές των συντάξεων, αφού όλα αυτά τα μνημονιακά μέτρα είχαν κριθεί αντισυνταγματικά; Μήπως οι αποφάσεις του ΣτΕ εφαρμόζονται αλακάρτ, αναλόγως με την ισχύ των εμπλεκομένων; Σε τριτοκοσμικές χώρες μπορεί, σε χώρες με θεσμούς και διάκριση των εξουσιών, όπως η Ελλαδάρα ολέ, ποτέ. Πάω να υπολογίσω τι έχω λαμβάνειν αναδρομικά από το 2012.

  142. spiral architect said

    @105: Η κουβέντα ξεκίνησε για το αν ο Μ.Χ. ήταν δεξιός και επ’ ουδενί για την αξία του σαν καλλιτέχνη, ή αν ήταν ικανοί όμοιοι του να καθήσουν δίπλα του και να μετρηθούν -αν μετριούνται αυτά- καλλιτεχνικά. Καταπώς έδειξαν τα πράματα ήταν, τα δε γραφόμενά του τότε στο Τέταρτο άγγιζαν μόνο το θυμικό των απολιτίκ προοδευτικών τους, οι δε δεξιοί, όσοι ασχολούνταν μαζί του σαν πολιτική περσόνα, έτριβαν τα χέρια τους..
    Αν πραγματικά ήθελε να στοχεύσει τους υπαίτιους υποχρεωτικά θα στόχευε την παράταξη που υποστήριζε.

    Αυτοκρατορίες γκρεμίστηκαν. Ναι, όταν αποσαθρώθηκαν εντελώς ήρθε η ώρα τους …

  143. spiral architect said

    @142: […] Πάω να υπολογίσω τι έχω λαμβάνειν αναδρομικά από το 2012.

    Τι τραγούδι θες να σου βάλω να τραγουδήσεις; Λέγε! 😛

  144. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Αγάντα μαέστρο Καλαματιανούς σήμερα! Μωρέ πόνος για τα κανάλια!!
    Στη νομοθετική διαδικασία της(κάθε) χώρας, δεκάδες νόμοι ή μάλλον διατάξεις νόμων, έχουν κριθεί αντισυνταγματικοί και δεν ξεσηκώθηκε κανένας μπουχός. Στην κανονική πορεία, διορθώνονται τα σημεία που πάσχουν και ξαναψηφίζονται.
    Νόμοι του Α.Λοβέρδου, της Α.Διαμαντοπούλου και πολλών άλλων υπουργών έχουν κριθεί αντισυνταγματικοί,το θυμάται κανείς;
    Πάντως το 11-14, δεν είναι αμελητέο για να το παραβλέπουν οι κράζοντες»παραιτηθείτε». Σημαίνει ότι μια μεγάλη μερίδα των δικαστών συμφωνούν με την άλλη άποψη. Βέβαια είναι πασίγνωστα αυτά αλλά ξεσπάθωσαν σα να ξεκίνησε σήμερα ο κόσμος!
    Καλημέρα.

  145. giorgos said

    Ενα άπόσπασμα από τό βιβλίο «Η Ελλάς ως Κράτος Δικαίου»
    Σχετικό καί μέ τήν επικαιρότητα καί μέ τό θέμα τής άνάρτησης .

    «. η ελλαδα ειναι η μονη χωρα , οπου το ανεξαρτητον της δικαιοσυνης (απο την» εκτελεστικη εξουσια»)ειναι ταυτοσημον με το ανεξελεγτον των δικαστηριων . εξ ου και ο χαρακτηρισμος της δικαιοσυνης ως «καστρου»(εννοειται βεβαια απορθητου και αδιαπεραστου…)!!! αλλα γνωριζομε φυσικα οτι τα πραγματα δεν μπορουν να ειναι ετσι. η διοικητικη ανεξαρτησια της δικαιοσυνης καθολου δεν σημαινει το κοινωνικως ανεξελεγκτον αυτης, αλλα το ακριβως αντιθετο. ο ελεγχος των δικαστων απαγορευεται να γινεται απο τους υπουργους και βουλευτες , διοτι εναποκειται στην πνευματικη εξουσια , δηλαδη στην διανοηση καθε λαου. τα παραδειγματα του ζολα και του ντοστογιεφσκυ ειναι αρκετα για να μας υπενθυμισουν το πραγμα. και μονο το γεγονος οτι στην ελλαδα μεταπολεμικα υπηρξαν δικες τερατουργηματα χωρις καν ιχνος φωνης μιας διανοησης (καθηγητων,ακαδημαικων,ελευθερων διανοουμενων κ.λ.π.)ειναι ακριβως η αποδειξη σε ποιες συνθηκες μεσα λειτουργει η ελληνικη δικαιοσυνη και γιατι αυτη ειναι μεχρι σημερα..».καστρο») καθε αλλο βεβαια παρα ο ελεγχος της δικαιοσυνης «νομικες γνωσεις» απαιτει, εκει που «απαιτουνται» τετοιες «γνωσεις» ειναι ειδικα στις κοινωνικες δικτατοριες, οπου και η ελλαδα υπαγεται. το αν μια εγκυος γυναικα που σκοτωνει το παιδι της τελη υπο τις συνθηκες φυσιολογικου ανθρωπου κατα την διαρκεια της εγκυμοσυνης , ωστε να δικασθει με τους συνηθεις νομους-ερωτημα που εθεσε ο ντοστογιεφσκυ καποτε-δεν ειναι ερωτημα «νομικων γνωσεων»… το θεμα που προσπαθουμε να θεσωμε με το κειμενο τουτο ειναι, κατα ποσον αυτη η ελληνοπαραδοτη ταξη πραγματων , μπορει να συνεχισθη μεσα στην σημερινη διαταξη του κοσμου . «

  146. αγάπες λάθρες said

    Για την νέα Αυριανή που πάνε να στήσουν θα πείτε τίποτα, ή θα σφυρίζεται αδιάφορα. Για πόσο.

    http://avgi.gr/article/10811/7588031/gynaikes-oi-eilotes-tou-synchronou-kosmou

  147. cronopiusa said

  148. Γιάννης Ιατρού said

    Καλημέρα,

    145: ΕΦΗ
    Να δούμε και το σκεπτικό Έφη…. Δεν πιστεύω ότι θα αφήσουν να είναι θεραπεύσιμος ο νόμος …..

  149. spiral architect said

    Έλα ρε, ξύπνησαν και οι δεξιούληδες, που ενώ κοιμόντουσαν με το χέρι του «συνταγματικού» μνημονίου να έχει φτάσει μέχρι το στόμα, ξύπνησαν με τους παππαδίστικους ερασιτεχνισμούς.

  150. αγάπες λάθρες said

    Ότι θέλετε λέτε. το ΣτΕ αποφάνθηκε μόνο αν ο νόμος είναι συνταγματικός, όχι αν είναι σωστός. Αν πάλι δεν σεβόμαστε το σύνταγμα και την απόφαση του δικαστηρίου, τότε τελειώνουν τα πάντα. Δυστυχώς για σας, αυτά τα τερτίπια τα έχουν οι αστικές δημοκρατίες. Νόμους να σε λένε ότι ουδείς υπεράνω. Πούσε Στάλιν να μη τολμά να σε κρίνει κανείς. Όσο για την Αυγιανή και το σημερινό πρωτοσέλιδο της, ντροπή της. Δεν υπάρχει πιο φασιστικό από το «την κυβέρνηση κρίνει ο λαός» που ακούς τελευταία.

  151. spiral architect said

    Στην υγειά μας, κερνάει το ΣτΕ!

    (το τσαρδί μας είναι επισφαλές … ακόμα)

  152. αγάπες λάθρες said

    «ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΟΝΕΙΔΟΣ!!!! Πρωθυπουργέ Αλέξη Τσίπρα Πρόεδρε Πάνο Καμμένε ΤΣΑΚΙΣΤΕ ΤΟΥΣ .Δεν θα μας νικήσουν”.»

    χαχαχα έχουν πολύ πλάκα τα συντρόφια. Ούτε η Αυγιανή να ήτανε.

  153. sarant said

    Καλημέρα και από εδώ. Να δούμε και την απόφαση και να το συζητήσουμε -το Σάββατο.

  154. cronopiusa said

  155. Γιάννης Κουβάτσος said

    Αρχιτέκτονα, απ’ το ύφος σου συμπεραίνω ότι δεν περιμένεις να βρούμε το δίκιο μας εμείς οι εργαζόμενοι, παρόλο που μας δικαίωσε το ΣτΕ. Τι σε κάνει να το πιστεύεις αυτό; 😜

  156. αγάπες λάθρες said

    Ο πόνος για το «φάτε φρέσκο σανό κερνάει» και τις άλλες αηδίες του 152.

    «Η κυβέρνηση που προκάλεσε βλάβη δεκάδων δισεκατομμυρίων στην οικονομία, δήθεν οδύρεται για τα 85 εκατομμύρια των υπερθεματιστών, όταν ένας νόμιμος διαγωνισμός μπορεί να αποφέρει πολλά περισσότερα. Έλεος. Ας τεθεί ένα όριο στις αντιφάσεις, τα ψέμματα και τον αυτοδιασυρμό.»

    πάντα δεικτικός ο Βενιζέλος:

    Επίσημη αναγγελία κατάλυσης του Συντάγματος από τη κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη

  157. αγάπες λάθρες said

    «Η κυβέρνηση που υπέγραψε το τρίτο μνημόνιο και παρακαλάει για το τέταρτο, κατηγορεί το ΣτΕ γιατί έκρινε το μνημόνιο συνταγματικό!»

    Δώσε πόνο

  158. cronopiusa said

    Πάρε πόνο

  159. Pedis said

    # 152 – Σπιράλ, πρόκειται για ευθεία επίθεση του παλιού ενάντια στο νέο. Η κυβέρνηση βρίσκεται σε κίνδυνο.

    Ο λαός οφείλει να αντιδράσει.

    Ειδικότερα οι υποστηρικτές του σύριζα και της κυβέρνησης σανέλ πρέπει να ξαναδώσουν ακούραστα το παρών
    και σε αυτή την πολιτική μάχη. Δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού.

    Τάμπλετ το τάμπλετ, ενωμένα σε μια γροθιά τα σμαρτφόνια, με συντονισμένα χτυπήματα του έντερ, να σωθεί η κυβέρνηση.

    Αλλά και το 62%, οι εργαζόμενοι με τα ψίχουλα, οι συνταξιούχοι της ζητιανιάς, οι περήφανοι ενφιούχοι, οι άνεργοι που κάνουν ιπποτικά τόπο στην ανάπτυξη, οι ισοδύναμα ευεργετηθέντες, οι αντικρατιστές φίλοι του ταιπέδ, οι ενώσεις συμπάθειας στο δράμα του Ευκλείδη

    πρέπει να πάρουν θέση σε αυτή τη νέα επίθεση του παλιού ενάντια στο νέο. Άντε αργείτε!

    Ξέρεις τι σκέφτομαι, Σπιράλ, και μούρχεται ναυτία και αηδία. Τώρα που θα πέσουν (ποιος τους έχει μείνει να τους υποστηρίξει; η Μέρκελ; Ο Ομπάμα!) θα μας ζαλίσουν τα ωά από χίλιες μεριές πώς σχέδιο και συνωμοσία … η λαοπρόβλητη κυβέρνηση της αριστεράς … που αντιστάθηκε … τα ισοδύναμα … ο τρότσκι στο μπρεστ και ο λένιν στο λιτόφσκ, τι νεπ, τι μολότφ-ρίμπεντροπ .. θα ξαναζήσουμε για καιρό και πιο έντονα το χαζοδούλεμα που έστησαν στο πόδι μετά το 62% Ναι στο Όχι.

  160. spiral architect said

    Αντί απάντησης Κουβάτσε λάβε ένα άσμα ωσάν ροκ εμβατήριο:

  161. Γιάννης Κουβάτσος said

    160. Σαφώς και θα επικαλεστούν για την αποτυχία τους τη λυσσαλέα αντίδραση των οργανωμένων μεγαλοσυμφερόντων, ντόπιων και ξένων. Και θα ‘χουν τα δίκια τους. Μόνο που τέτοιες δικαιολογίες δεν στέκουν. Ήταν δεδομένη αυτή η αντίδραση, πιο δεδομένη πεθαίνεις. Όπως ξέρει και ο τελευταίος προπονητής «δεν παίζουμε μόνοι μας, παίζει κι ο αντίπαλος». Τα έχουμε ξανακούσει αυτά, άλλοτε σαν καπιταλιστική περικύκλωση, άλλοτε σαν εμπάργκο, σαν υπονομευτική δράση πέμπτης φάλαγγας κ.α. Οι σοβαροί σοσιαλιστές, είτε επαναστάτες είτε μεταρρυθμιστές, πρέπει να έχουν σχέδιο εκ των προτέρων και όχι να δικαιολογούν την αποτυχία τους εκ των υστέρων. Αυτά τα παραμύθια τέλος.
    157. Όταν λες για την κυβέρνηση που προκάλεσε βλάβη δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ στην οικονομία, διευκρίνισε ποια εννοείς, γιατί είναι πολλές.

  162. Pedis said

    # 162 160. Σαφώς και θα επικαλεστούν για την αποτυχία τους τη λυσσαλέα αντίδραση των οργανωμένων μεγαλοσυμφερόντων, ντόπιων και ξένων. Και θα ‘χουν τα δίκια τους.

    έλα μωρέ τώρα … οι υπαλληλάκοι της τρόικας, τα τσουτσέκια.

    Επαγγελματίες απατεώνες:

    Ρεζίληδες:

    Άπατοι. Δεν έχουν πάτο. Απόπατοι.

    Θάχουμε λιώσει στον τάφο κι ακόμη θα πληρώνονται οι συνέπειες της πολιτικής τους αλητείας.

  163. Γιάννης Κουβάτσος said

    162. Εγώ δέχομαι καλοπροαίρετα ότι είχαν καλές προθέσεις και ότι ανέλαβαν την εξουσία με τη διάθεση να το παλέψουν όπως ξέρουν και μπορούν. Δεν μπορώ όμως να δεχτώ φίδια του τύπου «δεν υπολογίσαμε ότι η τρόικα θα αντιδρούσε τόσο πεισματικά και ότι θα το τράβαγε στα άκρα», καθώς και την ανυπαρξία εναλλακτικού σχεδίου.

  164. Pedis said

    # 162 – και να μολογήσω την αιτία της αηδίας που μου προκαλεί ο σύριζα και η κυβέρνηση σανέλ: χωρίς να τρέφω καμιά αυταπάτη για το πού θα το πήγαιναν, τους είχα για λιγότερο κουβέληδες (για νάμαστε και στο θέμα).

    Σκατά!

  165. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    149. Γιάννη, >>Να δούμε και το σκεπτικό
    Να βλέπουμε κι άλλα που γίνονται και που αφορούν άμεσα τη ζωή των ανθρώπων και που δεν διατυμπανίζονται.π.χ. Τα αποτελέσματα των εισαγωγικών,οι εγκρίσεις για τις φοιτ.εστίες και οι μετεγγραφές ,ολοκληρώθηκαν ήδη.Πριν λήξει ο Οκτώβρης!
    Η κόρη γνωστής μου τετραμελούς οικογένειας πέρασε φέτος στη Θεσ/νίκη.Μένουν Αθήνα,ο πατέρας είναι άνεργος λογιστής, η μάνα έχει μισθό υπαλλήλου (ΔΕ με 20ετή υπηρεσία στο δημόσιο),κι άλλο ένα παιδί στο λύκειο. Ως περιουσιακά στοιχεία δηλώνουν τρία διαμερίσματα (τριαράκια-περιοχή Κυψέλης).Έκαναν ηλεκτρονικά την αίτηση για Εστία στη Θεσ/νίκη και για μεταγραφή στην Αθήνα.Πριν ξεκινήσουν τα μαθήματα, της ενέκριναν παραμονή στην Εστία και σε πολύ λίγες μέρες,χθες, εγκρίθηκε και η μεταγραφή της.Χωρίς καμιά παρέμβαση εννοείται. Όποιοι έχουν στοιχειώδη εμπειρία από τις παρελθοντικές πρακτικές θα καταλάβουν ότι αυτό ισοδυναμεί περίπου με θαύμα.

  166. Γς said

    163 – 165:

    Τι αμαρτίες πληρώνουμε;

  167. αγάπες λάθρες said

    xaxaxax έχε υπόψει, αυτό είναι αποτέλεσμα μνημονιακών πολιτικών και να ευχαριστείς την τρισκατάρατη τρόικα

  168. Γιάννης Κουβάτσος said

    Έχεις δίκιο, Έφη. Άλλωστε η σύγκριση γίνεται μεταξύ του προεκλογικού ΣΥΡΙΖΑ (πρόγραμμα Θεσσαλονίκης) και του ανακόλουθου μετεκλογικού. Δεν γίνεται με τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

  169. Γιάννης Ιατρού said

    166: ΕΦΗ
    Συμφωνώ μ΄ αυτό που λες (κι άλλα που γίνονται ….και που δεν διατυμπανίζονται),

    Δεν χρειάζεται να γίνεται και κάθε μέρα μνεία, αλλά πότε-πότε καμια (ειλικρινής και σοβαρή !!!!) περίληψη καλό θά ΄κανε, για να μην ξεχνιούνται. Αν μάλιστα συμπεριελάμβανε κι αυτά που βρίσκονται σε εξέλιξη (όχι αυτά που θααααα…, εννοώ εκείνα που έχουν αρχίσει κι ακόμα καθυστερούν/υπολείπονται στην υλοποίηση κλπ.) ακόμα καλύτερα, για την αξιοπιστία γενικότερα.

    Αλλά Εφη μου, και ο άνθρωπος γενικότερα τείνει να βλέπει μόνο τα τρέχοντα ζητήματα (κυρίως τα θέματα με το διαθέσιμο εισόδημα, με την ανεργία, με τα πλεόν ξεφτιλισμένα εργατικά θέματα κλπ.), και με την ενορχηστρωμένη αμνησία των ΜΜΑ κλπ. γιά οτιδήποτε επετεύχθη… αυτά δυστυχώς περνούν πλέον σε 2η, 3η.. 4η σειρά.. 😦

  170. αγάπες λάθρες said

    Επίσης να τονιστεί, τώρα δεν υπάρχουν αυτοκτονίες κτλ. Μη ξεχνάμε, επί προηγούμενης κυβέρνησης των σαμαραβενιζέλων έφθασαν αισίους τους 15 χιλιάδες. Ο αυριανισμός στην νέα εκδοχή του. Και ως φυσική συνέχεια, με τον αυριανισμό στην εξουσία έχουμε τα 15 χιλιάδες παιδάκια που δεν θα πάνε νηπιαγωγείο. Λόγω των δικαστών που τα μισούν.

    http://www.protagon.gr/apopseis/editorial/44341261524-44341261524

  171. Pedis said

    Εγώ δεν έχω αντίρρηση, άλλωστε είναι ανθρώπινη η αυτοδικαιολόγηση, να βλέπετε τα καλά της διακυβέρνησης της «αριστεράς» (με την άκρα δεξιά – μην το ξεχνάτε, άκρα δεξιά του κερατά είναι οι ανέλ, η οποία συνεργασία ΦΑΝΗΚΕ να έγινε στα κουφά, αλλά κανείς συριζαίος ή μετέπειτα λαές δεν φάνηκε να διαμαρτυρήθηκε όταν, ως θαύμα, τα βρήκαν σε λίγες ώρες … )

    αλλά ΑΚΟΜΗ και ο Μηλιός δεν άντεξε κι αποκάλυψε το μέγεθος της πολιτικής απάτης του σύριζα:

    Γιάννης Μηλιός: «Ηττηθήκαμε»

    Εντούτοις θα προσφέρω μεικτά συναισθήματα παραίτησης και ειλικρινής συμπάθειας τον ώμο μου σε όποιον θέλει να κλάψει μπροστά στην αχαριστία του κόσμου που δεν έχει αντιληφθεί πόσο καλή κυβέρνηση … είχαμε.

  172. Γιάννης Κουβάτσος said

    Αγάπες λάθρες, το τελευταίο σχόλιο δεν έχει ανορθογραφίες. Πρόσεχε και λίγο!

  173. Γιάννης Ιατρού said

    173: Γιάννης Κουβάτσος
    ++++++++++++++++++++++++
    Βλέπεις τι καλή επίδραση έχει ο σχολιασμός σ΄ αυτό το μπλογκ; Όχι σαν κάτι ανορθόγραφους συνταξιούχους σχολιαστες που γράφουν πιό πάνω το «αναζητώντας» με ο(μικρον…. 🙂 )

  174. 173

    Δάσκαλε, απρόσεκτο σε βρίσκω!

    Η Λαθροέρωτας έγραψε «έφθασαν αισίους τους 15 χιλιάδες.»

  175. Γιάννης Κουβάτσος said

    175. Το είδα το «αισίους», Σκύλε, αλλά δεν είναι ορθογραφικό λάθος. Μπορεί στο χωριό του το ω να το προφέρουν ου. 😊
    172. Τα ‘χουμε ξαναπεί: υπάρχουν κάποιοι που, παρ’ όλα αυτά, εξακολουθούν να προτιμούν τον Τσίπρα απ’ τον Κούλη, τον Φίλη απ’ τον Φορτσάκη, τον Παρασκευόπουλο απ’ τον Βορίδη, τον Φάμελλο απ’ τον Γεωργιάδη. Έτσι είναι η ζωή, επιλογή μεταξύ υπαρχουσών, έστω και άνοστων, προσφορών. Πάσα σοβαρή εναλλακτική πρόταση θα γίνει δεκτή με ανακούφιση.

  176. Mou Sis (130), τι λες; Η κανονική γενική της προσωπικής αντωνυμίας (που χρησιμοποιείται σε όλα τα πρόσωπα και ως κτητική) είναι «τους» στο 3ο πληθυντικό . Σκέψου:
    το παιδί του — το παιδί της — το παιδί τους
    του είπα ότι… — της είπα ότι… — τους είπα ότι…
    του ζήτησα — της ζήτησα — τους ζήτησα
    κλπ.
    Και «τους» είναι η γενική και στα τρία γένη, αντίθετα με την αιτιατική. «τις είδα και τους είπα να μαζέψουν τα παιδιά τους» θα πούμε, προκειμένου για δύο ή περισότερες γυναίκες.
    Ο κτητικός τύπος ‘των’, που όντως γράφεται πότε-πότε χάριν ευφωνίας («τους εκλεκτούς των» αντί «τους εκλεκτούς τους» π.χ.), νομίζω πως είναι στοιχείο της απλής καθαρεύουσας, και σε καμία περίπτωση η χρήση του δεν είναι υποχρεωτική.

  177. 176α

    Υπονοεείς ότι οι Αγάπες Λάθρες είναι Αγάπες Λάρ’σες;
    Όχι κι άσκημο… ❤

  178. sarant said

    177 Μπράβο γιατί αυτό δεν μπορούσα να το απαντήσω χτες από το κινητό και μετά το ξέχασα!

  179. Pedis,
    είσαι σίγουρος οτι δε θα ξαναβγουν; Εγώ καθόλου .

    Πχ Αυτό με τα κανάλια και το Στε, υπήρξε νίκη του συριζα. Διότι ο κόσμος ο πολύς δεν είναι με τους καναλάρχες αλλά με την κυβέρνηση σ’ αυτό το θέμα. Και μέσα σε δυο χρόνια, πολλά γίνονται.

    Ο σύριζα αν είχε μυαλό, θα έπρεπε να δει οτι η τύχη, (που κατά το Μακιαβέλι είναι το καθοριστικό για την επιτυχία του ηγεμόνα και του πολιτικού) τους έφερε στην κυβέρνηση και για να παραμείνουν θα πρέπει πετύχουν κάτι πολύ συγκεκριμένο. Να κάνουν την Ελλάδα ένα κανονικό αστικοδημοκρατικό κράτος, σαν τα άλλα Ευρωπαϊκά. Τώρα, δεξιά-αριστερά, αυτά είναι για τους χαζούς ψηφοφόρους.

    Εγώ για προτιμούσα για δεξιό κόμμα να είχαμε το σύριζα κι όχι τον Μπουμπούκο και την εκ Κρήτης οικογένεια Γκάντι της Ελλάδας και τον υπ’ αριθμ. 3 Κώστα Καραμανλή. Νάτος:

    Μα πραγματικά, από που βγαίνουν; Σε λίγο, θα αλλάζουμε το όνομα των παιδιών μας με όνομα παλιών πολιτικών, για να βρίσκουν δουλειά.

  180. 176,
    Μα ένας από τους ορισμούς της πολιτικής δεν είναι «η διαχείριση του εφικτού» ;

    Από κάτω ας υπάρχουν πολλά layers, όπως του φότοσοπ, στρώματα, κοιτάσματα ουτοπίας. Κάποια στιγμή, κάποια από αυτά, θα έρθει η ώρα να γίνουν εφικτά.

    Εγώ θα γίνω περισσότερο έξαλλος εναντίον τους αν ΔΕΝ βγεί ο σύριζα, αν χάσει την ευκαιρία και αν ανέβει ο γυιός του Δράκουλα. Τότε θα φανεί αν ήταν ικανοί πολιτικοί ή νούλες.

  181. Pedis said

    # 176 – Κοίτα, Γιάννη, η κουβέντα δεν γινεται για τις προτιμήσεις μου, αλλά για τους λόγους που υπάρχουν ακόμη συριζαίοι ψηφοφόροι που εξακολουθούν να υποστηρίζουν την κυβέρνηση έκτρωμα που ακολουθεί την ΙΔΙΑ πολιτική προτεκτοράτου και δικαίωσε στη πολιτική συνείδηση του λαού την παραδοσιακή στάση της ψωροκώσταινας.

    Ο καθένας έχει δικαίωμα να κοροιδεύει τον εαυτό του και κανείς δεν θα του το αφαιρέσει αν είναι να νιώθει καλύτερα από το να γίνει κοψοχέρης αλλά από κει και πέρα τα δεδομένα είναι δεδομένα και όποιος τα αρνείται ρεζιλεύεται.

    Τώρα, αν το επιχείρημα για να εξακολουθεί κάποιος να υποστηρίζει ντε και καλά το έκτρωμα σανέλ και τους αρμοστές της τρόικας φτάσει να είναι αν είναι προτιμητέοι από το κάθε καραφασισταριό ή κωλόπαιδο φιλελέ της πολιτικής σκηνής

    των οποίων όμως η υ π ο σ τ ή ρ ι ξ η στη μνημονιακή πολιτική ζητήθηκε και έγινε αποδεκτή με ανακούφιση όταν υπήρχε κίνδυνος στο μέτρημα των κουκιών στη Βουλή

    τότε μιλάμε για πασοκικές χιλιοπαιγμένες χοντροπονηριές με πατέντα.

    Ήμαρτον!

  182. Pedis said

    # 181 – Ρε Ιάκωβε, πόσα χρόνια έκανες πασόκος;

  183. 183

  184. Γιάννης Κουβάτσος said

    182. Ε, ναι, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ξαναπαίζεται το έργο «Ψηφίστε μας για να μη βγει η δεξιά», χάρη στο οποίο έκανε καριέρα το ΠΑΣΟΚ. Είναι πιασάρικο εργάκι, όμως, γιατί ποιος αντέχει, διάολε, πάλι Γεωργιάδη, Βούλτεψη, Βορίδη, Ασημακοπούλου και τ’ άλλα παιδιά; Όταν, λοιπόν, λέω «πάσα σοβαρή εναλλακτική πρόταση δεκτή», δεν ειρωνεύομαι, δεν κάνω πλάκα, το εννοώ.

  185. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    183 – ☺☺☺

  186. gpoint said

    Λάμπρο έχεις μέηλ…

  187. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    181.Ιάκωβε,συμφωνώ (και δεν έχω πασοκοθητεία που λέει ο pedis 🙂 )
    185. Γιάννη, αυτό ρωτώ κι εγώ. Ποια πρόταση υπάρχει;Λαϊκός ξεσηκωμός;Μέσα! (Λάμπρε,μη μου απαντήσεις 🙂 🙂 )
    Σκύλε,είσαι δω; Μήπως ,λέω μήπως, πήγες στο σινέ Αλεξάνδρα προχτές για την ταινία του Αλμοδόβαρ;

  188. Γιάννης Ιατρού said

    188 (τέλος): Ζzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz 🙂

  189. αγάπες λάθρες said

    Αυτό λέγετε αντιπερισπασμός και στρατηγικός ελιγμός. Κάνεις κάτι τελείως άσχετο (πχ. να κουνάς τα χέρια ως μανικός, να ντύνεσαι εκκεντρικά, ή να κάνεις ορθογραφικά λάθοι), ο αντίπαλος εστιάζει την προσοχή του εκεί, και εγώ μπορώ να γράψω όση ανοησία μου κατέβει χωρίς κανείς να το προσέξει και να μπορεί να με αντικρούσει, καθότι εσείς ψάνετε να βρείτε τα λάθη στη απέραντη ασυνταξία μου. Πανάρχαιο κόλπο. Και ο μάγος επί σκηνής τα ίδια κάνει. Έτσι νιώθω σπουδαίος. Όσο για τον νέο προβληματισμό που αίφνης προέκυψε, ας δοκιμάσουμε λίγο περισσότερο την έρμη αλήθεια και την απλή λογική. Να απαιτείς να σου λένε μόνο σωστά πράματα και τεκμηριωμένα και όχι υπεκφυγές. Όταν ρωτούσες τον Τσίπρα που θα βρεις τα λεφτά να μη ανεχόσουν να σε βρίζει ότι είσαι πράκτορας της τρόικας εσωτερικού.

  190. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    189. 🙂 🙂 Η ταινία πάντως ήταν ωραία.Ο παλιός Αλμοδόβαρ.Στιβαρό σενάριο, θηλυκές γυναίκες και θεϊκά χρώματα παντού. Έκρηξη ομορφιάς,παθών και παθημάτων. Φατσάρες οι γυναίκες του να το ξαναπώ :). Να τη δείτε. Ομοίως και την Νοτιοκορεάτικη «Υπηρέτρια» του Παρκ Τσαν-Γουκ.

  191. cronopiusa said

  192. Γιάννης Ιατρού said

    191: Julieta, ❤ Ναι, ναι!
    P.A : Κάνω ταινίες για γυναίκες, διότι μέσα από αυτές ανακάλυψα τη ζωή
    Πού ΄σαι ρε Γς 🙂 🙂

  193. αγάπες λάθρες said

    @190 Επίσης να γίνουν ταχύρυθμα μαθήματα γιατί οι απόψεις «(Οι αποφάσεις του δικαστηρίου) Κρίνονται τόσο από την κυβέρνηση όσο από τον ελληνικό λαό. … Ειδικά αυτή η απόφαση κρίνεται από τις συνέπειες που προκαλεί.» είναι τόσο άκρως φασιστικές. Όπως συνηθίζει να λέει τόσο πολύ ο κ. Πάγκαλος, «η ιδέα ότι η κυβέρνηση ψηφίζεται για να κυβερνά πάνω από νόμο και Δικαιοσύνη είναι φασιστική». Δια αύτα, μη ακούσω ξανά ότι οι αριστεροί είναι δημοκρατικοί. Εκ των πραγμάτων απεδείχθη, δεν είναι.

  194. αγάπες λάθρες said

    194 οι αποφάσεις βεβαίως κρίνονται, αλλά όχι από την κυβέρνηση και όχι από τον απλό λαό. Κρίνονται από άλλους νομικούς σε άλλα δικαστήρια. Μόνο έτσι.

  195. Γιάννης Ιατρού said

    194: Λάθρες

  196. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    188 β – Πανάθεμασε αγριοκάτσικο, μού κοψες τον βήχα. 🙂 Όχι ΕΦΗ μου, δεν θα σου απαντήσω σ΄αυτό το θέμα, δεν έχει νόημα άλλωστε, βλέπουμε πολύ διαφορετικά τον κόσμο, είναι αν όχι αδύνατον, πολύ δύσκολο να συνεννοηθούμε, εγώ δεν μπορώ να δικαιολογήσω τα αδικαιολόγητα. Ζωή και θάνατος, είναι για μένα οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, έχούν την ίδια μεγάλη αξία, που την σέβομαι και δεν την ευτελίζω.

    Όχι όχι, δεν είμαι εκεί που με προορίζατε
    αλλά εδώ πάνω,
    απ΄όπου σας κοιτάζω χαμογελώντας. 🙂 🙂 🙂

  197. Γιάννης Ιατρού said

    188β: ΕΦΗ …αυτό ρωτώ κι εγώ. Ποια πρόταση υπάρχει;…

    αντ΄αυτού 🙂 🙂 :
    Αισιοδοξία, ειδικά για τα νέα παιδια, Εφη!
    Κι είναι αρκετά αισιόδοξα όταν βρίσκονται στην Ελλάδα το 2016 και σπουδάζουν π.χ. διοίκηση επιχειρήσεων! 😦

  198. Γιάννης Κουβάτσος said

    Παρατηρείται μια αριστερή μελαγχολία και μια δεξιά χαιρεκακία στα σχόλια. 😊
    Πώς θα γίνει να φτιάξει το κέφι των μεν και να κοπεί η φόρα των δε; Τι να κάνουμε, με λίγα λόγια; Τι λένε οι σύγχρονοι θεωρητικοί;
    «Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε νέες καταστροφές στο μέλλον, μάλιστα είναι πιθανές χωρίς μια αλλαγή του μοντέλου του πολιτισμού μας, όμως οι προσπάθειες που έγιναν στο παρελθόν για ν’ αλλάξει ο κόσμος έχουν αποτύχει. Πρέπει ν’ αλλάξουμε διαδρομή και δεν διαθέτουμε πυξίδα. Αυτό είναι το πρόβλημα του καιρού μας. «(Έντσο Τραβέρσο «Η ιστορία ως πεδίο μάχης»). Μας φώτισες, Έντσο. Πολ; «Εκατομμύρια ανθρώπων έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται ότι τους πούλησαν ένα όνειρο που δεν θα ζήσουν ποτέ. Στη θέση του χρειαζόμαστε κάτι παραπάνω από μερικά διαφορετικά όνειρα. Χρειαζόμαστε ένα συνεκτικό σχέδιο που θα βασίζεται στη λογική, σε αποδείξεις, σε δοκιμασμένες στρατηγικές. Ένα σχέδιο που θα συμβαδίζει με την οικονομική ιστορία και θα είναι βιώσιμο για τον πλανήτη μας.» ( Πολ Μέισον «Μετακαπιταλισμός»). Μας πρόκοψες κι εσύ.
    Σχέδιο δεν υπάρχει απ’ ό,τι φαίνεται. Πρέπει να βρούμε, όμως, επείγει.

  199. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    187 – Το έχω δεί Gee, Φιλική Εταιρεία, για το καλό του έθνους. 🙂

  200. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    192. Κρόνη 😦 7,5 Ευρά δυο άτομα ΔΤ στην Αλεξάνδρα και 5 Ε τις Τετάρτες στο Άστυ.
    197. Λάμπρο,θ΄αντιγράψω μετά κάτι από τον Αλμοδόβαρ να μου πεις σε πέντε γραμμές,με την άδεια των υπολοίπων, τί λες. 🙂
    198.Γιάννης Ιατρού>>βρίσκονται στην Ελλάδα το 2016 και σπουδάζουν π.χ. διοίκηση επιχειρήσεων!
    Η ρουμάνικη ταινία «Η Αποφοίτηση» δίνει ένα κάτοπτρο αυτού που (μας) συμβαίνει.
    Έχουν ξεφυτρώσει βιάση,βιάση κάτι ΙΕΚ…Γιάνκις. Τρία καινούργια σε λιγότρερο από 500 μέτρα είδα ν΄ανοίγουν μάνι μάνι.(Περιοχή Μουσείου).Τί σημαίνει;

  201. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    198 – Δεν είναι αισιόδοξα, κορόϊδα είναι που χάνονται στην αυταπάτη της εκπαίδευσης της αμάθειας. Είμαι σίγουρος πως δεν το διάβασες ακόμα, αλλά το γράφει μέσα πως η κρίσιμη μάζα, είναι το 20% του εργατικού δυναμικού, το υπόλοιπο 80% δεν (τους) χρειάζεται ΠΟΥΘΕΝΑ, όμως με την κατάλληλη διαχείρηση και την εύλογη συνεργασία του 20% μπορεί εύκολα να χειραγωγηθεί. Αυτά πρίν είκοσι χρόνια, σήμερα το βλέπουμε να συμβαίνει. Το θέμα, είναι πόσοι το βλέπουμε.

  202. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    201.β Από συνέντευξη του σκηνοθέτη
    «Πόσο μεγάλη επαφή έχετε με τη σημερινή γενιά του Facebook και των selfies; »
    -Θα έλεγα πως είμαι παρών σε αυτήν την πραγματικότητα, αλλά με παθητικό τρόπο. Δεν ξέρω αν θα μπορούσα να κάνω ταινία για τη νέα γενιά, καθώς ξέρω μερικά πράγματα γι’ αυτήν, αλλά όχι την ουσία, την αληθινή ταυτότητά της.Selfies δεν βγάζω πάντως και είμαι καινούργιος­ χρήστης του Facebook. Θα μπορούσα να πω περισσότερα για τον αγώνα των νέων­ να βρουν δουλειά, να βρουν μια ιδεολογία να τους εμπνεύσει, αλλά για τη σχέση τους με τα social media και το πώς βλέπουν τον κόσμο μέσα από αυτά μάλλον όχι.
    http://www.athinorama.gr/cinema/article/pedro_almodobar_kano_tainies_gia_gunaikes_dioti_mesa_apo_autes_anakalupsa_ti_zoi_-2517138.html

  203. cronopiusa said

    ΕΦΗ – ΕΦΗ ❤

  204. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    201 – Οκ, κανένα πρόβλημα, αλλά ως τι θα σου πώ; αν και μ΄αρέσει ο Αλμοδόβαρ δεν είμαι ειδικός, μόνο στις αναπνοές και στο σέξ είμαι ειδικός. 🙂

  205. Earion said

    Κείμενο του Γιώργου Σιακαντάρη στην Athens Voice 20 Οκτ. 2016 (http://www.athensvoice.gr/politiki/apo-poion-kai-ti-kindyneyoyme):

    Στις 24-12-1991 είχα δημοσιεύσει ένα κείμενό μου στην «Αυγή» με τίτλο «Έχει αυτόνομο μέλλον ο αυριανισμός;». Η εφημερίδα το πλαισίωσε με μια σειρά από κολάζ πρωτοσέλιδων της «Αυριανής» με τίτλους όπως «οι αρχιψευταράδες», «πήραν τον Κύρκο στο μεζέ, του προσφέρουν …αγγούρια στις λαϊκές», «γύρευε πόσα οικονόμησαν… από αυτή την επιχείρηση» (την κυβέρνηση Τζανετάκη).

    Εκεί υποστήριζα ότι υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε ο αυριανισμός να μετατραπεί σε αυτόνομο πολιτικό φαινόμενο, το οποίο θα οδηγούσε στη διαμόρφωση ισχυρού νεοναζιστικού κόμματος στην Ελλάδα. Καθοριστικό ρόλο για την εμφάνιση αυτού του νεοναζιστικού κόμματος θα έπαιζε η μετατροπή του λόγου μίσους και βίας του αυριανισμού σε λίπασμα πάνω σε μια κοινωνία με ιστορικές καθυστερήσεις όσον αφορά το αστικό και δημοκρατικό πνεύμα, με κοινωνικά στρώματα που όφειλαν την ευημερία τους στον κρατισμό και τις πελατειακές σχέσεις, αλλά και με ήθη που οδηγούν στην περιφρόνηση της ιδωτικότητας και του σεβασμού του δημόσιου χώρου και λόγου.
    ….

    Σήμερα η «Αυγή» σε αγαστή συνεργασία με ένα εκπρόσωπο της λούμπεν Δεξιάς στο Κοινοβούλιο, με αυριανιστικά site, εφημερίδες και τηλεοπτικούς σταθμούς, με άξιους φυσικούς και πνευματικούς συνεχιστές της τηλεοπτικής ναυαρχίδας του τότε αυριανισμού, όπως ήταν το «Επί του πιεστηρίου», σπιλώνει συνειδήσεις, καταργεί το δικαίωμα όχι μόνο στην ιδιωτικότητα, αλλά και στη διαφωνία.

    Δεν φανταζόμουν ότι ο αυριανισμός μπορεί να έχει «αυτόνομο» παρών στα πρωτοσέλιδα της «Αυγής». Δεν φανταζόμουν, όταν πριν 25 χρόνια, αναρωτιόμουν αν έχει αυτόνομο πολιτικό μέλλον ο αυριανισμός, ότι κάποιοι, φυσικά όχι όλοι, ούτε καν οι περισσότεροι στο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, θα τον αναπαρήγαγαν στους κόλπους της ίδιας της «Αυγής».

    Είμαι κατάπληκτος αλλά και τρομοκρατημένος για το πού θα οδηγήσει όλο αυτό.

    Όχι, δεν φοβάμαι ότι ο αριστερός ολισμός ή δεσποτισμός (κατάργηση της διάκρισης των εξουσιών) θα οδηγήσει στον ολοκληρωτισμό (κατάργηση του πολιτικού και ιδεολογικού πλουραλισμού). Αυτό που φοβάμαι είναι το τι θα έχει μείνει σ’ αυτήν εδώ τη χώρα, όταν ο ολισμός παραδώσει κάποια στιγμή την εξουσία. Γιατί τελικά δεν κινδυνεύουμε από τον Στάλιν και τον κομμουνισμό, αλλά από τον εκφασισμό της κοινωνίας μας.

  206. Γιάννης Ιατρού said

    201: ΕΦΗ
    β. ++++++++++++++++++
    γ, Σημαίνει Εφη πως πήραν τα μυαλά αέρα κι θέλουν όλοι να γίνουν μάνατζερ; Όχι, γενικά, δεν το πιστεύω. Είναι βέβαια πολύ πιασάρικα και δελεαστικά αυτά που γράφουν τα προσπεκτους των ευαγών αυτών ιδρυμάτων που αναφέρεις. Το 99% τους μαθαίνουν κάτι πασαλείμματα σε νομικά, οικονομοτεχνικά και συναφή πεδία και άντε μετά να βρεις άκρη μετά στην αρένα… Έχουν δει πολλά τα μάτια μου! Σου κλείνουν το «μαγαζί¨ σε λίγους μήνες! Εάν προκληθώ θα προβώ εις αποκαλύψεις…

    Αλλά βλέπω ότι τα περισσότερα παιδιά είναι και ώριμα και προσγειωμένα, και σκέφτονται καλά τι θέλουν να κάνουν επαγγελματικά. Μερικοί πάλι, είναι αλήθεια πως πετούν στα σύννεφα (όταν κατέβουν, θα μας πουν τι καιρό κάνει εκεί πάνω… 🙂 ) ή πιστεύουν ότι η επιχείρηση του πατέρα τους θα επιζήσει και θα την αναλάβουν αυτοί, …αργότερα (το απλό και σίγουρο…) Και μερικοί άλλοι πάλι το βλέπουν σαν λύση πασπαρτού επειδή είναι αναποφάσιστοι για κάτι πιο συγκεκριμένο (νομίζουν…, αντί να επικεντρωθούν στην εκμάθηση τον σωστό και πλήρη χειρισμό συναλλάγματος, παραγώγων κλπ. προϊόντων 🙂 🙂 )

    202: ΛΑΜΠΡΟΣ
    Δεν το διάβασες σωστά Λαμπρούκο 🙂
    Άλλωστε με την σημερινή ανεργία, δουλεύιοντας σαν σερβιτόρος/ταμίας/ντελιβεράς κλπ. με πτυχίο μάνατζερ ή ΑΕΙ κλπ. εκτός ότι πιθανόν θα παράγεις, όσο να ‘ναι, κάποια μεγαλύτερη υπεραξία, είσαι και απελπισμένος, οπότε πιο ανεκτικός σε υπερωρίες κλπ.

  207. Γιάννης Ιατρού said

    Ξέχασα,
    205: ΛΑΜΠΡΟΣ (…αναπνοές..)
    Κοίτα, με πολλά νννννννννν, για οξυγόνωση 🙂

  208. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    205. Εννοούσα αυτό που είπε για τη νέα γενιά «… ξέρω μερικά πράγματα γι’ αυτήν, αλλά όχι την ουσία, την αληθινή ταυτότητά της…για τη σχέση τους με τα social media και το πώς βλέπουν τον κόσμο μέσα από αυτά μάλλον όχι…» .
    Τί στ΄αλήθεια μπορούμε να ξέρουμε για τη γενιά των παιδιών μας; Μόνο να τ΄αγαπάμε,με τον τρόπο που θέλουν αυτά, ας αγωνιζόμαστε. Όσο κι αν προσπαθήσουμε να καταλάβουμε το σύμπαν τους πάντα θα μας διαφεύγει.Τουλάχιστον ας κάνουμε στη μπάντα να περνούν χωρίς ενοχές και ψυχικά βάρη (σ΄αυτό λέω πως συμφωνούμε Λάμπρο).

  209. Γιάννης Κουβάτσος said

    206. Ποτέ δεν φανταζόμουν ότι αυτή η αναιμική και άτολμη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα τρομοκρατούσε τόσο πολύ τις ευαίσθητες δημοκρατικές ψυχούλες, που στα χρόνια του μεγάλου φαγοποτιού έλαμψαν προπαγανδίζοντας το τέλος της ιστορίας και τη δουλική υποταγή στην ΤΙΝΑ και τώρα τους έπιασε ο πόνος για το τι θα κληροδοτήσει ο «αριστερός ολισμός» στον Άδωνη και στον Βορίδη, τους Ηρακλείς της δυτικής δημοκρατίας και των αξιών της. Έλεος με τις υπερβολές και την τρομολαγνεία.

  210. Γς said

    208:

    >Κοίτα, με πολλά νννννννννν,

    Και με πολλά μμμμμμμ

  211. Γιάννης Κουβάτσος said

    206. Και δεν αναφέρομαι στον Σιακαντάρη, που είναι άνθρωπος με παιδεία και καλή πένα, αναφέρομαι κυρίως σ’ όλους αυτούς τους σχεδόν απολίτικους που τα τελευταία δύο χρόνια ανακάλυψαν ότι κινδυνεύει η δημοκρατία, η πολυφωνία, η ελευθεροτυπία και όλες αυτές οι αξίες, για τις οποίες δεν έδιναν φράγκο τα προηγούμενα χρόνια. Ανακάλυψαν, επίσης, τη φτώχεια, την ανεργία, την απελπισία των Ελλήνων και διαμαρτύρονται, αλλά τόσο όψιμα, πώς να τους πιστέψει κανείς;

  212. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    203 – Φαντάζομαι αυτό είναι που θέλεις να σχολιάσω. Κοίτα, η διαφορά μου με τον Αλμοδόβαρ αλλά και με όλους (μέχρι τώρα) γύρω μου, είναι ότι δεν σκότωσα το παιδί μέσα μου, κι έτσι είμαι παρόν στην πραγματικότητα με ενεργητικό τρόπο, η επαφή μου με τη νέα γενιά είναι άμεση, και η αλληλοκατανόηση είναι εύκολη και δεδομένη. Με τους μεγάλους που βολεύτηκαν και πάχυναν, έχω μεγάλο πρόβλημα, αλλά και με την κάθε νέα γενιά που γίνεται μεγάλη, μου πήρε πολλά χρόνια για να καταλάβω τι συμβαίνει και μεταλλάσονται έτσι.
    Αντιθέτως από τον Αλμοδόβαρ, θα μπορούσα να κάνω μια ταινία για τη νέα γενιά, αλλά δυστυχώς δεν ξέρω πως, δεν έχω την δική του ικανότητα. Το πρόβλημα των νέων, είναι το διαχρονικό πρόβλημα όλων των νέων από την δημιουργία της πατριαρχικής κοινωνίας, αυτό τους καίει, γι΄αυτό φωνάζουν τα σώματά τους, αλλά δεν θέλει κανείς μεγάλος να τους ακούσει, γι΄αυτό τρελαίνονται από την διαστροφή των γονιών τους και της κοινωνίας.
    Η σχέση τους με τα social media, είναι η παθητική αντιμετώπιση του προβλήματός τους, αλλά και η ασφαλής για την κοινωνία εκτόνωση τους από τις παρενέργειες του. Οι μεγάλοι, έκαναν την νέα γενιά παθητικά ασεξουαλικά ζόμπι, μια και εκτονώνουν την σεξουαλικότητά τους, στην εικονική πραγματικότητα.
    Δεν είναι η δουλειά και η όποια ιδεολογία το πρόβλημα της νέας γενιάς ΕΦΗ.

    Υ.Γ – Μέχρι σήμερα, δύο ανιψιές μου, και εννιά φίλες των κοριτσιών μου, είπαν πρώτα σε μένα πως έκαναν πρώτη φορά σέξ κι όχι στους γονείς τους, δεν ξέρω αν πρέπει να χαίρομαι ή να κλαίω, εσύ τι λές;

  213. αγάπες λάθρες said

    Άραγε το νέο επόμενο μνηομόνιο θα κριθεί συνταγματικό, ή αντισυνταγματικό. Τι λέει η έγκριτη κυβερνητική εκπρόσωπος, πως θέλει να το κρίνει το δικαστήριο και πως κρίνει ο λαός.

    «Βόμβα» από το ΔΝΤ: Συζητάμε νέο πρόγραμμα με την Ελλάδα:

    Πριν ουσιαστικά αρχίσει το 3ο, συζητάνε για το τέταρτο. Προσέξτε με τι μαεστρία θα το σερβίρουν.

  214. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    207 – Σωστά το διάβασα, εσύ δεν διάβασες σωστά το «δεν (τους) χρειάζεται ΠΟΥΘΕΝΑ». Με κάπου δύο τετράκις άνοιγμα στα παράγωγα, (600 λέει η BIS, υπολόγισε πως το 70% των συναλλαγών γίνονται εκτός χρηματιστηρίων) ο κόσμος δεν έχει ΚΑΜΙΑ σχέση με ό,τι γνωρίζαμε μέχρι το 2006, αλλά συντριπτική πλειονότητα επιμένει ότι ισχύει αυτό που γνωρίζει από παλιά. Μετά θα πέφτουν από τα σύννεφα.

    Τελευταίο γιατί περάσαμε τα 200 σχόλια.

  215. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    213.>>ΥΓ. Σε θείο/θεία και σε μεγάλο φίλο/φίλη,αν νιώσουν ότι ενδιαφέρεται γι΄αυτά, το εμπιστεύονται όλα τα παιδιά.Στους γονείς το λένε πολύ δυσκολότερα αλλά δε θεωρώ ότι είναι οπωσδήποτε αναγκαίο να το μοιραστούν με κάποιον μεγάλο.

  216. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    209 – «Τί στ΄αλήθεια μπορούμε να ξέρουμε για τη γενιά των παιδιών μας;»
    Με πληγώνεις ΕΦΗ, με πληγώνεις βαθιά, τα παιδιά μας εμείς τα γεννήσαμε (τα θέλαμε όμως;) εμείς τα μεγαλώσαμε (ή μήπως όχι;) αν δεν μπορούμε να ξέρουμε εμείς τι και πώς η νέα γενιά, ποιός το ΚΕΡΑΤΟ ΜΟΥ μπορεί να ξερει; το κόμμα; η ομάδα; ή μήπως ο θεός; Όλοι αυτοί άβουλους πελάτες θέλουν για ίδιο όφελος, κι εμείς τους παράγουμε αφειδώς. Χαμένοι στην προσπάθειά μας να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας χωρίς να τους λείψει τίποτα, ξεχνάμε να τους δώσουμε τα συναισθήματά μας, όταν τα χρειάζονται είμαστε κουρασμένοι από την εξοντωτική δουλειά, και θέλουμε την ησυχία μας, ξεχνάμε να τους διδάξουμε τις δημοκρατικές αρχές, κι όταν κάνουν φασαρία από αντίδραση που δεν τα προσέχουμε συναισθηματικά, επιβάλλουμε την τάξη φασιστικά, όταν μεγαλώνουν κι αποκτούν δύναμη και κάνουν του κεφαλιού τους για να μας πονέσουν, επειδή όταν ήθελαν τα συναισθήματά μας, για να μας αφήσουν ήσυχους, τα δωροδοκούσαμε με δώρα ή τα ξεφορτωνόμασταν στην τηλεόραση και στα βιντεοπαιχνίδια, λέμε ξεδιάντροπα πως δεν καταλαβαίνουμε την νέα γενιά, ενώ οι πιο «προοδευτικοί» ποιώντας την άγνοια φιλοτιμία, κάνουν πως δείχνουν κατανόηση, για την ηλίθια από κάθε άποψη συμπεριφορά της, πώς μπορείς να κατανοείς την ηλιθιότητα για την οποία είσαι υπεύθυνος;
    ΓΙΑΤΙ ΚΑΝΑΜΕ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΤΕ ΕΦΗ;

  217. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    216 – Κρίνοντας από τις κόρες μου που και οι δύο (με διαφορά τεσσάρων ετών, η μικρή «άργησε» ένα χρόνο 🙂 ) τρυγυρνούσαν γύρω μου για να μου το πούν, μάλλον έχουν την ανάγκη να το πούν στους γονείς τους, θέλουν να ξέρουμε, εμείς θέλουμε;

    Μ΄αρέσει αυτό το τραγούδι, και μια κι έχω καιρό να σου αφιερώσω κάτι, δικό σου. 🙂

  218. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    218 – Tρυγυρνούσαν γύρω μου σαν μελισσούλες για να μου το πούν. Την λάμψη στα μάτια τους να έβλεπες μόνο, όταν τις έβγαλα από το αδιέξοδο «τι έγινε, πώς πέρασες στην έξοδο, ωραία;» ΝΑΙ, τίποτε άλλο, ήταν αρκετό.

  219. cronopiusa said

  220. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Λάμπρο,ευχαριστώ για το τραγούδι. Στα παραπάνω,σταματάμε γιατί άλλα λέω κι άλλα λες 🙂

  221. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    220.Κρόνη, ‘σαιθεά ! 🙂

  222. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    121 – Το ξέρω ΕΦΗ, άλλωστε το λέω και στο 197.☺
    Καληνύχτα.

  223. Pedis said

    Κάποιος να τους πει ότι έχουν χάσει το μέτρο;

    1. Η αμερικανική ανάμειξη στο ζήτημα του χρέους δεν έχει να κάνει με μια προνομιακή σχέση της Ελλάδας με τις ΗΠΑ. Αυτό που ενδιαφέρει την αμερικανική κυβέρνηση είναι να σταθεροποιηθεί μακροπρόθεσμα η ελληνική οικονομία και η χώρα, τόσο για να μην προκαλέσει νέα… αναστάτωση στην Ευρώπη όσο και επειδή γειτνιάζει άμεσα με την καυτή Μέση Ανατολή και τον δύσκολο εταίρο στο ΝΑΤΟ, που λέγεται Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος απειλεί καθημερινά με περαιτέρω ανάμειξη στην πυριτιδαποθήκη της Συρίας -το ζήτημα της οποίας θα συζητήσει ο Ομπάμα στο Βερολίνο με τους ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Βρετανίας-, ενώ κρατά ουσιαστικά τα “κλειδιά” του προσφυγικού για την Ευρώπη και παίζει σημαίνοντα ρόλο στην επίλυση -ή μη- του Κυπριακού.

    Και με αυτήν την έννοια είναι μείζονος σημασίας η επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα, σε μια στιγμή που ο ένοικος του προεδρικού μεγάρου της Άγκυρας αμφισβητεί τη Συνθήκη της Λωζάννης και περιγράφει με λυρικό τρόπο τα οθωμανικά του όνειρα, τα τουρκικά “σύνορα της καρδιάς”.

    http://www.avgi.gr/article/10811/7587870/mia-dipla-semantike-episkepse

  224. sarant said

    206-210 Πάντως είναι βάναυση παραποίηση της πραγματικότητας να συγκρίνει τα πρωτοσέλιδα της Αυγής με της Αυριανής. Αλλά παρατηρείται αυτό το περίσσευμα χολής σε μια ομάδα «σημιτικών» οπαδών του παλιού ΣΥΝ, που κατά τα άλλα οι περισσότεροι είναι αξιόλογοι άνθρωποι.

  225. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Σήμερα κάτι κουνήθηκε κει κάτω στα πάτρια και δεν ήταν από σεισμό.
    http://www.capital.gr/epixeiriseis/3165377/mia-prosfora-gia-to-aerodromio-sto-kasteli-irakleiou

  226. αγάπες λάθρες said

    Σε όλα αυτά πλανάτε ένα ερώτημα. Γιατί η κυβέρνηση δεν ρώτησε μερικούς δικηγόρους της δεκάρας να τους πει. Βέβαια η νομική δεν είναι επιστήμη, τουλάχιστον όχι όπωςε οι άλλες επιστήμες, όπου ένα και ένα ποτέ δεν κάνει πάντα δυο. Αν πάλι ρώτησε, τότε προς τι ο πανικός. Άλλη μια φορά απεδείχθη, η κυβέρνηση δεν είναι κατάλληλη να διαχειριστή πολύπλοκες καταστάσεις. Με τόσους εκβιασμούς και τόσα λαδώματα ψήφισαν 14 και 11. Ωραίο παράδειγμα προς μίμηση έδωσε η κυβέρνηση στο λαό. Τάξε παρά, δώσε μπαξίσι και όλα δυνατά. Φαίνετε η κυβέρνηση δεν έταξε αρκετά στους δικαστές ούτε σε χρήμα ούτε σε είδος. Η αδέκαστη αριστερά. Έως εδώ ήταν το ηθικό πλενέκτημα της, τόσο άντεξε. Διαταύτα, ας ακούσω λίγο Πάγκαλο να ηρεμίσω.

    http://www.youtube.com/watch?v=aId_IkAYLCg

  227. Γιάννης Κουβάτσος said

    225. Ναι, και να ‘ταν η μόνη βάναυση παραποίηση της πραγματικότητας…Εδώ η άλλη μάς είπε ότι ο νόμος για τις τηλεοπτικές άδειες θυμίζει την …εξόντωση των Εβραίων από τους ναζί και ο έτερος Καππαδόκης οραματίζεται φυλακίσεις κομμουνιστών. Μελλοντικοί υπουργοί κι οι δυο τους. Το ‘χουμε κάψει τελείως.

  228. cronopiusa said

    … τα «όλοι μαζί τα φάγαμε» των Πάγκαλων

    Ο τσαπατσούλης συνταγματολόγος

  229. Μια και αναφέρθηκε η ταινία του Μαρσέλ Καρνέ, «Τα παιδιά του παραδείσου» ή ακριβέστερα «Τα παιδιά της γαλαρίας» (μέσω της αναφοράς της από τον Μ.Χ.), όσοι πιστοί προσέλθετε: http://www.culturenow.gr/52660/ta-paidia-toy-paradeisoy-toy-marsel-karne-sthn-alkyonida

  230. αγάπες λάθρες said

    Τόχω ξαναπεί. Ο λαός που δεν κατάλαβε και δεν δύνατε να καταλάβει την μεγάλη αλήθεια του «όλοι μαζί τα φάγαμε» είναι καταδικασμένος σε θάνατο. Ή να μαραζώνει στη γωνία ζητιανεύοντας λίγα δανεικά.

  231. αγάπες λάθρες said

    Επίσης, όταν δεν κατάλαβε και δεν δύνατε να καταλάβει πόσο γελεία ήταν η δήλωση της κυβερνιτική εκπροσώπου. Και συνάμα επικίνδυνα φασιστική. Ο δε Γεωργιάδης ο ήρωας μου, πάντα εύστοχος

  232. Γιάννης Κουβάτσος said

    Αγάπες λάθρες, καρφώνεσαι ότι είσαι τρολ, γιατί κάνεις το γνωστό λάθος: φτάνεις την υπερβολή στα άκρα. Κανείς δεν γίνεται να έχει σαν ήρωα τον Γεωργιάδη. Ούτε καν εσύ.

  233. cronopiusa said

    Βαθιές οι ρίζες του κατεστημένου. 14 μαύροι δικαστές άρπαξαν τα λεφτά των φτωχών και τα επέστρεψαν στους ολιγάρχες

  234. αγάπες λάθρες said

    Είναι ήρωας μου επειδή επιμένει. Του έχετε κάψει τόσες φορές το μαγαζί, έχετε στείλει όλα τα έμμισθα συριζατρόλλ να τον κυνιγάνε, όλο το Σύριζα και προσωπικά ο αργηγός σας τον έχει στοχοποιήσει, αλλά αυτός βράχος. Άλλοι θα τα ήχαν παρατήσει νικιμένοι. Ότι άντεξε όλον αυτό τον βρόμικο πόλεμο είναι δείγμα μεγάλης ευφηείας. Όχι μόνο άντεξε, αλλά βελτιώθηκε και ανδρώθηκε θα έλεγα. Βέβαια, είναι και προϊόν του Σύριζα. Ο Σύριζα τον ανέδειξε και τον εδρέωσε, τόν στεραίωσε ως τον εχθρό σας νάμπερ ουάν που λένε αλλού. Αν πάψει να ασχοληθεί για ένα διάστημα με αυτόν, σύντομα θα εξαφανιζόταν στην αφάνεια. Αλλά που τέτοιο πράμα. Έχετε μαλώσει με την απλή λογική. Εξ ου η μια γκάφα μετά την άλλη. Εξ ου και ο Άδωνις θα βελτιώνετε μέρα με την μέρα.

  235. αγάπες λάθρες said

    Τι έλεγα για την λογική? Ε ναι, ο καρκίνος δεν αποτελεί επείγον περιστατικό. Τι τόσο δύσκολο να το καταλάβεις. Κατα πως φαίνεται, για νάσαι συριζαίος πρέπει να τάχεις λειψά. Ακούω μια διάλλεξη του Άδωνη. Ο Σύριζα κάπου χαρακτήρισε το ΣτΕ βαθύ κράτος και ο Άδωνις είναι έξω φρενών. Δώσε πόνο Άδωνη, δώσε κι άλλο χαχαχα

  236. Pedis (και Λάμπρε, που σιγοντάρεις)

    # 181 – Ρε Ιάκωβε, πόσα χρόνια έκανες πασόκος;

    Pedis, σε εκτιμώ, μπορεί να διαφωνούμε, αλλά εγώ δε σε έβρισα. Εμείς, τότε, όταν λέγαμε «οι δεξιοί» εννοούσαμε το ΚΚΕ και το ΚΚΕ εσ. Πιο δεξιά ήταν οι φασίστες. Δηλαδή ο Αρκουδέας, η οννεδ και άλλες αστικές δυνάμεις.

    Βέβαια εκ των υστέρων, μεταξύ Αρκουδέα και Μπέρια, αν είχα να διαλέξω ποιος θα μου κάτσει στο σβέρκο, δε θα διάλεγα Μπέρια. Για πολλούς λόγους, αλλά για έναν παραπάνω, διότι και θα έτρωγα τη Σιβηρία στη μάπα, και μετά από μισό αιώνα θα μου καθόταν στο σβέρκο άλλος ένας Ρώσος και ορθόδοξος αρκουδέας, σε μετάφραση Μεντβέντιεφ. (медведь=αρκούδα)

    Πως να μη βγει το συμπέρασμα οτι «Αλλαγή δε γίνεται χωρίς τον αρκουδέα»!

  237. Και είπαμε. Η κυβέρνηση, κυβέρνηση είναι, τι να σου κάνει! Κι οι εκπρόσωποι έρημοι κι απρόσωποι.
    Ο δρόμος κρίνει. Αλλά πούντος; Οι απεργίες. Αλλά πούντες; Μακάρι η εξέγερση να εξαρτιόταν από τη θέληση εκείνου που θα είχε την έμπνευση να την κυρήξει.

    Όσο για την επανάσταση, συχνά την παθαίνουμε όπως οι παίχτες. Περιμένουν να τους έρθει η μεγάλη μπάζα, γιατί θυμούνται που πέρσι είχαν κερδίσει τις δέκα χιλιάδες. Έτσι είμαστε φτιαγμένα όλα τα θηλαστικά.Τα ποντίκια στο πείραμα, θυμούνται τη φορά που έπεσε η μεγάλη μπάλα από τυρί και αγνοούν τα κομματάκια που κερδίζουν λίγα λίγα αλλά σταθερά.

    Αντίθετα με την Ανάσταση όμως, η επανάσταση δε γίνεται κάθε χρόνο.

    Όσο για τα σφυροδρέπανα, τα σύμβολα, τις κόκκινες σημαίες και τις γαλανόλευκες και την πίστη στον αρχηγό, αυτά όλα είναι χρήσιμα μόνο στον πόλεμο, δηλαδή για να καταλάβεις εκείνο το λόφο.

    Σε καιρό ειρήνης σου συσκοτίζουν το νου και δε βοηθάνε και πολύ.
    Pedis, δε σε παρεξηγώ πάντως. Τη γνωρίζω αυτή την κατάσταση πνεύματος, αν και ούτε σε εμπόλεμο στράτευμα ή μοναστήρι έχω κάνει. Τ πρακτικό αποτέλεσμα είναι ότι οι «άσπιλοι» ιδεολόγοι γράφουν στην ασπίδα τους » όλοι αντάμα κι ο ψωριάρης χώρια» και αποσύρονται μπας και μολυνθούν από πραγματικότητα.

    Καλύτερα εμείς που δεν κρίνουμε την πραγματικότητα μέσα από τη στράτευση και την ψήφο, αλλά το τι θα ψηφίσουμε βάσει της πραγματικότητας.

    Και μη βγάζεις το συμπέρασμα οτι ξέρω από τώρα τι θα ψηφίσω σε δυο χρόνια. Μπορεί ως τότε να έχει γίνει η επανάσταση 🙂

  238. Λάθρες,

    Η ιδεολογία η δική σου και του Αδωνη,δηλαδή ο Ναζισμός, δεν είναι απλά μια ιδεολογία. Πρόκειται για μια ιδεολογία χτισμένη πάνω σε μια ψυχική διαταραχή, ή μάλλον σε διάφορες, κάποιες από τις οποίες είχε και ο Χίτλερ και μπου μπορεί να γίνει και μαζική παράκρουση.

    Εδώ θα βρεις περισσότερα στοιχεία, για το αν ο Γεωργιάδης είναι ψυχοπαθής. Το άρθρο εξηγεί πολύ εμπεριστατωμένα την Ναρκισιστική Διαταραχή προσωπικότητας του Μπουμπούκου και την εντοπίζει στo λεγόμενo Malignant Narcisism, στον κακοήθη ναρκισισμό. Το έχω τσεκάρει με αρκετούς ψυχιάτρους και συμφωνούν.

  239. Λάθρες,
    το άρθρο:

    http://www.aragma.gr/arthro/%E2%80%9C%CF%84%CE%B5%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CE%BF-%CE%AC%CE%B4%CF%89%CE%BD%CE%B9%CF%82-%CF%88%CF%85%CF%87%CE%BF%CF%80%CE%B1%CE%B8%CE%AE%CF%82%CD%BE%E2%80%9D-%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CE%BB%CF%85%CF%83%CE%B7-%CF%83%CF%85%CE%BC%CF%80%CF%84%CF%89%CE%BC%CE%AC%CF%84%CF%89%CE%BD-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%84%CE%B1%CF%81%CE%B1%CF%87%CE%AE%CF%82-%CE%BDpd

  240. αγάπες λάθρες said

    Όλο και πιο πολύ πίθωμε, για νάσαι συριζαίος πρέπει να είσαι λειψός. Διαφορετικά δεν θα ψήφιζε σύριζα, αυτποεπιβεβαιούμενο και αυτοτροφοδοτούμενο συλλογισμό. Με είπες φασίστα και ίδρωσε το αυτί μου χαχαχα. Τελικά θα το ενστερνίσω σαν τον μπουμπούκο της λατρείας σου και θα λέω, είναι τιμή μου και καμ΄ρι να με χαρακτηρίζει ένας συριζαίος φασίστα. Τζάμπα απέδειξα πιο πάνω ότι δεν είστε δημοκράτες, εκ των πραγμάτων αποδεδειχθέντα λατρεύετε τον φασισμό, κανείς δεν μου δίνει την πρέπουσα προσοχή χαχαχα

  241. αγάπες λάθρες said

    Τώρα ακούω ελληνοφρένεια, όλο το σύμπαν κατά σύριζα. Δεν είναι σωστό να κλοτσάς ένα πτώμα, υπάρχει και θεός

  242. sarant said

    241 Πάντως εδωπέρα σε αφήνω να βασανίζεις την ελληνική γλώσσα και να βρίζεις συλλήβδην τους συριζαίους, ενώ σε οποιοδήποτε άλλο σάιτ θα είχες φάει μπάνιο από το τρίτο λεπτό του αγώνα

  243. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    https://twitter.com/chrdaf974/status/791605710798909440

  244. Γιάννης Κουβάτσος said

    Μπα, μάλλον διαφημίζει τον ΣΥΡΙΖΑ με τα κουφά που γράφει. Ποιος δεν θα ήθελε να ψηφίσει το κόμμα που εχθρεύονται σχολιαστές σαν τον Λάθρες;

  245. Pedis said

    # 237 – Pedis, σε εκτιμώ, μπορεί να διαφωνούμε, αλλά εγώ δε σε έβρισα.

    Δεν σε έβρισα, μία υπόθεση εργασίας έκανα.

    Μα δώσμου δίκιο, σε παρακαλώ. Κάποιος υποστηρίζει ακόμη τον σύριζα του 3ου μνημονίου, του ταιπέδ, της αξιολόγησης, τα 17 ώρες αντισταθήκαμε, τα ρεζιλίκια με τα ΟΧΙ στο ΝΑΙ του ΟΧΙ, όλο το πακέτο με το δούλεμα αλλά ακόμη κι έτσι:

    # 181 – Εγώ θα γίνω περισσότερο έξαλλος εναντίον τους αν ΔΕΝ βγεί ο σύριζα, αν χάσει την ευκαιρία και αν ανέβει ο γυιός του Δράκουλα. Τότε θα φανεί αν ήταν ικανοί πολιτικοί ή νούλες.

    περιμένεις να διαπιστώσεις αν πρόκειται για ικανούς πολιτικούς που θα αποτελέσουν το τελευταίο ανάχωμα στην «επάρατο δεξιά», δηλ. όταν δεν ψηφίζουν μαζί μνημόνια και ξεπουλήματα, κι όταν η ίδια τους η πολιτική δ ι κ α ί ω σ ε με τον πιο αναπάντεχα θριαμβευτικό τρόπο την παραδοσιακή δουλοπρεπή εθνική ιδεολογία της ψωροκώσταινας, διαχρονική σημαία της εγχώριας διοίκησης του κράτους-προτεκτοράτο, των ακροδεξιών των (μοναρχο)φασιστών και των νεοφιλελεύθερων

    και δεν κολώνεις να χρησιμοποιείς παλιές και φθηνιάρικες πασοκιές ως το καλύτερο επιχείρημα,

    ε τότε φταίω εγώ που υπέθεσα ότι έκανες πασόκος; Για πές μου, σε παρακαλώ!

    # 237 – Εμείς, τότε, όταν λέγαμε «οι δεξιοί» εννοούσαμε το ΚΚΕ και το ΚΚΕ εσ. Πιο δεξιά ήταν οι φασίστες. Δηλαδή ο Αρκουδέας, η οννεδ και άλλες αστικές δυνάμεις.

    Μεγάλη φορα από τα αριστερά θα πήρες και είδες τι έπαθες! 🙂

  246. cronopiusa said

    «Γιατί είπε το «Όχι» ο Μεταξάς αφού θαύμαζε τον άξονα και κυβερνούσε με τον τρόπο του χιτλερικού εθνικοσοσιαλισμού;

    Αυτή είναι η 28η Οκτωβρίου».

    Για άλλη μια φορά νίκησαν οι Χίτες, οι κουτσαβάκιδες, οι ταγματασφαλίτες, οι βασανιστές και οι μέλλοντες Μιχαλόπουλοι και οι Κουρήδες».

  247. 246, Pedis
    Μεγάλη φορα από τα αριστερά θα πήρες και είδες τι έπαθες!

    Τίποτα δεν έπαθα. Και πολιτικά ακόμα εκεί είμαι. Στην άκρα αριστερά. Αλλά άλλο το «θα ήθελα» και άλλο το «έχω». Είπαμε. Πολιτική είναι η τέχνη της διαχείρισης του εφικτού.

    Η αλήθεια είναι ότι πριν από τα Μνημόνια και λόγω της μεγάλης σύγχισης του κόσμου πάνω στα θέματα αυτά, έλεγα ότι αριστερά-δεξιά είναι παλιά πολιτέματα (και όντως σε μεγάλο βαθμό πια είναι). Τώρα όμως που η ακροδεξιά και οι σηκώνει κεφάλι, αν με ρωτήσεις χάριν οικονομίας θα πω ότι είμαι στην άκρα αριστερά. Μόνο που , αντίθετα με τότε, τώρα ξέρω όχι μόνο την έννοια της λέξης, αλλά και την ποιότητά της. Βέβαια οι λέξη αυτή σημαίνει διάφορα πράματα για τον καθένα, αλλά εγώ έχω μια πιο λογική άποψη, την έχω αναπτύξει κι εδώ, που ξεκινάει από την απλή παρατήρηση οτι οι λέξεις αριστερά-δεξιά δεν ορίζουν κάτι συγκεκριμένο, αλλά είναι ΣΧΕΤΙΚΕΣ έννοιες.

    Αντίθετα, όταν λέμε το «σοβιετικό μοντέλο» είναι κάτι πολύ συγκεκριμένο. Μόνο που αν η κοινωνία κι ο λαός θέλει να προχωρήσει σε ένα καλύτερο τόπο, θα πρέπει να αποφύγει εντελώς το δρόμο που περνάει από κει κι αυτό είναι το μόνο σίγουρο.

    Η Παπαρήγα θα συμφωνούσε με την επισήμανση οτι άλλο η αριστερά κι άλλο ο κομμουνισμός. Δεν είχε πει ότι το ΚΚΕ δεν είναι αριστερό κόμμα, αλλά κομμουνιστικό;

  248. Γιάννης Κουβάτσος said

    Ιάκωβε, απορίες: πώς ορίζεται η άκρα αριστερά, στην οποία ανήκεις, από τη στιγμή που οι έννοιες αριστερά-δεξιά είναι, όπως υποστηρίζεις, σχετικές; Για μένα η διαφορά αριστεράς και δεξιάς είναι σαφής σε θεωρητικό επίπεδο και με ικανοποιεί η ανάλυση του Νορμπέρτο Μπόμπιο στο «Αριστερά και δεξιά».

  249. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    237 – Ένας αλάνθαστος δείκτης για τον χαρακτήρα ενός ανθρώπου, είναι η αντίληψη που έχει για το χιούμορ.

    243 – «Πάντως εδωπέρα σε αφήνω να βασανίζεις την ελληνική γλώσσα και να βρίζεις συλλήβδην τους συριζαίους, ενώ σε οποιοδήποτε άλλο σάιτ θα είχες φάει μπάνιο από το τρίτο λεπτό του αγώνα»

    Είναι ΜΕΓΑΛΟ λάθος, να αντιμετωπίζουμε τους φασίστες δημοκρατικά και με ίσα δικαιώματα, δεν μπορεί να διαπραγματαευόμαστε με ένα δολοφόνο σχετικά με το δικαίωμά του να δολοφονεί. ΜΠΑΝΙΟ από το πρώτο δευτερόλεπτο, γιατί είναι άπλυτοι και βρωμιάρηδες, και μας λερώνουν ψυχικά.

  250. […] που του απέδωσε σε πρόσφατο άρθρο του ο κύριος Τάκης (γράψαμε άλλωστε πρόσφατα για το θέμα), κι όμως ο κύριος Τάκης δεν (είδα να) […]

  251. Φώτης Ζερβος said

    Και τι τεκμήριο έχουμε ότι «Με τη φράση «Η Αυριανή πρέπει να κλείσει», δεν εννοούσε βέβαια να απαγορευτεί με κυβερνητική απόφαση, εννοούσε να πάψει να έχει αναγνώστες και επιρροή.»;;;

  252. sarant said

    252 Εχουμε το γεγονός ότι ο ΜΧ δεν ασκούσε καμιά επιρροή στην κυβέρνηση ή τη δικαστική εξουσία της χώρας.

Σχολιάστε