Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Ο δικός μας Άδωνης είναι καλύτερος

Posted by sarant στο 24 Νοεμβρίου, 2016


Ο τίτλος του άρθρου είναι δανεικός από το πρόσφατο άρθρο του φίλου Γιάννη Χάρη «Ο δικός μας Άδωνης«, που είναι γραμμένο για τον, υφυπουργό Παιδείας πλέον, Κώστα Ζουράρι.

Καθώς είμαστε ιστολόγιο που ασχολείται με τη γλώσσα, έχουμε αφιερώσει κι άλλα άρθρα στον Κ. Ζουράρι από τότε που εξελέγη, τον Γενάρη του 2015, στη Βουλή των Ελλήνων και προκάλεσε αίσθηση με κάποιες αγορεύσεις του που συζητήθηκαν πολύ, όπως τότε που είχε μιλήσει για τον αρχέκακο όφι τον Αλεμανό (σχολιασμός εδώ) κι έπειτα στη συζήτηση για τις γερμανικές αποζημιώσεις, την ακόμα πιο πολυσυζητημένη ομιλία για τα μέζεα (σχολιασμός εδώ) που χάρισε στην αργκό μας μια καινούργια λέξη, αφού τώρα μπορούμε να γράφουμε εαυτούς και αλλήλους στα μέζεά μας,  καμαρώνοντας ότι είμαστε τρισχιλιετείς. Βέβαια, όπως είχα γράψει και παλιότερα, πολυσυζητημένες ομιλίες δεν θα πει ουσιαστικές, βαρυσήμαντες, καίριες ή εύστοχες -θα πει απλώς ότι έκαναν ντόρο. Θόρυβο κάνει και ο ντενεκές που δένανε παλιά οι πιτσιρικάδες στις εξατμίσεις των αυτοκινήτων, κρότο κάνει και η στρακαστρούκα -και μετά δεν μένει παρά λίγος καπνός που κι αυτός διαλύεται αμέσως.

Αλλά εδώ και λίγον καιρό ο κ. Ζουράρις είναι υπουργός, οπότε το σημερινό άρθρο είναι το πρώτο που ασχολείται με τον Κ. Ζουράρι με τη νέα του ιδιότητα. Ο υπουργός Κ. Ζουράρις λοιπόν έδωσε πρόσφατα μια συνέντευξη σε βορειοελλαδίτικο ραδιοφωνικό σταθμό, στην οποία υποστήριξε, ανάμεσα στ’ άλλα, ότι μελετάει μια πρόταση διδασκαλίας των αρχαίων ελληνικών με τον στόχο να δημιουργηθεί, σε ορίζοντα δεκαετίας, μια βάση 100.000 ανθρώπων που να μιλούν και να γράφουν αρχαία ελληνικά.

Τουλάχιστον αυτός ήταν ο τίτλος στα άρθρα των διάφορων ιστότοπων που κάλυψαν το θέμα (παράδειγμα). Επειδή έχω πικρή πείρα από τον τρόπο με τον οποίο οι δημοσιογράφοι μερικές φορές απομονώνουν και προβάλλουν μια φράση που δεν είναι αντιπροσωπευτική της συνέντευξης, αναζήτησα και βρήκα με τη βοήθεια ενός ιντερνετικού φίλου το ηχητικό αρχείο της συνέντευξης και το ανέβασα για να το ακούσετε κι εσείς αν θέλετε:

Πέρα από την αμεσότητα, το πλεονέκτημα της προφορικής συνέντευξης είναι ότι επειδή δεν είχε προετοιμαστεί, ο Κ. Ζουράρις μιλάει σε στρωτά ελληνικά όπως όλος ο κόσμος και δεν χρησιμοποιεί καθόλου τις ελληνικούρες των αγορεύσεών του (εκτός από ένα συναμφότερον, αλλά αυτό το ξέρουν πια και τα μικρά παιδιά). Πάντως, το ρεπορτάζ των ιστοτόπων καλύπτει αρκετά ικανοποιητικά τα όσα είπε.

Είπε λοιπόν ο κ. υφυπουργός Παιδείας ότι ακόμα δεν έχει αναλάβει καθήκοντα καθώς δεν έχει δημοσιευτεί το σχετικό ΦΕΚ με τις αρμοδιότητές του, αλλά έχει ήδη συζητήσει με τον υπουργό και σκοπεύει σε 2 μήνες να δρομολογήσει μια συζήτηση και να συγκροτηθούν επιτροπές με αντικείμενο να «ανασυντάξουν» τα βιβλία, ιδίως της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας, στο δημοτικό και στο γυμνάσιο. Ζήτησε και θα ζητήσει από τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς, δασκάλους και καθηγητές, να του υποβάλουν παρατηρήσεις σε δυο επίπεδα -αφενός τι δεν έχει πάει καλά από τη μεταρρύθμιση του 2006, ποια είναι τα στοιχεία που δεν απέδωσαν στο θέμα της γλώσσας, π.χ. «μια απροσάρμοστη προς τα παιδιά διδασκαλία της γλώσσας μέσω μικρών αγγελιών και μέσω της γνωστής καφετιέρας [γελάει] για τη διδασκαλία της προστακτικής των ρημάτων» και στη θέση της καφετιέρας να μου υποδείξουν κείμενα, από την εμπειρία τους και τη γνώση τους, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν, πιο ευχάριστα, στα βιβλία «Η γλώσσα μου».

Δικό μου σχόλιο: Είναι βέβαια θετικό ότι ο Κ. Ζουράρις θεωρεί συναδέλφους του τους μάχιμους εκπαιδευτικούς, και ακόμα πιο θετικό ότι φαίνεται να ζητάει τη γνώμη τους, αλλά η διαδικασία πάσχει από δύο τουλάχιστον απόψεις. Καταρχάς, αρμόδιοι για το θέμα της γλώσσας δεν είναι μόνο οι δάσκαλοι και οι φιλόλογοι που διδάσκουν τα γλωσσικά μαθήματα, αλλά και οι ειδικοί επιστήμονες που μελετούν το αντικείμενο. Φανταστείτε να έλεγε κάποιος ότι τα καινούργια βιβλία Αριθμητικής θα συνταχθούν χωρίς να ληφθεί υπόψη η γνώμη των μαθηματικών -θα ήταν αδιανόητο. Για τη Γλώσσα και για την Ιστορία, όμως, επειδή το γνωστικό αντικείμενο *επιφανειακά* είναι πιο προσιτό, πολλοί θεωρούν ότι η γνώμη των ειδικών επιστημόνων περιττεύει.

Ακόμα χειρότερο είναι το ότι χωρίς να έχει προηγηθεί κάποια επίσημη αξιολόγηση των βιβλίων, ο κ. Υπουργός έχει ήδη σχηματίσει άποψη για τα αδύνατα σημεία τους, και ήδη κατευθύνει τους εκπαιδευτικούς πού να εστιάσουν την κριτική τους: στην αφορεσμένη καφετιέρα, που έχει εδώ και καιρό γίνει κόκκινο πανί για τους κάθε λογής γλωσσαμύντορες -αλλά στο θέμα αυτό έχουμε αφιερώσει ειδικό άρθρο, πάλι με αφορμή ομιλία του Κ. Ζουράρι.

Τέλος, ελάχιστα λυσιτελής φαίνεται η μέθοδος που έχει στο μυαλό του ο υπουργός για την κατάρτιση των νέων βιβλίων -αν κάθε εκπαιδευτικός προτείνει 5-10 αξιόλογα κείμενα, θα μαζευτούν μερικές χιλιάδες ετερόκλητα κείμενα, ένας κυκεώνας χωρίς αρχή, μέση και τέλος.

Στη συνέχεια, με εκστατικό ύφος ο δημοσιογράφος ρώτησε τον Κ. Ζουράρι για τη διδασκαλία των αρχαίων, και εκείνος απάντησε ότι η προσωπική του άποψη είναι πως πρέπει να εισαχθούν στοιχεία της αρχαίας ελληνικής ήδη από τις τάξεις του νηπιαγωγείου (!) αλλά αυτό προς το παρόν είναι δύσκολο διότι χρειάζεται και αντίστοιχη κατάρτιση των νηπιαγωγών. Ωστόσο, συνέχισε, υπάρχει μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση που προέρχεται από τον καθηγητή Γιάννη Καζάζη, τον Πρόεδρο του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, εδώ στη Θεσσαλονίκη.

Στο σημείο αυτό, ο Κ.Ζ. κάνει μια παρένθεση επιδαψιλεύοντας δίκαιους επαίνους στην εκπληκτική δουλειά που κάνει το Κέντρο. (Μπορείτε να την ακούσετε, από το 3.50 του ηχητικού και μετά). Και συνεχίζει αναφέροντας την «πρόταση Καζάζη»: Στη βάση της εθελοντικής παρουσίας των παιδιών, στις τάξεις του Γυμνασίου και στην Α’ και Β’ Λυκείου, να δημιουργηθούν τμήματα για ενισχυτική διδασκαλία της αρχαίας ελληνικής γλώσσας, με στόχο πολύ σύντομα, σε 6-7, έστω σε δέκα χρόνια να έχουμε ένα σώμα 100.000 Ελλήνων, οι οποίοι θα ξέρουν λαμπρά όχι μόνο να γράφουν αρχαία, αλλά θα μπορούν και να τα μιλούν. Κι αυτο το μέτρο δεν θα στοιχίσει ούτε ευρώ στο ελληνικό δημόσιο διότι θα γίνει από το υφιστάμενο δυναμικό εντός των σχολείων, ενώ θα είναι απολύτως εθελοντικό και ο βαθμός δεν θα λαμβάνεται υπόψη.

Δικό μου σχόλιο. Δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι η πρόταση του Γ.Καζάζη είναι αυτή ακριβώς. Αν μη τι άλλο, μου φαίνεται να βάζει εντελώς λαθεμένους στόχους για τα αρχαία ελληνικά: «όχι μόνο να τα γράφουν αλλά και να τα μιλούν». Μα, με ποιον θα μιλούν μια νεκρή γλώσσα που δεν έχει φυσικούς ομιλητές; Μεταξύ τους; Θα λένε ο ένας στον άλλο «Τι τινηκάδε αφίξαι, ω Βαγγέλη;» «Ουκ εά με καθεύδειν, ω Θανάση, το του Γιώργου τρόπαιον, ότι τον Πίκατσου συνέλαβεν» Αυτά έχουν γούστο αλλά είναι μάλλον αρμοδιότητας επιθεωρησιογράφου. Μαθαίνουμε να γράφουμε και να μιλάμε τις ζωντανές γλώσσες. Όταν κανείς μαθαίνει μια νεκρή γλώσσα, ο σκοπός είναι να μάθει να διαβάζει τα κείμενα, εκτός αν έχουμε στα σκαριά καμιά χρονομηχανή.

Κι έπειτα, μου φαίνεται εντελώς ανεφάρμοστη η πρόταση -σε ποιες ώρες, και με ποιους καθηγητές θα γίνει αυτή η δήθεν ενισχυτική διδασκαλία; Και δεν θα αποβεί εις βάρος της πραγματικής ενισχυτικής διδασκαλίας στα άλλα μαθήματα; Ούτε είναι σωστό ότι δεν θα κοστίσει ούτε ένα ευρώ, διότι το κάθε τι ακόμα κι αν υποτεθεί ότι δεν στοιχίζει χρήματα έχει το κόστος ευκαιρίας: την ώρα που θα αφιερώσεις στο να μάθεις να μιλάς αρχαία Ελληνικά, θα μπορούσες να μάθεις κάτι άλλο -τη γλώσσα σου, ας πούμε, ή μια ακόμα ξένη γλώσσα.

Κι αν υπάρχουν αρκετά παιδιά πρόθυμα να παρακολουθήσουν αυτά τα ιδιότυπα φροντιστήρια, και να μείνουν σε αυτά όταν ξεθυμάνει ο ενθουσιασμός των δυο-τριών πρώτων μαθημάτων, δεν θα είναι πολύ προτιμότερο να υπάρχουν λίγα γερά κλασικά γυμνάσια και λύκεια που θα βγάζουν γερούς κλασικούς φιλολόγους, που τώρα ελάχιστοι βγαίνουν κάθε χρόνο;

Στη συνέχεια της συνέντευξης (περίπου από το 7. και μετά) ο Κ. Ζουράρις αναφέρεται σε άλλα, μη γλωσσικά θέματα, ενώ από το 12.4ο περίπου μιλάει για το θέμα της εκκλησίας και τη σύγκρουση Ιερώνυμου και Ν. Φίλη («είχαν και οι δύο εν μέρει άδικο», λέει). Από το σημείο αυτό κρατάω τη θαρραλέα και ολόσωστη δήλωσή του ότι πρέπει να χτιστεί όχι ένα, αλλά πολλά τεμένη, τόσο για τους μουσουλμάνους συμπατριώτες μας όσο και για τους ταλαιπωρημένους πρόσφυγες που θα μείνουν εδώ για κάποιο χρονικό διάστημα ή και μόνιμα. Επίσης, ο Κ. Ζουράρις επανέλαβε ότι είναι κομμουνιστής, παλιός αριστερός και χριστιανός ορθόδοξος -όπως έχω ξαναγράψει, ίσως έγινε υπουργός για να μην αισθάνεται μοναξιά ο επίσης κομμουνιστής Γ. Κατρούγκαλος.

Ωστόσο, παρά τα θετικά αυτά σημεία, οι θέσεις του Κ. Ζουράρι για το βασικό αντικείμενο των καθηκόντων του, όπως τις εξέθεσα περιληπτικά αλλά πιστά πιο πάνω, μου φαίνονται άστοχες και προβληματικές αν και ευτυχώς σε μεγάλο βαθμό είναι ανεφάρμοστες. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε αν και πώς θα τοποθετηθεί σχετικά ο υπουργός Κ. Γαβρόγλου, διότι κάποια σημεία των δηλώσεων Ζουράρι δικαιώνουν απόλυτα τον χαρακτηρισμό «Ο δικός μας Άδωνης» που του έδωσε ο Γιάννης Χάρης.

Βέβαια, όπως λέει και εκείνο το ανέκδοτο, ο δικός μας Άδωνης είναι καλύτερος.

 

256 Σχόλια to “Ο δικός μας Άδωνης είναι καλύτερος”

  1. Τίτος Εξώς Χριστοδούλου said

    Kύμβαλον αλαλάζον, ο ευτελισμός της αναζήτησης αναγνωρισιμότητας με μια ιδία αηδία, προς πολιτική εξαργύρωση, η υάλινη δημοκρατία των εφυαλωμένων υπερφιάλων…

  2. LandS said

    0. «Κι έπειτα, μου φαίνεται εντελώς ανεφάρμοστη η πρόταση -σε ποιες ώρες, και με ποιους καθηγητές θα γίνει αυτή η δήθεν ενισχυτική διδασκαλία; Και δεν θα αποβεί εις βάρος της πραγματικής ενισχυτικής διδασκαλίας στα άλλα μαθήματα;»

    Εδώ αυτή η ενισχυτική διδασκαλία που πήγε να εφαρμοστεί από εφέτος ήταν ένα από τα ζητήματα που έκαναν τον Φίλη να μείνει μόνος του, χωρίς στήριξη από τους εκπαιδευτικούς και θα δεχτούν να κάνουν ενισχυτική διδασκαλία για τα Αρχαία; Τα ΑΡΧΑΙΑ;

  3. ΓιώργοςΜ said

    Καλημέρα!
    Κάτι τέτοια λέει ο υφυπουργός παιδείας και δυσκολεύει τον (αναμενόμενο) τσακωμό που θα ρίξω σε λίγο με την καθηγητρια αρχαίων της κόρης μου (Α’ Λυκείου), που περνάει ατελείωτες ώρες σε χρονικές αντικαταστάσεις και μέσες φωνές, όταν δεν την ενδιαφέρει κ-α-θ-ό-λ-ο-υ η θεωρητική κατεύθυνση. Και πώς ν’ απαντήσω στο επιχείρημα «καλά ρε μπαμπά, θα δω μπροστά μου ποτέ κανέναν αρχαίο να τα πούμε;», όταν την ίδια φράση ακριβώς έλεγα κι εγώ στη θέση της.
    Κι εγώ μάλιστα έκανα αρχαία μόνο στην πρώτη Λυκείου, μέχρι τότε μεταφράσεις.

  4. spiral architect said

    Καλημέρα
    […] Βέβαια, όπως λέει και εκείνο το ανέκδοτο, ο δικός μας Άδωνης είναι καλύτερος.
    (για όσους δεν το ξέρουν) 🙂

  5. sarant said

    Καλημέρα από εδώ, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    3 Να της πεις ότι μπορεί να δει μπροστά της τον Ζουράρι 🙂

  6. LandS said

    5β Ή τον Υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας. Τον πολύ Μπόρις Τζόνσον. Τον δικό τους Άδωνη.

  7. Corto said

    Καλημέρα!
    Το λήμμα «Κώστας Ζουράρις» στην βικιπαίδεια περιλαμβάνει την κριτική του Γιάννη Χάρη και του Νίκου Σαραντάκου προς τον Κ.Ζ.

    https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CF%8E%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%82_%CE%96%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%AC%CF%81%CE%B9%CF%82

  8. ChrisMaGR said

    6 Τον Μπόρις πάντα τον αντιστοίχιζα με τον Ψωμιάδη

    Για τον Ζουράρη: Πρώτη φορά άκουσα το όνομά του κάπου στα μέσα της δεκαετίας του ’90. Ήταν προσκεκλημένος για μια ομιλία στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ, όπου σπούδαζα στο δεύτερο ή το τρίτο έτος. Στο αμφιθέατρο υπήρχαν κάμερες. Τις βλέπει ο Ζουράρις και λέει ότι θα ξεκινήσει την ομιλία του μόνο αν φύγουν οι κάμερες. Από την άλλη μεριά άρχισαν οι διαμαρτυρίες και υποστήριζαν ότι ο ίδιος ο Ζουράρις τους είχε καλέσει. Άρχισαν οι αντεγκλίσεις και τελικά οι κάμερες έφυγαν.
    Μου είναι δύσκολο να συγκρίνω Άδωνη με Ζουράρι. Ίσως ο Ζουράρις να είναι λίγο καλύτερος, γιατί μπορεί να είναι εθνικιστής, δεν τον έχω ακούσει όμως να εκφράζει ακραίες απόψεις.

  9. Πάνος με πεζά said

    Καλημέρα !
    Είμαστε στο σημείο που καταλαβαίνουμε όλοι πως κάτι πρέπει να γίνει με την εκπαίδευση (χτύπησαν και τα καμπανάκια της Commission για τα χάλια μας, όσο κι αν δείχνουν διαβρεχόμενα από κροκοδείλια δάκρυα…). Αλλά το να το σχηματοποιήσεις και να το καθιερώσεις, δεν είναι πάντα το πιο εύκολο πράγμα…

  10. Λ said

    Μερικά από τα καμώματα το σίλλι μπίλλι Μόρις Τζόνσον: Πήγε στη συνάντηση του υπουργικού συμβουλίου (κάμπινετ) χωρίς τα αναγκαία έγγραφα με αποτέλεσμα να τον μαλώσει η Τερέζα Μέη. Επίσης, ενώ όσο καιρό προπαγάνδιζε για το
    μπρέξιτ χρησιμοποιούσαμε το επιχείρημα ότι μετά την είσοδο της Τουρκίας στη ΕΕ η Βρετανία θα κατακλιστεί από Τούρκους υπήκοους τώρα βγαίνει και λέει ότι η Τουρκία πρέπει να γίνει μέλος της ΕΕ.

  11. ChrisMaGR said

    10. Σχετικά με τους Τούρκους δεν βλέπω κάποια ανακολουθία. Δεν έχει πρόβλημα να γεμίσει η ΕΕ με Τούρκους, αρκεί να μην είναι το ΗΒ μέλος.

  12. sarant said

    9: Εμ…!

  13. ΓιώργοςΜ said

    9,12 Σε κάτι τέτοια συμφραζόμενα θυμάμαι κάτι από μια κασέτα του Χάρυ Κλυνν, όπου διάφοροι ηγέτες χωρών προσέρχονταν να συζητήσουν με τον Καραμανλή τον πρεσβύτερο θέματα ξερωγώ οικονομίας, άμυνας, εθνικά κλπ και η μόνιμη δήλωση-επωδός στην έξοδο ήταν πως «υποστηρίζουν τη μόνιμη τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα» (όπερ έστι μεθερμηνευόμενον, άλλα λόγια ν΄ αγαπιόμαστε).

  14. spiral architect said

    @8:

  15. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

    Αὐτὸς ποὺ ἀγαπάει πραγματικὰ τὴ γνώση καθαυτή, δὲν ἐνδιαφέρεται γιὰ τὴν πρακτικὴ καὶ ὑλικὴ ἀξία της. Καλὸ εἶναι βέβαια, γιὰ τὴν ἀκρίβεια ἰδανικό, νὰ συνδυάζονται ὅλα αὐτά. Ἀλλὰ ἂν αὐτὸς ἦταν κανόνας τότε ἐγὼ ποὺ εἶμαι γιατρὸς δὲ θὰ εἶχα κανενα κίνητρο νὰ διαβάζω ἀνελλειπῶς τὸ ἱστολόγιο γιὰ τὴ γνώση ποὺ προσφέρει γύρω ἀπὸ τὴ/τὶς γλῶσσα/ες. Μὲ τὴ λογικὴ αὐτὴ οἱ περισσότεροι ἀγγλόφωνοι δὲ μαθαίνουν ξένες γλῶσσες ἀφοῦ ὅπου κι ἂν πᾶνε θὰ τοὺς μιλήσουν ἀγγλικάὰ καὶ θὰ προτιμήσου τὴν εὔκολη λύση. Κι ὅσο χρήσιμο κι ἂν εἶναι αὐτὸ ἀπὸ πρακτικὴ ἄποψη, χαίρομαι ποὺ δὲν εἶμαι ἀγγλόφωνος γιατὶ ἂν ἤμουν μπορεῖ νὰ μὴ μοῦ δινόταν ἡ εὐκαιρία νὰ μάθω καὶ νὰ γνωρίσω ἄλλες γλῶσσες.

  16. Γς said

    Καλημέρα

    Και τι μ έπιασε σήμερα να μεταφέρω την τοστιέρα και την καφετιέρα από την μέσα κουζίνα στην άλλη την κοντινή μου εδώ στο γραφείο μου.

    Και την τοστιέρα ΟΚ, την εγκατέστησα. Ετοιμο και το πρώτο τοστ.

    Η καφετιέρα όμως με πεδεψε με τα φίλτρα της, την πρίζα της κλπ κλπ. Και δεν είχα πιει και καφέ ακόμα.

    Τελικά όμως την έβαλα μπρός και περιμένοντας το καφεδάκι μου ανοίγω το ιστολόγιο να στανιάρω.

    Ζουράρις, μέζεα και … καφετιέρα κι εδώ!

  17. spiral architect said

    @14: … btw, ο τελευταίος είναι εξαιρετικός και πολυσύνθετος ηθοποιός.

  18. Λεύκιππος said

    0. Επίσης, ο Κ. Ζουράρις επανέλαβε ότι είναι κομμουνιστής, παλιός αριστερός και χριστιανός ορθόδοξος….

    Και μόλις χθες σχολιάζαμε κάτι για το …..παλιός κομμουνιστής. Πόσο μάλλον και σε συνδυασμό με το εν ενεργεία χριστιανός ορθόδοξος.

  19. Γς said

    Κι έχεις και τον πρώην ιταλό υπουργό υγείας:

    «μετά το Άουσβιτς, ο καρκίνος είναι η απόδειξη ότι ο Θεός δεν υπάρχει»

    http://sfrang.blogspot.gr/2014/11/blog-post_24.html

    Ο θεός είναι σιωπηλός, εδώ και χιλιάδες χρόνια: Πού κρύβεται όταν τον χρειάζονται οι πιστοί του;;

  20. ΓιώργοΜ (3), τι φταίει η καθηγήτρια, αν το κράτος τη βάζει να διδάσκει χρονικές αντικαταστάσεις και μέσες φωνές και την πληρώνει γι’αυτό; Να μην ακολουθήσει το αναλυτικό πρόγραμμα; Και ποιον «δεν ενδιαφέρει κ-α-θ-ό-λ-ο-υ η θεωρητική κατεύθυνση»; Την καθηγήτρια (οπότε τι την ενδιαφέρει;) ή την κόρη σου (που δεν είναι επιχείρημα, άλλον μπορεί να μην τον ενδιαφέρει π.χ. η φυσική, αλλά αφού πηγαίνει — ή τη στέλνουν — σχολείο, θα τη διδιαχτεί);
    Αλλο ζήτημα βέβαια, και μεγάλο, αν καλώς ή κακώς διδάσκεται το Α ή το Β αντικείμενο, και μάλιστα στην υποχρεωτική εκπαίδευση…

  21. Πέπε said

    > > επειδή δεν είχε προετοιμαστεί, ο Κ. Ζουράρις μιλάει σε στρωτά ελληνικά όπως όλος ο κόσμος

    Θέτω εις διάθεσίν σας μια πολύ ωραία έκφραση που λένε εδώ στην Κρήτη. Την έχω υιοθετήσει, κι επειδή έμεινα ικανοποιημένος από τη χρήση της τη συνιστώ και σ’ εσάς:

    Εκεί που εμείς λέμε «σαν άνθρωπος», π.χ. «μιλάει σαν άνθρωπος», οι Κρητικοί -κι ο Ζουράρις Κρητικός είναι άλλωστε- λένε «σαν τον άνθρωπο»!

  22. Γς said

    >πρέπει να εισαχθούν στοιχεία της αρχαίας ελληνικής ήδη από τις τάξεις του νηπιαγωγείου (!) αλλά αυτό προς το παρόν είναι δύσκολο διότι χρειάζεται και αντίστοιχη κατάρτιση των νηπιαγωγών.

    που είναι νέες κι ωραίες

  23. Γς said

    22:

    Και ενίοτε ξανθές

  24. leonicos said

    Θα προτιμούσα το Άδωνις με ‘ιώτα’.

    Καλά… μη βαράτε! αλλά με γιώτα γράφεται. Και η γενική του είναι του Αδώνιδος. Έτσι φαίνεται και το ευτράπελο όταν υπάρχει. Αν το γράψεις σαν τον Αντώνη… τι να πεις;

    Καλά… γιατί δεν λέτε καθαρά και ξάστερα, ότι είναι μακριά νυχτωμένος ο άνθρωπος; Τα ελληνικά, νέα ή αρχαία, δεν διδάσκονται αν δεν τ’ αγαπήσεις. Και για να τ’ αγαπήσεις, χρειάζεται κάποιος να σ’ εμπνεύσει. Εμείς είχαμε ανθρώπους που μας ενέπνευσαν, τη Μαρία Κιταριόλου, στο Α΄Γυμνάσιο (Πλάκα) και άλλους. Εγώ προσωπικά είχα κι ένα υπέροχο ραββίνο ελληνιστή, λάτρι (καλά… λάτρη) του ελληνικού λόγου.

    Βγαίνουν σήμερα φιλόλογοι από τη Φιλοσοφική Σχολή; Θέλω απάντηση

  25. Γς said

    23:

    Κι όχι τίποτα άλλο το πρωί μυρίζουν οι μαξιλαρωθήκες από τα φις φις που βάζουν στα μαλλιά τους …

    Ιν-Της στραβής [μπιπ] της φταίνε οι τρίχες-μόουντ

  26. Γς said

    25:

    Προχτές αγόρασα μαξιλαρωθήκες απ το ΙΚΕΑ
    Και κανα δυό μαξιλάρια

  27. leonicos said

    νὰ διαβάζω ἀνελλειπῶς τὸ ἱστολόγιο

    βρε Αρχιμήδη…. you need some lessons in ελληνικά

  28. Γς said

    26:

    Πάντως δεν ξεβάφουν.

    Ακόμα κάνω χρωματοθεραπεία

  29. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα σχόλια!

    21 Το είπε αυτό το «σαν τον άνθρωπο» στη συνέντευξη ή το θυμήθηκες έτσι;

  30. Γς said

    Κι έχει αύριο Μπλακ Φράιντει

  31. Πέπε said

    @3:

    Γιώργο, αν δοκιμάσεις να πεις στην κόρη σου τα επιχειρήματα του Αρχιμήδη (#15) και του Αγγέλου (#20) και δεν πιάσουν, δοκίμασε και μια διατύπωση κάπως σαν την παρακάτω:

    Τον ποδοσφαιριστή τον ενδιαφέρει να παίξει μπάλα, όχι κάποιο άλλο άθλημα. Στην προπόνηση όμως δεν παίζει μόνο μπάλα, κάνει και κάνα τρέξιμο, καμιά κάμψη κλπ.. Γιατί; Όχι για να κάνει αγώνες κάμψεων, αλλά γιατί καλή μπάλα παίζει όποιος έχει συνολικά γυμνασμένο σώμα.

    Έτσι και με το μυαλό: αφού ξεκαθαρίσουμε ότι δεν το χρειαζόμαστε για τη μελλοντική δουλειά μας αλλά ούτως ή άλλως, είναι προφανές ότι το θέλουμε όσο γίνεται ολόπλευρα γυμνασμένο. Εκεί, μαζί με τα μαθηματικά, τη γλώσσα μας, μια ξένη γλώσσα, την εισαγωγή σε διάφορες επιστήμες (ιστορία, φυσική κλπ.), τα μη «γνωστικά» μαθήματα (μουσική, καλλιτεχνικά, γυμναστική) κλπ., βοηθάνε και τ’ αρχαία. Για διάφορους λόγους, όπως π.χ. ότι είναι μια γλώσσα που οι κανόνες της έχουν μελετηθεί επί γενεές γενεών και πλέον δεν έχουν μυστήρια.

    Μ’ αυτό δεν υπερασπίζομαι τον συγκεκριμένο τρόπο διδασκαλίας των αρχαίων αλλά την ύπαρξή τους καθαυτή μέσα στο σχολικό πρόγραμμα.

  32. Πέπε said

    @29:
    Όχι, δεν το είπε. Σχολιάζω ότι τη δική σου φράση, «μιλάει σε στρωτά ελληνικά όπως όλος ο κόσμος», θα μπορούσαμε και να την πούμε «μιλάει σαν τον άνθρωπο».

  33. leonicos said

    Kύμβαλον αλαλάζον, ο ευτελισμός της αναζήτησης αναγνωρισιμότητας με μια ιδία αηδία, προς πολιτική εξαργύρωση, η υάλινη δημοκρατία των εφυαλωμένων υπερφιάλων…

    Από το 1

    Βρε Τίτο, τα λες πολύ ωραία. Συνέχισέ το!
    Είναι δυνατόν να λένε όλοι, μα όλοι μπούρδες, κι εμείς να κουβεντιάζουμε γι’ αυτές ξέροντας πως είναι μπούρδες;

    Ας παίξουμε καλύτερα τις κουμπάρες.

    Τα αρχαία ΔΕΝ τα μαθαίνεις στο σχολείο. Δεν έχεις χρόνο! Τα μαθαίνεις μετά, αν μπολιαστείς με το σαράκι. Αν δεν πιάσεις σαράκι…. καμιά υπουργική απόφασηνδεν θα κάνει το είναι εστί.

  34. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

    27. Πῶς κάνετε ἔτσι γιὰ ἕνα ὀρθογραφικό;

  35. leonicos said

    μαξιλαρωθήκες

    Γς! πρόσεχε

  36. Mod said

    @24 Άνθρωποι που σε κάνουν να αγαπήσεις ή να μισήσεις όλα τα μαθήματα υπήρχαν και θα υπάρχουν πάντοτε. Μην ωραιοποιούμε το παρελθόν και μη γενικεύουμε. Εμένα με κάναν να μισήσω τη φυσική (παρόλο που στην α’ λυκείου είχα ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ καθηγητή αλλά η ζημιά είχε γίνει). Φυσικά πρόβλημα είναι ΚΑΙ οι καθηγητές αλλά μην τα ρίχνουμε όλα εκεί… Αφού τους γονείς πρώτους πρώτους τους ενδιαφέρει να περάσει ο κανακάρης στη Χ σχολή και τίποτα άλλο. Αφού το κράτος αλλάζει προγράμματα σπουδών σαν τα πουκάμισα χωρίς στόχους και πλάνο, αφού γενικά η κοινωνία μας (και) λόγω κρίσης έχει ξεχαρβαλωθεί…

  37. Νέο Kid Al Kuwaiti said

    Φυσικά και «κτίριο» είναι το σωστό. Οποίος γράφει «κτήριο» είναι απλά αγράμματος…

  38. Alexis said

    Αρχαία από το νηπιαγωγείο;
    Γιατί όχι και νωρίτερα;
    Θα τα νανουρίζουν ως βρέφη με το «κούπα ώ παί»! 🙂

  39. Γς said

    μπας κι έχει μπλέξει τα αρχαία με τα μέζεα;

  40. spatholouro said

    24 (Leonicos)

    Έχω την οχληρή για τρίτους εντελώς υποκειμενική εντύπωση, ότι από τα μέσα περίπου της δεκαετίας του ’80 και μετά βγαίνουν με το τσουβάλι μισόλογοι…

  41. ΓιώργοςΜ said

    20 Φυσικά δε φταίει για το περιεχόμενο η καθηγήτρια, έχει όμως την ευθύνη να κάνει το μάθημα με τρόπο ώστε όλοι οι μαθητές να κερδίσουν κάτι από αυτό. Και εκείνοι που θα γίνουν φιλόλογοι, και εκείνοι που θα γίνουν κάτι άλλο. Αν μη τι άλλο, μια αίσθηση του μέτρου πρέπει να υπάρχει. Ίσως πάλι να είμαι πολύ απαιτητικός.
    Το μοντέλο της εντατικοποίησης (θα κάνω μάθημα που να στοχεύει στους καλύτερους, οι υπόλοιποι δεν τα καταφέρνουν, τι να κάνουμε) είναι ξεπερασμένο, αλλά πολλοί αυτό ακολουθούν. Το αποτέλεσμά του, να αναδείξει αυτούς που μπορεί να το αντέξουν (όχι απαραίτητα τους άριστους), και να «κάψει» τους υπόλοιπους. Ίσως μάλιστα να μη βγαίνει σε καλό και στους αριστούχους, από άποψη ψυχικής ισορροπίας· αν εξαντλήσουν τα ψυχικά τους αποθέματα για έναν καλό βαθμό στις εξετάσεις, ίσως να μη μείνει κάτι για μετά. Κακό μοντέλο για οποιοδήποτε αντικείμενο, ειδικά στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
    Καλύτερο βέβαια από το μοντέλο «συμπληρώνω τις ώρες μου, πληρώνομαι ανά δεκαπενθήμερο και χέστηκα για τα λοιπά», που δυστυχώς κυκλοφορεί ευρύτατα.
    Παρεμπιπτόντως, η συνάντηση έληξε προ ολίγου χωρίς τέρματα (δεν με έπεισε-δεν την έπεισα). Σκληρόν προς κέντρων λακτίζειν…

  42. spatholouro said

    σκληρόν σοι πρὸς κέντρα λακτίζειν.

  43. gpoint said

    Μα, με ποιον θα μιλούν μια νεκρή γλώσσα που δεν έχει φυσικούς ομιλητές;

    Πάντως έχω ακούσει κάποιους γλωσσολόγους να συνδιαλέγονται λατινιστί…

  44. Πέπε said

    @43:
    Κι ο πάπας μιλάει λατινικά.
    Τα λατινικά, δεν ξέρω για σήμερα αλλά παλιότερα είχαν το περίεργο καθεστώς γλώσσας που είναι νεκρή ως μητρική αλλά ζωντανή σε κάποιους κύκλους ως ξένη. Μπορεί κάπου στον κόσμο να βρεθούν μερικοί σοφοί που να μιλήσουν μεταξύ τους και στ’ αρχαία ελληνικά αν δεν έχουν (ή δεν προτιμήσουν) άλλη κοινή γλώσσα, αλλά σίγουρα σε επίπεδο εξαίρεσης.

    Σίγουρα δεν είναι γι’ αυτή την περίπτωση που κάνουμε αρχαία στο σχολείο! 🙂

  45. gpoint said

    # 9

    Πάνο πιστεύω πως κάνεις πλάκα.

    Η παιδεία έχει πεθάνει εν Ελλάδι εδώ και δεκαετίες. Οποιος αναλαμβάνει υπουργός δεν μπορεί να κάνει απολύτως τίποτε γιατί τα στελέχη του υπουργείου δεν αλλάζουν και οι λειτουργοί-εκπαιδευτικοί αποδίδουν ελάχιστα μεν -που δεν επαρκούν αλλά πολύ περισότερο από όσο πληρώνονται.

  46. spatholouro said

    37
    Ας καταχωριστώ λοιπόν εκθύμως στους «αγραμμάτους» κτηριογράφους, παρέα με τον Babi:

    Η διαδεδομένη γραφή «κτίριο», η οποία προβλέπεται και από τη σχολική γραμματική, δεν είναι ευμολογικά σωστή. Η λέξη δεν προέρχεται από το ρήμα «κτίζω», όπως συχνά νομίζεται, διότι τα ρήματα σε –ίζω δίνουν μόνο ένσιγμα παράγωγα, εν προκειμένω: κτίσ-μα, κτίσ-της, κτισ-τός, κτί-ση, κτίσ-ιμο. Δεν υπάρχει στην Ελληνική παραγωγικό επίθημα –ριο, ώστε να προσκολληθεί σε θέμα του ρήματος κτίζω».

    Η λέξη προέρχεται είτε από το ελληνιστικό ουσιαστικό «ευ-κτήριον», οίκος προσευχής, λατρείας, (ανάγεται στο αρχ. «εύχομαι») είτε, σύμφωνα με άλλη εκδοχή, από το αρχ. «οικη-τήριον» (ανάγεται στο ρήμα «οικώ»).

    Συνεπώς, εμφανίζει το παραγωγικό επίθημα –τήριο και, ως εκ τούτου, ορθογραφείται «κτήριο»
    (Babis, «Λεξικό των δυσκολιών και των λαθών»)

  47. Corto said

    Από όσο κατάλαβα ανατρέχοντας σε διάφορα δημοσιεύματα* κριτικά προς τον Ζουράρι, έχει τεθεί το επίμαχο ερώτημα αν δικαιούται να αποκαλείται καθηγητής ή όχι.
    Νομίζω ότι αυτό είναι το αντικειμενικό πεδίο της όποιας κριτικής μπορεί να ασκηθεί προς το πρόσωπό του.
    Με άλλα λόγια, για τις διαλέξεις που έδωσε εντός πανεπιστημιακών μαθήματων στην Σορβόννη (Πανεπιστήμιο της Βενσέν-Παρίσι Οκτώ), στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και όπου αλλού, ο Κ.Ζ. είχε κάποια θεσμική ιδιότητα (π.χ. εξωτερικός συνεργάτης), ή απλώς τον καλούσαν «φίλοι του καθηγητές» ανεπίσημα;

    Τα υπόλοιπα περί ιδεολογίας, γλωσσικού ύφους και προκλητικής στάσης είναι υποκειμενικά. Η λογοτεχνικίζουσα γλώσσα σε άλλους αρέσει και σε άλλους όχι. Εξάλλου εκείνος ο ποιητής είχε πει μέσα στην Βουλή: «Χυδαία γλώσσα δεν υπάρχει. Υπάρχουσι χυδαίοι άνθρωποι…»
    Τέλος καλό θα ήταν επίσης να ξεκαθαριζόταν τι ακριβώς σημαίνει «καραγκιοζιλίκι», γιατί θαρρώ πως το νόημα της λέξης έχει ξεχειλώσει επικινδύνως.

    *Για να υπάρχει οποιαδήποτε παρερμηνεία, τονίζω ότι δεν αναφέρομαι στο παρόν ιστολόγιο σε καμία περίπτωση.

  48. ΓιώργοςΜ said

    31 Ευχαριστώ για τις συμβουλές, τρόπο χειρισμού της κατάστασης έχω (δεν είναι δα και δραματική).
    Χρησιμοποιώ αυτά τα επιχειρήματα ενίοτε, χωρίς να τα πιστεύω σε όλη τους την έκταση, για να βοηθήσω το παιδί ν’ ανταπεξέλθει χωρίς να αισθάνεται χαζό. Όμως διαφωνώ σφόδρα με το παρακάτω:

    Έτσι και με το μυαλό: αφού ξεκαθαρίσουμε ότι δεν το χρειαζόμαστε για τη μελλοντική δουλειά μας αλλά ούτως ή άλλως, είναι προφανές ότι το θέλουμε όσο γίνεται ολόπλευρα γυμνασμένο. Εκεί, μαζί με τα μαθηματικά, τη γλώσσα μας, μια ξένη γλώσσα, την εισαγωγή σε διάφορες επιστήμες (ιστορία, φυσική κλπ.), τα μη «γνωστικά» μαθήματα (μουσική, καλλιτεχνικά, γυμναστική) κλπ., βοηθάνε και τ’ αρχαία. Για διάφορους λόγους, όπως π.χ. ότι είναι μια γλώσσα που οι κανόνες της έχουν μελετηθεί επί γενεές γενεών και πλέον δεν έχουν μυστήρια.

    Τα μαθηματικά, η γλώσσα, η εισαγωγή στις επιστήμες, η μουσική, η ζωγραφική, η γυμναστική, οι τεχνικές δεξιότητες είναι ισάξια και εξίσου «γνωστικά» μαθήματα. Το ότι αφορούν διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου και το ότι, αν αποτελέσουν επαγγελματικό αντικείμενο, έχουν μεγαλύτερη ή μικρότερη κοινωνική αποδοχή, είναι άλλη συζήτηση. Σε κάποια εμβαθύνει κανείς αναγκαστικά περισσότερο, γιατί είναι αδύνατο ν’ αποκτήσει κανείς τη γνώση που είναι απαραίτητη την εποχή της «εξειδίκευσης» ή επειδή το αντικείμενο έχει μεγάλη έκταση και χρησιμότητα (πχ γλώσσα, μαθηματικά). Από κει και πέρα, υπάρχουν και αντικείμενα χρήσιμα στην καθημερινότητα που έστω και μόνο ως τέτοια πρέπει να διδάσκονται, όπως υγιεινή, οικιακή οικονομία, πολιτική αγωγή.
    Στις ηλικίες (15+) του Λυκείου, η γνωριμία με τις βασικές δεξιότητες θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί, ώστε να μπορεί να ακολουθήσει η εξειδίκευση. Όχι πολύ στενή, ούτε απόλυτη, άλλωστε δεν είμαστε όλοι μονολιθικοί (και είναι καλό αυτό). Το να χτίζουμε εξειδικεύσεις όλων των κατευθύνσεων σε όλους (στην Α Λυκείου) είναι κτγμ σπατάλη χρόνου και φαιάς ουσίας.
    Τελοσπάντων το έχουμε ξανασυζητήσει το θέμα αρκετά διεξοδικά, δεν υπάρχει λόγος να ξαναλέ(ω/με) τα ίδια.

  49. ΓιώργοςΜ said

    42 Είπα κι εγώ μια φορά να γράψω κάτι από μνήμης χωρίς να το διασταυρώσω, καλά να πάθω! 🙂

  50. Corto said

    Διόρθωση στον αστερίσκο του 47:
    Για να ΜΗΝ υπάρχει…

  51. Μπετατζής said

    47.»Τέλος καλό θα ήταν επίσης να ξεκαθαριζόταν τι ακριβώς σημαίνει «καραγκιοζιλίκι», γιατί θαρρώ πως το νόημα της λέξης έχει ξεχειλώσει επικινδύνως». Ορθότατο. Δεν φταίει το θέατρο σκιών για τα χάλια κάποιων. Ο Καραγκιόζης ήταν αξιοπρεπέστατος. (Θαρρώ πως ξέχασες και ένα μην στον αστερίσκο).

  52. giorgos said

    ΑΡΧΑΙΑ ΚΑΙ ΓΛΩΣΣΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

    Ἀγάλλονται οἱ ψυχὲς πολλῶν πού μὲ τὴν ἐπαναφορὰ τῶν Ἀρχαίων στὰ Γυμνάσια, ἡ περὶ «γλωσσικοῦ» συζήτηση δὲν πρόκειται νὰ σταματήσει. Πολὺ περισσότερο οἱ περὶ τὸν ὑπουργὸ ὁμάδες στὸ ὑπουργεῖο, ὅπου τὸ θέμα μὲ τὸ «γλωσσικὸ» εἶναι «ντόρος νὰ γίνεται». Γιατί ἂν σταματήσει, θὰ σταματήσουν κι αὐτοὶ νὰ γράφουν ἐπιφυλλίδες.

    Ἔτσι θὰ χάσουν τὴ δυνατότητα κάποιας ἕδρας ἢ τὴν ἐκπόρθηση κάποιας θέσης βελτιωμένου μισθοῦ μέσῳ τῆς «προσφορᾶς» τους στὴν Παιδεία…

    Καὶ ἐμεῖς δὲν ἀμφιβάλλουμε πὼς τὰ Ἀρχαῖα θὰ ξαναμποῦν, ἔστω κι ἂν ξεχαστεῖ κάποια ψιλὴ — ὁπότε θὰ χρειαστοῦν «νέοι ἀγῶνες» νὰ μπεῖ ἡ ψιλή, ἀλλὰ θὰ ξεχαστεῖ μετὰ ἡ δασεῖα» «νέοι ἀγῶνες» καὶ γιὰ τὴ δασεῖα, ὁπότε θὰ ξεχαστεῖ ἡ ὑπογεγραμμένη κ.ο.κ. Καὶ φυσικὰ κάθε φορά «βαθύτατες ἀναλύσεις» καὶ κείμενα στὶς ἐφημερίδες γιὰ τὴν τεράστια «ἐθνικὴ σημασία» τῆς ψιλῆς καὶ τῆς ὑπογεγραμμένης, γιὰ τὴ σημασία τους στὴ διατήρηση τῆς «παράδοσης» καὶ τῆς «ρίζας» καὶ πάει λέγοντας. Ὅλα αὐτὰ εἶναι γνωστά…

    Γιὰ μᾶς βέβαια δὲν τίθεται θέμα γλώσσας. Ἡ ἑλληνικὴ γλῶσσα εἶναι μία καὶ ἀδιάσπαστη — παρὰ τὰ μερικὰ «πού» πού εἶναι βαλκανικῆς φύσεως ἐπιδράσεις, ὅπως καὶ μερικὰ ἀνάλογα φαινόμενα γλωσσικῆς ὑφῆς, καθόλα ὅμως ἱστορικῶς φυσιολογικά. Ὅτι ἡ γλῶσσα εἶναι μία, πέραν ἀπὸ τοὺς γλωσσολόγους» καὶ τοὺς «εἰδικούς», τὸ καταλαβαίνει κανεὶς ἀπὸ τὸ ἑξῆς ἁπλό: Ὅσοι ἔτυχε νὰ διδαχθοῦν στὸ Γυμνάσιο Ἀρχαῖα παλιότερα, ξέρουν πόσο ἡ μελέτη τῆς ἀρχαίας γλῶσσας βοηθᾶ γιὰ τὴ γραμματικὴ δομὴ καὶ κατανόηση τῆς ὁμιλουμένης. Κι αὐτὸ ἀκριβῶς πάει νὰ πεῖ, ὅτι ἡ γλῶσσα εἶναι μία.

    Ὅμως τὸ θέμα μὲ τὰ Ἀρχαῖα εἶναι ἄλλο. Ἡ ἑλληνικὴ γλῶσσα, δίπλα ἀπὸ τὸν Παρθενῶνα — ὅσος ἀπόμεινε καὶ θ’ ἀπομείνει — καὶ τὸν Ἑρμῆ τοῦ Πραξιτέλη ἢ τὶς βυζαντινὲς εἰκόνες, εἶναι τὸ σπουδαιότερο «μνημεῖο» πού διαθέτει σήμερα ἡ ἀνθρωπότητα ἀπὸ τὴν ἑλληνικὴ ἀρχαιότητα. Εἶναι θὰ λέγαμε σχεδὸν ἠλίθιο, οἱ διεθνεῖς ὀργανισμοὶ νὰ ξοδεύουν λεφτὰ γιὰ τὴ συντήρηση τῶν ἀρχαιοτήτων, νὰ ἔχουμε ὑπουργεῖα «πολιτισμῶν» καὶ ἀρχαιολογικὲς ὑπηρεσίες πού κοστίζουν ἕνα διάολο λεφτὰ καὶ ἡ ἑλληνικὴ γλῶσσα νὰ καταντήσει ὁμιλούμενη καὶ ὄχι γραφομένη, ὅπως τ’ ἀρβανίτικα του περασμένου αἰῶνα.

    Ἀλλὰ ἡ ἑλληνικὴ γλῶσσα εἶναι γλῶσσα βασιλική, γλῶσσα πολυτελείας. Δὲν εἶναι ἁπλῶς μέσο ἐπικοινωνίας, ἀλλά, λόγῳ τοῦ πολιτισμοῦ πού ἐξέφρασε — αὐτοῦ δηλαδή πού ἀποτελεῖ κληρονομιὰ ὅλης της ἀνθρωπότητας σήμερα — καὶ τῆς ἐπεξεργασίας της στὴ φιλοσοφία, τὴν ἐπιστήμη, τὴν ποίηση καὶ σὲ κάθε περιοχὴ τοῦ ἐπιστητοῦ, εἶναι ἡ ἴδια μόρφωση καὶ ἐπιστημονικὸς αὐτοσκοπός. Οἱ λέξεις της δὲν εἶναι «ὀνομασίες» ἀλλὰ νοήματα. Εἶναι δηλαδὴ μία γλῶσσα γιὰ ἀνεπτυγμένες κοινωνίες. Εἶναι μία γλῶσσο ἀνώτερης μόρφωσης, ὅπως ἦταν τὰ Γαλλικὰ κάποτε. Τὰ ὁποῖα βέβαια δὲν τὰ μάθαιναν οἱ χαμάληδες, γιὰ νὰ συνεννοοῦνται μὲ τοὺς ξένους στὶς φορτοεκφορτώσεις, ἀλλὰ οἱ «ἀνώτερες τάξεις» — αὐτὲς πού εἶχαν λεφτὰ (καὶ τὸ χρόνο συνεπῶς) νὰ τὰ μάθουν.

    Τὸ νὰ ἐπαναφέρουμε λοιπὸν μὲ μία διαταγὴ τὰ Ἀρχαῖα, σημαίνει πὼς κάνουμε ἀπὸ τὴ μία στιγμὴ στὴν ἄλλη τὴν ἑλληνικὴ κοινωνία, κοινωνία τῆς ἀφθονίας καὶ τοῦ πολλοῦ ἐλεύθερου χρόνου. Εἶναι σὰν νὰ δίνουμε μία Ρὸλς Ρόις σ’ ἕναν μισθοσυντήρητο τῶν 30.000 πού δὲν ἔχει οὔτε δίπλωμα ὁδηγοῦ. Ἂν ἡ διδασκαλία τῶν Ἀρχαίων στὸ παρελθὸν ἀπέτυχε καὶ θ’ ἀποτυγχάνει διαρκῶς στὸ μέλλον, εἶναι ἀκριβῶς γιατί ἡ δομὴ τῆς γλώσσας μας δὲν συμβάδισε ἁπλούστατα ποτὲ μὲ τὶς κοινωνικὲς συνθῆκες τοῦ νεωτέρου κράτους. Αὐτὸ βέβαια οὔτε καν πέρασε ποτὲ ἀπὸ τὸ μυαλὸ τῶν περὶ τὸ «γλωσσικὸ» τυρβαζόντων. Εἴμαστε ὅμως ὑποχρεωμένοι νὰ τὸ σημειώσουμε, ἔστω καὶ γιὰ πρώτη φορά, γιὰ τὸν κ. ὑπουργὸ Παιδείας, τοῦ ὁποίου ἐκτιμοῦμε μὲν τὶς καλὲς προθέσεις, ἀλλὰ τὸν βλέπουμε παρασυρόμενον ἀπὸ τὶς «ἐπιτροπές». Ἡ κοινωνία μας δὲν μπορεῖ νὰ βγάλει ἐπὶ τοῦ παρόντος τίποτ’ ἄλλο ἀπὸ ὑδραυλικούς, μηχανικοὺς αὐτοκινήτων, «μαστόρους» πάσης φύσεως καὶ ὑπαλλήλους. Ἔχουν αὐτοὶ κοινωνικὲς προϋποθέσεις νὰ μάθουν Ἀρχαῖα;

    Ἐδῶ πρέπει νὰ ἀφήσουμε τὸν μεγαλοϊδεατισμὸ καὶ νὰ δοῦμε τὶς συνθῆκες τῆς ἑλληνικῆς οἰκονομίας. Οἱ ἄνθρωποι χρειάζονται γρήγορες σπουδὲς γιὰ νὰ ζήσουν ἐνῷ οἱ ἀνώτερες μορφώσεις ( καὶ τὰ Ἀρχαῖα εἶναι ἡ ἀνωτάτη) θέλουν χρόνο. Πρέπει λοιπὸν νὰ ἰδοῦμε πόσο θὰ κοστίσει ἡ ἐπιχείρηση «ἀρχαῖα» στὸν κρατικὸ προϋπολογισμὸ τοῦ μέλλοντος. Ὁ τρόπος πού θὰ μποῦν εἶναι οἰκονομικῆς καὶ ὄχι παιδαγωγικῆς σημασίας θέμα.

    Ἐπειδὴ μιλοῦμε τὴν γλῶσσα τοῦ Πλάτωνα δὲν πρέπει κοινωνικῶς νὰ κάνουμε τὸ λάθος νὰ παρομοιαστοῦμε μὲ γάϊδαρο πού παίρνει μέρος σὲ ἀγῶνες μὲ καθαρόαιμους ἀραβικοὺς ἵππους. Ἐδῶ μέ τ’ ἀρχαῖα, τὰ λατινικά, γαλλικὰ καὶ μουσική, δὲν κατάφεραν νὰ προσφέρουν τὰ γενικὰ πλαίσια παιδείας στις κοινωνίες τους οἱ Ἀμερικανοί, οἱ Γερμανοί, οἱ Γάλλοι, οἱ Ρῶσοι, καὶ ὁποιαδήποτε ἄλλη ἀνεπτυγμένη κοινωνία. Θὰ τὰ καταφέρουμε ἐμεῖς μ’ ἕνα διάταγμα στὴ δική μας κοινωνία τοῦ ἀρότρου; Θὰ ἦταν πολὺ ἐνδιαφέρον νὰ ξέραμε ἐπ’ αὐτοῦ τὶς γνῶμες τῶν «συμβούλων»…

    Τὸ πρόβλημα λοιπὸν δὲν εἶναι νὰ μποῦνε τὰ Ἀρχαῖα, ἀλλὰ πῶς μπορεῖ νὰ διατηρηθεῖ ἡ ἑλληνικὴ γλῶσσα σὰν τὸ πολυτιμότερο πρᾶγμα πού μᾶς κληροδότησε ἡ ἀρχαιότητα.

    Αὐτὸ ὅμως ὁδηγεῖ σὲ ἄλλου εἴδους προβληματισμοὺς καὶ ὄχι σὲ διατάγματα καὶ ὑπουργικὲς ἀποφάσεις. Δὲν πρέπει νὰ ξεχνᾶμε ὅτι μέσα στὸ ἐθνικὸ παραλήρημα τοῦ παρελθόντος αἰῶνος πολλοὶ ἔμαθαν τὰ ἑλληνικὰ μὲ τὸ μαστίγιο. Σύμφωνα δὲ μὲ ὠρισμένες ἐπίσημες στατιστικὲς εὐθὺς μετὰ τοὺς βαλκανικοὺς πολέμους πού ἡ Ἑλλάδα «ὁλοκληρώθηκε» πρὸς Βορρᾶν, περίπου τὸ 75% τῶν Ἑλλήνων τῆς ἐπικρατείας βρέθηκαν ἀγράμματοι… Πρὸς δόξαν τῶν ἱστορικῶν «σωτήρων τοῦ ἔθνους»…

    Πολὺ πιθανὸν λοιπὸν νὰ μὴν εἶναι ὁλόκληρη ἡ ἑλληνικὴ κοινωνία ἁρμοδία γιὰ τὴν ἑλληνικὴ γλῶσσα, ὅπως ἔχει σήμερα.

    Δὲν πρέπει νὰ ξεχνᾶμε πὼς ὁ ζῆλος πολλῶν ἐθνικοφρόνων, ἀκόμη σήμερα τοὺς κάνει νὰ οὐρλιάζουν κατὰ τῶν «ἰδιωμάτων»… Ἂς ἀφήσουμε λοιπὸν λίγο τὶς ἐθνικὲς παραισθήσεις περὶ γλώσσης κι ἂς κοιτάξουμε τὴν κοινωνικὴ πραγματικότητα. Αὐτὴ πιθανὸν νὰ μᾶς ὁδηγήσει σὲ λύσεις μὴ «γλωσσικὲς» ἀλλὰ πραγματικές. Καὶ τοῦτο βέβαια, ὄχι γιὰ τά… «ἀρχαῖα», ἀλλὰ πράγματι γιὰ τὴν ἑλληνικὴ γλῶσσα καὶ τὸν ἑλληνισμό.

    Χρειάζεται μήπως νὰ ποῦμε, ὅτι οἱ μόνοι σήμερα πού μιλοῦν σωστὰ ἑλληνικὰ (καταλήξεις, συνηρημένα, προθέσεις κλπ) εἶναι οἱ Κύπριοι, πού δὲν βρέθηκαν ἀκόμα μὲ τὸ χάρισμα τῆς «ἐθνικῆς ἀνεξαρτησίας»;-.. Ἄλλο λοιπὸν ἑλληνισμὸς καὶ γλῶσσα καὶ ἄλλο «ἀρχαῖα ἑλληνικά»…
    άρθρο του Γ.Κ. στήν εφημερίδα Λ.Λόγος τό 1987

  53. Ας μη γίνεται φετίχ η ιστορική ορθογραφία. Εχει και η αναλογία τα δικαιώματά της. Μέχρι πριν από λίγες δεκαετίες γράφαμε νεΩτερος, σοφΩτατος, καλΩσύνη, γιατί έτσι γράφονταν στην αρχαία, βάσει ενός κανόνα που για τη νέα ελληνική δεν είχε κανένα νόημα· κάποια στιγμή αποφασίσαμε να τα γράφουμε όλα με Ο, με τη λογική ότι μια δεδομένη παραγωγική κατάληξη είναι παράλογο να γράφεται με δύο τρόπους. Το ‘κτίριο’, του οποίου η ετυμολογία είναι αμφίβολη, είναι αδιάσπαστα συνδεδεμένο στο γλωσσικό αίσθημα του φυσικού ομιλητή με τα ‘κτίζω’, ‘κτίσμα’ κλπ. Ομοίως, ο ‘ορθοπ*δικός’, του οποίου η ετυμολογία είναι απολύτως εξακριβωμένη, στο γλωσσικό αίσθημα του φυσικού ομιλητή συνδέεται μάλλον με την «πέδη» (γύψο, νάρθηκα…) παρά με το «παιδί». Ακόμα και οι καταλήξεις -(ε)ια (φτώχια ή φτώχεια; εταιρία ή εταιρεία; αντιπροσωπία ή αντιπροσωπεία;) και -(ε)ιο (προάστιο ή προάστειο; Μετσόβιο ή Μετσόβειο Πολυτεχνείο;) ίσως έχουν σειρά να εξομαλυνθούν…

  54. Corto said

    51: Σε ευχαριστώ για την επισήμανση του αστερίσκου -έβαλα διόρθωση!

    Επαυξάνοντας αυτά που γράφεις, αναρωτιέμαι μήπως ένα τμήμα της πνευματικής μας ελίτ θα έπρεπε να αναθεωρήσει το «καραγκιοζιλίκι», και να αντιληφθεί το «χατζηαβατιλίκι» στο οποίο έχει περιέλθει.

  55. Νέο Kid Al Kuwaiti said

    Ήταν βαθιά νυχτωμένος ο σιορ Καλλιμάνης ο ψαράς, αν πραγματικά πίστευε ότι οι Κυπραίοι μιλάνε «σωστά ελληνικά»…

  56. Νίκος Μαστρακούλης said

    Το κτίριο γράφεται με γιώτα, γιατί ως γνωστόν τα δάνεια απλογραφούνται. Και, χωρίς δάνειο χτίζεις; Δεν χτίζεις! 🙂

  57. spatholouro said

    «ο σιορ Καλλιμάνης ο ψαράς»

    Ορίστε κύριε Giorgo, λούσου τα…
    Σε λίγο θα σου τον λένε και Παναγιώτη, από Δεσπότη…

  58. giorgos said

    57.Εντάξει μωρέ τό άτομο είναι προβληματικό δέν άξίζει τόν κόπο …

  59. Γς said

    52:

    Του Γεράσιμου Κακλαμάνη στην ἐφημερίδα ΕΘΝΟΣ 22/7/1987

    Το έχει ξαναβάλει εδώ ο Spatholouro

    Ο κ. Θεοδωρόπουλος και το κάτεργο

  60. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    32 Εντάξει. Γιατί με ενδιαφέρουν κι άλλα έναρθρα π.χ. «σησάμι με το μέλι»

    33τέλος: Έτσι είναι

    51 😉

    53 Η φωνή της λογικής, όσο για τις -είες είναι μεγάλη πληγή

  61. Νέο Kid Al Kuwaiti said

    58. Εγώ αντίθετα , θεωρώ οτι είσαι αξιόλογο άτομο που αξίζει κάποιος να προσπαθεί να φωτίζει ενίοτε, μπάς και απαγκιστρωθεις από τα ερεβη της κακλαμανιας αμπελοφιλοσοφίας και ξερολιασης…

  62. Εγώ όταν πρωτοδοκίμασα να διαβάσω αρχαία ελληνικά

  63. Alexis said

    #53: Το ‘κτίριο’, του οποίου η ετυμολογία είναι αμφίβολη,…
    Πάντως όλα τα λεξικά συμφωνούν Άγγελε ότι η σύνδεσή του με το «κτίζω» είναι παρετυμολογική.
    Έτσι όπως το γράφεις αφήνεις να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να προέρχεται και από το «κτίζω».

  64. Pedis said

    Έχουμε πήξει στους μαλάκες σαν τον Ζουράρι. Πουλάνε γελοιότητα της χοντρικής.

    Η ύπαρξή στην πολιτική ζωή των αρλεκίνων παπάρηδων α) είναι προς όφελος των «σοβαρών» παπαρηδων διότι κερδίζουν στη σύγκριση β) λειτουργεί δια-σκεδαστικά … αποσπά την προσοχή από τα σοβαρά προβλήματα, τα οποία, έτσι κι αλλιώς, αρκετοί δεν θέλουν να τα σκέφτονται είτε από παραίτηση είτε από πρόληψη.

    Ε και μ’ αυτόν τον τσαρλατάνο! Και κόβω το σβέρκο μου, επειδή είναι κραγμένη ψωνάρα, ότι ως αρχαιο/φιλόλογος είναι μετριότατος!

  65. Alexis said

    #64:
    …μαλάκας, αρλεκίνος παπάρης, τσαρλατάνος, κραγμένη ψωνάρα, μετριότατος φιλόλογος…

    Βρε συ, πώς μιλάς έτσι για έναν …κομμουνιστή;

  66. spatholouro said

    Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης, θαρρώ πως χρημάτισε πολλά χρόνια στη Γαλλία.
    Καμμία σχέση με Φιλολογία, Νέα είτε Αρχαία.

  67. Pedis said

    # 65 – ναι, όπως είναι δημοκράτης ο καμμένος που συνεργάζεται με τους κομμουνιστές του σύριζα. Κι όλοι αντιμνημονιακοί.

  68. Pedis said

    # 66 – ναι, και για αυτό θεωρεί ότι τον παίρνει να ρίχνει δούλεμα στους ιθαγενείς.

  69. Pedis said

    Συγγνώμη για την επιμονή … αλλά εμένα ο τρόπος που γράφει και μιλά μου φέρνει σε καρικατούρα προφεσόρο που το σενάριο τον θέλει να προσπαθεί να ρίξει πρωτοετίνες.

  70. spatholouro said

    47 (Corto)
    Ψάχνοντας να βρω πού το διάβασες αυτό περί καραγκιοζιλικίου, «πάτησα» στου Γιάννη Χάρη, οπότε αναγκαστικά διάβασα το κείμενό του μέχρι να βρω τη λέξη…

    Και με την ευκαιρία αυτή -μετά από χρόνια που θυμάμαι ότι πάλι από σπόντα κάτι δικό του είχα ψιλοδιαβάσει- επιβεβαίωσα, για τον εαυτό μου και μόνο βέβαια, πόσο είναι εκατέρωθεν ευτύχημα μερικές αναγνωστικές συναντήσεις να μην ευοδώνονται…

  71. Γς said

    69:

    Δεν φαντάζομαι να εννοείς τον Γς;

    Το αντιρατσιστικό που ακόμα δεν είδαμε

    Ετσι για να΄χουμε να λέμε

  72. sarant said

    63 Η παρετυμολογία συχνά δημιουργεί δικαιώματα -βλ. πολυθρόνα (που δεν έχει καμιά σχέση με το πολύς και το θρόνος, είναι από το poltrona)

  73. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  74. 69

    Όντως.

    https://gfycat.com/IgnorantBiodegradableAfricanharrierhawk

  75. Γς said

    Κι ο δικός μου ο Αδωνης

    http://caktos.blogspot.gr/2014/02/adonis.html

  76. Nihil said

    Αστειευόμενος παραθέτω στις μεγαλεπήβολα σχέδια του κ. Ζουράρι περί νεκρανάστασης της αρχαίας ελληνικής στην καθημερινή μας ομιλία, την απίστευτη, “θεϊκή” τοποθέτηση μαθήτριας σε έκθεση, κατά την οποία κλήθηκε να σχολιάσει τους κινδύνους που ελλοχεύει το διαδίκτυο – το οποίο φυσικά να επισημάνω ότι είναι άμοιρο ευθυνών -.

    Προκαταβολικά να σημειώσω ότι από το πρώτο μάθημα είχα επισημάνει στους μαθητές ότι πρέπει να μη χρησιμοποιούν αγγλισμούς.

    Για δείτε όμως τι έγραψε : “Επίσης η χρήση του διαδικτύου μετατρέπει την επικοινωνία μεταξύ ατόμων από face to face σε screen to screen…”

    Τέτοια γράφουν και δεχόμεθα καταιγισμό αποφθεγμάτων των ημετέρων αρχαίων προγόνων : Φιλοκαλοῦμέν τε γὰρ μετ᾿ εὐτελείας καὶ φιλοσοφοῦμεν ἄνευ μαλακίας…

  77. Corto said

    70 (Spatholouro):

    Θα συμφωνήσω και θα προσθέσω ότι σίγουρα δεν προάγουν τον πολιτικό διάλογο οι χαρακτηρισμοί του τύπου: «ένας επιδειξίας τουρίστας των γραμμάτων και απλώς ημιμαθής, με τις παντελώς άκυρες και ανελλήνιστες πομφόλυγές του».

    Ο Γιάννης Χάρης θα μπορούσε να ασκήσει μία πολύ περισσότερο εποικοδομητική κριτική, αν εστίαζε στην αξιολόγηση της όποιας διοικητικής ή εκπαιδευτικής εμπειρίας του Κ.Ζ.
    Θα ήταν ασύγκριτα σημαντικότερο, κατά την γνώμη μου, στα πλαίσια ενός άρθρου πολιτικής κριτικής όπως αυτό του Γ.Χ., να ελεγχθεί αν ο υφυπουργός κατείχε πράγματι την καθηγητική ιδιότητα, και βέβαια να αξιολογηθούν τα όποια διοικητικά/ οργανωτικά του προσόντα.
    Τέλος θα περίμενα από έναν μαθητή του Σίμωνα Καρά και ψάλτη του Λυκούργου Αγγελόπουλου, να λειτουργούσε παιδευτικά προς το αναγνωστικό του κοινό, εξηγώντας γιατί είναι ανυπόστατη η «τετραηχία τεσσάρων φθόγγων», και ποιος είναι ο σωστός όρος*, παρά να αρκείται στον χαρακτηρισμό ενός (καλού ή κακού, αδιάφορο) λογοτέχνη σε τελευταία ανάλυση ως «κοπρολόγο» και «γελωτοποιό».

    *Οκτώηχος; Τετραφωνία; Ας μας διαφωτίσουν οι γνώστες της εκκλησιαστικής μας μουσικής παράδοσης.

  78. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    45. »Η παιδεία έχει πεθάνει εν Ελλάδι εδώ και δεκαετίες.»

    Οροσημα (οσα εχω αντιληφθει) :
    Μαλλον κακες βασεις στα μαθηματικα απο το δημοτικο σε σχεση με προηγουμενες εποχες
    Καταργηση αρχαιων απο κειμενο, γεωμετριας, στερεομετριας, ….
    Καταργηση της επιβραβευσης της κριτικης σκεψης, ιδιως στα μαθηματα των θετικων επιστημων
    Επιβραβευση της αποστηθισης, υπερμετρη αυξηση της βαθμολογιας (στα γυμνασια, λυκεια και στις εισγωγικες ) με αυστηρως διαδαγμενη υλη.
    Υποδαυλιση/παραπλανση γονεων και μαθητων αφου το πλειστον ηταν «αριστουχοι» (ολοι/ες με βαθμολογια πανω απο 15 δηλ. 75%) και «το χρυσο μου για μια μοναδα δεν μπηκε » (λεγοταν και στην εποχη μου)
    Υπερμετρη αυξηση των σπουδαστων εξωτερικου λογω της αυξησης του βιοτικου επιπεδου απο την δεκατια του 80 και της κοινωνικης αδικιας.
    (Αποτελεσμα το 2006 25% των μελων ΤΕΕ ειχαν σπουδασει στο εξωτερικο)
    Υπερμετρη αυξηση των εισαγομενων σε ΑΕΙ/ΤΕΙ (1ο μεγαλο αλμα επι Γερασιμου Αρσενη)
    ……………………………
    Εισαγωγη του 75% των αποφοιτων λυκειου σε ΑΕΙ/»Α»ΤΕΙ

    ΥΓ Συμπερασματα

    1. Τα νεα συστηματα εκπαιδευσης οδηγησαν στην αυξηση της κοινωνικης αδικιας. Αν εχεις φωτογραφικη μνημη, εισαι επιμελης και η οικογενεια σου μπορει να πληρωσει τους καλλυτερους ιδιαιτεραδες, μπορει να εισαχθεις (ισως και σε καλη σειρα) στην Σχολη Ηλεκτρολογων & Η/Υ του ΕΜΠ, αντι στην Νομικη 🙂

    2. Ομως στο 4ο ετος της ιδιας σχολης οταν φιλος μου καθηγητης εβαλε ενα αδιδακτο απλουστατο θεμα που εμεις οι ευεργετηθεντες της μεταρρυθμισης Ε.Παπανουτσου , λογω καλης και αυστηρης εκπαιδευσης ειχαμε μαθει να αντιμετωπιζουμε, οι περισσσοτεροι του ειπαν «αυτο δεν μας το εχετε διδαξει» και αυτος ανταπαντησε «σε 1 ετος παιρνετε το πτυχιο σας και θα κληθειτε να αντιμετωπισετε διαφορα πρωτοτυπα προβληματα και εγω δεν θα ειμαι εκει να σας βοηθησω…»

    3. Προφανως το πραγματικο ανω 15% (με ΙQ πανω απο 115 που σωρευτικά ειναι 15,8%) σε λιγα λεπτα θα μπορουσαν να το επιλυσουν, αν ειχαν την ακαταλληλη ασκηση της υπο-λανθανουσας κριτικης τους σκεψης. Ολοι οι επικριτες της IQ υποστηριζουν -και δικαιως- οτι υψηλες τιμες σε εξετασεις IQ δεν οδηγουν -αναγκαστικα στην επιτυχια/ευτυχια, αλλα συμφωνουν επισης στο οτι ατομα με χαμηλες τιμες IQ δεν μεγαλουργησαν.

  79. Μαρία said

    76
    >τους κινδύνους που ελλοχεύει το διαδίκτυο
    τους κινδύνους που ελλοχεύουν στο διαδίκτυο

    Δεν συνηθίζω να διορθώνω αλλά, αφού δηλώνεις εκπαιδευτικός, δεν είσαι άμοιρος ευθυνών.

  80. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    ελλοχεύει

    (αρχαία λέξη ἐλλοχεύω < ἐλλοχῶ < ἐν + λόχος «ενέδρα»)
    = παραμονεύει, ενεδρεύει
    π.χ. «Σε τέτοιες αλόγιστες και βιαστικές ενέργειες ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος τού λάθους»

    http://www.babiniotis.gr/wmt/webpages/index.php?lid=1&pid=19&catid=%C5&apprec=153

  81. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    Το ρήμα ελλοχεύω είναι αμετάβατο και δε συντάσσεται με αντικείμενο. Έτσι, η σωστή σύνταξη δεν είναι με αιτιατική. Σημαίνει ότι κάτι (κακό) κρύβεται.

    Παράδειγμα: Στα μεταλλαγμένα τρόφιμα ελλοχεύουν κίνδυνοι για κάθε είδος έμβιας ζωής.
    Διαβάστε περισσότερα: Ελλοχεύουν κίνδυνοι ή ελλοχεύουν κινδύνους; – iPaideia.gr

  82. Reblogged στις anastasiakalantzi50.

  83. Όχι, όχι. Καμία σχέση μεταξύ Ζουράρι και Άδωνι. Σαν ποιότητα και σαν ήθος. Η έκφραση «ο δικός μας» κάνει πιο απαλό τον παραλληλισμό, αλλά και πάλι.
    Ο Ζουράρις έχει έναν ενθουσιασμό για το αντικείμενό του, το οποίο γνωρίζει καλά, και εκείνος ο ενθουσιασμός είναι που τον έχει σπρώξει στον εθνολαικισμό.Όσο σούργελο κι αν μας φαίνεται,( και κυρίως στον Pedis, μάλλον επειδή δηλώνει «παλιός Κομμουνιστής» και όχι όψιμος υποστηριχτής του Στάλιν), δεν συγκρίνεται με τον άλλον.

    Ό Άδωνις είναι ένας διαταραγμένος ναζιστής, που είχε σαν γκουρού τον εθνικοσοσιαλιστή Πλεύρη. Κι αυτό είναι το λιγώτερο. Ο Μπουμπούκος είναι φτηνός και ψεύτης Ελληνοπώλης. Και άσχετος. Υπενθυμίζω οτι ούτε την ετυμολογία του ίδιου του ονόματός του ήξερε. Ή μάλλον σε μια επίδειξη αντι-σημιτισμού, είχε αποκρύψει από …ντροπή το ότι έχει ένα εντελώς σημιτικό όνομα, και έλεγε κάτι μπούρδες για το θεό για τον οποίο «άδουν» (και μάλιστα χωρίς υπογεγραμμενη) οι πιστοί και από κει τον ονόμασαν.
    -Πάμε να προσευχηθούμε;
    -Ναι , αλλά σε ποιον;
    -Σ εκείνον που τραγουδήσαμε χτές.
    -Πως τον λέγανε
    -Δεν ξέρω, αλλά αφού τον τραγουδήσαμε, μάλλον θα λέγεται Τραγουδάκης.

    Και πολλά άλλα, γνωστά.

  84. Φυσικά ως προς το θέμα της αρχαιομάθειας φαίνεται να μοιάζουν, όμως η ομοιότητα είναι επιφανειακή.

    Η υπερβολές του Ζουράρι είναι γνωστές αλλά τώρα αυτό διαφέρει από τη ναζιστική ιδεολογία του Άδωνη, που έχει στο Σχολείο μια κάποια κυρία Τζιροπούλου, που της έδοξε οτι τα αρχαία Ελληνικά «θεραπεύουν τη δυσλεξία» και ισως εγκληματεί διδάσκοντας σε παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες.

    Ο δε Άδωνις με το βιβλίο του, όπως και οι άλλοι ομοφοβικοί, επίσης είναι ηθικός αυτουργός σε έγκλημα, γιατί μπορεί να έχει σπρώξει στην αυτοκτονία γκέι παιδιά και εφήβους.

    Ως προς την ουσία τώρα, ναι, η Ελλάδα θα όφειλε να βγάζει πολλούς και καλούς φιλόλογους, γνώστες των αρχαίων, που να είναι εφάμιλλοι των αντίστοιχων Οξφορδιανών και Γερμανών.
    Όχι απαραίτητα 100.000, αυτό εντάξει, είναι ανέκδοτο, δε θα γίνει. Ας πούμε 100.

    Άρα :βάσεις της αρχαίας γραμματείας στο σχολείο, διδασκαλία της ουσίας της , θέατρο, ιστορία, τέχνη κλπ, και, θα συμφωνήσω με το Νικοκύρη, κάποια σχολεία με εξειδίκευση, για να βγούν αυτοί οι εκατό, διακόσιοι.

    Πάντως σίγουρα, επιστροφή στις Ανθρωπιστικές επιστήμες, βάσει των οποίων είναι και η κλασική παιδεία. Αλλιώς θα βγάζουμε ανθρώπους ρομποτάκια και κουμπάκηδες, αφιλοσόφητους,ανιστόρητους, απολίτικους και ατραγούδιστους.

  85. Γς said

    81:

    >Ελλοχεύουν κίνδυνοι ή ελλοχεύουν κινδύνους;

    Ο λίαν επικίνδυνος

    «Ερως, ος εν μαλακαίς παρειές νεάνιδος ελλοχεύεις»

  86. Pedis said

    # 78 – Φιλλέληνα κριτικαρά !

    Επιβραβευση της αποστηθισης,

    σε ποια χώρα πήγες σχολείο; Πάντα έτσι ήταν και χειρότερα … άσε που σχετικά μιλώντας έχει βελτιωθεί στη φορμα του σε σύγκριση με αυτό που περιγράφουν οι γεροντότεροι: «πες μας το μάθημα, ξεκίνα, … σταμάτα … συνέχισε εσύ!»

    η γεωμετρία έχει εξοβελιστεί από τα προγράμματ σπουδών των σχολείων σε όλον τον «πολιτισμένο» και «καλό» κόσμο. Μάλλον επειδή δεν καλουπώνεται σε κάποια αξιολόγηση δεξιοτήτων ή κανείς δεν έχει σκεφτεί πώς να τη συνδυάσει με μοναδικό προαπαιτούμενο του ικανού υπάλληλου … το εξέλ.

    Εν ολίγοις το ελληνικό σχολείο κουβαλά όλα τα στραβά της μοίρας της ψωροκώσταινας μαζί με τα άδικα της ταιυλορικής καπιταλιστικής εκπαίδευσης της ΕΕ που έχει κοπυπαστώσει το αμερικάνικο συστημα-εγγύηση αγραμματοσύνης και υποταγής για τη μάζα.

  87. Γς said

    86:

    >«πες μας το μάθημα, ξεκίνα, … σταμάτα … συνέχισε εσύ!»

    http://caktos.blogspot.gr/2010/12/1953.html

  88. gpoint said

    # 79

    Σχετικά με το ελλοχεύω και την προέλευσή του θυμήθηκα κάτι παλιά……

  89. Βέβαια, πρέπει να παραδεχτούμε οτι ο κάποιος βερμπαλισμός του Ζουράρεως τον οδηγεί σε κάποια λαθάκια.
    Πχ, τα «μέζεα του κατωτέρου στεατοπυγικού μας υποσυστήματος» δε βγάζουν πολύ νόημα.
    Είχα ξαναπεί, οτι στεατοπυγία είναι ένα χαρακτηριστικό κάποιων φυλών στην Αφρική, πολύ παχιοί κώλοι, που προφανώς έχει αναπτυχθεί λόγω σεξουαλικής επιλογής μέσα στα χιλιάδες χρόνια. Το γεγονός ότι οι στεατοπυγικές γυναίκες έχουν πολύ μακρυές κλειτορίδες και έξω χείλη που κρέμονται 10 και 15 εκατοστά, δεν ξέρω αν έπαιξε κάποιο ρόλο στο ρητό του Ζουράρη.
    https://en.wikipedia.org/wiki/Saartjie_Baartman#Sexism
    Στεατοπυγική ήταν και η Saartjie, η πρώτη Αφρικάνα που εξέτασαν οι Ευρωπαίοι σε εργαστήρια και τσίρκα.

    77, Για την «τετραηχία τεσσάρων φθόγγων» δεν γνωρίζω τι θέλει να πει. Πάντως η Βυζαντινή μουσική, όπως όλη η μουσική μοντάλ, δεν έχει αρμονία σαν τη Δυτική, έχει μια μελωδική γραμμή και ένα ίσο. Την εκσυγχρονισμένη εκκλησιαστική την έχουν τεραφωνήσει με το δυτικό τρόπο.Προφανώς οι παραδοσιακοί λένε οτι η βυζαντινή μουσική δεν είναι γραμμένη για να τετραφωνίζεται, κάτι τέτοιο.

    Οκτώηχος είναι άλλο. Είναι το σύνολο των βασικών Βυζαντινών κλιμάκων. Το Χτωήχι, ήταν ένα βιβλίο με ύμνους στις οχτώ αυτές κλίμακες.

  90. στο μεταξύ στο Λος Άντζελες παραμονή εορταστικών τριημέρων

  91. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    # 86. Pedis οτι να’ναι, αμα λαχει να ‘ουμε!

    Δεν θελεις να καταλαβεις!

    Γραψω, ματαγραφω, ξανα-ματαγραφω, τιποτα.

    Ολα ειναι προαποφασισμενα για σενα, απο τους κακους , τους αλλους 🙂

    ΥΓ Επαναληψις .

    1. » Τα νεα συστηματα εκπαιδευσης οδηγησαν στην αυξηση της κοινωνικης αδικιας.»
    2. » Ολοι οι επικριτες της IQ υποστηριζουν -και δικαιως- οτι υψηλες τιμες σε εξετασεις IQ δεν οδηγουν -αναγκαστικα στην επιτυχια/ευτυχια, αλλα συμφωνουν επισης στο οτι ατομα με χαμηλες τιμες IQ δεν μεγαλουργησαν.»

  92. nikiplos said

    Καλημέρα… Από την Ιατρική αντλώντας κι εγώ το παράδειγμά μου, θα έλεγα ότι όποιος φαντασιώνεται ό,τι και ο ΚΖ, στην ουσία φαντασιώνεται έναν Φραγκεστάϊν τραβεστί…

  93. nikiplos said

    Αυτό με το black Friday που στο εξωτερικό καθόμασταν και γελούσαμε κοροϊδεύοντας τους χλιμίτζουρες που έπεζαν μπουκέτα και μαλλιοτραβιόντουσαν για το ποιός θα αρπάξει την κουρελαρία-ευκαιρία, ότι θα το ζούσαμε κι εδώ ποτέ δεν το φαντάστηκα…

  94. Γς said

    89:

    >Στεατοπυγική ήταν και η Saartjie, η πρώτη Αφρικάνα που εξέτασαν οι Ευρωπαίοι σε εργαστήρια και τσίρκα.

  95. Corto said

    Να αποτολμήσω και ένα σχόλιο για τα μωαμεθανικά τεμένη.

    Σιιτικά ή σουνιτικά;
    Αν τα χτίσει η ελληνική Πολιτεία, σε ποιον θα ανήκουν;
    Ποιος θα τα λειτουργεί και ποιος θα τα συντηρεί;
    Θα έχουν ιερέα δημόσιο υπάλληλο ή όχι; Αυτός θα είναι Έλληνας υπήκοος ή όχι απαραίτητα;
    Σε τι γλώσσα θα γίνεται το όποιο κήρυγμα, αραβικά, πακιστανικά, ελληνικά, τούρκικα ή κάτι άλλο;
    Θα οριστούν νέες μουφτείες ή θα επεκταθεί η αρμοδιότητα των υπαρχόντων;
    Η κατασκευή τους θα υπάγεται στην Ναοδομία ή στην Πολεοδομία;
    Θα προβλέπονται από το Γ.Π.Σ. και τα ρυθμιστικά σχέδια ή θα «φυτευτούν»; Αν ναι τι σ.δ. θα έχουν τα οικόπεδά τους;
    Θα υπάρχει αρμόδια αρχιτεκτονική επιτροπή για την αδειοδότησή τους ή όχι;

    Υπενθυμίζω ότι:
    «Η Μουφτεία είναι δημόσια υπηρεσία που υπάγεται στο Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και οι διορισμοί σε αυτήν γίνονται μέσω ΑΣΕΠ»

    https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CE%BF%CF%85%CF%86%CF%84%CE%AE%CF%82

    Έχουν άραγε διευθετηθεί από την ελληνική Πολιτεία αυτά τα σπουδαία κανονιστικά ζητήματα ή μιλάμε στον βρόντο;

  96. Νεο kid Al Kuwaiti said

    Σκλιμ 90. Στο ιετα?

  97. Corto said

    89 (Ιάκωβος):

    Πολύ ωραία μας εξηγείς αυτά τα ενδιαφέροντα μουσικολογικά ζητήματα.
    Δυστυχώς ο Γ.Χ. προτίμησε να αποδίδει χαρακτηρισμούς, παρά να εξηγεί ποιο είναι το λάθος.

  98. 96

    Τι είναι το ιέτα;

  99. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    90. Μου θυμιζει το Energy and Equity («Ενέργεια και ισοτιμία»), Ivan Illich, 1974

    Ο μεσος αμερικανος αντρας αφιερωνει πανω απο 1600 ωρες ετησιως γαι το ΕΙΧ του. …Δαπανα 4 απο τις 16 ωρες της ημερας στο ΕΙΧ ή μαζευοντας εισοδηματα για αυτο .. …1600 ωρες για 7500 μίλια.
    (σελ. 18-19)

    Click to access Ivan%20Illich_Energy%20and%20Equity.pdf

  100. Pedis said

    # 91 – Καλά, ντάξει, κατάλαβα … συγγνώμη για την ενόχληση.

  101. Νέο Kid Al Kuwaiti said

    98. Καλά ρε! Κομμουνιστής σκύλος και δε ξερς το «τι ν τούτο ; » στα ρουσικα; 🙂

  102. 101

    Γιαβάς λιουμπλιού και νταζβιντάνιε!

    Η ροή των ΙΧ, βρε! Ασπρα φώτα το ένα ρεύμα, κόκκινα το άλλο.

  103. NM said

    «της επί χρήμασι εκδιδομένης γυναικός το σιδηρούν κιγκλίδωμα» έχει να γίνει στα σχολειά άμα τη εφαρμογή του Ζουραρείου εκπαιδευτικού δόγματος. Το ξέρει και ο ίδιος –δεν είναι χαζός-. Μάλλον τρολάρει ο τύπος.

  104. Νέο Kid Al Kuwaiti said

    103. A! …εντυπωσιακό ,δε λέω. Και τι ακριβώς γιορτάζουνε εκεί τα αμερικανα και έχνε παρ τα δρομια;

  105. Μαρία said

    97
    Τι να εξηγήσει; Μπορείς να φανταστείς τετραηχία π.χ. 5 φθόγγων; Δεν χρειάζονται γνώσεις βυζαντινής μουσικής, για να αντιληφθεί κανείς τη μπαρούφα.

  106. Spiridione said

    95.
    Πρόχειρα, έχουν ρυθμιστεί αυτά με τον ν. 3512/2006
    (εδώ είναι όπως είχε ψηφιστεί, έχουν γίνει κάποιες τροποποιήσεις στο μεταξύ)
    http://www.dsanet.gr/Epikairothta/Nomothesia/n3512_06.htm
    Και εδώ η απόφαση της Ολομ. του ΣτΕ. για τη νομιμότητα της υπ.αποφ. για την ανέγερση του τεμένους.
    http://www.voloslaw.gr/cgi-bin/pages/index.pl?arlang=Greek&argenkat=%D5%F0%E7%F1%E5%F3%DF%E5%F2%20-%20%C1%ED%E8%F1%FE%F0%E9%ED%E1%20%C4%E9%EA%E1%E9%FE%EC%E1%F4%E1&arcode=150807110241&type=Article

    Ναοδομία απ’ όσο ξέρω δεν υπάρχει σήμερα, τουλάχιστον δεν υπάρχει με τη μορφή που είχε παλιότερα.

  107. Corto said

    106:
    Μα άλλο ήχος και άλλο φθόγγος.
    Οι ήχοι είναι οκτώ και οι φθόγγοι επτά.

  108. smerdaleos said

    Γιάννης Χάρης:

    προς τι Ζουράρις αποδίπλα, ένας επιδειξίας τουρίστας των γραμμάτων και απλώς ημιμαθής, με τις παντελώς άκυρες και ανελλήνιστες πομφόλυγές του, που θαμπώνουν τους καλόπιστους και έτοιμους να θαμπωθούν
    —-

    Άριστη η περιγραφή του Γιάννη Χάρη.

    Αμετροεπής, ἀκριτόμυθος και εικαιορρήμων (= παπαρολόγος), τρεις λέξεις κλειδιά για το Ζουράρι.

  109. 105

    Θενκςγκίβινγκ!

  110. Corto said

    107:
    Spiridione, σε ευχαριστώ για τις πληροφορίες. Θα το ψάξω για την ναοδομία και για κάποια άλλα ζητήματα.
    Μέχρι προ δεκαετίας πάντως θυμάμαι ότι υπήρχε ναοδομία.

  111. Spiridione said

    111.
    https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9D%CE%B1%CE%BF%CE%B4%CE%BF%CE%BC%CE%AF%CE%B1

  112. Corto said

    112: Ωραία, θα το διαβάσω. Σε ευχαριστώ και πάλι.

  113. Νέο Kid Al Kuwaiti said

    110. Θενκς; α, κατάλαβα! ευχαρισταν κι αυτοί το θεό που βγήκε ο Τραμπ και το Ντόλας πήρε την ανιούσα 🙂 🙂

  114. Νέο Kid Al Kuwaiti said

    114. Το ντολαρ (… τον κορεκτορα μου μέσα! Και πιο στο διάλο είναι αυτός ο Ντόλας 😉

  115. Spiridione said

    108. Τα έχει εξηγήσει σε προηγούμενα άρθρα του

    http://www.efsyn.gr/arthro/o-sol-sol-sol-la-kai-o-soys
    Αρκετά παίξαμε, ας δούμε τον άλλο, που βγήκε τάχα σοβαρός στη Βουλή των Ελλήνων, και στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό σερβίρει μια -«ποιητική», αν θέλετε, μα τίποτα παραπάνω- ιδέα του Μίκη, που την υιοθέτησε και την περιφέρει από δω κι από κει, καιρό τώρα. Τραγουδάει λοιπόν τέσσερις μόλις νότες: σολ-σολ-σολ-λα («τετραηχία» τις είπε και τις ξανάπε, όρο ανύπαρκτο, που πιο λάθος δεν γίνεται στην περίπτωση αυτή!), ίδιες στο «Τη Υπερμάχω» και στη «Συννεφιασμένη Κυριακή», για να θριαμβολογήσει πως τα 1.400 χρόνια που χωρίζουν τα δύο αυτά «τραγουδάκια» ταυτόχρονα τα ενώνουν, ενάντια «στους βοσκηματώδεις της ασυνέχειας»!

    http://www.efsyn.gr/arthro/oneiro-heimerinis-nyktos
    Οταν έγραφα για το σόου που έδωσε στη Βουλή, με την «τετραηχία» σολ-σολ-σολ-λα, σημείωνα σε παρένθεση πως τέτοιος όρος δεν υπάρχει, κι ούτε θα μπορούσε να είναι πιο λάθος. Καναδυό φίλοι αναγνώστες απλώς απόρησαν, ένας εξανέστη: «και από πότε δεν έχει το δικαίωμα να πλάσει κάποιος…, προκειμένου να εκφράσει…» κτλ.
    Επανέρχομαι ευχαρίστως, μια και το «πλάσμα» του κ. Ζουράρι μαρτυρεί όχι μόνο ελλιπείς μουσικές, αλλά κυρίως γλωσσικές γνώσεις.
    Για δύο όμοιες «τετραηχίες» έλεγε και ξανάλεγε με έμφαση ο κ. Ζουράρις, τραγουδώντας τις τέσσερις πρώτες νότες της «Συννεφιασμένης Κυριακής» και του «Τη υπερμάχω», για να αποδείξει τη συνέχεια του ελληνικού πολιτισμού: τέσσερις συνεχόμενες νότες, απλή ακολουθία. Τίποτε άλλο.
    Τι λέει η γλώσσα; Πολυφωνία την ύπαρξη πολλών φωνών, που ακούγονται μαζί (όχι μόνο στη μουσική), τριφωνία τις τρεις φωνές, όταν συνηχούν, τετραφωνία τις τέσσερις κτλ. Οσο για ήχους, έχουμε π.χ. την οκταηχία (ή και πολυηχία) της βυζαντινής μουσικής, δηλαδή την ύπαρξη απλώς οκτώ διαφορετικών ήχων· «τετραηχία» θα είχαμε αν σε κάποιο μουσικό σύστημα υπήρχαν απλώς τέσσερις ήχοι –όχι νότες, φθόγγοι· ήχοι!
    Ετσι η στοιχειωδέστερη ελληνική γλώσσα, έτσι κι η μουσική.

  116. Μαρία said

    108
    Η τετραηχία όμως νομίζω οτι δεν παραπέμπει στον «ήχο» αλλά στο τετράηχο= τετράφθογγο.

  117. 116 H σύγκριση πάντως των δύο μελωδιών είναι ιδέα όχι του Μίκη, αν δεν κάνω λάθος, αλλά του Πετρόπουλου, που τόνε κουβεντιάζαμε στο άλλο νήμα τις προάλλες.

  118. Μαρία said

    116
    Άρα εννοούσε ένα τετράφθογγο μοτίβο. Ο Χάρης υπερβάλλει. Και στα τρίηχα της δυτικής μουσικής έχουμε τρεις φθόγγους.

  119. Spiridione said

    118. Το έχω ακούσει αυτό και εγώ να το λέει ο Μίκης. Αλλά το έλεγε πράγματι περισσότερο κάτι σαν ένα ενδιαφέρον και αξιοσημείωτο γεγονός, δεν έδινε ιδεολογική χροιά.

  120. Μαρία said

    118
    Στο Μίκη την πρωτοδιάβασα.

  121. Ο ΗΠ το έγραφε το ’68, στα «Ρεμπέτικα τραγούδια», ο Μίκης πότε;

  122. geobartz said

    Sarant (Zouraris) said: «…να δημιουργηθεί, σε ορίζοντα δεκαετίας, μια βάση 100.000 ανθρώπων που να μιλούν και να γράφουν αρχαία ελληνικά…».

    Ξέρω ένα παιδάκι 4 ετών που μιλά (χωρίς …συντακτικά λάθη!) ελληνικά και ισπανικά, καταλαβαίνει τα καταλανικά (αλλά …αρνείται να τα μιλά) και κάνει 2 ώρες την εβδομάδα αγγλικά! Θέλω να πω ότι δεν φταινε τα …κακόμοιρα αρχαία ελληνικά αλλά οι …αρχαίοι καθηγητές που τα διδάσκουν και (ίσως περισσότερο) οι …νεανερτάλιοι του εκάστοτε υπουργείου Παιδείας που καταρτίζουν τα (δήθεν) προγράμματα σπουδών.

    Φυσικά, το παιδάκι ΒΡΙΣΚΕΙ ανθρώπους που μιλάνε ελληνικά, ισπανικά κλπ. Να μην …ΖΟΥΡλαθούμε κιόλας!

  123. Μαρία said

    122
    1972 http://bibliognosia.gr/%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%8A%CF%8C%CE%BD/%CE%BC%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B9%CF%82-%CE%BC%CE%AC%CE%B6%CE%B5%CF%82/
    κεφαλαιο τριτο
    η μουσικη μας
    κληρονομια (sic)

  124. Alexis said

    #0: Επίσης, ο Κ. Ζουράρις επανέλαβε ότι είναι κομμουνιστής, παλιός αριστερός και χριστιανός ορθόδοξος

    Και μετά κοροϊδεύετε τον μεταμεσονύχτιο επισκέπτη όταν μιλά για χριστιανομπολσεβίκους και χριστιανομπολσεβικισμό… 🙂

  125. ΓιώργοςΜ said

    Περί ήχων, φθόγγων κλπ: Δε σκαμπάζω και πολλά από μουσική, καλό θα ήταν όμως κάποιος που σκαμπάζει να μας ξεμπλέξει. Έχω την εντύπωση πως «φθόγγος» είναι η νότα μαζί με τη χρονική της αξία. Όσο για τους (οκτώ) «ήχους», στη Βυζαντινή μουσική είναι, απ’ όσο έχω καταλάβει, κλίμακες, τέσσερεις βασικοί (πρώτος-τέταρτος) και τέσσερεις πλάγιοι (πλάγιος πρώτος κλπ), κάτι σαν μείζονες/ελάσσονες (ή ματζόρε/μινόρε, αν προτιμάτε). Τι σημαίνει «ήχος» ή «τετραηχία» στη δυτική μουσική δεν ξέρω, ούτε αν υπάρχει τέτοια ορολογία. Θα μπορούσε να είνα μια συγχορδία με τέσσερεις ήχους ή μια ακολουθία από τέσσερις ήχους, ή τίποτε.
    Κανένας/καμμία με μουσικές γνώσεις να μας ξεμπουρδουκλώσει;
    (Όσο το σκέφτομαι, τόσο μου μοιάζει πιο γλωσσικό το θέμα, με τη δυτική και την ανατολική μουσική και το σύστημα γραφής και την ορολογία της καθεμιάς. Διασταλτικά, εντός της θεματολογίας του ιστολογίου! 🙂 )

  126. smerdaleos said

    @125, Αλέξη: Και μετά κοροϊδεύετε τον μεταμεσονύχτιο επισκέπτη όταν μιλά για χριστιανομπολσεβίκους και χριστιανομπολσεβικισμό…
    —-

    Εννοείται πως περιμένουμε πως και πως τη μεταμεσονύχτιον ανακοίνωσιν των Ελληνοψύχων του Ιλλινόι (για να καταλάβετε το αστείο με το don’t ask don’t tell) για τη συνέντευξη του υθλορρήμονος Ζουράρι.

  127. Spiridione said

    119. Ναι αλλά τα τρίηχα, απ’ ό,τι καταλαβαίνω είναι κάτι πιο συγκεκριμένο, δεν είναι απλά τρεις φθόγγοι.
    http://micro-kosmos.uoa.gr/gr/magazine/ergasies_foititon/ekptech/music/triixo.htm
    Tuplet στα αγγλικά
    https://en.wikipedia.org/wiki/Tuplet
    Τέλος πάντων, και εγώ είμαι άσχετος από μουσικά

  128. giorgos said

    https://www.scribd.com/doc/35652431/%CE%97-%CE%95%CE%9B%CE%9B%CE%91%CE%A3-%CE%A9%CE%A3-%CE%9A%CE%A1%CE%91%CE%A4%CE%9F%CE%A3-%CE%94%CE%99%CE%9A%CE%91%CE%99%CE%9F%CE%A5-%CE%93%CE%B5%CF%81-%CE%9A%CE%B1%CE%BA%CE%BB%CE%B1%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CE%B selida 243 peri mousikis

  129. w2016blog said

    Καημένε Ζουράρι ,θα σε φάνε λάχανο οι κόκκινοι τερμήτες.

  130. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    131. Επίθεση κουκουλοφόρων και ρίψη με μπογιές κατά του προέδρου των «Ελληνικών Πετρελαίων» (ΕΛΠΕ) Στάθη Τσοτσορού, ο οποίος εκείνη την ώρα έδινε διάλεξη με θέμα «Διοίκηση σε περιόδους αβεβαιότητας: Ο ενεργειακός τομέας κατά τη μετάβαση στη μετα-πετρελαϊκή εποχή» σε μεταπτυχιακούς φοιτητές, σημειώθηκε σήμερα το απόγευμα στο κτίριο του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στη Νεάπολη. Ο κ. Τσοτσορός ήταν καλεσμένος προκειμένου να μιλήσει για την κλιματική αλλαγή και την ενέργεια, ωστόσο η εκδήλωση σημαδεύτηκε από την εισβολή της ομάδας «Τερμίτες» οι οποίοι φώναξαν συνθήματα κατά του καπιταλισμού.

  131. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα -δεν προλαβαίνω να σχολιάσω αναλυτικά δυστυχώς

  132. Idom said

    «Αν μη τι άλλο, μου φαίνεται να βάζει εντελώς λαθεμένους στόχους για τα αρχαία ελληνικά: «όχι μόνο να τα γράφουν αλλά και να τα μιλούν». Μα, με ποιον θα μιλούν μια νεκρή γλώσσα που δεν έχει φυσικούς ομιλητές; Μεταξύ τους; »

    Είμαι κάθετα, οριζόντια και διαγώνια κατά τής εκμάθησης αρχαίων ελληνικών στο σχολείο, εκτός από την διδασκαλία της στα τμήματα τής κλασικής κατεύθυνσης τής 3ης λυκείου. Άλλο πράγμα είναι βέβαια, ένα μάθημα για την γλώσσα και την ιστορία της γενικά, με στοιχεία τής αρχαίας ελληνικής και με πολλά παραδείγματα αρχαίων κατάλοιπων που έχουν επιβιώσει έως την σημερινή μας γλώσσα. Αυτό είναι χρησιμότατο.
    ΑΝ όμως – υπόθεση εργασίας – συμφωνούσαμε ότι θέλουμε να διδάξουμε σε κάποιο παιδί (ειδικά στο νηπιαγωγείο!) αρχαία ελληνικά, νομίζω ότι ο πιο αποδοτικός τρόπος θα ήταν να γραφτούν φανταστικοί απλοί, καθημερινοί διάλογοι, αυξημένης δυσκολίας, όπως γίνεται με τα διδακτικά βιβλία κάθε (ζωντανής) γλώσσας. Στην πραγματικότητα δεν το νομίζω εγώ: αυτό το σύστημα έχει επιλεγεί για την διδασκαλία των γλωσσών! Γιατί όχι και για μία νεκρή ή τεχνητή γλώσσα; Και ναι, μέσα στις ασκήσεις εκμάθησης θα υπήρχαν και ασκήσεις ομιλίας και διαλόγων. Γιατί είναι «κακό»;

    Προσέξτε, ΔΕΝ λέω για τον τελικό στόχο: φυσικά και δεν υπερθεματίζω για οποιαδήποτε μορφή επιστροφής στην αρχαία ελληνική. (Ίσως αυτό θέλει ο Ζουράρ και φυσικά διαφωνώ.) Μιλάω όμως για την μεθοδολογία.

  133. ΓιώργοςΜ said

    134 Συμφωνώ απολύτως με την προσέγγιση, έτσι όπως καταλαβαίνω το θέμα της σχολιαζόμενης πρότασης δεν είναι η μεθοδολογία, αλλά ο στόχος.
    Όσο για την υπόθεση εργασίας, θα έπρεπε να καταλήξουμε σε μια κοινά συμφωνημένη προφορά, οπότε θα διδασκόταν πχ η γλώσσα που ομιλούταν τον Χ αιώνα από τους Ψ. Αλλιώς καταλήγουμε σε ανεκδοτολογικές καταστάσεις (ο Χάρυ Κλύν ήταν πάλι; Για την επίσκεψη του Ντ’ Εστέν;) του τύπου «εδώ ο κόσμος κάιγαϊτάι κάι το @@@ χτενίζετάι» 🙂

  134. Γιάννης Ιατρού said

    128: Σμερδαλέος
    Γιατρέ μου, τα μαντάτα από το ILL Οινόη είναι κακά.
    DONALD Trump could DIE while President of the United States by suffering a potentially fatal heart attack, a top cardiologist has claimed.

    One doctor claimed the President-elect’s relationship with his 46-year-old wife Melania Trump could also impact his health. His wife, Melania Trump, is beautiful and ambitious and will make certain demands as a young woman in her prime at 46. «She will require time and energy. So let’s hope he doesn’t ‘die on the job’, or ‘die in the saddle’ or, as they say in France, la mort d’amour!»

  135. Μαρία said

    129
    Για τρεις νότες πρόκειται που παίζονται με ορισμένο ρυθμό. Σημασία έχει για το θέμα που συζητάμε οτι η λέξη ήχος στη λέξη τρίηχο σημαίνει φθόγγος. Ας όψονται αυτοί που μετέφρασαν την τερτσίνα τρίηχο 🙂

  136. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    «Στη συνέχεια, με εκστατικό ύφος ο δημοσιογράφος ρώτησε τον Κ. Ζουράρι για τη διδασκαλία των αρχαίων, και εκείνος απάντησε ότι η προσωπική του άποψη είναι πως πρέπει να εισαχθούν στοιχεία της αρχαίας ελληνικής ήδη από τις τάξεις του νηπιαγωγείου (!)»
    Κι όταν με το καλό μεγαλώσουν, θα είναι μορφωμένα ζαβλακομένα οικονομικά πρόβατα, έρμεα στις ορέξεις των οικονομικών λύκων που θα τα εξουσιάζουν, και αναλόγως τις ορέξεις τους, όντας ανίκανα να αντιδράσουν, θα τα σκοτώνουν.
    Ζουράρις υφυπουργός παιδείας, Ο ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ, ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΘΕΣΗ.
    ΠΟΥ ΠΑΜΕ ΡΕ, ΠΟΥ ΠΑΜΕ. 🙂

    » Μα, με ποιον θα μιλούν μια νεκρή γλώσσα που δεν έχει φυσικούς ομιλητές; Μεταξύ τους;» Μα με τους πεθαμένους ΑΗΠ φυσικά, γιατί όταν αυτοί έφτιαχναν Παρθενώνες, οι κουτόφραγκοι έτρωγαν βελανίδια, βέβαια τώρα αυτοί έφτασαν έξω από το ηλιακό σύστημα, κι εμείς αναπολούμε τα περασμένα ένδοξα μεγαλεία, τρώγοντας βελανίδια.
    Τρείς είναι οι μεγάλες εκπαιδευτικές κατάρες των σύγχρονων Ελλήνων, που τους βαραίνουν και δεν τους αφήνουν να εξελιχθούν, Η ΘΡΗΣΚΕΙΑ, Η ΙΣΤΟΡΙΑ, ΚΑΙ ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ, διαστρεβλώνουν εντελώς την σημερινή πραγματικότητα και προάγουν τις ψευδαισθήσεις. Όταν όλοι και όλα σε τραβάνε πίσω, πώς να πάς μπροστά μετά.

    «Επίσης, ο Κ. Ζουράρις επανέλαβε ότι είναι κομμουνιστής, παλιός αριστερός και χριστιανός ορθόδοξος»
    Όταν οι λέξεις χάνουν την σημασία και το νόημά τους, κι η ματαιοδοξία με την γελοιότητα πιάνουν κορυφή.
    ΠΑΤΡΙΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ, και για όσους δεν το έχουν καταλάβει, άλλαξε ο Παττακός, κι έβαλε τα ρούχα του αλλιώς. Μισός αιώνας (παρά ένα χρόνο 🙂 ) πέρασε που πήγα πρώτη φορά σχολείο, και τίποτα ουσιαστικό δεν έχει αλλάξει, ΤΙΠΟΤΑ όλα ίσια____________________________________!!!

  137. ΓιώργοςΜ said

    οι κουτόφραγκοι έτρωγαν βελανίδια, βέβαια τώρα αυτοί έφτασαν έξω από το ηλιακό σύστημα

    Εμείς το τερματίσαμε, και ξαναρχίζουμε από την αρχή:

    http://www.oakmeal.com/

    http://www.ypaithros.gr/%CF%84%CE%BF-project-alevri-apo-velanidia-sthn-kastania-pierias/

    Πιστεύω σε καμμιά διακοσαριά χρόνια θα τους περάσουμε πάλι και θα ξαναρχίσουμε. Καλή διάθεση να υπάρχει: 🙂

  138. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    3 – «Και πώς ν’ απαντήσω στο επιχείρημα «καλά ρε μπαμπά, θα δω μπροστά μου ποτέ κανέναν αρχαίο να τα πούμε;», όταν την ίδια φράση ακριβώς έλεγα κι εγώ στη θέση της.»
    Δεν σου κάνει εντύπωση που ενώ δεν σου απάντησε κανείς εσένα, δεν μπορείς κι εσύ να απαντήσεις στην κόρη σου; Γιατί δεν έψαξες ποτέ σου μετά να βρείς την απάντηση; Τι λές, η κόρη σου όταν με το καλό θα έχει παιδί στην ίδια θέση και της κάνει την ίδια ερώτηση, θα του δώσει απάντηση;
    Είναι τραγικό που ΚΑΝΕΙΣ δεν ρωτάει τα παιδιά τι θέλουν από το σχολείο, και ταργικότερο που όταν μεγαλώνουν και γίνονται γονείς, ΑΔΙΑΦΟΡΟΥΝ με την σειρά τους για τα δικά τους παιδιά. Πάνω από έναν αιώνα, στο ίδιο έργο άβουλοι θεατές.

  139. Ευάγγελος said

    Εν τω μεταξύ στη Ρωσίαhttp://www.lifo.gr/now/world/122617

  140. Γς said

    127:

  141. Ευάγγελος said

    http://www.lifo.gr/now/world/122617

  142. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    15 – «Αὐτὸς ποὺ ἀγαπάει πραγματικὰ τὴ γνώση καθαυτή, δὲν ἐνδιαφέρεται γιὰ τὴν πρακτικὴ καὶ ὑλικὴ ἀξία της.»
    Eίναι άλλο να αγαπάς την γνώση και να επιλέγεις τι θα μάθεις, κι άλλο να σε υποχρεώνουν να μάθεις ό,τι θέλουν άλλοι, χωρίς να σε ρωτήσουν, και ειδικά που αυτά που σε υποχρεώνουν να μάθεις, δεν είναι για την γνώση καθαυτή, αλλά ΑΚΡΙΒΩΣ για την πρακτική και υλική αξία της, και είναι ΕΣΚΕΜΜΕΝΑ ελλιπέστατα.
    Στο ιστολόγιο του Νικοκύρη επιλέγεις εσύ να μπαίνεις, αν σε υποχρέωναν πώς θα σου φαινόταν; ειδικά αν έπρεπε να δεχτείς και να μάθεις όσα λέγονται εδώ;

    31 – «Τον ποδοσφαιριστή τον ενδιαφέρει να παίξει μπάλα, όχι κάποιο άλλο άθλημα. Στην προπόνηση όμως δεν παίζει μόνο μπάλα, κάνει και κάνα τρέξιμο, καμιά κάμψη κλπ.. Γιατί; Όχι για να κάνει αγώνες κάμψεων, αλλά γιατί καλή μπάλα παίζει όποιος έχει συνολικά γυμνασμένο σώμα.»
    Σωστά όλα αυτά, όμως το κυρίως «μάθημα» στην προπόνηση, είναι η μπάλα, όσο καλύτερα την μάθει, τόσο περισσότερα χρήματα θα πάρει, γιατί αυτός είναι ο στόχος του, να βγάλει πολλά χρήματα. Οι μαθητές «ποδοσφαιριστές» μαθαίνουν όλα τ΄άλλα εκτός από μπάλα, κι έστι γίνονται ΕΞΩΦΥΛΑΡΟΥΧΕΣ.

  143. Γιάννης Ιατρού said

    140: ΛΑΜΠΡΟΣ
    …Είναι τραγικό που ΚΑΝΕΙΣ δεν ρωτάει τα παιδιά τι θέλουν…

    Λάμπρο, συμφωνώ απόλυτα μαζί σου, η σκέτη καταπίεση είναι αυτοί οι εξαναγκασμοί, ήδη από βρεφική ηλικία …

  144. Babis said

    #60 για 53 «Η φωνή της λογικής, όσο για τις -είες είναι μεγάλη πληγή»
    Νίκο με ξαφνιάζεις, συνήθως είσαι κατά της παρετυμολογίας.
    Δεν είμαι ειδικός αλλά δεν μου φαίνεται λογικό κάθε βδομάδα να αλλάζει και η ορθογραφία κάποιας λέξης. Και θεωρώ ότι είναι παράλογο πριν γράψω μια λέξη πχ νευροχειρούργος, να πρέπει να μπω στον ιστότοπο της Ελληνικής νευροχειρουργικής εταιρείας για να δω αν η παραδοσιακή ορθογραφία ισχύει ή την άλλαξαν.

  145. Γς said

    136:

    Και KFC!

    [Από το λίκνο σου Τζον]

  146. ΓιώργοςΜ said

    140 Είναι προφανής η απάντηση, τόσο και στη δική μου όσο και στη δική της απορία. Από τη στιγμή που (οποιοδήποτε παιδί) βρίσκεται μέσα σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα, η δική μου προσέγγιση οφείλει να είναι τέτοια, και ειλικρινής και διπλωματική, ώστε να μην απορρίψει το σύστημα συλλήβδην. Έτσι, με όλα τα κουτσά και στραβά που έχει αυτό το σύστημα, θα πάρει όσα περισσότερα μπορεί από αυτό. Με λίγη καλή τύχη (και μερικά μεγάλα θαύματα), όταν θα φτάσει η ώρα να συζητήσει με τα δικά της παιδιά, τα προβλήματα αυτά θα είναι λυμένα και θ’ ασχολούνται με θέματα πιο ουσιαστικά.
    Τραγικό δεν είναι που δε ρωτάει κανείς τα παιδιά τι θέλουν από το σχολείο. Τραγικό είναι που το σχολείο δεν τους δίνει αυτά που χρειάζονται. Όσο για την αδιαφορία, ότι εισπράτει ο καθένας στην παιδική του ηλικία, χάδια ή χαστούκια, αγάπη ή φθόνο, συμπόνια ή κακία, το κουβαλάει και το παραδίδει στην επόμενη γενιά.

  147. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    86 – «Εν ολίγοις το ελληνικό σχολείο κουβαλά όλα τα στραβά της μοίρας της ψωροκώσταινας μαζί με τα άδικα της ταιυλορικής καπιταλιστικής εκπαίδευσης της ΕΕ που έχει κοπυπαστώσει το αμερικάνικο συστημα-εγγύηση αγραμματοσύνης και υποταγής για τη μάζα.»
    Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΗΣ ΑΜΑΘΕΙΑΣ.

    106. 🙂 🙂 🙂

  148. ΚΩΣΤΑΣ said

    Θυμάμαι τον Ζουράρι κάπου εκεί στα τέλη της δεκαετίας του 1990 να γεμίζει λεωφορεία με μαθητές δημοτικού και κάποιους δασκάλους από τη Θεσσαλονίκη και να μεταβαίνει, ανήμερα εθνικών εορτών στα σύνορα με τα Σκόπια, όπου εκφωνούσε πανηγυρικούς και γινόταν και μαθητικές παρελάσεις. Σήμερα φαίνεται ότι τα έσπασε με αυτούς, οι οποίοι τον εγκαλούν για την αλλαγή στάσης του. Δείτε και σχετικό λίκνο..

    http://nikosxeiladakis.gr/%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CE%B9%CF%87%CF%84%CE%B7-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BB%CE%B7-%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%BA%CF%89%CF%83%CF%84%CE%B1-%CE%B6%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B1%CF%81%CE%B9

  149. nikiplos said

    Αμετροεπής, εικαιορρήμων άντε ίσως και ολίγον ὑθλορρήμων (όπως όλοι μας ενίοτε) ο ΚΖ, αλλά ἀκριτόμυθος? γιατί? πιο μυστικό δεν κρατάει κρυφό?

    Επί των μουσικών μόνο μια παρατήρηση… Έχει δίκιο ο Ιάκωβος πιο πάνω. Ο όρος τετραηχία είναι άστοχος και για τη βυζαντινή μουσική και για τη δυτική. Προφανώς ο ΚΖ εννοεί μια αλληλουχία ή ακολουθία τεσσάρων φθόγγων. Η συγκεκριμένη αλληλουχία είναι αρμονικά φτωχή γιατί έχει μόνο έναν τόνο στο διάστημά της, ενώ οι τρεις πρώτοι είναι ίδιοι. Επομένως είναι προφανώς ότι τέτοια ακολουθία μπορεί κανείς να βρεί σε άπειρες μουσικές φράσεις από τους Ινδιάνους της Βόρειας Αμερικής, τον «κυρ θάνο που πέθανε», τη συννεφιασμένη κυριακή, το «Τη υπερμάχω» το House of the rising sun και άλλα άπειρα απλά μουσικά κομμάτια. Πχ το «κι εκείνη έγινε μαργαριτάρι λευκότερο απ’ το θάνατο» του Χρήστου Λεοντή, είναι το ίδιο με το «γλυκύτατόν μου Τέκνον, πού έδυ σου το κάλλος;» από το Αι γενεαί πάσαι (ω γλυκύ μου έαρ). Υπάρχουν και πιο όμοια πράγματα που συνήθως μας βάζουν σε υποψίες, ακόμη και τους πιο καλοπροαίρετους, όπως πχ το una furtiva lacrima με το «είναι η ζωή μια θάλασσα».

    Η ανατολική μουσική όπως και η Βυζαντινή ή η Τουρκική, έχουν κυρίως ήχους, δηλαδή κλίμακες ή μακάμια. Έτσι ο πλάγιος δεύτερος πχ είναι ο λα μινόρε ή ο χιτζάζ. Η Ανατολική μουσική δεν έχει αρμονίες, έχει κυρίως ισοκρατήματα και επειδή ΔΕΝ είναι συγκερασμένη (όπως η μετά τον Μπαχ Δυτική Μουσική), μερικά ισοκρατήματα σήμερα που έχουμε συνηθίσει στο δυτικό συγκερασμένο ήχο, θα μας φαίνονταν τελείως φαλτσαδούρα. Όπως και η προ Μπαχ μουσική δεν ήταν συγκερασμένη.

    Το επιχείρημα στο λόγο του Ζουράρι ήταν απλά μια ρουκέτα εξυπνάδας, όμοια με αυτές που λένε οι κάποιοι στις παρέες τους μετά το 8ο ποτηράκι κρασί (κι εγώ ενίοτε… 🙂 )…

    ΥΓ> Γς, δεν ήξερα ότι γνωρίζεις τον Μωυσή (Μπουντουρίδη)…

  150. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    139 – ‘Eτσι, έτσι, :). Πάντως εγώ έχω φάει βελανίδια (στο στρατό) και ξέρω την αξία τους. 🙂

    145 – 🙂 🙂 🙂

    148 – «Με λίγη καλή τύχη (και μερικά μεγάλα θαύματα), όταν θα φτάσει η ώρα να συζητήσει με τα δικά της παιδιά, τα προβλήματα αυτά θα είναι λυμένα και θ’ ασχολούνται με θέματα πιο ουσιαστικά.»
    Aυτή είναι και η ΜΕΓΑΛΗ διαφορά στην αντιμετώπιση του εκπαιδευτικού συστήματος, από μάς και την οικονομική ελίτ, εμείς ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ στην (έστω λίγη) καλή τύχη και σε μεγάλα θαύματα, ενώ η ελίτ δεν πιστεύει στα θαύματα, και δεν αφήνει ΤΙΠΟΤΑ στην τύχη, το ποιός κερδίζει το βλέπουν ακόμα και οι τυφλοί, αλλά όχι όσοι εθελοτυφλούν.

    Υ.Γ – Παρεξήγηση με την «αδιαφορία» εννοώ αδιαφορούν με την σειρά τους να βρούν την απάντηση, όχι φυσικά κι ότι δεν συμβαίνει σε γενικές γραμμές αυτό που λές.

  151. smerdaleos said

    @151: αλλά ἀκριτόμυθος? γιατί? πιο μυστικό δεν κρατάει κρυφό?
    —–

    ἀ-κριτό-μῡθος = «αυτός που μιλάει άκριτα»

    Το μόρφημα -μυθος εδώ σημαίνει -ρήμων (λ.χ. εικαιομυθία = εικαιορρημοσύνη = εικαιολογία = παπαρολογία)

    http://www.perseus.tufts.edu/hopper/resolveform?type=start&lookup=eikaio&lang=greek

  152. Γς said

    151:

    >Γς, δεν ήξερα ότι γνωρίζεις τον Μωυσή (Μπουντουρίδη

    Φιλαράκια από παλιά

  153. nikiplos said

    @154, είναι ακόμη στην Πάτρα?

  154. gpoint said

    ΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩ ΠΑΟΚΑΡΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Προηγήθηκε0-2 μέσα στην Φλωρεντία, ισοφαρίσθηκε 2-2 έχασε αμέσως μετά το άχαστο αλλά το κόλησε στο 93 !!!!!!!

  155. Corto said

    116:

    Μπράβο Spiridione! Πάλι έφερες σημαντικά στοιχεία και έτσι η συζήτηση μπορεί να μπει σε άλλη βάση. Στο πρώτο άρθρο που παραπέμπεις διαβάζω τα εξής ειρωνικά:

    «κοντά 200 χρόνια τα χωρίζουν, κοντά 200 χρόνια τα ενώνουν, αποδεικνύοντας την αδιάσπαστη συνέχεια του αυστριακού και του ελληνικού γένους.»

    Κρίμα που δεν πρόλαβε ο κύριος Ιεροψάλτης του Λυκούργου Αγγελόπουλου να έβαζε στην θέση του και τον Κηρομύτη, αυτόν τον παλιοχασικλή, τον παλιοαλήτη,τον παλιορεμπέτη, που τολμούσε να έχει και άποψη:

    «…Από ‘ναν παπά που έψελνε, από την ψαλμωδία που έκανε, ξεσήκωσα κι έκανα ένα τραγούδι»
    (…)
    Όπως έλεγε ο παπάς «Κύριε ελέησον, Κύριε ελέησον, του Αγίου Ευαγγελίου το ανάγνωσμα…
    Κι εγώ έκανα ένα ζειμπεκικο και έλεγα:
    Ντιριριριρι ντάι ντάι ντάι ντάι νταμ νταρί νταμ νταμ νταμ νταμ νταί νταμ νταμ…»

    Από το 2.45:

  156. cronopiusa said

  157. Γς said

    155:

    Πρέπει.

    Τα ξαναλέγαμε εδώ πριν 4 χρόνια:

    Τα ντόμινα του κυρίου

    13 Νοεμβρίου, 2012 στις 11:49
    30:

    Το φαινόμενο της πεταλούδας και η θεωρία του χάους:

    Τα λέγαμε τον παλιό εκείνο τον καιρό με το φίλο μου τον Μπουντουρίδη καθηγητή στο Πολυτεχνείο της Ξάνθης. Μου εξηγούσε πως διδάσκει τη Θεωρία του Χάους.

    Κι ο διάολος το έφερε μετά μερικά χρόνια να διαβάσω σε μια λίστα αυτό που έγραφαν κάτι μαθητές του:

    «Αν μια πεταλούδα κινήσει τα φτερά της στον Αμαζόνιο μπορεί να καούν τα γεμιστά του Μπουντουρίδη στη Ξάνθη»

    Αυτό θα πει υποδειγματική διδασκαλία.

  158. Pedis said

    Όλοι αντιλαμβάνονται ότι εάν αυτή τη στιγμή οδηγηθούμε σε εκλογές, αυτό θα έχει να κάνει με την αδυναμία να συνεννοηθούμε με τους εταίρους μας και να κλείσει η υπόθεση της αξιολόγησης. Κάτι τέτοιο δεν θα είναι χωρίς επιπτώσεις για την οικονομία, με ό,τι μπορεί να σημαίνει, πια, αυτό

    Ααααααα έτσι!

    Δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Οι εκλογές δεν συμφέρουν κανέναν αυτή τη στιγμή πρώτα απ’ όλα δεν συμφέρουν τη χώρα, δεν συμφέρουν την υπόθεση της αξιολόγησης, δεν συμφέρουν ούτε την Ευρώπη.

    Ναι, σιγά με ρωτήσει η Ευρώπη τα τσουτσέκια της!

    [Υπάρχει τράπεζα δηλώσεων κυβέρνησης (όπως λέμε τράπεζα θεμάτων); Φαντασία, έμπνευση μηδέν. Αουτόματα είναι οι θούστηδες.]

  159. w2016blog said

    Τα ελληνικά θα διδάσκονται ως ξένη γλώσσα στα σχολεία της Ρωσίας

    Τα ελληνικά ως ξένη γλώσσα επιλογής θα διδάσκονται από την 1η Ιανουαρίου 2017 στα σχολεία της Ρωσίας. Τη σχετική απόφαση και έγκριση των εκπαιδευτικών εγχειριδίων υπέγραψε η Ρωσίδα υπουργός Παιδείας, Όλγα Βασίλιεβα, στις 10 Νοεμβρίου.

    Να δεις Κε Λάμπρο που οι Φασιστες σε καμια δεκαριά χρόνια θα βάλουν τα Ρωσάκια να μαθαινουν και αρχαία.Ασέ δε που στην Αμερική του Αγαθία τα βλέπω απ του χρόνου!Τελικα Λάμπρο μονο εσυ θα μείνεις αναλφάβητος

  160. w2016blog said

    http://www.amna.gr/articlep/132601/Ta-ellinika-tha-didaskontai-os-xeni-glossa-sta-scholeia-tis-Rosias

  161. Γιάννης Ιατρού said

    161: Τράβα διάβασε την «Στάνη του Μπασιά», του Λεώ, να δεις! Ακου ΄κει, αναλφάβητος. Ο Λάμπρος, Αυτός που τον κοπιάρισε, ανεπιτυχώς, ο Τράμπας με την κατ΄οίκον διδασκαλία. Μίλια μπροστά ο Λάμπρος!

  162. 156

  163. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    161 – Δεν πειράζει, αν είναι να μάθω τέτοια γράμματα, καλύτερα αναλφάβητος, άλλωστε, ο μονόφθαλμος βασιλεύει στους τυφλούς.☺

    163 – Με τέτοιο άχρηστο ελληνόψυχο επιτελείο, τι να κάνει κι ο Τρόμπ, άρχισε τις copi κλόπη.☺☺☺

    164 – Η βραδιά ανήκει στον Gee, διπλό στην Φλωρεντία, η πανάθα η ατρόμητη η αγνή και ξενέρωτη, το «πήγε» το αμφίψωμο (και κλάαααμα ο Ρίβα ☺) ενώ ο θρήνος, θρηνεί για την νέα απώλεια.☺ Γιά κάντε του καμιά κλήση αν είναι καλά, γιατί έτσι όπως περιέγραωε την διακύμανση του σκορ, θα του πήγε η πίεση στο 500.☺

  164. Γιάννης Ιατρού said

    165γ : 500 g που λένε ! Ασήκωτος… Έχει βγεί στην Κυψέλη και κερνάει χταπόδια 🙂

  165. Ριβαλντίνιο said

    Νίκησε μια αδιάφορη Φιορεντίνα το μπαοκάκι και χαίρεται, Η Πανάθα (η αγνή και η ατρόμητη) έχει ξεφτιλίσει ομάδες σαν την Γιουβέντους και την Ίντερ και τις έχει κάνει να μοιάζουν ομαδούλες. Και οι άλλοι χαίρονται που νίκησαν ένα καφενείο, τον ΟΦΗ της Ιταλίας.

  166. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Από τη μια γέλασα με το τίτλο και το νήμα αρχικά και μετά χαλάστηκα τελείως.
    Τ΄αρχαία μας,τα νέα μας και τα βυζαντινά μας πάλι 😦

  167. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    >>Πέπε «σαν τον άθρωπο»
    ναι! Μας λέγανε παιδιά κάτσε σαν τον άθρωπο, τρώε σαν τον άθρωπο, μίλιε σαν τον άθρωπο κλπ
    ή αθρωπινά, έχει και τη σημασία του καλού τρόπου εκτός από του στρωτού/σωστού (για την ομιλία ειδικότερα).

  168. Αγαθίας ο Σχολαστικός said

    Αγαπητοί συμπατριώται,

    1) Μάς προξενεί αλγεινή εντύπωση ότι ουδείς επήρε χαμπάρι το μακελειό που έγινε προ δύο ωρών στην πατρίδα του κ. Σαραντάκου και της ελληνόψυχης τριβάδος Σαπφούς: Τρείς νεκροί λαθροπρόσφυγες (δύο παιδιά) από έκρηξη στην Μόρια της Λέσβου. Υπάρχει εξέγερσις εν εξελίξει και σείς κοιμάσθε τον νήδυμον.

    2) Μιάς και το άρθρο αφορά τον χριστιανομπολσεβίκο Κωστάκη Ζουράρι (πρώην σύζυγο της αρχιμουνάρας Μυρτούς Παράσχη, μοναχοκόρης του μακαριστού Ίωνος Παράσχη που είχε τον «Σκαπανέα ΑΤΕ» μαζί με τον μπαμπά του Αλέξη, επίσης μακαριστό Παύλο Τσίπρα), η Κοινότης μας σάς προσφέρει από την προσωπική της βιβλιοθήκη το εξηφανισμένο σύγγραμμα του Ζουράρεως «Βέβηλα, κίβδηλα, σκύβαλα» όπου καθυβρίζει την Μαιρούλα Ρεπούση και τον πάτρωνά της Αντώνη Λιάκο, με λέξεις ειλημμένες από την Αρχαιοελληνική Γραμματεία.

    Καταθέτουμε μία μόνο από αυτές τις λέξεις (σελ.75 του Ζουραρείου συγγράμματος), την περίφημη «πυγοστόλο» που χρησιμοποιεί ο Ησίοδος και δηλοί την γυναίκα που στολίζει τον κώλο της επειδή επιθυμεί να σοδομισθή επί πληρωμή

    Παραθέτουμε το σχετικό λήμμα του Liddell – Scott και την αναφορά του Ζουράρεως στην εξαίρετη Ησιόδεια λέξι πυγοστόλος για να την πληροφορηθούν απαξάπαντες οι μακαρίως κοιμώμενοι συνταξιούχοι αναγνώσται, μιάς και τους την αποκρύπτει επί 8 έτη ο γνώστης κ. Σαραντάκος

    Είπαμε και ελαλήσαμε και αμαρτίαν ούκ έχομεν

  169. sarant said

    Τζι, συγχαρητήρια ρε συ!

  170. Θύμμαχος Θήτης said

    Θλιβερός και ανεκδιήγητος στην δημόσια παρουσία του ο κύριος Ζουράρις.

    Ήθελα να ξερα ποιός κουτοπόνηρος απατεώνας τον διόρισε υφυπουργό Παιδείας…

  171. Pedis said

    # 47 – Corto, Από όσο κατάλαβα ανατρέχοντας σε διάφορα δημοσιεύματα* κριτικά προς τον Ζουράρι, έχει τεθεί το επίμαχο ερώτημα αν δικαιούται να αποκαλείται καθηγητής ή όχι.

    # 66 – Spatholouro, Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης, θαρρώ πως χρημάτισε πολλά χρόνια στη Γαλλία. Καμμία σχέση με Φιλολογία, Νέα είτε Αρχαία.

    # 77 – Corto – Θα ήταν ασύγκριτα σημαντικότερο, κατά την γνώμη μου, στα πλαίσια ενός άρθρου πολιτικής κριτικής όπως αυτό του Γ.Χ., να ελεγχθεί αν ο υφυπουργός κατείχε πράγματι την καθηγητική ιδιότητα, …

    Αν πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο στο ραπόρτο που ακολουθεί
    «Journée de réflexion sur le département de
    Science politique», Jeudi 12 mai 2011, Universitè Paris 8, Vincennes-Saint-Denis, αναφέρεται

    Zouraris Constantin (Konstantinos dit Kostas) CC, 1969-1988

    όπου CC = Chargé de cours, contrat semestriel (pag. 13-14)

    Click to access 3069788707.pdf

    οπότε, αν είναι σωστή η υπόθεση περί της ταυτότητας του προσώπου και αν ο ίδιος έχει όντως παρουσιαστεί στους ιθαγενείς ως καθηγητής (και όχι ας πούμε ως διδάσκων) του παρί 8, έχουμε να κάνουμε με μία, ας υποθέσουμε, αθώα έκφραση της ψωνάρας που κρύβεται κάτω από το ίδιο πρόσωπο του πολιτικού καραγκιόζη και φιλολογίζοντα τσαρλατάνου.

    (άλλο είναι προφεσέρ, αλλο μετρ ντε κονφερανς, άλλο σεσέ κι άλλο βλαμμένος σε ρόλο Θουκυδίδη στη βουλή των τετρακοσίων … ελληνορθόδοξων.)

  172. Γς said

    164:

    Ενάξει τα κατάφρε ο μΠάοΚ, 3-2.

    Στην Πλατεία του Βαπτιστηρίου υου Αγίου Ιωάννου της Φλωρεντίας.

    Ηταν και μια δικιά μου εκεί, πριν μερικές μέρες.
    Στην Σόφια τη ζητούσα με ε-μέλι, στην Φλωρεντία ήτανε. Στην ίδια Πλατεία.
    Και ζήλια εγώ.

  173. Μαρία said

    173
    Ποτέ ο ίδιος δεν δήλωσε καθηγητής. Απο τους Έλληνες που δίδαξαν ή διδάσκουν ακόμη στο 8 μόνο ο Βεργόπουλος ήταν καθηγητής.

  174. Γς said

    174:

    Και απειλούσε ο Τριανταφυλλόπουλος να βγάλει στην Τηλεόραση σκληρό βίντεό μου με την συνάδελφο πριν χρόνια.

    Τελικά δεν τόλμησε!

    Αντε να μην το βγάλω γω τώρα, μιας κι είμαστε στην ώρα της ΧΧΧ ζώνης του Ιστολογίου…

  175. Γς said

    Αν κάτσε τε φρόνημα, μπορεί να βάλω μια τζουρίτσα…

  176. Γς said

    >κάτσε τε

    Κάτσετε. Μπερδεύτικα απ το Ιταλικό Μα κε κάτσο!

  177. Γς said

    Ντάξει μπερδεύτηκα. Ωχ!

  178. Γς said

    173:

    > στη βουλή των τετρακοσίων … ελληνορθόδοξων

    Επ, κόψε κάτι!

  179. Γς said

    177:

    Εφυγαν όλοι

  180. Γς said

  181. Pedis said

    # 175 – δεν το αμφισβητώ. Είπα «αν …», αλλά κι έτσι να ‘ταν για πταισματάκι θα επρόκειτο, άντε για συμπαθή κομπλεξάρα. Τέλος πάντων, αυτό θα ήταν το λιγότερο στην περίπτωσή του.

    # 180 – τετρακοσίων, Γς! Ένας άριστος εκ των Τετρακοσίων Αθηναίων. Κι αυτός μέσα, ως μετενσάρκωση του Θουκυδίδη, αλλά ελληνορθόδοξος και μακεδών. Χάμησέτα.

  182. Γς said

  183. gpoint said

    # 167

    Σου είχα πει πως αν ο ΠΑΟ κάνει μια νίκη στον όμιλο θα έχει πιάσει ταβάνι και χθες δικαιώθηκα μια που στα 5 από τα 6 ματς έχει 4 ήττες και μια ισοπαλία. Αντί να με συγχαρείς ιπποτικά βγάζεις τα «αγνά και ατρόμητα» αισθήματά σου σε κοινή θέα ψευδόμενος μάλιστα πως η Φιορεντίνα ήταν αδιάφορη ενω τώρα με ήττα στο Καραμπάγ και νίκη του ΠΑΟΚ ή αποκλείεται η χάνει την πρώτη θέση (θα αποφανθεί η επιτροπή τι ακριβώς θα ισχύσει στην ισοβαθμία).
    Κοίταξε να προσαρμοσθείς στα καινούργια δεδομένα γιατί η Β’ Εθνική είναι πιο κοντά απ ‘ ότι φαντάζεσαι, τα έλεγα και στους ΑΕΚτζήδες προ 8ετίας και δεν το πίστευαν

  184. gpoint said

    # 171

    Νικοκύρη ευχαριστώ

    Το χταπόδι έτσι κι αλλιώς κερασμένο είναι, οι ΠΑΟΚgeeδες είναι υπεράνω αποτελεσμάτων.
    Είναι κρίμα για τον ΠΑΟ να έχει προέδρους που το μόνο που κοιτάνε είναι πως θα βγάλουν λεφτά από το σωματείο (πρώτα με το καπέλλο στα εισιτήρια και τώρα με τα λεφτά της περιφέρειας για τις σουίτες που τούδωσαν μια ανάσα για 1-2 χρόνια) αλλά φταίνε και οι άμυαλοι οπαδοί που επέβαλλαν την αλλαγή στην προεδρία. Θυμίζω πως οι μετοχές παραμένουν στην ιδιοκτησία της οικογένειας η οποία προβλέπω να επανέλθει α λα «τίγρη» μετά το σκληρό μάθημα του υποβιβασμού. Φυσικά και οι επαγγελματίες «φίλαθλοι» της συμμαχίας παίζουν τον ίδιο ρόλο με τον Χατζηχρήστο της ΑΕΚ στα προ τίγρη χρόνια.

  185. gpoint said

    # 167

    Πάρε κι ένα συμπλήρωμα για την «τρομερή» Ιντερ που νικήσατε κάποτε (σε ματς πραγματικά αδιάφορο αφού είχε ήδη προκριθεί τότε), τώρα μόλις αποκλείστηκε από κάποια Μπερ Σεβά ή κάπως έτσι…
    Κοινή γαρ η τύχη και το μέλλον …ευκρινέστατον !

    11ος ΟΜΙΛΟΣ
    ———–
    Χαποέλ Μπερ Σεβά – Ιντερ 3-2
    Σπάρτα Πράγας – Σαουθάμπτον 1-0

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Ν-Ι-Η Τερμ. Β.
    Σπάρτα Πράγας (Τσεχία) 4-0-1 7-4 12 -ΦΑΣΗ «32»
    Σαουθάμπτον (Αγγλία) 2-1-2 5-3 7
    Χάποελ Μπερ Σεβά (Ισραήλ) 2-1-2 5-5 7
    Ίντερ (Ιταλία) 1-0-4 5-10 3

  186. Γς said

    Κι η ΑΥΓΗ πουλάει τρέλα

  187. Παναγιώτης Κ. said

    Εκφράσεις όπως » τα συμφωνημένα υπονοούμενα » (Σεφέρης), «συναμφότερον » ( Θουκυδίδης ) και μερικές ακόμη θεωρούνται σημαντικές από πολλούς.
    Αυτές λοιπόν τις εκφράσεις τις ανέδειξε ο Ζουράρις και γιαυτό και μόνο το λόγο έχει κάποιαν αξία.

  188. Γς said

    Happy Thanksgiving

    Στην Αμερική δεν τελείωσε ακόμα η ημέρα

    Ο Μιχάλης:

  189. spiral architect said

    Είχατε και στο χουργιό σας θενκσγκίβινγκ και μπλακφράιντεϊ καράβλαχοι;

  190. Alexis said

    Καλημέρα.

    Πλάκα-πλάκα αυτό που λέει ο Pedis στο #64 είναι αλήθεια. Αν έχεις 2-3 «νούμερα» σε μια κυβέρνηση αυτομάτως οι υπόλοιποι φαίνονται σοβαροί και υπεύθυνοι.

    #136: Εντάξει μωρέ, αν τα τινάξει «on the job» τουλάχιστον θα «φύγει» ευχαριστήμένος ο άνθρωπος! Ζουλιάρηδες! 😀

    #182: Αυτό ήταν το σκληρό βίντεο που μας έταξες; Ο Πόρκυ Πίγκ; Πάει χάλασε ο κόσμος…

    #187: Όχι «κάποια Μπερ Σεβά» Τζι, είναι το μεγαθήριο της ερήμου που φυστίκωσε τον γαύρο!
    (και συγχαρητήρια για την ομάδα σου)

    #191: Τι εξυπονοείς; Στο δικό μ’ του χουργιό μόλις χτυπάει το ρολόι τσ’ εκκλησάς πέντε, οι γριές ετοιμάζονται για το παραδοσιακό τσάι! :mrgreen:

  191. Γιάννης Ιατρού said

    Καλημέρα,

    190: Γς
    Ρε συ, πάχυνε λίγο ή τον αδικεί η φωτογραφία; 🙂 🙂 🙂

  192. Alexis said

    #193: Όχι, θα παχύνει άμα φάει αυτό που έχει μπροστά του! 🙂

  193. Γιάννης Ιατρού said

    και ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ στις Κατερίνες που γιορτάζουν σήμερα.
    Τρείς φανερές (στο μπλογκ) λένε τα κιτάπια εδώ 🙂

  194. spiral architect said

    @193, 194: Γιατί δεν της έδωσε χάρη; Τι Πρόεδρος είναι;

  195. Alexis said

    #190: Γς, μας παρακολουθείς με κάμερες από δορυφόρους και μας φωτογραφίζεις μες στα σπίτια μας;
    Αυτά βλέπει μετά ο Λάμπρος και «φορτώνει» 🙂

  196. Γς said

    192:

    >182: Αυτό ήταν το σκληρό βίντεο που μας έταξες;

    Ηταν για το ένα καρό [#181] από το επίμαχο σκληρό βίντεο.

  197. Γς said

    197:

    Και σε ξένα σπίτια!

  198. spatholouro said

    173
    «αθώα έκφραση της ψωνάρας που κρύβεται κάτω από το ίδιο πρόσωπο του πολιτικού καραγκιόζη και φιλολογίζοντα τσαρλατάνου».

    Αμάν! Προς στιγμή μου πέρασε φλασιά ότι είσαι ο Γ. Χάρης!

    Κατά τα άλλα, σπουδαίο εριζόμενο ζήτημα βρήκαμε: δηλαδή ο λέκτορας/διδάσκων 20 χρόνια στο εκεί πανεπιστήμιο και σε οιοδήποτε πανεπιστήμιο, δεν είναι πανεπιστημιακός, δεν είναι «καθηγητής» (βάλε ή βγάλε εισαγωγικά κατά βούλησιν);;;

    Τι είναι; Ορνιθοθήρας;

  199. sarant said

    Καλημέρα από εδώ!

    Γς, τα νυχτερινά με ρέγουλα, παρακαλώ.

  200. Corto said

    173 (Pedis):

    Πολύ σημαντικό αυτό το εύρημα. Άρα αν ο Κ.Ζ. υπήρξε λέκτορας, έστω και με εξάμηνες συμβάσεις (αν αυτό αντιστοιχεί στο Chargé de cours, contrat semestriel), τότε η κατηγορία του Γ.Χ. είναι αβάσιμη:

    «Καταρχήν θα με λένε «κύριο καθηγητή», κι ας μην υπήρξα ποτέ καθηγητής, απλώς με καλούσαν φίλοι μου καθηγητές και έδινα κάτι διαλέξεις»

    http://www.efsyn.gr/arthro/exesti-zoyraridi

  201. ΣΠ said

    Τέταρτο άρθρο στο ιστολόγιο για τον Ζουράρι. Ούτε ο Λαπαθιώτης να ήτανε! 🙂

  202. geobartz said

    170 Αγαθίας ο Σχολαστικός said:
    «………………. 2) Μιάς και το άρθρο αφορά τον …. Κωστάκη Ζουράρι (πρώην σύζυγο της…. Μυρτούς Παράσχη, μοναχοκόρης του μακαριστού Ίωνος Παράσχη που είχε τον «Σκαπανέα ΑΤΕ» μαζί με τον μπαμπά του Αλέξη, επίσης μακαριστό Παύλο (Τσίπρα)….

    Για να ξεκουραστούμε από τα τέχοντα, προτείνω στους κ.κ. Ζουράρι και Τσίπρα (ή αντιστρόφως) να επισκεφτούν την κατάπτυστη κληρονομιά που άφησαν στην πεδιάδα Σερρών οι …αρχαίοι αυτών πρόγονοι: Πρόκειται για το …χουντιόθεν «κανάλι του Σκαπανέα», ένα δαπανηρότατο (και …προσοδοφόρο) και άχρηστο έκτρωμα που το πληρώνει μέχρι και σήμερα η κακόμοιρη ψωροκώσταινα! (λεπτομερή αναφορά έκανα σε μια παλιότερη ανάρτηση του Νοικοκύρη).

  203. Pedis said

    # 200, 202 – Αγαπητοί, στην λατινογενή εσπερία ο τίτλος «καθηγητής» είναι πολύ διαφορετικός από αυτό που λέμε εδώ, αντικαθιστά εν ολίγοις την προσφώνηση «κύριος», είναι όπως ο «στρατηγός» στον ελληνικό στρατό.

    Άλλο στρατηγός (χωρίς κύριε στην προσφώνηση), άλλο ταξίαρχος (θέλει κύριε, και δεν πρέπει να μεταφραστεί ως στρατηγός ταξιαρχίας, έτσι;) κι άλλο ανθυπολοχαγός, μισθοφόρος της μπλακ γουότερ με εξαμηνιαίο συμβόλαιο.

    Πάντως, ο ίδιος στο βιογραφικό σημείωμα στα αυτιά των βιβλίων του δεν αναφέρει ότι ήταν καθηγητής αλλά ότι διδασκε. Ορθότατον και τίμιον. (Τώρα τι λέει, έλεγε!, καθότι είναι στα πρόθυρα του χουφταλου, στις γκομενίτσες που τα ξέρει ο κάθε Χάρης δεν μας ενδιαφέρει.)

    # 200 – «αθώα έκφραση της ψωνάρας που κρύβεται κάτω από το ίδιο πρόσωπο του πολιτικού καραγκιόζη και φιλολογίζοντα τσαρλατάνου».

    Γιατί, πιστεύεις ότι, τον αδικώ τον κύριο μάπα; Έχουμε πήξει στα ψώνια και στους απατεώνες και μας αρέσει κι από πάνω. Διότι με τη στάση τους μας κάνουνε να τους τη βγούμε και να ξεδώσουμε στα λόγια ενώ αυτοί και ιδιαίετρα όσοι τους έχουν επιλέξει κάνουν ανενόχλητοι τη δουλίτσα τους. Και ξεδίνουν τον μισανθρωπο ελιτισμό τους, αλλά αυτοί με πράξεις, πάνω μας.

  204. Πέπε said

    @126 κ.α.

    > > Περί ήχων, φθόγγων κλπ…

    Κατ’ αρχήν, επειδή από μερικούς σχολιαστές φανερώθηκε ήδη μια γνώση της ορολογίας της δυτικής μουσικής, να ξεκαθαρίσουμε ότι η λογική αυτής της ορολογίας μπορεί κατά περίπτωση να είναι εντελώς διαφορετική από τη λογική της ορολογίας άλλων μουσικών. Για παράδειγμα, στην αρχ. ελληνική (όπως και στη βυζαντινή) μουσική δεν υπάρχει αρμονία (που στη δυτική είναι ο τρόπος οργάνωσης των ταυτόχρονων διαφορετικών μελωδιών – στην αρχαία (και τη βυζαντινή) υπάρχει μόνο μία μελωδία, άρα η έννοια της οργάνωσης των άλλων φωνών καθίσταται άνευ αντικειμένου), αλλά ο όρος αρμονία υπάρχει. Και σημαίνει κάτι άλλο.

    Από κει και πέρα, πάμε στο τι είπε ο Ζουράρις: πήρε τέσσερις νότες, που οι τρεις πρώτες είναι απανάληψη της ίδιας νότας, και τις ονόμασε τετραηχία. Τι σημαίνει αυτός ο όρος στη δυτική μουσική; Τίποτε, δεν υπάρχει. Θυμίζει όμως το τετράηχο. Τι είναι το τετράηχο; Τέσσερις νότες ίσης διάρκειας, που όλες μαζί κρατάνε όσο κανονικά θα κρατούσαν τρεις νότες ίσης διάρκειας. Είναι ένας ρυθμικός όρος. Δε σημαίνει αυτό που θέλει να πει ο Ζ.

    Στη βυζαντινή, τι σημαίνει τετραηχία; Πάλι τίποτε, αλλά θυμίζει την οχταηχία, που εξηγήθηε ήδη. Οκταηχία είναι το γεγονός ότι κάθε σύνθεση της βυζ. μουσικής είναι γραμμένη σε έναν από τους 8 «ήχους», δηλαδή (ας πούμε απλουστευτικά) κλίμακες: πρώτο, 2ο, 3ο, 4ο, πλάγιο 1ο, πλάγιο 2ο κ.ο.κ.. Τετραηχία θα σήμαινε, όπως ήδη είπε κάποιος, την ύπαρξη τεσσάρων αντί για 8 ήχους. Πάλι δε σημαίνει αυτό που εννοεί ο Ζ.

    Ο Ζ. εννοεί, αυτό το έχουμε καταλάβει από την αρχή, «μουσικό απόσπασμα τεσσάρων νοτών». Πράγματι, ακούγονται τέσσερις ήχοι, αν πάρουμε τη λέξη ήχος με την τρέχουσα σημασία του και όχι αυτήν που έχει στη βυζ. μουσική. Δεν είναι άκυρη λέξη.

    Αλλά:

    Ενώ θα μπορούσε να πει «αυτές οι 4 νότες» ή «αυτή η μουσική φράση» ή «αυτό το μουσικό απόσπασμα» ή «η αρχή του Τη Υπερμάχω» ή χίλιες άλλες επιλογές, προτίμησε να φτιάξει μια λέξη που μοιάζει με όρο, και που ακούγοντάς την κάποιος που δεν ξέρει μουσική μπορεί να ψαρώσει και να νομίσει ότι ακούει τώρα έναν σοφό να μιλάει στη γλώσσα του κλειστού του επαγγέλματος (των σοφών), πράγμα ακριβώς αντίθετο από αυτό που συνέβη. Σαν να ανοίξω ένα μηχάνημα, να βρω ένα εξάρτημα με πηνία που δεν έχω την παραμικρή ιδέα τι είναι και πώς λέγεται, να το δείξω σ’ εσένα που είσαι εξίσου άσχετος, και να σου πω «την πρόσεξες όμως αυτή την πηνιοδόχη;», κι εσύ να λες «μα πόσα ξέρει ο μπαγάσας!».

  205. cronopiusa said

    Κάποιοι λέρωσαν άσχημα με τις ονειρώξεις τους το νήμα,
    είναι αισχρή η φωτογραφία του 181,
    είναι ανάρμοστη, απρεπής η αναφορά στην έκρηξη στη Μόρια της Λέσβου ( Μια 60χρονη και το 5χρονο εγγόνι της οι νεκροί, δύο Κούρδοι πρόσφυγες με σοβαρά εγκαύματα) από την πλατωνική, νεοπλατωνική και ουδεμία σχέση έχουσα με τις αριστοτελικές αρχές καυλοπυρέσουσα Βατάλω

    Αλ. Τσίπρας από τη Φιλλύρα Ροδόπης: Όλοι οι πολίτες θα πρέπει να είναι ίσοι

    Δεν είμαι σε θέση να διαβάσω το άλλο νήμα, γι αυτό χρόνια πολλά στις Κατερίνες από εδώ.

    Καλή σας μέρα…

  206. Γς said

    207:

    Εντάξει Κρόνη. Να παρακαλέσουμε το Νίκο να την εξαφανίσει.

    Πάντως ήταν αργά το βράδυ στην ζώνη ΧΧΧ του ιστολογίου.

    Να δούμε πως οι αναρτήσεις αυτές να ειναι ορατές μόνο τις ώρες [3-5 πμ]

  207. Γς said

    να ειναι ορατές μόνο τις ώρες [3-5 πμ] της ζώνης αυτής

  208. 208, 209

    Επειδή αυτό δεν γίνεται, μήπως να αναρωτηθείς ποιάν ανάγκη σου εξυπηρετεί η δημοσίευση τέτοιων φωτογραφιών στο μπλογκ ενός άλλου;
    Δεν είσαι πλέον ο δωδεκάχρονος σκανδαλιάρης μπόμπος και το ξέρουμε όλοι. 😉

  209. Γς said

    210:

    >Επειδή αυτό δεν γίνεται

    γίνεται [να είναι ορατά ορισμένες ώρες]

    >μήπως να αναρωτηθείς ποιάν ανάγκη σου εξυπηρετεί

    ωρες να με τρέχεις για ψυχανάλυση τώρα

    >η δημοσίευση τέτοιων φωτογραφιών στο μπλογκ ενός άλλου;

    δική μου ήταν τζανουμ [γκουλέ, γκιουλέ]

    >δεν είσαι πλέον κλπ

    έλα…

  210. Γς said

    >τέτοιων φωτογραφιών στο μπλογκ ενός άλλου;

    δεν είχα δει «το μπλοκ». Δίκιοο έχεις, αλλά…

  211. Γς said

    Αυτά!
    Και σου χρωστάω ένα κατσάδιασμα ευκαιρίας δοθείσης 😉

  212. Spiridione said

    206. 207. Πολύ σωστά τα βρίσκω αυτά που λέτε.
    Και χαρά στην υπομονή του Νικοκύρη.

  213. Γς said

    Αλλος;

  214. Ναι, άλλος ένας. Από πού κι ως πού ανακηρύσσεις «ζώνη ΧΧΧ» ξένου ιστολογίου ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα;

  215. Γς said

    216:

    Προσλαβάνεσαι!

    Δε νεξτ πλιζ…

  216. Γς said

    Ούτως ή άλλως πιλοτική ήταν η δέσμευση χρονικής ζώνης σε ώρες που βαράγαμε μυγες.

    Είχε εκδοθεί και σχετική ΝΟΤΑΜ.

  217. Γς said

    217:

    ΠροσλαMβάνεσαι!
    Φρουρός της ζώνης ΧΧΧ.

    Για να μάθεις να κάνεις πλάκα [ή ν α την δέχεσαι]
    και να μην πουλάς αγριάδα, ουπς, μούρη, ουπς, τρέλα, ουπς. ότι θες

    http://caktos.blogspot.gr/2013/02/blog-post_9835.html

  218. Εξέδωσες NOTAM σε ξένο ιστολόγιο, παρά τις διακριτικές παρακλήσεις του κατόχου και διαχειριστή του;
    Σιγά, ρε Ερντογάν!

  219. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    215 – Κι εγώ ενοχλήθηκα πολύ Γς (και ξέρεις τον λόγο) με τις μεταμεσονύχτιες φωτογραφίες. Ξέρω ότι δεν είσαι fun αυτού του είδους, υποψιάζομαι για ποιό λόγο το κάνεις, αλλά και πάλι χαλάνε την εικόνα του ιστολογίου. Θα χαιρόμουν πολύ αν σταμάταγες την δημοσίευση τέτοιων φωτογραφιών στην ζώνη χχχ όπως (αυθαίρετα 🙂 ) την ονόμασες, αδικούν κι εσένα καί το ιστολόγιο. Αντ΄αυτού, έχω να κάνω μία πρόταση, στην ίδια ωριαία ζώνη, να δημοσιεύει όποιος θέλει δικά του ποιήματα από την νεαρή του ηλικία (και όχι μόνο) δοκίμια, νουβέλες ή ό,τι άλλο θέλει (δεκτές και οι συνέχειες 🙂 ) και ακόμα μία εναλακτική, δημοσίευση ανεκδότων, εννοείται όχι αισχρά, γιατί όποιος δεν κοιμάται τέτοια ώρα, σίγουρα έχει ανάγκη από γέλιο, άλλωστε το γέλιο ΕΙΝΑΙ ΥΓΕΙΑ.

    Από μικρό παιδί, είχα πάντα την απορία, ποιός βγάζει – γράφει τα ανέκδοτα. Νικοκύρη έχει ασχοληθεί το ιστολόγιο μ΄αυτό το θέμα; Στην αρχή της ζωής του βέβαια, γιατί τα τελευταία έξι χρόνια ΔΕΝ 🙂

    ΝΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑΤΕ, ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΑΔΟΤΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΝΑ ΑΝΗΣΥΧΕΙ.
    Το έλεγε κι ο πατήρ Σαραντάκος. 🙂

  220. Γς said

    220:

    Ναι εξέδωσα ΝΟΤΑΜ και ξέρω και το στίγμα σου!
    ΣΕ έχω κλειδώσει!

    >παρά τις διακριτικές παρακλήσεις του κατόχου και διαχειριστή του;

    Που τις είδες;

    Μας κατασκοπεύεις.
    Μας αστυνομεύεις

    Και δεν στο επιτρέπω!!!

  221. Εδώ https://sarantakos.wordpress.com/2016/11/24/zouraris-4/#comment-397135

    αλλά εάν εσύ δεν σέβεσαι τον εαυτό σου, μην ζητάς να σε σεβαστούν οι άλλοι

  222. Γιάννης Ιατρού said

    221: ΛΑΜΠΡΟΣ
    …έχω να κάνω μία πρόταση, στην ίδια ωριαία ζώνη, να…
    ‘Ασε ρε Λάμπρο τα γλυψίματα σε κάτι ποιητές του ιστολογίου (έχουν δικό τους μπλογκ ρε σύ) και βάλε εκεί (τις μικρές ώρες) κανένα σεμινάριο, να ξεστραβωθούμε να βγάλουμε κανένα δολλάριο, με τα κόλπα που ξέρεις… Αλλά που καμιά τέτοια προσφορά, μοναχοφάης είσαι 🙂 🙂

  223. Γς said

    223:

    Κοίτα ρε!

    Ποιος μιλάει, ουπς, γαυγίζει…

  224. sarant said

    225 Δίκιο έχουν. Να το σταματήσουμε εδώ και να μην επαναληφθούν τέτοιες παρεκτροπές. Ούτε τη νύχτα ούτε τη μέρα.

  225. 221, …είχα πάντα την απορία, ποιός βγάζει – γράφει τα ανέκδοτα…

    Κι εγώ!

  226. sarant said

    221-227 Σε μια ιστορία του Ασίμοφ, τα ανέκδοτα τα επινοούν οι εξωγήινοι και τα διαδίδουν για να βλέπουν τις αντιδράσιες μας

  227. Α, δεν τα βγάζει ο Μιχάλης Νικολάου δηλαδή;

  228. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    223 -225 – Φίλαθλοι, υποστηρίξτε την ομάδα μας (ιστολόγιο) όχι βία στο διαδίκτυο. 🙂

    224 – «Ασε ρε Λάμπρο τα γλυψίματα σε κάτι ποιητές του ιστολογίου (έχουν δικό τους μπλογκ ρε σύ)»
    Πού το είδες το γλύψιμο Γιάννη; στο συγγεκριμένο μπλόγκ μπαίνω από καιρού εις καιρόν. Πέρα από την πλάκα, η προταση νομίζω πως είναι καλή, τώρα πόσοι θα δεχτούν είναι άλλη υπόθεση. 🙂

    «και βάλε εκεί (τις μικρές ώρες) κανένα σεμινάριο, να ξεστραβωθούμε να βγάλουμε κανένα δολλάριο, με τα κόλπα που ξέρεις… Αλλά που καμιά τέτοια προσφορά, μοναχοφάης είσαι🙂🙂»

    Ε όχι και μοναχοφάης ρε συ, πάνω από δυό χρόνια τα προσφέρω ΔΩΡΕΑΝ εδώ, (αλλά κι έξω) και μάλιστα χωρίς ΚΑΝΕΝΑ ρίσκο, αλλά ΚΑΝΕΙΣ δεν θέλησε να παρακολουθήσει, γιατί νομίζεις λέω πως το σύστημα ΔΕΝ ΠΑΙΖΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΧΑΣΕΙ. Γι΄αυτό, δωρεάν σεμινάρια, ΤΕΛΟΣ, σε ένα ή δύο χρόνια (το πολύ) θα είναι διαδικτυακά και επί πληρωμή, και είναι βέβαιο πως θα γίνει χαμός. Είναι ανοιχτό βιβλίο οι άνθρωποι, και ξέρω πολύ καλά καί τι γράφει καί να το διαβάζω, αλλά κουράστηκα να προσπαθώ να αλλάξω το περιεχόμενο, αποδείχτηκε πως δεν έχει κανένα νόημα, είναι καλύτερο να «γράψω» ένα καινούριο βιβλίο, θα πάρει όμως πολύ χρόνο μέχρι να γίνει μπέστ σέλερ, ΑΝ γίνει. 🙂

  229. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    227 – Όχι ρε Μιχάλη ΜΕ ΣΚΟΤΩΣΕΣ, είχα την βεβαιότητα πως είσαι ένας από τους δημιουργούς γμτ, τώρα; 🙂

    228 – Nάσαι καλά ρε Νικοκύρη, μου έλυσες την απορία. 🙂

  230. Πέπε said

    @221:
    > > Από μικρό παιδί, είχα πάντα την απορία, ποιός βγάζει – γράφει τα ανέκδοτα.

    Εδώ τα εξηγεί όλα: http://www.biblionet.gr/book/115149/%CE%91%CF%83%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%AC%CE%B4%CE%B7%CF%82,_%CE%91%CF%83%CF%84%CE%AD%CF%81%CE%B7%CF%82/100_%CE%BC%CE%AD%CF%84%CF%81%CE%B1_%CE%BA%CE%AC%CF%84%CF%89_%CE%B1%CF%80%CF%8C_%CF%84%CE%BF_%CE%B3%CE%AD%CE%BB%CE%B9%CE%BF

    (Δυστοπικό μυθιστόρημα, όχι και τόσο σπουδαίο…)

    Όταν στη Λογοτεχνία προσπαθώ να εξηγήσω στα παιδιά την έννοια της ανώνυμης/συλλογικής λαϊκής δημιουργίας (δημοτικά τραγούδια, παραμύθια, παραδόσεις), φέρνω πάντα το παράδειγμα των ανεκδότων επειδή είναι σημερινό και οικείο: προφανώς κάποιος τα βγάζει, αλλά πρώτον, δεν ξέρουμε ποιος, δεύτερον, δεν έχει καμία σημασία.

    Έχω ακούσει δυο-τρεις φορές ανέκδοτα από τον ίδιο που [ισχυριζόταν ότι] τα έχει βγάλει, και δεν ήταν ποτέ πετυχημένα. Αν ήταν, θα κυκλοφορούσαν στόμα με στόμα (ή ακόμη και σε περιοδικά – βιβλία – σάιτ) και θα εντάσσονταν στο κόρπους των αδέσποτων ανεκδότων (και μόνο εγώ θα ήξερα το μυστικό του δημιουργού τους).

  231. Πέπε said

    Να συνεχίσω λίγο με τ’ ανέκδοτα:

    Κατά καιρούς, βγαίνουν διάφορες μόδες. Κάποτε είχαμε το «πώς λένε εκείνο το ζωάκι που…», που η απάντηση είναι μια λέξη από δύο κολλημένες λέξεις (π.χ. η μπεκάλτσα, το περιπτέρι κλπ.). Κατά τη γνώμη μου αυτό δεν είναι ανέκδοτο, το ανέκδοτο έχει μια αφήγηση και συνήθως πάνω σε πολύ παραδοσιακές δομές (κάτι γίνεται τρεις φορές κλπ.). Πιο πρόσφατα είχαμε τα διάφορα με τον Τσακ Νόρις (εισαγόμενα, και αντίστοιχη καθαρά εγχώρια σειρά αυτή με τον Μάκη), που ξέφευγαν ακόμη περισσότερο από τις κλασικές δομές: μια φράση του τύπου «ο Μάκης έχει βίντεο με την κατασκευή της πρώτης βιντεοκάμερας» δεν έχει καν punchline, δεν υπάρχει καμία απολύτως προετοιμασία πριν ακούσεις το αστείο.

    Είχα ανησυχήσει μήπως αυτό είναι το τέλος των ανεκδότων. Την κατάλυση όχι απλώς της παραδοσιακής φόρμας αλλά της ύπαρξης οποιασδήποτε φόρμας τη συνδύασα με το γεγονός ότι η προφορική διάδοση σήμερα γίνεται κυρίως όχι προφορικά αλλά ηλεκτρονικά. Το δεύτερο αυτό από μόνο του δε θα ήταν ανησυχητικό, τα δύο μαζί όμως είναι.

    Τα νέα παιδιά στο σχολείο εξακολουθούν κανονικά να λένε ανέκδοτα βέβαια, αλλά θαρρώ πως έχω χρόνια ν’ ακούσω καινούργιο ανέκδοτο που να είναι όντως ανέκδοτο. Τα παλιά μέχρι πότε θα τα λένε; Και σίγουρα έχω αρκετά χρόνια ν’ αντιληφθώ ότι βγήκε μια καινούργια μόδα ανεκδότων. Μετά τον Μπόμπο και τον Κουφιοκεφαλάκη, τον Τοτό, τους Ποντίους, τις ξανθιές, λέτε ο Τσακ Νόρις και ο Μάκης να ήταν αυτοί που έκλεισαν την πόρτα;

  232. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    232 – Είναι καλό Πέπε, να το αγοράσω;

    «προφανώς κάποιος τα βγάζει, αλλά πρώτον, δεν ξέρουμε ποιος, δεύτερον, δεν έχει καμία σημασία.»
    Γιατί δεν έχει καμία σημασία ρε συ; για μένα έχει, ξέρω εκατοντάδες ανέκδοτα, έχω γελάσει μέχρι δακρύων με πολλά από αυτά, και δεν ξέρω κανένα δημιουργό, και τι έχει σημασία τελικά; Όλα είναι σημαντικά και ασήμαντα ταυτοχρόνως, όλα έχουν και δεν έχουν σημασία, το μέτρο είμαστε εμείς, ο καθένας.

    233 – Δεν λέω για τις χαζές μόδες, αλλά για τα ανέκδοτα που εννοούμε όλοι, και πολλά απ΄αυτά, είναι πραγματικές δημιουργίες. Είναι μεγάλη και βαθιά υπόθεση τα ανέκδοτα, δεν είναι εύκολο να κάνεις τους άλλους να γελάσουν με δάκρυα, μέσα σ΄ένα λεπτό, εν αντιθέση με το να κλάψουν.
    Μέχρι και το 2010 έβγαιναν νέα ανέκδοτα, αλλά με φανερά μειωμένο ρυθμό, από τότε ζήτημα να έχω ακούσει δυό τρία καλά ανέκδοτα, και πιστεύω πς ευθύνεται η οικονομική κρίση, και η αργή ψυχική μετάβαση του κόσμου στην σκληρή πραγματικότητα, ακόμα δεν την έχει αφομοιώσει για να την διακωμωδήσει, το σχετικά κοντινό παρελθόν της ευμάρειας, είναι πολύ ισχυρή ανάμνηση, σχεδόν ζωντανή ακόμα. Υποθέτω πως σε πέντε χρόνια από τώρα, θα αρχίσουν να βγαίνουν πάλι δυνατά ανέκδοτα, γιατί είναι ατομική και κοινωνική ψυχική αντίδραση το γέλιο απέναντι στην ισοπέδωση των αισθημάτων και συναισθημάτων.

  233. Πέπε said

    @234:
    > > Γιατί δεν έχει καμία σημασία ρε συ; για μένα έχει…

    Εντάξει, κι εγώ έχω αναρωτηθεί, και μάλλον όλοι κάποια στιγμή. Ο άλλος έγραψε ολόκληρο μυθιστόρημα πάνω σ’ αυτό (όχι, δεν είναι τίποτε ιδιαίτερο – μου το χάρισαν από κάτι περισσεύματα περιοδικού που έκλεινε). Αλλά για να «υπάρξει» ένα ανέκδοτο δεν αρκεί να το σκεφτεί ο δημιουργός, πρέπει και να κυκλοφορήσει. Θα σ’ το πω, και αν γελάσεις θα το πεις κι εσύ και σ’ άλλους και τότε θα υπάρχει, αν δε λέγεται δεν υπάρχει. Άρα μ’ αυτή την έννοια είναι συλλογική δημιουργία.

    …………………………

    Η κρίση, λες; Τι να πω, δε με πολυπείθει. Μπορεί τα κέφια να είναι γενικώς πεσμένα, αλλά πάντα εξακολουθώ να βρίσκομαι, κάθε τόσο, σε φάσεις που μαζευόμαστε παρέες και γελάμε. Όχι με ανέκδοτα ομολογουμένως (αυτό μου έτυχε μια φορά φέτος το καλοκαίρι, για μια ολόκληρη βραδιά, και όλοι σχολιάσαμε ότι είχε χρόνια να μας συμβεί – και όλα τα ανέκδοτα ήταν παλιά) αλλά με οτιδήποτε αστείο, ιστορίες και αφηγήσεις του καθενός κλπ..

    Για το αν βγαίνουν καινούργια ανέκδοτα:

    Εννοείται ότι αν είναι καινούργιο για μένα, δεν μπορώ να ξέρω αν φτιάχτηκε τώρα ή παλιά. Εκτός αν έχει σχέση με την επικαιρότητα (και ανέκδοτα με τον Μητσοτάκη δεν υπήρχαν κάποτε;). Ή αν ανήκει σε μια κατηγορία (πώς λέγαμε παραπάνω ξανθιές, Πόντιοι κλπ.) που να είναι τώρα της μόδας.

    Μόδες στ’ ανέκδοτα δε σημαίνει κατ’ ανάγκην χαζές μόδες. Πραγματικά χαζή μόδα ανεκδότων ήταν εκείνη με τις περίεργες, μακροσκελείς, όχι αστείες αφηγήσεις, που ξαφνικά ο αφηγητής σού πετάει «και ποιο είναι το συμπέρασμα;», και το συμπέρασμα είναι μια παροιμία παραφρασμένη (ο κόσμος το ‘χει βούτυρο κι εμείς κρυφό Campari / το καλό το σαλιγκάρι ξέρει κι άλλον μονομάτη / το ‘να χέλι νίβει τ’ άλλο και τα δυο τον πρόσκοπο κλπ.). Με Ποντίους, Τοτούς, Αννούλες κλπ. -επίσης μόδες- έχουν βγει πολύ καλά..

  234. Γς said

    Ωραία συζήτηση.
    Νυστάζω όμως.
    Πάω για ύπνο.

  235. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

    #233, 235
    Νομίζω πως για τους νέους σήμερα τη θέση του ανέκδοτου έχει πάρει η αστεία/γελοία εικόνα, είτε είναι βιντεάκι είτε meme κλπ.

  236. Pedis said

    Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε από την Κομοτηνή ότι στρατηγικός στόχος της κυβέρνησης είναι η δραστική μείωση της ανεργίας μέσα στην επόμενη πενταετία, ενώ έκανε λόγο και για εθνικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης. Υποστήριξε πως «δεν υπογράφουμε λευκά χαρτιά με τους δανειστές»

    Να! βγαίνουν ακόμη ανέκδοτα, μην παραπονιέστε.

    Κι ο Τσίπρας ο ίδιος ως ανέκδοτο του γελοίου.

    «Δεν υπογράφουμε λευκά χαρτιά με τους δανειστές».

    Τι να του πεις, τώρα;!

    [δεν υπογράφω λευκή επιταγή, ντάξει, … σε λευκή κόλλα χαρτί, άντε, δεκτό, αλλά δεν υπογράφω λευκά χαρτιά, μου φαίνεται ότι είναι ένα ακόμη τσίπρειο εκφραστικό στραμπούληγμα. Και θα έχει κλείσει η ύλη για τα μεζεδάκια τέτοια ώρα. Τέλος πάντων, έχει πει και χειρότερα ο στόμας του. ]

  237. sarant said

    233-235-237 Ωραία συζήτηση, αξίζει να ξαναγίνει σε ειδικό άρθρο

  238. Idom said

    @ 135

    Γιάννη, σωστή η παρατήρηση για τις προφορές.
    Ωστόσο, χμμμ… νιώθω ότι επειδή πονάει κεφάλι, κόβουμε το κεφάλι.
    Γενικά θεωρώ ότι μία γλώσσα ξεκινάει από τον προφορικό λόγο. Δεν μού «πάει» – συναισθηματικά έστω – να τον διαγράφω.
    Αν όντως μείνουμε στα γραπτά κείμενα, η διαδικασία αποκτάει τεχνοκρατικό χρώμα: είναι σαν να λύνουμε έναν γρίφο κωδικοποίησης για να βρούμε κάποιο μήνυμα. Τελικά αυτό – θεωρώ ότι – είναι ενάντια σε μία καλοπροαίρετη προπάθεια να νιώσουμε την (όποια) αρχαία γλώσσα σαν να ήταν ακόμα ζωντανή.
    Θα μού πεις βέβαια, «μα, ΔΕΝ είναι». Ε, ναι, εντάξει, ΟΚ…
    Πάντως ακόμα και για πρακτικούς, μαθησιακούς λόγους, φαντάζομαι ότι μία μεθοδολογία με τεχνητούς διαλόγους θα ήταν πιο αποδοτική. Και ας χρησιμοποιούσαν όποιαν προφορά θέλανε. Δηλαδή είτε προφέρεις ερασμιακά είτε με τον σύγχρονο ελληνικό τρόπο, η γραμματική και η σύνταξη μένουν ανάλλαχτες.

    Idom

  239. Νεσταναίος. said

    3. Η γλώσσα δεν είναι για να μιλάς. Η γλώσσα είναι για να σκέπτεσαι.
    22. Απ’ ότι ξέρω, αυτό κάπου γίνεται εκτός Ελλάδος.
    24. Υπάρχουν πολλοί ραβίνοι ελληνισταί ανά τον κόσμο. Έλληνες ελληνισταί δεν πάρχουν.
    Εγώ έχω συμβουλέψει τον υπουργό να μην ασχοληθεί με τους Έλληνες. Έχω συμβουλέψει
    τον υπουργό να ξεκινήσει κέντρα διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας σε όλες τις
    μεγαλουπόλεις ανά τον κόσμο με προσιτό κόστος διδασκαλίας.

  240. Earion said

    Δεν είναι απλά αμετροεπής ο Ζουράρης, είναι και ρηχόμυαλος. Το τελευταίο του κατόρθωμα είναι η δήλωσή του, ανήμερα της ορκωμοσίας του, ότι η «Ελλάδα είναι υπό κατοχήν». Ο ίδιος βέβαια είναι πανευτυχής που του δίνεται δημόσιο αξίωμα, δεν συναισθάνεται όμως ότι είναι υπουργός μια κατοχικής κυβέρνησης. Διότι αν είναι η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ κατοχική, τότε απογυμνώνεται σε όλη της τη χυδαιότητα η βρισιά που πετούσαν οι σημερινοί κυβερνώντες στους προηγούμενους (δωσίλογοι, Τσολάκογλου κ.τ.τ.). Ή το ένα ή το άλλο, είτε οι προηγούμενοι δεν ήταν δωσίλογοι (ας θυμηθούμε ότι με μεγάλο πόνο ψυχής εφάρμοζαν τα μέτρα που έπαιρναν, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που υπουργοί της σημερινής κυβέρνησης κλαίνε) είτε οι σημερινοί είναι και η εξουσία είναι γι’ αυτούς αυτοσκοπός. (Μήπως ο Τσολάκογλου προσπαθούσε να κάνει αντίσταση και η ιστορία τον έχει παρεξηγήσει;).

  241. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    242 – τέλος – Μπά, σχολή έφτιαξε ο Τσολάκογλου, και μάλιστα την πιο πτυχημένη. Όλες οι μετέπειτα απ’ αυτόν κυβερνήσειις μέχρι σήμερα, τα διδάγματα της σχολής του ακολουθούν.

  242. ΜΕΓΑΣΘΕΝΗΣ said

    Για να πιάσουμε την ουσία του πράγματος – εγώ θα επαναφέρω την «προτροπή» ενός από τους λίγους μοντέρνους Έλληνες Διανοούμενους (και Φιλοσόφους), του ΚΟΡΝΗΛΙΟΥ ΚΑΣΤΟΡΙΑΔΗ, όταν έγραφε ότι «τα ελληνόπουλα θα πρέπει να μαθαίνουν (από στήθους) τον θουκυδίδειο Επιτάφιο του Περικλέους, στον πρωτότυπο, αρχαίο κείμενο». Τώρα, το γιατί ένας (νεο)έλληνας δεν πρέπει να εξοικειώνεται (και να εμβαθύνει) -σταδιακά- με τις πέντε – έξι θεμελιώδεις λέξεις/αγκωνάρια του αρχαίου κόσμου (Ύβρις, Άτης, Δίκη, Πολιτεία,Ελευθερία, Δημοκρατία, Ολιγαρχία, Τραγωδία, Κωμωδία,Έπος, Κλέος, Λόγος,…) είναι κάτι που δεν το καταλαβαίνω. Αν όμως η ΟΥΣΙΑ είναι αυτή, τότε οι όποιες υπερβολές (ακόμα και οι Ζουράρειες…) είναι καλοδεχούμενες…Άλλωστε και το Γένος μας -κατά τον Κολοκοτρώνη- με κάποιους «τρελούς» βγήκε απ’ τη σκλαβιά. Στο τέλος- τέλος αυτοί είμαστε : «μνημεῖα ἀΐδια καλῶν τε καὶ κακῶν ξυγκατοικήσαντες»

  243. sarant said

    244 Πάντως, Άτη -όχι Άτης

  244. smerdaleos said

    @244: όταν έγραφε ότι «τα ελληνόπουλα θα πρέπει να μαθαίνουν (από στήθους) τον θουκυδίδειο Επιτάφιο του Περικλέους, στον πρωτότυπο, αρχαίο κείμενο».
    —-

    Και γιατί να μαθαίνουμε τα «ἔξωθεν» των «ευχείρωτων και θηλυπρεπών Ελλήνων» (όπως τους θεωρούσε καλή ώρα ο Κάτων ο Πρεσβύτερος) και όχι την πάτριο/πατρώα Λατινίδα γλώσσα των Ρωμαίων πατέρων που μας έφυσαν, αυτών που υπό υπάτων και αυτοκρατόρων τετταμένοι «πειθοῖ καὶ ἀνδρείᾳ τὸ ἅπαν οἰκούμενον προσεκτήσαντο» (κατέκτησαν όλη την οικουμένη) και των οποίων καυχιόμαστε πως είμαστε γνήσιοι και όχι νενοθευμένοι παίδες; 🙂 🙂

    Λόγος του πατριάρχη Αντιοχείας Γρηγορίου (του οποίου γραμματέας ήταν ο Ευάγριος ο Σχολαστικός που παρέδωσε το κείμενο στην Εκκλησιαστική του Ιστορία) το 588 προς τους Ρωμαίους στρατιώτες που εξεγέρθηκαν, έδιωξαν με τις πέτρες τον Φιλιππικό και το επιτελείο του απ΄οτο στρτόπεδο και άρχισαν να λεηλατούν την ανατολική παραμεθόριο, όταν ο Μαυρίκιος τους μείωσε τον μισθό κατά 33%. Τότε οι Πέρσες βρήκαν την ευκαιρία να εισβάλουν και λεηλάτησαν την Ρωμανία. Κάποια στιγμή οι Ρωμαίοι στρατιώτες σταμάτησαν να λεηλατούν τη χώρα τους και αποφάσισαν να αντιμετωπίσουν «ἀστρατήγητοι» τους Πέρσες εισβολείς, επιτελώντας μια Σκιπείώνειο αντεισβολή στην Περσίδα. Εκεί, πάντοτε «ἀστρατήγητοι», νίκησαν τους Πέρσες στη μάχη και επέστρεψαν στο στρατόπεδό τους στη Ρωμανία.

    Τότε ο Φιλιππικός ζήτησε από τον πατριάρχη Αντιοχείας Γρηγόριο να τους εξευμενίσει, ώστε να ξαναγίνουν πειθήνιοι στην Ρωμαϊκή Αρχή.

    Ο Γρηγόριος παρέδωσε τον παρακάτω λόγο, με τον οποίο πέτυχε το σκοπό του:

    Ξεκίνησε απευθυνόμενος στους στρατιώτες ως «Ρωμαίους σε όνομα και πράξεις» (ὦ ἄνδρες Ῥωμαῖοι τὴν προσηγορία καὶ τὰ πράγματα).

    Στη συνέχεια τους συνεχάρη για το ότι με τη νίκη τους «ἀστρατήγητοι» δίδαξαν στους Πέρσες τι θα πει Ρωμαϊκή ανδρεία.

    Συνεχίζει λέγοντας πως με αυτήν τους την νίκη έδειξαν πως είχαν κληρονομήσει την ανδρεία των πατέρων τους (αρχαίων Ρωμαίων) και πως είναι καιρός να δείξουν ότι είχαν κληρονομήσει και την «εὐηκοΐα» (ευπείθεια/πειθαρχία) των πατέρων τους, ώστε να μην δώσουν την ευκαιρία σε κάποιον να μας μέμψει ως νενοθευμένους παίδες των πατέρων μας.

    Γιατί «οἱ ὑμᾶς φύσαντες» (αυτοί που σας γέννησαν = οι αρχαίοι Ρωμαίοι πρόγονοι) «ὑπὸ τοὶς ὑπάτοις καὶ βασιλεύσι ταττόμενοι πειθοῖ καὶ ἀνδρείᾳ τὸ ἅπαν οἰκούμενον προσεκτήσαντο».

    Παραθέτει, στη συνέχεια, ως παράδειγμα ενδόξου ευπειθούς προγόνου τον Τίτο Μάλλιο/Μάνλιο Τορκουάτο, ο οποίος με τα περίφημα «manliana imperia» (Μαλλιανές διαταγές) στεφάνωσε και κατόπιν εκτέλεσε για ανυπακοή/απείθεια τον ίδιο του το γιο.

    https://en.wikipedia.org/wiki/Titus_Manlius_Torquatus_(consul_347_BC)

    Είχε δώσει διαταγή στους άνδρες του να μην αποδεχτούν τις προσκλήσεις των εχθρών για μονομαχία. Ο γιος του παραβίασε την διαταγή και μονομα΄χησε με ένα αντίπαλο, τον οποίο και νίκησε. Μόλις ο Μάλλιος έμαθε τι συνέβη, στεφάνωσε τον γιο του για την ανδρεία του και κατόπιν διέταξε να τον εκτελέσουν για ανυπακοή, επειδή με την πράξη του υπονόμευσε την πειθαρχία πάνω στην οποία στηρίζεται η res Romana.

    Γράφει στην πάτριο/πατρώα φωνή ο Λίβιος:

    [8.7.15-6] et quantum in te fuit, disciplinam militarem, qua stetit ad hanc diem Romana res, solvisti

    Και για τα horrenda manliana imperia (φρικαλέες Μαλλιανές διαταγές), τα οποία έγιναν παροιμείωδες παράδειγμα της ρωμαϊκής πειθαρχίας:

    [8.7.22] Manlianaque imperia non in praesentia modo horrenda sed exempli etiam tristis in posterum essent.

  245. sarant said

    246 Ενδιαφέρον δείγμα αυτό -ειδικά στην αναφορά στον Μάνλιο.

  246. smerdaleos said

    @247: Έκανα και ένα σαρδάμ, τώρα που το ξαναδιαβάζω: «σε κάποιον να μας μέμψει» …. «να μας μεμφθεί» φυσικά. Διορθώστε.

  247. Γιάννης Ιατρού said

    246: Σμερδαλέος
    Ευάγριος ο Σχολαστικός

    Τώρα μας έκανες την καδιά περιβόλι 🙂

  248. smerdaleos said

    @249, Γιάννη: Τώρα μας έκανες την καδιά περιβόλι
    —-

    Γιατί βρε, δεν είστε «optimi Rei Publica defensores» = «άριστοι αμύντορες της [Ρωμαϊκής] πολιτείας» και «Romanae rei fidissimi defensores» = «εμπειστότατοι αμύντορες της Ρωμαϊκής Πολιτείας», όπως αποκαλούσε τους «ὑμᾶς φύσαντες» στρατιώτες του ο Κωνστάντιος Β΄ και «provinciarum fortissimi defensores» = «αλκιμότατοι αμύνοτρες των επαρχιών», όπως αποκαλούσε ο Βαλεντινιανός τους στρατιώτες του; 🙂 🙂 🙂

  249. Γιάννης Ιατρού said

    250: Ε, αυτό το αλκιμότατοι με επανέφερε στις εργοστασιακές ρυθμίσεις 🙂 Νά ΄σαι καλά!
    Άμμες ποκ΄ ήμες άλκιμοι νεανίαι 🙂

  250. ΣΠ said

    Ζουράρις για ΠΑΟΚ.

  251. spatholouro said

    118 (Δύτης)
    Η σύγκριση των μελωδιών «Τη Υπερμάχω»-«Συννεφιασμένη Κυριακή» θαρρώ πως είναι όντως ιδέα του Μ. Θεοδωράκη.

    Καταρχάς να πούμε γενικότερα ότι ήδη από το πρώτο του κείμενο για το ρεμπέτικο στη «Σύγχρονη Εποχή» το 1949 εκφράζει την άποψη ότι τα βυζαντινά τροπάρια, μεταξύ άλλων, αποτελούν στοιχεία που τα συναντάμε στο λαϊκό τραγούδι. Στο ίδιο άρθρο γράφει: «Τα τραγούδια που μας δείχνουν τον τρόπο αφομοίωσης της εκκλησιαστικής ψαλμωδίας είναι τα “Μεράκια” και η “Συννεφιασμένη Κυριακή”. Όμως δεν υπάρχει σχεδόν λαϊκό τραγούδι που να μη σχηματίζει τις ενδιάμεσες πτώσεις του με καθαρά εκκλησιαστικό τρόπο».

    Αργότερα στην «Επιθεώρηση Τέχνης» το 1960 θα επισημάνει και πάλι ότι στο «ίδιο το λαϊκό στυλ […] διακρίνουμε άλλοτε την εκκλησιαστική μελωδία (Συννεφιασμένη Κυριακή, Όταν μπαίνεις στην ταβέρνα)». Το ίδιο θα επαναλάβει και στην «Αυγή» το 1961: «το λαϊκό τραγούδι έχει τις ρίζες του στη Βυζαντινή ψαλμωδία (Συννεφιασμένη Κυριακή, Όταν μπαίνεις στην ταβέρνα)[…]». Την ίδια χρονιά σε συνέντευξή του στην ίδια εφημερίδα θα υπογραμμίσει πρότασή του να μελετηθεί το ζήτημα της αντιπαράθεσης δημοτικών και βυζαντινών μελωδιών αφενός και λαϊκού τραγουδιού αφετέρου, για να βρεθούν ρίζες και αντιστοιχίες, καταλήγοντας ότι «η Συννεφιασμένη Κυριακή είναι το Τη Υπερμάχω».

    Για να έρθουμε τώρα στον Πετρόπουλο, πράγματι το 1968 («Ρεμπέτικα Τραγούδια») επιχειρεί τον συγκεκριμένο μουσικολογικό συσχετισμό μεταξύ «Τη Υπερμάχω» και «Συννεφιασμένης Κυριακής». Διακινδυνεύω την υπόθεση ότι τον συσχετισμό αυτό μάλλον κάποιος του τον «σφύριξε» (ίσως ο ίδιος ο Θεοδωράκης, καθώς θαρρώ πως γνωρίζονταν), δεδομένου ότι οι όποιας αξίας μουσικολογικές παρατηρήσεις που γίνονται εκεί δύσκολα μπορώ να πειστώ ότι ανήκουν στον Πετρόπουλο, καθώς δεν μου είναι γνωστό να κατείχε από μουσικολογική ανάλυση.

    Πίσω πάλι στον Μ. Θεοδωράκη, για να τελειώσουμε: γύρω στα 1970-71 κυκλοφορεί σε 2 τόμους το βιβλίο του «Το χρέος», το οποίο εγώ έχω δει στην έκδοση Πλειάς του 1974. Εκεί, σε ένα κεφάλαιο που λέγεται «Τα στοιχεία της μουσικής μας παράδοσης» συναντάμε λεπτομερή μουσικολογική ανάλυση και συσχετισμό των δύο επίμαχων μουσικών κομματιών. Τα χειρόγραφα των σελίδων αυτών μπορεί κανείς να διαβάσει εδώ:
    http://www.mikistheodorakis.gr/el/music/analysis/?st=120&nid=4386

  252. Πείστηκα βέβαια, ευχαριστώ!

  253. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    Ζουράρω

    Λολοπαίγνιο εκ των τζουράρω και του επωνύμου του υφυπουργού παιδείας Κώστα Ζουράρι (ή Ζουράρεως για να ζουράρουμε), σημαίνει πίνω κι εγώ από αυτό που πίνει και δεν μας δίνει ο Κώστας Ζουράρις, παίρνω μια μικρή τζούρα από τον τετρακισχιλιετή γλωσσικό πλούτο του Ελληνισμού, οπότε αρχίζω να μιλάω με ακατάληπτες λέξεις στα αρχαία ελληνικά διά ατενσιονχοριλικίου και θουκυδιδείων μπινελικίων περαίνων την των τοιούτων παθημάτων κάθαρσιν. Συνώνυμο: παθαίνω ζουραρίαση.

    ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ

    Η συζήτηση πήγαινε καλά μέχρι που του πάτησε κάποιους κάλους και άρχισε να ζουράρει με μπινελίκια από τον Αριστοφάνη.

    2. Τι έπαθε ο Μπογδάνος κι έχει αρχίσει να ζουράρει;

    Κοπυπάστε ἀπ’ ἐδῶ: http://el.slang.wikia.com/wiki/%CE%96%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%AC%CF%81%CF%89?venotify=created

  254. Dimi said

    Πάλι μπερδεύουμε την γλώσσα με την γραφή.Τις ιδέες που μπορεί να εκφράσει μια γλώσσα με την δήθεν ανώτερη φύση της.Αφορητες εμμονές με την ιστορική ορθογραφία ενώ η γλώσσα έχει αλλάξει ,στου αδωνη το φροντιστήριο λένε κάτι άλλο?

Σχολιάστε