Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Η ιδιοκατοίκηση είναι κακό πράγμα, περίπου σαν τον αντισημιτισμό ή την παχυσαρκία

Posted by sarant στο 31 Μαρτίου, 2017


Δεν το λέω εγώ αυτό -ο τίτλος ειρωνεύεται το περιεχόμενο ενός άρθρου του Διονύση Γουσέτη, που δημοσιεύτηκε χτες στην Καθημερινή, με τίτλο «Τα ευρωπαϊκά ρεκόρ των Ελλήνων«. Ο συγγραφέας δεν εννοεί ρεκόρ στον στίβο ή γενικότερα στον αθλητισμό (που έτσι κι αλλιώς δεν είναι τόσο πολλά, αμφιβάλλω αν θα γέμιζαν άρθρο) αλλά διάφορα μεγέθη και κοινωνικούς δείκτες, στα οποία η Ελλάδα υποτίθεται ότι έχει μια σειρά από πρωτιές αλλά και από τελευταίες θέσεις.

Διάλεξα να σχολιάσω σήμερα το άρθρο αυτό αλλά θα ζητήσω και τη δική σας βοήθεια, όσοι έχετε ταλέντο σε αναζητήσεις διαδικτυακές, για να επιβεβαιωθούν ή να ανασκευαστούν οι ισχυρισμοί του Δ. Γουσέτη. Παρακινήθηκα να γράψω το σημερινό σημείωμα επειδή είδα ότι το άρθρο του Δ.Γ. περιέχει πολλές ανακρίβειες, σε τέτοιο βαθμό που να καταντά ανέντιμο, και επειδή με εκνευρίζουν οι αφορισμοί του τύπου «μόνο στην Ελλάδα συμβαίνει αυτό» (καλό ή κακό, δεν έχει σημασία).

Είναι βαριά κουβέντα να λες «ανέντιμο», αλλά ο αρθρογράφος διαβεβαιώνει ότι οι ισχυρισμοί του βασίζονται σε στατιστικές τις οποίες έχει συγκεντρώσει από διάφορες πηγές, έστω κι αν αιδημόνως αποφεύγει να δώσει έστω και μια παραπομπή, παρόλο που με την ηλεκτρονική δημοσίευση είναι πανεύκολο να προστεθούν υπερσύνδεσμοι στο κείμενο. Αλλά ας δούμε καλύτερα τους ισχυρισμούς.

Και πρώτα οι «ελληνικές πρωτιές»:

Είμαστε πρώτοι σε: γήρανση πληθυσμού, μέγεθος κράτους, διαφθορά, απεργίες, ανεργία, αρνησιδικία, καπνιστές, αλκοόλ, ναρκωτικά, παχυσαρκία, εκτρώσεις, τροχαία ατυχήματα, εξαγωγή φοιτητών, ατμοσφαιρική ρύπανση, τραγούδι και χορό, τηλεθέαση, αριθμό τηλεοράσεων ανά νοικοκυριό, ιδιωτικές δαπάνες για υγεία και παιδεία, γιατρούς, πλαστικές εγχειρήσεις, τοκετούς με καισαρική, ρατσισμό, ξενοφοβία, παραβιάσεις πολεοδομικής νομοθεσίας, περιβαλλοντικές παραβάσεις, βρωμιά πρωτεύουσας, ακρίβεια, φοροδιαφυγή, ιδιοκατοίκηση, παραοικονομία, στρατιωτικές δαπάνες, σπατάλη δημοσίου χρήματος, σπατάλη ενέργειας, αντιαμερικανισμό, ευρωσκεπτικισμό, ποσοστά νεοναζί, θρησκευτικότητα, παιδική θνησιμότητα, τζόγο, αντισημιτισμό, ισοβίτες.

Αν χάσατε τον λογαριασμό, 42 πρωτιές.

Και οι τελευταίες θέσεις:
Είμαστε τελευταίοι σε: ανάγνωση εφημερίδων, πωλήσεις, δανεισμό και ανάγνωση βιβλίων, χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή, πολιτικές ελευθερίες, ελευθερία του Τύπου, διαχείριση σκουπιδιών, ανακύκλωση, δωρητές οργάνων, εκπροσώπηση των γυναικών στις δομές εξουσίας, συνθήκες διαβίωσης ηλικιωμένων, παροχή ασύλου, δίκτυο σιδηροδρόμων, μουσεία, βιβλιοθήκες, κινηματογράφο, ραδιόφωνο, θέατρο, μουσικές συναυλίες, δαπάνες για αναψυχή και πολιτιστικές δραστηριότητες, πράσινο στις πόλεις, ξένες επενδύσεις, πρόνοια, παιδεία, ποιότητα λαμβανόμενης γνώσης, ανταγωνιστικότητα, προστασία του περιβάλλοντος, ενσωμάτωση νομοθεσίας Ε.Ε., εφαρμογή κοινοτικών οδηγιών, απορρόφηση των κονδυλίων της Ε.Ε., γονιμότητα, κοινωνική δικαιοσύνη. Επίσης, είμαστε η μοναδική χώρα της Ε.Ε. που εικόνες παρελαύνουν με τιμές αρχηγού κράτους. Που δεν έχει καύση νεκρών. Που έχει αδέσποτα σκυλιά, δύο εκατ. αυθαίρετα ακίνητα και μαθητικές παρελάσεις. Που οι δημόσιοι υπάλληλοι αμείβονται περισσότερο από τους ιδιωτικούς.

Και η αιτία;

Αν προσέξει κανείς, διαπιστώνει ότι τα συντριπτικά περισσότερα από αυτά τα αρνητικά ρεκόρ δεν οφείλονται στο DNA μας, αλλά στο ότι δεν έχουμε ή δεν σεβόμαστε τους θεσμούς. (…)

Να προσέξουμε πως ο αρθρογράφος τόσο τις πρωτιές όσο και τις τελευταίες θέσεις τις θεωρεί «αρνητικά ρεκόρ». Για ποιο λόγο όμως είναι αρνητικό ρεκόρ η υψηλή ιδιοκατοίκηση ή, πολύ περισσότερο, η έφεση στο τραγούδι και τον χορό; Γιατί μπαίνει στο ίδιο τσουβάλι ο αντιαμερικανισμός με τον ευρωσκεπτικισμό και τον αντισημιτισμό;

Αλλά ας προσπαθήσουμε να ελέγξουμε μερικούς από τους ισχυρισμούς, παρόλο που πρέπει να πούμε ότι για ορισμένες κατηγορίες είναι πολύ δύσκολη η ποσοτικοποίηση. Τις στρατιωτικές δαπάνες εύκολα τις μετράς, το ίδιο και το ποσοστό ιδιοκατοίκησης, αλλά πολύ λιγότερο εύκολα συγκρίνεται π.χ. η διαφθορά ή η κρατική σπατάλη ή η… βρωμιά της πρωτεύουσας ή, έτσι γενικά κι αόριστα, ο χορός και το τραγούδι. Να σημειώσω ότι σε μεγάλο βαθμό η ανασκευή που ακολουθεί είναι συλλογική δουλειά που έγινε αυθόρμητα στον τοίχο φίλης στο Φέισμπουκ.

  1. Είμαστε (λέει ο Γουσέτης) οι πρώτοι σε αλκοόλ, εννοώντας ότι οι Έλληνες έρχονται πρώτοι σε κατανάλωση οινοπνευματωδών στην Ευρώπη -αλλά αυτόν τον ισχυρισμό ούτε σε καφενείο δεν μπορεί να τον διατυπώσει κανείς, διότι θα προκαλέσει τα χάχανα των θαμώνων, αφού έρχεται σε κατάφωρη αντίθεση με την εμπειρία του καθενός μας. Και το βασικότερο δεν είναι πως έρχεται σε αντίθεση με την εμπειρική άποψη που έχει ο καθένας σχηματίσει, αλλά ότι κάθε άλλο παρά συμφωνεί με τα επίσημα δεδομένα. Όπως βλέπουμε εδώ, στον δεύτερο πίνακα που έχει τα στοιχεία του ΠΟΥ για τις χώρες του ΟΟΣΑ, η Ελλάδα όχι απλώς δεν είναι πρώτη στην Ευρώπη στην κατανάλωση αλκοόλ αλλά βρίσκεται κάτω από τη μέση της κατάταξης.
  2. Είμαστε οι πρώτοι σε εκτρώσεις, διατείνεται ο Γουσέτης. Ας μην θεωρήσουμε «τον λόγο του συμβόλαιο» κι ας το ερευνήσουμε. Όπως βλέπετε ήδη στον χάρτη εδώ, η Ελλάδα και πάλι έχει λιγότερες εκτρώσεις από πολλές ευρωπαϊκές χώρες -όσο πιο κόκκινο το χρώμα, τόσο περισσότερες οι εκτρώσεις στη χώρα. Επειδή όμως ο χάρτης βασίζεται σε στοιχεία του 2012, ας πάμε στη δεύτερη σελίδα που έχει στοιχεία του 2017. Ο πίνακας απαριθμεί όλες τις χώρες του κόσμου και θέλει λίγο ψάξιμο για να βρούμε τις ευρωπαϊκές, αλλά και πάλι είναι ολοφάνερο πως η Ελλάδα δεν είναι πρώτη στην ΕΕ -έχει, ας πούμε, τις μισές εκτρώσεις από τη Γαλλία. Μπορεί εδώ να προβληθεί η ένσταση ότι πολλές εκτρώσεις δεν δηλώνονται, αλλά νομίζω ότι το στοιχείο αυτό έχει ληφθεί υπόψη στα στατιστικά στοιχεία. Να προσθέσω ότι και ένα πολύ χαμηλό ποσοστό εκτρώσεων θα μπορούσε να προέρχεται από αυταρχικά καθεστώτα όπου η γυναίκα δεν έχει κατακτήσει θεμελιώδη δικαιώματα.
  3. Είμαστε μήπως πρώτοι στην παιδική θνησιμότητα, όπως λέει το άρθρο; Με βάση τα στοιχεία του ΠΟΥ, όχι (θα πρέπει να κλικάρετε στην Ευρώπη για να παρουσιαστούν τα αποτελέσματα που μας ενδιαφέρουν). Εδώ είμαστε πάνω απο το διάμεσο της ΕΕ, αλλά ασφαλώς όχι πρώτοι: μπροστά μας βρίσκονται Λιθουανία, Πολωνία, Ουγγαρία, Μάλτα, Σλοβακία, Λετονία, Βουλγαρία, Ρουμανία. Αλλά ούτως οι άλλως οι διαφορές είναι πολύ μικρές (έχουμε π.χ. 4,6 θανάτους παιδιών κάτω των 5 ετών στις 1.000 γεννήσεις ζώντων, ενώ η Γαλλία έχει 4,3). Πάντως, είμαστε πρώτοι στην «παλιά» ΕΕ, των 15 κρατών μελών, του 20ού αιώνα. Αλλά αν αυτό εννοούσε ο Γουσέτης, έπρεπε να το διευκρινίσει.
  4. Και ας έρθουμε στην ιδιοκατοίκηση. Εδώ ο Γουσέτης αναπαράγει έναν παλιό μύθο, ότι τάχα στην Ελλάδα έχουμε αφύσικα υψηλό ποσοστό ιδιοκατοίκησης επειδή ο Έλληνας θέλει να έχει ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι του. Έχουμε γράψει ένα παλιότερο άρθρο για το θέμα αυτό, και στα σχόλια είχαμε κάνει εκτενή συζήτηση για τη μεθοδολογία. Νομίζω πως ισχύουν τα συμπεράσματα που είχα διατυπώσει τότε, ότι δηλαδή δεν είναι αφύσικα ψηλό το ποσοστό ιδιοκατοίκησης της Ελλάδας, είναι αφύσικα χαμηλό το ποσοστό της Γερμανίας, που πιθανώς εξηγείται από τις εκτεταμένες καταστροφές στον Β’ παγκόσμιο πόλεμο. Η Ελλάδα βρίσκεται στη μεσαία ζώνη, όπου, με ποσοστό από 72% έως 78% συνωστίζονται αρκετές ευρωπαϊκές χώρες (Ισπανία, Ιταλία, Βέλγιο, Πορτογαλία, Σλοβενία, Λουξεμβούργο, Φινλανδία), ενώ πολλά κράτη μέλη της ΕΕ έχουν ποσοστά πάνω από 80%. Αλλά ακόμα κι αν η Ελλάδα ήταν όντως πρώτη στην ιδιοκατοίκηση, γιατί θα ήταν κακό αυτό;
  5. Επειδή όμως τον πολυδιαψεύσαμε τον Γουσέτη, ας του δώσουμε μιαν ευκαιρία να επιβεβαιωθεί. Θρησκευτικότητα, η Ελλάδα της Ορθοδοξίας και της καθ’ ημάς Ανατολής ασφαλώς θα διεκδικεί την πρωτιά -πώς όμως να μετρηθεί αυτό; Αν πάρουμε ως δείκτη την πίστη σε Θεό ή σε κάποια ανώτερη δύναμη, βλέπω εδώ μιαν έρευνα του Ευρωβαρόμετρου που σχεδόν δικαιώνει τον Γουσέτη και που βεβαίως βασίστηκε σε απαντήσεις σε ερωτηματολόγιο. Ωστόσο, και αυτή τη σίγουρη πρωτιά τη χάσαμε, αφού έχουμε μεν πολύ μικρό ποσοστό δηλωμένων άθεων αλλά και πάλι μεγαλύτερο από Κύπρο, Μάλτα, Ρουμανία και Πολωνία.
  6. Πάμε σε κάτι που μετριέται πιο εύκολα, τα τροχαία ατυχήματα -με τους κακούς μας δρόμους και την έλλειψη οδηγικής παιδείας, δεν έχουμε δυστυχώς καθόλου καλές επιδόσεις. Είμαστε όμως πρώτοι σε όλη την ΕΕ όπως διατείνεται ο Γουσέτης; Όχι. Στα στοιχεία για τους θανάτους από τροχαία ανά 100.000 κατοίκους, βρισκόμαστε μεν ψηλά, αλλά προηγούνται άλλες χώρες της ΕΕ: Κροατία, Λετονία, Πολωνία, Λιθουανία. Ίσως έχει κάποιο νόημα να κάνουμε την αναγωγή όχι στον αριθμό των κατοίκων αλλά στον αριθμό των οχημάτων. Τότε η κατάσταση διαφοροποιείται. Για παράδειγμα, με 9,1 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους, η Ελλάδα έχει ελαφρώς μεγαλύτερη τιμή από τη Ρουμανία και το Λουξεμβούργο, που έχουν 8,7. Αν όμως κάνουμε την αναγωγή στον αριθμό των οχημάτων της χώρας, τότε η Ρουμανία έχει πολύ μεγαλύτερη τιμή, 31,4 στα 100.000, ενώ η Ελλάδα μόλις 12,6 και το Λουξεμβούργο 10,7. Πάντως ούτε αυτή τη (θλιβερή) πρωτιά έχουμε.
  7. Να πάμε και σε μια υποτιθέμενη τελευταία θέση. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του Δ. Γουσέτη, είμαστε τελευταίοι στην ενσωμάτωση της νομοθεσίας της ΕΕ. Ισχύει αυτό; Να δούμε τι λέει η Κομισιόν, που έχει λόγους να το παρακολουθεί το θέμα άγρυπνα. Η Κομισιόν έχει καταρτίσει έναν «βαθμολογικό πίνακα» των κρατών μελών και βαθμολογεί την ικανοποιητική μεταφορά του ενωσιακού δικαίου στην εθνική νομοθεσία. Υπάρχουν πολλοί δείκτες, αλλά ο χάρτης που βρίσκεται στην αρχή της σελίδας κάνει μια σύνοψη -όπως βλέπετε η Ελλάδα (με πράσινο στον χάρτη) είναι πάνω από τον μέσο όρο στην ενσωμάτωση του ενωσιακού δικαίου. Με κίτρινο είναι τα κράτη μέλη που δεν απέχουν πολύ από τον μέσο όρο και με κόκκινο τα κράτη που υστερούν αισθητά -και όπως βλέπετε εκεί συγκαταλέγονται και μερικά από τα κράτη του σκληρού πυρήνα: Γερμανία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο (όχι πια). Παραπληροφορεί επομένως ο ισχυρισμός του Δ. Γουσέτη.
  8. Κι άλλη μια «τελευταία θέση», που αφορά την «εκπροσώπηση των γυναικών στις δομές εξουσίας«. Εδώ σχεδόν συμφωνώ με τον Γουσέτη, το ελληνικό ποσοστό το βρίσκω ντροπιαστικά χαμηλό -και έχω επανειλημμένα γράψει για το θέμα, πιο πρόσφατα στις αρχές του μηνός. Και πάλι όμως, η Ελλάδα δεν είναι τελευταία -αν δούμε τα ποσοστά γυναικών στη Βουλή, ξεπερνάμε Κύπρο, Μάλτα, Ουγγαρία και Λετονία. Και βέβαια τα ποσοστά αυτά αλλάζουν -στη Βουλή του Ιανουαρίου 2015 το ποσοστό των γυναικών ήταν ανώτερο, σχεδόν στον μέσο όρο της ΕΕ.
  9. Ούτε στους δωρητές οργάνων έχει την τελευταία θέση η Ελλάδα, παρόλο που τα ποσοστά της είναι πολύ χαμηλά και που όντως ελάχιστα έχουν γίνει για το θέμα. Στον σχετικό πίνακα, που δεν έχει μάλιστα όλες τις χώρες της ΕΕ, ξεπερνάμε Βουλγαρία, Κύπρο, Εσθονία και Ρουμανία.
  10. Είμαστε μήπως πρωταθλητές Ευρώπης στην παχυσαρκία, όπως επιμένει ο Δ. Γουσέτης; Δεν θα το έλεγα, από την εικόνα που έχω σχηματίσει ζώντας στο εξωτερικό. Αλλά δεν θα βασιστούμε στην εικόνα του καθενός. Από τα στοιχεία της ΕΕ, που δείχνουν ότι σχεδόν ο ένας στους έξι Ευρωπαίος είναι παχύσαρκος (obese, που είναι πιο… βαρύ από τον υπέρβαρο, overweight) προκύπτει ότι η παχυσαρκία στην Ελλάδα (17,3%) είναι ελαφρά μόνο ανώτερη από τον ενωσιακό μέσον όρο (15.9%). Πρωταθλήτρια εδώ είναι η Μάλτα (αν και δεν σχημάτισα τέτοια εντύπωση όταν πήγα πριν από λίγο καιρό) και μάλιστα με αισθητή διαφορά από τον δεύτερο, που είναι, θαρρώ, το Ηνωμένο Βασίλειο (εντάξει, τώρα θα φύγουν και θα αδυνατίσουμε). Πάντως, και πάλι ο ισχυρισμός του Γουσέτη είναι ανακριβέστατος.
  11. Εξωφρενικός είναι ο ισχυρισμός πως η Ελλάδα είναι πρώτη στην ΕΕ στην κατανάλωση ναρκωτικών. Τα επίσημα στοιχεία υπάρχουν στον διαδραστικό χάρτη εδώ, για πέντε είδη ναρκωτικών. Θα τα προτιμούσα σε μορφή πίνακα και ίσως υπάρχουν αλλού αλλά δεν τα βρίσκω -πάντως η εντύπωσή μου είναι πως η Ελλάδα όχι απλώς δεν είναι πρώτη αλλά βρίσκεται κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ.
  12. Eίναι μήπως οι Έλληνες πρώτοι στον ευρωσκεπτικισμό; Εδώ υπάρχει μία έρευνα που φαίνεται να δίνει κάποιο δίκιο στον Γουσέτη, αφού σε άρθρο της Γκάρντιαν βλέπουμε ότι με περυσινή σφυγμομέτρηση του Pew Institute οι Έλληνες είναι πρώτοι, αλλά η έρευνα αυτή έγινε μόνο σε 10 χώρες. Το Ευρωβαρόμετρο είναι σαφώς πιο έγκυρη έρευνα και διεξάγεται επί δεκαετίες σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Όπως βλέπετε στο ίδιο άρθρο, στον επόμενο πίνακα, η Ελλάδα είναι 6η στον ευρωσκεπτικισμό -δίκαια ή άδικα, δεν το εξετάζουμε.
  13. Ασφαλώς όμως ο Δ. Γουσέτης θα πέτυχε τουλάχιστον τον ισχυρισμό ότι είμαστε πρώτοι σε «μέγεθος κράτους», όχι; Όχι και πάλι. Με βάση τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, αν εξετάσουμε την απασχόληση στον δημόσιο τομέα ως ποσοστό του συνόλου της απασχόλησης η Ελλάδα είναι πολύ κοντά στον μέσο όρο και οπωσδήποτε πολύ μακριά από τις πραγματικές πρωταθλήτριες, τις πλούσιες χώρες του σκανδιναβικού βορρά, που έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό απασχόλησης στον δημόσιο τομέα.
  14. Μήπως είναι αληθής ο ισχυρισμός πως είμαστε πρώτοι στη γήρανση του πληθυσμού; Παραλίγο. Με βάση τα στοιχεία του 2015, η Ελλάδα έχει το 20.9% του πληθυσμού στην ηλικιακή κατηγορία 65+ που είναι πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ (18,9%) όμως η Ιταλία προηγείται σαφώς, με 21,7% ενώ η Γερμανία έχει 21%. Στο βάθρο, αλλά όχι πρωτιά.
  15. Τελευταίοι στα βιβλία -αυτό σίγουρα θα το έπιασε σωστά, θα σκέφτεστε. Δεν είμαι βέβαιος. Με βάση τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, η Ελλάδα στο διάβασμα βιβλίων είναι χαμηλά, αλλά όχι τελευταία. Το 2011 (δεν υπάρχουν νεότερα στοιχεία) μόνο το 49% των συμπατριωτών μας διάβασε τουλάχιστον ένα βιβλίο, που μας φέρνει στην 17η θέση από τα 20 κράτη μέλη της ΕΕ για τα οποία υπάρχουν στοιχεία. Τελευταία η Ρουμανία, περνάμε επίσης Πορτογαλία και Βουλγαρία, ενώ για 8 κράτη μέλη δεν υπάρχουν στοιχεία. Οπότε, ανακριβής και αυτός ο ισχυρισμός.
  16. Να φανταστείτε πως ούτε στο κάπνισμα δεν είμαστε (ευτυχώς, δηλαδή) πρώτοι αν και κάποιο βραβείο στην περιφρόνηση της αντικαπνιστικής νομοθεσίας πρέπει να παίρνουμε. Με βάση τα στοιχεία του 2014, η Ελλάδα βρίσκεται στην 5η θέση από τις χώρες της ΕΕ στην κατανάλωση τσιγάρων κατά κεφαλήν (υπολογίζονται μόνο οι ενήλικοι). Μας ξεπερνάνε Σλοβενία, Λουξεμβούργο, Βέλγιο και Τσεχία. (Η θέση του Λουξεμβούργου ενδέχεται να είναι πλασματική διότι έχει φτηνότερα τσιγάρα από τις γειτονικές χώρες κι έτσι όλοι οι θεριακλήδες της ευρύτερης περιοχής περνάνε τα σύνορα και ψωνίζουν από εδώ -αλλά αυτό δεν ισχύει για τις άλλες χώρες).

Θα μπορούσα να συνεχίσω την αποδόμηση και με τις υπόλοιπες κατηγορίες, αλλά κουράστηκα. Ίσως στα σχόλια να προσθέσετε κι εσείς τον οβολό σας.Παρέθεσα 16 από τις κατηγορίες του Γουσέτη, στις οποίες νομίζω πως απέδειξα πως οι ισχυρισμοί του είναι από ανακριβείς έως εξωφρενικοί. Να τονίσω ότι δεν «κορφολόγησα», δεν παρουσίασα επιλεγμένα τις κατηγορίες εκείνες όπου ο ισχυρισμός του Γουσέτη αποδεικνύεται ψευδής -αν είχα περισσότερο χρόνο ή αν με πλήρωναν να το κάνω, θα τεκμηρίωνα όλες τις κατηγορίες. Σε κάποιες περιπτώσεις δεν βρήκα πολύ πρόσφατα στοιχεία ή δεν ήμουν βέβαιος για την εγκυρότητα της πηγής. Για παράδειγμα, είναι μάλλον βέβαιο ότι είμαστε πολύ μακριά από την πρώτη θέση στην ΕΕ τόσο οσον αφορά τον αριθμό των τηλεοπτικών συσκευών (κατά κεφαλήν εννοώ) όσο και ως προς  την τηλεθέαση -αλλά δεν βρήκα πλήρη και πρόσφατα νούμερα.

Και επειδή ο αρθρογράφος μάς διαβεβαιώνει ότι όλοι του οι ισχυρισμοί βασίζονται σε στατιστικά στοιχεία, ενώ ολοφάνερα κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει για όλους, κι επειδή η απόκλιση σε πολλές περιπτώσεις είναι μεγάλη, φοβούμαι ότι δίκαια χαρακτήρισα ανέντιμο το άρθρο.

Δεν αρνούμαι ότι σε κάποιες κατηγορίες μπορεί πράγματι να έχουμε τη (θλιβερή) πρώτη ή τελευταία θέση στην ΕΕ. Μπορεί να είναι οι καισαρικές, για τις οποίες είχαμε ένα άρθρο τις προάλλες. Μάλλον είμαστε πρώτοι στις στρατιωτικές δαπάνες κατά κεφαλήν. Πιθανώς και στον αντισημιτισμό. Στην αρνησιδικία μάλλον είμαστε δεύτεροι. Σίγουρα είμαστε πρώτοι στην ανεργία.

Ωστόσο, ολοφάνερα η πρωτιά στην ανεργία δεν οφείλεται στο ότι «δεν έχουμε ή δεν σεβόμαστε τους θεσμούς» και γενικά δύσκολα μπορεί να αποδοθούν όλες οι αδυναμίες και οι καθυστερήσεις στην περιρρέουσα «καφρίλα» (ορολογία του Γουσέτη).

Δεν θα αρνηθώ ότι πάρα πολλά πράγματα στη χώρα πάνε στραβά και ανέκαθεν με εξόργιζε ο ελληναράδικος κομπασμός της δεκαετίας του 90 -θα θυμάστε εκείνες τις ηλίθιες λίστες που έκαναν θραύση στο Διαδίκτυο των αρχών του αιώνα, ότι τάχα μόνο οι Έλληνες ξέρουν να γλεντάνε, ότι μόνο εμείς έχουμε τη λέξη φιλότιμο και ότι μόνο εμείς αγοράζουμε το καρπούζι ολόκληρο και όχι σε φέτες (κάτι, παρεμπιπτόντως, που το μάθαμε από τους πρόσφυγες του 22, αυτούς που τους λέγαμε τουρκόσπορους και παστρικές). Αλλά αν είναι καταδικαστέος ο ελληναράδικος κομπασμός, εξίσου επικριτέα είναι και η αφ’υψηλού ισοπέδωση, που αποτελεί, ουσιαστικά, μια παραλλαγή του «μαζί τα φάγαμε».

Ούτε με έπιασε καημός να εξωραΐσω την κατάσταση στη χώρα, επειδή τάχα συμβαίνει η σημερινή κυβέρνηση να είναι της αρεσκείας μου -τα περισσότερα από αυτά τα μεγέθη αλλάζουν αργά και επομένως δεν μπορούν να πιστωθούν ή να χρεωθούν σε μία κυβέρνηση. Εξάλλου, όπως έδειξε το πολύ πρόσφατο άρθρο μας για τις καισαρικές, εγώ ο ίδιος έσπευσα να υποδείξω μια θλιβερή πρωτιά -που μπορεί και να μην ήταν ακριβώς πρωτιά, όπως φάνηκε στη συζήτηση.

Θα βοηθούσαν άρθρα σαν του Γουσέτη να αποκτήσουμε περισσότερη αυτογνωσία; Ναι, θα βοηθούσαν -υπό την προϋπόθεση πως θα ήταν τεκμηριωμένα και πως θα περιείχαν λιγότερους τομείς όπου πράγματι υστερεί η χώρα ώστε να μπορούν να βγουν κάποια συμπεράσματα. Όταν όμως μπαζώνει κανείς δεκάδες κατηγορίες για πολλές από τις οποίες ολοφάνερα παραποιεί την πραγματικότητα, τότε υπονομεύει την αξιοπιστία του, ακυρώνει και εκείνα τα επιχειρήματα στα οποία έχει δίκιο και δημιουργεί την εντύπωση ότι εξυπηρετεί άλλους σκοπούς.

Υπάρχει όμως και μια άλλη θλιβερή πρωτιά της χώρας μας, που γι’ αυτήν δεν έχω να σας παραπέμψω σε πηγές. Σύμφωνα λοιπόν με τις εμπειρικές παρατηρήσεις μου, έχουμε την πρώτη θέση στην ΕΕ σε τσαπατσούληδες γονατογράφους δημοσιολογούντες. Όπως μάλιστα παρατήρησε φίλος, το δυστύχημα είναι ότι παράγουμε πολύ περισσότερες μπαρούφες δημοσιολογούντων από όσες προλαβαίνουμε να ανασκευάσουμε….

 

143 Σχόλια to “Η ιδιοκατοίκηση είναι κακό πράγμα, περίπου σαν τον αντισημιτισμό ή την παχυσαρκία”

  1. Alexis said

    Πριν διαβάσω όλο το άρθρο σπεύδω να αναφωνήσω:
    Δημοσιογραφία για το μπούτσο!!!
    Συγγνώμη για το απρεπές λεξιλόγιο αλλά με βγάζουν από τα ρούχα μου κάτι τέτοια! 😡 😡 😡

    Τον αντισημιτισμό πώς ακριβώς τον μέτρησε;
    Να υποθέσω ότι έχει κάποια ειδική μεζούρα-αντισημιτόμετρο; 😡

  2. spiral architect said

    Διαβάστε εδώ
    το ποιόν τη διαδρομή του Διονύση Γουσέτη και το «πνευματικό» του έργο!
    (κατά προτίμηση με το στομάχι σας άδειο)

  3. spiral architect said

    Έφυγα από την Αριστερά -την «ανανεωτική» εκδοχή της- έχοντας κολλήσει συντάξιμα ένσημα. Στις δεκαετίες που θήτευσα εκεί κατάλαβα ότι η αμφισβήτηση είναι μόνο προς τα έξω και μόνο όπως την εννοεί η «γραμμή». Αν κανείς αμφισβητήσει τη «γραμμή», την έχει άσχημα.

    Πια, μόνο στα μανταλάκια. Ανηλεές κράξιμο όπου τους βρω.
    (και δεν ήμουν ποτέ της «ανανεωτικής»)

  4. Alkisti said

    Είναι κακό να έχεις πρωτιά στο τραγούδι και στο χορό;

  5. Simis said

    1 Υπαρχουν σχετικες ερευνες πχ στο kis.gr

  6. Μεταφραστής said

    Αυτό που κατάλαβα εδώ και πολλά χρόνια είναι ότι οι Έλληνες είναι πρώτοι στην βλακεία να κατηγορούν το σπίτι τους και να επαινούν το ξένο, δηλαδή ξενομανία.

  7. Νέο Kid Al Kuwaiti said

    Σε πιο ακριβώς είδος τραγουδιού και χορού είμαστε πρώτοι οι τάλανες αμουσοι;

  8. spiral architect said

    Επί του προκειμένου τώρα, θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι, σχεδόν από τότε που μπήκαμε με παράτες στην τότε ΕΟΚ το ’81, ο τύπος κατά καιρούς ασχολιόταν με τις ομοιότητες και -κυρίως- με τις διαφορές των ευρωπαϊκών κρατών απέναντι στην Ελλάδα. Όλα -μα όλα- ήταν «ενοχλητικά» και έπρεπε να διορθωθούν, για να γίνουμε και εμείς επιτέλους €πέη:
    – Έχουμε πολλούς δημόσιους υπάλληλους (το διαχρονικό κλισέ)
    – Έχουμε πολλούς αυτοαπασχολούμενους. (μηχανικούς π.χ. για να χτίζουν σπίτια)
    – Έχουμε πολλούς βιοτέχνες. (τα σπίτια θέλουν πόρτες, παράθυρα και ντουλάπια)
    – Έχουμε πολλούς αγρότες. (αντί να φάμε ντομάτα Ολλανδίας από το Μαρόκο)
    – Έχουμε μεγάλη ιδιοκατοίκηση. (τότε ήταν κοντά στο 70% ανεξάρτητα αν ο συμμαθητής μου παραδίπλα έμενε σε ιδιόκτητο δυομισάρι με άλλα τέσσερα αδέρφια)

    Ψάξτε στον τύπο της εποχής και θα τα βρείτε. Αλλά, μπα, δεν χρειάζεται, έχουμε Γουσέτηδες για να μας θυμίζουν τις μαλακίες που διαβάζαμε στα νιάτα μας. 👿

  9. Cyrus Monk said

    Καλημέρα.
    Συγγνώμη κιόλας, ἀλλὰ τουλάχιστον γιὰ τὸν ἀντισημιτισμό ἔχει δίκιο. Βρεῖτε μου ἱκανὸ ποσοστὸ Ἑλλήνων ποὺ νὰ τρέφει φιλοσημιτικὰ αἰσθήματα. Τί; Δὲν μιλᾶμε γιὰ τὸν Σημίτη; Ἄ, καλὰ τότε!

  10. Alkisti said

    Αυτό ακριβώς γίνεται! Είναι σαν επιδημία. Βρίσκουμε τους άλλους πάντα καλύτερους. Έλλειψη αυτοσεβασμού και υπερβολική ενοχή. Και η κρίση έχει παίξει έναν ρόλο σ’αυτό, καθώς σε μεγάλο βαθμό τη συλλογική ενοχή την έχουν κατασκευάσει και μας την έχουν «φορέσει». Αλλά ίσως είναι και ένα χούι πιο παλιό που μπορεί να εξηγηθεί και ιστορικά. Αρκετές χώρες έχουν δώσει καλύτερες λύσεις σε πολλά προβλήματα που είναι κοινά για όλους. Το βλέπει κανείς αυτό με μια απλή επίσκεψη στο εξωτερικό. Αλλά εγώ σε ταξίδια μου και σε πιο φτωχές-οικονομικά χώρες έχω παρατηρήσει ότι και αυτές έχουν δώσει ευφάνταστες λύσεις στα ίδια προβλήματα. Οι συγκρίσεις μου φαίνονται αρκετές φορές άδικες και άγονες. Αυτά, και καλημέρα σε όλους.

  11. Γς said

    Ντάξει, δεν είμαστε η πρώτη σε πολλά.

    Στην [μπιπ] όμως;

  12. Γς said

    οι πρώτοι, γμτ

  13. Κουνελόγατος said

    «Ίσως στα σχόλια να προσθέσετε κι εσείς τον οβολό σας».

    ΤΜΤΜΤ. Τον πρόσθεσα αλλά δε φτάνει.

  14. gbaloglou said

    Μια νέα λέξη μου ήρθε διαβάζοντας τα παραπάνω: μισαυτοδοξία!

  15. Πέπε said

    @10:
    > > …Έλλειψη αυτοσεβασμού και υπερβολική ενοχή. Και η κρίση έχει παίξει έναν ρόλο σ’αυτό, καθώς σε μεγάλο βαθμό τη συλλογική ενοχή την έχουν κατασκευάσει και μας την έχουν «φορέσει».

    Συζητήσιμο αν έχει συμβάλει η κρίση. Θα μπορούσε και να πει κανείς ότι η κρίση έχει συμβάλει στο να εκφράζονται αυτά τα αισθήματα έτσι. Πιθανόν όμως να είναι τα ίδια αισθήματα που παλιότερα εκφράζονταν ανάποδα:

    > > ότι τάχα μόνο οι Έλληνες ξέρουν να γλεντάνε, ότι μόνο εμείς έχουμε τη λέξη φιλότιμο και ότι μόνο εμείς αγοράζουμε το καρπούζι ολόκληρο και όχι σε φέτες…,

    …καθώς επίσης και με στερεότυπα που δεν απέχουν πολύ από τα σημερινά, όπως «τον Έλληνα δεν τον νοιάζει – Γερμανία ρε, εκεί ο κόσμος δουλεύει – βάλε με για μια μέρα πρωθυπουργό και θα δεις – δεν είμαστε / δεν έχουμε κράτος» κλπ.. Το ότι «μόνο στην Ελλάδα» υπάρχει διαχρονικά, από την αρχαιότητα, τόση διχόνοια (αλλά και παράλληλα ότι όταν οι Έλληνες ενωθούν δεν τους πιάνει κανείς) το θυμάμαι από το Δημοτικό, αρχές ’80.

  16. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

    2,

    πάντως, με το Βραβείο Ιπεκτσί, εκτός του γονατογράφου δημοσιολογούντος, έχουν βραβευτεί η Διδώ Σωτηρίου (γνωστό, θα πείτε) αλλά και Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και Λιάνα Κανέλλη (τσα!)

  17. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια! Δυστυχώς ενέσκηψε δουλειά, οπότε θα τα πούμε αργότερα.

  18. Πέπε said

    Και κάτι άλλο απροπό με το καρπούζι σε φέτες ή ολόκληρο:

    Τον καιρό που οι μέρες της αφθονίας μας ήταν αμέτρητες, είχα δει στη Γερμανία να πουλάνε τον νεσκαφέ σε ατομικά φακελάκια, κάτι τεράστια όμως, με συσκευασία τόσο μεγάλη (λόγω μεγέθους του φακέλου, όχι του περιεχομένου) ώστε σε έπειθε ότι μπορείς να αγοράσεις ένα μόνο, και εικόνιζε απέξω έναν φραπέ κατά τρόπο εντελώς εξωτικό. Φυσικά, είχα πει «τι λιμούτζηδες». Επίσης, ότι πουλούσαν το ελαιόλαδο σε μπουκαλάκια σχεδόν σαν των αρωμάτων (ισπανικό μόνο), πανάκριβα.

    Μήπως πρόκειται απλώς για προϊόντα που ούτε παράγονται ούτε καταναλώνονται εκεί; Αν το καρπούζι είναι ένα ξένο, μεσογειακό προϊόν που ο Γερμανός ή ο Γάλλος θα το δοκιμάσει μια στα τόσα για αλλαγή, φυσικά θα είναι και σε φέτες και πολύ πιο ακριβό από τα ντόπια φρούτα καθημερινής κατανάλωσης.

  19. Πέπε said

    Διόρθωση στο @18:

    Και η Γαλλία μεσογειακή χώρα είναι. Σκεφτόμουν τη βόρεια Γαλλία. Ας μείνουμε στη Γερμανία.

  20. Alkisti said

    @15. Ναι, τα συναισθήματα αλλάζουν, έχουν αυτήν την ριμάδα την ιδιότητα. Ούτε υπερόπτες όταν τα πράγματα πάνε καλά (έστω και φαινομενικά), ούτε μίζεροι και ενοχικοί όταν δεν πάνε καλά. Δεν γίνεται άραγε να έχουμε μια ισορροπία; Να τοποθετούμε τα θετικά μας και τις αδυναμίες μας σε μια πιο ρεαλιστική βάση και αναλόγως να πράτουμε; χωρίς χαμηλού επιπέδου συγκρίσεις; και ετεροπροσδιορισμούς; Αναρωτιέμαι πραγματικά.

  21. Alexis said

    Τελευταία η Ελλάδα σε πολιτικές ελευθερίες και ελευθερία του Τύπου!!!
    Ωχ Μπαναΐαμ που λέει κι ο Σκύλος…
    Θέλει ένα γερό κοκτέιλ Μπογδάνου με Χίο ο Γουσέτης για να στανιάρει.
    Και να σταματήσει να γράφει τέτοιες πίπες!

  22. spiral architect said

    Υπό τις παρούσες συνθήκες η ιδιοκατοίκηση είναι κακό πράμα και έχει δίκιο ο Γουσέτης. Τα σπίτια πρέπει να ανήκουν σε φαντς, σε ευαγή ιδρύματα κλπ σύγχρονους λαδέμπορες.

  23. bloopers team said

    Εδώ υπάρχει μια απάντηση σε παλιότερο πόνημα του ενλόγω κυρίου, με αναφορές στα ανθρώπινα αλλά και τα εργασιακά δικαιώματα:

    Μία απάντηση στον κύριο Γουσέτη

  24. Νίκος Α. said

    «μια επιλογή από στατιστικές που έχω συγκεντρώσει τις δύο τελευταίες δεκαετίες, από διάφορες πηγές»
    Ξεκινάει με επιστημονικοφάνεια και φαίνεται από τις πρώτες γραμμές ότι είναι ένα τσουβάλιασμα προσωπικών πεποιθήσεων χωρίς καμία τεκμηρίωση. Κάτι σαν τον λαικισμό που υποτίθεται πολεμάει το συγκεκριμένο έντυπο (δες και Κασιμάτη εναντίον Σίας).

    Και εδώ ένας άλλος υπέρμαχος του ορθολογισμού (νομίζω έγραφε συχνά ενάντια στην αστρολογία κλπ) που το αναπαράγει.

  25. bloopers team said

    Επίσης, εδώ μια αφιέρωση στο είδος του κ. Διονύση Γουσέτη, και κάθε άλλου αρθρογράφου της ελληνόγλωσσης έκδοσης της Die Tagliche:

  26. cronopiusa said

    Καλή σας μέρα…

  27. Avonidas said

    Καλημέρα.

    Δεν βλέπω γιατί να μπούμε στον κόπο να ανασκευάσουμε τους ισχυρισμούς του κ. Γουσέτη. Το άρθρο είναι απλώς γκρίνια μεταμφιεσμένη σε στατιστική.

    «Πρώτοι στην κατανάλωση αλκοόλ», έτσι και το πω αυτό στους Πολωνούς φίλους μου, θα μου κόψουν την καλημέρα, και μάλλον ίσα που θα αποφύγω τον ξυλοδαρμό.

    «Πρώτοι στον ευρωσκεπτικισμό», αλήθεια είμαστε πιο ευρωσκεπτικιστές από αυτούς που ποτέ δεν μπήκαν στο ευρώ και τώρα βγαίνουν από την ΕΕ;

    «Πρώτοι στον αντιαμερικανισμό», ενώ κόντεψαν να πέσουν τα @@ του Ομπάμα από το γλείψιμο του Τσίπρα, κι όσο για τον Καμμένο με τον Τραμπ ας μη μιλήσω.

    Βεβαίως, πρέπει κανείς να διευκρινίσει αν μιλάμε για αυτά που κάνει η κυβέρνηση ή αυτά που θέλει (στα λόγια) ο λαός. Ίσως και να έχουμε την πρωτιά στο χάσμα εφαρμοζόμενης και επιθυμητής πολιτικής.

  28. Όσο διαταραγμένος είναι ο ελληναράδικος εθνικός ναρκισσισμός άλλο τόσο εκνευριστική είναι η τραβηγμένη και χαλκευμένη αυτοενοχοποίηση και ο συλλογικός στιγματισμός. Είναι κατά βάθος στη ίδια γραμμή με το «μαζί τα φάγαμε» που διαστέλλοντας συνεχώς (όχι πάντα άδικα) τις καταχρήσεις και τις παρεκτροπές σε γενικευμένα κοινωνικά φαινόμενα ξεπλένει ηγεσίες και πολιτικές από τα εγκλήματά τους. Καμιά φορά βέβαια η τοξικότητα αυτής της επιχειρηματολογίας αφήνει τα προσχήματα κι αποκαλύπτει έναν πυρήνα από καθαρό αιμοβόρο απανθρωπισμό: http://www.lifo.gr/team/apopseis/60752

  29. Avonidas said

    #28. Αυτό δηλαδή που κάνει ο Αρκάς με τον Προφήτη του, πιο ύπουλα και πιο «χιουμοριστικά»…

  30. Πέπε said

    Έχω και μια απορία σχετικά με τις στατιστικές του καπνίσματος:

    Αν σε μια χώρα 10 κατοίκων ο ένας καπνίζει 40 τσιγάρα την ημέρα και οι 9 δεν καπνίζουν, και σε μια άλλη χώρα 10 κατοίκων οι 5 καπνίζουν 40 τσιγάρα την ημέρα αθροιστικά (8 ο καθένας) και οι άλλοι 5 δεν καπνίζουν, τι υπολογίζουμε;

  31. Μιχάλης Αν said

    Συγχαρητήρια για το άρθρο. Ορισμένα πράγματι ενδιαφέροντα στατιστικά με πραγματικές πρωτιές παραθέτει ο Δοξιάδης στο «Αόρατο Ρήγμα». Αλλά βέβαια αυτές δεν μπορούν να αποδοθούν σε δήθεν καφρίλα, αλλά σε κάτι ολίγο πιο δύσπεπτο για τον κάθε αρθρογράφο της Κ: στη στρατηγική οικονομικής ανάπτυξης της αγίας ελληνικής οικογενείας… Πάλι συγχαρητήρια!

  32. Για την ιδιοκατοίκηση, ο πίνακας από τη EUROSTAT: http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/File:Distribution_of_population_by_tenure_status,_2015_(%25_of_population)_YB17.png

    Γενικότερα χρήσιμη σελίδα για Housing conditions: http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Housing_conditions

    Αυτό όμως που έχει ενδιαφέρον θεωρώ πως είναι το συνολικό πλήθος dwellings αναλογικά με τον πληθυσμό.

    Πήρα τα στοιχεία από εδώ: https://ec.europa.eu/CensusHub2/query.do?step=selectHyperCube και πληθυσμούς χωρών ΕΕ από τη Wikipedia.
    Με κάθε επιφύλαξη ορθότητας, έχουμε dwellings per capita:

    Greece 0,59
    Portugal 0,57
    Spain 0,54
    Bulgaria 0,54
    Croatia 0,53
    Malta 0,53
    Austria 0,52
    Latvia 0,51
    Finland 0,51
    Italy 0,51
    Denmark 0,51
    France 0,50
    Germany 0,50
    Estonia 0,49
    Cyprus 0,49
    Sweden 0,49

    Σκέφτηκα πως η όποια αντίφαση με την ιδιοκατοίκηση ίσως εξηγείται από την αναλογία unoccupied dwellings στον πληθυσμό (συμπεριλαμβάνονται δεύτερες/εξοχικές κατοικίες) και όντως, από το παραπάνω εργαλείο και πάλι με κάθε επιφύλαξη έχουμε unoccupied dwellings per capita:

    Greece 0,21
    Portugal 0,18
    Croatia 0,18
    Bulgaria 0,17
    Malta 0,17
    Spain 0,15
    Cyprus 0,15
    Italy 0,12
    Latvia 0,11
    Austria 0,09
    France 0,08
    Slovenia 0,08
    Sweden 0,08

    ΥΓ: Ενδιαφέρον έχει η συσχέτιση του ποσοστού ιδιοκατοίκησης με το ποσοστό ανεργίας που σε κάποιο βαθμό εξηγείται από το ότι η ιδιοκατοίκηση δυσκολεύει την κινητικότητα για εύρεση απασχόλησης

  33. Avonidas said

    #30. Κάνουμε μια δημοσκόπηση με προσεκτικά επιλεγμένο δείγμα και την ερώτηση «Καπνίζετε;» Με πιθανή δεύτερη ερώτηση το «Πόσα πακέτα την ημέρα, περίπου;«

  34. Παναγιώτης Κ. said

    Για τους διάφορους υπερασπιστές του αστικού συστήματος ισχύει η λαϊκή παροιμία:Τα δικά μας είναι σύκα και δεν ακούγονται. Των άλλων είναι καρύδια και βροντάνε.
    Η προνομιούχος θέση τους στο υπάρχον σύστημα που τους προσπορίζει και τα ανάλογα οικονομικά οφέλη, ερμηνεύεται ως το αποτέλεσμα της δήθεν αξιοσύνης τους και όχι ως κατανομή του πλούτου από το κράτος υπέρ αυτών με διαφόρους νομιμοφανείς τρόπους συν το ότι συμβαίνει να να ανήκουν στην κατηγορία «των δικών μας παιδιών».
    Ο Κέινς το είχε πει κάπως έτσι: Καπιταλισμός χωρίς την συμμετοχή του κράτους στην οικονομική διαδικασία είναι αδύνατος.

    Πριν περίπου από τρία χρόνια είχε κυκλοφορήσει το βιβλίο του Αρίστου Δοξιάδη «Το αόρατο ρήγμα» όπου εξέθετε διάφορες παθογένειες στη χώρα μας και μεταξύ αυτών τα ιδιαίτερα μαθήματα που εκτός από τους αδιόριστους καθηγητές κάνουν και οι καθηγητές της Δευτεροβάθμιας και για τα οποία φυσικά δεν κόβουν απόδειξη. Το παρουσίαζε ως…μέγα κακό! Επειδή εκείνη τη χρονιά πήγαινα σε 4 διαφορετικά σχολεία για να συμπληρώσω ωράριο μπήκα στην διαδικασία να εκμαιεύσω πόσοι συνάδελφοί μου κάνουν ιδιαίτερα.Από το (περιορισμένο) δείγμα δεν ξεπερνούσε το 2%.
    Επειδή όμως ένα νούμερο δεν υποχρεώνει κανένα να το αποδεχθεί η επιχειρηματολογία μου περιέλαβε τα εξής αδιάσειστα δεδομένα: Ποιες ειδικότητες προσφέρονται για ιδιαίτερα; Των μαθηματικών, των φιλολόγων και των φυσικών. Μένουν απέξω σχεδόν όλες οι άλλες.
    Οι καθηγητές του Γυμνασίου κατά κανόνα είναι εκτός…νυμφώνος. Στα ιδιαίτερα σημαντική είναι η συμμετοχή των καθηγητών των φροντιστηρίων άρα υπάρχει σημαντικός ανταγωνισμός.
    Στην παρουσίαση του παραπάνω βιβλίου από τον συγγραφέα ( Διεθνής Έκθεση Βιβλίου στη Θεσσαλονίκη) τον συνάντησα και του εξέθεσα την επιχειρηματολογία μου την οποία, προς τιμήν του, δεν απέκρουσε.
    Με το παράδειγμα αυτό θέλω να επισημάνω την επιπολαιότητα ανάμεικτη με σκοπιμότητα ( μέσα σε αυτά και το στοιχείο του εντυπωσιασμού), των διαφόρων συγγραφέων.

    Εδώ και μερικά χρόνια υποστηρίζω ότι θα αποτελούσε μεγάλη προσφορά στους πολίτες να υπήρχε ένας πίνακας που θα περιελάμβανε τους σημαντικότερους κοινωνικούς και άλλους δείκτες που αφορούν τη χώρα. Να ενημερώνεται κατά τακτά διαστήματα ώστε να έχουμε γνώση των μεταβολών. Ο ίδιος πίνακας να περιλάμβανε και τους ανάλογους δείκτες άλλων χωρών ώστε να είναι εφικτή η σύγκριση.
    Αν τώρα κάποιος με παραπέμψει στη Στατιστική Αρχή , στη Γιούροστατ και στον ΟΟΣΑ ευχαριστώ αλλά… δεν θα πάρω! Από τον κυκεώνα των στοιχείων δεν μπορώ να αντλήσω εγώ ο κοινός θνητός πληροφορίες. Χρειάζεται εκλαΐκευση και αυτό μπορούν να το κάνουν οι ειδικοί.

    Νομίζω ότι τα σοβαρά κόμματα αυτό θα έπρεπε να το έχουν κάνει εδώ και καιρό. Δεν έχει γίνει και μάλλον εκ του πονηρού. Θέλουν να ψαρεύουν σε θολά νερά γιατί ο σκοπός είναι να παρασύρουν τον πολίτη για να τα ψηφίσει.

  35. Alexis said

    #30: Ενδιαφέρον. Πιστεύω ότι μία σοβαρή στατιστική θα πρέπει να μετράει δύο δείκτες:
    1)Ετήσια κατανάλωση τσιγάρων κατά κεφαλή και
    2)Ποσοστό καπνιστών στο συνολικό πληθυσμό.
    Στο 1) όπου «κατανάλωση τσιγάρων» βάλε και «προϊόντων καπνού» γενικότερα…

  36. Μπετατζής said

    Συμφωνώντας με το 8 και προχωρώντας λίγο παρακάτω, ορθότερος, κατά τη γνώμη μου, τρόπος αντιμετώπισης άρθρων σαν και αυτό, είναι, αντί να ανατρέξει κάποιος στις στατιστικές για να το διαψεύσει από στατιστική άποψη, να ρωτήσει ακριβώς αυτό : δηλαδή γιατί να είναι κακό πράγμα το υψηλό ποσοστό ιδιοκατοίκησης ;;;; (αυτό ισχύει φυσικά για κάποιες από τις λεγόμενες πρωτιές, π.χ. για την ιδιοκατοίκηση, όχι φυσικά για τα τροχαία, που πονηρά τσουβαλιάζονται μαζί, εννοώ τσουβαλιάζονται φαινόμενα σαν την ιδιοκατοίκηση και τα τροχαία). Και ενώ ο τίτλος του άρθρου οδηγεί στην σωστή κατεύθυνση, το ίδιο το άρθρο επικεντρώνεται μόνο στο θέμα της στατιστικής ορθότητας/διάψευσης των επιχειρημάτων του Γουσέτη και μόνο σε ένα σημείο μιλάει για το τσουβάλιασμα που γίνεται.

    Το ίδιο το κυβερνών κόμμα αλλά και ο εδώ ιστολόγος (αν δεν με απατάει η μνήμη μου), έχουν πολύ συχνά παίξει αυτό το επικοινωνιακό παιγνίδι π.χ. εις βάρος των αυτοαπασχολούμενων, δηλώνοντας με μεγάλη σοβαροφάνεια ότι έχουμε πολλούς αυτοαπασχολούμενους, χωρίς να μας λέει κανείς τους γιατί αυτό είναι κακό και κυρίως χωρίς να μας λένε τι θα γίνουν αυτοί οι άνθρωποι, αν απωλέσουν την επαγγελματική ιδιότητά τους αυτή, αφού με την ανεργία στα ύψη και από άλλους παράγοντες, π.χ. ηλικία, ούτε εργασία αλλού ως μισθωτοί (με 586 μικτό βασικό και αν) θα μπορέσουν ποτέ να ανεύρουν. Αυτό που αποκρύβουν όσοι μιλανε π.χ. για πολλούς αυτοαπασχολούμενους είναι η ερώτηση : Τι θα γίνει μετά ;;; Και η απάντηση που κανείς δεν εκστομίζει είναι : Ας ψοφήσουν.

    (προσωπική μου εντύπωση είναι ότι πάντα η επίκληση της ποσότητας, όταν έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους, υπονοεί ότι με κάποιου είδους πογκρόμ θα έπρεπε να απαλλαγούμε από όλους τους υπερβαίνοντες τον επιθυμητό αριθμό, π.χ. άλλο παράδειγμα, έχουμε πολλούς πρόσφυγες/μετανάστες, αλλά αυτό είναι μόνο η προσωπική μου εντύπωση και δεν είναι καθόλου σωστό να μπλέκουμε τις περιπτώσεις)

  37. Παναγιώτης Κ. said

    Αν θελήσουμε να απλοποιήσουμε τα πράγματα χωρίς να χάνουμε την ουσία ένας είναι πια ο κυρίαρχος δείκτης: Αυτός που μας δείχνει την (πραγματική) ανεργία σε μια χώρα.

  38. π2 said

    28: Δεν είναι απλώς εξίσου εκνευριστικές οι δύο τάσεις, είναι στην πραγματικότητα πολύ κοντινές, δυο όψεις του ίδιου νομίσματος. Αν είμαστε οι καλύτεροι, δεν μπορεί παρά να φταίει κάποιος άλλος, αριθμητικά υπέρτερος και εξουσιαστικά παντοδύναμος. Άρα δεν φταίμε εμείς. Αν είμαστε οι χειρότεροι, δεν μπορεί παρά να φταίει πάλι κάποιος άλλος, ο αισχρός λαουτζίκος, που δεν ακολουθεί τον (αυτονόητο και μοναδικό, δηλαδή τον δικό μας) ορθολογισμό. Άρα πάλι δεν φταίμε εμείς, φταίνε οι αχρείοι πιθηκόμορφοι που δεν είναι τόσο έξυπνοι, όμορφοι και ορθολογιστές όπως εμείς, γι’ αυτό και δεν μας ψηφίζουν ποτέ.

  39. ΓιώργοςΜ said

    Καλημέρα!
    Ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που μου έχει προσφέρει η διαβίωση εκτός Ελλάδας είναι η κατάρριψη πολλών από τους αυτομειωτικούς μύθους (αλλά και η ανακάλυψη πραγμάτων για τα οποία δεν έχουμε σκεφτεί να φτιάξουμε μύθο, ενώ αναλογικά θα έπρεπε).

    29 Με τη διαφορά πως ο Αρκάς δεν ισχυρίζεται πως κάνει δημοσιογραφική έρευνα, αλλά χιούμορ, και μάλιστα γελοιογραφία. Εξ ορισμού το είδος εμπεριέχει την υπερβολή.

    30 Είναι δύο διαφορετικά μεγέθη, το ένα είναι ποσοστό καπνιστών και το άλλο τσιγάρα ανά καπνιστή (ή ανά κάτοικο, για συμπεράσματα σχετικά με το παθητικό κάπνισμα). Αναμενόμενο είναι πάντως να μην έχουν μεγάλες διακυμάνσεις μεταξύ τους.

    Δεν ξέρω πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει μια εθνική ψυχοθεραπεία, αλλά αυτό το αυτομαστίγωμα πρέπει να το κοιτάξουμε. Γι’ αυτό έχουμε καμμιά στατιστική;

    Ας μην ξεχνάμε πως τα στατιστικά στοιχεία είναι δείκτες. Όταν είναι να βγεις έξω, κοιτάς το θερμόμετρο και
    α.ντύνεσαι ανάλογα,
    β.δε βγαίνεις έξω και γκρινιάζεις για τον κωλόκαιρο,
    γ.βγαίνεις έξω ντυμένος με παλτό το καλοκαίρι ή με φανελάκι το χειμώνα και γκρινιάζεις με τον κωλόκαιρο
    δ. γ+διαλέγεις ένα θερμόμετρο που να δείχνει τη θερμοκρασία που να σε βολεύει.

    Από τα παραπάνω, το (α) είναι το πιο παραγωγικό, αλλά όλα τα άλλα είναι ευκολότερα.

  40. sarant said

    36 Και το ένα είναι χρήσιμο (έλεγχος ορθότητας στατιστικών στοιχείων) και το άλλο (κριτική στο τσουβάλιασμα). Αυτό που λες για τους αυτοαπασχολούμενους, δεν θυμάμαι να με έχει απασχολήσει σε άρθρο, ούτε θυμάμαι τοποθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ. Κατά σύμπτωση όμως είχαμε σήμερα ή χτες τοποθέτηση του ΣΕΒ:

    http://www.capital.gr/oikonomia/3201470/seb-endeixi-upanaptuxis-to-megalo-pososto-autoapasxoloumenon

  41. sarant said

    29-39 Θα έλεγα πάντως ότι ο Προφήτης του Αρκά είναι εκλαϊκευμένες οι αρχές του νφιλελευθερισμού.

  42. Avonidas said

    #39. Με τη διαφορά πως ο Αρκάς δεν ισχυρίζεται πως κάνει δημοσιογραφική έρευνα, αλλά χιούμορ, και μάλιστα γελοιογραφία. Εξ ορισμού το είδος εμπεριέχει την υπερβολή.

    Όλο και λιγότερο χιούμορ, όσο περνάει ο καιρός. Και όλο και περισσότερη υπερβολή.

  43. Avonidas said

    #41. Ο ίδιος ο Προφήτης, πάντως, δεν είναι λέει νεοφιλελεύθερος, αλλά… γεροφιλελεύθερος.

  44. Τι μου θυμίσατε τώρα…
    http://sraosha2.blogspot.gr/2011/01/blog-post_12.html
    (όπου και -στα σχόλια- η έκφραση «το γαμώτο του ιθαγενούς» που άφησε εποχή για κάποιους)

  45. dimitris said

    Πως σου φάνηκε ο Μάλαμας? 😉

  46. Avonidas said

    Ασφαλώς όμως ο Δ. Γουσέτης θα πέτυχε τουλάχιστον τον ισχυρισμό ότι είμαστε πρώτοι σε «μέγεθος κράτους», όχι; Όχι και πάλι. Με βάση τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, αν εξετάσουμε την απασχόληση στον δημόσιο τομέα ως ποσοστό του συνόλου της απασχόλησης η Ελλάδα είναι πολύ κοντά στον μέσο όρο και οπωσδήποτε πολύ μακριά από τις πραγματικές πρωταθλήτριες, τις πλούσιες χώρες του σκανδιναβικού βορρά, που έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό απασχόλησης στον δημόσιο τομέα.

    Δεν έχουμε διογκωμένο δημόσιο, βεβαίως, αλλά η εμπειρία του καθενός μας λέει ότι έχουμε ένα αναποτελεσματικό δημόσιο. Το πόσο αναποτελεσματικό είναι μάλλον δύσκολο να μετρηθεί. Μάλλον θα πρέπει κανείς να μετρήσει τυπικούς χρόνους και κόστος εξυπηρέτησης στις δημόσιες υπηρεσίες, το βαθμό ψηφιοποίησης των δικαιολογητικών και των αρχείων, τους προϋπολογισμούς των δημοσίων έργων σε σχέση με συγκρίσιμα έργα σε άλλες χώρες κλπ.

    Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα είχε να μελετήσει κανείς τη διαστρωμάτωση των υπηρεσιών, για να διαπιστώσουμε επιτέλους ΠΟΥ εντοπίζεται κυρίως η αναποτελεσματικότητα, στον πάτο ή στην κορυφή της ιεραρχίας. Βεβαίως, για να γίνει αυτό θα πρέπει να εφαρμοστεί η περίφημη αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων. Και υποψιάζομαι ότι η διαφθορά συγκεντρώνεται κυρίως στις τάξεις εκείνων που θα κάνουν την αξιολόγηση…

  47. spatholouro said

    Ποιες στατιστικές για το κάπνισμα;;;
    Θαυμάστε Σχολή Καλών Τεχνών και καλών τοξικοεξαρτημένων, που θέλουν και τους γύρω τους τέτοιους!

    http://www.lifo.gr/articles/mikropragmata/138783#comment

  48. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    Διονύσης Γουσέτης

    Βιογραφικό σημείωμα
    Ο Διονύσης Γουσέτης γεννήθηκε το 1944. Σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο ΕΜΠ και μαθηματική στατιστική στο Παρίσι. Μέλος του ΚΚΕ Εσωτερικού, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και υποψήφιος βουλευτής του Συνασπισμού. Αν και αποχώρησε το 2003 από τον Συνασπισμό, συνεχίζει την αρθρογραφία του στην εφημερίδα Αυγή, που του χάρισε το βραβείο ελληνοτουρκικής φιλίας Αμπντί Ιπεκτσί. Η δραστηριότητα που κατεξοχήν τον σημάδεψε ιδεολογικά είναι η Διεθνής Αμνηστίας, της οποίας είναι μέλος από το 1980. Είναι ιδρυτικό μέλος της Δράσης.

    http://e-rooster.gr/author/gousetis

    ΥΓ Κάποιοι φωτισμένοι ξερολες του ΚΚΕ Εσωτερικού ως ο Δ.Γ. με οδήγησαν να υιοθετήσω το αφώτιστος, πλείστοι όσοι ελλληνες το φιλελλην.

  49. spiral architect said

    To ωραίο είναι όμως είναι ότι, οι κάθε λογής γουσέτηδες όταν τους βγάζουν στα μανταλάκια (είτε στα σχόλια στο Πρώκταγκον, είτε καλή ώρα εδώ) δεν μπαίνουν στον κόπο να αντικρούσουν. H τακτική είναι γνωστή από παλιά:

    Αν θέλετε την εύνοια των μαζών, πρέπει να λέτε τα πιο ηλίθια και τα πιο χοντρά ψέματα.

    Αδόλφος Χίτλερ

    Κοπιάστε ντε!

  50. Ριβαλντίνιο said

    Χαχά ! Τα ναζιστοκούμμουνα οι Εσθονοί έχουν μόνο 10% θρησκευόμενους. Μα καλά δεν πέρασαν Τεύτονες Ιππότες απ’τα μέρη τους ; 🙂 🙂 🙂
    ———————————————————–
    Φυσικά η σύγκριση στις διάφορες κατηγορίες δεν μπορεί να γίνει με χώρες που μπήκαν σχετικά πρόσφατα (Κύπρος, Μάλτα, Ρουμανία, Βουλγαρία, Πολωνία κ.α.), αλλά με τις παλαιότερες. Και εκεί που Ισπανοί, Φινλανδοί, Σουηδοί, Αυστριακοί και Πορτογάλοι είναι σε καλύτερη θέση από εμάς στα κακά θέματα, είναι πραγματικά ντροπή μας.

    Δημοσίους υπαλλήλους ( = όσοι δεν τρέφονται από τον ιδιωτικό τομέα) πρέπει να έχουμε γύρω στα 2.000.000 σύμφωνα με δικές μου εκτιμήσεις. Αν βάλουμε και άλλα 2,5 εκ. συνταξιούχους και 5 εκ. οικονομικά ανανεργούς, έχουμε περίπου 500.000 που πρέπει να θρέψουν τους υπόλοιπους.

    Πιστεύω ότι όταν ο Γουσέτης λέει «πρωτιά», εννοεί πολύ/αρκετά ψηλά ( ή χαμηλά ) και δεν κυριολεκτεί. Ωραίο θα ήταν αν όλα αυτά τα βάζαμε όλα μαζί και βλέπαμε ποια θέση καταλαμβάναμε.

    Τα τραγούδι και χορός, ξενοφοβία ( όχι ο ρατσισμός), ιδιοκατοίκηση, στρατιωτικές δαπάνες ( χωρίς μίζες), θρησκευτικότητα, παροχή ασύλου και οι «εικόνες παρελαύνουν με τιμές αρχηγού κράτους» δεν είναι απαραιτήτως κακά.

    Αντισημιτισμός δεν υπάρχει στην Ελλάδα. 2-3 γραφικούς έχουμε. Στην Γερμανία με τους 2εκ.μουσουλμάνους ο αντιεβραϊσμός θα είναι στο φούλ.

  51. bloopers team said

    @Κώστας Μαν.

    τον Δημήτρη Δημητριάδη έχουν πολλοί υμνήσει, μεταξύ αυτών και ο Κώστας Γεωργουσόπουλος.
    Αντιγράφω από την Ελευθεροτυπία του 2013

    Το Πυροτέχνημα,
    ΚΩΣΤΑΣ ΓΕΩΡΓΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ

    Η Γαλλία τα τελευταία σαράντα χρόνια έχει πάθει σχεδόν ολική έκλειψη πολιτιστική. Εως τότε στηριζόταν στους ξένους που έγραφαν γαλλικά και εμμέσως διά της φραγκοφονίας τόνωναν το κύρος της που είχε πλέον βυθιστεί. Πείτε ένα θεατρικό συγγραφέα, έναν πεζογράφο, ένα μεγάλο διεθνή συνθέτη, έναν κινηματογραφικό σκηνοθέτη που να ανέδειξαν ακραιφνώς Γάλλο.

    Ο Ιονέσκο ήταν Ρουμάνος, ο Σεχαντέ Αλγερίνος, ο Αντάμοφ Ρώσος, ο Μπέκετ Ιρλανδός, ο Αραμπάλ Ισπανός, ο Ξενάκης Ελληνας, ο Μουστακί Ελληνας της Αιγύπτου. Οσο για τους φιλοσόφους, ο Παπαϊωάννου, ο Αξελός, ο Καστοριάδης Ελληνες, και για να λέμε και το δίκιο της άλλης πλευράς, ο Ζενέ πρώην κατάδικος. Ευδοκίμησαν οι Γάλλοι μονάχα σε κάτι αντικινήματα και θεωρίες… αντιφροϊδισμός, αναδόμηση, μεταμοντερνισμός και άλλα τέτοια τερτίπια της τελευταίας μόδας και νέας κοπής σάχλας. Οταν ο τελευταίος θεατρικός τους συγγραφέας ήταν ο Ανούιγ και ο Κολτές με το ζόρι συγγραφέας λίγων φιλολογικών πομφολύγων, μόνο η Ρεζά, εβραία, φτούρησε.

    Αυτό κάνει τα τελευταία χρόνια η στείρα πλέον γαλλική πάλαι ποτέ πνευματική πρωτεύουσα της Ευρώπης, το Παρίσι. Γιατί η γαλλική επαρχία ούτε με κωμόπολη της Ελλάδας πολιτιστικά δεν συγκρίνεται. Οποια σανίδα σωτηρίας βρουν πεταμένη στο πέλαγος την καβαλάνε οι Γάλλοι, τη δανείζονται και μας την ξαναστέλνουν ως αντιδάνειο, πεσκέσι.
    Αυτό σήμερα ονομάζεται Δημήτρης Δημητριάδης.
    Ενα πυροτέχνημα.

  52. Idom said

    Όταν διάβασα τον τίτλο, νόμισα ότι το «αντισημιτισμός» σημαίνει να είσαι αντίθετος τούς κυρίου Σημίτη και ότι ο τίτλος είναι χιουμοριστικός / ειρωνικός. Μετά έπαθα ντουβρουτζά…
    Πάντως ο συγγραφεύς βαράει μια στο καρφί και μια στο πέταλο. Δαχτυλοδείχνει το πελώριο κράτος και τους κακοί δημόσιοι υπάλληλοι αλλά μετά ξεκαρφώνεται δείχνοντας και την απουσία κράτους δικαίου και πρόνοιας. Καλά, είναι σαφές τι τον καίει πιο πολύ.
    Για τις πρωτιές που παραθέτει, μερικές είναι εξώφθαλμα ψεύτικες.

    Μπορούμε να τρολάρουμε χαρούμενα γεμίζοντας το F/b με διάφορες ακόμα πρωτιές: Πρώτοι στην κατανάλωση μπουγάτσας με τυρί, πρώτη σε κατωφερικές χαράδρες σπηλαίων, πρώτοι σε Διονύσηδες, μεγαλύτερη αναλογία κόνεων τύπου τουμποφλό ανά νοικοκυριό, τελευταίοι σε εκτροφή κολύβριων, τελευταίοι στην παραγωγή αεροπλανοφόρων κ.λπ..

  53. sarant said

    45 Μου άρεσε ο Μάλαμας -αν και όχι οι ατάκες που πετούσε, τα τραγούδια του.

    47 Αυτά εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό και από τα πρόσωπα -από τον πρύτανη ας πούμε. Πάω στοίχημα ότι καπνίζει.

  54. cronopiusa said

  55. spiral architect said

    Μόνο ποιος την έχει πιο μεγάλη δεν μας είπε … 😀

  56. Jago said

    @52 Ώστε ο Μουστακί ήταν ‘Έλληνας της Αιγύπτου», βρε τι μαθαίνει κανείς από τον Γεωργουσόπουλο. Γιός σεφαραδιτών μεταναστών από την Κέρκυρα ήταν, προφανώς είχαν ζήσει τα γεγονότα του 1891, και δεν ήξερε καν τα ελληνικά, μεγάλωσε μιλώντας ιταλικά και αραβικά.

  57. Avonidas said

    #50. Δημοσίους υπαλλήλους ( = όσοι δεν τρέφονται από τον ιδιωτικό τομέα) πρέπει να έχουμε γύρω στα 2.000.000 σύμφωνα με δικές μου εκτιμήσεις.

    Ρώτα και το φίλο μου τον ψεύτη. Επίσης, ο ιδιωτικός τομέας είναι που τρέφεται από το κράτος, βλέπε καναλάρχες, εφοπλισταραίους και λοιπή λέρα.

    Αν βάλουμε και άλλα 2,5 εκ. συνταξιούχους και 5 εκ. οικονομικά ανανεργούς, έχουμε περίπου 500.000 που πρέπει να θρέψουν τους υπόλοιπους.

    Για μπάστα ρε μεγάλε, δεν τους τρέφεις εσύ τους συνταξιούχους, οι εισφορές που πληρώνανε μια ζωή (θα έπρεπε να) τους τρέφουν. Εσύ, άμα καβατζάρεις τα -ήντα, χάρισέ τα στον Σόιμπλε, για να μη νιώθεις τριτοκοσμικός. Περί ορέξεως…

  58. ΓιώργοςΜ said

    >Δημοσίους υπαλλήλους ( = όσοι δεν τρέφονται από τον ιδιωτικό τομέα)
    Αν συμπεριλάβει κανείς
    -τις φαρμακευτικές εταιρείες, ιατρικού-υγειονομικού υλικού κλπ που πληρώνονται από συνταγές ή προμηθεύουν νοσοκομεία,
    -τα φαρμακεία, που εκτελούν συνταγές,
    -τα διαγνωστικά κέντρα, που έχουν συμβάσεις με ασφαλιστικά ταμεία,
    -τους ιδιώτες γιατρούς, που τα πιάνουν από τις φαρμακευτικές εταιρείες για να συνταγογραφήσουν φάρμακα που πληρώνουν τα ασφαλιστικά ταμεία ή για να στέλνουν τους ασθενείς για άχρηστες, αλλά ακριβές, διαγνωστικές εξετάσεις,
    -τους εργολάβους και τους εργαζόμενους σε δημόσια έργα, που πληρώνονται από τον κρατικό κορβανά,
    -τους εργολάβους και εργαζόμενους που εργάζονται εργάζονταν στις οικοδομές, που χτίστηκαν με δάνεια από τράπεζες οι οποίες διασώνονται (?) από το ελληνικό κράτος,
    -τους αγρότες που παίρνουν επιδότηση,
    -αυτούς που φοροδιαφεύγουν, και άρα πληρώνονται (=απολαμβάνουν τα ποσά από τους φόρους που δεν κατέβαλαν) από το Δημόσιο,
    δε νομίζω πως μένουν και πολλοί, όντως.

  59. spiral architect said

    Ο ορισμός της υποτέλειας, της χαμέρπειας και της ξεφτίλας ενός «πρώην»:

    Αν προσέξει κανείς, διαπιστώνει ότι τα συντριπτικά περισσότερα από αυτά τα αρνητικά ρεκόρ δεν οφείλονται στο DNA μας, αλλά στο ότι δεν έχουμε ή δεν σεβόμαστε τους θεσμούς. Συνεπώς, με κάθε θυσία πρέπει να διεκδικήσουμε την παραμονή μας στην Ε.Ε. Εκτός από οικονομική βοήθεια για την επιβίωσή μας, οι Ευρωπαίοι μας προσφέρουν, και ενίοτε μας επιβάλλουν, θεσμούς.

    (η μαλάγρα συνεχίζεται) 😉

  60. ρε παιδιά, είπε ο Ρίβα να τρολλάρει λιγούλι, για να ζωηρέψει τη συζήτηση και πέσατε να τον εφάτε.

    Προφανώς, ξέρει πολύ καλά ότι οι τυπικοί δημόσιοι υπάλληλοι είναι περίπου 650.000

    Απλά, δεν ξέρω εάν σ’ αυτούς περιλαμβάνονται οι στρατιωτικοί και οι παπάδες.

  61. Avonidas said

    #60. Αμ, αυτό είναι το τρισχειρότερο, το ελεεινό ήθος που συναντώ παντού σε σχόλια στο διαδίκτυο: ότι είμαστε ένα μπουρδέλο, τεμπέληδες, άχρηστοι, ανεπίδεκτοι αναμόρφωσης, κι ότι βεβαίως οι πολιτικοί μας είναι ένα μάτσο αγύρτες και λαμόγια, ΑΛΛΑ, ευτυχώς που υπάρχουν οι ξένοι να μας βάλουν στη γραμμή, κι εφόσον τα λαμόγια οι πολιτικοί μας ακολουθούν κατά γράμμα τις οδηγίες των καλών ξένων (και προς θεού, όχι αυτά που θέλει ο λαός για να τους ψηφίσει!), έχουμε ελπίδες να στρώσουμε.

    Είναι το κλίμα που επικρατεί στο FB του Αρκά, που λέγαμε παραπάνω. Αναμενόμενο, αφού είναι το μόνο επιχείρημα που τραβάει κάπως υπέρ της ΝΔ και του Κούλη: λαμόγιο κι αυτός, αλλά θα σκύψει και θ’ αφήσει τους «Θεσμούς» να τα κάνουν όοολα όπως πρέπει, οπότε ΟΚ.

    Το ότι κι ο Τσίπρας τα κάνει όλα όπως του τα ζητάνε, κι ότι έτσι κι αλλιώς το πρόγραμμα και η αξιολόγηση είναι άλλα ντάλλα της Παρασκευής το γάλα, είναι πολύυυ βαριά διανόηση για το IQ τους.

    «Τόσα χρόνια στο κοτέτσι τα κατάφεραν να μας κάνουν κότες», που έλεγε κι ο αείμνηστος ο Μίσσιος.

  62. Corto said

    61:
    Σκύλε περιλαμβάνονται και στρατιωτικοί – ιερείς.
    Από την έκθεση που είχε βάλει ο Spiridione σε άλλο άρθρο:

    Σύνολο Τακτικού Προσωπικού (το έτος 2015): 566.913

    Γράφει τις κατηγορίες αναλυτικά:

    Click to access 20160318_analisi_metabolon_taktikou_prosopikou2015.pdf

  63. cronopiusa said

    Acreedores obligan a Grecia a vender sus activos a bajo precio

  64. Corto said

    63 (προσθήκη):
    Βέβαια δεν ξέρω αν με τους εποχικούς – συμβασιούχους πλησιάζουμε τον αριθμό που γράφει ο Σκύλος (650.000).

  65. Avonidas said

    #61. Ο Ρίβα μάλλον είδε αυτό, και το πέρασε για στατιστική.

    Κυκλοφορούσε σε αφίσα στα έητιζ.

  66. Corto, ευχαριστώ, βρε συ, για να μην αποτρελλαθούμε εντελώς εδώ μέσα.
    Για το 65, αυτό το νούμερο θυμόμουν.

  67. Ριβαλντίνιο said

    @ 61 Σκύλος

    @ 63, 65 Corto

    Στους 566.913 ( ή 650.000 ) συμπεριλαμβάνονται και όσοι δουλεύουν στην τοπική αυτοδιοίκηση ;

  68. sarant said

    68 🙂

  69. Να γιατί είναι κακιά η ιδιοκατοίκηση, γατάκια! Μάθετε μπαλίτσα!

    http://www.capital.gr/think-tank/1824004/idiokatoikisi-kai-anergia-pos-sxetizontai

    Ξεκινούμε επισημαίνοντας ότι ένα στοιχειώδες διάγραμμα διασποράς για τις βιομηχανικές χώρες αποκαλύπτει έναν ισχυρό συσχετισμό μεταξύ της ιδιοκατοίκησης και της ανεργίας. Όπως είναι γνωστό, η Ελβετία έχει 3% ανεργία και 30% ιδιοκατοίκηση, ενώ η Ισπανία έχει 25% ανεργία και 80% ποσοστό ιδιοκατοίκησης.

  70. Ριβαλντίνιο said

    Ναι βρήκα και τα ΟΤΑ. Τώρα εσείς πραγματικά πιστεύετε ότι στα ΟΤΑ δουλεύουν μόνο 83.000 άτομα ;

  71. Avonidas said

    #71. Άρα, αν μειώσουμε την ιδιοκατοίκηση, θα μειωθεί η ανεργία!

    Ωραίο πράγμα η επιστήμη…

  72. Corto said

    69 (Ριβαλντίνιο):

    Από όσο διαβάζω, ναι, περιλαμβάνονται και οι υπάλληλοι των ΟΤΑ (82.556 άτομα το 2015).
    Δεν περιλαμβάνονται οι υπάλληλοι κάποιων ΝΠΙΔ (εταιρειών, οργανισμών κλπ του ευρύτερου Δημοσίου). Κάποιοι αριθμοί φαίνονται εδώ, αλλά για το 2010. Δεν φαίνονται όλοι οι ΝΠΙΔ, μόνο όσοι είχαν παραδώσει απογραφή τότε, αλλά στο μεταξύ κάποιοι από αυτούς τους φορείς καταργήθηκαν – πωλήθηκαν:

    Click to access REPORT.pdf

    Βέβαια ο συνολικός αριθμός, όλων μαζί, πρέπει να είναι της τάξης μεγέθους των 650.000, όπως προανέφερε ο Σκύλος.

  73. Ριβαλντίνιο said

    @ 74 Corto

    Ευχαριστώ πολύ !

    (Μου κάνει εντύπωση που λέει στο πιντιέφι για 31.000 υπαλλήλους στη ΔΕΗ και 4000 στην ΕΥΔΑΠ . Μόνο ??? )

  74. 75 Βρε Τρολλοντίνιο, το ξέρεις ότι η ΕΥΔΑΠ αφορά μόνο Αθήνα-Πειραιά, ε;
    Και ότι δίνει συμβάσεις έργων και σε ιδιώτες.

  75. Ριβαλντίνιο said

    @ 76 Σκύλος

    Ναι ! 🙂 Αφού το γράφει και στο πιντιέφι : «Πρωτευούσης». 🙂 🙂

    Δηλαδή τα 5εκ. της Αττικής τα ποτίζουν μόνο 4000 άτομα ; Και ποιος δουλεύει στην Υλίκη , στον Μόρνο και στον Μαραθώνα ; Υπάλληλοι του ΟΤΑ ;
    Τους μόνους «ιδιώτες» που έχω δεί είναι κάτι αλλοδαπούς που μετράνε το ρολόι μου ! 🙂

  76. Corto said

    77:
    Ριβαλντίνιο, έτσι όπως τα λέει ο Σκύλος είναι. Η ΕΥΔΑΠ αφενός αφορά μόνο την Πρωτεύουσα, αφετέρου εξ ορισμού δεν έχει ανάγκη από μεγάλο αριθμό εργατοτεχνιτών και τεχνικών, όπως η ΔΕΗ.
    Για να ακριβολογήσουμε το νερό που υδρεύει την Αθήνα δεν προέρχεται από τον Μαραθώνα και την Υλίκη (αυτά είναι ρεζέρβες), αλλά από τον Εύηνο και τον Μόρνο. Θα μπορούσαμε να γράψουμε πολλά για το ζήτημα αυτό.

    Όσον αφορά τον ΟΤΕ (19849 υπάλληλοι το 2010), πλέον ως γνωστόν έχει αλλάξει ιδιοκτησιακό καθεστώς.

  77. Ε, ναι, εμένα μόνο για τρόλλιασμα μ΄εχει! http://static.boredpanda.com/blog/wp-content/uploads/2017/03/aaaa-58de06ef978ab-png__700.jpg

  78. Corto said

    79:
    Ωραίος ο chien méchant!

  79. http://www.boredpanda.com/french-street-photography-rene-maltete/?cexp_id=2456&cexp_var=4&_f=featured

  80. Παναγιώτης Κ. said

    Πριν καμιά δεκαπενταριά χρόνια είχα ακούσει τον Νίκο Κούνδουρο να λέει τούτη τη φράση: Ο Έλληνας είναι ένα κράμα μεγαλείου και ευτέλειας.
    Με αυτό το ερέθισμα συν το μόνιμο ενδιαφέρον μου περί της ιδιοπροσωπίας του Ελληνισμού πήρα ένα τετράδιο όπου στις μεν αριστερές σελίδες καταχωρούσα περιστατικά που αφορούν στο μεγαλείο μας στις δε δεξιές τα περιστατικά που φανερώνουν ευτέλεια.
    Μπορείτε εύκολα να καταλάβετε ποιες σελίδες γέμισαν!
    Παρόλα αυτά δεν σκέφτηκα να εγκαταλείψω αυτό τον τόπο.Να προσθέσω ακόμη ότι αισθάνομαι τυχερός που ζω εδώ.!
    Αν βρισκόσασταν στο μέρος που εγώ είμαι αυτή τη στιγμή ( επαρχία Κόνιτσας υψόμετρο 930) είχατε απέναντι το Σμόλικα,τον Κλέφτη, την Τύμφη καθώς και άλλες κορυφές της Πίνδου, στη βάση του βουνού να κυλάει ο Σαραντάπορος και απολαμβάνατε τον ήχο της… ηρεμίας δεν μπορεί παρά να συμφωνήσετε μαζί μου. 🙂

  81. Παναγιώτης Κ. said

    Το γεγονός ότι το 50% του πληθυσμού της χώρας είναι συγκεντρωμένο στην πρωτεύουσα που πρέπει να το εντάξουμε; Στα μεγαλεία του Ελληνισμού;

  82. Παναγιώτης Κ. said

    @68. 🙂
    Συζητούν δύο επιστήμονες.
    -Είναι εκνευριστικό να δίνεις μια ομιλία και οι ακροατές να κοιτάζουν κάθε λίγο και λιγάκι το ρολόι τους, λέει ο ένας.
    -Μπα υπάρχει και χειρότερο. Όχι μόνο να το κοιτάζουν αλλά να το πλησιάζουν στο αυτί για να διαπιστώσουν ότι δεν σταμάτησε, συμπληρώνει ο άλλος! 🙂

    (Ο διάλογος, πριν καμιά 60-αριά χρόνια…)

  83. Νέο Kid Al Kuwaiti said

    71.73. Σ’αυτό το paper γίνεται μια -με μια γρήγορη ματιά που έριξα ,σοβαρή θεωρώ- ανάλυση/κριτική στον Όσβαλντ (71.) Η γνωστή θλιβερή περίπτωση correlation does not imply causation.

    Click to access Homeownership%20and%20Unemployment.pdf

  84. 85 Πέστα, ρε επιστήμονα, διότι ο Πήλιο Γουσέτης δεν ξέρει απαυτά!

  85. Γιάννης Ιατρού said

    86: Εμ, πάει, και τα φημισμένα ανώτατα ιδρύματα δεν ειναι πιά αυτά που ήσαν … (βλ. και β,σ. στο #48 ….Σπούδασε … και μαθηματική στατιστική στο Παρίσι..) 🙂

  86. χεχε, δεν το πρόσεξα.

    τον είχα γνωρίσει κάποτε, τον Γούση, φανφαρόνος μέγας…

  87. Μεζεδάκι ; https://twitter.com/Lampatzampa/status/847802080970592258

  88. sarant said

    89 Mε διάφορες σημασίες της λέξης 😉

  89. Γιάννης Ιατρού said

    88α: Επειδή ο όρος μου φάνηκε καπως, είπα να το ψάξω λίγο, να μάθω…
    Λοιπόν, εκτός από το «εκτιμητική» (που εξηγεί λίγο την κατάσταση ….) έπεσα και σε ενα-δύο άλλα μεζεδάκι(α) 🙂
    Να μην σας τα στερήσω…

  90. ΣΠ said

    Η Γουσέτης γράφει στο άρθρο του: «Είναι μια επιλογή από στατιστικές που έχω συγκεντρώσει τις δύο τελευταίες δεκαετίες, από διάφορες πηγές». Μα πώς μπορεί να βασίζει οποιοδήποτε συμπέρασμα σε στατιστική ηλικίας 20 ετών.

    Στην προσπάθειά του να δείξει πόσο χάλια είμαστε έβαλε μαζί ετερόκλιτα πράγματα που δεν είναι όλα αρνητικά ή τουλάχιστον όχι παρόμοιας σημασίας και που κάποια δεν μπορούν να μετρηθούν ποσοτικά, ενώ για κάποια είναι πολύ εύκολο να βρεθεί ότι δεν ισχύουν. Θα μπορούσε να μείνει σε αυτά στα οποία είμαστε πραγματικά πρώτοι ή τελευταίοι ή να αναφερθεί στις τρεις πρώτες ή τρεις τελευταίες θέσεις και να κάνει την ανάλογη κριτική. Τότε όμως το άρθρο δεν θα έκανε τόση εντύπωση.

  91. Νέο Kid Al Kuwaiti said

    91. Mην τα ισοπεδώνουμε όλα όμως. Η εκτιμήτριες (έτσι τις ήξερα εγώ. Π.χ Εκτιμήτρια UMVUE Uniformly Minimum-Variance Unbiased Estimator) είναι βασικό εργαλείο της ερευνητικής Στατιστικής . Δεν είναι επιστημονικό παπατζηλίκι το να προσπαθούμε να γνωρίσουμε το γενικό διαμέσω του μερικού! Παπατζηλίκι είναι η αυθαίρετη αντιεπιστημονική, αντιμαθηματική ερμηνεία αποτελεσμάτων.
    Για το «επείγον ανακοίνωση»… no comment! 🙂 Μάλλον ήταν τόσο επείγον που πού καιρός για γραμματικές ευαισθησίες! 🙂

  92. Pedis said

    Πρώτοι σε λεχρίτες δημοσιογράφους … ;

    Δεν τόχει στη λίστα;

    Ε, να το βάλει.

  93. sarant said

    92 Ακριβώς.

  94. leonicos said

    Γιατί μου βάζετε συνέχεια δύσκολα;

    Έχω τα προβλήματά μου και με αποπροβληματίζετε.

    Πάντως, αντισημιτισμός δεν υπάρχει. Υπάρχει μια μικρή αμηχανία όταν το λες, όταν απαντάς ‘τι όνομα είναι αυτό ήγιατί τον γιό σου τον λένε Σαμ’ αλλά όχι αντισημιτισμός.

    Το ότι ‘για όλα φταίει ο Σιωνισμός’ είναι άλλο ζήτημα, αλλάδεν βγαίνει σε προσωπικό επίπεδο.

    Απαξιώ, βεβαίως, ν’ αποδώσω σε κάθε έλληνα χαρακτηρισμό που θα έδινα σε κάθε Πλεύρη.

    Φυσικά, εξαρτάται και πώς θα σε γνωρίσουν. Ποιος είσαι εσύ!

  95. leonicos said

    Μήπως είναι

    ΕΠΕΙΓΟΝ – ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

    Δεν χωράει στο φτωχό μυαλό μου αλλιώς.

    Τι λέει ο Gs επ’ αυτού;

  96. leonicos said

    Είναι ΕΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

    δάκτυλος του Γς, ή ουρά ή…..

    Δεν μπορεί να λείπει ο Γς!

  97. ΣΠ said

    Πάντως έχει και κάποια σωστά.
    Είμαστε πρώτοι σε αριθμό γιατρών:
    http://www.who.int/gho/health_workforce/physicians_density/en/
    Είμαστε πρώτοι σε πλαστικές εγχειρήσεις:
    http://www.insidermonkey.com/blog/11-countries-with-the-highest-plastic-surgery-rates-in-the-world-349218/
    Είμαστε προτελευταίοι στην γονιμότητα μετά την Πορτογαλία και μαζί με την Πολωνία:
    http://data.worldbank.org/indicator/SP.DYN.TFRT.IN?name_desc=false&view=map

  98. Γιάννης Ιατρού said

    Μια ενδιαφέρουσα ιστιοσελίδα 🙂 με χάρτεσ, πληροφορίες και συγκρίσεις είναι κι αυτή:
    https://theculturetrip.com/europe/articles/these-awesome-maps-will-teach-you-something-new-about-the-world-today

  99. Γιάννης Ιατρού said

    97: leonicos
    Δεν έχει όμως παύλα Λεώ ..

    Μάλλον τσαπατσουλιά είναι, όπως γράφει κι ο Κίντος στο τέλος του #93

  100. Παναγιώτης Κ. said

    Έχουμε άλλη μια πρωτιά. Ενώ οι διάφορες χώρες που μπήκαν στα μνημόνια βγήκαν από αυτά εμείς σθεναρώς παραμένουμε…εδώ και έξι και πλέον έτη.

  101. sarant said

    99 Δεν είπα ότι δεν έχει και κάμποσα που ισχύουν.

  102. ΣΠ said

    103
    Φυσικά. Τα έβαλα απλώς για να συνεισφέρω: «…θα ζητήσω και τη δική σας βοήθεια … για να επιβεβαιωθούν ή να ανασκευαστούν οι ισχυρισμοί του Δ. Γουσέτη»

  103. giorgos said

    Η σημερινή άπόφαση τού εύρωπαϊκού δικαστηρίου , πού δικαίωσε καί αποζημίωσε τούς εργάτες φράουλας ,
    αποδεικνύει πόσο χάλια καί πόσο καθυστερημένοι είμαστε σέ κοινωνικόπολιτικό τουλάχιστον έπίπεδο .
    Είναι μιά άπόφαση πού μόνο σέ άνεπτυγμένα καπιταλιστικά κράτη θά μπορούσε νά παρθεί . Διότι αυτή ή απόφαση , ναί μέν δικαιώνει καί αποζημιώνει τούς έργάτες , αλλά αυτό πού κυρίως κάνει είναι νά επιβάλλει τούς κανόνες τού «παιχνιδιού» , προστατεύοντας τό συμφέρον τού καπιταλιστή (γιατί καί ό ΟΤΕ , καί ή αεροπορική εταιρεία , καί τό Σουπερ Μάρκετ , καπιταλιστές είναι )πού υπονομεύεται από τό «συμφέρον» τού κοτζαμπάση . Στήν τριτοκοσμική Ελλάδα αυτός , σχεδόν αθωώθηκε…

  104. ΓιώργοςΜ said

    Να βάλω κι εγώ κάτι που, έστω και μερικώς, δικαιολογεί τα περί μεγάλων καθυστερήσεων στις δικαστικές αποφάσεις ( στα όρια της αρνησιδικίας), εδώ.
    Δεν είναι όλα χάλια, αλλά ανθολογώ μερικές διακρίσεις.
    Στη σελ 16 τους τρώμε όλους λάχανο (τριπλ σκορ) στο «Αριθμός διοικητικών εκκρεμών υποθέσεων».
    Στη σελ 42, » Κίνητρα για τη χρήση μεθόδων ΕΕΔ(=εναλλακτικών τρόπων επίλυσης διαφορών), λάμπουμε διά της απαξίωσης.
    Στη σελ 49. «Αριθμός δικηγόρων», επιβεβαιώνεται ο επαγγελματικός προσανατολισμός («ή γιατρός* ή δικηγόρος να γίνει το παιδί»)

    ——-
    * Όχι πως ήταν άγνωστο, αλλά στο #99 επιβεβαιώνεται και αυτό το σκέλος

  105. ΓιώργοςΜ said

    106 συνέχεια: Φυσικά κάποιος έχει ήδη κάνει την ανθολόγηση πιο καλά, εδώ: https://www.lawspot.gr/nomika-nea/ti-deihnoyn-ta-stoiheia-tis-ee-gia-tin-aponomi-dikaiosynis-stin-ellada

  106. ΣΠ said

    Το ότι είμαστε η μοναδική χώρα της Ε.Ε. που έχει αδέσποτα σκυλιά είναι τελείως ανακριβές:
    http://www.esdaw.eu/stray-animals-by-country.html

  107. Ριβαλντίνιο said

    @ 96 leonicos

    Πλεύρη

    Αυτός πάει, ξεκούτιανε τελείως και πλέον μας κάνει ρεζίλι και στο εξωτερικό. Ήρθε η ώρα να τον μαζέψει ο γιός του !

  108. Παναγιώτης Κ. said

    Δεν μπορείτε να φανταστείτε το μεγάλο πλήθος αριστείων που δίνονται στους μαθητές κάθε παραμονή 28ης Οκτωβρίου.Ναι είμαστε χώρα αριστούχων!

  109. cronopiusa said

    Δολοφονική επίθεση χρυσαυγιτών σε φοιτητή

  110. Παναγιώτης Κ. said

    Πάντως, η αυτομεμψία θεωρείται χριστιανική αρετή!

  111. leonicos said

    Ρίβα, δεν ασχολούμαι ποτέ μ’ αυτόν. Θα υπάρχουν κι αυτοί.

    Γιάννη, όντως δεν έχει παύλα.

    Καληνύχτα σε όλους

    και στον Γς επίσης, να έχουμε να μαλώνουμε

  112. sarant said

    108 Xρήσιμο και αυτό

  113. Pedis said

    # 111 – τι να λέμε Κρόνη, το σύστημα τους βγάζει ένστολους κάθικους με μεγάλη επιτυχία αλλά δεν τους προστατεύει από τη γελοιότητα.

  114. nikiplos said

    καλησπέρα… εκτός έδρας ένεκα έκτακτης πολλής κι εντατικής εργασίας γαρ…

    Έχω πλειστάκις πει τη γνώμη μου για την πραγματική αξία αυτών των στατιστικών και την ψευδαίσθηση που δημιουργούν αυτοί οι μέσοι όροι. θα μπορούσα να παραθέτω μπαράζ κατανομών, ώστε να δείξω ότι δυό κοινωνίες με ταυτόσημους μέσους όρους σε όλους αυτούς τους δείκτες, η μία μπορεί να είναι «κόλαση» (με σχετικά αντικειμενικά κριτήρια) και η άλλη «παράδεισος»…

    Οι μέσοι όροι στατιστικά δεν παρέχουν καμία απολύτως πληροφορία όταν μιλάμε για μετρήσεις πραγματικών δεδομένων, πόσω μάλλον αν μιλάμε για δείκτες που αντιστοιχούν σε ανθρώπινες δραστηριότητες. Ένα απλό παράδειγμα: ο μέσος όρος του συνολικού εισοδήματος της παρέας εδώ αν συμπεριλάβουμε και τον Πύρρο Βαρδινογιάννη στην παρέα μας, δεν διαφέρει από τον αντίστοιχο του κλαμπ της Εκάλης… Αφού οι αριθμοί είναι αμείλικτοι… 🙂

    Δεν χρειάζεται να φλυαρήσει κανείς για τη χρησιμότητα των εκτιμούμενων (αν υφίστανται κι αν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα) τυπικών αποκλίσεων των μετρήσεων, άλλων τιμών στατιστικών ροπών και φυσικά εκατοστημορίων…

    Εκείνο που πρέπει να μας εντυπωθεί σε κάθε τέτοια δημοσιογραφική αναφορά είναι το απλό: bullshits!

    Οι μέσοι όροι αναφέρονται και έχουν ενδιαφέρον σε γκαουσιανές κατανομές, εκεί δηλαδή που έχουν έννοια και ισχύουν, πχ το ύψος των κατοίκων, το βάρος κλπ…

  115. … παχυσαρκία … Πρωταθλήτρια εδώ είναι η Μάλτα …

    Υπάρχουν θεωρίες πως αυτό οφείλεται σε μεγάλη κατανάλωση υδατανθράκων και δη μαλτόζης από τους Μαλτέζους.

    Ως φυσικός υδατάνθρακας, πάντως, η μαλτόζη και σε μεγάλη κατανάλωση δεν φαίνεται να μειώνει το προσδόκιμο ζωής, όπου η Μάλτα είναι στην 16η θέση σε 183 χώρες. Μάλιστα οι Μαλτέζες είναι 17ες, ενώ οι Μαλτέζοι 15οι, γεγονός που υποδεικνύει πως οι γεράκοι της Μάλτας παραμένουν κοτσονάτοι.

  116. Γς said

    177:

    Κεραμίδια, Αστέρια και «Θεού το Κράτος».

    Και πως ήθελα στο κατηχητικό να είχα ένα τεράστιο εκκλησιαστικό όργανο για να το παίζω.
    Το Die Ehre Gottes aus der Natur, είπαμε!
    Του Μπετόβεν. Του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν!

    Και πήγα το απόγευμα στους Χαιρετισμούς.
    Εριξα γρήγορα μισό ευρώ στο παγκάρι και δυο τρία κεριά στο πάτωμα, πάνω στη φούρια μου ν ανάψω κανα μπουζί [όπως λέμε εμείς οι γαλλομαθείς το κερί] και να πάω να βρώ καρέκλα, κάθισμα, παγκάρι να καθήσω.

    Τελικά βρήκα δύο άδεις καρέκλες και κάθισα στη μία. Στο τσαχ πρόλαβα, με φωτο φίνις ένα ηλικιωμένο ζευγάρι που κατευθυνόταν κι αυτό εκεί.
    Κάθισε το γεροντάκι κι εγώ έκανα το κορόιδο για τη κακομοίρα τη γιαγιά που τον άφησε κι έφυγε. Ηρθε όμως να τον δει πως ήταν αρκετές φορές.

    Αυτό που παρατήρησα ήταν ότι δεν σηκώθηκε ο παππούς ούτε μια φορά, ενώ εγώ είχα το νου μου και μόλις το εκκλησίασμα σηκωνόταν, όρθιος κι εγώ, σαν να το έκανα από μόνος μου.

    Ντάξει, καλά ήτανε, λέμε τώρα, άκουσα και το Τη Υπερμάχω κανα δυο φορές.

    Ψιλοβαρέθηκα όμως και την έκανα προς το τέλος, με ελαφρά πηδηματάκια…

    Ηταν μωρέ κι αυτός απέναντι που με κοίταζε βλοσυρά και καχύποπτα όλη την ώρα.

    Δεν τον ήξερα, πρώτη φορά τον έβλεπα:

    Ο Αγιος Αλέξανδρος σε μια μεγάλη εικόνα.

    [Ο Μέγας Αλέξανδρος σε μια άγια εικόνα, δεν πάει ε;]

  117. Γς said

    118:

    Φτου! Λάθος!

    Σε άλλο νήμα πήγαινε

  118. Παναγιώτης Κ. said

    Άλλη μία πρωτιά: Capital Controls.

  119. BLOG_OTI_NANAI said

    Χαβαλές δήθεν δημοσιογράφος που γράφει ότι του κατέβει… Γράφει στην Καθημερινή με ακριβώς τον ίδιο λαϊκίστικο τρόπο που γράφουν κάτι blogs σαν τον Χίο για να κλέψουν τα κλικ και τα like…

  120. Παναγιώτης Κ. said

    Το ίδιο κάνουν πολλοί από τους υποτιθέμενους σοβαρούς δημοσιογράφους. Δεν έχουμε παρά να θυμηθούμε τις διάφορες «γκάφες» του Συγκροτήματος αποτέλεσμα της αλαζονείας και του κυνισμού του.

  121. sarant said

    117 Πολύ γέλασα με το «γεράκοι της Μάλτας», αλλά απορώ πώς εξηγείται αυτή η ιδιαιτερότητα της Μάλτας.

  122. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    123, 117. Tὸ ἐξηγεῖ :

    Ἡ παχυσαρκία τῶν Μαλτέζων «οφείλεται σε μεγάλη κατανάλωση υδατανθράκων και δη μαλτόζης από τους Μαλτέζους.

    Ως φυσικός υδατάνθρακας, πάντως, η μαλτόζη και σε μεγάλη κατανάλωση δεν φαίνεται να μειώνει το προσδόκιμο ζωής» 🙂 🙂 🙂

  123. spiral architect said

    Τι λέγαμε;
    "Η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό αυτοαπασχολούμενων (34%) και συνεπώς το μικρότερο ποσοστό μισθωτών (66%) εργαζομένων, απ’ όλες τις αναπτυγμένες χώρες του κόσμου το 2016. Αυτό είναι ένδειξη υπανάπτυξης της οικονομίας, εκτεταμένης φοροδιαφυγής και καθήλωσης του πληθυσμού σε ένα σχετικά χαμηλό βιοτικό επίπεδο, σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία", τονίζει ο ΣΕΒ στο νέο εβδομαδιαίο δελτίο του για την ελληνική οικονομία.

    Κοινώς, κατά τον «κύριο» Φέσσα αν δεν έχεις τουλάχιστον το 60% του πληθυσμού πρεκαριάτο, ανάπτυξη δεν βλέπεις.
    Όξω πούστη …

  124. Νέο Kid Al Kuwaiti said

    125. Χώρια του ότι ένα μεγάλο μέρος «αυτοαπασχολούμενων» (πάρε ας πούμε το συνάφι μας…) είναι κατ’ουσίαν σούπερ μισθωτοί (precariously , οφ κόρς!)

  125. spiral architect said

    Μπακ του δι ρουτς, Κίντο!

    (από τη σημερινή «σοβαρή»)

  126. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  127. προμάζεμα said

    στους αρκετά λιγότερους από 700.000 δημοσίους υπαλλήλους της πρώτης απογραφής συμπεριλαμβάνονταν όλοι όσοι είχαν αμοιβές (κάθε είδους) από δημόσιο φορέα: ιερείς, στρατιωτικοί, πανεπιστημιακοί, υπάλληλοι Ο.Τ.Α και δημοτικοί και νομαρχιακοί (τότε) σύμβουλοι.

    Τα 2.000.000 μόνο στο μυαλό του κυρίου Ριβαλντίνιο υπάρχουν…..

  128. Pedis said

    # κληρικών > # γιατρών ΕΣΥ

    # (στρατιωτικών + αστυνομικών) > # (δασκάλων + καθηγητών)

    Αυτές είναι επιδόσεις!!

  129. spiral architect said

    Φρέσκα ψάρια:

  130. Γι’ αυτό η Νορβηγία δεν πάει καλά. Άσε που δεν ξέρει κι από ψάρεμα.

  131. Ριβαλντίνιο said

    Καλά ρε σεις τα πιστεύετε ; Όλα τα στοιχεία προκύπτουν από μετρήσεις που κάνουν οι φιλικά προσκείμενοι προς το δημοσιοϋπαλληλικό κατεστημένο. Οι ίδιοι δίνουν τα στοιχεία και στους ξένους. Μόνο τους ιερείς γράφουν σωστά. Όλα τα άλλα στοιχεία είναι της πλάκας. Κι αν δεχτούμε ότι τώρα οι δημόσιοι είναι γύρω στο μύριο , φανταστείτε πόσοι ήταν πρίν την κρίση και τις αθρόες συνταξιοδοτήσεις. Εμένα τουλάχιστον επιτρέψτε μου να διατηρώ τις επιφυλάξεις μου. Αδυνατώ να πιστέψω ότι στους δήμους και στις περιφέρειες δουλεύουν μόνο 80.000 άτομα.

    Ξέρει κάποιος φίλος πόσοι είναι οι συνταξιούχοι στην Ελλάδα ;

  132. 133

    https://gfycat.com/LameGregariousEnglishsetter

  133. Corto said

    133:
    Ριβαλντίνιο, ο πίνακας δείχνει ΤΑΚΤΙΚΟ προσωπικό. Οι ιατροί π.χ. που εργάζονται στα νοσοκομεία και στα δημόσια ιατρεία είναι πολλαπλάσιοι από τους αναγραφόμενους (7271), διότι οι ειδικευόμενοι και οι αγροτικοί δεν συμπεριλαμβάνονται. Γιαυτό ίσως δίδεται μία εικόνα, ας πούμε, παρεξηγήσιμη.

  134. Corto said

    135:
    Αντιστοίχως και οι αναπληρωτές και ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί κλπ.

  135. Ριβαλντίνιο said

    @ 134 Σκύλος

    @ 135, 136 Corto

    Σίγουρα αυτό που λές !

  136. Corto said

    137:
    Εδώ λέει ότι:
    «Το 2014 υπήρχαν 42.647 ειδικευμένοι κλινικοί γιατροί στη χώρα μας…»

    http://www.kathimerini.gr/868653/article/epikairothta/ellada/pleonasma-20000-ellhnwn-giatrwn

    Δεν μπορώ να διασταυρώσω την πληροφορία, αλλά πιθανολογώ ότι μέχρι και σήμερα ισχύει μια τέτοια τάξη μεγέθους, παρά την μαζική έξοδο των ανειδίκευτων προς το εξωτερικό.

  137. Ριβαλντίνιο said

    @ 138 Corto

    Και εδώ λέει για τους εκπαιδευτικούς :

    http://didefth.gr/new/17021/arithmitika-stichia-gia-to-ekpedeftiko-prosopiko/

  138. Corto said

    139 (Ριβαλντίνιο):

    Από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ βλέπω ότι οι ιατροί χωρίς ειδικότητα το 2015 ήταν 21948. Δεν βρίσκω όμως πόσοι από αυτούς εργάζονταν ως ειδικευόμενοι και πόσοι ήταν σε αναμονή.

    http://www.statistics.gr/el/statistics/-/publication/SHE09/-

    Ως προς τους εκπαιδευτικούς, με μπερδεύει αυτός​ ο αριθμός 206 για τους ωρομίσθιους, από τα στοιχεία του συνδέσμου μου δίνεις. Πολύ λίγοι μου φαίνονται.

  139. προμάζεμα said

    Ριβαλντίνιο είστε απαράδεκτος, ούτε ισχύει το περί τακτικού προσωπικού, είπαμε είναι όλοι όσοι εισπράτουν κάθε είδους αμοιβή από το δημόσιο. Αλλιώς δεν τους πληρώνει η Ενιαία Αρχή Πληρωμής!
    Δεν καταλαβαίνετε, περιέχονται ακόμη και οι τότε νομαρχιακοί αλλά και οι δημοτικοί σύμβουλοι (1132 Δήμων, ορισμένοι ακριτικοί ή ορεινοί χωρίς προσωπικό, εξυπηρετούνται από υπαλλήλους Περιφερειών ή γειτονικών Δήμων βάσει Νόμου).

    Δεν θα επανέλθω σε συζήτηση με προκατειλημμένους, δεν έχει νόημα!

  140. Μαρία said

    Έταζε δουλειές στο δήμο ο μικρός κι εξαγόρασε ψήφους με ένα πενηντάρικο, λένε.
    http://www.francetvinfo.fr/politique/enquete-franceinfo-pas-de-calais-a-25-ans-le-maire-dhesdin-collectionne-deja-les-casseroles_2096847.html

  141. Μαρία said

    Ειδικότερα, η ίδια οργάνωση έχει αφαιρέσει ιατρικά μηχανήματα από Λουξεμβούργο, Ισπανία, Γερμανία, Αυστρία, Τσεχία, Πολωνία, Ιταλία, Ολλανδία, Γαλλία, Κροατία και Λιθουανία. http://www.efsyn.gr/arthro/kolomviano-kartel-narkotikon-piso-apo-tis-klopes-sta-nosokomeia

Σχολιάστε