Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Εξωγήινα μεζεδάκια

Posted by sarant στο 14 Οκτωβρίου, 2017


Ο τίτλος του σημερινού πολυσυλλεκτικού άρθρου μας με τα φαιδρά και τα παράλογα, κυρίως γλωσσικά, που μάζεψα ή που μου στείλατε την προηγούμενη βδομάδα είναι βέβαια παρμένος από τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη διόρθωση της ταυτότητας φύλου στη Βουλή, και ειδικότερα από την ομιλία του Κ. Μητσοτάκη, αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος, θέλοντας να επιχειρηματολογήσει για την ανάγκη να υπάρχει κάποιο επιπλέον στάδιο ελέγχου πριν από τη διόρθωση της ταυτότητας φύλου, είπε ότι είχε συζητήσει με έναν γιατρό ο οποίος του αφηγήθηκε την εξής ιστορία:

Μου διηγήθηκε, λοιπόν, μια ιστορία για ένα νέο παιδί, ο οποίος τον βρήκε και του ζήτησε να συνηγορήσει στην αλλαγή φύλου, επειδή ανέβηκε στον Υμηττό και του το είπε ένας εξωγήινος. Πραματική ιστορία, κύριε Υπουργέ.

Φυσικά έπεσε πολύ γέλιο και στην αίθουσα της Βουλής και στα κοινωνικά μέσα, με μιμίδια όπως αυτά που βλέπετε αριστερά.

Οπότε, εκεί ψηλά στον Υμηττό δεν υπάρχει απλώς κάποιο μυστικό, όπως επέμενε η Νανά Μούσχουρη, υπάρχουν και εξωγήινοι που σε πείθουν να αλλάξεις φύλο. Από τις διάφορες ατάκες που κυκλοφόρησαν, γέλασα περισσότερο με εκείνην που παρουσιάζει τον Κ. Μητσοτάκη να δεσμεύεται ότι «μέσα σε ένα μήνα θα έχουμε καθαρίσει τον Υμηττό από εξωγήινους», υπαινιγμός για τη δήλωσή του ότι θα καθαρίσει τα Εξάρχεια.

Το αστείο έχει και τη σοβαρή πλευρά του, που είναι ότι η χρήση τέτοιων γελοίων επιχειρημάτων υποτιμάει βαθύτατα τα άτομα που θέλουν να κάνουν διόρθωση ταυτότητας φύλου. Κάτι άλλωστε που συνέβη και με επιχειρήματα αλλων στελεχών της ΝΔ, όπως ότι «οι ισοβίτες θα κάνουν αλλαγή ταυτότητας φύλου για να μετάγονται στις γυναικείες φυλακές» (αυτό το είπε ο Άδωνης) ή ότι κάποιοι θα αλλάζουν ταυτότητα φύλου για να αποφεύγουν τη στράτευση.

Αλλά με την ίδια λογική, αφού είναι γνωστό ότι πολλοί γάμοι είναι εικονικοί, ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν εμφανιστεί και εικονικά διαζύγια -για φορολογικούς λόγους- γιατί να μην μπει προϋπόθεση για τον γάμο ή για το διαζύγιο μια γνωμάτευση εμπειρογνωμονα ο οποίος θα βεβαιώνει ότι διέγνωσε ειλικρινή επιθυμία των δύο ενδιαφερομένων να παντρευτούν ή, αντίστοιχα, να χωρίσουν;

Τέλος πάντων, στο σαββατιάτικο άρθρο συνηθως δεν σχολιάζω επί της ουσίας, οπότε ας μην το συνεχίσω -περναμε στα μεζεδάκια μας.

* Φίλος που παρακολουθεί τη γλωσσικήν επικαιρότητα, μου έστειλε χρονογράφημα του Πέτρου Μανταίου στο οποίο χρησιμοποιείται ο όρος «δουξουδουά» για την επιλογή «Δ.Ξ/Δ.Α.» (Δεν ξέρω / Δεν απαντώ) των δημοσκοπήσεων και με ρώτησε αν είναι καινούργιος ο όρος. Όχι ακριβώς, αφού το slang.gr τον έχει καταγράψει πριν από τρία χρόνια.

* Μια άλλη φίλη, που έχει το περίεργο χόμπι να παρακολουθεί τις επιστολές αναγνωστών της Καθημερινής, μου έδειξε μια επιστολή με γλωσσικό ενδιαφέρον:

Κύριε διευθυντά
Το έτος 1949 στο Γυμνάσιο Τσοτυλίου, που λειτουργούσε στη σκλαβωμένη Μακεδονία από το 1871 ως εθνικό παιδαγωγείο, ο γυμνασιάρχης Κωνσταντίνος Ρηγόπουλος και ενώ οι σφαίρες κροτάλιζαν πάνω στα κεραμίδια του σχολείου μας– ανέβαινε στην έδρα και φώναζε: «Τρέμε, σαρκίον! Εγώ θα σε νικήσω!», παράλληλα με τη θαρραλέα εγγραφή στους τοίχους των αθανάτων λόγων της Αντιγόνης «Ούτοι συνέχθειν, αλλά συμφιλείν έφυν» εν τη κορυφώσει του Εμφυλίου Πολέμου (θερμού επεισοδίου του Ψυχρού Πολέμου, διεξαγομένου μεταξύ Ελλήνων επί ελληνικού εδάφους και ελληνικοίς αναλώμασι). Ο Κ. Ρηγόπουλος λοιπόν μας δίδασκε, πρώτον, ότι στη μετάφραση των αρχαίων κειμένων πρέπει να ξεκινάμε πάντοτε αναζητώντας το ρήμα, το υποκείμενο και το αντικείμενο και, δεύτερον, ότι τα απρόσωπα ρήματα είναι (εμμέτρως σχεδόν): το δει, το χρη, το πρέπει, το προσήκει, το αρμόζει, το αρκεί, δοκεί και φαίνεται. Με το εφόδιο αυτό στον νου, εξεπλάγην κάπως διαβάζοντας στην πρώτη σελίδα της απαραίτητης «Καθημερινής» (Σάββατο, 16 Σεπτεμβρίου 2017, «Από την παπαγαλία στην αντιγραφή ούτε ένα τσιγάρο δρόμος») τη φράση: «Γιατί όμως η πράξη της αντιγραφής είναι καταδικαστέα και οφείλει –ασφαλώς– να έχει συνέπειες ενώ η παπαγαλία θεωρείται ευκταία και αναπόσπαστη διαδικασία του εκπαιδευτικού μας συστήματος;».

Πέρα από τις μαθητικές αναμνήσεις, ο επιστολογράφος πιάνει ένα ενδιαφέρον θέμα. Υπάρχει το απρόσωπο «πρέπει», που οι ευπρεπιστές το θεωρούν χυδαίο ή ίσως πολύ απότομο ή τέλος πάντων μπασκλάς. Οπότε, ο καλός ευπρεπιστής προσπαθεί να αποφύγει το «πρέπει» κι έτσι δοκιμάζει να το αντικαταστήσει με το «οφείλει», το οποίο όμως δεν είναι απρόσωπο και δεν μπορεί να λειτουργήσει σαν συνώνυμο του «πρέπει».

* Σύμφωνα με το ρεπορτάζ (το ίδιο σε ολες τις εφημερίδες, παράδειγμα εδώ), ο καθηγητής Άγγελος Συρίγος, ζητώντας να επισπευσθεί η δίκη του νεαρού που κατηγορείται ότι τον χτύπησε, είπε ότι «Υπάρχει ενεργής απειλή εναντίον μου».

Απειλή εναντίον του καθηγητή υπάρχει, αφού κάποιοι έβγαλαν αφίσες με το πρόσωπό του -απειλή απαράδεκτη, αλλά όχι ενεργής. Μπορεί να είναι ενεργή, μπορεί να είναι και ενεργός, ενεργής όμως είναι τραγέλαφος.

* Καβαφική ταμπέλα σε μίνι μάρκετ, που την κλέβω απο τη σελιδα φίλης γλωσσολόγου, η οποία έχει μοναδικό ταλέντο στον εντοπισμό αστείων φωτογραφιών με γλωσσικό θέμα.

Πάντα σ’ αυτό το μάρκετ θα πηαίνεις, αλλού δεν έχει τσιγάρα,

σχολίασε καβαφότροπα η φίλη.

* Φίλος με ρωτάει αν στέκει ο τίτλος επιστημονικού άρθρου του in.gr:

Τα δέντρα βελτιώνουν την υγιεινή των υδάτων και την παιδική θνησιμότητα

Δεν νομίζω πως στέκει, δεν βελτιώνεται η παιδική θνησιμότητα -μειώνεται.

* Ο υλατζής της Καθημερινής είχε διάθεση για κόλπα:

Καλλιεργώντας, ήμερη, κάνναβη στην Αρκαδία.

Καταλαβαίνω για ποιο λόγο το κάνει, αλλά αυτή η συσσώρευση κομμάτων δεν μου αρέσει. Όπως σχολίασε ένας φίλος, πιθανόν το άρθρο να εννοεί ότι κάποια ήμερη καλλιεργήτρια καλλιεργεί κάνναβη.

* Αλλά ο Σκάι έσπασε ρεκόρ στον… πολυκομματισμό. Διαβάστε και θαμάξτε:

Έκτακτη συνάντηση το Σάββατο για το μέλλον, του, μέχρι πρότινος, μεγάλου, κινηματογραφικού παραγωγού, Χάρβεϊ Γουάινσταϊν, αναμένεται να έχουν οι οικοδεσπότες της Ακαδημίας των Όσκαρ, μετά τις κατηγορίες που ξέσπασαν εναντίον του για σεξουαλική παρενόχληση.

Πώς, σας, φαίνεται;

* Φίλη με ρωτάει αν μου αρέσει ο τίτλος άρθρου στην Εποχή: «Ο κώδωνας του κινδυνου έχει ήδη κρούσει».

Δεν μου αρέσει. Μπορείς να πεις ότι ο τάδε έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, αλλά το «κρούω» δεν είναι ρήμα λαϊκό ώστε να έχει τριφτεί στη χρήση και να μπορεί να συνταχθεί με το ρήμα στην ενεργητική φωνή (όπως ‘η φασολάδα έχει βράσει’). Από την άλλη, ούτε με το ρήμα στη μέση φωνή θα ταίριαζε -ο κώδωνας έχει κρουσθεί; δεν λέγεται.

Το καμπανάκι του κινδύνου έχει ήδη χτυπήσει.

* Δεν ξέρω αν είναι αυθεντική η επιγραφή ή στημένη, τα λάθη είναι πολλά αλλά δεν είναι προκλητικά, είναι πιστευτά.

Πάντως, έστω και με ανορθογραφίες, καλό είναι να ξέρουν οι ένοικοι πού βρίσκεται το κλειδί απεγκλωβισμού, να μη μείνουν εγγλοβιζμένοι στο ασανσέρ.

* Όταν μεταγράφουμε ξένα ονόματα και τοπωνύμια υπάρχει συχνά μια καθιερωμένη μεταγραφή, που δεν αποδίδει απόλυτα το πώς προφέρουν οι ντόπιοι το όνομα ή το τοπωνύμιο, και μια πιο πιστή μεταγραφή που όμως φαίνεται εξεζητημένη.

Εξεζητημένη θεωρώ την απόδοση του γνωστού τοπωνυμίου σε άρθρο του cnn.gr:

Βραζιλία: Ο στρατός αναπτύχθηκε στη μεγαλύτερη φαβέλα στο Ρίου ντε Τζανέιρου

Δίκιο έχει να ειρωνεύεται ο φίλος που το έστειλε:Αυτούνου του Ρίου του γράφουμι ιέτσ’ για να μη του μπιρδεύουμι μι του άλλου, απ’ είνι καρσί στου Αντίριου!

Κοντά στ’ άλλα, αν θες να γράψεις βραζιλιάνικη προφορά, θα γράψεις Ζανέιρου, όχι Τζανέιρου! Οπότε, καλύτερα το παγιωμένο Ρίο ντε Τζανέιρο.

* Αυτό το άρθρο είναι παλιό, αλλά οι φωτογραφίες έχουν πολύ ενδιαφέρον αν δεν τις έχετε ξαναδεί.

Ο τίτλος όμως τα παραλέει:

45 πολύ σπάνιες φωτογραφίες της Αθήνας πριν τον 19 αιώνα

Αν ήταν όντως πριν από τον 19ο αιώνα οι φωτογραφίες, θα ήταν πραγματικά πολύ-πολύ σπάνιες διότι η φωτογραφία εφευρέθηκε στη δεκαετία του 1830 (η δαγκεροτυπία). Εδώ έχουμε φωτογραφίες της Αθήνας πριν από το 1900, που όμως και πάλι είναι πολύ ενδιαφέρουσες.

* Φίλος θεατρόφιλος εντοπίζει ανακρίβειες στη θεατρική κριτική μιας πολύ καλής παράστασης.

Για παράδειγμα: «Η παράσταση αρχίζει με την παρουσίαση της οικονομικής και πολιτικής κρίσης της Γαλλίας, που το 1787 βρίσκεται σε πόλεμο σχεδόν με όλη την Ευρώπη.» Ο φίλος μου επιμένει ότι το 1787 η Γαλλία δεν βρισκόταν σε πόλεμο με κανέναν -και, απ’ όσο κοίταξα, έχει δίκιο!

Κι έπειτα, κάτι δεν πάει καλά με τη χρονική σειρά των γεγονότων:

Ο λαός λιμοκτονεί, ο αποκλεισμός εξοργίζει την εμπορική και βιομηχανική τάξη και οι «αβράκωτοι επαναστάτες» – τρομοκράτες παίρνουν δραστικά μέτρα και το Παρίσι νοιώθει πλέον «τη ναυτία της καρμανιόλας».

Μπροστά στο αδιέξοδο, ο Λουδοβίκος ΙΣΤ΄συγκαλεί τη Συνέλευση των Τριών Τάξεων.

Αλλά η γκιλοτίνα (ή καρμανιόλα, και πού είναι ο Αλφρέδος να διαμαρτυρηθεί ότι κακώς τη λέμε κι έτσι) παρουσιάστηκε και καθιερώθηκε σαν ανθρωπιστικός τρόπος θανάτωσης μετά το ξέσπασμα της επανάστασης του 1789, όχι πριν.

* Μπούρκα, έστω και καθιερωμένη, σε άρθρο της Lifo για τα παρατράγουδα των διάσημων στο Χόλιγουντ: «την θυμήθηκε και τη δημοσίευσε στο Twitter μια χρήστης».

Γιατί όμως «μια χρήστης»; Το «χρήστρια» είναι απολύτως δόκιμο, γιατί να μην το χρησιμοποιούμε;

* Σε άρθρο για τη δολοφονία του ποινικολόγου, διάβασα την εξής φράση που αξίζει σχολιασμό:

«Οι αστυνομικοί κυριολεκτικά “χτενίζουν” τις υποθέσεις που είχε αναλάβει το θύμα»

Σχολιάζει ένας αναγνώστης κάτω από το άρθρο:

Αφού είναι κυριολεκτικά, να υποθέσουμε ότι πήραν μια βούρτσα και άρχισαν χτένισμα στους φακέλους;

Αλλά βέβαια, όπως έχουμε πει και εδώ, ειναι πια πολύ συνηθισμένο το «κυριολεκτικά» να χρησιμοποιείται καταχρηστικά, χωρίς να εννοούμε στην κυριολεξία τη μεταφορά που ακολουθεί. Είχα γράψει τότε:

Εννοώ πως όταν κάποιος λέει είμαι κυριολεκτικά ψόφιος ή έγινα κυριολεκτικά παπί από τη βροχή, στην πραγματικότητα δεν σκέφτεται την κυριολεξία· ξέρει, και ξέρει ότι ξέρουμε, πως ψόφιος σημαίνει «κατάκοπος» και παπί σημαίνει «πολύ βρεγμένος», οπότε χρησιμοποιεί το κυριολεκτικά για ακόμη περισσότερη έμφαση, ιδίως όταν η μεταφορική ή παροιμιακή έκφραση που χρησιμοποιεί έχει κάπως φθαρεί από την πολλή χρήση· έγινα κυριολεκτικά παπί, επομένως, σημαίνει ότι έγινα παπί σε όλη την έκταση της μεταφοράς, και δεν χρησιμοποιώ τη φράση ελαφρά, φθαρμένα. …

Λέει «έγινα κυριολεκτικά παπί» και, ίσως, σκέφτεται ότι έχει βραχεί περισσότερο από τον πρώτο τυχόντα που λέει «έγινα παπί» με δυο ψιχάλες. Όχι κύριε, εμένα τα ρούχα μου στάζουν: έγινα κυριολεκτικά παπί. Αλήθεια, αν καταδικάσουμε τη χρήση, ποιαν άλλη λέξη θα βρούμε για να εκφράσει αυτή την πρόσθετη έμφαση;

Ωστόσο, στο συγκεκριμένο παράδειγμα ξενίζει η συνύπαρξη του «κυριολεκτικά» με τα εισαγωγικά του «χτενίζουν». Τα περιττά, εδώ που τα λέμε, εισαγωγικά στο «χτενίζουν» είναι σαν να τονίζουν πάρα πολύ τον μεταφορικό χαρακτήρα της… κυριολεξίας κι έτσι συνολικά ο τίτλος μοιάζει οξύμωρος ενώ χωρίς τα εισαγωγικά δεν θα έδινε αυτή την εντύπωση.

* Εκτός από τα σπαμ του ηλεταχυδρομείου, υπάρχουν και σπαμ στο κινητό, κι έτσι εδώ και μερικές μέρες, δεν ξέρω πώς έγινε, παίρνω στο κινητό μου ειδοποιήσεις από κάποια «Καθαρή δύναμη» που πρόσκειται προφανώς στη Νέα Δημοκρατία και μου στέλνει γιουτουμπάκια με αντιπολιτευτικό προσανατολισμό.

Κι έτσι πήρα χτες, ανάμεσα στ’ άλλα, ένα λινκ προς μια εκπομπή του ραδιοσταθμού Παραπολιτικά, με καλεσμένο τον Θ. Πάγκαλο. Άκουσα λίγο, όσο χρειαζόταν για να ψαρέψω ένα παγκαλικό μαργαριτάρι -κι επειδή η εκπομπή υπάρχει στο Γιουτούμπ μπορείτε να την ακούσετε κι εσείς -αν πάτε στο 7.40 θα ακούσετε τον παλαίμαχο πολιτικό να λέει «ο Ρουβίκωνας μόνο ιδίοις μεθόδοις αντιμετωπίζεται».

Ο Πάγκαλος ήταν ανέκαθεν αμετροεπής, αλλά τουλάχιστον ήταν γραμματικά σωστός αμετροεπής. Αλλά ενώ λέμε «ιδίοις όμμασι» ή «ιδίοις εξόδοις», δεν μπορούμε να πούμε «ιδίοις μεθόδοις» διότι το έξοδο είναι ουδέτερο ενώ η μέθοδος είναι θηλυκό -αν θέλουμε ντε και καλά να το πούμε στα μεταξωτά της αρχαιας, θα πούμε «ιδίαις μεθόδοις», όπως λένε κάποιοι «ιδίαις χερσίν».

* Και κλείνω με ένα δελτίο τύπου του Δήμου Στυλίδας.

Ας προσπεράσουμε το λαθάκι με το «πρωτού» (αρκετά συνηθισμένο, αν και δεν θυμάμαι να το ανέφερε κανείς προχτές που μαζεύαμε συνηθισμένα ορθογραφικά λάθη).

Οι περισσότεροι σχολίασαν το υστερόγραφο, που δεν ταιριάζει και τόσο με το επίσημο ύφος των δημοτικών ανακοινώσεων.

Αξίζει όμως σχολιασμό και η φράση στην παρένθεση: βλ. φώτος.

Μας ενοχλεί, υποθέτω, μια και ο μόνος «φώτος» που θα δεχόμασταν θα ήταν ο Φώτος Τζαβέλλας.

Αλλά αν θες να συντομέψεις τη «φωτογραφία» σε «φώτο», πώς θα σχηματίσεις τον πληθυντικό; Οι ξένες ασυμμόρφωτες λέξεις είναι άκλιτες κατά τον κανόνα, αλλά εδώ ο πληθυντικός χρειάζεται αφού δεν υπάρχει άλλος τρόπος να δηλωθεί (εντάξει, θα μπορούσε να γράψει ‘βλ. τις φώτο’).

Οπότε θα δικαιολογήσουμε τον αγγλότροπο πληθυντικό; Ή θα προτιμούσατε να έγραφε «βλ. photos»;

* Καλό σαββατοκύριακο εύχομαι, και όποιοι ανέβουν στον Υμηττό να προσέχουν τους εξωγήινους!

 

 

153 Σχόλια to “Εξωγήινα μεζεδάκια”

  1. Γς said

    Καλημέρα

    -Απελευθέρωση της Αθήνας σήμερα![προχτες]
    -Έφυγαν οι εξωγήινοι από τον Υμηττό;
    -…!

    Η φίλη μου η Mitsa Makri στο Fb

  2. Cyrus Monk said

    Τα δέντρα βελτιώνουν την υγιεινή των υδάτων και την παιδική θνησιμότητα

    Καλημέρα.
    Μπροστὰ στὴ… βελτίωση τῆς παιδικῆς θνησιμότητας, τὸ δεύτερο μαργαριταράκι τῆς πρότασης δείχνει ἁπλὸ πταῖσμα. Ἀλλὰ ἡ ὑγιεινὴ τῶν ὑδάτων μοῦ φαίνεται ἐξ ἴσου μαργαρίτης, ἰδίως ἅμα ὀφείλεται στὰ δέντρα.

  3. Γς said

    >να ξέρουν οι ένοικοι πού βρίσκεται το κλειδί απεγκλωβισμού, να μη μείνουν εγγλοβιζμένοι στο ασανσέρ.

    Και μετά το σχολείο όλη η παρέα πήγαμε στο σπίτι του Μιχάλη για να ασχοληθούμε με τα κλαμπατσίμπανά μας.

    Δεν ήταν όμως κανείς στο σπίτι κι η πόρτα κλειδωμένη.
    Ο Γς όμως σκαρφάλωσε κάτι τοίχους και μπήκαμε από την πόρτα της αυλης.

    Κι ένα σημείωμα στο τραπέζι της κουζίνας η αδελφή του Μιχάλη του έλεγε:

    «Το φαΐ είναι στο ψυγείο και το κλειδί κάτω απ το χαλάκι της [εξώπορτας]»

  4. LandS said

    Παρ’ όλα αυτά τα ΟΥΦΟ υπάρχουν. Αν ποτέ τα δείτε…
    Να προσέχετε τη πόρτα.

  5. selitsanos said

    Αυτό το «μεθόδεσιν» από πού προκύπτει;

  6. Πέπε said

    Καλημέρα.

    Ιδίαις μεθόδοις βέβαια. Μόνο στο επίθετο έχει λάθος ο Πάγκαλος.

  7. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    5-6 Το μεθόδεσιν προκύπτει από τον Νόμο του Μέφρι και το προχωρημένο της ώρας: σπεύδω να διορθώσω κοκκινίζοντας.

  8. dryhammer said

    Καλημέρα!

    3. Θυμήθηκα το «Οδηγίες για το σωστό άνοιγμα, εντός της συσκευασίας»

  9. atheofobos said

    Και ένα μεζεδάκι στα σημερινά μεζεδάκια!
    Το χρονογράφημα του Πέτρου Μανταίου το πήρε φαίνεται ο εξωγίηνος και στην θέση του άφησε κείμενο της Κυριακής Μπεϊόγλου.

  10. Γς said

    >Οποιος το έκανε θα βλαστημήσει την ώρα και την στιγμή που γεννήθηκε.

    «Οποιος πετάει σκουπίδια εδώ, αυτός και όλο του το σόι.»

    Εγραφε ένας φουκαράς, έτσι χωρίς ρήμα, ένας φουκαράς στο παράθυρο της ημιυπόγειας κατοικίας του στο Βοτανικό

  11. Πέπε said

    > > Έκτακτη συνάντηση το Σάββατο για το μέλλον, του, μέχρι πρότινος, μεγάλου, κινηματογραφικού παραγωγού, Χάρβεϊ Γουάινσταϊν, αναμένεται να έχουν οι οικοδεσπότες της Ακαδημίας των Όσκαρ, μετά τις κατηγορίες που ξέσπασαν εναντίον του για σεξουαλική παρενόχληση. Πώς, σας, φαίνεται;

    Το κόμμα μετά το «μέλλον» είναι ξεκάθαρα λάθος. Τα δύο κόμματα που περικλείουν το όνομα Χ. Γουαίνσταϊν δεν είναι σωστά, γιατί δεν είναι το όνομα επεξήγηση στο «παραγωγού» αλλά αντιθέτως το «παραγωγού» προσδιορισμός του ονόματος (θα έστεκε το διπλό κόμμα αν έλεγε π.χ. «ενός …παραγωγού, του Χ.Γ.»). Ακόμη, το κόμμα μετά το «Όσκαρ» δεν είναι απαραίτητο, αλλά ούτε και λάθος.

    Το κόμμα μετά το «μεγάλου» δεν είναι ακριβώς λάθος, είναι μια εκζήτηση. Θέλει να μας πει: «του παραγωγού (που, υπενθυμίζω, ήταν [θεωρούνταν] μεγάλος μέχρι πρότινος) Χ.Γ.», οπότε τοποθετεί το «μέχρι πρότινος μεγάλου» μεταξύ δύο κομμάτων και, επιπλέον, το «μέχρι πρότινος» μεταξύ άλλων δύο, αλλά φυσικά όπου συναντώνται δύο κόμματα γράφεται μόνο ένα. Δηλαδή, εννοεί: «το μέλλον του [(μέχρι πρότινος) μεγάλου] κινηματογραφικού παραγωγού Χάρβεϊ Γουάινσταϊν».

    (Πρόκειται για μια πρόσφατη τάση στο δημοσιογραφικό χιουμοράκι: να βάζουμε σε παρένθεση (εδώ σε διπλό κόμμα) μια φράση που σχολιάζει το υπόλοιπο κείμενο, στη συγκεκριμένη περίπτωση αποδομώντας το. Πιστεύω ότι το ίδιο πρέπει να συνέβη και με την, ήμερη, κάναβη: κάποιος καλλιεργούσε κάναβη – πιστέψατε ότι ήταν φούντα; σας την έσκασα, ήταν ένα αθώο χορταράκι, η ήμερη κάναβη!)

  12. sarant said

    9 Περίεργο πράγμα! Το διόρθωσα!

    11 Εύστοχη η παρατήρηση στο τέλος.

    Θα λείψω ως το βραδάκι, πάω εκδρομή σε μια πόλη όπου δοξάστηκε κάποιος που ήρθε μετά και δόξασε τα ελληνικά χρώματα

  13. Πάνος με πεζά said

    Καλημέρα..

  14. Πέπε said

    Ένα μεζεδάκι που ήθελα να στείλω εδώ και 2-3 μέρες και το ξέχασα:

    «Μαθητές από τέσσερα ακριτικά σχολεία, της Ηρακλειάς, της Κάσου, της Αρκιούς και του Τρανόβαλτου Κοζάνης…» (http://news247.gr/eidiseis/koinonia/oi-mikroi-hrwes-se-ena-taksidi-zwhs.4884086.html)

    Των Αρκιών, όχι της Αρκιούς. Το νησί λέγεται Αρκιοί. Είναι κάπως δύσκολο στην κλίση, γιατί αν δεν το δεις γραμμένο στην ονομστική δεν ξέρεις ότι έχει και το γιώτα, και μπορείς κάλλιστα να πεις «των Αρκών, τους Αρκούς». Μέχρι εδώ θα το θεωρούσα συγγνωστό λάθος, αν και το θεωρώ σνομπ να μην κάνεις τον κόπο να μάθεις ένα τοπωνύμιο που για σένα είναι μια πινέζα του χάρτη αλλά για κάποιους άλλους είναι η πατρίδα τους, η ζωή τους, με όλα τα προβλήματα της απομόνωσής τους κλπ. Πόσο μάλλον που εδώ το αναποδογύρισαν τελείως, και οι Αρκιοί έγιναν «η Αρκιού». Ντροπή.

    Η Ελλάδα έχει απροσμέτρητα τοπωνύμια, μεταξύ των οποίων πολλά π[ερίεργα, ιδιωματικά. Δεν έχω την απαίτηση να τα ξέρει κανείς όλα, αλίμονο. Αλλά οι Αρκιοί είναι ολόκληρο νησί, διάβολε, δεν είναι απλώς ένα χωριό μέσα σε μια στεριά με δεκάδες άλλα χωριά γύρω γύρω. Για νησί μού φαίνεται πιο χοντρό.

    (Προφορικά, μεταξύ των κοντονησιωτών, λέγεται και στον ενικό, ο Αρκιός.)

  15. Emphyrio said

    Αφου με προλαβαν για τα ουφο που υπαρχουν και για την προοοχη στην πορτα, μου απομενει μονο να καταστρεψω ιδιαις χερσιν τον Καραγκιοζη του Θεμη Ανδρεαδη:

    Ντιγκιντανγκα ντιγκι ντιγκι νταγκα
    Γεια σου Κουλη βρε μ***κα

    Δεν ηθελα να βωμολοχησω πουρνο-πουρνο, αλλα εχω ακομα την ξινιλα του χτεσινου αρθρου στο στομα, και βασικα μου το ειπε ενας αλλος εξωγηινος εδω πανω στην λιμνη Πλαστηρα – να’ταν ο ιδιος του Υμηττου σε διακοπες, ή ξαδερφος του;

  16. gpoint said

    # 4

    Ούτε εγώ το πίστευα μέχρι που το είδα πριν 20 περίπου χρόνια από την βάρκα μου στον Κρισσαίο κόλπο, ένα σούρουπο. Οι εφημερίδες έγραψαν πως το βλέπανε και από την άλλη μεριά του Παρνασσού, από την Λαμία και πως πέσανε και αντικείμενα. Ο ήλιος είχε δύσει πίσω από τα βουνά, αυτό ομως ήταν ψηλά και φωτιζότανε ακόμα κι όπως περιστρεφότανε προφανώς οι ακτίνες του ήλιου αντανακλώντας σε επίπεδες επιφάνειες έδιναν την εντύπωση εκτόξευσης πύρινων σφαιρών. Λίγο μετά κινήθηκε με ασύλληπτη ταχύτητα προς την ανατολή όπου ο ουρανός ήταν σκοτεινός και η κίνηση του φάνηκε από την στιγμιαία εξαφάνιση των άστρων όπως περνούσε από μπροστά τους. Το φαινόμενο μέγεθος του ήταν περίπου το διπλάσιο του φεγγαριού σε εμβαδόν όχι διάμετρο.
    Για όσους θέλουν να το ψάξουν, η ημερομηνία ήταν 1η Σεπτέμβρη (συν μια-δυο μέρες, Κυριακή σίγουρα) κάποια χρονιά κοντά (μάλλον πριν) το 2000

    Μετά το αρχικό σοκ σκέφτηκα πως ότι κι αν ήταν δεν επεμβαίνει στην ζωή μου και το αγνόησα.

  17. Γς said

    4:

    > Παρ’ όλα αυτά τα ΟΥΦΟ υπάρχουν

    Δεκέμβρης 1968. Αεροπορία.
    Πρώτη μου σκοπιά στον Αραξο. Βροχή και παγωνιά, 2 ώρες μετά τα μεσάνυχτα.

    Και ξαφνικά στο σκοτάδι κάνει την εμφάνισή του ένας μεγάλος Ιπτάμενος Δίσκος! Ερχόταν προς το μέρος μου. Πάγωσα, με έπιασε τρόμος.

    –Να μαλάκα που δεν πίστευες ότι υπάρχουν ΑΤΙΑ! Ψυχραιμία. Θα κατέβουν, ίσως πιάσουμε και κουβέντα. Ηρεμα, σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Ο,τι είναι να γίνει, ας γίνει.

    Κι απάνω που είχα ανακτήσει την ψυχραιμία μου, βάζω τα γέλια! Το UFO είχε πλησιάσει, αλλά είχε αρχίσει και να ανεβαίνει. Ηταν ένα τεράστιο μετεωρολογικό μπαλόνι με τα φωτάκια του, που μόλις είχαν αφήσει από το αεροδρόμιο της βάσης!

  18. leonicos said

    Σελιτσιάνο

    για να πω κάτι κι εγώ να μην ξεχαζτώ όπως χτες…

    μεθόδοισιν, ομηρικό Ντε!!!!

  19. leonicos said

    Δεν νομίζω πως στέκει, δεν βελτιώνεται η παιδική θνησιμότητα -μειώνεται.

    Νίκο μου, διαφωνώ. Καλά δεν είναι περίεργο. Κόλλησα από τον Γς

    Στέκει. Είναι το λεγόμενο ‘σχήμα κατά το νοούμενον’. Το βελτίωση της παιδικής θνησιμότητας, κανείς λογικος άνθρωπος δεν θα το εκλάβει ως αύξηση.

  20. leonicos said

    Τι έγινε; Βγήκατε όλοι βόλτα;

  21. Γιάννης Κουβάτσος said

    Κάτι μου λέει ότι, αν ανέλθει στην εξουσία η ΝΔ, την εξόντωση των εξωγήινων του Υμηττού θα αναλάβει ο Άδωνης. Πάσσαλος πασσάλω εκκρούεται.
    Ατύχησε ο ιδιοκτήτης του μινιμάρκετ στην επιλογή του. Ο Καβάφης πέθανε εξαιτίας καρκίνου του λάρυγγα, που τον κονόμησε όντας θεριακλής καπνιστής. Έκοβε τα τσιγάρα στη μέση, μπας και αποφύγει το κακό, αλλά δε βαριέσαι…Αν λοιπόν ο ιδιοκτήτης είχε αντιπροσωπεία (ή αντιπροσωπία 😉) της Φίατ, θα έβαζε φωτογραφία του Παναγούλη, που σκοτώθηκε οδηγώντας το Μιραφιόρι του;

  22. Pedis said

    Ότι η κοινή γνώμη δεν ξέρει ότι αυτό που λέμε τώρα, αφορά μόνο τα χαρτιά. Στην πράξη, το χειρουργείο έχει μία και μόνο προϋπόθεση, για να κάνεις το χειρουργείο της αφαίρεσης. Και ας μην έχεις τα χαρτιά, ας έχεις τα χαρτιά παλιά όπως είναι. Η μόνη προϋπόθεση που βάζει ο ελληνικός νόμος για να κάνεις το χειρουργείο είναι η συγκατάθεση. Δηλαδή το να συμπληρώσεις μια υπογραφή, δηλαδή ότι επιθυμείς ο χειρουργός να προχωρήσει στον χειρουργικό επαναπροσδριορισμό των γεννητικών οργάνων. Επαναπροσδιορισμός των γεννητικών οργάνων γίνεται χωρίς καμία απολύτως προϋπόθεση ηλικιακή, μόνο με τη συγκατάθεση του ατόμου. Όπου ένας ανήλικος πρέπει να έχει και τη συγκατάθεση των γονιών.

    – Αυτό σημαίνει ότι επίσης και εδώ η δημόσια συζήτηση που γίνεται είναι εντελώς παραπλανητική, διότι συζητούμε για το αν θα είναι επαρκώς ώριμο το άτομο αυτό, για να λάβει μια τόσο μεγάλη απόφαση.

    Εδώ είναι τεράστια η ευθύνη της αντιπολίτευσης, και κυρίως της ΝΔ η οποία συγχέει τις δύο διαδικασίες. Συγχέει την προϋπόθεση που υπάρχει για το χειρουργείο σε άλλες χώρες, που σε άλλες χώρες πρέπει να έχεις ψυχιατρική γνωμάτευση, γιατί το λέει ο νόμος τους, για το χειρουργείο όμως, όχι για την ταυτότητα φύλου, με την διοικητική διαδικασία για τη διόρθωση των εγγράφων. Και από τη σύγχυση αυτή βγήκε ο εξωγήινος. Δηλαδή συσκότισε τον κάθετο νομικό διαχωρισμό που υπάρχει ανάμεσα στα δύο αυτά κεφάλαια της “αλλαγής” φύλου. Είπε ότι αφού σε άλλες χώρες θέλουν ιατρική γνωμάτευση για να κάνουν την εγχείριση, εμείς γιατί να μην τη βάλουμε για να αλλάξουμε τα χαρτιά; Το οποίο είναι τελείως διαφορετικό.

    «Τι δεν επετεύχθη με τον νέο νόμο για την ταυτότητα φύλου»

    https://www.thepressproject.gr/article/118178/Sunenteuksi-me-ton-dikigoro-Basili-Sotiropoulo-ti-d-e-n-epeteuxthi-me-ton-neo-nomo-gia-tin-tautotita-fulou

  23. leonicos said

    Μια φορά, ο Γς κι εγώ πήγαμε στον Υμηττό με μια μεγάλη παρέα. Κάποια στιγμή όμως ξεκόψαμε, ο Γς αριστερά (νιμίζω, δεν θυμάμαι καλά,) κι εγώ δεξιά αν και δεν το συνηθίζω, αλλά αν ο Γς πήγε αρριστερά εγώ πού να πήγανα;) για τσίσα. Εκεί που κατουρούσαμε… βλέπω μια ροη΄απέναντί μου. Κάτουρα! «Κάναμε τον γύρο της γης και συναντηθήκαμε;» του φωνάζω. Σιωπή. Τέλειωσα με το κατούρημα, και βλέπω ξαφνικά μπροστά κου έναν Γς αλλαγμένο. Μισό μέτρο πιο ψηλό από το σύνηθες… σα να φορούσε ψηλοπόδαρα. «Πώς ανέβηκες εκεί πάνω;» τον ρώτησα. «Κάνε ένα βήμα, και θα δεις!» Κάνω ένα βήμα… και ουψ… ένιωσα μιαν αόρατη δύναμη να με ανεβάζει στο ύψος του Γς. «Τι συμβαίνει;» του λέω έτοιμος να χάσω κάθε αξιοπρέπεια. «Μη φοβάσαι!» μου απαντάει, «δικοί μου είναι. Έρχονται συχνά!» Στο μεταξύ είχαν έρθει και ο Τζι και ο Μαρτίνος, για τον ίδιο λόγο, αλλά τους μιλούσαμε και δεν μας άκουγαν ούτε μας έβλεπαν. Εντωμεταξύ…. φφφσσστ! ανεβαίνουμε τουλάχιστον 8000 πόδια, η Αθήνα διαμαντόπετρα στης γης το δαχτυλίδι, όχι σκουπιδότοπος, η Βουλή σαν το σαράι του Καραγκιόζη, τα υπουργεία σαν την καλύβα του καραγκιόζη. είχα αρχίσει να φοβάμει λίγο, αλλά ο Γς με καθησύχαζε. Το περίεργο ήταν ότι δεν κρύωνα τόσο ψηλά. Όταν η άνοδος σταμάτησε, κάποιος ήρθε και κου φόρεσε ένα ζευγάρι γυαλιά, και τότε είδα ότι μόλις είχα βγει από ένα διαστημικό ασανσέρ και βρισκόμουν σ’ ένα υπέροχο σαλόνι. ήρθαν κάποιοι και ἀρχισαν να μου συστήνονται. Ο Γς, γνωστός τους από παλιά, είχε αρχίσει ήδη τα καλαμπούρια, πώς πάει η Γη, πώς πάει η Ελλάδα, πώς πάει η Μπουτκαμπταρ (ο πλανήτης τους στη γλώσσα τους) πώ πάει η Ντουνμαρτ (η γυναίκα ενός) η Κοτμαπειυτνρε (του άλλου) κοκ. δεν τις θυμάμαι όλες, ο Γς γυναίκα δεν ξεχνάει, μείναμε εκεί κάμποση ώρα, μας κέρασαν γλυκά γήινα γιατί τα δικά τους δεν μπορούσαμε να τα φάμε, και μας κατέβασαν.

    Και μετά απ’ όλα αυτά, ρωτάω τους αρχιψευταράδες αυτού του ιστολογίου

    ΠΩΣ ΒΛΕΠΕΤΕ ΤΑ ΑΤΙΑ ΧΩΡΙΣ ΤΑ ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΓΥΑΛΙΑ;

    Ουστ, ψεύτες!

  24. leonicos said

    Οι αστυνομικοί κυριολεκτικά “χτενίζουν” τις υποθέσεις που είχε αναλάβει το θύμα»

    Σχολιάζει ένας αναγνώστης κάτω από το άρθρο:

    Αφού είναι κυριολεκτικά, να υποθέσουμε ότι πήραν μια βούρτσα και άρχισαν χτένισμα στους φακέλους;

    Αλλά βέβαια, όπως έχουμε πει και εδώ, ειναι πια πολύ συνηθισμένο το «κυριολεκτικά» να χρησιμοποιείται καταχρηστικά, χωρίς να εννοούμε στην κυριολεξία τη μεταφορά που ακολουθεί.

    Είναι τα ‘μικρά λάθη’ που αναδιαμορφώνουν τη γλώσσα και την κάνουν να εξελίσσεται

  25. Pedis said

    Σχολιάστηκε ο τοπγκανάς;

    ε ρε τρίξιμο που έχουν ρίξει στις βάσεις για να προετοιμάσουν την πολιτική διαφήμιση των βλαμμένων προς τους ηλίθιους!

    Αυτός για την ώρα του χαιδεύει το τσουτσούνι. Περιμένει να το καβαλήσει κι αυτός … Δώστε του μια ευκαιρία, να μιλήσει με τους αγγέλους αντί με τους εξωγήινους!

  26. Πέπε said

    @3:

    «Μαζί με την παρούσα επιστολή θα σου έστελνα και τα λεφτά που μου ζήτησες, αλλά όταν το θυμήθηκα είχα κλείσει τον φάκελο.»

  27. gpoint said

    # 23

    Λεώνικε γνωριζόμαστε, δεν είμαι κανένα παιδάκι να λέω μαλακίες. Περιέγραψα όσα είδα ψύχραιμα, οι εφημερίδες γράφανε τρεις μέρες για το γεγονός αλλιώς θα νόμιζα και γω πως ήμουνα τρελλός γιατί συνήθως ο κόσμος δεν κοιτάζει ψηλά κι όλο το συμβάν είχε διάρκεια δευτερολέπτων. Οταν βγήκα από την βάρκα και ρώταγα γνωστούς κανένας δεν είχε αντιληφθεί τίποτε, μόνο την Δευτερα είδα στην Ελευθεροτυπία πως δεν ήμουνα μόνος αλλά εκατοντάδες που το είχαν δει. Αν πρόσεξες εγώ δεν μίλησα για εξωγήινους απλά για Unknown Flying Object, τα υπόλοιπα είναι συνειρμοί του καθενός

    Μια που ανέφερες το όνομά μου στην ιστορία σου να ξεκαθαρίσεις πως δεν συμπεριλαμβάνομαι στους αρχιψευταράδες του ιστολογίου που γράφεις

  28. Μεταφραστής said

    Καλημέρα

    «Ο κώδωνας του κινδυνου έχει ήδη κρούσει».

    1) Νίκο, ξέχασες μια οξεία.

    2) Αν το διαβάσει Κύπριος αυτό θα τηλεφωνήσει την πυροσβεστική, επειδή θα καταλάβει ότι το κουδούνι του κινδύνου άρπαξε φωτιά.
    Από ξυλούι είναι καμωμένο ετούτον το κουούνιν του κινδύνου, κουμπάρε; Γιατί αν ήταν από μέτταλον, εν θα μμπορούσε να κρούσει.

  29. Αγγελος said

    Ανεξαρτήτως κομμάτων, το «Καλλιεργώντας, ήμερη, κάνναβη στην Αρκαδία» μου φαίνεται αγγλισμός (growing cannabis in Arcadia). Αγγλισμός πολύ διαδεδομένος, αλλά πάντως αγγλισμός: στα αγγλικά ο ρηματικός τύπος σε -ing είναι και επιρρηματική μετοχή, σαν τη δική μας σε -οντας, αλλά και γερούνδιο, δηλαδή υποκατάστατο του απαρεμφάτου: «smoking is forbidden» αντί «it is forbidden to smoke», «seeing is believing» κλπ. Στα ελληνικά, που δεν έχουμε απαρέμφατο, πιστεύω ότι πρέπει κατά το δυνατόν να αποδίδουμε το αγγλικό γερούνδιο με ουσιαστικό: «απαγορεύεται το κάπνισμα», ή εν ανάγκη με παρεμφατικό ρήμα: «ό,τι βλέπεις, αυτό να πιστεύεις» [αν και προτιμώ την πιο σκεπτικιστική εκδοχή: «όσα ακούς, μην τα πιστεύεις, κι όσα βλέπεις, τα μισά / κι όσα πιάνεις με το χέρι, κείνα είναι τα σωστά» 🙂 ]

  30. Γιάννης Κουβάτσος said

    Δεν ήταν ιπτάμενος δίσκος, Τζι. Το τρόπαιο του πρωταθλήματος ήταν. Εκτός από τον ύπνο σας, το βλέπετε και στον ουρανό τώρα. 😉

  31. Αγγελος said

    Το «οφείλει» στη θέση του «πρέπει» μήπως είναι ιστορικά γαλλισμός (il doit…);
    Δεν το είχα ξανασκεφτεί έτσι, αλλά πράγματι, ενώ στέκει όταν το υποκείμενό του έχει πράγματι μια υποχρέωση («ο φορολογούμενος οφείλει να δηλώνει τα εισοδήματά του…»), είναι κάπως σόλοικο όταν το υποκείμενο είναι άψυχο, όπως εδώ («η αντιγραφή οφείλει να έχει συνέπειες»).

  32. ΣΠ said

    Μια σχολαστική διόρθωση. Το σωστό είναι Νάνα (ο τόνος στην παραλήγουσα) Μούσχουρη.

    Το «ενεργής» φαίνεται να είναι συνηθισμένο λάθος μεταξύ καθηγητών. Καθηγητής μου (και του Νικοκύρη) πριν από 40 χρόνια έλεγε «επιφανειακώς ενεργής ουσία».

    Παρόμοιο με την βελτίωση της παιδικής θνησιμότητας ήταν αυτό που άκουσα σε οδηγίες προπονητή προς παίκτες: «να βελτιώσουμε τα λάθη μας στην άμυνα».

    Το «κυριολεκτικά» για να δώσει έμφαση έχει πλέον επικρατήσει (έχω δει «δούλευε κυριολεκτικά 48 ώρες το εικοσιτετράωρο»). Εγώ το αποφεύγω αλλά δεν διορθώνω πια όσους το χρησιμοποιούν.

    Στο δελτίο τύπου του Δήμου Στυλίδας δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να γράψουν “βλ. φώτος”. Τόσο δύσκολο είναι να γράψουν “βλ. φωτογραφίες”;

  33. Αγγελος said

    Αντίθετα, η φράση του Κούλη για τον εξωγήινο μου φαίνεται λογικότατη. Εννοούσε φυσικά ότι είναι «πραγματική ιστορία» το ότι «ένα νέο παιδί [ζητούσε] αλλαγή φύλου, επειδή ανέβηκε στον Υμηττό και του το είπε ένας εξωγήινος», ότι δηλαδή όποιος ζητάει αλλαγή φύλου, χειρουργική ή νομική, υπάρχει κίνδυνος να είναι σοβαρά σαλεμένος, και συνεπώς η γνωμάτευση ψυχιάτρων θα πρέπει να είναι υποχρεωτική.

  34. Γιάννης Κουβάτσος said

    Είναι αλήθεια πως όταν οι αριστεροί καταλαμβάνουν την εξουσία, δημοκρατικά ή αντιδημοκρατικά, τους βγαίνει ένα πάθος για τις στολές (βλ. Στάλιν, Κάστρο κ.α.). Για τους δεξιούς είναι φυσικό, αλλά αριστεροί ανθρώποι τέτοια απωθημένα;

  35. Μεταφραστής said

    Οπότε θα δικαιολογήσουμε τον αγγλότροπο πληθυντικό; Ή θα προτιμούσατε να έγραφε «βλ. photos»;

    Έπρεπε να γράψει φωτογραφίες, όχι αγγλικούρες όπως photos.
    Και εκείνο το Stilida News είναι ενοχλητικό. Για αγγλάκια το έγραψαν;

  36. Pedis said

    # 34 – επικοινωνείς;

  37. gpoint said

    Κοίτα μοντελάκι…

    Κλείστο από τώρα θα σου χρειασθεί του χρόνου για να παρκολουθείς την ομαδάρα σου που θα αγωνίζεταιαπό χωρίου εις χωρίον !

    Εχει και το κατάλληλο χρώμα, του πετάς ένα άσπρο τριφύλι στο πλάι κι είσαι έτοιμος… ΠΑΟ-ΠΑΟ-ΠΑΟ …για βρούβες !

  38. gpoint said

    Το #37 στον Γιάννη Κουβάτσο

  39. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    https://twitter.com/KostasSpyrou/status/918464253975285761

  40. Πέπε said

    32, 35 κ.ά. (φώτος):

    Το «photos», όχι τόσο ως λέξη γενικής χρήσης που σημαίνει φωτογραφίες αλλά κυρίως ως ένδειξη στον τίτλο ενός άρθρου (που σημαίνει ότι το άρθρο περιλαμβάνει φωτογραφίες, αλλιώς περιλαμβάνει βίντεο γιατί με σκέτο κείμενο είναι πλέον σπάνια) είναι τόσο συνηθισμένο σε ελληνόγλωσσα πλαίσια ώστε έχει αρχίσει να λέγεται και προφορικά, όπως και άλλα πράγματα από τον ηλεκτρονικό λόγο έχουν περάσει στον προφορικό. Προφορικά, φυσικά, δεν υπάρχει διάκριση μεταξύ «photos» και «φώτος». Εδώ λοιπόν, στο έξοχο αυτό κείμενο του δήμου Στυλίδας, από τον προφορικό περνάει πλέον και στον καθαυτού γραπτό λόγο (θεωρώ ότι ο ηλεκτρονικός είναι τρίτο ξεχωριστό είδος).

    Για τα βίντεο η αντίστοιχη ένδειξη είναι vid, vids. Δεν ξέρω αν κι αυτό έχει περάσει στον προφορικό λόγο (βιντ, βιντς) αλλά δε θα με εξέπληττε.

    Δε θα ήθελα να υπαινιχθώ ότι δεν είναι χάλια, απλώς ψάχνω να βρω πόθεν μας προύκυψε.

  41. Γιάννης Κουβάτσος said

    36. Με κάποιους δεν θέλω να επικοινωνώ.

    37. 😊 👍

  42. ΓιώργοςΜ said

    Εντωμεταξύ, στη Ρουναμία, οι καλόγεροι τα δίνουν όλα…
    http://news247.gr/eidiseis/viral/kalogeros-ntramer-ta-spaei-me-to-shmantro.4889689.html
    Να επιληφθεί ο ληξίαρχος Νομανσλάνδης, παρακαλώ!
    (εντάξει, ένας απλός αναγραμματισμός είναι, αλλά έχει την πλάκα του).

  43. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    41 Στον Κουβά (τσο) 🙂 🙂 -πετάχτηκε το τριζόνι-
    Καλημέρα σε όλους.

  44. Γιάννης Ιατρού said

    Καλημέρα

    30/37: κορυφαία, και τα δύο

    ΥΓ: Μιάς και πΟΤΕ (μετά από δύο εβδομάδες!!) ακόμα δεν μπόρεσε να αντικαταστήσει το κομμένο καλώδιο της σύνδεσής μου στην βάση μου, μεταφέρθηκα στο ερημητήριο. Αργή, αλλά τουλάχιστον μία που δουλεύει ( σύνδεση) 🙂 🙂

  45. Pedis said

    # 41 – ε τότε δεν βλέπω το λόγο που αισθάνεσαι υποχρεωμένος να σχολιάζεις ντε και καλά και με οδηγό την αντιλογία.

  46. 25, 39

  47. Μαρία said

  48. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    44. https://twitter.com/KostasSpyrou/status/918810094061654017

  49. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Και κατάφερε να τον τουϊτάρουν τα χάβγουλα.Δε βάνω λίκνους.

  50. Γιάννης Ιατρού said

    48: ναί, ναι Εφη 🙂

  51. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    Γειά σας κι ἀπὸ μένα
    λίγο καθηστερημένα. 🙂

    Δὲ μ᾿ ἀρέσει νὰ σχολιάζω τὰ διάφορα μικροκομματικά, ἀλλὰ σήμερα θὰ κάνω μιὰν ἐξαίρεση καὶ γι᾿ αὐτὸ ζητῶ ἐκ προοιμίου συγγνώμη.
    Ὅλος αὐτὸς ὁ σαματὰς ποὺ ἔγινε γιὰ τὴν ἐπιλογὴ φύλου, τοὺς ἐξωγήινους καὶ τὰ σχετικὰ μὲ θλίβει. Λές καὶ δὲν ἔχουμε πιὸ σοβαρὰ προβλήματα ν᾿ ἀντιμετωπίσουμε. Δὲν γίνεται τυχαῖα, βέβαια. Γνωστὴ ἀπὸ παλιὰ ἡ συνταγὴ νὰ βρίσκουμε κάποια, δευτερεύοντα θέματα καὶ νὰ τὰ μεγιστοποιοῦμε γιὰ ν᾿ ἀποσπάσουμε τὴν προσοχὴ τοῦ κόσμου ἀπὸ τὰ σημαντικά· τὰ κόλπα τοῦ ταχυδακτυλουργοῦ. Δίνουμε καὶ κάποιες μάχες μὲ τὴ «συντήρηση» (Ἀδώνηδες, Ἐκκλησία κλπ) καὶ δείχνουμε τὸ προοδευτικὸ μας πρόσωπο. Ἀλήθεια τί γίνεται μὲ τὸ χωρισμὸ Κράτους καὶ Ἐκκλησίας; Ἀκόμα καὶ πολὺ ἁπλᾶ θέματα, θεσμοθετημένα ἀπὸ προηγούμενες κυβερνήσεις, ὅπως ἡ καύση τῶν νεκρῶν, δὲν ὑλοποιοῦνται στὴν πράξη καὶ μένουν μόνο στὰ χαρτιά.

  52. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    >>Το «χρήστρια» είναι απολύτως δόκιμο,
    και δότης δότρια, κλπ (για να μην πάμε στα τονούμενα στη λήγουσα κολυμβητής/τρια, μαθητής,βιολιστής κλπ.) αλλά άλλα εδώ https://el.wiktionary.org/wiki/%CE%BA%CF%81%CE%B9%CF%84%CE%AE%CF%82

  53. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    14. >>της Αρκιούς.
    Ώρα είναι να πούνε και της Πεταλιούς 🙂

    Της εξωγήινης γίνεται

  54. […] […]

  55. sarant said

    Χαιρετώ από Κ-τερν. Τα λέμε το βράδυ!

  56. Pedis said

    […] λέγοντας ότι ο Τραμπ «έχει μακρά πορεία στον χώρο των επιχειρήσεων. Γνωρίζει πότε μια επένδυση μπορεί να είναι επωφελής και πότε όχι. Βλέποντας κάποιος την Ελλάδα σήμερα, νομίζω ότι μπορεί εύκολα να διαγνώσει ότι ανοίγονται μεγάλες επενδυτικές δυνατότητες στους κρίσιμους τομείς της οικονομίας».

    Είναι σαφές ότι οι ΗΠΑ, με δεδομένο το ενδιαφέρον τους για τη σταθερότητα στην περιοχή, αλλά και την εξαιρετικά σημαντική αμυντική συνεργασία μας – μεταξύ άλλων και στη Σούδα- έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον να εργαστούν προς αυτήν την κατεύθυνση. Βρισκόμαστε σε μία περίοδο που οι σκοποί της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας βρίσκουν κοινά σημεία με τη στρατηγική των ΗΠΑ στην περιοχή.

    «Ο τερματισμός της επιθετικότητας της τουρκικής πλευράς στο Αιγαίο, μια κοινά αποδεκτή λύση στο θέμα της ΠΓΔΜ και μία δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, δεν είναι μόνο προς όφελος της χώρας μας αλλά και προς όφελος της Ευρώπης και της διεθνούς κοινότητας. Είμαι πεπεισμένος ότι ο διάλογός και η συνεργασία μας με την αμερικανική κυβέρνηση προς αυτήν την κατεύθυνση, μόνο οφέλη μπορεί να έχει για τα συμφέροντά μας και την περιοχή», προσθέτει ο πρωθυπουργός.

    http://www.efsyn.gr/arthro/tsipras-koina-simeia-me-ti-stratigiki-ton-ipa

    Γράφει ο Ζέλιγκας, λέμε!

  57. Γιάννης Ιατρού said

    51: Δημήτρη γειά,

    συμφωνώ με τη διαπίστωσή σου, πως πολλά κινούνται πολύ αργά σε σχέση με το τι περιμένει ο πολίτης. Το ίδιο και με την διαπίστωσή σου, πως ἔχουμε πολλά και σοβαρά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε, από το να μαλλιοτραβιούμαστε για δευτερεύοντα.
    Τώρα το ποιος σήμερα προξενεί και προωθεί την μεγιστοποίηση του κάθε θέματος εδώ και ενάμισι χρόνια (και γελοιοποιείται κατ΄εμέ) είναι γνωστό.

    Αλλά ειδικά στο θέμα της καύσης των νεκρών, δεν συμφωνώ μαζί σου.

    Για την ιστορία (τι έκαναν οι προγενέστερες της σημερινής κυβερνήσεις 2006-2014 = 8 χρόνια):
    Η αποτέφρωση επετράπη στη χώρα μας το 2006 (Αρθρ. 35 Ν. 3448/2006), περίπου… έναν αιώνα αργότερα από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες (ενδεικτικά Βρετανία 1884, Γαλλία 1887, Γερμανία 1934, Ισπανία 1945). Ωστόσο, δεν μπορούσε να εφαρμοστεί όσο η πολιτεία δεν εξειδίκευε τους όρους ίδρυσης ενός αποτεφρωτηρίου. Κάτι που έγινε τελικά το 2010, με μια απόφαση που ρύθμισε τεχνικού χαρακτήρα ζητήματα. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, όμως, ετέθη ως όρος η γειτνίασή τους με νεκροταφείο, κάτι που υπονόμευσε εκ νέου την υπόθεση…. Περαιτέρω, η αλλαγή της νομοθεσίας περί περιβαλλοντικής αδειοδότησης το 2011 έκανε εκ νέου απαραίτητη την εξειδίκευση των περιβαλλοντικών περιορισμών. Το 2014, ένας νόμος (Ν. 4277), ήρε τον περιορισμό περί νεκροταφείων, ορίζοντας ότι τα αποτεφρωτήρια μπορούν να χωροθετηθούν σχεδόν παντού, εκτός από περιοχές κατοικίας.

    Η παρούσα κυβέρνηση (2015-2017 = 2 χρόνια):
    Αρχικά τον Οκτ. του 2015 (Σκουρλέτης) άνοιξε τον δρόμο (με την συγκεκριμενοποίηση/εξειδίκευση των περιβαλλοντικών όρων κλπ) και με την ψήφιση του Αρθρ. 92 Ν. 4368/2016 και την έκδοση των κανονιστικών διοικητικών πράξεων περί περιβαλλοντικών όρων σύστασης των ΚΑΝ υπήρξε για πρώτη φορά ένα ολοκληρωμένο και λειτουργικό πλαίσιο για την έναρξη της δραστηριότητας των αποτεφρωτηρίων στην Ελλάδα (κάτι πού είχαν αφήσει ανοιχτό, κατ΄εμέ κλείνοντας το μάτι σε γνωστούς κύκλους, οι προηγούμενες κυβερνήσεις….).

    Το πρόβλημα σήμερα:
    Η ίδρυση και λειτουργία των αποτεφρωτηρίων επιτρέπεται μόνο από τους δήμους (ή τα νομικά τους πρόσωπα). Στο πρόσφατο παρελθόν, αρκετοί δήμοι, όπως οι Αθηναίων, Θεσσαλονίκης, Βόλου, Μαρκόπουλου και άλλοι, έχουν προσπαθήσει να ιδρύσουν αποτεφρωτήριο, αλλά οι προσπάθειές τους δεν έχουν ευοδωθεί λόγω της έντονης αντίδρασης της Εκκλησίας και ακραίων θρησκευτικών κύκλων. Ίσως πρέπει να επιστρατευθεί η «ιδιωτική πρωτοβουλία…. 🙂 ). Και μην ξεχνάμε και τα συμφέροντα ορισμένων, που επωφελούνται από την μεταφορά και καύση στη Βουλγαρία (κάπου 2 χιλιάρικα η κατώτερη τιμή, απ΄όσο ξέρω …). Γιατί (και σ΄αυτό το θέμα) όλα από εκεί ξεκινούν και όλα εκεί τελειώνουν: στα μπικικίνια 🙂

  58. Γιάννης Ιατρού said

    55: Kaiserslautern 🙂 Χαιρέτα μας την 1 FC !!!

  59. 44 Αυτό εμένα μου θυμίζει πως

    οπόχει δυο αγαπητικές
    έχει χαρά μεγάλη
    αν τα χαλάσει με τη μια
    τα φτιάχνει με την άλλη

    (αν και ψάχνοντας για επιβεβαίωση το βρήκα: «Όπου έχει δυο αγαπητικές χαρά έχει μεγάλη, γιατί όταν μαλώνει με τη μια κινάει και πάει στην άλλη» που είν’ ακόμα πιο κοντά 🙂 )

  60. gpoint said

    # 59

    Π’αντως η πείρα διδάσκει πως…

    αν τα χαλάσει με τη μιά
    του φεύγει και άλλη

    είναι θέμα διατάραξης ισορροπιών (το είδα και σε φίλο δίγαμο κι οι δυο μαζί τον κυνηγήσανε μόλις τόμαθε η άλλη ενώ η μια το ήξερε ! )

  61. Εντωμεταξύ, ο Τράμπ δήλωσε πως συναντήθηκε με τον πρόεδρο των Παρθένων Νήσων. Οι οποίες ανήκουν στις ΗΠΑ.

    Κι έγινε χαϊβαλές! https://twitter.com/hashtag/PresidentoftheVirginIslands?src=hash

  62. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    51 – Δε νομίζω πως είναι έτσι Δημήτρη, αυτά περί κυβερνητικής παραπλάνησης του λαού με ελάσσονα θέματα για να μη δεί τα μείζονα, είναι μιά καραμέλα που πιπιλάγανε από παλιά τα δήθεν αριστερά-κομμουνιστικά κόμματα και πλέον έχει λιώσει. Ο λαός είναι άβουλος (βλέπεις πως είμαι ευγενικός κι επιεικής☺) και ανίκανος να αντιδράσει σε οτιδήποτε χωρίς καθοδήγηση κι ο λόγος, είναι πως
    στην συντριπτική πλειονότητα τα άτομα που αποτελούν τον λαό δεν έχουν αυτοεκτίμηση, αυτοπεποίθηση και αυτοέλεγχο δεν πιστεύουν στον εαυτό τους δεν στηρίζονται στα πόδια τους κι έχουν χειραγωγηθεί πλήρως από την οικονο ική ελίτ που παίζει χωρίς αντίπαλο και με διαιτητή πιασμένο.
    Δηλαδή τώρα που καταλάγιασε ο θόρυβος θα δεί ο λαός τα σοβαρά προβλήματα και θα αντιδράσει; ας γελάσω τρίς, ΧΑ ΧΑ!☺

    Υ.Γ – Θα το πώ για άλλη μιά φορά, αυτός ο περιφερόμρνος θίασος που αυτοαποκαλείται κυβέρνηση μαζί με τους σαλτιμπάγκους των άλλων κομμάτων αποτελούν το τσίρκο που μας παρουσιάζει η οικονομική ελίτ ώς δημοκρατικό κοινοβουλευτικό θεσμό που μοχθεί για τα κοινωνικά προβλήματα. Στην πραγματικότητα υπηρετεί ΟΛΟΦΑΝΕΡΑ ΚΑΙ ΑΠΡΟΚΑΛΥΠΤΑ ΠΛΕΟΝ, την τράπεζική κοινοβουλευτική δικτατορία της οικονομικής ελίτ που μας πίνει το αίμα κι εμείς λέμε, ΣΦΑΞΕ ΜΕ ΑΓΑ ΜΟΥ Ν’ΑΓΙΑΣΩ, τα υπόλοιπα είναι δικαιολογίες για να μην πολεμήσουμε. Άμα συνηθίσρις στην φάπα δεν σηκώνεις κεφάλι.☺

  63. Ριβαλντίνιο said

    @ 57 Γιάννης Ιατρού

    έντονης αντίδρασης της Εκκλησίας και ακραίων θρησκευτικών κύκλων.

    Και πώς τους εμποδίζει δηλαδή η Εκκλησία ;

    μεταφορά και καύση στη Βουλγαρία

    Δεν χρειάζεται ! Κάθε Νοέμβρη στην επαρχία καίνε τα ξύλα. Διατηρείς το πτώμα στον καταψύκτη ή στο κελάρι ή σε ένα σπήλαιο βρε αδελφέ και τον Νοέμβριο, τσούπ, το πετάς πάνω στην πυρά. Αν βαριέσαι μην φτιάχνεις δική σου πυρά. Κάνε αυτό που περιγράφει ο Θούκυ : άλλοι μεν απέθεταν πρώτον τον ιδικόν των νεκρόν επί ξένης πυράς και την ήναπταν, προλαμβάνοντες εκείνους που την είχαν στήσει, άλλοι δε, ενώ νεκρός εκαίετο ήδη, έρριπταν επάνω εκείνον που έφεραν και έφευγαν. 🙂 🙂 🙂

  64. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    63 – «Και πώς τους εμποδίζει δηλαδή η Εκκλησία ;» Με τα ψηφαλάκια που ελέγχει και δεν τα λές λίγα, μέχρι και τον Τσίπρα πρωθυπουργό έβγαλαν, φυσικά μετά την απελευθέρωση του περιστεριού στα θεοφάνεια, την επίσκεψη στον πατριάρχη και την συνομιλία με την παναγιά στο άγιο όρος, (φήμες λένε πως μετά την συνομιλία, μπήκε και στο βαρέλι 🙂 ).

  65. … υπάρχουν και εξωγήινοι που σε πείθουν να αλλάξεις φύλο …

    Σεξογήινοι,
    της αλλαγής του σεξ.

  66. Ριβαλντίνιο said

    @ 64 ΛΑΜΠΡΟΣ

    ψηφαλάκια που ελέγχει

    Για μένα ο μακαριστός Χριστόδουλος έπρεπε να κατέβει για πρωθυπουργός. Θα σάρωνε ! Στο συλλαλητήριο κατά των ταυτοτήτων που είχε διοργανώσει μιλάμε για πάνω από 1.000.000 κεφάλια. Ο κόσμος έφτανε ως την Λεωφόρο Βουλιαγμένης. Και αφού κόβονταν τα τσίσα των πολιτικών, την επομένη ημέρα της εκλογής του να παραιτούταν και να έλεγε «οι ιεράρχες δεν αναλαμβάνουν κοσμική εξουσία». Αλλά η Εκκλησία θα είχε δείξει την δύναμή της στα πολιτικά κόμματα για να μην πολύ – κουνιούνται.

  67. … επιλογή «Δ.Ξ/Δ.Α.» (Δεν ξέρω / Δεν απαντώ) …

    Από όλες τις δημοσκοπήσεις λείπει η επιλογή

    «Δ.Ξ/Α.Α.» (Δεν ξέρω / Αλλά απαντώ)

  68. Γιάννης Κουβάτσος said

    Δεν είναι πάντως δευτερεύοντα θέματα αυτά που περιθωριοποιούν συμπολίτες μας και τους αναγκάζουν να υποκρίνονται και να δηλώνουν ψευδή ουσιαστικά ταυτότητα, επειδή η πλειονότητα γουστάρει, συνειδητά ή ασυνείδητα, την ομοιομορφία και την ομοχρωμία σε όλα.

  69. spiral architect 🇰🇵 said

    Η καβαφική ατάκα είναι όλα τα λεφτά. Μπράβο στη φεισμπουκική φίλη σου. 🙂

  70. … Καλλιεργώντας, ήμερη, κάνναβη στην Αρκαδία. …

    Προσπαθούσε να δημιουργήσει
    κανναβιότοπο.

  71. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    68 – «Αλλά η Εκκλησία θα είχε δείξει την δύναμή της στα πολιτικά κόμματα για να μην πολύ – κουνιούνται.»
    Πού είδες να της κουνιούνται έστω και στο ελάχιστο; ό,τι θέλει κάνει με όλες τις κυβερνήσεις και δεν πληρώνει μία (σε φόρους εννοώ, ξέρεις εσύ 🙂 ).
    Σούζα τους έχει όλους τους λιμοκοντόρους, όχι και να σηκωθούν τ΄αγγούρια να πηδήξουν τον μανάβη. 🙂

  72. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Ο Αμ(α)βρόσιος καλεῖ σὲ «ἐξέγερση» γιὰ τὴν ταυτότητα φύλου – Πένθιμα οἱ καμπάνες γιὰ μία ἑβδομάδα
    «λήψη μέτρων διαμαρτυρίας»
    «Φτάνει πιά!!! Ἂς μετανοήσουμε, κληρικοὶ καὶ λαϊκοί, γιὰ τὶς ὑποχωρήσεις μας στὴν μεθοδευμένη ἀπεμπόληση τῆς ἑλληνοχριστιανικῆς παραδόσεως, τῆς ἱστορίας καὶ τῆς γλώσσας μας, ποὺ κατὰ τρόπο προκλητικὸ πολεμοῦνται ἀπὸ τὴ Μασονία καὶ ὅλες τὶς σκοτεινὲς δυνάμεις. »
    http://www.orthodoxia-ellhnismos.gr/2017/10/blog-post_51.html

  73. Γιάννης Κουβάτσος said

    Συμφωνώ με τον Λάμπρο. Ο τελευταίος που πήγε να κουνηθεί στην Εκκλησία ήταν ο Αντρέας, η υπόθεση κατέληξε σε άτακτη υποχώρηση της πολιτείας και σε καρατόμηση του εξιλαστήριου θύματος Τρίτση. Α, ναι, και ο Σημίτης με το θέμα των ταυτοτήτων. Αν και αυτός δεν μπορούσε να υποχωρήσει λόγω της ανάγκης εναρμόνισης με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Όλοι οι άλλοι, παχιά λόγια και στο τέλος …σούζα.

  74. Μαρία said

    57
    Το πρόβλημα σήμερα.
    Σύμφωνα με τον κ. Μπαμπούλα η κατασκευή ενός Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών απαιτεί κεφάλαια περίπου 3 εκατ. ευρώ (1,5 εκατ. κοστίζουν μόνον τα μηχανήματα μαζί με την εγκατάστασή τους). Την ίδια στιγμή, οι σοροί οι οποίοι οδηγούνται προς αποτέφρωση στη Βουλγαρία δεν υπερβαίνουν τους χίλιους ετησίως, εκ των οποίων περίπου 100 με 150 μόνο προέρχονται από τη Βόρεια Ελλάδα. «Ο αριθμός αυτός ενδέχεται να αυξηθεί εάν λειτουργήσει στη Θεσσαλονίκη αποτεφρωτήριο, καθώς θα μειώσει κάπως το κόστος το οποίο κυμαίνεται σήμερα από 2.700 έως 3.500 ευρώ. Ωστόσο», σημειώνει ο κ. Μπαμπούλας «στις ορθόδοξες χώρες το ποσοστό των ανθρώπων που επιλέγουν την αποτέφρωση δεν ξεπερνά το 2% των θανάτων. Δεδομένου ότι στην Ελλάδα έχουμε περί τους 100.000 θανάτους ετησίως, αυτοί που θα επιλέξουν την αποτέφρωση από την ταφή δεν πρόκειται να ξεπεράσουν τους 2.000». Δεδομένου, δε, ότι σχεδόν το 90% θα προέρχεται από την περιοχή του Λεκανοπεδίου, μια τέτοια επένδυση στην περιοχή της Θεσσαλονίκης δεν είναι ιδιαιτέρως ελκυστική. «Τουλάχιστον όχι για τις δικές μας επιχειρήσεις. Ίσως κάποια άλλη εταιρία, π.χ. κατασκευαστική, να το επιχειρήσει», σημειώνει ο κ. Μπαμπούλας.

    Πηγή: http://voria.gr/article/anekdoto-egine-to-apotefrotirio-nekron-sti-thessaloniki

  75. Πέπε said

    @53
    και @ Άγγελο που το σχολίασε δις:

    Κι εγώ βρίσκω ότι η ιστορία με τον εξωγήινο ακούγεται λογική. Όχι φυσικά η ιστορία ότι ένας εξωγήινος κατέβηκε στον Υμηττό και είπα «άλλαξε φύλο», αλλά η ιστορία ότι κάποιος είπε ότι ένας εξωγήινος κατέβηκε στον Υμηττό και του είπε …κλπ.

    Στο #53 λέει «η ιστορία είναι πραγματική». Εγώ δεν ήμουν παρών στη συνεδρία του τρελού με τον τρελογιατρό για να ξέρω αν είναι αληθινή, αλλά για όνομα, είναι κανείς που αμφιβάλλει αν υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν στους εξωγήινους ή που ακούνε φωνές;

    Στο #53 λέει ακόμη: «Αυτή τώρα η Πελώνη δεν τρολάρει δηλαδή, δημοσιογραφεί.» Ειλικρινά, πού είναι το απίθανο;

    (Από την άλλη: και διαγνωσμένος τρελός να είσαι, δεν παύεις να έχεις ορισμένα δικαιώματα από κοινού με την υπόλοιπη κοινωνία. Άρα, γιατί όχι και το δικαίωμα να επιλέξεις το φύλο σου, αν για όλους τους άλλους είναι δικαίωμα; Αυτό είναι άλλη συζήτηση. Να το έχεις, αλλά υπό κάποιους όρους.)

  76. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Τον «ανεξέλεγκτο δικαιωματισμό» αναθεματίζει η Ιερά Σύνοδος
    http://www.kathimerini.gr/929782/opinion/epikairothta/politikh/ane3elegktos-dikaiwmatismos
    Κρατάμε για λέξη της χρονιάς αυτον τον ανεξέλεγκτο δικαιωματισμό

  77. Γιάννης Κουβάτσος said

    Ο «δικαιωματισμός», βέβαια, είναι η ασπίδα των μειονοτήτων κατά του μπούλινγκ που τους ασκούν οι πλειονότητες. Ο Χριστός άραγε με ποιων το μέρος θα τασσόταν;

  78. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    77 >>Ο Χριστός άραγε με ποιων το μέρος θα τασσόταν;
    οι διαμεσολαβητές μας με τον Κύριο, δεν έχουν όλοι ευτυχώς την άποψη του Αιγιαλείας κλπ : http://www.lifo.gr/articles/mikropragmata/163191

  79. Γιάννης Κουβάτσος said

    78. Ευτυχώς, Έφη, υπάρχουν κι αυτοί. Δυστυχώς όμως τον τόνο τον δίνουν πάντα οι φανατικοί, οι ακραίοι. Αυτοί που κυριαρχούν με τον μισαλλόδοξο λόγο τους στα ΜΜΕ.

  80. Γς said

    32:

    >Το σωστό είναι Νάνα (ο τόνος στην παραλήγουσα) Μούσχουρη.

    Plaisir d’amour ne dure qu’un moment.
    chagrin d’amour dure toute la vie.

    Και τό΄χω πάντα γιαringtone.
    Και βέβαια ποτέ δεν το ξεπέρασα. Και ούτε που το θέλω. Τoute la vie…

  81. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    75. Πέπε >>βρίσκω ότι η ιστορία με τον εξωγήινο ακούγεται λογική. χάνει τη λογική της καθ΄οδόν,γίνεται φαιδρή καθώς περνάει μέσα από σειρά απιθανοτήτων και φορτισμένων συνειρμών.
    Πάμε στη σκηνή:
    Ψυχίατρος είπε ότι παιδί είπε ότι στον Υμηττό(εκεί ψηλά) ότι εξωγήινοι χα ,είπαν αλλαγή φύλου αχαχαα!
    Πράματι πραματικά, …τικα κα κα κα (στα γέλια)…

  82. π2 said

    76, 77: Θυμάμαι λάθος ότι ο δικαιωματισμός ήταν μια λέξη με αρνητική χροιά σε εξ αριστερών κριτική στην αριστερά (ότι π.χ. καταφεύγει σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων ελλείψει αποτελεσματικών πολιτικών στα οικονομικά); Λίγο προχώ τη βρίσκω την Εκκλησία στα διαβάσματά της αν θυμάμαι καλά.

  83. Avonidas said

    Καλησπέρα.

    Ωραία ταινία να δείτε είναι το K-PAX,

    https://en.wikipedia.org/wiki/K-PAX_(film)

    …έχει και εξωγήινους (Kevin Spacey), και ψυχίατρους (Jeff Bridges). Αλλαγή φύλου στον Υμηττό μόνο δεν έχει 🙂

  84. Avonidas said

    Φίλος που παρακολουθεί τη γλωσσικήν επικαιρότητα, μου έστειλε χρονογράφημα του Πέτρου Μανταίου στο οποίο χρησιμοποιείται ο όρος «δουξουδουά» για την επιλογή «Δ.Ξ/Δ.Α.» (Δεν ξέρω / Δεν απαντώ) των δημοσκοπήσεων και με ρώτησε αν είναι καινούργιος ο όρος.

    Εφόσον λέμε ΔουΝουΤου (ΔΝΤ) και Κουκουέ (ΚΚΕ) χωρίς να παίξει βλέφαρο, δεν βλέπω κάποιο πρόβλημα.

  85. Γιάννης Κουβάτσος said

    82. Μάλλον Γιανναρά διαβάζει η Εκκλησία:
    https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.politeianet.gr/books/9789603530411-giannaras-christos-domos-i-apanthropia-tou-dikaiomatos-183889&ved=0ahUKEwjT5q6svPDWAhWBDcAKHWhKD4AQFghBMAY&usg=AOvVaw1FkDfzVBvAzF_J6ig5rITG

  86. Τα ύστερα του κόζμου! Ο Αδώνιδας ο Γεωργιάδης λαθοθήρας!

  87. Πέπε said

    @84:
    Συμφωνώ, αν και το λέμε προφορικά. Γραπτά το δουξουδουά ολογράφως ξενίζει λίγο. Το ΔΞΔΑ, νομίζω, καθόλου.

    @81:
    Τι εννοείς Έφη;

  88. Avonidas said

    Το αστείο έχει και τη σοβαρή πλευρά του, που είναι ότι η χρήση τέτοιων γελοίων επιχειρημάτων υποτιμάει βαθύτατα τα άτομα που θέλουν να κάνουν διόρθωση ταυτότητας φύλου. Κάτι άλλωστε που συνέβη και με επιχειρήματα αλλων στελεχών της ΝΔ, όπως ότι «οι ισοβίτες θα κάνουν αλλαγή ταυτότητας φύλου για να μετάγονται στις γυναικείες φυλακές» (αυτό το είπε ο Άδωνης) ή ότι κάποιοι θα αλλάζουν ταυτότητα φύλου για να αποφεύγουν τη στράτευση.

    Να πω την αλήθεια, αν ήμουν ισοβίτης και άκουγα τη δήλωση του Άδωνη, θα σκεφτόμουν ότι αξίζει τον κόπο να το προσπαθήσω. Κι άλλωστε, αν ένας μουρλός μπορεί να γίνει Υπουργός Υγείας, γιατί να μη γίνει κι ένας ισοβίτης Μπάρμπαρα; Στους 10 Μικρούς Μήτσους είχε πετύχει 😀

    Όσο για τη στράτευση, υπάρχουν δύο πολύ απλές λύσεις: ή να κάνουμε τη στράτευση υποχρεωτική για άντρες και γυναίκες (πιο μάγκες είναι οι Ισραηλινοί δηλαδή;) ή να καταργήσουμε την υποχρεωτική στράτευση.

    Σε κάθε περίπτωση, δεν βλέπω να απειλείται το αξιόμαχο του στρατού μας από τους διεμφυλικούς:

  89. Γιάννης Ιατρού said

    74: Μαρία,
    ενδιαφέρον θα ήταν να το υπολογίσουμε. Πού ‘σαι ρε Lands;; 🙂
    π.χ. με 2000 πελάτες τον χρόνο και (ας πούμε πολύ ανταγωνιστικά από ένα χιλιάρικο έκαστος), δάνειο 2 μύρια (ας πούμε 12%, 10ετές, ίσως και ΕΣΠΑ), ίδια κεφάλαια 1 μύριο και λειτουργικά έξοδα ???/έτος (προσωπικό, ενέργεια, συντήρηση κλπ.)

    66: νεαρέ Ριβαλδίνιε,
    μου δίνεις την εντύπωσημελανείμωνος υποστηρικτού των «λειψανολατρών» (όπως έλεγε μια εποχή γνωστός σχολιαστής τους Γαλιλαίους 🙂 )

  90. atheofobos said

    21
    Ο καρκίνος του λάρυγγα από τον οποίο πέθανε ο Καβάφης οφείλεται κατά πάσα πιθανότητα (4/5) στο κάπνισμα. Σήμερα όμως ξέρουμε πως υπάρχει ο HPV ο οποίος μπορεί και αυτός να είναι αιτία καρκίνου του λάρυγγα σε άτομα που επιδίδονται σε στοματικό σεξ.
    Σχετικά γράφω στα ποστ μου:
    Ο ΤΡΟΜΟΛΑΓΝΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΞΑΝΑΚΤΥΠΑ!
    http://atheofobos2.blogspot.gr/2012/10/blog-post_19.html

    ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΟΜΑΤΙΚΟ ΣΕΞ ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΛΑΓΝΕΙΑ ΤΟΥ ΣΕΡΑΦΕΙΜ.
    http://atheofobos2.blogspot.gr/2012/10/blog-post.html

    Ο Μάικλ Ντάγκλας αρχικά ομολόγησε και μετά τον ντόρο που έγινε το αναίρεσε, πως αιτία του καρκίνου στον λάρυγγα που εμφάνισε οφείλεται στον HPV, γιατί προφανώς στην περίπτωση του θα έγινε ταυτοποίηση του ιού.
    Ο ΜΑΙΚΛ ΝΤΑΓΚΛΑΣ, Η ΑΙΔΟΙΟΛΕΙΞΙΑ ΚΑΙ Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ.
    http://atheofobos2.blogspot.gr/2013/06/blog-post_10.html

  91. Γς said

    16:

    Στην ίδια περιοχή, την ίδια εποχή πριν καμιά 20ριά χρόνια μας συνέβη κάτι ανεξήγητο.

    Ηταν σε ένα συνέδριο στους Δελφούς [που μια γυναίκα ξεμυάλισε τη «γυναίκα» μου!]

    Δυο τρεις ώρες μετά τα μεσάνυχτα. Μαύρο σκοτάδι, χωρίς φεγγάρι. Γυρίζαμε στο ξενοδοχείο απ το Γαλαξίδι όταν ξαφνικά εμφανίστηκαν κάτι φώτα στον ουρανό.

    Νομίσαμε ότι ήταν αεροπλάνα, αλλά δεν ήταν. Και ούτε μάθαμε ποτέ τι ήταν. Ούτε ξέρω αν τα είδαν άλλοι εκτός από μας.

    Τα ξεχάσαμε. Δεν είχαμε άλλη επιλογή

  92. Πέπε said

    @88:
    Αν εξαιρέσουμε τη στράτευση, που τη θεωρώ έναν αναχρονιστικό θεσμό που μοιραία κάποια στιγμή θα αναθεωρηθεί ριζικά, ποιες νομικές διακρίσεις υπάρχουν μεταξύ των δύο φύλων; Υπάρχει η ηλικία συνταξιοδότησης. Προχείρως δε μου ‘ρχεται κάποια άλλη.

    Νομίζω ότι, επί της ουσίας, το κράτος δεν το ενδιαφέρει τι φύλο είναι ο καθένας, παρά μόνο σε κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις. Σε μια ιδεώδη κοινωνία, πρώτα θα εξαλείφονταν αυτές οι περιπτώσεις και μετά θα καταργούνταν ολωσδιόλου το φύλο ως στοιχείο ταυτότητας. Με λένε Τζο και δε δίνω λογαριασμό κανενός ούτε τι έχω μες στο βρακί μου ούτε πώς αισθάνομαι (άντρας ή γυναίκα ή άλλο). Α, επίσης γεννήθηκα τάδε ημερομηνία, στο τάδε μέρος, αυτό είναι το ΑΦΜ μου κι εκείνο το ΑΜΚΑ μου.

  93. mitsos said

    @84 και @87
    σίγουρα υπάρχει μια διαφορά προφορικού και γραπτού λόγου στην εξοικείωσή μας με φράσεις …
    π.χ. αν δω γραμμενη την φράση «ΘΑ ΓΥΡΙΣΩ ΣΤΙΣ ΜΙΑ…» , θα γκρινιάξω … ενώ συνηθώς το προσπερνώ στον προφορικό λόγο.

  94. ΣΠ said

    40
    Στους τίτλους άρθρων η ένδειξη που βάζουν δεν είναι photos αλλά pics. Στα αγγλικά το photo είναι πια κανονική λέξη και όχι συντομογραφία, την έχουν τα λεξικά. Στα ελληνικά το φώτο δεν είναι τίποτα. Είναι μόνο ένδειξη της τεμπελιάς αυτού που βαριέται να γράψει «φωτογραφία».

  95. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    87. Ανεξεταστέα.Δεν πέτυχε ο τρόπος μου ε; 😦 🙂
    Με ένα ντεκουπάζ (ο θεός να το κάμει),προσπάθησα να αποδώσω την αντίδραση στο άκουσμα της εξωγήινης αφήγησης.Να εξηγήσω πώς καταλήγει …γελωποιητική ξερωγώ(γελαδερή που λέγαμε στα μαθητικά αστεία). Άστο.Αστόησα που λενε.

    Πέπε απου ‘σαι στην Κρήτη,
    ίδια δα,(μόλις τώρα) σ΄ένα από τα τοπικά κανάλια http://www.cretetv.gr/live-stream/ ακουσα από το βοσκό/λυράρη Γιάννη Βάρδα μια μαντινάδα-χαϊκού:
    Νά ΄σουνε ρόδο του Μαγιού
    και να μαι ‘ψιμονέρι
    να σε βαστούσα δροσερό όλο το καλοκαίρι

  96. ΚΩΣΤΑΣ said

    Για άλλη μια φορά η θεία ελληνική μας γλώσσα – που θά ‘λεγε και ο Βάταλος – θριάμβευσε! Οι ξένοι πήραν ως δάνειο αμετάφραστο τη λέξη κωλοτούμπα – kolotoumpa. Νόμιζα ότι θα περιλαμβάνονταν στα σημερινά μεζεδάκια, πώς του διέφυγε του Νικοκύρη μας;

  97. «το «κρούω» δεν είναι ρήμα λαϊκό ώστε…»
    #Νομίζω ότι παραείναι λαϊκο: Τα νταούλια κρουν μπρε Στέργιο και το ψίκι(ι) χορεύ(ει), λέει ένα …πανάρχαιο Θράκιον άσμα

    «Γιατί όμως «μια χρήστης»; Το «χρήστρια» είναι απολύτως δόκιμο…»
    #Δεν βρίσκω καθόλου δόκιμη την …χρήστρια. Πόσοι την …χρησιμοποιούν στον καθημερινό λόγο;;

    «αν θέλουμε ντε και καλά να το πούμε στα μεταξωτά της αρχαιας, θα πούμε «ιδίαις μεθόδεσιν», όπως λένε κάποιοι «ιδίαις χερσίν»».
    #Πόθεν αλιεύεται το «μεθόδεσιν», για την σύνθετη λέξη μέθοδος;;

  98. Μαρία said

    96

    Kolotumba, a Greek word

  99. sarant said

    Επανήλθα, ευχαριστώ για τα νεότερα!

    58 Έχει πέσει στη Β΄ κατηγορία, βέβαια!

    67-70 🙂

    74 Οπως ήταν ίσως αναμενόμενο, η σορός έγινε και αρσενικό (οι σοροί, οι οποίοι…)

    76 Ναι μπράβο, ιδίως άμα είναι ανεξέλεγκτος είναι επίφοβος
    82 Θυμάσαι πολύ καλά

    96 Μα, έχουμε βάλει άρθρο από το 2015

    Kolotumba, a Greek word

    97α Είναι ιδιωματικό, δεν είναι λαϊκό της κοινής νεοελληνικής
    97γ Έχει διορθωθεί αυτό εδώ και ώρες, μεθόδοις

  100. ΚΩΣΤΑΣ said

    98 – 99 στ

    Συγνώμη, δεν είχα υπόψη μου αυτή την ανάρτηση. Νόμιζα ότι ο Αλέξης ήταν ο αίτιος αυτού του γλωσσικού δανείου, βλέπω ότι προηγήθηκαν άλλοι.

  101. Μαρία said

  102. Emphyrio said

    Να κανω ενα shameless plug στην δωρεα σωματος και/ή οργανων μετα θανατον, για να μην παει χαμενο και πεταμενο το σαρκιον αφου κλωτσησουμε τον κουβα; Ουτε εξοδα, ουτε παπαδες, ουτε ταφοι και ξεθαματα, και βοηθαμε και την ρημαδα την επιστημη να βρει απο τι τα τιναξαμε και να βοηθησει την θνησιμοτητα των επομενων;

    Ειμαι πολυ πανω απο δεκα χρονια γραμμενος στον http://www.eom.gr/ – εν μερει και για να εξιλεωθω απο τις καταστροφες που εχω προκαλεσει τοσα χρονια στην μαθητιωσα νεολαια.

  103. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    101. Καθετοποίηση της οριζοντίωσης εδώ και τώρα 🙂 . Αλήθεια τί μπορεί να θέλει να πει;

  104. spatholouro said

    «Ο κώδωνας του κινδύνου έχει ήδη κρούσει»
    Μπορεί να ξενίζει, μπορεί εγώ να έλεγα «έχει ήδη σημάνει», αλλά γινόταν βλέπω τέτοια χρήση:

    https://books.google.gr/books?id=pg8LAQAAMAAJ&q=%22%CE%BF+%CE%BA%CF%8E%CE%B4%CF%89%CE%BD+%CE%BA%CF%81%CE%BF%CF%8D%CE%B5%CE%B9%22&dq=%22%CE%BF+%CE%BA%CF%8E%CE%B4%CF%89%CE%BD+%CE%BA%CF%81%CE%BF%CF%8D%CE%B5%CE%B9%22&hl=el&sa=X&ved=0ahUKEwiQ_Zqn6vDWAhVC7xQKHYs9BNAQ6AEIKzAB

    https://books.google.gr/books?id=rbaPQdMjFTcC&pg=RA1-PA80&dq=%22%CE%BF+%CE%BA%CF%8E%CE%B4%CF%89%CE%BD+%CE%BA%CF%81%CE%BF%CF%8D%CE%B5%CE%B9%22&hl=el&sa=X&ved=0ahUKEwiQ_Zqn6vDWAhVC7xQKHYs9BNAQ6AEIJTAA#v=onepage&q=%22%CE%BF%20%CE%BA%CF%8E%CE%B4%CF%89%CE%BD%20%CE%BA%CF%81%CE%BF%CF%8D%CE%B5%CE%B9%22&f=false

    https://books.google.gr/books?id=fLxBAAAAYAAJ&q=%CE%BF+%CE%BA%CF%8E%CE%B4%CF%89%CE%BD+%CE%BA%CF%81%CE%BF%CF%8D%CE%B5%CE%B9&dq=%CE%BF+%CE%BA%CF%8E%CE%B4%CF%89%CE%BD+%CE%BA%CF%81%CE%BF%CF%8D%CE%B5%CE%B9&hl=el&sa=X&ved=0ahUKEwiilfq36PDWAhXDPxQKHVn_DSY4ChDoAQgtMAI

    https://books.google.gr/books?id=12piAAAAMAAJ&q=%CE%BF+%CE%BA%CF%8E%CE%B4%CF%89%CE%BD+%CE%BA%CF%81%CE%BF%CF%8D%CE%B5%CE%B9&dq=%CE%BF+%CE%BA%CF%8E%CE%B4%CF%89%CE%BD+%CE%BA%CF%81%CE%BF%CF%8D%CE%B5%CE%B9&hl=el&sa=X&ved=0ahUKEwiilfq36PDWAhXDPxQKHVn_DSY4ChDoAQgzMAM

    https://books.google.gr/books?id=12piAAAAMAAJ&q=%CE%BF+%CE%BA%CF%8E%CE%B4%CF%89%CE%BD+%CE%BA%CF%81%CE%BF%CF%8D%CE%B5%CE%B9&dq=%CE%BF+%CE%BA%CF%8E%CE%B4%CF%89%CE%BD+%CE%BA%CF%81%CE%BF%CF%8D%CE%B5%CE%B9&hl=el&sa=X&ved=0ahUKEwiilfq36PDWAhXDPxQKHVn_DSY4ChDoAQgzMAM

    https://books.google.gr/books?id=i68CAAAAcAAJ&pg=PA212&dq=%CE%BF+%CE%BA%CF%8E%CE%B4%CF%89%CE%BD+%CE%BA%CF%81%CE%BF%CF%8D%CE%B5%CE%B9&hl=el&sa=X&ved=0ahUKEwjZ5bz96vDWAhVKOBQKHRd0BNI4KBDoAQhSMAk#v=onepage&q=%CE%BF%20%CE%BA%CF%8E%CE%B4%CF%89%CE%BD%20%CE%BA%CF%81%CE%BF%CF%8D%CE%B5%CE%B9&f=false

  105. cronopiusa said

  106. gpoint said

    Σκατά πρωτάθλημα θα δούμε και φέτος, πέναλτυ-εφεύρεση υπερ του ΟΣΦΠ μετά το αναπάντεχο 3-3 του Πανιωνίου και πνίξιμο σε πέναλτυ υπέρ του Πανιωνίου. Μόνο το ραμολιμέντο γεροσάββας θα μιλήσει για εξαιρετική διαιτησία καμαρώνοντας που για άλλη μια φορά δολοφονεί το άθλημα. Ευαγγέλλου το όνομα του διαιτητή που για χάρη του γίνονται επεισόδια ακόμα στο γήπεδο.

  107. sarant said

    104 Πολύ ωραίο το «έχει σημάνει»!

  108. Γιάννης Κουβάτσος said

    Θυμάμαι τον δάσκαλό μου τον Πορφυρίου να λέει «Έκρουσε ο κώδων» εν έτει 1973. Μου το κόλλησε και το λέω και εγώ στα παιδιά.

  109. ΚΩΣΤΑΣ said

    Κρούω τον κώδωνα του κινδύνου, ήταν πολύ συνηθισμένη έκφραση. Και σήμερα ακούγεται, βέβαια πιο αραιά.

  110. Βάταλος said

    Εντιμώτατοι κύριοι,

    1) Διακόπτω την 6ήμερον σιωπήν μου, προκειμένου να ευχαριστήσω από την έγκριτον ιστοσελίδα σας τον εξοχώτατον Πρωθυπουργόν του Ρωμέικου κ. Αλέξιον Τσίπραν, όστις σήμερον Σαββάτον 14 Οχτώβρη 2017 (10 π.μ. ώρα Σικάγου) μάς έκαμε την μεγίστην τιμήν να συναντηθή με την Κοινότητά μας (Ελληνόψυχοι Ελληνοαμερικανοί του Ιλλινόϊ) εν Σικάγω. Από όλας τας Ρωμέικας Κοινότητας του Ιλλινόϊ και γενικώς των ΗΠΑ, ο κ. Τσίπρας προυτίμησε την ιδικήν μας, κατόπιν προτροπής της ελληνοψύχου συντρόφου του κυρίας Περιστέρας, ήτις διάκειται ευμενέστατα προς την Πατρώαν Ελληνικήν Θρησκείαν, διό και εβάπτισε τα τέκνα της με αρχαιοελληνικά ονόματα (Φοίβος – Παύλος και Ορφεύς – Ερνέστος).

    Θα ερωτήση ο κακόψυχος Σαραντάκειος αναγνώστης: Και πόθεν γνωρίζει η κ. Περιστέρα την Κοινότητά μας; Ότε σήμερον την πρωΐαν εθέσαμε και ημείς αυτήν την ερώτησιν εις τον νεαρόν Αλέξιον, μάς διεβεβαίωσε ότι η κ. Περιστέρα είναι καθημερινή αναγνώστρια του Σαραντακείου Ιστολογίου και φανατική οπαδός των σχολίων του γέροντος Βατάλου!..

    2) Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως τον Πρωθυπουργόν του Ρωμέικου, διότι είχε την καλωσύνην να αναβιβάση εις τον εν Twitter λογαριασμόν του τας φωτογραφίας από την συνάντησιν με την ηγεσίαν της Κοινότητός μας. Με την άδειαν του κ. Σαραντάκου και προκειμένου να εκτιναχθή το παρόν Ιστολόγιον εις την βαθμολογίαν της Αλέξαινας, θα αναβιβάσω κι εγώ μίαν από τας φωτογραφίας αυτάς, όπου διακρίνεται εις τα δεξιά ο γέρων Βάταλος, όστις μόλις έχει χαιρετίσει τον κ. Τσίπραν και του συνιστά τα μέλη της Κοινότητός μας. Τα οποία (κατόπιν ιδικής μου αυστηρής εντολής) προσήλθον εις την συνάντησιν άνευ κραββάτας, αποσπάσαντα επαινετικόν σχετικόν σχόλιον από τον κ. πρωθυπουργόν

    3) Αντιλαμβάνομαι ότι μετά τας αποψινάς καταιγιστικάς εξελίξεις εις το Ιλλινόϊ, θα λυσσάξη ο κακόψυχος Ιατρού και οι γνωστοί ζηλιάρηδες μπολσεβίκοι αναγνώσται που αποτελούν την κλίκαν του. Ο οποίος Ιατρού (εν συνεργασία με τον κ. Σαραντάκον, όστις όλας αυτάς τας 6 ημέρας που απουσίαζεν ο γέρων Βάταλος, ανεβίβασε τας καλυτέρας αναρτήσεις του έτους διά να μή καταποντισθή το Ιστολόγιον εις την βαθμολογίαν της Αλέξαινας) εκατάφερε να αναβιβάση μόλις 37 θέσεις το Ιστολόγιον (σήμερον Νο= 1.261 από το 1.298 της περασμένης Κυριακής), πράγμα διά το οποίον ασφαλώς θα επαίρεται ο τάλας…

    Μετά της δεούσης τιμής
    Γέρων Βάταλος
    αιμύλος και σπουδαιόμυθος

    ΥΓ-1: Να μή τολμήση ο κακόψυχος Ιατρού ή άλλος χριστιανομπολσεβίκος αναγνώστης και αμφισβητήση την σημερινήν συνάντησιν του Πρωθυπουργού της Ελλάδος με την Κοινότητά μας, διότι θα γελοιοποιηθή πανελληνίως. Αν προκληθώ, θα αναρτήσω αύριον το μεσονύκτιον τους διαλόγους που είχομεν με τον νεαρόν Αλέξιον και τας φωτογραφίας που ετράβηξαν τα μέλη μας, και ας γίνη του Κουτρούλη ο Γάμος εις το χρεοκοπημένον Ρωμέικον…

    ΥΓ-2: Είμαι πολύ περίεργος, αν τα γνωστά λαγωνικά του παρόντος Ιστολογίου (Σπαθόλουρον, Σπυρίδων, Δύτης των νιπτήρων, νεαρός Ριβαλδίνιος και λοιποί) καταφέρουν και ανακαλύψουν το ονοματεπώνυμον του γέροντος Βατάλου, μετά την αποψινήν ανάρτησιν της φωτογραφίας του εις το Ιστολόγιον

  111. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    @97 Θυμήθηκα το αγγελοκρούεται = ξεψυχάει του Λουντέμη.

  112. Γς said

    >ανέβηκε στον Υμηττό και του το είπε ένας εξωγήινο

    Αστείο [μακάβριο] που κατέληξε κοινωνικό πείραμα:

    Την εποχή που οι μπομπίνες μαγνητοφώνου ήταν πανάκριβες και όλο τις σβήναμε και ξαναγράφαμε.

    Σε μια από αυτές είχε μείνει μια φράση μόνο του φίλου μας Θανάση που είχε αυτοκτονήσει. Μερικές μόνο λέξεις από ένα τηλέφωνό του, που είχα μαγνητοφωνήσει:

    «Ελα ρε! Τι κάνεις;»

    Κι ο ρουφιάνος έπαιρνα τους φίλους και άκουγαν τον Θανάση [από το υπερπέραν]. Δεν υπήρχε αναγνώριση κλήσεων τότε.

    Και οργίασαν.

    -Με πήρε ο Θανάσης και μου είπε [τούτο και το άλλο].

    Περίεργο φαινόμενο. Και όλα τα σενάρια έπαιζαν. Εκτός της εμπλοκής του Γς, του καλύτερου φίλου του εκλιπόντος που παραπονιόταν κιόλας τάχα μου, που δεν τον είχε πάρει κι αυτόν τηλέφωνο.

    `Το θέμα είχε πάρει διαστάσεις. Το ψέμα πήγαινε σύννεφο.

    Εμαθαν την αλήθεια μετά από δεκαετίες.

    Κι ήταν τόσο γραφικοί στις αφηγήσεις τους, όπως και στις μαρτυρίες τους στα κανάλια για εξωγήινους, ιπτάμενους δίσκους και τέτοια, που ήταν τότε η εποχή τους.

    Ηταν να απορείς πόσο ανάγκη είχαν το ψέμα και με πόσο πάθος το σέρβιραν δημοσίως.
    Σοβαρά παιδιά, καταξιωμένοι καθηγητές Πανεπιστημίου σήμερα.

  113. dryhammer said

    111. Υπάρχει (υπήρχε) και το «αγγελοκρούζεται» που τό ‘λεγε μια θειά μου.

  114. Λεύκιππος said

    110 Βρε Βάταλε, τι μαλλί είναι αυτό, στην ηλικία σου; Μπράβο, μπράβο

  115. ΣΠ said

    114
    Το βάφει.

  116. sarant said

    Kαλημέρα από εδώ!

    Βλέπω είχαμε και αποκαλύψεις 🙂

  117. LandS said

    Το θέμα με την νομική αναγνώριση ταυτότητα φύλου δεν είναι δευτερεύον, αφού αφορά τη ζωή, την ευτυχία και την κοινωνική ένταξη μιας υπαρκτής ομάδας ανθρώπων. Δεν έγινε νόμος για να αποπροσανατολίσει, αφού η Ελλάδα ακολούθησε άλλες χώρες της ΕΕ στα πλαίσια της εναρμόνισης του δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα και θα την ακολουθήσουν άλλες.
    Και, επί τέλους, δεν είναι θέμα επιλογής ή προτίμησης. Το φύλο σε επιλέγει δεν το επιλέγεις και δεν καθορίζεται μόνο από τα εξωτερικά γνωρίσματα. Η ωριμότητα του ατόμου έχει να κάνει με τη αντιμετώπιση των επιδράσεων που η κοινωνία έχει πάνω του, όχι με τη καθαυτή ταυτότητα του φύλου του.
    Όσο για το παράδειγμα με τον εξωγήινο δεν είναι ζήτημα αν πιστεύει κάποιος στην δυνατότητα συνομιλίας μαζί τους ή όχι. Είναι ζήτημα του κατά πόσο πιστεύει κάποιος ότι τέτοια δήλωση για τη ταυτότητα φύλου μπορεί να γίνει τόσο επιπόλαια για τόσο ακραία επιπόλαιο λόγο. Και μια αυτοκτονία τότε, θα μπορούσε να έχει γίνει επιπόλαια για επιπόλαιο λόγο.

  118. Πέπε said

    @117:
    Μα ακριβώς αυτό! Αν πρόκειται για διαταραγμένους, μπορεί ο εξωγήινος ή κάθε άλλο πλάσμα της φαντασίας τους να τους βάλει να αυτοκτονήσουν, να σκοτώσουν κλπ..

    Αν είσαι διαταραγμένος και θες ν’ αλλάξεις φύλο, το πρόβλημα είναι ότι είσαι διαταραγμένος και όχι τόσο η αλλαγή φύλου. Αν είσαι διαταραγμένος και θες ν’ αυτοκτονήσεις (ή να σκοτώσεις κλπ.), και τα δύο είναι πρόβλημα.

  119. 99 Sarant
    «97α Είναι ιδιωματικό, δεν είναι λαϊκό της κοινής νεοελληνικής»
    #Νομίζω ότι χρησιμοποιείται ευρέως η «φυτευτή» στα νεοελληνικά φράση «κρόυει τον κώδωνα του κινδύνου». Επίσης η λέξη κρουστά (όργανα) ίσως και άλλες. Πάντως, παρ΄ημίν παλαιότερα το ρήμα κρούω χρησιμοποιούνταν (αποκλειστικά) αντί του χτυπώ (και σήμερα φίφτι-φίφτι)

    «97γ Έχει διορθωθεί αυτό εδώ και ώρες, μεθόδοις»
    #Δεν είδα τη διόρθωση. Τσιορ-τσιοπ!!

  120. Πέπε said

    119:
    Το θέμα είναι ότι ενώ με το ρήμα χτυπώ μπορείς να πεις και «εγώ χτυπάω το κουδούνι» και «το κουδούνι χτυπάει» (χωρίς να χρειαστεί να βάλεις παθητική φωνή, χτυπιέται), δεν ισχύει το ίδιο με το κρούω. Εγώ κρούω τον κώδωνα, ο κώδων κρούεται. (Κάπως άγαρμπο, αλλά η μόνη άλλη λύση είναι να αλλάξεις ρήμα.)

  121. Πέπε said

    Παρεμπιπτόντως, τη φράση «ο κώδων έκρουσε» θυμάμαι ανέκαθεν, μάλλον, να τη λέμε στο σχολείο ως ελαφρά χιουμοριστική παραλλαγή για το «το κουδούνι χτύπησε». Όχι βέβαια με συνείδηση ότι αυτό που λέμε είναι ασύντακτο -τότε θα ήταν υψηλής ποιότητας μποστικό χιούμορ-, απλώς έτσι, για να το προκαλέσουμε ένα μικρό χαμογελάκι. Υποθέτω ότι θα το έλεγαν σε όλα τα σχολεία, και όσο πιο πίσω πάμε, πλησιάζοντας τα χρόνια κυριαρχίας της καθαρεύουσας, θα ήταν και πιο διαδεδομένο.

    Ίσως ο αρθρογράφος να έχει κι αυτός καταγεγραμμένη την ίδια ανάμνηση, και να τον παρέσυρε.

  122. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    (υπακούνε) *στο ντέφι που τους κρούουν οι ιθύνοντες*
    στο 24/7 ράδιο ο Γιάννης Τζανετάκος για τους αστυνομικούς συντάκτες τώρα

  123. gpoint said

    # 110

    Σάββας Θεοδωρίδης !!!

    Θα μου πεις … Βάταλε, πως δεν είσαι αυτός. Δεν έχει σημασία κι αυτός τα ίδια ψέμματα με σένα λέει και φυσικά ΔΕΝ είσαι εσύ ο εικονιζόμενος, για ξεκάρφωμα την έβαλες

  124. Αγγελος said

    O πατέρας μου, Ρουμελιώτης αλλά που είχε περάσει τα παιδικά του χρόνια στη Χίο και ζήσει σε πολλά μέρη της Ελλάδας πριν εγκατασταθεί στα 30 του στην Αθήνα, έλεγε «θα σε κρούξω» εννοώντας «θα σε χτυπήσω» (στο τάβλι).

  125. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    111. Αγγελοσκιάστηκε λέγανε στο χωριό τον αγγελοκρουσμένο . Εγγελοσκιάστηκε,προφέρεται.Είδε σκιά αγγέλου δηλαδή.Ασκιά (η) είναι το φάντασμα (από τη σκιά προφανώς)
    (Γ)κρουσμένος, ο παλαβός ,αυτός που έχει κάποια (ψυχική κυρίως) αρρώστια.

  126. Αγγελος said

    (117-118) Και άμα κάνουμε νόμο που να διευκολύνει την αυτοκτονία («ευθανασία»), θα βάλουμε (ελπίζω) χίλιες ασφαλιστικές δικλείδες ώστε να μην καλύπτονται αυτοί που τους το σύστησε εξωγήινος στον Υμηττό. Να τους εμποδίζουμε φυσικά δεν μπορούμε, αλλά μην τους κατοχυρώνουμε κιόλας νομικά!

  127. Αιμ said

    110. Ρε τι γίνεται στο κόσμο τούτο …

  128. Pedis said

    Δια της ιδίου μετριοφρόνου χειρός του Φρυδός

    «Διά της οικονομικής αναπτύξεως ο Καραμανλής δεν επεδίωκε μόνον την υλικήν πρόοδον του Εθνους αλλά και την βαθυτέραν αναμόρφωσιν της ζωής αυτού.»

    […]

    «Ο Τρικούπης είχε την ατυχίαν να τερματίση την σταδιοδρομίαν με την χρεωκοπίαν της Ελλάδος. Ενώ ο Καραμανλής την ετερμάτισεν με πρωτοφανή άνθησιν της Ελληνικής οικονομίας»

    http://www.efsyn.gr/arthro/o-protos-viografos-toy-ethnarhi

    [Αρθρο σχετικά με τον μπιντέ που έκανε στον Καραμανλή ο Κωνσταντόπουλος του Ελεύθερου Κόσμου.]

  129. Γιάννης Ιατρού said

    Η χωροφυλακή

    ξέρει ποιός είναι και πως φαίνεται ο γνωστός σχολιαστής. Επομένως μην προκαλεί …. 🙂

  130. spatholouro said

    #108
    Την ίδια ακριβώς εποχή (1973, Α΄ Γυμνασίου) στον Πειραία ο φιλόλογος όχι αστεία Μιχ. Παπαποντικός μάς έλεγε όταν χτυπούσε κουδούνι για διάλειμμα:
    -Εσήμανε ο κώδων

    Κι όταν θέλαμε να τον δουλέψουμε και να την κάνουμε νωρίτερα, κάναμε βαβούρα με τα θρανία, και όταν μας ρώταγε «τι συμβαίνει;»
    -Εσήμανε ο κώδων, απαντούσαμε…

  131. spatholouro said

    #104
    Επίσης, εάν γουγλίσει κανείς «κρούει ο κώδων», θα βρει και άλλα παραδείγματα σύγχρονα, οπότε θαρρώ πως δεν πρόκειται εν τέλει για μεζεδάκι…

  132. ΣΠ said

    25

  133. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    Πολλά άπονα κι αλύπητα κρούσινε και βαρίσκου
    κι επά κι εκεί πηδού ως αϊτοί κι αναπαημό δε βρίσκου.

    Ερωτ. Ε 1799-1800

  134. Μαρία said

  135. Emphyrio said

    Ουτε κρουει ο κωδων του σχολειου, ουτε σημαινει, ουτε αλλα παρομοια. When the bell goes, you can go.

  136. dryhammer said

    121,130 Στα δικά μου σχολικά χρόνια λέγαμε (παρόλο που μιλούσαμε και γράφαμε δημοτική) «Ήχησεν ο κώδων» καθότι στα Χιώτικα υπάρχει και ο αόριστος ήχυσεν(ε)

  137. Μαρία said

    133
    Ερωτ. Δ

    Σαν αρπάχνει Γκόγκλιαρς τ’ βασταγαριά
    δέκα κρούει κι μια μιτρά
    κι απ’ τ’ σκάλα τ’ γκουρδουκλά.
    Μην του κρους, βρε Γκόγκλιαρε μ’, του κουρτσούδ’
    του κουρτσούδ’ είνι μικρό καμιά σαρανταριά χρουνό.
    Απο νταρνακιώτικο παραδοσιακό σε ρυθμό καρσιλαμά 🙂

  138. spiral architect 🇰🇵 said

    Καλώς τα δεχτήκαμε!

    (κάποιοι άλλοι θα έλεγαν «αν δεν μπορείς να αποφύγεις κάτι, κάτσε και απόλαυσέ το»)

  139. gmich said

    Σήμερα κατάφερα να διάβασα όλα τα χθεσινά σχόλια . Ακόμη και το 110.

  140. gmich said

    Ιδιοκτήτης Γραφείων Τελετών στην Θεσσαλονίκη μας λέει πως «Μια τέτοια επένδυση (αποτεφρωτήρια Νεκρών ) στην περιοχή της Θεσσαλονίκης δεν είναι ιδιαιτέρως ελκυστική . Τουλάχιστον όχι για τις δικές μας επιχειρήσεις» Άκου ελκυστική επένδυση! Ενώ τα Γραφεία Κηδειών ή Τελετών είναι άκρως κερδοφόρα.

  141. 129: πιφ, κονσέρβες…

  142. spiral architect 🇰🇵 said

    Οριζοντίωση στον ορίζοντα και η παρανόηση του Τσίπρα:

    Το κλισιόμετρο (άλλως τεχνητός ορίζοντας) σε οποιοδήποτε υψόμετρο και να βρίσκεται το αεροσκάφος, αλλά σε οριζόντια θέση δείχνει τα εικονικά πτερύγια ευθυγραμμισμένα με μια οριζόντια διάμετρο του κύκλου που ονομάζεται τεχνητός ορίζοντας.

    Κανονικά στο αλτίμετρο έπρεπε να αναφερθεί.
    (αν τον πήγε πολύ ψηλά ο κυβερνήτης)

  143. 120 (σχετικά και τα σχόλια 121, 122, 125, 131, 133, 135, 136, 137)
    »Το θέμα είναι ότι ενώ με το ρήμα χτυπώ μπορείς να πεις και «εγώ χτυπάω το κουδούνι» και «το κουδούνι χτυπάει» (χωρίς να χρειαστεί να βάλεις παθητική φωνή, χτυπιέται), δεν ισχύει το ίδιο με το κρούω. Εγώ κρούω τον κώδωνα, ο κώδων κρούεται. (Κάπως άγαρμπο, αλλά η μόνη άλλη λύση είναι να αλλάξεις ρήμα.)».

    #Η δημοτική μούσα λεει ότι δεν υπάρχει καμία «αγραμποσύνη» ούτε υπάρχει λόγος ν’ αλλάξουμε ρήμα: Ίδε «τα νταούλια κρουν μπρε Στέργιο» (σχόλιο 97), «μην του κρους, βρε Γκόγκλιαρε μ’, του κουρτσούδ(ι)» (σχόλιο 133).
    Πέρα όμως από τη δημοτική μούσα και το καθαρευουσιάνικο «κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, στην καθομιλούμενη χρησιμοποιούνται και κάμποσα …αδερφάκια του κρούω: Σημειώθηκαν ήδη τα κρουστά όργανα. Μπορούν να προστεθούν και άλλα όπως: Αποκρούω- απόκρουση (του τερματοφύλακα), συγκρούω-σύγκρουση, (διερευνητική) κρούση, (μουσική) υπόκρουση, παράκρουση, ανάκρουση (ύμνου), κρούσματα (επιδημίας), κρουστικό (τρυπάνι).

  144. Πέπε said

    @143:
    α) Το «μην το κρους το κορ’τσούδι» δεν απαντά στο θέμα μας. Φυσικά και μπορείς να κρούσεις ένα κορίτσι ή ένα κουδούνι, μπορεί όμως (γλωσσικά) το κουδούνι να κρούσει; Δηλαδή το ρήμα κρούω, σε ενεργητική φωνή, να έχει παθητική διάθεση όπως συμβαίνει με το χτυπάω;

    Το άλλο παράδειγμα, με τα νταούλια που κρουν, ομολογώ ότι αυτό ακριβώς δείχνει, ότι το ρήμα μπορεί στην ενεργ. φωνή να είναι και παθητικής διάθεσης. Αλλά και πάλι παραμένω επιφυλακτικός: έχουμε από τη μια πλευρά μια λαϊκή και ιδιωματική σύνταξη, σωστή σύμφωνα με τους δικούς της κανόνες, κι από την άλλη μια λόγϊα φράση με λέξεις όπως «κώδων», που υπόκειται σε άλλους κανόνες.

    β) Μιας και αναφέρθηκαν άλλες εμφανίσεις του κρούω στη σημερινή γλώσσα, και μεταξύ αυτών και τα κρουστά όργανα, να αναφέρουμε και το εξής:

    Μεταξύ μουσικών συνηθίζεται η λέξη «κρουστός» γι’ αυτόν που παίζει κρουστά. Τυπικά αυτό δεν είναι σωστό, αφού κρουστός σημαίνει ότι τον κρούουν, ενώ ο μουσικός κρούει ο ίδιος το όργανό του. Πάντως ακριβώς το ίδιο ισχύει και για τους πνευστούς. Δεν είναι ακριβώς μουσική αργκό, είναι μάλλον μια γωνιά της άτυπης, προφορικής κοινής γλώσσας που λόγω θεματολογίας την επισκέπτονται περισσότερο μουσικοί παρά άλλοι.

  145. Και το ανάποδο: ο περπατημένος, έχει περπατήσει ο ίδιος.

  146. spatholouro said

    «έκρουσεν ο κώδων» το 1893:
    https://books.google.gr/books?id=TB0rAAAAYAAJ&q=%CE%B5%CE%BA%CF%81%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%B5%CE%BD+%CE%BF+%CE%BA%CF%8E%CE%B4%CF%89%CE%BD&dq=%CE%B5%CE%BA%CF%81%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%B5%CE%BD+%CE%BF+%CE%BA%CF%8E%CE%B4%CF%89%CE%BD&hl=el&sa=X&ved=0ahUKEwjKspOx5vXWAhVMrRQKHVkNDQ0Q6AEINjAD

    «έκρουσεν ο κώδων» και το 1910:
    https://books.google.gr/books?id=yBxAAAAAYAAJ&q=%CE%B5%CE%BA%CF%81%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%B5%CE%BD+%CE%BF+%CE%BA%CF%8E%CE%B4%CF%89%CE%BD&dq=%CE%B5%CE%BA%CF%81%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%B5%CE%BD+%CE%BF+%CE%BA%CF%8E%CE%B4%CF%89%CE%BD&hl=el&sa=X&ved=0ahUKEwjKspOx5vXWAhVMrRQKHVkNDQ0Q6AEIMTAC

    έκρουσεν και το 1920:
    https://books.google.gr/books?id=5ChDAQAAMAAJ&q=%CE%B5%CE%BA%CF%81%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%B5%CE%BD+%CE%BF+%CE%BA%CF%8E%CE%B4%CF%

  147. ΚΩΣΤΑΣ said

    «μην το κρους το κορ’τσούδι»

    Στη Θεσσαλία το κρούω έχει μερικές φορές τη σημασία του ακουμπάω και όχι χτυπάω. Μη με κρους – μη με ακουμπάς. Νομίζω ότι με αυτή τη σημασία λέγεται και για το κορ’τσούδ’ – μην απλώνεις χέρι, μην το ακουμπάς.

  148. sarant said

    143-144-146 Εγώ δεν λεω ότι δεν ακουγόταν στην καθαρεύουσα το «έκρουσεν ο κώδων» ή ότι δεν ακούγεται ιδιωματικά το «κρούω» ή ότι δεν έχουμε σε χρήση παράγωγα όπως κρουστός, απλώς ότι το «ο κώδωνας έχει ήδη κρούσει» με παραξενεύει.

  149. Μαρία said

    147
    Την ακούμπησε για τα καλά με τη βασταγαριά 🙂

    Την απειλή «θα πάρω τη βασταγαριά…» δεν την έχετε στη Λάρσα φαίνεται.

  150. ΚΩΣΤΑΣ said

    149
    Όντως τη λέξη βασταγαριά την αγνοώ. Άρα το δέρνει το κορίτσι. Εκείνο που κατάλαβα από το σχόλιο 137 είναι το: απ’ τ’ σκάλα τ’ γκουρδουκλά

  151. Πέπε said

    @146:

    Σπαθόλουρο, συγχώρησέ μου για μια φορά να σπάσω τη συμπεφωνημένη σιωπή:

    Το πρώτο σου λινκ λέει «ο κώδων έκρουσε τον επικήδειον»: δεν είναι η ίδια σύνταξη.

    Το δεύτερο, οκέι, πάω πάσο.

    Στο τρίτο έχουμε πάλι την ίδια σύνταξη όπως στο πρώτο, ο κώδων έκρουσε + αντικείμενο. (Το σωστό λινκ είναι https://books.google.gr/books?id=5ChDAQAAMAAJ&focus=searchwithinvolume&q=%CE%B5%CE%BA%CF%81%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%B5%CE%BD+%CE%BF+%CE%BA%CF%8E%CE%B4%CF%89%CE%BD)

  152. Μαρία said

    150
    Αφού την έδειρε, την έσπρωξε, η κοπέλα κατέβηκε τη σκάλα κατρακυλώντας κι έμεινε κουτσή.

  153. Γς said

    23 @ Λεώ

    Δεν το είχα δει!

    😉

Σχολιάστε