Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Παραδείσια μεζεδάκια

Posted by sarant στο 11 Νοεμβρίου, 2017


Και βέβαια τα ονομάζω «παραδείσια» επειδή μέσα στην εβδομάδα έσκασε το σκάνδαλο με τα Paradise Papers, όπου μάθαμε πως ακόμα και η Ελισάβετ της Αγγλίας τις οικονομίες της τις φυλάει σε εξωχώριες εταιρείες -να έχει κι ένα αποκούμπι για τα γεράματα.

Τα Paradise Papers ονομάστηκαν έτσι από τους φορολογικούς παραδείσους όπου εμπιστεύονται τις οικονομιες τους, μακριά απ’το αγριεμένο πλήθος, οι πλούσιοι και οι διάσημοι του πλανήτη. Ο παράδεισος, πάντως, δεν έχει ετυμολογική σχέση με τον… παρά, παρόλο που όλο το παραδάκι σε παραδείσους κρύβεται.

Αλλά επειδή σήμερα είναι Σάββατο και κατ’ εξαίρεση δεν λεξιλογούμε, δεν θα ασχοληθώ σε τούτο το άρθρο με τα πολύ ενδιαφέροντα λεξιλογικά του παραδείσου αλλά και των havens/heavens. Αυτά θα μείνουν γι’ άλλο άρθρο -εμείς προχωράμε ευτράπελα και πολυσυλλεκτικά με τα αλιεύματα της εβδομάδας, μαργαριταρένια και μη.

Και ξεκινάω με μια πολύ ωραία λαπαλισάδα στον τίτλο άρθρου για την αποφυλάκιση της Βίκης Σταμάτη: Εκτός της φυλακής η Βίκυ Σταμάτη, γιατί αποφυλακίστηκε!

Η λαπαλισάδα είναι λέξη λέξη που την χρησιμοποιεί ο φίλος μου ο Γιώργος Κεντρωτής. Λέγεται και «αλήθεια του ντε Λα Παλίς», εννοώντας την αυτονόητη αλήθεια, την πρόδηλη κοινοτοπία -όπως ο γενναίος ντε Λα Παλίς, που ένα τέταρτο πριν πεθάνει ήταν ζωντανός ακόμα. Βέβαια, ο Λα Παλίς αξίζει άρθρο, πάντως ο τίτλος του άρθρου για τη Βίκυ Σταμάτη όντως αποτελεί λαπαλισάδα, παρόλο που θεωρητικά θα μπορούσε να είναι «εκτός της φυλακής» η Βίκυ Σταμάτη όχι επειδή αποφυλακίστηκε αλλά επειδή π.χ. απέδρασε ή επειδή είχαν απεργία οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι.

* Την Κυριακή έχουμε και τις εκλογές της κεντροαριστεράς και δυστυχώς δεν παρακολούθησα το τελευταίο ντιμπέιτ, ούτε την σχετική συζήτηση, οπότε δεν μπορώ να σας σερβίρω παρά μόνο ένα μεζεδάκι και δη απο δεύτερο χέρι, από σχόλιο φίλου στο Φέισμπουκ:

[…] θα πω ένα στίγμα επιγραμματικό […]

Η Φώφη μιλάει και πίσω στα ράφια της βιβλιοθήκης αυτοκτονούν μαζικά γραμματικές και συντακτικά

* Τα άχρηστα εισαγωγικά της εβδομάδας σε άρθρο αθλητικού ιστοτόπου:

Αποπνικτική ήταν η ατμόσφαιρα λίγο πριν την έναρξη του ντέρμπι στο ΟΑΚΑ Η αστυνομία έκανε χρήση χημικών στα επεισόδια που σημειώθηκαν με οπαδούς της ΑΕΚ της Θύρας 35.

Όπως φαίνεται και από τις εικόνες, οι παίκτες της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ «δάκρυσαν» μόλις εισέπνευσαν τα δακρυγόνα.

Πείτε μου, για ποιο λόγο μπαίνουν τα εισαγωγικά; Είναι μεταφορική η χρήση της λέξης; Δεν δάκρυσαν; Μπήκε στα μάτια τους καπνός απ’ το τσιγάρο τους πυκνός, γι’ αυτό τα βλέπεις που’ναι τόσο δακρυσμένα;

Όπως λέει και ο φιλος που έστειλε το μεζεδάκι, ο συντάκτης του άρθρου είναι «ο Ζολώτας των εισαγωγικών». Πιο κάτω έχει και εισαγωγικά στο «έπεσαν» (τα χημικά)!

* Τη φωτογραφία τη στέλνει φίλος και αναρωτιέται αν αυτοί που γράφουν «επικεφαλών» θα εκπαιδεύσουν τους φοιτητές στη… συγγραφή μελέτης. «Τα ISO και τα HACCP μάς μάραναν», λέει.

Κι ένα ενδιαφέρον ερώτημα που θέτει ο φίλος. Στην πίσω όψη της αφίσας (δεξιά στη φωτογραφία) αναγράφεται: Έκπτωση για πρόωρη κράτηση

Ο φίλος μου αναρωτιέται:
Αν δεν απατώμαι, η λέξη «πρόωρος» έχει αρνητική σημασία. Εδώ θα έπρεπε να πουν «έγκαιρη κράτηση», έτσι δεν είναι;

Θαρρώ πως είναι το μόνιμο πρόβλημα μετάφρασης του αγγλ. early. Προφανώς το πρόωρος είναι αρνητικό, αλλά το έγκαιρος δεν είναι ακριβές. Αν κάποιος κάνει κράτηση πριν από τη λήξη της προθεσμίας είναι έγκαιρος αλλά όχι early.

Μια λύση είναι το «πρώιμος», που δεν έχει μόνο αρνητική χροιά, αφού δηλώνει και την πρώτη φάση μιας χρονικής περιόδου, π.χ. η πρώιμη χαλκοκρατία.

Μια άλλη λύση είναι να το στρίψουμε σε επίρρημα: Έκπτωση σε όσους κάνουν κράτηση νωρίς.

* Είπε προχτές ο πρωθυπουργός, μιλώντας στην Ευρωαραβική διάσκεψη, ότι η Ελλάδα «έχει διαβεί το Ρουβίκωνα της κρίσης».

Δεν μπορεί να είναι σωστό αυτό, ούτε μεταφορικά. Όταν λέμε ότι κάποιος διέβη/πέρασε τον Ρουβίκωνα εννοούμε ότι πήρε μια ριψοκίνδυνη και αμετάκλητη απόφαση -ότι δεσμεύτηκε σε μια πορεία δράσης από την οποία δεν υπάρχει πισωγύρισμα. Στη φράση του πρωθυπουργού ταιριάζει ο «κάβος» που τον είχαν αναφέρει προηγούμενοι πρωθυπουργοί, σίγουρα ο Αντ. Σαμαράς το 2012 («περνάμε τον τελευταίο κάβο» –είχαμε γράψει άρθρο). Ίσως ο λογογράφος του Αλέξη Τσίπρα να ήθελε να αποφύγει τον κάβο γι’ αυτό τον λόγο, αλλά ο Ρουβίκωνας δεν ταιριάζει καθόλου.

Καιρό σκέφτομαι να γράψω άρθρο για το θέμα, ανάμεσα στ’ άλλα και εξαιτίας της φερώνυμης οργάνωσης. Τώρα έγραψε ο Λίγγρης στη Λεξιλογία κάμποσα, οπότε θα πρέπει να περιμένω λίγο για να γραψω το δικό μου άρθρο.

* Στις επαρχιακές εφημερίδες διαβάζει κανείς ειδησάκια απο την καθημερινότητα των κατοίκων που δεν τα βρίσκει στον τύπο πανελλήνιας εμβέλειας, και το ίδιο ισχύει και για τους ιστότοπους. Ετσι, σε χιώτικο ιστότοπο δημοσιεύτηκε η είδηση ότι ένας Καταρρακτούσης μηχανικός πέρασε (με το πλοίο) στ’ ανοιχτά απ’ το χωριό του. Το -ούσης είναι το χιώτικο παραγωγικό τέρμα (αν λέγεται έτσι) για τα πατριδωνυμικά, δηλαδή ο μηχανικός είναι απο τον Καταρράκτη.

Ο φίλος που το στέλνει επισημαίνει το «επόμενος σταθμός τους είναι το λιμάνι της Αιγύπτου», αλλά εγώ πρόσεξα περισσότερο ότι ο μηχανικος έχει το παρατσούκλι «Τσικίτος» και αυτό δηλώνεται στο άρθρο (και στα σχόλια απο κάτω).

Σιγά τα σπουδαία νέα, θα πείτε, όλοι ξέρουν ότι στα μικρά μέρη όλοι έχουν παρατσούκλια, που μερικές φορές είναι και απαραίτητα αν υπάρχουν πολλοί συνεπώνυμοι και… συνονοματεπώνυμοι. Πράγματι. Αλλά αυτό που πρόσεξα εγώ είναι ότι το παρατσούκλι του μηχανικού γράφεται λατινοπρεπώς, Chiquitos, και στο άρθρο και στα σχόλια των αναγνωστών. Πολύ πρόσφατα χαρακτήρισα ψηλομύτικη αυτή τη συνήθεια. Μήπως γερνάω;

* Στα σαββατιάτικα άρθρα μας δεν επισημαίνουμε μόνο στραβά κι αξιοκατάκριτα, αλλά και γενικώς αξιοσημείωτα, μερικές δε φορές και αξιέπαινα.

Στην τελευταία κατηγορία θαρρώ πως ανήκει η Ανοικτή Βιβλιοθήκη του φίλου συγγραφέα Γιάννη Φαρσάρη, μια πλούσια συλλογή από κείμενα που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο δεν προστατεύονται από δικαιώματα -ανάμεσά τους και αρκετά πολύ αξιόλογα!

* Και συνεχίζω με ένα ακόμα θέμα που ελπίζω να μην το βρείτε αξιοκατάκριτο.

Τις προάλλες ήμουν καλεσμένος στην εκπομπή της Θέκλας Τσελεπή στο Κόκκινο 105.5.

Στη σελίδα About του ιστολογίου ανεβασα το ηχητικό αρχείο της εκπομπής, όπως το επεξεργάστηκε ο φίλος μας ο Γιάννης (του γιατρού). Το ακούτε και από εδώ:


* Φίλος που βλέπει το ματς Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού στο μπάσκετ για την Ευρωλίγκα, αναρωτιέται για ποιο λόγο ο μεν Ολυμπιακός μεταγράφεται «γαλλοπρεπώς» ως Olympiacos, ενώ ο Παναθηναϊκός ως Panathinaikos, δηλαδή -cos στη μια περίπτωση και -kos στην άλλη, σε όλες τις επίσημες ιστοσελίδες (παράδειγμα).

Υποθέτω ότι έτσι επέλεξαν οι υπεύθυνοι των ομάδων όταν κάποτε διάλεξαν πώς θα μεταγράφεται η ομάδα στο λατινικό αλφάβητο, ποια θα ειναι η διεθνής ονομασία της. Παντως εγώ θα μετέγραφα Olympiakos. Αλλά ως γνωστόν δεν είμαι γάβρος.

* Σε ένα ενδιαφέρον κατά τα αλλα άρθρο για τις εξωχώριες εταιρείες και τα παραδείσια καταφύγια, γίνεται λόγος για τα «νησιά Τσανέλ», τα οποία είναι σαφώς αρμοδιότητα της Γεωγραφικής Υπηρεσίας της Νομανσλάνδης.

Και χωρίς τον παρατονισμό, το «Νησιά Τσάνελ» που το βρίσκουμε συχνά στο Διαδίκτυο, δεν είναι σωστό, και ακόμα περισσότερο δεν είναι σωστό το «Αρχιπέλαγος Τσάνελ«, που κι αυτό νομανσλανδιανό είναι.

Τα Channel Islands τα λέμε «Νησιά της Μάγχης» ή «Αγγλονορμανδικές νήσους».

* Πριν από μερικές μέρες το ντουντλ της Γκουγκλ (το doodle της Google, για να πάω με το πνεύμα της εποχής) ήταν αφιερωμένο σε έναν Ιάπωνα στατιστικολόγο, τον Hirotugu Akaike.

Στη σχετική είδηση, το in.gr και άλλοι ιστότοποι μας πληροφόρησαν ότι «Τα 109 χρόνια από τη γέννηση του Hirotugu Akaike, ενός από τους σπουδαιότερους Ιάπωνες στατιστικολόγους, γιορτάζει με το σημερινό της doodle η Google.»

Όμως ο κ. Akaike γεννήθηκε το 1927, άρα είχαμε την επέτειο των 90 χρόνων από τη γέννησή του. Πώς έγιναν τα 90 χρόνια 109, αγνοώ -είναι πάντως αρκετά ειρωνικό να γίνεται αριθμητικό λάθος στην επέτειο της γέννησης ενός μαθηματικού, δεν βρίσκετε;

* Και η αστεία επιγραφή της εβδομάδας, αλιευμένη από το Φέισμπουκ.

Yποθέτω ότι τα φο μπιζού της προσφοράς θα είναι γερμανικά, γι’ αυτό και τα λένε… φον μπιζού!

* Ένα ωραίο μαργαριτάρι, που το έκανε κοινός θνητός και άκουσα να το διηγούνται:

– Εσύ που πληρώνεσαι αμυδρά, θα έπρεπε να δείχνεις μεγαλύτερη προσοχή στη δουλειά σου, επέπληξε κάποιος κάποιον άλλο.

Φυσικά, εννοούσε «πληρώνεσαι αδρά».

Το δυστύχημα είναι πως τα τελευταία χρόνια πολλοί, πάρα πολλοί έχουν την εντύπωση πως «πληρωνονται αμυδρά», κι ας είναι απόλυτα ευσυνείδητοι στη δουλειά τους…

* Κι άλλο ένα μεταφραστικό μαργαριτάρι από ερασιτεχνικούς υποτίτλους, που το ξεσήκωσα από τη σελίδα φιλου στο Φέισμπουκ:

Βλέπω κατεβασμένη από το ίντερνετ την ταινία «Ο νεαρός Μαρξ» του Ραούλ Πεκ. Οι ελληνικοί υπότιτλοι είναι από κάποιον -προφανώς ερασιτέχνη- μεταφρασμένοι μέσω αγγλικών.
Σε κάποια φάση, ο Μαρξ και ο Ένγκελς παίζουν σκάκι. Ο Μαρξ απειλεί τον βασιλιά του Ένγκελς και προφέρει την αντίστοιχη λέξη που πρέπει να πει σύμφωνα με τους κανόνες του σκακιού (στα ελληνικά λέμε «ρουά» ή «σαχ»). Στα αγγλικά το λένε «check».
Ο υπότιτλος γράφει: «Έλεγχος».

* Ο Γιωργος Σκαμπαρδώνης μ’ αρέσει, αλλά στα βιβλία του. Στις συνεντεύξεις του βγάζει ρηχότητα κι έπαρση -και σε μια πρόσφατη συνέντευξη, όπου κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι… τρώει τα μπιζέλια με μαχαίρι (πρώτη φορά το ακούω αυτό) θαρρώ πως διεπραξε… απόφευγμα.

Διότι, στην ερώτηση αν βελτιώνεται ο Έλληνας, απαντάει:

«Για να απαντήσω σε αυτό πρέπει να θέσουμε κριτήρια. Σε σχέση με τι, ως προς τι, και ποιο είναι το καλό και το κακό. Πάντως μας πρόλαβε ο Ηράκλειτος. Έλλην αεί παις. Βελτιώνεται επί τα χείρω, χειροτερεύει προς το καλύτερο»

Εντάξει, το «βελτιώνεται επί τα χείρω» είναι ατάκα, και η πάση θυσία επιδίωξη της ατάκας είναι ένα άλλο κουσούρι του καλού συγγραφέα, που φαίνεται και στους τίτλους μερικών βιβλίων του (πχ Όλα βαίνουν καλώς εναντίον μας).

Αλλά ο Ηράκλειτος τι φταίει; Αν δεν κάνω κάποιο φρικτό λάθος, ο σκοτεινός Εφέσιος δεν είπε τίποτα τέτοιο. Το μόνο σχετικό παράθεμα από τους αρχαίους είναι το «Έλληνες αεί παίδες εστέ» αλλά αυτό δεν το είπε ο Ηράκλειτος, το είπε ο Πλάτωνας -ή πιο σωστά ο Πλάτωνας (στον Τίμαιο) λέει ότι το είπε στον Σόλωνα ενας Αιγύπτιος ιερέας (όταν εμείς κατεβαίναμε από τα δέντρα, εκείνοι είχαν χτίσει καμιά χιλιάδα πυραμίδες). Οπότε;

* Έχει βουήξει, κατά το κοινώς λεγόμενο, η μπλογκόσφαιρα με τη δημοσίευση της αγγελίας του Δήμου Περιστερίου στη Διαύγεια (εδώ η πρωτότυπη δημοσίευση, στη σελ. 8 νομίζω), όπου ενα από τα αποδεικτικά που πρέπει να προσκομισουν οι υποψήφιοι στον διαγωνισμό είναι:

«Κατάλογος συμβάσεων τριών (3) τουλάχιστον παρόμοιων (Κώστα τις έχουν οι προμηθευτές που θέλουμε; αλλιώς προσάρμοσέ το) με την παρούσα σύμβαση προμηθειών που εκτελέσθηκαν την τελευταία τριετία (όχι αναγκαστικά σε ξεχωριστά έτη), συνοδευόμενος από βεβαιώσεις ορθής εκτέλεσης και ολοκλήρωσης

Φυσικά, το απόσπασμα που έχω τονίσει δεν έπρεπε επουδενί να τυπωθεί, ήταν σχόλιο ίσως του προϊσταμένου προς τον συντάκτη, να προσέξει να μη γίνει λάθος, να μη διατυπωθεί ο όρος έτσι που να αποκλείει τον επιθυμητό προμηθευτή -αν, ας πούμε, είχε ο λεγάμενος εκτελέσει μόνο 2 συμβάσεις θα έμπαινε «2» αντί για «3».

Κάμποσες φορές έχει συμβεί ανάλογη γκάφα -θα θυμαστε το μνημειώδες της Καθημερινής, to 2009, όπου σε ένα άρθρο όπου απαριθμούνταν γενναιόδωρες επιχορηγήσεις υπήρχε η παρατήρηση «Λέο, δες το λίγο με τον Ζήρα, γιατί ειναι φίλοι μας αυτοί».

Κι άλλα τέτοια περιστατικά έχω υπόψη μου και ίσως αξίζουν χωριστό άρθρο.

Πάντως ο Δήμος Περιστερίου καταγγέλλει προβοκάτσια, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει σε τι συνίσταται -εκ των υστέρων τάχα μπήκε η επισήμανση προς Κώστα, από κάποιον σαμποτέρ;

Ωστόσο, κι αφού γελάσουμε με τη γκάφα των Περιστεριωτών, να αναρωτηθούμε ποιο θα ήταν το «κανονικό»; Να δημοσιευτεί τάχα η προκήρυξη του στημένου διαγωνισμού (ας δεχτούμε πως ήταν στημένος) χωρίς την ενοχοποιητική φρασούλα;

Και βέβαια, όταν γίνεται η γκάφα που φέρνει τα άπλυτα στη φόρα, ποιος την πληρώνει; Δεν θυμάμαι ποιος είναι ο Λέο και ποιος ο Ζήρας, αλλά στην περίπτωση της Καθημερινής γράφτηκε ότι το μάρμαρο το πλήρωσαν η διορθώτρια και ο συντάκτης ύλης -όχι εκείνος που ζήτησε να χαλκευθεί η είδηση αλλά εκείνος που αμέλησε να κρύψει τη χάλκευση.

243 Σχόλια to “Παραδείσια μεζεδάκια”

  1. Γς said

    Καλημέρα

    Κι έγραφε η φίλη μου η Mitsa Makri στο ΦΒ.

    Την παρεξηγήσατε τη Σταμάτη.
    Το δάχτυλο με το σπασμένο νύχι της μας έδειχνε.

    Και θυμήθηκα μια που έβγαλε το χέρι της στο αυτοκίνητο. Κι εγώ δεν την προσπέρναγα. Περίμενα να στρίψει

    Στέγνωνε τα νύχια της που είχε βάψει

  2. dryhammer said

    Καλημέρα.

    Το -ούσης είναι το κυριότερο πατριδονυμικό στη Χίο, αλλά όχι απόλυτα.

    πχ Αιγνουσιώτης από Αιγνούσα, Βολισσιανός από Βολισσό, Καρδαμυλίτης από Καρδάμυλα, Αμαδιανός από Αμάδες, Καλιμασιώτης από Καλιμασιά και βέβαια Χιώτης και ο κάτοικος της πόλης της Χίου (Χώρας), Χωραΐτης

    και το πιο ιδιότροπο: Λιθονομούσης ή και Λιθομενούσης από το Λιθί. (Τό παλιότερο όνομα του Λιθιού ήταν Λιθί-λιμένας και από κει το περίεργο πατριδονυμικό)

  3. atheofobos said

    Έκπτωση για πρόωρη κράτηση

    Το καλύτερο από όλα θα ήταν να έγραφε: Υπάρχει έκπτωση στις κρατήσεις μέχρι τότε.

  4. LandS said

    Για να λέμε και του στραβού το δίκιο, όταν φας δακρυγόνο καίει τόσο πολύ ο λαιμός σου και τσούζουν τόσο πολύ η μύτη και τα μάτια που το τελευταίο πράμα που σε νοιάζει είναι τα δάκρυα.
    Για τύπους σα και μένα, που η πρώτη σημασία του δακρύζω είναι συγκινούμαι, τα εισαγωγικά είναι χρήσιμα. Αν έλεγε «έκλαψαν» θα ήταν απαραίτητα.

  5. Γς said

    >Καιρό σκέφτομαι να γράψω άρθρο για το θέμα, ανάμεσα στ’ άλλα και εξαιτίας της φερώνυμης οργάνωσης.

    Κάτι γράψαμε ο Π2 κι εγώ χτες

    Όσοι γλείφουν δεν γλύφουν

    Όσοι γλείφουν δεν γλύφουν

  6. ΓιώργοςΜ said

    Καλημέρα!
    Μ’ άρεσε πολύ ο Φον Μπιζού, υποθέτω γάλλος εμιγκρές που πρόκοψε στη Γερμανία.
    Κλαυσίγελως με το «πληρώωεστε αμυδρά».
    Μ’ αρέσει το «πρώιμες κρατήσεις», γιατί να κρατάμε τη λέξη μόνο για τα ζαρζαβατικά;

  7. Γιάννης Κουβάτσος said

    Μεζεδάκι στη δήλωση της δικηγόρου τού Κουφοντίνα: ο Κουφοντίνας είναι προσωπικότητα σεβαστή και εκτιμητέα από μεγάλο μέρος της κοινωνίας.
    Εκτός της προφανούς προκλητικότητας της δήλωσης περί σεβαστού φαρμακοχέρη, νομίζω πως εκτιμητέος είναι αυτός που πρέπει να εκτιμηθεί, όχι αυτός που ήδη χαίρει εκτιμήσεως. Κάνω λάθος;
    https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://thecaller.gr/ellada/dikig-sev-ektim-pros-koufont/&ved=0ahUKEwiRi43VibbXAhXqNJoKHawZBcEQFggkMAA&usg=AOvVaw0u0JTDvg_zXdPMSdu1YaTP

  8. Γς said

    5:
    Ωχ, κι ο Π2:

    Όσοι γλείφουν δεν γλύφουν

  9. ΓιώργοςΜ said

    *πληρώνεστε (ούτε να το γράψω δε μπορώ)
    Τελευταία, το ορθότερο θα ήταν η λέξη να μπαίνει μονίμως σε εισαγωγικά, εκτός εξαιρετέων περιπτώσεων.

  10. LandS said

    6 τέλος.
    Μπα, πιο συχνές είναι οι πρόωρες κυήσεις κλπ. 🙂

    «Έκπτωση στις πρώτες κρατήσεις»

  11. LandS said

    Τελικά ο Τσίπρας δεν καλύπτει μόνο τον «Ρουβικώνα», όπως λέει ο Κούλης, τον προμοτάρει κιόλας. 🙂

  12. atheofobos said

    Σχετικά τώρα με την αγγελία του Δήμου Περιστερίου.
    Αν μια ιδιωτική εταιρεία χρειάζεται να αγοράσει πχ ένα φωτοτυπικό μηχάνημα, αναθέτουν σε ένα υπάλληλο να κοιτάξει την αγορά και να αγοράσει αυτό που καλύπτει τις ανάγκες τους.
    Για την ίδια δουλειά στο δημόσιο, επειδή όλοι είναι εκ προοιμίου απατεώνες, οπότε δεν μπορούν να κάνουν την αντίστοιχη διαδικασία, πρέπει η αγορά να γίνει με μειοδοτικό διαγωνισμό βάσει τεχνικών προδιαγραφών που πρέπει να έχει η προκήρυξη.
    Όποτε αυτός που του ανατίθεται η συγγραφή της και είναι συνήθως αυτός που θα το χρησιμοποιήσει και άσχετος στις περισσότερες φορές από τεχνικές προδιαγραφές, παίρνει το φυλλάδιο του μηχανήματος που θέλει να αγοράσει, το αντιγράφει και έτσι καταφέρνει τελικά να το αποκτήσει μετά από σημαντική καθυστέρηση αποκλείοντας ταυτόχρονα να βρεθεί κάποιος μειοδότης που να προσφέρει κάποια μπακατέλα .
    Επιπρόσθετα επειδή το δημόσιο καθυστερεί να το αγοράσει και να το εξοφλήσει, ο προμηθευτής ΠΑΝΤΑ το προσφέρει σε τιμή αρκετά μεγαλύτερη από αυτή που το αγοράζει ο ιδιώτης.

  13. cronopiusa said

    https://twitter.com/GerosKokoras/status/928884456643063808

    Καλή σας μέρα!

  14. sarant said

    Kαλημέρα, σας ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    7 Αν το «εκτιμητέα» νοηθεί ως «που αξίζει εκτίμηση» στέκεται. Αλλά μάλλον ήθελε να πει αυτό που λες.

  15. leonicos said

    Telik;a ;oloi poylhm;enoi e;inai ;oloi. Από σουσουδισμό.

    Το ζήτημα δεν είναι ότι ο διαγωνισμός είναι στημένος. Ακόμα κι αν βάλουν κάποιον από τους ‘εκτὀς’ σήμερα, αυτός θα ξέρει ότι ‘έκλεισε γι’ αυτόν η πόρτα ‘περιστέρι’ ενώ μπορεί να είναι στημένος σε άλλες ‘προσφορές’. είναι τέτοια η μαφία, που και οι αδικημένοι δεν τολμάνε να μιλήσουν.

  16. cronopiusa said

    https://twitter.com/_Wiesenthal_S_/status/929061532662685696

  17. leonicos said

    Το δυσάρεστο δεν είναι ότι κάποιος αγράμματος έγραψε του πρωθυπουργού μας για τον Ρουβίκωνα. Αλλά το ὀτι ότι επιλέχτηκε αγράμματος γι’ αυτή τη δουλειά και ότι και ο ίδιος το είπε! Αυτό σημαίνει ότι έχουν και οι δυο φοβερές ελλείψεις σε ορισμένα θέματα γενικής παιδείας.

  18. alekos81 said

    Μάλλον εννοείται
    » Εκτός της φυλακής η Βίκυ Σταμάτη, (θα σας τα πούμε όλα/μόνο σε εμάς θα μάθετε) γιατί αποφυλακίστηκε!»
    ή κάτι τέτοιο

    «της Καθημερινής, to 2009»

    Τα έκανε συχνά αυτά η οΘντκ μέχρι το 2009;

  19. Γιάννης Ιατρού said

    …Σε ένα ενδιαφέρον κατά τα αλλα άρθρο για τις εξωχώριες εταιρείες…

    χιχι, σχολιάζει σ΄αυτό (σχόλιο #3) κι ένας με το χρηστώνυμο ΛΑΜΠΡΟΣ.
    Ρε λέτε να….;;; 🙂

  20. leonicos said

    Σπουδαία η Ανοιχτή Βιβλιοθήκη του κ. Φαρσάρη

  21. sarant said

    Μια φίλη από το Φέισμπουκ αντί για «πρόωρες κρατήσεις» προτεινει το «προκρατήσεις».

  22. π2 said

    To Olympiacos δεν θυμάμαι πότε και γιατί επελέγη ως διεθνές trademark (πρώτα από την ΠΑΕ, ακολούθησε αναγκαστικά και η ΚΑΕ), αντί της κανονικής μεταγραφής με k. Ίσως έπαιξε ρόλο η ανάγκη διάκρισης από τους υπόλοιπους Ολυμπιακούς, όπως φαίνεται και σε μια μεγάλη βάση δεδομένων για το ποδόσφαιρο (https://www.transfermarkt.com), όπου όλοι οι άλλοι Ολυμπιακοί είναι με k. Και είναι μπόλικοι: Βόλου, Λιοσίων, Λευκωσίας, Λαυρίου, Αγίου Στεφάνου, Χερσονήσου, Γυθείου, Χαλκίδας, Λαμίας, Κυμίνων, Λουτρακίου, Ροδόπολης, Γαλατάδων, Πατρών, Καλαμάτας, Κεφαλλονιάς. Ακόμη και ο Boston Olympiakos με k γράφεται. Ο μόνος άλλος Ολυμπιακός με c που ξέρω είναι ο Ολυμπιακός Ελληνικός Αθλητικός Σύλλογος Αντίς Αμπέμπα (Olympiacos Hellenic Athletic Association).

    Ο Παναθηναϊκός δεν έχει τέτοια προβλήματα γιατί λόγω γεωγραφικά προσδιορισμένου ονόματος δεν χρησιμοποιείται εύκολα για άλλες ομάδες (διάφορες ομάδες με τα αρχικά ΠΑΟ, όπως ΠΑΟ Ρουφ, είναι άσχετες, καθώς τα αρχικά σε αυτές σημαίνουν Ποδοσφαιρικός Αθλητικός Όμιλος), σε αντίθεση με τον ΠΑΟΚ (ΠΑΟΚ Αλεξάνδρειας, ΠΑΟΚ Γιαννιτσών, PAOK FC Sollingen, με τον δικέφαλο στο σήμα όλοι) ή την ΑΕΚ (ΑΕΚ Κουκλιών στην Κύπρο -η ΑΕΚ Λάρνακας είναι άσχετη, τα αρχικά σημαίνουν Αθλητική Ένωση Κίτιον-, ΑΕΚ Χαλκίδας, επίσης με τον δικέφαλο στο σήμα).

  23. Γς said

    >Πολύ πρόσφατα χαρακτήρισα ψηλομύτικη αυτή τη συνήθεια. Μήπως γερνάω;

    ρητορική η ερώτηση

  24. sarant said

    22 Λες να είχε ο Ολυμπιακός πρόβλημα σύγχυσης με τον ομώνυμο του Βόλου; Για να πω την αλήθεια, δεν το βλέπω πολύ πιθανό αν και βέβαια δεν αποκλείεται.

  25. Εικαστικό μεζεδάκι:

  26. Yannis said

    Υποθέτω ότι το Olympiacos το διάλεξαν για να παραπέμπει στο Olympic (games).

    Το λάθος με τη διάβαση του Ρουβίκωνα (το είχε χρησιμοποιήσει και παλιότερα άλλος πολιτικός σχετικά με την κρίση [ο Παπαδήμος;]) είναι διπλό: όποιος διέβαινε (με στρατό) το Ρουβίκωνα ήταν για να καταλύσει τη Ρωμαϊκή δημοκρατία…

  27. cronopiusa said

  28. Πέπε said

    @27:
    Ευχαριστούμε Κρόνη για την αναμετάδοση.

    Θλίψη, και άλλα συναισθήματα…

  29. LandS said

    12 Αναφέρεσαι σε μικρή ιδιωτική επιχείρηση. Μια, είτε ιδιωτική είτε δημόσια, επιχείρηση με το εύρος δραστηριοτήτων του Δημαρχείου ενός εκ των πέντε μεγαλύτερων δήμων της χώρας έχει ή θα έπρεπε να έχει πολύ αυστηρές διαδικασίες προμηθειών για οτιδήποτε. Ακόμα και για τη προμήθεια φωτοτυπικού. Να μη πω για τις διαδικασίες ελέγχου. Δεν φαντάζεσαι πόσο «εκνευριστικά» είναι τα διάφορα ISO διασφάλισης ποιότητας, τα οποία θα έπρεπε να είναι υποχρεωτικά για τους ΟΤΑ της χώρας μας.
    Όμως ακόμα και ο ιδιώτης που αναφέρεσαι δείχνει εμπιστοσύνη στον υπάλληλο που λες. Εμπιστοσύνη που μπορεί να μη την αξίζει πάντα.

    Α, το μαύρο ταμείο της Ζίμενς δεν υπάρχει μόνο για πολιτικούς και τους κρατικούς λειτουργούς. Υπάρχουν μεγάλες επιχειρήσεις στο εξωτερικό με μεγαλύτερου προϋπολογισμού έργα από αυτά που πήρε στην Ελλάδα την επίμαχη περίοδο.

  30. Pedis said

    Φυσικά, το απόσπασμα που έχω τονίσει δεν έπρεπε επουδενί να τυπωθεί

    μωρέ καλά να πάθουν αφού είναι τζερεμέδες. Δεν θέλει πολύ νιονιό … βάλε στο προσχέδιο το σχόλιο, ρε μπαγλαμά, ανάμεσα σε διπλά εισαγωγικά ώστε να το βρει ο άλλος με σέρτς και να το σβήσει και κάντα πένθιμα να το δει να ξεστραβωθεί. Αλλά, ούτε μια δουλειά σωστή!

    Πλάκα-πλάκα, όλες (100%) οι προμήθειες είναι μιλημένες. Δεν είναι πάντα απαραίτητο να υπάρχει μίζα, απλά, βολεύει, η μηχανή είναι ρονταρισμένη, σέρβις, επικοινωνία όλα μαζί.

  31. Pedis said

    -> 30, βέβαια μίζα μπορεί να μην υπάρχει, αλλά οι εταιρείες, μικρές ή μεγάλες, φροντίζουν να στέλνουν δώρα -όχι ζητημένα ή συμφωνημένα, έτσι από «καλή καρδιά»- πεσκέσια στους διαχειριστές του Δημοσίου -σε διάφορες θέσεις-, στρατιωτικούς που είναι υπεύθυνοι προμηθειών ακόμη και στα ψίχουλα, μη φανταστείετε … κλπ κλπ. Σπάνιο, το κόβω, τέτοια δώρα να επιστρέφονται στους αποστολείς τους.

  32. LandS said

    22 Ο μόνος άλλος Ολυμπιακός με c που ξέρω είναι ο Ολυμπιακός Ελληνικός Αθλητικός Σύλλογος Αντίς Αμπέμπα (Olympiacos Hellenic Athletic Association).

    Υπάρχουν με c οι Ολυμπιακοί της Λυών και της Μασσαλίας. 🙂

    Μάλλον από το Olympic. Βλέπεις δεν υπάρχει Panathinaic.

  33. Pedis said

    -> 31 Τα χριστούγεννα, φερειπείν, επιλέγονται δώρα σε πανέρια κρασιά …

  34. Γιάννης Κουβάτσος said

    Άνθρωπος με τσαγανό και προσωπικότητα η Μπουλούτα και αυτά τα προτερήματα τιμωρούνται στη χώρα της οικογενειοκρατίας και της αναξιοκρατίας. Θα τη θυμόμαστε…
    https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://www.candianews.gr/2014/11/30/protofanis-ekfrasis-tou-kollegiou-athinon-kata-tis-ekpedeftikou-pou-epiase-to-gio-tou-prothipourgou-na-antigrafi/&ved=0ahUKEwiJ6o_qp7bXAhXnHpoKHQwrAMc4ChAWCDgwBg&usg=AOvVaw2q22Iav5E1LMdMk-dVwkob

  35. LandS said

    Αρχίζω να ανησυχώ. Κάθε φορά που ο Τσίπρας θέλει να πει «περάσαμε τα δύσκολα» ή κάνει λάθος στη παρομοίωση ή κάνει λάθος παρομοίωση.

  36. cronopiusa said

    «Απαράδεκτη η δικαστική απόφαση για την επίθεση της Χ.Α σε μέλη της ΚΝΕ» τονίζει το ΚΚΕ

  37. LandS said

    30 Να κάνει [εισαγωγή], [σχόλιο]

  38. Pedis said

    # 37 – Χίλιοι τρόποι. Από εμπειρία -όχι σε στημένες συμβάσεις … -, κάτι σαν !! !! αρκεί για να γίνει η δουλειά και να αποφευχθεί η περίπτωση να σου φαίνεται το κομπινεζόν κάτω από τον ποδόγυρο.

  39. cronopiusa said

    Αθωώθηκε η Ν. – Αναγνωρίστηκε το δικαίωμά της στην αυτοάμυνα

  40. spiral architect 🇰🇵 said

    Καλημέρα.

  41. gpoint said

    # 19

    Μπα, άλλος θάναι…δεν έγραφε τίποτε για την κατ’ οίκον εκπαίδευση, ούτε για ΓΠΠ….

  42. gpoint said

    # 22

    και στον ΠΑΟΚ το Π είναι Πανθεσσαλονίκειος που δεν ταιριάζει σε άλλη πόλη, απλά πολλοί δεν το ξέρουν

  43. LandS said

    38 Και αν ο Κώστας δεν το ανοίξει το συνημμένο και το στείλει έτσι στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ; Εδώ που τα λέμε κάπως έτσι θα έγινε, γιατί αν το άνοιγε πιθανότατα θα το διάβαζε κιόλας. Αν το διάβαζε θα το έβγαζε.
    Γιαυτο σου λέω. Κλικ στο εισαγωγή, κλικ στο σχόλιο και γράψε την Ιλιάδα χωρίς κίνδυνο να τυπωθεί ή να γίνει πεντέφι.

  44. π2 said

    25: Κάτι πιο λάιτ μάλλον, ξυραφάκι με τρεις λεπίδες.

  45. cronopiusa said

    Διονύσης Τεμπονέρας σε Κώστα Μπακογιάννη: Δεν ενοχληθήκατε όταν αποφυλακίστηκε ο δολοφόνος του πατέρα μου

    https://twitter.com/Ystath_stigmh/status/928672643892604928

  46. Μεταφραστής said

    Όπως φαίνεται και από τις εικόνες, οι παίκτες της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ «δάκρυσαν» μόλις εισέπνευσαν τα δακρυγόνα.

    Την λέξη δάκρυσαν δεν την θεωρώ λανθασμένη σε αυτήν την περίπτωση.
    Εννοεί ότι δάκρυσαν δήθεν από συγκίνηση. Γι΄ αυτό είναι σε εισαγωγικά.

  47. gpoint said

    Χθες ο Τζιμάκος αργούσε να ξεκινήσει το πρόγραμμά του… περίμενε τον Κουφοντίνα είπε και γέλασαν όλοι (που δεν ήρθε)

  48. Γς said

    31:

    Ακριβώς!

    Δεν θα ξεχάσω τα φορτηγάκια της Δέλτα [τότε που είχε και τα γάλατα, στα φόρτε της δηλαδή] γεμάτα Χριστουγεννιάτικα δώρα, καλαθάκια με κρασιά, γλυκά κτλ, που έκαναν έφοδο ακόμα και στις λαϊκές γειτονιές για να κάνουν διανομή σε δικαστικούς, στρατιωτικούς και σ ότι άλλο ήταν στον αφρό της πλέμπας.

    Κι αναρωτιόμουν ποιο ήταν το κέρδος της.
    Που απέβλεπε αλήθεια;

  49. LandS said

    Τώρα στης COSMOTETV το Nautical Channel δείχνει μια εκπομπή για το America’s Cup. Στα Ελληνικά το λένε «Αμερικάνικο Κύπελλο». Το προτείνω να συμπεριληφθεί στα αγωνίσματα που επιδοτούνται από το αρμόδιο υπουργείο της Νομανσλάνδης.
    Χρησιμοποιησα σουσουδισμό για να κάνω το σημείο μου 😉

  50. cronopiusa said

    Ανίκητοι ηττημένοι ξεφύλλισέ το

  51. Αιμ.Παν. said

    Περί αρακά/μπιζελιών και μαχαιριού… eating peas with a knife είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος να τρώει κανείς τον αρακά του κατά το αγγλοσαξωνικό savoir vivre όπως και εδώ

    https://www.etiquettescholar.com/dining_etiquette/table_manners/dinner_etiquette/vegetables/peas.html

    φαίνεται :

    PEAS ETIQUETTE
    EATING ETIQUETTE (HOW TO EAT…)
    Table manners for eating peas. To capture runaway peas, use your knife as a pusher to pile them onto your fork (held tines-up by necessity).

    Alternatively, use the tines of the fork to spear a few peas at a time.

    Never mash peas on the plate to make them easier to eat.

    Τώρα γιατί το χρησιμοποιεί ο συγγραφέας για τον ΣΥΡΙΖΑ… αβυσσος η ψυχή του ανθρώπου και πλημμύρα η (κακή) μετάφραση ξένων ρητών από διάφορους (με ενδεικτικότερη αυτή περί δάσους και δένδρων που έχει υποστει βάναυση κακοποίηση).

    Περί Μπακογιαννέϊκου και Κουφοντίνα με βρήκε απόλυτα σύμφωνο η απάντηση του Διονύση Τεμπονέρα :

    Dionisis Temponeras
    Yesterday at 12:34 ·
    «Φοβάμαι ότι θα χρειαστεί να πάω και σε μια άλλη κηδεία θύματος» δήλωσε ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης με αφορμή την 48ωρη άδεια του Δ. Κουφοντίνα.
    Ξεχνά προφανώς ότι και εμείς πήγαμε σε κηδείες .Και είδαμε μάλιστα τους πολιτικούς του συνοδοιπόρους, ως ηθικοί αυτουργοί της δολοφονίας Τεμπονέρα και τόσων άλλων, όλα αυτά τα χρόνια, να φροντίζουν οι φονιάδες – οι κάθε λογής Καλαμπόκες, Ρουπακιάδες, Παττακοί – να αποκαθίστανται σε θέσεις Τραπεζών, να παρελαύνουν αμετανόητοι στα κανάλια και στη βουλή και να απολαμβάνουν την θαλπωρή της κατοικίας τους, κόντρα στο κοινό αίσθημα της κοινωνίας.
    Δεν έδει ξε ο ίδιος και η οικογένεια του την ίδια ενόχληση ούτε για την αποφυλάκιση Καλαμπόκα μόλις 7 χρόνια μετά τη δολοφονία, ούτε βέβαια για την αποφυλάκιση Ρουπακιά, ούτε βέβαια για την αποφυλάκιση των λοιπών μελών της Χρυσής Αυγής, ούτε όμως και παλιότερα για την αποφυλάκιση Παττακού. Δεν βρήκαν μια λέξη να αρθρώσουν οι δήθεν υπερασπιστές της νομιμότητας, αλλά δύο μέρες τώρα εκμεταλλεύονται πολιτικά τους νεκρούς τους, για να ξεπλύνουν τα ανομήματα της εμπλοκής τους στο σκάνδαλο της Siemens που είναι σε εξέλιξη και στα Paradise Papers, στρέφοντας άλλου την προσοχή της κοινής γνώμης.
    Ο ίδιος στην τοξική και νεοφιλελέυθερη σκέψη του προφανώς δεν έχει βρει ούτε τη στοιχειώδη ισορροπία που εμπεριέχει η αστική δημοκρατία. Εκείνης που επιβάλλει η συμπεριφορά μιας οργανωμένης κοινωνίας σε ανθρώπους που χρεώνονται την ευθύνη των πράξεων τους, να μην είναι εκδικητική, αλλά να προτάσσει τον ανθρωπισμό. Εκείνης που δεν αντιμετωπίζει τον άνθρωπο ως αιώνιο εγκληματία και του παρέχει στοιχειώδη δικαιώματα που παρέχονται από το νόμο.
    Δεν είμαστε ίδιοι κ. Περιφερειάρχη. Δεν θα είμαστε ποτέ…

    από εδώ :

    https://www.facebook.com/dionisis.temponeras?hc_ref=ARRrJWWxHzRRRQFe9vtDMl7MW0hp0qKBhJv9KrUT7dh_0x-zOKLewELwFIAIDjSrUko&fref=nf&pnref=story

  52. Παναγιώτης Κονιδάρης said

    » Σε κάποια φάση, ο Μαρξ και ο Ένγκελς παίζουν σκάκι. Ο Μαρξ απειλεί τον βασιλιά του Ένγκελς και προφέρει την αντίστοιχη λέξη που πρέπει να πει σύμφωνα με τους κανόνες του σκακιού (στα ελληνικά λέμε «ρουά» ή «σαχ»). Στα αγγλικά το λένε «check».
    Ο υπότιτλος γράφει: «Έλεγχος».»

    Ευτυχώς που δεν του έκανε ματ (checkmate): «Έλεγχος στον σύντροφο!»

  53. leonicos said

    Πώς σας φαίνεται το ‘μια εκ του σύνεγγυς προσέγγιση’;

    Δεν την έγραψα…. αλλά μου πέρασε από το μυαλό.

    Δυστυχώς εγώδεν έχω τον χρόνο ν’ αναζητώ, ούτε να διαβάζω πολύ τα μεζεδάκια.

    αλλά γράφω, πάει να πει ‘παράγω’

    Γειά σου Τζι μεγαλε, με την Ελληνίδα σου!

  54. leonicos said

    Γειά σου Land σουσουδιστή

  55. odinmac said

    Το «παις» υπάρχει σε τρία αποσπάσματα στον Ηράκλειτο (και σίγουρα όχι αυτό που αναφέρει ο Σκαμπαρδώνης):

    1. «παίδας τοκεώνων»

    [δεν πρέπει να μιλούμε σαν] παιδιά των γονέων [μας]

    2. «αιών παις εστί
    παίζων πεσσεύων
    παιδός η βασιληίη»

    ο χρόνος είναι παιδί που παίζει πεσσούς
    η κυριαρχία ανήκει στο παιδί

    3. «παίδων αθύρματα» (νενόμικεν είναι τα ανθρώπινα δοξάσματα)

    παιδικά παιχνίδια (θεώρησε ο Ηράκλειτος τις ανθρώπινες δοξασίες)

    Υ.γ. Υπάρχει και σε ένα τέταρτο απόσπασμα αλλά είναι μεγάλο και άσχετο δηλ (μεταφρασμένο στο τέλος): [… και αφήνουν πίσω τους παιδιά που κι αυτών η μοίρα είναι ο θάνατος]

  56. Avonidas said

    Καλημέρα.

    μάθαμε πως ακόμα και η Ελισάβετ της Αγγλίας τις οικονομίες της τις φυλάει σε εξωχώριες εταιρείες -να έχει κι ένα αποκούμπι για τα γεράματα.[…]

    Ο παράδεισος, πάντως, δεν έχει ετυμολογική σχέση με τον… παρά, παρόλο που όλο το παραδάκι σε παραδείσους κρύβεται.

    Ο παράδεισός μου είναι ένας κάμπος
    που δεν έχει λύρες (αλλά έχει λίρες) 😉

  57. leonicos said

    Το κωκωδιογράφο, μέση κωμωδία, Άλεξι τον γνωρίζατε;

    Μου έχει πέσει στο κεφάλι.

    Και είναι και αηδιαστικός, άλλοτε πληκτικός αλλά καμιά φορά κι ενδιαφέρων.

    Ένα δεῖγμα αφιερωμέο στον Γς

    «τούτων λεχθέντων ὁ Πλούταρχος ἀπεμνημόνευσε τῶν ἐκ Φαίδρου Ἀλέξιδος: “πορευομένῳ δ᾽ ἐκ Πειραιῶς ὑπὸ τῶν κακῶν / καὶ τῆς ἀπορίας φιλοσοφεῖν ἐπῆλθέ μοι. / καί μοι δοκοῦσιν ἀγνοεῖν οἱ ζωγράφοι / τὸν Ἔρωτα, συντομώτατον δ᾽ εἰπεῖν, ὅσοι / τοῦ δαίμονος τούτου ποιοῦσιν εἰκόνας, / ἐστὶν γὰρ οὔτε θῆλυς οὔτ᾽ ἄρσην, πάλιν / οὔτε θεὸς οὔτ᾽ ἄνθρωπος, οὔτ᾽ ἀβέλτερος / οὔτ᾽ αὖθις ἔμφρων, ἀλλὰ συνενηνεγμένος / πανταχόθεν, ἑνὶ τύπῳ τε πόλλ᾽ εἴδη φέρων, / ἡ τόλμα μὲν γὰρ ἀνδρός, ἀνδρός δειλία / γυναικός, ἡ δ᾽ ἄνοια μανίας, ὁ δὲ λόγος / φρονοῦντος, ἡ σφοδρότης δὲ θηρός, ὁ δὲ πόνος ἀδάμαντος, ἡ φιλοτιμία δὲ δαίμονος. / καὶ ταῦτ᾽ ἐγώ, μὰ τὴν Ἀθηνᾶν καὶ θεούς, / οὐκοἶδ᾽ ὅ τι ἐστίν, ἀλλ᾽ ὅμως ἔχει γέ τι / τοιοῦτον, ἐγγὺς τ᾽ εἰμὶ τοῦ νοήματος.”»

    Μην πείτε ‘πού το βρήκε ο @@@@’! Στον Αθήναιο είναι κυρίως και λίγο στον Στοβαίο, τη Σούδα και τον Ιούλιο

  58. leonicos said

    έτσι για να μη μας κολλάνε κάποιοι Ελληναράδες. Το ιστολόγιο, περνώντας από την κρίση του Νοικοκύρη βεβαίως, μπορεί να τους πνίξει

  59. ΣΠ said

    Σε άρθρο αθλητικού ιστοτόπου:
    Ο Στρέλνιεκς κορυφαίος, αλλά δεν μπορεί το λέβελ του να κρίνει τέτοια παιχνίδια.

  60. Avonidas said

    Κάμποσες φορές έχει συμβεί ανάλογη γκάφα -θα θυμαστε το μνημειώδες της Καθημερινής, to 2009

    Δε συμβαίνει μόνο σε εφημερίδες, αλλά και σε επιστημονικές δημοσιεύσεις Σ’ ένα άρθρο στο επιστημονικό περιοδικό Ethology, η παρακάτω ξεκαρδιστική φράση ξέφυγε από την επιμέλεια:

    (should we cite the crappy Gabor paper here?)

    (να βάλουμε αναφορά στη σκατο-δημοσίευση της Gabor εδώ; )

    Όπως καταλαβαίνετε, οι συγγραφείς του paper συζητούσαν σχετικά με τις αναφορές τους, άφησαν μια σημείωση για ένα paper που μάλλον δεν το είχαν περί πολλού, και την ξέχασαν στην τελική μορφή του κειμένου προς δημοσίευση. Απορώ πάντως πώς είναι δυνατόν να πέρασε απαρατήρητο κάτι τόσο εξώφθαλμο για τόσους μήνες, τόσο από τους συγγραφείς όσο κι από τους επιμελητές του περιοδικού.

    Άλλη μια απόδειξη ότι κανείς απολύτως δεν διαβάζει τα επιστημονικά άρθρα, ούτε καν αυτοί που τα γράφουν 😉

  61. Ριβαλντίνιο said

    Υπάρχει και η Ολύμπια Λιουμπλιάνας.
    Τον Ολυμπιακό τον γράφουν έτσι για να θυμίζει μάλλον τους Olympic games. ( Βέβαια στο σήμα τους ο έφηβος θα έπρεπε να είναι στεφανωμένος με ελιά και όχι με δάφνη ).
    Ο ΠΑΟ ίσως θα έπρεπε να γράφεται όπως ο Παναθηναϊκός του Ισοκράτη, Panathenaicus ή Panathenaicos, αλλά δεν φαίνεται να ενδιέφερε και πολύ τους υπεύθυνους του συλλόγου. Αφού και πολλοί δημοσιογράφοι όταν πάνε στο εξωτερικό τον προφέρουν όπως οι ξένοι, «Παναθηνάικος», και όχι «Παναθηναϊκός» .

  62. Μαρία said

    Το τρίτο το μακρύτερο.

  63. Ριβαλντίνιο said

    το «Έλληνες αεί παίδες εστέ» (…) , το είπε ο Πλάτωνας -ή πιο σωστά ο Πλάτωνας (στον Τίμαιο) λέει ότι το είπε στον Σόλωνα ενας Αιγύπτιος ιερέας (όταν εμείς κατεβαίναμε από τα δέντρα, εκείνοι είχαν χτίσει καμιά χιλιάδα πυραμίδες).

    Πάντως οι «ελληνόψυχοι» αυτό το βάζουν για να πουν πως ο ιερέας λέει στον Σόλωνα ότι οι Έλληνες ήταν παλαιότεροι ίσως και από τους Αιγύπτιους. Δηλαδή ότι έγινε κατακλυσμός και ξέχασαν πόσο φοβεροί και τρομεροί ήταν.

    Εξάλλου στο βιβλίο της Ιστορίας της Α΄Λυκείου λέει πως ο Πλάτων είχε περί πολλού τους Έλληνες σε σχέση με τους βαρβάρους : «Κάθε φορά που οι Έλληνες δανείστηκαν κάτι από μη Έλληνες, στο τέλος το οδήγησαν σε μια υψηλότερη τελειότητα» (Πλάτων, Επινομίς 987d). Θα ήταν δύσκολο να αφήσει να εννοηθεί λοιπόν πως όταν εμείς κατεβαίναμε από τα δέντρα, εκείνοι είχαν χτίσει καμιά χιλιάδα πυραμίδες. Σε αντίθεση βέβαια με τον Ηρόδοτο που το λέει στα ίσα. 🙂

  64. Μεταφραστής said

    61

    Αφού και πολλοί δημοσιογράφοι όταν πάνε στο εξωτερικό τον προφέρουν όπως οι ξένοι, «Παναθηνάικος», και όχι «Παναθηναϊκός» .

    Πρόκειται για τα ξενομανή μιμιτικά. Ό,τι δεν είναι ελληνικό το μιμούνται.
    Αυτοί είναι παράδειγμα προς αποφυγήν.

  65. Μεταφραστής said

    61, 64

    Και άντε να μάθει ο καημένος ο Άγγλος, Ισπανός, Γάλλος, Ιταλός, Ρώσος κ.λπ., που θέλει να ακούσει την προφορά στα ελληνικά, πως την προφέρουμε στα ελληνικά την ανάλογη λέξη.

  66. Γς said

    60:

    Να και μια άλλη γκάφα τέτοιου είδους.

    Την διέπραξε ο διπλανός μου, που τον άφηνα να αντιγράφει:

    http://caktos.blogspot.gr/2014/01/blog-post_13.html

    Η ιστοριούλα έχει ένα λίκνο που παραπέμπει σε μια άλλη, αυτήν:

    http://caktos.blogspot.gr/2010/12/1950_29.html

    Ε, σε αυτήν βλέπω τώρα ένα σχόλιο του Βάταλου.

    Τον ευχαριστώ

  67. gpoint said

    # 53

    χαιρετώ σε Λεώνικε, λαγωνικό που όλα τα ξετρυπώνεις !

  68. gpoint said

    # 61

    Πάντως οι μισοί έλληνες-αν το προσέξεις- τον προφέρουν Παθαναϊκός !!

  69. Γς said

    64:

    Οπως εγώ πιτσιρικάς που άκουγα τον AFRS της Αμερικάνικης Βάσης να λέει Κηφίσια την Κηφισιά. Κι όταν έβγαζα εισιτήριο για την Κηφισιά στον Ηλεκτρικό έλεγα

    -Κηφίσια!

    Κι ο υπάλληλος σήκωνε το κεφάλι του, με κοίταζε και μετά μου έδινε το εισιτήριο.

    Κι έφευγα, αλλά αυτός εκεί συνέχιζε να με κοιτάζει.
    Και δεν κατέβαζε το κεφάλι του.
    Απλώς το κούναγε..,.

  70. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    Σήμερα έπεσε πολλή δουλειά στο συνέδριο

  71. Γς said

    62:

    >Το τρίτο το μακρύτερο.

    Φευ, το κοντύτερο

  72. Γιάννης Κουβάτσος said

    Πείτε Πανάθα και Panatha, ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα με τον τονισμό. 😊💚
    Εντωμεταξύ, είναι σαφές ότι η λέξη προπηλακισμός έχει φτάσει να ορίζεται πλέον ως δημόσιος ξυλοδαρμός. Για προπηλακισμό του δολοφόνου της Δώρας Ζέμπερη και του συνηγόρου του μιλούν τα κανάλια, προπηλακισμό εις βάρος του καταγγέλλει και ο ίδιος ο συνήγορος και αναφέρεται στον νόμο του Lynch(sic). Όπως είδαμε και διαβάσαμε όμως και οι δύο δέχτηκαν επιθέσεις και έφαγαν μπόλικες ψιλές:
    https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.altsantiri.gr/homepage/paretithike-o-dikigoros-tou-58chronou-dolofonos-tis-zeberi/amp/&ved=0ahUKEwiD8pzF0bbXAhUkLZoKHXAWBsAQyM8BCCUwAA&usg=AOvVaw24BrrREKFdpE0FsRCKfyVp&ampcf=1

  73. Pirros said

    «Όμως ο κ. Akaike γεννήθηκε το 1927…» και παρατίθεται λινκ προς εξακρίβωση. Όμως στο λινκ αναφέρεται και το έτος θανάτου του. Ως εκ τούτου είναι μάλλον περιττό το κ. πριν το όνομα του μακαρίτη στατιστικολόγου. (Είμαι σπασικλάκι;)

  74. Πάνος με πεζά said

    Και τελικά, μια που απλοποιούμε δηλαδή, Βίκυ ή Βίκη Σταμάτη;
    Καλησπέρα, καλό Σαββατοκύριακο !

  75. Emphyrio said

    «Διαβατεος ο ποταμος αλλ’ου διαβατος» μας ειχε πει μια φιλολογος πριν 40 χρονια στο σχολειο, και απο τοτε το θυμαμαι ετσι για να ξεχωριζω αυτο που πρεπει να γινει απο αυτο που μπορει να γινει.

    Την Φωφη Μπουλουτα μου την γνωρισε περσι η κοινη μας φιλη, συμφοιτητρια μου και συντροφισσα, η Μικη Λιαβερη, που βλεπουμε στο 27. Τιμη μας για τον κλαδο μας που την ειχαμε μαζι μας, προτυπο και καμαρι για τους αγωνες μας, και στενοχωρια αβασταχτη που την χασαμε. Της εσφιξα το χερι και ενοιωσα ανειπωτη τιμη. Μας την πηραν οι προμαχοι της αριστειας (αρκει να’ναι για τα δικα τους παιδια κι’ας ειναι και με αντιγραφη, ποιος χ***κε). Την Δευτερα θα κατεβω να την αποχαιρετισω.

  76. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    19 – Όχι δεν είμαι εγω, μόνο εδώ σχολιάζω πλέον και πολύ είναι, άλλωστε αυτά τα λέω εδω από το 12 ξαφνικά ανακαλύψανε την Αμερική; Για έναν και μόνο λόγο γίνονται οι αποκαλύψεις.
    Αν το καλοσκεφτείς, έχει πολύ πλάκα αυτός ο κόσμος, χαλάλι η κούραση του ταξιδιού.☺

  77. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    27 – Μπράβο Κρόνη για την ανάρτηση, δυνατή και θαρραλέα γυναίκα αλλά οι συνάδελφοί της την άφησαν μόνη της στον πόλεμο με το κατεστημένο, δεν θυμάμαι να έγινε γενική απεργία διαρκείας των εκπαιδευτικών για την δικαίωσή της αλλά και δική τους.
    ΤΑ ΨΕΥΤΙΚΑ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ.

  78. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Ας προσθέσουμε κι αυτό στις άδικες/παράνομες απολύσεις εκπαιδευτικών
    «…η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία άσκησε έφεση επί της απόφασης 433/2015 που ακύρωνε της απόλυση και διέτασσε την επαναπρόσληψη της εκπαιδευτικού…»
    http://aftodioikisi.gr/paideia/oiele-rapisma-dikaiosinis-se-bampinioti-gia-apolisi-egkiou-ekpaideftikou/

  79. Γιάννης Ιατρού said

    70: 11ο Συνέδριο «Ελληνική Γλώσσα και Ορολογία» 🙂

  80. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    67 >>χαιρετώ σε Λεώνικε, λαγωνικό που όλα τα ξετρυπώνεις !
    (και) Λαγώνικος! 🙂

    https://twitter.com/fouiter/status/929294834011131904

  81. Emphyrio said

    Τουλαχιστον περιμενε να την θαψουμε την γυναικα για να πεις τις κακιες σου. Και ξεπερνα το πια αυτο το εκπαιδευτικο τραυμα – υπαρχουν χιλιαδες τροποι.

  82. ΓιώργοςΜ said

    >Εκτός της φυλακής η Βίκυ Σταμάτη, γιατί αποφυλακίστηκε
    Τώρα που το ξαναδιαβάζω, αν αντί κόμμα είχε τελεία, για τίτλος ταιριάζει (Γιατί αποφυλακίστηκε>οι λόγοι της αποφυλάκισης)

  83. Πέπε said

    @64:
    > > Αφού και πολλοί δημοσιογράφοι όταν πάνε στο εξωτερικό τον προφέρουν όπως οι ξένοι, «Παναθηνάικος», και όχι «Παναθηναϊκός» .

    Μια φορά, καλοκαίρι καιρό που έχει πολλούς τουρίστες, πήρα το ΚΤΕΛ Ηράκλειο-Άγιο. Σε κάθε στάση, ο εισπράκτορας κατέβαινε ή έβγαζε την κεφαλή του από την πόρτα, και φώναζε για να ενημερώσει όσους περίμεναν στη στάση:

    -Άγιος Νικόλαος! (ενν. προορισμός)
    και στο καπάκι μετάφραση:
    -Άγιος Νικολάος!

    Νομίζω ότι πολλοί Έλληνες φαντάζονται ότι τα «ξένα» είναι κάτι σαν τα ελληνικά, αλλά λάθος, σπασμένα. Αρκεί να είναι κάτι λάθος στα ελληνικά για να είναι σωστό στα ξένα.

  84. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Καφές παραδ είσιος

  85. Πέπε said

    @Γιάννης Κουβάτσος, #187 άλλου νήματος:

    > > Στη σημερινή Εφημερίδα των συντακτών προσφέρεται ο α’ τόμος του κλασικού έργου του Άγγελου Ελεφάντη «Η επαγγελία της αδύνατης επανάστασης». Στον χρονογραφικό πίνακα, στη σελίδα 9, διαβάζουμε: 1909. Κίνημα του Γουδή. Όμως ο Ελεφάντης έγραφε: Κίνημα του Γουδί. Προφανώς η διορθώτρια θεώρησε ότι εκσυγχρόνισε την ορθογραφία.

    Click to access %CE%95%CE%BB%CE%B5%CF%86%CE%AC%CE%BD%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%97_%CE%B5%CF%80%CE%B1%CE%B3%CE%B3%CE%B5%CE%BB%CE%AF%CE%B1_%CF%84%CE%B7%CF%82_%CE%B1%CE%B4%CF%8D%CE%BD%CE%B1%CF%84%CE%B7%CF%82_%CE%B5%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%B7%CF%82_-_%CE%9A.%CE%9A.%CE%95.pdf

    […]Καταλάθος εδώ το 187. Στη σημερινή ανάρτηση σκόπευα να το στείλω.

    ________________

    Κι όμως, εγώ θα έλεγα ότι «του Γουδί» είναι λάθος και χρειάζεται διόρθωση. Όσοι δεν προτιμούν «του Γουδή», που όλο μαζί (με το άρθρο του) παραμένει άκλιτο, σαν να λέγαμε [η συνοικία] του Γουδή, [της συνοικίας] του Γουδή κλπ., γράφουν «το Γουδί» αλλά το κλίνουν όπως το γουδί. Αλλιώς, προς τι η κατάληξη ουδετέρου -ι;

  86. Γς said

    80:

    >Λαγώνικος!

    Λακώνικος!

    HMS Λακωνικός

    Το πλοίο της Αυτού Μεγαλειότητος Λακωνικό, ήταν το πλοίο με το οποίο ταξίδεψε ο Δαρβίνος για πέντε χρόνια.

    Ετσι μου έγραφε ένας φοιτητής σε μια εργασία που του είχα δώσει

    Τώρα γιατί το λέγανε Λακωνικός ήταν μυστήριο.

    Το έψαξα και τι λαγωνικό θα ήμουν αν δεν έβρισκα ότι στο Μαντζέντα λεξικό που είχαν όλοι στο ΠιΣι τους τότε το Λαγωνικό Beagle το μετέφραζε ως Λακωνικό! Και ίσως ακόμη να το έχει έτσι.

    Και καλά αυτός ο φοιτητής μετέφραζε από λεξικό.
    Που να δείτε τι γινόταν όμως με την αυτόματη μετάφραση SΥSTRAN.
    Θυμάμαι κάτι εργασίες για RNA interference (RNAi). Ηταν και η χρονιά που είχε πάρει το Νόμπελ ο Andrew Zachary Fire που το είχε ανακαλύψει.

    Το τι Φωτιά και Δρ Πυρκαγιάς διάβαζα στις τάχα δικές τους μεταφράσεις των εργασιών δεν λέγεται.

  87. Γς said

    Και χτυπάει το τηλέφωνο μόλις πριν ένα λεπτό. Ηταν ο Κώστας.

    Τι κάνεις και τα τέτοια. Και μετά «άντε γεια».

    -Για στάκα ρε Κώστα. Παρουσίες παίρνεις;

    -Ε, κάτι τέτοιο. Πέθανε κι ο Βεργόπουλος.

    —–

    Τώρα αυτό πως να το πάρω;

  88. Γιάννης Κουβάτσος said

    Συμφωνώ, Πέπε, έχει προβληματική γενική το Γουδί. Ίσως επειδή η ονομασία δεν προέρχεται από το γουδί (το γουδοχέρι 😊) αλλά από τον Γουδή. Ίσως θα έπρεπε όμως να μην το φοβόμαστε και να λέμε του Γουδιού, όπως λέμε του Κουκακίου (γιατί όχι Κουκακιού;), που κι αυτό πήρε το όνομά του από τον Κουκάκη. Μια μεσοβέζικη λύση είναι «η επανάσταση στο Γουδί».

  89. spiral architect 🇰🇵 said

    Δήμος Περιστερίου-Κώστας: Άμα η υπερεσία δεν έχει χαρτί, αναγκάζεσαι να διακινήσεις το προς διόρθωση έγγραφο μέσω του εσωτερικού δικτύου. Μέχρις εδώ όλα καλά. Η μαλακία ξεκίνησε από τον εντεταλμένο για τις συμβάσεις που γύρισε πίσω το έγγραφο (μέσω του εσωτερικού δικτύου) στον Κώστα τον δακτυλοκτύπη χωρίς ο πρώτος να βάλει τις σημειώσεις του με κόκκινους χαρακτήρες. Ο Κώστας το διόρθωσε, το χτένισε, αλλά ξέχασε το περιεχόμενο μιας παρένθεσης, αφού δεν του χτύπησε στο μάτι ζαβλακωμένος ων από την οθόνη.
    Ο Κώστας θα πληρώσει τη λέζα, ο εντεταλμένος (πιθανόν ο αντιδήμαρχος ΤΥ) θα φάει χέσιμο από τον Παχατουρίδη και ο Παχατουρίδης θα βγει ξανά από τον πρώτο γύρο εκπροσωπώντας τη σάπια μας κοινωνία.

    Τι να κάνουμε, άλλο πράμα ο Παχατουρίδης και άλλο πράμα ο Πελετίδης. 😉

  90. Avonidas said

    Και ξεκινάω με μια πολύ ωραία λαπαλισάδα στον τίτλο άρθρου για την αποφυλάκιση της Βίκης Σταμάτη: Εκτός της φυλακής η Βίκυ Σταμάτη, γιατί αποφυλακίστηκε!

    Δεν είναι αιτιολογικό αυτό το «γιατί», είναι κλασική περίπτωση clickbait. Αυτό που θέλουν να πουν είναι:

    «Εκτός της φυλακής η Βίκυ Σταμάτη, [δείτε] γιατί αποφυλακίστηκε!», υποδηλώνει ότι το άρθρο εξηγεί τους λόγους της αποφυλάκισης (άρα, διαβάστε παρακάτω).

  91. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  92. …τρώει τα μπιζέλια με μαχαίρι…

    Ίσως είναι μεταφορά από την αμερικάνικη πραγματικότητα, όπου το να τρως μπιζέλια με μαχαιροπίρουνο χρησιμοποιείται συχνά για να υποδηλώσει το εξεζητημένο, σε τρόπους, δίαιτα, χαρακτήρα, κλπ.

    Σε παράγωγη παρωδία υπάρχει και σκετσάκι (έντεχνη διαφήμιση της αντίστοιχης μάρκας σε τηλεοπτική σειρά) όπου ο ήρωας τρώει γκοφρέτα με μαχαιροπίρουνο.

    https://m.youtube.com/watch?v=UxB-H6f3crY

  93. Γιάννης Κουβάτσος said

    «Είναι κάθαρμα, αλλά είναι δικό μας κάθαρμα», είχε πει ο Φράνκλιν Ρούσβελτ για τον δικτάτορα της Κούβας Μπατίστα.
    «Ναι, αλλά και σεις καταπιέζετε τους μαύρους», καταλήγει το γνωστό ανέκδοτο.
    Αυτά τα δυο μου έρχονται συνεχώς στο νου τις τελευταίες ημέρες, διαβάζοντας και ακούγοντας διάφορα για την διήμερη άδεια του Κουφοντίνα. Σαφώς τη δικαιούται, αλλά μέχρις εκεί. Κάθε συζήτηση που, εμμέσως ή αμέσως, επιχειρεί να δικαιολογήσει τα εγκλήματά του παρέλκει.

  94. …«επικεφαλών»…

    Μ´ αυτό και μ´ άλλα παραδείγματα (εξάλλου, επευκαιρία,…) σχηματίζω την εντύπωση πως είναι μάλλον προτιμότερο αυτές οι λέξεις να παραμένουν χωρισμένες αντί ενοποιημένες, ώστε να διευκολύνεται η χρήση και η αποφυγή παρανόησης.
    (Αλλιώς στο επόμενο στάδιο μπορεί να δούμε επικεφαλέστερος και επικεφαλέστατος.)

  95. Πέπε said

    > > μια πολύ ωραία λαπαλισάδα…

    Μου έκανε εντύπωση ο όρος, γιατί νόμιζα ότι τον έχω ακούσει ως παλισάδα ή palissade. Εφόσον ο άνθρωπος λεγόταν ντε λα Παλίς, το παράγωγο ή θα έχει μόνο το καθαυτού όνομα (Παλίς) ή το όνομα μαζί με όλα του τα συμπράγκαλα (ντε λα), όχι μόνο το λα.

    Τέλος πάντων, λάθος θυμόμουν, Lapalissade λέγεται. (Palissade είναι κάτι τελείως άσχετο.) Για να το διαπιστώσω όμως αυτό, έμαθα τα εξής ενδιαφέροντα:

    Ο ντε Λα Παλίς είναι ιστορικό πρόσωπο, ένας Γάλλος ευγενής του 15ου αιώνα, για του οποίου τη ζωή υπάρχουν αρκετές πληροφορίες. Στον τάφο του χαράχτηκε ένα επίγραμμα που λέει ότι, αν δεν είχε πεθάνει, θα τον ζήλευαν ακόμη [όπως όσο ζούσε]: s’il n’était pas mort, il ferait encore envie. Φαίνεται όμως ότι η καλλιγραφία της εποχής, που χρησιμοποιούσε το s μόνο ως τελικό λέξεων ή συλλαβών ενώ στις άλλες θέσεις χρησιμοποιούσε μια παραλλαγή που θυμίζει f, οδήγησε σε παρανάγνωση: il ferait encore envie > il serait encore en vie, θα ήταν ακόμη εν ζωή.

    Πηγή η αγγλική Βίκη, που παραθέτει ακόμη και φωτογραφία της προτομής του ντε λα Παλίς, όχι όμως του μνήματος με το επιτύμβιο επίγραμμα.

    Μύθος; Αλήθεια; Οπωσδήποτε, ενδιαφέρον.

  96. ΣΠ said

    94
    Έτσι είναι. Το «εξάλλου» θα μπορούσε να είναι η γενική του «έξαλλος» και το «επιπλέον» η μετοχή του «επιπλέω».

  97. Πέπε said

    @92:
    Μα διάβασα τι σημαίνει σε απλή κυριολεξία «τρώω τα μπιζέλια με το μαχαίρι» και διερωτώμαι αν υπάρχει και άλλος τρόπος: τα κουταλιάζω, λέει, με το πιρούνι, το οποίο (όπως προσδιορίζεται ρητώς!) κοιτάει με την κοίλη μεριά προς τα πάνω, και τα σπρώχνω με το μαχαίρι ν’ ανέβουν. Δηλαδή αν δεν είμαι Άγγλος λόρδος τι άλλο θα κάνω, θα τα κυνηγάω ένα ένα με το πιρούνι, και το μαχαίρι θα κάθεται να κάνει χάζι;

    (Εντάξει, λέει ότι εναλλακτικά μπορώ και να τσιμπάω με τις μύτες του πιρουνιού και με τη βοήθεια του μαχαιριού όσα μπιζέλια δραπετεύουν, και αυτό όντως είναι λιγάκι εξεζητημένο. Αλλά δεν είναι αυτός ο βασικός τρόπος.)

    Βασικά, θα έλεγα ότι η φράση μού μοιάζει να σημαίνει το αντίθετο, όχι εκζήτηση αλλά έλλειψη τρόπων. Στο αυστηρό σαβουάρ βιβρ δεν κουταλιάζουμε ποτέ τίποτε με το πιρούνι, ούτε το κρατάμε ποτέ ανάσκελα, άρα και τα μπιζέλια θα περίμενε κανείς ότι τα πιάνουμε με τον τρόπο που ανωτέρω περιγράφεται ως εναλλακτικός. Εκτός αν είμαστε μπουρτζόβλαχοι και ακολουθούμε τον πρώτο τρόπο.

  98. Πέπε said

    @96:
    Πάρε ένα επιπλέον Κάμελ!

    Διαφήμιση, που έδειχνε μια καμήλα να κολυμπάει.

  99. Γιάννης Ιατρού said

    88: Γιάννη
    θα ήταν περίεργο να μην έχουμε σχετικό άρθρο εδώ, δες https://sarantakos.wordpress.com/2012/12/27/goudi/ και με πρόσφατες παρατηρήσεις 🙂

    ΥΓ: και για το Κουκάκι έχει άρθρο

  100. Γιάννης Ιατρού said

    99: (συνέχεια)
    Κι ο Αθεόφοβος έχει γράψει ένα ενδιαφέρον άρθρο σχετικά, εδώ

  101. Πέπε said

    @92:
    > > έντεχνη διαφήμιση της αντίστοιχης μάρκας

    Χωρίς ίχνος κακής πρόθεσης, με το θάρρος που μου δίνει το αντικείμενο του ιστολογίου και δη της σημερινής ανάρτησης:

    Όχι «έντεχνη». Λέμε καμιά φορά «προσπάθησε εντέχνως να μου πασάρει…», αλλά το σωστό είναι «τεχνηέντως». Το αντίστοιχο επίθετο όμως, «τεχνήεις», θηλ. «τεχνήεσσα», δε λέγεται, είναι κάργα εξεζητημένο.

    Έντεχνο σημαίνει τραγούδι χωρίς μπουζούκια. 🙂

  102. cronopiusa said

    77 Λάμπρο

    Πρωτοφανείς εκφράσεις του Κολλεγίου Αθηνών κατά της εκπαιδευτικού που έπιασε το γιο του πρωθυπουργού να αντιγράφει

    ΟΙΕΛΕ: Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος
    Η αγωνίστρια Φώφη Μπουλούτα, σύμβολο του αγώνα του κλάδου μας που απολύθηκε εκδικητικά από το καθεστώς Σαμαρά στο Κολλέγιο Αθηνών, δεν είναι πια μαζί μας…

  103. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    101 εντεχνη –
    Μήπως επειδή μέσω της 7ης τέχνης/σκηνοθετημένη ;

    https://twitter.com/nikosalepis/status/929090803930226688

  104. ΣΠ said

    101
    Κι όμως:
    http://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/triantafyllides/search.html?lq=%22%CE%AD%CE%BD%CF%84%CE%B5%CF%87%CE%BD%CE%BF%CF%82+-%CE%B7+-%CE%BF%22&dq=

  105. cronopiusa said

    102

    ΟΙΕΛΕ: Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος
    Η αγωνίστρια Φώφη Μπουλούτα, σύμβολο του αγώνα του κλάδου μας που απολύθηκε εκδικητικά από το καθεστώς Σαμαρά στο Κολλέγιο Αθηνών, δεν είναι πια μαζί μας…

  106. Olympique Lyonnais Olympique de Marseille

  107. ΣΠ said

    92

  108. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    81 – Κοίτα, την γυναίκα θα την θάψουν οι συγγενείες της, κι όσοι της στάθηκαν στον αγώνα της, αν είσαι ένας από αυτούς δεν βλέπω γιατί θίχτηκες, για τους «συναδέλφους» της είπα γενικώς που δεν της υποστήριξαν έμπρακτα δυναμικά και αγωνιστικά όταν τους είχε ανάγκη ενώ τώρα μετά θάνατον θα περισέψουν οι αγωνιστικές κορώνες.
    Τόσες κομματικές απεργίες έκαναν τόσα χρόνια για διάφορες αιτίες, υποτίθεται πως οι εκπαιδευτικοί είναι λειτουργοί, όταν η πολιτεία στράφηκε με φασιστικό τρόπο εναντίον μιας καθηγήτριας που έκανε το καθήκον της, δηλαδή στράφηκε εναντίον του διδασκαλικού λειτουργήματος, δεν ήταν αιτία για γενική απεργία μέχρι την δικαίωση;
    Αν όχι, τότε ας πάψουν να μιλούν για λειτούργημα κι ας χωνέψουν τον κοινωνικό ευτελισμό τους, αν και μάλλον τον έχουν χωνέψει προ πολλού, από τότε που από δάσκαλοι έγιναν εκπαιδευτικοί υπάλληλοι.
    Αυτά εγώ τα θεωρώ πραγματικότητα, αν εσύ τα θεωρείς κακίες, είναι δικό σου πρόβλημα, όπως δικό σου, είναι κι αυτό που μου προσάπτεις μονίμως ως εκπαιδευτικό ψυχικό τραύμα, εσένα ενοχλεί η πραγματικότητα όχι εμένα. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να το ξεπεράσεις αυτό.
    Φιλικά.

  109. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    https://twitter.com/blr1a1?lang=el

  110. Μυλοπέτρος said

    Ο κατοικος του Λιθιου στα Μαστιχοχωρα ειναι Λιθιμενουσης. Απο το Λιθι (αληθης) και λιμενας. Συνεπως κανουμε λαθος, και εγω, που το γραφουμε με γιωτα. Ειναι ο τοπος προελευσης του Συγγρου. Οσον αφορα την καταληξη -ουσης, ειναι αρχαια. Ο Θουκιδυδης ηταν Αλιμουσιος. Τα επωνυμα Κοινουσης, Φυτουση, Χαλκουση, Παϊδουσης, Βαβυλουσάκης (ο Δασκαλος μου) και Φλατσουσης (ο υπεροχος γιατρος στο Κ.Υ. Πυργίου), φανερωνουν την απωτατη προελευση των φορεων τους απο τα χωρια Κοινη, Φυτα, Χαλκιος Πα(γ)ιδα, Βαβυλοι, και Φλατσια. Ο Μικες Παϊδουσης ηταν ο μεγαλος αιματολογος, ενω το παραξενο ονομα Φλατσια συμφωνα με τον Ψυχαρη βγαινει απο τα Φυλακια. Στα Μαστιχόχωρα μεχρι πριν λιγο ισχυε ο τσιτακισμος.

  111. Μυλοπέτρος said

    Ο κατοικος του Λιθιου στα Μαστιχοχωρα ειναι Λιθιμενουσης. Απο το Λιθι (αληθης) και λιμενας. Συνεπως κανουμε λαθος, και εγω, που το γραφουμε με γιωτα. Ειναι ο τοπος προελευσης του Συγγρου. Οσον αφορα την καταληξη -ουσης, ειναι αρχαια. Ο Θουκιδυδης ηταν Αλιμουσιος. Τα επωνυμα Κοινουσης, Φυτουση, Χαλκουση, Παϊδουσης, Βαβυλουσάκης (ο Δασκαλος μου) και Φλατσουσης (ο υπεροχος γιατρος στο Κ.Υ. Πυργίου), φανερωνουν την απωτατη προελευση των φορεων τους απο τα χωρια Κοινη, Φυτα, Χαλκιος Πα(γ)ιδα, Βαβυλοι, και Φλατσια. Ο Μικες Παϊδουσης ηταν ο μεγαλος αιματολογος, ενω το παραξενο ονομα Φλατσια συμφωνα με τον Ψυχαρη βγαινει απο τα Φυλακια. Στα Μαστιχόχωρα μεχρι πριν λιγο ισχυε ο τσιτακισμος.

  112. sarant said

    Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα σχόλια!

    72 Είχαμε γράψει πρόπερσι για τη λέξη

    Λοιδορίες και προπηλακισμοί

    73 Πολλοί λένε ότι οι μακαρίτες δεν δικαιούνται το κ. αλλά θέλω να δω με βάση ποιον κανόνα γίνεται αυτό

    88 Η επανάσταση στο Γουδί. Αλλά τον παλιό καιρό θυμαμαι ραντεβού στην πλατεία του Γουδιού (αν και πιο συχνά τη λέγαμε Πλατ Αγ Θωμα)

    95 Είπαμε, αξίζει άρθρο ο μακαρίτης

    101 Θαρρώ πως λέγεται και το έντεχνος με τη σημασία… τεχνήεις
    έντεχνος -η -ο [éndexnos] Ε5 : 1.που γίνεται με τέχνη, με επιτηδειότητα: Έντεχνοι χειρισμοί. Έντεχνες υπεκφυγές. 2. που έχει καλλιτεχνική πρόθεση: ~ λόγος, λογοτεχνικός. Έντεχνο λαϊκό τραγούδι. έντεχνα & (λόγ.) εντέχνως ΕΠIΡΡ με επιτηδειότητα· τεχνηέντως: Aπέφυγε ~ να δώσει οποιαδήποτε απάντηση.

    104 Ωπ, με προλαβε!

  113. Μαρία said

    94
    Ο χωρισμός ποτέ δεν έσωσε. Ο Όμηρος έγραφε ο/οι προ οδού αλλά οι αττικοί τον έκαναν με μια ωραία κράση φρούδο.
    Αυτή θα είναι κι η τύχη του επικεφαλή 🙂

  114. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    109- λάθος
    https://twitter.com/antiEREND/status/928376445038186497

  115. Μυλοπέτρος said

    Ειπαμε δυο δυο αλλα οι ανθρωποι. Οχι και τα σχολια. Mea κλπ…

  116. ΓιώργοςΜ said

    112-73 Πάνω σε τι μπορεί ν’ ασκήσει κυριότητα ένας μακαρίτης;

  117. sarant said

    110 Παϊδούσης ήταν κι ένας παλιός σκακιστής

    116 Τα επιχειρήματα αυτά τα ξέρω αλλά δεν με πείθουν -τότε ούτε κάποιον που έχει στερηθεί τη δικαιοπρακτική του ικανότητα θα λέμε κύριο.

  118. Peter Maxwell said

    101. Ισως η ‘εντεχνη’ μουσικη επειδη ακουγεται και χρησιμοποιεται πιο συχνα απο το ‘τεχνηεντως’ φερνει στο στομα μας αυτο το λαθος που αναφερεις. Εχεις δικιο για το τεχνηεσσα κτλ αλλα τωρα που το πες αναρωτηθηκα πως λεγεται μια καλλιτεχνιδα που ερμηνευει η ακουει εντεχνο. Εντεχνικια; Εδω που τα λεμε εχουμε τον ροκα, τον χιπχοπα, τον ραπα, τον σκυλα αλλα δεν εχω ακουσει να λεμε ‘ροκου’, ουτε βεβαια ‘χιπχοπου’, ουτε ‘ραπου’. Μονο σκυλου. Μαλλον ειναι και πολιτιστικο το ζητημα. Σκυλουδες υπαρχουν πολλες. Χιπχοπουδες οχι.

  119. Γιάννης Κουβάτσος said

    Αλήθεια, αυτό ποτέ δεν το κατάλαβα: Πώς γίνεται ένας δολοφόνος σαν τον Καλαμπόκα να γίνεται διευθυντής υποκαταστήματος τραπέζης; Λειτουργεί άριστα το σύστημα ομαλής επανένταξης αποφυλακισμένων στη χώρα μας. Για φαντάσου να δουλεύεις στο ίδιο υποκατάστημα και να έχεις προϊστάμενο αυτόν τον άνθρωπο.

  120. dryhammer said

    110-111. Από Καλιμασιώτη το άκουσα Λιθονομούσης. Στο βαπόρι, οι Καρδαμυλίτες τον έλεγαν Λιθομενούση. Από άλλους άκουσα και το Λιθούσης. Το Λιθιλιμένα (μια λέξη) τη βρήκα στον Ζολώτα.

  121. Triant said

    Η άχρηστη πληροφορία της ημέρες (σχετική με το #49). Ο αγώνας (και το έπαθλο) λέγονται έτσι γιατί το πρώτο σκάφος που κέρδισε αυτή την κόντρα λεγόταν America.

  122. ΓιώργοςΜ said

    117 Μα, ένας τρόπος προσβολής (παλιός βέβαια) είναι «δεν είσαι κύριος». Ούτε αυτός που έχει στερηθεί τη δικαιοπρακτική του ικανότητα θα έπρεπε να προσφωνείται έτσι,
    . Αν γίνεται είναι νομίζω από ευγένεια, καθώς όντας εν ζωή μπορεί να προσβληθεί ή να πληγωθεί συναισθηματικά κλπ. Δεν ξέρω αν η νομική υπηρεσία του ιστολογίου έχει σχολιάσει για το θέμα, αν ισχύει κάτι σε πιο απαιτητικό (νομικό) κείμενο.
    Τελοσπάντων, ίσως είναι θέμα άποψης, οπότε δε σηκώνει πολλή συζήτηση.

  123. Μαρία said

    113
    Για τις άδειες κρατουμένων ίσχυσε για λίγο ο φασιστονόμος του Αθανασίου. 4274/2014
    Μπορείς να τον κατεβάσεις και να διαβάσεις το άρθρο 1 περιπτ. 11 (καθόλου άδειες) και 12.
    Μετά την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ’ ισχύει ο Ν.2776/1999

    Εδώ ο προς ψήφιση νέος σωφρονιστικός http://www.opengov.gr/ministryofjustice/?p=8574#comments

  124. Pedis said

    https://www.scientificamerican.com/article/4-laws-that-could-stem-the-rising-threat-of-mass-shootings/

    Στο αμέρικα προσεγγίζουν με πολύ επιστημονικό τρόπο το ζήτημα της ελευθερίας του πολίτη να μην του στερηθεί το δικαίωμα να μπορεί μια φορά, τουλάχιστον, στη ζωή του να κάνει μια μαζική δολοφονία.

    Συγκρούονται δύο επιστημονικά … (γι αυτό και η συζήτηση διεξάγεται στις στήλες του Επιστημονικού Αμερικάνου) βάσιμες απόψεις με σκοπό να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα:

    κανένας νόμος για τον περιορισμό της οπλοκατοχής (μαλλον για να μη χαλάσει η ισορροπία και βρεθεί κάποιος χωρίς όπλο, το μάθουν οι άλλοι και τον φάνε) vs. εφαρμογή τεσσάρων νόμων ρύθμισης των αδειών οπλοκατοχής, λέει, λ.χ. να μην δίνεται άδεια οπλοφορίας σε αποφυλακισμένο καταδικασμένο για έγκλημα, σε αλκοολικό … τι λε ρε παιδί μου!

    Διότι αν μειωθούν από τα 300 εκ νόμιμα σιδερικά στις 299.999 το πρόβλημα λύθηκε. Άσε τα … τριπλά σιδερικά που θα συνεχίζουν κυκλοφορούν χωρίς άδεια.

    Τι σου είναι η επιστήμη!

  125. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    119 – Είναι απλό, μπροστά σ’ αυτούς που ελέγχουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα ο κάθε Καλαμπόκσς, είναι αρσακιάδα. Για φαντάσου να αποφασίζουν (υπόθεση κάνω☺) η Γιέλεν η Λαγκάρντ κι ο Ντράγκι για τις οικονομίες των χωρών, ευτυχώς αποφασίζουν οι λαϊκά εκλεγμένοι ηγέτες όπως π.χ ο Τσίπρας
    Οι αδίστακτοι ξέρουν να εκτιμούν τα αδίστακτα υποχείρια Γιάννη, μετά τον φόνο όλοι μεταμελούν όπως πρόσφατα ο Ντάισελμπλουμ, ε αφού μετανοούν ειλικρινά παίρνουν άφεση αμαρτιών, ο θεός είναι μεγάλος και τους συγχωρεί, έχει και μια
    μικρή αδυναμία στο χρήμα. ☺

  126. Pedis said

    -> 124 στις 299.999 -> στα 299 εκ 999 χιλ.

  127. ΚΩΣΤΑΣ said

    Κάποτε παρακολουθούσα μια ομιλία για τον Καζαντζάκη και ο ομιλητής είπε σε κάποια στιγμή, ο κύριος Καζαντζάκης…, και το ακροατήριο ξέσπασε σε γέλια.

    Προσωπικά, ούτε στη λογοτεχνία, ούτε σε επικήδειους συνάντησα ή ακουσα ποτέ να αποκαλούν κύριο τον νεκρό. Οι συνήθεις εκφράσεις είναι ο αείμνηστος, ο μακαρίτης, ο προκείμενος νεκρός κλπ. Δεν ξέρω αν υπάρχει κανόνας, μπορεί να επιβλήθηκε εθιμικά, σαβουάρ βιβρ, τι πω;

  128. 119 Γιάννημ’

    Οι τράπεζες είναι οικονομικοί δολοφόνοι. Το ξέρεις.

  129. Πάνος με πεζά said

    Εφόσον το «κύριος» είναι πασπαρτού για αντικατάσταση όταν δεν ξέρουμε το ακριβές όνομα («Κύριε !», «Τί θα πάρει ο κύριος;» «Σε ζήτησε ένας κύριος» κλπ.), όπως επίσης και τιμητική προσφώνηση ακόμα και όταν ξέρουμε το όνομα, για να την ακούσει ο εν λόγω («Θα παρακαλούσα τον κύριο ΦΧΥΖ να προσέλθει»), θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι στους περθαμένους, που οπωσδήποτε γίνεται γνωστή η ταυτότητα, και που δε μπορούν να ακούσουν τιμητικά, δεν ταιριάζει…

  130. Γιάννης Κουβάτσος said

    Οκ, οι τράπεζες είναι οικονομικοί δολοφόνοι, καταστρέφονται λαοί για να διασώζονται αυτές και για να κερδοσκοπούν ασύστολα. Αλλά αυτός ο τύπος, επικεφαλής μιας ορδής τραμπούκων, δολοφόνησε εν ψυχρώ έναν άνθρωπο, του έσπασε το κεφάλι. Και τώρα τι; Βάζει το κουστούμι και τη γραβάτα, θρονιάζεται στην διευθυντική πολυθρόνα, πελάτες και υπάλληλοι του μιλούν στον πληθυντικό, περιμένοντας όρθιοι μια υπογραφή του; Ρε, τι μαγική χώρα είν’ ετούτη!

  131. Γς said

    110:

    Σπουδαίος ο Μικές Παϊδούσης. Μαζί με τον νονό μου τον Αριστομένη Φλώρο, την νονά μου Αικατερίνη Φλώρου κ.α. ίδρυσαν το 1961 την Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία. Φίλος νομίζω και του Αθεόφοβος-πατρός 😉

    http://www.thedoctor.com.gr/various/scientific-societies/elliniki-aimatologiki-etaireia/

    Υπάρχει όμως κι άλλος ένας σπουδαίος Μικες Παϊδούσης που δοξάστηκε στην πάλη [wrestling και τέτοια]

    http://www.onlineworldofwrestling.com/bios/m/mike-paidousis/

    Εδώ παλεύει με δύο, τους Valiant Brothers

  132. Pedis said

    Σε 21 μήνες φυλάκιση για πρόκληση επικίνδυνων σωματικών βλαβών και οπλοχρησία καταδίκασε το Β’ Μονομελές Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης δύο χρυσαυγίτες για επίθεση έξω από το ΕΠΑΛ Λαγκαδά το Νοέμβρη του 2012.

    Όμως, καταδίκασε και σε 12 μήνες φυλάκιση τα τρία θύματα της επίθεσης τους, έναν τραυματία και άλλους δύο εργαζόμενους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, που αμύνθηκαν και προσπάθησαν να τους αφοπλίσουν.

    Το δικαστήριο απέρριψε τον ισχυρισμό της άμυνας για τα θύματα και προσέγγισε τα γεγονότα στη λογική της «συμπλοκής δύο πλευρών με εκατέρωθεν χτυπήματα».

    http://www.efsyn.gr/arthro/diamartyria-kke-gia-tin-katadiki-thymaton-epithesis-hrysaygiton

    Βλέπω την Κουνιάκη με ένα χρόνο -ελπίζω- με αναστολή. Είναι κι εύκολη και διαθέσιμη για σύλληψη. Πού να ψάχνεις, τώρα, τον Δεβελέκο;!

  133. cronopiusa said

  134. Μαρία said

    Το τσέκαρα

  135. Spiridione said

    για το κύριος, μήπως είναι εκκλησιαστικής αρχής όλο το θέμα
    http://el.metapedia.org/wiki/%CE%9A%CF%85%CF%81%CF%8C%CF%82

  136. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    130 – Καλά ρε Γιάννη σοβαρολογείς, ποιά μαγική χώρα, όλος ο κόσμος έτσι λειτουργεί, ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΥΒΕΡΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ, τα άλλα είναι παραμύθια των ΜΜΑ για να κάθονται ήσυχα και να μην αντιδρούν οι παράπλευρες απώλειες.

  137. Μαρία said

    135
    Η παραμπομπή γράφει βλακείες για τον κυρό http://www.greek-language.gr/greekLang/medieval_greek/kriaras/search.html?lq=18500&dq=
    Ο κυρός αρχικά για τους ζωντανούς και μετά για τους πεθαμένους κληρικούς.

    Για μας τους λαϊκούς μάλλον εθιμικό θα είναι, όπως γράφει κι ο Κώστας στο 127.

  138. Γιάννης Ιατρού said

    136: πολύ πίκρα ρε Λάμπρο 🙂

  139. Πέπε said

    @129:
    Έτσι το ξέρω κι εγώ. Δε λες «κύριο» τον μακαρίτη γιατί θα γελάει ο κόσμος. Ο κόσμος θα γελάει γιατί δεν το έχει ξανακούσει, και γιατί ενδεχομένως έχει ακούσει ότι δε λέμε «κύριο» τον μακαρίτη.

    Δεν ξέρω τι γίνεται με ανθρώπους που εν ζωή έφεραν ένα τίτλο που στις προσφωνήσεις πάει μαζί με το «κύριος» – νομίζω πάλι το ίδιο.

    Δε νομίζω ότι χρειάζεται πιο επίσημος κανόνας. Και όταν (ρητορικά φυσικά) απευθυνόμαστε στον νεκρό, δε νομίζω ότι μπαίνει πληθυντικός.

    Ποιος ήταν που, όταν πέθανε ο Μητσοτάκης, έγραψε «πρόεδρε δε θα σε ξεχάσουμε» σε ανοίκεια οικείο ύφος, λες και παίζανε σφαλιάρες; Νομίζω ότι βάσει του ίδιου κανόνα (είτε είναι κάπου γραμμένος είτε είναι άτυπος) δικαιολογείται, άλλο αν το αποτέλεσμα δεν πολυπέτυχε και πάλι γέλασε ο κόσμος (είναι και δύσκολο το κοινό!).

    Σε άλλες γλώσσες τι γίνεται;

  140. Δεν είναι τυπικό προσόν για να διοριστείς στην Εθνική Τράπεζα το λευκό ποινικό μητρώο;
    Ίσως όχι, τώρα που δεν είναι πια κρατική…

  141. Νίκος Κ. said

    Αν η λέξη «κύριος» σχετίζεται με την κυριότητα, οι αντίστοιχες λέξεις άλλων γλωσσών (π.χ. mister) πώς ετυμολογολούνται;
    Επίσης: Χρησιμοποιούνται ως προσφωνήσεις για νεκρούς;

  142. Γιάννης Κουβάτσος said

    Το έγκλημα κυβερνά τον κόσμο γενικά και αόριστα και δεν μπορείς να το τσακώσεις. Εδώ μιλάμε για κάτι πολύ συγκεκριμένο: για τον διορισμό στην Εθνική Τράπεζα ενός ανθρώπου που καταδικάστηκε για φόνο.

  143. ΚΩΣΤΑΣ said

    Διαβήκαμε (όχι τον Ρουβίκωνα) το μεσονύκτιο, να πω και κάτι σαν ευτράπελο! Αν βάζαμε το κύριος και στους νεκρούς, τότε δεν θα έπρεπε να λέμε: ο Κύριος Πλάτωνας, ο Κύριος Σωκράτης, ο Κύριος Περικλής κλπ; Το κάπα Κεφαλαίο, τι μόνο ο Σαρτζετάκης το δικαιούνταν;

  144. Γιάννης Κουβάτσος said

    Και για να πάρουμε μια ιδέα σχετικά με τα προσόντα που απαιτεί η Εθνική από τους υποψήφιους υπαλλήλους της. Προϋπόθεση να μην έχουν καταδικαστεί για αδίκημα που δεν συνάδει με την ιδιότητα του τραπεζικού υπαλλήλου:
    https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://www.e-dimosio.gr/ergasia/dimosios-tomeas/56125/prokirixi-gia-122-thesis-stin-trapeza-tis-ellados/&ved=0ahUKEwi4qt7TzLfXAhWEHJoKHXOlAscQFgg6MAQ&usg=AOvVaw2K9ABuLSmwFx5Idcm2jOQL

  145. Μαρία said

    144
    Ακριβώς. Ούτε κλέφτης ήταν ούτε βιαστής.
    Το ποινικό μητρώο έχει αντικατασταθεί σε πολλές περιπτώσεις απο υπεύθυνη δήλωση οτι δεν καταδικάστηκες για συγκεκριμένα εγκλήματα.
    Ο Κ. έφαγε στην αρχή ισόβια, μετά στο εφετείο 17 χρόνια και βγήκε στα 7 λόγω καλής διαγωγής. Αν βγήκε περί το 2000, πρέπει να περάσουν 20 χρόνια, για να καθαρίσει το ποινικό του μητρώο.
    Το οτι δουελύει στην εθν. τράπεζα και μάλιστα οτι έχει προαχτεί δεν ξέρω αν αληθεύει. Το σίγουρο είναι οτι ζει στο Βόλο, όπου πριν απο μερικά χρόνια εθεάθη σε τσιπουράδικο να κουτσοπίνει με το χρυσαυγίτη Ηλιόπουλο, ο οποίος Ηλ. και γιαουρτώθηκε.

  146. ΓΚ said

    Γιατί «το Γουδή» και όχι «του Γουδή»; Όπως «πάω στης μάνας μου», «κατάγεται από του Λάπα»..

  147. Eli Ven said

    Σε αυτό με τους υπότιτλους πιθανότατα έπεσε google translate. Για κάποιο λόγο, τον τελευταίο καιρό έχουν αυξηθεί στο opensubtitle οι αυτοματομεταφρασμένοι από τα αγγλικά υπότιτλοι και μετά είναι εύκολο να ανακυκλωθούν στα ελληνικά σάιτ.

  148. Γιάννης Ιατρού said

    Καλημέρα

    147: διάφορα προγράμματα υποτιτλισμού (π.χ. subtitleedit) έχουν μενού που μεταφράζουν κάποιον υπότιτλο με τη βοήθεια του γουγλομεταφραστή ή/και άλλης σχετικής μηχανής/δικού σου λεξικού που επιλέγεις. Ε, φαίνεται πως χρησιμοποιούνται αρκετά … 🙂

  149. sarant said

    147 Θα δούμε κι άλλο ένα την άλλη βδομάδα που σίγουρα δεν είναι από μηχανάκι

    127κε Ίσως αξίζει χωριστό θέμα, αλλά θέλω να μου πείτε πώς θα πω κάποιον πεθαμένο που ΔΕΝ ξέρω το μικρό του όνομα και ΔΕΝ θέλω να τον αποκαλεσω αείμνηστο. Ο μακαρίτης Παπαδόπουλος; Ο Παπαδόπουλος σκέτο;

    Τα περί «κυρίου του εαυτού του» τα θεωρώ αστήρικτα, διότι η προσφώνηση δεν εννοεί αυτό. Οι αγγλοσάξονες έχουν το late, που είναι πιο πλατύ από το δικό μας «μακαρίτης», ομοίως οι Γάλλοι το feu.

    Ωστόσο, στα αγγλικά λέγεται «the late Mr. X»

  150. Pedis said

    Πάντως, δεν θάταν άσχημα με το θάνατο να μην χρησιμοποιούνται άλλο οι τίτλοι της ματαιότητας.

  151. Spiridione said

    140. Η ΕΤΕ πάντα ήταν ανώνυμη εταιρεία, ΝΠΙΔ, δεν ανήκε στον δημόσιο τομέα. Οι προσλήψεις της γίνονταν και γίνονται βάσει του κανονισμού της.
    http://www.syete.gr/LinkClick.aspx?fileticket=ERPWXzkj6W0%3D&tabid=136&language=el-GR
    Η ΕΤΕ για τις προσλήψεις διενεργεί γραπτό διαγωνισμό μέσω του ΑΣΕΠ ακόμα και σήμερα, όπως έχει δικαίωμα, αλλά οι προυποθέσεις πρόσληψης ορίζονται απ’ την ίδια.
    145. Προβλέπεται στον κανονισμό (άρθρο 4) για την πρόσληψη η προσκόμιση ποινικού μητρώου, όπως αυτό προβλέπεται στον κώδικα ποινικής δικονομίας για τράπεζες και δέκο. Αλλά με τη διατύπωση που έχει και στο παραπάνω λινκ, δηλ. η τράπεζα δικαιούται να αρνηθεί την πρόσληψη σε υποψήφιο που διώκεται ή έχει καταδικαστεί για αδίκημα που κατά την κρίση της επηρεάζει την υπηρεσία του και θεωρείται ασυμβίβαστο κλπ. Και αναφέρει «ενδεικτικά» αδικήματα, μεταξύ άλλων εγκλήματα κατά των ηθών. Ο φόνος εκ προθέσεως αναρωτιέμαι δεν θεωρήθηκε ασυμβίβαστο και είναι ας πούμε τα εγκλήματα κατά των ηθών, που μπορεί να είναι και πλημμελήματα; Επίσης, βλέπω ότι έχει όριο ηλικίας για την πρόσληψη 30 έτη.
    Α, εδώ βλέπω ότι ο Κ. ήταν 30 ετών όταν έγινε η πράξη, και τραπεζικός υπάλληλος. Επανήλθε λοιπόν στη θέση του μετά την αποφυλάκιση.
    http://www.efsyn.gr/arthro/fileleythero-parakratos
    Να πέρασε άραγε από πειθαρχικό; Οι πειθαρχικές διατάξεις της ΕΤΕ είναι λίγο φλου (άρθρο 28), το μόνο που ταιριάζει στον Κ. είναι η «εκτός τράπεζας ανάρμοστη διαγωγή».

  152. Πέπε said

    @149:
    > > …θέλω να μου πείτε πώς θα πω κάποιον πεθαμένο που ΔΕΝ ξέρω το μικρό του όνομα και ΔΕΝ θέλω να τον αποκαλεσω αείμνηστο. Ο μακαρίτης Παπαδόπουλος; Ο Παπαδόπουλος σκέτο;

    Σε ποια περίσταση είναι πιθανόν να σου τύχει αυτό; Αν π.χ. κάνεις μια απλή καθημερινή συζήτηση και αναφέρεσαι σε κάποιο δημόσιο πρόσωπο (πολιτικό, συγγραφέα, καλλιτέχνη) που, αν και διάσημο, συμβαίνει να μην ξέρεις το μικρό του, προφανώς θα πεις απλά «ο Παπαδόπουλος», όπως άλλωστε θα έκανες και όσο ζούσε.

    Το πιθανότερο είναι να κάνεις το ίδιο και όταν γράφεις, αν και, σε στοιχειωδώς επίσημες περιστάσεις γραψίματος, είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου δεν ξέρεις και δεν ψάχνεις καν πώς τον έλεγαν. Αλλά εν πάση περιπτώσει το «θεώρημα του Φερμά», είτε ξέρω είτε δεν ξέρω το μικρό του, δεν αναφέρεται ποτέ ως θεώρημα του μακαρίτη/αείμνηστου/μακαριστού Φερμά. 🙂

    Του «μακαρίτη» υπάρχουν κάποιοι εμπειρικοί κανόνες που ρυθμίζουν τη χρήση του. Αφού ακριβώς είναι εμπειρικοί, δεν είμαι σε ετοιμότητα να τους διατυπώσω αποκρυσταλλωμένα, αλλά νομίζω ότι λέγεται κυρίως για πρόσωπα που είχαμε γνωρίσει («ο μακαρίτης ο πατέρας σου», θα πει ο θείος), ή έστω υπήρξαν σύγχρονά μας και είχαν κάποια παρουσία, ίσως έμμεσα ως δημόσια πρόσωπα κι αυτοί, στη ζωή μας, π.χ. ένας που τον είχαμε προλάβει πρωθυπουργό. Και νομίζω ότι είναι λέξη κυρίως του προφορικού λόγου, και του γραπτού μόνον όταν αποτυπώνει τον προφορικό.

    Επίσης, υπάρχουν περιπτώσεις όπου κανονικά δε λέγεται ο «μακαρίτης», κι ωστόσο τον λέμε, με μια διάθεση ελαφρώς ευτράπελη, όπως παραπάνω που ανέφερες τον μακαρίτη τον ντε Λα Παλίς.

    Μετά: ο καθένας μας γνωρίζει μερικούς ανθρώπους για τους οποίους το «κύριος, κυρία» ή «κυρ, κυρα» δεν το έχει στο μυαλό του ως πρόσθετο «τίτλο» για να τους προσφωνεί, αλλά περίπου ως αναπόσπαστο στοιχείο του ονόματός του. Όταν πεθάνει ο κυρ-Γιάννης από τη γωνία, ή ο κύριος Βλαδίμηρος που μας έκανε γυμναστική στο Δημοτικό, που πάντα έτσι τους λέγαμε μπροστά τους και πίσω τους και έτσι τους σκεφτόμασταν, είναι φυσικό να συνεχίσουμε να τους λέμε/σκεφτόμαστε έτσι και μετά θάνατον. Σε άτυπο φυσικά πλαίσιο.

    …κοκ κλπ κλπ. Ανάλογα με το είδος της σχέσης του ομιλούντος με τον ποθαμένο και με την περίσταση όπου τον αναφέρουμε υπάρχουν διάφορες περιπτώσεις, που αν κωδικοποιηθούν (όπως ίσως ήδη να έχει γίνει, αλλά δεν το ξέρω), υποθέτω ότι θα απλουστεύονται αρκετά, αλλά εμπειρικά πιστεύω ότι «κύριος/κυρία» για πεθαμένο πάει μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, χαρακτηριστικά άτυπες. (Δηλαδή δεν πάει αλλά γίνεται καταχρηστικά αποδεκτό.)

  153. Γιάννης Κουβάτσος said

    Έχει και τουίτερ ο τραπεζικός υπάλληλος. Παρουσιάζει ενδιαφέρον:
    https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://m.tvxs.gr/mo/i/172828/f/news/blogarontas/oi-dikoi-mas-dolofonoi-einai-kaloi-video.html&ved=0ahUKEwi4nM2R8LjXAhXiQJoKHS1qC78QFgguMAQ&usg=AOvVaw07bwHO1ILTZY9L4yM0zl2a

  154. BLOG_OTI_NANAI said

    Και μήπως θα γράψουμε σε ένα κείμενο:
    «Η άποψη αυτή συμφωνεί και με όσα έγραφε ο μακαρίτης» ή «ο πεθαμένος» Τάδε«;

    αντί για:
    «Η άποψη αυτή συμφωνεί και με όσα έγραφε ο καθηγητής Τάδε«;

    Ίσα-ίσα, τους τίτλους δεν μπορείς να αποφύγεις διότι μπορεί να επικαλείσαι κάποιον πεθαμένο με την τότε ιδιότητα του ή τον τίτλο του.

  155. Pedis said

    Γιατί το ψάχνετε τόσο πολύ με τον Καλαμπόκα; Μετά το έγκλημα, παρέμεινε ασύλληπτος, σαν τον Περίανδρο, σαν … σαν … σαν όλους τους τραμπούκους που χαίρουν ασυλία από τις διωκτικές αρχές και τη δικαστική εξουσία … σιγά μην έχουν πιάσει κανέναν από δαύτους …

    και παραδόθηκε μοναχός του μετά από μέρες, διότι πήγαινε πολύ από τη μια και από την άλλη τον έπεισαν ότι θα τη σκαπουλάρει.

    Για να καταστεί δυνατό να καταδικαστεί κινήθηκε γη και ουρανός, η δίκη κράτησε μήνες -τι μου θυμίζει …, κόποι, έξοδα, τόσος κόσμος κινητοποιήθηκε …

    για να αναγκάσουν το σύστημα που εκτρέφει καλαμπόκες ότι αυτή τη φορά ένας από δαύτους θα πληρώσει.

    Και τι έγινε; Μπήκε, βγήκε. Κύριος. Και σιγα μην δεν του έβρισκαν πόστο να βγάζει φράγκα και να το παίζει μάγκας και μάνατζερ!;

  156. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    142 – «Το έγκλημα κυβερνά τον κόσμο γενικά και αόριστα και δεν μπορείς να το τσακώσεις.»
    Βρε Γιάννη τι γενικά κι αόριστα δεν βλέπεις τι γίνεται στον κόσμο αλλά και γύρω σου; ειδικά, συγκεκριμένα και κυρίως οργανωμένα κυβερνά το έγκλημα εκτός κι αν ζώ στην δική μου πραγματικότητα και τα ονειρεύομαι όλα αυτά τα ΤΕΡΑΤΩΔΗ μεν ΑΤΙΜΩΡΗΤΑ δε σκάνδαλα που είναι η κορυφή του παγόβουνου, την καταλήστευση των πλουτοπαραγωγικών πόρων του τρίτου κόσμου από τον πρώτο χωρίς την ασύμφορη με στρατιωτικά μέσα αποικιοκρατία αλλά με την επιβολή της συναλλαγματικής απάτης, την νόμιμη φοροαποφυγή των πλουσίων που δημιουργούν την τρομακτική οικονομική ανισότητα στον κόσμο, το πολιτικό θέατρο του παραλόγου που ΚΑΜΙΑ κυβέρνηση στον κόσμο, όχι μόνο δεν παίρνει μέτρα εναντίον αυτής της απάτης αλλά την διευκολύνει ψηφίζοντας τους νόμους που εξυπηρετούν τους πλούσιους ληστές.
    Μάλλον της φαντασίας μου θα είναι πως στις ΗΠΑ όλο το μικροεμπόριο ελέγχεται από την μαφία, από τον κουλουρά του δρόμου μέχρι και μεσαίου μεγέθους εταιρείες (για τις πολυεθνικές δεν λέω γιατί είναι μέτοχοι μαφιόζοι) εννοείται το παραεμπόριο ο τζόγος τα ναρκωτικά και η πορνεία, το ίδιο στην Ιταλία στην Ιαπωνία και σε όλες τις χώρες.

    Όχι, δεν υπάρχει οργανωμένο ξέπλυμα μαύρου χρήματος στην Γερμανία στις ΗΠΑ στην Βρετανία κλπ, το Λουξεμβούργο με τα 67δις ΑΕΠ τα βγάζουν με τον ιδρώτα της εργατικότητάς τους οι 550,000 κάτοικοί του όπως και οι Ελβετοί τα 750δις.
    Στην Ελλάδα η εκκλησία δημοσιεύει κάθε χρόνο τους ισολογισμούς από τις χρυσοφόρες επενδύσεις της, κάθε Έλληνας γνωρίζει τα περιουσιακά στοιχεία της, τις καταθέσεις της, τις μετοχικές συμμετοχές της, τις ofsore εταιρείες της κλπ, το ίδιο και με όλα τα κόμματα, τους πολιτικούς, τους τραπεζίτες, κι όλο το υπόλοιπο υπεράνω πάσης υποψίας σκυλολόϊ.

    Η υπόθεση Νoor1 με τους 2+ τόνους κοκαϊνη, έχει διαλευκανθεί κι έχουν τιμωρηθεί οι υπεύθυνοι, το ίδιο και για τα στημένα παιχνίδια του ποδοσφαίρου, άλλωστε ο φίλαθλος Μπέος έγινε δήμαρχος στον Βόλο.

    Ερώτηση, για τα τρομακτικά εγκλήματα του β΄π.π πόσοι πλήρωσαν στον κόσμο και στην μαγική μας χώρα;

    ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΚΥΡΙΑΡΧΕΙ Η ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΚΑΙ Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ, απλώς εγώ είμαι βλαμμένος και βλέπω οράματα.

    «Εδώ μιλάμε για κάτι πολύ συγκεκριμένο: για τον διορισμό στην Εθνική Τράπεζα ενός ανθρώπου που καταδικάστηκε για φόνο.»
    Αυτή είναι μιά συγκεκριμένη απόδειξη πως οι εγκληματίες αποφασίζουν και διατάσσουν.

    Καλημέρα. 🙂

  157. Γιάννης Κουβάτσος said

    Βρε Λάμπρο, άλλο θέλω να πω: το οικονομικό έγκλημα βρίσκει «νόμιμους» και παράνομους τρόπους για να κυβερνάει ατιμώρητο τον κόσμο. Στην προκειμένη περίπτωση, όμως, ένας τελευταίος τροχός της αμάξης σκότωσε, αλλά μεσολάβησαν θεοί και δαίμονες για να πέσει στα μαλακά και να αποκατασταθεί επαγγελματικά μετά την αποφυλάκισή του. Αυτό είναι το σκανδαλώδες. Και βλέποντας αυτό, καταλαβαίνω, από πρώτο χέρι πια, τι γινόταν στην Ελλάδα τις παλαιότερες δεκαετίες, που τις ξέρω μόνο από προφορικές και γραπτές αφηγήσεις.

  158. Spiridione said

    144. Μήπως είναι φέικ το τουίτερ;
    Βλέπω στον κανονισμό ότι αναφέρεται ως πειθαρχικό παράπτωμα μέχρι και η συμμετοχή σε ζάρια! Αλλά «ανάρμοστη διαγωγή εκτός της τράπεζας», ε μου φαίνεται ότι είναι αν διαπράξεις και ένα φόνο εκ προθέσεως! Προφανώς η ΔΑΚΕ της ΕΤΕ καθάρισε τότε.
    Πρμπ. τα εγκλήματα κατά των ηθών δεν λέγονται έτσι σήμερα, είναι εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας.

  159. ΚΩΣΤΑΣ said

    έφαγε σχόλιό μου η μαρμάγκα;

  160. Γιάννης Κουβάτσος said

    Σπύρο, κι εμένα μου φαίνονται απίστευτα ακόμα και για τον Καλαμπόκα αυτά που γράφονται στο τουίτερ. Και το «φονέας αριστερών πια»…Τι να πω…Δεν έχω τουίτερ και δεν ξέρω πώς λειτουργεί το πράγμα.

  161. 113,
    …94
    Ο χωρισμός ποτέ δεν έσωσε. Ο Όμηρος έγραφε ο/οι προ οδού αλλά οι αττικοί τον έκαναν με μια ωραία κράση φρούδο.
    Αυτή θα είναι κι η τύχη του επικεφαλή 🙂 …

    Πρόοδος!
    Άρα, αν οι ελπίδες διατήρησης είναι φρούδες,
    προχωράμε χωρίς ομηρικές μάχες! 🙂

  162. 96, 98,
    🙂

    Έτσι το φαντάστηκα κι εγώ, αλλά τα πειραματικά δεδομένα που παραθέτει η Μαρία (σχ. 113) δείχνουν πως η αλλαγή είναι μάλλον αναπόφευκτη.

  163. 95, … Lapalissade λέγεται. (Palissade είναι κάτι τελείως άσχετο.) …

    Στα αμερικάνικα (σικ) Palisades (στον πληθυντικό) είναι η βραχώδης κορυφογραμή (από βασάλτη, λέει το γκουγκλ).

    Πολύ όμορφη είναι η διαδρομή στα βραχώδη Παλισέιτζ κατά μήκος του ποταμού Ούδσωνα πριν τις εκβολές του, στην δυτική μεριά (Νέα Υερσέη μέχρι Νέα Υόρκη).

    Διάσημη είναι και η περιοχή Pacific Palisades (που δεν είναι βραχώδης) στο Λος Άντζελες, δίπλα στο ίσως πιο διάσημο Μάλιμπου, πάνω στην παραλία – για rich and famous. Στα σύνορα το Μουσείο Γκεττύ, με ωραία ελληνορωμαϊκά εκθέματα σε εξαίσιο κτήριο με θέα (το παλιό, πριν την μοντέρνα προσθήκη). «Απ’ το Γκεττύ στο γκέτο ένα τσιγάρο δρόμος» θυμάμαι που…, κλπ κλπ.

  164. sarant said

    152 Μου έχει τύχει πολλές φορές σε μεταφράσεις ψηφισμάτων διαμαρτυρίας για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη μια ή την άλλη χώρα, να αναφερθω σε κάποιον μακαρίτη που δεν δηλώνεται το μικρό του όνομα, οπότε γράφω π.χ. αργότερα ο κ. Σουμάγιεφ βρέθηκε νεκρός μέσα στο διαμέρισμά του.

  165. Μαρία said

    160
    Ψεύτικο πρέπει να είναι κι άλλωστε τιτίβισε ελάχιστα μόνο το Φλεβάρη του ’15.
    Δες π.χ. το χαβαλέ με φανερά ψεύτικα

    https://twitter.com/islandlayer/status/929721495215116288

  166. Μαρία said

    161
    Είδες; Δεν τους έφτανε ο πρόοδος και τον έκαναν φρούδο οι ανελλήνιστοι.
    Δυστυχώς το εμπρόθετο επ’ εκείνα έγινε απλώς το επέκεινα.

    164
    Σκέτος Σουμάγιεφ έγινε αργότερα όμως 🙂
    Δεν καταλαβαίνω το συλλογισμό σου και γιατί το κύριος υποκαθιστά το μικρό όνομα;

  167. sarant said

    Μου φαίνεται αφύσικο να γράψω «ο Σουμάγεφ βρέθηκε νεκρός» χωρίς να πρόκειται για δημόσιο πρόσωπο.

  168. Πέπε said

    Νίκο, αν ένα δημόσιας φύσης κείμενο αναφέρεται σ’ έναν άγνωστο μέχρι τώρα άνθρωπο χωρίς να αναφέρεται το μικρό του όνομα, μάλλον βρίσκεσαι εκ των προτέρων σε προβληματική θέση.

    Έστω ότι ο Σουμάγεφ δεν είχε βρεθεί νεκρός, αλλά είχε απασχολήσει με άλλο τρόπο το ψήφισμα. Είχε συλληφθεί λ.χ., ή είχε κάνει μια καταγγελία. Φυσικά δε θα πεις «ο Σουμάγιεφ κατήγγειλε», αλλά και με το «ο κ. Σουμάγιεφ κατήγγειλε» πάλι κάτι δεν πάει καλά. Η διατύπωση «ο κ. Χ» έχω την αίσθηση ότι παραπέμπει σε γνωστό πρόσωπο, πράγμα που εν προκειμένω παροδηγεί τον αναγνώστη.

    Σε άλλο πλαίσιο θα λέγαμε «κάποιος Σουμάγιεφ κατήγγειλε / βρέθηκε νεκρός». Σε επίσημο έγγραφο βέβαια αυτό δεν πάει, ιδίως μάλιστα για θάνατο φαίνεται σχεδόν προσβλητικό. Το ίδιο σε πιο κόσμια διατύπωση πώς θα ήταν; «Βρέθηκε ένας νεκρός, ονόματι Σουμάγιεφ» ίσως;…

  169. Μαρία said

    καρατσεκαρισμένο http://www.thestival.gr/policy/item/346664-psifise-gia-arxigo-stin-kentroaristera-o-panagiotis-psomiadis

  170. Μαρία said

    165
    Για κάποιους δεν είναι φανερά.

  171. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    123. Σήμερα το πρωί από σπόντα ακουσα στο παραπολιτικά ράδιο να ρωτάνε αν είναι σημαντικό το θέμα τα 18 χρόνια φυλάκισης,ειδικά για τον Κουφοντίνα αφού έτσι κι αλλιώς τα συπληρώνει σε 3 χρόνια.Ο Δένδιας (δεν τον άκουσα απ΄αρχής) που ήταν ο ερωτώμενος είπε ολοκληρώνοντας ότι μόλις έρθει η Ν.Δ. στην εξουσία θα αλλάξουν το νόμο και θα τους πάνε σε φυλακές τύπου Γ΄, μακριά, απομονωμένους να μην επικοινωνούν ούτε με άλλους κρατούμενους ούτε με τον έξω κόσμο και διαδίδουν τις ιδέες τους. Προσδιόρισε ότι σε τρεις μήνες από την επάνοδο, θα έχει χτίσει φυλακές και φυλακές να μπαίνουν όλοι ώστε να μη χρειάζονται νόμοι αποσυμφόρησής τους.
    Αυτό είναι είδηση, είπε ο εκπομπάρχης.
    σ.σ.Τελειώνοντας σκέφτηκα να ψάξω αν γράφτηκε κάτι :

  172. Μαρία said

    171
    Τα ίδια είπε κι ο Κούλης τις προάλλες. Ουσιαστικά θα επαναφέρουν το φασιστονόμο του 2014
    http://www.dsa.gr/%CE%BD%CE%AD%CE%B1/%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CF%8E%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82/k%CE%B5%CE%AF%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%BF-41-%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BC%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CF%8E%CE%BD-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B9%CF%82-%CF%86%CF%85%CE%BB%CE%B1%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CF%84%CF%8D%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%B3%CE%84
    και θα φτιάξουν περισσότερους Δομοκούς, αφού έχουν την τεχνογνωσία.

  173. spiral architect 🇰🇵 said

    Σταύραξ: «Θέλουμε το τρίτο στέρεο πόδι σε ένα ασταθές πολιτικό περιβάλλον, ένα πόδι που θα μπορεί σύντομα να γίνει και το κύριο στήριγμα της χώρας.»

    Ο κυρ-Σταύρος πήρε εν τέλει το τρίτο πόδι. 😀 Κρίμα τις διαφημίσεις, αλλά ουδέν κακόν αμιγές καλού. (210.264x3€=630.792€ μπάζα) 😉

  174. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    173 – Τόσα πολλά μπάζα πήγαν να ψηφίσουν; ☺

  175. Γιάννης Ιατρού said

    174: Άσε Λάμπρο, αλλά όχι και μπάζα ρε συ. Διατί αποκρύπτουν τον αριθμό των «συνειδητά άκυρων» κλπ. (0,9%);;;
    Από την τελευταία ροή/ανακοίνωση (13/11/2017 01:07: Ποσοστό 83,50% καταμετρηθέντων επί ψηφισάντων) της ΑΕΔΔ λείπουν οι 34700 (16,5%) ψήφοι …. 🙂

  176. Μαρία said

  177. 176 Μεγάλη πετυχεσά το ΠΑΜΑΚ.

  178. Μαρία said

    174, 175
    Να προσεχτεί το φύλο 🙂

  179. Μαρία said

  180. Μαρία said

    Πολύ γκαντέμης ο πρώην πρόεδρος των σκουληκιών.

  181. Μαρία said

  182. Γιάννης Ιατρού said

    180: Το παρακολουθείς το άθλημα βλέπω 🙂

  183. Μαρία said

    Με τόσο χαβαλέ είναι να μη το παρακολουθώ;
    Το βίντεο το έβαλα, γιατί διάβασα μια καταγγελία καβαφοκαμινικού.

  184. Μαρία said

    161
    Μιχάλη, δες και το κατάντημα των νομικών 🙂

    ερώτηση προέδρου στο μάρτυρα: Είχατε επικεφαλή;

  185. Γιάννης Ιατρού said

    178: Εγώ στο 2% είμαι. Αλλά εκεί στα Βόρεια

  186. Γιάννης Ιατρού said

    https://twitter.com/DimitrisTroupo1/status/929805069763170305

  187. Μαρία said

    186
    O γκασμάς παίζει απο χτες λίγο παραπάνω.
    Σήμερα όμως https://twitter.com/megalosgazmas/status/930165679726133248

    https://twitter.com/Victor_Shade_/status/930162058175315968

  188. Γιάννης Ιατρού said

    187: Ωχ, ναι, πλημμελής ανάγνωση προηγουμένων 🙂

    178: ομαδικά 🙂

  189. 184, … Πρ: Είχατε επικεφαλή;
    Μαρ.Γ: Εγώ ακολουθούσα τον Γερμενή. …

    Δηλαδή (για επικεφαλίδα):
    – Είχατε επικεφαλή;
    – Όχι, επικλινή.

  190. Pedis said

    # 176 – Καλός κι αυτός/ή που μας δείχνει τη σύγκριση των διαφορών στα ποσοστά.

    # 178 – Πόσα πλήρωσαν ως εγγραφή ξέρωγώ για να έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν;

    Μήπως θα έπρεπε κάποια στιγμή να συζητηθεί η ενδεχόμενη ωφέλεια καθορισμού ενός, έστω και προσεγγιστικά, συμμετρικού ηλικιακού διαστήματος όσον αφορά το εκλογικό δικαίωμα;

  191. 177, … 176 Μεγάλη πετυχεσά το ΠΑΜΑΚ. …

    Δεν λες και ΠΑ-ΜΑΛ
    για τις προβλέψεις του ΠΑΜΑΚ.

  192. Μαρία said

    190
    Πόσο συμμετρικού;

  193. gpoint said

    Νάστε καλά γέλασα με τα τελευταία σχόλια και με τον (που τον ξεθάψατε 😉 πρώην σκουληκάρχη

    Αυτό το όλη η Ελλάδα ντύθηκε πράσινα σε τέτοιες εποχές για τον χειμαζόμενο σύλλογο είναι μεγάλη ειρωνία…μια που η πολιτική Ελλάδα ποδοσφαιροποιείται με ταχείς ρυθμούς, μάλλον με άρμα τον Αρη θα καταλήξει το εγχείρημα. Στην Β’ διαλογή έεεε εθνική, βεβαίως.

    Φυσικά εκτός από την ποδοσφαιροποίηση της πολιτικής η σταθερή επί Αλαφούζου θέση μου περί συμμαχίας ΠΑΟ-ΟΣΦΠ μόνο εσχάτως έγινε αντιληπτή από τους πολυπληθείς πράσινους του ιστολογίου και ουδείς το ανέφερε…ουδείς προφήτης στον (ιστο)τόπο του … (λόγω μετριοφροσύνης να μην προστεθώ σους μεγάλους του είδους αλλά σαν 13ος στους μικρούς, μετά τον Μαλαχία… )

    Αναμένω με την ανακήρυξή μου φωτογραφική παρουσίαση από τον γνωστό κακόψυχο του ιστολογίου, όταν τελειώσει την καταμέτρηση των συνειδητώς ακύρων. Φήμες λένε πως ο συνονόματος του πρώην σκουληκάρχη ζήτησε επαναδιαλογή των ψηφοδελτίων καταθέτοντας σχετική ένσταση. Το παράβολο κρατήθηκε κι θα εκπέσει από τονλογαριασμό της προσεχούς συναθροίσεως

  194. sarant said

    183 Κι επειδή εδώ λεξιλογούμε, χιονισμένες κάλπες ειναι εκείνες που τις ανοίγεις και ρίχνεις μέσα, σα χιόνι, τα δικά σου ψηφοδέλτια.

  195. Pedis said

    # 192 – 190
    Πόσο συμμετρικού;

    Ας πούμε, χοντρικά, με τον «κανόνα του αντίχειρα» (ωρέ νατη πάλι η παροιμιώδης … μετάφραση, παραμένω εντός θέματος!), στην ηλικία που δεν σου δίνουν άδεια κυνηγού ή όταν πρέπει να τα σκάσεις για να σου ανανεώσουν το δίπλωμα οδήγησης ή όταν οι τράπεζες σου αρνούνται δάνειο ανω των τόσων χιλιάδων.

  196. Pedis said

    Υπάρχουν πολλές ενστάσεις και σωστά σε ένα τέτοιο συλλογισμό, αλλά δεν αντιλαμβάνομαι το λόγο που ο πιτσιρικάς δεν έχει δικαίωμα ψήφου επειδή είναι μικρός κι άρα χειραγωγίσιμος, ενώ ο παππούς που έχει ρέψει μπροστά στο χαζοκούτι είναι σε θέση να κάνει ελεύθερα σκεφτόμενες επιλογές;!

  197. Γιάννης Ιατρού said

    196: Πόσο πιτσιρικάς ή/και πόσο παππούς (π.χ. ώρες πτήσεις μπροστά σε χαζοκούτι κλπ.) δηλαδή;
    Ανοιχτή γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης σε όσους δεν έχουν γράψει επί τούτου (…δικαίωμα ψήφου επειδή είναι μικρός.. κλπ.) ακόμα …. Αναμένω σχόλιο του επί της εκπαίδευσης εντεταλμένου γνωστού σχολιαστή 🙂

  198. skol said

    Ο Κικίλιας αστροφυσικός Υπάρχουν πολλές μαύρες τρύπες

  199. sarant said

    Στην αρχική βερσιόν (βλ. το URL αλλά και εδώ: https://www.thepressproject.gr/article/119628/Imerologios-11is-kai-12is-Noembriou-2017, στο κάτω μέρος)
    λέει «να διευκολυνθούν οι μαύρες τρύπες -μάλλον ο συντάκτης.

  200. Γιάννης Ιατρού said

    199: και με την πρώτη φευγαλέα ματιά ανέγνωσα «να διελευκανθούν…» Μετά το ξαναδιάβασα και ηρέμησα 🙂

  201. Μαρία said

    Ο κ. Τάκης είναι σίγουρο οτι ξέρει τι σημαίνει η λέξη περίτριμμα και μάλιστα δευτεροκλασάτο;
    http://www.kathimerini.gr/934154/opinion/epikairothta/politikh/kentroaristera-h-mesaios-xwros

  202. Μαρία said

  203. sarant said

    201 Δεν το ξέρει. Αλλά αν του πεις τι σημαίνει, θα σου πει ότι το ήξερε και ότι αυτό εννοούσε.

  204. sarant said

    201-203 Για το χατίρι σου, διάβασα τον Τάκη.

    Αυτό που λέει «η βλακεία είναι ακατανίκητη» το έχει πει ΚΑΙ ο Μπαλζάκ ή ο Τάκης όπου δει απόφθεγμα το κολλάει στον Μπαλζάκ;

  205. spatholouro said

    Η πλάκα είναι ότι τη λέξη «περίτριμμα» δεν την έχουν τα 3 μεγάλα λεξικά μας, το τέταρτο όμως («Μείζον Φυτράκη») την έχει…

  206. Μαρία said

    203
    Λες; Μου φαίνεται πολύ βαρύ να αποκαλείς κάποιον κάθαρμα και μάλιστα δευτεροκλασάτο. 🙂

    205
    Την έχει και το επίτομο του Δημητράκου.
    άνθρωπος ευτελής, κάθαρμα

  207. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    Και της Πρωίας, απόρριμα, κάθαρμα.

  208. spatholouro said

    Ναι, αλλά λέμε τα σύγχρονα, τα μονοτονικά. Όταν λέει ο Νίκος τα 3 μεγάλα λεξικά μας, εννοούμε Χρηστικό, Babi και Τριανταφυλλίδη (εγώ βάζω και το Μείζον)

  209. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    Εντάξει, αλλά είναι πιθανό ο τιτανοτεράστιος να γνωρίζει όντως τη λέξη με την υπαρκτή σημασία σκουπίδι.

  210. Γιάννης Ιατρού said

    Τι συζητάμε για λεξικά όταν με ένα γούγλισμα το βρίσκεις στο πιάτο….

  211. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    Ως δίσημη την έχει και το Τεγόπουλου – Φυτράκη, εκείνο της Ελευθεροτυπίας/

  212. Μαρία said

    209
    Και το σκουπίδι είναι λιγότερο βαρύς χαρακτηρισμός;

    210
    Αυτό ισχύει για τον κύριο Τάκη. Εμείς οι υπόλοιποι ξέρουμε τι σημαίνει η λέξη.

  213. Γιάννης Ιατρού said

    Αυτό το «κύριος Τάκης» έχει γίνει πλέον σήμα κατατεθέν. Κι αυτό κάτι μας λέει….

  214. sarant said

    205-208 Ο Μπαμπι την έχει όμως τη λέξη -τουλάχιστον στην 3η έκδοση (2008). Έχεις την τέταρτη και το έχει βγάλει ή το έχει και δεν το είδες;

    212 Ναι αλλά για τον Μπαλζάκ (του κ. Τάκη) δεν λέτε τίποτα.

  215. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    212 Όχι βέβαια. Πρέπει να συνεκτιμηθούν το ήθος και η πρόθεση του γραφέως 🙂
    Καληνυχτώ.

  216. Μαρία said

    http://www.documentonews.gr/article/takhs-oeodwropoylos-h-epithesh-ths-gigantiaias-koyp 🙂

  217. spatholouro said

    214
    Α, οκ, στο σπίτι έχω τη Β΄, στη δουλειά την τελευταία…

  218. sarant said

    217 Ναι, αλλά όντως έχει αφαιρέσει το περίτριμμα από την τελευταία έκδοση; Είναι ενδιαφέρουσα πληροφορία αυτή.

  219. spatholouro said

    Αύριο θα δω την τελευταία έκδοση

  220. spatholouro said

    Στην Δ΄ έκδοση Babi υπάρχει τελικά το «περίτριμμα»
    Αυτό θα πει εμπλουτισμός!

    Οπότε στα 4 σύγχρονα λεξικά έχουμε ισοπαλία 2-2

  221. Γιάννης Ιατρού said

    Ξηγιέται σπαθί το σπαθό-λουρο 🙂 🙂

  222. sarant said

    220 Άρα, το πρόσθεσε στη δεύτερη ή την τρίτη έκδοση (αφού η τρίτη το έχει και η πρώτη δεν το έχει).

  223. spatholouro said

    Ούτε η δεύτερη το έχει, καθώς αυτήν έχω σπίτι και βάσει αυτής έγραψα το σχόλιο 205

  224. ΓιώργοςΜ said

    204 Μπαλζάκ
    Παλιά, στο Ποντίκι, κολλούσαν το Μπαλζάκ σε κάθε τι που ήταν ή έμοιαζε απόφθεγμα, ακόμη και σε παροιμίες, προφανώς για πλάκα.

  225. ΣΠ said

    224
    Ναι, θυμάμαι ένας φίλος μου το έκανε συχνά. Έλεγε κάτι που έμοιαζε με ρητό και κολλούσε για πλάκα το «…όπως έλεγε ο Μπαλζάκ».

  226. Μαρία said

    Για κατάχρηση εκκλησιαστικού αξιώματος και δημόσια υποκίνηση βίας ή μίσους δικάζεται ο μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιος. http://avmag.gr/81994/se-diki-o-mitropolitis-amvrosios/

  227. 101,
    Επίσης χωρίς ίχνος κακής πρόθεσης :), το «έντεχνη» για διαφήμιση μέσα σε ταινία το έβαλα αποσκοπώντας στην κυριολεκτική χρήση του όρου, δηλαδή διαφήμιση σε έργο τέχνης. Όπως, πχ, οι γνωστοί πίνακες του Άντι Γουόρχολ που διαφημίζουν τις σούπες Κάμπελ.

    Σημαίνει πράγματι αυτό που νομίζω το «έντεχνη» στο προκείμενο;

  228. 204, 224

    Το Ποντίκι άρχισε την «Μπαλζακιάδα» όταν η ΕΟ17Ν δημοσίευσε ένα ψιλοξεκρέμαστο απόσπασμα του Μπαλζάκ σε μια προκήρυξή της.

  229. Μαρία said

    Νοθεία στα αποτελέσματα για τις εκλογές της κεντροαριστεράς στο Τρίκερι – Άκυρη η κάλπη γιατί ψηφίσανε και τα “δέντρα”
    https://e-thessalia.gr/nothia-sta-apotelesmata-gia-tis-ekloges-tis-kentroaristeras-sto-trikeri-akyri-kalpi-giati-psifisane-ke-ta-dentra/

  230. Μαρία said

    Μιχάλη
    απο χτες ο επικεφαλής απέκτεισε και λόγια γενική, επικεφαλούς. Τη γενική ξεστόμισε ιωνιδόπουλο, που σπούδασε – αναμενόμενο- κλασική φιλολογία.

  231. sarant said

    230 Να το πάρει το ποτάμι;

  232. voulagx said

    #230: Ε τοτε, κι ο Παναγής-του Παναγούς, πουρκουά-πα;

  233. Μαρία said

    Α χα, χα, μάλλον το αποκτείνω θα είχα στο μυαλό μου 🙂
    Έχουμε και βίντεο, μετά το 2:10 περίπου https://www.youtube.com/watch?v=_dwMBwI1yJk

  234. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    229 πληθυντικός από πρόπερσι:
    τρείς επικεφαλείς
    http://www.dimokratianews.gr/content/54178/prosklisi-ston-mano-koykaki-apo-treis-epikefaleis-ton-megalyteron-toyristikon

  235. Μαρία said

    Μα γι’ αυτό σας λέω οτι έγινε επίθετο, σαν τον φρούδο. Για την ώρα μας λείπει το ουδέτερο, πράγμα απίθανο να συμβεί, μια και οι …επικεφαλείς είναι άντρες ή γυναίκες.

  236. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    233 και στο ΕΚΔΔΑ πέρασε πρώτη 🙂

  237. 230-232,
    Ορίστε, τα ΄λεγα! 🙂
    Απομένει το επίρρημα και τα παραθετικά!

  238. 234,
    Κι αυτό!

  239. 230, … Τη γενική ξεστόμισε ιωνιδόπουλο, που σπούδασε – αναμενόμενο- κλασική φιλολογία. …

    Πήγε κλασικό, αντί για πρακτικό, και τέλειωσε το σχολείο άπρακτο!

  240. 231, … 230 Να το πάρει το ποτάμι; …

    Δεν σταματάει ούτε με επέμβαση του
    απομηχανή θεού!
    (Του απομηχανούς, επί το αρχαιότερον.)

  241. Μαρία said

    240
    Τον απο μηχανής τον προστατεύει για την ώρα ο θεός 🙂
    Άμα μείνει μόνος του κι αυτός, να δεις τι θα πάθει.

  242. 😀 😀

  243. Μαρία said

    «στην κηδεία του Παλαμά με τον Σικελιανό επικεφαλή …» πριν απο δυο λεπτά απο τον Ντένη Ζαχαρόπουλο στο κανάλι της βουλής (Συνέδριο: «Τέχνη και Δημοκρατία» – Μαγνητοσκοπημένη Μετάδοση (08/12/2017) )

Σχολιάστε