Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Μουντιαλόφσκι

Posted by sarant στο 11 Ιουνίου, 2018


Μπήκαμε πια στην τελική ευθεία για το φετινό Μουντιάλ, καιρός λοιπον να βάλει το ιστολόγιο ένα μουντιαλικό άρθρο, για να εκφραστούν νομίμως τα φίλαθλα αισθήματα του φιλοθεάμονος κοινού.

Το Μουντιάλ του 2018 είναι το τρίτο Παγκόσμιο Κύπελλο που διοργανώνεται όσο υπάρχει το ιστολόγιο και είχαμε και στο παρελθόν ασχοληθεί, με περισσότερα από ένα άρθρα μαλιστα, πολύ περισσότερο που το 2010 και το 2014 είχαμε και ελληνική συμμετοχή. Μοιραία, θα επαναλάβω σήμερα υλικό από ένα άρθρο που είχα βάλει και το 2010 και το 2014, φυσικά με τις απαραίτητες προσαρμογές. Γκάλοπ για το Μουντιάλ δεν θα κάνω τώρα, ίσως όμως βάλω ένα πριν αρχίσει η φάση των 16. Πρέπει πάντως να ομολογήσω ότι τον τελευταίο καιρό δεν παρακολουθώ και πολύ ποδόσφαιρο και μάλιστα τώρα συνειδητοποιησα ότι για τη μέρα του τελικού (που γίνεται και νωρίς, στις 6 το απόγευμα) έχω κανονίσει εκδρομή.

Το φετινό Μουντιάλ γίνεται στη Ρωσία, πρώτη φορά σε χώρα του πρωην υπαρκτού σοσιαλισμού -που, όσο υπήρξε, πρόφτασε να φιλοξενήσει μόνο την Ολυμπιάδα του 1980. Ο επίσημος τίτλος της διοργανωσης είναι 2018 FIFA World Cup και σε κάποιες ραδιοφωνικές διαφημισεις για κληρώσεις με βραβείο εισιτηρια για κάποιο παιχνιδι της διοργάνωσης άκουσα να χρησιμοποιείται αυτό το άκρως δυσκολοπρόφερτο μακρινάρι (το «2018» στα ελληνικά, το υπολοιπο αγγλιστί).

Ο ρώσικος τίτλος είναι Чемпиона́т ми́ра по футбо́лу 2018, και αναγνωρίζετε την πρώτη λέξη, τσεμπιόνατ, εδώ (που μοιαζει με γαλλικό δάνειο, αλλά μάλλον είναι αγγλικό, από το champion) και την τελευταία, φουτμπόλ. Η δεύτερη λέξη, μιρ, ειναι ο κόσμος -και η ειρήνη, мир: μιρ μίρου που το λέγαμε παλιότερα θα πει «ειρήνη στον κόσμο». Οι Ρώσοι, δηλαδή, μιλούν για παγκόσμιο πρωτάθλημα, όπως και οι Γερμανοί (Fußball-Weltmeisterschaft) ενώ στις περισσότερες άλλες γλώσσες μιλάνε για Κύπελλο. Παρεμπιπτόντως, στα τούρκικα η επίσημη ονομασία του παγκοσμίου κυπέλλου θυμίζει εκείνα τα ανέκδοτα με τις ψευτοτουρκικές λέξεις, αφού είναι ΦΙΦΑ Ντουνιά Κουπασί (ντουνιάς ο κόσμος, κούπα το κύπελλο, βέβαια).

Μουντιάλ θα πει «παγκόσμιος» στα ισπανικά (mundo είναι ο κόσμος, λατινικής αρχής, θα θυμάστε το σικ τράνζιτ γκλόρια μούντι). Η πλήρης ονομασία του Παγκοσμίου Κυπέλλου είναι στα ισπανικά Copa Mundial de la FIFA. Επειδή η ισπανική ονομασία χρησιμοποιείται και στις λατινοαμερικανικές χώρες (πλην Βραζιλίας, αν και το mundial υπάρχει και στα πορτογαλικά), που έχουν τόσο μεγάλη παράδοση στο άθλημα, η λέξη Mundial χρησιμοποιείται και σε άλλες γλώσσες πλην της ισπανικής για να δηλώσει το παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου. (Όχι βέβαια σε όλες τις γλώσσες: ελάχιστα στα αγγλικά και καθόλου στα γερμανικά, οπου στην καθομιλουμένη το λένε «Βε Εμ», από τα αρχικά των συνθετικών της σύνθετης λέξης Weltmeisterschaft). Στα ελληνικά, πάντως, η λέξη «μουντιάλ» ακούγεται πολύ.

Από πότε χρησιμοποιείται η λέξη Μουντιάλ στα ελληνικά; Ψάχνοντας στις εφημερίδες, βρήκα ότι η λέξη Μουντιάλ πρωτοεμφανίστηκε, δειλά, με την ευκαιρία του παγκοσμίου κυπέλλου του 1962 που έγινε στη Χιλή, στα ρεπορτάζ ενός νεαρού τότε συντάκτη της Αθλητικής Ηχώς, του Γιάννη Διακογιάννη. Αν έκανα σωστά την έρευνά μου, ο Διακογιάννης είναι ο πατέρας της λέξης, πράγμα που το βρίσκω πολύ ταιριαστό. Βέβαια, περιέργως στα πρώτα ρεπορτάζ τη γράφει «Μούντιαλ», διευκρινίζοντας ότι έτσι τη λένε οι ντόπιοι. Για παράδειγμα, στο ρεπορτάζ πριν από τον τελικό: Μετά από σκληρές, αμφίρροπες και πεισματώδεις συναντήσεις το «Μούντιαλ», όπως αποκαλούν οι Χιλιανοί το Παγκόσμιο Κύπελλο, έφθασε στην τελική του φάση. Αξίζει όμως να ξεσηκώσω και τον τίτλο του άρθρου, χαρακτηριστικό δείγμα του διακογιάννειου στυλ που κατάφερνε να χρησιμοποιεί μεγαλόστομες λέξεις χωρίς να ενοχλεί ή να γίνεται αστείος: Σήμερα η Βραζιλία με την θυελλώδη πεντάδα της εξορμά ακάθεκτος κατά της γρανιτώδους αμύνης των Τσέχων στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Η επόμενη διοργάνωση (1966) έγινε στην Αγγλία, οπότε η λέξη Μουντιάλ δεν πολυακούστηκε. Επανήλθε όμως στο Μουντιάλ του Μεξικού το 1970. Και μετά το διάλειμμα του 1974, ακολουθεί μια αρμαθιά από ισπανόφωνες ή έστω «λατινόφωνες» χώρες: 1978 Αργεντινή, 1982 Ισπανία, 1986 Μεξικό, 1990 Ιταλία, οπότε, χάρη και στις τηλεοπτικές περιγραφές, το Μουντιάλ ριζώνει και μάλιστα μπαίνει και στα λεξικά, τόσο του Μπαμπινιώτη και το ΛΚΝ, όσο και στο νεότερο Χρηστικό, οπότε μπορούμε ασφαλως να τη θεωρήσουμε ελληνική λέξη, που μάλιστα έχει δώσει και παράγωγα, όπως το «μουντιαλικός», που βέβαια σημαίνει αυτόν που αναφέρεται στο μουντιάλ (π.χ. μουντιαλική χρονιά η φετινή ή περάσαμε σε μουντιαλικους ρυθμούς) και ειδικότερα έχει πάρει τη σημασια του παίκτη ενός συλλόγου που συμμετέχει στο Μουντιάλ με την εθνική του ομάδα.

Μια και η Ελλάδα δεν προκρίθηκε, οι μουντιαλικοι παίχτες των ελληνικών συλλόγων είναι μετρημενοι στα δάχτυλα. Ο Ολυμπιακός έχει τους Ιρανούς Χατζισαφί και Ανσαριφάρντ, η ΑΕΚ τον επίσης Ιρανό Μασούντ Σοτζέι, ο δε ΠΑΟΚ τον Πρίγιοβιτς της Σερβίας και τον Αιγύπτιο Ουάρντα (που έπαιζε δανεικός στον Ατρόμητο). Αν ξεχνάω κάποιον άλλον, διορθώστε με στα σχολια -πάντως, για να έχουμε ενα μέτρο σύγκρισης, η Μάντσεστερ Σίτι έχει 16 μουντιαλικούς και η Ρεάλ 15.

Για να αναφέρουμε και μερικά μουντιαλικά τριβιδάκια, απο τις 32 ομάδες που συμμετέχουν στη διοργάνωση, δύο κάνουν φέτος το ντεμπούτο τους σε τελική φάση: ο Παναμάς και η Ισλανδία -η οποία παιρνει και το ρεκόρ της χώρας με τον μικρότερο πληθυσμό που φτάνει σε τελική φάση. Η φετινή διοργάνωση ξεκινάει την Πέμπτη με τον αγώνα Ρωσίας-Σαουδικης Αραβίας, είναι δε περίεργο ότι αυτές οι δύο ομάδες έχουν τη χαμηλότερη κατάταξη στον πίνακα «δυναμικότητας» της ΦΙΦΑ από τις 32 της τελικής φάσης: η Σαουδαραβία είναι 67η, η δε Ρωσία 70ή, αγνοώ γιατί έχει πέσει τόσο χαμηλά. Προφανώς η αξία αυτου του πίνακα είναι πολύ σχετική (για παράδειγμα, το Βέλγιο είναι τρίτο στον κόσμο πίσω από Γερμανία και Βραζιλία).

Από τις τρανταχτές απουσίες της φετινής διοργάνωσης, πέρα από την Ελλάδα, η Ιταλία φυσικά (στο προηγούμενο Μουντιάλ χωρίς τη Σκουάντρα Ατζούρα ήμουν αγέννητος) και η Ολλανδία.

Όπως είπα, δεν παρακολουθώ πια ποδόσφαιρο τόσο πολύ, και δεν έχω ιδιαίτερη αγάπη για κάποια ομάδα. Συμπαθώ τη Σερβία, τη Ρωσία και την Πορτογαλία που, να μην ξεχνάμε, κατεβαίνει ως πρωταθλήτρια Ευρώπης. Και τη Γαλλία βέβαια. Υπάρχει κι ένας κανόνας, που τον είχα μάθει από τον Ρογήρο, ότι το Μουντιάλ το κερδίζει ομάδα που το… έχει ξανακερδίσει -αλλά όσοι ακολούθησαν πιστά τον κανόνα αυτό το 2010 απογοητεύτηκαν, αφού το πήρε η πρωτάρα (σε μουντιαλικούς τίτλους) Ισπανία. Με την ευκαιρία να πω ότι ο φίλος Ρογήρος άνοιξε και φέτος το μουντιαλικό του ιστολόγιο, αν και προς το παρον μονάχα ένα άρθρο έχει δημοσιεύσει -έχει όμως αναγγείλει κι άλλα, οπότε καλά θα κάνετε να τον επισκεφτείτε.

Ίσως πριν από τη φάση των 16 (ή πριν απο τα προημιτελικά) να κάνουμε και ένα γκάλοπ, να δούμε ποιοι θα προβλέψουν σωστά την ομάδα που θα πάρει το φετινό… Μουντιαλόφσκι (λέξη η οποία, προς το παρόν, δεν γκουγκλίζεται). Αλλά ως τότε ας έχουμε τουτο εδω το αρθρο για κάθε λογης μουντιαλικά σχόλια, δηλώσεις υποστήριξης και πρώτες προβλέψεις.

269 Σχόλια to “Μουντιαλόφσκι”

  1. Από το ’82 πάντως θυμάμαι εγώ τη λέξη Μουντιάλ.
    Εδώ και χρόνια υποστηρίζω τις εκάστοτε αφρικανικές ομάδες (από την εποχή του Καμερούν και της Νιγηρίας) και μετά, εντάξει, βλέποντας και κάνοντας. Κρίνω σε κάθε αγώνα από το αν συμπαθώ τους παίκτες π.χ., δεν θέλω να στενοχωριούνται. Επειδή όμως συμπαθείς και αντιπαθείς είναι ανάμιχτοι, τελικά εγώ ποτέ δεν στενοχωριέμαι.

  2. Γς said

    Καλημέρα

    >Η δεύτερη λέξη, μιρ, ειναι ο κόσμος -και η ειρήνη, мир:

    Μιρέμπε η ειρήνη στα ουγκαντέζικα.

    Και η Ειρήνη μου

  3. nikiplos said

    Κι εγώ πάντοτε υποστήριζα τις μικρές με ιδιαίτερη αγάπη στην Ουρουγουάη, Κόστα Ρίκα, Ισημερινό κλπ…

  4. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    Καλημέρα. Εδώ από κάτω είναι και η πρώτη (μάλλον) εμφάνιση της λέξης σε τραγούδι ηχογραφημένο το ’82, άρα πιθανώς παλιότερο.

  5. Άδικο θάχουν να σε κατηγορήσουν πάλι ότι προωθείς τους ακατονόμαστους;

  6. Πέπε said

    > > Чемпиона́т ми́ра по футбо́лу 2018, και αναγνωρίζετε την πρώτη λέξη, σεμπιονάτ, εδω γαλλικό δάνειο

    Τσεμπιονάτ. Το τσ (Ч = τσh) και το ε στην πρώτη συλλαβή θυμίζουν μάλλον τον τρόπο που περνάνε τα αγγλικά δάνεια στα ρώσικα. (Το ε συνηθίζεται γι’ αυτό το α που προφέρεται κάπως προς ε στα αγγλικά.) Έχει και το -τ στο τέλος, που στα γαλλικά δεν προφέρεται, άρα μάλλον στο αγγλ. championate παραπέμπει (που δε σημαίνει όμως το ίδιο…) Ίσως είναι συμφυρμός αγγλογαλλικού δανείου.

    Ή ίσως είναι γαλλικό δάνειο, εισηγμένο στα ρώσικα από ανθρώπους που δεν ξέρουν γαλλικά, δεν ξέρουν άρα πώς προφέρεται η λέξη, την είδαν γραμμένη και τη διάβασαν αγγλοπρεπώς, αλλά ήξεραν ωστόσο τη σημασία της.

  7. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    4 συνέχεια: Είχε κ μιά στροφή που δεν ηχογραφήθηκε:

    Θα είν΄εκπρόσωποι της Γηραιάς Ευρώπης
    θα είν’ ο Ρόσσι κι ο Πλατινί
    κι από συλλήψεις αν θα γίνεται της πόρνης
    οι διαιτητές θα ‘ναι σοβιετικοί.

  8. 4 Α μπράβο, το είχα ξεχάσει αυτό! Ξέρεις ότι παλιότερα εμφανιζόταν και εδώ ο Βασίλης Νικολαΐδης ε;

  9. ilias said

    Ο λόγος που η Ρωσία είναι τόσο πεσμένη στο fifa ranking είναι ότι επειδή είναι διοργανώτρρια και είχε προκριθεί αυτόματα, έπαιζε μόνο φιλικά που μετράνε ελάχιστα στην κατάταξη αυτή:
    https://en.wikipedia.org/wiki/FIFA_World_Rankings#Match_status

  10. Λεύκιππος said

    …….για να εκφραστούν νομίμως τα φίλαθλα αισθήματα του φιλοθεάμονος κοινού.

    Δεδομένου ότι παράνομα, αυτό γίνεται εδώ και καιρό. Καλημέρα

  11. #0
    Υπάρχει και η διοργάνωση του Ευρωπαϊκού στη Γιουγκοσλαβία το 1976 που κρίθηκε με το πέναλτυ του Τσεχοσλοβάκου Πανένκα. Πιάνει;

  12. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    8 Ναι. Είχαμε γνωριστεί κι από κοντά προ ίντερνετ και Πλειστοκαίνου (δεκ 80).

  13. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    5 Πώς τους προωθω; Παίζουν κι αυτοί;

    4-8 Αυτό το τραγούδι δεν το ήξερα! Δεν νομίζω να έχει βγει σε μεγάλο δίσκο.

    11 Αφού δεν είναι παγκόσμια διοργάνωση το Γιούρο. Αλλά να σημειωθεί κι αυτό.

  14. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    13β Βεβαίως, στην Οδό Σανταρόζα.

  15. 13: με την κατάληξη στο μουντιάλ -εντάξει, δεν το είπες και μουντιαλέφσκι 🙂

  16. sarant said

    15 Μου φαινόταν λειψό το Μουντιαλόφ 🙂

    14 Ωχ, ξεχνάω

    6 Λοιπόν πρέπει να έχεις δίκιο, το Βικιλεξικό τουλάχιστον λέει πως είναι δάνειο από το αγγλ. champion. Ίσως το -ατ να είναι ρωσικό τέρμα, που συμπτωματικά μοιάζει με το γαλλικό.

  17. Παναγιώτης Κ. said

    Εγώ ο άσχετος με τα ποδοσφαιρικά θα διαβάσω με πολύ ενδιαφέρον τα…πολιτικοποιημένα σχόλια για το μουντιάλ.
    Θυμήθηκα το παλιό Ποντίκι όπου διάβαζα ανελλιπώς τα ποδοσφαιρικά άρθρα του!

  18. 16γ σαμιζντάτ; Αλλά με τα ενδεή ρωσικά μου το -ατ είναι τύπος απαρεμφάτου: https://en.wiktionary.org/wiki/-%D0%B0%D1%82%D1%8C#Russian

  19. Πάνος με πεζά said

    Καλημέρα !
    Το Σάββατο κάτι μ’ έπιασε, κι έγραψα στο γενικώς αδιάφορό μου ιστολόγιο, που συντηρείται μόνο για…τα ένσημα της σύνταξης, κάτι για τα Μουντιάλ που ζούσαμε κάποτε… Xωρίς να θέλω να αποσπάσω την προσοχή σας, όποιος θέλει, μπορεί να το διαβάσει εδώ :
    http://panpou.blogspot.com/2018/06/82.html

    Επανερχόμενοι σε αυτό το Μουντιάλ, και μια που είπες για τις «πρωτάρες», ας πούμε και ότι η Βραζιλία είναι η μόνη ομάδα με αδιάλειπτη παρουσία σε όλες τις διοργανώσεις – και προσωπική μου προτίμηση, βεβαίως…
    Θέλω να δω ψηλά και τους Άγγλους, γι αυτό κι έχω «προβλέψει» έναν τελικό Βραζιλίας-Αγγλίας, με επικράτηση της Σελεσάο. Αυτό όμως «πατάει» σε δυο..δύσκολες βάρκες, το ότι οι Άγγλοι σπανίως αποδεικνύονται αξιόπιστοι ούτε καν για ημιτελικά, οι δε Βραζιλιάνοι δεν είχαν ποτέ την τύχη να κατακτήσουν το Κύπελλο σε διοργάνωση στην Ευρώπη… Παρόλα αυτά τους πιστεύω… (Τώρα αυτό το δεύτερο, με την «ασιατική και ευρωπαϊκή Ρωσία» που λέγαμε παλιά, πες ότι το καλύπτουμε ! 🙂 )

  20. Λεύκιππος said

    17 Ήδη άρχισαν οι πολιτικοποιήσεις με την υποστήριξη του τουρκικής καταγωγής γερμανού παίκτη Οζιλ, προς τον Ερντογαν. Τι δεν καταλαβαίνεις;

  21. voulagx said

    #19: Πανο, ξεχνας το Σουηδια-Βραζιλια 2-5, στη Σουηδια το 1958.

  22. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

    Ἐγὼ εἶμαι κατ’ἀρχἠν μὲ τὶς ὁμόδοξες χῶρες (Σερβία -ποὺ εἶναι καὶ Βαλκανική- καὶ Ρωσία) καὶ σαφῶς ἀντιγερμανία

  23. Γιάννης Κουβάτσος said

    Βραζιλία φυσικά. Φέτος έχει και καλή ομάδα, δυνατή και στον ανασταλτικό τομέα. Μεγαλώσαμε με Βραζιλία, Ολλανδία, Άγιαξ και Λίβερπουλ, όπου τις συναντάμε, τις υποστηρίζουμε.

  24. Πάνος με πεζά said

    @ 21 : Α, σωστά ! Αλλά ήταν και η πρεμιέρα του Πελέ, αφού…

  25. Ένα στατιστικό των Μούντιαλ είναι ότι όταν διοργανώνεται στην Ευρώπη το παίρνει ευρωπαϊκή ομάδα (μοναδική εξαίρεση είναι η Βραζιλία το 1958). Σύμφωνα με αυτό, μην περιμένουμε να το πάρει η Αργεντινή. Θα στηρίξω κλασικά τις μη ευρωπαϊκές ομάδες, ειδικά τις λατινοαμερικάνικες ομάδες. Θα ήθελα την Ουρουγουάη, αν και υποστηρίζω την Αργεντινή, γιατί μου την έχει δώσει το πόσο λίγος είναι ο Μέσσι στη διοργάνωση που παίζει με συμπαίκτες που δεν ξέρει. Δυστυχώς…ο Μαραντόνα είναι ένας. Η Ουρουγουάη είναι ό,τι πιο κοντινό.
    Από Ευρώπη θέλω να το πάρει ο Σάντος, να ξενερώσει όλος ο κόσμος.

  26. #25 Με άθλιο πάλι ποδόσφαιρο

  27. Πάνος με πεζά said

    Άραγε το παίρνει ομάδα που είναι πρώτο φαβορί στο Στοίχημα; Στη Βραζιλία οι Γερμανοί (που ήταν τότε και στα πολιτικά ντουζένια τους) δίνονταν ως φαβορί, αλλά δε θυμάμαι αν ήταν ως πρώτο…

  28. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

    25. Λάτρευα τὸν Μαραντόνα μιᾶς καὶ τὸν ἔζησα ἀπὸ κοντὰ στὴ Νάπολη, ἀλλὰ ὰπὸ τότε ποὺ φόρεσε τὴ φανέλλα τοῦ Ὀλυμπιακοῦ μὲ ξενέρωσε. Τὰ στερνὰ τιμοῦν τὰ πρῶτα, δυστυχῶς…

  29. paolodrosi said

    Η Αγγλια εχει την καλυτερη αμυνα, και γι αυτο θα το παρει.
    Γενικα στα μουντιαλ και στα γιουρος, οι ομαδες με σφιχτη αμυνα, εχουν περισσοτερες πιθανοτητες.
    Αρα δυσκολευει για τη Γαλλια.

  30. Alexis said

    #19: Συντάσσομαι με τις προτιμήσεις του Πάνου.
    Το έχω ξαναπεί άλλωστε: Αγγλία γιατί ανακάλυψε το τόπι και Βραζιλία γιατί το έκανε υψηλή τέχνη.

  31. Alexis said

    #28: Ποια φανέλα; Πως; Που; Πότε; 😕 😕 😕

  32. konos said

    11 —> Όχι μόνο κέρδισε με πέναλτι, αλλά ξεκίνησε και ολόκληρη σχολή!!!! Απίστευτη έμπνευση….

  33. Alexis said

    #16: «Μουνταλόφσκι» διάβασα εγώ με την πρώτη ματιά (για κλάσματα του δευτερολέπτου) και ο αυτόματος συνειρμός ήταν: «Ωχ, ο Σαραντάκος θα μας μιλήσει πάλι για το βιβλίο κανενός στριφνού Ρώσου συγγραφέα του μεσοπολέμου…» 🙂

  34. Γιάννης Κουβάτσος said

    Εντάξει, μια αρπαχτή έκανε ο Μαραντόνα με τη γαβροφανέλα, σε μια εκδήλωση του Ολυμπιακού. Είχε ξεμείνει από φράγκα, τι να έκανε; Μιλάμε για φανέλα ΧΧΧΧL.

  35. nikiplos said

    Εμένα πάντως θα μου μείνει αξέχαστος ο τρελο-Ρενέ:

  36. Πάνος με πεζά said

    Κι ένα από τα διασημότερα «σπρωξίματα» σε Μουντιάλ,1982 Ισπανία-Γιουγκοσλαβία… Οι Ισπανοί έχουν γκελάρει στο πρώτο ματς του ομίλου με Χ από κάποιες…Ονδούρες, και χάνουν στο δεύτερο ματς από τους Γιουγκοσλάβους, με το ξεκίνημα…
    Μπροστά στον κίνδυνο να μείνει έξω η διοργανώτρια, σε μια εποχή που αυτά μέτραγαν πολύ εισπρακτικά, ο Δανός διαιτητής Χένινγκ Λουντ-Σέρενσεν, τους δίνει ένα πέναλτι έξω από την περιοχή, στο οποίο μάλιστα διατάζει κι επανάληψη, όταν η μπάλα στο πρώτο χτύπημα φεύγει άουτ !
    Στη δεύτερη φάση, με το πανδύσκολο τότε σύστημα των ομίλων των τριών που περνούσε ένας, πέφτουν πάνω στους Γερμανούς και τελειώνει η παράσταση…

  37. nikiplos said

    35, αυτό ακριβώς που λέγαμε μικροί: μπακότερμα.

  38. Γιάννης Κουβάτσος said

    Φαβορί: Βραζιλία, Ισπανία , Αργεντινή και η αντιπαθέστατη Γερμανία.
    Αουτσάιντερ: Γαλλία, Βέλγιο (λόγω έμψυχου υλικού)
    Η Αγγλία; Κάπου στη διαδρομή θα την πατήσει ως συνήθως.
    Η Πορτογαλία; Σαφώς καλύτερη από το 2016, αλλά δεν είναι κάθε μέρα Πάσχα.
    Ευχάριστη έκπληξη: Ισλανδία. Πώς καταφέρνουν οι μπαγάσηδες οι άμπαλοι, μια χούφτα άνθρωποι, και στέλνουν ομάδα στο Μουντιάλ; Συμπαθέστατοι.

  39. cronopiusa said

    Αλ Καμής (Μανόλης Αναγνωστάκης), «Άγιαξ, για πάντα Άγιαξ»

    Καλή σας μέρα και καλή βδομάδα!

  40. Γιάννης Κουβάτσος said

    Μεγαλύτερο «σπρώξιμο» από της Ν. Κορέας το 2002 δεν υπάρχει. Και μεγαλύτερο στήσιμο το διαβόητο Αργεντινή-Περού του 1978.

  41. nikiplos said

    @36, Νομίζω πως μακράν το σπρώξιμο που θα μείνει στην ιστορία είναι αυτό εδώ των Σοβιετικών με τους Βέλγους το 1986.

  42. Alexis said

    #35: Κι εμένα ο τρελο-Έντερ της Βραζιλίας του 1982, με τα σουτ-κεραυνός!

    Και μια και λεξιλογούμε μήπως το ορθό είναι να πούμε «τα σουτ-κεραυνό» ή ακόμα και «τα σουτ-κεραυνούς»; 🙂

    Εδώ ένα δείγμα:

  43. Γιάννης Κουβάτσος said

    Όντως, τα «υπερηχητικά του Λομπανόφσκι» τα είχαν σφάξει το 1986.

  44. spiral architect 🇰🇵 said

    Καλημέρα, καλή βδομάδα και καλό Μουντιάλ να’χουμε. 🙂

    Επειδή δω μέσα υπάρχουν πολλοί κρυφοί γερμανόφιλοι, θεωρώ πρέπον να τους επιστήσω την προσοχή για να λάβουν τα μέτρα τους:

    Κατόπιν των ανωτέρω, η Γερμανία δεν βλέπει Μουντιάλ ούτε με το κιάλι και όποια καλή ομάδα τη διασύρει με μια καλή εφτάρα (όπως η Γερμανία τη Βραζιλία στο προηγούμενο) θα έχει την αιώνια ευγνωμοσύνη των λατινόφιλων καταπιεσμένων Ελλήνων οπαδών.
    (μιας και ούτε Ιταλία, ούτε κι Ολλανδία έχουμε φέτος) 😦

  45. Πάνος με πεζά said

    Πριν από τον Έντερ, τη φήμη του δυνατότερου σουτ στον κόσμο είχε πάλι Βραζιλιάνος, ο Νελίνιο, με 192 χλμ/ω (με τα μέσα της εποχής, βεβαίως). Σίγουρα το ρεκόρ καταρρίφθηκε, ίσως κι από τον Έντερ, ίσως κι από το Ρομπέρτο Κάρλος. Γιατί μετά, ελάφρυναν αρκετά και οι μπάλες.

  46. Alexis said

    #40: Και μεγαλύτερο στήσιμο το διαβόητο Αργεντινή-Περού του 1978.

    Και το Δυτική Γερμανία-Αυστρία το 1982 πήρε επάξια τη σκυτάλη! Το αποκαλούμενο και η «ντροπή του Χιχόν»!

  47. sarant said

    19 Πολύ καλό, Πάνο!

    33 🙂

    41 Πίκρα σκέτη αυτό το ματς

  48. Καλημέρα,
    Με τα ποδοσφαιρικά δεν τα πάω καλά, άρα προτιμήσεις και προγνώσεις από μένα δεν έχει. Αλλά θα μεταφέρω μια εμπειρία μου από το Μόναχο το 2010. Είναι τα ημιτελικά, παίζει η Γερμανία κι εγώ ως άμπαλος κάνω τη βόλτα μου στους δρόμους του Μονάχου. Φτάνουμε και στο κέντρο από Κάρλσπλατς προς Μαρίενπλατς, ένας δρόμος που συνήθως είναι γεμάτος κόσμο. Τη μέρα εκείνη οι Γερμανοί πίνουν τις μπύρες τους παρακολουθώντας τον αγώνα κι εμείς νιώθουμε μια μεγάλη μοναξιά. Οι μόνοι άλλοι που κυκλοφορούσανε ήταν οι αραβικής καταγωγής που είχαν βγάλει βόλτα τις γυναίκες της οικογένειας και ξεχώριζαν με τις μαύρες αμπάγιες τους. Υπολόγισα καμιά τρακοσαριά άτομα της ομάδας αυτής και μόνο δυο με ευρωπαϊκή περιβολή: εγώ κι Μαρία 🙂

  49. spiral architect 🇰🇵 said

    1978, το Μουντιάλ της ντροπής

  50. Η μεγάλη ντροπή ήταν το Ουγγαρία-Δυτική Γερμανία το 1954. Μπουκώθηκε στη ντόπα η Γερμανία και κέρδισε αυτήν που πολλοί θεωρούν την καλύτερη ομάδα όλων των εποχών. Αλλά να το πάρει μια Λαϊκή Δημοκρατία πήγαινε πολύ τα χρόνια που ο ψυχρός πόλεμος ήταν στα ντουζένια του.

  51. giorgos said

    Αν καί πιστεύω ότι ή παρέμβαση τής επιστήμης χωρίς μέτρο καί ισορροπία ,»σκοτώνει» τό ποδόσφαιρο .Παρ’ όλα αυτά υποστηρίζω Γερμανία γιατί , τουλάχιστον εκεί τό ποδόσφαιρο δέν λειτουργεί σάν μηχανισμός αποβλάκωσης όπως σέ χώρες σάν τήν Βραζιλία , τήν Αργεντινή , τήν Ελλάδα κλπ…

  52. Γερμανοφιλλανδοαγγλοαμερικανοεβραιοτσολιάς said

    Το παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου λέγεται και «μουντιάλ». Όμως, το παγκόσμιο κύπελλο μπάσκετ λέγεται και «μουντομπάσκετ».

  53. Pedis said

    52 σχολια σε δύο ώρες! Μόνο; Σήμερα που ο Νικοκύρης σας κάνει πάσα και δεν τρέχετε να σας βγει η γλώσσα;! Απροπόνητοι!

  54. ΣΠ said

    49
    Τι να σου κάνω; Έπρεπε να μπει το πλασέ του Ρέζεμπριγκ που βρήκε το δοκάρι στο τελευταίο λεπτό της κανονικής διάρκειας του τελικού.

  55. ΣΠ said

    το Μουντιάλ το κερδίζει ομάδα που το… έχει ξανακερδίσει

    Φέτος, με την απουσία της Ολλανδίας, αυτό είναι ακόμα πιο πιθανό. Βέβαια, η διοργάνωση, από την φάση των 32 και μετά, έχει φορμάτ κυπέλλου με αγώνες νοκ-άουτ, παράταση και πέναλτι, οπότε οι συγκυρίες παίζουν σημαντικό ρόλο. Μια ομάδα όπως η Πορτογαλία ή το Βέλγιο, με τις κατάλληλες συγκυρίες, θα μπορούσε να πετύχει κάτι.

  56. sarant said

    55 Το Βέλγιο δεν έχει αυτοπεποίθηση. Την Πορτογαλία τη θέλω κι εγώ. Αλλά από τη φάση των 16 είναι τα νοκάουτ 😉

  57. Πάνος με πεζά said

    Στα χρειώδη, κάποιος που θέλει να παρακολουθήσει, θα πρέπει να κατεβάσει το γνωστό εξελάκι, και να συμπληρώνει αποτελέσματα, για να δει μετά και τις πρωτιές ομίλων, τα διασταυρώματα κλπ. Yπάρχουν διάφορα, σε διάφορες διευθύνσεις, εγώ κατέβασα από εδώ.

  58. Jimakos said

    Καλοκαιράκι και Μουντιάλ είναι πάντα όμορφος συνδυασμός. Ειδικά φέτος που διοργανώνεται και σε χώρα με νορμάλ διαφορά ώρας, οπότε αποφεύγουμε σκηνικά να βλέπουμε ματς σε μαγνητοσκόπηση, γνωρίζοντας το αποτέλεσμα, ή να πρέπει να ξυπνήσουμε αχάραγα για να τα πετύχουμε ζωντανά (θυμήθηκα τώρα συνειρμικά και το μουντομπάσκετ της Ιαπωνίας, που το ματς της Ελλάδας με την Αμερική γινόταν πολύ νωρίς σε ώρα Ελλάδας).

    Επανέρχομαι στο ασπρόμαυρο τόπι. Πιο μικρός συμπαθούσα της Αγγλία, μιας και η Πρέμιερ Λιγκ ήταν (και παραμένει μάλλον) το αγαπημένο μου πρωτάθλημα. Έχοντας μεγαλώσει στα 90’ς (αποκαλύπτω ηλικία πλαγίως) έχω δει τα Τρία Λιοντάρια σε όλες τους τις αποτυχίες, αλλά με δυνατά ρόστερ (από Γκασκόιν, Πλατ, Σίρερ κλπ κλπ). Ολλανδία και Ιταλία επίσης συμπάθειες, αλλά τι να κάνεις φέτος που αποδείχτηκαν κατώτερες του αναμενόμενου. Θα συμφωνήσω με αρκετούς συν-σχολιαστές, πως τείνω να υποστηρίξω περισσότερο την Ουρουγουάη φέτος, παρά την Αργεντινή. Δεν ξέρω γιατί. Την Ισλανδία επίσης θα την δω με χαρά, έχοντας μάλιστα και τις πρόσφατες σχετικά αναμνήσεις από την καλή τους παρουσία (επίσης παρθενική νομίζω) στο Γιούρο ’16.
    Δηλώνω ευθαρσώς πως είμαι από αυτούς που απεχθάνομαι (ποδοσφαιρικά πάντα) πορτογαλοβραζιλιάνους (ανείπωτη χαρά στο 7-1 της Βραζιλίας στο προηγούμενο Μουντιάλ), ενώ θεωρώ παντελώς άχρωμους και αδιάφορους κάτι γερμανογαλλοβέλγους.
    Δυστυχώς δεν έχουμε φέτος δυνατή εκπρόσωπο από την Αφρική. Και εννοώ πάντα την υποσαχάρια Αφρική. Λείπει το -πάντα ενδιαφέρον- Καμερούν, η πάντα απρόβλεπτη (στα όρια του yolo) Γκάνα. Φετινές Νιγηρία και Σενεγάλη δεν τους έχω για πολλά.
    Άρα….
    Θα στηρίξουμε Ουρουγουάη, το πάντα συμπαθές Μεξικό (το οποίο κτγμ έχει λανσάρει την κορυφαιότερη φανέλα σε τελικά διοργάνωσης, αυτή του ’98), ενώ την κλασική έκπληξη του τουρνουά την περιμένω από κάποια αουτσάιντερ Ευρωπαϊκή (Πορτογαλία, Σουηδία), ενώ από τις υπόλοιπες, τίμια πορεία ενδέχεται να κάνει κάποια εκ των Κολομβίας, Κοσταρίκας.

    Τελειώνω με κάποια επιπλέον τρίβια:
    Όσον αφορά παίχτες που αγωνίστηκαν φέτος στο ελληνικό πρωτάθλημα (οΘντκ), έχουμε τον Μεχντί Καρσελά του Μαρόκου, που ξεκίνησε την σεζόν στον Ολυμπιακό και μεσούσης πήγε στην Σταντάρ Λιέγης, ο ισλανδός Άρνορ Τράουστασον ξεκίνησε σε ΑΕΚ, πλέον συνεχίζει σε Μάλμε (Σουηδία), ενώ στην Σουηδία παίζει ο Όσκαρ Χίλιεμαρκ του ΠΑΟ, πλέον σε Τζένοα (μαζί με πιο παλιούς γνώριμους όπως ο γκολκλιπερ Όλσεν που είχε περάσει από ΠΑΟΚ, ο Ντουρμάζ που είχε παίξει ΟΣΦΠ και φυσικά ο Μάρκους Μπεργκ επίσης του ΠΑΟ).

  59. ΣΠ said

    56
    Ναι μωρέ, πώς μούρθε; Αφού 32 είναι όλες οι ομάδες στους ομίλους.

  60. Divolos said

    Από μικρός είχα μια απέχθεια για τα φαβορί. Βραζιλία, Αργεντινή, Πελέ (αν και δεν τον πρόλαβα καλά κρατούσε) και Μαραντόνα μας τα είχανε κάνει τσουρέκια. Μετά η Γερμανία. Τι να τους ζηλέψεις που πάντα ήταν σαν στρατιωτάκια; Αγγλία, Γαλλία μου φαινόταν πάντα ψηλομύτες. Ιταλία με τίποτα λόγω κατενάτσιο. Το ’82 που το είχαν πάρει και μάλλον έπαιζαν καλή μπάλα ήμουν πολύ μικρός. Θυμάμαι μόνο σαν όνειρο κάτι περιγραφές-μυδράλιο του Μαυρομάτη (;) Πάάάάολο Ρόσι – Μπρρρρρρούνο Κόντι- Ααααααααρτομπέλι…και μπλοκάρει σταθερά ο Τζόφ. Ισπανία με τίποτα. Αχώνευτοι και παλιοχαρακτήρες, αν και η άποψη αυτή οφείλεται κυρίως στο μπάσκετ και ειδικά στον τραυματικό τελικό του μουντομπάσκετ με την Ελλάδα (2006 αν δεν κάνω λάθος). Με μεγάλη χαρά Βουλγαρία όταν έφτασε στους 4 κάποτε, μια άλλη φορά με την Νιγηρία, μια άλλη φορά στο Μεξικό με την Ρωσία που έπαιξε μπαλάρα, και με την Ολλανδία που έφτασε μέχρι τελικό δύο μουντιάλ πίσω. Πάντα λοιπόν με τους μικρούς και καταφρονημένους ειδικά όταν παίζουν καλή μπάλα. Φέτος θα ήμουν με την Πορτογαλία αν δεν έπαιζε εκεί ο αχώνευτος Ρονάλντο, τώρα με τίποτα. Βέλγιο γιατί όχι. Παίζει και καλή μπάλα από το ελάχιστο που βλέπω πια. Γιατί να μην κάνει μια μικρή ομάδα κάτι ανάλογο με την Ελλάδα του 2004, που όσο να πεις ήταν ένα μικρό θαύμα; Και γιατί όχι Κόστα Ρίκα, ή κάποια Αφρικάνικη, Σενεγάλη π.χ.; Μακάρι. Πολύ θα το χαιρόμουν. Άσε που νομίζω ότι έχουμε και λίγο ανάγκη τα θαύματα.

  61. spiral architect 🇰🇵 said

    Και για τα τεχνοφρικιά το Μουντιάλ παίζει και σε VR από την ΕΡΤ.
    Μόνο να προσέχετε όταν πίνετε τη μπύρα. 😉

  62. ΣΠ said

    Πάντως ο κανόνας ότι, όταν γίνεται σε ευρωπαϊκό έδαφος, το κατακτά συνήθως ευρωπαϊκή ομάδα έχει μικρότερη ισχύ τώρα που πολλοί νοτιοαμερικάνοι ποδοσφαιριστές παίζουν σε ευρωπαϊκούς συλλόγους. Άλλωστε τώρα πια οι ομάδες έχουν προσαρμοστεί στον σύγχρονο τρόπο παιχνιδιού που βασίζεται περισσότερο στην δύναμη και την φυσική κατάσταση παρά στην τεχνική.

  63. ΣΠ said

    Και μια γλωσσολογική παρατήρηση. Το ποδόσφαιρο είναι το μόνο από τα ομαδικά αθλήματα για το οποίο χρησιμοποιούμε στην καθομιλουμένη ελληνική ονομασία (ποδόσφαιρο, όχι φούτμπολ). Για όλα τα άλλα χρησιμοποιούμε ξένα δάνεια: μπάσκετ, βόλεϊ, πόλο, χάντμπολ.

  64. sarant said

    63 Μπράβο, εύστοχο!

  65. Alexis said

    Μερικές από τις κορυφαίες ομάδες που πρόλαβα (ηλικιακά) να παρακολουθήσω:
    -Ολλανδία του 1974
    -Ολλανδία πάλι του 1978
    -Βραζιλία του 1982
    -Γαλλία, Σοβιετική Ένωση και Αργεντινή του 1986
    -Αγγλία του 1990
    -Γαλλία και Κροατία του 1998
    -Βραζιλία του 2002
    και …με βαριά καρδιά 🙂 :
    -Γερμανία του 2014
    (στο 7-1 επί της Βραζιλίας έμοιαζε, δυστυχώς, ομάδα από άλλο πλανήτη, αλλά αυτό οφείλεται κατά ένα μέρος και στο απίστευτο «τσίρκο» που λεγόταν βραζιλιάνικη άμυνα)

  66. Γ-Κ said

    Προσωπικά έχω ιδιαίτερη συμπάθεια στη χώρα που γέννησε τον Καντ, τον Γκέτε και τον Χέγκελ (και τον Μαρξ). Και που το ποδόσφαιρο τοποθετείται στην πιο σωστή κοινωνιολογική του διάσταση (συγκριτικά).

  67. spiral architect 🇰🇵 said

    @65: Αφού η Ολλανδία δεν το πήρε τότε που’ πρεπε, (’74 ή ’78) δεν πρόκειται να το πάρει στον αιώνα τον άπαντα. 😦 🇳🇱

  68. Ριβαλντίνιο said

    Η καημένη η Ολλανδία έχει σε 3 τελικούς ισάριθμες αποτυχίες. Ακολουθούν οι Ούγγροι με 2/2 ( και οι Τσεχοσλοβάκοι , αλλά ποιος νοιάζεται αφού αυτοί δεν ήταν έθνος ).

  69. spiral architect 🇰🇵 said

    … και ο καλύτερος πεναλτάκιας τερματοφύλακας. 😉

  70. Ριβαλντίνιο said

    @ 69 spiral architect

    Το ασχημόπαπο ; Στον τελικό τσουλού Γιουβέντους – Άγιαξ του 1996 δεν τα είχε πάει τόσο καλά.

  71. sarant said

    67 Έλα ντε!

  72. Jimakos said

    @70, 71

    Δεν πειράζει. Εξιλεώθηκε το 2008 😛 😛 😛

  73. Tomás de Torquemada said

    Στα σερβικά είναι мундиjал, προφέρεται μουντί(γ)αλ. Παραδόξως το χρησιμοποιούν και οι Κροάτες, που δεν αναζήτησαν στα βάθη της παλαιοσλαβωνικής κάποιον ανάλογο όρο… 🙂

  74. spiral architect 🇰🇵 said

    @70: Και να σκεφτείς ότι, στο χαρτάκι πανίνι είναι όμορφος. Σκατόφατσας, αλλά τερματοφύλακας με τρομερή αντιληπτική ικανότητα.

  75. Ριβαλντίνιο said

    @ 74 spiral architect

    Να σου πώ την αλήθεια ποτέ δεν κατάλαβα γιατί τον είπαν ασχημόπαπο. Ήταν απ’ τους αγαπημένους μου τερματοφύλακες μαζί με Σμάιχελ , Κάν, Τόλντο και τον τεράστιο Μπουφόν.

  76. Πάνος με πεζά said

    Ένα ντε ! Και στο άλλο τέρμα να παίζει ο ‘Ολιβερ Καν; 🙂
    https://static.independent.co.uk/s3fs-public/thumbnails/image/2017/02/16/10/oliver-kahn.jpg?w968h681

  77. Πάνος με πεζά said

    Αστεία-αστεία, εξ αφορμής και του κειμένου που έγραψα, μπήκα σε ένα ρεζουμέ του Μουντιάλ του 82… Μιλάμε για δολοφονικά μαρκαρίσματα, που κόβουν την ανάσα…Αποκορύφωμα βεβαίως ήταν η περίφημη έξοδος του Σουμάχερ πάνω στον Μπατιστόν, αλλά και πριν το τί είχε γίνει… Εκείνος ο Τζεντίλε, είχε κοντέψει να κόψει τη μπάλα στο Μαραντόνα…

  78. Ριβαλντίνιο said

    Λοιπόν αφού εδώ είναι που θα γράφουμε για το Μουντιάλ ας βάλω τα αποτελέσματα που θέλω να έρθουν στις 2 πρώτες αγωνιστικές.

    Α΄όμιλος

    Θέλουμε να περάσει η μητέρα Ρωσία ως δεύτερη και η Ουρουγουάη πρώτη. Η Ρωσία είναι η οικοδέσποινα και καλό είναι να προχωρήσει ως τους 16 για να έχουν ενδιαφέρον οι ντόπιοι. Ακόμη είναι όρθοντόξ μπράδερς και έχουν πολύ ωραίο εθνικό ύμνο . Η Ουρουγουάη είναι μια παραδοσιακή δύναμη και αν περάσει ως πρώτη θα κάνει ωραίο ντέρμπι στους 16 με την δεύτερη Πορτογαλία. Ας βγεί τρίτη στον όμιλο η Σαουδική Αραβία επειδή φοράει πράσινα. Η Αίγυπτος δεν θέλω να κάνει ούτε ισοπαλία. Ξινή θέλω να της βγεί η συμμετοχή στο μουντιάλ. 😈

    Ποθητά λοιπόν είναι τα εξής αποτελέσματα :
    Ρωσία – Σαουδική Αραβία 4- 2
    Ουρουγουάη – Αίγυπτος 3 – 2

    Β΄όμιλος

    Θέλουμε να περάσουν τα φαβορί , η Ισπανία ( πρώτη ) και η Πορτογαλία ( δεύτερη ) για να δούμε ωραία νοκάουτ. Οι Πέρσες Σιίτες να βγούν τρίτοι επειδή έχουν παλαιότερη ιστορία από τους Μαροκινούς Βέρβερους.

    Ζητάμε :
    Ιράν – Μαρόκο 2 – 1
    Ισπανία – Πορτογαλία 2 – 2

  79. Πέπε said

    @42:
    > > …με τα σουτ-κεραυνός! …Και μια και λεξιλογούμε μήπως το ορθό είναι να πούμε «τα σουτ-κεραυνό» ή ακόμα και «τα σουτ-κεραυνούς»;

    Θα έλεγα «με τα σουτ κεραυνούς», αλλά θα δεχόμουν (ψιλοοριακά) και «τα σουτ-κεραυνός». Στην πρώτη περίπτωση η δεύτερη λέξη κλίνεται, στη δεύτερη δεν κλίνεται. «Με τα σουτ-κεραυνό» αποκλείεται, γιατί την έχεις μισοκλίνει (αιτιατική μεν αλλά ενικό).

  80. gpoint said

    Σ’ ένα χώρο που βαζελοκρατείται λογικό είναι το ποφόσφαιρο να είναι θέμα μυρουδιάς. Κλασσική η άποψη για τον Ρονάλντο : αχώνευτος ! Τι είναι το ποδόσφαιρο ; τι άλλο, γκόλ και θέαμα ; ποιός τα έχει ΚΑΙ τα δύο ; ο Κριστιάνο ! Αρα…αχώνευτος !!!
    Ασε το άλλο με την ποιά ; την Λίβερπουλ. Που έχει επανειλημένα δολοφονήσει το ποδόσφαιρο σε τελικούς όπως της Ρώμης καιτης κωνσταντινούπολης παίρνοντας τίτλους με μόνο προσόν την κολοφαρδία της ! Τέσπα, μεγάλος ο κόσμος όλους τους χωράει κι ο θεός του ποδοσφαίρου όλους τους συγχωρέι αλλά δίνει και κανένα μαθηματάκι όπως στον ΠΑΟ τελευταία ( το θέμα του υποβιβασμού δεν έχει λήξει ακόμα, έτσι 😉

    Είναι ευκαιρία για τους Ρώσους να διακριθούν, δεν θάναι και πολύ δύσκολο, ομάδα υψηλο’ύ επιπέδου δεν υπάρχει. Καλό υλικό έχει αυτή την φορά η Αγγλία με τον Χάρρυ Κέην να ξεχωρίζει (ποιός Αλ Σαλλάχ και τρίχες κατσαρές των δημοσιογράφων, ο Μανέ με ην ταχύτητά του ήταν το όπλο της φέτος). Στους υποψήφιους και η η Πορτογαλλία με το μυαλό του Σάντος (μόνο στον ΠΑΟ δεν στέριωσε γιατί δεν ξέρανε ούτε τότε μπάλλα οι βάζελοι) και την πααικτούρα τον Ρονάλντο
    Οι Γάλλοι κι οι Βραζιλιάνοι έχουν παίκτες αλλά όχι το απαιτούμενο ηθικό για να προχωρήσουν αντίθετα με Γερμανούς και Ισπανούς που μπορεί να εμφανισθούν από το πουθενά στην τετράδα

    Και μια πληροφορία για τους πρασινοκόκκινους που τους έχει απομείνει το μπάσκετ για παρηγοριά : ρωτήσαν τον Σαββίδη αν θα ασχοληθεί με το μπάσκετ, το 2021 θα δείτε να πρωταγωνιστεί τον ΠΑΟΚ απάντησε. Οπότε χαρείτε ό,τι προλάβετε

  81. Παναγιώτης said

    Το βαζω εδώ μηπως πρόλαβε καποιος και τραβηξε καμια οθονιά. Ενα υποτιτλιστικό μαργαριτάρι. Εχτές το βραδυ είχε στο Alpha την ταινία Apollo 13 . Σε όλη την ταινία ο υποτιτλιστής έγραφε τη σεληνάκατο «Ενυδρείο» (για οποιον δεν εχει δει την ταινία απευθυνονταν έτσι στους ατρονάυτες όταν ήταν μέσα στη σεληνάκατο για να σωθούν). Μονο που στους διαλόγους και στο τέλος στην πλακέτα η σεληνάκατος λεγόταν AQUARIUS (Υδροχόος) και όχι aquarium

  82. ΓιώργοςΜ said

    81 Μόλις το υπέβαλα αρμοδίως στη Διεύθυνση του Ιστολογίου, ώστε να τοποθετηθεί ενδεχομένως στην πιατέλα του Σαββάτου! Έτσουξαν τα μάτια μου χτες, και όχι μόνο από τη νύστα. Είχε ένα σωρό λάθη, αλλά αυτό δε χωνευόταν με τίποτα.
    Παλιά που είχαμε τα βίντεα (σικ, μωρέ), πατούσαμε το rec και απαθανατίζαμε τέτοιες στιγμές, δεν ξέρω αν ασχολείται κανείς σήμερα…

  83. sarant said

    78 Ειδοποιούνται οι καινούργιοι αναγνώστες ότι στα μέχρι τώρα αθλητικά προγνωστικά του ο Ριβαλντίνιο έχει ποσοστό επιτυχίας της τάξεως των ppm

    79 Συμφωνώ

  84. Ριβαλντίνιο said

    @ 83 α) sarant

  85. ΣΠ said

    Ο Λίνεκερ δεν πολυπιστεύει σε επιτυχία της Αγγλίας:
    https://news.sky.com/story/gary-lineker-wouldnt-mind-wearing-mankini-if-england-win-world-cup-11398456

  86. Μάνια said

    Εγώ δεν ξέρω πολλά από ποδόσφαιρο. Γράφω το σχόλιο ως αριστερή (Αριστερά σημαίνει διαρκής ευαισθησία…) για να πώ το εξής: Όπως σοφά λέει στη χτεσινή «Καθημερινή» ο κύριος Μπουκάλας, ένας πραγματικός αριστερός δεν δικαιούται να πανηγυρίζει κάθε φορά που μπαίνει γκόλ στο Μουντιάλ της Ρωσίας. Θα πρέπει πρώτα να σκέφτεται σε τί απάνθρωπες συνθήκες κατασκευάζονται οι μπάλλες που κλωτσάνε οι παίχτες: Φιάχνονται από μικρά παιδιά μέσα σε ανήλιαγες φάμπρικες κάποιας φτωχής ασιατικής χώρας, έναντι πινακίου φακής…

    Γράφει ο κ. Παντελής Μπουκάλας: «Το μυστήριο με το ποδόσφαιρο –το μόνο άθλημα με οικουμενική διάδοση, αφού το παίξιμό του δεν προϋποθέτει ειδικές εγκαταστάσεις ούτε ειδικά σωματικά χαρακτηριστικά– είναι ότι συνεχίζουμε να το παρακολουθούμε κι ας ξέρουμε ό,τι αποκαρδιωτικό ξέρουμε για όσα το περιβάλλουν ή δεσπόζουν πάνω του ασφυκτικά. Δεν υπάρχει οπαδός (συλλόγου ή εθνικής ομάδας) που τη στιγμή του γκολ θα πνίξει ένοχα τον ενθουσιασμό του, στη σκέψη ότι η μπάλα ή τα παπούτσια του σκόρερ φτιάχτηκαν από παιδικά χέρια σε κάποια χώρα της Ασίας που η φτώχεια της γίνεται θησαυρωρυχείο για τις κατασκευάστριες εταιρείες.»

  87. giorgos said

    Τά ίδια ακριβώς πού λέει ό κ. Μπουκάλας , τά λέει καί ή κ.Μαριάνα Βαρδινογιάννη καί όλοι οί δυτικοί καπιταλιστές πού τό παίζουν ανθρωπιστές … Η άπάντηση πού παίρνουν από τίς κυβερνήσεις τών τριτοκοσμικών είναι : ότι τά ίδια έκαναν κι’ αυτοί κάποτε προκειμένου νά άναπτυχθούν.

  88. Γ-Κ said

    Είπα να αντισταθώ στον πειρασμό, αλλά δεν τα κατάφερα. Άλλωστε, τι σκ… αριστεροί είμαστε…

    Αν κάποιος πει «έχω τις ενστάσεις μου για το θέμα της ΠΓΔΜ», θα ακούσει τα μύρια όσα από τους ορθόδοξους επαναστάτες. Αν κάποιος πει «αντιπαθώ τους Γερμανούς για πολιτικούς και όχι για ποδοσφαιρικούς λόγους», όχι μόνο δεν θεωρείται «εθνίκι», αλλά περιμένει και παράσημο επαναστατικότητας.
    Το Μουντιάλ θα μπορούσε να είναι μια καλή ευκαρία για να κοιταχτούμε στον καθρέφτη…

    Με την ευκαιρία και με αφορμή το 86 να θυμίσω ότι «οι μεγάλοι αγώνες δεν γίνονται στα μεγάλα στάδια» κι ας γράφουν σεντόνια οι ποδοσφαιρολόγοι.

  89. Γ-Κ said

    Άσχετο: Το «θησαυρωρυχείο» είναι ακόμα ένα βήμα προς τα πέντε εκατομμύρια λέξεις ή μαρτυρείται ήδη;

  90. spiral architect 🇰🇵 said

    https://www.instagram.com/p/Bj4dKDUlNTY/

  91. sarant said

    89 Δεν το έχω συναντήσει

    84 Τον πλήγωσα 😉

  92. Γιάννης Κουβάτσος said

    Τα δολοφονικά μαρκαρίσματα στα Μουντιάλ γινόντουσαν μέχρι το 1986. Τότε, σε ένα ματς Ουρουγουάη – Δανία, οι Ουρουγουανοί (Μπάριος κ.α.) το παραξεφτίλισαν. Ράμος και Πέπε τενίστριες μπροστά τους. Μετά το παιχνίδι, οι Δανοί διαμαρτυρήθηκαν δημοσίως και εντόνως και στον επόμενο αγώνα των Ουρουγουανών αποβλήθηκε παίκτης τους στο πρώτο λεπτό για ένα συνηθισμένο φάουλ.

  93. Πάνος με πεζά said

    Και βεβαίως τα μαρκαρίσματα αυτά έχουν ξεκίνημα (λ.ε.τ.) από το Μουντιάλ του ’66 στην Αγγλία, όπου σακατεύτηκαν, δύο φορές μάλιστα κατά τη διάρκεια των αγώνων, ο Πελέ και ο Εουσέμπιο, για να προστεθεί και η περίφημη δήλωση του σερ Αλφ Ράμσει «Οι Αργεντινοί είναι ζώα»…

  94. Πάνος με πεζά said

    Για την ακρίβεια ο Ράμσει είπε «Δεν αλλάζουμε φανέλες με ζώα», μετά το τέλος του νικηφόρου 1-0 αγώνα της Αγγλίας στα προημιτελικά… Ο αρχηγός των Αργεντινών Ρατίν αρνιόταν επί 8 λεπτά να βγει από τον αγώνα, μετά από κόκκινη κάρτα…
    Η δήλωση αυτή γέννησε μια γενικότερη κατακραυγή των λατινοαμερικάνων απέναντι στους Άγγλους, που συνεχίστηκε και στο επόμενο Μουντιάλ του Μεξικού.

  95. leonicos said

    Μπήκαμε πια στην τελική ευθεία για το φετινό Μουντιάλ, καιρός λοιπον να βάλει το ιστολόγιο ένα μουντιαλικό άρθρο, για να εκφραστούν νομίμως τα φίλαθλα αισθήματα του φιλοθεάμονος κοινού.

    επί τέλους!!! Κι ας άργησα!

  96. > Προφανώς η αξία αυτου του πίνακα είναι πολύ σχετική (για παράδειγμα, το Βέλγιο είναι τρίτο στον κόσμο πίσω από Γερμανία και Βραζιλία).

    Τότε που υπήρχε μπλογκόσφαιρα, γράφαμε ολόκληρες σειρές ανάλυση…

  97. leonicos said

    1966) έγινε στην Αγγλία, οπότε η λέξη Μουντιάλ δεν πολυακούστηκε. Επανήλθε όμως στο Μουντιάλ του Μεξικού το 1970. Και μετά το διάλειμμα του 1974, ακολουθεί μια αρμαθιά από ισπανόφωνες ή έστω «λατινόφωνες» χώρες: 1978 Αργεντινή, 1982 Ισπανία, 1986

    κάθε τέσσερα χροια σαντις ολυμπι΄δες

  98. leonicos said

    κάθε τέσσερα χρονια σαν τις ολυμπιάδες!!!!

    βρε τι μαθαίνει κανείς!

    ο Γςτο ήξερε;

  99. leonicos said

    Μουντιαλόφσκι

    ή ο ΠΑΟΚ ‘η η ΑΕΚ

  100. spiral architect 🇰🇵 said

    @86: Με τη λογική Μπουκάλα δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούμε κινητά γιατί οι υπεργολάβοι της Apple, της Samsung και της Xiaomi εκμεταλλεύονται τους δούλους-εργαζόμενους για μια κούπα ρύζι και γενικότερα θα πρέπει να νιώθουμε ενοχές για ότι απωανατολίτικο αγοράζουμε.

    Αν είσαι πραγματικός αριστερός βάζεις πλάτη στον τομέα που κινείσαι και εργάζεσαι για να μην περάσουν τέτοιες λογικές στη δουλειά σου ούτως ώστε να πάρουν παράδειγμα και άλλοι από σένα.

  101. gpoint said

    # 94

    Πάνο, μάλλον δεν έχεις αυτό το μουντιάλ της ντροπής.Το παιχνίδι αυτό ήταν καραστημένο από τον Γερμανό διαιτητή, τους έσφαξε τους Αργεντίνους. Οχι μόνο πετσόκοψαν Βραζιλία και Πορτογαλία οι Αγγλοι αλλά είχαν βάλει εγγλέζο διαιτητή σε όλα τα ματς των Γερμανών και Γερμανό σε όλα τα δικά τους και όλοι οι άλλοι ήταν πρόβατα για αφάξιμο. Στο τέλος σφάξανε και τους Γερμανούς με το γκολ που μάλλον δεν μπήκε ποτέ αλλά μέτρησε. Σαν από κατάρα έκτοτε στα μουντιάλ ντροπιάζονται. Να δούμε φέτος που συμπληρώθηκαν 50 χρόνια μήπως αλλάξει κάτι (η μπενφίκα πάει ολοταχώς για τα 100 με χαμένους τελικούς )

  102. ΚΑΒ said

    >>Πρέπει πάντως να ομολογήσω ότι τον τελευταίο καιρό δεν παρακολουθώ και πολύ ποδόσφαιρο

    Κι εγώ

    >>Η δεύτερη λέξη, μιρ, ειναι ο κόσμος -και η ειρήνη

    мирhttps://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CE%B9%CF%81

  103. ΚΑΒ said

    https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CE%B9%CF%81

  104. Αιμ.Παν. said

    Αγαπητοί φίλοι,

    η αφεντιά μου και μερικοί άλλοι σαν κι εμε* σας ευχόμαστε από καρδίας να απολαύσετε τους αγώνες του Μουντιάλ…

    Εμείς πάλι θα προσφέρουμε πολλή αγάπη, παρηγοριά και φροντίδα στις μουντιαλοχήρες…

    😛 :-))

    *που τό ‘χουμε χ(αιρ)ε(τι)σμένο κι αυτό κι όλο το ποδόσφαιρο…

  105. spiral architect 🇰🇵 said

    Μουντιάλ 1998 – Γαλλία. Όταν βαριέσαι στο αεροδρόμιο:

    (Ρονάλντο, Καφού, Ρομέρτο Κάρλος … κάπου κάνει κι ένα πέρασμα το μούτρο ο Καντονά)

  106. […] γρήγορα ένα ποστάκι, εμπνευσμένο απ’ τα παλιά, με αφορμή τα […]

  107. spiral architect 🇰🇵 said

    Να σκάσουν οι οχτροί μας! 😀

    (δεν είναι μουντιαλικό, αλλά κολλάει με τους βραζιλιάνους)

  108. Εποχή Μουντιαλώσεως,
    συμπλήρωσα το Εξελάκι του ΠΜΠ (σχ. 57).
    Ευελπιστώ να πιάσω μία από τις ομάδες στην τελική τετράδα.
    Παραπάνω θα με εκπλήξει.

  109. spiral architect 🇰🇵 said

    @107: Χαλαρό και αισιόδοξο σε βλέπω, Μιχάλη. 🙂

  110. Πέπε said

    > > Η δεύτερη λέξη, μιρ, ειναι ο κόσμος -και η ειρήνη, мир: μιρ μίρου που το λέγαμε παλιότερα θα πει «ειρήνη στον κόσμο».

    Πρόκειται για λέξεις που μάλλον συμπτωματικά ταυτίζονται, με διαφορετικές ετυμολογίες. Πριν καθιερώσει η Επανάσταση τη σημερινή ρωσική γραφή, η μία από τις δύο (δε θυμάμοαι ποια) γραφόταν мiръ, χρησιμοποιώντας ένα γράμμα (i) που αργότερα καταργήθηκε. Και πριν καταργηθεί όμως, χρησιμοποιόταν μόνο σε πολύ συγκεκριμένα περιβάλλοντα – βασικά έγραφαν πάντοτε и πριν από σύμφωνο και i πριν από φωνήεν. Πέρα από λιγοστές εξαιρέσεις όπου έμπαινε το τρίτο ομόηχο γράμμα, το ελληνικό ύψιλον (ѵ: μόνο σε ελληνικής προέλευσης λέξεις), που κι αυτό καταργήθηκε, ουσιαστικά η μόνη εξαίρεση του γενικού κανόνα ήταν το μιρ.

  111. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    110 Λογικό είναι αυτο -αν διαβάζει κι ο Ρογήρος ή ο Άγγελος θα μας πουν ίσως περισσότερα.

  112. Γιάννης Κουβάτσος said

    Αυτό που γράφει ο Μπουκάλας μού θυμίζει τον Αρτέμη στην ταινία του Χάρρυ Κλυνν, που έκλαιγε για τα πεινασμένα παιδάκια της Αφρικής τρωγοπίνοντας λουκούλεια.

  113. Γιάννης Κουβάτσος said

    Για πρώτο σκόρερ στο Μουντιάλ είπαμε; Συνήθως βγαίνουν κάτι απρόβλεπτοι Λάτο, Ρόσι, Σκιλάτσι ή Κλόζε. Φέτος;

  114. 109,
    🙂

    Λες να μην πιάσω ούτε μία στην τετράδα;

  115. Classicist said

    Αν και παντελώς άσχετη με τα ποδοσφαιρικά, μπαίνω στο ιστολόγιο μετά από μέρες, επειδής αναφέρθηκε ΚΑΙ στη σημερινή ανάρτηση το όνομα του κυρίου Μπουκάλα. Είμαι εδώ και πολλά χρόνια θαυμάστρια του λαμπρού ερευνητή, συγγραφέα και δημοσιογράφου κ. Παντελή Μπουκάλα και απογοητεύτηκα, διαβάζοντας στο χτεσινό νήμα την αποκάλυψη του κ. Σαραντάκου ότι ο ακαταπόνητος Παντελής δεν χρησιμοποιεί υπολογιστή και γράφει τα πάντα με τον παλιό τρόπο (χειρόγραφο).

    Θα ήθελα, λοιπόν, να παρακαλέσω τον κ. Σαραντάκο (επειδής έχω ακούσει ότι είναι φίλοι) να χαρίσει στον κ. Μπουκάλα κάποιον από τους παλιούς υπολογιστές που χρησιμοποιεί στη δουλειά του στο Λουξεμβούργο, ώστε να μπορεί ο φίλτατος Παντελής να κάνει τουλάχιστον το στοιχειώδες, πρίν γράψει τα εξαίσια άρθρα του στην «Καθημερινή»: Ένα απλό γκουγκλάρισμα (το συνιστούσε και ο Ουμπέρτο Έκο σε όλους τους γραφιάδες), ώστε να μή δίνει αφορμή στους ακροδεξιούς επικριτές του να τον κατηγορούν για αγραμματοσύνη…

    ΕΠΙ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΙ, στο άρθρο που έγραψε την περασμένη Πέμπτη 7 Ιουνίου 2018 με θέμα τα fake news των Καναλιών, ο κ. Μπουκάλας υπέπεσε σε δύο χοντρά λάθη που δεν θα έκανε, αν είχε την ευχέρεια του google-αρίσματος. Τα λάθη αυτά του τα υπέδειξαν αμέσως οι σχολιαστές της «Καθημερινής» (δείτε αποκάτω τα σχόλια) και είναι τα εξής…

    Ενώ γράφει για fake news, αποδίδει ψευδώς στον Αϊνστάϊν το απόφευγμα (κατά την ορολογία του ειδήμονος κ. Σαραντάκου) για το άπειρο Σύμπαν και την άπειρη βλακεία, που είναι καταφανώς ψευδές, διότι ο Αϊνστάιν έχει οριστικώς αποδείξει πως το Σύμπαν είναι πεπερασμένο. Άλλωστε, τόσο τα ellinikahoaxes, όσο και ο προηγηθείς κατά 1,5 μήνα κ. Σαραντάκος (στις 9 Αυγούστου 2014, όταν εξευτέλισε τον ακαδημαϊκό Δ.Νανόπουλο που προβάλλεται ως διάδοχος του Αϊνστάιν και δεν ήξερε ότι ουδέποτε θα ήταν δυνατόν ο Εβραός σοφός να είχε πεί μιά τέτοια ατάκα!..) έχουν αποδείξει οριστικά το ΑΠΟΦΕΥΓΜΑ του Αϊνστάϊν. Διαβάζοντας -προφανώς – τις ειδικευμένες ξένες ιστοσελίδες που έχουν αποδείξει οριστικά εδώ και χρόνια πως ουδέποτε ο Αϊνστάϊν ξεστόμισε τέτοια παλαβομάρα, που αντιστρατεύεται την ίδια την Θεωρία της Σχετικότητος…

  116. Classicist said

    Συνέχεια 115: Το δεύτερο λάθος που θα απέφευγε ο Παντελής αν μπορούσε να κάνει google search, αφορά το «μπολσεβίκοι» στα γαλλικά. Να τί έγραψε και το δούλεμα των σχολιαστών από κάτω… Είναι ντροπή στην «Καθημερινή» που δεν χαρίζει έναν υπολογιστή στον κορυφαίο της αρθρογράφο, εκθέτοντάς τον καθημερινά στις αδηφάγες ορέξεις των ακροδεξιών

  117. cronopiusa said

    Δεν μπορείτε να φανταστείτε την ηχορύπανση από το ίδρυμα του φονιά, τότε βούλιαζε πλοία και τώρα γειτονιές….

  118. sarant said

    Ακούγεται ως τη Μεσοποταμία;

  119. cronopiusa said

    118

    Ναι, εφιαλτικά…

  120. Pirros said

    # 58 Άλλος ένας που έχει περάσει από το ελληνικό ποδόσφαιρο και συμμετέχει στο φετινό Μουντιάλ, είναι ο Σικαμπάλα της Αιγύπτου (στον ΠΑΟΚ πριν από 10+ χρόνια, στα πολύ μικράτα του).

    # 46 Αυτό το Δυτική Γερμανία – Αυστρία του 1982, στάθηκε η αφορμή ώστε να αλλάξει ο κανονισμός, κι έτσι υποχρεωτικά τα δύο παιχνίδια της τελευταίας αγωνιστικής κάθε ομίλου, διεξάγονται ταυτόχρονα. Αρχής γενομένης από το Euro 1984, ο κανονισμός είναι ακόμα σε ισχύ σε τελικές φάσεις Μουντιάλ και Euro.

  121. Πάνος με πεζά said

    @ 113 : Για πρώτος σκόρερ συζητιέται ο Άγγλος ο Χάρι Κέιν…

  122. Πάνος με πεζά said

    Ένα ακόμα στημένο ήταν των Σουηδών με τους Δανούς (2-2). Αυτό δεν ήταν σε Μουντιάλ, ήταν έγινε στο Euro του 2004, κι άφησε έξω την Ιταλία… Μέχρι κι εκεί έφτασε η κωλοφαρδία μας !

  123. Πέπε said

    Να διρθώσω στο #110 ότι τελικά οι δύο ομόηχες ρώσικες λέξεις «μιρ» (мир: «ειρήνη» αλλά και «κόσμος» – με την παλιά ορθογραφία, мiръ «κόσμος» / миръ «ειρήνη») δεν είναι άσχετες ετυμολογικά, όπως νόμιζα. Έτσι διαβάζω στη Βίκη. Άρα, η διακριτή (και ανώμαλη για το мiръ) ορθογραφία τους ήταν καθιαρά ορθογραφική σύμβαση.

  124. Πάνος με πεζά said

    H Ρωσία, να σημειώσουμε, κατεβαίνει -άγνωστο γιατί- χωρίς ένα μεγάλο της αστέρι, τον Αλεξάντερ Κακόριν (ή Κοκόριν, όπως τον λένε οι δικοί μας).
    Ίσως βρέθηκαν αντικαταστάτες, αλλά όπου λαλούν πολλοί κοκόριν…..

  125. Dimitris said

    #120
    Απο τα πιο αστεια, βέβαια, συνθηματα ηταν το «Μάθε στον Ριβάλντο λίγη μπάλα, Σικαμπάλα-Σικαμπάλα»

  126. nikiplos said

    Φυσικά όλοι θυμόμαστε πως το ιδιόμορφο μουντιάλ του 1986, εκτός της σφαγής των υπερηχητικών του Λομπανόφσκι υπέρ ενός κακού Βελγίου, είχε και … το «χερι του θεού» του Ντιέγκο Αρμάντο. Είχε και Ούγκο Σάντσες, είχε και Σώκρατες, Ζίκο, Ζούλιο Σέζαρ και Καρέκα φυσικά… Η Γάλλοι είχαν τον Μισέλ Πλατινί, και τον …Τιγκανά που έγινε ελληνική νεολαιΐστικη έκφραση για να δηλώσει κάποιος ότι φεύγει…

    Κι ο Τελικός Ντιέγκο Αρμάντο Εναντίον Καρλ Χάϊντζ (το επώνυμο δεν το γράφω… ), όπου νίκησε ο καλύτερος…

  127. Alexis said

    #120β: Και όχι μόνο. Ήταν ένας από τους λόγους που άλλαξε ο κανονισμός της FIFA για το γύρισμα της μπάλας στον τερματοφύλακα. Μέχρι τότε επιτρεπόταν το γύρισμα της μπάλας και το πιάσιμο από τον τερματοφύλακα με τα χέρια. Ήταν ένας συνηθισμένος τρόπος ροκανίσματος του χρόνου από μια ομάδα όταν ήθελε να κρατήσει ένα αποτέλεσμα.
    Γερμανοί και Αυστριακοί το ξεφτίλισαν τόσο πολύ σ’ εκείνο το παιχνίδι με το γύρισμα της μπάλας πίσω ώστε στάθηκε αφορμή να αλλάξει ο κανονισμός.
    Τώρα πλέον επιτρέπεται ο τερματοφύλακας να πιάσει τη μπάλα με τα χέρια μόνο όταν ο αμυντικός του τη γυρίσει με το κεφάλι.

  128. Πάνος με πεζά said

    Από το Μουντιάλ του 2006 στη Ν.Αφρική και πέρα, αρχίζουν να εμφανίζονται διάφορες περίεργες μέθοδοι προβλέψεων… ίσως συμμετοχή σε αυτές να έχουν και διακεκριμένοι αλιείς του ιστολογίου… 🙂

  129. Γιάννης Κουβάτσος said

    Το 1993 άλλαξε ο κανονισμός της επιστροφής της μπάλας στον τερματοφύλακα. Μια μικρή αλλαγή που επέφερε τεράστια βελτίωση στο παιχνίδι.

  130. paolodrosi said

    # 113

    Oχι και απροβλεπτος ο συνονοματος Παολο Ροσσι.
    Ηδη ειχε παστελωσει τρια τεμαχια, στο μουντιαλ της Αργεντινης το ’78.
    Μετα δε, απο το χατ τρικ εναντιον της Βραζιλιας, για μενα ηταν σιγουρα τροπαιουχος με την ομαδα, και συναμα πρωτος σκορερ.
    Αν τον αφηνε ο μπελο Αντονιο Καμπρινι, να εκτελεσει το πεναλτυ στον τελικο, θα εφτανε τα 7 γκολ.

  131. sarant said

    128 Μοιάζει πολύ με ένα που φάγαμε σε μια μάζωξη 🙂

  132. Γιάννης Κουβάτσος said

    Στο καραστημένο Δ.Γερμανία – Αυστρία ο Γερμανός σπορτκάστερ αρνήθηκε να περιγράψει το δεύτερο ημίχρονο, ενώ ο Αυστριακός συνάδελφός του εξέφρασε στον «αέρα» την αηδία του, ζήτησε από τους τηλεθεατές να κλείσουν την τηλεόραση και έμεινε σιωπηλός στα τελευταία δέκα λεπτά του αγώνα. Κάποιοι άλλοι, όνομα και μη χωριό, θα μιλούσαν για σκοπούς που αγιάζουν τα μέσα και ότι αυτό που έχει σημασία είναι «η πρόκριση της εθνικής μας».

  133. Γιάννης Κουβάτσος said

    Πριν αρχίσει το Μουντιάλ, ο Ρόσι δεν υπολογιζόταν για πρώτος σκόρερ, αν θυμάμαι καλά. Είχε φάει τριετή αποκλεισμό και επέστρεψε τελευταία στιγμή, αφού μειώθηκε η ποινή του.

  134. massilia said

    «Από τις τρανταχτές απουσίες της φετινής διοργάνωσης, πέρα από την Ελλάδα…..» Ελπίζω ότι το γράψατε αστειευόμενος κ. Σαραντάκο!

    Σε ότι αφορά το «θαύμα της Βέρνης» του 1954, όσο και ν’ αντιπαθούμε τους (Δυτικο) Γερμανούς (και πιστεύω πως ο Γιάννης Διακογιάννης έχει ένα μερίδιο ευθύνης γι’ αυτό, τουλάχιστον για μας τους παλιότερους), η νίκη της Δ. Γερμανίας επί της Ουγγαρίας το 1954 είναι μια από τις πιο χρυσές σελίδες στην ιστορία του ποδοσφαίρου, μια νίκη τόσο απρόσμενη και εκτός προγνωστικών όσο και η νίκη της Ελλάδας στο Euro του 2004, μια από τις πολύ σπάνιες φορές που στον πραγματικό κόσμο ο Δαυίδ νίκησε τον Γολιάθ.

    Οσο κι αν μας ξενίζει σήμερα να φανταζόμαστε τους Γερμανούς στη θέση του αουτσάιντερ, έτσι είχαν τα πράγματα τότε:

    Ποια ομάδα κατέκτησε Παγκόσμιο Κύπελο χωρίς να έχει έναν επαγγελματία στις τάξεις της; Η Δ. Γερμανία το 1954
    Ποια χώρα κατέκτησε ΠΚ χωρίς να διαθέτει Εθνική Κατηγορία ποδοσφαίρου; Η Δ. Γερμανία το 1954
    Με ποιους έπαιζαν στον τελικό οι Γερμανοί ερασιτέχνες; Με την Ουγγαρία, την καλύτερη ομάδα του κόσμου, αήττητη από το 1950, που ενάμιση μήνα νωρίτερα είχε κερδίσει την Αγγλία 7-1, και που ακριβώς δύο βδομάδες πριν τον τελικό τους είχε κερδίσει 8-3 στον προκριματικό όμιλο
    Πώς ξεκίνησε το παιχνίδι; Ηδη στο 8ο λεπτό, η Ουγγαρία προηγούνταν 2-0

    Ο ανταποκριτής της Γερμανικής ραδιοφωνίας στο παιχνίδι Χέρμπερτ Τσίμερμαν είχε προετοιμαστεί για τη ζωντανή μετάδοση του τελικού με το φίλο του Ρούντι Μίχελ. Σύμφωνα με το Μίχελ «ο ρόλος μου ήταν να του βρω πράγματα να πει στο ακροατήριο ώστε να τους εξηγήσει ότι πρέπει νάμαστε ευχαριστημένοι που φτάσαμε στον τελικό». Η μετάδοση ξεκίνησε με το αριστουργηματικό «Σήμερα είναι μια ένδοξη μέρα. Ας μην είμαστε τόσο αλαζόνες ώστε να πιστεύουμε ότι θα τελειώσει επιτυχημένα».

    Οσα χρόνια κι αν περάσουν, όσο κι αν αντιπαθούμε τον Μπεκενμπάουερ, τον Σουμάχερ (τον τερματοφύλακα του ΠΚ του 82) ή τον φοροφυγάδα Χένες, όσο κι αν κάποιοι ελάχιστοι αναφέρουν το τάκλιν του Λίμπριχ στον Πούσκας στον προκριματικό, τις μεγαλύτερες τάπες που ο Αντι Ντάσλερ έβαλε στα παπούτσια των Γερμανών όταν είδε το λασπωμένο τεραίν ή το οφσάιντ που σταμάτησε τον Πούσκας αμέσως μετά το νικητήριο γκολ των Γερμανών, η αλήθεια είναι ότι το Παγκόσμιο Κύπελο του 1954 ήταν ένα ποδοσφαιρικό παραμύθι με happy end.

    Οσο για τις υπόνοιες για ντόπινγκ, η ιστορία έχει ως εξής: Δύο μήνες μετά τον τελικό, πρώτα ο Χέλμουτ Ραν, ύστερα τα αδέλφια Οτμαρ και Φριτζ Βάλτερ και τέλος ο Μαξ Μόρλοκ και ο Καρλ Μάι εμφάνισαν ίκτερο. Σε μια συνέντευξη στο France Football ο Πούσκας υπονόησε ότι αυτό ήταν απόδειξη ότι η Γερμανική ομάδα είχε ντοπαριστεί. Παρά τον θόρυβο που δημιουργήθηκε, κατά πάσα πιθανότητα ο Ραν είχε προσβληθεί στη διάρκεια της τουρνέ της Ροτ Βάις Εσσεν στη Ν. Αφρική, καθώς εμφάνισε ίκτερο και ο συμπαίκτης του Φριτζ Χέρκενραθ, που όμως δεν ήταν μέλος της εθνικής ομάδας. Σε κάθε περίπτωση αργότερα ο Πούσκας ανακάλεσε τις κατηγορίες του, αλλά απ’ ότι φαίνεται ο απόηχος τους δεν ξεχνιέται κι ας έχουν περάσει 64 χρόνια από τότε.

    Οποιοσδήποτε μπορεί να δει το ΠΚ του 54 σαν τη συμβολική ρεβάνς των Γερμανών πάνω στους αξιωματικούς του Ουγγρικού Κόκκινου Στρατού (Πούσκας, Τσίμπορ, Κοτσις, Μπόζικ, Γκρόσιτς κλπ). Η μπορεί να ευχαριστηθεί με την πέρα κάθε προσδοκίας επιτυχία ενός ερασιτεχνικού συστήματος σε πείσμα ενός, ή μάλλον δύο, καταστροφικών παγκόσμιων πολέμων και της χιτλερικής τυραννίας.

  135. Κουτρούφι said

    #124. Ναι, αλλά υπάρχει tο τιτανοτεράστιο σέντερ φορ Artyom Dzyuba. Θα κλάψουνε μανούλες. Θα γελάσει ο κάθε πικραμένος.
    —————-
    Τραυματικές εμπειρίες από παλαιότερα μουντιάλ.
    1986. Γερμανία – Μαρόκο. Ο αγώνας ήταν νυκτερινός. Το ματς υποσχόταν γκολ και θέαμα από το φαβορί, τη Γερμανία. Ξάπλα στον καναπέ εγώ. Βρε αμάν, να δούμε μια φάση της προκοπής. Τίποτα. Να περνάει η ώρα και το φαβορί να σέρνεται ενώ το Μαρόκο έκανε απλώς τη δουλειά του. Τα βλέφαρα να βαραίνουν, νύστα, ταλαιπώρια αλλά εγώ εκεί, σκυλί. Μπας και ξαφνικά αλλάξει το χαρτί και δούμε θέαμα. Μάταια. Ακόμη και κάνα δυο τετ α τετ που χάσανε οι Γερμανοί πιο πολύ εκνευρισμό μου φέρανε. Τσάμπα το ξενύχτι. Να θες να κοιμηθείς στο τέλος και να μην σε αφήνει η τσαντίλα.
    1998. Μουντιάλ Γαλλίας. Είμαι στην Αμερική. Σάββατο μεσημεράκι και σε ελεύθερο κανάλι έχει προγραμματιστεί κάποιο ματς (δεν είχα καλωδιακή να βλέπω ό,τι θέλω). Έχω παγώσει τις μπύρες μου, έχω ψήσει τα τζανκ κρεατικά μου και έχω στρωθεί μπροστά στην τηλεόραση. Φτάνει η ώρα της μετάδοσης αλλά από μπαλλίτσα τίποτα. Το κανάλι έδειχνε κάτι οκσιονς, πώς τα λένε. Κάτι νοικοκυρές πουλούσαν σύνεργα για τον κήπο. Είχανε, φαίνεται, ματαιώσει τη μετάδοση ή εγώ δεν είχα καταλάβει καλά.Πω πω! Έμεινα με τις μπύρες και τα κρεατικά και να βλέπω σκαλιστήρια και ποτιστήρια. Εννοείται ότι το ζάπινγκ δεν απέδωσε τίποτα. Τέτοιο ξενέρωμα δεν ξεχνιέται με τίποτα.

  136. sarant said

    134α Εσείςτι λέτε; 🙂

  137. Παναγιώτης Κ. said

    Άσχετο.
    Είδα εν τάχει τα θέματα των Μαθηματικών.
    Οι… προπονητές στα Μαθηματικά δεν θα τραβήξουν ζόρια.:)

  138. massilia said

    136: Με τόσα που βλέπω, έχω χάσει το μπούσουλα, οπότε λέω καλού κακού να ρωτήσω….

  139. Γιάννης Κουβάτσος said

    134, 136: Πάντως, σε ένα Μουντιάλ ήταν τρανταχτή η απουσία της Ελλάδας, χωρίς πλάκα αυτή τη φορά. Σ’ αυτό του 2006, αφού απουσίασε η πρωταθλήτρια Ευρώπης. 😊

  140. massilia said

    139: Οσο τρανταχτή ήταν η απουσία της Τσεχοσλοβακίας το 78 ή της Δανίας το 94 φαντάζομαι. Κοινώς: Δεν έχασε η Βενετιά βελόνι

  141. rogerios said

    – Οφείλω πολλές ευχαριστίες στον οικοδεσπότη και στους λοιπούς φίλους (Στάζυμπο, Νεοκίδιο, Alexis) για τη διαφήμιση και τους διαδικτυακούς συνδέσμους προς το μουντιαλικό ιστολόγιό μου (νέο άρθρο την Τετάρτη, για την ιστορία του ρωσικού και σοβιετικού ποδοσφαίρου).

    – Για το θέμα των σχολίων 110 και 123 και τη ρωσική λέξη мир (ειρήνη και κόσμος), νομίζω ότι την απάντηση την έδωσε ήδη ο φίλτατος Πέπε που ήγειρε και το ζήτημα. Η ετυμολογία είναι κοινή και για τις δύο σημασίες, οπότε η προγενέστερη διαφορετική ορθογράφηση (миръ = ειρήνη και міръ = κόσμος) ήταν μάλλον αποτέλεσμα σύμβασης.

    – Το ΠΚ του 1966 πρέπει να είναι μάλλον η πιο βρόμικη από όλες τις διοργανώσεις τελικής φάσης, ο δε προημιτελικός Αγγλία-Αργεντινή θα ξεσήκωνε θύελλα διαμαρτυριών ακόμη και στην Ελλάδα των χρόνων της παράγκας. Από την άποψη αυτή καλά τα είπε ο Gpoint.

    ‘- Η επικοινωνιακή διαχείριση και πολιτική είναι από τα σημαντικότερα πράγματα στο ποδόσφαιρο διαχρονικά. Δεν θα θίξω τα θέματα Αγγλία και Λίβερπουλ, διότι δεν θέλω να ξεμείνω από φίλους, αλλά στην τελική όλοι είμαστε πεπεισμένοι ότι οι Ολλανδοί είναι ιπτάμενοι, οι Βρετανοί σπόρτσμεν, οι Ουρουγουανοί βρόμικοι αμυντικοί κι οι Βραζιλιάνοι μάγοι της μπάλας. 😉

    – Είναι τρανταχτή η απουσία της Ελλάδας; Τρανταχτή όχι, αλλά δεν παύει να είναι απουσία εθνικής που είχε παίξει στις δύο τελευταίες τελικές φάσεις και παρά ένα πέναλτυ θα είχε παίξει προημιτελικό.

    – Όπως ορθώς επισήμανε ο κύριος Κουβάτσος η απαγόρευση να πιάνει με τα χέρια τη μπάλα ο τερματοφύλακας ύστερα από γύρισμα θεσπίσθηκε το 1993. Καταλύτης για την απόφαση ήταν ένα υπέροχο Γαλλία-Αγγλία 0-0 στον πρώτο γύρο των τελικών του Ευρωπαϊκού του 1992 (πιθανότατα το χειρότερο παιχνίδι όλων των εποχών). 🙂

    – Είναι η πρώτη φορά που δεν έχω κανένα απολύτως προαίσθημα για φαβορί (και κατά μείζονα λόγο για τον τελικό νικητή). Οι συντηρητικοί ας παίξουν ΟΔΓ, Ισπανία και Βραζιλία, Αργεντινή… εγώ δεν έχω βεβαιότητες για τίποτε απολύτως.

    Καλά να περάσουμε και να ξεχαστούμε για λίγο από τα δυσάρεστα!

  142. Γ-Κ said

    : trolling mode on
    Το Ρωσία – Ελλάδα 2-1 το 2004 δεν ήταν στημένο;
    : trolling mode off

  143. Alexis said

    Mea culpa για τον κανονισμό με το γύρισμα της μπάλας στον τερματοφύλακα, ο οποίος τελικά άλλαξε αρκετά χρόνια αργότερα από το Δυτική Γερμανία-Αυστρία.
    Στο παιχνίδι όμως αυτό έγινε τέτοια κατάχρηση του γυρίσματος πίσω, που αν δε με απατά η μνήμη μου πρέπει κάτι να ειπώθηκε σχετικά από τον Έλληνα σπορτκάστερ που το μετέδιδε.
    Ίσως να συζητιόταν από τότε κάποιες αλλαγές με σκοπό να γίνει το παιχνίδι πιο γρήγορο, πιο θεαματικό και να αποφεύγονται οι σκοπιμότητες.

  144. massilia said

    Προφανώς η απουσία της εθνικής μας είναι απουσία εθνικής που έχει συμμετάσχει στα δύο τελευταία ΠΚ. Ακριβώς όπως της Ονδούρας ή της Αλγερίας.

    Ο βασικός λόγος βέβαια που συμμετείχαμε σε αυτά τα τουρνουά ήταν το seeding system της ΟΥΕΦΑ, που μας επέτρεψε να εξαργυρώνουμε για σχεδόν 10 χρόνια τη μεγαλειώδη επιτυχία του 2004. Στα προκριματικά του 2010 κόντρα σε Ελβετία, Λετονία, Ισραήλ, Λουξεμβούργο και Μολδαβία ήρθαμε δεύτεροι και χρειαστήκαμε τα μπαράζ (play off) και το 2014 κόντρα σε Βοσνία, Σλοβακία, Λιθουανία, Λετονία και Λιχτενστάιν ήρθαμε πάλι δεύτεροι και ξαναχρειαστήκαμε τα μπαράζ. Πού οι παλιές καλές εποχές που στους όμιλους είχες αντίπαλους τη Σοβιετική Ενωση και την Ουγγαρία ή τη Ρουμανία, την Πορτογαλία και την Ελβετία…

  145. Alexis said

    #141: …στην τελική όλοι είμαστε πεπεισμένοι ότι οι Ολλανδοί είναι ιπτάμενοι, οι Βρετανοί σπόρτσμεν, οι Ουρουγουανοί βρόμικοι αμυντικοί κι οι Βραζιλιάνοι μάγοι της μπάλας.

    Ρογήρε μην ξεχνάς ότι στο ποδόσφαιρο λειτουργούμε κυρίως με το συναίσθημα και οι περισσότεροι από εμάς ταυτιζόμαστε με τους ήρωες των παιδικών-νεανικών μας χρόνων και τους κουβαλάμε διαρκώς μαζί μας.
    Όσοι μεγάλωσαν με Άγιαξ, Λίβερπουλ και Μαραντόνα έχουν άλλες προτιμήσεις από τους σημερινούς πιτσιρικάδες που μεγάλωσαν με Ρονάλντο, Μέσι και Ρεάλ.

  146. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Μουντιάλ 2014

  147. Γ-Κ said

    _ Το ποδόσφαιρο δεν είναι όπως παλιά..
    _ Οι γυναίκες δεν είναι όπως παλιά…
    _ Τα αυτοκίνητα δεν είναι όπως παλιά…

    _ Τελικά, μόνο το ποδόσφαιρο δεν είναι όπως παλιά…

  148. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    108
    http://provocateur.gr/locker-room/16178/quiz-poia-omada-soy-phgainei-gia-na-yposthrikseis-to-moyntial

    7+1 χαμένες φάσεις στην ιστορία των Μουντιάλ που άξιζαν μια δεύτερη ευκαιρία!
    http://provocateur.gr/locker-room/16136/x-shmadiakes-xamenes-faseis-sthn-istoria-twn-moyntial-poy-aksizan-mia-deyterh-eykairia

  149. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    147 Αλλά, αυτοκίνητο αλλάζεις, γυναίκα αλλάζεις,ομάδα δεν… 🙂

  150. 146,
    Το νέο σουξέ μετά το κλασικό
    Samba στην Καλαμάτα

  151. gpoint said

    # 149

    Μωρέ αλλάζεις, πως ; είναι θέμα αυτοκριτικής- όπως και το να κόψεις το τσιγάρο !

  152. gpoint said

    # 147

    Τώρα τι να σε πω ; πως εμείς αλλάζουμε, τα πράγματα όχι ;; θα μου πούνε και οι γυναίκες πράγματα είναι ; Οχι- χριστιανικά- αφού η πρώτη οικουμενική σύνοδος απεφάνθη πως (και) οι γυναίκες έχουν ψυχή και μας τελείωσε το ρες-ρέι του ρωμαϊκού δίκαιου.
    Εχουμε όμως και άλλους αλλόθρησκους, ανατολικά, που πιστεύουν πως και τα πράγματα έχουν ψυχή, άτμα σαρβασαρίριναμ.
    Μπερδεμένα πράγματα, διαλ(ι)έχτε !

  153. Γιάννης Κουβάτσος said

    Massilia, δεν χρειάζονται ειρωνείες για την εθνική μας ομάδα. Μην ξεχνάς ότι οι Έλληνες ποδοσφαιριστές είναι γενικώς άμπαλοι, διακρίνονται κυρίως ως σέντερ μπακ. Δεν μπορούμε να τους ζητάμε να επαναλάβουν το θαύμα του 2004, ούτε συνεχείς προκρίσεις.

  154. spiral architect 🇰🇵 said

    … δεν είναι κάθε μέρα του Αϊ-Γιαννιού. 🙂

  155. Γιάννης Κουβάτσος said

    145: Έτσι είναι, Αλέξη. Κάθε γενιά έχει τις ομάδες της. Στο σχολείο τα μισά παιδιά είναι Μπάρτσα και Μέσι και τα άλλα μισά Ρεάλ και Ρονάλντο. Στον τελικό μόνο εγώ ήμουν Λίβερπουλ και κάποια Αιγυπτιόπουλα λόγω Μο Σαλάχ. 😊

  156. gpoint said

    # 153

    Η Εθνική έχει χάσει τον σεβασμό των σωστών φιλάθλων από τις επεμβάσεις της παράγκας στις επιλογές των παικτών και τις πιέσεις στον προπονητή με αποκορύφωμα την συμπεριφορά τους στον Φερνάντο Σάντος γιατί δεν τους έκανε τα χατήρια. Εκτοτε όλοι οι προπονητές είναι εικονικοί του Τσάνα που τον κοτσάρουνε βοηθό σε όλους και κινεί τα νήματα. Ο Μαρκαριάν που είχε αξιοπρέπεια το κατάλαβε κι έφυγε, ο Ιταλός κονόμησε τα εκατομμυριάκα κι ο παγκοσμίως άγνωστος Γερμανός έχει βρει μισθό που ούτε ονειρευότανε κι όλα στα παλιά του τα παπούτσια. Οσο η παράγκα ήταν με τον ΟΣΦΠ οι κλήσεις ήταν ερυθρολεύκου προβολής παικτών και αποχρώσεων, τώρα κιτρινομαυρίζει.

    Χαρακτηριστικό παράδειγμα διαφθοράς ο Τζαβέλας, σε εποχή που απαγορευότανε δια ροπάλου η κλήση παίκτη του ΠΑΟΚέβγαζε μάτια η απόδοσή του , τον πήρανε, τον …εγκλιματίσανε (και με ήτα γράφεται) τον φιλιώσανε με τον Μανιάτη και το αποτέλεσμα το είδαμε στο ΠΑΟΚ-Ατρόμητος 3-4 όπου τον έδιωξε το ίδιο βράδυ ο Ιβιτς και συνεχίζει στην Τουρκία γιατί στην Ελλάδα δεν…

  157. spiral architect 🇰🇵 said

    Ο Γιάννης Διακογιάννης στην ΕΡΤ1 την Τετάρτη 13/6 στην «Ώρα Μουντιάλ»
    (ίου, τα νιάτα μας!)

  158. paolodrosi said

    @ 153.

    Διαφωνω μερικως.

    Οι Ελληνες παιχτες μια χαρα ειναι, κι απο τεχνικης, κι απο τακτικης αποψης.
    Αποδειξη οι επιτυχιες τους, με τις »μικρες» εθνικες.
    Το πραμα αλλαζει μετα το πρωτο επαγγελματικο συμβολαιο.
    Για παραδειγμα ο Νινης. Τεραστιο ταλεντο, με σπουδαιες εμφανισεις στο ξεκινημα της καριερας του.
    Τωρα δεν ξερω αν συνεχιζει να παιζει.

    Υπαρχουν ομως και οι παραγοντες των ομαδων, που κοιταζουν να κονομησουν με τις καραβιες αγνωστων Λατινοαμερικανων, (κυριως).
    Η Παναθα για παραδειγμα.
    Δε γινεται να εχει οικονομικα προβληματα, και να παιρνει συνεχεια ξενους παιχτες, χωρις να δινει ευκαιριες σε νεαρους Ελληνες.
    Ο Ρισβανης, ή ο Κουτρουμπης δηλαδη, ηταν χειροτεροι απο τους διαφορους Ιβανοφ ?

    Να πω και την ΠΑΟΚαρα.
    Τα τελευταια χρονια εχει επιτυχιες στα πρωταθληματα των ακαδημιων.
    Φετος πηρε το Κ-20, οπως και πριν μερικα χρονια.
    Ε, δε γινεται να εχει στην πρωτη ομαδα, μόνο τον Πελκα και τον Κουλουρη.

  159. Alexis said

    #145, 155: Να συμπληρώσω επίσης ότι εκτός από τα ποδοσφαιρικά μας βιώματα πολλές φορές, ειδικά όταν πρόκειται για εθνικές ομάδες, επιλέγουμε πλευρά με καθαρά μη ποδοσφαιρικά κριτήρια.
    Οι Γερμανοί έχουν στο υποσυνείδητό μας παραδοσιακά το ρόλο του «κακού» λόγω και ιστορικών γεγονότων (παγκόσμιοι πόλεμοι, κατοχή κλπ.) και αυτό είναι κάτι που δύσκολα αλλάζει. Πρόσθεσε και τα γεγονότα της τελευταίας δεκαετίας με τα μνημόνια, τα βιώματα των Ελλήνων μεταναστών στη Γερμανία και δένει μια χαρά το γλυκό.
    Οι Άγγλοι πάλι είναι παραδοσιακά οι «καλοί» της ιστορίας: πολεμούσαν τους Ναζί στον πόλεμο, τους νοιώθουμε πιο κοντά μας και λόγω γλώσσας, πιο αυθόρμητοι και φιλικοί, πίνουν και κανένα ποτηράκι, συν όλη τη μυθολογία με την οποία μας έχουν ποτίσει οι αθλητικογράφοι χρόνια τώρα (φερ πλέι, το ποδόσφαιρο είναι γιορτή κλπ. κλπ.), ακόμα και τους χουλιγκάνους τους με σχετική συμπάθεια τους βλέπουμε (κάτι παλιόπαιδα είναι μωρέ που πίνουν μπύρες και τα σπάνε… )

  160. gpoint said

    # 158

    Φίλε τα ταλέντα όπως ο Νίνης και ο Φέτφα όταν χρειάστηκε να αποκτήσουν όγκο έχασαν την ευλυγισία τους γιατί δεν γυμνάζονταν σωστά μικροί σε αντίθεση με τον Βεϊρίνια που γυμνάστηκε μικρός στην Πορτογαλλία. Ισως τώρα να έχουν περισσότερες γνώσεις-ο μικρότερος όλων Πέλκας π.χ,- και να μην «χαλάνε» μεγαλώνοντας. Είναι όμως και θέμα παραγόντων και χαρακτήρα να στραβώσει ο παίκτης όπως ο Φουρτούνης, καλή ώρα.
    Οσο για τους παίκτες ακαδημιών δεν είναι εύκολο για ομάδες πρωταθλητισμού. Υπήρχαν ο Κίτσιου, ο Αποστολόπουλος, ο Κωνσταντινίδης, ο Πούγγουρας, ο Δεληγιαννίδης, πήραν τις ευκαιρίες τους και δεν, ενω είναι μια χαρά παίκτες για Α’ Εθνική. Το ίδιο έγινε και με τα «μωρά» του Αναστασίου, ο Ρισβάνης καλός για Πανιώνιο-Ατρόμητο, μέχρις εκεί και ο Τριανταφυλλόπουλος μέχρι Αστέρα.Οι άλλοι άφαντοι (Χουχούμης και σία)

    Ακόμα κι ο Γιαννούλης που κάνει μπαμ στον Ατρόμητο και είναι μια κλάση πάνω από τον «διεθνή» Μπακάκη π.χ.βαδίζει για τρίτο χρόνο δανεισμού μήπως και παρουσιάσει την πρέπουσα άνοδο. πρέπει να πλησιάσει επίπεδο Μάτος και Βεϊρίνια για να έρθει πίσω. Ο Κουλούρης αν έπαιζε σε άλλη ομάδα θα έλεγες ποιός παικταράς είναι αυτός και στον ΠΑΟΚ φαίνεται (ακόμα) σαν λύση ανάγκης.

    Τα ίδια και στο μπάσκετ, δες τους Χαραλαμπόπουλο, Κόνιαρη, άλλο στον ΠΑΟΚ κι άλλο στον ΠΑΟ.

  161. spiral architect 🇰🇵 said

    «Εάν στον τάφο μου γράφει Αμβούργο, 1974, όλοι θα ξέρουν ποιος βρίσκεται εκεί» και ένας -ενδεχομένως- στημένος αγώνας μεταξύ των δυο Γερμανιών.

  162. leonicos said

    καθυστερούμε σήμερα… κι έπειτα φταίω εγώ που εμφανίομαι αργά τη νύχτα…..

    νυχτιάρης σαν τον Γς

  163. Γς said

    162:

    Καλημέρα Λεώ

  164. Μαραντονόπουλος said

    134. Ακριβώς. Άλλωστε όσοι έχουν δει ολόκληρο τον τελικό, διαπιστώνουν ότι οι Ούγγροι είχαν τα τρεξίματα, αλλά και ατυχία. Είτε ο φανταστικός Γερμανός τερματοφύλακας Μόρλοκ είτε τα δοκάρια είτε η αστοχία στα τετ-α-τετ, έγινε η έκπληξη. Χαρακτηριστική η φάση όπου σουτ του Χιντεγκούτι εξεπαφής, το αποκρούει ενστικτωδώς ο Μόρλοκ, στην κορυφαία απόκρουσε σε Μουντιάλ. Ναι, ανώτερη κι εκείνη του Μπανκς. Κατά τα άλλα, η Ουγγαρία πλήρωσε και την έλλειψη πυγμής του προπονητή της, που υπέκυψε στα θέλω του Πούσκας. Επίσης, ήταν γνωστή η φαγωμάρα του Χιντεγκούτι με τον Πούσκας. Ο Χιντεγκούτι, εφάμιλλος σε αξία του Πούσκας, «αρνήθηκε» να τρέξει και για τον Πούσκας και αμέλησε τα αμυντικά του καθήκοντα. Πάλι, όμως, ο τελικός ήταν υπερβολικός μονόλογος των Ούγγρων, απλώς δεν μπήκαν τα γκολ. Τα έχει αυτά η μπάλα. Άλλο στοιχείο, η Γερμανία λόγω συστήματος διοργάνωσης έπαιξε ένα ματς περισσότερο, εκείνο με την Τουρκία για τα μπαράζ. Ευφυής ήταν και η διαχείριση από τον Γερμανό προπονητή του έμχυψου δυναμικού. Τους χρησιμοποίησε όλους και τους ξεκούρασε αρκετά. Πράμα που δε συνέβη με την Ουγγαρία, που καταπονήθηκαν οι παίκτες της και από το ματς-θρίλερ με τη Βραζιλία του Λεονίντας. Τα έχει αυτά το ποδόσφαιρο, δυστυχώς ή ευτυχώς.

  165. Μαραντονόπουλος said

    Τα πιο «μοχλευμένα» μουντιάλ στην Ιστορία είναι τα δύο προπολεμικά της Ιταλίας. Γνωρίζουμε ότι τα κυνήγησε με πείσμα ο Μουσολίνι. Πέραν τούτου, ουδέν. Δεν ξέρουμε τι έγινε, πραγματικά. Σφαγιάστηκαν οι Τσεχοσλοβακία, Ουγγαρία! Να είναι η συμπάθειά μας προς τους «ούνα φάτσα ούνα ράτσα», γεγονός είναι σπάνια να τα στηλιτεύσει κανείς. Επίσης, κι εκείνο της Αργεντινής έχει σκιές, αλλά η επικράτηση στον τελικό ήταν τόσο καθαρή που δε σηκώνει παρερμηνείες. Η Ολλανδία, σε αντίθεση με ό,τι έχει επικρατήσει, πρόβαλλε ένα «κακό» ποδόσφαιρο, που απευθυνόταν σε συγκεκριμένο σωματότυπο. Μακριά κανιά, απίστευτη αντοχή και πρέσινγκ. Ένα τέτοιο ποδόσφαιρο απέρριπτε παίκτες όπως ο Γκαρίντσα, ο Γκερντ Μίλερ, ο Μαραντόνα. Ευτυχώς δε δικαιώθηκε. Και δεν το άξιζε εδώ που τα λέμε. Και στους δύο τελικούς (Γερμανία και Αργεντινή) οι γηπεδούχοι αντίπαλοί τους ήταν καλύτεροι.

  166. Γς said

    117:

    Και μ έκανες Κρόνη να διαβάζω όλες τις ιστορίες στον Λυμπερόπουλο βραδιάτικα

  167. sarant said

    Καλημέρα από εδώ. Το κουίζ που πρότεινε η Έφη είπε πως πρέπει να υποστηρίξω Αργεντινή.

    164-165 Να με συμπαθατε που τα σχόλιά σας διανυκτέρευσαν στην καραντίνα -επειδή ήταν τα πρώτα σας.

  168. spiral architect 🇰🇵 said

    @165: «Κακό» ποδόσφαιρο το ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο; Το ποδόσφαιρο που γκρέμισε το κατενάτσιο; Tο ποδόσφαιρο που ένας εκπρόσωπός του το δίδαξε στους Ισπανούς χασάπηδες αλλάζοντάς άρδην το στυλ τους κάνοντας το ισπανικό ποδόσφαιρο ένα από τα καλύτερα και θεαματικότερα του κόσμου;
    Ε, όχι! 👿

  169. paolodrosi said

    @ 160

    H Παναθα επι καπετανιου, εδινε μεγαλη προσοχη στις ακαδημιες της.
    Οπως και ο Θρυλος απο το 2000 και μετα. Εσχατως κι ο ΠΑΟΚ επι Ιβαν.

    Αρα, κατι αλλο συμβαινει.

    Ας παμε στους δικους μας.
    Ο Αχιλλεας Πουγγουρας μαζι με το Δημητρη Γιαννουλη, πριν τρια χρονια στη Βεροια, επαιξαν ολα τα παιχνιδια και βγηκαν οι πολυτιμοτεροι παιχτες της ομαδας.
    Γυρισαν πισω, κι ο μεν Πουγγουρας επαιξε ολα κι ολα πεντε παιχνιδια, ο δε Γιαννουλης ουτε ενα.
    Αντ’ αυτων επαιζαν ο Τζαβελλας κι ο Λεοβατς.
    Ο Χαρισης ? Τι εγινε με τον Χαριση ?
    Στους υπολοιπους που ανεφερες, ο Κων/νιδης ηταν για εθνικη, αλλά αποδειχτηκε γυαλινος.
    Ο Αποστολοπουλος απλως δεν εκανε, (δεν ηταν απο τις ακαδημιες).
    Ο Δεληγιαννιδης ειναι χαφ, κι οχι αμυντικος. Δεν πηρε ευκαιριες σαν χαφ.
    Κι ο Πελκας θα χανοταν, αν δεν εβαζε πλατη ο Τουντορ.

    Εξηγησε μου τωρα, γιατι θα παρουμε τον Ζιφκοβιτς ? Τη στιγμη που υπαρχουν Ρει, Σιαμπανης, κι ο φευγατος Γλυκος, πισω απο τον Πασχαλακη ?

    Να μην καταχραζομαι το χωρο και το μουντιαλικο θεμα.
    Τον Ουαρντα πως τον βλεπεις ? Θα τον κρατησουμε ?

  170. nikiplos said

    Καλημέρα σας.

    @148, Αγαπητή Έφη, το κουίζ δεν δουλεύει… δεν κατανοώ γιατί… 🙂

    Όσον αφορά αυτά που ειπώθηκαν για τους έλληνες παίχτες, ας μοι επιτραπεί ένα ήκιστο σχόλιο. Είναι προφανές ότι οι περισσότεροι που έγραψαν είναι εκτός της σημερινής πραγματικότητας στην Ελλάδα. Μοι προξενοί δε αλγεινήν εντύπωσιν, που αρκετοί περιμένουν «θαύματα» από τις πολυδιαφημισμένες μεν Ακαδημίες, που στην ουσία είναι μηχανές για να τα τσεπώνουν κάποιοι επιτήδειοι…
    Συνοπτικά:

    1. Οι Έλληνες Αθλητές μαθαίνουν ακριβώς τα ίδια πράγματα που μαθαίνουν και οι ξένοι ομόλογοί τους. Το ποδόσφαιρο σήμερα είναι τελείως παγκοσμιοποιημένο. Όσοι βλέπουν «άμπαλους» ξεχνούν ότι έχουμε να δούμε Βραζιλιάνο μπαλαδόρο, από την εποχή που ο Ρομάριο Φαρίας κρέμασε τα παπούτσια του. Είδαμε στην πράξη και τον Ρονάλντο και τον Ροναλντίνιο και τον Κακά… Σήμερα οι αθλητές είναι σωματώδεις, τίγκα στην ντόπα και δεν επιτρέπονται οι τσαχπινιές… Επομένως μην κατηγορείτε τα παιδιά.

    2. Να πούμε και για τις περιβόητες Ακαδημίες. Μαθαίνουν ένα τυποποιημένο ποδόσφαιρο, που δεν διδάσκεται στις «αλάνες». Τα ταλέντα όμως που θα αναδειχθούν και θα πάρουν την άγουσα προς τις ΠΑΕ, είναι ΜΟΝΟ εκείνα που οι γονείς τους είναι πρόθυμοι να χώσουν χρήματα. Για τη Β’ Εθνική είναι περίπου 15000€ η ταρίφα… Άλλωστε λόγω ντόπας και του γεγονότος αυτού, «κόψαμε» την μπάλα στον ανηψιό μου…

    3. Όσοι επισκεφθείτε τα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα των παίδων, θα σιχαθείτε, όχι μόνο την ιδιότητα αλλά και τη ράτσα μας. Ξύλο στις κερκίδες και αλληλομηνύσεις από γονείς απαίδευτους, που μοστράρουν τα πτυχία τους (γαμώ την παιδεία μου μέσα), τους τίτλους τους (Δικηγόρος, Γιατρός, Μηχανικός) και δε συμμαζεύεται. Στην συμπεριφορά, τόσο καθίκια που διδάσκουν τα παιδιά τους. Θα έλεγα ότι ο Τάκης Τσουκαλάς είναι κύριος κι ευγενής μπροστά τους… Τέτοιο βρισίδι από μανάδες που έχουν κάνει 200€ κουπ πριν πάνε στην κερκίδα με το δωδεκάποντο, δεν έχω δει ούτε παλιά στην Αθηνάς μεταξύ των πουροπούτανων και των τραβεστί…

    4. «Τόσα το χρόνο ή πάγκος». ήταν τα λόγια όχι του ληστή αλλά του προπονητή ιστορικού συλλόγου της Β’ Εθνικής. Παλαιά όταν ήμαν εγώ ερασιτέχνης, ήταν η εποχή που μεσουρανούσε ο Γεωργιάδης και ο Παπαποστόλου. Αυτοί τά παιρναν χοντρά από γονείς και έσπρωχναν μεταγραφές σε συλλόγους διάσημους όπως του Αλαμάνου – ο Απόλλωνας Σμύρνης, ή των Μητροπουλαίων. Έκαναν και δηλώσεις στις εφημερίδες. Το τι Χάβους, Βούζες κλπ είδαμε στα γήπεδα της Α’ Εθνικής που δεν καταδεχόμασταν να τους βάλουμε μέσα, δεν ματαλέγεται. Βέβαια τα αποτελέσματα τα είδαμε, όταν για 20 χρόνια η Εθνική Ελλαδος διέπρεψε στις τελευταίες θέσεις…

    5. Οι σκάουτερ των ομάδων – ομάδων λέμε Τζι, όχι παραγκοσυλλόγων, έρχονται στη χώρα μας και επιλέγουν παιδιά, από την ηλικία ήδη των 8 χρόνων. Τα παιδιά θα πάνε στις ακαδημίες των ομάδων αυτών. Στη Μπαρτσελόνα από τα 150 παιδιά που παίρνουν το χρόνο θα κρατήσουν τα 15. Τα υπόλοιπα στον αγύριστο. Φυσικά καταλαβαίνει κανείς τι τύχη περιμένει εκείνα που θα απορριφθούν, αφού θα έχουν ρίξει τους ρυθμούς των σχολείων, υπέρ της Ισπανικής γλώσσας.

    6. Οι κουμπάροι μου που έχουν γιό με ταλέντο προβληματίζονται. Σκέφτονται καλύτερα τις ακαδημίες της Ατλέτικο Μαδρίτης που το ποσοστό είναι 50% και η τύχη των παιδιών εκεί καλύτερη… Το τι χρήματα έχουν ρίξει μέχρι τώρα για ένα παιδί 9 χρονών καλύτερα να μην το συζητήσω…

    7. Όσοι αγαπάμε, αγαπήσαμε το ποδόσφαιρο, ξέρουμε πως μέσα στο γήπεδο δεν υπάρχουν παράγκες κλπ. Υπάρχει η ομάδα, το σύνολο κλπ. Κι αν χάναμε στα αποδυτήρια τις γροθιές θα τις διαδέχονταν οι μπύρες, οι παρέες, η κοινή έξοδος του Σαββατόβραδου. Δεν μπορώ να περιγράψω με λόγια τι προίκα αφήνει σε ένα παιδί ο αθλητισμός… Αυτό το τελευταίο για να μην αποθαρρύνονται οι γονείς να σπρώχνουν τα παιδιά τους εκεί… Αθλητισμός, όμως… όχι το άλλο…

  171. spiral architect 🇰🇵 said

    @170-3: Όποιος δεν τα’ χει ζήσει αυτά τα ιβέντ δεν έχει ζήσει τίποτα. 😐

  172. gpoint said

    # 169

    Τον Ουάρντα ; δεν νομίζω, είναι περισσότερο θέμα χαρακτήρα παρά απόδοσης. ισως του δοθεί μια ευκαρία αλλά ο αιγύπτιος δεν μου φαίνεται να είναι από αυτούς που στρώνουν και τακτικά είναι μάλλον απείθαρχος.
    Τον Γλύκο δεν μπορείς να τον εμπιστευθείς πια, έχει πολλούς τραυματισμούς. Σωστά τον βάστηξε ένα χρόνο που δεν μπορούσε να παίξει, τώρα μόνο σαν τέταρτος και δευτερότριτοι Σιαμπάνης και Ζίφκοβιτς γιατί ο Ρέι πρέπει να φύγει. Στον τερματοφύλακα μετράει κι ο χαρακτήρας πάρα πολύ εκτός από τα προσόντα κι ο Ρέι έδειξε πως δεν τον είχε. οπως κι ο Ολσεν που αλλού βρήκε την υγειά του, ενώ ο Πασχαλάκης «έδεσε» με το πρώτο ματς ! Την ημέρα που ήταν όλος ο σύλλογος ανάστα έκανε το χειρότερο παιχνίδι του κι έφαγε τρία γκολ στην Τρίπολη !
    Και τον Γιαννιώτα τον φοβάμαι στον ΟΣΦΠ μήπως πισωγυρίσει, άλλο ήταν η παρέα με τον Ρισβάνη σε Νιόνιο κι Ατρόμητο κι άλλο η πιθανότατη παγωμάρα με τα σέντερμπακ του ΟΣΦΠ

  173. gpoint said

    # 170

    Νίκιπλε δεν έχεις σε όλα δίκιο. οι ακαδημίες των συλλόγων βγάζουν παίκτες πρώτης κλάσεως (ο Κυριάκος Π»δόπουλος από τις ακαδημίες του ΟΣΦΠ ο Πέλκας από του ΠΑΟΚ ) δεν τρώνε τα λεφτά των αφελών όπως γράφεις.
    Επειδή όλα είναι θέμα παιδείας και επειδή στις ακαδημίες μεγάλων συλλόγων δεν γίνονται αυτά που σωστά περιγράφεις, γίνεται κάτι άλλο από τους απαίδευτους γιονείς δλδ ενώ καθορίζει ο ειδικός τις βιταμίινες του παιδιού επειδή μαμά τον θέλει παικταρά από τα 16 του διπλασιάζει την δόση και ο αθλητής δείχνει τεράστιες δυνατότητες αλλά «καίγεται». Γι αυτό έχουμε πολλά ταλέντα που δεν ωριμάζουν ποτέ

    Για την Εθνική μετά Σάντος αν δεν έχεις πάρει χαμπάρι πως είναι η επίσημη ομάδα της παράγκας με ολίγους αναπόφευκτους του εξωτερικού, δεν έχει νόημα να συζητάμε

  174. spiral architect 🇰🇵 said

    Και το απλικέησο της εικονικής πραγματικότητας που σας έλεγα στο #61 ανέβηκε: ERT VR – Εφαρμογές στο Google Play
    Το δοκίμασα στο Nexus 5Χ της θυγατέρας (δουλεύει) 🙂 και στο δικό μου LG G3 (δεν εγκαθίσταται) 😦

  175. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    170 – H επιτυχία έχει μεγάλο τίμημα αλλά οι φτωχοί είναι πάντα διατεθιμμένοι να το πληρώσουν.
    Από τους αδρανοποιημένους θεατές, ούτε ένας στους χίλιους δεν αγαπάει τον αθλητισμό (πόσοι από τους σχολιαστές γυμνάζονται-αθλούνται έστω δύο φορές την εβδομάδα;) μόνο την νίκη τις μπίρες τις πίτσες και τα σουβλάκια.
    Άρτος και θεάματα, το διαχρονικό όπιο του λαού.

  176. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    173 – «ενώ καθορίζει ο ειδικός τις βιταμίνες του παιδιού » Αυτός ο «ειδικός» είναι απατεώνας και εγκληματίας, δεν υπάρχουν βιταμίνες πέρα από της φυσικές των αγνών τροφών που κάνουν καλό. Όλοι αυτοί οι «ειδικοί» ντοπάρουν με τις ευλογίες των ματαιόδοξων γονιών τα παιδιά με το αζημίωτο φυσικά, ο τζίρος της ντόπας μόνο στην Ελλάδα ανέρχεται σε διψήφιο νούμερο δις. Δεν υπάρχει πρωταθλητής από τα παιδικά ακόμη που δεν είναι κάργα ντοπαρισμένος, όλο αυτό το «θέαμα» είναι αποτέλεσμα των φαρμακοβιομηχανιών που ο τζίρος τους παγκοσμίως ξεπερνάει τα 10 τρις$, αυτές καθορίζουν τις πρωταθλήτριες ομάδες κι όλους τους πρωταθλητές, οι αναμεταξύ τους κόντρες βγάζουν τους ντοπέ, οι γονείς που στέλνουν τα παιδιά τους στον πρωταθλητισμό, είναι όλοι ματαιόδοξοι και ψυχανώμαλοι.

  177. spiral architect 🇰🇵 said

    Ηρέμησε Λάμπρο και βούτα για κάνα καλαμάρι-γίγαντα..
    Τα υπόλοιπα άστα στα χέρια μου. 😉

  178. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    175 Δεν έχεις δίκιο, αθλούνται. Κάνουν τεκιλιακούς και ρακιαίους.
    https://www.slang.gr/definition/3376-mpyrokoiliakoi

    Σαν τους ανάπηρους που βλέπουνε αγώνα

  179. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    177 – Ήρεμος είμαι, αλλά αυτά που έχω δεί από γονείς τόσα χρόνια στον αθλητισμό, φτάνουν για να γράψω την Πάπυρος Λαρούς με θρίλερ. 🙂

    Δεν το είχα δεί, δεν ήξερα πως είσαι ταλέντο στην μαγειρική μαλακιων. 🙂

    178 – Θεός ο Ιησούς. 🙂

  180. Μαραντονόπουλος said

    Σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε η εκ Θεσσαλονίκης εταιρεία ερευνών ierax analytix, όσον αφορά την εθνική ομάδα που θα υποστηρίξουν οι Έλληνες ποδοσφαιρόφιλοι στο Μουντιάλ, το 34% δήλωσε πως θα είναι με το μέρος της Αργεντινής, το 20% θα ενθαρρύνει τις προσπάθειες της Βραζιλίας, ενώ σε απόσταση ακολουθούν η Γαλλία (6%), η Αγγλία (5,8%), η Ισπανία (5,1%), η Πορτογαλία (3,4%), η Αίγυπτος (2,5%) και τελευταία η Παγκόσμια Πρωταθλήτρια Γερμανία που θα έχει την υποστήριξη του 1,5% των φιλάθλων. Eπίσης, μόνο το 8% θα παρακολουθήσει το Μουντιάλ χωρίς να υποστηρίζει ομάδα. Προσωπικά, το βρίσκω και μεγάλο το νούμερο, δε γίνεται να βλέπεις ποδόσφαιρο και να μένεις αμέτοχος, να μην παίρνεις θέση. Καλώς ή κακώς, έτσι είναι το ποδόσφαιρο. Ερασιτεχνικό ματς να βλέπεις, θα πάρεις θέση και θα υποστηρίξεις ή θα συμπαθήσεις τη μία από τις δύο. Νομοτέλεια.

    168 – Μα διαφέρει τόσο πολύ το ποδόσφαιρο του Άγιαξ και της Εθνικής Ολλανδίας με εκείνο που έπαιξε η Μπαρτσελόνα και η Ισπανία. Το τίκι τάκα βασίστηκε πάνω στην κατοχή μπάλας της Βραζιλίας του 1970 και μιαν ιδέα του προπονητή (μου διαφεύγει το όνομα, συγγνώμη) μιας μικρομεσαίας ομάδας της Γερμανίας, της Φράιμπουργκ, όσον αφορά την κίνηση στον κενό χώρο. Από την Ολλανδία πήραν το πρέσινγκ. Κατά τα άλλα, καμία σχέση. Και διαφωνώ ότι ήταν τόσο θεαματικό. Θεαματικός ήταν ο Γκαρίντσα.

  181. spiral architect 🇰🇵 said

    @180β: Το «σύστημα Μπάρτσα» από τον Κρόιφ στον Γκουαρδιόλα

  182. ΣΠ said

    QUIZ: Πόσο καλά γνωρίζεις το Μουντιάλ;

    Εγώ έπιασα 8/10.

  183. gpoint said

    Η άποψή μου είναι :

    Ενα παιδί 10 χρονών που αθλείται σε μια ακαδημία έχει ανάγκη από βιταμίνες που αντιστοιχούν σε 3 κιλά κρέατος (παράδειγμα) και επειδή ΔΕΝ μπορεί να φάει 3 κιλά κρέας του δίνεται συμπλήρωμα. Υπάρχει ολόκληρη επιστήμη γι αυτά, όχι βέβαια όπως στο κολυμβητήριο του ΠΑΟ που φύγανε όλοι προ ετών για τον Ηλυσιακό για τα μαντζούνια που τους έδινε ο προπονητής ή της τότε ΑΕΚ με τα σεξουλικά παρατράγουδα, Τα τελευταία χρόνια άρχισε να γίνεται σωστή δουλειά στις ακαδημίες των μεγάλων συλλόγων. Τώρα τι γίνεται στις ακαδημίες που έχει ανοίξει ο κάθε πικραμένος δεν ξέρω αλλά στους μεγάλους συλλόγους ο ρόλος του γονέα-μάναντζερ υποβαθμίζεται πολύ, μόνο στο σπίτι του κάνει ό,τι θέλει.
    Ασχετο : στις ακαδημίες ποδοσφαίρου του ΠΑΟ επικεφαλής ήταν για χρόνια διεθνής ποδοσφαιριστής δηλωμένος αρσενοκοίτης αλλά δεν ακούστηκε ποτέ τίποτε, απλά το αναφέρω για να φανεί η σοβαρότητα που αντιμετώπιζαν τις κάθε είδους ακαδημίες τότε.

  184. sarant said

    182 Kι εγώ 8. Έχασα τον Τζοφ/Καν και τα γκολ του Κλόζε

  185. gpoint said

    # 182

    θηρίο είσαι ! (ή πολυ τυχερός)

    εγώ 6/10, 5 ήξερα και μια στην τύχη

  186. Γιάννης Κουβάτσος said

    Δηλαδή, Νίκιπλε, ο Ρονάλντο, ο Ροναλντίνιο, ο Ροναλντίνιο, ο Νεϊμάρ, που μεσουράνησαν μετά τον Ρομάριο, δεν είναι παικταράδες και μεγάλοι μπαλαδόροι; Τι αφορισμοί είναι αυτοί; Για πες μας μερικά ονόματα Ελλήνων παικτών που μπορούν να κάνουν καριέρα ως βασικοί σε ευρωπαϊκό σύλλογο του πάνω ραφιού; Εξαιρούνται οι σέντερ μπακ Παπασταθόπουλος και Μανωλάς.

  187. Γιάννης Κουβάτσος said

    Σβήσε τον ένα Ροναλντίνιο και γράψε Ριβάλντο.

  188. Πέπε said

    Μου κάνει εντύπωση πόσο δεδομένο θεωρούν τον όρο «ακαδημία» όσοι σχολιαστές αναφέρθηκαν στις ακαδημίες ποδοσφαίρου. Είναι κραυγαλέα αταίριαστος!

    Ευτυχώς δηλαδή που στον αθλητισμό είναι δεδομένος ο όρος «προπονητής», γιατί αλλιώς θα δήλωναν καθηγητές όπως βλέπω στα συνοικιακά ωδεία (καθηγητής λύρας, άσε μας χριστιανέ μου! Δάσκαλος είσαι, κι ακόμα κι αν το δεις από την οπτική της αυτατρέσκειας, πιο πολύ σε τιμά το «δάσκαλος».).

  189. Γιάννης Κουβάτσος said

    Οι ακαδημίες ή τμήματα υποδομής, όταν δουλεύουν σωστά, δίνουν την ευκαιρία σε παίκτες με ταλέντο να αναδειχτούν. Κλασικό παράδειγμα οι ακαδημίες του Άγιαξ, η Μασία της Μπαρτσελόνα κλπ. Στην Ελλάδα η σοδειά είναι περιορισμένη λόγω ελλείψεως ταλέντων. Γιατί βγάζουμε μπασκετμπολίστες πρώτης γραμμής και όχι ποδοσφαιριστές; Για κάποιον λόγο, δεν μας ταιριάζει το ποδόσφαιρο. Η Κροατία με το 1/3 του πληθυσμού μας, η Πορτογαλία και η Ολλανδία με τον ίδιο περίπου πληθυσμό βγάζουν παικταράδες. Εμείς έχουμε μείνει στον Χατζηπαναγή, που μας ήρθε έτοιμος από την Τασκένδη. Κάτι δείχνουν αυτά.

  190. 167,
    Εμένα μού έβγαλε ΓΑΛΛΙΑ το κουΐζ της Έφης^2.
    Δεν είναι άσχημα.
    Ίσως το κουΐζ υπονοεί και δίΠΟΡΤΟ στο αποτέλεσμα.

  191. … Μαραντονόπουλος …

    Να το κάνουμε

    Μαραντωνιάδης

    συνδυάζοντας δύο τιτάνες του ποδοσφαίρου;

  192. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    183 – «Ενα παιδί 10 χρονών που αθλείται σε μια ακαδημία έχει ανάγκη από βιταμίνες που αντιστοιχούν σε 3 κιλά κρέατος (παράδειγμα) και επειδή ΔΕΝ μπορεί να φάει 3 κιλά κρέας του δίνεται συμπλήρωμα. »
    Aυτή η άποψη είναι λάθος και ειδικά για παιδικές ηλικίες εγκληματική, άλλωστε μετά από μηνύσεις για διάφορες παρενέργειες που προκάλεσαν ακόμη και θανάτους, οι φαρμακοβιομηχανίες υποχρεώθηκαν να αναφέρουν πως ΤΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΔΕΝ ΥΠΟΚΑΘΙΣΤΟΥΝ ΜΙΑ ΚΑΛΑ ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ. Κανένας αθλητής δεν χρειάζεται διατροφικά συμπληρώματα, είναι ο καλυμμένος τρόπος για λήψη ντόπας για να γίνει πρωταθλητής, τα σκευάσματα που δίνουν οι «ειδικοί» στα παιδιά, είναι από «αθώα» κρεατίνη μέχρι σκληρή ντόπα και πολλά από αυτά, είναι απαγορευμένα (όπως η ερυθροποιητίνη) αλλά επειδή στις μικρές ηλικίες δεν γίνεται αντιντόπινγκ κοντρόλ, γίνεται ο κακός χαμός.
    Όπως έλεγαν στις κόρες μου που έκαναν από μωρά κολύμβηση, ο συγχωρεμένος προπονητής του στίβου Βασίλης Κοκόλης κι ο διακεκριμένος διατροφολόγος Γιώργος Μουλίνος, (τις είχα πάει για να τους εξηγήσουν γιατί δεν πετύχαιναν τους χρόνους που έκαναν τα άλλα κορίτσια που τα πέρναγαν τρία σώματα πρίν μερικούς μήνες) οι βιταμίνες και γενικά τα συμπληρώματα, είναι καλά για τους ασθενείς, οι υγιείς δεν τα έχουν ανάγκη, γι΄αυτό να μείνετε μακριά από τον πρωταθλητισμό γιατί θα αρρωστήσετε, να είστε πάντα αθλήτριες για να μείνετε υγιείς.

    «Υπάρχει ολόκληρη επιστήμη γι αυτά,» Η επιστήμη όπως και όλα, είναι για καλό και για κακό και στην προκειμένη περίπτωση ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΚΑΚΟ.
    Έτσι και επιβληθεί ξαφνικά το αντιντόπινγκ σε όλους τους ποδοσφαιριστές στο Π.Κ, θα έχουμε αγώνες σαλιγκαριών. 🙂

    https://www.huffingtonpost.gr/dimitris-christou/-_7099_b_11648450.html

    https://www.protothema.gr/ugeia/article/332710/pos-o-protathlitismos-kai-to-doping-boroun-na-odigisoun-sto-thanato/

  193. Alexis said

    6/10 πήρα στο κουίζ, έπιασα τη βάση τουλάχιστον… 🙂

    #186: Συμφωνώ. Μακρύς ο κατάλογος των Βραζιλιάνων μπαλαδόρων μετά τον Ρομάριο: Κακά, Ζουνίνιο, Ριβάλντο, Ροναλντίνιο, Νεϊμάρ…
    Και από αυτούς μόνο ο Ριβάλντο έχει τον σωματότυπο που υπονοεί ο Νίκιπλος στο #170.
    Παίκτες έχουν διαχρονικά, ομάδα όχι πάντα…

  194. gpoint said

    Ρε Λάμπρο σκας γάιδαρο με τις εμμονές σου. Ξεκίνα πρώτα από το τι είναι ντόπα. Δεν το ορίζεις εσύ-κατάλαβέ το- αλλά άλλοι πιο ειδικοί. Χαρακτηριστικά σου λέω πως σ’ ένα παγκόσμιο κύπελλο καπου στα 70 κοντά ζητήσανε να αποκλειστεί η Βραζιλία επειδή έπιναν καφέ. Σήμερα γελάμε με κάτι τέτοια

    Καμιά ντόπα δεν θα κάνει τον Μπακάκι, Μπακάρα, απλά του βελτιώνει 10-20% την απόδοση, αυτό δεν το καταλαβαίνουν οι γονείς της ελληνικής κοινωνίας, γνώρισα πολλούς στα σχολεία και τα ιδιαίτερα. Ενας πατέρας μιας μαθήτριάς μου που ερχόταν τακτικά να ρωτήσει για την κόρη του μου αποκάλυψε πως ήταν συνάδελφος όταν ταλείωσε η χρονιά, δεν ήθελε να με επηρεάσει. Ενας στα 30+ χρόνια…

    Λίγη …-ινη είναι βοήθεια, από ένα σημείο και μετά είναι ντόπα, συμβαίνει σχεδόν με όλες τις ουσίες είναι και καταπραϋντικές και διεγερτικές ανάλογα την δόση. Εκεί την πατάνε οι μανάδες που ονειρεύονται το καμάρι τους Κριστιάνο Ρονάλντο ( σιγά μην το ονειρεύονται…Μέσι )
    Κι εδώ είναι και το δικό σου λάθος που καταδικάζεις απερίφραστα τον πρωταθλητισμό :

    Ο ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ, Ο ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΕΛΑΧΙΣΤΟΥΣ, αλλά ποιός γονέας το δέχεται αυτό πριν σπάσουν τα μούτρα τους κι αυτός και το παιδί του ; Απλά βρίζουν αυτούς που τους λένε την αλήθεια για το παιδί τους, είναι πιο εύκολο

  195. gpoint said

    # 193

    Ρε άσχετοι, που πάτε χωρις Σώκρατες και Ζίκο ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

  196. Γιάννης Κουβάτσος said

    Μετά τον Ρομάριο λέμε, Τζι. Τι Σόκρατες και Ζίκο αναφέρεις;

  197. gpoint said

    Ναι, δίκιο έχεις αλλά αυτοί ήταν σημείο αναφοράς, μετά τον Πελέ, όχι ο Ρομάριο. Μετά θα ήταν ο Ρονάλντο αν δεν κτύπαγε

  198. massilia said

    Πριν λίγο γύρισα απ’ τη δουλειά και μπόρεσα να διαβάσω το ωραίο σχόλιο του Μαραντονόπουλου (164) για τον τελικό της Βέρνης, με το οποίο συμφωνώ αλλά με μια μικρή παρατήρηση: Ο τερματοφύλακας των Γερμανών ήταν ο Τόνι Τούρεκ, για την απόκρουση του οποίου στο σουτ του Χιντεγκούτι, ο εκφωνητής του Γερμανικού ραδιοφώνου Τσίμερμαν είπε «Τόνι, είσαι ένας ποδοσφαιρικός θεός», σχόλιο για το οποίο αναγκάστηκε να ζητήσει συγνώμη όταν διαμαρτυρήθηκε η εκκλησία. Ο Μαξ Μόρλοκ ήταν επιθετικός στην ομάδα του 54 και μάλιστα ήταν αυτός που σκόραρε το πρώτο γκολ των Γερμανών, που τους ξανάβαλε στο παιχνίδι (αν ο Μπουζάνσκι δεν είχε προσπαθήσει να κοροϊδέψει τον Σέφερ με αποτέλεσμα να χάσει τη μπάλα, αν ο Μπόζικ δεν είχε στραβοκλωτσήσει, αν, αν, αν…..)

    Συμφωνώ και με το σχόλιο του Alexis (159) για το πως βλέπουμε τους ποδοσφαιρικούς Γερμανούς και Αγγλους. Αν και νομίζω πως για τους πιο μεγάλους από μας, ρόλο έπαιξε ο Γιάννης Διακογιάννης, ο οποίος (δικαίως) κυριαρχούσε στις ποδοσφαιρικές μεταδόσεις όταν άρχισαν να μεταδίδονται ζωντανά μεγάλα τουρνουά και ο οποίος μπόλιασε μια γενιά ποδοσφαιρόφιλων με τη Γερμανοφοβία (ή την Αγγλοφιλία) του. Επίσης, ρόλο έπαιξε νομίζω το γεγονός ότι μεγάλοι αγώνες άρχισαν να μεταδίδονται την εποχή της χούντας και τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης με αποτέλεσμα οι ….Νατοϊκές ομάδες να μην έχουν υποστήριξη (θυμάμαι ακόμα τον ημιτελικό Δ.Γερμανία – Πολωνία το 1974 ή τον τελικό του Εθνών Τσεχοσλοβακία – Δ. Γερμανία το 1976, η Δ. Γερμανία είχε λιγότερους υποστηρικτές στην Ελλάδα απ’ όσους ο Παναθηναϊκός στο Πασαλιμάνι). Υστερα ήρθε ο ημιτελικός το 82 στη Σεβίλλη και το γλυκό έδεσε.

  199. Μαραντονόπουλος said

    181 Διαφωνώ και με αυτό το άρθρο που απλώς δεν αφήνει τις λεπτομέρειες να χαλάσουν μια ωραία ιστορία. Δυστυχώς, απολογούμαι, το παλεύω και δεν μπορώ να βρω το άρθρο-ανάλυση όπου ο Γάλλος φιλόσοφος (υπαρξιστής) αρχές δεκαετίας του 1970 κατακεραύνωνε το Ολοκληρωτικό Ποδόσφαιρο της Ολλανδίας κάνοντας λόγο ουσιαστικά για στυγνό κατενάτσιο…

    198 Ευχαριστώ πολύ για τη διόρθωση. Έχω κολλήσει και γενικά τον Τούρεκ τον λέω Μόρλοκ. Το παράδοξο με τον Γιάννη Διακογιάννη, κατά τη γνώμη μου κι έτσι όπως το έζησα τουλάχιστον, αλλά και με την πλειονότητα των αθλητικών συντακτών, ακόμη κι έως σήμερα είναι το εξής: Σαφέστατα μπόλιασε γενιές ποδοσφαιρόφιλων με τη γερμανοφοβία («το ποδόσφαιρο των ρομπότ») αλλά ΚΥΡΙΩΣ η αγγλολατρεία του συνέβαλε στο να χάσει τον αγωνιστικό προσανατολισμό του το ελληνικό ποδόσφαιρο. Οι αθλητικές εφημερίδες επί δεκαετίες προπαγάνδιζαν την Αγγλία ως ανώτερο λαό, μέσα από το ποδόσφαιρο, τον οποίο ουσιαστικά είναι ιεροσυλία να τον κερδίσεις. Δεν ξέρω αν συνέβη και σε άλλη χώρα αυτό το φαινόμενο. Το αγγλικό ποδόσφαιρο είχε ένα σωρό αρετές, καθαρό, αρρενωπό, παλικαρίσιο και δεν ξέρω πόσα άλλα ανόητα στερεότυπα αράδιαζαν, ενώ ήταν απλώς χαζό απλοϊκό και χωρίς φαντασία ποδόσφαιρο. Ήταν απίστευτη η προπαγάνδα για την εθνική Αγγλίας, ενώ δεν ήταν παρά μια μέτρια ομάδα πολύ χειρότερη της Γερμανίας ή της Ιταλίας ή της Βραζιλίας. Αποτέλεσμα αυτού του προπαγανδιστικού μηχανισμού, που δεν είχε καμία λογική βάση, το ελληνικό ποδόσφαιρο ενθάρρυνε τους τσουρουκάδες, και δεν μπόρεσε να αποκτήσει μια σχολή κατά βάση τεχνική, όπως είναι οι συγγενείς προς αυτό λατινοαμερικάνικες. Το παράδοξο είναι ότι οι Γερμανοί είχαν ανέκαθεν τεχνίτες και τους κόλλησαν το ανοίκειο παρατσούκλι «πάντσερ» που δε δικαιολογείται πουθενά για πουθενά. Οι μεγάλοι τους παίκτες δεν έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά. Ούβε Ζέελερ, Μπεκενμπάουερ, Χέσλερ, Λαμ, χαρακτηριστικά παραδείγματα. Τέλος πάντων.

    191 χεχεχε

  200. Γιάννης Κουβάτσος said

    199. Θυμάμαι τους τίτλους στην Αθλητική Ηχώ και στο Φως : «Αγγλία η τάδε ομαδάρα μας διέσυρε τον αντίπαλό της». Αγγλία! Και η Αγγλία βάδιζε από τη μία αποτυχία στην άλλη και η μπάλα μονίμως στον Θεό, να μην ακουμπάει χόρτο. Αλλά κάθε Σάββατο απόγευμα παιχνίδι του αγγλικού πρωταθλήματος βλέπαμε, εθιστήκαμε…

  201. gpoint said

    # 200

    και τώρα συμβαίνει κάτι ανάλογο με την Μπαρθελόνα αλλά δεν το καταλαβαίνετε…4 στα 5 η Ρεάλ, Μπάρτσα η πιο πετυχημένη ομάδα των τελευταίων χρόνων οι α(θ)λητικοί συντάκτες
    Παικταράς ο Μέσι αλά αν δεν παίζει μαζί μ’ αυτούς που έμαθε από 12 ετών στα τσικό της Μπάρτσα αλλά με άλλους στην εθνική του, μην τον είδατε μηδέ τον απαντήσατε…αντιπαθητικός ο Ρονάλντο που σήκωσε και γιούρο με συμπαίκτη τον Βεϊρίνια…

    και Λίβερπουλ όλοι στον τελικό, μήπως και το έκλεβε ξανά

    Ερράρε ουμάνουμ εστ

  202. gpoint said

    # 201

    και το ξαναλέω για όσους δεν το εμπέδωσαν, η Μπάρτσα πριμοδοτήθηκε μ’ ένα πρωτάθλημα φέτος για να ξεχάσει τις αποσπασματικές μπούρδες της-μες κε ουν κλουμπ και πάνω τούρλα με νοοτροπία Αρη-σκουληκιών..

  203. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    194 – Το τι είναι ντόπα δεν το ορίζω εγώ αλλά επειδή ασχολούμαι με τον αθλητισμό 46 χρόνια το γνωρίζω πολύ καλά κι ο Κοκόλης που ανέδειξε την Βερούλη και την Μανιάνι κι ο Μουλίνος ήταν και είναι οι πλέον ειδικοί. Αυτά που λές πως λίίγη ..ίνη βοηθάει, είναι δικές σου αστήρικτες εικασίες και διαφήμιση των φαρμακοβιομηχανιών, και αποδεδειγμένα από επιστημονικές έρευνες (βλπ. Περισκόπιο της επιστήμης τ.314) είναι επικίνδυνες, κι αν δεν ανέφερες τα δεκάχρονα παιδιά δεν θα επενέβαινα.

    Δεν είπα πως με την ντόπα ο οποιοσδήποτε θα γίνει πρωταθλητής, με τα φάρμακα δεν γίνεται το γαϊδούρι άλλογο, αλλά πως όλοι όσοι κάνουν πρωταθλητισμό από την παιδική ηλικία ακόμη, ντοπάρονται και κάθε μετάλλιο, πρωτάθλημα ή κύπελο, είναι προϊόν ντόπας, για όποιον θέλει, οι αποδείξεις βρίσκονται εύκολα στο διδίκτυο, δεν σκοπεύω να σώσω τον κόσμο, γνωρίζω πολύ καλα άλλωστε πως μόνο η πίστη είναι πιο ισχυρή από την ματαιοδοξία, αλλά δεν έχω καταλήξει ποιά είναι πιο επικίνδυνη, το βέβαιο είναι, πως και οι δύο, είναι χρυσωρυχείο για τους έξυπνους.

  204. sarant said

    192 Βάλε και το αγγλικό σκορ, όποτε έληγε κανένα ματς με 4-3.

    Βέβαια στο ολλανδικό πρωτάθλημα τα τέτοια σκορ ήτανπολύ συχνότερα.

  205. Κουτρούφι said

    #201. Ο Ρονάλντο δεν έπαιξε στον τελικό του EURO, καθότι τραυματίας. Στο δε παιχνίδι ήταν στον πάγκο και έκανε τον προπονητή.

  206. 205,
    Για την ακρίβεια, έπαιξε στον τελικό του Γιούρο ο Ρονάλντο, αλλά δεν μπόρεσε να φτάσει την απόδοση του Χαριστέα, που σκόραρε το μοναδικό και νικητήριο γκολ! 🙂

  207. Πάνος με πεζά said

    Μαι, τις πρόλαβα κι εγώ τις μεταδόσεις του αγγλικού ποδοσφαίρου τα Σάββατα… «The big match», με εκείνη τη χαρακτηριστική μουσική… Πρώτα νομίζω σχολίαζε ο Κώστας Σισμάνης, αργότερα ο Γιάννης Αργυρίου, που αυτός κι αν ήταν λάτρης του ποδοσφαίρου αυτού…
    Μάλιστα θρυλείται ότι είπε από οθόνης την ατάκα : «Και τώρα, αυτό που όλοι περιμένατε ! Αγγλικό ποδόσφαιρο ! Καθίστε να απολαύσετε 42 υπέροχα γκολ, και μετις επαναλήψεις 84 !!!
    Αγαπήσαμε το αγγλικό ποδόσφαιρο όμως… Θες από τις πράσινες φανέλες των τερματοφυλάκων του, θες από την ξανθιά χαίτη του Γκάρι Μπέιλι, θες από εκείνα τα «φτυσίματα» που βλέπαμε στο χορτάρι, κάθε τρεις και λίγο, θες από τις τσίχλες στα στόματα των προπονητών…
    Και το αγγλικό ποδόσφαιρο όπως όλα, έχει τους λάτρεις του, έχει και τους εχθρούς του. Άλλος, ας πούμε, γουστάρει λατινοαμερικάνικο, γιατί θέλει να βλέπει ξύλο και κλαδευτήρια ! Άλλος μπορεί να βλέπει Κορεάτικο και Γιαπωνέζικο, γιατί του θυμίζει το playstation ! Γούστα είναι αυτά !

    (εκείνο που σίγουρα δε βλέπεται, είναι το ελληνικό… Ούτε με επιδότηση ΟΓΑ, που έλεγε και το σίριαλ…)

  208. Κουτρούφι said

    #206. Ωχ! Την πάτησα μεγαλοπρεπώς. Έπαιξε, αλλά τραυματίστηκε και έγινε αλλαγή στο 25. Οπότε ψιλοάκυρο το 205.

  209. Γιάννης Κουβάτσος said

    Ο πρώτος που μετέδωσε αγγλικό ποδόσφαιρο σ’ αυτές τις σαββατιάτικες εκπομπές ήταν ο Διακογιάννης. Χορηγός τα ξυραφάκια Άστορ. Τότε ακόμα το παρατσούκλι της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ήταν «μπέμπηδες». Είχαμε χορτάσει λασπομαχίες, τάκλιν στο λαιμό από κάτι σκατόφατσες σαν τον Μπίλι Μπρέμνερ, σαν τον ξεδοντιάρη Χίμπιτ…Αλλά και μεγάλες στιγμές από τον γίγαντα Μπεστ. Τι θυμηθήκαμε πάλι σήμερα…

  210. 208,
    Α, κι έτσι πάει, αλλά εννοούσα τον τελικό του 2004 όπου επίσης έπαιξε ο Ρονάλντο, αλλά η Εθνική μας σήκωσε το τιμημένο! 🙂

  211. massilia said

    Όχι και σκατόφατσα ο κοκκινοτρίχης Μπίλι Μπρέμνερ! Ο Νόρμαν Χάντερ, ο Πολ Ρίνει ή ο Ντέηβιντ Χάρβεϊ εντάξει, αλλά όχι ο (μακαρίτης) Μπίλι ρε Γιάννη! Ωραίος παίκτης, δυναμό σκέτο. Υπάρχει ένα ματς του 1972, το Λήντς 7 Σάουθαμπτον 0, που η ομάδα του Μπρέμνερ παίζει ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο.

    Ο Κώστας Σισμάνης, στην ΥΕΝΕΔ, τα Σάββατα το απόγευμα, τί θυμηθήκαμε τώρα; Μεγάλη τηλεοπτική στιγμή, όταν μόλις είχε πάρει ο Μπάγιεβιτς μεταγραφή στην ΑΕΚ και τόλμησε να πει ότι ήταν οπαδός του Τίτο, και ποιος είδε τον Σισμάνη και δεν τον φοβήθηκε; Ο έτσι, ο αλλιώς, που έρχεται στην Ελλάδα να πάρει τα λεφτά μας και μας κάνει κομμουνιστική προπαγάνδα!! Μεγάλες στιγμές. Συμφωνώ με τον Γιάννη Κ, νομίζω πως ο Διακογιάννης ξεκίνησε να μεταδίδει αγγλικό ποδόσφαιρο. Επίσης αν θυμάται κανένας, ο πρώτος τελικός κυπέλλου Αγγλίας που είχε μεταδοθεί ζωντανά στην Ελλάδα, πρέπει να ήταν το 1970, το Τσέλσι – Ληντς που τέλειωσε ισόπαλος κι επαναλήφθηκε. Το πρώτο ματς είχε καλυφθεί με όλο το σεβασμό που απαιτούσε η περίσταση, ούτε η τελετή της Πολεμικής Αρετής των Ελλήνων να ήτανε! Ρίγη συγκινήσεως όταν μπήκε στο τεραίν η μπάντα των beefeaters για τις τιμές!

    Μακάρι ο φίλος Μαραντονόπουλος να θυμηθεί το όνομα του προπονητή της Φράιμπουργκ που αναφέρει στο 180, έτσι κι αλλιώς δεν είναι τόσοι πολλοί. Η διοίκηση της Φράιμπουργκ, μιας από τις πιο οπαδοκεντρικές (οπαδοί με την πραγματική έννοια, όχι στη βαλκανική ή λατινοαμερικάνικη εκδοχή της μικρομαφίας) και φιλικές ομάδες της Ευρώπης, πρέπει να είναι και από τους πιο υπομονετικούς ποδοσφαιρικούς παράγοντες παγκοσμίως. Από το 1990 έχουν αλλάξει μόλις 6 προπονητές, απόλυσαν τον πρώτο προπονητή στην ιστορία του συλλόγου το 2011 (τον Μάρκους Ζοργκ), κράτησαν τον Φόλκερ Φίνκε 16 χρόνια, σπάζοντας το ρεκόρ συνεχούς υπηρεσίας προπονητή στην Μπουντεσλίγκα και βέβαια ο τωρινός προπονητής του συλλόγου, ο Κρίστιαν Στράιχ, πέρα από το ότι είναι πολύ εντάξει τύπος, είναι ο εν ενεργεία προπονητής με τη μεγαλύτερη προϋπηρεσία στον πάγκο της ομάδας του.

  212. massilia said

    Και να μην ξεχάσω, επειδή ο Πάνος με Πεζά τον ανέφερε, τον τεράστιο Γιάννη Αργυρίου (με τη χρυσή καδένα στο λαιμό και το σοσιαλιστικό μουστάκι) στην ΕΡΤ2 επί πρώτης πασοκικής εποχής, όταν σε αχτύπητο δίδυμο με τον Παύλο Γερακάρη προσπάθησαν να υπονομεύσουν την «κατεστημένη» Αθλητική Κυριακή (χωρίς Διακογιάννη και Φουντουκίδη βέβαια μετά την Αλλαγή), κατεβαίνοντας την Κυριακή το βράδυ ένα μισάωρο νωρίτερα από τους ανταγωνιστές τους. Καλό το σχέδιο αλλά οι τεχνική υποδομή της πρώην ΥΕΝΕΔ δεν μπορούσε ν’ ανταπεξέλθει με αποτέλεσμα φοβερά μπερδέματα στο μοντάζ των στιγμιότυπων των αγώνων που είχαν τελειώσει λίγο νωρίτερα. Οποιος είχε την τύχη να δει εκείνες τις Κυριακάτικες μπαλαφάρες δε μπορεί να τις ξεχάσει.

  213. paolodrosi said

    @ 209
    Ο Μπιλι Μπρεμνερ με τη μεγαλη Λιντς. Ηταν η αγαπημενη μου ομαδα. Κλαρκ, Λοριμερ, Τζαιλς, Τζορνταν.
    Φυσικα σ’ αυτο συνεβαλε καθε Σαββατο, η ωρα του Αγγλικου ποδοσφαιρου.
    Νομιζω παντως, πως το μαρκετινγκ το ειχαν απο τοτε οι Αγγλοι.

    @189
    Αλλος εινα ο λογος που δε βλεπουμε Ελληνες παιχτες στις τοπ ομαδες της Ευρωπης.
    Οπως λες, γιατι βγαζουμε μπασκεκμπολιστες, ή βολευμπολιστες, ή πολιστες ?
    Δες ποιοι ειναι παραγοντες στις ποδοσφαιρικες ομαδες μας. Κομποτης, Τιγρης, Αρβανιτιδης, Μπεος, Αλαφουζος.
    Αυτοι σου λενε καλημερα, και πρεπει να κοιταξεις τον ουρανο, να δεις αν ειναι μερα ή νυχτα.

    Ο Αγιαξ, αλλά και ολες οι Ολλανδικες ομαδες, βλεπουν το ποδοσφαιρο σαν επιχειρηση. Και καλα κανουν.
    Γι αυτο επενδυουν σε μικρες ηλικιες, για να μπορουν να μοσχοπουλησουν αργοτερα.
    Αυτο το μοντελο αντεγραψε η Πορτο, κι η Βασιλεια, κι αυτο πρεπει ν’ αντιγραψουν οι δικες μας ομαδες. Για πολλους λογους.

    @194
    Οταν αναφερεσαι σε ντοπες, ειναι ντροπη να μην αναφερεις το ονομα Τζεκος.
    Ο Μαλαδενης στην ΑΕΚ επαθε θλαση την Παρασκευη, και την Κυριακη επαιξε κανονικα.
    Γι αυτο εδιωξε τον Τζεκο απο την ΑΕΚ, κακην κακως ο αειμνηστος Πάθιακας.
    Βεβαια ο Τζεκος »εφτιαξε» εναν καλο τετρακοσαρη Κεντερη, σε παγκοσμιο πρωταθλητη.
    Και μια τιμια κατοσταρα σπριντερ Θανου, σε επισης παγκοσμια πρωταθλητρια.

    Σ’ ευρωπαικο επιπεδο, ειναι γνωστη η φαρμακαποθηκη της Γιουβεντους, επι Μαρτσελο Λιπι.

    Επισης θυμαμαι την ιστορια της Μαριον Τζοουνς, που οι χορηγοι της τής απαγορεψαν να μεινει εγκυος, γιατι ειχαν προγραμματισει αγωνες.
    Μετα απο δικαστικες μαχες, βγηκαν στη φορα τα φαρμάκια που επαιρνε, με συνεπεια να επιστρεψει τα μεταλια της.

  214. Γιάννης Κουβάτσος said

    Ναι, τα παιδιά της Αλλαγής: Αργυρίου και Γερακάρης. Αλλά και ο τιτάνας Σεφτελής, ο Μπάμπης Κουβαράκης, η αδικοχαμένη Λήδα Βεντούρα, ο μακαρίτης ο Συρίγος, ο Κατσαρός, ο Αλευρόπουλος, ο Θεοφιλόπουλος, ο Μαμουζέλος…😊

  215. Μαραντονόπουλος said

    211 γ
    Είναι ο Φόλκερ Φίνκε και η Φράιμπουργκ στα μέσα της δεκαετίας του 1990. Είχε το Γιούροσπορ μια σειρά εκπομπών για το ποδόσφαιρο εκπληκτική. Πολλά στοιχεία, διαφορετική καινοτόμα προσέγγιση, είχε μεγάλη γκάμα. Δυστυχώς δεν μπορώ να σας παραπέμψω. Έκτοτε τις αναζητώ κι εγώ. Για τη μικρούλα Φράιμπουργκ και την εκπληκτική χρονιά που έκανε, σημείωνε η εκπομπή, ανάμεσα σε άλλα πολλά, ότι ήταν η κύρια έμπνευση του Πεπ για το τίκι τάκα. Με στοιχεία, αγωνιστικά παραδείγματα, με συγκεκριμένα σχεδιαγράμματα της ανάπτυξης του παιχνιδιού της Φράιμπουργκ. Είχα κατενθουσιαστεί. Θεώρησα ότι μάθαινα κάποιο τρομερό μυστικό. Γενικά εκείνες οι εκπομπές ήταν εκπληκτικές, όπως μία με κεντρικό συνεντευξιαζόμενο τον Πολ Μπράιτνερ και τη διαφωνία του με τον κεντρικό σχεδιασμό της γερμανικής ομοσπονδίας, που είχε οδηγήσει σε παίκτες τύπου Μπρίγκελ, Μπέρτχολντ, Στρουντζ κτλ. Ευτυχώς για τη Γερμανία αυτό σταμάτησε και άλλαξε η φιλοσοφία. Τέλος πάντων. Εκείνες οι εκπομπές ήταν εκπληκτικές, μου έμαθαν πολλά πράματα, αλλά διαπίστωσα ότι κανείς δε νοιάζεται στην Ελλάδα. Ποτέ δεν αφήνεις μιαν ωραία ιστορία να χαλάσει από τις λεπτομέρειες. Ο «μύθος» θέλει τον Κρόιφ να βάζει τις βάσεις και τον Πεπ να μεγαλουργεί. Μαζί με Μασία κτλ. Ενώ οι επιρροές ήταν και από αλλού. Στην εκπομπή, το έλεγε ξεκάθαρα ότι το στιλ παιχνιδιού της Φράιμπουργκ το τελειοποίησε ο Πεπ. Τέλος, μου φάνηκε λογικό να επηρεαστεί ο Πεπ περισσότερο από τη Φράιμπουργκ και να μελετήσει τον Φίνκε. Η εκμετάλλευση του κενού χώρου δεν προήλθε από παρθενογένεση. Γενικά στο ποδόσφαιρο δεν υπάρχει παρθενογένεση. Βελτίωση παλιών ή ξεχασμένων ιδεών είναι.

  216. paolodrosi said

    Κουιζακι.
    Ποιος Ελληνας επιθετικος, επαιξε στη Φραιμπουργκ του Φινκε, στα μεσα του ’90 ?

  217. Μαραντονόπουλος said

    216 Μήπως ο Μούτας; το γκούγλισα αλλά αρχές του ’90 αγωνίστηκε

  218. Alexis said

    #214: Ώπα, μισό λεπτό! Αργυρίου και Μαμουζέλος ήταν στην τηλεόραση πριν το ’81.
    Πιθανόν και οι Κατσαρός, Γερακάρης, αλλά δεν είμαι σίγουρος.

    Ξέχασες και τον τιτανοτεράστιο Μανώλη Μαυρομάτη ή «Μανόλο»
    Αυτός σίγουρα δεν ήταν «παιδί της Αλλαγής»! 🙂

  219. gpoint said

    Πωπω, τι έχετε παρακολουθήσει βρε σεις ! Μάλλον παντρεμένοι χωρίς γκόμενα θα ήσασταν !!

    Εγώ αγγλικό ποδόσφαιρο είδα πρώτη φορά φέτος την ομαδάρα μου την Γούλβς να βγαίνει πρώτη δια περιπάτου στην Β αλλά με μπάλλα που θα κάνει πολλές ζημιές στην Α. Αν δεν το πάρει φέτος (μαζί με τον ΠΑΟΚ, όπως η Τορίνο το 76) του χρόνου σίγουρα ! Κάποιος λεφτάς την πήρε και μάζεψε παικτούρες.
    Ετσι είναι οι ομάδες που υποστηρίζω, βρίσκουν στο τέλος τον δρόμο τους όπως η Ρεάλ και ο ΠΑΟΚ, Αντε η Γκρανάτα έμεινε να βρει τον λεφτά της και να τελειώσει την Γιούβε !
    Μόνο στην Γερμανία δεν βλέπω να σηκώνει κεφάλι η Γκλάντμπαχ…

  220. paolodrosi said

    Να το παρει το ποταμι.
    Ο Πασχαλης Σερετης αγωνιστηκε για τρια χρονια στη Φραιμπουργκ, προερχομενος απο τον ΠΑΟΚ.

  221. 213, … γνωστη η φαρμακαποθηκη της Γιουβεντους, επι Μαρτσελο
    Λιπι. …

    Υποθέτω διατηρούσε μεγάλο στοκ σε
    Λίπιτορ!

  222. spiral architect 🇰🇵 said

    Για τα προκριματικά του επόμενου μουντιάλ αυτούς

    τους έχουμε.

  223. sarant said

    220 Σερέτης ήταν το επώνυμο του Μπιλ στη «Φανέλα με το 9» του Κουμανταρέα. Ο Πασχάλης βλεπω έπαιξε 4 χρονιές στη Φράιμπουργκ, συνολικά 39 ματς.

  224. Πάνος με πεζά said

    Κι εγώ θυμάμαι σαφώς το Διακογιάννη στην Α.Κ τα χρόνια του ΠΑΣΟΚ. Δε σχολίαζε πολύ, έλεγε μόλο στο τέλος «Αυτά για σήμερα, καλό σας βράδι» και κάτι αντίστοιχο στην αρχή. Τη «δουλειά» έβγαζε ο Κατσαρός (ή ο Μαμουζέλος;), ενώ ο Χρ. Σωτηρακόπουλος, μυράκιο, έλεγε τα ξένα πρωταθλήματα, στο τελευταίο δεκάλεπτο.
    Μετά ήρθε και ο Γιάννι-ης Θεοδωρακόπουλος, με τα μετά-λια, τα ακό-ντια κλπ. Ο δε Μαμουζέλος (γείτονας από δεκαετίες στο Ν.Βουτζά) δεν έλεγε ποτέ «δοκάρι» αλλά «δοκός».

  225. Πάνος με πεζά said

    Ο δε καημένος ο Βαγγέλης Φουντουκίδης (έχει γράψει και θεατρικά έργα), είχε το παρατσούκλι «γραφομηχανή», γιατί κατά την εκφορά των ειδήσεων πήγαινε το κεφάλι του συνεχώς δεξια-αριστερά, όπως κινούνταν ο κύλινδρος των πάλαι ποτέ μηχανικών γραφομηχανών…

  226. nikiplos said

    @193, Alexis, τον Ριβάλντο τον είχα ξεχάσει και συμφωνώ ότι ήταν μπαλαδόρος μέτριος όμως σε σχέση με τον Ρομάριο… Οι υπόλοιποι (Ρονάλντο-βραζιλιάνος, Ροναλντίνιο και Νεϋμάρ) που πολλοί ανέφεραν παραπάνω, είναι … οδοντόκρεμες. Προφανώς δεν είχατε δει κόπα αμέρικα στα 90ς για να δείτε τι αποτελούσε ο Ρομάριο Φαρίας, που εις μάτην των προπονητών ποδοσφαίρου, έπαιζε με …μίτους.

    Για τις ακαδημίες, ξαναλέω, μην τις υπερπροβάλετε γιατί αρκετοί δεν έχετε πρόσφατη εμπειρία.

    Για τις ουσίες, ευτυχώς που ο Λάμπρος παραπάνω απάντησε τεκμηριωμένα…

    Το πρόβλημα δεν είναι η ουσία ή το «συμπλήρωμα διατροφής». Όπως έλεγε κι ο αείμνηστος Κων. Γαρδίκας, ο homo sapiens αν πάρει παραπάνω σίδερο «που εμείς οι μαλάκες Ιατροί συχνά γράφουμε» θα τον … χ3σει…

    Ακόμη όμως και οι βιταμίνες, τα συμπληρώματα μετάλλων, η πρωτεΐνες ή τα αμινοξέα, που δίνονται με τα συπληρώματα, σου δίνουν τα νεφρά στο … χέρι… Για τις ουσίες ντόπας, αυξητικές ορμόνες κλπ δεν χρειάζεται κλέβουμε εκκλησία… Είναι πολλά τα κρούσματα των παιδιών που δυστυχώς έφυγαν πρόωρα…

    Να πω μόνο πως ένα παιδί σήμερα βρίσκει τον κόκκινο ταύρο και συναφή στα … περίπτερα. Πόσοι ήπιαν έναν κόκκινο ταύρο και ύστερα από 10 λεπτά έκαναν μέτρηση σφυγμών? πας κατευθείαν στους 90-100 σφυγμούς/λεπτό. Τα παιδιά στους 120-140. «Καις» πιο γρήγορα μύες, ζωτικούς όπως της καρδιάς… Και άλλα πολλά που θα μπορούσα να γράφω βιβλία…

    Όσοι έχετε περάσει από γυμναστήρια, ειδικά τα σιδεράδικα, γνωρίζετε καλά για τι μιλάμε…

    Το ζήτημα όμως είναι οι γονείς, αλλά – κυρίως αυτός πρώτος – ο ανήλικος να γνωρίζει τι παίρνει και ποιές είναι οι παρενέργειες. Ο Χ. Τσέκος και η Balco έδιναν σκευάσματα σε αθλητές που δεν είχαν καν επαλήθευση για να πάρουν άδεια.

    Πόσοι γνωρίζουν αθλητές παλαιούς σήμερα? Εγώ γνωρίζω μια διάσημη κάποτε κολυμβήτρια που έχει ομιλία τραβεστί…

  227. gpoint said

    # 226

    …Όπως έλεγε κι ο αείμνηστος Κων. Γαρδίκας, ο homo sapiens αν πάρει παραπάνω σίδερο «που εμείς οι μαλάκες Ιατροί συχνά γράφουμε» θα τον … χ3σει……

    γιατί τόσο ήξερε ΤΟΤΕ ο αείμνηστος ενώ σήμερα αν του δώσουν μαζί και την κατάλληλη ουσία θα τον απορροφήσει όλον.

    Ο κόσμος τεχνολογικά προοδεύει, μερικά μυαλά, όχι. Το να μη μπορεί κάποιος να ξεχωρίσει τα δυο σωστά στα ενενηντα οκτώ λάθη δεν του δίνει το δικαίωμα να τα απορρίπτει όλα συλλήβδην. Καλή είναι η πληροφόρηση αλλά καλύτερα να χρησιμοποιούμε και το μυαλό μας. (κλασσικό παράδειγμα το γήπεδο 35 000 θέσων της ΑΕΚ, κανένας δεν σκέφτεται πως θα λειτουργήσει με τόσο κόσμο στη θέση που βρίσκεται και με τα μέσα μεταφορών που υπάρχουν- το θέμα τους είναι να κτισθεί, ούτε το τάμα του Παπααδόπουλου νάτανε !! )

    Υπάρχουν ακαδημίες και ακαδημίες. Τι ακαδημίες να φιάξει ο ΠΑΟ που δεν έχει σάλιο ή η ΑΕΚ που θέλει αγιασοφίτα ; ή ο οποιοσδήποτε πρωην αθλητής όταν δεν έχει τα κεφάλαια για τις υποδομές και το ειδικευμένο προσωπικό, ειδικά όταν ξέρει πως τα δίδακτρα πρέπει να είναι ανταγωνιστικά και η απόσβεση κεφαλαίου θα χρειασθεί τουλάχιστον μια 5ετία ;
    Οπότε Νίκιπλε μην συγκρίνεις τις εμπειρίες σου από την γειτονιά σου με τις ακαδημίες των ΟΣΦΠ και ΠΑΟΚ (και ακόμη μάλλον και του Ατρόμητου και Ξάνθης που επένδυσαν σ’ αυτόν τον τομέα)

    Το ό,τι αθλητιατρικώς είμαστε πολύ πίσω φαίνεται από την παρουσία ελάχιστων τεχνικών που ξέρουν την δουλειά τους και είναι μήλα της έριδος μεταξύ των συλλόγων. (τους καλούς του ΠΑΟ τους πήρε μαζί του ο Ουζουνίδης στην ΑΕΚ)

    Τέλος για να σε πείσω θα σου θυμίσω πως πριν τρία χρόνια ΟΛΟΙ οι ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ πάθαιναν θλάσεις και αργούσε η αποκατάστασή τους. Οι επιστήμονες του γιουτιούμπ και των διπλωμάτων δι’ αλληλογραφίας απεφάνθησαν πως έφταιγε το προπονητικό γήπεδο στην Νέα Μεσημβρία. Ο Ιβιτς που προπονούσε εκεί τους πιτσιρικάδες του και είχε άποψη όταν την επόμενη χρονιά ανέλαβε την πρώτη ομάδα είπε πως θα λύσει το πρρόβλημα και πως δεν χρειάζεται να αλλάξει προπονητήριο η ομάδα. Πράγματι έφερε δικούς του γυμναστές και τεχνικούς αποκαταστάσεων με αποτέλεσμα έκτοτε στον ΠΑΟΚ οι θλάσεις να σπανίζουν και οι αποκαταστάσεις να γίνονται σε χρόνο ρεκόρ
    Με την πληθώρα των σχολών, κολλεγίων κ.λ.π. που υπάρχουν σήμερα είναι δύσκολο να ξεχωρίσεις τον γνώστη από τον πτυχιούχο. Ούτε είναι επιστημονική τεκμηρίωση μια ανάρτηση στην βίκι ή το γιουτιούμπ ή στις σελίδες ενός περιοδικού που δεν το ξέρει ούτε ο εκδότης που το βγάζει !!

  228. gpoint said

    # 226 τέλος

    και εγώ βλέπω τους συντοπίτες μου Νίκο και Αργυρώ Μπεριστιάνου, πρωταθλητές Ελλάδος στην κολύμβηση στα νιάτα τους, μια χαρά είναι.

  229. Γιάννης Κουβάτσος said

    Το να συγκρίνεις, Νίκιπλε, τον Ρομάριο με τον μεγάλο Ρονάλντο (παρά τους τραυματισμούς του) είναι ιεροσυλία.

  230. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    227 – «…Όπως έλεγε κι ο αείμνηστος Κων. Γαρδίκας, ο homo sapiens αν πάρει παραπάνω σίδερο «που εμείς οι μαλάκες Ιατροί συχνά γράφουμε» θα τον … χ3σει……

    γιατί τόσο ήξερε ΤΟΤΕ ο αείμνηστος ενώ σήμερα αν του δώσουν μαζί και την κατάλληλη ουσία θα τον απορροφήσει όλον.»
    Και θα γίνει τοξικός μια και δεν θα μπορεί ο οργανισμός να τον αποβάλει αφού δεν τον χρειάζεται, με ό,τι συνεπάγεται αυτό.

    «Ο κόσμος τεχνολογικά προοδεύει, μερικά μυαλά, όχι. Το να μη μπορεί κάποιος να ξεχωρίσει τα δυο σωστά στα ενενηντα οκτώ λάθη δεν του δίνει το δικαίωμα να τα απορρίπτει όλα συλλήβδην.» Αυτό ξαναπέστο.

    » Καλή είναι η πληροφόρηση αλλά καλύτερα να χρησιμοποιούμε και το μυαλό μας. (κλασσικό παράδειγμα το γήπεδο 35 000 θέσων της ΑΕΚ, κανένας δεν σκέφτεται πως θα λειτουργήσει με τόσο κόσμο στη θέση που βρίσκεται και με τα μέσα μεταφορών που υπάρχουν- το θέμα τους είναι να κτισθεί, ούτε το τάμα του Παπααδόπουλου νάτανε !! )»
    Το ότι υπήρχε γήπεδο εκεί για πάνω από 70 χρόνια που η χωρητικότητά πριν μπούν καθίσματα του έφτανε τις 40,000 και δεν υπήρξε ποτέ πρόβλημα δεν λέει τίποτε, όπως δεν λέει τίποτε η υπογειοποίηση του δρόμου και η πρόβλεψη για σύνδεση με το μετρό.

    Συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
    Mέσα Σταθερής Τροχιάς: ΗΣΑΠ (σταθμοί Περισσού και Πευκακίων)
    Τρόλει: 3 και 6
    Λεωφορεία: Β8, Β9, Γ9 και 421
    Υπάρχει προσπάθεια, η νέα γραμμή 4 του Μετρό Αθήνας να εκτείνεται από το Γουδή έως τη Νέα Φιλαδέλφεια με σταθμό στην πλατεία Πατριάρχου, πλησίον του νέου γηπέδου. Ωστόσο θα αξιοποιηθούν και οι προσβάσεις από τους σταθμούς ΗΣΑΠ στον Περισσό και τα Πευκάκια. Μακροπρόθεσμα υπάρχει η πρόβλεψη επέκτασης του τραμ μέσω των οδών Πανεπιστημίου, Πατησίων, Χαλκίδος και Δεκελείας. Επίσης έχει προβλεφθεί από την εταιρεία Αττικό Μετρό μελλοντική γραμμή 5 του Μετρό, που θα άρχεται από την Άνω Ηλιούπολη και μέσω των σταθμών Ευαγγελισμού, Πανεπιστημίου και Άνω Πατησίων θα φθάνει έως τον σταθμό της Νέας Φιλαδέλφειας.

    Πληροφοριακά, το γήπεδο της ΡΕΑΛ που είναι στο κέντρο και κατά μέσο όρο έχει 50,000 κόσμο, εξυπηρετείται μόνο από λεωφορεία και μία γραμμή μετρό και δεν δημιουργείται κανέναν κυκλοφοριακό πρόβλημα.

    «Ούτε είναι επιστημονική τεκμηρίωση μια ανάρτηση στην βίκι ή το γιουτιούμπ ή στις σελίδες ενός περιοδικού που δεν το ξέρει ούτε ο εκδότης που το βγάζει !!»
    Ενώ είναι τεκμηρίωση οι ατεκμηρίωτες «επιστημονικές» φαντασιώσεις.
    Το ότι το συγκεκριμένο περιοδικό εκλαϊκευμένου επιστημονικού περιεχομένου που εκδίδεται ανελλιπώς από το 1978 είναι το εγκυρότερο στην Ελλάδα και συνεργάζεται με τα μεγαλύτερα επιστημονικά περιοδικά του κόσμου και δεν το γνωρίζει ούτε ο εκδότης του, δείχνει το μέγεθος της άγνοιας και της βλακείας της ελληνικής κοινωνίας που γνωρίζει τα πάντα για τα ζώδια και για τα ριάλιτι.

    Όταν με το καλό αποκτήσεις εγγονάκια, να πείς στα παιδιά σου να τους δίνουν λίιιγη…ίνη για να τα βοηθήσει, όπως κάνουν στα υγιέστατα παιδιά τους δεκάδες χιλιάδες λοβοτομημένοι που θέλουν να λέγονται γονείς.

    Προσοχή όσοι τα διαβάσετε.

    Το τρίτο λινκ, είναι διαφημιστικό και το έβαλα για να δείξω το μέγεθος της ηλιθιότητας όσων αγοράζουν τέτοια σκευάσματα αλλά και την αδιαφορία των φορέων για την υγεία των πολιτών μπροστά στο κέρδος.

    http://www.mononews.gr/business/sta-ipsi-i-agora-ton-simpliromaton-diatrofis-para-tin-krisi

    https://www.protothema.gr/greece/article/404713/-mauri-protia-me-1-dis-tziro-sta-anavolika-/

    https://aspazin-muscle.com/?utm_source=AdWords&utm_medium=GR-ASP-FP7-1&xxd=6&xxa=241&xxs=0&xxt=0

    https://www.inred.gr/poso-thaumatourga-einai-ta-simpliromata-diatrofis/

  231. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    228 – «και εγώ βλέπω τους συντοπίτες μου Νίκο και Αργυρώ Μπεριστιάνου, πρωταθλητές Ελλάδος στην κολύμβηση στα νιάτα τους, μια χαρά είναι.»

    Κι ο παππούς ενός φίλου μου, είναι 90 χρονών και καπνίζει δυό πακέτα τσιγάρα, είναι μαλάκες αυτοί που λένε πως τα κάπνισμα προκαλεί καρκίνο και εμφράγματα.

    Υ. Γ – Να υποθέσω πως ο Κάρλ Λιούις δεν είναι συντοπίτης σου γιατί δεν είναι και τόσο καλά στην υγεία του. 🙂

  232. Ριβαλντίνιο said

    Το κουίζ της ΕΦΗ – ΕΦΗ με έβγαλε Γαλλία.
    Στο κουίζ του ΣΠ έπιασα 6/10. Έχασα τις περισσότερες ήττες ( είπα Νιγηρία ), έχασα τις ασίστ ( είπα Ριβάλντο ), έχασα τον Κλόζε ( είπα 17 )και την διοργανώτρια που δεν προκρίθηκε ( είπα Μεξικό 1970 ).

  233. gpoint said

    # 230

    …Το ότι υπήρχε γήπεδο εκεί για πάνω από 70 χρόνια που η χωρητικότητά πριν μπούν καθίσματα του έφτανε τις 40,000 και δεν υπήρξε ποτέ πρόβλημα δεν λέει τίποτε, όπως δεν λέει τίποτε η υπογειοποίηση του δρόμου και η πρόβλεψη για σύνδεση με το μετρό….

    ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΜΠΟΥΡΔΑ

    ποτέ δεν χώραγε 40 000 η Ν.Φ. αλλά τις εποχές που λες έβαζαν 30 000 κόσμο στο γήπεδο της Αλεξάνδρας κι όταν σχόλαγε έκλεινε ο δρόμος μέχρι να κατέβουνε Βικτώρια να πάρουνε τον ηλεκτρικό. Αν δεν είχες γεννηθεί ρώτα κανένα παλιό να στοπει.
    ΣΗΜΕΡΑ δεν μπορούν να γίνουν αυτά τα πράγματα γι αυτό ο ΠΑΟ έχει επισήμως λιγότερο από 15 000 χωρητικότητα, με το μετρό ΔΙΠΛΑ (αλλά χωρίς πρόβλεψη να εξυπηρετήσει φιλάθλους με τρίτη γραμμή όπως στο ΟΑΚΑ και το Καραϊσκάκης) και την Λ.Αλεξάνδρας, και την Β.Σοφίας, οδούς αρτηρίες και όχι τα σοκάκια της Νέας Φιλαδέλφειας.
    Για ποιά σύνδεση με το μετρό μιλάς ; για την γραμμή U που ΘΑ ήταν έτοιμη το 2014 ;και που φυσικά δεν περνάει από Ν.Φ. Ε, τότε ας γίνει η…πρόβλεψη πρώτα και λειτουργεί το γήπεδο μετά !! Τι είναι αυτά που γράφεις ; ΘΑ,ΘΑ,ΘΑ, Προεκλογικό λόγο βγάζεις ;
    Λίγη σοβαρότητα δεν βλάπτει, με ευχολόγια και προσευχές δεν λύνονται αυτά τα θέματα, το μόνο που ενδιαφέρει τον τίγρη είναι το κέρδος από το κτίσιμο που ανέλαβε και όχι η χρήση του γηπέδου (όρα και Πηλαδάκη στη Λάρισσα που δεν είχε καν την κρατική χρηματοδότηση του Μελισσανίδη.
    Η υπογειοποιήση ενός δρόμου είναι για να περνάνε οι πεζοί στο γήπεδο, το πρόβλημα είναι ΠΩΣ θα φθάσουνε εκεί 30+ χιλιάδες.
    Για να μην πολυλογούμε έχω πεί εδώ και τόσα χρόνια, άδεια να κτισθεί μπορεί να πάρει, άδεια λειτουργίας δεν πρόκειται να πάρει για 30 000 παρά μόνο με δικτατορία.

    Το να συγκρίνεις Μαδρίτη με Αθήνα-όπως κτίσθηκε χωρίς καμία πρόβλεψη, τι να σε πω…

    Φυσικά εγώ δεν θα δώσω τίποτε στα εγγονάκια μου, δεν έχω το ψώνιο του πρωταθλητισμού, ούτε του αθλητισμού καν και ποτέ δεν είπα στα παιδιά μου τι να γίνουν όταν μεγαλώσουν. Ούτε μίλησα γι αυτά που αγοράζουν στα φαρμακεία όλοι οι βαρεμένοι. Μίλησα ΜΟΝΟ για της ακαδημίες μεγάλων συλλόγων που ό,τι δίνουν δεν το δίνουν στην ζούλα. Φυσικά εσύ- ως συνήθως- γράφεις όχι απαντώντας στον άλλο αλλά για να κάνεις το κήρυγμά σου σαν αυθεντία κ.λ.π.

    Και φυσικά αυθαίρετα μπερδεύεις τον Καρλ Λιούις με τα παιδιά των συγκεκριμένων ακαδημιών, εξυπνάδες που τις πουλάς για επιχειρήματα…

    και τέλος το συμπέρσμά σου από το

    γιατί τόσο ήξερε ΤΟΤΕ ο αείμνηστος ενώ σήμερα αν του δώσουν μαζί και την κατάλληλη ουσία θα τον απορροφήσει όλον.»
    Και θα γίνει τοξικός μια και δεν θα μπορεί ο οργανισμός να τον αποβάλει αφού δεν τον χρειάζεται, με ό,τι συνεπάγεται αυτό.

    είναι φυσικά για τα μπάζα γιατί η προϋπόθεση να πάρει παραπάνω από όσον χρειάζεται είναι προϊόν της (καλπάζουσας για να μην πω τίποτε χειρότερο) φαντασίας σου
    Απλά λέγαμε με τον Νίκιπλο πως δεν μπορεί να φάει 3 κιλά κρέας για να πάρει τον σίδηρο που χρειάζεται, την δόση που χρειάζεται θα απορροφήσει φυσικά με κατάλληλη υποστήριξη και όχι παραπάνω που μπορεί να συμβεί όταν κάποιος κάνει του κεφαλιού του όπως μερικές μανάδες

    Από μια συζήτηση προκύπτουν συμπεράσματα. Από τον τρόπο που συζητάς (ακόμα τον θυμάται η φίλη και δικηγόρος μου, της μαύρισες τη μέρα, μου είπε με τις εμμονές σου πως έχεις πάντα δίκιο) προκύπτει πάντοτε πως το συμπέρασμα προηγείται και κουβέντα γίνεται μόνο για να το επαληθεύσεις.

    Σε παρακαλώ να μην ξαναασχοληθείς μαζί μου, άσε με στην τύφλα μου και τις…ντόπες μου, δεν έχω όρεξη να χαλάω ώρες να γράφω στον υπολογιστή άνευ λόγου. Σώσε τους άλλους.

  234. paolodrosi said

    @ 223.

    Συγγνωμη. Δικιο εχεις, επαιξε τεσσερα χρονια, και οχι τρια.

    Μπιλ Τζώτζογλου δεν τον ελεγαν ? (φατσουλες με γελια).

  235. Μαρία said

  236. voulagx said

    #235 «…ποιος θα αναλάβει να διεξάγει το Παγκόσμιο πρωτάθλημα…»
    Το «να διεξαγάγει» ή «να διεξάξει» φαίνεται του καθονται στο λαιμο.

  237. sarant said

    236 Εκτός αν το διοργανώνουν εσαεί οι Βορειοαμερικάνοι (που το κέρδισαν σήμερα)

  238. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    233 – Σου είπα πως ασχολήθηκα γιατί μίλησες για δεκάχρονα παιδιά αλλιώς δεν θα το έκανα ούτε με απειλή όπλου.

    «Φυσικά εσύ- ως συνήθως- γράφεις όχι απαντώντας στον άλλο αλλά για να κάνεις το κήρυγμά σου σαν αυθεντία κ.λ.π.»
    Κλασικός Gee που αντιστρέφει τα πάντα (παρεμπ. δές τι έγραψε ο Nikiplos για τον σίδηρο) αρκεί να μην παραδεχθεί πως έχει άδικο. Το ποιός κάνει κήρυγμα σαν αυθεντία φαίνεται στα γραπτά μας, όλα τα δικά μου βασίζονται σε έγκυρα τεκμήρια που παρέθεσα και στην γνώμη δύο πασίγνωστων ειδικών, πέρα που είμαι αθλητής από τα 11, αλλά για σένα όλα αυτά είναι άκυρα κι απλώς κάνω κήρυγμα σαν αυθεντία, ενώ εσύ που έχεις πλήρη άγνοια του θέματος και αραδιάζεις ένα σωρό αστήρικτες ασυναρτησίες χωρίς ΚΑΜΙΑ τεκμηρίωση, δεν κάνεις κήρυγμα σαν αυθεντία.

    ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝ ΕΤΣΙ ΝΟΜΙΖΕΙΣ.

    Υ.Γ – Όσο για την φίλη σου, ρώτησέ την πρώτα τι με ρώτησε και προσπαθούσα μάταια (φίλη σου γαρ) να της εξηγήσω γι΄αυτό (χρηματιστηριακό θέμα ήταν) και την έκανα με ελαφρά πηδηματάκια μετά και πήγα στην άλλη άκρη του τραπεζιού για να μη κόψω καμιά καρωτίδα. Το να μην ξέρεις κάτι δεν είναι κακό, ούτε το να μη θέλεις να μάθεις, αλλά το να επιμένεις στην λάθος άποψή σου ενώ ο συνομιλητής σου στο αποδεικνύει με επιχειρήματα όπως έκανε η φίλη σου και κάνεις κι εσύ, είναι κλινική περίπτωση.

    Σ΄αφήνω στην ησυχία σου και δεν θα ξαναασχοληθώ μαζί σου.

  239. Πάνος με πεζά said

    Μπορεί να ξενερώνουμε αυτή τη στιγμή εκτός προγράμματος με το αδιάφορο Τσιπρόπουλο, αλλά respect, Γιάννης Διακογιάννης στην Ώρα Μουντιάλ εντός ολίγου, στις 23:30 σε λίγο μετατεθιμένη ώρα, τί να κάνουμε…

  240. gpoint said

    Τα επιχειρήματά σου είναι για οττεντότους σαν αυτούς που τους πουλάνε χρηματιστηριακά προϊόντα οι επιτήδειοι.
    Πάρε νάχεις αφού έχεις το θράσος να επιμένεις πως μιλάς με επιχειρήματα. Γράφεις, μάλλον αντιγράφεις :

    Mέσα Σταθερής Τροχιάς: ΗΣΑΠ (σταθμοί Περισσού και Πευκακίων) ΑΠΕΧΟΥΝ ΕΝΑ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΟ, ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΣΚΑΛΕΣ ΚΑΤΑΛΛΗΛΕΣ ΓΙΑ ΜΑΖΙΚΗ ΕΞΟΔΟ, ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΜΕ ΤΑ ΠΟΔΙΑ,ΡΩΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
    Τρόλει: 3 και 6
    Λεωφορεία: Β8, Β9, Γ9 και 421 ΕΙΔΙΚΑ ΤΙς ΚΥΡΙΑΚΕΣ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΕΧΕΙ ΤΡΟΛΛΕΥ ΚΑΘΕ 30-40 ΛΕΠΤΑ ΣΥΝΗΘΩΣ ΓΕΜΑΤΟ ΑΠΟ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ. ΠΟΣΟΥΣ ΦΙΛΑΘΛΟΥΣ ΝΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΕΙ ΤΟ ΚΑΘΕΝΑ ; 50; ΣΤΙΣ ΔΥΟ ΩΡΕΣ ΠΟΣΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΣΑ ΜΑΖΙ 40; (ΟΥΤΕ ΤΑ ΜΙΣΑ ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ) ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝ 2 000 ΚΟΣΜΟ ΜΕΝΟΥΝ ΑΛΛΕΣ 33 000 ΝΑ ΕΡΘΟΥΝ ΜΕ ΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΤΟΥΣ.
    Υπάρχει προσπάθεια, η νέα γραμμή 4 του Μετρό Αθήνας να εκτείνεται από το Γουδή έως τη Νέα Φιλαδέλφεια με σταθμό στην πλατεία Πατριάρχου, πλησίον του νέου γηπέδου. Ωστόσο θα αξιοποιηθούν και οι προσβάσεις από τους σταθμούς ΗΣΑΠ στον Περισσό και τα Πευκάκια. Μακροπρόθεσμα υπάρχει η πρόβλεψη επέκτασης του τραμ μέσω των οδών Πανεπιστημίου, Πατησίων, Χαλκίδος και Δεκελείας. Επίσης έχει προβλεφθεί από την εταιρεία Αττικό Μετρό μελλοντική γραμμή 5 του Μετρό, που θα άρχεται από την Άνω Ηλιούπολη και μέσω των σταθμών Ευαγγελισμού, Πανεπιστημίου και Άνω Πατησίων θα φθάνει έως τον σταθμό της Νέας Φιλαδέλφειας. ΚΑΛΑ ΕΔΩ ΓΕΛΑΣΑΜΕ, ΞΕΧΑΣΕΣ ΤΟ ΕΛΙΚΟΔΡΟΜΙΟ ΠΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΖΕΤΑΙ… ΟΙ …ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ (ΠΟΙΑΝΟΥ ΑΡΑΓΕ 😉 ΕΓΙΝΑΝ …ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ

    ΤΕΤΟΙΑ….ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΠΡΟΒΑΛΛΕΙΣ !!!!! ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΓΙΑ ΜΟΝΟΛΟΓΟ ΓΙΑΤΙ Ο ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ ΣΕ ΤΑΠΩΝΕΙ

    ΒΛΑΚΑΣ ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ, ΤΟ ΓΙΑΤΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙΣ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΟΠΩς ΛΕΝΕ ΠΡΕΠΕΙ ΕΚΒΙΑΣΤΙΚΑ ΑΦΟΥ ΧΤΙΣΤΕΙ ΝΑ ΦΑΝΕ ΤΟ ΑΛΣΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΧΩΡΟΥΣ ΠΑΡΚΙΝ, ΕΣΥ ΤΟ ΞΕΡΕΙΣ

    Οσο για τα χρηματιστηριακά που λες για την φίλη μου έχεις κάνει ενημέρωση σε μένα και σε πολλούς άλλους εδώ μέσα που τους ζητάς τα ημέηλ και μπορεί και να μην το διάβασαν για να μη σε κακοκαρδίσουν, αλλά δια ζώσης δεν νομίζω πως υποφέρεται

  241. Γιάννης Ιατρού said

    Για όσους δεν είναι μύστες … 🙂

  242. Γιάννης Κουβάτσος said

    241: Στο συγκεκριμένο παράδειγμα δεν κάνω θέατρο αλλά από χατ τρικ …άφθονα! 😊
    Ακόμα γελάω μ’ αυτή την ορολογία, συνονόματε. 😂

  243. Ριβαλντίνιο said

    ( συνέχεια από σχόλιο 78 )
    Τα αποτελέσματα ήρθαν όπως τα θέλαμε. Δυστυχώς δεν ήρθαν και τα ακριβή σκόρ.

    Ρωσία – Σαουδική Αραβία 5-0
    Ουρουγουάη – Αίγυπτος 1-0
    Ιράν – Μαρόκο 1-0
    Ισπανία – Πορτογαλία 3-3

    Συνεχίζουμε με τα σημερινά .

    3oς όμιλος
    Θέλουμε να περάσουν οι Γαλάτες και οι Βίκινγκς για να δούμε ανταγωνιστικά πλέιοφς. Οι Κέτσουα και τα καγκουρό ας πάνε σπίτι τους.
    Ζητάμε :
    Γαλλία – Αυστραλία 3 – 0
    Δανία – Περού 2-0

    4ος όμιλος
    Επιθυμούμε να περάσουν οι Αργεντίνοι ως μεγάλη ομάδα και οι Νιγηριανοί επειδή φοράνε πράσινα. Οι γραβατάκηδες Χρωβάτοι και οι άνθρωποι των πάγων να αποκλειστούν.
    Θέλουμε :
    Αργεντινή – Ισλανδία 3 – 1
    Νιγηρία – Κροατία 3 – 2

  244. Ριβαλντίνιο said

    Γαλλία – Αυστραλία 2-1
    Δανία – Περού 1-0
    Αργεντινή – Ισλανδία 1 – 1
    Νιγηρία – Κροατία 0 – 2

    Τα αποτελέσματα ήρθαν όπως τα θέλαμε στον 3ο όμιλο , όχι όμως και στον 4ο. Μας απογοήτευσαν Αργεντινή και Νιγηρία για πολλοστή φορά. Δυστυχώς πάλι δεν ήρθε κάποιο ακριβές σκόρ από αυτά που επιθυμούσαμε, αλλά έτσι και αλλιώς είναι εξαιρετικά δύσκολο κάτι τέτοιο.

    Πάμε στα σημερινά. Στον 5ο όμιλο μάλλον θα περάσει η αντιπαθέστατη Βραζιλία ( μόνο θετικό της το πράσινο χρώμα στην σημαία της ) και θέλουμε και την Σερβία. Αν βέβαια δεν πέρναγε η Βραζιλία, θα γεμίζαμε χαρά. Ζητάμε :
    Σερβία – Κόστα Ρίκα 2-1
    Βραζιλία – ( Αλβανο ) Ελβετία 0 – 1

    Στον 6ο όμιλο θέλουμε να περάσουν οι Τεύτονες και οι Σουηδοί. Το Μεξικό που φοράει πράσινα ας βγεί τρίτο. Η Νότια Κορέα ας γίνει σάκος του μπόξ. Θέλουμε
    Γερμανία – Μεξικό 3 – 1
    και για αύριο
    Σουηδία – Νότια Κορέα 1-0

  245. Ριβαλντίνιο said

    Δυστυχώς μόνο ένα αποτέλεσμα ήρθε από τα 3 που ζητούσαμε ( νίκη Σερβίας ). Απογοητευτικοί οι Αλαμανοί ( ένα μπράβο στο πράσινους Αζτέκους ). Κρίμα για την Ελβετία. Λίγο προσεκτικότερη να ήταν θα είχε φύγει με τη νίκη. Πάλι δεν ήρθε κάποιο σκόρ.

    Για τα σημερινά ήδη έχουμε πεί Σουηδία – Νότια Κορέα 1-0.
    Για τον 7ο όμιλο ας περάσουν τα Εγγλεζάκια και οι Βέλγοι να δούμε καλά πλέιοφς. Θέλουμε :

    Βέλγιο – Παναμάς 3-0
    Αγγλία – Τυνησία 2-1

  246. Ριβαλντίνιο said

    Πολύ καλή η χτεσινή μέρα. Όχι μόνο ήρθαν τα αποτελέσματα που θέλαμε, αλλά και τα ακριβή σκόρ !
    Σουηδία – Νότια Κορέα 1-0
    Βέλγιο – Παναμάς 3-0
    Αγγλία – Τυνησία 2-1

    Πάμε στον 8ο όμιλο. Θέλουμε να περάσουν οι Κολομβιανοί ( τιμή και δόξα στην αφάνα του Βαλντεράμα ) και οι Πολωνοί. Σενεγάλη και Ιαπωνία κατά την γνώμη μας δεν θα προσφέρουν συγκινήσεις αν περάσουν στους «16».
    Κολομβία – Ιαπωνία 2-0
    Πολωνία – Σενεγάλη 1-0

    Για τον 1ο όμιλο θέλω να νικήσει η Ρωσία, αλλά μάλλον θα έρθει x :
    Ρωσσία – Μισίρι 1-1

  247. sarant said

    246 Γκρεμίστηκε κάποιος φούρνος!

  248. Ριβαλντίνιο said

    Λοιπόν νομίζω ότι έχω πέσει θύμα παρεξηγήσεων και αστήρικτων διαδόσεων και πρέπει να υπερασπισθώ λίγο την ταπεινότητά μου . Μέχρι τώρα έχω 10 / 14 αποτελέσματα. Για τα σκόρ αν κάποιος νομίζει ότι μπορεί να τα πιάσει και μάλιστα να έχει ένα 3/3, ας το κάνει να δούμε τι ψάρια πιάνει.
    Άντε ‘γιατί δεν τα λέτε , δεν τα γράφετε, και αναγκάζομαι και τα λέω εγώ» , που λέει και ο Μέγας Αναστόπουλος.

  249. Ριβαλντίνιο said

    Δυστυχώς μας μάτιαξαν και χτές είχαμε 0/3.
    Κολομβία – Ιαπωνία 1-2
    Πολωνία – Σενεγάλη 1-2
    Ρωσία – Φαραωνία 3-1

    Στα σημερινά θέλουμε :
    Ουραγουάη – Σουηδική Αραβία 2-0
    Πορτογαλία – Μαρόκο 2-0
    Ισπανία – Ιράν 3-0

  250. Φανή Μ. said

    Θα παίξω τα αντίθετα απ’ αυτά που λέει ο κ. Ριβαλντίνιος και θα δείτε ότι θα κερδίσω, γιατί ο άνθρωπος είναι γκαντέμης. Και τα 3 μάτς θα έρθουν Χ. Το Μαρόκο θα το παίξω και διπλό, γιατί η Πορτογαλία είναι για τα μπάζα

  251. Ριβαλντίνιο said

    Ποιος είναι γκαντέμης ; Ο κος Ριβαλντίνιος είναι λαγοπόδαρος . Στην θεμελίωση οίκων τον καλούν να μπεί με το δεξί ! Κανείς δεν μπορούσε Βάτμαν να προβλέψει ότι η Κολομβία θα έμενε τόσο νωρίς με 10 και θα εμφανιζόταν τόσο αφελής η Πολωνία.

  252. sarant said

    251 Υποτίμησες όμως και τη Ρωσία.

  253. Γιάννης Ιατρού said

    251: …Στην θεμελίωση οίκων τον καλούν να μπεί με το δεξί…
    Εμ, αριστερά δεν ξέρει το παιδί…. μόνο «δεξά» ξέρει 🙂 🙂
    (αυτό όμως μόνο και μόνο επειδή είναι ελεήμων…, κατά το «σου δε ποιούντος ελεημοσύνην μη γνώτω η δεξιά σου τι ποιεί η αριστερά σου…»)

  254. Ριβαλντίνιο said

    Ο Φάνης πήγε στον κουβά ( αφιερωμένο : https://www.youtube.com/watch?v=z56LwTT0Oq8 ). O Ριβαλντίνιο 3/3. Δυστυχώς δεν πιάσαμε και κάποιο σκόρ.
    Στα σημερινά :
    Δανία – Αυστραλία 1-0
    Γαλλία – Περού 3-1
    Αργεντινή – Κροατία 1-1

  255. Ριβαλντίνιο said

    Άσχημη μέρα η χτεσινή. 1/3 αποτελέσματα. 0/3 σκόρ. Σκορποχώρι η Αργεντινή.
    Δανία – Αυστραλία 1-1
    Γαλλία – Περού 1-0
    Αργεντινή – Κροατία 0-3

    Σήμερα :
    Νιγηρία – Ισλανδία 1-1
    Βραζιλία – Κοσταρίκα 3-1
    Σερβία – Ελβετία 1-1

  256. Ριβαλντίνιο said

    Χάλια και χτές. 1/3 αποτελέσματα. 0/3 σκόρ.
    Νιγηρία – Ισλανδία 2-0
    Βραζιλία – Κοσταρίκα 2-0
    Σερβία – Ελβετία 1-2

    Σήμερα
    Μεξικό – Νότια Κορέα 1-1
    Γεραμνία – Σουηδία 2-0
    Βέλγιο – Τυνησία 2-1

  257. Ριβαλντίνιο said

    Έτσι κ’ έτσι χτές. 2/3 αποτελέσματα. 0/3 σκόρ.
    Μεξικό – Νότια Κορέα 2-1
    Γεραμνία – Σουηδία 2-1
    Βέλγιο – Τυνησία 5-2
    Πώς χάρηκα με την πίκρα των αντιγερμανών ! 🙂

    Δεν πρόλαβα το Αγγλία – Παναμάς 6-1. Πρίν τον αγώνα θα έλεγα 4-0 υπέρ των Σαξώνων.
    Για μετά
    Ιαπωνία – Σενεγάλη 0-0
    Πολωνία- Κολομβία 1-1

  258. Ριβαλντίνιο said

    Ιαπωνία – Σενεγάλη 2-2
    Πολωνία- Κολομβία 0-3
    2/3 αποτελέσματα. Δεν πιάσαμε κάποιο σκόρ.
    Για τα αυριανά

    Ρωσσία – Ουρουγουάη 1-1
    Αίγυπτος – Αραβία 3-1
    Πορτογαλία – Ιράν 1-0
    Ισπανία – Μαρόκο 3-1

  259. voulagx said

    #249: @Ριβα: Ωραία ομάδα η Σουηδική Αραβία! Από ποια ήπειρο είναι;

  260. Ριβαλντίνιο said

    @ 259 voulagx

    Μην μου κολλάς ! 👿

  261. ΣΠ said

    Ρίβα, για την πρόβλεψη των αποτελεσμάτων, γιατί δεν χρησιμοποιείς μια γεννήτρια τυχαίων αριθμών; Ή μήπως χρησιμοποιείς ήδη;

  262. Ριβαλντίνιο said

    @ 261 ΣΠ

    Δεν ξέρω από αυτά . Είμαι ένα άξεστο βλαχαδερό. Αφού πέρασα τα 2 μαθήματα Μαθηματικών στο ΑΕΙ δεν ασχολήθηκα ποτέ ξανά με μαθηματικά.

    _____________________________________________________

    Λοιπόν για να κάνουμε μια σούμα με το τέλος του 2ου γύρου. Στα αποτελέσματα ( νίκη – ισοπαλία – ήττα ) είχαμε 19/32 επιτυχία. Ποσοστό επιτυχίας πάνω από 50 %. Συνεπώς πάει περίπατο ο μύθος που μας ακολουθούσε από το προηγούμενο Γιούρο ότι είμαστε άσχετοι ή γκαντεμόσαυροι. Στα σκόρ δυστυχώς πιάσαμε 3/32 , αν και είναι αξιοσημείωτο ότι αυτό το «3′ ήταν ένα 3/3.

    Ο 3ος γύρος δεν μας μπήκε καλά και είχαμε 0/4.
    Ρωσσία – Ουρουγουάη 0-3
    Αίγυπτος – Αραβία 1-2
    Πορτογαλία – Ιράν 1-1
    Ισπανία – Μαρόκο 2-2
    Πέρασαν όμως οι ομάδες που θέλαμε και μάλιστα με την σειρά που επιθυμούσαμε ( βλ. αρχή των προγνωστικών ) : Α΄όμιλος : Ουρουγουάη , Ρωσία . Β΄όμιλος : Ισπανία , Πορτογαλία. Έτσι δημιουργήθηκαν στους «16» και τα ζευγάρια που επιθυμούσαμε : Πορτογαλία – Ουρουγουάη ( έχουμε προβλέψει πρόκριση Πορτογαλίας ) και Ισπανία – Ρωσία ( πρόκριση Ισπανίας ).

    Σήμερα :
    Γ΄ομιλος
    Δανία – Γαλλία 1-1
    Αυστραλία – Περού 1-1

    Στον 4ο όμιλο είμαστε σε μεγάλο δίλημμα αφού όλα ήρθαν πάνω κάτω και τίποτα δεν μας έκατσε. Να στηρίξουμε την παραδοσιακή δύναμη που ακούει στο όνομα Αργεντινή ; Ή μήπως ήρθε η ώρα να κάνουν οι Νιγηριανοί – που φοράνε και πράσινα – την πρώτη τους νίκη σε Μουντιάλ κατά των Γαλαζόλευκων ; Θυμίζουμε τις νίκες της Αργεντινής στα προηγούμενα Παγκόσμια : 1994 2-1 ( ντοπέ Μαραντόνα ), 2002 1-0, 2010 1-0 , 2014 3-2 .
    Θα στηρίξουμε Νιγηρία : Νιγηρία – Αργεντινή 2-1
    και Κροατία – Ισλανδία 2-1

  263. Ριβαλντίνιο said

    Δανία – Γαλλία 0-0
    Αυστραλία – Περού 0-2
    Νιγηρία – Αργεντινή 1 – 2
    Κροατία – Ισλανδία 2-1

    2/4 αποτελέσματα. 1/4 σκόρ.

    Σήμερα :

    Σερβία – Βραζιλία 2-1
    Ελβετία – Κόστα Ρίκα 1-1
    Γερμανία – Νότια Κορέα 3-0
    Μεξικό – Σουηδία 1-1

  264. sarant said

    263 Λες να αποκλειστεί η Μπραζίου;

  265. Ριβαλντίνιο said

    @ 264 sarant

    Ναι ! Δεν μου έκατσε η Αργεντινή, ελπίζω να αποκλειστεί η Βραζιλία .

  266. ΣΠ said

    263
    Ρίβα, σε παρακαλώ πες μου 43 αριθμούς του λόττο, για να παίξω τους άλλους 6.

  267. Ριβαλντίνιο said

    Οι βλαμμένοι οι Τεύτονες, τα γίδια, τα παρτάλια, τα μουλαρόβοϊδα κατάφεραν να αποκλειστούν. Τι να πέριμενει κανείς από τέτοιους γκάου που έχασαν δύο παγκοσμίους πολέμους ; Όχι μόνο δεν νίκησαν, έχασαν κιόλας ! Καλά δεν θα μιλήσω για τους άλλους που κατάφεραν να αποκλειστούν από την χειρότερη Βραζιλία όλων των εποχών.
    Τι να πεί κανείς ; Τι να σχολιάσει και τι να κάνει από εκεί και πέρα ; Σταματάω !!! Αυτό το Μουντιάλ είναι πολύ κατώτερό μου και δεν αξίζει τις προβλέψεις μου.

  268. ΣΠ said

    Κάτι συμβαίνει με τους Γερμανούς.
    https://www.huffingtonpost.gr/entry/vinteo-fotia-se-yermaniko-polemiko-ploio-o-peraelos-den-efeye-apo-ton-ektoxeete-toe_gr_5b347f2fe4b0b745f17ac9bf

  269. Κουνελόγατος said

    Απλό, κάποιος τους επισκέφτηκε.

Σχολιάστε