Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Μεταπρωταπριλιάτικα μεζεδάκια

Posted by sarant στο 6 Απριλίου, 2019


Που βέβαια τα λέω έτσι επειδή είναι τα πρώτα μεζεδάκια μετά την Πρωταπριλιά.

Ωστόσο, η λέξη «μεταπρωταπριλιάτικος» μπορεί να διαβαστεί και με μια άλλη σημασία. Όπως, ας πούμε, «μεταδεδομένα» (metadata) είναι δεδομένα για δεδομένα, έτσι και ένα «μεταπρωταπριλιάτικο ψέμα» είναι ένα πρωταπριλιάτικο ψέμα για τα πρωταπριλιάτικα ψέματα.

Υπάρχει τέτοιο πράγμα; θα ρωτήσετε. Βεβαίως και υπάρχει, τουλάχιστον στη μπρεξιταρισμένη Μεγάλη Βρετανία, όπου στον ιστότοπο της Τέλεγκραφ δημοσιεύτηκε η είδηση ότι «Απαγορεύτηκαν φέτος τα πρωταπριλιάτικα αστεία, από τον φόβο μήπως προκληθεί, εξαιτίας του Μπρέξιτ, πανικός αγορών στα καταστήματα» (April Fool’s jokes banned amid fear of panic buying over Brexit). Το άρθρο επικαλείται μαλιστα έναν αρχαίο νόμο του 1653.

Αυτό πράγματι ήταν μεταπρωταπριλιάτικο, αλλά πιο αστείο, φαρμακερά αστείον θα έλεγα, βρήκα τον τίτλο άρθρου στη Φαϊνάνσιαλ Τάιμς:

Ματαιώνεται η Πρωταπριλιά λόγω της τρέχουσας κατάστασης της πραγματικότητας

Και εδώ που τα λέμε, πράγματι, αν είναι τόσο παράλογη η πραγματικότητα που εξωφρενικές ειδήσεις γίνονται πιστευτές με ένα ανασήκωμα των ώμων, το περιθώριο για πρωταπριλιάτικα ψέματα στενεύει -όπως ίσως έχουμε διαπιστώσει από την άνθιση του βρίσκουν οι σατιρικοί και παρωδικοί ιστότοποι τύπου Onion/Κουλούρι αλλά και η συχνότητα με την οποία οι τρολοειδήσεις τους γίνονται πιστευτές και αναδημοσιεύονται από «κανονικά» μέσα ενημέρωσης.

Αυτό το είδαμε και με ένα πρωταπριλιάτικο που έκανε φέτος το left.gr, που φαντάστηκε επίσκεψη του Μαδούρο στην Αθήνα και συμμετοχή του στη συγκέντρωση που έχει προγραμματίσει ο ΣΥΡΙΖΑ για απόψε το βράδυ και το οποίο αναδημοσιεύτηκε κάμποσες φορές.

Σε δικά μας θέματα, γλωσσικά εννοώ, το μεταφραστικό φόρουμ Λεξιλογία τίμησε την παράδοση με ένα άρθρο που ανακοίνωνε νέα έκδοση του Λεξικού Μπαμπινιώτη, που θα είναι «αποϊδεολογικοποιημένη», δηλαδή θα υιοθετεί την κλασική σχολική ορθογραφία, υπαναχωρώντας από τις ορθογραφικές καινοτομίες των προηγούμενων εκδόσεων. Όπως έγραφε το άρθρο:

Να όμως που τώρα η νέα έκδοση έρχεται να ευθυγραμμίσει τις περισσότερες από τις σκανδαλώδεις ορθογραφίες με εκείνες που προτιμούν και όλα τα άλλα σύγχρονα λεξικά. Μην αναζητήσετε πια ορθογραφίες σαν τις παρακάτω: φιλαινάδα, ρωδάκινο, καλοιακούδα, ξυπάζω, κουλλούρι, γώπα, τσηρώτο, τσυτσυρίζω. Έχουν γίνει φιλενάδα, ροδάκινο, καλιακούδα, ξιπάζω, κουλούρι, γόπα, τσιρότο, τσιτσιρίζω — λέξεις που δεν υπογραμμίζει θυμωμένα ο ορθογραφικός διορθωτής μου καθώς τις γράφω. Υποθέτω ότι το ίδιο συμβαίνει στην περίπτωση όλων των ορθογραφικών προτάσεων που δεν είχαν ιδιαίτερη απήχηση. Παραμένουν περιπτώσεις ορθογραφιών με κάποια διάδοση, π.χ. ορθοπαιδικός και ορθοπεδικός, κτήριο και κτίριο. Σε παρόμοιες περιπτώσεις είναι γραφτό να ζήσουμε με τη διτυπία και τις προσωπικές επιλογές μας.

Μπορούμε να δούμε αργότερα και άλλες αλλαγές στη νέα έκδοση. Πρόκειται πάντως για σημαντική αν και καθυστερημένη επαναφορά στην κανονικότητα, που δεν αποκλείεται να κάνει πολλούς ιδιοκτήτες των προηγούμενων εκδόσεων να σπεύσουν να αγοράσουν τη νεότερη.

Ήταν, φευ, πρωταπριλιάτικο. Νέα έκδοση του Λεξικού Μπαμπινιώτη πράγματι αναμένεται, για το καλοκαίρι, αλλά νομίζω πως θα περιέχει τις διάσημες πια ορθογραφικές ιδιοτροπίες σαν το αγώρι και την τσιππούρα.

* Φίλος του ιστολογίου ταξίδεψε στο Οίτυλο και στην πλατεία της κωμόπολης φωτογράφισε το μνημείο των «σφαγιασθέντων υπό των κομμουνιστών».

Μου επισημαίνει την ανορθογραφία του «περί πάτρις», αλλά πιστεύω πως ταιριάζει με το μνημείο. Αφού όλη η ύπαρξη τέτοιων μνημείων μίσους αποτελεί ανορθογραφία στην Ελλάδα του 21ου αιώνα, είναι αναμενόμενο να έχουν ανορθογραφίες και στο κείμενό τους.

* Διαβάζω στο Φέισμπουκ σχόλια φίλων για τα ηλεκτρικά πατίνια και τη σχετική συζήτηση που γίνεται για το καινούργιο αυτό μέσο μετακίνησης.

Στη συζήτηση δεν θα μπω, αν και ευχαρίστως θα ακούσω τα σχόλιά σας. Θα παρατηρήσω όμως ένα δευτερεύον, γλωσσικό αυτή τη φορά, πρόβλημα με τα ηλεκτρικά πατίνια: και εδώ εκδηλώνεται η σύγχιση ανάμεσα σε «ηλεκτρικά» και «ηλεκτρονικά».

Έτσι, διαβάζουμε άρθρα με τίτλο για «ηλεκτρονικά πατίνια», κάτι που δεν ισχύει -τα πατίνια είναι ηλεκτρικά.

* Υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης εμφανίζεται να δηλώνει στο liberal.gr: Είμαι βέβαιος ότι θα εκλεγώ δήμαρχος αλλά δεν εφησυχάζομαι.

Κανονικά, τύπος «εφησυχάζομαι» δεν υπάρχει -είναι «εφησυχάζω». Και έτσι τον χρησιμοποιεί ο υποψήφιος στις δηλώσεις του, αλλά ο συντάκτης που έβαλε τους τίτλους το… διόρθωσε.

Μάλλον επηρεάστηκε από το «επαναπαύομαι».

* Μαργαριτάρια δεν παράγουν μόνο τα δικά μας κανάλια.

Ιδού αριστερά το αμερικανικό Fox, το αγαπημένο κανάλι του Προέδρου Τραμπ, που επιμένει στο σουπεράκι του ότι ο Τραμπ περιέκοψε την αμερικανική βοήθεια… σε 3 μεξικανικές χώρες.

Οι δημοσιογράφοι το είπαν σωστά, είπαν ότι το μέτρο αφορούσε το Ελ Σαλβαδόρ, τη Γουατεμάλα και την Ονδούρα. Ο υπεύθυνος για το σουπεράκι όμως, δεν μπορούσε να βρει το «τρεις κεντροαμερικανικές χώρες» και έκανε τη γκάφα, που δείχνει βέβαια και κάποια περιφρόνηση προς τους σκουρόχρωμους Λατίνους.

* Η γενικομανία της εβδομάδας σε αθλητικόν ιστότοπο, σε άρθρο για το ματς Απόλλωνα-Παναθηναϊκού:

Το ματς, φυσικά, δεν αντέχει ιδιαίτερης κριτικής.

Εγώ πάλι δεν αντέχω τις γενικομανείς συντάξεις.

* Παραπλανητικος τίτλος (και υπότιτλος) της εβδομάδας, σε άρθρο του in.gr για το πασίγνωστο αγαλματάκι των Βρυξελλών με το αγοράκι που κατουράει.

Τίτλος:

Τίτλοι τέλους για τον μικρό Manneken Pis των Βρυξελλών

Υπότιτλος:

Σύμφωνα με μετρήσεις, το χάλκινο αγαλματίδιο ξόδευε από 1.000 έως 2.500 λίτρα καθαρού πόσιμου νερού κάθε μέρα

Αν κάποιος περιοριστεί σε τίτλο και υπότιτλο, θα μείνει με την εντύπωση ότι το αγαλματάκι θα απομακρυνθεί από τη θέση του διότι καταναλώνει πολύ νερό.

Αν διαβάσετε όμως το άρθρο θα δείτε ότι απλώς θα σταματήσει να καταλήγει στα λύματα το νερό αυτό, δεν θα πετιέται πια.

* Σας αρέσουν τα πρόκολα;

Για το (α)συμπαθές αυτό λαχανικό δεν έχουμε γράψει άρθρο ακόμα. Πάντως, οι περισσότεροι λέμε «μπρόκολα», άλλωστε η λέξη είναι δάνειο από το ιταλ. broccolo.

Ωστόσο, δεν είναι από αμέλεια του μανάβη η επιγραφή γραμμένη έτσι -απλώς, η φωτογραφία έχει βγει στη Ρόδο και, μου λένε, στη Ρόδο τα προφέρουν έτσι τα μπρόκολα, αλά κυπριακά.

Είναι ιδιωματικό δηλαδή, δεν το έκανε ο μανάβης προς τιμήν των Πρόκολ Χάρουμ.

* Δυο πανομοιότυποι δίδυμοι στη Βραζιλία είχαν, λέει, το χούι να υποδύονται ο ένας τον άλλον. Κάποιος από τους δύο είναι ο πατέρας ενός παιδιού, αλλά δεν λένε ποιος, οπότε το δικαστήριο καταδίκασε και τους δύο σε διατροφή.

Μπερδεμένη ιστορία, ίσως και γι’ αυτό στο σχετικό ρεπορτάζ μπερδεύτηκε ο συντάκτης:

Θα μπορούσε να είναι πρωταπριλιάτικη φάρσα, η επιμονή τους όμως να μην αποκαλύπτουν τίνος είναι το παιδί και η αδυναμία της μητέρας να μην μπορεί να δώσει απάντηση, οδήγησε τα δικαστήρια της Βραζιλίας σε αυτή την πρωτοφανή απόφαση.

Η αδυναμία της μητέρας να μη μπορεί να δώσει απάντηση; Καταλαβαίνουμε βέβαια τι εννοεί, αλλά δεν είναι πιο απλό να πει «Η αδυναμία της μητέρας να δώσει απάντηση»;

* Σας αρέσει το γαλατσαμπούρεκο;

Έτσι το αναφέρει τουριστικός οδηγός. Δεν είναι βέβαια κάποια ειδική σπεσιαλιτέ της Μήλου (από αυτή την ενότητα είναι παρμένο το απόσπασμα), είναι το γνωστό μας γαλακτομπούρεκο. Έτσι κι αλλιώς, οι πιθανότητες να το πει σωστά ο ξένος δεν είναι μεγάλες -αλλά μάλλον θα τα καταφέρει να εξυπηρετηθεί.

* Περιδέραιο μαργαριταριών σε άρθρο της Χαράς Τζαναβάρα στην ΕφΣυν.

Πρώτο πιάτο:

Η οδός Καρόλου εναρμονίζεται με το γενικότερο γαλλικό άρωμα που αποπνέουν τα οδωνύμια στην ευρύτερη περιοχή. Πολλοί δρόμοι φέρουν τα ονόματα σπουδαίων Γάλλων αξιωματούχων, όπως Μαιζόν, Φαβιέρος και Σατωβριάνδος, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη της Ελλάδας για τη συμβολή τους στη Ναυμαχία της Ναυπάκτου.

Καταρχάς, ο Σατωβριάνδος είχε στα νιάτα του στρατιωτική καριέρα και έγραψε υπέρ της ελληνικής υπόθεσης, αλλά δύσκολα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αξιωματούχος -μεγάλος συγγραφέας ήταν. Αλλά αυτό είναι ορντέβρ. Το χοντρό μαργαριτάρι είναι η συμβολή των τριών Γάλλων στη…. ναυμαχία της Ναυπάκτου.

Που βέβαια έγινε το 1571 -αλλά ναυμαχία, Ναυπάκτου, Ναβαρίνου, όλα από να- αρχίζουν, είναι να μην τα μπερδέψεις;

Και το λάθος εξελίσσεται σε καραβιδάκι, αν σκεφτούμε ότι οι τρεις συγκεκριμένοι Γάλλοι δεν είχαν καμία απολύτως σχέση με τη ναυμαχία του Ναβαρίνου. Ο Γάλλος ναύαρχος που έδρασε εκεί ήταν ο Δεριγνύ που έχει βέβαια κι αυτός τιμηθεί με δρόμο στο όνομά του, αν και όχι στην ίδια γειτονιά.

Δεύτερο πιάτο αμέσως μετά:

Γαλλικής προέλευσης είναι και η οδός Μάρνη (και όχι Μάρνης), που συνεχίζει ως οδός Καρόλου ώς την πλατεία Καραϊσκάκη. Φέρει το όνομα του ποταμού Μάρνη, που καταλήγει στον Σηκουάνα και στις όχθες του δόθηκαν δύο νικηφόρες μάχες κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στα γαλλικά, όλα τα ονόματα των ποταμών είναι θηλυκά, σε αντίθεση με τα ισχύοντα στη χώρα μας, με εξαίρεση τη Νέδα στην Ηλεία.

H τελευταία πρόταση έχει δυο γενικεύσεις που την κάνουν αναληθή. Καταρχάς, δεν είναι «όλα τα ονόματα των ποταμών θηλυκά» στα γαλλικά. Είναι τα περισσότερα, πράγματι -αλλά όχι όλα. Κάμποσοι μεγάλοι ποταμοί έχουν αρσενικό όνομα, όπως Le Rhône (ο Ροδανός), le Rhin (ο Ρήνος), Le Lot, Le Var.

Δεύτερη γενίκευση ή μάλλον λάθος: δεν είναι η Νέδα το μοναδικό ελληνικό ποτάμι γένους θηλυκού, όπως φαίνεται να πιστεύει η κ. Τζαναβάρα, που μάλλον δεν έχει πάει ποτέ στη Λιβαδειά να δει την Έρκυνα (να πάτε, είναι πολύ ωραία στις πηγές της Κρύας). Και δεν είναι μόνο η Νέδα και η Έρκυνα θηλυκά ποτάμια, έχουμε ακόμα την Αράπιτσα στη Νάουσα, την Ερμίτσα στο Αγρίνιο, ίσως και καναδυό ακόμα.

Και βέβαια το να λες «δόθηκαν δυο νικηφόρες μάχες» είναι κάπως αστείο όταν δεν λες ποιος νίκησε. Οι περισσότερες μάχες είχαν νικητή (αν και όχι όλες).

* Ένα φρέσκο και ανησυχητικό παράδειγμα φέικ νιουζ.

Τις προηγούμενες μέρες κυκλοφόρησε ευρύτατα στο Φέισμπουκ η φωτογραφία που βλέπετε αριστερά, μια υπεύθυνη δήλωση την οποία, σύμφωνα με το συνοδευτικό σχόλιο, ζητούσαν οι ιερείς του ναού της Ζωοδόχου Πηγής στο Μαρούσι από όσους και όσες ήθελαν να βαφτίσουν παιδί, δηλαδή να γίνουν ανάδοχοι/ανάδοχες. Οι ενδιαφερόμενοι έπρεπε να βεβαιώσουν ότι δεν έχουν τελέσει πολιτικό γάμο ή σύμφωνο συμβίωσης και ότι δεν έχουν δηλώσει ότι είναι ομοφυλόφιλοι.

Έγινε φυσικά σάλος, όπου άλλοι μίλησαν για Καμπούλ και άλλοι υποστήριξαν ότι η εκκλησία έχει δικαίωμα να βάζει περιορισμούς σε όσους συμμετέχουν στα μυστήριά της.

Άλλοι αναρωτήθηκαν αν έχει δικαίωμα ένας εφημέριος να ζητάει υπεύθυνες δηλώσεις.

Βέβαια, το συγκεκριμένο χαρτί δεν εμφανιζόταν σαν πρωτοβουλία της Εκκλησίας της Ελλάδος ή της τοπικής μητρόπολης αλλά απλώς του εφημερίου του συγκεκριμένου ναού.

Τελικά, η Ναταλί Ρασούλη, που μένει πολύ κοντά, είχε την καλή ιδέα να πάει στην εκκλησία να ρωτήσει, και εκεί οι ιερείς του ναού έμειναν κατάπληκτοι και τη διαβεβαίωσαν κατηγορηματικά ότι δεν έχουν ιδέα για το θέμα.

Με βάση το τάιμινγκ, αναρωτιέμαι μήπως το χαρτί της υπεύθυνης δήλωσης το έφτιαξε κάποιος για πρωταπριλιάτικο αστείο και συνεχιστηκε η διάδοσή του και τις επόμενες μέρες.

Προσθήκη: Δυστυχώς υπάρχουν κι άλλες μαρτυρίες για τη χρήση της απαράδεκτης «υπεύθυνης δήλωσης» παρά το γεγονός ότι ο οικείος μητροπολίτης το αποδοκίμασε. Η κ. Ρασούλη έγραψε τα εξής:
Update: Tα νέα έρχονται μετά το άλλο. Έχουμε δύο θέσεις και ένα χαρτί από εκκλησία που φαίνεται να έχει ζητήσει δήλωση σεξουαλικού προσανατολισμού για να γίνει κάποιος νονός.
Η μια πλευρά, διαπιστωμένο σύμφωνα με μαρτυρίες, έλαβε αυτό το χαρτί. Η άλλη μεριά, αυτή της συγκεκριμένης εκκλησίας, όπως ανέφεραν σ εμένα προσωπικά την ίδια οι υπεύθυνοι ιερείς της, αρνούνται ότι έχουν δώσει τέτοιο χαρτί γιατί είναι όπως είπαν, αντίθετο με την διδασκαλία του Χριστού.
Δεν θα την αφήσουμε έτσι αυτήν την ιστορία. Είμαστε υποχρεωμένοι σαν άνθρωποι πρώτα απ’ όλα να μάθουμε τι πραγματικά συμβαίνει.
Όπως λέει και ο σοφός λαός: κοντός ψαλμός αλληλούϊα. Για να είμαστε και στο ίδιο μήκος κύματος.
Σαν κάτοικος πάντως της συγκεκριμένης ενορίας και μέλος του συλλόγου αυτής της συγκεκριμένης περιοχής δεν πρόκειται να ησυχάσω αν δεν μάθουμε ποια είναι η αλήθεια.
Το ζήτημα είναι εξαιρετικά σοβαρό.

* Ο μύθος για το φιλότιμο και τον Θαλή τον Μιλήσιο καλά κρατεί…

Σε άρθρο αρτινής ηλεφημερίδας διαβάζουμε την εξής κατακλείδα:

Πάντως, επειδή το σχόλιό μας ξεκίνησε με την αναφορά στο ελληνικό φιλότιμο, να σημειώσω ότι είναι μια λέξη τόσο ισχυρή και περίπλοκη, που δεν μπορεί σε καμία γλώσσα να ερμηνευθεί επαρκώς.

Κι όπως εξήγησε και ο αρχαίος φιλόσοφος Θαλής ο Μιλήσιος: “Το φιλότιμο για τον Έλληνα είναι σαν την αναπνοή. Ένας Έλληνας δεν είναι Έλληνας χωρίς αυτό. Αυτός θα μπορούσε κάλλιστα να μην είναι ζωντανός”!

Τίποτα δεν έχει εξηγήσει ο Θαλής ο Μιλήσιος για το φιλότιμο (που μάλιστα στην εποχή του είχε σημασία μάλλον αρνητική). Πρόκειται για χόακα. Τα είχαμε γράψει σε πρόσφατο άρθρο μας, μάλιστα το επιτελείο του ιστολογίου είχε καλέσει κάποιους πατριώτες μας που διαδίδουν τη ρήση για τον Θαλή να τεκμηριώσουν τον ισχυρισμό τους αλλά εκείνοι δεν απήντησαν.

* Κλείνω αυτοδιαφημιστικά, αναγγέλλοντας εκδήλωση.

Το Σάββατο του Λαζάρου, με άλλα λόγια στις 20 Απριλίου, στις 12 το μεσημέρι, στο Πόλις Αρτ Καφέ θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου μου Η γλώσσα έχει κέφια. Θα μιλήσουν οι φίλοι Παντελής Μπουκάλας και Στρατής Μπουρνάζος, κι εγώ. Πολύ θα χαρώ να σας δω.

 

 

 

194 Σχόλια to “Μεταπρωταπριλιάτικα μεζεδάκια”

  1. ndmushroom said

    Καλημέρα
    Περί ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών πατινιών, νομίζω ότι δεν έχεις δίκιο, Νικοκύρη. Είναι και ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά, καθώς, αν δεν απατώμαι, για να μπορέσεις να τα χρησιμοποιήσεις πρέπει να τα ξεκλειδώσεις με ειδική εφαρμογή στο κινητό, και όχι βάζοντας απλά ένα κέρμα σε ειδική σχισμή (που λέει ο λόγος).

  2. Γς said

    Καλημέρα

    >Υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης εμφανίζεται να δηλώνει στο liberal.gr: Είμαι βέβαιος ότι θα εκλεγώ δήμαρχος αλλά δεν εφησυχάζομαι.

    Κι ο δικός μας ο Πάνος Ζέρβας κατεβαίνει για Δημοτικός Σύμβουλος στηυ Θεσσαλονίκη καιμ το έχει αναρτήσει στο ΦΒ:

    «Ακολουθεί πολιτική διαφήμιση.

    ΠΑΝΟΣ ΖΕΡΒΑΣ Οδοντίατρος – Διευθυντής ΕΣΥ

    κλπ»

    Από τους πρώτους που τον συνεχάρησαν ήτ6αν ο Νικοκύρης.

    Του ευχήθηκα κι εγώ Καλή Επιτυχία και πρόσθεσα, με σχετική φωτογραφία:

    Να βοηθήσουμε;

    http://www.gazzetta.gr/sites/default/files/styles/scale_n_crop_812x457/public/article/2013-06/sportygossip_iakwbidou.jpg?

    [Κάτι ξέρω από διαφήμιση Νίκο. Μην τη σβήσεις]

  3. Γς said

    2:

    Ωχ,

    >[Κάτι ξέρω από διαφήμιση Νίκο. Μην τη σβήσεις]
    [Την έσβησα, Γιάννη]

  4. Αρειανός said

    «και εδώ εκδηλώνεται η σύγχιση»: όχι σύγχυση;

  5. Πέπε said

    Καλημέρα.

    Τι απίθανη γραμματοσειρά έχει η ανορθόγραφη επιγραφή στο μνημείο των κομμουνιστοφαγωθέντων! Το τονισμένο α, μικρότερο από όλα τα άλλα στοιχεία! Μέσα στις εκατοντάδες γραμματοσειρές του Word έχω δει κάποιες τέτοιες, αλλά πρόκειται για αποτυχημένους σχεδιασμούς (μπορεί για το λατινικό αλφάβητο να είναι πιο πετυχημένοι) που δεν έχω δει να επιλέγει κανείς ποτέ, αν και μπορεί να χρησιμοποιηθούν καμιά φορά από κάποιον που δεν «επιλέγει» αλλά απλώς πιάνει μια στην τύχη.

    Και στραβή στοίχηση. (Με έξτρα κενό αγωνίας ανάμεσα στο «των» και το «κομμουνιστών».)

    Επίσης, την εποχή του πολυτονικού δε νομίζω να γράφονταν συχνά επιγραφές σε μνημεία σε πολυτονικό, αφού πάντα βάζαν κεφαλαία! Το ίδιο άλλωστε συνηθίζεται και σήμερα με το μονοτονικό. Εδώ φαίνεται ότι το να φανούν οι τόνοι και τα πνεύματα ήταν αυτοσκοπός.

    Δεν ξέρω αν οι επιγραφές σε μνημεία γράφονται στο Word, πάντως έτσι μοιάζει: Word από κάποιον που δεν το καλοξέρει.

    Είναι όντως πρόσφατο το μνημείο, ή απλά μπροστά από την εποχή του;

  6. Γιάννης Κουβάτσος said

    Όντως με ειδική εφαρμογή στο κινητό πληρώνεις για τη χρήση του ηλεκτρικού πατινιού και μέσω αυτής της εφαρμογής το αφήνεις όπου θέλεις. Όπου θέλεις; Όχι ακριβώς. Ο φοιτητής γιος συναδέλφου, ταλαίπωρου κατοίκου Εξαρχείων, χρησιμοποίησε το πατίνι και θέλησε να το αφήσει έξω από την είσοδο της πολυκατοικίας του, στην πλατεία Εξαρχείων. Αμ δε! Η εφαρμογή κοκκίνιζε την επιλογή του τόπου παράδοσης, δεν την έκανε, δηλαδή, δεκτή. Αναγκάστηκε να φτάσει ο νεαρός στη Σκουφά, έξω από τα όρια των Εξαρχείων, για να πρασινίσει η ένδειξη της εφαρμογής και να μπορέσει να απαλλαγεί από το πατίνι.

  7. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    4 Υπάρχει σύγχυση ως προς τη λέξη 🙂 Κατά ΛΚΝ έχετε δίκιο εσείς. Ο Μπαμπινιώτης ξεχωρίζει σύγχιση και σύγχυση.

    5 Εύστοχη παρατήρηση για τη γραμματοσειρά. Δεν ξέρω όμως πότε ανεγέρθηκε το μνημείο.

  8. Eli Ven said

    Ζω δέκα χρόνια στη Ρόδο, με γυναίκα, πεθερικά κλπ από Ρόδο (Παραδείσι) και αγοράζω συχνά μπρόκολο λόγω μικρών τέκνων. «Πρόκολο» δεν το έχω δει και δεν το έχω ακούσει ποτέ (και συμφωνεί και η σύζυγος σ΄ αυτο, τα πεθερικά δεν τα ρώτησα, μένουν αλλού. Άρα γενικά για τη Ρόδο δεν ισχύει, αν ισχύει.

  9. Πουλ-πουλ said

    5, 7
    Εμένα πάλι, μου θυμίζει γραμματοσειρά που κυκλοφορούσε πολύ σε τυπογραφεία πριν 40-50 χρόνια. Έτσι, χρονολογώ το μνημείο κάπου το 70.

  10. sarant said

    8 Να μας πουν και άλλοι αν έχουν συναντήσει τον τύπο

    Θα λείψω για αρκετές ώρες.

  11. Γιάννης Κουβάτσος said

    Τα αποκαλυπτήρια του «Μνημείου πεσόντων» στο Οίτυλο έγιναν στις 31 Αυγούστου 2008 και εξεφώνησε βαρυσήμαντο πολιτικό λόγο ο Μάκης «ΛΑΟΣ» Βορίδης:
    https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.e-grammes.gr/%25CE%2595%25CE%25B8%25CE%25BD%25CE%25B9%25CE%25BA%25CE%25AE-%25CE%25B5%25CE%25BA%25CE%25B4%25CE%25AE%25CE%25BB%25CF%2589%25CF%2583%25CE%25B7-%25CE%25BC%25CE%25BD%25CE%25AE%25CE%25BC%25CE%25B7%25CF%2582-%25CF%2583%25CF%2584%25CE%25B7%25CE%25BD-%25CE%259C%25CE%25AC%25CE%25BD%25CE%25B7&ved=2ahUKEwiYm9aX-rrhAhXMEVAKHSkACfkQFjADegQIAhAB&usg=AOvVaw13R-pkABk7-pi0Qdnu6KJ0&cshid=1554536170661

  12. Γιάννης Κουβάτσος said

    11: Διορθώνω: δεν εξεφώνησε τίποτα ο Μάκης, προέβη απλώς σε βαρυσήμαντη δήλωση.

  13. Πέπε said

    8, 10
    Δεν ξέρω ειδικά για τη Ρόδο, αλλά σε αρκετά νησιά το «προ-» γίνεται «μπρο-», είτε μπρόκειται για την μπρόθεση είτε για τυχαία συλλαβή (μπρόκα, μπρόβα). Ίσως λοιπόν κάποιος που λέει «μπρόκα, μπρόβαλε» αλλά ξέρει ότι το σωστό είναι «πρόκα, πρόβαλε», υπερδιόρθωσε και το μπρόκολο.

  14. LandS said

    Νομίζω ότι το έχω ξαναρωτήσει. Τα ποτάμια σε -ριτσα παίζει να έχουν Σλάβικο όνομα όπως ο Έβρος που στα Βουλγάρικα είναι Μαρίτσα και είναι αρσενικό. Με έχει διορθώσει ελληνομαθής Βούλγαρος «όχι η Μαρίτσα, ο Μαρίτσα».
    Μπορεί να είχα απάντηση και να μη τη πρόσεξα.

  15. Πέπε said

    9
    Μήπως σου θυμίζει γραφομηχανή; Αλλά ούτε σε τυπογραφικά στοιχεία του ’70 ούτε στις γραφομηχανές μίκραινε το φωνήεν για να χωρέσει ο τόνος!

  16. 1: Δηλαδή ο φούρνος μικροκυμάτων, το πλυντήριο, το ψυγείο, το αυτοκίνητο, θα τα πεις όλα ηλεκτρονικές συσκευές, επειδή έχουν και μια πλακέτα για ρυθμίσεις και ενδείξεις;

  17. Georgios Bartzoudis said

    «Φίλος του ιστολογίου ταξίδεψε στο Οίτυλο και στην πλατεία της κωμόπολης φωτογράφισε το μνημείο των «σφαγιασθέντων υπό των κομμουνιστών».
    Και
    Sarant said: «η ύπαρξη τέτοιων μνημείων μίσους αποτελεί ανορθογραφία στην Ελλάδα του 21ου αιώνα».

    # Υπάρχουν σκοτωμένοι (στην περιοχή Σερρών είναι μερικές χιλιάδες) και δεν υπάρχει ΚΑΜΙΑ αμφιβολία ότι τους σκότωσαν κομμουνιστές. Όπως υπάρχουν και κομμουνιστές που τους σκότωσαν εθνικόφρονες. Τα μνημεία που υπάρχουν λειτουργούν ως κενοτάφια, δεδομένου ότι την …περιποίηση των πτωμάτων είχαν αναλάβει τα αγρίμια των βουνών.
    # Κατανοώ τους ομόφρονες (και των μεν και των…δεν ) που θα ήθελαν να ξεχαστούν αυτά τα εγκλήματα. Κατανοώ όμως και τους συγγενείς των θυμάτων που θέλουν να κάνουν ένα ετήσιο μνημόσυνο στο κενοτάφιο των προσφιλών προσώπων. Ζουν ακόμα αρκετά από τα παιδιά των σφαγιασθέντων, και σχεδόν όλα τα εγγόνια τους.
    # Δεν κατανοώ την κομματική τέλεση τέτοιων μνημοσύνων. Ένα (περίπου) τέτοιο μνημόσυνο νομίζω ότι κάνει τα τελευταία χρόνια το ΚΚΕ στο Γράμμο.
    # Θα πρότεινα (1) Να τελούνται κάθε χρόνο τα μνημόσυνα αυτά από τους εκπροσώπους των θυμάτων. (2) Να παρίστανται και οι εκπρόσωποι ΟΛΩΝ των κομμάτων και να μην μιλούν καθόλου αλλά να …κλαίνε όλοι μαζί!

  18. LandS said

    5 Και στραβή στοίχηση. (Με έξτρα κενό αγωνίας ανάμεσα στο «των» και το «κομμουνιστών».)

    Εγώ το νόμισα για σβησμένα αποσιωπητικά (ή όπως λέγονται) που είχε βάλει κάποιος (κομμουνιστικός προφανώς) δάκτυλοςδλδ η πρόταση είναι «σφαγιασθέντων υπό των …κομμουνιστών»

  19. 11: Καμία σχέση…

  20. Pedis said

    «Μεταπρωταπριλιάτικα …»

    ναι, αλλά έχεις γράψει για την πρωταπριλιά, την καταγωγή της και το πώς ονομάζεται στις διαφορες χώρες;

    Πρέπει να υπάρχει σχετικά με την ιστορία του εθίμου τόσο ύποπτο υλικό που θα βγάζεις πρωταπριλιάτικα άρθρα για μια δεκαετια. 🙂

  21. LandS said

    17 Για μια ακόμη φορά είσαι εντελώς άστοχος. Δεν πρέπει να ξεχαστεί η Ιστορία, πρέπει να θαφτεί το μίσος για να μην επαναληφθεί.
    Όσο για την εκδήλωση του ΚΚΕ στον Γράμμο, έχουν και οι ηττημένοι δικαίωμα στη Μνήμη.

  22. spiridione said

    Βρίσκουμε αρκετές ανευρέσεις για πρόκολα, και σε βιβλίο του Γ. Ιωάννου
    https://books.google.gr/books?id=BM8EAQAAIAAJ&q=%CF%80%CF%81%CF%8C%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CE%B1%22&dq=%CF%80%CF%81%CF%8C%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CE%B1%22&hl=el&sa=X&ved=0ahUKEwiCgre3grvhAhVHb1AKHW1DCIU4HhDoAQg6MAQ
    και αλλού
    https://books.google.gr/books?id=iPc5AAAAIAAJ&q=%CF%80%CF%81%CF%8C%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CE%B1%22&dq=%CF%80%CF%81%CF%8C%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CE%B1%22&hl=el&sa=X&ved=0ahUKEwi4nf_NgrvhAhWQZ1AKHb-WB00Q6AEITDAH

    Και στο λεξικό του Ηπίτη, πρόκωλον 🙂
    https://books.google.gr/books?id=m03kBgAAQBAJ&pg=PA1247&dq=%22%CF%80%CF%81%CF%8C%CE%BA%CF%89%CE%BB%CE%BF%CE%BD%22&hl=el&sa=X&ved=0ahUKEwjG4a_U_LrhAhWHalAKHTeKD7UQ6AEILzAB#v=onepage&q=%22%CF%80%CF%81%CF%8C%CE%BA%CF%89%CE%BB%CE%BF%CE%BD%22&f=false

  23. Γιάννης Κουβάτσος said

    19: Τι καμία σχέση; Δεν είναι αυτό το μνημείο; Πόσα τέτοια μνημεία έχουν στο Οίτυλο;

    Η περίοδος του εμφυλίου δεν πρέπει να τιμάται με παρόμοια μνημεία κομματικού μίσους…Είναι απλώς μια ευκαιρία για περισυλλογή σχετικά με την τύφλωση και τις εθνικές αυτοκτονικές τάσεις. Η τριετία 1946-49 αποτελείωσε τη χώρα, την οδήγησε δεκαετίες πίσω, ακόμα πληρώνουμε τις συνέπειες εκείνου του ηλίθιου πολέμου. Όσοι συμμετείχαν σ’ αυτόν τον πόλεμο θα έπρεπε να ντρέπονται, αν και πολλοί, ένθεν και ένθεν, στρατολογήθηκαν χωρίς τη θέλησή τους.

  24. Avonidas said

    Καλημέρα.

    Οι ενδιαφερόμενοι έπρεπε να βεβαιώσουν ότι δεν έχουν τελέσει πολιτικό γάμο ή σύμφωνο συμβίωσης 

    Για να *τελέσει* καποιος πολιτικό γάμο πρέπει να ειναι κάποιου ειδους πολιτικος αξιωματούχος, δήμαρχος ας πούμε. Αυτο πού θα έπρεπε να δηλώνουν οι ενδιαφερόμενοι (αν δεν ηταν μούφα η δηλωση) ειναι οτι δεν εχουν *κάνει* πολιτικό γάμο.

  25. atheofobos said

    ….που μάλλον δεν έχει πάει ποτέ στη Λιβαδειά να δει την Έρκυνα (να πάτε, είναι πολύ ωραία στις πηγές της Κρύας)

    Έχεις απόλυτο δίκιο, η περιοχή είναι πανέμορφη και αισθάνθηκα μεγάλη έκπληξη όταν διαπίστωσα ότι ενώ είχα περάσει πολλές φορές από την Λειβαδιά δεν ήξερα, μέχρι να την επισκεφτώ, ούτε πως υπάρχει. Φωτογραφίες της έχω βάλει στο ποστ μου
    ΜΙΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΚΔΡΟΜΗ ΜΕ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ- ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΗΒΩΝ, ΤΟΝ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΡΥΑ ΤΗΣ ΛΕΙΒΑΔΕΙΑΣ
    http://atheofobos2.blogspot.com/2017/04/blog-post_11.html

  26. Γιάννης Ιατρού said

    Καλημέρα

    …Με βάση το τάιμινγκ, αναρωτιέμαι μήπως το χαρτί της υπεύθυνης δήλωσης το έφτιαξε κάποιος για πρωταπριλιάτικο αστείο και συνεχίστηκε η διάδοσή του και τις επόμενες μέρες….
    Να βάλουμε και κανένα λίκνο να μην ψάχνεται το ακροατήριο 🙂 🙂 http://tinyurl.com/y6shzvrz (κόρη του Μανώλη Ρ. είναι η Ν.Ρ., και γειτόνισσα 🙂 )

  27. Πουλ-πουλ said

    15.
    Δεν ξέρω, ίσως έχεις δίκιο. Αυτή τη λεπτομέρεια για τον τονισμό δεν την θυμάμαι.
    Τέλος πάντων, δεν υπάρχει κανείς χριστιανός να μας λύσει το κουίζ για τη χρονολόγηση του μνημείου;

  28. Καλημέρα σας.

    Σχετικά με τον διαχωρισμό ανάμεσα σε ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές. Έχω την εντύπωση πως το ζητούμενο είναι το κατά πόσον θεωρούμε ότι ο προσδιορισμός πρέπει να δίνεται με βάση το είδος τής τροφοδοσίας τους ή την εσωτερική τους δομή. Με άλλα λόγια, ένα laptop είναι ηλεκτρική ή ηλεκτρονική συσκευή;…

  29. Αγγελος said

    Γραφει και σε μαρμσρο το Word; (:

  30. spiridione said

    23. Ε ναι, είναι άλλο μνημείο αυτό
    https://beneas13.blogspot.com/2018/08/blog-post_5.html

  31. Αγγελος said

    Η παρατηρηση για το γενος των ποταμων, εκτος απο λανθασμενη, ειναι και αστοχη. Προκειμενου για ελληνικο ονομα ελληνικης οδου, τι μας μελει αν γαλλικα ο Μαρνης ειναι θηλυκος (που οντως ειναι); Το ζητημα ειναι οτι ελληνικα ειναι αρσενικος, και συνεπως η οδος ειναι Μαρνη, οπως σωστα επισημαινει αλλωστε το αρθρο.

  32. Αγγελος said

    Μερικές (κακοφτιαγμένες) γραμματοσειρές εχουν οντως μικροτερα απ’ τα αλλα ορισμενα ελληνικα γραμματα ( π.χ. τα μ και π) που υπηρχαν ηδη στη λατινικη κωδικοσελιδα 437. Το αισθητικο αποτελεσμα ειναι φρικαλεο.

  33. Avonidas said

    Δηλαδή ο φούρνος μικροκυμάτων, το πλυντήριο, το ψυγείο, το αυτοκίνητο, θα τα πεις όλα ηλεκτρονικές συσκευές, επειδή έχουν και μια πλακέτα για ρυθμίσεις και ενδείξεις;

    Κανονικά, θα έπρεπε. Λέμε «ηλεκτρονικό» κάθε κύκλωμα που χρησιμοποιεί το ηλεκτρικό ρεύμα σαν σήμα, κι όχι απλώς σαν πηγή ενέργειας. Μιλάμε για ηλεκτρικές συσκευές μονο για ιστορικούς λόγους, μιας και στην πρωτη τους εμφάνιση δεν ειχαν ηλεκτρονικά κυκλώματα.

    Εμείς, δηλαδή. Ολοι οι αλλοι τις λενε οικιακες συσκευές.

  34. 28: Το λάπτοπ δεν φτιάχτηκε για να μετατρέπει την ηλεκτρική ενέργεια σε άλλη μορφή, θερμική, κινητική, κλπ, προκειμένου να επιτελέσει το σκοπό του. Τα ηλεκτρονικά του είναι η λειτουργία του, και όχι απλώς βοηθητικές λειτουργίες.

  35. # 14

    Η Μαρίτσα (από το όνομα της ιδιοκτήτριας ) είναι ταβέρνα στο Γαλαξίδι ( για τουρίστες και για όσους θέλουνε να λένε πως έφαγαν εκεί ). Από πέρισυ μετακόμισε σε καλύτερη θέση.

  36. … Και βέβαια το να λες «δόθηκαν δυο νικηφόρες μάχες» είναι κάπως αστείο όταν δεν λες ποιος νίκησε. Οι περισσότερες μάχες είχαν νικητή (αν και όχι όλες)…

    Ολες οι μάχες μπορεί να μην έχουν νικητή, όμως όλες οι μάχες έχουν (τουλάχιστον) ένα ηττημένο !

  37. Avonidas said

    Μερικές (κακοφτιαγμένες) γραμματοσειρές εχουν οντως μικροτερα απ’ τα αλλα ορισμενα ελληνικα γραμματα ( π.χ. τα μ και π) […] Το αισθητικο αποτελεσμα ειναι φρικαλεο.

    Αυτές οι γραμματοσειρές, επιπλέον, εχουν την κακη συνήθεια να πετάγονται απ’ το πουθενά σε καθε browser που εχω χρησιμοποιήσει, σε τυχαιες στιγμες και σελίδες. Ακομα κι αν το συστημα διαθετει μια χαρα unicode γραμματοσειρές, κι ακομα κι αν εχω ρυθμίσει τον browser να τις προτιμάει. Δεν ξερω γιατι συμβαίνει, αλλα μου δίνει στα νεύρα 😡

  38. 37: !important;

  39. Παναγιώτης Κ. said

    Ηλεκτρονικά-Ηλεκτρικά.
    Εκεί γύρω στο ΄70 ένας καθηγητής στη σχολή, μας έλεγε χαριτολογώντας: Ο ηλεκτρολόγος ασχολείται με τα σύρματα ενώ ο ηλεκτρονικός με τους…μονωτές.
    Με τη λέξη μονωτές υπονοούσε τους ημιαγωγούς (transistors).

    Το λάπτοπ είναι ηλεκτρονική συσκευή επειδή ακριβώς η λειτουργία του βασίζεται στα λεγόμενα «ενεργά» στοιχεία δηλαδή στα «ολοκληρωμένα κυκλώματα».

    Όταν η βασική λειτουργία μιας συσκευής που τροφοδοτείται με ηλεκτρικό ρεύμα μπορεί να γίνει χωρίς να είναι απαραίτητα «ενεργά» στοιχεία τότε χαρακτηρίζεται ηλεκτρική. π.χ η ηλεκτρική κουζίνα.

    Στην εποχή μας είναι περίπου αδιανόητο η οποιαδήποτε ηλεκτρική συσκευή να μην έχει και το ηλεκτρονικό της κομμάτι. Πάντα θα συναντήσουμε κάποιο τσιπάκι που την κάνει πιο…μοντέρνα!

  40. Avonidas said

    #38. Δεν κατάλαβα.

  41. Παναγιώτης Κ. said

    «Περιδέραιο μαργαριταριών» 🙂 . Πολύ μου άρεσε ο χαρακτηρισμός!
    Δεν θυμάμαι να τον ξαναχρησιμοποίησε ο Νικοκύρης.

  42. Πέπε said

    39
    Εμένα για παράδειγμα μ’ αρέσει στην ηλεκτρική κουζίνα να χουφτώνεις το κουμπί, να το γυρίζεις, να παράγεται ένα φυσικό «τακ», χοντρό και χορταστικό, και το κουμπί να παραμένει εκεί μέχρι να το ξαναγυρίσεις με την ίδια διαδικασία.

    Όχι να ακουμπάς κάποιο εικονίδιο, να ακούγεται ένα ηχογραφημένο μπιπ, και κάθε μύγα που θα περάσει από κει κοντά να αλλάζει τη θερμοκρασία ψησίματος.

  43. Γιάννης Κουβάτσος said

    30: Α, μάλιστα, ευχαριστώ. 😊

  44. Pedis said

    Αν κρίνω από τις φωτογραφίες (και χωρίς να προσβάλλω το δημιουργικότατο πνεύμα ενός επίμονου σχολαστικισμού μερικών σχολιαστών), τα πατίνια ούτε ηλεκτρονικά (σε βίντεο γκέιμ, να πούμε) ούτε ηλεκτρικά (δεν μετατρέπουν ηλεκτρική ενέργεια σε μηχανική) είναι. Πρόκειται για απλά πατίνια. Σπρώξιμο με το ποδαράκι απαιτείται.

    —-

    Πολύ ενδιαφέροντα σχόλια αυτά με τη γραμματοσειρά του μνημείου, αλλά δεν πρόσεξα να έχει δοθεί μια δευτερεύουσα λεπτομέρεια: εις μνήμην ποιού ιστορικού γεγονότος κατά τη διάρκεια της κατοχής άγιασε το χέρι των αντιστασιακών;

  45. ΣΠ said


    Πράγματι στο Λεξικό Μπαμπινιώτη γίνεται διάκριση ανάμεσα σε σύγχιση και σύγχυση. Όμως, με την σημασία που χρησιμοποιείται στο άρθρο, πρέπει να γραφεί με -υ-. Παραθέτω το σχόλιο από το λεξικό:

    σύγχυση – σύγχιση, συγχέω – συγχίζω. Πρέπει να γίνεται διάκριση σημασιολογική, μορφολογική και ορθογραφική ανάμεσα στο σύγχυση “μπέρδεμα, ανακάτεμα – «νοητική» διαταραχή” και στο σύγχιση “ψυχική αναστάτωση, εκνευρισμός, ταραχή”. Το σύγχυση είναι παράγωγο τού συγχέω, ενώ το νεότερο σύγχιση παράγεται από ρήμα συγχίζω | -ομαι. Το ίδιο το ρ. συγχίζω | -ομαι είναι νεότερος σχηματισμός που προήλθε με μεταπλασμό από το ρ. συγχέω, από τον αόρ. συνέχυσα, που συνέπιπτε ακουστικά με τον αόρ. των ρημάτων σε -ίζω (πβ. ζωγραφώ – ζωγράφησα – ζωγραφίζω – ζωγράφισα). Η παραγωγή από το ουσιαστικό σύγχυση (υποχωρητικά) δεν είναι πειστική. Η σημασιολογική διαφορά υφίσταται και ανάμεσα στα ρήματα: συγχέω “μπερδεύω, ανακατεύω”, ενώ συγχίζω “προκαλώ ψυχική αναστάτωση, εκνευρισμό, ταραχή” και συγχίζομαι “αναστατώνομαι ψυχικά, εκνευρίζομαι” (πβ. και μτχ. συγχισμένος “αναστατωμένος, εκνευρισμένος”).

  46. 34 και 39.

    Ευχαριστώ τα μέγιστα για τις διευκρινίσεις. Συγχωρείστε όμως την ασχετοσύνη μου και πείτε μου αν θέλετε κάτι ακόμη. Όταν ακούμε μουσική από τα ηχεία ενός laptop, δεν έχουμε μετατροπή τής ηλεκτρικής ενέργειας σε κινητική και δυναμική λόγω των ταλαντώσεων των μεμβρανών τους;…

  47. ΣΠ said

    42 😀 😀 😀
    Καταπληκτική περιγραφή!

  48. Πέπε said

    @45
    Τι παραλογισμός είναι αυτός;

    Το συγχίζω είναι νεότερη εξέλιξη του συγχέω, που παράγεται έτσι όπως το περιγράφει ο Μπ. Έχει εξελιχθεί αλλιώς και η σημασία του, όχι μόνο η μορφή του. Αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το παλιό συγχέω παραμένει σε χρήση, μπορεί να επιτρέψει να μιλάμε για δύο διαφορετικά ρήματα (όπως καταλαβαίνω – καταλαμβάνω). Καλά μέχρις εδώ.

    Όμως, το λογικό είναι να το γράψεις συγχύζω. Αν το απλουστεύσεις/εξομαλύνεις σε συγχίζω, υποχρεούσαι να γράψεις και το ουσιαστικό με ι, σύγχιση, τη στιγμή που πρόκειται ακριβώς για το ίδιο ουσιαστικό όπως η σύγχυση! Άλλωστε, μπορεί να λέμε «μη με συγχ*ζεις» = εκνευρίζεις, αλλά «σύγχ*ση» που να σημαίνει σκέτα εκνευρισμός, χωρίς καθόλου την απόχρωση του μπερδέματος (εκ του συγχέω), δε νομίζω ότι λέγεται. Κι αν λέγεται, δεν παύει να πρόκειται για μία τελείως λεπτή και …συγκεχυμένη διάκριση που δεν έχει κανέναν απολύτως λόγο να αποτυπώνεται στην ορθογραφία.

  49. Παναγιώτης Κ. said

    Κάθε φορά που συναντώ μια χρονολογία που ανήκει στη χρονική περίοδο [1940-1950]
    (εδώ γράφει 15 Φεβρουαρίου 1944 δηλαδή, πριν αποχωρήσουν οι Γερμανοί) υποχρεώνω τον εαυτό μου να θυμάται και μερικές ακόμα χρονολογίες που αφορούν σημαντικά γεγονότα όπως:
    -Απελευθέρωση της Αθήνας.(12.10.1944)
    -Δεκεμβριανά-Μάχη της Αθήνας.(3.12.1944-5.01.1945)
    -Συμφωνία της Βάρκιζας. (12.02.1945) (Έναρξη της «Λευκής Τρομοκρατίας» )
    -Επίθεση των ανταρτών στο σταθμό Χωροφυλακής στο Λιτόχωρο.Έναρξη του (κυρίως) -Εμφυλίου (30,31.03.1946). (Οι πρώτες μεταπολεμικές εκλογές από τις οποίες απείχε η Αριστερά)
    -Επίθεση των ανταρτών για την κατάληψη της Κόνιτσας (αυτό λόγω ιδιαίτερης πατρίδας) (25.12.1947-06.01.1948)
    -Ο ΔΣΕ ηττάται και καταφεύγει στην Αλβανία (29.08.1949)

    Νομίζω ότι κάποια χρονολογικά ορόσημα είναι απαραίτητα για να έχουμε μια καλύτερη αντίληψη των γεγονότων, χωρίς συναισθηματισμούς.

  50. ΣΠ said

    Χάρη στην γκάφα του Fox έμαθα ότι το σουπεράκι στα αγγλικά λέγεται chyron από το όνομα της εταιρείας που κατασκεύασε την πρώτη συσκευή δημιουργίας σουπερακιών. Το όνομα είναι ελληνικής προέλευσης από τον κένταυρο Χείρωνα (η αρχική γραφή στα αγγλικά ήταν η σωστή, Chiron).

  51. Παναγιώτης Κ. said

    @42. Μαζί σου! 🙂

  52. 40: css humour

    44α: Νόμιζα ότι έχουν και κινητήρα. Δεν ασχολήθηκα.

    28, κλπ: Σε λευκές και μαύρες (ή μήπως ασημί; ) συσκευές τις ξεχωρίζουμε· white και brown goods.

  53. Παναγιώτης Κ. said

    Πρόκολα- Μπρόκολα.
    Μνημειώδης η φράση » τι μπρόκολα τι λάχανα » και με την ίδια σημασία » τι Παπάγος τι Πλαστήρας».
    ( Είναι οι συνήθεις…αφαιρέσεις που κάνει η Αριστερά…)

  54. Alexis said

    #44: Όχι. Ηλεκτρικά είναι τα πατίνια. Ξεκινάς μεν με το πόδι αλλά στη συνέχεια κινούνται αυτόνομα με τη βοήθεια της μπαταρίας τους.
    Και αυξομειώνεις ταχύτητα με ένα μικρό χειρόγκαζο που έχουν στο τιμόνι, όπως τα μηχανάκια.
    Καρατσεκαρισμένο!

  55. 50: Στα αμερικάνικα αγγλικά μόνο. https://en.wikipedia.org/wiki/Lower_third#Terminology

  56. Γιάννης Κουβάτσος said

    53: Που, όμως, σε ένα σημερινό «τι Τσίπρας, τι Μητσοτάκης» θα τσίναγε. Αν και ένα μέρος της θα συμφωνούσε ανεπιφύλακτα. 😊

  57. Παραλειπόμενοι από το άρθρο περί καρδίας οι στίχοι του Κ. Βίρβου :

    Αν αστικό λεωφορείο έκανες την καρδούλα σου, πριν γίνω κούκλα μου θηρίο, μάζεψε τα μπαούλα σου !!

  58. Pedis said

    # 54 – #44: Όχι. Ηλεκτρικά είναι τα πατίνια. Ξεκινάς μεν με το πόδι αλλά στη συνέχεια κινούνται αυτόνομα με τη βοήθεια της μπαταρίας τους.
    Και αυξομειώνεις ταχύτητα με ένα μικρό χειρόγκαζο που έχουν στο τιμόνι, όπως τα μηχανάκια.
    Καρατσεκαρισμένο!

    Α τότε αλλάζει (με γέλασαν οι φωτογραφίες).

    και προφανώς, αν πιάνουν περισσότερο από 10χλμ/ώρα στις ελληνικές πόλεις (στενά ήκαθόλου πεζοδρόμια, μηδεν ποδηλατόδρομοι) θα είναι επικίνδυνα (+ ο μέσος συμπολίτης μας μαλάκας που θα το οδηγεί).

  59. Νέο Kid said

    Όλες οι ηλεκτρονικές συσκευές είναι ηλεκτρικές. Δεν είναι ηλεκτρονικές όμως όλες οι ηλεκτρικές συσκευές.

  60. Jago said

    Προσπαθώ να εντοπίσω στα κιτάπια μου τι έγινε στις 15 Φεβρουαρίου 1944 στο Οίτυλο. Γύρω απ’ αυτή την ημερομηνία βρίσκω αρκετές μάχες του ΕΛΑΣ με τους Γερμανούς και τους ταγματασφαλίτες στον Μοριά αλλά τίποτα για τη συγκεκριμένη στιγμή και τόπο. Και να σκεφτεί κανείς ότι θα γκουγκλιζόταν, ε δεν υπάρχει τίποτα κι από κει στα γνωστά «σάιτ». Μόνο ότι την ίδια μέρα έγινε η συμφωνία Μυρόφυλλου – Πλάκας αλλά βέβαια πολύ βορειότερα.

  61. Παναγιώτης Κ. said

    Η υπεύθυνη δήλωση μπορεί μεν να είναι ψεύτικη δεν παύει όμως να εκφράζει τις απόψεις και την εξουσιαστική συμπεριφορά του κλήρου απέναντι σε εκείνους που θέλουν να ακολουθήσουν το θρησκευτικό τυπικό για το γάμο, το όνομα των παιδιών κ.λπ.
    Αν θέλουμε να είμαστε δίκαιοι δεν φτάνει κριτικάρουμε μόνο τους κληρικούς αλλά και αλλά και τους λαϊκούς που επιλέγουν αυτό τον τρόπο για να παντρευτούν, να ονοματοδοτήσουν , να κηδέψουν να κάνουν ευχέλαια, να εξομολογηθούν, να κάνουν αγιασμούς, τρισάγια και δεν ξέρω τι άλλο ακόμη.
    Π.χ στο γάμους διαπίστωσα ότι το κυρίαρχο στοιχείο είναι να λειτουργεί μονίμως η ανισότητα: Δώρα- Έξοδα γάμου>0 πράγμα που, από μια μίνι στατιστική που έκανα, επιτυγχάνεται. Δηλαδή, το οικονομικό κριτήριο μια χαρά λειτουργεί! 🙂
    Λες στον…επαναστάτη: Και συ σε αυτό το λούκι;
    «Να εμείς δεν θέλαμε… αλλά οι γονείς επέμειναν…θέλουμε να βγάλουμε και υποχρεώσεις…» και διάφορα τέτοια. Αφήνω κατά μέρος το..όνειρο των περισσοτέρων γυναικών «να ντυθούν νυφούλες» . Το νυφικό και οι φωτογραφίες έρχονται να… επικυρώσουν κατά τρόπο…ατράνταχτο το συντελεσθέν γεγονός! 🙂
    Δεν είναι πάντως λίγες οι περιπτώσεις όπου τα παιδιά αποδεικνύονται πιο…παραδοσιακά από τους γονείς! (Κάτι ξέρω και το λέω 🙂 )
    Εν τω μεταξύ στους γάμους και μετά το πέρας του «μυστηρίου», οι παπάδες βγάζουν διάφορα οικονομικά…φασούλια. Δυσανασχετούν αυτοί που καλούνται να πληρώσουν αλλά τελικά τα δίνουν.
    Αλλά και εδώ οι παπάδες έχουν ένα καλό… επιχείρημα για τα 200€ ας πούμε που ζητούν και βλέπουν να δυσανασχετούν αυτοί που καλούνται να τα δώσουν: Δίνετε 20.000 για το γάμο και κολλάτε στα 200€.
    (Παρόμοιο επιχείρημα άκουσα και από δικηγόρο: Ξόδεψε 20.000 για να παντρευτεί και δυσανασχετεί για τα 800€ που του ζήτησα για το διαζύγιο).

  62. Alexis said

    Αυτό το «πάτρης» στον ομηρικό στίχο τι πτώση είναι; Και ποιας ακριβώς λέξης;
    Στην αττική του 5ου αιώνα ήτανε «πατρίς-πατρίδος».
    Στον Όμηρο πώς ακριβώς ήταν η λέξη;

  63. LandS said

    35 Μαρίτσα λένε και μια ταβερνιάρισα στην Ελάτη

  64. Παναγιώτης Κ. said

    Πάντως οι μηχανικοί αυτοκινήτων τα ηλεκτρονικά που υπάρχουν στο αυτοκίνητο τα λένε όπως τα έλεγαν παλαιόθεν. Ηλεκτρικά!
    Θα ακούσεις π.χ να λένε: Τα ηλεκτρικά των γιαπωνέζικων είναι καλύτερα (πιο αξιόπιστα) από τα ηλεκτρικά των ευρωπαϊκών.

  65. dryhammer said

    Και φυσικά «την τράτα λεν Μαρίτσα»

    επίσης να σημειώσω πως πριν από πάρα πολλά χρόνια (40+) ήμουν κάτοχος μιας κόκκινης Maritsa 12

  66. leonicos said

    Νέα έκδοση του Λεξικού Μπαμπινιώτη πράγματι αναμένεται, για το καλοκαίρι, αλλά νομίζω πως θα περιέχει τις διάσημες πια ορθογραφικές ιδιοτροπίες σαν το αγώρι και την τσιππούρα.

    ΔΕΝ αποδέχομαι τις επιλογές του κ. Μπαμπινιώτη, αν και μου αρεσει η πλημύρα με ένα μ, επιλογή που δεν τη υποστηρίζει άλλωστε αλλά απλώς αναφέρει ότι τα δύο μ δεν δικαιολογούνται ετυμολογικά. Επίσης έγραψα καναδυό φορές ‘φιλαινάδα’ και μου άρεσε και το άφησα. Πόσο κακό έκανα στην ελληνική γλώσσα;Πόσες φιλενάδες γράφουμε; Όλοι λέμε γκόμενες, πρώην και εόμεννες (αφιερωμ΄νο εξαιρετικά στον Γς) Μολονότι επέμεινα στο κτήριο αποκλειστικά με η, όταν μου εξηγηθηκε επαρκώς η ετυμολογία του, από το ευμκτήριος με αποκοπή, θεώρησα ότι πρόκειται για σκληρυντική ετυμολογική εμμονή, διότι ότα μια λέξη έχει υποστεί τέτοια βλάβη, δεν μπορείς να υποστηρίζεις τη λεπτομέρεια ενός η. Εξακολουθώ να γρώφβ κτήριο, αλλά δέχομαι το δικαίωμα του καθενός να γράφει κτίριο.

    Άρα δεν είμαι ούτε συντηρητικός ούτε χοντροκέφαλος

    Όμως η φραση ‘ορθογραφικές ιδιοτροπίες’ του άρθρου με ενόχλησε. Ο Μπαμπ. δικαιολογεί ετυολογικά τις επιλογες του, ι επομένως εχει κάθε δικαίωμα να τις προτείνει. Το ότι η χρηση τις έχει παραμερίσει, αυτό δεν του αφαιρεί το εν λόγω δικαίωμα. Δεν γρ΄φουμε τσηρώτο, αλλά δεν υπάρχουν πιαμούτε τσιρότα για να τα γράψουμε.

    Έγραφα για τον Παρθένιο, έναν ελεγειακό ποιητή του 1ου πΚΧ, ότι ‘μετηνάχθη ως αιχμάλωτος στη Ρώμη’. Κοιτάω το μετηνέχθη…. σκέφτομαι το βλέμμα του Τζι και του κακόψυχου Ιατρού… και λέω να το αλλάξω. Με ποα λέξη; Μετήχθη. Πάρε τη μια και χτύπα την άλλη.

    Σ’ αυτα τα διλήμματα, αναρωτιέμαι: Πώς θα το έγραφα αν δεν υπήρχε η αρχαία ελληνική γλώσσα; πήγε, βρεθηκε, έφτασε, μεταφέρθηκε. Το τελευταίο αντιστοιχει ακριβώς στο μετηνέχθη. Μπορείς να το πεις αυτό για έναν άνθρωπο; Μ’ εμποδίζει το γλωσσικό μου αισθητηριο, αν και οι άρρωστοι και μεταφέρονται και διακομίζονται.

    Τελικά αποσκοράκισα το ειρωνικό βλέμμα και των δυο, και άφησα το μετηνέχθη. Ποιος θα το διαβάσει άλλωστε;

    Δεν είμαι και ο Ντάνος!

  67. Χαρούλα said

    14(&63) LandS, αν και δεν ξέρω να το τεκμηριώσω, κάποιες απόψεις για την Μαρίτσα, από έναν σοβαρό άνθρωπο.
    http://www.tosoufli.gr/martsa.html

  68. leonicos said

    65 Η δική μου Μαρίτσα ήταν μαύρη. Την αγόρασα για να ενισχύσουμε ικονομικά το σοσιαλιστικό στρατόπεδο. Μιλαμε για το 19….

  69. LandS said

    45 Όπα, να καταλάβω, η σύγχιση προκαλεί σύγχυση ή η σύγχυση προκαλεί σύγχιση;

  70. leonicos said

    62 Αλέξη

    πάτρα, πάτρης

    δεν είναι βεβαίως αττικό. αν ήταν η γενικής θα ήταν πάτρας λόγω του ρ

  71. leonicos said

    62

    το πατρίς έχει μορφή υποκοριστικού που έχασε την υποκοριστικη σημασια του

    Το αστείο είναι ότι τη φράση εἷς οἰωνὸς… την είπε ο Έκτορας. Δηλαδή την είπαν οι αντίπαλοι των ελλήνων.

    Οπότε στο συγκεκριμένο μνημείο αναφέρεται στους κομμουνιστές. Αμυνόμενοι περι πάτρης, έσφαξαν αυτούς και αυτούς.

    Όλα ειναι θέμα ερμηνείας

  72. Παναγιώτης Κ. said

    @Sarant. Διαπίστωσες αν διάφοροι…γραφιάδες στα μμε είναι αναγνώστες του ιστολογίου και κυρίως αν διαβάζουν τα μεζεδάκια;
    Όχι πως όποιος διαβάζει Σαραντάκο θα γίνει…άσφαλτος. 🙂
    Σίγουρα πάντως μαθαίνει να είναι λιγότερο απρόσεχτος στα γλωσσικά.

  73. Konstantinos said

    Το σωστο ονομα των δρομων (και πλατειων, χωριων κλπ) ειναι αυτο το οποιο χρησιμοποιουν οι ανθρωποι που κατοικουν στη γειτονια. Ειναι Μαρνης, οπως ειναι και πλατεια Βαθης

  74. leonicos said

    61 Ο πολιτικός γάμος μπορεί να είναι εξίσου πολυτεής και πολυέξοδος, νυφικά, τραπέζια, δώρα κοκ

    Κλείνεις ένα καλό ξενοδοχείο, τραπεζώνεις 250 -400, και παίρνεις και δώρα.

    Οι πολιτικοί γάμοι στη ζούλα δεν τα έχουν αυτά.

    Οι γάμοι των ΜτΙ είναι εξαιρετικά πολυέξοδοι γι’ αυτόν τον λόγο, αν και οι πιο πολλοί προτιμούν μια Αίθουσα Βασιλείας για την αρχική τελετή. Σπάνια να μην κάνουν τραπέζι μετά.

  75. loukretia50 said

    Ωραία η πιατέλα, δε βλέπω πολλά κέφια ενώ είναι πολύ καλός ο συνδυασμός των κυριότερων tags :
    Πρωταπριλιάτικα – μπρόκολα-οι ποταμοί γένους θηλυκού-το αγοράκι που κατουράει -με υπεύθυνη δήλωση ότι δεν είναι γκέυ- -υπάρχει και φιλότιμο.

    Κυκλοφορεί στο ίντερνετ και η εμφάνιση ( αναιδές) τσολιαδάκι!
    Manneken pis http://www.iefimerida.gr/sites/default/files/maneken-pis-tsolias-full.jpg

  76. LandS said

    67 Νόμιζα ότι το Έβρος (ή Έβγος) ήταν ήδη Θρακικό. Την τελευταία «εξήγηση» μάλλον πρέπει να την απορρίψουμε ως εκ των υστέρων κατασκευή (ή Νατσουλισμό, Νικοκύρη επιτρέποντος). Αλλά έτσι και αλλιώς μας ενδιαφέρει το γένος, το οποίο στους Βούλγαρους είναι αρσενικό και εάν η Αράπιτσα και τα άλλα ποτάμια σε -ιτσα είναι σλαβικά τότε (για τους Σλαβόφωνους) θα είναι αρσενικά. Για εμάς τους έλληνες θα ήταν περίεργο να λέμε «ο Αράπιτσα». Λέμε φυσιολογικά «η Αραπίτσα» και απλά (αν η σλαβική αναλογία είναι αληθής) θα έχουμε μια καλή εξήγηση γιατί είναι κατ’ εξαίρεση θηλυκό.

  77. loukretia50 said

    42. Πέπε !
    Αν ήθελες να ριμάρεις, θα με έκανες σκόνη!

    Το πέταγμα της μύγας
    Αρκεί μιας μύγας πέταγμα κι ο φούρνος ησυχάζει
    Θερμοκρασία σταθερή, παύει να σιγοβράζει
    αρνάκι σκορδοστουμπιστό , παρέα με πατατίτσες ,
    Νωχελικά, λαχταριστό – ροδίζει στις γωνίτσες
    Κι ενώ εσύ αμέριμνος χαζεύεις τις ειδήσεις
    κι αναρωτιέσαι αν ξηρόν οίνον θα προτιμήσεις
    η φτερωτή η χακερού τώρα κόβει βολτίτσες
    πάνω σε ζαρζαβατικά , τεστάρει τις ελίτσες.
    Γιατί η μύγα σίδερο δεν τρώει κι αν δεν κουνήσεις
    ο φούρνος συμμορφώνεται σ΄ αλλότριες ρυθμίσεις

    ΥΓ . Μέχρι άλλο ζωύφιο να ρίξει κουτουλίτσες!

  78. ΣΠ said

    69
    Η σύγχιση προκαλεί σύγχυση, ίσως και σύγχιση.

  79. Alexis said

    #70, 71: Α, ωραία, ευχαριστώ Λεώνικε!

  80. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    >>Κάποιος από τους δύο είναι ο πατέρας ενός παιδιού, αλλά δεν λένε ποιος
    Μου θύμισε την κουβέντα για/με δίδυμους
    -Εσύ είσαι μωρέ ή ο αδελφός σου;
    -Ο αδελφός μου
    -Α κι εγώ νόμιζα πως ήσουν εσύ

    49 >>Κάθε φορά που συναντώ μια χρονολογία που ανήκει στη χρονική περίοδο [1940-1950]
    Ναι! 6 Απριλίου 1941, σαν σήμερα,
    η Γερμανική εισβολή στην Αθήνα (επιχείρηση Μαρίτα)

  81. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    80 Φτου, εισβολή στην Ελλάδα, (στην Αθήνα στις 27 Απριλίου)

  82. LandS said

    80 Από τη μια κορφή στην άλλη: Έεεε αδερφέεεε, τα έμαθεεεεες
    Απάντηση: Τίιιιιιι
    – Ο αδερφόοοοος σου πέεεεθανε
    – Ποιοοοοοος εσύ ή ο άααααλλος
    – Όχι εγώ, ο άαααλος ο πιο μεγάάααλος

  83. Γιάννης Κουβάτσος said

    πάτρα, δωρικός τύπος της λέξης φατρία ή φάτρα.

  84. loukretia50 said

    Πάντως η Ερμίτσα είναι σίγουρα θηλυκό.
    Δεν ξέρω αν προέρχεται από Ερημίτισσα – με αξάν- αλλά όταν θυμώνει και κατεβάζει λάσπη, τη λες άνετα Αραπίτσα.

    Η κατεβασιά -Ερμίτσα https://youtu.be/DkYffnajcUs?t=83

    (ελπίζω να μη βγει εδώ και μας πάρει το ποτάμι!)

  85. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    >> δεν έχει πάει ποτέ στη Λιβαδειά να δει την Έρκυνα
    Η Λιβαδειά έχει εκτός από θηλυκό ποτάμι έχει και θηλυκή Δήμαρχο, τη δυναμική αρχιτεκτόνισσα Γιώτα Πούλου που διεκδικεί και φαίνεται θα ξαναπάρει το Δήμο.

  86. loukretia50 said

    Υπάρχει και το «τσάτρα – πάτρα»…

  87. Γιάννης Ιατρού said

    75: … δε βλέπω πολλά κέφια…
    μ΄αυτόν τον καιρό…. πώς θες εσύ για καλοκαίρια να μιλάμε 🙂

  88. Κώστας said

    Μόνο μπρόκολο το γνωρίζω. Πρόκολο δεν το ’χω ακούσει ποτέ.

  89. Λάζαρος Μ. said

    Την μπανανόφλουδα της υπεύθυνης δήλωσης την πάτησε πάντως και η Νόρα Ράλλη στη σημερινή Εφημερίδα των Συντακτών: «Στη δημοσιότητα ήρθε μια υπεύθυνση δήλωση… σεξουαλικών φρονημάτων […] την οποία απαιτεί ο Ιερός Ναός της Ζωοδόχου Πηγής στο Μαρούσι! […] Δεν πάμε καθόλου καλά!»

  90. loukretia50 said

    87. Κλισεδούρα!!
    Εγώ μεγάλωσα με το «η αγάπη είναι δυο σε μια ομπρέλα»!
    Η ομπρέλα του Βοσπόρου https://youtu.be/On_CQMJvOTs

    Χάσαμε και το ΓΤ…
    Κανείς δε με παίζει… φτου! (και βγαίνω!)

  91. Γιάννης Ιατρού said

    90β: ..Χάσαμε και το ΓΤ…..
    Και η Jane έχει καιρό να φανεί, από 17/3. Θα πάει ανεξεταστέα με τις απουσίες 🙂

  92. loukretia50 said

    91. …καθείς με τις αγάπες του!!

    Πάντως η πρόβλεψή μου για τη Jane είναι ότι θα εμφανισθεί δριμύτερη στην πρώτη αμιγώς πολιτική συζήτηση.
    Ο άλλος είναι απρόβλεπτος!

  93. Avonidas said

    Αυτο πάντως δεν είναι απ το Κουλούρι:

    Μπάρμπεκιου βιβλίων με Χάρι Πότερ και Twilight έκαναν Πολωνοί Κλεομένηδες

    Τα καλά νέα είναι ότι δεν χρειάζεται πια να νιωθουμε μειονεκτικά ότι αυτά γίνονται μόνο στην Ελλάδα. Τα άσχημα νέα είναι ότι το Γκντανσκ ειναι υπερβολικά κοντά, και δεν παμε καθόλου μα καθολου καλα 🙁

  94. ΣΠ said

    89
    Πάντως, σύμφωνα με το λινκ στο 26, η Ναταλί Ρασούλη, που το κατήγγειλε για φέικ, πήρε αργότερα κι άλλες πληροφορίες και πλέον δεν είναι σίγουρη τι ισχύει.

  95. Γιάννης Κουβάτσος said

    Αυτή στη φωτογραφία είναι η Φώφη;
    https://www.efsyn.gr/politiki/synenteyxeis/190200_ohi-allo-pia-timoni-dexia-gia-ti-hora

  96. leonicos said

    όλες οι μάχες έχουν (τουλάχιστον) ένα ηττημένο !

    Χαίρομαι που κάποιοι το έχουν εμπεδωσει

  97. leonicos said

    κι αν δεν κουνήσεις
    ο φούρνος συμμορφώνεται σ΄ αλλότριες ρυθμίσεις

    ΑΘΑΝΑΤΟ

  98. leonicos said

    περί συγχύσεων

    τα ρηματα είναι συγχεω και αυγχίζω

    το ουσιασστικό τους είναι απλά ‘ σύγχυση’ ως εάν από συγχύω* που αν και μη μαρτυρούμενο βρίσκεται κατ’ ουσίαν κάτω απ’ όλα

    Ομολογώ πως πρώτη μου φορά άκουσα και είδα το ζωγράφισα. Ζωγράφησα είναι από το ζωγραφίζω, για πίσω τους βρίσκεται το ζωγραφέω, ζωγραφῶ

  99. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    84 Lou >>(ελπίζω να μη βγει εδώ και μας πάρει το ποτάμι!)
    Τη γέφυρά μου μην πάρει.
    Eδώ στις όχθες του σχεδόν ξεροπόταμου,που αποθηριώθηκε ξαφνικά τώρα, ήσαν πατρογονικά περιβόλια. Θυμάμαι παιδάκι να παρακαλάω να έχει/τρέχει νερό για να πάμε πάνω από τη γέφυρα για την άλλη μεριά. Στα καπούλια του ζώου ψηλά ψηλά, καπ καπ τα βήματα πάνω στις πέτρινες πλάτες της , ν΄αγνατεύω κάτω το Λιβυκό και στο βάθος του ποταμού τα Λασιθιώτικα βουνά,με λίγο χιονάκι συνήθως, ήταν μαγεία.
    https://flashnews.gr/post/385492/kindyneyei-gefyra-135-etwn-apo-thn-kakokairia-sthn-krhth-binteo

  100. Pedis said

    # 95 – κι εγώ ήθελα να το ρωτήσω αλλά ντρεπόμουν που δεν την αναγνώρισα, αν και από τη φερεγγυότητα του πολιτικού λόγου,

    Οχι άλλο πια το τιμόνι δεξιά για τη χώρα. … Εχουμε μέτωπο εναντίον της Δεξιάς …

    συνάγεται αβίαστα ότι πρόκειται για ηγετική φυσιογνωμία πασόκας.

    Αν και, πρέπει να σημειωθεί ότι, κάνει επικινδυνη χρήση γνωστών εκφράσεων λ.χ. Ο κ. Τσίπρας είναι αυτό που λέμε «ο καλός ο μύλος όλα τα αλέθει»…

  101. loukretia50 said

    95 – 100
    Χαίρομαι που είχαν κι άλλοι την απορία!
    Κι όπως λέει και το άζμα :
    Πες μου πού κάνουν ριφρές, για να πάω κι εγώ!
    Πες μου που πουλάν καρδιές για να πάρω δυο
    (τη μια εφεδρική – για το άλλο νήμα!)

  102. Ιάκωβος ο Αδελφόθεος said

    Καλησπέρα σας απο Ιλλινόϊ,

    Ως πιστοί αναγνώσται του παρόντος Ιστολογίου, επιτραπήτω μας να εκφράσουμε την δικαιολογημένη οργή μας για δύο κορυφαίες ειδήσεις που συνέβησαν τις 3 τελευταίες ημέρες και ΑΠΕΚΡΥΒΗΣΑΝ από όλους τους σχολιαστάς, διότι πάνε «κόντρα» με τις ιδεολογικές προκαταλήψεις του κ. Σαραντάκου και των πιστότερων εκ των οπαδών του (Ιατρού, Πέπες, Άγγελος, Λεώνικος, κύρ Σταύρος, Π-2, Χαρούλα, Alexis, κύρ Γιάννης Κουβάτσος κλπ)

    1) Την Τετάρτη 3 Απρίλη, η γνωστή νεοδημοκράτισσα Βίκυ Φλέσσα φιλοξένησε στην εκπομπή της (ΕΡΤ-2) τον διακεκριμένο Δόκτορα της Προϊστορικής Αρχαιολογίας, Θεόδωρο Γιαννόπουλο, για το πασίγνωστο βιβλίο του «Πόθεν και πότε οι Έλληνες» («Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης», Οχτώβρης 2013) που εδώ και 6 χρόνια προκαλεί αλλεπάλληλα εγκεφαλικά στους Φοινικιστές, Ινδοευρωπαϊστές, Ερασμίτες και λοιπούς αποδομητές της Θείας Ελληνικής Γλώσσης…

    Επί 55 λεπτά, ο ελληνόψυχος Θ. Γιαννόπουλος ΞΕΦΤΙΛΙΣΕ εντελώς την Ινδοευρωπαϊκή Θεωρία (που είναι σήμα κατατεθέν του παρόντος Ιστολογίου) και απέδειξε οριστικά ότι είναι εφεύρεσις Ανθελλήνων και Ναζήδων.

    ΠΡΟΚΑΛΟΥΜΕ τον κ. Σαραντάκο να μάς δώσει το «πράσινο φώς» προκειμένου να αναρτήσουμε ένα σύντομο άρθρο για την εν λόγω εκπομπή της Φλέσσα με τον Θ. Γιαννόπουλο, ώστε να μή χαθούν στην απεραντοσύνη του Σύμπαντος τα όσα ξεστόμισε ο κορυφαίος αυτός προϊστορικολόγος.

    2) Το 2ο κορυφαίο γεγονός που έσκασε μύτη στην πιάτσα και «θάφτηκε» από όλους τους σχολιαστάς του παρόντος Ιστολογίου, προφανώς για να μή στεναχωρεθεί η γνωστή χριστιανική κλίκα των μεταλληνιστών σχολιαστών (Blog-oti-nanai, Theo, Ριβαλντίνιος κλπ.) είναι το εξής: Η κορυφαία καθηγήτρια των αρχαίων μεσογειακών θρησκειών στο Πανεπιστήμιο Cornell της Νέας Υόρκης, Kim Haines-Eitzen, απέδειξε οριστικά ότι ο «666» της Αποκαλύψεως του Ιωάννου είναι ο ελληνόψυχος αυτοκράτωρ Νέρων, τον οποίον μισούσαν θανάσιμα οι χριστιανούληδες. Δείτε και το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της «Express».

    Παρότι πέρασαν 3 ολόκληρες ημέρες από την ιστορική αποκάλυψη της ελληνόψυχης Kim Haines-Eitzen, η είδησις έχει θαφτεί εντελώς από σύμπαντα τον Ρωμέικο Τύπο. Το μόνο ιστολόγιο που δημοσίευσε στην ζούλα την είδηση είναι το newmoney.gr που γράφει ότι η Kim Haines-Eitzen είναι άνδρας!..

  103. loukretia50 said

    ΕΦΗ – ΕΦΗ
    Αχ! θηλυκές είναι οι γέφυρες! Όλες ίδιες ! (βλ. 84).
    Τα πέδιλα δεν είναι για παλιόκαιρο!

  104. Avonidas said

    Η κορυφαία καθηγήτρια των αρχαίων μεσογειακών θρησκειών στο Πανεπιστήμιο Cornell της Νέας Υόρκης, Kim Haines-Eitzen, απέδειξε οριστικά ότι ο «666» της Αποκαλύψεως του Ιωάννου είναι ο ελληνόψυχος αυτοκράτωρ Νέρων

    Εεεεελα, δεν το πιστεύω! Ότι κανείς δεν το ειχε υποψιαστεί μεχρι σήμερα.

    Τι άλλες συνταρακτικές αποκαλύψεις μας έχεις; Οτι η γη ειναι στρογγυλή και τ’ αγγούρια μακρόστενα; Μη μας κρατάς σε αγωνία!

    (Το «απέδειξε οριστικα δε θα το σχολιάσω καν)

  105. Γιάννης Ιατρού said

    95 (100, 101) Γιάννη,
    Φωφωσο(υ)πιά 🙂
    ΥΓ: προφανώς πρόκειται για την ίδια με αυτή της 01/12/2018 (στα ΝΕΑ) «καλλιτεχνική επεξεργασία». Μην πληρώνουμε και δυό φορές … 🙂

  106. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    103 >>Αχ! θηλυκές είναι οι γέφυρες! Όλες ίδιες !
    και πέφτουν; 😦 😦
    (Ας παρηγορηθούμε με τον Πάνο Κουτρουμπούση)
    Κι όταν καούν πέσουν
    όλες οι γέφυρες
    και δε μένει
    τίποτε
    τι μένει;
    Μένει κάτι
    Κύριε καθηγητά
    που ίσως φτάνει.
    Κύριε καθηγητά
    . . . μένει:
    Μισή μποτίλια αλκοολικού παρασκευάσματος
    ο ήλιος του καλού Θεού
    και η θάλασσα
    άπειροι ευχάριστοι ήχοι
    ένας ν αριθμός στιγμών
    και το φεγγάρι
    σε 1ο τέταρτο ημισέληνο
    2ο τέταρτο 3ο τέταρτο
    το φεγγάρι
    Πανσεληνο.

    Πάνος Κουτρουμπούσης (1937-2019)

  107. Γιάννης Κουβάτσος said

    105: Σωστά, η ίδια είναι. Κατανοητή η φιλαρέσκεια, αλλά η Φώφη το τερμάτισε. Επόμενο βήμα η συμμετοχή στο Νεξτ Τοπ Μόντελ, έστω και ως γκεστ σταρ θηρεύουσα βλέμματα θαυμασμού αλλά και ψηφαλάκια.

  108. Πέπε said

    @102:
    Προσωπικά δεν έχω κανένα κόλλημα με την ΙΕ «θεωρία» (η οποία δεν αποτελεί σήμα κατατεθέν του ιστολογίου, αλλά της επιστημονικής κοινότητας). Απλώς τη βρίσκω πειστική. Αν υπήρχε άλλη που να με πείσει περισσότερο, θα την ακολουθούσα, όπως θα έκανε προφανώς και η επιστημονική κοινότητα.

    Αν διαβάσατε κάτι που το κρίνετε σοβαρό και άξιο να το μάθουμε, εγώ θα ήθελα πολύ να το αναρτήσετε.

  109. Γιάννης Κουβάτσος said

    Καπιταλισμός και ηλεκτρικό πατίνι:αδιέξοδη σχέση. 😊
    https://www.efsyn.gr/themata/infowar/190246_o-sosialismos-eihe-rodes-tha-itan-ilektriko-patini

  110. cronopiusa said

    99 ΕΦΗ – ΕΦΗ

    έκλαψα

  111. ΚΑΒ said

    80.
    Διδύμων ἀδελφῶν ὁ ἕτερος ἐτελεύτησεν· σχολαστικὸς οὖν ἀπαντήσας τῷ ζῶντι ἠρώτα· Σὺ ἀπέθανες ἢ ὁ ἀδελφός σου; Φιλόγελως, συλλογή με ανέκδοτα που γράφτηκαν τον 3ο-4ο αι. μ.Χ., αρ.29.

  112. π2 said

    108: Εγώ πάλι δεν θα ήθελα να επιβραβεύεται ο αδελφόφαιος για την επιμονή του να ορίζει τη συζήτηση με τις τρολιές και τις διαστρεβλώσεις του, αλλά δεν μου πέφτει λόγος.

  113. Γιάννης Ιατρού said

    102: Ρε Τζακ, κοιμάσαι όρθιος, κι ακόμα δεν 60ρησες!
    Μας λες για …κορυφαίο γεγονός που έσκασε μύτη στην πιάτσα και «θάφτηκε».. και τάχα μου εμείς κοιμόμαστε, κι απ΄ την άλλη αυτό που ποστάρεις είναι από το 2016!
    Καλά, αφού «ακολουθείς» και στον λογ/σμό σου στο τουίτερ την huffpost, τι απροσεξίες είναι αυτές;

  114. Γιάννης Ιατρού said

    110: Δεν βλέπω το αστείο στο τουί ρε Κρόνη, βοήθα λίγο.
    Μάλλον τραγικό σαν συμβάν είναι και άστοχο σαν καρφί για τον Τσίπρα. Αυτός τους έστειλε εκεί ή ευθύνεται για την δημιουργία προσφύγων;

  115. … ο Σατωβριάνδος …
    δύσκολα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αξιωματούχος -μεγάλος συγγραφέας ήταν.
    Αλλά αυτό είναι ορντέβρ.
    Το χοντρό μαργαριτάρι είναι …

    Με τον Σατωβριάνδο,
    μετά το ορντέβρ
    το σατωμπριάν.

  116. loukretia50 said

    Cronopiusa
    Αν έφταναν τα δάκρυα σύνορα να ανοίγουν
    δε θα υπήρχαν πρόσφυγες που θέλουν να ξεφύγουν
    από τη γη που τους κρατάει τώρα φυλακισμένους
    χωρίς καμιά διέξοδο, απ΄όλους ξεχασμένους .
    Φαντάσου να τους ήθελε!

  117. cronopiusa said

    114

    μα δεν αστείο στο τουί

  118. Γιάννης Ιατρού said

    117: Αλλιώς κατάλαβα το «έκλαψα». Σόρυ.

  119. Μαρία said

    112
    Στου κουφού την πόρτα…
    με το πρόσχημα οτι τον διαβάζουν και ηλίθιοι.

  120. 42,
    Κι εμένα!

    Το ίδιο με τα αυτοκίνητα, όπου τώρα, ξερωγώ, για ν’ αλλάξεις σταθμό στο ράδιο πρέπει να ακροβατήσεις 4-5 φορές στην οθόνη, εκεί που παλιά απλώς πάταγες ένα κουμπί – και έκανε και κλικ! Άσε που το πάταγες λίγο ακόμα και έμπαινε ο σταθμός στην μνήμη, όπως θυμάμαι…

  121. Γς said

    63:

    Μαρίτσα ήταν κι η μία από τις τρεις γιαγιάδες της Λέσβου, που είχαν απαθανατιστεί το 2015 να φροντίζουν ένα προσφυγόπουλο, σε μια φωτογραφία που έκανε τον γύρο του κόσμου.

    Η μεσαία. Πέθανε πριν δυο μήνες.

  122. konos said

    42 –> Και πού να δείς το τακ και τσαφ που κάνουν οι κουζίνες που λειτουργούν με φυσικό αέριο, ή υγραέριο, μαγεία!!!! (Ειδικά το πρωί που θέλεις να φτιάξεις ελληνικό καφέ στο μπρίκι…)
    120 –> Αυτό με τις μνήμες ισχύει και σήμερα. Πιέζεις, κρατάς και αποθηκεύεις!!! Σε pioneer και sony που ξέρω η αναζήτηση σταθμών είναι εύκολη…

  123. Γιάννης Ιατρού said

    121: Ναι, ένας-ένας οι καλοί παίρνουν εισιτήριο … 😥😥
    122α: Έτσι, κι οι υπόλοιποι καμινέτο 🙂

  124. sarant said

    Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα! Ελειψα περισσότερο απ’ όσο λογάριαζα, και να με συμπαθάτε, αλλά πήγα σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες σήμερα.

    22 Οπότε δεν είναι ροδιακό καθαρά.

    25 Α, μου μαθαίνεις τον καταρράκτη

    28 Ε, το λάπτοπ ηλεκτρονικό είναι, όχι;

    45 Δίκιο έχεις

    50 Βρε τι μαθαίνει κανείς -το μη Chyron!

    60 Η φωτογραφία έχει και κάμποσα ονόματα (σφαγιασθέντων) που τα έκοψα για να μην είναι μεγάλη.

    72 Μου λένε κάποιοι ότι μας διαβάζουν

    77 Από το τίποτα παίρνει έμπνευση αυτή η κοπέλα!

  125. Λεύκιππος said

    Αυτός που ασχολείται με την ιστορία είναι ο ιστορικός.
    Αυτός που ασχολείται με την προϊστορία, είναι ο προϊστορικός;

  126. Mard said

    Σε ό,τι αφορά το φιλότιμο, έχουν κάνει μεγάλη ζημιά κάτι Ελληνοαμερικάνοι, με μεγάλη ιδέα για την καταγωγή τους και αρκετά μικρότερη σχέση με την ιστορία. Η δημοσιέυση του διαφημιστικού βίντεο τους στα ΜΚΔ έχει λάβει διαστάσεις σπάμ. Πάντως, η αναφορά στον Σατωβριάνδο ως αξιωματούχο δεν είναι απαραίτητα παραπλανητική. Αν και όντως είναι κυρίως γνωστός για το συγγραφικό έργο του, στάλθηκε επίσης ως πρέσβεις σε τέσσερα ευρωπαϊκά κράτη, ενώ διετέλεσε επίσης και Υπουργός Εξωτερικών για δύο χρόνια.

  127. sarant said

    Και συνεχίζω

    87 Εδώ πάλι είχε θαυμάσιο καιρό

    91 Καλά λες. Κρίμα, ποιος ξέρει.

    94 Ωχ -νέα στροφή στο θέμα;

    108 Το βιβλίο του Γιαννόπουλου είναι αξιόλογο. Το είχα αρχίσει αλλά το σταμάτησα στη μέση -και δυστυχώς το ζουμί είναι στο τέλος.

    126 Αυτό του Σατωβριάνδου είναι η παρωνυχίδα μπροστά στα άλλα.

  128. loukretia50 said

    114 – 117
    Βλέποντας τις φωτογραφίες και τα σχετικά βίντεο κι εγώ έκλαψα. Οργή για το άδικο, για την αδυναμία μου να κάνω κάτι , έστω μικρό, γιαυτή την παράλογη κατάσταση που κρατάει όμηρους τόσους ανθρώπους.
    Και για άλλη μια φορά ορκίστηκα να μη μένω αδιάφορη, να προσπαθώ με κάποιο τρόπο να βοηθήσω έστω ελάχιστα και να επηρεάσω κι άλλους.
    Ένοιωσα λίγο καλύτερα. Τότε χτύπησε το τηλέφωνο, η κολλητή που με περιμένει ρωτούσε αν έχω πρόβλημα να μη βγούμε απόψε γιατί έχει παλιόκαιρο και επέμενε να θυμηθώ το κρασί. Μου ανέφερε τα κατορθώματα του μικρού γιου της και το πάθημα της αδελφής της με τη νέα κατάκτηση και γέλασα.
    Ετοιμάζομαι και στον καθρέφτη η εικόνα μου είναι ίδια, λίγο καλύτερη ή χειρότερη, τι σημασία έχει, δε βάζω υποψηφιότητα. Αναρωτιέμαι αν είμαι κι εγώ για φτύσιμο, όπως τόσοι άλλοι που ανέχονται θλιβερές καταστάσεις. Απάντηση δεν έχω και δε θα μου τη δώσει κανένας.
    Ούτε τη λύση στα προβλήματα θα δώσει κάποιο κόμμα.
    Η φωτογραφία της πραγματικότητας δεν επιδέχεται φωτοσοπιά.
    Καλό βράδυ σε όλους!

    ΥΓ (77) Μεγαλοκοπέλα! Ίσως αυτό κάνει τη διαφορά!

  129. Γιάννης Κουβάτσος said

    Δεν καταλαβαίνω πια τίποτα. Τα πράγματα παραέγιναν περίπλοκα και οι κομματικές και πολιτικές σκοπιμότητες τα περιπλέκουν ακόμα περισσότερο. Οι γραμμές μπερδεύτηκαν, τα χρώματα αναμίχθηκαν, φίλοι κι εχθροί ανακατεύτηκαν, χάος κι αχταρμάς και ρώσικη σαλάτα.
    https://www.efsyn.gr/politiki/190219_i-athina-toy-mpernar-anri-lebi

  130. Γς said

    Η μαφία των Λαϊκών Αγορών

    Έβγαλαν σχεδόν 3 εκατομμύρια ευρώ […] Μόνο για να μεταβιβαστεί μια άδεια ζητούσαν (και έπαιρναν) 64.000€. Για να αλλάξει θέση ένας πάγκος,[…] 20.000€. Ανάγκαζαν ομογενείς να πληρώνουν 15.000€ ο καθένας!:

    Πολλά τα λεφτά. Εχουν τόσα οι μανάβηδες της λαϊκής;

    Και θυμήθηκα εκείνον τον συμπαθή μανάβη, που σας έλεγα εδώ

    https://caktos.blogspot.com/2013/06/blog-post_2440.html

  131. Μαρία said

    129
    Αχταρμάς δεν λες τίποτα. Μακεδονική σαλάτα.
    Προηγήθηκε για προθέρμανση η συνέντευξη του BHL στην Καθημερινή http://www.kathimerini.gr/1016051/gallery/proswpa/synentey3eis/mpernar-anri-levi-sthn-k-apeilh-dialyshs-ths-ee-oi-e8nikismoi

  132. Georgios Bartzoudis said

    21, LandS said: « Για μια ακόμη φορά είσαι εντελώς άστοχος. Δεν πρέπει να ξεχαστεί η Ιστορία, πρέπει να θαφτεί το μίσος για να μην επαναληφθεί. Όσο για την εκδήλωση του ΚΚΕ στον Γράμμο, έχουν και οι ηττημένοι δικαίωμα στη Μνήμη.

    # Τέτοια, που μάλλον αρέσουν και στο Γιαννης Κουβάτσος (σχόλιο 23), λενε και το alter ego σου, οι χρυσαυγίτες. Κοιτάξτε …μη χαθείτε!

  133. Κιγκέρι said

    Σχετικά με τα του Μπρέξιτ, εμένα μου άρεσε αυτό:

  134. Κιγκέρι said

    125 Λεύκιππος said
    «Αυτός που ασχολείται με την ιστορία είναι ο ιστορικός.
    Αυτός που ασχολείται με την προϊστορία, είναι ο προϊστορικός;»

    Αυτός που ξέρει πολλά γράμματα είναι μορφωμένος.
    Αυτός που ξέρει πάρα πολλά γράμματα είναι παραμορφωμένος!

  135. Γιάννης Κουβάτσος said

    82: Τέτοια «χρυσαγίτικα» λέω κι εγώ στο σχόλιο 23, ε; Το ‘χα καταλάβει ότι με την αναγνωστική κατανόηση δεν το ‘χετε, κύριε Μπαρτζούδη, αλλά τόσο πολύ πια…Όχι πως μου κάνει εντύπωση, αλίμονο.

  136. Pedis said

    πού συνέβη αυτό;

    Τίποτα-τίποτα, η απάντηση στον φιλελευθερισμό, στον σκοταδισμό και στον προελαύνοντα εκφασισμό λέγεται Προοδευτική Συμμαχία!

    Όχι τίποτ’ άλλο, αλλά όσοι ακόμη και πριν από το 2012 είχαν προβλέψει την πορεία του σύριζα, τους έβγαζαν τρελλούς ή κακοήθη τρολ …

  137. sarant said

    133 Εξαιρετικό!

  138. Αγγελος said

    Αμα γράφεις για τα πριν, είσαι ιστορικός.
    Αμα γράφεις για τα ύστερα, είσαι υστερικός;
    (Πωλ Νορ)

  139. # 138

    Κι αν κατεβάζεις τα στόρια είσαι σκέτος στορικός !

  140. Αγγελος said

    Ιάκωβε, χαιρετίσματα!
    Ότι το 666 (σε ορισμένα αρχαιότατα χειρόγραφα 616) υπονοεί τον Καίσαρα Νέρωνα, που αν γραφτεί με εβραϊκά γράμματα, είτε λατινικά χωρίς τελικό Ν είτε ελληνικά με τελικό Ν δίνει αυτόν τον αριθμό, το έχει υποστηρίξει μεταξύ άλλων ο… Εγκελς σ΄ένα από τα τελευταία γραπτά του, αποδίδοντας την εξήγηση σε κάποιον F. Benary (1836).

  141. venios said

    129-131: Aπορώ πώς είναι δυνατόν ένας παρωχημένος σαλτιμπάγκος σαν τον BHL να έχει τέτοια προβολή…

  142. Αγγελος said

    Όχι «κάποιον» F. Benary, παρά τον Franz Ferdinand Benary, καθηγητή ερμηνευτικής της Παλαιάς Διαθήκης στο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου. To ωραίο είναι ότι η ανακάλυψή του δημοσιεύτηκε στην Zeitschrift für speculative Theologie 🙂

  143. Μαρία said

  144. Ιάκωβος ο Αδελφόθεος said

    Καλησπέρα σας και πάλι από Ιλλινόϊ,

    1) Να μάς πεί ο κ. Σαραντάκος αν συνιστά μεζεδάκι ολκής η γκάφα του κορυφαίου Γαλλο-Εβραίου φιλοσόφου Bernard Henri Levy στην παράσταση που έδωσε την Πρωταπριλιά στο «Παλλάς» της οδού Βουκουρεστίου, όπου αποκάλεσε τον Νίκο Μιχαλολιάκο «παλιό τεταρταυγουστιανό». Ενώ είναι πασίγνωστο ότι ο Μιχαλολιάκος γεννήθηκε 17 ολόκληρα χρόνια μετά την λήξη της 4ης Αυγούστου.

    Μεταφέρω την απομαγνητοφώνηση μερικών απ’ όσα είπε ο Λεβύ για τον Μιχαλόλια στην παράσταση του «Παλλάς», όπως την καταγράφει στην σημερινή «Εφ.Συν.» ο Δ. Ψαρράς:

    Το απομαγνητοφωνημένο κείμενο του Λεβύ που παραθέτει ο Ψαρράς βρίθει από μεζεδάκια και είναι απόδειξη για το πόσο πρόχειρα ετοιμάστηκε η αθηναϊκή του παράσταση. Θα μπορούσε να το εκμεταλλευτεί ο κ. Σαραντάκος για τον τρόπο με τον οποίο ετοιμάζουν τις παραστάσεις – «αρπαχτές» τους οι μεγάλοι φιλόσοφοι, αλλά καλύτερα να μή το κάνει, γιατί μπορεί να κατηγορηθεί για αντισημιτισμό: Ο Μπερνάρ Ανρί Λεβύ είναι πάμπλουτος Εβραίος της Γαλλίας.

    Για παράδειγμα, ο Λεβύ στην παράσταση του «Παλλάς» αποκάλεσε τον Μίκη Θεοδωράκη αντισημίτη, ενώ το θέμα έχει διευκρινιστεί από το 2013. Πρόκειται για κάτι ατυχές που είπε ο 88χρονος τότε Μίκης φιλοξενούμενος του Γιώργου Καραμπελιά στο κανάλι «High» και έγιναν οι κατάλληλες διευκρινήσεις μεταξύ Μίκη και Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος

    2) Κύριον Άγγελον (140): Και τότε γιατί κάνανε μέγα θέμα προ 3ημέρου τις αποκαλύψεις της Kim Haines-Eitzen τόσες μεγάλες βρετανικές εφημερίδες, σοφέ Νέστορα του Ιστολογίου; Γιατί έκανε παγκόσμια αίσθηση μιά σειρά του Netflix για κάτι που είναι κοινός τόπος κατ’ εσάς και κατά τον αφελή Αβονίδα; (103) Είναι απλούστατο: Η καθηγήτρια του Κορνέλλ λέει κι άλλα στην σειρά του Netflix για την ταύτιση του ελληνόψυχου Νέρωνος με το 666, που δεν αναφέρουν τα ρεπορτάζ των βρετανικών ιστοσελίδων.

    Όσο γι’ αυτό που γράφετε ότι το ελληνικό αλφάβητο δίνει το νούμερο 666 στο όνομα του Νέρωνος, είναι επιπολαιότης ολκής, σοφέ Νέστορα. Σάς παρέσυρε προφανώς ο επιπόλαιος Ιατρού που στο σχόλιο 113 μάς παρέπεμψε σε ένα παλιό ρεπορτάζ της HuffPost, που διαπράττει την ίδια ακριβώς γκάφα: Ότι το 666 για το όνομα Νέρων προκύπτει από το Ελληνικό Αλφάβητο, αντί του ορθού από το Εβραϊκό (ας βγεί ο εβραιογνώστης κ. Λεώνικος να το διαψεύσει)

    Σοφέ Νέστορα, όντως υπάρχει ένα όνομα που βγάζει 666 στο Ελληνικό Αλφάβητο. Πρόκειται για τον Γενάρχη των Ελλήνων ΙΑΠΕΤΟ (τον Ιάφεθ της Βίβλου, γιό του Νώε) που μισούσαν θανάσιμα οι χριστιανούληδες γιατί γέννησε τους Έλληνες.

    Δείτε το άθροισμα:

    Ι (10) + Α (1) + Π (80) + Ε (5) + Τ (300) + Ο (70) + Σ (200)= 666

    ΣΥΝΟΨΙΖΩ: Δύο μεγάλες προσωπικότητες του Ελληνισμού, ο Νέρων (στο εβραϊκό αλφάβητο) και ο Ιαπετός (στο ελληνικό αλφάβητο) ταυτίστηκαν από τους χριστιανούληδες με τον Σατανά, επειδή βγάζουν άθροισμα 666

  145. sarant said

    144 Ο Μιχαλολιάκος ως έφηβος ήταν από τα στελέχη του Κόμματος 4ης Αυγούστου, που είχε ιδρυσει ο Πλεύρης.

  146. Πέπε said

    Έχει πέσει τελευταία το ιστολόγιο…

  147. Αγγελος said

    Ιάκωβε, δεν ξέρω τι καινούργιο είπε η Kim Haines-Eitzen, αλλά πάντως εγώ ΔΕΝ είπα ότι «το ελληνικό αλφάβητο δίνει το νούμερο 666 στο όνομα του Νέρωνος». Είπα επί λέξει ότι «το 666 (σε ορισμένα αρχαιότατα χειρόγραφα 616) υπονοεί τον Καίσαρα Νέρωνα, που αν γραφτεί με εβραϊκά γράμματα, είτε λατινικά χωρίς τελικό Ν είτε ελληνικά με τελικό Ν δίνει αυτόν τον αριθμό». Παραδέχομαι ότι η φράση μου δεν ήταν υπόδειγμα σαφήνειας, αλλά εννοούσα ότι αν μεταγραφούν με εβραϊκά γράμματα οι ελληνικές λέξεις «Νέρων Καίσαρ» βγάζουν λεξάριθμο 666, ενώ αν μεταγραφούν με εβραϊκά γράμματα οι λατινικές λέξεις «Nero Caesar» βγάζουν 50 λιγότερο (αφού το Ν στα εβραϊκά, όπως και στα ελληνικά, έχει αριθμητική αξία 50), δηλαδή 616 — που όντως γράφεται αντί 666 σε ορισμένα αρχαιότατα χειρόγραφα.
    Όλα αυτά, επαναλαμβάνω, πρωτογράφτηκαν το 1836!

  148. Ιάκωβος ο Αδελφόθεος said

    Αγαπητέ κ. Νίκο (145) είναι γνωστό αυτό και εύγε σας που το ξέρετε. Αλλά ο Μπερνάρ Ανρί Λεβύ εννοούσε την 4η Αυγούστου του Μεταξά, πράγμα που δείχνει την επιπολαιότητά του (βαρέθηκε να κάνει πράξεις για να βρεί την ηλικία του Μιχαλολιάκου).

    Εκτός αν πιστέψουμε ότι ο κορυφαίος φιλόσοφος της Γαλλίας ήθελε να κάνει διαφήμιση στο Κόμμα που είχε ιδρύσει ο Πλεύρης το 1965, για το οποίο κόμμα δεν υπάρχει κάν λήμμα στην Wikipedia

    Ειδήμων της Θείας Ελληνικής Γλώσσης, είστε κ. Σαραντάκο και οφείλετε να απαντήσετε με πάσα ειλικρίνεια: Έχετε ποτέ ξανακούσει να αποκαλούν «τεταρταυγουστιανό» κάποιο μέλος της 4ης Αυγούστου του Πλεύρη; Σοβαροί να είμαστε…

  149. Μαρία said

    145
    Εσύ τώρα πιστεύεις οτι ο Βάτμαν δεν το ξέρει;

  150. Ιάκωβος ο Αδελφόθεος said

    Σοφέ Νέστορα του Ιστολογίου, κ. Άγγελε (147) γίνατε σαφής. Ας περιμένουμε να δούμε το ντοκυμαντέρ του Netflix, για να μάθουμε τί άλλο αποκάλυψε η Eitzen για την ταύτιση του Νέρωνος με το 666. Συμφωνώ απολύτως μαζί σας, ότι αν είπε τα τετριμμένα που ξέρουμε από το 1836, κακώς εντυπωσιάστηκαν τόσο πολύ για μία τέτοια κοινοτυπία, τόσες μεγάλες βρετανικές εφημερίδες

  151. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    149. Για άλλους, που δεν το ξέρουν ή κάνουν πως δεν το ξέρουν.

  152. Αγγελος said

    Ιάκωβε, οι εν λόγω «μεγάλες βρετανικές εφημερίδες» είναι επιπέδου… Αυριανής. Αρκεί να δούμε τι άλλες «ειδήσεις» συνοδεύουν το άρθρο της Express όπου παραπέμπεις…

  153. venios said

    Οτι ο BHL τσουβάλιασε Σαλβίνι, Λεπέν και «κίτρινα γιλέκα» (σικ) δεν το πρόσεξε κανείς;

  154. Ιάκωβος ο Αδελφόθεος said

    Κύριε Άγγελε, (153),

    Δεν διαφωνώ για την σοβαρότητα των εν λόγω βρετανικών φυλλάδων, ωστόσο η είδησις πήρε τεράστια έκταση στον αγγλοσαξωνικό χώρο. Για τα περί Ένγκελς και Franz Ferdinand Benary πρώτοι έφεραν το θέμα Νέρων – 666 στην επικαιρότητα, σάς συνιστώ να διαβάσετε όλες τις εκπληκτικές λεπτομέρειες στο μνημειώδες σύγγραμμα του John Schad «Revival: Writing the Bodies of Christ (2001): The Church from Carlyle to Derrida»

  155. ΧριστιανoΜπoλσεβίκoς said

    Μήπως ηλεκτρικές είναι οι συσκευές που χρειάζονται ηλεκτρολόγο και ηλεκτρονικές αυτές που χρειάζονται ηλεκτρονικό;

  156. Πέπε said

    Δεν πάει έτσι. Τότε αυτές που θέλουν τον Γερμανό τους πώς θα λέγονται;

  157. argyris446 said

    Reblogged στις worldtraveller70.

  158. # 102, 140

    Ευρέθησαν αι πηγαί (πυγαί) του Ιακώβου, κοιναί (κειναί) μετά τινος αθλητικής εφημερίδος ήτις τας αναφέρει ενω ο Τζακ τας αποκρύπτει… (cnn.gr)

    https://www.sdna.gr/politiko-deltio/diethni/article/585390/kathigitria-ypostirizei-pos-gnorizei-tin-taytotita-toy

  159. Γιάννης Κουβάτσος said

    Καμαρώνει η «Αυγή» για τα επαινετικά λόγια του Λεβί για τον Τσίπρα και τα προβάλλει δεόντως. Ο παλαιός «νέος φιλόσοφος», όμως, δεν λέει ούτε μία επικριτική λέξη για το νεοφιλελεύθερο ιερατείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έχει γονατίσει τους λαούς στη λιτότητα και φαλκιδεύει τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα. Δεν αναφέρει πουθενά ότι αυτή η ευρωπαϊκή ελίτ και η πολιτική της ευθύνονται για την άνοδο της ακροδεξιάς και για την απέχθεια προς αυτό που λέμε «ευρωπαϊκές αξίες». Ήρθε εδώ σαν οιωνεί εκπρόσωπος της τρόικας, για να πλέξει το εγκώμιο του «πολυμήχανου Οδυσσέα» Τσίπρα, που έβαλε μυαλό και έγινε καλό παιδί και άξιο παλικάρι. Όταν σε επαινούν τέτοιοι τύποι, ανησυχείς, δεν το διαφημίζεις.
    https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://www.avgi.gr/article/10813/9737523/mpernar-anri-lebi-o-tsipras-edose-megalo-mathema-sophias-sten-europe-video-&ved=2ahUKEwje57rqpb3hAhVGLFAKHdrODOEQFjASegQICRAB&usg=AOvVaw2D2qcRmGFBxjk7GVCAR7nJ&cshid=1554616639951

  160. Γιάννης Κουβάτσος said

    159: οιονεί, διορθώνω.

  161. Γιάννης Κουβάτσος said

    Λες, βρε Βάτμαν, να πιστεύει ο Λεβί πως ο Μιχαλολιάκος είναι υπεραιωνόβιος; Γιατί θα έπρεπε να είναι αρκετά πάνω από τα εκατό ο «αρχηγός», ώστε να μπορούσε να είναι στέλεχος του δικτατορικού μεταξικού καθεστώτος. Προφανώς και έκανε έρευνα και μάζεψε πληροφορίες, πριν στήσει την προπαγανδιστική παράστασή του, και έμαθε για την Κ4Α. Άλλωστε, αν γκουγκλάρεις τη λέξη τεταρτο-αυγουστινιανός, θα δεις να σκάει μύτη ο υιός Πλεύρης, ο οποίος επίσης δεν θα μπορούσε, λόγω ηλικίας, να είναι στέλεχος του Μεταξά.

  162. Γιάννης Ιατρού said

    158: Τσακαλο-Τζί 🙂

  163. Γιάννης Ιατρού said

    Ρε σεις, αυτό το είδατε; 🙂 🙂
    https://lefkadapress.gr/kirioteres/theofilos-rompotis-ypopsifios-dimarchos-i-alli-protasi/

  164. LandS said

    135 Δεν πρόκειται για ικανότητα αναγνωστικής κατανόησης. Δεν ασχολείται καν. Ο τύπος ψάχνει αυτό που νομίζει ότι θα εκνευρίσει όποιον επικρίνει την ακραία εθνικιστική του στάση.

  165. sarant said

    159 Για τον BHL συμφωνώ απόλυτα μαζί σου Γιάννη

  166. Georgios Bartzoudis said

    135, Γιάννης Κουβάτσος said: «…Το ‘χα καταλάβει ότι με την αναγνωστική κατανόηση δεν το ‘χετε…»

    # Ίσως να έχεις δίκιο. Άλλωστε γι’ αυτό εξέφρασα ενδοιασμό με τη λέξη «μάλλον». Ίσως όμως και συ «να μήν το ‘χεις» με τη …γραφική ικανότητα: Γράφεις: «Η περίοδος του εμφυλίου δεν πρέπει να τιμάται με παρόμοια μνημεία κομματικού μίσους». Αν από αυτή την αποστροφή εξαιρείς το ΔΙΚΑΙΩΜΑ των απογόνων των θυμάτων να κάνουν μνημόσυνο στα κενοτάφια των πατεράδων τους, mea culpa. Φοβάμαι όμως ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα δυσαρεστήσεις τον κύριο …alter ego! (σχόλιο 164, by LandS).

  167. Πέπε said

    @166 κ. σχετ.:

    Αν μου επιτρέπετε, υπάρχει ένα σημείο λεπτής ισορροπίας. Ο καθένας δικαιούται και οφείλει να τιμά τους νεκρούς του. Κάποιες φορές όμως υπάρχουν νεκροί από γεγονότα που αυτά καθ’ εαυτά δεν είναι άξια τιμής. Όταν οι Α έφαγαν τους Β, ας αφήσουμε το αν εγώ-εσύ-αυτός συμπαθεί περισσότερο τους Α ή τους Β, και ας μείνουμε στο ότι ήταν ένας εμφύλιος πόλεμος, γεγονός όχι ένδοξο. Όσο κι αν κάποια θύματα έπεσαν υπέρ των ιδεών τους, ή έπεσαν άδικα όντας αθώοι.

  168. Pedis said

    έχει κι άλλα ωραία η Αυγή:

    Γιάννης Ραγκούσης: Το δίλημμα των εκλογών είναι Τσίπρας ή Μαρινάκης, Δημοκρατία ή Ολιγαρχία

    http://www.avgi.gr/article/10811/9754523/giannes-rankouses-to-dilemma-ton-eklogon-einai-tsipras-e-marinakes-demokratia-e-oligarchia

    Θέλω να γυρίσει ο χρόνος πίσω στο 12 και στο 15 για να ρίξω κάτι φαπες που χρωστάω σε κάποιους φορτικούς …

  169. Μαρία said

    Φασιστομπαόκια την πέφτουν στον Ψωμιάδη ως μασόνο και προδότη, αλήτη πολιτικό. https://www.youtube.com/watch?v=YIwLrvr2ZcI

  170. Γιάννης εμίρης said

    Να την βιντεοσκοπήσετε την παρουσίαση του βιβλίου, για να δούμε κι εμείς οι μακρινοί! (Όπως την προηγούμενη εκδήλωση την οποία και απολαύσαμε!)

  171. sarant said

    170 Θα το κοιτάξω, δεν εξαρτάται μόνο από μένα. Θα το προσπαθήσω.

  172. Μαρία said

  173. Pedis said

    και πόσοι ζαβοί παραβρέθηκαν, μωρε!; Βρίσκουν πέντε μαλάκες, δέκα ηλίθιους και για σίγουρα τους συγγενείς των υπάλληλων της εταιρείας που διοργανώνει την εκδήλωση που έγινε «χαμός», «κοσμοπλημμύρα», «με τεράστια συμμετοχή», για να παίξουν συντονισμένα την «είδηση» στο διαδίκτυο και να τη συζητήσουμε …

    και, όντως, δεν την αποφεύγουμε …

  174. Maria Kontopodes said

    Το εξωφυλλο των ΦΤ παντως ειναι αυτο της 14ης Μαρτίου. Το καλυτερο πρωταπριλιατικο εγινε εκτος πρωταπριλιάς όντως.

  175. sarant said

    174 Α, δεν το είχα προσέξει, ευχαριστώ!

  176. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @175,174. Δὲν ἦταν μεταπρωταπριλιάτικο.

    Προπρωταπριλιάτικο (σίκ, 5.000.000+) ἦταν. 🙂

  177. βλαχάκι(το) said

    …Και εφόσον μπαίνετε στην διαδικασία να αναφέρετε το τι είπε η κα ρασσούλη που ανήκει στην εν λόγω ενορία, τουλάχιστον βάλτε και το update της εδώ (https://m.facebook.com/natalie.rasoulis/posts/10216709537425296) που δηλώνει πως δεν είναι σίγουρη για τους such and such λόγους!

  178. βλαχάκι(το) said

    Αναφορικά με το δήθεν hoax της δήλωσης σεξ. προσανατολισμού έχω να πω ότι οικεία μου πρόσωπα μου μετέφεραν -ακριβώς- αυτήν την απαίτηση για υποψήφια ανάδοχο, υπό μορφή υπεύθυνης δηλώσεως, το καλοκαίρι που μας πέρασε, (δλδ να δηλώσει ότι δεν είναι ομοφυλόφιλη), αφορά δε την ίδια Εκκλησία.

    Το γεγονός ότι κάποιο άτομο πήγε, εκ των υστέρων, στην εν λόγω Εκκλησία και ρώτησε αναφορικά με το θέμα, δεν μου λέει, απαραίτητα, κάτι εφόσον αυτή η απαίτηση μόνο σύννομη με τις επίσημες οδηγίες της ιεραρχίας δεν είναι και, ενδεχομένως, θα υπήρχαν κυρώσεις. Όταν βγαίνει ο μητροπολίτης (αμαρουσίου-κηφισιάς-ωρωπού) και διαψεύδει το γεγονός, θα πουν οι άλλοι εύκολα, «ναι, ναι το κάναμε;»

  179. sarant said

    177-178 Τη συνέχεια δεν την ήξερα. Θα τροποποιήσω το άρθρο, ευχαριστώ!

  180. ΣΠ said

  181. # 169

    Οποιος βρει σχέση του ΠΑΟκ με τους αποδοκιμασίες κερδίζει ένα πακέττο σκουλήκια για δόλωμα εκτός και είναι αριανός και τα φάει…

    Μ’ όποιον δάσκαλο καθήσεις, τέτοια γράμματα θα μάθεις !!

  182. βλαχάκι(το) said

    Ευχαριστώ

  183. sarant said

    180 Κατεβαίνει κι ο Φρουτάκιας;

    181 Πάντως το in.gr έχει φριχτά παράπονα από τον Σαββίδη επειδή πήγαν 28000 παοκτζήδες στο γήπεδο και τρεις κι ο κούκος στη συγκέντρωση

    https://www.in.gr/2019/04/07/sports/football/o-savvidis-ekopse-lao-tou-paok-apo-syllalitirio-ntropiastikes-eikones/?fbclid=IwAR1IJvz7Dz8UyE-sJdegUWJmQcvTR2gtM3f_qMkm9IOWUc072XWBQjqZHSE

    Ντροπή σας, λέει!

  184. Μαρία said

    180
    Ειρωνικό είναι το ράπισμα;

  185. # 183

    Νίκο ο συντάκτης νομίζει πως ο λαός του ΠΑΟΚ είναι πρόβατα σαν τους φίλους του ΟΣΦΠ που κατέθεταν τα χρήματά τους στην τράπεζα του Κοσκωτά,, σαν τους επιστήμονες του Σαλιαρέλη ή σαν από αυτούς που ψηφίζουν Φασούλα και Μόραλη.
    Ο ΠΑΟΚ πάντοτε ήτανε πάνω από πολιτικές και το θέμα της Μακεδονίας πλέον σαν τέτοιο πλασσάρεται από ΝΔ και ΟΣΦΠ και όχι σαν εθνικό. Μικρές ομάδες που βάζουν τα κόμματα πάνω από τον ΠΑΟΚ υπάρχουν τι να κάνουμε, κανένας λαός δεν είναι τέλειος.

  186. Μαρία said

    183
    Ο ένας σύνδεσμος ήταν αυτός https://el-gr.facebook.com/makedones1991
    ο άλλος αυτός https://el-gr.facebook.com/PAOK-NEAPOLIGR-219065821468031/
    κι ο τρίτος https://el-gr.facebook.com/pages/category/Community/PAOK-POLICHNI-CLUB-since-1989-136275739752743/

    Η Τούμπα απούσα.

  187. ΣΠ said

    184
    Όχι, είναι προεκλογικό σποτ. Το έβαλε ο ίδιος στο YouTube.

  188. Γιάννης Κουβάτσος said

    Έχει κάποιο διαφορετικό DNA ο «λαός» του ΠΑΟΚ και ξεχωρίζει από τους «λαούς» των άλλων ομάδων; Όλο το χουλιγκανολόι των θυρών, ανεξαρτήτως χρώματος, ίδιο είναι στην καφρίλα. Οι υπόλοιποι φίλαθλοι, και πάλι ανεξαρτήτως χρώματος, έχουν ο καθένας την προσωπικότητά του. Όλα τα άλλα είναι θολά ιδεολογήματα,που πηγάζουν απ’ το οπαδιλίκι.

  189. Μαρία said

    187
    Κουλοχέρηδες θα γίνουν όσοι τον ψηφίσουν 🙂

  190. mitsos said

    Η πρώτη δικογραφία ( Λοβέρδος για Νοβαρτις ) απεστάλη στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

    Περίμενα ότι θα αποδεχόταν με χαρά την ώρα αυτή ο ίδιος ο Ανδρέας Λοβέρδος για να αποδείξει την αθωότητά του ( για την οποία είμαι πιο σίγουρος και από όσο είμαι συνήθως για τα προγνωστικά του Ιάκωβου ) . Μια ευκαιρία για να αποκαλύψει τους κουκουλοφόρους ψευδομάρτυρες … Παρά ταυτα δεν τον βλέπω χαρούμενο … μάλλον είναι η απέχθεια που ένιωθε πάντα προς τις δικαστικές διαδικασίες.

    Το μεγαλύτερο όμως ερώτημα μου γεννήθηκε από την ανακοίνωση της Ν.Δ. για την δικογραφία που απεστάλη στην εισαγγελία του Α.Π. και η οποία γράφει «το γεγονός ότι η Δικαιοσύνη στέλνει στο αρχείο τις δήθεν κατηγορίες , εκθέτει με πρωτοφανή τρόπο τους κυβερνητικούς σκευωρούς….» Τι δεν καταλαβαίνω ;

  191. Μαρία said

    190
    Για ποιους η υπόθεση πάει στο αρχείο με την επιφύλαξη να ξανανοίξει στην περίπτωση που μπορεί να υπάρξουν στοιχεία στο μέλλον.
    Στο αρχείο πηγαίνει η υπόθεση για τους Παναγιώτη Πικραμμένο, Γιώργο Κουτρουμάνη, Ευάγγελο Βενιζέλο και Ανδρέα Λυκουρέντζο.
    https://www.documentonews.gr/article/novartis-gate-gia-poia-politika-proswpa-synexizetai-h-eisaggelikh-ereyna

  192. # 189

    Για το χουλιγκανολόϊ συμφωνώ απόλυτα. Από κει και πέρα όπως και η θρησκεία έτσι και η οπαδική προτίμηση επηρεάζει χαρακτήρες. Είναι πασίγνωστο πως οι οπαδοί του ΟΣΦΠ θέλουν να κερρδίζουν με οποιονδήποτε τρόπο και το επιδιώκουν ενώ τους οπαδούς του ΠΑΟ δεν τους χαλούσε η εύνοια και θεωρούσαν φυσικό οι νόμοι να προσαρμόζονται στις ειδικές συνθήκες της ομάδος τους. Αυτό ξεκίνησε επί χούντας συνεχίσθηκε επί Βαρδινογιάννη και τελευταία είχαμε τις αλλαγές κανονισμών για να μην υποβιβασθεί ο ΠΑΟ.
    Προσωπικά εμένα αυτό με ενοχλούσε από τότε που ενηλικιώθηκα και άλλαξα ομάδα. Ισως επειδή είμαι στην Αθήνα και δεν ξέρω καλά τα του ΠΑΟΚ δεν άκουσα ποτέ συζητήσεις για το πως θα πιάσουμε τον διαιτητή ή τον αντίπαλο ποδοσφαιριστή αλλά μην ξεχνάς πως ο ΠΑΟΚ είναι η μόνη ομάδα που δεν κατηγορήθηκε ποτέ για δωροδοκία.
    Εγώ ξέρω πως είναι να είσαι παναθηναϊκός, εσύ δεν ξέρεις πως είναι να είσαι ΠΑΟΚτσης γι αυτό μην κριτικάρεις όσα δεν καταλαβαίνεις.

  193. Γιάννης Ιατρού said

    χαχα, καλή η φωτοσοπιά 🙂 δώσε πόνο

  194. […] για την «απεύθυνση» Πώς ο Δον Κιχώτης έγινε Δον Κιχότε Μεταπρωταπριλιάτικα μεζεδάκια Υπάρχει λέξη «απεύθυνση»; Εθνεγερτικά μεζεδάκια […]

Σχολιάστε