Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Όταν η Ευγενία Μανωλίδου διαδίδει μύθους για τη γλώσσα προς άγραν μαθητών

Posted by sarant στο 30 Απριλίου, 2020


Πριν από μια βδομάδα ακριβώς, η κ. Ευγενία Μανωλίδου, σύζυγος του υπουργού Άδωνη Γεωργιάδη και διευθύντρια πλέον (αν κατάλαβα καλά) της «σχολής» «Ελληνική Αγωγή», έδωσε μια διάλεξη στο «κολέγιο» BCA με θέμα «Τα αρχαία ελληνικά, γλώσσα του μέλλοντος». Φυσικά διαδικτυακή διάλεξη, όπως αρμόζει σε καιρούς πανδημίας.

Έτυχε να δω αναγγελία της εκδήλωσης και το θέμα μού κίνησε την περιέργεια. Η κυρία Μανωλίδου είναι μουσικός και δεν φαίνεται να έχει κάνει φιλολογικές σπουδές, ενώ ένας μεταπτυχιακός τίτλος ο οποίος παλαιότερα παρουσιαζόταν στο βιογραφικό της προέρχεται από το ψευδοπανεπιστήμιο Alpine University· οπότε, με ποια κριτήρια επελέγη για να κάνει διάλεξη περί αρχαίων ελληνικών σε ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα το οποίο φιλοδοξεί να προσφέρει σπουδές πανεπιστημιακού επιπέδου;

Tέλος πάντων, παρακολούθησα τη διάλεξη -έχει ανεβεί στο Γιουτούμπ και μπορείτε να την παρακολουθήσετε εδώ. Η διάλεξη ολοφάνερο σκοπό έχει να προσελκύσει μαθητές στα μαθήματα αρχαίων ελληνικών που κάνει η Ελληνική Αγωγή, και μάλιστα αυτό δεν το κάνει συγκεκαλυμμένα αλλά μάλλον απροκάλυπτα, αφού αναφέρεται διεξοδικά στις δραστηριότητες της σχολής.

Θα μπορούσα να συνοψίσω τη διάλεξη σε δυο γραμμές ως εξής: Ένα σωρό διανοητές έχουν εξυμνήσει την τελειότητα της ελληνικής γλώσσας, σε όλον τον κόσμο διδάσκονται τα αρχαία ελληνικά, η μελέτη των αρχαίων ελληνικών ωφελεί ποικιλότροπα, είναι ντροπή εμείς στην Ελλάδα να υστερούμε, πρέπει λοιπόν να τα διδασκόμαστε από μικρή ηλικία, από το νηπιαγωγείο ακόμα, ελάτε λοιπόν στην Ελληνική Αγωγή.

Θεμιτό είναι ο κάθε πάροχος υπηρεσιών να διαφημίζει και να παινεύει τις υπηρεσίες που παρέχει, και δεν θα έγραφα αυτό το σημείωμα αν, στο πλαίσιο της διαφημιστικής της διάλεξης, η κ. Μανωλίδου δεν διέδιδε κάμποσους μύθους σχετικά με τη γλώσσα. Σαν μυθοκτονικό ιστολόγιο που είμαστε, έχουμε χρέος να τους επισημάνουμε.

Η κυρία Μανωλίδου ξεκινάει τη διάλεξη αναφέροντας ότι στα ταξίδια της στο εξωτερικό συναντούσε διαρκώς ξένους που της απάγγελλαν «στίχους από τον Όμηρο, τον Θουκυδίδη, τον Αισχύλο» και εκείνη αισθανόταν άσχημα που δεν μπορούσε να απαντήσει αναλόγως.

Συνεχιζει με το ρητορικό ερώτημα «γιατί υπάρχουν φιλέλληνες;» που μάλιστα ήρθαν και πέθαναν πολεμώντας για την ανεξαρτησία της Ελλάδας το 1821 ενώ δεν υπάρχουν φιλογάλλοι ή φιλοβρετανοί. Χωρις να αμφισβητώ το κίνημα του φιλελληνισμού, θα θυμίσω ότι υπάρχουν στην ιστορία και άλλα παραδείγματα -ας πούμε, οι γαριβαλδινοί που πολέμησαν με το μέρος της Γαλλίας στον 1ο Παγκόσμιο ή οι χιλιάδες διεθνιστές στον Ισπανικό Εμφύλιο.

Με αφορμή τον φιλελληνισμό η κυρία Μανωλίδου παρουσιάζει ρητά γνωστών διανοητών που παινεύουν την ελληνική γλώσσα και την ελληνομάθεια: Γκέτε, Μπόρχες, Φρεντερίκ Μιστράλ (που κακώς τον γράφουν Frederik αντί για Frédéric), Κίτο, Τολστόι, Σίλερ, Ζακλίν ντε Ρομιγί.

Από τα εφτά «αποφθέγματα» που παρουσιάστηκαν, τα δύο είναι ψευδή, ανύπαρκτα, κατασκευασμένα. Και πρώτα του Γκέτε:

\

Aποδίδεται στον Γκέτε το ρητό «Ό,τι είναι ο νους και η καρδιά για τον άνθρωπο είναι και η Ελλάδα για την οικουμένη». Το ρητό αυτό θα το βρείτε σε διάφορα ελληνικά σάιτ, αλλά είναι κατασκευασμένο.

Και μετά, ο Σίλερ, στον οποίο αποδίδεται το ρητό: Καταραμένε Έλληνα, καταραμένη γνώση… Γιατί να σ’ αγγίξω;
Για να αισθανθώ πόσο μικρός είμαι, ασήμαντος, μηδαμινός; Γιατί δεν μ’ αφήνεις στη δυστυχία μου και στην ανεμελιά μου;

Kαι αυτό το ρητό, που υποτίθεται ότι είναι στίχοι από ποίημα του Σίλερ, είναι κατασκευασμένο. Για την εκτενή ανασκευή του μύθου, με διεξοδική ανάλυση του πλαστού ποιήματος, μπορείτε να ανατρέξετε σε παλιό άρθρο του ιστολογίου, συνεργασία του γερμανομαθέστατου φίλου μας Κώστα. Στο ίδιο άρθρο, ως υστερόγραφο, γίνεται ανασκευή και του πρώτου αποφθέγματος, του Γκέτε, που είναι επίσης ανύπαρκτο.

Δύο στα εφτά ρητά να είναι χαλκευμένα είναι απαράδεκτο. Εδώ που τα λέμε, τουλάχιστον δύο -δεν έλεγξα τα άλλα για να δω μήπως και αυτά είναι κατασκευασμένα.

Στη συνέχεια, η κ. Μανωλίδου παραθέτει διαφάνειες με οθονιές από ιστοσελίδες εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της αλλοδαπής που προσφέρουν μαθήματα ή σεμινάρια ή μεταπτυχιακά στις κλασικές σπουδές γενικώς ή στα αρχαία ελληνικά ειδικώς. Aναφέρεται στο Iris Project, στο οποίο ίσως άξιζε να έχω αφιερώσει άρθρο, μια πρωτοβουλία για τη διδασκαλία στοιχείων λατινικών και αρχαίων ελληνικών σε δημοτικά σχολεία του Ηνωμένου Βασιλείου. Αυτό που αποκρύπτει η κυρία Μανωλίδου είναι ότι το πρόγραμμα αυτό κυρίως στα λατινικά είναι εστιασμένο (από την κεντρική του σελίδα λείπει κάθε αναφορά στα ελληνικά) και ότι η διδασκαλία των ελληνικών γίνεται πιλοτικά σε μερικά δημοτικά σχολεία της ανατολικής Οξφόρδης. Αλλά ίσως επανέλθουμε σε άλλο άρθρο στο θέμα του Iris Project.

Στο 18ο λεπτό του βίντεο η κ. Μανωλίδου παρουσιάζει διαφάνεια από αγγλικό πανεπιστήμιο στην οποία απαριθμούνται οι δεξιότητες που αποκτά κανείς κάνοντας κλασικές σπουδές. Μεταξύ αυτών:

The ability to research, collate and analyze materials, including statistics

«Παραξενεύει η αναφορά της στατιστικής», λέει η κ. Μανωλίδου. «Κι όμως, με έρευνες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, και δυστυχώς δεν τα μαθαίνουμε εδώ, τα αρχαία ελληνικά είναι μια μαθηματική γλώσσα. …. Τα αρχαία ελληνικά είναι μαθηματική γλώσσα και ο εγκέφαλός μας, όταν τα διαβάζουμε, όταν τα μιλάμε, είναι σαν να κάνει εξισώσεις».

Θαυμάστε το λογικό άλμα -από μια αναφορά ότι ο φοιτητής θα μάθει να αναλύει υλικό χρησιμοποιώντας και στατιστική, η κ. Μανωλίδου συμπεραίνει ότι αυτό οφείλεται στη… μαθηματική δομή της ελληνικής γλώσσας.

Τι εννοεί όμως με «μαθηματικη δομή της γλώσσας»;

Δεν το εξηγεί, αλλά φαίνεται πως κάποιος ακροατής τής έκανε σχετική ερώτηση, διότι στο τέλος της ομιλίας (1.22.) η κ. Μανωλίδου επανήλθε στο θέμα:

Ναι, τα αρχαία ελληνικά έχουν μαθηματική δομή, είναι η γλώσσα των μαθηματικών, είναι η γλώσσα της επιστήμης, δεν θα μπορούσε να υπάρχει επιστήμη, λεξιλόγιο και ορολογία χωρίς τα αρχαία ελληνικά. Πιστεύω ότι αυτό είναι πάρα πολύ προφανές αν κοιτάξει κανείς ότι οι αριθμοί στα αρχαία ελληνικά ήταν δοσμένοι με γράμματα. Και οι αριθμοί, και η μουσική σημειογραφία ήταν τα γράμματα. Άρα, στο μυαλό των Ελλήνων τα μαθηματικά, η μουσική και η γλώσσα ήταν άρρηκτα συνδεδεμένα.

Ώστε η «απόδειξη» ότι τα αρχαία ελληνικά έχουν μαθηματική δομή είναι ότι οι αριθμοί συμβολίζονταν με γράμματα. Και επειδή και οι νότες συμβολίζονταν με γράμματα, «στο μυαλό των Ελλήνων, μαθηματικά,, μουσική και γλώσσα ήταν άρρηκτα συνδεδεμένα»! Αφελέστατη τη βρίσκω αυτή την άποψη, που μπερδεύει γραφή και γλώσσα (λες και ήταν όλοι εγγράμματοι κατά την αρχαιότητα) και, σε έναν δεύτερο βαθμό σύγχυσης, συγχέει γλώσσα και σημειογραφία! (Αλλά τότε και τα λατινικά έχουν μαθηματική δομή διότι και εκείνοι χρησιμοποιούσαν γράμματα για να συμβολίσουν τους αριθμούς!)

Η υπόλοιπη διάλεξη είναι μια μάλλον κουραστική παρουσίαση αλλοδαπών που ξέρουν ελληνικά και, στη συνέχεια, μια άμεση ή έμμεση διαφήμιση των δραστηριοτήτων της Ελληνικής Αγωγής, οπότε δεν θα τη σχολιάσω. Θα σταθώ μόνο σε ένα σημείο το οποίο κάπως άθελά της το παραδέχεται η κ. Μανωλίδου και που έχει ενδιαφέρον και δεν το έχουμε συνειδητοποιήσει τόσο πολύ στην Ελλάδα: ότι μεγάλο μέρος των αλλοδαπών, κυρίως Αμερικανών, που μαθαίνουν αρχαία ελληνικά δεν το κάνουν από αγάπη και θαυμασμό προς τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό ή προς τα λογοτεχνικά έργα της κλασικής αρχαιότητας, αλλά για να διαβάσουν τα Ευαγγέλια -και γενικά την Καινή Διαθήκη- στο πρωτότυπο. Γι’ αυτό αλλωστε και μαθαίνουν NT Greek, όπως τα λένε συχνά, ή Koine Greek, την κοινή ελληνιστική δηλαδή και όχι την αττική. Αυτοί οι Little Greeks, όπως κάποτε αυτοαποκαλούνται, έχουν πολύ έντονη παρουσία στο Διαδίκτυο. Τον παλιό καιρό των «ομάδων συζήτησης – news groups» συμμετείχα σε μια τέτοια ομάδα. Αλλά πλατειάζω.

Ίσως αξίζει να συζητηθεί αν είναι παιδαγωγικά σωστό να διδάσκονται τα παιδιά αρχαία ελληνικά, φυσικά με τη μορφή παιχνιδιού, με τραγουδάκια και αινίγματα, από το νηπιαγωγείο, αλλά αυτό θα χρειαζόταν χωριστό άρθρο. Από τη μια, σχεδόν κάθε δραστηριότητα που κάνουν τα παιδιά στην ηλικία αυτή είναι ωφέλιμη και κάτι θα τους αφήσει, από την άλλη αναρωτιέμαι αν κάνουν τίποτα περισσότερο από το να παπαγαλίζουν αρχαίες φράσεις. Στη διάλεξή της η κ. Μανωλίδου πρόβαλε ένα βιντεάκι (γύρω στο 50.30) από την επίσκεψη παιδιών από το Βέλγιο που είχαν διδαχτεί αρχαία ελληνικά εκεί, και που «συνομιλούν» στα αρχαία ελληνικά με μαθητές της Ελληνικής Αγωγής.

Οπότε λέει το ένα παιδί: Τι το θείον; και απαντάει το άλλο παιδί: Το μήτε αρχήν έχον, μήτε τελευτήν, και ούτω καθεξής ανεβαίνουν στη σκηνή το ένα μετά το άλλο, απαγγέλλοντας ρητά που έχουν απομνημονεύσει χωρίς να δίνουν την εντύπωση ότι κατανοούν τη σημασία των φράσεων. Μπορεί να κάνω βέβαια λάθος, δείτε το κι εσείς (στο 50.30) να διαμορφώσετε άποψη.

Και ξαναλέω ότι δεν με ενοχλεί να διαφημίζει η κ. Μανωλίδου τις υπηρεσίες που προσφέρει ο οργανισμός τον οποίο διοικεί. Με ενοχλεί όμως να διαδίδει αντιεπιστημονικές ανοησίες όπως για τη μαθηματική δομή της ελληνικής γλώσσας ή ανύπαρκτα και κατασκευασμένα ρητά όπως αυτά του Γκέτε και του Σίλερ.

Και αναρωτιέμαι αν ποτέ, ο μη γένοιτο, καταργηθεί το άρθρο 16, αν θα είναι έτσι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια που θα ιδρυθούν. Σχολές στις οποίες θα διδάσκουν σελέμπριτι, χωρίς ειδικευση στο αντικείμενο, και θα πλασάρουν ευχάριστους αντιεπιστημονικούς μύθους.

181 Σχόλια to “Όταν η Ευγενία Μανωλίδου διαδίδει μύθους για τη γλώσσα προς άγραν μαθητών”

  1. οι γαριβαλδινοί που πολέμησαν με το μέρος της Γαλλίας στον 1ο Παγκόσμιο
    ————-
    στον Γαλλογερμανικό του 1870 🙂 Στον 1ο Παγκ. δεν είχαν ανάγκη, έτσι κι αλλιώς στο πλευρό της Γαλλίας πολεμούσε η Ιταλία.

  2. Γς said

    Καλημέρα

    Τι θέλει και μπλέκει με τα Μαθηματικά;
    Αντί να πάρει την μπαγκέτα και να μας πει για τη μουσικότητα της ελληνικής γλώσσας

  3. dryhammer said

    2. >…να πάρει την μπαγκέτα…

    και να φτιάξει κάνα σάντουιτς διότι καλύτερα να μασά (που κι αυτό κάνει…) παρά να μιλά.

    Καλημέρα.

  4. Γς said

    2:

    Σας έφρτιαξα λιγούρια…

  5. leonicos said

    Καλημέρα

    Προοδεύω. Θυμήθηκα να πω καλημέρα

    Οπότε λέει το ένα παιδί: Τι το θείον; και απαντάει το άλλο παιδί: Το μήτε αρχήν έχον, μήτε τελευτήν,

    Είναι προφανές ότι αυτές οι ερωτήσεις δεν προέρχονται απο απορίες των παιδιών, ούτε οι απαντήσεις είναι απαντήσεις παιδιών, ακόμα κι αν ρωτήσεις ένα παιδάκι, »τι είναι ο Θεούλης’ θα σηκώσει το χέρι του αι θα δείξει τον ουρανό, βέβαιο ότι απαντάει. Το ζω άλλωστε από τα μέσα. Όλα τα πιτσιρίκια ξέρουν ‘πού είναι ο Ιεχωβά’ και ποιος είναι ο Ιεχωβά’ απάντηση ‘ο πατέρας μας’ αλλ’ ασφαλώς δεν κατανοούν τις θεολογικές λεπτομέρειες.

    Το χειρότερο είναι ότι δεν καταλαβαίνει η ίδια πόσο εώλο είναι το παράδειγμα της, ούτε κανένας θα τόλμησε να της το πει.

  6. Η καθηγήτρια της κόρης ενός φίλου σε δημόσιο σχολείο στα Χανιά διδάσκει βιολογία, αν και γεωλόγος. Επικίνδυνη, αντιεμβολίστρια, άσχετη γενικά με τις θετικές επιστήμες, τόσο που την ανικανότητά της την καταλαβαίνουν ακόμα και παιδιά γυμνασίου, μεταδίδει στους μαθητές της ό,τι μπούρδα κυκλοφορεί στο διαδίκτυο κι έχει φανταχτερό περιτύλιγμα. Κι αν τολμήσει να την αντικρούσει κανείς, με ευγενικό και ήπιο αλλά ουσιαστικό τρόπο και επιχειρήματα, βγάζει και όλα τα ψυχολογικά και την υστερία της στα παιδιά.

    Δεν είναι μόνο τα ιδιωτικά και οι σελέμπριτιζ, είναι, δυστυχώς, μια πραγματικότητα. Ανέκαθεν ήταν έτσι, και πολλοί δικοί μας δάσκαλοι. Απλώς δεν ήταν πάντα εύκολο το φακτ τσέκιν, ενώ περιβαλλόνταν από αυθεντία ο δάσκαλος. Σίγουρα πιο αγράμματοι ήταν παλιότερα, κι οι δάσκαλοι κι όλος ο κόσμος, και δεν εννοώ πριν από αιώνες, αλλά ακόμη και πριν 30-40 χρόνια.Τους Γκαίτε και τους δασκάλους του Αϊνστάιν και τα άνω-θρώσκω τα έχουν φάει γενιές και γενιές. Η κλειστή πόρτα της σχολικής αίθουσας μπορεί να είναι κι ευλογία και κατάρα, δυστυχώς.

  7. dryhammer said

    5. Το χειρότερο είναι ότι (φοβάμαι πως) καταλαβαίνει πόσο έωλο είναι το παράδειγμα της, αλλά αφού κανένας δεν τόλμησε να της το πει, δώστου …

  8. leonicos said

    Τα περί ορολογία κλπ είναι σαχλαμάρες

    Όταν οι έλληνες δημοιουργουσαν επιστήμη, έφτιαχναν και την ορολογία.

    Τώρα δεν δημιουργούν επιστήμη, άρα δεν φτιάχνουν και ορολογία.

    Το ότι διασώθηκαν ελληνικά μορφήματα στη διεθνή ορολογία οφείλεται στο γεγονός ότι τα είχαν υιοθετήσει οι Ρωμαίοι, πέρασαν στους λόγιους του μεσαίωνα και διατηρούνται επειδή είναι βολικά. Όταν δεν είναι δεν χρησιμοποιύνται και υπάρχουν πολλά παραδείγματα. Πολλες φορές μάλιστα συμβαίνει και το αντίθετο. Ελληνοποιούμε ξένους όρου όπως το έκλουμα, που το κατασκεύασαν αμερικανοί από το εκλούω.

  9. dryhammer said

    6. > … μεταδίδει … ό,τι μπούρδα κυκλοφορεί (σε) φανταχτερό περιτύλιγμα. Κι αν τολμήσει να … αντικρούσει κανείς, με … ουσιαστικό τρόπο και επιχειρήματα, βγάζει … όλα τα ψυχολογικά και την υστερία …

    Συγνώμη, αυτό δεν κάνει χρόνια τω χρονώ κι ο Άδωνης (κι ο Βελόπουλος κι ο κάθε …) και κοίτα που φτάσανε.

  10. Πέπε said

    Καλημέρα.

    Η όλη φάση θυμίζει τον τύπο με την άμαξα που γυρνάει στα πανηγύρια και διαφημίζει το θαυματουργό σιρόπι που θεραπεύει κάλους, φαλάκρα, χολέρα και πρεσβυωπία.

    Αλλά όταν μιλάει κάποιος επί μία ώρα και 26′, έστω και κατά τύχη θα πει και κάτι σωστό κάποια στιγμή.

    Λοιπόν, ας δούμε λίγο αυτό:

    > > Ίσως αξίζει να συζητηθεί αν είναι παιδαγωγικά σωστό να διδάσκονται τα παιδιά αρχαία ελληνικά, φυσικά με τη μορφή παιχνιδιού, με τραγουδάκια και αινίγματα, από το νηπιαγωγείο, αλλά αυτό θα χρειαζόταν χωριστό άρθρο. Από τη μια, σχεδόν κάθε δραστηριότητα που κάνουν τα παιδιά στην ηλικία αυτή είναι ωφέλιμη και κάτι θα τους αφήσει, από την άλλη αναρωτιέμαι αν κάνουν τίποτα περισσότερο από το να παπαγαλίζουν αρχαίες φράσεις.

    Αν απλώς παπαγαλίζουν, δε φταίνε τα αρχαία γι’ αυτό, φταίνε οι σχολές τους. (Και μου κάνει εντύπωση το περιεχόμενο των «διαλόγων», θυμίζει λεύκωμα του μεσοπολέμου: τι είνε έρως;). Αλλά μην ξεχνάμε ότι τα πρώτα βήματα στην κατάκτηση της μητρικής γλώσσας γίνονται διά του παπαγαλίζειν. Προσωπικά θεωρώ ότι το παπαγαλίζειν είναι πολύ σπουδαία και αδικημένη μέθοδος. Φυσικά, αν μένεις στην παπαγαλία τα αποτελέσματα θα είναι όπως αν τρως όλα τα φαγητά μόνο με πιρούνι, αλλά αν τη μέρα της σούπας σού κολλήσει το στομάχι στην πλάτη αυτό δε σημαίνει ότι το πιρούνι είναι κακό εργαλείο.

    Αυτά περί παπαγαλίας. Όσο για τα ίδια τα αρχαία, το να μάθεις μια γλώσσα εξ απαλών ονύχων είναι αναμφισβήτητα χρήσιμο, πολύ πιο πέρα από το γενικό «κάθε δραστηριότητα μπορεί να είναι χρήσιμη». Όχι πως είναι λειψός όποιος δεν ξέρει αρχαία, αλλά δεν ξέρω κανέναν που να τα έμαθε και να ζημιώθηκε. (Εννοώ να ζημιώθηκε από την ίδια τη γνώση – άλλο αν στη διαδικασία της εκμάθησης ζημιώθηκε από κακές μεθόδους). Ειδικά δε για τα αρχαία ελληνικά σε Έλληνες: κατ’ ανάλογο τρόπο όπως λέγεται ότι τα εκ γενετής δίγλωσσα παιδιά αποκτούν ιδιαίτερη ευχέρεια στην εκμάθηση ξένων γλωσσών (επειδή ασκούνται από πολύ μικρά στην ιδέα και την πράξη ότι το ίδιο πράγμα λέγεται έτσι εδώ αλλά αλλιώς αλλού), έτσι και το να μάθεις πλάι στα ελληνικά σου και άλλα ελληνικά πιστεύω ότι σίγουρα ανοίγει το μυαλό. Δεν είναι τα αρχαία αυτά καθ’ εαυτά, δεν είναι η ανάγκη να διαβάζεις Πλάτωνα ή Ευαγγέλια στο πρωτότυπο ή να μιλάς με …Βέλγους. Είναι να καλλιεργήσεις τη γλωσσική ευελιξία: ότι αν μια κουβέντα στα ελληνικά δεν είναι έτσι ακριβώς όπως τη λένε ο μπαμπάς σου και η μαμά σου, μπορεί παρά ταύτα να είναι κατανοητή. Άνθρωποι που δεν καταλαβαίνουν παρά μόνο το λεξιλόγιο, τη γραμματική και τη σύνταξη μιας αυστηρά συγκεκριμένης εκδοχής της γλώσσας τους σίγουρα υπάρχουν, και αυτοί χάνουν πολλά.

    Όλα αυτά δε γίνονται λιγότερο ορθά από το γεγονός ότι σε συγκεκριμένες περιπτώσεις η αρχαιομάθεια γίνεται εργαλείο ελληνοκεντρικής, εθνικιστικής και ρατσιστικής ιδεολογίας.
    ______

    Πάντως ρε παιδί μου, αν η διάλεξη γινόταν κανονικά σε φυσικό χώρο (αν δεν είχαμε καραντίνα), ποιος θα πήγαινε εκτός από όποιον είναι εκ προοιμίου πεισμένος για όσα πρόκειται ν’ ακούσει;

  11. tryfev said

    Νίκο μου, εξαιρετικό κείμενο.

    Κλασική περίπτωση «Ελληνοβαρεμένης» και πλασιέ προγραμμάτων αμορφωσιάς. Αλλά τι περιμένεις; Σύζυγος του Αδώνιδος δεν είναι; «Εκ στόματος κόρακος «κρα» εξελεύσεται». Τουλάχιστον η αείμνηστη Τζιροπούλου ήταν και φιλόλογος.

    Μου κάνει εντύπωση όμως το γεγονός ότι δεν σχολίασες όσα είπε για τους στίχους που απαγγέλλουν από μνήμης οι ξένοι και για την μετάλλαξη του Θουκυδίδη σε τραγικό ποιητή, του οποίου οι στίχοι ακούγονται από τα στόματα των αλλοδαπών μαζί με τους ομηρικούς και τους αισχύλειους.

    Και τι δεν θα έδινα για να ακούσω ….στίχους του Θουκυδίδη απαγγελλόμενους σε σπασμένα αρχαία ελληνικά, συνοδεία ορχήστρας διευθυνόμενης από την Κυρία Ευγενία Μανωλίδου.

  12. nikiplos said

    Καλά κρατήστε και καμία πισινή για τις μουσικές σπουδές της σελεμπριτούς. Και δεν τα λέω μόνο εγώ, αλλά δεκάδες μουσικοί που είχαν την «τύχη» να αλληλεπιδράσουν μαζί της…

  13. 6: Άλλωστε διδάκτορας φιλοσοφίας, καθηγήτρια σε πειραματικό που γίνεται πρότυπο τώρα από την υπουργό, είναι και η κυρία Τασούλα με τα τριάρια του Ομήρου, και σε μαθηματικό συνέδριο είχε εγκριθεί η ανοησία της

  14. Γς said

    5:

    >Το χειρότερο είναι ότι δεν καταλαβαίνει η ίδια πόσο εώλο είναι το παράδειγμα της, ούτε κανένας θα τόλμησε να της το πει.

    Μερακλώθηκα γμτ

  15. dryhammer said

    11. >….στίχους του Θουκυδίδη απαγγελλόμενους σε σπασμένα αρχαία ελληνικά, συνοδεία ορχήστρας διευθυνόμενης από την Κυρία Ευγενία Μανωλίδου

    Πεθαίνεις πιο σιγά με τα ναρκωτικά,
    μα τελευταία τα ‘χουνε κι αυτά πολύ νοθέψει.

    Δεν σχολιάζω άλλο…

    …το παράχεσα! (Συγνώμη πρωί πρωί)

  16. Πέπε said

    @11
    > > …στίχους του Θουκυδίδη…

    Αυτό το προσπέρασα χωρίς να το παρατηρήσω. Θεϊκό!!! 🙂 🙂

  17. […] Πριν από μια βδομάδα ακριβώς, η κ. Ευγενία Μανωλίδου, σύζυγος του υπουργού Άδωνη Γεωργιάδη και διευθύντρια πλέον (αν κατάλαβα καλά) της “σχολής” “Ελληνική Αγωγή”, έδωσε μια διάλεξη στο “κολέγιο” BCA με θέμα “Τα αρχαία ελληνικά, γλώσσα του μέλλοντος”. Φυσικά διαδικτυακή διάλεξη, όπως αρμόζει σε καιρούς πανδημίας. Έτυχε να δω αναγγελία της εκδήλωσης και το θέμα… — Weiterlesen sarantakos.wordpress.com/2020/04/30/manolidou/ […]

  18. sarant said

    Kαλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    6 Και δεν είναι η μόνη…

  19. leonicos said

    Από εκεί και πέρα, θα μιλήσω για κατασ΄τασεις που έχω βιώσει, είτε μου τις επέβαλαν είτε τις προκάλεσα.

    Τα παιδιά μπορούν να μάθουν να μιλανε οποιαδήποτε γλώσσα, με την προϋπόθεση ότι ζουν σε επριβάλλον που τη μιλάει. Αλλιώς ΔΕΝ γίνεται. Κι επειδή δεν υπάρχει περιβάλλον, (μέχρις ότου το διαμορφώσει η λεγάμενη) που να μιάει αρχαία Ελληνικά, αυτό δεν μπορεί να γίνει. Το ίδιο ισχύει και για τα κλασικά εβραϊκά του Τανάχ.

    Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι τα παιδιά δεν μπορούν να καταλαβαίνουν κάτι που διαβαζουν ή ακούνε, ακόμα και σε μια νεκρή γλώσσα

    Στο νηπιαγωγείο έτσι μάθαμε να διαβάζουμε σε ηλικία 4 ετών. Έλεγε ο ραββίνος, ο αξιομνημόνευτος Μπαρζιλάι, που εκτός που με αγαπούσε, άντεχε ακομα και τη μάννα μου να του κάνει παρατηρήσεις.
    μπερεσιτ μπαρά ελοχίμ ετ α σαμάι βεετ αάρετς
    κι εμείς επαναλαμβάνεμε, δείχνονταςμε το δάχτυλο την κάθε λέξη. Σε δυο μήνες με τρεις ειχαμε μάθει να διαβαζουμε ακόμα και αφωνηέντηστο.
    Αφού μαθαίαμε το κάθε στίχο απ’ έξω, ξεχωρίζαμε Α) τι καταλαβαίνουμε Β) τι μαντεύουμε ή υποπτευόμαστε, κάτιπ ου να μοιάζει… Γ) τι δεν ξέρουμε
    Διευκρινίζονταν, κατά κάποιον τρόπο, και προσχωρούσαμε στον επόμενο

    Στην αρχή το Α ήταν μηδαμινό, το Β επίσης και το Γ τεράστιο. Σιγα σιγά, το Α μεγάλωνε, το Β λιγότερο και το Γ μειωνόταν. Έφτασε η στιγμή που το Γ μηδενίστηκε. Η ίδια διαδικασία ακολουθήθηκε, ήμασταν πια στο σχολείο όπου διδάσκονταν τα εβρα¨κά εκτός προγράμματος, με τα αραμαϊκά, για το Ταλμούδ. Δτη συνείδησή μας είναι »μία γλώσσα» ενώ είναι τοις πάσι γνωστό ότι αυτό δεν συμβαίνει.

    Και ήρθε η ώρα που είχα κι εγώ παιδιά. Πρόλαβα και το δεύτερο παιδί της Φωτεινής βρέφος. Με την πρώην, που δεν ήταν κι εβραία, αποφασίσαμε να μην απασχολήσουμε τα παιδιά με την εβραϊκή, και δεν ξέρω αν κάναμε καλά. Αλλά τους άρχισα αρχαία, Όμηρο, με την ίδια διαδικασία. Τότε κατάλαβα ότι είναι πιο εύκολο να τον καταλάβεις στο πρωτότυπο παρά από μετάφραση, και τότε κατάλαβα πόσο όμορφη είναι αυτή η γλώσσα. μπορεί να μην είναι θείκή ή ό,τι άλλο, αλλά είναι μια καταπληκτικά δυνατή και όμορφη γλώσσα, κι επ’ αυτού δεν δέχομαι αντιρρήσεις.

    Έχω αναφέρει για το κοριτσάκι που μου είπε ότι ‘το κε΄μενο της δημιουργεί εικόνες ενώ η μετάφραση όχι’
    Επειδή μαζί μου έκανε μόνο το κείμενο. Της το απήγγελα, το επαναλάμβανε και Α, Β, Γ. Σε λίγο θα σκόνταφτε και κάποια κίκυν (κῖκυς, αλκή, τσαγανό)ή άλλα άπαξ λεγόμενα, και δεν αθ εντυπωσιαζόταν από καμιά ιδιοτυπία. Στο σχολείο διδάχτηκε αρχαία με τη γνωστή μέθοδο, και γελούσε. Είχε μάει την ορολογία του Συντακτικού και την τυπική γραμματική για πλάκα από το καλοκαίρι. κούφανε τη ν καθηγήτριά της όταν ανέφερε τις εξαιρέσεις του ἀροω.

    Συμπέρασμα: Άλλο το να λέμε κοτσάνες και άλλο το να διδάσκουμε.

    Δυστχώς και τα δύο είναι εφικτά

  20. sarant said

    12 Τις μουσικές της επιδόσεις δεν μπορώ να τις κρίνω, οπότε περιορίζομαι σε όσα μπορώ να κρίνω 🙂

  21. Νίκο προσπέρασες τη διόρθωση του #1 🙂

  22. leonicos said

    10 Πέπε

    Τα ειπες οπως θα ήθελα να τα έχω πει κι εγώ

  23. voulagx said

    Διόρθωση: «..,αλλά φαίνεται πως κάποιος ακροατής της [έγινε] μια ερώτηση,…» μάλλον «της έκανε μια ερώτηση»

  24. leonicos said

    2 Έδειξες ανωτερότητα και την ανταποδίδω

    Είναι όμως γυναικάρα

  25. voulagx said

    #11 & #15: Του Θουκυδίδη δεν είναι οι παρακάτω στίχοι;

    Δαρείου και Παρυσάτιδος
    γίγνονται παίδες δύο
    την μήνιν άοιδε μοι, Αθηνά
    και τράβα για την Χίο.

  26. Μυλοπέτρος said

    Πρώτον.
    Αρχαία Ελληνικά δεν υπάρχουν σαν κάτι το ενιαίο. Τόσο τοπικά όσο και χρονικά. Άλλη η Αττική άλλη η αιολική για παράδειγμα, και βεβαίως άλλη η κοινή.
    Δεύτερον
    Αντί να αναμασούμε το πιστεύω τω φίλω (Ζουκης), θα ήτανε απείρως καλύτερο να μαθαίναμε το τί είπανε οι αρχαίοι. Το μονο που μας έμεινε από τα αρχαία (στο αρρένων ξεροσφύρη) είναι οι «κακές» λέξεις από τον Επιτάφιο, τον Ηρόδοτο και από κάποια Ιφιγένεια.
    Καμαρώνουμε το ίδιο τον Σωκράτη και τον Αριστοφάνη, καλώς, και δεν δίνουμε σημασία το αβυσαλαίο μίσος του δευτέρου προς τον πρωτο. Και ακόμα στο ποια κοινωνικά στρώματα εξέφραζε ο ένας και ποια ο άλλος.
    Και αυτά όχι για κανένα άλλο λόγο αλλά για να κατανοήσουμε ότι οι αρχαίες κοινωνίες προχωρούσαν και αυτές, μέσα από τις αντιφάσεις τους.
    Μήπως λοιπόν η εξιδανίκευση της αρχαιότητας, έχει, υπόθεση κάνω, σκοπό ακριβώς το να κάνουμε τα αρχαία και τους αρχαίους γενικά ένα είδος τοτέμ μακριά από κάθε κριτική σκέψη και από επικίνδυνα συμπεράσματα;

  27. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

    Κι οἱ Ἄγγλοι ἀπ’ὅσο ξέρουν τὶς μουσικὲς νότες δὲν τὶς όνομάζουν «ντό, ρέ, μί….) ἀλλὰ μὲ γράμματα τοῦ ἀλφαβήτου. Δὲ γνωρίζω τὶς ἀντιστοιχίες. Ἄρα καὶ ἡ ἀγγλικὴ γλῶσσα ἔχει μουσικὴ δομή 🙂

  28. Πέπε said

    @22
    Κι εσύ Μπάμπη μου! 🙂

    (όχι, αλήθεια)

    @15:
    > > Πεθαίνεις πιο σιγά με τα ναρκωτικά, μα τελευταία τα ‘χουνε κι αυτά πολύ νοθέψει.

    Θουκυδίδης κι αυτό; Από ποιον δίσκο;

  29. sarant said

    23 Μερσί, διορθώθηκε

    21 Δεν το προσπέρασα, ήθελα να το ελέγξω γιατί ήξερα ότι δυο γιοι του Ριτσότι Γκαριμπάλντι είχαν σκοτωθεί στο δάσος της Αργκόν, οπου οι γαριβαλδινοί είχαν βαρύτατες απώλειες.

    Και πράγματι, η Ιταλία ήταν ακόμα ουδέτερη τότε.
    https://en.wikipedia.org/wiki/Garibaldi_Legion_(French_Foreign_Legion)

  30. LandS said

    Έτυχε να δω αναγγελία της εκδήλωσης και το θέμα μού κίνησε την περιέργεια. Η κυρία Μανωλίδου είναι μουσικός και δεν φαίνεται να έχει κάνει φιλολογικές σπουδές

    Θα μου κινούσε περισσότερο την περιέργεια αν τάλε κουάλε φιλόλογος έδινε διάλεξη με τίτλο «τα Αρχαία είναι η Γλώσσα του Μέλλοντος». Πόσα χρόνια καλέ έχει να γραφτεί λογοτέχνημα, χρονογράφημα ή τέτοιο κείμενο στα Αρχαία; Σου δίνω και την Άννα τη Κομνηνή.

  31. Καλημέρα

    Η μπαγκέτα δεν κάνει τον μαέστρο, απόδειξη ο Βαλερύ με την οδοντογλυφίδα του (και χωρίς αυτήν)

    Πριν από χρόνια στα θεατρικά μου γυναίκες με τα χαρακτηριστικά της κ. Μανωλίδου τις έλεγα τζουτζούκες. Αν τα έγραφα σήμερα θα τις έλεγα μπουμπούκες

  32. Πέπε said

    27
    Οι αντιστοιχίες είναι απλές: C είναι το ντο. Λες σι και εννοείς ντο. Ο Αστερίξ στους Βρετανούς.

  33. Το Αλπάιν το έχει βγάλει από το βιογραφικό της, όπως κι άλλα βαρύγδουπα, τάχει μαζέψει σε μια πρόταση.
    Κατά τα λοιπά, Φανταστικό πιλοτικό επεισόδιο…

  34. phrasaortes said

    #1

    Ο Γαριβάλδης συμμετείχε στην δεύτερη φάση του Γαλλοπρωσσικού πολέμου, όμως ένα σύνταγμα Γαριβαλδινών πολέμησε στο πλευρό της Γαλλίας στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Ιταλία μπήκε στον πόλεμο μόλις το 1915, οπότε υπήρχε περιθώριο ενός χρόνου για τους Ιταλούς εθελοντές.

    https://fr.m.wikipedia.org/wiki/4e_r%C3%A9giment_de_marche_du_1er_%C3%A9tranger

  35. CitizenMitsos said

    Το Alpine Universität Zürich δεν έχει ιστοσελίδα επειδή στην ορεινή στάνη που στεγάζεται δεν έχει φτάσει ακόμα το ηλεκτρικό ρεύμα.

  36. dryhammer said

    26. Μόλις πήγα Γυμνάσιο, είχαν γίνει Γυμνάσια – Λύκεια. Στο Λύκειο έγιναν μικτά και πήγα στο …θηλέων (με Μαρμαρινό και Σακκά)

  37. Γιάννης Κουβάτσος said

    Θα το πω στα αρχαία, για να με καταλάβει η κυρία Μανωλίδου: Λίθοι και πλίνθοι και ξύλα και κέραμοι ατάκτως ερριμμένα ουδέν εστι.
    Απαιτώ πρόσκληση της κυρίας στην εκπομπή της Βίκυς Φλέσσα.

  38. 29, 34 Στέκομαι διορθωμένος λοιπόν. Και πάλι νομίζω θα ήταν καλύτερο παράδειγμα η συμμετοχή στον Γαλλοπρωσικό, όντας κοντινότερη χρονικά στον φιλελληνισμό.

  39. Βασίλης said

    @1
    Πολύ σωστά. Μάλιστα, αντίστροφα, υπήρξαν και οι Γάλλοι Ζουάβοι οι οποίοι, λίγα χρόνια νωρίτερα, πολέμησαν (και ηττήθηκαν) στη Ρώμη, στο πλευρό των παπικών δυνάμεων ενάντια στις δυνάμεις του Γαριβάλδι που αγωνιζόταν για την Ένωση της Ιταλίας.

  40. dryhammer said

    28β. Θυμάμαι πως έβγαζε δίσκο, αλλά ποιος ήτανε θα σε γελάσω

  41. Βασίλης said

    Για να μην ξεχνάμε και μια άλλη -διεστραμμένη κατά τη γνώμη μας- μορφή διεθνισμού και «φιλο»…: την αρκετά μαζική συμμετοχή Ευρωπαίων και Ασιατών μουσουλμάνων (και ασπασθέντων το Ισλάμ πρόσφατα) στο πλευρό των φανατικών ισλαμιστών του ισλαμικού κράτους στη Συρία.
    Η ακόμα τους λιγοστούς (δυστυχώς) λόχους Ευρωπαίων αριστερών εθελοντών που πολέμησαν στο πλευρό των Κούρδων μαχητών στη Ροζάβα (φιλοκουρδισμός)

  42. Reblogged στις anastasiakalantzi50.

  43. sarant said

    41 Το πρώτο που λες έχει θρησκευτική διάσταση

  44. Georgios Bartzoudis said

    «Αναρωτιέμαι αν ποτέ, ο μη γένοιτο, καταργηθεί το άρθρο 16, αν θα είναι έτσι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια που θα ιδρυθούν. Σχολές στις οποίες θα διδάσκουν σελέμπριτι, χωρίς ειδικευση στο αντικείμενο, και θα πλασάρουν ευχάριστους αντιεπιστημονικούς μύθους».

    # Αν έτσι εννοείς τα «ο μη γένοιτο» «ιδιωτικά πανεπιστήμια», καλώς τα απεχθάνεσαι! Αν όμως τα …φανταστείς καλλίτερα (ή έστω ισάξια) με τα δημόσια τοιαύτα τότε κακώς τα απεχθάνεσαι!
    Τους γενικούς κανόνες ίδρυσης και λειτουργίας «μη κρατικών» πανεπιστημίων πρέπει να τους θεσπίσει το κράτος, με βάση τη διεθνή εμπειρία και απαλλαγμένο από πάσης φύσεως συριζίτιδες και μανωλίτιδες. (Ε! κάτι έχουμε να πάρουμε και μεις από τους κουτόφραγκους!).
    Πρόσφατα διάβασα ένα …πεϊπεράκι κάποιου κακομοίρη, με αρκετά …παράσημα (διδακτορικά κλπ) τόσο από κρατικά όσο και από ιδιωτικά ανώτατα ιδρύματα. Τί τα θες, τί τα λες. Τον αράπη κι αν τον πλένεις το σαπούνι σου χαλάς!

  45. Αγγελος said

    (11) «Τουλάχιστον η αείμνηστη Τζιροπούλου ήταν και φιλόλογος.»
    Πιο επικίνδυνος είναι ο αρμόδιος που λέει ανοησίες επί του κατά τεκμήριο αντικειμένου του, π.χ. ένας γιατρός που μιλάει εναντίον του συστηματικού εμβολιασμού, παρά ο άσχετος, απλώς και μόνο διότι ο πρώτος πιο εύκολα γίνεται πιστευτός.

  46. LandS said

    Αν ποτέ, ο μη γένοιτοι, καταργηθεί το άρθρο 16, αν θα είναι έτσι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια που θα ιδρυθούν.

    Σκόιλ ελικικού θα λέμε και θα κλαίμε

  47. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    Γειά σας κι ἀπὸ μένα.

    Δὲν μπορῶ νὰ ἐκφέρω γνώμη γιὰ τὶς μουσικὲς ἢ τὶς φιλολογικὲς ἐπιδόσεις τῆς κ. Μανωλίδου.

    Τὸ μόνο ποὺ θυμᾶμαι ἦταν ἡ συμμετοχή της σὲ κάποιον τηλεοπτικὸ διαγωνισμὸ χοροῦ.

    Οἰ χορευτικὲς της ἐπιδόσεις μὲ εἶχαν ἐντυπωσιάσει, ἰδιαιτέρως ὄταν ἡ ἀμφίεση ἀναδείκνυε τὶς γλουτομηριαῖες περιοχές της.

  48. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    25 Αχρείου και Παρεισάκτιδος θες να πεις.

  49. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    47 Για κάτσε να κάνω ένα τηλέφωνο σε μια κυρία που γνωρίζω…😎

  50. Γιάννης Ιατρού said

    Καλημέρα,

    κάτι διάβαζα τις προηγούμενες μέρες κι αναλογιζόμουν, πότε θα έρθει ο αντίλαλος…😋
    Ε, ήρθε σήμερα, και δικαιολογημένα.👍🤗

    Το παλιό το άρθρο του Κώστα του γερμανομαθούς είναι θησαυρός 🙂

  51. sarant said

    45 Σωστό κι αυτό

    49 🙂

  52. Pedis said

    Ρίχνε φάπες Νικοκύρη, ν’ αγιάσει το χέρι σου να ξεδίνουμε τουλάχιστον με τα μπάζα που μας έχουν κάτσει στο σβέρκο …

    L’eroe dei due mondi

  53. ΚΩΣΤΑΣ said

    Εντάξει, δεν είναι και κανένα πνευματικό ή εκπαιδευτικό ίδρυμα η Ελληνική Αγωγή για να μας απασχολήσουν και σοβαρά τα διδασκόμενα. Κυρίως ο σύζυγος, αρέσκονται σε μια αρχαιολατρία και με αλήθειες και ψεματάκια (άκακα) προσπαθούν να να ωραιοποιήσουν το προς πώληση προϊόν τους.

    Ούτε είναι και προς ποινική καταδίκη αν σ’ αρέσει να καμαρώνεις και προσπαθείς να πείσεις ότι η γλώσσα και ο πολιτισμός των αρχαίων Ελλήνων υπερέχουν όλων των άλλων. Και αυτοί που τα ακούνε και τα διαβάζουν κρίνουν. Ελληνοβαρεμένοι θα πουν κάποιοι, σωστή κριτική θα κάνουν κάποιοι, όπως καληώρα ο Νικοκύρης με τους χόακες που αναδεικνύει, και κάποιοι θα τρελαθούν από τη χαρά τους.

    Όσα κάστρα κι αν είδα κι αν εθώριασα
    σαν της Ωριάς το κάστρο δεν ελόγιασα

    Αυτοί οι στίχοι τι είναι, πραγματολογική αλήθεια; υπερφίαλος κομπασμός; το αφήνουμε έτσι ή το σχολιάζουμε;

  54. Po said

    Έχουμε να κάνουμε με σοφιστές.

  55. Costas X said

    Εντελώς συνειρμικά, ακολουθώντας την εξέλιξη της τρισχιλιετούς λέξης «χορός» (τραγωδίας), που εξελίχθηκε σε «chorus» (ρεφρέν), αλλά και στο νεοελληνικό «χορός» (όρχησις), το μυαλό μου πήγε στο «Dancing with the Stars», όπου η κυρία αποκάλυψε κι άλλο ένα ταλέντο της. Φτιαχτήκαμε μεσημεριάτικα ! 🙂

  56. ΓΤ said

    «Το σχόλιό σας περιμένει έγκριση»

  57. dryhammer said

    55. Πέραν του φυσικού (θέλω να ελπίζω) πλούτου της, όλα τα λεφτά είναι στο πρώτα δλεπτα, εκεί που κατεβαίνει τη σκάλα.
    [Όρχεις η όρχηση με το συμπάθιο]

  58. Costas X said

    53.

    «Όσα κάστρα κι αν είδα κι αν εθώριασα
    σαν της Ωριάς το κάστρο δεν ελόγιασα»

    «Αυτοί οι στίχοι τι είναι, πραγματολογική αλήθεια; υπερφίαλος κομπασμός;
    το αφήνουμε έτσι ή το σχολιάζουμε;» (πιστεύω ότι μιλάτε μεταφορικά)

    Επειδή, συνονόματε, κάναμε από μικροί στο σχολείο ανάλυση και σχολιασμό ποιημάτων, και βέβαια το σχολιάζουμε. Εγώ μικρός θα έλεγα π.χ. «Υπήρχε το κάστρο της Ωριάς ή ήταν μύθος ;» «Πόσα άλλα κάστρα «εθώριασε» ο ποιητής» ;» «Μήπως υπερβάλει ποιητική αδεία ;»

    Έχω ακούσει πολλές φορές Κερκυραίους να λένε «Κάστρα σαν τα δικά μας δεν υπάρχουν», ενώ δεν έχουν δει άλλα κάστρα της Ευρώπης ούτε από φωτογραφία !

  59. Costas X said

    57. 🙂 🙂 🙂

  60. ΓΤ said

    47@

    Μηνολόγιον Μαΐου 2011> 30: Ευγενίας γλουτομηριαίων https://www.youtube.com/watch?v=-m4-ALPVjQQ

  61. Νέο Kid said

    Ελπίζω μόνο να εμφανιστεί ο καπετάνιος για να μάθουμε με ποιους ή ποιες κεράτωσε και κερατώνει η Ευγενία τον Σπυράδωνι…
    Να βγει και τίποτε χρήσιμο απ το σημερινό άρθρο…

  62. ΚΩΣΤΑΣ said

    58 Ναι, συμφωνώ μαζί σου, συνονόματε. Αυτό που ήθελα να πω είναι ότι σε πολλές εκφάνσεις της ζωής, τα δικά μας μάς φαίνονται καλύτερα, ομορφότερα, ανώτερα… κλπ. Γνωστός ο μύθος της κουκουβάγιας με τα παιδιά της και τα περδικόπουλα.

  63. sarant said

    56-60 Ελευθερώθηκε

  64. Πέπε said

    @53
    > > αλήθειες και ψεματάκια (άκακα)

    Δεν είναι άκακα. Έγκακα είναι.

    Έχω ένα φίλο που είναι ο ιδεώδης καταναλωτής και διακινητής, και -όσο μπορεί- παραγωγός, τέτοιων προϊόντων. Ελληνοβαρεμένος, τέρμα ημιμαθής, και καλοπροαίρετος. Κάθε τόσο μού ανακοινώνει με ενθουσιασμό όσα διάβασε για την αρχαιοελληνική προέλευση του αμπεμπαμπλόμ και άλλα παρόμοια. Και βρίσκει κι ο ίδιος διάφορες τρανταχτές (και τρανταχτά άκυρες) αποδείξεις για τη συνέχεια τούτου ή εκείνου από την αρχαία Ελλάδα. Μάλιστα, εδώ που είμαστε Κρήτη, το αγαπημένο μοτίβο είναι τα μινωικά: μινωική λέξη, μινωική συνταγή, μινωικό μονοπάτι, μινωικό μουσικό όργανο.

    Συνήθως προσπαθώ να του πω στα γρήγορα «έλα ρε παιδί μου, δεν είναι έτσι» χωρίς πολλές εξηγήσεις, γιατί αν το αναλύσουμε στα σοβαρά κινδυνεύουμε να τσακωθούμε. Μια φορά όμως κατάφερα να το συζητήσουμε εξαντλητικά, και να μην τσακωθούμε. Είδε λίγο στεναχωρημένος το οικοδόμημά του (ένα επιμέρους οικοδόμημα, όχι το συνολικό βέβαια) να γκρεμίζεται, και στο τέλος σχολίασε: «Δεν πειράζει, άσε με εμένα να τα λέω έτσι. Ποιητικά το λέω! Αφού μου δίνει -εμένα και σε μερικούς άλλους- χαρά να αισθάνομαι κοντά με τους αρχαίους, ποιον βλάφτουμε;»

    Και σ’ αυτό υπάρχει απάντηση, αλλά το κλείσαμε εκεί.

    (Αν κάτσεις να συζητήσεις μαζί του για εθνικισμό και εθνικιστές, θα είναι λάβρος εναντίον τους. Ξέρει ότι ο εθνικισμός είναι κακό. Δεν ξέρει ότι κι ο ίδιος είναι εθνικιστής, γιατί δε βαράει μετανάστες. Και κάθε σύνδεση ανάμεσα στις μινωικές συνταγές και το να βαράς μετανάστες θα του φαινόταν καραμπινάτη συνωμοσιολογία.)

    Πάντως αυτή είναι η περίπτωση όπου μπορείς να πεις ότι ίσως, όντως, τα ψεματάκια είναι άκακα.

    Στην περίπτωση ενός ενεργού ακροδεξιού πολιτικού, και ταυτόχρονα εμπόρου που διαφημίζει την πραμάτεια του, δεν είναι άκακα.

  65. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    Σωστός, Πέπε.

  66. Γιάννης Κουβάτσος said

    47: Δεν τη θυμάσαι και από την πιο ξεφτιλισμένη εκπομπή της ελληνικής τηλεόρασης, τη διαβόητη «Στιγμή της Αλήθειας» στον ΑΝΤ1, το 2009, της οποίας η συνέχεια ματαιώθηκε μετά τη λήξη της πρώτης σεζόν, σύμφωνα με απόφαση του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου, το οποίο θεώρησε την εκπομπή προσβλητική προς την ανθρώπινη αξιοπρέπεια;

  67. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @46. Γιάννη, ἔχω ἐπιλεκτικὴ μνήμη. 😉

  68. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    65 συνέχεια

    Γουστάρουνε τρελά κόψη σπαθιού τρομερή αλλά από εθνικό και αληθές μυρωδιά.

  69. ΚΩΣΤΑΣ said

    64 –> Δεν είναι άκακα. Έγκακα είναι.

    Σεβαστή και η δική σου άποψη,Πέπε, δεν είναι όμως υποχρεωτικό να συμφωνήσουμε. Δεν το συνδύασα και δεν το έκρινα πολιτικά το θέμα. Αναφέρθηκα στους δυο μύθους που αποδομεί ο Νικοκύρης. και είπα στο σχόλιο @62 ότι γενικά υπάρχει η τάση να ωραιοποιούμε ή να και να λέμε και πράγματα που δεν είναι αληθινά, τα παίρνουμε άκριτα όπου τα βρούμε γιατί μας βολεύουν.

    Ούτε υιοθετώ τους μύθους που λέει η Ε.Μ. ούτε έχω καμιά διάθεση να αναλάβω την υπεράσπισή της. Με ενοχλεί όμως ένα γενικότερο γεγονός ως αντίληψη. Έτσι και πεις καμιά καλή κουβέντα για τους αρχαίους, αν δεν έχεις αριστερές περγαμηνές, εύκολα χαρακτηρίζεσαι εθνικιστής, ρατσιστής…

    Μη έχοντας στη δική μου αντίληψη αυτή την τάση, τα χαρακτήρισα ψέματα μεν, άκακα δε. Τι να πω! μπορεί να κάνω και λάθος, δεν διεκδικώ το αλάθητο. Απλά γράφω όπως πραγματικά νομίζω.

  70. dryhammer said

    ΠΙΠΕΡΙ ALERT!!! ΠΙΠΕΡΙ ALERT!!! ΠΙΠΕΡΙ ALERT!!!

    67. Σαφώς η έξοδος του πεπτικού της σωλήνα αποδεικνύεται ανώτερη της εισόδου…

  71. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    70 😂😂😂

  72. Costas X said

    53. & 64. «αλήθειες και ψεματάκια (άκακα)» -> «Δεν είναι άκακα. Έγκακα είναι.»

    Καλά λέει ο κ. Πέπε.
    Πριν από κάποια χρόνια, μια γνωστή, καθηγήτρια δυστυχώς, αποφάσισε να πάει σε κάποια σεμινάρια της «Νέας Ακρόπολης», αν θυμάμαι καλά το όνομα. Το είχα ψάξει τότε και της μήνυσα, μέσω κοινού γνωστού, να μην πάει, γιατί λένε μπούρδες για να μαζεύουν λεφτά. Δυστυχώς άρχισε να πηγαίνει, και αφού πέρασε από διάφορες θεωρίες, ολιστικές θεραπείες, ματζούνια κ.α., σήμερα πιστεύει ότι «η βασιλική οικογένεια της Αγγλίας είναι εξωγήινα ερπετά, η βασίλισσα είναι ο «Μέγας Βάτραχος», και κάθε ήπειρος ελέγχεται από έναν «Μεγάλο Βάτραχο! Δεν δέχεται αντίρρηση, και πιστεύει ότι όσοι δεν τα ξέρουν ή δεν τα πιστεύουν αυτά, είναι πρόβατα επί σφαγή ή έχουν ελέγξει το μυαλό τους !
    Αυτά τα πράγματα δεν έχουν πισογύρισμα για κάποιους, είναι κατήφορος όπως τα ναρκωτικά.

  73. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    24. Ήταν όμως γυναικάρα στα νιάτα της . H Γιάννα Δασκαλάκη -Π Α ήταν πιο γοητευτική .

    Κατς έχουν οι δεξιές που κάνουν τις αριστερές να ζηλεύουν.

    Προσωπικά, για μια βδομάδα θα άντεχα, αν ήμουν φρραγκατος…

  74. Ολγα θεοσωριδου said

    Δεν καταλαβαινω την εμπαθεια του σχολιασμου. Ποιος το εγραψε?

  75. Alexis said

    #69: Άκακα είναι όταν στα λέει ο …ταξιτζής στο ταξί που θα πάρεις ή ένας γραφικός μπάρμπας στο καφενείο.
    Όταν λέγονται από «ειδικούς» σε επίσημα φόρουμ, ή ακόμα χειρότερα από εκπαιδευτικούς στις σχολικές τάξεις, παύουν να είναι άκακα.

  76. ΚΩΣΤΑΣ said

    Μου φαίνεται ότι μερικοί αφορμή περιμένατε για να ξεσαλώσετε και σας την έδωσα εγώ 😉 Αν τα σεξιστικά όμως γίνονταν από άλλους για καμιά αριστερή ύπαρξη, θα ήσασταν σύμφωνοι; 😎

    Λέω να ξεκουραστώ τώρα, συνεχίστε μόνοι. 🙂

  77. spiridione said

    6. Είδα ότι βγήκε και αναρχική συλλογικότητα Άνω Θρώσκω. Λένε βέβαια ότι είναι εσφαλμένη ετυμολογία
    https://anwthrwskw.espivblogs.net/%CF%85%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%BF/%CE%BC%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B5%CF%83/syllogikotitas/

  78. Pedis said

    κατάλαβα ότι παιδάκια από παιδάκια δεν κολλάνε, λέει … επιστημονικά πράγματα.

    αλλά πότε το «περιβάλλον» στον φυσικό ομιλητή βγαίνει άκλιτο;

  79. Χαρούλα said

    ΚΩΣΤΑ χαίρομαι τους ανθρώπους που αγαπούν τον τόπο τους, και εκτιμούν τον λαό και την ιστορία του. Αυτό για μένα, περιέχει πάντα και αναγνώριση των λαθών και αρνητικών για βελτίωση.
    Γιατί όμως εγώ δεν βλέπω στην συγκεκριμένη οικογένεια άδολη αγάπη, αλλά οικονομική εκμετάλευση. Και προσωπική προβολή. Και φυσικά ούτε λόγος για αναγνώριση των εθνικών μας λαθών;
    Ας πήγαιναν χωρίς κάμερες σε νησιά, σε φυλακές, ας έκαναν μια πλατφόρμα εκπαίδευσης, να προωθήσουν την γλώσσα που αγαπούν. Όχι πληρώστε, δείξτε μας στην τβ, να μαζέψουμε και ψηφαλάκια…
    Έχω ξαναπεί, δεν χαρίζω τον πατριωτισμό σε λαμόγια, και αγράμματα εθνίκια. Μην τους δικαιολογείς. Κάποιοι σαν αυτούς, ξεφτιλίζουν έννοιες όπως η αγάπη στην γλώσσα και την πατρίδα.

  80. ΓΤ said

    77@

    Κάτι θα ξέρουν. Γι’ αυτο και γράφουν, κάτω δεξιά, «αγχΩνη». Είναι να μην πιάνει άγχος αυτόν που πλησιάζει στο ικρίωμα;

  81. Γιάννης Κουβάτσος said

    «Έτσι και πεις καμιά καλή κουβέντα για τους αρχαίους, αν δεν έχεις αριστερές περγαμηνές, εύκολα χαρακτηρίζεσαι εθνικιστής, ρατσιστής…»
    Ίσως επειδή δεν λένε απλώς καλές κουβέντες ανιδιοτελώς. Προσπαθούν να αυξήσουν το σπιθαμιαίο ανάστημά τους πατώντας στους ώμους γιγάντων. Η γνωστή ιστορία με τους Παρθενώνες και τα βελανίδια. Και το αν έχει κάποιος αριστερές ή δεξιές περγαμηνές, είναι άσχετο. Το θέμα είναι αν ξέρει για τι μιλάει ή αν απλώς παπαγαλίζει ελληναράδικες μεγαλαυχίες.

  82. Παράδειγμα βράβευσης τύπου «όποιος έρχεται βραβεύεται» για την σπουδαία μουσικό (τόσο στόκος που τόχει και στο άρθρο της στη βίκι):
    The second work, Eugenia Manolides’ La pisanella got the most votes from the audience. With good reason, because it is a really melodic peace, but the jury expected a more complicated and a more ambitious score from the composer, as it was explained by Gergely Kesselyák. However, Eugenia Manolides also received a prize named the ’Popularity Prize’, which was also not in the Competition Call.

  83. Triant said

    Εντός του οικογενειακού τους περιβάλλον!!! Υπουργός παιδείας! Και δεν το διόρθωσε κάν. Ολόκληρη δεξιά, δεν έχει 10-20 ανθρώπους να κάνει υπουργούς;

  84. venios said

    Ως προς τη «μαθηματική δομή» της ελληνικής γλώσσας, στηριγμένη μεταξύ άλλων στη χρήση γραμμάτων για ψηφία, παρατηρώ ότι αυτή η απεικόνιση (όπως και η λατινική) εγκαταλείφθηκε χάριν του θεσιακού συστήματος γραφής των αριθμών, που είναι πιο εύχρηστο για τις πράξεις. Καθώς προέρχεται από την Ινδία, συμπεραίνουμε ότι η Ινδική γλώσσα (μια ινδική γλώσσα, δεν ξέρω ποια ακριβώς, υπάρχουν πολλές) είναι πιο μαθηματική από την ελληνική, Ο.Ε.Δ.

  85. LandS said

    72
    Μεσαίωνας. Είδατε πόσο καλά κρύβει ότι είναι μάγισσα; Στη πυρά για να φύγει ο Σατανάς από μέσα της.

  86. Μαρία said

    38
    Θα ήταν ακόμα καλύτερο να προστεθεί στο γαλλοπρωσικό και η παρισινή κομμούνα.

  87. Avonidas said

    Δεν τη θυμάσαι και από την πιο ξεφτιλισμένη εκπομπή της ελληνικής τηλεόρασης

    Για να πούμε την αλήθεια, ο πήχης βρίσκεται στα Τάρταρα. Η πιο ξεφτιλισμένη ίσως, αλλά όχι με μεγάλη διαφορά 😕

  88. sarant said

    78-83 To έχω στο συρτάρι για το Σάββατο

  89. Antigeist said

    Μπράβο ρε Νίκο και πολύ διπλωματικά τα λες. Για να το πούμε έξω από τα δόντια αυτά τα πράγματα είναι να σε κάνουν να ντρέπεσαι που φέρεις το όνομα «Έλληνας». Εμένα αυτό μου προκαλεί. Δηλαδή τόση κραυγαλέα αντεπιστημοσύνη; Τόση δίψα το κερατό μου να νιώσουμε ότι μας παινεύουν οι ξένοι λες και είμαστε πια ένας λαός από ανασφαλή παιδάρια;

    Στο ζήτημα σύγκρισης των νέων με τα αρχαία, εγώ έχω μια μέση οπτική. Τα νέα ελληνικά είναι πάρα πολύ όμορφα στην καθομιλουμένη της πιάτσας και στην ποίηση (πιστεύω ότι έχουμε από τις καλύτερες ποιητικές επιδόσεις στον κόσμο!) αλλά στην πεζογραφία και στον επίσημο λόγο για μένα είναι η πιο κακόγουστη και δύσκαμπτη γλώσσα που γνωρίζω. Ακόμα και τη καθαρεύουσα του Βατάλου πιο καλόγουστη τη βρίσκω από τα ελληνικά που ακούς και διαβάζεις στα μέσα. Ούτε για αστείο δεν συγκρίνονται από άποψη λογοτεχνικής ποιότητας (πάντα στο πεδίο της πεζογραφίας) τα αρχαία με τα νέα. Φαντάζεστε τον Δημοσθένη να αγορεύει στα νέα; Εμένα μου γίνεται η τρίχα κάγκελο και μόνο που το σκέφτομαι.

  90. Georgios Bartzoudis said

    55, Costas X said…..

    # Χαλάλι της! Ότι θέλει ας λεει κι ας …κάνει!

  91. …Οπότε λέει το ένα παιδί:
    Τι το θείον;
    και απαντάει το άλλο παιδί:
    Το μήτε αρχήν έχον, μήτε τελευτήν, …

    …και φυσικά απαντάει λάθος, διότι η σωστή απάντηση είναι
    «Χυμικόν στοιχείον» (σικ*)

    ____________
    * εν’ τάιρντ;

  92. ΚΩΣΤΑΣ said

    Επανήλθα. Πληρώνεται από το ελληνικό δημόσιο, τα προβάλλει στην ΕΡΤ, τα βλέπουν χιλιάδες τηλεθεατές. πείτε και γι΄αυτόν κάτι… 😉

    Χαρούλα, δεν υποστηρίζω τα λάθη και τις ανακρίβειες που λέει η εν λόγω κυρία, λέω όμως ότι μερικές φορές η επικρίσεις μας είναι επιλεκτικές, αναλόγως με το πόσο προοδευτικοί είναι. 😂

    https://www.mixanitouxronou.gr/oti-ine-o-nous-ke-i-kardia-gia-ton-anthropo-ine-ke-i-ellada-gia-tin-ikoumeni-gkete-o-piitis-pou-ekane-moda-ton-archeoelliniko-politismo-sti-germania/

  93. Γς said

    91::

    Το θείον. ο θείος κι η θεία Μαρία

  94. Βασίλης said

    Στα όσα επιβαρυντικά για το ζεύγος Αδώνιδος + Ευγενίας αναφέρει ο κ. Σαραντάκος στο παρόν άρθρο, επιτραπήτω μοι να προσθέσω και το εξής: Σύμφωνα με την επί του Όρους Ομιλία του Κυρίου Ημών Ιησού Χριστού, ο Άδωνις είναι ΜΟΙΧΟΣ, και μόνο που ενυμφεύθη μία διαζευγμένη: Ως γνωστόν, η Ευγενία επί 10 και πλέον έτη υπήρξε σύζυγος του μεγάλου Ελληνοαμερικανού ζωγράφου Θεοδώρου Μανωλίδη.

    Λέει ο Χριστός μας στο Ευαγγέλιο του Λουκά 16,18: «Πάς ο απολύων την γυναίκα αυτού και γαμών ετέραν μοιχεύει, και πάς ο απολελυμένην από ανδρός γαμών μοιχεύει.»

    που σε μετάφραση του Ιωάννου Κολιτσάρα σημαίνει:

    «Τωρα ο νέος νόμος του Θεού εφαρμόζεται αυστηρότερον. Καθένας που χωρίζει την γυναίκα του και νυμφεύεται άλλην, διαπράττει μοιχείαν. Και καθένας που νυμφεύεται γυναίκα διαζευγμένην από τον άνδρα της, διαπράττει μοιχείαν.»

    Και για τους αγγλομαθείς: «Anyone who divorces his wife and marries another woman commits adultery, and the man who marries a divorced woman commits adultery.»

    ΔΗΛΑΔΗ, σύμφωνα με την διδασκαλία του Κυρίου μας, ο Άδωνις διέπραξε ΔΙΠΛΗ μοιχεία νυμφευόμενος την Ευγενία: Χώρισε την πρώην σύζυγό του, Μαρία Φρονιμίδου (θυγατέρα του παλαιού τερματοφύλακος του Ολυμπιακού, Γιάννη Φρονιμίδη) και ενυμφεύθη την απολελυμένη (= διαζευγμένη) από τον ζωγράφο Μανωλίδη, Ευγενία

    Κι επειδή ο κύριος Νίκος στο σχόλιο 24 έχει την ειλικρίνεια να παραδεχτεί πως δεν είναι σε θέση να κρίνει τις μουσικές σπουδές της Ευγενίας, ας δεί αυτό το βίντεο του Ιουλίου 2016, όπου η Ευγενία δίνει συνέντευξη στον Άδωνι και εξηγεί με το νί και με το σίγμα όλες τις λαμπρές μουσικές σπουδές που έκανε στα μεγαλύτερα κονσερβατουάρ των Ηνωμένων Πολιτειών, αναλώμασι του (κατά 36 έτη μεγαλύτερου) τότε συζύγου της, Θεοδώρου Μανωλίδη

  95. sarant said

    94 Κι αλλο κεφάλι του Λερναίου;

  96. ΚΩΣΤΑΣ said

    Πάρτα, Κιντ!!! 😜

  97. 95 Και δε μπορείς να βασιστείς στον Ιό-λαο τέτοιους καιρούς. Ό,τι κάνεις μόνος σου.

  98. O αχρείος και η παρεισάκτις που έλεγα πιό πάνω. Στο μεταξύ, από την πάνω αριστερή γωνία του βίντεου προκύπτει πως ούτε τη γενική του ονόματός του δεν ξέρει ο αρχαιοπώλης.

  99. Γιάννης Κουβάτσος said

    Πόσα απλησίαστα για τους παραμυθοδίαιτους Ελληναράδες εκφράζει σ’ αυτό το υπέροχο ποίημα από τις «Μαρτυρίες» ο Ρίτσος…

    Αρχαίο θέατρο

    Όταν, κατά το μεσημέρι, βρέθηκε στο κέντρο του αρχαίου θεάτρου,
    νέος Έλληνας αυτός, ανύποπτος, ωστόσο ωραίος όπως εκείνοι,
    έβαλε μια κραυγή (όχι θαυμασμού· το θαυμασμό
    δεν τον ένιωσε διόλου, κι αν τον ένιωθε
    σίγουρα δε θα τον εκδήλωνε), μια απλή κραυγή
    ίσως απ’ την αδάμαστη χαρά της νεότητάς του
    ή για να δοκιμάσει την ηχητική του χώρου. Απέναντι,
    πάνω απ’ τα κάθετα βουνά, η ηχώ αποκρίθηκε —
    η ελληνική ηχώ που δε μιμείται ούτε επαναλαμβάνει
    μα συνεχίζει απλώς σ’ ένα ύψος απροσμέτρητο
    την αιώνια ιαχή του διθυράμβου.

  100. voulagx said

    #98 Πετας στα αρχαια βλέπω, εγω ημουν σκραπας.

  101. Παρηγορήσου Βουλάγξ, ήμουνα σκράπας στα άλλα.

  102. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    72. Κατι έχουν οι δεξιές που κάνουν τις αριστερές να ζηλεύουν.

    Προσωπικά, για μια βδομάδα θα άντεχα, αν ήμουν φραγκατος…

    Αν ισχυουν τα παρακατω θα ‘πρεπε να ημουν εκατομμυριούχος 🙂
    Οι ευπορες αριστερες σχετιζονται με συνομηλικους ή λιγο μικροτερους.

    ΥΓ ΕΛΛΑΔΑ 05|11|2012 | 09:43

    ¨Στη λίστα Λαγκάρντ αναγράφεται και το όνομα του Θόδωρου Μανωλίδη, πρώην συζύγου της Ευγενίας Μανωλίδου, νυν συζύγου του Αδωνι Γεωργιάδη.

    Οπως αναφέρει το Βήμα της Κυριακής η κυρία Μανωλίδου λέει ότι δεν έχει καμία σχέση με τους λογαριασμούς του πρώην συζύγου της.

    Αντίθετα, ο Αδωνις Γεωργιάδης είπε ότι ο πρώην σύζυγος της Ευγενίας είναι ζωγράφος, δισεκατομμυριούχος και ζει μονίμως στο Μονακό.

    Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/news/75127/%CF%80%CE%BF%CE%B9%CF%8C%CF%82-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CE%BF-%CF%80%CF%81%CF%8E%CE%B7%CE%BD-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B5%CF%85%CE%B3%CE%B5%CE%BD%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CF%89%CE%BB%CE%AF%CE%B4%CE%B7-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%B2%CF%81%CE%AF%CF%83%CE%BA%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CF%83%CF%84%CE%B7-%CE%BB%CE%AF%CF%83%CF%84%CE%B1-%CE%BB%CE%B1%CE%B3%CE%BA%CE%AC%CF%81%CE%BD%CF%84

  103. Costas X said

    94. «… ο απολελυμένην από ανδρός γαμών μοιχεύει.»

    Αν δεν γαμεί, πάλι μοιχεύει ; (θεολογικά και ήρεμα ρωτάω)

  104. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    102 . 72 => 73

  105. dryhammer said

    Το ψάρεμα θα επιτρέπεται από Δευτέρα;

  106. 102 > Στη λίστα Λαγκάρντ αναγράφεται και το όνομα του Θόδωρου Μανωλίδη, πρώην συζύγου της Ευγενίας Μανωλίδου, νυν συζύγου του Αδωνι Γεωργιάδη.

    Με μπέρδεψες λίγο αλλά βάσει των γνωστών στοιχείων καταλήγω πως ο Θ.Μ. ΔΕΝ είναι νυν σύζυγος του Α.Γ.

  107. leonicos said

    25 Voulagx

    Τί λες, βρε αγράμματε!

    Του Θουκυδίδη είναι

    Ο Μἀϊος μάς έρχεται, εμπρός βήμα ταχυ
    να τον προϋπαντήσομε παιδιά, στην εξοχή
    Ο Μάιος μάς έρχεται με πούλουδα και κρίνα
    στεφάνια για να πλέξομε όμορφα μ’ εκείνα
    Εμπρός για την Πρωτομαγιά κορίτσια και αγόρια
    τώρα που μας βρήκανε του κορονογιού τα ζόρια

    Μετά τον Θουκιδίδη, ο επόμενος ποιητης είναι ο Τζι

  108. leonicos said

    Διάβαζε Θουκυδίδη

    ούτε δημοτικός υπάλληλος να ήμουνα υπεύθυνος για τιην ονοματοδοσια των δρόμων

  109. dryhammer said

    106. Αφού έχει παιδιά κι από τους δύο, ο Θ.Μ. και ο Α.Γ. είναι μεταξύ τους αλληλέγκυοι.

  110. leonicos said

    106
    ΣτοΔγιαλοΧτηνος

    Τελικά έχεις μυαλό και δεν σου φαινόταν

  111. leonicos said

    103 Ήταν τότε που απαγορευόταν να παντρευτείς διεζευγμένη. Μόνο παρθένα

    Σαν την εν λόγω κυρια. λες ο μπουμπούκος να…..

    Δεν μου φαίνεται, γι’ αυτό λυσσάει

    Δεν βλέπεις που εγω δεν λυσσάω;

  112. 110 Λεώνικε, άμα το μυαλό φανεί, δεν το έχεις πιά.

  113. 109 Τα παιδιά της είναι ετεροφαλλή αδέρφια.

  114. Γιάννης Ιατρού said

    Μου κάνει εντύπωση που προηγουμένως δεν αναφέρθηκε η ομολογία του Άδωνι, πώς την νυν κυρά του την «έριξε» (με αιτιατική το συντάσσω, ρεμάλια😂) με/σε συζητήσεις ιστορικού 😍🎈🤩📚περιεχομένου (ποιος ξέρει τι θα της είπε από την Μυθολογία, με τον Δία και λοιπές δυνάμεις😉😎). Υπάρχει και σε βίδεον στο «ΜΜΦ => Μεγάρο Μουσικής των Φτωχών*»

    * Εκεί που πάνε οι χαμηλοσυνταξιούχοι και γενικά τα φτωχόπαιδα κι ακούν καμιά όπερα κλπ., ξέρετε…😉

  115. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @105. Τὸ ἐρασιτεχνικὸ ψάρεμα ἀπαγορεύεται τὸν μήνα Μάιο (ἐδῶ καὶ κάμποσα χρόνια), ἀλλὰ
    μὲ τὴν μερικὴ ἄρση τῶν μέτρων πρέπει νὰ ἐπιτρέπεται τὸ μπάνιο.

    Ἂς τὸ ἔχει ὑπ᾿ ὅψιν του ὁ Νικοκύρης . 😉

  116. sarant said

    115 To μπάνιο ενεργοποιήθηκε από σήμερα, κατόπιν ειδικής αδείας από τον Nick Hard

  117. dryhammer said

    115. Οπότε το 103 δεν έχει απάντηση…

  118. CastellaThrylos said

    Τριάντα χρόνια οπαδός του Ολυμπιακού, δεν ήξερα ότι ο Φρονιμίδης ήταν πεθερός του Άδωνη

  119. gbaloglou said

    Πρώτη φορά ακούω τον όρο «Little Greeks», αλλά πάντοτε αναπολώ την συνάντηση μου με έναν από αυτούς: είχε χαλάσει το αυτοκίνητο μου μακριά από την πόλη μου, και κατά την διάρκεια της μακράς και μεταμεσονύκτιας επιστροφής με ταξί ο πολύ Χριστιανός οδηγός άρχισε να μου μιλάει περήφανος για τα Βιβλικά Ελληνικά που μάθαινε …μόλις έμαθε ότι ήμουν Έλληνας — δεν το(ν) ξεχνώ με τίποτα, πέραν πάσης νοσταλγίας και παντός πατριωτισμού … συγκινούμαι!

  120. argyris446 said

    Reblogged στις worldtraveller70.

  121. ΣΠ said

    Μου έκανε εντύπωση ότι τα παιδιά από το Βέλγιο μιλάνε τα αρχαία ελληνικά με την σύγχρονη προφορά και όχι με την ερασμιακή.

  122. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Τα «αρχαία» ήταν αφορμή κι αιτία που συναντήθηκε το ζεύγος. Πότε λέει ότι πήγε τα παιδιά της στη σχολή να μάθουν αρχαία, πότε ότι πήγε η ίδια να μάθει αρχαία και πότε ότι είχε γράψει ένα cd ,με αρχαίους ύμνους που ήθελε να το κυκλοφορήσει από βιβλιοπωλείο και πήγε στου Άδωνη που είχε εκδόσεις αρχαίων. Όπως και να ΄χει, έκτοτε εντρύφησε ,διδάχτηκε, έγινε ιέρεια αρχαιογνωσίας σ΄αυτόν το ναό του (αρχαίου) πνεύματος και τώρα ήρθε η ώρα να διδάξει κι αυτή.
    Τώρα για δυο σκόιλ ελικικου… ασήμαντα λαθάκια… Δε μίλησε και για Μέτζη του Νεούκτη… 😦

  123. nikiplos said

    98@, μωρέ την ξέρει ο παγαπόντης! Ξέρει όμως και αυτούς στους οποίους απευθύνεται… Αν την γράψει σωστά, δεν πρόκειται να καταλάβουν για ποιόν μιλάει…

  124. Μαρία said

    121
    Και παρατονίζουν.

  125. Χαρούλα said

    #103 ως 113 είστε άπαικτοι!
    Φοβερος διάλογος! Μπράβο!
    Αιξ-αιρετικός όπως και ο προχθεσινός.

  126. ΓΤ said

    122@

    το οποίον cd στο σάιτ της «Ελληνικής Αγωγής» μοστράρεται ως «σύμπακτος δίσκος»…

  127. ΓΤ said

    Κάποτε με Τζέτζη
    σήμερα με Μέτζη…

  128. sarant said

    121-4 Ισχύει

  129. gbaloglou said

    121 Γράφω αυτήν την εποχή άρθρο Ιστορίας Μαθηματικών στα Αγγλικά … και αναρωτιέμαι αν και πως θα δεχθούν αρχαιοελληνικό κείμενο σε μονοτονικό 🙂 🙂

  130. Γιάννης Ιατρού said

    129: Το θέμα θα έχει ατονίσει μέχρι τότε 😋

  131. Costas X said

    111. Οπότε, μάλλον ούτε …μοιχεύει, ούτε ψαρεύει ! 🙂

  132. Pedis said

    Έχει καθίσει κανείς να μετρήσει πόσες ώρες κατά μέσον όρο την ημέρα αυτός ο τσαρλατάνος δίνει συνεντεύξεις στα κανάλια;

    Διαφημιζει τα μαγαζιά που διατηρεί και διαχειρίζεται τις μπίζνες; Mιλάει για τα προσωπικά του για να δημιουργεί κουτσομπολιό γύρω από το όνομά του σαν στάρλετ;

    Τη δουλειά στο υπουργείο πότε την κάνει; Τα βουλευτικά του καθηκοντα; Την κομματική του δραστηριότητα που είναι και αντιπρόεδρος κόμματος;

    Ποιους έχει βάλει να τού κάνουν τις δουλειες τις οποίες υποτίθεται θα έπρεπε να κάνει ο ίδιος με ευθύνη του; Δεν θάπρεπε να είναι γνωστοί εκείνοι που ασκούν στο όνομά του τα δημόσια καθήκοντα;

  133. gbaloglou said

    130 Το εκλαμβάνω ως προειδοποίηση αυτό, να μην το παρακαθυστερήσουμε (εγώ και ο συνεργάτης μου) 🙂

  134. Nestanaios said

    105. Ακόμα τίποτα. Από Δευτέρα θα ξέρουμε. Καλείς το 108 και μαθαίνεις.
    115. Η καθετή επιτρέπεται τον μήνα Μάιο. Απαγορεύεται το παραγάδι και το ψαροντούφεκο.

  135. 132 Όμως είναι πολύτιμος, κρατάει μαντρωμένο ένα υπολογίσιμο ποσοστό ακροδεξιών ψήφων. Δεν είμαι σίγουρος, ο Βορίδης ήταν που το είχε πει ξεκάθαρα? «Οι ψηφοφόροι της ΧΑ ειναι δικοί μας και τους θέλουμε». Ή ο γέφυρας ο Μπαλτάκος?

  136. sarant said

    135 ‘Ετσι.

  137. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    126 χο! σύμπακτος δίσκος ! ναι, το ΄χω ξαναδεί. Μήπως ο Μπάμπι το πρωτόβαλε στους εξελληνισμούς του;

  138. Γ-Κ said

    Λέτε το δίλημμα «ιδεολογική καθαρότητα ή πλατειά απεύθυνση» να αφορά μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ;

  139. Pedis said

    # 135 – Μην λες τέτοια πράγματα … από πού κι ως πού η νδ είναι ακρο/δεξιό κόμμα; Επειδή ο αντιπρόεδρός της είναι υμνητής της χούντας, θαυμαστής του Παττακού κά σχετικά;

    Είναι γενικά πολύτιμος … χρησιμοποιείται και για καλιμπράρισμα πολλών άλλων Πολιτικών από τα άλλα τα κόμματα ώστε με τη σύγκριση μαζί του να μην φαίνονται πόσο καιροσκόποι και φελλοί είναι στην πραγματικότητα.

    Αλλά άλλο λέω: τη δουλειά την οποια, προφανώς, δεν προλαβαίνει να κάνει αλλά για την οποία τον εξέλεξαν τόσοι μαλάκες που ψήφισαν το κόμμα του, ειτε ως παραδοσιακοί ακροδεξιοί είτε ως νεοφιλελέ ακροδεξιοί, ποιοι την κάνουν; Δεν θάπρεπε να τους γνωρίζουμε;

  140. Μαρία said

    137
    Ναι.

  141. > τον εξέλεξαν τόσοι μαλάκες

    A γειά σου. Αφού αυτοί δεν πρόκειται ποτέ να του ζητήσουν απολογισμό κι εμάς μας έχουν όλοι μαζί χεσμένους και μας το λένε κατάμουτρα…
    Πολύ συχνά σκέφτομαι πως έχω καεί απ’ τον κυνισμό, αλλά σε τέτοιο περιβάλλον τι σκατά να κάνω?

  142. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    Η κυρία Ευγενία Μανωλίδου δεν περιλαμβάνεται στην χορεία των ινδαλμάτων μου (αμφίβολο αν έχω παρακολουθήσει περισσότερο από 2-3 λεπτά από το σύνολο των δραστηριοτήτων της..), πιθανολογώ ότι κανένα από τα μελλοντικά ιδιωτικά πανεπιστήμια δεν θα της αναθέσει διδακτικό έργο [έχεις δίκιο, Νίκο, για την κριτική που της κάνεις!] αλλά αν έπρεπε να επιλέξω ανάμεσα στα ανιστόρητά της και στα χολερικά εμέσματα κάποιων δήθεν προοδευτικών που βγάζουν φλύκταινες με οποιαδήποτε αναφορά στην ιστορική συνέχεια του Ελληνικού Έθνους [λχ θυμάμαι κάποιον συριζαίο Θεοδωρίδη -νομίζω Νάσο- και τους όμοιούς του, όχι μόνο συριζαίους βέβαια..], θα επέλεγα την Ευγενία. Κατά προτίμηση, με το κορμάκι χορού 🙂 ).

  143. Pedis said

    # 141 – Τι να σου πω, παρηγορήσου με το γεγονός οτι ενώ εμείς που τον τρώμε στη μάπα είμαστε μια φορά, αρκετοί από αυτούς που τον ψήφισαν είναι τρεις φορές μαλάκες!

    Μία που τον ψήφισαν, μία που έχει ξεχέσει τους αρχηγούς τού κόμματος που ψηφίζουν τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια και μία που εξακολουθούν να τον υποστηρίζουν με κάθε ευκαιρία!

  144. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    ..και οι Little Greeks, εμάς που νιώθουμε περήφανοι για ό,τι μπορούμε και ψηλαφούμε από την μακραίωνη πολιτιστική μας κληρονομιά, δεν μας χαλάνε καθόλου! Ευπρόσδεκτοι και υπέροχοι! 🙂

    (Λεώνικε, μου άρεσε πολύ το 19 σχόλιο!)

  145. # 115

    Οχι βρε Δημήτρη, απλά τον Μάη στους ερασιτέχνες δεν επιτρέπονται τα δίχτυα και τα παραγάδια, με καθετή δεν υπάρχει πρόβλημα στα μέρη μου (γιατί ως γνωστόν κάθε λιμενικός σταθμός έχει δικά του σταθμά ! )

  146. # 134

    Σόρρυ δενείχα φτάσει στο σχόλιό σου όταν απάντησα

  147. Γιάννης Ιατρού said

    122: ΕΦΗ Χμμ, μπορεί έτσι ν’ άρχισε, αλλά όπως προανέφερα στο #114, με μαθήματα ιστορίας 🤐📚🤩 την έριξε, όχι με γλωσσολογικά 😎😂😉. Ιδού η ομολογία, πρόσφατα (5/3), απ΄ το στόμα του😂😂 (στο 06:41 λεπτό, πάει μόνο του…😉)

  148. Τέλειωσε σήμερα η τριλογία του Ντονιτσέτι, χορτάσαμε μπελκάντο (η σημερινή ήταν εκπληκτική ακουστικά) και μάθαμε πως η Κουήν Ελίζαμπεθ είχε κινητικά προβλήματα αφού έτσι ενσαρκώθηκε στην «Μαρία Στιούαρτ» και τον «Ρομπέρτο Devereux»

    Ρελάνς με Βέρντι το σαββατοκύριακο

    Κι αύριο ; να τα πούμε ;

    Πάει ο παλιός ο μήνας,
    πάει κι ο κορονοϊός
    ήρθε ο νέος με τα άνθη
    και των γάιδαρων τα πάθη

    Καλή μηνιά, καλή μηνιά
    χαρούμενη, καλή Πρωτομαγιά

  149. nikiplos said

    89@ προσυπογράφοντας στην πρώτη παράγραφο, διαφωνώ με τη δεύτερη εξολοκλήρου.

    Η γλώσσα του Νίκου Τσιφόρου, και πολλών άλλων βέβαια, για μένα είναι αξεπέραστη και καμία γλώσσα σε μένα τουλάχιστον δεν μιλάει πιο ξεκάθαρα, πιο ποιητικά, πιο ωμά, πιο μεταδοτικά. Μου αρέσει και η μεσαιωνική του Χορτάτση και των δημοτικών. Η γλώσσα του Παπαδιαμάντη και του Ροΐδη έχουν μια sui generis πλαστικότητα, όμως ξεκάθαρα ας πούμε, θέλω λεξικό, θέλω και ψάξιμο για να τις κατανοήσω, σε αντίθεση με τη γλώσσα του Τσιφόρου που καταννοώ και τη λεπτή και την αδρή ειρωνία που μεταδίδεται.

    Μια χαρά γλώσσα είναι η νέα ελληνική και δεν χρειάζεται ούτε δάνεια, ούτε φτιασίδια για να εγκιβωτίσει και να μεταδόσει διαμάντια. Κι εκείνοι οι καθαρολόγοι μαζί με άλλους νεοκαθαρευουσιάνους, άλλα πράγματα τους λείπουν και τα αναζητούν στη γλώσσα.

  150. Πάνος με πεζά said

    Λίγα για το κουκλί, ε ! 🙂 Το πιο όμορφο πράγμα στον Άδωνι !

  151. sarant said

    142 Πρώην συριζαίος ο Νάσος, τώρα στη ΛΑΕ.

  152. Alexis said

    #137: Στις αρχές των ’00ς είχε γίνει για λίγο της μόδας και το «δίσκος ακτίνας» αλλά δεν έπιασε.

  153. Αγγελος said

    (111) «Ήταν τότε που απαγορευόταν να παντρευτείς διεζευγμένη. Μόνο παρθένα.»
    Μόνον αν ήσουν κοέν απαγορευόταν, και εξακολουθεί ν’ απαγορεύεται. Και δεν ξέρω, χήρα επιτρεπόταν να πάρει;
    Ο μωσαϊκός νόμος ήταν νόμος κράτους, κοινωνίας, κατά το πλείστον εφαρμόσιμος. Η χριστιανική ηθική είναι ηθική αγίων. Κατ΄οικονομίαν, που λένε, γίνεται δεκτό από τις περισσότερες εκκλησίες και το διαζύγιο και ο γάμος με χωρισμένη, κατά παράβαση της ρητής διδαχής του Χριστού (που ήδη μετριάζεται στο κατά Ματθαίον, όπου προστίθενται οι λέξεις «παρεκτός λόγου πορνείας» στην απαγόρευση) — και ευτυχώς, γιατί όπως έλεγε ένας (νιόπαντρος τότε) φίλος μου, ποιος θα τολμούσε αλλιώς να παντρευτεί;

  154. Μαρία said

    152
    Θυμάμαι οτι η Νένα Βενετσάνου το έλεγε έτσι.

  155. 152: Εκείνοι θαρρώ ήταν πιο παλιοί, οι LaserDisc· κάνανε ένα σωρό λεφτά, κι αυτοί και τα μηχανήματα, και τους παίρνανε μόνο κάτι ψώνια Κατσένηδες, γιατροί, δοκιμαστές στον ΗΧΟ.

  156. Αγγελος said

    «φωτοφωνικός δίσκος» ήταν η ωραιότερη απόδοση, αλλά δεν έπιασε…

  157. Μαρία said

    153
    Χήρα φυσικά. Δεν θυμάσαι το ευαγγέλιο της Μ. Δευτέρας με τους επτά αδερφούς, που λατρεύαμε στο δημοτικό, επειδή ο πρώτος γαμήσας ετελεύτησεν; Μετά την παντρεύτηκε ο δεύτερος, πέθανε κι αυτός έως των επτά.
    Η γιαγιά μου κάθε Μ. Δευτέρα έλεγε «σήμερα θα ακούσουμε τίνος έσται η γυνή».

  158. Μαρία said

    155
    Το σιντί εννοούσαν. Δες και πρόσφατη αναφορά https://www.dimotikoradiofono.gr/%CE%BD%CE%AD%CE%BF%CF%82-%CE%B4%CE%AF%CF%83%CE%BA%CE%BF%CF%82-%CE%B1%CE%BA%CF%84%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CF%82-ala-rum-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%AD%CE%B1-%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%BA-%CF%83/

  159. ΧριστιανoΜπoλσεβίκoς said

    Κι εγώ θυμάμαι το «ψηφιακό ακτινοδισκόφωνο»!

  160. Μαρία said

    Για τα μαθήματα του Λεωνίδα που αναφέρθηκαν εδώ https://sarantakos.wordpress.com/2020/04/25/meze-424/#comment-649647
    αφήνω αυτό.

  161. tryfev said

    37 «Θα το πω στα αρχαία, για να με καταλάβει η κυρία Μανωλίδου: Λίθοι και πλίνθοι και ξύλα και κέραμοι ατάκτως ερριμμένα ουδέν εστι».

    Παραλείψατε το «χρήσιμα» που παρεμβάλλεται μεταξύ του ουδέν και του εστί και είναι καίριας σημασίας.

    Πρόκειται για το γνωστό παράδειγμα κατηγορουμένου ουδετέρου γένους όταν τα υποκείμενα είναι άψυχα και ανήκουν σε δύο ή τρία διαφορετικά γένη.

  162. tryfev said

    45. Συμφωνώ.

  163. Pedis said

    # 160 – Πόσοι παρακολουθούν αυτά τα «μαθήματα»; Εννοώ πόσοι περίπου ξεχωριστοί βλαμμενοι περνάνε το κατώφλι του Άδωνη κάθε έτος. Πενήντα, εκατό, διακόσοι;

    Αν δει το βίντεο ο Νικοκύρης, και δεν τούρθει στο μεταξύ κόλπος, θα έχει καβατζωμένα άρθρα για ένα χρόνο.

  164. Αγγελος said

    (153) Άλλη περίπτωση αυτό. Αν είσαι ανύπαντρος και πεθάνει άτεκνος ο αδερφός σου, επιβάλλεται να πάρεις τη χήρα του. Ελεγα για τους ιερείς (κοανείμ), που απαγορεύεται να πάρουν χωρισμένη.

  165. 157,
    Ούτε η Χιονάτη!

  166. Nestanaios said

    153.
    Τώρα καταλαβαίνω γιατί στις ΗΠΑ οι πιο δύσκολες προς κατάκτηση γυναίκες είναι οι ελεύθερες εβραϊκής καταγωγής και πιο εύκολες είναι οι παντρεμένες πάλι εβραϊκής καταγωγής. Αλλά και στις δύο περιπτώσεις έχουμε εξαιρετικές γυναίκες και αξίζει να επιμένει κανείς.

  167. Pedis said

    Τι χώρα!;

  168. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    165 >>ούτε η Χιονάτη
    Χωνάτη!

  169. Γιάννης Ιατρού said

    158: Μαρία, την συνέχεια όμως την έφαγες, δηλαδή την ερώτηση που τίθεται στο κατά Ματθαίον:
    …ἐν τῇ οὖν ἀναστάσει τίνος τῶν ἑπτὰ ἔσται ἡ γυνή; πάντες γὰρ ἔσχον αὐτήν. …ἀποκριθεὶς δὲ ὁ Ἰησοῦς εἶπεν αὐτοῖς· Πλανᾶσθε μὴ εἰδότες τὰς γραφὰς μηδὲ τὴν δύναμιν τοῦ Θεοῦ· ἐν γὰρ τῇ ἀναστάσει οὔτε γαμοῦσιν οὔτε ἐκγαμίζονται, ἀλλ’ ὡς ἄγγελοι Θεοῦ ἐν οὐρανῷ εἰσι…

    Οπότε σκεπτόμενος απλοϊκά συμπεραίνω πως εννοεί: ό,τι φάμε, ό,τι πιούμε κι ό,τι …προλάβουμε 🙂

  170. Γιάννης Ιατρού said

    165: Ρε Μιχάλη, υπάρχει διαφορά. Η Χωνάτη 👍👍😂😂 δεν τους πέθαινε προηγουμένως…
    Φαρμακοτέτοια την ονομάζει η λαϊκή σοφία 😋😉

  171. Pedis said

    και μεταφράζει το documentonews

    Μάλιστα, κλείνει με τη φράση: «Αυτό μας αρέσει σε εσάς τους Αμερικάνους: Η σταθερότητά σας».

    https://www.documentonews.gr/article/h-kina-trolarei-tramp-gia-ton-koronoio-me-ayto-to-xioymoristiko-video

    Έκλεισε η ύλη για τα μεζαδάκια;

  172. Pedis said

    Recovered Covid patients give blood samples to help others. Biotech companies sell them for enormous prices

  173. Πέπε said

    @170:
    Παρ’ ολίγον το αντίστροφο. Πέθαινε η ίδια. Μια με το δαχτυλίδι, μια με το χτενάκι αν θυμάμαι καλά, και όταν στο τέλος δάγκασε και το μήλο γύρισαν οι νάνοι σπίτι και είπαν «όχι ρε γαμώτο, πάλι πέθανε!».

  174. Αγγελος said

    Πέπε, μήπως μπέρδεψες τρία διαφορετικά παραμύθια;

  175. 168, 170, 😀

  176. Efi said

    Πάντως το Iris Project όντως προσφέρει ελληνικά.

    http://www.eoccc.org.uk/beginners-greek-evening-class

  177. sarant said

    176 To συγκεκριμένο πάντως είναι για 14+ ετών.

  178. Ερευνητής said

    Λιγες ερωτησεις για τον κύριο Σαραντάκο.
    Το θέμα που σας καίει είναι η κυρία Μανωλίδου ή η αξία της αρχαίας ελληνικής γλώσσας;
    Γιατί δεν μας λέτε εσείς τι έχουν πει για την ελληνική γλώσσα οι διανοητές που εσείς αναφέρετε; Σας στενοχωρεί να το λέτε ή να το γράφετε;
    Εχει ειπωθεί από μεγάλους ανθρώπους για άλλες γλώσσες κάτι παρόμοιο με τα όσα έχουν είπωθεί για την για ελληνική γλώσσα; Και τολμάτε να τα αντικρούσετε;
    Θέλετε με στρεψόδικο τρόπο να μειώσετε την αξία και την ιστορική συνεισφορά της ελληνικής γλώσσας. Βρίσκετε κάποιες απόψεις που αισθάνεστε βέβαιος ότι δεν στέκουν και έχετε τη χαρά να τις καταρρίπτετε. Και το κάνετε θέλοντας να θάψετε, να εξαφανίσετε τους ύμνουςπου έχουν γραφεί για τη γλώσσα μας από πολύ σημαντικούς, από έξοχους ανθρώπους.

  179. sarant said

    178 Κοιτάξτε, για αρκετές γλώσσες έχουν διατυπωθεί έπαινοι από μεγάλους διανοητές. Φυσικά και για τα ελληνικά. Αλλά εγώ δεν έχω σκοπό να αντικρούσω αυτό που είπε ο τάδε διανοητής, είτε για τα ελληνικά είτε για άλλη γλώσσα. Το ενδιαφέρον μου είναι να ελέγξω τη γνησιότητα του αποφθέγματος.

    Ο Διονύσιος Σολωμός, θα το ξέρετε, είχε πει ότι το έθνος πρέπει να μάθει να θεωρεί εθνικό ό,τι είναι αληθινό. Αν είχε δίκιο ο Σολωμός, άρθρα σαν κι αυτό, που ξεχωρίζουν την αλήθεια από το ψέμα, προσφέρουν εθνική υπηρεσία.

    Αν δεν έχει δίκιο ο Σολωμός, πάω πάσο -αλλά να τον βγάλουμε από εθνικό ποιητή και να βάλουμε στη θέση του τον Μπογδάνο.

  180. Συνεχίζοντας με τη γλώσσα του μέλλοντος,
    η Ευγενία Μανωλίδου απαντά https://www.tovima.gr/2020/10/29/opinions/arxaia-ellinika-i-glossa-tou-mellontos/
    στον Νίκο Δήμου για το αν μια νεκρή γλώσσα μπορεί να ζωντανέψει
    https://www.tovima.gr/2020/10/17/opinions/mporei-mia-nekri-glossa-na-zontanepsei/

  181. sarant said

    180 Υπηρχε και γράμμα του Άδωνη, στο οποίο απάντηση είναι το άρθρο του Δήμου. Δεν έχω βρει κουράγιο να σχολιάσω.

Σχολιάστε