Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Υπάρχουν λεφτόδεντρα;

Posted by sarant στο 5 Μαΐου, 2020


Συνήθως, η απάντηση στο ερώτημα του τίτλου είναι κατηγορηματικά αρνητική. Θα έλεγα μάλιστα πως η λέξη «λεφτόδεντρο» έχει ακριβώς το χαρακτηριστικό πως, όσοι τη χρησιμοποιούν υποστηρίζουν πως τέτοιο πράγμα δεν υπάρχει.

Στην πρόσφατη συζήτηση στην κορονοβουλή (τη λέω έτσι αφού λειτουργεί υποτυπωδώς και με σύνθεση ανάγκης) ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι το λεφτόδεντρο μαράθηκε το 2015, στα τέλη Μαρτίου ο κ. Πέτσας υπερασπίστηκε το μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας με αμοιβή 50% ακριβώς με το επιχείρημα ότι «δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα».

Φυσικά ο όρος εμφανίζεται συχνά και σε άρθρα εφημερίδων ή σε πολιτικές αντιπαραθέσεις, διαδικτυακές ή διά ζώσης.

Να του αφιερώσουμε λοιπόν το σημερινό σημείωμα.

Tα «λεφτόδεντρα» είναι όρος της παραπολιτικής αργκό και δεν υπάρχει σε γενικά λεξικά. Τον βρίσκουμε όμως στο slang.gr, σε λήμμα του 2013, με τον εξής ορισμό:

Φανταζόμαστε ένα παραδείσιο δέντρο που έχει λεφτά αντί για καρπούς και οι άνθρωποι το μόνο που χρειάζεται να κάνουν είναι να σηκώσουν το χέρι τους και να τα πάρουν. Δεν χρειάζεται ούτε να δουλέψουν, ούτε να σπάζουν το κεφάλι τους πώς θα ζήσουν.

Στην Ελλάδα της κρίσης ο όρος λεφτόδεντρο χρησιμοποιείται συχνά στο πλαίσιο ενός κυρίαρχου ντίσκουρς που ασκεί κριτική για έλλειψη υπευθυνότητας. Λ.χ. για τις δεκαετίες της μεταπολίτευσης που (υποτίθεται ότι) τρώγαμε δανεικά που δεν έβγαιναν από παραγωγικές διαδικασίες και όλοι ζούσαμε σε μια εδεμική αφέλεια. Ή μπορεί αντιστρόφως να καυτηριάζονται και οι πολιτικοί του σήμερα που νομίζουν ότι έχουν βρει λεφτόδεντρο φορολογώντας τους ίδιους πάντα μισθωτούς, συνταξιούχους, επιχειρήσεις, χωρίς να προωθείται αποτελεσματικά η ανάπτυξη. Επίσης, για λεφτόδεντρο μιλάμε σε περιπτώσεις τύπωσης πληθωριστικού χρήματος. Ή όταν περιμένουμε να βγάλουμε χρήμα από μία μοναδική πηγή την οποία υπερεκμεταλλευόμαστε, όπως λ.χ. ο τουρισμός, αδιαφορώντας να βρούμε άλλες. Γενικά, σε αυτές και άλλες περιπτώσεις ο σκοπός είναι να θιγεί η έλλειψη υπευθυνότητας και η παιδικότητα με την οποία κάποιος νομίζει ότι θα έχει λεφτά χωρίς να δουλεύει, παράγει κ.ο.κ. (Τα παραπάνω δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο συμπολίτες μας να ονειρεύονται ειλικρινώς και χωρίς διάθεση (αυτο)ειρωνείας την ύπαρξη λεφτόδεντρων).

Υποθέτω ότι το λεφτόδεντρο έχει πλαστεί στα ελληνικά είτε από ανεξάρτητη έμπνευση είτε υπό την επιρροή της αγγλικής παροιμίας money doesn’t grow on trees, τα λεφτά δεν φυτρώνουν στα δέντρα, δηλαδή δεν βρίσκονται εύκολα. Να πούμε εδώ ότι αυτή η παροιμία είναι, τρόπον τινά, εξειδίκευση της γενικότερης εκφρασης they don’t grow on trees, δεν φυτρώνουν στα δέντρα, που λέγεται για κάθε τι που με κόπο και δύσκολα αποχτιέται, και όχι μόνο ειδικά για τα λεφτά -αν και τις περισσότερες φορές για τα λεφτά λέγεται.

(Θυμάμαι, όταν είχα μια ιδέα για άρθρα σχετικά με το μπριτζ και τα γράφαμε μαζί με τον αείμνηστο Τέρενς Ριζ, εκείνος τα πρότεινε σε διάφορα μπριτζοπεριοδικά με μια επιστολή που ξεκινούσε Dear editor. Good copy doesn’t grow on trees….)

Και πράγματι είναι πετυχημένη και παραστατική η εικόνα με τα δέντρα, φορτωμένα με το περιζήτητο αγαθό, που δεν έχεις παρά ν’ απλώσεις το χέρι για να το θδρέψεις -ή να περιμένεις να ωριμάσει και να σου πέσει στο ανοιχτό στόμα. Θυμίζει τον Παράδεισο ή την παραδεισένια εκείνη εποχή που ο άνθρωπος ήταν τροφοσυλλέκτης χωρίς την ανάγκη «να κοπιά και να σπείρει» (πέθαιναν βέβαια και κάπως νωρίτερα).

Στην ελληνική γλώσσα τα λεφτά δεν τα αναζητούμε παροιμιωδώς στα δέντρα. Λέμε «τα λεφτά δεν βρίσκονται στον δρόμο» (εκτός από τις διηγήσεις για την Αμερική και άλλες μακρινές χώρες όπου τα λεφτά βρίσκονται στο δρόμο) ή «πού να τα βρω; από τον τοίχο να τα κόψω;» ή (έλεγε μια ηλικιωμένη κυρία κάποτε) «νομίζεις πως τα λεφτά τα χέζει ο λιάρος;» (δηλαδή ότι τα κουτσουλάει κάποιο πουλί και πέφτουν από ψηλά;) αλλά έκφραση με τα λεφτά πάνω στα δέντρα δεν έχουμε, ενώ έχουμε λεφτόδεντρα (δηλαδή έκφραση για λεφτόδεντρα).

Αντίθετα, στ’ αγγλικά υπάρχει η έκφραση για τα λεφτά πάνω στα δέντρα αλλά δεν υπάρχει λέξη «λεφτόδεντρο». Ή μάλλον υπάρχει, αλλά εννοεί πραγματικό δέντρο! Πράγματι, το money tree είναι η λαϊκή ονομασία του δέντρου Pachira aquatica, που λέγεται επίσης «Καστανιά της Γουιάνας» και ευδοκιμεί στην Κεντρική και Νότια Αμερική. Ονομάστηκε money tree από κάποιον μύθο, ότι ένας φτωχός προσευχήθηκε στον Θεό για χρήματα και βρήκε το περίεργο αυτό δέντρο κι έβγαλε πολλά λεφτά πουλώντας τέτοια δεντράκια.

Οπότε, δεν ξέρω αν τη λέξη «λεφτόδεντρο» την φτιάξαμε εδώ ή την πήραμε από άλλη γλώσσα. Ίσως με διαφωτίσετε στα σχόλια. Ούτε ξέρω πότε άρχισε να ακούγεται η λέξη -πάντως δεν μου φαίνεται πολύ παλιά, θα ελεγα από το 1990 και μετά. Από τότε άλλωστε έγιναν δημοφιλή τα αφηγήματα ότι δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα.

Και βέβαια η λέξη είναι ιδεολογικά φορτισμένη. Η χρήση της εντάσσεται στην αντιπαράθεση αριστεράς-δεξιάς ή σοσιαλδημοκρατών-φιλελεύθερων για τις δημόσιες δαπάνες και την επέκταση ή τον περιορισμό τους, το μικρό ή μεγάλο κράτος, τον ρόλο του δημόσιου τομέα.

O αντίλογος είναι πως λεφτόδεντρα υπάρχουν για λίγους και εκλεκτούς, όπως δείχνει το αφισάκι που κυκλοφόρησε στο Τουίτερ (από τον JoDi).

Aλλά και το πρόσφατο δωράκι του υπουργού Κ. Χατζηδάκη, που διπλασίασε σχεδόν τους μισθούς των διευθυντικών στελεχών της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (κάπου στα 8300 ευρώ) μέσα σε συνθήκες καταβαράθρωσης των αποδοχών των εργαζομένων λόγω πανδημίας, ασφαλώς φαίνεται να υπονοεί ότι σε κάποιο μυστικό κήπο υπάρχουν μερικά φουντωτά λεφτόδεντρα για τους λίγους και εκλεκτούς.

Για να μη μιλήσουμε για το σύγχρονο χρηματιστηριακό σύστημα των παραγώγων και της ασύλληπτης μόχλευσης, που πράγματι παράγει χρήμα από το τίποτε, το οποίο επίσης γενναει κέρδη -εδώ δεν έχουμε απλώς μεμονωμένα δέντρα, αλλά απέραντες φυτείες από λεφτόδεντρα, πυκνά δάση από λεφτοσεγκόγιες και λεφτομπαομπάμπ.

Οπότε, όταν κάποιος σας λέει «Δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα» σκεφτείτε μήπως αιδημόνως παραλείπει δυο λέξεις:

Δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα για σένα.

 

 

 

324 Σχόλια to “Υπάρχουν λεφτόδεντρα;”

  1. Καλημέρα,
    Το αν υπάρχουν ή όχι δεν ξέρω, πάντως δεν ανθίζανε μέχρι το 2015 και μαράθηκαν μετά. Ή δεν υπήρχαν ποτέ ή ήταν μαραμένα ήδη τότε! 🙂
    Πάω να διαβάσω παρακάτω.

  2. Γς said

    Καλημέρα

    Δεν βρίσκω τιποτ άλλο σχετικό

    https://caktos.blogspot.com/2015/05/blog-post_30.html

  3. «δεν έχεις παρά ν’ απλώσεις το χέρι για να το θρέψεις»
    Να το θρέψεις ή να το δρέψεις; ή απλώς να το κόψεις και τελειώσαμε;

  4. Γς said

    2:

    Ε, και μια που είπα για χαλβά:

    https://caktos.blogspot.com/2015/10/10.html

  5. dryhammer said

    Καλημέρα!
    Τη λέξη λεφτόδεντρο τη βρήκα πρόσφατα και μάλιστα γραμμένη.

    Απεναντίας στον προφορικό λόγο (στη Χίο τουλάχιστον) υπήρχε από παλιότερα, από τον πατέρα μου τη θυμάμαι από το 1970, η έκφραση ¨»(Θ)α τινάξομεν την παραδιά να τα βρούμε» όπου παραδιά το δέντρο που βγάζει παράδες.
    Από άλλους άκουγα να στέλνουν (συνήθως το παιδί που απαιτούσε κάτι) στο δέντρο της αυλής να μαζέψει τα φύλλα.

  6. ‘χωρίς την ανάγκη «να κοπιά και να σπείρει»
    Είναι από ΄το ευαγγέλιο περί πετεινών του ουρανού που ούδε σπείρουσι μηδέ θερίζουσι αλλ’ ο πατήρ ημών ο ουράνιος θρέφει αυτά (πρέπει να τόχω πετύχει, όπως το θυμάμαι το γράφω γι’ αυτό δεν τόχω και σε εισαγωγικά, αλλά δεν υπάρχει λόγος να γκουγκλίσω, δεχτείτε πως κάπως έτσι είναι και πάμε παρακάτω). Κι όταν το άκουγε μια θεία μου έλεγε σε αντιδιαστολή: «Ναι, αλλά όπου βρουν απλωταριά δεν αφήνουν τίποτα» (έστιν ουν απλωταριά απλωμένοι καρποί να στεγνώσουν, σύκα συνήθως σε μας).

  7. atheofobos said

  8. Γς said

    Δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα.

    Εμείς όμως είχαμε ένα πλυντήριο που τύπωνε λεφτά

    https://caktos.blogspot.com/2013/08/blog-post.html

  9. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    Διαφωνώ χτηνωδώς. Λεφτόδεντρα υπάρχουν.
    https://en.wikipedia.org/wiki/Banana_Wars

  10. Εγώ έχω ακούσει από πολίτες πως τα λεφτά δεν τα ξεκολλάμε από τον τοίχο, για λεφτόδενδρα μόνο από πολιτικούς, ίσως γιατί έχουν οικολογικές ευαισθησίες, ίσως γιατί σέβονται τα ντουβάρια λόγω θεωρίας σχετικότητας.

  11. Γς said

    8:

    Χαρτονομίσματα και θυμήθηκα εκείνο το κολλαριστό που μου ‘δωσε ο διευθυντής τηςτΤράπεζας της Ελλάδος. Ο Μαντζαβίνος

    https://caktos.blogspot.com/2013/09/blog-post_18.html

  12. Είναι ένα κλασικό μεσαιωνικό μοτίβο η χώρα της αφθονίας ή «χώρα της Κουκάνια» (σε διάφορες παραλλαγές): https://en.wikipedia.org/wiki/Cockaigne
    Εικονογράφηση Μπρέγκελ https://en.wikipedia.org/wiki/Cockaigne#/media/File:Pieter_Bruegel_d._%C3%84._037.jpg
    και μουσική υπόκρουση Καρλ Ορφ https://youtu.be/vDyyjmC9Mfw

  13. dryhammer said

    10. > τα λεφτά δεν τα ξεκολλάμε από τον τοίχο

    Μου έλεγαν για το ανάποδο στη Κατοχή, όταν κολλούσαν τα χαρτονομίσματα στο τοίχο για ταπετσαρία κατά της υγρασίας, καθότι σαν χαρτί άξιζαν περισσότερο παρά σαν νόμισμα.

  14. Πέπε said

    Καλημέρα.

    Γενικά τη λέξη «λεφτόδεντρα» δε θα τη θεωρούσα υπαρκτή. Μάλλον ευκαιριακό σχηματισμό, που ο καθένας καταλαβαίνει το νόημά του και που σχεδόν ο καθένας, επίσης, θα μπορούσε να τον φτιάξει μόνος του ασχέτως αν, εν αγνοία του, κάποιος άλλος τον έχει ήδη ξαναφτιάξει ανεάρτητα. Γίνεται «υπαρκτή» αν γίνει του συρμού.

    Άλλα σχόλια:

    > > είναι πετυχημένη και παραστατική η εικόνα με τα δέντρα, φορτωμένα με το περιζήτητο αγαθό, που δεν έχεις παρά ν’ απλώσεις το χέρι για να το θρέψεις -ή να περιμένεις να ωριμάσει και να σου πέσει στο ανοιχτό στόμα

    α. δρέψεις!!

    β. Κατ’ αρχήν έχουμε το γνωστό από τη λογοτεχνία αρτόδεντρο. Στον Ροβινσώνα Κρούσο υπάρχει; Πάντως νομίζω σε αρκετά κλασικά βιβλία. Δεν ξέρω πώς είναι το πραγματικό αρτόδεντρο και ο καρπός του, αλλά σίγουρα όλες οι γενιές παιδιών αναγνωστών φαντάζονταν φραντζολάκια με σουσάμι να κρέμονται από τους κλώνους.

    γ. Έχουμε επίσης την έκφραση «δε φύτρωσα» (π.χ. «…απ’ τη γη» – δηλαδή έχω μάνα και πατέρα). Ακόμη και την πολύ πλατύτερα ριζωμένη «από πού ξεφύτρωσε;». Η ιδέα ότι με το φύτρωμα μπορεί κάτι να λάβει ύπαρξη εκ του μη όντος τερματίζεται στο «φυτρώνουν σαν τα μανιτάρια», τα οποία μοιάζουν να σκάνε ξαφνικά και μαγικά απλώς επειδή έβρεξε.

    δ. Τέλος, από με την τελευταία φράση του παραθέματος θυμήθηκα το Τεμπελχανείο:

    Ένας βασιλιάς ήθελε να βρει τους μεγαλύτερους τεμπέληδες της χώρας του, κι έχτισε ένα τεμπελχανείο για να τους φιλοξενήσει. Μετά όμως υποψιάστηκε ότι μερικοί που είχαν παρουσιαστεί δεν ήταν πραγματικοί τεμπέληδες, και είχαν έρθει απλώς από …τεμπελιά. Έβαλε λοιπόν φωτιά και το έκαψε. Όλοι τρέξαν να σωθούν, εκτός από δύο που έκατσαν εκεί που κάθονταν. Ο βασιλιάς έστειλε να τους σώσουν, τους αναγνώρισε ως πραγματικούς τεμπέληδες, κι έχτισε καινούργιο τεμπελχανείο μόνο γι’ αυτούς τους δύο. Εκείνοι λοιπόν άραξαν στον κήπο, στον ίσκιο μιας συκιάς, και περίμεναν να ωριμάσουν τα σύκα. Όταν ωρίμασαν, ένα σύκο έπεσε στη μούρη του ενός, λίγο παραδίπλα από το στόμα. Και λέει ο τεμπέλης του άλλου τεμπέλη: δε μου το σμπρώχνεις λίγο παραδίπλα να το φάω; Οπότε αυτός ανακηρύχθηκε ο υπέρτατος τεμπέλης της χώρας.

  15. Γιάννης Ιατρού said

    Αν το δούμε στην καθαρεύουσα, ΛεΦτά => ΛεΠτά, ε λεΠτόδενδρα υπάρχουν! Πό ΄ναι ο Αλέξης;; 🙂 🙂
    Endiandra leptodendron
    Erica leptodendron
    Rigodium leptodendron

  16. Νέο Kid said

    Στην Ελλάδα δεν έχετε money plants ?
    Απόλυτο must εδώ στο ψωροχαλουμονήσι τα τελευταία χρόνια!

  17. Και επίσης υπάρχουν και τα κεφαλόδεντρα! https://twitter.com/MENALibAHS/status/1256298698100875272

  18. Κιγκέρι said

    Να το το αρτόδεντρο Πέπε:

    https://www.iefimerida.gr/news/130695/%CE%B1%CF%81%CF%84%CF%8C%CE%B4%CE%B5%CE%BD%CF%84%CF%81%CE%BF-%CF%84%CE%BF-%CF%86%CF%81%CE%BF%CF%8D%CF%84%CE%BF-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%BC%CF%80%CE%BF%CF%81%CE%B5%CE%AF-%CE%BD%CE%B1-%CE%BB%CF%8D%CF%83%CE%B5%CE%B9-%CF%84%CE%BF-%CF%80%CF%81%CF%8C%CE%B2%CE%BB%CE%B7%CE%BC%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%80%CE%B1%CE%B3%CE%BA%CF%8C%CF%83%CE%BC%CE%B9%CE%B1%CF%82-%CF%80%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CF%82-%CE%B5%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CE%BD%CE%B5%CF%82

  19. dryhammer said

    18. Κι έχει και σουσάμι!

  20. Κιγκέρι said

    Μέχρι και το λινκ του είναι χορταστικό!

  21. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    18 Τυρί να φέρουμε το δικό μας ή βγάζει κι απ’ αυτό?

  22. divolos said

    Nuovomondo, μια καταπληκτική ταινία του 2006 του Εμανουέλε Κριαλέζε. Εκεί, αγράμματοι, ευκολόπιστοι και πάμφτωχοι σισιλιάνοι, αποφασίζουν να μετανασεύσουν στην Αμερική, έχοντας δει καρτ ποστάλ από τον νέο κόσμο, με φρούτα εξωφρενικών διαστάσεων, λεφτόδεντρων από όπου απλά κόβεις τα χρήματα, που βγαίνουν στα κλαδιά τους και άλλες γκροτέσκο φωτοσοπιές της εποχής. Αν δεν την έχετε δει δείτε την, αξίζει.
    http://provoles.gr/movie's_07-08/080111.htm

  23. Avonidas said

    Καλημέρα.

    Για να μη μιλήσουμε για το σύγχρονο χρηματιστηριακό σύστημα των παραγώγων και της ασύλληπτης μόχλευσης, που πράγματι παράγει χρήμα από το τίποτε

    Εμείς να μιλήσουμε; ο Σιορ Λάμπρος να μιλήσει, που ειναι διδάκτωρ εφαρμοσμένης μο(υ)χλευσης 🤣

  24. Γς said

    Είναι και το Money plant. Η κρασούλα.

    Το αγαπημένο μου παχύφυτο,

    «Η κράσουλα είναι ένα παχύφυτο που το όνομά της προέρχεται από τη λατινική λέξη «crassus» που σημαίνει «παχύς» και αναφέρεται στα σαρκώδη φύλλα της που έχουν την ικανότητα να αποθηκεύουν νερό στο εσωτερικό τους. Η κράσουλα είναι γνωστή και ως «money plant» δηλαδή «φυτό του χρήματος» καθώς τα φύλλα της μοιάζουν με νομίσματα. Σύμφωνα με το feng shui θεωρείται φυτό της καλής τύχης καθώς προσελκύει χρήματα, ευημερία και αφθονία αγαθών στο σπίτι που βρίσκεται »

    https://www.fytomageia.gr/index.php/shop/phutorio/phuta-esoterikou-xorou/512.html

  25. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια, τη διορθωσούλα και τις φυτολογικές και άλλες προσθήκες!

    6 Βασικά είναι συμφυρμός από δύο στίχους, το ένα ότι δεν θερίζουν και δεν σπέρνουν τα πετεινά και το άλλο ουδέ κοπιά ουδέ νήθει (γνέθει) τα κρίνα. Έτσι συμφυρμένο το λέει κάπου ο Βάρναλης.

  26. # 15

    …ΛεΦτά => ΛεΠτά, ε λεΠτόδενδρα υπάρχουν! Πό ΄ναι ο Αλέξης;;

    Λες να φανεί ο Τσίπρας ;

    🙂 🙂

  27. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    Παλαιο – πλην διαρκως επικαιρο – σχολιο μου για το γεγονος οτι η χειρωνακτικη εργασια ειναι υβρις για τους νεοελληνες.

    Ομως -δυστυχως- λιγοι συνδυαζουν την μορφωση με την χειρωνακτικη εργασια, εστω και ερασιτεχνικα (βαψιμο σπιτιου ή γραφειου, μαστορεματα, σκαψιμο κηπου,…. ) Οι περισσοτεροι εσωτερικοι μεταναστες της γενιας του 114 εως του πολυτεχνειου (60-75) σπουδασαν σε Πολυτεχνεια, Ιατρικες, Νομικες, Φιλοσοφικες, Φυσικομαθηματικες ή Παντειο, Βιομηχανικη (περι το 15% των τελειοφοιτων 6-ταξιου Γυμνασιου σε ΑΕΙ και ΚΑΤΕ, και αλλο 10% σε ανωτερες σχολες λογιστων, σχεδιαστων, ιατρικων επαγγελματων,…) ,…για να μην σκαβουν.

    Οι νεοτεροι (σχεδον το 75% των αποφοιτων λυκειου και αυτο ειναι το τραγικο ) , οπως τους εχω κοψει και εχω συζητησει σε διαφορα ιστολογια εχουν βιβλιογραφικη γνωση της χειρωνακτικης εργασιας, την οποια αντιμετωπιζουν με κρυφη απωθηση εως απεχθεια….

    Λ.χ. οταν ελεγα αφου ειστε ανεργοι, γυριστε στην γεννεθλια γη και ξεσκουριαστε το τρακτερ του πατερα ή παππου, απαντουσαν
    » καλα τι μας λες τωρα εχω σπουδασει ΧΧ στην Παντειο, ή Κοινωνικη Ανθρωπολογια»

    Δεν εξαιρουνται οι «αριστεροι» σ’ αυτην την ελληνικη ιδιαιτεροτητα. Η απασχοληση με χειρωνακτικη εργασια ειναι υβρις για τους νεοελληνες.Τωρα ομως που πολλοι δεν εχουν να πληρωσουν οικονομικους μεταναστες, αναγκαζονται δειλα-δειλα να απασχοληθουν και σε χειρωνακτικες εργασιες.

  28. Avonidas said

    Και πράγματι είναι πετυχημένη και παραστατική η εικόνα με τα δέντρα, φορτωμένα με το περιζήτητο αγαθό, που δεν έχεις παρά ν’ απλώσεις το χέρι για να το δρέψεις -ή να περιμένεις να ωριμάσει και να σου πέσει στο ανοιχτό στόμα. Θυμίζει τον Παράδεισο ή την παραδεισένια εκείνη εποχή που ο άνθρωπος ήταν τροφοσυλλέκτης χωρίς την ανάγκη «να κοπιά και να σπείρει» (πέθαιναν βέβαια και κάπως νωρίτερα).

    Την έκφραση πρέπει να τη δημιούργησαν άνθρωποι της πόλης. Γιατί άνθρωπος με πείρα αγροτική γνωρίζει πως δεν υπάρχει σκληρότερη δουλειά από το να φροντίζεις ενα δέντρο μεχρι να δωσει καρπούς. Ούτε τα αγριόδέντρα έκαναν πάντοτε τόσο μεγάλους και τοσο θρεπτικούς καρπούς, εμείς τα βελτιώσαμε με αιώνες τεχνητής επιλογής.

    Οι ΑΗΠ μιλούσαν για τη Χρυσή Εποχή, οταν η γη «απλόχερα έδινε τους καρπούς της», ακριβώς επειδή γνώριζαν πως ειναι ευκολότερο να φυτρώσουν λεφτά στς δέντρα παρά φρούτα.

  29. Εντυπωσιακοί, πράγματι, οι αναφερόμενοι μισθοί στις ΔΕΚΟ, συγκρινόμενοι με τους μισθούς των υπαλλήλων. Αν τους συγκρίνουμε όμως με τους μισθούς του ιδιωτικού τομέα, αντίστοιχων θέσεων, παύουν να είναι εντυπωσιακοί.

  30. Κιγκέρι said

    21:

    Υπονοείς κάτι Χτήνος για τους Λαρισαίους του ιστολογίου; 😛

  31. π2 said

    12. Η μουσική υπόκρουση έπρεπε να είναι J.J. Cale:

    She don’t lie,
    she don’t lie,
    she don’t lie,
    Cocaigne.

  32. Φώτης said

    Θυμάμαι όταν ήμουν μικρός και ζήταγα λεφτά από τον παππού μου (1907-2001) για να αγοράσω χαρτάκια, να μου απαντάει: «Τα χέζουν οι σκύλοι τα λεφτά?»

  33. Avonidas said

    Η Θάτσερ μιλούσε για «τα λεφτά των άλλων», έκφραση που μας έδωσε και τίτλο ταινίας:

    “The problem with socialism is that you eventually run out of other people’s money.”

    Οι σοσιαλιστές, κατά τη Θάτσερ, μοιράζουν τα λεφτά των άλλων στο πόπολο. Η Σιδηρά Κυρία, βέβαια, απέφευγε να επεκταθεί στο πώς απέκτησαν τα λεφτά τους αυτοι οι ανώνυμοι «άλλοι», πού και από ποιούς παράγεται ο πλούτος, κι άλλες βαρετές μικρολεπτομέρειες 😏

  34. atheofobos said

    υπάρχει σχολιο στην σπαμοπαγίδα.

  35. 30 Ψωμοτύρι την έχετε την ειρωνία εδωμέσα 😛

  36. ΓιώργοςΜ said

    >Γιατί άνθρωπος με πείρα αγροτική γνωρίζει πως δεν υπάρχει σκληρότερη δουλειά από το να φροντίζεις ενα δέντρο μεχρι να δωσει καρπούς

    Παράδοξο, σκεφτόμουν νωρίτερα σήμερα την εποχή που, πιτσιρικάς, βοηθούσα στη συγκομιδή των αχλαδιών ένα μπάρμπα μου (μας βοηθούσε στις ελιές εκείνος, ήταν και αφορμή για εκπαίδευση από τους γονείς μου στο τι εστί βερύκοκο αχλάδι).
    Κουβάλησα, όπως υπολόγισα τότε, δύο τόνους αχλάδια σε μια βδομάδα, χώρια το σκαρφάλωμα και ο ποδαρόδρομος. Η μέρα ξεκινούσε στις 4:30, ώστε να είμαστε στο περιβόλι πριν να χαράξει, για να φτουρήσει η μέρα. Τελείωνε με το σούρουπο, με διάλειμμα για μεσημεριανό φαγητό και σιέστα (εξοντωτική η δουλειά το καταμεσήμερο).
    Από αυτό το περιβόλι, από τότε που έχει μείνει απεριποίητο, δε βρίσκει κανείς ούτε μια χούφτια σκουληκιασμένα αχλάδια να φάει.

    Όμως

    Η πιτσιρικαρία, ειδικά τον παλίοτερο καιρό που έπεφτε πείνα, ρήμαζε τα οπωροφόρα, χωρίς κόπο άλλο εκτός από το άπλωμα του χεριού.
    Κι εγώ πιτσιρικάς, εδώ στην Αθήνα (Μπραχάμι), θυμήθηκα κάποιες χρονιές που η τσογλανοπαρέα ανεβαίναμε σε μια θεόρατη μουριά, σαν αγέλη από μαϊμούδια, όταν γίνονταν τα μούρα.
    Σε κάτι τέτοιες περιπτώσεις, η παροιμία ισχύει

  37. Κουτρούφι said

    Στη Σίφνο, λεφτά βγάζουν οι καππαριές (τα φύλλα τους).

  38. Avonidas said

    «νομίζεις πως τα λεφτά τα χέζει ο λιάρος;»

    Αμέ! Μέχρι και μάχες έγιναν για τις κοτσιλιές του λιαρου:

    http://www.veritablehokum.com/comic/the-guano-problem/

  39. Triant said

    Καλημέρα.

    @29: Επίσης σημαντικό είναι αν μιλάμε για καθαρά ή – το πιθανότερο – για μικτά. Τα 7.500 ευρώ μικτά είναι 3.939 καθαρά αν μιλάμε για 12 μισθούς και 3.811 αν μιλάμε για 14, Τα υπόλοιπα επιστρέφουν ως κρατήσεις και φόρος.

  40. 31 Το σκέφτηκα 🙂

  41. Κιγκέρι said

    35:

    Αυτοσαρκασμός…

  42. Avonidas said

    Το πραγματικο σκάνδαλο, πάντως, δεν έγκειται σ’ αυτούς που μοιράζουν λεφτα, αλλά σ’ εκείνους που τα τυπώνουν – ή μαλλον τα δημιουργούν, γιατί το τυπωμένο χρήμα ειναι ενα ελάχιστο ποσοστό του εν κυκλοφορία χρήματος.

    Και θα ήταν ευλογία μεγάλη να φύτρωναν τα λεφτά στα δέντρα. Διότι τότε τουλαχιστον θα υπήρχε ενα όριο στο πόσα μπορούν να φυτρώσουν, ενώ τωρα δεν υπαρχει κανενα.

  43. Πέπε said

    @28:
    > > Την έκφραση πρέπει να τη δημιούργησαν άνθρωποι της πόλης. Γιατί άνθρωπος με πείρα αγροτική γνωρίζει πως δεν υπάρχει σκληρότερη δουλειά από το να φροντίζεις ενα δέντρο μεχρι να δωσει καρπούς.

    Ή και το αντίθετο: αυτός που έχει κοπιάσει για να δει καρπούς, είναι ο πρώτος που θα ονειρευόταν να τους έβλεπε χωρίς να κοπιάσει.

  44. Παναγιώτης Κ. said

    @39. Ξέρω δικά μας παιδιά στη Βρετανία τα οποία παίρνουν 4,5 χιλιάρικα στο χέρι τον μήνα χωρίς να είναι σε διευθυντικές θέσεις.
    Σκέφτομαι λοιπόν ότι μάλλον μια τέτοια λογική πρέπει να λειτούργησε.

    Ο Νικοκύρης που ζει και εργάζεται στα ξένα ας μας κατατοπίσει για το τι παίζει με τους μισθούς στην ΕΕ, για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης.

  45. atheofobos said

    Μπορεί λεφτόδεντρα να μην υπάρχουν, όμως υπάρχουν μακαρονόδεντρα!

    Η επική πρωταπριλιάτικη φάρσα του BBC!
    https://www.mixanitouxronou.gr/ta-makaronodentra-i-epiki-farsa-tou-bbc-pou-ekane-tous-anglous-na-zitane-sporous-gia-na-kalliergisoun-makaronia/

  46. sarant said

    33 Kαι με τον φιλελευθερισμό το πρόβλημα είναι όταν τελειώνουν τα λεφτά του κράτους 🙂

    45 Α μπράβο που το θυμήθηκες!

  47. Tony Patrinos said

    Λίγο άσχετο το σχόλιό μου, ξέρω, όμως μου έκανε εντύπωση η χρήση του όρος ‘ντίσκουρς’ στο λήμμα του slang.gr.

  48. leonicos said

    Τα παραπάνω δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο συμπολίτες μας να ονειρεύονται ειλικρινώς και χωρίς διάθεση (αυτο)ειρωνείας την ύπαρξη λεφτόδεντρων

    Με περιγράφεις, νεαρέ; Γιά πρόσεχε τα λόγια σου

  49. leonicos said

    ντίσκουρς

    απλώς δεν ξέρει γαλλικά ο άνθρωπος. Ο,τι βλέπεις το προφέρει

  50. Παναγιώτης Κ. said

    Τον καιρό των μνημονίων, τότε που μας είχαν πρήξει με τα ελληνικά επιτόκια και τα σπρεντ που είχαν ξεφύγει και που δύσκολα έβγαζες άκρη τι συμβαίνει στην πραγματικότητα, είχα την ιδέα να προτείνω σε περισπούδαστους οικονομικούς δημοσιογράφους, σαν και αυτούς που γράφουν και που και οι ίδιοι δεν καταλαβαίνουν τι γράφουν, να κάνουν το εξής: Να επιλέξουν αυτοί τους βασικούς δείκτες που αποτυπώνουν την κατάσταση της Οικονομίας και να μας δίνουν την εξέλιξη.
    Κάτι που γίνεται με τις μετοχές στο χρηματιστήριο.
    Δεν κατάλαβαν τι τους είπα ; Κατάλαβαν αλλά έκαναν τους… χαζούς γιατί κάτι τέτοιο έχει κόπο;
    Το συμπέρασμα είναι πως τα στοιχεία για να τα βρεις πρέπει να κοπιάσεις αλλά το κυριότερο και να τα βρεις είναι δυσκολοερμήνευτα.
    Αυτό που συνηθίζεται είναι μια εντυπωσιολογία του τύπου «το 1% των ανθρώπων νέμεται το 90% του πλούτου» κ.λπ
    Μάλλον αγανακτισμένους μας θέλουν και όχι σκεπτόμενους.
    Δε λέω χρειάζεται πότε πότε και η αγανάκτηση αλλά αυτή δεν κρατάει πολύ. Αντίθετα η γνώση είναι μια κατάσταση διαρκείας.

  51. leonicos said

    45 Atheofobos

    Σ’ ένα εκπαιδευτικό βιβλίο, Assiil είχε πλήρη περιγραφή από τη σπορά μέχρι το θερισμό, σαν τα στάρια. εγάλη πλάκα

  52. dryhammer said

    45. Είναι η σκωτσέζικη ποικιλία του φυτού aronia* γνωστή ως Mc Aronia

    * https://en.wikipedia.org/wiki/Aronia

  53. Avonidas said

    Αυτό που συνηθίζεται είναι μια εντυπωσιολογία του τύπου «το 1% των ανθρώπων νέμεται το 90% του πλούτου» κ.λπ

    Δεν ειναι εντυπωσιολογία, η καθαρή αλήθεια είναι. Ένα ελάχιστο ποσοστό του πληθυσμού είναι όχι απλώς πιο πλούσιοι, αλλά εξωφρενικά πιο πλούσιοι από τη μεγάλη πλειοψηφία των υπόλοιπων, κι η διαφορά είναι τόση που κάνει γελοίο κάθε ισχυρισμό ότι κέρδισαν αυτό τον πλούτο με την αξία τους.

    Μπορούμε να συζητήσουμε εάν αυτές οι περιουσίες ειναι πραγματικές ή πλασματικές, εάν δηλαδή ένας δισεκατομμυριούχος έχει όντως 1 δις μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη από αυτόν που διαθέτει 1 ευρώ, αλλά στο τέλος τέλος δεν εχει σημασία. Αυτό που εχει σημασία ειναι οτι το να υπάρχει τέτοια υπερσυγκεντρωση πλούτου δεν ειναι, γενικά, καλό και υγιές, δεν ειναι ένα βιώσιμο σύστημα.

  54. μήτσκος said

    Διάβαζα τα σχόλια και έλεγα, «αυτό το αποτρόπαιο ντίσκουρς δεν θα το σχολιάσει κανείς».
    Έφτασα στο 47 και ηρέμησα.

  55. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    41 🙂

  56. spiridione said

    Τελευταία επίσης ακούμε και για το helicopter money
    https://en.wikipedia.org/wiki/Helicopter_money

  57. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    47, 54

    Όχι ρε παιδιά, σοβαρά, ξέρει εξαιρετικά γαλλικά ο άθρωπας. Μανιέρα είναι. Από κει προέρχομαι διαδικτυακώς και ξέρω.

  58. Costas X said

    Καλημέρα !

    Το μόνο σχετικό δέντρο που ξέρω είναι η λεφτοκαρυά, όπως λένε τη φουντουκιά σε πολλά μέρη. Και το σχετικό ρητό, ή μάλλον γραπτό (σε τοίχο), «αν ήταν τα λεφτά σκατά, οι φτωχοί δεν θά ‘χαν κώλο», παραλλαγή μάλλον του «αν είχαν τα λεφτά αξία…».

  59. Ακρ. said

    Η αγροτική εργασία είναι πιο σκληρή από οποιαδήποτε «πνευματική».
    Ήμουν στα λύκειο (ή μόλις είχα τελειώσει, δε θυμάμαι πια) και πήγαμε να κάνουμε μεροκάματα στη συγκομιδή μήλων. Ήμασταν μια παρέα πέντε έξι φίλων.
    Την επόμενη μέρα μόνο ένας πήγε για δεύτερο μεροκάματα. Οι υπόλοιποι έκτοτε δεν ξανακάναμε οποιαδήποτε αγροτική εργασία. Γίναμε «επιστήμονες».

    ΥΓ.
    Άσχετο, αλλά έκανα μια συγκλονιστική εφεύρεση, και πού καλύτερα να την κατοχυρώσω από εδώ.
    Λόγω ιού, έχω κόψει τελείως το φαγητό απ’ έξω. Τις προάλλες πεθύμησα πιτόγυρα. Πήρα πίτες, κρέας κλπ. και έκανα στο σπίτι. Σπιτικά.
    «Σπιτόγυρα» τα ονόμασα.
    Με έκπληξη είδα ότι δεν γκουκλίζεται. Είμαι ο πρώτος που είχα την ιδέα;; Πλησιάζουμε το στόχο για την τρισχιλιετή;

  60. sarant said

    57 Ε, ναι

  61. @15 Αλήθεια υπήρχε στην καθαρεύουσα η λέξη λεπτά για τα λεφτά ή είναι σαν τον νάπτη αντί για ναύτη.

    Πάντως εγώ το έχω ακούσει από ανθρώπους που θέλουν να δειχτούν σε φράσης του τύπου υτόν των ξέρω έχει πολλά λεπτά» δεν έχω καταφέρει αν ρωτήσω αν η υψηλή γνωριμία έχει μόνο λεπτά ή έχει και ώρες.

  62. antonislaw said

    Δεν ξέρω αν φυτρώνουν στα λεφτόδεντρα, ξέρω όμως που τα βρίσκουν τα λεφτά όσοι τα έχουν…

    Απο τον δίσκο «Εργατική Συμφωνία» του Δήμου Μούτση απο το θεατρικό έργο «Απεργία» του Γιώργου Σκούρτη (1975).
    Εκτέλεση: 4 εργάτες (Θίασος) και Αφεντικό (Κωνσταντίνος Τζούμας)

    «Βρε καλέ αφέντη πού τα βρήκες τα λεφτά;

    Πού τα εργαλεία σου και πού τα υλικά;

    Από τον μπαμπά μου πού’χε μια δουλειά

    και μου τ’άφησε κληρονομιά

    Ε, άσ’τα αυτά. Άσ’τα αυτά αφέντη

    και πού τα βρήκε ο μπαμπάς;

    Μήπως τά’κλεψε απ’ τους άλλους

    αυτός ο μασκαράς;

    Έλα πες μας πού τα βρήκε όλα αυτά

    Και σου τ’άφησε κληρονομιά;

    Λέγε μας

    Α πα πα να κλέψει; Ποτέ του ο μπαμπάς

    Τα βρήκε απ’ τον παππούλη μου

    Της πλούσιας γιαγιάς

    Κι ο παππούλης που τα βρήκε αφέντη μας;

    Μήπως τά’κλεψες απ’ τους φτωχούς

    Αδύνατον

    Τι θα πει αδύνατον, να κλέψει ο παππούς;

    Τα βρήκε από τον προπάππο μου

    και όχι από τους φτωχούς

    Κι ο προπάππος πού τα βρήκε αφέντη μας

    Τι έκανε στα χρόνια τα παλιά ε;

    Εκείνος τά’χε κλέψει

    Και σκότωσε πολλούς

    Μα εγώ δεν έχω φταίξει

    Λατρεύω τους φτωχούς

    Βρε καλέ αφέντη πού τα βρήκες τα λεφτά;

    Πού τα εργαλεία σου και πού τα υλικά;

    Από τον μπαμπά μου!»

  63. antonislaw said

    Και για του διοικητές των κέντρων φιλοξενίας προσφύγων , το φιλοξενίας μάλλον εντός εισαγωγικών, πρόβλεψαν ένα καλό μισθό, 3000 ευρά το μήνα.

    Πού εσύ μικρέ πτωχέ προσοντούχε δημόσιε υπάλληλε δεκαπενταετίας με τίτλους μεταπτυχιακούς, ασεπ και όλα τα καλούδια του προσοντολογίου, που καθαρίζεις δεν καθαρίζεις 1000 ευρά το μήνα. Σίγουρα υπάρχουν λεφτόδεντρα, όχι όμως για όλους.

    https://www.ethnos.gr/ellada/98647_metanasteytiko-3000-eyro-mina-stoys-dioikites-ton-32-kentron-filoxenias

  64. Alexis said

    #15: Το πρώτο λέγεται όντως Endriandra leptodendron και είναι ημιτροπικό της Αυστραλίας, που μοιάζει πολύ με τη δική μας δάφνη (ίδια οικογένεια άλλωστε)

    #28: Γιατί άνθρωπος με πείρα αγροτική γνωρίζει πως δεν υπάρχει σκληρότερη δουλειά από το να φροντίζεις ενα δέντρο μεχρι να δωσει καρπούς.

    Όλα σχετικά είναι Αβονίδα. Ούτε οι αγροτικές δουλειές είναι σήμερα όπως ήταν κάποτε ούτε όλα τα είδη δέντρων θέλουν τον ίδιο βαθμό φροντίδας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ελιά που θεωρείται το κατεξοχήν «δέντρο του τεμπέλη». Υπάρχουν ελαιοπαραγωγοί που εμφανίζονται στο κτήμα τους (χωρίς υπερβολή) μία φορά το χρόνο, για να μαζέψουν.

    #58: Εγώ αυτό το έχω δει σε τοίχο ως εξής: «Όταν τα σκατά πάρουν αξία οι άνθρωποι δεν θα ‘χουν κώλο». Εντάξει, το ίδιο περίπου…

  65. ΓΤ said

    «νομίζεις πως τα λεφτά τα χέζει ο λιάρος;»
    Αδιαφορεί άραγε για τα χρήματα ο (Παύλος) Λιάρος;
    https://pavlosliaros.gr/%ce%bf-%cf%83%cf%85%ce%b3%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%86%ce%ad%ce%b1%cf%82/

  66. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    56.Μήπως «τα χρήματα από το ελικόπτερο» θα σώσουν την Ευρωζώνη;
    Δευτέρα, 04 Μαΐου 2020 07:46 UPD:07:46
    […]

    Ορισμένοι οικονομολόγοι θεωρούν ότι, μετά το QE των 750 δισ. ευρώ, η ρίψη χρημάτων από το ελικόπτερο ίσως να αποτελεί το μοναδικό «όπλο» που έχει απομείνει στη φαρέτρα της ΕΚΤ.
    Τα πραγματικά χρήματα από ελικόπτερο δεν προέρχονται από την κυβέρνηση, αλλά απευθείας από τις κεντρικές τράπεζες. Μπορούν να τυπώσουν χρήματα που δεν θα χρειασθεί να αποπληρωθούν ποτέ. Και ένα «δώρο» των κεντρικών τραπεζών απευθείας στους πολίτες θα έδινε άμεση ώθηση σε δαπάνες και εμπιστοσύνη, χωρίς να δημιουργεί πρόσθετο βάρος χρέους.
    Η ιδέα όμως «σκοντάφτει» και σε διάφορα εμπόδια πρακτικής φύσεως, γι’ αυτό και οι περισσότεροι οικονομολόγοι θεωρούν ότι είναι δύσκολο να υλοποιηθεί. Τα χρήματα από το ελικόπτερο αποτελούν ένα «τυφλό» εργαλείο. Βοηθούν τους έχοντες το ίδιο με εκείνους που τα έχουν ανάγκη και δεν θα προσέφεραν και πολλά σε εκείνες τις επιχειρήσεις των οποίων οι πελάτες παραμένουν στο σπίτι, είτε λόγω περιοριστικών μέτρων είτε λόγω φόβου, όπως εστιατόρια και ξενοδοχεία. Στην Ευρώπη ειδικότερα, τα χρήματα από ελικόπτερο εγείρουν ερωτήματα για την ανεξαρτησία της ΕΚΤ.
    Το πιο λογικό θα ήταν να δοθεί βοήθεια σε εκείνους τους πολίτες και επιχειρήσεις που τη χρειάζονται περισσότερο, σχολιάζει στους «NY Times» ο Μουχτάμπα Ράχμαν, επικεφαλής ευρωπαϊκών αναλύσεων στο Εurasia Group. Για παράδειγμα, σύμφωνα με τον κ. Ράχμαν, η ΕΚΤ θα μπορούσε να τυπώνει ρευστό για τις εμπορικές τράπεζες με οδηγίες να χορηγούν επιχειρηματικά δάνεια διάρκειας έως και 100 ετών –προσφέροντας ουσιαστικά «δώρο» στις επιχειρήσεις.
    […]

    https://www.naftemporiki.gr/finance/story/1595350/mipos-ta-xrimata-apo-to-elikoptero-tha-sosoun-tin-eurozoni

  67. Παναγιώτης Κ. said

    Αν θυμάμαι καλά, ο …μπαρμπα Κάρολος διαχώριζε την αδικία από τις ανισότητες. Οι ανισότητες έλεγε είναι οργανικό στοιχείο του συστήματος.
    Και αυτό βεβαίως δεν είναι μοιρολατρία. Απλά έδειχνε τον δρόμο…
    .

  68. Πέπε said

    @61
    Τα «λεπτά» (=λεφτά) τα θυμάμαι από «τους παλιούς μου», όπως λέει κι η Έφη, που θα ήταν καμιά 120ριά ετών αν ζούσαν. Και φυσικά ήξεραν ελληνικά, δεν έλεγαν νάπτης (έλεγαν όμως «καθρέπτης» και άλλα που σήμερα φαντάζουν καθαρευουσιάνικα).

    Λογικά η λέξη θα πρέπει να σήμαινε κάποτε αυτό που τώρα λέμε «ψιλά», τα μικροποσά, ή τα κέρματα που αντιστοιχούν σε μικροποσά. Θα μπορούσε κάλλιστα να προέρχεται από αυθεντική καθαρεύουσα, ή από εποχές όπου το -πτ- δεν άλλαζε υποχρεωτικά σε -φτ- (άλλωστε σε καμία εποχή δεν άλλαζε υποχρεωτικά για όλους τους ομιλητές και για όλα τα παραδείγματα, πάντοτε υπήρχε ποικιλία στη γλώσσα).

    Θυμίζω ότι και τα «άσπρα» της παλιάς λαϊκής δημοτικής, αρχικά ήταν νομίσματα μικρής αξίας αλλά τελικά έφτασαν να σημαίνουν απλώς χρήματα.

    Και βέβαια τα λεπτά του ευρώ, που όταν καθιερώθηκαν ήταν ακόμη ζωντανή η ανάμνηση των λεπτών της δραχμής στους κάποιας ηλικίας (όχι μαθουσάλειας) και άνω. Και τα λεπτά της ώρας. (Δε λέω για της μοίρας που είναι ειδική ορολογία.)

  69. Γιάννης Ιατρού said

    Ρε σεις, για τα αυτοφυή ΚΛΕΦΤΟΔΕΝΤΡΑ της Ελλάδας δεν θα γράψει κανένας σας κάτι;
    Πρωτοεμφανίζονται στα Χανιά (καταγωγή που λένε…)

    Περιμένετε να βγει ο καθ΄ ύλην αρμόδιος από τον Ελεύθερο Γέρακα, με το θέμα που έχουμε σήμερα θα φριάξει 😂👍😍

  70. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    Γειά σας κι ἀπὸ ᾿μένα.

    Μπορεῖ νὰ μήν ὑπάρχουν λεφτόδεντρα καὶ τὰ λεφτὰ νὰ μὴν βγαίνουν στὰ δέντρα (κατὰ τοὺς ἀγγλοσάξονες), ἀλλὰ φύονται στὸ ἔδαφος.

    Μοὶ προξενεῖ ἀλγεινὴν ἐντύπωσιν ὅτι κανὲνας ἀπὸ τοὺς χριστιανούληδες μπολσεβίκους συνταξιούχους δὲν ἀναφέρθηκε στὸ μαροῦλι.

    Γιατὶ τὸ ἀποκρύπτει ἡ φράξια τοῦ σλὰνγκρ στὸν ἱστότοπο; Γιὰ νὰ μὴν ἀποκαλυφθεῖ ἡ διαβρωτικὴ δράση της; 🙂

  71. Γιάννης Ιατρού said

    Πείτε και κανένα Χρόνια Πολλά για τις εορτάζουσες Ειρήνες… 🙂

  72. antonislaw said

    Νομίζω ότι η έννοια του λεφτόδεντρου είναι κοινός τόπος παραμυθιών. Χαρακτηριστικά θυμάμαι το εκφοβιστικό για τα παιδιά και με έντονο διδακτισμό Πινόκιο (Κάρλο Κολόντι -Λορεντσίνι «Οι περιπέτειες του Πινόκιο(1883). Στα αγγλικά το αναφέρουν ως Pinocchio’s money’s tree.

    «Ο Πινόκιο πάει προς το σχολείο, συναντά στον δρόμο του ένα Θέατρο για Μαριονέττες. Παρακολουθεί την παράσταση και οι μαριονέττες επί σκηνής καθώς τον αναγνωρίζουν, τον καλούν πάνω σε αυτήν. Ο ιδιοκτήτης του θεάτρου εξοργίζεται και σκοπεύει αρχικά να κάψει τον Πινόκιο, αλλά στη συνέχεια του δίνει πέντε χρυσά νομίσματα για να τα δώσει εκείνος στον πατέρα του Τζεπέτο. Καθώς ο Πινόκιο ταξιδεύει πίσω σπίτι για να δώσει τα χρυσά νομίσματα στον Τζεπέτο, πέφτει πάνω σε μια αλεπού και μια γάτα. Η μεν αλεπού προσποιείται πως είναι κουτσή και η γάτα πως είναι τυφλή. Ένα πουλί που περνά εκείνη την ώρα προσπαθεί να προειδοποιήσει τον Πινόκιο για τα ψέματά τους, αλλά το τρώει η γάτα. Η γάτα και η αλεπού πείθουν τον Πινόκιο, πως αν φυτέψει αυτά τα νομίσματα στο Λιβάδι των Θαυμάτων έξω από την πόλη των Ηλιθίων, τότε θα φυτρώσει ένα δέντρο με πολλά χρυσά νομίσματα. (Μετά από άλλες περιπέτειες και αφού θα πει ψέμματα για τα χρήματα στη νεράιδα και έτσι θα μεγαλώσει για πρώτη φορά η μύτη του ξανασυναντάει την αλεπού και τη γάτα.) Θα του υπενθυμίσουν το Λιβάδι των Θαυμάτων και τελικά θα πείσουν πάλι τον Πινόκιο να πάει μαζί τους εκεί για να φυτέψει τον χρυσό που του έχει απομείνει. Θα φτάσουν στην πόλη των Ηλιθίων, όπου ζουν διάφορα ζώα που υποφέρουν λόγω κάποιου σφάλματος που είχαν κάνει παλιά. Ο ίδιος ο Πινόκιο θα θάψει στο υποτιθέμενο Λιβάδι των Θαυμάτων τον χρυσό του, και θα κληθεί να φύγει για είκοσι λεπτά, ώσπου να φυτρώσει το δέντρο με τα χρυσά νομίσματα. Σύντομα όμως η αλεπού και η γάτα θα ξεθάψουν τα νομίσματα και μετά θα εξαφανιστούν. Όταν επιστρέψει ο Πινόκιο θα μάθει για το κόλπο και την κοροϊδία της αλεπούς και της γάτας από έναν παπαγάλο που και αυτός επίσης τον κοροϊδεύει για το πάθημά του. Ο Πινόκιο τρέχει στην πόλη των Ηλιθίων, όπου καταγγέλλει την κλοπή των νομισμάτων του σε έναν δικαστή γορίλα. Ο γορίλας από τη μια μεριά συγκινείται για τα παθήματα του Πινόκιο, όμως από την άλλη αντίστοιχα, θα τον καταδικάσει σε φυλάκιση τεσσάρων μηνών, λόγω της ηλιθιότητάς του.»

    Ένα απόσπασμα σε μετάφραση: «Σιγοτραγουδώντας χαρούμενα, ο Πινόκιο έφυγε για να συναντήσει τον πατέρα του. Σε μια στροφή στο μονοπάτι όμως, για μαντέψτε ποιος πρόβαλλε μπροστά του; Η γάτα και η αλεπού το παμπόνηρο ζευγάρι. -Ναι και ο καλός μας Πινόκιο!, είπε η αλεπού. -Έτοιμος για το Λιβάδι των Θαυμάτων; -Α, όχι με τίποτα. Πάω να βρω τον πατέρα μου. Πάμε άλλη μέρα. -Αποκλείεται. Το λιβάδι θα πουληθεί σύντομα. Ή τώρα ή ποτέ. Ακούγοντας τα άσχημα αυτά νέα ο Πινόκιο το σκέφτηκε για λίγο και τελικά αποφάσισε: -Εντάξει, ας πάμε, αλλά γρήγορα. Έτσι, οι τρεις τους πήραν το δρόμο για το Λιβάδι των Θαυμάτων. Έπειτα από περπάτημα μισής μέρας, πέρασαν από ένα μέρος που ονομαζόταν Κουτοχώρα και τελικά έφτασαν σε ένα έρημο λιβάδι, που δεν διέφερε και πολύ από όσα το περιέβαλαν. -Να’ μαστε!, είπε η αλεπού στη μαριονέττα. Τώρα σκάψε μια μικρή τρύπα με τα χέρια σου και βάλε μέσα τα χρυσά νομίσματα. Ο Πινόκιο υπάκουσε. -Και τί θα γίνει τώρα;, ρώτησε. -Γύρνα σε είκοσι λεπτά και θα δεις!, αποκρίθηκε η αλεπού, αντίο Πινόκιο! Και με αυτά τα λόγια, οι δυο απατεώνες αποχαιρέτησαν τον Πινόκιο και έφυγαν. Μισή ώρα αργότερα ο Πινόκιο επέστρεψε στο λιβάδι. Όπως πλησίαζε, η καρδιά του χτυπούσε σαν τρελή. Ανυπομονούσε να μαζέψει τα δυο χιλιάδες χρυσά του νομίσματα. Κι αν είχαν γίνει πέντε χιλιάδες;»

    Η περίληψη/απόδοση του παραμυθιού και τα στοιχεία από τη διπλωματική εργασία της Ταβελλάρη Πολυξένης, στο ΠΜΣ του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ και η μετάφραση του αποσπάσματος Κολλόντι Κ., Πινόκιο, εκδόσεις Ψυχογιός, Αθήνα 2017,μτφρ. Θεοδώρα Δαρβίρη

    Click to access GRI-2018-21550.pdf

  73. Γιάννης Κουβάτσος said

    Όλοι αυτοί που χλευάζουν τα λεφτόδεντρα, πολιτικοί και δημοσιοπαπαγάλοι, έχουν προσπαθήσει ποτέ να ζήσουν με 500 – 600 ευρώ τον μήνα; Και καλά αυτοί, τη δουλειά τους κάνουν, ο καθείς εφ’ω ετάχθη. Αλλά οι ψηφοφόροι τους και οι ενστερνιζόμενοι τη «φωνή της λογικής», άνθρωποι του μόχθου συνήθως, δεν βλέπουν ότι τα λεφτόδεντρα είναι ξερά μόνο για τον λαό (τι μπανάλ λέξη, ε, κύριοι λιμπεράδες;), ενώ για άλλους είναι μονίμως αειθαλή; Αλλά σταματώ εδώ, γιατί διολισθαίνω στον λαϊκίστικο κατήφορο.

  74. Π^2 said

    Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι τόρηδες αναφέρονται σε μαγικά λεφτόδεντρα αρκετά χρόνια τώρα. Ήταν ιδιαίτερα αγαπητά στην Τερέζα Μέι:
    2017: https://www.independent.co.uk/news/uk/politics/theresa-may-nurse-magic-money-tree-bbcqt-question-time-pay-rise-eight-years-election-latest-a7770576.html
    2018: https://www.bbc.co.uk/news/uk-politics-44524605

  75. Ό,τι μπαίνει στο slang-gr δεν είναι αξίωμα. Προσωπικά, δεν έχω συναντήσει τον όρο, παρά μόνο τελευταία· ο προφήτης του Αρκά συνέβαλε στη διάδοσή τον Αύγουστο του 16 του με ένα σκίτσο που δεν τον περιέχει -τον όρο. Γενικότερα από τότε που η χαζομάρα του φουβού έχει γίνει πανδημία, διάφορα εφήμερα κατασκευάσματα γίνονται σουξέ -ενίοτε ακούς και ομιλίες στη Βουλή από πολιτικούς αρχηγούς να τους ενστερνίζονται. Η συστηματική αναζήτηση στο γκουγκλ δεν δικαιώνει το σλανγκ-γκουρού.

  76. Pedis said

    Η χρήση της εντάσσεται στην αντιπαράθεση […] σοσιαλδημοκρατών-φιλελεύθερων για τις δημόσιες δαπάνες και την επέκταση ή τον περιορισμό τους, το μικρό ή μεγάλο κράτος, τον ρόλο του δημόσιου τομέα.

    Καλά τ’ άλλα, αλλά εδώ μας δουλεύεις, Νικοκύρη.

  77. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    68, 61

    Έτσι. Τα λεπτά = χρήματα είναι παλαιάς κοπής (pun intended). Στη δημοτική των τελευταίων τουλάχιστον δεκαετιών ο διαχωρισμός είναι σαφής. Λεφτά για τα χρήματα και λεπτά για την ώρα, με την εξαίρεση των υποδιαιρέσεων του νομίσματος.

    Για τα ψιλά μαρτυρείται από τον 19ο αιώνα τουλάχιστον άπαξ ο τύπος «οι ψιλοί». Μάνα στείλε τους ψιλούς επειδήτις αν δεν πέσω στον γιαλό θα γίνω στρατιώτης, έγραφε ο άσωτος υιός, φοιτητής στην Αθήνα (Η Στρατιωτική Ζωή εν Ελλάδι).

  78. Chinese found it all said

    Είμαι επιχειρηματίας, ταξιδεύω συχνά στην Κίνα και τυχαίνει νάχω εδώ και χρόνια επαφές με Κινέζους. Σας πληροφορώ ότι το αγγλικό «money tree» είναι μετάφραση του Κινέζικου «Χρηματόδενδρου» που εφευρέθηκε επί Δυναστείας των Χάν (200 π.Χ. – 220 μ.Χ.) και κυριαρχεί μέχρι σήμερα στην Κινέζικη Πρωτοχρονιά, αλλά και στο κατευόδιο των νεκρών, κάτι σαν τον αρχαιοελληνικό οβολό που βάζανε στο στόμα του νεκρού για να πληρώσει τον Χάροντα («ουκ αν λάβοις παρά του μή έχοντος»). Ρίξτε μια ματιά στη wikipedia, είμαι στο δρόμο τώρα και μου είναι αδύνατο να δώσω συνδέσμους. Στα κινέζικα μαγαζιά υπάρχουν δισεκατομμύρια αγαλματάκια με το κινέζικο χρηματόδενδρο, είναι πασίγνωστο

  79. Αυτό «τον Αύγουστο του 16» πήγαινε μετά το «διάδοσή του»

  80. antonislaw said

    68 «Και βέβαια τα λεπτά του ευρώ, που όταν καθιερώθηκαν ήταν ακόμη ζωντανή η ανάμνηση των λεπτών της δραχμής στους κάποιας ηλικίας (όχι μαθουσάλειας) και άνω. Και τα λεπτά της ώρας. (Δε λέω για της μοίρας που είναι ειδική ορολογία.)»

    Τότε που πρωτομπήκαμε στο ευρώ θυμάμαι μια διαφήμιση που έλεγε προσέξτε «τα λεπτά είναι λεφτά», τότε που είχαμε (μας είχαν) μπερδέψει το πενηντάρικο με το πενηντάλεπτο…

  81. 75 Εγώ νομίζω το θυμάμαι σε διαδικτυακούς τσακωμούς από το ’11-’12 ξερωγώ. Νομίζω.

  82. Κιγκέρι said

    Οι καλές νύφες πάντως πρέπει να έχουν λεπτά αισθήματα και καρδιά μεγάλη, μονοκόμματη και ποτιστική.
    (και λέγοντάς το, τρίβουμε με νόημα τον αντίχειρα στον δείκτη)

  83. antonislaw said

    70 «Μοὶ προξενεῖ ἀλγεινὴν ἐντύπωσιν ὅτι κανὲνας ἀπὸ τοὺς χριστιανούληδες μπολσεβίκους συνταξιούχους δὲν ἀναφέρθηκε στὸ μαροῦλι.»

    Μήτε και στο κασέρι ή στην κασερόπιττα αναφέρθηκε κανείς. Φαίνεται κασέρι δεν κυκλοφορεί και πολύ πλέον στην πιάτσα, λόγο κορονοϊού… Αλλά οι κασερόπιττες εκεί, σταθερή αξία…

    https://www.slang.gr/lemma/155-kaseri

    https://www.slang.gr/definition/7761-kaseropitta

  84. Alexis said

    #83: Οι …πενήντα αποχρώσεις του χρήματος έχουν συζητηθεί, νομίζω, σε άλλο άρθρο.
    Τα ψαχτήρια του ιστολογίου μπορούν να παραπέμψουν… 🙂

  85. sarant said

    56 Ναι μπράβο, λέει και πιο κάτω ο Αφώτιστος

    62 Καλά που το θυμήθηκες -πρέπει και ο Χάινε να έχει γράψει κάτι παρόμοιο.

    74 Eυχαριστώ, δεν το ήξερα. Αναρωτιέμαι αν το χρησιμοποιούσε και η Θάτσερ.

  86. sarant said

    81 Νομίζω ναι

    84 https://sarantakos.wordpress.com/2018/10/05/money/

  87. ΓΤ said

    Κάτι θυμίζει το #78

  88. Nestanaios said

    61, 77.
    Τα λεπτά είναι υποδιαίρεση της ώρας αλλά και της μοίρας (Κλωθώ, Λάχεσις, Άτροπος).

  89. dryhammer said

    Μια και περί χρημάτων ο λόγος, στο βαπόρι, αν δεν ήσουν ταχτικός σε κάποια χώρα ώστε να γνωρίζεις τα του νομίσματος της, όλα τα νομίσματα αποκαλούνταν με τον γενικό όρο κουρκουμπίνια ή /και κολομπάρια.
    «Φύγαμε μισή μέρα πιο νωρίς και μου μείναν διακόσια κουρκουμπίνια. Αυτά ούτε στο Σουέζ δεν στ’ αλλάζουνε…»
    ή
    «Πόσα κολομπάρια είναι στο δολάριο;»

  90. nwjsj said

    Η εικόνα του θείου Σκρουτζ να ποτίζει τη γλάστρα με το λεφτόδεντρο, μου θύμισε εκείνη με το θησαυροφυλάκιο – πισίνα, στην κορυφή του οποίου υπήρχε ένας βατήρας κι έβλεπες από ‘κει το θείο να σαλτάρει μέσα για να κολυμπήσει. Όταν δε έβγαινε στην επιφάνεια, έφτυνε από το ράμφος του επιδεικτικά έναν πίδακα από χρυσές λίρες. Κυριολεκτικά δηλαδή, κολυμπούσε στα πλούτη, ενώ ο ανιψιός Ντόναλντ μονίμως τσιτσιριζότανε.

    Ο Πέτσας, ο ξετσίπωτος, καλά λέει ότι δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα για τους εργαζόμενους που εργάζονται εκ περιτροπής, γι’ αυτό τώρα που η Βουλή υπολειτουργεί, αλλά και εξ αιτίας της κορονο-ύφεσης που θα φτάσει το 10% ή ίσως και παραπάνω, να θεσπιστεί μείωση μισθού 50% για τους βουλευτές, υπουργούς, υφυπουργούς, γενικούς γραμματείς, διοικητές ΔΕΚΟ και λοιπούς παρατρεχάμενους. Αλοίμονο πια, τι τα θέλουν τόσα λεφτά; 300 κιλά θα γίνουν…

  91. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @87. Κι ἐμένα μοῦ θυμίζει κάτι. 😉

  92. Πέπε said

    77
    > > Μάνα στείλε τους ψιλούς επειδήτις αν δεν πέσω στον γιαλό θα γίνω στρατιώτης, έγραφε ο άσωτος υιός, φοιτητής στην Αθήνα (Η Στρατιωτική Ζωή εν Ελλάδι).

    Και στα σημερινά (και λίγο παλιότερα) ελαφρώς μάγκικα, ενίοτε ψιλά είναι γενικώς τα λεφτά. Ιδίως όταν λείπουν: αψιλίες λ.χ. δεν είναι όταν έχεις μόνο κατοστάευρα.

  93. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    89 Ντράι, βρίσκω αυτά:

    Τρισεκατομμύρια κουρκουμπίνια αλλάζουν χέρια κάθε μέρα. Πετρέλαια, μετοχές, εμπορεύματα, πολύτιμα μέταλλα, νομίσματα, χρεόγραφα, σπίτια, ζωές.
    http://nofairgame.blogspot.com/2008/12/blog-post_7088.html

    Τα αρπαζουν απο πουθενα? Η μηπως παιρνουν κολομπαρια (δωρεαν προγραμματα) και απαιτουν απ’ολους τους αλλους να τα πληρωνουμε 2 και 3 φορες
    https://www.adslgr.com/forum/threads/262297-%CE%95%CE%B3%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AC%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%B7-%CE%9Cac-Os
    (Βέβαια αυτός ο τελευταίος είναι ατονιστής, πράγμα που δημιουργεί κάποιες αμφιβολίες).

    Δεν πας να γράψεις κάνα λήμμα λέω γω?

  94. Pedis said

    Πρέπει να έχει ξεχαστεί η έκφραση για τα λεφτά σαν μάννα εξ ουρανού … αν και μονάχα για εκλεκτούς και άριστους

    Angeli Giuseppe, XVIII, Caduta della manna, Venezia

  95. dryhammer said

    93. Για τα κολομπάρια περιμένω τις διευκρινήσεις του σινόφιλου ως ειδικού…

  96. 29, 39, 49
    Φυσικά, αναφέρομαι σε μισθούς ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα, όχι στο εξωτερικό. Ομιλώ μετά λόγου γνώσεως.

  97. Σήμερα, η 10η επέτειος του εμπρησμού της Μαρφίν με 4 νεκρούς, τα ονόματα των οποίων από καιρό δεν θυμάται κανείς. Γιατί άραγε; Οι εμπρηστές ακόμη αγνοούνται.

  98. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    Χρόνια πολλὰ στὶς ἑορτάζουσες, ὲντὸς καὶ ἐκτὸς ἱστολογίου καὶ ἰδιαίτερα στὴ Νόηση (Νwjsj), τὴ βαφτισημιά μου. 🙂

    Γιὰ νὰ τῆς εὔχεται ὁ Καλόψυχος (https://sarantakos.wordpress.com/2020/05/04/doctor/#comment-651082) σημαίνει πὼς εἶναι σίγουρο. 😉

  99. 81, 86: Παρότι τα ιστολόγια άνθιζαν ακόμη τότε, ελάχιστα χρησιμοποιήθηκε και διασώθηκε. Το γεγονός ότι 5-6 είναι όλα κι όλα τα ευρήματα, σημαίνει αυτοί που πήγαν να το καθιερώσουν δεν βρήκαν αποδοχή.
    π.χ., τουίτερ ως το τέλος του 13. Δικαιολογεί αυτό λημματογράφηση;

  100. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @98. Συγγνώμη, βαφτισιμιά.

  101. Και στον ενικό. Αναμάσημα ενός-δυο συνθημάτων.

  102. sarant said

    99-101 To σλανγκρ λημματογραφεί με χαλαρά κριτήρια. Σήμερα όμως θα δικαιολογιόταν

  103. # 91, 98

    🙂 🙂
    βουλωμένα γράμματα διαβάζεις Δον μου και με εμπνέεις … πιτταστί !!

    Η μάνα μου μου έλεγε «για το καλό σου κοίτα
    εκείνη που θα παντρευτείς να ξε να φιάχνει πίττα
    Την μάνα μου δεν άκουσα να πάρω προκομένη
    και πίττα το στομάχι μου ακόμα περιμένει !

  104. Λεφτόδεντρα έμβια, με κύτταρα, DNA και χλωροφύλλη ασφαλώς δεν υπάρχουν. Υπάρχουν όμως τα ήδη αναφερθέντα άυλα, virtual λεφτοφυτά για πονηρούς και πολυμήχανους.
    Αλλά ακόμη και αυτά, τα εικονικά λεφτοφυτά, χρειάζονται κατάλληλο «έδαφος» για να «τραφούν». Συνήθως τα καλλιεργούν οι πολυμήχανοι δια προσέλκυσιν αφελών σε ειδικά ελκυστικά λεφτοχώραφα. Και χρειάζονται δουλοπάροικους καλλιεργητές που θα θάψουν τα μόνα τους υπάρχοντα σ΄ αυτό το μαγικό «έδαφος», ως λίπασμα για να μεγαλώσουν και να καρπίσουν οι virtual φυτειες των τετραπέρατων
    Όλα αυτά μας τα γνώρισε ο Κάρλο Κολόντι στις «Περιπέτειες του Πινόκιο». Ο πονηρός γάτος και η παμπόνηρη αλεπού έπεισαν τον Πινόκιο (και πολλούς άλλους) να θάψει τα μόνα του υπάρχοντα στο συγκεκριμένο μαγικό χωράφι, για να πολλαπλασιαστούν και να γίνει πάμπλουτος. Με το γνωστό, αναμενόμενο αποτέλεσμα, βέβαια

  105. 15, 58
    Την θυμήθηκα κι εγώ αυτήν την λεφτομέρεια,
    από το σχολείο όμως:
    Λεπτοκαρύα η φουντουκιά, στην φυσική ιστορία.
    Χρήση και σε φαστ-φουντ.

  106. nwjsj said

    @ 71 – Γιάννης Ιατρού & @ 98/100 – Δημήτρης Μαρτίνος
    Πολύ σας ευχαριστώ, με συγκινήσατε! Να είστε καλά και εσείς και όσοι/-ες αγαπάτε!

    Σε αντίθεση με μένα σήμερα, η συνονόματη ακρίτισσα είχε δυσάρεστη έκπληξη…

  107. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    «νομίζεις πως τα λεφτά τα χέζει ο λιάρος;»

    Τί να κουτσουλίσει αυτό το πουλάκι; Ο κοκκινοκεφαλάς, ο λιάρος – Lanius senator
    https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%BF%CE%BA%CE%BA%CE%B9%CE%BD%CE%BF%CE%BA%CE%B5%CF%86%CE%B1%CE%BB%CE%AC%CF%82

    5 >> (Θ)α τινάξομεν την παραδιά να τα βρούμε» όπου παραδιά το δέντρο που βγάζει παράδες.
    Ναι! Θα ραβδίσομε την παραδιά ή θα τα κόψομε από την παραδιά, έλεγε ο πατέρας μου.

    65 ΓΤ ο πιο αγαπημένος Λιάρος είναι ο Βαγγέλης (κατα κόσμον), επειδή για τον Αλκη Αλκαίο πρόκειται
    https://www.imerodromos.gr/kathws-mas-fwtizan-to-dromo-oi-selides-ap-to-kommounistiko-mas-manifesto/

    >>το σύγχρονο χρηματιστηριακό σύστημα των παραγώγων και της ασύλληπτης μόχλευσης, που πράγματι παράγει χρήμα από το τίποτε, το οποίο επίσης γενναει κέρδη -εδώ δεν έχουμε απλώς μεμονωμένα δέντρα, αλλά απέραντες φυτείες από λεφτόδεντρα,

    Ηλε-λεφτόδεντρα ή για κατ΄οικομίαν η-λεφτόδεντρα

  108. ΓΤ said

    H Μαφιόζα του ΑΕΙ και το Λεφτόδεντρο… https://ec.europa.eu/anti-fraud/media-corner/news/05-05-2020/olaf-investigation-uncovers-research-funding-fraud-greece_el

  109. … σύστημα των παραγώγων και της ασύλληπτης μόχλευσης, …

    Επειδή και η παράγωγος (γεωμετρικά) και ο χαριστίων (μοχλός)* ήταν γνωστά στον Αρχιμήδη**, για την «μόχλευση» μπορεί και «χαριστεία» – το bail out μετά το σκάσιμο της φούσκας με την μόχλευση: «αχαριστεία».
    ____________
    * Το έμαθα πρόσφατα από φίλο σε διάλειμμαδιαδικτυακής πρέφας εξ αποστάσεως.
    ** Ως λαμπρός γνώστης των κατόπτρων και των εμπρηστικών τους ιδιοτήτων, ο Α. απέφευγε τα παράγωγα, ως «Smoke and Mirrors«.

  110. ΣΠ said

  111. π2 said

    58, 105: Λεφτοκάρυα και στα ποντιακά κάλαντα (δως μας ούβας και λεφτοκάρυα).

  112. ΓΤ said

    44@ πολύ λίγα λεφτά…
    https://www.glassdoor.com/Salary/European-Commission-Translator-Brussels-Salaries-EJI_IE147109.0,19_KO20,30_IL.31,39_IM992.htm

  113. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    107τέλος ξέμεινε ένα *για* , όπως το «έτσι ούτως ώστε» 🙂

    Λεφτόδεντρο όπως «Γιατί τα πεντοχίλιαρα δεν είναι πετσετάκια» ή «Τα ριάλια ριάλια ριάλια τα σελίνια μονάν και διπλά, τα μονόλιρα, πεντόλιρα και πού ‘ν΄τα»

    Αρτόδεντρο όμως (που είπατε νωρίτερα), καλή ιδέα αλλά, Αλέξη, θα ευδοκιμεί εδώ;Είναι πολύ το νερό αυτό που βλέπω ότι χρειάζεται ο αρτόκαρπος;
    » Η προτιμητέα του βροχόπτωση είναι 1.500-3.000 χιλιοστά (59 έως 118 ίντσες) ανά έτος.» λέει
    https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CF%81%CF%84%CF%8C%CE%BA%CE%B1%CF%81%CF%80%CE%BF%CF%82_%CE%BF_%CE%B5%CF%85%CF%84%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%AE%CF%82

    Εχω ενθουσιαστεί με το σολανόδεντρο, άριστο υποκείμενο ακόμη και για ζαρζαβατικά!

    https://www.mistikakipou.gr/solanodentro-ntomates-piperies-melitzanes-se-dentro/

  114. Avonidas said

    Επειδή και η παράγωγος (γεωμετρικά) και ο χαριστίων (μοχλός) * ήταν γνωστά στον Αρχιμήδη

    Ειναι άλλωστε πασίγνωστη η ρήση του, «Δος μοι πα στω, και θα επενδύσω» 😜

    («Για υπομόχλιο εψαχνε, ο άνθρωπος», ειχε σχολιάσει κάποτε ο πατέρας μου)

  115. Νέο Kid said

    Transire suum pectus mundoque potiri»
    Για υπομόχλιο; Για ποτήρι έψαχνε ο Άρτσι!

  116. sarant said

    104 Eικονογραφεί το 72

    113 Και δεύτερη παραδιά, από άλλο μέρος. Βρέθηκε ο πρόγονος του λεφτόδεντρου λοιπόν.

  117. ΣΠ said

    114
    Όχι μωρέ, πεινούσε και είπε «δώσ’ μου παστό να το τηγανίσω».

  118. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    από την πολλή «αριστεία» δεν είχε υποπέσει στην αντίληψή τους το… «λεφτοδάσος»
    https://www.imerodromos.gr/ayta-einai-quot-leftodentra-quot-kyrie-mitsotaki-toy-nikoy-mpogiopoyloy/

  119. Avonidas said

    Καλά ο Αρχιμήδης. Ο Θαλής όμως με τα ελαιοτριβεία του το βρήκε στην ουσία το λεφτοδεντρο, non? 😊

  120. Avonidas said

    Όχι μωρέ, πεινούσε και είπε «δώσ’ μου παστό να το τηγανίσω».

    Ασε που δεν πήγαν καλά οι επενδύσεις του, γυμνός κυκλοφορούσε 😋

  121. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    6, 25 >>χωρίς την ανάγκη «να κοπιά και να σπείρει»

    Φαιδρά στα δάση ολογυρίζουν
    του ουρανού τα πετεινά,
    ποτέ δε σπέρνουν, δε θερίζουν
    κι όμως κανένα δεν πεινά.

    Μες στα λιβάδια ανθοί και κρίνοι
    δεν έμαθαν υφαντική
    κι όμως ο πλάστης μας τα ντύνει
    με μια στολή βασιλική

    Click to access indexf_07_ellinopoula.pdf

    Μου έμεινε από το δημοτικό ή από το (σύντομο) κατηχητικό λίγο μετά. Βλέπω τώρα γκουγκλάροντας πόθεν προέρχεται* κι ότι είχε και τρίτο στίχο (το «δίδαγμα») αλλά παραδόξως δεν το θυμόμουν καθόλου

  122. Avonidas said

    Φαιδρά στα δάση ολογυρίζουν
    του ουρανού τα πετεινά,
    ποτέ δε σπέρνουν, δε θερίζουν
    κι όμως κανένα δεν πεινά.

    Πάρε κει κάτι σκραπες που δεν εχουν διαβασει ντιπ Δαρβίνο 🤨 Κανένα δεν πεινά; Άλλη δουλειά απ’ το να πεινάνε και να τρώνε δεν κάνουν…

  123. dryhammer said

    Ετίναξε την ανθισμένη παραδιά
    με τα χεράκια της
    κι εγέμισ’ από φράγκα η πλάτη
    η αγκαλιά και τα μαλλάκια της.

  124. 122 Ναι τα σκασμένα. Πίθος των Δαναΐδων λέμε.

  125. Το λεφτόδεντρο και η παραδιά είναι φυτά
    παραδίσια.

  126. Γιάννης Κουβάτσος said

    10 χρόνια όντως από τη δολοφονία των υπαλλήλων της Μαρφίν. Οι δολοφόνοι ασύλληπτοι, αλλά αν η διοίκηση της τράπεζες και οι αρμόδιες δημόσιες αρχές είχαν λάβει τα μέτρα που επιβάλλει ο νόμος, μάλλον θα είχαν σωθεί οι άνθρωποι.

    https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.newsit.gr/ellada/treis-enoxoi-gia-egklima-sti-marfin-ta-moiraia-lathi-kai-apofasi-pou-dikaionei-tous-ypallilous/2373205/amp/&ved=2ahUKEwipjYvThJ3pAhUC2aQKHXceDa0QFjATegQIDBAB&usg=AOvVaw2cp8ncQzBjT729SpBu-IjZ&ampcf=1

  127. Χαρούλα said

    #120. Τι μου θύμισες Avonidas! Το χρησιμοποιούσε πολύ συχνά ο πατέρας μου. Αποτέλεσμα; Έως περίπου το τέλος του Λυκείου θυμόμουν πρώτα αυτό, και μετά με προσπάθεια το σωστό!

    Το «βρέχει λεφτά»(και σε άρνηση και σε ερώτηση) το λέτε;

  128. sarant said

    125 🙂

    127 Όχι. Μυαλό ξέρουμε να βρέχει και να κρατάμε ομπρέλα. Και βρέχει φωτιά στη στράτα μου 🙂

  129. Κι αυτό το χορεύαμε στα πάρτυ…νο, νο, λεφτά !

  130. Μαλβίνα Κονάχου said

    Είδα αυτό το θαυμάσιο βίντεο από τη χτεσινή «Ράδιο Αρβύλα» του Κανάκη και αποφάσισα να μη κοινωνήσω εγώ και το παιδί μου την Κυριακή 24 Μαΐου που θα γιορταστεί στους Ναούς το φετεινό Πάσχα. Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος γιατί όλο και κάποιος φορέας του κορονοϊού θα φταρνιστεί

  131. nikiplos said

    Μάλιστα… φθάσαμε και στον Παραδιά… Τον αει-πρόεδρο της ένωσης ιδιοκτητών ακινήτων στη χώρα μας («όλα είναι τίτλοι. βρες έναν που να μην τον έχει άλλος», εδώ αυτός που ψάχνουμε είναι ο ΠΟΜΙΔΑ: Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων ). Τώρα την «έδρα» κατέχει ο υιός Παραδιάς.

    Στα 80ς υπό την μπαγκέτα του Γιομπαζολιά, είχαμε χορτάσει τις διενέξεις του ΠΟΜΙΔΑ με τον πασοκικό ΠΑΣΥΠΕ.

    Ωραία χρόνια, τότε που «δέναμε τα σκυλιά με τα λουκάνικα» και προσπαθούσαμε να βρούμε κάποιο «βολικό» (για εμάς και την γκόμενα Σαββατοκύριακο στην Αράχωβα τους Χειμώνες και στη Μύκονο τα καλοκαίρια 🙂 )

  132. nikiplos said

    Και μην ξεχνάμε παραλλάσσοντας και λίγο τη ρήση του ΓΑΠ:
    Λεφτόδεντρα υπάρχουν!

  133. dryhammer said

    Παραδιά παραδιά
    εσένα έχω στην καρδιά
    Παραδιά παραδιά
    θα σε κλέψω μια βραδιά

  134. 131 Κάνω λάθος ή στα χρόνια του Παραδιά πατρός ο πρόεδρος της ένωσης ενοικιαστών λεγόταν Κουρελής ή κάπως έτσι?

  135. dryhammer said

    134. Επί δημαρχίας του προηγούμενου Δήμαρχου, ο αντιδήμαρχος για τα οικονομικά του Δήμου λεγόταν Γδύσης κι έγινε πολύ γέλιο όταν έστειλε βεβαίωση οφειλής σε κάποιον Μίζερο. (Τα ονόματα και τα γεγονότα είναι πραγματικά).

  136. loukretia50 said

    Ρέντα έχετε βλέπω! Συνήθως όταν λείπω, αλλά ας είναι…

    Tόσα στραβάδια και δελφίνοι
    Δεν ξέρουν αριθμητική
    Η ορθογραφία τους τη δίνει
    γιατί είν’ απαιτητική
    Κι αμορφωσιά συχνά προδίνει.

    Η ιστορία θα τους φτύνει
    μα η αριστεία τους εγκρίνει
    Ανταμοιβή βασιλική
    Για μια δουλειά που δε θα γίνει

  137. sarant said

    135 Με τον Στρατή ήμασταν συμφοιτητές και κάναμε πολλή παρέα. Δώσε του χαιρετισμούς.

  138. dryhammer said

    137. Πού να τον βρω τώρα; Ούτε εκείνος είναι στο Δήμο πια, ούτε εγώ…

  139. sarant said

    Σιγά τη μεγαλόνησο 🙂

  140. dryhammer said

    Ελπίζω να κουτουληθούμε…

  141. loukretia50 said

    138. … λεπτολόγος!

    Βρέχει λεφτά στη στράτα μου
    και ποιος θα τα αρπάξει
    Μα τα φτωχά τα νιάτα μου
    σ΄ομπρέλα έχουν αράξει
    Ο βοριάς, ο βοριάς που δυναμώνει
    σφάλισε τα χείλη μου
    Κι ο παράς, ο παράς σα χελιδόνι
    φεύγει απ΄το μαντήλι μου

  142. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    Μπορεῖ νὰ μήν ἔχουμε βρεῖ τὸ δέντρο ποὺ κάνει λεφτά, κάποιος, ὅπως φαίνεται, ἔχει βρεῖ τὸ δέντρο ποὺ κάνει καινούργια διαδικτυακὰ προσωπεῖα.

    Σ᾿ αὐτὸ τὸ νῆμα ἐπεσήμανα δύο μέχρι στιγμῆς.

    Καὶ δὲν φημίζομαι γιὰ τὴν παρατηρητικότητά μου.

  143. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @141. Γειά σου, Λοῦ, μερακλοῦ.

  144. Μαρία said

  145. dryhammer said

    142. Το …μουτσουνόδεντρο;

  146. 126. Ισχυρίζεστε, επομένως ότι δεν φταίνε οι δολοφόνοι εμπρηστές αλλά η τράπεζα που δεν φρόντισε να λάβει τα κατάλληλα μέτρα κλπ. Ομολογώ ότι δυσκολεύομαι εξαιρετικά να παρακολουθήσω τον συλλογισμό.

    Βέβαια, αν τα αθώα θύματα ανήκαν σε κάποιο κόμμα η κατάσταση θα ήταν διαφορετική. Και τραγούδια θα γράφονταν για αυτούς, και διαδηλώσεις θα γίνονταν, και σε σύμβολα αγώνων θα ανακηρύσσονταν. Τώρα; «άκρα του τάφου σιωπή». Πολύ προοδευτικό, αλήθεια! Δεν συμφωνείτε;

    Αν κάποιο από τα θύματα τύχαινε να είναι μέλος της οικογένειάς σας, πάλι θα αθωώνατε τους εμπρηστές, καταδικάζοντας την διοίκηση της τράπεζα κλπ; Δεν νομίζω.

  147. Πέπε said

    146
    Πώς άκρα του τάφου σιωπή; Δεν έχει συζητηθεί άλλο θέμα περισσότερο.

  148. Γς said

    71:

    >Πείτε και κανένα Χρόνια Πολλά για τις εορτάζουσες Ειρήνες…

    Πήγα στις 12 στην Αρίστη. Με κούρεψε και μου πήρε με την ψιλή τα γένια και τα μουστάκια που είχαν θεριέψει τόσο καιρό. Μου είχε δώσει πριν μήνες ένα σωρό μωρουδιακά μπιμπερά, παιχνίδια κλπ της κόρης για την Γουσούλα της κόρης μου, που δεν είχε γεννηθεί ακόμη.
    Σήμερα μου έδωσε κι άλλα.
    Μεγάλωσε η κόρη της. Τριών χρονών τώρα πια. Την βάφτισε Ειρήνη. Και για την δικιά μου την Ειρήνη λέει, την φιλενάδα της, που τόσο αγαπούσε.

    Και μετά πήγα στον Αρτοποιητή στην Φλέμινγκ και πήρα γλυκά.
    Κι απ εκεί στη Μαραθώνος,
    10 χλμ πιο κάτω. 5 λεπτά δάκρυα δρόμος μέχρι το γραφείο της στο Πικέρμι (ΚΑΠΕ)
    5 του Μάη σήμερα.
    Για τέταρτη χρονιά στη γιορτή της.

    Πάλι συγκινημένοι οι συναδέλφοί της
    Και πάλι μας κοίταζε γλυκά η φωτογραφία της που έχουν στο γραφείο της

  149. sarant said

    142 Έχει και παρέα η Μαλβίνα;

  150. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Το ζεμπέκικο της παραδόσπιτης

    Σε μια στοίβα παραδιές
    αποκοιμήθηκα
    και έβλεπα από την αρχή
    πως ξαναγεννήθηκα
    πως ξαναγενήθηκα

    Εβλεπα λεφτά στο δρόμο
    έβλεπα παντού λεφτά
    και δεν είχα ούτε πόνο
    ούτε χρέη και δανεικά
    και τα σκόρπαγα στον κόσμο
    σαν χαρτιά αποκριάτικα
    κι ήθελα να βλέπω μόνο
    να γελούν γιορτιάτικα

    Σε μια στοίβα παραδιές
    αποκοιμήθηκα
    σαν με ξύπνησ η βροχή
    αχ πόσο λυπήθηκα
    αχ πόσο λυπήθηκα

  151. Γς said

    142, 149:

  152. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @149. Κάποιον ἐπιχειρηματία ἰσχυριζόμενο πὼς οἱ Κινέζοι τὰ βρῆκαν ὅλα.

  153. Γς said

    Τα λεφτόδεντρα ευδοκιμούν στας ΗΠΑ όπου όλα τα χαρτονομίσματα είναι πράσινα

    https://caktos.blogspot.com/2013/08/blog-post_5487.html

  154. Μαλβίνα Κονάχου said

    Η είδηση της ημέρας που κανείς δεν αντελήφθη… Ο Κανάκης και η παρέα του διαβάζουν Σαραντάκο: Μισή ώρα αφότου ανέβασα (σχόλιο 130) το βίντεο για την Θεία Μετάληψη από την χτεσινή «Ράδιο Αρβύλα», η Εταιρεία του Κανάκη έσπευσε να το αποσύρει από το YouTube τυπικά για λόγους πνευματικών δικαιωμάτων, αλλά ουσιαστικά για να μήν γίνει σκάνδαλο και αντιδράσει η Εκκλησία.
    Αλλά, βέβαια, το βίντεο έχει αποθηκευτεί και κάποιοι χριστιανοί θα το ξανανεβάσουν. Ο χριστομάχος Κανάκης δεν γλυτώνει το πανελληνιο κράξιμο και θα το δείτε

  155. Γιάννης Ιατρού said

    Τον Κινέζο στο 78

  156. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    152

    China FengShui old bronze fortune tree money tree Rich chicken GoldenTree statue

    125 >>Το λεφτόδεντρο και η παραδιά είναι φυτά
    παραδίσια.
    Στα παραλήσια
    πεδία

  157. Γιάννης Ιατρού said

    155: Α, πρόλαβε ο Δημήτρης (152), αυτά παθαίνεις αν δεν κάνεις ριφρές

  158. Γιάννης Ιατρού said

    156: Απίθανη είσαι! 👍 (και με το σολανόδεντρο 😉)

  159. sarant said

    152-155 Να δούμε αν θα κάνει τον Κινέζο. Προς το παρόν η κυρία Μαλβίνα μας αποχαιρετά.

    150 Καλό!

  160. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Κι όμως, τα λεφτόδεντρα ανθίζουν!
    https://redlineagrinio.gr/greece/opinion/91784-petrou-papakonstantinou-omos-leftodentra-anthizoun

  161. Γιάννης Ιατρού said

    113: Απαπα, εκεί κάτω διαβόλοι είναι, να ένας
    ένας πολιτικός μηχανικός και αγρότης από το Ρέθυμνο, απέδειξε ότι αυτό είναι εφικτό: Μπόλιασε πατάτες σε ένα δέντρο… Για μπολσεβίκο τον κόβω 🙂 🙂

  162. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    161 Ναι βρε! Εχω την εντύπωση ότι το έχουμε ξαναπεί. Μορφή το Μανωλιό ο Ηλιάκης ! 🙂
    «Όπως φαινόταν ακατόρθωτο να παραχθεί πατάτα από το δένδρο έτσι προσπαθούν να μας πείσουν ότι είναι ακατόρθωτο να αλλάξουμε αυτό το σάπιο σύστημα. Σπάστε τα οδοφράγματα που έχουν βάλει στη σκέψη μας, αφήστε τη φαντασία να δημιουργήσει έξω από τα πλαίσια που θέλει το σύστημα, ελάτε να ενώσουμε τη δύναμή μας να φτιάξουμε έναν άλλο κόσμο αδελφωμένο, ειρηνικό δημιουργικό για το σύνολο, να διαφυλάξουμε την αρμονία στη Φύση χωρίς μεταλλαγμένα, χωρίς φυτοφάρμακα χωρίς πλαστικά και πλαστικοποιημένες τροφές, χωρίς καρκίνους και ραδιενέργειες.»

  163. Γς said

    156:

    >>Το λεφτόδεντρο και η παραδιά είναι φυτά
    παραδίσια.
    Στα παραλήσια
    πεδί

  164. Γς said

    Στα παραλήσια
    πεδία

  165. 146. Κανείς δεν θυμάται έστω και ένα από τα ονόματα των θυμάτων. Άλλωστε, σε ένα δημοκρατικά ευαίσθητο και πολυπράγμον ιστολόγιο όπως αυτό, με κατά τεκμήριο, προοδευτικούς συμμετέχοντες, δεν έχει υπάρξει ούτε ένα άρθρο αφιερωμένο στους νεκρούς της Μαρφίν (στη αναζήτηση με λέξη την Μαρφίν δεν βγάζει σχετικό αποτέλεσμα) ούτε καν μια λέξη συμπαθείας. Αυτό είναι σιωπή και μάλιστα αιδήμων. Αναρωτιέμαι γιατί.

  166. Alexis said

    #161, 162: Πέρα από το να κάνει κανείς την πλάκα του ή να εντυπωσιάσει τους φίλους του, ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω σε τι αποσκοπούν όλα αυτά τα εγχειρήματα.
    Και να ισχυρίζεται κιόλας ότι αυτό δεν αποτελεί βιασμό της φύσης…
    Δηλαδή αυτό τώρα είναι φυσιολογικό, το να δημιουργεί εναέριες ρίζες και κονδύλους η πατατιά!

    Δεν μας διευκρίνισε πάντως αν οι πατάτες του τρώγονται.

  167. Γιάννης Ιατρού said

    Απ΄ό,τι βλέπω, τα λεφτόδενδρα διώχνουν τον κοροναϊό…. (ή την έχουν κάνει έγκαιρα οι έχοντες από το Μανχάταν;;)

  168. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    166Αλεξ >>είναι φυσιολογικό, το να δημιουργεί εναέριες ρίζες και κονδύλους… ;
    Θεωρείται μη φυσιολογικό και το μέσα στο νερό στην υδρογεωπονία αντίστοιχα; Δεν κατέω τα επιστημονικά 🙂 . Δυνατότητες νομίζω ότι δοκιμάζει. Ερασιτέχνης είναι.
    Ένας θείος μου (το σκότωσαν οι Γερμανοί) πειραματιζόταν στον καιρό του με διάφορα θέματα καλλιέργειας στο χωριό.Πριν την Κατοχή είχε φτάσει κι ως το Τριέστι ακόμη για τέτοια θέματα. Ο πατέρας μου θυμόταν που τους έβανε κι έτρωγαν γλυκολέμονα,μια ντόπια ποικιλία γλυκά λεμονάκια (μέγεθος λάιμ) ολόγλυκα,ντόλτσε και του δίνανε τα κουκούτσια. Με διασταυρώσεις κατάφερε και γλύκανε την οξινίδα (την ψύχα, το γύρω του πυρήνα) του κίτρου που είναι ξινή. Στα μέρη μας υπάρχουν ακόμη κίτρα με γλυκιά ψύχα.

  169. Alexis said

    #165: Έχετε απόλυτο δίκιο για τη Μαρφίν, το έχω επισημάνει κι εγώ παλιότερα.
    Η μνήμη κάποιων είναι δυστυχώς επιλεκτική.
    Μην πάμε μακριά… Κάντε απλά μία σύγκριση των γεγονότων Μαρφίν και Γρηγορόπουλου, και πώς αυτά έχουν αποτυπωθεί στη συλλογική μνήμη και θα μελαγχολήσετε…

    Για μένα το επιχείρημα για τις ευθύνες της τράπεζας ακούγεται τόσο αστείο όσο και το επιχείρημα ότι …φταίει και ο Γρηγορόπουλος για τη δολοφονία του επειδή προκάλεσε τον Κορκονέα.

  170. Pedis said

    As it used to be (2013)

  171. Alexis said

    #168: Μα δεν έχω τίποτα με τους ερασιτέχνες που πειραματίζονται Έφη, και πολύ καλά κάνουν.
    Με ενοχλεί όμως κάποιες φορές ο τρόπος που αυτά παρουσιάζονται, κυρίως μέσα από το διαδίκτυο.
    Δηλαδή το στυλ «ξεχάστε ό,τι ξέρετε μέχρι τώρα κι ελάτε να σας δείξω πώς έφτιαξα το θαυματουργό ματζούνι που κάνει αυτό και το άλλο… μπλα …μπλα …μπλα…»
    Ελπίζω να κατάλαβες τι εννοώ…

  172. Γιάννης Κουβάτσος said

    https://www.efsyn.gr/stiles/ypografoyn/242026_h-ypothesi-marfin-kai-minyma-tis-proedroy-tis-dimokratias

  173. Πέπε said

    165
    Δε θυμόμουν αν υπάρχει άρθρο εδώ (αφού δε βρήκατε, δε θα υπάρχει) αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν έχει συζητηθεί ad nauseam. Το «για τη Μαρφίν δε λέτε τίποτα» έχει γίνει πλέον έκφραση. Μπορεί να υπάρχουν κι άλλοι ιστότοποι στο αχανές σύμπαν του διαδικτύου που δεν έχουν κάνει ειδικό αφιέρωμα στους νεκρούς της Μαρφίν (άσχετα από το απίστευτο πλήθος συζητήσεων που ξεκινάν από οτιδήποτε άσχετο και καταλήγουν στη Μαρφίν, όπως καληώρα). Ε τι να κάνουμε, θα πρέπει δηλαδή να συζητάμε για τους νεκρούς της Μαρφίν υποχρεωτικά ορισμένες φορές την ημέρα κάθε μέρα; Εσείς πόσα πορτοκάλια φάγατε σήμερα;

  174. 169, 165:
    Φυσικά και την σύγκριση Μαρφίν-Γρηγορόπουλου εία κατά νουν όταν έκανα την αρχική μου ανάρτηση στο 126.
    Όσο για το επιχείρημα για την ευθύνη της τράπεζας είναι τόσο αστείο, όσο θα ήταν αν ο εμπρησμός γινόταν σε σχολείο, καίγονταν δάσκαλοι και ευθυνόταν ο διευθυντής του σχολείου (ή το Υπουργείο Παιδείας) και το ίδιο αστείο αν γινόταν σε νοσοκομείο, καίγονταν γιατροί αλλά θα ευθυνόταν η διοίκηση του νοσοκομείου (ή το Υπουργείο Υγείας). Είναι ακατανόητο (;) να ακούγονται τέτοια επιχειρήματα από σοβαρούς ανθρώπους.

  175. nikiplos said

    169@ Πάντως συγκρίνουμε δυό διαφορετικά πράγματα.

    Α. Ο Αλέξης Γρηγορόπουλος έπεσε νεκρός από σφαίρα αστυνομικού που τον πυροβόλησε απευθείας, με άμεση οπτική επαφή, χωρίς να απειλείται ο ίδιος ή άλλος γύρω του.
    Άδικο για ένα παιδί 15χρονών. Που στην ηλικία του συγχωρείται να κάνει λάθη, σφάλματα, βλακείες, χαζομάρες. Και είναι ένα τρυφερό βλαστάρι, εύκολο να το στραβώσεις να το καταστρέψεις.

    Β. Η περίπτωσης της τράπεζας Μάρφιν είναι λίγο διαφορετική. Δεν έχουμε άμεση δολοφονία, δικονομικά τουλάχιστον. Δεν υφίσταται αυτουργός στο έγκλημα αυτό. Υφιστανται υπεύθυνοι:
    α. Με κακουργηματικές ευθύνες, που φυσικά είναι οι εμπρηστές της τράπεζας, το φρενιασμένο πλήθος που τους ενθάρρυνε («κάψτε τους», οι γνωστοί haters που συχνά βρίσκουμε ως θιασώτες).
    β. Με κακουργηματικές που είναι ο τυπικά τεχνικός και υπεύθυνος ασφαλείας του κτηρίου-ο αυτοφωράκιας τάλας μηχανικός δηλαδή.
    γ. Με πλημμεληματικές που είναι οι ευθύνες των υπεθύνων της Τράπεζας, διοίκηση, διευθυντής κλπ.

    165@ Συμφωνώ με τη στρεβλή λήθη των θυμάτων της Μαρφίν που εκθέτετε. Πράγματι, ένα πολιτικό έγκλημα – η εσκεμμένη πυρπόληση ενός ακινήτου ιδιώτη, παρήξε τρία στρεβλά κατά τη γνώμη μου ζητήματα:

    α. Ο εθισμός μεγάλου μέρους της Αριστεράς στην συνύπαρξη με βία, πυρπολήσεις, μολότοφ κλπ στις πορείες και φυσικά η αδιαφορία του πλήθους για αυτά τα ίδια εγκλήματα, δημιούργησε ενδεχομένως ένα λανθάνον αίσθημα συνενοχής.

    β. Αποτέλεσμα αυτού, ήταν η μονόπλευρη και μεροληπτική μήνυ κατά του Βγενόπουλου και της Τράπεζας, καλλιεργώντας μια ψευδαίσθηση, πως αυτοί ήταν οι κύριοι υπεύθυνοι. Ας πούμε αν εγώ ως ψυχάκιας βάλω φωτιά στο σπίτι μου, και η σύζυγος έχει ξεχάσει κλειδωμένο στην ντουλάπα τον εραστή της και καεί ζωντανός, φταίει η σύζυγος. Κάπως έτσι αντέδρασε η αριστερόφρονα κοινή γνώμη, τουλάχιστον μεγάλο μέρους της.

    Εδώ υπεισέρχεται και ο λαϊκισμός βέβαια γιατί κατηγορείς έναν διακριτό πλούσιο κι έναν διακριτό επιχειρηματία.

    γ. Το τρίτο που πέρασε περισσότερο στα ψιλά: Η μη διερεύνηση του εγκλήματος αυτού, από τις επίσημες αρχές αλλά και το δημοσιογραφικό δυναμικό της χώρας. Υπήρξε μια παράξενη σιγή ιχθύος, σχεδόν συνενοχής, που ακολούθησε αυτήν της κοινωνίας. Μια ομερτά για το έγκλημα και τους νεκρούς. Το ίδιο και με τη δολοφονία Γκιόλια. Σιγή ιχθύος. Αντίθετα δυό χρόνια αργότερα έχουμε ένα έγκλημα των Χρυσαβγιτών σε ημεδαπό, το οποίο ξεσήκωσε (για εργαλειακούς σκοπούς φυσικά) την κινητοποίηση ολόκληρου του συστημικού μηχανισμού: Δημοσιογράφοι, Ρεπόρτερς, Ανεξάρτητοι Ερευνητές, Κινητές και Σταθερές Τηλεφωνίες, Δημοσιογράφοι, όλοι άρχισαν να μιλούν κι ήρθαν στο φως συνομιλίες, κλάματα χρυσαβγιτόπουλων και άλλα πολλά. Αλήθεια σε κανέναν δεν προκάλεσε απορία αυτή η ανισότητα στα αντανακλαστικά του επίσημου κρατικού μηχανισμού?

    Υπάρχει και άλλο ένα η συναίνεση των άμεσων συγγενών στη λήθη, όμως εδώ δεν είχαμε κάτι δραματικό. Δεν είναι παράλογο, ίσως να τους τάϊσαν τους ανθρώπους κάποιοι.

  176. Παναγιώτης K. said

    @165. Είναι ηλίου φαεινότερον ότι ο πολιτικός φανατισμός θολώνει την κρίση των ανθρώπων εκείνων που αφήνονται να τους παρασύρει και προβαίνουν και σε εγκληματικές πράξεις.
    Αυτό έγινε στη Μαρφίν, παλαιότερα με τον Τεμπονέρα και σε πολλές ακόμη περιπτώσεις.
    Είχα πιστέψει ότι τη δεκαετία του ΄80 ως προς τα αρνητικά της στοιχεία θα την αφήναμε στη λήθη ή έστω θα ήταν παράδειγμα προς αποφυγήν.
    Δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο δυστυχώς.
    Όπως όλοι μας φαντάζομαι, έτσι και εγώ, έχω κάνει διάφορες πολιτικές επιλογές, θεωρώντας και αναθεωρώντας. Και βεβαίως έχω ψηφίσει κάποιο κόμμα.
    Μου είναι όμως αδιανόητο , επειδή ψήφισα κάποιο κόμμα να μπαίνει ένα είδος υποχρέωσης…να το φορτωθώ και στην πλάτη όταν μάλιστα με διάφορες επιλογές αυτού του κόμματος διαφωνώ. Συνήθως η επιλογή μας γίνεται επί τη βάσει της αρχής «το μη χείρον, βέλτιστον». Ό,τι τέλος πάντων θεωρούμε ως «μη χείρον».
    Προβληματίζομαι, ποια είναι η ψυχολογική ανάγκη που οδηγεί τους ανθρώπους στον φανατισμό.
    Είναι τάχα έξαρση κάποιας αγωνιστικότητας;
    Έχουν χαλάσει μακροχρόνιες φιλίες επειδή δυο άνθρωποι βρέθηκαν σε διαφορετικούς πολιτικούς χώρους και αυτό για μένα, είναι απολύτως λυπηρό. Δεν μπορεί να μπαίνουν τα παραταξιακά ζητήματα πάνω από τις σχέσεις των ανθρώπων.
    Με βάση τις δικές μου αποτιμήσεις οι άνθρωποι πέτυχαν περισσότερα στη ζωή τους κάτω από ένα συναινετικό πολιτικό κλίμα παρά με ένα συγκρουσιακό.
    Ένα «νομίζω» σε μια συζήτηση με πολιτικές αντιθέσεις εκτονώνει τις καταστάσεις, προωθεί τον πολιτικό διάλογο και δεν…στοιχίζει!

  177. 173. Απορία ψάλτου, βηξ. Μην υποτιμάτε, σας παρακαλώ, την νοημοσύνη μου. Ξέρουμε πολύ καλά, και εγώ και εσείς, σε τι οφείλετε η σιωπή. Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Είμαστε ενήλικοι και σοβαροί άνθρωποι. Τα πορτοκάλια, ως επιχείρημα, τα χρησιμοποιούσαμε όταν ήμασταν έφηβοι.

  178. Theo said

    Χρόνια πολλά και ευλογημένα στη Nwjsj που γιορτάζει σήμερα 🙂

    Για τη Μαρφίν θα θυμηθώ (στο περίπου) τι μου είπε ένας φίλος αναρχικός, από τους διοργανωτές της διαδήλωσης της Θεσσαλονίκης, που έγινε ταυτόχρονα με αυτήν της Αθήνας: «Ήμουν στη διαδήλωση, που είχε μια μεγάλη, πρωτόγνωρη δυναμική, όταν άκουσα ότι κάηκαν κάποιοι άνθρωποι στην Αθήνα. Τότε κατάλαβα πως αυτή η δυναμική θα έσβηνε και θα ‘ταν πολύ δύσκολο να ξανανάψουμε μια φλόγα λαϊκής οργής τόσο δυνατή.»

    Ασφαλώς το κάψιμο των τεσσάρων συνανθρώπων μας δεν συνέφερε τους διαδηλωτές (τουλάχιστον, το 99% τους). Κι αυτοί που το έκαναν ή θα ήταν αφιονισμένοι/πωρωμένοι/μαστουρωμένοι μπαχαλάκηδες που πήγαν μόνο και μόνο για να κάψουν και να ρημάξουν ή προβοκάτορες.

  179. Μαρία said

    173

    Ο χακεμένος Ισοκράτης στην καμένη τράπεζα


    όπου Υστερόγραφο: Για το πολύ μεγαλύτερο θέμα του θανάτου των τριών υπαλλήλων της Μαρφίν, η άποψή μου, όπως ήδη είπα, βρίσκεται κοντά στα όσα έγραψε εδώ ο Στρατής Μπουρνάζος.

  180. ΚΩΣΤΑΣ said

    Μαρφίν, …. τώρα σιωπή!

    Σε λίγες δεκαετίες, σε μελλοντικά ιστορικά σάιτ, θα βγαίνει από κανένας Neadis και θα αποδεικνύει με ατράνταχτα ιστορικά ντοκουμέντα ότι οι νεκροί δεν ήταν τίποτα άλλο, παρά αδίστακτοι γερμανοτσολιάδες μερκελιστές, που πρόδωσαν τον αγώνα του μαχόμενου ελληνικού λαού για το ξέσκισμα των μνημονίων.

    Αιωνία η μνήμη των παιδιών και άμποτε να γίνουμε σοβαρός λαός.

    Φως ελπίδας, η ΠτΔ κ. Σακελλαροπούλου. Μπράβο της!!!

  181. Πέπε said

    177
    Δε βλέπω να συνεννοούμαστε. Εσείς μου λέτε «ξέρουμε πολύ καλά, και εγώ και εσείς, σε τι οφείλετε η σιωπή» κι εγώ σάς λέω ότι δεν υπάρχει σιωπή, αντίθετα υπάρχει αδιάκοπος θόρυβος. Ναι, και τώρα αυτή τη στιγμή αυτό συζητείται εδώ, μετρήστε σχολιαστές και σχόλια (κι είναι και νωρίς σχετικά).

    Εγώ προσωπικά δε σκοπεύω να συζητήσω για το ίδιο το γεγονός. Τουλάχιστον όμως γι’ αυτές τις λίγες κουβέντες που είπαμε, ας μην είμαστε σαν να μιλάμε άλλη γλώσσα ο καθένας.

  182. Γιάννης Ιατρού said

    180: Όχι και φως ελπίδας… Μην υπερβάλουμε Κώστα.
    Καλά κάνει και θυμάται τα θύματα αυτής της εγκληματικής ενέργειας και τιμά την μνήμη τους, αλλά απ΄την άλλη, μιλιά, ούτε τώρα, ούτε παλαιότερα για την στάση της δικαιοσύνης….

    Οι αποζημιώσεις των συγγενών των θυμάτων ακόμα εκκρεμούν στη δικαιοσύνη, απ΄όπου προέρχεται η ίδια… Κι επ΄αυτού μούγκα στη στρούγκα, μην πληγώσουμε και κανένα πρώην συνάδελφο.

    Πληροφοριακά:
    Οι συνάδελφοί της από τον Άρειο Πάγο, το 2019, όταν η κα ΠτΔ ήταν ακόμα ενεργή ανώτατη δικαστίνα (στο ΣτΕ), έστειλε το θέμα των αποζημιώσεων προς τους συγγενείς των θυμάτων της Marfin πίσω στο εφετείο. Το ανώτατο δικαστήριο έκρινε *υπερβολικά* τα ποσά των αποζημιώσεων που είχε επιδικάσει το Μονομελές Εφετείο της Αθήνας ως χρηματική ικανοποίηση λόγω ψυχικής οδύνης.

  183. Γιάννης Κουβάτσος said

    Ποτέ δεν πίστεψα ότι η Μαρφίν ήταν προβοκάτσια. Θεωρώ ότι οι δολοφόνοι βρίσκονται στις τάξεις των ιδεοληπτικών «κοσμοδιορθωτών», που είναι πιστοί στο δόγμα «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα» και όλοι είμαστε αναλώσιμοι γι’ αυτούς τους επικίνδυνους ψυχοπαθείς. Αλλά οι υπάλληλοι της Μαρφίν, παρ’ όλα αυτά, θα μπορούσαν να σωθούν. Έτσι αποφάνθηκε τεκμηριωμένα η δικαιοσύνη. Θα πρέπει να βλέπουμε και τις δύο πλευρές του νομίσματος. Που ποτέ δεν είναι μόνο δύο, αφού η ζωή δεν είναι νόμισμα. Πρέπει να φωνάζουμε για όλους τους άδικα νεκρούς αυτού του κόσμου, όχι μόνο για όσους σκοτώνουν οι ιδεολογικοί μας αντίπαλοι. Κι αυτό ισχύει και για τους δεξιούς και για τους αριστερούς.

  184. Pedis said

    Αντελήφθην κάποιον να τον τρώει ο κούλης του …

    http://www.topontiki.gr/article/383026/irakleio-kataggelia-agrio-xylo-ton-mat-se-antifasistes-prostasia-akrodexion-poy

  185. sarant said

    182 Eίναι κι αυτό

  186. Pedis said

    Εμπρησμός ξενοδοχείου που θα φιλοξενούσε οικογένειες προσφύγων στην Έδεσσα

  187. Μαρία said

    186

    Κορονοδευτερομαγιάτικα μεζεδάκια

  188. Μαρία said

  189. venios said

    174 κτλ. Μπορούμε να συγκρίνουμε συγκρίσιμα πράγματα. Το «νεκροί οι μεν νεκροί και οι δε» είναι παραπλανητικό. Άλλοι νεκροί είναι στόχοι των δολοφόνων και άλλοι είναι αυτό που επικράτησε να λέγεται «παράπλευρες απώλειες». Τα θύματα της 17Ν ήταν στόχοι, πλην Αρξαλιάν που χτυπήθηκε επειδή βρέθηκε στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή. Στόχος ήταν ο Λαμπράκης, ο Φύσσας, ο Ζακ Κωστόπουλος κι ο Γρηγορόπουλος, στόχοι και οι δύο χρυσαυγίτες που δολοφονήθηκαν. Οι νεκροί της Μαρφίν ήταν παράπλευρη απώλεια ενός εμπρησμού, και η ευθύνη της Τράπεζας είναι ότι ήταν κλειστές οι έξοδοι κινδύνου: αν η φωτιά οφειλόταν σε έκρηξη λέβητα ή σε αμέλεια υπαλλήλου, το ίδιο δεν θα είχε συμβεί;
    Επισημαίνω ότι μια ειδική, ενδιάμεση, κατηγορία θυμάτων είναι αυτά που είναι αποτέλεσμα της βίαιης καταστολής συγκεντρώσεων (όπως ο Κουμής, η Κανελοπούλου, ο Πέτρουλας, ή ακόμη αυτός που του επιτέθηκε η ζαρντινιέρα στη Θεσσαλονίκη – κι ευτυχώς επέζησε): βαράμε, ποδοπατάμε, κι όποιον πάρει ο χάρος…
    175: Μου κάνει εντύπωση ότι θεωρείται πως η αντιμετώπιση των χρυσαβγιτών αντιμετώπισε τα ακαριαία αντανακλαστικά του κρατικού μηχανισμού. Η πρώτη αντίδραση ήταν η επιχείρηση συγκάλυψης (διαμάχη οπαδών τάχα), αλλά μετά την κατακραυγή, όταν το πράμα δεν κρυβόταν πια, ο αρμόδιος υπουργός Δένδιας παρέδωσε στη Δικαιοσύνη περί τους 25 φακέλλους για ισάριθμα κακουργήματα της Χρυσής Αυγής, για τα οποία ο κρατικός μηχανισμός δεν είχε καθόλου κινητοποιηθεί. Και αξίζει κανείς να συγκρίνει την αντιμετώπιση της ΧΑ με αυτήν της 17Ν, τόσο από τ’α Μέσα όσο και από τη ΔΙκαιοσύνη: η μία δίκη κράτησε 8 μήνες (ενάμιση χρόνο από την πρώτη σύλληψη), η άλλη κρατάει χρόνια. Στην μία ο εισαγγελέας καταφερόταν εναντίον των κατηγορουμένων, στην άλλη η εισαγγελέας χλεύαζε τους μάρτρυρες κατηγορίας.

  190. spiridione said

    174.
    Όσο για το επιχείρημα για την ευθύνη της τράπεζας είναι τόσο αστείο..
    Οι συγγενείς όμως των θυμάτων δεν το θεώρησαν αστείο, το θεώρησαν σοβαρό και στράφηκαν κατά των υπευθύνων της τράπεζας. Να προσέχουμε λίγο τι λέμε.

  191. Μαρία said

    189
    Έτσι όπως το θέτεις ούτε ο Κωστόπουλος ούτε ο Γρηγορόπουλος ήταν στόχοι. Στη θέση τους θα μπορούσε να βρεθεί οποιοσδήποτε.

  192. Γς said

    162:

    >Σπάστε τα οδοφράγματα που έχουν βάλει στη σκέψη μας, αφήστε τη φαντασία να δημιουργήσει έξω από τα πλαίσια που θέλει το σύστημα, ελάτε να ενώσουμε … κλπ[ κλπ.

    Ιν_ Γουσου_μόουντ

  193. Pedis said

    # 191 – Μαρία, ποιες είναι οι πιο έγκυρες απόψεις σχετικά με τους λόγους που δεν έχουν συλληφθεί και δικαστεί οι εμπρηστές;

  194. Γς said

    Για ρολογόδεντρα είπαμε;

    https://caktos.blogspot.com/2013/04/blog-post_29.html

  195. Γιάννης Κουβάτσος said

    Το να βλέπουμε παντού παρακρατικούς, δεν βοηθάει και πολύ στην κατανόηση των γεγονότων. Είναι σαφές και αποδεδειγμένο ότι κάποια «παιδιά των Εξαρχείων», ας τους αποκαλέσουμε έτσι, είναι ερωτευμένα με τη βία και τα φετίχ τους είναι οι μολότοφ και οι αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί. Υπάρχουν ανάμεσά τους παρακρατικοί; Πιθανότατα. Είναι όλοι τους παρακρατικοί; Μάλλον απίθανο, έτσι;

  196. Γιάννης Κουβάτσος said

    Προφανώς και δεν ήταν στόχοι ο Κωστόπουλος και ο Γρηγορόπουλος και το να τους βάζουμε δίπλα στον Λαμπράκη είναι τουλάχιστον άτοπο. Ο Κωστόπουλος ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου, επειδή θεωρήθηκε ένοπλος ληστής. Οι ιδιαιτερότητές του αποκαλύφθηκαν αργότερα και δεν ήταν η αιτία του φόνου του. Ο Γρηγορόπουλος βρέθηκε απέναντι στον τρελαμένο μπάτσο και το πλήρωσε με τη ζωή του. Ο Λαμπράκης, ε, ήταν ο Λαμπράκης και η δολοφονία του ήταν οργανωμένο σχέδιο κρατικών και παρακρατικών παραγόντων.

  197. Γς said

    196:

    Τον Κωστόπουλο να τον βάζουμε δίπλα στον Λαμπράκη

    >είναι τουλάχιστον άτοπο.

    Είναι τα ύστερα του κόσμου!

  198. nikiplos said

    189@ (τέλος)
    Μου κάνει εντύπωση που δεν το βλέπετε. Η προσπάθεια συγκάλυψης κλπ, διήρκεσε μόνο ελάχιστα. Μετά ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός ξεσηκώθηκε και άρχισε να δουλεύει. Η κινητοποίηση για τη Χρυσή Αυγή μόνο με αυτήν της 17Ν θα μπορούσε να συγκριθεί.
    Δικογραφίες, συλλήψεις στελεχών κλπ. Σε μένα τουλάχιστον είναι προφανές πως δεν επρόκειτο για αντίδραση στην πίεση του κόσμου. Καμία πίεση δεν άσκησε ο κόσμος, υπό το μούδιασμα των απανωτών σοκ που διακατείχετο. Σαφώς και υπάρχουν εξηγήσεις για κάτι τέτοιο, γι’ αυτό και χρησιμοποίησα τη λέξη «εργαλειακή» αξία. Μεσούσης της μεταπολίτευσης πάντως ήταν η πρώτη φορά που συνελάμβαναν εκλεγμένους βουλευτές.

  199. nikiplos said

    183@ Κάθε λογικός άνθρωπος που έχει τουλάχιστον 5 φορές στη ζωή του βρεθεί σε πορεία, γνωρίζει πως τα σπασίματα, η τυφλή βία, το κάψιμο περιουσιών, το πλιάτσικο επιχειρήσεων και γενικότερα ο μισανθρωπισμός σημαντικής μερίδας του δήθεν αντιεξουσιαστικού χώρου, δεν έχουν ανάγκη κάποιας υπηρεσιακής μέριμνας ώστε να δράσουν έτσι. (Το 1995, είχαν εκτοξεύσει μολότοφ σε φοιτητή στη Στουρνάρη. Τον ξαναείδα μετά από 10 χρόνια και είχε ακόμη τα σημάδια από τα εγκαύματα).

    Απλά από τα μέσα της δεκαετίας των 90ς η βία αυτή άρχισε να καλλιεργείται και να αναλαμβάνεται μαζικά και από «την άλλη πλευρά», όπου οι Χρυσοί Αβγοί προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν πιο οργανωμένα τη δυσαρέσκεια. Άλλωστε η περιθωριοποίηση δεν γνωρίζει πολιτικές εμμονές, και τόσο οι μεν όσο και οι δε έχουν μόνο φαντασιακή αντίληψη των συστημάτων που πρεσβεύουν.

  200. venios said

    Στόχοι δεν σημαίνει αναγκαστικά οργανωμένο σχέδιο: ο Γρηγορόπουλος σκοτώθηκε από ευθεία βολή και ο Κωστόπουλος από τελείως στοχευμένες κλωτσιές, δεν ποδοπατήθηκε από αγνώστους σε τριγμές πανικού.
    Όσο για τη Χρυσή Αυγή, πρώτη φορά ήταν που βουλευτές συμμετείχαν σε οργανωμένα πογκρόμ με την ανοχή του κρατικού μηχανισμού…

  201. # 196

    Για τον Γρηγορόπουλο το πιο πιθανό είναι πως κάποιος τον «έδωσε». Ξεχώριζε σαν την μύγα στο γάλα στο σχολείο που πήγαινε.

  202. nikiplos said

    Ο Γρηγορόπουλος ήταν ο λάθος άνθρωπος στη λάθος θέση, από τον καμμένο στον εγκέφαλο Κορκονέα που ήταν καρφωμένος 10 χρόνια στα εξάθλια, ένα πόστο που οι αστυνομικοί απεύχονται όσο τίποτε άλλο. Αυτό δεν αθωώνει την σαφή και εν ψυχρώ δολοφονία ενός παιδιού 15 ετών, τρυφερού στην ηλικία με συγχωρητέα οποιαδήποτε ανεμελιά του.

    Στην πραγματικότητα όμως και κάποιοι άλλοι είχαν ευθύνες που παρήξαν καμμένους Κορκονέες, οι οποίοι έγιναν εξαφανιζόλ φυσικά. Και με αυτό καθόλου δεν θέλω ούτε να αθωώσω ούτε να δώσω ελαφρυντικά στη δολοφονία. Πρέπει όμως να την κατανοήσουμε, ώστε να αποτρέψουμε μια νέα, κάτι στο οποίο δεν βοηθάει ούτε η δαιμονοποίηση του δράστη, ούτε η αθώωση και αποδοχή της χουλιγκανικής συμπεριφοράς και της ανεξέλεγκτης βίας, από μέρους διαδηλωτών.

    200@ έχω αμφιβολίες για συμμετοχή εν ενεργεία βουλευτών σε πογκρόμ. Σε κάθε περίπτωση και διευκρινίζοντας το «εργαλειακό» πιστεύω ακράδαντα, πως «το δόγμα Αθνάρ» που πρέσβευε η παράταξη Σαμαρά στην ΝΔ, επέβαλε ένα φρενάρισμα στη διαρροή των δυσαρεστημένων και περιθωριοποιημένων δεξιών στον χρυσαβγίτικο βόθρο.

    Έτσι κινήθηκε σύμπας ο κρατικός μηχανισμός το 2013 προκειμένου να στιγματίσει την «σοβαρή Χρυσοί Αβγοί», να συλλάβει τους πρωταιτίους και να ξεδοντιάσει τον μηχανισμό τους. Το σενάριο Σαμαρά και Βενιζέλου βέβαια βολικά περιελάμβανε τη θεωρία των δύο άκρων. Έβγαλαν τον Ξηρό στη γύρα, με την ελπίδα να ψαρέψουν τίποτε πυροβολημένους ακροαριστερούς και να βάλουν και τον τότε ανερχόμενο ΣΥΡΙΖΑ στη λάσπη. Ο Βαρουφάκης μεσολάβησε και το ταξίδι Τσίπρα – εσπευσμένο αλλά έγκαιρο – στις ΗΠΑ, έκανε τους ΗΠΑνούς να κόψουν κάθε τέτοια μαλακία στον Σαμαρά. Στο δικό του ταξίδι που πήγε κι αυτός στις ΗΠΑ στη συνέχεια μάλλον του το ξέκοψαν, γι’ αυτό και γύρισε σαν κλαμμένο μουνί από τις ΗΠΑ ο Σάμαρανγκ.

    Γι’ αυτό και τους «ξέμεινε» στο μούσκιο ο Ξηρός το 2014…
    (προσοχή δεν λέω ότι ήταν εντολοδόχος τους. Λέω ότι εργαλειακά τους βόλευε η δράση του)

  203. sarant said

    Σχόλια στο ΦΒ:

    * Η μητέρα μου θυμάται την προγιαγιά μου (ποντία) να την στέλνει να τινάξει τη «φραγκουλιά»

    * Εδώ, στην ευρύτερη περιοχή Πετραλώνων- Ταύρου, υπάρχει η έκφραση, του Γεραμάνη του πεύκο. «Που θα τα βρω τα λεφτά; Στου Γεραμάνη το πεύκο;» Από ότι έχω καταφέρει να μάθω προήλθε, δεν ξέρω πως, απο τον υπαρκτό Γεραμάνη και το πεύκο του, κάπου στον Ταύρο

  204. Γιάννης Ιατρού said

    Καλημέρα,

    Για τους σχολιαστές που γράφουν για την Marfin και την στάση πολλών αριστερών για το θέμα:
    Παιδιά, έρχεται η δικαίωση! Προφανώς τότε, το 2010, κάτι ξέχασε να κάνει ο ΥΠροΠο🙄🤔 και τώρα θέλει να το διορθώσει…

    ΥΓ: και απ΄ό,τι μαθαίνω, οσονούπω θα δώσει εντολή να ανοιχτεί και ο φάκελος με τη δολοφονία του Καποδίστρια για να πέσει επιτέλους άπλετο φως και σ΄εκείνη την υπόθεση. Όχι σαν κάτι δημοσιεύματα γνωστών κύκλων που κυκλοφόρησαν τελευταία 🙂 🙂 🙂

  205. Γιάννης Ιατρού said

    165: Άρη,
    ίσως δεν συμφωνούμε στις επ΄αυτού εκτιμήσεις και μπορεί να μην μάθουμε ποτέ ποιοι ήταν αυτοί κάτω από τις κουκούλες στην τραγική ιστορία της Μαρφίν!
    Ίσως όμως μπορέσουμε να συμφωνήσουμε για το ποιοι καθ΄υπερβολή την χρησιμοποίησαν σαν εργαλείο εναντίον των πολιτικών τους αντιπάλων. Και σήμερα, όπως πολλές φορές στο παρελθόν, επιχειρούν ξανά να τσουβαλιάσουν πολιτικά τους πάντες και τα πάντα με το σύνθημα: «ναι αλλά για τη Μαρφίν δε λέτε τίποτα»…

  206. Pedis said

    Οργανωμένη παρα/κρατική προβοκάτσια δεν πρέπει να ήταν.

    Διότι, αν ήταν, θα είχαμε δει τη διαπόμπευση και τη σταύρωση απο αστυνομία, εισαγγελείς, δικαστές και μμε συντονισμένα κάποιου δυστυχισμένου και άτυχου του αναρχικού χώρου.

    Δύο τινά απομένουν:

    ή περίπτωση παροιμιώδους ανικανότητας των διωκτικών αρχών (να δράσουν σε χώρο που τον ξέρουν καλύτερα κι από αυτόν που κινούνται τα βαποράκια και οι φτωχομπινέδες του μικροεγκλήματος)

    ή (τουλάχιστον) ο «αρχηγός» της ομάδας των εμπρηστών έχει/είχε σχέσεις με το παρα/κράτος, στη συγκεκριμένη φαση σε δημιουργική ημι-αυτόνομη δράση και θεωρήθηκε συμφέρον να τον καλύψουν και να τον «θάψουν». Μπορεί και να μην υπάρχει, πλέον.

    Τα ενδεχόμενα εξαντλήθηκαν. Διαλέχτε και πάρτε.

  207. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    206 Πέδη, είδαμε τέτοιο πράγμα. Χρόνια τραβιότανε ένας Θόδωρος Σίψας για τη Μαρφίν, μέχρι που αθωώθηκε.
    Κλίνω προς τη δεύτερη εκδοχή σου, συνήθη πράγματα.

  208. Pedis said

    -> # 186, 187 – Εικόνες-σοκ σε συγκέντρωση φασιστών-ρατσιστών στο Ηράκλειο, που βγήκαν στους δρόμους «οπλισμένοι» εναντίον των μεταναστών ● Οι διαμαρτυρίες οργανώθηκαν κατά πιθανής (!) έλευσης μεταναστών μέσω της επιχείρησης «Ειρήνη» ● Απάθεια από την αστυνομία και τις εισαγγελικές αρχές.

    https://www.efsyn.gr/efkriti/koinonia/242061_patriotes-me-mahairia-kai-alysopriona-stin-kriti

  209. Γς said

    204:

    > οσονούπω θα δώσει εντολή να ανοιχτεί και ο φάκελος με τη δολοφονία του Καποδίστρια

    Μπράβο Γιάννη έχεις χιούμορ. Μαύρο χιούμορ. Δεν νομίζεις;

    🙂

  210. Pedis said

    # 207 – όσους ταλαιπώρησαν δεν τους είχαν έτοιμους από το ίδιο απόγευμα και δεν κατασπαράχτηκαν με σχέδιο και σκηνοθεσία προς τέρψη της μαζας των θεατών της τηλεοπτικής και της ιντερνετικής αρένας. Ή κανω λάθος;

  211. Pedis said

    Δεν αποκλείω σε καμιά περίπτωση οι δράστες να ήταν του αντιεξουσιαστικού χωρου.

    Μερικοί από δαύτους, και ήταν και αρχηγίσκοι, ήταν ικανοί και για χειρότερα.

    Το έχουν αποδείξει στο παρελθόν πως να πετάνε μολότοφ στα μούτρα συναγωνιστών και εξ’ επαφής … ή να καταφέρνουν χτυπήματα στο κεφάλι ανυπεράσπιστων.

  212. Pedis said

    # 211 – … αλλά, τι διάολο, πόσο μαλάκες είναι στην αστυνομία;! Αφού πολλους από αυτούς τους γνωρίζουν, κάποιους τους έχουν δεμένους χειροπόδαρα και άλλοι είναι δικοί τους …

    Έπειτα πεντακόσοι είναι όλοι κι όλοι οι βασικοί.

  213. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Ήμουν χωρίς τάμπλετ το @αμημένο 2010, αλλιώς θα είχα φωτό και βίντεο, εγώ η ίδια, από τον τρόπο που εφορμούσαν από τη στοά δίπλα στο Ταχυδρομείο, στην Πατησίων, στα Χαυτεία, ένα τσούρμο κουκουλάτοι με πυροσβεστήρες και κοπανούσαν τις τζαμαρίες , ειδικά απέναντι, της τράπεζας, μπροστά στα μάτια μας.
    Κάποιο ή δεν ξέρουν ή κάνουν πως δεν ξέρουν.

  214. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    Αν εννοείς αυτό, όχι. Όμως, αθώος άνθρωπος τραβήχτηκε με τα συνήθη σαθρά στοιχεία. Γενικώς απορώ με την ευκολία που παλαιόθεν πηγαίνουν στο ακροατήριο υποθέσεις με τέτοιο στήσιμο που καταρρέει πανηγυρικά. Είναι άραγε ανικανότητα ή μας λένε κατάμουτρα πως θα στήνουν ό,τι γουστάρουν για λόγους εκφοβισμού, δεδομένου του ότι και να καταρρεύσει η σκευωρία, και να αθωωθεί ο κατηγορούμενος δεν προκύπτει ποτέ ενοχή των διωκτικών αρχών?
    Θυμάμαι ως παράδειγμα μια περίπτωση διαδηλωτή που του φύτεψαν μολότοφ στο σακίδιο και αθωώθηκε στη δίκη. Εφόσον συνελήφθη με αυτή την κατηγορία και ήταν από τη στιγμή της σύλληψης στα χέρια της αστυνομίας χωρίς επαφή με άλλους, και, εφόσον αποδείχτηκε ότι δεν ήταν δικά του τα καλούδια, δεν σημαίνει πως του τα φύτεψαν τα ίδια τα όργανα? Κατηγορίες δεν απαγγέλθηκαν. Απορώ και ξύστε με.

  215. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    214 -> 210

    213 ΕΦΗ, τι σόι κουκουλάτοι ήντουσαν? Απ’ αυτούς που έχουν φωτοβιντεοσκοπηθεί πολλάκις να κάνουνε πίτσι πίτσι παρεούλα με τα ΜΑΤ?

  216. Γς said

    206:

    >και θεωρήθηκε συμφέρον να τον καλύψουν και να τον «θάψουν».

    προς τι λοιπόν η φούρια τους να ανοίξουν ξανά τον φάκελλο της υπόθεσης;

    Και γιατί δεν χαίρεστε που σε μια τέτοια περίπτωση υπάρχει και κάποια ελπίδα [φόβος τους] να τον «ξεθάψουν»

  217. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    215, να ΄χε στόμα να μιλήσει η στοά, αυτή και οι παραπάνω και οι πιο παραπάνω…

  218. Πέπε said

    @208:

    > > Ειδικά στο Ηράκλειο το κάλεσμα διευρύνθηκε και περιέλαβε διάφορες άλλες περίεργες ομάδες, από το αντιεμβολιαστκό κίνημα μέχρι τους οπαδούς των θεωριών συνωμοσίας κατά της τεχνολογίας 5G…

    Απομονώνω αυτή τη λεπτομέρεια που μου έκανε εντύπωση.

    Πρώτον, γιατί δεν ήξερα ότι οι οπαδοί της θεωρίας 5G αποτελούν συγκροτημένη ομάδα, και μου φαίνεται περίεργο να εκλήθησαν συλλογικά στην ωραία αυτή εκδήλωση. Δηλαδή υπήρχε μήνυμα «αν πιστεύετε αυτή τη θεωρία ελάτε μαζί μας να πριονίσουμε τους λάθρους»;

    Δεύτερον γιατί ίσα ίσα σήμερα έτυχε να έρθω σε επαφή με οπαδό της εν λόγω θεωρίας. Μου αποκάλυψε ότι ο κορωνοϊός δεν υπάρχει. Το ήξερα βέβαια, γιατί είχα ξανάρθει πριν λίγες εβδομάδες σε επαφή με τη θεωρία 5G, εξ αφορμής άλλου οπαδού. Το ένα από αυτά τα δύο πρόσωπα είναι γνωστό ψεκασμένο άτομο, με όλα τα τυπικά συμπτώματα της ελληνοβάρεσης. Το δεύτερο πρόσωπο είναι πιο ιδιόρρυθμη περίπτωση: όταν μου ‘λεγε για τα 5G θυμήθηκα ότι σε ανύποπτο χρόνο μου ‘χε πει και διάφορα ελληνοβαρεμένα (κάτι με τη γλώσσα: ή ότι είναι μαθηματική, ή ότι οι υπολογιστές μιλούν αρχαία, δε θυμάμαι τι ακριβώς), αλλά το άκρως εντυπωσιακό είναι ότι δεν είναι από την Ελλάδα!! Κάτοικος μεν εδώ και πολλά χρόνια, εκτίθεται σε ελληνικές προσλαμβάνουσες, αλλά διάβολε, δεν μπορείς να είσαι Έλληνας εθνικιστής χωρίς να είσαι Έλληνας!

    Έξω οι ξένοι από το ελληνοκεντρικό κίνημα!

  219. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    217 > η στοά, αυτή και οι παραπάνω και οι πιο παραπάνω 🙂

  220. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    218 Πάω στοίχημα πως άμα σκάψεις λίγο βαθύτερα έναν αντι-5G, τσουπ! θα πεταχτεί καταμεσής των επιχειρημάτων του κάποιος Εβραίος σιωνιστής συνωμότης. Στην ίδια όχθη στέκονται με τα χάβγουλα.

  221. nikiplos said

    212@ 215@, αυτό ακριβώς εξηγούσα και πιο πάνω. Μου έκανε εντύπωση η οκνηρία και ραθυμία των αρχών, ενώ σε άλλες περιπτώσεις δείχνουν ιδιαίτερη σπουδή και φροντίδα. Το 2010 υπήρχαν και βίντεο και κινητά που τραβούσαν άριστες φωτό και το υλικό υπάρχει άφθονο παντού. Τελείως ξεκούδουνα θυμάμαι λίγο αργότερα που ο Χρυσοχόος παραιτήθηκε και ανέλαβε ο Παπουτσής, είχαν φωτογραφήσει κάποιους κουκουλοφόρους που σε ένα ντου στη Βουλή, τους φυγάδευσαν οι αστυνομικοί στο πλάι του Εθνικού Κήπου. Θυμάμαι έντονα και είχε κυκλοφορήσει και ανέκδοτο, που ο Παπουτσής είχε δηλώσει πως «επρόκειτο για συνδικαλιστές της ΕΘΕΛ».

    Σε ότι με αφορά, εξακολουθώ να πιστεύω πως δεν επρόκειτο για προβοκάτσια, αλλά για τα συνήθη σπασίματα και καψίματα από διάφορους ακραίους. Το γεγονός ότι δεν βγήκαν ποτέ στη φόρα, αλλά και ότι οι αρχές «κοιμήθηκαν» την επόμενη περίοδο, με οδηγεί στο απλό ότι μάλλον είχαν υπάρξει συμφωνίες κάτω από το τραπέζι με κάποιους, και κάποιοι είχαν τα αποδεικτικά στοιχεία στα χέρια τους. Κι όταν λέω συμφωνίες με κάποιους δεν εννοώ φυσικά μικρομεσαίους μπάχαλους αλλά ας πούμε πιο «οργανωτικούς» τύπους.

    Εκείνο το καλοκαίρι, επί των ημερών του Μιχάλη, είχαν γίνει τρία παράξενα πράγματα:
    α. Η πυρπόληση της Μαρφίν στις 5 Μάη.
    β. Η δολοφονία Γκιόλια στις 19 Ιουλίου.
    γ. (Το πιο σημαντικό όμως) Στις 24 Ιουνίου έσκασε η βόμβα στο ίδιο το γραφείο του Υπουργού με αποτέλεσμα το θάνατο του ταξίαρχου Βασιλάκη.
    Συνήθως όταν σκοτώνεται ένας αστυνομικός η Αστυνομία επιδεικνύει ιδιαίτερη σπουδή για την εξεύρεση των ενόχων. Δυό παραδείγματα: Περίπτωση Βόμβας 17Ν στη Γλυφάδα αλλά και στα γραφεία ΠΑΣΟΚ. Εδώ όμως είχαμε κοτζάμ Ταξίαρχο που έχασε τη ζωή του. Η ισχνή αντιμετώπιση και ένοχη σιωπή από τον Τύπο, κατά τη γνώμη μου ένα πράγμα καταδείκνυε: Και ο κυρΜιχάλης και οι ανώτατοι αξιωματικοί γνώριζαν τον ηθικό δράστη. Κάποιος πολύ ισχυρός υπερράνω υποψίας ο οποίος έδειξε τα δόντια του: Μέχρι και Υπουργό φθάνω άμα γουστάρω. (Προσοχή δεν λέω ότι ήταν κάποιος Έλληνας αυτός. Προφανώς και δεν γνωρίζουμε ποιός/ποιοί ήταν).

    Επίσης δεν λέω ότι τα α,β,γ σχετίζονται. Λέω ότι έχουν ένα κοινό τόπο: την παροιμιώδη ραθυμία των επίσημων αρχών να εξιχνιάσουν τα εγκλήματα. Κάθε τι πρέπει να κρίνεται στην εποχή του. Εκείνη την εποχή ήταν η λίστα Φαλτσιανί, ήταν διάφορα κεφάλαια που έφευγαν εκτός χώρας, ήταν το μνημόνιο 1, ήταν πολλά και διάφορα. Πολλοί ντόπιοι και ξένοι είχαν συμφέρον να προσφέρουν τις «υπηρεσίες» τους με το αζημίωτο αλλά και να εκβιάσουν, ώστε να γίνουν οι μπίζνες τους.

  222. dryhammer said

    218. Παραμετείχε της ημετέρας παιδείας.

  223. ΣΠ said

    Πάτρα 24/1

    Πάτρα 26/1

  224. Pedis said

    # 214 – Όμως, αθώος άνθρωπος τραβήχτηκε με τα συνήθη σαθρά στοιχεία. Γενικώς απορώ με την ευκολία που παλαιόθεν πηγαίνουν στο ακροατήριο υποθέσεις με τέτοιο στήσιμο που καταρρέει πανηγυρικά. Είναι άραγε ανικανότητα ή μας λένε κατάμουτρα πως θα στήνουν ό,τι γουστάρουν για λόγους εκφοβισμού, δεδομένου του ότι και να καταρρεύσει η σκευωρία, και να αθωωθεί ο κατηγορούμενος δεν προκύπτει ποτέ ενοχή των διωκτικών αρχών?

    η απάντηση εμπεριέχεται στην ερώτηση.

    Μεταξύ των και αυτοαποκαλούμενων αντιεξουσιαστών, όχι πλέον αναρχικών, συνυπάρχουν μαζί με τους ταραχοποιούς ασφαλίτες, αρκετοί κάφροι και ουκ ολίγα μuνόπανα που είναι ικανά για όλα.

    Η αστυνομία αν δεν τους γνωρίζει, γνωρίζει αυτούς που τους γνωρίζουν. Τι είναι η Αθήνα (μια κουτσουλιά γης) και το κίνημα των μερικών εκατοντάδων παπάρηδων που δεν είναι καν στην παρανομία;!

    Προσωπικά, Χτήνος, επειδή θα απέκλεια την περίπτωση εξαιρετικής ανικανότητας από τη μεριά της αστυνομίας δέκα χρόνια τώρα, τείνω στην δεύτερη εκδοχή του # 206

  225. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    224 Συμφωνούμε σε όλα. Αντιλαμβάνεσαι βεβαίως πως η ερώτηση του 214 ήταν ρητορική.

  226. Πέπε said

    220, 222

    Να διευκρινίσω ότι ως «θεωρία 5G» εννοώ όλο το πακέτο: ότι δεν υπάρχει κορωνοϊός, ότι θα εμβολιαστούμε με τσιπάκια κλπ.. Υποθέτω αυτό εννοεί και το άρθρο. Πέρα από αυτή την παράνοια, το να είναι οι κεραίες 5G επικίνδυνες δε μου φάνηκε λογικά απίθανο, από τα λίγα που διάβασα.

    Παραμένω όμως με την απορία: τίνι τρόπω απευθύνει κανείς ένα συλλογικό κάλεσμα (για ρατσιστική πορεία ή για οτιδήποτε άλλο) στους οπαδούς αυτής της θεωρίας; Μήπως πρόκειται γιαυπερβολή της ΕφΣυν;

    Όσο για τους αντιεμβολιαστές, μπορεί κάποιοι να μετέχουν και του ευρύτερου ψεκασμού / ελληνοβαρέματος / συνωμοσιολαγνείας κλπ., αλλά σαφώς όχι όλοι – έχει και αντιεμβολιαστές που κάλλιστα θα πήγαιναν σε αντιρατσιστική συγκέντρωση ή αντισυγκέντρωση.

    Γενικά, η πολλή κουβέντα περί πολώσεων δημιουργεί πολώσεις ΚΑΙ εκεί που δεν υπάρχουν.

  227. Pedis said

    # 225 – ακριβώς αυτό ήθελα να τονίσω!

    ΣΠ, παρακολούθησες το φιλμάκι στο # 170;

  228. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    226 Ναι, το πλήρες πακέτο εννοούσα αλλά δεν το διευκρίνισα.

  229. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    Πέδη, κάποτε έγραφα πως ένας ορισμός της τραγικότητας είναι το να μην πιστεύεις πια στα πράγματα από τα οποία εξαρτάσαι, με τρανταχτό παράδειγμα την πολιτική. Που αντί να σημαίνει συμμετοχή κατέληξε να σημαίνει άνωθεν διαχείριση του Φόβου.

    Μετά σοβάρεψα και το γύρισα στην πλάκα 🙂

  230. Γς said

    Σε τι μπλογκ ζούμε γμτ..

  231. ΣΠ said

    227
    Ναι, το έχω δει. Μου το έστειλε κάποιος τώρα με την εξ αποστάσεως διδασκαλία. Παρ’ όλο που το σύστημα μέσω διαδικτύου λειτουργεί πολύ ικανοποιητικά και οι φοιτητές είναι γενικά ευχαριστημένοι, λείπει αυτού του είδους η αλληλεπίδραση, οι ερωτήσεις πρόσωπο με πρόσωπο, η συζήτηση κλπ.

  232. Pedis said

    # 231 – A, OK.

    λείπει αυτού του είδους η αλληλεπίδραση, οι ερωτήσεις πρόσωπο με πρόσωπο, η συζήτηση κλπ.

    λείπει και η συζήτηση μεταξύ των φοιτητών σχετικά με αυτά που διδάσκονται … οι φοιτητές με τη μεταξυ τους συζήτηση διευκρινίζουν παρα πολλά ζητήματα που κανένα τουτόριαλ δεν θα καταφερνε ποτε …

    (

  233. ΣΠ said

    232
    Σωστά.

  234. Pedis said

    Μπογιόπ. για Μαρφιν

    https://www.imerodromos.gr/gia-to-stygero-egklima-sti-marfin-nikos-mpogiopoylos-ichitiko/

    Δέκα χρόνια ασύλληπτοι δεν παρέμειναν παρά ελάχιστοι ερυθρο-ταξιαρχίτες οι οποίοι δρούσαν στην παρανομία με ισχυρή «στεγανοποίηση» (αν και φλύαροι Ιταλοί … ), με την υποψία ότι κάποιοι από αυτούς είχαν αρκετά πριν συλληφθούν ταυτοποιηθεί, ο δε συνολικός αριθμος των μελών της οργάνωσης αυτής ήταν παρόμοιος του συνολικού των ενεργών αντιεξουσιαστών.

  235. Pedis said

    ΣΥΡΙΖΑ: Να εντοπιστούν οι φυσικοί αυτουργοί της τραγωδίας στη Marfin

    Ετούτοι δεν είχαν 4 στα 10 ώστε οι διωκτικές αρχές υπό την ευθύνη τους να συλλάβουν τους αυτουργούς;

  236. nikiplos said

    Χωρίς να θέλω να δικαιολογήσω κανέναν η μη διαλεύκανση της υπόθεσης είναι καθαρή ευθύνη του Χρυσοχοΐδη και της Κυβέρνησης ΓΑΠ.

    Αν δεν «δέσεις» την υπόθεση σε μια εβδομάδα το πολύ:
    -Με σωστή συλλογή και φύλλαξη στοιχείων που δεν έγινε ποτέ. πχ το εύφλεκτο υγρό που χρησιμοποιήθηκε, ποιά ήταν η επίσημη σύστασή του κλπ
    -Με επίσημες καταθέσεις μαρτύρων.
    -Με φιλικές ανακρίσεις. Προς όλους: διωκτικές αρχές, δικαιοσύνη κλπ
    -Με άρση πλέγματος τηλεφωνικών συνομιλιών. Κινητά, σταθερά κλπ.

    Μετά έχουν σβήσει τα στοιχεία, έχουν εξαφανιστεί… Το πουλάκι έχει πετάξει.

  237. nikiplos said

    Τέλος μιας και από τα λεφτόδεντρα πήγαμε στην Μάρφιν, η κυβέρνηση και ο πολιτικός κόσμος, αν είναι τίμιοι θα πρέπει να βάλουν μια πλακέτα και για τους 4 νεκρούς στον Κ. Μαρούση τον Ιανουάριο του 1991.

    Την επαύριο της δολοφονίας του καθηγητή Τεμπονέρα, μικροεπεισόδια στις παρυφές διαδήλωσης διαμαρτυρίας στην Αθήνα για τη δολοφονική επίθεση κατά του άτυχου καθηγητή από τον Ι. Καλαμπόκα, κατέληξαν σε πολύωρες συγκρούσεις νέων με τα ΜΑΤ. Ένα από τα εκατοντάδες δακρυγόνα που ρίχτηκαν κατά των διαδηλωτών προκάλεσε πυρκαγιά στη διασταύρωση της οδού Θεμιστοκλέους με την Πανεπιστημίου, στο βιβλιοχαρτοπωλείο Λίβα η οποία εξαπλώθηκε στο κτίριο του «Κ. Μαρούση». Στο σημείο σπεύδουν πυροσβεστικές δυνάμεις, οι οποίες όμως δέχονται εξίσου επίθεση με χημικά και αναγκάζονται να υποχωρήσουν.

    Όταν η πυρκαγιά σβήσει μετά τα μεσάνυχτα θα ανασυρθούν νεκροί από ασφυξία ο 32χρονος επιχειρηματίας Περικλής Ρεπάκης, ο 57χρονος δικηγόρος Μανόλης Κοντόπουλος, ο 59χρονος χρυσοχόος Ιωάννης Νεμετζίδης κι ένα -αγνώστων στοιχείων μέχρι σήμερα- νεαρό άτομο.

    ,που βρέθηκε απανθρακωμένο η ταυτότητα του οποίου δεν αποκαλύφθηκε ποτέ. (ίσως γιατί μπορεί να ήταν αλλοδαπό. λέω εγώ τώρα)

    Από εδώ.

    30 χρόνια έχουν περάσει και από τότε, αλλά αυτά τα θύματα δεν τα μνημόνευσε κανείς. Επίσης να προσθέσουμε πως όλες οι πραγματογνωμοσύνες εκτός εκείνης του εισαγγελέα που έβγαλε «άγνωστη αιτία» για την πυρκαϊά, έδειξαν καθαρά τη βομβίδα από δακρυγόνο της ΕΛΑΣ.

  238. Pedis said

    # 236 – Εσύ, Νίκιπλέ, είσαι σε θέση να γνωρίζεις αν συλλέχτηκαν στοιχεία και αν αξιολογήθηκαν και πώς;

    Εννοώ την πρώτη βδομαδα, τη δεύτερη, … την τετρακοσιοστή από τη μέρα του εγκλήματος;

  239. Γιάννης Κουβάτσος said

    Νίκιπλε, αν δεν ανήκεις σε κλίκες και σε κόμματα και σε δυναμικές μειονότητες, πας άκλαυτος. Ούτε πλακέτες, ούτε διαδηλώσεις, ούτε επέτειοι, ούτε τίποτα. Ελλάς Ελλήνων Κολλητών.

  240. nikiplos said

    238@ Φυσικά και όχι (δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω)… όμως, Αν συλλέχθηκαν στοιχεία, κάποια ίχνη θα υπήρχαν, δεν θα μπορούσαν να εξαφανιστούν. Θα υπέπιπταν σε μάτια πολλών βαθμοφόρων, απλών κλητήρων κλπ.

    Βέβαια υπάρχει και η ιστορία του DVD της 35χρονης και του στικακίου της Λίστας Φαλτσιανί, αλλά αυτά δεν είχαν θύματα και δολοφονίες όπισθεν.

  241. Μαρία said

    211
    Κάνεις το λάθος να πιστεύεις οτι οι εμπρηστές ήταν οργανωμένοι και γνωστοί στην ασφάλεια. Ξεχνάς οτι είμαστε στο ’10, είχε προηγηθεί η δολοφονία Γρηγορόπουλου, οπότε και πλήθος πιτσιρικάδων ριζοσπαστικοποιήθηκε.

    235
    Η μπάλα στο Χρυσοχοΐδη.
    Δέκα χρόνια μετά την τραγωδία, στο τιμόνι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη βρίσκονται με επιλογή του κ. Μητσοτάκη οι ίδιοι άνθρωποι που διαχειρίστηκαν τότε την υπόθεση χωρίς να εντοπίσουν και να οδηγήσουν τους ενόχους στη Δικαιοσύνη. Ελπίζουμε αυτή τη φορά να πράξουν το καθήκον τους για την πλήρη διαλεύκανση της τραγωδίας.

  242. Pedis said

    # 240 – αφού δεν γνωρίζεις αν έγινε σωστά ή όχι η έρευνα γιατί εικάζεις ότι το δεύτερο είναι πιο πιθανό; Επειδή δεν βρέθηκαν οι ένοχοι;

    # 241 – αυτή είναι η μια από τις δυο εικασίες που απομένουν αν αποκλείσουμε ως ελάχιστα πιθανή, από την έλλειψη άμεσης και συντονισμένης ενοχοποίησης κάποιου αθώου αναρχικού, την οργανωμένη προβοκάτσια.

    Να μην επαναλάβω το συλλογισμό του # 206.

    Ο χώρος στον οποίον έπρεπε να ερευνησει η αστυνομία ειναι μικρός, ερασιτέχνης, άπειρος, τα μέλη του κινούνται χωρίς προφυλάξεις, και είτε από ρουφιανιά, είτε μετά από πίεση είτε από φλυαρία και ηλιθιότητα ο ένας μπορεί να δώσει τον άλλον.

    Ιδιαίτερα, ο χρόνος είναι με το μέρος της όσο έχει τα δίχτυα απλωμένα.

    Δέκα χρόνια διάολε!

  243. Pedis said

    Ο Μαριο Μορέττι συνεληφθη στα εννιά!

  244. Γιάννης Ιατρού said

    241β Μάλλον κάτι περιμένουν που δεν τους πολυαρέσει και θέλουν να αλλάξουν, τουλάχιστον πρόσκαιρα, το θέμα συζήτησης κλπ. κλπ. και βγάζουν τον λαγό από το καπέλο… Για αυτό κι όλη η σκηνοθεσία με πλακέτες κλπ.

    Να πάνε στη Μαρφίν μεθαύριο, βεβαίως. Αλλά να πάνε να βάλουν και καμιά πλακέτα στο κτίριο του πουκαμισάδικου, του Κ. Μαρούσι, που όταν κυβερνούσε ο πατέρας του σημερινού ΠΘ, το 1991, έριξε η αστυνομία δακρυογόνα κι έπιασε φωτιά και κάηκαν 4 άνθρωποι. Εκεί ξέρουμε καλύτερα τι ακριβώς συνέβη και ποιός εμπόδιζε την πυροσβεστική να παρέμβει.

  245. voulagx said

    Μεροληπτεί γιατί παρακάμπτει το γεγονός- ενώ ως πρώην ανώτατη δικαστικός πρέπει να το γνωρίζει- ότι η ελληνική δικαιοσύνη έχει αποφανθεί ότι ««Ο θάνατος των υπαλλήλων της Marfin θα είχε αποφευχθεί εάν δεν είχε τεράστια προβλήματα ασφαλείας το συγκεκριμένο κατάστημα της οδού Σταδίου». Εκτός κι αν εκεί βλέπει- δεν το πιστεύουμε- η κ. Σακελλαροπούλου το διχασμό και την μισαλλοδοξία. Στην εργοδοτική συμπεριφορά που εξανάγκασε τους εργαζόμενους να πάνε να εργαστούν και να μην εγκαταλείψουν τη θέση τους, χωρίς να έχουν πυρασφάλεια και με την έξοδο κινδύνου κλειδωμένη.

  246. Pedis said

    # 245 – Και λίγα της λέει, προφανώς λόγω σεβασμού για τη θέση της.

    Για ποιον «βωμό της μισαλλοδοξίας και του διχασμού»!

    Λες και εκτός, υποθετικά, από μερικούς ηλίθιους και κάφρους, αν δηλαδή υπήρχαν πέραν από τους αυτουργούς, είχε χωριστεί η χώρα στα δύο, στους μεν που επιζητουσαν να καεί και να πεθάνει αθώος κόσμος και το φχαριστήθηκαν και στους δε που λυπήθηκαν και αγανάκτησαν. Ακούγονται πολύ πονηρά ολ’ αυτά.

  247. Pedis said

    Επιπλεον, δεν είχα αντιληφθεί ότι ακόμη δεν έχουν πληρωθεί οι αποζημειώσεις … Εδώ δεν πρόκειται για μισαλλοδοξία και βία ενάντια στο ένα δίκιο των οικογενειών των θυμάτων. Για το άλλο δίκιο τους, που δεν ακόμη συλληφθεί οι ένοχοι και το ποιοι ευθύνονται από ανικανότητα ή από σκοπό, καμιά μνεία …

  248. Μαρία said

  249. Antigeist said

    «Θυμίζει τον Παράδεισο ή την παραδεισένια εκείνη εποχή που ο άνθρωπος ήταν τροφοσυλλέκτης χωρίς την ανάγκη «να κοπιά και να σπείρει» (πέθαιναν βέβαια και κάπως νωρίτερα).»

    Ο άνθρωπος δεν ήταν ποτέ αμιγώς τροφοσυλλέκτης. Ήταν κυνηγός-τροφοσυλλέκτης. Δηλαδή πάντα είχε την έγνοια να κυνηγήσει για να φάει κρέας (επίπονη και ενίοτε επικίνδυνη δραστηριότητα). Και η ζωή δεν ήταν ούτε πολύ ευκολότερη και ούτε καν ασφαλέστερη (μεγάλο ποσοστό κατά κεφαλήν βίας) πριν την αγροτική επανάσταση. Συνεπώς μόνο κάποιοι ρομαντικοί ακραίοι περιβαλλοντιστές ή αυτοί που ακολουθούν επικίνδυνες διατροφικές μόδες (πχ. rawfoodism, keto) καλούν την προ της αγροτιάς εποχή «παράδεισο».

  250. Γιάννης Ιατρού said

    249: δηλαδή, το κρέας δεν είναι τροφή😎; Ή επειδή δεν το «συλλέγουμε» λέτε πως δεν ήταν ποτέ τροφοσυλλέκτης;

    Για το «παραδεισένια ζωή» συμφωνώ, και τότε είχε τρεχάματα, μεταφορικά και μη, για να (επι-)ζήσει. Πάντως ζούσε πολύ λιγότερο απ’ ό,τι σήμερα. Να μου πείτε, και τι έγινε, ζηλευτή είναι κι αυτή η σημερινή ζωή, μ’ αυτά που ακούμε/βλέπουμε και ζούμε; 🙄🤔

  251. Antigeist said

    250 Τώρα μου θύμησες αυτό που είπε ο κωμικός Bill Maher «If you think you have it tough, read history!» 🙂

  252. Γιάννης Ιατρού said

    251: read history books είπε, μην τρως λέξεις, αλλάζει το νόημα 🙂

  253. Γιάννης Ιατρού said

    251: Επί του θέματος:
    ή θα πεις κυνηγός – συλλέκτης ή θα πεις τροφοσυλλέκτης. Αυτά είναι τα ισοδύναμα. Το κυνηγός-τροφοσυλλέκτης περιέχει πλεονασμό.

    Στα αγγλικά ο όρος είναι Hunter-Gatherers. Όρο Hunter-Foodgatheter δεν βρίσκεις, πολύ σπάνια.
    Ο όρος food-gatherer περιέχει και τα δύο, βλ. και lexicographers at Oxford: huntιng+gatherer, όπως προείπα.

    ΥΓ: ο κωμικός Bill Maher θα μπορούσε να είχε πει και «If you think you have it tough, read a lexicon»! 😉

  254. sarant said

    249 Εντάξει, δεκτό

  255. Γιάννης Ιατρού said

    254: δέχεσαι το κυνηγός-τροφοσυλλέκτης (γλωσσικά);

  256. Πέπε said

    253
    Κι όμως, νομίζω ότι στα ελληνικά το «κυνηγός-τροφοσυλλέκτης» είναι αρκετά καθιερωμένο.

    Πρώτον, συλλέκτης μόνο του δε λέει αρκετά. Τι συλλέγει, γραμματόσημα;
    Δεύτερον, το τροφοσυλλέκτης μόνο πολύ διασταλτικά μπορεί να θεωρηθεί ότι περιλαμβάνει και το κυνήγι. Συλλέγεις το θήραμά σου αφού πρώτα σου ‘χει βγει η πίστη να κάνεις διάφορα προκαταρκτικά, τα οποία δεν αναφέρονται καν στη λέξη. Μ’ αυτή τη λογική, και ο αγρότης είναι τροφοσυλλέκτης, και ο πελάτης του σούπερ μάρκετ.
    Τρίτον, το ‘χω ακούσει.

  257. Γιάννης Ιατρού said

    256: Πέπε, η ένστασή μου είναι κυρίως στο [αμιγώς τροφοσυλλέκτης].
    Δηλαδή αν δεν πούμε και το κυνηγός μπροστά, το τροφοσυλλέκτης σημαίνει κατ΄εσένα πως μάζευε μόνο ρίζες/φυτά/καρπούς κλπ .;; Δηλαδή τροφοσυλλέκτης = Βήγκαν στην επικυριαρχική;;; Μπα, ε;
    (που άν το «ξεφτελίσουμε» τελείως, και για τις ρίζες έπρεπε προηγουμένως να κάνει κάτι, κουραστικό ίσως, να σκάφτει, δηλ. σκαφτιάς-τροφοσυλέκτης;;; Να μην το πάω και παραπέρα και να πω πως και για κάποιους καρπούς έπρεπε πρώτα να σκαρφαλώσει, ψηλα, επομένως αναρριχητης-τροφοσυλλέκτης;;;)

  258. Γιάννης Ιατρού said

    256 (συνέχεια) …Κι όμως, νομίζω ότι στα ελληνικά το «κυνηγός-τροφοσυλλέκτης» είναι αρκετά καθιερωμένο….

    πάντως και στα γαλλικά Chasseur-cueilleur λέγεται, και στα
    γερμανικά το ίδιο Jäger und Sammler.

  259. Γιάννης Ιατρού said

    και ιταλικά Cacciatori-raccoglitori, κυνηγός-συλλέκτης, χωρίς «τροφή» (di cibo) μπροστά.
    Τι στο καλό ρε Πέπε, μόνο εμείς κάνουμε εξαίρεση;

  260. ΓιώργοςΜ said

    Η ορολογία κυνηγός-τροφοσυλλέκτης είναι καθιερωμένη πολλά χρόνια τώρα, ενδεχομένως και σε σχολικά βιβλία των ογδόνταζ.
    Έχει πολλές φορές χρησιμοποιηθεί για να εξηγήσει αρχέγονες συμπεριφορές, το σουπερμάρκετ είναι μια από αυτές. Το ένστικτο «διαλέγω από το ράφι» μοιάζει με το «διαλέγω από το δέντρο/τα φυτά/τις ρίζες», και ίσως αιτιολογεί την καταναλωτική συμπεριφορά του έστω και συμβολικού ξεδιαλέγματος.

  261. Pedis said

    https://twitter.com/cctv_idiots/status/1258143959743975424

  262. Πέπε said

    @259:
    > > Τι στο καλό ρε Πέπε, μόνο εμείς κάνουμε εξαίρεση;

    Γιατί, απαγορεύεται;

    Τροφοσυλλέκτης είναι έτσι κι αλλιώς κάπως ατυχής όρος. Το νόημά του είναι βέβαια «αυτός που όποτε πεινάει ασχολείται να βρει να φάει», σε αντιδιαστολή προς των φρονίμων τα παιδιά που πριν πεινάσουν καλλιεργούν τον αγρό ή εξημερώνουν ζώα, αλλά η λέξη στην κυριολεξία της δεν παραπέμπει άμεσα σ’ αυτό. Ο συλλέκτης συνήθως φυλάει ζηλότυπα τη συλλογή του, δεν την τρώει. Cueilleur, gatherer, μαζευτής δηλαδή, μου φαίνεται προσφυέστερο.

    Έχεις καμιά εμπειρία από χάμστερ; Αυτοί είναι συλλέκτες τροφής. Μπορείς επί ώρες να του δίνεις ένα-ένα σποράκι από τα κάγκελα, και θα το φυλάει στα μάγουλά του. Όταν τα μάγουλα φτάσουν ως τη λεκάνη, θα πάει να τα αδειάσει, θα θάψει τα σπόρια, και θα γυρίσει στο κάγκελο να συνεχίσετε. Οι αναλογίες μ’ εναν συλλέκτη δίσκων ή πινάκων είναι εντονότερες παρά μεταξύ του τροφοσυλλέκτη (ανθρώπου) και του συλλέκτη δίσκων/πινάκων.

    Αλλά καλώς ή κακώς έχουμε αυτή τη λέξη. Συμβατικά έχουμε μάθει ότι δε δηλώνει το χάμστερ αλλά τον ταλαίπωρο πρόγονό μας που δεν ησύχαζε στιγμή από τη μάχη για τον επιούσιο. Οι άλλοι έχουν μια διαφορετική λέξη. Γιατί θα πρέπει να τις διαχειριστούμε ίδια;

  263. Γ-Κ said

    Τροφοσυλλέκτες υπάρχουν και στην εποχή μας, οι Bushmen της Καλαχάρι, οι Aboriginals της Αυστραλίας κλπ. Μπορούμε εύκολα να τους δούμε πώς πραγματικά ζουν.

    Ειδικά οι Αυστραλοί βρίσκονται ακόμα στην Παλαιολιθική Εποχή.

  264. Γιάννης Ιατρού said

    καλημέρα,

    260: Γιώργο Μ, γράφεις …Η ορολογία κυνηγός-τροφοσυλλέκτης είναι καθιερωμένη πολλά χρόνια τώρα…

    Για την χρήση της σε σχολικά βιβλία των ογδόνταζ δεν ξέρω, ίσως. Κατ εμέ, ένα ακόμη λάθος, απ΄τα πολλά που περιέχουν, άααν είναι έτσι. Δεν τό ΄ψαξα. Δισωνεί κι η Wiki (βλ. πιό κάτω).
    Για την ‘καθιέρωση’, εδώ μιά σύνοψη για την συχνότητα που βρίσκει της εκφράσεις αυτές ο γούγλης (που τα νούμερα σηκώνουν πολύ συζήτηση κατά πόσο είναι αντιπροσωπευτικά…):
    1. «κυνηγός-συλλέκτης» ή «κυνηγός – συλλέκτης»                     909 φορές (41%) και καταχώρηση στη Wiki έτσι
    2. «κυνηγός-τροφοσυλλέκτης» ή «κυνηγός – τροφοσυλλέκτης» 1300 φορές (59%), χωρίς καταχώρηση στη Wiki

    262: Πέπε, το «συλλέκτης» είναι η καθαρευουσιάνικη εκδοχή του «μαζευτής» (ή αντίστροφα 🙂 ).
    Έχουμε και «σύναξη» ή «μάζωξη». Αλλά «μαζευτείτε» 👍🤩👍 λέμε, όχι «συλλεχθείτε» 😳😂😎

    Τέλος πάντων, Διαλιέχτιιι !

  265. ΓιώργοςΜ said

    Ο γούγλης με σκέτο τον τροφοσυλλέκτη δίνει πάντως 37.600 αποτελέσματα. Έχει και 57 στο scholar, σε επιστημονικά άρθρα. Συνεπώς, η λέξη έχει καθιερωθεί. Όταν λοιπόν είναι να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με τον κυνηγό σαν αντιδιαστολή, για να δείξει πχ την εποχή πριν και μετά την ενασχόληση με το κυνήγι ή την προτίμηση κάποιων κοινωνιών στη μία ή την άλλη πρακτική, δεν έχει νόημα (και μάλλον θα μπέρδευε) η χρήση άλλης λέξης. Επιπλέον, όπως ειπώθηκε ήδη, χρειάζεται διαφοροποίηση από τους συλλέκτες-θησαυριστές, άρα είναι χρήσιμος.
    Κι ο δίσκος ακτίνας μου άρεσε σαν όρος, αλλά δεν έπιασε, όλοι σιντί λέμε.

  266. Γιάννης Ιατρού said

    265: Ε, ναι. Σκέτο «τροφοσυλλέκτης» έχει νόημα. Είναι ισοδύναμο του «κυνηγός-συλλέκτης». Αυτό λένε τα αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά και ιταλικά λεξικά. Κατά τ΄αλλά, δημοκρατία έχουμε και στη χρήση όρων/ορολογίας. Μόνο να καταλαβαινόμαστε χρειάζεται …

  267. Μαρία said

  268. spiridione said

    «Οι Ελληνες κολλάνε στο βόλεμα»
    Φίλοι και συνάδελφοι της νεαρής ερευνήτριας από τους κόλπους της ακαδημαϊκής κοινότητας αναρωτιούνται έκπληκτοι για την επιλογή της να πραγματοποιήσει την έρευνά της στο ΑΠΘ: «Τρελή είσαι; Τι πηγαίνεις να κάνεις στο «Αριστοτέλειο»;», είναι η τυπική ερώτηση που της απευθύνουν
    https://www.kathimerini.gr/317115/article/epikairothta/ellada/oi-ellhnes-kollane-sto-volema

    Η Ελληνίδα των μεγάλων… νανοεπιτευγμάτων, Κατερίνα Αϋφαντη
    Και μπορεί η κυρία Αϋφαντή να είχε τις καλύτερες των προθέσεων για να ενισχύσει τη χώρα της, δεν φαίνεται όμως πως η χώρα της είχε αντίστοιχες καλές προθέσεις για να ενισχύσει το άξιο τέκνο της (τι πρωτότυπο…). Ετσι, η ελληνίδα ερευνήτρια πήρε και εκείνη τον δρόμο της ξενιτιάς και βρέθηκε ξανά στις ΗΠΑ.
    https://www.in.gr/2019/10/16/tech/ellinida-ton-megalon-nanoepiteygmaton-katerina-ayfanti/

  269. 268 Σπύρο, έχασα κάτι; Είναι η κυρία που ελέγχεται για απάτη από τον OLAF;

  270. ΣΠ said

    269
    Ναι, αυτή στο #108.

  271. Γιάννης Ιατρού said

    268: Α ρε Σπύρο…
    Ως γνωστόν, εδώ στηρίζονται οι επιχειρηματίες που επενδύουν και παράγουν άμεσα αποτελέσματα… Νταβέληδες κλπ.
    Επίσης οι επενδύοντες 😂😂😂😂 στο Ελληνικό (με ή χωρίς μπουλντόζες), στα ΜΜΑ (τύπο και TV) και στον αθλητισμό (γήπεδα κ.α.).
    Η έρευνα χρηματοδοτείται και στηρίζεται μόνο αν πρόκειται για την απόδειξη/ανάδειξη της 3000ετούς συνέχειας, ζητήματα πίστεως σε συνάρτηση με πάσης φύσεως αναστηλώσεις μονών, εκκλησιών κλπ., ή τέλος πάντων και κυριότερο, αν έχεις τα κατάλληλα κονέ με κάποιον ισχυρό παράγοντα/υπουργό, ενδεικτικά κι ουχί αποκλειστικά, κατά σειρά προτίμησης, στα υπουργεία Ανάπτυξης, Πολιτισμού, Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Ενέργειας (ex Δημ. Έργων 🙂 , Τουρισμού κλπ.
    Γι΄ αυτό και η έρευνα εδώ λέγεται «εφηρμοσμένη». Τι νόμιζε η κα Αϋφαντή;

  272. Μαρία said

    270
    Σίγουρα; ποια είναι η πηγή σας;

    Πρόσφατο για μάσκες.
    Μολονότι λείπει αρκετά χρόνια από τη χώρα μας, η κ. Αϋφαντή διατηρεί ακόμη συνεργασία με το Εργαστήριο Τεχνικής Μηχανικής των Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ. «Στην Ελλάδα γίνεται πολύ καλή δουλειά στην επιστήμη των υλικών, που είναι το ευρύ πεδίο μου. Με χαρά μαθαίνω πως στόχος του υφυπουργού Ερευνας και Τεχνολογίας κ. Δήμα είναι η εμπορική αξιοποίηση ερευνητικών αποτελεσμάτων, κάτι που θα βοηθήσει πολύ στην ανάπτυξη της χώρας». https://www.kathimerini.gr/1074282/article/epikairothta/ellada/xeiropoihtes-maskes-me-apla-ylika

  273. Χαρούλα said

    Χάθηκα…
    Αδίκως εμπλεγμένη ή λαμόγιο η ερευνήτρια;

  274. ΣΠ said

    272α
    Φίλος μου καθηγητής στο Τμήμα Πολ. Μηχ. του ΑΠΘ. Του έστειλα το πρόσφατο άρθρο της Καθημερινής και μου απάντησε με το δελτίο τύπου του OLAF.

  275. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    273
    https://www.ethnos.gr/kosmos/103757_apati-se-elliniko-panepistimio-me-ereynites-fantasmata-apokalypse-i-olaf

  276. Κιγκέρι said

    Τροφοσυλλέκτες και κυνηγοί στο βιβλίο της Γ´ δημοτικού:

    A. Όταν ο άνθρωπος ήταν τροφοσυλλέκτης

    …Μέσα στο περιβάλλον αυτό η ζωή των πρωτόγονων ανθρώπων ήταν πολύ δύσκολη. Για να βρούνε τροφή τριγυρνούσαν εδώ κι εκεί µαζεύοντας σπόρους και καρπούς από τα δέντρα και ψάχνοντας στο χώµα για βολβούς και ρίζες. Επειδή ζούσαν συλλέγοντας την τροφή τους, όπως την εύρισκαν στη φύση, τους ονόµασαν τροφοσυλλέκτες.

    Β. Όταν ο άνθρωπος έγινε κυνηγός

    …Με το πέρασµα του χρόνου έφτιαξαν κι άλλα εργαλεία, όπως το πρώτο πέτρινο τσεκούρι µε ξύλινη λαβή, τόξα, µαχαίρια από πέτρα ή κόκαλα ζώων και έγιναν κυνηγοί…

    ….Η εποχή που οι άνθρωποι ήταν τροφοσυλλέκτες και κυνηγοί λέγεται παλαιολιθική. Εργαλεία και κόκαλα ανθρώπων αυτής της εποχής έχουν βρει οι αρχαιολόγοι και στην Ελλάδα, όπως στο σπήλαιο των Πετραλώνων της Χαλκιδικής.

    http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSDIM-C103/737/

  277. nikiplos said

    272@ Απορώ που ακόμη σήμερα εν έτη 2020 εκτοξεύονται ακόμη ως σοφίες τέτοιες μπούρδες. Κι έλεγα πως με την αποχώρηση του Πάκη γλυτώσαμε και τους δεκάρικους.

    Για την εμπορική αξιοποίηση ερευνητικών αποτελεσμάτων:
    α. Πρέπει να μην δημοσιεύσεις το αποτέλεσμα
    β. Πρέπει το ερευνητικό πρόγραμμα να το πρωτοποποιήσεις και να λάβεις την πατέντα. Όχι μόνο από το διάτρητο υπουργείο αλλά και από χώρες του εξωτερικού, συνήθως ΗΠΑ και Ελβετία αν είναι ιατρικά. Άρα 30.000€ μόνο η πατεντοποίηση
    γ. Πρέπει να υπάρχει μια υποδομή να κατασκευάσει πρώτυπα στον τόπο που σε ενδιαφέρει ώστε αντί «πιλοτικού» κλπ, να υπάρχει απτό προϊόν.
    δ. Πρέπει να υπάρχει ένα «τρένο» προώθησης, ώστε να το ανεβεί ο τεχνοβλαστός των ερευνητών που έφτιαξε την πατέντα, ειδάλλως θα μείνει στα αζήτητα ή θα έχει την τύχη των μασαζοκορσέδων.

    Αν έχει κάπου λάθος ο συλλογισμός διορθώστε με οι ειδικοί.

  278. Χαρούλα said

    #275 ΕΦΗ ευχαριστώ πολύ.

  279. spiridione said

    269.

    My heart belongs to Daddy, So I simply couldn’t be bad

  280. Pedis said

    Αυτό

    “extremely fair and does not take advantage of other people. She believes deeply in God and the Greek tradition, all the way from classical Greece to the Hellenic and Byzantine periods, as well as Greek Orthodoxy. She has great respect for goodness.”

    είναι προς υπεράσπισή της …

  281. sarant said

    279 Τη σφάζει με το μπαμπάκι, ε;

  282. Μαρία said

    280
    Απ’ το λινκ στο 268.
    Θα γύριζε ποτέ πίσω στην Ελλάδα για να συνεχίσει όλο αυτό το σημαντικό έργο; «Η Ελλάδα και η Ορθοδοξία, που για μένα είναι αλληλένδετες, αποτελούν πηγή έμπνευσης στην έρευνά μου. Επομένως, αν αποφασίσει πράγματι η χώρα να ενισχύσει τους έλληνες επιστήμονες και να τους αφήσει να επιτελέσουν απερίσπαστοι το έργο τους, θα ήταν χρέος μου να επιστρέψω.

  283. ΣΠ said

    280, 282
    Από το λινκ στο #279:

    Let me explain to you what a benevolent genius Katerina Aifantis is, a person described by her Thessaloniki collaborator Avraam Constantinidis as
    “extremely fair and does not take advantage of other people. She believes deeply in God and the Greek tradition, all the way from classical Greece to the Hellenic and Byzantine periods, as well as Greek Orthodoxy. She has great respect for goodness.”

  284. Μαρία said

    283
    Το είδα αυτό αλλά μας ήταν γνωστό απο πριν 🙂

    Αφελής απορία: τόση ξεφτίλα για 190 χιλιάρικα;

  285. Pedis said

    # 283 – ναι, από το λινκ του 279 και είναι από τη δήλωση του συνεργάτη της στο πρόγραμμα στο ΑΠΘ (αν κατάλαβα καλά από το πρώτο λινκ του #268).

    Και αυτά τα κατηχητικά τα ακούω βερεσέ.

    Καλά, μετά από δέκα χρόνια γίνεται ο έλεγχος; Τι ραπόρτα έστελνε; Ή μηπως ο λογαριασμός ήτα δικός της και δεν ελεγχόταν από τις υπηρεσίες του πανεπιστημίου όσο τον κινούσε; Δεν είχε κάνει προκηρύξεις και συμβόλαια; Ο χρηματοδότης δεν επικοινώνησε ποτέ με τους μπενεφίσαριζ; Σόρρυ, αλλά δεν καταλαβαίνω τιποτα …

    Αν, οντως, πρόκειται για σκάνδαλο, έστω και για κακοδιαχείριση χωρίς δόλο πρέπει να υπάρχουν αρκετοί που έχουν ευθύνες και εντός και εκτος …

  286. Pedis said

    # 284 – Τόσα φράγκα κατάλαβες ότι δεν δικαιολογούνται; Δηλ. τα υπόλοιπα, πέρα από τους μισθούς της, είναι εντάξει;

  287. Spiridione said

    284. Κι εγώ την ίδια απορία έχω.
    286. Δες το δελτίο της OLAF

  288. Pedis said

    # 287β – Α, ναι. Τι να πω … πιθανολογώ ότι και οι υπηρεσίες του πανεπιστημίου πρέπει να έχουν ευθύνη. Δεν μοιράζονται τα λεφτά έτσι χωρίς δικαιολογητικά, προσωπικά στοιχεία των δικαιούχων, προσωπικούς λογαριασμούς στην τράπεζα, υπεύθυνες δηλώσεις κλπ. Κι όλα αυτά γινονται γνωστά στα «κεντρικά» …

    Και δηλ. τα υπόλοιπα, περι το 1 εκ, πήγαν σε μισθούς, πληρωμές στο πανεπιστήμιο και αγορά εξοπλισμού; Κι αυτά είναι εντάξει, δηλαδή;

    Tέλος πάντων, χου νόουζ …

  289. Μαρία said

    285
    Η ολαφ αργεί. Τον Κεφαλογιάννη ακόμα τον ψάχνει.

    Τελευταία εξέλιξη: Μετά τον σάλο λόγω των αποκαλύψεων η κυβέρνηση δηλώνει ότι «παραιτείται» από την προσφυγή της στο ΣτΕ όπου ζητούσε αναίρεση (!) της δικαίωσης των συγγενών των νεκρών από τα δικαστήρια! https://www.imerodromos.gr/ayti-einai-i-quot-timi-quot-stoys-nekroys-tis-marfin-apokalyptika-stoicheia-gia-tin-politiki-tymvorychia-nikos-mpogiopoylos/

    Ακούστε και το διάλογο Μπογιόπουλου Κοτάκη και μετρήστε πουστιές.

  290. Λίγα είναι 190 αν τα βάλεις στην άκρη (χώρια τους μισθούς σου);
    Κι εγώ απορώ πώς πέρασαν από τους ελέγχους. Βέβαια πριν από δέκα χρόνια ήταν αλλιώς τα πράγματα.

  291. Pedis said

    # 289 α – μα είναι τόσο χοντρά αυτά που δεν θα έπρεπε να περάσουν απαρατήρητα όταν γίνονταν …

    Πού ακούστηκε να κάνει συμβόλαια με συνεργάτες (ποστ-ντοκ; επισκέπετες;) χωρίς παραστατικά, προκηρύξεις, συμβόλαια, προσωπικά στοιχεία των δικαιούχων, διεθυύνσεις ιμέιλ, ραπόρτα που στέλνουν αυτοί οι ίδιοι … όλα αυτά εισέρχονται σε νταταμπέιζ στα κεντρικά. Τα τοπικά λογιστήρια υπογράφουν, επικυρώνουν …

  292. ΣΠ said

    284
    Παραήμουν λακωνικός. Απλώς ήθελα να βάλω ποιος το είπε.

    ————
    Ο έλεγχος πρέπει να ξεκίνησε πριν από αρκετά χρόνια. Τα περισσότερα μάλλον έγιναν νομότυπα, αλλά μέσω της παρακάτω διαδκασίας επωφελούταν η ίδια:
    Cheques were issued in the name of individual researchers but were then deposited into bank accounts with multiple beneficiaries.
    Δηλαδή, για ποσό 190Κ από 1.1Μ.
    Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι πώς βρέθηκαν στο πρόγραμμα ερευνητές χωρίς να έχουν ιδέα. Δεν χρειάστηκε κάποια στιγμή να υπογράψουν;

  293. Pedis said

    # 292 – Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι πώς βρέθηκαν στο πρόγραμμα ερευνητές χωρίς να έχουν ιδέα. Δεν χρειάστηκε κάποια στιγμή να υπογράψουν;

    Α, μπράβο. Αυτό λέω κι εγώ …

    Επειτα τα λεφτά δεν εκταμιεύονται χωρίς ελεγχο και έγκριση από μέσα ενώ αυτή συμβαίνει κι από πάνω σε τακτά χρονικά διαστήματα … όχι στον έλεγχο μετά από χρόνια.

  294. Υπεργολαβίες (subcontracting) πρέπει να ήταν. Το ’08 (και μέχρι το ’15 περίπου) ήταν ο μόνος τρόπος να συνεργαστείς με κάποιον που δεν μπορούσε να μετακινηθεί στο host institution. Αν τις κατατμήσει σε κομμάτια κάτω των 10Κ, ακόμα και σήμερα μπορεί να τις δώσει χωρίς προκήρυξη. Οπωσδήποτε όμως πρέπει να έχει παίξει και πλαστογραφία, και πιθανότατα και κάποιοι στο παν/μιο να έκαναν τα στραβά μάτια.

  295. ΣΠ said

    293
    Τότε οι έλεγχοι ήταν πιο χαλαροί. Τώρα μας ζητάνε και πόθεν έσχες.

  296. Μπα, τώρα που το ξαναβλέπω είναι πιο πολύπλοκο ίσως, αν όντως πρόκειται για το ποσό που πιστώνεται στο γερμανικό παν/μιο: https://cordis.europa.eu/project/id/211166/de

  297. Οι κοινοί τραπεζικοί λογαριασμοί της εν λόγω με τους υπόλοιπους υποτιθέμενους συνεργάτες πώς δημιουργήθηκαν? Αυτό ξεπερνά το παν/μιο και ακουμπά τις τράπεζες.

  298. Μαρία said

    290
    Αν τα βάλεις στην άκρη 🙂 Για νοικοκυροκόριτσο την πέρασες που μαζεύει λεφτά για την προίκα της;

    294
    Έτσι εξηγούνται οι περίπου 40 ανίδεοι ερευνητές. Τους μοίραζε πεντοχίλιαρα. Μεγάλη ψιλικατζού.

  299. 297 Σωστό κι αυτό!

  300. 299 Και επειδή δεν βλέπω πιθανή μια εκτεταμένη πλαστογραφία στις τράπεζες, μάλλον συνενοχή των υπολοίπων μυρίζει.

  301. sarant said

    Απορία έχω αν θα πέσει στα μαλακά

  302. Τι ψηφίζει ξέρουμε? 🙂

  303. Γιάννης Ιατρού said

    Εγώ σας τό είπα πιό πάνω. Οι καλοί δεν υποστηρίζονται σ΄αυτή τη χώρα, μόνο οι ημέτεροι.
    Αυτή η κοπελιά, παρ΄όλο το νεαρό της ηλικίας της, θα έπρεπε να είχε μπει (τουλάχιστον) γενικός δερβέναγας για τα ΕΣΠΑ…

    ΥΓ: Ο ρόλος του πατέρα της στο όλο εγχείρημα;

  304. Pedis said

    Αν τα πράγματα είναι έτσι όπως παρουσιάζονται, σημαίνει ότι είναι πολλοί μπλεγμένοι.

    Κι επειδή θα είναι αρκετοί, είναι και στη Θεσσαλονίκη, και δεν θα είναι η πρώτη φορά τους … θα τη σκαπουλάρουν.

    Κάνας μαλάκας υπάλληλος που δεν καλοκατάλαβε τι γινόταν και υπάκουγε σαν χάνος μπορεί να την πατήσει.

    Στοιχηματίζω δε ότι η τότε νέα δεν κατάλαβε τίποτα …

    Όμως, ένα εκατομμύριο σε μισθούς δεν προβλεπεται για πενταετία (;) ούτε για θεση φουλ προφέσσορ στο ΜΙΤ. Θα προβλέπονταν πολλά φράγκα για αναλώσιμα και εξοπλισμό (τα μισά;). Εκεί μπορεί να γίνει το τρικούβερτο αν ο άλλος είναι άτιμος κι αυτά δεν βρίσκονται ποτέ.

  305. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    303 Σχόλιο από δικό μ παιδί που δουλεύει στην έρευνα εδώ στην Αθήνα και τ΄εστειλα το δημοσίευμα
    -Ναι, τα ξέρουμε όλα αυτά με την επιστημονάρα.

  306. Μαρία said

    305
    Πώς λέγεται η επιστημονάρα στα καθιαυτού μακιδουνικά; 🙂

    Εγώ παρακολουθώ κι αυτή τη συγκάλυψη της λαμογιάς.

    Σιωπηλά, αλλά ανενδοίαστα κυβέρνηση και διοίκηση του ΟΑΣΘ απέσυραν την καταγγελία που είχε υποβάλει η προηγούμενη διοίκηση του Οργανισμού (12.6.2019) για απαγορευμένες κρατικές ενισχύσεις ύψους 125 εκατομμυρίων ευρώ σε βάρος του δημόσιου ταμείου και των Ελλήνων φορολογουμένων, τις οποίες είχαν εισπράξει οι ιδιώτες μέτοχοι του ΟΑΣΘ. https://www.efsyn.gr/node/228991

  307. Μαρία said

  308. ΓΤ said

    Πριν από πολλά χρόνια, στης δραχμής τα χρόνια, οι Επιτροπές Ερευνών, που, μεταξύ άλλων, ήλεγχαν την πορεία των επιστημονικών έργων, δεν είχαν τη δυνατότητα να εκδίδουν ονομαστική επιταγή για τον κάθε «επιστήμονα» το όνομα του οποίου φιγουράριζε, κατά τα άλλα, σε καταστάσεις αμοιβών, στο πλαίσιο ασφαλώς ενός πρότζεκτ. Εμφανιζόταν λοιπόν ο Επιστημονικός Ανεύθυνος, Καθοικητής, με διδακτορικό στο μαεστρικό πεδίο της Ενθυλάκωσης, υπέβαλλε ό,τι ονόματα γούσταρε, και όσοι εργάζονταν στο πρότζεκτ εξακολουθούσαν υπήκοοι Πειναήλ. («Δεν ήρθαν ακόμα τα χρήματα από την Κοινότητα», αγαπούσε να λέει.)

    Όταν, κάποτε, ήρθε η ώρα, τρεις Επίκουροι έλαβαν βεβαίωση αποδοχών από την Επιτροπή και φαίνονταν να έχουν εισπράξει εκατοντάδες χιλιάδες, σε σημείο να τραβούν τα μαλλιά τους. Πήγαν να βρουν το Αρχικοπρόσκυλο του ΑΕΙ και να διαμαρτυρηθούν. Απειλήθηκαν ότι δεν θα εκλέγονταν στη βαθμίδα του Αναπληρωτή. Δεν χρειάζεται να πω τι τραβούσαν άλλοι σε χαμηλότερο επίπεδο. Έχω στο αρχείο μου φωτοτυπία μισθοδοτικής στην οποία φαίνομαι να έχω υπογράψει σύμβαση, στο πλαίσιο του διδακτορικού μου, με αμοιβή 2.000.000 δρχ. το 1992 σε βάθος τριετίας.

    Γνώριζα, αλλά ο κουστουμιόλης του ΑΕΙ δεν γνώριζε ότι γνώριζα. Διότι είχα φροντίσει να μη γνωρίζει ότι είχα δεσμό με άγρια ζουζούνα που εργαζόταν στην Επιτροπή Ερευνών, γυναίρευνος από νέος. Κι αφού δώσαμε ένα βράδυ λυτρωμό στις ορμόνες μας, μου λέει, αθώα περί τα ανακατέματα του χυτροχρήματου, «σου έχω έκπληξη: θα πάρεις λεφτά […]». Κι έτσι κατάλαβα πλαστογραφίες, ενθυλακώσεις, και δε συμμαζεύεται…

    Το στόμα έμεινε κλειστό στα είκοσι τέσσερά μου, το Πρωτοβάθμιο Σκυλί έφυγε από τριάρι και βρέθηκε σε αρχοντικό της Πλάκας, έκανε πετροφρόντιστη βίλα σε νησί, αγόρασε πέντε διαμερίσματα, τα χαμηλότατων επιδόσεων παιδιά του τα έστειλε σε κολλητούς ουνιβερσιτιόληδες στας ΗΠΑ κ.λπ. Πέρασαν κι άλλα χρόνια, και πέσαμε μούρη με μούρη το 2017 στην Πλάκα. Μου έτεινε το χέρι, μα εγώ δεν ανταποκρίθηκα. Κοκάλωσε. Εξήγησα. Του θύμισα το πρότζεκτ. Κέρωσε. Του θύμισα κι άλλα πολλά. Άλαλος. Του τόνισα ότι η μοναδική σωστή κίνηση που είχε κάνει στη ζωή του ήταν η αγορά του αρχοντικού στην Πλάκα. «Γιατί το λες αυτό, Γιώργο;» «Επιτέλους συνεπής με τον εαυτό σου. Άργησες να καταλάβεις ότι ήσουν πάντα άνθρωπος της πλάκας. Εδώ ανήκεις». Φουρκίστηκε. Μες στην τρελή χαρά τον διαολόστειλα.

    Αγαπώ τα ΑΕΙ, και ποτέ δεν ξεχνώ μια μαρκαδοριά που είδα έξω από τα έδρανα του 3ου Εξαμήνου, τον Σεπτέμβριο του 1987: «Εδώ που ήρθες / κοίτα να γίνεις / καλός επιστημουνάρας».

  309. Μαρία said

    Θαύμα! Θαύμα!
    https://www.syriza.gr/article/id/91347/Erwthsh-boyleytwn-toy-SYRIZA-me-thema-thn-skandalwdh-apeytheias-anathesh-ergoy-apo-ta-ELTA-courier-se-etaireia-%E2%80%93-fantasma.html#
    Σύμφωνα με την ως άνω απόφαση του ΔΣ, η ανάθεση έγινε στην συγκεκριμένη εταιρεία σύμφωνα με την από 26/03/2020 τεχνική και οικονομική προσφορά της. Ωστόσο, αναζητώντας κανείς στο ΓΕΜΗ και το καταστατικό της, η εν λόγω εταιρεία στις 26/3/2020 δεν είχε καν συσταθεί.
    Η εταιρεία συστήθηκε στις 9/4/2020, δηλαδή «όλως τυχαίως» μία (1) ημέρα πριν την απόφαση του ΔΣ για ανάθεση του έργου σε αυτήν, γεγονός που αποδεικνύει ότι η αναφορά στην απόφαση περί τεχνικής και οικονομικής προσφοράς στις 26/3/2020 είναι ψευδής.

  310. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    306 ε γιατί το μετέφερα; 🙂
    308τέλος ε αυτό! 🙂
    Πόσα μου θύμισες! Προσωπικά την ίδια εποχή, σε πιο χαμηλή βαθμίδα, παρακολούθησα με όλο μου το κέφι (και με τρελο τρέξιμο-είχα μωρό παιδάκι) τ΄απογεύματα, 300 ώρες σεμινάριο περί τα πολιτιστικά. Δέκα χρόνια μετά, τυχαία έμαθα ότι «οι άλλες πληρώνονταν» 🙂 .

    309 Το πήρε τ΄αυτί μου τ΄απόγεμα και δεν ήξερα για ποιούς λέγανε. Αυτοί σπάσανε το φράγμα του χρόνου.

  311. 304 Σ’ αυτά τα προγράμματα υπολογίζεται και ένα 25% επί του άμεσου κόστους για overhead, τα οποία πηγαίνουν στο ίδρυμα για λειτουργικά έξοδα να τα κάνει ό,τι θέλει. Από πρόγραμμα 1,3Μ δηλαδή κάπου διακόσια-διακόσια πενήντα χιλιάρικα πηγαίνουν εκεί και πληρώνουν από μισθούς διοικητικών και καθαρίστριες μέχρι λογαριασμούς ΔΕΗ, ΟΤΕ κοκ. Βάλε και μετακινήσεις (συνέδρια κλπ), εξοπλισμό και αναλώσιμα, διοργανώσεις συνεδρίων, open access fees (θηριώδη ποσά)…

  312. π2 said

    303, ΥΓ: Πιθανότατα κεντρικός. Πρώτον γιατί αμφιβάλλω αν θα τον ανέφερε η ανακοίνωση της OLAF αν δεν υπήρχαν τουλάχιστον ενδείξεις και δεύτερον γιατί το σύνολο της σταδιοδρομίας της φερέλπιδος μοιάζει ενορχηστρωμένο από κείνον.

  313. Υπάρχει ένα ενδιαφέρον update στο λινκ που σχολιάζαμε: https://forbetterscience.com/2020/05/07/my-heart-belongs-to-daddy-so-i-simply-couldnt-be-bad/
    Φαίνεται ότι το ΑΠΘ κέρδισε σχετική δίκη εναντίον του ERCEA στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο – πριν πάντως από την ανακοίνωση του OLAF.
    Turns out, the Aristotle University Thessaloniki sued the ERC in the EU Court of Justice, over well, what coincidence, the MINATRAN grant, held by Katerina Aifanti. ERC apparently tried to claim back additional ~€250k, but most embarrassingly, lost the case in full… The ERC (presumably unsuccessfully) appealed on 2 April 2019, demanding a refund “for the amount of EUR 184 157 together with EUR 36 831.40“.

  314. Pedis said

    # 311 – Γι αυτό λέω ότι αν αποδειχτεί ότι η τύπισα και όσοι την περικυκλωνουν έχουν κάνει τέτοια άγαρμπη και χοντρή λαδιά με τα 190 Κ€, θα έχει γίνει ΤΟ πάρτυ με όσα προβλέπονται για έξοδα και εξοπλισμό. Μόνο που αυτά δύσκολα ανιχνεύονται.

  315. ΓΤ said

    312@

    Έστρωσε ο daddy με κονέδες
    για την κόρη τις μονέδες
    (μα θα πέσουνε κορνέδες)

  316. Pedis said

    # 315 – Άλλο η χρηματοδότηση από τα Ευρωπ. Προγρ. (για την οποία έχει παρατηρηθεί, δεν κάνω στατιστική, ότι κερδίζουν όσοι έχουν γνωστό, εννοώ του συναφούς αντικείμενου και όχι επιστημονικό αντίπαλο, στην επιτροπή) κι άλλο η επιστημονική ικανότητα της κυρίας.

    Είναι δύο πράγματα καταρχήν διαφορετικά, αν και η χρηματοδότηση βοηθά στην πράξη να φαίνεται (ή σε κάποιες περιπτώσεις να γίνει) μεγαλύτερη η επιστημονική ικανότητα …

    Η κυρία έτσι κι αλλιώς φαίνεται οτι είχε ακαδημαικές επιτυχίες από πολύ μικρή, πράγμα που ειναι πολύ λίγο πιθανό να οφείλεται σε σπρωξιμο από τον μπαμπά αλλά σε προσωπικές ικανότητες. Τώρα, ποιες είναι οι ερευνητικές της ικανότητες (πέρα, εννοώ, τω ακαδημαικών επιτυχιών όσο ήταν φοιτήτρια -> είναι δύο πράγματα εντελώς διαφορετικά!) ας τις κρίνουν όσοι είναι του αντικειμένου της, οι υπολοιποι δεν έχουν λόγο, νομίζω.

  317. ΣΠ said

    316
    Χωρίς να κρίνω την ουσία της ερευνάς της, με βιβλιομετρικά κριτήρια μόνο, φαίνεται σχετικά καλή:
    https://scholar.google.com/citations?hl=en&user=LPLs4LQAAAAJ

  318. Pedis said

    # 317 – ναι, γιατί όχι;

    Γενικά μιλώντας, η κατάχρηση ή η κακοδιαχείριση με δόλο και η επαγγελματική ικανότητα και αξία δεν είναι ασύμβατα χαρακτηριστικά.

    Στην πολιτική τα δύο αυτά φαινόμενα αν συνυπάρχουν αποτελούν την πιο ισχυρή έμπρακτη απόδειξη αριστείας. Τόσοι ακρο/δεξιοί-πασόκοι δεν μπορεί να κάνουν λαθος στο πολιτικό και ηθικό τους κριτήριο.

  319. Γιάννης Ιατρού said

    Χαιρετώ,

    λόγω άλλων υποχρεώσεων σήμερα δεν είχα ρίξει μέχρι τώρα ούτε μια ματιά στο θέμα. Διαπιστώνω σύγκλιση πληροφοριών και κρίσεων σε μεγάλο μέρος των σχολίων… Απόδειξη πως δεν τρώμε σανό, που λέει και μια ψυχή 🙂

    312: Π2, κι εγώ, αυτό είχα σκεφτεί όταν ρώτησα πιό πάνω. Απ΄την άλλη, σωστό κι αυτό που γράφει π Πέδης στο 218. Προφανώς υπήρξε «γόνιμο, εύφορο έδαφος και καλλιεργήθηκε κατάλληλα από έμπειρο κηπουρό» 😎😉🤐

  320. ΣΠ said

    Η κ. Αϋφαντή αφιέρωσε το βιλίο High Energy Density Lithium Batteries: Materials, Engineering, Applications στον π. Συμεών Κραγιόπουλο (θα τον ξέρει ο Theo).

  321. Pedis said

    Αντιλαμβάνομαι ότι έχει σχέσεις με εκκλησιαστικούς και παρεκκλησιαστικούς κύκλους.

    Χαίρομαι γι αυτήν. Αν δηλαδή, όντως, έχει κάνει τη λαδιά.

    Μειώνονται δραστικότατα οι πιθανότητες, σχεδόν εξαλείφονται, να υποστεί οποιαδήποτε συνέπεια.

    Άμα ζω όταν ολοκληρωθεί η έρευνα από όλες τις πλευρές, πάει η υπόθεση σε δικαστηρια, αν πάει, τελεσιδικήσουν οι αποφάσεις στις αγωγές και τις εφέσεις από ΕΕ, ελληνκό κράτος, ΑΠΘ και εμπλεκόμενους, πείτε μου αν επιβεβαιώνεται η προβλεψη.

  322. MA said

    Τα λεφτόδεντρα υπάρχουν, όχι όμως για τους κοινούς θνητούς

    Εδώ μια ανακεφαλαίωση:

    https://left.gr/news/oyte-myga-sto-spathi-toys

  323. Μαρία said

  324. […] Συνήθως, η απάντηση στο ερώτημα του τίτλου είναι κατηγορηματικά αρνητική. Θα έλεγα μάλιστα πως η λέξη “λεφτόδεντρο” έχει ακριβώς το χαρακτηριστικό πως, όσοι τη χρησιμοποιούν υποστηρίζουν πως τέτοιο πράγμα δεν υπάρχει. Στην πρόσφατη συζήτηση στην κορονοβουλή (τη λέω έτσι αφού λειτουργεί υποτυπωδώς και με σύνθεση ανάγκης) ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι το λεφτόδεντρο μαράθηκε το 2015,… — Weiterlesen sarantakos.wordpress.com/2020/05/05/growontrees/ […]

Σχολιάστε