Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Από πότε υπάρχουν ανθέλληνες;

Posted by sarant στο 13 Μαΐου, 2020


Στο ερώτημα του τίτλου ίσως κάποιοι να απαντούσαν «Από πολύ παλιά», «Από πάντοτε» ή «Από τότε που υπάρχουν Έλληνες», αλλά επειδή κι άλλες φορές έχουμε διατυπώσει τέτοια ερωτήματα σε τίτλους άρθρων, οι τακτικοί φίλοι του ιστολογίου θα καταλάβουν πως εδώ δεν εννοούμε το πράγμα αλλά τη λέξη, όπως π.χ. και τότε που είχαμε ρωτήσει «από πότε υπάρχουν ρουφιάνοι«.

Η ερώτηση είναι ληξιαρχικού τύπου, και ενδιαφέρεται ν’ ανιχνεύσει από πότε μπήκε στην υπερτρισχιλιετή μας ο όρος «ανθέλληνας» ή, παλαιότερα, «ανθέλλην». Βέβαια, θα πούμε δυο (ή και περισσότερα) λόγια για τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούμε τη λέξη.

Συμφωνα με το λεξικό (το ΛΚΝ), ανθέλληνας είναι «χαρακτηρισμός για κπ. (Έλληνα ή ξένο) που διάκειται ή που ενεργεί εχθρικά προς τους Έλληνες, που βλάπτει τα συμφέροντά τους» και το αντίθετο είναι φιλέλληνας.

Παρόλο που δεν έχω εποπτεία από πολλές ξένες γλώσσες, έχω την εντύπωση ότι συγκριτικά με τους περισσότερους λαούς, στη νεότερη Ελλάδα χρησιμοποιούμε μάλλον απλόχερα τον όρο «ανθέλληνες», πολύ εύκολα δηλαδή χαρακτηρίζουμε ανθέλληνα κάποιον.

Ή μάλλον, ακριβέστερα, πολύ εύκολα χαρακτηρίζουμε ανθέλληνα κάποιον άλλον Έλληνα. Στα κοινωνικά μέσα, η βρισιά αυτή δίνει και παίρνει -και μένα με έχουν χαρακτηρίσει ανθελληνα, ένας μάλιστα τις προάλλες έλεγε πως είμαι μεγάλος ανθέλληνας και το χειρότερο είναι ότι ζω από την ελληνική γλώσσα. Ας είναι. Πάντως δεν έχουμε το μονοπώλιο στο να κατηγορούμε συμπολίτες μας για εθνική μειοδοσία -να θυμίσω το self-hating Jew ή τη HUAC, την Επιτροπή (διερεύνησης) Αντιαμερικανικών Δραστηριοτήτων της Βουλής των ΗΠΑ.

Αλλά είπαμε πως το άρθρο είναι κυρίως ληξιαρχικό, οπότε ας επιστρέψουμε στην ιστορία της λέξης «ανθέλλην».

Οι αρχαίοι δεν είχαν ανθελληνες -θέλω να πω, δεν είχαν τη λέξη. Είχαν τη λέξη «φιλέλλην», αλλά για τον εχθρό των Ελλήνων είχαν «μισέλλην».

Να πούμε εδώ ότι η λέξη «μισέλλην» σπάνια χρησιμοποιείται στην αρχαία γραμματεία. Στο TLG έχει όλες κι όλες οχτώ ανευρέσεις, με αρχαιότερη στον Ξενοφώντα, όπου ο Αγησίλαος βρισκόταν στην Αίγυπτο ενώ είχε ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος και δυο ηγεμόνες διεκδικούσαν τον θρόνο. Ο Αγησίλαος έμαθε ποιος φαινόταν περισσότερο φιλέλληνας και τάχθηκε με αυτόν, εξασφαλίζοντας έτσι, μετά τη νίκη, ότι θα πληρώνονταν οι στρατιώτες:

κρίνας ὁπότερος φιλέλλην μᾶλλον ἐδόκει εἶναι, στρατευσάμενος μετὰ τούτου τὸν μὲν μισέλληνα μάχῃ νικήσας
χειροῦται, τὸν δ’ ἕτερον συγκαθίστησι

Τρεις μόνο άνθρωποι έχουν χαρακτηριστεί «μισέλληνες» στην αρχαία γραμματεία: ο Αννίβας (όχι ο διάσημος, ένας προηγούμενος), ο Τισσαφέρνης και ο ιερέας Χρύσης σε σχόλια της Ιλιάδας. Υπάρχουν και κάποιες αναφορές, ακόμα πιο λίγες, σε «μισαθήναιο» και σε «μισολάκωνα» -πόλεις-κράτη γαρ.

Για τη λεξη «ανθέλλην(ας)» το λεξικό Μπαμπινιώτη δίνει κάποιες χρονολογίες πρώτης εμφάνισης του όρου, που τις έχει αντιγράψει από τη Συναγωγή νέων λέξεων του Κουμανούδη. Τα άλλα λεξικά δεν ασχολούνται με τέτοιου είδους πληροφορίες.

Οπότε, ας πάμε κατευθείαν στον Κουμανούδη. Βλέπετε εδώ τις σχετικές καταχωρήσεις. Ο Κουμ. δεν καταγράφει όρο «ανθέλλην» αλλά παράγωγά του. Βλέπουμε τα «ανθελληνικός», «ανθελληνικώς» και «ανθελληνισμός» να αποδελτιώνονται σε διάφορες εφημερίδες των τελευταίων δεκαετιών του 19ου αιώνα, βλέπουμε όμως ότι ο τύπος «ανθελληνίζοντες» όπως και ο «ανθελληνικός» έχουν την παλαιότερη ανεύρεση.

Αυτό το «Ικ.Γ.Λάτρ. 55» εννοεί, αν πάμε στο υπόμνημα, τον λόγιο Ικέσιο Λάτρη (1799-1881) ο οποίος το 1855 εξέδωσε βιβλίο με τον φοβερό τίτλο Πανελληνίς: Πόνημα στιχηρόν περί του ελληνικού γένους και της Ελλάδος και του νυν πολέμου μετά προλεγομένων και σημειώσεων, που μπορείτε να το διαβάσετε εδώ. (Ύστερα από 40 σελίδες πρόλογο, το ποίημα αρχίζει: Ιδού, υπέρ της αρετής και υπέρ της Πατρίδος / ήρως και μάρτυς φύεται αήττητος ο Έλλην).

Ο Ικέσιος Λάτρης ήταν Σμυρνιός, πολέμησε το 1821 κυρίως ως δραγουμάνος και γραμματικός του Μιαούλη, στη συνέχεια υπηρέτησε σε κάποιες θέσεις στην Ελλάδα αλλά βλέπω ότι επέστρεψε και πέθανε στη γενέθλια πόλη, στη Σμυρνη. Οι Οθωμανοί ήταν φαίνεται ανεκτικοί σε όσους είχαν πάρει τα όπλα εναντίον τους ή δεν είχαν καλές υπηρεσίες πληροφοριών.

Όμως, δεν θα δώσουμε (ακόμα) στον Ικέσιο Λάτρη το βραβείο για την παλαιότερη χρήση της λέξης «ανθέλλην» και των παραφυάδων της, διότι, όπως θα ξέρετε, ο Κουμανούδης δεν είναι άσφαλτος -και δεν μπορεί να είναι, αφού δούλευε με τις μεθόδους και τους πόρους του 19ου αιώνα. Στην εποχή μας μπορούμε να τον βελτιώσουμε, όχι επειδή έχουμε ξοδέψει ώρες και ώρες να αναδιφούμε κονιοβριθείς τόμους αλλά με τρία κλικ κάνοντας αναζήτηση στα ψηφιοποιημένα από το Γκουγκλ βιβλία. Δεν είναι κανένα σπουδαίο κατόρθωμα το δικό μας, το δικό του ήταν.

Κι έτσι, με το καινούργιο κοσκινάκι μας θα δοκιμάσουμε να βελτιώσουμε το κουμανούδειο 1855 δοκιμάζοντας διάφορες λέξεις της… ανθελληνικής οικογένειας.

Και τα καταφέρνουμε. Βρίσκουμε ότι ο Λέων Μελάς το 1853 στο βιβλίο Νύξεις προς λύσιν του ανατολικού ζητήματος γράφει: «ένεκα του … φιλοτουρκισμού και αντιχριστιανικού ανθελληνισμού της Αυστριακής κυβερνήσεως».

Στον Μελά λοιπόν το στεφάνι;

Όχι ακόμα. Ψάχνοντας λίγο περισσότερο, βρίσκουμε έναν τόμο Συζητήσεων της Βουλής, του έτους 1849, όπου γίνεται λόγος για κάποιον διερμηνέα που απασχολούσε στην Πόλη το ελληνικό κράτος, για τον οποίο είχε τεθεί θέμα να παυθεί. Και υποστηρίχτηκε, δεν φαίνεται από ποιον, ότι «Ούτω δε είναι παράδοξον αληθώς το να λέγωσιν, ότι δεν δύναται να αντικαταστήση άλλος τις τον διερμηνέα, ενώ προσόντα άλλα δεν έχει, είμή τα ανθελληνικά εαυτού αισθήματα και την προς τα Ελληνικά συμφέροντα προδοτικήν τάσιν του»

Οπότε, στον ανώνυμο βουλευτή του 1849 πηγαίνει μέχρι τώρα ο έπαινος για την παλαιότερη χρήση του όρου «ανθέλλην» ή των παραφυάδων του. Μέχρι στιγμής, αφού δεν αμφιβαλλω πως αν κάποιος αναδιφήσει κείμενα της εποχής μπορεί να ανεβάσει λίγο περισσότερο τη χρονολογία -αλλά όχι πολύ νομίζω.

Στη συνέχεια βέβαια ο ανθέλλην είχε ορολογικώς λαμπρή πορεία αφού εκτόπισε τον όρο «μισέλλην» και τα παράγωγά του. Γιατί; Ίσως επειδή ο μισέλληνας (όπως και όλοι οι όροι με αυτό το πρώτο συνθετικό) έγιναν αδιαφανείς αφού τους ανταγωνίζονται οι λαϊκοί όροι με πρώτο συνθετικό το «μισο-» από τη λ. μισός.

Όσο για την πρόβλεψή μου πως, ναι μεν μπορεί να βρεθεί παλαιότερη εμφάνιση του όρου «ανθέλλην κτλ.», αλά δεν θα είναι πολύ παλαιότερη, τη στηρίζω στην αναζήτηση που έκανα στα Αρχεία ελληνικής παλιγγενεσίας, που είναι μια πολυτιμότατη συλλογή αρχειακού υλικού από τα χρόνια της Επανάστασης (και υπάρχει ονλάιν). Πρόκειται για πολύ ποικίλο υλικό, κυρίως σε καθαρεύουσα της εποχής, όλα τα κείμενα των εθνοσυνελεύσεων, αλλά και κάθε λογής επιστολές που έλαβε η Διοίκηση.

Στις χιλιάδες σελίδες των αρχείων της Παλιγγενεσίας δεν υπάρχει ο όρος «ανθέλλην» (και οι άλλοι της οικογένειας) εκτός αν ήμουν πολύ απρόσεχτος στην αναζήτηση. Αντίθετα βρίσκουμε τρεις φορές τον όρο «μισέλληνες».

Και καλά, μέσα στις τόσες συγκρούσεις και διαμάχες, θα ρωτήσετε, δεν αλληλοχαρακτηρίζονταν αυτοί οι άνθρωποι; Δυο εμφύλιους κάνανε στο κάτω-κάτω.

Ναι, αλλά το κάνανε πιο πραχτικά και πιο άμεσα, χαρακτηρίζανε τους αντιπάλους «τουρκολάτρες» ή «τουρκόφρονες».

Για παράδειγμα, σε επιστολή του το 1825 ο Νικ. Στορνάρης παραπονιέται στον Κασομούλη ότι τον θεωρούν τουρκολάτρη: «η Υπερτάτη Διοίκησις μάς έχει εις τον χορόν της Τουρκολατρείας», γράφει.

Βρήκα και καναδυό αναφορές σε «αντιπατριωτικά» (έργα, αισθήματα κτλ.)

** Τελικά με τα σχόλιά σας μού βάλατε τα γυαλιά, ακυρώνοντας εν μέρει (αλλά μόνο εν μέρει) τα όσα έγραψα πιο πάνω. Διότι στις αναζητήσεις μου είχα περιοριστεί στον όρο «ανθέλλην» και τις παραφυάδες του, παραβλέποντας τον λαϊκότερο (και φυσιολογικό στα νέα ελληνικά) τύπο «αντέλληνες» και «αντιέλληνες», ενώ ο Κουμανούδης υποδείκνυε ότι και στο κείμενο του Ικέσιου Λάτρη ακόμα υπήρχε τυπωμένο «αντελληνίζοντες».

Οπότε, ο Κόρτο βρήκε ότι ο Θεόδ. Κολοκοτρώνης (δηλαδή ο γραμματικός του) το 1825 είχε γράψει «να κηρύττωνται ως αντιπατριώται και αντέλληνες» ενώ η Λουκρητία βρήκε ότι το 1826 ο Δημ. Υψηλάντης θεώρησε ότι η συνεννόηση με τον Σουλτάνο είχε χαρακτηριστικά «πράξεως παρανόμου και αντιελληνικής».

Και στη συνέχεια, πάλι ψάχνοντας στα αρχεία της Παλιγγενεσίας, άλλοι σχολιαστές βρήκαν ακόμα παλαιότερες ανευρέσεις.

Ο Ιωάννης Κωλέττης, το 1822, χρησιμοποιεί τον όρο «αντελληνικαί καρδίαι», ενώ την ίδια χρονιά, στις 13 Μαΐου 1822, ο Μινίστρος της Αστυνομίας Ανδρέας Μεταξάς χρησιμοποιεί τον όρο «αντελληνοφρονούντες».

Είναι πολύ διδακτικό τελικά ότι πολλοί μορφωμένοι της εποχής, όταν έπλασαν (γιατί μπορεί ο καθένας να μην ήξερε τι έχει γράψει ο αλλος) νεολογισμούς με βάση το «αντί» και το «ελληνικός», ακολούθησαν τον φυσιολογικό λαϊκό τρόπο της σύνθεσης, κι έγραψαν «αντελληνικός» κτλ. περιφρονώντας τη δάσυνση. Ήταν μεν μορφωμένοι, αλλά δεν είχαν υποστεί την εκπαίδευση επί νεοελληνικού κράτους.

Πάντως, οι καθεαυτού ανθέλληνες είναι προϊόν του νεοελληνικού κράτους!

 

 

229 Σχόλια to “Από πότε υπάρχουν ανθέλληνες;”

  1. rizes said

    ΟΙ ΣΗΜΑΙΕΣ

    Οι σημαίες

  2. nikiplos said

    Όταν πρωτοάκουσα τον όρο Μισέλληνες από το δάσκαλο στο δημοτικό, αμέσως σκέφτηκα πως πρόκειται για μισούς Έλληνες και μισούς κάτι άλλο, πχ Ιταλούς. Βέβαια ο Δάσκαλος μιλούσε για τον Μέτερνιχ.

  3. Αὐγουστῖνος said

    Καλημέρα ἀπὸ δῶ κάτω…
    Δὲν μοῦ φαίνεται ἐπαρκῆς δικαιολογία ἡ τάχαμου ἀσάφεια τοῦ πρώτου συνθετικοῦ «μισ-», ποὺ θὰ μποροῦσε νὰ σημαίνει καὶ «μισό». Τότε πῶς ἐξηγεῖται ἡ διατήρηση τοῦ ἀκόμου πιὸ ἀσαφοῦς, καθὼς ἐμπεριέχει ὁλόκληρο τὸ ἐπίθετο, «μισογύνης», ποὺ κανεὶς δὲν θεωρεῖ ὅτι δηλώνει τὸν κατὰ τὸ ἥμισυ γυναίκα.

  4. Γς said

    Το
    «κράτος ασυστόλων και πεσμένων κώλων»
    κολλάει πουθενά;

  5. Παναγιώτης Κ. said

    Μας καταδυναστεύουν τα δίπολα!
    Κάποιον που δεν είναι φιλέλληνας ή μισέλληνας πως θα μπορούσαμε να τον χαρακτηρίσουμε;
    Την ουδέτερη κατάσταση!
    Δεν πρέπει να την ξεχνάμε. 🙂

  6. Alexis said

    Ωραίο λεξιλογικό άρθρο!

    #2: Κι εγώ το ίδιο, άκουγα μικρός τη λέξη «μισάνθρωπος» και φανταζόμουνα ότι είναι ο …μισός άνθρωπος!
    Τελευταία είναι της μόδας και η κατάληξη -φοβικός για να εκφράσει αυτό που παλιά εξέφραζε το μισο-, π.χ. ομοφοβικός, ξενοφοβικός κλπ. Θα φτάσουμε στο μέλλον να μιλάμε και για …Ελληνοφοβικούς;
    Προσωπικά είμαι αντίθετος σ’ αυτού του είδους τη λεξιπλασία αλλά καλώς ή κακώς η γλώσσα εξελίσσεται χωρίς να ρωτάει τη γνώμη μου 🙂

  7. LandS said

    3
    Έχει μείνει και ο μισάνθρωπος, η μισαλοδοξία και άλλα. Όπως και το μισογύνης η σύγχυση είναι δύσκολη γιατί ο μισός άνθρωπος και ο μισός γυναίκα περιγράφουν βιολογικά αδύνατα ενώ μισή αλλοδοξία δεν υπάρχει.
    Αντίθετα ο μισός Έλληνας υπάρχει και δεν είναι απαραίτητο μα μην είναι φιλέλληνας.

  8. Παναγιώτης Κ. said

    Διάλογος…
    -Είσαι ομοφοβικός;
    -Εσύ είσαι…ετεροφοβικός;
    🙂
    Ένας τρίτος…
    -Μη λέτε χαζές κουβέντες!

  9. Alexis said

    Θυμάται κανείς ένα παμπάλαιο φυλλαδιάκι (κάπου στα ’70ς κυκλοφορούσε) που είχαν βγάλει κάποιες παραεκκλησιαστικές οργανώσεις*, και στο οποίο κατακεραύνωναν τη βλασφημία και τους βλάσφημους;
    Εκεί, μεταξύ άλλων, έγραφε ότι όποιος βλασφημεί «δεν είναι Έλλην», διότι οι Έλληνες από αρχαιοτάτων χρόνων σέβονταν και τιμούσαν τα θεία.

    *κρατάω μια επιφύλαξη ως προς αυτό, μπορεί να ήταν και της επίσημης Εκκλησίας

  10. Γιάννης Κουβάτσος said

    5. Σκασιλέλληνας, δηλαδή σκασίλα μου για τους Έλληνες, έχουμε και άλλες δουλειές να κάνουμε από το να τους λατρεύουμε ή να τους μισούμε.

  11. Γς said

    9:

    > οι Έλληνες από αρχαιοτάτων χρόνων σέβονταν και τιμούσαν τα θεία.

  12. sarant said

    Kαλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    3 Όπως βλέπεις στα σχόλια και άλλοι μπέρδευαν τον μισέλληνα με τον μισόν Έλληνα

  13. Παναγιώτης Κ. said

    Μισ- από το μίσος και μισ- από το μισός.

    μισελληνισμός, μισαλλοδοξία, μισανθρωπία, μισανδρία, μισογυνία, μισογυνισμός, μισητός

    μισανοίγω,μισερός, μισιακός, μισογεμάτος, μισόγυμνος,…

    Μαθητές αστειευόμασταν με το εξής:

    μισοπεθαμένος=μισοζώντανος
    ή
    Π/2= Ζ/2
    τα 2-άρια απλοποιούνται οπότε προκύπτει,
    Π=Ζ
    🙂

  14. LandS said

    10
    Αυτός είναι ο μη-φιλλέληνας/μισέλληνας. Κατά το μη-πόλεμος αν θυμάσαι.

  15. leonicos said

    3 «μισογύνης», ποὺ κανεὶς δὲν θεωρεῖ ὅτι δηλώνει τὸν κατὰ τὸ ἥμισυ γυναίκα.

    Ναι, αλλά δεν γίνεται. εφόσον η μία σημασία δε στέκει λογικά μενει η άλλη

    Αυτόςείναι ο λόγος που διατηρήθηκε η λέξη

    Αν όμως έχω να πω κάτι για το σχόλιο 3 είναι

    ότι ήταν ευρηματικότατο και άμεσο

    Τη λέξη την ήξερα ασφαλώς αλλά δεν θα ου ερχόταν στον νου

  16. Corto said

    Χαίρετε!

    Αν ισχύει αυτό που βρίσκουμε από το Γκουγκλ βιβλία, απαντάται ο τύπος «αντέλληνες» τουλάχιστον από το 1825 και μάλιστα από τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη:

    «…τους απειθείς και αντιβαίνοντας τα συμφέροντα της Πατρίδος να τιμωρήτε καθ’ οποιονδήποτε εγκρίνετε τρόπον, αναφερόμενος και προς εμέ περί των τοιούτων, δια να κηρύττωνται ως αντιπατριώται και αντέλληνες.
    (…)
    26 Ιουνίου 1823

    Ο γενικός Αρχηγός της Πελοποννήσου
    Θεόδωρος Κολοκοτρώνης »

    https://books.google.gr/books?id=Z05SAQAAIAAJ&pg=PA186&dq=%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%AD%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B5%CF%82&hl=el&sa=X&ved=0ahUKEwiNscSAtbDpAhXID5oKHQ4-DQcQ6AEIXDAF#v=onepage&q=%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%AD%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B5%CF%82&f=false

  17. Corto said

    Διόρθωση στο προηγούμενο δικό μου σχόλιο (δεν βλέπω την αρίθμησή του):

    Είναι 1825 (όχι 1823)

  18. Πέπε said

    Καλημέρα.

    Μπορεί στις ΗΠΑ να υπάρχει αντιαντιαμερικανική υπηρεσία πληροφοριών, αλλά γενικά η σημαρινή έννοια του «ανθέλληνος» προϋποθέτει μια εντελώς ειδική μορφή εθνικισμού. Σε κάθε λαό φαντάζομαι υπάρχει εθνικισμός, αλλά δεν τον στηρίζουν όλοι σε περγαμηνές αρχαιότητας και μοναδικότητας (οι οποίες να αμφισβητούνται, να φθονούνται και γενικώς να βάλλονται πανταχόθεν) όπως οι δικοί μας.

    Επομένως, δύσκολα φαντάζομαι να υπάρχει ακριβές αντίστοιχο του «ανθέλληνος» στους περισσότερους άλλους λαούς.

    Στους Εβραίους ίσως.

    @9:
    Για το δικό σου το καλό
    ανέβηκα εις τον Σταυρό.
    Για την αγάπη τη δική μου
    εσύ με βλασφημείς, παιδί μου;

    Βοηθάει καθόλου;

    @2:
    Άλλη γενιά. Εγώ είμαι βέβαιος ότι τον ανθελληνισμό τον πρωτοάκουσα εν αναφορά προς τον Μέτερνιχ! 🙂

  19. sarant said

    16-17 Μπράβο Κόρτο, δεν είχα σκεφτεί να γράψω «αντέλληνες»!

  20. loukretia50 said

    Καλημέρα! Ενδιαφέρον άρθρο και λινκ!
    Το «αντιελληνική» by Δημ.Υψηλάντης μάλλον δεν πιάνεται, ή όχι?

    Στα «Αρχεία Ελλ.Παλιγγενεσίας» Τόμος 18 – σελ. 161 – τέλος

    «… μιας πράξεως παρανόμου και αντιελληνικής και διόλου αναξίας(*) ενός Έθνους το οποίον υπεδουλώθη μεν πολλάκις πλην ποτέ δεν εσυμβιβάσθη με τους τυράννους του… »

    (*) : νομίζω ότι εννοεί « ανταξίας»

  21. ΓΤ said

    Επιστροφή στην ουγκανονικότητα
    Τέλης Τόλιος (μητροπολίτης Φιλίππων): «[…] Ο Χριστός, που είναι μέσα στο Άγιο Ποτήριο, δεν μπορεί να επιτρέψει τον θάνατο […]»
    (Πλήρες στο https://www.romfea.gr/diafora/37014-filippon-stefanos-to-thema-me-tin-theia-koinonia-einai-adiapragmateuto)

    (ναδιρεμένη η στάθμη στα παγκάρια…)

  22. loukretia50 said

    Στα «Αρχεία» , στο Αντίγραφον αναφοράς του Μινίστρου της Αστυνομίας προς τον Εκλαμπρότατον Πρόεδρον του Εκτελεστικού
    υπάρχει το «αντελληνοφρονούντων» Τόμος 1 σελ 392
    https://paligenesia.parliament.gr/page.php?id=398

  23. sarant said

    20 Μπράβο Λουκρητία!

    Οπότε άλλαξα το τέλος του άρθρου:

    ** Τελικά με τα σχόλιά σας μού βάλατε τα γυαλιά, ακυρώνοντας εν μέρει (αλλά μόνο εν μέρει) τα όσα έγραψα πιο πάνω. Διότι στις αναζητήσεις μου είχα περιοριστεί στον όρο «ανθέλλην» και τις παραφυάδες του, παραβλέποντας τον λαϊκότερο (και φυσιολογικό στα νέα ελληνικά) τύπο «αντέλληνες» και «αντιέλληνες», ενώ ο Κουμανούδης υποδείκνυε ότι και στο κείμενο του Ικέσιου Λάτρη ακόμα υπήρχε τυπωμένο «αντελληνίζοντες».

    Οπότε, ο Κόρτο βρήκε ότι ο Θεόδ. Κολοκοτρώνης (δηλαδή ο γραμματικός του) το 1825 είχε γράψει «να κηρύττωνται ως αντιπατριώται και αντέλληνες» ενώ η Λουκρητία βρήκε ότι το 1826 ο Δημ. Υψηλάντης θεώρησε ότι η συνεννόηση με τον Σουλτάνο είχε χαρακτηριστικά «πράξεως παρανόμου και αντιελληνικής».

    Πάντως, οι καθεαυτού ανθέλληνες είναι προϊόν του νεοελληνικού κράτους!

  24. Corto said

    19:
    Σε συνδυασμό με αυτό που βρήκε η Λουκρητία στο σχ.20, αναρωτιέμαι αν προκύπτει ότι αυτή η οικογένεια λέξεων διαδόθηκε κυρίως κατά την Επανάσταση.

  25. alsatiancousin said

    Μου έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση ο μισέλλην Αννίβας, ενώ ξέρουμε ότι και Έλληνες μισθοφόρους προσλάμβανε και στα ελληνιστικά βασίλεια κυκλοφορούσε άνετος μετά την ήττα του… Ξέρουμε από ποιον συγγραφέα χαρακτηρίζεται έτσι;

    Όσο για τα σύνθετα με το μισ(ο)-, θυμάμαι την γιαγιά μου να λέει τον θηλυπρεπή άντρα «μισογύναικο». Ποιος ξέρει πώς θα καταλάβαινε το «μισογύνης»! 😉

    Πάντως, μυρίζομαι πάλι εξωτερικές επιδράσεις με ελληνική προβιά (anti-British, anti-français κτλ), όπως και στην τωρινή εμφάνιση των καταλήξεων -φοβία/-φοβικός που αναφέρει παραπάνω ο Alexis.

  26. Costas X said

    9.

    Αντιβλασφημική Ομάδα «Ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός» 🙂

  27. Alexis said

    #18β: Ναι, αυτό είναι από άλλο φυλλάδιο, της ίδιας περίπου εποχής, ίσως και λίγο μεταγενέστερο.

    Αυτό που λέω εγώ έγραφε:

    «ΒΛΑΣΦΗΜΕΙΣ; Δεν είσαι ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ…..
    …………………………………………………………..
    ΒΛΑΣΦΗΜΕΙΣ; Δεν είσαι ΕΛΛΗΝ……………
    …………………………………………………………..
    ΒΛΑΣΦΗΜΕΙΣ; Δεν είσαι ΑΝΘΡΩΠΟΣ (!)…
    …………………………………………………………..»

    Αν θυμάμαι καλά το είχα δει και σε αφίσα μέσα στα βαγόνια του ηλεκτρικού…

  28. ΓΤ said

    Ασφαλώς «αντέλληνες» στον Βάρναλη («Σταδιοδρομία», στχ. 13) http://www.greek-language.gr/digitalResources/literature/tools/concordance/browse.html?cnd_id=4&text_id=574

    Σε περίπτωση που η Αντελίνα Βαρθακούρη δεν γουστάρει τους Έλληνες, τότε «Αντελλήνα Βαρθακούρη».

  29. sarant said

    28 Α μπράβο!

    27 Αυτό δεν έχει και ένα σκίτσο με τον μακρυμάλλη να βρίζει;

  30. Corto said

    23 (Sarant):
    Αν και βλέπω τα σχόλια με διαφορά φάσης, από ό,τι καταλαβαίνω ο τύπος «ανθ…» υποκατέστησε τον τύπο «αντ…» μετά την Επανάσταση. Άραγε μπορούμε να θεωρήσουμε ότι η αντικατάσταση αυτή έγινε υπό την επίδραση αρχαϊζόντων λογίων;

  31. sarant said

    30 Ναι, και μέσα από όλο το θεσμικό πλέγμα του κράτους. Διότι και ο Υψηλάντης μορφωμένος ήτανε, αλλά έγραψε «αντιελληνική»

  32. Alexis said

    #26: Α μπράβο, αυτό είναι, αλλά σε νεότερη έκδοση στη δημοτική, το «δικό μου» ήταν καθαρευουσιάνικο! 🙂

    #29: Σαν κάτι να θυμάμαι, ένα σκίτσο με τον εσταυρωμένο και από κάτω κάποιος να βρίζει…

  33. loukretia50 said

    Πολύ λογικό να … ρετουσάρισαν οι λόγιοι το «αντέλληνες»!

    Άλλωστε η λέξη ήταν μάλλον συνηθισμένη, όπως και το
    «αντίχριστοι » και « τουρκολάτρες» σε κείμενα του 1822 -τομος 1 – 484
    https://paligenesia.parliament.gr/page.php?id=487

    τόμος 12 – σελ.256
    https://paligenesia.parliament.gr/page.php?id=6242

    Συναντάμε και το «φιλογενής» – τομος 12 – σελ 252
    https://paligenesia.parliament.gr/page.php?id=6238

    25, Η γιαγιά μια χαρά καταλάβαινε τον συγκεκριμένο μισογύνη!

  34. Alexis said

    #28: Και ο Αντελίνο Βιεϊρίνια

  35. Costas X said

    29. & 32.

    Θυμάμαι αυτή την αφίσα, αρχές ’70, σε κάποια μαγαζιά και αστικά λεωφορεία.
    Ο φαντάρος προσεύχεται, αλλά ο «χίπης» ξερνάει κοτρώνες που γυρίζουν στο κεφάλι του ! «Το νου σας ρεμάλια» ! 🙂

  36. nessim said

    27. μάλλον αυτό ε;

  37. Avonidas said

    Καλημέρα.

    Μια άλλη λέξη που την έχουμε ψωμοτύρι είναι ο προδότης. Στη χώρα που γέννησε εναν Εφιάλτη (και αμέτρητους εφιάλτες) δεν μοιάζει να συνειδητοποιούμε τη βαρύτητά της, κι ότι είναι μια λέξη προορισμένη να χαρακτηρίζει πράξεις κι όχι λόγια κι απόψεις.

    Στα σχεδόν σαράντα χρόνια μου, δεν άκουσα να χαρακτηρίσουν προδότες τους συνταγματάρχες χουντικούς. Άκουσα όμως να λένε προδότη τον Παντελή Βούλγαρη για τις ταινίες του.

  38. sarant said

    36 Ναι 🙂

    37 Εννοείται.

  39. # 28

    Τα λες αυτά για την Αντελίνα σαν σπόντα για τον τιτανοτεράστιο ΑΝΤΕΛΙΝΟ Αντρέ Βιέιρα ντε Φρέιτας (Adelino André Vieira de Freitas, γνωστός ως Βιεϊρίνια καθότι πας Βραζιλιάνος ή Πορτουγκέζος ποδοσφαιριστή’ς ποιότητας είναι γνωστός με το παρατσούκλι του αλλά είναι περισσότερο έλληνας από πολλούς λόγω συζύγου και παοκολατρείας

  40. LandS said

    6, 25
    Δεν νομίζω ότι μπορούμε να κατατάξουμε τις λέξεις -φοβία, -φοβικός, -φοβική, -φοβικιά στους καθαυτό νεολογισμούς. Τουλάχιστον όχι στους άχρηστους ή σε αυτούς που λέγονται από δηθενιά.
    Το Αντίστροφο Λεξικό της Α. Αναστασιάδη-Συμεωνίδη, δίνει 52 λέξεις που λήγουν σε -φοβία (με την ίδια τη φοβία και την αφοβία 54). Αριθμός που αξίζει του σεβασμού περισσότερο από ότι τη φοβιοφοβία 😊 (δεν τόχει το ΛΚΝ) μας.

  41. Γς said

    12:

    > Όπως βλέπεις στα σχόλια και άλλοι μπέρδευαν τον μισέλληνα με τον μισόν Έλληνα

    μπερδεύουν τον μισέλληνα με το κρουασάν

    Ντάξει, με το κρουασάν ντε λυν

    Την Ημισέληνο ρε παιδί μου!

    Φτου! Κακά!

  42. Alexis said

    #36: Μπράβο αυτή είναι η ορίτζιναλ! 🙂

    Ορθόδοξος Χριστιανικός Σύλλογος «Ο ΜΕΓΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ», άρα καλά έγραψα για παραεκκλησιαστικές οργανώσεις.

  43. Πουλ-πουλ said

    «όπως θα ξέρετε, ο Κουμανούδης δεν είναι άσφαλτος -και δεν μπορεί να είναι, αφού δούλευε με τις μεθόδους και τους πόρους του 19ου αιώνα. Στην εποχή μας μπορούμε να τον βελτιώσουμε, όχι επειδή έχουμε ξοδέψει ώρες και ώρες να αναδιφούμε κονιοβριθείς τόμους αλλά με τρία κλικ κάνοντας αναζήτηση στα ψηφιοποιημένα από το Γκουγκλ βιβλία. Δεν είναι κανένα σπουδαίο κατόρθωμα το δικό μας, το δικό του ήταν.»

    Σωστά. Σαν απάντηση σε κάποιον γνωστό άγνωστο εξυπνάκια μοιάζει.

  44. voulagx said

    #28: Κι αν δεν γουστάρει τους Ελ τότε Αντέλ.

  45. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    Άνθη του ιστολογίου η Λου και ο Κόρτο 🙂

    Θα ήταν ενδιαφέρον να δούμε πότε καταγράφονται οι πρώτες βλαστήμιες όπως τις ξέρουμε σήμερα. Νικοκύρη θέλει άρθρο 😎
    Θυμάμαι από τη Στρ. Ζωή έναν επιλοχία που «καταίβαζε με το στόμα του Χριστούς και Παναγιάς και τους έκαμνε τέτοιους και δείξιους». Αλλά profanώς 🙂 το φαινόμενο είναι παλιότερο.

  46. sarant said

    45 Και αυτά δεν καταγράφονται εύκολα, οπότε…

    43 Το έπιασες το υπονοούμενο 🙂

  47. Γς said

    45:

    >καταίβαζε με το στόμα του Χριστούς και Παναγιάς

    μετά κατέβαζε με το ποντίκι του Χριστούς και Παναγιάς απ το https://www.ekklisiaonline.gr/

  48. 45, 46α Αν θυμάμαι καλά μπορώ να συνεισφέρω με κάτι από τον 16ο αιώνα

  49. loukretia50 said

    Εδώ να δείτε τι κατάρες ρίχνει ο Μινίστρος της Θρησκείας για τον Οδ. Ανδρούτσο!
    Τόμος 14 – 254
    https://paligenesia.parliament.gr/page.php?id=7056

    Τόμος 8 – σελ. 128 Ανδρούτσος προδότης
    https://paligenesia.parliament.gr/page.php?id=4258

    Και μια ενδιαφέρουσα κατηγορία προδοτών… όχι και τόσο πρόσφατα,
    στην Εθνοσυνέλευση του 1832 :
    Οι οπλαρχηγοί Στερεοελλαδίτες ανακοινώνουν στη Συνέλευση ότι «…παρέδωκαν εις λήθην τα παρελθόντα και ηνώθησαν ειλικρινώς δια το κοινόν της πατρίδος συμφέρον …και ότι εις το εξής όχι μόνον δε θέλουν λαμβάνει μέρος εις κινήματα φατριαστικά και ιδιοτελή… αλλά θέλουν μάλιστα κατατρέχει ως προδότην και επίβουλον των γενικών συμφερόντων εκείνον όστις ήθελε παρεκτραπή εις τοιαύτα …»
    Τόμος 5 σελ. 378 παρ.6

    https://paligenesia.parliament.gr/page.php?id=3106

  50. Πέπε said

    @26:
    > > Αντιβλασφημική Ομάδα «Ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός»

    🙂 🙂 !!

    Το δίκαιο βέβαια είναι να ακούσουμε και τα επιχειρήματα της άλλης πλευράς. Ας πούμε, καμιά Βλασφημική Ομάδα «ο Άη Γαμήσου»: «Έλληνες, βλαστημάτε! Διότι…»

  51. LandS said

    37
    Καταλαβαίνω τι ακριβώς θέλεις να πεις και, φυσικά, δεν διαφωνώ. Αλλά…

    Δεν ήταν όλοι οι Εφιάλτες εφιάλτες. Υπήρξε τουλάχιστον ένας Εφιάλτες ο οποίος αξίζει επαίνων.
    Δημοκρατικός, αντίπαλος του Κίμωνα. Όταν ο τελευταίος ήθελε να βοηθήσει τη Σπάρτη εναντίον των Ειλώτων Επαναστατών, επωφελήθηκε από την απουσία του στην Πελοπόννησο (με 4χιλ οπλίτες) και τον εξοστρακισμό του λόγω της προσβολής με την άρνηση της Σπάρτης να δεχτεί την Αθηναϊκή βοήθεια και αφαίρεσε εξουσίες από τον Ολιγαρχικό Άρειο Πάγο σε όφελος της Βουλής και της Εκκλησίας.
    Δολοφονήθηκε πριν προλάβει να δει την εφαρμογή των μεταρυθμίσεών του, τις οποίες εφάρμοσε ο Περικλής.

  52. spiridione said

    25. O Διόδωρος δεν αναφέρεται στον γνωστό Αννίβα, αλλά σε έναν προγενέστερο Καρχηδόνιο στρατηγό του 5ου αιώνα
    https://en.wikipedia.org/wiki/Hannibal_Mago

    http://www.perseus.tufts.edu/hopper/text?doc=Perseus%3Atext%3A1999.01.0083%3Abook%3D13&force=y

  53. ΓιώργοςΜ said

    Δεν έχει αναφερθεί ακόμη η μη-σελινική φασολάδα, εκ της οποίας απουσιάζει το εν λόγω άρτυμα…

  54. Corto said

    45:
    Γεια σου Χτήνος ανθο-λόγε της μαγκικής γλώττης!

  55. # 45

    Να μου θυμήσεις να φέρω βάζο στην επόμενη συγκέντρωση !! 🙂

    🙂 🙂

  56. Alexis said

    #40: Δεν είπα ότι οι λέξεις με καταλήξεις -φοβία -φοβικός είναι νεολογισμοί. Ανήκουν όμως σε μια κατηγορία λέξεων που προέρχεται από το χώρο της ιατρικής ορολογίας.
    Η μεταφορά τους στον καθημερινό λόγο για να δηλώσουν την αντίθεση ή το μίσος προς κάτι/κάποιον βρίσκω ότι δεν είναι γλωσσικά «διαφανής».
    Από την άλλη, παραδέχομαι ότι δεν μπορώ να βρω ικανοποιητικό εναλλακτικό όρο π.χ. για την «ξενοφοβία». Μπορώ να πω «ρατσισμός» αλλά δεν είναι ακριβώς το ίδιο.

  57. Ο…μυςώτασελήνηδας αναφέρθηκε στους μισέλληνες ;

  58. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    Οι οθωμανοί υπήκοοι Ημισέλληνες αναφέρθηκαν?
    Οι Μοισέλληνες (κάτοικοι Μοισίας)?
    Τπτ δεν κάνουμε σήμερις…

  59. Γς said

    58:

    Πλάκα κάνεις [Σχ, 41]

    Ή κάνεις πως δεν με διαβάζεις 😉
    |

  60. Γς said

    57:

    Η Μισέλ η Μισλέν

    Η Αλί και τριις αλί Αλίμονο hélas

  61. dryhammer said

    O Michel in ass πιάνεται;

  62. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    61 Θα ξεχειλώσει πολύ 🙂 το πράμα. Θα πρέπει να βάλουμε και τον Bus in ass και τον Condom in ass.

    59 Καλά, δεν το είδα. Έγινες Τούρκος, ε?

  63. Γς said

    62:

    Δεν σε πιάνω 😦

  64. Γς said

    62:

    Γκαρ ιτ!

  65. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    Θύμωσες που δεν είδα το 41 λέω. Aman, özür dilerim, bir daha yapmam.

  66. Γς said

    62:

    >Condom in ass

    https://caktos.blogspot.com/2016/05/blog-post_29.html

  67. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    > Τελικά με τα σχόλιά σας μού βάλατε τα γυαλιά, ακυρώνοντας εν μέρει (αλλά μόνο εν μέρει) τα όσα έγραψα πιο πάνω.

    (Όταν γίνει η επόμενη μάζωξη ο Νικοκύρης θα σκάσει με μονόκλ. Ξεσκονίστε τα μπακαλιαράκια και τα κλακ να μην υστερήσουμε)

  68. Γς said

    55:

  69. sarant said

    52 Ωχ, λάθος μου, θα το διορθώσω

    67 Και τις μάσκες;

  70. gbaloglou said

    2 κλπ Βλέπε και την σχετικά πρόσφατη εμφάνιση του «ημίτρελος» αντί του «μισότρελος» 🙂

  71. Γς said

    70:

    Είσαι τρελός ρε! Τι τρελός… Ημίτρελος!

  72. Στέλιος München said

    Μέγας Μπατριώτης και Ανθελληνοφάγος!

    https://luben.tv/stream/196917

  73. π2 said

    Μπορεί η House Unamerican Activities Committee να αποδίδεται συνήθως στα ελληνικά Επιτροπή Αντιαμερικανικών Δραστηριοτήτων, αλλά η απόδοση αυτή δεν μου φαίνεται ιδεολογικά ακριβής. Το unamerican σημαίνει «που δεν συνάδει με τις αμερικανικές αξίες, με τον αμερικανικό τρόπο ζωής» (τουλάχιστον έτσι το αντιλαμβανόταν ο Τρούμαν, καθώς και ο Μακάρθι, που είχε χωριστό μαγαζί), ενώ τα ελληνικά επίθετα με αντί- είναι πιο ενεργητικά, δηλώνουν εχθρική διάθεση και εχθρικές πράξεις περισσότερο. Τα περισσότερα αγγλικά επίθετα με un- αποδίδονται στα ελληνικά με το στερητικό α-, οπότε αναμερικανικός θα ήταν ακριβέστερο. Παρεμπιπτόντως, ανθέλλην μπορεί να μην υπάρχει στην αρχαία, θα μπορούσε όμως να υπάρχει ίσως ανέλλην στις Ικέτιδες του Αισχύλου (234), αν δεχόταν κανείς τη γραφή των χειρογράφων (ἀνέλληνα στόλον, που όμως συνήθως διορθώνεται σε ἀνελληνόστολον), όπως υπάρχει και ανελλήνιστος.

  74. BLOG_OTI_NANAI said

    Στο αρχείο Μαυροκορδάτου έχει ένα «ανθελληνικής» σε επιστολή του Δ. Υψηλάντη το 1826:

  75. Costas X said

    @ 50. 🙂 🙂 🙂

    Πολύ προκλητικές οι ονομασίες που επιλέξατε, θα ήταν ίσως πιό αποδεκτό το:
    Ομάδα Ελεύθερης Έκφρασης «Η Χριστοπαναγία» ! 🙂

    (Δεν βλαστημάω, είμαι άθεος και δεν με εκτονώνει)

  76. Antigeist said

    Δεν υπήρχαν πολλοί μισέλληνες/ανθέλληνες στην αρχαία γραμματεία γιατί δεν υπήρχε τότε ισχυρή ελληνική ταυτότητα, αφού το «έθνος» των Ελλήνων ταυτίζονταν περισσότερο με τον τόπο τους. Πριν δε το νεοελληνικό κράτος δεν υπήρχε καν ελληνική ταυτότητα έξω από το φιλολογικό επίπεδο. Υπάρχουν όμως στο ενδιάμεσο οι «μισορωμαίοι», οι μισούντες τον ρωμαϊκό λαό.

  77. loukretia50 said

    Στο στιχούργημα που έγραψε ο Ευθύφρων – ψευδώνυμο του Ικεσίου Λάτρη
    (τώρα ποιο είναι το ψευδώνυμο, συζητιέται!)
    αναφέρεται πάρα πολύ ο μισέλληνας, αλλά και ο ανέλληνας :

    σελ. 160 (118)
    Ω Έλληνες, μη γίνεσθε ανέλληνες, μηδένες
    Δι’ ασυμφώνων ιδεών και πράξεων και λόγων.
    Ιδού πώς ανεγείρεται ολόκληρον το Έθνος
    Και δι΄αυτών Ελληνισμός σωζόμενος και σώζων

    Σελ/ 161
    Μηδέποτε οργίζεσθε και μη φιλονικείτε
    Προς ανοήτους και κακούς αδιορθώτους ξένους
    Μισέλληνας παράφρονας, μωρούς μισορθοδόξους
    Μισελευθέρους αγενείς, ασόφους μισανθρώπους

  78. loukretia50 said

    (συνέχεια του σχ. 77)
    Και στο εκτενέστατο νανουριστικό κείμενο που προηγείται του πονήματος, βρίσκουμε διάφορους κολακευτικούς χαρακτηρισμούς, για Ευρωπαίους κυρίως.
    «…σπουδάρχων και αρχολιπάρων» και «σπουδαρχίδαι «
    «…οι αδιόρθωτοι Τουρκογλύφοι ξένοι»
    «…των θρησκομανών και μισελλήνων Τουρκογλύφων Ευρωπαίων»
    και αλλαχού : «βαρβαρογλύφων» και « σατραπογλύφων»

    Και μια ακόμα μικρή γεύση του στιχουργικού πονήματος
    Σελ 94 (52)
    Τους ιερείς δεσπόζοντας και δεσποτών συμμάχους
    Η Εσπερία έχουσα, ταράττεται και πάσχει.
    Εκεί ο φιλελεύθερος κτυπά τον ιερέα
    Κτυπούμενος τ’ ανάπαλιν παρά του ιερέως
    Εδώ, κατά του Έλληνος αλλήλους βοηθούντες
    Και Τούρκον τον μισέλληνα, αμφότεροι ορμώσι

    Σελ. 128
    Αλλ’, ώ, Ευρώπη αγαθή, σε βλέπω μερισμένην
    Εις τρεις Ευρώπας δυστυχώς , προς γενικήν ζημίαν
    Ευρώπη φιλελληνική, τιμή φιλοσοφίας
    Ευρώπη φιλοβάρβαρος, σοφίας καταισχύνη
    Και τρίτη η πολυπληθής, Ευρώπη ουδετέρα.

    Σελ. 134
    Ιδού το θαύμα των μωρών και αναισθήτων ξένων
    Συμμάχων της καταστροφής, των πρώην συνενόχων
    Και πάλιν μισελληνικών, κακών, σατραπογλύφων
    …………………………………………………
    Ω πόσην αισχροκέρδειαν και πόσην κακουργίαν
    Και πόσον παραλογισμόν και πόσην τυραννίαν
    Σκεπάζει εδώ τρέφουσα η βαρβαροκρατία
    ——————————————————————-

    Και κάτι με ετυμολογία, αντιγράφω, ας αποφανθούν αν θέλουν οι ειδικοί!

    Σελ 131
    Πολύ απέχει η Ελλάς από της Τυρκανίας
    Σκληράς πατρίδος και νομής θηρίων ανημέρων
    Όθεν εξήλθες άγριος προς βλάβην των ανθρώπων
    Εξ ου η λέξις τύραννος ελέχθη κατά πρώτον
    Ώστε Τουράν, και Υρκανός και Τύραννος και Τούρκος
    Ταυτόσημα λογίζονται υπό των συγγραφέων

    Επίσης κάπου αλλού γράφει :
    « την όψιν απροκάλυπτον ως αι Χριστιανίδες»
    Η Χριστιανίς?
    Δεν είναι λίγο περίεργο? Τι λένε ο Blog και ο Theo ?

    ΥΓ Ως εδώ, νύσταξα, μου έπεσε λίγο βαρύ!

  79. Ο Χάκκας είχε γράψει το διήγημα «Κατά των ανθέων». Πώς αποδίδεται αυτό μονολεκτικά?

  80. … Συναγωγή νέων λέξεων του Κουμανούδη.
    … θα δοκιμάσουμε να βελτιώσουμε …

    Summa cum Cumanudi

  81. Ανθέλλην, αν θέλετε, και έναν βαθμό υπό το ‘Ελλην,
    κατά το
    ανθυπασπιστής, ανθυποσμηναγός, κ.α.

  82. 79,
    Μισάνθεια;

  83. Παρωδία του όρου anti-xxxx από τον Σάινφελντ, o οποίος χαρακτηρίζεται anti-dentite, βάσει «ύποπτων» σχολίων που έκανε για τον οδοντογιατρό του.

  84. 82 Το «μισάνθεια» είναι εντελώς ανθανθές 😎

  85. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    Γειά σας.

    @84. Μᾶλλον ἀντανθές. Τὸ ἄνθος ψιλοῦται.

  86. Μαρία said

    23
    Του νεοελληνικού κράτους όμως είναι και η αυτοκινηΤάμαξα, κοινώς οτομοτρίς και στα καθιαυτού μουτρίτσ’.

  87. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @85 (συνέχεια) Ἀντανθές, ὅπως ἀντεθνικόν.

  88. ΓΤ said

    87@

    σολωμοδιφώ και πίνω
    στην υγειά σου, ρε Μαρτίνο

    αντεθνικόν το αναληθές

  89. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    «Ο γενικός Αρχηγός της Πελοποννήσου, Θεόδωρος Κολοκοτρώνης». «Ο Πατριώτης, Δ.Υψηλάντης». Με ή χωρίς ανθέλληνες στους λόγους τους, ευωδίασε το ιστολόγιο από τα ονόματα Τους…

  90. ΓΤ said

    (αναμένεται κίδειο σχόλιο περί μετα-σολωμικής αντιθετοαντιστροφής, οπότε αναληθές το αντεθνικόν)

  91. Aghapi D said

    10 Η λέξη σου μού φάνηκε ευρηματική και έβαλα λινκιά στο φέισμπουκ
    Εδώ: https://www.facebook.com/profile.php?id=100026705732908

  92. Spiridione said

    45. Και στους Άθλιους των Αθηνών μερικές χριστοπαναγίες
    Φύγε, ρε το σταυρό σου, γιατί μανάψαν τα αίματα, τράβα . . . την Παναγία σου τη μπαλοματού, γιατί θα γείνη φονικό!
    https://anemi.lib.uoc.gr/php/pdf_pager.php?rec=/metadata/5/c/a/metadata-8a030266a7f8abae3b3f22cbcf49cc53_1269333260.tkl&do=354981_02_w.pdf&pageno=11&width=841&height=595&maxpage=181&lang=en

  93. Spiridione said

    Και ο Παπαδιαμάντης έχει ένα «το Μουχαμέτη σου, μέσα!»
    https://el.wikisource.org/wiki/%CE%A3%CF%84%CE%BF_%CE%A7%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CF%8C_%CF%83%CF%84%CE%BF_%CE%9A%CE%AC%CF%83%CF%84%CF%81%CE%BF

  94. 93 Και στον Καυγά, του Μητσάκη, και μάλιστα με -μπ-
    Τι σκιάζεσαι ρε, τη Μπαναγία σου μέσα!

  95. ΓΤ said

    @91

    φανατικά ανοϊκός που δηλώνεις Ανόι στο fb σου, αναρωτιέμαι εάν ο καστανιώτειος Θωμάς Σκάσσης γράφει «σκασσήλα μου»…

  96. 91 Ευτυχώς που την είδα εδώ τη λέξη γιατί δεν έχω φέισμπουκ, μένω σε κατώι.

  97. Aghapi D said

    95 και πώς ξέρεις αν δέν μένω αληθινά στο Ανόι;

  98. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @ΓΤ (88)

    σολωμοδίφα ὅσο θὲς

    καὶ στὴν ὑγειά μας, ὅλων, πιές.

  99. 94 Ο καυγάς ήτανε για την ομελέτα.

  100. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @99. Κάν᾿ ὀμελέτα κι ἔρχομαι. 🙂

  101. Αμέ! Πότε? Καραντίνας ληξάσης, αυγωθώμεν ασμένως.

  102. spiridione said

    Ένα ωραία ανέκδοτο έχει ο Κασομούλης (που συζητάγαμε προχτές) για το βρίσιμο μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων (στην πολιορκία του Μεσολογγίου).

    Ένας Τούρκος Πελοποννήσιος (ή Κρητικός, ή εξ άλλου μέρους), ήξευρεν την Ελληνικήν γλώσσαν καθαρά (ίσως και τουρκεμένος παιδιόθεν). Κάθε νύχτα δεν έκαμνεν άλλο παρά να υβρίζη την Παναγίαν και τον Σταυρόν, τα Μυστήρια, την Κολυμβήθραν και δεν άφινεν τίποτες ιερόν χωρίς να λέγη αισχρόν (περί αυτού). Ένας Κραβαρίτης στρατιώτης, από του Μακρή τον προμαχώνα, τον άκουγεν, τον έλεγχεν να μη εξυβρίζη την θρησκείαν με τόσην ποταπότητα. Ο Τούρκος εξακολουθούσεν περισσότερον. Τον λέγει και ο Έλλην στρατιώτης (τότε). «Ωρέ Τούρκε έσωσες υβρίζοντας ή ακόμα;” Είπεν, είπεν (πάλι) όσα ήδυνήθη. (Τότε): «Έσωσα!», λέγει ο Τούρκος. «Άκουσε λοιπόν», τον απεκρίθη ο Έλλην (επαναλαμβάνων συχνά το χέσιμον). «Να σας χέσω τόν Μωαμέτην σας, να σας χέσω τον Αλήν, να σας χέσω την Σερίφ, να σας χέσω το Σαντζιάκ Σερίφ, να χέσω τον τάφο του Μωαμέτη σας και του Αλή, να χέσω το χατζηλίκι σας, να χέσω τον Σουλτάνον σας και όλα τα ρετζιάλια του, τα τζαμιά σας και τους τεκέδες όλους και το Κουράνι σας. Να χέσω τον Βεζύρην σας Κιουταχήν και όλους τους πασιάδες σας, να χέσω τούς μπιμπασιάδες σας, τους μπουλουμπασιάδες σας και το ασκέρι σας, να χέσω και τα δικά σου τα μούτρα, το κεφάλι σου, τα μαλλιά σου, τα φρύδια σου, τα μάτια σου, την μύτην σου, τα μουστάκια σου, το στόμα σου, τον λαιμόν σου, τα χέργια σου, τα νύχια σου, να χέσω τα άρματά σου, τα πιστόλια σου, το ντουφέκι σου, το γιαταγάνι σου, να χέσω το τζιμπούκι σου, τον λουλέν σου, τον (ι)μαμέν σου, να χέσω την σακκούλαν οπού βάνεις καπνόν και ταις φούνταις της σακκούλας. (Και όλα τα είπεν ωσάν νερόν, με μίαν πνοήν). Άκρα σιωπή, να ακούσουν και αυτοί και ημείς. Ακούσας ο Τούρκος ταις φούνταις της σακκούλας … «Ούχ, ο κερατάς», λέγει, «τίποτες δεν άφησεν άχεστον. Ινσάφι βρε», φωνάζει, «δεν ξαναβρίζω!». Μία φωνή γέλωτος και από τους δύο στρατούς. Οι Τούρκοι ύβριζαν τον εδικόν τους, διότι (πρώτος) έδιδεν τοιαύτην ποταπήν αφορμήν (εις ύβρεις).
    https://anemi.lib.uoc.gr/php/pdf_pager.php?rec=/metadata/7/2/f/metadata-02-0000243.tkl&do=84822_02_w.pdf&pageno=118&pagestart=1&width=498&height=726&maxpage=749&lang=el

  103. Να μιλήσει επιτέλους και ο Δύτης (48).

  104. spiridione said

    103. Ε, ναι 🙂

  105. sarant said

    Ευχαριστω για τα νεότερα!

    Επεσε πολλή δουλειά που μ’ ανάγκασε να αφιερωθώ, οπότε έλειψα για πολλές ώρες. Βρήκα στη μαρμάγκα τέσσερα σχόλια, ταυτόσημα, προερχόμενα από διάφορες βαταλοπερσόνες.

    Τα σχόλια ανεβάζουν κι άλλο την πρώτη εμφάνιση, οπότε έκανα την εξής προσθήκη στο τέλος του άρθρου:

    Και στη συνέχεια, πάλι ψάχνοντας στα αρχεία της Παλιγγενεσίας, άλλοι σχολιαστές βρήκαν ακόμα παλαιότερες ανευρέσεις.

    Ο Ιωάννης Κωλέττης, το 1822, χρησιμοποιεί τον όρο «αντελληνικαί καρδίαι», ενώ την ίδια χρονιά, στις 13 Μαΐου 1822, ο Μινίστρος της Αστυνομίας Ανδρέας Μεταξάς χρησιμοποιεί τον όρο «αντελληνοφρονούντες».

    Είναι πολύ διδακτικό τελικά ότι πολλοί μορφωμένοι της εποχής, όταν έπλασαν (γιατί μπορεί ο καθένας να μην ήξερε τι έχει γράψει ο αλλος) νεολογισμούς με βάση το «αντί» και το «ελληνικός», ακολούθησαν τον φυσιολογικό λαϊκό τρόπο της σύνθεσης, κι έγραψαν «αντελληνικός» κτλ. περιφρονώντας τη δάσυνση. Ήταν μεν μορφωμένοι, αλλά δεν είχαν υποστεί την εκπαίδευση επί νεοελληνικού κράτους.

  106. ΚΑΒ said

    86. Τη σχημάτισαν από ἄμαξα

    Μή μ’ ἀέκοντα βίηι κεντῶν ὑπ’ ἄμαξαν ἔλαυνε
    εἰς φιλότητα λίην, Κύρνε, προσελκόμενος.

    Θέογνις 1,371

  107. Περί Κούγια ο λόγος…

    Λάρισα: «Ο Ουάρντα έστειλε στον Κούγια «σ’ αγαπώ πολύ, χαμπίμπι»»!

    Ο Κούγιας έδιωξε από την ομάδα του τον δανεικό από τον ΠΑΟΚ Ουάρντα λόγω πειθαρχικού παραπτώματος αλλά έγραψε …»τον πολύ μεγάλο παίκτη Ουάρντα η ΑΕΛ θα τον περιμένει πάντα, ελεύθερο και όχι δανεικό, στην οικογένεια της».
    Κλασσικός διφορούμενος Κούγιας

    Αλλά και ο Ουάρντα διφορούμενος είναι στο μήνυμά του αφού, αν τα θυμάμαι καλά, αυτό το χαμπίμπι στα αράπικα, λέγεται για κοπέλλες (για αγόρια είναι χαμπίμπντι) αλλά και σαν υποκοριστικό, αν υπάρχει αρκετή οικειότητα, κάτι σαν το αγαπούλα, να πούμε.
    Ελαφρώς ύποπτον…

  108. sarant said

    74 Μπράβο Μπλογκ

    86 Τους ξέφυγε

    102 Αυτό είναι πολύ αστείο απόσπασμα, κακώς δεν το είχαμε βάλει ως τώρα στο ιστολόγιο, το έβλεπα κι εγώ τις προάλλες.

  109. sarant said

    106 Α μπράβο

    103 Ναι, γιατί σιωπά ο Δυτης;

  110. Πέπε said

    102:
    Ο ιμαμές είναι το επιστόμιο του τσιμπουκιού, και ο λουλές είναι ο λουλάς του, δηλαδή αυτό που σήμερα οι καπνιστές πίπας ονομάζουν συνήθως bowl. Άρα, σε προσωπικό επίπεδο (εννοώ πέρα από θρησκευτικά και κρατικά ζητήματα), του έχεσε λεπτομερώς τρία πράγματα: το σώμα με όλη του την ανατομία, την αρματωσιά, και τον καπνιστικό εξοπλισμό.

  111. Georgios Bartzoudis said

    Υπάρχουν «συνέλληνες», όπως θα έλεγε ένας γνωστός …υπερέλληνας, που ψάχνονται για να βρουν ψεγάδια εναντίον των …Ελλήνων! Έναν τέτοιον είχαμε συναντήσει σε μια, προ ετών, ανάρτηση του Νοικοκύρη. Δεν θα τους χαρακτηρίσω ούτε ανθέλληνες ούτε αντιέλληνες ούτε μισέλληνες κλπ. Τα εισαγωγικά που βάζω παραπάνω είναι υπεραρκετά!
    Λοιπόν, ένας «ερευνητής» του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», με αρκετά εύσημα σπουδών, έγραψε (στα αγγλικά) μια εργασία με τίτλο: «Η μεταχείριση των αιχμαλώτων πολέμου από τον Ελληνικό στρατό κατά τους Βαλκανικούς πολέμους».
    Θέλησα να τον απαντήσω κατευθείαν, στον δικτυότοπο που στεγάζεται η υπόψη εργασία, αλλά θέλει, λεει, να «εγγραφώ» και να καταβάλω συνδρομή. Δε σφάξανε!
    Η απάντησή μου έχει ως κατωτέρω:

    (α) ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ
    Όταν οι εμπόλεμοι στρατοί είναι 3+1, το να περιορίζουμε την έρευνά μας στα όποια πεπραγμένα μόνο ενός απ’ αυτούς, είναι τουλάχιστον unfair, όπως θα έλεγαν οι αγγλομαθείς.

    (β) ΤΟ ΜΑΚΑΒΡΙΟ ΕΥΡΗΜΑ
    Αναφέρει ο «συνέλληνας»: Όταν στις αρχές της δεκαετίας του ’50, οι πολιτικοί κρατούμενοι στη Μακρόνησο έστηναν τις σκηνές τους, βρήκαν ανθρώπινους σκελετούς. Και συμπεραίνει ότι τα ευρήματα αυτά προέρχονται από 2.000 Τούρκους αιχμαλώτους οι οποίοι «transferred there», μετά την παράδοση της Θεσσαλονίκης;;
    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Πόσους άραγε σκελετούς βρήκαν οι μετέπειτα κρατούμενοι;; 2000;;, 200, 20;; Ποιος τους μέτρησε;; Ποιος διέγνωσε τους λόγους θανάτου των;; Και στο χωριό μου πέθαναν τότε καμιά δεκαριά από χολέρα. Ποιος ευθύνεται;; Ο Ελληνικός στρατός;; Και στο Επιτελείο του Κωνσταντίνου, όταν ήταν στο Χατζη-Μπεϊλίκ, πέθανε ένας αξιωματικός από χολέρα. Ποιος ευθύνεται;; ο Κωνσταντίνος;;;

    (γ) Η «ΣΥΓΚΑΤΟΧΗ» της Θεσσαλονίκης
    – «Η συγκατοχή της Θεσσαλονίκης από Ελληνικά και Βουλγαρικά στρατεύματα είχε σαν αποτέλεσμα μια σειρά από βιαιότητες..», λεει ο «συνέλληνας». Και επίσης: Η Θεσσαλονίκη «ήταν αμφισβητούμενη περιοχή και δεν ελέγχονταν ξεκάθαρα από καμία δύναμη». Και επίσης: «Η φρουρά της Θεσσαλονίκης, με τον Ελληνικό και τον Βουλγαρικό στρατό, υπερείχε [έναντι των Τούρκων]»!
    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ιστορία μου …αμαρτία μου!

    (δ) Η ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ και … ο αγάς της γειτονιάς!
    Οι Έλληνες, λεει ο «συνέλληνας», παραβίασαν το άρθρο 5 της Σύμβασης της Χάγης: Δεν τήρησαν το Πρωτόκολλο που υπέγραψαν με τον Ταχσίν Πασά, αφού έθεσαν την τουρκική χωροφυλακή υπό αιχμαλωσία και μετέφεραν τους αιχμαλώτους σε νησιά κλπ, αντί να τους κρατήσουν στη Θεσσαλονίκη.
    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Σύμφωνα (και) με την πηγή που επικαλείται για τα ανωτέρω ο «συνέλληνας», «από πληροφορίες των υπηρεσιών ασφαλείας είχε προκύψει ότι υπήρχε πρόθεση στασιασμού των αιχμαλώτων και σ’ αυτό ήταν αναμειγμένοι πράκτορες των Νεότουρκων και ανώτεροι αιχμάλωτοι Οθωμανοί αξιωματικοί που τους υποκινούσαν». Τί λει η Σύμβαση της Χάγης όταν οι αιχμάλωτοι ετοιμάζουν εξέγερση;; Μήπως λεει «σφάξε με αγά μ’ ν’ αγιάσω»;;.

    (ε) Μια «ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ»
    Η απελευθέρωση των Ιωαννίνων ήταν … «απελευθέρωση»!
    [Δεν …σχολιάζεται. Όσοι χρησιμοποιούν εισαγωγικά καταλαβαίνουν τη διαφορά!]

    (ς) ΚΑΘΟΔΗΓΟΥΜΕΝΗ μετάφραση (από τα ελληνικά στα αγγλικά)
    Μεταφράζει ο «συνέλληνας»: Οι απώλειές μας είναι πολύ λίγες, περί τους 250, ενώ των Τούρκων είναι πάνω από 2.500. «Είναι ολοφάνερο ότι [ο Ελληνικός στρατός] εφόνευσε όλους τους τραυματίες» [από επιστολή του (μετέπειτα στρατηγού) Λεωνίδα Παρασκευόπουλου στη σύζυγό του]
    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: «Δυστυχώς φαίνεται ότι όλους τους πληγωμένους τους εφόνευσαν», λεει η επιστολή. Πρόκειται δηλαδή για …μετάφραση επί τα χείρω! (ψιλά γράμματα!).

    (ζ) ΠΟΛΕΜΟΣ …με το γάντι!
    «Καταδιώξατε απηνώς και αγρίως» (τους Βουλγάρους), λεει ο αρχιστράτηγος Κωνσταντίνος σε διαταγή του, με την έναρξη του Β’ Βαλκανικού Πολέμου. Και, δεν …άρεσε! (στον «συνέλληνα»).
    ΑΠΑΝΤΗΣΗ; Τί θα θέλαμε να λεει η διαταγή;; Πλησιάστε τους με …στοργή και ..φρου-φρου κι αρώματα;;;

    (η) ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΣ Αυτοκράτορας!
    «Ο Έλληνας Βασιλιάς ύψωσε τους τόνους, προσπαθώντας να παρουσιασθεί ως διάδοχος των Βυζαντινών Αυτοκρατόρων»;
    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Που ….βρέθηκε αυτό;; Υπάρχει κάποια τέτοια δήλωση του Κωνσταντίνου και δεν την ξέρουμε;;;

    (θ) ΚΙΛΚΙΣ (για να …ξυνόμαστε)
    Γράφει ο «συνέλληνας»: «Η κατάληψη του Κιλκίς…που αναφέρεται από τους Έλληνες ως ‘φωλιά κομιτατζήδων’ είχε μια συμβολική σπουδαιότητα επειδή ήταν τόπος γέννησης του Βούλγαρου Πρωθυπουργού Στογιάν Ντάνεφ και του ιδρυτικού μέλους της ΕΜΕΟ Γκότσε Ντέτσελφ…»
    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ώστε, η φονικώτατη μάχη του Κιλκίς έγινε επειδή ήταν «φωλιά κομιτατζήδων» και «πατρίδα των Ντάνεφ και Ντέλτσεφ»;; Ένα «γκουγκλάρισμα» με τη φράση που παρατίθεται στο τέλος του παρόντος, θα κάνει καλό, διότι «κάτι» λεει (και) για το Κιλκίς

    (ι) ΚΟΜΙΤΑΤΖΗΔΕΣ …παντός καιρού!.
    .«Ο Ελληνικός στρατός πήρε την άδεια να εκτελεί επί τόπου τους κομιτατζήδες», λεει ο «συνέλληνας», επικαλούμενος τον Παρασκευόπουλο.
    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: «Τώρα ετουφέκισα οκτώ παλιανθρώπους Βουλγάρους κομιτατζήδες. Είναι διαταγή του Βασιλέως να τους τουφεκίζομεν αμέσως», λεει στην επί του προκειμένου επιστολή του ο Παρασκευόπουλος. Το ίδιο είναι ένας «κομιτατζής» με έναν «παλιάνθρωπο κομιτατζή»;;

    (ια) Το ΡΑΔΙΟ-ΑΡΒΥΛΑ…γράφει ιστορία!
    Παραθέτει ο «συνέλληνας»: «Ο Βασίλειος Σουράπας, στρατιώτης που έλαβε μέρος στον πόλεμο, διηγείται πως ένα Ελληνικό τάγμα αιχμαλώτισε το Βουλγαρικό 19ο Σύνταγμα, έξω από τη Νιγρίτα και φονεύθηκαν οι περισσότεροι».
    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Γι’ αυτό το «ψευτοσυμβάν», γίνεται λόγος σε μια ανάρτηση που μπορεί να βρεθεί αν ψάξεις στο Γκούγκλ (ή όπου αλλού), γράφοντας τη φράση «Πολιτική και Θύματα Πολέμου» (σ.35-38).

    ΤΕΛΙΚΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
    Γιατί τα κάνει όλα αυτά ο … «συνέλληνας»;; Μα, για να τον προσέξουν!
    Έτσι έκανε έναν καιρό κι ένα ζαμάν(ι) και ο μπακάλης της γειτονιάς: «Παντωπολοίον ει Γονυία». Και τον πρόσεχαν λόγω της … ανορθογραφίας. Στα νεότερα χρόνια κάποιοι «συνέλληνες» ξεπερνούν τους παλιούς μπακάληδες: Χρησιμοποιούν την ψευδολογία, την διαστρέβλωση και άλλα …χρήσιμα εργαλεία!
    [Νομίζω ότι ο …νεομπακάλης μας συμμετέχει σε ένα ελληνο-βουλγαρικό φόρουμ (ή κάπως έτσι) για τους Βαλκανικούς Πολέμους. Γέλια που έχουν να κάνουν οι Βούλγαροι!].

  112. Μαρία said

    106
    Αποκλείεται. Εκτός κι αν ήταν αναλφάβητοι 🙂

  113. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @105. Sarant said:

    » Βρήκα στη μαρμάγκα τέσσερα σχόλια, ταυτόσημα, προερχόμενα από διάφορες βαταλοπερσόνες.

    Τα σχόλια ανεβάζουν κι άλλο την πρώτη εμφάνιση, οπότε έκανα την εξής προσθήκη στο τέλος του άρθρου:

    Και στη συνέχεια, πάλι ψάχνοντας στα αρχεία της Παλιγγενεσίας, άλλοι σχολιαστές βρήκαν ακόμα παλαιότερες ανευρέσεις. »

    Νικοκύρη, σὲ παραδέχομαι.

    Ἄφησέ τον νὰ βράζει στὸ ζουμί του. 🙂

  114. dryhammer said

    105 (και 113) Παραδόσατε εις τον αχρειοφύλακα του ιστολογίου τα νέα χρηστώνυμα δια την ενημέρωσιν του καταλόγου του.

  115. ΓΤ said

    97@

    Από το #95 δεν συνάγεται ότι πράγματι δεν γνωρίζω εάν είσαι στο Ανόι. Αράδες αγάπης Αγάπης αρκούν ώστε να είμαστε αδιάφοροι για τις χωρικές συντεταγμένες από τις οποίες αυτές πηγάζουν.

  116. Γιάννης Ιατρού said

    114: 🙂 🙂 🙂

  117. ΣΠ said

    Μετά το εύρημα του Μπλογκ (#74) πρέπει να τροποποιηθεί και η τελευταία φράση του άρθρου:
    «Πάντως, οι καθεαυτού ανθέλληνες είναι προϊόν του νεοελληνικού κράτους!»

  118. ΓΤ said

    @105, 113, 114

    Με επιμέλεια Κωνσταντίνου Πλεύρη, και Πρόλογο Νικόλαου Μιχαλολιάκου, οι Εκδόσεις «Νέα Θέσις» ετοιμάζουν για τον Σεπτέμβριο το βιβλίο «Πολλαπλαί αντακλάσεις ενός εαυτού. Ο χαρακτήρ μίας λοιδορηθείσης προσωπικότητος». Η Εκκλησία, πεπεισμένη ούσα ότι ουδείς δύναται να υπερβή τα χίλια ονόματα της Απειρογάμου Υπεραγίας Θεοτόκου, ταραχθήσεται.

  119. sarant said

    117 Καλά λες, αν και λέει «ανθελληνικής» οπότε το διατηρούμε στο «εντελώς καθεαυτού»

  120. dryhammer said

    118. Μετροφυλλιέται με γάντια υψικαμίνου και διαβάζεται με μάσκα ηλεκτροσυγκόλλησης. (NOT included)

  121. ΓΤ said

    @120

    Τι με γάντια υψικαμίνου
    τι με γάντια Αντώνη Μήνου
    σαν τους παίδας εν καμίνω
    τι μαρτύριο θα ‘ναι αυτό

  122. loukretia50 said

    73 – Π2
    «…στις Ικέτιδες του Αισχύλου (234)
    ἀνέλληνα στόλον, που όμως συνήθως διορθώνεται σε ἀνελληνόστολον), όπως υπάρχει και ανελλήνιστος.»

    «…ποδαπὸν ὅμιλον τόνδ᾽ ἀνελληνόστολον
    πέπλοισι βαρβάροισι κἀμπυκώμασι…»

    Νομίζω ότι είναι καλή ευκαιρία να αναφερθεί και η λέξη «ανελλήνιστος» :

    Ο Καβάφης υποθέτω το αναφέρει με την έννοια ότι τα πρόσωπα μετέχουν της Ελληνικής παιδείας.

    (Την πόρσε σας μέσα…. Παρντόν Sir, αλλά ούτε μια λέξη δε μπορούμε να υπογραμμίσουμε… ) ορίστε ολόκληρο το ποίημα

    Φιλέλλην
    Την χάραξι φρόντισε τεχνικά να γίνει.
    Έκφρασις σοβαρή και μεγαλοπρεπής.
    Το διάδημα καλύτερα μάλλον στενό·
    εκείνα τα φαρδιά των Πάρθων δεν με αρέσουν.
    Η επιγραφή, ως σύνηθες, ελληνικά·
    όχ’ υπερβολική, όχι πομπώδης —
    μην τα παρεξηγήσει ο ανθύπατος
    που όλο σκαλίζει και μηνά στην Ρώμη —
    αλλ’ όμως βέβαια τιμητική.
    Κάτι πολύ εκλεκτό απ’ το άλλο μέρος·
    κανένας δισκοβόλος έφηβος ωραίος.
    Προπάντων σε συστήνω να κοιτάξεις
    (Σιθάσπη, προς θεού, να μη λησμονηθεί)
    μετά το Βασιλεύς και το Σωτήρ,
    να χαραχθεί με γράμματα κομψά, Φιλέλλην.
    Και τώρα μη με αρχίζεις ευφυολογίες,
    τα «Πού οι Έλληνες;» και «Πού τα Ελληνικά
    πίσω απ’ τον Ζάγρο εδώ, από τα Φράατα πέρα».
    Τόσοι και τόσοι βαρβαρότεροί μας άλλοι
    αφού το γράφουν, θα το γράψουμε κι εμείς.
    Και τέλος μη ξεχνάς που ενίοτε
    μας έρχοντ’ από την Συρία σοφισταί,
    και στιχοπλόκοι, κι άλλοι ματαιόσπουδοι.
    Ώστε ανελλήνιστοι δεν είμεθα, θαρρώ.
    ΚΑΒΑΦΗΣ

    Ανέλλην : ο/ η μη Έλλην, και
    ανελλήνιστος (ελληνίζω): μη καθαρώς ελληνιστί εκφρασμένος (Κούμας)

    Στο λεξικό Μπαμπινιώτη γράφει :
    ανελλήνιστος, -η, -ο [μτγν ] 1. αυτός που δεν συμφωνεί με τους κανόνες τής
    ελληνικής γλώσσας, που δεν εντάσσεται και δεν συνηθίζεται στην ελληνική
    γλώσσα:

  123. Πέπε said

    Είχα ξεχάσει από το πρωί να αναφέρω το πρώτο που μου ‘ρθε στον νου από τον τίτλο του άρθρου:

    Στο μπλογκ μου είχα γράψει ότι κάποια λέξη δεν είναι ελληνικής προέλευσης ή κάτι παρόμοιο. Κάποιος λοιπόν σχολίασε: «Άντε να κάνεις παρέα με το άλλο ανθελληνικό σκουλήκι, τον Σαραντάκο. Μάλλον θα χεις κι εσύ κανένα σωματικό ελάττωμα και γι’ αυτό βγάζεις τόση ξινίλα.» (Περίπου έτσι, από μνήμης)

    Το κοινοποίησα περιχαρής στον Νικοκύρη, μαζί με τους συνανθελληνικούς μου χαιρετισμούς, σ’ ένα μήνυμα με τίτλο «Δύσμορφοι ξινοί ανθέλληνες».

  124. loukretia50 said

    121. ΓΤ
    Σολωμοδίφη εύχαρι
    (στιχουργική αδεία…)
    ‘Ερρωσο!
    (Εσύ κι ο Δον Μαρτίνο!)
    Και σολομόν ακροθιγώς
    μετά γκασπάτσο -θεία – σως
    να συνοδεύσεις οίνο!

    ————————————————————-
    κι ένα – αναπόφευκτο – ψιλοάσχετο :

    Antellina : breast strap of a horse – στηθιστήρι!!

  125. sarant said

    123 Α γεια σου, συνδύσμορφε!

  126. Τώρα το είδα ότι με αποθυμούσατε. Το γυρίσαμε στις βλαστήμιες και δεν το κατάλαβα; Πρέπει να ψάξω λίγο, είναι κάτι που θυμάμαι από μνήμης στην Turcograecia του Μαρτίνου Κρούσιου.

  127. loukretia50 said

    «Δύσμορφοι ξινοί ανθέλληνες» – πα πα πα!!!
    Οία η γραφή, οία η μορφή – ή κάπως έτσι,
    anyway!

    Ανθίστασαι δυναμικά
    Ανθελληνάκο Πέπε!
    Χαλκέντεροι είναι τελικά
    όσοι επιμένουν στωικά
    ν’ αναδιφούν στα λεξικά
    και να σερβίρουν θαυμαστά
    απόκρυφα και συγγνωστά.
    Μας ξεστραβώνουν γενικά.
    (Το ιστοτρολ μας βλέπε!)

    YΓ Αν το γυρίσουμε σε καταγραφές ιστορικών αθυρόστομων διαλόγων, αναμφισβήτητα ένας είναι ο καθ΄ύλην αρμόδιος, δε νομίζω να έχετε αντίρρηση!

  128. Alexis said

    #127:
    Τ’ όνομά του είναι Ίων
    κι είναι μετρ των οπισθίων
    στρατηγός επιτελείων,
    κι αθυρόστομων παιγνίων

  129. loukretia50 said

    128. Νομίζω είναι πια καιρός κι εσύ να εντρυφήσεις
    λίγο σε Δειπνοσοφιστές, Αρχίλοχο ή Νάνο.
    Να ζωντανέψεις τα παλιά σ΄ένα καινούργιο πλάνο
    και με ρυθμό ξεχωριστό να δώσεις νόημα σωστό!
    Κεφάτο, λίγο αναρχικό, και juicy από πάνω!
    Σαν τα παλιά Ομηρικά, χαμόγελα αρχαϊκά,
    (κομμάτι ανθελληνικά – ή μήπως πιο αυθεντικά?)
    Πάλι να μας χαρίσεις!

  130. loukretia50 said

    Μπράβο, πάλι τους έστειλα για ύπνο!
    Θα πρέπει μάλλον να με προβληματίσει το επικοινωνιακό μου.
    Αύριο… ίσως!
    Μεγάλη βουτιά κάνει κι ο Δύτης…
    Καληνύχτα!

  131. Pedis said

    Λάθος!

    Οι παπάδες είναι αστέρια στο σεξουαλικό …

    Το σκέφτονται κάθε μέρα.

    Έπειτα το ρητό λέει:

    «Το ιδεώδες της παρθενίας είναι το ιδεώδες εκείνων που θέλουν να ξεπαρθενεύουν.»

  132. ΓΤ said

    131@

    ρασονιόλες λιγουρεμένες για εξαπτερυγόπουλα αγοροχαϊδευτάκισσες υπάρξεις μπεμπαμπλανσάρουν για τα καλά τον κρίνο οι μυριστρούλες

  133. dryhammer said

    131,132. (Τοπικιστικού χαρακτήρα) Τη σουλτάνα του Αιγαίου διαδέχτηκε η μπιρμπιλομάτα…

  134. Alexis said

    #129, 130: Καλημέρα Λουκρητία.
    Λειτουργούμε με διαφορά φάσης, τι να κάνουμε…
    Εσύ να λες καληνύχτα κι εγώ να σε καλημερίζω την επόμενη! 🙂

  135. Γς said

    133:
    >Τη σουλτάνα του Αιγαίου διαδέχτηκε η μπιρμπιλομάτα…

    Τον Νεκτάριο ο Παΐσιος;

  136. Γιάννης Ιατρού said

    134 (129, 130): χαχα,
    Της νύχτας τα καμώματα τα βλέπει η μέρα και γελάει … 🤔😜🤗

  137. dryhammer said

    Τον Διονύσιο, ο Μάρκος … (Είπαμε, τοπικιστικό)

  138. sarant said

    131 Λέμε τώρα!

  139. Pedis said

    Παπαρέλου:

    «Συμμετέχεις στο μυστήριο, δεν υπάρχει κίνδυνος».

    Η θεία κοινωνία σε συνδυασμό με ενέσεις χλωρίνης η μεγαλύτερη ελπίδα στα κλινικά τεστ που γίνονται τώρα στην Αμερική!

  140. Pedis said

    Δεν έχει ξεφύγει η εισαγγελέας; Όχι πώς πρέπει να έχει έχει άδικο για την τακτική των δικηγόρων.

    Νομικώς, ο δικηγόρος οφείλει να χρησιμοποιήσει οτιδήποτε μπορεί να αποβεί προς όφελος του κατηγορουμένου αρκεί να μην είναι ψεύδος και μαλιστα κατασκευασμένο. Σωστά;

  141. Pedis said

    Αλλά φοβάμαι ότι σε τελική ανάλυση η εισαγγελέας θα κάνει ζημιά στην *οριστική* καταδίκη των καθαρμάτων.

    Αλήθεια, πώς και δεν δημοσιεύονται ακόμη τα ονόματα των κατηγορουμένων; Τόσος σεβασμός στην πράιβασυ;! Δεν συμβαίνει σε όλες τις περιπτώσεις , πάντως …

    O πατέρας του ενός κωλόπαιδου που εχει τα φραγκα με τι ασχολείται;

    Τα κονέ του είναι με νουδίτες, πασόκους ή και με τους δύο, υπερκομματικές-και μαφιόζικες;

  142. @141 Σχολίασα στο παλιότερο θέμα εδώ

    Το αδιέξοδο τού να είσαι γυναίκα

    Για να έχουμε τέτοια αντίδραση από το δικηγορικό σύλλογο, υπουργό και καραγκιοζηλίκια στη δίκη από ασχετο δικηγόρο που ήταν υποψήφιος με τον Μπακογιάννη. Δείχενι ενόχληση από την αγόρευση. Γιατί δεν ξέρω. Μήπως φτάιει το αιτημα της εισαγγελέας να ερευνηθεί η προσπάθεια συγκάλυψης και ο ρόλος την οικογένειας και των τοπικών παραγόντων; Έχει καποιος καλύτερη εξήγηση;

  143. Pedis said

    Ολόκληρο το κείμενο του κ.Καμπαγιάννη:

    Το μεγαλύτερο λάθος που μπορεί να γίνει σε μια δίκη σαν και αυτή του βιασμού και της δολοφονίας της Ελένης Τοπαλούδη είναι τα δευτερεύοντα ζητήματα να συγκαλύψουν την ουσία.

    Με δεδομένη μάλιστα την πορεία που ελεύθερα επέλεξαν οι κατηγορούμενοι, αυτήν της συγκάλυψης και της διάχυσης της ευθύνης αντί για την ειλικρινή μεταμέλεια, τίποτα δεν πρέπει να επισκιάσει τις πράξεις τους. Σημεία της χτεσινής εισαγγελικής αγόρευσης με την οποία συμφωνώ έδωσαν λαβές, που δεν μπορούσαν να μείνουν ασχολίαστες. Προσωπικά, αυτόν τον σχολιασμό τον έκανα. Το πρωί εκδόθηκε ανακοίνωση του Προέδρου του ΔΣΑ Δημήτρη Βερβεσού. Είμαι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΣΑ με την Εναλλακτική Παρέμβαση και βλέπω ειδήσεις με τίτλο “Οργή δικηγόρων κατά της εισαγγελέως”, οπότε οφείλω μια δημόσια γνώμη.

    Διαφωνώ με την ανακοίνωση του Προέδρου. Κατά πρώτον, δεν είναι ανακοίνωση “των δικηγόρων”. Δεν ειναι καν ανακοίνωση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΣΑ, καλοδεχούμενο βέβαια να έρθει το θέμα να το συζητήσουμε. Είναι προσωπική ανακοίνωση του Δ. Βερβεσού, που έχει φυσικά ψηφιστεί ως Πρόεδρος και κατέχει θεσμική θέση.

    Οι πολιτικοσυνδικαλιστικές ανακοινώσεις δεν κρίνονται από μια στενή αντίληψη περί της ορθότητας ή μη του σκεπτικού τους. Κρίνονται στη συνάφειά τους. Κρίνονται από τις σιωπές που προηγήθηκαν και θα ακολουθήσουν κι από τα θέματα που επιλέγονται για να εκδοθούν. Κρίνονται τελικά από το συνολικό τους αποτύπωμα.

    Αυτό, λοιπόν, το συνολικό αποτύπωμα των παρεμβάσεων του Προέδρου σε πλήθος περιπτώσεων τα τελευταία χρόνια είναι λάθος και αποτυπώνει την στραβή πορεία του δικηγορικού συνδικαλισμού τις τελευταίες δεκαετίες, μια πορεία που φυσικά μένει και εκλογικά να αλλάξει. Είναι το αποτύπωμα που ανησυχεί για την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης στην υπόθεση Novartis, την ίδια στιγμή που το έγκλημα του λευκού κολάρου μένει ατιμώρητο με ευθύνη του παλιού πολιτικού συστήματος. Είναι το αποτύπωμα που ανοίγει πολεμική με τον πρόεδρο της ΕΔΕ Χριστόφορο Σεβαστίδη ως τον μεγάλο “εχθρό” του δικηγορικού σώματος, την ίδια στιγμή που δεν τολμάει να ζητήσει την παραίτηση του Βρούτση. Είναι το αποτύπωμα που αντιδικεί με την εισαγγελέα στη δίκη Τοπαλούδη μετά από μια αγόρευση που σπάει το αφήγημα των απανταχού βιαστών, τη στιγμή που οι αντιδικηγορικές αποστροφές της επαναλαμβάνονται σε πολλες δικαζόμενες υποθέσεις ανά την Ελλάδα χωρίς εκεί να τυχαίνουν αντίστοιχης προβολής και ανακοίνωσης. Σε όλες αυτές τις παρεμβάσεις, υπάρχουν βέβαια ορθές όψεις. Αλλά, το ζητούμενο είναι το συνολικό αποτύπωμα.

    Κερασάκι στην τούρτα αυτού του είδους των παρεμβάσεων είναι η “πάγια θέση” της “μη παρέμβασης του ΔΣΑ σε υπό εξέλιξη δίκη”. Οι Δικηγορικοί Σύλλογοι, κατανοώντας τις συνθήκες μιας ανοιχτής δίκης και της παράστασης μελών τους σε αμφότερες τις πλευρές, πρέπει να είναι φειδωλοί στις τοποθετήσεις τους. Σε εμβληματικές ωστόσο υποθέσεις, πρέπει να τοποθετούνται με τρόπο που να μην υπεισέρχεται στα πραγματικά περιστατικά αλλά εκφράζοντας τη φωνή της δικαιοσύνης. Το άγος της έμφυλης βίας, των βιασμών και των γυναικοκτονιών, πρέπει να αναδειχθεί από τους Δικηγορικούς Συλλόγους και να τύχει παραδειγματικής αντιμετώπισης και τιμωρίας από την έννομη τάξη. Αυτή είναι μια γενική θέση που δεν μπορεί να λείπει από την ανακοίνωση ενός Δικηγορικού Συλλόγου που σέβεται τον εαυτό του, αν δεν επιθυμεί να αντιμετωπιστεί σαν μια ανησυχούσα συντεχνία. Ποιός, αλήθεια, θα μπορούσε να διανοηθεί την ιστορία του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας, χωρίς τις δημοκρατικές παρεμβάσεις του στην διάρκεια των Δικών της Χούντας; Ευτυχώς που ο ΔΣΑ δεν είχε τότε συνδικαλιστές που θα εξέφραζαν την “πάγια θέση” της “μη παρέμβασης σε υπό εξέλιξη δίκη”…

    Το έργο του συνηγόρου υπεράσπισης οριοθετείται από τις υποχρεώσεις αλήθειας, συνηγορίας και εχεμύθειας. Το τρίπτυχο αυτών των υποχρεώσεων και η αλληλουχία τους επιτάσσουν και θωρακίζουν το έργο του συνηγόρου. Η υποχρέωση συνηγορίας απο μόνη της θα σήμαινε διαστρέβλωση, στρεψοδικία, χάλκευση στοιχείων, προσβολή του θύματος – οριοθετείται όμως από την υποχρέωση αλήθειας (που δεν την έχει ο κατηγορούμενος αλλά την έχει ο συνήγορός του). Η υποχρέωση αλήθειας από μόνη της θα σήμαινε αποκάλυψη στοιχείων σε βάρος του κατηγορούμενου/εντολέα – οριοθετείται όμως από την υποχρέωση εχεμύθειας που επιτάσσει την προβολή μόνο των θετικών αποδεικτικών στοιχείων που κατατείνουν στην αθώωση.

    Ο συνήγορος υπεράσπισης αναδεικνύεται έτσι σε παράγοντα και συλλειτουργό της δικαιοσύνης, κομμάτι της, κατά Μαγκάκη, “τριχορδίας θεσμών” που μαζί με τον εισαγγελέα και τον δικαστή συνθέτουν την διαλεκτική της ποινικής δίκης για την ανεύρεση της ουσιαστικής αλήθειας. Είναι χρέος του συνήγορου να υπηρετήσει τον ρόλο αυτό, του εισαγγελέα να τον σεβαστεί και του συνδικαλιστή να τον υπερασπιστεί σε όλο του το βαθύ νόημα.

    https://thepressproject.gr/to-megalytero-lathos-pou-bori-na-gini-se-mia-diki-san-ke-afti-tou-viasmou-ke-tis-dolofonias-tis-topaloudi/

  144. Μαρία said

  145. Μαρία said

  146. Pedis said

    # 144 – Υπόψην η κυρία είναι και μέλος της επιστημονικής επιτροπής του Υπουργείου Υγειας.

  147. Pedis said

    Μαρία, εσύ όλα αυτά τα ξεψαχνίζεις … 🙂 : λυσε μου την απορία στο τέλος του #141, αν μπορείς σε παρακαλώ.

  148. Μαρία said

    147
    Δεν έχω ιδέα. Πλάτες είχε σίγουρα.

    Δεν παρέλειψε να δώσει τα εύσημα στην ενδελεχή έρευνα των ένστολων του Λιμενικού Ρόδου και στον λιμενικό Θ. Ζόβα που παρ’ όλες τις πιέσεις που υπέστη έφερε εις πέρας την υπόθεση και σχημάτισε δικογραφία με ονοματεπώνυμα και όχι κατ’ αγνώστων. Η κ. εισαγγελέας εξέφρασε ακόμα τη δυσαρέσκεια της από το χειρισμό της υπόθεσης κατά την κύρια ανάκριση υποστηρίζοντας ότι θα έπρεπε η υπόθεση αυτή να συνεκδικαζόταν και με άλλες δικογραφίες…https://www.efsyn.gr/ellada/dikaiosyni/243188_eisaggeleas-sti-diki-topaloydi-enohoi-gia-ola-kai-oi-dyo

  149. Νομίζω είναι ανεψιός ή γιος κάποιου τομεάρχη της ΝΔ ή κάτι τέτοιο.

  150. spiridione said

    149. Έχει διαψευσθεί αυτό
    https://www.aegeanews.gr/news/en-dodekaniso/207378/sti-dikaiosyni-chatzimarkos-gia-kataskevasmeni-eidisi-peri-dithen-syngeneias-tou-dolofono-elenis-topaloudi/

  151. sarant said

    147-8-9 Κι εγώ έτσι που λέει ο Δύτης έχω ακούσει.

  152. sarant said

    150 Όχι, δεν είναι του αντιπεριφερειάρχη συγγενής. Ενός πολιτευτή.

  153. spiridione said

    152. Εννοείς αυτόν που είχε κάνει την εμετική ανάρτηση;
    https://www.ethnos.gr/ellada/8723_dolofonia-topaloydi-salos-apo-anartisi-politikoy-stelehoys

  154. Μαρία said

    151
    Εγώ θυμάμαι μόνο το σάλο απ’ την ανάρτηση νεοδημοκράτη https://neaselida.gr/ellada/rodos-anartisi-aischos-apo-stelechos-tis-nd-gia-tin-atychi-foititria-photo/
    που ισχυρίζεται η κότα οτι του χάκαραν το φουμπού.

  155. ΓΤ said

    141@

    Μπούκουρας (τσαμπικοτόμαρο)
    Λούτσης

  156. sarant said

    153 Ναι, αυτόν

    155 Μπούκουρας, αλλά το Μπου το γράφει με κάπα.

  157. Μαρία said

    141
    Τα ονόματα έχουν δημοσιευτεί στον τύπο. Μανώλης Κούκουρας και Αλέξανδρος Λουτσάι.

  158. Μαρία said

  159. ΓΤ said

    @156β, 157

    Ευχαριστώ για τη διόρθωση

  160. Pedis said

    # 149-155 – κατάλαβα … μερσί μποκού.

    # 158 – έχει δίκιο, βεβαια, ο Παπ. και καλά έκανε η εισαγγελέας και τα είπε στα ίσα αυτά και μπράβο της που δνε μασάει, αλλά φοβάμαι ότι τα άλλα τα φορτισμένα συναισθηματικώς θα όφειλε να τα έχει αποφύγει.

    Οι μαφίες που κινούν νήματα θα βρουν πάτημα να ζητήσουν επανεξέταση στο καπάκι.

  161. Μαρία said

    Τα μέλη της διευρυμένης ΝΟ.Δ.Ε Δωδεκανήσου που ορίστηκαν μετά από απόφαση του Γραμματέα Οργανωτικού της ΝΔ κ. Στέλιου Κονταδάκη είναι τα παρακάτω:
    Υπεύθυνος Δικαιοσύνης: Ευθύμιος Δημητριάδης (δικηγόρος Κούκουρα αλλά και πάλι δεν σημαίνει τίποτα).
    https://www.dimokratiki.gr/19-11-2018/synedriase-i-nomarchiaki-epitropi-tis-nd-sti-rodo-ta-meli-tis-dieyrymenis-no-d-e-dodekanisoy/

  162. Μαρία said

    Πολ 🙂
    ΥΓ4 ΚΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ:
    Και από εδώ και στο εξής ότι γράφω στο fb και σας ενοχλεί, μη με παρεξηγείτε και ζητάτε από τον Τσίπρα να με αποπέμψει. Σαν απλός πολίτης τα γράφω κι εγώ… https://thefaq.gr/quot-pliromeni-quot-apantisi-polaki-se-skertso-sto-exis-o-ti-grafo-kai-sas-enochlei-min-me-parexigeite-kai-zitate-apo-ton-tsipra-na-me-apopempsei-san-aplos-politis-ta-grafo-ki-ego/

  163. Γ-Κ said

    Μεγάλη μαγκιά να αντιγράφει κανείς τα χειρότερα από τους άλλους…

  164. Pedis said

    Ο Σκέρτσος δεν το έγραψε ως υφυπουργός αλλά ως απλός πολίτης, έτσι σαν σκέρτσο …

    Από αυτό το γεγονός μού γεννήθηκε η υποψία ότι ο μπαμπάς του αλήτη είναι νουδούλαρος και έχουν βαλθεί λυτοί και δεμένοι …

    Ας ελπίσουμε μόνον να είναι δίκαιη η ετυμηγορία και απρόσβλητη.

    Άμα είναι άτιμοι είναι μεγάλες κουφάλες οι δικηγόροι, λέω εγώ …

    Έστησαν το κατάλληλο σκηνικό για τα μυαλά του κάθε κοπρίτη φαλλοκράτη και της πουριτανής τσατσάς που σε κάθε περίπτωση βιασμού έχουν έτοιμο να πουν «τα γύρευε και τάπαθε».

    Καλά ο βιασμός, κι ο φόνος; «Ε, η κακιά η ώρα, τα κατέστρεψε τα παιδιά η παλιοπούτανα».

  165. sarant said

    162 Με διαβάζει 🙂
    (μπα, είναι προφανές)

  166. Μαρία said

    165
    Και για τα δάνεια πήρε γραμμή απο Pedis https://thefaq.gr/o-polakis-den-toys-afinei-se-chloro-klari-evgale-stin-anafora-ta-daneia-tis-nd/

  167. Μαρία said

  168. Γιάννης Κουβάτσος said

    Και λίγα είπε η εισαγγελέας για τα δύο κτήνη και για την προσπάθεια συγκάλυψης. Όντως έχουμε φτάσει στο σημείο να έχουν πιο πολλά δικαιώματα οι θύτες από τα θύματα.

  169. Μαρία said

    Το ξέρατε οτι στο φουμπού υπάρχει και ελληνική ομάδα των μισογύνηδων red pillers; Έχει 838 μέλη.

  170. argyris446 said

    Reblogged στις worldtraveller70.

  171. Alexis said

    Είναι σαφές ότι παίζεται ένα βρώμικο νεοδημοκρατικό παιχνίδι παρασκηνίου, με κάθε θεμιτό και αθέμιτο μέσο, προκειμένου να επηρεάσουν την απόφαση, υπέρ φυσικά του Ροδίτη κατηγορούμενου (του δικού μας παιδιού ντε).
    Τι ‘χες Γιάννη, τι ‘χα πάντα.
    Πίσω από τα χαμόγελα, τις κολεγιακές φατσούλες, το άνετο στυλάκι και τα μεγάλα λόγια κρύβεται πάντα το καλό, παλιό πελατειακό κράτος της Δεξιάς.

    Πάρτε μια γεύση εδώ από τα «κατορθώματά τους» στο Νοσοκομείο Πρέβεζας:
    https://www.prevezanews.gr/allnews/ipiros/preveza/24443-ergazomenoi-nos-prevezas-otan-ta-kalymmena-stomata-echoyn-foni-prepei-na-timoroyntai/

  172. Alexis said

    #171: Δε δουλεύει το λινκ, προσπαθώ πάλι
    https://www.prevezanews.gr/allnews/ipiros/preveza/24443-ergazomenoi-nos-prevezas-otan-ta-kalymmena-stomata-echoyn-foni-prepei-na-timoroyntai/

  173. sarant said

    Καλημέρα και από εδώ!

  174. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    Αντί επιλόγου, θα κλείσω με ένα απόσπασμα από την αγόρευση του εισαγγελέα, Παύλου Δελαπόρτα στο Κακουργιοδικείο Θεσσαλονίκης, κατά τη δίκη των δολοφόνων του Γρηγόρη Λαμπράκη, τον Δεκέμβριο του 1966:

    «Οι μηχανισμοί που δολοφόνησαν τον Λαμπράκη, αποτελούνται «από κατάλοιπα υποπροϊόντων του Χίτλερ, από γιγαντοκύτταρα δωσιλογικής λευχαιμίας… από κακοποιούς διαφόρων βαθμών και ειδών, από ιδεολογικούς σκηνίτες και από άλλους φτωχούς διαβόλους… Από τέτοια κοινωνικά βυθοκορήματα αναμενόταν βοήθεια και σ’ αυτά θα ανατίθετο σε ώρα κρίσης, η ενίσχυση των Σωμάτων Ασφαλείας και η μεγάλη και άγια υπόθεση «της υπερασπίσεως της Πατρίδος και του Ελληνοχριστιανικού Πολιτισμού παντού, πάντοτε και δι όλων των μέσων», κατά τους σκοπούς της οργάνωσης του Γιοσμά που αναγράφονται πίσω από την ταυτότητα του Γκοτζαμάνη… Σήμερα, εδώ, ένα σύμφυρμα κλεφτών, βιαστών, δωσίλογων και κάθε είδους κακοποιών, εμφανίζεται (προς εθνοκαπηλία και ανομολόγητους ιδιοτελείς σκοπούς) ως προστάτης κοινωνικών καθεστώτων, ως φύλακας ιερών και οσίων και ως Κέρβερος του νόμου και της τάξης. Τι άλλο έπρεπε να περιμένει κανείς απ’ αυτό πλην του ότι θα εξελισσόταν σε κακοήθη νεοπλασία της κοινωνίας;»

    Πόσο συναισθηματική ήταν αυτή η αγόρευση;

    https://thepressproject.gr/i-paremvasi-pou-den-egine/

  175. dryhammer said

    174. Επί της ουσίας, να μην τα ξαναλέμε… θα κρατήσω την έκφραση «κοινωνικά βυθοκορήματα».

  176. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    Αποσκορακιστέα περιτρίμματα και καθιζήματα.

  177. Χαρούλα said

    Δηλώνω ότι υποστηρίζω την αγόρευση της Εισαγγελέως.

    Αλλά θα ήθελα να κάνω μια διόρθωση. Δικηγόρος του Ροδίτη ήταν ως τις 3/3/20, ο Θεοδ.Μαντάς(και του Μανιαδάκη. Με άλλη κομματική σχέση αυτός.) Παραιτήθηκε, και διορίστηκαν οι σημερινοί.

  178. Μαρία said

  179. Χαρούλα said

    Μαρία δεν το αμφισβητώ. Αντίθετα προβληματίζομαι περισσότερο με το «διορισμένος». Πως διορίστηκε εννοούσα.
    Από τα λεγόμενα του βέβαια, οδηγούμαι στην σκέψη ότι ήταν από την αρχή. Ποιός παραιτήθηκε, ποιός διορίστηκε; Μπερδεύτηκα

  180. spiridione said

    174. Πολύ σωστός. Κανονικά θα έπρεπε να υπάρχει κάπου ονλάιν ολόκληρη η αγόρευση Δελαπόρτα.
    Από την εφ. Μακεδονία. Εδώ να δεις συναισθηματισμό και δικαστικό λαικισμό.
    http://efimeris.nlg.gr/ns/pdfwin_ftr.asp?c=124&pageid=48319&id=-1&s=0&STEMTYPE=0&STEM_WORD_PHONETIC_IDS=ARgASNASTASJASYASkASZAScASJ&CropPDF=0

    http://efimeris.nlg.gr/ns/pdfwin_ftr.asp?c=124&pageid=48346&id=-1&s=0&STEMTYPE=0&STEM_WORD_PHONETIC_IDS=ARgASNASTASJASYASkASZAScASJ&CropPDF=0

  181. spiridione said

    179. Μπορεί να έχει πολλούς συνηγόρους, άλλους στη Ρόδο, άλλους στην Αθήνα κτλ.

  182. Pedis said

  183. Μαρία said

    179, 181
    Τρεις είχε. Στη Ροδιακή διάβασα οτι ο Δημ. δήλωσε οτι δεν θα παραστεί στην Αθήνα.
    Οι παραιτήσεις, όταν ο Κουκ. πούλησε τρέλα.

    Ο Κούκουρας συνέχισε να επιτίθεται, αρχικά στους συνηγόρους του, λέγοντας στον δικηγόρο του Θ. Μαντά «σκάσε κι εσύ» και στη συνέχεια και στη γιαγιά του -που είναι υπόλογη για σειρά ψεμάτων που έχει πει για να τον καλύψει- λέγοντάς της «ούτε το σόι, κανείς, μόνος μου».

    Η έδρα διόρισε δύο νέους συνηγόρους στον Ροδίτη κατηγορούμενο -αφού πρώτα οι παλαιοί υποστήριξαν ότι «τους συμπεριφέρεται έτσι εδώ και έναν μήνα»- και τον απέβαλε από την αίθουσα. Νωρίτερα είχε αναγνωστεί το πόρισμα των ψυχιάτρων της φυλακής που βεβαίωναν ότι ο Κούκουρας έχει «καλή λειτουργικότητα και κριτική ικανότητα», δηλαδή ότι δεν έχει κανένα ψυχικό πρόβλημα όπως παριστάνει.
    http://www.avgi.gr/article/10808/10780940/schizophreniko-paralerema-gia-na-glitosei-ten-katadike

  184. Μαρία said

  185. Χαρούλα said

    # 181, 183 Ευχαριστώ. Τα βάζω σε μιά σειρα

  186. spiridione said

    Τι γίνεται εδώ;
    http://www.piperata.gr/node/14437?fbclid=IwAR0owu6zgNOkvQbkFbHpRCe4hh7P_VNF7ytnx0BxSt70GTerlZK8d65cuWY

  187. Μαρία said

    185
    Άμα βλέπεις διορισμό, σημαίνει οτι ο κατηγορούμενος δεν έχει δικηγόρο ή οτι ξέμεινε όπως ο Κουκ. Ο γιος μιας φίλης μου είναι σε μια λίστα των δικαστηρίων και τον φωνάζουν κάπου κάπου να υπερασπιστεί συνήθως Ρομά.

    Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος: Υπονόμευση του κύρους της Δικαιοσύνης οι παρεμβάσεις σε εν εξελίξει δίκες
    https://www.documentonews.gr/article/enwsh-eisaggelewn-ellados-yponomeysh-toy-kyroys-ths-dikaiosynhs-oi-parembaseis-se-en-exelixei-dikes

  188. Μαρία said

    186
    Ήξερα για Πίκουλα και μπράβους αλλά όχι για Χοντρό. Οψόμεθα.

  189. spiridione said

    Το Δικαστήριο διορίζει αυτεπαγγέλτως 2 ή 3 συνηγόρους σε κατηγορούμενους κακουργημάτων σε δίκες που έχουν μακρά διάρκεια.

    Μίλησε κι ο μικροβιολόγος
    http://www.topontiki.gr/article/384973/tsiaras-kata-eisaggeleos-i-dikaiosyni-prepei-na-menei-anepireasti-apo

  190. Μαρία said

    189
    Μίλησε και προχτές αγνοώντας οτι υπάρχουν και αδικήματα ενδοοικογενειακής βίας που επισύρουν ποινές μικρότερες απο ένα έτος κι έβγαλε το δικηγόρο άσχετο.
    https://www.real.gr/politiki/arthro/tsiaras_se_syriza_eiste_toso_asxetoi_den_paragrafontai_ta_adikimata_endooikogeneiakis_bias-636935/

    Καλαματιανός: Δηλαδή, παρότι απειλείται ποινή έως 2 έτη και άρα δεν εξαλείφεται (παραγράφεται) το αξιόποινο, αν για παράδειγμα, η ποινή που έχει ήδη επιβληθεί είναι 6 μήνες, παραγράφεται και δεν εκτίεται με το νόμο που θα ψηφίσετε.
    Στο άρθρο 64 του σχεδίου νόμου, δεν έχει προβλεφθεί καμία τέτοια εξαίρεση.
    Να ανακαλέσετε λοιπόν, κύριε Υπουργέ, γιατί με χαρακτηρίσατε για κάτι που δεν είπα.
    Ρωτήστε τους συμβούλους σας να σας εξηγήσουν τη διαφορά των εννοιών.
    Αντιληπτό είναι ότι κάποιες φορές είναι δυσχερής η διάκριση λεπτών νομικών εννοιών.
    Όμως, όταν διαπιστώνεται η διάπραξη ενός τόσο εμφανούς ολισθήματος, η κοινοβουλευτική ευπρέπεια επιτάσσει την ανάκληση της δήλωσης. https://www.documentonews.gr/article/apanthsh-kalamatianoy-se-tsiara

  191. Γιάννης Κουβάτσος said

    Η γνωστή λανθασμένη χρήση του τιμητή σε ένα κατά τα άλλα εξαιρετικό άρθρο:

    «Οψιμα όλοι τιμητές των δικαιωμάτων των συγκεκριμένων κατηγορουμένων»

    https://www.efsyn.gr/stiles/apopseis/243420_min-pyroboleite-tin-eisaggelea

  192. sarant said

    187 Δεν τόλμησαν βεβαιως να κατονομάσουν, αλλά και πάλι…

  193. Μαρία said

    Κουναλάκη
    https://www.kathimerini.gr/1078264/article/epikairothta/ellada/omilia-eisaggelews-sth-dikh-topaloydh-eprepe-den-eprepe

  194. Pedis said

    Ευτυχώς τέλειωσε όπως έπρεπε …

    Ελπίζω να μην βρεθούν στην αγόρευση της εισαγγελέα πατήματα για κόλπα …

  195. Μαρία said

    Ο Δημητριάδης πάντως είναι ο καλύτερος ποινικολόγος της Ρόδου με εξειδίκευση στο σεξ.
    Ακολουθεί νήμα υποθέσεων.

  196. Μαρία said

  197. nikiplos said

    Είναι γνωστό ότι οι άνθρωποι της εκάστοτε κυβέρνησης έχουν λίγη περισσότερη πληροφορία λόγω εξουσίας από ότι εμείς.Η συνάντηση του πρωθυπουργού και των δυο υπουργών τις προάλλες στην Πάρνηθα που αγκαλιά κοιτάζουν ένα χάρτη και διασκεδάζουν καθώς και η Εικόνα της Ομόνοιας χτες όπου ο δήμαρχος χαλαρός και γελαστός μιλάει και χαιρετάει τον κόσμο φέρνει στο νου ανθρώπους που γνωρίζουν ότι σέρνεται στη γη ένα θανατικό που βάζει τις ζωές τους σε κίνδυνο και περιμένουν ένα εμβόλιο να σωθούν? Που αν κολλήσουν θα κινδυνέψουν οι ίδιοι ή στενά συγγενικά τους πρόσωπα? Μαλλον φανερώνει ανθρώπους που παίζουν ένα ρόλο και κάποια στιγμή ξεχνιούνται και φέρονται αυθόρμητα. Τα παραπάνω γιατί πολλοί τούτες τις μέρες δεν πλησιάζουν άνθρωπο στα δυο μέτρα,και ξεπετσιαστηκαν από το πολύ οινόπνευμα, κυκλοφορώντας παράλληλα σαν τον Ζορό. Πιστευετε ότι αν υπήρχε και το γνώριζαν 1% κίνδυνος να χάσουν ένα κύτταρο, θα κυκλοφορούσαν έξω έτσι? Απλοί συλλογιστικοί προβληματισμοί και τίποτε άλλο τα παραπάνω…

  198. Μαρία said

  199. Μαρία said

  200. Μαρία said

    Θεσσαλονίκη ώρα 5.30 το απόγευμα. Ακροδεξιοί συνωστίζονται ελεύθερα στον Λευκό Πύργο.
    Είναι αντίθετοι στους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς, τα βάζουν με την κυβέρνηση («δεν σηκώνουμε πολλά πολλά, Χαρδαλιά») για τα περιοριστικά μέτρα, τα βάζουν με όσους είναι αρνητικοί στο χωρίς προστατευτικά μέτρα μυστήριο της Θείας Κοινωνίας, φωνάζουν συνθήματα για τη Μακεδονία και φυσικά βρίζουν πρόσφυγες και μετανάστες.
    Η αστυνομία παρακολουθεί διακριτικά (αλίμονο). Θα επέμβει αν φτάσουν στην πλατεία Αγίου Γεωργίου στην Κυψέλη…
    https://www.efsyn.gr/node/243524

  201. ΣΠ said

    Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε όλη την Ελλάδα ενάντια στο 5G, στα εμβόλια και στις μάσκες

  202. Μαρία said

    201
    Η σελίδα δεν υπάρχει.
    Το 5G μπορείτε να μου πείτε γιατί δαιμονοποιήθηκε; Για την ακτινοβολία;

  203. ΣΠ said

    202
    Λάθος λινκ
    https://www.gazzetta.gr/plus/koinwnia/article/1475032/sygkentroseis-diamartyrias-se-oli-tin-ellada-enantia-sto-5g-sta-emvolia-kai-stis-maskes-pics-vid

  204. Γιάννης Κουβάτσος said

    197: Εύλογοι προβληματισμοί. Αυτή η υστερία με τον κορονοϊό, το είπαμε κι άλλες φορές, θα ήταν ανεξήγητη, αν δεν ήταν πολλαπλώς εξυπηρετική για κυβερνήσεις και εργοδότες. .

  205. Χαρούλα said

    #198 Γιατί υποψιάζομαι κόντρα σκερτσοαδώνική; Γιατί το αρχιπαπαγάλος δεν λέει τίποτα δικό του; Παπαγάλος, είπαμε!

  206. Pedis said

    Τι λέγαμε …

    https://twitter.com/JeronymoBoss/status/1261173352317796357

  207. sarant said

    202 Δεν υπάρχουν μόνο στην Ελλάδα αντιδράσεις για το 5G, ούτε μόνο από ψεκασμένους.

    Θα μ’ ενδιέφερε να ακούσω απόψεις, ίσως όμως χρειάζεται άρθρο (που λέει και μια ψυχή)

    https://www.jrseco.com/european-union-5g-appeal-scientists-warn-of-potential-serious-health-effects-of-5g/

  208. Μαρία said

    Aς αποδοθεί δικαιοσύνη ακόμα κι αν καταστραφεί ο κόσμος.
    Το ξέρατε οτι αποδίδει το Fiat iustitia, et pereat mundus ; https://en.wikipedia.org/wiki/Fiat_iustitia,_et_pereat_mundus
    Το έμαθα απο μια δικηγορίνα.

  209. Μαρία said

    207
    Μου είπαν οτι, ενώ οι αντιδράσεις είναι παλιότερες, π.χ. εδώ στο δήμο Καλαμάτας, τώρα γίνεται σύνδεση με την πανδημία, γιατί λέει προσβάλλει το ανοσοποιητικό.
    Θέλουμε άρθρο.

  210. Pedis said

    https://open.who.int/2018-19/contributors/contributor

    Νότα Μπένε: Πρώτη στήλη στα αριστερά …

    ο δεύτερος και ο τρίτος κοντριμπιούτορας είναι σχεδόν το ίδιο και το αυτό …

  211. Μαρία said

    Β. Παπαστεργίου: Πού ήταν δίκαιη, πού άδικη η κριτική προς την εισαγγελέα
    https://www.stokokkino.gr/article/3291/B.-Papastergioy:-Poy-htan-dikaih-poy-adikh-h-kritikh-pros-thn-eisaggelea.html

  212. Pedis said

    # 211 – Τι ενδέχεται να παιχτεί στο μέλλον με πρόφαση την στάση της εισαγγελέα; Υπάρχουν προηγούμενα; Αυτό θέλω να μάθω.

    Την ίνφο στο #210 την είχε πάρει το μάτι σου;

  213. Μαρία said

    212
    Τίποτα. Ο εισαγγελέας δεν ψηφίζει.

  214. Pedis said

    # 213 – ναι, δεν ψηφίζει αλλά απευθύνεται στους (και πολώνει το κατά δύναμην και κυρίως τους) ενόρκους …

  215. Πέπε said

    207
    Απ’ ό,τι έχω καταλάβει, υπάρχει ένας πυρήνας αληθείας στην ιστορία με το 5G, και άλλος ένας προχωρημένης παράνοιας. Ο δεύτερος είναι ότι δεν υπάρχει ολωσδιόλου κορωνοϊός, μόνο ακτινοβολία 5G, από αυτό έχουν πεθάνει όλοι οι δήθεν νεκροί του κορωνοϊού, και μας το αποκρύπτουν όχι μόνο για να προωθήσουν τα 5G αλλά, επ’ ευκαιρία, και για να μας εμβολιάσουν μ’ ένα τσιπάκι ελέγχου.

    Αυτό δε σημαίνει όμως ότι η ακτινοβολία 5G βλάπτει μόνο ψεκασμένους.

  216. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    208, Εδώ, στο 2:22 ,
    Αναφέρεται και στα αδικήματα ενδοοικογενειακής βίας,που επισύρουν ποινές λιγότερες από ένα έτος που παραγράφονται και δεν εξαιρούνται από την ευνοϊκή διάταξη, ενώ τα αδικήματα σχετικά με τη διατάραξη των πλειστηριασμών παραμένουν και δικάζονται, κι αυτό είναι πολιτική απόφαση αφού προέρχονται από τις γνωστές κινηματικές διαδικασίες στο 12:38.
    https://www.stokokkino.gr/article/3299/O.-Moschochwritoy:-Sta-dikasthria-oi-gynaikes-dikhgoroi-antimetwpizomaste-kai-anisa.html

  217. 202, 207, 215 Κάπου είχε πάρει το μάτι μου ότι οι ΗΠΑ προωθούσαν το αντι-5G κίνημα επειδή είναι κινεζικών συμφερόντων (Huawei), θυμάμαι.

  218. π2 said

    207, 215 κλπ.: Φίλος που τον εμπιστεύομαι γιατί ψάχνει πολύ επιμελώς τέτοια θέματα με διαβεβαιώνει ότι σε καμιά περίπτωση το 5G δεν θέτει μεγαλύτερο κίνδυνο από την ήδη κυρίαρχη παντού γύρω μας ακτινοβολία. Για την ακρίβεια, μου λέει, η ισχύς της ακτινοβολίας είναι σαφώς μικρότερη από το 4G, λόγω μικρότερης εμβέλειας των αναμεταδοτών.

    Από κει και πέρα, παραμένει το γεγονός ότι κάθε ακτινοβολία κάνει κακό, και ότι, όπως στα κινητά, πρώτα καθιερώθηκε μια ακτινοβολία και μετά έγιναν (ή θα γίνουν ή δεν θα γίνουν ποτέ) σοβαρές μελέτες για τις επιπτώσεις στην υγεία, και μάλιστα μετά πολλών εμποδίων λόγω των τεράστιων συμφερόντων.

  219. dryhammer said

    207,215,217,218 κλπ κλπ

    Έχουμε μια ακόμα πηγή ακτινοβολίας, ανάμεσα στις τόσες άλλες που έχουμε ασμένως φορτωθεί. Έχουμε κι ένα σύστημα που θα τα κάνει όλα πιο εύκολα ελεγχόμενα (κι όχι μόνο για τον χρήστη). Έχουμε κάτι κινέζικο που ξέρουμε πως δεν έχουν και πολλές ευαισθησίες σε τέτοια θέματα. Έχουμε κάτι μη ευρωαμερικανικής τεχνολογίας που σημαίνει πως η μονοπωλιακή σχέση συστήματος-χρήστη μετατοπίζεται ανατολικά (κι όχι μόνο στον οικονομικό τομέα), για το οποίο δεν έχουν (ακόμα) απάντηση. Τις επιπτώσεις του (όπως και σε όλα όσα μας φόρτωσαν) θα τις μάθουμε(;) με την πάροδο του χρόνου, όπως πχ με τα φάρμακα που 20-30 χρόνια μετά την κυκλοφορία τους ανακάλυψαν πως έχουν παρενέργειες. Λείπει κανένα κομμάτι από το παζλ; Ίσως.
    Δεν είμαι αντι-5G, απλά είμαι επιφυλακτικός ως προς τις προθέσεις και των μεν και των δε. [Χώρια οι ψεκασμένοι]. Έτσι κι αλλιώς τα πρόβατα που δεν θα φάει ο λύκος είναι για τον χασάπη.

  220. sarant said

    215-219 και ενδιάμεσα.

    Από την άλλη πλευρά, τι προσφέρει επιπλέον το 5G;

  221. π2 said

    220: The internet of things.

  222. Γιάννης Ιατρού said

    220 (221): δυό λόγια μόνο 🙂

    Βασικά δεν πρόκειται για κάτι εντελώς νέο αλλά για εξέλιξη των υφισταμένων τεχνολογιών και εμπλουτισμό τους με κάποια νέα στοιχεία/χαρακτηριστικά.

    Ενδεικτικά στο τεχνολογικό επίπεδο έχουμε το λεγόμενο (1) Network slicing, μιά τεχνολογία που επιτρέπει την επιλεκτική μεταχείριση πακέτων δεδομένων (αυτό θα γίνει κι αφορμή μεγάλων τσακωμών, γιατί επιτρέπει την «προικοδότηση» =>προτίμηση πακέτων =>για όσους πληρώνουν περισσότερο;;;), (2) το επεκτεταμένο φάσμα συχνοτήτων π.χ. μέχρι και 24 GHz (άλλο που αυτά ακόμα δεν τα έχουν ενεργοποιήσει) καθώς και (3) η (πολύ μεγαλύτερη απ΄ό,τι σήμερα) χρήση τεχνολογιών κατευθυντικότητας (beam­forming) και (4) ταυτόχρονης εκπομπής-λήψης στις ίδιες συχνότητες (MIMO).

    Υπάρχουν και εξελίξεις στον τρόπο που (5) πακετάρονται τα δεδομένα για την αποστολή τους στο δίκτυο και (6) στην χρήση καναλιών μεγαλύτερου εύρους απ΄ ότι σήμερα (π.χ. 160MHz αντί 20, 40 έστω και 80 MHz) με αποτέλεσμα να επιτυγχάνονται πολύ μεγαλύτερες ταχύτητες (bandwidth) και μικρότερες καθυστερήσεις (latency). Γι αυτό (νέες συχνότητες, εύρος καναλιών, κατευθυντικότητα κλπ.) ζητούν επιτακτικά την εγκατάσταση νέου τύπου κεραιών (παράλληλα με την χρήση των ήδη υπαρχόντων).

    Στο οικονομικό επίπεδο έχουμε έναν όγκο εργασιών (νέες εγκαταστάσεις, hardware, firmware κλπ.) της τάξης των 225 δις στην ΕΕ μέχρι το 2025. Τα 5G θα επιδράσουν στην οικονομία με τις μεγαλύτερες ταχύτητες και όγκο δεδομένων που μπορούν να μεταφέρουν, κι αυτό με μικρότερες καθυστερήσεις, σχεδόν σε πραγματικό χρόνο. Παραδείγματα εφαρμογής π.χ. σε τηλεργασία και χωρίς σταθερή βάση, δηλ. χωρίς σταθερή/καλωδιακή σύνδεση, υπηρεσίες ροής (streaming), κινητή τηλεϊατρική κλπ.

    Επίσης το (7) IoT (μαζική επικοινωνία «μηχανών» και αισθητήρων κλπ.) είναι είναι ένας πολύ ενδιαφέρων και προσοδοφόρος τομέας για την βιομηχανία και το δημόσιο (π.χ. εφαρμογές τύπου smart-city). Με 5G οι συσκευές (θα) χρειάζονται να καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια και επιπλέον θα μπορούν να είναι ταυτόχρονα συνδεδεμένοι περισσότεροι χρήστες, συσκευές κι αισθητήρες.

    Για το θέμα των επιπτώσεων στην υγεία, θα επανέλθω άλλη φορά, πάντως γενικά, κατ΄εμέ, δεν θα είναι ούτε μεγαλύτερες ούτε μικρότερες απ΄ό,τι σήμερα. Άλλο θέμα είναι ο πολλαπλασιασμός των συσκευών άλλο οι φυσικές ιδιότητες των ιστών (του ανθρώπου/ζώων/φυτών κλπ.).

    Δεν υπάρχουν άλλωστε νεότερες (τελευταίες του 2004/2005 της WHO, αν θυμάμαι καλά) επίσημες έρευνες σ΄αυτούς τους τομείς και συχνότητες (π.χ. 24 GHz), π.χ. για τις θερμικές (βλ. φούρνος μικροκυμάτων) και άλλες κυτταρολογικές/ιστολογικές επιδράσεις (βλ. ραδιοθεραπείες) στον οργανισμό.

  223. ΣΠ said

    Για το 5G έχουν γράψει τα ellinikahoaxes:

    Όχι, αυτά τα πουλιά ΔΕΝ πέθαναν από δοκιμή κεραίας 5G

    Όχι, το 5G ΔΕΝ έχει σχέση με τον κορωνοϊό

    Ατεκμηρίωτοι ισχυρισμοί σχετικά με επίδραση του 5G στα μόρια οξυγόνου που απορροφά ο οργανισμός

  224. Γιάννης Ιατρού said

    223: καλά, αυτά τα άρθρα/δημοσιεύσεις που ανασκευάζουν τα ελληνικά χόαξες είναι τελείως για τα μπάζα.
    Κι όχι μόνο επειδή τα περισσότερα είναι κάκιστες μεταφράσεις από ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις. Υπάρχουν σίγουρα πιο σοβαρά (ή σοβαροφανή) άρθρα που εναντιώνονται στα 5G και σε παρεμφερή θέματα.

  225. Γιάννης Ιατρού said

    224: Α και σύνδεσμος… εδώ: https://tinyurl.com/yc23dge4

  226. Γιάννης Ιατρού said

    225 Α Κ Υ Ρ Ο ήταν γι αλλού

  227. spiridione said

    https://left.gr/news/diki-topaloydi-exodiko-kata-toy-iefimerida-apo-tin-eisaggelea-aristoteleia-dogka
    Και μάθαμε ότι τη λένε Αριστοτέλεια και όχι Αριστοτελία, όπως η Πελώνη.

  228. […] Στο ερώτημα του τίτλου ίσως κάποιοι να απαντούσαν “Από πολύ παλιά”, “Από πάντοτε” ή “Από τότε που υπάρχουν Έλληνες”, αλλά επειδή κι άλλες φορές έχουμε διατυπώσει τέτοια ερωτήματα σε τίτλους άρθρων, οι τακτικοί φίλοι του ιστολογίου θα καταλάβουν πως εδώ δεν εννοούμε το πράγμα αλλά τη λέξη, όπως π.χ. και τότε που είχαμε ρωτήσει “από… — Weiterlesen sarantakos.wordpress.com/2020/05/13/antihellene/ […]

  229. […] Από πότε υπάρχουν ανθέλληνες; […]

Σχολιάστε