Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Μηνολόγιον Σεπτεμβρίου έτους 2020

Posted by sarant στο 1 Σεπτεμβρίου, 2020


Το Μηνολόγιο, που το δημοσιεύω εδώ στις αρχές κάθε μήνα (συνήθως, αλλά όχι πάντα, την πρώτη του μηνός), ήταν ιδέα του πατέρα μου, του αξέχαστου Δημήτρη Σαραντάκου, ο οποίος αρχικά το δημοσίευε στο περιοδικό Φιστίκι, που έβγαζε επί πολλά χρόνια στην Αίγινα. Στο εδώ ιστολόγιο, το Μηνολόγιο άρχισε να δημοσιεύεται τον Οκτώβρη του 2010 και βέβαια μέσα σε 12 μήνες έκλεισε τον κύκλο. Τότε, αποφάσισα να εξακολουθήσω να το δημοσιεύω στις αρχές κάθε μήνα, επειδή έχει γίνει το σταθερό σημείο αναφοράς για τα γεγονότα του μήνα, που ενημερώνεται συνεχώς με δικά σας σχόλια μέσα στη διάρκεια του μήνα, σχόλια που συνήθως αφορούν επισήμανση ημερομηνιών, αν και κυρίως είναι αγγελτήρια θανάτων.

Οπότε, συνεχίζω τις δημοσιεύσεις όσο θα υπάρχει ενδιαφέρον, προσθέτοντας πάντοτε δικές σας προτάσεις από πέρυσι. Πάντως, σε κάποιες περιπτώσεις η επέτειος έχει εσκεμμένα μετατεθεί κατά μία ημέρα (για παράδειγμα, η θανή του Φιλύρα ήταν στις 9.9.1942).

Κανονικά σήμερα ήταν να δημοσιευτεί η τελευταία συνέχεια από το διήγημα του πατέρα μου «Ο βενετσιάνικος καθρέφτης», αλλά λόγω πρωτομηνιάς θα μετατεθεί αύριο.

Τρ 1 Απελλού του ζωγράφου
Τε  2 †  Κωνσταντίνου  Κανάρη του πυρπολητού και γέννησις Ανδρέου Εμπειρίκου του υπερρεαλιστού. Και κοίμησις παπα-Στρατή, της Αγκαλιάς της Λέσβου.
Πε  3 Ιωάννου Μακρυγιάννη συγγραφέως και αγωνιστού
Πα 4 Πρώτη έκδοσις της «Παπίσσης Ιωάννας» υπό Εμμανουήλ Ροΐδου
Σα  5 Αρχιλόχου του Παρίου και θανή Νίκου Νικολαΐδη του σκηνοθέτη
Κυ  6 Τα Σεπτεμβριανά της Πόλης
Δε  7 Αρτέμιδος και Ενυαλίου
Τρ 8 † Ρώμου Φιλύρα του κατηραμένου ποιητού
Τε 9 Γενέσιον Μιχαήλ Θερβάντες
Πε 10 † Κώστα Κάππου του ασυμβίβαστου αγωνιστή
Πα 11 †  Ανατροπή και φόνος Σαλβατόρ Αλλιέντε
Σα 12 Γενέσιον Μαυρικίου Σεβαλιέ
Κυ 13 †  Δάντου Αλιγκέρι
Δε 14 Ίδρυσις της Φιλικής Εταιρείας και θανή Μ. Καραγάτση και Στέλιου Καζαντζίδη
Τρ 15 Ανακάλυψις της πενικιλίνης υπό Φλέμιγκ
Τε 16 † Κοίμησις Μαρίας Κάλλας, της αξεπέραστης ντίβας (1977)
Πε 17 †  Μάνου Λοΐζου του γλυκύτατου μελωδού
Πα 18 Έναρξις Μεγάλων Μυστηρίων εν Ελευσίνι. Και δολοφονία Παύλου Φύσσα από τους χρυσαβγίτες
Σα 19 † Κοίμησις Νικολάου Σκαλκώτα του μουσουργού (1949) και αυτοπυρπόλησις Κωνσταντίνου Γεωργάκη, φοιτητού εν Ιταλία (1970)
Κυ 20 Γενέσιον Ευριπίδου
Δε 21 Διεθνής Ημέρα Ειρήνης
Τρ 22 Γενέσιον Μιχαήλ Φαρανταίη
Τε 23 Της εν Σαλαμίνι ναυμαχίας και της νίκης εν Ιμέρα
Πε 24 †  Παρακέλσου
Πα 25 Γενέσιον Δημητρίου Σοστακόβιτς
Σα 26 Γενέσιον Αλβέρτου Μοράβια και θανή Λευκαδίου Χερν του ελληνοϊάπωνος
Κυ 27 Ίδρυσις του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου
Δε 28 †  Θανή Λουδοβίκου Παστέρ
Τρ 29 † Κοίμησις Αιμιλίου Ζολά
Τε 30 Καρόλου Δαρβίνου

Ο Σεπτέμβριος είναι ο ένατος μήνας του χρόνου, παρόλο που ετυμολογικά παραπέμπει στον (λατινικό) αριθμό εφτά. Βλέπετε, στο παλιό ρωμαϊκό ημερολόγιο, που είχε πρώτο μήνα του τον Μάρτιο, ήταν όντως ο έβδομος μήνας. Όταν μετά προστέθηκαν ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος στην αρχή, οι ονομασίες των άλλων μηνών δεν άλλαξαν κι έτσι οι μήνες από τον Σεπτέμβριο ως τον Δεκέμβριο βρίσκονται σε ετυμολογική αναντιστοιχία. Στα βυζαντινά χρόνια, το πολιτικό και το εκκλησιαστικό έτος άρχιζαν τον Σεπτέμβρη και επιβίωση αυτού έχουμε στο ημερολόγιο που τη σημερινή μέρα τη χαρακτηρίζει «αρχή ινδίκτου». Σε παλιότερα μεζεδάκια μας είχαμε δει κι ένα μαργαριτάρι σχετικό με την ινδικτιώνα.

Από τις λαϊκές ονομασίες που έχει ο Σεπτέμβρης, η γνωστότερη είναι Τρυγητής, διότι τότε γίνεται ο τρύγος, η συγκομιδή των σταφυλιών, μέγιστο γεγονός στον παλιό αγροτικό κόσμο. Σε κάποιες παροιμίες, η ονομασία Σεπτέμβρης-Στέμπρης κάνει λογοπαικτική παρήχηση με τον σέμπρο, τον κολίγα δηλαδή, π.χ. Σεπτέμβρη σεμπρη γύρευε και σύνεργα διανόμα δηλ. να ετοιμάζεις εργαλεία γιατί αρχίζει η νέα γεωργική περίοδος. Επίσης, Τον Σετέμπρη θέσε να’βρεις, δηλαδή σπείρε για να βρεις μετά καρπό. Λογικό είναι οι παροιμίες να περιστρέφονται γύρω από την αγροτική ζωή.

Σημειώνω και την ημερολογιακή παροιμία «Του Σετεμπριού και του Μαρτιού ίσα’ν’ τα μερονύχθια» -θα καταλάβατε ότι έχει καταγραφεί στην Κρήτη.

Επίσης, ο Σεπτέμβρης είναι ο πρώτος «μήνας με ρο» μετά την καλοκαιρινή ανάπαυλα -και η παροιμία λέει «τους μήνες που εχουν ρο, το κρασί χωρίς νερό». Eδώ στην Εσπερία, το λένε αυτό για τα θαλασσινά, στρείδια και μύδια ιδίως, ότι πρέπει να τα τρως μόνο τους μήνες που έχουν ρο. Προφανώς τον παλιό καιρό, όταν μεταφέρονταν στην ενδοχώρα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες πάθαιναν αλλοιώσεις.

Στην πόλη, ο Σεπτέμβρης είναι ο μήνας που ανοίγουν τα σχολεία και αρχίζει η νέα ακαδημαϊκή χρονιά, που επιστρέφει ο κόσμος από τις διακοπές, που αρχίζουν ξανά τα πρωταθλήματα στα διάφορα σπορ. Επίσης, ακόμα βλέπει κανείς το “ραντεβού τον Σεπτέμβρη” των παλιότερων χειμερινών κινηματογράφων, παρόλο που εδώ και καιρό οι πιο πολλοί συνεχίζουν ολοχρονίς τη λειτουργία τους. Με δυο λόγια, ο Σεπτέμβρης είναι ο μήνας ενός νέου ξεκινήματος. Φέτος, βέβαια, η πανδημία διατάραξε αρκετά τη ρουτίνα αυτή.

Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του έλεγαν παλιότερα για το άνοιγμα των σχολείων, κάτι που τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα γίνεται στις 11 του Σεπτέμβρη. Ακόμα, τα παλιότερα χρόνια ο Σεπτέμβρης ήταν ο μήνας των μετακομίσεων -επειδή οι άνθρωποι είχαν ελάχιστα έπιπλα και οικιακές συσκευές, δεν τους ήταν δύσκολο να μετακομίζουν και αρκετοί το έκαναν ακόμα και κάθε χρόνο, κάτι που φαντάζει αδιανόητο στις σημερινές συνθήκες.

Ο Σεπτέμβρης είναι μήνας που έχει δικό του ουσιαστικό: τα Σεπτεμβριανά είναι το πογκρόμ εναντίον των Ρωμιών της Πόλης το 1955. “Μαύρος Σεπτέμβρης”  ονομάστηκε η αιματηρή καταστολή των Παλαιστινίων στην Ιορδανία τον Σεπτέμβριο του 1970 και στη συνέχεια η μαχητική παλαιστινιακή οργάνωση που πραγματοποίησε τα επόμενα χρόνια μια σειρά από θεαματικά τρομοκρατικά χτυπήματα, μερικά απ’ αυτά σχετικά με τον ελληνικό χώρο -και με διασημότερο και σοβαρότερο την επίθεση στους Ισραηλινούς αθλητές στο Μόναχο κατά τη διάρκεια της Ολυμπιάδας του 1972.

Η 11η του Σεπτέμβρη, που σε μας ανοίγουν τα σχολεία, είναι φυσικά η ημερομηνία που έγινε παγκοσμίως διάσημη από το τρομοκρατικό χτύπημα στους Διδυμους Πύργους το 2001, γεγονός που άλλαξε τη ζωή μας από αρκετές απόψεις. Η ημερομηνία είναι πιο γνωστή στην αμερικάνικη μορφή της, 9/11. Στα καθ’ ημάς, διάσημη σεπτεμβριανή ημερομηνία είναι η 3η του Σεπτέμβρη, είτε από το 1843 με το πρώτο Σύνταγμα είτε από το 1974 όπου ο Ανδρέας Παπανδρέου, όχι συμπτωματικά, ίδρυσε το ΠΑΣΟΚ. Έχει δημιουργηθεί και η σπάνια λέξη ‘τριτοσεπτεμβριανός’.

Βέβαια, υπάρχουν και πάμπολλες παροιμίες, φράσεις, τραγούδια, διηγήματα, μυθιστορήματα, ταινίες με τον Σεπτέμβρη.

Θα βάλω μερικά για προσάναμμα και περιμένω από εσάς να συμπληρώσετε. Από τραγούδια, ας θυμηθούμε το “Κάθε Σεπτέμβρη” του Δεληβοριά, το απαραίτητο «Θα σε ξανάβρω στους μπαξέδες» (τρεις του Σεπτέμβρη να περνάς) του Ανδριόπουλου, καθώς και το «Φίλοι κι αδέρφια» απ’ το Μεγάλο μας τσίρκο, αλλά και το «Θυμήσου το Σεπτέμβρη» του Σπανού.

Από ποιήματα, θα θυμίσω ότι ο Καβάφης (αν και στα κρυμμένα του ποιήματα) απαθανάτισε τον Σεπτέμβρη του 1903. Βιβλία υπάρχουν πολλά με τον Σεπτέμβρη στον τίτλο τους, αλλά δεν ξεχωρίζω κανένα. Από ταινίες, θα αναφέρω τον Σεπτέμβριο του Γούντι Άλεν.

Καλό μήνα λοιπόν -και όπως προσφυώς είπε ένας φίλος πρόπερσι την ίδια μέρα, μην ευχηθείτε στο γραφείο «καλό φθινόπωρο» ή, πολύ χειρότερα, «καλόν χειμώνα» γιατί οι συνάδελφοί σας μπορεί να σας πετάξουν τον καφέ στο κεφάλι (τουλάχιστον). Το ιστολόγιο από παλιά προτείνει την ευχή «Καλό αποκαλόκαιρο«!

Αυτά τα λέμε κάθε χρόνο. Ο φετινός Σεπτέμβρης έρχεται σημαδεμένος με το στίγμα της κορόνας. Τώρα που γράφω τις γραμμές αυτές δεν είναι ακόμα γνωστό πότε θα ανοίξουν τα σχολεία ούτε πότε θα αρχίσει το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, ενώ η λειτουργία των σχολείων συνοδεύεται από αμφιβολίες -ενώ στο βάθος προβαλλουν οι αβεβαιότητες για το πώς και αν θα λειτουργήσουν από τη νέα σεζόν κινηματογράφοι, θέατρα, μπαρ, εστιατόρια, χώροι συναυλιών και όλος αυτός ο κόσμος που δέχτηκε ολομέτωπα το χτύπημα της πανδημίας.

Να κλείσουμε με ένα σεπτεμβριανό τραγούδι. Κατ’ εξαίρεση θα βάλω ένα ξένο, το September των Earth, Wind & Fire, και ο λόγος είναι ότι το είχε προτείνει, στο περσινό αντίστοιχο άρθρο, ο αξέχαστος φίλος μας ο Spiral Architect.

170 Σχόλια to “Μηνολόγιον Σεπτεμβρίου έτους 2020”

  1. Καλημέρα και καλή χρονιά
    (Αφού δεν θέλει ο Νικοκύρης εποχική ευχή κι επειδή τα αποκαλόκαιρα και τα τοιαύτα δεν τα έχω, τ’ αφήνω για άλλη φορά)

  2. Παναγιώτης K. said

    «Τα Σεπτεμβριανά της Πόλης»

    Πόλη, Αλεξάνδρεια, Σμύρνη, Οδησσός.
    Τίποτα πια δεν απέμεινε από αυτό που λέμε ακμή του Ελληνισμού σε αυτές τις πόλεις.
    Οι εθνικισμοί αποδεικνύονται ισχυρότεροι από οτιδήποτε άλλο. Για να δούμε! Για πόσο καιρό ακόμη. 😦

    Καλημέρα και καλό μήνα.

  3. Πάνος με πεζά said

    Καλημέρα και καλό μήνα σε όλους !

  4. Παναγιώτης Κ. said

    14. Θανή Στέλιου Καζαντζίδη…

    Τι αφήγηση!

  5. Κώστας said

    Το «September» ήταν ό,τι πρέπει για την περίσταση! Καλό μήνα και καλή αρχή σε όλους τους εκπαιδευτικούς!

  6. atheofobos said

    Φαίνεται ότι ο Αλιέντε δεν δολοφονήθηκε αλλά αυτοκτόνησε.
    Αντιγράφω από την Wiki:
    Οι πραξικοπηματίες ανακοινώνουν ότι ο Αλιέντε αυτοκτόνησε. Η επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι το όπλο που χρησιμοποίησε ήταν ένα αυτόματο τυφέκιο (ΑΚ-47). Εντούτοις πολλοί πολίτες στάθηκαν δύσπιστοι και έκαναν λόγο για δολοφονική ενέργεια από κυβερνητικούς.
    Το 2011 με δικαστική απόφαση αποφασίστηκε το άνοιγμα της υποθέσεως και η περαιτέρω διερεύνηση της σορού από διεθνή ομάδα ειδικών. Το αποτέλεσμα της αυτοψίας δημοσιεύτηκε στα μέσα Ιουλίου του 2011. Η ομάδα των ειδικών οδηγήθηκε στο συμπέρασμα ότι ο πρώην Πρόεδρος αυτοπυροβολήθηκε με αυτόματο τυφέκιο ΑΚ-47. Τον Δεκέμβριο του 2011 ο αρμόδιος για την έρευνα δικαστής επιβεβαίωσε τα ευρήματα των εμπειρογνωμόνων και έκρινε τον θάνατο του Αλιέντε ως αυτοκτονία. Στις 11 Σεπτεμβρίου 2012, την 39η επέτειο του θανάτου του Αλιέντε, εφετείο της Χιλής επικύρωσε ομόφωνα την απόφαση του δικαστηρίου, κλείνοντας και επίσημα την υπόθεση.
    Σύμφωνα με την Ιζαμπέλ Αλιέντε – ανιψιά του Σαλβαδόρ Αλιέντε – η οικογένεια Αλιέντε έχει καιρό τώρα αποδεχθεί ότι ο πρώην Πρόεδρος αυτοπυροβολήθηκε, δήλωσε στο BBC ότι: “Το πόρισμα συμβαδίζει με ότι πιστεύαμε ήδη. Όταν ήρθε αντιμέτωπος με ακραίες καταστάσεις, έλαβε την απόφαση να αφαιρέσει τη ζωή του, αντί της ταπείνωσης»

  7. dryhammer said

    6. Καλημέρα, καλό μήνα και συγνώμη για την κρυάδα που ακολουθεί.

    Στο θολωμένο μου μυαλό, μου θύμισε την απάντηση του φαλακρού στον γκριζομάλλη, (όταν του είπε ότι γκρίζα ξεγκρίζα εκείνος τουλάχιστο έχει μαλλιά) πως τα δικά του προτίμησαν το θάνατο από την ταπείνωση.

  8. ΚΩΣΤΑΣ said

    Καθένας με τον πόνο του. Σήμερα περίμενα το τέλος του διηγήματος «Ο βενετσιάνικος καθρέφτης». Ας είναι… υπομονή. Καλό μήνα!

  9. Κύριλλος Μεθόδιος said

    Νομίζω είναι πρέπον σήμερα να μη μιλήσει κανείς για πράγματα στα οποία δεν είναι ειδικός.

  10. Γιάννης Ιατρού said

    Καλημέρα και καλό μήνα,

    από τις 30/9 λείπει κάποιο κοσμοϊστορικό 🙂 γεγονός, δεν λέω τώρα, θα δείτε…

    Κατά τ’ άλλα εύχομαι κι εγώ να εξελιχθεί κατά το δυνατόν ήπια η επιδημία. Δεν είναι μόνο τα σχολεία κλπ. που προβληματίζουν, είναι κι η κατάσταση με τους γείτονες, είναι κι η οικονομία που έτσι κι έτσι έχει πατώσει, κι άσχετα από τον ιό, από το IV.Q.19 φάνηκε η καλή η μέρα…
    Ε, μετά είναι να μην θυμάσαι κι εκείνον τον Peppino di Capri😟

  11. dryhammer said

    Ο Μεθοδικός Κύριος αναφέρεται σίγουρα στα σχόλια των προηγουμένων ετών που έκανε ως επαγγελματίας κλασικίστρια κλπ κλπ στον Αρχίλοχο… [να μην κάψουμε τον «κυνηγό» από τώρα]

  12. sarant said

    Καλημέρα, καλό μήνα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    8 Ε, αύριο!

    10 Σασπενς!

  13. Κουνελόγατος said

    «ο αξέχαστος φίλος μας ο Spiral Architect».
    ΓΜΤ, σαν ψέμα ακούγεται…
    Καλημέρα.

  14. loukretia50 said

    Καλό μήνα!

    Απουσιολόγε, όχι 30! μπρίκια κολλάτε οι παλιοί?

  15. leonicos said

    6 Αθεόφοβε

    Είναι οδυνηρό. Με απόλυτους όρους, καταλαβαίνει ΤΙ εννοώ, δεν θα έπρεπε να το κάνει. Αλλά όφειλε, αντί να φυλακιστεί και να διασυρθεί.

    Μεγάλο δίλημμα

  16. leonicos said

    Θέρος, τρύγος πόλεμος

    οι τρεις καταστάσεις από τις οποίες δεν μπορεί κανείς να εξαιρεθεί

    ακόμακαι αν αυτό συνεπάγεται να φυλακιστεί για τις πεποιθήσεις του.

    οι παροιμίες δεν ξέρουν από εξαιρέσεις

  17. Κιγκέρι said

    Ραντεβού κάθε Σεπτέμβρη η χαριτωμένη κομεντί του 1961 με τον Ροκ Χάτσον και τη Τζίνα Λολομπρίτζιτα.

  18. Κιγκέρι said

    6:

    Σ´ αυτές τις περιπτώσεις ταιριάζει η ερώτηση «αυτοκτόνησε ή τον αυτοκτονήσανε;»..

    Για κάποιον περίεργο λόγο, στο πνεύμα του μηνολογίου, τον περίμενα Σωτήριο τον Αλιέντε!

  19. Χαρούλα said

    Καλό μήνα!

  20. Georgios Bartzoudis said

    (α) Πε 3, «Ιωάννου Μακρυγιάννη συγγραφέως και αγωνιστού»

    # Και μνήμη ΠΑΣΟΚ όπερ όλοι μαζί εφάγασι

    (β) Πα 18, «δολοφονία Παύλου Φύσσα από τους χρυσαβγίτες»

    # Και μην ακούσω κουβέντα για τους δυο χρυσαβγίτες που δολοφόνησαν μετ’ ού πολύ τα άλτερ έγκο αυτών. Δεν ξέρω ποιοι είναι οι δολοφόνοι και ούτε θέλω να μάθω διότι …υπερασπίζομαι τη δημοκρατία!

    (γ) «μην ευχηθείτε …’ καλό φθινόπωρο’ ή, …’ καλόν χειμώνα΄ γιατί … μπορεί να σας πετάξουν τον καφέ στο κεφάλι…Το ιστολόγιο από παλιά προτείνει την ευχή ‘Καλό αποκαλόκαιρο’»!

    # Για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο, ευχηθείτε Μακεδονιστί «καλό κατακάτσ(ι)μου»

  21. nikiplos said

    Εμένα ο Σεπτέμβρης για προσωπικούς λόγους, τότε που αρκετές οικογένειες μετακόμιζαν σε «εξοχικά» και χωριά τα καλοκαίρια, μου θυμίζει έντονα αυτό:

    και η φράση:
    To meet in September
    And seal it with a kiss

  22. Μυλοπέτρος said

    Μελαγκχολία (sic) του Σεπτέμπρη. Το ξέχασες,

  23. Γιάννης Ιατρού said

    14: Άλλο λες εσύ, άλλο εγώ. Αλλιώς δεν θα έβαζα φατσούλα…
    Αλλά εσύ αμέσως, σχόλια για μπρίκια …. 😂😂😂

  24. Γς said

    Σα 5 Αρχιλόχου του Παρίου

    Και είναι κι η Κοινότητα Αρχιλόγου Πάρου

    κι ο Γς_τζιούνιορ που χαίρεται εκεί τη θάλασσα, την Ελλάδα και βελτιώνει τη γλώσσα μπαμπά του.

    Α, και σήμερα το απόγευμα έχει Τρωάδες στον Αρχίλοχο της Πάρου.
    Προφταίνετε

  25. Alexis said

    …σχόλια που συνήθως αφορούν επισήμανση ημερομηνιών, αν και κυρίως είναι αγγελτήρια θανάτων.
    Κυρίως, αλλά όχι μόνο. Έχουν προταθεί κατά καιρούς διάφορα γεγονότα, κυρίως των τελευταίων χρόνων, που έχουν σημαδέψει τη ζωή μας, όπως π.χ. τα νεότερα «Ιουλιανά» του 2015, δημοψήφισμα κλπ.

  26. gak said

    Είναι άραγε σχετικό τι ότι η σχολική χρονιά αρχίζει συγχρόνως με την εκκλησιαστική;

  27. Γς said

    24:

    Κοινότητα Αρχιλόxου Πάρου

  28. dryhammer said

    Να μην κοπυπαστώνω τα ίδια τα περσινά (Δεν θα το γράψω 50 φορές – Δεν μου χρειάζεται ακόμα)

  29. loukretia50 said

    23. ‘Aγαρμπο βγήκε το hint, ελπίζω μ’αυτό να επανορθώσω
    Il Gattopardo / Dmitri Shostakovich The Second Waltz

  30. Κιγκέρι said

    29:

    Ντρέπομαι που το λέω, αλλά μέχρι πριν από αδικαιολόγητα λίγο καιρό νόμιζα ότι αυτή η μουσική είναι της Καραΐνδρου! 😔

  31. nikiplos said

    26@ 1 Σεπτεμβρίου, αρχίζει:
    Το σχολικό έτος
    Το εκκλησιαστικό έτος
    Το δικαστικό έτος
    Το Πολιτικό έτος

    (Παλαιότερα στη χώρα μας άρχιζε και το ποδοσφαιρικό και αθλητικό έτος)

  32. Theo said

    Καλημέρα!
    Αίσιον και ευτυχές το 7529, κατά την πάτριον χρονολόγησιν 🙂

  33. Γς said

    30:

    >νόμιζα ότι αυτή η μουσική είναι της Καραΐνδρου! 😔

    Μία αιωνιότητα και μία μέρα

    https://caktos.blogspot.com/2016/06/blog-post_17.html

  34. Alexis said

    #32: Ώπα!

  35. Alexis said

    Σόρρυ Theo, βιάστηκα.
    Νόμιζα ότι αναφέρεσαι στην χρονολόγηση της «πατρώας θρησκείας». Αλλά προφανώς αναφέρεσαι στην βιβλική 🙂

  36. Γς said

    35:

    >Της πατρώας

    και θυμήθηκα το αισχρό: «Πατρίς μητρίς και κλειτορίς»

  37. Γς said

    30, 33:

    Ε, και μια που το ζαλίσαμε

  38. loukretia50 said

    Κιγκέρι, δεν είναι παράξενο! τα νιάτα δεν κρύβονται!
    (άλλες παραστάσεις!)

    23. Από την άλλη… ως πουροκόγατα κινδυνεύω από βαρύ Στελλάρα!
    Κανόνισε να μη βρεθώ στο κλαμπ!
    Tom Waits – https://youtu.be/XxCZC5dF8D8 Dead And Lovely

  39. sarant said

    Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

  40. ΓΤ said

    @35
    Βιβλικά, στο 5780
    Ο Τεό αναφέρεται στο βυζαντινό «από κτίσεως κόσμου» 🙂

  41. Γς said

    40
    >«από κτίσεως κόσμου»

    13,8 δισεκατομμύρια χρόνια

  42. Να δηλώσω πως στις 21 του μήνα που είναι (φέρανε) την παγκόσμια μέρα της Ειρήνης γιορτάζει κι η κόρη μου, μιας και τ’ όνομά της είναι γι’ αυτήν την Ειρήνη κι όχι για κάποια απ’ τις προγιαγιάδες της ή τις συνονόματες αγίες. ΘΑ μου πείτε και τι έγινε. Δίκιο έχετε αλλά ήθελα να το πω κι εγώ.

  43. Theo said

    @34, 40:
    Φυσικά αναφέρομαι στη βυζαντινή χρονολόγηση. Αυτή τη βρίσκουμε στα ελληνικά χειρόγραφα μέχρι τον 17ο αιώνα.

    Βιβλικά, μάλλον κοντά στο 6020. After the Masoretic Text was published, however, dating creation around 4000 BC became common, and was received with wide support. Proposed calculations of the date of creation using the Masoretic from the 10th century to the 18th century include: Marianus Scotus (4192 BC), Henry Fynes Clinton (4138 BC), Maimonides (4058 BC), Henri Spondanus (4051 BC), Benedict Pereira (4021 BC), Louis Cappel (4005 BC), James Ussher (4004 BC), Augustin Calmet (4002 BC), Isaac Newton (4000 BC), Petavius (3984 BC), Theodore Bibliander (3980 BC), Johannes Kepler (April 27, 3977 BC) [based on his book Mysterium Cosmographicum], Heinrich Bünting (3967 BC), Christen Sørensen Longomontanus (3966 BC), Melanchthon (3964 BC), Martin Luther (3961 BC), Cornelius Cornelii a Lapide (3961 BC), John Lightfoot (3960 BC), Joseph Justus Scaliger (3949 BC), Christoph Helvig (3947 BC), Gerardus Mercator (3928 BC), Matthieu Brouard (3927 BC), Benito Arias Montano (3849 BC), Andreas Helwig (3836 BC), David Gans (3761 BC), Gershom ben Judah (3754 BC) and Yom-Tov Lipmann Heller (3616 BC) γράφει η Βίκι.
    To 5780 πού το βρήκες;

  44. ΣΠ said

    42
    Και στις 14 είναι της Υψώσεωςτου Τιμίου Σταυρού και ο Νικοκύρης έχει υποσχεθεί άρθρο.

  45. Divolos said

  46. Divolos said

  47. Κιγκέρι said

    Κι αυτό το τραγούδι έχει τίτλο Ραντεβού κάθε Σεπτέμβρη, παρόλο που δεν τον αναφέρει στους στίχους:

  48. 29 Μπα, δεν θυμόμουν ότι το βαλς του Σοστακόβιτς παίζει και στον Γατόπαρδο!
    καλό μήνα!

  49. Πάνος με πεζά said

    Ας βάλουμε και δύο τραγούδια. Το πρώτο, τιμής ένεκεν, δεύτερη εκτέλεση μεν αλλά με τον πρόσφατα εκλιπόντα.

    Και το δεύτερο, ένας νεο-Κόκοτας που δεν είχα ακούσει, σε όμορφο τραγούδι του Μιχάλη Τερζή !

  50. Γιάννης Κουβάτσος said

    1 Σεπτεμβρίου 2020: Βαρέθηκα να μετράω ψόφιες κατσαρίδες και και να πατάω σε σκουπίδια σήμερα στο σχολείο. Ήταν έτσι μπάχαλο η κατάσταση σε όλα τα σχολεία, συνάδελφοι; Χορτάσατε κι εσείς κανονικότητα;

  51. spiridione said

    Μηνὶ Σεπτεμβρίω α´ ἰνδικτιῶνος ιδ´ ἔτους ͵ζφκθ´
    Καλό μήνα.

  52. 50 Σ’ αυτό που πήγα σήμερα όχι, ήταν μαζεμένο (απ’ όσο είδα γιατί μέχρι το γραφείο πήγα, και την τουαλέτα βεβαίως). Αλλά στο άλλο που ήμουνα την Παρασκευή (εμείς της δευτεροβάθμιας έχουμε ν’ αερίσουμε το σχολείο και μια μέρα τη βδομάδα όλο το καλοκαίρι) κι οι σκάλες ήταν θεοβρώμικες αλλά και στην τουαλέτα είδα ξεχασμένο ένα κομμάτι τυρόπιτα, μάλλον από κάποια γιορτή αποφοίτησης που έγινε…

    Μάλλον έχει να κάνει με τον δήμο ή με το αν το σχολείο έχει μόνιμο/μόνιμη καθαριστή/καθαρίστρια 🙂

  53. sarant said

    44 Και πέφτει και Δευτέρα, να το σημειώσω

    49 Καλός ο νεοΚόκοτας!

  54. Χαρούλα said

    Καλή σας αρχή Δάσκαλοι! Κουράγιο! Δύναμη!
    Η αγάπη κι η υπομονή βοηθός σας!💫🤩🧴😷📚📝💟

    Α. Εμπειρίκος
    «… Καιροί καλοί σαν μήλα του Σεπτέμβρη
    Στους εραστάς πηγαίνουνε τα φρούτα
    Των κήπων και των ασπασμών
    Της ανδρικής και γυναικείας συσχετίσεως
    Πάσης μορφής του έρωτος…»
    απόσπασμα από το ποίημα “Επαλήθευσις”

    Γιάννης Ρίτσος
    Τα ρόδινα και τα μαβιά, μαλαματένια μου–
    ρώγα τη ρώγα σφίγγει το σταφύλι,
    φιλί φιλί ανεβαίνει ο έρωτας.
    Δυο τσαμπιά κάθονται στη φούχτα μου,
    δυο πέρδικες, τριανταφυλλένια μου.
    Κι ύστερα, με τον Τρυγητή, λαγούτα και ντουφέκια –
    Πίνει ο πατέρας το κρασί, και το μωρό το γάλα.
    Παιχνίδια τ΄ ουρανού και του νερού, XVII, 1960

  55. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Καλό μήνα σε όλους!

    Ένας μικρός Σεπτέμβρης βάζει τα κλάμματα
    που στο σχολειό τον πάνε να μάθει γράμματα
    θέλει να παίξει ακόμα με τ’άστρα τ’ ουρανού
    πριν έρθουν πρωτοβρόχια και συννεφιές στο νου
    πρωτάκι, σχολιαρούδι, του κλέβουν το τραγούδι,
    του κλέβουν το τραγούδι…

    Ένας γλυκός Σεπτέμβρης στάζει το μέλι του
    σωστό παληκαράκι τρυγάει τ’ αμπέλι του
    στα Σπάτα λινοβάτης, στο Κορωπί γαμπρός
    να τρέμουν τα κορίτσια στα βλέφαρά του μπρος
    φυσάει ο απηλιώτης, ο ζέφυρος της νιότης
    φυσάει ο απηλιώτης…

    Ένας παλιός Σεπτέμβρης φίλος αχώριστος
    καθώς περνούν τα χρόνια γίνεται αγνώριστος
    το κόκκινο ραγίζει στα μήλα της Ροδιάς
    κίτρινα πέφτουν φύλλα στον κήπο της καρδιάς
    Η νύχτα μεγαλώνει, δίχτυα στο φως απλώνει,
    η νύχτα μεγαλώνει…
    Ηλίας Κατσούλης
    https://www.youtube.com/watch?v=_fGelUP451IΈνας μικρός γλυκός παλιός Σεπτέμβρης

    24τέλος, εκτός χρόνου 🙂
    49 >>νεοΚόκοτας, νόμιζα ο υιός Κ.

  56. Γς said

    Σεπτέμβρης Φθινόπωρο

    και Οτομν λιβς

  57. kpitsonis said

    29 . Λουκρητία , τη μουσική στο Il Gattopardo ( στην Ελλάδα παίχτηκε ως η Λεοπάρδαλη της Σικελίας ) του Visconti έγραψε ο Nino Rota . To 2o βαλς από τη 2η Σουίτα τζαζ του Σοστακόβιτς ακουγόταν στο Eyes wide shut ( τελευταία ταινία του Kubrick ). Στο βίντεο που ανάρτησες έχει γίνει ντουμπλάζ στον ήχο .

  58. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    Καλό μήνα.
    Μνήμη Σαλβαδόρ Αλλιέντε στο άσμα.

  59. Theo said

    Οι Πληγές του φθινοπώρου, μια τούρκικη ταινία για τα Σεπτεμβριανά της Πόλης και τον έρωτα ενός Τούρκου μεγαλοαστού για μια Ρωμιά πόρνη.

    Σεπτέμβρης, μια ταινία του Γούντι Άλλεν

    Βρέχει στο Σαντιάγο, μια γαλλική ταινία για τον θάνατο του Αλιέντε στις 11.9.1973

    και Δίδυμοι Πύργοι, μια ταινία για τα γεγονότα της 9/11 στη Ν. Υόρκη.

  60. Theo said

    Συγγνώμη, εδώ το Βρέχει στο Σαντιάγο.

  61. Γιάννης Κουβάτσος said

    Ο Πάμπλο Νερούντα, που στήριξε τον Αλιέντε, όταν ο Πινοσέτ κατέλαβε την εξουσία έγραψε το ποίημα Σατράπες:

    Νίξον, Φρέϋ και Πινοτσέτ
    ως τώρα, ως τούτο τον πικρό
    μήνα Σεπτέμβρη του 1973,
    με τον Μπορνταμπέρι, τον Γκαρατσάτσου και τον Μπαντζέρ,
    ύαινες αχόρταγες, τρωκτικά,
    σιγοτρώνε τα λάβαρα,
    τα καταχτημένα με τόσο αίμα, με τόση φωτιά,
    στα τσιφλίκια ποδοπατημένα,
    διαβολικοί διαγουμιστές,
    σατράπες, μύριες φορές πουλημένοι,
    ξεπουλητάδες βαλτοί
    από τους λύκους της Νέας Υόρκης…

    πεινασμένες για δολλάρια μηχανές,
    σημαδεμένοι από τα θύματα
    των λαών που θυσιάσατε,
    εκπορνευμένοι μικροπωλητές
    ψωμιού και αέρα αμερικάνικου,
    εγκληματικοί βούρκοι, συμμορίες
    από μαστρωπούς μπόσηδες
    δίχως άλλο νόμο απ’τα βασανιστήρια
    και την πείνα που μαστιγώνει τους λαούς…

  62. ΓΤ said

    «το εβραϊκό ημερολόγιο» ήθελα να πω

  63. nikiplos said

    50@ Ως φαίνεται, ήταν γενικό το φαινόμενο.

  64. ΓΤ said

    @61

    Τίνος η μετάφραση;

  65. aerosol said

    Καλό μήνα και καλή μας σαιζόν!

    Μι σημείωση για το 911. Γράφεται έτσι, ως τριψήφιος, και προφέρεται nine one one, ο αριθμός άμεσης δράσης στις ΗΠΑ. Η αποφράς ημέρα γράφεται συνήθως 9/11 και προφέρεται ως δυο νούμερα: nine eleven.

  66. Theo said

    @62:
    Α, ναι!
    Βλέπω στη Wiki πως έχουμε 220 χρόνια για την εποχή του Μεσσία 🙂

  67. Γιάννης Κουβάτσος said

    64: Δεν βλέπω κάπου το όνομα του μεταφραστή:
    https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://netakias.com/2016/09/11/11-%25CF%2583%25CE%25B5%25CF%2580%25CF%2584%25CE%25B5%25CE%25BC%25CE%25B2%25CF%2581%25CE%25AF%25CE%25BF%25CF%2585-1973-%25CE%25B4%25CE%25BF%25CE%25BB%25CE%25BF%25CF%2586%25CE%25BF%25CE%25BD%25CE%25BF%25CF%258D%25CE%25BD-%25CF%2584%25CE%25BF%25CE%25BD-%25CE%25B1%25CE%25BB%25CE%25AF%25CE%25B5%25CE%25BD%25CF%2584%25CE%25B5/amp/&ved=2ahUKEwiT7pvEkMjrAhXSnFwKHZCUAY0QFjABegQIBBAB&usg=AOvVaw2CEnVYhhbkM1ZH5IRLAZJz&ampcf=1&cshid=1598969322274

  68. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    29/57
    Ο Νίνο Ρότα, που έγραψε τη μουσική για την ταινία, χρησιμοποιεί σ΄αυτές τις σκηνές του χορού ένα ανέκδοτο (βρέθηκε σε κάποιο μπαούλο) βαλς του Βέρντι.
    Το βαλς του Σοστακόβιτς έπεται κατά πολύ χρονικά από το θέμα της ταινίας-επανάσταση των Γαριβαλδινών-αν υποτεθεί ότι θα ακολουθούσαν οι δημιουργοί τέτοιου είδους πιστότητα.
    Σταματώ γιατί μου έρχονται κατεβατά για την αγαπημένη ταινία. Για τα γυρίσματα, αφηγήσεις παραμυθιού-πέρα από την τεράστια καλλιτεχνική αξία της ταινίας

  69. kpitsonis said

    68 . Συμφωνώ απολύτως !

  70. kpitsonis said

    68 συνέχεια . Σύμφωνα με το IMDB ,Valzer Brillante
    (or «Valzer Verdi»)
    Composed by Giuseppe Verdi (previously unpublished)
    Arranged by Nino Rota

  71. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    68>>μου έρχονται κατεβατά για την αγαπημένη ταινία
    Δε μπορώ ν΄αντισταθώ 🙂
    Παραμυθένια παραλειπόμενα, εκτός από τα καθαυτού αριστουργηματικά καλλιτεχνικά χαρακτηριστικά.
    Ένα μικρό δείγμα για τη Λου, ίσως και το ξέρει, για τις σκηνές του απαιτητικού/τελειομανούς σκηνοθέτη, που ήθελε τέλεια «επιστροφή στο παρελθόν», έφταναν αεροπλανικώς κάθε μέρα στο Παλέρμο, στο παλάτσο που έκαναν τα γυρίσματα του Γατόπαρδου, εκατοντάδες φρέσκα λουλούδια, χιλιάδες κεριά άναβαν ανανεούμενα, δεκάδες πλύστρες ήταν στο απίκο να λευκαίνουν τα γάντια πρωταγωνιστών και των κομπάρσων, πολλά πολλά τζάκια έκαιγαν καλοκαιριάτικα στην πόλη.

    70👍
    Και μια σύμπτωση χαμένων βαλς: και του Σοστακόβιτς η «Σουΐτα για ορχήστρα τζαζ αρ. 2», όπου περιλαμβανόταν το Βαλς αρ.2 (1938), θεωρούνταν χαμένη. Μόλις το 1999 βρέθηκε μια μεταγραφή για πιάνο και αποκαταστάθηκε η ενορχήστρωσή της.

  72. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    70 και για σας ένα παραλειπόμενο (είμαι γνωστή κουτσομπόλα 🙂 )
    ο κορσές της Καλούντιας Καρντινάλε στο μεγάλο χορό της δεξίωσης, ήταν τόσο στενός που της πλήγωσε την μέση.

  73. sarant said

    65 Καλά λες!

  74. Γς said

    73:

    κι άλλο το σέβεν-ιλέβεν, 7-11

  75. gpoint said

    Κάτι που τα σχολεία θ΄ανοίξουν (αν) 14 Σεπτέμβρη, κάτι οι παρενέργειες του κόβιντο 19, ο Σεπτέμβρης μπήκε και οι παραλίες δεν αδειάσανε όπως άλλες χρονιές κι άντε να ξεχωρήσεις την Ηρα από την Σταρελλάς…

  76. kpitsonis said

    72 . Ευχαριστώ ! Δεν ήξερα ότι ήταν χαμένη η σουίτα του Σοστακόβιτς .

  77. ΓΤ said

    Δεν είναι ωραίο στις διαφάνειες που χρησιμοποίησε το Υπουργείο Παιδείας για να ανακοινώσει τα κοβιδόμετρα κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς να μην απουσιάζει ο τόνος από τη λέξη «Μαΐου» πακέτο με τα διαλυτικά (13η διαφάνεια @ https://www.protothema.gr/greece/article/1039964/anoigma-sholeion-deite-live-tis-anakoinoseis/) αλλά αυτό να συμβαίνει στο σημερινό μηνολόγιο (Πα 4).

  78. ΓΤ said

    76@
    Πάντως, σουίτες χάνονται ακόμη και αν συνδεθούν με το #74.

  79. kpitsonis said

    71 . Δηλαδή ο Kubrick στο τσακ την άρπαξε ! Του 1999 είναι και η ταινία του Eyes wide shut !

  80. antonislaw said

    Γλυκόπικρος (κλισέ η λέξη) ο Σεπτέμβρης… Αλλά μουσικά ίσως ο πιο ευνοημένος μήνας.
    Γράφει ο Πέτρος Δραγουμάνος στο Μουσικόγραμμα του pireasnow «Τελικά βρήκα 52. Τα 4 με το September στον τίτλο τους, τα 43 με τον Σεπτέμβρη και 5 με τον Σεπτέμβριο. Ακόμη υπάρχουν και 150 τραγούδια περίπου που έχουν τον Σεπτέμβριο στους στίχους αλλά όχι στον τίτλο τους» και παραθέτει διεξοδικό κατάλογο. Εγώ να σας αφιερώσω εξαιρετικά το τραγούδι » τον Σεπτέμβρη»του Κώστα Τουρνά του 1979,γιατί είναι της ατμόσφαιράς του, γιατί μου αρέσει πολύ και γιατί στις 23 Σεπτέμβρη έχει γενέθλια, γεννηθείς το 1949 στην Τρίπολη.

    https://pireasnow.gr/ta-tragoydia-toy-septemvri-apo-to-moysikogramma/

  81. sarant said

    77 Οκ!

    80 Μωρέ μπράβο τραγούδια!

  82. dryhammer said

    80. !!!

  83. … Ο φετινός Σεπτέμβρης έρχεται σημαδεμένος με το στίγμα της κορόνας. …

    Ας είναι ασηπτικός ο σεπτός Σεπτέμβριος

  84. Γς said

    >Τρ 29 † Κοίμησις Αιμιλίου Ζολά

    Τι κακό είναι αυτό με μένα

    Και δρόμο, ντάξει δρομάκι, έχουμε στο Παρίσι

    Και στους Μιζεράμπλ ο Βίκτωρ Ουγκώ αναφέρει κάμποσες φορές το επώνυμό μας.

    Είχα και την κόρη, μου που έψαχνε τη Νανά του Ζολά. Της κατέβασα ένα άλλο βιβλίο του

  85. Νέο Kid said

    84. Χώρια που εμπνεύστηκε τον Κουασιμόδο απ τη θωριά σου…

  86. Γς said

    85:

    Ναι. Την Εσμεράλδα δεν ξέρω

  87. Γς said

    86:

    Για το κατσικάκι της πάντως ξέρουμε

  88. Καλό μήνα!
    50, 52 κλπ
    Καλή σχολική χρονιά εκπαιδευτικοί του ιστολογίου. Είναι ο πρώτος μου Σεπτέμβρης που δεν βρίσκομαι στο σχολείο, μια και αφυπηρέτησα. Περίεργη αίσθηση, μετά από μια ζωή στις τάξεις, από διάφορες θέσεις. Θα είναι δύσκολη η φετινή σχολική χρονιά, κουράγιο να έχετε και υπομονή.

  89. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    Τρ 8 † Ρώμου Φιλύρα του κατηραμένου ποιητού

    Υπέροχος ποιητης!

    Η Σελήνη ~ Ρώμος Φιλύρας (1935)

    Ως πότε θα γυρνάς στ’ ουρανού τα πλάτη, αργυρή,
    πασίφαη, πλησίφαη, γεμάτη, μισή, σα δρεπάνι,
    σα μαγεία φωτεινή, δέσμη φώτων, σφυρί
    που αργάζει, χρυσή, μια φεγγόρροη στεφάνη;

    Προαιώνια, πρόκοσμη, προκατακλυσμιαία,
    νύμφη ωραία, τροπικών μαγεμένη φροντίδα,
    κεκαυμένων ζωνών αφοσίωση ακμαία,
    φλογερών, μαύρων πλασμάτων αχτίδα.

    Βεδουίνων, Αφρικάνων θρησκεία
    και λατρεία υψωμένων καρδιών και τραχήλων,
    στο ανέσπερο φέγγος που πλέει σα σχεδία
    στα ωκεάνεια πλάτη και στα μήκη των θρύλων.

    Έκπαγλη, θεία, γλυκιά και καλή, φωτισμένη
    σα μετέωρο θέλγητρο, σα μέγα μπαλόνι,
    φάρε, κόσμημα και τιάρα γλυμμένη
    σ’ ένα πρότυπο λίθων, ερώτων ακόνι.

    Οπτασία, φευγαλέα ομορφιά, Οφηλία,
    γοητεία των άστρων, Σαλώμη, κραιπάλη,
    των ηρώων μυθική ερωμένη, ομιλία,
    Ήρα, Λήδα, Σεμέλη, Κλεοπάτρα, Ομφάλη.

  90. Γς said

    84, 85:

    Και κατα σύμπτωση το TV MOMDE παρουσιάζει τώρα την Lucrèce Borgia του Ουγκώ

    Κι η Λου δεν φάνηκε ακόμα…

  91. sarant said

    88 Καλοφάγωτη!

    89 Είδες;

  92. Γς said

    >Τρ 8 † Ρώμου Φιλύρα του κατηραμένου ποιητού

    86:
    >Εσμεράλδα

    αλλά κι η Μαφάλντα η γνωστή

    Κι η Μαφάλντα του του κατηραμένου ποιητού

    Μαφάλντα

    Στη σκάλα εφάνης του μαρμάρινου μεγάρου
    με το χρυσόυφο φόρεμα σαν πριγκηπέσσα
    παραμυθιών, με το πουρπούλισμα ενός γλάρου
    που στου πελάου την απλωσιά πετάει μέσα.

    Σαν πλασμένη από μάρμαρο της Πάρου
    φίνα κορμοστασιά, τρέμει η ανέσα
    στο κοραλένιο χείλι, του λαβάρου
    κύματα η φορεσιά σου -έγια λέσα.

    Και στο χορό πετάς το σώμα ως τόπι·
    τρεμουλάει το στήθος και σπαράζει
    στης ορχήστρας το ρυθμικό μαράζι.

    Από τα τζάμια φαίνονται άλλοι τόποι
    και ταξιδεύει ο νους εκεί που μόνο
    η ρέμβη βαλσαμώνει κάθε πόνο.

    Ο μαστροπός λαός του Ρώμου Φιλύρα

  93. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    76,79
    https://en.wikipedia.org/wiki/Suite_for_Jazz_Orchestra_No._2_(Shostakovich)

    http://users.uoa.gr/~foulias/txtf/Schostakowitsch_suite.htm

  94. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    89 >>Ήρα, Λήδα, Σεμέλη, Κλεοπάτρα, Ομφάλη
    1η Σεπτέμβρη, θυμήθηκα ότι πολλά από τα ασυνήθιστα ονόματα γιορτάζουν σήμερα. Των 40 παρθένων λέει.
    Δεν το θυμάμαι ποτέ ,προλαβαίνω να στείλω χρόνια πολλά σ΄ένα κορίτσι που αξίζει να το κάνω. Έχει νόημα θέλω να πω.

  95. Πέπε said

    Καλό μήνα!

    > > Στα βυζαντινά χρόνια, το πολιτικό και το εκκλησιαστικό έτος άρχιζαν τον Σεπτέμβρη και επιβίωση αυτού έχουμε στο ημερολόγιο που τη σημερινή μέρα τη χαρακτηρίζει «αρχή ινδίκτου».

    Στην Κάρπαθο η 1η Σεπτεμβρίου ονομάζεται Αρχιχρονιά. Η Πρωτοχρονιά γιορτάζεται φυσικά 1η Ιανουαρίου όπως παντού, αλλά και 1η Σεπτεμβρίου λένε «καλή Αρχιχρονιά», χωρίς άλλα εορταστικά. Χτες δε έμαθα ότι και στη Νάξο -τουλάχιστον στ’ Απεράθου- τη λένε πρώτη μέρα του χρόνου. Μιλάμε για σημερινά έθιμα, όχι του φολκλορικού παρελθόντος. Άρα φαντάζομαι ότι και σε άλλα μέρη θα επιβιώνει η ανάμνηση του βυζαντινού ημερολογίου.

    Εγώ στο σχολείο σχεδόν δεν μπήκα, ό,τι κάναμε ήταν στην αυλή. Η εκόνα των πρώτων 10-15 συναδέλφων που είχαν πάρει θέση για τη συνεδρίαση, σε καρέκλες ανά τρία μέτρα περίπου που σχημάτιζαν μια σειρά, κάτω από τους ευκαλύπτους, κατειλημμένες από μασκοφόρους, ήταν Αγγελοπούλεια και θα της άξιζε να υμνηθεί από την Καραΐνδρου. (Σημειωτέον, εδώ είναι Ηράκλειο κι έχουμε πιο βαριά μέτρα ασφαλείας απ’ ό,τι αλλού στη χώρα.)

    Αλλά πάντως όπου είδα (αυλή, τουαλέτα και κάποια λιγοστά σημεία του κτιρίου), μια χαρά καθαρά ήταν.

    > > Τώρα που γράφω τις γραμμές αυτές δεν είναι ακόμα γνωστό πότε θα ανοίξουν τα σχολεία

    Σάματις τώρα που γράφω εγώ ετούτες τις γραμμές είναι γνωστό; Ή είναι γνωστό αν θα ισχύσει οτιδήπτοε απ’ όσα προβλέπονται αυτή τη στιγμή; Εγώ έχω μεγάλη περιέργεια να δω αν θα μπούμε ολωσδιόλου στις τάξεις, και πότε, και πόσοι, και πώς. Και τι θα κάνουμε εκει μέσα επίσης. Για παράδειγμα, στο μετριοπαθέστερο σενάριο (να μπούμε την προβλεπόμενη ημερομηνία, όλοι) σκέφτομαι σοβαρά να συστηθώ στους μαθητές, γεια σας, με λένε τάδε και θα κάνουμε αυτό, και μετά να βγω, να σταθώ έξω από την τζαμαρία, και να βγάλω τη μάσκα να ξέρουν ρε παιδί μου τη φάτσα μου! Αλλά με τις δικές τους φάτσες πώς θα γίνει; …

  96. Spiridione said

    93. Δηλαδή, γιατί μπερδευτήκαμε λίγο, το βαλς από τα Μάτια ερμητικά κλειστά δεν ήταν χαμένο. Αυτό ήταν το χαμένο έργο

  97. Χαρούλα said

    #94 ΕΦΗ, νεα γιορτή! Και τόσο πιθανό το γεγονός!!! Βρέθηκαν λέει εδώ στην Αν.Θράκη 40 παρθένες με περίεργα(κυρίως ελληνικά) ονόματα, οοοοοόλες μαζί, και μαρτύρησαν!!! Και έρχονται οι νεοχριστιανοί και μου εύχονται τα τελευταία χρόνια! Να γελάς αγιέ μου Χαράλαμπε, που σου τρώνε την δουλειά!🤣

    Γς, τώρα μάλιστα! Εξηγούνται πολλά! Στου κουφού(sourdis) την πόρτα, όσο θέλεις βρόντα! Στον ρυθμό σου σταθερά!😅

    Μαγδαληνή, να χαρείς τα καλύτερα χρόνια σου τώρα!🥰

  98. ΚΩΣΤΑΣ said

    Το πρωί άλλο περίμενα, άλλο βρήκα και το παράτησα. Τώρα που το διάβασα, ωραίο το σεπτεμβριάτικο μηνολόγιο. Στα σχόλια μια λοξή ματιά και στα γρήγορα τα πέρασα.

    Ας αφήσω κι εγώ το δικό μου στίγμα.

    Τρ 8 † Ρώμου Φιλύρα του κατηραμένου ποιητού

    Πόθεν κατηραμένου; ευλογημένος για το παρακάτω… 😜

    Στον Στάλιν

    Μαύρη Άρκτος, στο βράχο του Καυκάσου,
    στην Οδησσό και στη Νοβοροσίσκη,
    άλλον, σήμερα, η ζήτηση, δε βρίσκει
    Μέγαν, σ’ έντονη δύναμη, του Άσου,

    Διαβαίνει, η Ανθρωπότης κι απεικάσου
    ξανά, στα πόδια σου, ο λαμπρός, και μνήσκει,
    άναυδη, μπρος, στο θρίαμβο, της χαράς Σου,
    Μπόλσεβε, στο τρακάρισμα, και θνήσκει.

    Τα Σύμπαντα, οι Αρκτούροι κι οι Στοιβάδες,
    οι Αντάρηδες με τις Αμαδρυάδες,
    οι Φαύνοι, οι Σεληνοί στα λευκά νέφη

    κρούουν, των Πρίμων, το κρουστό το ντέφι
    και μαζεύουν, από τα Κυβερνεία,
    των περεολουκών, στρατούς, πηνία.

  99. Spiridione said

    95α. Κάτι που έβλεπα το πρωί
    http://www.iospress.gr/ios1997/ios19970105b.htm

  100. Γς said

    97:

    > 40 παρθένες

    Πολλές

    https://caktos.blogspot.com/2013/12/blog-post_23.html

  101. sarant said

    95 Πολύ ενδιαφέρον αυτό με την αρχιχρονιά (και τα άλλα, όμως)

    98 Θα σου βγει το όνομα εσένα….

  102. ΚΩΣΤΑΣ said

    101 β
    Δεν θα με πείραζε, αλλά μην κλέψω τη δόξα άλλου σχολιαστή! 😉 Αλήθεια, πού χάθηκες αυτός;

  103. ΚΩΣΤΑΣ said

    102 διόρθωση –> πού χάθηκε αυτός

  104. Γιάννης Κουβάτσος said

    89: Υπέροχος ποιητής, συμφωνώ, με τραγική μοίρα…

    Ποιητής

    Είχα πέσει σε βύθος, είχα πάντα τη μαύρη
    κι ολοπέλπιδη νύστα του βραχνά καταλύτη…
    μες στο κάμα του θέρους, τη θλιμμένη και λαύρη
    ποθοθάνατη ‘νείρια του οράματος νήτη.

    Έχω λήθαργου μοίρα κι είχα παραμελήσει
    χρόνια. Κι όμως ο στίχος, ο ρυθμός δεν ελείπαν.
    Είχα ανέβει εκεί που ‘ναι μόναχα η βρύση…
    κι η επιστήμη, αν δεν είχα, δεν θ’ ανέβαινα -είπαν.

    Επειδή κι είχα χάσει το ρέγουλο, είμαι
    ο εμπνευσμένος ονείρων και κόσμων προφήτης,
    ο πηγαίος ποιητής που στο σύννεφο κείμαι,

    ο μεγάλος, ο θείος των ρυθμών υποφήτης!

  105. kpitsonis said

    96 . Για το ίδιο πρόκειται .

  106. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Σεπτεμβρίου 13-15 /1943 το Ολοκαύτωμα της Βιάννου και των δυτικών χωριών της Ιεράπετρας
    https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9F%CE%BB%CE%BF%CE%BA%CE%B1%CF%8D%CF%84%CF%89%CE%BC%CE%B1_%CF%84%CE%B7%CF%82_%CE%92%CE%B9%CE%AC%CE%BD%CE%BD%CE%BF%CF%85

    103 Για τον Κουνελό είχα αρχίσει ν΄αναρωτιέμαι αλλά ξαναφάνηκε λίγο πριν βάλω την αναζήτηση 🙂

  107. Πέπε said

    104:
    Ολοπέλπιδη; Νήτη; Υποφήτης;

    Σπάνιο να πέσω σε τόσες άγνωστες λέξεις σε κείμενο τόσο σύντομο, χωρίς να είναι ούτε ιδιωματικό ούτε τεχνικό (ναυτικό π.χ.).

    Καταπληκτικός ρυθμός πάντως.

    Επειδή κι είχα πέσει…: αντί για τη χασμωδία (επειδή είχα) που θα φτώχαινε ή και θα χάλαγε εντελώς τον ρυθμό, αντί να καταφύγει στην εύκολη αλλά ακαλαίσθητη λύση του «επειδής», προτιμάει μια προωτοφανή σύνταξη με αυτό το αδικαιολόγητο «και» που, ωστόσο, δεν ξενίζει, παρά αορίστως παραπέμπει σε υπαρκτές συντάξεις κάποιας κρυφής γωνιάς της γλώσσας (π.χ. εμένα μου θυμίζει το κυπριακό «εν τζιαι»=«δεν», όπου το τζιαι [και] είναι εξίσου αδικαιολόγητο αλλά εντελώς αποδεκτό και καθιερωμένο).

  108. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Νεότερα για το βαλς του Σοστακόβιτς. Σε σοβιετική ταινία του ’55!

  109. Γιάννης Ιατρού said

    Καλημέρα,

    88: Μαγδαληνή, άντε λοιπόν, καλώς ήλθες στο κλάμπ!

    97: Χαρούλα, ούτε εγώ βρήκα κάτι 😎

  110. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    (τα κλικ του ξενύχτη..)

    Μιάς και θυμόταν για το μηνολόγιό του ο ΔΣ την εν Σαλαμίνι ναυμαχία (23/9)
    να υπενθυμίσω
    -την μαγεία της σεφερικής σαλαμινομαχίας

    «Πώς πεθαίνει ένας άντρας; Παράξενο, κανένας δεν το συλλογίστηκε.
    Κι όσοι το σκέφτηκαν ήταν σαν ανάμνηση από παλιά χρονικά της εποχής των Σταυροφόρων ή της εν – Σαλαμίνι – ναυμαχίας»

    -το ότι η θανή του Σεφέρη θα μπορούσε να καταλαμβάνει το προ-προηγούμενο κουτάκι (20/9/1971) του μηνολογίου και
    -την βαθειά συγκίνηση εκείνης της ημέρας… Στο περιγιάλι το κρυφό..

  111. Χαρούλα said

    #109 Χαρούλα το καλλιτεχνικό!😂🤣😂
    Χαρίκλεια είμαι. Και από γιαγιά έμαθα να γιορτάζω 10/2 στου αγ.Χαραλάμπους. Εσύ Θωμάς ο δύσπιστος; Να ψάξεις να με αμφισβητήσεις; Καλά σας λεπόν κ.Ιατρού! Στα υπόψη!😈

    Καλημέρα!!!

  112. Χαρούλα said

    #109 νάτες και οι 40! Έψαξα και τις βρήκα!🤓
    Η Εορτή Αγίων 40 Παρθένων των Ασκητριών και του Αμμούν του διδασκάλου αυτών είναι 1 Σεπτεμβρίου. Οι Αγίες 40 Παρθένες έζησαν την εποχή του βασιλέως Λικινίου στην Αδριανούπολη της Θράκης.
    Στην ασματική Ακολουθία και σε νεότερους Συναξαριστές απαντούν τα εξής ονόματα: Αδαμαντίνη, Αθηνά, Ακριβή, Αντιγόνη, Αριβοία, Ασπασία, Αφροδίτη, Διόνη, Δωδώνη, Ελπινίκη, Ερασμία, Ερατώ, Ερμηνεία, Ευτέρπη, Θάλεια, Θεανώ, Θεανόη, Θεόνυμφη, Θεοφάνη, Καλλιρρόη, Καλλίστη, Κλειώ, Κλεονίκη, Κλεοπάτρα, Κοραλλία, Λάμπρω, Μαργαρίτα, Μαριάνθη, Μελπομένη, Μόσχω, Ουρανία, Πανδώρα, Πηνελόπη, Πολύμνια, Πολυνίκη, Σαπφώ, Τερψιχόρη, Τρωάς, Χάϊδω και Χαρίκλεια (βλ. Πρωτ. Κων/νου Πλατανιτου, Εορτολόγιον της Ορθοδόξου Εκκλησίας, Αποστολική Διακονία, εκδ. Δ , 1997, σελ. 23 υποσ.).

  113. Ευχαριστώ σας!

  114. dryhammer said

    112. Ξέρω αρκετές με κάποιο από τα παραπάνω ονόματα, αλλά όλες γιορτάζουν άλλη μέρα σ’ άλλον άγιο. 1η Σεπτέμβρη «τ’ Αγιού Συμεού» και τρέχανε οι γκαστρωμένες στο εκκλησιδάκι να προσκυνήσουνε και οι γειτόνοι είχανε έτοιμα καρέκλες και νερά…

  115. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    Χαιρετώ σας και φιλώ σας, κρατώντας πάντα τις σχετικές αποστάσεις γιατί σέρνεται και κορονοϊός😂 και καλό μήνα σε όλους.
    Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος είχα κλειστό το διαδίκτυο για σχεδόν όλο τον Αύγουστο αλλά φέτος καινοτόμησα κι έκλεισα και το τηλέφωνο (κινητό και σταθερό) για καμιά εικοσαριά μέρες, μέχρι χθές δηλαδή έτσι για να θυμηθώ πώς ήταν η ζωή χωρίς κινητό μια και από το 94-95 το έχω καθημερινά μαζί μου και, μπορώ να πώ πως πολύ μου άρεσε. Από την άλλη, όλο αυτό το διάστημα κατάλαβα πόσο εξαρτημένοι έχουμε γίνει από τις διάφορες τεχνολογίες και εν τέλει, χειραγωγημένοι, έχουμε παραδώσει ψυχή και πνεύμα στις τεχνολογικές εταιρείες, ότι κι αν σημαίνει αυτό, χωρίς να το καταλάβουμε και χωρίς καμία αντίσταση.
    Αλήθεια, πόσοι από εσάς θα μπορούσατε να ζήσετε χωρίς τηλέφωνο και διαδίκτυο 10 μέρες;

    Για ακόμη μια χρονιά, το μηνολόγιο του Σεπτεμβρίου, είναι ΕΞΩΦΘΑΛΜΑ ελλιπές, ο χριστιανομπολσεβίκος Σαραντάκος αποκρύπτει από το πανελλήνιο το μεγάλο γεγονός της 29ης Σεπτεμβρίου για να μη ξεστραβωθούν οι χριστιανούληδες, ΤΥΧΑΙΟ;😂

    Επειδή όλα τα προηγούμενα χρόνια για διαφόρους λόγους, δεν κατάφερα να επικοινωνήσω με κανέναν στο ιστολόγιο, μια και για μένα ο Σεπτέμβρης είναι ο πρώτος μήνας του χρόνου, φέτος λέω να το πιάσω αλλιώς.
    Στα πολιτικά δεν τα βρήκαμε, στα κομματικά αλλού γι΄αλλού, στα θρησκευτικά, 666,😊
    στη σεξουαλικότητα, μακριά κι αγαπημένοι,😊 στα χρηματιστηριακά, μη ΤΖΙΙΙΙΙΖΖΖ!😂
    και για όλα τ΄άλλα που μ΄ενδιαφέρουν, δεν ενδιαφέρεται κανείς, έτσι σκέφτηκα να ανοίξω την προσωπική μου δισκοθήκη και την προσωπική μου βιβλιοθήκη (αμφότερες πολύ μεγάλες) και κάθε πρώτη του μηνός, να «χαρίζω» έναν αγαπημένο μου δίσκο που σίγουρα δεν έχετε ακούσει ποτέ στο ραδιόφωνο κι ίσως παντελώς άγνωστό σας, και να σας προτείνω ένα αγαπημένο μου βιβλίο με πάνω κάτω ίδια χαρακτηριστικά😊 και ποιός ξέρει, ίσως βρεθεί κάποιος να επικοινωνήσουμε, όχι πως είναι κι απαραίτητο δηλαδή, μια χαρά είμαστε κι έτσι.😊

    Μετά το επικό άλμπουμ των Marillion τον προηγούμενο μήνα, σήμερα θα σας παρουσιάσω ένα επίσης παλιό (του 91) των απίθανων Ozric tentacles, μιλάμε για συγκρότημα σκέτο πανηγύρι (με την καλή έννοια) που γνώρισα στις διακοπές μου στην Σκόπελο το 1985 από έναν Άγγλο τον Ντάνι που έκτοτε γίναμε καλοί φίλοι. Εγώ είχα στήσει την σκηνή μου στην Στάφυλο με τον σκύλο μου τον Τζό κι έκανα μια δική μου μέθοδο διαλογισμού κι ο Ντάνι σνίφαρε άσπρη, τότε μου είπε, «κάνε τζούρα κι άκου αυτούς εδώ, θα γνωρίσεις τον θεό». Τον έχω γνωρίσει του είπα χαμογελώντας και δεν χρειάστηκα καμία τέτοια μαλακία, εγώ είμαι, κι αν καθαρίσεις το μυαλό σου απ΄όλες αυτές τις ουσίες και διαλογιστείς, θα γνωρίσεις κι εσύ τον αληθινό θεό που είναι ο εαυτός σου.
    Εδώ και 13 χρόνια, ο Ντάνι βλέπει τα ραδίκια ανάποδα, δεν ξέρω αν συνεχίζει να σνιφάρει, για κάποιο περίεργο λόγο έχει κόψει την επαφή μαζί μου.😊

    Το βιβλίο που σας προτείνω δεν είναι άγνωστο, είναι η ποιητική συλλογή της Σοφίας Κολοτούρου (της δικιάς μας Σοφίας) Η τρίτη γενιά, απλά ΥΠΕΡΟΧΟ σαν την ποιήτριά μας.

    Καλή ακρόαση καλή ανάγνωση και πάλι καλό μήνα.

    Υ.Γ – Νικοκύρη, νομίζω πως αξίζει ένα άρθρο η Σοφία, τόσο για το ποιητικό της έργο αλλά κυρίως για τον αγώνα της να ακούσει η ΘΕΟΚΟΥΦΗ κοινωνία μας τα προβλήματα των κωφών.

  116. sarant said

    115 Καλώς τον Λάμπρο τον ερημίτη!

    Το σχόλιό σου διανυκτέρευσε στην καραντίνα, συγγνώμη!

    Για τη Σοφία πρέπει να γράψω, αν και έχω ήδη γράψει καναδυό φορές, πχ εδώ

    Μια ποιητική τρίλιζα

  117. Χαρούλα said

    #114 ακριβώς Ντράι.
    Όσες γιορτάζαμε, το είχαμε άλλη μέρα. Τελευταία εμφανίστηκαν άγιοι για διάφορα ονόματα. πχ Αρης τον Δεκέμβριο, Σαλώμη, Ζαφείρης κλπκλπ. Δεν μένει κανένας ακάλυπτος πια σε γιορτή. Και φυσικά Αναστάσιος/Αναστασία που πια αποδεσμεύονται από το Πάσχα.

    Και μια άλλη «πολιτική» μόδα. Ρώσσοι(Σεραφείμ του Σαρώφ) και άλλοι που Αγιάσανε και τους τιμούμε και εδώ, διωχθέντες από τους κομμουνιστές εκεί(Λουκάς ο ιατρός)! Το πατριαρχειο Ρωσσίας παίζει το παιχνιδι του το ύπουλο.

  118. dryhammer said

    Απ΄ότι ξέρω ο ευ. Λουκάς «ο ορίτζιναλ» ήταν γιατρός. Για τα παιχνίδια των παπάδων ένθεν κακείθεν, για το μεγάλωμα του κομματιού της πίτας της εξουσίας τους στο κοπάδι, εγώ, άθρησκος άνθρωπος, «υγρόν αγόρασα».

  119. spiridione said

    108. Μπράβο, ναι αυτή είναι η πρώτη εκτέλεση.

    105. Όχι δεν είναι το ίδιο.
    The Suite for Variety Orchestra (Russian: Cюита для эстрадного оркестра в восьми частях) (post-1956) is a suite in eight movements by Dmitri Shostakovich. The work consists of a collection of movements which derive from other works by the composer.
    For many years the Suite for Variety Orchestra was misidentified as the lost Suite for Jazz Orchestra No. 2 (1938), a different work in three movements that was lost during World War II, the piano score of which was rediscovered in 1999 by Manashir Yakubov, and orchestrated the following year by Gerard McBurney.
    The Suite for Variety Orchestra was first performed in a Western country on 1 December 1988 in Barbican Hall, London, conducted by Mstislav Rostropovich, under the title Suite for Jazz Orchestra No. 2.
    The work was recorded by Riccardo Chailly conducting the Royal Concertgebouw Orchestra in 1991, (also erroneously identified as the Jazz Suite No. 2) and released on a disc entitled Shostakovich: The Jazz Album (Decca 33702). Chailly’s recording of the Waltz 2 movement was used on the soundtrack to the 1999 Stanley Kubrick film Eyes Wide Shut, as the opening title and closing credit theme.
    The seventh movement (Waltz 2) was adapted from the Waltz (eighth movement) from the Suite from ‘The First Echelon’, Op. 99a (1956).
    https://en.wikipedia.org/wiki/Suite_for_Variety_Orchestra_(Shostakovich)

  120. Theo said

    @117:
    Ο Σεραφείμ του Σαρώφ, ο μεγαλύτερος Άγιος του 19ου αιώνα κατ’ εμέ, εκοιμήθη το 1833. Το πρώτο βιβλίο γι’ αυτόν στα ελληνικά (της Ειρήνης Γκοραΐνωφ) εκδόθηκε γύρω στο 1970.
    Ο άγιος Λουκάς Συμφερουπόλεως, το 1961. Ο βίος του πρωτοεκδόθηκε το 1999.
    Πού βλέπεις την πολιτική στο θέμα του πρώτου;

  121. Αγγελος said

    Να υπήρχε όνομα Χάιδω την εποχή του Λικινίου (Δ΄ αι. μ.Χ.) μου φαίνεται κάπως απίθανο.
    Επειδή όμως η γυναίκα μου λέγεται Ελπινίκη, η κόρη μας Αθηνά και η κουνιάδα μου Ισμήνη, τη γιορτή των 40 παρθενομαρτύρων την ξέερω καλά. Πάντως ούτε η μητέρα μου Αθηνά ούτε η γιαγιά της γυναίκας μου Ελπινίκη γιόρταζαν 🙂

  122. Triant said

    117:
    Δεν μένει κανένας ακάλυπτος πια σε γιορτή
    Περίπου. Ο Οδυσσέας ανθίσταται ακόμα. Ίσως γιατί είναι κόκκινο πανί για τους χριστιανούς (λές να φταίει το ότι ήταν ψεύτης, κλέφτης, μοιχός, δολοφόνος και δεν σεβόταν τους θεούς;). Μέχρι που πριν από λίγα χρόνια κάποιος βρήκε μια εικόνα χωρίς όνομα σε μια εκκλησία της Αγίας Κυριακής στη Θήβα και είπε: Νάτος, αυτός είναι, τον γνώρισα, ο Όσιος Οδυσσέας. Καί έκτοτε γιορτάζει (από τους γνώστες) μαζί με την Αγία Κυριακή στις 7/7. Βέβαια απ’ ότι ξέρω δεν αναγνωρίζεται από την επίσημη εκκλησία. Ας μας πουν παρακαλώ ο Μπλογκ η ο Τεο αν ξέρουν (έχω προσωπικό ενδιαφέρον λόγω γιού).

  123. Theo said

    @122:
    Πριν από κανά εξάμηνο συνάντησα έναν παλιό γνωστό, ονόματι Οδυσσέα. Με ρώτησε αν γνωρίζω κάτι για άγιο Οδυσσέα.
    Έψαξα λίγο κι είδα πως όσα γράφονται στο Διαδίκτυο για άγιο Οδυσσέα δεν έχουν βάση. Η μόνη μαρτυρία είναι τάχα ένα παλιό ημερολόγιο τοίχου (που κι αυτό δεν είδα να το έχει παρουσιάσει κανείς).
    Πριν χρόνια βρέθηκε στο Μοναστηράκι ένα ημερολόγιο τοίχου που ανέφερε πως υπάρχει νεομάρτυρας Οδυσσέας και η ημέρα του είναι στις 7 Ιουλίου. Δεν αναφέρεται πουθενά αλλού.

    Υπάρχει και μια νεότερη εικόνα του στον ίδιο λίκνο, αγιογραφημένη προφανώς μετά την … ανακάλυψη. Εκεί αναγράφεται ως Οδυσσέας. Αν έζησε σε εποχή παλαιότερη από τη δική μας, θα έγραφαν «Οδυσσεύς». Οπότε, μάλλον μούφα η υπόθεση (βλ. και εδώ.

  124. Theo said

    @112, κα:
    Μπορεί ο π. Κ. Πλατανίτης να καταγράφει αυτά τα ονόματα, το θέμα όμως είναι πού τα βρήκε. Διότι ούτε στον Συναξαριστή του αγίου Νικοδήμου (συντάχθηκε γύρω στο 1800 και πρωτοεκδόθηκε το 1819), ούτε σ’ αυτόν του Δουκάκη (πρώτη έκδοση το 1894), ούτε στο εν χρήσει Μηναίο του Σεπτεμβρίου καταγράφονται. Το δε όνομα Χάιδω επί Λικινίου μας οδηγεί στην υπόθεση ότι κάποιος φρόντισε να προσθέσει ονόματα μη υπαρχουσών Αγίων, για να βολευτούν κάποιες χριστιανές, να έχουν ονομαστική εορτή δηλαδή.

  125. loukretia50 said

    Μηνολόγιον : 25/9 γενέσιον Δημητρίου Σοστακόβιτς
    Ιστολόγιον: 25/9 θανή Αμαλίας / Cronopiusa

    Άρθρο : Δεν κολλάμε όλοι τα μπρίκια

    Δεν κολλάμε όλα τα μπρίκια

    Λάτρευε τη μουσική, τον κινηματογράφο και ειδικά το Γατόπαρδο.
    Το μονταρισμένο βιντεάκι που βρήκα σε εξωτικό ιστότοπο, σαν ελεγεία σε εποχή που χάθηκε, συνδυάζει αγάπες μας.

  126. Γιάννης Ιατρού said

    111/112: Χαρούλα, μπράβο, τις 40 τις βρήκες, προφανώς περιλαμβάνονται σ΄αυτές και οι 20, χωρίς να ξέρουμε βέβαια ποιές είναι ποιές 🙂 Και βλέπω πως στις 40, προς το τέλος (αλφαβητικά θα μου πεις), έχει και την Χαρίκλεια.
    Λοιπόν, μου άρεσε το διευκρινιστικό* σου, πως Χαρούλα είναι το καλλιτεχνικό και Χαρίκλεια το κανονικό. 😉😜

    * Όπως και να σε λένε, εμείς θα σ΄ έχουμε όπα-όπα! 😍😍

    115: Γειά σου Λάμπρο, εγώ τα είπα στο #10, μια μέρα ± δεν μετράει.

    Για το τηλέφωνο κλπ. που μας λες, εγώ άκουσα πως στο κόψανε για το διάστημα που λες, γιατί έκανες κακή χρήση και ενοχλούσες κόσμο 😂

    Για τα δώρα (δίσκοι από το ΄91, προτάσεις βιβλίων) ευχαριστούμε. Θυμήθηκα και εκείνο το λατινικό στην Αινειάδα με το ντόνα φερέντες 🙂
    Κανένα ψαράκι, χταποδάκι κλπ. έπιασες;

  127. Triant said

    123:
    Ευχαριστώ πολύ.

  128. Χαρούλα said

    #120 Theo η -πολιτική- μου, είναι εντός εισαγωγικών. Και αναφορά σε διώξεις κουμμουνιστών κάνω μόνο στον δεύτερο.
    Πολιτική εννοώ, την προσπάθεια επιβολής (με κάθε ύπουλο τρόπο) του Πατριαρχείου Μόσχας στα λοιπά Πατριαρχεία, και το βασικό μίσος(συνειδητά η λέξη) προς το Οικουμενικό. Πρόσφατη προσκυνητής στους Αγ.Τόπους μου μετέφερε την κυριαρχία τους! Το χρήμα …μετράει.
    Και εδώ χρησιμοποιηθηκαν χρήματα σε γειτονική σου Μητροπολη, σε συνεργασία με άτομα λαϊκούς στην δική μου. Αλλά δεν είναι η μόνη μέθοδος! Ένας τρόπος είναι και …οι Άγιοι «τους»!
    Ξέρω ότι τα ξέρεις, αλλά ως πιστός, όπως συνηθίζεται, δείχνεις εμπιστοσύνη και δεν αμφισβητείς.

  129. Κώστας said

    Λάμπρο, χωρίς ίντερνετ δεν μπορώ κυρίως για επαγγελματικούς λόγους. Χωρίς κινητό, όμως, ζούσα κοντά μια δεκαετία από επιλογή. Μόλις πρόπερσι ενέδωσα στις αφόρητες πιέσεις του περιβάλλοντός μου και το ξανάβαλα στη ζωή μου. Κι αυτό για τα άκρως απαραίτητα.

  130. Χαρούλα said

    #124 προτίμησα εκείνη την εκδοχή που με …περιείχε😊.(και σχετιζεται με την Αποστ.Διακονία)

    Υπάρχει κι αυτή
    Τα ονόματά τους έχουν διασωθεί στο αρχαίο Μαρτύριόν τους (Bibliotheca Hagiographica Graeca 2280-2281) και είναι: Λαυρεντία η διάκονος, Κελσίνα, Θεοκτίστη (η Θεόκλεια), Δωροθέα, Ευτυχιανή, Θέκλα, Αρισταινέτη, Φιλαδέλφη, Μαρία, Βερονίκη, Ευλαλία (η Ευθυμία), Λαμπροτάτη, Ευφημία, Θεοδώρα, Θεοδότη, Τετεσία, Ακυλίνα, Θεοδούλη, Απλοδώρα, Λαμπαδία, Προκοπία, Παύλα, Ιουλιάνα, Αμπλιανή, Περσίς, Πολυνίκη, Μαύρα, Γρηγορία, Κυρία (η Κυριαίνη), Βάσσα, Καλλινίκη, Βαρβάρα, Κυριακή, Αγαθονίκη, Ιούστα, Ειρήνη, Ματρώνα (η Αγαθονίκη), Τιμοθέα, Τατιανή, Άννα (η Ανθούσα).

    Γειά σου Λάμπρο! Και μην ξεχνάς! « Ο καθένας μας πρέπει να κρατάει λίγο καλοκαίρι, ακόμα και στο μέσον του χειμώνα» κατά Χένρυ Ντέηβιντ Θόροου

  131. Theo said

    @128:
    Δυστυχώς, ο εθνοφυλετισμός που καταδικάστηκε από τη Μεγάλη Σύνοδο στην Κωνσταντινούπολη (τα Πρακτικά της) έχει επικρατήσει σε όλες σχεδόν τις ορθόδοξες αυτοκέφαλες εκκλησίες (με κάποιες εξαιρέσεις, όπως της Αλβανίας και της Κορέας), τελευταία και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, φύλακα της οικουμενικότητας της Ορθοδοξίας μέχρι πρότινος , λόγω πολιτικών επεμβάσεων και πιέσεων.
    Όμως, λίγο πριν το 1970, όταν εκδόθηκε ο βίος του αγίου Σεραφείμ του Σαρώφ στα ελληνικά το Ρωσικό Πατριαρχείο ήταν τελείως ανίσχυρο. Εκτός αν υπονοείς πως την τιμή του Αγίου προώθησε η ΕΣΣΔ με τον Χρουστσόφ ή τον Μπρέζνιεβ. 🙂

    @130:
    Το αρχαίο Μαρτύριό τους είναι μια πολύ αξιόπιστη πηγή, κι οι Βολλανδιστές που το εξέδωσαν έχουν κάνει μεγάλη ερευνητική δουλειά, εκδίδοντας βίους από σπάνια χειρόγραφα. Όμως, σχεδόν όλα τα ονόματα είναι διαφορετικά απ’ αυτά που παραθέτεις στο σχ. 112 και άγνωστα τα περισσότερα σήμερα. Λοιπόν, ο π. Κ. Πλατανίτης ή η πηγή από την οποία τα αρύσθηκε αφαίρεσε αυτά τα μη κοινά και τα αντικατέστησε με άλλα, πιο κοινά και εν χρήσει, για να βολέψει κάποιες χριστιανές, να έχουν ονομαστική εορτή!

  132. Theo said

    @130:
    Κοιτάζοντας προσεκτικότερα τα ονόματα των δύο λιστών, βλέπω πως κανένα δεν συμπίπτει (εκτός αν το Λαμπροτάτη είναι το ίδιο με το Λάμπρω!).
    Στο αρχαίο Μαρτύριο υπάρχουν πολλά ονόματα, ομώνυμα Αγίων που τους γνωρίζουμε από τους εκτενείς συνήθως βίους τους και κάποια άλλα ασυνήθιστα. Στον κατάλογο του π. Κ. Πλατανίτη τα περισσότερα είναι κοινά ονόματα που δεν έχουν ομώνυμό τους Άγιο, γνωστό από άλλη πηγή. Άρα, η λαθροχειρία έγινε για ευνόητους λόγους.

  133. dryhammer said

    132. Με κρύο μάτι κοιτώντας τις λίστες βλέπω στου σχ. 112 αρχαιοελληνικά ονόματα (πχ. και οι 9 Μούσες) σε χρήση αρκετή σήμερα (αφήνω τα πως και τα γιατί) ενώ στου σχ. 130, ονόματα πιο «καλογερίστικα» που μου έρχονται σαν πιο πιθανά χριστιανικά επί Λικίνιου (και αρκετά εμφανώς λατινογενή -λογικό). Δηλαδή πιο πιθανή βλέπω μια Ιούστα από μια Σαπφώ ή μια Ευτυχιανή από μια Ακριβή. (Το γ…νο το μάρκετινγκ)
    [Στη Χίο πάντως έχουμε και Αγ. Βάσσα και Αγ. Ματρώνα και σε χρήση σαν βαφτιστικά]

  134. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Καλως τον Λάμπρο τον βυθοσκόπο και αιθεροβάμονα ! 😉
    >>πόσο εξαρτημένοι έχουμε γίνει από τις διάφορες τεχνολογίες και εν τέλει, χειραγωγημένοι…
    Χωρίς κινητό ζω και είκοσι και διακόσες διακόσιες είκοσι μέρες. Χωρίς πλυντήριο,δεν… 🙂 Σιγά μη γυρίσουμε στην αλυσίβα ρε συ και στο
    ψήσιμο στην πέτρα!

    Για την ποιήτρια Σοφία Κολοτούρου (στο νήμα για τον Κοτζιούλα (τη σκέφτηκα/θυμήθηκα και προχθές), τη θαυμάζουμε και την αγαπούμε πάντα, από πάντα 🙂 .

  135. Theo said

    @133:
    Η αγία Βάσσα που μαρτύρησε επί Διοκλητιανού με τους τρεις γιους της ήταν από τη δική μας Έδεσσα, όπως απέδειξε πριν από καμιά σαρανταριά χρόνια ο αρχιμ. Ειρηναίος Δεληδήμος. Τη γιορτάσαμε πριν από δώδεκα μέρες (εδώ ο πανηγυρικός εσπερινός :https://www.youtube.com/watch?v=KfHN_hI2t3E). Μετά κόπων και βασάνων ολοκληρώνεται οσονούπω ο ενοριακός ναός προς τιμήν τους στη Σμαρέκα, μια νέα συνοικία της πόλης.

  136. Γιάννης Ιατρού said

    Για βάλτε καμιά φωτό να δούμε τι γίνεται… 😂😉😉
    https://bigthink.com/philip-perry/the-shape-of-your-face-may-predict-your-sex-drive

  137. Theo said

    @112 κα:
    Βλέπω ότι τα ονόματα των τεσσαράκοντα παρθένων που καταγράφει ο π. Κ. Πλατανίτης υπάρχουν στην ασματική ακολουθία που συνέθεσε το 1975 ο Ιάκωβος Μαλλιαρός, μητροπολίτης Μηθύμνης. Μάλλον αυτός, λοιπόν, είναι ο υπεύθυνος της λαθροχειρίας. Έτσι δικαιολογείται και το όνομα Σαπφώ ανάμεσα στ’ άλλα. Θα είχε κάποιες στο ποίμνιό του με αυτό το όνομα και θα θέλησε να τις εξυπηρετήσει.

  138. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    137 >> Θα είχε κάποιες στο ποίμνιό του με αυτό το όνομα και θα θέλησε να τις εξυπηρετήσει.
    Από τη μια αυτό ενισχύει κάποιες υποψίες που είχα ότι κατασκευάζονται Άγιοι κ Αγίες για κάποιο λόγο (πχ ήξερα από χρόνια τη σύμβαση ότι οι Ουρανίες γιόρταζαν των Φώτων αλλά πέρυσι μου είπαν ότι έχουν δική τους Αγία) κι από την άλλη πολύ γέλασα, θυμίζει το ανέκδοτο»Υπέρ της άνωθεν Ειρήνης και της κάτωθεν Αικατερίνης» 🙂

  139. Theo said

    @138:
    Εδώ μιλάμε για μαρτυρολόγιο (συνήθως είναι σύγχρονα του μαρτυρίου), γύρω στο 300 μΧ.
    Όσοι κατέγραφαν τα μαρτύρια εν καιρώ διωγμών, δεν είχαν κανέναν καημό να κατασκευάσουν Αγίους. Ήθελαν να μη χαθεί η μνήμη τους.

    Στον 19ο, 20ο και τον 21ο αιώνα, όμως, όλα παίζονται. Επινοούνται και Άγιοι για ιδιοτελείς σκοπούς. Κι η Ουρανία ανάμεσα στα σαράντα ονόματα για τα οποία φρόντισε ο Μηθύμνης Ιάκωβος να γιορτάζουν.

  140. dryhammer said

    Φυσικά αυτή η μεθοδολογία είναι βούτυρο στο ψωμί κάποιων τύπων σαν εμένα… [Καλά, έτσι τους κοτσάρουν στα εορτολόγια χωρίς την διαδικασία που απαιτείται (δεν θυμάμαι τη λέξη) για να ανακηρυχθούν άγιοι/όσιοι; Κάτι χρόνια που πρέπει να περάσουν κλπ – Είναι οι καθολικοί πιο τυπικοί σ’ αυτό ή πιο μάστορες;]

  141. Theo said

    @140:
    Για τους νέους Αγίους, χρειάζεται αγιοκατάταξη από τη Σύνοδο της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας (η Εκκλησία της Ελλάδος έχει παραχωρήσει αυτό το δικαίωμα στο Οικ. Πατριαρχείο). Για όσους έχουν καταχωρηθεί στο Αγιολόγιο παλαιότερα, όχι. Για τους Μάρτυρες, τα πράγματα είναι πιο απλά. Απλώς καταγράφονται. Στην περίπτωση που εξετάζουμε, η καταχώρηση στο Αγιολόγιο έγινε χωρίς ονόματα. Κι εκεί βρήκε το πάτημα ο Ιάκωβος να καταγράψει τα ονόματα που ήθελε (είτε δεν ήξερε το αρχαίο Μαρτυρολόγιο που παρέδιδε άλλα ονόματα, είτε το ήξερε και το αγνόησε).

    Στους Ρωμαιοκαθολικούς, ο Πάπας, που θεωρείται εκπρόσωπος του Χριστού επί γης, αποφασίζει και είτε αγιοποιεί, είτε διαγράφει ονόματα από το Αγιολόγιο, μετά από εισηγήσεις υπέρ και κατά (ο advocatus diaboli).

  142. dryhammer said

    141. Πάντως προ των «εφευρέσεων» εορτών αγίων, όσοι είχαν όνομα που δεν αντιστοιχούσε σε άγιο και ήθελαν να κάνουν ονομαστική γιορτή (έχω συγγενείς έτσι) γιόρταζαν των αγίων Πάντων. [Και το δικαιολογούσαν με παρόμοιο τρόπο «Μέσα στους άγιους 24, 40, 45, 100 δεν θα βρέθηκε κι ένας με τ’ όνομά μου;»]

  143. Theo said

    @142:
    Η γιαγιά μου που τη λέγαν Λεμονιά γιόρταζε του αγίου Παντελεήμονος (παρετυμολογώντας το όνομά του), ενώ η μητέρα μου η Ευρυδίκη, των Αγίων Πάντων.

  144. dryhammer said

    143. Κι εμείς, ενώ ο Παντελεήμων γίνεται Παντελής, λέμε ο άγιος Παντελέμονας. Η Ευρυδίκη έχει πολλές πιθανότητες να απόκτησε ονομαστική γιορτή στο μεταξύ. [Ακόμα οι Κλεάνθηδες βαστάνε – ή όχι;]

  145. Theo said

    @144:
    Αν γκουγκλίσεις το «Αγία Ευρυδίκη», θα δεις πως γιορτάζει των Αγίων Πάντων. (Μάλλον δεν υπήρχε καμιά Ευρυδίκη στη Μητρόπολη Μηθύμνης τον καιρό του Ιακώβου Μαλλιαρού) 🙂

  146. Theo said

    @144:
    Το ίδιο αποτέλεσμα παίρνεις αν γκουγκλίσεις το «άγιος Κλεάνθης».

  147. ΣΠ said

    143
    Περίεργο. ΓΙα την Λεμονιά λέει ότι γιορτάζει στα Εισόδια της Θεοτόκου,
    https://www.eortologio.net/pote_giortazei/%CE%9B%CE%B5%CE%BC%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CE%AC

  148. Theo said

    @147:
    Μάλλον νεότερη συνήθεια (η γιαγιά μου πέθανε το 1969) θα ‘ναι ή τοπική, άλλης περιοχής (όχι της Κεντρικοδυτικής Μακεδονίας).

  149. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    116 – Ναί δεν λέω πως δεν έχεις γράψει, άλλωστε εδώ την γνώρισα, απλά λέω να γράψεις κάτι για τον αγώνα της, τότε το 12, είχα πάρει το βιβλίο της «Κουφός είσαι, ρε; Δεν ακούς;» κι έπαθα πλάκα με τα παθήματα των κωφών, ειδικά στην σχέσεις τους με το κράτος, παρ΄όλο που είναι δοσμένα με πολύ χιούμορ από την Σοφία. Μάλιστα αυτό είχα σκοπό να προτείνω αλλά στο τέλος, για κάποιο άγνωστο λόγο, επικράτησαν τα ποιήματα.😊

    126 τέλος – Φυσικά, τέσσερις μέρες στο νησάκι απέναντι από την Κινέτα τι έκανα; Για άλλη μια χρονιά έκανα διαβίωση με νερό, μερικές κονσέρβες (που τελικά δεν ανοίχθηκαν) φρυγανιές, ψαρικά εργαλεία και ηλιακή ψησταριά.
    Ρε φίλε, το εκπληκτικό ξέρεις ποιό ήταν, να είσαι σε μια θεοσκότεινη βραχονησίδα και γύρω γύρω απόμακρα τα φώτα, δεν μου είχε ξανατύχει, υπέροχη αίσθηση κι απόλυτη ξαστεριά, μέχρι και τον Μ31 είδαμε, όμορφη εμπειρία.

    129 – Για δέκα μέρες είπα βρε Κώστα όχι μήνες ή χρόνια,😊 αν δουλεύεις 365,25 μέρες τον χρόνο, καλό είναι να το κοιτάξεις αυτό, μια τσιγγάνα, μου είπε στα χαρτιά πως δεν κάνει καλό στην υγεία.😂

    130 τέλος – Εγώ πάντα καλοκαίρι έχω Χαρούλα μου ανεξαρτήτως εποχής.😂

    134 – Δεν είπα να γυρίσουμε στη νεολιθική εποχή θεοπάλαβο Κρι Κρί μου😊 άλλωστε είμαι υπέρ της τεχνολογικής εξέλιξης, είπα πως έχουμε γίνει εξαρτημένοι με ότι συνεπάγεται αυτό.
    ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΚΑΚΟ, ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ. 😊

    Χαρισμένο σε όλους σας.

  150. Αιμ said

  151. Νέο Kid said

    Σα σήμερα 7 Σεπτεμβρίου , έχουμε δυο σημαντικά ορόσημα στην ιστορία των μαθηματικών.
    1. Ο Ζωρζ Λουί Λεκλέρκ γνωστός και ως κόμης του Μπουφόν* έριξε μια βελόνα πάνω σε ένα καρέ χαρτί ένα εκατομμύριο φορές και προσέγγισε την τιμή του π , εισάγοντας ουσιαστικά για πρώτη φορά την Ανάλυση στο λογισμό των Πιθανοτήτων.
    2. Σε μια συζήτηση των διαβόητων «Κύκλων της Βιέννης» ο νεαρός και ελαφρώς ιδιόρρυθμος πλην φέρελπις μαθηματικός Κουρτ Γκαίντελ ανακοίνωσε για πρώτη φορά το διάσημο αποτέλεσμα του περί μη πληρότητας των Μαθηματικών. Το όνειρο του Χίλμπερτ είχε καταρρεύσει…

    * ένας απόγονος του πειραματιζόταν νεαρός με το να πιάνει βελόνες στον αέρα ,και έφτασε με αυτή την εξάσκηση να παίξει τερματοφύλακας στη Γιουβέντους. Είχε μάλιστα το ονοματεπώνυμο του κόμη , με μια μικρή αλλαγή. Επειδή στα ιταλικά το Τζιορτζιολουίτζι δεν είναι πολύ εύηχο , τον ονόμασαν Τζιανλουίτζι.

  152. Νέο Kid said

    Pardon. Ξέχασα να γράψω τις χρονιές . Το 1. στα 1707 και το 2. το 1930

  153. ΣΠ said

    151

  154. sarant said

    151-3 Φοβερό!

    Και πόση ώρα θέλεις για να ρίξεις 1 εκατ. φορές τη βελόνα; Μία ανά δευτερόλεπτο; Aυτό είναι 280 ώρες -άρα το πείραμα δεν έγινε μέσα σε μια μέρα

  155. Νέο Kid said

    154. Εντάξει, το ένα εκατομμύριο ήταν δίκη μου φιοριτούρα. Σιγά μην κάθησε Γάλλος άνθρωπος και δη κόμης! να ρίξει τόσες φορές…😀 Όσες πιο πολλές ριξιές πάντως ρίξεις (αυτό είναι πλεονασμός; ) τόσο πιο καλά πετυχαίνεις το π. Μαγεία!

  156. Τριάντα χιλιάδες κάι κάτι φορές λέει, και μάλιστα υπήρξε η αντίρρηση ότι την έριξε τόσες φορές όσες χρειάστηκε για να του βγει το π (όχι 30000 αλλά ξερωγώ 30467)

  157. ΣΠ said

    154-155
    Αντί να ρίξεις μία βελόνα 1 εκ. φορές, μπορείς να ρίξεις π.χ. 10 χιλ. βελόνες ταυτόχρονα 100 φορές. Στό βίντεο λέει ότι ένας μαθηματικός ονόματι Λαζαρίνι με 3000 βελόνες έπιασε ακρίβεια 6 δεκαδικών.

  158. Νέο Kid said

    Οι βελόνες του Μπουφόν και η σύνδεση τους με το π είναι σίγουρα ένα απ το πιο απρόσμενα αποτέλεσματα στα Μαθηματικά ,απ αυτά που υπερβαίνουν πολύ τη διαίσθηση μας. Το π γενικά είναι ένας αριθμός με πολλή μαγεία ! Εκεί που παίζουν μπάλα άσχετα πράγματα και οντότητες πολύ μακρινές με γεωμετρικούς κύκλους ,τσουπου πετάγεται το πι σαν τσαπού…
    Ποιος θα περίμενε ας πούμε ποτέ ότι κατά μέσο όρο ο αριθμός των τρόπων με τους οποίους ένας θετικος ακέραιος αριθμός μπορεί να εκφραστεί ως άθροισμα δύο τετραγώνων ακεραίων ,είναι π . Αν δεν είναι αυτό μαγεία, τότε δεν ξέρω τι είναι!
    (Πάω στοίχημα ότι αυτό δεν το ξέρατε πολλοί! 😊)

  159. Νέο Kid said

    158.
    https://math.hmc.edu/funfacts/sums-of-two-squares-ways/

  160. ΓΤ said

    158@
    Αυτό το ήξερες; 🙂
    https://mitadmissions.org/blogs/entry/an-enormous-pie-day-celebration/

  161. ΣΠ said

    158, 159
    Το έχουμε συζητήσει

    Η μέρα του πι

  162. Νέο Kid said

    161. Είχε διαγραφεί τελείως από το σκληρό μου δίσκο αυτή η συζήτηση, Σταύρο! Γεροντάματα…
    (Ξαφνικά, με διακάτεψε (πώς είναι ο στιγμιαίος (σικ!) αόριστος του διακατέχω ρε παιδια ; ) ένας μεταφυσικός τρόμος ότι θα κατάντησω εδώ μέσα σε μερικές δεκαετίες σαν το ραμολιμεντο το Γουσού ,να ξαναλέω τις ίδιες και τις ίδιες ιστορίες και παραμυθίες σε ένα ατέρμονο μαγκανοπήγαδο αμνημονικότητας ,σαν το Φούνες τον αμνήμονα (το φίλο του Δυτη. Που έχει παίξει και στον Ολυμπιακό.) …😛

  163. sarant said

    162 Σε διακάθεξε; 🙂

  164. ΣΠ said

    162
    διακατέσχε

  165. ΣΠ said

    158
    Πάντως η τελευταία περίπτωση δεν είναι άσχετη με γεωμετρικό κύκλο. Δες το The Math Behind the Fact στο λινκ που έδωσες στο 159,

  166. Πέπε said

    @162, 163, 164

    Τυπικά διακατέσχε. Ασφαλώς όχι διακάθεξε (η δασεία υπάρχει στο θέμα μόνο του αρχαίου μέλλοντα, που δε δίνει κανέναν νεοελληνικό χρόνο).

    Ουσιαστικά όμως, κατέλαβε. Το διακατέχω έχει σημασία διαρκή από μόνο του, δηλώνει κάτι που δε γίνεται μια συγκεκριμένη στιγμή και τέρμα.

    Και το διακάτεψε δεν είναι κακό, αν ο μεταφυσικός τρόμος ήταν τόσο ξαφνικός και τόσο μεγάλος ώστε σε σακάτεψε.

  167. skolotourou said

    Παιδιά καλησπέρα. Μια δυο φορές το μήνα γκουκλάρω το όνομά μου κι αν πετύχω κάποια αναφορά σε μένα και χρειάζεται απαντώ. Ετσι, απόψε μόλις είδα τη συζήτησή σας ( με καθυστέρηση 2 εβδομάδων) . Σας ευχαριστώ που με σκέφτεστε και με θυμάστε. Και μια και λέτε για τους αγώνες των κωφών, να σας πω ότι απόψε είδα για πρώτη φορά με υποτίτλους (στα 47 μου χρόνια) την ταινία «ο Μπακαλόγατος» (που οι περισσότεροι ξέρετε απέξω), Αρα, κάτι έχουμε πετύχει…

    Βέβαια έχουμε πρόβλημα σε άλλα σημεία πχ οι ενημερώσεις Τσιόδρα-Χαρδαλιά όλους αυτούς τους μήνες δεν ήταν προσβάσιμες για μας, αφού δεν είχαν και δεν έχουν υποτίτλους. Καταφέραμε όμως να βάλουμε υποτίτλους στα σύντομα απογευματινά δελτία ειδήσεων, κάτω από τη νοηματική.

    Αυτά για τους αγώνες για την πρόσβαση των κωφών. Στα ποιήματα, δεν συνηθίζω να μιλώ εγώ, να ξέρετε όμως ότι χαίρομαι πάρα πολύ όταν σας αρέσουν.

    Ο Νικοκύρης είναι από τους ανθρώπους που με έχει παρουσιάσει πάρα πολλές φορές ήδη και του χρωστώ μεγάλη ευγνωμοσύνη. Ζητώ συγγνώμη που δεν γράφω τακτικά πια εδώ. Είναι που απορροφήθηκα από τον αγώνα για τους υποτίτλους εδώ και χρόνια. Ρίχνω πάντως ένα βλέφαρο που και που.

    Πολλά φιλιά σε όλη την παρέα!

  168. Γς said

  169. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    162 σε κατέλαβε πες καλύτερα 🙂 (στο χαντάκι που λέμε…)
    Σκέτο το «έχω», κάνει: έχω είχον έξω και σχήσω, έσχον (νεράκι από την εποχή των εισαγωγικών στο Πανμιο 🙂 )

  170. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    16 Σεπτεμβρίου 1973
    Το φριχτό τέλος του υπέροχου Βίκτορ Χάρα
    https://tvxs.gr/news/prosopa/biktor-xara-i-antidiktatoriki-foni-tis-latinikis-amerikis

Σχολιάστε