Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Περιορισμένα μεζεδάκια

Posted by sarant στο 19 Σεπτεμβρίου, 2020


Περιορισμένα τα μεζεδάκια μας, όχι επειδή είναι λίγα (αν και δεν είναι και πάρα πολλά), αλλά επειδή σε ολοένα και περισσότερες περιοχές της χώρας επιβάλλονται μέτρα περιορισμού. Τα νούμερα της πανδημίας δεν πάνε και πολύ καλά, πράγματι -κι αν μέχρι πριν από ένα δίμηνο, για κάποιο λόγο (κυβερνητικά μέτρα, υπεύθυνη στάση των πολιτικών δυνάμεων, πειθαρχία των πολιτών, ο δραστήριος και φρόνιμος Θεός της Ελλάδος) η χώρα μας είχε δεχτεί ξώφαλτσα την επίθεση της κορόνας, τώρα ο ορίζοντας αρχίζει να συννεφιάζει.

Όμως αυτά τα θεματα τα συζητάμε τις καθημερινές. Σημερα έχουμε ανάλαφρη πολυσυλλεκτικότητα, όχι σοβαρή μονοθεματικότητα.

Θα μπορούσα στο σημερινό άρθρο να δώσω έναν τίτλο σχετικόν με το άνοιγμα των σχολείων και τους μασκοφοβικούς γονείς, που δεν ήταν ίσως τόσο πολλοί οσο φοβόμουν.

Την εικόνα αριστερά πρέπει να τη βάλαμε σε κάποια σχόλια, αξίζει όμως να ξαναμπεί, πιστεύω.

Φιμουτρο, βέβαια, αφού μπαίνει στο μούτρο.

Παρεμπιπτόντως, στο ερώτημα του πώς να αποκαλέσουμε τους αντίπαλους της μάσκας, ο επίσημος όρος, που τον ακούω στις ειδήσεις είναι «αρνητής της μάσκας». Εγώ είχα πει «μασκόφοβος» αλλά δέχτηκα την τροπολογία ενός φίλου και τώρα, όπως είδατε, γράφω «μασκοφοβικός». Εδώ προτείνατε το «μασκοκλάστης» αλλά δεν ξέρω αν το εννοούσατε στα σοβαρά. Κάποιος άλλος στο Τουίτερ πρότεινε το «αντιμασκοφόρος», που είναι απλό αλλά ίσως όχι ακριβές -εναντίον της μάσκας είναι οι άνθρωποι αυτοί, όχι εναντίον των μασκοφόρων.

* Και συνεχίζω με ένα θηλυκό επαγγελματικό. Η καλή μυτιληνιά ειδησεογραφική ιστοσελίδα «Στο νησί» έχει άρθρο με τίτλο «Στο νησί 70 αστυνομικίνες από τη ΓΑΔΑ». Επιδοκιμάζω.

Ωστόσο, μέσα στο άρθρο, διαβάζουμε: «Σύμφωνα με πληροφορίες, η αποστολή των 70 γυναικών αστυνομικών αποφασίστηκε από την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της ΕΛ.ΑΣ.».

Ο φίλος που το στέλνει λέει: Μάλλον τις έστειλαν για να ειναι διπλα στους συζυγους τους την ωρα του καθηκοντος.

Εντάξει, αστειεύεται, αλλά ομολογώ πως κι εγώ όταν ακούω τέτοιες διατυπώσεις, οπως το «γυναικών αστυνομικών», στη γενική, σκέφτομαι προς στιγμή «συζύγων αστυνομικών».

Από την αλλη, το «αστυνομικινών» είναι ομολογουμένως δύσκαμπτο.

* Σχολιάστηκε αρκετά στα σόσιαλ αυτή η εμφανώς στημένη πόζα της υπουργού Παιδείας κ. Κεραμέως από μια σχολική αίθουσα.

Τα πιόνια είναι λάθος, αφού το κάτω δεξιά τετραγωνάκι πρέπει να είναι λευκό και είναι μαύρο.

Στο Τουίτερ κάποιοι έκαναν τον έξυπνο: τα πιόνια σωστά είναι βαλμένα, αλλά η σκακιέρα είναι λάθος!

* Ένα γουστόζικο λάθος από το Χάφιποστ. Σε άρθρο για το φτωχοκάλυβο της οικογένειας Κένεντι, που πουλήθηκε πρόσφατα, διαβάζουμε:

Γνωστό ως Winter White House, το οίκημα της οικογένειας Κένεντι αγοράστηκε από τον πατέρα του Τζον Φ. Κένεντι, Τζόζεφ, το 1941, σύμφωνα με τους βιογράφους του. Ο Τζον Φ. Κένεντι λέγεται ότι εκεί έγραψε το βραβευμένο βιβλίο του Pulitzer, Profiles in Courage, ενώ εκεί επίσης ανάρρωσε από χειρουργική επέμβαση στην πλάτη το 1956.

Ώστε ο Κένεντι έγραψε το βιβλίο για λογαριασμό του Πούλιτζερ; λέει ο φίλος που μου στέλνει το άρθρο. Και μετά που ο Πούλιτζερ πήρε το βραβείο, του εδωσε άραγε μερίδιο από τα λεφτά του βραβείου;

Φυσικά δεν είναι έτσι. Το βιβλίο του Κένεντι βραβεύτηκε με το βραβείο Πούλιτζερ -και ο συντάκτης του άρθρου με το βραβείο Τσαπατσούλιτζερ!

(Το αστείο είναι ότι ο Κένεντι όντως συνεργάστηκε στη συγγραφή του βιβλίου με κάποιον συγγραφέα που πληρώθηκε γι’ αυτό).

* Και μια ωραία ακυρολεξία από το in.gr.

Το όλο άρθρο, όπως βλέπετε από τα σκόρπια μικρολαθάκια, είναι τσαπατσούλικα γραμμένο -αλλά τα άλλα είναι πταίσματα, ενώ το «Η ιστορία της στρατιωτικής θητείας στην Ελλάδα είναι ανυπόστατο κομμάτι της οργάνωσης και της ιστορίας του Στρατού» είναι σοβαρότερο -και πιο αστείο, βέβαια.

Όπως απάντησα στον φίλο που μου το έστειλε, οι φήμες ότι το άρθρο γράφτηκε στο γόνατο δεν είναι… αναπόσπαστες!

* Σε σελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού ο τίτλος:

Χορευτικά σόλι από το μπαλέτο της ΕΛΣ στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Τα σόλι και τα φλάουτι, που τα συνήθιζαν μερικοί παραγωγοί του παλιού Τρίτου προγράμματος με εκνευρίζουν φοβερά.

Αυτό είναι πληθυντικός. Ιταλότροπος πληθυντικός διότι πρέπει να δείξουμε στους πλεμπαίους ότι ξέρουμε ιταλικά. Κι ας έχει προσαρμοστεί η λέξη στο ελληνικό τυπικό εδώ και πολλές δεκαετίες, κι ας λέει ο Γιοκαρίνης για «τα σόλα που γι’ αυτα με αποφεύγαν».

Ευτυχώς που κανείς ακόμα δεν ζήτησε «ένα πιροζόκ» από τον φούρνο -διότι έτσι είναι ο ενικός του «πιροσκί», αν δεν ξέρατε.

* Μου γράφει φίλος που παρατηρεί τα γλωσσικά φαινόμενα:

Μια από τις λέξεις που βλέπω να είναι της μόδας την τελευταία πενταετία τουλάχιστον, και αξιοποιείται σαν μπαλαντέρ για να πεις: σημαντικό, σπουδαίο, τιτανοτεράστιο, γαμάτο, ιστορικό κλπ (και γι’ αυτό την αποφεύγω) είναι το «εμβληματικό».

Στη συνέντευξή του στη Θεσσαλονίκη, ο Μητσοτάκης την χρησιμοποίησε δέκα (10) φορές.

Και φυσικά, επειδή όταν οι λέξεις τρίβονται πολύ, μετά θέλουν και φόδρα ενίσχυσης, είπε και «ένα πάρα πολύ εμβληματικό νομοσχέδιο».

Την κατακλείδα προσέξτε την, είναι πολύ εύστοχη. Τρίβονται οι λέξεις.

* Εισαγγελικό μαργαριτάρι

Έκοψα τη φωτογραφία να μη φαίνεται το όνομα, αλλά δεν θα έπρεπε η εισαγγελέας να προσέξει λίγο το έγγραφο που υπογράφει;

Λάθη απροσεξίας είναι βέβαια, απλή παραδρομή, αλλά από τους δικαστικούς νομίζω πως δικαιούμαστε να έχουμε αυξημένες απαιτήσεις.

* Μεταφραστικά διάφορα σε άρθρο για τις αλλαγές στα Όσκαρ.

Σταχυολογώ.

«ταινίες που αναζητούν υποψηφιότητα για Καλύτερη Εικόνα»

Προφανώς το αγγλικό πρωτότυπο θα έλεγε Best Picture, καλύτερη ταινία φυσικά.

«Τουλάχιστον έξι άλλα μέλη του πληρώματος πρέπει να προέρχονται από μια υπο-εκπροσωπούμενη φυλετική ή εθνική ομάδα». Και πιο κάτω:

«Τουλάχιστον το 30% του πληρώματος της ταινίας πρέπει να προέρχεται από τις τέσσερις υπο-εκπροσωπούμενες ομάδες, οι οποίες αναφέρθηκαν προηγουμένως»

Πλήρωμα έχουν τα πλοία και τα αεροπλάνα. Οι ταινίες έχουν συνεργείο.

Και εκεί που λέει: «Τουλάχιστον δύο επικεφαλής τμημάτων — όπως σκηνοθέτης, κινηματογράφος ή συνθέτης». Προφανώς Cinematographer, δηλαδή διευθυντής φωτογραφίας.

Αυτά ειναι τα κριτήρια «συμπεριληπτικότητας», που αποδίδει το inclusion.

Δύσκολος όρος το inclusive, συχνά όταν τον έχω σε κείμενα προσπαθώ να το αποδίδω με τρίπλα («χωρίς αποκλεισμούς») αλλά η απόδοση που έχει δοθεί για το inclusive είναι πράγματι «συμπεριληπτικός»

* Φίλος του ιστολογίου διάβασε το μυθιστόρημα «Ο δικαστής» του Θανάση Διαμαντόπουλου. Και εκεί, στη σελ. 436, διάβασε για ένα κείμενο γραμμένο, λέει, στο πολυτονικό «με περισπωμένες, ψιλές, δασείες, μόνο οι αμβλείες έλειπαν».

Οι βαρείες, βέβαια.

Το λαθάκι ευεξήγητο -από τις οξείες που μπορεί να είναι τονικό σημάδι, μπορεί να είναι και γωνίες, αντί να πάει στις «βαρείες» πήγε στις «αμβλείες».

Αλλά, λέει ο φίλος, τόσοι και τόσοι που διάβασαν το χειρόγραφο (όπως, υποθέτω, θα λέει ο συγγραφέας στον πρόλογο) ούτε ένας δεν το έπιασε το λάθος;

* Κι ένας τρόμος διπλής άρνησης.

O υπουργός κ. Κουμουτσάκος πήγε και κοινώνησε, χωρίς να φοράει μάσκα αλλά παρουσία φωτογράφου. Όταν ακούστηκε η κατακραυγή, δικαιολογήθηκε όπως βλέπετε.

Καταρχάς, μέρα που είναι, προσέχουμε το «δεν ενθαρρύνω οποιονδήποτε σε αυτή τη στάση». Εγώ θα έβαζα «δεν ενθαρρύνω κανέναν σε αυτή τη στάση».

Από την άλλη, δεν ξέρω αν υπάρχει όντως αμφισημία (όπως σίγουρα υπάρχει με το «το κάπνισμα δεν επιτρέπεται σε όλες τις πτήσεις της Ετζίαν»). Ακούω τις απόψεις σας.

* Ως τώρα που γράφω αυτές τις γραμμές, βραδάκι Παρασκευής, η Αττική περιμένει τον Ιανό, αλλά ο Ιανός δεν έχει φανεί. Είχα σκεφτεί να αλλάξω τον τίτλο του άρθρου και να βάλω κάπως μέσα τον Ιανό, αλλά επειδή μπορεί τελικά να μην έρθει καθόλου δεν το έκανα -βέβαια στα Εφτάνησα και στη Δυτική Πελοπόννησο έκανε την παρουσία του αισθητή ο διπρόσωπος.

Είδα ένα πολύ ωραίο λογοπαίγνιο στο Τουίτερ, που ίσως αναφέρθηκε σε κάποιο σχόλιο αλλά αντέχει επανάληψη.

Και με αυτό θα κλείσω. Προσέξτε την τυφώνισσα (αφού σου τηλεφώνησα…):

 

 

285 Σχόλια to “Περιορισμένα μεζεδάκια”

  1. rizes said

    ΤΙΠΟΤΑ

    Οι σιωπές των τίποτα

  2. gbaloglou said

    «άμασκοι»;;;

  3. LandS said

    Στη φωτογραφία της Κεραμέως και της σκακιέρας μόνο εγώ πρόσεξα ότι τα πιόνια δεν φορούν μάσκα;
    ‘Ασε που δεν τηρούν τις αποστάσεις!

  4. Νέο Kid said

    Στα Μαθηματικά , στη Συνδιαστική και θεωρία συνόλων, υπάρχει η περίφημος Αρχή της συμπερίληψης -εξαίρεσης , Inclusion-exclusion principle.*
    Χρησιμότατο αρχή απαρίθμησης ,μαζί με την αρχή του περιστερώνα (η αρχή του συρταριού , παρά τοις Τεύτοσι)

    *θα σκεφτώ και θα ποστάρω κανα προβληματάκι , γιατί παραχαλαρώσατε με τα θρησκευτικοϊστορικά…

  5. Νίκος Μαστρακούλης said

    0: Έπιασε τυφώνισσα και την έριξε καταιγίς… 🙂

  6. Μέχρι και ο Χαρδαλιάς τον άδειασε τον Κουμουτσάκο: https://www.news247.gr/koinonia/chardalias-gia-koymoytsako-kapoioi-epilexame-na-min-kanoyme-epideixi-tis-pistis-mas.8355995.html

  7. Γιάννης Κουβάτσος said

    Ο Ιανός, απ’ ό,τι φαίνεται, έστειλε το γατάκι του στην Αττική. Προφανώς οι μετεωρολόγοι υπερέβαλαν στις προβλέψεις τους, επηρεασμένοι από το γεγονός ότι πρωθυπουργός είναι ένας Μητσοτάκης.
    Αυτό το σε «όλους τους χώρους» το έχουμε συζητήσει κι άλλες φορές. Επιμένω ότι η διατύπωση «Δεν επιτρέπεται η κατανάλωση τροφίμων και ποτών στους χώρους του μετρό» είναι σαφέστερη από το «Σε όλους τους χώρους του μετρό δεν επιτρέπεται η κατανάλωση τροφίμων και ποτών».

  8. Νίκος Κ. said

    Υπάρχει κι αυτή η μάσκα αλλά μέλλον δεν κάνει για την πανδημία 🙂

  9. Γιάννης Κουβάτσος said

    Στην εικόνα με την ανάποδη σκακιέρα η Κεραμέως προβληματίζεται αν πρέπει να παίξει το «Άνοιγμα του σχολείου».

  10. Καλημέρα!
    Αυτό των γυναικών αστυνομικών θα έφτανε σκέτο των γυναικών. Γίνεται κατανοητό ότι πρόκειται για αστυνομικίνες από τον τίτλο.
    Στο δήμο Χαλκιδέων και στους γειτονικούς χτες δεν λειτούργησαν τα σχολεία, από τον φόβο του Ιανού και των πρόσφατων καταστροφών του Αυγούστου. Τελικά σήμερα πήρε να βρέχει.

  11. LandS said

    7
    Δηλαδή το εικόνισμα στο τραπέζι του στο «Άλσος» το έβαλε για προστασία και όχι για επίδειξη

  12. Eli Ven said

    Α! Εγώ, αυθαίρετα προφανώς, θεωρούσα αυτονόητο το «αντιμασικιστής»

  13. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    7α Έτσι φαίνεται

    12 Κι άλλη μια πρόταση

  14. gbaloglou said

    12 Γιατί όχι και «αντίμασκος»! 🙂

  15. Ναταλία said

    Στο αποσπασμα που αναφέρεται στο πολυτονικό, εγώ σκεφτηκα οτι το λέει ειρωνικά για τις αμβλείες (μόνο αυτές μας έλειπαν…). Βέβαια δεν ξέρω καθόλου αν αυτή η ερμηνεία ταιριάζει με το υπόλοιπο κείμενο.

  16. ΣΠ said

    Καλημέρα.

    Το «αμβλείες» το καταλαβαίνω για λογοπαίγιο, όχι για λάθος.

  17. Γιάννης Ιατρού said

    Καλημέρα

    3, 9, 12: 👍👌😂

    7α, 13α: Να προσέχετε με τον… διπρόσωπο 😎

  18. Γιάννης Κουβάτσος said

    Αν πάρουμε σαν δείγμα του είδους την αξιολάτρευτη «κυρα-Σούλα», μπορούμε να προτείνουμε και το μασκοκτόνος. Και, σε κάποιες ακραίες αντιδράσεις, και το μασκοφάγος. Το μασκοδιώκτης παίζει;

  19. Καλημέρα,
    Από την άνεση της Αττικής μπορούμε να λέμε πως «οι μετεωρολόγοι υπερέβαλαν στις προβλέψεις τους» αλλά για να ήμασταν σε Κεφαλλονιά, Καρδίτσα, Φθιώτιδα κλπ. Τότε θα τρέχαμε και δεν θα φτάναμε. Και ναι, η πρόβλεψη κίνησης ενός μετεωρολογικού φαινομένου και δη κυκλώνα, δεν είναι και το πιο απλό και εύκολο. Αλλά αυτό δεν σημαίνει πως ο κυρ-Ιανός δεν γάμησε και δεν έδειρε απ’ όπου πέρασε.
    Πάντως, σχολεία στην Αττική δεν κλείσανε προληπτικά αντίθετα με Βοιωτία και Εύβοια (για το ποια διαγραφόταν η πορεία του).

    «η αποστολή των 70 γυναικών αστυνομικών αποφασίστηκε από την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της ΕΛ.ΑΣ» Εμ, άμα θες να στραμπουλήξεις τη γλώσσα για να χώσεις τη γενική μπροστά και μιας το «αστυνομικίνων» ή των αστυνομικινών» δεν κάθονται, ρίχνεις γυναίκες αστυνομικών και καθαρίζεις. Αλλιώς, άμα θες να τα γράψεις όμορφα σωστά και απλά γράφεις «ην ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της ΕΛ.ΑΣ αποφάσισε να στείλει 70 αστυνομικίνες» (με κύρια αποστολή την προσέγγιση των γυναικών και παιδιών). Αλλά έτσι κι αλλιώς όλο το άρθρο με γυναίκες αστυνομικούς ασχολείται. Μόνο στον τίτλο έχωσαν τις αστυνομικίνες, είτε για οικονομία (μια λέξη αντί για δυο) είτε για να φανούν κάπως. Αλλά πολύ φόρτωσα, ας πάμε γι’ άλλα…

  20. Costas X said

    Καλημέρα !

    Προτείνω το «μασκομάχος», αν και μου ακούγεται πολύ ηρωικό ! 🙂

  21. Γιάννης Κουβάτσος said

    17β: Δεν ξέρω αν ευκαιρεί ο Σαββόπουλος να γράψει το «Koulicane», μιμούμενος, για μία και μοναδική φορά, τον Ντύλαν.

  22. Και ποιος να το φανταζότανε πως θάκανα τον υπερασπιστή της Κεραμιδέως. Αλλά προφανέστατα το λάθος έγινε απ’ τη νηπιαγωγό (που μάλλον δεν πολυνιαζότανε να βάλει και σωστά τα πιόνια). Πήγε η υπουργίνα μας σ’ ένα υπουργείο, είδε το σκάκι, είπε πως είναι πιασάρικη κι εντυπωσιακή η φωτογραφία, έκατσε και τη βγάλανε. Ούτε έπαιξε, ούτε είναι υποχρεωτικό να ξέρει σκάκι.

  23. Γιάννης Κουβάτσος said

    19: Μίλησα αποκλειστικά για την Αττική στο σχόλιό μου. Να προσέχουμε τι διαβάζουμε, πριν απαντήσουμε ειρωνικά.

  24. Κιγκέρι said

    Εγώ τους λέω αντιμασκαράδες.

    Αλήθεια, τα χορευτικά σόλι πώς θα τα λέγαμε στα ελληνικά; Ατομικά χορευτικά;

  25. sarant said

    15-16 Μπορεί και να έχετε δίκιο. Να λογοπαίζει.

  26. nikiplos1 said

    Καλημέρα. Να σημειώσουμε ότι η φωτογραφία της κεραμέως έχει ΔΥΟ λάθη. Εκτός από τη σκακιέρα είναι και η πρόβλεψη για δύο μαθητές στο θρανίο ενώ απαγορεύεται από τον κανονισμό που η ίδια έχει εκδώσει. Δηλαδή στο θρανίο που είναι αριστερά, θα έπρεπε να υπάρχει μόνο ένα σετ βιβλίων τετραδίων και λοιπά.

  27. Για την κυρία εισαγγελέα μήπως θα έπρεπε να είναι των μεν των δε; Γιατί πού αναφέρεται; Εγώ καταλαβαίνω στους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές. Άρα;

  28. Γιάννης Κουβάτσος said

    26: Ένα-ένα κάθονταν τα παιδιά τον Ιούνιο, που είχαμε πανελλαδικώς 2-3 κρούσματα. Τώρα που έχουμε 350, κάθονται δύο-δύο.

  29. sarant said

    28 Ωχ!

  30. 23 Γιάννη, μπορεί να χρησιμοποίησα το απόσπασμά σου, αλλά δεν αναφερόμουνα μόνο σε σένα (αλλιώς θάβαζα και νουμεράκι). Είναι μια ιδέα που κυκλοφορεί, είναι το εύκολο. Μην το παίρνεις προσωπικά.
    (Δεν παρακολουθώ τηλεόραση να ξέρω τι ακριβώς λένε οι μετεωρολόγοι, αλλά από τα κυκλοφορούντα δεν ξέρω αν έλεγαν αυτοί πως θα πνιγεί η Αττική ή αν τις επισημάνσεις τους για το τι έρχεται οι αναμεταδότες τις πρόβαλαν όπως τους βόλευαν).

  31. Κιγκέρι said

    27:

    Αφ’ ενός μεν συνιστά υποχρέωση, αφ’ ετέρου δε αποτελεί συμμόρφωση….το καταλαβαίνω εγώ.

  32. 27 – 29 Τι, δεν το ξέρατε; Προφανώς. Αν έρχονται όλα τα παιδιά στο σχολείο καθημερινά, πώς θα τα βάλεις ανά ένα στο θρανίο; Εδώ με το ζόρι χωράνε τα 12 – 13 θρανία σε κάθε αίθουσα. Πώς να χώσεις 25 – 27 (εγώ δεν κάνω μάθημα στον μέσο όρο των μαθητών αλλά σ’ αυτούς που έχουν οι τάξεις μου).

  33. Eli Ven said

    #14 Δεν έχω ιδέα. Μίλαγα με την γυναίκα μου και της είπα αβίαστα ότι έξω από το σχολείο της κόρης μας έσκουζαν κάτι αντιμασκιστές. Δεν είχα καταλάβει καν (μέχρι που διάβασα το άρθρο) ότι τήν είχα φτιάξει εγώ.
    Αντίθετα η λέξη «μασκιέρα» (κατά το «φρουτιέρα») ήξερα ότι είναι δική μου.

  34. 31 Να συμφωνήσω, αλλά τότε θα έπρεπε να γραφτεί έτσι.

  35. Στο 26 – 29 το 32 (ε, όχι ν’ απαντώ και στον εαυτό μου 🙂 )

  36. @ 24 Κιγκέρι

    Υπάρχουν και αποδόσεις ως «χορευτικά σόλο».

  37. Πάνος με πεζά said

    Καλημέρα και καλό Σαββατοκύριακο, αν μπορεί να το πει κανείς…Ανεξάρτητα με την κακοκαιρία, ήταν προσωπικά για μένα μια πολύ δύσκολη βδομάδα…
    Ωραία μεζεδάκια. ..

  38. ΣΠ said

    τα πιόνια σωστά είναι βαλμένα, αλλά η σκακιέρα είναι λάθος!

    Δε ισχύει. Βασιλιάς και βασίλισσα είναι σε λάθος θέσεις.

  39. Κιγκέρι said

    36:

    Πάω στο λινκ και με ρωτάει:
    Did you mean: «χορευτικά σόλι» 😛

  40. LandS said

    38
    Αν η σκακιέρα ήταν σωστά βαλμένη η σωστή τοποθέτηση της βασίλισσας στο χρώμα της θα ήταν και σωστή σχετικά με τον βασιλιά.

  41. 39 / 36 /

    Ναι, ναι το θεωρούν προτερότιμο.

  42. Πάνος με πεζά said

    Είναι απορίας άξιον πάντως, το πώς κάποιος, και μάλιστα εκπαιδευτικός κιόλας, μπορεί να τοποθετήσει έτσι τη σκακιέρα, ακόμα κι αν δεν έχει ξαναδεί σκακιέρα στη ζωή του, τη στιγμή που τα γράμματα και οι αριθμοί υποδεικνύουν την τοποθέτηση… Τί να φανταστεί δηλαδή κανείς, για άλλα θέματα…

  43. ΣΠ said

    40
    Αυτό λέω.

  44. Χαρούλα said

    Καλημέρα!
    Κι εγώ αντιμασκιστές τους λέω σε ξένους. Με φίλους «αυτοί οι παλαβοί».
    Προχθές εγώ ήμουν νομίζω η πρώτη, που έγραψα το μασκοκλάστες. Λίγο πρίν σε σχόλιο, κάπως είχαν σχετιστεί με θρησκόληπτους και πήγε το μυαλό μου στην λέξη.

    Μόλις χρειάστηκε να αλλάξω ρούτερ, λόγω βλάβης. Το παραστατικό του ΟΤΕ γράφει «βεβλαμένος εξοπλισμός». Ακόμη γελάω! Δικαιολογήστε με για κάποια βλαμένα σχόλια λοιπόν!😂

    Απορία. Τι νόημα έχει να γίνεται συζήτηση για το φύλο των αστυνομικών που μετακινήθηκαν; Εντάξει λεξικολογικά. Αλλά ως ενημέρωση μας;;; Κρυμμένη ανισότητα διακρίνω.

  45. Αγγελος said

    Γιάννη (27), «το μεν… το δε…» είναι σωστή, αλλά κάπως εξεζητημένη έκφραση για το «αφ’ ενός μεν… αφ’ ετέρου δε…». Φυσικά θα γινόταν πιο κατανοητή αν το έλεγε έτσι!

  46. ΣΠ said

    Πέθανε η εμβηματική Ruth Bader Ginsburg.

    Η ταινία On the Basis of Sex (2018) αφορά την ζωή της και τους αγώνες της.

  47. Αγγελος said

    Χαρούλα, έχει σημασία ως είδηση το φύλο των αστυνομικών εν προκειμένω. Σύμφωνα με το άρθρο, « αποστολή τους είναι κυρίως η προσέγγιση των γυναικών και παιδιών, προκειμένου να τους πείσουν να εγκατασταθούν στο νέο καταυλισμό του Καρά Τεπέ.Ταυτοχρόνως, θα είναι αυτές που θα κάνουν τυχόν ελέγχους σε γυναίκες και μικρά παιδιά και θα έχουν την επαφή μαζί τους.»

  48. Γιάννης Κουβάτσος said

    «Τι νόημα έχει να γίνεται συζήτηση για το φύλο των αστυνομικών που μετακινήθηκαν;»
    Σωστό. Άσε που μπορεί να ξεφύγει η συζήτηση και να πάει στο φύλο των αγγέλων με επακόλουθο πολυήμερες οργισμένες σεντονιάδες. ☺

  49. Αγγελος said

    Αμφισημία μπορεί να μην υπάρχει στη φράση «δεν ενθαρρύνω οποιονδήποτε σε αυτή τη στάση», αλλά δεν είναι μπαμπά μου γλώσσα. Ακούω ολοένα συχνότερα «δεν είπα κάτι», «δεν είδα κάποιον» κλπ., αλλά εξακολουθούν να με ξενίζουν. Είναι φυσική εξέλιξη της γλώσσας των τελευταίων δεκαετιών; Είναι επηρεασμός από τα αγγλικά; Έχει τόσο πολύ σβήσει από το γλωσσικό αίσθημα των Ελλήνων το ότι αρχικά οι αντωνυμίες αυτές, όπως δείχνει και η ετυμολογία τους, ήταν (και είναι ακόμα στις ερωτηματικές προτάσεις τύπου «είδες κανέναν;») αόριστες; Δεν ξέρω, αλλά αξίζει και να ερευνηθεί γλωσσολογικά το φαινόμενο, και ίσως και να κάνουν μια προσπάθεια οι δάσκαλοι να το φρενάρουν.

  50. Theban said

    Εγώ από τον Κουμουτσάκο καταλαβαίνω πως δεν ενθαρρύνει όποιον όποιον, ενθαρρύνει κάποιους συγκεκριμένα αλλά δεν μας αποκαλύπτει ποιους.

  51. leonicos said

    Μια σπουδαία εβραία

  52. voulagx said

    #15. #16: Θα ηταν ωραιο λογοπαιγνιο αν δεν ελειπαν οι οξειες:
    «με περισπωμένες, ψιλές, δασείες, [οξείες], μόνο οι αμβλείες έλειπαν».

  53. Πολλοί εκτιμούν πως δεν έχει λογική το «είδες κανέναν;» και θεωρώντας πως πρέπει να αποφεύγονται οι δύο αρνήσεις («δεν είδα κανέναν») το μετασχηματίζουν, απαντώντας, σε «δεν είδα κάποιον». Όμως δεν λαβαίνουν υπόψη πως η ερωτηματική επιτόνιση στο «είδες κανέναν;» αλλάζει τη αρνητική σημασία.

  54. Theo said

    Καλημέρα!

    @46:
    Δεν φτάνει που πέθανε, της κόλλησαν και το «εμβληματική» που μου ανακατεύει λίγο το στομάχι: Η εμβληματική δικαστίνα… 😦

  55. ΓΤ said

    «αρνησίμασκος» γράφτηκε προ ημερών εδώ σε ένα σχόλιο

    @25 Νίκο, μάλλον είναι λογοπαίγνιο, γιατί φαντάζομαι γνωρίζεις την υπεύθυνη για τις επιμέλειες των Ελλήνων συγγραφέων στον συγκεκριμένο εκδοτικό οίκο, είναι γερό χαρτί. Διαφορετικά, τι να πω… Βέβαια, γερή και η γνώμη του Βούλαγκα στο #52

  56. ΓΤ said

    Να σας ενημερώσω ότι στο πίσω νήμα γίνεται της… ουνίας 🙂

  57. Γς said

    Η σκακιέρα της Κεραμέως κι η δικιά μας σκακιέρα στην πλατεία της Ραφήνας, όπως φαίνεται από το δορυφόρο

    https://www.google.com/maps/place/Rafina+190+09/@38.0207047,24.0077857,21m/data=!3m1!1e3!4m5!3m4!1s0x14a183625715c4b3:0x400bd2ce2b97ca0!8m2!3d38.0234457!4d24.0059241?hl=en

  58. Αγγελος said

    ΝεοKid, μια ωραία εφαρμογή της αρχής της συμπερίληψης και εξαίρεσης είναι η εξής:
    «Να υπολογιστεί πόσες από τις ν! μεταθέσεις ν πραγμάτων δεν αφήνουν κανένα στη θέση του.»
    Εσύ το ξέρεις βέβαια, αλλά είπα να σε απαλλάξω από τον κόπο να το γράψεις 🙂

  59. >> πήγε και κοινώνησε, χωρίς να φοράει μάσκα αλλά παρουσία φωτογράφου

    Πώς φοριέται η παρουσία φωτογράφου? 😎

  60. Αγγελος said

    Φυσικά η σκακιέρα μπαίνει με το άσπρο τετράγωνο δεξιά. Αυτό ορίζουν οι κανονισμοί. Επίσης, η λευκή βασίλισσα μπαίνει σε λευκό τετράγωνο («στο χρώμα της») και η μαύρη σε μαύρο.
    Ωστόσο, αυτά δεν έχουν καμία σημασία. Το παιχνίδι παίζεται ακριβώς όμοια ακόμα κι αν μπει λάθος η σκακιέρα ή κι οι βασίλισσες, αρκεί να είναι στην ίδια στήλη οι δυο βασίλισσες και στη διπλανή στήλη οι δυο βασιλιάδες. Μόνο που ο πεπειραμένος σκακιστής θα νιώσει άβολα, έχοντας συνηθίσει να έχει το βασιλιά δεξιά αν παίζει με τα λευκά ή αριστερά αν παίζει με τα μαύρα.
    Η απορία μου είναι μάλλον τι γύρευε η σκακιέρα στο δάπεδο του νηπιαγωγείου. Θα διδάσκονταν σκάκι τα παιδάκια; Ή συμβόλιζε κάτι;

  61. Μασκαράδες όσοι αρνούνται την μάσκα…

  62. Theo said

    @55α:
    Κι εγώ ψηφίζω το «αρνησίμασκος».

    @55β:
    Και μένα για λογοπαίγνιο μου φαίνεται. Όχι τόσο προφανές και πετυχημένο, αλλά λογοπαίγνιο.

    @59:
    Είδες τι κάνει το μονοτονικό;
    Με πολυτονικό θα ήταν μια χαρά: «Πῆγε καὶ κοινώνησε, χωρὶς νὰ φοράει μάσκα αλλὰ παρουσίᾳ φωτογράφου».

  63. Voyageur autour de la chambre said

    Καλημέρα.

    Το «αστυνομικίνων», χωρίς κατέβασμα του τόνου, μια χαρά μου φαίνεται. Αν και θα συμφωνήσω με το 19 ότι καλύτερα να αποφύγουμε τη γενική.

    Για τα «σόλι» μόνο «Ο Χριστός κι η Παναγία!» μπορώ να πω. Κι επειδή κάπου τέθηκε το ερώτημα πώς να το πούμε, δεν βρίσκω κανένα πρόβλημα με τα χορευτικά σόλα.

    Τις «αμβλείες» κι εγώ αρχικά σαν χιούμορ το κατάλαβα, αλλά χωρίς την αντίθεση με τις «οξείες» μάλλον ενισχύεται η πιθανότητα να είναι λάθος (σχ. 52)

  64. Voyageur autour de la chambre said

    @ 62 τέλος

    Όχι ακριβώς το πολυτονικό, η υπογεγραμμένη είναι που ξεκαθαρίζει τα πράγματα.
    Κι όλα αυτά επειδή έπρεπε να βάλουμε ντε και καλά δοτική, ενώ με μια απλή πρόθεση «με» η φράση στρώνει.

  65. Tety Solou said

    Πολύ νόστιμα τα μεζεδάκια σου, Νίκο.
    Στον φίλο που αποφεύγει τη λέξη «εμβληματικό» την αγάπη μου. Η συχνή χρήση της μου έχει κάνει τα νεύρα κρόσσια.
    Αν τον εκνευρίζει και η… αλόγιστη χρήση της λέξης «δραστηριοποιούμαι», είμαστε αδελφές ψυχές.

  66. Theo said

    @64:
    Στο «αλλά με παρουσία φωτογράφου», κάτι δεν μου κάθεται καλά.
    Ίσως, «με φωτογράφο παρόντα». Ψιλοκαθαρευουσιάνικο μεν, πιο στρωτό δε, κατά την ταπεινή μου γνώμη 🙂

  67. Κάθε φορά όμως που χρησιμοποιείται η λέξη «εμβληματικός», μια λάθος χρήση της λέξης «εικονικός» πεθαίνει 🙂

  68. Theo said

    @65:
    Το «δραστηριοποιούμαι», αν και δεν το χρησιμοποιώ, δεν μ’ ενοχλεί.

  69. Voyageur autour de la chambre said

    @ 66

    Συμφωνώ, μάλλον καλύτερο.
    Να διευκρινίσω επίσης ότι το 64 ήταν μια προσπάθεια να συνεχιστεί η πλάκα που ξεκίνησε με το 59. Το λέω γιατί όταν το ξαναδιάβασα μου φάνηκε πως βγαίνω λίγο επιθετικός προς τον οικοδεσπότη μας.
    Στην πραγματικότητα μια χαρά είναι η φράση, δεν υπάρχει πραγματική αμφισημία.

  70. dryhammer said

    60 τέλος. Διδάσκονται την αποδοχή των ΜΑΤ.

  71. 6: Εγώ πάντως το διάβασα σαν «κι εμείς κοινωνάμε, αλλά δεν το λέμε»

  72. 4: το δικό μου πέρασε απαρατήρητο

  73. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    >>Τα νούμερα της πανδημίας δεν πάνε και πολύ καλά, πράγματι
    και της κυβέρνησης

    52 >>μόνο οι αμβλείες έλειπαν
    εξάμβλωμα

  74. 72 και τώρα απαρατήρητο θα περάσει αν δεν φτιάξεις το λινκ 🙂

  75. 74: σημάδι ότι έτσι του πρέπει…

    4: το δικό μου πέρασε απαρατήρητο

  76. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    2 >> «άμασκοι»;

    να εμπλουτίσουμε ακόμη λίγο τα «μασκικά»

    Μασκοφοβικοί μου ήρθε κι εμένα πρώτο, και μετά μασκοκλάστες (από γνωστά κοινωνικά και ιστορικά φαινόμενα)
    Πάμε και γι΄άλλα:
    μασκιστές το κίνημα υπέρ
    μασκίστες (μα σκίστες!)το κίνημα κατά.
    (Δίνω κακές ιδέες 🙂 )
    μασκωμένοι-ξέμασκοι ή αμάσκωτοι ή ξεμάσκωτοι

    Μασκολογούμεν μετ΄ευτελείας 🙂

  77. dryhammer said

    76. Σε κάποιες από τις Χιακές διαλέκτους θα λέγαμε τους άνευ μάσκας ξεμουτσούνωτους.

  78. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    >> -κάτι από Παπαδιαμάντη;
    – Τυφώνισσα
    α ναι τυφόνισσα τελικά! 😦

    >>μόνο οι αμβλείες έλειπαν
    οι εμβληματικές αμβλείες!

    >>εμβληματικός
    όποιος το χρησιμοποιεί κατά κόρον και λάθος και έχει και υψηλή θέση, η λέξη αποκτά το «εσωτερικό» της νόημα (σαν τα κουϊζάκια του Τζη)

    Αλήθεια ο Τζη καλά είναι; Με τις βροχάδες τί να γινε από κει;
    Τζη γύρνα πίσω
    ή έστω τηλεφώνα-τυφώνα γαρ έχουμε 🙂

  79. Εμβληματικά εμβαλωματικά εμβόλια

  80. Πέπε said

    @77
    Και στην Κρήτη ξεμουστρούχωτους. Άλλωστε τη λέξη μουστρούχα (<*στομούχα) για τη μάσκα την ακούω αρκετά συχνά, για πλάκα βέβαια.

    Αλλά το να είσαι δίχως μάσκα δε σημαίνει πως είσαι και εναντίον της. Άρα, αντιμουτσουνιστής / αντιμουστρουshιστής.

  81. GeoKar said

    Καλησπέρα, χωρίς καμία διάθεση να ελαφρύνω την θέση των τσαπατσουληδων συντακτών / μεταφραστών των οποίων τα «μαργαριτάρια» προσφερθηκαν στα σημερινά μεζεδάκια, θα ηθελα να επισημάνω ότι κάποια από αυτά ίσως οφείλονται στην παρέμβαση του αυτόματου κορρεκτορα / συμπληρωτή που διαθέτουν πλέον οι πάσης φύσεως επεξεργαστές κειμένου κ συχνά οδηγούν σε κωμικοτραγικά αποτελέσματα. Ίσως το θέμα να μπορούσε να αποτελέσει αντικείμενο προσεχούς σχολίου. Καλό υπόλοιπο Σ/Κ, μετά φόβου Ι(αν)ού.
    Υ/Γ: φίλος που ήρθε ψες από τον Βόλο στην Αθηνα, μια διαδρομή που κάνει τακτικότατα εδώ κ αρκετά χρόνια, μού είπε προ ολιγου ότι για πρώτη φορά, σε δυο τουλάχιστον σημεία της διαδρομής, φοβήθηκε μην χάσει τον έλεγχο του αυτοκινήτου…

  82. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    60 >>τι γύρευε η σκακιέρα στο δάπεδο του νηπιαγωγείου
    Νηπιαγωγείο; Τόσα βιβλία δίνουν στο νηπιαγωγείο;
    Α βιβλία αγγλικών θα ήταν!

    75>>το δικό μου έλειπε
    στο δικό σου, με Γκίκα το αγοράκι, νομοτελειακά το κοριτσάκι θα λέγεται Νίκη

    «Στάση» Κεραμιδέως στη φωτό με το σκάκι (αν ήμουν μάρτυρας υπεράσπισης)
    Κάθεται να το τηράει σκεφτική: Ρε ποιος εμβληματικός τα έβαλε έτσι !

    Ειδικά για τη φωτό αυτή, εγώ θα έβαζα υπερβατικά κόκκινα και άσπρα τα κομμάτια και τα τετράγωνα του σκακιού.

  83. sarant said

    Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

    54 Τουλάχιστον δεν την είπαν «εμβληματική δικαστή», κάτι είναι κι αυτό!

    65 Γεια σου Τέτη!

    67 Χαχαχά!

    75 Πολυ καλό!

    81 Εννοείς ότι κόντεψε να χάσει τον έλεγχο επειδή έχει κάνει 100 φορές τη διαδρομή, όχι «παρά το ότι» την έχει κάνει 100 φορές; Ή φταίει κάποιο αυτόματο σύστημα του αυτοκινήτου;

  84. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Η νύχτα που έπεσαν οι γέφυρες.Τουλάχιστον 7!
    Καρδίτσα και Τρίκαλα δεν έμεινε γεφύρι για γεφύρι. Γκρεμίστηκε και το Κέντρο Υγείας.
    Της κολάσεως

    Το 112 λειτούργησε στη Θεσσαλία οεο;!
    Ο ντόπιος βουλευτής είπε δεν είχαν ειδοποίηση.
    Χάθηκαν ζωές, σίγουρα δύο, ίσως πέντε.
    Ε ρε και να ήταν ο Σύριζα τί θα ακουγόταν!
    Τώρα τα πετσωμένα σπατουλάρουν : άλλαξε πορεία ο Ιανός και δυο διαφορετικά φαινόμενα και ο Νικ Χαρντ το είπε προσοχή για Φθιώτιδα και Εύβοια και ο Παρνασσός ποφύλαξε την Αθήνα (λόγω τιμής το άκουσα κι αυτό) και ήρθε εξασθενημένο το φαινόμενο στην Αττική (που θα γίνονταν ο μέγας χαμός).
    Άντε μου στον κόρακα ανεύθυνοι ντελάληδες του φόβου κι όπου πιάσει, όχι όπου ισχύει!

  85. Πέπε said

    @65

    > > Στον φίλο που αποφεύγει τη λέξη «εμβληματικό» την αγάπη μου. Η συχνή χρήση της μου έχει κάνει τα νεύρα κρόσσια.
    Αν τον εκνευρίζει και η… αλόγιστη χρήση της λέξης «δραστηριοποιούμαι», είμαστε αδελφές ψυχές.

    Δεν ξέρω για το «δραστηριοποιούμαι», αλλά μήπως ήρθε η ώρα να καταδικάσουμε τη λέξει «δράση» (να οργανώσουμε μερικές δράσεις κλπ.);

  86. Triant said

    58:
    Κατ’ αρχάς δεν μπορεί να είναι περισσότερες από ν γιατί ένα οποιδήποτε στοιχείο την ν+1 φορά θα βρεθεί σε θέση που είχε ήδη βρεθεί. Τώρα εάν κάνω όλα τα στοιχεία rotate (πως το λέτε εσεις εδώ γιατί ξέχασα πως το λέμε εμείς εκει) η συνθήκη που έβαλες ισχύει και οι μεταθέσεις είναι ν. Αφού λοιπόν βρήκα λύση με ν και δεν μπορεί να υπάρξει με ν+1 συνεχίστε το εσείς παιδιά μου.

  87. GeoKar said

    #83 τελευταίο: επειδή… τρομερή κακοκαιρία κ πολύ, πάρα πολύ νερό!

  88. Μαρία said

    Ο φίλος του ιστολογίου που διάβασε το δικαστή έχει έλλειψη χιούμορ.

    Μήπως ο Κουμουτσάκος εννοεί «τον οποιονδήποτε»; 🙂

  89. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    85 >>μήπως ήρθε η ώρα να καταδικάσουμε τη λέξει «δράση» (να οργανώσουμε μερικές δράσεις κλπ.);
    Ναι δράσεις-δρώμενα είναι σε «πλέρια» χρήση. Έχω την εντύπωση ότι είναι αποτύπωμα/καθιέρωση πασοκικής εποχής.
    Στο Υπ.Πολιτισμού έχει ολόκληρη Διεύθυνση Πολιτιστικών Δράσεων.

  90. Νέο Kid said

    86. You are totally deranged…

  91. Γιάννης Ιατρού said

    78 (τέλος) Έφη, δες το #61 🙂 🙂

  92. Γιάννης Ιατρού said

    84α ΕΦΗ, υπάρχει μια καταγραφή…

  93. Αγγελος said

    Triant (86), μιλούσα για μεταθέσεις γενικά, όχι για κυκλικές μεταθέσεις, που είναι φυσικά ακριβώς ν και καμιά τους δεν αφήνει στοιχείο στη θέση του.
    Για 4 γράμματα {α, β, γ, δ} π.χ., κυκλικές μεταθέσεις είναι οι εξής 6: α→β→γ→δ→α, α→β→δ→γ→α, α→γ→β→δ→α, α→γ→δ→β→α, α→δ→β→γ→α, α→δ→γ→β→α. Και οι εξής τρεις μεταθέσεις όμως δεν αφήνουν κανένα γράμμα ακίνητο: α→β→α και συνάμα γ→δ→γ, α→γ→α και συνάμα β→δ→β, α→δ→α και συνάμα γ→β→γ. Αρα η απάντηση δεν είναι ν, είναι (για ν>3) περισσότερες. (Ήδη για ν=5 είναι 44. Δεν έκατσα να τις γράψω μία-μία 🙂 )

  94. Αγγελος said

    Στάζυμπε, δεν ξέρω αν θέλεις να πάρουμε στα σοβαρά το απαρατήρητο σχόλιό σου, αλλά κολλάει στο πέρασμα από κ=1 σε κ=2, έτσι;

  95. Γιάννης Κουβάτσος said

    Το δραστηριοποιπούμαι μια χαρά μου φαίνεται. Το ίδιο και το εμβληματικός, αρκεί να μην το βάζουμε και στα λάχανα. Οι δράσεις με ενοχλούσαν όταν πρωτοέσκασαν μύτη, μετά και σιγά-σιγά τις συνήθισα. Και ανησυχώ που πάω να συνηθίσω και το «θα σε πάρω πίσω». Μάλιστα, δυο-τρεις φορές το ‘χω πει και γω. Έτσι λειτουργεί η γλώσσα, τελικά, τι να κάνουμε…

  96. Γιάννης Κουβάτσος said

    95: δραστηριοποιούμαι, βέβαια.

  97. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    91.Ω, δεν τον είδα! Τσεκαρίστηκα τώρα και είχα διαβάσει όλα και τα πριν και τα μετά. Στραβωμάρα. Δεν πάω καλά τελευταία. 😦
    Γεια σου Τζη! Καταιγιδιστήκατε εκεί; 🙂

    92 Άκουσα τοπικό βουλευτή Καρδίτσας στο ράδιο ότι δεν είχαν ειδοποίηση

  98. Αγγελος said

    Οι «δράσεις» ίσως είναι από τους πληθυντικούς («πολιτικές» – όχι με την πεπαλαιωμένη πονηρή 😉 έννοια, «στρατηγικές» κ.α.) που μας ήρθαν από τη γλώσσα της (τότε) ΕΟΚ. Τουλάχιστον εγώ έτσι – «δράσεις» – έμαθα να μεταφράζω το actions όταν ανέλαβα υπηρεσία εκεί, λίγο πριν έρθει το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία 🙂

  99. ΓΤ said

    Από το 1974 λέγαμε «αστυνομικίνα» όταν βλέπαμε τη σειρά με την Άντζι Ντίκινσον 🙂

    http://www.ifeelradio.gr/%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%B2%CF%81%CE%AF%CF%83%CE%BA%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CF%83%CE%AE%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%B1-%CE%B7-%CF%80%CE%B9%CE%BF-%CE%B4%CE%B9%CE%AC%CF%83%CE%B7%CE%BC%CE%B7-%CE%B1%CF%83%CF%84/

  100. Αλέκος81 said

    Επίσης, στο μεζέ των Κένεντι η «επέμβαση στην πλάτη» πιθανολογώ ότι είναι επέμβαση στην σπονδυλική στήλη, ισως από «back surgery». Μια επεμβαση στη ράχη εκτός σπονδυλικης στηλης μαλλον θα αναφερόταν ως επεμβαση στο θώρακα. Αν ήταν κάτι πιο επιφανειακό, πχ μια δερματική βλάβη, δεν θα χρειαζόταν αναρρωση στο …φτωχοσπιτο

  101. Ακρ. said

    0: «από τους δικαστικούς νομίζω πως δικαιούμαστε να έχουμε αυξημένες απαιτήσεις».

    Οι δικαστικοί, συστηματικά, εγκληματούν πάνω στην ελληνική γλώσσα. Οι δικαστικές αποφάσεις είναι από τα χειρότερα κείμενα που γράφονται στα ελληνικά. Ευπρεπισμός, καθαρευουσιανισμός, κλισέ. Για τον έλληνα δικαστή ο μεγαλύτερος εχθρός είναι η τελεία. Μία ανα δυο-τρεις σελίδες είναι ανεκτή, παραπάνω όχι

  102. ΓΤ said

    Άστυ; Νο! Μυκήνες!

  103. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    92 Βλέπω κι ότι το μήνυμα στάλθηκε 18-09-2020,22:00, εκείνη την ώρα ήδη εξελισσόταν η άγρια κατάσταση. Έβρεχε ραγδαία στην πόλη. Εχω καλή φίλη που είναι Καρδιτσώτισσα και μίλησε το απόγευμα με την ανηψιά της που μένει στην Καρδίτσα, ψηλά, σε όροφο -κι έβγαζε ήδη κουβάδες νερά από το κλιμακοστάσιο. Της είπε ότι σκεφτόταν να πάει σήμερα να πάρει τους γονείς της από ένα ορεινό χωριό εκεί, όπου παραθερίζουν. Νομίζω ότι είναι το χωριό του Φλωράκη κιόλας.
    Αργότερα το βράδυ χθες, όπως και σήμερα, δε μπόρεσε να επικοινωνήσει της προκοπής. Τα τηλέφωνα κομμένα και τα κινητά με φειδώ γιατί δεν μπορούν να τα ξαναφορτίσουν καθότι χωρίς ρεύμα.

  104. ΓΤ said

    @101

    Ασφαλώς οι τύποι αυτοί έχουν εχθρό την τελεία γιατί θέλουν να μας δείξουν ότι έχουν διαβάσει μία ολίγη από Κονδύλη, από Τζόις και από Μακριδάκη 🙂

    (Να τους δεις πώς χιμάνε στο πιάτο όταν τους σερβίρουν στον «Ιππόκαμπο», απέναντι από τα Δικαστήρια. Εναργέστατο αποτύπωμα παιδείας…)

  105. Γιάννης Κουβάτσος said

    «Πλύση εγκεφάλου για ατομική ευθύνη: Σημειώνεται πως μεταξύ όσων ενημερώνονται καθημερινά από την τηλεόραση το 57% πιστεύει ότι το μεγαλύτερο ή αποκλειστικό μερίδιο ευθύνης για τη διασπορά του κορονοϊού φέρουν οι πολίτες ατομικά, ενώ αντίστροφη εικόνα καταγράφεται μεταξύ όσων δεν ενημερώνονται ποτέ από το συγκεκριμένο μέσο, καθώς το 69% αυτών απαντάει πως την αποκλειστική ή μεγαλύτερη ευθύνη φέρει το κράτος.»
    https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/260419_teleiose-o-hronos-toy-melitos

  106. ΓΤ said

    Πέθανε ο Δημήτρης Καρανικόλας
    https://www.in.gr/2020/09/19/greece/pethane-o-dimosiografos-dimitris-karanikolas/

  107. 75 Ε ξ α ι ρ ε τ ι κ ό! (και όχι, δεν το είχα δει).

  108. Triant said

    93: Προφανώς παρεξήγησα την εκφώνηση (δεν είναι σαφής άλλωστε). Κατάλαβα πως κανένα ζεύγος μεταθέσεων δεν πρέπει να έχει κάποιο στοιχείο στην ίδια θέση. Δηλαδή εάν περιλάβεις την αβγδ πρέπει να εξαιρέσεις τις αβδγ, αγβδ, αγδβ, αδβγ, αδγβ, γβαδ, γβδα, δβαγ, δβγα, βαγδ, βδγα και δαγβ.
    Για την ακρίβεια δεν κατάλαβα ούτε την απάντησή σου.

  109. Γιάννης Ιατρού said

    97α Εδώ είναι. ¨Άφησε τη βάρκα του στο έλεος των καιρικών φαινομένων 😎🙄 και αναζήτησε την θαλπωρή της κυψέλης 🙂 🙂

  110. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

    15 κε
    Αν πρόκειται για λογοπαίγνιο (ή χιούμορ…), είναι πολύ προχώ, βρε παιδί μου! Και οι «οξείες»* που λείπουν (#52), το κάνουν να απογειώνεται –μέχρις εξαφανίσεως… ;). Κλίνω προς το αθέλητο μπέρδεμα.

    *άσχετα με την έτσι κι αλλιώς ύπαρξή τους σε κάθε κείμενο…

  111. 94 Μα στη μαθηματική επαγωγή δεν πάμε ανά ένα να τα εξετάσουμε. Ελέγχουμε για ένα, έστω για ν, τότε αν και για ν+1 ισχύει πάντα 🙂 Το να μην ισχύει για ν+1 όταν το ν=1 είναι πολύ ειδική περίπτωση που δεν διδάσκεται 🙂

  112. … ο Ιανός στη Δυτική Πελοπόννησο έκανε την παρουσία του αισθητή …

    Ευτυχώς μετριάστηκε το
    Κυκλώνειον άγος

  113. sarant said

    97 Κι εγώ τώρα τον είδα. Γεια σου Τζι!

  114. … το «αστυνομικινών» είναι ομολογουμένως δύσκαμπτο …

    …και ακούγεται
    Αστυνομηκυνών,
    (για να μην καούν)

  115. Χαρούλα said

    Σάββατο, χωρίς μουσική;
    Με αφορμή το λάθος σκάκι, ο Αναγνωστάκης σε μουσική Παπαδημητρίου, απλά υπέροχος!

  116. 9,
    Ωραιότατο!

  117. 3, 😀

  118. ΣΠ said

    58
    Άγγελε, παρόμοιο πρόβλημα έβαλε ο Κιντ εδώ

    Ο Σηφαλιός πάει Μέγαρο

  119. ΓΤ said

    @116, 9

    Με ενδεχόμενο μη αποδεκτό γκαμπί της Βασίλισσας Κεραμέως (στην χριστιανορθόδοξη βαριάντα ασφαλώς)

  120. sarant said

    114 Άσ’ τη νομή κυνών

  121. Γιάννης Κουβάτσος said

    119: Μάλλον το «γκαμπί του μαθητή» προτίμησε τελικά. Πολύ ριψοκίνδυνο άνοιγμα, συνήθως οδηγεί σε ήττα-μινιατούρα.

  122. Νέο Kid said

    Εγώ πάντως το hintάκι μου το έδωσα στο 90. … 😉

    Άντε , πάρτε κι ένα μπόνους προβληματάκι που συνδυάζει συνδυαστική και στερεόμετρυ:
    Με κορυφές απ τις κορυφές ενός κύβου πόσες διαφορετικές τριγωνικές πυραμίδες (δηλαδή τετράεδρα) μπορούμε να φτιάξουμε;

  123. 94: Άγγελε, δες βιβλιογραφία 2. Όσο σοβαρά πήραμε και τον επίκ. καθ. Γκίκα Μαγιορκίνη.

  124. Γιάννης Ιατρού said

    103: ΕΦΗ:
    Πιθανώς να ήρθε κάπως αργά, σχεδόν σύγχρονα με την έναρξη των φαινομένων. Τώρα βέβαια το 112 έχει μεγαλύτερη αξία όταν (προ-)ειδοποιεί για *αναπάντεχα* συμβάντα. Για αναμενόμενα και γενικά από μέρες εκτενώς συζητημένα, έστω και χωρίς πολύ ακριβή γεωγραφικό και χρονικό προσδιορισμό, είναι απλώς μια (ακόμα) υπενθύμιση της τελευταίας στιγμής.

    Εδώ υπεισέρχονται άλλοι γνωστοί παράγοντες όπως οι προετοιμασίες και τα προληπτικά μέτρα των δημοτικών αρχών, της εκάστοτε περιφέρειας κλπ. Ο δικός μας *governor* !!! 😂😉 είχε εγκαίρως (24h πριν…) ευαισθητοποιήσει τους δήμους της περιοχής του με (κατεπείγον) μήνυμα, λες και θα προλάβαιναν να κάνουν κάτι…👎

    Μας λυπήθηκε ο Θεός στην Αττική… Αλλά να μην παίρνουμε και πολύ θάρρος… και να μην ξεχνιούνται οι προφητείες των γερόντων 🎶🎶In the Year 2030🎼🎵 κλπ. 😎🤔

  125. ΓΤ said

    @121
    Κι έτσι το γκαμπί οδηγεί σε υπουργικής θητείας καμπή

  126. ΓΤ said

    Με άλμα Σοτομαγιόρ μεταξύ των αιώνων, περνάμε από τους μαγιορδόμους στους Μαγιορκίνηδες…

  127. Γιάννης Κουβάτσος said

    125: Και απώλεια πολλών μονάδων πολιτικού ELO.

  128. voulagx said

    Κατά τη διάρκεια της απολογίας του ο ιερέας απείλησε με μηνύσεις τους δικαστές της έδρας ενώ πριν ξεκινήσει η δίκη είχε αρνηθεί να φορέσει μάσκα κάτι που τελικά του επέβαλε το δικαστήριο.
    Ο ιερεύς τελικώς δεν έπεσε αμασκητί.

  129. dryhammer said

    124. Θα του το απονείμουν;

  130. ΣΠ said

    122
    Εννέα. Αν προκληθώ, θα το αναλύσω.

  131. ΣΠ said

    130
    Λάθος πολλαπλασιασμός, 64.

  132. Γεια σας κι ευχαριστώ για το ενδιαφέρον σας

    ήταν προγραμματισμένη η κάθοδος για ιατρικά και δικηγορικά ραντεβού, υποθέσεις και δεν ήταν δυνατόν να αναβληθούν. Απ΄ ό,τι πληροφορήθηκα στα μέρη μου έβρεξε για πολλή ώρα αλλά όχι πολύ έντονα, ενώ και ο αέρας δεν ήταν πολύ ισχυρός οπότε ελπίζω στην επιστροφή μου με την αντλία και τους κουβάδες να αποκαταστήσω την λειτουργικότητα της βάρκας γρήγορα.

    Πολλές δουλειές και υποθέσεις σε εποχή που θάθελα περισσότερη ηρεμία αλλά σ’ε λα βι και τα μόνα διαλείμματα ο Βέρντι. Εδώ η κατά την γνώμη μου κσλύτερη γυναικεία φωνή στην όπερα …

  133. aerosol said

    Και σωστό να ήταν το σκάκι της Κεραμέως η φωτογραφία θα ήταν εξίσου στημένη, επιτηδευμένη και πολιτικάντικη.

    Δεν ξέρω από μετεωρολογία, γνωρίζω μόνο πως είναι πολλές οι μεταβλητές που έχει να αντιμετωπίσει, οπότε είναι δύσκολες οι ακριβείς προβλέψεις. Όμως μου κάνει εντύπωση που για την Αττική μέχρι και την Πέμπτη το βράδυ μιλούσαν για καταιγίδες και έντονες βροχές από Παρασκευή πρωί έως και Σάββατο απόγευμα. Τόσο κοντά χρονικά και τόσο λάθος πρόβλεψη… Δεν είναι η πρώτη φορά, πλέον το θεωρώ κανόνα. Μπορεί να παίζει ρόλο μια ηθελημένη προβολή του χειρότερου πιθανού σεναρίου -για να αποφύγουν τη γκρίνια αν κάτι πάει χειρότερα από την πρόβλεψη. Αλλά, αν είσαι κάτοικος Αθηνών, καταλήγει να είναι σχεδόν άχρηστη στο 50% των περιπτώσεων.

    @Kid
    Μια χρωστούμενη απάντηση από τα παλιά: το Ιλίου Μέλαθρον ήταν όντως η κατοικία του Σλήμαν. Η οποία είναι έργο του Τσίλερ, αλλά στο σχετικό σχόλιο το έγραψα άγαρμπα.

    #51
    Και σπουδαία και Εβραία. Όμως για τους Αμερικάνους νιώθω περίεργα η βασική ταυτοποίηση να είναι μέσω καταγωγής. Γεννήθηκε στο Μπρούκλυν και δεν ξέρω αν μου πάει να την ορίσω ως Εβραία (ή Ιταλίδα ή Ελληνίδα ή Πορτορικάνα). Δίκιο έχεις μεν, με προβληματίζει δε.

    #67
    Συμφωνώ. Κακό στυλ να λες συνέχεια εμβληματικός αλλά τουλάχιστον είναι η σωστή λέξη.

  134. Πέπε said

    128
    Υπάρχουν μερικοί παπάδες που φαίνεται να νομίζουν ότι επειδή είναι παπάδες είναι υπεράνω των πάντων: του νόμου, της ευπρέπειας, της λογικής, καλά της επιστήμης δεν το συζητάω, της δικαιοσύνης…

    Αν αυτό είναι θράσος, τότε αμφιβάλλω αν ακόμη και οι φασίστες έχουν δείξει τόσο.

    Αν είναι σύμδρομο μεγαλείου, τότε δε μου το βγάζεις από το μυαλό ότι ένας από τους υπαιτίους που τούτος ο ταλαίπωρος παπάς τρελάθηκε ήταν, σε ανύποπτο χρόνο, ο μακαριστός Χριστόδουλος με την πολιτεία του.

  135. 38, … τα πιόνια σωστά είναι βαλμένα, αλλά η σκακιέρα είναι λάθος!

    Δε ισχύει. Βασιλιάς και βασίλισσα είναι σε λάθος θέσεις. …

    Έκαναν το άσπρο μαύρο, επομένως!
    Να το σωστό:

  136. Μαρία said

    128
    Δείτε στο σχετικό βίντεο μετά το 3:08 δήλωση αγιορίτη καλόγερου υπερασπιστή του μασκοκλάστη παπά.
    https://www.cretapost.gr/583297/ennea-mines-fylakisis-ston-ierea-meta-to-dimosio-kirygma-kata-tis-chrisis-maskas/

  137. Νέο Kid said

    131. Χμμ… κάτι πρέπει να αφαιρέσεις …

  138. 102,
    Εκόμισα γλαύκα στο 114…

  139. Γιάννης Ιατρού said

    133α Αυτό 🙂

  140. ΓΤ said

    @138
    ή εκόμισες Κάφκα εις Πράγαν

  141. ΓΤ said

    127@

    κατάσταση μπουρδELO

  142. ΓΤ said

    @0

    Η γραμματοσειρά στη φωτό με το «φίμουτρο» είναι Μάσκερβιλ.

  143. ΣΠ said

    137
    Α, ναι. Ήθελα να αφαιρέσω όλες τις ομοεπίπεδες τετράδες και αφαίρεσα μόνο αυτές που είναι στις 6 έδρες. Υπάρχουν όμως άλλες 6 διαγιωνίως. Άρα 58.

  144. aerosol said

    #134
    Κατά σύμπτωση, νομίζω πως μια εξήγηση για πολλά πράγματα την δίνει ο Άρθουρ Καίστλερ στο βιβλίο του «Ιανός».
    Όταν θεωρείς πως μετέχεις σε μια μεγάλη αλήθεια (θρησκεία, επιστήμη, ιδεολογία) συχνά γίνεσαι πρόθυμος να φερθείς με τρόπους που δεν θα υιοθετούσες ποτέ για ατομικούς λόγους. Κατά κάποιο τρόπο είναι το αντίθετο του συνδρόμου μεγαλείου. Αφήνεις το μικρό σου εαυτό έρμαιο στο μεγαλείο ενός άλλου, «σπουδαιότερου» σκοπού, που σε ξεπερνά σε σημασία. Συχνά αποδίδουμε τα στραβά του κόσμου στην «εγωιστική» τάση του ανθρώπου αλλά μάλλον συχνότερα οφείλονται στην αντίθετη (ο Καίστλερ την αποκάλεσε «ωκεάνεια», κι έγραψε πως αυτές οι δυο αντικρουόμενες τάσεις αποτελούν το διπλό πρόσωπο του ανθρώπου ως Ιανού).

  145. ΓΤ said

    Αντιδήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης προς Πυροσβεστική @ Μόρια
    https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/260524_orgi-ston-dimo-ellinikoy-gia-ti-ratsistiki-anartisi-antidimarhoy

  146. mitsos said

    Από τις καλύτερες πιατέλες οψαρίων. Μιλάμε ότι γέλασα πολύ.

    Μάλλον πολύ «αμβλεία» η κριτική για περισπωμένες, οξείες και αμβλείες . Φαντάζομαι η κριτική θα γινόταν ορθή ή οξεία αν αναφερόταν σε δασείες, ψιλές και χοντρές. Υπογεγραμμένες άραγε υπήρχαν ;

    Όσο για τον Ιανό δεν περίμενα κάτι άλλο από έναν διπρόσωπο. Σε μένα φέρθηκε καλά αφού γλύτωσα ένα πότισμα. Στο Τσάντε πάντως και στην Θεσσαλία έδειξε το άλλο πρόσωπό του.

    Καλό βράδυ .

  147. sarant said

    145 Θα πει ότι δεν τα έγραψε αυτός, απλώς τα έκανε share, άραγε;

  148. Πέπε said

    @144:

    Ενδιαφέρον.

    Αλλά δεν είναι εγωισμός να είσαι τόσο βέβαιος ότι αυτή η υπεράνω όλων ιδέα που υπηρετείς είναι σίγουρα «Η» σωστή;

    Και εδώ που τα λέμε, και το να θέλεις να γίνεις μάρτυρας, πάλι εγωισμός δεν [ενδέχεται να] είναι;

    (Παρά ταύτα, το εννοώ ότι το βρίσκω ενδιαφέρον.)

  149. Μαρία said

    147
    Κόψε τη μούρη αυτού που το ‘γραψε https://el-gr.facebook.com/antonis.mathiopoulos.1

  150. Γιάννης Κουβάτσος said

    144: Και ο Καμύ στον «Επαναστατημένο άνθρωπο» το αναφέρει με άλλα λόγια. Και ο Μίσσιος στα δύο πρώτα βιβλία του αναρωτιέται πώς γίνεται άνθρωποι ευαίσθητοι να τυφλώνονται τόσο πολύ από τον φανατισμό, ώστε να διαπράττουν ανενδοίαστα κάθε λογής μικρότητες. Αυτή η άποψη συνοψίζεται στο πασίγνωστο «ο δρόμος για την πρόθεση είναι στρωμένος με καλές προθέσεις».

  151. Γιάννης Κουβάτσος said

    150: Ο δρόμος για την κόλαση, φυσικά.

  152. ΓΤ said

    149@
    Μπάζο για πολλά ρεκτιφιέ

  153. ΓΤ said

    138@

    Το δύσκολο είναι να κοιμίσεις γλαύκα…

  154. Νέο Kid said

    143. 👍

  155. 140,
    😀

    Καλύτερα να είχα παραμείνει άπραγος

  156. Κουτρούφι said

    Για το inclusion.
    Υπάρχει και σχετική έννοια στη χημεία όπου υπάρχουν τα inclusion compounds. https://en.wikipedia.org/wiki/Inclusion_compound
    Στην ελληνική βιβλιογραφία το inclusion εδώ, μεταφράζεται ως «εγκλεισμός» (και σχετικά, «ενώσεις ή σύμπλοκα εγκλεισμού»)
    Το google translate δίνει και τον «εγκλεισμό» για μετάφραση του inclusion. Και το inclusion compounds το μεταφράζει με το «ενώσεις εγκλεισμού». Δεν κάνει δηλαδή το λάθος να δώσει «ενώσεις συμπερίληψης»

  157. aerosol said

    #148
    Κατά περίπτωση μπορεί όντως να είναι, Πέπε. Αλλά δεν είναι δεδομένο. Έχουν υπάρξει ψυχολογικά πειράματα που έχουν καταδείξει έντονα πως κάποιος μπορεί για χάρη της υποταγής στην «αυθεντία» να φερθεί με τρόπο που του δημιουργεί έντονη ψυχική αναστάτωση και ενόχληση, τελείως κόντρα στην προσωπικότητά του, και με συναισθηματικό κόστος. Σημαντικό παράδειγμα το Πείραμα Milgram -θα βρεις υλικό στη wikipedia και αλλού.
    [Τώρα δε μιλάμε απαραίτητα για τον παλαβιάρη παπά, αφορμή βρήκα για συνειρμούς.]

    #150
    Εννοείται πως είναι θέμα που έχουν θίξει πολλοί, με διάφορους τρόπους. Αναφέρθηκα ειδικά στον Ιανό γιατί αναπτύσσει πλήρως την ιδέα, ενσωματώνοντάς την σε μια γενικότερη θεώρηση που περιλαμβάνει τη Θεωρία Συστημάτων και τη σημασία της στην φιλοσοφία και επιστημολογία. Το βιβλίο είχε εκδοθεί από τις εκδόσεις Χατζηνικολή και το είχα βρει πολύ ενδιαφέρον. Σίγουρα έπαιξαν ρόλο δικές του εμπειρίες. Κομμουνιστής από το 1930, παραιτήθηκε το 1938 λόγω της εναντίωσής του στον σταλινισμό, ασχολήθηκε πολύ με την ψυχολογική και σχεδόν θρησκευτική πλευρά των πιστών κομμουνιστών -και θεωρήθηκε «πουλημένος στην Αντίδραση» από τους πρώην συντρόφους.

  158. ΓΤ said

    @155

    Αφήνοντας απέξω τον τηλεφωνικό κωδικό του Τέξας, κρατώ τον αριθμό του γραφείου σου εκεί στα ξένα.
    Ω της παλαβής συμπτώσεως, ο συγκεκριμένος επταψήφιος κληρώθηκε στο παιχνίδι ΠΡΟΤΟ του ΟΠΑΠ στις 25.11.2001.
    Σύμφωνα με τα τοτινά αποτελέσματα, δεν υπήρχε μεγάλος νικητής. Λεπτομέρεια: το τζάκποτ εκείνης της ημέρας ανερχόταν στα 102.386.710 δρχ. Κοντολογίς, έπρεπε να το έχεις ποντάρει. Σε χαλάγανε, ρε λογοπαιχταρά, εκατό μύρια τότενες;
    Για την ιστορία, εκείνες τις κατοπινές ημέρες νικητής βρέθηκε στις 16.12.2001 (κληρώθηκε ο αριθμός 6141664), με τον νικητή να κάνει μπάζα 306.675.000 δρχ.
    Χώστε τα τηλέφωνά σας κάθε Πέμπτη και Κυριακή, ποτέ δεν ξέρετε…

  159. Γιάννης Κουβάτσος said

    157: Και στο «Ο κομισάριος και ο γιόγκι» περιγράφεται ο τύπος στον οποίο αναφέρεσαι και είναι, βέβαια, ο κομισάριος, που ο ρόλος του ήταν η υπακοή στις κομματικές εντολές χωρίς «διαλογική συζήτηση» και μικροαστικές διανοουμενίστικες αντιρρήσεις. Το ατσάλινο χέρι του κόμματος πρέπει να μην τρέμει, να μη διστάζει, ο ιδιοκτήτης του να μην αμφιβάλλει, να μην αναρωτιέται, να μην απορεί, να μη σκέπτεται. Η σκέψη και η δράση αλληλο-αποκλείονται. Το θέμα τον απασχόλησε και στο «Μηδέν και το άπειρο»…Βιβλία που μας άνοιξαν τα μάτια.

  160. aerosol said

    #159
    Πάνε χρόνια κι έχω ξεχάσει ποιό είναι ποιό… Αλλά θυμάμαι την πολύ αξιόλογη καταγραφή της εσωτερικής στάσης του έγκλειστου μπολσεβίκου (φαντάζομαι πριν από τις Δίκες της Μόσχας) που πείθεται σιγά σιγά πως για το καλό του Κόμματος πρέπει να παραδεχτεί πως είναι ένοχος προδοσίας των ίδων των ιδανικών του. Δεν ξέρω αν και πόσο μας άνοιξαν τα μάτια. Ίσως ο μέσος Δυτικός να έβρισκε εκεί την πολιτική δικαίωση του αντικομμουνισμού της εποχής. Για μένα δείχνει περισσότερα για την ίδια την ανθρώπινη φύση.

  161. 160 Το μηδέν και το άπειρο, είναι αυτό που θυμάσαι. Εναλλακτικά, βρήκα καλογραμμένη και εξίσου εκ των έσω την τριλογία του Μανές Σπέρμπερ, ιδίως το πρώτο (Η καμένη βάτος) – τα επόμενα σα να γράφονται όλο και πιο γρήγορα και σχηματικά, όπως συμβαίνει συνήθως στις τριλογίες.

  162. aerosol said

    Μερσί, ω Δύτα! Δεν ήξερα τον Σπέρμπερ, ίσως πρέπει να τον τσεκάρω -κι εγώ έχω συχνά θέμα με τις ν-λογίες.

  163. ΓΤ said

    Παναιτωλικός-ΑΕΚ 0-2

  164. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @159. Γιάννη, μακάρι να είχαμε να κάνουμε μόνο με το «ατσάλινο χέρι του [κομμουνιστικού] κόμματος». Τέτοια πανωλέθρια ατσάλινα χέρια αποκτούν όλοι όσοι κατέχουν
    -μιά Απόλυτη Συνταγή Γενικής Ευτυχίας,
    -έναν Αρχηγό που την εκφράζει με πάθος,
    -Ομοϊδεάτες που επείγονται επίσης για την εγκαθίδρυση του Καθεστώτος Γενικής Ευτυχίας και
    -έναν Εχθρό/-ούς που της στέκονται εμπόδιο.

    Και δυστυχώς, η Ανθρώπινη Ιστορία βίωσε πολλές τέτοιες Ματοβαμμένες Σωτηρίες στις οποίες συμμετείχαν ενεργά, ως δράστες, πολλοί ΣΠΟΥΔΑΙΟΙ (κατά τ’ άλλα) άνθρωποι..

  165. Theo said

    @134:
    Δεν παίζει να είναι κρητικός τσαμπουκάς; Ευδοκιμεί αρκετά στο νησί.

  166. Γιάννης Κουβάτσος said

    Δυστυχώς, αριστουργήματα σαν την «Καμένη βάτο» και την «Υπόθεση Τουλάγιεφ» δεν προβλήθηκαν όσο τους άξιζε, εν αντιθέσει με το «Αρχιπέλαγος Γκουλάγκ» και το «Μηδέν και το άπειρο» που μάλλον κρίθηκαν πιο εύπεπτα, πιο πιασάρικα.

  167. Theo said

    @166:
    Ναι, η «Υπόθεση Τουλάγιεφ» είναι εξαιρετικό βιβλίο. Αλλ’ από τα τρία που έχω διαβάσει (δεν ξέρω την «Καμένη βάτο») πολύ καλύτερο θεωρώ τις «Ιστορίες από την Κολιμά».

  168. Γ-Κ said

    Εν ολίγοις, πρόκειται για μια βασική διαφορά ανάμεσα στη Δημοκρατία και στα ολοκληρωτικά καθεστώτα. Τα ολοκληρωτικά καθεστώτα θεωρούν τον κάθε πολίτη ως όργανο των επιδιώξεών τους (οι οποίες επιδιώξεις είναι «πάνω» από τον άνθρωπο), ενώ η Δημοκρατία θεωρεί τον πολίτη ως στόχο των επιδιώξεών της.

    Διαβάστε και λίγο Πλεύρη (πατέρα), θα βρείτε και τη θεωρητική θεμελίωση αυτής της άποψης.

  169. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    Με βάλατε σε μπελάδες! Μετά από τόσες δεκαετίες, ψάχνω να βρώ το Μηδέν και το Άπειρο- και βέβαια, δεν το βρίσκω.. 🙂

  170. Γ-Κ said

    168. συνέχεια

    Επίσης, αν έλεγε κανείς ότι αυτή ήταν και η ειδοποιός διαφορά ανάμεσα στην ανανεωτική αριστερά και στη «λοιπή» αριστερά, δεν θα ήταν οφσάιτ.

    …ΗΤΑΝ…

  171. Γιάννης Κουβάτσος said

    167: Όντως συνταρακτικό, Theo, αλλά και χίλιες διακόσιες τόσες σελίδες. Έχει, όμως, το πλεονέκτημα να μπορεί να διαβαστεί η κάθε ιστορία αυτοτελώς, σαν διήγημα. Καλό είναι και το «Εμείς οι ζωντανοί» της Άιν Ραντ.

  172. Γιάννης Κουβάτσος said

    170: Εμ δεν θα ήταν. Και φυσικά δεν θα διαβάσουμε Πλεύρη, προς Θεού. Ο Καστοριάδης, ο Κώστας Παπαϊωάννου, η Χάνα Αρεντ είναι αρκετοί για τη θεωρητική ανάλυση.

  173. Γ-Κ said

    Αν δεν γνωρίσεις (καλά) τον εχθρό σου, πώς θα τον πολεμήσεις;

  174. Theo said

    @171:
    Χίλιες διακόσιες τόσες σελίδες; Δεν κατάλαβες καλά. 1950 σσ. Το διάβασα ένα χειμώνα, μια δυο ιστορίες την ημέρα.

  175. Γιάννης Κουβάτσος said

    174:Ναι, δίκιο έχεις. Εγώ το ‘χω πέντ’-έξι χρόνια κι ακόμα το παιδεύω κομμάτι-κομμάτι. ☺

  176. Pedis said

    Ο Τσόμσκυ στα 92 του!

    https://progressive.international/wire/2020-09-18-noam-chomsky-internationalism-or-extinction/en

  177. Γιάννης Κουβάτσος said

    https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://media.public.gr/Books-PDF/9789605183998-0654037.pdf&ved=2ahUKEwjB_ZKJhPbrAhVFsKQKHclcDsMQFjAAegQIAhAB&usg=AOvVaw3rtp3H5kqRbxV6aglHaBHF

  178. sarant said

    174 Πόσες ιστορίες είναι και πιάνουν 1900 σελίδες; Εδώ ο Πόλεμος και ειρήνη είναι μικρότερο.

  179. Γιάννης Κουβάτσος said

    145 ιστορίες μοιρασμένες σε 6 ενότητες.

  180. Σας άφησα με Καίστλερ και Σπέρμπερ και βλέπω τώρα Άιν Ραντ!!! Θου Κύριε…

  181. Γιάννης Κουβάτσος said

    180: Ναι, ξέρω (☺), αλλά το βιβλίο είναι καλό.

  182. Μαρία said

    180
    Εγώ την αγνοούσα και την έψαξα πέρσι μετά το σχόλιο του Τσακαλώτου https://www.avgi.gr/arheio/316860_i-miranta-kai-i-anna

  183. Πέπε said

    > > Κι ας έχει προσαρμοστεί η λέξη στο ελληνικό τυπικό εδώ και πολλές δεκαετίες, κι ας λέει ο Γιοκαρίνης για «τα σόλα που γι’ αυτα με αποφεύγαν».

    Παρ’ ότι, Νίκο, συμφωνώ απόλυτα μαζί σου για τα σόλα και τα σόλι, ωστόσο δε θα επικαλούμουν τη γλωσσική αυθεντία κάποιου που έκανε αποστείρωση χρονάκια δεκαδύο.

  184. Μαρία said

    183
    Αμαρτωλέ, δεν έχεις μελετήσει την Παλαιάν Διαθήκην;

  185. 120,
    😀

    Κι αυτό!
    (Στην πόλη που βόσκουν σκύλους)

  186. Πέπε said

    Ο Γιοκαρίνης τσιτάρει Ο’;

  187. # 185

    και η πόλη που δεν είναι οι Μυκήνες !!

  188. Pedis said

    Νικοκύρη, παράλειψη: δεν έβαλες κανένα μεζεδάκι με το αστέρι του Σύριζα που καταγγέλει ο ρουφιανάκος …

  189. nikiplos said

    Από μεζεδάκια, το νήμα τελικά εξελίχθηκε σε αποτίμηση διαβασμένων βιβλίων. Αλλά τι βιβλίων! Και μάθαμε και την Άϊν Ραντ!

  190. avn013 said

    μασκολέσι,(το)
    (κατά το maskless)

  191. Γιάννης Κουβάτσος said

    Και για να ρίξουμε κι άλλο λάδι στη φωτιά της Άιν Ραντ, η εκδότρια της Ωκεανίδας ήθελε να εκδώσει το «Εμείς που ζήσαμε» από το 1986, χρονιά που ίδρυσε τον εκδοτικό της οίκο, αλλά οι φίλοι της την απέτρεψαν. Μην το κάνεις, της είπαν, θα το θάψουν οι αριστεροί. Τους άκουσε και έτσι το βιβλίο εκδόθηκε στην Ελλάδα, όταν η σοβιετική αυτοκρατορία κατέρρευσε.

  192. sarant said

    183 Και ο Παπάζογλου (Ρασούλης), «στο’ πα χίλιες δέκα δύο»

  193. dryhammer said

    Στα Αφρικάνικα άιν ραντ είναι κάτι άλλο

  194. Γιάννης Κουβάτσος said

    193: Το Άιν Ραντ είναι ψευδώνυμο. Ήταν ρωσοεβραία και λεγόταν Αλίσα Ζινόβιεβνα Ροζενμπάουμ.

  195. Νέο Kid said

    Παιδιά, πελάρες που λαλείτε!
    Αιν Ραντ είναι μονάδα απορρόφησης ραδιενέργειας.
    1 rd = 0,01 Gy
    Ρωτήστε και τον Αβο αν δε με πιστεύετε…

  196. Pedis said

    https://pbs.twimg.com/media/EiREK2SXcAIZjIJ?format=jpg

  197. raf said

    Καλησπέρα σε όλους! Πριν από τρία χρόνια, όταν άρχισα να μαθαίνω ιταλικά, είχα ρωτήσει για ένα καλό διαδικτυακό ιταλικό λεξικό και μου είχατε προτείνει το Treccani. Τώρα που έμαθα ιταλικά και πήρα το πτυχίο, άρχισα τα ισπανικά. Γνωρίζετε λοιπόν ποιο είναι ένα καλό διαδικτυακό ισπανικό λεξικό;

  198. Μαρία said

  199. Γιάννης Ιατρού said

    158 συγγνώμες!
    εξαιρετικός👍

  200. ΓΤ said

    199@
    Γεια σου, ρε Ιατρού 🙂

  201. ΣΠ said

    Μύες ή μυς; 5 πολύ συχνά εκφραστικά λάθη της ελληνικής γλώσσας

  202. sarant said

    201 Ο συγγρ. είναι γλωσσολόγος.

  203. Γιάννης Ιατρού said

    Γεία σου και σένα😉

  204. Γιάννης Κουβάτσος said

    201, 202: Και το ένα λινκ οδηγεί στο άλλο:
    «Την ίδια στιγμή, η Κοινή Νέα Ελληνική θεωρείται ανεπαρκής, ‘χωρίς γραμματική’, απλοϊκή και γλώσσα ενός ‘κατώτερου πολιτισμού’ σε σχέση με αυτόν που επικοινωνούσε με την αρχαία ελληνική. Με αυτόν τον τρόπο φτάνουμε σε ένα παράλογο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που δίνει περισσότερη βάση στην εκμάθηση της προγόνου και λιγότερη στην ίδια τη γλώσσα των ομιλητών της.

    Και όμως. Η Νέα Ελληνική έχει και σύνταξη και γραμματική, είναι εξίσου πολύπλοκη και τελείως επαρκής. Απλώς δεν έχει το κύρος της αρχαίας ελληνικής. Όχι μόνο έχουν γραφτεί σπουδαία πράγματα σε αυτήν (από τους στίχους του Σεφέρη μέχρι, γιατί όχι, τα στιχάκια που σκαρώνει, όταν βαριέται στο μάθημα, κάποιος 17χρονος ράπερ στην Κοζάνη), αλλά θα έχουν ειπωθεί αμέτρητες ηλιθιότητες στην αρχαία, ηλιθιότητες που προφανώς δε διασώθηκαν. Δεν έχουμε άλλωστε ούτε το 0,01% των πραγμάτων που γράφτηκαν και κυρίως ειπώθηκαν στην αρχαία ελληνική γλώσσα. Μην έχετε καμία αυταπάτη. Στην αρχαία Ελλάδα δεν συζητούσαν μόνο για φιλοσοφία.»
    https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.oneman.gr/opinions/ki-omws-h-ellhnikh-glwssa-den-einai-h-pio-plousia/%3Famp&ved=2ahUKEwi5vOyCmvjrAhWRqaQKHY8PAGkQFjAAegQIBBAB&usg=AOvVaw106qf1hc3xzfSBnphxluBS&ampcf=1

  205. Μαρία said

    Πράματι, που θα έλεγε κι ο Κυριάκος https://agrinio24.gr/archives/178467
    https://yperdiavgeia.gr/procurements/downloadPdf/52917

  206. Μαρία said

  207. Μαρία said

    -Έκλεψε τις εντυπώσεις η Μαρέβα Μητσοτάκη στις συναντήσεις της στη Θεσσαλονίκη, ειδικά από τις γυναίκες. Παρατηρήσεις γυναικών για τη σύζυγο του πρωθυπουργού: Η μάσκα της ήταν στο ίδιο χρώμα, εκρού, με τα ρούχα της, κεντημένη με χάντρες. Ήπιε (στον Δήμο Καλαμαριάς) χυμό πορτοκάλι, όμως δεν άγγιξε τίποτα από τα φαγώσιμα κεράσματα. Απλή, γελαστή, προσιτή. Νύχια άβαφα, περιποιημένα όμως με μανικιούρ. Λεπτομέρεια που… σκοτώνει: έτσι επιβάλλει και το πρωτόκολλο του Μπάκιγχαμ για το νύχι!!!

    Πηγή: https://www.voria.gr/article/i-epanemfanisi-tis-marias-antoniou-ke-i-entiposis-apo-ti-mareva

  208. 207 Το πέτυχα στο τουίτερ και αναρωτιόμουνα, γιατί ειναι καλό που δεν άγγιξε τίποτα απ’ τα κεράσματα.

  209. ΣΠ said

    Τι χρώμα είναι το εκρού;

  210. Γιάννης Κουβάτσος said

    208: Δείχνει υπευθυνότητα. Όταν λείπει ο δοκιμαστής, δεν βάζει τίποτα στο στόμα της. Και ο χυμός που ήπιε, μεγάλο ρίσκο. Θα δίψαγε πολύ, φαίνεται.

  211. Μαρία said

    209
    Του νεκρού.

  212. 211 Με πρόλαβες (το είχα μάθει φοιτητής όταν βγάζαμε τρικάκια για την υποδοχή πρωτοετών)

  213. Μαρία said

    208
    Γιατί δεν είναι καμιά πτωχή λιμάρα που πέφτει με τα μούτρα στη μάσα.

  214. Γιάννης Ιατρού said

    207/208: Γενικά φαίνεται να μας διασκέδασε όλους μας… 😂

  215. voulagx said

    Αναβίωση διαγωνισμού: Ποια είναι τα δεινά που προκάλεσε η Εκκλησία το 1821

  216. Πέπε said

    Μάσκα εκρού, ασορτί, κεντημένη με χάντρες…

    Να περιμένουμε ότι στην εξέλιξη της πανδημίας, ή έστω στην επόμενη πανδημία, θα βγει κάποιο υποχρεωτικό μέτρο να καλύπτουμε όλη τη μούρη αλλά να έχουμε τον κώλο έξω; Και να δούμε τι μόδες θα προκύψουν σχετικά, και πώς θα ξεχωρίζουν οι Μαρέβες από τους κοινούς θνητούς;

  217. Μαρία said

    216
    Και μάσκες του κώλου.
    Κοροναϊός : Δωρεάν μάσκες από τη Sirina φτιαγμένες από… εσώρουχα πρωταγωνιστριών
    https://www.in.gr/2020/09/16/plus/perierga/koronaios-dorean-maskes-apo-ti-sirina-ftiagmenes-apo-esorouxa-protagonistrion/

  218. sarant said

    207 Ακριβώς, σκοτώνει!

  219. loukretia50 said

    ουφ! δύσκολοι καιροί!
    Μου χαλάει το ίματζ!

  220. Dong-ho Spiros Merimanis said

    δεν είναι καινούργια η αστυνομικίνα, υπάρχει στο Λκν, και κλίνεται όπως η μητέρα, δηλαδή η γενική πληθυντικού είναι αστυνομικίνων, δεν υπάρχει κανένας λόγος να κατεβεί, όπως έλεγαν, ο τόνος αφού στη δημοτική δεν υπάρχουν ούτε μακρά ούτε βραχέα φωνήεντα:

    αστυνομικός ο [astinomikós] Ο17 θηλ. αστυνομικός [astinomikós] Ο34 & (οικ.) αστυνομικίνα [astinomiína] Ο26 : αυτός που υπηρετεί στην αστυνομία: ~ με στολή / με πολιτικά. Mυστικός ~. Tον συνέλαβαν δύο αστυνομικοί και τον οδήγησαν στο τμήμα.
    [λόγ. ουσιαστικοπ. αρσ. του επιθ. αστυνομικός· λόγ. θηλ. χωρίς διάκρ. γένους· αστυνομικ(ός) -ίνα]

  221. […] Περιορισμένα τα μεζεδάκια μας, όχι επειδή είναι λίγα (αν και δεν είναι και πάρα πολλά), αλλά επειδή σε ολοένα και περισσότερες περιοχές της χώρας επιβάλλονται μέτρα περιορισμού. Τα νούμερα της πανδημίας δεν πάνε και πολύ καλά, πράγματι -κι αν μέχρι πριν από ένα δίμηνο, για κάποιο λόγο (κυβερνητικά μέτρα, υπεύθυνη στάση των πολιτικών δυνάμεων, πειθαρχία… — Weiterlesen sarantakos.wordpress.com/2020/09/19/meze-445/ […]

  222. Μαρία said

    Βάφτισαν το κρέας ψάρι.

  223. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @167, 178. Τυχαία το βρήκα, Νίκο και Theo, ψάχνοντας κάτι για Παπαγιώργη.. [Φ-ρ-ί-κ-η!],

    https://www.lifo.gr/articles/book_articles/178226/o-zofos-tis-kolima-to-stratopedo-opoy-eksontonan-toys-trotskistes-ston-arktiko-vorra

  224. Μαρία said

    Στη μισή και πλέον ώρα που βρισκόμουν στην εκκλησία φορούσα κανονικά τη μάσκα μου. Οταν άρχισε η θεία κοινωνία από τρεις ιερείς, εμφανίστηκε ένας εξ αυτών μπροστά μου. Μου έτεινε το δισκοπότηρο, και αυθόρμητα κοινώνησα.
    http://www.topontiki.gr/article/406821/koymoytsakos-gia-theia-koinonia-me-pagideysan-ekklisiastikoi-kykloi-zitaei-exigiseis

  225. ΓΤ said

    224@
    Βάζε εισαγωγικά, με τρόμαξες, νόμισα ότι τα λες εσύ! 🙂

  226. 224 Λέει και ψέματα ο μπαγασάκος. Από το σημείο στο οποίο φωτογραφήθηκε να κοινωνεί προκύπτει ότι στεκόταν πρώτο τραπέζι πίστα περιμένοντας, έτοιμος για το κουταλάκι. Ή ότι τον κάλεσαν με κάποιο νεύμα. Δεν πήραν οι παπάδες σβάρνα τον χώρο, «άλλος για μετάληψη!»

  227. Α, μάλιστα, τα είπε καλύτερα το 226

  228. ΓΤ said

    227@
    Σπέσιαλ για Κουμουτσάκο

  229. sarant said

    Ρεζίλι έγινε ο Κουμουτσάκος!

  230. Μαρία said

    226
    Πολύ καλό!

    227
    Αφήνει επίσης να εννοηθεί οτι, αφού τον κοινώνησαν τυχαία, δεν νήστευε. Την εξομολόγηση δεν την συζητάμε καν.

  231. Μαρία said

    Κοζάνη, χτεσινό αλλά Ζήτω κι η χωροφυλακή μας! Δείτε το τελευταίο δίλεπτο.

  232. voulagx said

    #232: τρομερος στο τελευταίο δίλεπτο. «ΕΟΚΑ αλφα κι ΕΟΚΑ διπλα» λεει ή ακουω λαθος;

  233. Μαρία said

    233
    Καλά ακούς. Κι ΕΟΚΑ παραπέρα 🙂 Είπε πολλά ορέα.

    πρόεδρος ο ΣΑΝΗΣ, https://www.theophano.eu/foundation-board/

    https://www.kathimerini.gr/society/1010310/ena-filoeyropaiko-vraveio-gennietai/

  234. voulagx said

    #235: Μαλλον μπερδεψε την Θεοφανώ Σκλήραινα με την αλλη την κακια που καθαριζε τους συζυγους της

  235. Μαρία said

    235
    Σίγουρα αλλά και δικαιολογημένα, μιας και η καργιόλα είναι η γνωστή.

    Νικοκύρης εναντίον Παπαχλιμίντζουρα https://twitter.com/nikosarantakos/status/1308118913616674816

  236. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    (Τυχαίο κλικ εδώ, και το είδα! Και γέλασα με την καρδιά μου..) Προφανώς, ο πραγματικά «λειτουργικά αγράμματος» είναι ο γνωστός δοκησιστορικός @panos2222 Ζέρβας. Διάβασε κάποτε καμιά πενηνταριά σελίδες Βυζαντινής Ιστορίας και το μόνο που συγκράτησε ήταν το όνομα της εξωλέστατης και προωλέστατης Θεοφανώς.. 🙂

  237. Γιάννης Κουβάτσος said

    Μα και τα κανάλια για αρνησίμασκους καταληψίες κάνουν λόγο. Και δείχνουν μαθητές που φορούν όλοι μα όλοι μάσκα. Αυτή είναι η ενημέρωση στη Βόρεια Κορέα της Ευρώπης ή τελευταία ευρωπαϊκή σοβιετία.

  238. BLOG_OTI_NANAI said

    Η Θεοφανώ μάλλον είναι αυτή σύμφωνα με πληροφορίες του ιδρύματος:

  239. BLOG_OTI_NANAI said

    Η Θεοφανώ που νόμισε αυτός στο σχ. 234 ήταν η νεαρή σύζηγος του Νικηφόρου Β΄ Φωκά που βοήθησε τον Ιωάννη Τσιμισκή να τον δολοφονήσει.

  240. BLOG_OTI_NANAI said

    240: Εννοείται ότι μετά τον θάνατο του Ρωμανού παντρεύτηκε τον Νικηφόρο.

  241. voulagx said

    #236: Και πως να μη τις μπερδέψεις αφού και οι δυο ήταν αυτοκράτορες Ρωμαίων 🙂

  242. Γιάννης Ιατρού said

    Ντάξει τώρα…. Βυζάντιο ήταν αυτό!
    Έχουμε τόσες και τόσες, και με άλλα ονόματα αν δεν σας κάνει το «Θεοφανώ», κάποια θα βρούμε να ‘ναι άξια και σε κάποια θα κατορθώσουμε να κολλήσουμε καμιά ρετσινιά… 🙂 🙂

    Για τις ρετσινιές έχουμε και γνωστό σχολιαστή, που αν πρόκειται για παρόμοια θέματα, ε, δεν πιάνεται… 🙂

  243. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    243 Έλα γιατρέ μου, εδώ το καλό πράμα. Τι Θεοφανώ τι Θεανώ: https://www.psichogios.gr/theanw-h-lykaina-ths-polhs.html

  244. spiridione said

  245. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @240, 243. BLOG & Γιάννη, αυτή που νόμισε «αυτός» -συμπατριώτισσα του Ζέρβα, Πελοποννήσια 🙂 🙂 – ήτανε «αυτοκράτειρα δηλητήριο». Από τον κόλπο της περάσανε Τ-Ε-Σ-Σ-Ε-Ρ-Ε-Ι-Σ αυτοκράτορες!!! (τρεις συνουσιαζόμενοι αγρίως και ένας τικτόμενος).
    Ο Ζέρβας, όμως; Που διατηρούσε τάχα μου και ιστολόγιο με ιστορικά θέματα;
    Αποφασίζεις, ώ «λειτουργικά αγράμματε» να κράξεις τον πρωθυπουργό (ο οποίος, ειρήσθω εν παρόδω, δεν σου στέρησε τις ευκαιρίες να κάνεις επάξια κάτι τέτοιο..) και μάλιστα, να του προσάψεις τον βαρύ χαρακτηρισμό του αγράμματου (καλώς!) Είσαι ακατατόπιστος σε θέματα Βυζαντινής Ιστορίας (καλώς!). Όμως, δεν ψυλλιάζεσαι ότι λίγο δύσκολα θα έδιναν το όνομα μιάς έκφυλης σε ένα σημαντικό ευρωπαϊκό βραβείο; Σου κάνει κόπο να μπεις στο Internet για να αφιερώσεις 5-10 λεπτάκια και να κατατοπιστείς; Τόσο πολύ σε τυφλώνει η ξινισμένη ψευτοαριστερίλα σου και βιάζεσαι να διασυρθείς ανεπανόρθωτα;

  246. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    245 Στον Κουμουτσάκο κολλάει, στον Χαρδαλιά πάλι όχι
    ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας εμφανίστηκε χωρίς καμία προφύλαξη κατά την επιχείρηση διάσωσης στο χωριό Οξυά χωρίς μάσκες, να φιλά το χέρι του ιερέα
    https://tvxs.gr/news/ellada/ston-koymoytsako-kollaei-ston-xardalia-pali-oxi

  247. sarant said

    235-6-7-9: Στη Δύση είναι πασίγνωστη η Θεοφανώ, που πηρε τον Όθωνα και τους έμαθε πολλά και διάφορα, π.χ. το πιρούνι. Φάουλ του φίλου Πάνου.

    Το πιρούνι και πώς γράφεται

  248. BLOG_OTI_NANAI said

    246: Προφανώς η πατάτα έγινε επειδή μιλάμε για το ίδιο όνομα, ίδια καταγωγή, κοντινές χρονολογίες, συνδέονται μαζί τους κοινά πρόσωπα. Δεν ήταν δύσκολο να γίνει λάθος, αλλά αν αποφασίσει κάποιος να κράξει ανοιχτά τον πρωθυπουργό, θέλει πιο προσεκτικό ψάξιμο.

  249. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @249. Ακριβώς! (για το συμπέρασμά σου). Όμως, δύσκολα θα συμφωνούσα με το «δεν ήταν δύσκολο να γίνει λάθος», ακόμη και αν οι δύο αυτοκράτειρες είχαν το ίδιο ονοματεπώνυμο και το ίδιο όνομα πατρός.. 🙂

    (Η καυστικότητα του σχολίου μου BLOG, δεν έχει να κάνει ούτε με τον Μητσοτάκη, ούτε με τον πολιτικό προσανατολισμό του λεγάμενου. Έχω καυτηριάσει πολλές φορές και την από ‘δώ μεριά, όταν ασχολούνταν με τα αγγλικά του Τσίπρα και με την εμφάνιση άλλων συριζαίων.. Δεν τους συγχωρώ το ότι συνειδητά φτηναίνουν την Πολιτική!)

  250. dryhammer said

    250. Ισχύει αυτό που λέει η παροιμία «Ήβρε ο στραβός κατήφορο»

  251. BLOG_OTI_NANAI said

    250: Καλά κάνεις, από τη στιγμή που κάποιος ανοίγεται δημοσίως στο διαδίκτυο, ας αναμένει και την κριτική. Δεν τον ήξερα όμως τον συγκεκριμένο ούτε του δίνω κανένα άλλοθι. Το «δεν ήταν δύσκολο» το είπα διότι κι εγώ που ασχολούμαι γενικά, δεν τα θυμόμουν καλά τα πρόσωπα, άνοιξα τα σχετικά λεξικά και μου πήρε κάποιον χρόνο να τα ξεδιαλύνω για τους λόγους που προανέφερα. Κι εγώ απεχθάνομαι να κάνω λάθος για όσα γράφω (μια φορά είχα καταντήσει να παραδεχτώ στον… βατμαν ότι είχα παρανοήσει ότι μιλούσαμε για την αδελφή του Μ. Βασιλείου) αλλά σίγουρα αν σχολίαζα δημοσίως πρωθυπουργούς (και όχι μόνο, σχολιάζει και το ίδρυμα) θα το κοιτούσα 100 φορές.

    Καλά του έκανες λοιπόν και τον κορόιδεψες.

  252. spiridione said

    Έχει πλάκα αυτή η υπόθεση

  253. Μαρία said

    http://www.charaktiki.gr/

    https://twitter.com/despinkalai/status/1308269333425123333

  254. Γιάννης Ιατρού said

    ἄγουσι δὲ σχολιαστές τινές Πάνον ἐπὶ αστοχία μεγάλη, καὶ στήσαντες αὐτόν ἐν μέσῳ σχολίων σχῶντες κατηγορίαν κατ᾿ αὐτοῦ 😎…

    249-252: Ρε σεις, τι την πέφτετε έτσι άγρια στον Πάνο; Πρός τιμή του ο Μπλογκ λέει τουλάχιστον πως είναι κοντά οι ημερομηνίες και με το ίδιο όνομα κλπ.

    Ο Πάνος, ομολογουμένως, έκανε σοβαρό λάθος κι εξετέθη, αλλά ρε γιατρέ, του την πέφτεις πολύ άγρια. Τι ψυχή θα παραδώσεις μωρέ; Ο Ιωάννης (Ιω. 8,3-11) αναφέρει (σημ. για τον Μπλογκ κυρίως😎🙄: Για τη γνησιότητα της περικοπής αυτής υπήρξαν σοβαρές αντιρρήσεις, γιου νόου) πως ο Κύριος είπε «ο αναμάρτητος υμών τον λίθο πρώτος βαλέτω» όταν προσέτρεξαν σ’ αυτόν οι Γραμματείς και οι Φαρισαίοι…

  255. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @255. Ο Μπλογκ όμως λέει και κάτι άλλο (ολόσωστο): Αν αποφασίσει κάποιος να κράξει ανοιχτά τον πρωθυπουργό, θέλει ψάξιμο, το οποίο ψάξιμο στις μέρες μας είναι πανεύκολο ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑ μπορεί να το αποτρέψει. Η αδημονούσα κομματική μισαλλοδοξία!. (Γιάννη, αν έκανες εσύ -ή εγώ- το ίδιο λάθος, θα ρίχναμε κανένα καλαμπουράκι και θα τελείωνε εκεί το θέμα. Εδώ, όμως, όπως λέει και η παροιμία, έκατσε η πομπή (=ιστορική ασχετοσύνη) στη στράτα, κι αναγέλα τους διαβάτες.. 🙂 )

  256. Theo said

    Μη μου στενοχωρείτε τον Πάνο (τρομερός στη νεώτερη ιστορία και προπαντός νηφάλιος, ανοιχτότατος στον διάλογο και ευγενής, όχι σαν κάτι άλλους) 😉

  257. Μαρία said

  258. BLOG_OTI_NANAI said

    257: Ο «ανοιχτός στον διάλογο» και «ευγενής» κύριος είναι αυτός που γράφει σε απόλυτα δημόσιο χώρο:

    – «εγκληματικές καριόλες» για να αποδώσει μομφή όχι μόνο στον δημιουργό του ιδρύματος που τον χαρακτηρίζει «απίστευτο τύπο»,

    – αλλά και για να αποδώσει μομφή στον ίδιο πρωθυπουργό μιας χώρας, χαρακτηρίζοντας τον, «λειτουργικά αγράμματο»…

    Ας βάλω κι εγώ μια φατσούλα συγκινημένος από τον ορισμό του «νηφάλιου», «ανοιχτού» και «ευγενή» με τη μέθοδο του βαφτίζω το κρέας μανιτάρι…

    😉

  259. Theo said

    @259:
    Αναφέρθηκα στα ιστολόγια του Πάνου (https://greekcivilwar.wordpress.com/ και https://panosz.wordpress.com/), όχι στα τιτιβίσματά του, που δεν τα ξέρω, μια και δεν έχω λογαριασμό στο κελαϊδιστήρι. Και, συνεπώς, δεν αναφέρθηκα στο τιτίβισμα του #234.

    Και μην τσιμπάς. Με το «όχι σαν κάτι άλλους» δεν εννοούσα εσένα, αλλά έναν ερασιτέχνη ιστορικό που έχει ιστολόγιο και για τον οποίο συζητούσαμε τις προάλλες.

    Πρέπει να βάζω disclaimer σε ό,τι γράφω;

  260. Ρε παιδιά, ο Πάνος της καλύβας είναι από τους παλιότερους και πιο αξιοσέβαστους και νηφάλιους μπλόγκερ. Τι σας έπιασε για μια αναρτησούλα στο τουίτερ;

  261. Theo said

    @261:

    Πέσ’ τα, Δύτη μου!

  262. BLOG_OTI_NANAI said

    260: ΟΚ. Απλά νόμισα ότι το είπες λόγω της πρόσφατης έντασης.

    261: Ίσως να τον πειράζει το… τουίτερ. Όπως είπα δεν τον ξέρω, αλλά αν μιλάει έτσι για τον πρωθυπουργό που είναι ένας σημαντικός θεσμός, τότε απορώ για το περί νηφαλιότητας. Παρακάτω γράφει, «μεταλλάχτηκαν οι καλοκάγαθοι διεφθαρμένοι πολιτικοί σε λυσσασμένα μπουλντόγκ»…

    Εντωμεταξύ παραξενεύομαι που αυτός και εσύ Δύτη υποστηρίζετε την δήλωση του παλαβού Λιάκουρα, η οποία είναι ο ορισμός της απόλυτος παράνοιας καθώς δεν άφησε ούτε υποσημείωση για το γεγονός ότι αυτή η ενέργεια θα μπορούσε να κοστίσει σε δεκάδες ανθρώπινες ζωές! Μιλάμε για δολοφονική ενέργεια που ευτυχώς δεν είχε θύματα διότι έκαψαν τόπο διαμονής χιλιάδων ανθρώπων!

    Κι εγώ είχα γράψει ότι το μίσος και η απελπισία μπορούν να οδηγήσουν εκεί, αλλά δεν παρέλειψα την βαρβαρότητα την ενέργειας. Δεν είχα αναφέρει την περίπτωση θυμάτων, παρασυρμένος δυστυχώς από το γεγονός ότι οι δολοφόνοι ήταν τυχεροί και δεν υπήρξαν θύματα, αλλά εγώ δεν έκανα δημόσια δήλωση όπως ο ξεδιάντροπος Λιάκουρας που δεν έλαβε υπόψη του τις εγκληματικές συνέπειες που θα μπορούσε να έχει η ενέργεια αυτή…

    Εν δυνάμει δολοφόνοι προσφύγων και μεταναστών (διότι το γεγονός ότι σίγουρα ειδοποιήθηκαν οι διαμένοντες δεν δίνει εγγύηση ότι δεν θα υπήρχε ατύχημα) δεν ονομάζονται «καημένα παιδιά» για υπεράσπιση. Όλοι έχουν το δικαίωμα στην υπεράσπιση και αν ήθελε να το διατυπώσει, όφειλε να επισημάνει ότι ήταν μια ενέργεια με δολοφονικής αδιαφορίας, αλλά υπάρχουν κάποοια «ελαφρυντικά» μπλα, μπλα.

  263. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @259, 263. BLOG, like!! 🙂

  264. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @260. (Αυτό το «κελαϊδιστήρι», πρώτη φορά το βλέπω και μου άρεσε!) Πάντως, δεν έχεις άδικο. Το ιστολόγιό του έμοιαζε να είναι ευπρόσωπο, έστω και άν ήταν εμφανείς οι αποχρώσεις του κόκκινου. Όμως σ’ αυτό το τουίτ έδειξε ένα απεχθές πολιτικό πρόσωπο, κακοφανατισμένο και αδιάβαστο, του οποίου η απερίγραπτη εμπάθεια θέτει εν αμφιβόλω τις προθέσεις (και τις στοχεύσεις) του ιστολογίου του..

  265. Τι να κάνουμε Μπλογκ, το υπέρτατο προσόν ενός ιστορικού είναι να κατανοεί. Όχι να δικαιολογεί, όχι να κατηγορεί – να κατανοεί.
    Εδώ τα λέει μια Αφγανή:
    Η Παρβάνα και η οικογένειά της βρίσκονται σήμερα στο καμπ της Ριτσώνας περιμένοντας ακόμη να τους αποδοθεί άσυλο: «Δεν χαίρομαι βέβαια για τους ανθρώπους και τις οικογένειες που βρέθηκαν στον δρόμο και ενδεχομένως να κινδύνευσαν, μπορώ όμως να καταλάβω πολύ καλά τις αιτίες που οδήγησαν σε αυτή την πράξη» λέει για την πυρκαγιά της Μόριας. https://www.lifo.gr/articles/greece_articles/296688/ta-grammata-ston-kosmo-apo-ti-moria-graftikan-apo-ti-16xroni-parvana-amiri-tis-nyxtes-sto-kamp

  266. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Ο θρήνος της κάμπιας

  267. spiridione said

    Είχαμε τον Καρατεπέ, τώρα έχουμε και την καραφατμέ. Χέστηκε η καραφατμέ στην Ομόνοια 🙂
    https://www.real.gr/koinonia/arthro/antidimarxos_athinas_ston_realfm_97_8_den_allazei_tipota_ston_megalo_peripato-673110/

  268. 268 στα τουρκικά η κατσαρίδα!

  269. sarant said

    268 Βασιλης-Φοίβος λέει…

  270. Μαρία said

    http://biokipos.blogspot.com/2011/04/blog-post_07.html

    karafatma η τουρκάλα κατσαρίδα https://tezilaclama.com/karafatma-neye-gelmez
    αλλά και ηρωίδα https://en.wikipedia.org/wiki/Kara_Fatma

  271. Μαρία said

    Πέτσωμα νο 2

  272. Γιάννης Ιατρού said

    Μάλλον υπάρχει εισηγητής στη ΝΔ για το νομοσχέδιο 🙂 🙂 (στο 1:29′ και ιδίως στο 1:52′ !!)

  273. Μαρία said

  274. Μαρία said

    273
    Δεν κατάλαβα γιατί ο τσάτσος του Χοντρού έβγαλε αυτή τη βρόμα. Θα μπορούσε κάλλιστα να είναι ο Συρίγος https://www.avgi.gr/gallery/podcasts/367239_ta-grapta-praktika-toy-berolinoy-den-desmeyoyn-den-ehoyn-ypografei

  275. Pedis said

    Πρόκληση και ξεφτίλα. Καλά, γνωστά κι αναμενόμενα αυτά, τι περιμένεις …

    Άλλο θέλω να ρωτήσω: είναι επιβεβαιωμένο ότι οι ιδιωτικές κλινικές έχουν το κατάλληλο εξοπλισμό, τις συνθήκες απομόνωσης και το προσωπικό όσον αφορά τον αριθμό και την εκπαίδευσή τους για να ανταπεξέλθουν;

  276. Pedis said

    276 -> 274

  277. Γιάννης Ιατρού said

    275: και συνεργαζόμενοι… μάλιστα. Λές να έχει σχέση η κατάληξη σε -άκης; 🙂

  278. Γιάννης Ιατρού said

    Η ΝΤΡΟΠΗ του κόσμου!

  279. Μαρία said

  280. Μαρία said

  281. voulagx said

    #275: « Εάν την καταγγείλουμε σε ποια κατάσταση θα γυρίσουμε;» αναρωτιέται ο κύριος καθηγητής. Λες και δεν το ξέρει.

  282. voulagx said

    #281: Σα να λεμε να παμε να ψωνιζουμε κρεατα απο τον Νταβέλη. 🙂

  283. Μαρία said

    283
    Ακριβώς. Τον δικό σας, όχι τον αρχιληστή.
    Δες και το σχ.205

  284. Πέπε said

    283

    Χοιρινά…

Σχολιάστε