Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Πώς θεραπεύεται η εγκληματοφοβία;

Posted by sarant στο 7 Ιουνίου, 2021


Το άρθρο που θα διαβάσετε σήμερα δημοσιεύτηκε χτες στο ηλεπεριοδικό 2020mag. Όπως έχω ήδη γράψει, στο ηλεπεριοδικό αυτό δημοσιεύω άρθρα με Λέξεις της επικαιρότητας -σαν εκείνα που δημοσίευα κάθε μήνα στα Ενθέματα της Αυγής. Εδώ μπορείτε να βρείτε όλα μου αυτά τα άρθρα. Η εικονογράφηση είναι του περιοδικού. Στην εδώ δημοσίευση έχω προσθέσει μια μεγάλη παρένθεση, σε αγκύλες, σχετικά με τη σημασία της λέξης «έγκλημα» στην αρχαιότητα. Και βέβαια, το έναυσμα για να γράψω το άρθρο το οφείλω σε ένα προχτεσινό σχόλιο του φίλου μας του Spiridione.

Πως θεραπεύεται η εγκληματοφοβία;

Ο νεολογισμός της εβδομάδας, που αξιώθηκε το δεκαπεντάλεπτο της δημοσιότητας που του αναλογεί, οφείλεται στον υπουργό Προστασίας του ένστολου Πολίτη, τον κ. Χρυσοχοΐδη, ο οποίος, από το βήμα της Βουλής θέλησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τις αλλεπάλληλες μαφιόζικες εκτελέσεις υποστηρίζοντας ότι «αύξηση της εγκληματικότητας δεν υπάρχει» αλλά ότι «η βαρβαρότητα στα Γλυκά Νερά και ο κύκλος αίματος των μπράβων» προκάλεσαν «εγκληματοφοβία·  ότι υπάρχει σύγχυση μεταξύ εγκληματοφοβίας και εγκληματικότητας, και ότι η εγκληματοφοβία αυξάνεται αλλά όχι η εγκληματικότητα».

Δεν είναι επινόηση του κ. υπουργού ο όρος, αλλά είχε πολύ καιρό να ακουστεί. Ευκαιρία να λεξιλογήσουμε σχετικά. Πρόκειται για σύνθετη λέξη, με πρώτο συνθετικό το έγκλημα. Το έγκλημα είναι λέξη αρχαία, παράγεται από το ρήμα εγκαλώ (εν + καλώ).

Η αρχική σημασία της λέξης διέφερε από τη σημερινή. Έγκλημα ήταν αρχικά η κατηγορία που διατυπώνουμε εναντίον κάποιου, η αφορμή που έχουμε για να τον κατηγορούμε για κάτι. Όταν κατηγορούσαν κάποιον για κάτι, έλεγαν «έγκλημα τινί έχειν», ενώ όταν διατύπωναν κατηγορία έλεγαν «έγκλημα ποιείν». Ο Θουκυδίδης παραδίδει ότι, στην αρχή του Πελοποννησιακού Πολέμου, ο Περικλής έλεγε ότι οι Λακεδαιμόνιοι «βούλονται δὲ πολέμῳ μᾶλλον ἢ λόγοις τὰ ἐγκλήματα διαλύεσθαι» δηλαδή προτιμούν να ανατρέψουν τις κατηγορίες όχι με λόγια αλλά με πόλεμο.

Ειδικότερα, η λέξη «έγκλημα» πήρε τη σημασία της γραπτής καταγγελίας εναντίον κάποιου σε ιδιωτικές υποθέσεις· οι αττικοί ρήτορες είναι γεμάτοι από τέτοια κείμενα· «έγκλημα λαγχάνειν τινί» σήμαινε λοιπόν «διατυπώνω γραπτή καταγγελία», κάτι ανάλογο δηλαδή με το σημερινό «καταθέτω μήνυση».

Μάλιστα, διασώζεται κάπου στην αρχαία γραμματεία ένα λογοπαίγνιο για κάποιον αμπελουργό ο οποίος έμπλεκε συνεχώς σε δίκες, οπότε κάποιος του είπε: αἱ ἄμπελοί σου οὐ κλήματα φέρουσιν͵ ἀλλ΄ ἐγκλήματα, δηλαδή τα αμπέλια σου δεν βγάζουν κλήματα αλλά μηνύσεις.

Στα μεσαιωνικά χρόνια έγκλημα είναι, και πάλι, η κατηγορία, η καταγγελία, και αυτό για το οποίο κατηγορείται κάποιος. Βάνω εις έγκλημαν, τουλάχιστον στις κυπριακές Ασσίζες, σήμαινε «καταγγέλλω, κατηγορώ». Έγκλημα όμως ήταν και η διαφωνία, η διένεξη.

Η σημερινή σημασία, της αντίθετης με το νόμο εκούσιας πράξης, που κρίνεται αξιόποινη και τιμωρείται με βάση τον ποινικό κώδικα, προέκυψε τον 19ο αιώνα, ως σημασιολογικό δάνειο από το γαλλικό crime, τουλάχιστον σύμφωνα με το ΛΚΝ. Από τον 19ο αιώνα χρονολογούνται και διάφορες παράγωγες λέξεις όπως εγκληματίας ή εγκληματικότητα.

[Έγραψα: τουλάχιστον σύμφωνα με το ΛΚΝ, επειδή στο ετυμολογικό λεξικό του Μπαμπινιώτη υποστηρίζεται κάτι διαφορετικό, δηλ. ότι ήδη στην αρχαιότητα εμφανίστηκε και η σημασία «αξιόποινη πράξη». Ο Μπαμπινιώτης το υποστηρίζει αυτο παραθέτοντας το εξής χωρίο του Ισοκράτη (Περί του ζεύγους, 2): «τας μεν γαρ δίκας υπέρ των ιδίων εγκλημάτων λαγχάνουσι, τας δε κατηγορίας υπέρ των της πόλεως πραγμάτων ποιούνται».

Το συγκεκριμένο έργο είναι ακέφαλο, λείπει η αρχή, οπότε δεν είμαστε απολύτως βέβαιοι, νομίζω όμως ότι ο Μπαμπινιώτης λαθεύει: στο απόσπασμα του Ισοκράτη είναι σαφές ότι μιλάει για μηνύσεις σε ιδιωτικές υποθέσεις, που το δείχνει και το ρήμα «λαγχάνω» και η πρόθεση «υπέρ».

Και η αγγλική μετάφραση του χωρίου συμφωνεί με τη δική μου ερμηνεία και όχι του Μπαμπινιώτη: For they obtain leave to bring actions against me on private complaints, but make their accusations on behalf of the interests of the state…

Αν έχετε άλλη άποψη, ευχαρίστως την ακούω. Κλείνει η παρένθεση.]

Υπάρχουν εγκλήματα ποινικά, οικονομικά, πολιτικά, εγκλήματα πολέμου· εγκλήματα κατά της ζωής, της ιδιοκτησίας, της τιμής· εγκλήματα σε βαθμό κακουργήματος, πλημμελήματος ή πταίσματος. Ωστόσο, στην καθημερινή χρήση τη λέξη έγκλημα βέβαια δεν τη χρησιμοποιούμε για κάθε αξιόποινη πράξη, αλλά μόνο για τις βαριές, ας πούμε τα κακουργήματα, τις ανθρωποκτονίες. Σύμφωνα με τα κλισέ, ένα τέτοιο έγκλημα συχνά είναι στυγερό, αν δεν είναι ειδεχθές ή αποτρόπαιο. Πολλά εγκλήματα μένουν ανεξιχνίαστα, ενώ σύμφωνα με την παροιμιώδη φράση «τέλειο έγκλημα δεν υπάρχει». Τα αδικήματα των υπουργών της δικτατορίας κρίθηκαν «στιγμιαίο» έγκλημα -θα θυμάστε ίσως τον οργισμένο τίτλο του άρθρου του Ν. Ψαρουδάκη «Διαρκές το δικό σας έγκλημα, κύριοι Αρεοπαγίτες». Και βέβαια, όλοι ξέρουν τον τίτλο του μυθιστορήματος του Ντοστογιέφσκι κι ας μην το έχουν διαβάσει: Έγκλημα και τιμωρία.

Από τα αστυνομικά μυθιστορήματα και ρεπορτάζ έχουμε το «σώμα του εγκλήματος» αλλά και τον «τόπο του εγκλήματος», στον οποίο κατά την παροιμία πάντοτε επιστρέφει ο δολοφόνος· εδώ που τα λέμε, η αστυνομική λογοτεχνία, τουλάχιστον η κλασική, δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς έγκλημα· δεν είναι τυχαίο ότι λέγεται crime literature στα αγγλικά.

Χρησιμοποιούμε όμως τον όρο «έγκλημα», μεταφορικά, για πράξεις που δεν είναι ίσως αξιόποινες αλλά έχουν μεγάλη ηθική απαξία, είναι ηθικά ανεπίτρεπτες ή εξαιρετικά βλαπτικές. «Είναι έγκλημα να αρνείσαι να τους δανείσεις σε μια τέτοια στιγμή», θα μπορούσαμε να πούμε στον εύπορο συγγενή που αρνείται να συντρέξει· παρόλο που, βέβαια, δεν είναι αξιόποινη η άρνησή του. Υπάρχει και το έγκλημα καθοσιώσεως, μεταφορά του λατινικού crimen majestatis, κυριολεκτικά το έγκλημα εσχάτης προδοσίας, αλλά στην πράξη κάθε τι που το θεωρούμε πολύ σοβαρό.

Υπάρχει και το οργανωμένο έγκλημα (ή: οργανωμένη εγκληματικότητα), όρος που δηλώνει την παράνομη δράση των εγκληματικών συμμοριών («του υποκόσμου» θα λέγαμε παλιότερα). Ο κ. υπουργός μας είπε ότι είναι συνηθισμένα τα αλλεπάλληλα εγκλήματα για ξεκαθάρισμα λογαριασμών και επομένως να μη φοβόμαστε (αφού, μάλιστα, οι μαφιόζοι, σαν σωστοί επαγγελματίες, ξέρουν καλό σημάδι όπως τόνισε ο κ. Πορτοσάλτε· αν και βέβαια πέρυσι στον Άγιο Σώστη σκοτώθηκε η σύζυγος του επιχειρηματία Κορφιάτη, ενώ στόχος ήταν ο ίδιος, που τελικά τον εκτέλεσαν τον περασμένο μήνα).

Θα δεχόμουν σε κάποιο βαθμό τα επιχειρήματα του κ. υπουργού, αν δεν ανάλωνε τόσους και τόσους πόρους αφενός για να καταστέλλει κινητοποιήσεις και να διαλύει καταλήψεις και αφετέρου για να διαθέτει προσωπικό για ορντινάντζες σε φουρθιωτοειδείς ασημαντότητες του ημικόσμου. Με ενοχλεί πολύ επίσης ότι χρησιμοποίησε τον όρο «εγκληματοφοβία».

Διότι, βλέπετε, οι λέξεις με β’ συνθετικό τη φοβία δηλώνουν πάντοτε μια πάθηση, έναν αγχώδη, παράλογο και αδικαιολόγητο φόβο: αγοραφοβία, κλειστοφοβία, μικροβιοφοβία, υψοφοβία, και άλλες εκατοντάδες (κυριολεκτικά!) φοβίες που τις ξέρουν κυρίως οι ψυχολόγοι και όσοι ασχολούνται με παιχνίδια γνώσεων.

Με άλλα λόγια, ο κ. υπουργός, επιλέγοντας να χαρακτηρίσει «φοβία» το αίσθημα ανησυχίας των πολιτών, μας είπε, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι εμείς φταίμε, που είμαστε φοβητσιάρηδες.

Πώς άραγε να θεραπεύεται η εγκληματοφοβία;

Advertisement

185 Σχόλια προς “Πώς θεραπεύεται η εγκληματοφοβία;”

 1. mouzes said

  …στέλνοντας τον Χρυσοχοΐδη σπίτι του και όχι στην Βουλή.

 2. Γιάννης Κουβάτσος said

  Εγκληματοφοβία διαγιγνώσκουν όσοι τους βολεύει να υποβαθμίζουν την εγκληματικότητα, επειδή αυτό συμφέρει τα πολιτικά τους συμφέροντα ή νανουρίζει την ιδεοληψία τους. Κάθε μέρα ξεκαθαρίσματα λογαριασμών μεταξύ μαφιόζων αλλά πέρα βρέχει για τον Κλιντ Χρυσοχοΐδη και τα πορτοσαλταρισμένα φερέφωνα. Μη γίνεστε υπερβολικοί, οι εκτελεστές ξέρουν σημάδι και, επιπλέον, σέβονται την είσοδο της πολυκατοικίας μας, δεν τη λερώνουν με σπρέι και τρικάκια, όπως κάποιοι άλλοι πραγματικοί εγκληματίες. Γίνεται αφόρητη η ζωή των κατοίκων στις γειτονιές εξαιτίας της εγκληματικής δράσης ημεδαπών και, κυρίως, αλλοδαπών κακοποιών (λέμε τα πράγματα με το όνομά τους εδώ, έτσι;), μην είστε ρατσιστές, φταίει ο καπιταλισμός, μας κανοναρχούν οι αριστεροί, χαμένοι στις θεωρίες τους και αναρωτώμενοι γιατί οι πολίτες δεν τους παίρνουν στα σοβαρά.
  Καμιά εγκληματοφοβία, λοιπόν. Εγκληματικότητα υπάρχει που όλο θεριεύει και θεριεύει και φέρνει σε απόγνωση τον απλό πολίτη, αυτόν που δεν τον φυλάνε σαρανταπέντε αστυνομικοί κι εξήντα σεκιουριτάδες.

 3. Πουλ-πουλ said

  Καλημέρα
  Έχω μια διαχρονική απορία. Αν θέλαμε να μαντέψουμε το ποσοστό των αρχαίων λέξεων -αφηρημένων οουσιαστικών- που έχει αλλάξει σημασία σήμερα τι θα λέγαμε; Υπάρχει κάποια σχετική μελέτη;

 4. ndmushroom said

  Καλημέρα!
  Αν κρίνουμε από τη μέχρι τώρα πορεία του υπουργού, θεραπεύεται με αθρόες αγορές περιπολικών, ακόμα και όταν, εν καιρώ πανδημίας, υπάρχουν πολύ πιο σοβαρές και επιτακτικές ανάγκες.
  Βοηθάει επίσης και η αλλαγή του αφηγήματος σε κάτι πιο διαχειρίσιμο (μια κατάληψη στέγης προσφύγων, μια ρίψη φέιγ-βολάν από αναρχικούς, ένα σύνθημα με μαρκαδόρο έξω από ένα σπίτι κλπ.), ώστε ο κόσμος να νιώθει ότι απειλείται από σαφώς μικρότερους κινδύνους (η αναρχοφοβία είναι σαφώς προτιμότερη της εγκληματοφοβίας, για την κυβέρνηση τουλάχιστον).
  Αυτά βέβαια απαιτούν και τεράστιο χαλί για να κρύβονται από κάτω τα πραγματικά εγκλήματα, και όσο κι αν τα ΜΜΕ εκτελούν υποδειγματικά το ρόλο του χαλιού για να πατήσει ο Μωυσής μας, και όσο κι αν η κυβέρνηση συντηρεί όσο τις επιτρέπουν οι συνθήκες τα χαλάκια της, αυτό που κρύβεται από κάτω έχει θεριέψει, και το αφήγημα δεν πουλάει όσο παλιά.

 5. Αιμ. Παν. said

  «οι λέξεις με β’ συνθετικό τη φοβία δηλώνουν πάντοτε μια πάθηση, έναν αγχώδη, παράλογο και αδικαιολόγητο φόβο»

  Αρα η αντίθεση/απέχθεια/μίσος προς το Ισλάμ ή την ομοφυλοφιλία κλπ γιατί να λέγεται ισλαμοφοβία ή ομοφοβία και όχι αντι-ισλαμισμός ή αντι-ομοφυλοφιλία κατά το αντισημιτισμός κλπ. ;

  Ασχετο… παρακαλώ για την σοφία του ιστολογίου για την (μονολεκτική) απόδοση στα ελληνικά της αγγλικής frustration (απογοήτευση με θυμό ή πείσμα) σε αντίθεση με το disappointment (απογοήτευση με λύπη ή στεναχώρια).

  Ευχαριστώ προκαταβολικά.

 6. Georgios Bartzoudis said

  (α) «αν δεν ανάλωνε τόσους και τόσους πόρους αφενός για να καταστέλλει [ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ] κινητοποιήσεις και να διαλύει [ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ] καταλήψεις».
  # Πως λέγεται το λάθος όταν παραλείπουμε τα ουσιώδη;;

  (β) «έγκλημα εσχάτης προδοσίας»
  # Ε! αυτό δεν θα το σχολιάσω σήμερα. Δεν θέλω να στεναχωρήσω πάλι τους τσιπροπαθείς του ιστολογίου!

 7. Μυλοπέτρος said

  Άσχετο.
  Αυτή η φολξβαγκεν είναι η ίδια εταιρεια που παραποίησε στοιχεία για τη ρύπανση;

 8. atheofobos said

  Με τα στοιχεία που ανέφερε ο Χρυσοχοΐδης σωστά είπε πως αύξηση της εγκληματικότητας δεν υπάρχει αλλά ότι η βαρβαρότητα στα Γλυκά Νερά και ο κύκλος αίματος των μπράβων προκάλεσαν εγκληματοφοβία.
  Το λάθος του όμως είναι πως λέγοντας ότι η εγκληματικότητα μειώθηκε από 10% έως 40% στην Αθήνα και την Επικράτεια δεν δημιουργεί σε κανένα αίσθημα ασφάλειας ότι πίνοντας τον καφέ μας δεν θα βρεθούμε μπροστά σε μια δολοφονία στο διπλανό μας τραπεζάκι από κάποιο κουμπουροφόρο συμμορίας.
  Αντίστοιχα ο ένας θάνατος από το εμβόλιο της AstraZeneca δημιουργεί σε πολλούς φοβία για το εμβόλιο.
  Δεν πάει να εξηγεί ο καθηγητής Μόσιαλος πως από 1.250.000 ανεμβολίαστους άνδρες και γυναίκες ηλικίας 60-69 ετών θα πεθάνουν από τον κορονοϊό 22.500-45.000 και θα εμφανίσουν μακροχρόνιες παθήσεις 250.000 ενώ αν αντίστοιχα εμβολιαστούν με AstraZeneca ή Johnson θρόμβωση θα εμφανίσουν 5 και θα πεθάνει 1 !
  Ο ένας θάνατος με το όνομα του νεκρού δημιουργεί την φοβία.

 9. Καλημέρα

  Και θυμήθηκα (που θάγραφε ο Γουσού) ένα παιδικό γνωστό μου, που υπουργοποιήθηκε και μπερδευότανε μεταξύ εγκλιματολοζί και κριμινολοζί …

  Υπάρχουν άτομα που αντέχουν να ακούνε ή (ακόμα χειρότερα) να βλέπουνε Πορτοσάλτε ; Εκεί κατάντησαν μετά την προπαίδευση με Αυτιά ;

 10. @ 6 Georgios Bartzoudis

  Πάντως συμβαίνει και το εξής: νόμος (να) είναι το δίκιο του κινητοποιούμενου και/ή του καταληψία…

 11. ΣΠ said

  Καλημέρα.

  Υπάρχουν τα ομόηχα εγκλημάτησα – εγκλιμάτισα.

 12. Κιγκέρι said

  Είναι πολύ πρωί για Καζαντζίδη;

  Αν είν’ η αγάπη έγκλημα
  έχω εγκληματίσει
  και συνεχώς θα εγκληματώ
  αφού δεν το μετανοώ
  που σ’ έχω αγαπήσει

  Μα αν ειν’ η αγάπη σφάλμα βαρύ
  να τη δικάσει ποιος μπορεί

  Αν ειν’ η αγάπη έγκλημα
  μόνο οι καρδιές το ξέρουν
  ας δικαστώ κι εγώ μ’ αυτές
  τις εγκληματικές καρδιές
  που κλαίνε κι υποφέρουν

  Μα αν ειν’ η αγάπη σφάλμα βαρύ
  να τη δικάσει ποιος μπορεί

 13. Pedis said

  Ωραία τα γράφεις Νικοκύρη. Μόνο να τα επαναλάβεις τώρα που θα έρθει απάνου κυβέρνηση συριζα-πασόκ. 😀

  Διότι μετά από δώδεκα χρόνια μιζέρια και φτώχεια, εξαθλίωση και πάτημα στο σβέρκο (από κράτος και εργοδότες), κατάσταση που έκατσε καπάκι στον τριαντάχρονο παραγωγικό εκφλυλισμό της χώρας, η αύξηση της εγκληματικότητας νομίζω ότι προβλέπεται ντετερμινιστικά, με οποιαδήποτε κυβέρνηση εφαρμόζει τις ίδιες αντικοινωνικές πολιτικές.

  # 5 – Το frustration δεν είναι η (συχνά συμπλεγματικής φύσης) δυσαρέσκεια με πικρία και θυμό με εκδηλώσεις κρυφής αυτομιζεροποίησης και φανερής επιθετικότητας; Πώς να αποδοθεί σε μία ελληνική λέξη; Γερμανικά μιλάμε;

  😁 😆

 14. Γιάννης Ιατρού said

  Καλημέρα κι απ΄εδώ,

  παραλήψεις στα μέχρι τούδε σχόλια και στο άρθρο…
  Ούτε λέξη για την γνωστή για τις απ΄ ευθείας αναθέσεις προμηθειών για τα σωφρονιστικά καταστήματα κλπ. ανάγκες, αλλά και για άλλα, π.χ. τις ανέσεις στον κρατούμενο Φουρθιώτη και την εκδικητική στάση απέναντι σε άλλους κρατούμενους…, την γγ. αντεγκληματικής πολιτικής. Πρόσφατα μάλιστα μπήκε σε σε καραντίνα. Όνομα δεν γράφω.

 15. Πουλ-πουλ said

  12.
  «Είναι πολύ πρωί για Καζαντζίδη;»
  Ε ναι, είναι σαν να τρως παϊδάκια για πρωϊνό.

 16. Κιγκέρι said

  5: Αιμ. Παν.,

  νομίζω στην Ψυχολογία χρησιμοποιείται ο όρος «Ματαίωση» για το frustration.

  https://antikleidi.com/2016/11/21/mateosi/

 17. Avonidas said

  Καλημέρα.

  Ο κ. υπουργός μας είπε ότι είναι συνηθισμένα τα αλλεπάλληλα εγκλήματα για ξεκαθάρισμα λογαριασμών και επομένως να μη φοβόμαστε (αφού, μάλιστα, οι μαφιόζοι, σαν σωστοί επαγγελματίες, ξέρουν καλό σημάδι όπως τόνισε ο κ. Πορτοσάλτε

  Άρα, να υποθέσω ότι σύμφωνα με τον Χρυσοχοΐδη και τον Πορδοσάλτε, αυτοί που πράγματι τους έχουν βάλει στο στόχαστρο οι μαφιόζοι δεν αξίζουν την προστασία του νόμου, και το ξεκαθάρισμα λογαριασμών είναι κάτι που ανέχεται το κράτος δικαίου;

  Αλλά βέβαια: όταν ο Κουφοντίνας αποφάσιζε ποιος ζει και ποιος πεθαίνει ήταν φασισμός· όταν το αποφασίζουν οι μαφιόζοι, είναι Τρίτη :-/

 18. Μιχάλης Ρουμελιώτης said

  Αξίζει να προστεθεί, ότι στή μεν καθομιλουμένη μιλάμε για «μήνυση» αδιακρίτως, στά δε νομικά διακρίνουμε τήν «μήνυση», που είναι ειδοποίηση τής αρχής ότι τελέστηκε ποινικό αδίκημα, από τήν «έγκληση» που είναι αίτημα τού αδικηθέντος να τιμωρηθεί ο δράστης. Ο εξυβρισθείς, ή, ξέρω γω, βιασθείς, δεν μηνύει, αλλά εγκαλεί· δεν καταθέτει μήνυση, αλλά έγκληση.

 19. Triant said

  Καλημέρα.

  1: Μα δεν τον έχει στείλει κανείς στη Βουλή. Από το καφενείο τον μάζεψε ο Μωυσής.

 20. Μιχάλης Ρουμελιώτης said

  @5. Αναλόγως τών συμφραζομένων, η frustration μπορεί να αποδίδεται ως ματαίωση ή εκνευρισμός. Και, περαιτέρω, δυσφορία, αναστάτωση, ενόχληση…

 21. Γιάννης Ιατρού said

  Μην παραβλέπουμε πως εκτός από τις πολιτικές, παραλείψεις κλπ. της κυβέρνησης και του Χρυσοχοΐδη στο θέμα της παραβατικότητας και του εγκλήματος (π.χ. προτεραιότητες της ΕΛΑΣ στην επιβολή προστίμων, καταστολή αντικυβερνητικών εκδηλώσεων, ενίσχυση σε μηχανάκια για τους ΔΙΑΣ κι άλλες επίλεκτες ομάδες κι αυτοκίνητα με τη σέσουλα αντί σε επιμόρφωση/εκπαίδευση, τεχνολογία κλπ.), εκτός λοιπόν από τέτοια, εξ αιτίας του λοκντάουν έχουμε και τη δημιουργία «αναγκών» στο «εργατικό δυναμικό» των διαρρηκτών, ληστών κι άλλων φρούτων όπως επίσης και τις (δια-)μάχες για το νέο μοίρασμα περιοχών στο οργανωμένο έγκλημα (πορνεία, ναρκωτικά, προστασία κλπ.).

 22. Κιγκέρι said

  15: Ήθελες Νταλάρα, Πουλ-Πουλάκι μου; 🙂

 23. Anasto said

  Καλημέρα!

  Το «φιουρθιωτοειδείς» είναι κάποιο λογοπαίγνιο που δεν κατάλαβα εγώ (το όνομα του κυρίου είναι Φουρθιώτης) ή μήπως μπήκε και ένα «ι» παραπάνω

 24. Πουλ-πουλ said

  22.
  Τι λες τώρα, ο Νταλάρας είναι σαν πρωϊνό κρύο κοκορέτσι. Χάθηκε κάτι ελαφρύ και ευκολοχώνευτο (φατσούλες δεν ξέρω πώς μπαίνουν)..

 25. ΓΤ said

  φοβΙτσιάρηδες —-> φοβΗτσιάρηδες
  (δεν είναι από το ενεργητικό «φοβΙζω»)

 26. sarant said

  Kαλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  5-13-16-20 Η…. φρούστρα που τη λέγαμε κάποτε εμείς οι ξενιτεμένοι είναι δύσκολο να αποδοθει. Με μια λέξη, ματαίωση, αλλά θα βρείτε συμφραζόμενα που ταιριάζει πιο καλά η απογοήτευση ή ο εκνευρισμός.

  23 Ωχ, αβλεψία.

  3 Αξίζει άρθρο για τις αλλαγές σημασίας από αρχαία σε νέα (αν και κάτι έχουμε γράψει). Ποσοστό; Μεγάλο, αλλά δεν μπορώ να γίνω πιο συγκεκριμένος.

 27. sarant said

  25 Καλά λες, το διόρθωσα (όπως και το φιουρ…)

 28. ΣΠ said

  Η φράση αποδίδεται στον Ταλεϋράνδο: «Είναι χειρότερο από έγκλημα. Είναι λάθος».

 29. ΓΤ said

  Ο κύριος υπουργός γνωρίζει ότι δεν γίνεται να παταχθεί η εγκληματικότητα διότι σύμπασα η Αστυνομία είναι στοχοπροσηλωμένη στο να πιάσει τον Παππά (απ’ τ’ @@).

 30. Triant said

  15: Κι όμως. Έχω φάει ξεροτηγανισμένα παϊδάκια για πρωινό και σας τα συνιστώ! (Προσοχή στα διαλυτικά).

 31. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  30# Πού τα έφαγες? Σε παϊδότοπο? Σε παϊδικό σταθμό?

 32. Γιάννης Ιατρού said

  31: Ποιός ξέρει σε τι μέρη τριγυρίζει…. γεμάτα εγκληματίες κλπ. 🙂

 33. Αιμ. Παν. said

  @ 13 – 16 – 20 – 26

  Φρούστρα… να την εισάγουμε, που και ωραία κλίνεται και αποδίδει ακριβώς και μονολεκτικά την ψυχική κατάσταση ή θα φωνάζουν μερικοί μερικοί… ;
  😛😁😁

  Σας ευχαριστώ όλους.

 34. ΓΤ said

  «Σε προσκυνώ γλώσσα» —-> «Εγκλήμματα»

 35. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  13# Άστα αυτά Πέδη και πες μας εδώ τι γίνεται, με τους φίλους σου τους εγκληματίες που κολυμπήσανε το μουσκάρι στο αίμα.
  Από το μοναστήρι του Αη-Γιώργη, μεγάλη η χάρη του, στον Φενεό Κορινθίας που πήγα χτες εκδρομή (με την ευγενική τεχνική βοήθεια του ιατρού του ιστολογίου. Μπορεί να είμαι άσχετος με τα κομπγιουτερικά αλλά έχω εθνική συνείδηση εγώ).

 36. Triant said

  31,32: Τα διαλυτικά, είπα. Τα διαλυτικά 🙂

 37. nikiplos said

  8@ Εδώ για αυτό, έχω δύο απαντήσεις.
  1. Η πρώτη από παλαίμαχο εργολάβο, που διεκδικούσαμε έργα τέλη 90ς: «Είμαι άτυχος στις κληρώσεις!».

  2. Η δεύτερη από συζήτηση που είχα εχθές με νεότερους ηλικίας 40 ετών γονείς που ήταν σκεπτικοί για το εμβόλιο AZ.

  Σήμερα τα ΜΜΕ έχουν δημιουργήσει την εξής κατάσταση:
  α. Υπάρχει Σύγχυση για τα νούμερα. 1/1.000.000 να πεθάνει ένας νέος από κορόνα στη χώρα μας (να κολλήσει και να πεθάνει). Αν κολλήσει 1/43000 να πεθάνει και 1/23.000 να αναπτύξει θρόμβους. Τα νούμερα από τον Ιωαννίδη βασισμένα στην τελευταία Νορβηγική μελέτη. Εχθές ο Μαγιορκίνης και η παρέα του έλεγαν άλλα νούμερα αντιφατικά. Ένας άλλος σε άλλο κανάλι έλεγε άλλα. Μετά έρχονται τα κοινωνικά δίκτυα με τους ψέκες, τους αρνητές κλπ και η κατάσταση γίνεται μύλος.

  β. Υπάρχει σύγχυση για το AZ. Ο Ιωαννίδης και πολλοί στο εξωτερικό λένε καλύτερα όχι στους κάτω από 50, η ΕΕ τα έκανε κώλος με το εμβόλιο, η χώρα μας βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο χωρίς εμβόλια και τα κανάλια λεν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα. Τα 5 σοβαρά (δύο απώλειες) περιστατικά που έχει η χώρα μας είναι όλα στην Κρήτη. Δημιουργεί εύλογες υποψίες περί ελαττωματικής παρτίδας που πήρε η χώρα μας και διατίθεται κάπου. Υποψίες που ενισχύονται όταν κοτζάμ Μ. Βρεττανία δεν είχε μέχρι σήμερα κανένα πρόβλημα – ή δεν κρατούν στατιστικά καλά, δεν το πιστεύω όμως για τους Άγγλοι. Ολοένα παντού στον κόσμο λένε μην το κάνουν οι κάτω από 50 ετών και βασίζονται κυρίως στην στατιστική πιθανότητα ότι από 40-50 και κάτω, είναι καλύτερα να ρισκάρεις να κολλήσεις τον κορόνα, παρά να πας σαν πρόβατο να πειραματιστείς με εμβόλια καινούρια.
  Παρόλα αυτά ο ΑΤ καθυβρίστηκε σκαιότατα από συστημικούς και μη, όταν είπε «ξεστοκάραμε» για το AZ.

  γ. Υπάρχει σύγχυση για τις παρενέργειες των εμβολίων. Οι Μαγιορκίνηδες (άλλοτε αξιόπιστοι επιστήμονες, σήμερα υπό αναίρεση, αφού εκποίησαν την επιστήμη για την πολιτική) λένε επίσημα, για ουδεμία παρενέργεια μακρού χρόνου. Ο Ιωαννίδης και άλλοι μιλούν για άγνωστες παρενέργειες που θα ξέρουμε καλύτερα σε 5 χρόνια, μιλώντας πάντα για νέο εμβόλιο. Εδώ υπεισέρχονται αρκετοί παράγοντες. Επιγραμματικά, εγώ που είμαι 52 με άσθμα, προτιμώ να μην το ρισκάρω και να κάνω ένα οποιοδήποτε εμβόλιο (όχι το AZ για τους λόγους α και β) και το έκανα. Βάζω δλδ ένα ρίσκο, όσον αφορά τυχούσες σοβαρές παρενέργειες στο μέλλον, καθώς άμεσα αντιμετωπίζω έναν καθόλα υπαρκτό κίνδυνο, και όπως είπε κι ο παλιός στην αρχή «είμαι άτυχος στις κληρώσεις». Εντούτοις, και το λέω ξεκάθαρα, αν ήμουν 40 ετών, δεν θα το έκανα για κανέναν λόγο, παρόλα τα περιστατικά που βγαίνουν στην δημοσιότητα κατά καιρούς. Πολλώ δε μάλλον, αν ήμουν 30ρης.

  Επομένως δεν θα χαρακτήριζα «εμβολιοφοβία» ούτε φοβία τον εύλογο σκεπτικισμό που έχει ο κόσμος, απέναντι σε ένα τόσο αναξιόπιστο κράτος και σε ειδικούς με τόση διάχυση απόψεων.
  (Όπως δεν θα χαρακτήριζα φοβία το φόβο για τις αεροπορικές πτήσεις από κάποιον (εγώ μπαίνω όπως σε λεωφορείο), καθώς από καιρόν εις καιρόν, πέφτουν επιβατηγά αεροσκάφη ως πολύνεκρα δυστυχήματα. )

 38. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  36# Αφού έβαλα διαλυτικά στο 31, δεν έβαλα?

 39. Σωτήρς said

  33 Ζοχάδα; Ζοχαδιασμένος;

  Ένα χρόνο τώρα έχουνε σταματήσει οι προστασίες σε μαγαζιά, η πορνεία έχει μεγάλη πτώση, το εμπόριο ναρκωτικών μετασχηματίζεται με τις καραντίνες, ο τζόγος και τα αθλήματα ήταν στον πάγο οπότε τα πράγματα έγιναν σκούρα για πολλές ομάδες εγκληματιών. Όπως διάβασα κάπου σήμερα, οι εκτελέσεις είναι η «αναστολή εργασίας» στον υπόκοσμο. Μια λύση είναι να μπει το οργανωμένο έγκλημα στο Ταμείο Ανάκαμψης.

 40. nikiplos said

  Κι εδώ οι ανθρωποκτονίες (άλλα όπλα) ως μέρος των ανθρωποκτονιών από τα τροχαία (μηχανοκίνητα)

 41. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ο Χρυσοχοΐδης και το κόμμα του χρεώνονται και πρέπει να χρεώνονται την αύξηση της εγκληματικότητας, επειδή μας είχαν (και έχουν) γανώσει τ’ αφτιά με το ότι είναι η παράταξη της έννομης τάξης και της ασφάλειας του πολίτη, εν αντιθέσει με τον «ανομολάτρη» ΣΥΡΙΖΑ. Αλλιώς, ξεκαθαρίσματα λογαριασμών, με περιοδικές εξάρσεις, θυμόμαστε πολλά τις τελευταίες 3 δεκαετίες, αφού είναι γνωστό πού γράφουν οι μαφιόζοι την πολιτεία και τα …μέτρα που όλο λαμβάνει.

 42. Triant said

  38: Στέκομαι διορθωμένος και δηλώνω πρόθυμος να επανορθώσω. Με πρώτη ευκαιρία θα περάσω από τον παϊδικό σταθμό της γειτονιάς και θα σε φωνάξω για πρωινό. Είσαι γείτονας άλλωστε αν δεν κάνω λάθος.

 43. sarant said

  40 Περίεργη η ταξινόμηση σε «τροχαία» και «άλλα όπλα».

 44. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  42# Ναι γιά!

 45. Babis said

  #37
  Ειλικρινή απορία. Γνωρίζεις για τις άμμεσες και μακροπρόθεσμες παρενέργειες του εμβολίου κατά της γρίπης;

  Μερικές παρατηρήσεις:
  α. Αποδίδεται στον Ε. Βενιζέλο η φράση » Οι αριθμοί είναι ο επιστημονικός τρόπος να πεις ψέμματα».
  Ο FDA, o ΕΜΑ και ΠΟΥ δείνουν συχνά ενημερώσεις πάνω στο θέμα.

  β. Στην Μ. Βρετανία εμφανίστηκαν τα πρώτα 6 περιστατικά με το εμβόλιο της ΑΖ. Ο λόγος που κάποιες χώρες συστήνουν να μην γίνεται εμβόλιο της ΑΖ στις γυναίκες κάτω από 50/45/40 ανάλογα την χώρα, είναι ότι τα πρώτα περιστατικά εμφανίστηκαν σε αυτές τις ομάδες.

 46. Triant said

  37: Αλλά το εμβόλιο δεν το κάνουμε μόνο για εμάς. Θα μεταφέρω ένα σχόλιο που έκανα στην ΕφΣυν μεταξύ σοβαρού και αστείου:

  Όλοι αυτοί που δεν θέλουν να εμβολιαστούν έχουν κάθε δικαίωμα να εκθέτουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο αλλά κανένα δικαίωμα να εκθέτουν τους άλλους.
  Προφανώς θεωρούν πως το εμβόλιο είναι πιο επικίνδυνο από τον ιό. Θεμιτό. Όμως πρέπει και αυτοί να συμμετάσχουν στην προσπάθεια απόκτησης συλλογικής ανοσίας.

  Οπότε, προτείνω να μαζεύονται λίγοι λίγοι σε κλειστούς χώρους όπου θα κολλάνε τον ιό, και αφού αναρρώσουν και έχουν αποκτήσει φυσική ανοσία να ξαναεντάσσονται στην κοινωνία. Φυσικό εμβόλιο. Αγνό καi μακριά από τις φαρμακοβιομηχνίες και τον Bill Gates. Τι καλύτερο;

 47. ΚΑΒ said

  ΄,>> Περί ζεύγους, 16): «τας μεν γαρ δίκας υπέρ των ιδίων εγκλημάτων λαγχάνουσι, τας δε κατηγορίας υπέρ των της πόλεως πραγμάτων ποιούνται».

  Η σωστή παραπομπή είναι Περί ζεύγους 2. Το 16 είναι ο αριθμός του λόγου

  Νομίζω ότι είναι δύσκολο να αποφανθεί κανείς αν εδώ η λ. έγκλημα σημαίνει ιδιωτική υπόθεση και όχι ιδιωτικό αδίκημα.

 48. @ 40 Nikiplos

  Πολύ καλό.

 49. voulagx said

  Με επιστολή τους στη διεύθυνση οι συνδικαλιστές της Alpha Bank ζητούν να τεθούν σε υποχρεωτική άδεια όσοι δεν εμβολιάζονται «ώστε να ωριμάσει η σκέψη τους για την αποδοχή του εμβολιασμού». Σε αντίθετη περίπτωση, καλούν τη διεύθυνση να σταματήσει να καταβάλλει τον μισθό «για όσο χρονικό διάστημα ο εργαζόμενος συνεχίζει να θέτει σε κίνδυνο την υγεία των υπόλοιπων εργαζόμενων».
  Από την ΕφΣυν: https://www.efsyn.gr/oikonomia/ergasiaka/297354_protofanis-syndikalismos-stin-alpha-bank-me-aformi-ton-emboliasmo-kata

 50. nikiplos said

  45@ Cher Babis
  α. Όχι δεν γνωρίζω. Δεν είναι δουλειά του πολίτη να κάθεται να διαβάζει ώρες επί ωρών μελέτες, validation tests, να επικαιροποιεί τη γνώση του σε δημοσιεύσεις, να γνωρίζει τι εστί impact factor, ώστε να μην αναλώνεται σε δημοσιεύσεις της πλάκας κλπ. Δουλειά του πολίτη είναι να υπάρχει ένας ενημερωμένος κλάδος – ιατροί – που δίνουν σε εξατομικευμένο κλινικό επίπεδο, την δέουσα συμβουλή. Στην παρατήρηση α. κολλάει επίσης το προηγούμενο, με την προσθήκη, ότι δουλειά του πολίτη είναι να υπάρχει επίσημος φορέας ενημέρωσης σε περίοδο πανδημίας και να υπάρχουν ΜΜΕ που καλούν πάλι επίσημους ειδικούς που απαντούν σε ερωτήματα. Οι δημοσιεύσεις του ΠΟΥ κλπ δεν απευθύνονται σε μη ειδικούς.

  46@ Υπό την αίρεση, ότι ακόμη και ο εμβολιασμένος:
  α. Εξακολουθεί να μεταδίδει τον ιό
  β. Δεν έχει 100% ανοσία, ούτε 100% ανθεκτικότητα στον κορονοϊό ή τις πιθανές μεταλλάξεις του. Για ανοσία αγέλης ακούσαμε για πρώτη φορά το 2020, οι πολλοί. Δεν είναι κάτι θεσμοθετημένο, ούτε υφίσταται σε κάποια χώρα του κόσμου υποχρεωτικός εμβολιασμός.
  Επομένως δηλαδή καλύτερα θα ήταν να πάρει ο κόσμος επίσημες διαβεβαιώσεις και γνώμες. Εκείνοι που κινδυνεύουν περισσότερο από τον παρόντα κορονοίό ειναι οι άνω των 50 ετών, που είχαν όλοι τους πρόσβαση στα εμβόλια κι εμβολιάστηκαν σε ποσοστό 60%.

  Επίσης αν μου επιτρέπεται μια ήκιστη αναδιατύπωση, ως προς την διάδοση, κινδυνεύουμε περισσότερο από εκείνους που δεν φοράνε μάσκα, δεν πλένουν τα χέρια τους και συνωστίζονται σε ΜΜΜ κλπ παρά από εκείνον που διατηρεί έναν σκεπτικισμό για το πως θα καθορίσει την δική του ζωή, όντας νέος.

  ΥΓ> Σημειώνω ξανά, ότι προσωπικά και σε ό,τι με αφορά εμβολιάστηκα και με τις δύο δόσεις για λόγους που εξήγησα στο @37.

 51. nikiplos said

  49@ Φοβάμαι ότι αυτού του είδους η ανθρωποφαγία θα πάρει ορέες διαστάσεις στο άμεσο μέλλον και θα ζήσουμε ελκυστικές στιγμές, τόσο από τους συμπολίτες μας, όσο και από τους επίσημους ταγούς μας.

 52. Η ταξινόμηση σε «τροχαία» και «άλλα όπλα» είναι ακριβής και ειλικρινής.
  Όλα τα μέσα εξόντωσης έχουν κάποιο κύριο σκοπό.
  Π.χ.
  — με το τσεκούρι κόβω ξύλα,
  — με το μηχανάκι μεταφέρω πίτσες και σουβλάκια
  — με το πιστόλι αυτοπροστατεύομαι ή εξασφαλίζω συναίσθημα ασφάλειας,
  — με το αυτοκίνητο πηγαίνω για καφέ και για μπάνιο
  αλλά όλα αυτά έχουν και ως δευτερεύουσα λειτουργία να αποτελέσουν φονικά μέσα, οπότε μπορούν εξ αρχής να χαρακτηριστούν όπλα.
  Στη χώρα μας, επειδή είναι θεσμικά πουλημένη στο αυτοκινητοπετρελαϊκό κεφάλαιο, κάνουμε μόκο.
  Ο φορέας SOSΤΕ χρησιμοποιεί και διαδίδει την έννοια «τροχαίο έγκλημα» για το αποδεκτό οργανωμένο έγκλημα.

 53. Babis said

  #50
  Γιατί πιστεύεις ότι το Babis είναι ψευδώνυμο της Cher; 😛

  Κατά τα άλλα επειδή ο γραπτός διάλογος δεν είναι το δυνατό μου σημείο, να διευκρινήσω μόνο ότι οι ανακοινώσεις που αναφέρθηκα αφορούν το πλατύ κοινό και είναι γραμμένες σε πολύ απλή γλώσσα.

 54. ap8938 said

  35 η εν λόγω πινακίδα βρίσκεται, πλέον, καταχωνιασμένη κάτω από τη σκάλα που οδηγεί στο «κρυφο σχολειό» (εδώ πέφτουν τα γέλια). για πολλά χρόνια, ωστόσο, ήταν τοποθετημένη σε περίοπτη θέση του μοναστηριού. όπως και να το κάνουμε, είναι μια πρόοδος.

 55. nikiplos said

  53@ Με πολλή διπλωματία στη διατύπωση όμως. Θυμάμαι που είχαμε αποδελτιώσει δεκάδες δημοσιεύσεις του ΠΟΥ όσον αφορά τις βλάβες από τη χρήση των συσκευών κινητής τηλεφωνίας. Ενώ μιλάει για το ίδιο ακριβώς ραδιοσήμα, εκφέρεται και θέτει διαφορετικά όρια, για κινητά, συσκευές ενδοεπικοινωνίας, ραντάρ κλπ σε βαθμό που απορείς που βρήκαν τόση ανεξάντλητη πολυσχιδή διγλωσσία. Το αποτέλεσμα βέβαια γνωστό:
  Ακόμη και σε μορφωμένο ηλικιακό προφίλ, όλοι ψάχνουν κινητό για τα έφηβα παιδιά τους, με γνώμονα, τι μνήμη έχει, τι επεξεργαστεί, εάν σερφάρει γρήγορα και ελάχιστοι εώς κανένας για τα SAR.

 56. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  54# Ακριβώς εκεί που λες είναι, και δεν θα την έλεγα καταχωνιασμένη. Φάτσα κάρτα είναι, προς τα δεξιά μπαίνεις στην εκκλησία και προς τα αριστερά με ένα βηματάκι πέφτεις πάνω της. Το Κρυφό Σχολειό το άφησα ασχολίαστο είναι η αλήθεια.

  52# Άμα το κάνουμε «φαλλικά και άλλα όπλα» εντάξει? 🙂

 57. ΚΩΣΤΑΣ said

  Πολλές φιλοφρονήσεις στον Χρυσοχ. σήμερα. Εντάξει, καλό εφεύρημα η εγκληματοφοβία, αλλά Μιχαλάκη πρόσεχε, μη μας χαλάσεις το δόγμα νόμος και τάξη. Να του αναγνωρίσουμε όμως ότι σε πολλά έβαλε όντως τάξη.

  Το καλύτερο σχόλιο μέχρι τώρα, ο Πεδης, στο 13:
  Μόνο να τα επαναλάβεις τώρα που θα έρθει απάνου κυβέρνηση συριζα-πασόκ. 😀
  😅🤣😂

  Έπεται ο φίλος μου ΓΤ, @29:…να πιάσει τον Παππά (απ’ τ’ @@
  😜🤗🤪

 58. ΣΠ said

  οι λέξεις με β’ συνθετικό τη φοβία δηλώνουν πάντοτε μια πάθηση, έναν αγχώδη, παράλογο και αδικαιολόγητο φόβο

  Στα αγγλικά υπάρχει ο όρος scelerophobia.

 59. @ 56 ΣτοΔγιαλοΧτηνος

  Γιατί φαλλικά, καλέ; Δεν είναι δεδομένο ότι το έγκλημα είναι παραδοσιακά φαλλογενές και φαλλοκρατικό; 🙂

 60. το σχόλιό ου ήταν για το 56 όχι για το 54

 61. sarant said

  47 Διορθώνω την παραπομπή

  58 Δεν την ήξερα.

 62. Georgios Bartzoudis said

  10 dimosioshoros said: «Πάντως συμβαίνει και το εξής: νόμος (να) είναι το δίκιο του κινητοποιούμενου και/ή του καταληψία…».
  # Συμφωνώ 100%: Πράγματι, νόμος όλων των παρανόμων είναι η παρανομία!

  17 Avonidas said: «…όταν ο Κουφοντίνας αποφάσιζε ποιος ζει και ποιος πεθαίνει ήταν φασισμός· όταν το αποφασίζουν οι μαφιόζοι, είναι Τρίτη»
  # Μπράβο στον Κουφοντίνα {και σε σένα που τον …ανακάλυψες!!!).

 63. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  59# Τι γιατί? Όταν βγαίνουμε με το τ(σ)ουτ(σ)ούνι στο δρόμο βγαίνουμε για να ποφτώσουμε τους άλλοι, όχι για να μετακινηθούμε, νεσπά?

 64. Costas Papathanasiou said

  Γειά και χαρά.
  Αξιοσημείωτες και οι δύο ειδικές κατηγορίες: το παλαιότατο-από ρωμαϊκής κατοχής- «έγκλημα καθοσιώσεως» (το οποίο διέπραξε κατά τον Κοραή και ο Καποδίστριας) και το σύγχρονο «ηλεκτρονικό έγκλημα» ή έγκλημα στον κυβερνοχώρο ή «κυβερνοέγκλημα» εξ ου και «κυβερνοεγκληματικότητα» («cybercriminality») η οποία μπορεί κάλλιστα να ενισχύει (αλλά και να ενισχύεται από) την κυβερνοφοβία (cyberphobia)

 65. @ 62 … ε, το δίκιο δεν είναι παρανομία, είναι νομιμότητα… 🙂
  @ 63 …είτε με το είτε χωρίς η εγκληματογένεια είναι αρσενικιά… 🙂

 66. … Το έγκλημα είναι λέξη αρχαία, …
  Η αρχική σημασία της λέξης διέφερε από τη σημερινή. …

  Το λες και
  εγκληματική αλλαγή

 67. … Το έγκλημα είναι λέξη αρχαία, παράγεται από το ρήμα εγκαλώ (εν + καλώ). …. πήρε τη σημασία της γραπτής καταγγελίας εναντίον κάποιου σε ιδιωτικές υποθέσεις· … κάτι ανάλογο δηλαδή με το σημερινό «καταθέτω μήνυση». …

  Η κλήση από την τροχαία (πχ για υπερβολική ταχύτητα, παράνομη στάθμευση, κλπ) έχει κάποια απ΄ ευθείας σύνδεση ή είναι νεολογισμός;

 68. Pedis said

  # 35 – Γιατί την πινακίδα (από γκοφρέ χαρτόνι είναι;) την έχουν βάλει τόσο χαμηλά; Για να την βλέπουν ειδικά οι χριστιανοί που μπαίνουν στην εκκλησία σκυφτά, σαν να έχουν μόλις φάει καρπαζά;

  Και είναι και μικρή για να γραφτεί το ορθόν: συμμοριτοκουμουνιστάς.

  Στο στόμα του λύκου πας να αγιάσεις, Χτήνε; 😆

 69. Γιάννης Ιατρού said

  35: Χτήνος,
  έχω επισκεφθεί κι εγώ το εν λόγω μοναστήρι, αν θυμάμαι καλά έχει και «κρυφό σχολειό» πλήρως διακοσμημένο και επιπλωμένο. Σίγουρα πρόκειται για αυθεντικό διασωθέν τεκμήριο της ύπαρξης τέτοιων τόπων επί τουρκοκρατίας. Άλλωστε κι από την φωτό που παρέθεσες εικάζω τον πατριωτισμό των μοναχών εκεί…

 70. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  68# Όχι, ξύλινη τάβλα είναι. Και δε θ’ αγιάσω μετά τις χ/π που κατέβασα μόλις είδα την ταμπέλα 🙂
  Τους πούστηδοι πάντως, τα καλύτερα πόστα πιάνουνε, με τη λίμνη πιάτο στα ποδάρια τους.

 71. Πάλι επιστολές αναγνωστών διαβάζατε, ρε σεις; https://www.kathimerini.gr/opinion/readers/561389494/ta-kryfa-scholeia-ta-monastiria-oi-arnites-to-psaltiri-oi-martyries-toy-fotakoy-kai-toy-kanelloy/

 72. 59, … Δεν είναι δεδομένο ότι το έγκλημα είναι παραδοσιακά φαλλογενές και φαλλοκρατικό; 🙂 …

  Το εκ προμελέτης είναι
  εγκεφαλλικό

 73. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  69# Λίγα με τον πατριωτισμό, εντάξει γιατρέμ? 🙂
  https://www.mixanitouxronou.gr/i-epistoli-ton-monachon-toy-agioy-oroys-ston-chitler-toy-zitoysan-na-prostatepsei-tis-mones-apo-ti-voylgariki-apeili-giati-kremasan-portraito-toy-stin-moni-agioy-panteleimonos/

 74. Avonidas said

  #73. Άντε καλέ, κίνηση τακτικής ήταν, για να αποφύγουν τα χειρότερα!

  (Όταν την κάνουμε εμείς· όταν την κάνουν οι άλλοι, είναι χαμερπείς προδότες και Τσολάκογλου).

 75. Pedis said

  # 71 – Αυτά είναι. Όσοι έχουν φράγκα στέλνουν τα παιδιά τους στα σχολεία της αριστείας με ενημερωμένους και πολύ μορφωμένους δασκάλους.

  # 73 – Έλα, τώρα, τσιμπάς! Κόλπο ήταν, για ξεκάρφωμα, για να επιδοθούν έπειτα χωρίς να κινήσουν υποψίες σε ηρωϊκές πράξεις αντίστασης κατά του κατακτητή. Από παλιά, από την τουρκοκρατία, αυτό κάνει η επίσημη εκκλησία. Απέξω υποταγή και νομιμοφροσύνη, από μέσα γιάφκα και έμπνευση στον αγώνα. Αν επιμένεις στο αντίθετο και δεν σου αρκεί έτσι απλά και όμορφα όπως στο λέω, να πούμε να στο αναλύσει βασανιστικά ο υπεύθυνος του θέματος στο ιστολόγιο. 🤓 😎

 76. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Και αφού εξασφάλισαν την υψηλή προστασία, είπαν λίγο αργότερα να ευχαριστήσουν τον ευεργέτη:

  Μερικούς μήνες αργότερα, έστειλαν και άλλη επιστολή προς τον Χίτλερ στην οποία του έδιναν συγχαρητήρια για τις νίκες του στα εδάφη της Σοβιετικής Ένωσης. Η επιστολή έγραφε:
  «Ανοικτή Επιστολή Ιεράς Επιστασίας Προς την Αυτού Εξοχότητα Αρχηγόν του Γ΄ Ράιχ Αδόλφον Χίτλερ Ημείς οι 20 εκλεγμένοι αντιπρόσωποι των ισάριθμων ιερών μονών των αποτελουσών την Μοναστικήν Πολιτείαν του Αγιωνύμου Όρους Άθω δημοσιεύομεν εις επήκοον πάντων την ανοικτήν ταύτην συγχαρητήριον επιστολήν διά τάς κατά των Σοβιετικών νίκας σας. Καί αγαλλόμενοι κραυγάζομεν εν θαυμασμώ: Έπεσεν το Ζιτομίρ καί εσώθη η Χριστιανοσύνη. Κύριος ο Θεός κρατύνη την υμετέραν εξουσίαν εις έτη πλείστα. Οι 20 αντιπρόσωποι της ενιαυσίου συνάξεως των 20 κυριάρχων μονών της Αθωνικής Πολιτείας»….

 77. Avonidas said

  #75β. σιγά να μη χρειαστεί να πούμε 🙂

 78. Γιάννης Ιατρού said

  54, 56, 69
  σε πρόχειρο σκανάρισμα των σχολίων, δεν σας είχα δει πως αναφέρεστε στο ίδιο θέμα. Οπότε με τα 70, 71, 73, 75 (και σχετικά που μου ξέφυγαν) το θέμα θεωρείται πλήξαν.
  Ν΄ αναφέρω όμως και το εκκλησάκι του Αγ. Φανουρίου στην μιά όχθη στης (τεχνητής, 1995;;) λιμνούλας Δόξα, σχεδόν μέσα στο νερό. Η μονή (κερνούν και γλυκό τριαντάφυλλο) είναι του 17ου αι. και ήταν λίγο πιό ΄κει, στο εκκλησάκι κοντά, αλλά με την λίμνη στην πήρε το ποτάμι που λένε (οπότε μεγάλη μούφα το κρυφό σχολείο, αφού δεν γράφουν πως είναι «νεόχτιστο» 🙂 ).

 79. BLOG_OTI_NANAI said

  Την «εγκληματοφοβία» δεν την βρίσκω πολύ συχνά. Παλαιότερη αναφορά από τον εγκληματολόγο Πανούση το 1989. Τον όρο υιοθετεί και η αστυνομία με την έννοια του φόβου που δεν αντιστοιχεί στις στατιστικές.

 80. Γιάννης Ιατρού said

  50, 51 Νίκιπλε,
  Τι να πως ρε συ, Χάσαμε κι εκείνα τα δελτία που μας ενημέρωναν αν οι ημερήσιοι νεκροί είχαν υποκείμενο νόσημα ή πόσο χρονών ήταν κλπ..
  Έτσι πεθαίνει η μαχητική δημοσιογραφία… την στραγγαλίζουν 🙂

 81. @ 72 Μιχάλης Νικολάου

  🙂

 82. Γιάννης Κουβάτσος said

  Μαρμάγκα, Νικοκύρη.

 83. Γιάννης Ιατρού said

  Δεν τού ΄φταναν τα όσα ακούει του ΠΘ, θα βρει τώρα με τον Κωστόπουλο και το νέο NITRO τον μπελά του 😂😂😂😂😂

 84. atheofobos said

  37
  Δυστυχώς ο Ιωαννίδης από την αρχή της πανδημίας έδειξε μια περίεργη συμπεριφορά, παρά το ότι είναι αξιόλογος επιστήμων, γιατί αρχικώς υποστήριξε, ενάντια σε όλα τα επιστημονικά και πραγματολογικά δεδομένα, τη θεωρία πως η πανδημία του κορωνοϊού COVID-19 δεν είναι παρά μία «απλή γρίπη».
  Μιλούσε για «κάτω από δέκα χιλιάδες θύματα» στις ΗΠΑ ενώ, ήδη στις 19 Νοεμβρίου, αυτά είχαν ξεπεράσει ήδη τις 250.000 ανθρώπους και σήμερα είναι κοντά στις 600.000.
  Κινδυνολογεί συχνά μιλώντας για άγνωστες παρενέργειες από τα εμβόλια που θα ξέρουμε καλύτερα σε 5 χρόνια!
  Σύμφωνα με οποιαδήποτε μελέτη να δει κανείς, ο κίνδυνος να πεθάνει κανείς από θρόμβωση κάνοντας το ΑΖ είναι πρακτικά αμελητέος.
  Η ίδια η COVID-19 προκαλεί θρομβώσεις του αίματος στους ασθενείς σε ποσοστό 16,5% ενώ η εμφάνιση τους μετά από εμβολιασμό είναι στο ασήμαντο ποσοστό 0,0004%
  Ο καθηγητής Μόσιαλος εξήγησε πως από 1.250.000 ανεμβολίαστους άνδρες και γυναίκες ηλικίας 60-69 ετών θα ΠΕΘΑΝΟΥΝ από τον κορονοϊό 22.500-45.000 και θα εμφανίσουν μακροχρόνιες παθήσεις 250.000.
  Αν αντίστοιχα εμβολιαστούν με AstraZeneca ή Johnson θρόμβωση θα εμφανίσουν 5 και θα πεθάνει 1 !
  Όσο για τον φόβο για τα αεροπλάνα από στατιστικής πλευράς, μόνο μία πτήση στις 1.200.000 έχει τέτοιο πρόβλημα, σύμφωνα με τις επίσημες στατιστικές έρευνες. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να κάνετε ένα ταξίδι με το αεροπλάνο κάθε μέρα για… 55.000 χρόνια μέχρι να εμπλακείτε με βάση τον νόμο των πιθανοτήτων σε ένα θανατηφόρο ατύχημα.
  Βέβαια στην Ευρώπη η πιθανότητα να πεθάνετε σε τροχαίο ατύχημα είναι 11/100.000!

 85. # 54

  Ρε φίλε εμείς μόνο μαμάμε και δέρνουμε, μη μας βγάλεις τώρα και φαρμακοπσώληδες ! 🙂

 86. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ποτέ δεν μπορείς να νιώθεις ασφαλής σ’ αυτήν την πόλη, σ’ αυτήν τη χώρα…Ακόμα κι αν, για κάποιον λόγο, σε φυλάνε 8 αστυνομικοί:
  https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.euro2day.gr/amp/news/politics/article/2082271/eklepsan-to-aytokinhto-toy-al-flampoyrarh-exo-apo.html&ved=2ahUKEwio3KHyzoXxAhVggv0HHf5gB_QQFjASegQIEBAC&usg=AOvVaw0w23rcwT8M0iJj_RXD4sO9&cshid=1623072176060

 87. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  86 Δεν ήταν κλοπή, του το πήρε ο γερανός, λέει.

 88. Aghapi D said

  Ημιάσχετο
  https://www.cnn.gr/ellada/story/269076/astynomikos-noikiaze-ton-asyrmato-toy-se-kakopoioys

 89. Γιάννης Ιατρού said

  86, 87: Όντως ο δήμος το πήρε γιατί ήταν παρατημένο κλπ. Αλλά τίθεται το ερώτημα, ο βραδινός φρουρός (ο γερανός το πήρε αργά το απόγευμα/βράδυ) δεν πήρε είδηση το συμβάν, αφού ήταν παρκαρισμένο μπροστά στο σπίτι του Φλαμπουράρη; Σκεφτείτε φύλαξη… Αλλά αν έγραφε κανένας ;αναρχικός τίποτα στον τοίχο, κανένα γκράφιτι κλπ., θα τον είχε αντιληφθεί αμέσως κλπ. κπ.

 90. Μαρία said

  79
  Ολόκληρο το άρθρο του Πανούση εδώ https://twitter.com/mpodil/status/1401602588022394884 ο οποίος, όπως δηλώνει κι ο τίτλος του άρθρου, ασχολείται με το στερεότυπο του εγκληματία και την τρομολαγνεία που καλλιεργείται απ’ τον τύπο.

 91. Μαρία said

  Για Πέδι και Χτήνος το αφήνω εδώ https://www.efsyn.gr/nisides/297111_i-istoriografia-tis-katohis-kai-oi-metallaxeis-toy-ayrianismoy

 92. Γιάννης Κουβάτσος said

  Υπάρχει και το βιβλίο του Πανούση «Ο εγκληματίας στο έργο του Ντοστογιέφσκι»:
  https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.politeianet.gr/books/9789602729625-panousis-ap-giannis-kathigitis-egklimatologias-nomiki-bibliothiki-o-egklimatias-sto-ergo-tou-ntostogiefski-211165&ved=2ahUKEwihiL2b3IXxAhXZg_0HHXdXCpsQFjAGegQIChAC&usg=AOvVaw1ArtGN2bnbnAMdE2HiMs8f&cshid=1623075830241

 93. sarant said

  90 Aκριβώς

 94. Dela said

  Ο κ. Σαραντάκος διορθώνει όσα γράφει ο Μπαμπινιώτης στο «Ετυμολογικό» του για το πότε η λέξη «έγκλημα» άρχισε να σημαίνει «αξιόποινη πράξη» στην Ελληνική Γλώσσα. Και για να μάς πείσει, προσκομίζει ως επιχείρημα μία καταφανώς ανελλήνιστη αγγλόφωνη μετάφραση του Ισοκράτη.

  ΡΩΤΑΩ: Γιατί ο κ. Σαραντάκος δεν διορθώνει και το τραγικό λάθος του Μπάμπι που μάς λέει πως η λέξης «εγκληματίας» πρωτοκαταγράφεται το 1826, όταν και ο τελευταίος απόφοιτος Παλαιού Σχολαρχείου γνωρίζει πως ο «εγκληματίας» είναι λέξη του Κοραή και πρωτοκαταγράφεται πολύ πρίν το 1821 στα «Σύμμικτα Ελληνικά»;

  Εδώ σε θέλω κάβουρα που περπατάς στα κάρβουνα

 95. Μαρία said

 96. Αγγελος said

  Καλά (40), σοβαρά μειώθηκαν στο μισό και οι φόνοι και τα θανατηφόρα τροχαία μέσα στα τελευταία δέκα χρόνια; Πολύ χαίρομαι αν είναι έτσι!

 97. Αγγελος said

  (94) Επειδή ο μόνος Βιάρος που ξέρω είναι ο αδελφός του Καποδίστρια, μήπως το παράθεμα από τα Σύμμικτα Ελληνικά είναι από την εποχή του και όχι «πολύ πρίν το 1821»;

 98. sarant said

  97 Mάλλον.

 99. Λεύκιππος said

  0. Και βέβαια, όλοι ξέρουν τον τίτλο του μυθιστορήματος του Ντοστογιέφσκι κι ας μην το έχουν διαβάσει: Έγκλημα και τιμωρία.

  Και βέβαια έτσι είναι, δεν το έχουμε διαβάσει, αλλά εσύ που το ξέρεις; 😢😢😢

  ΥΓ Η Σάκκαρη μόλις νίκησε 2-0, και προκρίθηκε.

 100. Μαρία said

  97, 98
  1831, σ. 48 https://books.google.gr/books?id=XSVVAAAAcAAJ&pg=PA18&lpg=PA18&dq=%CE%A3%CF%8D%CE%BC%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CF%84%CE%B1+%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AC+1831&source=bl&ots=asDrb1dHOz&sig=ACfU3U0BgyqWhl9lYr-v1BPwldubXrzk4A&hl=el&sa=X&ved=2ahUKEwiXuafD6oXxAhU6_7sIHTmrDh8Q6AEwEXoECA0QAw#v=onepage&q=%CE%A3%CF%8D%CE%BC%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CF%84%CE%B1%20%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AC%201831&f=false

  Το μπάνιο αργεί;

 101. Μαρία said

  Δεν περίμενα οτι το επώνυμο έχει τέτοια διασπορά. Στη βόρεια Ελλάδα είναι σαρακατσάνικο
  https://www.kalavrytanews.com/2021/06/blog-post_7.html
  ΦΩΤΗΣ ΤΖΕΛΕΠΗΣ: Ο γιος του παπα-Γιώργη από το Μάνεσι σε αποτελεσματικές ειδικές αποστολές
  Ο αστυνομικός υποδιευθυντής Φώτης Τζελέπης, ο οποίος «ξεδόντιασε» τη μαφία των Ρομά με περισσότερες από 5.000 διαρρήξεις στο Λεκανοπέδιο, τα μεγάλα γεωργιανά κεφάλια του οργανωμένου εγκλήματος και τα έβαλε με τα κυκλώματα λαθρεμπορίας χρυσού, είναι πλέον ο «Μυκονάρχης». 🙂

 102. BLOG_OTI_NANAI said

  Εφόσον το φύλλο αρ. 95 της «Εφημερίδας των Αθηνών» εκδόθηκε στις 2/10/1825, άρα το φύλλο 93-94 της ίδιας εφημερίδας (που δεν αναφέρει έτος) θα εκδόθηκε στις 29/9/1825.
  Οπότε υπάρχει μια αναφορά από το 1825:

 103. Μαρία said

  μαρμάγκα

 104. BLOG_OTI_NANAI said

  94: Η αναφορά αυτή είναι αχρονολόγητη, αλλά πλαισιώνεται από άλλες επιστολές χρονολογημένες το 1831.

 105. BLOG_OTI_NANAI said

  100-104: Το είχε αναφέρει ήδη η Μαρία.

 106. aerosol said

  Το πρόβλημα δεν είναι πως ο Χρυσοχοϊδης αναφέρθηκε στην εγκληματοφοβία. Η φοβία αυτή υπάρχει, όπως και η συχνή αναντιστοιχία εγκλημάτων και υπέρμετρης αίσθησης ανασφάλειας των πολιτών.

  Το πρόβλημα είναι πως η εγκληματοφοβία δημιουργείται με ξεκάθαρους τρόπους από τα ΜΜΕ και τα πολιτικά κόμματα που θέλουν να βασιστούν σ’ αυτή για να δρέψουν ψήφους και να αυξήσουν την συνολική αστυνόμευση. Με πάγιο πρωταγωνιστή την Δεξιά που, σε όλο τον κόσμο, προάγει το αίσθημα ανασφάλειας για να πουλήσει μετά την ασφάλεια μέσω αστυνόμευσης ή αυστηροποίησης ποινών. Δηλαδή η καριέρα του Χρυσ. βασίζεται στην εγκληματοφοβία -που μόλις τώρα ανακάλυψε!

  Όταν το θέμα ήταν η 17Ν, ας πούμε, κανείς Πορτοσάλτες δεν θα έλεγε πως οι τρομοκράτες «ξέρουν σημάδι» και πως οι πιθανότητες να την πάθεις σαν τον αδικοχαμένο Αξαρλιάν ήταν απειροελάχιστες. Όταν φούντωνε το ξενοφοβικό μένος (και η ισχύς της ΧΑ…), και ο Σαμαράς έβγαζε σποτάκια για το πώς πρέπει να ανακτήσουμε τους δρόμους από τους αλλοδαπούς (!) κανείς δεν αναφερόταν στα πραγματικά νούμερα της εγκληματικότητας. Όταν ο Κούλης εγκαλούσε Τσίπρα (όπως είδαμε παραπάνω), ως δια μαγείας δεν υπήρχε «φοβία» -ούτε και η οποιαδήποτε αναφορά στα πραγματικά νούμερα.

  Συμβαίνουν και εις Παρισίους: οι Τραμπικοί ζούσαν με την σιγουριά πως στη Σουηδία οι λευκοί μένουν έντρομοι σπίτια τους διότι έξω κυριαρχούν μαυριδεροί με χατζάρες! Διότι κάποιος τους το είπε. Και, καλώς ή κακώς, παραδοσιακά αυτά τα λένε σχεδόν πάντα κόμματα σαν του Χρυσοχοϊδη -και όσοι κερδίζουν εξουσία και υπουργεία από αυτό τον τρόμο.

 107. leonicos said

  Αργησα πάλι

  Αλλά το είχα διαβάσει το άρθρο στο κινητό

  Αλλά δεν μπορώ να σχολιάσω από εκεί. Ζητάει διάφορα

  Μια ζωή, 1989-2011 στην περιοχή μεταξυ Κρατικού Νικαίας και Αττικόν, και με συνεχείς εφημερίας, γνωρίσαμε από κοντά ανθρώπους του υποκόσμου.
  Είναι αποτρόπαιοι ΑΛΛΑ Αν δεν έχεις λόγο, δεν κινδυνεύεις. Μπορεί να προστατευτείς κι ολας

  Όλα ειναι συμπεριφορές

 108. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  Φαίνεται ότι η σημασιολογική σύμπλευση/δανεισμός ‘έγκλημα – crime’ άρχισε αρκετά νωρίς, από τα μέσα του 17ου αι. και μάλλον ολοκληρώθηκε τον 18ο αι.
  Εδώ τρία παραδείγματα από λεξικά:
  https://imgur.com/KBtDfKu.jpg.

  Επειδή όμως, παράλληλα, η αρχική αρχαία σημασία φαίνεται να επιβιώνει μέχρι και τον 18ο αι. μού φαίνεται απίθανος ο ισχυρισμός Μπαμπινιώτη. (Υπάρχουν σχετικά τεκμήρια, όπως π.χ. το ερμήνευμα του ‘εγκληματικός’, του Weigel, παραπάνω!)

 109. Γιάννης Ιατρού said

  1ο0β: Θά ΄χει βάλει θερμοσίφωνο, φαντάζομαι….

 110. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  8, Atheofobos
  Υπάρχει «αθεοφοβία»; Μάλλον όχι! Μόνο «αθεοφοβοφιλία» 🙂 👌

  9, G. (τέλος)
  Αυτό ακριβώς λέω κι εγώ όταν έλθει συζήτηση περί ΣΚΑΪ, Αυτιά κ.τ.ό.

  19, Triant
  Εμ, βέβαια! (Περι)συλλογή αρίστων δεν έκανε ο Π/Θ μας;

  34, ΓΤ
  66, Μιχάλης Νικολάου
  Πολύ μου άρεσαν!

  95, Μαρία
  👍😅

 111. Μαρία said

  Και Σεπόλια έχουμε, όπου τις προάλλες έφαγαν τον Αλβανό … Αριστείδη Παππά.
  2/4/2019

 112. Γιάννης Ιατρού said

  Ποια εγκληματικότητα…, σε λίγο θα βγουν τα δίκαννα, αφού μετά την ανακοίνωση ΦΕΚ 2375 7/6/2021 των νέων αντικειμενικών τιμών (2021) ο κόσμος θα ψάχνει να βρει δίφραγκα να πληρώσει τους φόρους που βάζει ο ΠΘ K.M. για να βγάλει τα σπασμένα των επιλογών του.

 113. Μαρία said

  Οι κατώτερες βαθμίδες αυτών των εγκληματιών δικτύων στελεχώνονται συνήθως από άνδρες που βρίσκονται στο φάσμα της παραγωγικής ηλικίας είναι άνεργοι ή με οικονομικά προβλήματα, διαθέτουν ιδιαίτερη σωματοδομή ενώ τα γυμναστήρια και οι σχολές πολεμικών τεχνών λειτουργούν ως χώροι άντλησης εργατικού δυναμικού. Εμφανίζουν χαμηλό μέσο όρο ζωής, τα 45 έτη, λόγω της συχνής εμπλοκής με βίαιες συγκρούσεις. https://www.epohi.gr/article/39990/organomeno-egklhma-o-kyklos-ths-diafthoras-kai-ths-vias?fbclid=IwAR3UK6YegzqwRfIAfJSjeHm0tmmPnjVq5VN3ffjVr_gIwatqqcnszh5fHHw

 114. sarant said

  109 Ή τέλος πάντων δεν προλάβαινα. Τώρα μπαν.

 115. Nestanaios said

  Από το «καλώ» δεν πάμε στο «κλήμα». H ετυμολογία δεν το επιτρέπει.
  Κλήμα είναι το κλήμα και ο οίνος και η μέθη.
  «Είδε ο τρελός τον μεθυσμένο και φοβήθηκε» και αυτό είναι εν κλήματο φοβία.

 116. ΚΩΣΤΑΣ said

  Θα το ρισκάρω, κι ας κινδυνεύω να μου σύρετε τα εξ αμάξης.

  Ερώτημα, η εκληματοφοβία είναι πρόβλημα αδικαιολόγητο αυτών που κατέχονται από αυτό το αίσθημα και χρήζει ενδεχομένως ιατρικής αντιμετώπισης ή είναι κάτι το φυσιολογικό, όταν συντρέχουν ιδιαίτερες αντικοινωνικές και εγκληματικές συμπεριφορές στον περιβάλλοντα κοινωνικό χώρο που κινείται ο καθένας;
  Αν λάβω απαντήσεις ή γνώμες πάνω σ’ αυτό, τότε θα προχωρήσω σε ποιο συγκεκριμένα ερωτήματα.

 117. Γιάννης Κουβάτσος said

  116: Η απάντησή μου στο ερώτημα σου υπάρχει στο σχόλιο 2. Προφανώς ο κόσμος δεν φαντάζεται την εγκληματικότητα, επηρεασμένος από την «τρομολαγνεία των καναλιών», αλλά την υφίσταται στην καθημερινότητά του. Όσοι μιλούν για εγκληματοφοβία, μάλλον κατοικούν σε προνομιούχες περιοχές.

 118. Αντιγράφω από SDNA σχετικά με τις εκδόσεις Γαβριηλίδη

 119. Γιάννης Κουβάτσος said

  Εδώ οι τράπεζες πετάνε στον δρόμο κόσμο και κοσμάκη και μας μάρανε η πολτοποίηση των βιβλίων του Μπογδάνου…

 120. Σωτήρς said

  111 Τον σκοτωμένο τον γράφουν Αριστείδη Πάπα (!) με καταγωγή από την Αλβανίαμη και τον μπερδέψουμε με Έλληνα βορειοηπειρώτη.

 121. gpoint said

  # 120

  μαι ο Μπιθικότσης γυρίζει και του λέει «που να σου εξηγώ…»

 122. Μαρία said

  112
  Στην περιοχή μου έπεσαν οι τιμές.

 123. aerosol said

  #116
  Εξαρτάται από την έννοια. Αν είναι προσωπική, ακραία φοβία, που δεν τη μοιράζεται κανείς άλλος και κάνει κάποιον να δυσλειτουργεί στην ζωή του τότε μιλάμε για φοβία με την ψυχολογική/ψυχιατρική έννοια της λέξης και το άτομο μπορεί να βοηθηθεί από ψυχολόγο ή ψυχίατρο.
  Αλλά νομίζω πως εδώ μιλάμε μάλλον για μια κοινωνική οπτική και τάση, και όχι για κάτι τέτοιο.

  #118
  Εμένα μου είναι ξεκάθαρο το πώς μπορεί να δημιουργηθεί ψευδής εντύπωση έντονου κινδύνου από τα Μέσα, το έχω ζήσει άπειρες φορές. Είναι σαφές, ας πούμε, το ότι πολλοί τρέμουν στη σκέψη να πάει το παιδί τους στα Εξάρχεια, ενώ είναι φίσκα σε κόσμο και μαγαζιά, και δεν παθαίνουν ποτέ τίποτα. Όταν όλοι μιλούσαν για την Κυψέλη σαν τον απόλυτο εφιάλτη της παραβατικότητας μεταναστών (πριν κάποια χρόνια) είχα φίλη που με κοίταζε σαν εξωγήινο όταν την ρώτησα αν ένιωθε ασφαλής να περπατά εκεί το βράδυ.

  Υπάρχουν γειτονιές επιβαρυμένες από εγκληματικότητα και άλλες πολύ πιο ασφαλείς, όπως παντού. Αλλά το να βλέπεις γονείς να συνοδεύουν 17χρονα απόγευμα στη… Λαμπρινή ακόμα και σε δυο γωνίες απόσταση -σε γειτονιά μικτής χρήσης, με παπούδια στα καφενεία, περαστικούς και ήρεμη ατμόσφαιρα- είναι παράνοια. Το ίδιο να έχεις εφήβους από τον Χολαργό να νομίζουν πως αν κατέβουν στο Κέντρο… κινδυνεύει η ζωή τους! Αυτοί οι φόβοι δεν προκύπτουν από μόνοι τους, κάποιοι δημιουργούν το κλίμα τρόμου κάθε μέρα.

  Συνολικά, ζούμε σε αρκετά ασφαλή χώρα, και η Αθήνα είναι από τις ασφαλέστερες πρωτεύουσες στη Δύση. Αν βγει μαχαίρι στο Μετρό μας, μάλλον θα το θυμόμαστε όλοι για χρόνια. Αν βγει μαχαίρι στο μετρό του Παρισιού ή της Νέας Υόρκης, είναι Τετάρτη.

 124. Γιάννης Ιατρού said

  123: Τι να απαντήσω τώρα 😂😉 (βασικά χαίρομαι 🤩),
  εδώ, στη βάση +50% !!!!, στο ερημητήριο +25% !!

 125. nikiplos said

  84@ Προσωπικά και σε ό,τι με αφορά, είπα πως υπάρχει μια σύγχυση γύρω από όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι πληρώθηκαν αδρά τα ΜΜΕ, και τουλάχιστον θα έπρεπε να διαχειριστούν τέτοια ζητήματα πιο ψύχραιμα.
  Κι ο Τσιόδρας, κι ο Ιωαννίδης και πολλοί άλλοι έκαναν λάθη στην αρχική τους εκτίμηση. Επηρέασαν τις κυβερνήσεις με αρνητικό πρόσημο, ώστε να μην παρθούν εξαρχής αποτελεσματικά μέτρα. Στην Ελλάδα ας πούμε δεν μερίμνησαν ούτε για πρόβλεψη αντισηπτικών και μασκών.

  Αυτά που λέει ο Ιωαννίδης τώρα για το AZ, τα βασίζει σε δημοσιεύσεις, οι οποίες είναι εν τω γεννάσθαι, αλλά δημοσιεύονται ωστόσο. Επίσης ο Ιωαννίδης, έχει επαληθευθεί εν πολλοίς σχετικά με τη στάση αρκετών κρατών για παρατεταμένο λοκντάουν μετά τον Νοέμβριο του 2020. Δεν είμαστε για αποτιμήσεις προς ώρας, όμως με όλον αυτόν τον πληροφοριακό αχταρμά, κάπου καταννοώ τον σκεπτικισμό ενός νέου.

  Το παράδειγμα με το αεροσκάφος, το έφερα ως τέτοιο για να δείξω ότι καλές οι στατιστικές, αλλά τα ακραία γεγονότα, σπάνια μεν, συμβαίνουν δε. Δεν είναι εξωπραγματικά, όπως η φίλη μου η Κωνσταντίνα που φοβάται – πράγματι- τα πρόβατα. Αυτό ναι, το λες φοβία, το φόβο μην σου συμβεί αεροπορικό δυστύχημα, δεν το λες φοβία, το λες φόβο, ανησυχία κλπ. Αν έχεις την δυνατότητα, επιλέγεις και καλές αεροπορικές εταιρίες ώστε να μειώσεις ακόμη περισσότερο αυτές τις απειροελάχιστες πιθανότητες.

  Το ατύχημα της AirFrance το 2009, είχε ως επιβάτες δύο μέλη μιας 4μελούς οικογένειας. Πατέρα κόρη ή Μητέρα γιό δεν θυμάμαι. Η σύζυγος είχε φόβο με τα αεροπορικά ταξίδια και γι’ αυτό επέβαλε την παράλογη ιδέα να ταξιδεύουν πάντα με διαφορετικές πτήσεις. Νομίζω θύματα ήταν ο σύζυγος και ένα από τα παιδιά τους. Ένα καθόλα γελοίο ατύχημα, με τραγικές συνέπειες, σε μια κορυφαία αεροπορική εταιρία, με καινουργές αεροσκάφος, υπερσύγχρονο. Κι όμως πάντα θα συμβαίνουν τα χαζά ανθρώπινα λάθη ή εσκεμμένες ενέργειες από ψυχάκηδες.

 126. ΧριστιανoΜπoλσεβίκoς said

 127. Μαρία said

  125
  Σε όλο το 5ο δημοτικό διαμέρισμα, ενώ στο ας πούμε ερημητήριο τσίμπησε απο 700 σε 750.
  Οι νέες στη σ.3138, οι παλιές στη σ.43 https://www.minfin.gr/documents/31361/666096/05._N.THESSALONIKHS.pdf/2dd36346-617b-4336-8917-307cb6576475

 128. nikiplos said

  Για την εγκληματοφοβία, υπάρχει ένα πολύ ωραίο ντοκιμαντέρ του Μάϊκλ Μουρ για τα όπλα και το εμπόριο security στις ΗΠΑ. Ανέβασε τις αντικειμενικές αξίες, με αποτέλεσμα να κτίζονται γειτονιές αντίστροφα γκέτο. Δηλαδή μόνο οι έχοντες και κατέχοντες θα δύνανται να κατοικήσουν εκεί, με ιδιωτική αστυνομία κλπ

  Το ντοκιμαντέρ, σε μια φάση πηγαίνει σε μια απομονωμένη περιοχή στα σύνορα ΗΠΑ-Καναδά. Τις δύο μικρές κωμοπόλεις εκεί τις χωρίζει ένα απλό ποτάμι. Στις ΗΠΑ, η κάμερα περιδιαβαίνει τις γειτονιές, με τα σπίτια-φρούρια, μέτρα ασφαλείας, κάμερες παντού, συρματοπλέγματα, μεγάλοι πανύψηλοι τσιμεντένιοι τοίχοι κλπ

  Περνούν το ποτάμι με βαρκάκι και απέναντι στον Καναδά, τα πρώτα σπίτια όχι μόνο δεν έχουν περίφραξη, αλλά έχουν και ξεκλείδωτες πόρτες. Δεν ξέρω αν ήταν στημμένο, ανοίγουν μία και μπαίνουν σε ένα σαλόνι, που κάθεται ένα ζευγάρι.
  -Καλά δεν κλειδώνετε, δεν φοβόσαστε?
  -Μα γιατί? Τι να φοβηθούμε?
  -Μήπως μπουν κάποιοι στο σπίτι σας!
  -Ποιός να έρθει εδώ στην ερημιά? Λίγο πολύ γνωριζόμαστε όλοι μας.

  Πάντως στημένο-ξεστημένο, η καναδική κωμόπολη ήταν τελείως διαφορετική από την ΗΠΑνή γειτόνισσά της.

  Δεν θυμάμαι τώρα το όνομα του ντοκιμαντέρ.

 129. ΚΩΣΤΑΣ said

  118
  Ναι, Γιάννη, επικοινωνούμε, κάνουμε τις ίδιες περίπου σκέψεις.
  Και θα πρόσθετα ότι έχουμε ένα ακόμη κοινό χαρακτηριστικό, βιώνουμε την πραγματικότητα, ζούμε σε υποβαθμισμένες περιοχές, δεν είμαστε παρατηρητές εκ του ασφαλούς. Προσυπογράφω απόλυτα το: «μην είστε ρατσιστές, φταίει ο καπιταλισμός, μας κανοναρχούν οι αριστεροί», όπως ωραία το διατυπώνεις.

  124 Αεροζόλ, δεν μιλάω για ακραία φοβικούς, που μάλλον είναι θέμα ιατρικό. Μιλάω για τον νορμάλ άνθρωπο που στο δρόμο του συναντά μόνο ή κατά πλειοψηφία, αλλοεθνείς ή αλλόγλωσσους. Θεωρώ φυσιολογικό τον φόβο του και αποδοκιμάζω το εύκολο, «ρατσιστής».

  Γνωρίζω γεγονότα από τον κοινωνικό μου περίγυρο, κυρίως γυναικών, ακόμη και ανάλογα με το σημερινό συμβάν με την κοπέλα στο Κορωπί.

 130. Alexis said

  ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ

  Ένα από τα καλύτερα σήριαλ που έχουν παιχτεί στην ελληνική τηλεόραση.
  Με ρεσιτάλ υποκριτικής από τον Αθηνόδωρο Προύσαλη (και από άλλους)

 131. Παναγιώτης Κ. said

  Θα είχε ενδιαφέρον να γνωρίζουμε πόσοι είναι οι αστυνομικοί που διατίθενται στη φύλαξη πολιτικών ή άλλων προσώπων.
  Δεν θα το μάθουμε όμως για να μη…σκανταλιστούμε όλοι εμείς οι πολίτες.

 132. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

 133. Pedis said

  # 91 – Η υπόθεση αυτή, μάλλον, θα αρχίσει να με εκνευρίζει. Φλυαρίες εκατέρωθεν.

  (Έχει προβλήματα η επιμέλεια του άρθρου από την εφσυν ή μπορεί και να ευθύνεται ο ίδιος, αφού καταφάνερα γράφει θιγμένος κι εν βρασμώ.)

 134. Γιάννης Κουβάτσος said

  Όσον αφορά τα στοιχεία και τις στατιστικές για την εγκληματικότητα, και ιδίως τη μικροεγκληματικότητα, τα περισσότερα θύματα δεν μπαίνουν καν στον κόπο να καταγγέλλουν τα παθήματά τους στην αστυνομία. Προσωπικά, αυτό κάνω. Κακώς ίσως, αφού έτσι δίνουμε τη δυνατότητα στην εκάστοτε κυβέρνηση να επαίρεται (ή να μην ντρέπεται αρκετά) για μια εικονική πραγματικότητα. Αλλά ποιος έχει όρεξη να προσθέτει στην οικονομική ζημία που υφίσταται και το χάσιμο χρόνου χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα στα τμήματα;

 135. Γιάννης Ιατρού said

  116: Κώστα, το ίδιο συμβαίνει και με τις άλλες περιπτώσεις βομβαρδισμού «απ΄ευθείς συνδέσεων» που γίνονται από τα ΜΜΑ που ψάχνονται να αυξήσουν την ακροαματικότητα (έσοδα από διαφημίσεις), μιάς κι ο κόσμος τους έχει πάρει είδηση και όλο και περισσότεροι δεν βλέπουν πιά TV, ούτε διαβάζουν τις γνωστές φυλλάδες με τους τεράστιους τίτλους…
  Επομένως τι «ιδιαίτερες αντικοινωνικές και εγκληματικές συμπεριφορές στον περιβάλλοντα κοινωνικό χώρο» αναφέρεις, τα γεγονότα είτε θάβονται είτε γίνονται αντικείμενο χυδαίας εκμετάλλευσης και προβολής προσώπων αμφιβόλου κύρους….
  119: Γιώργη, τελικά αθλητικές κατ΄ όνομα. Περισσότερες λεπτομέρειες γράφουν από τις άλλες.
  127: χαχα, βάση, τι προτεκτοράτο τώρα…😎
  128: 🎈😁 φτηνά την έβγαλες.

 136. spyridos said

  2 , 130 κτλ κυρ Παντελήδες

  έχω ζήσει τη μισή ζωή μου στο Λόμποκ

  και την άλλη μισή μου στο Πέραμα όταν οι μισοί γείτονές μας ήταν μαύροι και Φιλιππινέζοι και στο λεωφορείο μες στην Αθ’ηνα σηκωνόντουσαν όλοι να πάνε μακριά από τον αράπη, γιατί δεν είχαν ξαναδεί.

  εξαιρετικά αφιερωμένο

  «Κουτοπόνηρα οι Ναιμεναλλάδες με ζοχάδες
  έχουνε τη μύγα, κατ’ επέκταση κουράδες.»

 137. Pedis said

 138. 134# Πέδη, μήπως θυμάσαι σε ποιο πρόσφατο νήμα μιλούσες για τις διαφορές ανάμεσα στο ελληνικό και στο γερμανικό κείμενο?

 139. ΚΩΣΤΑΣ said

  137 Σπυρίδε, πάνε αλλού να λύσεις το πρόβλημά σου…

 140. Alexis said

  #138: Σειρά έχει τώρα ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας «Ο πλάτανος» που εξαπατά κατ’ εξακολούθηση τους πελάτες του, αφού διαπιστώθηκε ότι ο δήθεν πλάτανος που έχει στο μαγαζί του είναι μουριά.

 141. Pedis said

 142. spyridos said

  Ναι αυτό που περιγράφει ο Πανούσης σαν εγκληματοφοβία είναι ο επιστημονικός όρος.
  Αυτό που προσπαθούμε να μετρήσουμε πάντα είναι η ασυμφωνία, η διαφορά, η απόσταση τέλος πάντων ανάμεσα στην πραγματική εγκληματικότητα και στην εικονική που δημιουργούν στον πληθυσμό οι δημοσιοκάφροι και άλλα συμφέροντα.

  Πέρα από αυτό η ερώτηση των πραγματικών κοινωνιολόγων και όχι των πληρωμένων οσφυοκαμπτών έιναι γιατί η εγκληματικότητα είναι τόσο μικρή. Οχι γιατί είναι τόσο μεγάλη.
  Η εγκληματικότητα είναι ένα φυσικό μέγεθος μέσα στον οργανισμό που λέγεται κοινωνία.
  Διαφέρει από τον ένα τύπο κοινωνίας σε άλλο αλλά όχι σε τεράστιο βαθμό.
  Σαν ποσότητα μένει αρκετά σταθερή αλλά διαφοροποιούνται οι εκφάνσεις της.
  Σε μια αγροτική κοινωνία ο εγκληματίας αγρότης σκοτώνει τα ζώα του γείτονα ή τα κλέβει ή κλέβει τη σοδειά.
  Γαμάει τα παιδιά του ή τα παιδιά του γείτονα ή τα ζώα του κτλ.
  Σε μια κοινωνία της πόλης οι μορφές αλλάζουν. Η ποσότητα μένει ίδια.
  Μεγάλες κοινωνικοοικονομικές αλλαγές φέρνουν επίσης αλλαγές στην ποσότητα.
  Σε μια βιομηχανική κοινωνία υπάρχει μια ισορροπία (εκουιλίμπριουμ) που επιτυγχάνεται με μια σειρά συμβάσεων.
  π.χ.
  – ελπίδα στην κοινωνικοοικονομική άνοδο
  – ένα ελάχιστο επίπεδο διαβίωσης
  κτλ

  Οταν τα παραπάνω καταπατούνται αυξάνεται η ποσότητα της εγκληματικότητας. Πολύ αργά κατά τη γνώμη μου.
  Στις ΗΠΑ όπου υπάρχει τεράστια διαφορά ανάμεσα στην ελπίδα ανόδου και στην σκληρή πραγματικότητα,
  (Ο Λίπσετ έχει αποδείξη ότι δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου κοινωνική κινητικότητα από το 45 και μετά) είναι και η εγκληματικότητα τεράστια.
  Οι δολοφονίες μόνο στην πόλη του Σικάγου το 2016 (2,5 εκατομμύρια) ήταν περίπου 750. Στη Μητροπολιτική περιοχή (10 εκ.) ήταν οι διπλάσιες.
  Περίπου 20 φορές περισσότερες από την Ελλάδα. Ανάλογα μεγαλύτερες ήταν και οι κλοπές κτλ.

  Ακόμα και αυτή η τεράστια εγκληματικότητα ήταν απειροελάχιστη σε σχέση με το μεγάλο μέρος του πληθυσμού που παραμένει νομοταγές
  και άμεμπτο και παρόλο που η πιθανότητα να σε βρουν μετά από μια κλοπή είναι ελάχιστες. Αν αυξανόταν κι άλλο η εγκληματικότητα οι πιθανότητες αυτές θα γινόντουσαν ακομα μικρότερες.
  Σε συνδυασμό με το γεγονός της πλήρους απαξίωσης της εργασίας είναι παράλογο ότι η εγκληματικότητα είνα τόσο μικρή.

  Τώρα ας πάμε στην εγκληματικότητα των «αλλοδαπών» , αραπάδων, γύφτων. Φινλανδών, Ελλήνων κτλ.ανάλογα με την περιοχή της υφηλίου.
  Οταν υπολογίζουμε την εγκληματικότητα, υπολογίζουμε ΜΟΝΟ την εγκληματικότητα των πληβείων, της υποτάξης της κοινωνίας μας.

  Αν βάλουμε στην εξίσωση την εγκληματική κλοπή φόρων και πόρων στην οποία συμμετέχει μόνο η ανώτατη τάξη αλλά και τα εγκλήματα στα οποίες συμμετέχει η ανώτερη και μεσαία τάξη, θα δούμε ότι το ποσοστό της εγκληματικότητας των «ημεδαπών, λευκών, κτλ κτλ (οι οποίοι είναι οι μόνιμοι κάτοικοι των παραπάνω κοινωνικών τάξεων) είναι παρόμοιο με αυτό των κατώτερων τάξεων και εξαιρετικά πιο ζημιογόνο επειδή καταστρέφει οικονομικά τον κοινωνικό ιστό.

 143. spyridos said

  140

  Διάβασε το 143

  Κάθε ναιμεναλλάδικη χυσαΒγουλίτικη παρατήρηση θα αντιμετωπίζεται ανάλογα.
  Ο μόνος που έχει το απόλυτο δικαίωμα να με σταματήσει είναι ο Νικοκύρης.

 144. Pedis said

  # 139 – Ένα λεπτό, θα το ψάξω. Στο μεταξύ, για να μην περνάς το χρόνο σου τεμπελιάζοντας, πάρε food for thought.

  Κρίμα και αδικία μεγάλη που η Σαχλατινοπούλου δεν έχει γίνει ακόμη υπουργός.

 145. ΚΩΣΤΑΣ said

  144 Ούτε ψυχίατρος είμαι, ούτε προσβάλω ή χαρακτηρίζω κανέναν. Συμφωνώ ή διαφωνώ με απόψεις άλλων, αυτό είναι θεμιτό. Ο διάλογος έχει κανόνες, για να συμμετέχει κάποιος πρέπει και να τους σέβεται.

  Ο Νικοκύρης ας κρίνει και ας κάνει ό,τι νομίζει.

  Τέλος από εμένα.

 146. Pedis said

  # 139 – Για δες εδώ

  https://sarantakos.wordpress.com/2021/03/17/stegana-2/#comment-725944

  από το #145 και κάτω. Και ειδικότερα το #190.

 147. Pedis said

  # 139 – Μεταξύ του ελληνικού και του αγγλικού κειμένου είχα διαπιστώσει διαφορές ύφους & περιεχομένου. Τεντέσκεν δεν πρόλαβα ακόμη να μάθω. Αλλά που θα πάει.

 148. Pedis said

  Τι είναι αυτό; (letzte Aktualisierung: 28.04.2021

 149. sarant said

  144-146 Προτιμώ να μην επέμβω.

 150. spyridos said

  148

  και μεταξύ Γερμανικού και Ελληνικού κειμένου υπάρχουν διαφορές.
  Από μια γρήγορη ματιά στο 190 «Λιμός». Δηλαδή τι γρήγορη ματιά, ένα σημείο κοίταξα και η διαφορά ήταν σημαντική.
  Ελληνικό κείμενο
  «Μετά τη συνθηκολόγηση, Ιταλοί και Γερμανοί στρατιώτες επιδόθηκαν σε μεγάλης έκτασης πλιάτσικο,…»
  Στο Γερμανικό κείμενο ξεκινά με «Ο στρατιωτικός σχεδιασμός οδήγησε σε περαιτέρω μείωση της γεωργικής παραγωγής το 1940» και μετά λέει κάτι για το πλιάτσικο.
  Σε παρόμοιες προτάσεις δίνει βαρύτητα σε διαφορετικά σημεία. Οι Γερμανοί διαβάζουν ότι ο στρατιωτικός σχεδιασμός των Ελλήνων ήταν η κύρια αιτία του Λιμού ενώ οι Έλληνες διαβάζουν ότι το πλιάτσικο ήταν η κύρια αιτία.
  Και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ.
  Και κάποιοι λέγανε ότι ο κύκλος δεν τετραγωνίζεται.

 151. atheofobos said

  119
  Δυστυχώς η πολτοποίηση των βιβλίων δεν γίνεται μόνο όταν έχει χρεοκοπήσει ένας εκδοτικός οίκος.
  Γίνεται και όταν ένα βιβλίο δεν έχει κινηθεί πολύ για να αδειάζει η αποθήκη του εκδοτικού οίκου.
  Αυτή την τύχη είχε και ένα πανέμορφο βιβλίο του πρόωρα χαμένου καθηγητή της Ψυχιατρικής Θανάση Τζαβάρα για το οποίο γράφω σχετικά στο ποστ: ΑΓΑΠΗΤΕ ΑΔΕΛΦΕ ΒΑΣΙΛΕΙΕ
  http://atheofobos2.blogspot.com/2010/02/blog-post_24.html

 152. Μαρία said

  151
  Δεν αναφέρεται σε κανένα σχεδιασμό αλλά στην επιστράτευση και στα δύο κείμενα.
  Το ξεκίνημα του πολέμου και η επιστράτευση είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση της αγροτικής παραγωγής του 1941.
  Die Einberufungen in das Militär führten 1940 zu einem weiteren Rückgang in der landwirtschaftlichen Produktion.

 153. Pedis said

  # 151 – Η υποψία μου ήταν, με την υπόθεση ότι τουλάχιστον ο Λιόσης δεν είναι βλαμένος ή χαζαπατεώνας να κάνει εξ’ ολοκλήρου χαλκευμένες, ακόμη χειρότερα, κατασκευασμένες παραπομπές σε ανύπαρκτα χωρία, ότι τα κείμενα στο σάιτ, ας πούμε, εξελίσσονται. Η Μαρία πήγε να με βγάλει τρελλό και συνομωσιολόγο. 😀 Κατόπιν, διαπίστωσα τις διαφορές μεταξύ αγγλικού και ελληνικού κειμένου (τουλάχιστον, όπως είχαν στις 18/3), με το δεύτερο να είναι, να πούμε, πιο προσεγμένο και ακριβέστερο. Για το γερμανικό, όπως εξήγησα παραπάνω το λόγο, δεν είχα άποψη.

  Σε κάθε περίπτωση με εκνευρίζει ο τύπος των μέχρι τώρα καταγγελτικών φλύαρων γενικολογιών και η δίκη προθέσεων και από τις δύο πλευρές. Περιττό να προσθέσω ότι καμιά τους δεν με έχει πείσει. Το τελευταίο κείμενο του Φλάισερ (#91) δε, είναι κακό κι άτσαλο (Λ.χ. Τι δουλειά έχει η ιστορία του πατέρα της δημοσιογράφου που εχει βγάλει τον Φ. από τα ρούχα του;).

 154. Μαρία said

  154
  Δικηγόρος είναι. Υπαινίσσεται οτι μαζί με το αρχείο του κληρονόμησε και τον αυριανισμό του πατέρα της.

 155. Pedis said

  # 155 – Δεν κατάλαβα, τι δουλειά εχει αν είναι δικηγόρος; Αντίθετα, δεν είναι δουλειά τού Φλάισερ να υπαινίσσεται και μάλιστα κατά αυτόν τον χυδαίο και απλοϊκό τρόπο. Κι αφού είναι θιγμένος από χτυπήματα που τα θεωρεί κάτω από τη ζώνη, θα όφειλε να μην απαντήσει με παρόμοιο τρόπο.

  Αλλά, το ξέρω και δεν με πειράζει, μου πάς κόντρα για την κόντρα. 😄

 156. Pedis said

  Α, η Χ.Ι.Σ. μου λεw ότι είναι δικηγόρος, κι όχι δημοσιογράφος, όπως έγραψα εγώ. Ε, καλά, απόλοτζις. Αυτό δεν αλλάζει όσα γράφω για τη στάση του Φ. στο άρθρο.

 157. Γιάννης Κουβάτσος said

  Βρε Κώστα, είσαι παλιός σχολιαστής. Με ποιους πας και μπλέκεις σε «διάλογο»; Δεν έμαθες ακόμα να αποφεύγεις τις κακοτοπιές;Προσπαθείς να συνομιλήσεις με κάτοχους της Απόλυτης Αλήθειας; Έχεις τόσο χρόνο για χάσιμο;

 158. Καλημέρα

  Αυτός ο Ντύλαν πρέπει να είναι…αρχαίος έλλην !!! ολα από αυτόν τα πήραμε !!!
  Ακόμα και για στόκους έχει τραγούδι !

  Now the T-Preacher looked so baffled
  When I asked him why he dressed
  With twenty pounds of headlines
  Stapled to his chest
  But he cursed me when I proved to him
  Then I whispered and said, «Not even you can hide
  You see, you’re just like me
  I hope you’re satisfied»

 159. dryhammer said

  129.
  Αυτό με τις πρώτες κωμοπόλεις του Καναδά μετά τα σύνορα, πως είναι με την πόρτα ξεκλείδωτη κλπ, ισχύει. έχω πρώτο ξάδερφο που ζει στο Ώλμπανυ ΝΥ (κοντά στα σύνορα) και μου το έλεγε από χρόνια.

  Σχετικά με την αντίστροφη γκετοποίηση:
  1997, Ρίτσαρντς Μπέι, Νότια Αφρική.

  Το πρώτο βράδυ πήγα στο «μαγαζί» Καζανόβα (που είχε καμιά 50ριά κοπέλες) από όπου έφυγα μετά από κάνα δίωρο ζευγαρωμένος. Πήραμε το ταξί που την εξυπηρετούσε και, μετά από κάνα μισάωρο στο δρόμο, είχαμε βγει έξω από την πόλη, και στη μέση του πουθενά, είχε ένα σαν ξέφωτο στην 1μ βλάστηση (χωράφια; σαβάνα; δεν ξέρω) κι εκεί ένα κτίσμα 20 – 25 μέτρα μακρύ με τοίχους από πλίνθο σοβατισμένο και στέγη δίριχτη μονοκόμματη από λαμαρίνα, χωρισμένο σε 5-6 «διαμερίσματα». Διπλή πόρτα, κάγκελο έξω και σιδερένια μέσα, να κλείνει ένα δωμάτιο 3 Χ 4μ χωρίς παράθυρο με ένα διπλό κρεβάτι ντουλάπες σαν τη παλιά της μάνας μου εκατέρωθεν και ένα ανεμιστήρα στα πόδια του. Ούτε νερό είχε, για τουαλέτα πλαστική λεκάνη και νερό από μπετόνι. Λίγο μετά ακούστηκαν θόρυβοι και χτύπημα στην πόρτα. Πήγε, χαραμάδιασε τη σιδερένια πόρτα και γύρισε ζητώντας μου λεφτά για να πάρουν μπύρες οι θορυβοποιοί. Της έδωσα 20 USD, τους τα έδωσε και ησύχασαν. Κάνα μισάωρο μετά ξαναχτύπησε η πόρτα, ξαναπήγε και της πέρασαν από τα κάγκελα δυο μπύρες για μας. Μέχρι το πρωί που ήρθε το ίδιο ταξί να με πάρει δεν μας ενόχλησε τίποτα παρεκτός κάτι περίεργα σαμιαμίδια που περνούσαν από το ένα διαμέρισμα στο άλλο.

  Μερικές μέρες μετά (έβγαινα βράδυ παρά βράδυ), θέλοντας ποικιλία στο μενού, πήγα στο άλλο μαγαζί, που δεν είχε όνομα, ήταν το «δίπλα στο Καζανόβα» (με «μόνο» καμιά εικοσαριά κοπέλες κι ένα «τρυφερό πόδι» που χόρευε από τα καλύτερα ζεϊμπέκικα που έχω δει στη ζωή μου – άμα έχεις καλούς δασκάλους…-). Μετά από κάποια ώρα έφυγα από κει συνοδευόμενος, πήραμε το ταξί που την είχε και πήγαμε σε κάποιο προάστιο. Ιδιωτικός δρόμος, στο βάθος πύλη, τσεκάρισμα, και πίσω από τον ψηλό τοίχο ένας μεγάλος κυκλικός κόμβος που ακτινικά του υπήρχαν 5 – 6 διώροφα μοντέρνα των 4 τριαριών διαμερισμάτων (2 πάνω, 2 κάτω). Μάρμαρο η σκάλα και τα πατώματα, μέσα εντοιχισμένα ντουλάπια κλπ, μοντέρνα φωτιστικά, μπαλκονόπορτα αλουμίνια με φιμέ τζάμι, στο μπάνιο καί μπανιέρα καί ντουζιέρα που κλείνουν με θαμπό κρυσταλλοειδές τζάμι, πολιτισμός. Κρεβάτι δεν είχε ακόμα, ένα στρώμα στο πάτωμα, δίπλα στη μπαλκονόπορτα. Το πρωί χτύπησε κάποιο «θυροτηλέφωνο», όπου την ρώτησαν από την πύλη, αν το ταξί που ήρθε ήταν για κείνη.

  Η πρώτη, όταν στο δρόμο έμαθε πως είμαι Έλληνας μου είπε σε άπταιστα ελληνικά: «Έλα τώρα πάμε στην καλύβα». Η δεύτερη όταν ο άλλος που πήγαμε στο μαγαζί είπε «Θα πας σε σπίτι, όχι σε καλύβα», άνοιξε τα μάτια και είπε στα αγγλικά τους «You like καλύβα? I was born in καλύβα»

  ΥΓ Η ταρίφα ήταν η ίδια και στις δυο, απλά στη δεύτερη αντί για μπύρες νταβατζιλίκι, σταματήσαμε σ΄ένα βενζινάδικο general store και της πλήρωσα ένα σαμπουάν, ένα αφρόλουτρο και κάτι μπισκότα και τέτοια.

 160. Nestanaios said

  79.
  Όχι μόνο σήμερα.
  Μέσα δεκαετίας 80 εν Καναδά διαβάζω σε περιοδικό.
  «Ο σύλλογος δικηγόρων των ΗΠΑ χρηματοδοτεί τους εμπόρους απαγορευμένων ουσιών να αποκτήσουν μηχανήματα προηγμένης τεχνολογίας και μη ανταγωνιστικά με τα κατεχόμενα από τις διωκτικές αρχές.»
  Όλα γίνονται για το χρήμα.

 161. # 160

  Εγώ ναυτικός δεν είμαι (μόνο 28 μήνες θαλάσσια υπηρεσία έχω (με 4-5 μέρες το πολύ μέσα σε πλοίο) αλλά επειδή στα μέρη μου έχει πολλούς ξέρω πως -τουλάχιστον μέχρι να παίρνουνε φιλιππινέζους για κατώτερο πλήρωμα στα ελληνικά καράβια- στα λιμάνια, στα κωλάδικα και τα μπορντέλα η βασική γλώσσα συνενόησης ήταν τα ελληνικά.

  (στο υπόγειο έχω ένα any gross any sea του αδερφού της μάνας μου )

 162. Nestanaios said

  143.
  Οι «δημοσιοκάφροι». Εδώ είναι όλη η αλήθεια για την μείωση της εγκληματικότητας. Πρέπει να περιορίσουμε κατά πολύ των αριθμό των «δημοσιοκάφρων» και να αυξήσουμε τις παροχές στην κοινωνία με υπηρεσία. «Εργαζόμαστε σε μικρή ηλικία για να έχουμε σε μεγάλη ηλικία.».
  Αυτό φυσικά θα περιορίσει κατά πολύ την ανεργία και δεν συμφέρει την πλουτοκρατία. Θα στερήσει διαθέσιμο δουλικό δυναμικό από τους έχοντες.

 163. dryhammer said

  162. Πάνω κάτω έχουμε την ίδια θαλάσσια υπηρεσία στο φυλλάδιο…

 164. ΣΠ said

  129
  Είναι το βραβευμένο με Όσκαρ Bowling for Columbine (2002).

 165. spyridos said

 166. dryhammer said

  166. Τον Ωριγένη θυμήθηκα…

 167. spyridos said

 168. spyridos said

  162

  Στο Ρότερνταμ από τον αη Νικόλα ως το Βεστπλάιν όπου βρισκόταν το Ελληνικό προξενείο/λιμεναρχείο (το έκλεισε η Ντόρα, ίσως να χρειαζόταν ο αντρούκος της τα λεφτά να ανοίξει εταιρία με τον Μαρινάκη) έκανες μια διαδρομή 500 μέτρων περίπου. Εκεί βρισκόντουσαν τα κωλόμπαρα, τα περισσότερα Ελληνικής ιδιοκτησίας.

  https://tinyurl.com/6p2n25mj

 169. sarant said

  160 Μάλιστα, ωραία ιστορία.

 170. spyridos said

  εντός θέματος πιστεύω.
  Δεν ήξερα ότι προβληματίζονται και οι αμοιβάδες.

 171. spyridos said

  Ναι αλλά η πούτσα του Λιγνάδη έσταζε χριστιανισμό στα προσφυγόπουλα που εξαφανίστηκαν.
  Έτσι κι αλλιώς μικροί εγκληματίες ήταν.
  Κουλτούρα βιασμού και παιδεραστίας είναι η κουλτούρα της δεξιάς.
  Ελπίζω να καταμετρηθεί και αυτή η εγκληματικότητα στις επόμενες στατιστικές σας κύριε φωτεινέ παντογνώστη.
  Ηρθαν οι ημεδαποί και γεμίσαμε εγκληματίες.

 172. nikiplos said

  Και να προσθέσω στο 126@, ότι ξαφνικά αυτή η ακίδα που μας κάνουν με τα εμβόλια, (mrna), άρχισε να ευρίσκεται ότι προκαλεί θρόμβους και θρομβώσεις. Σε μικρό μεν ποσοστό, αλλά όμως προκαλεί – τουλάχιστον οι εως τώρα σοβαρές δημοσιεύσεις. Η ακίδα είναι η ίδια, είτε την βάζουν μέσω εντεροϊού με AZ είτε με τριγλυκερίδια, όπως η Phizer κλπ. Επομένως εδώ τώρα βγαίνει ένα άλλο ζήτημα που αφορά την μαζική προτροπή του πληθυσμού για εμβολιασμό, με υπό αίρεση διαδικασίες ασφαλείας. Καλύτερα βέβαια τα λέει ο κος Κούβελας.

 173. spyridos said

  Ημεδαποί.
  Αυτή η μάστιγα

 174. Μαρία said

  – Από πού ξεκινάει κάποιος για να τους αντιμετωπίσει;
  – Ελέγχει τις ροές χρήματος που φθάνουν μέσω Κύπρου και Μάλτας και αγοράζουν περιουσιακά στοιχεία. Το ξέπλυμα στην Ελλάδα γίνεται μέσω του τουρισμού. Ωστόσο, οι Έλληνες πολιτικοί δεν μιλούν ποτέ για τη μαφία.

  – Τώρα μιλούν. Λένε ότι πρόκειται για εσωτερικό πρόβλημα μεταξύ μαφιόζων και δεν πρέπει να ανησυχούμε.
  – Πιθανώς ναι, είναι εσωτερικά ξεκαθαρίσματα. Αλλά όταν πέφτουν πολλές σφαίρες, παίρνει η μπάλα και αθώους, όπως είδαμε στη Νάπολη. Επίσης, όταν αρχίζουν να πυροβολούν, αποφασίζουν ποιος είναι μέσα και ποιος είναι έξω· είδαμε να εκτελούν δεύτερα ξαδέλφια μαφιόζων, που δεν είχαν ιδέα τι έκαναν οι συγγενείς τους. Η Ελλάδα είναι κόμβος για τη διακίνηση κάνναβης. Αν μπορούσα να δώσω μία συμβουλή στην ελληνική κυβέρνηση, θα ήταν να νομιμοποιήσει αμέσως την κάνναβη, αλλιώς θα εξαγοραστεί από τις συμμορίες που τη διακινούν.

  – Εδώ μιλάμε για διακίνηση σε μεγάλες ποσότητες. Σε τι θα βοηθήσει η νομιμοποίηση της ατομικής κατανάλωσης;
  – Βοηθάει γιατί καταργεί όλους αυτούς που δρουν στον δρόμο, τα καρτέλ που βγάζουν τόνους χρημάτων στους τουριστικούς προορισμούς.
  https://www.kathimerini.gr/world/561389980/antimetopiste-ti-mafia-me-to-italiko-montelo/

 175. spyridos said

 176. Μαρία said

  Επιχείρηση αρετή για ποτά!

 177. Μαρία said

  Στο ίδιο σημείο που κατασχέθηκαν τα ποτά.

 178. sarant said

  177 Τα μπουκάλια, αν τα αδειάσεις, γίνονται Μολότοφ (ωχ, τους δίνω ιδέες)

 179. Pedis said

  + 175 :

  Ολα τα ναρκωτικά στα τουριστικά νησιά της Ελλάδας, το χασίς, η ηρωίνη, η κόκα, τα προμηθεύουν οι οργανώσεις της ιταλικής μαφίας. Η Θεσσαλονίκη παίζει κεντρικό ρόλο για τη ρωσική μαφία.

  Αν νομιμοποιηθούν κι αυτά και οι μαφιόζοι που τα διακινούν; 🤔

  – Πώς είναι τα πράγματα τώρα στην Ιταλία;
  – Δεν μπορούμε να συγκρίνουμε, στην Ελλάδα βρίσκεστε σε άλλη φάση. Είστε σε φάση «στρατιωτική», φάση «κατάκτησης», και οι μαφίες δεν νιώθουν την ανάγκη να είναι διακριτικές, όπως είναι στην Ιταλία. Οι μαφίες γίνονται πιο προσεκτικές όταν βρουν αντίσταση. Στην Ελλάδα δεν βρίσκουν. Φαίνεται ότι είναι πολύ ελεύθερες.

  Ναι, καλά … 🤫 🤥

 180. spyridos said

  Πραγματική εγκληματικότητα vs πεινασμένος έκλεψε φρατζόλα

  «Αυτές τις μέρες αποκαλύπτεται ότι η θνητότητα στις ελληνικές ΜΕΘ έφτασε στο μακάβριο 60%. Ότι σε ορισμένα νοσοκομεία, όπου οι ΜΕΘ φτιάχτηκαν για τα μάτια του κόσμου, η θνητότητα έφτασε στο 100%. Σαν να επρόκειτο για χολ Γραφείων Κηδειών.

  Ξέρουμε ήδη ότι χιλιάδες άλλοι άνθρωποι δεν είχαν ούτε καν αυτό το προνόμιο, να πεθάνουν με αναπνευστήρα: εκατοντάδες έχασαν τη ζωή τους χωρίς νοσοκόμους δίπλα τους, πολλοί έμειναν 45 κιλά, χωρίς φαγητό και μέσα στις ακαθαρσίες τους.»

  https://tvxs.gr/news/egrapsan-eipan/i-athens-voice-paei-gia-poylitzer

 181. spyridos said

 182. Μαρία said

  https://www.trifilara.gr/timorithike-o-efetis-pou-apallaxe-ton-marinaki-apo-to-koriopolis/

 183. Pedis said

  # 183 +

  «Εσείς καταστρέψατε το κράτος… Η βία των συμβασιούχων δεν θα περάσει… Φτάνει πια ώς εδώ!». Αυτές είναι μόνο μερικές από τις φράσεις που εκστόμισε σήμερα το μεσημέρι ο πρωτοδίκης Μιχαήλ Ντόστας και μάλιστα πριν από την εκδίκαση της υπόθεσης ασφαλιστικών μέτρων για τις 60 συμβασιούχες καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών τις οποίες εκπροσωπούσε ο δικηγόρος Γιάννης Καρούζος.

 184. Γιάννης Κουβάτσος said

  Εγκληματοφοβικός παππούς:
  https://www.sdna.gr/politiko-deltio/ellada/848129_sok-sto-ilion-listes-basanisan-pappoy-ilikias-100-eton-kai-tin

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: