Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Σοκολατάκια και πολύ τους πάει

Posted by sarant στο 21 Δεκεμβρίου, 2022


Πλησιάζουν οι γιορτές, οπότε σκέφτηκα ότι πρέπει το ιστολόγιο να τρατάρει κάτι τους φίλους του. Βέβαια, τα παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα είναι τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες, αλλά γι’ αυτά έχουμε ήδη δημοσιεύσει άρθρο και πάνω από μια φορά, οπότε δεν θα το αναδημοσιεύσω φέτος –μπορείτε να το διαβάσετε εδώ. Κι έτσι, σοκολατάκια και πολύ τους πάει, και αναρωτιέμαι αν οι νεότεροι φίλοι του ιστολογίου ξέρουν από πού προέρχεται αυτή η ατάκα. Θα το φανερώσω αργότερα.

Με άλλα λόγια, σήμερα θα λεξιλογήσουμε για τη σοκολάτα. Και αφού λεξιλογούμε, θα ξεκινήσουμε από την ετυμολογία της λέξης. Στα ελληνικά, η λέξη ήρθε από τα ιταλικά, cioccolata, και θα έχετε ίσως συναντήσει τον λαϊκό τύπο «τσοκολάτα». Η μετατροπή σε «σοκολάτα» έγινε ασφαλώς υπό την επίδραση του γαλλικού chocolat. Κάποιοι βέβαια δικοί μας προκαλούν θυμηδία ότανν επιμένουν να προφέρουν γαλλοπρεπώς τη σοκολάτα, με παχύ σ, αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία.

Η ιταλική λέξη ανάγεται στο ισπανικό chocolate (1580), και αυτό στο chocolatl, της γλώσσας Ναχουάτλ των Αζτέκων, από τους οποίους έμαθαν τη σοκολάτα οι Ευρωπαίοι, ως ένα ρόφημα με βάση το κακάο. Ωστόσο, δεν είναι πατρίδα του κακάο το Μεξικό. Το κακαόδεντρο δεν ευδοκιμεί τόσο μακριά από τον Ισημερινό, οι Αζτέκοι εισάγανε καρπό κακάο σαν πολυτέλεια. Μάλιστα, η λέξη chocolatl φαίνεται πως δεν είναι αυθεντική λέξη της Ναχουάτλ. Η σοκολάτα είναι cacahuatl, όπου -atl το νερό, αλλά ίσως οι Ισπανοί θέλησαν ν’ αποφύγουν το κακέμφατο κι έτσι το τροποποίησαν, παίρνοντας τη λέξη chocol (ζεστός) από τη γλώσσα των Μάγια.

Ετσι, οι σπόροι του κακάο και το ρόφημα της σοκολάτας ήρθε στην Ευρώπη. Στα ελληνικά, η λέξη εμφανίζεται το 1726 στην αλληλογραφία του Αναστάσιου Γόρδιου ο οποίος, γράφοντας σε άλλον ιερωμένο, αναφέρει:

τζοκολάτα τὸ βαρβαρικῶς οὕτω καλούμενον, καί τε ὃ καὶ τζάϊ ἐμπορικῶς καὶ ἔρβα θὲ ἰταλιστί, ὡς καὶ ἐν βίβλῳ εἰκονιζόμενον ἐθεασάμην καὶ ἐχρησάμην αὐτῷ πολλάκις

Να μη σταθούμε στο τζ, ξέρουμε ότι στα κείμενα της εποχής το τσ το γράφανε τζ, όπως μας δείχνει και το «τζάι» πιο δίπλα.

Ο Γόρδιος λοιπόν έπινε συχνά σοκολάτα και τσάι. Όπως και όλοι οι Ευρωπαίοι της εποχής, τη σοκολάτα μόνο ως ρόφημα τη γνώριζαν. Η σοκολάτα σε στερεή μορφή είναι παιδί του 19ου αιώνα. Πρώτη πλάκα σοκολάτας που κυκλοφόρησε μαζικά ήταν από τη βιομηχανία του Fry στο Μπρίστολ το 1866. Στα σημερινά ιταλικά, cioccolata είναι το ρόφημα και cioccolato η πλάκα, αλλά δεν ξέρω κατά πόσο τηρείται η διάκριση.

Στον Κουμανούδη βρίσκω τις λέξεις σοκολατοποιός (1880), σοκολατοπλάσται (1894) και σοκολατοφάγοι (1894). Σε εγκυκλοπαιδικό λεξικό του 1889 η σοκολάτα ορίζεται ως: τροφή υπό μορφήν πλακούντος, συνισταμένου εκ καρπών κακαοδένδρου, σακχάρου και έστιν ότε περιέχοντος άρωμα τι. Στον Ρωμηό του Σουρή η σοκολάτα εμφανίζεται πολλές φορές, ριμάροντας πχ με την παρλάτα ή με τα κονσολάτα (τα προξενεία).

Νεότερα παράγωγα και σύνθετα της σοκολάτας είναι η σοκολατίτσα και το σοκολατάκι, ο σοκολατένιος και ο σοκολατής (που έχει το χρώμα της σοκολάτας), η σοκολατίνα, το σοκολατόπαιδο, που έγινε διάσημο από το τραγούδι του Σαββόπουλου Τι να τα κάνω τα τραγούδια σας, η σοκολατόπιτα, η σοκολατοποιία, το σοκολατούχο (πχ γάλα), η σοκολατοβιομηχανία, η σοκολατερί και, από τα γαλλικά, το χρώμα/η απόχρωση σοκολά.

Παρόλο που η σοκολάτα είναι δώρο του νέου κόσμου, σήμερα το κακαόδεντρο καλλιεργείται κυρίως στη Δυτική Αφρική, που αντιπροσωπεύει τα 2/3 της παγκόσμιας παραγωγής -η δε Ακτή Ελεφαντοστού μόνη της έχει το 43%. Υπάρχουν πάμπολλες καταγγελίες για παιδική εργασία στις φυτείες της Αφρικής, υπάρχει κι ένα διάσημο βίντεο, με εργάτες γης που έχουν φάει τη ζωή τους να καλλιεργούν κακαόδεντρα και δεν έχουν ποτέ δοκιμάσει σοκολάτα!

Η παρουσία της σοκολάτας σε ποιήματα, βιβλία, τραγούδια είναι μεγάλη, αλλά θα το αφήσω σε σας να συμπληρώσετε το άρθρο. Τραγούδι πάντως με τη σοκολάτα δεν μου έρχεται κανένα, παρόλο που θα υπάρχουν πολλά, πέρα από τα σοκολατόπαιδα του Σαββόπουλου που ήδη ανάφερα. Και η ατάκα «σοκολατάκια και πολύ τους πάει», του τίτλου, είναι από τον δίσκο Μικροαστικά των Κηλαηδόνη-Νεγρεπόντη, αλλά δεν ακούγεται ακριβώς σε τραγούδι, παρά σε ορχηστρικό με μουσική υπόκρουση όπου ακούγονται διάφορες φράσεις που συνηθίζονταν στα πάρτι των ’50.

Οπότε, θα κλείσω με ένα διαφημιστικό για μια σοκολάτα, που μου είχε αρέσει πολύ τότε που είχε βγει. Αργότερα τα λόγια εκσυγχρονίστηκαν αλλά, προφανώς, προτιμώ την παλιά εκδοχή, που μ’ αυτήν γαλουχήθηκα. Συγγνώμη για τη γκρίζα διαφήμιση.

 

 

Advertisement

138 Σχόλια προς “Σοκολατάκια και πολύ τους πάει”

 1. Κουνελόγατος said

  Υπάρχουν και τα σhhhοκολατάκια. Καλή μέρα σε όλους και όλες.

 2. ΣΠ said

 3. xar said

  Το θυμάμαι και τσικουλάτα από κάποιες καστοριανές θειάδες μου. Γκουγκλάροντάς το, είδα ότι μάλλον είναι τσιγγάνικος τύπος. Βρήκα και αυτό το άσμα:

 4. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  Από το σχετικό κείμενο του Νεγρεπόντη πρέπει να είναι το φοβερό, απαξιωτικό για τους οικοδεσπότες σχόλιο καλεσμένου στο πάρτυ «Ναι, αν δεν είχαν πικάπ να ακούνε τα ινδοευρωπαϊκά λαϊκά, θα ‘χαναν βλέπεις».
  Πολύ γέλιο με τα ινδοευρωπαϊκά.
  (κάπου έχω το βιβλίο αλλά τρεχαγύρευε)

 5. xar said

  «ο σοκολατένιος και ο σοκολατής (που έχει το χρώμα της σοκολάτας), […] και, από τα γαλλικά, το χρώμα/η απόχρωση σοκολά»

  Το χρώμα το ξέρω και σοκολατί. Έχω μάλιστα την αίσθηση ότι είναι πιο διαδεδομένο έτσι στην καθομιλουμένη, ίσως υπό την επήρεια του σουξέ «Σοκολατί, το χρώμα που μ’ αρέσει πιο πολύ». Το σοκολά θα περίμενα να το ακούσω μόνο από μεγαλύτερους σε ηλικία γαλλομαθείς ή ως όρο σε χρωματικές παλέτες.

 6. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  3# Μάλλον τρκ επιρροή, < çıkolata.

 7. Πάντως άμα φας πολλά σοκολατάκια, τραγουδάς κάπως έτσι !

 8. rogerios said

  Καλημέρα, Νικοκύρη,

  Το πρόβλημα που αντιμετώπιζαν οι Αζτέκοι όσον αφορά την καλλιέργεια του κακαόδεντρου στα μέρη τους δεν νομίζω ότι οφειλόταν στην απόσταση από τον Ισημερινό, αλλά στο υψόμετρο.
  Κατά τα λοιπά, η ακριβής ετυμολόγηση της λέξης, τι οφείλεται στα ναχουάτλ, τι στις γλώσσες των Μάγια και τι στους Ισπανούς, είναι πολύ μπερδεμένη υπόθεση.

 9. Reblogged στις anastasiakalantzi59.

 10. atheofobos said

  Το σημερινό μου θύμισε το ανέκδοτο με τον παιδεραστή που απολογούμενος στο δικαστήριο είπε:
  Την μικράν την είδα στην παραλία και ευγενικά την ρώτησα:
  -Θες να σου πάρω ένα τσικουλάτο;
  -Όχι!
  Την ξαναρώτησα:
  -Μήπως θές να σου πάρω σοκολατάκια;
  -Όχι!
  -Μήπως θες να πάμε βαρκάδα;
  -Ναι!
  Και όταν ανοιχτήκαμε στην θάλασσα μου είπε:
  -Θέλω σοκολάτα!
  -Ε, το γ@μείς ή δεν το γ@μείς κύριε Πρόεδρε;

 11. Κιγκέρι said

  Τσικουλάτα έλεγε η γιαγιά μου το αβγό χτυπητό με ζάχαρη και κακάο.
  Το φτιάχνει άραγε κανείς ακόμα για τα παιδιά του;
  Εγώ ομολογώ πως όχι, αν και όταν χτυπάω κέικ, κλέβω καναδυό κουταλιές για τον εαυτό μου!

 12. xar said

  @6
  Ναι, πολύ πιθανό να είναι από τα τούρκικα, άλλωστε τα τσιγγάνικα έχουν πολλά τουρκικά δάνεια.
  Οι εν λόγω θειάδες είχαν ποντιακή καταγωγή, από τουρκόφωνο χωριό μάλιστα, αλλά η μία είχε πάρει άντρα τσιγγανικής καταγωγής.

 13. «Σοκολάτα» είναι επίσης στην αργκό το πλακάκι χασισιού

 14. Κιγκέρι said

  Ένσταση όμως: η Σερενάτα είναι γκοφρέτα.

  ΙΟΝ Αμυγδάλου, η πρώτη σου σοκολάτα και παντοτινή!

 15. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  14# Πέστα! Αυτή των 200/270 γρ με τα ολόκληρα αμύγδαλα.
  Και δεν κάνω γκρίζα διαφήμιση, προσφορά στην ανθρωπότητα κάνω.

 16. Λοζετσινός said

  , το σοκολατόπαιδο, που έγινε διάσημο από το τραγούδι του Σαββόπουλου
  Σωστά, αλλά νομίζω πως το έγραψε ο Ντίνος Χριστιανόπουλος και αν θυμάμαι καλά ο Σαββόπουλος ούτε τον ρώτησε,ούτε πλήρωσε δικαιώματα .

 17. Ανδρέας Τ said

  Καλημέρα. Στη γειτονιά μου, δεκαετία του 1950, πολλές γιαγιάδες έλεγαν τσικολάτα ή τσικολατάκια χωρίς να είναι τσιγγάνες ή μικρασιάτισες. Κυκλαδίτισες και Σπετσιώτισες ήταν.

 18. leonicos said

  τσοκολάτα

  στις Κουκουβάουνες του 50 η σοκολάτα ήταν τσοκολάτα, τουλάχιστον για τ’ άλλα παιδιά

  η μάνα μου είχε τον μοναδικό!!!!!!!!!!!!!!

  Διαπίστωσα δε οτι δύο φίλοι μου, ενώ λένε σοκολατάκι, σοκολάτα υγείας, σολολατίνα, σοκλατόπιτα, λένε παράλληλα και τσοκολάτα, όταν τη λένε σκέτη

 19. leonicos said

  Ναχουάτλ

  Η γλώσσα δεν είναι Ναχουάτλ αλλά Ναχουάτ.

  Το τελικό λ είναι πρόσφυμα

 20. leonicos said

  καρπό κακάο

  Ο καρπός κακάο είναι πιο νόστιμος από τις σοκολάτες. έχω δοκιμάσει

 21. Κιγκέρι said

 22. leonicos said

  σοκολατοφάγοι

  με γνώριζε ο Κουμανούδης; Μπράβο!

 23. leonicos said

  σοκολά

  αυτο δεν δικαιούαστε να το προφέρουμε chocolat; Νομίζω ναι…..

 24. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  Καλημέρα!

  Τραγούδια με σοκολάτα και λοιπά σοκολατοειδή βρίσκονται αρκετά.

  «Ο χορός της σοκολάτας» (μουσική Μάνου Χατζηδάκη),όμως, συνόδευε μια από τις «παράξενες» 🙂 σκηνές της ταινίας ‘Sweet Movie’ του Ντούσαν Μακαβέγιεφ.

 25. leonicos said

  που έχουν φάει τη ζωή τους να καλλιεργούν κακαόδεντρα και δεν έχουν ποτέ δοκιμάσει σοκολάτα!

  βλέπε πιο πάνω στο 20

  δεν χάνουν τίποτα

 26. Leonidas… άραγε καταγωγής Περσίας είναι ο εργοστασιάρχης με τα διαβόητα σοκολατάκια ;

 27. Α. Σέρτης said

  «Στα ελληνικά, η λέξη εμφανίζεται το 1726»

  Ο μεσιέ Σομαβέρας στα 1709…

 28. atheofobos said

  26
  Γνήσιος Έλληνας.

 29. leonicos said

  Το βίντεο με την Ακτή του Ελεφαντοστού δενε έπεισε.
  Μπορεί να μην έχουν δει ή και να μην ξέρουν ότι οι λευκοί φτιάχνυν σοκολάτες, αλλά η γεύση δεν μπορεί να οτυς ξάφνιασε. Ο καρπός είναι επίσης πολύ αρωματικός και σχεδόν γλυκός. Δεν είναι καφές.

  Και τώρα που το σκέφτομαι, γιατί δεν φτιάχνουν κάτι ανάλογο από καφέ;
  Ίσως επειδή η ποσότητα θα σήμαινε ολλή καφεϊνη με όλα τα παρεπόμενα;

 30. leonicos said

  Άκουσα πως τελείωσε το Μουντιάλ στο Κατάρ και το κέρδισε ο ΠΑΟΚ

  Συγχαρητήρια στον Τζι απ’ όλη μου την καρδιά

 31. leonicos said

  Και σιγά τα Leondas

 32. leonicos said

  Ο καθένας μπορεί να βάλει αρώματα και αποξηραμένα γλυκά και να κάνει διάφορα

  Μπροστά στην ΙΟΝ…..

  ούτε η ευρώπη, ούτε η δύση, ούτε η ανατολή

 33. sarant said

  Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  2 Α μπράβο!

  16 Σωστά

  29 Το έχει ο Σομαβέρας, ε; Δεν τον έψαξα καλά.

 34. spyridos said

  Ούτε σοκολατίνα στον Αθανασίου δεν μπορούν να απολαύσουν οι τραχανάδες πσσηφοφόροι του Κοριάκου με την ελεημοσύνη.
  Για να λένε τέτοια στην Καλαμάτα, μην διαβάζετε καν τις δειμοσκοπύσες των χωματουργικών.

 35. ΣΠ said

  του κακάο

  Γιατί άκλιτο;

 36. rogerios said

  @19: Αγαπητέ Λέωνικε,

  1. Η ύπαρξη προσφύματος δεν συνεπάγεται οπωσδήποτε ότι ο επίμαχος όρος πρέπει να μνημονεύεται χωρίς αυτό (και είναι, άραγε, εν προκειμένω, μόνον το «λ» πρόσφυμα;).
  2. Στη διεθνή βιβλιογραφία η γλώσσα αναφέρεται πάντοτε ως nahuatl/ nawatl. Nahua/nahuan είναι η ευρύτερη οικογένεια γλωσσών.
  3. Η χρήση του όρου «ναχουάτ» ενέχει κίνδυνο παρανόησης. Υπάρχει και γλώσσα nawat/ nahuat, η οποία θεωρείται διάλεκτος της nahuatl και η οποία ομιλείται στο Σαλβαδόρ. Οι ειδικοί, ακριβώς για να αποτραπεί ενδεχόμενη σύγχυση, προτιμούν να την ονομάζουν «πίπιλ» (όπως είναι το όνομα της εθνοτικής ομάδας που τη μιλά).
  4. Η προφορά στη γλώσσα πηγή είναι «νάουατλ».

  Πάντοτε με εκτίμηση,

 37. Costas Papathanasiou said

  Καλημέρα!
  Γνωστό για την επισήμανση των επιπτώσεων της αλόγιστης σοκολατοφαγίας, το παιδικό «Ο Τσαρλι και το Εργοστάσιο Σοκολάτας» του Ροαλντ Ντα
  Ενώ, ως ενισχυόμενος σοκολατοπότης, καταγράφεται ο (σωτήρας της Λόλας) Σοκολάτας Καρνέισον (βλ. https://www.youtube.com/watch?v=fYSzgxMnJEg και https://www.cnn.gr/prosopa/story/122876/ti-lola-ap-ti-fotia-poios-tha-ti-vgalei-o-anthropos-piso-apo-tis-diafimiseis-poy-afisan-istoria )

 38. ΣΠ said

  Η πολύ καλή ιταλική σάτιρα «Ψωμί και σοκολάτα» με τον Νίνο Μανφρέντι.

 39. spyridos said

  29
  «Και τώρα που το σκέφτομαι, γιατί δεν φτιάχνουν κάτι ανάλογο από καφέ;
  Ίσως επειδή η ποσότητα θα σήμαινε ολλή καφεϊνη με όλα τα παρεπόμενα;»

  Φτιάχνουν κάτι μικρούτσικα σοκολατάκια από καφέ και σοκολάτα ανάμικτα.
  Σκέτα από καφέ και μεγαλύτερα, γίνεσαι πύραυλος.

 40. spyridos said

  Στου Ράουσσ το μαγαζί στο Βερολίνο (Rausch Schokoladenhaus)
  η καλύτερη σοκολατοποιία στον κόσμο
  Φωτογραφίες των δύο τελευταίων ημερών
  https://tinyurl.com/5yr3z3uu

 41. Παναγιώτης Κ. said

  Επειδή μας αρέσει να λεξιλογούμε… 🙂

  διαβόητος, επίθ. Ξακουστός: ανήρ έργῳ και λόγῳ διαβόητος (Ιστ. Ηπείρ. X4 κριτ. υπ).
  [Λεξικό Τριανταφυλλίδη]

  διαβόητος -η -ο : που έχει γίνει αρνητικά γνωστός, που έχει αποκτήσει μεγάλη αλλά αρνητική φήμη: ~ ληστής / απατεώνας.

  περιβόητος -η -ο (συνήθ. αρνητ. για πρόσ.) για τον οποίο έχει γίνει πολύς και από πολλούς λόγος· που είναι σε όλους γνωστός·

  περίφημος -η -ο : που έχει μεγάλη και συνήθ. καλή φήμη· (πρβ. ξακουστός, φημισμένος): ~ στρατηγός. Περίφημα κατορθώματα. Περίφημη φράση. Περίφημο ρητό. H περιοχή είναι περίφημη για το κρασί της. Tα περίφημα αγιορείτικα κρασιά. Περίφημες ελιές. || (επέκτ.) θαυμάσιος, εξαιρετικός: Tο γεύμα ήταν περίφημο. περίφημα ΕΠIΡΡ θαυμάσια, έξοχα, πολύ ωραία: Περάσαμε ~. || επιφωνηματικά για την έκφραση απόλυτης ευαρέσκειας για επιτυχές αποτέλεσμα: Kατάφερες τόσο γρήγορα να το τελειώσεις; ~!

  Για τα σοκολατάκια λοιπόν Λεωνίδας μάλλον ο χαρακτηρισμός «περίφημα» τους ταιριάζει.
  Ωστόσο, αν έχουμε ενστάσεις ως προς την πραγματική τους ποιότητα τότε εγώ θα τα έλεγα περιβόητα.:)

 42. Corto said

  Με αφορμή την σοκολάτα, εφόσον το ιστολόγιο ετυμολογεί, αναρωτιέμαι πόσες είναι οι λέξεις στα ελληνικά με ινδιάνικη (αυτόχθονη αμερικάνικη) προέλευση -από οποιαδήποτε φυλή ή γλώσσα του Νέου Κόσμου -πλην Εσκιμώων*. Εξαιρούνται εννοείται οι λέξεις που περιγράφουν κατ’ αποκλειστικότητα στοιχεία ινδιάνικων πολιτισμών (όπως τόμαχοκ, σκαλπ, Μανιτού και λοιπά που μάθαμε από τα γουέστερν), οι ονομασίες φυλών, όπως και οι ονομασίες ιθαγενών ζώων (τζάγκουαρ, πούμα, ιγκουάνα κλπ) ή ασυνήθιστων στην Ελλάδα φυτών και φυτικών ειδών (παπάγια, μανιόκα, κασάβα). Βρίσκω τα εξής:

  σοκολάτα, κακάο, ντομάτα, πατάτα, καουτσούκ, κανίβαλος, τσιγάρο, κόκα (άρα και κοκαΐνη), κανό, ταμπάκο, κινίνο, μοκασίνια, τοτέμ, τεκίλα, γιούκα (το γνωστό φυτό) και μάλλον εσχάτως κινόα και μπάρμπεκιου.
  Υπάρχουν άραγε άλλες τέτοιες λέξεις;

  *Αν προσθέσουμε και τους Εσκιμώους (Ινουίτ), συμπεριλαμβάνονται οι λέξεις ιγκλού και καγιάκ.

  —————————
  Παρεμπιπτόντως ψάχνοντας τα παραπάνω, εντύπωση μου έκανε το γεγονός ότι στην γλώσσα (ή στις γλώσσες) Κέτσουα η μαμά είναι… mama!

 43. sarant said

  35 Ελα ντε; Του κακάου, γιατί όχι;

 44. Παναγιώτης Κ. said

  30. 🙂

  (Έτσι επιδοκιμάζω εγώ το χιούμορ…)

 45. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  42# Γειά σου Κόρτο!
  Βάλε και το ραγάνι, καταιγίδα με ανεμοστρόβιλο/τυφώνας, από το ινδιάνικο ουρακάν, που έδωσε και το αγγλ hurricane.

 46. Παναγιώτης Κ. said

  Χοντρικά οι πάστες χωρίζονται σε δυο κατηγορίες: Λευκές και σοκολατί.
  Η προτίμησή μας; Οι σοκολατί και με ξηροκαρπίδια!:)

 47. spyridos said

  42
  Ωραίο.
  Με ξαφνιάζουν τα κινίνο και κανίβαλος.
  Περιμέναμε να μας έρθει από την Αμερική η λέξη για μια πολύ παλιότερη πρακτική;
  Πως τους λέγαμε παλιά τους κανίβάλους;
  Και γιατί όταν λέω κανίβαλους με διορθώνουν κανιβάλους;

 48. Τα σοκολατόπαιδα ήλθαν να αντικαταστήσουν τα βουτυρόπαιδα, που λέγαμε παλαιότερα.

 49. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  47# Με τον κανίβαλο κάτι γίνεται. Μάλλον πρόκειται για παράκουσμα ινδν λέξης (καρίμπ/καρίνα) από τους ισπανούς, κάπου μπλέκει αργότερα και το λατινικό canis, κάπου μπλέκουνε και οι φανταστικοί/ανύπαρκτοι Κυνοκέφαλοι από το Imago Mundi του Πιέρ ντ’ Αιγύ που ήταν μια από τις πηγές του Κολόμβου. Μύλος.

 50. voulagx said

  Το αγγλ hurricane δεν βγαίνει από τον Harry Kane;

 51. spyridos said

  49
  Εντάξει το περιγράφει ο Κολόμβος σαν πρακτική στην Καραϊβική. Είναι ωραίο κόλπο, πιάνεις μερικούς σπανιόλους και τους τρως ώστε να φοβηθούν οι υπόλοιποι.
  Και διαβάζω ότι μπήκε στα αγγλικά από τα ισπανικά και αντικατέστησε το παλιότερο selfeater.
  Στα Ελληνικά πως τον λέγαμε μέχρι να μας έρθει ο κανίβαλος; Γκουρμεδιάρης;

 52. Κιγκέρι said

  51: Ανθρωποφάγο;

 53. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  51# Ανθρωποφάγο, ίσως?

 54. spyridos said

  Εντάξει για τους ανθρώπους αλλά το κανίβαλος, κανιβαλισμός είναι πλατύτερο.
  πχ Ο μπακαλιάρος είναι από τους γνωστότερους κανίβαλους του ζωικού βασιλείου.

 55. Corto said

  45: Γεια σου Χτήνος μερακλή!
  Ομολογώ ότι το ραγάνι πρώτη φορά το μαθαίνω. Μήπως είναι ελληνοαμερικάνικη λέξη; Ή ίσως ορολογία των ναυτικών επί Καββαδία;

 56. Αγγελος said

  Λεωνίδας Κεστεκίδης, ο ιδρυτής της ομώνυμης σοκολατοποιίας.
  Το όνομά του (Κεστεκίδειο) φέρει και το ελληνικό σχολείο των Βρυξελλών.

 57. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  42# Υπάρχει και η αμάκα, ιδιωματικό για την αιώρα (σημαίνει και τράκα ως γνωστόν) από το ινδν hamaca > αγγλ hammock. Γουγλίζεται αλλά βαριέμαι 🙂

 58. Corto said

  47 (Spyridos):
  Να είσαι καλά! Και μένα με ξάφνιασε το κινίνο (το οποίο λανθασμένα είχα συνδέσει με την Κίνα). Τους κανίβαλους ετυμολογικώς τους ήξερα ως σχετιζόμενους με την Καραϊβική (μπορεί σωστά, μπορεί και όχι όπως λέει το Χτήνος). Νομίζω ότι είναι σχετικά γνωστό σε όσους ασχολούνται με την ιστορία των γεωγραφικών ανακαλύψεων.

 59. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  55# Το ραγάνι έχει μια κάποια τοπική εξάπλωση, εικάζω ότι ναι, από τους ναυτικούς προέρχεται, όμως η αρχή είναι σίγουρα από καραϊβική μεριά. Και στο σλανγκ το έχουμε, αλλά εξακολουθώ να βαριέμαι 🙂

 60. Corto said

  57 (Χτήνος): Με εκπλήσσεις! Και την αμάκα πρώτη φορά την μαθαίνω.

 61. spyridos said

  57
  Η αμάκα είναι πολύ μπλεγμένη και με διαφορετικές έννοιες.
  – hammock
  – a maca
  – AMAG (American Mission for Aid to Greece)
  Αν βρείτε άκρη γράψτε το.
  Με πληροφορούν από το φροντ όφις ότι πρέπει να δουλέψω.
  Άπονε καπιταλισμέ.

 62. Corto said

  Περί ινδιάνικων λέξεων στην ελληνική:
  Εύρηκα, εύρηκα!
  Τσίκλα!

 63. Χαρούλα said

  Οι ιδέες πρέπει να είναι ξεκάθαρες και η σοκολάτα παχύρρευστη. (Ισπανική παροιμία: “Las cosas claras y el chocolate espeso”)

  Εννιά στους δέκα τρελαίνονται για σοκολάτα. Ο δέκατος απλώς λέει ψέματα. John Q. Tullius

  “Δύναμη” στη Φυσική είναι η ικανότητα να σπας με τα δάκτυλά σου μια πλάκα σοκολάτας στα τέσσερα και μετά… να αντέξεις να φας ένα μόνο κομμάτι. Judith Viors

  Δεν είναι η σοκολάτα υποκατάστατο του έρωτα. Ο έρωτας είναι υποκατάστατο της σοκολάτας.
  Η σοκολάτα είναι, όπως και να το κάνουμε, πολύ πιο αξιόπιστη από έναν άντρα. Miranda Ingram

  Η ζωή είναι σαν ένα κουτί με σοκολατάκια – Ποτέ δεν ξέρεις τι γεύση θα σου τύχει. Tom Hanks, στην ταινία «Forrest Gump» (1994).

  Η Βενετία είναι σαν να τρως μια κι έξω ένα ολόκληρο κουτί σοκολατάκια με λικέρ. Truman Capote, δημοσιευμένο στην εφημερίδα The Observer.

 64. Χαρούλα said

  Γκάλοπ😂
  Σε ποιές περιοχές ξέρετε/φτιάχνετε και ρόφημα κακάο; Στην Αθήνα μου έχει τύχει να σερβίρουν μόνον σοκολάτα, αγνοώντας την υπαρξη κακάου.

  Κιγκέρι#11, το λέγαμε απλά χτυπητό αυγό😋! Τι νοστιμιά! Μας το έκαναν όμως μόνον όταν το αυγό ήταν σίγουρα φρέσκο.Ίσως γιαυτό και να «εξαφανίστηκε»πια.

 65. Πάνος με πεζά said

  «Κακάο, κακαόδεντρο, που κάνεις το κακάο, κακάο η μαμά θα πιει, σοκολάτα εγώ θα φάω». Το λέγατε;

  Επίσης «pain au chocolat» λένε οι Γάλλοι (και δικαιολογημένα) το μή μισοφεγγαρόσχημο κρουασάν, είτε μακρόστενο είτε ελικοειδές – για μας εδώ είναι όλα κρουασάν, ίσωμα…

 66. Πάνος με πεζά said

  Ωχ, βγήκε σε φυσικό μέγεθος…

 67. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  61# Η αμάκα=τράκα και η αμάκα=αιώρα έχουν διαφορετική ετυμό. Πρόσφατα ανέβηκε σχετικό άρθρο του Νίκου. Την εκδοχή με την AMAG δεν την ήξερα αλλά δε με πείθει.

 68. faltsos said

  «το σοκολατόπαιδο, που έγινε διάσημο από το τραγούδι του Σαββόπουλου»

  16 «Σωστά, αλλά νομίζω πως το έγραψε ο Ντίνος Χριστιανόπουλος και αν θυμάμαι καλά ο Σαββόπουλος ούτε τον ρώτησε,ούτε πλήρωσε δικαιώματα»

  Να τι είχε πει σχετικά ο Ντίνος Χριστιανόπουλος
  «… ο Σαββόπουλος, με το «Τι να τα κάνω τα τραγούδια σας». Παρότι του τα παραχώρησα από αγάπη, ούτε ανέφερε το όνομά μου στον δίσκο ούτε και με πλήρωσε ποτέ, πράγμα που το θεωρώ ντροπή! Βέβαια, οι φίλοι μου στην Αθήνα εξαγριώθηκαν, τον έπιασαν και τον ανάγκασαν με το ζόρι ν’ αποσύρει τον δίσκο και να βγάλει καινούργιο με το όνομά μου. Πράγματι έγινε αυτό και φυσικά μου ζήτησε συγγνώμη – πάλι, όμως, δε μου έδωσε λεφτά! Τα οποία, μολονότι τα είχα ανάγκη, δεν με ένοιαζαν και τόσο. Είναι όμως μία απρέπεια όταν ο ένας εισπράττει και ο άλλος κάθεται… Δεν βαριέσαι, περασμένα ξεχασμένα…»
  https://www.lifo.gr/culture/vivlio/ntinos-hristianopoylos-eimai-ena-zoo-eytyhismeno
  Κατά τα άλλα ο Νικοκύρης έχει δίκιο. Το ποίημα του Χριστιανόπουλου ελάχιστοι θα το γνώριζαν χωρίς το τραγούδι του Σαββόπουλου

 69. Σοκολάτα του Σταμάτη Κραουνάκη με στίχους δικούς του και του Γιάννη Ξανθούλη. Ήταν από το σήριαλ «Και ύστερα ήρθαν οι μέλισσες» βασισμένο σε βιβλίο του Ξανθούλη με πρωταγωνίστρια τη Μαρινέλλα. Στο τραγούδι ακούγονται οι ηθοποιοί Χρήστος Στέργιογλου και Υβόννη Μαλτέζου και άλλοι, η ιστορία μιλάει για ένα μπουλούκι ηθοποιών (αν θυμάμαι…).

  Οι στίχοι αρκετά σουρεάλ, όπως περιμένει κανείς με αυτούς του δύο στιχουργούς…

  Σοκολάτα μου, μπαμπέσα, δυναμίτη έχεις μέσα,
  σκλάβο με κρατάει μαζί σου, αγιαγιά,
  το σοκολατί κορμί σου, αγιαγιά,
  σοκολάτα μου, αραπίνα, Βραζιλιάνα μου, τσαχπίνα,
  κάνε κράτει, κάνε κράτει, αγιαγιά.
  φύλα και κάνα κομμάτι, αγιαγιά.

 70. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  https://www.slang.gr/definition/27593-sokolatiera

 71. Κιγκέρι said

  64: Χαρούλα, ρόφημα κακάο λες αυτό που γίνεται όπως ο ελληνικός καφές, αλλά με σκόνη κακάο; Μας το έφτιαχναν στη νηστεία και η μυρωδιά του ήταν σαγηνευτική, η γεύση του όμως υστερούσε κάπως.

 72. Έλειπα όλη τη μέρα, διαβάζω τα σχόλια και λέω, κανείς δεν βρήκε το κουίζ του τίτλου; Ετοιμάζομαι να κάνω τον έξυπνο και μετά είδα ότι είχε απαντηθεί ήδη στο άρθρο…

 73. sxoliastis2020 said

  Για την άσπρη σοκολάτα τίποτα;

  Υπάρχει και το τραγούδι των Μίκρο:

 74. # 46

  Την εποχή που υπήρχαν εργαστήρια ζαχαροπλαστικής παραδοσιακά (π.χ. το Corfοu στην Κυψέλη ), όχι τα σημερινά που τα περισσότερα απλά ανακατεύουνε έτοιμες ύλες, οι πάστες χωρίζονταν σε δυο κατηγορίες : μενελίκ και μπανάνα σπλιτ από την μια και οι υπόλοιπες από την άλλη

 75. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  >> Η σοκολάτα είναι cacahuatl, όπου -atl το νερό, αλλά ίσως οι Ισπανοί θέλησαν ν’ αποφύγουν το κακέμφατο κι έτσι το τροποποίησαν

  Με τη σοκολάτα τους έπιασε η ευπρέπεια τους σπανιόλους? Εδώ κοτζάμ Παναγία την κάνανε σύσκατη.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Nuestra_Se%C3%B1ora_de_la_Concepci%C3%B3n

 76. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  42 Ωραίο θέμα για άρθρο, Κόρτο, να το έχω στο νου μου

  56 Τις λεπτομέρειες δεν τις ήξερα

  69 Α μπράβο

  70 Βλέπω ότι οι σοκολατιέρες εμφανίζονται σε διήγημα του Μαράτου
  Δεν τον συγκινούσαν οι σοκολατιέρες και τα κορίτσια που πιθανώς να ψώνιζε σε κάποια καφετέρια ή μπαρ , με αμφίβολη την έκβαση της επιχείρησης . Αυτός ήθελε σίγουρα πράγματα και , όπως είπαμε , τελετουργικά .

 77. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  76δ# Και στον Μακριδάκη, όπως σχολιάζω στο λήμμα του Ντράι.

 78. Χαρούλα said

  #71 ναι Κιγκέρι. Αλλά φτιάχνεται και με γάλα για τις υπόλοιπες μέρες.
  Στην ουσία με σκόνη κακάου, ενώ το σοκολατορόφημα με σκόνη σοκολάτα. Διαφορά; από το κακάο έχει αφαιρεθεί το βούτηρο κακάου, ενώ από την σοκολάτα όχι.

 79. 21β,
  Πολύ μού άρεσε αυτή η ταινία.

  Επίσης υπήρξε και πρωτύτερη «Chocolat» που μού είχε αρέσει ιδιαίτερα.

 80. ΓΤ said

  και πούρα σοκολάτας αλλά και πούρα με άρωμα σοκολάτας (περιμένω, βέβαια, τον αφυγραντήρα)

  ένα διαχρονικό ζευγάρι που αρέσει και σε φίλο του Πρωθυπουργού: σοκολάτα και ουίσκι

  σε προχώ καλλιτεχνήματα: γυμναίκες καλυμμένες με σοκολάτα

  άσχετο, αλλά γλωσσική ανατροπή: χοντρή μαρκαδοριά στο ΕΜΠ: «Μπάτσοι γαμιΩστε»

 81. Του Θωμά:

 82. aerosol said

  #70
  Η άσπρη σοκολάτα ονομάζεται σοκολάτα κάπως χαριστικά. Περιέχει ζάχαρη, γάλα και βούτυρο κακάο, όχι κακαόμαζα που είναι η βασική ύλη της πραγματικής σοκολάτας.
  Σε αντίθεση, η πρόσφατα δημιουργημένη ροζ σοκολάτα (ruby chocolate αγγλιστί) είναι πραγματική σοκολάτα.

 83. Για την γλώσσα:

 84. … ιταλικά,
  cioccolata είναι το ρόφημα και
  cioccolato η πλάκα …

  Και ο τσοκολάτας:

  Όπου στο 0:14 φαίνεται κάτω αριστερά το μπεκ που βγάζει τον καπνό για να γυριστεί η σκηνή.

 85. GeoKar said

  #56 & 76: επιτρέψτε μου να συμπληρωσω ότι ο ΛΚ παρέμεινε στο Βέλγιο κ δεν επέστρεψε στην Αμερική λόγω έρωτας. Ενδιαφέρον επίσης έχει κ ο εταιρικός θρύλος γιατί πάντα στα καταστήματα Λεωνιδαςπουλουσαν κ απο θυρίδα της βιτρίνας πάνω στον δρόμο (βλ. https://en.m.wikipedia.org/wiki/Leonidas_(chocolate_maker)). Να σημειώσω ότι, επί χρόνια σοκολατάκια Λεωνιδας δεν υπήρχαν στα duty free του Α/Δ των ΒΞΛ όπου γίνεται η μεγαλύτερη κατανάλωση αλλά, παρά ταύτα, ήταν πρώτα σε πωλήσεις.
  Τέλος, αξίζει μια επίσκεψη στο Μουσείο Σοκολάτας, στη Μεγάλη Πλατεία των Βρυξελλών.

 86. aerosol said

  #14 & #15
  Της σχολής ΙΟΝ αμυγδάλου κι εγώ. Μάλιστα μου έγινε εθισμός, εν μέσω κόβιντ. Αλλά προτιμώ αυτή των 70 γραμμαρίων. Υστερεί σε αμύγδαλα. Όμως μ’ αρέσει αυτό το έντονο, βαθύ, ανάγλυφο, που κόβεται κι εύκολα. Άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου… Αντιθέτως, δεν αντέχω καθόλου την γλύκα της Λάκτα.

 87. 63β, … Εννιά στους δέκα τρελαίνονται για σοκολάτα. …
  Κι απ’ αυτούς μερικοί φτάνουν chocoholics

  63ε,
  Ωπ, τώρα το είδα…

 88. Πάνος με πεζά said

  Kαι ο μαγικός διάλογος, Φωτόπουλου-Καρέζξ, από τη «Λατέρνα, φτώχεια και γαρίφαλο» :
  (Φ) : …να του πάρω και καμιά σοκολάτα !
  (Κ) : Σοκολάτα; Δεν κάνει σοκολάτα, το παιδί !
  (Φ) : Όχι…εγώ θα φάω τη σοκολάτα, στο παιδί θα δώσω το χρυσόχαρτομ να παίζει !

 89. Λάμπας said

  80. Κοινότατο στη Γορτυνία (μάλλον συλλαβική ανομοίωση/ απλολογία: αγαπιόσαστε → αγαπιόστε).

 90. spyridos said

  «Επίσης «pain au chocolat» λένε οι Γάλλοι «, όπως οι Έλληνες λένε μπουγάτσα ή σουβλάκι.

 91. sarant said

  82 Aυτή τη ροζ σοκολάτα δεν την ήξερα!

 92. ΜΙΚ_ΙΟΣ said

  Να μνημονεύσουμε και τους οινογευσιγνώστες, που συχνά μιλάνε για κρασιά (κόκκινα) με αρώματα σοκολάτας ή κακάου και για επίγευση σοκολάτας!
  ++=++
  Εντωμεταξύ, ο σοκολατοποιός ανευρέθη στο Γαλλοελληνικό Λεξικό του Α.Ρ. Ραγκαβή, του 1842. Εδώ

  Και ένας σοκολατοπώλης στο Γαλλελληνικό Λεξικό των Σχινά-Λεβαδέως, του 1861. Εδώ

 93. Κιγκέρι said

  https://i.postimg.cc/WbrLcdX2/622962-F0-F936-4742-9-
  Να πούμε και τον Παυλίδη που πρωτοέφερε την «τσοκολάτα» στην Ελλάδα:

  BCC-B02198-CF9829.png

 94. rogerios said

  @56: Πράγματι, δεδομένου ότι το «αμιγές» ελληνικό σχολείο των Βρυξελλών ιδρύθηκε με δωρεά της οικογένειας Κεστεκίδη (της γνωστής σοκολατοποιίας).

 95. Κιγκέρι said

  93: Τι στην ευχή έκανα…

 96. ΚΑΒ said

  Το λεξικό του Ραγκαβή για τη σοκολάτα γράφει: μίγμα κατασκευαζόμενον από κάκαον.

 97. sarant said

  95 Ωραίο

  90 Στο Λουξεμβούργο πάντως λένε pain au chocolat

 98. dryhammer said

  77. Τότε συνειδητοποίησα πως είχα γράψει εγώ το λήμμα… [το φαινόμενο αυτό πρέπει να αποκαλείται λήγμα]

 99. sarant said

  98 Ντεζαεκρί

 100. 80τέλος
  https://www.slang.gr/definition/6702-eseis-gamioste-koumpanin-kai-sia

  86# Περί λάκτα: Στο παρόν νήμα η κουβέντα είναι για σοκολάτα. Δεν ξέρω αν ο Νικοκύρης έχει ανεβάσει κάνα άρθρο περί λάσπης, να πας εκεί και να πεις όσα βρομόλογα θέλεις, παλιόπαιδο.

 101. 98# Κατάλαβα. Πας κι εσύ, μαύρε μου…

 102. Corto said

  Αφού το αφεντικό μας προέτρεψε να συμπληρώσουμε το άρθρο με σχετικά τραγούδια, ιδού το παλαιότερο ηχογραφημένο ελληνικό τραγούδι με αναφορά σε σοκολάτα (τουλάχιστον το παλαιότερο που έχω υπόψιν μου -πιθανότατα θα υπάρχουν και άλλα, όποιος ξέρει ας πει):

  Ο γλυκατζής

  Σύνθεση και στίχοι στο όνομα των Τέτου Δημητριάδη και Μπριαν
  Ερμηνεία: Τέτος Δημητριάδης
  Αμέρικα 1932

  «σοκολάτα και βανίλια και μέντες,
  αυτά πουλώ! »

 103. nikiplos said

  Σύστημα σύστημα σ’ αυτό το παλιοσύστημα
  η πρώτη σοκολάτα μας τα πρώτα μας μεθύσια
  Αίσθημα αίσθημα φιγούρα και συναίσθημα
  Τα φάγαμε τα νιάτα μας σε γάμους και βαφτίσια

  Το «Σύστημα» του Σταμάτη Κραουνάκη βεβαίως βεβαίως

 104. Costas Papathanasiou said

  Την σοκολατική ποίηση επισημαίνει τιτλικώς και το ντοκιμαντέρ του Τάκη Κάμπρα “Σοκολάτα μπλούζ – Νίκος Σιδέρης, ο ποιητής της ψυχανάλυσης ή ο ψυχαναλυτής της ποίησης”, σε σκηνοθεσία της Τάϊνας Γρηγοριάδη (βλ.https://www.youtube.com/watch?v=2v8_BzpWkfU )
  Ως “εκ των ων ουκ άνευ” γλυκόπικρο διαιτολογικό συστατικό βίου με ισοκράτη μάς συστήνει τη σοκαλάτα ο Ελύτης“…Αν είσαι άμοιρος τής λατινικής, σού χρειάζεται μια κούρα συνεχών sine qua non, όπως κι αν είσαι κουφός των γεύσεων σού χρειάζεται δίαιτα με μουσική πικρής σοκολάτας…”(Εκ του πλησίον) και στο ντεκόρ ψευτιάς, σιωπής και λήθης εντάσσονται και τα σοκολατάκια κατά τον Ρίτσο, τότε στα πέτρινα χρόνια: “…Παράξενο –είπε–/να υπάρχουν χρώματα, να βλέπουμε. Στην καντίνα πουλάνε/κάρτες για τα Χριστούγεννα, σοκολατάκια, τσιγάρα./Το μυστικό είναι να ξεχνάς. Ανάβουν τα φώτα. Οι άρρωστοι/συμφωνούν με το δείλι. Κάτω απ’ τα δέντρα δυο πάγκοι/και το μακρύ τραπέζι των φρουρών. Το ξέρεις – είπε–/υπάρχει ένα παράξενο είδος ψαριών που δε μιλάνε.”(“Απόβροχο”Ο ΤΟΙΧΟΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΚΑΘΡΕΦΤΗ 1967-1971).
  “ΜΑΥΡΗ ΣΟΚΟΛΑΤΑ- 50 ΧΑΙΚΟΥ ΜΕ ΤΙΤΛΟ” κερνάει ο Χάρης Μελιτάς (“Δεν ξαναβάζω/ζάχαρη στους στίχους μου./Τους στρογγυλεύει”- βλ. https://whenpoetryspeaks.gr/2020/04/%CF%87%CE%B1%CF%81%CE%B7%CF%83-%CE%BC%CE%B5%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B1%CF%83/ ), και τη λευκή υμνεί η Έλενα Κοαμά :¨
  “…Βούτηξα το δάχτυλο στη λευκή σοκολάτα/γέμισα το παράθυρο/μικρές λευκές σταγόνες/δεν είμαι ζωγράφος/κατάφερα να φτιάξω/
  ένα μπαλόνι στη βροχή/γυρίζω στη θέση μου/δε δοκίμασα λευκή σοκολάτα/παράξενο/νιώθω τη γεύση της” (https://www.catisart.gr/leyki-sokolata-ena-poiima-tis-elenas-kosma/ )
  Μέσα στην απαισιόδοξη ατμόσγαιρα του ωραίου καπνοπωλείου του, ελπιδοφόρα παρά το αμφίρροπο τέλος της πάλης των αντιθέτων (Sempre uma coisa defronte da outra,/Sempre uma coisa tão inútil como a outra,/Sempre o impossível tão estúpido como o real ..), παρεντίθεται η σοκολατοφάγα πιτσιρίκα του Πεσόα (υπογράφοντος τότε, στις 15-01-1928, ως Álvaro de Campos
  (Φάε σοκολάτες, μικρή
  Φάε σοκολάτες! Πίστεψέ με, πέρα απ’ τις σοκολάτες, δεν υπάρχει άλλη μεταφυσική στον κόσμο.
  Πίστεψέ με, όλες οι θρησκείες μαζί δεν σε διδάσκουν περισσότερα από ένα ζαχαροπλαστείο.
  Φάε, βρώμικη μικρή, φάε!
  Μακάρι να μπορούσα να φάω κι εγώ σοκολάτες με τόση ειλικρίνεια όση κι εσύ!
  Αλλά σκέφτομαι, ξετυλίγοντας το ασημένιο περιτύλιγμα καμωμένο από κασσίτερο,
  Το πετάω στο έδαφος, όπως έκανα και με τη ζωή μου.)
  [βλ. μελοποίηση εδώ:https://www.youtube.com/watch?v=dPCZ4MYBM6g Come chocolates – Liliana Felipe και στίχους στα https://www.culturagenial.com/poema-tabacaria-alvaro-de-campos-fernando-pessoa-analisado/ και https://www.o-klooun.com/anadimosiefseis/fernando-pessoa-to-kapnopoleio ]
  Μελοποιημένος και “Ο παγωτατζής” του Ρίτσου “Ένα παγωτό χωνάκι/ κρέμα, φράουλα, σοκολάτα/ δρόσιζε όλο το δρομάκι,/ τι ‘ν’ τα νιάτα, τι ‘ν’ τα νιάτα…”.(βλ. https://www.youtube.com/watch?v=PR5xwFfNupU Αφροδίτη Μάνου-Ο παγωτατζής ).Ωραία και η σοκολάτα Γιάννη Ξανθούλη-Σταμάτης Κραουνάκη. Απ’ το δίσκο: «Όταν ήρθαν οι μέλισσες», όπου τραγουδούν:Τραγουδούν: Χρήστος Στέργιογλου, Υβόννη Μαλτέζου,Άγγελος Παπαδημητρίου, Νατάσσα Μανίσαλη,Σία Κοσκινά, Μαρίνα Ψάλτη, Γιώργος Τσιτσόπουλος, Γιώργος Χριστοδούλου. (βλ. https://www.youtube.com/watch?v=wT2RjUqQ3bw&t=60s ΚΡΑΟΥΝΑΚΗΣ-ΣΟΚΟΛΑΤΑ )

 105. sarant said

  102 Μπράβο, καλό

  104 Το χορταστικό αυτό σχόλιο το είχε κρατήσει η μαρμάγκα, μάλλον για τα πολλά λινκ

 106. Οπαδός των πικρών γεύσεων ( μέλι κουμαριάς, Amaretto di Saronno ) από σοκολάτες μόνο η Υγείας Παυλίδη με κάλυπτε …

 107. Triant said

  Ενδιαφέρον(;).

  Ένας φίλος μου είχε παντρευτεί κόρη (εγγονή;) Λεωνίδα και για κάποιο διάστημα (πριν από περίπου 50 χρόνια) δούλευε στην επιχείρηση. Μου είπε λοιπόν οτι τα σοκολατάκια που προορίζονταν για καταστήματα που βρίσκονταν σε απόσταση μέχρι 100 χιλιομέτρων από τις Βρυξέλλες παρασκευάζονταν με βούτυρο. Αυτά που ήταν να πάνε πιο μακριά με μαργαρίνη. Υποθέτω πως ήταν για λόγους διατήρησης. Δεν ξέρω αν ισχύει ακόμα. Πάντως αυτός ο φίλος μου είναι αξιόπιστος.

 108. Costas Papathanasiou said

  105:…Εδώ και η ψυχαναλυτική, σοκολατική μπλουζιά: https://www.youtube.com/watch?v=4h52RdazO74# Γιάννης Κ. Ιωάννου – Τραγούδια σε στίχους Νίκου Σιδέρη [ 01:49 Σοκολάτα Μπλουζ 2) 06:21 Ωδή στα γυαλιά μου 3) 10:21 Αντίο σε όλα ]
  Το αυτόν (χωρίς μπλουζ) και εδώ https://www.youtube.com/watch?v=jdPzjEoM89M&t=7s σοκολάτα, Παντελής Αμπαζής, Φοίβος Δεληβοριάς
  Δεν έχει η κατάθλιψη χάρη
  Το λένε σαφώς οι γιατροί
  Κι όσα χαπάκια κι αν πάρει
  Το χάδι που ψάχνει η ψυχή
  Βελούδα και λίκνα φευγάτα
  Γι’ αυτό:Σοκολάτα
  Όσα τα χείλη δε λένε
  Θα ‘ρθούν άλλα χείλη να πουν
  Σατέν ηδονές φλας ή σείστρα
  Τσιγάρα ποτά που διψούν
  Αινίγματα πένθη φευγάτα
  Γι’ αυτό:Σοκολάτα
  Πράγματα πόθων, ο σάκκος
  Αλγέρι, νησιά εξωτικά
  Σεροτονίνη πραμάτειες
  Άηχες γλώσσες γραφτά
  Νοήματα πάθη φευγάτα
  Γι’ αυτό:Σοκολάτα
  Περνούν μουσικές του Μακάο
  Σιγούν της Αθήνας στοές
  Πικρές απολαύσεις – κακάο
  Αλήθειες αγκάλες θηλές
  Γλυκά – και τα χρόνια φευγάτα
  Γι’ αυτό:Σοκολάτα!
  (Νίκος Σιδέρης ,”Σοκολάτα μπλουζ”, Από τη συλλογή «Τρυφερός κωπηλάτης»)

 109. nikiplos said

  Δεν ξέρω αν ο Ντυλανολόγος του ιστολογίου ξέρει κάποιο στίχο του Μπόμπυ με τη λέξη σοκολάτα… Για καφέ ξέρω…

  Από ξένα το πιο γνωστό το chocolate Jesus του Tom Wait

 110. Και αυτό, του Χάρισον, έχει διάφορες πραλίνες και σοκολάτες:

 111. said

  Μα, δε θα πει κανένας για τη «Σοκολάτα» του Σαρμπέλ…;

 112. sarant said

  111 Ε, είπατε εσείς 🙂

  108 Ωραίο ποίημα!

 113. Πέπε said

  > σοκολατάκια και πολύ τους πάει, και αναρωτιέμαι αν οι νεότεροι φίλοι του ιστολογίου ξέρουν από πού προέρχεται αυτή η ατάκα

  Εγώ την ήξερα άριστα, αλλά δε φανταζόμουν ότι είναι ευρύτερα γνωστή ως ατάκα. Δηλαδή πόσος κόσμος από τότε μέχρι τώρα είχε κάτσει ν’ ακούσει το συγκεκριμένο κομμάτι, το πιο ιδιόρρυθμο, αβάν γκαρντ και αντιεμπορικό του θρυλικού δίσκου;

  Κι ενώ το ήξερα άριστα, και όλο τον δίσκο επίσης, πρώτη φορά τώρα στα γεράματα συνειδητοποιώ ότι ο σκοπός που παίζει η ζωντανή μπάντα στο βάθος του σούσουρου είναι το Κάποιος παλιός συνάδελφος, άλλο κομμάτι (κανονικό αυτή τη φορά) του δίσκου, εδώ τζαζαρισμένο.

  Εκτός από το Πάρτι του ’50, άλλο κομμάτι του δίσκου που δεν είναι μουσικό είναι η Πρωινή γυμναστική. Επίσης ιδιόρρυθμη, αλλά σίγουρα πιο catchy. Κι εκεί, στις σύντομες μουσικές παρεμβολές (ένα πιάνο που δίνει τον ρυθμό για διάφορες γυμναστικές ασκήσεις) ακούγονται μελωδίες από τα κανονικά τραγούδια του δίσκου, αρκετά ευκρινέστερα όμως.

 114. Στην Κρήτη, τουλάχιστον μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2000, σερβιριζόταν κανονικά στα καφενεία κακάο. Η παρασκευή του ήταν όπως του Ελληνικού καφέ, ναι, αλλά συνήθως με περισσότερη ζάχαρη, καθότι το κακάο είναι πιο πικρό. Επίσης, συχνά σερβιριζόταν σε χαμηλό ποτήρι, όχι στο φλυτζάνι του καφέ. Ίσως είναι οικογενειακή μας συνήθεια, αλλά ακόμα κιαι τώρα κι η μητέρα μου κι οι αδελφές μου, όποτε δεν θέλουν καφέ, φτιάχνουν κακάο για ρόφημα.

 115. 113# Στο βιβλίο με τα κείμενα του Νεγρεπόντη η Πρωινή Γυμναστική είναι ένα πολύ δαγκωνιάρικο κομμάτι, πχ στο σημείο που καθοδηγεί τους ακροατές να πάρουν στάση επίκυψης την οποία οφείλουν να διατηρήσουν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας για να έχουν έναν ανέφελο και ευτυχή βίο (στο περίπου, από μνήμης).

 116. sarant said

  113 Στον καιρό μου τη χρησιμοποιούσαμε την ατάκα, ίσως όμως μόνο στην παρέα μου

 117. Πέπε said

  115
  Κι εγώ έχω κάπου το βιβλίο, αλλά όχι εδώ.

  Έχω επίσης (όχι εδώ) ένα σιντί, από μια παράσταση του Κηλαηδόνη στο θέατρό τους στα σχετικώς πρόσφατα χρόνια, που περιλαμβάνει τα τραγούδια των Μικροαστικών μαζί με μερικά ακόμη που, αν θυμάμαι καλά, είχαν παραλειφθεί από τον κανονικό δίσκο. Έτσι, αορίστως πως μένω με την εντύπωση ότι τα Μικροαστικά ήταν κάτι παραπάνω από τον δίσκο. Ή ένας ευρύτερος κύκλος τραγουδιών, που κάποια παρουσιάστηκαν μόνο λάιβ, ή μια συνολική μουσική παράσταση, …κάτι τέλος πάντων του οποίου ο δίσκος έδινε απλώς μια καλή σύνοψη.

  Εν πάση περιπτώσει, και μόνο στον δίσκο να μείνουμε, πρόκειται για ένα κόνσεπτ έργο σατανικής ευφυΐας, και (δυστυχώς) απολύτως άνισο προς τα Απλά Μαθήματα Πολιτικής Οικονομίας, των ιδίων δύο, που ακολούθησαν.

 118. 117# Εδώ λέει κάποια πράγματα ο Κηλ.
  https://www.lifo.gr/culture/music/ena-poiitiko-symbolo-ton-70s-ta-mikroastika-ton-kilaidoni-kai-negreponti

 119. sxoliko said

  Σύλλογοι για τον σοκολατοπόλεμο:
  1) «Σύλλογος Σοκολατοριχτών Πάτρας» με διακριτικό τίτλο ‘‘Σοκολατορίχτες’’, 
  2) «Club Σοκολατοπόλεμος Πατρινού Καρναβαλιού» με διακριτικό τίτλο‘‘Σοκολατομαχίες’’, 
  3) «Ένωση Πατρινών Σοκολατοριχτών» με διακριτικό τίτλο ‘‘Σοκολατοδρομίες’’, 
  4) «Όμιλος Σοκολατομαχητών Πατρινού Καρναβαλιού» με διακριτικό τίτλο‘‘Σοκολατομανίες’’ 
  5) «Σύλλογος Σοκολατοπαικτών Πατρινού Καρναβαλιού» με διακριτικό τίτλο ‘‘Σοκολατοπαίκτες’’
  Υπάρχει ο σοκολατορίχτης,  

 120. Πέπε said

  118
  Α μάλιστα… Λοιπόν, φαίνεται ότι δεν τα θυμόμουν και τόσο άσχημα. Το 1973 ο δίσκος, 1974 το βιβλίο (αν καταλαβαίνω καλά, με πλήρεις και αλογόκριτους τους στίχους), ξανά 1974 η θεατρική παράσταση, και το 1989 επανάληψη της παράστασης. Ε λοιπόν, κάποια στιγμή μετά το 2000 έγινε καινούργια επανάληψη της παράστασης, που δεν την αναφέρουν αλλά είχα πάει, κι εκεί έδιναν και το σιντί που λέω, που δεν ξέρω αν βγήκε ποτέ στο ευρύ εμπόριο. Τα τραγούδια που ήταν εκτός του κανονικού δίσκου ήταν όσα έφαγε η λογοκρισία.

  Ήταν την εποχή που ο Κηλαηδόνης είχε πάψει να βγάζει καινούργια (ή τουλάχιστον ενδιαφέροντα καινούργια) και είχε στραφεί στο παρελθόν: φίφτις και ξερό ψωμί, Αχ πατρίδα μου γλυκειά… Σ’ αυτό το πλαίσιο λοιπόν αναβίωσε και την παλιά παράσταση των Μικροαστικών και, στο πρόγραμμα της παράστασης ή στο φυλλάδιο του δίσκου ή προφορικά επιτόπου, μας είπε και λίγο την ιστορία της.

  Μα γιατί λέει αυτός ότι τού μαύρισε το βινύλιο; Εμένα μια χαρά κόκκινο διαφεγγές και λαμπερό είναι (τουλάχιστον τελευταία φορά που το κοίταξα… λες;). Το ιδιο και μερικά άλλα παρόμοια χρωματιστά βινύλια που έχω.

 121. Πέπε said

  120 συνέχεια…

  Ωστόσο για κάποια σημεία της ιστορίας μου η τεκμηρίωση φαίνεται να προσκρούει σε μια συνωμοσία σιωπής: η παράσταση των Μικροαστικών (η αναμνηστική τελευταία) υπάρχει στο σάιτ του θεάτρου τους σε μορφή… νεκρού συνδέσμου, το δε σιντί λείπει από τη Δισκογραφία του στη Βικιπαίδεια.

 122. Πέπε said

  121> το δε σιντί λείπει από τη Δισκογραφία του στη Βικιπαίδεια.

  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9B%CE%BF%CF%85%CE%BA%CE%B9%CE%B1%CE%BD%CF%8C%CF%82_%CE%9A%CE%B7%CE%BB%CE%B1%CE%B7%CE%B4%CF%8C%CE%BD%CE%B7%CF%82

 123. sarant said

  119 Μπράβο, έπρεπε να αναφερθεί ο σοκολατοπόλεμος

  121 Συνωμοσία σιωπής 🙂

 124. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Στο ψυγείο μας έχει μαγνητάκι που με φόντο τη γήινη σφαίρα γράφει:
  Σώστε τη γη!!
  Είναι ο μόνος πλανήτης με σοκολάτα.
  Αυτές έχω ανακαλύψει, εδώ και μερικά χρόνια και μ΄αρέσουν. Ελληνικές πεντανόστιμες.
  (Για τους λάτρες του …βίντατζ, ο Λουμίδης έχει μαργαρίτες-σαν τις παλιές.)

 125. Μαρία said

  120 τέλος
  Κι εγώ έτσι νόμιζα αλλά την προηγούμενη φορά που συζητήθηκε εδώ και το χρώμα του δίσκου διαπίστωσα με έκπληξη οτι κι ο δικός μου είχε μαυρίσει. Αγοράστηκε βέβαια το ’73.

 126. spyridos said

  118 , 120
  Έχω πολλά χρόνια να τον ακούσω αυτό το δίσκο, εκτός από 1-2 τραγούδια και είχα ξεχάσει πόσο καλός είναι.
  Το βινύλιο είναι διάφανο PVC και το χρώμα το βάζουν μέσα στο μείγμα του πλαστικού.
  Ο κύριος λόγος που το έβγαζαν μαύρο είναι γιατί είναι πολύ ευκολότερος ο ποιοτικός έλεγχος στο μαύρο χρώμα. Και το πλαστικό δεν οξειδώνει. Δεν θυμάται καλά το χρώμα, δεν γίνεται να μαύρισε.

  67
  Ευχαριστώ. Τώρα βλέπω ότι η λέξη σαν «τράκα» είναι παλιότερη του Β’ΠΠ.
  Ποιό άρθρο; Δεν το βρίσκω.

 127. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

 128. spyridos said

  125, 126
  γκρρ
  Στο μαύρο χρώμα διαβάζω ότι έβαζαν μέσα γραφίτη.
  Επομένως δεν αποκλείεται να έβαζαν κάποιο μέταλλο που οξειδώνεται για να το χρωματίσουν, αντί άλλης χρωστικής.

 129. Fremder said

  Μεσιέ Σοκολά 2016 https://www.imdb.com/title/tt4400038/
  Chocolat 2000 https://www.imdb.com/title/tt0241303/
  (συνεχίζω να ταΐζω τη μαρμάγκα)

 130. Κουτρούφι said

  Σοκολατένιος. Μορφή της Θύρας Επτά τη δεκαετία του ογδόντα.

 131. 126β
  https://sarantakos.wordpress.com/2022/06/28/omografa/

 132. Πέπε said

  126
  Είναι γεγονός ότι στο κόκκινο δεν καταλαβαίνεις τόσο καλά τι βλέπεις όσο στο κανονικό μαύρο, π.χ. πού τελειώνει το κάθε τρακ για να βάλεις τη βελόνα. Όχι όμως επειδή είναι κόκκινο, αλλά επειδή είναι ημιδιάφανο. Την ίδια δυσκολία έχω με όσα τέτοια χρωματιστά βινύλια έχω, εκτός από ένα άσπρο που δεν είναι διάφανο.

 133. 62# Εντάξει για την τσίκλα, αλλά είσαι σίγουρος για το εύρηκα? 😜 🤪

 134. nikiplos said

  Εκπίπτοντος του θέματος αλλά μια και αναφέρθησαν, τα Μικροαστικά του Κηλαηδόνη-Νεγρεπόντη, νομίζω πως μόνο λιγότερα από τα μισά έχουν βγει σε δίσκο. Είχα έναν συνάδελφο παλαιότερο από εμένα που είχαν έναν κοινό φίλο. Είχε ηχογραφήσει πρόχειρα αρκετά σε κασετόφωνο, και τα κυκλοφορούσαν έτσι μεταξύ τους. Δυστυχώς χαθήκαμε κι έφυγα από το κλεινόν Άστυ πριν τα αποκτήσω.

  Θεωρώ κι εγώ αυτόν τον δίσκο ιδιαίτερα ευφυή far beyond of its time, που θα έλεγαν και στο χωριό μου. 2-3 δίσκοι ήταν κορυφαίοι εις εξ αυτών και τα μικροαστικά.

  Έναν άλλον δίσκο που θεωρώ πως πήγε άπατος, εξαιτίας ότι ήταν κι αυτός πρωθύστερος της εποχής του ήταν «Βρε γυαλάκια πονηρέ» του Γιάννη Λογοθέτη (Λογό).

  Δεν ξέρω αλλά έχω την αίσθηση πως στο μέλλον κάποτε θα αποθησαυριστούν αυτά τα έργα ανάμεσα σε έναν σωρό άνευρων της εποχής τους που έγιναν σουξέ κι επιτυχίες και εδώ δεν εννοώ τα σκυλαδοειδή…

 135. sarant said

  Καλημέρα από εδώ

  131 Με πρόλαβες

 136. spyridos said

  131
  Ευχαριστώ.
  Ναι ομόγραφες λέξεις,
  Μόνο που με τη συγκεκριμένη είχα πάντα μια αμφιβολία.
  Μήπως ήταν μια λέξη, μια ρίζα δηλαδή που πήρε δυο διαφορετικές σημασίες.

 137. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

  136# Νομίζω τώρα ξεκαθαρίζει το πράγμα, με τα αγγλ hammock / βεν a maca γίνεται σαφής η διαφορετική προέλευση.

 138. ΑΚ (ο) said


  Σοκολάτα Μέλο – Ημισκούμπρια

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: