Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Τότε που οι κοπέλες φορούσανε φουστάνια – 26 (μυθιστόρημα του Δημήτρη Σαραντάκου)

Posted by sarant στο 3 Ιανουαρίου, 2023


Εδώ και κάμποσους μήνες άρχισα να δημοσιεύω, ύστερα και από τη δική σας ενθάρρυνση, ένα ανέκδοτο μυθιστόρημα του πατέρα μου.

Οι δημοσιεύσεις γίνονται κανονικά κάθε δεύτερη Τρίτη. Η σημερινή συνέχεια είναι η εικοστή έκτη, η προηγούμενη βρίσκεται εδώ

Η δράση ξεκίνησε επί δικτατορίας και συνεχίστηκε στη μεταπολίτευση και στη δεκαετία του 1980. Ο Δήμος, ο κεντρικός ήρωας, είναι φιλόλογος. Ύστερα από μια μπερδεμένη σχέση με τη ζωγράφο Βασιλική ή Έζμπα που δεν ευοδώθηκε, μένει μόνος αφού και άλλες σχέσεις του δεν οδήγησαν σε κάτι μονιμότερο. Πλησιάζουμε πια στο τέλος, έχουμε φτάσει στο 2007 και ο Δήμος είναι 78 χρονών, προ πολλού συνταξιούχος. Σήμερα μπαίνουμε στο τελευταίο κεφάλαιο, το 14ο, που τιτλοφορείται Το καλύτερο δώρο. Το τέλος του μυθιστορήματος θα το δούμε στην επόμενη δημοσίευση.

ΔΕΚΑΤΕΣΣΕΡΑ

Το καλύτερο δώρο

Μπήκε στο σπίτι του βαθιά συγκινημένος και για πολλήν ώρα κάθισε χωρίς να βγάλει τα ρούχα του, αναπολώντας όσα γίνανε απόψε. Όπως τα παλιά χρόνια που, γυρνώντας στης Ντίνας, αναπολούσε τις απογευματινές περιπλανήσεις του ονειρικού του εαυτού, έτσι και τώρα ξανάφερε στο νου του, στιγμή προς στιγμή, όσα γίνανε από τη ώρα, που μπαίνοντας στο σπίτι της Κατερίνας και του Αλέκου, αντίκρισε τη Δήμητρα. Περίεργο πράμα. Το αντάμωμά του με την κόρη της Έζμπας και του Τζέφρυ, του προκάλεσε μεγάλη συγκίνηση αλλά καθόλου τον πόνο και την οργή, που ένιωσε σαν έμαθε από την Ελένη πως η Βασιλική παντρεύτηκε. Ακόμα και η συγκλονιστική είδηση πως η παλιά του αγάπη δε ζούσε πια σκεπάστηκε από την γνωριμία της κόρης της, που της έμοιαζε τόσο πολύ.

Όταν αποχαιρετώντας τη, της είπε πως ήθελε πολύ να την ξαναδεί, δεν το είπε σα φιλοφρόνηση. Το ένοιωθε πολύ έντονα. Ξαφνικά η μοναξιά του, του φάνηκε ανυπόφορη. Σκέφτηκε με πίκρα πως κάποτε ζούσε τριγυρισμένος με καλούς, γκαρδιακούς, φίλους και πως, αφού χώρισαν οριστικά με την πρώτη του αγάπη,  είχε δεσμούς με γλυκές γυναίκες, που δεν καταλήξανε όμως πουθενά. Στα χρόνια που ακολούθησαν και βαθμιαία απομονωνόταν, είχε συνηθίσει τη μοναξιά του, που τη θεωρούσε σχεδόν φυσική κατάσταση.

Σταμάτησε να τα σκέφτεται, σηκώθηκε από την καρέκλα του, έβγαλε τα ρούχα του, φόρεσε τα ρούχα του σπιτιού, αλλά δεν είχε όρεξη για γράψιμο. Έτσι ούτε άνοιξε τον υπολογιστή του να δει αν είχε τίποτα μηνύματα. Νοιώθοντας χορτάτος ακόμα από όσα έφαγε στης Κατερίνας, αποφάσισε να περιοριστεί, για δείπνο, σε ένα γιαούρτι με μέλι, που το έφαγε παρακολουθώντας τηλεόραση. Ευτυχώς σε ένα από τα κρατικά κανάλια είχε μόλις αρχίσει ένα πολύ ενδιαφέρον φιλμ και απορροφήθηκε να το παρακολουθεί.

Όταν η ταινία τέλειωσε, ένοιωσε την ανάγκη να οριζοντιωθεί, μόλο που δε νύσταζε ακόμα. Έκλεισε το «χαζοκούτι» και πήγε στο λουτρό. Ακολούθησε η στερεότυπη διαδικασία της «αποσύνθεσής» του, αλλά όταν ξάπλωσε, για πολλήν ώρα δεν του κολλούσε ύπνος. Αποδείχτηκε πως η απόφασή του να πέσει χωρίς να νυστάζει ήταν μέγα λάθος, γιατί αμέσως τον έπιασε η αϋπνία. Ήταν όμως κουρασμένος και δεν άντεχε να κάθεται, όχι σε καρέκλα αλλά ούτε στην άνετη πολυθρόνα του. Ο νους του ξαναγύρισε στην Έζμπα. Αναπόλησε όλα τα χρόνια που πέρασαν μαζί, από τότε που γνωρίστηκαν ως τη μέρα που έφυγε για το Λονδίνο.

Τελικά, απ΄το πολύ να σκέφτεται και να θυμάται, νύσταξε και ο ύπνος τον πήρε όταν το ρολόι της Αγίας Φωτεινής χτυπούσε δύο.

Την επομένη, κατά τις δέκα, η Δήμητρα  του τηλεφώνησε.

«Ήθελα να περάσω να τα πούμε. Μήπως έχετε  σκοπό να πάτε πουθενά;»

«Μα τι λες τώρα αγαπητό μου παιδί. Εκτός που δεν έχω απολύτως τίποτα να κάνω, και να είχα, θα το ματαίωνα. Από χτες το βράδυ συλλογίζομαι τη γνωριμία μας. Θέλω πολύ να μιλήσουμε».

Ήρθε πράγματι και όταν μπήκε στο σπίτι του, είδε πως κρατούσε κάποιο ντοσιέ, από εκείνα από χαρτόνι και με λάστιχα.

«Πω πω βιβλία! Έχεις τεράστια βιβλιοθήκη. Με συγχωρείς που σου μιλάω στον ενικό, αλλά σε νοιώθω τόσο δικό μου άνθρωπο και δε μου πάει να σου μιλώ στον πληθυντικό».

«Ότι θα σου το ζητούσα. Κι εγώ σε νιώθω πολύ κοντινή μου».

Την οδήγησε στο γραφείο του και κάθισαν σε δυο  καρέκλες.

«Θέλω να μου πεις για σένα. Η μητέρα κι ο Τζέφρυ μου είπανε πάρα πολλά, γιατί σε αγαπούσαν και σε θαύμαζαν, αλλά θέλω να τα ακούσω από το στόμα σου».

«Ξέρεις, αυτό που είπες, πως με θαύμαζαν, μου φαίνεται κάπως υπερβολικό για να μην το πω ξεκάρφωτο. Τι μπορεί να θαύμαζαν από έναν απλό καθηγητή Γυμνασίου, που τελικά δεν έκανε τίποτα σημαντικό στη ζωή του, εκτός από το να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της δουλειάς του».

«Δεν είναι καθόλου έτσι» τον διέκοψε με έμφαση.

«Και όμως έτσι είναι. Η ζωή μου δεν παρουσιάζει κανένα ενδιαφέρον. Αν το καλοεξετάσεις ήταν μια σειρά από αποτυχίες. Υποθέτω πως θα έχεις μάθει πως αγαπούσα τη μητέρα σου και όμως δεν πέτυχα να την πείσω να ζήσουμε μαζί. Ούτε και άλλη γυναίκα άλλωστε. Τα δυο βιβλία που έγραψα έχουν ξεχαστεί, μια επιστημονική έρευνα που ξεκίνησα κατέληξε σε οικτρή αποτυχία. Για να μη μιλήσω πως το όραμα ενός καλύτερου και δικαιότερου κόσμου, που μια ζωή ακολουθούσα, αποδείχτηκε άπιαστο».

«Μη το λες αυτό. Δίδαξες τόσες γενιές μαθητών, που σε θαύμαζαν και σε αγαπούσαν. Η μητέρα μου, παρακολουθούσε πάντα όσα δημοσιεύονταν για σένα. Όταν έγινε η πρώτη συγκέντρωση των παλιών μαθητών σου, η αφιερωμένη σε σένα, τότε που συνταξιοδοτήθηκες και η δεύτερη όταν συμπλήρωσαν 25 χρόνια από την αποφοίτησή τους, συγκέντρωσε και φύλαξε όλα τα αποκόμματα από εφημερίδες και περιοδικά, που γράψανε σχετικά. Τα βιβλία σου τα διάβασα και τα δύο και μου άρεσαν πολύ, όπως άλλωστε αρέσαν και στη μητέρα. Κι αυτό που εσύ ονομάζεις οικτρή αποτυχία της έρευνας που έκανες, αν το καλοεξετάσεις είχε ένα θετικό αποτέλεσμα, αφού κατέρριψε ένα μύθο».

Την άκουγε κατάπληκτος και βαθιά συγκινημένος. Δεν περίμενε πως η Έζμπα από το μακρινό Λονδίνο θα παρακολουθούσε με τόση επιμονή και συνέπεια τη ζωή του. Εκείνη συνέχισε.

«Μολονότι η μητέρα μου μίλησε για την παροιμιώδη, όπως την έλεγε, τάξη και επιμέλειά σου, έφερα μαζί μου όλα αυτά τα αποκόμματα, μήπως και μερικά σου διέφυγαν».

Άνοιξε το ντοσιέ που κουβαλούσε και έβγαλε πλήθος αποκόμματα εφημερίδων και περιοδικών. Τα πήρε και τα περιεργάστηκε με συγκίνηση. Του έκανε εντύπωση πως ανάμεσά τους βρισκόταν και η περιγραφή και κάποιες φωτογραφίες και των δύο συναντήσεων των μαθητών του που έγιναν προς τιμήν του. Ώστε η Έζμπα τον παρακολουθούσε ως το τέλος. Τότε παρατήρησε πως κρατούσε στα χέρια της έναν άλλο φάκελο, που κι αυτός βρισκόταν μέσα στο ντοσιέ.

«Αυτό τι είναι;» τη ρώτησε με περιέργεια.

«Θα σου το δείξω μετά» του λέει χαμογελώντας.

Δεν επέμεινε γιατί, από τότε που την είδε γα πρώτη φορά στης Κατερίνας και του είπε πως ήταν κόρη της Έζμπας, τον έτρωγε να τη ρωτήσει σχετικά. Τελικά το αποφάσισε.

«Μου είπες πως γεννήθηκες το ΄79, δε μου είπες όμως την ημερομηνία».

«Γιατί θέλεις να μου κάνεις δώρο για τα γενέθλιά μου;» τον ρώτησε με κάποιο νάζι. «Στις 10 Αυγούστου» συμπλήρωσε και τον κοίταξε με ένταση στα μάτια.

Αστραπιαία υπολόγισε με το μυαλό του. Χώρισαν οριστικά με την Έζμπα στις 15 Νοεμβρίου. Δεκέμβριος, ένας, Ιανουάριος, δύο, Φεβρουάριος, τρεις, Μάρτιος, τέσσερις, Απρίλιος, πέντε, Μάιος, έξι, Ιούνιος εφτά, Ιούλιος οχτώ, Αύγουστος εννέα. Όταν το συνειδητοποίησε, άρχισε να τρέμει. Η κοπέλα που στεκόταν μπροστά του ήταν δικό του παιδί. Ο Τζέφρυ ήταν άσχετος!

«Θες να πεις πως …»

Δε μπόρεσε να συνεχίσει. Η Δήμητρα, φοβερά συγκινημένη κι αυτή, του έπιασε και τα δυο τα χέρια.

«Ακριβώς, θέλω να πω πως είμαι κόρη σου»!

Κι αμέσως τον αγκάλιασε κι έβαλε τα κλάματα. Την αγκάλιασε κι αυτός και για πολλήν ώρα μείνανε αγκαλιασμένοι, κλαίγοντας μαζί.

«Γιατί δε μου το είπες από την αρχή, όταν με είδες στης Κατερίνας;»

της είπε, σαν πέρασε η πρώτη συγκίνηση, δίνοντάς της το μαντήλι του, ενώ σκούπισε κι αυτός με ένα χαρτομάντιλο  τα μάτια του.

«Δεν ήθελα να εμφανιστώ, έτσι ξαφνικά, σα να βγήκα από το παρελθόν και να σου πω «ξέρεις είμαι η άγνωστη κόρη σου». Το εύρισκα πολύ μελοδραματικό. Ύστερα ήθελα να σε γνωρίσω πρώτα, από κάποιαν απόσταση, χωρίς καμιά συναισθηματική φόρτιση,  απλά σαν κάποιον παλιό φίλο της μητέρας μου, για να επιβεβαιώσω μόνη μου την εικόνα που σχημάτισα για σένα ακούγοντάς την».

«Πότε σου είπε η Βασιλική πως είσαι κόρη μου;»

«Όταν έγινα δώδεκα χρονών. Κάναμε μια πολύ μεγάλη κουβέντα τότε. Ο Τζέφρυ έλειπε στην γκαλερί του κι ήμασταν μόνες στο σπίτι. Μιλούσαμε με τις ώρες. Αν και ήμουνα μικρή, κατάλαβα πως ήθελε να μου εξηγήσει την απόφασή της να μη ζήσετε μαζί, παρά το ότι σε αγαπούσε πάρα πολύ. Κατάλαβα πως το έκανε, γιατί ήθελε την απόλυτη ελευθερία της. Τότε επίσης ένιωσα για τον Τζέφρυ, που ως τότε θεωρούσα πατέρα μου, μια περίεργη τρυφερότητα για τη στάση του, να αποδεχτεί για δικό του και να μεγαλώσει, το παιδί ενός άλλου».

«Η μητέρα σου είναι… ήταν,  θέλω να πω, μοναδικός άνθρωπος. Δεν έμπαινε σε καλούπια και σε κανονισμούς. Ήθελε να είναι απόλυτα ανεξάρτητη και ελεύθερη. Σεβάστηκα αυτή της την επιθυμία, αλλά όταν έμαθα πως παντρεύτηκε, ένιωσα μεγάλον πόνο και οργή. Δεν κατάλαβα αυτή την αλλοπρόσαλλη ενέργειά της».

Του έδωσε τον άλλο φάκελο.

«Εδώ έχω τα έξι γράμματα που σου είχε στείλει η μητέρα μου και τα επέστρεψες χωρίς να τα ανοίξεις. Θέλω να τα διαβάσεις Πιστεύω με αυτά θα σου εξηγεί τη στάση της. Δεν τα διάβασα, αλλά έτσι υποθέτω».

«Πάντως να ξέρεις» συνέχισε «πως με τον Τζέφρυ η μητέρα μου συγκατοικούσε απλώς. Τους συνέδεε μια θερμή φιλία, είχαν κοινά ενδιαφέροντα, αλλά κοιμόντουσαν σε χωριστά δωμάτια. Καταλαβαίνεις λοιπόν…Γι΄ αυτό πιο μπροστά σου είπα πως όταν έμαθα πως δεν ήταν πατέρας μου, ένιωσα γι΄ αυτόν μεγάλη τρυφερότητα, γιατί για μένα στάθηκε αληθινός πατέρας».

«Έχεις καμιά πρόσφατη, θέλω να πω πριν μας αφήσει, φωτογραφία της μαμάς σου;»

Τον κοίταξε για λίγην ώρα σκεφτική. Ύστερα του είπε

«Έχω στις αποσκευές μου. Δε θέλω όμως να σου τις δείξω. Τουλάχιστον όχι τώρα. Θέλω να έχεις την εικόνα της όπως ήταν τότε που χωρίσατε»

Ο ήχος από το ρολόι της εκκλησιάς, που  χτύπησε μία, του θύμισε πως πέρασε η ώρα.

«Μεσημέριασε και θα πεινάς. Τι λες, πάμε να φάμε;»

«Πραγματικά πεινάω» συμφώνησε.

« Έχει εδώ κοντά ένα καλό εστιατόριο. Δυο βήματα είναι».

«Αν δε σε πειράζει, θα ήθελα να πάμε στην παραλία. Με τέτοιον καιρό δε χορταίνω να βλέπω τη θάλασσα. Θα πάμε με το αμάξι μου».

Συμφώνησε με προθυμία. Πριν φύγουν έψαξε στη βιβλιοθήκη του, πήρε ένα βιβλίο και της το έδωσε.

«Αυτή είναι η «Πάπισσα Ιωάννα» του Ροΐδη. Για να δούμε, θα τα καταφέρεις να τη διαβάσεις στα ελληνικά;»

Παραξενεύτηκε σαν είδε να μην το πιάνει.

«Άστο για αργότερα» του λέει, ερμηνεύοντας την απορία που είδε στο βλέμμα του.

Μπήκανε στο αμάξι της και τράβηξαν για την παραλία. Όταν φτάσανε στη λεωφόρο Ποσειδώνος, έστριψε αριστερά και τράβηξε προς τη Γλυφάδα. Κάποτε βγήκε από τον κύριο δρόμο και άραξε σε ένα παραλιακό εστιατόριο.

«Καλά είναι εδώ;» τον ρώτησε.

Συμφώνησε κουνώντας το κεφάλι του. Κατέβηκαν και κάθισαν σε ένα τραπέζι, προς τη μεριά της θάλασσας. Ήρθε ο σερβιτόρος και πήρε τις παραγγελίες τους.

«Φοβάμαι πως η ξαφνική εισβολή μου στη ζωή σου θα την αναστατώσει. Οι φίλοι σου, η Κατερίνα και ο Αλέκος, μου μίλησαν για την υπερβολικά προγραμματισμένη (έτσι την είπαν) ζωή που κάνεις και παλαιότερα η μητέρα μου σε μια κουβέντα που είχαμε σε παρομοίασε με τον Φιλέα Φονγκ, ξέρεις τον ήρωα του «Γύρου του κόσμου σε ογδόντα μέρες», φοβάμαι λοιπόν….»

«Να μη σκέφτεσαι κάτι τέτοιο» τη διέκοψε «η εμφάνισή σου και η αποκάλυψη πως είσαι κόρη μου, είναι, πώς να σου το πω; το καλύτερο δώρο που μου επιφύλαξε η ζωή στα γεράματά μου. Μου έδωσες απίστευτη ευτυχία».

«Δηλαδή δεν έχεις αντίρρηση να έρθω και να μείνω σπίτι σου, μπαμπά;»

Ακούγοντας την προσφώνηση, ο Δήμος ένοιωσε την καρδιά του να χτυπά δυνατά στο στήθος του. Δάκρυσε!

«Μπαμπά! Με είπες μπαμπά. Ποτέ δε με είπανε έτσι».

«Μα κι εγώ πρώτη φορά χρησιμοποιώ αυτή τη λέξη. Τον Τζέφρυ μικρή τον φώναζα ντα, υποκοριστικό του ντάντυ και ύστερα, όταν έμαθα την αλήθεια, τον φώναζα με το όνομά του. Εσύ όμως είσαι ο πατέρας μου. Πώς αλλιώς να σε λέω;»

Εκείνη την ώρα έφτασε ο σερβιτόρος με αυτά που είχαν παραγγείλει. Ο Δήμος γέμισε τα ποτήρια τους με κρασί.

«Στη νέα μας ζωή, κόρη μου» της λέει χαμογελώντας.

Άστραψαν τα μάτια της.

«Στην υγειά σου μπαμπάκα μου» του λέει, τσουγκρίζοντας τα ποτήρια τους.

Τρώγοντας καταστρώσανε τα σχέδια για το άμεσο μέλλον. Αποφασίσανε το απόγεμα κι όλας η Δήμητρα να μετακομίσει στο σπίτι του. Εκείνος θα φρόντιζε με τη βοήθεια της κυρά Μαρίας, που του καθάριζε το σπίτι κάθε βδομάδα, να αδειάσει και να ετοιμάσει ένα δωμάτιο. Με το κινητό του τηλεφώνησε και η καλή γυναίκα, πρόθυμα του υποσχέθηκε να είναι στο σπίτι του σε μία ώρα.

Η Δήμητρα τον οδήγησε στο σπίτι της, και βρίσκοντας κατά καλήν της τύχη χώρο,  άραξε μπροστά στην είσοδο της πολυκατοικίας.

«Περίμενε, δε θα αργήσω» του λέει.

«Με κανέναν τρόπο» διαμαρτυρήθηκε «θα σε βοηθήσω στο μέτρο των δυνατοτήτων μου. Δεν είμαι δα και κανένα χούφταλο».

Ανέβηκαν μαζί στο διαμέρισμά της. Ήταν ένα δυάρι σχεδόν όμως άδειο, αφού εκτός από στοιχειώδη έπιπλα δεν είχε τίποτ΄ άλλο.

«Το νοίκιασα επιπλωμένο και ακόμα δεν το έχω εξοπλίσει…» του είπε με κάπως απολογητικό ύφος.

«Τώρα πια δε χρειάζεται. Θα έρθεις ή μάλλον θα γυρίσεις στο σπίτι σου».

Τη βοήθησε να βάλει σε δυο μεγάλες βαλίτσες, συρόμενες ευτυχώς, τα ρούχα της, τα παπούτσια της και τα σεντόνια της. Τα λίγα κουζινικά της τα έβαλε σε πλαστικές σακούλες. Όταν συμμαζεύτηκαν όλα, κατέβασαν σε δύο στράτες τα πράματά της και τα βάλανε στο πορτ μπαγκάζ και το πίσω κάθισμα του αμαξιού της.

«Φύγαμε» του λέει εύθυμα καθώς έβαζε μπρος.

Στο σπίτι του Δήμου βρήκανε μέσα την κυρία Μαρία να τους περιμένει. Είχε δικό της κλειδί.

«Αυτή, κυρία Μαρία, είναι η κόρη μου η Δήμητρα» της εξήγησε ο Δήμος βλέποντάς την να τους κοιτάει με απορία και έκπληξη.

«Ήρθε από το Λονδίνο για να μείνει μαζί μου» συμπλήρωσε.

«Δεν ήξερα καν πως είστε παντρεμένος και να έχετε τόσο όμορφη, τόσο   χαριτωμένη κόρη!» του λέει εκείνη.

«Είναι ολόκληρη ιστορία» της απάντησε.

Καταπιάστηκαν να εγκαταστήσουν τη Δήμητρα στο δωμάτιο που είχε ήδη καθαρίσει. Με τη βοήθειά της κουβάλησαν ένα μονό κρεβάτι, ένα κομοδίνο  και κρέμασαν έναν παλιό καθρέφτη στον τοίχο.

«Όμορφος καθρέφτης, φαίνεται πολύ παλιός» παρατήρησε εκείνη.

«Είναι της γιαγιάς μου, της προγιαγιάς σου δηλαδή. Την έλεγαν Ελένη».

«Το πιστεύεις πως νιώθω σα να γύρισα σπίτι μου;» του λέει. Πριν δυο μέρες δε σε γνώριζα από κοντά, ούτε ήξερα το σπίτι σου κι όμως τώρα νιώθω σα να ζούσα εδώ από μικρή».

Το βράδυ θέλησε να μαγειρέψει αυτή και πραγματικά έφτιαξε μια σπουδαία μακαρονάδα με σάλτσα ντομάτα και μπόλικο τριμμένο τυρί. Φάγανε μαζί πίνοντας ωραίο κόκκινο κρασί.

Κατόπιν πήγανε στο καθιστικό αλλά ο Δήμος δεν άνοιξε την τηλεόραση. Τι να την κάνει πια. Καθόταν και την κοίταζε να διαβάζει την «Πάπισσα Ιωάννα» που την είχε αφήσει την προηγουμένη μέρα στον μπουφέ του σαλονιού.

«Γι΄ αυτό δε το πήρα το βιβλίο χτες που μου το έδωσες. Σκόπευα να μείνω εδώ» του εξήγησε.

«Φοβάμαι πως θα βρεις κάποιες δυσκολίες με τη γλώσσα. Βλέπεις είναι γραμμένη στην καθαρεύουσα, που οπωσδήποτε δε θα τη διδάχτηκες»

Του έδειξε ένα μικρό μπλοκάκι

«Πραγματικά, συναντώ πολλές άγνωστες ή ασυνήθιστες λέξεις, που τις σημειώνω εδώ για να μου πεις τι σημαίνουν. Επίσης με μπερδεύει λίγο η ορθογραφία και το πολυτονικό σύστημα, που χρησιμοποιεί. Η γλώσσα του όμως είναι πολύ ωραία και μ΄αρέσει»

Βλέποντάς την να κάθεται στον καναπέ και να διαβάζει ο Δήμος για πρώτη φορά συνειδητοποίησε πως η μοναξιά του τέλειωσε. Είχε μια κόρη και μάλιστα κόρη δικιά του και της Έζμπας, που θα ζούσε μαζί του, θα παντρευόταν με το καλό και θα του έκανε εγγόνια.

Την άλλη μέρα καταπιάστηκαν να συμπληρώσουν τα έπιπλα κι ό,τι άλλο έλειπε από το δωμάτιό της. Ο Δήμος ένοιωσε ξανά εκείνη την έξαρση που είχε, όταν με την Έζμπα αρματώνανε το διαμέρισμα της Ηλιούπολης, που στέγασε την τόσο σύντομη συμβίωσή τους. Τώρα αρμάτωνε το δωμάτιο που θα έμενε η κόρη τους. Την πήρε και πήγανε μαζί να αγοράσουν ό,τι χρειαζόταν κι ό,τι λαχταρούσε η καρδιά της. Χαιρόταν που την έβλεπε να κάνει σαν παιδάκι από τη χαρά της.

Τα γράμματα της Έζμπας δεν τα διάβασε. Τα είχε αφήσει, όπως του τα έδωσε η Δήμητρα, πάνω στο γραφείο του.

«Δεν είμαι ακόμα ψυχολογικά έτοιμος να τα διαβάσω» της λέει όταν εκείνη τον ρώτησε σχετικά.

(Συνέχεια και τέλος στο επόμενο)

Advertisement

69 Σχόλια προς “Τότε που οι κοπέλες φορούσανε φουστάνια – 26 (μυθιστόρημα του Δημήτρη Σαραντάκου)”

  1. Πάντα χυμώδες. Καλημέρες.

  2. Theo said

    Καλημέρα,

    Η εξέλιξη που περιμέναμε. Και οδεύουμε προς ένα μισο-χάπι εντ 🙂

    Άστο η άσ’το;

  3. nikiplos said

    καλημέρα και καλή χρονιά σε όλους με υγεία προπαντός.
    Πολύ μου άρεσε το σημερινό που επιβεβαίωσε την προηγούμενη υποψία μου. Αυτά προς ώρας.

  4. Παναγιώτης Κ. said

    Καταλυτική η επίδραση της μάνας απέναντι στην κόρη (έχουν αυτή την ικανότητα οι μάνες) ώστε ο βιολογικός πατέρας να γίνει κανονικός πατέρας.

    Εν τω μεταξύ, περιμένω να διαβάσω και το επόμενο (τελευταίο) κομμάτι μήπως υπάρχει καμιά ανατροπή.
    Π.χ ένας μονήρης άνθρωπος μπορεί να προσαρμοστεί σε έναν άλλο τρόπο ζωής;

  5. Καλημέρα

    Από την αρχή είχα πει πως ήταν γραμμένο για μπεστσέλλερ !!. Αναμενόμενη η εξέλιξη για όσους σκέφτονται φυσιολογικά, κάποιοι μπορεί να περίμεναν «άλλα», ο κόσμος μεγάλος είναι, τους χωράει όλους !
    Απίστευτες μέρες -ούτε άνοιξη-στο ερημητήριο, κρίμα που οι πολλές αγροτικές ασχοίες δεν μου επιτρέπουν να τις απολαύσω πλήρως

  6. sarant said

    Kαλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια

    2 Κανονικά θέλει απόστροφο, άσ’ το.

  7. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    Τι απίστευτες μέρες ρε Τζη, αφού το είπε κι ο Παΐσιος: θα κάνετε Χριστούγεννα και θα είναι σα να κάνετε Πάσχα 😇

  8. geobartz said

    Χάπυ εντ, που δύσκολα ανατρέπεται. Σημειώνω επίσης την αίσθησή μου ότι ο πατήρ Σαραντάκος παρεμβάλλει στη διήγησή του πραγματικές ιστορίες. Η διήγησή του για μια επίσκεψη του «Δήμου» στην Αλβανία (ου μην αλλά και στις Δαλματικές ακτές) περιλαμβάνει σκηνές που με κάνει να θεωρώ ότι είχαμε συνταξιδέψει με τον «Δήμο», τω καιρώ εκείνω!

  9. sarant said

    8 Λες;

  10. BLOG_OTI_NANAI said

    Μεγάλη πλάκα, δίωξη στον «ανθρωπιστή» Δημητρά για συνεργασία με τους δουλέμπορους:

    Μάλιστα, την ανακοίνωση «ενάντια» στη δίωξη των δουλέμπορων συνυπογράφει το… «Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι», δηλ. ο ίδιος ο Δημητράς, και να θυμίσουμε ότι ο οικονομικός δντής της οργάνωσης αυτής, «the Austrian Rainer Tannenberger, of the embezzlement of €1.2 million. Tannenberger was sentenced to three years in prison, with two of them suspended«.

    Άντε με το καλό και ο Ιάσονας και τα άλλα λαμόγια.

  11. ΣΠ said

    Επιτέλους θα μάθουμε το περιεχόμενο των επιστολών.

    Δεν είναι Φιλέας Φονγκ αλλά Φιλέας Φογκ (Phileas Fogg).

  12. ΓΤ said

    03.01.2023
    16:30> ΟΦΗ-Βόλος 2,05-3,35-3,65
    17:00> Λεβαδειακός-ΠΑΟ 11,50-4,35-1,34
    20:00> ΠΑΣ-ΑΕΚ 10,00-4,85-1,32
    21:30> Ιωνικός-ΟΣΦΠ 13,50-5,25-1,25

    04.01.2023
    17:00> Αστέρας Τρίπολης-Λαμία 1,81-3,25-5,00
    18:00> Παναιτωλικός-Ατρόμητος 2,25-3,20-3,30
    20:00> ΠΑΟΚ-Άρης 1,94-3,40-4,25

  13. ΓΤ said

    Έρχονται ωραίες μέρες.
    Ο Βασίλης Κωστέτσος ανακοίνωσε ότι θα κατέβει υποψήφιος βουλευτής. Η ΝΔ πιέζει Χαριστέα, ο ΣΥΡΙΖΑ πιέζει Χουάν Ραμόν Ρότσα, ενώ το ΠΑΣΟΚ πιέζει Σαρκάνη, Φασούλα και Λεμονή…

  14. ΓΤ said

    @13

    Σαργκάνη

  15. sarant said

    10 Mακάρι να είχαμε άλλους δέκα σαν τον Ιάσονα. Και λίγη αυτοσυγκράτηση στο να υιοθετείς το κατηγορητήριο. Θα καταπέσει και θα ντραπείς που σπίλωσες αθώους.

  16. ΧριστιανoΜπoλσεβίκoς said

    Τα ρολόγια των εκκλησιών δεν χτυπάνε 2 η ώρα την νύχτα.
    Κάποιοι το είχαν υποψιαστεί ότι είναι κόρη του και έλεγα κι εγώ τι υποψιάζονταν.

  17. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    10 Τόσο πολύ έχεις πεισθεί ότι στη γαλάζια μας χώρα τα αστυνομικά/δικαστικά πράγματα λειτουργούν κανονικά/δίκαια/απροκατάληπτα ; Δεν αμφιβάλλεις καθόλου ε;

  18. antonislaw said

    Καλημέρα σας! Εξαιρετικό και σήμερα το απόσπασμα, πώς το λεει ο Τζη, είναι για μπεστσέλερ,ναι, και πολύ ενδιαφέρον σηριαλ θα μπορούσε να γίνει, υπέροχο!

  19. nikiplos said

    16@ Λάθος. Χτυπούν. Μερικά είναι φτιαγμένα να χτυπούν κάθε ώρα. Κάποια άλλα σημαίνουν και τις μισές. Δεν είναι για τον άνθρωπο της πόλης αλλά στα χωριά είναι σημαντικό να μαθαίνει ο τσοπάνος ψηλά στο βουνό την ώρα ή ο αγρότης μακριά στον αγρό. Θυμάμαι ρολόϊ της εκκλησίας που σήμαινε και τις μισές ώρες. Στις 12:30 χτυπούσε μία. Μετά στις 01:00 μία και στις 01:30 μία. Έτσι δεν ήξερες ακριβώς τι ώρα ήταν εκείνο το διάστημα. Μετά στις 02:00 χτυπούσε 2 φορές κοκ.

  20. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    16.
    Στο καμπαναριό της Αγίας Φωτεινής τη Σμύρνη κάτω από το ρολόι υπήρχε λέει η επιγραφή «Ηλίου άτερ σιγώ» δηλ. χωρίς ήλιο σιωπώ, που βλέπω ότι μας έρχεται από μακριά και αφορούσε τα ηλιακά ρολόγια.
    Δεν ξέρω τί γίνεται τελευταία, αν τα προσαρμόσανε σε ημερήσια λειτουργία ( εκείνα που παλιά ηχούσαν με τις ώρες) αλλά μαθήτρια γυμνασίου μέναμε κοντά σε εκκλησία και μας έσπαγε τα νεύρα το ρολόι της.

  21. Παναγιώτης Κ. said

    19. Δεν είδες την σκηνή όπου ο τσοπάνος καθισμένος σε μια πέτρα με ανοιχτό το λαπτοπ να βόσκει τα πρόβατα; Και μάλιστα η σκηνή που περιγράφω είναι πριν διαδοθούν τα σμαρτόφωνα.
    Ο άνθρωπος του χωριού πια δεν έχει σχέση με αυτές τις… ρομαντικές περιγραφές. Τώρα διαθέτει ακόμα και γουρούνες για να μετακινείται στα λαγκάδια!

  22. ΓΤ said

    @19 Νικιπλουά
    «[…] είναι σημαντικό να μαθαίνει ο τσοπάνος ψηλά στο βουνό την ώρα ή ο αγρότης μακριά στον αγρό».

    Πω, ρε μαν, φτιάξε με τώρα. Εδώ και καιρό έχει σκάσει, όπως ξέρεις, η διαφήμιση με τον μεσοπέλαγο ψαρά που ρουλετάρει, και ταμιεύει, στο κινητό. Κώλος άβρεχτος, πούγκα γιομάτη.
    Μια χαρά την ξέρει την ώρα ο μπερζέρος. O meta_βοσκός φροντίζει να σκαρίσει τις μπουτσκοκάλεσες ακριβώς όταν θα ειδοποιηθεί στο κινητό του ότι έχουμε σέντρα στο Αγιακούτσο-Χόρχε Βίλστερμαν 😛

  23. BLOG_OTI_NANAI said

    15: Εγώ δεν εξέδωσα κάποια δίωξη κατά αθώων για να προβληματίζομαι σε κάτι. Να προσθέσω όμως ότι εξ ορισμού λαμόγιο αλλά και παλιάνθρωπος αποτελεί αυτός που:
    1) συνέβαλε στη διάδοση των fake news για τον Έβρο ο οποίος καθόλου δεν ντράπηκε να σπιλώσει αθώους και βεβαίως,
    2) κάθε φασίστας που δεν καταδίκασε ευθέως και απερίφραστα όπως τουλάχιστον έκανε ο Τσίπρας, την τροπή της δήθεν πορείας για απεργό πείνας σε πορεία υπέρ της φασιστικής του ιδεολογίας.

    Να προσθέσω ότι στη Βίκι ο Δημητράς είναι τόσο «δημοκράτης» που έκανε αγώνα για να μην μπει στο ελληνικό λήμμα η καταδίκη του αρχιμαφιόζου του Ελσίνκι που καταχράστηκε 1,2 εκ. ευρώ…

  24. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Το ρολόι
    Μια μέρα του 1913 ένα συστημένο γράμμα από την Αμερική πληροφορούσε το Δήμαρχο μιας Αρκαδικής κωμόπολης (Λεωνίδιο) ότι οι εγκατεστημένοι στη Νέα Υόρκη συμπολίτες του έστελναν δώρο ύστερα από κοινή συνεισφορά, ένα τεράστιο ρολόι τελευταίου συστήματος για να στηθεί κάπου στην κωμόπολη. Το ρολόι αυτό που είχε δυο μέτρων περιφέρεια και χτυπούσε τα τέταρτα, τις μισές ώρες και τις ώρες με διαφορετικό κάθε φορά ήχο, το έστελναν, έλεγε η επιστολή, οι δεκαεπτά μετανάστες από τη κωμόπολη, που την είχαν υπογράψει, για να θυμίζει, κάθε φορά που θα χτυπούσε, τους ξενιτεμένους της Αμερικής σε κείνους που ζούσαν στην πατρίδα.
    (…)
    Κώστας Ουράνης 1924
    https://www.leonidion.gr/2011/05/blog-post.html

  25. Χαίρετε
    Προβλέψιμο το σημερινό (είχα πει στο προηγούμενο πως βλέπουμε πολλές ταινίες και μας μπαίνουν τέτοιες υποψίες 🙂 ) να δούμε και το επόμενο…

    16 -19 -20 Αρχές δεκαετίας του 60 στο καμπαναριό του χωριού μπαίνει ρολόι (χορηγία των εν Αμερική χωριανών). Χτύπαγε κάθε μισή και πολύ εκνευριζόταν η δασκάλα που έμενε ακριβώς απέναντι. Κι άλλοι διάφοροι βέβαια. Αργότερα το συνηθίσαμε όλοι και δεν δίναμε σημασία. Κάποια στιγμή είχα αναλάβει να το «κουρντίζω» εγώ. Όταν έφυγα απ’ το χωριό, δεν βρέθηκε κάποιος που να το κάνει συστηματικά και μια δούλευε μια όχι. Αλλά τότε είχαν πληθύνει τα ρολόγια στα σπίτια και στα χέρια και δεν ήταν τόσο απαραίτητο. Κάποια στιγμή χάλασε και δεν φρόντισαν να το επισκευάσουν και καθόταν να υπάρχει ακίνητο. Μέχρι που αρχές του αιώνα μας (άλα της) ο παπάς που πήγε στο χωριό φρόντισε και το ξηλώσανε.
    Πέρυσι μπήκε καινούριο ρολόι. Ηλεκτρονικό μάλλον αυτό, χτυπάει 7 – 2 το πρωί και 5 – 9 το βράδυ.
    Γενικά τα αναλογικά δεν ήταν εύκολο να τα προγραμματίσεις πότε θα χτυπάνε και πότε όχι. Π.χ. ένας κούκος που πήρα απ’ τα Μαύρα Δάση (Μέλας Δρυμός – Schwarzwald ή Black Forest ναι, η τούρτα από κει κατάγεται) έχει μοχλό και σταματάει να λαλάει αν θέλεις αλλά δεν είναι με πρόγραμμα.

  26. antonislaw said

    24
    Και μιας και πιάσαμε τα ρολόγια στα καμπαναριά, ιδού και το καμπαναριό με το ρολόι της εκκλησιας των Εισοδίων στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου με έναν καναπέ καρφωμένο στο αλεξικέραυνό του. Λέει ο ιστορικός του Ρεθύμνου της Μάχης της Κρήτης, Μάρκος Πολιουδάκης:
    «…Τα σπίτια στην πόλη μέσα έγιναν ερείπια κι έχασκαν. Οι δρόμοιαδιάβατοι, οι υδροσωλήνες σπασμένοι, σπίτια και μαγαζιά, όσα δεν έπεσαν ήταν ορθάνοιχτα από τις πιέσεις των αερίων. Ένα πυκνό σάβανο μαύρου καπνού σκέπαζε την πόλη. Τα πάντα είχαν εξαφανιστεί σε μια περιοχή με επίκεντρο τη Μητρόπολη και την Αγία Βαρβάρα. Μόνο οι δυο εκκλησίες, σαν από θαύμα, στέκονταν, όπως ήταν. Ένας καναπές σκαρφαλωμένος στην τρούλα του τρούλου του καμπαναριού θύμιζε την ένταση του βομβαρδισμού. Η πόλη εγκαταλείφθηκε από τους κατοίκους και τις Αρχές. Τη νύχτα λεηλατήθηκε από κλέφτες και λωποδύτες, που συμπλήρωσαν την καταστροφή…”

    http://iscreta.gr/2018/05/%CE%BF-%CE%B2%CE%BF%CE%BC%CE%B2%CE%B1%CF%81%CE%B4%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%81%CE%B5%CE%B8%CF%8D%CE%BC%CE%BD%CE%BF%CF%85-23-%CE%BC%CE%B1%CF%8A%CE%BF%CF%85-1941/

  27. sarant said

    24-25 Φαίνεται πως ήταν συνηθισμένο να δωρίζουν ρολόγια οι ομογενείς

  28. Για τα ρολόγια και, μεταξύ άλλων, τους πύργους-ρολόγια στα Βαλκάνια: https://www.academia.edu/33205522/%CE%9B%CF%85%CE%BC%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%AC%CF%84%CE%BF%CF%82_2015_%CE%A7%CF%81%CF%8C%CE%BD%CE%BF%CF%82_%CE%BA%CE%B1%CE%B9_%CE%BC%CE%B7%CF%87%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AC_%CE%BC%CE%AD%CF%83%CE%B1_%CE%BC%CE%AD%CF%84%CF%81%CE%B7%CF%83%CE%AE%CF%82_%CF%84%CE%BF%CF%85_%CF%83%CF%84%CE%B7_%CE%9D%CE%BF%CF%84%CE%B9%CE%BF%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%84%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%AE_%CE%95%CF%85%CF%81%CF%8E%CF%80%CE%B7_%CE%A4%CE%B5%CF%87%CE%BD%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AF%CE%B1_%CE%BA%CE%B1%CE%B9_%CE%9A%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CF%89%CE%BD%CE%AF%CE%B1_%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD_%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1 και, ακόμα ειδικότερα https://www.academia.edu/32663575/A_%CE%9B%CF%85%CE%BC%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%AC%CF%84%CE%BF%CF%82_%CE%9C%CE%B7%CF%87%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AC_%CF%81%CE%BF%CE%BB%CF%8C%CE%B3%CE%B9%CE%B1_%CE%BA%CE%B1%CE%B9_%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%AF%CE%BB%CE%B7%CF%88%CE%B7_%CF%84%CE%BF%CF%85_%CF%87%CF%81%CF%8C%CE%BD%CE%BF%CF%85_%CF%83%CF%84%CE%B1_%CE%92%CE%B1%CE%BB%CE%BA%CE%AC%CE%BD%CE%B9%CE%B1_%CE%9C%CE%B5%CE%BB%CE%B5%CF%84%CF%8E%CE%BD%CF%84%CE%B1%CF%82_%CE%BC%CE%B9%CE%B1_%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%AF%CF%80%CF%84%CF%89%CF%83%CE%B7_%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82_%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%B1%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%AC%CF%82_%CF%83%CF%84%CE%BF_%CE%99%CE%B4%CE%AF%CE%BF%CF%85_%CE%B5%CF%80%CE%B9%CE%BC_%CE%A4%CE%B1_%CE%92%CE%B1%CE%BB%CE%BA%CE%AC%CE%BD%CE%B9%CE%B1_%CE%95%CE%BA%CF%83%CF%85%CE%B3%CF%87%CF%81%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82_%CF%84%CE%B1%CF%85%CF%84%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B5%CF%82_%CE%B9%CE%B4%CE%AD%CE%B5%CF%82_%CE%A3%CF%85%CE%BB%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AE_%CE%BA%CE%B5%CE%B9%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CF%89%CE%BD_%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%82_%CF%84%CE%B9%CE%BC%CE%AE%CE%BD_%CF%84%CE%B7%CF%82_%CE%BA%CE%B1%CE%B8%CE%B7%CE%B3%CE%AE%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%B1%CF%82_%CE%9D%CE%AC%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%B1%CF%82_%CE%9D%CF%84%CE%AC%CE%BD%CE%BF%CE%B2%CE%B1_%CE%97%CF%81%CE%AC%CE%BA%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CE%BF_%CE%A0%CE%95%CE%9A_2014_%CF%83_115_138

  29. 28 Δεν καλοφαίνεται αλλά είναι δύο λινκ, το δεύτερο νομίζω είναι πιο σχετικό με τους πύργους-ρολόγια

  30. Στο Γαλαξίδι εδώ και κάποια χρόνια λειτουργεί ξανά το ρολόι του Αγίο Νικοάου που κτυπά τις ώρες καιτ ις μισές. κάποτε είχε σταματήσει από διαμαρτυρίες κατοίκων πως τοτς ενοχλούσε, ευτυχώς ξανάρχισε, είνι μέρος της τοπικής κουλτούρας κι ας ψιλιμπερδεύει το ένα κτύπημα στην μισή, την μία και τις μιάμισυ !

  31. Ώστε τελειώνει η ιστόρηση, που την παρακολουθούσα ανελλιπώς. Θα μου λείψει.

  32. Κι εγώ τι φταίω, στους Αγίους, στη Αίγινα, το καλοκαίρι, να ακούω ολημερίς τα 119, συνολικά, γκλαν, του ρολογιού από το καμπαναριό του Αγίου Κρίσπου, που μετρά τις ώρες και τις μισες απο τις 8 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ, και να μου σπαν τα νεύρα; Στο κάτω κάτω ρολόι έχουν άπαντες οι κάτοικοι, ακόμη και οι ανύπαρκτοι τσοπαναραίοι στα βουνά και οι ψαράδες στη θάλασσα. Εντελώς άχρηστο. Τότε γιατί; Για να μας θυμίζει η εκκλησία ότι είναι πάντα εκεί, παρούσα, να μας υπενθυμίζει την παρουσία της και το καπέλωμα κάθε ενέργειάς μας.

  33. Η μέτρηση του χρόνου ήταν πάντα κάτι που το επιζητούσαν οι άνθρωποι. Ας πούμε πριν το ρολόι στο καμπαναριό του χωριού, το μόνο σημείο χρονικής αναφοράς ήταν το χειμώνα το σφύριγμα της μηχανής (του ελαιοεργοστασίου που ήταν ατμοκίνητο κι όταν σταμάτησε η κίνηση πάλι υπήρχε καζάνι με καυτό νερό – άρα και ατμό – για τις ανάγκες του ξεπλύματος κάθε ίχνους λαδιού απ’ τον ελαιοπολτό). Μια το πρωί κατά τις 5:30 για το ξύπνα, μια ακριβώς το μεσημέρι και μια τ’ απόγεμα για το σχόλασμα. Οπότε ήταν λογικό οι ομογενείς να φροντίζουν να υπάρχει ένα κεντρικό ρολόι, ήταν μια δωρεά που φαινόταν και δεν ήταν τόσο μεγάλο το κόστος όσο το να χτίσουν ένα σχολείο (που κι αυτό γινόταν).

    Θυμάμαι επίσης το ρολόι έξω απ’ το Γκρίνουιτς με ειδική μπάλα που έπεφτε το μεσημέρι για να συντονίζονται τα ρολόγια στα βαπόρια.

    Στη Γερμανία είχαν περί πολλού τα ηλιακά ρολόγια κι έτσι τα έβλεπες παντού (και μερικές φορές δυο σε μια γωνιά για να πιάνει τις διαφορετικές ώρες) αλλά επίσης και τα ρολόγια με καμπάνες, κάθε πόλη που σεβόταν τον εαυτό της είχε ένα στο δημαρχείο (τουλάχιστον). Που πολλές φορές είχαν και σπέσιαλ πρόγραμμα (με διάφορες κινήσεις). Κι εκεί κι οι κούκοι που έλεγα παραπάνω. Κι όχι μόνο στη Γερμανία (βλέπε το ρολόι της Πράγας π.χ.) ενώ οι γυρολόγοι που γύριζαν παλιά τα χωριά τους, μεσ’ την πραμάτεια τους είχαν και ρολόγια.

    (Απ’ την κόρη του Δήμου στα ρολόγια πόλεων, ένα ιστολόγιο δρόμος).

  34. Costas Papathanasiou said

    Καλησπέρα! Νά λοιπόν που τα κατάφερε ο μπαρμπα-Δήμος.
    Κατά τα αναμενόμενα, λίγο πολύ, δοθέντος ότι ο δημιουργός του είναι όπως και τα γραφτά του: Δίκαιος και τίμιος με τους ήρωές του, άρα συνεπής με την πραγματοποίηση του προ-αποκαλυφθέντος προφητικού ονείρου που είχε ο εν λόγω ανήρ,“της μύχιας επιθυμίας του, να κάνανε με την Έζμπα παιδιά”.
    Εμμέσως πλην σαφώς δηλωθείσας και ως ερωτικό κρεσέντο του ζευγαριού παραμονή της Βασιλικής απογειώσεως για τη χώρα του Φιλέα Φογκ. υπό την επήρεια της τρυφερής ωκυτοκίνης την οποία η γλυκυτάτη, διετής τότε, Ανθούλα (Κατερίνας και Αλέκου) παρήγαγε.
    Ντροπιάζοντας έτσι όλους εμάς τους επίδοξους Frank Drebin που βιαστήκαμε να δηλώσουμε: “It’s the same old story. Boy finds girl, boy loses girl, girl finds boy, boy forgets girl, boy remembers girl, girls dies in a tragic blimp accident over the Orange Bowl on New Year’s Day.”
    Διότι, είναι πλέον φανερό, ότι ο συγγραφέας, άφησε τον (ανόητο) πρωταγωνιστή του στην τυφλή οργή του “αγνώστου παραλήπτη”, ώστε τον τελευταίο λόγο να τον έχει, δικαιωματικά, η Γυναίκα Δημιουργός, η ωραία Αιγινήτισσα Βασιλική Μύρη του Διονυσίου, γνωστή και με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο ‘Εζμπα.
    Το οποίο γοργά επαναλαμβανόμενο και γενόμενο έτσι, στα ποδανά, “Μπαέζ” προσφέρεται για ωδική παραπομπή και στους στίχους: “Τι ωραία που είν’ η αγάπη μου”(βλ.https://www.youtube.com/watch?v=mQb_Fo_3ahk ), “If you missed the train I’m on/You will know that I am gone-You can hear the whistle blow a hundred miles …” (βλ. https://www.youtube.com/watch?v=B_K6z3HiRAs ) και
    “May your hands always be busy/May your feet always be swift
    May you have a strong foundation/When the winds of changes shift
    May your heart always be joyful/And may your song always be sung
    May you stay forever young/Forever young, forever young” (βλ. https://www.youtube.com/watch?v=-4UoJ47SzjA )
    Αλλά και στην ωραία κατακλείδα: “… -Φιλέα είμ’ εγώ/αυτή που έπρεπε να ‘ρθει/μόνο αν ήταν να φύγει για πάντα/είπε/και πάει/απ’ τα μάτια του χάθηκε/και ̟ποτέ του ξανά δεν την είδε/γιατί πώς θα μπορούσε να δει/κάτι που ήταν βαθιά/πολύ βαθιά/μέσα στα μάτια του;”(Γιάννης Βαρβέρης, “Κύριε Φογκ, πού να είναι εκείνη απ’ τη θάλασσα;”)

  35. Theo said

    Και μια μελέτη για τα μεσαιωνικά/αναγεννησιακά ρολόγια: Origins of the Mechanical Clock

  36. sarant said

    32 Οπότε να είμαι τυχερός που ο Άγιος Θωμάς, στα Πλακάκια, έχει μόνο καμπάνες και όχι ρολόι

    34 Ωραίος!

  37. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Ακόμη μια φορά μυσταγωγικός! Της αγάπης, του ονείρου, της ποίησης!
    Ευχαριστούμε!

    Ήρθε όταν έφυγε για πάντα

  38. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    το 37 στον κ. Παπαθανασίου του 34.
    Πάντως ήθελα/θα φανταζόμουν, πιο ηχηρή αντίδραση στην είδηση ότι του ήρθε μια κόρη «δεμένη στο μαντήλι» !
    Είτανε όμως πάντα του συγκρατημένος/αυτοελεχγόμενος 🙂

  39. sarant said

    Ασχετο, αλλά σήμερα ένα παλιό άρθρο μας για τα αλβανικά δάνεια έχει κάπου 2500 επισκέψεις και αναρωτιέμαι για ποιον λόγο

    Πενήντα ελληνικές λέξεις αλβανικής προέλευσης

  40. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    39
    Μήπως απ΄αυτό; Αλλά οι αναγνώστες διαμετρικά αντίθετοι, αλλά λέω, επειδή είναι φρέσκο.
    Μπα. Κάνα τηλεπαιχνίδι
    https://www.protothema.gr/greece/article/1324131/oi-arvanites-tis-athinas-kai-to-onoma-tis-plakas/

    38 «Σα ρόδο στο μαντήλι», καλύτερα.
    (Νομίζω τοτ ξαναέστειλα-οπότε ακύρωσε το συλληφθέν)

  41. Χαρούλα said

    Νικοκύρη #39
    Μόλις🥹 είδα αυτό. Ίσως…

  42. sarant said

    40-41 Αυτό θα είναι!
    Και η απάντηση είναι «κοκορέτσι».

  43. Κάποιος πεζοπόρος λίγο πριν πλησιάσει μια πόλη είδε έναν χωρικό μιοοξαπλωμένο στη ρίζα ενός δένδρου και τον ρώτησε τι ώρα είναι. Αμέσως αυτός άρχισε να χαρχαλεύει τα ούμπαλα του γαϊδάρου του και του είπε δέκα και πέντε, Προχώρησε ο πεζοπόρος, έφτασε στην πόλη ρώτησε τι ώρα είναι του είπανε δέκα και τέταρτο άρα σκέφτηκε δίκιο είχε ο χωρικός, κάπου δέκα λεπτά δρόμος ήτανε.
    Φεύγοντας ρώτησε πάλι τι ώρα ήτανε, εντεκα παρά είκοσι του λένε, παίρνει τον ίδιο δρόμο, ξαναβρίσκει τον χωρικό, τον ρωτάει τι ώρα είναι, αμέδως αυτός χαρχαλεύεει τα ούμπαλα του ζώου και του λέει έντεκα παρά δέκα, Τρελλαίνεται ο οδοιπόρος δεν αντέχει και ρωτάει τον χωρικό πως το ξέρει ; Απλούστατα, του απαντάει σηκώνω τα τέτοια του γαϊδάρου μου που μου κρύβουν την θέα και βλέπω το ρολόι στο καμπαναριό της εκκλησίας

  44. Μαρία said

  45. 44,
    ‘Αφωνος…

  46. Alexis said

    Καλημέρα.

    Οδεύουμε προς ένα ωραίο, αν και πολύ προβλέψιμο φινάλε.
    Και ναι, θα μπορούσε να είναι μπεστ σέλλερ, σήριαλ στην τηλεόραση ή ταινία.
    Ωραίο και τρυφερό το σημερινό απόσπασμα.

    #34: Τι ωραίο σχόλιο!

    #44: Εξαιρετικός δημιουργός και άνθρωπος.
    Προχθές έβλεπα μία εκπομπή γι’ αυτόν στο κανάλι της Βουλής νομίζω (ή στην ΕΡΤ1 με τη Ρέα Βιτάλη, θα σας γελάσω…)
    Αναφέρθηκε και σε μια σχετικά άγνωστη πτυχή της ζωής του, με τη φυλάκιση της ετοιμόγεννης μητέρας του, στα Δεκεμβριανά του 1944, για πολιτικούς λόγους (φυσικά…)
    Ας είναι ελαφρύ το χώμα…

  47. Παναγιώτης Κ. said

    Όσα δεν φέρνει ο χρόνος…
    Θλίψη για τον Νότη Μαυρουδή.

  48. sarant said

    Καλημέρα από εδώ!

    44-47 Κρίμα, και εντελώς τζάμπα πήγε…

  49. nikiplos said

    38@ Ο Ντοστογιέφσκι κάπου έχει γράψει πως δυό άνθρωποι χωρίζουν λίγο πριν γνωριστούν.

  50. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    Φτωχαίνουμε μωρέ συνέχεια. Φεύγουν οι παλιάτσοι και μένουν οι καραγκιόζηδες.

  51. nikiplos said

    Γλυκύτατος προσηνής μουσικός και άνθρωπος. Καθόλου δεν είχε την έπαρση που είχαν αρκετοί κιθαρίστες των 80ς, που εκπορευόταν από την άνθηση του οργάνου λόγω μπουάτ και ροκ μπαλάντας. Φύσει λαϊκό όργανο η κιθάρα, υποχρεώνει έναν δυϊσμό στον μουσικό: κλασσικός και λαϊκός μαζί. Όποιοι προσπάθησαν να απομονώσουν αυτές τις δύο φύσεις ή (ακόμη χειρότερα) να περιχαρακώσουν, ερήμωσαν μέσα τους και έξω τους. Αυτοεξορίστηκαν σε ένα μικρό και στείρο ρεπερτόριο. Και βέβαια ο δυϊσμός δεν συνεπάγεται εκλαΐκευση, απλά ταξίδια και στον «βορρά» και στον «νοτιά». Άλλωστε η μουσική μάθηση είναι εξ ορισμού διαβίου και στην ουσία μια περιπλάνηση ένα ταξίδι ζωής.

  52. nikiplos said

    50@ Ακολουθούν καινούριοι εξίσου αξιόλογοι. Απλά είναι ακόμη άβγαλτοι. Η εποχή βέβαια δυσκολεύει ακόμη περισσότερο το να φθάσουν σε εμάς τα διαμάντια, καθώς η ευκολία παράγει περισσότερη μετριότητα κι έναν χείμαρο επηρμένων γρατζούνηδων. Άντε εκεί να ξεχωρίσεις το καλό και πολύτιμο. Δεν είναι εύκολο. Πρέπει να σε τρώει το σαράκι.

  53. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    52# Έτσι. Φυσικά υπάρχουν ζόρικοι καινούργιοι. Αλλά η εποχή είναι πιο κοιμήσικη, ως μη όφειλε. Αν και τα μέσα διασποράς μιας καλής δουλειάς είναι πλέον πιο προσβάσιμα και διαθέσιμα απ’ όσο παλιά, ταυτόχρονα, μέσω του ίδιου μηχανισμού πλημυρίζει το ποτάμι της ανοησίας, κι εμείς ψάχνουμε τις νησίδες στον ρου του. Όπως τα λες.

  54. nikiplos said

    51@ που θα ταφεί βέβαια ως «απόφοιτος Λυκείου» ο δυστυχής! 🙂

  55. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    54# Σε πενήντα χρόνια από τώρα ο κόσμος θα τραγουδάει το Πρωινό Τσιγάρο. Αν τότε μνημονεύει ακόμα κανείς την Κεραμέως, μάλλον θα συνοδεύουν τη θύμησή της με κάποιο αποτροπαϊκό ξόρκι, θέλω να πιστεύω.

  56. Pedis said

    # 50 – Δεν μου λες κομπαρε, ο παλιάτσος έχει μόνο θετικη φορτιση στα χελλενικα;

  57. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    56# Όχι. Μόνο αρνητική απ’ όσο ξέρω. Αλλά έβαλα τη λέξη επ’ ευκαιρία του άσματος που ανέβασα, στο οποίο έχει θετική.

  58. Pedis said

    ΟΚ, είπα κι εγώ, το ‘χω τόσο λάθος;!

  59. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    58# Δε μου λες, όταν εδωμέσα σε αποκαλώ αρνησίπατρη εαμοσλάβο το παίρνεις για βρισιά? 😃

  60. Λάμπας said

    Σε πρόσφατη εκπομπή του Νίκου Πετρουλάκη στο Κόκκινο άκουσα ένα θαυμάσιο τραγούδι από τον πρώτο δίσκο του Νίκου Χουλιαρά, με το Μαυρουδή να κεντάει στην κιθάρα. Έψαξα στο γιουτιούμπ για να το ξανακούσω, αλλά μάταια. Ούτε πληροφορίες για το δίσκο δε βρίσκεις. Προφανώς ξεχασμένος και εξαφανισμένος.

  61. loukretia50 said

    Σφήνα – λόγω βιασύνης
    60. επειδή είναι πολύ αγαπημένος ο Ν.Μαυρουδής,
    Υπάρχει στο γιουτιουμπ αυτό

    από εκδήλωση στην οποία ακούστηκαν και 4 ανέκδοτα τραγούδια
    Αξίζει σε κάθε περίπτωση

    Α, και Καλή χρονιά!!

  62. ΣΠ said

    60
    Ο δίσκος πρέπει να είναι αυτός
    https://www.discogs.com/master/1331485-%CE%9D%CE%AF%CE%BA%CE%BF%CF%82-%CE%A7%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%B9%CE%B1%CF%81%CE%AC%CF%82-%CE%9F-%CE%9D%CE%AF%CE%BA%CE%BF%CF%82-%CE%A7%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%B9%CE%B1%CF%81%CE%AC%CF%82-%CE%9C%CE%B5-%CE%A4%CE%BF%CE%BD-%CE%9D%CF%8C%CF%84%CE%B7-%CE%9C%CE%B1%CF%85%CF%81%CE%BF%CF%85%CE%B4%CE%AE

  63. Pedis said

    # 59 – Όχι βεβαια. Πολλοί εχθροί, μεγάλη τιμή.😜

  64. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    63# Για τους εχθρούς έχω βρυσιές. Πονάνε. Κοτζάμ μεταλλικό ματσούκι, και με το σιφόνι μαζί.

  65. aerosol said

    #59
    Τι είναι αυτό το… αρνίπατης αμμολάβος;!

  66. Πέπε said

    Μάλιστα, ώστε ήταν κόρη του. Οποία έκπληξις. Και για τους μήνες και το γιατί δεν ξέραμε τα ακριβή της γενέθλια, τα σχόλια του περασμένου επεισοδίου επιβεβαιώνονται πλήρως. Και για τα αδιάβαστα γράμματα, ομοίως.

    Εντωμεταξύ, συνήθως γκρινιάζω για τον τρόπο γραφής, υπερβολικά τυπικό και απόμακρο. Σήμερα που είχε γεγονότα σπουδαία αν και απλά και προβλέψιμα, η γραφή μια χαρά ήταν. Μου φαίνεται πως ο συγγραφέας το γλέντησε περισσότερο, λες και στα προηγούμενα βαριόταν λίγο.

    Όσο για το χτύπημα των ρολογιών, δεν περίμενα να δω εδώ ότι χτυπάνε μία φορά στις μισές ώρες και ξανά μία φορά στη μία. Δηλαδή δεν είναι πασίγνωστο; Όλα τα ρολόγια που χτυπάνε, δηλαδή και τα εκκρεμή (οι «παππούδες») που έναν καιρό φαίνεται να υπήρχαν σε κάθε σπίτι, έτσι χτυπάνε. Το ότι κατά σπανία εξαίρεση έχουν φτιαχτεί και μερικά που χτυπάνε και τα τέταρτα το είχα μόνο ακουστά, δεν ξέρω πώς γίνεται, αλλά δεν μπορεί να είναι τυχαίο που δεν επικράτησε.

    Σήμερα τα εκκρεμή είναι σπάνια και τα ρολόγια στις εκκλησιές συχνά είναι εγκαταλελειμμένα και ούτε χτυπάνε ούτε καν δουλεύουν, αλλά η έκφραση «νταν»=ακριβώς (στις δώδεκα νταν), που δείχνει ότι κάποτε το χτύπημα του ρολογιού ήταν οικείο πράγμα, δεν μπορεί να βγήκε πριν διακόσια χρόνια.

    Στις εκκλησιές όπου το ρολόι δουλεύει, πράγματι πλέον πολλές φορές δε χτυπάει τη νύχτα. Παρά ταύτα, από την εμπειρία μου, όσο κοντά και να μένεις, όταν το ακούς συνέχεια παύεις να το προσέχεις. Όταν ήμουν σ’ ένα σχολείο που ήταν στην ίδια αυλή με την εκκλησία, κυριολεκτικά δεν ήξερα αν το ρολόι χτυπάει. Χτυπούσε, και πολύ δυνατά, αλλά δεν το άκουγα! Όσο για το αέναο τικ-τακ του σπιτικού εκκρεμούς, μου έχει συμβεί να το κοιτάω και να προσπαθώ να ακούσω τον ήχο τη στιγμή που υπέθετα ότι θα σκάει, και πάλι να μην τον ακούω – όχι πλέον να μην τον προσέχω, μιλάμε για επιλεκτική κώφωση: οι αισθήσεις μου είχαν πάψει να τον καταγράφουν.

  67. ΣτοΔγιαλοΧτηνος said

    66>> μιλάμε για επιλεκτική κώφωση: οι αισθήσεις μου είχαν πάψει να τον καταγράφουν.

  68. Γιάννης Μάττος, Στοκχόλμη said

    Ρε Σαραντάκο, θαυμάσια η γραφή του πατέρα σου, με φαντασία, στρωτό γράψιμο και (υγιή) ερωτισμό. Διαβάζοντας τις παραγράφους όπου οι φίλοι γνωρίσανε στον Δήμο την ‘άγνωστη’ κοπέλα, δεν κρύβω ότι άρχισα να υποψιάζομαι μια ερωτική ιστορία, πού ξέρεις λέω, κι ο Ελύτης είχε τεράστια διαφορά ηλικίας (!). Πού να φανταστώ αυτή την εξέλιξη!
    υ.γ. πού και πού σκέφτομαι ότι ίσως έχουμε διασταυρωθεί κάπου στου Γκίνη στη Στουρνάρα, αφού ήμουν ‘θαμώνας’ από 1978 μέχρι 1984. Είμαι του 1960. Αλλά και στο Δουκάτο είναι πολύ πιθανό, τη δεκαετία του ’90, κάποιο φεγγάρι ήμουν στο Σύλλογο Ελλήνων τότε, εποχή Ζήση Κλαπανάρη αλλά και (Κύπριου?) Σπυριδάκη κ.λπ. κ.λπ.

  69. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    10
    Ο πρωθυπουργός αποδεικνύεται ο ίδιος θαυμαστής και «ακόλουθος» του διωκόμενου ιδρυτή του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ).
    https://www.efsyn.gr/stiles/ta-kainoyria-royha-toy-prothypoyrgoy/373746_i-diatribi-toy-k-mitsotaki-kai-o-p-dimitras

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: