Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Η ξενοφοβία είναι ελληνική λέξη;

Posted by sarant στο 13 Ιανουαρίου, 2011


Ο τίτλος είναι παρμένος από πρόσφατο άρθρο του Πέτρου Παπακωνσταντίνου, που το βρήκα στη Γκάρντιαν, στα αγγλικά -δεν ξέρω αν είναι μετάφραση ελληνικού άρθρου ή αν γράφτηκε απευθείας στα αγγλικά. Βέβαια, ο τίτλος του άρθρου του Παπακωνσταντίνου, που αξίζει νομίζω να διαβαστεί έτσι κι αλλιώς, είναι διαφορετικός: Asylum is a Greek word – το άσυλο είναι ελληνική λέξη. Όμως, αμέσως μετά, ο Π.Π. προσθέτει: Xenophobia is another one.

Φυσικά, ο Παπακωνσταντίνου δεν λεξιλογεί, δεν γράφει άρθρο για τις ελληνικές λέξεις που πέρασαν στην αγγλική γλώσσα, το άρθρο του έχει θέμα τον φράχτη που θέλει να φτιάξει η κυβέρνηση στον Έβρο, και που -ελπίζω να κάνω λάθος, αλλά φοβάμαι πως όχι- τόσο θερμά (φαίνεται να) τον υποδέχτηκε η κοινή γνώμη, όσο κι αν οι περισσότεροι καταλαβαίνουν, θαρρώ, ότι με φράχτες δεν αντιμετωπίζεται ένα παγκόσμιας κλίμακας φαινόμενο που έχει βαθύτερα αίτια.

Στα σχόλια θα ήθελα τη γνώμη σας. Η δική μου γνώμη είναι πως ο φράχτης, αν δεν είναι απλό και άδολο προεκλογικό τερτίπι, κυρίως συμβολικό χαρακτήρα θα έχει -και προς τα μέσα και προς τα έξω. Κι έτσι θα καταφέρουμε τον πρωτότυπο άθλο να γίνουμε το πρώτο ξέφραγο αμπέλι που θα διαθέτει φράχτη, και μάλιστα ακριβοπληρωμένον. Ξέφραγο αμπέλι με φράχτη, δεν είναι και μικρό πράγμα.

Θα συνεχίσω όμως τα λεξιλογικά μου, παίρνοντας αφορμή από τη φράση του Π.Παπακωνσταντίνου, ότι η xenophobia είναι λέξη ελληνική. Εκείνος τη χρησιμοποίησε ως σχήμα λόγου, και καλά έκανε, αλλά εγώ θα σταθώ στην κυριολεξία της. Είναι λέξη ελληνική η ξενοφοβία; Φυσικά, τα δομικά της στοιχεία είναι ελληνικά, ξένος και φοβία, αλλά φτιάχτηκε η λέξη στα ελληνικά ή πρόκειται για εισαγωγή ελληνογενούς όρου, όπως το τηλέφωνο;

Στα αρχαία ελληνικά, ξενοφοβία δεν υπήρχε, ούτε στα μεταγενέστερα και τα μεσαιωνικά. Σύμφωνα με τα δυο μεγάλα λεξικά μας, στα ελληνικά η λέξη ήρθε ως δάνειο. Κατά το λεξικό ΛΚΝ (Τριανταφυλλίδη), η εισαγωγή έγινε είτε από το νεολατινικό xenophobia είτε από το γαλλικό xénophobie. Το λεξικό Μπαμπινιώτη λέει ότι πρόκειται για ελληνογενή ξένο όρο, που μπήκε στα ελληνικά από το αγγλ. xenophobia, κάτι που προσωπικά δεν το βρίσκω πολύ πιθανό δεδομένου ότι έως και τις αρχές του 20ού αιώνα η γαλλική ήταν η βασική πηγή από την οποία αντλούσε δάνεια η ελληνική.

Στα αγγλικά, η παλαιότερη ανεύρεση της λέξης στο OED, το λεξικό της Οξφόρδης, είναι από το 1909 (και μάλιστα ως xenophoby). Ωστόσο, το Merriam-Webster δίνει ως παλαιότερη ανεύρεση το 1903, χωρίς όμως παράθεμα, ενώ το etymonline.com συμφωνεί με το 1903 και λέει ότι παλιότερα (περί το 1884) σήμαινε «αγοραφοβία». Το κακό είναι ότι δεν τεκμηριώνουν τον ισχυρισμό τους με παραθέματα, όπως κάνει το OED.

Στα γαλλικά πάλι, σύμφωνα με το λεξικό του ATILF, του μηχανοργανωμένου θησαυρού της γαλλικής γλώσσας, η λέξη κατά πάσα πιθανότητα φτιάχτηκε την εποχή της υπόθεσης Ντρέιφους, γύρω στο 1900, και η πρώτη γνωστή καταγραφή της είναι στο μυθιστόρημα του μεγάλου ουμανιστή Ανατόλ Φρανς «Monsieur Bergeret à Paris», όπου εμφανίζεται η φράση demagogues misoxènes, xénophobes, xénoctones et xénophages, που κατά σύμπτωση απαρτίζεται ολόκληρη από λέξεις ελληνικές ή ελληνογενείς, σ’ ένα εντυπωσιακό κρεσέντο: δημαγωγοί μισόξενοι, ξενόφοβοι, ξενοκτόνοι, ξενοφάγοι!

Επειδή στο Διαδίκτυο υπάρχουν πολλά καλούδια, βρήκα κι ένα επιστημονικό άρθρο που αναλύει ακριβώς τη γένεση της λέξης, με τίτλο Naissance d’un mot grec en 1900. Anatol France et les xénophobes (ο λίκνος παραπέμπει στην πρώτη σελίδα του άρθρου, για τις υπόλοιπες πρέπει να προχωρήσετε με το βελάκι). Το μυθιστόρημα αυτό κυκλοφόρησε το 1901 και η γαλλική λέξη πρωτομπήκε σε γαλλικό λεξικό στο Λαρούς του 1904-1907.

Επομένως, εκ πρώτης όψεως το πρόβλημα της χρονολόγησης έχει λυθεί ικανοποιητικά και μάλιστα έχουμε την τύχη να μπορούμε να αποδώσουμε τον όρο σε έναν διάσημο συγγραφέα. Όλα ωραία, μόνο που… μας τα χαλάει ο Κουμανούδης. Διότι ο Στέφανος Κουμανούδης, στα τέλη του 19ου αιώνα, κατέγραφε όλους τους νεολογισμούς που συναντούσε σε εφημερίδες και άλλα έντυπα -και τους συγκέντρωσε στην Συναγωγή νέων λέξεων υπό των λογίων πλασθεισών… που κυκλοφόρησε το 1900. Σε αυτήν λοιπόν τη Συναγωγή, ο Κουμανούδης καταγράφει λέξη «ξενοφοβία» στην εφημ. Ακρόπολις στις 11 Σεπτεμβρίου 1887, δηλαδή πολύ παλιότερα από την πιθανολογούμενη γέννηση της λέξης στα γαλλικά το 1901 από τον Ανατόλ Φρανς.

Συγκεκριμένα, η λέξη βρίσκεται σε ανταπόκριση “ειδικού ανταποκριτού” από το Βουκουρέστι, στην οποία επικρίνονται οι συντάκτες της “υπουργικής” (νομίζω εννοεί προσκείμενη στην κυβέρνηση) εφημερίδας Unirea, ότι “πάσχουσι υπό ξενοφοβίας” διότι δημοσιεύουν άρθρα πότε εναντίον των Ελλήνων της Ρουμανίας, πότε εναντίον των Γερμανών της χώρας κτλ. Όμως, όπως βρήκε εκλεκτός φίλος στα σχόλια, υπάρχει και ακόμα παλιότερη ανεύρεση του όρου «ξενοφοβία», σε βιβλίο του Αριστείδη Δόσιου από το 1869.

Δυστυχώς δεν έχω πρόσβαση στο σώμα της Ακρόπολης του 1887 ώστε να δω πώς χρησιμοποιείται η λέξη, αλλά ο Κουμανούδης είναι γενικά πολύ αξιόπιστη πηγή.

Δεν ισχυρίζομαι ότι η γαλλική και η αγγλική λέξη είναι…  δάνεια από την νεοελληνική, όμως η καταγραφή της λέξης «ξενοφοβία» στον Κουμανούδη σημαίνει δύο τινά: ή ότι υπάρχει μια τεράστια λεξικογραφική τρύπα στη γαλλική και την αγγλική λεξικογραφία και οι λέξεις xenophobia, xénophobie υπήρχαν σε ευρεία χρήση (τόσο ευρεία ώστε να γίνει δανεισμός) στα αγγλικά και τα γαλλικά από το 1880 ή και νωρίτερα αλλά δεν λεξικογραφήθηκαν παρά μόνο το 1900, ή, πράγμα που θεωρώ πολύ πιθανότερο, ότι πρόκειται για ανεξάρτητους σχηματισμούς στην ελληνική και στη γαλλική γλώσσα, πάνω στο καθιερωμένο πατρόν Χ + φοβία/phobie. Ο άγνωστος Έλληνας δημοσιογράφος του 1887 σχημάτισε την ξενοφοβία, πάνω στις άλλες -φοβίες, ανεξάρτητα από τον Ανατόλ Φρανς (ή τον όποιο Γάλλο προϋπήρξε) του 1900 που πήρε ως πρότυπο π.χ. το anglophobie (που μαρτυρείται από το 1840τόσο).

Επομένως, και μέχρι αποδείξεως του εναντίου, θα πρέπει να διορθωθεί η ετυμολογία της λέξης «ξενοφοβία» στα λήμματα των λεξικών Μπαμπινιώτη και ΛΚΝ και να σημειωθεί ότι δεν πρόκειται για δάνειο αλλά για λόγιο σχηματισμό. Και, τουλάχιστον προς το παρόν, η ξενοφοβία είναι ελληνική λέξη -και τώρα με τον φράχτη θα το εμπεδώσουμε.

Πριν κλείσω, επιστρέφω στο αγγλικό άρθρο του Π. Παπακωνσταντίνου, και επισημαίνω ένα ακόμα γλωσσικό. Λέει (σωστά) στο τέλος του άρθρου του ο αρθρογράφος ότι In this context, George Papandreou hopes his government will gain some points by stealing the clothes of the xenophobic right. Ομολογώ ότι πρώτη φορά συναντώ αυτή την έκφραση στα αγγλικά, αλλά βλέπω ότι υπάρχει, έστω κι αν είναι σπάνια -και, όπως καταλάβατε, χρησιμοποιείται όταν ένας πολιτικός ή ένα κόμμα υιοθετεί, σαν κίνηση τακτικής, τις θέσεις και το πρόγραμμα των αντιπάλων του. Αν γκουγκλίσετε, θα δείτε έναν τίτλο για τον Μπερλουσκόνι που «κλέβει τα ρούχα» των ρατσιστών.

Μόνο που στην προκειμένη περίπτωση, τα ρούχα είναι δηλητηριασμένα, σαν τον χιτώνα του Νέσσου.

demagogues misoxènes, xénophobes, xénoctones et xénophages

119 Σχόλια to “Η ξενοφοβία είναι ελληνική λέξη;”

  1. π2 said

    M’ άρεσε η κατακλείδα, με τον Νέσσο.

    Στα γκουγκλοβιβλία, η λέξη απαντά στα ελληνικά ακόμη παλαιότερα από τη Συναγωγή του Κουμανούδη, σε βιβλίο του 1869.

    Επί της ουσίας, έχω γίνει τόσο καχύποπτος με τους ταγούς μας, που διαφωνώ ότι ο φράχτης θα έχει κυρίως συμβολική σημασία. Κρίνοντας από το ισπανικό παράδειγμα, με τον φράχτη να κοστίζει τέσσερις φορές παραπάνω απ’ όσο λέει ο Παπουτσής (και να αποδεικνύεται φυσικά παντελώς άχρηστος), φοβάμαι πως το κίνητρο είναι κυρίως εργολαβικό…

  2. sarant said

    Πιδύε, για άλλη μια φορά μου έδειξες ότι δεν πρέπει να περιφρονεί κανείς τα γκουγκλοβιβλία -δεκαοχτώ χρόνια νωρίτερα από τον Κουμανούδη λοιπόν! Σ’ ευχαριστώ.

    Και εγώ σκέφτηκα το εργολαβικό κίνητρο, αλλά είδα μικρά νούμερα και το απέρριψα. Όμως, ένας δημιουργικός νους μπορεί και τα λίγα εκατομμύρια μίζας και ρεμούλας να τα κάνει πολλά.

  3. nikosl said

    Λοιπόν,τα γκουγκλοβιβλία είναι όντως θησαυρός. Κοιτώντας για την αγγλική xenophobia, όντως επιβεβαιώνεται η αναφορά του 1884 όπου σημαίνει κάτι σαν αγοραφοβία. Στο Lectures on mental disease, του William Henry Octavius Sankey, έκδοση του 1884 γράφει: Xenophobia, dread of being in a large space (Gelineau).

    Πιο ενδιαφέρον είναι όμως το εξής: Στο βιβλίο A Russo-Chinese empire του Ular (1904) χρησιμοποιείται η λέξη ξενοφοβία μιλώντας για την Κίνα, πχ απέναντι στις δυτικές ιεραποστολές. Υπάρχει όμως review για το βιβλίο του Ular στο περιοδικό Asian Review (επίσης 1904) στο οποίο σχολιάζεται: He is evidently in love with his new hobby-word «Xenophobia» which he rides for all it is worth. Αρα η λέξη ακόμα…ξένιζε.

    Οσο για το ρατσιστικό φράχτη, το Σάββατο υπάρχει συλλαλητήριο στα Προπύλαια στις 2 για να γίνει πορεία στον Αγιο Παντελεήμονα όπου θα πραγματοποιηθεί και συναυλία από τις 4 και μετά.

  4. ἡ ξενοφοβία εἶναι μιὰ κατασκευὴ ἐπιτυχημένη ὡς λέξι, ἄλλο ἂν κάποιοι ἔχουν διευρύνει ἐπικίνδυνα τὴν σημασία της ἀνακαλύπτοντάς την παντοῦ. ἀντίθετα, ἐντελῶς ἀποτυχημένο θεωρῶ τὸν ὅρο ὁμοφοβία, ποὺ περισσότερο μοιάζει νὰ σημαίνῃ τὸν φόβο γιὰ τὸ ὅμοιο (πῶς λέμε ὁμοούσιον ἢ ὅμοαιμον ἢ ὁμοειδὲς ἢ ὁμοθυμαδὸν) παρὰ τὸν φόβο γιὰ τοὺς φιλομόφυλους (πάντως καὶ σ’αὐτὴν τὴν περίπτωσι ἡ κατάχρησι τοῦ ὅρου δὲν πάει πίσω). Γιὰ τὸν φράχτη εἶμαι ὑπέρ, ὄχι τώρα ποὺ ξύπνησαν οἱ τοῦ ΠΑΣΟΚ ἐπειδὴ ὁ κόμπος ἔφτασε στὸ χτένι, αὐτοὶ δηλαδὴ ποὺ μέχρι χθὲς θὰ μ’ἀποκαλοῦσαν ἀκροδεξιὸ γιὰ μιὰ τέτοια θέσι, ἀρκεῖ νὰ μὴ μείνουμε στὸν φράχτη μόνο γιὰ τὸ θεαθῆναι.

  5. Mιχαλιός said

    Μάλλον συμβολικός είναι ο φράχτης, τα ναρκοπέδια κάνουν πολύ καλύτερη δουλειά.

  6. Immortalité said

    Καλημέρα και από μένα,
    Νομίζω κανείς δεν διαφωνεί ότι πρόκειται για ένα παγκόσμιας κλίμακας φαινόμενο με βαθύτερα αίτια όπως λες Νίκο. Βέβαια αναλόγως το σημείο της υδρογείου που βρισκόμαστε ποικίλουν και τα αίτια και το βάθος τους. Και οι συνέπειες τους. Συμφωνούμε ότι ούτε τα τείχη ούτε οι τοίχοι αποτελούν λύση σ’ ένα υπαρκτό ομολογουμένως πρόβλημα. Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση έγινε και στου Χασοδίκη όπου ακούστηκαν όλες οι άκρες και οι μέσες. Αναρωτιέμαι όμως τί θα μπορούσε ν’ αποτελέσει κοινώς αποδεκτή λύση διότι από τους γύρω μου, τους αντίθετους με τον τοίχο (αλλά και με ό,τι μέτρο προτείνεται) δεν ακούω καμία πρόταση.

  7. Immortalité said

    @3 Ας μου επιτραπεί η επισήμανση ότι ρατσιστικός θα ήταν ο φράχτης αν έκανε διακρίσεις στο ποιοι τον διαβαίνουν και ποιοι όχι χρησιμοποιώντας φυλετικά κριτήρια. Αν παραμείνει αμερόληπτα αδιάβατος άδικα τον κακοχαρακτηρίζετε. Και σπαταλάτε και τη λέξη.

  8. Νικοκύρη, πολύ καλό το άρθρο. Και ο Πέτρος Παπακωνσταντίνου είναι από τους ελάχιστους έλληνες δημοσιογράφους που σέβονται τον εαυτό τους, το επάγγελμά τους και τους αναγνώστες τους. Ίσως αυτό να οφείλεται και στο ότι ο Π. Π. δεν είναι *μόνο* δημοσιογράφος.

    Υ.Γ. Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, τον κ. Παπακωνσταντίνου δεν τον γνωρίζω προσωπικά.

  9. nikosl said

    πολύ κακόγουστο ιμμορταλιτέ. Οι νεκροί στο Εβρο και στο Αιγαίο σπανίως είναι Σουηδοί.

  10. π2 said

    Να προσθέσω πως ο συγγραφέας του βιβλίου του 1869 ήταν μυστήριο φρούτο, μεταξύ άλλων επίδοξος δολοφόνος της βασίλισσας Αμαλίας.

  11. Mιχαλιός said

    #9 Μπορεί ωστόσο νάναι ξανθωποί Κιργίσιοι από τις αφγανικές μειονότητες.

  12. Χρηστος Κ. said

    Αντι δικου μου σχολιου αντιγραφω τα σχολια του Α.τσακερη Γ. Κυριτση στην Κυριακατικη Αυγη

    «Τώρα με το κοτετσόσυρμα ούτε διοξίνες φοβόμαστε ούτε τίποτα

    Φράχτη μήκους 12,5 χιλιομέτρων θα ανεγείρει ο Παπουτσής στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

    Θα ονομαστεί «Διεθνής Φράχτης Ελ Παπουτσής».

    Θα έχει τέσσερα τερματικά, πάρκινγκ, εστιατόρια, και καταστήματα με αφορολόγητα.

    Με τα έσοδα από τα διόδια θα φτιάξουν και τον υπόλοιπο.

    Χρειαζόταν ένα τέτοιο έργο υποδομής η Ελλάδα. Θέλουν οι άνθρωποι να καρφωθούν στα σύρματα και πρέπει να τρέχουν στο Γιβραλτάρ και στα σύνορα ΗΠΑ – Μεξικού.

    Και στη Λωρίδα της Γάζας.

    Από εκεί έρχεται και η τεχνογνωσία. Για να λειτουργήσει αποτελεσματικά το έργο, πρέπει να πυροβολάς τα εντεκάχρονα που τον προσεγγίζουν με επιθετικές διαθέσεις.

    Έχουμε και τόσες κάμερες από το C4I, να μην πάνε χαμένες γιατι δεν θα μας δίνει καινούργιες η Siemens.»

  13. Χρηστος Κ. said

    Διορθωση ονοματος Α. Τσεκερης

  14. sarant said

    Πιδύε, μπράβο -γι’ αυτό κάτι μου θύμιζε το όνομα Δόσιος. Πρόσεξε ότι ήταν από οικογένεια πολύγλωσσων και λογίων, ο ίδιος έζησε μερικά χρόνια στο εξωτερικό όπου σπούδασε (μετά την αποφυλάκισή του) και έτσι όταν το 1869 χρησιμοποιεί τη λέξη «ξενοφοβία» δεν ξέρουμε αν την εμπνεύστηκε ο ίδιος ή αν την είχε συναντήσει σε κάποια ξένη γλώσσα στις σπουδές του -αλλά τότε η λεξικογραφική τρύπα μεγαλώνει ακόμα περισσότερο.

  15. #11 μικρή διόρθωση: οι Κιργίσιοι δεν είναι ξανθωποί, αν έπρεπε να τους περιγράψω θα έλεγα ότι κινεζοφέρνουν, για την ακρίβεια εκτός του μέσου ύψους. 🙂

  16. Mιχαλιός said

    #15 Εντάξει, Τατζίκοι. Υπάρχει πάντως μία διάχυτη μυθολογία και για ξανθωπούς Κιργίσιους.

    Από en.wikipedia.org/wiki/Blond:

    In Central, Western Asia (Middle East) and South Asia, there is also a low frequency of natural blonds found among some ethnic populations. In Afghanistan, blonds are particularly found among the Tajik (10% blond, especially in the Pamir region),[30] Pashtun, and Nuristani people (related to the Kalash) who have a blond hair frequency of one in three.[31][dubious – discuss]

  17. θὰ πρέπῃ νὰ δικαρίνουμε:

    αὐτοὶ ποὺ εἶναι κατὰ τοῦ τείχους, ἀλλὰ θεωροῦν ὅτι ἡ λαθρομετανάστευσι ἀποτελεῖ ὄντως πρόβλημα ἀντιμετωπιστέο ἀπὸ τὴν Ἑλλάδα, ἐφ’ὅσον ἡ χώρα δὲν μπορεῖ μόνη της νὰ λύσῃ τὰ παγκόσμια προβλήματα ποὺ τὴν προκαλοῦν

    καὶ

    αὐτοὶ ποὺ δὲν θεωροῦν τὴν λαθρομετανάστευσι καθόλου πρόβλημα καὶ ἄρα δὲν εἶναι ὑποχρεωμένοι νὰ προτείνουν καμμία λύσι.

  18. Mιχαλιός said

    Δείτε και τα Κουρδόπουλα:

  19. Immortalité said

    Εδώτο άρθρο του Παπαγεωργίου στα ελληνικά.

    @9 Θα μπορούσα ν’ απαντήσω ότι δεν είναι θέμα γούστου, αλλά αφού διαβάζεις ό,τι θέλεις δεν έχει νόημα. Μας λες λοιπόν ότι θα στήσουν το φράχτη για να μην μπαίνουν οι μελαμψοί και όχι για να μην μπαίνουν λαθραία γενικώς οι οποιοιδήποτε. Τότε όταν συλλαμβάνανε και και διώχνανε τις ξανθές Ρουμάνες, Βουλγάρες, και Ρωσίδες που χαν περάσει με τα πόδια τα βουνά ή μέσα σε νταλίκες πάλι από ρατσισμό το κάναν; Δεν τους άρεσε η απόχρωση στο ξανθό μάλλον.

  20. Τατζίκοι και Κούρδοι είναι ιρανικά φύλα, ενώ οι Κιργίζιοι τούρκικα, ίσως και λίγο μογγολικά.

  21. gbaloglou said

    Παρατηρώ ότι στην τρισχιλιετή υπάρχει μεν «αφοβία», δεν υπάρχει όμως κανενός είδους φοβία: η αναζήτηση για «φοβία» στο TLG δίνει την «αφοβία» … και τίποτε άλλο! Αυτό με κάνει να υποπτεύομαι ότι η λέξη είναι όντως δάνειο. Θα ήταν ενδιαφέρον να δούμε πότε άρχισαν να εμφανίζονται άλλες λέξεις στην Αγγλική με δεύτερο συνθετικό «phobia».

  22. gbaloglou said

    A, βλέπω τώρα το «anglophobie» από το 1840 — δάνειο, δάνειο 🙂

  23. #21 ψάξε μὲ τὸ φοβο- ὡς πρῶτο συνθετικὸ (φοβοθεΐα στὸν Ἡσύχιο) ἢ μὲ τὸ δεισ- (δεισιδαιμονία μὲ τὸ ἴδιο νόημα).

  24. πάντως καὶ ἡ κατάληξι -φοβία δάνειο νὰ εἶναι διόλου δὲν σημαίνει ὅτι αὐτομάτως καὶ ἡ ξενοφοβία εἶναι δάνειο.

  25. gbaloglou said

    Κορνήλιε πολύ λίγα πράγματα βρίσκω, το καλύτερο από τα οποία και σου αφιερώνω:

    Καὶ τούτου χάριν καὶ ὁ θεόφρων Βασίλειος καὶ ὁ ἅγιος Κύριλλος οὐ φοβοθάνατον θέλημα ὠνόμασαν τὸ ἀνθρώπινον τοῦ Χριστοῦ, ἀλλὰ φιλόζωον.

    [Αναστάσιος Σιναίτης, 7ος ή 8ος αιώνας]

  26. sarant said

    Κατά τη γνώμη μου είναι πιθανό να πρόκειται για ανεξάρτητο σχηματισμό στα ελληνικά, τα γαλλικά και τα αγγλικά.

  27. gbaloglou said

    «Φόβια» [πληθυντικός ουδετέρου!] δε αποκαλεί ο Κοραής «τας δημοσίους ταραχάς, παρούσας ή προσδοκωμένας» (πως λέμε riots), και τα συγκρίνει (μορφολογικά, όχι εννοιολογικά) με τα «σύγκρυα» — για «φοβία» ούτε λόγος, δείτε εδώ

  28. π2 said

    Οι ξένες λέξεις με δεύτερο συνθετικό τη -φοβία είναι αρκετά παλιές. Μια έρευνα στα γκουγκλοβιβλία δίνει πολλά αποτελέσματα ήδη από τον 17ο αιώνα, και τα αγγλικά λεξικά θεωρούν τον όρο νεολατινικό. Το ενδιαφέρον είναι ότι η γνωστότερη -φοβία φαίνεται πως αρχικά ήταν η hydrophobia, δηλαδή η λύσσα.

    Από τον μακρότατο κατάλογο των -φοβιών που είναι της μόδας (με πολλές λεξιπλαστικές χιουμοριστικές προσθήκες) αυτή που μου άρεσε περισσότερο είναι η nomophobia. Όχι αυτό που φαντάζεστε, αλλά η φοβία του να μην μπορείς να χρησιμοποιήσεις κινητό (no mobile phobia). 😛

  29. Μπουκανιέρος said

    Απότι λένε τα λεξικά, ήδη η λέξη φοβία είναι δάνειο, οπότε τι το συζητάμε;

    Ο τίτλος του Π.Π. μού θύμισε το «Liberté est un mot vietnamien» των σουρεαλιστών.
    Ισχύει πάντα, όπως βλέπουμε.

  30. sarant said

    28: Τα νεολατινικά είναι η πιθανότερη πηγή για τις φοβίες.

    29: Μα, το ένα δεν συνεπάγεται το άλλο. Δάνειο η φοβία, αλλά όχι η, ξερωγώ, ιστολογοφοβία (μόλις την έπλασα)

  31. Στο πρώτο σχόλιο ο Π2 αναφέρει Κρίνοντας από το ισπανικό παράδειγμα, με τον φράχτη να κοστίζει τέσσερις φορές παραπάνω απ’ όσο λέει ο Παπουτσής. Να συμπληρώσω ότι πριν καμμιά διετία είχε αναφερθεί ότι οι ισπανικοί αυτοκινητόδρομοι κοστίζουν ανά χιλιόμετρο το μισό από τους αντίστοιχους ελληνικούς. Κι αυτό, βέβαια, όχι επειδή η Ελλάδα είναι ορεινή και χρειάζονται πολλά τουνέλια και γέφυρες. Η μίζα, λοιπόν, είναι ένα σημαντικό κίνητρο.
    Για τον φράχτη, τώρα, κι εγώ πιστεύω ότι θα είναι αναποτελεσματικός. Ο βασικός όγκος των μεταναστών μπαίνει, πλέον, στην Ε.Ε. από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Αυτά τα περί του ότι το 70%-80% του συνολικού όγκου των μεταναστών, που μπαίνουν στην Ευρώπη, εισέρχεται από τον Έβρο, είναι μπούρδες για ξενοφοβική κατανάλωση. Όπως και ο αστικός μύθος ότι οι Τούρκοι διακινητές-λαθρέμποροι βαράνε τύμπανα για να ακούνε οι φαντάροι και να κρύβονται. Σιγά μην παίζουν και ζουρνάδες.
    Τα ναρκοπέδια, πάλι, και η Frontex και οι συνοριοφύλακες δεν είναι σε θέση να αναχαιτίσουν το φυσικό φαινόμενο της μετανάστευσης, καθώς η ροή των ανθρώπων βρίσκει συνέχεια νέους δρόμους. Και οι διακινητές δουλέμποροι επινοούν καινούργια δρομολόγια. Απλά, τα ναρκοπέδια (κατά παράβαση της συνθήκης της Οττάβα, που έχει υπογραφτεί εδώ και 13 χρονάκια, απαγορεύοντας τη χρήση ναρκών κατά προσωπικού) συνεχίζουν να υπάρχουν επειδή οι ναρκαλιευτές των ΤΕΝΞ δουλεύουν με πολύ αργούς ρυθμούς.

  32. rodia said

    Δράττομαι της ευκαιρίας να συστήσω θερμά τη φοβερή ταινία «The Loved One» παραγωγής 1965 http://www.imdb.com/title/tt0059410/ όπου τα ονόματα των ηρώων είναι εντελώς σουρεάλ, όπως π.χ. Mis Thanatogenus, κλπ.

  33. rodia said

    Για το συρματόπλεγμα νομίζω ότι, αν δεν έχει βαθύτερη αιτία τη μόνιμη εγκατάσταση στα μέρη μας ενός «φίλου» απο τα παλιά, είναι απλώς μια ακόμα πράξη αντιπερισπασμού.

  34. Όπως και ο αστικός μύθος ότι οι Τούρκοι διακινητές-λαθρέμποροι βαράνε τύμπανα για να ακούνε οι φαντάροι και να κρύβονται. Σιγά μην παίζουν και ζουρνάδες.

    αὐτὸ ξαναπές το!

    γιὰ τἆλλα καὶ πάλι θὰ διαφωνήσω. καὶ τὸ ἔγκλημα δὲν εἶναι δυνατὸν νὰ ἐξαλειφθῇ, βιασταί, κλέπται, πρεζέμποροι, λῃσταί, καταχαρασταί, κλπ πάντα θὰ ὑπάρχουν. δὲεν εἶναι ὅμως λύσι ἡ κατάργησι φυλακῶν, ἀστυνομία καὶ δικαστηρίων. καὶ οἱ μιζοῦλες ὑπάρχουν, δὲν εἶναι λύσι τὸ νὰ γίνωνται ἔργα. τὸ τεῖχος εἶναι βῆμα πρὸς τὴν σωστὴ κατεύθυνσι, ἀλλὰ παραμένει ἁπλῶς βῆμα.

    #30 β’ ἄρα συμφωνοῦμε (βλ. 24) Μπουκανιέρε καὶ τὸ -τζῆς δάνεια κατάληξι εἶναι, ἀλλὰ ὁ πλακατζῆς;

  35. παροράματα: ἀστυνομίας, τὸ νὰ μὴ γίνωνται ἔργα

  36. #25 οἱ Ἀναστάσιοι Σιναΐται (πῶς μπαίνουν διαλυτικὰ μὲ περισπωμένη; ὑπάρχει ἀλλοῦ τέτοια ἀνάγκη;) νομίζω πὼς ἦταν δύο.

  37. π2 said

    Κορνήλιε, για τα διαλυτικά με περισπωμένη (στο office): ctrl+alt+ ` (το πλήκτρο πάνω αριστερά μαζί με το ~).

  38. Σιναῗται!

    εὐχαριστῶ πολύ!

  39. Για τον φράχτη είχα γράψει πριν καμιά βδομάδα και το ανάρτησα χθες: http://proskynhths.blogspot.com/2011/01/07-01-2011.html

  40. Nicolas said

    Όντως, όντως! πολύ αργά έφτασε ο φράχτης. Έπρεπε να είχε γίνει κατά το 1920 για να μην κατακλύσουν την Ελλάδα και κατόπιν ολόκληρη την παραδεισιακή Ευρώπη αυτοί οι βρομιάρηδες άχρηστοι λωποδύτες, οι Σμυρνιώτες, οι Αϊβαλιώτες, οι Κερασουνταίοι, οι Σαμωουνταίοι και πάει λέγοντας…

    Προς θεού, «αυτοί που χθες θα σε αποκαλούσαν», θα σε αποκαλούσαν μάλλον παραπέρα κι όχι με αυτό τον ευφημισμό.

    Περί Νταλάρα κλπ. δεν επαναλαμβάνουμε, ε; ξέρεις εσύ!

    Έμαθα ότι θα απελάσουν και όλους τους ξένους οι περίφημοι «σοσιαλιστές» σας. Ερώτηση: αν φύγουν όλοι αυτοί οι κακομοίρηδες, τα σκατά σας ποιος θα τα καθαρίζει; (εκτός εάν γενικευθεί η παξιμαδοποίηση, λόγω κρίσης, οπότε θα βρεθεί μία σχετική λύση).

  41. Ηλεφούφουτος said

    Εισαγωγικά θέλω να πω ότι πιστεύω πως μερικές φορές η αναζήτηση της πρώτης μαρτυρίας μιας λέξης έχει αξία πιο πολύ ως φιλολογικό γύμνασμα (και εν προκειμένω για όσα άλλα ανακαλύπτει κανείς αναζητώντας την Ιθάκη) παρά ως λεξιλογική ερμηνεία.

    Για το ερώτημα «πόθεν η κοινή λέξις ξενοφοβία;» θα περιοριζόμουν στις διαπιστώσεις:
    – ότι τουλάχιστον απ το 19ο αι. υπάρχει «καθιερωμένο πατρόν Χ + φοβία/phobie» και:
    – σχ. 30 «Τα νεολατινικά είναι η πιθανότερη πηγή για τις φοβίες.»

    Με άλλα λόγια τα Νεολατινικά έφτιαξαν ένα πατρόν πολύ εύχρηστο και από και πέρα οποιοσδήποτε θα ήθελε να κατονομάσει το φαινόμενο του παράλογου φόβου απέναντι στους ξένους δεν βλέπω πώς αλλιώς θα το κατονόμαζε. Για τα Ελληνικά είναι εξαιρετικά προβλέψιμος και βατός όρος. Ιδίως προκειμένου για την περίοδο κατά την οποία χρησιμοποιείται συστηματικά, τις τελευταίες δεκαετίες δηλαδή, όπου εμφανίζεται ως πρόταγμα η ανοχή απέναντι στο «διαφορετικό» άρα και στον ξένο.
    Και δεν πιστεύει βέβαια κανείς σας ότι λέμε σήμερα «ξενοφοβία» επειδή έτσι το χρησιμοποίησε ο οποιοσδήποτε κύριος Δόσιος το 19ο αιώνα. Ακόμα κι αν το είχε πει, ξερωγώ, «Κλεοπατρούλα», ξενοφοβία θα το λέγαμε εμείς σήμερα και γιατί η γλώσσα μόνη της σε πάει εκεί αλλά και γιατί έτσι λέγεται στα Αγγλικά σήμερα (συνειδητά επιλέγω αυτή τη σειρά, γιατί και την τρομοκρατία, την πολυσυζητημένη σήμερα, τα Αγγλικά τη λένε terrorism αλλά δεν υποκαταστάθηκε η λέξη «τρομοκρατία» από τον «τερορισμό» τον οποίο καταγράφουν μερικά λεξικά).

    Δεν υποτιμώ καθόλου βέβαια το ενδιαφέρον των επιπλέον πληροφοριών που έδωσαν ο Νικοκύρης και ο Π2, κάθε άλλο – ιδίως η ιστορία αυτού του Δόσιου είναι πολύ ενδιαφέρουσα – αλλά από άποψη λεξιλογίας δεν νομίζω ότι εξηγούν γιατί λέμε σήμερα «ξενοφοβία».
    Η εξήγηση είναι πολύ πιο μπανάλ.

    Να επισημάνω επίσης για τα Αγγλικά ότι η λέξη xenophobia έχει χρησιμοποιηθεί και από την αγγλική αποικιοκρατία, ότι δηλαδή οι Ινδοί π.χ. μας αντιστέκονται από ξενοφοβία.

  42. Το άρθρο του Πέτρου Παπακωνσταντίνου είναι μνημείο ανερμάτιστης πολυπραγμοσύνης. Μέσα σε 9 παραγράφους διαλαμβάνει και χρησιμοποιεί:

    μυθοποιημένη αρχαία ιστορία (Packed in tiny city-states, surrounded by mostly barren, mountainous lands, the ancient Greeks spread out from Gibraltar to the Hindu Kush) [οι πόλεις-κράτη έφτασαν στο Ινδοκούς;],

    άκυρες παρομοιώσεις (Masters of the seas, exposed to many different laws, customs and morals, Greeks, like the British, were forced to transgress the particular and parochial in favour of the universal and the understanding of the «other») [ο ιμπεριαλισμός ως κατανόηση του Άλλου!!!),

    ξαναγράψιμο της πρόσφατης ιστορίας προς εξυπηρέτηση των στενών αναγκών του άρθρου (This made Greeks sensitive to the plight of foreign immigrants, contributing to the rather successful integration of the Albanian and other east European workers in the 90s, despite the original shock,) [Ξεχάσαμε τους δικούς μας πρόσφυγες; ξεχάσαμε το ποδοσφαιρικό πογκρόμ του 2004; και προς τι τότε, αν ισχύει το περί δεκαετίας του ’90 μύθευμα, οι κραυγές περί ρατσισμού τόσα χρόνια;]

    μια νότα ρεαλισμού έτσι για τα μάτια (Immigration is a real problem) [χωρίς την παραμικρή αντιπρόταση εκτός, να υποθέσω εγώ, από την παγκόσμια ανατροπή του ‘ιμπεριαλισμού’, που όπως είδαμε παραπάνω βοηθά, μαζί με την αποικιοκρατία, στο να ξεφεύγουμε από το parochial και να ανακαλύπτουμε τον ‘άλλον’…]

    φύρδην-μίγδην-ισμό (illegal immigrants are welcome when they cultivate strawberries under unspeakable circumstances in the Peloponnese; when they build bridges with low wages and no social security for the Olympic Games; or when they take care of the abandoned elderly of our middle class) [they are welcome από ποιους; από τα αφεντικά και τους εργοδότες τους, ακόμα και τους οικιακούς, ή από τους αντίστοιχους Έλληνες εργαζόμενους;]

    Όταν γράφεις ένα άρθρο για ένα θέμα που παραδέχεσαι ρητά ότι είναι a real problem (και πιο πάνω τους έχεις αποκαλέσει illegal migrants), και καυτηριάζεις ένα μέτρο διότι δεν θα make a real difference, οφείλεις να αντιπροτείνεις κάτι (πέρα από την, να υποθέσω, ανατροπή του παγκόσμιου κοινωνικοοικονομικού συστήματος). Ή, αν δεν έχεις τίποτα να αντιπροτείνεις εκτός από τη συνέχιση του status quo, τουλάχιστον να το πεις. Διότι η πολιτική (και η ζωή) δεν ανέχεται το κενό, καλώς-κακώς.

  43. Μαρία said

    Ρίχνοντας μια ματιά στο βιβλίο του Δόσιου θα συμφωνήσω με τον Ηλεφού. Χρησιμοποιεί τη λέξη σαν αντίθετο της ξενομανίας ή σαν συνώνυμο του «Αγοράζετε ελληνικά προϊόντα», λείπει δηλαδή, νομίζω, το στοιχείο της εχθρότητας.
    Ενδιαφέρουσα πράγματι οικογένεια, είχα κάποτε συναντήσει το μπαμπά στη βιβλιογραφία και νομίζω οτι πέσαμε σε Βλάχους. Πού είναι εξαφανισμένος ο δικός μας;
    http://tinyurl.com/6bnhn79

    Και μια προβοκατόρικη ερώτηση, μια και βλέπω να χρησιμοποιείται ως επιχείρημα κατά του τείχους η αναποτελεσματικότητά του: Αν έμοιαζε αποτελεσματικό, τι θα λέγαμε;

  44. Σωστή η παρατήρηση της Μαρίας (στο 43).
    Αλλά (οι περισσότεροι από τους πολέμιούς του, δλδ, ένα ελάχιστο ποσοστό του ελληνικού λαού) λέμε πως καταρχάς είναι απάνθρωπο γιατί η μετανάστευση είναι φυσικό φαινόμενο, που προκαλείται από τους πολέμους της Δύσης στις πατρίδες αυτών των ανθρώπων. Κι επειδή τα φυσικά φαινόμενα δεν καταπολεμούνται με φράχτες (είδαμε και το Σινικό!), γι’ αυτό είναι και αναποτελεσματικό.

  45. Αγγελος said

    Aπό τον απολαυστικότατο «Μάγκα» της Δέλτα θυμούμαι (γιατί από κει έμαθα τις δύο επίμαχες λέξεις) την εξής στιχομυθία:

    «- Αυτό που λες είναι σωβινισμός!
    – Κάλλιο σωβινισμός παρά ξενομανία!»

    Αφού υπήρχε η λ. «ξενομανία» (που σύμφωνα με το Λεξικό του Δημητράκου απαντά ήδη στο Θησαυρό του Ερρίκου Στεφάνου, ενώ το ρήμα ξενομανώ είναι αρχαίο), εύκολα και αβίαστα θα προέκυπτε και η «ξενοφοβία».

    Όσο για την παρατήρηση του Σκύλου ότο ο φράχτης «θα είναι αναποτελεσματικός [διότι] Ο βασικός όγκος των μεταναστών μπαίνει, πλέον, στην Ε.Ε. από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία», ο σκοπός του φράχτη είναι να μη μπαίνουν – ή, έστω, να μπαίνουν λιγότεροι – λαθρομετανάστες στην Ελλάδα!

  46. sarant said

    41: Σωστές οι ενστάσεις του Ηλεφού -τώρα, για το αν το σημερινό ξενοφοβία είναι εισαγμένο από το εξωτερικό ή δισεγγονάκι της ξενοφοβίας του Δόσιου, η απάντηση δεν είναι και τόσο απλή. Υπάρχουν ανευρέσεις σε ελληνικά κείμενα μετά τον Δόσιο (1887 στην Ακρόπολη, αρχές του 20ού αιώνα πολλές σε εφημερίδες) ώστε να μην αποκλείεται η εγχώρια αναπαραγωγή, χωρίς δανεισμό, ιδίως επειδή η λέξη είναι διάφανη.

    Και πράγματι, τα αντιαποικιακά κινήματα των αρχών του 20ού αιώνα χαρακτηρίστηκαν ξενόφοβα.

    Μαρία, το στοιχείο της εχθρότητας, και ακόμα περισσότερο του ρατσισμού, μπορεί να το έχει προσλάβει σχετικά πρόσφατα η λ. ξενοφοβία -και στις ξένες γλώσσες.

  47. SLY said

    Και κατά σύμπτωση, η Ροδιά μέσω facebook ανακάλυψε την μητέρα του Δόσιου και με περισσότερες πληροφορίες για τον γιο της.
    http://sitalkisking.blogspot.com/2010/11/blog-post_18.html

  48. rodia said

    #47
    Εψαχνα για το Γκιαουρ! 🙂

  49. sarant said

    47-48: Πολύ ωραία!

  50. YOSEF22ADAR said

    α) Αντιγραφω απο το :
    http://www.spartans.gr/spartiatika_ethima.htm

    ΣΠΑΡΤΙΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΚΑΙ ΞΕΝΟΙ

    Όπως γνωρίζουμε από τις διασωζόμενες μαρτυρίες, η φιλοξενία ξένων, αρχικά,
    ήταν γνώρισμα ολοκλήρου του Ελληνικού Κόσμου, ιδιαιτέρως δε των Σπαρτιατών.
    Μάλιστα, όμνυαν και όρκο στον Ξένιο Δια.
    Όταν όμως οι Λακεδαιμόνιοι διαπίστωσαν ότι το μέτρο αυτό
    ενείχε κινδύνους αλλοιώσεως της φυσιογνωμίας, των ηθών και των εθίμων της Σπαρτιατικής Πολιτείας,
    θέσπισαν την ξενηλασία, δηλαδή την απαγόρευση φιλοξενίας ξένων στην πόλη τους.
    Το σκεπτικό υπό το οποίο επεβλήθη αυτό το μέτρο, εξηγεί ο Ξενοφών (Λακεδ. Πολιτεία, 14.4),
    αναφέροντας ότι υπαγορεύθηκε από την θέλησή τους να διαφυλαχθεί αμίαρος ο χαρακτήρας της Σπάρτης,
    και ανεπηρέαστος από ξένες συνήθειες.
    Ο Ηρόδοτος, αναφέρει ότι καθ’ όλον τον ιστορικό βίο της Σπάρτης,
    κατεγράφησαν δύο και μόνο πολιτογραφήσεις αλλοδαπών.
    Αντίστοιχα, η έξοδος από την πόλη-κράτος ήταν εξαιρετικά δύσκολη για τους Σπαρτιάτες,
    προκειμένου να μείνουν ανεπηρέαστοι από ξένα ήθη.
    Σε σπάνιες περιπτώσεις, η Πολιτεία χορηγούσε ειδική άδεια αποδημίας.

    ———————————————————————————-

    β) Στην Σπάρτη ο ένας από τους πέντε Εφόρους,
    οι οποίοι ήσαν εκλεγμένοι με μονοετή θητεία και κυβερνούσαν ουσιαστικά την πόλη,
    είχε αποκλειστική αρμοδιότητα να ελέγχει τα μουσικοχορευτικά πράγματα της πόλης.

    Και δυστυχως δεν θυμαμαι που διαβασα
    για το σπασιμο ενος εξαχορδου οργανου απο τους εφορους
    που θεωρησαν οτι απειλει τα ηθη της Σπαρτης.
    (νομιζω στον Graves)

  51. Προς θεού, «αυτοί που χθες θα σε αποκαλούσαν», θα σε αποκαλούσαν μάλλον παραπέρα κι όχι με αυτό τον ευφημισμό.
    τί λὲ ρὲ παιδί μου, γι’αὐτὸ δὲν μ’ἔπιανε ὕπνος;

  52. #44 δὲν πιστεύω ὅτι οἱ πόλεμοι τῆς Δύσεως εἶναι πιὰ καὶ τόοοσο μεγάλη αἰτία γιὰ τὴν μετανάστευσι. δηλαδὴ αὐτοὶ οἱ ἄνθρωποι πηγαίνουν νὰ ζήσουν στὶς πατρίδες τῶν ἐχθρῶν τους; καὶ στὸ κάτω κάτω ἡ Ἑλλὰς ἐλάχιστο μερίδιο ἔχει στὴν εὐθύνη γιὰ τὴν κήρυξι τῶν πολέμων αὐτῶν (σὲ ἀντίθεσι μὲ τὴν Μικρασιατικὴ ἐκστρατεία καὶ τὴν ἀκολουθήσασα συνθήκη περὶ ἀνταλλαγῆς πληθυσμῶν ποὺ κάποιοι ἐξυπνάκηδες συνεχῶς ἐπικαλούνται εἴτε ταιριάζει εἴτε ὄχι). δηλαδὴ ἂν τὸν πόλεμο τοὺς τὸν κήρυττε ὄχι ἡ Δύσι, ἀλλ’ ἡ Ίνδία, θὰ πήγαιναν νὰ ζήσουν στὴν Ἰνδία;

  53. YOSEF22ADAR said

    Σας βλεπω πολυ επηρεασμενους
    απο τους ευρωπαικους «διαφωτισμους»…

    Ολη η ιστορια του ανθρωπινου γενους
    ειναι μια σειρα απο μετακινησεις
    ατομικες η’ ομαδικες,
    νομιμες η’ παρανομες.
    Λαοι πηραν τη θεση λαων
    και τα συνορα εχουν αλλαξει χιλιαδες φορες.
    Μερικοι «τυχεροι»
    οπως η Ελλαδα και το Ισραηλ
    «ευνοηθηκαν» απο τα μακροπροθεσμα σχεδια των ισχυροτερων
    και αναπαντεχα βρεθηκαν στα πατρια εδαφη και με κρατος.
    Αλλοι πιο τυχεροι ακομα, οχι.

    Προσωπικα δεν εχω τιποτα με τους δυο Πακιστανους που μου δουλευουνε
    και προσπαθω οσο μπορω να γλυκανω την ηδη δυσκολη ζωη τους.
    Και ανυπακουστε σε δεξια κι αριστερα καλεσματα,
    κανοντας το ιδιο με τους γειτονες σας τους «ΑΛΛΟΥΣ».
    Γιατι μια στρατια απο μικρα-μικρα ανθρωπινα «εγω »
    ειναι δυνατοτερη απο χιλιαδες νομους και φραχτο-συνορα.

  54. #53 ὡραῖα καὶ καλὰ ὅλα αὐτά, ἀλλὰ ποτὲ δὲν μοῦ ἄρεσε ἡ λογικὴ ὅτι ἀπέναντι στὰ ἱστορικὰ γεγονότα, εἴτε αὐτα εἶναι πόλεμοι, εἴτε μεταναστεύσεις, εἴτε ὁτιδήποτε ἄλλο πρέπει νὰ εἴμαστε ἁπλως παθητικοὶ παρατηρητές.

  55. Qq said

    Αφού είναι λέξη με ελληνικές ρίζες, νομίζω λίγη σημασία έχει αν είναι νεολογισμός φτιαγμένος εδώ εγχώρια ή αλλού στο εξωτερικό από ελληνομαθείς. Παραμένει να είναι ελληνική λέξη. Διαφορετικά ποιας γλώσσας λέξη είναι.

  56. pilot said

    Επειδή μου άρεσε όταν το άκουσα: Peanutsbutter-phobia: Ο φόβος μην σου κολήσει το φυστικοβούτυρο στον ουρανίσκο.

  57. sarant said

    55: Δεν είναι μεγάλη η διαφορά, αλλά συνήθως τα λεξικά ξεχωρίζουν τους ελληνογενείς νεολογισμούς από τις εγχώριες λέξεις.

  58. kingkong said

    # 52. δηλαδὴ αὐτοὶ οἱ ἄνθρωποι πηγαίνουν νὰ ζήσουν στὶς πατρίδες τῶν ἐχθρῶν τους;

    δηλαδὴ ἂν τὸν πόλεμο τοὺς τὸν κήρυττε ὄχι ἡ Δύσι, ἀλλ’ ἡ Ίνδία, θὰ πήγαιναν νὰ ζήσουν στὴν Ἰνδία;

    το απαντησες μονος σου.
    δεν πανε στη δυση επειδη ειναι ο εχθρος, πανε προς αναζητηση καλυτερων συνθηκων διαβιωσης!
    ————————————————-

    γενικοτερα … ανθρωποφοβια! αγαπητοι χριστιανοι ορθοδοξοι …ευλογησον

  59. gbaloglou said

    Αν είναι δυνατόν, μια ‘φοβική’ αναζήτηση αποκαλύπτει πως υπάρχει ακόμη και γατοφοβία — όχι η γνωστή αλλεργία, αλλά φόβος (ίσως ακόμη και τρόμος), βλ. felinophobia!!!

  60. YOSEF22ADAR said

    #54

    Η Βιβλος (η δικια μας)
    σε 33 σημεια γραφει
    «να ειστε καλοι με τον ξενο, τη χηρα και το ορφανο».
    Κι αυτο ειναι ΗΘΙΚΗ και ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ :
    η προστασια των αδυνατων κοινωνικα και οικονομικα.
    ( Πολιτισμος δεν ειναι ουτε το Μεγαρο μουσικης,
    ουτε η Εγνατια, ουτε το Ολυμπιακο Σταδιο ).
    Ουτε το να βαφτιζεις ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥΣ τους μεταναστες.

    Η Αντιγονη και ο Δικαιοπολις
    που αντισταθηκαν με πραξεις
    για την ειρηνη και την ηθικη
    καθε αλλο παρα παθητικοι ηταν…

  61. ΣοφίαΟικ said

    Άμα πιάσουμε τις -φοβίες Γεωργιε δεν θα τελειώσουμε ποτέ.
    Όσο για το άρθρο στη Γκάρντιαν, όταν το διάβασα μου φάνηκε μεταφρασμένο από τα ελληνικά, αν όχι τότε ασυναίσθητα ο αρθρογράφος μετέφερε τα δικάμας στην αγγλική. Το βρήκα γεμάτο κλισέ, παρόλο που η πρώτη παράγραφος υπόσχεται πολλά. Βεβαίως μετά σκέφτηκα ότι ο αγγλος αναγνώστης δεν αναγνωρίζει τα κλισέ αυτά, μπορεί κι όλας να τα βρει πρωτότυπα.
    Για τα θέματα τέιχους κλπ, εγώ είμαι από άλλο ανέκδοτο (και να λείπουν οι ειρωνείες, έχω #$%%$%#@ στη δουλειά τελευτάια), οπότε δεν ξερω, αλλά έιχα την εντύπωση ότι κατά μήκος των συνόρων μας υπαρχει φράχτης ή τέλος πάντων, κάτι για να ξέρει ο κάθε φαντάρος που κανει θητέια εκεί που τελειώνει η δικαιοδοσία του.
    Αν και γενικά δεν ενθουσιάζομαι με τους παράνομους που προσπαθούν να μπουν σε μια χώρα, όταν είχα παέι Σαν Ντιέγκο/ Τιχουάνα πριν μερικά χρόνια είχα σοκαριστεί με το τείχος(κυριολεκτικό τείχος, με τσιμέντο, με συρματόπλεγμα, πανύψηλο κλπ). Επιπλεόν, δεν εμπόδιζε κανέναν.

  62. δεν πανε στη δυση επειδη ειναι ο εχθρος, πανε προς αναζητηση καλυτερων συνθηκων διαβιωσης!

    καὶ στοὺς πόσους κατὰ τὴν γνώμη σας μετανάστες, λαθραίους ἢ μη, θὰ ἐξακολουθήσουν νὰ ὑπάρχουν οἱ οἰκονομικὲς καὶ πολιττιστικὲς αὐτὲς συνθῆκες διαβιώσεως;

    γενικοτερα … ανθρωποφοβια! αγαπητοι χριστιανοι ορθοδοξοι …ευλογησον

    αὐτὴ ἡ κατὰ τὸ δοκοῦν ἐπίκλησι τοῦ χριστιανισμοῦ δὲν εἶναι λίγο ὑποκριτική; δὲν εἶναι λίγο παράλογο στὸ ὄνομα τοῦ χριστιανισμοῦ νὰ ὁδηγηθοῦμε στὸν ἀποχριστιανισμὸ τῆς Ἑλλάδος ἢ τῆς Εὐρώπης; καὶ ἐν πάσῃ περιπτώσει ἂν θέλετε ἐφαρμογὴ τοῦ Χριστιανισμοῦ στὴν πράξι, στὴν νομοθεσία ἂς ποῦμε, θὰ συμφωνούσατε μὲ τὴν ἀπαγόρευσι τοῦ διαζυγίου (ἐκτὸς ἂν συντρέχουν κάποιοι λόγοι), μὲ τὴν ἀπαγόρευσι τῶν ἀμβλώσεων, μὲ τὴν ἀπαγόρευσι τῆς φιλομοφυλίας, μὲ τὴν ἀπαγόρευσι τῶν προφυλακτικῶν; ῥωτῶ ἐγὼ ὁ ἀφελής….

  63. sarant said

    Σοφία, κι εγώ παρόμοια αίσθηση είχα (για το άρθρο της Γκάρντιαν).

    Έχει και στην Τιχουάνα τείχος; Και πώς το περνάνε;

  64. Πολύ απλά θα πω πως ένας φράχτης δεν λύνει προβλήματα, αυτό δείχνει έλλειψη πολιτικών σχεδιασμών και γενικότερα πολιτικού σθένους για σοβαρή αντιμετώπιση του προβλήματος.. Πολύ καλή η αναφορά και περιγραφή σου της λέξης ‘ξενοφοβία’ , πολύ ενδιαφέρον.

  65. gbaloglou said

    Εγώ τείχος στην Τιχουάνα δεν είδα: διέσχισα τα σύνορα περνώντας απλώς μια αερογέφυρα — χαζεύοντας κάτω το σήμα «U-turn to USA» — και μπήκα στο Μεξικό με τα πόδια … χωρίς να με ελέγξει κανείς! (Εκεί τραγουδούσε σπαρακτικά ένα Μεξικανάκι, τυφλό μου φάνηκε, ίσως και λόγω κάποιας ανάλογης σκηνής από έργο του Μπουνουέλ που δεν θυμάμαι πια.)

    [Στην επιστροφή υπήρχε βέβαια έλεγχος, αλλά μου φάνηκε υποτυπώδης (ίσως επειδή ήταν προφανές ότι δεν ήμουν Μεξικάνος και γενικότερα Λατινοαμερικάνος).]

  66. Espectador said

    Είδαμε και πάθαμε να καταργήσουμε την μπάρα στην ορεινή περιοχή της Ξάνθης, τώρα θα την έχουμε ανατολικώτερα. Αν ήταν να λύνονται τα προβλήματα με φράχτες………..

  67. LandS said

    καὶ στοὺς πόσους κατὰ τὴν γνώμη σας μετανάστες, λαθραίους ἢ μη, θὰ ἐξακολουθήσουν νὰ ὑπάρχουν οἱ οἰκονομικὲς καὶ πολιττιστικὲς αὐτὲς συνθῆκες διαβιώσεως;

    25.682.323
    Έχεις επιστημονικό τρόπο να αμφισβητήσεις το παραπάνω νούμερο; Ή το αμφισβητείς με παρόμοια αντιεπιστημονικό τρόπο με τον οποίο το και εγώ το συμπέρανα;
    Αλλά το πρόβλημα δεν είναι στο απόλυτο νούμερο. Είναι στο πως θα συμπεριφερθούμε στον 25.682.τριακοσιοστό εικοστό τέταρτο.

  68. rodia said

    Και… εμβολιοφοβία!
    απο τον Αντωνη: http://apeleytheros.wordpress.com/2011/01/14/embolio-fovia/

  69. Εγώ πάντως έχω γνωρίσει άτομο με ορνιθοφοβία ή καλύτερα πτηνοφοβία: φοβόταν τα πουλιά, και δεν μπορούσε να φάει ούτε κοτόπουλο (εκτός αν δεν ήξερε τι έτρωγε).

  70. από το αγαπημένο futility closet:

    albuminurophobia: fear of kidney disease
    alliumphobia: fear of garlic
    allodoxaphobia: fear of opinions
    ancraophobia: fear of wind
    anuptaphobia: fear of staying single
    arachibutyrophobia: fear of peanut butter sticking to the roof of the mouth
    atomosophobia: fear of atomic explosions
    aulophobia: fear of flutes
    aurophobia: fear of gold
    barophobia: fear of gravity
    caligynephobia: fear of beautiful women
    cherophobia: fear of gaiety
    deipnophobia: fear of dining or dinner conversations
    euphobia: fear of hearing good news
    geniophobia: fear of chins
    genuphobia: fear of knees
    hippopotomonstrosesquippedaliophobia: fear of long words
    linonophobia: fear of string
    lutraphobia: fear of otters
    mottephobia: fear of moths
    paraskavedekatriaphobia: fear of Friday the 13th
    phobophobia: fear of phobias
    Politicophobia: “abnormal” dislike of politicians.
    porphyrophobia: fear of the color purple
    pteronophobia: fear of being tickled by feathers
    scriptophobia: fear of writing in public
    spheksophobia: fear of wasps
    zemmiphobia: fear of the great mole rat

  71. agapanthos said

    Πάντως η ελληνικότητα της ξενοφοβίας έχει διεκτραγωδηθεί και παλιότερα

  72. Όχι και δεν έχει τείχος στα αμερικανομεξικανικά σύνορα! Κι όχι μόνο

  73. rodia said

    Ποια σύννεφα σκεπάσαν τη στεγνή σου καρδιά
    Ποια αστέρια τραγουδάνε τη καινούρια σου ζάλη
    Ποιο ψέμα σε κρατάει στην αλήθεια κοντά
    Πες μου ποιο φόβο αγάπησες πάλι

    Ποιες λέξεις μέσα σου σαπίζουν και δεν θέλουν να βγουν
    Ποια ελπίδα σ’ οδηγεί στην πιο γλυκιά αυταπάτη
    Ποια θλίψη σε κλωτσάει πιο μακριά από παντού
    Πες μου ποιος φόβος σε νίκησε πάλι

  74. Κι όμως υπάρχουν (σαν τα λεφτά του ΓΑΠ)

    Triskaidekaphobia
    http://en.wikipedia.org/wiki/Triskaidekaphobia
    Paraskavedekatriaphobia
    http://en.wikipedia.org/wiki/Paraskevidekatriaphobia

  75. Ξέχασα

    10 Most Bizarre Phobias
    http://www.oddee.com/item_96516.aspx

  76. gbaloglou said

    «this wall will fall» (2:04)

  77. bernardina said

  78. #67 ἐντάξει ἂν εἶστε κατὰ τοῦ ἔθνους κράτους πάσο. πεῖτε το ὅμως νὰ τὸ ξέρουμε.

  79. Θανάσης said

    Σύμφωνα με σημερινή δήλωση του Υπουργού Ψυχικών Διαταραχών κ. Κλαψομόϋνη, το κάπνισμα θα επιτρέπεται δωρεάν στο ενδιάμεσο του διπλού συρματοπλέγματος!

  80. betatzis said

    Μετανάστες, μην μας αφήνετε μόνους με τους έλληνες.

    http://www.imalex.gr/972CDD80.el.aspx

    (το πήρα απ΄ του Ροϊδη, νομίζω αξίζει διαδόσεως)

  81. Ηλεφούφουτος said

    Κι ο Ροΐδης από αλλού το πήρε, μη νομίζεις:

    http://www.linkesbuch.de/index103415.htm?PHPSESSID=0

    (ως σύνθημα σε γερμανικό τοίχο κάπου στα μέσα της δεκαετίας του ’90 το είχα πρωτακούσει)

  82. betatzis said

    Ηλεφού, ενδιαφέρουσα η πληροφορία και ευχαριστώ.

    Εννοούσα όμως ότι το λίκνο με το άρθρο του μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως πήρα από του Ροϊδη (το ιστολόγιο του Ροίδη) και το άρθρο του μητροπολίτη εννοούσα ότι αξίζει διαδόσεως. Πόσες παρανοήσεις χωρούν σε ένα δικτυακό σχόλιο 3 γραμμών ;; 🙂

  83. sarant said

    Πάντως πολύ καλό το άρθρο του μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως -κι ας λέγεται και Άνθιμος 🙂
    Πώς και δεν τον έχει φάει ο συνονόματός του;

  84. ΤΑΚ said

    @67: Ροδιά, τέλειες οι Τρύπες! Σε ευχαριστώ που το έβαλες! Στο 0:27-8 έχει και φωτογραφία από τη θρυλική Σελήνη!
    Κλασικός διάλογος των εφηβικών μου χρόνων:
    – Πού πάτε;
    – Στη Σελήνη να δούμε τις Τρύπες!
    (Τότε οι Τρύπες δεν ήταν το γνωστό συγκρότημα που είναι σήμερα και οι αμύητοι δεν καταλάβαιναν τι λέγαμε…)

  85. YOSEF22ADAR said

    #76

    Να μην συγχεουμε παρακαλω
    και να μην συγκρινουμε τα ανομοια.
    Αλλο τειχος που εμποδιζει την εισοδο μεταναστων
    και
    αλλο τειχος που εμποδιζει την εισοδο τρομοκρατων
    και αποτρεπει δολοφονιες.





    E.T.C

    P.S
    Οι χιλιαδες Σουδανοι προσφυγες στο Ισραηλ
    εχουν σχεδον «ενσωματωθει» σημερα.

    Το οποιο σημαινει
    καλοδεχτος αυτος που ηρθε εν ειρηνη,
    ενω …

  86. sarant said

    Προσθέτω κάτι στο κυρίως άρθρο, επειδή εκλεκτός φίλος έθεσε στη διάθεσή μου το σώμα της Ακρόπολης του 1887, όπου βρίσκεται η ανεύρεση του όρου ξενοφοβία, την οποία είχε καταγράψει ο Κουμανούδης (και που δεν είναι η παλαιότερη, μετά το εύρημα του φίλτατου π2).

    Πρόκειται για ανταπόκριση «ειδικού ανταποκριτού» από το Βουκουρέστι, στην οποία επικρίνονται οι συντάκτες της «υπουργικής» (νομίζω εννοεί προσκείμενη στην κυβέρνηση) εφημερίδας Unirea, ότι «πάσχουσι υπό ξενοφοβίας» διότι δημοσιεύουν άρθρα πότε εναντίον των Ελλήνων της Ρουμανίας, πότε εναντίον των Γερμανών κτλ.

  87. Μαρία said

    86 Άλλη γνώμη σχημάτισε ο Φιλαδελφεύς το 1891:

    Οι Ρουμούνοι. Έπρεπε να μας μισούν, αλλά, πείσθητε, δεν μας μισούσι. Μη διαβάζετε τας εφημερίδας. Ο τύπος δεν αντιπροσωπεύει τα αισθήματα του λαού. Ο τύπος αντιπροσωπεύει τα αισθήματα της ημέρας… Δεν υπήρχεν εις εκείνας τας καρδίας μίσος• αν και υπέστη ο λαός εκείνος τοσαύτα υπό τους Φαναριώτας δεν εγόγγυσε, δεν εμίσησε τους Έλληνας, διότι αναγνωρίζει εις αυτούς καί τινας ευεργεσίας. Ημείς δ’ όμως εδιδάχθημεν παρά των δημοσιογράφων μας να τους μισώμεν, ημείς οίτινες επλουτίσαμεν εν τη χώρα των, ημείς οίτινες έχομεν εισέτι τοσαύτην δύναμιν εν τη πλευστή Ρουμανία, επί του Δουνάβεως.
    Η Πολιτική. Η Ελλάς δεν έχει διεθνή πολιτικήν, η Ρουμανία έχει τοιαύτην. Η πολιτική της Ελλάδος είνε μαγειρική. Σήμερον έχομεν φόρους με κολοκυθάκια, αύριον δάνεια με πουρέ πατάτα, την Τετάρτην επιστράτευσιν με petits-poix [μπιζέλια κονσέρβα] και την Παρασκευήν ψητό ινδιάνο με σάλτσα αλά milanaise. Έχομεν οικοκυριό• δηλ. κακό οικοκυριό…
    http://avgi-anagnoseis.blogspot.com/2010/08/4.html

  88. doctor said

    Ο φράχτης θα μπει στο μοναδικό σημείο του νομού Έβρου όπου τα σύνορα δεν τα καθορίζει ο ποταμός Έβρος αλλά η Τουρκία εισχωρεί στη δυτική όχθη του Έβρου, στο τρίγωνο Καραγάτς.
    Δείτε παρακάτω τα χερσαία σύνορα, είναι στο ύψος της Νέας Βύσσας και των Καστανιών:
    http://www.maplandia.com/greece/thraki/evros/orestias/
    Εκεί υπάρχει ήδη τείχος, και ο φράχτης απλώς θα το ενισχύσει.
    Κάποιοι ατυχώς που δεν γνωρίζουν την περιοχή νομίζουν ότι θα γίνει φράχτης κατά μήκος του ποταμού, που όντως είναι γελοίο και μόνο να το σκέφτεσαι διότι η απόσταση είναι τεράστια και ακόμη κι αν την φράξει κανείς, υπάρχει το δέλτα του Έβρου που είναι ακανόνιστο και τεράστιο και είναι αδύνατον εκεί να γίνει κάποιο σχετικό έργο.
    Για την ιστορία να πω ότι το τρίγωνο του Καραγάτς παραχωρήθηκε στην Τουρκία για θέμα ασφαλείας της Αδριανούπολης και ως αποζημίωση για τις καταστροφές που έκανε ο ελληνικός στρατός κατά την υποχώρησή του το 1922.
    Κάτω από το χωριό μου (Τυχερό) αν δείτε στον χάρτη, κι εμείς μπαίνουμε σε ένα σημείο (αρκετά μικρότερο) στην ανατολική Θράκη.

  89. Ιδού τι έγραψε ο αρθρογράφος:

    Even the most naive politician cannot really believe that a 12.5km wall within the 200km-long land border with Turkey (or the far longer borders with Albania, Macedonia and Bulgaria, not to mention the sea borders, where the overwhelming majority of immigrants come from) will make a real difference.

    Ας κρίνει λοιπόν ο καθένας, μετά την πληροφορία του Δόκτορα, την ποσότητα πληροφόρησης περί τα πράγματα όσον αφορά το περιώνυμο τείχος που περιέχεται στην παραπάνω πρόταση, ανεξάρτητα από τη στάση του καθενός απέναντί του. Στην Ελλάδα έχουμε συνηθίσει οι δημοσιογράφοι, επαγγελματίες και άλλοι, να μιλάνε και να μην πληροφορούνε.

  90. kingkong said

    http://www.tanea.gr/default.asp?pid=10&ct=13&artID=4611600

  91. ΜΑΡΙΑΓΚ said

    http://stin-press-a.blogspot.com/2011/01/blog-post_15.html

  92. ΤΑΚ said

    Doctor (88), υπάρχει τοίχος στο Κάραγατς!!!;;;; Πότε χτίστηκε και από ποιον; Αν υπάρχει όντως τοίχος, τι χρειάζεται ο φράχτης;
    Όσο θυμάμαι από τη στρατιωτική μου θητεία που μεγάλο μέρος της ήταν σε φυλάκιο προκαλύψεως στο Κάραγατς ούτε τοίχος υπήρχε ούτε φράχτης ούτε συρματόπλεγμα. Τα σύνορα ήταν νοητά: ένας χωματόδρομος από τη μια που περιπολούσαμε και φυλούσαμε σκοπιά εμείς και ένας παράλληλος χωματόδρομος από την άλλη όπου περιπολούσαν και φυλούσαν σκοπιά οι Τούρκοι. Τα υπόλοιπα με φράχτες, τοίχους και συρματοπλέγματα ήταν εικόνες από αμερικάνικες ταινίες – και ήταν ενδιαφέρον να συνειδητοποιεί κανείς ότι τα σύνορα ήταν νοητά όχι μόνο για τις χώρες της δυτικής Ευρώπης, που δεν καταλαβαίνεις πότε είσαι στο Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, τη Γερμανία, κοκ, όταν οδηγείς στον αυτοκινητόδρομο, αλλά και για χώρες με προβλήματα όπως η Ελλάδα και η Τουρκία…

  93. Μαρία said

    ΤΑΚ, όσοι παν καθημερινά για ψώνια στην Αδριανούπολη τείχος/ντουβάρι/φράχτη δε βλέπουν. Είμαι κι εγώ περίεργη να μάθω τι έχει στο μυαλό του ο Ντόκτορ.

  94. Immortalité said

    @85 Δεν ήξερα ότι τα τείχη έχουν την ικανότητα να διαχωρίζουν τους μετανάστες από τους τρομοκράτες ούτε ότι υπάρχει κάπου γραμμένο το ανθρώπινο και απαράβατο δικαίωμα της ελεύθερης εισόδου στην Ελλάδα του οποιουδήποτε το επιθυμεί άνευ λοιπών προϋποθέσεων, ώστε η φύλαξη των συνόρων να αποτελεί κατάπτυστη παραβίασή του. Τουλάχιστον κάποιοι χτίζουν τοίχους στην αυλή τους. Ενώ κάποιοι άλλοι καταπατάν την αυλή του διπλανού και τον λένε και τρομοκράτη άμα πάει να μπει σπίτι του.

    @31 Σκύλε τα περί συνθήκης της Οτάβα δεν είναι ακριβώς έτσι. Υπογράφηκε το 1997 και για να ισχύσει έπρεπε να επικυρωθεί από τη Βουλή. Καμία υποχρέωση επικύρωσης δεν υπήρχε μια και μιλάμε για διεθνή συνθήκη στην οποία τα κράτη διατηρούν την κυριαρχία τους. Δες τα σχόλια στου Χασοδίκη (ο δεσμός είναι στο 6).
    Νομίζω ότι παρομοίωση της μετανάστευσης με τα φυσικά φαινόμενα είναι λίγο αδόκιμη. Υπάρχουν πολλά που αντιμετωπίζονται με τοίχους αλλά δεν νομίζω ότι είναι το θέμα μας.

    Πάντως από τα σχόλια γενικότερα διαπιστώνω ότι κυριαρχεί η άποψη ότι διέλευση των συνόρων θα έπρεπε να ήταν ελεύθερη και απρόσκοπτη για τον οποιοδήποτε σε οποιαδήποτε χώρα σε σημείο που η φύλαξή τους να χαρακτηρίζεται ξενοφοβική και ρατσιστική. Εντύπωση μου κάνει.

  95. YOSEF22ADAR said

    #94
    Με τα ιδια μετρα και σταθμα :

    Οπως η Ελλαδα που για πανω απο 2000 χρονια
    υπηρξε επαρχια αυτοκρατοριων
    και μετα εγινε κρατος,
    και νιωθεις δικαιωμενος που ζεις ελευθερος στη γη των αρχαιων προγονων σου
    (που δεν ηταν οργανωμενοι σε ΕΝΑ κρατος),
    ακριβως ετσι δικαιουμαστε και εμεις οι Ισραηλινοι τη γη μας.
    Οσο για την ονομασια και την πραγματικη πατριδα των Παλαιστινιων … ψαξε.

    Οσο για τα τειχη, βεβαια και δεν ξεχωριζουν.
    Οι ανθρωποι ομως ναι.
    Αλλο ασυλο , αλλο επιθεση.
    Και ελεγχος.

  96. rodia said

    94.
    //Πάντως από τα σχόλια γενικότερα διαπιστώνω ότι κυριαρχεί η άποψη ότι διέλευση των συνόρων θα έπρεπε να ήταν ελεύθερη και απρόσκοπτη για τον οποιοδήποτε σε οποιαδήποτε χώρα σε σημείο που η φύλαξή τους να χαρακτηρίζεται ξενοφοβική και ρατσιστική. Εντύπωση μου κάνει.//

    Γιατι όχι; Ωραια δεν θα ηταν αν δεν υπηρχαν συνορα και οι λαοί ζούσαν ομορφα στον τοπο τους και ταξιδευαν σε αλλους τοπους για να τους γνωρισουν; Τα συνορα των κρατών-εθνων ειναι η συχνοτερη αιτια πολεμων. Αντι να κανουμε βηματα προς τα εμπρος, παμε ολοενα και πιο πίσω με τα καγκελα (στα πεζοδρομια) και τους φραχτες (στα συνορα).
    Γιατι να συμβιβαζομαστε με «λυσεις» που καθε άλλο παρά λύσεις είναι και δεν κοιτάζουμε να προχωρήσουμε τα πράγματα έστω και ένα βηματάκι; Με την αποδοχη του διαφορετικου, τη βοηθεια για ενταξη, την πίεση για ειρηνικες λυσεις και οχι βομβαρδισμους και εκστρατειες, κλπ κλπ ❓

  97. Immortalité said

    @95 Αλήθεια Γιόσεφ για τους Παλαιστινίους έχω κατασταλαγμένη άποψη και δεν θέλω να κάνω αυτή τη συζήτηση εδώ. Αλλά το παράδειγμα που φέρνεις με την Ελλάδα είναι εντελώς άστοχο. Όσο για το τι νοιώθω δικαιωμένη άσε με να το ξέρω καλύτερα.

    @97 Ροδιά κι άλλα πράγματα θα ήταν ωραία, αλλά το ζήτημα δεν είναι τί θα ήταν ωραίο, αλλά το γιατί ξαφνικά κάτι διεθνώς παγιωμένο και αποδεκτό (η ύπαρξη συνόρων και η φύλαξή τους) αντιμετωπίζεται ως κατάπτυστο και ρατσιστικό.

  98. gbaloglou said

    #95

    Όντως ατυχής η σύγκριση, καθώς οι Εβραίοι κράτησαν μεν την τρισχιλιετή τους (θρησκεία :-)), χωρίστηκαν όμως από την γη τους, όπου και έπαψε να μιλιέται η Εβραϊκή. Και σίγουρα ένας Παλαιστίνιος έχει απείρως περισσότερα δικαιώματα επί του Τελ Αβίβ απ’ ότι ένας Πακιστανός επί της Αθήνας. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι προσωπικά υποστηρίζω την ευρέως εννοούμενη επιστροφή των όποιων Παλαιστινίων 🙂 Αλλά η έμφαση μου στο «this wall will fall» (#76) είχε περισσότερο να κάνει με την ματαιότητα των όποιων συνόρων και τειχών…

    [Σουδανοί στο Ισραήλ (#85), ε; Ελπίζω να είναι από τον ίσως ήδη ανεξάρτητο Νότο, Χριστιανοί ή ακόμη καλύτερα ανιμιστές 🙂 (…Για τον ίδιο λόγο που σύντομα ο Αθηναίος Πακιστανός που λέγαμε θα πιστέψει ότι έχει τόσα δικαιώματα επί της (πάλαι ποτέ Μουσουλμανικής στο κάτω κάτω βρε αδερφέ!) Αθήνας όσα και ο Παλαιστίνιος επί του Τελ Αβίβ…)]

    μετ’ ὀλίγον δὲ προσεχώρησαν αὐτῷ καὶ τῶν Ἰουδαίων οἱ περὶ τὸ ἱερὸν τὸ προσαγορευόμενον Ἱεροσόλυμα κατοικοῦντες [Πολύβιος]

  99. ΣοφίαΟικ said

    63-65: Φυσικά και έχει τείχος στα σύνορα της Καλιφόρνιας,βλέπω ολοκληρώθηκε το 2008, πάντως το 2007 εγώ το είδα να είναι μια χαρά στη θεση του κατά μήκος των συνόρων, και φαινόταν ξεκάθαρα από την εναέρια γέφυρα. Ιδού:
    http://www.globalsecurity.org/security/systems/mexico-wall.htm
    Αλλά φυσικά μπορέις να περάσεις απο ΗΠΑ σε Μεξικό χωρις έλεγχο πεζός- στην επιστροφή γίνονται οι έλεγχοι, κυρίως άμα είσαι σε ιχ που το ξεσκονίζουν για ναρκωτικά. Αλλά εμάς γιατί να μας ψάξουν Γεωργιε; Διαβατήριο γειτονικής χώρας που τη βλέπουν σαν επαρχια τους οι Αμερικανόι, εννοείται ότι μου φέρονται καλα. Άμα ήμουνα λίγο ηλιοκαμένη και είχα διαβατήριο Νικαράγουας π.χ. θα ήταν αλλιώς.
    Κι από που μπαίνουν οι λαθραίοι; Από την Αριζόνα, που έιναι σχεδόν βέβαιο ότι θα πεθάνουν στην ερημο. Βεβαίως τώρα αγρίεψε κι η Αριζόνα, οπότε ίσως προσπαθήσουν από το Τέξας.
    Αλλά με πληροφορεί η βίκι ότι και σε αυτές τις πολιτέιες εχει τείχη.
    http://en.wikipedia.org/wiki/Mexico_%E2%80%93_United_States_barrier

  100. gbaloglou said

    #99

    Όντως, έχω χάσει επεισόδια 🙂 Αλλά κάτι διαβάζω και για σήραγγες — πως λέμε τούνελ — τώρα και ανησυχώ:

    What was interesting is that the California entry into the tunnel was a very modern warehouse, a huge warehouse compartmented but empty and kept empty for a year. In one office there was a hatch in the floor. It looked much like the hatch which Saddam had secreted himself in.

    Συγκινητική πάντως η αναφορά στην κρύπτη του Σαντάμ…

  101. οἱ τειχάρπαστοι

  102. gbaloglou said

    ή και τυχάρπαγες

  103. rodia said

    97.
    Ναι, αλλα γιατι δεν χαραζουμε ενα καλυτερο δρομο και ακολουθουμε το δρομο που χαραξαν αλλοι και μαλιστα στα χειρότερά του;

    ενα τειχος με σηραγγα εδω και εδώ

  104. Μπουκανιέρος said

    94 Ιμόρ τάχεις παίξει.

  105. gbaloglou said

    #103:

    Υπάρχουν πάντως και δυσκολίες, όπως παραδέχεται και ο Λίμπερμαν — ο άλλος ο Λίμπερμαν, όχι αυτός που μας επισκέφθηκε 🙂

  106. YOSEF22ADAR said

    # 94
    # 95

    Απο που αντλειτε τις «πληροφοριες» αληθεια ?
    (σαν εναν φιλο μου απο την Αθηνα
    που δεν ηξερε καν που ειναι η λωριδα της Γαζας ! )

    http://www.jewishvirtuallibrary.org/jsource/myths2/mftoc.html
    Myths & Facts Online –
    – A Guide to the Arab-Israeli Conflict
    By Mitchell G. Bard

    P.S
    Και ΣΤΑΜΑΤΩ τη συζητηση για το Ισραηλ εδω.

  107. YOSEF22ADAR said

    Συγνωμη λαθος.
    Το σωστο ειναι :

    # 97 Immortalité
    # 98 gbaloglou

  108. gbaloglou said

    #106-#107

    Ιωσήφ θα ήταν καλύτερα αν απαντούσες ξεχωριστά σε μένα και στην Αθανασία, και βεβαίως επί συγκεκριμένων θεμάτων (αν και εφ’ όσον έκρινες ότι είχες κάτι να πεις και ότι άξιζε τον κόπο)…

    [Πως θα σου φαίνονταν αν εγώ σε παρέπεμπα σε ολόκληρο τον Παπαρρηγόπουλο αντί οποιασδήποτε άλλης απάντησης;]

  109. YOSEF22ADAR said

    Συγνωμη φιλε μου :
    http://www.jewishvirtuallibrary.org/jsource/myths2/Israelsroots.html

    Αλλα αξιζει τον κοπο να το διαβασεις,
    θα σου διαλυθουν τα συννεφα των media.

    Ο Mitchell G. Bard δεν ειναι εβραιος.

  110. gbaloglou said

    Το ότι ο Mitchell G. Bard δεν είναι Εβραίος δεν σημαίνει πως ότι γράφει για το Ισραήλ αντιπροσωπεύει την ‘απόλυτη αλήθεια’ … και φυσικά μπορεί να έχει άλλους λόγους να το υπερασπίζεται, ακόμη και ιδιοτελείς.

  111. YOSEF22ADAR said

    Επισης :
    Myths & Facts Videos

    Mitchell Bard, executive director of the American-Israeli Cooperative Enterprise,
    discusses Myths and Facts about the Arab-Israeli Conflict.

    •Myths & Facts 1: Jews have no claim to Israel.
    •Myths & Facts 2: Palestine was always an Arab land.
    •Myths & Facts 3: The United Nations unjustly partitioned Palestine.
    •Myths & Facts 4: The partition plan gave the Jews most of the land, and all of the cultivable area.
    •Myths & Facts 5: Israel usurped all of Palestine in 1948.
    •Myths & Facts 6: The Jews started the first war with the Arabs.
    •Myths & Facts 7: Israel attacked Jordan to capture Jerusalem.
    •Myths & Facts 8: After the 1967 war, Israel refused to negotiate a settlement with the Arabs.
    •Myths & Facts 9: Resolution 242 clearly requires Israel to return to its pre-1967 boundaries.
    •Myths & Facts 10: Resolution 242 recognizes a Palestinian right to self-determination.
    •Myths & Facts 11: Syria is willing to trade land for peace.
    •Myths & Facts 12: The Jews had no intention of living peacefully with their Arab neighbors.
    •Myths & Facts 13: U.N. Resolutions call for Israel to repatriate all Palestinian Refugees.
    •Myths & Facts 14: Arabs cannot be anti-Semitic because they themselves are Semites.
    •Myths & Facts 15: Israel’s treatment of Palestinians is similar to the treatment of Blacks in Apartheid South Africa.
    •Myths & Facts 16: Israel discriminates against its Arab citizens.
    •Myths & Facts 17: Violence is an understandable and legitimate response to Israel’s policies.
    •Myths & Facts 18: Jerusalem is an Arab city.
    •Myths & Facts 19: Under Israeli rule, religious freedom has been curbed in Jerusalem.
    •Myths & Facts 20: Israel’s annexation of Jerusalem violates U.N. Resolution 242.
    •Myths & Facts 21: America’s support of Israel is the reason it was attacked on September 11th, 2001.
    •Myths & Facts 22: Groups like Hizballah and Hamas should be excluded from the U.S. war on terrorism because they are freedom fighters and not terrorists.
    •Myths & Facts 23: Jerusalem should be the capital of a Palestinian state.
    •Myths & Facts 24: Palestinians are driven to terror by desperation.
    •Myths & Facts 25: The Palestinian question is the core of the Arab-Israeli Conflict.
    •Myths & Facts 26: Right of Return is a pre-requisite for final settlement.
    •Myths & Facts 27: The Palestinians educate their children about co-existence with Israel.
    •Myths & Facts 28: Israeli settlements in the West Bank are illegal.
    •Myths & Facts 29: Israeli and Palestinian peace agreements prohibit settlements.
    •Myths & Facts 30: Zionism is racism.

  112. YOSEF22ADAR said

    Αυτο βρηκες να πεις μονο ?
    ότι ο Mitchell G. Bard δεν είναι Εβραίος ?

    Διαβασε – take your time –
    και μετα ελα να ξανασυζητησουμε.

    Γιατι με κουραζει πραγματικα
    (ασε που θα παρει πολυ χρονο)
    να συνδιαλεγομαι με οποιονδηποτε (για οτιδηποτε)
    δεν εχει (εστω μερικη) γνωση του αντικειμενου.

    P.S
    Και ΣΤΑΜΑΤΩ τη συζητηση για το Ισραηλ εδω.

  113. YOSEF22ADAR said

    http://www.jewishvirtuallibrary.org/jsource/myths2/mfvidstoc.html

    Myths & Facts VIDEOS

  114. gbaloglou said

    «Αυτο βρηκες να πεις μονο ?
    ότι ο Mitchell G. Bard δεν είναι Εβραίος ?» (#112)

    Συ είπας, Ιωσήφ (#109)

  115. Immortalité said

    @ 104 Μπουκάν είναι πιθανό. Αλλά για βοήθησε με;

    @ 106 (σαν εναν φιλο μου απο την Αθηνα
    που δεν ηξερε καν που ειναι η λωριδα της Γαζας ! )

    Εγώ ξέρω που είναι. Με τη Μπουργκίνα Φάσο δεν συνορεύει;

  116. LandS said

    #78. Συγγνώμη για την αργοπορία.
    Ακόμα και αν ήμουν «υπέρ του κράτους έθνους» (αφού πρώτα θα γνώριζα βέβαια τί θα πει τάσσομαι υπέρ ή κατά ενός θεσμού που έχει προκύψει ιστορικά, χωρίς κάποιοι να τον σχεδιάσουν και να τον κατασκευάσουν)θα έπρεπε να μπορούσα να μετρήσω την βλάβη που προκαλεί η είσοδος ενός ξένου σε μια χώρα για να πω ένα νούμερο. Επιπλέον η βλάβη της εισόδου 10 ξένων είναι δέκα φορές μεγαλύτερη από την βλάβη της εισόδου ενός; Των 100; Του εκατομμυρίου; Παίζει ρόλο το αν μπούνε όλοι μαζί ή να τους προσκαλούμε λίγους-λίγους; Αν ελέγχουμε τα προσόντα τους;
    Με λίγα λόγια οποιοδήποτε νούμερο από ένα έως οτιδήποτε, είναι αυθαίρετο.
    Δηλαδή είναι κανείς διατεθειμένος, όταν ο αριθμός των μεταναστών είναι μικρότερος από όσο νομίζει να αποδεχτεί «χαλαρή» αντιμετώπιση ή να «σκληρύνει» τη στάση του όταν ο αριθμός ξεπεραστεί;

  117. Nicolas said

    Αφιερωμένο εξαιρετικά (που λέει κι ο τραγουδιστής του Δύτη):
    http://ossiane.blog.lemonde.fr/2011/01/07/vulnerable/

  118. Νέος Τιπούκειτος said

    Ο Π. Παπακωνσταντίνου, σε δημοσιογραφική αποστολή, τραυματίστηκε από τραμπούκους του Μουμπάρακ, αλλά φαίνεται ότι είναι εκτός κινδύνου:

    http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_02/02/2011_376498

  119. […] Aπόσπασμα άρθρου του Νίκου Σαραντάκου στο ιστολόγιο Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία […]

Σχολιάστε