Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Το αντιρατσιστικό που ακόμα δεν είδαμε

Posted by sarant στο 23 Μαΐου, 2013


Πολλά ακούγονται τις τελευταίες μέρες για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, το οποίο επρόκειτο να κατατεθεί από το Υπουργείο Δικαιοσύνης αλλά συνάντησε την εντονότατη αντίδραση του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, που αποτελεί τον κύριο όγκο της τρικομματικής πλειοψηφίας. Αυτή τη στιγμή το νομοσχέδιο φαίνεται πως έχει μπει στο ψυγείο, όπως είναι η καθιερωμένη έκφραση για κάθε νομοθέτημα (αλλά και γενικότερα: πρόταση, σχέδιο, επιδίωξη) που η θέσπισή του αναβάλλεται, ενδεχομένως επ’ αόριστον. Βέβαια, οι δύο ελάσσονες εταίροι της τρικομματικής συγκυβέρνησης διακηρύσσουν σε όλους τους τόνους ότι το νομοσχέδιο αποτελεί γι’ αυτούς πρώτη προτεραιότητα, αλλά επειδή έχουν κατ’ επανάληψη δηλώσει ότι η υποστήριξή τους στην κυβέρνηση είναι δεδομένη ανεξάρτητα από τις διαφωνίες τους, τα διαπραγματευτικά τους περιθώρια είναι μάλλον ισχνά -θα έλεγα ανύπαρκτα, αλλά σκέφτομαι ότι ο κ. Ρουπακιώτης, με το να έχει υψώσει μια-δυο φορές τη φωνή του, σαν ελεύθερο ηλεκτρόνιο και ανεξάρτητα από το κόμμα που τον υπέδειξε, έχει κατακτήσει κάποια ψήγματα διαπραγματευτικής ισχύος, που όμως δεν βαραίνουν πολύ στην πλάστιγγα.

Βέβαια, το νομοσχέδιο ακόμα δεν το έχουμε δει, οπότε η συζήτηση για το περιεχόμενό του γίνεται κάπως στο κενό. Υπάρχουν βέβαια οι προηγούμενες προσπάθειες, το νομοσχέδιο Καστανίδη (επί κυβερνήσεως Γ. Παπανδρέου, πριν από δύο μόλις χρόνια που φαίνονται ίσαμε οχτώ), για το οποίο εγώ προσωπικά είχα τοποθετηθεί αρνητικά, όπως υπάρχουν και κείμενα που διαρρέουν στον Τύπο, όμως δεν υπάρχει διαβεβαίωση ότι αυτό θα είναι το τελικό κείμενο, οπότε δεν έχει άδικο ο Ηλεδικηγόρος όταν λέει ότι πρόκειται για ένα «νομοσχέδιο που δεν διάβασε κανείς«, όχι επειδή δεν πρόλαβε να το διαβάσει όπως ο Χρυσοχοΐδης το μνημόνιο αλλά επειδή ακόμη δεν έχει κατατεθεί, δεν έχει δοθεί σε διαβούλευση, ακόμα δεν το είδαμε που λέω κι εγώ στον τίτλο.

Και Γιάννη το βγάλαμε; Όχι, εφόσον κάποια ιδέα για το περιεχόμενό του έχουμε, δεν είναι άτοπο να τοποθετούνται τα πολιτικά κόμματα -επειδή όμως εμείς εδώ λεξιλογούμε κυρίως παρά πολιτικολογούμε, θα διερευνήσω για λίγο τη λέξη «ρατσισμός» πριν ξαναπιάσω τα του νομοσχεδίου.

Η λέξη ρατσισμός είναι δάνειο από τα αγγλικά ή τα γαλλικά, λέω εγώ. Bέβαια αυτό μόνο εγώ το λέω. Το ετυμολογικό του Μπαμπινιώτη λέει πως είναι δάνειο από το ιταλικό razzismo. Όμως η λέξη φαίνεται να μπήκε στο ελληνικό λεξιλόγιο μετά τον πόλεμο, και μεταπολεμικά δεν έχουμε ιταλικά δάνεια εκτός αν περιγράφουν ιταλικά πράγματα, π.χ. το κατενάτσιο ή τον λίμπερο.  Πιο σωστό μου φαίνεται να πούμε ότι δανειστήκαμε την αγγλική ή τη γαλλική λέξη αλλά κατά τη μεταφορά της επέδρασε το ιταλογενές δάνειο ράτσα. Κάτι παρόμοιο ίσως υπονοεί η διατύπωση του ΛΚΝ.

Στα αγγλικά και τα γαλλικά η λέξη racism/racisme εμφανίζεται στη δεκαετία του 1930 σε σχέση με την πολιτική των Ναζιστών στη Γερμανία. Όχι όμως, απ’ όσο μπόρεσα να δω, και στα ελληνικά, όπου προτιμήθηκε, όπως φαίνεται, το μεταφραστικό δάνειο αντί για τον απευθείας δανεισμό, κι έτσι οι εφημερίδες έκαναν λόγο για «φυλετισμό» όταν μιλούσαν, όχι πάντα με αποδοκιμασία, για τις θεωρίες των ναζήδων. Έχω ανεβάσει ένα άρθρο από την εφημ. Έθνος, του 1933, όπου ο αρθρογράφος μάλλον καμαρώνει δηλώνοντας, στον υπότιτλο, ότι «Οι μόνοι που αξίζομε όσο οι Γερμανοί είμεθα οι Έλληνες, κάτι που μου φέρνει στο μυαλό εκείνους τους αξιωματικούς στο διήγημα του Χάκκα που έβρισκαν φιλέλληνα τον Χίτλερ. Αλλά πλατειάζω. Το θέμα είναι ότι μάλλον η λέξη ρατσισμός δεν εμφανίστηκε προπολεμικά, αλλά μόνο περί τη δεκαετία του 1960, όταν πέρασε στο προσκήνιο το θέμα των φυλετικών διακρίσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πάντως, ο ρατσισμός ανάγεται, έστω και έμμεσα, στη ράτσα, που φυσικά είναι δάνειο από το ιταλικό razza, και άλλωστε λέμε για τους Ιταλούς «ούνα φάτσα, ούνα ράτσα», μόνο που επειδή οι δάνειες λέξεις παθαίνουν δείνωση στα ελληνικά η λ. ράτσα δεν χρησιμοποιείται παρά μόνο δευτερευόντως για ανθρώπους, κυρίως για ποικιλίες ζώων τη λέμε. Από την ιταλική razza προήλθαν και το αγγλογαλλικό race και τα άλλα αντίστοιχα. Βέβαια, στα αγγλικά υπάρχει κι άλλο ένα race, ομόγραφο και ομόηχο, που έχει να κάνει με τους αγώνες δρόμου και ταχύτητας ανθρώπων και αυτοκινήτων, αλλά αυτά τα δυο δεν έχουν καμιά σχέση μεταξύ τους, εκείνο είναι αυτοχθόνως παλαιογερμανικό, ενώ ετούτο που μας απασχολεί, το race της ράτσας και του ιταλικού razza, έχει αβέβαιη την ετυμολογία, μάλλον όμως αραβική την προέλευση, κι ας συναντήθηκε σε αγγλικό έδαφος με το ομόγραφό του.

Αυτό το race μάς ταλαιπωρεί λιγάκι εμάς τους τρισχιλιετείς, διότι το λέμε «φυλή», αλλά «φυλή» λέμε και το tribe, και φυλετικός λέμε και το tribal και το racial, αλλά αυτά παθαίνεις όταν είσαι τρισχιλιετής και οι λόγιοί σου προτιμούν να τους βγάλουν τα νύχια με την τανάλια παρά να δεχτούν λατινογενές λόγιο δάνειο. Αλλά έτσι είναι το τρισχιλιετιλίκι, θέλει θυσίες.

Μεταπολεμικό λοιπόν παιδί ο ρατσισμός, και πολύ νεότερος ο αντιρατσισμός, όπως στο νομοσχέδιο το αντιρατσιστικό, που ακόμα δεν το είδαμε. Που δεν το είδαμε αλλά μπορεί στο τέλος να παρουσιαστεί αγνώριστο, διότι, πέρα από τη μακρά κατάψυξη, κάτι άλλο που μπορεί να συμβεί στο νομοσχέδιο είναι η αλλοίωσή του, και σ’ αυτό φαίνεται ότι προσβλέπει το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και το έχει προαναγγείλει όταν διακηρύσσει ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει να φιμωθούν η εκκλησία ή οι ένοπλες δυνάμεις. Όσοι αφελείς φιλελεύθεροι φίλοι μου πιστεύουν πως με το νέο νομοσχέδιο, όταν και αν γίνει νόμος, θα μπορούν άνετα να κάνουν μήνυση στον Άγιο Πειραιώς ή στον Κασιδιάρη ή σε όσους φωνάζουν «θα γδάρω Αλβανούς να φτιάξω χλαίνη» (ή κάτι ανάλογο αλλά πιο ρυθμικό), φοβούμαι πως βρίσκονται πολύ μακριά νυχτωμένοι. Πιθανότερο το βρίσκω να κάνει μήνυση σύσσωμη η Χρυσή Αυγή π.χ. στον κ. Νακρατζά ή στην κυρία Ρεπούση, διότι τάχα η φράση περί συνωστισμού τάχα συνιστά άρνηση της τάχα γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικρασίας, που υποτίθεται πως έχει αναγνωριστεί από τη Βουλή μας. Το ανάγγειλε άλλωστε ο κ. Μιχελάκης, σε ένα τραγικό άρθρο του με πολλά χοντρά λάθη (τα επισημαίνει ο Ηλεδικηγόρος), ότι είναι απαράδεκτο να «καταλήξει η Ελλάδα σε ένα νομοθέτημα που θα καταδικάζει όσους αρνούνται οποιαδήποτε άλλη γενοκτονία, αλλά ανέχεται όσους αρνούνται τις αναγνωρισμένες από τη Βουλή Γενοκτονίες των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας».

Βέβαια, αν ακολουθήσουν και άλλα κράτη τη φάμπρικα με την ποινικοποίηση της άρνησης γενοκτονιών, που την άρχισε η Γαλλία με τη γενοκτονία των Αρμενίων, θα επικρατήσει σουρεαλισμός, αφού πολύ πιθανό και η Τουρκία, για αντίποινα, θα ποινικοποιήσει την άρνηση της γενοκτονίας των Τούρκων το 1821 στον Μωριά (ή και του 1922 στα περίχωρα της Σμύρνης ή λίγο νωρίτερα στον Πόντο, διότι με τον διασταλτικό ορισμό της γενοκτονίας και το κάψιμο δέκα χωριών εκεί εμπίπτει), αλλά και η Αλβανία την άρνηση της γενοκτονίας (ή έστω της εθνοκάθαρσης) των Τσάμηδων, οπότε δεν θα τολμάει πανεπιστημιακός να ξεμυτίσει από τα σύνορα. Αν με ρωτούσαν τη γνώμη μου, θα ξεχώριζα τη μία γενοκτονία που δέχονται ομόφωνα όλα τα κράτη της Ευρώπης, και εννοώ βέβαια το Ολοκαύτωμα, κι αυτήν μόνο θα δεχόμουν να ποινικοποιηθεί η άρνησή της -κι αυτή με βαριά καρδιά, γιατί και πάλι η ελευθερία του λόγου παραβιάζεται. Βέβαια, για τις γενοκτονίες, μια ασφαλιστική δικλίδα θα ήταν να προστεθεί η μνεία ότι λαμβάνονται υπόψη μόνο όσες έχουν αναγνωριστεί από διεθνές δικαστήριο -αλλά όπως βλέπετε ο κύριος Μιχελάκης μας το είπε ήδη ότι δεν θα το ανεχτεί αυτό -και θα καταθέσει, βέβαια, τροπολογία, και με τη σημερινή κατάσταση της Βουλής, όπου τροπολογίες καταθέτονται ακόμα και στο παρά πέντε της ψηφοφορίας κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι είδους έκτρωμα θα βγει τελικά.

Κάποιοι καλόπιστοι και σοβαροί φίλοι, που είχαν ταχθεί κατά του νομοσχεδίου Καστανίδη, τώρα είναι υπέρ του νομοσχεδίου Ρουπακιώτη. Ίσως παρόμοια αλλαγή θέσης να έχει κάνει και ο Σύριζα. Όχι υποκριτικά, όπως υποστηρίζει ο ανεκδιήγητος κ. Μιχελάκης, αλλά για έναν πολύ σοβαρό, απολύτως υπαρκτό λόγο, ότι από τα 2011 ως σήμερα η κατάσταση έχει αλλάξει σε ένα τουλάχιστον πράγμα: ότι υπάρχει καταμεσίς στο δωμάτιο ένας φαιός ελέφαντας με νύχια γαμψά, η Χρυσή Αβγή. Δεν είναι επίσης αμελητέα η αντίδραση που προβάλλουν στο νομοσχέδιο οι ακραίοι εκκλησιαστικοί κύκλοι, σαν τον κ. Αμβρόσιο Λενή, που απειλεί να χτυπάει πένθιμα όλες τις καμπάνες της περιοχής δικαιοδοσίας του (εδώ χρειάζεται αντιθορυβικό νομοσχέδιο). Κατανοώ τις αντιρρήσεις των φίλων αυτών, τις σέβομαι, αλλά δεν τις συμμερίζομαι. Θέλω να πω, δεν νομίζω ότι μπορεί να βγει καλό αντιρατσιστικό νομοσχέδιο με αυτή την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, από αυτή την δήθεν τρικομματική συγκυβέρνηση, από αυτή τη Νέα Δημοκρατία. Καλός ο κύριος Ρουπακιώτης, καλές οι προθέσεις του, αλλά στο κυβερνητικό οικοδόμημα δεν είναι νοικοκύρης. Οπότε, παρόλο που η άποψή μου δεν είναι ακόμα κατασταλαγμένη, και παρόλο που είμαι ανοιχτός σε επιχειρήματα περί του αντιθέτου, μου φαίνεται πως ίσως είναι καλύτερα να μην ψηφιστεί αντιρατσιστικός νόμος τώρα. Άλλωστε και τώρα έχουμε νόμους με τους οποίους μπορούν να αθωώνονται πανηγυρικά οι Πλεύρηδες κι οι Κασιδιάρηδες.

180 Σχόλια to “Το αντιρατσιστικό που ακόμα δεν είδαμε”

  1. Νέο Kid Στο Block said

    Ένα γλωσσικοκυπριακό σχόλιο: Στην Κύπρο συχνά (αντλίθετα νομίζω από Ελλάντα) η λέξη ράτσα σημαίνει συχνά το σόι ,τη γενιά.
    Υπάρχει ας πούμε η -βαριά- βρισιά «Μαμώ την ράτσα σου!» (το -τσ- προφερεται αλά το ιταλικό -zz- π.χ azzuri)

  2. Καλημέρα.
    Στην τελευταία φράση «…τώρα έχουμε νόμους με τους οποίους να αθωώνονται πανηγυρικά…» το «να» χρειάζεται;

  3. pilot said

    Και μου έλεγε ο παπούς μου (γεννηθείς το 1894) όταν τον πήγα εκδρομή στη Σμύρνη το 1979
    – Να εδώ συνωστιζόμασταν
    – Καλά, πόσες φορές συνέβη αυτό.
    – Μία.
    – Και γιατί τότε χρησιμοποιείς παρατατικό;
    – Γιατί το ρήμα συνωστίζομαι, δεν έχει αόριστο. Τι να πω, συνωστηστήκαμε;

    Επειδή εδώ και λεξικολογούμε. Καλοπροαίρετα. Καλημέρα

  4. Πέπε said

    @1: Μάλλον η περίπτωση που εμείς χρησιμοποιούμε την αρβανιτογενή «φάρα». Αλλά και τις λέξεις που ανέφερες, σόι (τουρκ.), γενιά (ελλ.).

    Η κυριολεκτική χρήση της ράτσας είναι π.χ. για σκυλιά, άλογα κλπ.: δυο ράτσες ανήκουν στο ίδιο γένος, στο ίδιο είδος, στην ίδια ποικιλία, αποτελούν ακόμη λεπτότερη διαίρεση. Νομίζω ότι ο επίσημος όρος είναι «φυλή».

    Νίκο, αφού ο ίδιος λες ότι «οι δάνειες λέξεις παθαίνουν δείνωση» (που είναι πολύ ενδιαφέρουσα παρατήρηση, καθώς ανάγει σε κανόνα ένα πλήθος περιπτώσεων που είχα παρατηρήσει μεμονωμένα), τι φταίνε οι λόγιοι και οι τρισχιλιετείς; Ράτσα δεν μπορεί να σημαίνει φυλή, άρα έχουμε φυλή και για τη race και για την tribe. Δε μοιάζει να είναι επιλογή κανενός, παρά μόνο της ίδιας της γλώσσας.

  5. Νέο Kid Στο Block said

    4. Πέπε, ναι ακριβώς έτσι! Όπως εμείς τη «φάρα».Δεν μου ήρθε πριν στην κούτρα. 🙂

  6. Πέπε said

    Στο 4 β και γ αντιφάσκω. Ελπίζω να είναι σαφές ότι στο β αναφέρομαι στη ζωολογία και στο γ σε ανθρώπινες φυλές.

  7. sarant said

    Καλημέρα! Ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    2: Δεν περίσσευε το «να», έλειπε το «μπορούν», το έβαλα, ευχαριστώ!

    4: Μα, οι λαϊκές δάνειες λέξεις παθαίνουν δείνωση, εν μέρει επειδή δεν τις χρησιμοποιούν οι λόγιοι.
    Όμως, η ελληνική έχει χάσει την ικανότητα για λόγιο λατινογενή δανεισμό. Στο συγκεκριμένο παράδειγμα, ο λόγος που λέμε φυλετικός και το tribal και το racial είναι πως δεν μπορούμε, είμαστε ανίκανοι, να πούμε ρασιαλικός ή τριβαλικός.

  8. Τάκης said

    Μια παρατήρηση, φίλε Νίκο, για κάτι που δεν θίγεις: στα αγγλικά το racism χρησιμοιείται μόνο για _φυλετικές_ διακρίσεις** ενώ στα ελληνικά νομίζω πως ο όρος ρατσισμός έχει επεκταθεί και χρησιμοποιείται γενικότερα για διακρίσεις ενάντια σε ομάδες γενικά, π.χ. ρατσισμός εναντίον όσων πάσχουν από AIDS ή όσων έχουν άλλη εθνοτική ταυτότητα (π.χ. Αλβανοί). Στα αγγλικά το racism ή το racial discrimination χρησιμοποιείται μόνο για διακρίσεις που’χουν βάση το race (λευκοί/μαύροι/ασιάτες κλπ). Εφόσον ο ασθενής του AIDS ή ο Άλβανός είναι το ίδιο λευκός με τον Έλληνα που επιδίδεται στις διακρίσεις εναντίον στα αγγλικά (τουλάχιστον στα αμερικάνικα) δεν θα το λέγαμε racism αυτό.

    **στην κοινωνιολογία το racism γενικά θεωρείται ιδεολογία που εννοιολογικά δεν είναι το ίδιο με διακρίσεις. Κάποιος δηλ. μπορεί να είναι ρατσιστής χωρίς να κάνει διάκριση, π.χ. ένας λευκός δεν χωνεύει τους μαύρους, τους θεωρεί υποανθρώπους, αλλά παρ’όλα αυτά τον προσλαμβάνει τον μαύρο στην εργασια του ή του νοικιάζει ένα σπίτι γιατί φοβάται τις επιπτώσεις του νόμου που απαγορεύει τέτοιες διακρίσεις.

  9. #7
    Α Νικοκύρη, η ελληνική είναι αδύνατο να χάσει οποιαδήποτε ικανότητα! Να το πάρεις πίσω αυτό. Ακούς εκεί η ελληνική ανίκανη… 🙂

  10. Έχει ενδιαφέρον για τη συζήτηση νομίζω να δει κανείς τι ισχύει σε άλλες χώρες σχετικά: http://en.wikipedia.org/wiki/Laws_against_Holocaust_denial

    Στη Γερμανία π.χ. απαγορεύεται η δημόσια χρήση ναζιστικών συμβόλων. Ιδού και ένα παλαιότερο video (του 2005) από τη στάση γερμανών αστυνομικών απέναντι σε νεοναζί.

  11. Πέπε said

    @7β: και πάλι, αυτό συμβαίνει επειδή συμβαίνει. Δε βλέπω να φταίει κανείς! Θα μείνουμε με μια λέξη που σημαίνει δύο πράγματα. Δεν είναι και τόσο τραγικό. Οι πτωχοί Αγγλοσάξονες δεν μπορούν να ξεχωρίσουν αν η πιπεριά είναι ζεστή ή καφτερή, εμείς εδώ θα κολλήσουμε;

  12. Lavrentij said

    Πάντως το νέο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, με την εξαίρεση των διατάξεων περί άρνησης του ολοκαυτώματος, επαναλαμβάνει επί της ουσίας -με λίγο πιο προσεγμένη διατύπωση- τον παλιό νόμο 927/1979. Οπότε, όλοι όσοι εξανίστανται για την «ποινικοποίηση της έκφρασης γνώμης» που εισάγεται με αυτόν θα έπρεπε να έχουν υπόψη ότι η εν λόγω «ποινικοποίηση» είναι νομική πραγματικότητα από το 1979 (άλλο το ζήτημα βέβαια ότι επί της ουσίας ο νόμος έχει μείνει ανεφάρμοστος). Από την άλλη είναι αντιφατικές οι δηλώσεις στελεχών της Ν.Δ. που από την μια εκφράζουν επιφυλάξεις για το νομοσχέδιο, ενώ από την άλλη σημειώνουν ότι «το νομικό πλαίσιο είναι επαρκές», αφήνοντας να υποτεθεί ότι δεν θα είχαν πρόβλημα με την ενεργοποίηση του ν. 927/1979. Σίγουρα με τη χρήση όρων όπως «εχθροπάθεια», «μίσος» κλπ οι διατάξεις αυτές τοποθετούνται στη γκρίζα ζώνη μεταξύ της (απαγορευμένης) στοχοποίησης μια άποψης λόγω του περιεχομένου της και του κλασσικού προσανατολισμού των ποινικών νόμων, που είναι η προστασία κάποιων γενικών εννόμων αγαθών τα οποία ενδέχεται να θίγονται και δια λόγου (αν και στον πυρήνα της σχετικής νομοθεσίας βρίσκεται η άποψη ότι εν προκειμένω έχουμε να κάνουμε με μια ειδική κατηγορία «λόγου» που απλά προαναγγέλει μια δια πράξεων προσβολή περαιτέρω εννόμων αγαθών). Το πρόβλημα είναι ότι τέτοιου τύπου διατάξεις μπόρεσαν να αποκτήσουν ένα σαφή προσανατολισμό σε χώρες όπου υπήρχε μια ευρύτατη πολιτική συμφωνία σχετικά με το τι επιδιώκει ο νομοθέτης να απαγορεύσει. Και στόχος ήταν κατά κύριο λόγο ο αντισημιτισμός της άκρας δεξιάς και μόνο σε αναφορά με αυτόν κατέστη δυνατό στο παρελθόν να συγκεκριμενοποιηθούν οι αόριστες έννοιες των διατάξεων αυτών και να τεθούν οι τελευταίες σε εφαρμογή. Όταν δε επιχειρήθηκε να αντιμετωπιστούν με τις διατάξεις αυτές διάφορες εκφάνσεις του ξενοφοβικού (ή αντιισλαμικού) λόγου προέκυψαν οι ασάφειες: γιατί ενώ φαινόταν εύλογο να τιμωρείται μια συγκεκριμένη (πιο «πολεμική») εκδοχή ξενοφοβικού λόγου όταν εκφέρεται από την νεοναζιστική άκρα δεξιά, τι θα γινόταν με διάφορες δηλώσεις από πλευράς συντηρητικών πολιτικών (που πάντως σίγουρα δεν μπορούσε να τους καταλογίσει κανείς ότι επιχειρούσαν να υποδαυλίσουν τη βία) ότι π.χ. «το ισλάμ είναι μια φασιστική ιδεολογία»; Με την υποχωρούσα συναίνεση άρχισε λοιπόν και το πεδίο εφαρμογής των εν λόγω διατάξεων να καθίσταται ολοένα και πιο αμφίβολο. Και για αυτό ούτε και στην Ελλάδα θα μπορέσουν οι σχετικές διατάξεις να εφαρμοστούν, καθώς δεν θα υπάρξει κανένας δικαστής να επιβάλει ποινή για μια δήλωση που π.χ. θα μπορούσε να γίνει και από στελέχη της κυβέρνησης (και ο πήχης έχει μπει ψηλά, σκεφτείτε μόνο τα περί «αλλοδαπών εισβολέων» και την «ανακατάληψη των πόλεων» εκ στόματος πρωθυπουργού).

    Μια τελευταία παρατήρηση για το θέμα των γενοκτονιών: αυτό που θα τιμωρείται βάσει των νέων διατάξεων είναι η άρνηση των ιστορικών γεγονότων που συνθέτουν μια γενοκτονία, όχι η άρνηση του συγκεκριμένου χαρακτηρισμού. Στην περίπτωση δηλαδή που κάποιος δεν αρνείται π.χ. τις σφαγές σε βάρος των αρμενίων, αλλά διαφωνεί με τον ορο γενοκτονία (δεν αποδέχεται δηλαδή ότι στόχευαν ειδικά στην εξαφάνιση των αρμενίων ως εθνοτικής ομάδας) νομίζω ότι θα πρέπει να συντρέχουν κι άλλες προϋποθέσεις για να μπορούμε να πούμε ότι «εκμηδενίζει τη σημασία» των εγκλημάτων αυτών (αφήνω κατά μέρος το ζήτημα ότι το νομοσχέδιο βάζει ως πρόσθετη προϋπόθεση το να έχει αναγνωριστεί το εν λόγω εγκλήμα με απόφαση δικαστηρίου, και μάλιστα δικαστηρίου -όπως το καταλαβαίνω εγώ- που επιλαμβάνεται των εν λόγω πράξεων ως κυρίων αδίκων πράξεων -τα γερμανικά δικαστήρια π.χ. έχουν αρμοδιότητα και για όσες πράξεις εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του διεθνούς ποινικού δικαίου, ανεξαρτήτως τόπου τελέσεως και εθνικότητας των εμπλεκομένων-. Δεν αρκεί π.χ. μια δικαστική απόφαση που απλά παρεπιπτόντως εξετάζει τα εν λόγω γεγονότα στο πλαίσιο της εκδίκασης υποθέσεων που αφορούν άλλες ποινικές διατάξεις -πολλώ δε μάλλον τις διατάξεις του ίδιου του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου!- ή π.χ. αποζημιώσεις του αστικού δικαίου).

  13. spiral architect said

    Καλημέρα. 😐
    Ποιος άνοιξε το κουτί;
    Πάρτε λοιπόν το τραγουδάκι:

    Άλλος ένας νόμος; Γιατί άραγε; Οι υφιστάμενοι δεν αρκούν να αντιμετωπίσουν τις πράξεις των καλόπαιδων;
    Ρίξτε λοιπόν μια ματιά εδώ και τα ξαναλέμε. :wink:..

  14. Γς said

    Αντιρατσιστικό.

    Ένα συνώνυμο που να μην αρχίζει με «αντί»;

    (Ενα ‘antonym’ του ρατσισμού;)

  15. Gpoint said

    Στην Ελλάδα -πέρα από νομοσχέδια που καθορίζουν νομικά πλαίσια ομιλίας και πράξεων αλλά δεν αλλάζουν την φιλοσοφία του λαού- η έννοια του ρατσισμού είναι συγκεχυμένη.
    Oι Ελληνες, προ κρίσεως, δεν ενοχλήθηκαν ιδιαίτερα από τους μαύρους αλλά και ποτέ δεν έκρυψαν την απέχθειά τους για τους γύφτους.
    Λατρεύουν τα δουλοπρεπή σκυλιά αλλά από την άλλη κυνηγάνε μέχρι εξοντώσεως τις ανεξάρτητες γάτες.
    Δεν χωνεύουν τους μετανάστες, ειδικά τώρα που παραπλήθυναν, αλλά τρέχουν τα σάλια τους για τις ανατολικές δίμετρες!!!!

    Αυτά νομίζω πως δεν αλλάζζουν με νομοσχέδια

  16. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

    Ἕνα πολὺ ἐνδιαφέρον ἐρώτημα ποὺ περίμενα, γνωρίζοντας τὸ Νικοκύρη, ὅτι θὰ εἶχε πραγματευτεῖ τὸ ἄρθρο, εἶναι τὸ κατὰ πόσο εἶναι γλωσσικὰ ὀρθὸ νὰ χρησιμοποιοῦμε τὸν ὅρο «ρατσιμὸς», ὅταν ἀναφερόμαστε σὲ διακρίσεις ποὺ δὲν ἀφοροῦν τὴ φυλή, ἀλλὰ κάποια ἄλλη ἰδαιτερότητα ὅπως π.χ τὸ φύλο, τὸ σεξουαλικὸ προσανατολισμό, κάποια ἀναπηρία ἢ ἐλάττωμα, τὸ ἐπάγγελμα κλπ, ὅπου τὰ ἄτομα ποὺ ὑφίστανται τὴ διάκριση δὲν εἶναι ἀπαραίτητο νὰ ἀνήκουν σὲ διαφορετικὴ φυλή… Ὁμολογῶ ὅτι κι ἐγὼ ἔχω χρησιμοποιήσει αὐτὸ τὸν ὅρο σὲ ἀνάλογες περιπτώσεις, χωρὶς ὅμως νὰ εἶμαι ἀπόλυτα πεπεισμένος ὅτι εἶναι ἀπὸ γλωσσικῆς ἀπόψεως σωστό. Θὰ μὲ ἐνδιέφερε ἡ γνώμη τῶν θαμώνων τοῦ ἱστολογίου

  17. Αριστείδης Καρατζόγλου said

    @15, ο κόσμος ενοχλείται από πράγματα που του υποβαθμίζουν την καθημερινότητα. Ενώ οι δίμετρες Ουκρανές δεν χαλάνε τη μέρα κάποιου, από την άλλη οι γύφτοι είναι μάστιγα για τους γείτονές τους. Πώς να το κάνουμε, απλή λογική…

  18. sarant said

    Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

    16: Νομίζω ότι η επέκταση της σημασίας, που λες, είναι θεμιτή.

    15: Τις κυνηγάνε τόσο που λες;

    12: Πολλά ενδιαφέροντα διαβάζω!

  19. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

    17. Οἱ χαρτογιακάδες δὲν εἶναι;

  20. Γς said

    15 @ Τζι

    >Λατρεύουν τα δουλοπρεπή σκυλιά αλλά από την άλλη κυνηγάνε μέχρι εξοντώσεως τις ανεξάρτητες γάτες.

    Τι λες ρε;
    Πόσες φορές έχεις πει το μανούλι στην αγκαλίτσα σου ‘Σκυλίτσα μου’, ‘Σκύλα μου’ κτλ
    Ενώ ‘Γατούλα μου’, ‘Ψιψίνα μου’; …

  21. Γς (14): ισοτελειακό; (το επίθετο δεν υπάρχει ακόμα, αλλά το ουσιαστικό «ισοτέλεια» βρίσκω ότι θα μπορούσε θαυμάσια να αποδώσει π.χ. το nondiscrimination).

  22. Γειά σας από Αιγιάλεια…

    Καμία καμπάνα δεν χτυπά, σας διαβεβαιώ. Ούτε χτύπησε, πόσο μάλλον ανα 15 λεπτά, όπως είχε αναγγείλει ο παναγριότατος…

    Και μιας και πιάσαμε τα φυλετικά, ας θυμηθούμε το αγαπητό ιντερνετικό τρολλ, που έθεσε σε φόρουμ το ερώτημα με τίτλο: «Is it Ok to hate certain races?»

    Το είδαν διάφοροι και έσπευσαν να τον αποπάρουν, για να δούν -από κάτω και με μικρότερα γράμματα- το : «I hate the 5 Km race and I love the 10 Km race. Is this bad?»

    Ρασιστής, ο δικός μας!

  23. Γς said

    Avec ma gueule de métèque
    Εφυγε

  24. Hellegennes Alexandrine said

    Στα του νομοσχεδίου αντιτίθεται και το ΚΚΕ. Προσωπικά δεν εκφέρω γνώμη αν δεν το δω, αν και έχω ήδη αρνητική προδιάθεση.

    #15:

    Συγγνώμη, η γάτα είναι αχώνευτο ζώο, όχι γιατί είναι ανεξάρτητο αλλά γιατί είναι άγριο. Μόνο καταχρηστικά μπορεί να ονομαστεί οικόσιτο. Τα «δουλοπρεπή» σκυλιά δεν είναι δουλοπρεπή, είναι το ζώο που βρίσκεται πιο κοντά στον άνθρωπο, είναι θέμα αγάπης, κατανόσης και φιλίας. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι εξελικτικός, ο λύκος κι ο άνθρωπος είχαν, από ένα σημείο και μετά, κοινή εξέλιξη (δηλαδή εξελίχθηκαν ο ένας δίπλα στον άλλον).

  25. Αριστείδης Καρατζόγλου said

    @19, όχι.

  26. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

    15-24 Ὁ σκύλος δὲν εἶναι δουλοπρεπής. Ὁ σκύλος εἶναι τίμιος καὶ ἐργατικὸς καὶ κερδίζει μὲ τὸν ἱδρώτα του τὸ ψωμὶ ποὺ τρώει. Καὶ τὸ χέρι ποὺ τὸν ταΐζει τὸ σέβεται καὶ δὲν τὸ δαγκώνει. Ἡ γάτα δὲν προσφέρει τίποτα, οὔτε κἂν τὰ ποντίκια δὲν κυνηγάει πιά, τῆς δίνεις νὰ φάη καὶ σοῦ γρατζουνάει τὸ χέρι, μὲ συγχωρεῖτε ἀλλὰ αὐτὸ λέγεται ἀχαριστία κι ὄχι ἀνεξαρτησία, βρωμάει ὅλο τὸ σπίτι γατίλα καὶ εἶναι τόσο βρωμιάρα ποὺ δὲν κάθεται νὰ τὴν πλύνης καὶ γλύφει ὅλες τὶς βρωμιὲς μὲ τὴ γλῶσσα της. Τί θὰ ἔλεγες ἂν ἔβλεπες τὸ παιδί σου νὰ ἔχει κυλιέται στὸ βοῦρκο καὶ μετὰ νὰ γλύφη τὸ σῶμα του, μπλιάχ. Ἀλλὰ ὁ χειρότερος λόγος ποὺ δὲ συμπαθῶ τὶς γάτες εἶναι ποὺ ἐκνευρίζουν τὰ καημένα τὰ σκυλάκια. Εἶναι τόσο πονηρὲς ποὺ τὰ τσιγγλᾶνε ὅταν έμεῖς δὲ βλέπουμε…

  27. Γς said

    23 @ Εκείνη η εποχή

    Ποιος θα σου δώσε αγάπη μου το τελευταίο φυλί μου

  28. sarant said

    Eυχαριστώ για τα νεότερα!

    22: Ώστε σίγησαν οι καμπάνες ή μάλλον ποτέ δεν ήχησαν, ε;

    22β: Σε ένα προσχέδιο του άρθρου είχα γράψει ότι δεν ξέρω αν έχουν γίνει, στα αγγλικά, λογοπαίγνια με το racism και τη σημασία race=κούρσα. Όμως τελικά το ξέχασα να το ενσωματώσω στο άρθρο. Οπότε, χαίρομαι που μου απαντάς στην απορία που ξέχασα να εκφράσω!

  29. atheofobos said

    Ας περιμένουμε βέβαια να διαβάσουμε τι θα λέει αυτό το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, όπως πολύ σωστά γράφεις, γιατί μερικές φορές νομοσχέδια που γίνονται υπό την πίεση της επικαιρότητας ή είναι ανεφάρμοστα ή έχουν τελικά αντίθετα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα.
    Εκεί που είμαι πλήρως αντίθετος είναι στην ποινικοποίηση των ιδεών που υπάρχουν στα βιβλία, όσο απεχθείς και να είναι αυτές για μας και για τον λόγο αυτό είχα γράψει στο παρελθόν το ποστ ΓΙΑΤΙ ΔΙΑΦΩΝΩ ΜΕ ΤΗΝ ΠΛΕΥΡΙΤΙΔΑ ΤΗΣ ΜΠΛΟΓΚΟΣΦΑΙΡΑΣ όταν δικαζόταν ο Έλλην Φύρερ για το βιβλίο του που ουσιαστικά χωρίς την δίκη, μόνο μερικοί φανατικοί πιστοί του θα αγόραζαν και θα πέρναγε σύντομα στην λήθη.
    http://atheofobos2.blogspot.gr/2007/12/blog-post_05.html
    Βιβλία στην πυρά έριχναν μόνο οι φασίστες και βέβαια η οποιαδήποτε απαγόρευση οδηγεί στην κυκλοφορία τους παρανόμως όπως γινόταν στην ΕΣΣΔ και στην δική μας δικτατορία χωρίς να αναφέρω την εφιαλτική εκδοχή του Φαρενάιτ 451.
    Ο Χίτλερ δεν ανέβηκε στην εξουσία επειδή οι Γερμανοί διάβασαν το βιβλίο του Ο Αγών μου.
    Είναι βέβαια αυτονόητη η απαγόρευση δημόσιας έκθεσης και προβολής ναζιστικών συμβόλων ή η εκφώνηση λόγων σε δημόσιους χώρους είτε από ΜΜΕ που προάγουν την βία εναντίον ατόμων ή κοινωνικών ή φυλετικών ομάδων.

  30. Τάκης said

    Κάποτε μια φοιτήτριά μου στις ΗΠΑ μού είπε το εξής περιστατικό που αφορούσε το μικρό της γιο όταν πήγε να τον γράψει στην α’ δημοτικού: πρώτη μέρα, κι η κοπέλλα έπρεπε να συμπληρώσει κάτι χαρτιά, δίπλα της ο γιος. Διάβαζε με δυνατή φωνή μια-μια την κάθε ερώτηση και απαντούσε ο μικρός. Name, age, height, weight κι εκείνο απαντούσε. Φτάνουν στο Race και το μικρό, αθώα απάντησε, «human». 🙂

  31. miranda said

    Θα σας ρωτήσω καλόπιστα: όταν «καλύτερα να μην ψηφιστεί αντιρατσιστικός νόμος τώρα» θέλετε να πείτε ότι πρέπει να περιμένουμε ώσπου να πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ την εξουσία;Και ως τότε (αν συμβεί βέβαια αυτό) τι γίνεται; Δεν περίμενα από σας μια τέτοια κοντόφθαλμη αντιμετώπιση.

  32. Πολύ ενδιαφέρον (ως δείγμα της περιρρέουσας ατμόσφαιρας της εποχής) το άρθρο του «Εμπρός». Αξιοσημείωτοι οι (όχι αβάσιμοι) παραληλισμοί με τους ΑΗΠ, και ακόμα πιο αξιοσημείωτη η αισιοδοξία του συντάκτη: «Το χιτλερικόν καθεστώς δεν πρόκειται να ρίπτη εις κανένα Καιάδαν τα μη αρτιγενή και τα αρρωστιάρικα βρέφη…» — «εις τον φυλετισμόν παίρνουν ως πρότυπον περίπου… το σύστημα των μετοίκων, οι οποίοι απελάμβανον της προστασίας των νόμων και πολλών αστικών δικαιωμάτων αλλά εστερούντο κάθε πολιτικού δικαιώματος.»

  33. miranda said

    Ξέχασα το λέτε. Ορθόν:όταν λέτε ότι «καλύτερα να μην ψηφιστεί… κλπ

  34. alexiuslautus said

    – Υπάρχει έλλειψη νομικού πλαισίου που αποτρέπει την πολιτεία να καταστείλει «δραστηριότητες» όπως αυτές της χ.α.; και σε δεύτερη ανάλυση είναι επιτυχημένο «μέτρο» αντιμετώπισης η νομοθέτηση;

    Χωρίς να ισχυρίζομαι ότι υπάρχει «σωστή» απάντηση, διατυπώνω την δική μου άποψη.

    – Δεν υπάρχει έλλειψη νομικού πλαισίου. υπάρχει έλλειψη ίσως πρόθεσης και σίγουρα δράσης. Ένα κράτος μπορεί σχετικά εύκολα να πατάξει δράσεις ρατσιστικές. Όχι να τις εξαφανίσει αλλά σίγουρα να τις περιορίσει στο βαθμό που να (ξανα)γίνουν περιθοριακές. Ο Καμίνης απέτρεψε τουλάχιστον γεωγραφικά μια δράση με έντονο φυλλετικό χαρακτήρα κάνοντας χρήση ενός υπάρχοντος νόμου που καμία σχέση δεν έχει με απόψεις.
    Για το αν είναι πετυχημένο μέτρο η νομοθέτηση, επιμένω πως η εφαρμογή του νόμου είναι το ζητούμενο. Καλύτερα να υπάρχουν πιο πολλοί έλεγχοι από την τροχάια παρά πιο βαριά πρόστιμα. Τουλάχιστον οι έλεγχοι μειώνουν το ατυχήματα, όχι τα πρόστιμα. Ομοίως προτιμότερο θα ήταν να ελέγχονται κάποιοι στο δρόμο παρά να κληθούν στο δικαστήριο για κάποιο λόγο που εκφώνησαν. Εγώ αυτό θα προτιμούσα αν ήμουν θύμα βίας.
    Τέλος υπάρχει η αντίληψη πολλών πολιτικών αλλά και πολιτών ότι νομοθετόντας λύνονται προβλήματα. Δυστυχώς συνήθως νομοθετόντας οι πολιτικοί «βγάζουν την υποχρέωση» και καθησυχάζεται η κοινωνία. Πολλοί νόμοι μένουν ανεφάρμοστοι και δεν φέρνουν κανένα αποτέλεσμα όπως π.χ. ο αντικαπνιστικός νόμος.

  35. Την έχουμε ξανακάνει μέχρις εξαντλήσεως (των σχολιαστών, όχι του θέματος!) την κουβέντα, Αθεοφοβε. Κι εγώ πιστεύω ότι η έκφραση απόψεων σε βιβλία, ακόμα και η άρνηση της ιστορικής ύπαρξης του Ολοκαυτώματος, μάλλον δεν πρέπει να ποινικοποιείται. Το βιβλίο του Πλεύρη όμως, απ’ό,τι θυμάμαι, ΔΕΝ ήταν ιστορική μελέτη, όπως π.χ. του Faurisson, παρά περιείχε και ισχυρισμούς περί υπανθρώπων κλπ., που θα μπορούσαν και βάσει των τότε νόμων να συνιστούν ποινικό αδίκημα. Τα ελληνικά δικαστήρια έκριναν αλλιώς…

  36. kseeath said

    Οι ναζιστικές κότες με τα μαύρα
    Το βίντεο αυτό είναι ενδεικτικό της θρασυδειλίας και της γελοιότητας των ναζήδων. Ο Ηλιόπουλος όταν ερωτάται από τον κάθε άλλο παρά αριστερό δημοσιόγραφο  Καραμέρο για το ναζιστικό τατουάζ του, το ρίχνει στην ωραία γραμματοσειρά, δείχνοντας το μέγεθος της ξεφτίλας του. Ενώ όταν μαθαίνουμε από το ρεπορτάζ, αυτό που ξέραμε, ότι οι κότες με τα μαύρα έχουν πάρει πολυτελή αυτοκίνητα από το κράτος αλλά και διαμένουν σε πολυτελή ξενοδοχεία με έξοδα των φορολογουμένων Ελλήνων (για να μιλήσουμε τη γλώσσα σας ναζίδια) εκεί ξεχειλίζοντας από θάρρος κλείνει το τηλέφωνο! Συνέχεια:  http://wp.me/pryYN-1kj

  37. Gpoint said

    # 23, 27

    Στενοχωρήθηκα. Μου άρεσε ο ήχος του και χρησιμοποιήσα τραγούδια του στα θεατρικά μου. Λατρεμένο το Σουσου μπελέζα

  38. Χωρίς να είστε φασιστής σήμερα γράψατε ένα κείμενο απαράδεκτο.
    Και εγκληματικά ασύντακτο.

    Δεν έχετε πάρει χαμπάρι κ. Σαραντάκο ότι το αντιρατσιστικό θα στραφεί κυρίως εναντίον του Σύριζα;
    Αλλά πώς να το πάρετε όταν δεν το έχει πάρει χαμπάρι ούτε ο Σύριζα, (είναι πολλοί οι Δραγασάκηδες εκεί μέσα), παρά τον εκωφαντικό τρόπο με τον οποίο το δηλώνουν οι κυβερνητικοί, πασοκ και ν.δ.

  39. sarant said

    30: Καλό!

    31: Πιστεύω ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν μπορεί να ψηφίσει ένα καλό αντιρατσιστικό νομοσχέδιο. Ή θα το παραπέμψει στις καλένδες ή θα ψηφίσει ένα αλλοιωμένο νομοσχέδιο.

    32: Του Έθνους όμως, όχι του Εμπρός.

    38: Εσείς καταλάβατε ότι είμαι αναφανδόν υπέρ της ψήφισης του νομοσχεδίου; Ή πράγματι είναι ασύντακτη η τελευταία παράγραφος ή δεν θελήσατε να καταλάβετε τι γράφει.

  40. Gpoint said

    # 20

    Βασικά έχεις δίκιο αλλά πό την άλλη… doggy way ?

    # 24

    Φαίνεται πως οι Αμερικάνοι και άλλοι λαοί, φανατικοί cat lovers δεν εξελίχθηκαν μαζί με τουε λύκους …

    Θέμα εγωϊσμού είναι να αποδεχείς κάποιο ζώο που σου φέρνει αντιρρήσεις όχι στα λόγια φυσικά,, ένα ζώο που θα πρέπει να το κερδίσεις με την συμπεριφορά και το χάδι σου και όχι με το φαΐ που του δίνεις

    Αφιερωμένο στην γατούλα μου που έχασα πριν 40 μέρες :

    Καμιά φορά, άμα σου τύχει ν’ ακούς
    μέσα στην ησυχία του όρθρου
    κει, κάτω από την καρέκλα σου
    γουργούρισμα γάτας ευτυχισμένης
    μην το νομίσεις.

    Την εξημέρωση των ζώων
    δεν κατέχεις
    γιατί σε διάλεξε αυτή και όχι εσύ
    κι εξάσκησε απάνω σου τέχνη καλή,
    πως ημερώνονται οι ανθρώποι.

    Θα πάρει χρόνια να το νοιώσεις
    πως μεγαλύτερη σκλαβιά
    είναι το νάσαι αφέντης

  41. Και εγκληματικά ασύντακτο.

    Νόμος για την ποινικοποίηση της ασυνταξίας 😀 😀

  42. Μια χαρά κατάλαβα. Δεν θέλετε το νομοσχέδιο τώρα. Γιατί με αυτή την κυβέρνηση υπάρχει ο κίνδυνος να συμπεριληφθούνε στα άρθρα του και άλλες γενοκτονίες, η ποντιακή. Και αυτό δεν σας αρέσει.

    Και γράφετε χωρίς ντροπή.

  43. sarant said

    Κυρία Στούκα, όσο είναι ακόμα νόμιμο να το συζητάμε, αν ήταν γενοκτονία των Ποντίων ήταν και των Τούρκων στον Μωριά, ή των Τσάμηδων στην Ήπειρο.

  44. κ. Σαραντάκο και των Εγγλέζων από τους Ινδούς, πώς σας ξέφυγε !

  45. marulaki said

    #40 Πολύ σωστά. Η γάτα σε διαλέγει, δεν τη διαλέγεις. Και έρχεται επειδή θέλει εκείνη. Φυσικά και δεν εξημερώνεται απόλυτα, γιατί όπως αναφέρθηκε και παραπάνω είναι άγριο ζώο. Ο σκύλος, μπορεί να είναι παλαιότερος και καλύτερος φίλος του ανθρώπου, αλλά από τη στιγμή που ο σκύλος τον άνθρωπο τον έχει αφεντικό και ακόμη κι αν φάει ξύλο θα ξαναέρθει, νομίζω ότι πρόκειται για σχέση ισχύος και όχι ισοτιμίας. Συνεπώς δεν ξέρω αν το ‘φίλος’ πολυστέκει.

  46. Γς said

    30 @ Τάκης

    >Κάποτε μια φοιτήτριά μου στις ΗΠΑ μού είπε

    Κάποτε μια φοιτήτριά μου στην Ελλάδα μού είπε
    -Δεν είμαι από αυτές που ξέρετε.
    Ηταν μαύρη 17 χρονών και της είχα πιάσει τα βιζάκια.

    Στην Αμερική θυμάμαι ότι έκανα ότι μπορούσα για να μην φοιτήσει η κόρη μου στο Δημοτικό της περιοχής που ήταν όλο μαυράκια. Το ήθελε και η μακαρίτισσα γυναίκα μου.

    Μετά πήγα στο σπίτ του McManus του καθηγητή του μεγάλου μου γιου.
    Και γκες χου γουόζ κάμινγκ του ντίνερ, ουπς, χου γουόζ χιζ γουάϊφ.
    Μια μαύρη καταπληκτική κυρία. Στο ντίνερ.
    Μετά αυτό, μετά εκείνο.
    Σήμερα, γκες χου γουόζ πριπέρινγ δε μπρέκιφαστ φορ μποθ οβ δεμ.
    Η αφεντιά μου.
    Για τις δύο αγάπες μου!

    Την κόρη μου και την σύζυγο μου. Την πάλαι ποτέ 17αρα μαυρούλα φοιτήτριά μου

  47. Γιάννης Χ. said

    κ. Σαραντάκο,
    ήθελα να σας ρωτήσω σχετικά με την φράση «πρώτη προτεραιότητα».
    Είναι πλεονασμός ή όχι; Έχω ακούσει πολλές φορές την άποψη πως πρόκειται περί λάθους. Τί λέτε;

  48. Α, ξέχασα να πω ότι στη γνωστή διαμάχη είμαι (πάντα) με τις γάτες.

  49. sarant said

    47: Κατά τη γνώμη μου δεν είναι -μπορεί κάποιος να έχει πολλές προτεραιότητες και να τις έχει ιεραρχήσει. Αν σας πει κάποιος ότι είναι λάθος το «πρώτη προτεραιότητα», τότε θα πρέπει να χρησιμοποιεί τη λέξη μόνο στον ενικό, διότι από τη στιγμή που βάλει πληθυντικό κάποια από αυτές θα είναι πιο επείγουσα από τις άλλες.

  50. Alfred E. Newman said

    I like pigs. Dogs look up to us. Cats look down on us. Pigs treat us as equals.
    Sir Winston Churchill

  51. ΠΑΝΟΣ said

    «άλλαξε θέση ο σύριζα γιατί τώρα υπάρχει η Χ.Α.».Δηλ.θα κάνουμε ένα νομοσχέδιο μόνον για δαύτους; Μήπως αυτό,αν δεν είναι άριστα διατυπωμένο,τούς δώσει πόντους,τάχα μου,ως διωκόμενους; Η ισχύουσα νομοθεσία περί τού θέματος δεν αρκεί;Π.χ. μπορούν αυτά τα γομάρια να οπλοφορούν εντός τής Βουλής; (Κι εδώ δεν λεξικολογούμε,ΜΟΝΟΝ.Να λείπουν οι φερετζέδες!!).

  52. Οι βουλευτές πρέπει να μην μνημονοφορούν. Αυτό μόνο ενδιαφέρει. Τα υπόλοιπα είναι για αφελείς. Οι βουλευτές δεν κινδυνεύουν από τα πυροβόλα όπλα. Κινδυνεύουν από τα άοπλα χέρια του λαού, όταν έρθει η ώρα.

  53. ΠΑΤΕΡΑΣ ΥΠΟΨΗΦΙΑΣ said

    Σύντροφε Σαραντάκο, γιατί δεν σχολίασες το αισχρό κείμενο του φιλαράκου σου Ναπολέοντα Λαπαθιώτη που βάλανε χθές Τετάρτη στις Πανελλήνιες εξετάσεις: Η κόρη μου που έδινε, έφριξε: Νόμιζε ότι η Ρηνούλα έτριβε την κλειτορίδα της και αυνανιζόταν. Αυτό εννοούσε ο Λαπαθιώτης; Πήγαινε εδώ να δείς και μόνος σου http://www.minedu.gov.gr/publications/docs2013/them_neoel_kat_c_hmer_d_esp_no_1305.pdf

    ΙΔΟΥ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΛΑΠΑΘΙΩΤΗ ΠΟΥ ΜΠΗΚΕ ΧΘΕΣ ΣΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΡΕΠΕΙ ΤΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΜΑΣ ΝΑ ΑΥΝΑΝΙΖΟΝΤΑΙ:

    «Να συγκρίνετε ως προς το περιεχόμενο το απόσπασμα από το ποίημα Ο
    Κρητικός του Δ. Σολωμού με το παρακάτω απόσπασμα από τη νουβέλα
    του Ν.Λαπαθιώτη Κάπου περνούσε μια φωνή, αναφέροντας (μονάδες 5)
    και σχολιάζοντας (μονάδες 15) τρεις ομοιότητες και δύο διαφορές
    μεταξύ των δύο κειμένων.
    Μονάδες 20
    Ναπολέων Λαπαθιώτης
    ΚΑΠΟΥ ΠΕΡΝΟΥΣΕ ΜΙΑ ΦΩΝΗ
    Αυτό το βράδυ, η Ρηνούλα δεν κοιμήθηκε. Σαν ένας πυρετός γλυκός,
    της μέλωνε τα μέλη. Όλη νύχτα, μέχρι το πρωί, το αίμα της, πρώτη φορά,
    της τραγουδούσε, φανερά, τόσο ζεστά τραγούδια…Κι όταν, προς τα
    χαράματα, την πήρε λίγος ύπνος, είδε πως ήταν μέσα σ΄ ένα δάσος, −ένα
    μεγάλο δάσος γαλανό, μ’ ένα πλήθος άγνωστα κι αλλόκοτα λουλούδια.
    Περπατούσε, λέει, μέσ’ στην πρασινάδα, σκυμμένη, και με κάποια δυσκολία,
    χωρίς, όμως αυτό, να συνοδεύεται κ ι απ’ τη συνηθισμένην αγωνία, που
    συνοδεύει κάποιους εφιάλτες. […]Και την ίδια τη στιγμή, χωρίς ν’ αλλάξει
    τίποτε, μια μελωδία σιγανή γεννήθηκε κ ι απλώθηκε, σαν ένα κόρο1
    από
    γνώριμες φωνές, που, μέσα τους, ξεχώριζε γλυκιά και δυνατή, την ήμερα
    παθητική και πλέρια του Σωτήρη! Κι η φωνή δυνάμωνε, δυνάμωνε, και σε
    λίγο σκέπασε και σκόρπισε τις άλλες, −κι έμεινε μονάχη και κυρίαρχη,
    γιομίζοντας τη γη, τον ουρανό, γιομίζοντας το νου και την καρδιά της! Κι
    είχ’ ένα παράπονο βαθύ, η χιμαιρική αυτή φωνή, − κ ι έμοιαζε μ’ ένα χάδι
    τρυφερό, λησμονημένο, γνώριμο, κι απόκοσμο! Κι η ψυχή της έλιωνε βαθιά,
    σαν το κερί, σβήνοντας σε μια γλύκα πρωτογνώριστη, σε μια σπαραχτική,
    πρωτοδοκίμαστη, και σαν απεγνωσμένη, νοσταλγία! Και καθώς ήταν έτοιμη
    να σβήσει, και να λιώσει, πίστεψε πως ήταν πια φτασμένη στον παράδεισο…
    Κι η Ρηνούλα ξύπνησε με μιας, σα μεθυσμένη, −και κρύβοντας το
    πρόσωπο μέσ’ στο προσκέφαλό της, μην τύχει και τη νιώσουν από δίπλα,
    ξέσπασε σ’ ένα σιγανό παράπονο πνιγμένο…
    Ν. Λαπαθιώτης, Κάπου περνούσε μια φωνή, Εκδόσεις Ερατώ, Αθήνα 2011, σ.
    71-73»

  54. spiral architect said

    @53:
    Του χρόνου θα φροντίσουμε να βάλουμε απόσπασμα είτε από τα Πατερικά Κείμενα,

    Τον Οποίον, χωρίς να Τον έχετε δει, Τον πιστεύετε με ανεκλάλητη και γεμάτη δόξα χαρά, στην οποία πολλοί επιθυμούν να εισέλθουν, βλέποντες ότι είσαστε σωσμένοι δια της Χάριτος, και όχι δια των έργων σας, αλλά με το θέλημα του Θεού, δια Ιησού Χριστού.

    είτε από την Ιερά Σύνοψη.
    Έχω κολλητούς στην Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων και θα την ψήσουμε καλά τη δουλειά.

    Τα σέβη μου

  55. Άφωνος said

    @53
    Αυτή είναι η μαγεία της τέχνης, καθένας βλέπει αυτό που τον αφορά και, ανάλογα με την δική του ιδιοσυγκρασία, αντιδρά.

  56. ἡ ἐξαίρεσι τῆς γενοκτονίας (δὲν δέχομαι τὸν ὅρο ὁΛοκαύτωμα-ἂς μὲ βάλουν στὴν φυλακή) τῶν Ἑβραίων θὰ μετέτρεπε τὸν νόμο ἀπὸ ἀντιρρατσιστικὸ σὲ ῥατσιστικὸ ἀφ’οὗ θὰ ξεχώριζε τὶς γενοκτονίες σὲ νομικὰ προστατευμένες ἀπὸ ἄρνησι καὶ σὲ σὲ μὴ προστατευμένες. παραβλέπω δὲ τὸ γεγονὸς ὅτι νὰ διώκεται κἄποιος ποινικῶς γιὰ τὴν ἄποψί του εἶναι εὐτυχῶς ἀκόμη ἀντισυνταγματικό.

    δὲν εἶμαι ἀρνητὴς τῆς γενοκτονίας τῶν Ἑβραίων, ἀλλὰ ἂν περάσῃ τέτοιος νόμος-ἔκτρωμα σκέφτομαι στὰ σοβαρὰ νὰ γίνω. ὅπως καὶ πολλοὶ δότες ὀργάνων δηλώνουν ὅτι δὲν ἐπιθυμοῦν νὰ ἐξακολουθήσουν νὰ εἶναι δότες μετὰ ἀπὸ τὸν νόμο ποὺ μᾶς θεωρεῖ ὅλους τέτοιους. ἐξαναγκασμένη φιλανθρωπία.

    καὶ ἀλήθεια, τί ἀξία ἔχει νὰ μὴν ἀρνιέται κἀνεὶς τὴν ὅποιαδήποτε γενοκτονία ἐπειδὴ δὲν μπορεῖ νὰ κάνῃ ἀλλιῶς;

    ἂν τὰ ὅσα διαρρέουν καὶ φημολογοῦνται γιὰ τὸ λεγόμενο ἀντιρρατσιστικὸ νομοσχέδιο εἶναι ἀληθῆ βρισκόμαστε μπροστὰ σὲ μία ἀπὸ τὶς πιὸ ἀντιδημοκρατικὲς καὶ ἐπικίνδυνες ῥωγμὲς τοῦ ποινικοῦ μας συστήματος ποὺ δημιουργεῖ ὀλέθρια προηγούμενα καὶ δίνει ἐπικίνδυνες ἰδέες.

  57. Η έννοια της «ράτσας» said

    http://athemita.wordpress.com/2013/05/18/%cf%81%ce%b1%cf%84%cf%83%ce%b9%cf%83%ce%bc%cf%8c%cf%82-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b9%cf%83%ce%b7%ce%bc%ce%b9%cf%84%ce%b9%cf%83%ce%bc%cf%8c%cf%82/
    Το κείμενο που ακολουθεί είναι το κεφάλαιο 9 από το βιβλίο Η ψυχοπαθολογία του πολιτικού του Θάνου Λίποβατς (Οδυσσέας, 1994, 3η έκδοση, σελ. 233-291).

    9.1. Η έννοια της «ράτσας»

    Οι έννοιες «ράτσα» και «ρατσισμός» είχαν (και έχουν) στον 20ό αιώνα διαφορετικές σημασίες. Για να τις κατανοήσει κανείς ορθά, πρέπει να διαφοροποιήσει τη «ράτσα» από άλλους τύπους ανθρώπινης «ομάδας» κα το ρατσισμό από άλλους τύπους απόρριψης του Άλλου. Η λέξη «ράτσα» προέρχεται (2) από τα ισπανικά raza και τα πορτογαλικά raça (13ος αιώνας): και στις δυο γλώσσες η λέξη σχηματίστηκε από τα αραβικά, όπου ras σημαίνει κεφάλι. Στις αραβικές νομαδικές φυλές ο καθένας δίνει μεγάλη σημασία στη γνώση της «καθαρής» φυλετικής καταγωγής του, που οφείλει να τη θυμάται απ’ έξω, να την έχει μέσα στο «κεφάλι» του. Η παραδοσιακή αυτή γνώση (προφορική) καθορίζει τη θέση, τα δικαιώματα, τα προνόμια και τις υποχρεώσεις του καθενός μέσα στη φυλή (που αποτελεί το ευρύ πλέγμα συγγενειών κάθε ατόμου), η οποία έχει έναν αρχηγό («κεφάλι») και ξεχωρίζει από όλες τις άλλες φυλές (που έχουν άλλο «κεφάλι»). Έτσι ο καθένας έχει μια συλλογική ταυτότητα, που αντιστοιχεί στο επίπεδο της ακόμα αδιαφοροποίητης ατομικότητας.

    Αρχικά πρέπει κανείς να ξεχωρίσει την κοινωνιολογική σημα­σία της λέξης από τη βιολογική της σημασία.

    2. Geiss, Geschichte des Rassismus, Frankfurt/M., 1986, σ. 16

  58. Μαρία said

    Νικοκύρη, η λέξη φυλετισμός δεν είναι μεταφραστικό δάνειο (βλ. Κουμανούδη)
    Χρησιμοποιήθηκε με εκκλησιαστική σημασία στη σύνοδο της Κων/πολης το 1872 που κήρυξε σχισματική τη βουλγαρική εκκλησία.
    Βλ. εδώ

    Click to access ekd_pemk_15_Angelopoulos.pdf

    τις σημειώσεις στη σ. 36.

    Στα γαλλικά βλέπω οτι η λέξη εμφανίζεται το 1902.

  59. gbaloglou said

    40

    Εκτός από το γουργούρισμα υπάρχει και το ζύμωμα!

  60. Κουγιαγια said

    46
    Γιός φίλου μου στο Medford MA, χειρουργός, που έκανε αυτή τη κίνηση σε ναρκωμένη μαύρη ασθενή του, καταδικάστηκε από δικαστήριο ενόρκων σε ένα χρόνο φυλάκιση και του αφαιρέθηκε η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος από τον ιατρικό σύλλογο της Μασσαχουσέτης. Αν πάει να ασκήσει το επάγγελμά του σε άλλη πολιτεία, όταν αποφυλακιστεί, θα πρέπει να γράφει στην πινακίδα του στο ιατρείο του ότι έχει καταδικαστεί για σεξουαλική παρενόχληση ανηλίκου κατά την διάρκεια ασκήσεως των καθηκόντων του.
    Φτηνά τη γλυτώσατε στην Ελλάδα με ένα γάμο…

  61. gbaloglou said

    … και, αν κατάλαβα σωστά, με γάμο ύστερα από δεκαετίες!

  62. spyroszer said

    Το συγκεκριμένο θέμα είναι βεβαίως ιδιαίτερα σύνθετο. Μερικές σκέψεις:
    1) Ως γνωστόν ο νόμος, ο οποιοσδήποτε νόμος, δεν είναι πανάκεια, δεν μπορεί να λύσει από μόνος του κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα, και μάλιστα σύνθετα. Ένας νόμος έρχεται συνήθως να αποτυπώσει και να αποκρυσταλλώσει μια κοινωνική ή πολιτική μεταβολή που έχει ήδη λάβει χώρα στην κοινωνία. Όπως λέει και ο Ρίτσαρντ Ντόκινς, πριν λίγες δεκαετίες οι ρατσιστικοί χαρακτηρισμοί δεν ήταν αξιοκατάκριτοι (ή δεν ήταν σε μεγάλο βαθμό αξιοκατάκριτοι), κάτι που άλλαξε σταδιακά το πνεύμα των καιρών (zeitgeist). Αυτήν τη μεταβολή ήλθε να αποτυπώσει η κοινοτική απόφαση του 2008, γιατί μην ξεχνάμε ότι όλη η ιστορία του αντιρατσιστικού νόμου έχει σχέση με την απόφαση αυτή και όχι με την Χρυσή Αυγή. Κατά σύμπτωση η κοινοτική αυτή πρωτοβουλία συνέπεσε με την μεγάλη άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη μετά το 2008-2009. Κάποιοι λένε ότι στη παρούσα συγκυρία μπορεί να ενισχύσει την ακροδεξιά ο συγκεκριμένος νόμος. Εγώ προσωπικά προτιμώ να υπάρχει αντίδραση από την κοινωνία και την δημοκρατία, με όποιο τρόπο είναι εφικτός, έστω και με λάθη στην αρχή, παρά να μείνουμε απαθείς μπροστά στην άνοδο της ακροδεξιάς. Εκτός βέβαια και αν έχει μεταβληθεί πλέον η άποψη της πλειοψηφίας της κοινωνίας για τη ρητορική του μίσους και τους ρατσιστικούς χαρακτηρισμούς, όποτε ο νόμος θα είναι σε δυσαρμονία με την κοινωνία. Και υπάρχουν τρόποι να συγκεραστεί η ελευθερία της έκφρασης με την ανάγκη για προστασία από τη ρητορική του μίσους και να ξεκαθαριστούν οι όποιες γκρίζες περιοχές υπάρχουν αν υπάρχει καλή θέληση. Άλλωστε είναι γνωστό ότι και στο ισχύον ποινικό μας σύστημα υπάρχουν εγκλήματα που έχουν σχέση με τον λόγο και όχι μόνο με πράξεις (δυσφήμηση, απειλή κλπ).
    2) Η κυβέρνηση έχει το επιχείρημα, και έχω δει πχ τον Χ. Αθανασίου να το λέει, ότι δεν υπάρχει ανάγκη νέας νομοθετικής ρύθμισης γιατί η ελληνική νομοθεσία είναι επαρκής. Αυτό το επιχείρημα είναι εντελώς άστοχο διότι καταρχάς τα κράτη – μέλη της ΕΕ είναι υποχρεωμένα να θεσπίσουν τα αναγκαία μέτρα για να συμμορφωθούν με τις διατάξεις της απόφασης-πλαισίου 2008/913/ΔΕ του Συμβουλίου του ρατσισμού και ξενοφοβίας έως τις 28 Νοεμβρίου 2010 και σε κάθε περίπτωση έως την 28-11-2013 το Συμβούλιο αξιολογεί τον βαθμό στον οποίο τα κράτη μέλη έχουν συμμορφωθεί με την απόφαση-πλαίσιο. http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX%3A32008F0913%3AEL%3AHTML
    Απ’ όσο ξέρω στα περισσότερα, μπορεί και όλα εκτός από μας ή την Ουγγαρία, κράτη της ΕΕ έχει ενσωματωθεί αυτή η απόφαση. Και στην Κύπρο το 2011.
    http://www.cylaw.org/nomoi/enop/non-ind/2011_1_134/full.html
    Δηλαδή τον Νοέμβριο του 2013 ή όποτε τέλος πάντων, τι θα πάει να πει ο Σαμαράς στην Ευρώπη; Κοιτάξτε εμείς έχουμε πολύ καλή νομοθεσία από παλιά για τον ρατσισμό και δεν χρειαζόμαστε εναρμονίσεις και τρίχες; Και θα είμαστε το μοναδικό κράτος στην ΕΕ που δεν θα έχουμε εναρμονίσει την νομοθεσία μας, έχοντας και το μεγαλύτερο πρόβλημα απ’ όλα τα κράτη με την ακροδεξιά και τον ρατσισμό; Καταλαβαίνουμε και για συμβολικούς ακόμα λόγους τι εντύπωση θα δημιουργήσει αυτό, πέραν του θέματος των προστίμων κλπ. Αλλά και για το εσωτερικό της χώρας μας νομίζω ότι είναι σημαντικό να δηλωθεί, ή έστω και να επαναδηλωθεί, πανηγυρικά, από μια μεγάλη πλειοψηφία της Βουλής, ότι αντιτίθεται εμπράκτως στον ρατσισμό και στη ρητορική του μίσους.
    3) Αλλά πέραν αυτού ο νέος αντιρατσιστικός νόμος έχει πολλές ρυθμίσεις που δεν υπάρχουν στο υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο. Αγαπητέ Λαυρέντιε, που συμφωνώ με αυτά που λες στο σχόλιο σου και είναι πολύ ουσιώδη και ενδιαφέροντα, έχει και άλλες και σημαντικές διαφορές η κοινοτική απόφαση – πλαίσιο του 2008 με τον Ν. 926/1979 (που και αυτός σημειωτέον ότι είχε ψηφιστεί για την εναρμόνιση της ελλ. Νομοθεσίας με κάποια διεθνή σύμβαση). Πέραν των άλλων, το σημαντικότερο, και αυτό που έχει προκαλέσει τις περισσότερες αντιδράσεις, είναι οι κυρώσεις στα νομικά πρόσωπα, διοικητικές κυρώσεις που προβλέπεται βάσει του σχεδίου νόμου ότι επιβάλλονται από τον Υπ. Δικαιοσύνης και ξεκινούν από πρόστιμα και φτάνουν μέχρι την προσωρινή αναστολή και την διακοπή χρηματοδότησης απ’ το κράτος. Μπορούμε να φανταστούμε τι θα γίνει αν εφαρμοστεί αυτό πχ σε πολιτικά κόμματα ή Μητροπόλεις (αν μπορεί να εφαρμοστεί θα το δούμε), γι’ αυτό και προκαλεί αντιδράσεις.
    http://www.tanea.gr/news/politics/article/5017963/anabei-fwties-o-nomos-kata-toy-ratsismoy/
    4) Ως προς το θέμα της στόχευσης του νόμου, που θέτει και ο φίλος Λαυρέντης, είναι φανερό ότι στοχεύεται η ακροδεξιά, όχι στην Ελλάδα αλλά σε ευρωπαικό επίπεδο, όπως προκύπτει και από την απόφαση – πλαίσιο του Συμβουλίου και από σχετικά ψηφίσματα του Ευρωκοινοβουλίου. Κατά τη γνώμη μου Νικοκύρη, αν είναι να ψηφιστεί ένα τέτοιο νομοθέτημα πρέπει να ψηφιστεί οπωσδήποτε και από τη Ν.Δ., αλλιώς δεν έχει έστω και λίγες πιθανότητες αποτελεσματικής εφαρμογής. Συμφωνώ με την άποψη ότι αν δεν πρωτοστατήσουν οι συντηρητικές δυνάμεις δεν υπάρχει καμία ελπίδα στη μάχη με την ακροδεξιά. Αλλά δυστυχώς η ΝΔ θέλει να έχει τη δυνατότητα να πετά κορώνες για ξένους εισβολείς και ανακατάληψη των πόλεων και να αλιεύει ψήφους απ’ την ακροδεξιά, και απ’ την άλλη να παριστάνει και την εγγυήτρια της δημοκρατίας και της σταθερότητας.

  63. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    Η σκλέτη: η γενιά, η καταγωγή, το τζάκι

    Σαν ειν ο άντρας ΄πο γενιά
    κι από μεγάλη σκλέτη
    το πράμα σ όλο ξόδευγε
    και κάνε του ραέτι

  64. ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΡΘΑΛΙΤΗΣ, Γάτες

  65. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    1. » διάλε το μιλέτι ντου» ή
    «Να πάρει ο διάολος το μιλέτι ντου»

    Μιλέτι, η φυλή αλλά συνήθως με αρνητική χροιά.

  66. spiral architect said

    Λήξις συναγερμού:
    Οριστικά στο ψυγείο βάζει τον αντιρατσιστικό νόμο η ΝΔ.

  67. Gpoint said

    # 59

    Το ζύμωμα παραπέμπει στην ηλικία του θηλασμού, το κάνουν πολλές γάτες ειδικά αν τους μυρίσει ιδρώτας. Η Breeze μου δεν είχε τέτοιες αυταπάτες

  68. Gpoint said

    # 60

    λογική απορία…

    ΠΩΣ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕ Η … ΝΑΡΚΩΜΕΝΗ ;;;;;

    εκτός και της το σφύριξε καμμιά ζηλιάρα νοσοκόμα επειδή δεν έπιασε τα δικά της ο γιατρός !!!

  69. Κουγιαγια said

    Την είχα αρχικά και εγώ αυτή την απορία, αλλά έμαθα ότι όταν ο ασθενής στη Μασσαχουσέτη είναι ανήλικος (η κοπέλλα ήταν 17 ετών) υποχρεωτικά παρευρίσκεται τουλάχιστον άλλος ένας από το ιατρικό προσωπικό. Αυτός το κατήγγειλε γιατί αλλοιώς είχε αυτός την ποινική ευθύνη, αν το γεγονός ειχαν καταγράψει οι κάμερες (που είναι υποχρεωτικό να λειτουργούν σε εξετάσεις ανηλίκων).

  70. gbaloglou said

    63

    πόθεν (η «σκλέτη» και το «ραέτι»);

  71. ΠΑΝΟΣ said

    #52
    κ.Αλίκη μου,επαναστάτρια; Δεν το χωράει ο νους μου!!Άραγε επικεφαλής θα είναι παπάδες; Λέω,τώρα…

  72. Αρκεσινεύς said

    24.Γι’ αυτό homo homini lupus.

    55. Mόνο η μαγεία της τέχνης; Κάθε λόγο ο καθένας μπορεί να τον αντιλαμβάνεται διαφορετικά.

    38. Τελικά ποιο κείμενο έχει βρει συντακτικά ορθό; Δεν έχει κάνει όμως τις διορθώσεις για να διαπιστώσουμε τους σολοικισμούς.

  73. sarant said

    Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

    53: Με πρόλαβε ο Άφωνος στο 55, η απάντησή του με καλύπτει απόλυτα.

    58: Δίκιο έχεις, αν βέβαια δεν πρόκειται για εκνέου δημιουργία όρου το 1930.

  74. Πέπε said

    @…? (Μα πού πήγε εκείνο το σχόλιο που ρώταγε κάποιος αν είναι λεξιλογικά σωστό να μιλάμε για «ρατσισμούς» πέρα από τον φυλετικό; )

    Νομίζω ότι έχει καθιερωθεί αρκετά στα ελληνικά. Υπάρχει φυσικά η λέξη «διακρίσεις» (φυλετικές, θρησκευτικές, φύλου κλπ.), αλλά είναι πιο γενικόλογη. Για παράδειγμα η κοινότατη φράση «εδώ γίνονται διακρίσεις» δεν παραπέμπει υποχρεωτικά σε κάποιο είδος ρατσισμού. Ύστερα, υπάρχουν λέξεις για ορισμένες μορφές μη φυλετικού ρατσισμού, π.χ. σεξισμός, αλλά όχι για όλες.

  75. Αρκεσινεύς said

    71. Σε ποιον λαό άραγε αναφέρεται στο 52;

  76. Ένας Χασάπης από τα Παλιά. said

    (60-61-68) Με απογοητεύετε με τους αστεϊσμούς (ο Γς έχει το ακαταλόγιστο σε τέτοια θέματα). Ίσως γιατί έχω δύο κόρες η όλη σκέψη πως θα γινόταν κάτι τέτοιο με ανακατεύει – ούτε να διανοηθώ πλάκες δε μπορώ.

    Για το θέμα του Νίκου να πω πως ειδικά το μανίκι με την άρνηση γενοκτονιών είναι πολύ μεγάλο μανίκι. Και τι σημαίνει δηλαδή επικύρωση γενοκτονίας από δικαστήριο (π.χ. Βοσνία;), ακόμα και διεθνές; Ο ορισμός της γενοκτονίας από διεθνή οργανισμό είναι τόσο εύκολος να εφαρμοστεί που σχεδόν κάθε μαζικό (σε πόλη και πάνω) έγκλημα πολέμου γίνεται γενοκτονία. Χέσε μέσα. Αλλά ακόμα και για τη μοναδική γενοκτονία της σύγχρονης εποχής που δέχομαι (των Ναζί κατά Εβραίων και αν προλάβαιναν και Ρομά) θα ποινικοποιηθεί η αμφισβήτηση του μεγέθους της (3 εκ. αντί για 6 πχ. κλπ. ή θα υπάρξουν εξαιρέσεις για ακαδημαϊκούς;). Δε μπορούν να βάλουν επιπλέον ποινές στις αξιόποινες πράξεις όταν το κίνητρο είναι ρατσιστικό όπως σε άλλες χώρες; Πρέπει να αρχίσουν τα παιχνίδια όχι με τις πράξεις αλλά την ελευθερία του λόγου (που μετράει όταν αυτός δεν είναι ευχάριστος);

  77. Κουγιαγια said

    76
    Το γεγονός δεν αναφέρθηκε σαν «αστείο». Παίρνοντας αφορμή απο αυτό που είπε ο Γς, το ανέφερα γιατί ο νόμος στη Μασσαχουσέτη είναι πολύ αυστηρός για τα ρατσιστικά και για σεξουαλικές παρενοχλήσεις ανηλίκων. Ο γιός του φίλου μου φτηνά τη γλύτωσε με ένα χρόνο φυλακή γιατί το παραδέχτηκε στο δικαστήριο μπροστά στους ενόρκους. Σε άλλη περίπτωση η ποινή θα ήταν αυστηρότερη. Είχε μάλιστα και δύο μικρά κορίτσια και κινδύνεψε να του αφαιρέσουν την επιμέλεια.

  78. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    53. Το ανέκδοτο είναι παλιό, τί θυμίζει το μαντήλι στον Τοτό: «ό,τι και να μου πείτε Κυρία, εμένα εκεί πάει ο νους μου»

  79. Μαρία said

    73
    Υπάρχει η λέξη και αποκτά αργότερα τη σημασία του ρατσισμού. Γιατί βρίσκω και δημοσιεύματα στο Εμπρός (1897) και στο ΣΚΙΡΠ (1909) με τη σημασία του εθνικισμού ακόμα και του τοπικισμού.

    76
    >Δε μπορούν να βάλουν επιπλέον ποινές στις αξιόποινες πράξεις όταν το κίνητρο είναι ρατσιστικό όπως σε άλλες χώρες;
    Υπάρχει πρόβλεψη στο νόμο αλλά πρέπει να υπάρχει κι ο κατάλληλος δικαστής, για να αναγνωρίσει το κίνητρο. Αλλιώς ο θύτης καταδικάζεται σαν κοινός μαχαιροβγάλτης. Υπάρχει πρόσφατο περιστατικό αλλά πρέπει να το βρω.

  80. Μαρία said

    76
    Στο τέλος της σελίδας: http://www.efsyn.gr/?p=16641
    Το ποιος όμως τα προκάλεσε αναμένεται να δείξει η έρευνα της ανακρίτριας στην οποία
    οδηγήθηκαν οι δύο, κατηγορούμενοι για ανθρωποκτονία από κοινού από πρόθεση και παράνομη οπλοφορία, οπλοχρησία και κατοχή όπλου. Δίωξη βάσει της επιβαρυντικής περίστασης του άρθρου 79 § 3 περί ρατσισμού δεν ασκήθηκε.

  81. ἡ ποινικοποίησι τῆς ἀρνήσεως γενοκτονιῶν εἶναι ἀπροκάλυπτη ἐπέμβασι τοῦ κράτους στὴν συνείδησι καὶ στὸ φρόνημα τοῦ πολίτη. εἶναι ἐπιβολὴ μιᾶς συγκεκριμένης (ἔστω καὶ τῆς ἐπιστημονικὰ ὀρθῆς -ἂν ὑπάρχῃ τελεσίδικη ἀνάγνωσι τοῦ ἱστορικοῦ παρελθόντος) ἀπόψεως. καἲ εἶναι λίγο ἀστεῖο ἂν σκεφθῇ κἀνεὶς πὼς ὑπέρμαχοι φανατικοὶ μιᾶς τέτοιας ποινικοποιήσεως εἶναι συνήθως ὅσοι ὑποστηρίζουν (ὀρθῶς κατ’ ἐμέ) τὴν ἀποποινικοποίησι τῆς βλασφημίας ἢ τὴν διατήρησι τοῦ πανεπιστημιακοῦ ἀσύλου. πρόκειται γιὰ μιὰ ἐκσυγχρονισμένη ἐκδοχὴ τῆς Ἱερᾶς Ἐξετάσεως.

    #76 Και τι σημαίνει δηλαδή επικύρωση γενοκτονίας από δικαστήριο

    ἔλα ντέ! ὁ καταδικασθεὶς γιὰ τὴν γενοκτονία θὰ ἐκτίσῃ τὴν ποινή του. αὐτὸ σημαίνει ὅτι ἐγὼ δὲν μπορῶ νὰ ἐκφράσω μία ἄλλη ἄποψι;

    τὸ ἑπόμενο βῆμα εἶναι νὰ διωχθοῦν ποινικὰ ὅσοι ὑποστηρίζουν ὅτι τὰ μέλη τῆς 17Ν ἦταν κοινωνικοὶ ἀγωνιστές, ἀφ’οὗ ὁ χαρακτῆρας τῆς 17Ν ὡς τρομοκρατικῆς ὀργανώσεως ἔχει ἐπικυρωθῆ ἀπὸ δικαστήριο.

  82. spyroszer said

    80. Μαρία, δυστυχώς κάνει λάθος ο δημοσιογράφος γιατί δεν ξέρει νομικά. Το άρθρο 79 του Ποινικού Κώδικα δεν αφορά την ποινική δίωξη, αλλά την επιμέτρηση της ποινής όταν δικαστεί απ’ το δικαστήριο και του απαγγείλει ποινή.
    Λέει το άρθρο 79 παρ. 2 ΠΚ συγκεκριμένα: «Κατά την εκτίμηση της προσωπικότητας του εγκληματία το δικαστήριο σταθμίζει ιδίως το βαθμό της εγκληματικής διάθεσης που εκδήλωσε ο υπαίτιος κατά την πράξη. Για να τον διαγνώσει με ακρίβεια εξετάζει: …δ) τη διαγωγή του κατά τη διάρκεια της πράξης και μετά την πράξη, ιδίως τη μετάνοια που επέδειξε και την προθυμία του να επανορθώσει τις συνέπειες της πράξης του. Η τέλεση της πράξης από μίσος προκαλούμενο λόγω της φυλής, του χρώματος, της θρησκείας, των γενεαλογικών καταβολών, της εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής ή του σεξουαλικού προσανατολισμού ή της ταυτότητας φύλου του παθόντος συνιστά επιβαρυντική περίσταση και η ποινή δεν αναστέλλεται. Το τελευταίο εδάφιο, ότι η ποινή δεν αναστέλλεται, είναι προσθήκη του 2013.

  83. spyroszer said

    Για τις ποινικές κυρώσεις του αντιρατσιστικού νόμου η κοινοτική απόφαση του 2008 έχει μια ασφαλιστική δικλείδα, που έχει σχέση και με την ελευθερία έκφρασης κλπ. Δίνει τη δυνατότητα στα κράτη να επιλέγουν να τιμωρούν μόνον συμπεριφορά η οποία είτε εκδηλώνεται κατά τρόπο που διαταράσσει τη δημόσια τάξη είτε έχει απειλητικό, υβριστικό ή προσβλητικό χαρακτήρα. Έτσι αμβλύνονται οι ενστάσεις για την παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης.
    Ειδικά για την γενοκτονία έχει μια πρόσθετη προυπόθεση, δεν αρκεί κάποιος να αρνείται απλά τη γενοκτονία, αλλά απαιτείται η συμπεριφορά να εκδηλώνεται κατά τρόπο που είναι πιθανόν να υποκινήσει βία ή μίσος στρεφόμενο κατά μιας τέτοιας ομάδας ή μέλους μιας τέτοιας ομάδας.
    Δηλαδή δεν υπάγεται εδώ πχ η περίπτωση της Ρεπούση ή του οποιουδήποτε ερευνητή που σε ένα επιστημονικό σύγγραμμα αμφισβητεί απλά μια γενοκτονία. Τώρα βέβαια, αν ασκηθεί μήνυση, αυτό θα κριθεί από τον Δικαστή ή από κάποιο Συμβούλιο που θα δικάσει μια συγκεκριμένη υπόθεση, αλλά αυτό γίνεται σε όλες τις υποθέσεις, δηλ. το δικαστήριο είναι αυτό που θα κρίνει πχ αν μια φράση είναι απειλητική ή συκοφαντική ή εξυβριστική ή όχι.

  84. Ειδικά για την γενοκτονία έχει μια πρόσθετη προυπόθεση, δεν αρκεί κάποιος να αρνείται απλά τη γενοκτονία, αλλά απαιτείται η συμπεριφορά να εκδηλώνεται κατά τρόπο που είναι πιθανόν να υποκινήσει βία ή μίσος στρεφόμενο κατά μιας τέτοιας ομάδας ή μέλους μιας τέτοιας ομάδας.

    αὐτὸ εἶναι κἄτι ποὺ τιμωρεῖται ἤδη. ἡ ἄρνησι τῆς γενοκτονίας ὅμως δὲν χρειάζεται κἂν ν’ἀναφερθῇ. πῶς νὰ τὸ κάνουμε, εἶναι τοὐλάχιστον ὕποπτη ἡ ἀναφορά της.

  85. Μαρία said

    82
    Άρα, αν το τελευταίο αρχίζει απο το «η τέλεση …», δεν έχει εκδικαστεί ακόμη καμιά υπόθεση, για να δούμε την εφαρμογή.

  86. sarant said

    83: Σπύρο, δεν είναι ασήμαντο αυτό που λες.

  87. spyroszer said

    84. Τι να σου πω Κορνήλιε, έτσι λέει η κοινοτική απόφαση. Μπορεί να το έβαλαν για να τονίσουν ιδιαίτερα τη σημασία των γενοκτονιών.
    85. Αυτή η προσθήκη, η επιβαρυντική περίπτωση ισχύει νόμιζω απ’ το 2008. Δεν ξέρω αν έχει χρησιμοποιηθεί σε κάποια δίκη. Η τελευταία φράση, ότι η ποινή σε αυτήν την περίπτωση δεν αναστέλλεται, είναι φρέσκια προσθήκη του 2013.

  88. Αρκεσινεύς said

    > Δεν είναι επίσης αμελητέα η αντίδραση που προβάλλουν στο νομοσχέδιο οι ακραίοι εκκλησιαστικοί κύκλοι, σαν τον κ. Αμβρόσιο Λενή, που απειλεί να χτυπάει πένθιμα όλες τις καμπάνες της περιοχής δικαιοδοσίας του (εδώ χρειάζεται αντιθορυβικό νομοσχέδιο)

    22. Καμία καμπάνα δεν χτυπά, σας διαβεβαιώ. Ούτε χτύπησε, πόσο μάλλον ανα 15 λεπτά, όπως είχε αναγγείλει ο παναγριότατος…

    Λαογραφικά: Πυροβολισμοί, ήχοι κουδουνιών, καμπάνας και γενικά οτιδήποτε προκαλεί δυνατό ήχο αποτελούν μέσα αποτροπής δαιμονικών πνευμάτων. Ο Λουκιανός στον «Ψευδόμαντις ή απιστών 15″ γράφει: «τά φάσματα …ἤν ψόφον ἀκούσῃ χαλκοῦ ἤ σιδήρου πέφευγε» (τα πνεύματα… αν ακούσουν ήχο από χάλκινα ή σιδερένια αντικείμενα τρέπονται σε φυγή).

    Κακώς λοιπόν ο παναγριότατος (ο χαρακτηρισμός συνήθως λέγεται για τον Θεσσαλονίκης) δεν χτύπησε τις καμπάνες του ώστε να φύγουν από την επικράτειά του οι διαόλοι οι οποίοι έτσι κατοικοεδρεύουν και πάνω από το μητροπολιτικό μέγαρο!.

  89. munich said

    Συντάσσομαι κι εγώ με τον κ. Κορνήλιο στο 81. Αυτοί οι νόμοι έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα, σαν την ποινικοποίηση της κάνναβης ένα πράμα. Επίσης ηρωποιούν τελικά τους διωκόμενους αρνήτες τοποιαδήποτε γενοκτονίας όπως στην περίπτωση του Ντ. Ίρβινγκ..
    Ναι είναι μια απροκάλυπτη επέμβαση του κράτους στη συνείδηση των πολιτών όπως τόσο εύγλωττα γράφει ο συσχολιαστής μας και είναι πράγματι περίεργο ποιοι το προωθούν τελικά. ‘Η ίσως όχι, είναι ανάλογο με τους υποστηρικτές του δικαιώματος στην έκτρωση που συνήθως είναι και υπέρμαχοι της κατάργησης της θανατικής ποινής.

  90. Αρκεσινεύς said

    Ο Θεσσαλονίκης είναι νομίζω ο μόνος που προσφωνείται παναγιότατος, ενώ οι υπόλοιποι δεσποτάδες είναι σεβασμιότατοι.

  91. Παναγιότατοι είναι μόνο οι πατριάρχες. Ο Θεσσαλονίκης, κατ’ εξαίρεση, όταν παίζει στην έδρα του, είναι κι αυτός. Εκτός μητροπόλεως Θεσσαλονίκης είναι κι αυτός σεβασμιότατος.

  92. Γς said

    91:
    Ρε Τζι, για τον μΠαοκ λέει;

  93. physicist said

    Δεν είναι εντελώς αταίριαστο με το θέμα, νομίζω, να αναφέρω ότι (μόλις έμαθα) πως πέθανε ο Ζωρζ Μουστακί. Άργησα πολύ να καταλάβω ότι η λέξη «Le Métèque» στα γαλλικά είναι μειωτική για τους μετανάστες — το έμαθα μόλις τώρα, διαβάζοντας για τον θάνατο του Μουστακί στον γερμανικό Τύπο.

  94. Avonidas said

    Το επιχείρημα που διατυπώνεται εναντίον του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου, ότι «η ελευθερία του λόγου πρέπει να είναι απόλυτη» είναι αρκετά διαδεδομένο και με βρίσκει σύμφωνο. Υπάρχει όμως και ένα άλλο επιχείρημα, που σπάνια το ακούω να διατυπώνεται: ότι και η ευθύνη για τις γνώμες που κουβαλούν οι ενήλικες στο κεφάλι τους πρέπει να είναι απολύτως δική τους.

    Εξηγούμαι: γράφει, λόγου χάριν, ο Πλεύρης ένα βιβλίο όπου ισχυρίζεται ότι καλό θα ήταν να σφάξουμε όλους τους Εβραίους. Θέλουμε να του απαγορεύσουμε δια νόμου να το δημοσιεύσει, ή να τον στείλουμε φυλακή που το έγραψε. Με ποιο σκεπτικό; Ελπίζω, όχι γιατί προσδοκούμε ότι ο Πλεύρης θα αλλάξει γνώμη για τους Εβραίους — αυτό, λυπάμαι αλλά δεν πρόκειται να συμβεί. Αλλά τότε, γιατί; Επειδή φοβόμαστε ότι αυτοί που θα το διαβάσουν μπορεί να θελήσουν να κάνουν πράξη την προτροπή του.

    Γιατί, όμως, να θεωρείται ο Πλεύρης υπεύθυνος για τις πράξεις των αναγνωστών του, κι όχι οι ίδιοι; Μυαλό δεν έχουν, βούληση δική τους; Αν μια κοινωνία έχει φτάσει στο σημείο να πρέπει να εξαφανίσει τις προτροπές σε πράξεις βίας για να αποφύγει τις βίαιες πράξεις, είναι μάλλον αργά. Αν ο ρατσισμός έχει διαποτίσει τον κόσμο σε τέτοιο βαθμό ώστε το μόνο που απαιτείται είναι το «άλλοθι» μιας ναζιστικής συμορίας που «παρασέρνει» τους κακόμοιρους τους Έλληνες (που δεν είναι ρατσιστές, όχι, καθόλου), το οποιοδήποτε νομοσχέδιο απλά βαθαίνει το χάσμα ανάμεσα στο φαίνεσθαι και την πραγματικότητα.

    Δεν θέλω ένα προστατευτικό τείχος ανάμεσα στις εμετικές απόψεις της Χ.Α. και τους πολίτες. Θέλω οι πολίτες να ακούνε τις απόψεις της Χ.Α. και να τους έρχεται εμετός. Δεν θέλω να τους μαζέψει η αστυνομία από τη Βουλή, θέλω να τους στείλει πίσω στο βόθρο ο λαός με την ίδια ψήφο που τους ψάρεψε από κει.

    Και μιας κι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί ποτέ, προτείνω να αφήσουμε ελεύθερο τον φασιστικό λόγο. Μας επιτρέπει να εντοπίζουμε ποιοι από τους συμπολίτες μας είναι φασίστες, και αναλόγως να πράττουμε.

  95. Γς said

    Εχω πάνω απ το γραφείο μου ένα καδράκι με αυτήν την εικόνα.

    Ηταν τότε που ο Ιάκωβος (κι ας τον λέγανε και ΣΙΑκωβο) ήταν μπροστάρης στον αγώνα αυτών που είχαν ένα όνειρο.
    Ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα!

    Ποιος το περίμενε τότε; Ότι τα έγχρωμα ανίψια μου (παιδιά του γυναικάδελφου μου Δημήτρη και της επίσης φοιτήτριάς μου Κατερίνας) στο Μπόστον Μασατσούσετ θα είχαν έγχρωμο πρόεδρο.

  96. MelidonisM said

    53
    αν πάρει το Υπουργείο Παιδείας η Χεζμπολάχ της Ελλάδος, θα απαγορευτούν διφορούμενα κείμενα που σκανδαλίζουν τον λαό.

  97. Γς said

    93 @ Physicist

    >(μόλις έμαθα) πως πέθανε ο Ζωρζ Μουστακί

    Μα το είχα πει απ το μεσημέρι σ αυτό το νήμα.

    >Άργησα πολύ να καταλάβω ότι η λέξη «Le Métèque» στα γαλλικά είναι μειωτική για τους μετανάστες

    Μα μέτοικος είναι ο μετανάστης των αρχαίων (και τον νέων!)

    Αχ, ας τον ακούσουμε τον μετανάστη , τον τροβαδούρο της Μεσογείου , τον Έλληνα της Αιγύπτου:

    Αβέκ μα γκελ ντε μετέκ
    Ντε ζουίφ εράν ντε πάτρ γκρεκ

    Με την όψη μου του μετανάστη
    του αδέσποτου Εβραίου, ελληνικής γενιάς
    και τα μαλιά μου στους τέσσερεις ανέμους
    με τα μάτια μου τελείως ξεπλυμένα
    που μου δίνουν τον αέρα τ’ ονειροπώλου
    εμένα που δεν ονειρεύομαι πια συχνά

    Ε νου φερόν ντε σάκε ζουρ
    Τουτ ιν εντερνιτέ ντ αμούρ
    Κε νου βιβρόνζ α αν μουρίρ

    Καλό σου ταξίδι!

    Κι ας έχει μέτοικους και ο Παράδεισος

  98. physicist said

    #97. — Να με συμπαθάς, δεν είχα δει ότι τόχες ήδη πει (ήμουνα στο δρόμο όλη μέρα).

    Ναι, ο μέτοικος είναι ο μετανάστης αλλά ποτέ στα ελληνικά δεν την είχα για λέξη μειωτική — ουδέτερο πρόσημο έχει στη δική μας γλώασα. Όμως η Welt γράφει ότι στα γαλλικά είναι όρος περιφρονητικός, όπως το Kanake των γερμανικών. Δεν είναι τα γαλλικά μου της προκοπής για να το ξέρω ο ίδιος.

  99. Φυσικέ, αυτό (ούτε γω το ήξερα) είναι ενδιαφέρον: Kanake είναι ο canaque, ο ντόπιος κάτοικος της Νέας Καληδονίας.

  100. physicist said

    Σωστά τα λες, Δύτη. Μάλιστα, αυτή η λέξη είχε αρχικά επαινετικό, θετικό χαρακτήρα: τα πληρώματα από την Πολυνησία ήταν δουλευταράδες, τίμιοι και είχαν την εκτίμηση των ναυτικών. Για το πώς κατέληξε περιφρονητική λέξη για τους μετανάστες με όψη μελαχρινή δεν χρειάζεται πολλή σκέψη αλλά αν έχεις υπομονή και τα καταφέρνεις στα γερμανικά, ρίξε μια ματιά εδώ:

    http://de.wikipedia.org/wiki/Kanake_%28Schimpfwort%29

  101. Hellegennes Alexandrine said

    #94:
    Το κλειδί είναι η λέξη «πειθώ». Ο οποιοσδήποτε που θα διαβάσει το βιβλίο του Πλεύρη ή του όποιου Πλεύρη, κινδυνεύει να πειστεί από τα επιχειρήματά του, από τα ψεύτικα στοιχεία του, κτλ. Η προτροπή βίας, από μόνη της δεν λέει τίποτα. Το θέμα είναι ότι πάντα συνοδεύεται από μια συλλογιστική και εκεί βρίσκεται το πρόβλημα. Όσο πιο απλοϊκή και βολική είναι η συλλογιστική, τόσο πιο εύκολο είναι να πειστεί κάποιος. Και οι λύσεις διά της βίας πάντα ακούγονται απλές και βολικές.

  102. Με τα γερμανικά δεν τα πολυκαταφέρνω (όχι στις μία [σικ, ρε!] τη νύχτα) αλλά κάνω ρελάνς με γαλλικά και την επανοικειοποίηση της λέξης από τους γνήσιους Κανάκους, με την αντίστοιχη ορθογραφική μεταβολή από Canaque σε Kanak(e): http://fr.wikipedia.org/wiki/Kanak#.C3.89tymologie

  103. Παλιοσειρά said

    28: Ασφαλώς και έχουν γίνει λογοπαίγνια, Νικοκύρη μου! Με πιό γνωστό το εξής: Britons are a nation born of three great races: Ascot, Epsom and Derby (αντί: Angles, Saxons and Normans).

    Τώρα, πέρα από τα αστεία: το ζήτημα του μισαλλόδοξου λόγου (έτσι είδα να αποδιδεται το hate speech) δεν είναι αστείο. Διεθνώς υπάρχουν δύο προσεγγίσεις: Η φιλελεύθερη αμερικάνικη, που ανέχεται μόνο εκείνους τους περιορισμούς της ελευθερίας της έκφρασης που ικανοποιούν το περίφημο κριτήριο του «clear and present danger» και η γερμανική που διακρίνει μεταξύ (υποκειμενικής) γνώμης, που εμπίπτει στον σκληρό πυρήνα του θεμελιώδους δικαιώματος της ελευθερίας της έκφρασης, και γι’ αυτό προστατεύεται, και δήλωσης που αφορά πραγματικά περιστατικά, όπου το ψεύδος, όταν βλάπτει τρίτους, όπως συμβαίνει με την συκοφαντική δυσφήμιση ή την άρνηση του Ολοκαυτώματος, δεν προστατεύεται.

    Να πω όμως ότι και στην φιλελεύθερη Αμερική τα όρια δεν είναι κατ’ ανάγκην προφανή. Ο Κλάρενς Τόμας, που κατά τα λοιπά είναι βέβαια ο σιωπηλός και άχρωμος συντηρητικός, μόνο μιά φορά, απ’ όσο έχω διαβάσει, παρενέβη με ένταση για να σχολιάσει τα επιχειρήματα δικηγόρου κατά την προφορική διαδικασία. Το θέμα ήταν η ελευθερία της έκφρασης, για την ακρίβεια αν αποτελούν προστατευόμενη «συμβολική έκφραση» (symbolic speech) οι φλεγόμενοι σταυροί της Κου-Κλουξ-Κλαν στα προκήπια μαύρων: «This is no speech, sir. This is intimidation, pure and simple». Ενώ βεβαίως η παρέλαση που επιχείρησαν οι Νεοναζί του Ιλλινόι στο Σκόκι (και που, παρά την νίκη τους στο Ανώτατο Δικαστήριο, και μάλιστα με την ACLU ως amicus curiae, ξεφούσκωσε σε μιά θλιβερή μάζωξη, που πήγαν τρεις κι κούκος, ένα βροχερό απόγευμα, στο κεντρικό πάρκο του Σικάγου) ήταν απλώς έκφραση, απεχθής, αλλά έκφραση, γιατί οι ενέργειές τους θα μπορούσαν μεν να προκαλέσουν θλίψη και οδύνη, αλλά κανέναν δεν θα μπορούσαν να εκφοβίσουν.

    Εδώ, εννοείται, σοβαρή συζήτηση για αυτά τα θέματα δεν έχει γίνει ποτέ.

  104. physicist said

    #102. — Χα, μου την έφερες με τα γαλλικά, που με πονοκεφαλιάζουν ακριβώς επειδή τα κουτσοκαταλαβαίνω και μπαίνω στον πειρασμό να κάτσω να τα διαβάσω (άμα ήτανε τίποτα πολωνικά, από δω παν κι οι άλλοι).

    Ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια από τη γερμανική Βίκη: Kanaken αποκαλούσαν επίσης οι γερμανόφωνοι της Βοημίας τους Σλαβόνους/Σλαβηνούς της ίδιας περιοχής και της Μοραβίας. Μ’ αυτή την έννοια, Kanake είναι γενικότερα ο ξένος αλλά παγγερμανικά η λέξη με τον μειωτικό της χαρακτήρα έχει για στόχο κυρίως Τούρκους, Άραβες και σκουρόχρωμους Βαλκάνιους — όχι όμως τους Έλληνες. Θυμάμαι παλιό μου φοιτητή, αλβανόφωνο από την ΠΓΔΜ, να μου λέει ότι τον είχε φάει στο τομάρι του τον χαρακτηρισμό στο σχολείο. Και βέβαια, όπως έγινε και με το nigger, η λέξη υιοθετήθηκε μετά από τους μελαχρινούς σαν αυτοπροσδιορισμός.

  105. Ακριβώς έτσι κουτσοκαταλαβαίνω κι εγώ τα γερμανικά. Μου κάνει μια άλφα εντύπωση ότι βρήκαν ειδικά τους Κανάκους (και μάλιστα οι Βοημοί, ναυτικός λαός!), γιατί δεν φανταζόμουν τόσο έντονη παρουσία των Γερμανών ναυτικών στον Ειρηνικό (αντίθετα με τους Ολλανδούς π.χ. που ακόμα και τώρα έχουν την ινδονησιακή σχεδόν εθνική τους κουζίνα, αν θυμάμαι καλά). Θα περίμενα κάτι με Χερέρο π.χ. που τους γνώρισαν απ’ την καλή και (ιδίως οι ίδιοι οι Χ.) απ’ την ανάποδη.

  106. Μαρία said

    98
    Ή σαν το αυστροβαβαρικό Katzelmacher

    Ποιος έκανε το τρένο να σφυρίζει τρεις φορές;

  107. Καλώστηνα, έχω μισό μπουκάλι μπύρα να τελειώσω 🙂

  108. Εδώ μια μεγάλη λίστα εθνοφαυλισμών, κυρίως στα αγγλικά, απ’ όπου όμως ξετρύπωσα το «Πίντος», ρωσική λέξη για τους Αμερικάνους που αρχικά λέει χρησιμοποιήθηκε από ρωσικά στρατεύματα (τα ποια;) στον πόλεμο του Κοσόβου. Ετυμολογία έκπληξη.

  109. Αν κρίνω λοιπόν από την γκουγκλομετάφραση, αρχικά χρησιμοποιήθηκε στη Μαύρη Θάλασσα για τους Έλληνες –ο θεός αγαπάει το χαβιάρι κι έτσι 😉 Κάτι σαν το μεξικάνικο γκρίνγκο δηλαδή.

  110. physicist said

    #105. — Χμμμ … καλές ερωτήσεις. Κάνω αυθαίρετα την υπόθεση ότι ο Κανάκος έγινε συνώνυμο του εξωτικού, του ξένου, πολύ προτού αρχίσουν οι Γερμανοί νταραβέρια με τους Χερέρο. Άλλωστε, ναυτικούς είχαν, και πολύ εμπόριο απ’ τα μεγάλα λιμάνια του Βορρά, οπότε άμα είχαν γνωρίσει εκείνοι οι ναυτικοί Κανάκους, διαδίδεται ο όρος. Κι έρχεται μετά ο Βοημός με τη βοϊδάμαξα και τον κάνει σαν τα μούτρα του.

    #106. — Βρε Μαρία, ούτε μια φορά δεν την έχω ακούσει τη λέξη.

  111. Μαρία said

    110
    Παλιακή είναι όπως και το Castarbeiter και ο μετέκ. Για να τη βάλει ο άλλος τίτλο σε ταινία κάτι ήξερε.
    Πάω να δω τη λίστα του δύτη, για να δω αν έχει τη γαλλική μειωτική ονομασία για τους Γερμανούς.

  112. Μαρία said

    Υπάρχει.
    Για πληρέστερη ετυμολογία:
    http://www.cnrtl.fr/definition/Boche

  113. Γς said

    98 @ Physicist

    Πάνω στο γαλλικό «λε μετεκ».

    Είναι βέβεια ο μετανάστης με χλευαστική απαξιωτική σημασία αλλά και κάτι περισσότερο που έχει τις ρίζες του στον Σαρλ Μοράς. συγγραφέα και πολιτικό (1868-1952), ηγετική µορφή της γαλλικής Ακροδεξιάς.

    Αυτός χρησιμοποιούσε τον όρο «μέτοικοι» για όλους τους Εβραίους, Προτεστάντες, Μασώνους και αλλοδαπούς γενικώς.

  114. Γς said

    108 @ Δύτης Των Νιπτήρων

    > λέει χρησιμοποιήθηκε από ρωσικά στρατεύματα (τα ποια;) στον πόλεμο του Κοσόβου.

    Ελα τώρα, το λέει καθαρά:

    российских подразделений миротворческих сил ООН в Косово
    Ρωσσικές μονάδες στις ειρηνικές δυνάμεις στο Κόσοβο

  115. Γς said

    сил ООН ->του ΟΗΕ

  116. #87 ἔ καλὰ κοινοτικὴ ἀπόφασι εἶναι, δὲν εἶναι δέκρετο τοῦ ἀλάθητου Πάπα οὔτε κἀνένας Μωσαϊκός νόμος, ξέρετε ἐκεῖνος ποὺ ὁρίζει πὼς ἂν βιάσῃς ἀνύπαντρη κοπέλλα (καὶ παρενοχλήσῃς σεξουαλικὰ ἐννοεῖται) ἀντὶ ἄλλης ποινῆς τὴν παντρεύεσαι ἂν συμφωνῇ ὁ πατέρας της καὶ αὐτὴν εἰδικὰ τὴν γυναῖκα δὲν τὴν χωρίζεις ποτέ. (ἀκοῦς Γς;)

  117. #103 καὶ γιατί βλάπτει τρίτους εἰδικὰ μόνο ἡ ἄρνησι τῆς ἑβραϊκῆς γενοκτονίας; ἡ ἄρνησι τῆς γενοκτονίας τῶν Τοῦτσι ἂς ποῦμε δὲν βλάπτει;

  118. #94 Αν μια κοινωνία έχει φτάσει στο σημείο να πρέπει να εξαφανίσει τις προτροπές σε πράξεις βίας για να αποφύγει τις βίαιες πράξεις, είναι μάλλον αργά.

    ἡ προτροπὴ σὲ πράξεις βίας εἶναι ἤδη τιμωρητὴ πράξι. νὰ ξέρουμε καὶ τί λέμε.

  119. Γς said

    108 @ Δύτης Των Νιπτήρων

    Δηλαδή μετά το Gringos έχουμε και το Пиндос (και τα δύο ελληνικά) για τους Αμερικανούς.

    Άιντε Καραγκού- ούνα Καραγκούνα Άιντε με σαγιά, – σαγιά και με σεγκούνια

  120. Γς said

    119:
    Δεν είχα δει ότι αμέσως μετά το Σχ. 108, στο 119 λές αυτά που γράφω για τους Gringos

  121. sarant said

    103: Ακριβώς!

    108 και επόμενα: Πολύ ωραίο εύρημα Δύτη, οι εθνοφαυλισμοί μάς αρέσουν!

  122. spiral architect said

    @108: Το WASP γιατί δεν συμπεριλαμβάνεται σε αυτή τη λίστα; Μήπως επειδή είναι αυτοπροσδιορισμός;

  123. physicist said

    #111. — Χαxά, ο Castarbeiter μ’ άρεσε. 😉

    #113. — Ιδέα δεν είχα ότι υπήρξε καν κάποιος Σαρλ Μοράς. Ευχαριστώ!

  124. physicist said

    Περί εθνοφαυλισμών:

    Πάει ένας Γιαπωνέζος τουρίστας ταξίδι στην Αυστραλία. Με το που φτάνει, πάει στην Τράπεζα να ανταλλάξει Γιεν σε Δολλάρια. Δίνει 10.000 Γιεν, παίρνει 100 Δολλάρια, ευχαριστημένος.

    Σε λίγες μέρες ξαναπάει, δίνει 10.000 Γιεν, παίρνει 100 Δολλάρια, όλα καλά.

    Μερικές μέρες αργότερα ξαναπάει, δίνει 10.000 Γιεν αλλά του δίνουν 90 Δολλάρια. Παραξενεμένος και κάπως θυμωμένος, ρωτάει τον υπάλληλο γιατί τώρα του έδωσε λιγότερα. Ο υπάλληλος, ανυπόμονα, του ρίχνει μιαν ενοχλημένη ματιά και του λέει, κοφτά:

    Fluctuations!

    Και ο Ιάπωνας, έξω φρενών, ανταποδίδει:

    Well, fluck you bloody Aussies, too!

  125. Βλέπω ότι με το που πήγα εγώ για ύπνο, δυόμισυ η ώρα, ξεσαλώσατε. Καλημέρα!

  126. leonicos said

    Μέχρι το 11 πρόλαβα να δω. Επιστρέφω.

    @6Πέπε και όχι μόνο. Τι σχέση έχει το race με το tribe; Το πρώτο είναι βιολογικός όρος και το δεύτερο κοινωνιολογικός. Μπορείς κι εσύ να ενταχθείς σε μια φυλή / tribe αβορίγινων της Βραζιλίας, αλλά δεν θα μπορέσεις ποτέ ν’ ανήκεις στη φυλή / race τους από τη στιγμή που γεννήθηκες ευρωπαίος. Απλώς όπως συμβαίνει συχνά μεταξύ γλωσσών, δύο διάκριτες σημασίες να καλύπτονται από μια γλώσσα με δύο λέξεις ενώ σε άλλη με μια.
    Θυμάμαι μια σύντομη σχετικά εργασία που είχα διαβάσει για τους μεταφραστές, και το ενδεικτικό αστείο ήταν: “πώς μπορείς να ξέρεις σε κάθε γλώσσα πότε η κούπα γίνεται φλιτζάνι;”

    @7 Νικ. Νοικ. Δεν είμαστε ανίκανοι, να πούμε ρασιαλικός ή τριβαλικός. Ούτε ‘δε μας αρέσει’ (άσχετο αν συμβαίνει κι αυτό). Καλυπτόμαστε θαυμάσια από τη λέξη ‘φυλετικός’ ότι ξέρουμε για τι μιλάμε. Αν χρειαζόταν, θα το λέγαμε. Η γλώσσα θα έβρισκε τον τρόπο να το πει ακόμα κι αν δεν ήταν ‘ρασιαλικός ή τριβαλικός’. Τα λέει κι ο Πέπε στο @11.

    @8 Τάκη, όντως το ρατσισμός έχει πάρει στα ελληνικά τη σημασία του discrimination. Επομένως κάνουμε λάθος λέγοντας ότι ‘ρατσισμός’ σημαίνει ‘racism’. Προέρχεται, αλλά λόγω δήνωσης, και παρά τη λόγια χρήση του, άλλαξε σημασία, διευρύνθηκε.
    Θυμάμαι κάποιον (τον Τατούλη, σήμερα περιφερειάρχη Πελοποννήσου νομίζω) που είπε, αφού είχε χειρουργήσει επιτυχώς μια εννενηντάχρονη, όταν σχολιάσαμε “βρε πώς τα κατάφερε η γιαγιά!” απάντησε: Είναι ρατσισμός να μην δίνεις τις ίδιες ευκαιρίες για θεραπεία σε κάποιον επειδή απλώς είναι πολύ μεγάλος σε ηλικία. Και δέχτηκα απόλυτα τον όρο. [Άσχετα με την πολιτικό του επαμφοτερισμό, ιατρικά είναι στρέιτ]

    @10 Νότη, δε νομίζω ότι τα ηθικά ή τα ιδεολογικά ζητήματα ρυθμίζονται με νόμους. Αν τους απαγορεύσεις να το αρνούνται, θα τους απαγορεύσεις και νε το δικαιώνουν; Για να σου δώσω ένα παράδειγμα. Εγώ δεν αρνούμαι την γενοκτονία των αρμενίων και των ποντίων. Αλλά αν άσουν πρωθυπουργός μιας χώρας που είχε έκταση μέχρι τη Θεσσαλία προς νότο και το Βελιγράδι περίπου προς βορά. Και ξαφνικά ξεχύνονταν οι γείτονές σου ‘για να ελευθερώσουν τους αλύτρωτους αδελφούς τους’ και σε φτάνανε στον Βόσπορο. Κι έπειτα σου έκαναν και μια εισβολή στη Σμύρνη για να ελευθερώσουν και τους υπόλοιπους. Αλλά ο πόλεμος γύριζε κάποτε υπέρ σου και αντιμετώπιζες σε κάποιο βαθμό την εισβολή. Τι θα έκανες με τους υπόλοιπους αλύτρωτους; Θα τους κράταγες για να έχεις μόνιμα τον κίνδυνο μιας νέας Μεγάλης Ιδέας; Απάντησέ μου! Η θέση αυτή όμως μπορεί θαυμάσια να θεωρηθεί ότι ‘επικροτώ’ την γενοκτονία, ὅ μὴ γένοιτο! Βλέπεις ότι τα πράγματα δεν είναι απλά όταν ‘και οι δύο έχουν κάποιο δίκιο’. Δυστυχώς!

  127. Αρκεσινεύς said

    88.

    http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathpolitics_1_24/05/2013_500598

  128. 15, 16, 24, 26, 40 κ.α. : Όσον αφορά τις γάτες και τους σκύλους θα έλεγα πως πρόκειται για παροικίδια ζώα. Ζουν και προσφέρουν παρά της οικίας. Μπορεί να μπαίνουν και μέσα στο σπίτι αλλά το φυσικό τους περιβάλλον είναι γύρω από αυτό και ανάμεσα στους ανθρώπους. Αναγκαζόμαστε πολλές φορές να τα κρατάμε μέσα, αλλά από την εμπειρία μου με σκυλιά και γατιά δικά μου και φίλων, βλέπω μια πιο φυσιολογική συμπεριφορά και υγιή ανάπτυξη όταν ζουν σε κήπους, κτήματα ή τουλάχιστον έχουν πρόσβαση, σε χώμα, νερό, φυτά και άλλα ζώα.

    53: Όσο για τον αυνανισμό, θα έπρεπε να υπάρχει ορθή σεξουαλική διαπεδαγώγηση και αντί να είναι κάποιο ένοχο μυστικό, να είναι κάτι που θα βοηθήσει αγόρια και κορίτσια να ζήσουν μια καλή σεξουαλική ζωή. Πρόκειται για το σώμα μας, και ο καθένας θα πρέπει να το γνωρίσει. Το σεξ κατ’ ιδίαν ή με άλλους, είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ζωής μας. Στους άντρες, υπάρχει μια σχετική απελευθέρωση, νομίζω πρέπει να γίνει το ίδιο και με τις γυναίκες. Εντάξει εδώ δεν έχουμε καλά καλά ίσα δικαιώματα, κυριαρχεί ο φαλλοκρατισμός και ο σεξισμός (και ο ρατσισμός;!) αλλά λέμε τώρα.
    Τέλος, ο πατέρας θα πρέπει να ξεκολλήσει λίγο από την κόρη. Θα κάνει σεξ και μόνη της και με πολλούς άλλους άντρες εκτός από εσάς. Έτσι είναι δυστυχώς. Δεν θα μείνει παρθένα. Πράμα καλό. Και όπως είχε ειπωθεί σε κάποια άλλη ανάρτηση (νομίζω τουτο εδώ του μπλογκ), αν μπορεί ένας άντρας να σεβαστεί μόνο μία παρθένα γυναίκα, ας ρίξει μια ματιά στην μάνα του. Σίγουρα δεν είναι παρθένα.

    89: Τώρα όσον αφορά το νομοσχέδιο, ίσως όπως λέει και ο Munich να ηρωποιεί τους διωκόμενους αρνητές.

  129. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    Αυτή η ιστορία με το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο είναι εντελώς ηλίθια, λες κι άμα ψηφισθεί θα εφαρμοστεί. Το πρόβλημα δεν είναι οι ελιπείς νόμοι και τα νομοσχέδια, αλλα το οτι η δικαιοσύνη αν και τυφλή, ΠΑΙΡΝΕΙ ΜΑΤΙ.

    Για της γάτες και τα σκυλιά, συμφωνώ με τον Ανδρέα. Έχοντας μεγαλώσει πολλά σκυλιά και γατιά έξω απο το σπίτι, (πρόσφατα η γάτα μας η Σίσυ γέννησε 7 γατάκια) μπορώ να πώ με σιγουριά, οτι αισθάνονται καλύτερα έξω παρά μέσα. Τα περι δουλοπρέπειας και ανεξαρτησίας, είναι ανθρώπινες φαντασιώσεις, τα ζώα απλώς προσαρμόζονται εξελικτικά, και ο σκύλος κυριολεκτικά έχει σπουδάσει την ανθρώπινη ψυχολογία, και ταυτίζεται μαζί μας σε απίστευτο βαθμό. Χαίρεται και λυπάται βλέποντας την έκφρασή μας, θέλουν την παρέα μας, και τους αρέσει να παίζουν μαζί μας, και υπάρχουν απίστευτες ιστορίες αυταπάρνησης για κάποιους σκύλους, ας θυμηθούμε τον ομηρικό Άργο. Οι γάτες πάλι είναι σαν τις λέξεις του ιστολογίου, έχουν την δική τους ιστορία, αυτό δεν τις κάνει καλές ή κακές, είναι απλώς οι γνωστές μας γάτες, οτιδήποτε όμως βιάζει την φύση των ζώων είναι άρρωστο.

    53 – Προς θεού εν χριστό αδελφέ, μην αφήσετε την κόρη σας να αυνανιστεί, ΘΑ ΤΥΦΛΩΘΕΙ, στην ανάγκη κόψτε της τα χέρια.

  130. Φίλη said

    #53

    Πάτερ,

    Οι κόρες πιθανότατα θα χειραφετηθούν. Ευτυχώς για αυτές. Και πιθανότατα θα ενοχοποιηθούν από αυνανοκλάστες. Δυστυχώς για αυτές.

  131. gryphon said

    103
    Τήν ολη ιστορία ομως δέν τήν ξερεις καλα .Γιατι ο περιεργος τυπος που τα σκαρφιστηκε ολ’αυτά ξεκινησε απο μια λαθροβια περιθωριακη νεοναζιστικη οργανωση την οποια δεν ηξερε ουτε ο θυρωρος του κτιριου που ειχαν τα γραφεια τους για να γινει γνωστος σε ολη τήν Αμερικη και να φτασει την παραλογη απαιτηση του στο Ανωτατο Δικαστηριο (με τι λεφτά αραγε) .
    Και βεβαια η πορεια κατεληξε τελικα σαν μια «θλιβερή μαζωξη» αλλα στήν πορεια ειχε προκαλεσει την θεσπιση διαφορων «αντιρατσιστικων» νομων σε επιπεδο πολιτειων αρχικα οπως και νομων και διαταξεων για αντιρατσιστικη διδασκαλια στα σχολεια για το Ολοκαυτωμα κλπ οπως και εδωσε τήν ευκαιρια στους αμερικανους να μαθουν κατι τελειως αγνωστο σε αυτους τον νεοναζισμο.
    Οποτε τον στοχο του τον πετυχε και με το παραπανω.Αργοτερα ο περι ου ο λογος αλλαξε (παλι) το ονομα του και παριστανει μεχρι σήμερα τον αρχιολογο.

  132. sarant said

    128-129: Καλά τα λέτε!

  133. Vouts said

    17 Αριστείδης Καρατζόγλου;
    Τον Νικο Ξανθόπουλο τί τον έχεις;
    http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%97_%CE%9F%CE%B4%CF%8D%CF%83%CF%83%CE%B5%CE%B9%CE%B1_%CE%B5%CE%BD%CF%8C%CF%82_%CE%BE%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%B6%CF%89%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%BF%CF%85

  134. Γς said

    61 @ Gbaloglou

    Κι ο Βιολάρης που κολλάει;

  135. Κουγιαγια said

    134
    Μπα, ραμόνι θα είναι το 61. Θα μπλέχτηκε….

  136. Κουγιαγια said

    135
    Να διευκρινίσω (για να μην γίνει καμμία παρεξήγηση..) ότο ραμόνι εννοώ την αναφορά στον Βιολάρη και όχι τον Gbaloglou

  137. Γς said

    103 @ Παλιοσειρά

    >οι φλεγόμενοι σταυροί της Κου-Κλουξ-Κλαν στα προκήπια μαύρων

    Η υπόθεση R.A.V. v. City of St. Paul.

    Είναι clear and present danger και hate speech. Είναι όμως και symbolic speech άρα προστατεύεται από την First Amendment (!)

    Εχετε δει Κου κλουξ κλαν;

  138. Παλιοσειρά said

    @ΓΣ, όπως αντιλαμβάνεσαι, όταν την πλειοψηφία την γράφει ο Σκαλία, δεν περιμένουμε και πολύ σωστά νομικά. Οι συγκλίνουσες όμως γνώμες του Χάρρυ Μπλακμων και του Τζων Πωλ Στηβενς είναι άλλο ζήτημα…

    Αλλά εγώ δεν αναφερόμουν σε αυτή την υπόθεση, παρά στην μειοψηφία του Κλάρενς Τόμας και στην παρέμβασή του στην προφορική διαδικασία στην υπόθεση Virginia v. Black, 538 U.S. 343 (2003).

    Στην υπόθεση αυτή η πλειοψηφία δέχθηκε ότι εφ’ όσον στους ενόρκους δόθηκε η οδηγία ότι κατά την έννοια του νόμου τεκμαίρεται ότι σκοπός του φλεγόμενου σταυρού είναι ο εκφοβισμός, η ποινική καταδίκη πρέπει να ακυρωθεί. Άφησε όμως ανοικτό το ζήτημα αν η απαγόρευση χωρίς το τεκμήριο είναι συνταγματική, υπό την προϋπόθεση ότι, εν όψει των περιστάσεων, αποδεικνύεται σκοπός εκφοβισμού καθώς και το ζήτημα αν ήταν δυνατή μιά ερμηνεία της διάταξης διαφορετική από αυτή που είχε δοθεί στους ενόρκους και σύμφωνη με το σύνταγμα. Ο Τόμας μειοψήφησε, θεωρώντας το τεκμήριο συνταγματικό.

    » …. the Court ignores Justice Holmes’ familiar aphorism that ‘a page of history is worth a volume of logic.’ … To me, the majority’s brief history of the Ku Klux Klan only reinforces this common understanding of the Klan as a terrorist organization, which, in its endeavor to intimidate, or even eliminate those its dislikes, uses the most brutal of methods. … this statute prohibits only conduct, not expression. And, just as one cannot burn down someone’s house to make a political point and then seek refuge in the First Amendment, those who hate cannot terrorize and intimidate to make their point.»

  139. @Leonicos
    Και ναι και όχι. Στην περίπτωση της Γερμανίας, π.χ., η απαγόρευση χρήσης ναζιστικών συμβόλων και άρνησης του ολοκαυτώματος είναι κατά τη γνώμη δικαιολογημένη ή και επιβεβλημένη λόγω του παρελθόντος της χώρας.

    Η Γερμανία δε ρυθμίζει έτσι ιδεολογικά θέματα, απλά απαγορεύει στη χώρα που είναι υπεύθυνη για το ολοκαύτωμα την άρνησή του και τον εκθειασμό ναζιστικών συμβόλων. Κάποιοι θα πουν πως καταπατείται έτσι η ελευθερία της άποψης, για μένα ο περιορισμός αυτός έχει νόημα ειδικά όταν νεοναζί έχουν ακόμη σχετικά μεγάλη πέραση στην Ανατολική Γερμανία ή όταν μια τρομοκρατική νεοναζιστική οργάνωση δολοφονούσε από το 2000 ως το 2006 8 Τούρκους και έναν Έλληνα ανενόχλητη.

  140. Κωλόγερας said

    Η ελευθερία του λόγου τίθεται απολύτως ή δεν τίθεται καθόλου. Αυτά είναι αλφαβήτα του Διαφωτισμού. Και όλα τα άλλα περί συνθηκών και νόμων είναι μπαρούφες είτε προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ, είτε από τη θεια μου την Μαγιόρκα.

  141. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    97. >Ντε ζουίφ εράν ντε πάτρ γκρεκ

    πλάνητα Εβραίου, Έλληνα βοσκού

    περιπλανώμενου Ιουδαίου, ‘Ελληνα ποιμένα

  142. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    70.
    Το ραέτι που σημαίνει τραπέζωμα, φαγοπότι προς τιμήν κάποιου, είναι τούρκικο.
    Η σκλέτη (ρίζα,γενιά,τζάκι) που συναντιέται πιο πολύ προς τη δυτική Κρήτη, δεν έχω ιδέα (ούτε λεξικό 🙂 )

  143. spiral architect said

    @140: Αυτά είναι αλφαβήτα του Διαφωτισμού.
    Και ποιος σού είπε ότι πλέον έχουμε απ’ αυτό; 🙄

  144. physicist said

    #139. — Προσυπογράφω. Κι ένα χειροπιαστό παράδειγμα είναι ο ξεφτιλισμένος και ανατριχιαστικός τίτλος που έχει τη στιγμή αυτή το sport24.gr σχετικά με τη νίκη της Μπάγερν στον τελικό του Τσάμπιονς Ληγκ: η Άριεν φυλή. Όχι ρε παιδιά, δεν είναι έξυπνο λογοπαίγνιο με το μικρό όνομα του Ολλανδού, είναι ξεφτίλα που πολύ καλά κάνει και απαγορεύεται στη Γερμανία.

  145. ΕΦΗ ΕΦΗ said

  146. Μαρία said

    139
    Έτσι γίνεται, όταν θεωρεί κανείς τον ναζισμό άποψη, απαγορεύει ή επιτρέπει τα σύμβολα (ανάλογα με το πόσο πιστός είναι στις αρχές του διαφωτισμού) και κλείνει τα μάτια στο ναζιστικό ακτιβισμό θεωρώντας τον ξεκαθάρισμα λογαριασμών.

  147. Γς said

    Το ισοτελειακό που ακόμα δεν είδαμε

    Πολλά ακούγονται τις τελευταίες μέρες για το ισοτελειακό νομοσχέδιο, το οποίο επρόκειτο να κατατεθεί από το Υπουργείο Δικαιοσύνης αλλά συνάντησε την εντονότατη αντίδραση του κόμματος της Νέας […]

    Τελικά ο Αγγελος είναι ο καλυτερότερος μακράν εδώ μέσα:

    14: Γς είπε
    >Αντιρατσιστικό. Ένα συνώνυμο που να μην αρχίζει με “αντί”; (Ενα ‘antonym’ του ρατσισμού;)

    21: Αγγελος είπε
    >Γς (14): ισοτελειακό; (το επίθετο δεν υπάρχει ακόμα, αλλά το ουσιαστικό “ισοτέλεια” βρίσκω ότι θα μπορούσε θαυμάσια να αποδώσει π.χ. το nondiscrimination).

  148. Γς said

    Και μακάρι να μπορούσαμε να επιβάλουμε αυτό τον χαρακτηρισμό.

    Ισοτελειακό

    Μου τι δένει αυτό το «αντί-«.
    Ολα τα «αντί»!

  149. Γς said

    Ισοτέλεια – Ισοτελειακό !

    Ποιος θα αναλάβει αυτήν την πρωτοβουλία;
    Μα ο Νικοκύρης μας που τον διαβάζει και τον ακούει τόσος κόσμος.
    Αστε που είναι κι ο καθ ύλην αρμόδιος.

    Ξεκίνα το Νίκο μας στα διάφορα φόρα σου. Στην εφημερίδα που αρθογραφείς. Παντού.
    Για να ξεριζώσουμε τον ρατσισμό, ας τον ξεπλύνουμε και από την γλώσσα μας.

    Δεν συμφωνείτε;
    Αντε βάλτε καμιά φωνή κι εσείς!

  150. Γς said

    141 @ ΕΦΗ ΕΦΗ
    Μα τι τσοπάνης είμαι;
    Υποκλίνομαι κι εγώ κι η γκλίτσα μου.
    Σε ιμοσιονέλ κατάσταση, είχα πάρει φόρα να μεταφράσω όλο το άσμα.
    Τελικά όμως το έκανα ξεπατικοτούρα απ εδώ. Καμιά πενηνταριά γραμμές. Είπα «κόψε κάτι» κι άφησα πέντε έξι. Δεν πρόσεξα την πατάτα.

    Το ακούγαμε με μια φίλη στο Skype και είχαμε κολλήσει στο τέλος.
    Et nous ferons de chaque jour
    Toute une éternité d’amour
    Que nous vivrons à en mourir
    Το αναλύαμε σε βάθος, βαθειά, πολύ βαθειά. Όπως τότε τα χρόνια μας εκείνα.

  151. sarant said

    Καλημέρα!

    147-149: Είναι δονκιχωτισμός να θέλεις να αλλάξεις έναν καθιερωμένο όρο, όταν δεν είσαι «ιδιοκτήτης» του όρου.

  152. gbaloglou said

    134

    εδώ 🙂

  153. gbaloglou said

    44

    Σωστά — άλλο οι εξουσιάζοντες του Μωριά και της Ηπείρου και άλλο οι εξουσιαζόμενοι της Ανατολίας…

    […Πλην όμως στον σύγχρονο κόσμο, ιδίως στην κατα-δική μας Δύση (που σε μεγάλο βαθμό κτίστηκε από αποικιοκράτες), το πολύ το παρελθόν προκαλεί αλλεργία, ο κατακτητής εξισώνεται με τον ιθαγενή ύστερα από λίγους αιώνες (ή και λίγες δεκαετίες), και όποιος διαφωνεί … γίνεται στόχος εμπαιγμών ή ακόμη και αντιρατσιστικών νομοσχεδίων!]

  154. Γς said

    Λοιπόν αυτοί οι Αφγανοί είναι βλαμμένοι.
    Τι μανία είναι αυτή να πετούν τις κοπέλες στα βράχια;
    Όχι πως έχω τίποτα με τους Αφγανούς, θεός φυλάξει, μέρες ισοτελειακού (αντιρατσιστικού) που είναι.
    Ούτε με τα βράχια Αλλά γμτ έχω κάτι ψυχικά + παιδικά τραύματα με δαύτα, έχοντας πέσει μικρός σε γκρεμό.
    Ενώ με κάτι άλλα βραχάκια…

  155. Κορνήλιος said

    ἰσοτελειακὸ νομίζω πὼς θὰ ἦταν ἂν παρεῖχε πολιτικὰ δικαιώματα σὲ ὅλους. αὐτὸ ὑποτίθεται ὅτι θὰ προέβλεπε ποινικὲς κυρώσεις γιὰ ἀδικήματα μὲ ῥατσιστικὸ κίνητρο.

  156. Κορνήλιος said

    χμ, μᾶλλον ἰσοτελειακὸ θὰ ἦταν ἂν προέβλεπε ὅλα τὰ δικαιώματα πλὴν τῶν πολιτικῶν. καὶ πάλι ὅμως εἶναι ὅρος ἀσχετος πρὸς τὸ περιεχόμενο τοῦ νομοσχεδίου ἀφ’οὗ ἔτσι κι ἀλλῶς τὴν αὐτὴ ποινικὴ προστασία ἀπολαμβάνουν πολῖτες καὶ μὴ πολῖτες.

  157. Β.... said

    «Πιθανότερο το βρίσκω να κάνει μήνυση σύσσωμη η Χρυσή Αυγή π.χ. στον κ. Νακρατζά ή στην κυρία Ρεπούση, διότι τάχα η φράση περί συνωστισμού τάχα συνιστά άρνηση της τάχα γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικρασίας, που υποτίθεται πως έχει αναγνωριστεί από τη Βουλή μας. »

    Aτυχέστατο και… ρατσιστικότατο!!!

    ————————————————————

    Γιατί εκτός απ΄τους «γάϊδαρους που μάλωναν σε ξένο αχυρώνα», υπάρχει και η ίδια η κοινωνία και ο λαός, σχήματα που είναι άφαντα, δευτερεύοντα και ανούσια, όπως φαίνεται, στην σκέψη πολλών.

  158. sarant said

    Κατά σύμπτωση τον ίδιο φόβο εξέφρασε σε χτεσινό άρθρο του στην Αυγή ο Δημ. Χριστόπουλος, πρόεδρος της Επιτροπής Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

  159. Β.... said

    Θα ήταν καλύτερα ο Χριστόπουλος και ο κάθε ένας που θέλει να είναι στ’ αλήθεια αντιρατσιστής, να μην έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά και πάνω απ’ όλα να μην επιτρέψει τη χρήση τέτοιων επιχειρημάτων από τους νεοναζί. Δεν τιμά καμιά Αριστερά και κανένα δημοκρατικό φιλελεύθερο χώρο το γεγονός ότι επιτρέπει τους πολιτικούς απόγονους (Χ.Α.) της φιλοσοφίας και της πρακτικής των γενοκτονιών να γίνονται τιμητές.

    Ίσως για πρώτη φορά είναι τόσο ορατό ότι η στάση της Άρνησης της Γενοκτονίας ευνοεί από τη μια την ακροδεξιά καπηλεία και φανερώνει από την άλλη την υποκρισία των «αντιρατσιστών»…

  160. Β.... said

    Να σας προτείνω και ένα καλό -και πολύ χρήσιμο- άρθρο:

    Με αφορμή την γενοκτονία των Ποντίων: Η συνείδηση της Ιστορίας θα μας απελευθερώσει
    19.05.2013

    Των Παναγιώτη Κουρουμπλή, Στέργιου Π. Θεοδωρίδη*

    http://www.avgi.gr/article/322228/me-aformi-tin-genoktonia-ton-pontion-i-suneidisi-tis-istorias-tha-mas-apeleutherosei

  161. sarant said

    Πάντως, αν ήταν γενοκτονία των Ποντίων ήταν και των Τούρκων στην Τριπολιτσά. Και των Τσάμηδων.

  162. Β.... said

    Από την Πόλη έρχομαι και στην κορφή κανέλλα!

    Στάσις… αντιπαραγωγική (και αντιδιαλεχτική συν τοις άλλοις)!

    ——————————-
    ———–

    σημείωση: Δεν υπήρχαν (εθνικά) Τούρκοι στην Τριπολιτσά του 1821 παρά μόνο μουσουλμάνοι, ελληνόφωνοι και αλβανόφωνοι – όπως ακριβώς και οι επαναστάτες !!!!

  163. κάργα αντιεθνικιστής και κάργα προοδευμένος said

    Η ελληναράδικια πλέμπα που πάτησε το βρωμερό πόδι της στην Τριπολιτσά και προχώρησε σε γενοκτονία όφειλε να τηρήσει τη συνθήκη της Γενεύης. Ή τέλος πάντων να σεβαστεί τους στοιχειώδεις κανόνες του Ντημόκρασυ και του Φρήντομ όπως ευλαβικά τους τηρούν τα ειρηνοποιά στρατά του παναμέρικαν Γκομπαλαϊζέισον. Να κάνει ντού όχι άτσαλα και άγαρμπα όπως προτείνει ο Τσιτσάνης αλλά βρε αδερφέ με καμιά «αντιεθνικιστική» βόμβα απεμπλουτισμένου ουρανίου παραμάσχαλα ενάντια «στο σφαγέα Μιλόσεβιτς» ή τέλος πάντων με το πρωτόκολο που διέπει το σαβουάρ βιβρ.
    Αν είναι δυνατόν, μα το Θεό, να κάνει κάποιος ντού και να δικαιολογείται να βγάλει το άχτι του για τα 400 χρόνια σκλαβιάς και εξευτελισμών πάνω στον «διαφορετικό», στον «άλλον», τον μη «δικό μας».
    Εγώ πάντως είμαι αισιόδοξος ότι η Ιστορία θα την πάρει τη ρημάδα την εκδίκησή της. Αν το 1821, από γκίνια, δεν υπήρχαν «Μη» Κυβερνητικές Οργανώσεις να βάλουν τα πράγματα στην παγκοσμιοποιητική θέση τους, ποτέ δεν είναι αργά, θα συμβεί σήμερις, το θέμε δεν το θέμε, από την ακμαία «Αριστερά» του AΙexis και του κυρίου Γρηγόρη, εκείνου του ραδιοφωνατζή που αμόλαγε αντισυστημικά μπινελίκια στας εκπομπάς ώστε να τον θεωρήσουνε για αρκετά ανατρεπτικό οι όπεν μάιντεντ αναγνώστες της αμερικανοAthens Voice και να τον μπάσουνε, πάντα «ανατρεπτικά», με τα τσαρούχια στη Βολή.

  164. Β.... said

    για το 163

    Μόνο που πολλές φορές το κακό χιούμορ λειτουργεί και ως επιθυμητή (από αρκετούς) προβοκάτσια!!!!

    ——

    Εκτός βέβαια εάν είναι πραγματική!

  165. ilperea said

    57: Η RAE πάντως θεωρεί ότι η λέξη raza προέρχεται από την λατινική λέξη radĭus, και όχι από τα αραβικά: http://lema.rae.es/drae/?val=raza
    Ομοίως και το Diccionario etimológico de Corominas y Pascual που προσθέτει ότι η όποια συσχέτισή με to raça είναι μεταγενέστερη των αρχικών χρήσεων της λέξης.

  166. sarant said

    165: Πολύ ενδιαφέρον, σας ευχαριστώ!

  167. ilperea said

    Να ‘στε καλά κ.Σαραντάκο.
    Βέβαια υπάρχει και η «ανεπίσημη» εκδοχή, όπως αναφέρει ο «Χιλιάνος Σαραντάκος» :-), που «τάσσεται υπέρ» της αραβικής προέλευσης: http://etimologias.dechile.net/?raza
    Εδώ είναι η αρχική σελίδα του Valentín Anders: http://valentin.dechile.net

  168. Γς said

    Kαι ενώ η χώρα πάει κατά διαόλου, στη μικρή γαλατική πολυκατοικία μας ξέσπασε νέο δράμα και τα μέτωπα του πολέμου αυξήθηκαν. Η σατανική διαχειρίστρια που θέλει να διώξουμε τα ζώα μας, φυγάδευσε στον ακάλυπτο τη χελώνα του εγγονού της, λογαριάζοντας χωρίς τον κύριο Χ., τον εβδομηνταφεύγα ναζί που πλένει το μπαλκόνι του με χλωρίνες και τις ρίχνει εκεί. Εδώ και δύο μέρες ξεμαλλιάζονται όποτε συναντηθούν, εκτοξεύοντας κατάρες ο ένας στον άλλον. Είμαι σίγουρη πως η μόνη χαμένη της υπόθεσης θα είναι η χελώνα, που θα βγει από τον ακάλυπτο είτε σε κιβούρι, είτε αλμπίνος από τις χλωρίνες.

    Η φίλη μας η Γιάννα Αναστοπούλου στo FaceBook

  169. Γς said

    168:
    Δεν έχει σχέση με το αντιρατσιστικό;
    Νομίζετε!

  170. τυφλόμυγα said

    Επί σειρά ετών, ολόκληρες δεκαετίες, κυβερνήσεις επί κυβερνήσεων στην Ελλάδα δεν έχουν κυρώσει έναν αριθμό διεθνών και ευρωπαϊκών συμβάσεων για την καταπολέμηση του ρατσισμού. Ντοκουμέντα που θα ενίσχυαν το σχετικό νομικό οπλοστάσιο της χώρας μας έχουν μεν υπογραφεί κατά καιρούς, όμως στην πράξη είναι ανίσχυρα, αφού δεν έχουν περάσει μέσα από την προβλεπόμενη διαδικασία επικύρωσης τους από τη Βουλή των Ελλήνων.
    Οι συμβάσεις που η χώρα μας οφείλει να επικυρώσει περιλαμβάνονται στον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έγγραφο απολύτως δεσμευτικό για όλα τα κράτη-μέλη. Ποιες είναι:

    • To Πρωτόκολλο 12 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την καταπολέμηση του ρατσισμού και των φυλετικών διακρίσεων, το οποίο έχει τεθεί σε ισχύ από την 1η Απριλίου του 2005. Η Ελλάδα το έχει υπογράψει στις 4 Νοεμβρίου 2000.

    • Η Σύμβαση της UNESCO κατά των διακρίσεων στη εκπαίδευση, που υιοθετήθηκε στις 14 Δεκεμβρίου του 1960. Σύμφωνα με το άρθρο 1 της Σύμβασης αυτής «ο όρος «διάκριση» περιλαμβάνει κάθε διάκριση, εξαίρεση, περιορισμό ή προτίμηση που, βασιζόμενη στη φυλή, το χρώμα, το γένος, τη γλώσσα, τη θρησκεία, σε πολιτική ή άλλη πεποίθηση, την εθνική ή κοινωνική προέλευση, την οικονομική κατάσταση ή τη γέννηση, έχει ως σκοπό ή αποτέλεσμα την εκμηδένιση ή εξασθένιση της ίσης μεταχείρισης στην εκπαίδευση».

    • Η Ελλάδα δεν έχει προβεί ακόμη στη δήλωση του άρθρου 14 της Σύμβασης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την εξάλειψη όλων των μορφών φυλετικών διακρίσεων. Η συγκεκριμένη Σύμβαση εγκρίθηκε και κατατέθηκε για υπογραφή από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 21 Δεκεμβρίου του 1965 και τέθηκε σε ισχύ στις 4 Ιανουαρίου του 1969.

    Η χώρα μας δεν έχει κυρώσει τη Σύμβαση του ΟΗΕ για την Προστασία των Δικαιωμάτων Μεταναστών Εργαζομένων και των μελών των οικογενειών τους, που υιοθετήθηκε τον Δεκέμβριο του 1990 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και τέθηκε σε ισχύ από την 1η Ιουλίου του 2003.

    Ίσως αν είχαν κυρωθεί όλες αυτές οι συμβάσεις τόσα χρόνια τώρα να μην είχαμε ανάγκη από αντιρατσιστικό νομοσχέδιο. Αλλά, ας αφήσουμε τις εξουσίες να κρύβονται πίσω από το δάχτυλό τους. Εμείς ξέρουμε πως δεν θέλουν να κάνουν κάτι για να πατάξουν τα φαινόμενα ρατσιστικής βίας. Είναι καθημερινά και συνεχώς αυξανόμενα τα περιστατικά που το αποδεικνύουν.

  171. spyroszer said

    Εκεί που δεν βλέπαμε αντιρατσιστικό, τώρα βλέπουμε 4 !!! Γειά σου Ελλάδα με τον πλουραλισμό σου.
    http://www.naftemporiki.gr/story/658780

  172. sarant said

    Καλύτερα να μην ψηφιστεί κανένα, πάντως, αν είναι να ψηφιστεί αυτό της ΝΔ, που ανάγει τη Βουλή σε κριτή της ιστορίας.

  173. Μαρία said

    172
    Και να ‘ταν μόνο αυτό! Προστατεύει τους Αμβρόσιους και ξεχνάει την προστασία των θυμάτων και ουσιωδών μαρτύρων.

  174. ὡραῖα, μὲ τὴν διαμάχη περὶ τοῦ πιὸ λογοκριτικὸ νομοσχέδιο θὰ περάσῃ ἴσως γλυτώσουμε τελικὰ καὶ δὲν περάσῃ κἀνένα.

  175. Έπεσα σε μια συνέντευξη του Νότη Σφακιανάκη. Μεταξύ άλλων αναφέρει, λοιπόν, τα εξής:

    «Φασίστας; Δεν έχω εγώ στο λεξιλόγιό μου λατινικές λέξεις. Είπαμε είμαι φυλετιστής και λέω φυλετιστής διότι έχω ελληνικές λέξεις για να πω.»

    «Η εκκλησία; Από μόνη της η ονομασία τι σημαίνει; Ζητιανιά. Εκκληση. Κάνεις έκκληση στον άγνωστο Θεό να σε βοηθήσει.»

    «Παράδειγμα όταν ήμουν 18-19 ετών διάβαζα Ντένινγκεν, ο οποίος αυτά που έλεγε τότε τώρα βγαίνουν σωστά για την ύπαρξη εξωγήινων πολιτισμών κλπ»

    «Η Ιστορία της πατρίδος μου είναι αυτοί που ερχόντουσαν από επάνω με τα ιπτάμενα άρματα, δεν είναι τυχαίο που αναφέρθηκαν αυτά. Και μέσα στο λεξιλόγιο της πατρίδας μου, την γλώσσα μου δηλαδή, υπάρχει η λέξη αστροναύτης εδώ και εκατομμύρια χρόνια. Κάποιος λόγος υπήρχε για να την δημιουργήσουν οι πρόγονοί μου

    Κατά τα’ άλλα:

    «Είμαι ένα παιδί της έκτης δημοτικού, το οποίο όμως είναι μορφωμένο, δεν είμαι κορόιδο. Δεν είμαι ο μαλάκας δηλαδή, ο μέσος κοινός πολίτης.»

  176. spiral architect said

    Αχ, ο Τσε στον τοίχο. Πόσο υποφέρει η ψυχούλα του! 😥

  177. ilperea said

    Το πρακτικό της «επίμαχης»» συνεδρίασης της Βουλής στις 24-2-1994, επί της πρότασης νόμου αρμοδιότητας Υπουργείου Εσωτερικών για την καθιέρωση της 19ης Μαΐου ως ημέρας μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου («δεκτή σε μόνη συζήτηση κατ’ αρχήν, κατ’ άρθρο και στο σύνολο ομόφωνα») μπορεί να βρεθεί σ’ αυτόν τον σύνδεσμο:
    http://www.hellenicparliament.gr/Praktika/Synedriaseis-Olomeleias?sessionRecord=06fcd6d5-d58a-4cd8-8e08-703827c56b32

  178. Γς said

    Διαβάζω εδώ ότι:
    Το επιτίμιο της ακοινωνησίας επέβαλε στους κυβερνώντες την χώρα η Ι.Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Μολδαβίας στην συνεδρίαση της 20ης Ιουνίου 2013.

    Αιτία ο αντιρατσιστικός νόμος που ψηφίστηκε από την Μολδαβική Βουλή.

    Λάθος!
    Επρεπε αντί της ποινής της…ακοινωνησίας να τους επιβάλει την ποινή της “κοινωνησίας” και κάθε φυγόποινος να προσάγεται βιαίως.
    Να του κλείνουνε τη μύτη και χλαπ η αγία κοινωνία.

    Όπως μου έκαναν στα νηπιακάτα μου με το μουρουνέλαιο.

  179. vamvam said

    Καλησπέρα. Έχω την εντύπωση ότι έχετε ένα άρθρο σχετικά με μια παλιά έρευνα για τη νοημοσύνη των φυλών. Έψαξα κάμποσο μα δεν το βρήκα. Είδα και στον ιστότοπό σας. Μήπως κάνω λάθος; Ευχαριστώ.

  180. Γς said

    Εννοείτε αυτό;

Σχολιάστε