Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Προεδρικά μεζεδάκια

Posted by sarant στο 20 Δεκεμβρίου, 2014


Κατά πάσα πιθανότητα δεν έχω χρησιμοποιήσει άλλη φορά αυτόν τον τίτλο, παρόλο που τούτη εδώ είναι η δεύτερη προεδρική εκλογή από τότε που άρχισε να εκπέμπει το ιστολόγιο. Όμως την προηγούμενη φορά (τον Φλεβάρη του 2010) η εκλογή του Κ. Παπούλια ήταν δεδομένη, αφού είχε την υποστήριξη ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ, ενώ σήμερα φαίνεται αμφίβολη -και όχι βέβαια επειδή τώρα λείπει το ΛΑΟΣ παρά επειδή τα δύο πρώην μεγάλα κόμματα έχουν υποστεί μείωση έως και καθίζηση των δυνάμεών τους.

Μερικά από τα σημερινά μας θέματα είναι πράγματι παρμένα από την πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή ΠτΔ που έγινε την Τετάρτη που μας πέρασε.

Το πιο χαρακτηριστικό, που έχει συζητηθεί πολύ στην μπλογκόσφαιρα, και που σχολιάστηκε και εδώ, μια και κατά σύμπτωση τη μέρα εκείνη είχα ανεβάσει ένα άρθρο σχετικά με τους τύπους «βουλευτίνες» και «βουλεύτριες», ήταν ότι κατά την ψηφοφορία οι βουλευτίνες που δεν ήθελαν να ψηφίσουν τον Σταύρο Δήμα, σε συμμόρφωση με τις οδηγίες του Προέδρου και τον Κανονισμό της Βουλής, φώναζαν «Παρών», πράγμα που θεωρήθηκε οξύμωρο από πολλούς.

Μάλιστα, όσοι παρακολούθησαν την ψηφοφορία θα θυμούνται ίσως ότι ακόμα και όταν δυο-τρεις βουλεύτριες είπαν «Παρούσα» (σίγουρα η Ελ. Κουντουρά και η Στ. Ξουλίδου, πιθανώς και η Αλέκα Παπαρήγα), ο ψηφολέκτης τις διόρθωσε και ανακοίνωσε ότι ψήφισαν «Παρών».

Το βέβαιο είναι ότι πράγματι ο Κανονισμός της Βουλής, στο άρθρο 140 παράγραφος 6 αναφέρει: Boυλευτές πoυ δεν επιθυμoύν να εκφράσoυν την πρoτίμησή τoυς υπέρ oρισμένoυ πρoσώπoυ δηλώνoυν «παρών». Σχολιάζοντας το θέμα, ένας φίλος νομικός (ο Χρ. Γραμματίδης) αναφέρει: «Οι βουλεύτριες πρέπει να λένε «παρών» καθώς ο κανονισμός λέει ότι όσοι δεν επιθυμούν την ψήφο εκφωνούν τη λέξη «παρών». Είναι χαρακτηρισμός ψήφου, όχι δήλωση για το αν είναι παρόντες / παρούσες ώστε να αλλάζει ανάλογα με το ποιος/ποια μιλάει».

Πράγματι, βάσει της διατύπωσης του Κανονισμού και των εντολών του Προέδρου, φαίνεται ότι οι βουλευτίνες καλώς ψήφισαν Παρών. Μάλιστα, η Άννα Χατζησοφιά, που έλειπε από την ψηφοφορία, έστειλε επιστολή στην οποία διευκρίνιζε ότι «αν ήταν παρούσα, θα ψήφιζε Παρών», που είναι σωστό αλλά ακούγεται αστείο.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι σωστή η διατύπωση του Κανονισμού ή η ερμηνεία της από τον Πρόεδρο. Όπως σωστά λέει ο Νίκος Λίγγρης στη Λεξιλογία, Όπως λέμε «οι μαθητές» και εννοούμε και τις μαθήτριες, έτσι το είπε και ο πρόεδρος. Δεν ψηφίζουν κάποιον που λέγεται «Παρών», ψήφισαν λέγοντας «Παρών» … Το να σηκώνεται μια κυρία και να φωνάζει «Παρών» είναι εξίσου λάθος με το να λέει «Ήμουνα παρών σε όλη τη διαδικασία».

Δηλαδή, ενώ ισχύει ότι όταν λέμε «οι βουλευτές» εννοούμε και τις βουλεύτριες, αυτό δεν σημαίνει πως όταν λέμε «Παρών» εννούμε «Παρούσα». Επομένως, χρειάζεται κατά τη γνώμη μου αλλαγή του κανονισμού στο σημείο αυτό (δηλώνουν, κατά περίπτωση, «Παρών» ή «Παρούσα»), που βέβαια σημαίνει ότι κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων θα πρέπει να δηλώνεται ότι «160 ψήφισαν Ναι, 130 ψήφισαν Όχι, 10 ψήφισαν Παρών/Παρούσα» (επίτηδες αναφέρω την άλλη περίπτωση όπου υπάρχει η ψήφος με Παρών, την ονομαστική ψηφοφορία σε ψήφο εμπιστοσύνης).

Βέβαια, αρκετοί στη μπλογκόσφαιρα έσπευσαν να γράψουν ότι οι βουλεύτριες που δήλωναν «Παρών» δεν ξέρουν γραμματική, που είναι ανόητο, ενώ αντίστροφα ένας υποψ. ευρωβουλευτής της Ελιάς έγραψε στον τοίχο του στο Φέισμπουκ ότι «θα στείλουν τη χώρα σε εκλογές κάτι καρακαλτάκες που νομίζουν ότι οι άντρες λένε ‘παρών’ και οι γυναίκες ‘παρούσα’».

* Ο κανονισμός της Βουλής απαγορεύει ρητά την αιτιολόγηση της ψήφου των βουλευτών την ώρα της ψηφοφορίας, αλλά βέβαια πολλοί αιτιολόγησαν τη στάση τους αργότερα, σε δηλώσεις στα κανάλια. Ανάμεσά τους και ο βουλευτής Παναγιώτης Μελάς, που εξηγώντας γιατί ψήφισε Παρών (ενώ προηγουμένως είχε πει ότι κατά 80% θα ψηφίσει τον Σταύρο Δήμα), εξήγησε, με σαφήνεια που θυμίζει τον αντιπρόεδρο του Εδεσσαϊκού, ότι στην πρώτη ψηφοφορία υλοποίησε το 20% της γνώμης του και στις επόμενες δύο θα εκφράσει το υπόλοιπο 80%. Βουλευτής Παρέτο, θα λέγαμε. Ή πάρε το.

* Προχωράμε σε κάτι άλλο. Ένα ωραίο μαργαριταράκι άκουσα χτες ή προχτές, από ραδιοφωνικό σταθμό (το Ράδιο 9,84 μάλλον του Ηρακλείου Κρήτης). Ρωτάει ο δημοσιογράφος έναν τοπικό πολιτικό παράγοντα αν αληθεύουν οι φήμες ότι υπέβαλε την παραίτησή του, και αυτός απαντάει αρνητικά.

– Άρα, θεωρείτε ότι δημιουργήθηκε θόρυβος [διστάζει για λίγο] εκ των ουκ άνευ; ρωτάει ξανά ο δημοσιογράφος.

Αν ήμουν εγώ, θα απαντούσα: Όχι, εκ των ενόντων.

(Ο δημοσιογράφος εννοούσε βέβαια «εκ του μη όντος»).

* Φίλη από την Κύπρο μού στέλνει το επόμενο. Τίτλος σε κυπριακόν ιστότοπο: Από αύριο στο πάτωμα η Τράπεζα Κύπρου. Εννοεί ότι αρχίζει (ύστερα από διακοπή σχεδόν δύο χρόνων) και πάλι η διαπραγμάτευση της μετοχής της στο Χρηματιστήριο.

Αυτό είναι μεταφορά από το αγγλικό on the floor. Μπορεί ο αγγλισμός να είναι δόκιμος και να λέγεται, είτε στην Κύπρο είτε και στην Ελλάδα, αλλά ομολογώ ότι βρέθηκα στο πάτωμα διαβάζοντάς το!

* Το σατιρικό Κουλούρι δημοσίευσε τις προάλλες ένα… ρεπορτάζ για τον μαθητή από το Καστελλόριζο που έφτιαξε μια σαΐτα τόσο τέλεια που την αγόρασε η ΝΑΣΑ. Και ο ακροδεξιός Στόχος (το χι γράφεται με κάπα) αναδημοσίευε την είδηση! (Επειδή όμως τούς έκραξαν από τα κοινωνικά μέσα, πρόσθεσαν στο άρθρο μια μεγάλη γελαστή φατσούλα, δήθεν ότι ξέρανε ότι πρόκειται για πλάκα -αλλά των φρονίμων τα παιδιά είχαν πάρει οθονιά).

* Ο φίλος Πέπε μου στέλνει ένα μέιλ για την ουδετεροποίηση του Τσεσμέ.

Ακλισιά νέου τύπου: «Ο πειρατής που διέλυσε τον τουρκικό στόλο στο Τσεσμέ».

Η πόλη στη χερσόνησο της Ερυθραίας (Τουρκία, απέναντι από τη Χίο) λέγεται στα τούρκικα Τσεσμέ (Cesme με c – σεντίγ). Στα ελληνικά είναι ο Τσεσμές του Τσεσμέ. Τσεσμές είναι ελληνική λέξη (τουρκικής φυσικά προέλευσης αλλά ενσωματωμένη στα μ/ασιάτικα ιδιώματα) που σημαίνει κρήνη. Μερικές φορές ως ελληνικό τοπωνύμιο αναφέρεται το όνομα «Κρήνη», αλλά αυτό που επικρατούσε στους Έλληνες ήταν Τσεσμές:

Καρσί μου είν’ η θάλασσα, καρσί μου είν’ η άμμο,
καρσί μου είναι κι ο Τσεσμές μα τι μπορώ να κάνω
;
(δίστιχο της προσφυγιάς)

Εδώ ως ξένη λέξη γίνεται άκλιτη, «το Τσεσμέ». (Εκτός αν απλώς χάθηκε το -ν του αρσενικού άρθρου, που μου φαίνεται όμως λιγότερο πιθανό).

Afron* Γλαφυρός τίτλος στην Καθημερινή: Εφιάλτη προκάλεσε άφρων ισλαμιστής στο Σίδνεϊ. Αλλά ο Ιρανός του Σίδνεϊ δεν ήταν άφρων (επιπόλαιος, απερίσκεπτος) σαν τον άφρονα πλούσιο του Ευαγγελίου -παράφρων ίσως ήταν (βγάζων αφρών από το στόμα, που θάλεγε κι ο Μποστ).

* Για το ίδιο περιστατικό, σε πολλούς σοβαρούς (οΘντκ) ιστοτόπους (π.χ. εδώ) δημοσιεύτηκε η εξής δήλωση που θυμίζει κι αυτή τον προαναφερθέντα αντιπρόεδρο του Εδεσσαϊκού: «Λέω και πάλι εξαιτίας πυροβολισμών εντός του χώρου η αστυνομία επενέβη. Σε αυτό το στάδιο, όπως υπογράμμισα, είχαμε αριθμό τραυματιών και αυτό αντιμετωπίζεται ως σκέλος της σοβαρότητας της κατάστασης».

* Από το ίδιο (οΘντκ) ρεπορτάζ, ένα απόσπασμα που προέκυψε σε μια στιγμή που ο κ. αντιπρόεδρος είχε επίσης πιει: Γυναίκα ηλικίας 38 ετών και 34 άνδρος κηρύχθηκαν νεκροί στο νοσοκομείο έχοντας δεχθεί πυροβολισμό.

* Τις προάλλες άκουσα από το Κόκκινο 105.5 να γίνεται συζήτηση «με την κοινοβουλευτική συντάκτη της Εφημερίδας των Συντακτών». Δεν υπάρχει λόγος να φορέσουμε μουστάκια στην κυρία. Κοινοβουλευτική συντάκτρια είναι ομαλότατο και καθιερωμένο.

* Λίγο πριν κλείσω, φίλος από το Φέισμπουκ επισημαίνει την ανακοίνωση της ΝΔ για την καταγγελία περί χρηματισμού του Π. Χαϊκάλη. «Στημένη προβοκάτσια» η υπόθεση Χαϊκάλη. Όμως, προβοκάτσια είναι η σκόπιμη πρόκληση, άρα εξ ορισμού είναι στημένη -δεν υπάρχει μη στημένη προβοκάτσια. Εσείς τι λέτε;

* Για την ίδια υπόθεση, ο γνωστός δημοσιογράφος Κ. Ζούλας έγραψε στο Τουίτερ ότι δεν το πιστεύει επειδή ο Χαϊκάλης… δεν επιχείρησε να παγιδεύσει τον μεσάζοντα με προσημειωμένα χαρτονομίσματα. Θα ήταν πράγματι πολύ πρωτότυπο: «Θέλω να μου δώσεις 3 εκατομμύρια σε χαρτονομίσματα των 100 και προσημειωμένα».

* Και κλείνω με ένα μεγαμεζεδάκι που όμως δεν θα το δημοσιεύσω αλλά απλώς θα παραθέσω τον σύνδεσμο, διότι έχει πολύ μεγάλη περιεκτικότητα σε μπαρουφοστερόλη. Όπως βλέπετε, η αρθρογράφος κ. Καλλιόπη Πατέντα (χαϊδευτικό της: Καλή) εξηγεί την αξία της ορθής γραφής, και μεταξύ άλλων μας λέει πως όταν ένα κτίριο βρίσκεται ακόμα στα αρχιτεκτονικά σχέδια πρέπει να το γράφουμε με Ι (κτίριο) ενώ όταν ανεγερθεί τότε γράφεται με Η (κτήριο) (-κι όταν είναι μισοέτοιμο; τότε προφανώς θα το λέμε γιαπί).

Να σημειωθεί επίσης ότι το πόνημα της κ. Πατέντα τελειώνει με τους… γνωστούς στίχους του Σεφέρη που είχα επισημάνει πριν από μερικούς μήνες ότι δεν είναι του Σεφέρη.

Δυστυχώς, απο τη στιγμή που δημοσιευτεί μια μπαρούφα στο Διαδίκτυο, αναπαράγεται κατά βούληση και μετά «άντε να βρεις χίλια μαντήλια να φράξεις χίλια στόματα» που λέει και η παροιμία. Έτσι, το… αποποίημα έχει αναδημοσιευτεί σε εκατοντάδες άλλες ιντερνετικές σελίδες -και τους δήθεν σεφερικούς στίχους διάλεξε και η βουλευτίνα κ. Ραχήλ Μακρή σε κοινοβουλευτική της ερώτηση για την ερήμωση του οικήματος στο οποίο έμενε ο Σεφέρης όταν υπηρετούσε στην Κορυτσά.

(Μια γνωστή στο Φέισμπουκ είχε αναρτήσει τους δήθεν σεφερικούς στίχους στον τοίχο της. Όταν της επισήμανα ότι δεν είναι του Σεφέρη, με μπλόκαρε!)

* Και να θυμίσω, με κίνδυνο να γίνω φορτικός, ότι στις 6.30 μ.μ., στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη (Πειραιώς 138), οι εκδόσεις Αρχείο παρουσιάζουν τα καινούργια τους βιβλία. Ένα από αυτά είναι το «Τι είδα εις την Ρωσσίαν των Σοβιέτ«, του Κ. Βάρναλη, σε δική μου επιμέλεια. Στην παρουσίαση που θα γίνει θα μιλήσω κι εγώ (η πρόσκληση της εκδήλωσης εδώ).

Μετά την παρουσίαση θα υπάρχει ένα ποτό, οπότε αν έρθετε μπορούμε να πούμε πέντε κουβέντες με σχετική άνεση.,

177 Σχόλια to “Προεδρικά μεζεδάκια”

  1. Γς said

    Καλημέρα

    >Μετά την παρουσίαση θα υπάρχει ένα ποτό

    Γιατί μόνο ένα;

  2. γκάφ(κ)α said

    καλημέρα!αφήνω εδώ αυτό απο το «κουτί της πανδώρας».το βρήκα πολύ αστείο,τον τίτλο εννοώ,όχι το γεγονός που περιγράφεται!
    http://www.koutipandoras.gr/article/129189/11-hronon-paidi-gennise-ena-koritsaki

  3. Γς said

    Παρών & παθών.

    -Βρε είμαι παθών και ξέρω. Του έλεγε σε ένα τραπέζι δίπλα στο εστιατόριο που είχα μπει.
    Γυρίζω και της λέω:

    -Παθούσα.
    -Είμαι παθών. Επιμένει αυτή.
    -«Είμαι παθούσα». Εγώ.

    Και πετάγεται ο δικός της:
    -Νταξει μωρέ αδελφάκι μου. Είσαι παθούσα εσύ και η κυρία είναι παθών. Τι ανακατεύεσαι;

  4. Αν όμως έείχε πει «είμαι παθός και το ξέρω», τι θα της έλεγες;

  5. sarant said

    Kαλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    4: Πράγματι, το παθός και το μαθός δεν ξέρω αν αναπτύξανε θηλυκούς τύπους (παθή)

  6. Spiridione said

    Εγώ θα συμφωνήσω με τον συνάδελφο. Δεν είναι απάντηση σε προσκλητήριο, είναι δήλωση ψήφου το παρών. Το να πει μια βουλεύτρια ήμουν παρών σε όλη τη διαδικασία είναι βέβαια λάθος, αλλά το να πει ψήφισα παρών στη ψηφοφορία είναι άλλο πράγμα και είναι σωστό. Ψήφισα παρούσα πώς ακούγεται;

  7. LandS said

    Και να σκεφτείς ότι το σάιτ που κατηγορεί άλλους για αγράμματους, γράφει «γυναίκες βουλευτές». Θέλω να πω ότι αν τη λες βουλευτή, θα πρέπει να την ανεχτείς να είναι παρών.

    Γελάμε με τον Manyyear η με τον muchoil, αλλά χρησιμοποιούμε «το πάτωμα» για ένα χρηματηστήριο; Πες «το κάγκελο» που λέγαμε παλιά. Κιαν έχουμε σπάσει πλάκα με μεταφράσεις του τύπου «ο προεδρεύων έδωσε το πάτωμα στον επόμενο ομιλητη».

  8. physicist said

    #7. — Ο προεδρεύων είναι εκείνος που δίνει το πάτωμα, αφού μόνο αυτός μπορεί να καλεί τους πυροβολισμούς.

    Καλημέρα!

  9. Γς said

    4:
    >Αν όμως είχε πει «είμαι παθός και το ξέρω», τι θα της έλεγες;

    -Εσαι πάθος, δίχως βάθος.

    Που λέει και η Ελένη Βιτάλη (του Σπανουδάκη)

  10. Να προσθέσω κι εγώ το κατιτίς μου. Κατέβαινα χτες προς Πειραιά και βλέπω μπροστά μου μια ταμπέλα «έργα σε πρόοδο». Ευτυχώς αποκάτω είχε και τη μετάφραση «Works in progress» να καταλαβαινόμαστε. Και να σκεφτεί κανείς πως ακόμα και το γκουγκλομεταφραστήρι «Έργα σε εξέλιξη» βγάζει (άντε και «εν εξελίξει» για τους νεοκαθαρευουσιάνους).

  11. Γς said

    7, 8:
    Πάτωμα, αλλά και πάτος.

    Τι γέλια κάναμε πιτσιρίκια όταν ακούσαμε μια νεοφερμένη κερκυραία να λέει στο μπακάλι, σε τραγουδιστά κερκυραίικα:

    -Μου δίνεις ένα Αζαξ [λέμε τώρα, που δεν υπήρχε τότε], για να πλύνω τον πάτο μου;

    [κερκυραίικο πάτωμα, προφανώς]

  12. LandS said

    Κάποιος που ξέρει από ξένα Κοινοβούλια, μπορεί να μας πει αν αυτή η βλακεία με το Παρών, υπάρχει και αλλού; Δεν λέω ότι το καλύτερο από όλα είναι τα Έιζ και τα Νέιζ, αλλά μη καταντήσουμε στα Ναι-Όχι-Λευκό-Αποχή-Παρών-Απών-Ίσως-Θαδούμε-80/20-…

    Τι; Καταντήσαμε;

  13. Κατά τον Τσεσμέ μπορούν να γίνουν άκλιτα και άλλα σε -ες. Φύτεψα στον κήπο δέκα πανσέ, κέντησα δύο τσεβρέ, σου πήρα μερικά ακανέ κ.λπ. Γαλλικά (που χρειάζονται μερικοί)…

  14. physicist said

    #10. — Μου θύμισες ατάκα από κάποιον stand-up comedian που έλεγε πόσο τον είχε παραξενέψει μια πινακίδα που έγραφε slow children at play και σκέφτηκε πως όταν αυτά τα παιδιά μεγαλώσουν γίνονται slow men at work.

    http://www.usa-traffic-signs.com/SlowPlay24_p/splay24.htm

    http://www.child-central.com/slow-men-at-work.html

  15. LandS said

    10 & 14
    Οι σκάλες στον Άντεργκραουντ του Λονδίνου γραφουν ακόμα dogs must be carried ;

  16. physicist said

    #15. — Χαχαχα, μου πήρε λίγη ώρα αλλά το κατάλαβα …

  17. lefteris_sfak said

    To σχόλιο 13 είναι δικό μου. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ο ΗΥ μου αυτοβούλως επιλέγει κάποιες φορές να ποστάρει υπό το ανενεργό μου gravatar.

  18. lefteris_sfak said

    Για να ξεχειλώσω το 13 (τώρα που βρήκα και το σωστό login) το σημερινό ποστ θα μπορούσε να λέγεται «Μικρά προεδρικά μεζέ».

  19. LandS said

    17 Γιατί χρησιμοποιείς παραπάνω από ένα μπράουζερ και έχεις κάνει Λουκία στο γουέρντπρες με διαφορετικό όνομα. Είμαι παθώς.
    Λογκίν έγραψα, αλλά άφησα το διορθωτήρι να σας ξαφνιάσει.

    Στις αρσενικοθήλυκες λέξεις βάλτε και τις ο εορτάζουσας, ο παθούσας, ο παρούσας…

  20. Γς said

    10:
    Works in progress.
    Μου θύμισες εκείνο το Cleaning in progress. Caution. Wet Floor .

    Τα βάζουν βέβαια για να μην φέρουν ευθύνη σε περίπτωση ατυχήματος. Αλλά εδώ στην ελλάδα που το βλέπω τελευταία δεν νομίζω ότι θα τους γλύτωνε, μιας και εναι στα αγγλικά.

    Ωπως τότε στο Νοσοκομείο στο Παίδων, που τόσα χρόνια πήγαινα τα μωρά μου και έβλεπα στην αυλη μόνιμα μια μεγάλη επιγραφή πάνω στην περιφραγμένη κατασκευή αποθήκευσης Υγρού Οξυγόνου [γαλλικής εταιρείας]: Ne fumez pas

  21. 12 Το «παρών» δεν είναι αντίστοιχο με το λευκό αλλά σε προφορική δήλωση; Γιατί όταν γίνεται ψηφοφορία με κάλπη ή «δι’ ανατάσεως των χειρών» τότε μπορείς να ψηφίσεις λευκό. Όταν όμως σε φωνάζουν έλα να ψηφίσεις υπέρ ή κατά ενός υποψηφίου μπορείς να πεις λευκό;
    Δεν ξέρω, ρωτάω, γιατί εγώ έτσι το καταλαβαίνω.

  22. Ο Ζούλας είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα κακού επαγγελματικού προσανατολισμού λόγω γονέα. Το άλλο είναι ο Ψυχάρης τζούνιορ. Και στους δύο η προφανής ανεπάρκεια (για να το πω ευγενικά) αναπληρώνεται με ίσες δόσεις αλαζονείας (από την κολακεία του πατρικού περιβάλλοντος, υποθέτω, για να κάνω κι εγώ τους ψυχολογισμούς μου).

    Στο τουίτ του Ζούλα είχε πλάκα πώς πήγε μετά να τα μαζέψει, τάχαμου ότι έκανε πλάκα. Παίζει πολύ αυτό τελευταία.

  23. physicist said

    #20. — Αστεία-αστεία, Γς, κάτι τέτοια συνεισφέρουν και αυτά στο να μάθουμε ξένες γλώσσες, ν΄ αποκτήσουμε εξοικείωση μαζί τους. Ή μάλλον συνέβαλλαν παλιότερα, τώρα η επαφή με τις ξένες γλώσσες είναι πολύ πιο εύκολη λόγω του Διαδικτύου. Θυμάμαι το ne pas se pencher au dehors στα παλιά βαγόνια του Ηλεκτρικού με νοσταλγία, νομίζω ήταν τα πρώτα Γαλλικά που έμαθα στη ζωή μου. 🙂

  24. LandS said

    21 Αν μια γυναίκα μπορεί να πει παρών, γιατί να μη μπορούν να πουν όλοι λευκό που δεν πειράζει;

  25. leonicos said

    Είναι χαρακτηρισμός ψήφου, όχι δήλωση για το αν είναι παρόντες / παρούσες

    Δεν ξέρω αν ο κ. Γραμματίδης είναι και φίλος και νομικός, αλλά

    α) οι ψήφοι (θηλυκό) δεν είναι ούτε παρόντες ούτε παρούσες. Το παρών / απών δεν αναφέρεται σε άψυχα. Μόνο στο ‘πωλείται το παρόν οικόπεδο’ υπάρχει, και η ‘παρούσα κατάσταση’.

    β) ο κανονισμός λέει ‘βουλευτές’. Άρα ή αποκλείει το ενδεχόμενο του να βρεθεί μια γυναίκα ως εκπρόσωπος του λαού στη Βουλή, ή επιβάλλει τον όρο ‘ο βουλευτής’ ανεξαρτήτως φύλου, αλλά και τα δυο σήμερα πια είναι εκτός τόπου και χρόνου.

    Άρα η διευκρίνιση δεν λέει τίποτα, και το χειρότερο… ότι εκείνος που την έκανε δεν το κατάλαβε. Το να μιλάς χωρίς να -λες τίποτα, μπορεί να είναι και από σκοπού. Αλλά να μην το καταλαβαίνεις κι όλας… αχαρακτήριστο (για να μην πάμε μέσα).

    που είναι σωστό αλλά ακούγεται αστείο.
    Δεν είναι σωστό. Μόνο αστείο (και όζει σχολαστικού ευρώτος).

    ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, ΠΕΣ ΤΟ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΕ
    Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι σωστή η διατύπωση του Κανονισμού ή η ερμηνεία της από τον Πρόεδρο.

    ΚΑΙ: Το να σηκώνεται μια κυρία και να φωνάζει «Παρών» είναι εξίσου λάθος με το να λέει «Ήμουνα παρών σε όλη τη διαδικασία».

    ΚΑΙ: Δηλαδή, ενώ ισχύει ότι όταν λέμε «οι βουλευτές» εννοούμε και τις βουλεύτριες, αυτό δεν σημαίνει πως όταν λέμε «Παρών» εννούμε «Παρούσα»

    Όπως λέμε «οι μαθητές» και εννοούμε και τις μαθήτριες…
    Μπορεί για συντομία ως ‘σχήμα κατά το νοούμενο’ να λέγεται έτσι, αλλά δεν είναι πια το πιο ενδεδειγμένο. Θα το έλεγα κι εγώ με τα μυαλά που είχα το 1950, αλλά έχουμε διαβάζει και το Zut, nous avons oublié Madame Freud της Φρανσουάζ Ξενάκις. Δεν λέω βέβαια να φτάσουμε στον αγγλικό παραλογισμός του his/her

    Καρακαλτάκες
    Ως αποδεδειγμένος λεξιπενικός, παρακαλώ να μου μεταφραστεί ο όρος

    Σε αυτό το στάδιο, όπως υπογράμμισα, είχαμε αριθμό τραυματιών και αυτό αντιμετωπίζεται ως σκέλος της σοβαρότητας της κατάστασης»

    Ένα ανέκδοτο από την Εκλογή του 195… που το θυμάμαι ακόμα.

    Πρόεδρ. Πές μας μάρτυς τι συνέβη.
    Μάρτυς. Να σας πω κ. Πρόεδρε. Ο Τζιμ ξαφνικά τράβηξε πιστόλι και σκότωσε τον Τζακ. Ο Τζέρυ, φίλος του Τζακ, σκότωσε τον Τζιμ. Ο Ντρου, φίλος του Τζιμ σκότωσε τον Τζέρυ. Και στη θέα των πτωμάτων, εξήφθησαν τα πνεύματα και άναψε ο καβγάς.

    ΣΗΜ 1. Υποθέτω ότι ο καβγάς τότε γραφόταν καυγάς.
    ΣΗΜ 2. Ως μόνος επιζών αναφέρθηκε κάποιος Γς… και ζει ακόμα! Ακόμα! Ακόμα!

    ΠΡΩΤΟ
    όταν ένα κτίριο βρίσκεται ακόμα στα αρχιτεκτονικά σχέδια πρέπει να το γράφουμε με Ι (κτίριο) ενώ όταν ανεγερθεί τότε γράφεται με Η (κτήριο)

    Αυτό δεν το είχα σκεφθεί ούτ’ εγώ όταν ήμουν οπαδός ‘αποκλειστικά του Η’. Με ξεπέρασε η Καλή.

    Διάβασα το άρθρο κι έμαθα. Είναι με Καλλιόπη Πατέντα η κυρία. Και Καλλιόπη και Πατέντα.

    η πρόσκληση της εκδήλωσης εδώ)
    Αμάν, πια! θα έρθω, για την Ηρώ βέβαια! (παλιότερη φίλη, από το Σλανγκ.γρ)

  26. leonicos said

    @20 Γς κάνεια λάθος, όπως πάντα

    Στα σημερινά νοσοκομεία η επιγραφή είναι συνήθως στα ρώσικα. Οπότε… κατανοητό;

    Κατανοητό;;;; είπα!

  27. leonicos said

    @3 Συνοδεύεις κυρίες παζί με τον ‘δικό τους’; Αυτά δεν τα ξέραμε!

  28. Προχτές συναντήθηκε ο Επίτιμος με τον Καμμένο.
    Χτες έσκασε η μπόμπα Χαϊκάλη.
    Τυχαίο; Δε νομίζω!
    Και τώρα η ΝΔ καλπάζει προς τις εκλογές ξεσαμάρωτη.

  29. leonicos said

    @σπυριδιονε

    Ψήφισα παρούσα πώς ακούγεται;

    Φυσιολογικό, εφόσον εκφέρεται από άτομο γένους θηλυκού

  30. Γς said

    23:
    >Θυμάμαι το ne pas se pencher au dehors στα παλιά βαγόνια του Ηλεκτρικού με νοσταλγία,

    τα πρόλαβες κι εσύ τζόβενο;

    >νομίζω ήταν τα πρώτα Γαλλικά που έμαθα στη ζωή μου

    Εμένα τα πρώτα μου ήταν στην κυρα-Ρίτα:
    [πριν 65 χρόνια]

    http://caktos.blogspot.gr/2014/03/blog-post.html

    [τέρμα τα κρύα νοσταλγικά. Ωραία μέρα σήμερα. Βγαίνω να γλυτώσετε από μένα]

  31. leonicos said

    @23 Φυσικέ

    ne pas se pencher au dehors

    Αναζητώ πάντα αυτή την επιγραφή. Ίσως ήταν τα πρώτα γαλλικά που διάβασα εκτός βιβλίου.

  32. leonicos said

    @23
    Στην Ελλάδα γεννήθηκα, σπούδασα και στρατεύτηκα

  33. LandS said

    28 Η Ντόρα, σήμερα το πρωί στο Mega, είπε να μη συνδέουμε τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη με τέτοιες αηδίες.
    Αλίμονο, σιγά μην υπήρχε απόπειρα χρηματισμού που να ήταν μπλεγμένος ο Μητσοτάκης και να μη πετύχαινε!

  34. physicist said

    #31. — Μα δεν ήτανε γραμμένη στα παλιά βαγόνια των τότε ΕΗΣ πριν γίνουν ΗΣΑΠ; Δεν έχουν κρατήσει μερικά απ΄ αυτά, δεν υπάρχει κάποιο Μουσείο;

  35. Spiridione said

    Η φωτογραφία της ψηφοφορίας
    http://luben.tv/wp-content/uploads/2014/12/B5FXJBGCQAEiAO-.jpg?6ba8a3
    Και άλλες ωραίες
    http://luben.tv/blogosphere/politics/46918/

  36. Pedis said

    Άμα ήταν «απών» θα μπορούσε να το φωνάξει; Γιατί να μην ξεμπερδεύουμε μια και καλή ;

    Παρών-ούσα –> «Eδώ» ή «Εντός» (ενν. της αίθουσας)

  37. Γ. Τσιρίδης said

    Παρών: επιρρηματική έκφραση, όπως λέμε ΕΔΩ ή ΕΚΕΙ όχι κοινό επίθετο για άντρες και γυναίκες
    Αν ήταν επίθετο θα έπρεπε να διορθωθεί ο κανονισμός της Βουλής, αν είναι επίρρημα να μείνει ως έχει.
    Είμαι παρούσα και ψγφίζω Παρών είναι η σωστή έκφραση για μια γιναίκα βουλεύτρια ή βουλευτίνα.

  38. sarant said

    Eυχαριστώ πολύ για τα νεότερα σχόλια!

    13-18: Είπα κι εγώ, πού θυμάμαι αυτό το χρηστώνυμο!

    22: Είσαι κακός 🙂

  39. Pedis said

    # 28 – Όλα ήταν γνωστά εδώ και μέρες, αφού το ήξερε η αστυνομία, ο εισαγγελέας … Κάποιος από κάνα γραφείο (αστυνομικός, δικαστικός, υπάλληλος) δεν θα το σφύριζε στους δημοσιογράφους; Με τόση φτώχεια που έχει πέσει τελευταία …

    Άρα, προς τι η τόση έκπληξη στον αέρα από δημοσιογράφους και λοιπούς μαιντανούς. Δείτε το κομμάτι με τον μάπα (γνώμη μου) Παπαδάκη στο σημείο που λέει ότι όλοι ξέραμε ότι θα σκάσει βόμβα αλλά δεν γνωρίζαμε ακριβώς και άλλα τέτοια χαριτωμένα. Η κυβέρνηση δεν το είχε μάθει; Πολύ κακό γι αυτήν. Μάλλον δεν έχει λόγους να πληρώσει καλά, πλέον, κι αυτό να το γνωρίζει η πιάτσα;

    Πάντως: 2 εκ στο Χαικάλη επί 20 (βουλευτές) ~ 40 εκ. E. Φραγκοδίφραγκα. Και λλα δύο χρονάκια με τα χαλινάρια στο χέρι και καβάλα. Πα μαλ. Για τόσα δεν κλείσαν εκατοντάδες σχολεία στην επαρχία; Το κόστος βλέπεις … να κάνουμε νοικοκύρεμα.

  40. Raptakis Dimitrios said

    Νίκο, καλημέρα. Πράγματι, άκουσα κι εγώ τη δήλωση της κυρίας Χατζησοφιά και μου ακούστηκε αστεία.

    Φοβούμαι ότι η λύση που προτείνεις για τη ρητή εισαγωγή της λέξης «παρούσα» και του θηλυκού γένους γενικότερα θα έπρεπε να επεκταθεί στο σύνολο της νομοθεσίας, μολονότι από μιαν απλή ερμηνεία του γράμματος του νόμου, προκύπτει ότι όταν το υποκείμενο είναι αρσενικού γένους νοείται και το θηλυκό. Ουδείς δικαστής, για παράδειγμα, όταν απουσιάζει η εναγομένη, λέει ή γράφει «η εναγομένη είναι απών».

    Κατά την άποψή μου, οι βουλευτίνες έπρεπε να φωνάζουν «παρούσα» και κατά την εξαγωγή του αποτελέσματος ο ψηφολέκτες θα μπορούσε να μας πει πόσοι βουλευτές εδήλωσαν παρόντες…

  41. IN said

    Εγώ πάλι διαφωνώ και με τον Χρ. Γραμματίδη και με τον συνάδελφο στο 6.
    1) Στην Ελληνική γλώσσα γενικά, και στα νομικά κείμενα ειδικότερα, σε γενικές αναφορές, που ισχύουν ανεξαρτήτως φύλλου, χρησιμοποιείται ο αρσενικός τύπος. Καλώς ή κακώς (πρβλ το Αγγλικό, politically correct, «chairperson» ή «chair» αντί του chairman, που έχει ήδη σχεδόν πλήρως επικρατήσει). Εννοείται,όμως, ότι όταν εξειδικεύεται το πρόσωπο, χρησιμοποιείται το αντίστοιχο με το φύλλο ουσιαστικό, επίθετο κλπ. Έτσι, ο Συμβολαιογραφικός Κώδικας λέει παντού «ο συμβολαιογράφος», μία γυναίκα που είναι συμβολαιογράφος, όμως, δεν γράφει στα συμβόλαιά της «ενώπιον εμού του συμβολαιογράφου Αλεξάνδρας Χ.». Λέει «της συμβολαιογράφου». Ομοίως, ο Κώδικας Δικαστικών Επιμελητών μιλάει για τον «δικαστικό επιμελητή», οι γυναίκες όμως, στις εκθέσεις που συντάσσουν, γράφουν «εγώ η δικαστική επιμελήτρια του Πρωτοδικείου Αθηνών» (ή, άντε, αν και, όπως θα πει κι ο Νίκος σαφώς είναι λάθος «της δικαστικού επιμελητού». Πάντως αρσενικό άρθρο δεν βάζουν). Είναι πραγματικά κωμικό να βάζεις γυναίκες να βροντοφωνάζουν «Παρών» και, μάλιστα, να τις διορθώνεις κιόλας όταν λέν «Παρούσα»! Για μένα αυτός που γελειοπήθηκε πλήρως μ’ αυτή την ιστορία ήταν ο ψηφολέκτης Τζαμτζής (που δεν είναι νομικός) και, δευτερευόντως, ο Προεδρεύων της συνεδρίασης (ο Μεϊμαράκης ήταν;) που θα έπρεπε να τον διορθώσει.
    2) Το «Παρών» του άρθρου 140 παρ. 6 του Κανονισμού της Βουλής είναι ΚΑΙ απάντηση σε προσκλητήριο ΚΑΙ δήλωση ψήφου. Καλείται ο βουλευτής με το όνομά του και, απαντώντας, πρέπει να πει ένα όνομα που επιλέγει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αν δεν θέλει να πει τίποτε, η λογική απάντηση είναι «παρών/παρούσα», δηλαδή «εδώ είμαι, αλλά δεν θέλω να εκφράσω προτίμηση». Όταν η ψηφοφορία ήταν μυστική, γινόταν με ψηφοδέλτια, κι εκεί ο βουλευτής μπορούσε να ρίξει λευκό ψηφοδέλτιο, αν δεν ήθελε να ψηφίσει συγκεκριμένο πρόσωπο. Υποθέτω, θα μπορούσε αυτό να μεταφερθεί και στην ονομαστική ψηφοφορία, δηλαδή να δηλώνει ο βουλευτής «ψηφίζω λευκό» ή, απλούστερα, «δεν ψηφίζω κανέναν», αλλά το «παρών» είναι πιο σύντομο και, εν πάση περιπτώσει, αυτό επιλέχθηκε στον κανονισμό της Βουλής. Μου φαίνεται, όμως, αυτονόητο, ότι προσαρμόζεται στο φύλλο του ομιλούντος (ή της ομιλούσας).
    3) Με την ευκαιρία, μια και προχθές ο Νίκος θυμήθηκε τις ψηφοφορίες για την εκλογή Καραμανλή το 1980, τότε οι βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ήταν μεν στην αίθουσα αλλά αρνούνταν ψήφο (δεν έπαιρναν καν τα ψηφοδέλτια, ούτε πήγαιναν στην κάλπη). Η στερεότυπη απάντησή τους όταν καλούνταν να παν να πάρουνε τα ψηφοδέλτια και να ψηφίσουν ήταν, αν καλά θυμάμαι, «Δεν ψηφίζω κ. Πρόεδρε».

  42. "Ετεροδημότισσα" said

    Καλημέρα (μία και σήμερα)
    κι εμένα μου φαίνεται ότι αν ο νομοθέτης με το «παρών» εννοούσε και τις βουλευτίνες θα έπρεπε να γίνεται δεκτή η αναφώνηση παρούσα χωρίς σχολιασμό και να στο τέλος ας μας έλεγε ότι ψήφισαν τόσοι «παρών». ακούγεται πολύ άσχημο.

  43. IN said

    40 β. Μα τι λέτε τώρα, ασφαλώς και το γράφει και, πάντως, ποτέ δεν γράφει «ο ενάγων είναι απών» όταν «ο ενάγων» είναι γυναίκα (ή οντότητα θηλυκού γένους, π.χ. ανώνυμη εταιρία). Στις πολύ γρήγορες σημειώσεις, πάντως, που κρατούν πάνω στα δικόγραφα οι δικαστές την ώρα της εκφώνησης της υπόθεσης επί της έδρας, σημειώνουν απλώς «Α» ή «Απ» για όποιον απουσιάζει, οπότε θέμα γένους δεν τίθεται. Στο διατακτικό όμως, ποτέ δεν γράφεται «λ.χ. δικάζει ερήμην του εναγομένου», όταν «ο εναγόμενος» είναι γένους θηλυκού! Αν γραφεί, θα πρόκειται για προφανή παραδρομή και, αν το πάρει χαμπάρι ο όποιος δικαστής, θα το διορθώσει (στη λεγόμενη «θεώρηση») ή πάντως θα ντραπεί.

  44. Raptakis Dimitrios said

    43, λέμε ακριβώς το ίδιο, ο δικαστής θα γράψει: δικάζει ερήμην της εναγομένης.

  45. IN said

    44: Ναι, δίκιο έχετε, εγώ δεν κατάλαβα τι γράψατε. Συγγνώμη.

  46. 24 Πα μαλ. Είναι κι αυτό μια ιδέα

  47. # 44

    Σκέπτομαι πως άμα το πάρουν ζεστά οι γυναίκες βου-λεφτούδες για το παρούσα μην δημιουργηθεί πρόβλημα και με άλλους/άλλες που θα διεκδικήσουν το παρόν

  48. stratosbg said

    Reblogged this on a hairless ape.

  49. NM said

    Κάποτε πήγα να πιάσω δουλειά σ’έναν Οργανισμό. Είχαμε πετύχει περίπου 20 άτομα. Παρουσιαστήκαμε στο γραφειο του Αρχικατέργαρου και η γραμματέας του μεσα σε κατανυκτική ατμόσφαιρα μας ανακοίνωσε ότι θα διαβάσει τον κατάλογο επιτυχόντων αλφαβητικά και έπρεπε όποιος ακουει τ’ όνομά του να φωνάζει «παρών». Αρχισε λοιπόν να εκφωνεί με πολύ επίσημο ύφος τα ονόματά μας. Οι πρώτες 5-6 επιτυχούσες έτυχε να είναι γυναίκες που φυσικά απαντούσαν: «Παρούσα!».
    Ο 7ος ήταν άντρας. Ενας ταλαίπωρος, ψαρωμένος και ζαλισμένος απο την επιτυχία μακροχρόνια άνεργος με ένα εμφανώς δανεικό γραβατοσάκακο. Μόλις άκουσε τ’ονομα του δίστασε προς στιγμή, πήρε ένα αμήχανο χαμόγελο και ψέλλισε: «…Παρούσος!»

  50. "Ετεροδημότισσα" said

    @49
    😀 😀 😀

  51. Νικοκύρη, κάτω τα χέρια σου από το τοπικό τοτέμ της αγράμματης κατευθυνόμενης δημοσιογραφίας…

  52. και λέει εκ των ων ουκ άνευ

  53. Προχτές μας έμαθε το ρήμα διλημματίζω, για να καταλάβεις…

  54. Πάντως, και το παρών, άντρες – γυναίκες το δίνουμε. Βέβαια, πολλοί δίνουν το παρόν, και δεν τους το πιάνει ο κορέκτορας.

  55. Το σύστημα σε κατάσταση απόλυτου πανικού

    http://goo.gl/eN0iBx

  56. leonicos said

    Ήρθανε τ’ άρθρα. Ή κάτι έκανες, ή ήρθαν μόνα τους.

  57. "Ετεροδημότισσα" said

    Συγγνώμη αλλά χρειάζομαι διευκρινήσεις. Απ’ όσο ξέρων στο «δίνω το παρών» η λέξη παρών είναι ουδέτερο ουσιαστικό άκλιτο που συναντάται μόνο στο συγκεκριμένο ρηματικό σύνολο, σωστά;
    Έχω ένα βιβλίο «το λέμε σωστά, το γράφουμε σωστά» αλλά μου λεέι πως είναι η σωστή ορθογραφία χωρίς σαραντακικές εξηγήσεις.
    που και πως η λέξη «παρών» είναι επίρρημα που γράφει σχολιαστής πιο πάνω; και τι σημαίνει άραγε αν κάποιος μπορεί να ψηφίσει πχ. Γιώργο ή Γεωργία ή Παρών;
    δεν καταλαβαίνω καθόλου
    😦
    💡

  58. RaspK said

    Στα γρήγορα, έχοντας διαβάσει μόνο το άρθρο, να πω πως συμφωνώ με την πρόταση αλλαγής του Κανονισμού, αλλά θα διαφωνήσω μάλλόν ως προς την ακλισιά του Τσεσμέ, με την υποψία ότι ο συντάκτης θεώρησε πως είναι το Τσεσμέ, οπότε η αιτιατική μένει εμφανισιακά η ίδια.

  59. leonicos said

    @30 Γς

    Αν σας μάθαιναν γαλλικά Γαλλίας, δεν σας μάθαιναν ‘ζε λαβ με μαιν’ αλλά ‘ζε με λαβ λε μαιν’

  60. RaspK said

    Η φράση «δίνω το «παρών»» είναι η μόνη καθιερωμένη του χρήση ως ουσιαστικό. Γενικώς οι αρχαϊκές ενεργητικές μετοχές τραβάνε τα χειρότερα…

  61. physicist said

    #57. — Εγώ το καταλαβαίνω ως εξής: δίνω το «παρών», δηλ. κάνω τη δήλωση ότι είμαι παρών, δηλώνω παρών. Είναι σαφώς έμφυλος τύπος που όμως στη συγκεκριμένη έκφραση έχει τυποποιηθεί. Μου φαίνεται απόλυτα λογικό και δόκιμο μια γυναίκα να λέει ότι δίνει το «παρούσα» ή απλώς να δηλώνει παρούσα. Με το ουδέτερο «παρόν» καμία σχέση, αφού η υποθετική έκφραση «δίνω το παρόν» δεν βγάζει νόημα.

  62. physicist said

    ΥΓ — Εκτός κι αν πεις «δίνω το παρόν οικόπεδο κοψοχρονιά γιατί χρειάζομαι το παραδάκι» 😉

  63. leonicos said

    @58 ΡάσπΚ έχω κι εγώ την εντύπωση ότι τα περί Τσεσμέ ήταν λίγο υπερβολικά ή υπερευαίσθητα.

    Οι πρόσφυγες όντως έλεγαν τσεσμέ τις δημόσιες βρύσες, ήτε διαμορφωμένες πηγές είτε με σωληνώσεις, απ’ όπου έπαιρναν νερό, αλλά δεν παίρνω όρκο για το γένος. Πάω στο(ν) τσεσμέ να γεμίσω τη στάμνα, την είδα στο(ν) τσεσμέ και την αγάπησα, μόλις ήρθα από το(ν) τσεσμέ, δεν είμαι σίγουρος ότι σκοτιζόταν κανείς για το αν ακούγεται το ‘ν’ προ του ‘σ’, εκτός εκείνων που οξυγονώνουν τον εγκέφαλό τους με αυτόν τον τρόπο. Αλλά σίγουρα δεν έλεγαν έσπασε το τσεσμέ. Στέρεψε ο τσεσμές έλεγαν,

    Εντούτοις, αν κανείς ξέρει τούρκικα, είναι πολύ δύσκολο στο Çesme να βάλεις ‘ς’ και να το εξελληνίσεις.

    Εγώ πάντως, που δεν είμαι τόσο αετομάτης σαν τον Σερ Σαρ, δεν θα το πρόσεχα. Εννοώ δεν θα μ’ ενοχλούσε.

    παρά το γεγονός ότι γράφω πάντα ‘δεν’ και τουλάχιστο στις αρνήσεις οξυγονώνω τον εγκέφαλό μου.

    Βέβαια, ξέρω τώρα ότι ο Γς θα βρει την ευκαιρία να μου απαντήσει ‘πω τον παρααέρισα’ αλλά τι να γίνει.

    Ευτυχώς μόνο ο Γς είναι κακός εδώ μέσα!

  64. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    Το ουδέτερο ουσιαστικό «το παρών» λεξικογραφείται κανονικά, και χρησιμοποιείται στη φράση «δίνω το παρών», φυσικά χωρίς να αλλάζει με το γένος ή τον αριθμό,. π.χ. οι μαθήτριες έδωσαν το παρών.

    51-3: Ώστε είναι θεσμός; Και διλημματίζει κιόλας;

    42: Κατεβαίνετε κάτω;

    40-41: Πρέπει πάντως να τροποποιηθεί και ο κανονισμός

  65. Theo said

    Καλημέρα!

    Υπάρχει και συνοικία στην Πόλη Κουρού Τσεσμέ ή Ξηροκρήνη κι οι πολλές «Νέες Κρήνες» (όπως αυτή στη Θεσσαλονίκη) που εποικίσθηκαν με Τσεσμελήδες πρόσφυγες.

    @57, 60, 61:
    Τη φράση μόνο ως δίνω το «παρών» μπορώ να την εννοήσω. Το άλλο δεν βγάζει νόημα, όπως λέει κι ο Φυσικός στο σχ. 61.

  66. "Ετεροδημότισσα" said

    @64
    Sarant με έχετε μπερδέψει. προς τι η εναλλαγή ενικού και πληθυντικού; Δεν έχεις αποφασίσει ακόμα αν θέλεις να γίνουμε φίλες ή πρέπει να με κρατάς σε μια σεβάσμια απόσταση;;;
    Αν εννοείτε ότι κατεβαίνουμε κάτω οικογενειακώς και γι αυτό ο πληθυντικός, παώ πάσο.
    Κατεβαίνουμε και τρελαίνομαι 🙂

    πάντως με μια αναζήτηση που εκανα δεν είμαστε οι μόνοι που αναρρωτιόμαστε τι ακριβώς παίζει. Η μίση Ελλάδα ασχολείται με το Χαϊκάλη και η άλλη μισή με το «παρών».

    Δε νομίζω ότι πρέπει να αλλάξει ο κανονισμός της βουλής, απλά πρέπει να σταματήσουν να τον ερμηνεύουν τόσο αγκυλωμένα. εκτός κι αν ο Τζαμτζής, όπως διάβασα σε ένα άλλο νήμα, δεν διόρθωνε τις «παρούσες» αλλά επαναλάμβανε «παρών» για να γίνει κατανοητό σε ποια στήλη θα καταχωρηθεί ο ψήφος

  67. "Ετεροδημότισσα" said

    …66
    να γίνουμε φίλοι εννοούσα…

  68. Η Άλωσις πάει για το άλλο Σάββατο, ή θα βγει κύριο πιάτο;

  69. Πιάσαν τον Αδώνιδα με τη γίδα στην πλάτη

    http://www.efsyn.gr/arthro/i-plastografia-kai-i-filologiki-apati-toy-adoni

  70. Εξωφρενικός μου φαίνεται κι εμένα ο ισχυρισμός ότι επειδή ο Κανονισμός της Βουλής λέει «ψηφίζουν… ΠΑΡΩΝ» πρέπει και οι βουλευτίνες να λένε «παρών». Ο Κανονισμός της Βουλής, ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας ή και το Σύνταγμα δεν επηρεάζουν τη γραμματική. Ούτε πιστεύω ότι χρειάζεται να τροποποιηθεί ως προς αυτό το σημείο, αν και θα ήταν σωστότερο να έλεγε «ψηφίζουν ΠΑΡΩΝ/ΠΑΡΟΥΣΑ». Αν δηλαδή κάποιος νόμος έλεγε ότι σε περίπτωση αθωωτικής απόφασης ο δικαστής αναφωνεί μεγαλοφώνως «αθώος ο κατηγορούμενος», δεν θα ήταν αυτονόητο ότι προκειμένου περί γυναίκας θα φωνάξει «αθώα η κατηγορουμένη»;

  71. Εντελώς τυχαία, το σάιτ του πεσμένο. Ακόμη και στο βιογραφικό του όμως στο σάιτ της Βουλής, γράφει:

    Συγγραφεύς τριών βιβλίων, το πρώτο με τίτλο «ΟΔΗΓΟΣ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ», το δεύτερο «ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ: Ο ΜΥΘΟΣ ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ» και το τρίτο «ΘΕΟΔΩΡΑ ΦΡΑΝΤΖΗ: Η ΑΛΩΣΙΣ».

    Αυτό που η μεγάλη τέχνη είναι αντιγραφή…

  72. Ιάκωβος said

    63, Λεώνικος
    Κουρού Τσεσμέ έχει και στην Πόλη, παλιό χωριό στο Βόσπορο, υπάρχει εκεί και εκκλησία με ayasma.

    Το ν δεν ακούγεται στα Ελληνικά, λέμε «στο Τζεσμέ», ίσως από κει να προήρθε το λάθος, αλλά το πιθανότερο είναι ότι δεν ήξερε ότι έχει περάσει στα Ελληνικά.Κάτι σαν «της Τρόικα».

    25,
    Καρακαλτάκα είναι βαριά λέξη για να ακουστεί από πολιτικό, αλλά φαίνεται οτι λόγω Λαζόπουλου έχει χάσει την αρχική της σημασία. Για την ακρίβεια, εγώ δεν την ήξερα καθόλου, από τους Μήτσους την πρωτοάκουσα, νομίζω οτι εκτός Μακεδονίας και προσφυγιάς δεν είναι γνωστή. Τούρκικη λέξη , ίσως από κάποιο εξάρτυμα της σέλας του αλόγου. Σημαίνει πουτάνα. Υπήρχε και έκφραση ρίχνει το παλτό καλτακανά. Που σημαίνει, όπως οι πουτάνες, που παλιά καθόντουσαν γυμνές με ανοιχτά πόδια μπρος στο μαγκάλι και με το παλτό ριγμένο στην πλάτη για να μην κρυώνουν από πίσω.

  73. sarant said

    72β: Τι μαθαίνει κανείς!

    68κε: Την αντιγραφή του Άδωνη τώρα την έμαθα, οποτε δεν μπορούσα να τη βάλω στο σημερινό. Θέλω να δω από πρώτο χέρι τα δύο βιβλία.

    66: Μα, εννοούσα ότι θα κατέβετε οικογενειακώς

  74. Ιάκωβος said

    Η λογοκλοπή του Άδωνη, νομίζω πρώτη φορά αποκαλύφτηκε εδώ, στου Νίκου, σε μια κουβέντα για αποφεύγματα:

    Αυτό δεν το είπε ο Σουρής!

  75. Ριβαλντίνιο said

    για δείτε εδώ

    Μὰ ὑπῆρχαν Ἄγγλοι στὸ Βυζάντιο;

    2012/01/09

    «Ὁ Ἡλίας Κανέλλης σχολιάζει:
    [Ὁ Ἄδωνις Γεωργιάδης] περιγράφει ο ίδιος πώς εκμεταλλεύθηκε την ελληνική μετάφραση ενός παλαιού έργου αγνώστου, το οποίο υποτίθεται ότι είναι οι ημερολογιακές σημειώσεις της Θεοδώρας Φραντζή, κόρης του Γεωργίου Φραντζή.»

  76. Το(ν) Τσεσμέ τον έμαθα όταν τον άκουσα για πρώτη φορά στα 70ς από τον Καλα(ν)τζή, που το προφέρει κάτι ανάμεσα σε (Από την Σάμο) στοΤσεσμέ ή στοΤζεσμέ (στονΤσεσμέ), και μετά 40 τόσα χρόνια μού έμελλε να μάθω το σωστό στου 40κου.

    (Η σχέση Σάμου και Πυθαγόρα πιθανόν να ενέπνευσαν τον ομώνυμο στιχουργό – που γράφει «στον Τσεσμέ».)

  77. Λ said

    θυμάμαι την πινακίδα «ATTENTION! MEN AT WORK» και το σχόλιο από κάτω: βέβαια επειδή οι άντρες σπάνια δουλεύουν βάζουν πινακίδα.

  78. Γς said

    59 @ Λεώ

    >Αν σας μάθαιναν γαλλικά Γαλλίας, δεν σας μάθαιναν ‘ζε λαβ με μαιν’ αλλά ‘ζε με λαβ λε μαιν’

    Αχ, βρε Λεώ. Ξεχνάς εύκολα [πρόσεξέ το!].

    Το έχουμε εξαντλήσει το θέμα.
    Σου είχα πει τότε ότι η κυρα Ρίτα ήθελε να πει:

    je me lave les mains

    και συμπλήρωνα:

    «Αλλά τι περιμένεις από μια πενηντάρα Σμυρνιά που έλεγε τους πολιτσιμάνους «τσι αστυφιλάκοι» ή «οι ζανταρμερί» λες και βρισκόταν ακόμη στην Κε (προκυμαία) της Σμύρνης, όπου έμαθε τα γαλλικά της».

    Μιλάμε για το 1949. Και όντως θα ήταν 22 χρονών τουλάχιστον στην κοσμοπολίτικη Σμύρνη στην καταστροφή του 1922.

    Ας πούμε όμως κάτι ακόμα γι αυτήν:

    Μετά από 6-7 χρόνια που ο Γς είχε μεγαλώσει και ήταν πια στο γυμνάσιο του δίνει η μάνα του ένα κουτί για να το πάει στην κυρα Ρίτα.

    Ηταν το δώρο του Αγιου Βασίλη στον αδελφό μου που ήταν μαθητής της σε κάποια γιορτή που θα γινόταν.
    Το πάω λοιπόν στο νηπιαγωγείο, όπου ήταν και η κατοικια της, αλλά έλειπε.
    Ηταν όμως η κόρη της εκεί.

    -Πάρε αυτό και δώσε το στη μάνα σου. Είναι το δώρο που θα φέρει ο Αγιος Βασίλης στον αδελφό μου.

    -Μα ο Αγιος Βασίλης θα του φέρει το δικό του δώρο.
    -Ποιος Αγιος Βασίλης ρε βλίτο;
    -Μα η μαμά…
    -Πια μαμά ρε χαζό; Σε δουλεύει. Ξύπνα!

    Περιττό να σας πω ότι έγινε της εκδιδομένης γυναικός το κάγκελο.
    Μια κυρά Ρίτα να φωνάζει και να ωρύεται λες και ο Γς πήγε να βγάλει τα μάτια της κόρης της, ενώ εγώ απλώς ήθελα να της τα ανοίξω.

    [Τα μάτια της! Ε;]

  79. sarant said

    74: Ιάκωβε, το είχα ξεχάσει….

    75: Αν δεις, ο ιστολόγος, που παλιότερα σχολίαζε συχνά εδώ, ο Λύκος της Στέππας, παραθέτει και τη δική μας συζήτηση.

    Μακάρι να βρω καιρό ν’ ασχοληθώ
    Αλλά προς το παρόν πηγαίνω στο Μπενάκη, στην παρουσίαση των βιβλίων των εκδ. Αρχείο.

  80. 14, …slow children at play…

    Με παρόμοια ιστορία έφαγα δυο κατοστάρικα κλήση για «παράνομο» παρκάρισμα, μια που στην παράπλευρη κολώνα είχε δυο πινακίδες που έγραφαν η από πάνω

    – Parking: Please pay at station (Πλήρωσα και έβαλα το καρτελάκι=απόδειξη να φαίνεται στο παρμπριζ)

    και η αμέσως από κάτω

    – Commercial vehicles only 30 minute parking

    Έβαλα το κόμμα πριν το only, και δεδομένου ότι το δικό μου vehicle δεν ήταν commercial, υπέθεσα πως μπορούσα να παρκάρω για δύο ώρες που είχα πληρώσει και να μπω στο θέατρο για να δω την παράσταση.
    Έπρεπε να βάλω το κόμμα μετά το only…

  81. physicist said

    #80. — Α, Μιχάλη, κι εγώ ακριβώς με τον ίδιο τρόπο θα την είχα πατήσει. Αλλά διακόσια δολλάρια πρόστιμο; Πολύ τσουχτερά είναι στο Χιούστον. Εδώ για να φας κατοστάρικο πρέπει να μπλοκάρεις ξερωγώ είσοδο γκαράζ.

    Στα μέρη μας, αυτά ρυθμίζονται ως εξής: πρώτον έχεις το χιαστό ότι απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση, φερμπότεν, καθαρά πράματα. Κι από κάτω το επεξηγηματικό καρτελάκι Ausgenommen Lieferwagen και ξέρεις πού πας. Ναι, είναι λίγο άγαρμπο επειδή θέτει την απαγόρευση ύμπερ άλλες αλλά γλιτώνεις το κατοστάρικο. 😉

  82. Πάνος με πεζά said

    Καλησπέρα κι από δω !

    – Βλέπω ότι παρά το ευρύ κοινοβουλευτικό ποσοστό μεζέδων, ξεχάσαμε το «εκ του διεξαχθέντος αποτελέσματος», του Μεϊμαράκη, που τ’ αναφέραμε και σε ζωντανή μετάδοση, προχτές.

    – «Εκ των ουκ άνευ» : φράση-κλισέ στη δουλειά μου, από αφεντικά που πάνε να το παίξουν καλλιεργημένοι…

    – Κτ*ρίων περιπέτειες, αλλά πραγματικά ρηξικέλευθη η πρόταση ! Κατά την ίδια εκδοχή, μόλις παραλάβω σίδερα,θα λέω κι εγώ κατά Τάσιο, το σκυρόδεμα «ωπλισμένο», εφόσον έχει οπλιστεί από πριν, και την ώρα που θα το καθαιρώ με κομπρεσσέρ, θα το λέω «οπλισμένο», γιατί με τα χρόνια, θα θα έχει αποκτήσει την ιδιότητα…

    – Για την προβοκάτσια συμφωνώ, βεβαίως και είναι πάντα στημένη, άρα πλεονάζει το στήσιμο…

    – Τουλάχιστον με τη χαϊκαλη-άδα, μάθαμε ότι τα προσημειωμένα χαρτονομίσματα λέγονται στην πιάτσα «χτυπημένα». Ή μάλλον, για να το αποδώσουμε επακριβώς, «χτυπημένα» λέγονται τα χαρτονομίσματα των οποίων οι αριθμοί είναι κρατημένοι από την Αστυνομία, γιατί αποτέλεσαν προϊόν εγκλήματος (π.χ. από κλοπή τράπεζας).

    Και με Χαϊκάλη, κλείνω πάλι μ’ ένα χαϊκούλι :

    Γιορτές έφτασαν.
    Μαζί με τις εκλογές;
    Κάτσε να δούμε.

  83. εἶχα ἕνα πρόβλημα καὶ δὲν μποροῦσα νὰ μπῶ στὸ ἱστολόγιο, αἴφνης τὸ πρόβλημα λύθηκε.

    πάντως συμφωνῶ ὅτι τὸ «παρὼν» για βουλεύτριες εἶναι ἀστεῖο κι ὅτι αὐτὴ ἡ ἑρμηνεία τοῦ Κανονισμοῦ εἶναι σχεδὸν κωμική. ἐφ’ὅσον οἱ βουελευτὲς ἀναφωνοῦν παρὼν εἶναι εὐνόητο ὅτι οἱ βουλεύτριες ἀναφωνοῦν παροῦσα, ἡ δὲ θεωρία τοῦ χαρακτηρισμοῦ τῆς ψήφου εἶναι καὶ παράλογη. ὁ νόμος μιλάει γιὰ ἐνάγοντες, ἐναγόμενους, ἐπισπεύδοντες, ἀναγγελθέντες, κτλ φυσικὰ στὰ δικόγραφα γίνεται ἐξίσου λόγος γιὰ ἐνάγουσες, ἐναγόμενες, ἐπισπεύδουσες, ἀναγγελεθεῖσες κτλ

  84. ΜΙχάλη Ν. (στο 80)

    commas are important, bro

  85. τί θὰ πῇ «ψήφισα παρών»; καταρχὴν ψηφίζεις ΚΑΠΟΙΟΝ ἢ ΚΑΤΙ κι αὐτὸς ἢ αὐτὸ ποὺ ψηφίζεις τίθεται σὲ αἰτιατική. ψηφίζω τὸν Δήμα, τὸν Φούφουτο, τὸ μνημόνιο, τὴν τροπολογία κτλ. τὸ «παρὼν» χαρακτηρίζει τὸν ψηφίζοντα βουλευτὴ ποὺ ἀρνεῖται νὰ ψηφίσῃ ἢ νὰ καταψηφίσῃ (ἐπειδὴ δὲν θέλει ἢ δὲν μποτρεῖ ἐκ τοῦ Κανονισμοῦ) καὶ δηλώνει ἁπλῶς τὴν παρουσία του. αὐτὸ κατάντησε νὰ λέγεται βραχυλογικὰ «ψήφισε παρών». ἐννοεῖται πὼς ἀντιστοίχως οἱ γυναῖκες «ψηφίζουν παροῦσα».

  86. Ριβαλντίνιο said

    Και θυμάμαι (μπορεί να είναι και λάθος, μην το πάρετε τοις μετρητοίς ) ότι στα στοιχεία του έγραφε ότι είχε πάρει και διδακτορικό ή μεταπτυχιακό ( όχι η φάρσα με το νόου ας μπέτερ ) ή ότι ήταν κάτι σαν επισκέπτης καθηγητής σε ΑΕΙ τη αλλοδαπής. Κάτι παρόμοιο νομίζω και ο Πλεύρης σε ΑΕΙ στο Γκουαλντακιβίρ ή στην Γκουανταλαχάρα.

    Πολύ πλάκα. Ήταν οι εποχές που ο Μπουμπούκος συναναστρεφόταν με Ενακίμ, Νεφελίμ, Ταμτιριριμ και Καραπιπερίμ.

    (Τα παραπάνω μπορεί να είναι και λάθος. Οπότε κρατήστε τα μόνο για τον εαυτό σας, όπως δηλαδή δεν έκανα εγώ ! 🙂 )

  87. *85 νὰ ψηφίσῃ—-> νὰ ὑπερψηφίσῃ
    δηλώνει ἁπλῶς τὴν παρουσία του—> νὰ προστεθῇ: διὰ τῆς ψήφου του

  88. Ριβαλντίνιο said

    Α, να από που το θυμάμαι.

  89. Ριβαλντίνιο said

    Ουπς, το όχι ήταν γι’αυτό.

    «Γλωσσολόγος Μένιους ‏@glwssologos 20 Δεκ 2012
    @AdonisGeorgiadi ‘Αδωνι, ισχύει ότι έχεις αναγορευθεί επίτιμος λέκτωρ σε καποιο παν/μιο της Ελβετιας;
    0 replies 0 retweets 0 favorites
    Απάντηση Κοινοποίηση Αγαπημένο
    Περισσότερα
    9:32 π.μ. – 20 Δεκ 2012 · Λεπτομέρειες»

  90. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    77 -ΑΤΤΕΝΤΙΟΝ! ΜΕΝ ΑΤ WORK.

  91. Pedis said

    https://left.gr/news/o-g-apostolopoylos-epiheirise-na-antistrepsei-tis-katigories-enantion-toy

    Ρε τους κερατάδες, οι τετριμμένες ιδέες έχουν γίνει κλασική και ανανικατάστατη βαριάντα. Και είχαν δέκα και πλέον μέρες καιρό για να σκεφτούν κάτι διαφορετικό.

    Αν ήμουν Αποστολόπουλος θα έλεγα:

    «με προσέγγισε άνθρωπος του Σύριζα να πλησιάσω τη «γριά» για να τα φορτώσω ύστερα στον Σαμαρά και να χάσει την αξιοπιστία του. Έτσι κι αλλιώς, όπως μου είπε ο άνθρωπος του Σύριζα, θα βγουν στην κυβέρνηση και όχι μόνο θα τη σκαπούλαρα αλλά θα γινόμουν και οικονομικός σύμβουλος του Σταθάκη επί των θεμάτων των διακανονισμών των στεγαστικών δανείων.

    Εγώ έθεσα υπόψην του Σαμαρά την πρόταση που μου έγινε, αυτός μου είπε «προχώρα να τους ξεμπροστιάσουμε». Στην πορεία είδα ότι ο Χαικάλης τσίμπαγε γερά και είπαμε να βάλουμε φάκα για δύο τρυγόνια.

    Πριν το τρίτο ραντεβού που θα γινόταν στο σπίτι του Χαικάλη πληροφορήθηκα από αξιόπιστη πηγή ότι παρεβρίσκονταν τρίτα πρόσωπα. Με συμβούλεψαν να μην πάω διότι υπήρχε πιθανότητα αυτά να είναι άνθρωποι του Μπαλτάκου (μάλλον αστυνομικοί) που ήθελαν να με βάλουν στη φάκα, αφενός για να πάρουν μίζα και αφετέρου να στήσουν παγίδα ώστε να εκβιαστεί ο πρωθυπουργός για να αποφυλακίσει τον Κασσιδιάρη.

    Οφείλω επίσης δηλώσω ότι από άλλη πηγή είχα την πληροφορία ότι ο Χαικάλης είχε ήδη ειδοποιήσει το Σύριζα μέσω του Λαζόπουλου για τα συμβάντα και είχε ζητήσει συμβουλές. Όπως κατάλαβα εκ των υστέρων ήταν αυτοί, δηλ. οι Συριζαίοι, που του είπαν να καλέσει στο τρίτο ραντεβού, πέραν των αστυνομικών, και δύο άτομα έμπιστα του Μπαλτάκου με πρόφαση μία υποτιθέμενη μυστική συνάντηση με σκοπό την κοινή εκλογική κάθοδο με τους ΑΝΕΛ. Οι άνθρωποι του Μπαλτάκου τελικά ματαίωσαν την παρουσία τους επειδή ειδοποιήθηκαν από τους αστυνομικούς ότι επρόκειτο για παγίδα στημένη από τον Σαμαρά και μαζί με τους υπόλοιπους θα έπεφταν μέσα κι αυτοί.

    Έτσι έχουν τα πράγματα και είμαι υπερήφανος για ό,τι έκανα διότι για τη διαφύλαξη των θεσμών της δημοκρατίας αξίζουν όλοι οι κόποι και οι θυσίες. «

  92. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    Πάει η παρουσίαση του Νικοκύρη απόψε.Αδύνατο να κατηφορίσω στην Πειραιώς.Το βιβλίο όμως είναι στη …βραχεία λίστα μου 🙂 Νοερά καλή επιτυχία και στο βιβλίο και στις εκδόσεις «Αρχείο».
    Γίνεται πανηγύρι σπίτι.Προσγειώθηκαν οι πρώτοι μακρινοί και μπήκαμε σε κλίμα γιορτής. Εξελληνίζουμε κάτι τηλεσυνταγές τώρα, μιας και είχαμε τα σχετικά υλικά.Κολοκύθα, καρότα και πράσα «κυβιστί» (τα πράσα,κυλινδράκια εννοείται) χαχα! κι απο πάνω αντί δανέζικο μπλε τυρί, απού ΄λεγε ο τηλεμάγερας, βάλαμε στάκα ** Σητείας «Κουβαράτση» το τση με κάπα!
    Πρώτα τσιγαρίζουμε «ένα τι » με λίιιγο λιόλαδο όλα τα λαχανικά στο τηγάνι, ίσα για το χρώμα, κι ύστερα τ΄αδειάζουμε στο ταψί με μπουκίτσες στάκα από πάνω τους (αντί μπλε τυρί), περίπου μια κουταλιά ανά χούφτα λαχανικών, λίγο ζουμί και στο φούρνο να ψηθούν. Η συνταγή λέει και για φιλέτα κοτόπουλου ανάμεσά τους(κι αυτά λίγο ροδισμένα στο τηγάνι και σβησμενα σε κρασί) αλλά εμείς έχουμε κάτι λουκάνικα ξιδάτα και θα πάνε σετάκι μετά. Και το σταμναγκάθι απαραιτήτως.Σταμναγκάθι που ήταν λίγο και το μπαστάρδεψα, σε βίαιο γάμο, με ζοχούς!
    **τυρί με κρέμα αιγοπρόβειου γάλακτος, το λένε επίσημα
    Αφού δεν είχα να πω για τα μεζεδάκια,είπα για φαγιά!

    Εν τούτοις,ας πω κάτι που άκουσα επαναληπτικά τελευταία και μου φάνηκε όχι τόσο εύστοχο «ο Βασίλης Βασιλικός έκλεισε 80 χρόνια ζωής» και «το 2015 0 Μίκης θα κλείσει 90 χρόνια ζωής».
    Γίνεται 80 χρόνων ή κλείνει τα 80 του χρόνια, λέγαμε για τους ανθρώπους νομίζω.
    Για συλλόγους,σχολεία κλπ συνήθως το «κλείνει τόσα χρόνια λειτουργίας, ζωής,δραστηριότητας κλπ» Όχι;

  93. spiral architect said

    Καλησπέρα. 🙂
    Μήπως πάμε εντελώς κατά διαόλου;

  94. gryphon said

    Kαι ο Χαικαλης παντως θυμιζει ολο και περισσοτερο τον αντιπροεδρο του Εδεσσαικου που αναφερεται στο αρθρο.Αλλεπαλληλες συνεντευξεις , διευκρινισεις επεξηγησεις κλπ και αντι να ξεκαθαρισει το θεμα καθε φορα που μιλαει τα μπλεκει και περισσοτερο τα πραγματα.
    Στο τελος ισως καταφερει και να αυτοενοχοποιηθει.

  95. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    28.>>καλπάζει προς τις εκλογές ξεσαμάρωτη
    καλπάζει ξεσαμάρωτη* ή κουτσαίνει ξεσωμαρισμένη;
    Ξεσωμαρίζει σε τα μας σημαίνει χάνετε η ισορροπία και πέφτει το σαμάρι στην κοιλιά.Πα να πει: κινδυνεύει και ο καβαλάρης και το φόρτωμα και ο γάιδαρος.
    «Ξεσωμάρισε η δουλειά» έκφραση και για υποθέσεις που αρχίζουν να χαλαστρώνουν (να ξεστρώνουν, σε κοντινή του σαμαριού ορολογία)

    «καλπάζει ξεσαμάρωτη» υπονοεί το ατίθασο και έχει αέρα δύναμης και ελευθερίας ε;

    υ.γ.Σκύλε, «γλωσσίζω» ανάλαφρα μέχρι να ψηθεί η κολοκύθα 🙂
    Πωπω όμως! προχθές έλεγε ο Νικοκύρης πως θα δούμε κι ακούσουμε πράματα που δεν τα βάνει ο νους μας και κοίτα πόσο γρήγορα άρχισαν τα όργανα

  96. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    93.:)
    >>εντελώς κατά διαόλου
    πώς το λέει αυτό ένας γιάπωνας πιτσαδόρος στο Άρμχερστ;
    Χάι Κάλι ή και Χάλι Κάι

  97. ΚΑΒ said

    Το χάλι γκάλι της Βουγιουκλάκη έγινε σημερινό χάι-κάλης. Η τεράστια διαφορά:Εκεί δημιουργούσε ευφροσύνη, τώρα αποπνέει δυσωδία.

  98. ΚΑΒ said

    97. χάλι-κάλης

  99. ΚΑΒ said

    https://www.youtube.com/watch?v=3GlSOoiJIkY γεια

  100. Αθηνητσι said

    «Δυστυχώς, απο τη στιγμή που δημοσιευτεί μια μπαρούφα στο Διαδίκτυο…»

    Νικοκυρη βόηθα.. Μπας και λείπει ενα «θα» πριν το «δημοσιευτεί»; (πες ναι, σε παρακαλώ! Αν πάλι η απάντηση είναι όχι, οποίος μπορεί κ έχει όρεξη ας μου εξηγήσει.)

  101. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    100.>>κ έχει όρεξη
    δεν είμαι αρμόδια να πω τον κανόνα αλλά θα έλεγα ότι είναι στη ροή του λόγου όπου και να μπει και να μην μπει το «θα» , δεν επηρεάζει το νόημα.
    Όπως το «Σα βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη», κάπως έτσι το καταλαβαίνω

  102. ΚΑΒ said

    Γράφει ο Τζάρτζανος στο συντακτικό του :Η υποτακτική (κανονικά του αορίστου) χρησιμοποιείται απλή με σημασία μελλοντική: ίσως έρθη ( =ίσως θα έρθη).

    επομένως που δημοσιευτεί=που θα δημοσιευτεί.

  103. Λ said

    καλώς τα δεχτήκατε. και με τι μπαχαρικά παντρέψατε την κολοκύθα? (εμείς τη λέμε κολότζι κότσινο).

  104. Αθηνητσι said

    Ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Το «ίσως έρθη» το καταλαβαίνω και το καταλαβαίνει και το γλωσσικό μου ένστικτο. Δε με ξενίζει οτι αποδίδει μέλλοντα. Το «από τη στιγμή» όμως μου χτυπάει κάπως. Ισως είναι θέμα τριβής, δεν ξέρω.. Μπορεί να το χωνέψω αν συνεχίσω να το συναντώ.. Σοκαρίστηκα πάντως, για άλλη μια φορά, με την άγνοια μου! (Θα έβαζα λυπημένη φατσούλα, αλλά από τότε που πήρα το lollipop έχασα τ’ αβγά και τα πασχάλια οπότε ουτε φατσούλες δε βρίσκω..)

  105. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    103.Ευχαριστούμε.Καλές γιορτές.Τη κολοκύθα και σκέτη ακόμη που την ψήνουμε στα δύο,ή φέτες, την πασπαλίζουμε από μέσα με κόλιαντρο,πιπέρι και λιόλαδο.
    Ξερό κολοκύθι λέει την κολοκύθα μια φίλη απ την Αρκαδία που κάνει το μισό ταψί γλυκειά με κανελοζάχαρη σταφίδες κλπ και τ άλλο αλμυρή (με τραχανα,τυρί,σταφίδες κλπ)

  106. ΚΑΒ said

    http://www.kathimerini.gr/796848/article/epikairothta/politikh/katate8hke-h-tropologia-gia-th-dimhnh-paratash-toy-mnhmonioy

    εγκαταλήφθηκαν

  107. ΚΑΒ said

    http://www.kathimerini.gr/796582/article/politismos/polh/oi-paremvaseis-sthn-a8hna-o-arnhtismos-kai-h-panepisthmioy

    Οπως έγραφε το 1838 ο συντάκτης του ισχύοντος πολεοδομικού σχεδίου (1834) του αθηναϊκού κέντρου, Λέο φον Κλέντσε, μέγας αρχιτέκτων του ευρωπαϊκού κλασικισμού: «Ενα έργο στην Αθήνα αποτελεί μια ευρωπαϊκή υπόθεση τέχνης για την οποία κανείς είναι υπόλογος κατά κάποιον τρόπο απέναντι σε όλη την Ευρώπη»

    ο καθένας

  108. Μαρία said

    100 (102)
    Η έκφραση «απο τη στιγμή που», όπως και το αν, που ανάφερε η Έφη μας, και το όταν μαρκάρουν την πραγματικότητα τοποθετημένη στο μέλλον, πράγμα που κάνει την παρουσία του θα περιττή. Πρόκεται για μέλλοντα, απόδειξη οτι η άρνηση είναι δεν και όχι μη. (απο τη στιγμή που δεν θα δημοσιευτεί)
    Η περίπτωση «Ίσως έρθει» δεν είναι ίδια. Ανάλογα με τη στάση του ομιλητή μπορεί να ισοδυναμεί α. Ίσως θα έρθει (ίσως δεν θα έρθει, άρα οριστική μέλλοντα) ή β. Ίσως να έρθει (ίσως να μην έρθει, άρα συνοπτική υποτακτική).

    Ο Τζάρτζανος είναι ξεπερασμένος. Να ξανασυστήσω αυτό http://www.biblionet.gr/book/152650/%CE%92%CE%B5%CE%BB%CE%BF%CF%8D%CE%B4%CE%B7%CF%82,_%CE%93%CE%B9%CE%AC%CE%BD%CE%BD%CE%B7%CF%82/%CE%91%CF%80%CF%8C_%CF%84%CE%B7_%CF%83%CE%B7%CE%BC%CE%B1%CF%83%CE%B9%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AF%CE%B1_%CF%84%CE%B7%CF%82_%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82_%CE%B3%CE%BB%CF%8E%CF%83%CF%83%CE%B1%CF%82

  109. "Ετεροδημότισσα" said

    Εη Μαρία ευχαριστούμε πολύ. Φαίνεται πραγματικά πολύ ενδιαφέρον. Καιρό σκέφτομαι ότι κάτι δεν μας λένε οι γραμματικές που έχουμε και ότι υπάρχουν όψεις στο ρήμα που δεν διασαφηνίζονται επαρκώς. ίσως αυτό το βιβλίο με βοηθήσει.

    Καλές διακοπές σε όλους!
    🙂

  110. ΕΦΗ², στο 95

    εμείς, αυτό, στην Πελοπόννησο, το λέμε ξεΐγκλωτη< όπου ίγκλα ή ύγκλα είναι το λουρί που περνάει κάτω απ' το σαμάρι και γύρω απ' την κοιλιά του ζωντανού. Οι παλιότεροι το λέγαν και για κορίτσα που -χμμ…- εκτρέπονταν και δεν ντρέπονταν.

  111. daeman said

    Caesar non supra grammaticos.

    http://audiolatinproverbs.blogspot.gr/2007/05/caesar-non-supra-grammaticos.html

  112. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    110 – Ρε σκύλε με μπέρδεψες τώρα, απο την Πελοπόννησο είσαι;

  113. Ναι, Λάμπρο μ΄, από το νομό που βγάζει πρωθυπουργούς και δικτάτορες.
    Στη Βάλια Κάλντα πάω ως επίτιμος βλάχος, όχι εκ καταγωγής…

  114. Από σπόντα, που λέμε!

  115. sarant said

    Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα! Καλή ήταν η εκδήλωση στο Μπενάκη και είχε και έναν τουλάχιστον ταχτικό θαμώνα του ιστολογίου. (Δεν λέω ποιος έιναι αλλά το όνομά του αρχίζει από Λ)

    80: Ωχ, ενδιαφέρουσα ιστορία -οι δικοί μας είναι πιο ανεκτικοί στο Λουξ.

    82: Ωραίο το χαϊκούλι

    92: Καλύτερα να ρχόμουνα εγώ σε σας 🙂
    Στο πάνελ πάντως ήταν και δύο ομιλητές που διανύανε την δέκατη δεκαετία της ζωής τους. Τους ζήλεψα.

    100: Θα μπορούσε να μπει το «θα» αλλά δεν είναι υποχρεωτικό -μάλιστα, εγώ το προτιμώ χωρίς. Πρβλ. «σαν βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη…» Η αρχή της φράσης διαφέρει, αλλά χωρίς να βλάπτεται η γενικότητα.
    (και αυτό το έγραψα πριν δω την απάντηση της Εφης στο 101 -βρε σύμπτωση!!)

    110: Ταχτική βρισιά στο 10 του Καραγάτση.

  116. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    110.>> ξεΐγκλωτη (για τις άταχτες)
    Με την ίδια έννοια η ξεκαπίστρωτη (φοράδα) στη Θεσσαλία

  117. Το «εγκαταλήφθηκαν» σ’ενόχλησε (δικαίως), ΚΑΒ, και όχι το «λόγω της συμβατικής λήξεως αυτού στις 32/12»;
    Επίσης, δεν ξέρω αν ο Κλέντσε έγραφε ελληνικά, οπωσδήποτε όμως δεν έγραφε στη δημοτική!

  118. Λ said

    πω πω νοστιμιές. Τώρα την περίοδο των νηστειών εμείς φτιάχνουμε κολοκωτές: φύλλο ζύμης γεμισμένο με πολύ μικρούς κύβους κολοκύθας, πλιγούρι, σταφίδες, κανέλα, μάραθο και άλλα.

  119. Αθηνητσι said

    Νικοκύρη, ευχαριστώ.
    Μαρία κι εσένα επίσης. Και για το λίκνο βεβαίως βεβαίως. Η αγορά βιβλίου έχει εξελιχθεί όμοια με την αναζήτηση του άγιου δισκοπότηρου. Εχω πάντα το φόβο μην αγοράσω κανένα τύπου νατσουλη βλέπεις..
    Καλημέρα κιόλας!

  120. sarant said

    119: Η Μαρία είναι εγγύηση για προτάσεις βιβλίων 🙂

  121. sarant said

    111: Δαεμάνε, τώρα είδα το λινκ με την καισαρική παροιμία, πολύ ωραίο!

  122. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    113 – Μωρέ καλά σε είχα καταλάβει εγώ τι κρυφοβασιλοδικτάτορας είσαι (πολλά χαμόγελα). Φιλαράκι, είσαι μεγάλο κομάντο, κάλυψη απόκρυψη και παραλλαγή, γι΄αυτό τους ξέφυγες. Έχει η γυναίκα μου κάποιους συγγενείς εκεί, τα πεθερικά μου είναι απο πιο κάτω, απο τους «αγίους τόπους». Έχω γυρίσει όλη την Ελλάδα (κυριολεκτικά) ειδικά την Πελοπόννησο την ξέρω σαν την τσέπη μου, δικαίως έχουν το όνομα οι Πελοποννήσιοι, αλλά η Ηλεία είναι σούπερ λίγκ μόνη της.

  123. Θρασύμαχος said

    http://www.e-typos.com/gr/oikonomia/article/109861/upografi-apo-varvitsioti-papadopoulo-gia-tin-idrusi-tou-protou-udatodromiou-/ «Όπως έχω τονίσει, η πολυνησία της χώρας αποτελεί για εμάς πλούτο και αναπτυξιακό πλεονέκτημα»

  124. Γς said

    123:

    Το λίκνο σου για τα υδροπλάνα προς τα νησιά μας.

    Κι εκεί που λέγαμε προχτές στην Πάρο για το νέο αεροδρόμιο που θα εξυπηρετεί μεγάλα αεροσκάφη σε αντίθεση με το τωρινό που ειναι μόνο για μικρά ελικοφόρα πετάγεται ένας:

    -Οχι μόνο διεθνές αεροδρόμιο, αλλά σε λίγο θα έχουμε και υδατοδρόμιο για υδροπλάνα.

    -Μη μου πεις και Κοσμοδρόμιο; του λέω.

    Είχα διαβάσει κάτι για επενδύσεις της ΝΑΣΑ στο … Σούνιο.

    >Την ίδια στιγμή μια επένδυση-μαμούθ ύψους 7 δις ευρώ ετοιμάζει ένα από τα πλέον ιχυρά fund του κόσμου στην περιοχή του Σουνίου. Σύμφωνα με πληροφορίες στο συγκεκριμένο γιγάντιο project συμμετέχει και η NASA!

    http://kourdistoportocali.com/post/40257/gap

  125. Άμα είναι ιχυρό το fund, να προσέχεις μην προσθέτει το fun στο fund, έτσι για να σηκώσει πολλούς ίχους…

  126. Γς said

    Μάλλον οχυρά ήθελε να πει.
    Καμιά γραμμή Μεταξά για τα τούρκικα παπόρια που κάνουν βόλτα στο Σούνιο και στο Κάβο ντ Ορο

  127. Παλαιών Πατρών Ιωάννης said

    Παρούσος κι εγώ! 🙂
    Για να το ψειρίσουμε λίγο, στα τουρκικά ο Τσεσμές (Çeşme) θέλει δυο τσιγκέλια και τον τόνο στην παραλήγουσα:
    Çeşme (προφέρεται chEshme) = Τσεσμές http://goo.gl/WcjYcn
    çeşme (προφέρεται cheshmE) = κρήνη

  128. sarant said

    Δηλαδή αλλιώς τονίζεται το τοπωνύμιο και αλλιώς το ουσιαστικό; Ενδιαφέρον.

  129. Raptakis Dimitrios said

    Πώς έχομε στη Μάνη, Νίκο, μικρή και μεγάλη Καστάνια (και όχι Καστανιά), έτσι κι ο Τσεσμές…

  130. Μαρία said

    Η Άλωσις του Αδώνιδος http://www.efsyn.gr/arthro/i-alosis-toy-adonidos
    Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι προσθήκες π.χ. Και για να μην ξεχάσουμε και τα εντατικά μαθήματα αντισημιτισμού που του έκανε ο δάσκαλός του ο Κώστας Πλεύρης, ο Αδωνις έχει προσθέσει ένα μόνο πρόσωπο στο μυθιστόρημα, έναν Εβραίο σύμβουλο του Σουλτάνου ονόματι Μπαρτόλομιου. Ο Μωάμεθ εμφανίζεται να λέει στον Μπαρτόλομιου: «Είσαι πραγματικά πολύτιμος σύμβουλος. Δεν ξέρω εάν χωρίς τις συμβουλές σου θα βρισκόμουν εδώ τώρα, πολιορκώντας την Πόλι. Θα πρέπη πραγματικά να μισής πολύ τους Ελληνες, αφού με τόσο ζήλο εργάζεσαι για την καταστροφή τους». Και η απάντηση του Εβραίου: «Τους σιχαίνομαι! Κανένας στον κόσμο δεν θα χαρή περισσότερο από εμένα, όταν η Κωνσταντινούπολις θα πέση στα χέρια σου» (σ. 241-2). Ο Μπαρτόλομιου δεν εμφανίζεται πουθενά αλλού…

  131. Παλαιών Πατρών Ιωάννης said

    128:
    Είναι μια από τις ιδιορρυθμίες της τουρκικής γλώσσας: Ένα τοπωνύμιο δεν μπορεί ποτέ να είναι οξύτονο (Τούρκιε, Ιστάμπουλ, Τάξιμ, Μάρμαρα, Εντίρνε, Σάμσουν, Σίνοπ, Καράμαν, Ίζμιρ, Έφες, Μπόντρουμ, Μάρμαρις) εκτός αν λήγει σε -ιστάν (Γιουνανιστάν, Πακιστάν, κλπ). Έτσι όταν ένα ουσιαστικό γίνεται τοπωνύμιο, ο τόνος ανεβαίνει σε άλλη συλλαβή (τσεσμέ – Τσέσμε, αϊντίν – Άιντιν, αϊβαλίκ – Άίβαλικ, ορντού – Όρντου, μπεμπέκ – Μπέμπεκ, σιρκετζί – Σίρκετζι).

  132. Παλαιών Πατρών Ιωάννης said

    Διόρθωση:
    αϊβαλίκ – Άιβαλικ

  133. Μαρία said

    Επιτέλους, οι ηγέτες της Ευρώπης μπορεί να βρήκαν τον αντίπαλό τους στο ψυχρό σαν πάγο πρόσωπο του κ. Τσίπρα» υπογραμμίζει η Daily Telegraph. Μιχάλης Ψύλος, περιοδικό Επίκαιρα απο δω http://seisaxthia.wordpress.com/2014/12/20/%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CE%BC%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%83%CF%85%CE%BD%CF%84%CE%B7%CF%81%CE%B7%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%B9-%CE%B2%CE%BB%CE%B5%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%89/#more-52693

    Πρωτότυπο http://www.telegraph.co.uk/finance/comment/ambroseevans_pritchard/11286477/Greek-candidate-willing-to-call-European-leaders-bluff.html
    Europe’s leaders may have met their match at last in the ice-cold Mr Tsipras.

  134. sarant said

    131: Ευχαριστώ!

    133: Ψυχρό σαν πάγο!

  135. Pedis said

    # 130 – Καλά, αλλά ο τύπος παίζει γουίν-γουίν. Δεν είναι περιττό το ξεβράκωμα που του γίνεται, το αντίθετο. Όμως, το να ασχολείται τόσος κόσμος με το μαλάκα, σε καλό του βγαίνει, εννοώ του μαλάκα. Έτσι κι αλλιώς, επειδή ένας τέτοιος πανάθλιος τύπος αξιοπρέπεια δεν έχει, ό,τι και να γράφουν και να λένε για τη χάρη του μετατρέπεται σε διαφήμιση σε εκείνο το 10, 20, 30, 40 % του πληθυσμού που γουστάρει μαλάκες γιατί … του μοιάζουν.
    Είναι δίκοπο μαχαίρι το να ασχολείσαι με τέτοιους μαιντανούς.

  136. Pedis, (στο 135)

    είδα την ένταση του λόγου σας και σοκαρίστηκα.
    Μετά είδα το αντικείμενο (εν προκειμένω: υποκείμενο) και συναινώ!
    Είναι τόσο μ@λάκας που και διαγωνισμός του σπορ να γίνει πάλι δεύτερος θάρθει: τέτοιος μλ΄κας πού ‘ναι…

  137. Spiridione said

    130. Για να μην ξεχνιόμαστε.
    Και για όσους δεν το ξέρουν, κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες από την Καθημερινή ο τόμος για τον ηγέτη Μεταξά. Με εμετική εισαγωγή Κασιμάτη.
    Από το άρθρο του Γ. Χάρη:
    «Η κρατούσα αντίληψη θέλει τον Μεταξά “φασίστα”. (Σημειωτέον: σε μια εποχή όπως η σημερινή, όπου ο πολιτικός πραγματισμός εξισώνεται ακρίτως με τον φασισμό…)» γράφει ο πολιτικά πραγματιστής Φαληρεύς, καλύπτοντας τα νώτα του, πάλι απέναντι στην πλέμπα, που σέρνεται στα ταπεινά καφενεία και πολιτικολογεί, και γι’ αυτό εξάλλου εχθρεύεται τον Μεταξά: «αν κάτι δεν μπορούμε οι Έλληνες μέχρι σήμερα να του συγχωρήσουμε ήταν ότι κατέστειλε αυτό που ένας Βρετανός πρεσβευτής χαρακτήρισε “βασιλέα των σπορ στην Ελλάδα”: την πολιτική», κρατάει τη μύτη του μπροστά στην μπόχα ο ντιλετάντε Φαληρεύς. Και φιλοτεχνεί το πορτρέτο του κοινωνικού αναμορφωτή, αναπαράγοντας όλους τους κραταιούς μύθους περί ΙΚΑ και συλλογικών συμβάσεων, πάνω στους οποίους πέφτει απλώς μια τόση δα σκιά, του αντικοινοβουλευτισμού του ανδρός –που ήταν και «σφόδρα αντικομμουνιστής», γελάει κάτω απ’ τα μουστάκια του ο Φαληρεύς, και «διέλυσε το ΚΚΕ».
    http://www.efsyn.gr/arthro/apo-ton-metaxa-ston-metaxa
    Και συμμετέχει, βλέπω (δυστυχώς), στο ξέπλυμα και η Μαρίνα Πετράκη, με κινήσεις χειρουργικής ακρίβειας και ασκήσεις ισορροπίας: » Το 1940, μετά από τέσσερα χρόνια σκληρής διακυβέρνησης της χώρας με όλες τις «δανεισμένες» πρακτικές των φασιστικών κρατών, αλλά και με ένα αξιόλογο μεταρρυθμιστικό έργο…».
    http://www.kathimerini.gr/794195/interactive/epikairothta/hgetes/iwannhs-meta3as

  138. IN said

    Από το «έγκυρο» (οΘντκ) Πρώτο Θέμα, τώρα: «Financial Times: Ο Σαμαράς ανακατεύει την τράπουλα». Μόνον που οι FT γράφουν (έχουν και τον τίτλο σε φωτο στο ΠΘ, άλλωστε) Samaras scrambles to avert snap election. Και το scramble σημαίνει, μεν, κάτι σαν ανακατεύω (πρβλ. «scrambled eggs») σημαίνει, όμως (όπως εδώ) και «τρέχω αναστατωμένος, σαν τρελλός, χωρίς ρυθμό». Γνωστό, άλλωστε, το «σκραμπλ» των πολεμικών αεροσκαφών.

    http://www.protothema.gr/politics/article/436668/financial-times-o-samaras-anakateuei-tin-trapoula/

  139. sarant said

    138: Λαθροχειρία ή ασχετοσύνη;

  140. Pedis said

    # 136 – Για την ώρα έρχεται πρώτος, πρώτη φάτσα παντού, κυβερνά, έχει χαντακώσει τη ζωή εκατομυρίων ανθρώπων, ό,τι και να κάνει γίνεται θέμα, κι αυτό ακριβώς είναι το θέμα μου!. Ότι δηλ, οι αγώνες στο συγκεκριμένο σπορ είναι σικέ και δεν ενδιαφέρει αν συμμετέχουν μαλάκες, αλλά πόσο μαλάκες μπορεί να γίνονται οι υπόλοιποι που παρακολουθούν επειδή, ακριβώς, έχουν βαλθεί (ή τους έχουν βάλει) να παρακολουθούν.

  141. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    140 – Όσο stronzo κι αν είναι, βουλευτής θα ξαναβγεί για πλάκα μια φορά, όπως κι όλοι όσοι του μοιάζουν, άλλωστε ο λαός πάντα τέτοιους έβγαζε κατά πλειψηφία, γιατί ο λαός είναι STRONZO BESTIALE. Κατά περίεργο τρόπο, ανέκαθεν το δέντρο έκρυβε το δάσος.

  142. Pedis said

    # 141 – Ο λαός δεν είναι «STRONZO BESTIALE» όπως γράφεις (και έχω αντιληφθεί ότι σου αρέσουν οι γενικεύσεις) αλλά ένα μη ευκαταφρόνητο ποσοστό του είναι «κολιόνι αθεράπευτοι» (βλάκες, αφελείς, χαζοβιόληδες, τζερεμέδες κλπ) και μέσω αυτών γίνεται κατορθωτό στις αστικές δημοκρατίες οι στρόντζοι να αποκτούν πλεονέκτημα και να κάθονται στο σβέρκο ολονών.
    Ιδιαίτερα όταν εκείνοι που δεν είναι κολιόνι αντί να ασχολούνται με τα ουσιώδη, αυτοικανοποιούνται με χαχανητά της ανωτερότητας τους αναφερόμενοι συνέχεια στα καθημερινά καραγκιοζιλίκια ενός επαγγελματία καραγκιόζη, παίρνοντας θέση στο μπελντέ που έχει στηθεί.

    Αντίθετα, δουλειές όπως η συγκεκριμένη των Ιών είναι το είδος της κριτικής που απαιτείται ώστε να αυτή να είναι αποτελεσματική ενάντια στους απατεώνες.

  143. Alexis said

    #137: Και φιλοτεχνεί το πορτρέτο του κοινωνικού αναμορφωτή, αναπαράγοντας όλους τους κραταιούς μύθους περί ΙΚΑ και συλλογικών συμβάσεων…
    Κάτι μου λέει ότι μετά από τριάντα χρόνια κάποιος «ιστορικός» του μέλλοντος θα προσπαθεί να ξεπλύνει κάποιον άλλο δικτάτορα με επιχείρημα τα …δάνεια στους αγρότες! 🙂

  144. Μπετατζής said

    137. Όποιος σοκαρίστηκε με το αφιέρωμα της Καθημερινής στον κ. «Γιατί χαίρεται ο κόσμος και χαμογελά πατέρα», πρέπει να πιάσει και το ένθετο αφιέρωμα στα Δεκεμβριανά, (Καθημερινή, 14-12-2014), με τους κ.κ. Καλύβα, Μαραντζίδη, Μαυρογορδάτο κλπ. Οποιοσδήποτε απλά καλοπροαίρετος θα φρίξει με τόσο αναθεωρητισμό και αντικομμουνισμό μαζεμένο. Έχουν εκτραχυνθεί τελείως (εκτός αν πάντα έτσι ήταν και εγώ δεν τους είχα πάρει χαμπάρι). Κάτι λένε, μεταξύ πολλών άλλων, για το φανατισμένο πλήθος που προκάλεσε την αστυνομία και την ανάγκασε να τους ρίξει. Το συμπέρασμα τους πάντως είναι ένα : Ζήτω τα τάγματα ασφαλείας !!!

  145. Μπετατζής said

    144 συνέχεια, τώρα είδα ότι κάνει μικρή αναφορά ο Γιάννης Χάρης.

  146. kseeath said

    Γρήγορες εκτιμήσεις και καθήκοντα προ της κάλπης http://fb.me/3GjutalLv

  147. Pedis said

    # 146 – Να χάσουν τις εκλογές οι Σαμαρόβενίζελοι αλλά να τις κερδίσει (ΠΑΛΙ) ο Κουβέλης;

    http://www.zougla.gr/file.ashx?fid=1031459

  148. Μαρία said

    http://www.koutipandoras.gr/article/129719/diastreylose-ta-legomena-toy-haikali-o-eisaggeleas-stin-erotisi-pasa-ston

  149. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    142 – Kατ΄αρχήν δεν μου αρέσουν οι γενικεύσεις οπότε έχεις αντιληφθεί λάθος. Αν εννοείς γενίκευση το ο λαός είναι χοντρομαλάκας, νομίζω οτι έχεις πάλι λάθος, γιατί κι εσύ τότε γενικεύεις λέγοντας οτι ένα μη ευκαταφρόνητο ποσοστό (τι ποσοστό;) είναι βλάκες αφελείς κλπ. και ένα άλλο έξυπνοι. Αν είσαι κομματικό στέλεχος (οποιουδήποτε κόμματος) τότε έχεις δίκιο να αγανακτείς που λέω τον λαό ηλίθιο, ώς γνωστόν, ο πελάτης έχει πάντα δίκιο, αν δεν είσαι όμως γιατί; θίχτηκες; μα δεν είναι προσωπικό το θέμα, κι εγώ στον λαό ανήκω, δεν είμαι κεφαλαιούχος, ούτε κομματικό στέλεχος, κι αφού συμετέχω στις στημένες δημοκρατικές διαδικασίες, κι ας ψηφίζω άκυρο, και αποδέχομαι το «δημοκρατικό» αποτέλσμα, κι εγώ χοντρομαλάκας είμαι, εικόνα σου είμαι κοινωνία και σου μοιάζω. Ενώ όμως μου κάνεις κριτική γιατί είπα τον λαό χοντρομαλάκα, εσύ, εκτός για ένα μη ευκαταφρόνητο ποσοστό που συμφωνείς μαζί μου, (εντάξει είσαι πιο κόσμιος, σαν τους πολιτικούς ένα πράμα) δεν είπες τι τον θεωρείς, να υποθέσω ΕΞΥΠΝΟ; Τελικά θα πεθάνω και δεν θα μάθω τι σημαίνει εξυπνάδα στο συγκεκριμένο οικονομικό σύστημα που ζούμε. Για να τα βάλουμε σε μια σειρά τα πράγματα αγαπητέ μου (αληθινά) Pedis, αφορμή για να γράψω το «υποτιμητικό» για τον λαό σχόλιό μου, ήταν τα σχόλιά σου στο «135 – Όμως, το να ασχολείται τόσος κόσμος με το μαλάκα, σε καλό του βγαίνει, εννοώ του μαλάκα.» και στο
    «140 – Για την ώρα έρχεται πρώτος, πρώτη φάτσα παντού, κυβερνά, έχει χαντακώσει τη ζωή εκατομυρίων ανθρώπων, ό,τι και να κάνει γίνεται θέμα, κι αυτό ακριβώς είναι το θέμα μου!. Ότι δηλ, οι αγώνες στο συγκεκριμένο σπορ είναι σικέ και δεν ενδιαφέρει αν συμμετέχουν μαλάκες, αλλά πόσο μαλάκες μπορεί να γίνονται οι υπόλοιποι που παρακολουθούν επειδή, ακριβώς, έχουν βαλθεί (ή τους έχουν βάλει) να παρακολουθούν.» με λίγα λόγια η μαλακία του λαού πάει σύνεφο, αλλά επειδή έβαλα την λέξη ΧΟΝΤΡΟ δεν πέτυχε;
    Ρε φίλε λύσε μου την απορία (ή όποιος άλλος μπορεί) γιατί θα τρελαθώ, έχουμε το δεδομένο οτι ο ΓεΟργιάδης είναι μαλάκας σωστά; αυτοί που ψηφίζουν τον μαλάκα ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝ ΟΧΙ ΧΟΝΤΡΟΜΑΛΑΚΕΣ; Θές να αναλύσουμε πόσοι μαλάκες Οργιάδηδες υπάρχουν μέσα στην Βουλή; (και κάποιοι αγωνιστές στην φυλακή) να αναλύσουμε τι ψηφίζει κατα συντριπτική πλειοψηφία ο λαός μετά την μεταπολίτευση; μετά τον β.π.π; πρίν απο τον β΄π.π; απο τον Καποδίστρια και μετά; Ποιοί εναι οι βλάκες και ποιοί οι έξυπνοι; πόσοι είναι οι μεν και πόσοι οι δε; Αν όπως λές ενα μη ευκαταφρόνητο ποσοστό βλακών (είδες πόσο καλός είμαι άμα θέλω; χρησιμοποιώ την φρασεολογία σου, δεν τους λέω χοντρομαλάκες) αλλά σίγουρα φανερά μικρότερο απο τους έξυπνους, καταφέρνουν να έχουν πλεονέκτημα απένατί τους και να τους κυβερνούν ΜΟΝΙΜΩΣ τα τελευταία 150 χρόνια, τι σόϊ εξυπνάδα έχουν οι έξυπνοι; Μήπως λέω ΜΗΠΩΣ οι έξυπνοι είναι κατά πολύ λιγότεροι απο τους βλάκες, και τους παραμυθιάζουν οτι είναι έξυπνοι, ενώ είναι πανίβλακες; αλλιώς δεν βγαίνει ρε σύντροφε λογική εξήγηση.
    ΤΟ ΔΙΣ ΕΞΑΜΑΡΤΕΙΝ ΟΥΚ ΑΝΔΡΟΣ ΣΟΦΟΥ έλεγαν οι αηπ, το δεκάκις + εξαμαρτείν ΤΙ ΕΙΝΑΙ; θα μου πείς οτι τώρα ψηφίζουν κι οι γυναίκες.

    Ή τρελός είναι ο τρελός, ή τρελάθηκα εγώ.

    ΤΡΕΛΑ

  150. Μαρία said

    H γυναικεία ομάδα Λίλιθ συνεχίζει επάξια την παράδοση του Γκοντέν αλλά με πατάτες τηγανιτές και μαγιονέζα. Παρατηρώ δε οτι η σημασία του ρήματος ταρτώνω έχει διευρυνθεί, ώστε να περιλαμβάνει παντός είδους εδώδιμα. Σα να πούμε εμείς τον γιαούρτωσαν με μαγιονέζα.
    http://www.rtbf.be/info/belgique/detail_charles-michel-asperge-de-mayonnaise-au-cercle-de-wallonie-video?id=8628031

  151. sarant said

    Ε, τόση μαγιονέζα είναι ανθυγιεινή πια…

    Αυτόν τον έχουν μεγάλο άχτι στη Βαλλονία γιατί είναι πρωθυπουργός μιας δεξιάς-ακροδεξιάς κυβέρνησης με 5 φλαμανδικά κόμματα.

  152. Μαρία said

    151
    Γι’ αυτό κι αυτές είπαν οτι ήταν καλύτερα τα πράματα χωρίς κυβέρνηση.
    Πρόσεξες στο τιτίβισμα και ένα enfritter; Βοηθάνε και τα μονοσύλλαβα για τη σύνθεση, με τη μαγιονέζα δύσκολο να φτιαχτεί ρήμα.
    Ο τύπος πάντως το διασκέδασε.

  153. Pedis said

    http://www.koutipandoras.gr/article/129737/dikastiko-praxikopima-me-kalodiomeno-plazza

    Και μετά την τελευταία εξέλιξη, δηλ. με την αρχειοθέτηση της υπόθεσης, είναι πλέον βεβαιότατο ότι επρόκειτο για βρώμικη δουλειά με εντολές υψηλά ιστάμενων – ονόματα δεν λέμε για να μη φάει καμιά μήνυση ο νοκοκύρης και τρέχει και δεν φτάνει.

    Δεδομένου ότι η ενημέρωση γίνεται ως επί το πλείστον από ιστολόγια ενημέρωσης αμφιβόλου αξιοπιστίας και στην υπόθεση εμπλέκονται πολιτικοί μηδενικής αξιοπιστίας και θεαματοποιοί που κάνουν παράλληλα και πολιτική καριέρα, κρατούσα και μιά πισινή.

    Σαν τους παπατζήδες: όταν χάνουν, απλά, ξεστήνουν το παιχνίδι (των δημοκρατικών θεσμών μπλα μπλα μπλα) και ποιος τους είδε ποιος τους αντάμωσε.

  154. Μαρία said

    Δίνουν και τροφή στους χρυσαύγουλους με τον Παναθηναϊκάκια.

    Λαδώστε, ψεκάστε, καθαρίσατε http://www.alterthess.gr/content/ladoste-psekaste-katharisate-apli-methodos-eklogis-proedroy-toy-apostoloy-lykesa
    Χαϊκάλη είσαι μεγάλο κορόιδο http://www.thepressproject.gr/article/70668/Xakali-eisai-megalo-koroido

  155. Και ολίγη από Σικάγο, και το σκάνδαλο δωροδοκίας του Μπλαγκόγιεβιτς (κυβερνήτη του Ιλινόι) σχετικά με την αναμενόμενη εκλογή γεριουσιαστή για την θέση του Ομπάμα που είχε αδειάσει όταν ο Ο. έγινε πρόεδρος.
    Ο Μπλαγκόγιεβιτς φέρεται να είπε, με μακιαβελική ειλικρίνεια, «it’s a fucking valuable thing, you just don’t give it away for nothing».

  156. Μαρία said

    155
    Ορέος! Έβγαλε την έδρα στο σφυρί. Τη δεκαετία του ’60 τα ανίψια του δεσπότη μας πουλούσαν σε παπάδες τις θέσεις που χήρευαν. Πληρώνονταν σε λίρες 🙂 και πιάστηκαν στα πράσα απάνω στην καταμέτρηση.

  157. Κατά τεκμήριον (κ)λιρικοί!

  158. Μαρία said

    157
    Αυτό με τους Σάντεϊ Τάιμς σε ρόλο ….Αποστολόπουλου το θυμάσαι; http://en.wikipedia.org/wiki/2011_cash_for_influence_scandal

  159. Μαρία said

  160. sarant said

    Καλημέρα, ωραία σχόλια!

  161. Φίλος said

    http://www.makeleio.gr/?p=224746

    ΣΥΓΚΛΟΝΙΖΟΥΝ οι ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ! Το 20% των μεταγγιζόμενων έχουν κολήσει AIDS και υπατίτιδα στο Πακιστάν!

    Φαντάζομαι η υπατίτιδα είναι η ασθένεια που παθαίνεις όταν είναι παθολογικά χαμηλή η… ατίταδα σου.

  162. Pedis said

    # 159 – άμα είναι δικά του έχει ταλέντο. Είναι άκρως πετυχημένα.

  163. spiral architect said

    Δεν υπάρχει: 😆

  164. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    163 – Επειδή δεν μου αρέσουν οι γενικεύσεις, πώς θα ονομάζαμε τους ψηφοφόρους του εκλεκτού αυτού μέλους του κοινοβουλίου;

  165. Λάμπρο, στο 164

    Θα κουβαλήσω ψυγεία στην Αλάσκα, ρύζι στην Ινδία και κουκουβάγια στην Αθήνα:

    μλκες, ίσως;

  166. Μαρία said

    164
    Πελάτες του.

    Αυτοί πώς λέγονται;

    Τις τελευταίες ώρες η παραπάνω φωτογραφία κάνει το γύρο του (ελληνικού) διαδικτύου. Όσοι την – κυρίως νεοφιλελεύθερης κοπής – τη διακινούν λένε ότι είναι από αγορά στη Ρωσία. Και προειδοποιούν ότι θα ζήσουμε τα ίδια στην Ελλάδα.
    Χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή της Αντιγόνης Λυμπεράκη, που έχει περάσει από όλα σχεδόν τα νεοφιλελεύθερα κόμματα και πλέον έχει κατασταλάξει στο Ποτάμι. Συγκεκριμένα γράφει στον λογαριασμό της στο twitter: «Τώρα από Αγία Πετρούπολη Ρωσία.Οι αγορές χορεύουν πεντοζάλι. Άδεια ράφια παντού. Άντε και στα δικά μας».
    Μόνο που η συγκεκριμένη φωτογραφία είναι του 2011 και είναι τραβηγμένη από φωτογράφο του πρακτορείου Reuters στην… Ιαπωνία! Όταν συνέβη τον Μάρτιο εκείνης της χρονιάς το δυστύχημα στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα επικράτησε πανικός που οδήγησε σε μαζικό «άδειασμα» των ραφιών στα σούπερ μάρκετ του Τόκιο. http://www.efsyn.gr/arthro/kindynologia-me-fotografia-toy-2011

  167. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    165 – Σκέτοι μλκς χωρίς χοντρό;

    166 – Δεν μου αρέσει να γενικεύω, αλλά δεδομένου οτι το Ποτάμι γέμισε με τέτοιους κοκοβιούς, αυτοί που ψηφίζουν Ποτάμι πώς λέγονται;

    Το κομματάκι και για τους δυό σας.

  168. Λάμπρο, στο 166

    «Δεν μου αρέσει να γενικεύω, αλλά δεδομένου οτι το Ποτάμι γέμισε με τέτοιους κοκοβιούς, αυτοί που ψηφίζουν Ποτάμι πώς λέγονται;»

    Ή σιγανά ποταμάκια ή υπο-ποταμάκια…

  169. Μαρία said

    Άρχισε το κράξιμο.

    Τη μονταζιέρα την πήρε… το Ποτάμι http://info-war.gr/2014/12/%CF%84%CE%B7-%CE%BC%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%B6%CE%B9%CE%AD%CF%81%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%80%CE%AE%CF%81%CE%B5-%CF%84%CE%BF-%CF%80%CE%BF%CF%84%CE%AC%CE%BC%CE%B9/

  170. Παναγιώτης Κ. said

    @110 (Σκύλος) Το λουρί που είναι στα καπούλια του ζωντανού πως το λέτε;
    Εννοώ αυτό που εμποδίζει το σαμάρι να γλιστρήσει στη ράχη και να φτάσει στο λαιμό του ζώου)

  171. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    168 – Χωρίς χοντρό πάλι;

    169 – Δεν χαμπαριάζουν απο κράξιμο τέτοια άτομα, το θεωρούν εύσημο μνεία, οι αποκάτω που τη χειροκροτάνε και έχουν δικαίωμα ψήφου είναι το θέμα.
    Τώρα που αποκλείονται και οι πρόωρες εκλογές, μόνο ένας σούπερμαν θα μας σώσει.

    Μ΄αυτό σας καληνυχτώ και τους δύο.

  172. Pedis said

    Η απομαγνητοφώνηση από την πρώτη συνάντηση Χαικ Απ

    http://www.thepressproject.gr/article/70678/Olokliri-i-proti-sunantisi-Apostolopoulou—Xakali

    Ας δεχτούμε ότι ο Χ. παίζει το ρόλο του βουλευτή του συστήματος εξουσίας : καιροσκόπος, απατεώνας, διεφθαρμένος, διαπλεκόμενος. Αλλά τον παίζει σωστά, αν και νέοπας στη Βουλή, δηλ. λειτουργεί με τους όρους που ο άλλος σε ρόλο τσατσάς αντιλαμβάνεται ως γνήσιο, αυθεντικό της αστικής πολιτικής πιάτσας και παρέχει συμβουλές.

    Η αρχειοθέτηση αστραπή και οι συγκεκριμένες συνομιλίες αποτελούν κάποια από τα καλύτερα μαθήματα για το πώς μοντάρεται (και ροντάρεται) η αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία.

  173. sarant said

    169: Τελικά καμιά λαθροχειρία δεν αντέχει πολύ, καλό αυτό!

  174. Μαρία said

    Άξιο απορίας χαρακτήρισε ο Ν. Παρασκευόπουλος το γεγονός οτι η δικαιοσύνη δεν αξιοποίησε το βίντεο της υπόθεσης Χαϊκάλη. «Συνήθως γίνονται σταθμίσεις για την αξιοποίηση τέτοιου υλικού σε περίπτωση που πρόκειται για σημαντικότατη υπόθεση» δήλωσε.

    «Ακόμα και αν δεν έγινε η δωροδοκία, θα μπορούσε να τιμωρηθεί ως προβοκάτσια καθώς ωθείται κάποιος στο παρα πέντε του εγκλήματος» πρόσθεσε ο καθηγητής Ποινικού Δικαίου. http://stokokkino.gr/article/1000000000002059/Asunithisto-oti-den-aksiopoieitai-to-binteo-Xaikali

  175. Παναγιώτη Κ. στο 170

    σόρρυ για την καθυστέρηση

    αν δεν με απατά η μνήμη μου με τον γνωστό γερμανό κτηνίατρο

    στην Αχαΐα το λέμε κολάνι … η κωλάνι, βεβαίως

    το γκούγκλισα λίγο και βρίσκω πως και στα κυπριακά σημαίνει λουρί ή ιμάντας
    (http://www.pardalilexi.gr/words.php?id=4544)

  176. Παναγιώτης Κ. said

    @175. Για μεν την ίγκλα συμφωνούμε. Έτσι το λέμε και στην Κόνιτσα.Το άλλο όμως λουρί το λέμε οπιστιά.

  177. Φίλτατε, μιλάμε για σαμάρια, ε; Υπό τον Σαμαρά, ε;

Σχολιάστε