Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Ο Πειναλέων διαδηλώνει για τον πόλεμο στο Βιετνάμ (Μποστ, 1965)

Posted by sarant στο 30 Αυγούστου, 2013


Όπως κάθε καλοκαιρινή Παρασκευή, σήμερα δημοσιεύω ένα ακόμα σκίτσο του Μποστ, κι αφού καλώς ή κακώς το πήραμε κορδόνι να βάζουμε ένα σκίτσο απο κάθε χρονιά, σήμερα θα δούμε ένα σκίτσο του 1965 (την περασμένη Παρασκευή είχαμε σκίτσο του 1964). Το 1965 ο Μποστ συνεργαζόταν με την εφημ. Αυγή, με κυριακάτικο σκίτσο (κάποτε και τις καθημερινές) και καθημερινό χρονογράφημα. Επειδή στις 15 Ιουλίου 1965 είχαμε την ιουλιανή εκτροπή με την αποστασία και την ανατροπή της εκλεγμένης κυβέρνησης, έχω δημοσιεύσει αρκετά σκίτσα του Μποστ σχετικά με τα ιουλιανά (δείτε εδώ μια γενικότερη ανασκόπηση για τις γελοιογραφίες των ιουλιανών).

Οπότε, σήμερα διαλέγω ένα σκίτσο άσχετο με τα ιουλιανά, ένα σκίτσο από το πρώτο εξάμηνο του 1965, το οποίο δεν αφορά την εσωτερική ελληνική πολιτική σκηνή αλλά τη διεθνή πολιτική, συγκεκριμένα τον πόλεμο του Βιετνάμ. Ελπίζω το σκίτσο να ΜΗΝ γίνει περισσότερο επίκαιρο…

mpost65-03-28

Το σκίτσο δημοσιεύτηκε στην Αυγή στις 28 Μαρτίου 1965, ενώ στον Τύπο δημοσιεύονταν ανατριχιαστικές πληροφορίες για τα νέα όπλα που χρησιμοποιούσαν οι Αμερικανοί στο Βιετνάμ, όπως θανατηφόρα χημικά αέρια αλλά και ένα νέο είδος βόμβας, με την κωδική ονομασία Lazy Dog (τεμπελόσκυλο), που δεν είχε εκρηκτικό φορτίο αλλά εκτόξευε χιλιάδες μικρά ατσάλινα βέλη, και τη θεωρούσαν ιδανική για εχθρό που κρυβόταν στη ζούγκλα, όπως οι Βιετκόγκ.

Στο σκίτσο, ο Μποστ δίνει μορφή στο τεμπελόσκυλο, που το ταυτίζει με την αμερικανική πολιτική και το εμφανίζει να καταπιέζει εξίσου το Βιετνάμ όσο και την Κύπρο. Η νεολαία της οικογένειας, Πειναλέων και Ανεργίτσα, διαδηλώνουν κατά του πολέμου στο Βιετνάμ φωνάζοντας αντιαμερικανικά συνθήματα (προσέξτε το «Γιάνκηδες» που ήταν πολύ συχνό στις προδικτατορικές διαδηλώσεις, αλλά μεταδικτατορικά έπαψε σχεδόν να ακούγεται -αν δεν κάνω λάθος). Στη δεξιά άκρη του σκίτσου  κάποιος που δεν φαίνεται προτείνει να στείλουν το τεμπελόσκυλο στο συνέδριο για να διώχνει τους παρακρατικούς: τις μέρες εκείνες έκανε το πρώτο της συνέδριο η Νεολαία Λαμπράκη (δείτε και ένα άλλο σκίτσο του Μποστ για το θέμα αυτό).

Σε μια πολύ ευφυή κίνηση, ο Μποστ βάζει τη μαμα-Ελλάς να υιοθετεί στα λόγια τη γραμμή της κυβέρνησης Παπανδρέου για κριτική «εντός συμμαχικών πλαισίων» και να μαλώνει τον Πειναλέοντα και την Ανεργίτσα. Ταυτόχρονα όμως τους συμβουλεύει να απαλλαχτούν από το «τεμπελές σκυλί» με κόλπο: πιάνει τον «κίονα» από τ’ αυτιά (προσέξτε τα βελάκια που πέφτουν) και τον στέλνει στο Τέξας να κυνηγήσει Μαύρους –σαφέστατος υπαινιγμός στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας των Μαύρων, τις οποίες η αστυνομία αντιμετώπιζε με σκυλιά και με μεγάλη βιαιότητα. (Η γλωσσική λεπτομέρεια είναι ότι στη δεκ. του 1960 όλοι χρησιμοποιούσαν στην Ελλάδα τη λέξη «Νέγρος» για τους αφροαμερικάνους, χωρίς υποτιμητική χροιά ή ρατσιστική διάθεση, θυμηθείτε και τα Νέγρικα του Λοΐζου).

Για να τελειώσουμε με γλωσσικά, ο Μποστ έχει μεγάλα κέφια. Θα ξεχωρίσω το λογοπαίγνιο με τον «κύνα» και τον «κίονα» (κολόνα) και το μποστικό δικατάληκτο «ο τεμπελής – το τεμπελές».

 

45 Σχόλια to “Ο Πειναλέων διαδηλώνει για τον πόλεμο στο Βιετνάμ (Μποστ, 1965)”

  1. spiral architect said

    Καλημέρα. 🙂

    Lazy dog: Το κοπρόσκυλο, άλλως η πρώτη βόμβα διασποράς – cluster bomb.

    […] Το 1965 ο Μποστ συνεργαζόταν με την εφημ. Αυγή, με κυριακάτικο σκίτσο (κάποτε και τις καθημερινές) και καθημερινό χρονογράφημα. […]
    Τα -τότε- χρονογραφήματα του Μποστ στην Αυγή ήταν με τη μορφή των γνωστών ανορθόγραφων κειμένων – γελοιογραφιών του, ή έντυπα με τυπογραφικά στοιχεία;

  2. Γς said

    Καλημέρα
    >προσέξτε το “Γιάνκηδες” που ήταν πολύ συχνό στις προδικτατορικές διαδηλώσεις

    Μόλις είχαμε κατέβει από το πλοίο από μια εκδρομούλα στην Αίγινα και πέφτουμε πάνω σε μια ομάδα αμερικανάκια ναυτάκια του 6ου στόλου.
    Σχολίαζαν κάτι φέιγ βολάν που έγραφαν “Yankee go home”. Χμ, κάτι παρτίδες είχα με δαύτους, και ανέλαβα να τους εξηγήσω ότι δεν είναι αυτή η επιθυμία όλου του ελληνικού λαού. Μόνο ενός μικρού ποσοστού.
    Και επειδή με προκάλεσαν, ότι δεν είναι έτσι κτλ ο Γς έκανε το πρώτο γκάλοπ στην Ελλάδα.

    -Τζαστ ε μόμεντ!
    Και απευθυνόμενος στον κόσμο που είχε μαζευτεί και παρακολουθούσε τη συζήτηση χωρίς να καταλαβαίνουν τι λέγαμε:
    -Ρε παιδιά πόσοι από μας εδώ υποστηρίζουμε αυτό το Γιανκιζ γκο χομ;

    Οι καημένοι νόμιζαν ότι τα είχα βάλει με τους αμερικάνους και υποστήριζα αυτά τα φέιγ βολάν, οπότε όλοι μαζί άρχισαν να φωνάζουν για να με συνδράμουν.

    Ηταν όλοι από την συγκέντρωση της ΕΔΑ που μόλις είχε τελειώσει σ αυτό το σημείο.
    Το πρώτο γκάλοπ σε μη ισοσταθμησμένο δείγμα.
    Γμτ την ατυχία μου.

  3. Νέο Kid Στο Block said

    H εγγλέζικη βουλή είπε «Όχι» στον Κάμερον ψες, για το «ασίστανς» στη Συριακή «επιχείρηση» (η αμφισημία εδώ ευνοεί την τρισχιλιετή και καθιστά ίσως περιττά τα εισαγωγικά…)
    Πάντως χθες το απόγευμα που ήμουνα στη θάλασσα παρα τας Βρετανικάς βάσεις εν Λιμασόλι τα τζιπάκια με τον γιούνιον τζακ είχαν μια ασυνήθιστη κινητικότητα… Το σουπρήμ μπήμ (όχι μπην) να μάς φυλάει!

  4. sarant said

    Kαλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    1: Για μια γεύση, ιδού η αρχή από το χρονογράφημα της 30.3.1965:

    proines skepseis 300365

  5. 3 «Οι ΗΠΑ θα απογοητευτούν με την ανακοίνωση αυτή», δήλωσε λέει ο Βρετανός υπουργός Άμυνας. Γιατί παιδί μου Βρετανία, γιατί με πότισες τέτοιο φαρμάκι;
    —————-

    Ασυνήθιστα θυμωμένος μου φάνηκε ο Μποστ στο σημερινό.

  6. 4 Χαχαχά! αυτά ποιος θα τα μαζέψει; (Κάποια πρέπει να έχουν εκδοθεί στα «Άπαντα πεζά» πριν δεκαπέντε χρόνια, όχι;)

  7. spiral architect said

    @4: Α, κατάλαβα, έντυπα και ανορθόγραφα. 🙂

    ΒΑΛΤΕ ΤΟΝ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΝΑ ΔΙΟΧΝΗ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΚΡΑΤΙΚΟΥΣ
    Γιατί, στα συνέδρια της ΕΔΑ είχαν παρεισφρήσει ποτέ παρακρατικοί; 🙄

  8. sarant said

    6: Δεν νομίζω να υπάρχουν στα Άπαντα πεζά.

  9. Κανένα τους; Δεν το έχω και πρόχειρο.

  10. Γς said

    28 Μαρτίου 1965 δημοσίευε στην ΑΥΓΗ το σκίτσο ο Μποστ και άνοιξα τον τύπο να δω τι γινόταν τότε.

    Και μαύρισε η ψυχή μου!
    Η αποφράς ημέρα!
    Που καταργήθηκαν τα φλίππερς

    Οι γνωρίζοντες με καταλαβαίνουν…
    😦

  11. Γς said

    καταργήθηκαν = απαγορεύτηκαν

  12. spiral architect said

    @10 Ρε ΓουΣού – Τζανετάκο, στα ποδοσφαιράκια αλήτευες μικρός; :mrgreen:

  13. Απίστευτες ασκήσεις με τους … τεμπελείς! Αλλά κι αυτό το ιμπεργιαλίστας!!!

    Καλημέρα. Η Ευούλα πανευτυχής;

  14. Γς said

    12 @ Spiral

    Ναι, ρε!
    Αλλά γιατί με λες Τζανετάκο;

  15. sarant said

    13: E, ναι!

  16. cronopiusa said

    Good Morning Vietnam

    “cui prodest” ( ποιος επωφελείται ) από μία επέμβαση στη Συρία;
    τότε ήταν Lazy Dog τώρα είναι DRONES
    τότε ο Πειναλέων και η Ανεργίτσα, διαδήλωναν κατά του πολέμου στο Βιετνάμ τώρα «Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΤΟΙΜΗ ΝΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΕΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΗΣ»
    α και κάτι ακόμα
    ποτέ δεν δόθηκε Νόμπελ Ειρήνης στον Lyndon B. Johnson

  17. spiral architect said

    @14: Μούουουτροοο! 😀

  18. spiral architect said

    Ο ορισμός του οξύμωρου:
    Ο δε υφυπουργός Εξωτερικών, ο Δ. Κούρκουλας, μιλώντας στο κυβερνητικό τηλε-έκτρωμα της «ΔΤ», όσον αφορά στην επικείμενη εμπλοκή της Ελλάδας στον όλεθρο, είπε:
    «Θα ήταν εγκληματικό για τη χώρα μας να μείνει απούσα από όλη αυτήν την κοσμογονία που γίνεται στην περιοχή»!

    Θα ήταν εγκληματικό το να μην συμμετάσχουμε σε ένα μελλοντικό έγκλημα. Ωραία, επείσθην! 👿

  19. RedForce said

    @2: >προσέξτε το “Γιάνκηδες” που ήταν πολύ συχνό στις προδικτατορικές διαδηλώσεις

    Να προσθέσω πως έχει «εντυπωθεί» το συνθημα αυτό σε έναν εκπρόσωπο της (μεθ)επόμενης γενιάς.. Στα 9 μου, το 1999, πήρα με τη μητέρα μου μέρος σε αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση για τον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας. Εκεί «ψώνισα» ένα «άγουρο» μα αυθόρμητο αντιαμερικανικό κι αντιΝΑΤΟικό μένος..
    Όταν το 2007 -μόνος μου πλέον- πήρα μέρος σε αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση στη βάση του Ακτίου, άκουσα για πρώτη φορά το σύνθημα «Κούβα, Σαντινιστας, Βιετγκογκ/ κι εδω θα την πατήσετε/yankees go home».. Έγινε το αγαπημένο μου αντιιμπεριαλιστικό σύνθημα. Δυστυχώς από τότε το άκουγα όλο και πιο σπάνια σε κινητοποιήσεις.. Έχει μείνει μια (πρόσφατη μεν, αλλά) γλυκιά ανάμνηση!

  20. sarant said

    Eυχαριστώ για τα νεότερα!

    19: Καλό!

  21. NM said

    Σπιράλ (#18): Τώρα στο τι όφελος έχει να αποκομίσει η Ελλάδα από ενδεχόμενη διάσπαση του κράτους της Συρίας στα δύο (Σουνιτικό και δενξερωγωτι) δεν μπήκε στον κόπο να μας εξηγήσει ο δαιμόνιος διπλωμάτης-πολιτικός.
    Γιατί αυτό είναι το ζητούμενο αποτέλεσμα των βομβαρδισμών. Να συρθεί το Συριακό καθεστώς σε διαπραγματεύσεις με τους αντιπάλους του (έχουν ήδη καθορίσει την ατζέντα, τους συμμετέχοντες και τη Γενεύη σαν χώρο της διάσκεψης)

  22. Dimitris said

    18
    Δεν νομίζω ότι είναι ο ορισμός του οξύμωρου αυτό. Μάλλον το παράδοξο του Ράσελ θυμίζει 🙂

  23. spiral architect said

    @27: Σωστά, έχεις δίκιο!
    (θεωρία συνόλων και το παράδοξο του Ράσελ)

  24. spiral architect said

    …για το #22. 😳

  25. spiral architect said

    @21: Θα μπορούσε κανείς να κατεβάσει ένα κάρο κλισέ για τον πόλεμο, τις αιτίες του, τ’ αποτελέσματά του και τα κέρδη ορισμένων απ’ αυτόν. Θα μπορούσε να παραθέσει επίσης την πρόσφατη ιστορία τοπικών πολέμων και «ανθρωπιστικών επεμβάσεων» στη γειτονιά μας και λίγο παραδίπλα. Πάλι στα ίδια θα καταλήξουμε: Ο ιμπεριαλισμός είναι η μετεξέλιξη του καπιταλισμού μια ορισμένη χρονική στιγμή, εκεί που πλέον οι εμπορικές σχέσεις και τα συμφέροντα μπλοκάρουν με τις διπλωματικές σχέσεις, τις πολιτικές πιέσεις και τα οικονομικά αντίμετρα να μην έχουν πέραση.

    Ξύλινη γλώσσα; Μάλιστα! Ας μας πουν λοιπόν αυτοί που βγήκαν στα βίντεο φωνάζοντας ότι «εδώ έγινε χρήση χημικών», δείχνοντας παιδάκια, πως οι ίδιοι πήγαν σ’ εκείνη την περιοχή φορώντας μια μασκούλα για δακρυγόνα, ενώ θα’ πρεπε να φορούν ειδικές ολόσωμες φόρμες, γιατί 10ppm χημικής ουσίας, σου προκαλούν -τουλάχιστον- δερματικά προβλήματα;
    Που βρήκαν τον οπλισμό οι «αντικαθεστωτικοί»;
    Ποιοι ήρξαντο χειρών αδίκων και γιατί;

    Εδώ, ακόμα και η Ντελ Πόντε κάτι ψέλλισε για τους αντικαθεστωτικούς … 🙄

  26. spyroszer said

    Selma to Montgomery marches – Bloody Sunday
    http://en.wikipedia.org/wiki/Selma_to_Montgomery_marches

  27. Gpoint said

    # 10

    Τότε αγορασε ένα Rock-a-ball ο οδοντίατρός μου και τόβαλε στην αίθουσα αναμονής και πήγαινα εκεί να ξεχαρμανιάσω

  28. Δημήτρης Μ. said

    28. Πράγματι το νέγρος ήταν κάποτε ουδέτερος προσδιορισμός. Μετά μπήκε η πολιτική ορθοφροσύνη και το νέγρος έγινε μαύρος και κατόπιν το μαύρος διορθώθηκε και έγινε αφροαμερικνός. Οπότε σε μετάδοση αγώνων στίβου, όπου, σε αγώνα δρόμου, προηγείτο ένας Κενυάτης, λέει ο φοβερός δημοσιογράφος: «Προπορεύεται ο Αφροαμερικανός και ακολουθεί ο…»

  29. Εθνικόφρων said

    Αξιότιμοι σύντροφοι,
    Όντως επίκαιρον και διδακτικόν το γελοιογράφημα του κομμουνιστού Μπόστ που μας ανήρτησε σήμερον ο ρέκτης κ. Σαραντάκος. Διδακτικόν, διότι πείθει και τον πλέον κακόπιστον, πόσον λάθος ήσαν ΟΛΑΙ αι επιλογαί υμών των Μπολσεβίκων τα τελευταία 80 έτη. Υπεστηρίζατε το κομμουνιστικόν Βιετνάμ, που ακόμη και σήμερον ψωμολυσσάει και θερμοπαρακαλεί τους Γιάνκηδες να έλθουν να κάμουν σεξουαλικόν τουρισμόν με τα ανήλικα Βιετναμεζάκια. Ολίγον αργότερον υπεστηρίξατε τον Πόλ Πότ της Καμπότζης, τον μεγαλύτερον κομμουνιστήν εγκληματίαν του 20ού Αιώνος. Κατόπιν εκάματε απεργίας και πορείας διά την Γουατεμάλαν, κάποιοι εξ υμών εσπαταλούσατε τα καλοκαίρια σας διά να μαζέψητε σακχαροκάλαμον εις την Κούβαν, προκειμένου να στηρίξητε τον Ερυθρόν Τύραννον Φιντέλ Κάστρο. Μια ζωή με τους εχθρούς της Προόδου ήσασθαν. Επροπαγανδίζατε την Κοινοκτημοσύνην δι’ ημάς τους Κάφρους κι εσείς ετρώγατε με χρυσά κουτάλια, παχυνόμενοι ως οι χοίροι. Ακριβώς ό,τι κάμνουν επί 18 αιώνας οι χριστιανοί Επίσκοποι. Κηρύττουν εις το ποίμνιον να είναι πτωχόν και οι ίδιοι ζούν μέσα εις απερίγραπτον πλούτον.
    Ακόμη και ο πολυδιαφημισμένος ήρως σας ο Τσέ Γκεβάρα αποκαλύπτεται ότι υπήρξε μέγας τύραννος και εκτελούσε ομοφυλοφίλους διά το καλόν της «Επανάστασης».

    http://www.eglimatikotita.gr/2013/08/blog-post_624.html

    Και οι κρετίνοι οι ομοφυλόφιλοι τον είχον ίνδαλμα επί μισόν αιώνα!..

    Αξιότιμοι σύντροφοι,
    Από τα αμέτρητα βιβλία που έχουσι γραφή διά τον Πόλεμον του Βιετνάμ σας συνιστώ να καταβιβάσητε δωρεάν τα εξής δύο, μήπως και καταλάβετε τι παίχτηκε τότε και διατί η Ελλάς έπρεπε να ήτο αναφανδόν με την πλευράν της Αμερικής και ουχί με τους κομμουνιστοσυμμορίτας του Χό Τσί Μίνχ. Το πρώτον είναι το Blackwell Companion εις τον Πόλεμον του Βιετνάμ
    http://www.scribd.com/doc/63634906/A-Companion-to-the-Vietnam-War

    και το δεύτερον έν υπέροχον Αλμανάκ που θα σας αφήση αφώνους

    http://www.scribd.com/doc/114626536/Vietnam-War-Almanac

    Και εις άλλα με υγείαν
    ΕΘΝΙΚΟΦΡΩΝ Έλλην και ουχί Ρωμηός μπολσεβίκος
    Μέγας Δωρητής του παρόντος Ιστολογίου (Βιβλιοθήκη Loeb κλπ.)

  30. Voulagx said

    Ελλην ειναι ο Εθνικοφρων
    μα ο χασαπης μας Ρωμηος
    αμφοτερων μη των δυο
    μπολσεβικων, ως εικος.

  31. sarant said

    29: Ποτέ δεν έρχεσαι με άδεια χέρια, πάντως 🙂

  32. Γς said

    29:
    Αγαπητέ Μέγα Δωρητή του παράντος ιστολογίου, τραβάω κάποιο ζόρι με το scribd.

    Ντελίβερι κάνετε;

  33. leonicos said

    Υπέροχος Μποστ, από τουςκαλύτερους. όσο για τα γλωσσικά, λίγα είπες. Ξεπέρασε και τον Μποστ

    Πάσντως ο εθνικόφρων μάς εμπλουτίζει. σπουδαίο

  34. Εθνικόφρων said

    Αξιότιμε κύριε Γς

    αν γράψητε εις το ερευνητήριον Google τας λέξεις «scribd, free download» ή κάτι παρόμοιον, οι πάμπλουτοι Εβραίοι της Google θα σάς αποστείλουν μίαν σειράν διευθύνσεων διά να δώσητε λύσιν εις το πρόβλημά σας. Βεβαίως, αυτό θα σάς στοιχίσει πολλάς ώρας ψαξίματος, διότι η ορθή διεύθυνσις δι’ απεριόριστον free download είναι χωμένη κάτω από όγκον «κοπριάς»..
    Ο ομιλών γνωρίζει την καλυτέραν διεύθυνσιν διά να μάθητε απαξάπαντες οι Μπολσεβίκοι να κατεβάζητε τα πάντα ΔΩΡΕΑΝ από το Scribd, αλλ’ ο εντιμώτατος κ. Σαραντάκος μοί απαγορεύει να την δημοσιοποιήσω, διότι φοβήται μήπως του κλείσουν το παρόν έξοχον ιστολόγιον και δεν έχει άδικον…
    Το πλέον απλόν (αλλ’ εξόχως κοπιώδες) είναι το εξής: Δημιουργήσατε έν λογαριασμόν εις το Scribd εντελώς δωρεάν. Διά κάθε download που θα του ζητήτε, το Scribd, θα σάς ζητή έν upload προηγουμένως. Αυτό το γνωρίζουν όλοι, αλλ’ ο γράφων δεν το συνιστά, διότι είναι εξόχως χρονοβόρον και θα σάς καθηλώση διά πολλάς ώρας την ημέραν εις τον υπολογιστήν, δεδομένου ότι η όλη διαδικασία είναι εξόχως εθιστική.
    Αν δεν επιθυμήτε να γίνητε κανονικός πελάτης του Scribd και να πληρώνετε 9 ευρώ μηνιαίως, ή 4 ευρώ τον μήνα (διά 12ετές συμβόλαιον) μέσω Διαδικτυακής κάρτας που θα αγοράσητε μέσω Τραπέζης, υπάρχει τρόπος να κατεβάζητε τα πάντα δωρεάν, χωρίς να πληρώνετε φράγκον. .
    Ως βετεράνος εις το κατέβασμα βιβλίων, σάς διαβεβαιώ ότι υπάρχουσι τόσοι ΘΗΣΑΥΡΟΙ εις το Scribd οίτινες λαχταρούν να αποθηκευθώσιν εις τον σκληρόν σας δίσκον, που η συνδρομή των 9 ευρώ μηνιαίως είναι απειροελάχιστος.Ωστόσον – επαναλαμβάνω – υπάρχει τρόπος να καταβιβάζητε τα πάντα δωρεάν, αλλά δεν δικαιούμεθα να τον δημοσιοποιήσωμεν, διότι συνιστά κλοπή πνευματικών δικαιωμάτων…

    Με την ευκαιρίαν, σάς κάμνω έν ακόμη δώρον διά σήμερα. Πρόκειται διά το κλασικόν (και εξηφανισμένον!) βιβλίον του αειμνήστου κομμουνιστού τυπογράφου Φιλίππου Βλάχου «Χωριάτικα Βρωμόλογα». Πρόκειται δι’ εν πραγματικόν θησαυρόν 46 σελίδων που θα σάς προσφέρη άφθονον γέλωτα. Βάζω στοίχημα την μισήν μου περιουσίαν ότι ακόμη και ο ρέκτης κ. Σαραντάκος δεν διαθέτει το εν λόγω βιβλίον του Φ. Βλάχου και θα εκτιμήση δεόντως την σημερινήν προσφοράν μου

    Δεν θα δυνηθώ να απαντήσω εις άλλον μπολσεβίκον αναγνώστην μέχρι αύριον Παρασκευήν εις τας 5 μ.μ., διότι μεταβαίνω οσονούπω εις περιοχήν στερουμένην Διαδικτύου…

    Και εις άλλα με Υγείαν
    ΕΘΝΙΚΟΦΡΩΝ Έλλην και ουχί Ρωμηός καρπαζοεισπράκτωρ
    Μέγας Ευεργέτης του παρόντος Ιστολογίου (Βιβλιοθήκη Loeb κ.λ.π)

  35. Εθνικόφρων said

    Από την βιασύνην μου,ελησμόνησα την διεύθυνσιν του βιβλίου του Βλάχου

    http://www.scribd.com/doc/37981724/%CE%A7%CF%89%CF%81%CE%B9%CE%AC%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B1-%CE%92%CF%81%CF%89%CE%BC%CF%8C%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B1

  36. sarant said

    Και επίσης ελησμόνησες ότι Παρασκευή είναι σήμερα και όχι αύριο όπως λες στο 34.

  37. Γς said

    34:
    Αγαπητέ Μέγα Δωρητή του παράντος
    Σχετικά με την ανταλλαγή γραμματοσήμων που λέγαμε, μπορείτε να μου στείλετε τη λίστα των διαθεσίμων στο caktos papaki gmail.com
    Ευχαριστώ

  38. Γς said

    Είναι και κάποιες κοπέλες που ενώ έχουν πιάσει χιλιάδες μόρια, δεν πέρασαν σε καμία σχολή. Αδικία δεν είναι?

  39. Πέπε said

    @34: Υπάρχει περιοχή από την οποία θα δύνησθε να έχητε διαδικτυακήν επικοινωνίαν μόνον με μενσεβίκους;;

  40. 38,
    αδικία να χάνονται άτομα με τόσα μόρια! 😉

  41. Γς said

    40:
    Και μου έλεγε μια (ελληνο)Τεξιανή εκεί, ότι άμα ένωνε όλα τα μόριά της θα έφτιαχνε μια μάνικα τόσο μεγάλη που θα έστελνε πετρέλαιο στο Ελλάντα
    😉

  42. Γς said

    Καλημέρα

  43. physicist said

    Βρήκα ένα καλό βοήθημα για να κατανοήσουμε τους συσχετισμούς στη Μέση Ανατολή:

  44. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    34 – Όταν λέτε την μισή περιουσία σας πόση εννοείτε, την μισή της μισής; Γιατι αν δεν κάνω λάθος έχετε ηδη χάσει την μισή περιουσία σας απο τον Σαραντάκο (να πως γίνονται άκοπα οι περιουσίες, Νικοκύρια μέθοδος πλουτισμού) σε προηγούμενο στοίχημα. Καταννοώ βεβαίως, οτι δεν δημοσιοποιήσατε αμφότεροι το γεγονός, για φορολογικούς λόγους, ο Στουρνάρας καραδοκεί.

  45. sarant said

    Nαι, ούτε ένα στοίχημα να μη μπορείς να βάλεις 🙂

Σχολιάστε