Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Ζεια, το «υπερδημητριακό» των αρχαίων Ελλήνων… που το έδιναν στα ζώα

Posted by sarant στο 10 Οκτωβρίου, 2013


Πήρα ένα απελπισμένο ηλεμήνυμα από μια φίλη μου, μαθηματικό, που είναι καθηγήτρια σε λύκειο μεγάλης επαρχιακής πόλης της Βόρειας Ελλάδας. Έκαναν κάποια εργασία, ή πρότζεκτ, για την παραδοσιακή διατροφή, και πετάχτηκε μια άριστη μαθήτρια, ένα «αστέρι» που παίρνει όλο εικοσάρια, και πρότεινε:
— Να μελετήσουμε, κυρία, και τη ζεια, το «υπερδημητριακό» των αρχαίων Ελλήνων, που μας το σταμάτησαν οι ξένοι και μας επιβάλανε να τρώμε σιτάρι για να μας κάνουν κατώτερούς τους.

Η φίλη μου ξέφυγε τον σκόπελο με τη δικαιολογία ότι δεν θα εξετάσουν αρχαία τρόφιμα αλλά μόνο παραδοσιακά (όχι και πολύ καλή, αλλά εκείνη την ώρα δεν βρήκε άλλην), αλλά το παραμύθι με τη ζεια κυκλοφορεί εδώ και κάμποσο καιρό στο ελληνικό Διαδίκτυο, οπότε σκέφτηκα πως δεν θα είναι περιττό ένα άρθρο.

Σύμφωνα με το παραμύθι, στο οποίο είχα αναφερθεί επιτροχάδην πέρσι: Οι αρχαίοι δεν έτρωγαν ψωμί από σιτάρι. Το σιτάρι το είχαν ως τροφή των ζώων και το ονόμαζαν πυρρό. Έτρωγαν μόνον ψωμί από Ζειά ή Κριθάρι και εν ανάγκη μόνον από κριθάρι ανάμεικτο με Σιτάρι. Ο Μέγας Αλέξανδρος έτρεφε την στρατιάν του μόνο με Ζειά, διά να είναι οι άνδρες του υγιείς και πνευματικά ανεπτυγμένοι. Αν οι αρχαίοι Έλληνες έτρωγαν ψωμί από σιτάρι δεν θα είχαν τόσο υψηλήν πνευματικήν ανάπτυξιν. Μόλις οι κοσμοκράτορες εδιάβασαν αυτήν την έκθεσιν της επιτροπής, δίδουν εντολή το 1928 να αναιρεθεί αμέσως η καλλιέργεια Ζειά στην Ελλάδα και μόνον στην Ελλάδα.

Αυτές τις πρωτοφανείς μπαρούφες τις πήρα από εδώ, αλλά κυκλοφορούν και αλλού. Όπως βλέπετε, είναι απόσπασμα από το βιβλίο «Ο ιστορικός εμπαιγμός» του κ. Γ. Αϋφαντή. Δεν ήξερα τον συγγραφέα, αλλά γκουγκλίζοντας βρίσκω ότι είναι στρατηγός με συνωμοσιολογικά ενδιαφέροντα (π.χ. εδώ). (Υπάρχει και άλλος Γ. Αϋφαντής, διπλωμάτης, που λέγεται ότι ήταν ή είναι και σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα, να μην τους μπερδεύουμε).

Ποια έκθεση όμως διάβασαν οι «κοσμοκράτορες» και έδωσαν εντολή να… αναιρεθεί η καλλιέργεια Ζειας στην Ελλάδα; Αυτή η αποκάλυψη υπάρχει στην αρχή του άρθρου, πρόκειται (τάχαμου) για μια έρευνα που έγινε περί το 1922-23 στη Θεσσαλονίκη, η οποία μελέτησε τη διατροφή των Ελλήνων, που είχε ως βασικό στοιχείο το ψωμί, το οποίο όμως ψωμί (τάχαμου) φτιαχνόταν, το 1922 επαναλαμβάνω, στην Ελλάδα, από Ζεια και όχι από σιτάρι. Μόλις διαβασαν οι διεθνείς εξουσιαστές την έκθεση, τι νομίζετε ότι έκαναν;

Διά να μειώσουν με το σιτάρι την πνευματικήν ανάπτυξιν των Ελλήνων, μειώνοντας την αντίληψίν τους και οργανώνοντας ταπεινήν εκπαίδευσιν των παιδιών τους και διδάσκοντας τις πολιτικές τους εις τα σχολεία και πολιτικοποιούντες τα εις τα κόμματα που αυτοί ελέγχουν απόλυτα, για να ποδηγετήσουν πλήρως εις πρώτον χρόνον τους Έλληνας. Ενώ τώρα αναμειγνύοντάς τους με αλλοδαπούς, θέλουν να τους εξαφανίσουν τελείως. Ναι αλλά πώς θα το επιτύχουν αυτό; 
 
Αμέσως δίδουν εντολήν εις το τέκνον των, τον Βενιζέλο να επιστρέψει στην Ελλάδα και να εξαφανίσει την Ζειά. Οπότε βλέπουμε τον Βενιζέλο να επιστρέφει στην Ελλάδα μετά από 8 χρόνια αυτοε­ξορίας του, να ανασκουμπώνεται και να ορμά σαν λέων κατά της Ζειάς.
 
Μέσα σε 60 χρόνια μόνον αλλοίωσαν την πνευματικήν υπεροχήν του σκέπτεσθαι των Ελλήνων, τους έκαναν αδιάφορους, άβουλους, με μετρίαν αντίληψιν και φιλάσθενους και τώρα με τους αλλοδαπούς επιδιώκουν τον πλήρη εξαφανισμό της φυλής των, ενώ συγχρόνως ξοδεύουν δισεκατομμύρια δολλάρια οι φιλεύσπλαχνοι διά να μην εξαφανισθούν οι οχιές, κόμπρες, πάντα και άλλα ζώα και ερπετά.
 
[…]
 
Προς το τέλος του 1928 ο “Εθνάρχης” μας Βενιζέλος, προφανώς μετά από κάποια εντολή, με της Αμύνης τα Παιδιά, τυφλά εις τον νουν και την κρίσιν, και διψασμένα το πώς να ευχαριστήσουν καλλίτερα τον αρχηγόν των εκήρυξαν τον πόλεμον κατά της Ζειάς και εφορμήσαντες ακαταμάχητοι, ενίκησαν νίκην λαμπράν και εις βραχύτατον χρόνον 4 ετών δεν υπήρχε εις την Ελλάδα ούτε ένα σπυρί Ζειάς για σπόρο. Είπαν εις τον λαό ότι η Ζειά είναι ζωοτροφή, δι’ αυτό τα λεξικά την γράφουν έκτοτε ζωοτροφή και ότι είναι βλαβερή στην υγεία. Αυτό το πρόβαλαν έντονα τα ΜΜΕ και σε 4 χρόνια εξηφανίσθη η Ζειά.

Ο συγγραφέας αυτής της μεγαμπαρούφας ισχυρίζεται ότι ο Βενιζέλος, εκτελώντας άνωθεν εντολές, εξαφάνισε τη Ζεια και από τότε, από το 1928 και μετά, άρχισαν οι Έλληνες να καλλιεργούν σιτάρι και να φτιάξουν ψωμί από σιτάρι, με αποτέλεσμα σιγά-σιγά να αποβλακωθούν και να πιστεύουν τέτοιες ανοησίες.

Αν έχετε την αντοχή να διαβάσετε όλο το άρθρο, θα δείτε ότι σε κανένα σημείο ο συγγραφέας δεν τεκμηριώνει τους εξωφρενικούς ισχυρισμούς του. Κι όμως, το βάρος της αποδείξεως, ιδίως όταν κάποιος ισχυρίζεται κάτι που ανατρέπει τα έως τώρα παραδεδεγμένα, το έχει αυτός που προβάλλει τον ισχυρισμό. Αν οι αρχαίοι έφτιαχναν ψωμί από ζεια, θα αρκούσαν μερικές παραπομπές σε αρχαίους συγγραφείς. Αν ο Μεγαλέξαντρος έτρεφε με ζεια τη στρατιά του, σε κάποια πρωτογενή πηγή θα πρέπει να είναι καταγραμμένο. Και βέβαια, αν ο Βενιζέλος εν έτει 1928, παναπεί τότε που ζούσαν οι πατεράδες πολλών από εμάς, ή έστω οι παππούδες μας, έκανε τόσο μεγάλη εκστρατεία, να ξεριζώσει μια καλλιέργεια που βέβαια θα πρέπει να καλλιεργιόταν σε χιλιάδες και χιλιάδες στρέμματα (αφού υποτίθεται πως όλο το ελληνικό ψωμί φτιαχνόταν από ζεια!) και να την αντικαταστήσει με μιαν άλλη, αυτή η κοσμογονική αλλαγή δεν θα έπρεπε να καταγραφτεί κάπου; Δόξα το Θεό, στην εποχή μας υπάρχουν ονλάιν δυο-τρεις εφημερίδες του 1928, γιατί δεν μας δείχνουν οι υποστηρικτές της απίθανης αυτής θεωρίας, έστω ένα άρθρο από την «έντονη εκστρατεία» των ΜΜΕ εναντίον της Ζειας;

Η απάντηση είναι απλή: διότι δεν υπάρχει άρθρο. Και δεν υπάρχει άρθρο διότι δεν υπήρξε εκστρατεία. Και δεν υπήρξε εκστρατεία, επειδή όλο αυτό το παραμύθι ελάχιστους κόκκους αλήθειας περιέχει. Και για την ανασκευή του, αρκούν πολύ λίγα πράγματα.

Καταρχάς, ένας-δυο ομηρικοί στίχοι από την Οδύσσεια:

οἱ δ΄ ἵππους μὲν λῦσαν ὑπὸ ζυγοῦ ἱδρώοντας· καὶ τοὺς μὲν κατέδησαν ἐφ΄ ἱππείῃσι κάπῃσι͵ πὰρ δ΄ ἔβαλον ζειάς (Οδύσσεια δ 41)
(Στα αρχαία κείμενα, συνήθως η λέξη εμφανίζεται στον πληθυντικό).

Στη μετάφραση του Εφταλιώτη:

και τα δρωμένα τ΄ άλογα ξεζέψαν απ΄ τ΄ αμάξι,
και στ΄ αλογήσα τα παχνιά τα δέσαν, και τους βάλαν
να φάνε ζειά ανακατευτή με κάτασπρο κριθάρι.

Τη ζεια λοιπόν οι αρχαίοι δεν την έτρωγαν αλλά την έδιναν στα ζώα! Και για να μην υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι αυτή η τακτική συνεχίστηκε και στα επόμενα χρόνια, διαβάζουμε στον Θεόφραστο (Φυτών ιστορία 8.9.2.5) ότι η ζεια, που την εξετάζει μαζί με άλλα φυτά που χρησιμοποιούνται για ζωοτροφές, είναι «προσφιλής πάσι τοις ζώοις». Τοις ζώοις, όχι τοις ανθρώποις.

Ο συγγραφέας της μεγαμπαρούφας, επειδή ψυχανεμίζεται ότι κάποιος θα κοιτάξει στα αρχαία συγγράμματα, λέει (προς το τέλος του άρθρου) ότι κάποιοι… δωροδόκησαν τους μεταφραστές των αρχαίων για να μεταφράζουν τη ζεια έτσι που να φαίνεται ότι είναι ζωοτροφή! Αυτά βέβαια είναι γελοιότητες, που άλλωστε καταρρέουν όταν κοιτάξουμε τα πρωτότυπα αρχαία κείμενα.

Η δεύτερη πτυχή του παραμυθιού, ότι τάχα το 1928 οι Έλληνες έφτιαχναν ψωμί από ζεια και μόνο μετά την… άγρια καταστολή της ζειας από τον Βενιζέλο άλλαξαν γνώμη είναι πολύ εύκολο να ανασκευαστεί. Αρκεί να ανοίξουμε ένα οποιοδήποτε βιβλίο γραμμένο πριν από το 1928, για να δούμε πώς έφτιαχναν το ψωμί. Για παράδειγμα, στη Γεωργική και οικιακή οικονομία του πρωτοπόρου Γρηγ. Παλαιολόγου, γραμμένη γύρω στα 1830, βλέπουμε ποιες ποικιλίες σιταριού καλλιεργούνταν τότε στην Ελλάδα και τι ψωμί έδινε η καθεμιά. Ή, στην Συνέκδημο υγιεινή του Πύρλα (1864) στη σελ. 115: ο εκ σίτου άρτος είναι η προτιμοτέρα φυτική τροφή. Καταντάει κωμικό, να πρέπει να επικαλείσαι πηγές για τα αυτονόητα, ότι 1+1=2 ή ότι ψωμί φτιάχναν από σιτάρι.

Θα παραδεχτώ όμως ότι δεν είμαστε απολύτως βέβαιοι ποιο σημερινό δημητριακό είναι η αρχαία ζεια. Αυτό συμβαίνει πολύ συχνά με τα φυτά της αρχαιότητας, διότι μπορεί η ίδια λέξη να δηλώνει κατά περιόδους διαφορετικό φυτό. Όσοι πάντως πλασάρουν ζεια (παράδειγμα), διότι βέβαια μέσα στον όλο θόρυβο βρέθηκαν και αρκετοί που φτιάχνουν προϊόντα από «ζεια», υποστηρίζουν ότι η αρχαία ζεια είναι το δίκοκκο σιτάρι (Triticum dicoccum). Ωστόσο, αυτό το σιτάρι έχει και παραέχει γλουτένη, επομένως δεν μπορεί να έχει τις… μαγικές ιδιότητες που αναφέρονται στο αρχικό παραμυθοάρθρο που είδαμε, και αφετέρου είναι μάλλον βέβαιο ότι η αρχαία ζεια, που δινόταν για ζωοτροφές, δεν ήταν σιτάρι, διότι το σιτάρι δεν είναι κατάλληλο για ζωοτροφή (προκαλεί τυμπανισμό στα ζώα) εκτός αν το δώσουν βρασμένο. Ο Γ. Γεννάδιος, στο μνημειώδες Φυτολογικό λεξικό του, γραμμένο το 1914, καταλήγει (σελ. 401) ότι η Ζεια των αρχαίων ήταν μια ποικιλία σόργου, και ότι η Όλυρα, που επίσης αναφέρεται συχνά σε αρχαίες πηγές, και που ο Θεόφραστος τη διαχωρίζει από τη Ζεια, αν και άλλοι συγγραφείς τα θεωρούν συνώνυμα, ήταν άλλη ποικιλία σόργου.

Ωστόσο, η αβεβαιότητα αυτή δεν προσθέτει καθόλου κύρος στον μύθο. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η αρχαία Ζεια χρησιμοποιήθηκε μόνο για ζωοτροφή. Για να αντιγράψω την κατακλείδα της εξαιρετικής έρευνας που έκανε κάποιος στην ελληνική Βικιπαίδεια (αντικαθιστώντας το αρχικό άρθρο που το είχε γράψει ένας Ζειομανής -βέβαια, υπάρχει πιθανότητα το άρθρο να τροποποιηθεί): Συμπερασματικά, η ζειά, καλλιεργήθηκε κύρια για ζωοτροφή στην αρχαία Ελλάδα. Άρχισε να χάνεται σταδιακά από τη βιβλιογραφία από τον 3ο αιώνα π.Χ. και επανεμφανίστηκε σ’ αυτή τον 1ο αιώνα μ.Χ., οπότε και άρχισε η ατέρμονη συζήτηση για την ταυτότητά της. Επομένως αποσύρθηκε από την ελληνική γεωργία πολύ πριν από το 1ο αιώνα μ.Χ., όταν είχαν γίνει πλέον γνωστά σε όλους τα γυμνόσπερμα σιτάρια, τα οποία απαιτούσαν πολύ λιγότερη μετασυλλεκτική κατεργασία από τα ντυμένα. Όσον αφορά την αμφιλεγόμενη ταυτότητά της, σύμφωνα πάντα με τις καταγεγραμμένες αναφορές, η ζειά θα μπορούσε να είναι η όλυρα, η τίφη, το μονόκοκκο σιτάρι, το δίκοκκο σιτάρι, το σιτάρι σπέλτα, το κριθάρι, η βρίζα (σίκαλη), το σόργο ή και κάτι άλλο.

Απορώ πάντως ποιο λόγο είχε ο εμπνευστής της μεγαμπαρούφας, όποιος κι αν είναι, να σκαρφιστεί αυτή την απίστευτη και τόσο εύκολα ανασκευάσιμη σαχλαμάρα. Μπορεί βέβαια ο άνθρωπος να είχε απλώς κάνει εισαγωγή καμιά μεγάλη παρτίδα «Ζειας» (βάζω σε εισαγωγικά, γιατί στην πραγματικότητα είναι δίκοκκο σιτάρι) και να θέλει να τη διαθέσει. Αν κάποιοι θέλουν να τρώνε ψωμί από δίκοκκο σιτάρι (στα γερμανικά Dinkel) που το αλεύρι του εισάγεται από τη Γερμανία και κοστίζει έναν σκασμό λεφτά, και μάλιστα να το διαφημίζουν σε ιστοτόπους μεγάλης εμβέλειας, κακό του κεφαλιού τους και των ιστοτόπων τους, αλλά ας μη μπλέκουν στη μέση τον Βενιζέλο και ας μη διαστρεβλώνουν την ιστορία. Οι Έλληνες δεν έφτιαχναν ποτέ ψωμί από ζεια, η αρχαία ζεια χρησιμοποιόταν για ζωοτροφή, το 1928 οι Έλληνες έφτιαχναν ψωμί από σιτάρι και συνέχισαν και μετά, η εκστρατεία του Βενιζέλου κατά της ζειας δεν συνέβη ποτέ -κι όποιος έχει αντίθετη άποψη ας φέρει επιτέλους αποδείξεις. (Σκάνδαλο αλεύρων συνέβη επί Βενιζέλου, αλλά αφορούσε την τιμή του ψωμιού, όχι την αντικατάσταση του αλευριού ζειας από σιτάλευρο!)

Περισσότερο απορώ όμως με όσους τόσο εύκολα πείθονται από έναν τερατώδη μύθο, ότι κάποιοι (προφανώς οι Εβραίοι, αν και δεν λέγεται καθαρά) εφάρμοσαν το 1928 ένα σχέδιο για να… αποβλακώσουν τους Έλληνες. Από την άποψη αυτή, ο μύθος της Ζειας έρχεται να ενταχθεί σε όλη την συνωμοσιολογική μυθολογία, από την ψεύτικη δήλωση Κίσινγκερ (όπου οι δυνατοί του κόσμου έχουν και πάλι στο στόχαστρο την Ελλάδα και τον λαό της) έως τους ψεκασμούς! Το λυπηρό βέβαια είναι ότι με τις αηδίες αυτές γαλουχούνται παιδιά και καίγονται λαμπρά μυαλά, όπως της μαθήτριας της φίλης μου.

Όσο για εκείνους που πιστεύουν τον μύθο, αναρωτιέμαι: δεν έχουν ίχνος περηφάνειας; πώς δέχονται τόσο εύκολα ότι είναι ηλίθιοι -έστω κι αν η ηλιθιότητά τους οφείλεται σε σχέδιο σκοτεινών κύκλων;

Αλλά θα μου πείτε, πώς αλλιώς να εξηγηθεί ότι εκλέξαμε, με άνετη πλειοψηφία μάλιστα, και διαδοχικά, πρώτα τον κ. Κ. Καραμανλή και μετά τον κ. Γ. Παπανδρέου;

 

324 Σχόλια to “Ζεια, το «υπερδημητριακό» των αρχαίων Ελλήνων… που το έδιναν στα ζώα”

  1. Γς said

    Καλημέρα

    >δωροδόκησαν τους μεταφραστές των αρχαίων για να μεταφράζουν τη ζεια έτσι που να φαίνεται ότι είναι ζωοτροφή!

    Το ενδεχόμενο να τα έχουν πάρει κι οι αρχαίοι;

  2. Antoine said

    Νικοκύρης, ο φονέας των λερναίων… Καλημέρα

  3. imwrong said

    ωραία ιστορία. Έχω την εντύπωση ότι έχει πάρει το μάτι μου ένα κατάστημα στη Δράμα κοντά στα ΚΤΕΛ που πουλάει αυτό το μαγικό κριθάρι, με αναλυτικές επιγραφές απέξω για τις σούπερ ντούπερ ιδιότητές του. Δεν είχα δώσει βάση γιατί δεν είχε υποπέσει στην αντίληψή μου η ιστορία. Ωραίο.

  4. Νέο Kid Στο Block said

    ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ!! Ομολογώ ότι δεν είχα ιδέα γι’αυτή τη νέα συνωμοσιολογική μόδα τής ζείας. Τελικά ο Σμερδαλέος είχε δίκιο και του ζητάω δημόσια συγγνώμη που αμφισβήτησα το συμπέρασμά του. ΕΙΜΑΣΤΕ ΗΛΙΘΙΟΙ!

    Έχω διαβάσει κι ακούσει διάφορες παπαριές από καραβανάδες που παριστάνουν τους ιστορικούς, ψυχιάτρους,μαθηματικούς, μηχανικούς κ.λ.π αλλά -πάει στο διάλο!- από «διοικητική μέριμνα» κάτι θα έπρεπε να σκαμπάζουν ακόμη και οι ηλιθιοδέστεροι απ’αυτούς γμτ! Άκου «έτρεφε το στρατό του με ζεία» ο Μεγαλέκος… 😦

  5. physicist said

    […] που είναι καθηγήτρια σε λύκειο μεγάλης επαρχιακής πόλης της Βόρειας Ελλάδας.

    Σκέψου λέει αθηνοκεντρική προσβολή στο έπακρο, στην περίπτωση που ο Νικοκύρης εννοεί τη Θεσσαλονίκη. 🙂

    Καλημέρα!

  6. Ευαγγελια said

    Αν γράφαμε τέτοιους μύθους αναλυτικά σε βιβλίο και τους προωθούσαμε στον Λιακόπουλο θα βγάζαμε πολλά λεφτά! Ενώ με το να τους ανασκευάζετε τι κερδίζετε; :p

    Παντως αυτή η ιστορία με τους ψεκασμούς κυκλοφορεί τόσο πολυ που είναι λογικό να την πιστέψει κανείς. Είδα δημοσίευμα που έλεγε ότι » 130 κράτη αναγνώρισαν επίσημα ότι γίνονται ψεκασμοί αλουμινίου κλιματικής αλλαγής» http://www.awakengr.com/2013/07/130.html
    Και πριν 3-4 μήνες είχε βγει φωτογραφία με μια πορεία πιλότων που κράταγαν εικόνες με τα «chemtrails» και διαμαρτύρονταν για τους ψεκασμούς (στην Αμερική νομίζω).

  7. Dimitrios Raptakis said

    Νίκο, καλημέρα.
    Η αναπτυσσόμενη μυθολογία είναι μέγεθος αντιστρόφως ανάλογο της εθνικής αυτοπεποίθησης. Οσο πιο χαμηλά κυμαίνεται η τελευταία, τόσο υψώνεται ο πήχυς της πρώτης.

    Η μαθήτρια που είναι παιδί φανατικό για γράμματα θα διαβάσει και θα καταλάβει.

  8. physicist said

    #6. — Αχ αυτή η κλιματική αλλαγή, και οι εκατοντάδες προσομοιώσεις των επιστημόνων του IPCC, που έσκασαν με γδούπο σαν καρπούζια …

  9. Alexis said

    Καλημέρα.
    Η ζειά που πλασσάρεται στο εμπόριο είναι δίκοκκο σιτάρι, το έχω δει με τα μάτια μου, και σαφώς περιέχει γλουτένη.
    Η μόνη διαφορά με το κοινό σιτάρι είναι ότι έχει χοντρότερο και πιο σκληρό φλοιό και απαιτεί ειδική επεξεργασία κατά την άλεση. Κάποιοι λένε ότι μπορεί να αλεστεί μόνο σε πετρόμυλο αλλά θεωρώ απίθανο να ισχύει κάτι τέτοιο.

    Όμως μία τρίτη παράμετρος του μύθου, εξίσου σοβαρή κατά την άποψή μου, είναι οι δήθεν βλάβες που προκαλεί η γλουτένη στα εγκεφαλικά κύτταρα, επειδή δρά σαν …ισχυρή κόλλα που συγκολλά τις πρωτεΐνες των κυττάρων.
    Εγώ το μόνο που ξέρω για τη γλουτένη είναι ότι κάποια άτομα έχουν δυσανεξία σ’ αυτήν (ανάλογη με της λακτόζης). Κάποιος γιατρός μπορεί να μας πει περισσότερα…

  10. IN said

    Μπράβο, ωραίο το σημερινό. Αναρωτιέμαι, ποια είναι η ετυμολογία της λέξης «ζεια»; Μπορεί να έχει κάποια σχέση με τα ζώα; Με άλλα λόγια (λέω τώρα), μήπως η λέξη σήμαινε αρχικά κάτι σαν «αυτό που τρων τα ζώα»= ζωοτροφή; Δεν το έχω ψάξει καθόλου και παραίνει καλό για να είναι αληθινό, αλλά θα είχε πολύ πλάκα να είναι έτσι!

    Φαντάζομαι ο Αντώνης Σαμαράς δεν εμφανίζεται στην κατακλείδα του άρθρου γιατί αυτός δεν εξελέγη με «άνετη πλειοψηφία»… Κρίμα, γιατί αν κρίνουμε από τους φίλους του, αυτός είναι πιο επιρρεπής από τους άλλους δύο σε συνωμοσιολογίες σαν αυτές του σημερινού άρθρου.

  11. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    10: Για την ετυμολογία της ζειας κάτι λέει η Βικιπαίδεια.

    8: Κάτι ενδιαφέρον πας να πεις εσύ.

    6: Και είναι και πιο κουραστικό να τους ανασκευάζεις.

    5: Δεν το είχα σκεφτεί, να σου πω 🙂

  12. physicist said

    #11(δ). — Πρέπει νάσαι ΠΑΟΚτσής για να πάει εκεί το μυαλό σου. 🙂

  13. Νέο Kid Στο Block said

    Αν πάντως πρέπει ντε και καλά να κατηγορηθεί κάποιος ηγέτης για διατροφική προδοσία κατά του έθνους, προτείνω για προδότη τον Καποδίστρια. Έφερε τις πατάτες ,από την «πίσω πόρτα» κυριολεκτικά! 🙂 , και μετέτρεψε το ευκλεές γένος των Ζειου-ζίτσου σε potato-heads!

  14. Πάνος με πεζά said

    ‘Eχει μεγάλη ιστορία το συγκεκριμένο δημητριακό. Από το όνομά του προήλθε το λιμάνι της Ζέας κατά μια εκδοχή, γιατί από εκεί το φόρτωναν. Εν τω μεταξύ υπάρχει και το αιώνιο μπέρδεμα του λιμανιού της Ζέας με το Πασσαλιμάνι. Κατά πολλούς είναι το ίδιο, κατά το λαϊκό τραγούδι της αείμνηστης Πόλυς, πρόκειται για δύο διαφορετικά σημεία αφού η βάρκα πήγε «απ’ της Ζέας το λιμάνι μέχρι το Πασσαλιμάνι». και πάει λέγοντας.
    Το πιο λογικό που έχω βρει είναι ότι η Ζέα ήταν ένα μικρότερο λιμανάκι στην αρχή του μεγάλου κόλπου του Πασσαλιμανιού (τούρκικη ονομασία), αλλά σήμερα με τον όρο Ζέα εννοούμε το σύολο και των δύο, n’ est pas?

  15. physicist said

    Α, το #11(β) ήταν επίσης για μένα. Ναι, κάτι για άλλα λερναία, πιο όμορφα όμως, πιο επιστημονικά, λερναία υψηλής μορφώσεως μου ήρθανε στο νου αλλά να μην το εκτρέψουμε πρωί-πρωί.

  16. sarant said

    14: Αυτό που λένε οι ζειομανείς ότι από τη ζέα/ζεια προήλθε το όνομα του λιμανιού της Ζέας δεν το λέει κανείς άλλος και είναι ατεκμηρίωτο. Δεν φαίνεται να γινόταν ποτέ εμπόριο ζειας σε μεγάλη κλίμακα.

    (Αλλά δεν ξέρω από πού ετυμολογείται η Ζέα)

  17. Νέο Kid Στο Block said

    Φυσικέ, τουλάχιστον αν ακουστεί στην Τούμπα το σύνθημα «Αθήνα τιμημένη η Ζεία δεν πεθαίνει!» θα ξέρουμε who to blame for… 😆

  18. physicist said

    #17. — 😀

    Τατιάνα Αθήνα, τη Ζεία μας προσκύνα!

  19. tsompanakos said

    Αφού η λέξη δεν πέρασε μετά από φωνητική εξέλιξη στα ν.ε., γιατί η μονοτονική μεταγραφή να καταλήγει… ατονική; Μάλλον σε δύο «χρόνους» θα πρέπει να διαβάζεται, ζει-ά, όχι «zja», όπως διαβάζουμε δεξι-ά, δι-ά στα αρχαία. Άλλο που τα δυο παραδείγματα κατέληξαν να προφέρονται στην κ.ν.ε. ή στις διαλέκτους της «δεξά» και «για».

  20. oxtapus said

    Reblogged this on Oxtapus *beta.

  21. sarant said

    19: Δεν έχεις άδικο, μαλλον δισύλλαβη είναι η λέξη, άρα έπρεπε να τονίζεται.
    Πάντως το «δια» στη νέα ελληνική έχω αλλάξει γνώμη και το γράφω άτονο =μονοσύλλαβο.

  22. Gpoint said

    Νομίζω πως το έχω ξαναγράψει, επικεφαλής (μιας) ομάδας προωθησης της ζειάς είναι άρτι συνταξιοδοτηθείς καθηγητής (σε άσχετη με την φυτολογία έδρα) πανεπιστημίου μεγαλούπολης της Πελοποννήσου (για να μιμηθώ τον νικοκύρη στην περιγραφή πόλεων).
    Εχει…ψωμί η δουλειά διότι η ζειά πωλείται αλμυρούτσικα χωρίς να καλλιεργείται εμφανώς αλλά πιθανότατα βαπτίζεται έτσι κάποιο άλλο δημητριακό κατά την μέθοδο που εδίδαξε ο Ροδιήλ Εμμανουηλίδης στο βιβλίο του » Ο αρχιεπισκόπισσα Ιωάννης»

  23. Gpoint said

    # 10

    Ο Αντωνάκης πάντως τ’ηρησε την παράδοση ο εκάστοτε πρωθυπουργός να εμφανίζεται χειρότερος του προηγούμενου.
    Τρέμω για τον επόμενο που φαίνεται να στρίβει στην γωνία…

  24. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

    #13
    🙂

  25. LandS said

    Εδώ http://epistimonikos.wordpress.com/tag/%CE%B6%CE%B5%CE%B9%CE%B1/
    το πράμα έχει ακριβώς τις ιδιότητες που περιγράφουν ο Όμηρος και ο Ηρόδοτος.

    Ξέρετε αν υπάρχουν διαδικτυακά «πίσσα και πούπουλα» ;

  26. Ανδρέας «Κουπονιώτης» said

    Είστε άδικοι. Αν ο Βουκεφάλας, το περήφανο, ατρόμητο και πανέξυπνο άλογο του Μεγάλου, έμεινε στην ιστορία ήταν γιατί το τάιζε ζεια που προορίζονταν για κάτι στρατιωτικούς διοικητές του. Αλλωστε δεν θα βρεις πολλές μαρτυρίες σε αρχαία κείμενα γιατί οι έλληνες την έκρυβαν για να μη τη φάνε αρχικά οι ρωμαίοι και γίνουν έξυπνοι και μετά οι φράγκοι και οι τούρκοι, που δεν δοκίμασαν ποτέ ζεια γιατί την αγνοούσαν… Δεν βρίσκεις κιόλας ίχνη από τον μεγάλο πόλεμο που έγινε από τους εβραίους και το όργανό τους τον Βενιζέλο για τον απλούστατο λόγο ότι ο πόλεμος ήταν σφοδρός μεν αλλά μυστικός δε, αλλά που να το καταλάβεις εσύ… έφαγες ποτέ σου ζεια;
    Πέρα από την πλάκα, είναι τραγικό πως δηλητηριάζουν καλά μυαλά διάφοροι αλαφροΐσκιωτοι τενεκέδες με πτυχία και θέσεις – εξαιρούνται οι στρατιωτικοί και οι δημοσιογράφοι πως, ως γνωστόν, τα ξέρουν όλα.
    Με την ευκαιρία προτείνω Νίκο να επιμεληθείς μιας έκδοσης για τα Λερναία που ίσως να συμπληρώνεται με τεύχη κάθε χρόνο ή χρόνο παρά χρόνο με νεότερα. Υλικό δεν θα λείψει, δυστυχώς, και νομίζω ότι εσύ μπορείς να το κάνεις.
    Καλημέρα.

  27. Νέο Kid Στο Block said

    Απόσπασμα από Ψευδο-Καλλισθένη που έχω στην κατοχή μου:
    326 π.Χ κάπου μακριά…
    -Αφεντικό! Ζεια γιόκ!
    -Τι σημαίνει «γιοκ» ρε ζωντόβολο; Που σας πήρα από τα χωριά σας και μου μάθατε και γλώσσες…
    -Το μάθαμε στη Λυδία αφεντικό, όταν τρώγαμε ακόμα πολλή ζεια, και ήμαστε έξυπνοι.
    Πα να πει: Zεια ού κείται!
    -@$%^^&*@.. Και σας είχα προειδοποιήσει ! Μου αφήσατε τις ζειαποθήκες αφύλαχτες για να μπεκροπιείτε και να τσιλιμπουρδίσετε με τις Ρωξάννες, και δεν φτάνει που έσκασε ο Βουκεφαλάκος μου από το πολύ φαί, τώρα μου λες ότι δεν έχουμε ούτε εμείς ;;
    Πώς θα πολεμήσω αυτό το ντερέκι τον Ινδό ,που καβαλάει και κείνους τους υπερμεγέθεις Μύς;
    Ηλίθιοι!…
    -Αφεντικό, ο κατάσκοπός μας ο Δαβλοουσεβενίων έκλεψε τη μυστική τροφή του Πόρου και μας την έφερε.
    -Σιγά το μυστικό ρε ζωντόβολο! Δεν ξέρουμε τα αμυγδαλωτά του Πόρου; Άσε που έχουν γλουτένη και θα σας κάνουν χαζότερους απ’ό,τι είστε! Ντάξει…δύσκολο αυτό…
    -Όχι, όχι Κράτιστε! Όχι ο Πόρος το νησί στους χαμουτζήδες , ο Πώρος ο Πουρου, ο άναξ του Παντζάμπ πέρα από τον Υδάσπη ποταμό. Το ντερέκι ντε!
    -Ρε τι παντζάμπ και παντζάρια μού τσαμπουνάς; Και τι τρώει αυτός ο Πώρος κι έχει γίνει δυο μέτρα που να του πάρει ο Σάραπις τον πατέρα;
    -Τσίκεν κάρυ αφεντικό.
    -Τι;;;
    -(ούτε τα βασικά εγγλέζικα δεν ξέρει…και παριστάνει και το μέγα εκπολιτιστή..γμτ..) Όρνιθα κεκαρυμένη ,ώ Βασιλεύ!
    -Ρε βλάκα, ποτό είναι η όρνιθα για να ναι κεκραμένη;
    Τέλος πάντων, δώσε απ’αυτό στο στράτευμα κι ο Ζευς βοηθός… ά και πού’σαι! Στείλε λίγο απ’αυτό το κάρυ πίσω στην πατρίδα. Να το ονομάσετε «κρόκο» για να μην μπερδευτούν με τα σανσκριτικά οι Κοζανίτες.

  28. spiral architect said

    Καλημέρα. 🙂
    Μαγειρέψτε τη ζεία σας, ζώα, στην έξυπνη χύτρα:

    Τι άλλο θα ακούσουν πια τ’ αυτάκια μας και θα δουν τα έρμα τα ματάκια μας; 😮
    Δεν πειράζει. Αφού δεν τρώμε ψωμί από ζεία και μας ψεκάζουν, αγανακτούμε, πάμε στις πλατείες κι έπειτα ψηφίζουμε Σαμαρά και Ραχόι.
    Ναι ρε! Η μη κατανάλωση ζείας φταίει.

  29. Υπάρχει ένα λερναίο, μια καραβίδα τέλος πάντων, στην αρχή-αρχή του παρόντος, αλλά μόνο πέντε άτομα μπορούν να το καταλάβουν. Το παρόν μπορεί τώρα να αυτοκαταστραφεί 😉

  30. munich said

    τώρα εξηγούνται όλα!

  31. physicist said

    Λυπάμαι που θα έρθω σε σύγκρουση με την υπόλοιπη ομήγυρη αλλά η Θεωρία της Ζείας επιβεβαιώνεται από εκτενείς γλωσσολογικές μελέτες, και εξηγούμαι:

    Όπως είναι γνωστό από πλήθος ιστορικών πηγών (που δεν τις παραθέτω επειδή γράφω βιαστικά), τη φροντίδα των παιδιών μιας Αρχαίας Μακεδόνισσας την αναλάμβανε η αμέσως μικρότερη ανύπαντρη αδελφή της, μιας και η μάνα είχε να φροντίσει το γυάλισμα της σάρισσας του πολεμιστή, εργασία ιδιαίτερα απαιτητική και χρονοβόρα. Έτσι, όταν οι Ρωμαίοι ήρθαν σ’ επαφή με τους Επιγόνους, παρατήρησαν ότι τα Μακεδονόπουλα έτειναν τα χέρια τους προς την αδελφή της μάνας τους φωνάζοντας «Ζεία, ζεία». Μη γνωρίζοντας, όμως, ελληνικά, παρανόησαν και νόμισαν ότι τα μικρά φώναζαν τη θεία τους, κι έτσι μπήκε στη γλώσσα τους η λέξη zia που υπάρχει και στα σύγχρονα ιταλικά. Από κει το αρσενικό zio και αντιδάνεια για μας η θεία και ο θείος.

    Αυτά.

  32. Νέο Kid Στο Block said

    31. Μπράβο! Ζειάνοια είσαι αστέρι μου! (ώπα! να κι άλλο αντιδάνειο ,θαλασσοδάνειο, κάτι τέτοιο τεσπά… Ζειάνοια= η πολλή διάνοια—Ζειανί — Ζενί (Genie)

  33. george g said

    επιτέλους μια ακόμη φωνή λογικής ! το θέμα πήρε μεγάλη έκταση και το αναδημοσιεύουν και πιο «σοβαρα» sites
    Εμπεριστατωμένες πληροφορίες που καταρρίπτουν εντελώς τον μύθο μπορείτε να βρείτε κι εδώ http://antichainletter.wordpress.com/2013/10/06/zea/
    Επίσης έχω βρει ΦΕΚ της εποχής εκείνης (10/7/1928 -νόμος 3598 – «περί της προστασίας της εγχώριας σιτοπαραγωγής») που αποδεικνύει τι καλλιεργούνταν στην Ελλάδα την εποχή εκείνη … για ζέα-ζειά τίποτα..

  34. ππαν said

    Να είσαι καλά, Νικοκύρη. Έχουν πονέσει τα μυαλά μου να ακούω για το «έξυπνο»(!) δημητριακό από ανθρώπους κανονικούς φαινομενικά. Α προπό, η θεωρία έτσι όπως τη μεταφέρεις βγάζει τον Βενιζέλο πράκτορα, των Εβραίων φαντάζομαι; Ούτε ο Ρουπακιώτης δεν θα μπορούσε να τα φανταστεί αυτά

  35. Νέο Kid Στο Block said

    29. Kι εσύ πού ξέρεις δηλαδή ότι μόνο 5 εδώ μέσα τρώνε ζεία; 🙂

  36. physicist said

    #32. — Μπράβο για το νέο αντιδάνειο, διάνα έπεσες! Και η διάνα από τη ζεία-ζιάνεια-διάνοια-Genie βγαίνει.

  37. sarant said

    Eυχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

    22: Δεν το ήξερα!

    25: Ωχ! Βλέπεις όμως και τη ρεκλάμα.

    26: Ανδρέα, το έχω στο νου μου αυτό που (μου) προτείνεις.

    27-31-32: 🙂

    33: A, σ’ ευχαριστώ πολύ για το λινκ, πολύ καλό άρθρο και έχει και φωτογραφημένες τις σελίδες του Γενναδίου.

  38. sarant said

    34: Πράκτορα των κοσμοκρατόρων, λέει, αλλά τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια;

  39. μήτσκος said

    Τη ζεια την καλλιεργούσαν στο ζειάστημα, μάλλον στον πλανήτη Ζεία, και μετά το θερισμό (ζειακόρευση) γινόταν η ζειαπόμπευση, δηλαδή η μεταφορά με ζειαστημόπλοια στο ζειαμετακομιστικό κέντρο Ζειακοφτού.

  40. Νέο Kid Στο Block said

    Mεγάλο ζειαφέτι σήμερα στα σχόλια! 😆 😆

  41. spiral architect said

    @34: Ππαν, προσωπικά για τη ζεία εδώ και σήμερα έμαθα.
    (και έφριξα)
    Έχω μέχρι σήμερα ακούσει για ένα κάρο άγνωστα μέχρι πρότινος συμπληρώματα διατροφής (κατά βάση εισαγόμενα) για προϊόντα cross platform (π.χ. κολλαγόνο για αρθρώσεις, επιδερμίδα και σεξουαλική δραστηριότητα) πρωτεΐνες σε σκευάσματα κλπ.
    Τη ζεία και το λερναίο που τη συνοδεύει τώρα τα’ μαθα.
    Αναρωτιέμαι πάντως για το εύρος γνώσης της μαθήτριας και αν θα πειστεί απ’ την απάντηση που θα της μεταφέρει η καθηγήτριά της … 🙄

  42. Άφωνος said

    Καλημέρα

    Εξαιρετικό άρθρο!

    @13

    Εχω την εντύπωση ότι η εισαγωγή της πατάτας στην Ελλάδα από τον Καποδίστρια και την «πίσω πόρτα» είναι άλλος ένας αναπαραγόμενος μύθος.

    «Από τα ανωτέρω φαίνεται ότι είναι καθαρά μύθος το κλείδωμα των πατατών σε αποθήκες με το οποίο υποτίθεται ότι ο Καποδίστριας «έπεισε» τους Έλληνες να δοκιμάσουν την πατάτα. Τα ιστορικά στοιχεία δείχνουν τη μεγάλη ευκολία με την οποία εισήχθη η καλλιέργεια της πατάτας σε διάφορα μέρη της Ελλάδος, παρά τις αρχικές δυσκολίες λόγω έλλειψης τεχνικών γνώσεων και δυνατοτήτων ή ακαταλληλότητας των εδαφών. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι εκείνη την εποχή μεγάλο μέρος του πληθυσμού κυριολεκτικά λιμοκτονούσε και γι’ αυτό δεν μπορεί να είχε αντίρρηση σ΄αυτή τη νέα εύγευστη και θρεπτική τροφή.»
    http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CE%B1%CF%84%CE%AC%CF%84%CE%B1

    Μάλλον πρόκειται για ελληνοποίηση της αντίστοιχης ιστορίας που αναφέρεται για τον Φρειδερίκο Β’ της Πρωσίας.

    «Die List von Friedrich II»
    http://www.lsg.musin.de/geschichte/Material/referate/die_einf%C3%BChrung_der_kartoffel_in_.htm

  43. sarant said

    39-40: Ναι, έχετε ρέντα 🙂

    42: Ναι, μύθος είναι τα περί πατάτας και Καποδίστρια, υπήρχαν ανάλογα σε άλλες χώρες, έχουμε γράψει παλιότερα:

    Το αιγινήτικο είναι νοστιμότερο! (επαυξημένη επανάληψη)

    Στην Ελλάδα η πατάτα εισάχθηκε επί Ιωάννη Καποδίστρια το 1828 –τότε ήταν που την είπαν και «γεώμηλο». Στις επιστολές του προς τον Εϋνάρδο φαίνονται καθαρά οι προσπάθειες που κατέβαλε ο κυβερνήτης για τη διάδοση της πατάτας. Ωστόσο, κι εδώ τα πρώτα βήματα ήταν διστακτικά. Όλοι θα έχουμε ακούσει, στο σχολείο συνήθως, μια γουστόζικη ιστορία, ότι τάχα ο Καποδίστριας στην αρχή έβαλε να μοιράσουν τζάμπα τις πατάτες αλλά δεν τις έπαιρνε κανείς· για να υπερνικήσει τη δυσπιστία των χωρικών, τότε, τις έκλεισε σε μιαν αποθήκη στο λιμάνι της Αίγινας (πολλοί λένε του Αναπλιού, αλλά με βάση τη χρονολογία αυτό αποκλείεται: η πρώτη πρωτεύουσα του Καποδίστρια ήταν η Αίγινα), που έβαλε να τη φρουρούν πάνοπλοι στρατιώτες –όμως, είχε δώσει εντολή στους φρουρούς να αποσυρθούν τη νύχτα ή να κάνουν ότι αποκοιμιούνται, και φυσικά οι ντόπιοι, που είχαν πεισθεί ότι κάτι πολύ πολύτιμο θα είναι αυτές οι πατάτες, άρχισαν να μπαίνουν στην αποθήκη και να τις κλέβουν!

    Ωραία ιστορία, αλλά μάλλον δεν είναι αληθινή –δεν υπάρχει καμιά τέτοια μαρτυρία και ο Παλαιολόγος, που έγραψε εκτενώς για τα «γεώμηλα» από το 1828 και μετά δεν αναφέρει τίποτα. Επιπλέον… η ίδια ακριβώς ιστορία, με τις ίδιες λεπτομέρειες, λέγεται επίσης ότι συνέβη στη Γερμανία, στη Ρωσία με τη Μεγάλη Αικατερίνη (όπου, μάλιστα, διάβασα ότι η εκκλησία ήταν αντίθετη στην πατάτα επειδή… δεν την αναφέρει η Βίβλος) και στη Γαλλία, όπου ο Παρμαντιέ πήρε άδεια από τον Λουδοβίκο τον 16ο να φυτέψει πατάτες σε μια άγονη έκταση στο Νεγί (εκεί που είναι σήμερα μια από τις ακριβότερες περιοχές του Παρισιού και όπου ήταν δήμαρχος ο Σαρκοζί) και, για να παρακινήσει τους συμπολίτες του να δοκιμάσουν, λέγεται ότι χρησιμοποίησε το τέχνασμα με τη φρουρά –στην περίπτωση του Παρμαντιέ, που κι άλλα διαφημιστικά τεχνάσματα είχε χρησιμοποιήσει, δεν αποκλείεται να αληθεύει η ιστορία.

    Ανέφερα πιο πάνω τον Παλαιολόγο· εννοώ τον Γρηγόριο Παλαιολόγο, Φαναριώτη γεωπόνο και λόγιο, που έγραψε τον Πολυπαθή, ένα από τα πρώτα ελληνικά μυθιστορήματα. Ο Παλαιολόγος πρέπει να είναι αυτός που έβαλε τη λ. «γεώμηλον» στην ελληνική γλώσσα. Έγραψε πραγματεία για την πατάτα το 1828, και σε άλλα έργα γεωργικής οικονομίας δεν παύει να τονίζει τη μεγάλη διατροφική αξία της πατάτας που είναι πενταπλάσια του σιταριού. Καλλιέργησε κι ο ίδιος πατάτες, με επιτυχία, στους Αγγελόκηπους (έτσι λέγονταν τότε οι Αμπελόκηποι).

  44. spiral architect said

    Πίναξ προβλέψεων παραγωγής σιτηρών κατά γεωγραφικά διαμερίσματα του α’ δεκαπενθημέρου Ιουνίου 1932
    (από εδώ)
    Επίσης εδώ και με τα κατάλληλα κριτήρια αναζήτησης θα βρείτε πολλά.

  45. Μαρία said

    Απορίες προς τον κύριο Σαραντάκο:

    Να ρωτήσω κάτι γιατι μου φαίνεται εξετάζεται μια πτυχή του ζητήματος…σχετικά με την συνωμοσία της αποβλακωσης των Ελλήνων και για το οποιο συμφωνώ. Ομως εκτός απο τα μυθεύματα της αρχαιογνωπατριδογνωσίας υπάρχουν και κάποιες αλλες πτυχές και αυτές είναι πρώτα και κύρια οι οικονομικές και γεωπονικες. Η ζεα δεν χρειαζεται φυτοφάρμακα, δεν είναι υβρίδιο (ή τουλαχιστον δεν εχουν επιχειρησει ακομα να το κανουνε) και δευτερον ειναι πολυ πιο ανθεκτικό φυτο απο το κοινό σιταρι. Η όποια απαγόρευση επομενως απο το Ελευθέριο Βενιζέλο (αν υπήρξε) εχει αποκλειστικα και μονο οικονομικη αιτιολογια…και αυτη θα πρεπει να εξετάσουμε…και οχι τις ανοησιες της αρχαιοπατριδογνωσίας. Εδώ λοιπον αυτοί που γνωρίζουν για το συγκεκριμένο προιόν..ας μας πουν ποιες ειναι οι γεωπονικες και οικονομικές δυνατότητες τους έτσι ώστε να μας πείσουν ότι μπορούμε να τρώμε ένα καλό και ποιοτικο ψωμί.

    Για την τιμή -οτι υπερκοστολογείται και ως είδος βασικής διατροφής αλήθεια είναι – του φυσικά και εφόσον το δικοκκο σιταρι-γιατι αυτην ειναι σωστή ονομασία- να δούμε εφοσον έχει τοσο χαμηλό κόστος (εργατικά, απουσια φυτοφαρμάκων) θα πρέπει ν αυξηθεί η καλλιέργεια για να ειναι φτηνό και το αλεύρι του. Παρεπιπτοντως με ανθρωπους που ασχολήθηκαν με το δικκοκο σιταρι και κουβεντιαζοντας δεν ισχυριστηκαν ότι δεν έχει καθόλου γλουτένη αλλά μικρότερο ποσοστό γλουτένης σε σχέση με τα αλλα σιτηρα.

  46. Αγαπητή Μαρία, αλλάξτε λίγο το όνομα που γράφετε, γιατί υπάρχει κι άλλη, από χρόνια, και μας μπερδεύετε…

  47. sarant said

    45: Ευχαριστώ για το σχόλιο.
    Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να τεκμηριώνει ότι το δίκοκκο σιτάρι βρισκόταν σε καλλιέργεια στην Ελλάδα πριν απο το 1928, πολύ δε περισσότερο ότι «μόνο από ζέά/δίκοκκο σιτάρι έφτιαχναν ψωμί οι Έλληνες». Ούτε υπάρχει, φυσικά, κάποιο στοιχείο ότι το απαγόρευσε ο Βενιζέλος, εκτός αν έχετε υπόψη σας κάτι.

    Το ότι σήμερα το αλεύρι από Dinkel είναι πολύ ακριβότερο από το σιτάλευρο οφείλεται αφενός στο ότι είναι εισαγόμενο και αφετέρου στο ότι είναι ειδικό προϊόν.

    Αλλά δεν είμαι καθόλου βέβαιος ότι το δίκοκκο σιτάρι δεν έχει ανάγκη για φυτοφάρμακα ή ότι γιαυτό έχει χαμηλό κόστος. Γιατί τάχα δεν καλλιεργείται σε μεγάλη έκταση πουθενά στον κόσμο; Δεν ξέρω να απαντήσω, δεν είμαι γεωπόνος, αλλά βρίσκω λογικό αυτό που αναφέρει η Βικιπαίδεια: «Επομένως αποσύρθηκε από την ελληνική γεωργία πολύ πριν από το 1ο αιώνα μ.Χ., όταν είχαν γίνει πλέον γνωστά σε όλους τα γυμνόσπερμα σιτάρια, τα οποία απαιτούσαν πολύ λιγότερη μετασυλλεκτική κατεργασία από τα ντυμένα»

  48. stratosbg said

    Reblogged this on ahairlessape.

  49. gbaloglou said

    Εμένα πάντως αλλού πήγε το μυαλό μου όταν άκουσα ZIA, μάλλον θα φταίει η παγκοσμιοποίηση 😦

  50. @14 Στη σελίδα 14 στην διατριβή παρακάτω αναφέρεται ότι μάλλον το ονομα ζεα προέρχετραι από κάποπια ονομασία της Εκάτης ή της Αρτείμδας που φαίνεται λογικό μια και υπήρχε ναός της Αρτέμιδας εκέι που σήμερα ειναι ο Ναουτικός Όμιλος Ελλάδος.

    Click to access Zoura_MSc_cut.pdf

    Επίσης επειδή έχω πάει ηγια καφέ στο Πασσαλιμάνι σε πολλές κοπάνες από το σχολείο, Πασαλιμάνι ξέραμε την περιοχή Α της εικόνας στη σελίδα 12 και Ζέα την περιοχή Β. Μια και το πρόγραμμα μια ς τυπικής κοπάνας ήταν καφές στους Παπασπύρου στο Πασαλιμάνι και μετά άραγμα στον πανα στον τοίχο του λιμενογεραχίονα της Ζέας (καμια φορά και με μπύρες από το περίπτερο). Αν κατάλλαβα καλά στα τέλη της δεκαετίας του 1990 με την αναμόρφωση των τοπωνυμίων του Πειραιά τότε που το Τουρκολίμανο που ξέραμε έγινε Μικρολίμανο (τριάντα χρόνια μετά τον Σκυλίτση) το Πασαλιμάνι άρχισε αν αναφέρεται Ζέα (σιγά μην αφήναμε να λέγεται λιμανι του Πασά). Η αρχάια Ζέα πρέπει αν ειναι το σημερινό Πασαλιμάνι όπως διαβάζουμε στην διατριβή παρπαάνω κι εδώ http://www.limenoscope.ntua.gr/show_port.cgi?lan=el&id=44. Και μια που για αιώνες ήταν πολεμικό λιμάνι μου φάινεται περίεργο να ξεφόρτωναν ζωοτροφές αφού όλο το λιμανι το έπιαναν οι νεώσοικοι.

  51. LandS said

    33 και 44

    Ο νόμος 3598 – “περί της προστασίας της εγχώριας σιτοπαραγωγής” είναι του 28.

    «Προς το τέλος του 1928 ο “Εθνάρχης” μας Βενιζέλος, προφανώς μετά από κάποια εντολή, με της Αμύνης τα Παιδιά, τυφλά εις τον νουν και την κρίσιν, και διψασμένα το πώς να ευχαριστήσουν καλλίτερα τον αρχηγόν των εκήρυξαν τον πόλεμον κατά της Ζειάς…»

    Ο πίνακας προβλέψεων παραγωγής, που δείχνει τη καλλιέργεια σταριού να κυριαρχεί, είναι του 32.

    «… και εφορμήσαντες ακαταμάχητοι, ενίκησαν νίκην λαμπράν και εις βραχύτατον χρόνον 4 ετών δεν υπήρχε εις την Ελλάδα ούτε ένα σπυρί Ζειάς για σπόρο»

    28+4=32

    Καλά με ποιον είσαστε; 🙂 🙂

  52. Νίκος Μπινιχάκης said

    Καλημέρα.
    1) Αυτές οι ηλιθιότητες τροφοδοτούν το φασισμό (βλ. Παλαιότερη ανάρτηση στο χρονολόγιο σας).
    2) Το ότι τα ζώα δεν εγιναν εξυπνότερα τρώγοντας ζεια, αποδεικνύεται από το πνευματικό επίπεδο των συντακτών της επίμαχης ανάρτησης, οποίοι ουδόλως εξυπνότεροι των ζώων εγένοντο, παρά την αφθονη κατανάλωση ζειας, διάβαζε κουτόχορτου.

  53. cronopiusa said

    ΠΑΜ: Διανομή Ζειάς.

  54. LandS said

    45 Για λόγους που δεν είναι του παρόντος η τιμή παραγωγής δημητριακών, η τιμή των αλεύρων, και η τιμή του ψωμιού είναι σχεδόν ανεξάρτητες μεταξύ τους.

    Εγώ θέλω να ρωτήσω. Τα μακαρόνια οι ΑΗΠ και οι Ρωμαίοι, με τι τα φτιάχνανε;

  55. Raskolnick said

    «Αλλά θα μου πείτε, πώς αλλιώς να εξηγηθεί ότι εκλέξαμε, με άνετη πλειοψηφία μάλιστα, και διαδοχικά, πρώτα τον κ. Κ. Καραμανλή και μετά τον κ. Γ. Παπανδρέου;» Να προσθέσω, αν δεν σας πειράζει, και τον δισέγγονο της λογοτέχνισσας στο βλακόμετρό μας? Εκείνη, μπάρε μου, είχε αυτοκτονήσει, όταν έμπαιναν στην Αθήνα τα στρατεύματα κατοχής…… http://my-pillow-book.blogspot.gr/2013/10/war.html

  56. Γεια χαρά!
    Η λατινική ονομασία του αραβόσιτου είναι zea mays. Δεν είναι πιθανό η ζεια να είναι μια άλλη ονομασία του καλαμποκιού; Πλάκα πλάκα ξέρουμε αν υπήρχε η λέξη «αραβόσιτος» στην αρχαιότητα ή, αν όχι, και ο αραβόσιτος ο ίδιος με κάποια άλλη ονομασία;

  57. π2 said

    Έχω χάσει διαδικτυακά επεισόδια φαίνεται. Είναι η πρώτη φορά που ακούω το συγκεκριμένο λερναίο. Κακώς. Έχουμε γίνει όλοι ζειαμανφού και παραβλέπουμε τα αρχαία μεγαλεία.

  58. Μιχαλούμπας said

    Μήπως, τώρα που πιάσατε μη γλωσσολογικούς μύθους, να διαψεύσετε και τον μύθο περί 440Hz, τη «δηλητηριώδη» συχνότητα που μας έχουν επιβάλλει οι Ροθτσάιλντ και Γκέμπελς, αποκρύπτοντάς μας τη «συχνότητα του Σύμπαντος» 432Hz;

  59. #56
    Η λέξη αραβόσιτος δεν ξέρω αν υπήρχε, αλλά το καλαμπόκι δεν υπήρχε σίγουρα, ήρθε αργότερα από τας Αμέρικας.

  60. Gpoint said

    # 50

    ¨Λιμάνι της Μουνιχίας το θυμάμαι εγώ το Τουρκολίμανο

  61. #59 Ναι, το λέει και εδώ: http://bit.ly/17pURBH Ήρθε γύρω στο 1600 εδώ.

  62. sarant said

    56: Η λατινική ονομασία δόθηκε από φυσιοδίφες πολύ αργότερα, τον 18ο αιώνα, οπότε δεν είναι τεκμήριο αρχαιότητας.

    58: Αυτό δεν το ξέρω καθόλου, γιά δώστε βιβλιογραφία!

  63. physicist said

    #62(β). — Χωρίς να θέλω να φανώ προπετής στον συνομιλητή του #58, προτείνω ένα απλό ψάξιμο: «frequency of the universe». Εμένα μου έβγαλε πάνω-πάνω ένα γιουτουμπάκι φτιαγμένο από προφανώς και εντελώς βαρεμένους.

  64. LandS said

    59
    Ναι, αλλά οι Μάγιας που το καλλιεργούσαν είχαν, βάλει κάτι σύμβολα στα κτήρια τους ολόιδια με «Λ» και «Δ». Φως φανερό λοιπόν ότι οι Έλληνες που πήγαν εκεί (αμφιβάλλει κανείς; ), τους το δίδαξαν για να το βρουν αιώνες αργότερα οι άλλοι μισο-απόγονοι τους από τη γη του Πανός.
    Απόδειξη ότι μ’αρέσει η μπομπότα και τη προτιμώ από το σταρένιο.

    Υ.Γ. Ας φυλάξω το ξέρετε τι μου. Όλα τα παραπάνω είναι γραμμένα για αστείο.

  65. Ioanna said

    Συγχαρητήρια για άρθρο. Δυστυχώς στο διαδίκτυο αυτή τη στιγμή αναπαράγονται συστηματικά ανακρίβειες για τη ζέα και τις ιδιότητες της. Ούσα διαιτολόγος, θα σχολιάσω για τη γλουτένη, καθώς αυτά που γράφονται στο ψευδοεπιστημονικο κείμενο είναι γελοιότητες.
    . Τί είναι η γλουτένη: Είναι μία πρωτεΐνη που βρίσκεται στα περισσότερα σιτηρά. Ορισμένα άτομα δεν μπορούν να τη διασπάσουν στον οργανισμό τους, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται διαφορες ανεπιθυμητες ενέργειες ( διάρροια, δυσκοιλιότητα, πονοκέφαλος, άφθες, έρπης σε πλάτη/γόνατα/χέρια, αναιμία, οστεοπόρωση και άλλα) οπότε πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση της. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται κοιλιοκάκη ή δυσανεξία στη γλουτένη. Τί ΔΕΝ είναι: Η γλουτένη δεν είναι μία κόλλα στον εγκέφαλό που κάνει τους ανθρώπους χαζούς . (αν και με τόσους που σπεύδουν να πιστέψουν το κείμενο ίσως πρέπει να αμφιβάλλω 🙂 )
    υγ Σχετικά με τη διατροφική αξία της ζέας ((triticum spelta) έχω γράψει πρόσφατα εδω:
    http://thematadiatrofis.blogspot.gr/2013/08/blog-post.html .

  66. LandS said

    που το καλλιεργούσαν είχαν, βάλει -> που το καλλιεργούσαν, είχαν βάλει
    αλλά θα τόχετε ήδη καταλάβει. Δεκτή η καζούρα.

  67. #59 και 64
    Το καλαμπόκι δεν ήρθε από την Αμερική στην Ελλάδα, αλλά από τη Β. Αφρική (το link παραπάνω).

  68. sarant said

    67: Ε, ναι, δεν υπήρχαν απευθείας συγκοινωνίες με την Αμέρικα το 1600!

  69. physicist said

    Για το καλαμπόκι κυκλοφορεί η ιστορία πως όταν οι Αμερικανοί ρώτησαν τους Γερμανούς μετά τον ΒΠΠ από τι έχουν ανάγκη για τη διατροφή του πληθυσμού, εκείνοι απάντησαν Korn, δηλαδή σπόρους σιτηρών, grain. Οι Αμερικανοί κατάλαβαν corn και τους φλόμωσαν στο καλαμπόκι.

  70. sarant said

    65: Ευχαριστώ πολύ για το άρθρο σας, που καλύπτει πολύ καλά τις ειδικές πτυχές!

  71. LandS said

    69 Αν όμως είχαν πει το ίδιο στους εγγλέζους μια χαρά στάρι θα είχαν. Για να σου δώσει ο εγγλέζος καλαμπόκι θα πρέπει να ζητήσεις maize. Κάτι σα τη μπύρα δηλαδή. Ζητάς μπύρα και σου δίνουν γατοκάτουρο, λες λάγκερ και τη φχαριστιέσαι.

  72. physicist said

    #71. — Ορθότατα. Η ιστορία ακούγεται ούτως ή άλλως μπεντροβάτη αλλά είναι ωραία, και επιπλέον βοηθάει τα γερμανόπουλα να μάθουν σωστά Αγγλικά. 😉

  73. sarant said

    69-71: Πράγμα που εξηγεί για ποιο λόγο σε διάφορες (κακές) μεταφράσεις διαβάζεις να μιλάνε για καλαμπόκι στην αρχαιότητα: μεταφράζουν το corn.

  74. Νέο Kid Στο Block said

    69. Έτσι , χάρις σε γλωσσική παρεξήγησις, πήγαν κι οι Αμρικάνοι στο φεγγάρι. Όταν οι ρωσοαμερικάνοι μοιράζανε τους ναζιστές «human resources» ,παρουσιάσανε τον Φον Μπράουν και τους άλλους στον Αϊζενχάουερ και τους ρώτησε «Εσείς τι ξέρτε να φτιάχνετε;» -Raketen! απάντησε ο Φον. Κι ο Άικ ,που ήταν φανατικός τενίστας, είπε: «Τhese ,are mine!»

  75. tofistiki said

    Κάποιοι βγάζουν φράγκα με τέτοια μυθεύματα, είναι σίγουρο.
    Πάντως
    στον ιστότοπο του «Πελίτι»
    , που όσο να ‘ναι κάτι παραπάνω ξέρει από όλους αυτούς για παραδοσιακούς σπόρους και ποικιλίες, διαβάζουμε:
    «Ποικιλίες που Επανέρχονται
    Στην εποχή μας το αρχαίο «μονόκοκκο» σιτάρι που έχει βρεθεί σε ανασκαφές που χρονολογούνται από την 7η χιλιετία π.Χ. είχε σχεδόν εξαφανισθεί αλλά χάρη στις προσπάθειες επιστημονικών φορέων, αγροτών και οργανώσεων όπως το Πελίτι, επανήλθε πρόσφατα στην καλλιέργεια και την ελληνική αγορά. Οι ποικιλίες μονόκοκκου έχουν μειωμένη γλουτένη σε σχέση με τις σημερινές μοντέρνες ποικιλίες σταριού γι αυτό η ζήτηση αυξάνεται και δημιουργείται σιγά σιγά μια εξειδικευμένη αγορά για αυτούς που είτε έχουν προβλήματα υγείας με τη γλουτένη ή που δεν την επιλέγουν.»
    Γενικά, όσοι ασχολούνται με σοβαρότητα στο θέμα της διατήρησης των σπόρων, όπως είναι π.χ. η ομάδα «Δρυάδες», δεν μιλάνε ποτέ για «ζέα», την θεωρούν έναν ακόμα μύθο.
    Ένα ακόμα
    απόσπασμα από συνέντευξη
    του Παναγιώτη Σαϊνατούδη (από το «Πελίτι»), για το μονόκοκκο σιτάρι, που το ονομάζει «καπλουτζά»:

    «Λοιπόν για το σπόρο έτσι που έχουμε ως σύμβολο και χαιρόμαστε ιδιαίτερα για το γεγονός ότι το Πελίτι έχει καταφέρει να ξαναβγεί αυτός ο σπόρος έξω είναι το μονόκοκκο σιτάρι ή «καπλουτζάς». Μας δόθηκε αυτός ο σπόρος από την τράπεζα γενετικού υλικού που είναι ο εθνικός φορέας για τη διατήρηση του φυτικού γενετικού υλικού. Αυτό έγινε πριν περίπου 10 χρόνια και καταφέραμε με πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια και πολύ υπομονή από τους καλλιεργητές που συνεργάζονται μαζί μας να ξαναβγεί αυτή η ποικιλία στον αγρό, κάτι που είχε εξαφανιστεί τελείως από την ελληνική ύπαιθρο και τώρα αυτή την περίοδο υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη ζήτηση ξανά σε σιτάρια όπου να είναι χαμηλά σε γλουτένη και το μονόκοκκο σιτάρι είναι ένα από αυτά τα σιτάρια.»

  76. physicist said

    #74. — 😀

    Καλά, μην το γελάς, όταν πρωτοείδα σε εστιατόριο rocket salad, κι εμένα το μυαλό μου στον φον Μπράουν πήγε.

    (Στα πιο ψαγμένα μαγαζιά τη λένε arugula).

  77. LandS said

    74 Φανατικός τενίστας ή είχε σχέσεις με τον υπόκοσμο;

  78. gbaloglou said

    70

    «Ευχαριστώ πολύ για το άρθρο σας, που καλύπτει πολύ καλά τις ειδικές πτυχές!» — του εγκεφάλου, εννοείς;

  79. Βασιλικη said

    Καλημερα σαας.

    Την ιστορια με την Ζεα την εχω ακουσει απο περσι και μου εκανε μεγαλη εντυπωση. Πιο πολυ γιατι ζω σε αγροτικη περιοχη και γενικα γιατι ειναι και μια εποχη που οι αγροτες «ψαχνονται» για αλλες καλλιεργειες περαν τις παραδοσιακες.

    Ομολογω πως με την πρωτη αναγνωση, με ειχαν πεισει τα επιχειρηματα του αρθρου για την Ζεα. Μελετωντας το ομως καλυτερα και πολλες φορες, προσεξα ορισμενα κενα, ενω καποια λογικα συμπερασματα αγνοουνται εντελως.

    Καταρχην.. και συμφωνα με την ημερομηνια απαγορεψης της καλλιεργειας της, την Ζεα, δεν την ετρωγαν μονο οι αρχαιοι Ελληνες (με το τεραστιο πνευμα τους), την ετρωγαν και οι βυζαντινοι, αλλα και οι 400 χρονια σκλαβωμενοι Ελληνες. Και αν οι Αρχαιοι Ελληνες, ηταν πανεξυπνοι, τι σχεση εχουν με τους σκλαβωμενους Ελληνες που περιμεναν και 400 χρονια στην σκλαβια μεχρι να επαναστησουν (και μοιαζουν και παρα πολυ με μας για να λεμε την αληθεια, παρα τις λαμπρες εξαιρεσεις των ηρωων που αναδειχτηκαν μεσα στον αγωνα)

    Και ποιος θα μπορουσε να συμπερανει πως μονο η Ζεα ηταν υπευθυνη για την εξυπναδα των αρχαιων Ελληνων;

    Ενα επισης ευλογο συμπερασμα, ειναι : μηπως η Ζεα, ακολουθει την αναβιωση μαζι με αλλα μεχρι πρωτινος παραγκωνισμενα δημητριακα, την βρωμη πχ και το κριθαρι. Γιατι και τα δυο αυτα, τροφη για τα ζωα τα διναν πιο παλια και τωρα εχουν ανακαλυφθει τα οφελη τους που ειναι περισσοτερα απο το σιταρι και εχουν επιστρεψει στην διατροφη μας. Γιατι εγινε τοσος ντορος με την Ζεα; Μηπως γιατι η Ζεα ηταν ελληνικο προιον ενω η βρωμη πχ διαβαζω οτι καλλιεργουνταν σε πιο βορειες χωρες;

    Τελος.. ρωτησα γεωπονο για ολο αυτο, και αν και δηλωσε αγνοια του συγκεκριμενου αρθρου και τις ιδιοτητες της Ζεας, μου ειπε παρολα αυτα, πως το σιταρι εχει πολυ μεγαλυτερη αποδοση εναντι της Ζεας.

    Ευλογο λοιπον δεν ειναι, πως ισως να εγινε μια προσπαθεια εισαγωγης εκεινα τα χρονια ενος προιοντος παρομοιου με την Ζεα για να εχουν οι αγροτες μεγαλυτερη αποδοση στα χωραφια τους; 3 χρονια (τοσο διαβασα στο αρθρο πως χρειαστηκε για να εξαφανιστει η Ζεα), δεν ηταν αρκετα για να πειστει και ο δυσκολος αγροτης πως τον συνεφερε η καλλιεργεια του σιταριου; (αν εβλεπε τον γειτονα πχ να εχει περισσοτερη σοδεια; )

  80. sarant said

    75: Το μονόκοκκο όμως είναι άλλο από το δίκοκκο, έτσι δεν είναι;

    79: Αυτή η προσπάθεια εισαγωγής νέας ποικιλίας θα πρέπει να έχει κάπου καταγραφεί, δεν είναι έτσι;

  81. Νέο Kid Στο Block said

    LandS, ρακετήαρ κι έτσι,ε; 🙂

    Φυσικέ, δεν το γελάω καθόλου. Εξ ιδίας πικράς εμπειρίας ομιλώ! Ήθελα να παίξω -ως νεαρός και άπειρος περί των λεπτών αποχρώσεων της τευτονικής γλώσσης- τένις και είπα: Ιχ μους άινε ρακέτε κάουφεν! …Καταλαβαίνεις πώς με κοίταξαν ,ε;
    (έτσι,the hard way, έμαθα το σλέγκερ) 🙂

  82. physicist said

    Μια χαρά σε καταλαβαίνω. Θυμήθηκα τώρα και τον Κώστα που έγραφε εδώ, τον συνομιλητή που έχει πολύ βαθιά γνώση των γερμανικών, και που είχε πει πως όταν ξαναγύρισε στην Ελλάδα πήγε και ρώτησε σε φωτογραφείο αν «αναπτύσσουν φωτογραφίες»!

  83. 50. Παναγιώτη, η περιοχή Β που παραθέτεις από τη διατριβή, είναι, όπως αναφέρεται με σαφήνεια, τεχνητό λιμάνι. Αυτό διαμορφώθηκε πολύ μεταγενέστερα, σχεδόν τα τελευταία 50 χρόνια οπότε δεν θα μπορούσε ποτέ να τοποθετηθεί ιστορικά ως «λιμήν Ζέας». Ζέα ήταν καθαρά όλη περιοχή Α, δηλαδή το Πασαλιμάνι. Κοιτάζω πρόχειρα στα κιτάπια μου και αναφέρω ενδεικτικά:
    1. «η Ζέα μεταξύ Μουνιχείας και Πειραιώς» (τους λιμένες δηλαδή) από την Ιστορική Γεωγραφία του Γιώργου Κρέμου, εκδ. 1878.
    2. Ένας χάρτης του Πειραιά με τη σαφή γεωγραφική ένδειξη » ΖΕΑ (Πασαλιμάνι) από Τα Θέατρα του Περαιά και ο Κωφός Λιμήν του Ιάκωβου Δραγάτση, εκδ. 1882. Όταν αναφέρεται στο «θέατρο Ζέας», εκεί που είναι σήμερα και το αρχαιολογικό μουσείο, το ορίζει με σαφήνεια σε σχέση με το Πασαλιμάνι.
    3. Ο Δραγάτσης πάλι σε ένα ιστορικό σημείωμά του στον Οδηγό Πειραιώς 1902, mια Επίσκεψις εις τον αρχαίον Ελληνικόν Ναύσταθμον, ορίζει ξεκάθαρα Ζέα το Πασαλιμάνι.
    Υπάρχουν κι άλλες πολλές σχετικές αναφορές, αυτά μου ήρθαν πρώτα στο μυαλό.
    Επειδή κι εγώ μεγάλωσα στον Πειραιά και ήταν σχεδόν καθημερινή η τριβή μου με το Πασαλιμάνι, αυτό που λες περιοχή Β ως Ζέα οφείλεται κυρίως στην κουτοπονηριά των ιδιοκτητών των γνωστών καφετέριων και λοιπών καταστημάτων βρώσιμης ζείας που ήθελαν να ορίσουν ένα ξεχωριστό πόλο έλξης από το «κατώτερο» κυρίως ειπείν Πασαλιμάνι. Αυτοί οι ελεεινοί τύποι έχουν κάνει πολύ μεγάλη ζημιά, γνωστές είναι και οι υποθέσεις με τις πολεοδομικές αλλοιώσεις στην περιοχή του Ναυτικού Μουσείου.
    Κι εννοείται πως είναι γελοία οποιαδήποτε ετυμολογική σύνδεση μεταξύ Ζέας και ζείας. Η Ζέα ανέκαθεν ήταν πολεμικός ναύσταθμος, οι δε νεωσοίκοι, μαζί με τα τείχη, κατελάμβαναν σχεδόν ολόκληρη την περίμετρο του όρμου.

  84. LandS said

    82 Μα και οι αγγλόφωνοι αναπτύσσουν αντί να εμφανίζουν.
    Τι να πει και ο κακομοίρης ο περιπτεράς μπρος στον Παπασπύρου στο Σύνταγμα όταν ο έλληνας που σπούδαζε Λονδίνο του ζήτησε είκοσι μπι εν’ έιτς.

  85. physicist said

    #84. — Χαχαχά, άκου μπι εν’ έιτς … μου πήρε κάμποσο να καταλάβω …

  86. Νέο Kid Στο Block said

    Εγώ χαζός για το μπι εν έιτς 😦 (πρέπει να φάω ζεία γμτ…) Τα χα-μπε τα τσιγάρα λέτε; Αλλά αυτά είναι (υποθέτω) έιτς εν μπι.

  87. emma said

    Kαλημέρα
    περισσότερα για τη ζειά στο «Φυτολογικόν Λεξικόν» του Παν.Γ.Γενναδίου σελ.400

  88. physicist said

    #86. — Εγώ αυτό κατάλαβα, Κιντ, με αντιστροφή των γραμμάτων. Την οποία αν την κάνεις στα γερμανικά, πας από χα-μπε σε μπε-χα και το νόημα αλλάζει τελείως. 😛

  89. physicist said

    (Να πας, ξερωγώ, σε γερμανό περιπτερά και να του πεις θέλω δύο μπε-χα, το μεγάλο μέγεθος όμως …)

  90. LandS said

    86
    Benson and Hedges, old boy, aka Benson’s, aka B&H.

    Καλά το 20, το θεωρήσατε φυσιολογικό;

  91. physicist said

    #90. — Ααααααα! Μπένσον εν’ Χέτζες! Την πάτησα, εγώ Χα-Μπε θα του είχα δώσει, να μάθει να φέρεται.

    Ποιο 20;

  92. LandS said

    91β «ο έλληνας που σπούδαζε Λονδίνο του ζήτησε είκοσι μπι εν’ έιτς» γιατί είκοσι τσιγάρα είχε το πακέτο. Όταν αγόραζε κούτα ζητούσε 200.

  93. Νέο Kid Στο Block said

    90. Ααα! 🙂 Ναι το θεώρησα φυσιολογικό το είκοσι ,γιατί ξέρω το εύαριθμον των πακέτων (18αρια,19άρια) που κυκλοφορούν στην αλλοδαπή. Αλλά στα Μπένσον δεν πήγε η ζειάνοιά μου. Μια φορά δοκίμασα (καλός Βιρτζίνια καπνός) αλλά πάνγλυκα και λιγουριάρικα γαρ.
    Φυσικέ, 🙂 Μπούζενγκλύκλιχ σε βρίσκω σήμερις! 😆 😉

  94. […] https://sarantakos.wordpress.com/ […]

  95. physicist said

    #92. — Καλά, το πιστεύεις ότι τη λέξη είκοσι τα μάτια μου την είχαν προσπεράσει τελείως; Σαν να μην την είχες γράψει.

  96. spyroszer said

    Για τη Ζέα ο Ησύχιος τα λέει λίγο μπερδεμένα:
    «Ζέα∙ η εκάτε παρ΄ Αθηναίοις. και είς των εν Πειραιεί λιμένων, ούτω καλούμενος από του καρπού της ζειάς∙ έχει δε ο Πειραιεύς λιμένας τρεις κλειστούς.»
    http://books.google.gr/books?id=l5gtAAAAQAAJ&pg=PA255&dq=%22%CE%96%CE%AD%CE%B1%22&hl=el&sa=X&ei=oXNWUoGRNeiH4gTbhoGwBg&ved=0CDgQ6AEwADgK#v=onepage&q=%22%CE%96%CE%AD%CE%B1%22&f=false
    Ο Ulrichs (ή Ουλερίχος) λέει σχετικά (Οι λιμένες και τα μακρά τείχη των Αθηνών 1843):
    «Νεώτεροι τοπογράφοι νομίζουν ότι η Ζέα έχει το όνομα από την εκεί πώλησιν του σίτου. Αλλ’ η Ζειά είτε Όλυρα ήτον τροφή κτηνών παρ’ Έλλησι, κατά τη ρητή παρατήρησιν του Ηροδότου. Πιθανώτερον μου φαίνεται ότι ο λιμήν έλαβεν το όνομα από την Εκάτη, ήτις κατά τον Ησύχιον λατρευόταν παρ’ Αθηναίοις υπό το όνομα Ζέα».
    http://books.google.gr/books?id=U9JTAAAAcAAJ&pg=PA438&dq=%22%CE%96%CE%AD%CE%B1%22&hl=el&sa=X&ei=Ym5WUoHJBcSw4QS3k4BA&ved=0CEQQ6AEwAg#v=onepage&q=%22%CE%96%CE%AD%CE%B1%22&f=false
    Τώρα αν το ιερό της Μουνιχίας Αρτέμιδος ταυτίζόταν με την Εκάτη, που λέει η Βικιπέδια, δεν το ξέρω. Σχετικό άρθρο εδώ:

    Click to access 39-14.pdf

  97. Theban said

    «δίκοκκο σιτάρι (στα γερμανικά Dinkel)»

    Σύμφωνα με τα παρακάτω, το dinkel δεν είναι το Triticum dicoccum:

    http://en.wikipedia.org/wiki/Spelt

    http://en.wikipedia.org/wiki/Emmer

  98. physicist said

    #93. — Κοίτα, μεταξύ μας το ξέρουμε ότι τα Μπούζενγκεντάνκεν δεν είναι σήμερα ή προχτές ή μεθαύριο, αυτά είναι ζιχ στέντιχ βιντερχόλεντε Φανταζίεν. 😛

  99. @83 Μα το λεω παρακάτω ότι η αρχάια Ζέα ειναι το Πασσαλιμάνι,. Για την περιοχή Β στη διατριβή αναφέρομαι στην περιοχή που πηγάιναμε στις κοπάνες από το σχολέιο και δεν έιμαι τόσο μεγάλος ώστε να πήγαινα σχολείο πριν από τη δεκαετία του 1960 που φτιαχχτηκε το τεχνητό λιμάνι της Ζέας.

  100. sarant said

    96: Αρα έχει βάση η σύνδεση Ζέας-Ζειας, άσχετο αν δεν ευσταθεί.

    97: Ναι, άλλοι λένε ότι είναι το Spelt.

  101. 99. Εντάξει, απλά ήταν λίγο ασαφής η αναφορά σου στη σύγχρονη κατασκευή με τον τρόπο που γνώρισες τη μαρίνα στα περιξ του ναυτικού μουσείου.

  102. spiral architect said

    @8: Και όμως Φυσικέ, αυτή η πίπα περί (ανθρωπογενούς) κλιματικής αλλαγής έκανε κάποιους μουστερήδες ακόμα πιο πλούσιους:

    και δεν επεκτείνομαι περαιτέρω επ’ αυτού, για να μην βγούμε εκτός θέματος της ανάρτησης.

  103. Βασιλικη said

    Κ. Σαραντ. στο αρθρο για την Ζεα, λεει πως το 1928 ο Βενιζελος εφερε το σιταρι και κηρυξε τον πολεμο κατα της Ζεας και πως σε 4 χρονια εφτασε για να εγκαταλειφθει η καλλιεργεια της.

    Αρα το ιδιο το αρθρο λεει για εισαγωγη νεας καλλιεργειας.

    Φυσικα μπορουμε να το ψαξουμε αν ιστορικα στεκει. Αν δηλ. υπηρχε σιταρι απο παλια και η Ζεα κατειχε τα πρωτεια, και εγινε εισαγωγη ανθεκτικοτερης και αποδοτικοτερης καλλιεργειας του, ή αν το σιταρι ηταν αγνωστο μεχρι τοτε

    Συμφωνα επισης με τον γνωστο μου γεωπονο, το σιταρι εχει μεγαλυτερη αποδοση (νομιζω κιολας, περισσοτερο του διπλασιου).

    Γι’αυτο και συμπερανα πως η εξαπλωση της καλλιεργειας του εναντι της Ζεας, υπηρξε ταχυτατη (τι πιο λογικο..; )

    ===============================
    Σημ. Συμφωνα παντως με τον ιδιο γεωπονο, η καλλιεργεια σιταριου σημερα ειναι εντελως ασυμφορη. Βεβαια.. την προτιμουν σε κατι ορεινα και αγορα χωραφια, και δεν θελει και ιδιαιτερη φροντιδα, αλλα κερδος δεν δινει μεγαλο. Τα λεφτα.. ειναι στο καλαμποκι, που καλλιεργειται σε ολα τα χωραφια του καμπου (μαζι με αλλα προιοντα)

  104. #73
    Διαβόητο παράδειγμα, μεταξύ των βυζαντινοτέτοιων, είναι η μετάφραση της Βυζαντινής Κοινοπολιτείας του Ομπλένσκι
    http://tinyurl.com/lx2raaz

  105. physicist said

    #102. — Προφανώς και έκανε κόσμο πλούσιο αλλά αν δεν ήταν αυτή θα ήταν άλλη, κι αν δεν υπήρχε καμία, πάλι με κάποιον άλλο τρόπο θα γινόταν μερικοί πλούσιοι. Εμένα το κύριο που μ’ απασχολεί επί του προκειμένου δεν είναι ο (τζάμπα) πλουτισμός αλλά η μαζική παράκρουση σε παγκόσμια κλίμακα, η ετοιμότητα καλόπιστων και γενικά έντιμων ανθρώπων να το καταπιούν αμάσητο, και η επιστημονική ανεντιμότητα. Αλλά θα μου πεις, για το τελευταίο ειδικά, είναι πολλά τα λεφτά Άρη, και δεν θάχεις άδικο.

  106. Theban said

    100β)
    Φαίνεται ότι dinkel και spelt αναφέρονται στο ίδιο φυτό αλλά όχι στο Triticum dicoccum.

  107. sarant said

    103: Μα, ο ισχυρισμός: πως το 1928 ο Βενιζελος εφερε το σιταρι και κηρυξε τον πολεμο κατα της Ζεας και πως σε 4 χρονια εφτασε για να εγκαταλειφθει η καλλιεργεια της,
    είναι εντελώς αστήρικτος και παράλογος. Γράφω στο άρθρο ότι σε συγγράμματα προ του 1928 αναφέρεται μόνο το σιτάρι ως καλλιέργεια για την παραγωγή ψωμιου.

  108. Theban said

    Αλήθεια, το Triticum dicoccum, όταν (και αν) υπήρχε στην Ελλάδα, πως το λέγαμε; Στάρι μήπως;

  109. Διαβάζω στον Περιηγητή Αθηνών του Δ(ημήτρη;) Πανταζή, εκδ. 1868: Ενταύθα ελατρεύετο υπό των Αθηναίων η Άρτεμις η επονομαζόμενη Ζέα, εξ ης και ομωνυμείτω ο λιμήν, και ουχί καθά υπέθεσε ο Μεούρτιος, εκ των σιταγωγών πλοίων, άτινα περιωρίζοντο εις το εν τω μεγίστω λιμένο Εμπόριον. Δεν είναι ξεκάθαρο με τι πηγές συσχετίζει τη σιγουριά του αλλά αμέσως πριν αναφερόταν στον Παυσανία φροντίζοντας να πει πως δεν αναφέρεται ονομαστικά στο λιμένα της Ζέας αλλά μόνο στους νεώσοικους. Η διχογνωμία ξεκινάει από τον 19ο αιώνα, παρατηρώ και στο Περί Πειραιώς και των Λιμένων αυτού, του «γεφυροδοποιού» Ηλία Ιω. Αγγελόπουλου πως ενώ αποδέχεται το παράθεμα του Ησύχιου εντούτοις πιστεύει και για πολλούς άλλους λόγους πως η Ζέα αντιστοιχεί στο λιμάνι των Αλών, εκεί που είναι σήμερα ο σταθμός του ΗΣΑΠ και φαίνεται από έμμεση αναφορά πως ο Αλέξανδρος Ρίζος Ραγκαβής πίστευε το ίδιο στα Τοπογραφικά (που δεν κυκλοφορούν ελεύθερα πχ στην Ανέμη).

  110. NM said

    Φτηνοί ερασιτεχνισμοί διαφημιστών για να πουλήσουνε φούμαρα στους ιθαγενείς της περιφέρειας είναι αυτοί.
    Για δείτε τι σημαίνει μητροπολιτικού τύπου «παραδοξολογία στην υπηρεσία της διαφήμισης», εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=VlOxlSOr3_M&feature=player_embedded

  111. Avonidas said

    Απορία πρώτη: Πώς κατάφεραν οι «κοσμοκράτορες» να ξεγελάσουν τόσο εύκολα τους «πνευματικώς ανώτερους» Έλληνες;

    Απορία δεύτερη: Γιατί οι «κοσμοκράτορες» δεν τρώνε κι αυτοί ζειά, να βελτιώσουν τις πνευματικές τους επιδόσεις, παρά το ρίχνουν στο σιταρένιο ψωμί;

    (Παρόμοιες απορίες έχω με τους περισσότερους συνωμοσιολογικούς μύθους, ειδικά με όσους ασχολούνται με συνωμοσίες των Εβραίων – δηλαδή με τους περισσότερους. Αυτοί οι Εβραίοι παρουσιάζονται συνεχώς σαν πανούργοι, μακιαβελικοί δολοπλόκοι και, ταυτόχρονα, σαν εκφυλισμένοι υπάνθρωποι που προσπαθούν να υποσκάψουν τον πολιτισμό των «ανώτερων φυλών». Πώς συμβιβάζονται αυτά τα δύο; Συνήθως οι συνωμοσιολόγοι επικαλούνται τη «μεγαλοψυχία» της ανώτερης φυλής τους ως δικαιολογία που δεν έχουν αντιληφθεί τη συνωμοσία. Ταυτόχρονα, κατηγορούν τους Εβραίους ως επιρρεπείς στην κολακεία. Ο Freud θα είχε πολλά να πει επ’ αυτού…)

    Απορία τρίτη: Αν εγώ σαν μαθητής λυκείου έχαψα προς στιγμήν το Λερναίο, είχα τη δικαιολογία ότι το διαδίκτυο στον καιρό μου ήταν αργό σαν το θάνατο κι έπρεπε να κάνω λελογισμένη χρήση, γιατί οι γονείς μου περίμεναν να χρησιμοποιήσουν το τηλέφωνο. Μια σημερινή μαθήτρια λυκείου, τι δικαιολογία έχει;

  112. ΠΑΝΟΣ said

    Τα περί ζέας/ζείας δεν τα συζητάω,είναι χωρίς ουσία.Ξέρω όμως καλά ,από τι κύκλους,βλακοειδείς,ξεκινάει.
    Για τα περί πατάτας,όμως,άλλα έχω διαβάσει.Συγκεκριμένα,ο δικηγόρος Κ.Δ.Τριανταφυλλόπουλος,ο μετέπειτα καθηγητής αστικού δικαίου στην Νομική,σε βιβλιαράκι τού 1912,το οποίον έχω σε φωτοτυπίες,λέει ότι,αυτό που λέτε μύθο,είναι μια πραγματικότητα!Αυτό περί Καποδίστρια κ.λπ. είναι αλήθεια!Για την ακρίβεια,πήρε τις πληροφορίες από το Hellenic Herald Vol.5,No 51,1911.Λέει ο Τ.:»Ιδού τι διηγείται η ιστορία».Εμένα μού μοιάζει ότι την αποδέχεται. Να μην τον πιστέψω; Αναμένω, με χαρά μου, ενστάσεις.Μιλάμε βέβαια για ΤΟΝ Τριανταφυλλόπουλο,μύθο τής Νομικής…

  113. sarant said

    112: Χωρίς να δω τι λέει ο Τριαντ, τι μπορώ να σου πω; Αλλά η πηγή την οποία επικαλείται φαίνεται ελάχιστα αξιόπιστη και καθόλου πρωτογενής -αν δεν απατώμαι, πρόκειται για κάποιο ομογενειακό περιοδικό, των Ελλήνων της Αμερικής, δεν ακούγεται και πολύ αξιόπιστο.

  114. ππαν said

    Φρέσκο φρέσκο σαν πανέξυπνο ψωμί:
    «*Γήινη γεύση που ταιριάζει με τις κόκκινες σάλτσες: ψωμί φτιαγμένο από το αρχαίο δημητριακό ντίνκελ, για όσους είναι αλεργικοί στη γλουτένη, ζυμωμένο με ελαιόλαδο.»

    http://www.lifo.gr/team/elenipsychouli/42412

  115. LandS said

    102 & 105
    Η κριτική του συστήματος εμπορίας/ανταλλαγής εκπομπών άνθρακα, που οι Αμερικάνοι λένε cap & trade, ως μέσο μείωσης των εκπομπών αερίων που θεωρούνται ότι συμβάλλουν στο φαινόμενο θερμοκηπίου, δεν σημαίνει, απαραίτητα, και μη αποδοχή του φαινομένου. Οι, κατά τη γνώμη μου, πιο σοβαρές διεθνείς περιβαλλοντικές οργανώσεις εναντιώνονται σε αυτό το σύστημα. Και μυρίζει ψιλοαπατεωνιά να στήσεις σύστημα αυτορύθμισης βασισμένο σε μια κατασκευή «ελεύθερης αγοράς». Συγχωρήστε με αλλά είναι σα να ζητάς σε μια μεγαλούπολη να εμπορεύονται οι οδηγοί την προτεραιότητα τους στις διασταυρώσεις και έτσι να νομίζεις ότι μπορείς να καταργήσεις τα φανάρια περιμένοντας ότι θα μειωθούν τα ατυχήματα.
    Φυσικά και τα συμφέροντα είναι τεράστια. Η αγορά ενέργειας στον Πλανήτη είναι τόσο μεγάλη και τόσο κερδοφόρα που διεξάγονται αυτή τη στιγμή που μιλάμε μάχες με θύματα ανθρώπινες ζωές. Νομίζετε ότι είναι συγκρίσιμα τα κέρδη των μεσαζόντων στο «Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών της ΕΕ» για παράδειγμα, με τα κέρδη μιας οποιασδήποτε επιχείρησης διανομής στην Ευρώπη, ή ενός μίνι ατμοηλεκτρικού σύγχρονης τεχνολογίας, σαν και αυτούς που προ πενταετίας ήθελαν να σπείρουν στην Ελλάδα;

    Έχουμε και μια εμπειρία από μελέτες που αποδείκνυαν ότι καμιά από τις επιβλαβείς επιπτώσεις του καπνίσματος δεν έχει επιβεβαιωθεί, ή ότι άμα τρως κάθε μέρα μακαρονάδες αδυνατίζεις.

  116. ΠΑΝΟΣ said

    113:ναι,αλλά να το παρέθεσε,έτσι αβασάνιστα; Δεν το νομίζω…Τριανταφυλλόπουλος ήταν αυτός.Η ιστορία πάντως έχει λεπτομέρειες,με ονόματα,στοιχεία,γεγονότα,πολύ λεπτομερή,ώστε να τα θεωρήσω εντελώς ανακριβή.
    Το βιβλιαράκι έχει τίτλο Θεός και Θέμις και αναφέρεται,μεταξύ άλλων, και στην διαμάχη καθαρευουσιάνων-μαλλιαριστών,με πολύ ενδιαφέρουσες ιστορίες και ωραίες παρατηρήσεις.

  117. sarant said

    114: Eίδες σύμπτωση; Πάντως, πιο κάτω, σε επόμενο φουρνάρικο, το τελευταίο της σελίδας, το ντίνκελ χαρακτηρίζεται γερμανικό αλεύρι!

  118. ππαν said

    Εκτός των άλλων, το ότι ο κάθε πικραμένος γράφει αβασάνιστα ότι το ντίνκελ είναι καταλληλο γαι αλλεργικούς στη γλουτένη, ενώ δεν ισχύει, είναι απαράδεκτο. Πιστεύω και το έχουμε ξανασυζητήσει ότι οι εκατοντάδες χιλιάδες εσχάτως «αλλεργικοί» στη γλουτένη είναι βέβαια κατά φαντασίαν αλλεργικοί αλλά υπάρχουν και ορισμένοι οι οποίοι έχουν πράγματι πρόβλημα.

  119. 118 Πιστοποιημένοι πωλητές βιολογικών προϊόντων…

  120. Infamous bastard said

    «Το λυπηρό βέβαια είναι ότι με τις αηδίες αυτές γαλουχούνται παιδιά και καίγονται λαμπρά μυαλά, όπως της μαθήτριας της φίλης μου.»
    Όχι Νικοκύρη, διαφωνώ! Δεν είναι λαμπρά μυαλά όσοι παίρνουν 20άρια στα μαθηματικά αλλά τρώνε αμάσητα τα παραμύθια. Πριν υποταχτούν, οφείλουν να σκέφτονται, οφείλουν να αμφισβητούν, οφείλουν να μην κάθονται στις δοξασίες. Διαφορετικά, αν δεν το πράττουν, είναι τέλειοι παπαγάλοι, τρέφονται με σκουπίδια, παράγουν 20άρια και ομαδική βλακεία.

    Αναζητήσατε αλλού τα λαμπρά μυαλά, όχι στις αριστούχες αρσακειάδες!

  121. sarant said

    120: Ποιος θα τους μάθει να αμφισβητούν και να μην κάθονται στις δοξασίες -που μπορεί να τις διαδίδει ο πατέρας τους ή ο δάσκαλός τους; Η τηλεόραση μήπως;

  122. physicist said

    #115. — Κοίτα, Λαντς, άμα είναι ο άλλος σοβαρός επιστήμονας, πρώτον δεν παραμυθιάζει τον κόσμο ότι έχει ατράνταχτα αποτελέσματα από προσομοιώσεις του κλίματος, έτσι; Εδώ τη ροή ενός Νευτώνειου υγρού σε ένα απλό πορώδες μέσο πας να προσομοιώσεις κι έχεις τα χίλια-δυο προβλήματα και περιορισμούς, πώς μας λέει ο άλλος ότι προσομοίωσε το κλίμα και μάλιστα σε βάθος δεκαετιών; Αυτά τα πράγματα είναι για γέλια.

    Δεύτερον, όταν τα μοντέλα αποτυγχάνουν θεαματικά, και η πρόβλεψή τους για άνοδο της θερμοκρασίας τα τελευταία 15 χρόνια αντικρούεται από τη σταθερότητα της τελευταίας, δεν βγαίνει να φτύσει την πραγματικότητα κατάμουτρα ονομάζοντας τη σταθερότητα «παύση της αύξησης» (hiatus), ούτε λέει «υπάρχουν μηχανισμοί που απορροφούν θερμότητα, δεν ξέρουμε ποιοι, πού, και πώς αλλά υποθέτουμε στα βάθη των Ωκεανών». Και γιατί δεν περιελήφθησαν αυτοί οι μηχανισμοί στις προσομοιώσεις που μας τις σερβίρανε για επιστημονικές αποδείξεις;

    Μυρίζει άσχημα μαγείρεμα. Πώς διάολο έδιναν όλα τα ανεξάρτητα μοντέλα των προσομοιώσεων παρόμοια και εσφαλμένα αποτελέσματα, με το σφάλμα πάντοτε στη μεριά των υπερασπιστών της Μίας και Μοναδικής Αλήθειας; Τι είδους μαύρη μαγεία μασκαρεύεται για επιστήμη, τελικώς;

  123. Παλαιών Πατρών Ιωάννης said

    76:
    Επίσης στην Ισπανία δεν είναι καθόλου καλή ιδέα να ζητήσει κανείς «ensalada de roca y queso». Λένε ότι δεν κάνει καλό στα δόντια.

  124. physicist said

    #123. — Τα βραχάκια όμως βοηθάνε στη χώνεψη. 😉

  125. Παλαιών Πατρών Ιωάννης said

    Μια πρόχειρη αναζήτηση δείχνει ότι η ρόκα λέγεται …ρόκα μόνο στα ελληνικά και, λόγω δανείου, στα τουρκικά.

  126. sarant said

    122 Κι εγώ την ίδια γνώμη έχω, εμπειρικά βέβαια, αλλά αυτά άμα τα λες σε καίνε στην πλατεία.

  127. Yannis said

    124: Στις κότες; 🙂

  128. physicist said

    #126. — Μαθημένος είσαι στο κάψιμο, Σαραντάκο, δεν σε φοβάμαι. 😉

    #127. — Γιατί το λές αυτό, η κότα ψυχή δεν έχει δηλαδή; 🙂

  129. Ἀρχιμήδης Ἀναγνώστου said

    Προφανῶς αὐτὰ γράφονται ἀπὸ κάποιους ποὺ θέλουν νὰ προωθήσουν πανάκριβα προϊόντα καὶ προωθοῦνται ἀπὸ τοὺς ἀνόητους. Ὅταν τὸ διάβασα πρὶν κανα δίμηνο ἔψαχνα νὰ βρῶ πληροφορίες γιὰ νὰ τὸ καταρρίψω. Μετά, ὅμως, σκέφτηκα «θὰ τὸ κάνει ὁ Νικοκύρης ἔτσι κι ἀλλιῶς». Θυμᾶμαι πάντως ὅτι σὲ κάποιο ἀπὸ τὶς πυροβολημένες ἱστοσελίδες κάπου ἔλεγε ὅτι μὲ νόμο ἀπογερεύτηκε ἡ καταχώρηση τῆς «ζειᾶς» ἀκόμη καὶ στὰ λεξικά. Γέλασα μὲ τὴν ψυχή μου

  130. Νέο Κid said

    Χωρίς να παριστάνω τον ειδικό στα της κλιματικής αλλαγής εξαιτίας ανθρώπινης δράσης, τείνω κι εγώ να συμφωνήσω με τις προαναφερθείσες απόψεις του Σπάιραλ και του Φυζίκ ινζενιέρ. Σόλοικο πολύ επιστημονικά, και κωμικά αυτάρεσκο μου φαίνεται να πιστεύουμε ότι μπορούμε να επηρεάσουμε ,όχι το μικροκλίμα,αλλά ευρύτερα το κλίμα της Γης. Ακόμη πιο σόλοικο είναι μάλλον να πιστεύουμε(είτε ειλικρινά,είτε λόγω «λεφτά Αρη» κ.λ.π) ότι σε περίπτωση ύπαρξης τέτοιου ανθρωπογενούς επηρεασμού ,αυτός μπορεί να προσδιοριστεί ποσοτικά! Όπως και νάχει ,απ’τη στιγμή που Αμερικάνοι-κατα κύριο λόγο- και Κινέζοι, ούτε καν συζητάνε την μείωση των «ρύπων» τους, not in this lifetime at least… από πίτα που δε τρώμε…

  131. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    Επιτέλους μια τεκμηριωμένη απάντηση στην μπαρούφα της υπερτροφής ζειά. Το τι έχουν ακούσει τα καημένα τ΄αυτάκια μου εδω και 5 χρόνια τουλάχιστον για την ζειά, δεν λέγεται. Μια και ασχολούμαι με τον αθλητισμό (ποτέ πρωταθλητισμό, μακριά) απο μικρό παιδάκι, έρχομαι σε επαφή με πολλούς αθλούμενους ερασιτέχνες, αλλα και επαγγελματίες. Κι ενω τόσα χρόνια ήμουν σε διαμάχη με τους περισσότερους, για την μεγάλη απάτη που λέγεται συμπληρώματα διατροφής, που ειδικά σε όσους αθλούνται, είναι εντελώς άχρηστα, δεν τους προσφέρουν τίποτα, και σε πολλές περιπτώσεις είναι άκρως επικίνδυνα, ( Περισκόπιο της επιστήμης 314) τα τελευταία χρόνια μπήκε στην αθλητική ζωή μας, (και οχι μόνο) η αρχαία διατροφή, ειδικά η ζειά έγινε μπέστ σέλερ. Στην προτροπή τους, πρέπει να μάθουμε να τρεφόμαστε σωστά, απαντούσα και απαντώ, σίγουρα ναί, γι αυτό δεν τρώω ζωοτροφές (βλέπε ζειά) αλλα σημαντικότερο είναι, να μάθουμε να αναπνέουμε σωστά, άλλωστε η αναπνοή είναι πιο πολύτιμη απο την τροφή.
    Θα το επαναλάβω για πολλοστή φορά, κι ας γίνομαι κουραστικός, πώς γίνεται μορφωμένοι άνθρωποι (οι περισσότεροι που γνωρίζω έχουν τελειώσει πανεπιστήμιο) να καταπίνουν αμάσητες τέτοιες (και άλλες χειρότερες) τερατώδεις βλακείες;

    105 – Ακριβώς αυτη η παγκόσμια παράκρουση ήταν που δεν μπορούσα να κατανοήσω για πάνω απο 25 χρόνια. Τελικά μετα απο αρκετό ψάξιμο και διάβασμα, κατέληξα οτι το πρόβλημα δημιουργείται απο την εκπαίδευση, είναι εντελώς αντιεγκεφαλική (ως προς την λειτουργία του) ελεγχόμενη και κατευθυνόμενη.

    111 – Απορία τρίτη – Δεν έχει καμία, είναι καμμένο μυαλό, το ερώτημα είναι, γιατι και απο τι κάηκε.

  132. Yannis said

    Προβλέπω το επόμενο Λερναίο:
    Ο Σαραντάκος, μίσθαρνο όργανο σκοτεινών κύκλων, προωθεί το ρεβίθι ενάντια στην καλλιέργεια της ζειάς για να αποβλακώσει τους Ελληνες.

  133. Νέο Κid said

    Εγώ δεν πιστεύω στα «καμμένα μυαλά». Μόνο στα μπερδεμένα. Ας μην είμαστε τόσο απόλυτοι και αυστηροί και απαισιόδοξοι.

  134. sarant said

    129: Αυτό με τα λεξικά δεν το είχα δει!

  135. Yannis said

    131 & 133. Αν πιστεύουμε ότι τα μυαλά παιδιών είναι καμμένα, τότε είναι σαν να αποδεχόμαστε ότι η εκπαίδευση είναι μάταιη.

    Αφελής απορία: Πώς ασχολείται μια μαθηματικός με την καθοδήγηση μιας εργασίας που αφορά την παραδοσιακή διατροφή; Η συγκεκριμένη μπορεί να κάνει καλά τη δουλειά της, αλλά τί εχέγγυα δίνονται ότι οι υπόλοιποι που ασχολούνται με αυτά τα θέματα δε θα καταλήξουν (βοηθούσης της «ιδιοσυγκρασίας» τους) στις απόψεις του στρατηγού που αναφέρεται στην ανάρτηση;

  136. That Crazed Alien penguin said

    Από ότι θυμάμαι, ο Ηρόδοτος αναφέρει ανάμεσα στις πολλές «ανάποδες» συνήθειες των Αιγυπτίων ότι περιφρονούσαν το σιτάρι και το κριθάρι και τρεφόντουσαν με ένα είδος σιτηρού που το έλεγαν ζεία. Δεν ξέρω αν η τότε ζεία ήταν η σύγχρονη ζεία, ή το emmer/kamut. Και δεν ξέρω αμα με πιάνει η συνωμοσιολογία μου, αλλά το μεγάλο πουσάρισμα γίνεται από καταστήματα «υγιεινής διατροφής» που πουλάνε ντίνκελ, καμούτ και παρόμοια σιτηρά γερμανικής προέλευσης…

  137. Από περιέργεια, βάζω τον γούγλη να μου βρει «ζεια» σε ιστοσελίδες κάτω από το .gov,gr. Και πέφτω στις Ιστορίες του Ηρόδοτου από μετάφραση, για την Α΄Γυμνασίου, σημείωση 23. Κι αναρωτιέμαι: Λες κανένας δάσκαλος να έκανε τη ζημιά;

    135: Ο Αλαχιώτης, όταν ήταν πρόεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, είχε αναγορεύσει σε Ιερό Δισκοπότηρο της εκπαίδευσης τη Διαθεματικότητα -αυτό διέγνωσε* ότι λείπει απ’ τη βασική εκπαίδευση των παιδιών μας. Διαθεματικότητα σε όλα τα βιβλία, σε όλα τους διδάσκοντες, σε όλα Προγράμματα Σπουδών. Με το στανιό και με ψωροσεμινάρια, αποθέωση της ημιμάθειας και της πρόχειρης προσέγγισης. Από κοντά υπερθεματίζων κι ο Ματσαγγούρας: Ευέλικτη ζώνη σε δημοτικό και γυμνάσιο, ζήτω η ώρα του πανεπιστήμονα δασκάλου! Τον Ματσαγγούρα και τις ιδέες του τον ξέρασε η πικρή πραγματικότητα του Γυμνασίου, αλλά επέζησε στο δημοτικό. Κι αλλάζοντας προβιά, και με το γύρισμα των καιρών και των κυβερνήσεων, ξαναέκανε την εμφάνιση του. Νέα διάγνωση: αυτό που λείπει στους λυκειόπαιδες είναι το c̶o̶p̶y̶ ̶&̶ ̶p̶a̶s̶t̶e̶, ε, η Ερευνητική Εργασία. Άντε πάλι, διαθετικότητα, άντε πάλι ο κάθε ψωνισμένος να βγάζει τον καημό του: είτε πρόκειται για τα άνω θρώσκω, είτε για το δάσκαλο του Αϊνστάιν -πεδίον δόξης λαμπρό. Θέλω να πω πολλά θαυμαστά μπορείς να κάνεις και στην Ερευνητική Εργασία -σάμπως δεν μπορείς στα Νέα και στην Άλγεβρα; αλλά ποιος θα ελέγξει το δάσκαλο, πίσω από την κλειστή πόρτα της αίθουσας;

    *Κάθε πρόεδρος του ΠΙ που σέβεται τον εαυτό του, έκανε και μια διάγνωση για το μείζον αγκάθι της εκπαίδευσης. Πριν τον Αλαχιώτη, ο Εξαρχάκος, επί Αρσένη, είχε διαγνώσει ότι έλειπε το Πολλαπλό Βιβλίο, ή καλύτερα το Πολλαπλό Διδακτικό Πακέτο. Τώρα πια χωρίς ΠΙ, αλλά με Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, ξαναφοράνε τις προβιές παλιές φάτσες, μόνο που η κάνουλα είναι κλειστή, κι η συνταγή «αφήστε τους να ψοφήσουν»· γενικευμένη σ’ όλο το δημόσιο τομέα, άλλωστε. Το ΕΣΠΑ φτάνει να δώσει μόνο στην Ερευνητική Εργασία ή αλλού Πρότζεκτ, ή αλλού Βιωματική Μάθηση. Σε όλα ο δάσκαλος γίνεται όσο Ντα Βίντσι τραβάει η όρεξή του.

  138. Νέο Kid Στο Block said

    Kαλά τα λέει ο Στάζυ για το κεφάλι του κασίδη ,αλλά τι να κάνουνε και οι μαθητευόμενοι «κουρείς»; Προσπαθούν κι αυτοί μάλλον να πιάσουν τον παλμό της τρελλής εποχής μας (όσον αφορά εκπαίδευση και «αγορά»/»εφαρμογή»
    (μόλις έμαθα για την κόρη μιας γνωστής ,που γύρισε με κάποιο πτυχίο από την Ελλάδα (δεν ξέρω τι ακριβώς) και επειδή δεν μπορούσε να βρει δουλειά προφανώς στο αντικείμενό της, έκανε αίτηση στο ΖΑRA στην Πάφο για πωλήτρια,απ’ όπου απερρίφθη μετά πολλών επαίνων ,καθότι -εκ των ουκ άνευ!- θέλουν ρώσικα και κινέζικα λινγκουίστικς!!
    Και γώ ο λακαμάς στέλνω το κορίτσι στα εγγλέζικα… 😦 )

  139. physicist said

    Παλιότερα είχαμε συζητήσει εδώ σχετικά με ορισμένες «ερευνητικές εργασίες» σε σχολεία (συλλογικές σε κείνη την περίπτωση), προϊόν των οποίων ήταν κάτι γιουτουμπάκια με περιεχόμενο πολύ λερναίο. Πάνε ενάμιση χρόνια περίπου από κείνη την κουβέντα και από την παράθεση των στοιχείων του εγκλήματος, αν δεν με γελάει η μνήμη.

  140. physicist said

    Ε, ενάμισης χρόνος — μάτι βγάζουν τα ενάμιση χρόνια και να με συμπαθάτε.

  141. Νέο Kid Στο Block said

    Και καλά τα ρώσικα τα μαθαίνεις. (είχα ημιμάθει μερικά στο στρατό, αλλά επειδή τα είχα ημιμάθει (από μια μεθοδο αυτοδιδασκαλίας που είχε ΟΛΕΣ τις προφορές λάθος!) βαρέθηκα μετά να κάνω τριπλό κόπο και να τα (ξανα)μάθω σωστά..και τα παράτησα). Τα ΚΙΝΕΖΙΚΑ πώς τα μαθαίνεις ρε γμτ…;; Και εντάξει εμείς οι γεροξούρες ,πάει στο διάολο, τα παιδιά σε τί ηλικία πρέπει να τ’αρχίσω κινέζικα για να μάθουν έστω την αλφαβήτα μέχρι τα 25… κανας σιννομαθής ρε παιδιά; 🙂

  142. Από Ιστότοπους και Ιστολόγια του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου (επίσημου παρόχου σε σχολεία, εκπαιδευτικούς και μαθητές) :
    Ζιά ή σιτάρι « Παντάκης Γιώργος
    Ζειά, βρίζα, όλυρα, Emmer
    ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΩΙΝΟ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΟΔΕΙΑ ΑΦΕΨΗΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΒΟΤΑΝΑ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΒΟΤΑΝΑ- ΑΦΕΨΗΜΑΤΑ ΒΑΜΜΑΤΑ ΚΗΡΑΛΟΙΦΕΣ» ΜΑΡΤΙΟΣ 2013
    ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ : ΠΡΟΤΥΠΟ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΣΗΜΕΡΑ;

    http://blogs.sch.gr/9gympeir/files/2013/06/%CE%A4%CE%BF%CF%80%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%99%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B1.swf

  143. sarant said

    142: Ωχ, βρέχει λερναιότητες.

    Θα λείψω για μερικές ώρες, να είστε φρόνιμοι!

  144. Ευτυχώς, μόνο αυτά τα λίγα

  145. spiral architect said

    @130: Μωρέ τρως πίτα και την πληρώνεις ακριβά: 👿
    Για δες στο λογαριασμό σου της ΔΕΗ το ΕΤΜΕΑΡ, το πρώην «τέλος υπέρ ανανεώσιμων πηγών ενέργειας» και έλα πες μου μετά.
    Το 10kW φωτοβολταϊκό του γείτονα στην ταράτσα του (που διαλαλεί κιόλας -μη χέσω!- ότι κρατάει όλη τη γειτονιά και έχει ρεύμα, ναι αυτός) 😀 τα φωτοβολταϊκά που αντικατέστησαν τους πορτοκαλεώνες και λιόφυτα της Αργολίδας και τους σιτοβολώνες της Βοιωτίας και όπου αλλού καθώς και τα φουρφούρια που κατέσκαψαν τις ελληνικές βουνοκορφές, εμείς τα πληρώνουμε.
    Πράσινη ανάπτυξη – ενεργειακό αποτύπωμα – φαινόμενο θερμοκηπίου = γερά φράγκα – καλή μπίζνα.

    Και αν κάποιος σαν επιστήμων περιβαλλοντολόγος -αφού του τα στάξουν- 😉 το τεκμηριώσει και με μοντέλα και αν τα τελευταία ανατρέπονται στην πράξη, ποιος νοιάζεται; ;roll:

    Ε, κάτι τέτοιο παίζεται και με τις ζείες, μείες, θείες. 😉
    Πως μετά να μην γίνεις οπαδός θεωριών συνομωζίας;

  146. gryphon said

    Εκτός απο τήν ζεια τα τελευταια χρονια ακουω και διαβαζω και για το ιπποφαες που αυτο ηταν οντως ζωοτροφη και το εδιναν λεει στα αλογα του στρατου του Μ.Αλεξανδρου.Υποτιθεται οτι ειναι πολυ ευεργετικο και για τον ανθρωπο.
    Δεν ξερω τι ισχυει πραγματικα με την ζεια αλλα γενικα μιλωντας δεν πιστευω οτι η διαδοση τετοιων ιστοριων για φυτα ουσιες κλπ με θαυματουργες ιδιοτητες οφειλεται στην βλακεια των ανθρωπων .Ειναι σχεδον φυσικη αναγκη να πιστεψει καποιος σε τετοια πραγματα.
    Μεχρι καποιο σημειο βεβαια.
    Τον τελευταιο καιρο και μετα απο πολυ μεγαλο διαστημα στην δουλεια που παω που και που ακουμε παλι το πρωι sport-fm (τον σταθμο των φανατικων αντιφα μπαμπη Χρηστογλου και Χελακη).Αποτο πρωι ως το βραδυ διαφημιζουν καποιο θαυματουργο προιον (που δεν θυμαμαι τωρα πως λεγεται) για αντρες βασικα με το οποιο βγαζεις μαλλια αδυνατιζεις σου φτιαχνουν οι αρθρωσεις εξαφανιζονται οι ρυτιδες και δειχνεις νεωτερος και βελτιωνονται οι σεξουαλικες επιδοσεις ,Και ολ’αυτα ταυτοχρονα.

    .

  147. Νέο Kid Στο Block said

    Πάντως για την εκπαίδευση , τα «καμμένα μυαλά» ,τις «στέρεες» βάσεις κ.λ.π. ας έχουμε στο πίσω μέρος της ζειάνοιάς μας ότι ουδέν καλόν αμιγές κακού (που λέγαν και οι Α.Η.Ζ.Π )και ότι τα παιδιά είναι…παιδιά. Αν τους αγοράσεις ένα παιχνίδι που είναι εγγυημένα άθραυστο, απλά θα το χρησιμοποιήσουν για να σπάσουν ΟΛΑ τα υπόλοιπα. Και οι παιδιάστικές συμπεριφορές ενίοτε (αν όχι πάντα) είναι αυτές που θα θέλαμε να μπορούμε να έχουμε ,αλλά δεν «μας επιτρέπεται» 🙂

  148. Gpoint said

    # 135

    Σε καλό δρόμο είσαι,,προχώρα !

    Τα τελευταία 30 χρόνια μόνο η Γιαννάκου είχε την ειλικρίνεια να πει πως βρίσκεται σ’ αυτή τη θέση για α διεκπεραιώνει νομοσχέδια να βγαίνει κάνα φράγκο. Ολοι οι άλλοι υπεδύοντο τον ΥΠΕΠΘ κι αργότερα τον «δια βίου μάθησης»

    Οσο για το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, το λατρεύω (όπως τόγραφε ο Ηλ. Πετρόπουλος για τις πουτάνες)

  149. …a great «corny joke»! 🙂

  150. Theban said

    @145
    Πάντως οι ανεμογεννήτριες δεν είναι απάτη του μεγέθους των φωτοβολταϊκών.

  151. 76,
    Rocket salad? It IS rocket science, after all. 🙂
    (Rocket surgery, as a friend used to say.)

  152. Νέο Kid Στο Block said

    Oυφ ..ρε Μιχάλη! Για μια στιγμή παραδιάβασα «horny jokes» και φοβήθηκα πως θα πεις κάτι για την Αφροδιτούλα μας… 🙂

  153. 84,
    Ο περιπτεράς αναρωτήθηκε «τι καπνό φουμάρει» ο περίεργος πελάτης του!

  154. 152,
    Όχι, δεν μπαίνω σε ξένα οικόπεδα! 🙂

  155. nikiplos said

    Καλησπέρα… για τη γλουτένη και τους καμμένους εγκεφάλους να πω μόνο ότι είναι παλαιά ιστορία εκείθεν του Ατλαντικού, συνήθης σε μπαταχτζήδες εκεί που πρωτο εφήρμοσαν την περιβόητη «ολιστική ιατρική».

    Δύο λογικές παρατηρήσεις. Το σιτάρι είναι από τις πρώτες τροφές του ανθρώπου. Δηλαδή εδώ και 1 εκατομύριο χρόνια τρώμε σιτηρά… Επομένως είναι το τελευταίο που θα κατηγορούσαμε για οποιαδήποτε παρενέργεια, και τη γλουτένη του φυσικά, αφού κάτι συνέβαλε κι αυτό στο να γίνει ο πίθηκος άνθρωπος… Τα περισσότερα περί γλουτένης είναι κυρίως μπούρδες, ενώ όποιο πραγματολογικό δεδομένο δημοσιεύεται συνήθως σκοντάφτει σε πιο βασικά πράγματα: τα δυνατά δηλητήρια και φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται για αποθήκευση και καλλιέργεια αντίστοιχα και στην μονοκαλλιέργεια των ποικιλλιών που επιβάλλονται από μεγάλες εταιρίες διατροφικών σπόρων, όπως η περιβόητη Mosanto…

    Ο Λαός που τρώει πιο πολύ σιτάρι από όλους είναι οι γείτονές μας Ιταλοί… Έτσι εξηγείται λοιπόν που κατα κύριο λόγο οι Ιταλοί είναι «αποβλακωμένοι, χαζοί και μη δημιουργικοί» 🙂

  156. Ε, όχι και 1 εκατομμύριο χρόνια, Νικίπλε! Κάποιες χιλιάδες χρόνια όμως, ναι. Κι εγώ δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι μπορεί να μας βλάπτει, κι ας έχει προσπαθήσει να με πείσει ένας κατά τα άλλα σοβαρός φίλος μου, χαρίζοντάς μου και βιβλίο με το όνομα Wheat Belly!

  157. Πολύ ωραίο αγαπητότατε κ. Σαραντάκο αλλά την τελευταία φράση τι την θέλατε;
    Από την προσωπική αποδοχή μιας θεωρίας συνωμοσίας μέχρι μία πανελλαδική εκλογική διαδικασία εκτιμώ πως υπάρχει μεγάλη απόσταση για να καταλήξουμε σε κάποιο σχετικά ασφαλές συμπέρασμα για τον ελληνικό λαό.
    Εν πάση περιπτώσει, τέτοια κείμενα που πραγματικά αδιαφορούν για την πραγματικότητα και λένε ό,τι τους καπνίσει, εντάσσονται στην κατηγορία της μπούρδας, όπως αναπτύχθηκε από τον καθηγητή φιλοσοφίας Harry Frankfurt στο on bullshit.
    Εδώ το παρουσιάζω πώς αναπτύσσει φιλοσοφικά την έννοια της λέξης «bullshit»:

    On Bullshit

    Να είστε καλά.

  158. sarant said

    Επανήλθα.

    156: Ο συγγραφέας του οποίου υπόσχεται πράγματα και θάματα αν κόψετε το σιτάρι.

  159. Yannis said

    Δεν ξέρω για την αλλαγή του κλίματος αλλά μπορώ να διαβεβαιώσω ότι οι νευρώνες του στρατηγού Αϋφαντή είναι σίγουρα ξεκολλημένοι ( http://www.votegreece.gr/archives/20878 ). Οι απόψεις του για τον εγκέφαλο και τη μνήμη είναι το κάτι άλλο! Δε νομίζω να τις έχω ξανασυναντήσει πουθενά ούτε σε κείμενα των αρχών του 20ου αιώνα! Αυτός πώς ξέφυγε από ομιλητής στο γνωστό συμπόσιο;

    137 και επόμενα: Νομίζω ότι η διαθεματικότητα, σαν τρόπος προσέγγισης, δεν είναι αναγκαστικά λάθος, αρκεί οι εκπαιδευτικοί να έχουν διαθεματική παιδεία, ή πολλοί εκπαιδευτικοί να είναι υπεύθυνοι τέτοιων εργασιών. Αλλά, απ’ όσο καταλαβαίνω, κάτι τέτοιο, δυστυχώς, δε γίνεται.

  160. Yannis said

    Και μια αναφέρθηκε ο όρος bullshit, ας ελπίσουμε ότι ισχύει το ηθικό δίδαγμα της παρακάτω ιστορίας.

    A turkey was chatting with a bull.
    ‘I would love to be able to get to the top of that tree’ sighed the turkey, ‘but I haven’t got the energy.’
    ‘Well, why don’t you nibble on some of my droppings?’ replied the bull. They’re packed with nutrients.’
    The turkey pecked at a lump of dung, and found it actually gave him enough strength to reach the lowest branch of the tree.
    The next day, after eating some more dung, he reached the second branch.
    Finally after a fourth night, the turkey was proudly perched at the top of the tree.
    He was promptly spotted by a farmer, who shot him out of the tree.

    Moral of the story:
    Bull Shit might get you to the top, but it won’t keep you there..

  161. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    Ζέα, Πέραμα ,Καμίνια Αη Νικόλα, πωπώ πόσο αλλαργέψατε! Κοντά 160 σχόλια και τόσο ενδιαφέροντες λίκνους.Δεε σας προλαβαίνω! Χορταστικό και το σημερινό.
    και θρεπτικό 🙂
    Προ τριετίας περίπου, από χάζεμα σε σακούλια με όσπρια βιο, έμαθα κι εγώ για τη ζέα με όλο το μύθο της. Η απαγόρευση επί Βενιζέλου μου φάνηκε μούφα αλλά εκείνο που είπαν ότι με παρέμβαση στο σπόρο,εμπλούτισαν υβρίδια σιτηρών με γλουτένη (;) για να είναι πιο θρεπτικά για τα εκατομμύρια των πεινασμένων του πολέμου, μου φάνηκε λογικό, χωρίς να το ψάξω περαιτέρω. Αυτό ειπώθηκε ως εξήγηση γιατί τώρα έχουμε τόσους δυσανεκτικούς στη γλουτένη, τάχα τα σιτηρά δεν έχουν πια την παλιά ισορροπημένη περιεκτικότητα και ο χορτασμένος τώρα οργανισμός αντιδρά.
    Αγόρασα κιόλας ζέα αλλά μη ρωτάτε τη γεύση γιατί άργησα ν ασχοληθώ και πήγε άδοξα ληγμένη σε μια γωνιά στα πουλιά του κήπου.

  162. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    133 – Εγω επειδή έχω συναντήσει πάρα πολλά μυαλά, πιστεύω στα καμμένα, όπως και στα ανοιχτά, στα κλειστά, στα μπερδεμένα, στα έξυπνα, στα βλαμμένα, και στα πωρωμένα. Το συγκεκριμένο μυαλό είναι καμμένο, και δεν έχει να κάνει με αυστηρότητα και απαισιοδοξία, αλλα με απλή διαπίστωση. Αν π.χ νομίζεις οτι ο Κασιδιάρης η ο Γερμενής έχουν μπερδεμένο μυαλό και οχι καμμένο, τοτε ναι δεν υπάρχουν καμμένα μυαλά. Αλλα να ξέρεις οτι και οι δύο (για τον δεύτερο έχω ιδία άποψη) και στην εφηβεία τους τις ίδιες απόψεις είχαν. Όταν μια μαθήτρια στην εφηβεία της έχει τέτοιες απόψεις, (βάλε και όποια άλλη πωρωμένη άποψη θέλεις) σημαίνει οτι της τις έχει βάλει στο μυαλό, το άμεσο περιβάλλον της, εκτός κι αν είναι άβουλο, οποτε την δουλειά την έκαναν οι «ειδικοί» (βλέπε καθοδηγητές κάθε είδους). Σε κάθε περίπτωση, επειδή δεν είμαι απόλυτος σε τίποτα, οι πιθανότητες να αλλάξει μυαλά είναι σχεδόν μηδενικές.

    135 – Η συγκεκριμένη είναι χειρότερη κι απο μάταιη, και κάποτε πρέπει να ξεχωρίσουμε τα παιδιά απο τους εφήβους, γιατι και η μάνα μου που είναι 80 χρονών, παιδί με λέει.

    136 – Ξέρεις πόσα άτομα δεν τρώνε τίποτα απο την γραμμή αίματος; (έτσι την λένε) γιατι θέλουν να μοιάσουν στους μεγάλους ανθρώπους του πνεύματος; (που είναι φυσικά οι αρχαίοι φιλόσοφοι).

  163. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    Είμαι χαρούμενη που ‘εβαλα τώρα στο ράδιο το ρίαλ και με την πρώτη φράση που άκουσα κατάλαβα ότι μιλάει ο Μακριδάκης.Κάτι σαν :Πατάτε με προσοχή στον κήπο μου, έχω φυτέψει σπόρους, φυτά κι ελπίδες

  164. gbaloglou said

    Με λυπεί πάντως το γεγονός ότι τα ακροατήρια Σαραντάκου και Μενεγάκη έχουν ως τομή το κενό σύνολο: δεν εξηγείται αλλιώς η μη αναφορά εδώ της σημερινής αναφοράς της Βίκυ Χατζηβασιλείου σε εκλεκτά προίόντα ζέας στην γνωστή (;) μεσημεριάτικη εκπομπή…

  165. Yannis said

    162. Δε θα αμφισβητήσω ότι μπορεί να υπάρχουν άνθρωποι με διαφορετικές νοητικές και αντιληπτικές ικανότητες.
    Αλλά ποιά είναι η πρόταση για τη διαχείριση των δεκαοκτάχρονων με τα καμμένα μυαλά; Τα αφήνουμε να μπουν στο Πανεπιστήμιο, να πάρουν πτυχίο, να κάνουν οικογένεια;

  166. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    Γιάννης Μακριδάκης: Φυσική καλλιέργεια, με καλά και χρήσιμα φυτά γύρω απομονώνονται τα ζιζάνια. Ετσι και στην κοινωνία
    Δημοσιογράφος: Ετσι κάνουμε και για τη Χ.Α;
    Γ.Μ. Ναι, έτσι

  167. sarant said

    159: Μην τους δίνεις ιδέες!

    164: Ε όχι και το κενό σύνολο -έναν αλλά λέοντα! (εσένα εννοώ)

  168. NM said

    (#165.β) Yannis: Προς Θεού όχι. Ιδίως το 3ο, για να μην διαιωνίσουν το είδος τους. Πιστεύω ότι η προληπτική στείρωση είναι η πλέον ενδεδειγμένη -πλην φορτισμένη από αστοχίες του παρελθόντος- μέθοδος. Αντ αυτής μπορούμε να προτιμήσουμε μια λιγότερο εκτεθειμένη σε κακόπιστους τακτική όπως π.χ μια επιτροπή ειδικών που θα αποφαίνεται προληπτικά.

  169. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    Βιοποικιλότητα και στα μυαλά.Οι μονοκαλλιέργειες βλάπτουν

    Αντιγράφω από το μπλογκ του Μπάμπη Δερμιτζάκη.
    «Και ένα ανέκδοτο, που το είπε ο Χριστόφορος Χαραλαμπάκης. Δείχνει ότι οι πνευματικοί άνθρωποι είναι τόσο πολύ αφοσιωμένοι στις αναζητήσεις τους και δείχνουν τόσο λίγο ενδιαφέρον για τα εγκόσμια, που συχνά δεν έχουν καθόλου πρακτικό νου. Ο καθηγητής μένει μόνος και έχει δυο γάτες, μια μεγάλη και μια μικρή. Τον ενοχλούν από τα διαβάσματα και τα γραψίματά του γρατζουνώντας την πόρτα για να μπουν μέσα, αναγκάζοντάς τον έτσι να διακόψει, να σηκωθεί και να τους ανοίξει. Φωνάζει λοιπόν ένα μαραγκό και του λέει να ανοίξει δυο τρύπες στην πόρτα, μια μεγάλη και μια μικρή, τη μεγάλη για να μπαίνει από αυτή η μεγάλη γάτα και τη μικρή για να μπαίνει από αυτή η μικρή γάτα.»

  170. Yannis said

    168. Σίγουρα αστειεύεστε.

  171. Νέο Kid Στο Block said

    Κοίτα Λάμπρο. Πιστεύω ότι ας πούμε αν ναυαγούσα σ’ενα ερημονήσι με το Γερμενή και λόγω κάποιας ευτυχούς συγκυρίας δεν θα έπρεπε να φάμε ο ένας τον άλλον για να επιζήσουμε και βρισκόμασταν να κάνουμε ψιλή κουβεντούλα ,θα ήταν σημαντικά πιθανότερο να έρθει εκείνος πιο κοντά στις ιδέες μου παρά εγώ στις δικές του. Απλή εφαρμογή του νόμου της Παγκόσμιας Έλξης ή της Θερμοδυναμικής ισορροπίας. Μ’αυτή την έννοια ,και παρά τις αναμφισβήτητα μικρές πρακτικά πιθανότητες να έχουν τέτοια «τύχη» οι Γερμενήδες αυτού του κόσμου, ναι! δεν υπάρχουν καμμένα μυαλά! Η «ανώτερη διάνοια» έχει ηθική υποχρέωση να «έλκει» την κατώτερη ,αλλιώς είναι απλά ψευδοανώτερη. Μπλαζέ και «κουρασμένοι» και σαρκαστικοί έχουμε την πολυτέλεια να είμαστε εδώ στα σχόλιά μας, αλλά όχι στην πραγματική ζωή που να πάρει! Αλλιώς ,ας σκάψουμε ένα λάκο κι ας χωθούμε από τώρα μέσα ,να προσφέρουμε και κάτι στον βιολογικό κύκλο.
    Στο προκείμενο τώρα, κι ομολογώ ότι αισθάνομαι κάπως άβολα για ευνόητους λόγους που επιχειρούμε ψυχογράφημα της κοπέλας με βάση μια «δήλωσή» της, αλλά αυτή έχουμε σαν πραγματολογικό στοιχείο στο άρθρο του Νίκου. (Παρεμπιπτόντως Νίκο, τα εισαγωγικά στο «αστέρι» ίσως να ήταν περιττά..), ας δούμε ψύχραιμα κι αντικειμενικά τι «είπε»:
    «Να μελετήσουμε, κυρία, και τη ζεια, το “υπερδημητριακό” των αρχαίων Ελλήνων, που μας το σταμάτησαν οι ξένοι και μας επιβάλανε να τρώμε σιτάρι για να μας κάνουν κατώτερούς τους.» Aυτό και μόνο μπορούμε να κρίνουμε ,μη γνωρίζοντας κάτι περισσότερο γι’αυτή. Έτσι; Καταρχάς λέει «Να μελετήσουμε κυρία» . Αυτό εμένα μ’αρέσει, το ότι δείχνει δηλαδή διάθεση διαλεκτικότητας και εμβάθυνσης. Δε λέει «Να σας πω κυρία» όυτε «Ξέρω ΕΓΩ κυρία για τη Ζεια» Επίσης μ’αρέσει το ¨μας το ΕΠΙΒΑΛΑΝΕ … ΚΑΤΩΤΕΡΟΥΣ ΤΟΥΣ» Μέσα στην αφελή ψωροπερηφάνειά (ΥΠΕΡδημητριακό) της, αυτή η δήλωση κρύβει μεγάλη ουσία. Ενδόμυχη παραδοχή «κατωτερότητας» μεν, αλλά απελθέτω απ’εμού το ποτήριον των ευθυνών. Μου την επιβάλανε την κατωτερότητα.
    Ένας φωτισμένος δάσκαλος/δασκάλα μπορεί να διδάξει και να ενσταλλάξει χίλια μύρια καλούδια σ’αυτό το κορίτσι με αφορμή αυτές και μόνο τις δύο λέξεις. Να την κάνει να καταλάβει πως κανείς δεν μπορεί να της ΕΠΙΒΑΛΕΙ πνευματικώς τίποτε. Να της υποδείξει ότι όπως στα Μαθηματικά που αριστεύει δεν πετάμε μια εικασία και τη θεωρούμε σωστή αν δεν την αποδείξουμε, το ίδιο ισχύει σε όλα τα θέματα. Να της καταδείξει τη σημασία που έχει η εγκυρότητα και η διασταύρωση των Πηγών για κάθε είδους πληροφορία, κι ένα σωρό άλλα. Ένας δάσκαλος έχει μεγάλη δύναμη, αν θέλει να τη χρησιμοποιήσει.
    Εν κατακλείδι, πολλά είπα ήδη.., σε κανένα παιδί δεν αξίζει η αδιαφορία!

  172. NM said

    (#169) EΦΗ ΕΦΗ: Δημοφιλές ανέκδοτο από χαριτωμένους προφέσσορες στο 1ο μάθημα των πρωτοετών. Το άκουσα κι εγώ με μικρή παραλλαγή (Ο Αϊνστάϊν είχε μια γάτα η οποία γέννησε κάποτε 4 γατάκια και τότε φώναξε τον μαραγκό…κλπ)
    (#170) Yannis: Σας διαβεβαιώ ότι η απάντηση μου ήταν τόσο σοβαρή όσο και το ερώτημα που θέσατε.

  173. Avonidas said

    @168
    Τι στείρωση; Κατευθείαν στον τοίχο, με οπλοπολυβόλο!

    Και τώρα, για να σοβαρευτούμε λίγο. Εγώ δεν έγραψα ούτε για καμένα μυαλά, ούτε για μειωμένες αντιληπτικές ικανότητες ούτε τίποτα τέτοιο. Φυσικά κι ένας άνθρωπος 18 χρονών μπορεί να καταλάβει το λάθος του, αν του το εξηγήσεις – αντί να την κάνεις γυριστή με τρίχες του στυλ «δεν συζητάμε για αρχαίες τροφές», αλλά κατανοώ ότι η καθηγήτρια φοβήθηκε μην τη βάλουν στη μπούκα οι γονείς του κοριτσιού, έχουν πονηρέψει οι καιροί.

    Το εμπόδιο σε αυτές τις περιπτώσεις δεν είναι η «μειωμένη αντιληπτική ικανότητα», αλλά η βαθιά ενσταλαγμένη αντίσταση σε κάποιον που το παιδί πιστεύει ότι έχει μια ατζέντα και ότι προσπαθεί να το ξεγελάσει. Για παράδειγμα, μεγαλώνοντας αναγκάστηκα να παραδεχτώ ότι *μερικά* από όσα έλεγαν οι καθηγητές μου στο μάθημα των θρησκευτικών ήταν όντως αλήθεια, αλλά εκείνο τον καιρό δεν θα μπορούσαν να με πείσουν για τίποτα, γιατί είχαν ολοφάνερα μια ατζέντα. Συζήτηση επί ίσοις όροις ήταν αδύνατο να γίνει μέσα στην τάξη.

    Το να εμποδίσεις έναν έφηβο που έχει φανατιστεί και πήρε στραβό δρόμο να σπουδάσει είναι ένας εγγυημένος τρόπος να εξασφαλίσεις την περαιτέρω κατρακύλα του. Το να θες να τον εμποδίσεις να κάνει οικογένεια (!) δείχνει απλά τι κρετίνος είσαι.

  174. Yannis said

    172. Ηλθε η καρδιά μου στη θέση της.
    Αλλά ίσως απαντήσει και ο Λάμπρος προς τον οποίο απευθυνόταν το ερώτημα, διότι είμαι βέβαιος ότι δε στέκεται μόνο στη διαπίστωση ενός προβλήματος (της καύσης των εγκεφάλων στην εφηβεία) αλλά έχει να προτείνει και λύσεις.

  175. Νέο Kid Στο Block said

    Και κάτι τελευταίο. Για να μη γελιόμαστε τώρα για την αξία της εκπαίδευσης Λάμπρο και Τζι (απευθύνομαι σε εσάς γιατί τονίζεται συνεχώς την κατάντια της, μην παρεξηγηθώ) μπορεί ας πούμε ο μεγάλος Ράσελ να είπε «Ο άνθρωπος δε γενιέται βλάκας. Η εκπαίδευση τον κάνει βλάκα» (ή κάπως έτσι) αλλά αν δεν περνούσε από το «κακό» σχολειό όπου ο δάσκαλος τον έδερνε όταν δεν θυμόταν παπαγαλία τις αλγεβρικές ταυτότητες κι αν δεν περνούσε από τα Καίμπριτζ και τα Τρίνιτυ κόλετζ και τις ανήσυχες φοιτητοπαρέες , αλλά είχε την ατυχία να μην είναι απο αριστοκρατική και πλούσια οικογένεια, πιθανότατα να μην ήταν σήμερα ο Ράσελ ,αλλά απλά άλλος ένας ταλαίπωρος και αφανής «βλάκας».

  176. Yannis said

    173. Avonidas, μάλλον με διαβάσατε απρόσεκτα, όπως ίσως και ο/η ΝΜ στο 168.
    Δεν έγραψα για «μειωμένες» νοητικές ή αντιληπτικές ικανότητες. Εγραψα για διαφορετικές και αυτό κάνει τη διαφορά.
    Η ερώτηση απευθυνόταν στο Λάμπρο (162) και, νομίζω, ότι προκύπτει ως λογική συνέπεια της τραβηγμένης (κατά την άποψή μου) τοποθέτησής του.

  177. physicist said

    #173. — […] Για παράδειγμα, μεγαλώνοντας αναγκάστηκα να παραδεχτώ ότι *μερικά* από όσα έλεγαν οι καθηγητές μου στο μάθημα των θρησκευτικών ήταν όντως αλήθεια, αλλά εκείνο τον καιρό δεν θα μπορούσαν να με πείσουν για τίποτα, γιατί είχαν ολοφάνερα μια ατζέντα. Συζήτηση επί ίσοις όροις ήταν αδύνατο να γίνει μέσα στην τάξη.

    Άριστο παράδειγμα, προσυπογράφω και με τα δύο χέρια, και αντιστοιχεί 100% με δικές μου εμπειρίες.

    Έγιναν δυο-τρεις τοποθετήσεις παραπάνω για τη διεπιστημονικότητα, ακροθιγώς. Ήθελα να πω μια κουβέντα σχετικά, από τη δική μου εμπειρία, που μετράει αρκετά πλέον χρόνια. Καταρχάς η διεπιστημονικότητα δεν αναπτύσσεται δια της διατεταγμένης οδού. Δεύτερον πρόκειται για έννοια που έχει γίνει πασπαρτού και καραμέλα, άλλοτε για να κρυφτεί πίσω της συλλογική άγνοια και άλλοτε για λόγους εντυπωσιασμού ή για λόγους πρόσβασης σε ερευνητικούς πόρους [1]. Τρίτον δεν γίνεται στην αρπαχτή και στα σβέλτα αλλά χρειάζεται μακρόχρονη προσπάθεια ώστε πρώτα να ξεπεραστούν τα μεθοδολογικά και γλωσσικά εμπόδια [2] και μετά να φυτρώσουν οι καρποί — αν φυτρώσουν. Τέταρτον όταν μιλάμε για ουσιώδη διεπιστημονικότητα δεν εννοούμε ότι ο καθηγητής των Μαθηματικών κάνει και λίγο διατροφολογία είτε από έλλειψη προσωπικού είτε από χόμπι. Μη μπερδεύουμε σοβαρά πράγματα με φάρσες.

    Θα μπορούσα να πω κι άλλα πολλά στο ίδιο πνεύμα, κάτι που απλώς θα υπογράμμιζε κι άλλο την έντονη άπωση που έχω για τα περισσότερα διεπιστημονικά που πλασσάρονται δεξιά κι αριστερά, και που ούτε δι- ούτε επιστημονικά είναι. Ωστόσο, θα ήταν άδικο να μην αναφέρω ότι εφόσον γίνουν ειλικρινείς, μακρόχρονες και πολύ κοπιαστικές προσπάθειες από ανθρώπους στ’ αλήθεια αφωσιωμένους, τότε προβλήματα που έχει νόημα να μελετηθούν διεπιστημονικά κερδίζουν από μια τέτοια προσέγγιση. Μόνο που γι’ αυτά σπανιότατα θ’ ακούσετε να γίνεται συζήτηση.

    [1] Το να γράφεις στα προπόζαλ «this is an interdisciplinary approach» δίνει πόντους, γενικώς.
    [2] Κάθε ώριμος, ανεπτυγμένος τομέας έχει τη δική του γλώσσα ακόμα και μέσα στον ίδιο επιστημονικό κλάδο.

  178. Avonidas said

    176. Yannis, ναι, μάλλον ξέφυγαν οι «πλάκες» στο νήμα κι εκτροχιαστήκαμε.

    Όπως και να ‘χει, θεωρώ ότι το πρόβλημα της μαθήτριας δεν ήταν οι όποιες αντιληπτικές της ικανότητες, αλλά ακριβώς ότι μια μπαρούφα τις «παρέκαμψε» τελείως αυτές τις ικανότητες και σφηνώθηκε στο κεφάλι της. Κι η απορία μου είναι, πώς γίνεται μια τέτοια εξώφθαλμη μπαρούφα να μη βάρεσε καμπανάκια συναγερμού. Η πιθανότερη εξήγηση είναι η συστηματική παραπληροφόρηση από την οικογένεια, γιατί αν πιστεύεις ότι όλοι είναι εναντίον του έθνους σου και πάνε να σε φάνε, απλά δεν κάθεσαι να ελέγξεις τις ιστορίες που το επιβεβαιώνουν.

    Κι αφού το πρόβλημα είναι η παραπληροφόρηση κι ο φανατισμός, η λύση είναι περισσότερη πληροφόρηση. Το αν είναι αργά στο λύκειο για κάτι τέτοιο είναι άλλο καπέλο, πάντως μια προσπάθεια δε βλάπτει.

  179. aerosol said

    Μπράβο Νίκο! Έψαχνα πριν λίγες ημέρες το θέμα με σκοπό να ανεβάσω σχετικό κείμενο αλλά με πρόλαβες.
    Πριν μιλήσουμε για τη Ζέα καλό θα ήταν να ξέρουμε τι είναι. Αλλά δεν ξέρουμε, ούτε εμείς ούτε αυτοί που την αγοράζουν.
    Η Ioanna του #65 ήταν ίσως η μοναδική άξια λόγου παρουσία στο ελληνικό ίντερνετ για το θέμα αλλά τα συμπεράσματά της δεν βρίσκουν σύμφωνους άλλους. Δεν είναι σαφές σε κανέναν αν λέγοντας και πουλώντας ζέα εννοούν το emmer, το spelt, το dinkel.Ούτε καν αν ζειά και όλυρα είναι ή δεν είναι το ίδιο πράγμα.
    Οι περισσότεροι ελληνικοί (και ελληνοκεντρικοί) ιστοχώροι κάνουν πάσα ο ένας στον άλλο κοπυπαστώνοντας το άρθρο του Θ.Μακρογαμβράκη στη Espresso:
    Ο σπόρος των θεών και του Μεγάλου Αλεξάνδρου

    Έχω ακούσει πως στην Ελλάδα το… κοπυράϊτ το έχει ο ο Γιώργος Αντωνόπουλος. που την καλλιεργεί, ενώ αλλού (πχ. Αγρίνιο) την καλλιεργούν αλλά δεν έχουν δικαίωμα να την ονομάζουν έτσι και βγαίνει ως δίκκοκο σιτάρι αλλά είναι το ίδιο(!). Ο Αντωνόπουλος αλλού αναφέρεται να το έφερε από την Ιταλία αλλά ο ίδιος λέει «Δεν τον φέραμε από το εξωτερικό ούτε τον βαπτίσαμε ζέα επειδή είναι δίκοκκος, όπως κάνουν άλλοι. Εμείς τον βρήκαμε από τις οικογένειές μας, καθώς τον καλλιεργούσαν από γενιά σε γενιά». Το οποίο έχει ενδιαφέρον, ειδικά εφόσον πωλείται για 6 ευρώ το κιλό αν δεν κάνω λάθος… Επίσης λέει στο άρθρο ««Το θέμα με τη γλουτένη για μένα το δημιούργησαν οι εταιρείες. Οταν μεγαλώναμε εμείς ή οι πρόγονοί μας, γιατί δεν είχε γίνει καμία αναφορά γι’ αυτήν; Δυστυχώς, πιστεύω πως η γλουτένη είναι μια ορμόνη που αφορά τα σιτηρά της νέας γενιάς». Τόση αφέλεια σε λίγες λέξεις ή ηθελημένη παραπληροφόρηση; Θα σταθώ στο ότι η «ζέα» (ό,τι τελικά είναι) φαίνεται να περιέχει όντως λιγότερη γλουτένη, αλλά έχει: αν την φάει κάποιος με σοβαρό θέμα κοιλιοκάκης μπορεί να βρεθεί στο νοσοκομείο παρά την σιγουριά του παραγωγού.

    Τι άλλο βρήκα εκτός από όσα αναφέρεις; Μια οδοντίατρο/ομοιοπαθητικό/μαραθωνοδρόμο (Δήμητρα Τυλλιανάκη) που εκτός από το θέμα του εγκεφάλου (η γλουτένη συγκολλάει τις νευρικές απολήξεις!) κάνει νύξεις για καρκίνο, τα καρδιοεγκεφαλικά και αυτοάνοσα.
    Έμαθα πως γνωστοί και φίλοι λένε ο ένας στον άλλο το ποίημα «παρόμοιο είναι το Ντίνκελ αλλά η ζέα είναι καλύτερη». Φυσικά, αφού είναι «ελληνική» ενώ το άλλο «γερμανικό».

  180. Yannis said

    178. Συμφωνώ απόλυτα στη διαπίστωση για τις «πλάκες».

    Οσον αφορά τη μαθήτρια, τελικά, πολλοί λέμε το ίδιο με διαφορετικούς (το τονίζω αυτό 😉 ) τρόπους.
    Ας προσθέσω ότι είμαι αισιόδοξος και πιστεύω πολύ στη σπορά (όχι ζειάς, φυσικά) των δασκάλων, η οποία μπορεί να δώσει καρπούς με την πάροδο του χρόνου.

  181. Η τελευταία φράση εξηγεί πολλά.
    Ηλίθιοι ψάχνουν το λόγο της ηλιθιότητάς τους, σα τυφλοί που αλληλοεξετάζονται.
    Μετά τον Τσώρτσιλ και τον Κίσινγκερ που και οι δυό συνωμότησαν τάχα να μας χαλάσουν την Παιδεία τώρα την αιτία τη βρήκαμε στη διατροφή. Θα μπορούσε να ήταν κωμωδία.

  182. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    165 – 174 -Τι ενοείς τα αφήνουμε να μπουν στα πανεπιστήμια, να πάρουν πτυχίο, να κάνουν οικογένεια; Αυτο το αποφασίζει η εξουσία, εμείς δεν είμαστε εξουσία (εγω τουλάχιστον) και η εξουσία έχει αποφασίσει να τα αφήνει, το αποτέλεσμα είναι ολοφάνερο. Καμμένα μυαλά ψηφίζουν επανειλημμένως κυβερνήτες με καμμένα μυαλά, μέχρι και Καμμένο με ονοματεπώνυμο έστειλαν στην βουλή. Ο Κωστίκας κι ο Γιωρίκας πανεπηστίμιο έβγαλαν, πτυχιούχοι είναι, και έκαναν οικογένεια, ποιός νοήμων άνθρωπος θα τους εμπιστευόταν τον σκύλο του να τον πάνε βόλτα; Αυτοί οι άνθρωποι που τους εμπιστεύθηκαν την ζωή τους και το μέλον των παιδιών τους, τι μυαλά έχουν; Πόσοι απο αυτούς έχουν πάει πανεπιστήμιο, είναι πτυχιούχοι και έχουν οικογένειες; Όλοι ανεξαιρέτως οι υπουργοί οικονομίας τι μυαλά έχουν; Οι 500,000 χιλιάδες (και πάνω απο 1,000,000 συμπαθούντες) που ψήφισαν Χ.Α, πιστεύεις οτι είναι ολοι αμόρφωτοι; μήπως αρκετές χιλιάδες απο αυτούς έχουν πάει πανεπιστήμιο, έχουν πτυχίο, και οικογένεια; τι μυαλά έχουν; Οι θρήσκοι που έχουν πάει πανεπιστήμιο, έχουν πτυχίο και οικογένεια, που πιστεύουν σε ενα θεό παντοδύναμο, παντογνώστη, πανάγαθο, δίκαιο, τέλειο (το κατασκεύασμά του βέβαια είναι αδικο και ατελές) και το καλύτερο ΑΟΡΑΤΟΣ, και παρ΄ολα αυτά σηκώνουν το κεφάλι τους στον ανύπαρκτο ουρανό για να τον δούν, τι μυαλά έχουν;
    Όπως βλέπεις αγαπητέ μου, δεν στέκομαι στην καύση των εγκεφάλων στην εφηβεία, (που το είδες αυτό;) αλλα στα καμμένα μυαλά, τα οποία έχουν καεί πρίν την εφηβεία, και επαναλαμβάνω το μεγάλο ερώτημα, ΓΙΑΤΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙ ΚΑΗΚΑΝ, έχεις απάντηση;

    Υ.Γ – Λύσεις έχω να προτείνω, το έκανα επι 25 συναπτά έτη, είτε μέσα απο συνδικάτα, είτε μέσα απο πολιτιστικούς συλλόγους, είτε στις καθημερινές συναναστροφές μου με τον κόσμο. Εδω και 10 χρόνια έπαψα να προτείνω, η αντιμετώπισή μου απο συγγενείς, φίλους, γνωστούς και αγνώστους, ήταν πανομοιότυπη και σταθερή στα 25 αυτά χρόνια, φιλικά ΑΡΝΗΤΙΚΗ, οπότε έμεινα στο οικογενειακό μοντέλο που έχουμε φτιάξει με την γυναίκα μου και τις κόρες μας, προσπαθώντας να βελτιωνόμαστε, και πλέον κάνω μόνο καλόπιστεςδιαπιστώσεις.
    Αλλα ας προτείνω μια, τι θα έλεγες αν αποσυνδέονταν η εκπαίδευση απο την κερδοσκοπική παραγωγικότητα, προάγοντας την κριτική σκέψη; η πιστεύεις οτι οι άνθρωποι είναι παραγωγικές μονάδες, και γεννήθηκαν για να δουλεύουν και να παράγουν;

    171 – Φίλε kid αν έκανες κουβεντούλα με τον Γερμενή η με οποιονδήποτε άλλο πωρωμένο, δεν θα υπήρχε καμία πιθανότητα να τον προσελκύσεις, οι νόμοι της γνωστής φυσικής καταρρέουν μπροστά στο καμμένο μυαλό, όπως και μπροστά στην φαντασία, έχει αυτη την παράξενη ιδιότητα το ανθρώπινο μυαλό. Είναι φανερό οτι δεν έχεις κάνει κουβέντα (τυχερέ ή έξυπνε) με τέτοια άτομα, ενω εγώ έχω φάει τα μούτρα μου πολλές φορές.
    Για ανώτερους και κατώτερους, ανώτερες (ειδικά εγώ ψώνισα απο σβέρκο) και κατώτερες διάνοιες δεν συζητώ, γιατι δεν πιστεύω καν σε αυτά, κάπου κάποιος είναι ανώτερος, και κάπου κατώτερος, στον θάνατο μπροστά ολοι είναι ίσοι.
    Για το προκείμενο συμφωνώ απολύτως με αυτά που λές, μένει το εύκολο μέρος, να βρεθεί ένας φωτισμένος δάσκαλος / δασκάλα, ας περιμένουμε σχετικά νέοι είμαστε ακόμα.

    ΕΝΑΣ ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΕΧΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ, τεράστια αλήθεια αυτή, το κακό είναι οτι το γνωρίζει και η εξουσία, γι αυτο παράγει σωρηδόν ανήμπορους δασκαλάκους χωρίς θέλω.

    Πιθανότατα να μην ήταν σήμερα ο Ράσελ, πιθανότατα να ήταν κατι καλύτερο, το αποκλείεις;

  183. Γς said

    Λερναία και θρησκεία;
    Ναι, ενίοτε τα λερναία γίνονται και … θρησκεία!
    Και όχι όποια κι όποια λερναία. Τα κρατικά. Τα επισήμως λερναιόμενα. Με τις ευλογίες και την υποστήριξη του Πατερούλη.
    Για το σίτο μιλάμε. Για στάρι. Για στάρι που είχε την ικανότητα να κληρονομεί τις μεταβολές που προκαλούνται με τεχνικές καλλιέργειας. Και ο εξωφρενικός, ο βλακώδης ισχυρισμός της κληρονόμησης των επίκτητων χαρακτήρων υποστηρίχτηκε με τη βία. Και ήταν μόνο η αρχή. Μετά από σ αυτό το λερναίο ακολούθησαν άλλα όπως της δημιουργίας ενός είδους από ένα άλλο. Σίκαλης από το σίτο! ,
    Λερναία που λερναιοποιούντο με το ζόρι. Οσοι επιστήμονες τόλμησαν να αντιταχθούν φυλακίστηκαν και εκτελέστηκαν.
    Λερναία που δεν ήταν παίξε γέλασε. Ηταν βαρβάτα, ανθεκτικά. Κράτησαν από τα τέλη της δεκαετίας του 20 μέχρι και την εποχή του Χρουσιόφ.
    Διαβάζω στο Ιντυμέντια ότι με το Λυσενκισμό ο σταλινισμός υποβίβασε το μαρξισμό σε χυδαίο θρησκευτικό φαινόμενο.
    Κάπως πιο κομψά το είχε πει μια σχετική με στάρια και τέτοια Γεωπόνος πρώην φοιτήτριά μου σε ένα συνέδριο για Επιστήμη και Θρησκεία πέρυσι.
    Ότι τα λερναία του Λυσένκο, μη επιδεχόμενα ουδεμία αμφισβήτηση συγκροτούσαν μία ψευδοεπιστήμη στην οποία εκ των πραγμάτων δεν είχε ισχύ το Ποππερικό κριτήριο της διαψευσιμότητας. Ηταν τα χρόνια εκείνα η απόλυτη αλήθεια. Θρησκεία δηλαδή.
    Δεν θυμάμαι πως ακριβώς το είπε η θεούσα κυρά μου και δεν μπορώ να την ρωτήσω τώρα. Κοιμάται. Εβλεπε το μεταμεσονύκτιο αφιέρωμα του Σρόϊντερ στον Αλφα για τα έργα και την πολιτεία του Μιχαλολιάκου. “Θέλω να καταλάβω γιατί μας μισούνε για το χρώμα μας”, μου είπε.
    Αντε Λακόστ!
    (ουπς, Λεκανόστ)

  184. Γς said

    ΚΑΘΑΡΟ ΚΑΤΑ 99,5% ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ DNA

    Ηρθε η ώρα να κάψουμε τα πτυχία μας!

  185. Gpoint said

    # 175

    Η ( υποχρεωτική ) δημόσια παιδεία σκοπό (πρέπει να) έχει να δώσει εφόδια στον μαθητή για την ένταξή του στην κοινωνία καλύπτοντας τα φυσιολογικά κενά που μπορούν να δημιουργηθούν από ανεπάρκεια γνώσεων των γονέων. Αρα πρέπει να είναι συνδεδεμένη με την καθημερινή ζωή διδάσκοντας χρήσιμα πράγματα όπως κανόνες υγιεινής, οδικής κυκλοφορίας, κοινωνικής συμπεριφοράς και όχι π.χ, την μυθολογία των Εβραίων σαν θρησκευτικά για 12 συναπτά έτη (εκτός και μου εξηγήσεις σε τι με ωφέλησαν οι γνώσεις περί του Ιησού του Ναυί και του Ιεζεκιήλ στην ζωή μου). Μόνο και μόνο η σύνδεσή της με την συστεγαζόμενη στο ίδιο υπουργείο θρησκεία αρκεί για να επιφέρει σύγχυση στο μυαλό του μαθητή που εύκολα θα καταλήξει να ερευνά εξονυχιστικά ότι δεν γουστάρει και να καταπίνει αμάσητο λόγω της «πίστης» ότι τον βολεύει.
    Χοντρό παράδειγμα όσοι αριστεροί είναι συγχρόνως οπαδοί του άκρως καπιταλιστικού «θρύλου». Περισσότερες πιθανότητες έχουν να γίνουν δεξιοί παρά να αλλάξουν ομάδα, διερωτήθηκες γιατί ; Γιατί έτσι είναι εκπαιδευμένοι να σκέπτονται από το σχολείο, ο «θρύλος» είναι θρησκεία, είναι η σωτηρία επί γης, για την άλλη θα ασχοληθούν στα τελευταία χρόνια της ζωής τους βαστώντας μια πισινή μπας και υπάρχει μεταθάνατον ζωή-ποτέ δεν ξέρεις.
    Δηλαδή αυτοί είναι ή δεν είναι «μπερδεμένα» μυαλά ; Κατακεραυνώνουν τους καπιταλιστές αλλά αποθεώνουν τον Κόκαλη και τον Μαρινάκη που τους «έσβησαν» όλους
    Μήπως νομίζεις πως μπερδεμένα μυαλά είναι μόνο οι «απ’ ευθείας» απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων, ελληνοβαρεμένοι ; Η συνταγή ( και η αιτία ) είναι ίδια, τα υλικά αλλάζουν.
    Υπάρχει ένα ποσοστό που θα μορφωθεί από μόνο του και ένα άλλο που θα ξεπεράσει όσα φάλτσα διδάσκεται στην βασική εκπαίδευση. Ο Ράσελ μάλλον θα γινότανε Ράσελ ακόμα κι αν δεν ήταν από πλούσια οικογένεια που τον έστειλε σχολείο
    Εχω συναντήσει χωρικούς που πήγαν ελάχιστα ή και καθόλου σχολείο. Μου έχει κάνει εντύπωση η καθαρότητα στον λόγο και το βλέμμα τους.

  186. νπ said

    Τελικά, αυτοί οι ξένοι είναι πανίβλακες. Ανακάλυψαν ότι η ζεια μας κάνει έξυπνους και αντί να τη πάρουν μπάς και μας φτάσουν, τρέφονται ακόμα με σιτάρι.

    Φυσικά, αφού δεν τρέφονταν με ζεια, πώς να το σκεφτούν;

  187. Για την μαθήτρια δεν είναι «άποψη», αλλά άλλη μια γνώση που πήρε στο πλαίσιο της εμπιστοσύνης στη σχέση δασκάλου-μαθητή, γονέα-παιδιού, βιβλίου-αναγνώστη, και, πλέον, ιστότοπου (πες το, υπερκειμένου)-επισκέπτη. Γνώση, από αυτές τις όχι λίγες, και ευρύτερα αποδεκτές, που την κολακεύουν κιόλας ως Ελληνίδα, ή Σερραία, ή Πόντια, ή ό,τι άλλο «χτίζει εθνική συνείδηση». Η προσέγγιση της μαθήτριας είναι εντελώς καλόπιστη, αν της καεί το μυαλό ΔΕΝ θα φταίει η ίδια. Θα φταίμε οι υπόλοιποι, ειδικοί, γονείς, δάσκαλοι, που δεν της μάθαμε (1) να αμφισβητεί την αυθεντία του άλλου πόλου στις παραπάνω σχέσεις, (2) εκεί που μπορούμε, δεν μπαίνουμε οι ίδιοι να καταρρίψουμε το δικαίωμα της αυθεντίας επί παντός του επιστητού.

    Γιάννη, καλή κι άγια η διαθεματικότητα, αρκεί να την έχεις -με το στανιό και με φιρμάνια και με ψευτοσεμινάρια, δεν επιβάλλεται, ούτε παρθενογεννιέται. Και ξαναρωτάω, αν για την εξειδίκευση του δασκάλου έχει ένα, ας πούμε τεκμήριο ικανότητας με το πτυχίο -εκτός κι αν αμφισβητήσουμε τα πάντα- την ικανότητα του μαθηματικού να κατευθύνει τα παιδιά σε μια «έρευνα» για παραδοσιακή διατροφή, ή μια «περιβαλλοντική», ποιος θα την πιστοποιήσει; φτάνει το μεράκι; κι ο στρατηγός μερακλής είναι.

  188. spiral architect said

    Καλή είναι η διαθεματικότητα αλλά, καλό είναι στα δύσκολα να ρωτιέται ο πλέον αρμόδιος και γνώστης. Επί παραδείγματι, στο λύκειο της κόρης μου τρέχει πρότζεκτ σωματιδιακής 😮 φυσικής με τελική κατάληξη μια επίσκεψη του μαθητικού τιμ στο CERN και με υπεύθυνη καθηγήτρια … τη γυμνάστρια. 😆 Φυσικά η γυναίκα δεν έχει ιδέα όχι μόνο από σωματιδιακή φυσική, αλλά ούτε καν από νευτώνεια οπότε -ορθώς πράττουσα- στις δύσκολες ερωτήσεις καλεί τον ένα απ’ τους δυο φυσικούς.

  189. spiral architect\ said

    @183: ΓουΣού, ο Λυσένκο σχετιζόταν με τη σιτοδεία του ’32-33 στην Ουκρανία;
    (αν και θα το ψάξω εκτενέστερα το βράδυ)

  190. cronopiusa said

    Ο Γ. Μπαμπινιώτης απαγόρευσε την είσοδο σε εκπροσώπους της ΟΙΕΛΕ στα Αρσάκεια

  191. cronopiusa said

    3ο ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΕΠΑ.Λ Ν. ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΧ ΕΤΟΣ 2011- 2012 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ: ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ ΑΡΓΥΡΩ – ΔΟΥΜΕΝΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
    ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «Η ΤΡΟΦΗ ΜΑΣ» ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

  192. cronopiusa said

    Ο απολυμένος μάγειρας Α’ από τη σχολή του ΟΤΕΚ στο Ηράκλειο λέγεται Παναγιώτης Αμαργιωτάκης και μιλά για το σημερινό επίπεδο της τουριστικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα.

  193. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    191: Μεγαλο είναι, αλλά στα πρώτα λεπτά πυο το είδα λέει για στάρι, όχι για ζεια!

    186: Έλα ντε!

    184: Καθαρό από τι;

  194. gbaloglou said

    167: λέων και λέ(αι)να 🙂

  195. sarant said

    194: 🙂

  196. cronopiusa said

    καλημέρα
    σας το έστειλα ως δείγμα ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ δασκάλων που με αγάπη, σεβασμό και μεράκι κάνουν την δουλειά τους και εργαζόμενων μαθητών παιδιά των ανέργων και κακοπληρωμένων εργαζομένων, παιδιά που δε δουλεύουν μόνο για να βγάλουν το χαρτζιλίκι τους αλλά συμβάλλουν με το μεροκάματό τους στην προσπάθεια της οικογένειάς τους να τα βγάλει πέρα και βέβαια δεν αναφέρουν την ζεια

  197. sarant said

    196: Τότε να το δούμε όλο 🙂

  198. LandS said

    122 Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου. Αλλά εσένα ποιος σου είπε ότι διακρατικές συμφωνίες με τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις, και οι οποίες για να επιτευχθούν, πέρασαν χρόνια και χρόνια διαβουλεύσεων, μελετών και δεν ξέρω εγώ τι άλλο, και οργανισμοί σαν την EU ETS διαμεσολαβούν στη ανταλλαγή δικαιωμάτων με ρυθμό 150δις € το χρόνο, ντε και καλά, βασίστηκαν σε μελέτες που με σιγουριά προσομοιώνουν το κλίμα του πλανήτη;
    Γιατί υπάρχει μοντέλο που με σιγουριά προσομοιώνει τις μέχρι τώρα (μέχρι τον προπερασμένο αι δηλ)αλλαγές, που παραδεχόμαστε ότι έγιναν κάτω από αμελητέα ανθρώπινη επίδραση, σε πλανητικό επίπεδο; Ή να το πω με άλλα λόγια, η εναλλαγή διαφορετικών κλιματικών εποχών από την εποχή των παγετώνων αποδεικνύεται ότι μένει ανεπηρέαστη από την επιταχυνόμενη παραγωγή ρύπων στη κλίμακα που γνωρίζουμε από τα μέσα του 19ου αι.; Τεκμηριώνεται αυστηρά και αυτό;
    Βεβαίως και υπάρχουν συμφέροντα. Αλλά μου είναι πολύ δύσκολο να πιστέψω ότι το Παν. του Τορόντο (τυχαίο παράδειγμα) , και το δίκτυο των ιδρυμάτων που συνδέονται με αυτό, έχουν μεγαλύτερη οικονομική και πολιτική ισχύ από τη Shell (όχι τυχαίο παράδειγμα) .

  199. cronopiusa said

    Τα παιδιά λένε πάντα τις μεγάλες αλήθειες επ’ ευκαιρία τη Λαμπεδούζας παρατήρησα πως μόνο στα ελληνικά μέσα μαζικής επιρροής υπάρχει ο όρος λαθρομετανάστης

    και για να συνεχίσω το νήμα των μερακλήδων δασκάλων και εργαζόμενων μαθητών
    μια ταινιούλα από τον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Ιστορικού Ντοκιμαντέρ
    «Προσεγγίζουμε κριτικά το παρελθόν» του 2ου Εσπερινού ΕΠΑ.Λ. Πειραιά, Γ΄ Τάξη Πληροφορικής 2012 – 2013 Ο Βομβαρδισμός του Πειραιά

    και από το 2o Γενικό Λύκειο Ηλιούπολης Ἡσυχίαν εἶχεν ὁ Δῆμος καὶ ἀντέλεγεν οὐδείς… το 2ο ΒΡΑΒΕΙΟ

    μικρή συμβολή στο αυριανό εορτασμό των 69 χρόνων από την απελευθέρωση της Αθήναςκαι στον Αντιφασιστικό αγώνα του σήμερα

    Υπάρχει μια εντυπωσιακή λέξη που διάβασα πρόσφατα
    Επάγγελμα: κατασχέτης

  200. cronopiusa said

    Ο Βομβαρδισμός του Πειραιά

  201. kai omos yparxoun atoma megala se hlikia pou 8imounte meso twn gwnewn tous thn apagoreysh..

  202. Άρτεμη said

    Τελικά αν το εν λόγω δημητριακό δέν αυξάνει την εξυπνάδα και εφ’ όσον ήταν κυρίως ζωοτροφή, τα χρυσάβγουλα με ποιο δημητριακό ανατράφηκαν; Μήπως η ζεία διαβάλλεται για να την κρατήσουν μόνον γι’ αυτούς κι’ εμείς τα δυστυχή ανθρωπάρια να μείνουμε βλάκες;

  203. physicist said

    #198. — Ναι, η πολιτική πλευρά και μεθόδεθευση ταιριάζει με την επιστημονική επιπολαιότητα. I see your point.

  204. Theo said

    Μετά από κάποιων μηνών απουσία μου από το ιστολόγιο, ξαναμπήκα πριν από ένα εικοσαήμερο και έκτοτε βλέπω συχνά το επίθετο «λερναίος».
    Καταλαβαίνω περίπου τι εννοείτε.
    Πώς όμως και πού ξεκίνησε η χρήση του με τη σημασία που της δίνετε και τι ακριβώς σημαίνει;

  205. physicist said

    #198, ΥΓ: — Δεν ξέρω σε ποιο βαθμό τα (αμφισβητούμενα έως σαθρά) επιστημονικά αποτελέσματα έπαιξαν ρόλο στις πολιτικές αποφάσεις. Το δίχως άλλο, όμως, ήταν η αιχμή του δόρατος στη διαμόρφωση της Κοινής Γνώμης.

  206. sarant said

    204: Δεν έχεις άδικο να απορείς. Υπάρχει ένα κείμενο που κυκλοφορεί εδώ και 15 χρόνια στο διαδίκτυο, που λέει ότι η Apple έχει ξεκινήσει το πρόγραμμα Hellenic quest για τηνεκμάθηση ελληνικών, διότι οι υπερσύγχρονοι υπολογιστές μόνο τα ελληνικά καταλαβαίνουν και οι μεγάλες εταιρείες στέλνουν τα στελέχη τους να μάθουν ελληνικά, που είναι πρωτογενής γλώσσα κτλ.
    http://www.sarantakos.com/language/hquest2.html

    Το κείμενο αυτό το είχα βαφτίσει Λερναίο κείμενο (πολύ παλιά, πριν ανοίξω το ιστολόγιο) επειδή όσο κι αν το ανασκεύαζε κανείς, το έβλεπε να ξεφυτρώνει ξανά.

    Σιγά-σιγά, «λερναίο» έφτασαν να χαρακτηρίζονται όλοι οι μύθοι (αν και κυρίως οι γλωσσικοί) που διαδίδονται στο Διαδίκτυο.

  207. Theo said

    @206: Ευχαριστώ, Νικοκύρη.

  208. physicist said

    Η υποδούλωση της επιτροπής του Νόμπελ Ειρήνης στις τρέχουσες ανάγκες της πολιτκής επικαιρότητας έχει καταντήσει πλέον αηδία …

  209. Τίτος Εξώς Χριστοδούλου said

    Eξαίρετο πόνημα Νικοκύρ.
    Αλλά μένω με την απορία: Είμαι ηλίθιος επειδή δεν τρέφομαι με ζειά ή επειδή πιστεύω ότι θα έπρεπε να τρέφομαι;

  210. gbaloglou said

    Προ μίας ώρας εγεύθην άρτον θεϊκ … εεε, ζεϊκόν, ήθελα να πω, άνευ βενιζ … εεε, γλουτένης, ήθελα να πω!

  211. Νέο Kid Στο Block said

    210. E ..λοιπόν; Δεν θα μάς πεις λεπτομέρειες; Γεύση, υφή, επίγευση; 🙂
    (παρενέργεια στη ζειάνοιά σου καμία; Μήπως νάπιανες κανά χαρτάκι και μολυβάκι να δοκιμάσεις εκείνη την εικαζεία του Ζείμαν; Πολύ δεν άντεξε; 🙂

  212. sarant said

    209: 🙂

    208: Ναι, αλλά το έχουμε συνηθίσει πια…. 😦

  213. leonicos said

    Ξέχασα κάτι χτες. Έγραψα επανειλημμένα ρεβύθι ενώ ξέρω πως είναι ρεβίθι, όπωςθα έγραφα και φυστίκι απ[ό συνήθεια.

  214. leonicos said

    Ζειά σας, να είστε καλά

  215. 208,
    Υπάρχει μακρά ιστορία του φαινομένου. Δες, πχ το Νόμπελ φυσικής του 1912, που είναι για τα πανηγύρια. (Το βρήκα τυχαία πριν από καιρό όταν σκάλιζα την λίστα των νομπελούχων (σικ) για να δω αν υπάρχει κάτι σχετικό με automatic control – υπήρχε!)

  216. @8,102,115,122,126 κτλ

    Ανακαλύψαμε επιτέλους μια αληθινή, παγκόσμια συνωμοσία. Πάλι καλά γιατί είχε φτάσει να ισχύει συνωμοσία = θεωρία συνωμοσίας.

    Κοροϊδέψανε τους πολλούς αλλά όταν συμμετέχουν όλοι δεν είναι δύσκολο. Μιλάμε για 99.9% πρόθυμους συνωμότες:
    http://iopscience.iop.org/1748-9326/8/2/024024/

    Με πειραγμένα μοντέλα: http://arstechnica.com/science/2013/09/why-trust-climate-models-its-a-matter-of-simple-science/

    Το μόνο που μένει τώρα είναι να την αποκαλύψουμε!!!

  217. Δεν ξέρω αν είναι ώριμο κριτικό πνεύμα ή εδραιωμένη προκατάληψη, αλλά άρθρο με τίτλο «ΚΑΘΑΡΟ ΚΑΤΑ 99,5% ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ DNA» (δηλαδή το υπόλοιπο 0,5% είναι ακαθαρσία; πρόσμιξη; φυτικό DNA;) δεν μπορώ να το πάρω στα σοβαρά, ακόμα και χωρίς να το έχω διαβάσει. Πώς να το κάνουμε, η ζωή είναι σύντομη και δεν μπορούμε να διαβάζουμε κάθε μ@λ@κία που κυκλοφορεί.
    Μια που το συνιστά όμως ο Γς 🙂 το άνοιξα να το δω. Και ρωτώ: είναι δυνατόν ο καθηγητής του Τομέα Γενετικής, Ανάπτυξης και Μοριακής Βιολογίας του ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης να είπε αυτολεξεί (αυτό σημαίνουν τα εισαγωγικά, αν δεν το ξέρουν οι κύριοι του voteGreece.gr) «Σε μεγάλο ποσοστό, οι Έλληνες μεταδώσαμε το DNA και στην υπόλοιπη Ευρώπη.»;
    Βέβαια, πηγαίνοντας πάρα κάτω διαβάζω — πάντοτε εντός εισαγωγικών — ότι τα στοιχεία της έρευνας (η οποία, μην το ξεχνάμε, συγκρίνει στατιστικά δείγματα πληθυσμών) «μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πολλές άλλες περιπτώσεις, όπως: Τεστ πατρότητας, εγκληματικές υποθέσεις και, κυρίως, χρησιμοποιούνται για να βρεθεί η προδιάθεση των ατόμων για διάφορες ασθένειες», αρχίζω να υποπτεύομαι πως μάλλον δεν κατάλαβαν τίποτε οι συντάκτες του άρθρου από ό,τι τους είπε (αν τους μίλησε) ο καθηγητής. Μήπως όμως θα έπρεπε να τους γράψει να διαμαρτυρηθεί, να μην του αποδίδουν εντός εισαγωγικών τέτοιες αρλούμπες;

  218. Γς said

    Γνωστός ο αγαπητός Κώστας Τριανταφυλλίδης. Της μαχόμενης πατριωτικής γενετικής!

    Αν σε ξενίζει το:
    «Από τη Νότια Βαλκανική, δηλαδή, από τις πεδιάδες της Θεσσαλονίκης, της Κεντρικής Μακεδονίας και της Θεσσαλίας ξεκίνησε η μετακίνηση των εποίκων, ακολουθώντας την κοιλάδα του Αξιού και κατόπιν του Δούναβη και έφτασαν στις βόρειες περιοχές»

    σε σχετική εργασία μου που ο Τριανταφυλλίδης μου τη ζήτησε τον Φεβρουάριο του 2010 (διότι δεν μπορούσε να την βρει) έγραφα ότι από τις αναλύσεις μας (3b Discussion ) προέκυπτε κάτι τέτοιο.
    Ανάποδα όμως!

    Κατα τα άλλα η συζήτηση στο ΦΒ με τα φιλαράκια μου (πρώην μαθητές μου) καλά κρατεί

  219. Yannis said

    184, 217: Κρίνοντας από τις απόψεις του στρατηγού που δημοσιεύτηκαν στην ίδια ιστοσελίδα, οι διαχειριστές της δε σκαμπάζουν (πόθεν η λέξη, Νικοκύρη;) τίποτε από βιολογία.
    Εκπληκτικό αυτό που γράφουν στο τέλος «Αν σας άρεσε το θέμα προωθήστε το στους φίλους σας για να τους ενημερώσετε»! Δε θα παραλείψουμε…

    183, 189 (αν μου επιτρέπετε, καθότι Γιάννης κι εγώ 🙂 ).
    Ενδιαφέρουσα/ον λεπτομέρεια/παράδοξο: ο Λυσένκο δεν έγινε ποτέ μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος.
    Ηταν (ίσως) ένας από τους πετυχημένους τεχνολόγους στη γεωργία που θέλησε να παραστήσει το γενετιστή, εκμεταλλεύτηκε τις καταστάσεις και δίψαγε για προβολή με κάθε τίμημα.
    Θα κόλλαγε σε οποιαδήποτε εξουσία επείθετο από τις απόψεις του.

    Δε φαίνεται να είχε οποιαδήποτε σχέση με το λιμό της Ουκρανίας, ο οποίος ήταν μάλλον το αποτέλεσμα της βίαιης κολλεκτιβοποίησης και της πτώσης της παραγωγής που ακολούθησε. Συνδυάστηκε δε ο λιμός με τα μέτρα αντεκδίκησης (π.χ. αποκλεισμός των αγροτικών περιοχών και κατάσχεση της σοδειάς) από το σταλνικό καθεστώς.

  220. Μαρία said

    217
    Άγγελε, δες το εξαιρετικό άρθρο του Λογοράφτη.
    http://logorammata.blogspot.gr/

  221. Yannis said

    218. Πώς λέγεται αυτό; Ανασυνδυασμός; 🙂

  222. sarant said

    219: Το ‘σκαμπάζω’ είναι δυσετυμολόγητο. Υπάρχει ένα ελληνιστικό «σκαμβάζω» που όμως σημαίνει «διαστρέφω, διαστρεβλώνω» και δεν έχει εξηγηθεί πώς (και αν) από εκεί φτάσαμε στο ‘καταλαβαίνω’.

  223. Yannis said

    222. Ευχαριστώ!

    220: Πολύ κατατοπιστικό!
    Αποσύρω το σχόλιό μου στο 218, ότι φταίνε μόνο οι αμαθείς της ιστοσελίδας.
    Βρίσκουν και τα λένε. Αντε και ακαδημαϊκός ο ομότιμος του ΑΠΘ!

  224. Γς said

    219:
    Ναι, δε φαίνεται να είχε με το λιμό της Ουκρανίας. Όμως εκείνη τη χρονιά η “εαρινοποίηση” των σπόρων του Λυσένκο υιοθετήθηκε επίσημα με αποτέλεσμα την επί πλέον μείωση των αποδόσεων.

    223:
    Μα και εγώ σου είπα ότι από τότε που τον θυμάμαι ήταν της Μαχόμενης Πατριωτικής Γενετικής! (άκου τι ειδικότητα λανσάρω απόψε)

  225. Γς said

    221:
    Το ποιο;

  226. Yannis said

    221: «Το ποιο;» Το ανακάτεμα του συμπεράσματος 3b από τον Τριανταφυλλίδη.

    224: Μαχόμενη Πατριωτική Γενετική… 🙂
    Τώρα που το θυμάμαι, είχα ακούσει τον Κριμπά το 1992 (στην Πάτρα) να παρουσιάζει δεδομένα που υποστήριζαν την άποψη ότι υπάρχει γενετική απόσταση (σωστός όρος;) μεταξύ των κατοίκων της Μακεδονίας και της Ν. Ελλάδας. Οταν αντιλήφθηκε την παρουσία συνεργείων τηλεόρασης, ζήτησε ν’ αποχωρήσουν, «για να μην παρερμηνευθούν τα όσα έλεγε». Φόβος του επιστήμονα απέναντι στην (άγρια με το Μακεδονικό εκείνη την εποχή) κοινή γνώμη; Θεμιτός φόβος; Δικαιολογημένος;

  227. Γς said

    226:

    >ότι υπάρχει γενετική απόσταση (σωστός όρος;)

    Genetic Barrier.

    Θυμάμαι ήταν τότε πολύ της μοδός. Μπαρμπουγάννι και Σόκαλ. Zones of sharp genetic change in Europe are also linguistic boundaries.
    Φιλαράκια κι οι δύο. Μας είχαν ταράξει, Εμένα και τον Κώστα Κ. Ηταν ο καθηγητής μου 40 χρόνια μαζί.

    >Θεμιτός φόβος; Δικαιολογημένος;

    Ναι τα φοβόταν κάτι τέτοια, Και όχι μόνο.
    Επί χούντας:

    -Κύριε καθηγητά σας ζητάει ένας κύριος.
    -Τι θέλει;
    -Λέει για Ασφάλεια.
    Και πήδηξε απ το παράθυρο!

    Τελικά ήταν για την ασφάλεια του αυτοκινήτου του.

  228. Γς said

    Εδώ το καθαρό DNA!
    Διαλιέχτε!

    >Οι Έλληνες δηλαδή[…] μετέφεραν με τον πολιτισμό τους και το DNA τους στη Δυτική Ευρώπη

    Αργότερα τους στέλναμε και DTT με τη φέτα μας, αλλά μας τη γύριζαν πίσω.

  229. Γς said

    Φτου!
    DDT (dichlorodiphenyltrichloroethane)

  230. Vank said

    Πληροφορίες για τη ζειά. Κάτι λίγο παραπάνω από την ελληνική Βικιπαίδεια.
    Η ζειά από την αρχαιότητα έως σήμερα: http://www.cerealinstitute.gr/index.php/el/antikeimena/sitari/589-zeia

  231. sarant said

    230: Ευχαριστούμε πολύ!

  232. Vank said

    Αυτό που με στενοχωρεί περισσότερο με το θέμα της ζειάς είναι ότι, κάθε φούρνος της γειτονιάς πουλάει ψωμί από αλεύρι ζειάς, χωρίς να γνωρίζει τι ακριβώς πουλάει. Από ποιό είδος σιταριού προέρχεται αυτό το αλεύρι, από δίκοκκο σιτάρι ή σιτάρι σπέλτα ή από κάτι άλλο; Από ποια ποικιλία; Πως ήρθε αυτή η ποικιλία στην Ελλάδα; Ποιά η ταυτότητά της; Πληροφοριακά οι ποικιλίες που εισήχθησαν σε μεγάλες ποσότητες από το εξωτερικό είναι βελτιωμένες που προήλθαν από διασταυρώσεις παραδοσιακών πληθυσμών δίκοκκου ή σπέλτα με μοντέρνο βελτιωμένο γενετικό υλικό. Όχι ότι είναι κακό, αλλά μην καταπίνουμε και αμάσητο το παραμύθι για αρχαία δημητριακά και αλλα συναφή. Το είδος που προηγήθηκε ήταν το μονόκοκκο σιτάρι και μετά ακολούθησαν τα υπόλοιπα. Από ευρήματα των νεολιθικών οικισμών της Ελλάδας συνυπάρχουν το μονόκοκκο, το δίκοκκο, το μαλακό και το σκληρό σιτάρι. Αν κάποια ποικιλία μπορούμε ανεπιφύλακτα να τη χαρακτηρίσουμε παραδοσιακή, ντόπια, πιο παλιά από τις περισσότερες που υπάρχουν, αυτή θα ήταν η ποικιλία μονόκκου σιταριού «Καπλουτζάς».
    Και ΟΧΙ, στο τέλος δεν πρόκειται να βάλω κάποιο τηλέφωνο στο οποίο θα πουλάω κάτι, όπως κάνουν όλες οι αναρτήσεις για τη ζειά ή ζέα…..

  233. 188: Δηλαδή, στις εύκολες ερωτήσεις απαντάει η γυμνάστρια; Και ποιες είναι οι εύκολες ερωτήσεις; αυτές που αφορούν το ταξιδάκι (της) στην Ελβετία; Έλεος! Άκου γυμνάστρια και σωματιδιακή φυσική!

  234. Νέο Kid Στο Block said

    233. Μπορεί να ήταν εξαιρετικά αγγλομαθής αυτός που έκανε το allocation of resources… 🙂
    Ξέρεις πόσους γυμναστές έχω δει να τους αποδίδουν σαν Physicists.
    Θυμάμαι (100% σίγουρος) σε κάποιο απ’εκείνα τα ευρωπαϊκά ματς του Άρη που έβλεπε όλη η Ελλάδα , κάποιον εγγλέζο σπήκερ (νομίζω στο Eurosport, χωρίς να είμαι βέβαιος) να λέει για τον Bασίλις Λιπιράιντες (Β.Λυπηρίδης) ότι «είναι φοιτητής. Physics is his subject!» (O Λύπη βεβαίως ήταν στη γυμναστική ακαδημία)

  235. Νέο Kid Στο Block said

    234. Mπέρδεμα δηλαδή με τη «Φυσική αγωγή» 😆

  236. Νέο Kid Στο Block said

    Στην πλάκα-πλάκα Στάζυ, δεν αποκλείω καθόλου (στα σοβαρά δηλαδή!) να είπαν:
    Χμμ..σωματιδιακή Φυσική ,ε = Body particles Physics= Σωματική Αγωγή= Γυμνάστρια! Nαι! Κολλάει! 🙂

    Tragic… (αλλά πολύ ελληνικό για να μην είναι αληθινό! 😦 )

  237. Yannis said

    227. Καλημέρα! Ευχαριστώ για τις πληροφορίες.

  238. #236 για να μην περάσουμε και στους physicians…

  239. Νέο Kid Στο Block said

    238. Σωστά! Mα κι αυτοί οι Εγγλέζογιάνκηδες… Kολλάνε εκεί μια φύση σε γυμναστές, μποξέρ, «τσεκούρια» της μπάλας, γιατρούς, φυσικούς κ.λ.π κι άντε να βγάλεις άκρη! 🙂 Kαι να πεις ότι δεν έχει η γλώσσα τους ευπλασία και εργαλεία; Aλλά και στο Nature και τα παράγωγά του υπάρχει «ποικιλλία» νομίζω. (λείπει κι ο Φυσικός να μάς πει αν τον έχουν περάσει ποτέ για γιατρό; 🙂 )

  240. sarant said

    232: Πολύ σωστά τα λέτε!

  241. physicist said

    #216. — Αφήνω στην άκρη τη (λεπτή) ειρωνία του σχολίου σας κι έρχομαι κατευθείαν στην ουσία.

    Ο δεύτερος σύνδεσμος που παραθέσατε γράφτηκε από υπερασπιστές των κλιματικών μοντέλων και μας προτρέπει στον τίτλο του να τα εμπιστευτούμε επειδή είναι θέμα «απλής επιστήμης» (simple science). Οι συντάκτες του ήταν τουλάχιστον ειλικρινείς: εξέθεσαν, επιτέλους, τον τρόπο με τον οποίο κατασκευάζονται και ελέγχονται αυτά τα μοντέλα, κάτι που θα έπρεπε να είχε γίνει από την αρχή αντί για την κατάπτυστη δημοσιογραφική προπαγάνδα του είδους «οι επιστήμονες υπολόγισαν και ανακάλυψαν». Το περιεχόμενο του άρθρου δίχνει ξεκάθαρα για ποιους λόγους δεν πρέπει να εμπιστευόμαστε τα κλιματικά μοντέλα (it’s a matter of simple science, in fact), κι απ’ αυτή την άποψη σας είμαι ευγνώμων που το παραθέσατε.

    1. Climate models are, at heart, giant bundles of equations—mathematical representations of everything we’ve learned about the climate system. Equations for the physics of absorbing energy from the Sun’s radiation. Equations for atmospheric and oceanic circulation. Equations for chemical cycles. Equations for the growth of vegetation. Some of these equations are simple physical laws, but some are empirical approximations of processes that occur at a scale too small to be simulated directly.

    Τα μοντέλα αυτού του είδους είναι γνωστά με το όνομα patchwork models (ΠΜ). Ακόμα και σε απλούστατες περιπτώσεις (συγκρινόμενες με το κλίμα), τα p.m. έχουν πολύ σημαντικά προβλήματα στα «σημεία συρραφής» στα οποία ένα κομάτι του μοντέλου, το οποίο δουλέυει σε ένα πεδίο κλιμάκων μήκους, ενεργειών ή χρόνου, πρέπει να σμίξει με το άλλο, που δουλεύει σε άλλα πεδία. Ας υποθέσουμε, για λόγους απλότητας, ότι θέλουμε να σμίξουμε δύο μοντέλα, Α και Β. Το Α είναι μικροσκοπικό, το Β είναι μεσοσκοπικό ή/και μακροσκοπικό. Μοντέλα του είδους Β λέγονται και ενεργά μοντέλα (effective models, ΕΜ). Για να είμαστε συγκεκριμένοι, εδώ ορισμένοι συνδυασμοί Α/Β από τη Στατιστική Φυσική:

    * Μαγνητισμός: Ising model/Landau-Ginzburg theory
    * Συμπύκνωση ενός υγρού: Lennard-Jones model/Landau-Ginzburg theory
    * Κρυστάλλωση ενός υγρού: Density functional theory of freezing/Phase field models
    * Διαβροχή επιφάνειας από υγρό: Density fnctional theroy of wetting/Kahl-Hilliard models
    * Υάλωση: Mode Coupling Theory/Adam-Gibbs theory

    Το πάντρεμα Α/Β είναι ιδιαίτερα απαιτητική υπόθεση ειδικά όταν το μοντέλο Β δεν παράγεται από το (θεμελιωδέστερο) μοντέλο Α με συστηματικό τρόπο. Τυπικά, τα μοντέλα τύπου Α περιέχουν ως σταθερές ζεύξεως (coupling constants) μικροσκοπικές ποσότητες, ενώ τα μοντέλα Β παραμέτρους ad hoc.

    Τα πράγματα γίνονται ακόμα περισσότερο πολύπλοκα όταν έχουμε να φέρουμε μαζί έναν τεράστιο αριθμό μοντέλων από ολότελα διαφορετικές κατευθύνσεις, όπως γράφουν οι συντάκτες του άρθρου: από τη στατιστική μηχανική των συστημάτων εκτός ισορροπίας, από τη ρευστουναμική, από τη φυσική και τη χημεία των αεροζόλ, από την αστρονομία (ηλιακός άνεμος κλπ.), από την οργανική και την ανόργανη χημεία (χημικές αντιδράσεις στην ατμόσφαιρα), από τη γεωλογία (ηφαιστιακή και σεισμική δραστηριότητα) και πολλά άλλα. Οποιοσδήποτε έχει έστω και μικρή εμπειρία από τη θεωρία πολλαπλών κλιμάκων στη Φυσική, γίνεται αμέσως πάρα πολύ επιφυλακτικός σε ό,τι αφορά τα κλιματικά μοντέλα.

    2. Some components of the climate system are connected in a fairly direct manner, but some processes are too complicated to think through intuitively, and climate models can help us explore the complexity. So it’s possible that shrinking sea ice in the Arctic could increase snowfall over Siberia, pushing the jet stream southward, creating summer high pressures in Europe that allow India’s monsoon rains to linger, and on it goes… It’s hard to examine those connections in the real world, but it’s much easier to see how things play out in a climate model. Twiddle some knobs, run the model. Twiddle again, see what changes. You get to design your own experiment—a rare luxury in some of the Earth sciences.

    Το καταλαβαίνω πολύ καλά ότι αυτά είναι απαραίτητα βήματα στην εξέλιξη, στο χτίσιμο ενός μοντέλου. Όμως είναι εξοργιστική η ελαφρότητα με την οποία οι συγγραφείς του άρθρου σκουπίζουν την φυσική πραγματικότητα κάτω από το χαλί και κάνουν μοντελολατρεία και ομφαλοσκόπηση. Με δυο λόγια, λένε, it’s too complicated to understand, so let’s build models and play with them. Δεν έχω καμία αντίρρηση, αυτός είναι ο (πολύ μακρύς) δρόμος μέχρι ν’ αρχίσουμε να καταλαβαίνουμε κάτι, αλλά να είμαστε ειλικρινείς και να το λέμε καθαρά στον κόσμο.

    3. In order to gain useful insights, we need climate models that behave realistically. Climate modelers are always working to develop an ever more faithful representation of the planet’s climate system. At every step along the way, the models are compared to as much real-world data as possible. They’re never perfect, but these comparisons give us a sense for what the model can do well and where it veers off track. That knowledge guides the use of the model, in that it tells us which results are robust and which are too uncertain to be relied upon.

    Εδώ, και σε χωρία που ακολουθούν, οι συντάκτες του άρθρου εξηγούν με ποιο τρόπο ρυθμίζονται οι παράμετροι των μοντέλων. Η κύρια μέθοδος είναι η retrodiction — τα μοντέλα πρέπει να μπορούν να «προβλέπουν το παρελθόν». Αυτό που αποσιωπούν οι συντάκτες είναι ότι τα ΡΜ έχουν, όλα τους, ένα σοβαρότατο πρόβλημα: ρυθμίζεις τις παραμέτρους για να περιγράψεις μία ομάδα φαινομένων και το μοντέλο εκτροχιάζεται για άλλες ομάδες φαινομένων. A good retrodiction does not make a patchwork model any better as regrards its reliability for predictions.

    4. To give one example, adding more realistic physics or chemistry to some component of a model sometimes makes simulations fit some observations less well. Whether you add it or not then depends on what you’re trying to achieve. Is the primary test of the model to match certain observations or to provide the most realistic possible representation of the processes that drive the climate system? And which observations are the most important to match? Patterns of cloud cover? Sea surface temperature?

    Αυτό ακριβώς που έγραψα και παραπάνω. Οι συντάκτες με καλύπτουν πλήρως.

    Νομίζω ότι το σεντόνι παραέγινε μακρύ και θα σταματήσω εδώ. Για μένα, it is a matter of simple science not to trust climate models. Δεν θέλω να είμαι άδικος σε όσους εργάζονται αναπτύσσοντας τέτοια μοντέλα. Είμαι βέβαιος πως κάνουν ό,τι καλύτερο επιτρέπει η γνώση μας στους νόμους που διέπουν τις φυσικές διαδικασίες καθώς και οι μαθηματικές ή υπολογιστικές μας ικανότητες. Επειδή όμως το σύστημα είναι απίστευτα πολύπλοκο, our best is not good enough. It’s not good enough for reliable prediction, it’s not good enough for understanding the interplay between different factors, it’s not good enough, period. Να είμαστε ειλικρινείς και να δηλώνουμε καθαρά πως οι προσπάθειές μας είναι ακόμα σε εμβρυακό στάδιο και ότι είμαστε στην αρχή ενός μακριού δρόμου, αντί να δίνουμε την εντύπωση ότι κάναμε αξιόπιστες προβλέψεις.

  242. physicist said

    #239. — Ναι, μια φορά σ’ ένα αεροδρόμιο. Η τύπισσα που έκανε το check-in ήταν εκνευριστικά αργή και της άρεσε η κουβεντούλα, ενώ εγώ δεν έβλεπα την ώρα να ξεμπερδεύω με την ιστορία. Βλέπει, λοιπόν, το Dr. στο διαβατήριο και με ρωτάει τι γιατρός είμαι. Παίρνω κι εγώ ένα ημίτρελο ύφος και της λέω «είμαι ψυχίατρος». Έφτιαξε βαλίτσες κι έκανε το τσεκ-ιν στο άψε-σβήσε, μου ευχήθηκε καλό ταξίδι κι έζησα εγώ καλά κι αυτή καλύτερα.

  243. sarant said

    239: Χαχά!

    238: Περιμένω αντίλογο.

  244. ππαν said

    Στο διαβατήριο αναγράφεται ακαδημαϊκός τίτλος;;;;;

  245. physicist said

    #244. — Ναι. Πρόκειται για γνωστή παλαβομάρα των Γερμανών ότι ο τίτλος γίνεται μέρος του ονόματος.

  246. physicist said

    #216. — Άφησα ασχολίαστο τον πρώτο σύνδεσμο που παραθέσατε, αλλά υποκύπτω στον πειρασμό επειδή είναι πρώτης τάξεως παράδειγμα για το πώς οι στατιστικές στις κοινωνικές επιστήμες μπορούν ν’ αποδείξουν ό,τι θέλουμε. Παραθέτω ορισμένα σημεία από το κείμενο της δημοσίευσης ώστε να φανεί πόσο μεροληπτικά και αντικρουόμενα είναι τα συμπεράσματα των συγγραφέων.

    We find that 66.4% of abstracts expressed no position on anthropogenic global warming (AGW), 32.6% endorsed AGW, 0.7% rejected AGW and 0.3% were uncertain about the cause of global warming. Among abstracts expressing a position on AGW, 97.1% endorsed the consensus position that humans are causing global warming.

    Τα δύο τρίτα των δημοσιεύσεων, στα οποία οι συγγραφείς δεν παίρνουν θέση, απορρίπτονται από τη μελέτη και επικεντρωνόμαστε μόνο στα υπόλοιπα, από τα οποία το 97.1% συναινεί στο AGW. Αυτό το μαγείρεμα το ονομάζουμε scientific consensus. Αυτούς που αμφιβάλλουν, τους ονομάζουμε global warming deniers (κατά το holocaust deniers) και τους ρίχνουμε στην πυρά.

    Our analysis indicates that the number of papers rejecting the consensus on AGW is a vanishingly small proportion of the published research.

    Παιδιά, μας περνάτε για ηλίθιους ή μήπως υπάρχει άλλος σκοπός; Γιά να δούμε στα conclusions:

    The public perception of a scientific consensus on AGW is a necessary element in public support for climate policy (Ding et al 2011).

    I rest my case.

  247. Pierre Louys said

    Μόνο και μόνο για την απάντηση #246 Kudos!

  248. Γιώργος Βλάχος said

    Και η γεωπονική πλευρά του θέματος

    http://www.cerealinstitute.gr/index.php/el/antikeimena/sitari/589-zeia

  249. sarant said

    Ευχαριστώ πολύ! Από τον ίδιο συγγραφέα είναι και το άρθρο της Βικιπαίδειας, αλλά το δικό σας κείμενο έχει κάποια παραπάνω στοιχεία, νομίζω.

  250. 248-249 δείτε 230

  251. Στην μετάφραση της Οδύσσειας από τους Ν.Καζαντζάκη – Ι.Κακριδή η ζεια ματαφράζεται βίκος.

  252. physicist said

    http://www.nature.com/nature/journal/v502/n7471/full/nature12663.html

    Αποσπάσματα από την περίληψη:

    Aerosols can cause a net cooling of climate by scattering sunlight and by leading to smaller but more numerous cloud droplets, which makes clouds brighter and extends their lifetimes […] Our experimental measurements are well reproduced by a dynamical model based on quantum chemical calculations of binding energies of molecular clusters, without any fitted parameters. These results show that, in regions of the atmosphere near amine sources, both amines and sulphur dioxide should be considered when assessing the impact of anthropogenic activities on particle formation.

    Ένα μόνο πετραδάκι από το τεράστιο μωσαϊκό της «κλιματικής αλλαγής», που όπως βλέπουμε αποτελεί αντικείμενο της τρέχουσας έρευνας. Έτσι γίνεται σοβαρή επιστήμη, βήμα-βήμα και με προσοχή. Όχι με δημοσιεύματα στον καθημερινό Τύπο ότι ο ουρανός πέφτει στο κεφάλι μας και ότι υπάρχει καθολική συναίνεση με βάση τάχαμου αδιάσειστα στοιχεία.

  253. Άρτεμη said

    Ἡ εἰσβολὴ τῶν μεταλλαγμένων ἀπὸ τὴν Κερκόπορτα «ζειᾶ».

  254. ππαν said

    Πολύ ενδιαφέρον,Άρτεμη, αλλά αυτό το «δήλα δη» μα τις περισπωμένες του κλπ. …

  255. kamateros said

    Ως ένδειξη της συλλογικής παράνοιας που κατατρέχει τον σύγχρονο Ελληνισμό, ο μοναδικός μας Ηγέτης από τον φόνο του Καποδίστρια και μετά, ο Ελευθέριος Βενιζέλος, αποτελεί δημοφιλή στόχο ποικίλων αφυών συμπλεγματικών (κομπλεξικών).

  256. ππαν said

    Αυτός ο μύθος για τον «Ηγέτη» Καποδίστρια, απέθαντος πάντως.

  257. sarant said

    254: Η Φιλονόη γράφει μια γλώσσα δικής της πατέντας, με περισπωμένες κατά βούληση, χωρίζοντας λέξεις που δεν χωρίζονταν ποτέ (π.χ. άντε!) κτλ. και με μπόλικη παράνοια στα γλωσσικά. Εδώ όμως ξέρει πράγματα από τα ντεσού της υπόθεσης. (Πολύ μου άρεσε πάντως η γενική: ο Αϋφαντης – του Αϋφαντού).

  258. kamateros said

    @ Ππαν (256.)

    Είσαι Μανιάτης ή Υδραίος;

    Αστειεύομαι.. Έχεις δίκιο! Απλά ήθελα να ορίσω ορόσημο, και δεν ήθελα να βάλω τον Ρήγα, που ο καημένος δεν πρόκανε!

  259. Vank said

    257: Το άρθρο με τις περισπωμένες, αναδημοσιεύει έγγραφο και ανάρτηση που δημοσιεύτηκαν στο παρελθόν από τους ίδιους εισαγωγείς των σπόρων. Το έγγραφο δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια απλή κατοχύρωση πνευματικών δικαιωμάτων στην αναφερόμενη ποικιλία του σιταριού σπέλτα.
    Πάντως απ’ ότι διαβάζω στο διαδίκτυο ξεκίνησαν μηνύσεις κατά των περισπωμένων από τους θιγόμενους. Η αλήθεια είναι ότι το μόνο σημείο που είναι απόλυτα ακριβές είναι αυτό που γράφει για τα προϊόντα ζειας, τις μπύρες και τα ζυμαρικά (για τις επωνυμίες των προϊόντων). Σε όλα τα υπόλοιπα πάντα υπάρχει ένα μπέρδεμα μικρό ή μεγάλο, που δημιουργεί νέα σύννεφα και υποψίες για συνομωσίες – από την ακριβώς αντίθετη πλευρά που είχαμε συνηθήσει ως τώρα.

  260. ππαν said

    Αν καταλαβαίνω καλά το …προαιώνιο αυτό δημητριακό είναι στην πραγματικότητα υβρίδιο και έχει ως τέτοιο «πνευματικά δικαιώματα». Για μένα αρκεί για να φανεί η απάτη. Οτι επιπλέον το «Ζεια» είναι επωνυμία το επιβεβαιώνει

  261. sarant said

    260: Η αρχαία λέξη υπάρχει, βέβαια -αλλά στα σημερινά είναι επωνυμία, όπως φαίνεται.

  262. Vank said

    260: Δεν είναι υβρίδιο (στο υβρίδιο όταν σπαρεί ο συγκομιζόμενος σπόρος – αν φυτρώσει – θα δώσει ανομοιόμορφα φυτά). Είναι ποικιλία (στην ποικιλία γίνεται αυτογονιμοποίηση και τα φυτά που θα προκύψουν από το συγκομιζόμενο σπόρο θα είναι ομοιόμορφα, αν πάλι φυτρώσουν). Ούτε το υβρίδιο ούτε η ποικιλία δημιουργούν κάποιο άμεσο πρόβλημα στην ανθρώπινη αλυσίδα διατροφής.
    Στην πορεία των αιώνων έχουν πραγματοποιηθεί βελτιώσεις-επιλογές των καλλιεργουμένων και μη φυτών με φυσικό ή τεχνητό τρόπο. Ακόμα και η πρώτη εξημέρωση των άγριων φυτικών ειδών – όταν ο πρωτόγονος άνθρωπος πέρασε από την συλλογή καρπών στην καλλιέργεια – αποτελεί τέτοια επιλογή.
    Το όνομα «προϊόντα ζειας» κατοχυρώθηκε εμπορικά από κάποιον ενδιαφερόμενο, ενώ δεν έχει κανείς το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει τις λέξεις «ζεια» ή «ζέα» σε ονοματοδοσία κάποιου φυτού ή κάποιας ποικιλίας εξαιτίας των κανονισμών που διέπουν τις αντίστοιχες ονοματοδοσίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

  263. ππαν said

    Για το υβρίδιο και τη ποικιλία δεν τα ήξερα, όχι δηλαδή πως κατάλαβα και τι γράφεις. Στο πολυτονικό δεν γράφει πως ο σπορος δεν φυτρώνει; Ποτέ βέβαια δεν είπα ούτε πιστεύω πως τα υβρίδια είναι βλαβερά για την υγεία, εξάλλου τρώω μανταρίνια χωρίς κουκούτσια.

  264. Γς said

    Κι εγώ τρώω μανταρίνια χωρίς κουκούτσια.
    Τα βγάζω!

  265. spiral architect said

    Γνωστοί φίρμα αλευρόμυλων της Αττικής (έχουσα εργοστάσια και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας) πλασάρει ψωμί και αρτοσκευάσματα απ’ το αλεύρι Dinkel (προφανώς δικής τους άλεσης και επεξεργασίας) με αφισάκια σε τζαμαρίες φούρνων, προτείνοντας το ψωμί αυτό σε άτομα με ζάχαρο και δυσανεξία στη γλουτένη..
    Η λέξη ζε(ί)α δεν αναφέρεται πουθενά.

  266. Γς said

    264:
    Καλά έχει παραγίνει η παραγωγή “μανταρινιών” παντός τύπου.
    Χτες στη λαϊκή επέμενε ένας φίλος μου μανάβης να πάρω μανταρίνια. Κάτι σφαιρικά φρούτα που για να τα ξεφλουδίσεις μόνο ήθελες σφυροκάλεμο. Μέγας είσαι κύριε!

    Κι αν ποτέ σας ρωτήσουν ποιος είναι ο ρέκορντμαν της κατανάλωσης μανταρινιών ελπίζω να θυμάστε.

  267. Vank said

    263: Στο πολυτονικό γράφει ότι ο σπόρος που θα συγκομιστεί, δεν πρόκειται να φυτρώσει αν τον σπείρεις, γιατί απλά ο αρχικός σπόρος έχει υποστεί κάποια ακτινοβολία ώστε ο σπόρος που παράγεται να είναι άγονος.
    Τα μανταρίνια χωρίς κουκούτσια – δεν το έχω απόλυτα το θέμα – αλλά υποψιάζομαι ότι είναι προϊόν μετάλλαξης. Η μετάλλαξη από μόνη της δεν είναι αφύσικη. Είναι λειτουργία της φύσης. Το πρόβλημα αποτελούν οι γενετικές τροποποιήσεις και οι ανασυνδυασμοί του γενετικού κώδικα (DNA), που γίνονται στα εργαστήρια. Δυστυχώς υπάρχει ένα μπέρδεμα στην ορολογία που κάνει την επικοινωνία λίγο δύσκολη.

    265: Είναι πιο σωστή η εταιρεία, όσον αφορά το dinkel, το οποίο είναι το αλεύρι του σιταριού σπέλτα (Triticum spelta). Όσο για τη γλουτένη, είναι παραπληροφόρηση. Έχει γλουτένη, όπως και όλα τα σιτάρια και φυσικά δεν επιτρέπεται η κατανάλωσή του από άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη (κοιλιοκάκη).
    Μην ξεχνάς ότι μερίδα των αγροτών, ζειά ονομάζει το δίκοκκο και κάποια άλλη το σπέλτα.

  268. spiral architect said

    Για τη φυσική ύπαρξη της γλουτένης στα στάρια γράφτηκε και παραπάνω και κατά πως τα λες και συ αλλά και η βίκι στη γλουτένη οφείλεται το φούσκωμα του ζυμαριού. Τώρα, αν οι συγκεκριμένο μύλοι που έγραψα στο #265 αφαιρούν με χημικό ή μηχανικό τρόπο τη γλουτένη (και πως θα φουσκώνει το ζυμάρι άραγε;) έχει καλώς για τους δυσανεκτικούς στη γλουτένη, άλλως η εταιρεία παραπληροφορεί.
    Ατυχώς δεν βρήκα το αφισάκι της εταιρείας στο διαδίκτυο αλλά φαντάζομαι ότι θα είναι κάπου κολλημένο στο φούρνο της γειτονιάς σου.

    Λίγο άσχετο: Το άμυλο με το σάλιο δεν μετατρέπεται σε σάκχαρο; Εκεί τι γίνεται με τους διαβητικούς; 🙄

  269. spiral architect said

    … τo 268 για το Vank. 🙂

  270. Vank said

    268: Αν αφαιρούν ΄με τεχνητά μέσα τη γλουτένη, το ξανασυζητάμε. Πάντως στην περίπτωση απουσίας γλουτένης οι αρτοποιίες χρησιμοποιούν διογκωτικές ουσίες (όποιες κι αν είναι αυτές).
    «Χαζή» ερώτηση: το κόστος αφαίρεσης ποιος το επιβαρύνεται; Μήπως ο καταναλωτής; Και γιατί δε χρησιμοποιούν άλευρα εξαρχής χωρίς γλουτένη (καλαμπόκι, ρύζι, φαγόπυρο κλπ);
    Δυστυχώς, την εταιρεία και το αφισάκι της δεν τα έχω υπόψη μου. Ο φούρνος της γειτονιάς μου βγάζει το δικό του ζεόψωμο!

  271. Νέα βερζιόν:
    http://www.alekati.gr/%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%AC_%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%B9%CF%87%CE%B5%CE%AF%CE%B1_%CE%B3%CE%B9%CE%B1_%CF%84%CE%BF_%CF%83%CE%B9%CF%84%CE%AC%CF%81%CE%B9_%CE%B6%CE%AD%CE%B1%CF%82

  272. sarant said

    Νέα και σαφώς πιο προσγειωμένη 🙂

  273. Μινώταυρος said

    Τὸ παρὸν ἀναδημοσιεύθηκε στὸ Μινώταυρος.

  274. Να δεις που το «λύκειο μεγάλης επαρχιακής πόλης της Βόρειας Ελλάδας» είναι τελικά κολεγιάρα πρωτευουσιάνα, κι η μαθήτρια γουρλομάτα.

  275. Μαρία said

    274
    Είδες τι διλήμματα έχει ο κόσμος;
    Απ’ ότι φαίνεται έφαγαν το παραμύθι οτι το ντίνκελ δεν περιέχει γλουτένη.

  276. Μέχρι εκεί, ή να φτάσανε στον Όμηρο;

  277. giannis said

    Δεν καταλαβαίνω το δικό σου το πρόβλημα ποιο είναι μάθε ότι δεν μας πουλάνε σπόρο από το εξωτερικό πάρα μόνο σε καμιά βαλίτσα στα κρυφά ει θελα να φέρω και ποιος σου είπε ότι θα επέτρεπε να υπάρχουν παν στοιχεία τόσο μ……. είσαι?

  278. giannis said

    τα πρόβατα είναι οι πολλοί και όχι αυτοί πού την ψάχνουν εσύ πιστεύεις αυτά πού σου λένε οι άλλοι εκτός αν έχεις κάποιο σκοπώ και να σού πω και κάτι εάν έχει αυτές τις ιδιότητες το πρόβλημα σου ποιο είναι? Αναφέρετε και στην αρχαία ως ολυράς άσχετε μου την δίνετε εσείς πού θέλετε να το παίξετε διανοούμενοι σκεπτικιστές τού κώλου θα έλεγα άντε γεια κράτα και τα ρέστα!!

  279. ευθυμιαδης τασος said

    εγω εχω δυο ερωτησεις μονο. γιατι απαγορευτηκε η καλιεργεια της μονο εδω στην ελλαδα.και γιατι το εισαγουμε τωρα πια απο την γερμανια με την ονομασια ντινκελ αντι 6.45 ευρω…. ΕΞΥΠΝΑΚΗΔΕΣ

  280. sarant said

    Δεν απαγορεύτηκε ποτέ η καλλιέργειά της στην Ελλάδα. Μην πιάνεστε κορόιδο και μη χάφτετε ό,τι βλακεία κυκλοφορεί. Ή, αν έχετε την άποψη ότι απαγορεύτηκε το 1928, φέρτε μου ένα φύλλο εφημερίδας (ή το ΦΕΚ) που να αναφέρει την απαγόρευση. Δόξα τω Θεώ, όλα υπάρχουν ονλάιν.

  281. Theban said

    Νοικοκύρη, η σπαμοπαγίδα μόνο για λίκνους είναι; Βάλε και μια για τηλέφωνα.

  282. sarant said

    Kαλά έκανες, δεν το είχα προσέξει.

  283. Γς said

    Ρε τι πάθαμε;
    Τι τραβάν κι οι κόρες του.
    [κι η λατρευτη του γυναικα]…

  284. Γς said

    Σβήσε με κι εμένα

  285. Γς said

    Και για όσους δεν το είδαν.
    Είχε μπει κάποιος και διαφήμιζε ένα προϊόν του που αρέσει πολύ στις κόρες του και στη γυναίκα του.

    Αφησε και το κινητό του για παραγγελίες.
    Κι ο διεστραμμένος Γς θυμήθηκε εκείνον τον χανιώτη που έλεγε: «Την κόρη μου δεν ξέερω΄Την γυναίκα μου; Τον ποπό μου;»

  286. […]  https://sarantakos.wordpress.com/2013/10/10/zeia/ […]

  287. […] https://sarantakos.wordpress.com/ […]

  288. ianis68 said

    Η Ζειά είναι το Triticum Spelta
    Βιβλιογραφία.
    1. Ο Άνθιμος Γαζής (1809) μας πληροφορεί στο Λεξικό του, ότι η ζειά ή ζέα είναι είδος σιταριού, το Triticum spelta του Λινναίου. (Γαζής Άνθιμος, 1809-1812-1816. Λεξικόν Ελληνικόν. Τρίτομον. Τόμοι 1,2,3. Επιστασία και Διόρθωση Σ. Βλαντή, Βενετία).
    2. Το 1833 ο Γρηγόριος Παλαιολόγος, στηριζόμενος στο Θεόφραστο και στο Διοσκουρίδη, γράφει ότι η ζειά, διαχωρίζεται από την όλυρα, ενώ και τα δύο σιτηρά δεν υπάρχουν ούτε σαν ονόματα, αλλά ούτε και σαν φυτά την εποχή εκείνη. Σύμφωνα με το συγγραφέα του πρώτου γεωπονικού πονήματος στη νεότερη Ελλάδα, η ζειά είναι το T. spelta, το οποίο στη Γαλλία ονομάζεται epautre και ο κόκκος του είναι κολλημένος σε διπλή φλούδα, έχει μεγάλο και βαρύ κόκκο, ενώ το αλεύρι του είναι πολύ άσπρο και πολύ καλό για αρτοποίηση. Την εποχή εκείνη, το φυτό αυτό καλλιεργούνταν στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στη Γερμανία. (Παλαιολόγος Γρηγόριος, 1833. Γεωργική και Οικιακή Οικονομία. Τόμος Α. Ναύπλιο).
    3. Ο Παναγιώτης Γεννάδιος, στο «Λεξικόν Φυτολογικόν», το 1914, αναφέρει αρχικά ότι οι άλλοι συγγραφείς ερμηνεύοντας τους αρχαιότερους οδηγούνται στο συμπέρασμα ότι η ζειά συμπίπτει με το T. spelta, ενώ η όλυρα με το μονόκοκκο σιτάρι ή τη σίκαλη. (Γεννάδιος Παναγιώτης, 1914. Φυτολογικόν Λεξικόν. Αθήνα).
    4. Ο γεωπόνος Αλέξανδρος Λέτσας (1957), στηριζόμενος στον Ηρόδοτο, ταυτίζει τη ζειά με την όλυρα και γράφει ότι είναι ένα από τα τέσσερα γένη δημητριακών που καλλιεργούσαν οι αρχαίοι Έλληνες. Τα άλλα τρία είναι ο σίτος (πυρός), η κριθή και ο κέγχρος. Γράφει επίσης ότι, σύμφωνα με τον άγιο Ιερώνυμο (4ος αι. μ.Χ.), η ζειά είναι το T. spelta, του οποίου η καλλιέργεια εγκαταλείφθηκε όταν δημιουργήθηκαν καλύτερα αμυλώδη σιτάρια. (Λέτσας Ν. Αλέξανδρος, 1957. Μυθολογία της Γεωργίας. Τόμος ΙΙΙ, Θεσσαλονίκη).

  289. ianis68 said

    Από Τετάρτη 30-07-2014 μπορείτε να προμηθεύεστε αλεύρι Ζέας – Ζειάς από τα καταστήματα μας.

    ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΗ Ζειά, με γενεολογικό δένδρο 9000 ετών, στο ελληνικό τραπέζι.

  290. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

    Αλήθεια λες; Επαρχία κάνετε αποστολές;

  291. Α ρε, ακισμέτη, πότε θα μάθεις να γραπώνεις και πιστοποιημένους κομπογιαννίτες…

  292. Νέο Kid Στο Block said

    Aν δω πιστοποιητικό 9.000 χρόνων,θα αγοράσω πάντως! (θα πάρω μαζί και τον οπαδό του Απόλλωνα Αθηνών που έχουμε στο σάιτ για με βοηθήσει στην ανάγνωση των σφηνών.. 😆 )

  293. sarant said

    Διαφημίσεις δεν χρειάζονται, αφαίρεσα μερικά διαφημιστικά από το σχ. 289 και θα το έσβηνα και εντελώς αν δεν είχαν μεσολαβήσει οι σχολιασμοί του 😉

  294. Νικοκύρη, βγάλε και το λίκνο από το όνομά του.

  295. sarant said

    Σωστά.

  296. elsa said

    Ζεό-μυθου συνέχεια… Πότε θα ησυχάσουμε; Μάλλον ποτέ! Μου έτριψαν στην ψηφιακή μου μούρη
    το ΦΕΚ
    με το οποίο απαγορεύτηκε η καλλιέργεια ζέας! Βέβαια είναι του 1926, δεν λέει πουθενά τη λέξη ζέα/ζεια, αφορά εισαγόμενα στάρια και το υπογράφει ο τότε-Πάγκαλος, όχι ο τότε-Βενιζέλος, αλλά αυτά είναι, προφανώς, λεπτομέρειες… 🙂

  297. sarant said

    Χαχά! Λες εδώ να βρίσκεται ο κόκκος «αλήθειας» του μύθου;

  298. sarant said

    Εκτός αυτού, αν διαβάζω καλά, το παγκαλικό φιρμάνι δεν αφορά την καλλιέργεια σίτου αλλά την εισαγωγή αλεύρων.

  299. Mindkaiser said

    Η εκδίκηση της Ζέας. 🙂

    http://news247.gr/eidiseis/weekend-edition/zea_h_epistrofh_toy_arxaioy_sitariou.2954092.html

  300. sarant said

    Και όπως σου απαντάει και κάποιος:
    Η γλουτένη χαζεύει το μυαλό,γι’αυτό και μας την πάσαραν.Συγκολλάει τις νευρικές απολήξεις και δεν αφήνει τον εγκέφαλο να σκεφτεί ελεύθερα και να δημιουργήσει.
    Χαζοί ήταν οι αρχαίοι που δεν ήθελαν το σιτάρι;

  301. Δες https://www.youtube.com/watch?v=UbBURnqYVzw

  302. eyzein said

    Yπάρχουν δηλώσεις μου, παλαιότερα, να ξαναγίνει το ψωμί όλων των Ελλήνων, έτσι μοιράζοντας σπόρους σε πολλούς Έλληνες γεωργούς, κάθε χρόνο η τιμή πηγαίνει προς τα κάτω… Το triticum Spelta το Γερμανικό είναι υποείδος του δίκοκκου σιταριού [ζέας], [γεννετικά τροποποιημένο]. Το Ιταλικό τύπου faro, που καλλιεργώ εδώ και πολλα χρόνια, περιέχει λιγώτερο από 5 τοις χιλίοις Γλουτένη και διπλάσιες σχεδόν ποσότητες Πρωτεΐνης, Μαγνησίου, Λυσίνης. Ήδη προμηθεύω αλεύρι, σε φούρνους και ιδιώτες. Προωθώ την ιδέα του συνεταιρισμού ανά νομό, με δημιουργία μονάδας αποφλοίωσης και περαιτέρω αξιοποίησης σε ζυμαρικά, παρακαλώ επικοινωνείστε στο 6996034750. Πολλοί αμφισβητούσαν την ύπαρξη απαγορευτικού νόμου, έτσι σας τον παραθέτω, μπορείτε να προμηθευθείτε το ΦΕΚ ΜΕ ΚΌΣΤΟς ΈΝΑ ΕΥΡΏ. Αφού διεπίστωσε η επιτροπή ότι η βασική τροφή των Ελλήνων, ήταν η Ζέα, έδωσαν εντολή στον παππού του Πάγκαλου, ο οποίος εξέδωσε την απαγόρευση, την υλοποίηση της την έκανε ο «εθνάρχης» μπενύ ζελόν, κατά κόσμον ελευθέριος βενιζέλος [όπως λέμε μπεν χιράμ = σαμαράς]……….

    Το δίκοκκο σιτάρι τύπου faro, είναι πανομοιότυπο, στην όψη και στις ουσίες, με ένα μονόκοκκο αρχαίο σιτάρι, τον ΚΑΠΛΟΥΤΖΑ, [αλώνισμα ΚΑΠΛΟΥΤΖΑ 2013 ΣΤΟ YOUTUBE,,http://youtu.be/uZCBefhath0%5D, που έχω κάνει σποροπαραγωγή εδώ και 3 χρόνια, και θα δώσω σπόρο σε όλους.

    Τώρα τί δουλειά κάνει η ΓΛΟΥΤΕΝΗ??? Δημιουργεί ασθένειες, κολλάει την Αμυγδαλή, κολλάει τον εγκέφαλο, απόδειξη ο τρόπος που ψηφίζουν οι Έλληνες, ψηφίζουν αυτούς που δημιουργούν τα προβλήματα [τον αφανισμό] και τους ξαναψηφίζουν για να δώσουν λύσεις!!!!!! Τί εξυπνάδα!!!!!

    Ας μας πει, ότι τον έβαλαν, να γράψει αυτά, γιατί τινάχθηκε στον αέρα το σχέδιο, αποβλάκωσης των Ελλήνων, μέσω γλουτένης, ένα σχέδιο 80 ετών.
    Ας μας πει ο γράψας το κείμενο, τι κίνητρα έχει, για να παρουσιάσει το δίκοκκο σιτάρι, σαν ζωοτροφή?
    Ας μας πει, γιατί εξαφάνισαν την λέξη ζέα, από λεξικά και εγκυκλοπαίδειες?
    Ας μου δώσει απάντηση, γιατί η Εβραιοκρατούμενη Βικιπαίδεια, δεν δέχθηκε να αναρτήσει, άρθρο μου, περί Ζέας.
    Ας μου απαντήσει, γιατί άτομα με επιδερμικά προβλήματα, τύπου ψωρίασης, παρουσιάζουν βελτίωση, πάνω από 60%, αλλάζοντας την διατροφή τους, κοβοντας την γλουτένη?
    Ας μας πεί τι γνωρίζει για τις παρενέργειες της γλουτένης, στον οργανισμό, βλέπε παρατηρήσεις, από διατροφολόγο,,,,

    Ioanna said
    10 Οκτωβρίου, 2013 at 12:53

    Συγχαρητήρια για άρθρο. Δυστυχώς στο διαδίκτυο αυτή τη στιγμή αναπαράγονται συστηματικά ανακρίβειες για τη ζέα και τις ιδιότητες της. Ούσα διαιτολόγος, θα σχολιάσω για τη γλουτένη, καθώς αυτά που γράφονται στο ψευδοεπιστημονικο κείμενο είναι γελοιότητες.
    . Τί είναι η γλουτένη: Είναι μία πρωτεΐνη που βρίσκεται στα περισσότερα σιτηρά. Ορισμένα άτομα δεν μπορούν να τη διασπάσουν στον οργανισμό τους, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται διαφορες ανεπιθυμητες ενέργειες ( διάρροια, δυσκοιλιότητα, πονοκέφαλος, άφθες, έρπης σε πλάτη/γόνατα/χέρια, αναιμία, οστεοπόρωση και άλλα) οπότε πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση της. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται κοιλιοκάκη ή δυσανεξία στη γλουτένη. Τί ΔΕΝ είναι: Η γλουτένη δεν είναι μία κόλλα στον εγκέφαλό που κάνει τους ανθρώπους χαζούς . (αν και με τόσους που σπεύδουν να πιστέψουν το κείμενο ίσως πρέπει να αμφιβάλλω 🙂 )
    υγ Σχετικά με τη διατροφική αξία της ζέας ((triticum spelta) έχω γράψει πρόσφατα εδω:
    http://thematadiatrofis.blogspot.gr/2013/08/blog-post.html .

    Ο ΝΟΜΟΣ ΠΕΡΙ ΑΠΟΓΟΡΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΖΕΑΣ!!!!!!!!!!!!!!

    Το ΦΕΚ 266 της 5 Αυγούστου του 1926, κυκλοφόρησε!!!!
    Άρθρο 1ο…[Απαλά μπαίνει], Τα άλευρα θα πρέπει να έχουν οξύτητα σε θειϊκό οξύ 0.120%.
    Τα άλευρα θα πρέπει να περιέχουν υγρά γλουτένη, ουχί μικροτέρα του 26%.
    Απαγορεύεται, η εισαγωγή αλεύρων μη πληρούντων, των ως άνω διατάξεων, καθώς και η παραγωγή, και η χρησιμοποίηση, προς αρτοποίηση, ή πρός διατροφή των ανθρώπων.———————————

  303. […] Πηγή: sarantakos.wordpress.com […]

  304. Γνήσια Αρχαία Ελληνική ΖΕΑ Καλημερα .Λυπαμαι πολυ που πιστευετε αυτες τις ανοησιες και τις αναλησεις του υποτηθεμενου κ.Β…. χρησιμοποιωντας χαρακτηρισμους και υβρις και κλεινει πολιτικα τον λογο του με το τι ψηφιζει,….αδιαφορο. Το προβλημα κ.Β…..ειναι η ονομασια ζεα?η οποια ειναι κλειδωμενη και κατωχειρομενη απο καποιον αλλο κ.Χ ….και δεν μπορει να την χρησημοποιησει κανεις αλλος? Η αν το συγκεκριμενο προιον Triticum Dicoccum [ZEA]εχει θρεπτικα συστατικα πολυ περισσοτερα απο το κοινο σιταρι,χαμηλη περιεκτικοτητα σε γλουτενη πλουσιο σε αμινοξεα οπως λυσινη,πλουσιο σε μαγνησιο,καλιο και πολλα αλλα.Βλεποντας ολες τις αναλυσεις οι οποιες υπαρχουν και ειναι αναρτημενες στο site μου ερχεσε πιο κοντα σε αυτα που γραφουν για την ζεα. .ΕΛΕΟΣ ρε παιδια… Και καποια ζωα [π.χ. αλογο] ξερουν να διαλεγουν την τροφη τους πολυ καλυτερα απο τον ανθρωπο. Υ.Γ.Αλλο triticum dicoccum [farro],triticum dicoccum [emmer] αλλο triticum spelta[dinkel]. Oνοματα που εχουν δωσει Γερμανοι,Ιταλοι και εμεις ακομα μαλωνουμε πως θα το πουμε το ηδη βαφτισμενο……..Ντροπη σας.
    Μου αρέσει! · Απάντηση · Το σχολίασε ο χρήστης Γιωργος Μιμητος · πριν από 25 λεπτά
    Γράψτε ένα σχόλιο…

  305. Ιρένε Μαραντέϊ said

    Καλά κάνετε και εκθέτετε όσους γράφουν ανακρίβειες ιστορικές. Ωστόσο μη μπερδεύουμε το θέμα του Βενιζέλου και της απαγόρευσης, ή το αν οι αρχαίοι το χρησιμοποιούσαν ή όχι για τους ανθρώπους, με τη διατροφική αξία του συγκεκριμένου δημητριακού. Μην βάζουμε στο ίδιο σακούλι τα πάντα! Δηλαδή αποκλείεται να είναι λάθος η πληροφορία για τους αρχαίους αλλά να είναι αλήθεια η διατροφική αξία;. Και το χαρούπι το χρησιμοποιούσαν για ζωοτροφή, και είναι εξαιρετική τροφή, που σήμερα έχει αρχίσει να αξιοποιείται.
    Καταλαβαίνω πως είναι φυσικό να θεωρείται γενικά αναξιόπιστος κάποιος που γράφει (ή αναπαράγει) μια ανακρίβεια, έτσι ώστε να μην τον πιστεύουμε σε τίποτα απ’όσα γράφει. Αλλά η περιεκτικότητα σε συστατικά, και η διατροφική αξία οποιουδήποτε τροφίμου είναι κάτι που μπορεί εύκολα να αποδειχθεί ανατρέχοντας σε επιστημονικές πηγές, τουλάχιστον για τις ποικιλίες που κυκλοφορούν σήμερα, που δεν είναι διόλου σίγουρο πως είναι οι ίδιες που έδιναν οι αρχαίοι στα άλογά τους.

    Βρήκα κάτι για το λιμάνι.
    «Ζέα, για τον Ησύχιο, είναι ένα από τα τρία κλειστά λιμάνια που έχει ο Πειραιάς, ο οποίος ονομάστηκε έτσι από τη ζειά («ἐκάτε παρά Ἀθηναίοις. καί εἶς τῶν ἐν Πειραεῖ λιμένων, οὗτω καλούμενος ἀπό τοῦ καρποῦ τῆς ζειᾶς· ἔχει δέ ὁ Πειραεύς λιμένας τρεῖς κλειστούς»).Ο πατριάρχης Φώτιος στο λεξικό του, γράφει ότι η Ζέα είναι λιμάνι στην Αθήνα («λιμήν Ἀθήνησιν»), ενώ αξιοσημείωτη είναι η απουσία της ζειάς από τα λήμματα. Στο λεξικό Σούδα η ζειά ορίζεται ως «είδος κριθής» »
    Αυτά τα βρήκα εδώ: http://www.cerealinstitute.gr/index.php/el/antikeimena/sitari/589-zeia

    Επίσης, βρέθηκε ο Φ.Ε.Κ. της απαγόρευσης του αλευριού ζέας, μαζί με όλα τα άλευρα που περιέχουν λιγότερο από 26% γλουτένη.

    Λέει:
    «Άρθρο 1ο…[Απαλά μπαίνει], Τα άλευρα θα πρέπει να έχουν οξύτητα σε θειϊκό οξύ 0.120%.
    Τα άλευρα θα πρέπει να περιέχουν υγρά γλουτένη, ουχί μικροτέρα του 26%.
    Απαγορεύεται, η εισαγωγή αλεύρων μη πληρούντων, των ως άνω διατάξεων, καθώς και η παραγωγή, και η χρησιμοποίηση, προς αρτοποίηση, ή πρός διατροφή των ανθρώπων.»

    Το βρήκα στα σχόλια κάτω-κάτω, εδώ: http://thematadiatrofis.blogspot.gr/2013/08/blog-post.html. Το αναφέρει ο καλλιτεργητής ζέας Χρήστος Κοσμίδης, που απ’ό,τι λέει, πηγαίνει και χαρίζει σπόρους παντού σε άλλους καλλιεργητές για να ενισχύσει την παραγωγή.
    Επειδή κι εγώ είμαι δύσπιστη, πήγα και έψαξα παραπάνω, ώσπου βρήκα φωτοαντίγραφο του νόμου, εδώ:
    http://www.scribd.com/doc/230733258/ΦΕΚ-266-5-Αυγούστου-του-1926

    ——————
    Έχει ή δεν έχει πολλή γλουτένη; (Με ενδιαφέρει γιατί μέλος της οικογένειάς μου έχει δυσανεξία στη γλουτένη).

    Φαίνεται λοιπόν πως εξαρτάται από την ποικιλία. Για το ποιό δημητριακό ακριβώς είναι η ζέα, υπάρχει μια τεράστια σύγχιση, καθώς το ντίνκελ και το ιταλικό farro (πεντανόστιμο σε σούπες, όποτε πάω στην Ιταλία παίρνω) φαίνεται να είναι συγγενείς της, αλλά με περισσότερη γλουτένη.

    Η κα Δ. Τριανταφύλλου – που καλλιεργεί ζέα στην Τιθορέα από το 2010 – σημειώνει “ότι δεν είναι όλα τα δίκοκκα στάρια το ίδιο ανθεκτικά. Υπάρχουν πολλά δίκοκα σιτάρια όπως το ντίκελ, το έμερ,το όλυρα ή το φάρο και πολλοί τα βάζουν κάτω από την “ταμπέλα” ζέα. Ομως δεν είναι όλα το ίδιο και δεν έχουν τα πλεονεκτήματα του ζέα, δηλαδή δεν είναι τόσο ανθεκτικά, δε δίνουν 300 κιλά το στρέμμα αλλά λιγότερα και δεν έχουν μέχρι 5% γλουτένη όπως το ζέα αλλά ακόμη και 20%”.

    Ο φούρνος της γειτονιάς μου φτιάχνει ψωμί ζέας και ψωμί ντίνκελ, έχουν διαφορετική γεύση, είναι και τα δύο πεντανόστιμα.

  306. Συνεπώς, πού διαφωνείτε ακριβώς με το άρθρο; Επιπλέον, ανήκετε σε αυτούς πού υποστηρίζουν ότι η ζέα/ζεια έχει πολύ γλουτένη ή έχει λίγη γλουτένη; Γνωρίζετε, τέλος, φαντάζομαι ότι μια δίαιτα με γλουτένη για άτομα με δυσανεξία σε αυτήν, είναι το ίδιο επικίνδυνη με μια δίαιτα φτωχή σε γλουτένη για το γενικό πληθυσμό.

  307. sarant said

    305: Ευχαριστώ για το ΦΕΚ. Ξεκαθαρίζει τουλάχιστον το ότι α) δεν απαγορεύτηκε η ζέα, αλλά ορίστηκαν προδιαγραφές αλεύρων, και β) ότι έγινε από τον Πάγκαλο. Και τα άλλα λινκ που δίνετε έγκυρα είναι -αλλά να μου επιτρέψετε να μη θεωρώ έγκυρο τον καλλιεργητή, τη στιγμή που λέει διάφορα αντισημιτικά και παραληρηματικά.

  308. Spiridione said

    Το θέμα με το ψωμί είναι αρκετά περίπλοκο, καθότι έριξα μια ματιά, και το ΦΕΚ αυτό από μόνο του δεν λέει τίποτα. Υπάρχει σε εφημερίδα, το Σκριπ, το 1927, έρευνα σε πολλές συνέχειες, επειδή (και) τότε δημιουργήθηκε μεγάλο πρόβλημα με την ποιότητα του ψωμιού. Σε μια συνέντευξη ένας πρώην υφυπουργός επί κυβέρνησης Πάγκαλου εξηγεί κάποια πράγματα. Το πρόβλημα με το ψωμί δημιουργήθηκε μετά τον μεγάλο πόλεμο, όταν η Ρωσία, απ’ την οποία προμηθευόμασταν την μεγαλύτερη ποσότητα σιταριού, σταμάτησε να εξάγει. Τότε δημιουργήθηκε το Υπουργείο Επισιτισμού, και το ίδιο το κράτος αγόραζε σιτάρι και άλευρα και τα διέθετε σε χαμηλή τιμή. Επειδή ήταν μεγάλο το κόστος, το 1924 καταργήθηκε υο Υπουργείο Επισιτισμού και αφέθηκε ελεύθερο το εμπόριο σίτου και αλεύρων. Έκτοτε ξέσπασε πόλεμος μεταξύ των αλευροβιομηχάνων, που ήθελαν την προστασία των εγχώριων βιομηχανιών και το μονοπώλιο, και των αλευρεμπόρων που ήθελαν προστασία των δικαιωμάτων τους. Οι τότε διαδιοχικές κυβερνήσεις, ανάλογα με τα συμφέροντα που ήθελαν να εξυπηρετήσουν, πότε αύξαναν την φορολογία των εισαγόμενων αλεύρων, πότε απαγόρευαν εντελώς την εισαγωγή, πότε επέτρεπαν ελεύθερα την εισαγωγή χωρίς χημικούς περιορισμούς και πότε με περιορισμούς χημικούς. Οι χημικοί περιορισμοί αφορούσαν την οξύτητα και την περιεκτικότητα σε γλουτένη.
    http://efimeris.nlg.gr/ns/pdfwin.asp?c=123&dc=5&db=7&da=1927
    Εδώ ας πούμε κάποιος λέει ότι το 1926 αυξήθηκε η περιεκτικότητα σε γλουτένη (γλουτίνη την έλεγαν τότε) από 22% σε 26% και έτσι αποκλείστηκαν του ρουμανικά και κατά μέγα μέρος τα βουλγαρικά άλευρα.
    http://efimeris.nlg.gr/ns/pdfwin_ftr.asp?c=123&pageid=-1&id=59259&s=0&STEMTYPE=1&STEM_WORD_PHONETIC_IDS=AAiASLASTASXASdAScASHASVASPASaAAi&CropPDF=0

  309. Μαρία said

    Μαμαλάκης για τη μούφα της ζέας.
    http://www.stokokkino.gr/article/1000000000009817/Polus-logos-gia-to-dikokko-stari-zeas

  310. Διαφημιστικό τοπικής αλυσίδας φούρνων κάτω από την πόρτα σήμερα μας καλεί σε απενοχοποίηση για την κατανάλωση ψωμιού -καθόλου ανάγκη δε το έχουμε. Μεταξύ των προΐόντων που παρουσιάζει και η «όλυρα κουλούρα». Αντιγράφω (τα μαύρα δικά του):
    Όλυρα , το αρχαιότερο δημητριακό για υγιεινή τροφή
    ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ: αλεύρι σίτου σπέλτα ολικής άλεσης, ξύδι, αλάτι, μαγιά, μείγμα φυτικών ελαίων (κραμβέλαιο ραφινέ, φοινικέλαιο), προζύμι σίτου, φυτικό λιπαρό φοινικέλαιο, ζάχαρη, σπόροι από σίτο σπέλτα, τρίμμα από σίτο σπέλτα ολικής άλεσης, αλάτι, εκχύλισμα βύνης από κριθάρι.
    Περιγραφή: Το αρτοσκεύασμα όλυρα κουλούρα είναι ένα μαύρο ψωμί με σπόρους από σίτο σπέλτα. Το αλεύρι όλυρα ή αλεύρι Σίτου Σπέλτα είναι ποικιλία δίκοκκου σίτου του γένους Triticum spelta (σίτο σπέλτα) και είναι το αρχαιότερο γνωστό δημητριακό. Για αιώνες ήταν η βασικήτροφή των πληθυσμών της Ασίας και της Μεσογείου. Το σιτάρι Σπέλτα περιέχει υψηλό επίπεδο φυτικών ινών και μετάλλων και θεωρείται πιο εύπεπτο από τον κοινό σίτο.

  311. Ιστορία του ψωμιού και καλά, τώρα στην ΕΡΤ (ο χαζός κι η πανίχαζη), και περιμένουν όλοι με αγωνία να μιλήσει ο «ειδικός» για το ψωμί της εποχής μας, με τη ζέα… Μας το ανάγγειλαν, μην τυχόν κι αλλάξουμε κανάλι.
    http://webtv.ert.gr/ert1/

  312. Ο «ειδικός»: Δεν επιτρέπεται να πούμε Γκιούλμπασι, δεν είναι…
    Παρουσιαστής: Γιατί δεν επιτρέπεται; Ελληνική είναι η καταγωγή της λέξης…

  313. sarant said

    Το ανοίγω τώρα -αλλά πώς είναι ελληνικό το γκιούλμπασι;

  314. Πάντως, για το ψωμί δεν έχεις άρθρο…

  315. Γς said

    316:
    Κι έχει ψωμί ένα τέτοιο άρθρο

  316. sarant said

    Και όμως έχω άρθρο, αλλά στον παλιό μου ιστότοπο. Οπότε, καταλαβαίνεις τι θα έχουμε αύριο.

  317. 315

    Το έδεσμα που σας προτείνουμε να μαγειρέψετε αυτή την εβδομάδα είναι το Γκιούλμπασι ή αλλιώς Κλέφτικο ή Εξοχικό.

    http://neoskosmos.com/news/el/node/10866

    (που δεν είναι ακριβώς το ίδιο αλλά λέμε τώρα 😎 )

  318. nikoll said

    Ησύχιος:: «Ζέα, η Εκάτη παρ’ Αθηναίοις και είς των εν Πειραιεί λιμένων ούτω καλούμενος από του καρπού της ζειάς, έχει δε ο Πειραιεύς λιμένας τρεις κλειστούς». Ο Ηρόδοτος (Β 36) αναφέρει πως οι Αιγύπτιοι θεωρούσαν την ζειά ως δημητριακό ανώτερο από το σιτάρι και το κριθάρι.

  319. ΑΣ ΒΑΛΟΥΜΕ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ

    ΨΕΥΔΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΛΕΥΡΟΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΔΕΙΞΗ ΖΕΑΣ

    Στις 23.11.2016 o ιστότοπος agronews.gr με βαρύγδουπη ανάρτησή του επικαλούμενο ανακοίνωση των Ελλήνων αλευροβιομηχάνων, πού ουδέποτε ανήρτησαν οι ίδιοι αποφαίνεται: «Κοινόχρηστη η λέξη ΖΕΑ με απόφαση Δικαστηρίου» και παραθέτει την ανακοίνωση η οποία προτρέπει κάθε επιχειρηματία να καταθέσει σήματα με την ένδειξη αυτή και να κυκλοφορήσει επίσης προϊόντα , καθώς τα πολιτικά Δικαστήρια δεσμεύονται από την απόφαση της επιτροπής του Υπουργείου Εμπορίου. Τα ίδια ακριβώς αναρτά στην ιστοσελίδα της ως ανακοίνωση των αλευροβιομηχάνων, από την ημερομηνία αυτή και η εταιρεία Λούλη ΑΕ.
    Το ίδιο είχε κάνει λίγες μέρες πρίν και ο agrotypos.gr.
    Τα υποτιθέμανα «γεωργικά» αυτά sites αποδεχόμενα άκριτα, αντιδεοντολογικά και αντιδημοσιογραφικά τα αναφερόμενα, πλειοδότησαν και τα διακόσμησαν με βαρύγδουπους ψευδείς σχολιασμούς.
    Φυσικά η ιστοσελίδα αυτή δεν σκέφθηκε να ζητήσει και την άποψη τη δική μας. Ετσι ζητήσαμε επίσημα να δημοσιεύσουν και την δική μας θέση. Το αποτέλεσμα ήταν ότι ΜΑΣ ΑΓΝΟΗΣΑΝ. ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΜΑΣ ΑΓΝΟΗΣΑΝ, ΕΜΑΣ, ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑ, αλλά επανήλθαν και πλειοδότησαν με άλλο ένα ΤΕΡΑΤΩΔΕΣ ΨΕΜΜΑ, συμπληρώνοντας το κίτρινιο «ρεπορτάζ» τους με τεράστιους τίτλους στις 29-11-2016 : ΤΕΛΕΣΙΔΙΚΑ κοινόχρηστη η λέξη ζέα-το τέλος μιάς κόντρας.
    Ας βάλουμε όμως τα πράγματα στην θέση τους:
    Ολοι οι καταναλωτές μας και όλη η Ελλάδα , στη στεριά και στα νησιά μας έχουν γνωρίσει εδώ και 35 χρόνια από το Αγρόκτημά μας το δίκοκκο στάρι. Ολοι γνωρίζουν πως τα προϊόντα μας από το στάρι αυτό τα ονομάζουμε ΖΕΑΣ (αλεύρι , ζυμαρικά, ψωμί, παξιμάδια κλπ).
    Από το 2009 έχουν καταχωρισθεί πλήθος σημάτων μας με την ένδειξη αυτή (ΑΛΕΥΡΑ ΖΕΑΣ, ΖΥΜΑΡΙΚΑ ΖΕΑΣ κλπ), όπως βεβαίως και άλλα σήματα με άλλες ενδείξεις (Πτισάνη, Τουταγχαμών κα)
    Επίσης έχουμε και Κοινοτικό-Ευρωπαϊκό σήμα με την ένδειξη “ΑΛΕΥΡΑ ΖΕΑΣ” .
    Στα πλαίσια καταχώρησης του Κοινοτικού-Ευρωπαϊκού Σήματός μας το 2014 η εταιρεία ΛΟΥΛΗ ΑΕ μας πήγε στα Ευρωπαίκά Δικαστήρια και ΕΧΑΣΕ ΤΕΛΕΣΙΔΙΚΑ, με αποτέλεσμα να κατοχυρωθεί το Ευρωπαϊκό μας Σήμα.
    Εχουμε καταχωρημένα για τα προϊόντα μας ΔΩΔΕΚΑ (12) ΤΕΛΕΣΙΔΙΚΑ ΣΗΜΑΤΑ .
    Το 2016 η ίδια εταιρεία ΛΟΥΛΗ ΑΕ μαζί με τούς αλευροβιομηχάνους μας πήγε στην Επιτροπή Σημάτων τού Υπουργείου ζητώντας να διαγραφούν όλα τα σήματά μας. ΕΧΑΣΑΝ και εκεί όλες τις υποθέσεις και η ΛΟΥΛΗΣ και οι αλευροβιομήχανοι, ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΤΑΧΩΡΗΜΕΝΑ ΣΗΜΑΤΑ ΜΑΣ.
    Ταυτόχρονα τούς πήγαμε και εμείς στη Επιτροπή σημάτων γιατί θέλανε να βγάλουν ετικέττα με την ένδειξη ΖΕΑΣ στο αλεύρι τους. Η επιτροπή τού Υπουργείου απέρριψε τις ανακοπές μας χωρίς να λάβει υπ’ όψη της ούτε την ιστορία των σημάτων μας ούτε το πλήθος των συντριπτικών μας επιστημονικών αποδείξεων. Αυτό μόνο τα Δικαστήρια θα το κάνουν. Αυτό ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΚΑΤΑΧΩΡΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΣΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ γιατί η απόφαση αυτή δεν είναι ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ, λέγεται ΑΤΟΜΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ και την προσβάλαμε ήδη στα Διοικητικά Δικαστήρια τα οποία είναι τα μόνα αρμόδια να αποφασίσουν. Τελεσίδικες λέγονται οι αποφάσεις των Δικαστηρίων μετά το Εφετείο και όχι βέβαια οι πράξεις των επιτροπών τού Δημοσίου.
    Κι όμως οι τίτλοι στις αναρτήσεις τους είναι τεράστιοι και κίτρινοι και μιλάνε για τελεσίδικες αποφάσεις. Ούτε οι ίδιοι οι αλευροβιομήχανοι δεν πιστεύουν στα μάτια τους με την διαστρέβλωση και τα ψεύδη.
    Ας αφήσουμε δε και τον μοναχικό στρατευμένο συνταξιούχο καθηγητή ΤΕΙ πού έχει πάρει σβάρνα τα ηλεκτρινικά sites, όποια τον δέχονται, και αναμασάει τις ψεύτικες ανακοινώσεις των αλευροβιομηχάνων.
    Μέχρι να αποφασίσουν τα ΔΙΚΑΣΤΉΡΙΑ, η Λούλης ΑΕ και οι αλευροβιομήχανοι δεν έχουν δικά τους Σήματα πού να γράφουν ΖΕΑΣ, ούτε πολύ περισσότερο μπορούν να τα βάλουν στις ετικέττες τους.
    Για το λόγο αυτό έχουν κυκλοφορήσει με άλλη ονομασία το αλεύρι τους , το λένε ΑΛΕΥΡΙ ΖΗΝ , όποιος το ξέρει, ΟΧΙ ΑΛΕΥΡΙ ΖΕΑΣ .
    Είναι κοινός τόπος ότι οι αποφάσεις της Επιτροπής προσβάλλονται στα αρμόδια δικαστήρια. Εδώ προσβάλλονται αποφάσεις Δικαστηρίων στο Εφετείο και η πρωτόδικη απόφαση αλλάζει. Έτσι είναι οι Δημοκρατίες, έτσι είναι το Ελληνικό Δίκαιο , έτσι είναι το Δίκαιο όλης της πολιτισμένης ανθρωπότητος.
    Εύκολα καταλαβαίνει ο κόσμος ότι όταν τους συνέφερε (στην Ευρωπαϊκή Ενωση) η ένδειξη ΖΕΑΣ στα δικά μας σήματα πού είναι και παμπάλαια τους ενοχλούσε και ήθελαν να την κάνουν δική τους, ΝΑ ΜΗΝ ΤΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΑΛΛΟΣ, ψευδόμενοι ότι είχαν παλαιότερα σήματα. Οταν δεν τους συνέφερε (στο Ελληνικό Υπουργείο Εμπορίου), η ένδειξη ΖΕΑΣ τάχα είναι κοινόχρηστη, γιατί υπάρχει τάχα το δημητριακό ΖΕΑΣ.
    Δεν υπάρχει τέτοιο δημητριακό , μόνο η ονομασία των προϊόντων μας. Εδώ δεν ξέρουν καλά-καλά το δίκοκκο στάρι και ρωτούν δεξιά και αριστερά. Βρήκαν, όπως λένε και από το Ινστιτούτο Σιτηρών, δίκοκκα με καρτελάκι, παράγωγα υβρίδια του σταριού simetto. Η επίσημη εμπορική ονομασία τους είναι Padre pio και antigola και μετά μιλάνε για συνέχεια από την αρχαιότητα.
    Ανακεφαλαιώνοντας : Σύμφωνα λοιπόν με το Ελληνικό Δίκαιο αρμόδια να κρίνουν κυριαρχικά τα θέματα σχετικά με την ένδειξη “ΖΕΑΣ” είναι τα Διοικητικά Δικαστήρια. Αυτό γίνεται με την λεγόμενη Προσφυγή, η οποία προϋποθέτει απορριπτική απόφαση της Επιτροπής Σημάτων, πού είναι ΑΤΟΜΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ.
    Μέχρι να τελειώσουν τα αρμόδια Διοικητικά Δικαστήρια , και αυτό παίρνει χρόνια, τα σήματά μας προστατεύονται καί ενώπιον των Πολιτικών Δικαστηρίων.
    Για αυτό άλλωστε κατά ρητή επιταγή τού Νόμου οι αποφάσεις της Διοικητικής Επιτροπής αναστέλλονται αυτοδικαίως με την άσκηση προσφυγής.

    Οι αλευροβιομήχανοι δεν έχουν σεβασθεί τον κόπο των αγροτών, θέλουν μόνο να επιβάλουν όσο το δυνατόν χαμηλότερες τιμές στα προϊόντα πού παράγουν οι αγρότες. Πολύ περισσότερο όταν οι ίδιοι οι αγρότες ξεφεύγουν από τα χέρια τους και μεταποιούν και διακινούν τα προϊόντα τους μόνοι τους, όπως εμείς. Ακόμα δε περισσότερο δεν μπορούν να δεχθούν όταν ένας αγρότης , μία αγροτική επιχείρηση ανεξαρτητοποιήθηκε και αριστεύει στο χώρο της διατροφής.
    Είναι σίγουρο πως οποιοδήποτε όνομα και να είχαμε δώσει στα προϊόντα μας, όπως Γιώργο, Γιάννη, Μαρίτσα, πάλι θα ήθελαν να το οικειοποιηθούν. Έτυχε να είναι το ΖΕΑΣ.

    Δεκέμβριος 2016
    Αγρόκτημα Αντωνόπουλου
    Δίλοφο

  320. Μυρτώ said

    http://www.ypaithros.gr/stin-antepithesi-i-pleura-antonopoulou-gia-tin-endeixi-zeas/

  321. Βάγια said

    Πάντως, νομίζω* ότι το θέμα ζέα είναι πολύπλοκο. Από τη μια, οι υπερφυσικές σχεδόν ιδιότητες που της αποδίδονται, όπως κι οι υποτιθέμενες ιδιότητες της γλουτένης είναι προφανώς λερναία, αλλά, όπως με πολλά άλλα γεωργικά και κτηνοτροφικά προιόντα, υπάρχουν ποικιλίες σιταριού παραδοσιακές που έχουν εγκαταλειφθεί για διάφορους λόγους, αλλά είναι πιθανό να έχουν ορισμένα ενδιαφέροντα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά.
    Και λέω νομίζω γιατί δεν είμαι διατροφολόγος, ούτε γεωπόνος, αλλά απ’ αυτά που έχω διαβάσει

  322. […] https://sarantakos.wordpress.com/ […]

Σχολιάστε