Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Για το άσκημο γκράφιτι στο Πολυτεχνείο

Posted by sarant στο 11 Μαρτίου, 2015


empgraffitiΜπορεί να είμαι προκατειλημμένος, αφού τα γκράφιτι δεν τα συμπάθησα ποτέ -εκτός από κάποια συνθήματα στους τοίχους, που τα βρίσκω πνευματώδη- αλλά το ασπρόμαυρο γκράφιτι που βρέθηκε να ντύνει τις εξωτερικές όψεις του ιστορικού κτιρίου του Πολυτεχνείου στην οδό Στουρνάρα το βρίσκω κακάσχημο.

Βέβαια, άσχημο δεν θα πει αποτυχημένο -αν κάποιος θέλει να φτιάξει κάτι προκλητικό, κάτι δυσαρμονικό, να δώσει μια γροθιά στο στομάχι, τότε η ασκήμια είναι λειτουργική. Κάτι τέτοιο ίσως εννοούσε και ο υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης, που δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι «Το γκράφιτι στο Πολυτεχνείο απεικόνισε την κρίση στη χώρα, στην πόλη, στην οδό Στουρνάρη. Η σκοτεινιά του αναδύεται από το ζοφερό μικροκλίμα της περιοχής». (Για να μην παρεξηγηθεί το παράθεμα, ο Υπουργός συνέχισε επικρίνοντας την ενέργεια, και χαρακτηρίζοντάς την βανδαλισμό).

Από την άλλη, δεν θα συμφωνούσα με τον χαρακτηρισμό «βανδαλισμός» για την… εικαστική παρέμβαση που έγινε. Ο βανδαλισμός υπονοεί μια ενέργεια που γίνεται με σκοπό την καταστροφή ή τη φθορά και επίσης που έχει λίγο-πολύ αποτέλεσμα την καταστροφή. Στην περίπτωση του Πολυτεχνείου, αν και κάποιες φθορές μπορεί να έγιναν στα μάρμαρα, η αποκατάσταση είναι τόσο εύκολη που δεν δικαιολογεί θαρρώ τόσο βαρύν όρο όσο ο βανδαλισμός.

inexarchia_polytexneio_graffiti_7Αποκατάσταση τίνος όμως; Όσοι περνούσαν από την περιοχή θα ξέρουν καλά ότι η εικόνα των τοίχων ήταν έτσι κι αλλιώς θλιβερή -δείτε τη φωτογραφία αριστερά που την πήρα από τον… τοίχο φίλου στο Φέισμπουκ. Από αυτό το κουρέλ λοκάλ κάποιοι μπορεί να βρίσκουν προτιμότερο ακόμα και το άσκημο μαυρόασπρο γκράφιτι.

Θέλω να πω ότι, παρόλο που δεν μου αρέσει καθόλου το αποτέλεσμα της εικαστικής παρέμβασης, δεν θεωρώ ότι έγινε κάτι τραγικό, ότι, ας πούμε, συμβολίζει τον θάνατο της αστικής δημοκρατίας (όπως αμετροεπώς γράφτηκε).

Επειδή όμως εδώ λεξιλογούμε, θα ήθελα να αναφερθώ στη λέξη «γκράφιτι», όπως ονομάζονται εδώ και δεκαετίες αυτά τα τοιχογραφήματα. Τον όρο τον δανειστήκαμε από τα αγγλικά, αλλά είναι ιταλικής προέλευσης -και, όπως θα το υποψιαστήκατε, ελληνικής απώτερης αρχής.

Το αγγλικό graffiti είναι δάνειο από τα ιταλικά, όπου το graffiti είναι πληθυντικός, με ενικό graffito. Η σημερινή αγγλική λέξη νοείται ως ενικός, έτσι π.χ. λέμε graffiti is an art, αλλά το δάνειο δεν είναι πρόσφατο και αρχικά είχε τη μορφή graffito, διότι αρχικά η λέξη μπήκε στα αγγλικά πολύ πριν αρχίσουν οι νέοι να βάφουν με σπρέι τους τοίχους. Ήταν (και είναι) όρος της αρχαιολογίας, για τα χαράγματα που βρίσκουμε στα ερείπια αρχαίων πόλεων σε τοίχους, που έχουν γίνει με απλό αιχμηρό εργαλείο από ιδιώτες, όχι από επαγγελματίες τεχνίτες. Ο όρος πέρασε στα αγγλικά ως graffito με την ευκαιρία των τοιχογραφημάτων/χαραγμάτων της Πομπηίας, όμως για το σύγχρονο κίνημα τοιχογραφημάτων συχνότερα χρησιμοποιείται το graffiti και για τον ενικό και για τον πληθυντικό. (Στα γαλλικά graffiti ο ενικός, graffitis ο πληθυντικός).

Γκράφιτι ή γκραφίτι; Στα ιταλικά είναι παροξύτονο, το ίδιο και στα αγγλικά -εμείς ωστόσο προτιμάμε το προπαροξύτονο, γκράφιτι -και έτσι καταγράφουν τη λέξη τα τρία μεγάλα λεξικά μας (ΛΚΝ, Μπαμπινιώτης, Χρηστικό). Οπότε, γκράφιτι, και γκραφιτάς εκείνος που επιδίδεται συχνά σε τέτοια τοιχογραφήματα. Γκράφιτι και γκραφιτάς όμως. Μόνο αν θέλετε να με στενοχωρήσετε πολύ, θα γράψετε graffiti σε ελληνικό κείμενο, ενώ αν γράψετε graffit-άς θα γίνουμε από δυο χωριά χωριάτες (περισσότερα γι’ αυτό τον τρόπο γραφής, που τον βρίσκω εκτρωματικό, εδώ).

Το ιταλικό graffiti προέρχεται από το graffio (γρατζουνιά), κι αυτό από ένα δημώδες λατινικό *graphiare, κι αυτό από το graphium, που ήταν η γραφίδα για χάραγμα σε κερί -και αυτή από το ελληνικό γραφείον, που δεν ήταν το έπιπλο όπως σήμερα αλλά, και πάλι, η γραφίδα (στην ελληνιστική εποχή η λέξη πήρε και τις σημασίες αφενός του επίπλου και αφετέρου της υπηρεσίας αρχείων). Οπότε, αντιδάνειο το γκράφιτι.

(Παρεμπιπτόντως, το Ετυμολογικό λεξικό Μπαμπινιώτη παράγει το graffiti από ένα ρήμα graffire, που σημαίνει χαράζω, αλλά νομίζω ότι αστοχεί, δεδομένου ότι το graffito σαν όρος εμφανίστηκε τον 16ο αιώνα ενώ το graffire καταγράφεται μόλις στα μέσα του εικοστού αιώνα).

Όσο για το πανάσχημο γκράφιτι στο Πολυτεχνείο, στο ιστορικό κτίριο που αγαπήσαμε σχεδόν όλοι όσοι φοιτήσαμε εκεί, ίσως δώσει το έναυσμα για ένα καλό βάψιμο που έτσι κι αλλιώς το ήθελε το κτίριο -αν και είναι μάλλον βέβαιο ότι δεν θα διατηρηθεί για πολύ άσπιλο το κτίριο, ιδίως τώρα που, εξαιτίας των μνημονιακών περικοπών, οι περισσότεροι φύλακες έχουν απολυθεί. Σωστά λέει ο ζωγράφος Δημήτρης Σεβαστάκης, καθηγητής στο ΕΜΠ και βουλευτής Σάμου του ΣΥΡΙΖΑ, ότι «Η τέχνη της εξέγερσης, όταν γίνεται αλαζονική χειρονομία, απλώς ενισχύει τη συντήρηση και τον σκοταδισμό, δεν ανθίσταται και δεν απελευθερώνει», αλλά ποιος τον ακούει…

 

 

361 Σχόλια to “Για το άσκημο γκράφιτι στο Πολυτεχνείο”

  1. Κουνελόγατος said

    Και τους εισαγγελείς τους πείραξε πολύ, προφανώς για τα υπόλοιπα που συμβαίνουν (κλοπές, μίζες, ύποπτοι νόμοι, λαθρέμποροι, νταβατζήδες κ.α.) δεν έχουν ακούσει τίποτα.

    Υ.Γ. Κι εμένα μου φαίνεται χάλια, όπως χάλια ήταν και πριν, καλημέρα σας.

  2. Earion said

    Καλημέρα. Το γκραφίτι (ναι, γκρραφίτι για μένα) στο Πολυτεχνείο δεν είναι τέχνη.
    Όποιος πιάνει μπογιά στο χέρι του δεν γίνεται αυτομάτως Μπάνξυ.
    Δεν είναι τέχνη. Είναι πρόκληση. Ως πρόκληση το θέλησαν αυτοί που το έκαναν (το δήλωσαν ευθαρσώς) και ως πρόκληση λειτούργησε.
    Τώρα που λειτούργησε, πέραε η χρησιμότητά του. Το καλύτερο θα ήταν να μαζευτούν οι ίδιοι οι γκραφιτάδες που το έφτιαξαν και να βάψουν ωραία ωραία τους τοίχους του Πολυτεχνείου σε ένα απλό σομόν, όπως του ταιριάζει.

    Αυτά από κάποιον που ζει μέσα σε γκραφίτι κι έχει μάθει να τα εκτιμά.

  3. Καλημέρα! Να γίνω ο παράφωνος της υπόθεσης; Εμένα μ’ άρεσε όπως το είδα στις φωτογραφίες. Αυτό, απ’ την άλλη, δεν σημαίνει ότι μ’ άρεσε ή συμφωνώ και με το πού έγινε (τέχνη πάνω στην τέχνη και μουστάκια στη Τζοκόντα, κλπ.).

    Α, ναι: θα μ’ ενδιέφερε (σαν ιστορικό, ας πούμε) μια καταλογογράφηση και συγκριτική μελέτη των αντιδράσεων με εκείνες στις παρεμβάσεις των Ατενίστας.

    Κάτι για τη διτυπία άσχημο/άσκημο; 🙂

  4. Χρόνια πολλά, σκύλε, απόφοιτε του Ιδρύματος!

  5. physicist said

    Δεν είχα πάντως διαβάσει πουθενά σε αριστερό μπλογκ ή έντυπο οποιαδήποτε διαμαρτυρία για το αριστερό κουρελιστάν που ήταν οι τοίχοι του Πολυτεχνείου πριν το γκραφίτι. Αντίθετα μάλιστα, αν έλεγε κανείς λέξη για φύλακες ή αστυνόμευση, ποιος είδε τον Θεό και δεν τον φοβήθηκε.

    Δεν έχουν να κάνουν, Νίκο, οι μνημονιακές περικοπές και οι φύλακες. Ανέκαθεν κουρέλι ήταν το κτίριο της Πατησίων, κι από μέσα κι από έξω, κι όταν είχε φύλακες ποτέ δεν είχε παρέμβει κανείς. Ποτέ δεν τολμούσε να παρέμβει κανείς στην ασθητική, ιδεολογική και διοικητική δικτατορία των φοιτητικών παρατάξεων, των κομμάτων και των πολλών Καθηγητών ή ΔΕΠ που συνεργαζόντουσαν μαζί τους. Έλεος, δηλαδή, τα αμφιθέατρά μας ήταν σαν άντε μην πω τι.

    Σε ό,τι αφορά το γκραφίτι, δεν δίνω φράγκο τσακιστό για αισθητικές και πολιτιστικές κρίσεις. Να με συμπαθάτε αλλά το θέμα είναι πρωτίσως πολιτικό, δηλαδή:

    (α) Πώς στην ευχή καλύφτηκαν εκατοντάδες τετραγωνικά μέτρα χωρίς να πάρει κανείς είδηση.

    (β) Ποιος εμπόδισε την επέμβαση της Αστυνομίας.

    (γ) Ποιον κοροϊδεύει ο κ. Πρύτανης με τις εξωφρενικές δηλώσεις του που τις αναιρεί ύστερα από λίγες μέρες.

    (δ) Ποιον φοβάται ο κ. Πρύτανης αν ο λόγος της παράλογης στάσης του είναι ο φόβος (τόση βία έχει εξασκηθεί στο εσωτερικπο των ΑΕΙ, εδώ θα κολώσουμε;)

    Αυτά για αρχή, επειδή είναι επιεικώς προσβλητικό να ανάγεται μια υπόθεση βάναυσης φθοράς της περιουσίας του ελληνικού λαού με τεράστιο συμβολικό χαρακτήρα είτε σε κουβεντούλα ανάμεσα σε ειδικούς της Ιστορίας της Τέχνης είτε σε αντικείμενο συμψηφισμών «γιταί αντιδρά ο Εισαγγελέας εδώ και δεν αντέδρασε εκεί». Να μην αντιδρά εντελώς, τότε. Να καταργήσουμε τους Εισαγγελείς.

  6. Φυσικέ, κάπου άκουσα ότι ήταν μεταμφιεσμένοι επί δυο-τρεις μέρες σε συνεργείο του δήμου. Κάτι σαν τις διαρρήξεις τις μεταμφιεσμένες σε μετακομίσεις δηλαδή 🙂

  7. Γιώργος Λυκοτραφίτης said

    Καλημέρα!

    Νομίζω ότι στα ελληνικά λέμε (;) ακκιδογραφήματα. Δεν σας αρέσει η λέξη;

  8. Παναγιώτης Κ. said

    Δηλαδή ο Ξυδάκης δικαιολογεί την ενέργεια;
    Εγώ μέχρι τώρα πίστευα ότι η καταθλιπτικότητα αντιμετωπίζεται διαφορετικά. Όχι πάντως με μεγαλύτερη καταθλιπτικότητα!

  9. physicist said

    Δεν ξέρω βρε Δύτη. Συμπάθα με που δεν μπορώ να γελάσω με το ζήτημα. Πόναγε που πόναγε δεκαετίες τώρα, ήρθε κι αυτό και με αποτελείωσε. Απ’ τη μια σου λέει ο ένας η αριστεία είναι ρετσινιά, απ’ την άλλη πάνε και σου κάνουνε το κτίριο του ΕΜΠ μπουρδέλο in borad daylight που το βλέπεις και σκιάζεσαι, έχω πάρει ανάποδες. Και κανενός δεν καίγεται καρφί, βγαίνει κι ο Πρύτανης και λέει «ούτε επιδοκιμάζω ούτε καταδικάζω». Παραιτήσου, τότε, άνθρωπέ μου, παραιτήσου, σεβάσου τον εαυτό σου.

    Κατάθλιψη μ’ έχει πιάσει.

  10. spiral architect said

    Καλημέρα.

    Μια άποψη για τον «βανδαλισμό» του κάτω Πολυτεχνείου και ένα συμπερασμα σρο τέλος:

    Προφανώς και δεν πρόκειται για βεβήλωση του κτιρίου. Μιλάμε για ένα κτίριο κακοβαμένο, βρώμικο, γεμάτο μουντζούρες, μισογραμμένα συνθήματα, σκισμένες αφίσες. Ένα κτίριο ρημαγμένο από την παρακμή στην οποία όλα αυτά τα χρόνια βουλιάζει οτιδήποτε δημόσιο, οτιδήποτε μπορεί να θεωρηθεί σύμβολο πολιτισμού και παιδείας.

    Άσκημο ε; Βαρναλιστή μου εσύ! 🙂

  11. Μαρία said


    Ένας από τους δημιουργούς του γκράφιτι μίλησε στην Athens Voice για την ομάδα παρέμβασης στο Πολυτεχνείο, τον τρόπο δράσης και το μήνυμα που έστειλαν: «Σίγουρα τον τελευταίο χρόνο ο κάθε ένας από εμάς θα έχει σταθεί έστω και για λίγο μπροστά στα τεράστια μαυρόασπρα graffiti που κατά καιρούς δημιουργούνται σε διάφορα σημεία της πόλης. Oι καλλιτέχνες που τα δημιουργούν υπογράφουν με τα ονόματα “Icos&Case” και κατατάσσονται κατά κάποιο τρόπο στη βερολινέζικη σχολή του graffiti.

    »Λειτουργούν μεθοδικά, ως ομάδα, όχι ιδιαίτερα πολυμελή, με πλάνο Α και πλάνο Β, ετοιμάζουν τα σχέδια από πριν, προμηθεύονται τα υλικά, ντύνονται κατάλληλα για να μη κινούν καμία υποψία (κάποιοι ισχυρίζονται ότι τους έχουν δει να είναι ντυμένοι ακόμα και με τις φλούο στολές του Δήμου) και μετά επιδίδονται στο έργο τους με ακαριαίο τρόπο και εξωφρενικές ταχύτητες αφήνοντας τα επικών διαστάσεων εικαστικά τους στίγματα στα πιο κεντρικά σημεία της πόλης.

  12. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    8: Όχι Παναγιώτη, ο Ξυδάκης δεν δικαιολογεί καθόλου την ενέργεια. Την εξηγεί. Και τη χαρακτηρίζει βανδαλισμό, που εμένα δεν με βρίσκει σύμφωνο. Αλλά έχεις δίκιο, ξέχασα να βάλω το λινκ, θα το διορθώσω.

    7: Δεν το έχω ακούσει. Και δεν το καταλαβαίνω, γιατί ακκ-; Ακιδογραφήματα μήπως; Και πάλι όμως μόνο τα αρχαιολογικά γκράφιτι.

    5: Η απουσία φυλάκων απαντάει στο δικό σου ερώτημα, πώς δούλευαν τόσες μέρες και δεν τους πήρε είδηση κανείς.

  13. physicist said

    Ναι, Μαρία. Κράτος-μπουρδέλο και πολίτες-μαριονέττες. Που έβλεπαν «συνεργείο του Δήμου» να κάνει τέρατα και κανείς δεν τηέφώνησε στον Δήμο να διασταυρώσει.

    Είναι που θα τους βάλει ο Βαρουφ να κυνηγάνε και τος φοροφυγάδες …

  14. physicist said

    12(γ). — Όχι, Νίκο, δεν απαντάει καθόλου στο δικό μου ερώτημα. Δεν είναι το κτίριο του ΕΜΠ σε κανένα Κάμπους στο Τρίκορφο, μέσα στην Πατησίων είναι. Δεν θέλει φύλακες να πάρουν χαμπάρι τι γινεται αλλά ακόμα κι όταν είχε φύλακες, κουρέλι ήταν το ΕΜΠ.

    Μη δουλευόμαστε μεταξύ μας, παρακαλώ.

  15. Κύρος Μοναχός said

    Καλημέρα.
    Πρὸς Δύτην: ἄσ-Κ-ημο; Ποῦθε βγαίνει τοῦτο; Ἐκ τοῦ «σκῆμα»;
    Δὲν ξέρω γιὰ τὶς ἄλλες ὀρθογραφήσεις, ἀλλὰ τουλάχιστον γιὰ ἐκεῖνες ποὺ στὴ γραφή τους διατηροῦν ἴχνη τῆς ἐτυμολόγησής τους καὶ τῆς ὅποιας διαδρομῆς τους ἐγὼ εἶμαι ἀρνητικὸς καὶ πεισματικὰ ἀντάρτης στὴν ἁπλοποίησή τους. Γιὰ παράδειγμα τὴ λέξη «καινούργιος» ποὺ διατηρεῖ ἐκεῖνο τὸ ἕρμο τὸ -γ- νὰ προδίδει τὴν καταγωγὴ ἀπὸ τὸ ἔργο καὶ ὄχι ἀπὸ τὰ… οὖρα.

  16. Κύρο, η ερώτηση έχει λάθος παραλήπτη μια και το «άσκημο» (που, όπως παρατήρησε ο Σπάιραλ, χρησιμοποιούνταν από τους δημοτικιστές της εποχής του Βάρναλη) υπάρχει στον τίτλο του ποστ 🙂
    Προσωπικά χρησιμοποιώ το «άσχημος», αλλά όσον αφορά το δεύτερο παράδειγμα αρνούμαι πεισματικά να γράψω «καινούργιος» όπως μας έμαθε ο Μπαμπινιώτης πριν από λίγες δεκαετίες, μια και το έγραφα πάντα χωρίς γ. Ομολογώ ότι συχνά-πυκνά το «καινούργιος» μου φαίνεται καλύτερο, αλλά να, είμαι λίγο ξεροκέφαλος.

  17. Μαρία said

    8
    http://www.avgi.gr/article/5371982/n-xudakis-i-skoteinia-tou-gkrafiti-anaduetai-apo-to-zofero-mikroklima-tis-perioxis

    14
    Νύχτα πρέπει να το έκαναν και με μεγάλη ταχύτητα Ξέχασα το λινκ http://www.efsyn.gr/arthro/o-kaminis-katharizei-ki-enas-gkrafitas-fotizei-mystirio

    Λίνκαρα προχτές την τοποθέτηση του Σεβαστάκη στο ράδιο με την οποία συμφωνώ. Την ξαναβάζω http://www.stokokkino.gr/article/1000000000005753/D-Sebastakis-Mia-praksi-authadeias-pou-den-emperiexei-risko-einai-suntiritiki

  18. LandS said

    Έχω δει γκράφιτι καλά και όμορφα και στην Ελλάδα. Ένα σχολείο της γειτονιάς μου, με την καθηγήτρια τους, πήγε και έκανε ένα υπέροχο γκράφιτι στη μαντρα ενός γηπέδου. Χωρίς να μάθω ποτέ, πόσο μάλλον να καταλάβω το γιατί, το έργο σβήστηκε και ο τοίχος πήρε ξανά τη τσιμεντένια του όψη.
    Αν θυμάμαι καλά ήταν ο Μάνος Στεφανίδης που έκανε την ίδια δουλειά με σπουδαστές της ΑΣΚΤ σε άλλες μάντρες και τοίχους, ή παρουσίαζε σε ντοκιμαντέρ τη δραστηριότητα αυτή.
    Όμως όλα αυτά, σαν τα αντίστοιχα που έχω δει σε φωτογραφίες από το εξωτερικό, αναβάθμιζαν το αστικό περιβάλλον καλύπτοντας ασχήμειες. Αυτό το πράμα στο κτήριο του Πολυτεχνείου; Τι να πω. Αγαπητέ και σεβαστέ Νίκο Ξυδάκη, αν είναι μαύρη και άραχλη η γειτονιά αυτό το πράμα τη χάλασε περισσότερο. Ακόμα και αν ήταν ένα γκράφιτι γεμάτο ωραία χρώματα να απεικονίζει τον Δομάζο σε κίνηση με τη μπάλα, έπρεπε το συγκεκριμμένο τοίχο να καλύψει;

  19. Danzig said

    Έκανες έναν πολύ σωστό διαχωρισμό.
    Το αν είναι όμορφο κρίνεται καθαρά με υποκειμενικούς όρους, ο καθένας μπορεί να πει αν του αρέσει ή όχι χωρίς να χρειαστεί να εξηγήσει γιατί, καθώς και το «γιατί έτσι» μπορεί να απαντήσει σε μία τέτοια ερώτηση.

    Το αν είναι επιτυχημένο όμως, είναι μία ενδιαφέρουσα συζήτηση. Προσωπικά, δεν το βρίσκω επιτυχημένο επειδή αντικατοπτρίζει την κρίση και την σκοτεινιά.
    Άλλωστε, οι γειτονιές των Εξαρχείων, ακόμα και στις πιο σκοτεινές εποχές, έχουν τον τρόπο τους να παραμένουν φωτεινές, ανθρώπινες, ζεστές και ζωντανές.

    Υπάρχει το μαύρο που δείχνει φως, όπως και ο πληθυντικός που δείχνει αγένεια, και η επιτυχία αυτής της κίνησης ήταν να αναδείξει αυτές τις αντιθέσεις προκαλώντας τα γνωστά συντηρητικά αντανακλαστικά μιας κοινωνίας που αναλώθηκε στην υποκρισία κάποιου υποτιθέμενου καθωσπρεπισμού.

  20. spiral architect said

    Τοιχίο εστιών στο TU Delft στην πολυτεχνειούπολη της Ολλανδίας:

    (και που να δείτε, τι γίνεται μέσα στην πόλη …)

  21. Πάνος με πεζά said

    Έχοντας ζήσει την πυρπόληση (ή τον πυρπολισμό, μιας που λεξικολογούμε – το ακούω κι αυτό), της Πρυτανείας,δηλαδή αυτού του τμήματος που φωτογραφίζεται, θα μπορούσα κι εγώ να πώ»Εντάξει, άγιο είχαμε». Φοίτησα με ένα τεράστιο μεταλλικό στέγαστρο να σκεπάζει την πλευρά της Στουρνάρη, θαύμασα τις εικόνες της αποκατάστασης του κτιρίου, όταν αυτή τελείωσε, σε κυριακάτικο ένθετο, και τώρα φτου κι απ’ την αρχή.
    Μπορεί κι εμένα πράγματι το γκράφιτι να μη μου αρέσει. Μπορεί η ταπετσαρία από φοιτητικές αφίσες, ή τα σπρεί στο εσωτερικό να μου μοιάζει χειρότερος κανιβαλισμός.

    Όμως στην περίπτωση του Πολυτεχνείου, αυτό δεν αλλάζει κάτι. Εκείνο που με θλίβει η επανάληψη της φθοράς. Όσο πιο «ανώδυνα», «δημιουργικά», «πρωτοποριακά» κι αν γίνεται… Είναι ένα κτίριο που «έβγαλε» χιλιάδες παραγωγικούς επιστήμονες, συνεισέφερε πάνω 100 χρόνια στην ανάπτυξη της χώρας, έγινε ακόμα και σύμβολο δημοκρατίας, κι όμως δεν το σεβαστήκαμε ποτέ… Εκτός από αποκρουστικό, που ήταν σχεδόν πάντα τα τελευταία χρόνια, κατάντησε και καταχρεωμένο…

    Αυτά.

  22. sarant said

    15: Κύρο, δεν είναι θέμα ορθογραφίας, υπάρχει και ακούγεται και αυτός ο τύπος. Και τι θα πει «ίχνη της ετυμολόγησης»; Ο φτωχός χάνει τα ίχνη που διατηρεί ο πτωχός; Το σκοινί χάνει τα ίχνη του σχοινιού;

    Παρέμπ, και τύπος «σκήμα» υπάρχει ή τέλος πάντων υπήρχε. Δεν θυμάσαι στον Παπαδιαμάντη, που τα παιδιά «έκαναν το σκήμα» στον Τσηλότατο;

    18: Ο Ξυδάκης ΔΕΝ είναι υπέρ του γκράφιτι. Φταίω κι εγώ που χρησιμοποίησα έτσι το τσιτάτο του.

  23. Tsopanakos said

    «Γκράφιτι ή γκραφίτι;»

    Έχω προσέξει ότι ο πολύς κόσμος λέει γκράφιτι, αλλά οι γνώστες / όσοι εξασκούν το … σπορ προτιμούν να λένε γκραφίτι, όπως ο Earion παραπάνω.

    Όσο για την ουσία, τα γκράφιτι δε με ενοχλούν τόσο όσο τα άθλια και άπειρα ταγκ πάνω σε νεοκλασικά, ακόμα και σε βυζαντινά ή οθωμανικά κτίσματα (σε αρχαία δεν είδα ακόμα, ευτυχώς).
    Ταξιδεύοντας κάποτε στην Ιταλία, ένα από τα λίγα πράγματα 🙂 μου έκαναν καλή εντύπωση ήταν οι καθαροί τοίχοι στις ιστορικές γειτονιές. Οι δε (λιγοστές) «εικαστικές παρεμβάσεις» στα πέριξ του ρωμαϊκού Φόρουμ, λ. χ., γίνονταν με… κιμωλία!

  24. Πάνος με πεζά said

    Κι επειδή κάτι δεν απάντησα, όταν έστω και το όνομά σου γράφεις με BIC πάνω σ’ ένα κτίριο του Λύσανδρου Καυτατζόγλου (ή του Κωνσταντινίδη, του Πικιώνη, του Βικέλα, του Μπίρη, του Δεσποτόπουλου, του Σκρουμπέλου, του Τσίλλερ, και τόσων άλλων που πόσοι άραγε ξέρουν τι κτίρια άφησαν σ’αυτή την έρμη πόλη), ε ναι, είναι βανδαλισμός… Βανδαλισμός είναι και η αισθητική καταστροφή, όχι μόνο η φυσική…

  25. Παναγιώτης Κ. said

    Είμαστε δυστυχώς χαλαροί σε ζητήματα αισθητικής, καθαριότητας και προστασίας του δημόσιου χώρου.
    Η νοοτροπία αυτή εγκαθίσταται στο σχολείο δια παραλείψεως και εξηγώ τι εννοώ.
    Ενώ με την έναρξη των μαθημάτων κάθε μέρα οι αίθουσες είναι καθαρές, το μεσημέρι που έχουν τελειώσει τα μαθήματα έχουν μετατραπεί σε σκουπιδότοπο.
    Όχι δεν θα κακίσω τους μαθητές. Κακίζω τους εκπαιδευτικούς που είναι αδιάφοροι στο φαινόμενο.Έχω βρεθεί σε σχολεία-λίγα- όπου η ευαισθησία της διεύθυνσης πάνω στο θέμα της καθαριότητας είχε εμφανή αποτελέσματα.
    Πολύ θα ήθελα να γνώριζα τα παιδιά αυτά στη μετέπειτα ζωή τους και την επίδραση που είχε το μεγάλωμα τους σε ένα τέτοιο σχολικό περιβάλλον.
    Νιώθω μεγάλη λύπη που ο λεγόμενος προοδευτικός χώρος είναι αδιάφορος στα ζητήματα αισθητικής. Προέχει φαίνεται η αμφισβήτηση του…συστήματος. Πάντα είχαν προτεραιότητα άλλα ζητήματα…

  26. qq said

    3 φύλακες κάνουν βάρδια εκεί, και επί πλέον σε αυτή η περιοχή υποτίθεται υπάρχει αυξημένη αστυνόμευση. Όλα αυτά είναι δικαιολογίες του κώλου.

    ΥΓ διαθέτω ένα μουντό τοίχο 9×15 μέτρα για γράφφιτι (σοβαρά λέω). Γνωρίζει κανείς διευθύνσεις?

  27. qq said

    26 επί πληρωμή και όλα τα έξοδα δικά μου

  28. Μαρία said

    22
    Την έβαλα τη δήλωση του Ξ. αλλά κανείς δε τη διαβάζει 🙂

  29. Αρετή Μάχη ΚΠ said

    Το βρήκα πολύ ενδιαφέρον, μου άρεσε ως οργάνωση, εκτέλεση, δήλωση. Προτείνω στους Icos &Case να επισκεφτούν τη γκρίζα τη Πανεπιστημιούπολη. Τα μηνύματα εκεί δε θα τύχουν της ίδιας αρνητικής κριτικής, πεδίο δόξης λαμπρόν το τσιμέντο.

  30. Αριστείδης Καρατζόγλου said

    Πολλά συν στο σχόλιο 5. Προσωπικά, ο χρωματισμός (γκράφιτι του πάει πολύ να το πεις) του κτιρίου μου προκαλεί αηδία. Όπως θα λέγαν και στο χωριό μου, εκεί που έχ€$€ ο Banksy φύτρωσαν οι γκραφιτάδες της Αθήνας.

  31. Ω ρε φάμπρικα που ανοίξα-μέεε… (Η φράση προφέρεται όπως το γνωστό κλιπάκι της Ρένας Βλαχοπούλου, που ακούγεται πολύ συχνά στην Ελληνοφρένεια «ω ρε κακό που πάθα-μέεε»).

    Και εξηγούμαι: Τι τον ήθελες βρε Νίκο τον ενικό του γκράφιτι; Νομίζω ότι ήταν σχετικά άγνωστος / δεν το είχε σκεφτεί κανείς μέχρι τώρα. Τώρα θα αρχίσουν τα ψώνια που φωνάζουν «μπράβι» σε αυτούς που παίζουν «φλάουτι» στα «κοντσέρτι», να μιλάνε για «το γκράφιτο του Πολυτεχνείου». 😛

  32. LandS said

    @20 Επισκέφτηκα το Ντελφτ πριν 30 χρόνια, έτσι σαν το γκράφιτι αμπάβ το θυμάμαι. Φαντάζομαι λοιπόν ότι αυτή η ζωγραφιά δεν καλύπτει κτήρια που είναι σαν κι αυτή.
    Ρίξε μια λινάτσα στο απέναντι κτήριο στη Στουρνάρη και φτιάξε λες και σε καθρέφτη τα απέναντι κτήρια μέχρι και το Μουσείο να σε παραδεχτώ. Η, ακόμα καλύτερα τον Δομάζο σε κίνηση με τη μπάλα.
    Μη καλύπτεις ένα κτήριο που, άμα το καθαρίσεις, αναβαθμίζεται αυτόματα η γειτονιά.
    Και διάολε το Βερολίνο δεν είναι και καμιά άσχημη πόλη, τι σκατά κάνει αυτή η Σχολή, το χαλάει;

  33. το κομούνι της αυγής said

    ωραίο το φτιαξαν τα παιδιά.μου θυμίζει τα 101 σκυλιά της Δαλματίας.χαχα

  34. Manos said

    Ενας σοδομημένος τοίχος γίνεται ξαφνικά καμβάς για μια (για μένα ωραία) εικαστική παρέμβαση στην πόλη. Ντροπή και θυμό αισθάνθηκα μόνο όταν περπατούσα κάποτε δίπλα σε χορηγούμενες πολύχρωμες αγελάδες. Είναι θέμα αισθητικής. Ο Πλάτωνας στην Ακαδημίας και τα ενωμένα χέρια στην Πειραιώς. Λίγες αποδείξεις της συγχρονης αισθητικης παρουσίας μας. Θα πρότεινα λοιπόν το εξής:Ο τοίχος να φωτογραφηθεί και οι φωτογραφίες να εκτεθούν μόνιμα μέσα στο χώρο. Να μας θυμίζει για πολλά χρόνια την προσπάθεια αποτύπωσης με τέχνη του ζοφερού μικροκλίματος του χώρου.

  35. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    34 Κι εγώ πιστεύω ότι πρέπει να φωτογραφηθεί.

    31 Λες Κώστα να έβγαλα τα μάτια μου με τα χέρια μου;

    25 Δεκτή η κριτική σε ένα βαθμό.

    24 Χωρίς να διαφωνώ, ιδιαίτερα, θα πούμε βάνδαλο κι εκείνον που χάραξε το όνομά του στον Παρθενώνα;

  36. Παναγιώτης Κ. said

    Έχω περάσει από όλους τους χώρους της εκπαίδευσης.Εννοείται και από τα φροντιστήρια.
    Δεν απάντησα λοιπόν στο ερώτημα:Γιατί στο φροντιστήριο δεν είχαμε τοίχους γραμμένους ενώ στο σχολείο κάτι τέτοιο είναι συνηθισμένο; Μη σπεύσετε να μου πείτε ότι στο σχολείο είναι πολλά τα παιδιά ενώ στο φροντιστήριο λίγα διότι μιλώ για πάνω από τριακόσιους μαθητές!
    Μένω λοιπόν με την απορία τι είναι αυτό που μεταμορφώνει ένα μαθητή;

  37. το κομούνι της αυγής said

    35 Στη Ρώμη όχι μόνο τον είπαν βάνδαλο αλλά του βαλαν και 20 χιλιάδες ευρώ πρόστιμο του Ρώσου που είχε την έξυπνη ιδέα να χαράξει ένα γράμμα στο Κολοσσαίο.http://goo.gl/LwQX7Z

    36 ‘…τι είναι αυτό που μεταμορφώνει ένα μαθητή;’
    η υπέρμετρη ελευθερία=η ασυδοσία=η αναρχία

  38. LandS said

    Περί θέσης Ξυδάκη στο θέμα.

    Ας συμβιβαστούμε στο ότι ο τίτλος και η πρώτη φράση του ρεπορτάζ της ΑΥΓΗΣ μας παραπλάνησαν.
    Τί να κάνουμε και μεις οι φτωχοί; Μάθαμε ότι οι καλοί δημοσιογράφοι αυτό που θέλουν να τονίσουν το βάζουν πάνω πάνω. Και, τουλάχιστον από την ΑΥΓΗ που δεν είναι του ΔΟΛ, κάπου κάπου και στο τίτλο.
    Αυτά για την ΑΥΓΗ και αυτόν που έγραψε το ρεπορτάζ.
    Ο ίδιος ο Ξυδάκης μπορούσε να πει ένα «όξυνε», «επέτεινε», «επιδείνωσε».
    Τον ξέρουμε για μάστορα.

  39. spatholouro said

    16: Δύτα μου, φοβάμαι πως, ανεξαρτήτως Μπαμπινιώτη, ανάπηρο το έγραφες τόσα χρόνια το «καινούργιος»: το «γ» ανήκει στο θέμα

  40. Πάνος με πεζά said

    35 (24) : Φυσικά θα τον πούμε ! Μάλιστα τώρα κοντά κάτι τέτοιο έγινε με το Κολοσσαίο.
    @ 36 : Γιατί στο φροντιστήριο πληρώνουν οι γονείς, και κάθε ζημιά θα χρεωθεί αυτομάτως. Το ίδιο ερώτημα θα σου γεννηθεί αν πας να δεις τις τάξεις της «Ελληνογερμανικής Αγωγής», στην Παλλήνη (τυχαίο παράδειγμα). Θα πεις, «καλά, υπάρχουν και τέτοια σχολεία»; Κι από την άλλη, η φοίτηση σε ένα ανώτερης αισθητικής περιβάλλον δημιουργεί και στο μαθητή μια ασυναίσθητη ευθύνη σεβασμού. Ενώ αντίθετα, ίσως κι εσύ όταν μπεις σε έναν «underground» χώρο, θα σβήσεις το τσιγάρο σου στο πάτωμα…

  41. Κύρος Μοναχός said

    Μὰ δὲν ἔκανα μάθημα ὀρθογραφίας. Οὔτε μοῦ ἀρέσει νὰ δίνω μαθήματα ἢ νὰ ἐπιβάλω τὴν αἰσθητική μου. Ἁπλῶς σχολιάζω. Καὶ ὑπεραμύνομαι. Γιὰ τὸ δικαίωμα στὸ προσωπικὸ στὺλ γραφῆς σὲ μιὰ ἐποχὴ ἰσοπέδωσης (τουλάχιστον στὰ γλωσσικὰ θέματα).
    Ἔχω ἰδία (καὶ πικρή) πεῖρα ἀπὸ «ἐπιμελητὴ» (-τρια) ἐκδοτικοῦ οἴκου νὰ μοῦ κραδαίνει τὸν Τριανταφυλλίδη γιὰ τὴ λέξη ποὺ προανέφερα (καινούργιος), σὲ κείμενο ποὺ ὑπέγραφα μὲ πλῆρες τὸ ὄνομά μου, ποὺ σημαίνει ὅτι ἀναλάμβανα καὶ τὴν εὐθύνη τῶν γραπτῶν μου. Στὴ μακαρίτισσα τὴν πρώτη γυναίκα μου ὁ ἐπιμελητὴς τοῦ πρώτου της βιβλίου (λογοτεχνικό, παρακαλῶ!) εἶχε διορθώσει τὸ – μὲ εἰρωνικὴ χροιά – «οὔτως εἰπεῖν» σὲ «ἂς ποῦμε»! Καὶ σὲ δικὴ μου μεταφραστικὴ ἐργασία, ἐπίσης λογοτεχνικοῦ ἔργου, ἡ ἐπιλογὴ μου νὰ γράφω Σαίξπηρ (ὅπως γράφαμε χρόνια καὶ χρόνια) καὶ Μὼμ μόνο σεβαστὴ δὲν ἔγινε. Σέξπιρ καὶ Μομ εἶδα νὰ «ὑπογράφω»!
    Τὸ πτωχὸς-φτωχός ἢ τὸ σκοινί-σχοινί ἢ ἀκόμα-ἀκόμα καὶ τὸ ἄσχημος-ἄσκημος εἶναι ἕνα εἶδος πολυτυπίας σεβαστὸ καὶ ἐξυπηρετικὸ κάποτε, ἀνάλογα μὲ τὸ συγκείμενο καὶ τὸ ὖφος. Ἡ μονοδιάστατη ἐπιβολὴ τοῦ ἑνὸς καὶ μοναδικοῦ τύπου εἶναι ποὺ μὲ ἐνοχλεῖ.
    Γι’ αὐτὸ καὶ ἡ ἐπιμονὴ μου νὰ ἐπιστρέψω στὸ πολυτονικὸ μετὰ ἀπὸ δεκαετίες ποὺ ἔγραφα σὲ μονοτονικό. Σὰν ἀντίδραση στὴ δικτατορία τῶν νεοκαθαρευουσιάνων τῆς δημοτικῆς, ποὺ ταυτίζουν (σκόπιμα καὶ δολίως) τὴ δημοτικὴ μὲ τὸ τονικὸ σύστημα (λὲς καὶ ὁ Ἐλύτης, ὁ Βρεττάκος, ὁ Ρίτσος δὲν γράφανε σὲ δημοτική).
    Ἀλλὰ ἔτσι ἡ κουβέντα πάει ἀλλοῦ. Συγγνώμη γιὰ τὴν παρεκτροπή. Δὲν θὰ τὸ ξανακάνω (ἢ τουλάχιστον θὰ προσπαθήσω 🙂 )

  42. 23: Σε αυτό που λες για τα ταγκ, έχεις άπειρα χιλιόμετρα δίκιο! Το έχω σκεφτεί κι εγώ πάρα πολλές φορές. Γεννήθηκα και μένω σε μια γειτονιά (Μεταξουργείο) με πάρα πολλά Μελίνεια διατηρητέα νεοκλασσικά, και δεν υπάρχει πιο στενάχωρο πράγμα από το να βλέπεις ένα ανακαινισμένο* και φρεσκοβαμμένο κτήριο με ένα ταγκ μέσ’ στη μέση του τοίχου.

    Βέβαια, τώρα που το σκέφτομαι, υπάρχει. Ένα παράδειγμα, έχω κι άλλα παρόμοια: Δεν έχω την άνεση (χώρος εργασίας) να σκεφτώ να το γράψω καλά, αλλά, ανεξάρτητα από την πολιτική θέση που παίρνει και την εξήγηση που δίνει κανείς στο αρχικό γεγονός, δεν είναι εξίσου αίσχος, τόσον καιρό τώρα να μένουν οι λαμαρίνες μπροστά από το Αττικόν; Ειδικά όταν εδώ και πολύν καιρό έχει βγει διαφήμιση ασφαλιστικής εταιρείας που μας παρουσιάζει με υπερηφάνεια πόσο γρήγορα αποζημίωσε τον ιδιοκτήτη του μεσοτοιχία σουπερμάρκετ που επίσης καταστράφηκε από την ίδια φωτιά, και άνοιξε ξανά παραδίπλα, στο ίδιο τετράγωνο;

    * Ποια είναι άραγε η κατάλληλη λέξη; Ανακαινισμένο, ή αναπαλαιωμένο;

  43. xray said

    Εκτός από την ασχήμια της μουτζούρας ένα άλλο θέμα είναι και η έκτασή της. Σε γειτονικούς τοίχους έχω δει καταπληκτικά έργα πραγματικής τέχνης, που έγιναν με σκαλωσιές και οργανωμένη δουλειά εβδομάδων, από παιδιά με σχέδιο, με άποψη, με κατάθεση μόχθου και αγάπης για το αντικείμενο, σε πολύ μικρότερες διαστάσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα περισσότερα από αυτά έχουν διατηρηθεί άθικτα, καθώς αποτελούν πραγματικά έργα τέχνης που χρειάζεται κόπο για να παραχθεί και όχι εξωτερίκευση συμπλεγμάτων που γίνεται με μουτζούρωμα όσο το δυνατόν μεγαλύτερης επιφάνειας, κάτι σαν τη δυνατή φωνή που καλύπτει τα λεγόμενα των άλλων στα πρωινάδικα.
    Θα είναι ενδιαφέρον να δούμε πότε το εν λόγω έργο θα καλυφθεί από άλλα, αντίστοιχης αισθητικής και αντίληψης.

  44. 39 Μα το ξέρω. Είναι το πώς μαθαίνει κανείς — ένα είδος προσωπικής ιστορικής ορθογραφίας. Όπως για παράδειγμα αρνούμαι να γράψω πυρκαϊά αντί για πυρκαγιά.

  45. physicist said

    #32. — Και διάολε το Βερολίνο δεν είναι και καμιά άσχημη πόλη, τι σκατά κάνει αυτή η Σχολή, το χαλάει;

    Με αφορμή αυτό:

    Αληθεύει η πληροφορία ότι κάποιος απίθανος τύπος από το δεξιό φάσμα της Κυβέρνησης απέδωσε σε τηλεοπτική εκπομπή τις ευθύνες στους Γερμανούς;

    Μια άλλη ερώτηση είναι γιατί κολλάμε στον Ξυδάκη που δεν είναι καθ’ ύλην αρμόδιος και πού είναι η τοποθέτηση του Υπουργού Παιδείας.

    Τέλος, μια τελευταία ερώτηση είναι πώς διάολο όλοι οι αντιεξουσιαστές, εκτός του ότι σέβονται τα φροντιστήρια και τα ιδιωτικά που τα πληρώνει ο μπαμπάς, σέβονται επίσης με θρησκευτική ευλάβεια (no pun intended) τις εκκλησίες. Όχι ότι θα έπρεπε να μαγαρίζουν κι εκεί, δεν λέω κάτι τέτοιο, αλλά να: άμα θέλετε να προγκάρετε την εξουσία ρε ψευτόμαγκες και δηθενάδες, γραφιτάδες κι επαναστάτες της πλάκας, ποιος άλλος θεσμός στην Ελλάδα ασκεί διαχρονικά ισχυρότερη εξουσία από την Εκκλησία; Ακόμα και οι γκραφιτάδες στην Ελλάδα θεοσεβούμενοι είναι; Τρέχουνε το Πάσχα να πάρουνε το Άγιο Φως από το αεροδρόμιο;

  46. sarant said

    41 Να παρεκτραπείτε, αλλά τώρα οι επιμελητές έχουν περάσει (και) στην άλλη όχθη, τη νεοκαθαρεύουσα, και διορθώνουν τα παλτά σε τα παλτό κτλ.

    40 Προς το παρόν άγαλμα του έχουμε κάνει

    42τέλος: Και τα δύο 😉

  47. Παναγιώτης Κ. said

    @35.(Sarant).Όχι βέβαια και να βγάλεις τα μάτια σου με τα ίδια σου τα χέρια!
    Η νέα κυβέρνηση, όπως και κάθε κυβέρνηση, καλείται να αντιμετωπίσει πρακτικά ζητήματα της κοινωνίας και φυσικά να…σπάσει αβγά που σημαίνει ότι πρέπει να δυσαρεστήσει και τα πολιτικά της στηρίγματα στην περίπτωση που αυτά την πολιτική αλλαγή την είδαν ως ευκαιρία να θέσουν σε κίνηση δοκιμασμένες νοοτροπίες τους.

    Όταν μιλούσαμε για την λέξη της χρονιάς, είχα προτείνει τον «εκπασοκισμό». Λέτε στο τέλος που θα ξαναψηφίσουμε να έχει την τιμητική της; 🙂

  48. Earion said

    Ακιδογραφήματα είναι αυτά που χαράζονται με ακίδα, με βελόνα δηλαδή ή άλλο αιχμηρό αντικείμενο. Η άλλη λέξη γι’ αυτά είναι «χαράγματα». Όπως τα χαράγματα του Παρθενώνα. Αυτά που ζωγραφίζονται, όπως (αφού θυμηθήκαμε την αρχαιολογία) τα ζωγραφισμένα στους τοίχους της Πομπηίας, λέγονται γκραφίτι.

    Το γκραφίτι του Πλάτωνα δεν είναι στην Ακαδημίας, είναι στην Αχιλλέως, κάτω από την Πλατεία Καραϊσκάκη. Τα ενωμένα χέρια στην Πειραιώς είναι ανάποδα ζωγραφισμένη μια χαλκογραφία του Ντύρερ.

    Ως προς το θεωρητικό ζήτημα. Διαβάζω το κείμενο που μας δόθηκε στο #10 και εκπλήσσομαι:

    Αν κανείς υποστηρίξει ότι κάθε τι μπορεί να γίνει καμβάς για ένα γκραφίτι είναι σαν να αποδέχεται μια μεταμοντέρνας διάστασης αντίληψη πως οτιδήποτε υπάρχει μπορεί να αποδομηθεί, ως σύμβολο και ως πραγματικότητα. Μπορούμε θεωρητικά να κάνουμε γκραφίτι στις Πυραμίδες, στον Παρθενώνα ή στον Λευκό Πύργο. Εϊναι όμως έτσι; Είναι αυτό σωστό; Προφανώς και όχι. Προφανώς και το όριο μπορεί και το βάζει ο ίδιος ο καλλιτέχνης.

    Αν καταλαβαίνω καλά, δεν είναι σωστό να επέμβεις με γκραφίτι στον Παρθενώνα, γιατί αυτό είναι μια μεταμοντέρνας διάστασης αντίληψη, που είναι απορριπτέα. Ωστόσο το όριο το βάζει ο ίδιος ο καλλιτέχνης. Υποκειιμενικά. Κι αν αποφασίσει ο καλλιτέχνης να επέμβει όντως στον Παρθενώνα; Αν δεν είναι αυτό αντίφαση, τότε τι λέγεται αντίφαση;

  49. 35 τέλος, 37 αρχή, 40 αρχή: Το είχαν προφητέψει και οι δημιουργοί του Αστερίξ, όταν, δεν θυμάμαι σε ποια ιστορία, οι ήρωές μας* είναι στη Ρώμη και στο παρασκήνιο ενός καρεδακίου βλέπουμε έναν Αιγύπτιο να γράφει κάτι ιερογλυφικά πάνω σε μια κολόνα, και έναν λεγεωνάριο να του κάνει την χαρακτηριστική κίνηση με το δάχτυλο και το κεφάλι (τοκ – τοκ – τοκ) και να του λέει «θα σου άρεσε να έρθω εγώ στην Αίγυπτο και να χαράζω το όνομά μου στις Πυραμίδες σας;»

  50. sarant said

    47 Αυτό που είπα (για τα μάτια που έβγαλα) ήταν ένα αστείο σχόλιο για τον τύπο «γκράφιτο» που επισήμανε ο Κώστας, όχι πολιτικό σχόλιο.

  51. physicist said

    Α, πόσο διασκεδάζω με τις θεωρητικές προσεγγίσεις περί αποδόμησης, πόσο Βέλτσο θυμίζουν, πώς θα διασκέδαζε ο Σόκαλ! Πόση άσκοπα χυμένη μελάνη και πόσα δισεκατομμύρια καμένα εγκεφαλικά κύτταρα!

    Όχι, παίδες, δεν έχει να κάνει με επιλογή του καλλιτέχνη. Έχει να κάνει είτε με τον αυτονόητο σεβασμό ή, για να πάρουμε και μια γάτα, με αστυνόμευση, κάμερες και τεχνική δυνατότητα άμεσης επέμβασης με μπουζούριασμα, έτσι και κάποιος βαρεμένος αποφασίσει να δοκιμάσει αισθητική παρέμβαση στο βράχο της Ακρόπολης ή στο κτίριο του ΕΜΠ. Συν να τον βάλουν μετά να το καθαρίσει με τη γλώσσα. Μας φάγανε οι ατελείωτες θεωρητικολογίες για πράγματα αυτονόητα.

  52. Πέπε said

    Καλημέρα.

    @36+25:
    Ένας παράγοντας που ο εξωσχολικός δεν τον σκέφτεται εύκολα, αλλά ο Παναγιώτης Κ. τον ξέρει βέβαια, είναι ότι στο σχολείο δεν κυκλοφορούν μόνο οι άνθρωποι του σχολείου. Από το σχόλασμα μέχρι το άλλο πρωί, καθώς και όλο το Σαββατοκύριακο, ο καθένας μπορεί να πηδήσει τη μάντρα και να κάνει ό,τι θέλει στους εξωτερικούς χώρους του σχολείου. Εκεί που είμαι φέτος, όλοι οι εξωτερικοί τοίχοι ήταν τόσο βρώμικοι από δήθεν γκράφιτι (πολλά από αυτά τόσο μεγάλα ώστε ολοφάνερα είχαν γίνει σε ώρες εκτός λειτουργίας), ώστε ξεκινήσαμε να το βάψουμε. Ο πρώτος τοίχος που βάφτηκε, είχε ήδη ξαναγκραφιτωθεί πριν το συνεργείο των μπογιατζήδων περάσει στον δεύτερο. Κατόπιν τούτου το βάψιμο σταμάτησε, τι δηλαδή, θα παίζουμε τον Ηρακλή με τη Λερναία Ύδρα; (Δε λέω ότι αυτή είναι οπωσδήποτε η σωστότερη αντιμετώπιση, πάντως αυτό συνέβη.)
    Συνεπώς, αυτά τα παιδιά δεν έχουν δει ποτέ το σχολείο τους καθαρό ώστε να το σεβαστούν. Σε άλλο σχολείο που ήμουν παλιότερα, έτυχα τότε που αλλάξαμε όλα τα θρανία και φέραμε καινούργια. Τα παλιά, ποιος ξέρει πόσων δεκαετιών, ήταν χιλιογραμμένα. Τα καθαρά παρέμειναν καθαρά για όλη τη χρονιά. (Που δεν είμαι και πολύ αντίθετος στο να γράψεις το όνομά σου ή Α+Β=BFFE ή «Πότε θα έρθει επιτέλους η Παρασκευή» στο θρανίο που ρουφάει κάθε μέρα τον ιδρώτα σου… Αυτό δεν το λέω στα παιδιά, τα αφήνω να πιστεύουν ότι είναι κακό.)

    Όλα λοιπόν εξαρτώνται από το τι πρότυπα υπάρχουν γύρω για να σε επηρεάσουν.

    Αυτό με φέρνει σ’ ένα άλλο πόιντ που υποστηρίχτηκε:

    #30 > > εκεί που έχ€$€ ο Banksy φύτρωσαν οι γκραφιτάδες της Αθήνας.

    Ακριβώς. Έχοντας γνωρίσει μερικούς που τους είχα μαθητές, αλλά έχοντας δει και ένα ντοκιμαντέρ όπου μιλάνε κατά κύριο λόγο γκραφιτάδες αυτοπροσώπως, έχω καταλήξει ότι ο μέσος γκραφιτάς όχι απλώς δε δίνει δυάρα για την τέχνη και την αισθητική, αλλά ούτε καν φαντάζεται ότι η τέχνη άπτεται κάπως της δικής του δραστηριότητας. Ξέρετε τι κάνουν; Έχουν αναπτύξει μια δική τους καλλιγραφία, και κυκλοφορούν με το σπρέι γράφοντας παντού το «καλλιτεχνικό» τους όνομα. Αυτό και μόνο και τέρμα! Και ο σκοπός είναι ξεκάθαρα δηλωμένος: «να διαβάσουν όλοι ότι πέρασα από εδώ». Μετά, άμα κάποιος γράψει εκεί όπου είχε γράψει κάποιος άλλος, δημιουργούνται βεντέτες, ατομικά ή ανά ομάδες/παρέες, και πρέπει ο πρώτος (ή οι πρώτοι) να γράψει εκεί που έχει γράψει ο δεύτερος ή εκεί που θα έγραφε ο δεύτερος κ.ο.κ. Πολύ απλά δηλαδή, τις βγάζουν έξω και τις μετράνε.

    Υπάρχουν πάμπολλα παιδιά που θεωρούν ότι το γκάφιτι είναι αυτό και τίποτε παραπάνω. Αν δουν τα χέρια στην Πειραιώς, κάποιοι μπορεί να παραδεχτούν ότι κι αυτά εντάσσονται στο γκράφιτι («αλλά εγώ δεν κάνω απ’ αυτά, κάνω από τ’ άλλα»). Όσοι δουν όμως την εικόνα που πόσταρε ο Σπάιραλ στο #20, κατά 99% θα πουν «Αυτό γκράφιτι;;; Καλά, παππού, τράβα ν’ ακούσεις Μότσαρτ και καληνύχτα».

  53. gryphon said

    45
    Nαι ο Σγουριδης.
    Ελεγε κατι παλαβα

  54. Μαρία said

    45 Τέλος.
    Καθένας με τον πόνο του.
    Ιδού μια απ’ τις … καλλιτεχνικές παρεμβάσεις στο παρεκκλήσι του Αγ. Αθανασίου.

  55. Παναγιώτης Κ. said

    ΚαινούρΙος ή καινούρΓιος;Αποτελούσε ερώτημα για μένα τι από τα δύο να επιλέξω.
    Πριν μερικά χρόνια απαντήθηκε διαβάζοντας το εξής επιχείρημα: Λέμε καινουργής δηλαδή έχει γ . Από τότε πορεύομαι με αυτό τον τύπο.Ο Κύρος… στο 15 δίνει δίνει… κύρος στην επιλογή μου!

  56. physicist said

    Δεν είναι ο πόνος μου, Μαρία, δεν θέλω ποτέ και για κανέναν λόγο να δω αυτές τις ασχήμιες πάνω σε ναούς, χριστιανικούς ή άλλους. Αλλά είναι παράξενο ότι μόνον κοσμικά δημόσια κτίρια και κατά προτίμηση εκείνα της εκπαίδευσης πέφτουν θύματα αυτών των βανδαλισμών. Κάτι λέει κι αυτό.

  57. spiral architect said

    Eυαισθησίες:

  58. physicist said

    Και είναι υπουργός αυτό το ανέκδοτο; Και δεν σας πείραξε αυτός αλλά ένα τουΐτ της Άννας Διαμαντοπούλου;

    Ωρέ έχουμε παλαβώσει εντελώς πλέον;

  59. 51 για να πάρουμε και μια γάτα

    Πρώτη φορά ακούω αυτή την έκφραση! Είναι υπαρκτή, ή απ’ αυτά που λεν στο μύλο; 😉

  60. Μαρία said

    56
    Τα ντουβάρια των εκκλησιών δεν προσφέρονται για γράφιτι. Αλλά τα συνθήματα και η βεβήλωση δεν είναι σπάνια. Τον Άγιο Αθανάσιο που βρίσκεται και σε βολική θέση απάνω στην Εγνατία τον έχουν ρημάξει. Αυτό σου λέω, οτι … αδικείς τους αναρχικούς.

  61. physicist said

    #59. — Εεεεε, μη μου πεις ότι δεν έχεις ακούσει την έκφραση «καλός είναι ο αγιασμός αλλά πάρε και μια γάτα»! Εγώ την ήξερα για ψωμοτύρι!

    #60. — Μαρία, τα προαύλια και οι τοίχοι των εκκλησιών είναι υποδείγματα τάξης και καθαριότητας. Τα προαύλια και οι τοίχοι σχολείων και πανεπιστημιακών κτιρίων είναι αχούρια. Τι άλλο να λέμε;

  62. Α, έτσι μάλιστα, νόμιζα ήταν έκφραση στο πρώτο πληθυντικό.
    Μπόνους για τις εκκλησίες:
    Ακόμη και ο πιο κυνικός έλληνας τρομοκράτης δεν θα διενοείτο να επιχειρήσει βομβιστική επίθεση σε εκκλησία· ακόμη και ο πιο στυγνός έλληνας κακοποιός δεν θα αποτολμούσε ένοπλες επιθέσεις του είδους που δείχνουν τα μέσα ενημερώσεως να διαδραματίζονται σε αμερικανικό έδαφος. Είναι εύλογη λοιπόν η υποψία ότι τα όσα συμβαίνουν εσχάτως όχι μόνο στην πρωτεύουσα αλλά καθ΄ άπασαν την ελληνική επικράτεια είναι εισαγόμενες δραστηριότητες (…) Εικάζεται, λοιπόν, ευλόγως ότι ξένοι δρουν πίσω από τη βιτρίνα. Αλλοδαποί οπλίζουν Ελληνες που μοιάζει να δρουν στα όρια ανάμεσα στην πολιτική τρομοκρατία και στο κοινό ποινικό έγκλημα (αν θυμάμαι καλά κάτι είχε σκάσει σε μια εκκλησία και ο Ψυχάρης είχε βαρέσει μπιέλες)

  63. Πέπε said

    @59: Και καλά, λέει μια κυρία στον παπά: παπά μου, το σπίτι γέμισε ποντίκια, θα ‘ρθεις να μου κάνεις έναν αγιασμό; (Η συνέχεια ως ανωτέρω)

  64. 61 α: Ή, αλλιώς, «συν Αθηνά και χείρα κίνει», ανελλήνιστοι 😛

  65. gryphon said

    Και καποια στιγμη πρεπει και εδω στην Ελλαδα αλλα και αλλου οι μεγαλυτεροι ανθρωποι να αποβαλλουν αυτα τα συμπλεγματα που εχουν να δισταζουν να πουν την γνωμη τους η να διαφωνησουν με κατι που λεγεται η γινεται απο νεωτερους για να μην τους πουν αναχρονιστικους συντηρητικους κλπ.
    Ειδικα για τα γκραφιτι τα ταγκς ο Banksy οι ατενιστας κλπ μονο χασμουρητα θα επρεπε να προκαλουν στην καλυτερη περιπτωση.
    Ειναι εντελως κοινοτυπα ξεπερασμενα παλαιομοδιτικα πραγματα.
    Ειναι τοσο νεα πρωτοποριακα επαναστατικα προκλητικα οσο ειναι π.χ το σκειτμπορντ Καποτε ηταν κατι καινουργιο την ιδια πανω κατω περιοδο με τα γκραφιτι.Τωρα αν δει κανεις καποιους να κανουνω λες ακομη σκειτ κανουν αυτοι ;.Και οι πιο φανατικοι του ειδους θα επρεπε τωρα πια να εχουν βαρεθει την ζωη τους με αυτα.

  66. sarant said

    Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  67. physicist said

    #64. — «Ε, να, Κύριε, κι η Αθηνά, χήρα ήτανε κι εκείνη».

    (Θρυλούμενη απάντηση μαθητή στην ερώτηση καθηγητή του στο σχολείο να εξηγήσει το ρητό που ανέφερες. Από κείνα που διαβάζαμε στα «μαργαριτάρια» των περιοδικών της μαθητικής μας ηλικίας).

  68. giorgos said

    Πάντως , σέ μερικά αγάλματα πού βρίσκονται εκεί γύρω άπό τό πανεπιστήμιο …ένα γκράφιτι καλό θά τούς έκανε
    http://giorgos-dozas33.blogspot.gr/

  69. LandS said

    @34 τέλος.
    Πριν 40 χρόνια κοντά είχα διαβάσει στο TLS ένα άρθρο για τον χαρακτήρα του Λόρδου Βύρωνα. Στο άρθρο γινόταν αναφερά στη πολεμική που άσκησε ο Ποιητής στον Λόρδο Έλγιν για τη καταστροφή του Παρθενώνα Για να φανεί η αντίφαση είχε και φωτογραφία από το Ναό στο Σούνιο στο σημείο που είναι χαραγμένο Byron (όλοι τόχουμε δει – κάποιοι έχουν προσκυνήσει κιόλλας) ως δείγμα βανδαλισμού.

  70. JoTo said

    O Thomas Pynchon ανοίγει το Inherent Vice με το εξής επίγραμμα:

    «Under the paving-stones, the beach!
    GRAFFITO, PARIS, MAY 1968»

    Μου είχε προκαλέσει πολύ ευχάριστη έκπληξη η χρήση του ενικού, παιχνιδιάρικη και νοσταλγική, και αποφάσισα να την εντάξω στο εσωτερικό μου λεξιλόγιο (παροξύτονη!).

    Αντισταθείτε στο φασισμό του Σαραντάκου! 🙂

  71. spiral architect said

    @58: Φυσικέ, ο Ξυδάκης ερμήνευσε (και δεν αποδέχθηκε) το γεγονός του α/μ γκράφιτι και κατά τη γνώμη μου το ερμήνευσε σωστά. Η ευαίσθητη Διαμαντοπούλου όμως σε ποιον επιρρίπτει ευθύνες; Δηλαδή έχει ευθύνη ο Γκόλιας ή ο Ξυδάκης για το γκράφιτι τη στιγμή που η ίδια η υπόσταση του ΕΜΠ και των λοιπών ΑΕΙ είχαν βληθεί από την ίδια και τους ομοίους της; Ποιοι έχουν ευθύνη για τη διάλυση του κοινωνικού ιστού, που για κάποιους -αν θέλεις- αποτέλεσμα είναι ΚΑΙ τα γκράφιτι;

    Άσχετο: Πριν λίγες μέρες πέρασα απ’ τα Πατήσια και έπεσα στο γεγονός του οριστικού πια κλεισίματος με διακοπή ρεύματος από συνεργεία της ΔΕΗ στον υποσταθμό ενός ακόμα νοσοκομείου στο πρώην ΙΚΑ Πατησίων, που έκλεισε δια χειρός Μπουμπούκου.
    Πείτε μου λοιπόν για γκράφιτι. Ακούω με ενδιαφέρον … 👿

  72. cronopiusa said

    18, 35

    Μάνου Στεφανίδη: Για το Πολυτεχνείο: Nα γνωρίζουμε τα κτίσματα για να αγαπήσουμε τους ανθρώπους.

    νεκρό 17χρονο αγόρι που μαζί με δύο φίλους του έκανε γκράφιτι σε βαγόνια του τρένου στο σταθμό Ειρήνη.

    ACTIVE MEMBER – ΦΥΣΑΕΙ ΚΟΝΤΡΑ

  73. Πάνος με πεζά said

    @ 42, 46(42) : Εμένα την ξέρετε τη θέση μου, αποκατεστημένο. Αναπαλαιωμένο σημαίνει ότι το ξανάκανα παλιό, αλλά αυτό μόνο ο χρόνος μπορεί να το κάνει, και μάλιστα άπαξ, όχι σε επανάληψη (σ.σ. : άλλο «δίνω την όψη του παλαιωμένου»). Ανακαινισμένο είναι ότι το έκανα καινούριο, αλλά αυτό μπορεί να σημαίνει και με διαφορετικά υλικά (π.χ. στα καταστήματα). Αποκατεστημένο (ή αποκαταστημένο;), όσο κι αν ακούγεται περίεργο, σημαίνει ότι το ξανάφερα στη μορφή που ήταν, με τα υλικά που είχε.

    Σκέφτεστε την ανακαίνιση ενός κυκλαδίτικου, με συρόμενα παράθυρα;

  74. Πάνος με πεζά said

    @ 47 : Για λέξη της χρονιάς, αν και νωρίς, έχει «χωθεί» η δημιουργική ασάφεια (που κολλάει και με το γκράφιτι).

  75. Ηλεφούφουτος said

    Βανδαλισμός προφανώς με την έννοια της επέμβασης-αλλοίωσης σε κάτι που θεωρείται έργο τέχνης στατικό και δεν πρέπει να αλλάζει αλλά μονο να γίνεται σεβαστό.
    Κατά το παράδειγμα του Δύτη με την Τζοκόντα, ό,τι κι αν κάνει κάποιος πάνω στην Τζοκόντα, ακόμα κι αν ζωγραφίσει σε μια γωνία της μια πανέμορφη ζωγραφιά, βανδαλισμός θα θεωρείται.

    Αν και το πνεύμα του άρθρου με εκφράζει, όπως βλέπω το γράφιτι στις φωτογραφίες θα έλεγα ότι σχεδόν μου αρέσει, και σε κάθε περίπτωση είναι καλύτερο από τον τοίχο στη δεύτερη φωτογραφία του ποστ.
    Επειδή από τα σχολικά μου χρόνια τους ήξερα και τους ζούσα τους γκραφιτάδες, ξέρω πως τίποτα το πραγματικά επαναστατικό δεν έχουν και αυτό που με ενοχλούσε περισσότερο ήταν η αλαζονία που έβγαζε αυτό που έκαναν (το περί αλαζονείας ήταν και το μόνο που κατάλαβα στο παράθεμα του Δ. Σεβαστάκη).

    Μέχρι εκεί όμως. Γύρω απ το Πολυτεχνείο γίνεται καθημερινά εμπόριο ναρκωτικών. Η αστυνομία ποτέ δεν επεμβαίνει – επενέβαινε μόνο όταν κάνανε γιουρούσι οι αναρχικοί για να δείρουν τους εμπόρους και επενέβαινε για να κυνηγήσει τους πρώτους, αποκαθιστώντας την τάξη.

    Όντως απειλητικό για τη νοημοσύνη και την αισθητική μας είναι για μένα το κύμα κοπετών που σηκώνουν κάθε φορά οι γνωστοί άγνωστοι που θέλουν να μας πείσουν ότι κεντρικός άξονας των προβλημάτων μας είναι η αέναη πάλη μεταξύ των δυνάμεων της τάξης/της ευπρέπειας/του πολιτισμού/της αξιοκρατίας/όσων συνιστούν τον αστικό μύθο τέλος πάντων και από την άλλη των δυνάμεων του ερέβους/της αταξίας (βάστα Σόιμπλε!)/της τεμπελιάς (τράβα την πρίζα, Μέρκελ!)/της θολοκουλτούρας, που ροκανίζουν σιγά σιγά τον κορμό που κρατάει στην έρημη χώρα ό,τι μένει όρθιο, και δώσ’ του κλάψα και δώσ’ του μαστίγιο.

    Ρηχοί είναι οι γκραφιτάδες αλλά περιθωριακής ρηχότητας. Η ρηχότητα των άλλων είναι η κυρίαρχη. Είναι της κουλτούρας αυτών που κατοχυρώνουν τη θέση τους σπέρνοντας το φόβο στους πολλούς.

    Αυτό που περιμένω από τις αρχές είναι μια μετρημένη αντίδραση: να δηλώσουν βέβαια ότι αυτό που έγινε στο Πολυτεχνείο είναι κάτι άσκημο και δεν σηκώνει καλλιτεχνικά άλλοθι αλλά και να μην ενθαρρύνουν την κουλτούρα των κοπετών περί ανομίας που μας δέρνει από τη σύσταση του ελληνικού κράτους μπουρδουμπούρδουΒερέμηςγλιτςγλιτςΜαρατζίδης. Θα ήθελα και φύλαξη αλλά με προτεραιότητα στο όργιο που γίνεται με το εμπόριο ναρκωτικών μπροστά στα μάτια όλων.

    Βρεεεε, ευκαιρία να βγουν και τα Διαμαντοπούλου απ τις τρύπες τους!

  76. Ηλεφού, έτσι που πάμε θα νομίσει ο κόσμος ότι είμαστε το ίδιο πρόσωπο, ξέρεις.

  77. Πάνος με πεζά said

    Εδώ είναι η ελληνική ταινία του 2009 «Απόψε βάφουμε»,για όσους θέλουν να προσεγγίσουν από όλες τις πλευρές το θέμα.

  78. Spiridione said

    Συμφώνω απόλυτα με το σχόλιο 75, όποιος και να το έγραψε 🙂

  79. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    «Η τέχνη της εξέγερσης, όταν γίνεται αλαζονική χειρονομία, απλώς ενισχύει τη συντήρηση και τον σκοταδισμό, δεν ανθίσταται και δεν απελευθερώνει»
    Η τέχνη εκτός απο υπερτιμημένη ώς προς τις ιδιότητές της, είναι υποκειμενική και όχι αντικειμενική, και φυσικά ούτε ανθίσταται και απελευθερώνει συλλογικά. Η άποψή μου για το μπογιάτισμα του κτιρίου, είναι οτι οι Έλληνες δεν αγαπούν την δημοκρατία, είναι κατά βάσιν ανεύθυνοι και συντηρητικοί με αρκετές χοντρές πινελιές φασισμού μέσα τους, και επιπλέον δέν έχουν κανένα μέτρο αισθητικής. Παρ΄όλο που ζούν στον τόπο που η αισθητική έφτασε σε δυσθεώρητα ύψη, επικράτησε το νεοπλουτίστικο κιτσαριό, και το πλιάτσικο και η μιζέρια του μίζερου πλιατσικολόγου, όλοι και όλα για το εφήμερο κέρδος, και να πάνε στο διάολο όλα τ΄άλλα. Ό,τι φάμε ό,τι πιούμε κι ό,τι αρπάξει ο κώλος μας, είναι η βασική αρχή που μαθαίνουμε σαν παιδιά απο την λειτουργία της πολιτείας και των γύρω μας. Δεν ευθύνεται καμία οικονομική κρίση για το χάλι του πολυτεχνείου, και στην οικονομική ευμάρεια των προηγούμενων χρόνων, το ίδιο και χειρότερο ήταν, όμως αυτό το σύμβολο του αγώνα για την Δημοκρατία, κανείς ποτέ δεν το προστάτευσε, ούτε δεξιός, ούτε κεντρώος, ούτε αριστερός, γιατί ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΑΓΑΠΑΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, άλλωστε ούτε την γενέτειρα της Δημοκρατίας προστάτευσαν, απο πανέμορφη νεάνιδα, την μετέρεψαν σε κακιασμένη παλιόγρια. Είναι απελπιστική η πολιτιστική και δημοκρατική μας ένδεια.

    37 – Η ασυδοσία δεν έχει καμία σχέση με την αναρχία, άλλωστε κανείς αναρχικός δεν ήταν ποτέ ασύδοτος, εν αντιθέση με τους νομιμόφρονες και νομοταγείς που ασυδοτούν ασυστόλως αιώνες τώρα. ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΜΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΗΘΙΚΟ, όχι αναρχικό.

    45 – «Ακόμα και οι γκραφιτάδες στην Ελλάδα θεοσεβούμενοι είναι; Τρέχουνε το Πάσχα να πάρουνε το Άγιο Φως από το αεροδρόμιο;»
    Γιατί αμφιβάλεις; αν όχι απο το αεροδρόμιο, σίγουρα απο το θρησκευτικό μαγαζί της γειτονιάς τους.

  80. sarant said

    75 Με τα πιο πολλά συμφωνώ -αλλά έχει πληθυντικό ο κοπετός; Δεν ξέρω, ρωτάω.

  81. Κουνελόγατος said

    Πάντως, στην περιοχή μου, έφτιαξαν γκραφίτι επιλογής των παιδιών του Γυμνασίου παντού (ή σχεδόν), κι από τότε σταμάτησαν οι μουτζούρες και οι βρισιές, το σεβάστηκαν δε και οι επόμενες γενιές.

    Υ.Γ. Δε συμφωνώ απαραίτητα με όλα αυτά… ίσως λόγω ηλικίας 🙂

  82. Κουνελόγατος said

    Βρεεεε, ευκαιρία να βγουν και τα Διαμαντοπούλου απ τις τρύπες τους!

    Είναι τα καλύτερα βερύκκοκα πάντως :mrgreen: Μετά είναι τα τσαουλιά.

  83. Πάνος με πεζά said

    @ 82 : Τα τσαουλιά, φασόλια δεν είναι; Και το αντίπαλο δέος σε βερίκοκα, τα «Μπεμπέκου»;

  84. physicist said

    Πώς, δηλαδή, βλήθηκε η ίδια η υπόσταση του ΕΜΠ από τη Διαμαντοπούλου και τους ομοίους της; Τα δεκάδες Πολυτεχνεία στον κόσμο που λειτουργούν με δομές ανάλογες του πάλαι ποτέ Νόμου της Διαμαντοπούλου είναι βεβλημένα στην ίδια τους την υπόσταση και δεν τόχουν καταλάβει;

    Α, και μην ξεχνάμε ότι ενόσω δεν διαμαρτυρόμαστε συγχρόνως, στο ίδιο κείμενο και με θρησκευτική συνέπεια για το εμπόριο των ναρκωτικών, την αιθαλομίχλη που επίσης καταστρέφει τους τοίχους καθώς επίσης και για το μνημόνιο (δεν έχει σημασία για ποιο λόγο, μνημόνιο είναι αυτό), δεν δικαιούμαστε να εξοργιζόμαστε για την κουρελαρία και την βρωμιά που έχει εγκαθιδρύσει ο κομματισμός στα ΑΕΙ της χώρας μας εδώ και δεκαετίες. Το να θέλεις να εργάζεσαι σε χώρο που δεν βρωμάει σαν περίφραξη ιπποποτάμων σε ζωολογικό κήπο είναι ένδειξη μικροαστισμού, πώς μου διέφυγε.

  85. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    Διάβασα τα πρώτα δύο σχόλια.Δε θέλω να επηρεαστώ.Μου δημιούργησε τέτοια ένταση συγκίνησης το γκράφιτι που νομίζω θα «μπουρλιάσω» κάτι αργότερα. Τώρα δηλώνω ενθουσιασμένη. Άσχημο; Το πελώριο Μαύρο κύμα στη γωνία Πατησίων και Στουρνάρη; Υπέροχο! Μέχρι δακρύων υπέροχο.Πρώτη φορά είμαι τελείως αλλού από το Νικοκύρη. Πάω πάνω να διαβάσω τί λεν και οι αποδέλοιποι.Ο Σπιράλ ,η Μαρία; ο Δύτης;

  86. cronopiusa said

    78

    κι εγώ

    Κάνε άλμα πιο γρήγορο από τη φθορά

  87. Κουνελόγατος said

    83. Είναι ΚΑΙ φασόλια. Μοιάζουν με τα διαμαντοπούλου, είναι λίγο πιο «άσχημα» θαρρώ, μέλι όμως τα τιμημένα. Τα μπεμπέκου ποτέ δε μου άρεσαν…

  88. Τα «παιδιά» (τρόπος του λέγειν) κατάφεραν αυτό που επιδίωκαν: Να τους προσέξει ο κόσμος. Βέβαια ο κόσμος σε προσέχει και όταν κάνεις ένα καλό γκράφιτι σε έναν μαντρότοιχο. Τα «καλά» όμως λίγοι μπορούν να τα κάνουν, ενώ τα άσχημα όλοι: Τα κάνουν ακόμα και «καταξιωμένοι» καλλιτέχνες, συγγραφείς κλπ, με προκλητικές πομφόλυγες. Όταν δεν έχουν να πουν ή να κάνουν κάτι εμπνευσμένο τότε …καίνε τον ναό της Αρτέμιδος. Είναι ο «ηροστρατισμός» των ασήμαντων που θέλουν να προβληθούν. Τα «παιδιά» δεν κάνουν τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από πολλούς σύγχρονους «φιλοσοφούντες». Μπράβο λοιπόν στα «παιδιά» που ακολουθούν τα σύγχρονα …φιλοσοφικά ρεύματα!

  89. spatholouro said

    80: έχει, Νίκο

  90. spiral architect said

    @84: Φυσικέ, μίλησα για επιλογές διάλυσης του κοινωνικού ιστού και σκισίματος του Κοινωνικού Συμβολαίου και αυτή είναι μια εκπρόσωπος αυτών που το έκαναν, οπότε δεν δικαιούται να ξετσουμίζει και να ομιλεί, εστω και για ευθύνες ανθρώπων απέναντι στο μπογιάντισμα ενός ήδη ρυπαρού τοίχου.
    Παρ’ το αλλιώς: Έστω ότι, ανέκαθεν ίσχυε ο νόμος-πλαίσιο της Α.Δ., ποιος μας διαβεβαιώνει ότι η Στουρνάρα και Πατησίων θα ήταν καθαρή και το γκράφιτι εκεί δεν θα γινόταν;

  91. physicist said

    #90. — Μην τα κάνεις αχταρμά, Σπάιραλ. Η Δ. δεν επιχείρησε ποτέ να διαλύσει τον κοινωνικό ιστό, ας έρθουμε στα λογικά μας. Ούτε και ο Νόμος της ήταν καμία εγγύηση για το κτίριο.

    Εγώ απλώς δεν δέχομαι ότι της αρνείσαι το δικαίωμα να εκφράσει την αγανάκτησή της.

  92. Πέπε said

    Κάτι ακόμα:
    Το ότι διατάχτηκε εισαγγελική έρευνα ενώ δεν έχει διαταχτεί για τρις χειρότερα εγκλήματα κατά της χώρας, από μόνο του δε με χαλάει. Δε βλέπω γιατί θα έπρεπε να γίνονται ή όλα τέλεια ή να μη γίνεται τίποτε.

    Η ίδια όμως η εισαγγελική έρευνα, πώς διάολο θα γίνει; Δηλαδή θα μαζευτούν οι εισαγγελείς μαζί με μερικούς καμπαρντινάτους της αστυνομίας και θα κοιτάνε το γκράφιτι μέχρι να τους αποκαλυφθεί ποιος το έκανε;

    Βλακείες. Κύριοι, τον χάσατε αυτό τον γύρο. Να παραδεχόμαστε και μερικά πράγματα άμα είναι προφανή. Μπορείτε να αγωνιστείτε στον επόμενο, ξαναβάφοντάς το, και θα δούμε αν κερδίσετε (και αν θα κερδίσετε και την κοινή γνώμη). Δεν τσακώσατε τον ένοχο την ώρα που ήταν όσο πιο έκθετος στην κοινή θέα είναι ανθρωπίνως δυνατό, και θα τον τσακώσετε τώρα που ανεμουρίστηκε;

  93. spiral architect said

    @81: Στο Λυκειο της κόρης μου έχει έναν εξωτερικό τοίχο ζωγραφισμένο με μια παράσταση Hulk vs Spiderman. 😀
    Το υπόλοιπο σχολείο είναι ολοκάθαρο.

  94. Ηλεφούφουτος said

    49 Προφανώς ο Γκοσινί είχε υπόψη του κάτι σαν αυτό:

    Ο ναός των νήσων Φίλαι (η ελληνική Βικιπαίδεια στρίβει διά της ακλισιάς- προφανώς η γενική θα είναι «Φίλων») είναι το μεγαλύτερο ίσως πάρκο διαχρονίας σε γκράφιτι
    https://www.google.com/search?q=philae+temple+graffiti&sa=X&rls=com.microsoft:en-gb:IE-Address&biw=1010&bih=634&tbm=isch&tbo=u&source=univ&ei=UyMAVauYLYPUPbTzgJAO&ved=0CBsQsAQ
    Κάπου είχα ακούσει, νομίζω από ξεναγό, παρετυμολογία του ονόματος του ναού, ότι και καλά πήρε το όνομά του από τις πολλές φυλές που εκπροσωπούνται μέσω των διαφορετικών ανά τους αιώνες γκράφιτι.

    40 «…αντίθετα, ίσως κι εσύ όταν μπεις σε έναν «underground» χώρο, θα σβήσεις το τσιγάρο σου στο πάτωμα…»
    Αντίθετα, εγώ λειτουργώ εντελώς αντίθετα. Σε μια πόλη όπως η Αθήνα, ή ξερωγώ το Παρίσι, δεν πετάω ποτέ τίποτε κάτω, γιατί νιώθω ότι έχουν ήδη αρκετά.
    Σε άλλες πόλεις-όνομα-και-μη-χωριό και γερμανόφρονα προάστεια, χαίρομαι να πετάω κάτω το σκουπιδάκι μου, γιατί νιώθω πως λειτουργώ εξισορροπιστικά και αποκαθιστώ κάποια διαταραγμένη φυσικότητα.

  95. Y.G. said

    Ενδιαφερον αρθρο! Ενας τροπος να προσεγγισει κανεις το γκραφιτι σε δημοσια κτιρια ειναι με τις ερωτησεις; Ποια δημοσια κτιρια ειναι off limits; Υπαρχουν δημοσια κτιρια/μνημεια στην Αθηνα που αν τα βλεπαμε ενα πρωϊ γκραφιταρισμενα θα δυσανασχετουσαμε, θα εξοργιζομασταν, κλπ; Η Ακροπολη για παραδειγμα. Ειναι off limits;

  96. sarant said

    89 Πράγματι: μελανείμων η πένθιμος άγεται κοπετούς έχουσα και θρήνους γυναικών..

  97. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    60 – Μαρία κι εσύ αδικείς τους αναρχικούς. Αν ο κλαθε ηλίθιος που χρησιμοποιεί το αναρχικό σήμα είναι ανρχικός, τότε κι όλοι όσοι ψηφίζουν είναι δημοκράτες.

    61 α΄ – Κι εγώ πρώτη φορά το βλέπω-ακούω απο σένα, μάλιστα στο πιοπάνω σχόλιο, νόμιζα οτι θα πείς για καμιά γάτα το Σρέντιγκερ (χαμόγελο).

  98. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    76 – Γιατί το λές αυτό Ηλεφού; (χαμόγελο).

  99. Ηλεφούφουτος said

    Κι εγώ μόνο φασόλια ήξερα τα τσαουλιά.

    Δύτη, σου είπα την άλλη φορά: μέχρι και στο «Ψε»

    80 Εκπλήσσομαι με την ερώτηση. Γιατί να μην έχει πληθυντικό; Έχει ο θρήνος, έχει ο ολολυγμός, έχει πλέον η πολιτική, έχει ακόμα και η δράση (μη χέσω!). Γιατί όχι ο κοπετός;

  100. Κουνελόγατος said

    99. Εγώ μαθαίνω κάθε μέρα από πολλούς εξ υμών, μια φορά ας ξέρω κι εγώ κάτι 🙂

  101. cronopiusa said

    4
    Σκυλάκο μας έχεις γεννέθλια σήμερα;

    Χρόνια πολλά και από εμένα

  102. spiral architect said

    Γκράφιτι (συνεχώς ανανεούμενο) Λιοσίων και Αγορακρίτου, Πλ. Αττικής στο τοιχίο του αμαξοστασίου ΗΛΠΑΠ

  103. cronopiusa said

    Σκύλε, αυτό είναι το σωστό

  104. spiral architect said

    Γκράφιτι (επί παραγγελία) Πειραιώς και Καραολή-Δημητρίου, Ν. Φάληρο στο τοιχιο της Ελαίδας.

  105. spiral architect said

    Γαβ! 🙂
    (μτφ: Χρόνια Πολλά)

  106. sarant said

    104: Δεν το είχα προσέξει.

    Χρόνια πολλά και από μένα, Σκύλε!

  107. ππαν said

    Χρόνια πολλά, Σκύλε!

  108. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    ……………
    Το εχω ξαναγραψει πολλες φορες. Κατιοντες μετοικων, ανθρωπων των ορεων (βουνων) μαζι με κατιοντες μικροαστων, μεσοαστων και μεγαλοαστων απο πολυ προβληματικες οικογενειες (χουλιγκανς, μπαχαλοι, μηδενιστες, αναρχοειδεις,…) κανουν την «επαναστατικη» (του κ@λου) παρεμβαση τους, βανδαλιζοντας-βεβηλωνοντας το ιστορικο διατηρητεο κτιριο της Πρυτανειας που καηκε το 1995 και χρειαστηκε πολυς κοπος και χρημα για να αποκατασταθει. Στο υπογειο της βιβλιοθηκης (διπλα στην εισοδο της Στουρναρη) θυμαμαι οτι δανειζομαστε βιβλια, διαβαζαμε ή καναμε τα θεματα των μαθηματων μας.

    Οι μπογιες στους τοιχους, ειναι χειροτερες απο τα ουρα των σκυλιων που οριοθετουν την «δικη» τους περιοχη.

    Ομως τα Εξαρχεια ανηκουν σε ολους και αυτοι ειναι μια προβληματικη μειοψηφια …. Αυτα τα παιδια εχουν τους δαιμονες τους και δεν εχουν βρει την λυτρωση μεσα απο την αγαπη, την συντροφικοτητα, την δημιουργικη εργασια,….

    ΥΓ Η κατασταση στα Εξαρχεια εχει ξεφυγει εντελως.

    6-2-15 «Παρανάλωμα του πυρός, μετά από επίθεση με μολότοφ, έγινε απόψε περιπολικό, το οποίο πήγε μετά από κλήση για τροχαίο στη συμβολή των οδών Σπύρου Τρικούπη και Τοσίτσα στα Εξάρχεια.»

  109. Φχαρ’στώ, φχαρ’στώ!
    13 Ολυμπιάδες και ο τρέχων, πούλεγε ένας ανθύπας στο στρατό.
    Αλλά όχι και απόφοιτος, Σταζυμπότατε, απλώς τρόφιμος και μετά dropout.

    ΥΓ Προσωπικώς το προτιμώ έτσι από το προηγούμενο παραληρηματικό, όπου κάθε μλκας έγραφε ό,τι του κατέβαινε.
    Το βάψιμο έγινε με ρολλά σε μακριά κοντάρια, δηλαδή πολύ γρήγορα. Επιπλέον, μου άρεσε το ότι σεβάστηκαν απολύτως τα περιγράμματα των παραθύρων και τις πινακίδες με τα ονόματα των δρόμων, στις γωνίες.

  110. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    Έχεις γενέθλια τρελό αγόρι; XΡΟΝΙΑ ΣΟΥ ΠΟΛΛΑ!!!

  111. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    «Ο Καμίνης «καθαρίζει» κι ένας γκραφιτάς «φωτίζει» το μυστήριο

    ….Η απάντηση ενός γραφιτά

    Ένας από τους δημιουργούς του γκράφιτι μίλησε στην Athens Voice για την ομάδα παρέμβασης στο Πολυτεχνείο, τον τρόπο δράσης και το μήνυμα που έστειλαν: «Σίγουρα τον τελευταίο χρόνο ο κάθε ένας από εμάς θα έχει σταθεί έστω και για λίγο μπροστά στα τεράστια μαυρόασπρα graffiti που κατά καιρούς δημιουργούνται σε διάφορα σημεία της πόλης. Oι καλλιτέχνες που τα δημιουργούν υπογράφουν με τα ονόματα “Icos&Case” και κατατάσσονται κατά κάποιο τρόπο στη βερολινέζικη σχολή του graffiti.

    »Λειτουργούν μεθοδικά, ως ομάδα, όχι ιδιαίτερα πολυμελή, με πλάνο Α και πλάνο Β, ετοιμάζουν τα σχέδια από πριν, προμηθεύονται τα υλικά, ντύνονται κατάλληλα για να μη κινούν καμία υποψία (κάποιοι ισχυρίζονται ότι τους έχουν δει να είναι ντυμένοι ακόμα και με τις φλούο στολές του Δήμου) και μετά επιδίδονται στο έργο τους με ακαριαίο τρόπο και εξωφρενικές ταχύτητες αφήνοντας τα επικών διαστάσεων εικαστικά τους στίγματα στα πιο κεντρικά σημεία της πόλης.

    »Πριν λίγες μέρες οι συγκεκριμένοι καλλιτέχνες παρουσίασαν μια μοναδική εικαστική πρόταση για την πόλη της Αθήνας στο κτίριο του Πολυτεχνείου Πατησίων και Στουρνάρη γωνία. Πραγματικά όταν το αντικρίζεις νιώθεις δέος ως προς τον όγκο του, τη σύνθεση, τη ταχύτητα της διεκπεραίωσης, την επικινδυνότητα της αποστολής. Το έργο έγινε μέσα σε 3 διαφορετικά sessions με ρολό και πλαστικό χρώμα, όχι σπρέι, η πράξη αυτή έχει αρκετά μηνύματα για όλους εμάς. Οι καλλιτέχνες θέλουν να υπενθυμίσουν μάλλον ότι το graffiti σαν τέχνη έχει τεράστια δυναμική χωρίς όρια και μπορεί να γίνει παντού.

    »Όλα βάφονται: παράθυρα, αφίσες, πεζοδρόμια, στάσεις λεωφορείων, κολώνες και ότι άλλο φυσικό εμπόδιο υπάρχει, με ανελέητο τρόπο ακριβώς για να προκαλέσει το σοκ. Καλό θα ήταν να μην κρίνεις αρνητικά ότι δεν αντιλαμβάνεται η οπτική σου αντίληψη, υπάρχουν «ψυχές» που αντιδρούν με αυτό τον τρόπο σε αυτό το παγκόσμιο δράμα που λέγεται κρίση. Εσύ αντιδράς έτσι, ο άλλος αλλιώς».»

    http://www.efsyn.gr/arthro/o-kaminis-katharizei-ki-enas-gkrafitas-fotizei-mystirio

    ΥΓ Να συνενοηθουν με τον Δημο, να τους ορισει καταλληλους χωρους και τοιχους ή/και πελωριες οθονες αναρτημενες απο κτιρια για να προβαλλουν την εργασια τους με προτζεκτορα (ωστε να μην βαριεται το κοινο) με την εγκριση καποιου καλλιτεχνικου συμβουλιου λ.χ. απο το ΕΕΤΕ ( Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας) ή την ΑΣΚΤ.

    Διαφορετικα καποιοι πρεπει να βρουν τα σπιτια των μελων της “Icos&Case” , τα ΙΧ τους ή τα μηχανακια τους για να τα βαψουν (με την δικη τους καλλιτεχνικη προταση) ωστε να δημιουργησουν και αυτοι (οι αλλοι) το σοκ στους πρωτους με graffiti που θα δημιουργουνται » με ακαριαίο τρόπο και εξωφρενικές ταχύτητες» αλλα στην περιουσια/χρηση των graffit-αδων:)

  112. Spiridione said

    45. Μια άλλη ερώτηση είναι γιατί κολλάμε στον Ξυδάκη που δεν είναι καθ’ ύλην αρμόδιος και πού είναι η τοποθέτηση του Υπουργού Παιδείας.
    http://www.minedu.gov.gr/grafeio-typoy-kai-dimosion-sxeseon-main/deltia-typoy-main/12959-09-03-15-%CF%84%CE%BF-%CF%85%CF%80%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B3%CE%B5%CE%AF%CE%BF-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%8D-%CF%80%CE%B1%CE%B9%CE%B4%CE%B5%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B8%CF%81%CE%B7%CF%83%CE%BA%CE%B5%CF%85%CE%BC%CE%AC%CF%84%CF%89%CE%BD,-%CE%BC%CE%B5-%CE%B1%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%BC%CE%AE-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BA%CE%AC%CE%BB%CF%85%CF%88%CE%B7-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B5%CE%BE%CF%89%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD-%CF%84%CE%BF%CE%AF%CF%87%CF%89%CE%BD-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B5%CE%B8%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D-%CE%BC%CE%B5%CF%84%CF%83%CF%8C%CE%B2%CE%B9%CE%BF%CF%85-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CF%85%CF%84%CE%B5%CF%87%CE%BD%CE%B5%CE%AF%CE%BF%CF%85-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CE%B1%CE%B3%CE%BD%CF%8E%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%BC%CE%B5-%CE%B3%CE%BA%CF%81%CE%AC%CF%86%CE%B9%CF%84%CE%B9,-%CF%83%CE%B7%CE%BC%CE%B5%CE%B9%CF%8E%CE%BD%CE%B5%CE%B9.html
    Μαντεύω ότι θα τη βρεις ανεπαρκή.

    Πάντως βλέπω ότι υπάρχει διάσταση απόψεων Παιδείας και Πολιτισμού στην ορθογραφία της λ. κτ*ριο.
    http://www.yppo.gr/2/g22.jsp?obj_id=60234

  113. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    Δεν ειναι ο Diego Rivera, αλλα μαλλον κακοτεχνοι και βεβηλοι

  114. Spiridione said

    Ανεπαρκή – μη ικανοποιητική για να είμαι πιο σωστός.
    (Ωχ βγήκε λίγο μεγάλο το λινκ).

  115. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    Ουτε o ….Banksy 🙂

  116. spiral architect said

    @113, 115: Περί ορέξεως κολοκυθόπιτα, αλλά πρόκειται για εξαιρετικά δείγματα steet art το ένα πλούσιο και το άλλο αφαιρετικό. Ποιοι είναι οι καλλιτέχνες μού είναι αδιάφορο.

  117. sarant said

    115 E, αυτό μου αρέσει και μένα.

  118. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    Αν ζωγραφιζαν σαν τον Banksy τους ΜΑΤατζηδες να τρεχουν χαρουμενοι στο λειβαδι , ισως να ημουν επιεικης 🙂

  119. Ηλεφούφουτος said

    Χρόνια πολλά, Σκύλε!

  120. Avonidas said

    Από αυτό το κουρέλ λοκάλ κάποιοι μπορεί να βρίσκουν προτιμότερο ακόμα και το άσκημο μαυρόασπρο γκράφιτι.

    Ο δαίμων του τυπογραφείου, ή σκόπιμο λογοπαίγνιο; 😉

  121. Γουφ, Λάμπρο και Ηλεφού!

    Όταν μιλάμε για βανδαλισμούς με τις καλύτερες των προθέσεων

  122. Dimitris said

    και να μην το ξανακανεις!!!!

  123. sarant said

    120 Σκόπιμο. 🙂

  124. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    115 – Άλλο εκφραζόμαστε δημιουργικά σεβόμενοι τον χώρο και την ιστορία του, κι άλλο προκαλούμε χωρίς να σεβόμαστε τίποτα. Και στις δύο περιπτώσεις οι ενέργειές μας απευθύνουν κάποιο μήνυμα, οι αποδέκτες θα είναι ανάλογοι των προσδοκιών μας, οι υπόλοιποι θα το απορίψουν.

  125. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    121 – Άλλη μιά απόδειξη οτι ο βανδαλισμός δεν είναι αναρχική πρακτική (και δεν είμαι κι αναρχικός) αλλά ΒΛΑΚΕΙΑ.

  126. Χρόνια πολλά Σκύλε! Μα αυτός ο Στάζυ, όλα τα ξέρει;

  127. Ναι, και αρχίζω να φοβάμαι πως δεν γράφεται με «υ» 😎

  128. Γς said

    Σκύλε

  129. Και να μη θυμάμαι από πού το έχω σημειώσει…

  130. Μαρία said

    Χρόνια πολλά, Σκύλε.

  131. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

    Να πω κι εγώ το μακρύ μου που μάλλον είναι σε αντίφαση με το κοντό μου.
    Το να θέλει ο θνητός άνθρωπος να αφήσει το ίχνος του επάνω σε ένα «αιώνιο» μνημείο είναι, νομίζω, έμφυτη ανάγκη μας. Εξου και τα από αρχαιοτάτων χρόνων γκράφιτι, χαράγματα κλπ. [Ένας θείος μου, κτηνοτρόφος στο επάγγελμα, χάραζε το όνομά του πάνω στα βουνά σε πέτρες, βράχια και τα κάλυπτε ή τα προστάτευε για «να μείν’ το όνομα»].
    Από την άλλη, η εποχή μας έχει αποφασίσει ότι κάποια κτίρια αποτελούν μνημεία, που πρέπει να να τα διατηρούμε. Στοιχείο διατήρησης είναι ασφαλώς η πρόσοψη. Επομένως, το συγκεκριμένο γκράφιτι της ανάρτησης με βρίσκει αντίθετο εξαρχής, πέρα από τυχόν αισθητική εξέταση (μ’αρέσει/δεν μ’αρέσει). Αν ήταν σε άλλο τοίχο, δεν θα μ ε ένοιαζε.
    Από την (άλλη) άλλη τέτοιου είδους «βανδαλισμοί» που συνέβησαν στο παρελθόν, αποτελούν για μας σήμερα ιστορική πηγή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα χαράγματα του Παρθενώνα http://tinyurl.com/nfysbbt ή διάφορες ενθυμήσεις γραμμένες ή χαραγμένες σε τοιχογραφίες ναών που αμέσως σου τις χρονολογούν (ή ορίζουν ένα χρονικό όριο).
    Από την (τρίτη) άλλη όταν βλέπω σε ναούς χαραγμένα «Χ.Θ.Τ. 1963» δεν μπορώ να μη σκεφτώ «και τι κατάλαβε ο μαλάκας όταν το έγραφε;», μερικούς δε τους έχω ρωτήσει και η απάντηση είναι να γελάνε σαν μικρά παιδιά.
    Μάλλον, δηλαδή, το πώς τα βλέπουμε έχει να κάνει με την εποχή; Δεν είμαι και σίγουρος…

    Κάποιος είπε αν κάνουν γκράφιτι σε εκκλησίες. Άγιος Ιωάννης ο Ελεήμων στα Τρίκαλα:

  132. sarant said

    131 Mέσα στην πόλη είναι η εκκλησία; Και γιατί τέτοιο γινάτι οι Αεκτζήδες;

  133. Φχαρ’στώ, Γς και Μαρία.
    Νικοκύρη, στο 132, Ελεήμων είναι ο Άγιος. Και δεν ελέησε κανείς την R21 με καινούργια ΑγιαΣοφιά.

  134. Βέβαια, όταν κάποιος πήγε εδώ

    και γρατζούνισε τ’ όνομά του

    μπορεί τότε να τον θεωρήσανε κάγκουρα αλλά τώρα το βλέπουν και ανατριχιάζουν.

    Just sayin’

  135. Μαρία said

    132
    Ναι, αλλά κακώς μετατοπίστηκε η συζήτηση σε τέτοιου τύπου «γράφιτι».

  136. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

    #132
    Εντελώς στο κέντρο, στην παλιά πόλη, βαρόσι που το λένε. Δίπλα έχει κι άλλο ναό του 19ου αιώνα, αυτός είναι του 17ου-18ου..

  137. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

    #134
    Δεν αντιλέγω, είναι σαφώς δύο μέτρα και δύο σταθμά. Θα πρέπει να ορίσουμε τι είναι αυτό που κάνει ένα «βανδαλισμό» τελικά αποδεκτό.

  138. Γρηγόρη, στο 137,
    αν ήξερα, φίλτατε, θα το έλεγα.

    On other news…

    https://pbs.twimg.com/media/B_mgVOvUYAIUASC.jpg:large

  139. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

    Ο… Στάλιν;! Ζει; Μα πώς, γιατί… 😀

  140. sarant said

    136 Ευχαριστώ!

  141. Η απάντηση στο ερώτημά μου (#3β) ήρθε ήδη: http://www.lifo.gr/mag/columns/7046 Έχει λίγο πλάκα.
    Δείτε κι αυτό για το πώς όλα μπερδεύονται γλυκά: https://derveniotis.wordpress.com/2015/03/10/up-is-down-black-is-white/

  142. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    131 – Ο Φυσικός είπε οτι δέν είναι ο κανόνας τα γκράφιτι σε εκκλησίες, και νομίζω οτι έχει απόλυτο δίκιο που λέει οτι είναι αντιστρόφως ανάλογα με τα σχολεία.

  143. Πέπε said

    Έχω αρχίσει να απορώ με μερικά που διαβάζω.

    α) Ποιος υποστήριξε ποτέ ότι δεν ήταν καφρίλα εκ μέρους του Λόρδου Βύρωνα αυτό που έκανε; Να μου πεις ότι, εφόσον ήταν ο Βύρων, ξέρουμε ότι μια τέτοια καφρίλα δεν τον χαρακτήριζε μονόπαντα διότι ήταν σημαντικός ποιητής και σημαντικός φιλέλλην κλπ. και όχι απλά και μόνο ένας κάφρος, μάλιστα. Αλλά δε θα του πούμε και μπράβο για το συγκεκριμένο.

    β) Στις φτγρ του #121, πού ακριβώς εντοπίζονται οι καλύτερες των προθέσεων; Και γιατί οι μαθητές που έρχονται σχολική εκδρομή πρέπει να χαρακτηριστούν «πιστοί (μπολντ) επισκέπτες»; Γιατί μαθητές μοιάζει να ‘χουν κάνει τα περισσότερα, αν και βέβαια το «Κομοτινή σειρά 172» και μερικά παρόμοια είναι από φαντάρους. Πολύ απλά, κάποιοι ξεκίνησαν από παλιά αυτή την καφρίλα -ίσως να ‘ταν ο Ζαχαρίας και η Πελαγία με την παρέα τους που διημέρευσαν στις 18.8.1964- και έκτοτε τους ακολούθησε επί δεκαετίες ένα σωρό άλλος κόσμος. Δε βλέπω τίποτε το αντιφατικό. Ολοκάθαρη βλακεία και βανδαλισμός.

  144. Πέπε, δεν υποστήριξα πως δεν είναι καφρίλα, τώρα, όμως, το ερείπιο έχει ενσωματώσει στη μνημειακή ιδιότητά του και αυτή την υπογραφή. Δηλαδή, τώρα η υπογραφή είναι εξίσου μνημείο με το μνημείο το ίδιο.

    Σχετικά με τα γκράφιτι, κυκλοφοράει μια ιστορία για το μνημείο του Ολοκαυτώματος στο Βερολίνο. Λέγεται πως μια μεγάλη γερμανική χημική εταιρεία προσφέρθηκε να τοποθετήσει δωρεάν αντιγκράφιτι επικάλυψη στο μνημείο. Και πως η συγκεκριμένη εταιρεία είχε άσχημη συνεισφορά στο ίδιο το Ολοκαύτωμα. Με άλλη διοίκηση, προφανώς. Τέλος πάντων, ο αρχιτέκτονας του μνημείου αρνήθηκε ευγενικά, σχολιάζοντας πως κάθε και όποιο γκράφιτι θα αποτελέσει κι αυτό μέρος του μνημείου. Μετά από αρκετά χρόνια, το μνημείο παραμένει καθαρό.

  145. cronopiusa said

    Ρίο ντε Τζανέιρο

    Βαλπαραΐσο

    ΑΝΑΦΙΩΤΙΚΑ, Αθήνα

    Κέιπ Τάουν

    Μελβούρνη

    Λισαβώνα

    Τσιάπας, Μεξικό

  146. Βασίλης Ορφανός said

    131
    Η έκφραση «ο ένας το μακρύ του κι ο άλλος το κοντό του» μήπως σχετίζεται με αυτό που λέει η τουρκική παροιμία: Μην κόψεις την ουρά του γαϊδάρου σου μπροστά στο πλήθος: κάποιος θα πει «μακριά», κάποιος θα πει «κοντή» (Eşeğin kuyruğunu kalabalıkta kesme; kimi uzun der, kimi kısa); Τι λέει ο Δύτης;
    143β
    «Ο κουζουλός όπου βρει γράφει τ’ όνομά του» (κρητική παροιμία).

  147. physicist said

    Σκύλε, χρόνια πολλά κι από μένα!

    Γρηγόρη, με κάλυψε ο Λάμπρος στο #142.

  148. physicist said

    #112. — Ευχαριστώ, Σπύρο. Η δήλωση του Υπουργείου είναι καλύτερη απ’ ό,τι φοβόμουν.

  149. Μπούρδες έλεγα για την υποτιθέμενη άρνηση του αρχιτέκτονα του μνημείου του Βερολίνου.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Memorial_to_the_Murdered_Jews_of_Europe#Public_reception_and_criticisms

    Η συνεργασία με την ένοχη εταιρεία συνεχίστηκε λόγω κόστους… :/

  150. sarant said

    146 Η δική μου εικασία είναι ότι ίσως εννοεί μακρύ και κοντό λόγο, μακρύ και κοντό ψέμα

  151. Spiridione said

    Χρόνια πολλά Σκύλε.
    Δυο λεξιλογικές παρατηρήσεις:
    – Στην Αγγλία παρατηρώ ότι γκράφιτι χαρακτηρίζουν όχι μόνο κάποια ζωγραφική απεικόνιση αλλά και συνθήματα στους τοίχους και απλά σύμβολα, τα οποία στην Ελλάδα λέμε απλά συνθήματα, ίσως ακόμα και αν δεν είναι ακριβώς συνθήματα (ή σύμβολα) – π.χ. το «Μαρία σ’ αγαπώ» σε έναν τοίχο. Και αυτό εδώ δεν θα το έλεγα γκράφιτι ας πούμε:
    http://www.huffingtonpost.co.uk/2015/01/20/islamophobic-graffiti-birmingham-uni_n_6505534.html
    – Ο όρος δημόσια τέχνη ως απόδοση του public art, δεν ξέρω, αλλά δεν μου κάθεται καλά.
    http://www.tanea.gr/news/greece/article/5216887/dhmosia-texnh-h-bandalismos/

  152. Μαρία said

    147
    Α ναι, εσύ την πήγες αλλού τη συζήτηση στα συνθήματα και τις κάθε λογής μουντζούρες.
    Το θέμα είναι η τέχνη του δρόμου και κατα πόσο μπορεί να χρησιμοποιεί κανείς οποιοδήποτε ντουβάρι χωρίς όρια.

    151
    Ναι, ρε συ. Αλλά άλλο τα συνθήματα κι άλλο αυτό στο ΕΜΠ.

  153. Μαρία said

    151
    Η Χατζηδάκη κάνει τη διάκριση: http://www.efsyn.gr/arthro/vandalismos-i-tehni-horis-oria
    Από την άλλη, η street art δουλεύει περισσότερο το αισθητικό κομμάτι. Αν σκεφτούν όλοι ότι έχει ενδιαφέρον να εκφραστούν σε ιστορικά μνημεία, το πράγμα μπορεί να ξεφύγει. Οχι τόσο από τον καλλιτέχνη, που θα το φιλτράρει δύο και τρεις φορές μέχρι να το εκφράσει, αλλά και από νεότερους, που μπορεί να περάσουν και να κάνουν απλά ένα tagging.

  154. LandS said

    @145 Καταπληκτικές εικόνες. Μόνο που επιβεβαιώνουν αυτό που έγραψα σήμερα το πρωί (εγωιστικό ακούγεται, σόρι). Κανένα από αυτά τα γκράφιτι δεν είναι μουντζούρα. Κανένα από αυτά δεν είναι πάνω σε κτήριο σαν και αυτό του Πολυτεχνείου. Κανένα δεν είναι πάνω σε τοίχο που ένα απλό καθάρισμα θα ξαναστόλιζε τη γειτονιά.

  155. physicist said

    #152(α). — Όχι, Μαρία, κάνεις λάθος. Οι κάθε λογής μουτζούρες ήταν εξαρχής μέρος της συζήτησης αφού τέθηκε ήδη από την ανάρτηση το ζήτημα ότι το τωρινό αίσχος είναι τουλάχιστον καλύτερο από το προηγούμενο, το οποίο ήταν ακριβώς αυτό: κάθε λογής μουτζούρες, στη συντριπτική τους πλειοψηφία αριστερές.

    Το θέμα δεν είναι το κάθε ντουβάρι, το θέμα είναι το έρμο το ΕΜΠ που έχει τραβήξει τα πάνδεινα από τον κάθε ηλίθιο κι από τις ορδές των κομματικών στρατών.

  156. Spiridione said

    152. Ναι, δεν διαφωνώ, απλά παρατήρησα ότι έξω και τα συνθήματα και τις μουντζούρες τα λένε και αυτά γκράφιτι (ή τα λένε και γκράφιτι).
    Τέχνη του δρόμου, πολύ καλύτερο.

  157. gryphon said

    Τελικα ωρα που το βλεπω καλυτερα εαν ειχα να διαλεξω αναμεσα στα δυο ειναι καλυτερα μια ολοκληρωμενη συνθεση (οτι κι αν ειναι αυτο) οπως στο Πολυτεχνειο η αυτη στο σψολιο 104 παρα εκατονταδες συνθηματα κλπ οπως ηταν πριν οπως αυτα στο σχολιο 131.
    Το θεμα της αυθαιρεσιας παντως το να βαζει χερι καποιος οπου και οπως γουσταρει παραμενει.

    Υπαρχει και ο διπλος δισκος Physical Graffiti των Ζεπελιν που ειχαν και μια μανια με περιεργα συμβολα σαν τα σημερινα ταγκ.
    Εχει και το πασιγνωστο Κασμιρ ο δισκος και το εξισου φοβερο the rover.
    Εγω θα βαλω ενα αλλο εξισου ωραιο για οσους αρεσει το κλασσικο ροκ

  158. Φωτοτυπάκιας said

    Εδώ έχεις να κάνεις με βλάκες και το πρόβλημα της βλακείας δεν αντιμετωπίζεται ούτε με αστυνομία ούτε με εισαγγελείς. Πάει ο κάθε ηλίθιος και γράφει στην πρόσοψη ενός κτιρίου (όχι πάντως του δικού του σπιτιού) ένα τεράστιο Α σε κύκλο με μαύρη πηχτή μπογιά ή σπρέι, και περνιέται για μεγάλος αναρχικός. Πάει ένας άλλος βλάκας (πιο μεγάλος) και μπογιατίζει ασπρόμαυρη την επιφάνεια ενός ιστορικού κτιρίου και το παίζει μέγας γκραφιτάς. Η πλάκα είναι ότι κάποιοι εικαστικοί κτλ. διστάζουν να καταδικάσουν την πράξη, γιατί σου λέει σε ανύποπτο χρόνο μπορεί αυτό το έκτρωμα να θεωρηθεί σπουδαίο κατόρθωμα ή κάτι τέτοιο.
    Συμφωνώ ότι το πρόβλημα του Πολυτεχνείου είναι γενικότερο, αλλά αυτό που έγινε τώρα είναι μεγάλο αίσχος. Βρέθηκα τον Μάιο του 2014 στον ιστορικό περίβολο του Πολυτεχνείου σε επίσκεψη με μαθητές. Η κατάσταση ήταν απαράδεκτη. Ο χώρος που συνδέθηκε με τον αγώνα για Δημοκρατία (αυτά διδάσκω τόσα χρόνια στους μαθητές, τι να κάνω!), ήταν εγκατελειμμένος και αφρόντιστος. Τα κάγκελα της πύλης μέσα στα αγριόχορτα ούτε που φαίνονταν. Το έρημο γλυπτό του Μέμου Μακρή σε ένα χώρο απεριποίητο, γεμάτο σκουπίδια, καθρεφτίζει την κατάντια και τα χάλια της ψευτοδημοκρατίας μας. Το παιδιά πήραν το μάθημά τους.

  159. Μύγα said

    85 (ΕΦΗ-ΕΦΗ)
    Πράγματι υπέροχο. Σαν δυνατή σφαλιάρα για να φύγει το μύλο από τον λαιμό και να μην πνιγούμε. Όμως τη δουλειά του την έκανε, είναι καιρός για αποκατάσταση. Και ελεύθερους σκοπευτές με paint balls στα απέναντι παράθυρα για να περιποιηθούν τους επίδοξους μιμητές.

  160. Pedis said

    Μωρέ πιάσατε τα 150 και νωρίς σήμερα! Φαίνεται να είναι χοτ, βέρυ χοτ τόπικ!

    Εγώ θα συμφωνήσω με το Ν/κύρη:

    «Από την άλλη, δεν θα συμφωνούσα με τον χαρακτηρισμό «βανδαλισμός» για την… εικαστική παρέμβαση που έγινε. Ο βανδαλισμός υπονοεί μια ενέργεια που γίνεται με σκοπό την καταστροφή ή τη φθορά και επίσης που έχει λίγο-πολύ αποτέλεσμα την καταστροφή. »

    και θα συμφωνούσανε και τα γούστα μας … για το γκράφιτι.

    Δεν είναι μη-τέχνη εκείνο το γκράφιτι που δεν είναι άλλο από τη συνήθεια που έχουν μερικοί να κατουράν τους τοίχους με χρώμα όπως κάνουν οι σκύλοι τα σκαλόνια και τη βάση του κορμού των δέντρων;

    Τώρα, για να βανδαλιστεί η Αθήνα, θέλει πολλή και πολύ μεγάλη προσπάθεια για να φανεί η διαφορά σε τέτοιο εξάμβλωμα!

  161. Pedis said

    Να τέχνη-γκράφιτι: Borondo.

  162. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    160 Τώρα τελευταία τα πιάνουμε συχνά τα 150.

  163. Spiridione said

  164. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    Τη βάψαμε παιδιά.
    Από την κόχη Στουρνάρη και Πατησίων,βαθιά κινούμενα μαύρα νερά με τους αφρούς,κάλπασαν, μέτρα ψηλά, στους άγιους τοίχους την αντάρα των καιρών και βρυχούνται, μέρες τρεις τώρα, μέσα στα πληκτρολόγια ,στις εφημερίδες, στις οθόνες ,στα γραφεία,στις πολυθρόνες των ειδήσεων.Στων επισήμων τις ανακοινώσεις.
    Η Πόρτα του Νοέμβρη,η γειτόνισσα,χαμογελά. Αυτή θεόκλειστη κράτησε τις τσίλιες.

  165. Pedis said

    Θα βρίζει ο φυσικός με το παραφόρτωμα, αλλά

  166. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    159. 🙂

  167. # 80

    Νικοδεσπότης : αλλά έχει πληθυντικό ο κοπετός; Δεν ξέρω, ρωτάω.

    Καλά δεν έχεις ακούσει το παιδικό τραγουδάκι : κόπετί, το κόπετί, τάπι,τάπι ρούσσι ;

    # 83, 87

    Μάλλον τα καΐσια εννοείτε, όχι τσαουλιά

  168. physicist said

    #165. — Δεν βρίζω καθόλου, συνάδελφε, και είναι και ωραία αυτά που βάζεις. Άλλωστε, αν δεν ανέβουν σ’ αυτό το νήμα φωτογραφίες πού θ΄ανέβουν;

  169. sarant said

    Ναι, ωραίες φωτογραφίες!

  170. αὐτὴ ἡ εἰκόνα ποὺ ἀνέβασε ὁ Νικοκύρης μοῦ ἀνακάτεψε τὸ στομάχι. ὄχι ῥὲ παιδιά, ὄχι σὲ τέτοιο κτήριο!

  171. Spiridione said

    Zaragoza, Spain

    «Timing Is Everything»
    A time sensitive stencil. At night, a street light casts a shadow, upon which the break-dancing figure appears to be balanced. London

    Giving to the poor» stencil in Lisbon, Portugal

  172. Pedis said

    # 168 – Θένκς για την υποστήριξη!
    —————

    Το πρόβλημα του γκράφιτι ορ νοτ του γκράφιτι στους δημόσιους χώρους είναι πολύπλοκο. Πολλοί δήμοι σε χώρες του
    εξωτερικού προσπαθούν να το λύσουν με τη διάθεση δημόσιας επιφάνειας σε γκραφιτάδες. Υπάρχει βέβαια μία μερίς που διαφωνεί «ιδεολογικά» δεδομένου ότι ο χώρος, λένε, είναι δημόσιος και πρέπει να προσφέρεται ελεύθερα στην προσωπική έκφραση και παρέμβαση και ότι ο καλλιτέχνης δεν πρέπει να περιορίζεται κλπ κλπ.

    Εδώ μπαίνουν ζητήματα αισθητικής που σαφώς και δεν λύνονται με μεθόδους πλειοψηφίας. Είναι δύσκολο να ορίσει κανείς αντικειμενικά τι είναι καφρίλα και τι όχι.

    Το συγκεκριμένο πρόβλημα του δημόσιου χώρου είναι δυσεπίλυτο, σοβαρό, χρειάζεται αυτοσυγκράτηση από τους επίδοξους καλλιτέχνες, μέτρο, αλλά ευτυχώς είναι μικρότερης σχετικά σημασίας πρόβλημα δημόσιου χώρους από άλλα σοβαρότερα και καταστρεπτικότερα,

    Ή μήπως επειδή για τα σοβαρότερα δεν ευθύνονται κωλoπαιδάκια αλλά κωλοπαιδαράδες με γραβάτα και κουστούμι, δεν ακούγεται κιχ;

  173. Pedis said

    Και επειδή θα παρεξηγηθώ (φοβάμαι): δεν υποστηρίζω τους κάφρους που αποφάσισαν να επιβάλλουν την αισθητική τους στο δημόσιο χώρο.

    Θα συμφωνούσα να τιμωρηθούν σε μία δίκη που θα ακολουθούσε για παράδειγμα εκείνη των πολιτικών υπευθύνων που έδωσαν άδεια κατασκευής της αηδίας του Βωβοκοτιού (που «βανδαλίζει» και ελεύθερο δημόσιο χώρο).

    Ή των υπευθύνων του Δήμου που έχουν εκχωρήσει πολύτιμο δημόσιο χώρο σε τεράστιες (και κακόγουστες, είπαμε, προσωπική εκτίμηση) διαφημιστικές ταμπέλες. Και που το κάνουν για τα φράγκα (και εκείνα που βάζουν στην τσέπη).

  174. π2 said

    Συμφωνώ κι εγώ σε πολλά με το σχ. 75 του Ηλεφούφουτου, και ιδίως στο πως τέτοια επεισόδια χρησιμοποιούνται συχνά για έναν επικοινωνιακού χαρακτήρα αποτροπιασμό των δυνάμεων της «τάξεως και ηθικής». Διαφωνώ όμως στο ότι η ρηχότητα των «βανδάλων» είναι περιθωριακή. Στην πραγματικότητα, ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβάνεται το γκράφιτι η συντριπτική πλειονότητα των γκραφιτάδων βρίσκεται πολύ κοντά στον πυρήνα της κακομαθημένης μας αντίληψης του δημόσιου χώρου. Κι έχει νομίζω δίκιο ο Εαρίων στο 48 να επισημαίνει το λογικό πρόβλημα των ορίων.

    Το κριτήριο των ορίων δεν μπορεί ασφαλώς να είναι αισθητικό, γιατί το αισθητικό αποτέλεσμα είναι υποκειμενικό και η αισθητική αποτίμηση είναι και ζήτημα κυρίαρχης αισθητικής. Με αυτήν την έννοια θα έπρεπε να είναι αδιάφορο αν μας αρέσει ή όχι το γκράφιτι του Πολυτεχνείου.

    Κριτήριο δεν μπορεί επίσης να αποτελεί το αισθητικό ή πολιτικό statement. Δεν είναι «καλό» το γκράφιτι του Πολυτεχνείου επειδή αποτελεί statement (καλλιτεχνικό ή κοινωνικό). Statement κάνει (και, ακόμη χειρότερα, μπορείνα το αναλύσει ως statement κάποιος ευφάνταστος γραφιάς) και ο τύπος που γράφει με μαύρο σπρέι ΠΑΟΚ στη συναγωγή της Βέροιας λίγες μέρες αφ’ ότου ολοκληρώθηκε η δαπανηρή αναστήλωσή της (υπαρκτό παράδειγμα) και ο γκραφιτάς που ενδιαφέρεται απλώς να αποτυπώσει το ταγκ του οπουδήποτε. Το ζήτημα είναι τι είδους statement είναι αυτό και ποιο είναι το απτό αποτέλεσμά του στον δημόσιο χώρο.

    Τέλος, το κριτήριο που θέτει το κείμενο που παρατίθεται στο σχ. 10 (καλό γκράφιτι είναι το μη μεταμοντέρνο γκράφιτι) είναι αστείο. Το πρόβλημα με τον ΠΑΟΚτζή της Βέροιας και με τον «ταγκ να ‘ναι κι όπου να ‘ναι» δεν είναι ότι η αντίληψή τους είναι μεταμοντέρνα, είναι ότι η πράξη τους είναι εγωιστική, ναρκισσιστική και κωλοπαιδίστικη, δεν υποκρύπτει καμιά έγνοια για συλλογική οικειοποίηση του δημόσιου χώρου.

  175. Αγάπη said

    @ 7 , 12
    όχι και στο ενα και το άλλο 🙂 :
    ακιδογράφημα με ένα κάπα φυσικά, αλλά και όχι μόνο τα αρχαιολογικά. Ακιδογράφημα είναι το χάραγμα τού Μπάυρον στο ναο τού Ποσειδώνα – που δέν είναι αρχαίο – αλλά και στις εκκλησίες, αρχαιους ναούς κ.λ.π. Προϋπόθεση: χάραγμα με αιχμηρό αντικείμενο, κυρίως σε φυσικό ή ανθρώπινο μνημείο. Τα γκράφιτι δέν είναι τίποτε από αυτά

  176. Ο τρόπος που έβαψαν την πρυτανεία οι μαστόροι μου θυμίζει το καμουφλάζ του Α’ Π.Π., που λεγότανε razzle dazzle

    στη φωτό ένα αμερικάνικο βαπόρι καμουφλαρισμένο σε … ζέβρα.

    προφανώς το πλοίο δεν γινόταν αόρατο αλλά με τα περίεργα μοτίβα του, τα αποστασιόμετρα του άλλου πλοίου αδυνατούσαν να καθορίσουν την ταχύτητά του, το μέγεθός του, ακόμα και την κατεύθυνσή του

    http://en.wikipedia.org/wiki/Dazzle_camouflage

    για τη δημιουργία αυτού του καμουφλάζ συνεργάστηκαν πολλοί σημαντικοί καλλιτέχνες της εποχής.

    Μπας και οι άγνωστοι γκραφιτάδες επεδίωκαν να επισημάνουν το προφανές με αυτό το razzle dazzle, που συσκοτίζει το μέλλον; Λέω ΄γω τώρα…

  177. cronopiusa said

    Στην Αργεντινή, στο Μπουένος Άιρες, σε μια φτωχή γειτονιά το μεγαλύτερο γκράφιτι του κόσμου φτιαγμένο από ένα μόνο καλιτέχνη Alfredo Segatori

  178. Αγάπη said

    Αυτό πάλι τί σάς λέει;
    http://anemosantistasis.blogspot.gr/2015/03/blog-post_931.html
    (γελάω πάντως εδώ και ώρα με τη φωτογραφία)

  179. sarant said

    Ωραία σχόλια, ευχαριστώ πολύ!

    172 Από πού είναι η φωτογραφία;

  180. Για λιμάνι του Πειραιά μου μοιάζει. Αριστερά μου φαίνεται ένα μαγαζί με ναυτιλιακά εισιτήρια.

  181. Και συγκεκριμένα έξω από το σταθμό του ΗΣΑΠ. Πρέπει να έχει τραβηχτεί από την πεζογέφυρα.

  182. Πέπε said

    Πειραιάς είναι, το γράφει στο λινκ. Πλημμύρες Οκτ. 2014.

  183. Σε ματς που παραβρέθηκαν Πανούσης-Κοντονής-4 εισαγγελείς και πολυπληθή ΜΑΤ η διακοπή του ήταν εκ των ουκ άνευ…

  184. Γς said

    178:

    Καλό. Αλλά για την Πρωταπριλιά

  185. sarant said

    180-181 Ευχαριστώ!

  186. Μαρία said

    Σκύλε, το βάζω εδώ, για να το δεις. http://news.in.gr/features/article/?aid=1231391639#ref=newsroombox
    Κι επειδή απ’ ότι φαίνεται μυρουδιά δεν πήραν, να τους δανείσεις λίγη απ’ την όσφρησή σου.

  187. cronopiusa said

    Mural UMLEM Universidad Valparaíso

  188. Ναι, το είδα (Μαρία, 186)

    Άλλο τους ρωτήσανε, νομίζω: Αν θα δημοσίευαν αυτή τη φωτό ή όχι.
    Αλλά κι εγώ συναχωμένος ήμουν: άλλη απάτη οζμίστηκα κι άλλη γινόταν. Δεν βαριέσαι…

  189. Μαρία said

    188
    Άλλο τους ρωτήσανε όμως απ’ τις απαντήσεις φαίνεται οτι δεν έχουν ιδέα για την απάτη. Αλλά ναι, δε βαριέσαι.

  190. marulaki said

    Εγώ είμαι διχασμένη.
    Σαν έργο τέχνης μου αρέσει. Προκλητικό, βαθιά συμβολικό και καλά στημένο.
    Σαν πράξη και σαν αποτέλεσμα στην καθημερινότητα της πόλης είναι αποτρόπαιο. Τόσο πάτο έχει πιάσει η Παιδεία, που δεν σεβόμαστε πλέον ούτε τα σύμβολά της; Και δεν αγαπά κανείς τα όμορφα κτίρια αυτής της πόλης; Ή μήπως είναι αυτό που λέμε ‘tough love’;

    Δεν έχω ιδέα.

    Την καλησπέρα μου. Χαθήκαμε! 🙂

  191. Σωτήρς said

    Με τη συζήτηση εδώ θυμήθηκα την ιστορία ότι μετά τον πόλεμο, 1944-45, είχε κυκλοφορήσει μια προκήρυξη για την ανατίναξη του Παρθενώνα από την ομάδα Σ.Α.Σ.Α (Σύνδεσμος Αισθητικών Σαμποτέρ Αρχαιοτήτων). Ξέρετε τίποτα γι’αυτή;
    Η λαλακία είναι διαχρονική αξία.

  192. Γς said

    188:

    >οζμίστηκα

    απάη που όζει και ζέχνει

  193. Γς said

    απάτη

  194. Ηλεφούφουτος said

    Κρυφοήλπιζα ότι όταν ερχόταν από ‘δω ο Π2 θα μας έδινε και κανένα λινκ σε επιγραφική έκδοση ακιδογραφημάτων ονλάιν. Μάλλον δεν υπάρχει, ε;

  195. Ήρα Ήρα Γηραιός said

    191: https://parallhlografos.wordpress.com/2012/01/14/%CE%BD%CE%B1-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BD%CE%AC%CE%BE%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B1%CE%BA%CF%81%CF%8C%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B7/

  196. Ηλεφού, πάρε μερικά:
    http://lexilogia.gr/forum/showthread.php?15067-Nikasitimos-was-here-%CE%AE-%CF%84%CE%B9-%CE%AD%CE%BA%CE%B1%CE%BD%CE%B5-%CE%BF-%CE%9D%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CF%83%CE%AF%CF%84%CE%B9%CE%BC%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%A4%CE%B9%CE%BC%CE%AF%CF%89%CE%BD%CE%B1&p=223140&viewfull=1#post223140
    http://www.greek-language.gr/Resources/ancient_greek/anthology/inscriptions/page_013.html
    http://www.greek-language.gr/Resources/ancient_greek/anthology/inscriptions/page_014.html

  197. voulagx said

    @Σκύλος: Χρόνια Πολλά στον επίτιμο Βλάχο του ιστολογίου! 🙂

  198. Γς said

    181:
    Ναι εδώ είναι, δίπλα στην πεζογέφυρα.

  199. 197, φχαρ΄στλώ, ωρέ ζαγάρ’! 😀

  200. sarant said

    Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

  201. Γς said

    Κι η γωνία Πατησίων-Στουρνάρη πριν την αισθητικη παρέμβαση.

    Ε, ένα λίφτινγκ το χρειαζόταν
    😉

  202. Pedis said

    # 179 – Ν/κυρη – Ναι, η φωτ. στο 172 είναι από τον πειραιά.

    Εκτός από τις αιτίες που κάθε λίγο και λιγάκι η βροχούλα κάνει αυτό το κακό στις ελληνικές πόλεις, να προσεχθεί οι αυθαίρετων διαστάσεων διαφημιστικές επιγραφές. Ρώτησαν κανέναν ιθαγενή πριν πάρουν άδεια να τις βάλουν;

    Έπειτα, πεζοδρόμιο της συμφοράς, το περίπτερο καλύπτει τη μισή του επιφάνεια (και πάνω στη γωνία – μέτρα ασφαλείας;), άσχημοκατασκευασμένα και κακοσυντηρημένα κτίρια κλπ κλπ. Εικόνα οικεία είναι το αίσχος!

    Υπάρχουν στο ιστολόγιο μηχανικοί, πολεοδόμοι, αρχιτέκτονες, ας μιλήσουν αυτοί για τα αίσχη των ελληνικών πόλεων.

    Ποιος από τους ιθύνοντες (διεφθαρμένοι πολιτικοί, εγκληματίες μπιζνεζμεν, λαδωμένοι γραφειοκράτες) έχει το δικαίωμα να καταγγείλει τα κωλοπαιδαράκια;
    Επειδή τα βρήκαν σκατά και τα άφησαν σκατά;

  203. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    Του σκύλου ηλευχές.Να είναι πολύχρονος και πάντα με ωραίες εμπνεύσεις να τις ξεκοκαλίζουμε εδώ 😉

  204. ΕΦΗ² ❤

    Pedis (202)

    Για να το κάνω χειρότερο, ο εικονιζόμενος ορυζών που λέγεται πλατεία είναι προϊόν πρόσφατης ανάπλασης. Σωστά; Σκατά ήταν και σκατότερος έγινε.

  205. physicist said

    #201. — Θα βγάλω το καπέλο μου σε καλλιτέχνη που θα κάνει γκραφίτι να καλύψει την άθλια, αντιαισθητική, παρδαλή, ανυπόφορη πλακόστρωση των πεζοδρομίων.

  206. physicist said

    #201. — Αύγουστος του 2011 ήταν τότε που τραβήχτηκε η φωτογραφία στο street view, και το κτίριο είναι ο γνωστός γυφτοκαρνάβαλος που ξέρουμε όλοι μας, που αλλιώς δεν το έχουμε δει παρά μόνο σε γκραβούρες του 19ου αιώνα. Τον Αύγουστο του 2011 όμως δεν είχαν ακόμα απολυθεί οι φύλακες του ΕΜΠ λόγω του Μνημονίου, έτσι δεν είναι, κ. Πρύτανη;

  207. Σωτήρς said

    195: Ευχαριστώ!

    202: Σχετικά με τα περίπτερα. Θυμάστε το δυστύχημα πριν λίγους μήνες στο Ρουφ με ένα αυτοκίνητο Σμάρτ που οδηγούσε ένας μανιακός και παρέσυρε 3 άτομα πριν κολλήσει σ’ένα τοίχο; Υπήρξε και βίντεο από κάμερα περιπτέρου που δείχνει το ανδρόγυνο να περπατάει και το Σμάρτ να σκοτώνει τη γυναίκα. Το βίντεο δείχνει το ζευγάρι να περπατά στο πεζοδρόμιο και να φτάνει στο περίπτερο όπου έχει τέντα που κλείνει όλο το πεζοδρόμιο και δυστυχώς η γυναίκα κατέβηκε στο δρόμο για να συνεχίσει …

  208. physicist said

    #207(β). — Αυτό το συμβάν με είχε σοκάρει αφάνταστα, δεν ξέρω γιατί. Κάθε ατύχημα είναι ένα ξαφνικό χτύπημα της μοίρας αλλά εκείνο είχε κάτι αβάσταχτα τραγικό. Από τη μια ότι η γυναίκα αναγκάστηκε, όπως λες, να κατέβει στο δρόμο λόγω του περιπτέρου, από την άλλη ότι ο εγκληματίας συνέχισε να οδηγεί τραυματίζοντας κι άλλους, όλο το σκηνικό είχε κάτι τρομαχτικό.

    Αναρωτιέμαι αν κανείς είχε κάνει μήνυση ή είχε φέρει την Αστυνομία γι’ αυτήν την αυθαιρεσία του περιπτερά και πώς αντέδρασε η τελευταία. Πάντως, σε μια περίπτωση που ξέρω από ένα σουβλατζήδικο που με το έτσι θέλω έπιασε αυλή και πεζοδρόμιο και τα σκέπασε κιόλας, δεν έγινε τίποτε. Τα «όργανα» απλώς ανέπτυξαν φιλικές σχέσεις με τον σουβλατζή …

  209. Lavrentij said

    Εργολάβοι αρπακτικά, λαμόγια πολιτικοί και γενικά δικαιολογίες για να μην είναι κανείς υπεύθυνος για τίποτα σε αυτή τη χώρα, οπότε μπορούμε να συνεχίσουμε ανενόχλητοι να τρώμε τις σάρκες μας, και να συζητάμε στα σοβαρά αν όλα αυτά τετραγωνικά μέτρα μαύρης μπογιάς είναι βελτίωση σε σχέση με τις μουτζούρες στο κάτω μέρος του τοίχου του Πολυτεχνείου. Βερολινέζικη τάση της street art, αλλά στο Βερολίνο κανείς δεν διανοήθηκε να βάψει κάποιο μνημείο, μόνο κάτι βιομηχανικά ερείπια στα ανατολικά της πόλης. Άντε και κανένα αρχαίο μνημείο, για να αγγίξει ο αυτάρεσκος αβαγκαρντισμός μας την τελειότητα.

  210. άνω τελεία said

    Δεν ξέρω αν είναι ωραίο το γκράφιτι, ενδιαφέρον είναι πάντως σίγουρα, για μένα τουλάχιστον. Και σε κάθε περίπτωση πιο όμορφο από πριν. Πιο οργανωμένο, πιο δομημένο, πιο καθαρό, πιο ειλικρινές.
    Κοντολογίς, πιο… γερμανικό.

  211. Pedis said

    Ιδού ένας νομιμότατος τρόπος να «αναβαθμιστεί» ένα μνημείο.

  212. Pedis said

    Τα παιδάκια παίρνουν καλά παραδείγματα πώς να αναβαθμίζουν ένα μνημείο.

  213. Pedis said

    Ποιο είναι χειρότερο: η καφρίλα του κάθε κομπλεξικού μωροφιλόδοξου νεανία ή η εσκεμμένη υπαβάθμιση του δημόσιου χώρου με κίνητρο και σκοπό το κέρδος;

  214. Neo Kid L'errance d'Arabie said

    Pedis, 212. ayta omws einai temporary scaffolding (kai bazoun kamia diafimish sto cladding gia na bgainoun ta eksoda..). Den einai grafity.
    Epi tou Nikokyriou thematos symfwnw basika me kapoion filo pio panw pou eipe oti h apolyth asxhmia poy legetai Athina einai dyskolo na asxhmhnei eti perissotero apo ena grafity. Sigoura h asxhmoterh polh pou exw zhsei ,mazi me thn «erwtikh» tsimentoupolh Salonikh …

  215. spiral architect said

    😆 😆

  216. # 208,209

    Σχετικά με το ποιός είναι υπεύθυνος και σε τι στην Ελλάδα θυμάμαι από την θητεία μου στο ναυτικό τότε πως για κάθε πράγμα υπήρχε ο ναύτης που έκανε τη δουλειά, ο υπαξιωματικός που ήταν χρεωμένος τα υλικά κι ένας ανεύθυνος αξιωματικός που είχε σαν καθήκον να γράφει «εθεωρήθη»

    Συγκατοικώντας εκείνη την εποχή με απόφοιτο νομικής έμαθα πως η διατάραξη της κοινής ησυχίας διώκεται αυτεπαγγέλτως. Τις λίγες φορές που φώναξα αστυνομία για νυχτερινές καντάδες, τα όργανα αρνήθηκαν να προχωρήσουν σε μήνυση, περιορίσθηκαν σε συστάσεις -τις οποίες οι θορυβοποιοί έγραφαν τα παλιά τους παπούτσια μόλις έφευγαν- και σε μένα έλεγαν αν θέλω να πάω πό το τμήμα να υποωάλλω μήνυση.
    Κοινώς ου μπλέξεις…

    Δεν βρήκα διαφορά στην νοοτροπία όταν αργότερα μπήκα στην δημόσια εκπαίδευση

  217. Neo Kid L'errance d'Arabie said

    Den kserw ti giortazei o Skylos o Vlax lover 🙂 alla anyway xronia polla ki apo to arapia department!
    Gav,gav,gav, gav,gav..gav! (dis) gav,gav,gav,gav,gav,gav,gaaav!

  218. Γς said

    216:

    >φώναξα αστυνομία για νυχτερινές καντάδες, τα όργανα αρνήθηκαν να προχωρήσουν σε μήνυση, […] έλεγαν αν θέλω να

    κάνω εγώ την καντάδα
    [πσαράς άδων]

  219. π2 said

    Ηλεφού, πέρα από το ανθολόγιο του Δύτη, δεν ξέρω ονλάιν χωριστή συγκεντρωτική συλλογή χαραγμάτων. Υπάρχουν μεμονωμένες συλλογές, ιδίως για τα χαράγματα σε μνημεία (τα χαράγματα του Παρθενώνα, τα χαράγματα της Αβύδου) ή σε συγκεκριμένες ανασκαφές (τα χαράγματα της Αγοράς), αλλά κατά τα άλλα χάνονται μέσα σε ευρύτερες γεωγραφικές συλλογές ή σε μεμονωμένες εκδόσεις.

    Ξέχασα να σχολιάσω την ορολογία. Ο όρος ακιδογράφημα δεν είναι ακριβής, γιατί αφορά έναν μόνο τύπο αποτύπωσης της επιγραφής, ο οποίος, ακόμη χειρότερα, χρησιμοποιείται και για επιγραφές διαφορετικές από αυτό που συνήθως αποκαλούμε γκράφιτι. Ακιδογράφημα, από πλευράς τύπου γραφής, μπορεί να είναι και ένας κατάδεσμος, ή μια επιστολή σε μολύβδινο έλασμα. Ο όρος χάραγμα είναι συνηθέστερος και καλύπτει πολύ περισσότερες περιπτώσεις. Όμως ως προς την πρόθεση και τη λειτουργία του κειμένου, γκράφιτι δεν είναι μόνο χαραγμένες (σε σκληρό υλικό ή έστω στον σοβά) επιγραφές αλλά και γραπτές επιγραφές. Αν θέλει να καλύψει κανείς και αυτήν την κατηγορία, ο όρος χάραγμα είναι ανεπαρκής, αλλά χρησιμοποιείται ελλείψει καλύτερου.

  220. spiral architect said

    @216: […] φώναξα αστυνομία για νυχτερινές καντάδες […]
    Ποιον; Τον Μπαϊρακτάρη; 😮

  221. ...!? said

    @191 http://pitsirikos.net/2015/03/%CE%BD%CE%B1-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BD%CE%AC%CE%BE%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B1%CE%BA%CF%81%CF%8C%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B7/

  222. Κουνελόγατος said

    167. Τσαουλιά, επιμένω. Καΐσια ήξερα (από φίλη Δραμινή) ότι λένε στη Βόρειο Ελλάδα (μόνον;;;) όλα τα βερύκκοκα.

    Αλήθεια, το αφεντικό δεν έχει γράψει τίποτα για το θέμα; Έχω διαβάσει πολλά βιβλία της οικογένειας Σ., όχι όμως αυτό με τα φρούτα… 🙂

  223. Αγάπη said

    219 Τί λες γι’ αυτό; https://www.google.gr/search?q=%CE%B1%CE%BA%CE%B9%CE%B4%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%AE%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1&ie=utf-8&oe=utf-8&gws_rd=cr&ei=PToBVdOrK9fiasingrAP
    Φυσικά έχεις δίκιο ότι περισσότερα υπαρχουν σε μεμονωμενες εκδόσεις…

  224. giorgos said

    #221″/www.scribd.com/doc/35652431 σελ.70 . Καί ή Ο.Φαλάτσι είχε προτείνει κάτι ανάλογο…

  225. # 218, 220

    Ρε παιδιά έλεος…

    το καντάδες, ευφημισμός ήταν

    όπως λέμε το ξίδι, γλυκάδι, τον Πανούση, υπουργό, κ.λ.π.

  226. Γς said

    219:
    Κι ήταν και τα χαράγματα του Γς πάνω στα μεγάλα φύλλα του αθάνατου πάνω στον Λυκαβηττό. Γς-Μαρία, Ελένη-Γς και τέτοια.
    Ηταν κι ένα Αφροδίτη-Γς-Κάτια.
    Δυστυχώς τα σκέπασε ο χρόνος.

  227. Γς said

    227:
    Α, κι ένα «χάραγμα» με βοτσαλάκια στους Αγιους Θεοδώρους. Κι απάνω που το καμαρώναμε, έρχεται ένα κύμα και …

  228. LandS said

    @211 και επικερδής. Στο ΤΑΙΠΕΔ ανήκει το κτήριο;

  229. sarant said

    Καλημέρα και ευχαριστώ για τα νεότερα!

    222 Όχι, για τσαουλιά δεν έχω γράψει. Το άρθρο για τα βερίκοκα υπάρχει και στο μπλογκ.

  230. # 227

    Υπάρχει και το αλεφάντειον χάραγμα » Γς και πάντα όλα τα θηλυκά» αλλά δεν αποκαλύπτω το που, είμαι καλός φίλος

  231. cronopiusa said

    Καλή σας μέρα

  232. Λ said

    196. Για το πρώτο λίκνο βλέπε εδώ στο σχόλιο 170:

    Ερωτοχτυπημένα μεζεδάκια

  233. Λ said

    Στην ταινία του Στέφανου Τσιβόπουλου «Ιστορία Μηδεν» είδα τα γραφίτι της Αθήνας και χόρτασε το μάτι μου

    http://www.cycladic.gr/frontoffice/portal.asp?cpage=RESOURCE&cresrc=3472&cnode=74&clang=0&cuser=A3BC7EBB-A955-419B-9392-952E96F275A1

  234. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    227 – Θα ήταν το χάραγμα του αντίχριστου, γι΄αυτό επενέβησαν οι άγιοι και το έσβησαν.

  235. Λ said

    Σήμερα ανοίγει μια έκθεση με θέμα τα γκραφίτι των ναυτικών στην Κύπρο του μεσαίωνα και μετέπειτα.

    http://heyevent.com/event/1392255477753626/maritime-graffiti-anonymous-drawings-from-medieval-to-colonial-cyprus

    http://www.about-larnaca.info/search/label/Exhibition

  236. sarant said

    235 Ωραίο!

  237. Pedis said

    # 214 – Σιγά βρε νεοκιντ τα έξοδα και το τι πληρώνουν οι «χορηγοί» και τι τους χαρίζεται!

    Και στο κάτω-κάτω γιατί θεωρείται φυσικό, ηθικό και δίκαιο να κανει κάποιος μία εγχείριση πρέπει να εκπορνευτεί πριν;

    Εγώ επιμένω ότι και οι δύο περιπτώσεις, το αυθαίρετο και κακόγουστο γκράφιτι και η διαφήμιση (πάντα κακόγουστη γιατί απευθύνεται στα πιο χαμηλά των «ενστίκτων» που συνιστούν τον καταναλωτή) υποβαθμίζουν το δημόσιο χώρο.

    Το συνολικό κοινωνικό κόστος για τη διαφήμιση (με όλα τα εξτερνάλιτις) δεν συγκρίνεται με τίποτα με το κόστος της ζημιάς ενός γκραφιτά. Θελετε να τιμωρηθεί ο δεύτερος, μέσα κι εγώ, αλλά μην κάνετε τα στραβά μάτια στους υπεύθυνους και την πολιτική τους που επιτρέπουν στη διαφήμιση να αλωνίζει στις πόλεις!

  238. spiral architect said

    Και για να το κλείσουμε:
    (λέω εγώ …) 🙄

    O ναζί αξιωματικός μπαίνει στο ατελιέ του Πικάσο στο Παρίσι και κοιτάζει με δέος και απορία τη Γκουέρνικα.
    – Εσείς το κάνατε;
    – Όχι, εσείς!

  239. Γιατί τη λέμε (όλοι σχεδόν) Γκουέρνικα, αφού είναι Γκερνίκα;

  240. spiral architect said

    Μάλλον λόγω λατινικής απόδοσης στα ελληνικά.

  241. Neo Kid L'errance d'Arabie said

    237. Nai. ThelouME na timwrhtjei! (EMEIS! (poioi eimaste «emeis» re paidi(s)?) tespa…

  242. sarant said

    238 Πολλές φορές το σκέφτηκα αυτό όσο έγραφα το άρθρο, αλλά αποφάσισα να μην το βάλω.

    239-40: Καθιερώθηκε έτσι. Αν και ο Γκουεβάρα (έτσι τον λέγαν εδώ όταν ζούσε) διορθώθηκε.

  243. Pedis said

    # 241 – Δεν εννοούσα εσένα, αλλά άλλους (κι όχι απαραίτητα του ιστολογίου) που ξυπνάνε όταν είναι να φάνε τον κλεφτοκοτά!

  244. Pedis said

    # 241 – Αλλού ήθελα να εστιάσω (αλλά δεν …)

  245. spiral architect said

    @241: Αμάν ρε Κιντο, γράφε τουλάχιστον στα αραβικά και θα τη βρούμε την άκρη εμείς.

  246. marulaki said

    Εμένα η όλη φάση με τη Γκουέρνικα-Γκερνίκα δε μ’αρέσει. Όλοι οι φιλότεχνοι ‘Γκερνίκα’ ξαφνικά. Μου θυμίζει την περίπτωση ‘φλάουτι’.
    Αν πάμε στην πόλη εκδρομή θα πούμε ότι πήγαμε στη Γκερνίκα; Ή μήπως στη Μπαρθελόνα; Ένα βήμα μόλις πριν πούμε το Παρίσι ‘Παρί’ και το Λονδίνο ‘Λόντον’. Και το Αργυρόκαστρο ‘Γκιροκάστερ’.

    Γκάζωσα πάλι και ξέχασα τους τρόπους μου.
    Καλημέρα!

  247. sarant said

    246: Κάπως έτσι. Αλλά τώρα με το ιντερνέτι μαθαίνουμε και τις ξένες προφορές και μπερδεύεται. Πάντως Γιετεμπόρ δεν θα πούμε τώρα κοντά (το Γκέτεμποργκ)

  248. qq said

    Το βασικό πρόβλημα δεν είναι η ασκήμια, σε αυτή έχουμε συνηθίσει και δεν μας εντυπωσιάζει. Ίσα μας ανοίγει το μάτι το κάτι διαφορετικό και καιρός να φρεσκοβαφεί. Το πρόβλημα είναι ότι κανείς δεν τους πείρε χαμπάρι να τους εμποδίσει. Έχει καταρρεύσει όλη η κρατική διοίκηση. Εκτός αν τους κατάλαβαν, αλλά φοβήθηκαν να επέμβουν (ακόμα χειρότερο) μη τυχόν αρχίσουν τις φωτιές και τα κάψουν όλα, οπότε σου λένε, ας τους να εκτονωθούν με την «βερολινέζικη νοοτροπία», το φταίξιμο θα το ρίξουμε στους γερμανούς και οι αναρχοάπλυτοι μας θα μας το χρωστάνε. Με ένα ζμπάρο πολλά τρυγόνια. Καταραμένε Σόιμπλε τύραννε.

  249. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    Παρντόν παιδιά για τα γρηκλίσια ορνιθοσκαλίσματα!
    Bαν Γκογκ και Φαν Χάαλ(ης) για πάντα! Και θωρηκτό Πατιόμκιν… 🙂 😉

  250. Μαρία said

    242α
    Το αναφέρει ο Παυλόπουλος, όχι ο Πάκης, στην εφυσυν σχ. 153.

  251. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    247. Έτσι Νικοκύρη. Να δεις εγώ τι έπαθα δα κάτω, που τώρα στα γεροντάματα πρέπει να μάθω να λέω το νεσκαφέ «νές κόφηη» … 😦 μω τα @&λοεγγλέζικά μαμώ! 🙂
    ,

  252. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    Όπως είναι στη φωτό του νήματος η βαμένη γωνία με το αέτωμα και το υπόλοιπο κτίριο δε μοιάζει πλώρη μαύρου αλλόκοτου καραβιού; Μια εφιαλτική πλώρη στην Πατησίων;

  253. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    252.Το μεθυσμένο καράβι

  254. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

  255. Γς said

    352:

    Εμένα μου θυμίζει την πλώρη του Τιτανικού μέσα στο σκοτάδι.
    Κα σαν να βλέπω και την Σελίν Ντιόν

  256. Πέπε said

    252: Δεν είναι βαπόρι Έφη, είναι ο Λεβιάθαν. Βλέπεις τα μάτια του; (Αλληθωρίζουν κιόλας.) Τα σαγόνια του;

    262: Όχι δα! Το Παρίσι, το Λονδίνο και το Αργυρόκαστρο είναι πόλεις που ανέκαθεν είχαν ξεχωριστό όνομα στα ελληνικά. Και η Βαρκελώνη άλλωστε. Η Γκερνίκα ούτε είχε ούτε έχει, οπότε ας την λέμε όπως λέγεται στη δική της γλώσσα. Η οποία (γλώσσα) δεν είναι δα ούτε τόσο μυστήρια στο πώς διαβάζεται ούτε τόσο σπάνια στην Ελλάδα.
    Ότι η Βαρκελώνη (η πόλη) δεν λέγεται Μπαρτσελόνα είναι, νομίζω, γνωστό εδώ και 1-2 δεκαετίες πλέον, ακόμη και σ’ εκείνους που εξακολουθούν να ονομάζουν την ομάδα Μπαρτσελόνα. Οι οποίοι καλά κάνουν, δεν μπορείς να λες «φόρθα Μπάρθα», σιγά μην παίρνεις και την πορσελάνινη τσαγιέρα μαζί σου στο γήπεδο. Αλλά υπάρχουν πολλά διαφορετικά επίπεδα λόγου. Άλλο το ποδόσφαιρο, άλλο η ζωγραφική.

  257. Ηλεφούφουτος said

    196, 219 Ααα, ευχαριστώ για τα δείγματα και τις πληροφορίες!

  258. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    256.>>είναι ο Λεβιάθαν
    Και Λεβιάθαν με μορφή σκορπίνας! Διες τα τσαούλια τ

  259. sarant said

    251 Έχουνε νες κόφι στο Μπαχρέιν;

  260. Reblogged this on anastasiakalantzi50.

  261. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    259. Toυ Έλληνος ο τράχηλος φραποπενίαν δεν υπομένει! 🙂

  262. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    259. O τσίφτης ο Ραμάν (δεν είναι αλλήθωρος,ούτε τρελός. Είναι Ινδός!) ο κόφη μέηκερ, όλα τα σφάζει ,όλα τα μαχαιρώνει! Και «σύπριοτ κόφη» και «νες κόφη» και «φραπέ κόφη»!

  263. Λ said

    Κιντ το νες κόφι είναι ντεμοντέ. Πρώτον γιατί η εταιρεία που τον φτιάχνει (νεστλε) προωθεί το γάλα σκόνη εις βάρος του θηλαμού και οφείλουμε να την μποϋκοτάρουμε και δεύτερον, τρίτο και τ΄ταρτο γιατί όλοι ο ι στιγμιαίοι καφέδες δεν είναι φυσικά προιόντα. Άξίζεις ένα καλύτερο καφέ!

  264. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    263 – Aκόμα καλύτερα δεν χρειάζεται (χρειαζόμαστε) κανένα καφέ, ούτε φυσικά κανένα άλλο διεγερτικό-ναρκωτικό. Λίγη άσκηση κάνα εικοσάλεπτο τη μέρα με απλές ασκήσεις, και σωστή αναπνοή, είναι αρκετά για να έχουμε την ευεξία που θέλουμε, και υποτίθεται οτι μας δίνουν οι καφέδες και τα τσιγάρα. Για καλύτερη γενική υγεία, μείωση των αναπνοών όταν είμαστε χαλαροί, κάτω απο 10 το λεπτό, 5-8 είναι μιά χαρά.

  265. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    http://tvxs.gr/news/alles-texnes/oi-50-apoxroseis-enos-graffiti

  266. Πέπε said

    265: Λίγο μπούρδα το κείμενο;

    Δηλαδή η αξία του γκράφιτι έγκειται στο χαμηλό ποιόν εκείνων που δεν τους άρεσε, και στην οργάνωση και τη θέληση που απαιτήθηκε για να φτιαχτεί…
    Αυτός που το έγραψε μου φαίνεται ότι αν δεν έβρισκε άλλο παρτενέρ για καβγά, θα τσακωνόταν και με τον εαυτό του.

  267. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    266,>>η αξία του γκράφιτι έγκειται (»στα απόνερά του»)
    νομίζω εννοεί στον απόηχό του. Τί «θόρυβο» κάνει

  268. Λ said

    Πάντως τη νεστλε εμείς την μποϊκοτάρουμε από το 1998. Έκανε μεγάλη ζημια στις αναπτυσσόμενες χώρες. Ο άντρας μου δοκίμασε διάφορους στιγμιαίους και εγώ απλά έκοψα τον καφέ μέχρι που έγινε εύκολο το φτιάξιμο του με φίλτρο.

  269. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    266.>>στην οργάνωση και τη θέληση που απαιτήθηκε για να φτιαχτεί (το γκράφιτι)
    ότι «πρέπει να το λέει η ψυχή»,το τσερβέλο του γκραφιτά δηλαδή,για ένα τόσο εκτεταμένο,εικονοκλαστικό-προκλητικό το είπαν άλλοι- και εφήμερο έργο (αυτό καταλαβαίνω γω βέβαια,που παραδόθηκα στην αυθορμησία της ματιάς και με πήρε μέσα αυτή η μαύρη θάλασσα «με τις αφρόσκονες και τα φύκια»)

  270. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    268 Λ. η Νεστλέ μού είναι απεχθής κι εμένα και την μποϋκοτάρουμε εδώ και κάποια χρόνια για ένα άλλο λόγο.Ως καρτέλ ήταν ο ανταγωνιστής ενός παλιού καφεκόπτη ο οποίος διεκδίκησε το δίκιο στα δικαστήρια και νίκησε. Θα το ψάξω τώρα

  271. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    270,συνέχεια
    Γιώργος Δρίτσας, πωλητής καφέ
    Η Επιτροπή Ανταγωνισμού κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ΝΕΣΤΛΕ, δίνει τόσο μεγάλα μπόνους στα σούπερ μάρκετ και τις καφετέριες για να αγοράζουν τα προϊόντα της, που βγάζει τις μικρότερες εταιρείες αυτόματα εκτός αγοράς.
    http://provoria.blogspot.gr/2010/07/blog-post_2555.html

  272. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    268.Λ. Παρόμοιος ήταν τελικά ο λόγος του μποϊκοτάζ μόνο που σ΄ εμάς είχε και πρόσωπο συγκεκριμένο.
    Αλλά ο ξενιτεμένος Κιντ να στερηθεί την «παραδοσιακή» φραπεδιά; Είναι λώρος με τα πάτρια στη μαύρη αραπιά του 🙂
    Τα φραπεδομηχανάκια είναι σε πρώτη ζήτηση από τα Γαλόπουλα, φίλους του υιού μου. όταν έρχονται εδώ αλλά και τους έχω ταχυδρομήσει κιόλας τέτοια χτυπητήρια. Μάθαμε τους Γάλλους να πίνουν φραπέ! Εμείς πάλι από χρόνια κυρίως γαλλικό ή φίλτρου που λένε 🙂

  273. sarant said

    268-70: Δυστυχώς έχω συνηθίσει τη γεύση, οι άλλοι στιγμιαίοι δεν μου λένε τίποτα.

  274. Μαρία said

    Ο Θανάσης Μουτσόπουλος, αναπλ. καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης και της Θεωρίας του Πολιτισμού στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του Πολυτεχνείου Κρήτης μιλά στο Πολιτιστικό Ημερολόγιο για το «Γκράφιτι του Πολυτεχνείου».
    http://www.stokokkino.gr/article/1000000000005992/moutsopoulos

  275. Γς said

    266:

    Εμένα δεν με χαλάνε ιδιαιτέρως τα γκράφιτι.

    Θα μπορούσαμε να τα έχουμε και πάνω στους συρμούς του Μετρό.
    Όπως Αμερική. Νέα Υόρκη.

    Θα μπορούσαν να είναι και στους τοίχους του Μέτροπόλιταν Μιζέουμ οβ Αρτ στο Μανχάταν, όπως Αθήνα. Μετσόβιο [Αρκουδιάρικο κατά μίαν ετυμολογικήν εκδοχή]

    Όμως, πετάχτηκα τώρα γι αυτό το
    «στην υγειά της κουτσής» στο τέλος των 50 αποχρώσεων ενός graffiti, του λίκνου.

    Υποψιάζομαι ότι πρόκειται περί εκφράσεως.
    Αν ναι, η απορία μου είναι, πως τόσο καιρό δεν συναντηθήκαμε.
    Πρώτη φορά την ακούω, ουπς, διαβάζω.
    Μήπως είναι έκφραση κάποιας τοπολαλιάς ή κάποιου ξένου προς εμε [και της ανατροφής μου] κοινωνικού υποστρώματος

  276. # 268, 270, 273

    Κάποτε έκανα μάθημα στο παιδί του διευθυντού της Νεστλέ που με βοήθησε δυο φορές : η μιά ήταν μετά το Τσέρνομπιλ που μου έδωσε δυο μεγάλες κούτες ζαχαρούχο γάλα για τον τότε βρέφος γιό μου- δεν έβρισκες ούτε στη μαύρη- και η άλλη όταν διεπίστωσα πως έπινε μόνο τούρκικο καφέ και τον μιμήθηκα !!

  277. Αγάπη said

    Αυτό το είδαμε;
    http://luben.tv/blogosphere/blogs/51965

  278. Γς said

    271:

    Βρίσκουν και τα κάνουν εδώ οι πολυεθνικές.
    Αυτά πληρώνουμε. Στο τέλος θα τρώμε και θα πίνουμε ότι θέλουν αυτοί. Θα μας καθορίζουν και το σιτηρέσιο και στις τιμές που θέλουν. Η μήπως αυτό ήδη γίνεται;
    Γκάγκστερς

    Και ρώτησαν έναν Ελληνα μεγαλοκαφέμπορα, στη χώρα της δικιάς μου [με μεγάλη παραγωγή καφέ] για ποιο λόγο είναι άγνωστος στην Ελλάδα:

    -Η Ελλάδα είναι μια πάρα πολύ περίεργη αγορά.

  279. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    263. Nτήαρ Λού, εντάξει η Νεστλέ ως πολυεθνική τροφίμων καταλαβαίνω ότι θα μετέρχεται μέσα γνωστά και κατακριτέα, αλλά αυτό με το θηλαμό που είπες δεν το καταλαβαίνω. Δηλαδή πώς προωθεί το σκονίσιο ; Μόνο η Νεστλέ έχει βρεφικό γάλα σκόνη; Και οι γυναίκες που δεν θηλάζουν ή δεν έχουν γάλα τί θα κάνουν; Please elaborate n clarify! 🙂

    YΓ. Ντεμοντέ-ξεντεμοντέ, είμαι της φραπεδιάς και της νεσκαφεδιάς και του κυπριακού το απογευματάκι. Φραπουτσίνα, καραμελουτσίνα, λάτε και λατάκια και κλάπες… δεν τα γουστάρω. 😉

  280. π2 said

    274: Θέτει τα περισσότερα βασικά διλήμματα αλλά πάλι μένει κανείς με το ερώτημα της επίλυσής τους. Θα έπρεπε να μπορεί να αποφανθεί κανείς με βάση κάποιο κριτήριο. Και επειδή έθεσε το ζήτημα της ελευθερίας της έκφρασης, να επισημάνω ότι το αίτημα της ελευθερίας της έκφρασης ούτε εν κοινωνικώ κενώ λειτουργεί ούτε όσο αδιαπραγμάτευτο νομίζουν ορισμένοι είναι. Ακόμη και οι μουτζαχεντίν του φιλοσοφικού φιλελευθερισμού επισήμαιναν τα όρια της ελευθερίας της έκφρασης, τα οποία μάλιστα είναι αντικειμενικά και όχι υποκειμενικά. Ο Τζον Στιούαρτ Μιλ, αν θυμάμαι καλά, υποτίθεται ο πιο φανατικός εκφραστής της ελευθερίας του λόγου, έθετε ήδη το πρόβλημα των συνεπειών του λόγου και σημείωνε ότι ο λόγος δεν μπορεί να είναι ελεύθερος όταν είναι σαφές ότι μπορεί να προκαλέσει πραγματική ζημία. Πραγματική ζημία δεν είναι να πεις κάποιον δημοσίως βλάκα, γιατί αυτό μόνο σε ένα θεωρητικό επίπεδο τον βλάπτει. Όταν όμως δημοσίως κηρύττεις ότι πρέπει να κρεμάσουμε τους νέγρους (αυτό νομίζω το παράδειγμα χρησιμοποιούσε), αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απολύτως πραγματικές, απτές συνέπειες.

    Οπότε στο δίλημμα ελευθερία έκφρασης / προστασία πολιτιστικής κληρονομιάς και του δημόσιου χώρου, η λύση νομίζω δεν μπορεί παρά να σχετίζεται με την πραγματική ζημία (όπως την αντιλαμβάνεται κάθε φορά το κοινωνικό σύνολο) και με το αίσθημα ευθύνης που πρέπει να έχει ο «καλλιτέχνης» προς το κοινωνικό σύνολο (και της απόδοσης ευθυνών από αυτό). Στην περίπτωση ενός συμβολικά μη φορτισμένου κτηρίου που καλύπτεται με γκράφιτι, ή στην περίπτωση της συναγωγής της Βέροιας που ανέφερα πιο πάνω, τα πράγματα είναι απλά. Στην πρώτη περίπτωση ο εκφραζόμενος τυπικά παρανομεί, ασφαλώς, αλλά δεν υπάρχει καμιά πραγματική ζημία (ακόμη κι αν είναι «άσχημο» το αποτέλεσμα, ό,τι κι αν σημαίνει αυτό) και τόσο ο γκραφιτάς όσο και το κοινωνικό σύνολο ξέρουν ότι δεν υπάρχει ζημία. Στη δεύτερη περίπτωση υπάρχει μια πραγματική ζημία σε ένα μνημείο το οποίο το κοινωνικό σύνολο αποφάσισε να αποκαταστήσει σε μια συγκεκριμένη μορφή και ο ΠΑΟΚτζής επιδεικνύει παντελή αδιαφορία για την ευθύνη απέναντι στην κοινότητα και στον δημόσιο χώρο.

  281. physicist said

    #280. — … και ο ΠΑΟΚτζής επιδεικνύει παντελή αδιαφορία για την ευθύνη απέναντι στην κοινότητα και στον δημόσιο χώρο.

    Ενώ υπάρχουν αδιάσειστα φωτογραφικά ντοκουμέντα (σχ. #131) για το αντίθετο, πάλι ο ΠΑΟΚτσής τη φορτώνεται τη ρετισνιά. 😉

  282. sarant said

    279 Να που ο Κιντ γράφει ελληνικά!

  283. LandS said

    Προς καφεδοπότες, νεσκαφέ φραπέ φτιάχνεις και με γιάκομπς ή και μάξγουελ 😜😂

  284. physicist said

    Το γκραφίτι στο ΕΜΠ, η αηδιαστική κουρελαρία που καλύπτει (και που εξακολουθεί να κυριαρχεί στο 99.99% των επιφανειών και των δαπέδων των ΑΕΙ της χώρας) μ’ ενοχλεί πρωτίστως για έναν λόγο, που γίνεται φανερός από ένα ζήτημα της επικαιρότητας: ότι τα ΑΕΙ της χώρας μας έχουν γίνει τόσο ανυπόληπτα, ώστε ένα τσούρμο αλήτες μπορούν να καταλάβουν τη Νομική Σχολή και να επιβάλουν τον φασισμό τους απέναντι στην κοινωνία με αίτημα την απελευθέρωση του Ξηρού. Και η Πρυτανεία να μην τολμά να καλέσει την Αστυνομία να τους μαζέψει.

  285. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    http://www.newsbeast.gr/portraita/arthro/798370/o-tromokratis-tou-grafiti-me-kodiko-onoma-banksi/

  286. Earion said

    Βλέπω ότι το κατάμαυρο γκραφίτι του Πολυτεχνείου εξακολουθεί να απασχολεί την ομήγυρη ακόμα και στη σημερινή ανάρτηση. Θέλω να κάνω άλλο ένα σχόλιο επ’ αυτού, αλλά θα το βάλω εδώ, γιατί θα ήθελα τα πόστια μου να είναι συγκεντρωμένα.

    Λοιπόν το μαύρο γκραφίτι καλύπτει το νότιο τοίχο του παλιού κτηρίου και ένα τμήμα του δυτικού. Αλλά στο βόρειο τοίχο του Πολυτεχνείου, στον πεζόδρομο της οδού Τοσίτσα, ανάμεσα στο Πολυτεχνείο και το Αρχαιολογικό Μουσείο, υπάρχει ζωγραφισμένο από πολύ καιρό αυτό εδώ:

    Και να μην ήθελα, δεν μπορώ παρά να τα συγκρίνω.

    Μου φαίνονται συντριπτικές οι διαφορές τους: το μαύρο είναι μια έκρηξη κόλασης και χάους, ετούτο εδώ μια χαρούμενη σύνθεση χρωμάτων· εκείνο σου σφίγγει την καρδιά, ετούτο σου φέρνει στο στόμα αθέλητα το χαμόγελο· εκείνο ξερνάει καταστροφή και θάνατο, ετούτο αναβλύζει ζωή και σπιρτάδα. Από γεννησιμιού τους διαμετρικά αντίθετα. Το μαύρο είναι γέννημα επιθετικότητας, αυθάδειας και ιταμότητας· ετούτο εδώ είναι ένα παιχνίδι που κάνει πιο όμορφο (και ενδιαφέροντα) τον ταλαιπωρημένο τοίχο. Καθώς ελκύει το βλέμμα υπόσχεται μια ευχάριστη στιγμή, έστω και φευγαλέα. Από το άλλο αποτραβάς φοβισμένος το βλέμμα, μη σε πιτσιλίσει ο βούρκος.

    Και το ερώτημα τελικά είναι γιατί ασχολούμαστε με το μαύρο κι όχι με τούτο εδώ;

    Η απάντηση είναι προφανής: επειδή εκείνο έγινε για να προκαλέσει, ενώ ετούτο εδώ έγινε για να ευχαριστήσει.

    Τόσο απλά.

    Ποιος μπορεί να αρνηθεί, αναρωτιέμαι, την αξία ετούτου εδώ. Δεν είναι Μιχαηλάγγελος, αλλά είναι τέχνη, έστω μικρή, έστω φτηνή.

    Ποιος μπορεί με τα σωστά του να υποστηρίξει ότι το άλλο είναι τέχνη;

    —————————————————————————————-
    Λεπτομέρεια: Λίγο πιο δεξιά από αυτό το γκραφίτι βρίσκεται η μαρμάρινη πινακίδα της ονομασίας του δρόμου (προσέξτε το διπλό σίγμα).

    Αυτό που μου προκαλεί απορία είναι η μικρή ταμπελίτσα από κάτω. Τι είναι; Την έχει ξαναδεί κανείς σας; Και τι σημαίνει; 😉

  287. Earion said

    Διορθώνω το λάθος:

    Φωτογραφία 1η

    Φωτογραφία 2η

  288. Γς said

    287:
    Πλάκα έχει η πλάκα, ουπς, η πινακίδα της Οδού Τοσίτσα. ΤΟΣΣΙΤΣΑ.Γιατί με δύο σίγμα, από τα οποία το ένα χαραγμένο σε διαφορετικό …φοντ από το άλλο;

    Η μικρή ταμπελίτσα κάτω λέει αυτό που … γράφει.

    Κάποτε στα μικράτα μου την υπολόγιζαν. Τώρα την γράφουν όλοι στα μέζεα τους.

  289. # 289

    Αν προσέξεις καλύτερα το Σ αποδίδει την ηπειρώτικη προφορά του όπως π.χ. στο πεντακόΣια ενώ η ελληνική προφορά του αποδίδεται με το αρχαιοπρεπές σίγμα

  290. sarant said

    287-289 Στην εποχή μου πάντως δεν την υπολογίζαμε την πινακίδα, τοιχοκολλούσαμε αφειδώς (αν και στις μπροστινές όψεις). Βέβαια, το γκράφιτι δεν είναι τοιχοκόλληση.

  291. Γς said

    Σχετικό με την τοιχοκόλληση:

    Γελοιογραφία της εποχής εκείνης.

    Λεζάντα: Απαγορεύεται η τοιχοκόλλησις
    Εικόνα: Ενας μάγκας έχει στριμώξει (κολλήσει) μια τύπισσα στο τοίχο

  292. skol said

    Το μαύρο στην τέχνη δεν είναι μονοσήμαντο. Να μια διαφορετική οπτική
    http://www.lifo.gr/team/athens/56100

    (κάποια αποσπάσματα)
    Η ζωγραφική που αγκάλιασε μέσα σε μια νύχτα τους εξωτερικούς τοίχους πολυτεχνείου έδωσε υλική μορφή σε μια άυλη μορφή ψυχικού πολιτισμού. Τα αφηρημένα – ασπρόμαυρα κυματοειδή σχήματα της σύνθεσης – παραπέμπουν σε ένα πλήθος από υπερ-ιστορικές γλώσσες. Οι κυματώσεις του σχεδίου μοιάζουν σαν αρνητικά αντίγραφα των βιτρίνων της Στουρνάρη – σαν τατουάζ που απεικονίζουν οάσεις φαντασιακής απόλαυσης. Παραπέμπουν στις γραφικές ύλες, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, τα role-playing games, τα συναξάρια κβαντικής φυσικής και τις βίβλους επιστημονικής φαντασίας – που δεσπόζουν στην περιβάλλουσα εμπορική ζώνη.

    Το σχέδιο του παραπέμπει στα φράκταλ – στην οπτικοποίηση της μαθηματικής θεωρίας του χάους. Η κβαντική απροσδιοριστία του σχεδίου αγκαλιάζει την ευκλείδεια γεωμετρία του κτιρίου – μετουσώνει μια πεπερασμένη »μορφή» σε μνημείο ενός νέου τρόπου ζωής. Χαρτογραφεί μια φαντασιακή περιπλάνηση στις μαύρες τρύπες του σύμπαντος και της νεανικής ονειροπόλησης – αποτυπώνει ένα γνώριμο λεξιλόγιο — την εξέγερση των αισθήσεων μέσα στο τσιμέντο, την πολυκατοικία και την ασυμμετρία.

  293. physicist said

    #293. — Αερομπουρδολογίες. Άκου «η κβαντικη απροσδιοριστία που αγκαλιάζει την ευκλείδια γεωμετρία του κτιρίου» … άσε μας άνθρωπέ μου, γκόμενα πας να ρίξεις με τις παπαριές που γράφεις στη λάιφο;

  294. skol said

    Φυσικέ, σε είχα στο μυαλό μου όπως το πόσταρα 🙂

    Εγώ πάντως, δεν θέλω να είμαι τόσο αυστηρός. Στις αισθητικές αναλύσεις όλα επιτρέπονται!

  295. Νεοκιδ L'errance d'Arabie said

    Αυτες οι κυματωσεις τι ειναι ρε παιδια;;; 🙂

  296. physicist said

    🙂

    Στις αισθητικές αναλύσεις όλα επιτρέπονται!

    Όλα, εκτός απ’ το να γίνεται σούργελο ο συντάκτης τους.

  297. physicist said

    #296. — Μορφοκλασματικές κβαντικές απροσδιοριστίες σε μη ευκλείδιους χώρους Κάλαμπι-Γιάου με εξωτική τοπολογία.

  298. skol said

    298: Ουάου! Φυσικέ …έβαψες!

  299. ΕΦΗ ΕΦΗ said

    Το γκράφιτι η παρέα του γιου μου,που πέρασαν συμπτωματικά την παραμονή,πριν αναδειχθεί,το είδαν σαν φλόγες.Υπόμνηση της καταστρεπτικής πυρκαγιάς αλλά και της μνήμης που όσο κι αν υποβαθμίζουν το χώρο με την εγκατάλειψη,αυτή πάλι ξεφυτρώνει μια νύχτα,υψώνεται και επιβάλλεται.
    Με ρώτησαν και το ρητό πώς λέει.Το: Όπου υπάρχει καπνός,υπάρχει και φωτιά !

  300. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    Άμα η «κβαντική απροσδιοριστία» ρίχνει γκόμενες, να μας τη μάθεις και μάς ρε συ Φυσικέ να την αναλάμε στα κορίτσα να ούμε! 😆

  301. physicist said

    Τώρα είδα ότι έγραψε και για συναξάρια κβαντικής φυσικής που δεσπόζουν στην περιβάλλουσα εμπορική ζώνη. Τελείως για τις καρπαζιές, δηλαδή.

  302. physicist said

    #301. — Ρε μάστορα, αφού το ξέρεις ότι δεν είμαι κβαντικός, γιατί με στενοχωράς; 😉

  303. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    Όπως και στις ταινίες επιστημονικής φαντασίας – όπου φυλές του διαστήματος ανακατεύονται μεταξύ τους μέσα σε ένα υπερ-γαλαξιακό αλαλούμ – έτσι και τα κλασικά κτίρια στήνουν ένα πολυφωνικό τουρλού – πάνω στην πίστα τους τους συναντιέται η μπούκλα της Μεσοποταμίας με τη πυραμίδα της Αιγύπτου – η σφίγγα με το ανθρώπινο σώμα – η τσαχπινιά με την δωρικότητα, η μητρόπολη με την αποικία – και πάνω απ’ όλα, ένας υπέρ-σύνθετος συλλογισμός με μια σχεδιαστική λιτότητα. Είναι σαν να συμπυκνώνεις ένα οχετό σκέψης σε μια ευθεία γραμμή ή σαν φτιάχνεις σήματα μορς από μάρμαρο Πηγή: http://www.lifo.gr

    Πααααααααααα!! Τις κάλτσες του έγραψε ο τιτανοτεραστιογίγαντας! 😆

  304. physicist said

    #304. — 😀 😀 😀

    Χάααααααχαααααά! Πού τα ξετρύπωσες αυτά ρε Κίντο; Από ταινία του Χάρρυ Κλυνν είναι;

  305. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    305. Bρε ο ίδιος είναι! Από το λινκ του Skol με τα κβαντικά. 😆

  306. physicist said

    #306. — Ωχ, Παναγία μου! Τώρα το κατάλαβα …

  307. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    Nα σε πω την αλήθεια, όλα τα κατάλαβα κουτσά-στραβά ,αλλά αυτή η συμπύκνωση οχετου σκέψης σε ευθεία….θέλει πολλήν ανάλυση, σε πάνω από τρεις διαστάσεις με φαίνεται… 🙂

  308. physicist said

    Τι να λέμε, Κίντο, είναι μεγάλος μάγκας ο τύπος. Πάω στοίχημα ότι τα γράφει επίτηδες και μετά πεθαίνει στο γέλιο με κείνους που τον παίρνουν στα σοβαρά.

  309. Μαρία said

    304
    Είπες κάλτσες. Την αναφορά στο γερμανό τουρίστα τη βρίσκω πετυχημένη. Γενικά το κείμενο έχει πολλά σημεία που θα σταχυολογούσε ευχαρίστως ο Χριστιανόπουλος στα αλαμπουρνέζικα.

    «απ’ ότι τα γερμανικά νεο-κλασικά που καρφώθηκαν στο κέντρο της Αθήνας – σαν μνημειώδεις λευκές κάλτσες σε πέδιλο – ή σαν τρισδιάστατες καρτ-ποστάλ»

    294
    Αυτό το «γκόμενα πας να ρίξεις» το σημειώνω.

  310. Y.G. said

    @293-309

    Κοντεψα να πνιγω απο το γελιο :-):-)

  311. 279,
    Κιντ, μαζί σου,
    Φραπέ και για φραπεριτίφ! 🙂

  312. sarant said

    Πράγματι, μεγαλούργημα. Προτιμώ το γκράφιτι.

  313. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    291 – Η τοιχοκόλληση με το γκράφιτι δεν είναι το ίδιο, ο σεβασμός όμως απέναντι στο ιστορικό κτίριο είναι ίδιος.

    293 – Αυτό θα πεί βαθειά νοήματα βγαλμένα απο την τέχνη του τοίχου. Ρέ τι κάνουν τα ληγμένα πιαχά και η αγ@@ία.

  314. Earion said

    Διάβασα το κείμενο που μας έδωσε ο Skol στο #293. Αφήνω στην άκρη τα αχρείαστα μαθήματα ιστορίας της τέχνης (ότι το μαύρο και το σκοτάδι είναι στοιχεία της τέχνης δεν περιμέναμε τον συγγραφέα να μας το δείξει –μας το έχουν μάθει ο Καραβάτζιο και ο Ρέμπραντ και ο Αϊζενστάιν από καιρό), προσπερνώ επίσης τα περί αντανάκλασης των βιτρινών της οδού Στουρνάρα (οι βιτρίνες των μαγαζιών, όσων μαγαζιών έχουν απομείνει πια ανοιχτά, είναι πολύχρωμες και ελκυστικές, για να τραβήξουν μέσα τον κόσμο αν μη τι άλλο, ακόμα και η βαμμένη μ’ ένα υπέροχο ροζ βιτρίνα του Solaris) όπως και την καταδίκη του νεοκλασικισμού (δικαίωμά του του συγγραφέα να τον μισεί), και παραβλέπω τα κακοτοποθετημένα σημεία στίξης για να επικεντρωθώ στη φράση κλειδί του κειμένου: Το έκτακτο της νομιμότητας απονομιμοποιεί οποιαδήποτε συζήτηση επί του αισθητικού. Δηλαδή σε απλούστερη γλώσσα, επειδή εμείς που πραγματώνουμε αυτό το διάβημα θέλουμε να επιβάλουμε την άποψή μας (ζήτημα απ’ αρχής μέχρι τέλους πολιτικό), εσείς «δεν δικαιούστε διά να ομιλείτε» ούτε καν επί του αισθητικού. Υπάρχει ένας όρος, ένα επίθετο που θα μπορούσε να χαρακτηρίσει αυτή την άποψη, αλλά δεν θα τον πω, γιατί από την πολλή χρήση έχει υπονομευτεί η σημασία του.

  315. Μαρία said

    315
    Παρερμηνεύεις και βιάζεσαι να τον βγάλεις φασίστα.
    «Το έκτακτο της νομιμότητας απονομιμοποιεί οποιαδήποτε συζήτηση επί του αισθητικού. Αυτό που σοκάρει, αυτούς τους σχολιαστές, δεν είναι η αισθητική αλλά η διοικητική και θεσμική ανεπάρκεια που επέτρεψε ένα τέτοιο έγκλημα (του οποίου ο αισθητικός χαρακτήρας είναι »υποκειμενικό» ζήτημα – και πάντως άσχετο με την ουσία του προβλήματος)»
    Με απλά λόγια, η συζήτηση επικεντρώθηκε στο αν είναι νόμιμο να κάνουμε γκράφιτι στο συγκεκριμένο κτίριο, με αποτέλεσμα να αδιαφορήσουμε για την αισθητική αποτίμησή του, πράγμα που επιχειρεί ο ίδιος.

  316. Pedis said

    # 316 – όχι καλέ και φασίστας. Τσαρλατανάκος είναι. Τα ίδια αλλά ανακατωμένα διαφορετικά θα μπορούσε να τα γράψει για να αποδομήσει την αισθητική του γκράφιτι … πώς η κβαντική απροσδιοριστία του μεταμοντερνισμού ορθωμένη σε μενίρ του υποκειμενισμού είναι η βασική αιτία που έχουν χαθεί οι αρχές της γεωμετροποίησης, με το ησιόδειο χάος της αισθητικής του γκράφιτι να διασπά τις δομικές κανονικότητες της φρακτα-δυναμικής και να υπονομεύει τη ριμάνια γεωμετρία ώριμος καρπός καλλιεργημένος στην επαναθεμελίωση της ευκλείδιας γεωμετρίας μέσω της ρομαντικής ερμηνείας του κλασσικού από τον φαινομενικά απλοικώς αφελή (ναι! αυτό!) νεοκλασσικισμό που, όμως, μετρώντας με γερμανική προσήλωση στο χιλιοστό τις έξτρα διαστάσεις στις κολόνες και τις στήλες (ή στύλους) έκανε εφικτή την κατασκευή του μάτριξ της τηλεμεταφοράς μέσα από τις σκουληκότρυπες τυλιγμένες συμπαγώς στο περιθώριο ενός καλούζα κλάιν νοητικού σύμπαντος.

    (μου πήρε πέντε λεπτά για μία παράγραφο επί 10 παράγραφοι με τα ίδια σκατολοίδια = 50 λεπτά για ένα ωραιότατο κείμενο (πόσο να πληρώθηκε για το πόνημα άραγε ο τρισμέγιστος? ) ενός κουτοπόνηρου βλακός.)

  317. cronopiusa said

    Ο Bob Wilson και ο βανδαλισμός της λα-Μαρίνας

    Οι ποιητές είναι πιο άρρωστοι απ’τις μητέρες
    κι ο άξιος εύκολα μένει στ’ όνειρο
    κι ο άξιος με γυμνό σώμα πολεμά το επίγειο κράτος,
    πολεμά την τίγρισσα,
    κ’ η θρησκεία κ’ η τέχνη κηλίδες απάνω στο θηρίο
    κ’ οι ποιητές κ’ οι φιλόσοφοι κηλίδες
    ανώφελες και γύρω τους η ερημιά.
    Τρέχει τ’ άγριο ζώο πηδά στροβιλίζει τον τρόμο
    και τρέφεται με τους φόνους
    και τρέχει το δέρμα του και τρέχουν οι κηλίδες
    ακίνητες και γύρω τους η ερημιά.
    Νίκος Καρούζος, «Ομορφαίνω τη μοίρα»

    Καλή σαε μέρα

  318. Earion said

    Επειδή το νήμα έχει μεγαλώσει και οι αναρτήσεις απέχουν η μια απ’ την άλλη, να υπενθυμίσω ότι σε όσα έχω πει απέφυγα να μιλήσω περί νομιμότητας. Η νομιμότητα είναι για μένα το δευτερεύον. Όλη μου η αντίρρηση είναι επί του αισθητικού. Διότι φρονώ ότι εάν κριθεί αισίως η μάχη επί του αισθητικού, τότε αναστέλλεται η συζήτηση περί νομιμότητας. Ακριβώς γι’ αυτό έφερα για αντίστιξη το παράδειγμα του άλλου γκραφίτι (#287, 288), που κατά τη γνώμη μου κερδίζει τη μάχη επί του αισθητικού. Αυτό που (κάνω ότι) δεν καταλαβαίνω είναι το γιατί όλοι αποφεύγουν επιμελώς τη συζήτηση επί του αισθητικού, ή ξεμπερδεύουν στα γρήγορα αποδεχόμενοι ότι τέλος πάντων η εκτίμηση περί του αισθητικά ωραίου ή όχι είναι υποκειμενική. Κάνω ότι δεν καταλαβαίνω γιατί κι εγώ και όλοι μας καταλαβαίνουμε ότι απόλυτος υποκειμενισμός στην αποτίμηση του ωραίου δεν υπάρχει. Κανείς δεν βρέθηκε να πει, για παράδειγμα, ότι ο Παρθενώνας και η Τζοκόντα είναι αισθητικά άσχημα (άλλο ζήτημα οι αντιρρήσεις για τη χρήση τους και για την ασφυκτική επιβολή τους στις κατοπινές γενιές). Από την άλλη, θα πρέπει αντίστοιχα να υπάρχει στον κόσμο και το αισθητικά άσχημο. Οι αποτυχημένες απόπειρες τέχνης για παράδειγμα, ή τα πρωτόλεια, ή τουλάχιστον τα για τεχνικούς λόγους στραβογεννημένα. Δε γίνεται όλα μα όλα τα προϊόντα των καλλιτεχνών να είναι ωραία. Επιτρέψτε μου λοιπόν να υποστηρίξω ότι οι φωνές που μας αποτρέπουν να συζητήσουμε το συγκεκριμένο γκραφίτι επί του αισθητικού το κάνουν είτε για να μην παραδεχτούν την ασχημοσύνη του είτε, το χειρότερο, για να επιβάλουν σιωπή σε όσους δεν συμφωνούν, κατηγορώντας τους υπόρρητα για ασχετοσύνη. (Για να το πω πιο ωμά, η απόφανσή τους είναι «όποιος δεν συμφωνεί μ’ εμένα είναι βλαχαδερό»).

  319. cronopiusa said

    http://www.chronosmag.eu/index.php/ss-gfs.html

  320. cronopiusa said

  321. Y.G. said

    @319 »
    […] Όλη μου η αντίρρηση είναι επί του αισθητικού. Διότι φρονώ ότι εάν κριθεί αισίως η μάχη επί του αισθητικού, τότε αναστέλλεται η συζήτηση περί νομιμότητας.»

    Στον καιρο μας, η απολαυση (και αποτιμηση) του ωραιου θεωρειται πολιτικαλυ ινκορρεκτ γιατι (λεγεται οτι) μας αποσπα απο τα πραγματικα προβληματα της τεραστιας κοινωνικης και οικονομικης ανισοτητας. Γιαυτο το μεγαλυτερο μερος συζητησεων περι αισθητικης κεντρωνεται στο κοινωνικο, οικονομικο και ιστορικο πλαισιο της καλλιτεχνικης παραγωγης. Ομως αυτη η μερικοτητα, αν και απολυτα κατανοητη, ειναι επικινδυνη. Γιατι η θεα του ωραιου, οπως εχει γραψει υπεροχα η Εlaine Scarry στο Beauty and Being Just, μας «αποκεντρωνει ριζικα». Για λιγες στιγμες δεν ειναι ο εαυτος μας το κεντρο του κοσμου αλλα το ωραιο πραγμα η’ φαινομενο μπροστα μας, που οχι μονο θεωρουμε, αλλα προσπαθουμε να το πολλαπλασιασουμε (πχ. θεωρωντας το για ωρες αντι για στιγμες), αντιγραφοντας το κλπ. Για λιγες στιγμες η’ ωρες αλλαζει η σχεση μας με τον κοσμο. Το ιδιo συμβαινει με το γονιο και το παιδι του. Και στις δυο περιπτωσεις λαμβανει χωρα αυτη η ριζικη αποκεντρωση και γινεται δικαιοτερη ανακατομη ισχυος.

  322. sarant said

    319 Άρα, τελικά συμφωνείς με τον αρθρογράφο -που λέει ό,τι και η Μαρία στο 316- ότι δεν πρέπει να εξετάζουμε πρώτιστα τη νομιμότητα αλλά το αισθητικό αποτέλεσμα, Και επί του αισθητικού αποτελέσματος, ελάχιστες φωνές υπεράσπισης του άσκημου γκράφιτι άκουσα.

  323. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    Mια και αναφέρθηκε πιο πάνω, να ομολογήσω την αμαρτία μου πως εμένα αυτή η Τζοκόντα δεν μού λέει αισθητικώς τίποτα! Aπορώ τί της βρίσκουν δηλαδή. Πείτε με ακαλαίσθητο, πείτε με βάρβαρο, πείτε με ιερόσυλο ,αλλά τό πα και ησύχασα! Ο Παρθενών πάλι, μ’αρέσει μεν αρχιτεκτονικώς και αισθητικώς, αλλά ως στατικό μοντέλο είναι το άκρον άωτον της αντι-οικονομίας (τίγκα στην περιττή κολώνα!) 🙂

  324. Γς said

    Πλάκωσαν οι βάνδαλοι! Τώρα.

    Ξεκίνησε η επιχείρηση αφαίρεσης του τεράστιου έργου τέχνης [γκράφιτι] του Πολυτεχνείου!

    Αίσχος!

  325. skol said

    315,319:
    Το κείμενο βέβαια δεν βοηθάει να γίνει μια σοβαρή συζήτηση περί αισθητικής άλλα αυτό δεν μπορούμε να το πούμε αποκλεισμό της διαφορετικής άποψης!
    Δεν βλέπω κάποια προσπάθεια υπονόμευσης ή απαξίωσης της διαφορετικής αισθητικής προσέγγισης. Ίσα-ίσα βλέπω όλες τις αισθητικές προσεγγίσεις μαζί. 🙂
    Νομίζω ότι όλη αυτή η ακατάσχετη φλυαρία είναι μια εκδήλωση της ανάγκης να μετατοπιστεί η συζήτηση από το νομικό στο αισθητικό. (δες και 316)
    Όσο αφορά τα μαθήματα ιστορίας της τέχνης, ίσως να αναφέρεσαι στην αρχική πρόταση του 293 που δεν είναι του συγγραφέα άλλα δική μου. Παρακαλώ να διαβαστεί απλώς σαν εισαγωγή στο κείμενο που ακολουθεί. 🙂
    Αν μου επιτρέπεις όμως, και η δική σου αναφορά στο μαύρο(«Το μαύρο είναι γέννημα επιθετικότητας, αυθάδειας και ιταμότητας») δεν είναι κάπως -πώς να το πω- αφοριστική;

  326. physicist said

    #322. — Εξαιρετικό!

  327. spiral architect said

    Καθάρισμα με πιεστικό:

  328. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    317 – Τα είπες όλα, δυστυχώς ο εξυπνακισμός έχει επικρατήσει κατά κράτος της εξυπνάδας.

    324 – Άντε πέστο ρε Κίντ, κι είχα αρχίσει να πιστεύω οτι είμαι ο μόνος που δεν βρίσκω τίποτα το συγκλονιστικό στην Τζοκόντα, μιά απλή καλή προσωπογραφία είναι. Γενικά για τα έργα τέχνης της ζωγραφικής, η άποψή μου είναι πως είναι υπερβολικά υπερτιμημένα, κι αυτό ξεκίνησε τον 20ο αιώνα με την εμπορευματοποίησή τους, φυσικά απο αυτούς που ελέγχουν το σχετικό εμπόριο. Ποιοί είναι αυτοί; αυτοί που ελέγχουν τα διαμάντια, και τον χρυσό, (όπως και τις τράπεζες) και δεν είναι οι εβραίοι.
    Σε αντίθεση με τους μουσικούς, ένας ζωγράφος αφού γίνει διάσημος, ό,τι και να ζωγραφίσει μετά, θεωρείται αριστούργημα, ποιός θα τολμήσει να αμφισβητήσει έναν Νταλί, Μιρό, ή Πικάσο για να πιάσω μόνο την σύγχρονη ζωγραφική, απο τότε το brand name έκανε την διαφορά. Ας θυμηθούμε το αστείο με τον ζωγράφο γάϊδαρο, που «ζωγράφισε» το ΗΛΙΟΒΑΣΙΛΕΜΑ ΣΤΗΝ ΑΔΡΙΑΤΙΚΗ. Πάντως αν το καλοσκεφτείς, μιά χαρά θα στεκόταν σήμερα, σε μιά γκαλερί σύγχρονης τέχνης στο Κολωνάκι, ο ΜΠΟΡΟΝΑΛΙ.

    100 χρόνια απο μια φάρσα

  329. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    329. Λίγα για τον Νταλί, Λάμπρο,ε! Μπορεί να ήταν φασιστόμουτρο του κιαρατά αλλά καλλιτεχνικώς ήταν Θεός! Τι Θεός δηλαδή, ΗΜΙΘΕΟΣ!

  330. physicist said

    Μιλάγανε δύο (νεαροί) Ηπειρώτες, δηλαδή ο ένας μίλαγε με τρίτο πρόσωπο κι ο άλλος παράκουσε από το διπλανό δωμάτιο. Λέει ο πρώτος στο τρίτο πρόσωπο:

    — Πήγα στον κουρέα και με ξύρ’σε σαν το μουστάκ’ τ’ Νταλί.

    Κι άλλος απ’ το διπλανό δωμάτιο:

    — Ποιος ειν’ αυτός ο Κωστάκ’ Νταλής;

  331. spiral architect said

    https://twitter.com/call_memoonman/status/577434210593583104

  332. Pedis said

    $ 332 – Ξύνοντας μπορείς να βρεις άλλα αριστουργήματα. Κάνα πικάσσο κάτω από πικάσσο:

    http://www.theguardian.com/artanddesign/2014/jun/17/pablo-picasso-the-blue-room-hidden-painting

  333. Pedis said

    Μπορεί να πετύχεις κανένα ορφικό «Θύρα 7» ή υπαινικτικά σεξουαλικό «βάζελοι για πάντα» ή μπορεί να είσαι πιο τυχερός

  334. spiral architect said

    @333: Τα γνωστά και ως παλίμψηστα.

  335. Pedis said

    # 335 – Ακριβώς!

    Κι αν το γκράφιτι δεν περιείχε μηνύματα σταλμένα με υπερδιαστατικές κυματώσεις αλλά απαύγασμα νεομεταμοντέρνας e-ποίησης;

    Διότι και τους πάπυρους του Ερκολάνο τους πέρασαν για απλά κομμάτια ξύλο, ενώ έκρυβαν συλλογές έργων της επικούρειας φιλοσοφίας.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Villa_of_the_Papyri

  336. sarant said

    332 Χαχά!

  337. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    330 – Κοίτα, μ΄αρέσει ο Νταλί απο μικρό παιδί (που ανάθεμα κι αν κατάλαβα ποτέ, τι ήθελε να πεί ο ποιητής) όπως και ο σουρεαλισμός, και γενικά δεν αμφισβητώ την αξία οποιουδήποτε μικρού ή μεγάλου ζωγράφου. Αυτό που αμφισβητώ, είναι η εμπορική αξία των έργων τους, που είναι καθαρά τεχνιτή. Δεν μπορεί ρε φίλε π.χ να πεθαίνει ο Βαν Γκόνγκ στην ψάθα και άσημος (και με αδερφό έμπορο τέχνης στο Παρίσι παρακαλώ) και μετά απο 20 χρόνια να αναγνωρίζεται το ταλέντο του, και σήμερα ένας οποιοσδήποτε πίνακάς του να κοστίζει εκατομύρια δολάρια. Ή οι σύγχρονοί του ήταν άσχετοι απο τέχνη, ή κάποιοι βρήκαν την κότα που γεννάει χρυσά αυγά (υπερεκτίμηση) και τα κονομάνε εις υγείαν των νεόπλουτων κορόϊδων.

  338. voulagx said

    #330: Λάμπρο, https://www.youtube.com/watch?v=0FIBVbBcank για σένα! Δες το, αξίζει τον κόπο.

  339. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    339 -Ευχαριστώ για το βιντεάκι. Kοίτα στην ουσία σ΄αυτό το σύστημα που ζούμε, η αξία των υλικών αγαθών δεν είναι αντικειμενική, είναι θέμα προσφοράς και ζήτησης. Υπάρχουν κάποια όμως, όπως π.χ τα διαμάντια, που ενώ ειδικά σήμερα είναι εντελώς άχρηστα, και η παραγωγή τους υπερβαίνει κατά πολύ την όποια ζήτηση, εν τούτοις θεωρούνται ανεκτίμητα, ο λόγος; το γράφω πιο πάνω, το εμπόριό τους ελέγχεται απο την πιο έξυπνη φάρα που έχει βγάλει μέχρι τώρα το είδος μας. Το ίδιο συμβαίνει και με τα εικαστικά έργα, η αξία τους δεν είναι αντκειμενική, προκύπτει απο την ματαιοδοξία των πλουσίων και κυρίως των νεόπλουτων, και την αναγνωρισημότητα του καλλιτέχνη, αυτή όμως πώς προκύπτει; Ίσως ακόμα και ο Νταλί, αν δέν είχε την Γκαλά, να μην γινόταν τόσο διάσημος, γιατί ουσιατικά στις ΗΠΑ αυτή τον επέβαλε, για τους δικούς της λόγους βέβαια, αυτό θα μπορούσε να είναι και το μέτρο, για το πώς μπορεί να γίνει αναγνωρίσημος έως διάσημος ένας ζωγράφος.
    Με λίγα λόγια, έχω καταλήξει στο συμπέρασμα, οτι αυτά που αξίξουν πραγματικά, κοστίζουν ελάχιστα έως καθολου, κι αυτά που δεν αξίζουν τίποτα π.χ ο κοπανιστός αέρας, κοστίζουν πανάκριβα, κάπου εδώ μέσα βρίσκονται και οι πίνακες ζωγραφικής.

  340. Λ said

    338. Αμφισβητείς την άξια του Βαν Γκογκ;

  341. Γς said

    Ο μαύρς Παλαμάς.
    Επεται η Μαύρη Αθηνά [όχι της Μαίρη Λέφκοβιτς]. Γλυτώνει μέχρι στιγμής λόγω ύψους εκεί δίπλα στην Ακαδημία.

  342. Γς said

    της ΜαίρηΣ Λέφκοβιτς

  343. sarant said

    Βανδαλισμοί από χουλιγκάνια.

  344. Λ said

    Μπήκα στο νήμα για να πω ότι στο πολιτιστικό ίδρυμα της Τρ Κύπρου θα γίνει μια διάλεξη για τα γκραφίτι πάνω στα χαρτονομίσματα το ερχόμενο Σάββατο και βρήκα την ενδιαφέρουσα συζήτηση για την τέχνη. Για τους νεόπλουτους που αποκτούν έργα τέχνης υπάρχει μια βάση αλλά όχι να ισοπεδώνουμε τα πάντα. Οι Ρώσοι άστο που απόκτησαν τις σπουδαίες συλλογές που είναι τώρα το καμάρι του Ερμιτάζ και του Μουσείου καλών τεχνών Πού σκιν κατάγονταν από πρώην αγρότες και δούλους και κατά κάποιο τρόπο αυτό μας επιτρέπει να τους χαρακτηρίσουμε νεόπλουτους

  345. Γς said

    >του Μουσείου καλών τεχνών Πού σκιν

    Τώρα Που τσάρος, που λένε

  346. Λ said

    Γς είσαι αδιόρθωτος. 🙂
    Το έγραψα από το κινητό και πάλι καλά που δεν βγήκε κάτι άλλο.

    Τώρα μπορώ να δώσω τες πληροφορίες για τη διάλεξη που σας έλεγα:

    Χριστόδουλος Α. Χατζηχριστοδούλου, Διευθυντής, Ιστορικό Αρχείο Τράπεζας
    Κύπρου,
    Κυπριακά χαρτονομίσματα με γκράφιτι
    Η συνήθεια παλιότερα να χρησιμοποιούν και στην Κύπρο τα χαρτονομίσματα ως
    καμβά ζωγραφικής και ως πίνακα για να εκφράσουν με σημειώσεις και σχέδια
    πόθους, ανησυχίες και προβληματισμούς φαίνεται ότι ήταν μια έμπνευση της στιγμής,
    που φάνταζε ως εύκολη λύση.
    Η πράξη αυτή αποτελούσε φαινόμενο βανδαλισμού και φανέρωνε την έλλειψη
    πολιτισμού. Όταν το χαρτονόμισμα μετατρεπόταν σε πανό, καμβά, σημειωματάριο,
    τοίχο, πολλά μπορούν να προκύψουν.
    Στην ανακοίνωση παρουσιάζονται χαρτονομίσματα της Κυπριακής Δημοκρατίας με
    γκράφιτι από τη συλλογή του Ανδρέα Γεωργιάδη.

  347. Οι Καναδοί πρόσφατα spockάριζαν το πενταδόλλαρό τους προς τιμήν της μνήμης του Λίοναρντ Νιμόυ

  348. Λ said

    345 δουλοπάροικους έπερεπε να πω και όχι δούλους. Ποια είναι ακριβώς η διαφορά δεν θυμάμαι

  349. Ο δουλοπάροικος υποτίθεται ότι είναι σε καλύτερη θέση, δηλ. δεν είναι πλήρης ιδιοκτησία του αφέντη του. Απ’ την άλλη, είναι δεμένος με τη γη, ανήκει στη γη του δηλ. (και αποδίδει το πλεόνασμα στον ιδιοκτήτη της). Φεουδαρχία, μουζίκοι, τέτοια.

  350. Λ said

    Να τι βρήκα σχετικά με τους Έλληνες δουλοπάρικούς στον Παπαδιαμάντη:
    ἔπλεε τετράκις τοῦ ἔτους, ἤτοι κατὰ πᾶσαν τεσσαρακοστήν, εἰς τὰς ἀντίκρυ ἐκτεινομένας ἀκτὰς ὅπως ἐξομολογήσῃ καὶ καταρτίσῃ πνευματικῶς τοὺς δυστυχεῖς ἐκείνους δουλοπάροικους, τοὺς «κουκουβίνους ἢ κουκοσκιάχτες», ὅπως τοὺς ὀνόμαζον, σπεύδων, κατὰ τὴν Μεγάλην Τεσσαρακοστήν, νὰ ἐπιστρέψῃ ἐγκαίρως εἰς τὴν μονήν του, ὅπως ἑορτάσῃ τὸ Πάσχα.

  351. Γς said

    342:

    Ο Μαύρος Παλαμάς.

    Η πιο ποιητική εικόνα ίσως για την σημερινή Παγκόσμια Ημερα Ποίησης.

    [από το ΦΒ του Σπύρου Χουλιάρα]

  352. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    341 – Δεν αμφισβητώ την αξία κανενός το έχω πεί και πιο πάνω, αμφισβητώ την εμπορική αξία των πάντων, και ειδικά των εικαστκών έργων. Την αξία του Βάν Γκόγκ πάντως, την αμφισβήτησαν οι σύγχρονοί του, και ο αδερφός του που ήταν πετυχημένος έμπορος τέχνης στο Παρίσι, μάλλον αυτοί δεν ήξεραν απο τέχνη.
    Τον πίνακα «έναστρη νύχτα» αν ήταν ανυπόγραφος, ή είχε μιά άσχετη υπογραφή, πόσα εκατομύρια $ θα έδινες για να τον αγοράσεις; Όλα τα έργα έχουν μιά αξία, πάντα η υπερβολική αξία είναι τεχνητή και εκ του πονηρού, την δημιουργούν οι έξυπνοι έμποροι, και την πληρώνουν και την συντηρούν οι ματαιόδοξοι. Θα σου πώ δύο παραδείγματα που θυμήθηκα τώρα. Πρίν πολλά χρόνια παραμονές του γάμου της Μαριάννας Λάτση με τον συγχωρεμένο Κούρκουλο, διάβαζα σε κάποια εφημερίδα οτι, «το ζευγάρι ψάχνει εναγωνίως να βρεί να αγοράσει έναν Πικάσο για να τον βάλουν στο σαλόνι, άς είναι όποιο νάναι έργο του, δεν θα λυπηθούν τα χρήματα» ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΤΙ ΑΞΙΑ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ. Και το άλλο, πρίν τέσσερα πέντε χρόνια, έχουμε πάει οικογενειακώς στην εθνική πινακοθήκη, για μία έκθεση σουρεαλισμού γνωστών και «αγνώστων» καλλιτεχνών ελλήνων και ξένων. Ακριβώς απέναντι απο την είσοδο, υπάρχει ένας μεγάλος άσπρος τοίχος που ήταν άδειος, μόνο που σε κάποιο ύψος υπήρχε η επιγραφή ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΟΚΛΗΣ, αυτό και μόνο ήταν αρκετό για να μαζεύεται κόσμος και να κοιτάζει το ρελιέφ που ήταν βαμμένος ο τοίχος, κάποια μάλιστα έβαλε και τα γυαλιά της για να κατανοήσει καλύτερα το έργο του μπογιατζή. Ακόμα γελάμε καμιά φορά με τις κόρες μου όταν το θυμόμαστε, είναι σημείο αναφοράς για την βλακεία, και την επιρροή του brand name στην κρίση μας. Χωρίς τεχνητή επιρροή, κανένα έργο τέχνης δεν έχει υπερβολική αντικειμενική αξία.

  353. Γς said

    Στον Αντένα ΤιΒι τώρα.

    Ενδιαφέρουσα εκπομπή για το Γκράφιτι.

    Θα την ανεβάσουν στο αρχείο της εκπομπής
    «Σε Πρώτο Πλάνο» εδώ¨

    http://www.antenna.gr/minisites/seprotoplano/

  354. Λ said

    Πίστεψε με και τον Μπετόβεν τον αμφισβήτησαν οι σύγχρονοι του αλλά και τους σημερινούς τους καλλιτέχνες τους ακούω να κατηγορεί ο ένας τον άλλο.

  355. spiral architect said

  356. spiral architect said

    Το κάτω Πολυτεχνείο καθαρισμένο και βαμμένο:

    Φυλάξτε τη φωτό, θα χρειαστεί στο μέλλον. 🙄

  357. sarant said

    Χτεσινή; Δική σου;

  358. Πάλι με χρόνια με καιρούς, πάλι δικό μας θά ‘ναι! 👿

    http://www.naftemporiki.gr/story/946340/oloklirothike-o-katharismos-tou-polutexneiou-apo-to-gkrafiti

  359. spiral architect said

    @358: Σημερινή από το τουίτερ.
    (Gath__)

  360. […] εύκολη κριτική σε όλα τα ως άνω είναι να βαφτιστούν ως αστική υποκρισία και ότι πρώτα πρέπει να πιάσουμε τα μεγάλα ψάρια που […]

Σχολιάστε