Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Ηλιοστασιακά μεζεδάκια

Posted by sarant στο 20 Ιουνίου, 2015


Οι αστρονομούντες θα μας πουν πότε ακριβώς, πάντως ή σήμερα ή αύριο ή μεθαύριο έχουμε το θερινό ηλιοστάσιο, τη μεγαλύτερη μέρα της χρονιάς, που από τα πανάρχαια χρόνια είχε ιδιαίτερη σημασία για τους ανθρώπους, οπότε είπα να αποκαλέσω έτσι τα μεζεδάκια μας. Και για να προλάβω σχόλια, η λέξη «ηλιοστασιακός» φαίνεται να υπάρχει, αφού την καταγράφει τουλάχιστον το ηλελεξικό της live-pedia, ενώ τη βρίσκω επίσης σε αστρολογικά συμφραζόμενα. [Με ειδοποίησαν ότι το ηλιοστάσιο θα είναι αύριο 21/6 στις 19.38 ώρα Ελλάδος -δηλαδή την ώρα της συγκέντρωσης στο Σύνταγμα].

redishΑρκετά μεζεδάκια θα μπορούσε να ψαρέψει κανείς από τα ομοιόμορφης κατασκευής μικρά πλακάτ που κρατούσαν αρκετοί από τους διαδηλωτές της συγκέντρωσης των φιλοευρωπαϊστών την περασμένη Πέμπτη (λες κι εμείς είμαστε αντιευρωπαϊστές, αλλά τέλος πάντων).

Το καλυτερότερο πάντως είναι αυτό που βλέπετε αριστερά, που καταφέρνει να στριμώξει αρκετά λάθη σε έξι λέξεις. Υποθέτω πως ήθελε να πει reddish αντί για redish, κοκκινωπό δηλαδή (και όχι κόκκινο -θυμίζει λίγο εκείνο το κοκκινομπορντοροδί της κυρίας που πουλάει χαλιά) αλλά το cliantel είναι πολλαπλό λάθος διότι δεν είναι σαφές ποια λέξη ήθελε να βάλει ο αστοιχείωτος που το έγραψε. Πελατειακό κράτος, αλλά τότε είναι clientelist, διότι το client state είναι άλλο πράγμα.

Δύσκολες λέξεις, κίνδυνος για λάθη. Καλά έκανε ο άλλος που διάλεξε το πλακάτ No to Stalinism.

.

* Και πόσοι τάχα πήραν μέρος στη συγκέντρωση εκείνη; Εδώ η Lifo είχε την απάντηση που πάει με όλα, αφού στην αρχική μορφή του άρθρου της μίλησε για «Ευάριθμο πλήθος στην πλατεία Συντάγματος». Ύστερα, κάποιος άνοιξε το λεξικό, είδε ότι «ευάριθμος» σημαίνει «ολιγάριθμος», και το διόρθωσαν. Για του λόγου το αληθές:

lifosynt2

* Συνεχίζουμε με άλλα θέματα και με ένα εισαγόμενο μαργαριτάρι. Γιατί εισαγόμενο; Διότι στην αγγλική έκδοση του Πρώτου Θέματος γράφτηκε κάτι για το σουβλάκι που φτιάχνεται με εισαγόμενο (σε μεγάλο βαθμό) κρέας, και εκεί διαβάζουμε ότι A large portion of souvlaki meet is imported. Πέρα από αυτό, το άρθρο μιλάει, αν κατάλαβα καλά, για γύρο, ενώ η φωτογραφία έχει καλαμάκια (με την αθηναϊκή έννοια του όρου).

* O βουλευτής Χάρης Θεοχάρης έγραψε άρθρο στον Γκάρντιαν. Ο ελληνικός τίτλος του άρθρου του, όπως τον δημοσιεύει ο επίσημος ιστότοπος του Ποταμιού, είναι: Η λιτότητα έχει αποδειχθεί ο αποδιοπομπαίος τράγος για τους εθνικιστές και τους λαϊκιστές.

Καταλαβαίνετε τι εννοεί; Εγώ χρειάστηκε να το διαβάσω δεύτερη φορά, και πάλι δεν ήμουν βέβαιος. Βρήκα όμως το αγγλικό άρθρο και τότε έβγαλα νόημα. Στο αγγλικό άρθρο ο τίτλος είναι άλλος, αλλά η επίμαχη φράση υπάρχει ως εξής: Austerity has provided a useful scapegoat for the many populists and nationalists… Τη ζημιά την κάνει το «έχει αποδειχτεί» αντί για «έχει μετατραπεί σε βολικό αποδιοπομπαίο τράγο». Τελικά, στα αγγλικά είναι πιο κατανοητό.

* Μια και μιλάμε για Ποτάμι. Τις προάλλες που επισκέφτηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο αρχηγός του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης είπε: «Επιτρέψτε μου μια πρόσθεση…» Δεν συνέχισε όμως λέγοντας «ένα κι ένα κάνουν δύο» ή κάτι παρόμοιο, διότι εννοούσε «επιτρέψτε μου μια προσθήκη» ή «επιτρέψτε μου να προσθέσω κάτι». Η ονοματική σύνταξη, τελικά, έχει κάνει μεγάλη ζημιά.

* Τις προάλλες παίνεψα το Quizdom, το παιχνίδι κουίζ για σμαρτόφωνα και ταμπλέτες, αλλά το μάτιαξα φαίνεται διότι στο μεταξύ βρήκα δύο σοβαρά λάθη.

– Το πρώτο. Ερώτηση: Ποιον όρο επινόησε ο Βίλχελμ Κάιζερ για τους Κινέζους το 1895;

Η σωστή απάντηση είναι «Κίτρινη απειλή», αλλά ο Βίλχελμ Κάιζερ είναι… αρχηγός της Στρατιάς των Αγνώριστων, αφού δεν είναι άλλος από τον Κάιζερ Γουλιέλμο (τον 2ο, της Γερμανίας) ή, αν θέλετε πολύ, τον Κάιζερ Βίλχελμ -ποτέ όμως τον Βίλχελμ Κάιζερ, διότι τότε θα πρόκειται για κάποιον κοινό θνητό που έχει το επώνυμο Κάιζερ (ξέρω μερικούς).

– Το δεύτερο. Ερώτηση: Ουδείς … του ευεργετηθέντος, αναφέρει ο Θουκυδίδης στον Επιτάφιο του Περικλή.

Η «σωστή» απάντηση, ή μάλλον η λάθος σωστή απάντηση είναι «ασφαλέστερος». Λάθος σωστή, επειδή τέτοια φράση δεν υπάρχει στον Επιτάφιο του Περικλή, δεν υπάρχει στον Θουκυδίδη γενικώς, δεν υπάρχει σε κανένα κείμενο της αρχαίας ελληνικής γραμματείας! Περισσότερα, στο ειδικό άρθρο που έχουμε αφιερώσει σε αυτό το απόφευγμα, το οποίο συνήθως αποδίδεται στον Ηράκλειτο ή τον Καλλίμαχο. Ούτε αυτοί το είπαν, βέβαια.

* Μια απροσδόκητη ακλισιά χώρεσε στο (μεταφρασμένο) κείμενο του άρθρου του Αλέξη Τσίπρα στο γερμανικό περιοδικό Tagesspiegel: Συμφωνήσαμε στην άμεση κατάργηση του καθεστώς των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων που αυξάνουν τη μέση ηλικία συνταξιοδότησης...

* Και κάτι πιο ενδιαφέρον από το ίδιο άρθρο. Η κατακλείδα του πρωθυπουργού ξεκινάει ως εξής: Ο Ντισραέλι έλεγε ότι υπάρχουν τριών ειδών ψεύδη: τα συνήθη, τα καταστρεπτικά και η στατιστική. Πρόκειται ολοφάνερα για το γνωστό ρητό περί lies, damned lies and statistics, αλλά έχει μεσολαβήσει η γερμανική βερσιόν: Wie Benjamin Disraeli sagte, gibt es drei Arten von Lügen: gewöhnliche, katastrophale und statistische.

Όμως, το είπε πράγματι ο Ντισραέλι; Ο πολύς κόσμος το έμαθε από τον Μαρκ Τουέιν, ο οποίος πράγματι έγραψε ότι αποδίδεται στον Ντισραέλι: Figures often beguile me, particularly when I have the arranging of them myself; in which case the remark attributed to Disraeli would often apply with justice and force: “There are three kinds of lies: lies, damned lies, and statistics.”

Ωστόσο, στα γραπτά του Ντισραέλι δεν έχει βρεθεί το ρητό, οπότε έχουμε περίπτωση ανάλογη με το ρητό περί σοσιαλισμού και βαρβαρότητας, που η Ρόζα Λούξεμπουργκ το απέδιδε στον Ένγκελς αλλά δεν βρέθηκε στα κείμενά του. (Τελικά, όπως διαβάσατε εδώ, το είχε πει ο Κάουτσκι). Περισσότερα για το απόφθεγμα ή απόφευγμα του Ντισραέλι, στο μεστό άρθρο του Νίκου Λίγγρη στη Λεξιλογία.

* Γράφει η Μοντ: Πιθανό «Βατερλό» για τη Βρετανία ένα Μπρέξιτ. Αλλά στο Βατερλό η Βρετανία κατήγαγε θρίαμβο -οπότε;

* Δεν ήξερα ότι έχει έρθει η Uber στην Ελλάδα -βλέπω όμως στη Lifo ότι ήδη από τον Δεκέμβριο κυκλοφορούν στην Αθήνα «τα Uber TAXI» (και όχι τα Ταξί Uber; ). Αν είναι κανονικά ταξί ή όχι δεν το ξέρω, ίσως θα πρέπει να εγκαταστήσω την «Uber εφαρμογή». Κανονικά ελληνικά πάντως, δεν είναι αυτά.

* Το κακό με το ακρώνυμο LGBT είναι ότι ακόμα να κατασταλάξει η απόδοσή του. Το λέγαμε ΛΟΑΤ (Λεσβίες, ομοφυλόφιλοι, αμφιφυλόφιλοι και τρανσεξουαλικοί), μετά το είπαν ΛΟΑΔ (διεμφυλικοί ο τελευταίος όρος) και τώρα ΛεΓκΑΔ (Λεσβίες, Γκέι….). (Ναι, υπάρχουν και άλλες αποδόσεις).

* Και μια ερώτηση κρίσεως. Σε ρεπορτάζ του in.gr για το Γιούρογκρουπ που τελείωσε, ο τίτλος είναι: Συναίνεση ζητά ο Βαρουφάκης, απαισιόδοξοι Σόιμπλε και Ντάισελμπλουμ. Μέσα στο άρθρο, διαβάζουμε πως ο Σόιμπλε είπε: «Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα δούμε νέες προτάσεις». Υπάρχει ή όχι αντίφαση;

* Κι ενώ κοντεύω να κλείσω, προσέχω τον πρώην (θέλω να το ακούω) πρωθυπουργό να μιλάει σε συγκέντρωση πολιτικών φίλων του και να εξαπολύει δριμεία επίθεση κατά της Προέδρου της Βουλής (εδώ και το βιντεάκι), την οποία αποκαλεί «εκκολαπτόμενη τύραννο σε ρόλο αυτοκράτειρας πασών των συριζαίων» Κι επειδή προφανώς δεν εννοεί μόνο τις συριζαίες, αυτό το «πασών» μένει ξεκρέμαστο -αν και ένας καλός δικηγόρος θα έλεγε ότι ο Σαμαράς κάνει λογοπαίγνιο με το «πασών των Ρωσιών» Πάντως, ο δημοσιογράφος που το μετέγραφε δεν κατάλαβε τίποτα κι έγραψε «πασόντων Συριζαίων», ενώ το σουπεράκι στο βίντεο διορθώνει καλού-κακού: πασών των συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ. Η ιταμότητα και το χυδαίο ύφος είναι δώρο.

* Και κλείνω με μια περίεργη ορθογραφική και όχι μόνο διάκριση που την επισήμανε ο φίλος μας ο Σπύρος χτες. Λίγες μέρες μετά την αποτυχία του στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ, ο Ανδρέας Λοβέρδος φέρεται να δήλωσε: «Η πτώχευση είναι οδυνηρή, αλλά μην το αποτολμήσετε. Διότι υπάρχει και το Γουδί, όχι το Γουδί του Ζορμπά, όχι το Γουδή του κινήματος του 1909 αλλά το άλλο το Γουδή».

Προσέχω την ορθογραφική διάκριση ανάμεσα στο ένα και στο άλλο Γουδί, όπως επίσης ότι η διατύπωση φαίνεται να ξεχωρίζει τον Ζορμπά από το κίνημα του 1909. Επί της ουσίας, βέβαια, είναι σαφές ότι εννοεί την εκτέλεση των Έξι μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Οπότε, βλέπουμε τη διαφορά ανάμεσα σε ευρωπαϊστές και σε ψεκασμένους. Οι ψεκασμένοι μιλούσαν για κρεμάλες, οι ευρωπαϊστές λένε για εκτελεστικό απόσπασμα. Είναι θέμα παιδείας, που λέμε.

287 Σχόλια to “Ηλιοστασιακά μεζεδάκια”

  1. cyrusmonk said

    Καλημέρα καὶ καλὸ ἡλιοστάσιο. Ἀπὸ αὔριο ἀρχίζει νὰ μικραίνει ἡ μέρα (ἀλλὰ καὶ νὰ ζεσταίνει κι ἃλλο).

  2. LandS said

    Το σχόλιο στου τουίτερ του Ευκλείδη Τσακαλώτου για το ταμπελάκι που έγραφε «πόλεμος στο κοκκινωπό κράτος παιλατολόγιο» :
    «Τελικά στην Ελλάδα καταναλώνουμε περισσότερα αγγλικά από όσα παράγουμε»

  3. …Υποθέτω πως ήθελε να πει reddish…

    Μπορεί και redfish, κάτι σαν το λυθρίνι*, στην χώρα που το «ψάρι και το χρήμα τρώγονται φρέσκα», και που «το ψάρι βρωμάει απ’ το κεφάλι».
    😐
    —–
    * Καταλληλότερος να διαλευκάνει το redfish είναι ο G, νομίζω.

  4. LandS said

    Να πάρει ο διάλος το διορθωτήρι, μου διόρθωσε το κοκινωπό.

  5. spiral architect said

    Kαλημέρα. 🙂
    Ένα, μόνον έναν «άνθρωπο» θέλω να δω να αιωρείται στην κρεμάλα.
    Μαντεύετε ποιον. …. ❤

  6. LandS said

    Δεν ξεχωρίζει τον Ζορμπά από το Κίνημα του Εννιά. Επεξηγεί ότι με το Γουδί του Ζορμπά εννοεί το Κίνημα. Μη πάει το μυαλό μας στο γουδί που φτιάχνουν σκορδαλιά σε κάνα ελληνικό εστιατόριο στη Νιρεμβέργη.

  7. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    Τι έγινε παιδιά; Ξεμύρισε δω μέσα από χθες; Ουφ…

  8. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    6: Ναι, υπάρχει και αυτή η εξήγηση.

    2: Πολύ καλό!

  9. …Η πτώχευση είναι οδυνηρή, αλλά μην το αποτολμήσετε. Διότι υπάρχει και το Γουδί,…αλλά [και] το Γουδή».

    Σε συντομία «γουδεί χρημάτων».

  10. spiral architect said

    Παρ’ όλα αυτά πολλοί ονειρεύονται Μεϊντάν: http://www.donotlink.com/fmag

  11. cronopiusa said

    Οι 174 Έλληνες βουλευτές που έβγαλαν έξω τα λεφτουδάκια τους! (αναλυτική λίστα)


    #ΜένουμεΜπογδάνοι:
    Ή πως ο (λούμπεν) αστικός κόσμος ζώστηκε τ΄άρματα

  12. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    Το «Βατερλό» (εορτάσανε λέει και τα 200χρονα με εντυπωσιακές αναπαραστάσεις …) όμως Νικοκύρη, είναι στάνταρ έκφραση για επικείμενο στραπάτσο, όχι; Ανεξαρτήτως εθνικότητας του υποψήφιου βατερλιασμένου. Σαν να πούμε «Οι Ιρανοί χριστιανοί φυλάττουν θερμοπύλες» 🙂 Δεν θα το πεις μεζεδάκι , έτσι; 🙂

  13. sarant said

    12 Δεν το λέω μεζεδάκι με την έννοια του χοντρού λάθους, είναι όμως αξιοπερίεργο -δεν βρίσκεις;

    Παρέμπ, με ειδοποίησαν ότι το ηλιοστάσιο θα είναι αύριο 21/6 στις 19.38 ώρα Ελλάδος

  14. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    Φαίνεται πως και σ’ αυτό ήμασταν άτυχοι! Εδώ και κάμποσα χρόνια δεν αξιωθήκαμε πρωθυπουργό που να μη δίνει αφορμές για σχολιασμό γλωσσικών ατοπημάτων (Για τον Γ. Παπανδρέου, ας μην το συζητάμε..). Ο Τσίπρας πρόσφερε προχθές και ένα άλλο ειδικό μεζεδάκι, και λέω «ειδικό» επειδή το προσφέρουν σχεδόν όλοι, αλλά θα μπορούσε αυτός να το πει σωστά και να συμβάλλει με το πρωθυπουργικό του κύρος στην διόρθωση μιάς αστοχίας. Όσοι και να το λένε, όσα χρόνια και να το λένε, δεν θα πάψει να είναι μιά λανθασμένη απόδοση στα Ελληνικά: ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΓΙΑ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ- είναι ΑΓΙΟΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ!.. Δεν είναι Αγία η πόλη είναι η πόλη του Αγίου Πέτρου!
    (Στις μέρες μας, δεν μπορεί κανείς να σοβαρολογεί υπαινισσόμενος εκτελεστικά αποσπάσματα ή κρεμάλες αλλά, αγαπητέ μου Νίκο, δεν μπορεί και να αποκλειστεί το ενδεχόμενο καταστροφικής κατάρρευσης μιάς πολιτικής και βιαίων λαϊκών αντιδράσεων… Ας ευχηθούμε και ας ελπίσουμε ότι θα τα βρούνε και δεν θα χρειαστεί να χτυπάμε κατσαρόλες στους δρόμους!)

  15. Πέπε said

    LGBT – ΛΟΑΤ:

    Λεσβίες, ομοφυλόφιλοι… Ναι, αλλά οι λεσβίες ανήκουν στους ομοφυλόφιλους, ενώ στα αγγλικά δεν υπάρχει αρχικό καμιάς λέξης που να σημαίνει όλους τους ομοφυλόφιλους αλλά (πολύ πιο λογικά) το G = Gay = ομοφυλόφιλοι άντρες.

    > > στο Βατερλό η Βρετανία κατήγαγε θρίαμβο

    Εεεεεϊ!! Κάταξε θρίαμβο παρακαλώ. Ή παπάς παπάς ή ζευγάς ζευγάς.

  16. Καλλιόπη said

    Πάντως, ο δημοσιογράφος που το μετέγραφε δεν κατάλαβε τίποτα κι έγραψε «πασόντων Συριζαίων». Πάλι καλά που δεν έγραψε πεσόντων Συριζαίων. Καλημέρα σας.

  17. Πέπε said

    @14: Αγία Πετρούπολη ήταν στα ελληνικά από πριν τη Ρώσικη Επανάσταση. Θα έπρεπε να είναι όπως το λες, αλλά αφού έτσι έχει καθιερωθεί δεν μπορούμε να το θεωρήσουμε λάθος οποιανού το επαναλαμβανει, αλλά εκείνου που το πρωτοείσαξε (σικ πάντα).

  18. H Uber δεν νομίζω ότι προσφέρει ακόμη υπηρεσίες στην Ελλάδα. Απλά έχει μεταφραστεί σε κάτι ψευτοελληνικά (εννοώ τα κεφαλαία με τόνους) και δέχεται εγγραφές για να μετρήσει τη δυναμική της τοπικής μας αγοράς. Υπάρχουν νομικά και φορολογικά θέματα να λύσει και όχι μόνο στην Ελλάδα. Σε άλλες αγορές που το οικονομικό ενδιαφέρον είναι μεγάλο έχει ξεκινήσει ακόμη και παράνομα και το παλεύει δικαστικά (έχει άφθονο χρήμα καθώς έχει μεγάλους χρηματοδότες ανάμεσα τους και τη γνωστότατη goldman sachs ). Φυσικά η Uber δεν έχει δικά της ταξί στην Ελλάδα αν και θα μπορούσε και ίσως το κάνει στο μέλλον εδώ ή και σε κάποιες άλλες αγορές. Η ιδέα είναι εξαιρετική καθώς ο καθένας με ένα αυτοκίνητο από σαραβαλάκι μέχρι λιμουζίνα μπορεί να ξεκινήσει να προσφέρει υπηρεσίες μεταφοράς επιβατών. Με την ανεργία που υπάρχει θα βρεθούν πολλοί. Οι επιβάτες από την άλλη με την εγγραφή τους απολαμβάνουν φθηνότερο κόμιστρο από ότι με τα ταξί και πληρώνουν με κάρτα ή άλλους ηλεκτρονικούς τρόπους πληρωμής χωρίς μετρητά ( για να παίρνει και το Uber την προμήθεια του) και διάφορες προσφορές όπως και την δυνατότητα να μοιραστούν με άλλους το κόστος μιας διαδρομής. Η Lifo μάλλον βιάστηκε να το διαφημίσει ή ήταν μια αναγνωριστική «βολή» για να μετρήσουν αντιδράσεις (από ομοσπονδία ταξί και λοιπούς συγγενείς).

  19. sarant said

    14-17: Συμφωνώ με τον Πέπε. Η καθιερωμένη, έστω και κακώς, ονομασία δεν μπορεί να θεωρηθεί μαργαριτάρι.

    15 Η εισαγωγή των αναλογικών τύπων γίνεται λελογισμένα, και ασφαλώς δεν θα γίνει σε ρήματα που χρησιμοποιούνται σπανιότατα.

    18 Ακριβώς επειδή ξέρω τις δικαστικές και άλλες φασαρίες που γίνονται σε Γαλλία και Γερμανία, γι’ αυτό το ανέφερα.

  20. Είδα στις αγγλικές εφημερίδες που γράφουν για τη προετοιμασία του Pride πως βάζουν το ακρωνύμιο «LGBT+». Γκουγκλάροντας είδα πως «The + represents the countless other groups of sexual and gender minorities that would make the acronym too long for practical use». .

  21. @14. Kαλό το «Αγιοπετρούπολη». «Αγία Πετρούπολη» θα μπορούσε να θεωρηθεί η Τασκένδη (= Πετρούπολη). Το «αγία» θα …παρέπεμπε στα όσα συνέβησαν εκεί και συνδέονται με την ιστορία της ελληνικής κομμουνιστικής αριστεράς.

  22. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @14, 19: Σαφέστατα δεν το υπέδειξα ως μαργαριτάρι. Διαφωνώ όμως με τον εφησυχασμό του «καθιερωμένου» και πιστεύω ότι πολλές τέτοιες γλωσσικές αστοχίες θα μπορούσαν εύκολα να αποκατασταθούν. Την απόδειξη (τα στοιχεία για την απόδειξη) την προσκομίζει στη σημερινή μας συζήτηση ο αμετροεπής Λοβέρδος. Ένα ασήμαντο (σε σχέση με την Αγιοπετρούπολη) και πανθομολογούμενο ΓΟΥΔΙ, γράφεται πλέον από όλους ΓΟΥΔΗ, μετά από μιά απλή δικαστική απόφαση. Γιά φανταστείτε πόσο πιό μεγάλη επίδραση θα είχε στην καθομιλουμένη ο (οποιοσδήποτε) Τσίπρας που θα διέθετε κάποιον γλωσσικό σύμβουλο/ φίλο!

  23. Καλά κάνεις και …προλαβαίνεις «Και για να προλάβω σχόλια, η λέξη «ηλιοστασιακός» φαίνεται να υπάρχει», Όπως ξέρεις γίνονται τώρα δεκτά μερικά ζεύγη αντιστατικός/αντιστασιακός, υποστατικός/υποστασιακός, καταστατικός/καταστασιακός… Εγώ θυμάμαι πως άργησα να καταλάβω πως «καταστατική» (εξίσωση των αερίων) σήμαινε –σε καθαρευουσιάνικη απόδοση της εποχής– «καταστασιακή».

  24. LandS said

    @13 «με ειδοποίησαν ότι το ηλιοστάσιο θα είναι αύριο 21/6 στις 19.38 ώρα Ελλάδος»

    Αυτό με την αγγλοσαξονική συνήθεια των Αστρονόμων στην ακριβή ώρα μου τη δίνει.

    Ηλιοστάσιο ονομάστηκε επειδή δυο μέρες στη σειρά ο Ήλιος φαίνεται να βγαίνει από το ίδιο σημείο του ορίζοντα. Ή μεσουρανεί πάνω από το ίδιο σημείο. Στις οχτώ παρά 22 αύριο τι θα κάνει; Θα ικανοποιήσει την έκκληση του Ιησού του Ναυή;
    Σα το equinox που «συμβαίνει» με ακρίβεια δευτερολέπτου κατά τη διάρκεια της ημέρας.
    Δεν είναι παράλογο;

  25. …A large portion of souvlaki meet is imported….

    Είναι, δηλαδή, διπλή μερίδα, ας πούμε;
    😕

  26. sarant said

    20: Βολικό αυτό το +

    21 Εντύπωσή μου είναι ότι η Τασκένδη έχει άλλη ετυμολογία

    22 Για το Γουδί έχουμε γράψει βεβαίως -και δημοτική ήταν η απόφαση θαρρώ

    24: 🙂

  27. atheofobos said

    Ο Αναμάρτητος πρώτος τον λίθον βαλέτω

    Επειδή πρόσφατα έκανα και εγώ το λάθος με το ευάριθμος, χωρίς μάλιστα να έχω και το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας, έριξα μια ματιά να δω και αν άλλοι έχουν υποπέσει στο ίδιο λάθος και με έκπληξη βρήκα άλλον ένα γνωστό!

    Εγώ ξέρω τουλάχιστον έναν που χρησιμοποίησε τη λέξη λαθεμένα, και μάλιστα σε διήγημα: εμένα τον ίδιο, και να είναι καλά η Έλλη Παππά που μου το υπέδειξε με πολύ τακτ• αλλά ας πούμε πως έχω το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας, μια κι έχουν περάσει δεκαετίες από τότε.
    Βάζω ωστόσο στοίχημα ότι δεν υπάρχει άλλη λέξη που τόσο πολλοί να την έχουν καταλάβει τόσο λάθος. Γιατί μπορεί ευάριθμος να είναι αυτός που μετριέται εύκολα, άρα ο ολιγάριθμος, αλλά, δεν ξέρω, εμένα με κάνει να σκέφτομαι πολυάριθμος.

    http://www.sarantakos.com/language/euaritm.htm

  28. Λ said

    Καλημέρα,
    Άνοιξα το ενημερωτικό του δήμου Λευκωσίας και τι βλέπω:

    Εκπαίδευση προσωπικού Πολυδύναμου Δημοτικού Κέντρου για τη σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών

    http://www.nicosia.org.cy/el-GR/news/announcements/2015/73651/

  29. Πέπε said

    @22:
    > > Γιά φανταστείτε πόσο πιό μεγάλη επίδραση θα είχε στην καθομιλουμένη ο (οποιοσδήποτε) Τσίπρας που θα διέθετε κάποιον γλωσσικό σύμβουλο/ φίλο!

    Πιθανόν. Επί του παρόντος θα πρέπει να αρκεστεί στο κύρος της πρωθυπουργικής του ιδιότητας, γιατί η γλωσσική-ρητορική του δεινότητα δεν είναι και η δεινότερη.

  30. Πέπε said

    @28: Επιτέλους, η σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών ανατίθεται σε εκπαιδευμένο προσωπικό και τίθεται υπό την αιγίδα των Δήμων!

    (Και όμως, είναι σωστό. Αμφίσημο μεν, και πρόσφορο για πλάκα, αλλά «για» σημαίνει και αυτό.)

  31. @ 30. Και το «Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής» έχει πρόβλημα. Θα μπορούσε να είχε μπει κάποιο «ελέγχου της κλ …».

  32. (Η παλιά ονομασία).

  33. Παναγιώτης Κ. said

    Τι είναι ακριβέστερο να λέμε: Σε μεγάλο βαθμό ή σε μεγάλο ποσοστό;

    Τελικά τα αγγλικά είναι πιο κατανοητά για πολλά κείμενα όπως για παράδειγμα τα Αρχαία Ελληνικά όπως έχουμε πει πριν λίγες μέρες.
    Στην δεκαετία του ΄70 ένας καθηγητής στο μαθηματικό μας έλεγε πόσο σημαντικό είναι να ξέρεις Αγγλικά.Σε οποιαδήποτε γλώσσα και αν εκδοθεί ένα βιβλίο το παίρνουν αμέσως οι Αμερικάνοι και το μεταφράζουν.Συμπλήρωνε την κουβέντα του λέγοντας ότι το μεταφρασμένο πολλές φορές είναι πιο σαφές από το πρωτότυπο.Προφανώς αναφερόταν σε επιστημονικά βιβλία.
    Φίλη πάντως μεταφράστρια λογοτεχνικών βιβλίων εισέπραξε σχόλιο από ελληνοαμερικανό συγγραφέα ότι του άρεσε περισσότερο το μεταφρασμένο από το δικό του! 🙂

  34. Gpoint said

    # 14, 17, 19

    Αν γράψεις Αγιοπετρούπολη οι μισοί δεν θα καταλάβουν ποιά πόλη εννοείς, είναι και μεγάλη η πρώην ΕΣΣΔ…

    # 27

    Συνήθως οι νομικοί μπερδεύουν το πολύ με το λίγο, η δουλειά τους βλέπεις

    Αυτός ο Χάρης Θεοχάρης είναι ό,τι κατεβάζει το ποτάμι, κυριολελτικά !

  35. Νικος Κ. said

    Πιστεύω πως είναι φρέσκο μεζεδάκι (από το in.gr):

    «Στο δρόμο των λαθρέμπορων
    Τα δύο μεγάλα νεκροταφεία ελεφάντων της Αφρικής»
    http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500006216

    Νόμισα πως θα διαβάσω για περιοχές στις οποίες υπάρχουν από αιώνες σκελετοί ελεφάντων (κάτι σαν τα μαμούθ στη Σιβηρία), σκάβουν και τους ανακαλύπτουν οι λαθρέμποροι. Τελικά είναι δύο περιοχές στις οποίες αφθονεί η εξολόθρευση ελεφάντων. Οι λαθροθήρες παίρνουν το ελεφαντόδοντο κι αφήνουν διάσπαρτα στη σαβάνα τα κουφάρια των άτυχων ζώων. Δεν θα το λεγα νεκροταφείο, ούτε και μεταφορικά.

  36. Λ said

    14. Έχετε δίκαιο ότι αρχικά το Σανκτ προσδιόριζε τον Πέτρο και όχι την πόλη. Έτσι κι αλλιώς οι Ρώσοι τη λένε απλά Πίτερ. Πίτερ, σαν χαϊδευτικό αγαπημένου προσώπου.
    Όπως είπε και ο Πούσκιν,
    Люблю тебя, Петра творенье,
    Люблю твой строгий, стройный вид,

  37. cronopiusa said

    Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής σήμερα

    Matt Carlson & Ilan Manouach

    Jonas Kocher & Ilan Manouach

  38. kseeath said

    Τέλος χρόνου. Στους δρόμους και Κυριακή και Δευτέρα

    …Οι δρόμοι της Αθήνας και η περιοχή γύρω από το Σύνταγμα δεν πρέπει να αφεθούν στον αστικό απόπατο και στις διαδηλώσεις κατσαρόλας που προετοιμάζουν παλατιανές λύσεις. Τα βελούδινα σχέδια πρέπει να συντριβούν εν τη γενέσει τους. Το κάθε Μαϊντάν ξέρουμε πού οδηγεί, και εδώ δεν θα γίνει Κίεβο. Η αριστερά, το κίνημα, η εργατική τάξη, η προλεταριακή νεολαία, οι άνεργοι, πρέπει εδώ και τώρα να αναλάβουν δράση. Τα συνθήματα πάρτε τα μνημόνια και φύγετε από δω πρέπει να ηχήσουν και πάλι με όλη τη δύναμη. Η κυβέρνηση ούτε να τολμήσει να σκεφτεί ότι μπορεί να υπογράψει μια συμφωνία ακόμα και των 47+8 σελίδων. Να το ξέρουν ότι ούτε αυτό θα περάσει, ως δήθεν καλύτερη λύση από το χειρότερο σχέδιο Γιούνκερ. Όσο για τα φερέφωνα λουμπενοειδή κόμματα και κομματίδια της αστικής τάξης που ετοιμάζουν την αστική αντιεξέγερση, όχι τόσο ενάντια στον Τσίπρα, όσο ενάντια στο κίνημα του 2010-12, ας καταλάβουν ότι οι δρόμοι δεν τους ανήκουν…. https://avantgarde2009.wordpress.com/2015/06/19/telos-xronoy-oloi-stoyw-dromous-kyriaki-kai-deytera/

  39. @24 Αν σήμαινε αυτό που λες θα κρατούσε για δυο τρεις μέρες το φαινόμενο. Όχι το ηλιοστάσιο είναι η στιγμή που ο ήλιος έχει τη μεγαλύτερη απόκλιση από τον ουράνιο ισημερινό* δηλαδή 23,5° και η ισημερία είναι η στιγμή που περνά από τον ουράνιο ισημερινό. Δηλαδή η ώρα είναι η στιγμή της θερινής τροπής σύμφωνα με τον Πτολεμαίο.

  40. 21, 26β Αν καταλαβαίνω καλά το τουρκικό Taş-kent (Πετρούπολη) είναι περίπου παρετυμολογία, από το παλιότερο Çaç-kand/Çaş-kand/Şaş-kand, «πόλη Τσατς/Τσας/Σας», που ήταν το προϊσλαμικό όνομα της πόλης.
    https://en.wikipedia.org/wiki/Tashkent#History_as_Chach
    https://tr.wikipedia.org/wiki/Ta%C5%9Fkent

  41. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    Koυίζ: Tι ώρα θα είναι ΠΑΝΩ στον Ήλιο ,αύριο στις 19.38 ώρα Ελλάδος;

  42. Πάνος με πεζά said

    Καλημέρες !

    […Με ειδοποίησαν ότι το ηλιοστάσιο θα είναι αύριο 21/6 στις 19.38 ώρα Ελλάδος -δηλαδή την ώρα της συγκέντρωσης στο Σύνταγμα…]

    Κάπου εκεί κοντά, αναλόγως του αποτελέσματος της Συν.Αρχ,Κρ., θα είναι και το ηλιοστάσιο πληρωμών !

  43. 23°27′ … 🙂

  44. Πέπε, δεν λεγόταν Αγία Πετρούπολη στα ελληνικά την εποχή των τσάρων. Πετρούπολη λεγόταν, σκέτη. Γούγλισε «Εν Πετρουπόλει» και θα βρεις πλήθος παραπομπές, μεταξύ άλλων και του Καποδίστρια. Και όταν, μέσα στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, θέλησαν οι Ρώσοι να εκρωσίσουν το όνομα της πρωτεύουσάς τους, Πετρογραδ την είπαν, και όχι, ξερωγώ, Σβιατοπετρογραδ. Αγία την εβάφτισαν διάφοροι άσχετοι Ελληνες δημοσιογράφοι μετά το 1991. Συμφωνώ πως κάτι τόσο πια διαδεδομένο δεν μπορεί να θεωρηθεί καταγέλαστο μαργαριτάρι, αλλά δεν παύει να είναι λάθος, και λάθος παραπλανητικό, αφού ή συγκεκριμένη πόλη δεν έχει καμία ιερότητα για τη Ρωσική Εκκλησία. Και καλώς ο κ. Κατσέας δίνει μάχες οπισθοφυλακής. Πετρούπολη σκέτη, παρακαλώ, έστω και με κίνδυνο σύγχυσης με το αθηναϊκό προάστιο!

  45. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    H ρωσική Wiki όμως ,λέει ότι λεγόταν αρχικά Санкт-Петербург και το 1914 άλλαξε σε Πέτρογκραντ.
    https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D1%82-%D0%9F%D0%B5%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B1%D1%83%D1%80%D0%B3
    Υπάρχει και η παλή λύση πάντως. Λένινγκραντ!

  46. atheofobos said

    44
    Έξ ου και το Ζαχαροπλαστείο «Πέτρογραδ», στη Σταδίου
    http://rebetcafe.blogspot.gr/2013/01/blog-post_31.html

  47. Χαίρεστε,

    για βοηθάτε και τον ανιστόρητο, χριστιανοί!
    Ποιός Ζορμπάς κολλάει με ποιό Γουδί;

  48. Ριβαλντίνιο said

    @ 12 Νέο Kid L’errance d’Arabie
    Oι Ιρανοί (δεν ξέρω αν είναι χριστιανοί) «φυλάττουν Περσίδες πύλες» . 🙂

    https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_the_Persian_Gate

  49. sarant said

    Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

    47 Ο Νικόλαος Ζορμπάς (συνταγματάρχης, θαρρώ) ήταν επικεφαλής του κινήματος στο Γουδί το 1909

    44 Πετρούπολη, φυσικά. Η καλύτερη λύση μέχρι να την ξαναπούν Λένινγκραντ.

  50. Λ said

    Είπα να γουγλίσω και βρήκα ότι τελικά δεν είναι μόνο η Πετρούπολη που λέγεται χαϊδευτικά Πίτερ αλλά και άλλες τέσσερεις πόλεις.

    https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%B8%D1%82%D0%B5%D1%80

    Να θυμίσω για τον χειρόγραφο κώδικα της Αγ. Γραφής, Codex Petropolitanus, που τώρα είναι στη Βιβλιοθήκη του Βρετανικού Μουσείου.

    Και το μαθηματικό παράδοξο της Πετρούπολης δεν θα μας το εξηγήσεις ο Κιντ;;;

  51. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    49. Mα αφού οι Ρώσοι τη λένε σήμερα επισήμως Санкт-Петербург εμείς θα την κάνουμε Πετρούπολη ; (Κούγιας προεδράρα!)

  52. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    Λ. είναι πολύ απλό πράγματι το «παράδοξο» της Αγίας Πετρούπολης (στην Ακαδημία επιστημών του Санкт-Петербург το είχε υποβάλει ο Δανιήλ Βερνούλιος). Τι ακριβώς θέλεις να μάθεις; Βασικά λέει ότι άμα έχεις άπειρα λεφτά και ποντάρεις συνέχεια στο κόκκινο διπλασιάζοντας το ποντάρισμά σου κάποια στιγμή θα τινάξεις την μπάνκα στον αέρα! (σιγά τα σπουδαία νέα, δηλαδή…)

  53. 52

    Δηλαδή άμα έχεις άπειρα λεφτά, θα κερδίσεις ένα πεπεραζμένο ποσό, ε;

    imgur.com/fVEno0v

  54. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    53. Ναι! Κάπως έτσι. 🙂

  55. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    πριν αποδιαβάσω τα σχόλια ακούω στο Ρίαλ ράδιο πως σε λίγο θα μας εξηγήσει ο κος Αντωνάκος τί έλεγαν οι αρχαίοι για το ΔΝΤ! .Στασίδι στου Τσιλιμίδη(κάνει και ρίμα) έχει πιάσει. Για να δούμε τί θα πει πάλι. Φέρτε πιατέλες.

  56. LandS said

    @52 λόγω της ύπαρξης των ζερό, το άπειρο της μπάνκας είναι πιο άπειρο από το δικό σου, άμα διπλασιάζεις.
    Ακόμα και αν κάθε φορά ποντάρεις τα 37/18 της προηγούμενης το κέρδος σου ποτέ δεν θα είναι τόσο μεγάλο ώστε να τινάξεις τη μπάνκα στον αέρα.

  57. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    56. E καλά, είπα να πω κατι «λαϊκίστικο», μην το δένεις κόμπο. Η ουσία του παραδόξου βρίσκεται στον τρόπο θεώρησης του απείρου (και σε κάποια εγγενή παράδοξα,που αυτό δημιουργεί). Δηλαδή, ο Μπερνούλι προβληματίστηκε πάνω στο ότι υπάρχουν καταστάσεις/παιχνίδια όπου μαθηματικώς ειδωμένα έχουν άπειρη μαθηματική ελπίδα,αλλά που κανένας εχέφρων άνθρωπος δεν θα τα έπαιζε, καθώς θα ήθελε άπειρες ζωές για να δικαιωθεί.
    Το «παράδοξο» προκύπτει δηλαδή όταν ορίζουμε την μαθηματική ελπίδα
    σαν τη μέση τιμή ενός ΑΠΕΙΡΟΥ αριθμού πειραμάτων (ρίψεων) ή ακριβέστερα σαν το όριο lim για ν–άπειρο) αλλά απλά ΔΕΝ πρόκειται να παιξουμε άπειρο αριθμό παιχνιδιών.

  58. Ιάκωβος said

    …μέχρι να την ξαναπούν Λένινγκραντ.

    Στο ‘χω πει πολλές φορές,
    οτι ζήσαμε δε θα το ξαναβρούμε…

    Πάμε για άλλα, τώρα.

  59. LandS said

    @56 Εντάξει, εκεί είναι το παράδοξο. Και όχι στο τίναγμα της μπάνκας στον αέρα.

    Είναι όπως λέμε ότι το άθροισμα των πιθανοτήτων άπειρων ενδεχομένων είναι ένα, ενώ ή πιθανότητα κάθε ενός από αυτά είναι μηδέν.

  60. LandS said

    Μια και πιάσαμε τα προβλήματα.
    http://hysteria.gr/11840/

  61. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    >>(λες κι εμείς είμαστε αντιευρωπαϊστές, αλλά τέλος πάντων).
    Εν τούτοις,αυτοί προπαγανδίζουν άγρια το έργο: Ευρωμαχίες στο Σύνταγμα. Ευρωλάτρες κ Ευρωκλάστες!!

  62. cronopiusa said

  63. sarant said

    55 Μπρρρ

  64. spiral architect said

    Άσχετο:
    (για το Λάμπρο)

  65. Y. G. said

    Καλημερα σας. Αυτο αξιζει να το διαβασετε – http://www.n-tv.de/politik/Warum-Deutschland-Athen-helfen-muss-article15342241.html

  66. Καλημέρα,

    Ας δώσω κι εγώ τα δύο εκατοστά μου. Ίσως η «αισιοδοξία» του Σόιμπλε μέσα στο κείμενο να είναι απόδοση κάποιας φράσης σαν «[Και σήμερα λα καταστρόφ.] We hope to see new proposals [αλλά δεν το πολυπιστεύω]».

  67. leonicos said

    με την αθηναϊκή έννοια του όρου

    εννοείς ‘σημασία’

  68. Ο τρόμος της ακλισιάς ξαναχτύπησε σήμερα στην (γ)LIFO

    «Aναστηλώθηκε ο θρυλικός πύργος του Οθέλλο στην κατεχόμενη Αμμόχωστο».

    Δεν άντεξα να διαβάσω το άρθρο για να δω τι γίνεται. Ξενέρωμα.
    http://www.lifo.gr/now/culture/68806

  69. leonicos said

    Υπάρχει ή όχι αντίφαση;

    Δεν υπάρχει αντίφαση. Εφόσο ελπίζει σε νέες προτάσεις = δεν του αρέσουν οπι παλιές = συμφωνια γιοκ

  70. Ένας πολύ πρωτότυπος τρόπος για να μη σας κάνουν μήνυση για δυσφήμιση!

    Και στη Βικιπαίδεια.

  71. leonicos said

    καλή μουρ'ιτσα κι αυτή

  72. Michail Dim. Drakomathioulakis said

    Τι ηλιοστάσιο και λ@λ@κίες, εδώ βρέχει!!! (Συγνώμη, Νικοκύρη, για την έκφρασι, αλλά 20 Ιούνη βροχή στη Λευκωσία;;; Τροπικός γίναμε!!!)

  73. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    ΥΓ Εξαιρετικο σχολιο ανωνυμου απο τον Ροϊδη

  74. smerdaleos said

    * Μια απροσδόκητη ακλισιά χώρεσε στο (μεταφρασμένο) κείμενο του άρθρου του Αλέξη Τσίπρα στο γερμανικό περιοδικό Tagesspiegel: Συμφωνήσαμε στην άμεση κατάργηση του καθεστώς των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων που αυξάνουν τη μέση ηλικία συνταξιοδότησης…

    Δράττομαι την ευκαιρία της πρωθυπουργικής ακλισιάς για να θέσω την εξής ερώτηση Quiz προς τους «βαρβάρους Λατίνους» που δεν σαββατίζουν. 🙂 Σύμφωνα με την Κομνηνή, αντίθετα με τα διεφθαρμένα θρησκευτικά έθιμα των «βαρβάρων Λατίνων», τα «ἡμέτερα» ανάγονται απαράλλαχτα στον Ααρών και τον Μωησή:

    [10.8.8] Οὐ γὰρ κατὰ τὰ αὐτὰ ἡμῖν τε καὶ τοῖς Λατίνοις περὶ τῶν ἱερωμένων δέδοκται· ἀλλ’ ἡμεῖς μὲν ἐντετάλμεθα παρά τε τῶν κανό ων καὶ νόμων καὶ τοῦ εὐαγγελικοῦ δόγματος· «Μὴ θίξῃς, μὴ γρύξῃς, μὴ ἅψῃ· ἱερωμένος γὰρ εἶ». Ὁ δέ τοι βάρβαρος Λατῖνος ἅμα τε τὰ θεῖα μεταχειριεῖται καὶ τὴν ἀσπίδα ἐπὶ τοῦ λαιοῦ θέμενος καὶ τὸ δόρυ τῇ δεξιᾷ ἐναγκαλισά μενος ὁμοῦ τε μεταδίδωσι τοῦ θείου σώματός τε καὶ αἵματος καὶ φόνιον ὁρᾷ καὶ αἱμάτων ἀνὴρ κατὰ τὸν Δαυιτικὸν ψαλμὸν γίνεται. Οὕτως ἐστὶ τὸ βάρβαρον τοῦτο γένος οὐχ ἧττον ἱερατικὸν ἢ φιλοπόλεμον. Οὗτος τοίνυν ὁ ῥέκτης μᾶλλον ἢ ἱερεὺς ὁμοῦ τε καὶ τὴν ἱερατικὴν στολὴν ἐνεδι δύσκετο καὶ τὴν κώπην μετεχειρίζετο καὶ πρὸς ναυτικὸν πόλεμον καὶ μάχην ἀφώρα κατὰ ταὐτὸν καὶ θαλάττῃ καὶ ἀνδράσι μαχόμενος. Τὰ γὰρ ἡμέτερα, καθάπερ ἔφθην εἰρηκυῖα, τῆς … Ἀαρὼν καὶ Μωσέως καὶ τοῦ καθ’ ἡμᾶς πρώτου ἀρχιερέως ἐξήρτηται.

    Και η τετάρτη εντολή του Μωησέως είναι ο σαββατισμός = «χαβαλές, chill out dude» του σαββάτου.

    Θέτω λοιπόν το εξής ερώτημα quiz προς τους μη σαββατίζοντες που ενδιαφέρονται για τα γλωσσολογικά:

    Γιατί τὸ καθεστώς, τοῦ καθεστῶτος, τὰ καθεστῶτα έχει σε όλες τις πτώσεις μη αναμενόμενο ωμέγα, όταν οι τυπικές ουδέτερες μετοχές παρακειμένου είναι του τύπου τὸ πεπτωκός, τοῦ πεπτωκότος, τὰ πεπτωκότα.

    καθίστημι σύνθετος τύπος του ἵστημι και ο Πλάτων στον Τίμαιο (40b) έχει ουδέτερη μετοχή παρακειμένου τὸ ἐστός;

    [40β] τὰ αὐτὰ ἑαυτῷ διανοουμένῳ, τὴν δὲ εἰς τὸ πρόσθεν, ὑπὸ τῆς ταὐτοῦ καὶ ὁμοίου περιφορᾶς κρατουμένῳ: τὰς δὲ πέντε κινήσεις ἀκίνητον καὶ ἑστός, ἵνα ὅτι μάλιστα αὐτῶν ἕκαστον γένοιτο ὡς ἄριστον.

    Υπάρχει η απάντηση, αλλά με έβαλε ο Βελζεβούλ να σας παρασύρω στην παραβίαση του σαββατισμό σας.

    http://frikipaideia.wikia.com/wiki/%CE%92%CE%B5%CE%BB%CE%B6%CE%B5%CE%B2%CE%BF%CF%8D%CE%BB

  75. Υπουργικό μεζεδάκι: «Η Ελλάδα είχε 200 χρόνια δραχμή και μεγαλούργησε»!

  76. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    72 Τους Μουσώνες να φοβάσαι, αγαπητέ!

  77. Σέιντ Πητ το Σέιντ Πήτερσμπουργκ στην Φλωρίδα.

  78. spiral architect said

  79. sarant said

    78 Πολύ καλό

    75 Το διάβασα κι έμεινα άφωνος.

  80. http://http://imgur.com/fVEno0v

    δύσκολα τα ακροβατικά ορισμένων.

  81. RaspK said

    Θεωρώ βέβαιο πως το εξόφθαλμο «cliantel» είναι προϊόν κατακρεούργησης της λέξης «clientele» (δηλ. την πελατεία) — αλλά και το «clientele state» πάλι λάθος θα είναι.

  82. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    73. https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/20/ANIMvasicomunicanti.gif

    Η ερμηνεια του ειναι περιπου η εξης

    1. Στο δοχειο αριστερα σε κανονικες συνθηκες η σταθμη του νερου ειναι ιδια με αυτου δεξια (συγκοινωνουντα δοχεια)
    ομως ο ογκος του δοχειου δεξια ειναι διπλασιος απο το δοχειο αριστερα (απολαβες κρατικοδιατιων ελ. επαγγελματιων, μισθοι ΔΥ, ΔΕΚΟ,… εναντι Υπαλληλου ΙΤ) χωρις τα τυχερα και μαυρα.

    2. Μετα τις περικοπες λ.χ. 50% το δοχειο αριστερα εχει μολις το 1/4 του ογκου του δεξιου δοχειου.
    3. καθε προσπαθεια για την περεταιρω αυξηση της σταθμης προσκρουει οτι εχει επιτευχθει δυναμικη ισορροπια τρομου, δηλ. ολο το νερο που πεφτει στο αριστερο δοχειο χανεται απο την τρυπα (για τοκους κια ισως χρεωλυσια) .
    4. Το προβλημα θα επιδεινωθει αν η πλαινη τρυπα «κατεβασει» την σταθμη εκροης με αποτελεσμα το αριστερο δοχειο να τεινει να φτασει στο μισο απο οτι ειναι σημερα, ενω το δεξιο δοχειο θα εχει παλι τον διπλασιο ογκο σε συγκριση με το αριστερο.

    Αρα ειναι εντελως λαθος η εκφραση το χρεος ειναι βαρελι χωρις πατο..

  83. Ριβαλντίνιο said

    Αστείες εικόνες

    http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQDbfJd4ikoVOhLkMa4scwJmxXo1sNHpcuI3pdil1ULIBHSe2tkNg

  84. gryphon said

    78
    Eνταξει δεν ειναι αγγλικα ακριβως αλλα κοντα επεσε και τουλαχιστον ο αγγλοφωνος ακροατης μπορει να σχετικα ευκολα κοιταζοντας το να καταλαβει τι ηθελε να γραψει η να πει.
    Οποτε το asshole ειναι καπως βαρυ.
    Δηλαδη τοτε πως να αποκαλεσουμε καποιον που μιλαει σε αμερικανους δημοσιογραφους και τους λεει troika was catastroika νομιζοντας οτι μιλαει αγγλικα.
    Θα τους φανηκε καπως σαν καποια μαγικη επικληση κατι σαν το αμπρα καταμπρα.

  85. Κόκκινος Πλανήτης said

    84
    Δηλαδή το Catastroika εσας δεν σας φαίνεται σαν λογοπαίγνιο του catastrophy;

  86. spiral architect said

  87. gryphon said

    85
    Εμενα αντε και μου φανηκε σαν λογοπαιγνιο (εστω και τραβηγμενο απο τα μαλλια).
    Αλλα αυτο συνεβη γιατι δεν ειμαι αγγλος η αμερικανος ζω στην Ελλαδα και ετυχε να εχω ακουσει για το πονημα του Χατζηστεφανου που ειναι αυτος που μαλλον κατασκευασε την λεξη..
    Αλλα εικαζω οτι εαν καναμε ενα τεστ οι 999 χιλιαδες 999 αγγλοφωνοι ανθρωποι στο εκατομμυριο που υπολογιζω οτι το αγνοουν μαζι με τους αρκετα λιγοτερους σε ποσοστο που αγνοουν και την απλη τροικα δεν θα καταλαβαν Χριστο για το τι ηθελε να πει ο ποιητης. .

  88. @85 Δηλαδή οι αγγλόφωνοι δεν καταλαβάινουν τις ειδήσεις του BBC σαν αυτή εδώ:

    http://www.bbc.com/news/business-21783118

    Αφού δεν καταλαβαίνουν τι σημαίνει τρόικα. Και τέτοιου είδους λογοπάιχνια είναι συχνά στα αγγλικά (δεν έχω κανένα πρόχειρο αλλά αν επιμεινεις θα προσπαθήσω να θυμηθώ)

  89. nestanaios said

    Βόειο, βοδινό και μοσχαρίσιο προέρχεται σε ποσοστό 93% από το εξωτερικό και κυρίως από Γερμανία.
    Το χοιρινό σε ποσοστό 82% και κυρίως από Ολλανδία. Τα υπόλοιπα κρέατα έχουν και αυτά μεγάλο ποσοστό εισαγωγής.

    Ο Σαμαράς, είχε γνώση στις εκλογές του 12 για αυτό το πράγμα. Υποσχέθηκε ότι θα κάνει κάτι και δυστυχώς δεν έκανε τίποτα.
    Σήμερα, ο Σαμαράς ρωτάει τους αγρότες από πού θα πάρουν επιδότηση αν επιστρέψουμε στην δραχμή.

    Μία μέθοδος είναι να αυξηθεί ο ΦΠΑ σε όλα τα κρέατα στο ανώτατο δυνατό συντελεστή και εξ αυτού ένα μέρος να επιστρέφει
    στους αγρότες με την μορφή ζωοτροφών ως κίνητρο για αύξηση της παραγωγής και μείωση της εισαγωγής .

  90. physicist said

    Ντάξει ρε παιδιά με το κακογραμμένο Αγγλικό, την τρίχα τριχιά κάνατε. Για το πλακάτ στην προχτεσινή ανάσα αξιοπρέπειας στο οποίο ο Καραϊσκάκης γ… την ημίγυμνη Μέρκελ, δεν είδα να διαμαρτύρεται κανείς, παρά το ότι η εικόνα ήταν κατάφωρα σεξιστική (και χυδαία και εμετική και ό,τι άλλο θέλεις). Έκανε σχολή με τους φαλλούς ο κατά δική του ομολογία καταχρεωμένος και παραλίγο δωροδοκηθείς κωμικός, απ΄ ό,τι φαίνεται. Ένα λάθος στ’ Αγγλικά από το (κατά την επικρατούσα διχαστική νοοτροπία των ημερών μας) «μνημονιακό στρατόπεδο», το ξεσκίσατε σε πεντακόσια σχόλια. Ντάξει, οι μνημονιακοί είναι στόκοι που δεν ξέρουν Αγγλικά. Get over it now, we got the message.

  91. Ριβαλντίνιο said

    @ 91 physicist

    Δες και αυτό

  92. Ριβαλντίνιο said

    @ 89 nestanaios
    «Μία μέθοδος είναι να αυξηθεί ο ΦΠΑ σε όλα τα κρέατα»

    Μακάρι ! Θα δουν τι θα πάθουν όσοι δεν τηρούν τις νηστείες … 🙂 :mrgreen

  93. Ριβαλντίνιο said

    Για δείτε εδώ αγγλικά

  94. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    64 – ΧΑΧΑΧΑ, τώρα το είδα Spiral, αν και σήμερα ακούω τελείως άλλα, ευχαριστώ. Πάντως κι αυτή που ακούω τώρα, από πολλές απόψεις, είναι ροκιάρα. Αυτό για σένα.

  95. smerdaleos said

    @74

    Γιατί γεγονός αλλά καθεστώς;

  96. sarant said

    90 Γελάω τόση ώρα

    91 Αυτό με τον Καραϊσκάκη δεν το έχω δει.

  97. Ριβαλντίνιο said

    @ 96 smerdaleos
    Ναι, και ήθελες να απαντήσουμε όλο αυτό ? 🙂 🙂 🙂

  98. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    91 – Εμ, άμα βλέπεις τις αριστερές προσδοκίες σου, να μη γίνονται πραγματικότητα από την πρώτη φορά αριστερή κυβέρνηση, και τα κατσαρολικά συλλαλητήρια να είναι μεγαλύτερα από τα κυβερνητικά, και παρ΄όλα αυτά να αρνείσαι ότι κάτι πάει λάθος, από κάπου πρέπει να πιαστείς, και το «αγγλικό» πλακάτ, μια χαρά σανίδα σωτηρίας είναι.

  99. Σμερδαλέε, η εξήγηση της σχολικής γραμματικής για το ‘εστώς’ είναι, αν θυμάμαι καλά, ότι είναι συνηρημένη μορφή του ‘εσταώς’, οπότε και στις πλάγιες πτώσεις έχουμε εσταότος > εστώτος (δεν έχω τρόπο να βάλω περισπωμένη στην ταμπλέτα όπου γράφω, αλλά η οξεία στο ‘εστώς’ είναι σωστή). Δεν ξέρω αν ο ασυναίρετος τύπος μαρτυρείται ή αν το ίδιο θέμα σχηματίζει τύπους σε άλλες εγκλίσεις.

  100. Βάταλος said

    Αγαπητοί κύριοι, άρτι επιστρέψας Αθήνησι, δεν επρόλαβα να αναγνώσω τα σχόλια της παρούσης αναρτήσεως, πλήν των γραφέντων υπό των κ.κ. Σαραντάκου και Σμερδαλέου. Επιτρέψατέ μοι, ωστόσον, να προβώ εις μερικάς επισημάνσεις…

    1) Διατί και οι ενενήκοντα σχολιασταί της παρούσης αναρτήσεως απέκρυψαν από τους πολυπληθείς οπαδούς του Θρύλου, ότι ο 28χρονος Γαλάτης ποδοσφαιριστής Αντώνιος Μουνιέ θα αγωνίζεται από τον Αύγουστον με τον Ολυμπιακόν και ήδη έχουσι αρχίσει προσπάθειαι να αλλάξωσι την προφοράν του επιθέτου του, διά να μη σοκάρωνται οι χριστιανούληδες;

    http://www.protothema.gr/sports/article/486359/proedros-monpelie-o-mounie-tha-sunehisei-tin-kariera-tou-ston-olubiako/
    https://en.wikipedia.org/wiki/Anthony_Mounier

    2) Διατί οι ευαίσθητοι με τα κακά αγγλικά του ηλικιωμένου διαδηλωτού αναγνώσται δεν έβγαλαν άχναν διά την δημοσκόπησιν της αυριανής κυριακάτικης «Αυγής» όπου ο Σύριζα εμφανίζηται να έχη ξεφύγει 28 ολοκλήρους μονάδας της Ν.Δ. και οι βρωμεροί εγκάθετοι της Συγγρού καταγγέλλουν την Αγίου Κωνσταντίνου ότι δημοσιεύει δημοσκόπησιν με άθροισμα 120%; http://www.iefimerida.gr/news/212958/i-nd-kataggellei-dimoskopisi-tis-aygis-poy-vgazei-kommata-kai-anapofasistoys-sto-120 Διατί οι έγκριτοι μαθηματικοί του Ιστολογίου δεν βγαίνουν να εξηγήσουν στους μισούντας (λόγω Ευαγγελίου) τα Μαθηματικά Ρωμιούς ότι υπάρχωσι και Δημοσκοπήσεις όπου το άθροισμά των υπερβαίνει το 100%, εφόσον ομιλούμε δι’ εκλογικήν επιρροήν και ουχί διά πρόθεσιν ψήφου;

    3) Διατί ουδείς αναγνώστης αντέδρασε διά την κατάπτυστον δήλωσιν του ακροδεξιού Αδώνιδος ότι αν υπάγωμεν εις την Δραχμήν, αι Ρωμιαί θα γίνουν παραδουλεύτραι και ιερόδουλοι, ενώ συγχρόνως θα ζήσωμε μαζικάς λεηλασίας καταστημάτων; http://www.protothema.gr/politics/article/486368/adonis-an-hreokopisoume-oi-gunaikes-tha-ginoun-i-paradouleutres-i-ekdidomenes/ Υπάρχουσι εισαγγελείς εν Αθήναις; Και αν υπάρχωσι, διατί δεν συλλαμβάνουν τον Αδώνιδα διά κατατρομοκράτησιν του πληθυσμού;

    4) Διατί οι αξιότιμοι κ.κ. Τσίπρας και Βαρουφάκης δεν καθίζουν εις το σκαμνί τον Γερμανόν επιχειρηματίαν που ετοιμάζεται να βγάλη βότκαν με την ονομασίαν «Grexit», όπου ο Αλέξης και ο Γιάνης εικονίζονται ως μεθύστακες αλκοολικοί; http://www.newmoney.gr/diethni/item/237724-germanos-eftiakse-botka-me-to-onoma-grexit

    Μετά πλείστης τιμής
    Β.

    ΥΓ: Αγαπητέ κ. Σμερδαλέε (σχόλια 74 + 96), ελπίζω να επείσθητε πόσον αδιαφορούν οι Ρωμιοί διά την Ελληνικήν Γλώσσαν. Επέρασαν πεντέμισυ ώραι από την στιγμήν που εθέσατε τον θαυμάσιον γρίφον σας διά το ωμέγα του καθεστώτος (σχόλιον 74) και ούτε είς αναγνώστης εφιλοτιμήθη να σας απαντήση, με αποτέλεσμα να δώσητε μόνος σας την απάντησίν σας εν τω σχολίω 96. Αν μοί επιτρέψη η γριά Βατάλαινα, θα θέσω και εγώ εντός ολίγου εν ερώτημα μαζί με την απάντησιν, διά να μη βάζωμε τους ρωμιούς εις αγωνίαν. Το μόνον που θέλω από εσάς, κ. Σμερδαλέε, είναι μία ειλικρινής δήλωσις (όποτε δύνασθε και ευκαιρήσετε…) αν εγνωρίζατε την απάντησιν

  101. leonicos said

    να το πει σωστά και να συμβάλλει

    Να βάλω 😉

  102. leonicos said

    @ριβαλντίνο του 92!!!! 😉

  103. sarant said

    100 Στο κουίζ απάντηση δεν έχω, αλλά θυμήθηκα το ευαγγελικό «εστώς και θερμαινόμενος» (Eιστήκεισαν δε οι δούλοι και οι υπηρέται, ανθρακιάν πεποιηκότες, ότι ψύχος ήν, και έθερμαίνοντο ήν δε μετ’ αυτών ο Πέτρος έστώς και θερμαινόμενος), που ο κόσμος το παρανόησε σε «ζεστός και θερμαινόμενος»

  104. Σμερδαλέε, δεν είχα δει την εμπεριστατωμένη ανάλυσή σου όσο έγραφα τη σχολική μου ανάμνηση. Μια απορία όμως: πώς είναι δυνατόν ο Karl Brugmann να διατύπωσε νόμο που για να εφαρμοστεί προϋποθέτει τη θεωρία των λαρυγγικών; Τόσο μακριά έβλεπε; 🙂

  105. ΝεοKid, αυτό λέω. Τη γερμανική ονομασία Санкт-Петербург την άλλαξαν οι Ρώσοι σε Πετρογράδ για πατριωτικούς λόγους το 1914. Αλλά ΔΕΝ εσήμαινε Αγία Πετρούπολη, σήμαινε Αγιοπετρούπολη, και στα ελληνικά λεγόταν πάντοτε και μόνο σκέτη Πετρούπολις όσο διατηρούσε το αρχικό της όνομα.

  106. Σκύλε, το κολάζ με τους τίτλους είναι όλα τα λεφτά!
    Αριστουργηματική επίσης (κι ας μην συμφωνώ με το μήνυμα της) είναι ή φωτοσοπιά με το»μένουμε Ευρώπη». Κύδος, που λένε κι οι Αμερικάνοι, σε όποιον τη σκέφτηκε και την έφτιαξε!

  107. smerdaleos said

    @Άγγελο, 100,105
    —-

    Ναι βρε αυτή είναι η απάντηση. Πσοτική μετάθεση και κατόπιν συναίρεση -ᾱο- > -ηο- > -εω- > -ω-.

    Απλώς ήθελα να δείξω ότι το ἑστός του Πλάτωνα ίσως έχει ΙΕ καταγωγή από το *se-sth2-wos- όπου δεν φωνηεντοποιήθκε το λαρυγγικό (τα άλλα είναι από το *se-stoh2-wos-).

    Δεν ξέρω αν ο Karl Brugmann διατύπωσε τον νόμο του πριν ή μετά την πρόταση του De Saussure για τα λαρυγγικά (1879), αλλά ακόμη και αν δεν ήξερε για τα λαρυγγικά, υποθέτω ότι κατέληξε στον νόμο εξετάζοντας ρίζες που δεν έχουν λαρυγγικά όπως το «ξύλο» *doru > Κοινό Ινδο-Ιρανικό *dōru> *dāru.

    Επομένως, μάλλον δεν ήξερε για τα λαρυγγικά και, κατά συνέπεια, έφτασε στον νόμο, χωρίς να έχει λύση για την ανωμαλία στην κλίση του παρακειμένου *kwe-kwor-h2e (1ο ενικό) / *kwe-kwor-e (3ο ενικό) > cakara / cakāra.

  108. leonicos said

    ΥΓ: Αγαπητέ κ. Σμερδαλέε

    Βάταλον αντέγραψα 😉

  109. smerdaleos said

    @101: ΥΓ: Αγαπητέ κ. Σμερδαλέε (σχόλια 74 + 96), ελπίζω να επείσθητε πόσον αδιαφορούν οι Ρωμιοί διά την Ελληνικήν Γλώσσαν. Επέρασαν πεντέμισυ ώραι από την στιγμήν που εθέσατε τον θαυμάσιον γρίφον σας διά το ωμέγα του καθεστώτος (σχόλιον 74) και ούτε είς αναγνώστης εφιλοτιμήθη να σας απαντήση, με αποτέλεσμα να δώσητε μόνος σας την απάντησίν σας εν τω σχολίω 96. Αν μοί επιτρέψη η γριά Βατάλαινα, θα θέσω και εγώ εντός ολίγου εν ερώτημα μαζί με την απάντησιν, διά να μη βάζωμε τους ρωμιούς εις αγωνίαν. Το μόνον που θέλω από εσάς, κ. Σμερδαλέε, είναι μία ειλικρινής δήλωσις (όποτε δύνασθε και ευκαιρήσετε…) αν εγνωρίζατε την απάντησιν

    Βάταλε πιστεύω πως πολλοί περισσότεροι διερωτήθηκαν, απλά μόνο ο Άγγελος απάντησε.

    Δεν σε είδα να σχολιάζεις όμως το χωρίο της Κομνήνης, σύμφωνα με το οποίο τα «ἡμέτερα» θρησκευτικά έθιμα, αντίθετα με αυτά των «βαρβάρων Λατίνων» προέρχονται απευθείας από τον Ααρών και τον Μωησή.

  110. spiral architect said

    @109: Κακώς. Βάταλον έδωσες, Βάταλον θα λάβεις.

  111. Μαρία said

    100, 108
    Η σχολ. γραμματική για το ουδέτερο έχει και τους 2 τύπους. Και αυτή αλλά και ο Σαντρέν για τον τύπο σε -ος, αντί του αναμενόμενου -ώς λόγω της συναίρεσης, επικαλούνται την αναλογία προς τις άλλες μετοχές παρακειμένου.

  112. Βάταλος said

    Αγαπητέ κ. Σμερδαλέε (σχόλιον 110)

    δεν προλαμβάνω (άς όψεται η γραία Βατάλαινα) να θέσω απόψε το ερώτημα που ΄σάς προανήγγειλα. Θα το πράξω αύριον το μεσονύκτιον μετ’ επιμελείας, διότι είναι μεγίστης σημασίας και θα αφήση αφώνους τους αναγνώστας του παρόντος Ιστολογίου.

    Όσον διά την Κομνηνήν, σάς συγχαίρω διά την επιλογήν του αποσπάσματος: Βάζω στοίχημα πως ελάχιστοι Ρωμιοί αναγνώσται αντελήφθησαν πόσον ανεκτιμήτου αξίας είναι τα λόγια της θυγατρός του Αλεξίου Κομνηνού που επιλέξατε: 1ον) Επιβεβαιώνουν ότι το βρωμερόν Βυζάντιον είχεν υιοθετήσει όλας τας πρακτικάς του Ιουδαϊσμού: Από την χρονολόγησιν από Κτίσεως Κόσμου (ενώ οι Δυτικοί εμέτρων από Χριστού Γεννήσεως), έως την έναρξιν του έτους από τον Σεπτέμβριον ως πράττουν οι Ιουδαίοι, η μέτρησις των ωρών της ημέρας που αρχίζουν από το εσπέρας, όπως ακριβώς των Ισραηλιτών και πολλά άλλα που δεν είναι της ώρας.

    2ον) Αποκαλύπτουν τα λόγια της Άννης Κομνηνής διατί πήγε κατά Διαβόλου το Βυζάντιον, ενώ ο Παπισμός ακόμη θριαμβεύει: Διότι απηγορεύετο διά ροπάλου (επί ποινή αφορισμού) εις τους Ορθοδόξους κληρικούς να λαμβάνουν όπλα επί 17 αιώνας, ενώ την ιδίαν στιγμήν, οι Ρωμαιοκαθολικοί κληρικοί εδικαιούντο να φέρουν όπλα, να πολεμούν, να σφάζουν και να σκοτώνουν τους εχθρούς της Πίστεως…

    3ον) Γνωρίζητε (δεν προλαβαίνω να το εύρω τώρα εις το YouTube) κάλλιον παντός άλλου ότι η αγαπημένη σας Ελενίτσα Αρβελέρ έχει αποκαλύψει εις τηλεοπτικήν εκπομπήν πόσον σκληρώς ετιμώρησεν η Ορθόδοξος Εκκλησίαν έναν ιερέα της Μικράς Ασίας, όστις ετόλμησε να λάβη τα όπλα και να αντισταθή εις τους επελεύνοντας Οθωμανούς τον 13ον αιώνα. Πρόκειται περί συγκλονιστικής καταγγελίας της Αρβελέρ και (αν εδιδάσκετο εις τα ρωμέικα σχολεία) θα ήρκει μόνον αύτη διά να σιχαθώσι τας θεωρίας των Γαλιλαίων εκατομμύρια αποβλακωμένοι Ρωμιοί.

    Μετά πάσης τιμής
    Β.

    ΥΓ: Επιτρέψατέ μοι, αγαπητοί κύριοι, να συμμετάσχω και εγώ εις τον εορτασμόν των 200 ετών από της Μάχης του Βατερλώ με το περίφημον ποίημα του Αλεξάνδρου Σούτσου διά τον Ναπολέοντα που εμανθάναμε από στήθους ημείς οι απόφοιτοι του παλαιού Σχολαρχείου. Είναι απόσπασμα από το εξαίρετον ποιητικόν του έργον «Ο Περιπλανώμενος» (1838-1840)

  113. smerdaleos said

    @101, Βάταλο:4) Διατί οι αξιότιμοι κ.κ. Τσίπρας και Βαρουφάκης δεν καθίζουν εις το σκαμνί τον Γερμανόν επιχειρηματίαν που ετοιμάζεται να βγάλη βότκαν με την ονομασίαν «Grexit», όπου ο Αλέξης και ο Γιάνης εικονίζονται ως μεθύστακες αλκοολικοί;

    —–

    Δηλαδή Βάταλέ, δίπλα στο «gringo» ( Graecus, «ελληνόφωνος» > «όχι λατινόφωνος/ισπανόφωνος Αμερικής» > «mlecha») και στο «Greek Love» θα έχουμε και βότκα «Grexit»;

    https://en.wiktionary.org/wiki/gringo
    https://en.wikipedia.org/wiki/Mleccha
    https://en.wikipedia.org/wiki/Greek_love#Historic_terms

    As a phrase in Modern English[5] and other modern European languages, «Greek love» refers to various (mostly homoerotic) practices as part of the Hellenic heritage of Western culture; quotation marks are often placed on either or both words («Greek» love, Greek «love», or «Greek love») to indicate that usage of the phrase is determined by context. It often serves as a «coded phrase» for pederasty, or to «sanitize» homosexual desire in historical contexts where it was considered unacceptable.

  114. smerdaleos said

    113, Βάταλο: Όσον διά την Κομνηνήν, σάς συγχαίρω διά την επιλογήν του αποσπάσματος: Βάζω στοίχημα πως ελάχιστοι Ρωμιοί αναγνώσται αντελήφθησαν πόσον ανεκτιμήτου αξίας είναι τα λόγια της θυγατρός του Αλεξίου Κομνηνού που επιλέξατε: 1ον) Επιβεβαιώνουν ότι το βρωμερόν Βυζάντιον είχεν υιοθετήσει όλας τας πρακτικάς του Ιουδαϊσμού: Από την χρονολόγησιν από Κτίσεως Κόσμου (ενώ οι Δυτικοί εμέτρων από Χριστού Γεννήσεως), έως την έναρξιν του έτους από τον Σεπτέμβριον ως πράττουν οι Ιουδαίοι, η μέτρησις των ωρών της ημέρας που αρχίζουν από το εσπέρας, όπως ακριβώς των Ισραηλιτών και πολλά άλλα που δεν είναι της ώρας.

    Εγώ πάλι, συμπεραίνω από το χωρίο αυτό πως προκειμένου να βγάλει τους Ρωμαίους ανώτερους των «Λατίνων/Κελτών/Φράγγων» κάνει τέτοια διαστρέβλωση της ιστορίας που παρουσιάζει τους Ορθόδοξους Χριστιανούς ως «γνήσιους» Ιουδαίους, παρακάμπτωντας τόσο το ότι ο Χριστιανισμός ξεκίνησε ως Ιουδαϊκή αίρεση όσο και την αντι-ιουδαϊκή στάση τόσων και τόσων «Βυζαντινών» (= Ρωμαίων) αυτοκρατόρων.

  115. Gpoint said

    Απορία αναγνώστου,(ξ)ανά γνωστού, αν αγνώστου (το α με το ευφωνικόν νι, στερητικόν)

    Η παροιμία «δουλειά δεν είχε ο διάολος μαμούσε τα παιδιά του» είναι ιουδαϊκής ή ελληνικής προελεύσεως ή μήπως προέρχεται από την λατινόφωνον Εσπερίαν ;
    Παίζει και το αμερικάνικόν του πράγματος ;

  116. sarant said

    Καλημέρα!

  117. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    Για να μην αιρούνται μαθηματικές βαταλοανοησίες στο αέρα, σαφώς και ΔΕΝ πρόκειται για άθροισμα > 100% στην εκτίμηση ψήφου στο poll της Αυγής, αλλά ακριβώς 100%. Απλώς οι φωστήρες προ-μνημόνιακ «μαθηματικοί» της Συγγρού πρόσθεσαν σε αυτή τη στατιστική κατανομή μια ΆΛΛΗ που έχει την αδιευκρίνιστη ψήφο 19,5%.
    Κοινώς, πρόσθεσαν πορτοκάλια και μήλα και βγάλαν λαχανάκια βρυξελλών…

  118. 101, 1
    Μα γνωρίζετε ασφαλώς, ότι ο Πειραιάς διαθέτει τρία φυσικά λιμάνια, από τα οποία το τρίτο και μικρότερο είναι ο από αρχαιοτάτων χρόνων γνωστός λιμήν της Μουνιχίας, επισήμως σήμερα Μικρολίμανο, η πιο γνωστό και σαν Βουρκολίμανο.
    (Νομίζω γι’ αυτό γράφτηκαν τα «Μάτια βουρκωμένα»)
    🙂

  119. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    119. Oρθόν! Αν το λέγανε «Μακρολίμανο» άλλωστε, δεν θα ήταν «το τρίτο και μικρότερο» αλλά το τρίτο και μακρύτερο… 😆

  120. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    (118. συνέχεια) και φυσικά, για να ισχύει αυτό που λάθος κατάλαβε ο Βάταλος ότι αφορούσε στο πολ της Αυγής, δηλαδή να αθροίζονται ποσοστα > 100% πρέπει οι επιλογές να μην είναι 1 αλλά περισσότερες ή όλες. Π.χ το 70% των Συριζαίων γουστάρουν Καμένο , το 75% γουστάρουν Κουτσούμπα, το 80% γουστάρουν Πανούση και το 85% γουστάρουν Ζωή. ΔΕΝ σημαίνουν αυτά τα στοιχεία ότι το …310% των Συριζαίων γουστάρουν και τους τέσσερεις… 🙂 (καλή άσκηση! Πόσο % γουστάρουν και τους 4;)

  121. LandS said

    @118 & 121

    Φιλότιμη προσπάθεια και αντικειμενικά ορθή. Αυτό που λες δείχνει το γραφικό της Αυγής.

    Μόνο που έχουμε συνηθίσει το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου να ανηκει στον πίνακα ή στο γράφημα της πρόθεσης ψήφου και όχι της εκτίμησης ψήφου.

    Οι στατιστικές του Καίσαρα πρέπει ΚΑΙ να φαίνονται τίμιες.

  122. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    122. Ναι σωστά… εδώ ο «μέσος Έλλην» δεν ξέρει το πυθαγόρειο και τη διαφορά τόνου και κυβικού…θα ζητήσουμε να καταλάβει την inclusion-exclusion principle; …

  123. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    119,120 Καλημέρα!
    >>τρία φυσικά λιμάνια
    >>«Μακρολίμανο»
    δεν έχει αλλά:
    Πασά λιμάνι ! με τα πολλά τραγούδια 🙂

  124. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    Θερινό Ηλιοστάσιο
    http://users.uoa.gr/~nektar/arts/tributes/george_seferis/summer_solstice.htm

  125. LandS said

    @123 Μη το παίρνεις έτσι. Ή παρουσίαση της εκτίμησης ψήφου αρκούσε και να δείξει το βασικό εύρημα της δημοσκόπησης και να κάνει το επικοινωνιακό μπαπ.
    Κερδίσαμε 4-0 και δώσαμε δικαίωμα στους ακατανομαστους να διαμαρτύρονται ότι δεν τους δόθηκε ένα πέναλτι που έτσι κιαλλιως θα το έχαναν.

  126. sarant said

    121 Αλήθεια, μπορεί να προκύψει (όχι με πιθανότητες) το πόσοι γουστάρουν και τους 4;

  127. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    127. Bέβαια. Μπορεί να υπολογιστεί ακριβώς πόσοι ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ Συριζαίοι γουστάρουν και τους 4.
    Να το πάρει το ποτάμι;

  128. spiral architect said

    @128: Μη μας βάζεις δύσκολα, είμαστε ακόμα στην προπαίδεια του 5! 😀

  129. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    Ο αυστηρά φορμαλιστικός τρόπος να λυθούν τέτοια προβλήματα είναι η Αρχή συμπερίληψης -εξαίρεσης (inclusion-exclusion principle) και μ’αυτή μπορεί να λυθούν πολύ πολυπλοκότερα ζητήματα που αφορούν τομές συνόλων. (ουσιαστικά προσθαφαιρεί εναλλάξ τις τομές ανά 2, ανά 3 ,κ.λ.π) αλλά ας την αφήσουμε αυτή για μεταπτυχιακό κι ας το πάμε μπακάλικα κι απλά.
    1ος Μ.τ (Μπακάλικος τρόπος): Tι μας λένε τα data?
    Μας λένε ότι το 30% των Συρ. ΔΕΝ γουστάρουν Καμένο, το 25% δεν γουστάρει Κουτσούμπα, το 20% δεν γουστάρει Πανούση και το 15% δεν γουστάρει Ζωή. Αμα τα αθροίσουμε αυτά τα ποσοστά (15+20+25+30=90) βλέπουμε ότι κάνει 90%. Άρα υπάρχει ένα 10% που υποχρεωτικά γουσταρει και τους 4.
    2ος Μ.τ (Μπακάλικος τρόπος)
    Αν όλοι οι Συριζαίοι γουστάριζαν 3 το πολύ από τους 4, θα είχαμε 3*100=300, αλλά έχουμε 70+75+80+85=310.
    Αρα υπάρχουν τουλάχιστον 10 στους 100 (10%) που γουστάρουν 4.

    υγ. βασικά ο Μ.τ 2 είναι στην ουσία του η Αρχή του Περιστερώνα (ή του Ντίριχλετ) που αν και σπουδαία και πολύ χρήσιμα Μαθηματικά, βασικά λέει ότι άμα έχω 3 παιδιά ,τα 2 θα είναι υποχρεωτικά του ίδιου φύλου. 🙂 )

  130. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    εχμμ…»ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ τα 2 θα είναι του ίδιου φύλου» στο τέλος του 130. 🙂

  131. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    Mια πολύ ωραία καθημερινή εφαρμογή του «Περιστερώνα» είναι και το εξής πρόβλημα.
    Αποδείξτε ότι στην Αθήνα -εξαιρουμένων των εντελώς φαλακρών,για να μην είναι πολύ εύκολο δηλαδή…- υπάρχουν τουλάχιστον 4 άνθρωποι που έχουν στο κεφάλι τους ΑΚΡΙΒΩΣ τον ίδιο αριθμό από τρίχες!
    (δεν είναι πλάκα,ε! κανονικό πρόβλημα είναι)

  132. sarant said

    130 Σε ευχαριστώ, αλλά δεν ξέρω αν είναι υποχρεωτική αυτή η λύση. Αν υπάρχει ένα 8% Συριζαίων που δεν γουστάρει κανέναν παρά μόνο τον Τσίπρα, αυτοί αθροίζονται τέσσερις φορές. Θέλω να πω, το 100-90=10% είναι το ελάχιστο, όχι;

  133. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    133. Το τόνισα αυτό. 10% ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ γουστάρει και τους 4. To ποσοστό που ΤΟ ΠΟΛΥ γουστάρει και τους 4 είναι προφανώς 70%

  134. physicist said

    #132. — Πόσες τρίχες έχει ένας άνθρωπος στο κεφάλι του κατά μέσον όρο; Φαντάζομαι 100 – 200 χιλιάδες, κι αφού ο μέσος όρος επιβαρύνεται πολύ από το κομάτι που έχει αρχίσει ήδη να το χάνει (το μαλλί, λέμε!) η κατανομή δεν είναι συμμετρική: έχει μίνιμουμ στο μηδέν για τους θεοκάραφλους κι ένα μάξιμουμ, φαντάζομαι, κοντά στο εκατομμύριο. Ε, σε μια πόλη τεσσάρων εκατομμυρίων, ο μικρότερος αριθμός συγκατοίκων σε κάθε φωλιά το περιστερώνα είναι επομένως 4.

  135. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    135. Eίδες τι απλή που είναι η απόδειξη,άμα ξέρεις τα περιστέρια σου! (ή μάλλον ,στην περίπτωσή σου…τα συρτάρια σου! 😆 )
    https://de.wikipedia.org/wiki/Schubfachprinzip

  136. physicist said

    #136. — 🙂

    Και νάσου τα διαθέσιμα ενεργειακά επίπεδα, και νάσου τα σωματίδια που πρέπει να τοποθετήσεις σ’ αυτά, σε δεδομένη θερμοκρασία και με δεδομένη Στατιστική (Fermi-Dirac, Bose-Einstein ή Maxwell-Boltzmann), κι άντε μέτρα και ξαναμέτρα, και ξανακάντο μήπως κι έκανες λάθος και πεις καμιά κοτσάνα. Σου λέω, δηλαδή, τριάντα χρόνια την ίδια δουλειά κι άλλα τόσα να μούδινες, πάλι θα ήθελε σκέψη το πράμα. Έχει μια στριμάδα η συνδυαστική αλλά ωραία στριμάδα. Από τη μια γλιστράς εύκολα, από την άλλη όταν βρεις το σωστό και το τσεκάρεις δεκαπέντε φορές, το χαίρεσαι πολύ!

  137. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    119 – Έχω την εντύπωση, ότι το Μικρολίμανο μετονομάστηκε έτσι από Τουρκολίμανο.

    134 – Πόσες όμως είναι οι πιθανότητες, όντως το 70% των συριζαίων να γουστάρει αυτούς τους τέσσερεις;

  138. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    Τέσσερις γμτ, πρέπει να γράφω πιο αργά (όχι ότι γράφω και γρήγορα δηλαδή αλλά…)

  139. Πολύ απλά, η πίτα που μοιράστηκε είναι η διευκρινισμένη ψήφος, ή το 80,5% των ερωτηθέντων. Σε αυτού, τα ποσοστά είναι όπως φαίνονται στο γράφημα.

    Αν πάρουμε την πιο μεγάλη πίτα, όλους όσους [σικ, ρε] ερωτήθηκαν, τότε τα ποσοστά είναι 0,805 επί το καθένα. Αν αυτό ευχαριστεί παραπάνω το αστοιχείωτο μουρούτι, η διαφορά περιορίζεται στους 22 πόντους.

  140. Corto Maltese said

    132 & 136:

    Θυμάστε την παραλλαγή με τους Άραβες:

    Πόσο πιθανόν είναι δύο Άραβες (ή Κινέζοι ή ό,τι άλλο) να έχουν τον ίδιο ακριβώς αριθμό φίλων;
    Οι Άραβες (ή οι Κινέζοι κλπ) θεωρούνται κλειστό έθνος και κάνουν φιλίες μόνο με ομοεθνείς. Επίσης η φιλία θεωρείται αμφίδρομη (όταν ο Α θεωρεί φίλο του τον Β τότε και ο Β θεωρεί φίλο τον Α). Φιλία με τον εαυτό σου δεν νοείται.

  141. (119) Σωστή εντύπωση έχεις, Λάμπρο. Και δεν είμαστε λίγοι αυτοί που εξακολουθούμε να το λέμε Τουρκολίμανο. (Τα Τουρκοβούνια δεν μας τα έχουν ακόμα πειράξει…)

  142. 142 Τα Λυκοβούνια λες, Άγγελε; 🙂

  143. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    141.Αν υποθέσουμε ότι δεν υπάρχουν 2 Άραβες με τον ίδιο αριθμό φίλων, τότε ο καθένας θα έχει διαφορετικό αριθμό φίλων Κάποιος Άραψ το πολύ να έχει ν-1 φίλους (όλους πλην του εαυτού του. Μπορεί να είναι ο βασιλεύς!) και πρέπει να υπάρχουν ν το πλήθος διαφορετικοί αριθμοί φίλων ήτοι:
    0,1,2,3,…,ν-1
    Αλλά ο έχων ν-1 φίλους δεν μπορεί να έχει φίλο τον έχοντα μηδέν (0) φίλους, άρα άτοπο το να μην υπάρχουν τουλάχιστον 2 με τον ίδιο αριθμό φίλων. Άρα η πιθανότης είναι 1, ητοι βεβαιότης! 🙂

  144. Corto Maltese said

    144: Ακριβώς!!! (Υποσημείωση: προφανώς ν είναι και ο αριθμός των Αράβων.)

    Είναι γοητευτικός αυτός ο τρόπος σκέψης!

  145. sarant said

    142-143 Χαχά! Αληθεύει αυτό με τα Λυκοβούνια;

  146. 146

    Ναι!

  147. https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A4%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%BA%CE%BF%CE%B2%CE%BF%CF%8D%CE%BD%CE%B9%CE%B1

  148. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    145. Το γοητευτικό με την αρχή του Ντίριχλετ είναι ότι έχει εφαρμογή και για συνεχείς ποσότητες και όχι μόνο για διακριτές! Ακόμη και σε γεωμετρικά θέματα . Ένα καλό ας πούμε:
    Στο εσωτερικό του μοναδιαίου τετραγώνου είναι τοποθετημένα 9 σημεία σε τυχαίες θέσεις. Αποδείξτε ότι υπάρχουν 3 σημεία που σχηματίζουν τρίγωνο με εμβαδό που δεν είναι μεγαλύτερο από 1/8. 🙂

  149. Corto Maltese said

    149: Ωραίο και αυτό!
    «Μπακάλικα» μπορώ να το προσεγγίσω ως εξής:
    Η πιο «αραιή» διάταξη σημείων είναι κάναβος τρία επί τρία με το πρώτο σημείο να ταυτίζεται με κορυφή του τετραγώνου.
    Συνεπώς το εμβαδόν που σχηματίζουν τρία «γειτονικά» σημεία είναι Ε= 1/2 Χ (0,5 Χ 0,5) = 1/ 8.
    Οποιαδήποτε άλλη διάταξη σημείων (πιο «πυκνή») θα σχηματίσει ακόμα μικρότερα τρίγωνα.

  150. physicist said

    Νέο πολιτικό αξίωμα στην Αυστρία! Από σήμερα υπάρχει ο κυβερνήτης του Γκρατς. Στο κείμενο, ο κυβερνήτης του Γκρατς μετατρέπεται, σφυρίζοντας αδιάφορα, σε κυβερνήτη της περιοχής. Ποιάς περιοχής, δηλαδή, Γκρατς και περιχώρων; Τόσο δύσκολο είναι να μάθει κανείς ότι υπάρχει μια ομόσπονδη Πολιτεία στα νότια της Αυστρίας που λέγεται Steiermarkt και ελληνιστί Στυρία, πρωτεύουσα της οποίας είναι το Γκρατς;

    ΥΓ — Τα θυμάστε τα οχήματα Στάγερ, έτσι δεν είναι; Η πόλη Steyr δεν είναι στη Στυρία αλλά τέσπα, αφού τόφερε η κουβέντα, η διαφήμηση είναι αξεπέραστη.

  151. nikiplos said

    Συμφωνήσαμε στην άμεση κατάργηση του καθεστώς των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων που αυξάνουν τη μέση ηλικία συνταξιοδότησης…

    Η κατάργηση του καθεστώτος αυξάνει τη μέση ηλικία συνταξιοδότησης.
    Οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις μειώνουν τη μέση ηλικία συνταξιοδότησης…
    α ρε άτιμα statistics… 🙂

    Οι Καλαματιανοί ονομάζουν «γουδί» ό,τι και οι κρητικοί «γρόθο»… 😉

  152. Ναι, αυτά Δεν έχω ακούσει ποτέ κανέναν να τα λέει έτσι, αν και εχω διαβάσει αυτη την ονομασία σε βιβλία. Και τα έχω περπατήσει αρκετά στα νιάτα μου…

  153. 153 –>143

  154. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    150. Δεν το καταλαβαίνω. Πώς αποδεικνύεται ότι αυτή είναι πιο αραιή διάταξη;

  155. Corto Maltese said

    155: Έτσι «μπακάλικα» όπως το γράφω προφανώς δεν αποδεικνύεται! Εποπτική είναι προσέγγιση. Όσο πιο απομακρυσμένα είναι τα σημεία μεταξύ τους, τόσο μεγαλύτερα τρίγωνα θα σχηματίζουν. Άρα εξετάζουμε την διάταξη με τα πιο απομακρυσμένα σημεία. Συνεπώς επιλέγουμε ως σημεία τις κορυφές του τετραγώνου (τέσσερα σημεία), τα μέσα των πλευρών (άλλα τέσσερα) και το κέντρο του τετραγώνου. Σύνολο εννέα σημεία.
    Από αυτήν την διάταξη εξάγονται τρίγωνα Ε = 0,125.

    Ποια είναι όμως η ολοκληρωμένη απάντηση;

  156. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    156. Α, οκ. Τώρα το κατάλαβα. Με μπέρδεψε ο κάναβος 3Χ3 κι πού ακριβώς έπαιρνες τα σημεία. Ωραία απόδειξη!
    Ουσιαστικά το ίδιο είναι (αφού τελικά 16 τρίγωνα έχεις κι εσύ). Η κάπως πιο φορμαλιστική με περιστέρια πάει έτσι:
    Aν μοιράσουμε το μοναδιαίο τετράγωνο σε 4 ίσα τμήματα (το πώς ακριβώς, δεν επηρεάζει τη γενικότητα. Ας πούμε απλά σε 4 ορθογώνια παραλληλόγραμμα εμβαδού 1 Χ(1/4) το καθένα) θα υπάρχει αναγκαστικά τουλάχιστον ένα τμήμα που περιέχει 3 σημεία.
    (αν δεν υπήρχε έστω 1 τμήμα τέτοιο ,είναι προφανές ότι τα σημεία ΤΟ ΠΟΛΥ θα ήταν 2 Χ 4=8 και όχι 9)
    Το παραλληλόγραμμο λοιπόν που περιέχει 3 σημεία έχει εμβαδόν ¼ . Τρία σημεία όμως ενός ορθογωνίου ορίζουν τρίγωνο που ΤΟ ΠΟΛΥ έχει εμβαδόν = ½ Χ Εμβαδόν ορθογ. = ½ *1/4= 1/8.

  157. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    γκρρ…»8 (οχτώ) τριγωνα έχεις κι εσύ» εννοούσα στο 157. ,διάολε!

  158. physicist said

    #155, #156. — Νομίζω ότι είναι ήδη απόδειξη-ολοκληρωμένη απάντηση και δεν χρειάζεται επιπλέον επιχείρημα. Η συγκεκριμένη διάταξη των σημείων δημιουργεί μια διαίρεση (tiling, tesselation) του μοναδιαίου τετραγώνου σε οχτώ μη επικαλυπτόμενα ίσα τρίγωνα, με εμβαδό 1/8 το καθένα, επομένως:

    (α) Οποιαδήποτε μετακίνηση του σημείου που βρίσκεται στο κέντρο του τετραγώνου, διατηρεί το άθροισμα των εμβαδών ίσο με τη μονάδα αλλά προκαλεί ανακατανομή των επιμέρους εμβαδών. Επομένως, ένα τουλάχιστον εμβαδόν θα γίνει μικρότερο από 1/8.

    (β) Οποιαδήποτε μετακίνηση ενός από τα τέσσερα σημεία που βρίσκονται στο εσωτερικό των ακμών κατά μήκος της ακμής έχει ακριβώς το ίδιο αποτέλεσμα με το (α).

    (γ) Οποιαδήποτε μετακίνηση οποιουδήποτε άλλου σημείου στις ακμές ή στις κορυφές του τετραγώνου σε άλλη κατεύθυνση στο εσωτερικό του τετραγώνου έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του αθροίσματος των εμβαδών των τριγώνων, άρα ένα τουλάχιστον θα αποκτήσει εμβαδό ίσο με 1/8.

  159. physicist said

    (Δεν είχα δει το #157)

  160. Corto Maltese said

    157: Πολύ ωραία απάντηση! Αυτή είναι η ομορφιά των μαθηματικών…

  161. physicist said

    #159(γ). — … εμβαδό ίσο με μικρότερο από 1/8.

  162. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    159. 160. Γουάου! Όπως και νάχει είναι πάντα ευπρόσδεκτο σχόλιο με τη λέξη tiling! 🙂
    (για τον Πένροουζ ,και τις απεριοδικές πλακοστρώσεις του…κάτι έχουμε ξαναματαπεί παλιά, ε; 🙂 )
    υγ. Τώρα θυμήθηκα ρε Φυσικέ εκείνη την τρολάρα-ψευτοφυσικό που έβγαλε τον Πένροουζ …»ασήμαντο» 😆 )

  163. physicist said

    #163. — Ωχ, αυτό δεν το θυμάμαι (μάλλον για αυτοπροστασία του νευρικού μου συστήματος θα πρόκειται). Ποιος βλαξ έβγαλε τον Πενρόουζ ασήμαντο;

  164. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    164. Καλό αυτό με την νευρική αυτοπροστασία! Aμα σου πει όμως φοιτητής : «Δεν είναι ότι δεν ξέρω την απάντηση κύριε Καθηγητά! Απλώς δεν τη θυμάμαι για ιατρικούς λόγους! » άντε να ξεμπλέξεις … 🙂 )
    Έλα βρε . Δεν το θυμάσαι τον «τανυστή πίεσης Γη-Σελήνη» (είχε βγάλει κι άλλους δηλαδή «μάπα» -πρέπει ναχε πάρει πίσω απ τους κατόχους κανα δυο τρία Νόμπελ- αλλά ο Πένροουζ μου έμεινε!)

  165. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    142 – Τουρκοβούνια!!! Τι μου θύμησες τώρα Άγγελε, το 70-71 έμενα στο Π.Ψυχικό, κοντά στον άγιο Δημήτριο, απέναντι απο τα αλσάκι που γινότανε η λαϊκή (νομίζω ότι ακόμα εκεί γίνεται). Πάνω απο το αλσάκι είναι τα νταμάρια, ενεργά ακόμα τότε, και πηγαίναμε με τον αδερφό μου και κάνα δυό φίλους να κάνουμε τσουλήθρα σκί στους λόφους με την ξερή άμμο. Ανεβαίναμε με κάτι ξύλινες σανίδες στην κορυφή (καμιά 30ριά μέτρα) και «βουτάγαμε» στην σχεδόν κάθετη συμβολή του αμμόλοφου με το έδαφος γίνονταν η κρούση, και πεταγόμασταν ίσαμε πέντε μέτρα μακριά καταγδαρμένοι, παρ΄όλα αυτά ΞΑΝΑ ΕΠΑΝΩ. Μιά μέρα είχα την φαεινή ιδέα να σταθώ όρθιος πάνω στην σανίδα, και παρά την συμβουλή του αδερφού μου και των άλλων να μη το κάνω, το τόλμησα. Με παρέλαβαν 15 μέτρα πιο κάτω καταματωμένο και χτυπημένο σε όλες τις εξοχές, με πήγαν στο σπίτι σχεδόν λιπόθυμο, και μόλις με είδε η μάνα μου έτσι, μου είπε με σπαραχτική φωνή, ΠΟΥ ΧΤΥΠΗΣΕΣ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ, όταν τις είπαν τα παιδιά τι έκανα, μου είπε, ΠΑΛΙ ΕΚΕΙ ΠΗΓΕΣ ΡΕ ΔΙΑΟΛΕΜΕΝΕ; και με πλάκωσε τρυφερά στο ξύλο, μιλάμε γιά άγριο ξύλο, ακόμα το θυμάμαι, έχουν οι μαμάδες τόσο μίσος για τα μικρά αθώα παιδιά τους; Βέβαια μέχρι τότε είχα καταφέρει να σπάσω δυό φορές το χέρι μου, και να βγάλω την ομωπλάτη μου απο διάφορες άτυχες στιγμές παιχνιδιού, αλλά η μητρική αγάπη έπρεπε να είναι υπεράνω έτσι δεν είναι;
    Πιό επικίνδυνα πάντως, ήταν όταν μπαίναμε μέσα στο νταμάρι, και ανεβαίναμε στις κάθετες πλαγιές των γκρεμισμένων απο τα εκρηκτικά λόφων, για εξερευνήσουμε, και να πάρουμε διάφορα πετρώματα (γυαλόπετρες τις λέγαμε) ενα απλό στραβοπάτημα θα ήταν αρκετό για να σκοτωθούμε, και μιά φορά γλίστρησα και κρεμάστηκα απο μιά πέτρα που προεξείχε, και με τράβηξαν πάνω οι φίλοι μου, με κίνδυνο να πέσουμε όλοι μαζί, Ιντιάνα Τζόουνς κυριολεκτικά. Πάντως, αν κι απο τότε με έλεγε ανισσόροπο η μάνα μου, ελάχιστες φορές έχασα την ισορροπία μου, ααααααπέφτωωωωω.
    Ήρθαν οι φίλες της Δανάης (επιτέλους) πάω για φαγί (χαμόγελο).

  166. physicist said

    #165. — Ααααα, ναι, τον πυροβολημένο τον θυμάμαι αλλά τα collected works από τις αρλούμπες που είχε γράψει αποδελτιώνονται ακόμα από ειδική ομάδα της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου. 😉

  167. Ζαν Κλώντ ΒανΝταμ, είσαι γατάκι!

  168. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    118. >>βαταλοανοησίες στο αέρα,
    στο χωργιό λέμε: ίντα βαταλαλείς ατά; με αυτή την έννοια: τί φωνάζεις ακατανόητα/ βαταλαλεί ,εβαταλάλειε/ δυό τύποι πολυχρησιμοποιούμενοι/. Πραγματικά έτσι το λέμε και δε θέλω καθόλου να θίξω το άβαταρ. Λεξιλογικά το καταθέτω. Αλήθεια.

  169. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    «Λεξιλογικά το καταθέτω. Αλήθεια.» ..Εντάξει ρε συ κοπελιά! Μην ορκίζεσαι κιόλας! Σε πιστεύουμε ,αλίμονο! 😆 😉

  170. 169, 170

  171. physicist said

    Άλλη μία εξοργιστκή ηλιθιότητα είναι ότι η παλιά καλή Βομβάη της Ινδίας έγινε «το Μουμπάι». Τι σόι ανωμαλία είναι αυτή; Τι άλλο θα δούνε τα μάτια μας ακόμα, Κολκάτα, Μπεϊζίνγκ και Σουόμι;

  172. Corto Maltese said

    159: Δεν είδα έγκαιρα το σχόλιό σας. Ολοκληρωμένη απάντηση!

    172: Για την Βιρμανία που την έκαναν Μιανμάρ, τι να πούμε;

  173. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    169,170 🙂 🙂
    166.>>να κάνουμε τσουλήθρα σκί
    Λάμπρο,ξέρεις ότι ο «Κέκροπας» που εμφανίζεται ιδιοκτήτης της έκτασης αυτής, πριν όχι πολλά χρόνια, σχεδίαζε να κάνει νεροτσουλήθρες εκεί; (Είχαν τοπογραφήσει την περιοχή εγκατάστασης και λέγεται ότι σταμάτησαν λόγω κάποιας εμπλοκής στα ιδιοκτησιακά με το Δημόσιο)

    Τουρκοβούνια πρώην Λυκοβούνια
    https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A4%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%BA%CE%BF%CE%B2%CE%BF%CF%8D%CE%BD%CE%B9%CE%B1

  174. physicist said

    #173(β). — Να πούμε πως σε ό,τι αφορά χώρες που επισήμως αλλάζουν τ’ όνομά τους ως αποτέλεσμα π.χ. της ρήξης με αποικιοκρατικό παρελθόν, το πράγμα είναι κατανοητό (Ζιμπάμπουε, Σρι-Λάνκα, Μπουρκίνα-Φάσο, Μυανμάρ). Δεν ισχύει όμως το ίδιο για την Μπελαρούς που απλώς σημαίνει Λευκορωσία, κι επιπλέον δεν έχω καμία όρεξη ν’ αρχίσω να λέω τη Γροιλανδία Καλααλίτ Νουναάτ και ας με συγχωρέσουν οι Εσκιμώοι. Για τις πόλεις ισχύει το ίδιο όταν υπάρχουν λόγοι με ιστορική βαρύτητα: ούτε τη Μπρατισλάβα θα πω Πρέσμπουργκ ούτε το Σίμπιου Χέρμανστατ. Όμως, όταν το «νέο» όνομα είναι απλώς η τοπική παραλλαγή του παλιού, που έχει το πλεονέκτημα να κλίνεται στα Ελληνικά, δεν θα κάνω το Πεκίνο Μπεϊζίνγκ και την Καλκούτα Κολκάτα, σε δουλειά να βρισκόμαστε.

  175. Corto Maltese said

    175: Αν και αποτελεί θέμα μεγάλης συζήτησης, επιγραμματικώς θέλω να προσθέσω πάνω σε αυτά που γράφετε ότι στοιχείο πολιτιστικής/ εθνικής ταυτότητας είναι υπό μία έννοια όχι μόνο ο αυτοπροσδιορισμός μας, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο προσδιορίζουμε τα άλλα έθνη.
    Προφανώς το καλύτερο παράδειγμα επ’ αυτού είναι η διαπίστωση ότι μόνο εμείς χρησιμοποιούμε τον όρο «Γάλλοι» αντί «Φράγκοι».
    Κατ’ αναλογία αν μας αρέσει το εξελληνισμένο Κευλάνη αντί Σρι Λάνκα, καλώς το χρησιμοποιούμε. Αν μας αρέσει η λέξη Βιρμανία χάριν ευφωνίας, επίσης καλώς την χρησιμοποιούμε (εφόσον όμως γνωρίζουμε συγχρόνως και το επίσημο όνομα του κράτους αυτού).
    Αντιστοίχως είναι απολύτως αποδεκτό ότι οι Πέρσες, οι Άραβες και οι Τούρκοι μας αποκαλούν Ίωνες.

  176. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    «Αντιστοίχως είναι απολύτως αποδεκτό ότι οι Πέρσες, οι Άραβες και οι Τούρκοι μας αποκαλούν Ίωνες.»
    Eμένα μού τη δίνει! Θα προτιμούσα να με αποκαλούν «Δωριέα». Ακούγεται πιο «macho» ,όσο να πεις! 🙂

  177. Πάντως, η Καλκούτα και η Βομβάη έχουν επισήμως μετονομαστεί σε Κολκάτα και Μουμπάι.

    ¯\_(ツ)_/¯

  178. Μαρία said

    140
    Η ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ PUBLIC ISSUE ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΕΚΛΟΓΙΚΗΣ ΕΠΙΡΡΟΗΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
    Η κατανομή της «αδιευκρίνιστης» ψήφου (δηλαδή όσων δεν διευκρίνισαν την πρόθεση ψήφου τους) που προκύπτει, δεν είναι αναλογική (απλή απαλειφή), αλλά πραγματοποιείται με τη χρήση στατιστικών υποδειγμάτων. http://www.publicissue.gr/publicissue/varometro-methodology/

  179. LandS said

    @172 & 173

    Παλιά είχαμε Φορμόζα και τη κάναμε Ταϊβάν. Σιάμ και έγινε Ταϊλάνδη, Κεϋλάνη και έγινε Σρι Λάνκα, Σαϊγκόν σε Χο Τσι Μινχ, Ροδεσία Ζιμπάμπουε, Κονγκό Ζαΐρ κλπ κλπ. Και δεν τελειώσαμε, ούτε θα τελειώσουμε ποτέ.

  180. LandS said

    Μη και αρχίσω τα Κουκουβάουνες->Μεταμόρφωση

  181. Corto Maltese said

    177: Εμένα θα μου άρεσε και το «Αχιγιάβα»!!!

    178: Οι κάτοικοι της Βομβάης (είναι και πολλοί!) άραγε πώς να αποκαλούν την πόλη τους;

  182. physicist said

    #180. — Άλλα αυτά κι άλλο το καραγκιοζηλίκι με «το Μουμπάι», που είναι σαφέστατα το ίδιο με τη Βομβάη. Τα Bombay και Mumbai απέχουν εψιλοντικά το ένα από το άλλο, κι αν είχε επικρατήσει να λέμε «η Μουμπάη» δεν θα είχα αντίρρηση, ασφαλώς. Αλλά να κλίνεται, όταν μπορεί, όχι αυτό το κακάσχημο «το Μουμπάι», πιθανώς με άρρινο «μπ». Αντίστοιχα με τα Calcutta-Kolkata, τα οποία ακούγονται σχεδόν ακριβώς το ίδιο όταν το πρώτο προφερθεί με αγγλική προφορά. Αυτά, μαζί με κάτι Μπεϊζίνγκ, Σανγκχάι και Μπελαρούς είναι το αντίστοιχο του να γράφουμε την Οττάβα Ότταουα και τη Χαβάη Χαγουάι-ι, στο στυλ «και καλά εγώ είμαι ενημερωμένος και διαβάζω ξένο τύπο».

  183. #179 Ναι, βρε Μαρία. Για λόγους απλότητας το είπα έτσι. Ας πάρει όλες τις αδιευκρίνιστες το μουρούτ’, πάλι δεν του φτάνουν…

  184. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    179. Aρα Μαρία, έγινε «στάθμιση» της αδιευκρινιστης ψήφου και οι διαφορές ισχύουν στο ακέραιο. (όχι δηλαδή, πως αν έγινε ακόμα κι αυτό που λογικά υπέθεσε ο Στάζυ, θα άλλαζε κάτι δραματικά)

  185. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    Στάζυ, σορυ. γραφαμε μαζι. 🙂

  186. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    το μουρούτ’ όμως, ποιο είναι; (ή ποιος/α είναι;) Eχω χάσει επεισόδια τώρα με το Ραμαζάνι…(νηστεύω κιόλας…) 🙂

  187. LandS said

    @183 Μαζί σου αλλά και ο πατέρας μου ένοιωθε περίεργα όταν έλεγα Ελσίνκι το Χέλσινγκφορς, και Όσλο το δε θυμάμαι πως το είχε μάθει στο Σχολαρχείο.

  188. Όταν κάναμε εμείς, ή ο Μιχάλης, φίλτρα Κάλμαν, ο @gmourout ζεσταινόταν με τσαλιά…

  189. 187ο

    Κίντο

    αγνοείς τον Γιώργο Μουρούτη, δντή επικοινωνίας του Αντωνάκη (Σαμαρά) και μεγάλο γέλιο του ίντερνετς;

    απαπαπα….

  190. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    190. Nαι ρε παιδιά. Μού είχε διαφύγει της υποψίας μου αυτή η μορφή του πενταγράμμου! 🙂

  191. 192

    Με πικραίνεις. 😦

  192. physicist said

    #188. — Χριστιανία! Ακόμα θυμάμαι κάτι παλιούς χάρτες με την επιγραφή: Όσλο (Χριστιανία).

  193. sarant said

    Σε γενικές γραμμές συμφωνώ με τον Φυσικό ως προς τα ονόματα χωρών. Είναι και διπλωματικό θέμα. όπως ξέρουμε από μια γειτονική μας χώρα.

  194. Μαρία said

    184
    Μα δεν έβαλα την πηγή, για να σε διορθώσω. Και πώς θα μπορούσα άλλωστε.

    187
    http://tvxs.gr/news/egrapsan-eipan/giorgos-moyroytis-o-kyrios-tipota-toy-samara αλλά εθεάθη προχτές με μούσι και σφυρίχτρα.

  195. 195

    Τη Σκιπερία, εννοείς, υποθέτω… 😎

  196. 196

    Ασπρίσανε τα γένια του, του παληκαργιού

  197. spiral architect said

    Εγώ πάντως τύπωσα το πλακάτ μου για αύριο. 😎

  198. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    174 – Δεν είναι τα νταμάρια η περιοχή που διεκδικεί η ΚΕΚΡΩΨ, προς την παλιά αγορά είναι, και βέβαια δεν ήθελε να κάνει νεροτσουλήθρες, αλλά μαιζονέτες. Δεν ξέρω αν ήθελε να νικοιάσει και να αξιοποιήσει την περιοχή των νταμαριών κάνοντας νεροτσουλήθρες. Ευτυχώς πάντως, γιατί ο τόπος είναι ιερός, καθαγιάστηκε απο τότε που ο Παπαδόπουλος είπε να κάνει το τάμα.

  199. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    199-«No, the Stalinist Speaker Life ☭» ΘΕΪΚΟ!!!

  200. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    181 – «Μη και αρχίσω τα Κουκουβάουνες->Μεταμόρφωση» Μαγκουφάνα – Πεύκη, Κιούρκα- Αφίδνες, – Λούτσα – Άρτεμης, Λιόσια – Ίλιον κλπ. Όμως ο φυσικός άλλο λέει, κι έχει δίκιο κατά τη γνώμη μου. Η αλλαγή προφοράς των πόλεων στην τοπική τους γλώσσα, είναι σχετικά πρόσφατο φρούτο, έχει έρθει με την ακλισιά της Φλόριδ(ντ)α, της Καλιφόρνια, του Σικάγο κλπ. Είναι η παρακαταθήκη για της επόμενες γενιές, της ισχυρής Ελλάδος.

  201. Y. G. said

    Οι αλλαγες στα ονοματα χωρων δεν φτουρανε αν τις συγκρινετε με τις αλλαγες σε ονοματα υπουργειων στην ελλαδα, που ειναι και πολυ συχνοτερες και κανονικα πρεπει να φερνουν σκοτοδινες σε οποιους ειναι υποχρεωμενοι να διατηρουν σχεσεις με αυτα τα υπουργεια.

    https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%B1%CF%84%CE%AC%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%BF%CF%82_%CF%85%CF%80%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B3%CE%B5%CE%AF%CF%89%CE%BD_%CF%84%CE%B7%CF%82_%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82_%CE%BA%CF%85%CE%B2%CE%AD%CF%81%CE%BD%CE%B7%CF%83%CE%B7%CF%82

    Αυτη η αρχαια λιστα, ας πουμε, ειναι απαιχτη —

    Υπουργεία κατά την Προσωρινή Διοίκηση της Ελλάδας (1821-1827)
    […]

    Μινιστέριον των Εξωτερικών
    Μινιστέριον των Εσωτερικών
    Μινιστέριον της Οικονομίας
    Μινιστέριον του Πολέμου
    Μινιστέριον των Ναυτικών
    Μινιστέριο του Δικαίου ή της Δικαιοσύνης
    Μινιστέριο των Θρησκευτικών ή της Θρησκείας
    Μινιστέριο της Αστυνομίας

  202. sarant said

    199-201 Φοβερό!

    202-203 Και οι δυο έχετε θέμα για άρθρο…

    Φεύγω, πάω στη συγκέντρωση.

  203. Ριβαλντίνιο said

    @ 176 Corto Maltese
    «τον όρο «Γάλλοι» αντί «Φράγκοι».»

    Και λέμε «Ελβετοί» αντί «Σουήβοι».

  204. 124,
    Ε βέβαια Πασαλιμάνι, με πολλή αγάπη και νοσταλγία.

  205. Ριβαλντίνιο said

    @ 194 physicist
    «Χριστιανία! Ακόμα θυμάμαι κάτι παλιούς χάρτες με την επιγραφή: Όσλο (Χριστιανία).»

    Στους χάρτες του Καρολίδη. Είχε και «ΒΟΡΟΥΣΣΟΙ» αντί «ΠΡΩΣΟΙ»,

  206. Ριβαλντίνιο said

    @ 207
    «ΠΡΩΣΣΟΙ».

  207. Corto Maltese said

    205:
    Σουήβοι είναι οι Ελβετοί ή οι κάτοικοι της Σουηβίας;

    https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CE%BF%CF%85%CE%B7%CE%B2%CE%AF%CE%B1

    Πάντως έχετε δίκιο, πράγματι στα ελληνικά δεν χρησιμοποιούμε για τους Ελβετούς το αντίστοιχο του Swiss.

  208. physicist said

    #205. — Α, μα Σουήβοι είναι οι Schwaben, όχι οι Schweizer. Ή μήπως υπάρχει κάποια σχέση ανάμεσά τους, γλωσσική ή άλλη, που έχω χάσει; Κοντογείτονες είναι και η αλαμανική διάλεκτος της Σουηβίας συγγενεύει με κείνες της Ελβετίας, άρα δεν αποκλείεται. Πες περισσότερα αν ξέρεις!

    #207. — Βορούσσους δεν θυμάμαι, κι αυτό το «Μπορούσσια» δεν το είχα συνδέσει ποτέ με την Πρωσσία, μέχρι που το έμαθα σχετικά πρόσφατα (δηλ. τον 21ο αιώνα). Πού το είχες δει, σε χάρτη ισοτρικό ή πολιτικό;

  209. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    199. 😆 Tι πες τώρα ρε φίλε! Το σφυροδρέπανο όμως πώς τόβαλες στο μεταφραστήρι ρε θεριό;

  210. Y. G. said

    182β – «Οι κάτοικοι της Βομβάης (είναι και πολλοί!) άραγε πώς να αποκαλούν την πόλη τους;»

    Mumbai

  211. physicist said

    #209. — Ναι, αλλά όταν διαβάζουμε πάνω στα ελβετικά νομίσματα Confoederatio Helvetica, νοιώθουμε μια μεγάλη δικαίωση! 🙂

  212. Ριβαλντίνιο said

    @ 209 Corto Maltese
    @ 210 physicist

    Νομίζω ότι όλα αυτά ανάγονται πηγαίνοντας πίσω-πίσω-πίσω στα γερμανικά φύλα των Σουήβων.

    @ 210β physicist
    Σε ιστορικό μεσαιωνικό χάρτη του Καρολίδη.

  213. physicist said

    #214. — Μάλιστα. Το πρώτο μπορεί και να αληθεύει, από ένα γρήγορο ψάξιμο που έκανα, το δεύτερο είμαι βέβαιος ότι αληθεύει. Ευχαριστώ και για τα δύο. 🙂

  214. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  215. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

  216. @211 Πρέπει αν είναι Alt και 09773 ή Alt και +262D στη wordpress δεν ξέρω αν δουλευει –

  217. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    Aνέκδοτο για το φίλο μου το Φυσικό (αν κάποιος θέλει μετάφραση, ας το ζητήσει)
    Sitzen ein Berliner, ein Bayer und ein Schwabe im Biergarten.
    Dem Berliner fällt eine Fliege ins Bier: Er ordert sofort ein Neues.
    Dem Bayern fällt eine Fliege ins Bier: Er holt sie raus und trinkt weiter.
    Schließlich fällt dem Schwaben eine Fliege ins Bier:
    Sofort holt er sie raus und ruft: „Ausschbugga, ausschbugga!

    Κι ως γνωστόν Φυσικέ, Ιch bin ein Berliner! (μμμ…δεν κακό αυτό! αλλά σαν κάτι να θυμίζει,ε; 😆 )

  218. physicist said

    😀 😀 😀

    Γεια σου ωρέ Κίντο με τα ωραία σου! (Η σουήβικη προφορά είναι unerträglich. Ακόμα και τα σαξονικά είναι καλύτερα!)

  219. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    Kι ας μην ξεχνούμε ότι αυτοί οι Σουηβοί διακονιαραίοι και τσιγκουναραίοι είναι οι οικονομικοί «εγκέφαλοι» της «Ευρώπης»…(και οι μνημόνιακς οφ ωλ μνημόνιακς!)

  220. Ριβαλντίνιο said

    @ 215 physicist
    Για το πρώτο και εγώ το λέω με επιφύλαξη. Αν μπει ο Σμερδ ή ο Σαράντ ίσως μας πουν. Πάντως από τους Σουήβους καταγόταν ο αξιωματούχος της Δυτ. Ρωμ. Αυτοκρατορίας Ριγχομέρης (Ρικίμερος) ο επονομαζόμενος και «αυτοκρατοροποιός», γιατί ανεβοκατέβαζε αυτοκράτορες στην Ρώμη. 😆

  221. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    Ρε παιδιά. Σουηβία και Σουηβοί ,δεν είναι; Το Σουήβοι με ακούγεται κάπως… 🙂

  222. Ριβαλντίνιο said

    @ 221 Νέο Kid L’errance d’Arabie
    Τι λέγαμε ? Απόγονοι του Ριχομέρη !!! 😆

  223. Ριβαλντίνιο said

    @ 223 Νέο Kid L’errance d’Arabie
    Πες το κι έτσι εσύ μωρέ μορφωμένε… ( που θα ‘λεγε κι ο Αλέφας ) !!! 😆

  224. physicist said

    #225. — 😀 😀 😀

    Να ‘στε καλά ρε παιδιά, έχω ρίξει πολύ γέλιο και χρειαζόταν επειγόντως!

  225. Βρες το εδώ (Hammer and sickle):
    http://copypastecharacter.com/

    ή ζωγράφισ’ το και θα τ΄ αναγνωρίσει (5 χρόνια πριν το γούγλη):
    http://shapecatcher.com/

  226. Μα τα Swiss κλπ. είναι από το Schwyz, ένα από τα τρία καντόνια που εξεγέρθηκαν συνασπισμένα εναντίον του αυτοκράτορα και που η συνομοσπονδία τους αποτέλεσε τον πυρήνα της σημερινής Ελβετίας. Προκειται δηλαδή αρχικά (και ως Schwyz είναι ακόμα) για γεωγραφική, οχι εθνοφυλετική ονομασία. Τι σχέση να έχει με τους Σουηδούς/Scwaben;

  227. Ριβαλντίνιο said

    @ 228 Αγγελος
    Ναι, αλλά το «Schwyz» από που πήρε το ονομά του ? Εγώ φρουνώ από τους Σουήβους.

  228. physicist said

    #228. — Ριβ, μάλλον όχι.

  229. Ή… μεταμόρφωση των Κουκουβαούνων σε Μεταμόρφωση μου κακοφαίνεται ακόμα περισσότερο απ’ό,τι π.χ. των Νέων Λιοσίων σε Ίλιον (που τη βρίσκω απλώς γελοία, λες και εποικίστηκαν από … Τρώες πρόσφυγες), διότι στην άλλη άκρη της Αθήνας υπάρχει και άλλη Μεταμόρφωση.
    Το Μπεϊτζίνγκ όμως, αν ποτέ γράφτηκε από ελληνικό κάλαμο, είναι απλώς δείγμα ασχετοσύνης. Οι Κινέζοι δεν άλλαξαν την ονομασία της πρωτεύουσάς τους, άλλαξαν απλώς τη λατινική της μεταγραφή: με b και j παριστάνονται τα π και κι (ουρανικό) όταν δεν συνοδεύονται από δασύ πνεύμα, όταν προφέρονται δηλαδή όπως στα ελληνικά, ενώ με p και c παριστάνονται οι ίδιοι (για τα δικα μας αυτια) φθόγγοι όταν συνοδεύονται από δασύ πνεύμα, όταν προφέρονται δηλαδή όπως στα αγγλικά pin και cat. Μ’άλλα λόγια, η γραφή beijing υποκρύπτει την προφορά… Πεϊκιν(γκ), που ορθότητα έχουμε εξελληνίσει ως Πεκίνο.

  230. Ριβαλντίνιο said

    @ 230 physicist
    Γιατί αποκλείονται και οι Σουήβοι ? Αφού και αυτοί δεν είναι σίγουροι λέει? Επίσης έχουν θρύλους για Σουηδούς, οι οποίοι μάλλον δεν ήταν πραγματικά Σουηδοί, αλλά Σουήβοι.

  231. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    Aααα.. Σουήβοι, Σουήδοι, Σαούδοι…με μπερδέψατε και έχασα τον μπούσουλα! Ευτυχώς υπάρχουν και πινακίδαι…

  232. physicist said

    #232. — Γι’ αυτό έγραψα μάλλον όχι, βέβαιος δεν είμαι για (σχεδόν) τίποτε αλλά αν δεις και το άρθρο, θα διαπιστώσεις ότι δεν γίνεται πουθενά μνεία ενός τέτοιου ενδεχομένου, άρα μάλλον δεν παίζει. Στη γερμανόφωνη Βίκη, διαβάζω το εξής για την ετυμολογία της λέξης Schwaben:

    Etymologisch leitet sich der Begriff eventuell von „schweifen“ her (über lateinisch suevia), was auf nomadischen Ursprung der Urschwaben hindeuten könnte.

    Που θα πει:

    Ετυμολογικά, η λέξη προέρχεται πιθανώς από τη λέξη schweifen [=περιπλανώμαι, δική μου σημείωση] (μέσω του λατινικού suevia), η οποία μάλλον αποτελεί αναφορά στη νομαδική ζωή των Πρωτοσουήβων. Για τους Ελβετοσβύτσερ(!) δεν μπόρεσα να βρω κάτι παρόμοιο ή σχετιζόμενο. Πάντως, τον 10ο αιώνα, μεγάλο μέρος της σημερινής γερμανόφωνης Ελβετίας ανήκε πράγματι στο
    Δουκάτο της Σουηβίας.

  233. physicist said

    Κίντο, δες το κι έτσι: στα Ελληνικά, βοηθάει ο παροξύτονος τονισμός (Σουήβοι) μιας και ο οξύτονος θα προκαλούσε σύγχυση (ακουστικά) με τον Σουηδούς. Κι άντε μετά να πείσεις τον μοντερέητορ στο τηλεπαιχνίδι ότι η απάντηση «ο διασημότερος Σουηδός της Ιστορίας είναι ο Κλίνσμαν» δεν ήταν λάθος.

  234. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    233 – Έλληνας έβαλε τις πινακίδες; είναι αδύνατον να έχουν αυτή την γωνία.

  235. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    236. Κι όμως. Θα μπορούσε μάλιστα να είναι σε περισσότερες από μία θέσεις αυτή η πινακίδα! α(Ρημάνια) πράγματα Λάμπρο μου! 😉

  236. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    237. Tώρα που το ξανασκέφτομαι…υπάρχουν μάλιστα άπειρες (πρακτικά: πάρα πάρα πολλές) διαφορετικές σωστές θέσεις πάνω στην επιφάνεια της Γης. 🙂

  237. sarant said

    Οπότε, αν κατάλαβα καλά, άλλο Σβίτσεροι και άλλο Σουηβοι.

  238. physicist said

    #237. — Τι σχέση έχει ο Ρήμαν; Και πάνω στο ευκλείδιο επίπεδο, υπάρχουν άπειρα το πλήθος σημεία Π απ’ τα οποία μπορείς ν’ αντικρίσεις δύο δεδομένα σημεία Α και Β σε κατευθύνσεις που βρίσκονται μεταξύ τους σε ορθή γωνία. Μάλιστα, ο τόπος των Π είναι ο κύκλος με διάμετρο την ευθεία που συνδέει τα Α και Β. Ένας οδοδείκτης πάνω σε οποιοδήποτε από τα σημεία Π θα έμοιαζε, ιδωμένος από κατάλληλη οπτική γωνία, σαν κι αυτόν στο #233.

  239. Ριβαλντίνιο said

    @ 233 Νέο Kid L’errance d’Arabie
    «με μπερδέψατε»

    Έβλεπα το Beowulf

    και διάβαζα όλο Γέτες και Γέτες και Γέτες που ήρθαν από την θάλασσα. Και αναρωτιόμουν τι δουλειά έχουν οι Θράκες Γέτες της Ρουμανίας στη Δανία. Τελικά μπερδεύει ότι οι Γότθοι είχαν πολλά ονόματα και φυλές

    Geats, Gutes, Goutai, Gautoi κ.λπ.

    https://en.wikipedia.org/wiki/Geats
    https://en.wikipedia.org/wiki/Gotlander

    Μέχρι και ο Ιορδάνης έγραψε γοτθική ιστορία με τίτλο «Getica».

    https://en.wikipedia.org/wiki/Jordanes
    https://en.wikipedia.org/wiki/Getica

    «The Getica begins with a geography/ethnography of the North, especially of Scandza (16-24). He lets the history of the Goths commence with the emigration of Berig with three ships from Scandza to Gothiscandza (25, 94), in a distant past. In the pen of Jordanes (or Cassiodorus), Herodotus’ Getian demi-god Zalmoxis becomes a king of the Goths (39). Jordanes tells how the Goths sacked «Troy and Ilium» just after they had recovered somewhat from the war with Agamemnon (108). They are also said to have encountered the Egyptian pharaoh Vesosis (47). The less fictional part of Jordanes’ work begins when the Goths encounter Roman military forces in the 3rd century AD. The work concludes with the defeat of the Goths by the Byzantine general Belisarius. Jordanes concludes the work by stating that he writes to honour those who were victorious over the Goths after a history of 2030 years.»

    Γελάει ο κόσμος… 😀 😀 😀

  240. physicist said

    #239. — Ας υποθέσουμε ότι η απουσία του τόνου στη λέξη «Σουηβοι» ήταν αβλεψία και όχι απροθυμία να τοποθετηθεί ο Νικοκύρης στο φλέγον αυτό θέμα. 😛

  241. Ριβαλντίνιο said

    @ 239 sarant
    «Οπότε, αν κατάλαβα καλά, άλλο Σβίτσεροι και άλλο Σουηβοι.»

    Αμέσως να μου χαλάσετε την πρόταση μου … 😀

    Γιατί άλλο ? Άλλο η Αγγλία και άλλο η Ιγγλετέρα ? Τα «Σουηδοί( Σβέαρ, Συιτόνες)» και οι «Σουήβοι» νομίζω έχουν την ίδια προέλευση. Και πιστεύω ότι οι γερμανόφωνοι «Σβίτσεροι» είναι Σουήβοι. (Σουήτσερλαντ/ Σβίτσερλαντ).

  242. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    O Ρήμαν παίζει αν θεωρήσεις τη Σουηδία ότι ταυτίζεται με τον Βόρειο Πόλο. Τότε καμία επίπεδη προβολή (δηλαδή χάρτης) δεν μπορεί να σε βοηθήσει να χαράξεις αυτόν τον κύκλο που λες (με αντιδιαμετρικά σημεία το Ριάντ και την…βάλε την πιο βόρεια Σουηδική πόλη) χωρίς σοβαρό distortion στις γωνιές. Ίσως μια αζιμουθιακή ή στερεογραφική προβολή κάπως να μετρίαζε το πρόβλημα…αλλά είναι αργά τώρα για τόσο βαθειά επιστήμη… 🙂 Aπ’την άλλη η Γη μια χαρά χαρτογραφεί τον εαυτό της σαν σφαίρα, οπότε με ένα GPS κάνεις τη δουλειά σου και το μπήγεις όπυ θέλεις το παλούκι πάνω στον παράλληλο του Ριάντ .¨Ολα τα κάθετα δείχνουν Sverige! (στο περίπου):-)

  243. sarant said

    242 Ήταν εσκεμμένο (γέρασα και κινούμαι προς τη ΔΗΜΑΡ 🙂

  244. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    244. Kαι έντάξει. Για την αδυναμία ισομετρίας μεταξύ σφαίρας και επιπέδου, δεν φταίει ο αρημάνιος (αυτός ευνοεί το λογοπαίγνιο μόνο με το αρειμάνιος) αλλά άλλοι αρειμανείς γερμαναράδες (¨Ουλέριος ο εκ των Svytz! και Γαούσιος εν Γοτίγγη βασικά)

  245. physicist said

    #245. — Είσαι εσύ μια μάρκα … απ’ τις λίγες. 🙂

    #244. — Έστω δύο δεδομένα σημεία Α και Β στην επιφάνεια μιας σφαίρας. Ας θεωρήσουμε ένα τρίτο σημείο Π, επίσης πάνω στη σφαίρα. Ας είναι ΑΠ και ΠΒ τα τόξα των μέγιστων κύκλων που συνδέουν το Α με το Π και το Π με το Β, αντίστοιχα, κι ας είναι φ η γωνία που σχηματίζουν αυτά τα τόξα μεταξύ τους στην κορυφή Π του σφαιρικού τριγώνου ΑΠΒ. Πόσα σημεία Π υπάρχουν πάνω στη σφαίρα για δεδομένη τιμή της γωνίας φ;

  246. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    237-238 – Eίπα να ρωτήσω, γιατί ρε φίλε, αφού η Σουηδία είναι βόρεια και η Σαουδική Αραπιά νότια, πώς προκύπτει γωνία 90 μοιρών στις πινακίδες, αλλά μετά διάβασα τον φυσικό και θυμήθηκα το ανέκδοτο στο αεροπλάνο, με αυτή που είπε στον άντρα της να ζητήσει να φέρουν μια πορτοκαλάδα, και τις είπε, είσαι τρελή; ο άλλος ένα νερό ζήτησε και τον πήδαγαν όλη τη νύχτα, και μου έφυγε η διάθεση να μάθω.
    Ρε πάτε καλά και οι δυό σας; (χαμόγελο).

  247. @233 Εγώ έχω ακούσε πάντως να τη λένε Σουηδική Αραβία τη Σαουδική Αραβία. Πάντως όσοι εργοδηγοί, χειριστές κ.λπ. είχαν δουλέψει στις αρχές της δεκαετίας του 1970 το έλεγαν ολόκληρο Σαουδική Αραβία όσοι δούλεψαν τη δεκαετία του 1980 το έλεγαν σκέτο Αραβία. Δεν ξέρω το λόγο. Αλλά το έχω προσέξει.
    Τώρα τέλευταία έχω προσέξει όλα τα ΗΑΕ να είναι Ντουμπάι …»ο τάδε δουλ.ευει στο Ντουμπάι» και όταν ρωτάς λεπτομέρειες μαθάινεις ότι έιναι στη Σάρτζα ή στο Κατάρ.

  248. Για την ορθή γωνία μεταξύ Σβίτσερης και Σουηδικής Αραβίας να θυμήσω τους συνωμοσιολογοψεκαζμένους αρχαιολάγνους που ανακαλύπτουν ισοσκελή τρίγωνα στο χάρτη (εντάξει, λίγο ζουπηγμένα) ανάμεσα σε ιστορικές τοποθεσίες.
    Εντάξ’, άμα εις σε μια ιστορική περιοχή (ευρύτερη της χώρας) δεν είναι δύσκολο να βρεις τρείς τοποθεσίες (όχι υποχρεωτικά του ίδιου πολιτιζμού ή χρονικής περιόδου) που να δημιουργούν τρίγωνο.

  249. voulagx said

    #250: Η Μεριλ Στριπ δεν ειν΄ αυτη; Τρομερη φυσικινα! Ανακαλυψε την αντιβαρυτητα!

  250. Με τρία Όσκαρ κερδίζεις ένα Νόμπελ.
    Τόσο πάει απόψε.

  251. Αυτός καλύτερος. Και χωρίς όσκαρ.

  252. Μαρία said

    Αυτός τι κερδίζει;

  253. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    247. Για φ=π/2 που μας ενδιαφέρει για την πινακίδα, άπειρα. Αρκεί το Π να βρίσκεται στον παράλληλο του Α ή του Β. Μας ενδιαφέρει η γωνία με κορυφή το Π. Όχι η γωνία ΑΒΠ ας πούμε.

  254. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    Λάμπρο(248.), όχι και να σε…για μια πορτοκαλάδα ,βρε αδερφέ! (ουίσκι μόνο μη ζητήσεις, γιατί υπάρχει και έλλειψη τώρα λόγω ραμαντάν καρήμ 😆 )

  255. spiral architect said

    @@54: To μεγαλόσταυρο του γρόθου. 😛

  256. spiral architect said

    … για το 254. 😳

  257. nestanaios said

    108.

    Αφήσαμε, δυστυχώς, βαρβάρους να κλαδέψουν το δέντρο της συναλοιφής και να αφήσουν μόνον τον κλάδο της συναιρέσεως.
    Ας μάθουμε τι είναι η συναίρεση και μετά μιλάμε για αυτή. Ο Τρύφων ο γραμματικός τα αναφέρει όλα.

  258. cronopiusa said

  259. Μαρία said

  260. Μαρία said

    Κι άλλοι Βορειοευρωπαίοι εδώ με γνησιότερο το Νύκτορα http://www.alterthess.gr/content/sygkentroseis-me-synthima-menoyme-eyropi-se-athina-kai-thessaloniki

  261. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    261. Βρε ζει αυτή η ψυχή! 😆
    (όλος ο καλός ο κόζμος σήμερις…)
    Ελλάς Ευρώπη Παναθηναϊκός!

  262. 263

    Πασόκος είναι, φαίνετ’ απ’ τα σάλια… αλλά ποιός είναι, ρε σύ; Ο Πάχτας ο αρπάχτας;

  263. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    264. Λαγωνικό είσαι… 😉
    (κούρτσχαρ ή χίππυς; 😆 )

  264. 2655

    Komondor

  265. Μαρία said

  266. Νέο Kid L'errance d'Arabie said

    267. Ax Μπαναϊαμ και την άνοιξα απότομα και κάπως μού ρθε… μπρρ…
    (χμμ…σαν να βλέπω και το Γουσού στο βάθος ,με κονκάρδα South will rise again!…)

  267. Γς said

  268. 270

    α, να χαθείς, ευλογημένε, μας έφκιαξες!

  269. Γς said

    267:
    Στα μούτρα σας!
    Γιατι ρε γμτ δεν μπορώ να τον βλέπω;
    Αντε καληνύχτα

  270. Γς said

    271:
    Οχι δεν φεύγω. Δεν πάω πουθενά. Εδώ θα μείνω

  271. Μαρία said

  272. Γς said

  273. Γς said

    274:
    >με κολωνάτο ποτήρι!

    Εγκαίνεια σο μαγαζί αριστερά μου κόσμος σαμπάνιες.
    Φρακαρισμένος ο δρόμος. Βγάζω το χέρι μου απ το παράθυρο και ζητάω ένα ποτάκι κι εγώ.
    Μου έδωσε ο σερβιτόρος.
    Κι ο δρόμος ξαφνικά ξεφρακάρισε.
    Και το κολωνάτο βρέθηκε τελικά στο σπίτι μου.
    Ενα μπόι πιο πάνω απ τα άλλα κολωνάτα στο ντουλάπι.

  274. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    274 – Το γιλέκο κόκκινο, το ποτάκι κόκκινο, σίγουρα πράκτορας του 105,5 στο κόκκινο είναι.

  275. ΕΦΗ-ΕΦΗ said

    Μαρία απόψε κάναμε συκώτι με τις φωτό σου και τα τουίτια που ψάρεψες! Χάριτας 🙂

  276. sarant said

    267 Ο νεαρός ποιος είναι;

  277. Μαρία said

    279
    Δε φαίνεται; Κωνσταντίνος τζούνιορ.

  278. Pedis said

    # 279 – (Μου το φάγε η μαρμάγκα) ‘Ελεγα ότι μοιάζει αν είναι ο πρωθυπουργός των εγγονιών σου Νικοκύριε. Και εξέγρασα την ευχή να τους πάρει όλους, τα σόγια τους και τους παρατρεχάμενους των πατρώνων, ο διάολος.

  279. sarant said

    Οκ, τώρα είδα την εδώ απάντηση 🙂

  280. ΛΑΜΠΡΟΣ said

    281 – Μέχρι τώρα πάντως, ο διάολος τους υπηρετεί και παίρνει μόνο εμάς, κι απο τη στιγμή που άρχισες κι εσύ να εύχεσαι σύντροφε, δεν έχουμε καμία τύχη, θα μας παίρνει μονίμως ο διάλος, και θα ζούν αυτοί καλά και μείς χειρότερα, όπως τόσους αιώνες δηλαδή.

  281. Γς said

    Κανάλι της Βουλής τώρα.

    Χαϊκάλης:

    -Κύριε πρόεδρε άπαντες οι πτέρυγες της Βουλής συμφωνούμε

  282. […] Οι αστρονομούντες θα μας πουν πότε ακριβώς, πάντως ή σήμερα ή αύριο ή μεθαύριο έχουμε το θερινό ηλιοστάσιο, τη μεγαλύτερη μέρα της χρονιάς, που από τα πανάρχαια χρόνια είχε ιδιαίτερη σημασία για το…  […]

  283. spiral architect said

  284. […] Greek translation & language Το πρώτο Translation Slam στην Ελλάδα, 12η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης Είναι ο μεταφραστής και ο διερμηνέας οι αφανείς ήρωες της καθημερινότητάς μας; Τελεσιγραφικά μεζεδάκια Ηλιοστασιακά μεζεδάκια […]

Σχολιάστε