Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Δαμόκλειος κόφτης

Posted by sarant στο 23 Μαΐου, 2016


koftiΤο άρθρο γράφεται ενώ δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί η συνεδρίαση στη Βουλή σχετικά με το πολυνομοσχέδιο που έφερε η κυβέρνηση ενόψει της κρίσιμης συνεδρίασης της Ευρωομάδας, αλλά όλα δείχνουν πως το νομοσχέδιο θα συγκεντρώσει την πλειοψηφία των βουλευτών. Λιγότερο βέβαιο είναι το αν, πότε και πώς θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, καθώς και το ποια θα είναι τα άμεσα και τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα του νομοσχεδίου.

Αλλά εμείς εδώ λεξιλογούμε. Και σε λεξιλογικό επίπεδο, μια πολύ πιθανή συνέπεια του πολυνομοσχεδίου και της σχετικής συζήτησης, είναι ότι μας χάρισε μια από τις λέξεις της χρονιάς. Και εννοώ βέβαια τη λέξη του τίτλου, τον κόφτη. (Kι άλλη μια λέξη γεννήθηκε από το πολυνομοσχέδιο, και εννοώ τη λέξη υπερταμείο, αλλά δεν νομίζω να πιάσει τη δημοτικότητα του κόφτη).

Φυσικά, πρόκειται για ανεπίσημη ονομασία, που όμως καθιερώθηκε ακαριαία, σε σημείο που να είναι δύσκολο να θυμηθούμε πώς είναι η επίσημη ονομασία του μηχανισμού αυτού. Αν δεν κάνω λάθος, στο νομοσχέδιο ονομάζεται Μηχανισμός Αυτόματης Δημοσιονομικής Σταθεροποίησης ή ίσως Μηχανισμός Αυτόματης Δημοσιονομικής Διόρθωσης, αλλά δεν ξέρω ποιο από τα δύο, διότι δεν διάβασα το νομοσχέδιο (οι βουλευτές πάντως που το ψήφισαν ή το καταψήφισαν το διάβασαν, διότι βέβαια δεν είχε έκταση 7500 σελίδες όπως επικράτησε να λέγεται: το νομοσχέδιο ήταν γύρω στις 400 σελίδες, μαζί με την εισηγητική έκθεση, τα υπόλοιπα ήταν τεχνικά παραρτήματα).

Κόφτης λοιπόν, ο μηχανισμός που θα κόβει δαπάνες με λίγο-πολύ αυτόματο τρόπο, αν δεν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι της προηγούμενης χρονιάς, γι’ αυτό και τον χαρακτηρίζω «Δαμόκλειο» στον τίτλο, αφού συνεχώς θα κρέμεται από πάνω μας. Βέβαια, ο μηχανισμός αυτός δεν διαφέρει ουσιαστικά από τις δεσμεύσεις για δημοσιονομική σταθερότητα που έχουν αναλάβει όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, αλλά που, αν δεν συνδυαστεί με ελάφρυνση του χρέους, μπορεί να οδηγήσει μεσοπρόθεσμα σε αδιέξοδα, αφού είναι φανερό πως το χρέος όπως έχει είναι μη βιώσιμο.

Αλλά επανερχόμαστε στα λεξιλογικά, διότι ο κόφτης δεν είναι βέβαια καινούργια λέξη -απλώς, στις υπάρχουσες σημασίες της λέξης προστέθηκε άλλη μία.

Ποιες σημασίες είχε ως τώρα η λέξη; Μία απ’ αυτές τη βλέπετε στην εικόνα που συνοδεύει το άρθρο. Κόφτης είναι εργαλείο που κόβει. (Βοηθιέμαι εδώ από πρόσφατο άρθρο του Νίκου Λίγγρη στη Λεξιλογία) Κόφτες υπάρχουν πολλών ειδών, για φρούτα, για πούρα, για πλακάκια. Δεν είναι όμως μόνο το εργαλείο, είναι και ο εργαζόμενος που έχει αυτό το αντικείμενο.

‘Επειτα, κόφτης είναι ρόλος παίχτη στο ποδόσφαιρο -ωστόσο, εδώ υπάρχει διχογνωμία. Ο Λίγγρης λέει ότι ο κόφτης είναι αμυντικός, ο στόπερ, ενώ σε αθλητικά σάιτ βρίσκω ότι κόφτης είναι ο αμυντικός μέσος (που δεν παίζει στην άμυνα, αλλά στο κέντρο), ενώ στο slang.gr βλέπουμε ότι ο κόφτης έφτασε να σημαίνει τον άτεχνο αμυντικό που περιορίζεται στο να απομακρύνει όπως όπως τη μπάλα.

Στη φοιτητική αργκό, πάλι, κόφτης είναι ο καθηγητής που απορρίπτει (κόβει) πολλούς στις εξετάσεις, ενώ στον κλάδο του αυτοκινήτου κόφτης ταχύτητας είναι ο μηχανισμός που εμποδίζει το αυτοκίνητο να αναπτύξει ταχύτητα πάνω από ένα ορισμένο όριο -συνήθως εφαρμόζεται σε φορτηγά και λεωφορεία και είναι υποχρεωτικός με βάση οδηγία της ΕΕ. Ασφαλώς θα έχει και επίσημη ονομασία, κάτι σαν διάταξη περιορισμού ταχύτητας.

Άλλοι κόφτες εμφανίζονται ως β’ συνθετικό, ας πούμε αυγοκόφτης, παγοκόφτης, και καμιά φορά και κόπτης, όπως ο καφεκόπτης (που είναι άνθρωπος, και όχι συσκευή). Κι επειδή είμαι βέβαιος πως αν δεν το αναφέρω θα το προσθέσετε, σας προλαβαίνω και λέω πως υπάρχει και ο κουραδοκόφτης του Ηλία Πετρόπουλου, που πρέπει να διεκδικεί διαπλανητικό βραβείο λεξιπλαστικής κακογουστιάς.

Εκτός από τους κόφτες όμως υπάρχουν και οι Κόπτες, οι μονοφυσίτες Χριστιανοί της Αιγύπτου και της Αιθιοπίας. Κατά το ΛΚΝ και κατά τις παλαιότερες εκδόσεις του Λεξικού Μπαμπινιώτη, πρόκειται για αντιδάνειο, αφού προέρχεται από το αραβικό quft που ανάγεται στο ελληνιστικό «Αιγύπτιος», αλλά στο ετυμολογικό λεξικό του Μπαμπινιώτη υποστηρίζεται ότι ο μεσαιωνικός όρος «κόπται» είναι μειωτικός για τους «αιρετικούς» Μονοφυσίτες και προέρχεται από το ρήμα «κόπτω» («ημείς δε κόπτας υμάς προσαγορεύομεν του Θεού», γράφει ο Ιωάννης Δαμασκηνός). Προφανώς και η πιο πρόσφατη έκδοση του λεξικού Μπαμπινιώτη θα συμφωνεί με το Ετυμολογικό Λεξικό, αλλά δεν την έχω, διότι βαρέθηκα να πληρώνω ογδοντάρια κάθε τρεις και λίγο.

Το ρήμα κόβω, που προέρχεται από το αρχαίο κόπτω, είναι πολύ ενδιαφέρον και πολυσήμαντο, γι’ αυτό και δεν θα το εξετάσω στο σημερινό άρθρο σε όλες του τις πτυχές, αλλά θα αναφερθώ μόνο σε ένα θέμα: στη μετατόπιση της σημασίας από το κόπτω ίσαμε το κόβω.

Βλέπετε, το αρχαίο «κόπτω» δεν είχε μόνο τη σημασία «κόβω», αλλά σήμαινε επίσης «χτυπάω». Για παράδειγμα, στις Νεφέλες του Αριστοφάνη, ο Στρεψιάδης όταν βρίσκεται έξω από το «φροντιστήριον» του Σωκράτη λέει «κόπτω την θύραν» και ο μαθητής από μέσα τον ρωτάει «τις εσθ’ ο κόψας την θύραν;» Προφανώς δεν την έκοβαν την πόρτα, αλλά τη χτυπούσαν. Στην Ιλιάδα, ο Οδυσσέας χτυπάει το άλογο με το τόξο του για να τρέξει πιο γρήγορα, πράγμα που ο Όμηρος το λέει «κόψε δ’ Οδυσσεύς τόξωι», δηλαδή και πάλι η σημασία είναι «χτυπώ», ενώ κι όταν κοπανούσαν στο γουδί πάλι το ρήμα «κόπτω» χρησιμοποιούσαν -και ο κόπανος, άλλωστε, από το κόπτω προέρχεται.

Πιο σωστό είναι να πούμε ότι οι δυο βασικές σημασίες του αρχαίου «κόπτω» είναι «χτυπώ» και «αποσπώ κάτι χτυπώντας» -απ’ όπου εύκολα προκύπτει η σημασία «αποκόπτω», «κόβω», η οποία και επικράτησε τελικά.

Η παλιά σημασία έχει επιβιώσει στο ρήμα κόπτομαι, που σημαίνει «δείχνω υπερβολικό, και συχνά υποκριτικό, ενδιαφέρον για κάτι», ενώ επίσης τη λέμε όταν κάποιος υποστηρίζει κάτι με πάθος, π.χ. κόπτεται για την αθωότητά του. Αυτό το κόπτομαι είναι η παλαιά σημασία: χτυπιέμαι, και πράγματι το κόπτομαι, αν θέλουμε να το αποδώσουμε σε αμιγή δημοτική δεν θα το πούμε βέβαια «κόβομαι», αλλά «χτυπιέμαι».

Στην καθαρεύουσα υπήρχε και κόπτομαι ως μέση φωνή του κόπτω, και η παλιά επιγραφή στα χασάπικα «Ο κιμάς κόπτεται παρουσία του πελάτου», αν την προλάβατε, έχει φυσικά τη σημασία «κόβεται» (και θα μπορούσαμε να κάνουμε και λογοπαίγνιο: ο κιμάς κόπτεται παρουσία του πελάτου και ο κρεοπώλης κόπτεται για τη φρεσκάδα των προϊόντων του).

Για να γκρινιάξω και λίγο. Όλα αυτά που έγραψα πιο πάνω για τη σημασία «κόπτω = χτυπάω» και «κόπτομαι = χτυπιέμαι» δεν θα τα βρείτε πουθενά στα λεξικά του Μπαμπινιώτη, ούτε στο γενικό ούτε στο ετυμολογικό. Παρόλο που έχουν άφθονες ετυμολογικές πληροφορίες, αυτή η βασική πληροφορία δεν χώρεσε -ενώ το ΛΚΝ, που αφιερώνει πολύ λιγότερο χώρο, την αναφέρει. Πιθανώς αυτή η αποσιώπηση να οφείλεται στο ότι τα λεξικά Μπαμπινιώτη διαπνέονται από την επιθυμία να δείξουν εντελώς αδιατάρακτη τη συνέχεια της ελληνικής, και ίσως θεωρήθηκε ότι αν δείξουν τη διαφοροποίηση της σημασίας υπονομεύουν τη συνέχεια αυτή. Σε κάθε περίπτωση, ο αναγνώστης δεν σχηματίζει τη σωστή εικόνα -γι’ αυτό και λέω ότι, ενώ είναι χρήσιμα, τα λεξικά Μπαμπινιώτη δεν μπορεί να αποτελέσουν αποκλειστικό βοήθημα διότι δίνουν στρεβλή εικόνα. Τέλος της γκρίνιας.

Τέλος της λεξικογραφικής γκρίνιας, δηλαδή -διότι ο μηχανισμός που τον λένε κόφτη, ο ΜΑΔΣ να πούμε (σαν να λέμε «μάδησε» σε κάποιο βόρειο ιδίωμα!) δεν είναι κάτι το ωραίο, σαν αναγκαίο κακό μπορεί να το δει κανείς. Και βέβαια να συνειδητοποιήσει πόσο λίγοι ή τέλος πάντων πόσο λιγότεροι είναι οι βαθμοί ελευθερίας.

 

381 Σχόλια to “Δαμόκλειος κόφτης”

  1. Κουνελόγατος said

    «τέλος πάντων πόσο λιγότεροι είναι οι βαθμοί ελευθερίας»…

    Γι αυτό έγραψα πριν λίγες ημέρες: όλα είναι ατμός.

  2. Κουνελόγατος said

    Αμάν αγένεια, καλημέρα σας.

  3. gak said

    Νομιζω οτι ο κοφτης που βρίσκεται στα αυτοκίνητα, λογω του αυτόματου τρόπου που κοβει την ταχύτητα, έδωσε την ονομασία και στον δημοσιονομικό μηχανισμό.

  4. Κουνελόγατος said

    Ο παγοκόφτης είναι αρμοδιότητα άλλου, που θα βάλει και τη σωστή φωτό. 🙂

  5. Κουνελόγατος said

    Εγώ ξέρω πως κόφτη λένε τον αμυντικό μέσο, π.χ. λέγαμε τον Κουσουλάκη, όχι τον Σταύρο Παπαδόπουλο, πολύ περισσότερο τον Νοβοσέλατς (λίμπερο). Αυτός που χωρίς λόγο διώχνει τη μπάλα όπου να’ ναι, λέγεται άμπαλος.

  6. Γρηγόρης Κοτορτσινός said

    – Τι σε νοιάζει μωρέ κι αν ψήφισαν τον κόφτη;
    – Αν με νοιάζει; Με νοιάζει και με κόφτει… [Η έκφραση υπαρκτή, ο διάλογος πεποιημένος. μάλλον…]

    Μ.Α.ΔΗ.Σ είναι καλύτερο και φυσικά ταιριάζει στο βόρειο φωνηεντισμό: – Πω πω, θα μας μαδήσ’ ο ΜΑΔΗΣ… ‘Η και θα μας γαμήσ’ σκέτο! 🙂
    Άντε καλημέρα

  7. Κουνελόγατος said

    «…υπάρχει και ο κουραδοκότης του Ηλία Πετρόπουλου». Έχει σχέση με τη σημερινή χρήση του όρου;

    Υ.Γ. Μάλλον λείπει ένα φ;

  8. Γς said

    >Ο κιμάς κόπτεται παρουσία του πελάτου.

    -Δύο φορές; Με ερωτάει.
    -Οχι μία.

    Ας λέει η κυρά. Εμένα μου αρέσει μόνο μία φορά. Είναι πιο σπυρωτός ο κιμάς.

    Και μετά πήγα στο Προποτζίδικο.

    Και βάζει το δελτίο στο μηχάνημα.

    Ντικ ντικ ντικ. Το παίρνει και το βγάζει.

    Και έμεινα να το κοιτάζω.

    -Τι περιμένετε; Θα το πάρετε;

    -Αλλη μια φορά. Δεν γίνεται;

  9. LandS said

    «…διότι βέβαια δεν είχε έκταση 7500 σελίδες όπως επικράτησε να λέγεται: το νομοσχέδιο ήταν γύρω στις 400 σελίδες, μαζί με την εισηγητική έκθεση, τα υπόλοιπα ήταν τεχνικά παραρτήματα»

    Μα και η εισηγητική έκθεση, αναμάσημα των διατάξεων είναι. Στη συνηθισμένη περίπτωση αλλάζει λίγο η διατύπωση (πολύ λίγο για να μην υπάρξουν νομικά ζητήματα), πολλές φορές είναι αντιγραφή με προσθήκες όπως «του προς ψήφιση άρθρου» ή «των προτεινόμενων διατάξεων» και σχεδόν ποτέ ουσιαστική αιτιολόγηση.
    Οι τελευταίες σελίδες του συγκεκριμένου νομοσχέδιου είναι το Καταστατικό του Υπερταμείου, δηλαδή τίποτα άλλο παρά τα άρθρα με τα οποία αποφασίζεται η ίδρυσή του, η λειτουργία του κλπ.

    Στην ουσία αρκετά λιγότερες από 265 σελίδες λοιπόν.

  10. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    3: Δεν αποκλείεται να είναι έτσι

    5: Κι εγώ έτσι που τα λες νομίζω πως είναι

    7: Ναι, μερσι

  11. Tsopanakos said

    Τρελή αστοχία η ετυμολόγηση του «Κόπτη» από το «κόπτω». Tο ότι ένας ρήτορας/θεολόγος κάνει ένα (έξυπνο) λογοπαίγνιο δεν σημαίνει ότι μας δίνει τη ρίζα της λέξης! Έχει πολλά στραβά ο Μπαμπι, αλλά τέτοια χοντράδα δεν την περιμένεις.

  12. Γιάννης Κουβάτσος said

    Καλημέρα!
    Όσες σελίδες κι αν είναι το νομοσχέδιο, δεν έχει σημασία. Οι βουλευτές μας έχουν βάλει κόφτη στη συνείδησή τους, ο οποίος παρεμβαίνει αυτομάτως, όταν πάνε να ξεπεράσουν την κομματική γραμμή. Ο πόνος που προκαλείται ανακουφίζεται με άφθονη έκκριση κροκοδείλιων δακρύων.
    Κόφτης στο ποδόσφαιρο είναι, όντως, ο αμυντικός μέσος. Ο Λιβαθηνός έκανε γνωστή τη θέση στη χώρα μας, αν θυμάμαι καλά.

  13. Γς said

    4:

    >Ο παγοκόφτης είναι αρμοδιότητα άλλου, που θα βάλει και τη σωστή φωτό.

    Αν αυτός ο άλλος ειναι ο Γς, σπεύδω:

    Ο παγοκόφτης

  14. Κουνελόγατος said

    12. Ναι, Γιάννη Κουβάτσο, τον Λιβαθηνό προσπαθούσα να θυμηθώ, αλλά… Είμαι και γαύρος βλέπεις. 🙂
    13. Μ’ αρέσει ο τρόπος που σκέφτεσαι, παλιό και καλό ανέκδοτο. :mrgreen:

  15. sarant said

    11 Δεν θα έσπευδα να το πω τόσο κατηγορηματικά, ίσως υπάρχει κάποιο σκεπτικό πυο το αγνοώ. Αλλά αν δεν υπάρχει, είμαι κι εγώ δύσπιστος.

  16. Γς said

    Κόφτης κατα κάποιο τρόπο είναι και το σουνέτι

  17. spiral architect said

    Καλημέρα και καλή βδομάδα (οθντκ)
    Κόφτης αποκαλείται επίσης ο ηλεκτρομηχανισμός που αποτρέπει την (ηθελημένη ή μη) υπερτάχυνση των κινητήρων εσωτερικής καύσης.
    Κόφτης αποκαλείται τελευταία απ τα μαστόρια και το trip των μετασχηματιστών ισχύος. http://goo.gl/qNPLci΄
    Ο δικός μας κόφτης είναι γερμανικής κατασκευής και προελεύσεως, καλής ποιότητας, ευαίσθητος και ευπροσήγορος σα και το γελαδερό παιδί.

    Με τις υγείες μας! ❤

  18. spiral architect said

    To σωστό shortlink http://goo.gl/qNPLci 😳

  19. Πάνος με πεζά said

    Καλημέρες ! Και καλώς μας μπήκε και ο κόφτης, μη χ… 99 χρόνια είναι αυτά, θα περάσουνε !

    Ναι, κόφτης στο ποδόσφαιρο είναι ο ανασταλτικός μέσος, το παλιό «εξάρι». Ο Καρεμπέ, ο Λιβαθηνός και άλλοι. Υπάρχει ακόμα ο επιτελικός μέσος (8) και ο μεσοεπιθετικός (10).

    Για το αυτοκίνητο, ο κόφτης ενεργεί στις στροφές της μηχανής, μόλις ξεπεράσουν τις 6-7 χιλιάδες (π.χ.), και όχι στην ταχύτητα. Και αυτό γίνεται για προστασία των μερών της μηχανής, όχι για μείωση της ταχύτητας.

    Από το «αποκόπτω» το «Αποκοφτό» της Σίφνου, η μικρή κομμένη χερσόνησος, με τη Μονή Χρυσοπηγής.

  20. ΓιώργοςΜ said

    Καλημέρα,

    13 Ετς, ετς, ετς! (που έλεγε κι ένας υπουργός παλιός…)

    Να θυμίσω και το «κοφτήριο» (νομίζω στον Τσιφόρο το έχω συναντήσει), που σημαίνει ακριβό μέρος, εκεί που σε μαδάνε (ταιριάζει και με Τρόικες, κουαρτέτα και άλλα θηρία του βουνού και του λόγγου).

    Στα του αυτοκινήτου, εκτός από τον κόφτη ταχύτητας, θυμάμαι πως (κυρίως για να καλύπτουν περιβαλλοντικούς ή νομικούς περιορισμούς) οι κατασκευαστές έχουν σε κάποια μοντέλα κόφτη στις στροφές του κινητήρα, στον οποίον επεμβαίνουν οι κάγκουρες που σέβονται τον εαυτό τους για ν’ ανεβάζουν τις επιδόσεις.

  21. Γιώργος Κόφτης said

    Επίσης Κόφτης, είναι επώνυμο, που προέρχεται από επάγγελμα. Συγκεκριμένα οι πρόγονοί μου ήταν όλοι βυρσοδέψες και «κόφτες» δερμάτων, από όπου προέκυψε και το επώνυμο.

  22. Capybara said

    Στα αραβικά ο Κόπτης λέγεται Qubt και είναι μάλλον παραφθορά του Αιγύπτιος (τα τρία αραβικά σύμφωνα που αποτελούν τη ρίζα q-b-t αντιστοιχούν στα ελληνικά γ-π-τ-). Στη δημοτική της Αιγύπτου προφέρεται ‘ebt.

  23. suncleft said

    Καλημέρα, και φυσικά ο κομμός και ο κοπετός ομόρριζα του κόπτω, άρα και του κόπτομαι=χτυπιέμαι, θρηνώ, οδύρομαι κτλ.

  24. Γιάννης Ιατρού said

    Καλημέρα,

    Αλληλεγγύη ρε!

    4:, 13: combi Εδώ το σύνθετο 🙂

  25. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    19 Ακριβώς, μια μέρα θα τα θυμόμαστε όλα αυτά και θα γελάμε 🙂

    20 Μπράβο, είναι και το κοφτήριο

    21 Σε σκεφτόμουνα, λέω αυτός ο άνθρωπος ακούει συνεχως το όνομά του

    23 Ακριβώς.

  26. Γς said

    Είναι κι αυτός ο κόφτης:

  27. Corto said

    Κόφτης και το μαχαίρι στο μάγκικο ιδίωμα:

    «Άντε ρε μόρτη, ρε Πειραιώτη/ με τ’ άσπρο ζουναράκι σου και με τον κόφτη»
    (το τραγουδούσε ο Νταλγκάς)

  28. argyris446 said

    Reblogged στις worldtraveller70.

  29. Πάνος με πεζά said

    Η μαστοράντζα χρησιμοποιεί συχνά το ρήμα :
    – Δουλεύει η θερμοασφάλεια; Στους πόσους κόβει ο λέβητας;

    Αλλά αγνοήσαμε και τις άλλες δύο μαγειρικές σημασίες, «κόβω αβγολέμονο», αλλά και «έκοψε η σούπα», από κακό τρόπο ανάμιξης. Μάλιστα τελευταία έχει εμφανιστεί και η έκφραση «Ε και; Θα κόψει η μαγιονέζα;» στη θέση του «Θα ξυνίσει ο τραχανάς;»

  30. Πάνος με πεζά said

    Α, ξέχασα από τα μαστορικά, ο μπογιατζής «κόβει» τις γωνίες, περνώντας πρώτα από εκεί με το πινέλο το χρώμα του.

  31. Κουνελόγατος said

    Για κάποιους έξυπνους, λέμε το «δεν του κόβει και πολύ».

  32. Πάνος με πεζά said

    Για τους έξυπνους;;;

    Το «κόβω» πολλές φορές έχει και την έννοια του «στρίβω» : Έκοψα το τιμόνι δεξιά.

  33. Γς said

    Και το «κόψε λάσπη!»

    Φεύγα!

  34. ΓιώργοςΜ said

    Μιας και πιάσαμε τους ιδιωματισμούς,

    Έκοψε ρόδα μυρωμένα–>εξαφανίστηκε
    έκοψε λάσπη–> το έβαλε στα πόδια

  35. Παναγιώτης Κ. said

    Λεξιλογικά πλήρες το σημερινό άρθρο ! Θα το συμπληρώσουμε υποθέτω, στην πολιτική του διάσταση.

    Καλά έκανες Νικοκύρη και περιέλαβες την λεξιπλαστική κακογουστιά του Πετρόπουλου για να μην απασχολήσει τους σχολιογράφους…

    «Ο κιμάς κόπτεται ενώπιον του πελάτου» είναι μια καλή αφορμή για τα λεξιλογικά του εμπορίου. Έχουμε ασχοληθεί στο παρελθόν; Αξίζει νομίζω να υπάρξει σχετικό άρθρο έστω ως αφορμή.Θα το συμπληρώσει η συλλογική γνώση του ιστολογίου.

    Κόφτης υπάρχει και στις μοτοσυκλέτες εκτός από τα αυτοκίνητα ( είχα μια CB400N, Χόντα για όσους δεν ξέρουν…) ή υπήρχε διότι, μετά την προ εικοσαετίας πτώση που μου εξασφάλισε μια καθ΄έξιν εξάρθρωση του αριστερού ώμου, έπαψα πια να ασχολούμαι με τα μηχανικά… άλογα 🙂 και περιορίζομαι στο να τα θαυμάζω. Πολλά από αυτά τα θεωρώ…έργα τέχνης. Αρέσει στους μηχανόβιους αυτό που λέω. Όσοι την τέχνη την αναζητούν, στα μουσεία, τις πινακοθήκες κ.λπ απλά εκπλήσσονται με αυτό που ακούνε! ( Είδατε τι έπαθα;Ο θαυμασμός μου προς αυτές τις… παλιές αγάπες με έβγαλε από το θέμα. 🙂 )

  36. BLOG_OTI_NANAI said

    Καλημέρα!

    Ένα βήμα πριν φτάσει κάποιος στον «κου….κόφτη» του Ηλία Πετρόπουλου, πρώτα τον «κόβει» η κοιλιά του, ή τον «πιάνει κόψιμο»…

  37. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    35 Τα λεξιλογικά του «κόβω» είναι πάρα πολλά (βλ. π.χ. 34) οπότε δεν φιλοδόξησα να τα εξαντλήσω.

    29 Νομίζω πως αυτό με τη μαγιονέζα το λέμε εδώ και κάμποσο καιρό.

  38. Γς said

    Κι ένα χρυσό ψαλιδάκι, που καλύτερα να μην ρώταγα τι κόβει…

  39. Παναγιώτης Κ. said

    @30. Πάνο, μπράβο που τα θυμήθηκες όλα αυτά!

    Έχουμε και την μάγκικη (;) φράση: Κόψε μάπα και βγάλε συμπέρασμα!
    Αλλά και για την αποτυχία στις διάφορες εξετάσεις λέμε: Με έκοψε ο καθηγητής ενώ στην επιτυχία λέμε, το πέρασα το μάθημα.Αν υπάρχει και σε άλλους λαούς αυτή η χρήση…έχει καλώς. Αν όχι, τότε πρόκειται για ένα ακόμη παράδειγμα όπου για ό,τι κακό μας συμβαίνει πάντοτε ευθύνεται κάποιος άλλος.

    Το ρήμα κόπτω και οι διάφορες προθέσεις που κάνουν πλούσια τη γλώσσα μας.π.χ διακόπτω.
    Άραγε το…Διακοφτό έχει κάποια σχέση με αυτό που συζητάμε;
    Και η γνωστή μαγειρική συνταγή με το χταπόδι βεβαίως βεβαίως…

  40. BLOG_OTI_NANAI said

    Επίσης, ο «λα κουλί» (ο Κούλης) τον «κόφτη» τον ονόμασε 4ο μνημόνιο…

  41. Γς said

    39:

    >στην επιτυχία λέμε, το πέρασα το μάθημα

    Εδώ κολλάει και ο καρμπόν

  42. ap8938 said

    είτε οι σελίδες είναι 400 είτε 7500, the devil lies in the details που λένε και στας ευρώπας. ωστόσο, πρέπει νομίζω να σημειωθεί ότι ο αριθμός των σελίδων θα ήταν πρόβλημα μόνο για μια αστική δημοκρατία. για τα καθεστώτα ολιγαρχίας του πλούτου το πρόβλημα δεν υφίσταται.

  43. Πάνος με πεζά said

    «Kόβει μονέδα» (σαν νομισματοκοπείο δηλαδη) λέγανε παλιά για την επιχείρηση-χρυσωρυχείο, που είχε σταθερά ψηλές εισπράξεις. Η χρήση πέρασε στον, μάλλον άτεχνο στίχο, επιτυχίας του Πασχάλη Τερζή, «Θα κόψω χαρτονόμισμα να βάλω τη μορφή σου»…

    Γενικά, πολλά πράγματα που περνάνε ή περνούσαν από μπλοκάκι, συνδέονται, πρωτίστως κυριολεκτικά, με το κόβω : μου έκοψε κλήση, κόβω παράβολο, μου έκοψε επιταγή κλπ.

    Το τελευταίο, εξελισσόμενο κατέληξε στο αντιφατικό «του έκοψα μισθό», που έχει εντελώς άλλη έννοια φυσικά από το «του έκοψα το μισθό». Είναι από τα τερτίπια των άρθρων που δυσκολεύουν την εκμάθηση των ελληνικών, όπως και γίνεται και σε άλλες γλώσσες άλλωστε.

    Σοφή και η παροιμία «δέκα να μετράς και μια να κόβεις», φαντάζομαι ότι εκφράζει ακριβώς τη λογική του Νομοσχεδίου – το πολύ πολύ να αντιστραφούν οι αριθμοί… 🙂

  44. gpoint said

    # 38

    π…τρίχες ή κρεατερά πράματα ;

  45. Παναγιώτης Κ. said

    Η έννοια του κόφτη στην περίπτωση που εξετάζουμε είναι ίδια με την έννοια του κόφτη στις μηχανές. Υπάρχει για να προστατεύει την ίδια τη μηχανή. Στην περίπτωσή μας άραγε ποιόν προστατεύει; 😦

    Όσο για το πλήθος των σελίδων του πολυνομοσχεδίου… νεώτερες πληροφορίες κάνουν λόγο για 4.421!

    Οδυνηρό, πολύ οδυνηρό για εμάς που μεγαλώσαμε με την προτροπή να μη…γλείφουμε εκεί που πριν φτύναμε…
    Εντάξει μπορώ να εκλογικεύω αλλά με την… εκλογίκευση ούτε γρηγορότερα θα βγει η σύνταξή μου ούτε οι διάφορες περικοπές ( από το περικόπτω και αυτό…) σε μισθούς και συντάξεις πρόκειται να αποφευχθούν.

  46. Γς said

    Κόφτο!

    Πάψε. Σάρ άπ, τα γκέλ.

    Είναι και το [αβέκ] μα γκελ, ντε μετέκ ντε ζουίφ εράντ ντε πατρ γκρεκ …

  47. gpoint said

    Στο σημερινό ποδόσφαιρο σε 4-3-3 ΄΄ 4-4-2 σε ρόμβο το χαφ που σουλατσάρει μπροστά στους δυο κεντρικούς αμυντικούς λέγεται εξάρι ή κόφτης ή Κάτσε (θέλει να πάει Ιταλία μ’αυτό το όνομα ! ) Πιο μπροστά απ’ αυτόν υπάρχει το οκτάρι (δυο στον ρόμβο) με μικτά καθήκοντα και πιο μπροστά το δεκάρι, ο μπαλαδόρος υποτίθεται

  48. Γς said

    44:

    «Τη μ@λ@κία» μου απάντησε.
    Και με ξενέρωσε…

    [πάνω στο καλύτερο]

  49. gpoint said

    Πάντως το Μηχανισμός Αυτόματης Δημοσιονομικής Ισόνομης Σταθεροποίησης Αενάως δίνει το ποθούμενον διακαώς από το κουαρτέτο αρτικόλεκτο !

  50. Παναγιώτης Κ. said

    Κάποιοι λένε ότι ο κεφτές προέρχεται από το κόπτω. Είναι άραγε αλήθεια ή μήπως πρόκειται για νατσουλισμό;

  51. Γιάννης Κουβάτσος said

    Ο πιο μοντέρνος κόφτης πρέπει να είναι ο κόφτης κάρτας sim:

    https://www.google.gr/search?q=%CE%BA%CE%BF%CF%86%CF%84%CE%B7%CF%82+sim&rlz=1C1CHMO_elGR579GR579&espv=2&biw=1309&bih=714&tbm=isch&source=lnms&sa=X&ved=0ahUKEwiR-c_X7e_MAhUsDsAKHY3hCwYQ_AUIBigB&dpr=1.1

  52. sarant said

    50 Έχουμε γράψει γι’ αυτό:

    Δύσπεπτοι κεφτέδες

  53. Παναγιώτης Κ. said

    Ο τίτλος είναι Δαμόκλειος κόφτης και δεν γράψαμε για την Δαμόκλειο σπάθη… Δεν πρέπει; 🙂

  54. ΚΑΒ said

    Μόνο στο λήμμα κόπος ψελλίζει ο Μπ. ότι η αρχική σημασία ήταν «χτύπημα, πλήγμα». Ούτε στο κοπετός γράφει ότι το αρχ. κόπτω σημαίνει χτυπώ.

    Το λ. κόπτομαι υπάρχει και στα 3 λεξικά.

  55. Πάνος με πεζά said

    @ 46 : Κατά σύμπτωση, ο Μουστακί πέθανε σαν σήμερα, το 2013.

  56. Παναγιώτης Κ. said

    @52. Οκ. Thanks…

  57. raf said

    Μη ξεχνάμε και τον τίτλο ποιήματος του Κ. Μπογδάνου «ΧΑΡΤΟΚΟΠΤΙΚΙΝΚΥ» από τη συλλογή ΟΝ, εκδ. Γαβριηλίδης.

  58. Avonidas said

    Καλημέρα

    και η παλιά επιγραφή στα χασάπικα «Ο κιμάς κόπτεται παρουσία του πελάτου», αν την προλάβατε

    Μιας και μελετάγατε τον Στάθη τις προάλλες στα μεζεδάκια: στο χασάπη της γειτονιάς μου είχε μια τέτοια ταμπέλα με εικονογράφηση του Στάθη, κι έλεγε το ανθρωπάκι: «Ο κιμάς κόπτεται παρουσία του πελάτου, για να μην σας κόψει ύστερα στο σπίτι» 😀

  59. Πάνος με πεζά said

    Και για όσους θα θυμηθούν, είναι και η παλιά φράση «Η πρώτη, άκοφτη !»

  60. Avonidas said

    #35. Καλά έκανες Νικοκύρη και περιέλαβες την λεξιπλαστική κακογουστιά του Πετρόπουλου για να μην απασχολήσει τους σχολιογράφους…

    Το είχα γράψει μέρες πριν στα σχόλια, σχετικά με τον κόφτη, αλλά ποιος με χ.. εμένα…

    (και στο φινάλε, δεν την έπλασε τη λέξη ο Πετρόπουλος, απλώς την έβαλε τίτλο. Και πιο πετυχημένη περιγραφή του στρινγκ δεν έχει ματαγίνει, άποψή μου)

  61. Γς said

    55:

    Ωχ!

    Ελπίζω στην περίπτωσή μου να λές ότι ήταν καλός άνθρωπος…
    Ο Γς

  62. Avonidas said

    «αλλά που, αν δεν συνδυαστεί με ελάφρυνση του χρέους, μπορεί να οδηγήσει μεσοπρόθεσμα σε αδιέξοδα, αφού είναι φανερό πως το χρέος όπως έχει είναι μη βιώσιμο.»

    Τώρα δηλαδή θα δουλευόμαστε και μεταξύ μας; Τα μέτρα είναι μη βιώσιμα! Η λογιστική με το χρέος το μόνο που μπορεί να αλλάξει είναι αν θα πιάσουμε ή δε θα πιάσουμε τους έτσι κι αλλιώς εξωπραγματικούς στόχους — και βέβαια ο στόχος είναι να ΜΗΝ τους πιάσουμε, για να υπάρχει άλλοθι να δουλεύουν οι κόφτες…

    Όσο για το χρέος, πόσες φορές ακόμα πρέπει να ξεκαθαρίσει ο Σόιμπλε ότι δεν υπάρχει καμιά προοπτική ελάφρυνσης; Αυτό που θα γίνει θα είναι επιμήκυνση, και η επιμήκυνση είναι διαρκής και μόνιμη και μαύρη σκλαβιά, μέχρις ότου αποφασίσουμε να στείλουμε την τρόικα σπίτι της και να τους δώσουμε κάτι άλλο τριπλό.

  63. sarant said

    54 Ε, δεν το κοίταξα αυτό 😉

    57 Ενας μεγάλος ποιητής που δεν τον έχω διαβάσει

    58 Έχει σε πολλά μαγαζιά σκιτσάκια του Στάθη. Παλιά που έκανε σκίτσα ήταν πολύ καλός.

    59 Από πού είναι όμως; Από την ξερή;

    60 Την ήξερες εσύ από πριν:

  64. Γς said

    Είναι και το κόβω στην τράπουλα.

    Και θυμήθηκα το ανάλογο Τσιφόρειον στα ζάρια:

    Σπάστα και ξαναρίξτα!

    ——

    Και απλώναμε το χέρι μας με δυο δάχτυλα ενωμένα στον άλλο¨

    Κόψε ρε!

    Και σταματούσαμε να είμαστε φίλοι.

    Κόβαμε τις διπλωματικές μας επαφές 😉

  65. Γς said

    64:

    >Είναι και το κόβω στην τράπουλα.

  66. Ο κόφτης απειλεί …να μας πονέσει. Για το υπερταμείο όμως ίσως έχουμε πρόβλημα (ας το βρουν οι συνταγματολόγοι). Πως είναι δυνατόν ένας ξένος να έχει (και με το νόμο!) βέτο πάνω σε θέματα διαχείρισης της εθνικής περιουσίας;
    Όπως και νάχει το πράμα, ο δισέγγονός μου (που δεν γεννήθηκε και θ’ αργήσει ακόμα μερικά χρόνια) θα έχει τα ίδια βιώματα με μένα: Έβλεπα (μέχρι τη δεκαετία του ’70, νομίζω) πάνω στα αλήστου μνήμης χαρτόσημα τα γράμματα Δ.Ο.Ε. (Διεθνής Οικονομικός Έλεγχος) και έλεγα: Α! ρε προπάππο. Πως άφησες τον Τρικούπη και τον Δεληγιάννη να σε πτωχεύσουν!

  67. Γς said

    Κα η έκφραση:

    Κόψε κάτι!

    Για πάσης φύσεως σκόντο

  68. Avonidas said

    #63. Παλιά που έκανε σκίτσα ήταν πολύ καλός.

    Θέλεις να πεις, παλιά που έκανε σκίτσα για όλους τους άλλους εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ; Γιατί συνεχίζει να σκιτσάρει.

    Την ήξερες εσύ από πριν
    Είναι φορές που αισθάνομαι σαν τον Ουίνστον Σμιθ. Έναν καιρό, όταν είχαν πρωτοβγεί τα στρινγκ, έκανε θραύση αυτό το αστείο, «πώς λένε στα ελληνικά το στρινγκ;» Είναι δυνατόν να το θυμάμαι μόνο εγώ;

  69. ΓιώργοςΜ said

    59/63 Εγώ από το μονό στο μπάσκετ το θυμάμαι (εκεί, στα βάθη του χρόνου, στο γυμνάσιο/λύκειο..)

  70. voulagx said

    Τα «πλαγιοκοπώ, σφυροκοπώ» τα είπαμε;

  71. spiral architect said

    Άμα σε γλεντάει ακόμα και ο Στέφανος Μάνος:

  72. Reblogged στις anastasiakalantzi50.

  73. Γιάννης Ιατρού said

    συγγενείς κι οι εκφράσεις «κόβω μονέδα», από το λατινικό moneta (νομισματοκοπείο), και το «κόβω φάτσα, βγάζω συμπέρασμα»

  74. Avonidas said

    #71. Όσο περνάει ο καιρός, τόσο βεβαιώνομαι ότι οι επιλογές μας τον Ιούλιο ήταν «τάνι τάνι ή πετάνει» — κι ότι επιλέξαμε λάθος. Διότι, όπως συνεχίζει το ίδιο ανέκδοτο, είναι «τάνι τάνι μέχρι να πετάνει».

  75. Πάνος με πεζά said

    @ 63 (59) : Όχι, είναι από το «μονό» στο μπάσκετ. Η πρώτη πάσα της επίθεσης κάθε ομάδας (κατόπιν συμφωνίας βεβαίως) ήταν άκοφτη. Μπορούσε να συμφωνηθεί και κομμένη, αλλά στατιστικά η συμφωνία κατά 99% ήταν για άκοφτη.

  76. Avonidas said

    #74. Μιλάω, φυσικά, για τη «διαπραγμάτευση», όχι για το δημοψήφισμα.

  77. Πάνος με πεζά said

    Και το επίσης περίεργο σύμπλεγμα «κόβω βεντούζες», για το γνωστό γιατροσόφι, που αλλιώς λέγεται και «ρίχνω ποτήρια» !

  78. Γς said

    Κοψίματα. Γενικώς

  79. sarant said

    62 Η επιμήκυνση είναι ελάφρυνση

    68α Και πιο παλιά έκανε και πάλι σκίτσα εναντίον της ανανεωτικής αριστεράς. Αλλά έκανε κυρίως σκίτσα, δεν του είχε μπει η ιδέα ότι είναι δάσκαλος του γένους.

    70 Εμ δεν το είπαμε.

  80. Ο κόφτης ως όπλο είχε χρησιμοποιηθεί στο αεροπειρατείες της 11ης Σεπτέμβρη

    Και υπάρχει και το σκάφος κόφτης :cutter

    https://en.wikipedia.org/wiki/Cutter_%28boat%29

    Αλλά τι μας κόφτουν εμάς όλα αυτά; Άλλα μας κόβουν και μας περονιάζουν. 😦

  81. Γς said

    68:

    >Είναι δυνατόν να το θυμάμαι μόνο εγώ;

    Είναι.

    Το θυμάται κανείς άλλος εδώ μέσα;

  82. 77

    Πάνο με πεζά, ναι γιατί σε βαριές περιπτώσεις δεν έβαζαν απλώς τη βεντούζα πάνω στο δέρμα αλλά το χάραζαν κιόλας με ένα μικρό μαχαιράκι ώστε το κενό αέρος να ρουφήξει αίμα.
    Αλλιώς το έκαναν με βδέλλες.
    Που ρουφούσαν το αίμα.
    Σαν το σημερινό κόφτη.

  83. Avonidas said

    #79. Η επιμήκυνση είναι ελάφρυνση

    Όχι, η επιμήκυνση είναι επιβάρυνση, όπως ξέρουν όλοι όσοι εμπέδωσαν στο σχολείο τους τύπους του ανατοκισμού και των χρεωλυσίων. Ευτυχώς για τους κυβερνώντες, ο λαός είναι τόσο πάτος στα μαθηματικά όσο και στη λογική.

    Αλλά ξεχάστε τους τόκους, ξεχάστε τα κερατιάτικα που δεν ξέρω γιατί θα τα πληρώνουμε για έναν αιώνα, ξεχάστε τα όλα αυτά. Πόσες αντοχές πιστεύετε ότι μένουν στην ελληνική κοινωνία; Για πόσες δεκαετίες φαντάζεστε ότι μπορούν να λαμβάνονται τέτοια δημοσιοκτονικά μέτρα, γιατί βέβαια επιμήκυνση σημαίνει και μονιμοποίηση της αφαίμαξης, για να πληρώνονται οι τόκοι των τόκων ώ τόκοι…

    Ειλικρινά δεν μου αρέσει να παίρνω αυτό το ύφος, αλλά θα ήθελα πολύ να γνωρίζω, ένας υποστηρικτής του σημερινού ΣΥΡΙΖΑ σε τι ελπίζει; Πώς βλέπει το μέλλον, πώς φαντάζεται ότι θα βγει αυτό το πρόγραμμα, που πανηγυρίζουμε ότι εγκρίθηκε; Και ποια τέλος πάντων είναι η «κακή» εναλλακτική απέναντι στην οποία όλο αυτό είναι το μικρότερο κακό;

  84. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Χορτοκοπτικό, είναι το εργαλείο της εποχής.Καθαρίζουν τους ελαιώνες κάτω.Ευτυχώς αντικατέστησε σε μεγάλο ποσοστό τους χορτοξηραντικούς ψεκασμούς με δηλητήρια

    Κοφτάκι (για μανικιούρ, κλωστές κλπ)

    Ορθά κοφτά

    Κόβει το μάτι (καλό)
    Με κόβει το μάτι (κακό)

  85. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

    Κοφτήριο δεν είναι το ακριβό μέρος, εκεί που σε μαδάνε (αυτό είναι Φαρμακείο). Κοφτήριο είναι το μέρος/μαγαζί που βγάζει πολλά λεφτά λόγω ελκυστικού (συνήθως φτηνού,αλλά όχι απαραίτητα) προϊόντος και πολλών πελατών.

  86. Πολύ καλησπέρα στον αγαπητό μου οικοδεσπότη…όσο μ’ αρέσει η αντοχή μας, η ανοχή μας μάλλον στην όλη αισχος κατάσταση, που μοιάζουμε όλοι με couch potatoes [»καναπεδιάρηδες»] που το μόνο που μας απέμεινε είναι να κάνουμε ατελείωτο καυστικό χιούμορ με τα μεγάλα μας χάλια…πραγματικά δεν νομίζω να υπάρχει ειλικρινά άλλος λαός σα και του λόγου μας με τόση ψυχραιμία και συνειδητοποιημένη οσφυοκαμπτική απάθεια, κι ας βράζουμε όλοι απ’ τα μέσα μας, αντί να τα μπουκάρουμε μες στο κοτέτσι της βουλής και να τα κάνουμε όλα λαμπόγυαλο και να τους στήσουμε και τους 153 κοπρίτες με τους παχυλούς μισθούς τους στο Σύνταγμα στα οκτώ μέτρα χωρίς καν συνοπτικάς διαδικασίας….θέλει κότσια όλο αυτό…αλλά εχω υπομονή κι είμαι με τα μανίκια σηκωμένα συνέχεια, τα νεύρα τεντωμένα και περιμένω το εναρκτήριο λάκτισμα ΕΝΟΣ και μόνο καλού μπροστάρη που να τιμά τα παντελόνια που φορεί και να αγαπά αληθινά μες απ’ τα φυλλοκάρδια του τούτο τον έρμο και πάμπλουτο τόπο….
    Αντε και να μπω και στο προκείμενο ….έχουμε και το »κόβω βόλτες», »μ’ έκοψε λόρδα»…»κόβω βλέφαρο»…»τί με κόφτει εμένα ντε ;», »κόψε κίνηση εκεί κάτω», »κοβεις, ράβεις, στα μέτρα σου τα θες όλα !» κ.α.

  87. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

    85. Κοφτήριο επειδή «κόβει χρήμα», γαρ.

  88. ΓιώργοςΜ said

    82 Για το καλό μας δηλαδή… Θα μας πιουν το αίμα, αλλά θα γιάνουμε!
    Με τις βεντούζες το βλέπω πιθανότερο.

  89. Κόφτ’ς!

  90. Avonidas said

    #88 Για το καλό μας δηλαδή

    Για το καλό μου,
    για το καλό μου,
    ώσπου δεν άντεξε στο τέλος το μυαλό μου
    πήρε ανάποδες στροφές, για το καλό μου
    κι είμαι στο θάλαμο εννιά, για το καλό μου
    στην ηρεμία, μήπως βρω τον εαυτό μου…

  91. Γς said

    78:

    Αντ αυτού [που δεν συνιστάται]:

    Κόβω τις φλέβες μου

  92. Πάνος με πεζά said

    @ 82 : A, τόσο ανώδυνα, ε;

  93. spiral architect said

  94. Corto said

    «και ο κόπανος, άλλωστε, από το κόπτω προέρχεται»

    Και μάλλον από τον κόπανο, η συνοικία Κοπανάς, στον Βύρωνα:

    https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%BF%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CF%82

  95. Γς said

    Cut!

    Από τη θητεία μου στα πλατώ

  96. Κουνελόγατος said

    Πως μπήκε το S μπροστά γμτ;

  97. Γς said

    94:

    Ναι από τα ξύλα με τα οποία οι γυναίκες κοπανούσαν τα ρούχα για να καθαρίσουν, στο ρέμα που υπήρχε στην περιοχή.

    Ο Γς είναι γέννημα και θρέμα του Κοπανά του Βύρωνα

    «Εκεί, στο λόφο του Κοπανά, στην περιοχή του σημερινού Βύρωνα, έχτισαν ένα σπίτι με βάση τα σχέδια του παλατιού του Αγαμέμνονα στη Μυκήνες [η Ισιδώρα Ντάνκαν]

  98. gpoint said

    # 63 , τέλος

    Πρωτοείδα στρινγκ σε οπίσθια το 79. εβγαινα μ’ ένα μοντελάκι εσωρρούχων τότε αλλά μην το πείτε τότε αλλά μην το πείτε στον Γς γιατί ή θα ζηλέψει ή θα βγούμε…μπατζανάκηδες !!

  99. Triant said

    Το κοφτό μακαρονάκι το είπαμε;

  100. gpoint said

    # 99

    ναι αναφέρθηκε σαν συνταγή για χταποδι (για τρυφερά βατραχοπέδιλα)

  101. ΚΑΒ said

    66. Έχω 1 χαρτόσημο της μιάς δρχ. του 1928 που γράφει κάτω Δ.Ο.Ε. και ένα άλλο 500 δρχ. του 1954 στο οποίο όμως δεν υπάρχει η αναφορά στον Δ.Ο.Ε.

  102. Corto said

    97:
    Ώστε είχε ζήσει στην Ελλάδα η Ισιδώρα Ντάνκαν; Εντυπωσιακό!

  103. ΣΠ said

    68
    Το είχα ακούσει κι εγώ. Ο Πετρόπουλος δεν το επινόησε, το χρησιμοποίησε.

  104. Γς said

    98:
    Και πήγαν από την Αμερική ο γιος μου με την αμερικανο-λιβανέζα γυναίκα του στο σόι της στη Σάιντα [Σιδώνα] του Λιβάνου.

    Κι εκεί να δεις συντηρητικούρα και άγιος ο Αλάχ από τις θεούσες θείτσες της.

    Ελα όμως που είχαν την φαεινή ιδέα τα συμπεθέρια μου να φιλοξενούν και την κόρη μου.

    Που κυκλοφορούσε σαν στο σπίτι της. Μέχρι και με στριγκάκι.

    Και κόντεψαν να κόψουν φλέβες κει κάτω.

    Αλάχ Ακμπάρ

  105. Pedis said

  106. Alexis said

    #66: Α, όλα κι όλα! Ο Τρικούπης μας πτώχευσε! Ο Δηλιγιάννης (και όχι Δεληγιάννης) δεν φταίει σε τίποτα!
    Τα ΄λεγε αλλά δεν τον ακούγανε… 🙂

    #85: Σωστό… κι εγώ έτσι το ξέρω…

  107. Γιάννης Κουβάτσος said

    Εγώ, Αβονίδα, θα ήθελα να μάθω ποια είναι η καλή εναλλακτική, γιατί από κακές είμαστε πλήρεις.

  108. Avonidas said

    #107 θα ήθελα να μάθω ποια είναι η καλή εναλλακτική

  109. Γιάννης Ιατρού said

    Και τώρα που παραιτήθηκε κι εγγράφως ο Σεραφείμ (από την Ι. Σύνοδο μόνο, μη βάζει ο νούς σας άλλα…), τι θα κάνουμε;
    Σπαράζει ο Πειραιάς!

  110. Ανδρέας said

    Κοπρολογίας το ανάγνωσμα.
    Ο κουραδοκόπτης σχετίζεται με τις κοπρολογίες όπως η κουραδομηχανή, η σκατομηχανή, η σκατοσακούλα.Την τελευταία χρησιμοποιούσε ο Πετρ. για να περιγράψει τους ανθρώπους ανεξαιρέτως συμπεριλαμβανομένου και του εαυτού του.. Για αυτόν οι άνθρωποι ήταν σκατοσακούλες και κοπρομηχανές σύμφωνα με ανθρώπους του στενού του κύκλου, οπότε μην μας εκπλήσσει και η χρήση της λέξης κουραδοκόπτης.

  111. Κουνελόγατος said

    «Ειλικρινά δεν μου αρέσει να παίρνω αυτό το ύφος, αλλά θα ήθελα πολύ να γνωρίζω, ένας υποστηρικτής του σημερινού ΣΥΡΙΖΑ σε τι ελπίζει; Πώς βλέπει το μέλλον, πώς φαντάζεται ότι θα βγει αυτό το πρόγραμμα, που πανηγυρίζουμε ότι εγκρίθηκε; Και ποια τέλος πάντων είναι η «κακή» εναλλακτική απέναντι στην οποία όλο αυτό είναι το μικρότερο κακό;».

    Συμφωνώ με την εξ αριστερών κριτική, έχετε δίκιο, αλήθεια. Απευθύνομαι σε όλους, το παραπάνω κείμενο είναι αφορμή.
    Θα ήθελα να ξέρω:
    α) τι δυνατότητες έχουμε να βαρέσουμε κανόνι; Μιλάω με νομικούς και πολιτικούς όρους. Για τους οικονομικούς άστο, έτσι όπως είναι η χώρα. Να κόψουμε τον λαιμό μας;
    β) στην τέτοια περίπτωση, ποιο πιστεύετε ότι θα είναι το ποσοστό των Ελλήνων που θα στηρίξουν έμπρακτα μια τέτοια απόφαση;
    γ) αν παρθεί τέτοια απόφαση, τι θα συμβεί στην Ελλάδα, με δεδομένο (νομίζω) πως θα υπάρξει (τι έκπληξη) διχασμός;

    Γι αυτό έγραψα στο σχόλιο 1… 🙂

  112. ΣΠ said

    Υπάρχουν και οι κοπτοράπτες:
    http://raptomixanes.com/products/%CE%BA%CE%BF%CF%80%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%AC%CF%80%CF%84%CE%B5%CF%82/

  113. spiral architect said

    @105: Η διεύθυνση της Eφημερίδας tτων Συντακτών αποφάσισε να κόψει το σκίτσο του Ζερβού από το φύλλο της περασμένης Παρασκευής (13/5). http://goo.gl/JJCZCI
    😉

  114. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    83-111: Η επιμήκυνση είναι ελάφρυνση αν συμβούν εξελίξεις που θα μειώσουν ή θα εξαφανίσουν το κεφάλαιο που μένει να αποπληρώσεις.

  115. Avonidas said

    #114. Α, εντάξει, πάω πάσο. Εγώ, όπως έχω δηλώσει, είμαι άθεος και δεν πιστεύω στα θαύματα, αλλά ανεξιθρησκεία έχουμε.

  116. Κουνελόγατος said

    112. Και οι κοπτοραπτούδες. Όταν ήμουν μικρός (πριν 2-3 χρόνια, μη νομίζετε και τόσο παλιά), ήταν γεμάτη η γειτονιά μου με αγγελίες «ζητούνται κοπτοραπτούδες» τύπου. Ανάθεμα κι αν καταλάβαινα τι είναι αυτό, κάτι σαν αλεπούδες; :mrgreen: ξέρωγω;
    113. Δε βλέπω και τίποτα το φοβερά κακό στο σκίτσο, άποψή του είναι. Τέσπα.

  117. Spiridione said

    Πάντως, ο Δαμασκηνός στο χωρίο αυτό τους μουσουλμάνους λέει κόπτες. Από μια ερμηνεία:
    Ο Άγιος Ιωάννης ο ∆αµασκηνός στο σύγγραµµά του «Περὶ αἱρέσεων» µας δίνει πληροφορίες πως οι Χριστιανοί αφ’ενός απεκαλούντο από τους τότε Μουσουλµάνους Εταιριασταί λόγω της Αγίας Τριάδος και πως αφ’ ετέρου οι µουσουλµάνοι απεκαλούντο από τους τότε χριστιανούς Κόπται, διότι χώριζαν τον Λόγο και το Πνεύµα του Θεού από τον ίδιο τον Χριστό. Βλ. Kotter B., Die Schriften des Johannes von Damascos. Liber de haeresibus. Opera Polemica. Berlin 1981, τοµ. IV, σσ. 63-64: «Ουκούν φεύγοντες εταιριάζειν τὸν θεὸν αυτὸν …Ωστε µεν ηµάς ψευδηγορούντες εταιριαστὰς καλείτε· ηµείς δε κόπτας υµάς προσαγορεύοµεν του θεού».
    Παραπάνω έχει κατηγορία αιρετικών, τους αυτοπροσκόπτες και τους ηθικοπροσκόπτες.

    https://books.google.gr/books?id=YC_2RNtSRPsC&pg=RA3-PA768&dq=%CE%B7%CE%BC%CE%B5%CE%AF%CF%82+%CE%B4%CE%B5+%CE%BA%CF%8C%CF%80%CF%84%CE%B1%CF%82+%CF%85%CE%BC%CE%AC%CF%82+%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CE%B1%CE%B3%CE%BF%CF%81%CE%B5%CF%8D%CE%BF%CE%BC%CE%B5%CE%BD+%CF%84%CE%BF%CF%85+%CE%98%CE%B5%CE%BF%CF%8D&hl=el&sa=X&ved=0ahUKEwi2gIWQ–_MAhWDCMAKHbz5Dk8Q6AEIMDAD#v=onepage&q=%CE%B7%CE%BC%CE%B5%CE%AF%CF%82%20%CE%B4%CE%B5%20%CE%BA%CF%8C%CF%80%CF%84%CE%B1%CF%82%20%CF%85%CE%BC%CE%AC%CF%82%20%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CE%B1%CE%B3%CE%BF%CF%81%CE%B5%CF%8D%CE%BF%CE%BC%CE%B5%CE%BD%20%CF%84%CE%BF%CF%85%20%CE%98%CE%B5%CE%BF%CF%8D&f=false

  118. Avonidas said

    #93. Και την επιμήκυνση ο Προκρούστης την είχε πατεντάρει.

    Ρε, βελανίδια τρώγανε, ρεεε! 😛

  119. Παναγιώτης Κ. said

    Την καλή εναλλακτική οι περισσότεροι από μας τους πολίτες δεν την ξέρουμε.
    Αν όμως υπάρξει θα την καταλάβουμε.
    Όπως και άλλη φορά έγραψα, δεν χρειάζεται να είμαστε μάγειροι για να πούμε ότι το φαΐ είναι ή δεν είναι καλό.

    Έχει πει ο Keynes ότι τα λογιστικά ενός κράτους δεν είναι ίδια με τα λογιστικά ενός νοικοκυριού. Αυτό βέβαια εν πολλοίς ισχύει όταν μπορείς να «κόβεις» δικό σου νόμισμα. (…και εδώ το ρήμα κόβω). Εμείς όμως δεν έχουμε πλέον αυτή τη δυνατότητα και … δεν είμαι οπαδός του Λαπαβίτσα.

    Δυστυχώς τα λογιστικά της Ελλάδας είναι παρόμοια με τα λογιστικά ενός μεγάλου νοικοκυριού και οι κυβερνήτες μας παλιότεροι και τωρινοί δεν εννοούν να το καταλάβουν. Το λέω κρίνοντας από το αποτέλεσμα. Δεν κάνω τον ειδήμονα.

  120. Idom said

    «οι βουλευτές πάντως που το ψήφισαν ή το καταψήφισαν το διάβασαν…»
    Αχ, αυτό το λεπτό σας χιούμορ, Νικοκύρη μας! 🙂
    Μπορώ να φανταστώ αρκετούς, συγκεκριμένους βουλευτές μας (κάποιους και αρχηγούς κομάτων), σκυμμένους στο γρεφείο τους να μελετάνε τις 400 σελίδες…
    Διαφωνώ όμως με το ότι μόνο οι 400 ήταν οι σημαντικές και όχι οι 7100 των τεχνικών παραρτημάτων (;) Βέβαια δεν νογάω τι σόι τεχνικάλιτιζ περιέχουν, αλλά συχνά ο διάολος κρύβεται στις λεπτομέρειες.

  121. Idom said

    «κομμάτων» και «γραφείο» – συγνώμη!

  122. Γς said

    116:

    Εγώ πάλι νόμιζα ότι Κοπτοράπτης ήταν ο Ράφτης [που έκοβε και έραβε]

  123. Πάνος με πεζά said

    Τον σωστό κόφτη τον είχε ο Σίνης ! Αυτός δεν ήταν που σε έδενε με κάθε πόδι σε ένα λυγισμένο δέντρο, και μετά τα ελευθέρωνε και σ’ έκοβαν στα δύο; Κάπου εκεί παραδίπλα από τον Προκρούστη και το Σκίρωνα δεν είχε την καντίνα του;

  124. 123

    Ναι, βέβαια, Σίνης ο Πιτυοκάμπτης

  125. Avonidas said

    #123. Κάπου εκεί παραδίπλα από τον Προκρούστη και το Σκίρωνα δεν είχε την καντίνα του;

    Ναι. Το μενού είχε πελάτες μπλουμ 😀

  126. Μαμάααααα…!

  127. Avonidas said

    #119. Δυστυχώς τα λογιστικά της Ελλάδας είναι παρόμοια με τα λογιστικά ενός μεγάλου νοικοκυριού

    Θα έλεγα τώρα με τι είδους οίκου μοιάζουν τα λογιστικά μας, αλλά δεν θέλω να προσβάλω τα ευαγή ιδρύματα.

  128. Γιάννης Κουβάτσος said

    113. Τι φοβήθηκε ο Βουλέλης, όπως γράφτηκε, καί λογόκρινε τη γελοιογραφία του Ζερβού; Μην εισβάλουν στην εφημερίδα συριζαίοι φονταμενταλιστές και τους εκτελέσουν φωνάζοντας «Ο Πρόεδρος είναι μεγάλος! «; Και μετά «Ζε σουί Εφσυν» κατά τα ειωθότα. Πέρα απ την πλάκα, εντελώς απαράδεκτη ενέργεια για τη μόνη εφημερίδα που διαβάζεται.

  129. Avonidas said

    #126. Προειδοποίηση για μικρά παιδιά κι εγκύους; Άτομα με καρδιακές παθήσεις; Τίποτα;

  130. Γς said

    109:

    Διαβάζω σχετικά

    «Μεταξύ άλλων η συγκλονιστική αποκάλυψη του Γέροντα για την μυστική ομιλία μεταξύ Αθηναγόρα και Πάπα και το κοινό πρόγραμμα που σχεδίασαν και που εφαρμόζεται στις μέρες μας !
    Να ευχόμαστε ο Θεός να δίνει δύναμη στους Πατέρες μας να αντέξουν τον αδυσώπητο πόλεμο και την απομόνωση που έχουν υποστεί και που θα υποστούν μετά την σύνοδο, ΑΝ προλάβει να γίνει…»

    Ο Γέροντας Γεώργιος Μεταλληνός για την Σύνοδο του Ιουνίου

    Βρε τι γίνεται…

  131. 129 Δίκιο έχετε!

    Για τη λογοκρισία του σκίτσου του Πέτρου Ζερβού, δεν μπορώ να φανταστώ κανένα λόγο. Εδώ, ο σχωρεμένος ο Γιάννης Καλαϊτζής είχε δημοσιεύσει τέρατα. Λυπάμαι, έτσι κι αλλιώς.

  132. Εκεί ήδη από τα 15 δεύτερα στον Ροζ Πάνθηρα, ο επιθεωρητής Ντρέιφους (αθάνατος Χέρμπερτ Λομ) και ο πρωτότυπος κόφτης πούρου.

  133. sarant said

    128 Τελείως αψυχολόγητη ενέργεια του Βουλέλη να κόψει το σκίτσο. Έκανε πολύ μεγάλο κακό στην εφημερίδα. Βέβαια, να πούμε ότι εξακολουθεί να είναι πιο ελεύθερη από τις άλλες.

    125: 🙂

    120: Ότι το διάβασαν (εκείνοι ή οι σύμβουλοί τους) φαινόταν από τη συζήτηση, που άκουσα κάποια κομμάτια της. Τα συγκεκριμένα τεχνικά παραρτήματα αν δεν κάνω λάθος ήταν οι περιγραφές των αεροδρομίων, και ήταν ήδη έτοιμα από την προηγούμενη προσπάθεια πώλησης.

    117 Ναι. λέει για τους μουσουλμάνους. Ίσως ο Μπαμπι εννοεί ότι η λέξη μπήκε στη γλώσσα τότε αλλά σε άσχετο συγκείμενο.

  134. Παναγιώτης Κ. said

    @113. Ώστε το κόψανε!
    Βασιλικότερη του βασιλιά η ΕφΣυν.!!!
    Εγώ πάντως το βρήκα πολύ καλό.

  135. ΣΠ said

    Για έναν όχι ικανό αμυντικό ποδοσφαιριστή χρησιμοποιούν κοροϊδευτικά την έκφραση από την ξερή:
    – Αυτός δεν κόβει ούτε με βαλέ.

  136. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

    128. 113. Δεν διάβασα το κείμενο του 113. αλλά πιθανότατα να κόπηκε λόγω σνιφαρίσματος ,κι όχι για πολιτικούς λόγους.
    Δεν είναι ούτε εύκολο, ούτε μάλλον και πρέπον , να προβάλεται μια πρακτική χρήσης ναρκωτικών σε εφημερίδα. Διαβάζουν και μικρά παιδιά. Δεν χρειάζεται να βλέπουν να χτυπάνε ενέσεις ή να σνιφάρουν.

  137. Ανδρέας said

    Κουιζάκι
    εφόσον μιλάμε για τον κόφτη τι σχέση έχουν
    τα σκεπάρνια,τα γράμματα κόππα και qōp, η όρυξ είδος αντιλόπης, ο κόπος και το κόπανον με το ρήμα μεταλλάω;

  138. 136

    Κίντο μ’, μπορεί και νάναι έτσι. Σου θυμίζω το σκίτσο του Καλαϊτζή με το Σόιμπλε στο καρότσι με μια τσαπού να… http://www.athensvoice.gr/sites/default/files/imagecache/image_easyjet_630x384/article/69579-154843.jpg

    Θα το βλέπανε τα παιδιά και θα νομίζανε…

  139. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

    136. Tώρα θα μου πείτε, εδώ έχει γεμίσει ο τόπος με χατζάρια,κομμένα κεφάλια κ.λ.π. το σνιφάρισμα σε πείραξε; Ναι, προσωπικά με πειράζει.

  140. ΣΠ said

    Φοιτητικό σύνθημα: Όχι στα ομαδικά κοψίματα.
    Κρυάδα από καθηγητή: Να προσέχουν τι τρώνε, να μη τους πιάνει κόψιμο.

  141. sarant said

    138-139 Έχει μια βάση αυτό που λέει ο Κιντ, πάντως -αλλά και πάλι…

    140 Μετά που κόπηκε η τρίτη περίοδος, διεκδικούσαμε άτυπη τρίτη περίοδο όταν το ποσοστό των κομμένων ήταν μεγάλο (δεν θυμάμαι πόσο, αλλά το είχαμε ορίσει). Μόνο καναδυό φορές χρειάστηκε να το διεκδικήσουμε και μόνο μια φορά το δέχτηκε καθηγητής, ο Κουμούτσος -εδωσε προφορική τρίτη περίοδο και τους πέρασε όλους.

  142. Ανδρέας said

    117 »απεκαλούντο από τους τότε χριστιανούς Κόπται, διότι χώριζαν τον Λόγο και το Πνεύµα του Θεού από τον ίδιο τον Χριστό»

    τότε γιατί λέγονται χριστιανοί οι Κόπτες; Υπεραπλουστευμένη ερμηνεία δείχνει να είναι.

  143. Γιάννης Κουβάτσος said

    Αν θυμάστε, πριν από δύο χρόνια ο Βουλέλης είχε ζητήσει δημοσίως συγνώμη από τους αναγνώστες, επειδή ΔΕΝ λογόκρινε το σκίτσο του μακαρίτη Καλαιτζή, εκείνο με τον Σόιμπλε που κρατούσε τον φαλλό και φώναζε διάφορα. Ίσως φοβούμενος νέες παρόμοιες αντιδράσεις έκοψε το σκίτσο του Ζερβού. Έτσι όμως η Εφσυν κινδυνεύει να γίνει μια φυλλάδα σαν τις άλλες.

  144. Ανδρέας said

    143 » Έτσι όμως η Εφσυν κινδυνεύει να γίνει μια φυλλάδα σαν τις άλλες.»

    πως; πουλήθηκε σε κάποιο μεγαλύτερο εκδοτικό οίκο ας πούμε;

  145. ΣΠ said

    Και εμένα με ενόχλησε το σνιφάρισμα στο σκίτσο. Το βρήκα ακραίο. Έχω την γνώμη όμως ότι δεν έπρεπε να κοπεί.

  146. sarant said

    142 Ή αβάσιμη

  147. Πάντως, κατά τη χτεσινή συζήτηση την παράσταση έκλεψε το τισέρτ του Χρήστου Καραγιαννίδη με Joy Division κι έτσ’!

  148. Παναγιώτης Κ. said

    @139.Βρίσκω λογικό το επιχείρημά σου και ξανασκέφτομαι ό,τι έγραψα στο #134.
    Γηράσκω αεί αναθεωρών… 🙂

  149. cronopiusa said

    Με πόνο ψυχής…

  150. Ανδρέας said

    146 ναι, αλληλοκατηγόριες, ο ένας τα έχωνε στον άλλον κ.ο.κ.

  151. Γιάννης Ιατρού said

    Νομίζω το είχα βάλει και στις αρχές Μαίου, αλλά σήμερα είναι σίγουρα επίκαιρο 🙂

  152. Pedis said

    # 113 (105) – Η Εφσυν έχει καναδυό που γράφουν … για ξεκάρφωμα, μα η γενική της πολιτική θέση είναι «στηρίζουμε την αλλαγή ελέγχουμε την εξουσια».

    (Γούστο τους και καπέλο τους το τι θα κόψουν και τι θα περάσουν στο μαγαζί τους, αλλά αν είναι ο λόγος για τα ναρκωτικά ε τότε έχουν αλλάξει γραμμή: ελεύθερα αλλά χωρίς σνιφάρισμα.)

  153. Ανδρέας said

    147 σκύλο κι εδώ για κόφτες μίλαγε
    love, love will tear us apart again

  154. atheofobos said

    114
    Η επιμήκυνση με το πραγματικά πολύ μικρό επιτόκιο που έχουμε σήμερα.

  155. Γιάννης Κουβάτσος said

    Ας είμαστε ρεαλιστές. Όταν στην Κάνιγγος τρυπιούνται τα πρεζόνια φόρα παρτίδα, μέρα μεσημέρι, όταν όλα τα πάρκα της Αθήνας έχουν καταντήσει Νιντλ παρκ, όταν τα πιτσιρίκια έχουν ανεξέλεγκτη πρόσβαση στο διαδίκτυο, ε, είναι κάπως υπερβολικό να σοκάρουν σε σημείο λογοκρισίας οι μυτιές του Τσίπρα.

  156. Idom said

    @ 133
    A… OK και ΟΚ. Πάντως, αν ανάμεσα στις περιγραφές των αεροδρομίων βρεθεί κάποια προτασούλα
    «… το ελάχιστο πλάτος διαδρόμου προσγείωσης ορίζεται στα 40 μέτρα, όλοι οι έχοντες ελληνική ιθαγένεια οφείλουν να ρευτοποιήσουν και καταθέσουν το 80% των περιουσιακών τους στοιχείων στην HSBC και η απόσταση μεταξύ γειτονικών διαδρόμων στα 100 μέτρα…»
    μην εκπλαγείτε. 😉

  157. cronopiusa said

    Hay que cortar, sin cortedad
    y por cortete no te vayas a cortar
    Cortes al fin, cortes verán,
    cortes de manga, corta guiri ¡corta ya!

    Ken Loach attacks EU and praises Corbyn in Cannes

  158. sarant said

    156: 😉

    152: Μην το λες, είναι περισσότεροι από καναδυό. Η Βένια. Ο Δερβενιώτης. Ο Ζερβός. Ο σοφολογιότατος ΓΣταμ. Ο Χ.Ιωάννου. Ο Νανούρης. Και πολλοί από αυτούς είναι καλοί.

  159. 151

    Γιάννη
    Δεν έχεις επιχειρηματικό πνεύμα, γιαυτό!

  160. ΣΠ said

    141β
    Τι μου θύμισες!

  161. Ιάκωβος said

    Ναι, με το κόβω υπάρχουνε πολλά.

    -Το κόβω στην πλάτη (το ζαλώνομαι) το είπαμε;

    -Κόφτο από κειαπέρα το βουνό, κλπ.
    Που είναι διαφορετικό από το κόβω δρόμο.

    77,78
    -Εξ ου και η βεντούζα η κοφτή.

    -Κοφτή, το χτύπημα με ανοιχτή την παλάμη.

    Το Τι κόβεσαι, τι σε κόφτει,κλπ, πρέπει να είναι από τον οδυρμό, όταν οι γυναίκες συρομαδιούνται και ολολύζοντας κατεβάζουν το πρόσωπό τους με νυχιές κόβοντάς το. Έχω δεί. Σε κηδεία στην Έλυμπο Καρπάθου.

    Ίσως από αυτό και ο κομμός;

    Από κει σίγουρα το κόμμα. 🙂

  162. Θύτης said

  163. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Κομμένο Άρτας -η σφαγή 18-8-1943 )

    Κόφ΄ την, Ελένη, την ελιά

  164. ΣΠ said

    Την δεκαετία του ’70 είχα ακούσει λαϊκό τραγουδιστή να λέει «θα κόψω ένα καινούργιο δίσκο». Φαίνεται ότι οι δίσκοι βινυλίου κόβονται όταν φτιάχνονται.
    http://www.ough.gr/index.php?mod=articles&op=view&id=288

  165. gpoint said

    # 113, 128, 133

    Στο κόψιμο του σκίτσου είσαστε βέβαιοι πως δεν εμπλέκεται ο Μαρινάκης; (δεν κάνω πλάκα, είδα και την iefimerida του )

  166. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    157. Κρόνη, η καλή είδηση της ημέρας ήταν η βράβευση στις Κάννες της ταινίας του Κεν Λόουτς.(το λινκ σου δε δουλεύει).Του μεγάλου Κεν Λόουτς. Η Γαλλία η πρώτη που αγαπά τις ταινίες του.

  167. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    166.
    https://twitter.com/gath___?lang=el

  168. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Να φαίνεται γμτ https://pbs.twimg.com/media/CjI4HgSUoAAAmWU.jpg

  169. Θύτης said

    Το ερώτημα είναι αμείλικτο: Αν επιτύχουν αυτές οι πολιτικές (ίδιες με αυτές ΝΔ και ΠαΣοΚ) τι θα λένε; Και αν αποτύχουν, τί θα λένε; Δεν απαντώνται αυτά τα ερωτήματα… [Από χτεσινό σατυρικό βίντεο του Κ. Πουλή]. Η παρούσα Κυβέρνηση ΣυΡιζΑ ΑνΕλ έχει μία μόνο κόκκινη γραμμή: μην χάσει τις καρέκλες, τους μισθούς της και τα ΕΣΠΑ. Δούλοι όλοι μας για ένα κομμάτι ψωμί δεν πειράζει, μόνο μην χαθούν τα προνόμια αυτών, των κομματικών «αντιπάλων» τους και των σκυλιών τους. Ο κοινοβουλευτισμός έχει αποκαλυφθεί, οι φασίστες τρίβουν τα χέρια τους και ποιός μιλάει πάλι σήμερα για αληθινή δημοκρατία; Σχεδόν κανείς. Εξάλλου κανένας δεν το χρηματοδοτεί και ο καθένας πρέπει να τρέχει για να επιβιώσει.

  170. Pedis said

    # 158 – Όλοι αυτοί ούτε μισό Τρίμη δεν κάνουν και καπελώνονται, ας πούμε, από τα λακεδίστικα (π.χ. το σημερινό http://www.efsyn.gr/arthro/anamenontas-na-allaxei-klima )

    Επομένως αύριο Τρίτη, όπως όλα δείχνουν, θα κλείσει η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος στο Eurogroup από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης και αμέσως μετά θα μπούμε στη συζήτηση για την αναδιάρθρωση του αβίωτου δημόσιου χρέους, θα εκταμιευτούν τα χρήματα των δόσεων που θα συμβάλουν στην αναθέρμανση του οικονομικού και τη βελτίωση του κοινωνικού κλίματος.

    Μια «ανάσα» που οι πολίτες αναμένουν έπειτα από πολλά χρόνια μνημονίων. Ταυτόχρονα όμως απαιτούν από την κυβέρνηση να προχωρήσει όσο γίνεται πιο γρήγορα το παράλληλο πρόγραμμα. Από τις παρεμβάσεις στην καθημερινότητα θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό η αξιοπιστία της.

    ούτε κλεμμένο από τα εντιρόριαλ του Βηματος το 2009-14 μετά από κάθε σακσές (βλ. σουξέ τα μνημόνια!)

  171. (130) Ας σημειωθεί πάντως ότι το παράθεμα ΔΕΝ είναι του Μεταλληνού, είναι κάποιου Γιώργου Θαλάσση, που διατηρεί τον συγκεκριμένο ιστότοπο.

  172. sarant said

    169 Εδώ θάμαστε και θα το δούμε

    Μαθαίνω ότι στην Αυστρία εκλέγεται ο Πράσινος υποψήφιος με μικρή διαφορά.

  173. Πάνος με πεζά said

    @ 164 : Για τους δίσκους βινυλίου, ήταν συνηθισμένο το επίσης παράταιρο «χτυπάω» : Τι ωραίος στίχος ! Να τον χτυπήσουμε σε δίσκο !

    Και μέσα στο κλίμα έντασης το χτεσινό, κάποιοι, διάσημοι για τη σοβαρότητά τους, είχαν το νου τους στα τρίποντα του Σπανούλη…
    http://www.newsit.gr/athlitika/Olympiakos-O-Loverdos-panigyrise-to-break-mesa-sti-Voyli-FOTO-/622221

  174. 173

    Ε, ναι, ο Λοβέρδος κι ο εντελώς καμμένος Καμμένος. Τι περιμένατε, αγαπητέ;

  175. cronopiusa said

    I DANIEL BLAKE – Press Conference – EV – Cannes 2016

  176. Ανδρέας said

    161 »Το Τι κόβεσαι, τι σε κόφτει,κλπ, πρέπει να είναι από τον οδυρμό, όταν οι γυναίκες συρομαδιούνται και ολολύζοντας κατεβάζουν το πρόσωπό τους με νυχιές κόβοντάς το. Έχω δεί. Σε κηδεία στην Έλυμπο Καρπάθου.»

    Όπως οι μαινάδες του Διόνυσου που έπαιρναν τα όρη τα βουνά παρόμοια και με τον τεμαχισμένο Όσιρη και τα Διονυσιακά μυστήρια.

    οδυρμός αρσενικό
    ο θρήνος

    Ωρυγμος, ωρυθμός (από τότε που υπήρχαν λιοντάρια στα όρη)
    ωρυγή, βρυγμός. ολολυγή, βοή.
    ωρυγή θηλυκό
    δυνατή κραυγή, ουρλιαχτό

    Βαδίζω και παραμιλώ ηχογράφηση 1939
    Στίχοι: Γιάννης Παπαϊωάννου
    Μουσική: Γιάννης Παπαϊωάννου
    1η ερμηνεία: Γιάννης Παπαϊωάννου

    Σε ξέχασα στο νου μου πια
    το λέω δε σε βάζω,
    μην κλαις και μην οδύρεσαι
    και γνώμη δεν αλλάζω
    youtube.com/watch?v=fO_bxu4SKlQ

    Βίκυ Μοσχολιού – Ο ανίκητος
    Στίχοι & Μουσική: Γιάννης Μαρκόπουλος.
    Πρώτη εκτέλεση. Βίκυ Μοσχολιού, «Παιχνίδι με τον χρόνο», 1988.

    μην κλαις και μην οδύρεσαι το ξέρω πως αμύνεσαι
    καθώς πυροβολάνε τη ζωή
    youtube.com/watch?v=fVCH2F2wPvU

    Στην ελληνική μυθολογία οι Μαινάδες ήταν νύμφες που παρουσιάζονται ως συντρόφισσες και συνοδοί του θεού Διονύσου. Η λέξη μαινάς (στον ενικό) εμφανίζεται στον Όμηρο, όπου συσχετίζεται με τη μανία. Και πράγματι, το κυριότερο χαρακτηριστικό των Μαινάδων ήταν η εκστατική μανία, δηλαδή η πέρα από τη λογική υπερκινητική και βίαιη συμπεριφορά.

    Οι Μαινάδες φορούσαν στεφάνια από κισσό, σμίλακα και νεβρίδες (ελαφριά φορέματα από δέρμα νεβρού, δηλαδή ελαφιού). Διέτρεχαν τα βουνά και μπορούσαν να συναναστρέφονται με τα άγρια ζώα, τα οποία έπαιρναν στα χέρια τους και τα θήλαζαν. Λάτρευαν τον Διόνυσο με τραγούδια, με «μανικούς» χορούς και με κραυγές. Πάνω στον ενθουσιασμό τους μπορούσαν να ξεριζώσουν δέντρα και να σκοτώσουν δυνατά θηρία. Τόση ήταν η δύναμή τους, που τους τη χάριζε ο Διόνυσος. Κυνηγούσαν εξάλλου ζώα και έτρωγαν το κρέας τους ωμό. Οι Μαινάδες ακολούθησαν τον Διόνυσο ακόμα και στην εκστρατεία του στην Ινδία. Ωστόσο, συνδέονται και με ειρηνικά έργα, όπως ο τρύγος και η οινοποιία, όπως αναπαριστώνται σε αγγειογραφίες.
    el.wikipedia.org/wiki/Μαινάδες

  177. cronopiusa said

  178. Γς said

    173, 174:

    βινύλίια, Καμμένος

    Χτυπάγαμε βινύλια, καίμε Σιντιά και Ντιβιντιά

  179. 1.000 μνήματα, μνημόσυνα, μνημόνια

  180. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    172β, μαζί τ΄ακούγαμε. Με περίπου 3500 ψήφους διαφορά. Απ΄τ΄απαίσιο ξυστά, που λέει και το τραγούδι.

  181. Γς said

    Στον Σκάϊ τώρα,
    όπου η πειθώ γίνεται «η πειθός» από τον Μπογδάνο.
    Αστειευόμενος σοβαροφανώς φανταζομαι.

  182. Γς said

    181:

    Τι;
    Υπάρχει κι η πειθώς;

    Ε, δεν το ήξερα.

  183. Γς said

    Ντάξει, Δαμόκλειος Κόφτης αντί Σπάθης.

    [που ΔΕΝ ΘΑ χρειαστει να ενεργοποιηθεί κλπ κλπ]

  184. Γς said

    183:

    Φτου!
    Πάλι γκάφα!

    Τσόρτσιλ και Χίτλερ, Δεν το είχα προσέξει.

    Ντάξει,

    Οι θεσμοί αντι Τσόρτσιλ.
    Εμείς αντι Χίτλερ
    Κόφτης αντί Σπάθης

  185. Μαρία said

    172
    31.021 ψήφοι η διαφορά
    http://wahl16.bmi.gv.at/

  186. atheofobos said

    Επιτέλους τώρα πια ξέρουμε τι κάνει στο γραφείο Στρατηγικού Σχεδιασμού ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Νίκος Καρανίκας!
    http://www.newsbeast.gr/politiki/arthro/2248016/karanikas-vlepo-voultepsi-ke-rachil-na-fotografizonte-gimnes
    Πράγματι επιβεβαίωσε πλήρως ότι διαθέτει τα ειδικά προσόντα για τα οποία είχα γράψει στο ποστ μου :
    Η «ΝΕΑ ΑΝΤΙΛΗΨΗ» ΓΙΑ ΤΑ «ΕΙΔΙΚΑ» ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΤΩΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ
    http://atheofobos2.blogspot.gr/2016/03/blog-post_4.html

  187. Ιάκωβος said

    180,
    Θα ήταν αίσχος ο Νεοναζί. Αλλά δυστυχώς, ήδη όπως είπε κι ο ίδιος, έχει νικήσει ανεξάρτητα με το ποιος θα βγει τελικά.

    169
    Η παρούσα Κυβέρνηση ΣυΡιζΑ ΑνΕλ έχει μία μόνο κόκκινη γραμμή: μην χάσει τις καρέκλες, τους μισθούς της…

    Αμάν. Αυτό είναι ο λαϊκισμός. Οι απολίτικοι (και άλλοι όμως) δεν μπορούν να καταλάβουν το βασικό. Ότι πολιτικός δεν γίνεται κανείς (τις περισσότερες φορές) για το μισθουλάκο. Πολλοί πολιτικοί βέβαια κάνανε φριχτές ρεμούλες και αυτά εξαρτώνται κάθε φορά από το συγκεκριμένο επίπεδο της διαφθοράς του πολιτικού συστήματος και της κοινωνίας.

    Όμως η πολιτική γενικά ΔΕΝ είναι μια καλή επένδυση, αν θέλει κάποιος να πλουτίσει.

    Όπως ούτε ο πόλεμος δεν είναι μια καλή επαγγελματική αποκατάσταση.

    Θα το ξαναπώ, αλλά ο πολιτικός, (όπως και όλοι μας) έχει δύο αφεντάδες. Ο ένας είναι το κοινωνικό σύνολο, ο άλλος είναι ο εαυτός του, το συμφέρον του. Και όχι μόνο το οικονομικό.

    Είναι αστείο και μάλλον προβολή του μικροαστού, του εμποράκου και του κακοπληρωμένου , να πιστεύει κανείς ότι αυτό που παίρνει ο πολιτικός από την πολιτική είναι ο μισθουλάκος του.

    Αυτό που κυρίως παίρνει ο πολιτικός είναι η κάβλα της εξουσίας, που δεν συγκρίνεται (γι αυτόν) με τα λίγα χιλιαρικάκια που του δίνουμε.

    Οι Συριζαίοι πχ, κατέληξαν σε μια συγκεκριμένη πολιτική, μνημόνια και τέτοια, επειδή κάποια στιγμή πίστεψαν -σωστά ή λάθος, δεν έχει σημασία- ότι δεν υπάρχει άλλη λύση. Η ο Κυριάκος είχε ανάγκη από το μισθό…Αστεία πράματα.

    Γίνομαι έξαλλος όταν ακόμα και κόμματα εξουσίας, πχ η ΝΔ του ίδιου του Κούλη φον Ζίμενς, κατηγορούνε τον αντίπαλο ότι όλα τα κάνει «για να παραμείνει στην εξουσία» .

    Φυσικά ρε φίλε, πολιτικός είναι κι ο αντίπαλος και οφείλει να θέλει την εξουσία. Αλλιώς θα αυτοκτονούσε πολιτικά, όπως έκανε η Ζωή, και όπως εδώ και χρόνια το κκε, που μένει πτωχό σε εξουσία, πλην τίμιο. Ομοίως και οι αναρχικοί και οι αλήστου μνήμης Πλατειακοί.

    Ο πιο καλός πολιτικός σήμερα είναι ο Μιχαλό, η αλουπού αυτή, που έχει πείσει πάνω από μισό εκατομύριο ναζιστές, ότι ΔΕΝ είναι πολιτικός.

    Από την άλλη, θα μου πεις, ότι το να πείσεις τα ζώα (και τους Αυστριακούς) δεν θέλει και πολύ σπρώξιμο. Σωστό κι αυτό.

  188. giorgos said

    Πρωτοπαπαδάκης . είναι αυτός πού έκοψε τό χρήμα στή μέση γιά νά χρηματοδοτηθεί ή έκστρατεία πού θά έφτιαχνε τήν Ελλάδα τών δύο ηπείρων καί τών πέντε θαλασσών…

  189. Stella tsi tsi said

    Μια καλή εναλλακτική είναι να πάψουμε να βαριόμαστε ή να φοβόμαστε (αυτοί που εχουν συμφέροντα βέβαια δεν μετέχουν ). Έπειτα να πάψουμε να αγωνιουμε για αυτην την εναλλακτική, αν ξέρεις τουλάχιστον τι δεν θέλεις κατι θα σκεφτείς να κάνεις. Να μην ρωταμε τους άλλους επίσης(αυτό το: για πες δηλ εσύ τι προτείνεις; έχει καταντησει αηδία ) Αν ακόμα αναρωτιέται κάποιος δεν είναι έτοιμος να αλλάξει, ας αφουγκραστει τις σκέψεις του και θα βρει τι να κάνει. .προφανώς δεν υπάρχει μια λύση, συνεχείς διαδικασίες και προσπάθειες χρειάζονται για να μετασχηματιστεί η κοινωνία. Επίσης να πάψουμε να περιμένουμε τον μπροστάρη που θα υψωσει το λάβαρο της επανάστασης. .μεσσιανισμος…
    Παρόλα αυτά εγω θα ήθελα να γεμίσουμε πχ πλαστό χρήμα για να καταλάβουμε πόσο άχρηστο είναι και πόσο μάταια καταστρέφει τις ζωές μας..

  190. Ιάκωβος said

    Δεν υποστηρίζω απαραίτητα Σύριζα, αλλά αν ήταν στο χέρι μου να αποφασίσω να τα σπάσει η Ελλάδα με τους δανειστές και ίσως και με την ΕΕ, αμφιβάλλω αν θα το αποφάσιζα.

    Αυτό ούτε ο Βαρουφάκης δεν το πρότεινε.

    Από τη στιγμή που σήμερα δεν παράγουμε τίποτα, δεν εξάγουμε τίποτα και έχουμε μπατιρήσει εντελώς, η λογική λάου-λάου που εφάρμοσε ο Τσίπρας μετά την κολοτούμπα, δεν μου φαίνεται εντελώς παράλογη.

    Φυσικά, παρ όλο που τους ψήφισα, νοιώθοντας σα γελοιογραφία νέγρου ντυμένου κου κλουξ κλάν, δεν το κρύβω ότι παραμένω με το όπλο πάρα πόδα και όπως ο περισσότερος κόσμος ακόμα κάτι περιμένω.
    Τι; Θα σας γελάσω.
    Πάντως θα είναι σχετικό με το σκάσιμο της φούσκας της οικονομίας που δεν έχει σκάσει ακόμα και κάποια εξέγερση. 🙂

    Και όχι, ο νεοφιλελεύθερος,. ακροδεξιός και μάλλον χαζός Μητσοτάκης δεν είναι ίδιος με τον συριζαίο.

    Ούτε όμως πιστεύω ότι θα είμαστε ισχυρότεροι αν φεύγαμε από την ΕΕ και το Νατο ,που λέει το ΚΚΕ με την ίδια ευκολία που το έλεγε όταν υπήρχε η ΕΣΣΔ. Αυτό κι αν είναι σαχλαμάρα.

  191. Μανούσος said

    ̇Πάντως και οι σημασίες του αγγλικού cut έχουν αρχίσει να επιδρά στις σημασίες του κόβω ιδίως στην αργκό

  192. Μανούσος said

    Ορθή επανάληψη
    Πάντως και οι σημασίες του αγγλικού cut έχουν αρχίσει να επιδρούν στις σημασίες του κόβω ιδίως στην αργκό

  193. Μαρία said

    https://twitter.com/Svenskah_/status/734744216383959040

    To γράφημα απο δώ: http://www.sora.at/fileadmin/downloads/wahlen/2016_BP-Stichwahl_Grafiken-Wahltagsbefragung.pdf

    http://www.faz.net/aktuell/politik/oesterreich-waehler-von-norbert-hofer-alexander-van-der-bellen-14248319.html

  194. Ιάκωβος said

    Αλλά ούτε αυτόν τον κόβω για σόι:

  195. Γς said

    186:

    Νίκος Καρανίκας!

    Αστέρι!

    Ολα τα είδαμε. Πάει και τελείωσε.

  196. Μανούσος said

    Κόπτες είναι μόνο οι Αιγύπτιοι χριστιανοί. Οι Αιθίοπες ονομάζονταν καταχρηστικά Κόπτες και αυτοί καθώς υπάγονταν στην εκκλησιαστική δικαιοδοσία της Κοπτικής Εκκλησίας μέχρι την εποχή του Χαϊλέ Σελασιέ (=Αγιατριάδας).
    Στα αραβικά είναι قبط προφ. κίμπτ/κούμπτ. Να σημειώσουμε ότι το αλφάβητο της κοπτικής είναι το ελληνικό +5-6 σύμβολα και η γλώσσα τους ήταν ο απόγονος της αρχαίας αιγυπτιακής με πάρα πολύ ελληνικό λεξιλόγιο. Οι Κόπτες οι είναι οι απόγονοι των αρχαίων Αιγυπτίων που σε μεγάλο βαθμός απορρόφησαν τους Έλληνες αποίκους της πτολεμαϊκής εποχής.

  197. sh said

    Στα λεξικά του Μπαμπινιώτη, είναι συχνό φαινόμενο να μην αναφέρεται η αλλαγή νοήματος αρχαίων λέξεων;

  198. cronopiusa said

    » Ο Ντουρίτο και οι Καρέκλες της Εξουσίας »

    Η στάση που υιοθετεί ένας άνθρωπος απέναντι στις καρέκλες είναι αυτή που τον προσδιορίζει πολιτικά. Ο Επαναστάτης (έτσι, με κεφαλαίο γράμμα) κοιτάζει με περιφρόνηση τις κοινές καρέκλες και λέει στους άλλους και τον εαυτό του: » Δεν έχω χρόνο για να καθίσω, η δύσκολη αποστολή που μου έχει αναθέσει η Ιστορία (έτσι, με κεφαλαίο) δεν μου επιτρέπει να αποσπάται η προσοχή μου με σαχλαμάρες». Έτσι περνάει η ζωή του, μέχρι που φτάνει μπροστά στην καρέκλα της Εξουσίας, ρίχνει κάτω με μια σφαίρα αυτόν που κάθεται εκεί, κάθεται ο ίδιος και με συνοφρυωμένο ύφος, σαν δυσκοίλιος, λέει στους άλλους και τον εαυτό του: » Η Ιστορία (έτσι, με κεφαλαίο) έχει τελειώσει! όλα έχουν νόημα πια, τα πάντα. Εγώ είμαι στην καρέκλα (έτσι, με κεφαλαίο) και είμαι ο κολοφώνας του χρόνου».

    Συνεχίζει να κάθεται λοιπόν, μέχρι που έρχεται ένας άλλος επαναστάτης (έτσι, με κεφαλαίο), τον ανατρέπει και η ιστορία (έτσι, με πεζό) επαναλαμβάνεται.
    Ο εξεγερμένος (έτσι, με πεζό γράμμα), αντίθετα, όταν κοιτάζει μια κοινή και συνηθισμένη καρέκλα, την εξετάζει προσεχτικά και μετά πηγαίνει και φέρνει δίπλα της μια άλλη καρέκλα, κι άλλη, κι άλλη και σε λίγο όλο αυτό μοιάζει με καφενείο, γιατί έχουν έρθει και άλλοι εξεγερμένοι (έτσι, με πεζό) και υπάρχει σε αφθονία ο καφές, ο καπνός και ο λόγος, και τότε ακριβώς όταν όλοι έχουν αρχίσει να κάθονται άνετα, τους πιάνει μια ανησυχία, σαν να έχουν σκουλήκια, χωρίς να ξέρουν όμως αν αυτό οφείλεται στον καφέ, τον καπνό ή το λόγο κι έτσι σηκώνονται όλοι και συνεχίζουν το δρόμο τους, μέχρι να συναντήσουν μια άλλη κοινή και συνηθισμένη καρέκλα, και η ιστορία επαναλαμβάνεται.
    Μόνο που υπάρχει μια παραλλαγή: όταν ο εξεγερμένος πέσει πάνω στην Καρέκλα της Εξουσίας (έτσι, με κεφαλαία), την κοιτάζει προσεχτικά, την εξετάζει, αλλά αντί να κάτσει, παίρνει μια λίμα, απ’αυτές για τα νύχια και με ηρωική υπομονή λιμάρει τα πόδια της μέχρι να καταφέρει να γίνουν τόσο εύθραυστα, ώστε να σπάσουν όταν καθίσει κάποιος, πράγμα που συμβαίνει αμέσως. Ταν ταν!
    – Ταν ταν; Μα Ντουρίτο…
    – Τίποτα, τίποτα. ξέρω ότι αυτό είναι πολύ στείρο και η θεωρία πρέπει να είναι βελούδινη, αλλά η δική μου είναι μεταθεωρία. Μπορεί να με κατηγορήσουν για αναρχικό, αλλά ας χρησιμεύσει η έκθεσή μου ως ταπεινός φόρος τιμής στους παλιούς Ισπανούς αναρχικούς, των οποίων τον ηρωισμό αποσιωπούν κάποιοι, αλλά αυτό δεν μειώνει το μεγαλείο τους!

    Από τα βουνά του νοτιοανατολικού Μεξικού

    ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΟΥ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙΟΥ

  199. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    185. Α, πάλι καλά, επειδή ακουγα πως θα ξαναμετρήσουν.Όχι πως είναι και για γλέντι το πράμα.
    189/170 Τέτοιες σκέψεις κάνω κι εγώ.

  200. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    198.Κρόνη, σπουδαίο.ευθύβολο και ψηφιοποιημένο
    >>ο καφές, ο καπνός και ο λόγος
    το φπα μου μέσα!

  201. Λεύκιππος said

    Τελικά με την επιμήκυνση ποτέ δεν ξέρεις τι γίνεται στα επόμενα 50 χρόνια. Όλο και θα ξεκινήσουν κανένα νέο παγκόσμιο οι Γερμανοί, θα τον χάσουν και στην επαναδιαπραγμάτευση θα τους την έχουμε στημένη.

  202. giorgos said

    Η μόνη εναλλακτική είναι , αυτοί πού τό συντηρούν αυτό τό κράτος νά έρθουν καί νά τό κυβερνήσουν .
    http://katotokerdos.blogspot.gr/2016/05/blog-post.html#more

  203. sarant said

    181-182 Καλώς δεν το ήξερες διότι δεν υπάρχει «πειθώς», είναι μπογδανούργημα

    191 Σωστή παρατήρηση

    196 Ακριβώς, βέβαια έχουν αλλάξει λιγάκι τη μορφή των γραμμάτων.
    https://en.wikipedia.org/wiki/Coptic_alphabet

    197 Κάποιες φορές επισημαίνει τις αλλαγές σημασίας, άλλοτε όχι.

  204. BLOG_OTI_NANAI said

    136: 100% συμφωνώ.
    Είναι παραπειστικό ότι «κόπηκε» επειδή «ήταν ιδιαίτερα επικριτικό για τον Αλέξη Τσίπρα». Τα σκληρά ναρκωτικά αποτελούν πρόβλημα σοβαρό και σκίτσα με πρωθυπουργό πρεζάκια δεν αρμόζουν σε μια σοβαρή εφημερίδα.
    Όλοι θέλουμε έναν κόσμο με όρια, και όρια υπάρχουν στα πάντα. Δεν είναι λογικό να απαιτεί κάποιος να ζει μονάχα εκείνος σε έναν κόσμο χωρίς όρια διότι τότε δεν θα έχουμε Δημοκρατία, αλλά άγρια δύση ή δικτατορία.

    Όταν συμμετέχεις σε ένα οργανωμένο σύνολο, θα πρέπει να αντέχεις να ακούσεις ότι «ξέρεις κάτι, αυτό που έφτιαξες είναι μαλακία και δεν μπορούμε να το τυπώσουμε διότι συνεργαζόμαστε και δεν σε θεωρούμε δικτάτορα, όπου εσύ θα επιβάλλεις σε όλους τι θα δημοσιεύουν και τι θα διαβάσουν». Όποιος δεν θέλει να γνωρίζει τι σημαίνει απόρριψη σε μια Δημοκρατία, τότε έχει πρόβλημα.

    Συγχαρητήρια στην εφημερίδα που δεν το τύπωσε, προτιμώντας να κρατήσει ένα επίπεδο παρά να φοβάται μην κατηγορηθεί για… λογοκρισία, λες και ζούμε στη χούντα.
    Καθημερινά, από καλλιτέχνες που προσπαθούν να προωθήσουν τις δουλειές τους, απορρίπτονται χιλιάδες σκίτσα, κείμενα, θεατρικά, μουσικές. Έτσι είναι η ζωή, έχει την αποδοχή και την απόρριψη.

  205. Γς said

    204:

    >Όποιος δεν θέλει να γνωρίζει τι σημαίνει απόρριψη σε μια Δημοκρατία, τότε έχει πρόβλημα.

    Συμφωνώ.
    Εχεις πρόβλημα…

    😉

  206. κουτρούφι said

    #19. Μια άλλη ονομασία της περιοχής του Αποκοφτού και της Χρυσοπηγής, το 19ο αιώνα και παλαιότερα, ήταν «το Κόμα» που μάλλον και αυτό προέρχεται από το «κόβω».

  207. BLOG_OTI_NANAI said

    205: Κάτι πρέπει να έγινε με την κωδικοποίηση της γραμματοσειράς και το σχόλιο 205 δεν βγάζει νόημα.

  208. Γς said

    Μην δίνεις σημασία.
    Πλάκα κάνω
    😉

  209. Θύτης said

    204 Προφανώς η αποδοχή ή η απόρριψη σε μια δημοκρατία έρχεται από τον Δήμο και όχι από ολίγους.

  210. Ανδρέας said

    μου θυμίσατε τον Πεπίτο Γκονζάλες στον μικρό Σερίφη με τον Τσιπιρίπο:

    Πεπίτο: Πάω να τους περικυκλώσω μόνος μου…

  211. cronopiusa said

    166

    Εφούλα, απολαμβάνω ένα βαρύ μυρωδάτο καφέ, με τον καπνό να πλέκω δαχτυλιδάκια γαλανά μουσικές και καλές ειδήσεις, την βράβευση στις Κάννες της ταινίας του Κεν Λόουτς, το «Ποδαρικό» από 150 πρόσφυγες
    στο Πολυκεντρικού Μουσείου των Αιγών.

    Δεν μπόρεσα να βρω βίντεο, βρήκα όμως αυτό και ταξιδεύω στο χρόνο και στους ωραίους ανθρώπους, μακριά πολύ μακριά απ’ την

  212. Ανδρέας said

    κάτι τέτοιο είναι η Δημοκρατία των λίγων που υποδύονται τους πολλούς…

  213. Ανδρέας said

    να το βάλω ολόκληρο γιατί συνέπεσε με το σχόλιο της Πασσιονάριας

    μου θυμίσατε τον Πεπίτο Γκονζάλες στον μικρό Σερίφη με τον Τσιπιρίπο:

    Πεπίτο: Πάω να τους περικυκλώσω μόνος μου…

    κάτι τέτοιο είναι η Δημοκρατία των λίγων που υποδύονται τους πολλούς…

  214. Ανδρέας said

    λοιπόν τα σχολιάσαμε όλα (εκτός από αυτά που ξεχνάμε)
    την δαμόκλεια από το δήμος και το κλέος ξεχάσαμε

  215. BLOG_OTI_NANAI said

    Για την προέλευση της ονομασίας «Κόπτης» η συχνότερη εξήγηση στην σχετική βιβλιογραφία είναι η εξής:

    Επίσης, στην «Encyclopaedia of Islam» στο σχετικό λήμμα αναφέρεται:

    Και στον Εκκλησιαστικό Φάρο, που είναι και το επιστημονικό θεολογικό Περιοδικό του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, αναφέρει:

  216. Θύτης said

    187 Ιάκωβε έβαλα πρώτα την λέξη «καρέκλες» εννοώντας ακριβώς όλα όσα σημαίνει η εξουσία της θέσης.

    … εξάλλου δεν είναι μόνο οι μισθοί, είναι και η σύνταξη που κατοχυρώνεις ( με δυο θητείες νομίζω; ) … 🙂

  217. Pedis said

    # 172 – Τι άλλο να περιμένουμε να δούμε βρε Νικοκύρη;

  218. Ανδρέας said

    κι απ’ την Γραμμική Β’ έχουμε αυτό
    Αιγύπτιος

  219. BLOG_OTI_NANAI said

    209: Μπορεί ο λαός να ψηφίζει για τα σκίτσα ένα-ένα; Εϊναι αδύνατο. Όμως, με βάση τους νόμους της Δημοκρατίας, αναλαμβάνεις μια σχέση εργασίας επειδή το επιθυμείς δεν στο επιβάλλει κάποιος, και μαζί αναλαμβάνεις και ένα πλαίσιο συνύπαρξης. Ποιο πλαίσιο συνύπαρξης, πόσο μάλλον εργασιακό, είναι αυτό όπου λειτουργεί χωρίς όρια; Ο πρωθυπουργός πρεζάκιας είναι ένα σκίτσο χωρίς έμπνευση σαν τον κ…φτη του Πετρόπουλου. Αν ο Πετρόπουλος ήθελε π.χ. να γράφει σε εφημερίδα, θα τον προσλάμβανε κάποια σατυρική π.χ. που να έχουν λογική τέτοια πρωτοσέλιδα. Επίσης τα σκίτσα με πρωθυπουργό πρεζάκια μπορούν μια χαρά να υπάρξουν σε μια συνεργασία με έντυπα τύπου «Βαβέλ». Γιατί μια εφημερίδα να θέλει να είναι έντυπο «Βαβέλ» ή το αντίστροφο; Έχουν και τα δύο ένα πλαίσιο στο οποίο κινούνται και αυτό επιθυμούν. Αν ο σκιτσογράφος θέλει κάτι άλλο, αλλά οι υπόλοιποι δεν συμφωνούν, γιατί να γίνει αποδεκτό το σκίτσο του; Ένα έντυπο «Βαβέλ» γιατί να θέλει να βάλει φωτορομάντζα του στιλ «Οικογενειακός Θησαυρός»; Πρόκειται για πλαίσιο λειτουργίας θέλουμε αυτό και όχι κάτι άλλο.
    Έτσι πρέπει να συννενοούνται οι άνθρωποι.

  220. Pedis said

    “Η σημερινή ημέρα θα στιγματίζει για πάντα την ιστορία της πατρίδας μας. Μόνο ντροπή νιώθω που κάποτε ήλπισα μαζί σας. Μόνο ντροπή που προέτρεψα και το λαό μας να ελπίσει μαζί σας. Και μόνο μια πολιτική υπόσχεση: Κάποτε –και παλεύω ώστε αυτό το κάποτε να μην είναι μακρινό- τα όνειρα θα πάρουνε εκδίκηση.

    Η κυβέρνηση σας, αλλά κι εσείς που, θριαμβολογώντας ή με “βαριά καρδιά”, βάζετε την ταφόπλακα στο λαό μας και βγάζετε την Ελλάδα στο σφυρί, θα λογοδοτήσετε παρέα με όλους όσους μετέτρεψαν την πατρίδα μας σε αποικία και το λαό μας σε υποτελή.
    Είναι μεγάλη η οδύνη του λαού μας, είναι τεράστιο το πολιτικό σοκ που έχετε προκαλέσει. Και δεν υπάρχει μεγαλύτερη χυδαιότητα από το να αξιοποιείτε αυτή την οδύνη, αυτό το σοκ, προκειμένου να περάσετε όλα όσα δεν μπορούσε να περάσει κανείς άλλος.
    Ο καιρός όμως είναι μπροστά μας. Η οδύνη θα υποχωρήσει. Τα τραύματα θα επουλωθούν. Ο λαός μας θα ανασυγκροτηθεί.
    Τότε θα τα πούμε!”

    Σ. Σακοράφα

    Απορώ, δηλαδή, σε τι έλπιζε όταν μπήκε στο πασόκ και μετά στο σύριζα.

    Θα μου πει κάποιος, στη (ευρω)βουλευτική θέση.

    Παρόλ’ αυτά από του Γιωργάκη το μαγαζί όταν το στήριζε όλος ο ντουνιάς αυτή είχε τα κότσια να την κάνει και να παίζει μόνη της. Και δεν είναι ότι έχει και μεγάλες ικανότητες. Θα πιέστηκε. Αλλά, μάλλον, δεν έχει και την ικανότητα να αντέχει να κουβαλάει τη μεγάλη ξεφτίλα.

    Ποιος ξέρει, μπορεί να ‘ρθει ο καιρός που όλα τα κουμάσια θα τα θυμάται η ιστορία όπως τους πρέπει.

  221. Οσοι διορισαν τα παιδια τους στον ευρυτερο Δημοσιο Τομεα (λ.χ. 350.000 συμβασιουχοι 2004-2009) , ΔΕΚΟ, ΟΤΑ,…, οσοι πηραν προωρη συνταξη, οσοι λουφαραν και πηραν συνταξη και συνεχιζουν να ειναι «πατριωτες», αντιμνμονιακοι και ψευτοεπαναστατες να επιστρεψουν στο Δημοσιο τα χρηματα που κακως πηραν για να μην μπει ο κοφτης, να μην γινει το Ταμειο των 99 ετων,…

    Εμεις (οι ανεξαρτητοι κομματων ελευθεροι επαγγελματιες μηχανικοι) του ΙΤ δεν χρωσταμε τιποτα. Αντιθετα μας χρωστανε (το Δημοσιο, οι ΟΤΑ) για δουλειες που καναμε πριν 3 ετη και τιμολογησαμε πριν 2 ετη.

    ΥΓ Το δουλεμα τελειωσε. Ακομη και ο κομμουνιστης Καμπουρης, προεδρος των συνταξιουχων, σκαει μυτη με λακοστακι, οπως και ο τραπεζικος με αποζημιωση 1 εκατομ. Τσουκαλας, πεθερος του Καριτζη (επαναστατης διορισμενος επι Α.Αλαβανου στην Βουλη)

  222. 220. Δωστε τις μισες* αποδοχες ευρωβουλευτη σε εναν εγγραμματο μηχανικο ΕΜΠ και θα κανει διπλασια δουλεια απο την οποια ακοντιστρια.

    *δεχομαι και με το 1/3 🙂

  223. Pedis said

    # 222 – μηχανικός είναι και ο πράιμ μίνιστερ. Αλλά μην του κόψεις το μισθό στο μισό και (μας) δουλέψει το διπλάσιο.

    Ένα μνημόνιο, ένα υπερταμείο κι ένας κόφτης δεν σου φτάνουν;

    *δεχομαι και με το 1/3

    μην πέσεις κάτω από τις απολαβές του Καρανίκα. Θα χαλάσεις την πιάτσα, έτσι;

  224. Pedis said

    Τουλάχιστον η Σ. τα παίρνει (έτσι μας λέει η ανακοίνωση του Σύριζα που την καρφώνει) αλλά δεν ψηφίζει, ούτε ψήφισε μνημόνια.

    Δεν θα ήταν άσχημη ιδέα οι βουλευτές που δεν θα ψήφιζαν το υπερταμείο σουπερξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας να έπαιρναν 1 τοις εκατό από τις μίζες που θα παιχτούν για την επιλογή των αγοραστών. Σίγουρα και στο χέρι. Και νόμιμα.

  225. BLOG_OTI_NANAI said

    Η ευθύνη ανήκει πρώτα σε αυτούς που χρέωσαν το κράτος και δεν είχαν τα κότσια να αφήσουν την μικροπολιτική εγκαίρως. Ακούγοντας μια συνέντευξη του Γιωργάκη, κατάλαβα ότι προτιμούν να τους λένε ηλίθιους και ότι τους κορόϊδευαν και δεν ήξεραν πόσα χρώσταγε ο τόπος, παρά να τους πουν συνενόχους. Στα σοβαρά όμως, ποιος αναλαμβάνει να διοικήσει μια προβληματική επιχείρηση χωρίς να το ψάξει πρώτα; Κανείς. Διότι κανείς τους δεν είναι ηλίθιος, απλά φιλόδοξοι είναι και συμφεροντολόγοι. Δεν έχω ψάξει αν και ο Γιωργάκης συγκεκριμένα είχε μεγάλη ευθύνη -εκτός από τα χρέη επί ΠΑΣΟΚ- και για το γεγονός ότι η χώρα μπορούσε με μέτρα να την σκαπουλάρει χωρίς να κηρύξει πτώχευση επίσημα.

    Πάντως, ο Τσίπρας ανέλαβε με τη χώρα χρεωμένη. Η ευθύνη του είναι ότι άφησε τις αυταπάτες του να πλανούν και εμάς, ότι πράγματι μπορεί να αλλάξει κάτι. Ουσιαστικά, με τη λογική ξέραμε ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα άλλο παρά να διαχειριστεί το χρέος και ό,τι καταφέρει από εκεί και πέρα. Τσαμπουκάδες έκανε, που εμείς οι ελληνάρες θέλαμε και λίγο τσαμπουκά, αλλά τελικά έπεσε στα τέσσερα, όπως και όλοι αυτοί που χρεωστάνε.

    Για γενναιότητες του καναπέ ότι πάμε να φύγουμε απ’ όλα και δεν πληρώνουμε, αυτά είναι παπαριές και αν αφήσαμε μια φορά τις αυταπάτες, δεν πρέπει αν τις αφήσουμε για δεύτερη. Άμα χρωστάς, θα στα πάρουν διότι έχουν στα χέρια τους Τουρκία, Σκόπια, εμπάργκο, κρίσεις, εισαγωγές-εξαγωγές κ.λπ. για να πιέσουν. Όσοι λένε ότι «δεν πληρώνω με τσαμπουκά» πρόκειται περί αφελών ότι θα αφήσει κάποιος 300 δις να γίνουν καπνός…

    Κι αν μια κυβέρνηση πει δεν πληρώνω, η εσωτερική πίεση από την φτώχια θα γίνει τόσο μεγάλη, που μετά θα έρθει έτσι κι αλλιώς κάποιος φιλιλές, και με υποσχέσεις θα πάρει την εξουσία, θα φάει ο φτωχός λίγο ψωμί και οι δανειστές θα πάρουν πάλι τα δανεικά τους. Το θέμα είναι αν θες να πληρώσεις με τον εύκολο ή με τον δύσκολο τρόπο.

    Ο κόσμος δεν ξεσηκώνεται, διότι κατάλαβε πλέον ότι «χρωστάει το κράτος σου και θα πληρώσεις». Και τρέφεται με μια ελπίδα ότι δεν πρόκειται για αργό θάνατο, αλλά για ένα μεγάλο λούκι που κρύβει κάποια ελπίδα μετά από χρόνια. Διότι και να ξεσηκωθεί ο κόσμος, που είναι οι υγιείς ηγεσίες, τα πρόσωπα που εμπνέουν, οι σχηματισμοί που δεν μοιάζουν μία από τα ίδια; Πουθενά.

    Από εκεί και πέρα, μένουν τα δύο άκρα, η Χρυσή Αυγή για ένα ποσοστό του πληθυσμού με χαμηλό πολιτισμικό επίπεδο και η τρομοκρατία, για του ίδιου χαμηλού επιπέδου ανθρώπους αλλά που θεωρούνται «αριστεροί».
    Για τους υπόλοιπους μένει η σκληρή αλήθεια. Ότι αυτό το πράγμα θα πάρει χρόνια, πολλά χρόνια, και αν μας αφήσει τουλάχιστον μια κληρονομιά, να προσέχουμε ποιους ψηφίζουμε, θα έχει βγει και κάτι καλό.

  226. odinmac said

    Δεν σας κάνει εντύπωση που ο Τσίπρας δεν έχει το αίσθημα της ντροπής; Aπό τον Άρη Δημοκίδη Πηγή: http://www.lifo.gr

    «Θα καταφέρει να κλείσει την αξιολογηση (πράγμα που τελείως αναίμακτα είχαν κάνει διάφοροι Πρωθυπουργοί πριν απ’ αυτόν και με διάφορα οφέλη, μεταξύ των οποίων και το κουρέμα του χρέους),
    έχοντας φέρει τα χειρότερα μέτρα που θα μπορούσαμε να φανταστούμε,
    κι αντί να ντραπεί γι’ αυτά, κάνει επικοινωνιακό πόλεμο χαράς και επιτυχίας,
    λέγοντας πως επιτέλους για πρώτη φορά έχουμε καλές ειδήσεις και όλα πάνε, τελικά, μια χαρά.”

    http://www.lifo.gr/articles/opinions/101451

  227. 223. Τωρα η κυβερνηση απασχολειται στην εξομαλυνση των γωνιων οσον αφορα τους υπαλληλους του Δημοσιου τομεα, ΔΕΚΟ, ΟΤΑ,…ιδιαιτερως των στρατιωτικων κια των σωματων ασφαλειας, των κληρικων καθως και επιλεγμενων «αριστερων» αφεντικων (μεγαλοδικηγοροι, μεγαλογιατροι, μεγαλομηχανικοι ) , επιδιωκοντας την ασθενικη -εστω- αναπτυξη με κινεζους, αζερους,…και μερικους αλλους «αριστερους» επιχειρηματιες.

    Η ανυποληψια των προηγουμενων ειναι τοσο μεγαλη που -νομιζω- οτι η κυβερνητικη θητεια του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ (ή/και με καποιους αλλους) θα προσεγγισει την εξαντληση της τετραετιας, εφοσον θα αυξηθει η παροικονομια για αυτορρυθμιση των εισοδηματων επιβιωσης μαζι με κατι λιγο απο δημοσιες και ιδιωτικες επενδυσεις.

    ΥΓ Και ας μην ξεχναμε μολις το 1/3 του εισοδηματος των βουλευτων φορολογειται, ενω των ελευθερων επαγγελματιων απο το πρωτο ευρω.

    ΥΓ2 Ας προσθεσω οτι απο τα λιγα θετικα του ΣΥΡΙΖΑ ειναι οτι δεν σου διακοπτουν την παροχη ηλ. ρευματος εως οφειλη 1000 ευρω και οτι μπορεις να εχεις στοιχειωδη νοσοκομειακη και φαρμακευτικη περιθαλψη, αν χρωστας ασφαλιστικες εισφορες.

  228. Υαλτις said

  229. Ανδρέας said

    »Δεν σας κάνει εντύπωση που ο Τσίπρας δεν έχει το αίσθημα της ντροπής;»

    κα Οντίν πείτε στον κο Δημοκ. ότι κιαπτςάλλες ντροπαλές και χαμηλοβλεπούσες είδαμε τα χαΐρια τους.

    ψήφο στον συριζα δεν έδωσα πάντως όπως λέμε δραχμάς δεν δίδω…

  230. Θύτης said

    226

    τελείως αναίμακτα

  231. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    226 Κάτι λάθος έχει ο φίλος Δημοκίδης. Οι προηγούμενοι δεν μπόρεσαν να κλείσουν την αξιολόγηση. Ούτε ο Τσιπρας βέβαια μέχρι στιγμής.

    222 Δεν πάει έτσι, πρέπει να εκλεγείς. Η Σακοράφα βγήκε (με σταυρό)

    215 Το τελευταίο με τον Μωάμεθ, το άρθρο του Φάρου είναι πολύ ενδιαφέρον

  232. Ανδρέας said

    225 μπα… απλά η παραπληροφόρηση και το μανιπουλασιόν θα πηγαίνει και θα’ ρχεται. Τα ελάχιστα λεφτά που ξοδεύουν οι απ’ έξω θα τα αξιοποιήσουν με ανταλλαγή του μοχλευμένου χρέους μιας χώρας με την χώρα ολόκληρη δίχως να πέσει μπαταριά. Μιλάμε για σίγουρα κέρδη με την ελαχιστότατη επένδυση, μπίζνες παραπροχώ.
    το λένε τάργκετ κάουντρυ και λόουεστ ρισκ.

    σε έχουνε πείσει ότι χρωστάς και έχεις δεσμεύσει τις επόμενες 10 γενεές που θα γεννηθούν συν τις τρέχουσες.

  233. Ανδρέας said

    το από πάνω σχόλιο #232 είναι δείγμα αχαλίνωτης φαντάσιας από διήγημα προς έκδοση, μην το παίρνεται και σοβαρά.

  234. Ανδρέας said

  235. Εκτός απ’ τον κόφτη, κι ο κο(π/φ)τήρ(ας) – για το δόντι –
    που τραγούδησε κι ο Χάρρυ Κλυνν με τ’ αγαπημένο του Βαμπίρ:

    «…και δεν τρυπάει το δέρμα σου
    ο άσπρος μου κοπτήρ!»

  236. Υαλτις said

    Η κ. Σακοράφα, ουδέποτε έδωσε ούτε ένα (1) ευρώ συνδρομής στο κόμμα.

    Είναι παράδοξο η κ. Σακοράφα, η οποία μάλλον είδε την πορεία της στον ΣΥΡΙΖΑ ως μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για επαγγελματική αποκατάσταση, να παριστάνει τον διαπρύσιο κήρυκα της ηθικής και της αγωνιστικότητας. Οφείλουμε, λοιπόν να της υπενθυμίσουμε τα εξής:

    1. Η κ. Σακοράφα, καθόλη τη διάρκεια της συμπόρευσης με τον ΣΥΡΙΖΑ ουδέποτε έδωσε ούτε ένα (1) ευρώ συνδρομής στο κόμμα, παρά την καταστατική πρόβλεψη, και παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις των αρμοδίων.

    2. Η κ. Σακοράφα, η οποία αυτοπαρουσιάζεται ως προστάτιδα των αδυνάμων, ουδέποτε εισέφερε ούτε ένα (1) ευρώ στις δομές Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους βουλευτές και ευρωβουλευτές του κόμματος.

    Για το ότι η κ. Σακοράφα υπέκλεψε την έδρα στην Ευρωβουλή, αρνούμενη να παραιτηθεί, δεν χρειάζεται να προσθέσουμε κάτι. Το γεγονός μιλάει από μόνο του, και δείχνει την ηθική του προσώπου πολύ πιο καθαρά από οποιαδήποτε «φλογερή» και ηθικολογική δήλωση/ανακοίνωση/συνέντευξη, από αυτές που έχει συνηθίσει να κάνει η ίδια κατά ριπάς.

    Τα μαθήματα και τις παραινέσεις ας τα κρατήσει για την ίδια».

  237. Ανδρέας said

    Γιαλτα ταμίας του Συριζα είσαι και κόπτεσαι σαν τον κόπτη; Από πότε; Νίκο καινούρια μεταγραφή; Άααατσα!

  238. Ανδρέας said

    βρε τι γίνεται στον κόσμο!!!

  239. Ανδρέας said

    236 σε καλό σου θα με πνίξεις απ’τα γέλια 🙂

  240. Ανδρέας said

    Γιάλτα πρόσεχε κακομοίρη μη μάθει η μάνα σου ότι πήγες και γράφτηκες στους κουμμουνιστάς του Σύριζα θα σε κάνει μπλε μαρέν.
    Τ’αφεντκόσ’ ου Βάτταρους που είνη;
    κάνει κόνξς ακόμα;

  241. Γιάννης Ιατρού said

    232α κλπ. Ανδρέα,
    τι νομίζεις δηλαδή; Ότι επειδή ο οικονομοτεχνικός αναλυτής μας έχει πάρει αυτήν την περίοδο μιά αναρρωτική άδεια (8 και σήμερα 🙂 ), μπορείς να λες ότι θέλεις;

    230: Θύτης
    Αυτές τις εικόνες είδε κι ο Κουνελόγατος και βάρεσε συναγερμό προ ολίγου !

  242. Ανδρέας said

    ναι; και νόμισα προς στιγμήν ότι κάνατε περικοπάς προσωπικού!

  243. Γιάννης Ιατρού said

    242: Τι περικοπές προσωπικού; Διαπιστώνω ότι δεν ενημερώνεσαι. (Και) αυτή τη φορά αποφάσισε (κι αυτή) η κυβέρνηση να διανείμει τα βάρη οριζοντίως με φόρους αντί να μη θίξει την μείωση δαπανών (που θα έπληττε π.χ. τον αριθμό των δημ. υπαλλήλων κλπ. κλπ.)

  244. Γιάννης Ιατρού said

    243: αντί να μη θίξει

  245. ΚΑΒ said

    http://www.avgi.gr/article/6549593/suriza-gia-tis-diloseis-tis-s-sakorafa-as-kratisei-ta-mathimata-kai-tis-paraineseis-gia-tin-idia

    Πολύ βιαστική η κατάκριση, φίλοι μου αγαπημένοι.

  246. Υαλτις said

    240
    Ανδρέα αλήθεια πιστευείς, οτι η ανακοίνωση που παρέθεσα είναι προς τιμην του Σιριζα;
    για ξαναδιάβασε την μπαμπάμ

  247. Γς said

    >Δεν σας κάνει εντύπωση που ο Τσίπρας δεν έχει το αίσθημα της ντροπής;

    Είναι η ντροπή μας.

    Και καλά να πάθουμε.

    Ηθελέστα και παθέστα!

    Θα τον πληρώνουμε κι αυτόν για μερικές γενιές.

    Χαμένες

  248. Γς said

    Κι αγοράζει χρόνο. Με γιενιές.

    [δικό μου]

  249. Γς said

    γενιές!

  250. Γς said

    Τσαντίστηκα και κάνω λάθη

  251. Γς said

    >Δεν σας κάνει εντύπωση που ο Τσίπρας δεν έχει το αίσθημα της ντροπής;

    που ο Τσίπρας δεν έχει τσίπα

    [πάει καλύτερα]

  252. atheofobos said

    Μέχρι να αποχωρήσει κανείς από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι αγλάισμα και υπόδειγμα ηθικής, συνέπειας αγωνιστικότητας και συντροφικότητας.
    Μετά την αποχώρηση όμως το αγλάισμα γίνεται κατάπτυστο γιατί όλο και κάτι του έχουν φυλαγμένο να του προσάψουν.
    Ο tempora o mores!

  253. Γιάννης Ιατρού said

    247: Γς

    Ας αφήσουμε σε πρώτη ανάγνωση κατά μέρος το πόσες γενιές θα πληρώνουν, γιατί αυτό δεν είναι κατόρθωμα μόνο αυτής της κυβέρνησης, περισσότερο των προηγουμένων είναι.

    Αλλά έστω ας πούμε ότι κάπου έπρεπε να βρει τα χρήματα κλπ. κλπ.. Τα γράφω και #243.
    Δυστυχώς επιλέχθηκε μόνο η λύση της μικρότερης αντίστασης ή μάλλον της πιο εύκολης λύσης. Αρχίζουμε με τη μείωση μισθών και συντάξεων μαζεύοντας 1,8 δις, αυξάνουμε την άμεση φορολογία και μαζεύουμε άλλα 1,8 δις. Επειδή βλέπουμε ότι μάλλον δεν θα κατορθώσουμε να τιθασεύσουμε (σημαντικά) την φοροδιαφυγή, λέμε, ε, θα τα πάρουμε αλλιώς και έτσι καταφεύγουμε και σε έμμεση φορολόγηση για να μαζέψουμε ακόμα άλλα 1,8 δις. Κι αυτά όλα πονούν τους λιγότερο εύπορους. Αυτός που έχει τον τρόπο του, δεν πολυνοιάζεται άμα τα τσιγάρα ακριβύνουν ή αν τα καύσιμα, το ιντερνέτ ή τα τρόφιμα αυξηθούν..

    Α, και κάτι άλλο:
    Η Moody’s υποβίβασε χθες, για δεύτερη φορά μέσα στο 2016, την Deutsche Bank σε Βαα2, μόλις δύο βαθμίδες πάνω από την αξιολόγηση «σκουπίδια»!

  254. Γς said

    252:

    >Ο tempora o mores!

    Καιρός αίθριος και ήθη κακοήθη

  255. Γς said

    253:

    Μη μου το χαλάς!

    Ασε με που έχω φτιαχτεί τώρα.

  256. Γιάννης Ιατρού said

    255: Καλά ντέ, να σου βάλω κάτι για να πάρεις κι άλλο φόρα;

  257. Γς said

    Για πες!

    [Σε μένα η κάμερα]

  258. Γιάννης Ιατρού said

    257: Έλα, ένα αθώο θα σου βάλω, έτσι για να δείς τι γίνεται στας ευρώπας 🙂

  259. Γιάννης Ιατρού said

    Γς,

  260. Γς said

    Social media?
    Το ιστολογιάκι μας;
    Και γιατί να το σκάσω;
    Και ποιά φωτιά;

  261. Γς said

    258:

    Και χτυπάει ο συναγερμός μέσα στα άγρια μεσάνυχτα και βρεθήκαμε στο πεζοδρόμιο με τις πιζάμες και ξυλιάσαμε απ το κρύο σε ένα ξενοδοχείο στο Πάντινγκτον.
    Και ήταν λάθος και ξαναγυρίσαμε στα κρεβατάκια μας.

    Και ξαναχτύπησε τα χαράματα. Και πάλι τα ίδια.

    Όταν όμως ξαναχτύπησε δεν έφυγα.
    Και δεν υπήρχαν και Σόσιαλ Μίντια τότε να πω τον πόνο μου.
    Και άνοιξα τα ντοσιέ μου να διαβάσω για κάποιο συνέδριο της επομένης,
    Με άτσαλες κινήσεις. Κι όπως ξεφύλλιζα βίαια πιάστικε το δαχτυλό μου σε ένα μεταλλικό έλασμα.
    Και έτσι γνώρισα και το Νοσοκομείο της Κουίν Αν, που μου το έραψαν.

    Κι ήταν κι η εποχή της HIVμάνιας τότε κι ο φίλος μου ο Ζαν Πετί στο συνέδριο μου επέστησε την προσοχή.

    -Από το έτσι το έπαθα ρε Ζαν [και του έκανα πως ξεφύλλιζα γρήγορα τα χαρτιά] και όχι από το έτσι:

  262. BLOG_OTI_NANAI said

    231: Ναι, και δείχνει ότι δεν μπορεί να ξεκινά από τον Δαμασκηνό. Αν και δεν έψαξα με κάθε λεπτομέρεια, εντούτοις, σε βιβλία που θα έπρεπε να συνδέεται το «Κόπτης» με τη ρήση του Δαμασκηνού δεν αναφέρεται κάτι τέτοιο. Άλλωστε η ρήση του Δαμασκηνού αφορά τους Μουσουλμάνους. Αντιθέτως, ο Δαμασκηνός τους Κόπτες Χριστιανούς τους λέει «Αιγύπτιους» και λέει πως είναι μεν σχησματικοί, όμως κατά τα άλλα πάντα Ορθόδοξοι, εκτός βεβαίως από το πολύ σημαντικό Χριστολογικό ζήτημα (PG 94,741).

  263. spiral architect said

    «I’ve long said that Capitalism without bankruptcy is like Christianity without Hell. But it’s hard to see any good news in this.»
    Frank Borman – NASA Astronaut & test pilot
    https://goo.gl/9Si4T0

  264. spiral architect said

    …. τις εποχές που έδεναν τα σκυλιά με τα λουκάνικα.

  265. Γς said

    264:

    In 1982, when American companies were failing at the rate of 500 a week.
    Frank Borman was Chairman of Eastern Air Lines

  266. Κουνελόγατος said

    Κάτω τα χέρια από το Κουνέλι (και το Γάτο) Γιάννη Ιατρού.
    Πάντως, μπορεί κάποιος να έχει αντίρρηση για όσα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας, σεβαστό. Αλλά ότι θα τον πληρώνουμε κάποιες γενιές; Επειδή αυτοί που έπρεπε να είναι στο φρέσκο (γιατί προκάλεσαν εκτός από τα άλλα bank run), κάνουν τους τιμητές; Τέσπα…

    Robert-Bob Allen Zimmerman-Dylan, 75 σήμερα. Δεν ξέρω πως να το κάνω, αλλιώς θ’ ανέβαζα το «blowing in the wind», that’s how it started, τραγουδούσε στο talking world war III blues. Πολλά θ’ ανέβαζα δηλαδή, αλλά…

  267. Γς said

    266:

    >Επειδή αυτοί που έπρεπε να είναι στο φρέσκο (γιατί προκάλεσαν εκτός από τα άλλα bank run), κάνουν τους τιμητές;

    Μα κι αυτοί, που έκαναν τους τιμητές [και κάνουν] δεν προκάλεσαν τα χειρότερα.

    Δεν μας έφταναν τα ψέματα, ψέματα, ψέματα [μνημόνια, μνημόνια μνημόνια] έχουμε και θράσος.

    Αλλά που θα πάει;

    Σύντομα,
    εκεί, εκεί στη Β’ Εθνική μαζί με τους προηγούμενους.

    Πάλι στην αφετηρία του 4 %.

    Ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά.

    [Τώρα και Αριστερά]

  268. Γς said

    Και μπράβο και της Σοφίας!

    [που δεν έδωσε … ένα ευρώ. Η Βερούλη;]

  269. spiral architect said

    @264: Ο κόσμος περνούσε πάντως μια χαρά.
    (που λέει ο λόγος, αλλά πάντως κραχ δεν ήταν)

  270. Κουνελόγατος said

    Κάτι έγραψα χθες, βλ. σχόλιο 111… 🙂

  271. Γς said

    265:

    This year [1082] their ranks are being trimmed by bankruptcy faster than at any time since the Depression

  272. Γς said

    270:

    Γι αυτό σου λέω

  273. sarant said

    Kαλημέρα!

    262 Μάλιστα, λέει «Σχηματικοί», που ίσως είναι αβλεψία αντί για σχισματικοί.

  274. Γς said

    271:

    >This year [1082]

    1982

  275. gryphon said

    236
    Eιχε υποκλεψει και κατι αλλο πριν πολλα πολλα χρονια η Σακοραφα.Ενα παγκοσμιο ρεκορ ( βραχυβιο εστω) στο ακοντισμο που εκανε υποτιθεται σε ενα χωραφι στην Κρητη που ουδεποτε ομως εγινε πραγματικα αλλα προσθεσαν μερικους ποντους στην μετρηση οι πασοκτζηδες εκεινης της εποχης που ηταν μανουλες σε κατι τετοια και οι οποιοι ξεκινησαν απο τοτε και την μακρα ιπαραδοση απατης και ντοπαρισματος υπο κρατικη προστασια που χαρακτηρισε τον ελληνικο στιβο αρση βαρων κλπ μεχρι και προσφατα

  276. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    266. Aκριβώς. Επειδή αυτοί που έπρεπε να είναι στο φρέσκο, κάνουν τους τιμητές

    264…. τις εποχές που έδεναν τα σκυλιά με τα λουκάνικα.
    …Φάγανε..Φάγανε..Φάγανε!
    269. >>Ο κόσμος περνούσε πάντως μια χαρά.
    (που λέει ο λόγος, αλλά πάντως κραχ δεν ήταν)
    Μέσα στη φούσκα, με δάνεια καταναλωτικά, διακοποδάνεια,εορτοδάνεια και (υπερ)στεγαστικά
    Καλά μας δέσανε στον ύπνο. Ας αναγνωρίσουμε και τη ματαιδοξία ενός ανώριμου κόσμου.Το ξέρανε βέβαια και πάνω σ΄αυτό ποντάρανε. Ας είναι.Με τις υγείες μας τώρα.

  277. Κουνελόγατος said

    Και όχι μόνον ΕΦΗ, βοηθήσανε -και «νομιμοποιήσανε»- τη φοροδιαφυγή με διάφορα τεχνάσματα. Αλλά δεν κάνει να τα λέμε αυτά, είμαστε λαϊκιστές. Κάνε like τώρα… 🙂

  278. 101, ΚΑΒ said
    66. Έχω 1 χαρτόσημο της μιάς δρχ. του 1928 που γράφει κάτω Δ.Ο.Ε. και ένα άλλο 500 δρχ. του 1954 στο οποίο όμως δεν υπάρχει η αναφορά στον Δ.Ο.Ε.

    Μπορεί να υπήρξαν διαλείψεις. Θυμάμαι όμως πολύ καλά ότι το είχαν τα χαρτόσημα μέχρι τη δεκαετία του ’70, ή και αργότερα. Κάπου έχω και εγώ ένα τέτοιο χαρτόσημο.

  279. Γιάννης Ιατρού said

    277: Συμφωνώ απολύτως. Αλλά και οι σημερινοί θα έπρεπε να είχαν κανει περισσότερα για να εισπράξουν, κυρίως από τους μεγαλο-διαφεύγοντες (π.χ. αυτοί με 10 μύρια και κάνουν σύνολικά το 58% των χρωστούμενων!) κλπ. Αν δει κανείς τα ποσοστά επί των συνολικών οφειλών (01-01-2016) εύκολα βγάζει συμπεράσματα. Γιαυτό και γράφω πιό πάνω (#243, #253), ότι είναι η εύκολη λύση να βάζεις μόνο φόρους, οριζοντίως …., που στην ουσία τους λιγότερο εύπορους επιβαρύνουν αβάσταχτα. Και ακόμα χειρότερα, δεν δείνει μεσο-μακροπρόθεσμα λύση!

  280. Κουνελόγατος said

    279. Γιάννη πιθανότατα είναι αργά για κάποιους από αυτούς που χρωστάνε μεγάλα ποσά. Οι περισσότεροι τα φάγανε, τα έβγαλαν έξω (κομίζοντας μετρητά και σε βαλίτσες) κλπκλπ. Ποια χώρα είναι πρόθυμη π.χ. να δώσει φρέσκα στοιχεία, ζωντανά, να σπαρταράνε. Καμμιά, αλλιώς θα καταρρεύσει το τραπεζικό της σύστημα.
    Κι εγώ θα ήθελα να γίνονται πράγματα πιο γρήγορα και πιο σωστά, κάτι όμως η έλλειψη πείρας, κάτι κάποιες επιλογές… Α, και κάτι που μερικοί και μερικές μιλάνε πολύ.

    Γι αυτό έγραψα πως όποιος έχει άλλη άποψη, τι να κάνουμε, καλά κάνει και την έχει, κι εγώ έχω τη δική μου. Με παραξενεύει μόνον η αντίδραση των ΜΕΝΟΥΜΕΥΡΩΠΗΠΑΣΗΘΥΣΙΑ.

    Άσχετα με όσα έγραψα παραπάνω, είμαι -μάλλον- διατεθειμένος να υποστώ συνέπειες, αρκεί ν’ αλλάξει ριζικά κάτι, όμως στη χώρα αποφασίζει η πλειοψηφία (και καλώς είναι έτσι).
    Ευχαριστώ για τη συζήτηση, ας μην κάνω κατάχρηση, είναι τεράστιο θέμα.

  281. Κουνελόγατος said

    279. Μήπως είναι σε εκατ. €;

  282. Tsopanakos said

    @262 και άλλους

    Ε ναι! Επιπλέον όλα τα ξένα λεξικά την κλασική ετυμολογία από την Αίγυπτο δίνουν. Χοντρό λάθος για ετυμολογικό λεξικό…

  283. 231.A «222 Δεν πάει έτσι, πρέπει να εκλεγείς. Η Σακοράφα βγήκε (με σταυρό)»

    Εκλέγεται μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ το 1993, μέλος της οποίας είναι μέχρι σήμερα και διατελεί ειδική σύμβουλος του υφυπουργού Αθλητισμού, Γιώργου Λιάνη.
    Στις Δημοτικές Εκλογές του 1994, εκλέγεται Δημοτική Σύμβουλος στην Αθήνα με το Συνδυασμό του Θόδωρου Πάγκαλου. Στις Δημοτικές Εκλογές του 1998, εκλέγεται Δημοτική Σύμβουλος στο Μαρούσι. Στις Δημοτικές Εκλογές του 2002, ως επικεφαλής του Ανεξάρτητου Συνδυασμού «Μαρούσι Πόλη να ζεις», εκλέγεται Δημοτική Σύμβουλος.
    […]
    Το 2005, ορίζεται Γραμματέας στον Τομέα Αθλητισμού του ΠΑΣΟΚ.

    http://www.eklogika.gr/page/vouleutes2012-syriza/sakorafa

    Εκλέχτηκε για πρώτη φορά βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ στη Β’ Αθήνας με 33.503 σταυρούς προτίμησης στις εκλογές του 2007) καθώς και στις εκλογές του 2009).

    2. Στην ονομαστική ψηφοφορία που διεξήχθη στη 6 Μαΐου 2010 για το νομοσχέδιο σχετικά με το μηχανισμό στήριξης της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ. και για τα έκτακτα μέτρα που υποχρεώθηκε να πάρει η χώρα για να μην χρεοκοπήσει, διαγράφτηκε από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, καθώς δήλωσε «παρών» μαζί με τον Γιάννη Δημαρά και τον Βασίλη Οικονόμου

    Ο αντιμνημονιακος τοτε ΣΥΡΙΖΑ προκειμενου να καταγαγει νικη εναντι της ΝΔ επελεξε την Σ.Σ. απο το «αθλητικο ΠΑΣΟΚ» εναντι του Θεόδωρου Ζαγοράκη της Ν.Δ.

    3. ΣΥΡΙΖΑ: Η Σ. Σακοράφα υπέκλεψε την έδρα στην Ευρωβουλή
    «Πυρά» της Κουμουνδούρου κατά της Σ. Σακοράφα
    Δευτέρα, 23 Μαΐου 2016 21:31 UPD:21:39

    «Πυρά» κατά της Σοφίας Σακοράφα εξαπολύει ο ΣΥΡΙΖΑ, απαντώντας σε ανακοίνωσή της μέσω της οποίας η ευρωβουλευτής έκανε λόγο για «ντροπή» που νιώθει επειδή «κάποτε ήλπισα μαζί σας» και που «προέτρεψα και το λαό μας να ελπίσει μαζί σας», αναφερόμενη στην Κουμουνδούρου.
    Ο ΣΥΡΙΖΑ καταλογίζει στην κ. Σακοράφα ότι «μάλλον είδε την πορεία της στον κόμμα ως μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για επαγγελματική αποκατάσταση» και χαρακτήρισε «παράδοξο να παριστάνει τον διαπρύσιο κήρυκα της ηθικής και της αγωνιστικότητας».
    Σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, κ. Σακοράφα, καθ’ όλη τη διάρκεια της συμπόρευσης με τον ΣΥΡΙΖΑ «ουδέποτε έδωσε ούτε ένα ευρώ συνδρομής στο κόμμα, παρά την καταστατική πρόβλεψη, και παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις των αρμοδίων».
    «Η κ. Σακοράφα, η οποία αυτοπαρουσιάζεται ως προστάτιδα των αδυνάμων, ουδέποτε εισέφερε ούτε ένα ευρώ στις δομές Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους βουλευτές και ευρωβουλευτές του κόμματος» συμπληρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.
    Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κ. Σακοράφα ότι «υπέκλεψε την έδρα στην Ευρωβουλή, αρνούμενη να παραιτηθεί».
    «Το γεγονός μιλάει από μόνο του, και δείχνει την ηθική του προσώπου πολύ πιο καθαρά από οποιαδήποτε «φλογερή» και ηθικολογική δήλωση – ανακοίνωση – συνέντευξη, από αυτές που έχει συνηθίσει να κάνει η ίδια κατά ριπάς. Τα μαθήματα και τις παραινέσεις ας τα κρατήσει για την ίδια», καταλήγει η Κουμουνδούρου.»

    http://www.naftemporiki.gr/story/1106845/syriza-i-s-sakorafa-upeklepse-tin-edra-stin-eurobouli

  284. Γιάννης Ιατρού said

    281: Όχι, σωστά τό ΄χω γράψει (δις). Και για τα άλλα που λές, δεν έχεις άδικο.
    Από τα ποσά του πίνακα που έβαλα, οι οφειλές Νομικών Προσώπων σε εφορία είναι 58,5 δις και σε τελωνεία 3,7 δις €, σύνολο 62,2 δις ή 79%. Για να σου δώσω ακόμα ένα στοιχείο :).

  285. sarant said

    282 Είπαμε, εκτός αν υπάρχει κάποια αιτιολόγηση που δεν την παρέθεσε

    283 Η ανασκόπηση που κάνεις πηδάει από το 2010 στο 2014 («επέλεξε τότε…») Αλλά εγώ έγραψα απλώς ότι η Σακοράφα εξελέγη με σταυρό, άρα το «δώστε μου τα μισά και θα βγάλω διπλάσια δουλειά» που είπες δεν ισχύει.

  286. Κουνελόγατος said

    284. Με συγχωρείς, το ποσό 86.298,4 (αν είναι σε δις €), τότε είναι τεραστιότατο. Μήπως είναι 86,2984;

  287. Α, της γενιάς μας είναι και ο Αθυροστομίξ; Για να θυμάται τον ανταγωνισμό Βερούλη-Σακοράφα (ΝΔ-ΚΚΕ)… https://sarantakos.wordpress.com/2014/05/16/mpost50-9/#comment-217515

  288. 285 Α.

    1. «Η ανασκόπηση που κάνεις πηδάει από το 2010 στο 2014 »

    Συμπληρωνω απο βικπαιδεια Στις εκλογές του Μαΐου του 2012 και του Ιουνίου του 2012, εξελέγη βουλευτής Β’ Αθηνών με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, πρώτη σε σταυρούς (71.407) από τους υποψήφιους του ΣΥΡΙΖΑ στην εν λόγω περιφέρεια.[2]»

    2. Επιμενω στο οτι «Ο αντιμνημονιακος τοτε ΣΥΡΙΖΑ προκειμενου να καταγαγει νικη εναντι της ΝΔ επελεξε την Σ.Σ. απο το «αθλητικο ΠΑΣΟΚ» εναντι του Θεόδωρου Ζαγοράκη της Ν.Δ.»

    Η ουσια της της προτάσεώς μου είναι μια οικονομικη προσφορα στο 1/2 εως 1/3 των αποδοχων της Σ.Σ. (ή του Θοδωρη Ζαγορακη), ήτοι :

    «Δωστε τις μισες* αποδοχες ευρωβουλευτη σε εναν εγγραμματο μηχανικο ΕΜΠ και θα κανει διπλασια δουλεια απο την οποια ακοντιστρια.

    *δεχομαι και με το 1/3:-) »

    Ενω στο 223 μου υποδεικνυεται : «μην πέσεις κάτω από τις απολαβές του Καρανίκα. Θα χαλάσεις την πιάτσα, έτσι;»

  289. 288

    ε, μάλλον

    Θυμάμαι το εξώφυλλο του «Ταχυδρόμου» με τιτλο «Η ωραία τώρα πρώτη». Μα τι καφρίλα!

    Αλλά γιατί νομίζω πως η Βερούλη ήταν ΚΚΕ; Ε;

    Και μιας και πιάσαμε τα μήντια, πάει και το Μέγκα Τσάνελε…

  290. sarant said

    288-290 H Σακοράφα ήταν ΚΚΕ και η Βερούλη ΠΑΣΟΚ

  291. 291

    ΟΚ, τόληξε ο ληξίαρχος!

  292. 289 (συνεχεια)

    Δηλώσεις Περιουσιακής Κατάστασης Χρήσης 2012 (Οικονομικό Έτος 2013)

    ΣΣ 28879 φορολογητεο, 49295 αφορολογητο (οπως ολοι οι βουλευτες)

    Το ιδιο ετος ο σχεδον χαζος ελευθερος επαγγελματιας , αποφοιτος ΕΜΠ , με εισοδημα 37000 πλεον 7500 απο πωληση μετοχων πληρωσα αλληλεγγυη 900, τελος επιτηδευματος 1250 κ.λ.π.

    Αυτοι ολοι οι «αντιμνημονιακοι», αλλα και οι «ΜΕΝΟΥΜΕ ΕΥΡΩΠΗ» που μισθοδοτουνται απο μας τους ηλιθιους, γιατι απαλλασονται κατα 63% απο την φορολογηση;

  293. 293

    1. Διορθωσις.

    «Το ιδιο ετος ο σχεδον χαζος ελευθερος επαγγελματιας , αποφοιτος ΕΜΠ , με εισοδημα 37000 πλεον 7500 απο πωληση μετοχων πληρωσα αλληλεγγυη 900, τελος επιτηδευματος 1250 κ.λ.π.»
    +φορο 7000

    Πλεον διαφορους φορους ακινητης περιουσιας , τελη κυκλοφοριας ειχ, μοτοσυκλετας

    Ευτυχως το συνολο των φορων προσεγγισαν μολις τις 12.000

    2. ΚΚΕ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ-ανεξαρτητη : καλη διαδρομη και παντοτε κρατικοδιαιτη 🙂

  294. ‘Οχι για να παρηγορηθείς, Αφώτιστε, αλλά κι εμείς την επατήσαμε φορολογικώς.
    Και σάματις εκείνη η «αλληλεγγύη» (τα 900 σου) θα πιάσουν τόπο ή θα πάνε χαράμι;

  295. Γιάννης Ιατρού said

    286: Κουνελόγατε, ΝΑΙ είναι σε δις (86,3 δις !!!). Γουγλίζεται κι όλας, αν θές

  296. Γιάννης Ιατρού said

    296: Ααααααα, τώρα κατάλαβα τι εννοείς, αλλά το είπα 86,3 δις. Είναι η καταραμένη χρήση τελείας αντί κόμματος (US like…). Συμφωνούμε :), sorry εκ μέρους μου που δεν κατάλαβα την ερώτησή σου, νόμιζα ότι αμφισβητούσες τα 86,3 δις!

  297. 295.
    1. «‘Οχι για να παρηγορηθείς, Αφώτιστε, αλλά κι εμείς την επατήσαμε φορολογικώς.»
    Δεν παραπονιεμαι (δεν ημουν ποτε Βασιλακης Καϊλας, ξεριζωμενος του ελληνικου σινεμα, ….., Πανσπουδαστικη ή ΚΚΕ). Μαλιστα ζητουσα απο το 1990 διαφορες ασφαλιστικες και φορλογικες μεταρρυθμισεις και οι συναδελφοι μηχανικοι με ελεγαν ιδιορρυθμο.

    2. «Και σάματις εκείνη η «αλληλεγγύη» (τα 900 σου) θα πιάσουν τόπο ή θα πάνε χαράμι;’
    Την φαγανε οι της μαυρης εργασιας και λοιποι αναξιοπαθουντες.

    Ενας «κομμουνιστης» συναδελφος με κακισε που δηλωσα τα κερδη 7500 απο πωληση μετοχων διοτι πληρωσα περισσοτερη αλληλεγγυη!!!

  298. Γιάννης Ιατρού said

    Η διόρθωση του #279. Και πάλι sorry!

  299. Pedis said

    Το ζήτημα με την Σακοράφα είναι ότι είτε ακολουθώντας το κοπάδι είτε ξεκόβοντας από αυτό τα φράγκα της αποζημείωσης θα τα έπαιρνε έτσι κι αλλιώς. αλλά εκείνη επέλεξε το δεύτερο και με το πασόκ και με το σύριζα.

    Ποιος θα την ψέξει γι αυτό;

    Προτείνω να τριπλασιαστεί η βουλευτική αποζημείωση για τους βουλευτές που δεν ψηφίζουν τα τροικομνημόνια.

    Και χρήμα και δόξα.

    Αν είναι και μηχανικοί -όπως μας συστήνει ο Αφώτιστος ότι πρόκειται για σταχανοβίτες- τότε θα έχουν την μεγάλη τιμή να αντισταθούν στην πολιτική αρμοστείας … και σε μικρότερη τιμή.

  300. Γιάννης Ιατρού said

    279, 299 Βρήκα και το original (με το λάθος, δηλ. τα δις), από την «Απολογιστική Έκθεση της ΓΓΔΕ για το 2015, Φεβ. 2016»
    εδώ, σελ. 25

  301. 300. Μια παραβολη για την «αριστερη» φιλανθρωπια/ αλληλεγγυη

    Μετα απο αιφνιδια μεταστροφη της ενσυναισθησης του (δηλ. της κατανοησης των συναισθηματων των αλλων και κυριως των ψηφοφορων του) ο Ευαγγελος Βνιζελλος προσεφερε το 30% των καταθεσεων του, δηλ. 900.00 ευρω, οποτε με προσθετο φορο 1.500/σαλονικο εξυπηρετηθηκαν 600 ατομα στην Συμπρωτευουσα.

    Η δυναμη του παραδειγματος ηταν τοσο μεγαλη που στην επομενη δημοσκοπηση ο Ε.Β. αναδειχθη στον πιο δημοφιλη πολιτικο στην Β.Ελλαδα .

    Σε συσκεψη των οργανωσεων ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Βορειων Προαστειων (Ψυχικο, Φιλοθεη, Κηφισια, Εκαλη,…) αποφασιστικε να υιοθετηθει -επιτελους- ο θεσμος της “αριστερης” φιλανθρωπιας στο υπο διαμορφωση κομμα, με μεγαλη -βεβαιως αντιδραση- των επαναστατικων στελεχων γοννων μεγαλοαστων λ.χ. Σκουρλετη, Μηλιου, …

    Ευτυχως μειοψηφισε η “επαναστατικη” αποψη της επικρατησης του χαους , της εξαθλιωσης του επαναστατικου υποκειμενου δηλ. του επιστημονικου προλεταριατου ( 300.000 ανεργοι νεοι επιστημονες και ανεργοι ιδιωτικοι υπαλληλοι τουλαχιστον πανεπιστημιακης μορφωσης)με σκοπο την καταληψη των θερινων ανακτορων (συγνωμην της Βουλης) μετα απο γιγαντιαια απεργια διαρκειας και συνεχεις διαδηλωσεις εξω απο την βουλη, ωστε να εξαναγκασθουν οι Βουλευτες να ψηφισουν την εγκαθιδρυση του “μεσηλικα ευπορου σοσιαλισμου” στην χωρα.

    Για να πλειοδοτησουν επικονωνιακα σε εκτακτη παγκοσμια συσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ αποφασιστηκε να εξευρεθουν τα διπλασια χρηματα προς ανακουφιση 1200 ψηφοφορων του στην Β Αθηνων και Πειραια.
    Αριστερα παμπλουτα παιδια οπως ο Π.Αγγελοπουλος εδωσαν 800.000 ευρω , τα δε υπολοιπα δοθηκαν απο πρωην ευρωβουλευτες του ΣΥΝ, “αριστερους” εργοληπτες και προμηθευτες του Δημοσιου και αλλους πλουσιους.

    Αυτη η ιδιορρυθμη φιλανθρωπια/ αλληλεγγυη με το συνθημα (ΠΛΗΡΩΣΕ ΚΑΙ ΣΥ ΕΝΑΝ ΠΡΟΣΘΕΤΟ ΦΟΡΟ ΣΥΜΠΟΛΙΤΗ ΣΟΥ 1.500 ΕΥΡΩ) εξαπλωθηκε και στα υπολοιπα κομματα, αλλα και ευπορους πολιτες σαν μεταδοτικη ασθενεια.

    συνεχιζεται…..

    Αφωτιστος Φιλελλην July 14, 2012 at 11:08 AM
    http://leftliberalsynthesis.blogspot.gr/2012/07/blog-post.html

  302. 300. Και όπως υποσχέθηκα στο 298 Α , παρακατω εξηγώ -εν μέρει- γιατί οι συνάδελφοι μου μηχανικοί με έλεγαν ιδιόρρυθμο ….

    Requiem* για τους περισσοτερους απο τους ελευθερους επαγγελματιες μηχανικους με ή χωρις δικο τους γραφειο (μπλοκακια) και για αρκετους απο τους μηχανικους του Ιδιωτικου Τομεα.

    *Με την ονομασία Ρέκβιεμ (εκ του λατινικού Requiem), φέρεται στην καθομιλουμένη η νεκρώσιμη ακολουθία της Καθολικής Εκκλησίας, της οποίας το εισοδικό αρχίζει με την παρακλητική φράση: «Requiem aeternam dona eis Domine» (= Ανάπαυσιν αιώνιον δος αυτοίς Κύριε). Η ορθή και επίσημη ονομασία της νεκρώσιμης ακολουθίας, όπως φαίνεται και στα οικεία λειτουργικά βιβλία της καθολικής Εκκλησίας, είναι Λειτουργία υπέρ τεθνεώτων (Missa pro defunctis).

    Ανώνυμος είπε…
    O …ΙΔΙΟΡΡΥΘΜΟΣ
    1.Στις αρχες της δεκαετιας του 90 παρατηρησα οτι οι ασφαλιστικες εισφορες της υπαλληλου μας αποφοιτου 6ταξιου γυμνασιου ηταν περισσοτερες απο αυτες των Μηχανικων και διατυπωσα την αποψη στους συναδελφους μηχανικους οτι επρεπε βαθμιαια να αυξηθουν οι εισφορες μας. Με ειπαν …ιδιορρυθμο.
    Μαλιστα εμαθα απο τρεις γνωστους μου που χρωστουσαν «πολλα ετη εισφορων», οτι υπηρχε συλλογος χρεωστουντων ΤΣΜΕΔΕ (καπως ετσι)που ειχε ως σκοπο την ατοκη ρυθμιση των οφειλων, που ειχαν δαπανηθει στον ΛεΠα,Αντζελα Δημητριου, Ρωσιδες, γρηγορα αυτοκινητα,…
    2. Η φορολογια των μηχανικων ελευθερων επαγγελματιων περιλαμβανε μοναδιαιους συντελεστες, οι οποιοι ηταν και για μενα(τον ωφελουμενο) εξοργιστικα χαμηλοι, ωστε επετρεπαν -χωρις φορολογικες επιπτωσεις- τον χρηματισμο κρατικων υπαλληλων η αξιωματουχων με ποσοστο απο 3% στα εργα εως και 50% σε μελετες εργων υποδομης, οπου το περιθωριο κερδους και μιζας ηταν πολυ μεγαλο.
    Οταν εθεσα αυτο το θεμα, δηλ. οτι οι συντελεστες σε αρκετες περιπτωσεις επρεπε να αυξηθουν, με ειπαν …ιδιορρυθμο.
    3. Σε αναλογες προτασεις μου, οπως την δραστικη μειωση των εισαγομενων στα ελληνικα πολυτεχνεια, λογω του υπερ-κορεσμου του επαγγελματος του μηχανικου, αντιμετωπισθηκα επισης ως …ιδιορρυθμος.
    4. Δυστυχως η επαληθευση των προβλεψεων εμενα του …ιδιορρυθμου, που προκαλει πονο σε μεγαλη μαζα ειδικα νεοτερων συναδελφων μου (υποαπασχοληση, μειωση αμοιβων, ανεργια, μεταναστευση,…) και διαψευδει τους αφρονες, ξερολες, καλοβολεμενους «συνδικαλιστες» ολων των παραταξεων του ΤΕΕ δεν με γεμιζει χαρα και ευτυχια.

    Αφωτιστος Φιλελλην

    ΥΓ Υπαρχουν μονον 2100 περιπου ψυχιατροι στην χωρα (ΕΣΥΕ 2006).
    Να μετακληθει ικανος αριθμος ελληνων ψυχιατρων της διασπορας να αναλαβουν καθηκοντα, εστω και προσωρινα.
    1 Οκτωβρίου 2011 – 9:14 μ.μ.

    http://politicalreviewgr.blogspot.gr/2011/09/blog-post_6205.html

  303. Γς said

    287:

    Mark Roussos‏
    @Athyrostomix Η Σακοράφα ήταν γυναίκα τουλάχιστον. Όχι ο οδυσσεύς αντρούτσος του ακοντισμού!

    Πανευρωπαϊκοί

  304. 101, ΚΑΒ said
    66. Έχω 1 χαρτόσημο της μιάς δρχ. του 1928 που γράφει κάτω Δ.Ο.Ε. και ένα άλλο 500 δρχ. του 1954 στο οποίο όμως δεν υπάρχει η αναφορά στον Δ.Ο.Ε.

    Τελικά, αναιρώ το σχόλιό μου με αριθμό 278. Στο αρχίο μου βρήκα χαρτιά με χαρτόσημο ΔΟΕ μέχρι και το 1941. Πρέπει να υπήρχαν ίσως και στη δεκαετία του ’50

  305. Κουνελόγατος said

    Γιάννη Ιατρού μ’ αρέσει που ζητάς και συγγνώμη. Ευχαριστώ για τον κόπο που έκανες, να με συμπαθάς που επέμεινα… 🙂

  306. ΣΠ said

    290
    Ίσως όχι ακόμα…
    http://www.koolnews.gr/ellada/mega-anatropi-vazoyn-ta-lefta-tin-tetarti

  307. Γιάννης Ιατρού said

    306: Κούνελόγατε,

    το μάτι ενός επί περίπου 45ετία χειριστού του μέτρου και του διαβήτου δεν επιτρέπεται να μη βλέπει αμέσως κάτι τέτοιο*, και μάλιστα μετά από σχετική πρώτη προειδοποίηση…., αλλά λόγω της προέλευσης, όπως γράφω στο #301, δεν το ήλεγξα καθόλου, και γιαυτό η συγνώμη, μη βάζουμε όμως και πράγματα τελείως ανεξέλεγκτα, όταν μιλάμε σοβαρά….
    Καλά έκανες και επέμεινες, αλλοίμονο. Τέλος πάντων, να ‘σαι καλά 🙂

    ===========================================
    *και μια σχετική ιστορία από τα χρόνια στο πολυτεχνείο (1970 νομίζω):

    Μερικές γενικές πληροφορίες για την κατανόηση του θέματος:
    Τότε χρησιμοποιούσαμε τον λογαριθμικό κανόνα, δεν υπήρχαν κομπιουτεράκια, δεν είχαν καν βγει. Ο κανονισμός σπουδών περιελάβανε το προδίπλωμα (2 χρόνια) και μετά άλλα 3-4 το δίπλωμα. Αν την πάταγες στο προδίπλωμα, σταμάταγαν οι σπουδές σου εκεί, δηλ. πήγαιναν όλα χαμένα, δεν είχες κανένα χαρτί στα χέρια σου. Οι εξετάσεις μπορούσαν να γίνουν μόνο 2 φορές, δηλ. αν την πάταγες την πρώτη φορά, είχες και μία επανάληψη και τέρμα (ανά μάθημα). Τώρα, αν την δεύτερη φορά έπαιρνες λίγο κάτω από τη βάση, αν ήθελε, ο καθηγητής μπορούσε να σε φωνάξει σε προφορική εξέταση, κι αν τα πήγαινες καλά, έπαιρνες την βάση και πέρναγες το μάθημα… Η προφορική εξέταση ήταν δημόσια, δηλ. μπορούσαν να την παρακολουθήσουν οι συμφοιτητές.

    Το συμβάν:
    Μάθημα ήταν η τεχνική μηχανική. Εξεταστής ένας καθηγητής αυστηρός, αλλά γενικά δίκαιος και κατά γενική παραδοχή πολύ καλός. Ετών τότε 65 (?) περίπου, δηλ. είχε υπηρετήσει στο στρατιωτικό του σαν δόκιμος με τον Ιούλιο Καίσαρα ….

    Βάζει λοιπόν την άσκηση, ο εξεταζόμενος την λύνει σωστά στον πίνακα, έφτασε η στιγμή που έβαζε στη λύση (στον τύπο που είχε προκύψει) τους αριθμούς/δεδομένα για να βγει το τελικό αποτέλεσμα. Κάπου λοιπόν είχε ….2*2*π… για να υπολογιστεί.
    Ο συνάδελφος έβγαλε τον λογαριθμικό του κανόνα κι άρχισε τις πράξεις γράφοντας τα ενδιάμεσα αποτελέσματα για να προχωρήσει να βγάλει τα τελικά. Εκεί λοιπόν στο …2*2*π… κοιτά στον λογαριθμικό κανόνα και γράφει …3,999*π… στον πίνακα.

    Μετά από 1 λεπτό τον διακόπτει ο καθηγητής και του λέει: Ευχαριστώ, δυστυχώς δεν περνάτε την εξέταση, καλημέρα σας.

    Εμείς στο ακροατήριο κοκαλώσαμε, γιατί δεν βλέπαμε κάποιο λάθος. Ο συνάδελφος τον ρώτησε, αν είχε κάνει κάτι λάθος, γιατί κι αυτός ήταν σίγουρος ότι είχε λύσει την άσκηση.

    Και ο γερός του απαντά: Την άσκηση θεωρητικά την λύσατε σωστά. Όμως δεν κάνετε για μηχανικός. Ο μηχανικός βλέπει με το μάτι ότι 2*2 κάνουν 4 και δεν παίρνει τον λογαριθμικό κανόνα για να βγάλει αποτέλεσμα 3,999. Δεν σας διέκοψα όμως, γιατί ήλπιζα ότι θα γράφατε κατευθείαν το αποτέλεσμα του πολλ/σμού με το π. Καλύτερα λοιπόν αν σπουδάσετε κάτι άλλο, πάντως όχι μηχανικός σ΄ αυτό το πολυτεχνείο!

    Αυτά, Κουνελόγατε!

  308. Pedis said

    Κι εγώ νόμιζα, Γιάννη, ότι ο μηχανικός σπουδάζει για να μάθει να ικανοποιείται με 2 * 2 ~ 4.

    (Το π, αντίθετα, δεν χρειάζεται να το πολλαπλασίασεις παρά στο τέλος του συνολικού υπολογισμού … που ξέρεις στην πορεία μπορεί να εμφανιστεί και κάνα άλλο να το φάει και γλυτώνεις την προσέγγιση.)

  309. Γιάννης Ιατρού said

    309: Pedis
    Καλά λες μεν με το π (το αφήνουμε στο τέλος κλπ.), αλλά όταν χρησιμοποιείς λοφ/κο κανόνα και κάνεις αντικατάσταση με τους αριθμούς στον τύπο, πάς προσεκτικά βήμα-βήμα. Δεν θυμάμαι τα μετά, αν π.χ. είχε ρίζες, διαιρέσεις κλπ, πάντως ο (παραλίγο συνάδελφος) έτσι ήθελε να προχωρήσει, ήταν και η πίεση της εξέτασης κλπ. …. Άτυχος; ϊσως. ϊσως κι όχι και να έγινε κάτι άλλο, καλύτερο 🙂 🙂 ¨οσο για την προσέγγιση, ναι ίσως, αλλά μάλλον άλλο πείραξε τον γέροκαθηγητή, ότι δηλαδή ο εξεταζόμενος αφαίθηκε πολύ στον αυτοματισμό (δεν ξέρω πως αλλιώς να το διατυπώσω). Αν δηλαδή είχε κομπιουτεράκι και του χάλαγε κι έβγαζε 5,12346 π.χ., θα το χρησιμοποιούσε (με όποια αποτελέσματα στην πράξη μετέπειτα);;; Μάλλον αυτό ήταν.

  310. 1. Εφόσον οι διαθέσιμες θέσεις εισακτέων δεν καλύπτουν την μεγάλη ζήτηση για σπουδές σε ειδικοτητες μηχανικού, οι φοιτητές πρέπει να επιλέγονται με αυστηρές εξετάσεις για τις ικανότητές τους.

    2. Παγκοσμίως, είναι γνωστό ότι ένας καλός διπλωματούχος μηχανικός θα παραχθεί ουσιαστικά 5 ως 10 (ή και περισσότερα) έτη μετά την αποφοίτησή του από το πολυτεχνείο και ότι οι μηχανικοί απασχολούνται κυρίως στην βιομηχανία.
    3. Η βαθιά συντηρητική αγροτική Ελλάδα που ήδη (την εικοσαετία ΄50-΄70) είχε σχεδόν μετατραπεί ραγδαίως σε μικροαστική/εργατική, με σχεδόν τριτοκοσμικές/επαρχιώτικες αντιλήψεις, ως απόρροια των επικρατουσών συνθηκών(δύσκολες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης στην ύπαιθρο, λειτουργικός αναλφαβητισμός σε μεγάλα στρώματα, εμφύλιος, αστυφιλία, οικονομική αλλά όχι κοινωνική ανάπτυξη, κ.λ.π.) διαμόρφωσε την ανάγκη-αντίληψη για τα εκλεκτά-επιθυμητά επαγγέλματα για τους καλύτερους/ικανότερους γόνους της (μηχανικός, γιατρός, δικηγόρος) και –δευτερευόντως- για τους καλούς, πανεπιστημιακή μόρφωση με αναβαθμισμένη εικόνα, κοινωνική και επαγγελματική θέση.

    4.Παράλληλα με την επιδεινούμενη αποβιομηχάνιση της χώρας μας (την εικοσαετία ΄75-΄95), συνέβησαν τα παρακάτω εκφυλιστικά φαινόμενα :
    Την περίοδο ‘65 – ‘80 η δεύτερη οδός παραγωγής μηχανικών (και όχι μόνον) ήταν να δώσουν για 2η ή και 3η φορά εισαγωγικές εξετάσεις, καθώς και η προσφυγή στα Ιταλικά (κυρίως ) και Βρεττανικά πολυτεχνεία.
    Την δεκαετία του ΄80 οι ‘’προοδευτικοί’’ γονείς έστελναν τα παιδιά τους στην Ρουμανία του μεγάλου ηγέτη Ν. Τσαουσέσκου, λιγότεροι στην σοσιαλιστική Βουλγαρία και σε άλλες Βαλκανικές χώρες. Μετά το 1989 αρκετές χώρες προσφέρουν σπουδές στα Αγγλικά (Τσεχία, Ουγγαρία κ.λ.π.).
    Από έρευνα του 2006 για λογαριασμό του ΤΕΕ προκύπτει ότι οι μηχανικοί που σπoύδασαν στο εξωτερικό αποτελούν το 24,7 % του συνόλου.
    5.Από το 1978, με την ‘’χαλάρωση’’ των εξετάσεων επί της ‘’διδαχθείσας ύλης’’, επιβραβεύθηκαν η αποστήθιση και η γενιά των ‘’πλασματικών’’ αριστούχων. Το 1984, με διακομματική συναίνεση, καταργηθήκαν οι οκτάωρες εξετάσεις που διεξήγαγαν, ως τότε, τα ελληνικά πολυτεχνεία και ‘’επιλύθηκε’’ το ‘’κοινωνικό’’ πρόβλημα της μη εύκολης λήψης αδείας εξάσκησης επαγγέλματος μηχανικού κυρίως σε χιλιάδες απόφοιτους πολυτεχνείων εξωτερικού .
    6. Κατά την περίοδο 1978-2008 με την ίδρυση 3 πρόσθετων πολυτ. σχολών ΔΠΘ 1974, Πολ. Κρήτης & Πανεπ. Θεσσαλίας 1984, την ίδρυση νεων τμημάτων στο Παν. Πάτρας, την βαθμιαία αύξηση του αριθμού των εισαγομένων εσωτερικού και την σημαντική αύξηση των σπουδαστών διαφορων ειδικότητων μηχανικού στο εξωτερικό, επήλθε – αρχικά- 3-πλασιασμός των μηχανικών[…] έχουν οδηγήσει στην απαξίωση του κύρους του μηχανικού και τη χώρα μας σε παγκόσμιο ρεκόρ διπλωματούχων μηχανικών (1.0 % του πληθυσμού), χωρίς να συνυπολογίσουμε τους 27.000 περίπου Τεχνολόγους Μηχανικούς (ΚΑΤΕΕ, ΤΕΙ) μέλη της ΕΕΤΕΜ.

    7. Ομως ο κοινωνικος νομος του Δαρβινου λειτουργει. Την περιοδο 2010-2014 εχουν διαγραφει απο το ΤΣΜΕΔΕ 10000 μηχανικοι . Και επεται συνεχεια….

    ΠΙΝΑΚΑΣ ΤΣΜΕΔΕ
    ΕΤΟΣ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ
    2010 4296 840
    2011 3479 1275
    2012 2301 2273
    2013 2063 2942
    2014 1807 2972

    http://syspeirosiaristeronmihanikon.blogspot.gr/2015/10/blog-post_5.html

    ΥΓ Ειλικρινα απορω, γιατι αυξανονται συνεχως οι θεσεις εισαγωγης στις πολυτεχνικες σχολες. Απο 4000 σε 4800, 5200 , 5500!!! Να προσθεσω και την δημιουργια προσφατως της Πολυτεχνικης σχολης Ιωαννινων!!!!

  311. sarant said

    311 Εγώ πάντως έδωσα οχτάωρα στα τελειώματα και ήταν μάλλον απαξιωμένα και πανεύκολα.

  312. Το τελος του 1973 ενας ξαδελφος μου εφερε απο τις ΗΠΑ ενα ογκωδες κομπουτερακι Radio Shack κοστους 80 ή 100 δολ. (2400 ή 3000 δρχ), οποτε δεν χρησιμοποιησα ποτε τον λογαριθμικο κανονα. Αυτο μου εδωσε με την δυνατοτητα να ασχοληθω με την μεθοδολογια επιλυσης του εκαστοτε προβληματος και οχι με τις πραξεις. ειχε 4 πραξεις, λογαριθμο και e^x

    Το 1973, το σύστημα του Μπρέτον Γουντς καταργήθηκε και η συναλλαγματική ισοτιμία των δυο νομισμάτων έπαψε να είναι σταθερή, αλλα την γλυτωσα(τον Οκτώβριο του 1974, το δολάριο επωλείτο στην τιμή των 30,1 δρχ).

    Υπηρχαν φοιτητες ακαταλληλοι για μηχανικοι, αλλα πολλοι ικανοι για μαθηματικοι ή φυσικοι. Στην πρωτη εξεταση οταν ειχαν καταστρωσει το προβλημα λ.χ. με 3 αγνωστους με 2 εξισωσεις, εγραφαν οτι δεν λυνεται. Οι υπολοιποι χρησιμοποιωντας την μεθοδο δοκιμης-σφαλαμτος υποθεταμε μια τιμη και με χρηση των εξισωσεων με την δευτερη η τριτη δοκιμη επιτυγχαναμε την συγκλιση και την επιλυση ❤

    Στο ΕΜΠ της εποχης μου 1973-, σπαστες, παπαγαλοι δεν γινονταν ευχαριστα δεκτοι απο το διδακτικο προσωπικο. Αν υπολογιζες λ.χ. μια δεκαπλασια διατομη και δεν επανερχοσουν να βρεις το λαθος (συνηθως υποδιαστολης) παρ' ολο που η μεθοδολογια ηταν ορθη σχεδον μηδενιζοταν το θεμα. Αντιθετως επιβραβευοταν η πρωτοβουλια, η αναζητηση νεας λυσης,…. Αν εβρισκες λαθος σε ασκηση Καθηγητη ή αλλο τροπο λυσης ελαμβανες +2 βαθμους στην εξεταση, θεμα,…

  313. 312. Στην σχολη των Ηλεκτρολογων (γνωστη για τους μαυρους Καθηγητες) εξεχων φοιτητης και προ 30-ετιας κατοχος PhD Imperial College, κοπηκε σε ενα οκταωρο με 5,0 (βαση 5,5) και αναγκαστηκε να ελθει πισω απο το ΗΒ για να το περασει!

  314. Θύτης said

    308 Πω πω… Απ’ τη μια σκέφτομαι την τραγικότητα της στιγμής και από την άλλη πως δεν είχε και άδικο ο εξεταστής. Σκέφτομαι όμως πως θα μπορούσε και από τρακ να πάθει κανείς κάτι τέτοιο και να δείξει τόσο κακή εικόνα, όσο και αν αυτό ακούγεται αδύνατο. Πάντως υπάρχουν και άλλοι που κόβουν αυτόν που σκέφτεται ως μηχανικός αλλά δεν έκανε καλά τις πράξεις, ευτυχώς όμως υπάρχουν αρκετές δεύτερες ευκαιρίες.

  315. Θύτης said

    Κουνελόγατε! συγγνώμη για το σοκ, ήθελα μόνο να δείξω παραστατικά το εντελώς αναίμακτα των προηγούμενων.

  316. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Ενώ οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης βρίσκονται σε διάλειμμα από τη μαραθώνια συνεδρίαση του Γιουρογκρούπ προκειμένου να συνταχθεί το τελικό κείμενο, ο εκπρόσωπος του Πιέρ Μοσκοβισί, τουιτάρει Ζορμπά.
    Ο Σάιμον Ο’ Κόνορ ανέβασε στον προσωπικό του λογαριασμό ένα βιντεάκι με το συρτάκι «Ζορμπάς».

  317. Γς said

    308:

    >Τότε [1970] χρησιμοποιούσαμε τον λογαριθμικό κανόνα, δεν υπήρχαν κομπιουτεράκια, δεν είχαν καν βγει.

    Είχαν μόλις βγεί. Τα κοbιουτεράκια.

    Θυμάμαι ένα στη βιτρίνα του Χρυσικόπουλου

  318. Γιάννης Ιατρού said

    318: Γς, αν είχαν βγεί, ήταν ένα χρόνο νωρίτερα το συμβάν, γιατί και στυη Γερμανία ήρθαν όταν είχα πάρει το προδίπλωμα. Έκαναν 1000 μάρκα (νομίζω της Τexas Instruments ήσαν, αργότερα και της ΗΡ). ¨οταν κάναμε τις διπλωματικές ακόμα δεν επιτρέπονταν με το σκεπτικό ότι δεν είχαν όλοι τόσα χρήματα (έκαναν τότε 300 μάρκα) να πάρουν και επομένως δεν ήταν δίκαιο. Στα επόμενα ενα-δύο χρόνια τα επέτρεψαν (<100 μάρκα…)

  319. Γιάννης Ιατρού said

    315: Βασικά δεν κοβόσουν από λάθος αριθμητικές πράξεις. Αν ήταν ο τύπος ΟΚ, σου έκοβαν μερικούς ρούμπους από το σύνολο της ασκησης. Εκτός κι αν έκανες κάτι πολύ χοντρό, οπότε έκοβαν πολλούς ρούμπους … (και κεφάλια ενίοτε, βλ. ανωτέρω…)

  320. Pedis said

    # 308, 310 – Γιάννη, η ιστορία είναι καλή για να δείξει το βαθμό αυθαιρεσίας στην κρίση του καθηγητή σχετικά με το τι είναι ικανός να κάνει ο φοιτητής στη ζωή του και τι όχι.

    Το μήνυμα από την ιστορία μπορεί να είναι ότι τους τα είχαν πρήξει με την γρήγορη εφαρμογή του λογαριθμικού κανόνα και ο φοιτητής ήθελε να αποδείξει ότι ήξερε να τον χρησιμοποιεί. Λάθος του μεν να θέλει να το παίξει σπασικλάκι, αυθαίρετο, δε, το συντριπτικό συμπέρασμα του κάθεδρου ιεροεξεταστή.

  321. Γιάννης Ιατρού said

    321: Pedis
    Γιά το πρώτο που γράφεις, ισως ναι, ίσως κι όχι. Όχι, γιατί τελικά πράγματι κάποιος κρίνει αν αφήσει τον άλλο να σκοτώσει κόσμο ή να φαληρίσει τον εργοδότη του. Σκέψου την ιατρική…. Ναι, γιατί όντως μπορεί να υπάρξει αυθαιρεσία κλπ. Σίγουρα μια σκληρή απόφαση, μιάς και δεν έγινε κανένα λάθος. Αλλά τότε αυτοί ήσαν οι κανόνες, όποιος ήθελε, έπαιζε….

    Για το δεύτερο σίγουρα όχι. Η χρήση του λογ/κού κανόνα δεν ήταν πρόβλημα σε κανένα μας τότε, οπότε δεν χρειαζόταν να αποδειχθεί η επιδεξιότητα.

  322. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    Μιὰ ἀκόμα παρενέργεια ἀπὸ τὴν ὑπερπληθώρα μηχανικῶν, δικηγόρων καὶ γιατρῶν εἶναι ἡ οίκονομικὴ ἀφαίμαξη τῶν συμπατριωτῶν μας ἀπὸ τὸ θεσμοθετημένο (μέσῳ τῶν ἐπροσώπων τοῦ «κλάδου» στὸ κοινοβούλιο) νταβατζηλίκι (ὑπογραφὴ μηχανικοῦ, παράσταση δικηγόρου). Στὴν περίπτωση τῶν γιατρῶν (πάσες μεταξὺ τῶν εἰδικοτήτων, ἀχρείαστες ἐξετάσεις καὶ χειρουργικὲς ἐπεμβάσεις, πολυφαρμακία) ἐκτὸς ἀπὸ τὴν οἰκονομικὴ αἱμορραγία, ὑπάρχουν καὶ οὶ παρενέργειες στὴν ὑγεία ἀπὸ ἀχρείαστες ἰατρικὲς πράξεις (ποὺ κάποτε ἀποβαίνουν μοιραῖες).

  323. Pedis said

    # 322 – Καλώς Γιάννη. Στους κανόνες συμπεριφοράς αναφέρομαι εγώ. (Ατζαμήδες και πτυχία με μέσον και γνωριμίες, ειδικά στην Ιατρική -ας περιοριστούμε στην Ελλάδα- έβγαιναν και βγαίνουν και σήμερα. Μη με ρωτήσεις για τα ποσοστά παλι´οτερα και τώρα, δεν γνωρίζω)

    Αλλά στο προκείμενο μην να ‘ταν αυτό το μοναδικό μάθημα ή η μοναδική εξέταση από τα οποίο θα κρινόταν τι ήταν ικανός να κάνει ο φοιτητής. Να τον έκοβε, καλώς. Να τον κάνει ξεφτίλα ο καθηγητής μπροστα σε όλους δεν είχε το δικαίωμα. (Δεν είναι δάσκαλος σε μονοθέσιο στα Τζουμέρκα προπολεμικά.)

  324. Κουνελόγατος said

    Τώρα ανοίγει μια μεγάλη συζήτηση.
    Αφού η όποια αστική τάξη στην Ελλάδα ήταν κομπραδόρικη, ξενόδουλη και χωρίς αγάπη για τη χώρα, δεν έκανε επενδύσεις, οπότε δεν υπήρχαν δουλειές, οπότε οι δρόμοι ήταν μετανάστευση και αργότερα τέτοιες δουλειές και διορισμός στο Δημόσιο.
    Αν δεν κάνω λάθος, όταν ξεκίνησε η πρόσφατη κρίση, οι Ιταλοί έφεραν ένα μέρος από τα λεφτά τους πίσω στην Ιταλία, ώστε να στηρίξουν το σύστημα. Στην Ελλάδα είδαμε τι έγινε, ακόμη και οι μικροί τα έστειλαν όλα έξω.

    Δημήτρη Μαρτίνο, η πολυφαρμακία δεν οφείλεται θαρρώ στην πληθώρα γιατρών, αλλά στον μη έλεγχο. Οι γιατροί έκαναν πολλά ταξίδια για σεμινάρια στο εξωτερικό, όταν έκαναν αυτό που έπρεπε. Υπάρχουν γιατροί εδώ, το ξέρουμε όλοι τι γινόταν.
    Φανταστείτε, οι φαρμακευτικές ελέγχονταν από την Εφορία, που έβρισκε όλα αυτά τα «παράνομα» δωράκια, έβαζε πρόστιμο στην εταιρεία, η οποία καθάριζε και όλα καλά. Κανένας;;; δεν αναρωτήθηκε για ποιον λόγο γινόταν αυτό.

    Αλλά ανοίγω πάλι μεγάλη συζήτηση και θα καταχραστώ την καλοσύνη σας.

    Γιάννη Ιατρού 🙂

  325. π2 said

    Δεν ξέρω αν ειπώθηκε ακριβώς έτσι, αλλά υπάρχει ένα συμβολικό μεζεδάκι (τουλάχιστον για τους κυριολεκτούντες) του Τσακαλώτου:

    «Είναι η απαρχή του τέλους ενός φαύλου κύκλου για την Ελλάδα.»

    Μόνο που οι κύκλοι, δυστυχώς και οι φαύλοι, δεν έχουν αρχή και τέλος, επειδή ακριβώς είναι κύκλοι. Ναι, ξέρω, λέμε συχνά πλέον «κλείνει ο φαύλος κύκλος», αλλά δεν μπορούσα να αντισταθώ στον πολλαπλή συμβολισμό της ακυρολεξίας.

  326. giorgos said

    Οί γιατροί εξυπηρετούν καλύτερα τό σύστημα όταν είναι καί λίγο άσχετοι…
    http://katotokerdos.blogspot.gr/2009/04/3.html#more

  327. sarant said

    314 Εντυπωσιακό Αφώτιστε.

    326 Εντάξει, δίκιο έχεις. Να έλεγε «η αρχή της εξόδου από έναν φαύλο κύκλο» .Αλλά ,όπως λες, έχει συμβολισμούς.

  328. cronopiusa said

    Με πόνο ψυχής…

    οι επιλογές που έκανε ο Αλέκος Φλαμπουράρης, αποστέλλοντας μια σελίδα Α4 με 16 γενικόλογα σημεία προς τη Lamda Development, έχουν δημιουργήσει ρήγμα στο Μαξίμου, αφού η Ομάδα Έργου είναι τελείως αντίθετη με τις προτάσεις που κατατέθηκαν, πράγμα που διεμήνυσε σαφώς προς τον υπουργό Επικρατείας, και όχι μόνο

    Η… πτώση του Ελληνικού

  329. Γιάννης Ιατρού said

    Κυκλοφορεί ότι διέρρευσαν τα θέματα των εξετάσεων που θα δώσουν οι 2.500 με τα πλαστά πτυχία 🙂

  330. Υαλτις said

    330
    κυκλοφορεί πρόγραμμα πλαστογράφησης του νεου διπλώματος .Αυτου δηλαδή που θα απονεμεται κατόπιν εξετάσεων για τη θεραπεία του φαινομένου των πλαστών διπλωματων κοκ

  331. Γιάννης Ιατρού said

    331: Υαλτις

    Κοίτα, άλλο πλάκα που κ΄νω καμιά φορά (βλ. #330) κι άλλο η πραγματικότητα. Η είδηση έχει «ξεχυλωθεί» και χρησιμοποιείται πολιτικά ….

    Η καλυτερη θέση/απάντηση που βρήκα, και με την οποία συμφωνώ απολύτως είναι αυτή:

    Αυτά που αναφέρονται και είναι δεδομένα, είναι τα εξής:
    • Αποδείχτηκε πως κάποια ιδιωτικά εκπαιδευτήρια στην Άρτα είχαν στήσει μπίζνα και έδιναν πτυχία λυκείου με υψηλούς
    βαθμούς επί πληρωμή. Αυτά τα εκπαιδευτήρια παράλληλα λειτουργούσαν και ως κανονικά λύκεια, με κανονικούς μαθητές κλπ.
    • Τα εν λόγω πτυχία δεν είναι πλαστά υπό την έννοια της παραποίησης εγγράφου, δεν μπορεί κάποιος να ελέγξει το χαρτί ή
    τις καταστάσεις μαθητών και να καταλάβει κάτι. Απλώς κάποιοι πλήρωναν και αντί να πάρουν πχ 11 που άξιζαν, έπαιρναν 20.
    Προσοχή: δεν *άλλαζαν* το 11 σε 20. Δεν υπήρξε ποτέ 11. Έπαιρναν εξ’ αρχής 20.
    • Εντοπίστηκαν 2.500 δημόσιοι υπάλληλοι με απολυτήρια από τα συγκεκριμένα εκπαιδευτήρια. Αυτοί είναι κατ’ αρχάς
    «ύποπτοι», αλλά όχι αποδεδειγμένα ένοχοι.

    Με τα παραπάνω δεδομένα, ποιοι είναι οι δυνατοί χειρισμοί;
    1. Τους αφήνεις όλους στη θέση τους, ξέροντας πως κάποιοι είναι ένοχοι και έχουν αγορασμένα απολυτήρια.
    2. Τους απολύεις όλους, ξέροντας πως κάποιοι είναι αθώοι και έχουν κανονικά απολυτήρια.
    3. Ψάχνεις κάποιον τρόπο να ξεχωρίσεις τους μεν από τους δε, ώστε να τιμωρήσεις τους ενόχους και όχι τους αθώους.

    Προφανώς η σωστή απάντηση είναι η (3).
    Αν υπάρχει τέτοιος τρόπος, φυσικά. Το θέμα είναι πως -κατά την κυβέρνηση- δεν υπάρχει. Όσοι δεν το πιστεύουν αυτό, δικαίως κράζουν. Αν όμως όντως δεν υπάρχει τρόπος διαχωρισμού των «πληρωμένων» από τα «κανονικά» απολυτήρια, τότε τι;

    Υπάρχει η νομική αρχή «καλύτερα να αθωωθούν χίλιοι ένοχοι, παρά να καταδικαστεί ένας αθώος». Ζει κανείς ευκολότερα με τη γνώση πως κάποια λαμόγια τη γλύτωσαν, παρά με τη σκέψη πως κάποιοι αθώοι καταστράφηκαν.

  332. Υαλτις said

    332 Γιάννης Ιατρού

    Κοίτα, άλλο πλάκα που κ΄νω καμιά φορά (βλ. #331) κι άλλο η πραγματικότητα.

  333. sarant said

    332 Δεν πήγε χαμένος ο κόπος σου, θα το χρησιμοποιήσω αλλού αυτό που έγραψες.

  334. Γιάννης Ιατρού said

    334: 🙂

  335. Γιάννης Ιατρού said

    333: Υαλτις

    Με την πηγαία σου διακριτικότητα, όταν κοπυπαστώνεις, κάνε ρε και καμιά διόρθωση, π.χ. σε κανά γράμμα που ξεφυγε κλπ.
    Όχι μόνο να μου αλλάζεις το # του σχολίου 🙂
    Αλλά που…. vanitas vanitatum et omnia vanitas!

  336. Μαρία said

    334
    Κυκλοφορεί και σε τουί.

    Η ξαδελφούλα μου όταν δίδασκε σε ιδωτικό της Αθήνας, καταχώριζε τη βαθμολογία στον υπολογιστή και αμέσως την κλείδωνε, για να μην την αλλάξουν.
    Παρόμοια φάμπρικα με εικοσάρια δούλευε κι εδώ σε γνωστή ιδιωτική τεχνική σχολή, όπου δίδασκε φίλη μου.

  337. Υαλτις said

    336
    εμ τότενες τι πλάκα θα ήταν;έβαλα τα δικά σου λόγια .πάλι καλά που πρόσεξες τα #.
    Αλλά εσύ που !…Sic transit gloria mundi!

  338. Μαρία said

    335

    Γιατί κάνουμε την πάπια;

  339. Γιάννης Ιατρού said

    337a: Μαρία, είναι όμως εικόνα, με τη μεταγραφή κλπ (στο #332) γλυτώνει το γράψιμο 🙂

  340. Γιάννης Ιατρού said

    338: Κοίτα τώρα τι ρητό πήγες κι έβαλες! (Έφαγες το l στο τέλος ρε Υαλτι) 🙂 🙂
    Εδώ, όλα τα έχει πεί το μπλόγκ του Νίκου (από το 2008 )! 🙂 …..Ανοίγω το νήμα για να καταθέσω και το ωραίο που γράφτηκε στο νήμα του Σαραντάκου για την πανωλεθρία της (πρώην) δόξας του Παγκόσμιου Κυπέλλου, την Αργεντινή, αλλά και των άλλων, αν θέλετε, μεγάλων φαβορί: Sic transit gloria mundial

  341. Γς said

    326, 328 β:

    Ο φαύλος κύκλος δεν τελειώνει.
    Σπάει.

  342. Υαλτις said

    332

    «Υπάρχει η νομική αρχή «καλύτερα να αθωωθούν χίλιοι ένοχοι, παρά να καταδικαστεί ένας αθώος». Ζει κανείς ευκολότερα με τη γνώση πως κάποια λαμόγια τη γλύτωσαν, παρά με τη σκέψη πως κάποιοι αθώοι καταστράφηκαν.»

    τουι

    Μινώταυρος Μνημονίου
    ‏@MpleMinotavros

    2,500 πολίτες αυτή τη στιγμή μπορεί να υποφέρουν γιατί στη θέση τους βρίσκονται 2,500 απατεώνες #plasta_ptyxia #πλαστά_πτυχία

  343. Γς said

    Και βρήκαν ευκαιρία μερικοί σαχλοί:

  344. Γς said

    Ron Burgundy
    ‏@The_Anchorman_

    Τι μαλάκας ήμουν, διάβαζα δίκτυα,τηλεπικοινωνίες,πιθανότητες,προγραμματισμό … τελικά μόνο photoshop χρειαζόταν να ξέρω! #plasta_ptyxia

  345. Pedis said

    Τηρουμένων των αναλογιών, από τον υπουργό Υγείας στην περίπτωση που φτάνει μολυσμένο νερό στα σπίτια είμαστε ικανοποιημένοι αν προτείνει τρεις «λύσεις»:

    – μην πίνετε νερό
    -πιείτε το
    – βάλτε φίλτρο

    Ο υπουργός έχει κάνει το χρέος του και η ευθύνη στους καταναλωτές!

  346. ΓιώργοςΜ said

    342 … κι ας είναι και τετραγωνισμένος! 🙂

  347. sarant said

    Οι ατάκες έχουν πλάκα, αλλά το θέμα δεν αφορά πτυχία αλλά χαμηλούς τίτλους σπουδών και είναι γνωστό από το 2007.

    346 Επίσης, η ΟΙΕΛΕ (που δεν είναι συριζαίοι) είναι υπέρ της λύσης των εξετάσεων.

  348. Pedis said

    # 348 – Εγώ, Νικοκύρη, που δεν είμαι συριζαίος, είμαι υπέρ της πλήρους απαγόρευσης της ιδιωτικής παιδείας. (Και των πτυχίων, και των πιστοποιητικών και των διπλωμάτων του πωπού, του βρώμικου και γλειμμένου και με αδρή πληρωμή = εξαγορά.)

    Τα υπόλοιπα είναι συζήτηση ποια μάρκα χαζανπλάστ κάνει καλό στη γάγγραινα.

  349. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    348. Νὰ τοὺς δώσουν ἀπὸ ἕνα σκουπόξυλο καὶ νὰ τοὺς βάλουν νὰ κάνουν «παρουσιάσατε ΑΡΜ!», ὄπως στὸ σημερινὸ https://sarantakos.wordpress.com/2016/05/26/ponurnberg-2/#comment-359587
    σχόλιο 37. 🙂

  350. sarant said

    349 Πάντως δεν ξέρω καμιά πολιτική δύναμη που είναι υπέρ της άμεσης (αύριο το πρωί) πλήρους απαγόρευσης της ιδιωτικής παιδείας.

  351. 351

    Πόσο μάλλον το να μείνουν στο δρόμο αρκετές χιλιάδες εργαζόμενοι.
    Και με τα τρέχονται προβλήματα/ελλείψεις της δημόσιας παιδείας.

  352. sarant said

    341 Από το 2010 όμως, το 2008 δεν υπήρχε το μπλογκ 🙂

  353. Pedis said

    # 351 – Γιατί, αν το μάθαινες, θα το υποστήριζες;
    # 352 – Υπάρχουν εκατό φορές περισσότεροι που είναι άνεργοι ακριβώς επειδή η δημόσια εκπαίδευση φυτοζωεί.

  354. sarant said

    354 Όχι, δεν θα το υποστήριζα.

  355. 354β

    πιστεύεις ότι διαφωνώ σ’ αυτό;

  356. Pedis said

    # 355 – Καλύτερα για σένα, διότι υπάρχει
    Αρχικά, θέλουμε να τονίσουμε, πως πάγια θέση του ΚΚΕ αποτελεί η ύπαρξη αποκλειστικά δημόσιας και δωρεάν Παιδείας, για όλα τα παιδιά και όχι η συνύπαρξη δημόσιας και ιδιωτικής εκπαίδευσης.
    από μια απάντηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ στην ΟΙΕΛΕ
    https://www.alfavita.gr/arthron/%CE%B1%CF%80%CE%AC%CE%BD%CF%84%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CE%BA%CE%BA%CE%B5-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%AD%CE%B3%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%BF-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BF%CE%B9%CE%B5%CE%BB%CE%B5-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B9%CF%82-%CE%B8%CE%AD%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CF%89%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B5%CE%BA%CF%80%CE%B1%CE%AF%CE%B4%CE%B5%CF%85%CF%83%CE%B7

    # 356 – δεν θα πίστευα ότι διαφωνούμε πως οι σχολάρχες δεν είναι ευεργέτες των άνεργων καθηγητών. Αλλά όπως το έθεσες, μάλλον, δεν συμφωνούμε.

  357. ΓιώργοςΜ said

    Η λύση των εξετάσεων είναι μια σολομώντεια λύση που, αν κατάλαβα καλά, μέσες άκρες λέει «εντάξει, ότι έγινε έγινε, ας βρούμε τώρα ένα λογαριασμό».
    Πολλά τα θέματα που είναι συζητήσιμα, ακόμη κι αν υπάρχουν οι καλύτερες προθέσεις, μερικά που προβληματίζουν εμένα:
    -Εξασφαλίζεται πως οι τυχόν εξετάσεις είναι πραγματικές εξετάσεις και αδιάβλητες; Δηλ ότι δε θα διαρεύσουν τα θέματα, ότι τα θέματα δεν θα είναι του τύπου «πόσοι ήταν οι 12 Απόστολοι» κλπ.
    -Είναι ουσιαστικό το προσόν που βεβαιώνει αυτό το χαρτί; Αν δηλαδή είναι ένα απολυτήριο λυκείου για έναν εργάτη καθαριότητας στο δήμο είναι άλλο από το πτυχίο τεχνικού λυκείου για έναν ηλεκτρολόγο. Πάλι βεβαια τίθεται το θέμα της δικαοσύνης, αν ο συγκεκριμένος δηλαδή πήρε τη θέση κάποιου με πραγματικά προσόντα.
    -Έχει εξαντληθεί κάθε μέσο για να διαπιστωθούν οι καραμπινάτες τουλάχιστον περιπτώσεις απάτης; Αν υπάρχουν τεκμήρια πχ ότι κάποιος ενώ δούλευε στη Ρόδο πήρε απολυτήριο λυκείου από την Καλαμάτα, η κοροϊδία είναι προφανής και σε καμμία περίπτωση δεν θα έπρεπε να καταλήξει η υπόθεση αυτή αλλού εκτός από τη δικαιοσύνη.

    Για τα πτυχία τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και τα μεταπτυχιακά, απ’ όσο γνωρίζω έγινε πριν από χρόνια ένα ξεσκαρτάρισμα-διασταύρωσή τους (τουλάχιστον εκεί που υπηρετώ εγώ), αλλά α) μπορεί να θυμάμαι λάθος αφού δεν ήταν δική μου δουλειά και β)μπορεί πολλές υπηρεσίες να μη μπήκαν στον κόπο (διάσημη η συνέπεια και η σιδηρά πειθαρχία στο ελληνικό Δημόσιο).

    Φιλοσοφικά φοβάμαι όλα αυτά, φοβάμαι πως όλος ο καβγάς ένθεν και ένθεν είναι για το πάπλωμα, δηλ τις εντυπώσεις.

  358. 357β

    κάπου θα επινοούσες μια διαφορά. 😉

  359. sarant said

    355-357 Συγνώμη, παρεξήγηση (αλλά φταις κιεσύ με τη διατύπωση). Το «θα το υποστήριζα» στο οποίο απάντησα «όχι» είναι η θέση «να καταργηθεί αύριο το πρωί η ιδιωτική παιδεία». Αυτή τη θέση δεν θα την υποστήριζα, ακόμη κι αν μάθαινα ότι υπάρχει πολιτική δύναμη που την υποστηρίζει.

    Αυτό που μου παραθέτεις, ( πάγια θέση του ΚΚΕ αποτελεί η ύπαρξη αποκλειστικά δημόσιας και δωρεάν Παιδείας) είναι.. πάγια θέση, δηλαδή ευχολόγιο. Ούτε το ΚΚΕ λέει να καταργηθεί αύριο (ή έστω στις 30 Ιουνίου). Στη λαϊκή εξουσία θα την καταργήσει και στον σοσιαλισμό. Ε, εκεί συμφωνώ.

  360. ΓιώργοςΜ said

    (358 συνέχεια) Για το θέμα δε της ιδιωτικής ή δημόσιας εκπαίδευσης, μπορεί μια χαρά να λειτουργήσει μια χώρα με μόνο δημόσια, μόνο ιδιωτική ή μίγμα αυτών σε όποιες αναλογίες. Η επιτυχία οποιουδήποτε συστήματος, κατά την ταπεινή μου γνώμη, περισσότερο έχει σχέση με τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις που θέτει κανείς για τα σχολεία παρά για το ποιος πληρώνει τους διδάσκοντες. Όπως επίσης έχει σχέση με τη μακροπρόθεσμη εκπαιδευτική πολιτική (εκεί που υπάρχει βέβαια).
    Δε μπορώ να βρω την (άμεση) σχέση της ανεργίας με το επίπεδο της παιδείας ή το αν αυτή είναι δημόσια ή ιδιωτική. Αν υπάρχει ανάγκη για 100 δασκάλους και υπάρχουν 200, οι 100 λιγοτερο κατάλληλοι θα πρέπει να κάνουν κάτι άλλο. Να ξεχειλώσουμε το σχολικό πρόγραμμα για να καταπολεμήσουμε την ανεργία στον κλάδο είναι σαν να μοιράζουμε καραμέλες για να έχουν δουλειά οι οδοντίατροι.

  361. Pedis said

    # 360 – Μια μέρα φτάνει για να ξεκινήσει κανείς, αν θέλει να ξεκουνηθεί.
    Πάντως, Νικοκύρη, είναι που έχει πάρει σβάρνα η μοιρολατρία, δεν κινδυνεύει να κατηγορηθεί κανείς ως μπολσεβίκος αν απαιτήσει να κλείσουν όλα τα μαγαζιά των επι πληρωμή πιστοποιητικών σπουδών, διπλωμάτων και πτυχίων.

    # 359 – Σκύλε, ξανασκέψου από πού διάλεξες να πιάσεις το ζήτημα.

  362. 362

    Βρε καλέ μου, μιαν απάντηση έδωκα, δεν έκαμα προγραμματικές δηλώσεις.
    Έτσι κι αλλιώς, δεν πιστεύω στη μετα θάνατον ζωή. Για το τι θα γίνει στο Σοσιαλισμό, εννοώ.
    Το από πού έπιασα το ζήτημα συναρτάται με το ερώτημα που είχε τεθεί.
    Κάνε μου γερή δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση και σου υπογράφω πρώτος-πρώτος το κλείσιμο της ιδιωτικιάς.

  363. Pedis said

    # 363 –
    Κάνε μου γερή δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση και σου υπογράφω πρώτος-πρώτος το κλείσιμο της ιδιωτικιάς.

    Πρώτον, ευτυχώς για την ώρα, η εκπαίδευση δεν στηρίζεται στην ιδιωτική πρωτοβουλία ώστε αν την κάνεις πέρα να κινδυνεύεις να ανεβεί κατακόρυφα ο αναλαβητισμός ή να καταρρεύσει η τεχνική και η ανώτατη εκπαίδευση.

    Δεύτερον, για το συγκεκριμένο πρόβλημα δεν μου φαίνεται ότι απαιτείται δα διάταγμα από το Σμόλνυ.

    Τρίτον, το πρόβλημα που σε απασχόλησε δηλ, των εκπαιδευτικών που θα μείνουν άνεργοι, όπως, κυριότερα, των πολλών περισσότερων χιλιάδων ανέργων καθώς και των κενών θέσεων στα δημόσια σχολεία χρειάζεται δραστικές πολιτικές λύσεις, μα σε άλλους καιρούς ακόμη κοι οι μεσοβέζικες θα ήταν αρκετές για να μπει κάποια τάξη.

    Τώρα, πια, το παιχνίδι με την ΤΙΝΑ είναι «όλα για όλα».

  364. Γιάννης Ιατρού said

    353: Ε, ναι. Βλέπεις τέτοια ώρα που ΄γραφα…. Απ΄την άλλη, έλα τώρα, δεν υπήρχε, αλλά σίγουρα το σκεφτόσουν 🙂

  365. Pedis said

    Δεν είναι διασκεδαστικό αυτοί που σκίζονται για την αξιοκρατία να είναι οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές της ιδιωτικής εκπαίδευσης [και της πιστοποίησης των εξαγορασμένων (κανονικά και νόμιμα) τίτλvν που προσφέρει η αγορά ανάλογα με το πορτοφόλι και τα … έξτρα (!) … και στο χέρι]!;

  366. Υαλτις said

    οσα δεν φτάνει η αλεπού..

    http://www.topuniversities.com/university-rankings/world-university-rankings/2015#sorting=rank+region=+country=+faculty=+stars=false+search=

  367. 66, 85, 101, 106, 278, 305 Διεθνής Οικονομικός Έλεγχος (ΔΟΕ)

    Τελικά, δικαιώνεται η αρχική μου θύμηση, όπως την εξέφρασα στο σχόλιο 66: Διαβάζω στη Βικιπαίδεια ότι ο ΔΟΕ καταργήθηκε μόλις το 1978.

  368. 367. Παντως οταν σπουδαζαμε στο ΕΜΠ οσοι ενδιαφερονταν -και οχι παντοτε οι πρωτοι δεκα σε σειρα εισαγωγης – εγιναν Καθηγητες , εδω και σε διαφορα καλα πολυτεχνεια (ΕΤΗ, Imperial,…Maryland,MIT, …). Αν η εξης καταταξη εχει σχεση με την πραγματικοτητα τοτε να επιστρεψουμε -ολοταχως- σε επικαιροποιημενη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση Ε.Παπανουτσου, με την οποια τουλάχιστον ‘μαθαινες να μαθαίνεις» !

    376 36.4 National Technical University of Athens Greece
    461-470 Aristotle University of Thessaloniki Greece
    501-550 University of Crete Greece
    601-650 National and Kapodistrian University of Athens Greece
    601-650 University of Patras Greece
    701+ Athens University of Economics and Business Greece

  369. Pedis said

    Η συζήτηση (ας πούμε) έγινε για την ιδιωτική εκπαίδευση, από τα δημοτικά, τα γυμνάσια, τα λύκεια, τις τεχνικές κι επαγγελματικές σχολές και για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Δεν έγινε λόγος για το 1 ο/οοοοο που είναι τα τοπ οφ δε τοπ των πανεπιστημίων του πλανητικού καπιταλισμού [(1), (2), (3)].

    (1) τα οποία έχουν μέγιστη συνεισφορά στη διαμόρφωση των κριτηρίων αξιολόγησης των πανεπιστημίων.

    (2) μεγάλο μέρος του προυπολογισμού λειτουργίας τους προέρχεται άμεσα ή έμμεσα από τη δημόσια χρηατοδότηση

    (3) η έρευνα αιχμής διεξάγεται με δημόσια πρόβλεψη, ενίσχυση και δαπάνη.

    [Για το (3) δείτε χαρακτηριστικά

    Mariana Mazzucato «The Entrepreneurial state»

    http://marianamazzucato.com/the-entrepreneurial-state/

    ]

  370. voulagx said

    Σχετικα με τα πλαστα πτυχια, που δεν ειναι πλαστα.
    Αν δεν κανω λαθος, οι γραπτες εξετασεις Ιουνιου των ιδιωτικων ΤΕΕ διενεργουνται απο επιτροπη καθηγητων του δημοσιου. Σε καθε μαθημα υπαρχουν δυο εξεταστες-βαθμολογητες, ενας ο εισηγητης του ιδιωτικου σχολειου και ενας καθηγητης, ιδιας ειδικοτητας, του Δημοσιου.

  371. Υαλτις said

    τώρα η κατάταξη αυτή δεν μας κάνει να ντρεπόμαστε;

    601-650 National and Kapodistrian University of Athens Greece

    και δεν μιλάμε για το 10/10000.

    1) Δηλαδή βλέπεις μια συνωμοσία των πρώτων σε βαρος των άλλων Πανεπιστημίων;
    3) μαλλον ξέχασες ενα ΚΑΙ μετα το διεξάγεται στο
    » διεξάγεται με δημόσια πρόβλεψη, ενίσχυση και δαπάνη.

  372. ΓιώργοςΜ said

    Περί κατάταξης, μερικές παρατηρήσεις από το παρακάτω παράδειγμα:

    376 National Technical University of Athens
    33 civil & structural engineering
    101-150 electrical & electronic engineering,mechanical, aeronautical & manufacturing
    151-200 chemical engineering National Technical University of Athens
    234 natural sciences

    601-650 National and Kapodistrian University of Athens
    191 life sciences and medicine
    234 engineering and technology
    342 arts and humanities

    Τα πανεπιστήμια έχουν κάποια κριτήρια με τα οποία κρίνονται, και η ιστοσελίδα τα αναλύει κάπως έως αρκετά. Πολλά πανεπιστήμια έχουν 5-6 κριτήρια διαθέσιμα, άλλα 1 ή 2.
    Ακόμη κι αν δεχτούμε πως τα κριτήρια είναι επιλεγμένα με κάποιο βαθμό μεροληψίας, το παράδειγμα μερικών σχολών και κατευθύνσεων δείχνει πως η συνολική κατάταξη καταβαραθρώνεται ενώ υπάρχουν τμήματα ή αντικείμενα με όχι και τόσο κακή κατάταξη. Μπορεί πχ να υπάρχει ένα τμήμα με προσωπικό 20 άτομα και 40 δημοσιεύσεις το χρόνο ενώ κάποιο άλλο με 100 άτομα και 5 δημοσιεύσεις.
    Από τη μέχρι τώρα εμπειρία μου στην ανώτατη εκπαίδευση και όχι μόνο, εντός και εκτός Ελλάδας, το πρόβλημα εστιάζεται στην απουσία διαδικασιών και κριτηρίων που θα βελτιώσουν την κατάσταση. Ποιος χέστηκε δηλαδή αν το τμήμα Α τα πάει εξαιρετικά και το τμήμα Β δεν ξέρει να δέσει τα κορδόνια του, οι καθηγητές του μεν και του δε πληρώνονται το ίδιο, εξελίσσονται αναλόγως, οι κόρακες κρίνονται από άλλους κόρακες και όχι εκ του αποτελέσματος.
    Δε μ΄ ενδιαφέρει ιδιαίτερα η κονταρομαχία των πρώτων θέσεων. Πολύ έχει να κάνει με την άγρα «πελατών» (φοιτητών με υψηλά δίδακτρα, χορηγών κλπ).
    Η διεθνής κατάταξη δεν είναι κριτήριο, είναι δείκτης.
    Ένα πανεπιστήμιο που σέβεται τον εαυτό του θέτει κριτήρια και στόχους. Έχει όμως και πόρους και μια αυτονομία που του επιτρέπει να κάνει πράγματα.
    Δυστυχώς σ’ εμάς τα παράσιτα κάνουν κουμάντο συχνότερα από τα καλλιεργούμενα είδη, οι πόροι ήταν περιορισμένοι ακόμα και τον καλό καιρό… Η κουβέντα δεν τελειώνει και η ώρα είναι περασμένη.

  373. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    «Αλλά είπαμε τα θαύματα δεν κρατάνε πολύ και ο κόφτης θα είναι οδυνηρός.»
    Ο πρώην πασοκος Χημικός Μηχανικός -κυβερνητικό στέλεχος πλέον- είχε ξεκλεψει μερικές μέρες και μ’ ένα νοικιασμένο 10μετρο σκάφος είχε αγκυροβολήσει ανοικτα της Γαύδου.
    […]
    Κόντευε 3.00. Άπνοια στην θάλασσα και στην καμπίνα η ερωμένη του τον κούνησε δυνατά, λέγοντας του την αμόλησες.; Αυτός ξύπνησε για λίγο, κάτι σαν κλούβιο αυγό μύριζε, αλλά κουρασμένος απο την ερωτική πάλη ξανακοιμήθηκε. Όταν-σε λίγο- η ερωμένη του τον ξαναξυτπνησε, βγήκε εκνευρισμένος απο την καμπίνα στο κοκπιτ και ξάφνου στην ησυχία της νύχτας ακούει ήχους σαν να βράζει η θάλασσα, ενώ μπουρμπουλήθρες αερίου έσκαγαν στην διεπιφανεια, αφήνοντας οσμή που απο τα εργαστήρια οργανικής χημείας του ΕΜΠ του έμοιαζε με υδρόθειου που συνοδεύει ως «ακαθαρσία» το φυσικό αέριο. Φώναξε Σωθήκαμε !

    Ο -προ μηνός- μεγάλος σεισμός στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρήτης και Αιγύπτου Λιβύης και οι επακόλουθοι μετασεισμοί είχαν δημιουργήσει μικρορηγματα που υποδείκνυαν ότι κάτω απο το σκάφος, την Γαύδο και την ευρύτερη περιοχή υπήρχε ένα μεγάλο κοίτασμα υδρογονανθράκων.
    http://www.capital.gr/images/2012-05/petrelaia_kefalaio_10122012.jpg?watermark=magnify
    Θυμήθηκε την έκθεση με τίτλο Cretan Gas Fiels – Α new perspective for Greece’s hydrocarbon resources, της επενδυτικής τράπεζας Pytheas του 2012. Λαμβάνοντας υπόψη τις επιστημονικές εκτιμήσεις της μελέτης, η Deutsche Bank εκτιμά την αξία των κοιτασμάτων – εφόσον αποδειχθούν έπειτα από γεωτρήσεις – στα 427 δις ευρώ και μιλά για καθαρό όφελος της τάξης των 214 δις ευρώ ή αλλιώς το 107% του ΑΕΠ […] με δεδομένο ότι το 25% της αξίας προορίζεται ως κόστος εξόρυξης, 25% ως περιθώριο της εταιρείας και το 50% είναι το όφελος του κράτους.

    Τα χαράματα, πήρε τηλέφωνο τον Υπουργό Εθνικής Αμύνης και του είπε τα καθέκαστα.
    Αυτός απάντησε : Α, ώστε είχα δίκιο . Kαθόμαστε πάνω σε μια τεραστια υπόγεια λίμνη υδατανθράκων 🙂

    Και μονολογώντας σχεδόν, συνέχισε : Θα πω στον ΑΓΕΝ να στείλει μια μοίρα του πολεμικού ναυτικού στην περιοχή και αναπνευστικές μάσκες για τους συριζαιους της Γαύδου.

  374. Γς said

    374:

    >υπόγεια λίμνη υδατανθράκων

  375. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    ….κάτω απο το σκάφος, την Γαύδο και την ευρύτερη περιοχή υπήρχε ένα μεγάλο κοίτασμα υδρογονανθράκων.
    [….]

    Kαθόμαστε πάνω σε μια τεράστια υπόγεια λίμνη υδατανθράκων 🙂 🙂 🙂

  376. Γς said

    Ε, το είπαμε. [#375].

    Ο Μανιάτης θέλεις να ήταν στο σκάφος;

  377. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    Ποιος Μανιάτης ; Αυτος είναι διπλωματούχος αγρονόμος τοπογράφος μηχανικός και χοντρα πασοκος.

    Γραφω :»Ο πρώην πασοκος Χημικός Μηχανικός -κυβερνητικό στέλεχος πλέον- …»

    Υπαρχουν πολλοι Χημικοι Μηχανικοι που εκαναν καρριερα σε κρατικες εταιτρειες οπως ΕΛΔΑ, ΑΣΠΡΟΦΩΣ, ΔΕΠΑ,….. μπορεις ανετα να διαλεξεις εναν απ’ αυτους.

  378. Γς said

    Ασε, δεν πειράζει. Αλλη φορά…

  379. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    «Αλλη φορά…»

    Κριμα διοτι ειχα -σε σημαντικο βαθμο- συμπαθησει το χιουμορ σου

    Εκτος των αλλων ειμαι ολιγον παλιοχαρακτηρας και διαθετω ιδιορρυθμο χιουμορ, οποτε 🙂

  380. Γς said

    380:

    >εκτος των αλλων ειμαι ολιγον παλιοχαρακτηρας και διαθετω ιδιορρυθμο χιουμορ, οποτε

    … επιστρέφω στο πόστο μου!

    [Παίδες, Αφώτιστο Φιλλέλληνα δέρνουμε; Δεν δέρνουμε, ε;]

Σχολιάστε