Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Ευρωποδοσφαιρικά μεζεδάκια

Posted by sarant στο 11 Ιουνίου, 2016


Το σαββατιάτικο άρθρο μας το τιτλοφορώ έτσι για τον προφανή λόγο ότι χτες άρχισε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, που από τότε που το πήραμε το λέμε Γιούρο, μόνο που φέτος, παρά το ότι έχει πάρει πληθωρική (και άβολη) μορφή με 24 ομάδες, η Εθνική μας δεν κατάφερε να προκριθεί, αφού χάσαμε μέχρι κι από τις Φερόες, και μάλιστα δυο φορές, κι έτσι, ύστερα από τρεις συναπτές παρουσίες στα τελικά φέτος θα κοιτάζουμε τη διοργάνωση από τον παροιμιακό μας καναπέ.

Μπορεί προς το τέλος της άλλης εβδομάδας, που θα έχουμε δει και μερικά παιχνίδια, να βάλω και κάποιο άρθρο στο ιστολόγιο, γι’ αυτό κρατήστε τα αμιγώς ποδοσφαιρικά σας σχόλια για τότε. Έτσι κι αλλιώς, πέρα από τον τίτλο τα μεζεδάκια αυτής της εβδομάδας δεν έχουν ποδοσφαιρικό χρώμα, εκτός από ένα.

Και ξεκινάμε με το μοναδικό μεζεδάκι μας που αναφέρεται έστω και έμμεσα στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα που μόλις άρχισε. Μου το στέλνει φίλος και αντιγράφω το σχόλιο χωρίς να προσθέσω τίποτα:

Μεζεδάκι από την ελληνική εκδοχή του Euronews, πριν από λίγα λεπτά:

«Στη Μασσαλία, Αγγλοι οπαδοί συγκρούστηκαν με νεαρούς Μασσαλούς

Μάσαλα! Τη Μασσαλιώτιδα δεν την έχουν ακούσει;

Φυσικά, τον κάτοικο της Μασσαλίας θα τον πούμε Μασσαλιώτη ή Μαρσεγιέζο -πάντως όχι Μασσαλό κι ας λέμε Θεσσαλό τον κάτοικο της Θεσσαλίας.

* Κατά τα άλλα, συνεχίστηκε και τη βδομάδα που μας πέρασε η αντιπαράθεση για τη διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών, που αν αποδελτίωνε κανείς όλα τα σχετικά κείμενα θα είχε υλικό για δυο-τρία άρθρα (σοβαρά και αστεία)

Έτσι, ο μητροπολίτης Πατρών επιτέθηκε στον υπουργό Παιδείας, υποστηρίζοντας ότι τα σημερινά παιδιά δεν ξέρουν καλά ελληνικά -και δίνοντας ένα πολύ καλό παράδειγμα του νόμου του ΜέΦΡι, μια και το κείμενό του είναι γραμμένο σε πολύ κακά ελληνικά και με αρκετά λάθη.

Αρκεί να αναφέρω ένα παράδειγμα: Δέν γνωρίζετε κ. Φίλη, ὃτι τά τελευταῖα χρόνια, μᾶλλον τίς τελευταῖες δεκαετίες, τά Ἐκπαιδευτικά συστήματα διεδέχοντο τό ἓνα τό ἂλλο, ὡς νά ἦτο ὑποκάμισσα;

Καταρχάς, τα υποκάμισα γράφονται με ένα σ. Έπειτα, το «ως να ήτο» είναι βαρβαρισμός, έχει λάθος αριθμό, αφού θέλει πληθυντικό. Τρίτον, το «ως να» είναι γελοία μετάφραση του «σαν να ήταν» στην καθαρεύουσα. Αλλά η κανονική καθαρεύουσα, που δεν την ξέρουν οι ευπρεπιστές που απλώς πάσχουν από ωσεοπάθεια και αρκούνται να μετατρέπουν τα «σαν» σε «ως», δεν έχει «ως να ήταν», έχει «ως εάν ήταν» ή, ακόμα καλύτερα, για να αναστήσουμε την καμένη διάκριση, «ως εάν ήσαν».

Τρία λάθη σε τέσσερις λέξεις, παναγιότατε, πολλά δεν είναι; Μήπως φταίνε τα αρχαία; Και να πούμε ότι δεν επισημαίνω τα λάθη του πολυτονικού, όπως τις διάφορες ατάκτως ερριμμένες βαρείες ή την ψιλή στην «ενιαία» πέντε αράδες από το τέλος (δασεία ήθελε).

* Σιδηροδρομικό δυστύχημα έγινε στο Βέλγιο, αλλά πού ακριβώς; Σύμφωνα με την ΕΡΤ, το δυστύχημα έγινε σε μια πόλη που ονομάζεται Σαν Ζορζε σιρ Μους, και που προφανώς θα χτίστηκε από Πορτογάλους αποίκους. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για την πόλη Saint-George-sur-Meuse, δηλαδή Σεν Ζορζ σιρ Μεζ (όπου βέβαια το ε είναι κλειστό, όχι σαν το ελληνικό, αλλά δεν μπορούμε να το μεταγράψουμε αλλιώς).

Ο Μεζ είναι ο ποταμός εκείνος που λέγεται και Μάας στην Ολλανδία (εξού και Μάαστριχτ) και Μεύσης ή Μόσας στην παλιά καθαρεύουσα. Μους δεν λέγεται, αν και ταιριάζει σε ένα δυστύχημα με συρμούς να γίνεται στο σιρ-Μους.

ygeia_omorfia* Η εικόνα αριστερά δημοσιεύτηκε στην Καθημερινή.

Φαίνεται ότι φέτος το καλοκαίρι δεν αρκεί να φυλάγεται απλώς κανείς, πρέπει να φυλάγεται υπερβολικά, κοινώς να παρα-φυλάγεται.

Ή αλλιώς μπέρδεψαν τις προθέσεις, το προ και το παρα.

* Το γράψαμε και σε κάποιο σχόλιο, να επαναλάβουμε κι εδώ να υπάρχει το λινκ με τη γκάφα του Άδωνη, ο οποίος επιτέθηκε στον Ν. Φίλη παίρνοντας επιχειρήματα από σατιρικό άρθρο του Κουλουριού, στο οποίο εμφανιζόταν ο υπουργός Παιδείας να υποστηρίζει ότι μπορεί να καταργηθούν δυο-τρία φωνήεντα -κι έτσι η Φωνηεντιάδα συναντά τη… Φιλιάδα.

* Μου είπαν ότι ο Άδωνης σε τουίτερ (που όμως δεν το είδα) χαρακτήρισε τη σύζυγό του, την Ευγενία Μανωλίδου «συνθέτη και διευθυντή ορχήστρας», φορώντας μπούρκα στην καημένη τη γυναίκα. Αλλά αφού δεν διαμαρτύρεται η ίδια…

* O φίλος Ν. Μπογιόπουλος είχε σε ένα πρόσφατο άρθρο του τον τίτλο «Κανείς Τούρκος δεν έγινε γενίτσαρος«. Εντάξει, ωραίο ακούγεται σαν ατάκα, αλλά επί της ουσίας δεν είναι καθόλου σωστό. Πάρα πολλοί Τούρκοι έγιναν γενίτσαροι, κυρίως από τότε (1630τόσο) που καταργήθηκε το παιδομάζωμα.

* Η μπαρούφα της εβδομάδας, ένα άρθρο από αυτά που τόσο μας αρέσουν διότι συνδυάζουν αρχαιολατρία, κοτσανολογία και πορτοκαλισμό με ηλίθιες θεωρίες για την ανωτερότητα της ελληνικής γλώσσας: Φως στο μυστήριο της ακουστικής της Επιδαύρου.

Τις καλύτερες μπούρδες τις φυλάει για το τέλος, όπως ότι «Επίδαυρος σημαίνει ‘δρα επί της αύρας'» ή τον αριστουργηματικής βλακείας ισχυρισμό ότι «Η ακουστική λοιπόν στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου έχει το αξιοπερίεργο, ότι έτσι όπως ακούγονται καθαρά τα Ελληνικά εκεί, δεν μπορούν να ακουστούν άλλες γλώσσες, υπάρχει δηλ. κάποιου είδους συντονισμού του ήχου, της Μαθηματικής Ελληνικής γλώσσας, του χώρου και της ακουστικής, και αυτό γιατί η Ελληνική γλώσσα είναι μουσική γλώσσα.»

Όπως προσέξατε, η ελληνική γλώσσα είναι και μαθηματική και μουσική, σαν κάτι προϊόντα για τα μαλλιά που είναι και σαμπουάν και κοντίσιονερ.

(Περιμένατε να ανασκευάσω στα σοβαρά το μπαρουφούργημα; Χρειάζεται; Πάντως, οι μελετητές, απ’ όσο ξέρω, δεν έχουν προτείνει ετυμολογία για την Επίδαυρο, τη θεωρούν αγνώστου ετύμου).

* Η στήλη «Σαν σήμερα» του Ριζοσπάστη έχει ενδιαφέρον επειδή παρουσιάζει τα γεγονότα από τη σκοπιά του εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος, κι έτσι διαφέρει από τις άλλες ανάλογες. Ωστόσο, συχνά έχει λάθη, για τα οποία έχουμε γράψει κι άλλοτε εδώ. Σε πρόσφατο φύλλο της εφημερίδας, στις 8 Ιουνίου, διαβάζουμε: 1973 Πεθαίνει ο κομμουνιστής συγγραφέας, ποιητής και κριτικός Μάρκος Αυγέρης. Ο Μάρκος Αυγέρης ζυμωμένος θεωρητικά με τις μαρξιστικές ιδέες, εντάχθηκε – από τον Κώστα Καραγιώργη – πρώτα στο ΕΑΜ, του οποίου διετέλεσε Γενικός Γραμματέας μετά την «έξοδο» του Νίκου Καρβούνη στο Βουνό, και κατόπιν στο ΚΚΕ (το 1944 σύμφωνα με μαρτυρία της Ελλης Αλεξίου), στο οποίο παρέμεινε πιστός μέχρι το θάνατό του.

Δυο παρατηρήσεις εδώ. Καταρχάς, για έναν λογοτέχνη που έγραψε με ψευδώνυμο, συνηθίζεται σε τέτοια εγκυκλοπαιδικά λήμματα να αναφέρουμε και το πραγματικό του όνομα -ο Αυγέρης ονομαζόταν Γεώργιος Παπαδόπουλος.

Το κυριότερο, είναι βέβαια λάθος ότι ο Αυγέρης, ένας λόγιος, διατέλεσε «Γενικός Γραμματέας του ΕΑΜ», που ήταν ανώτατο πολιτικό πόστο. Γεν.γραμματέας του ΕΑΜ ήταν ο Θανάσης Χατζής και από τον Αύγουστο του 1944 ο Μήτσος Παρτσαλίδης. Ο Αυγέρης ήταν γραμματέας του ΕΑΜ Λογοτεχνών. Το περίεργο είναι ότι το λάθος αυτό ανακυκλώνεται εδώ και καιρό σε διάφορες ιστοσελίδες αλλά και σε άρθρα του Ριζοσπάστη (παράδειγμα). Καιρός να το διορθώσετε, σύντροφοι.

* Την κυρία Χριστοφιλοπούλου αποφεύγω να την παρακολουθήσω στα τηλεοπτικά πάνελ που συμμετέχει, επειδή το έχει σύστημα να οργίζεται και να διακόπτει τους συνομιλητές της. Εδώ, έτυχε και την άκουσα και ψάρεψα χοντρούτσικο μαργαριτάρι.

Επιτιθέμενη στον πρώην σύντροφό της Θ. Παραστατίδη που τώρα έχει περάσει στον ΣΥΡΙΖΑ, του λέει (στο 2.05 περίπου του στιγμιότυπου): Θα έπρεπε να σεμνύνεστε περισσότερο…

Η καημένη ήθελε να πει «θα έπρεπε να είστε περισσότερο σεμνός», αλλά έπεσε θύμα της τρισχιλιετούς μας. Η λέξη «σεμνός» (έχω ξαναγράψει, θαρρώ) στην αρχαιότητα σήμαινε «μεγαλοπρεπής, σεβάσμιος, περήφανος» και το «σεμνύνομαι» που μας έχει μείνει από την εποχή εκείνη σημαίνει «περηφανεύομαι». Στο μεταξύ, άλλαξε η γλώσσα, άλλαξε σημασία και το «σεμνός» και σημαίνει πλέον σχεδον το αντίθετο της αρχαίας σημασίας -κι έτσι, στα νέα ελληνικά «ο σεμνός δεν σεμνύνεται».

* Τη λέξη «σεμνύνομαι» εγώ την έμαθα, θυμάμαι, στον στρατό. Τότε που μας εξετάζανε, εμάς τους πτυχιούχους, για να δούνε αν θα μας πάρουν για δόκιμους, ο προηγούμενος από εμένα, που ήθελε να πάει, απάντησε στη σχετική ερώτηση (Θέλεις παιδί μου να γίνεις δόκιμος; ) ως εξής: «Σεμνύνομαι να πιστεύω ότι μπορώ να αντεπεξέλθω στα καθήκοντα του Έλληνος Υποψηφίου Εφέδρου Αξιωματικού» και έγινε. Εγώ απάντησα: «Καλύτερα όχι, είμαι και μεγάλος» -και δεν έγινα, πράγμα που δείχνει πόσο ωφέλιμη είναι η διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών ήδη από το γυμνάσιο.

* Και συνεχίζουμε με τα άρθρα που γράφτηκαν για τα αρχαία, και για μια φορά θα συμφωνήσω με άρθρο του Πάσχου Μανδραβέλη, που βρίσκω πως λέει πολύ λογικά πράγματα.

Βέβαια, οι σχολιαστές από κάτω του την έπεσαν, κατηγορώντας τον ότι έκανε ένα λαθάκι στον τίτλο του άρθρου: Των νεοελληνικών ημών εμπιΠραμένων, έγραψε, ενώ το σωστό, είπαν οι άλλοι, είναι «εμπιΜΠραμένων».

Όχι όμως, ο Πάσχος είχε δίκιο -και δεν το λέω επειδή έτυχε και συμφωνήσαμε σε κάτι.

Το αρχαίο ρητό μάς έρχεται από έναν αστείο μύθο του Αισώπου, με έναν νεαρό που έψηνε χοχλιούς και όταν τους άκουσε να τριζοβολάνε, τους κατηγόρησε κι από πάνω «Απαίσια ζώα, εδώ καίγονται τα σπίτια σας και τραγουδάτε;» Εμ τους έκαιγε, εμ τους κατηγορούσε -σαν κάτι σύγχρονους που βομβαρδίζουν αμάχους και μετά τους βγάζουν φταίχτες. Αλλά πλατειάζω.

Μεταφέρω το αρχαίο κείμενο εδώ:

γεωργοῦ παῖς κοχλίας ὤπτει. ἀκούσας δὲ αὐτῶν τριζόντων ἔφη· “ὦ κάκιστα ζῷα, τῶν οἰκιῶν ὑμῶν ἐμπιπραμένων αὐτοὶ ᾄδετε;” ὁ λόγος δηλοῖ, ὅτι πᾶν τὸ παρὰ καιρὸν δρώμενον ἐπονείδιστον.

Όπως βλέπετε, και το αρχαίο κείμενο έχει «εμπιπραμένων». Κακώς ίσως, αλλά έτσι παραδίδεται, οπότε δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε τον Πάσχο για λάθος. Αν θέλετε περισσότερα για την έκφραση, διαβάστε άρθρο του Νίκου Λίγγρη στη Λεξιλογία, από το οποίο πληροφορούμαι ότι πέρυσι ο άλλος επίσκοπος Αμαθείας, ο Γιώργος Παπαχρήστος των Νέων, είχε αποδώσει το απόφθεγμα στον Θουκυδίδη!

* Φίλος μού στέλνει τίτλο άρθρου: 37χρονη βιντεοσκοπούσε γυμνή την 8χρονη ανιψιά της -και με ρωτάει αν μπορώ, χωρίς να διαβάσω το άρθρο, να καταλάβω ποια ήταν γυμνή. Αμφίσημο το βρίσκω, αλλά μάλλον η θεία ήταν γυμνή. Ωστόσο, από το άρθρο προκύπτει πως ήταν η ανιψιά. Οπότε, ίσως η λέξη «γυμνή» έπρεπε να πάει στο τέλος, αν και ούτε τότε αίρεται εντελώς η αμφισημία. Τι λέτε;

* Και κλείνω με ένα ποδοσφαιρικό μεζεδάκι, που προέκυψε «επί του ηλεπιεστηρίου». Στην πρεμιέρα του Γιούρο, η Γαλλία νίκησε δύσκολα τη Ρουμανία με 2-1, και το νικητήριο γκολ (γκολάρα μάλιστα) το έβαλε ο Dimitri Payet, ο οποίος, παρά το σπάνιο για τα γαλλικά δεδομένα όνομά του δεν έχει κάποια σλαβική (ή ελληνική) καταγωγή, αλλά γεννήθηκε στη Ρεουνιόν, στον ινδικό ωκεανό.

Τόσο η ΕΡΤ που μετέδιδε το ματς, όσο και διάφοροι ιστότοποι (παράδειγμα) έγραψαν τον σκόρερ «Παγιέ». Όχι όμως, το τ προφέρεται, Παγιέτ λέγεται ο άνθρωπος. Δεν υπάρχουν κανόνες με τα ονόματα, πρέπει να το ξέρεις. (Να σημειώσω πάντως ότι στο forvo.com δίνεται η λάθος προφορά: Παγιέ).

341 Σχόλια to “Ευρωποδοσφαιρικά μεζεδάκια”

  1. Χαίρομαι που βλέπω ότι εισακουόμαστε εμείς οι οθωμανισταί (για το παιδομάζωμα και τους γενίτσαρους ο λόγος)!

  2. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

    37χρονη βιντεοσκοπούσε την γυμνή 8χρονη ανιψιά της… για πλήρη και οριστική άρση αμφισημίας. 🙂

  3. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

    Kαι : » Γυμνή 37χρονη βιντεοσκοπούσε την 8χρονη ανιψιά της» για την -μάλλον απίθανη-περίπτωση που ήταν γυμνή η θειά…

  4. Αρχιμήδης Αναγνώστου said

    Καλημέρα

    Τόσο η ΕΡΤ που μετέδιδε το ματς, όσο και διάφοροι ιστότοποι (παράδειγμα) έγραψαν τον σκόρερ «Παγιέ». Όχι όμως, το τ προφέρεται, Παγιέτ λέγεται ο άνθρωπος. Δεν υπάρχουν κανόνες με τα ονόματα, πρέπει να το ξέρεις. (Να σημειώσω πάντως ότι στο forvo.com δίνεται η λάθος προφορά: Παγιέ).

    Ας πούνε και οι Γάλλοι εκφωνητές σωστά τα ελληνικά ονόματα για να έχουν μετά την απαίτηση να λέμε και οι δικοί μας σωστά τα γαλλικά

  5. LandS said

    Όπως και να το γράψετε εγώ, φέρνοντας την εικόνα στο μυαλό μου, τη θεία βλέπω γυμνή και τίποτα άλλο. Κάτι βιντεοσκοπεί, αλλά τι με νοιάζει.

  6. leonicos said

    Καλημέρα

  7. Βαγγέλης από τη Χίο said

    Επιτρέψτε μου μια παρατήρηση: Σύμφωνα με την Εκκλησία, οι μόνοι ιεράρχες που αποκαλούνται «Παναγιότατος» είναι ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης (Συμβασιλεύουσα γαρ – η δεύτερη πόλη της Ανατολικής Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας). Ο μητροπολίτης Πατρών αποκαλέιται «Σεβασμιώτατος»

    Καλημέρα

  8. leonicos said

    Πρώτος το είδα, έκτο μ’ έβαλε! Κουνελόγατος και σία είναι αυτοί. Έχουν τα μέσα!

  9. gpoint said

    Το Payet δεν έπρεπε να προφέρεται Πεγιέτ ;

    Το payer, πεγιέ δεν προφέρεται ;;

  10. leonicos said

    Τρεις εκδοχές

    Η γυμνή θεία βιντεοσκοπούσε την γυμνή ανιψιά της
    Η γυμνή θεία …. την ανιψιά της
    Η θεία ….. την γυμνή ανιψιά της.

    Η θεία, γυμνή, …. την ανιψιά της
    Θ θεία γυμνή ….. την ανιψιά της (επίσης ) γυμνή
    Η θεία …. την ανιψιά της γυμνή.

    Το ερώτημα νομίζω είναι αλλού: Τι έκανε εκείνη τη στιγμή το βιντεοσκοπούμενο κοράσιον; Η βιντεοσκόπηση γινόταν εν γνώσει κι επιγνώσει ή εν αγνοία της;

  11. leonicos said

    Περί πάσχου διαφωνία

    Δεν έχει σημασία πώς παραδίδεται ένας τύπος, που μπορεί να είναι λάθος του αντιγραφέα, λατίνου καλόγερου που δεν ήξερε ίσως γρυ ελληνικά.

    Εάν κανείς κατέχει την τρις-χιλιετή, το εμπίμπραμαι έχει μια κει μόνο μετοχή, την εμπιμπραμένος. Ή το γράφεις σωστά ή το γράφεις λάθος.
    Το παρατιθέμενο έχει κι άλλο λάθος. αὑτοὶ ἄδετε, όχι αὐτοί. Και στην περίπτωση αυτή δεν παίζει καμιά παράδοση

  12. Εγώ said

    Με αφορμή τον Παγιέ(τ). Ένα κουίζ που δημοσιεύτηκε χθες, «Μπορείς να βρεις πώς προφέρονται 24 παίκτες του Εuro 2016;» για όποιον ενδιαφέρεται. (Εγώ με το πενιχρό 14 στα 24, κρίθηκα ως «Το πέρασες το μάθημα. Δύσκολα μεν, αλλά το πέρασες»).

    http://www.sport24.gr/quiz/mporeis-na-vreis-pws-proferontai-24-paiktes-toy-euro-2016.4105902.html

  13. leonicos said

    @9 Τζιπόιντ έχεις δίκιο. Κανείς δεν μπορεί να φανταστεί ότι το Payet προφέρεται ‘παγιέτ’ αν δεν του το πουν. Φυσικά το πράγμα είναι ιρρέλεβαντ

  14. LandS said

    10 Δηλαδή αν η βιντεοσκόπηση γινόταν εν γνώσει και επιγνώσει της μικρής δεν υπάρχει θέμα;

  15. ΓιώργοςΜ said

    Καλημέρα!
    Από το βίντεο εγώ άκουσα τον «καρεκλοκάνθαρο» για πρώτη φορά. Καρεκλοκένταυρο ξέρω, χρυσοκάνθαρο ξέρω, καρεκλοκάνθαρο δεν έχω ξανακούσει. Υπάρχει η έκφραση ή αλίευσα μαργαρίτην;

  16. leonicos said

    @14 Δεν εννοούσα αυτό, Λαντάκο!

    Εννοούσα ότι ‘δεν ξέρουμε πόσο χαλασμένο είναι ΚΑΙ το μικρό’

  17. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

    12. Έχει λάθη το κουιζ. Ας πούμε λέει ότι ο αυστριακός Marcel Sabitzer προφέρεται Zάμπιτσερ. Αυτό θα ήταν μεν σωστό για Hochdeutsch, αλλά δεν υπάρχει αυστριακός που δεν θα προφέρει S και όχι Ζεντ . Σάμπιτσερ το «σωστό», λοιπόν. Kαι στους τούρκους τα κανει σαλάτα λίγο νομίζω, αλλά ας πουν οι ειδικοί.

  18. Κουνελόγατος said

    Είχα βγει με κάτι φίλους για λίγη ώρα,βλέπω το γκολ της Γαλλίας την ώρα σχεδόν που φεύγαμε, μέχρι να γυρίσω σπίτι (5 και ούτε, λεπτά με τη μηχανή) οι Ρουμάνοι ισοφάρισαν. Αρχίζω συζήτηση με το Κουνέλι, μου λέει πόσο παικτούρα είναι ο Παγιέ(τ).
    Κοιτάζω, DMITRI, τι όνομα είναι αυτό; Αν τα λέω καλά, ΔΗΜΗΤΡΗ έχω δει ελληνικά και ρώσσικα.
    Διαβάζω τώρα, μου λύθηκε εν μέρει η απορία. Μένει να μάθουμε με βεβαιότητα…

    Καταλάβατε τώρα γιατί ΠΡΕΠΕΙ να διαβάζουμε την παρούσα σελίδα; Τα ξέρει όλα… 🙂 🙂 🙂 🙂

    Καλημέρα σας.

  19. ΓιώργοςΜ said

    16 Δηλαδή πόσο «χαλασμένο» (!!!!!) μπορεί να είναι ένα οκτάχρονο;

  20. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

    Για τον Παγιέτ (Σωστός μπάη δε γουέη ο Κυπραίος σπήκερ ψες! Αν έλειπαν κι αυτά τα «κεφάλια», όπως λένε τις κεφαλιές τώρα…) Δηλαδή το Λαφαγιέτ εσείς το λέτε Λαφαγιέ;…

  21. π2 said

    Οι βαρείες του μητροπολίτη με εξέπληξαν και μένα. Ανατρέχοντας στην πηγή βλέπω ότι χρησιμοποιεί πολυτονικό χωρίς βαρείες, απλώς όποιος του πληκτρολογεί τα κείμενα χρησιμοποιεί πάντοτε βαρεία όταν υπάρχει και πνεύμα. Έχει πάντως και αρκετά άλλα μεζεδάκια το κείμενό του, με έντονη κομματομανία, ένα συβάλλομε που θα έπρεπε να είναι συμβάλομε, ένα ἐξυπερετήθησαν που βγάζει μάτι, και κάμποσα άλλα.

  22. LandS said

    13 Εγώ το πέρασα «δύσκολα αλλά το πέρασες» με 9. Που σημαίνει ότι το τεστ έχει βαθμό δυσκολίας 1,333333 τουλάχιστον.
    Από τα δύσκολα λοιπόν.

  23. cronopiusa said

    Καλή σας μέρα, ωραία τα γιουρολακτίσμεζεδάκια

    και με την ευκαιρία θα ήθελα την βοήθεια σας

    Έχω μεγάλο πρόβλημα με τον σχηματισμό των θηλυκών, ειδικά σε Αφρική, Ασία
    Αϊτή Αϊτινός Αϊτινή
    Αλγερία Αλγερινός Αλγερινή
    Ιταλία Ιταλός Ιταλίδα
    Κουρδιστάν Κούρδος Κούρδισα
    Αφγανιστάν Αφγανός Αφγανή

  24. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

    23. Ε, σωστά τα λές! (το Κούρδισσα όμως δε θελει δύο σου;)

  25. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

    23. Θα μού ακουγόταν ομαλό και το Κούρδα και ακόμα καλύτερα το Κουρδίτισσα.

  26. Γιάννης Κουβάτσος said

    Καλημέρα!
    -Γιατί το λες υποκάμισο, υπολοχαγός είναι; η δίκαιη απορία του Ζήκου του μπακαλόγατου.
    Πολύ κρίμα η ελληνική γλώσσα, εκτός από μουσική και μαθηματική, να μην είναι και ποδοσφαιρική, ώστε να βγάλει ποδάρια και να στρώσει στο κυνήγι και τις κλωτσιές όσους τη σαλιώνουν με τα ανιστόρητα και ανυπόστατα γλειψίματά τους.
    Κι εγώ προτιμώ το γυμνή η θεία. Τις άλλες εκδοχές δεν θέλω ούτε να τις σκέφτομαι. Όπως και κατανοώ την ανεμελιά των λεζαντογράφων της «Κ». Πόνταραν ότι το βλέμμα μας θα μείνει στην εικόνα. Δεν φαντάζονταν ότι, παρ’ όλα αυτά, κυκλοφορούν λαθοθήρες που θα τσιμπήσουν ένα τόσο δα λαθάκι. 😉

  27. leonicos said

    Κι επειδή ο Γιώργος, στο @15, διερωτάται αν ήλίευσε ή μη μαργαρίτην,
    την ίδια απορία έχω κι εγώ
    και δεν ξέρω πού να την πω.

    Στο βιβλίο «Αρχαία Ιστορία» της Α΄ Γυμνασίου, σελ. 32, υπάρχουν δυό εικόνες από πινακίδες της Γραμμικής. Η μεν αριστερά (γαλαζοπράσινη) είναι Γραμμική Β αλλά κατά την λεζάντα Α και η δεξιά (μπεζ) είναι Γραμμική Α κατά τη λεζάντα Β.
    Βέβαια ο μαθητής μια ματιά θα ρίξει και θα το ξεχάσει. Το πολύ πολύνα πάρει μια εικόνα πώς φαίνονται αυτές οι πινακίδες. Οπότε δεν ξέρω αν χρειάζεται να το κουβεντιάσει κανείς.

    Εντούτοις, υπάρχει ένα πρόβλημα. Η δεξιά πινακίδα, κατά την λεζάντα ‘από την Πύλο αναφερόμενη στην επίταξη του χαλκού των ναών’ είναι η περίφημη ΗΤ13 (Αγία Τριάδα 13) η οποία αναφέρεται σε κρασί (δεν ξέρω πώς ν’ αναρτήσω το λογόγραμμα) και είναι γνωστή διότι στο σύνολο (KURO) ο αρχαίος γραφέας έκανε ένα αθροιστικό λάθος και αντί 131 έγραψε 130 1/2 (130 και μισό). Η αριστερή πινακίδα φιγουράρει επίσης παντού (δεν την έχουν καν ολόκληρη) ως Γραμμική Β, από την Πύλο. Οι άνθρωποι μπέρδεψαν τις
    λεζάντες.
    Το αστείο είναι ότι η ίδια πινακίδα, η ΗΤ13, βρίσκεται και σε κάποιο βιβλίο του Δημοτικού, σχολιασμένη σωστά, ως Γραμμική Α από την Αγία Τριάδα (Κνωσσού).

    Δεν ξέρω αν υπάρχει ο σούπερ μαθητής που θα θυμηθεί την εικόνα και τη λεζάντα και θα προσέξει την ανακολουθία, αλλά αποκλείεται; Προσπάθησα να επικοινωνήσω με κάποιον παράγοντα, αλλά οι άνθρωποι δεν έχουν τρόπο επικοινωνίας.

    Η απορία μου είναι: Ανάρτησαν στο διαδίκτυο και οι μεν και οι δε την ίδια πινακίδα. Δεν είχαν την περιπεργεια να δουν τι γράφει ο άλλος; Τουλάχιστον θα συνεννοούνταν και θα έβγαζαν την ανάρτηση του Γυμνασίου που είναι λανθασμένη.

    Δενν ξέρω αν αυτόλέγεται μαργαριτάρι

  28. ΓιώργοςΜ said

    Στο θέμα για την ακουστική της Επιδαύρου, να επισημάνω πως ως 🙂 πηγή αναφέρεται ένας ιστότοπος με όνομα ellhnikikosmokratoria – τι να περιμένει δηλαδή κανείς; Πιθανόν οι Ελ να υπαγόρευσαν την ετυμολογία στο συντάκτη. Πιθανόν επίσης σε προσεχές κείμενο ν’ αποκαλυφθεί πως αν προεκταθεί η κάθετη στο κέντρο της σκηνής νοητή ευθεία, περνάει από το α του Κενταύρου.

  29. Γιάννης Κουβάτσος said

    23.Δεν είναι μόνο τα θηλυκά που έχουν δυσκολίες. Όταν κάνεις παγκόσμια γεωγραφία στη Στ δημοτικού και τα …σκασμένα αρχίζουν τις ψαγμένες ερωτήσεις, τότε διαπιστώνεις ότι και τα αρσενικά έχουν δυσκολίες. Πώς λέγεται π.χ. ο κάτοικος του Τσαντ, του Μαλί, του Μπουρούντι, του Μπουτάν;

  30. cronopiusa said

    ευχαριστώ Νέο Kid L’Errance d’Arabie

    το μεγάλο μου πρόβλημα είναι τα εξωτικά μέρη όπως Τζαμού, Κασμίρ, Κουρμπάνι , Αφρίν …

    και γιατί και πότε
    Αλγερία Αλγερινός Αλγερινή
    Ιταλία Ιταλός Ιταλίδα
    Κουρδιστάν Κούρδος Κούρδισσα
    Αφγανιστάν Αφγανός Αφγανή

  31. Λεύκιππος said

    ……37χρονη βιντεοσκοπούσε γυμνή την 8χρονη ανιψιά της -και με ρωτάει αν μπορώ, χωρίς να διαβάσω το άρθρο, να καταλάβω ποια ήταν γυμνή. Αμφίσημο το βρίσκω, αλλά μάλλον η θεία ήταν γυμνή.

    Μερικές φορές η λεξιλογία έρχεται, και σωστά, σε δεύτερη μοίρα. Προτιμούμε να δούμε γυμνή την 37χρονη θεία

  32. cronopiusa said

    αχ και αυτό

    χάρη το ιστολόγιο έμαθα για τον Ιβοριανό και την Ιβοριανή -Ακτή Ελεφαντοστού, Κοτ ντ’Ιβουάρ

    αλλά

    οι κάτοικοι του Τσαντ, του Μαλί, του Μπουρούντι, του Μπουτάν;

  33. nikiplos said

    Καλημέρα σε όλους:
    Αυτό το Επιτιθέμενη στον πρώην σύντροφό της Θ. Παραστατίδη με πήγε σε άλλες πιο πιπεράτες ατραπούς σκέψης για την … μπαμπέσα πρώην Υπουργό…

    Δεν πρόκειται για μεζεδάκι, αλλά όσοι βλέπουν ελληνική ΤιΒή, ιδίως τον ΣΚΑΕΙ, έχουν μάθει δύο νέες αιτίες πυρκαϊάς στο αυτοκίνητο:

    α. Αν πάθεις έμφραγμα!!!!!
    β. Αν γδάρεις το αυτοκίνητό σου στο στηθαίο !!!

    Το (α.) παρακαλώ να προστεθεί στην Ιατρική! Το έμφραγμα προκαλεί φωτιά στο αυτοκίνητο.
    Για το (β.) το δικό μου που το έχω καταγδάρει, θα έπρεπε να έχει κατακαεί 200 φορές…

    Επί της εκφοράς της είδησης από τα κανάλια…

    Το Target Skonda που είχα μοντέλο των 80ς, πνέοντας τα λοίσθιά του στα τέλη 90ς μύριζε τόσο έντονα βενζίνη που έπρεπε και το Χειμώνα να έχω ανοικτό το παράθυρο. Εντούτοις ποτέ δεν παρουσίασε «έτσι τυχαία» διαρροή βενζίνης. Εννοείται ότι στην καμπίνα συνυπήρχαν συχνά έως και 4 καπνιστές που καπνίζαμε αρειμανίως μεσούσης της μυρωδιάς των οκτανίων. Πάλι όμως το αυτοκίνητο δεν πήρε φωτιά…

    Φανταστείτε το Καγιέν που είναι αυτοκίνητο πολύ υψηλών προδιαγραφών…

    Δράττομαι όμως της ευκαιρίας να συστήσω σε όλους εδώ να απενεργοποιήσουν το αυτόματο κλείδωμα των θυρών του αυτοκινήτου τους, γιατί η ζωή τους είναι πολυτιμότερη από την όποια τσάντα τους κλέψουν. Κανείς δεν μπορεί να ανοίξει απ’έξω την πόρτα εάν τους συμβεί κάτι… σε αυτούς ή στα παιδιά τους…

  34. ΓιώργοςΜ said

    29 Αυθορμήτως, ο κάτοικος του Τσαντ, Τσαντισμένος, ο κάτοικος του Μαλί δεν το λέω (είχαμε σχετικό θέμα πρόσφατα), για το Μπουτάν ξέρω μόνο πως λέγεται, στην καθαρεύουσα, ένα προϊόν (Βουτάνιο) και για το Μπουρούντι δεν έχω ιδέα. 🙂
    Σοβαρολογώντας, και μη γνωρίζοντας αν υπάρχει «ορθή» προσέγγιση, έχω την εντύπωση πως είναι πιο εύηχο να χρησιμοποιούνται περιφραστικοί τύποι όπου δεν είναι καθιερωμένη μια ονομασία, έως ότου προτείνει μια ονομασία η Ακαδημία η δενξερωγώ ποιος άλλος.

  35. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    30 και πριν: Κρόνη, δεν υπάρχει κανόνας, ειδικά για τα θηλυκά (που δεν… υπήρχαν μέχρι πριν από μερικές δεκαετίες) Κατά περιπτωση. Και, όπως λέει και στο 29, για εξωτικές χώρες έχουμε πρόβλημα και στα αρσενικά εθνωνυμια. Καποιες φορές κοιτάζουμε τι κάνουν οι Άγγλοι ή (ιδίως) οι Γάλλοι. Ίσως αξίζει άρθρο.

    20 Κεφάλια; Δηλαδή λέει «Το πρώτο γκολ μπήκε με κεφάλιν του Ζιρού»;

    15 Ξέχασα να το σχολιάσω. Να της δώσουμε το δικαίωμα της λεξιπλασίας (από χρυσοκάνθαρος + καρεκλοκενταυρος) ή να σκεφτούμε ότι πάνω στην οργή της ήθελε να πει «καρεκλοκένταυρος» και μπερδεύτηκε;

    11 Λεώνικε όχι. Έχει απόλυτη σημασία το πώς παραδίδεται ένας τύπος. Οι φιλόλογοι που εξέδωσαν το κείμενο θα είχαν τους λόγους τους να μην το θεωρήσουν λάθος του γραφέα -δεν είναι άλλωστε *μόνο* αυτή η περίπτωση που έχει εμπιπ- αντί εμπιμπ- αλλά αρκετες. Δες το Λίντελ Σκοτ, στο λήμμα εμπίμπρημι: also (as if from ἐμπιπράω) inf. ἐμπιπρᾶν Plu.Cor.26; part. ἐμπιπρῶν Plb.1.53.4:

  36. BLOG_OTI_NANAI said

    Καλημέρα! Ωραίο το άρθρο όπως πάντα.

    Χωρίς καμία πρόθεση να κάνω τον συνήγορο του Μητροπολίτη, να πω α) υπάρχουν «υποκάμισσα» με δύο σίγμα, αλλά τόσο λίγα σε σχέση με αυτά που έχουν ένα σίγμα, που θα μπορούσαν να είναι σφάλματα λόγω προχειρότητας, β) η έκφραση «ως να ήτο» είναι λάθος στην συγκεκριμένη πρόταση έπρεπε να γράφει «ως να ήσαν«, όμως γενικά η διατύπωση «ως να ήτο» και η διατύπωση «ως να ήσαν«, όποιας μορφής καθαρεύουσα κι αν είναι, επαληθεύεται σε μέγα πλήθος εντύπων του 19ου αιώνα άρα πρέπει μάλλον να στέκει.

    Τώρα θα συνεχίζω το διάβασμα των μεζεδακίων!

  37. sarant said

    33 Τα Καγιέν είναι επικίνδυνα για αυτανάφλεξη όταν έχεις να δώσεις συμπληρωματική κατάθεση. Το γράφει νομίζω και στο μάνιουαλ.

    32 Πρόχειρα. Tσαντιανός, Μαλινέζος, Μπουρουντιανός, Μπουτανέζος (και όποιος σκεφτεί το πουταν- honni soit)

  38. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

    Κάτοικος του Τσαντ: Τσαντίρης (αν είναι μουσουλμάνος Αλ Τσαντίρης)
    Κάτοικος του Μάλι: Μάλινος (να μην γίνεται μπέρδεμα με τα σκυλιά Μαλινουά!)
    Μπουτάν: Βοτανικός
    Μπουρούντι: Mπουρουτιάνος.

  39. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

    35. 20. Ναι, έτσι ακριβώς! «Ο Ζιρού κάνει ένα καλό κεφάλι και…γκολ!!» Αηδία σκέτη, μιλάμε!

  40. leonicos said

    Και περί σεμνότητος ο λόγος…
    SIDEWASI | KANIFARA | SEYA | DAI | SENUTI | SIPEDE
    ΣΙΔΕΥΑΣΙ ΚΑΝΙΦΑΡΑ ΣΕΙΑ ΔΑΪ ΣΕΝΥΤΙ ΣΙΠΕΔΕ
    Σιδευνάς κανηφόρε θείᾳ δαΐ σέμνυτι σπένδε
    Ροδομάγουλη κανηφόρε, κατά την θυσία σπένδε με μεγαλοπρέπεια
    Ως προς την ελληνικότητά της, μερικά στοιχεία είναι προφανή, όπως το KANIFARA, ασφαλώς μιλάει για μια ή έναν κανηφόρο· άλλα είναι λιγότερο προφανή, όπως σεῖος, θεῖος, δαῖς, φαγητό, σεία δαΐς, η θυσία παρά Λάκωσιν, κατά τον Ησύχιο, σεμνύτις, η σεμνότης. Σίδη είναι η ροδιά, ῥοιά, σιδευνάς, το θηλυκό του σιδευνής, η έφηβη, που έχει μάγουλα σαν τον καρπό της σίδης, στα δεκαπέντε με δεκάξι, το κοινώς αδόμενο being sixteen going to seventeen.
    Δεν ξέρω ν’ αναρτώ εικόνες γμτ! Από τον Άγιο Νικόλαο Κρήτης.
    Επιγραφή σε Γραμμική Α (με στοιχεία μετάπτωσης προς Β) αλλά ελληνική (η μόνη που έχει εντοπιστεί)

    ΣΗΜ: Λακωνική ή αρκαδική, πριν από την έλευση των δωριέων. Η δημοσίευση ανήκει στην WorldHistoria Community.

  41. Γιάννης Κουβάτσος said

    Ευχαριστώ, με υποχρεώσατε! 😊 Φυσικά, στο Κατάρ το πρώτο που ακούστηκε ήταν το Καταραμένος. Ευτυχώς που λόγω Μουντιάλ 2022 είχε πάρει το αυτί μου το Καταριανός.

  42. leonicos said

    @31 Λεύκιππε
    είσαι σίγουρος ότι κάθε 37 αξίζει τον κόπο να τη δεις γυμνή;

    Εγώ έχω επιφυλάξεις

  43. Γιάννης Ιατρού said

    27: Λεώ
    Να βοηθήσουμε 🙂
    η ΗΤ13 πινακίδα

  44. ΓιώργοςΜ said

    33 Το να οδηγεί κανείς ένα αυτοκίνητο που μυρίζει βενζίνη είναι σαν να σχοινοβατεί ανάμεσα σε δύο ψηλά κτίρια: Μπορεί να μην σκοτωθεί ποτέ, αυτό δε σημαίνει πως δεν είναι επικίνδυνο.
    Για το συγκεκριμένο γεγονός, μπορεί οι συνειρμοί να είναι έντονοι, όμως έχει τύχει και σ’ εμένα και σε γνωστούς ν’ αρχίσει να τρέχει βενζίνη χωρίς προφανή αφορμή (βουλωμένο φίλτρο βενζίνης, φθορά σε σωληνάκια, σε δακτυλίους συγκράτησης κλπ). Δεν ξέρω τι θα πει το πόρισμα, δεν ξέρω αν θ’ ανακοινωθεί, δεν αποκλείεται όμως και το ατύχημα, αν και είναι η πιο αδύναμη πιθανότητα.
    Όσο για το αυτόματο κλείδωμα, συζητήσιμο, αλλά υπάρχουν περιπτώσεις που δε φοβάσαι για την τσάντα, αλλά πχ μην μπει κανείς στο πίσω κάθισμα και σου βάλει το μαχαίρι στο λαιμό, ή στο λαιμό των παιδιών σου. Άλλωστε, τα αυτοκίνητα με τέτοιο σύστημα, (υποτίθεται πως) το απενεργοποιούν αυτόματα σε περίπτωση ατυχήματος. Επίσης, συχνό είναι να μην ανοίγουν οι πόρτες λόγω παραμόρφωσης περισσότερο και όχι λόγω κλειδαριάς. Στο συμβάν άλλωστε, υποτίθεται πως η πόρτα άνοιξε, αλλά ήταν πολύ κοντά στο στηθαίο και δε μπόρεσε να βγει ο οδηγός.

  45. leonicos said

    κάθε 37-άρα

  46. Γιάννης Ιατρού said

    43: Συνέχεια (από http://www.historywiz.com/myc-civ.htm – να τεκμηριώνουμε κιόλας, ε; 🙂 🙂 )
    Trasnumeration

    .1-2 AB 77-09-45-59 AB 04 • AB 131
    .2 AB 27-17 5[ ] A 707[ ]
    .3 AB 04-69 56
    .3-4 AB 04-67 27 A 707
    .4 AB 81-79-30 18
    .5 AB 01-41-A 118 19
    .5-6 AB 28-51-24-41 5
    .7 AB 81-02 130 A 707

    Conventional transliteration based on homomorphic logograms and syllabograms of Linear B (the fraction sign A 707 is conventionally transliterated with J).

    .1-2 ka-u-de-ta VIN • TE •
    .2 re-za 5[ ] J[ ]
    .3 te-tu 56
    .3-4 te-ki 27 J
    .4 ku-*79-ni 18
    .5 da-si-*118 19
    .5-6 i-du-ne-si 5
    .7 ku-ro 130 J

    The tablet records quantities of wine. The logogram VIN is preceded by the syllabic sequence ka-u-de-ta and followed by the “transaction sign” TE. On lines 2-6 variable quantities of goods are registered, each preceded by a syllabic sequence. On line 7 a very large amount is registered (130+J), preceded by the syllabic sequence ku-ro. Since 5+56+27+18+19+5 = 130, ku-rois evidently the word for “total”. As other texts indicate, the fraction J corresponds almost certainly to ½. The total should therefore be 130+ ½ + ½ , i.e., 131 units. Consequently, it is possible that the scribe made a mistake while summing up the single quantities. It is difficult to say if the syllabic sequences were anthroponyms or toponyms and what their relationship to the wine was (suppliers or recipients).

  47. takis#13 said

    37 . Mου ζήτησαν από την Πολεοδομία συμπληρωματικά έντυπα. Με ζώσαν τα φίδια….

  48. leonicos said

    @43 Γιάννη σ’ ευχαριστώ. Αυτή είναι η πινακίδα

    Το διασημότερο λογιστικό λάθος όλων των εποχών

    KA.U.DE.TA

    TE.RE.ZA 5½

    TE.TU 56 TE.KI

    27½ KU.ZA.NI 18

    DA.SI.? 19 I.DU.

    NA.SI 5

    KU.RO 130½

    Δυστυχώς δεν βγαίνουν τα εικονίδια

  49. leonicos said

    Το ΤE.RE.ZA δεν είναι ‘τερέζα’ αλλά ΤΕ = από, εκ και Ρεζα

    υποτίθεται τουλάχιστον

  50. Της Μηχανής Ραψίματα said

    12.Εγώ, ο γιος μου 10 χρονών είχε 17/24 κι εγώ 9/24!!! Τι να πω!!!
    17. Νέο Kid L’Errance D’Arabie, πράγματι τα τούρκικα ονόματα τα είχα και σιγουράκια και τα έκανα όλα λάθος τελικά.

    Αυτό με τα ονόματα πια, σε κάθε διοργάνωση μας «γλωσσομπερδεύουν» όπως λέει και ο γιος μου (δικής του επινόησης η λέξη δεν ξέρω αν υπάρχει σαν λήμμα) Κι έρχεται και μουντιάλ πρέπει να κάνω καλοκαιρινά φροντιστήρια η μάνα για να ανταπεξέλθω!!!!

    Κε Σαραντάκο πάντως οι σχολιαστές του αγώνα και ο Δέλλας που είχαν προσκεκλημένο στο πάνελ, πρόφεραν τ΄όνομα του παίχτη σωστά.

  51. leonicos said

    Στον δεύτερο στίχο, το πρώτο, που μοιάζει με σπιτάκι με διπλό σκέπαστρο, είναι το λογόγραμμα του κρασιού

  52. sarant said

    50 Εγώ δεν άκουσα την ΕΡΤ, αλλά μου είπαν πως είπε (ή ίσως έγραψε) Παγιέ.

  53. Γιάννης Ιατρού said

    38 γ Κίντο, για συνέχισε το σκεπτικό 🙂
    Μπουτάν: Βοτανικός

    το θυληκό;;;

  54. nikiplos said

    Αγαπητέ, ΓιώργοςΜ, δεν το λέω τυχαία… Μια κυρία πρόσφατα έπεσε σε λιμάνι και ήταν τέτοιο το σοκ της που δεν μπορούσε ν’ ανοίξει τα ηλεκτρικά παράθυρα για να την απεγκλωβίσουν οι δεινοί κολυμβητές που έτυχε να παρευρίσκονται εκεί (έχει γραφεία ο σύλλογός τους). μόλις και μετά βίας μπορεσαν και άνοιξαν το τζάμι του συνοδηγού και ενώ το αυτοκίνητο βυθιζόταν στα σκοτεινά νερά, έβγαλαν τα δυό παιδιά πρώτα (που είχαν λιγότερη αναπνοή) κι ύστερα αυτήν που μόλις βγήκε στην επιφάνεια άρχισε να ουρλιάζει και κατέγδαρε το διασώστη της… Μέχρι τότε όμως ήταν σε κατάσταση σοκ χωρίς να μπορεί να κουνηθεί ή να πάρει τα χέρια της από το Τιμόνι… Η ίδια και τα παιδιά της πνίγονταν και ήταν ακίνητη-μαρμαρωμένη-στο τιμόνι… Λοιπόν πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά το ζήτημα του αυτόματου κλειδώματος, ιδίως στα τρίπορτα, εάν υπάρχουν παιδιά πίσω. Κανείς άλλωστε δεν πρόκειται να βάλει κανένα μαχαίρι σε κανέναν λαιμό και για κανέναν λόγο. Μόνο να ληστέψει επιθυμεί ενίοτε…

    Ο «ταρζάν» (το αυτοκίνητο περί ου ο λόγος που μύριζε βενζίνη) πήγε ηρωικά οδηγώντας στο διαλυτήριο το 2010, έχοντας διανύσει δύο δεκαετίες κι αφού έχει ανέβει βουνά και έχοντας εξυπηρετήσει θερινά σχολεία και φοιτητές σε όλη σχεδόν την Ελλάδα… Στα φοιτητικά χρόνια (80ς) ήταν αυτοκίνητο κοινοκτημοσύνης και φυσικά ποτέ δεν χρειάστηκε να το σπρώξει κανείς. Εκεί μάθαμε πως λειτουργεί ένα αυτοκίνητο, ενώ το μπαγάζι εμπρός ήταν εξαιρετικά χρήσιμο… 🙂

    Το μόνο του μειονέκτημα ήταν ότι μάσαγε – είχε αδυναμία- στις καλές κασέτες κι αναγκαζόμασταν να ανεχόμαστε τα επαρχιακά ραδιόφωνα με επιμονή στο … Σπύρο (Ζαγοραίο).

  55. Της Μηχανής Ραψίματα said

    Κε Σαραντάκο όντως εδώ τον γράφουν Παγιέ!!!!!!!! http://www.ert.gr/o-page-lytrose-tous-gallous-sto-89΄/

  56. Της Μηχανής Ραψίματα said

    *Παγέ όχι Παγιέ που έγραψα!! Α χα,χα ακόμη χειρότερα!!

  57. ΓιώργοςΜ said

    54 Συζητήσιμο το θέμα του κλειδώματος, η τρομολαγνεία που μας δέρνει ολόγυρα έχει καταλήξει αηδία, δεν είναι όμως άνευ αντικειμένου. Εξακολουθώ να θεωρώ τους ανθρωπογενείς παράγοντες κινδύνου σημαντικούς, ειδικά στην πόλη.
    Το παράδειγμα με τη λίμνη δεν έχει όμως να κάνει με αυτόματο κλείδωμα, αλλά με λάθος αντίδραση (ή μάλλον μη αντίδραση λόγω πανικού) της οδηγού. Πανικός οφειλόμενος δικαίως στο σοκ αλλά πιστεύω, κυρίως, στην απουσία εκπαίδευσης και τη συνεπαγόμενη άγνοια του τι πρέπει να κάνει κανείς. Βλέπεις η τιβί μπορεί να έχει 80 ώρες ημερησίως την κάθε βλακεία που μπορεί να φανταστεί ανθρώπινος νους, αλλά καμμιά χρηστική εκπομπή σχετική με οδική (και όχι μόνο) ασφάλεια, δύσκολο… Ακόμη και οι «ειδικές» εκπομπές είναι σχεδόν αποκλειστικά διαφημιστικές προθήκες. Να μην πω για την εκπαίδευση για άδεια οδήγησης.

    Η ιστορία με το κασετόφωνο μου θύμισε έναν καθηγητή μου στο φροντιστήριο: Οδηγούσε ένα 2CV της κακιάς συμφοράς, πήγαινε και δεν πήγαινε, αλλά είχει ένα πολύ καλό, πανάκριβο ραδιοκασετόφωνο. Βγαίνοντας από το αυτοκίνητο, έριχνε ένα πατσαβούρι επάνω για να μη φαίνεται, μάλιστα το έριχνε δυο-τρεις φορές ενίοτε ώστε να φαίνεται επαρκώς «τυχαία» η θέση του!

  58. Ας ήτον αχίτων η γείτων (θεία) 🙂
    (Γελάμε με την αμφισημία, αλλά αυτή καθεαυτήν η είδηση είναι τραγική, αν τουλάχιστον η θεία σκόπευε να εκμεταλλευτεί το βίντεο…)

  59. LandS said

    33 Δεν κατάλαβες, τα καλά αμάξια ξεκλειδώνουν μόνα τους σε περίπτωση πυρκαγιάς.

  60. Λεώνικε, στις πλάγιες πτώσεις το «αυτ*» μπορεί να είναι συνηρημένος τύπος του «εαυτ*», οπότε πράγματι δασύνεται, στην ονομαστική όμως όχι, διότι ονομαστική «εαυτός» δεν υπάρχει στα αρχαία. Στη συγκεκριμένη φράση το «αυτοί» σημαίνει απλώς «(σεις) οι ίδιοι» (κατ’ αντιδιαστολή προς «τα σπίτια σας») και θέλει ψιλή.
    Όσο για τα πίμπρημι/πίμπλημι, το μυστήριο είναι μάλλον τι γυρεύει το πρώτο μ στο ενεστωτικό θέμα — αφού η ρίζα είναι σαφώς πρη/πλη, όπως δείχνει ο αόριστος και τα παράγωγα.

  61. BLOG_OTI_NANAI said

    Στην TLG-E, το «εμπιπραμένων» παραδίδεται 13 φορές ενώ το «εμπιmπραμένων» μόνο 3:

    Ως «εμπιπραμένων» το αναφέρει και το LIDDELL-SCOTT:

  62. ΝεοΚid, ο Λαφαγιέτ-νου-βουαλά είναι Lafayette, οπότε δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το τ προφέρεται. Για το ay όμως πράγματι δεν υπάρχει κανόνας. Το payer βεβαίως είναι πεγέ και το crayon κρεγιόν (κι ας το λέμε εμείς κραγιόν(ι)), αλλά τα pays και abbaye είναι πεΐ και αμπεΐ, το hayon διφορείται και την Cayenne, για την οποία έγινε και εδώ τόσος λόγος, σωστά τη λέμε καγέν.

  63. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Με αφορμή το φριχτό παρανάλωμα της πόρσε καγιέν, η καμμένη σορός, αναφέρεται δεκάδες φορές. Νομίζω ότι χάθηκε η μάχη ότι η σορός = το φροντισμένο νεκρό σώμα.
    Επίσης το αυτοκίνητο που «άνηκε στη σύζυγο», άνηκε στο α ο τόνος, ακούστηκε μερικές φορές,αλλά και γραμμένο θα το βρείτε.

  64. gpoint said

    # 43,48

    ΑΝ αυτό το 5 στην προτελευταία γραμμή ( NA.SI 5 ) προκύπτει από τις 5 γραμμούλες, εύλογη η απορία γιατί τρεις στην πάνω γραμμή και δυο στην κάτω και φυσικά η απαντηση είναι πως οι τρεις επάνω είναι διαφορετικής αξίας από τις δυο κάτω δλδ αντιπροσωπεύουν τον αριθμό 20 (3×6 +2×1) ή τον αριθμό 15 (3×1 = 2×6) γιατί το σύστημα τότε ήταν μάλλον εξαδικό όπως προκύπτει σε άλλες πινακίδες. Πιστεύω πως όποιος έχει τον καιρό και την βούληση να κάνει τις μετατροπές σε εξαδικό θα βρει πως δεν υπάρχει λάθος στην πρόσθεση

  65. https://twitter.com/NikoAgo/status/741313554394062849

  66. gpoint said

    # 23

    Η γυναίκα από το Κουρδιστάν όταν την βλέπειςαπό μπροστά λέγεται Κούρδισα κι όταν την βλέπεις πό πίσω λέγεται Ξεκούρδισα

  67. Ριβαλντίνιο said

    – Υπέροχο και το σημερινό. Ειδικά ο Αίσωπος και το «ἐμπιπραμένων».

    – Δεν είναι κι άσχημο παντώς το Μασσαλός. Π.χ. Μασσαλός = ο Γάλλος της Μασσαλίας, Μασσαλιώτης = ο Έλληνας της Μασσαλίας (αν υπάρχει σήμερα κάποιος ).

    – Ο Μπούμπουκ αρνείται ότι άντλησε από το κουλούρι :

    Για τη διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών στο γυμνάσιο

    και εδώ 1:30 – 7 :00

    h**ps://www.youtube.com/watch?v=NoVTEN-yHTk

    (παρακολουθείται με δική σας ευθύνη και μόνο αν έχετε χρόνο για σκότωμα)

    Σ’ αυτά που λέει κάποιος ίσως μπορεί να βρει και άλλους μεζέδες .

    Να λέει αλήθεια ή ψέματα, ποιος ξέρει ;

    – Τόσο γρήγορα καταργήθηκε το παιδομάζωμα ; Πάντως θυμάμαι ότι στη Νάουσα είχε γίνει μια προσπάθεια στρατολόγησης τον 18ο αι. και αντιστάθηκαν κάτι αρματολοί. Αλλά αφού επιβεβαιώνει και ο Δύτης. Θα μου πεις εδώ δεν ξέρουμε καλά καλά πότε ξεικίνησε.

    ——————————————————
    @ 12 Εγώ

    Ξεφτιλίστηκα ! 😦
    8/24 ! 😦 😦

    (Αλλά μάλλον θα έχουν λάθη που λέει και ο Νέο Kid L’Errance d’Arabie 🙂 ).

    ————————————————–
    @ 38 Νέο Kid L’Errance d’Arabie

    Λέρος : Λέρας ;
    🙂

    —————————————————————-
    Έχασε η Βολιβία «χτες» 😦 , νίκησε η Αργεντινή . 🙂

  68. gpoint said

    Οσον αφορά το δυστύχημα της Πόρσε η επίμονη πρόσκρουση στο στηθαίο-εφ’ όσον ο οδηγός είχε τις αισθήσεις του- δείχνει σπασμένο ακρόμπαρο ή το πιο εφιαλτικό σενάριο να έχει πειραχτεί το τακάκι του δίσκου ώστε να τραβάει αριστερά και το φρενάρισμα να γίνεται όχι από τον οδηγό αλλά εξ αποστάσεως από επαγγελματία χάκερ.

  69. Πάνος με πεζά said

    Καλημέρα, με ωραία μεζεδάκια όπως πάντα.

    O Παγιέτ μου θύμισε το συχωρεμένο (από την ΑΕΚ) Πογιέτ. Τώρα πήραμε Τιμούρ Κετσπάγια, που λέγεται ότι στις πρώτες δηλώσεις είπε «Δένω τα μαλλιά μα νη μου πέφτουςν στα μάτια, και ξεκινάω !»
    🙂

  70. nikiplos said

    «ο Έλληνας της Μασσαλίας (αν υπάρχει σήμερα κάποιος )»

    πολλοί θέλω να πιστεύω… τουλάχιστον 16 -18 συγγενείς μου…

  71. Τη θέση του τόνου στα ουκρανικά ή ρουμάνικα ονόματα είναι πολύ δύσκολο να τη μαντέψει κανείς. Ακόμη και κάποιον σε -ενκο το κουιζ μας τον παρουσιάζει οξύτονο, αν θυμάμαι καλά! (Ελπίζω για τα εις -έσκου να μην υπάρχει αμφιβολία…) Για έναν Τσέχο όμως που μας τον παρουσιάζει παροξύτονο έχω πολλές αμφιβολίες. Υποτίθεται ότι όλα τα τσέχικα ονόματα (και το δικό του είναι 100% τσέχικο, Limberský) τονίζονται στην πρώτη συλλαβή!

  72. Ριβαλντίνιο said

    @ 70 nikiplos

    Α, πολύ ωραία !!!

  73. 65: Φήμες λένε ότι συνεργάζονται στις αφίσες με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ

    Εγκαίνια του νέου χώρου της Λέσχης Αναιρέσεις Χανίων! | anaireseis.gr

  74. 70, 72

    http://www.athinorama.gr/cinema/movie/massalia_makrini_kori-1007477.html

  75. odinmac said

    Σε σχέση με την ακουστική των αρχαίων θεάτρων, μην πέσουμε στην παγίδα και νομίσουμε πως είναι μπαρούφες εξ αιτίας του συγκεκριμένου λινκ που δίνει η ανάρτηση και τις κουταμάρες που γράφει στο τέλος.
    Είναι ένα θέμα το οποίο γνωρίζουν καλά οι μηχανικοί ήχου αφού το σπουδάζουν.
    Αναφέρεται και στην “βίβλο της ακουστικής”, στο: “Εγχειρίδιο Ακουστικής” του Everest Alton http://www.politeianet.gr/books/9789604183418-everest-alton-f-tziolas-egcheiridio-akoustikis-49713 ,
    καθώς και σε δεκάδες πανεπιστημιακές εργασίες και μελέτες οι οποίες συνεχίζονται ακόμα. Παραδείγματα: http://www.ekivolos.gr/AKOUSTIKH%20TWN%20ARXAIWN%20THEATRWN.pdf ,
    http://www.ancientacoustics2011.upatras.gr , http://www.ancient-acoustics.nl

  76. Ιάκωβος said

    Έχω παρατηρήσει οτι η λέξη ριφιφί δίνει τελευταία πολλά μεζεδάκια, γιατί χρησιμοποιείται τις πιο πολλές φορές για να δηλώσει μια διάρρηξη γενικά κι όχι με τον συγκεκριμένο τρόπο που δίδαξε η ταινία του Ντασέν.
    Πχ
    http://www.enikos.gr/society/392742,Rififi-se-kosmhmatopwleio-sta-Anw-Liosia-BINTEO.html

    «Ριφιφί» σε κοσμηματοπωλείο στα Άνω Λιόσια

    Κινηματογραφική ταινία θύμισε το «ριφιφί» που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής σε κοσμηματοπωλείο στα Άνω Λιόσια.

    Οι ληστές χρησιμοποιώντας βαριοπούλες κατάφεραν να σπάσουν το αλεξίσφαιρο τζάμι της βιτρίνας κλπ

    Τι ριφιφί ήταν αυτό που του κατέβασαν την πρόσοψη με βαριοπούλες.

    Ενώ το καλό ριφιφί ήταν στο I soliti ignoti, Ελληνικός τίτλος, O κλέψας του κλέψαντος,
    στο 1.30

  77. Γιάννης Ιατρού said

    64: Gpoint
    καλή η ιδέα σου, αλλά από τον πίνακα εδώ http://lila.sns.it/mnamon/index.php?page=Simboli&id=19&lang=en (τρίτος, κάτω δεξιά) φαίνεται να χρησιμοποιούσαν δεκαδικό, γιατί δείνει τα σύμβολα για 1 / 10 / 100 κλπ.

  78. antpap56 said

    Συνεισφορά στο μεζεδοπωλείο:
    – Από την ΕΡΤ (Πρώτο πρόγραμμα) προχθές άκουσα για «συγκομιδή των απορριμμάτων».
    – Στην (ηλεκτρονκή τουλάχιστον) Καθημερινή η τραγική είδηση για την κόρη του Νικολόπουλου γράφτηκε ως εξής: «Η 16χρονη Νίκη… κατέληξε μετά από απονενοημένη μάχη διάρκειας μιας εβδομάδας».
    Και καλά, το πρώτο ήταν προφορικό και υποθέτω ότι βγήκε «εν τη ρύμη του λόγου». Για το δεύτερο όμως τι να υποθέσω;

  79. τῶν οἰκιῶν ὑμῶν ἐμπιπραμένων αὐτοὶ ᾄδετε;

  80. Θύμμαχος Θήτης said

    Από το προσωπικό ιστολόγιο αγάπης του παπακονσιλιέρη Αιγιαλείας.

    ηττπ://mkka.blogspot.gr/2016/06/blog-post_6.html

  81. Ενδιαφέρον και κατατοπιστικό το άρθρο που είχατε γράψει, κύριε Σαραντάκο, περί αριθμολογίας.
    Θα ήθελα όμως να πω, με την ευκαιρία, ότι κάποιο φεγγάρι που είχα μπλέξει κι εγώ με την αριθμολογία και την γλώσσα, με μια όμως μορφή της που εγώ επινόησα (και ήταν η εξής απλή: Α=1, Β=2, …, Ω=24) και χωρίς, βεβαίως, να θέλω να αποδείξω τίποτα με αυτό, βρήκα ορισμένες πολύ ενδιαφέρουσες και ευτράπελες συμπτώσεις, π.χ.:
    28=ΒΑΣΗ=ΑΓΑΠΗ
    35=ΑΝΑΓΚΗ=ΙΘΑΚΗ
    42=ΜΑΤΙΑ=ΑΛΗΘΕΙΑ
    43=ΛΑΓΝΕΙΑ=ΚΑΥΛΑ
    46=ΘΕΟΣ=ΑΓΙΟΣ=ΗΔΟΝΗ
    49=ΑΡΕΤΗ=ΓΑΜΟΣ=ΖΕΥΣ=ΕΜΕΙΣ
    91=ΜΟΥΣΙΚΗ=ΑΠΟΛΛΩΝ
    92=ΑΒΥΣΣΟΣ=ΠΟΛΕΜΟΣ
    106=ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ=ΟΙΔΙΠΟΥΣ
    118=ΧΡΙΣΤΟΣ=ΔΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ

  82. Ιάκωβος said

    Νομίζω κι αυτή η αφίσα είναι λάθος και δείχνει οτι στενοκέφαλος μπορεί να είναι τόσο ένας γκέι όσο και ένας στρέιτ.

    Υποτίθεται ότι αφορά στα άτομα που αλλάζουν φύλο, και έτσι φαίνεται λογικό. Δεν είναι όμως. Αυτοί που το διάλεξαν φαίνεται ότι θεωρούν πως μόνο τα πρωτεύοντα και τα δευτερεύοντα χαρακτηριστικά του φύλου κληρονομούνται, πράγμα που δεν ισχύει. Και η ταυτότητα του φύλου, πχ σε παιδιά που νοιώθουν δυσφορία με το φυσικό τους φύλο, κι αυτή εξαρτάται από γενετικούς και επιγενετικούς παράγοντες.Από γονίδια και άλλα, πχ επιδράσεις της τεστοστερόνης στην ανάπτυξη του έμβρυου.

    Από την άλλη, ο μέσος θεατής της αφίσας, θα καταλάβει οτι αφού «άντρας γίνεσαι» σημαίνει οτι και» γκέι γίνεσαι» δε γεννιέσαι, άρα αυτό σημαίνει οτι η κοινωνία και η οικογένεια μπορεί να αποτρέψει ένα παιδί από το να γίνει γκέι. Όπερ άτοπο.
    Δηλαδή το σύνθημα ενώ μοιάζει προκλητικό, τελικά είναι πολύ χαζό, αντιεπιστημονικό και δίνει επιχειρήματα στους ομοφοβικούς.

  83. gpoint said

    # 77

    Γιάννη, νομίζω πως αυτά είναι τα σύμβολα το εξηνταδικού των Βαβυλώνιων, δεν μπορούσαν να τραβάνε 59 γραμμούλες και είχαν σύμβολο για το 10. Δεν θεωρώ αυτονόητο πως αυτά τα σύμβολα θα είχαν την ίδια ισχύ σε όλη την Μεσόγειο

  84. 82

    Εξαιρετικά εύστοχος.

  85. Μαρία said

  86. Pedis said

    Έτσι, ο μητροπολίτης Πατρών επιτέθηκε στον υπουργό Παιδείας, υποστηρίζοντας ότι τα σημερινά παιδιά δεν ξέρουν καλά ελληνικά …

    Μετά τη στρατιωτική εμπειρία παραμένω μπερδεμένος: πριν, ήμουν σίγουρος ότι ο λόγος των παπάδων ήταν για τα μπάζα (όχι μόνο για το νόημα, αλλά για τον τρόπο), μετά, αντιλήφθηκα ότι θα ήταν δίκαιο να τους θέσω σε σύγκριση με τους στρατιωτικούς διοικητές (λ.χ. όταν το κικερωνιάζουν στην πρωινή αναφορά).

    Ακόμη δεν έχω καταλήξει στην κατάταξη.

    Οι στρατιωτικοί διοικητές εχουν, όμως, ένα πλεονέκτημα: έχουν σταματήσει να προσπαθούν να μιλήσουν στην καθαρεύουσα.

  87. Γιάννης Ιατρού said

    83: Τζι, μπορεί να έχει δίκιο (κατ΄εξαίρεσιν 🙂 🙂 ). Διαβάζω αυτό που μού ΄στειλες.

  88. Γιάννης Ιατρού said

    88: εχει ==> εχεις 🙂

  89. 75 Στο «Εγχειρίδιο Ακουστικής» αναφέρεται πως η ακουστική της Επιδαύρου έχει να κάνει με την ελληνική γλώσσα; Μάλλον όχι κι αυτό ήταν που σχολιάστηκε. Δεν αμφισβήτησε κανένας πως τα αρχαία θέατρα γενικά είχαν καλή ακουστική κι η Επίδαυρος ειδικά περίφημη.
    Όταν το πρωτοείδα στο ΦΒ το σχόλιό μου ήταν αυτό: «έχει ακούσει ο γράφων το Άβε Μαρία» στην Επίδαυρο; Εκτός κι αν πούμε πως τα λατινικά είναι διάλεκτος των ελληνικών, οπότε πάω πάσο». Είναι συνηθισμένο στους επισκέπτες να στέκεται κάποιος και να το τραγουδάει απ’ το κέντρο της ορχήστρας. Κι είναι εκπληκτική εμπειρία.

  90. Γιάννης Κουβάτσος said

    87: Εξαιτίας της …καθαρεύουσας ενός καραβανά ανθυπολοχαγού ετών επτακοσίων έφαγα στέρηση εξόδου ως νεοσύλλεκτος στην Τρίπολη. Ήμουν ομαδάρχης και με ρώτησε γιατί δεν καθαρίσαμε καλά «γύρω απ’ τα πτέριξ». Μου ξέφυγε ένα γελάκι, το πήρε στραβά κι έπεσε η καμπάνα. 😊

  91. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    87.>>Οι στρατιωτικοί διοικητές …
    «Ο στρατιώτης τάδε συνελήφθη περιστρεφόμενος στο χώρο του στρατοπέδου»,
    από έγγραφη αναφορά/κατάθεση του διοικητή-καραβανά για ένα θέμα κλοπής καυσίμων σ΄ένα στρατόπεδο της Αττικής την εποχή των Μ.Ο.Μ.Α (το καραβανάς, σε αντιδιαστολή με τους πολίτες που δούλευαν παράλληλα με τους στρατιωτικούς σ΄αυτές τις Μονάδες,αν και μάλλον και με την κλασική σημασία πρέπει να ήταν,δηλαδή των μη προερχόμενων από την Ευελπίδων)

  92. Pedis said

    # 91 – καλό! Εννοούσα καθαρευουσιάνικη σύνταξη όχι απολιθωμένη ορολογία.

  93. Pedis said

    # 93 – ορολογία -> μπουρδολογία

  94. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    86. κι άλλο:
    Ο Άγιος Μπυροβλήτης ‏@Pipis_20 30 Μαΐ

    Αχ να μην τελείωνε ποτέ το ματς ετουτο Θεέ μου…. 🏀#paooly

  95. sarant said

    Ευχαριστώ πολύ για τα νεότερα!

    75-90 Ακριβώς, Η ακουστική είναι εξαιρετική, αλλά όχι μόνο για την ελληνική γλώσσα!

    Για την καθαρεύουσα του στρατού αξίζει άρθρο, αλλά βέβαια δεν ξέρουμε πόσα δείγματα που κυκλοφορούν είναι αυθεντικά και πόσα μπεντροβάτα

  96. π2 said

    Στα αμιγώς ποδοσφαιρικά δεν μπαίνω, αφού το ζήτησε ο νικοκύρης, οφείλω πάντως να επισημάνω ότι άνοιξε (απρόθυμα) για το Euro το ποδοσφαιρικό του μαγαζί και ο Ρογήρος.

  97. spatholouro said

    60
    Από το εξαιρετικό «Λεξικόν των ρημάτων της αττικής πεζογραφίας» του Γ. Παπανικολάου, εκδ. Παπαδήμα, πέμπτη έκδοση 1988 (η πρώτη το 1962), σελ. 721:

    Το εξ αναλογικών τύπων (πιμπλάνομαι-πιμπράνω) παρεντιθέμενον ευφωνικόν μ (αναλογικώς πάλιν προς το λιμπάνω) ουδέποτε αποβάλλεται εις τον απλούν ενεστώτα και παρατατικόν (πίμπλημι, επίμπλην και πίμπρημι, επίμπρην, πίμπλαμαι, επιμπλάμην και πίμπραμαι, επιμπράμην) αλλά εν συνθέσει όμως και μάλιστα παρά μεταγ. μετά της προθέσεως εν προς αποφυγήν της χασμωδίας εκ των αλλεπαλλήλων τριών μ, συνήθως –όχι πάντοτε- εκπίπτει κατά την παράδοσιν το παρεντεθέν (εμπίπλημι-εμπίπρημι, εμπίπλαμαι-εμπίπραμαι), επανέρχεται όμως εις τους αυξημένους χρόνους ή όταν η επομένη συλλαβή είναι βραχεία (πρβλ. ενεπίμπλασο)

  98. sarant said

    98 Άνοιξε; Δεν το ήξερα

    99 Προσπαθεί ο κακομοίρης να βρει τον κανόνα μέσα στο κουβάρι!

  99. odinmac said

    75-97
    Ε τόγραψα βρε παιδιά ότι εκεί στο τέλος λέει κουταμάρες!

  100. Κι ο Κέβιν Σπέισι πούπαιξε στην Επίδαυρο τον σαιξπηρικό Ριχάρδο Γ’ (σε σκηνοθεσία του τζεημσμποντικού Σαμ Μέντες) μάλλον ελληνικά θα μίλαγε, ε;

    http://www.tovima.gr/culture/article/?aid=413079

  101. Μεζεδάκια χωρίς Τζήμερο δεν γίνουνται!

  102. Corto said

    «ο Dimitri Payet, ο οποίος, παρά το σπάνιο για τα γαλλικά δεδομένα όνομά του δεν έχει κάποια σλαβική (ή ελληνική) καταγωγή»

    Υπήρχε και Ιταλός ποδοσφαιριστής: Demetrio Albertini

    https://en.wikipedia.org/wiki/Demetrio_Albertini

  103. Γουώρλοντ, που λέμε και στο χωργιό μου

  104. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Λες να έφταιγε η γλώσσα των χωργιανών μου κει κάτω και δεν είχε την τέλεια ακουστική το θέατρο της Λύττου τελικά;
    Αρχαίο θέατρο Επιδαύρου: Πρώτο στην ακουστική και με τη βούλα
    Έλαβε άριστα μετά από μετρήσεις ομάδων ερευνητών

  105. Γιάννης Κουβάτσος said

    Όταν έχει Τζήμερο ή κάποιο τζημεροειδές βλακόμετρο η τηλεόραση, βάζω βαριά καρέκλα μπροστά στο ψυγείο. Έχω πολλά γιαουρτάκια και ζαρζαβατικά μέσα και δεν θέλω να πάρουν πρωτοβουλίες. Όχι και να κάνουμε φασίνα στα καλά καθούμενα για τέτοιους τύπους!

  106. Πάνος με πεζά said

    Το θέμα του αυτόματου κλειδώματος είναι πανεύκολο να λυθεί, με ένα κόκκινο κουμπί πανικού σε χαρακτηριστικά θέση, και φυσικά με κάποιο δικό του ηλεκτρικό κύκλωμα. Όπως π.χ. όλα τα αυτόματα μηχανάκια έχουν ένα κόκκινο κουμπί που «σκοτώνει» τον κινητήρα εν ψυχρώ, για να σε προφυλακτικά από ατύχημα.
    Στα αυτοκίνητα, επιπλέον, οι κλειδαριές απ όσο ξέρω έχουν δικό τους εγκέφαλο (μια φορά τον έχω αλλαξει) και κάνεις δε μας έχει πει αν κολλήσει η πλακέτα την ακατάλληλη στιγμή, πώς την παλεύουμε…

  107. Πάνος με πεζά said

    Ρε πώς διορθώνει το κινητό…
    😁

  108. Νίκος Κ. said

    Acoustical Measurements in Ancient Epidaurus
    [Κι όμως ο κρότος της μέτρησης φέρνει λίγο προς το αρχαιοελληνικό 🙂 ]

    https://mediatech.aalto.fi/en/research/virtual-acoustics/research/room-acoustics-and-physics/75-epidaurus

  109. No ISAP or Proastiakos: Only Leoforeia and Trolleys.

    http://www.ekathimerini.com/209434/article/ekathimerini/news/no-isap-or-proastiakos-trains-on-thursday-as-staff-walk-out

  110. Είδα το Αλβανία-Ελβετία και έπαιζε ο ένας αδερφός Τσάκα στη μια ομάδα και ο άλλος στην άλλη. Μεγαλώσανε διάβασα μαζί αλλά ο ένας «νιώθει» Ελβετός και ο άλλος Αλβανός; Η μάνα τους τι να υποστήριζε άραγε;
    Πάντως είδα ότι το επίθετο γράφεται XHAKA. Αυτό δεν αποδίδεται Τζάκα (και όχι Τσάκα) στα ελληνικά; Κατά το ΗΟΗΧΑ (Χότζα;)

  111. sarant said

    112 Στη Βικιπαίδεια λέει ότι προφέρεται Τζάκα.

  112. #113
    Μεζεδάκι λοιπόν!

  113. 112

    https://twitter.com/NikoAgo/status/741649266876264448

  114. 112

    https://twitter.com/BreatheSport/status/741619571011014656

  115. #116
    Δεν θα την έλεγα και πετυχημένη (στυλιστικά). Θα μπορούσε να βάλει ολόκληρες τις σημαίες την μία πάνω στην άλλη. Αλλά ποια μπαίνει από πάνω; Εδώ σε θέλω!

  116. Σχολιαστής said

    Ένα εντυπωσιακό λάθος στο πρωτοσέλιδο της Αυγής, την εβδομάδα που μας πέρασε (7.6.2016), μαλλον πέρασε απαρατήρητο.

    «Κλίνει (σικ) ο υφεσιακός κύκλος…».

    Απόδειξη εδώ:
    http://www.frontpages.gr/d/20160607/13/%CE%91%CF%85%CE%B3%CE%AE

  117. Pedis said

    http://www.efsyn.gr/arthro/eykleidis-tsakalotoso-anthropos-toy-verolinoy

    Πολλοί είναι οι αξιωματούχοι που δηλώνουν στο Βερολίνο ότι τους έχει κάνει πολύ μεγάλη εντύπωση το πώς μια αριστερή κυβέρνηση στην Ελλάδα πέρασε τόσο σκληρά μέτρα και μάλιστα δίχως να υπάρξουν αντιδράσεις.

    ´Ολα να τα περιμένεις από μπολσεβίκους!

    Στο Βερολίνο πίνουν νερό στο όνομα του Ευκλείδη Τσακαλώτου και εύχονται να μείνει για πολύ ακόμη υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας. Πιστεύουν πως είναι ο άνθρωπός τους, ένας υπουργός Οικονομικών που ό,τι λέει το εφαρμόζει.

    Κύριος, λέμε, κι ο λόγος του εγγύηση. Κι ούλης της κυβέρνησης!

    Οπως απάντησε ο κ. Γέγκερ, «δεν ξέρω ποιος λέει πως το ελληνικό πρόγραμμα είναι βάναυσο. Η γερμανική κυβέρνηση δεν το είπε ποτέ και δεν ήταν. Ηταν ανάλογο της δύσκολης κατάστασης στην Ελλάδα.

    – Γιατρέ, θα πονέσω;
    – Ο πόνος είναι υποκειμενικός … μην κουνιέσαι, παίρνε βαθιές εισπνοές και ψήφιζε σύριζα. Αυξάνει την αναισθησία.

  118. sarant said

    118 Δεν πέρασε απαρατήρητο, πρέπει να το είπαμε σε κάποιο σχόλιο μεσοβδόμαδα. Το κουβέντιασα και στη Λεξιλογία.

  119. Θύμμαχος Θήτης said

    118 Δεν βλέπω λάθος! Γέρνει, έχει πάρει κλίση και μας πλακώνει και μας και τα μυαλά μας. Απαρατήρητο δεν πέρασε πάντως, σχολιάστηκε ήδη https://sarantakos.wordpress.com/2016/06/06/typodaemon/#comment-362764

  120. Μυλοπέτρος said

    Γιατί η έκπληξη για την Επίδαυρο;
    Εδώ έχουν να πούν ότι ο (ν)αργιλές βγαίνει από τη λέξη άργιλος το υλικό που είναι φτιαγμένος. το ερώτημα που γενάται έχει να κάνει με το αν ο αργιλές είναι γιάλινος.
    Άλλο: η λέξη Σελτσούκοι από το σέλας.
    Κα το κορυφαίο:
    Η ενδιαφέρουσα από το «εν δία φέρουσα»! το ότι η λέξη αυτή αναφέρεται έτσι, ενώ η σωστή διατύπωση είναι βέβαια «σε ενδιαφέρουσα κατάσταση» είναι δευτερεύον.
    Παρετυμολογίες. Όχι δα! Τεκμήρια αμάχητα της καθολικότητας και της διαχρόνικότητας της Ελληνικής μας γλώσσας είναι.

  121. 😀 ❤

  122. Ας μην κοροϊδεύουμε τα αγγλικά της Καθημερινής.
    Στο σώμα της είδησης, η διατύπωση είναι σωστότατη και ακριβέστατη: There will be no services on the Athens-Piraeus urban electric railway (ISAP) or Proastiakos suburban railway on Thursday κλπ. Στην επικεφαλίδα, τι να βάλει; όλο το μακρυνάρι; όποιος δεν ξέρει τι είναι ο ISAP ας διαβάσει λίγο παρακάτω να δει.
    Πιο σόλοικο μου φαίνεται ότι ο επίσημος λογότυπος του Προαστειακού, όπως εικονίζεται π.χ. πάνω στα τρένα του, μοιάζει να είναι PROASTIAKOS με λατινικά στοιχεία!

  123. Θύμμαχος Θήτης said

    με το μηχανισμό των Αντικυθήρων τελικά τί παίζει; Υπάρχει κάποιο λογικό άρθρο που να εξηγεί και να τεκμηριώνει τις επικρατέστερες θεωρίες για την χρήση του εργαλείου;

  124. Θύμμαχος Θήτης said

    124

    Για διεθνή αγγλικά νομίζω είναι μια χαρά. Τώρα κάποιες λεπτομέρειες, πχ η χρήση του «walk out» αντί του κακού «strike» έχουν κάτι από (Χ)ελένα Σμιθ. Προσωπική άποψη.

    Επίσης: Νο ISAP and Proastiakos.

  125. NM said

    Μιας και γράφτηκαν σήμερα και στρατιωτικά μεζεδάκια και ελληνικούρες:
    Από τον φάκελό μου στον Στρατό: «Χαρακτηρίζεται Ι4, πάσχων από χρονίΣΑΣα ωτίτιδα». Κάποιος γραφέας το άκουσε λάθος από τον Ωριλά της κατάταξης και το έγραψε έτσι. Οι επόμενοι γραφείς του 1ου ΕΓ των διαφόρων Μονάδων επαναλάμβαναν το λάθος στα επόμενα έγγραφα που συνέτασσαν γιατί κανείς δεν αναλάμβανε την ευθύνη να το διορθώσει. Οι περισσότεροι το έβλεπαν μόνοι τους, μερικοί αναρωτιόντουσταν μεγαλοφώνως: «τι εννοεί ο μαλάκας;». Τους εξηγούσα ότι έτσι θα το άκουσε ο γραφέας της επιτροπής το «χρόνια» ή «χρονία» που υπαγόρευσε ο γιατρός και γελάγαμε όλοι μαζί. Μερικές φορές προσκαλούσαν και συναδέλφους τους από διπλανά γραφεία για να το δουν. Στο τέλος όμως όλοι σοβαρεύονταν: «Ας τ’αφήσουμε έτσι ρε σειρά, μη βρούμε κανά μπελά».
    Τελικά, παρά τη δυσφορία του επιλοχία που το συνέταξε (καλό παιδί και φιλόλογος) πήρα Απολυτήριο με ένδειξη «χρονίσασα ωτίτιδα». Το φυλάω ακόμα στο συρτάρι μου μετά από 30+ χρόνια για να το δείχνω σε φίλους και να γελάμε (αλλά και –που ξέρεις- να μη τύχει και βρούμε και κανά μπελά)
    Με ελληνικούρες σ’ένα κειμενάκι που είχα σκεφτεί από τον καιρό της βασικής στην Κόρινθο και προβάρει για να το λέω ροδάνι, συνήθιζα να ψαρώνω και τους διάφορους καραβανάδες που μου την έπεφταν ρωτώντας με ειρωνικό ύφος: «Εσένα γιατί σ’έβγαλαν Ι4 παιδί μου;» (καθώς –ως γνωστό- το να είναι κάποιος γιωτάς ενώ είναι αρτιμελής, συνιστά μεγάλο μειονέκτημα για τον ίδιο και υψίστη ατυχία για την πατρίδα που βασίζει την αμυντική της ικανότητα σε ρωμαλέους και εύψυχους στρατιώτες).
    Τους απαντούσα λοιπόν με την προβλεπόμενη στάση, ύφος και ύψος φωνής: «Αναφέρω κύριε ταγματάρχα ότι τυγχάνω χαρακτηρισθείς Ι4 από την επιτροπή απαλλαγών…»
    (μικρή ανάσα – παύση): «…Διαγνωσθείς ως πάσχων εκ χρονίας μέσης πυώδους ωτίτιδος μετά διπλού χολοστεατώματος στην κροταφική χώρα…»
    (βαθειά ανάσα – μεγάλη παύση και σε πολλαπλάσια ντεσιμπέλ): «…ΑΡΙΣΤΕΡΑ !»
    – Με την 1η φράση σοβάρευαν, με τη 2η γούρλωναν τα μάτια εντυπωσιασμένοι και με την 3η έκαναν ένα βήμα πίσω σαν κεραυνοβολημένοι. Είχα διαπιστώσει ότι το κρεσέντο με το «αριστερά» για τελείωμα τους έδινε τη χαριστική βολή. Ποιος ξέρει τι συνειρμούς να έκανε το εκπαιδευμένο στην Ευελπίδων μυαλό τους;

  126. Θύμμαχος Θήτης said

    126 δεν είναι λάθος το «or»

  127. Έλεος με το καρακιτσαριό και τον χρυσαβγίτικο εθνικισμό

    Με στίχους από τη ραψωδία Ζ΄ της Ιλιάδας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κήρυξε την έναρξη των αγώνων της 6ης Νεμεάδας στον ναό του Νεμείου Διός στον αρχαιολογικό χώρο της Νεμέας.

  128. Περίεργο που δεν απαντήσατε ούτε λέξη. Τρομάξατε;

  129. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @99. Μπράβο! Πολύτιμη (για μένα..) η εξήγηση που προσκομίζεις- την οποία ο Γ. Παπανικολάου ΔΕΝ περιλαμβάνει στο άλλο του λεξικο (Όλων των ρημάτων κλπ)..

  130. spatholouro said

    100
    Ο Άγγελος είχε μια απορία («μυστήριο») στο #60

    Ο Παπανικολάου (γυμνασιάρχης αλά παλαιά) του την έλυσε

    Δεν μου μοιάζει τόσο σόι να τον λέμε και «κακομοίρη» από πάνω, που τάχα παλεύει ο καψερός να βγάλει άκρη με ποιος ξέρει ποιο κουβάρι…

  131. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    125.
    https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CE%B7%CF%87%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82_%CF%84%CF%89%CE%BD_%CE%91%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%85%CE%B8%CE%AE%CF%81%CF%89%CE%BD

  132. @125 Κάποιο πρωί ή τα βράδυα που έχει ξενάγηση να πεταχτείς από το Αστεροσκοπέιο Αθηνών (στο Θησείο από πάνω) εκέι μπορέις να δεις πως λειτουργούσε ο μηχανισμός των Αντικυθήρων και αν δεις και ένα μοντέλο. Έχουμε ξεφύγει από το στάδιο των θεωριών και μπορούμε πια να ξέρουμε ότι ήταν ένας μηχανισμός πο υέδειχνε τις κινήσεις τού ήλιο και των πέντε γνωστών τότε πλανητών, τις φάσεις της σελήνης και τις εκλείψεις, αλλά και να προσδιορίζει σημαντικε΄ς γιορτές. ¨ηταν βασισμένος στον κύκλο του Μέτωνα.

  133. spatholouro said

    131
    Γιώργο, έχω την αίσθηση πως ο ΔΕΝ λέγεται Κωνσταντίνος και όχι Γεώργιος…

  134. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    122.>>Η ενδιαφέρουσα από το «εν δία φέρουσα»!
    τότε η Παναγία θα ήταν Διακρίνουσα, ξέρω γω…

  135. 108.

    «Το θέμα του αυτόματου κλειδώματος» θυρων και μπλοκαρτισματος της ζωνης επιλυεται με πολλους τροπους.

    1. με καποιο μπρελοκ που εχει μια ποντα για να σπασεις το τζαμι + 1 κοπιδι για να κοψεις τη ζωνη

    https://www.google.gr/search?q=rescue+me+%CE%99%CE%A7&espv=2&biw=1680&bih=935&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwj_g8HfvKDNAhXoJcAKHQHtDlsQ_AUIBigB#tbm=isch&q=rescue+me+car

    2.προσωπικα εχω ενα κοφτερο μαχαιρι πλαι μου και πισω μια στρογγυλη ρασπα+ατσαλινη βεργα φ6 χιλ. απο ψαροντουφεκο.

  136. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    134/125 Είχε και την περασμένη Πέμπτη σχετικές ομιλίες
    http://www.antikythera-mechanism.gr/el/events/742

  137. Γιώργος Κατσέας, Θεσσαλονίκη said

    @135. Δίκιο έχεις! Έχω καμιά δεκαριά λεξικά ανωμάλων κλπ ρημάτων (του Κ. Παπανικολάου σε ΔΥΟ εκδόσεις,,) και θεώρησα ότι δεν μπορεί να υπάρχουν δύο έρμοι Παπανικολάου που ίδρωσαν και κάθησαν και έγραψαν λεξικό αρχαίων ρημάτων- δηλ. θεώρησα ότι το «Γ.» σου γράφηκε εκ παραδρομής..

  138. Μην φοβάστε, 72=ΦΟΒΟΣ=ΧΙΜΑΙΡΑ άλλωστε…

  139. 71, σόρρυ 🙂

  140. spatholouro said

    Η δουλειά μου είναι να εντοπίζω τις παραδρομές:)

    Πάντως, εάν σε αυτά τα δέκα λεξικά δεν συγκαταλέγεται του Γεωργίου Παπανικολάου, πάρτο τυφλοίς όμμασι

  141. Το μπερδεύω γιατί 72=ΨΥΧΗ=ΠΟΙΗΣΗ=ΠΟΘΟΣ=ΜΟΡΦΗ

  142. Καμία σχέση με το 80=ΕΠΙΘΥΜΙΑ=ΣΥΜΠΑΝ=ΑΡΙΘΜΟΣ=ΒΟΥΛΗΣΗ πάντως..

  143. spiral architect said

    @65: Το εντόπισα χτες το πρωί από την ειδησεογραφία του Athens Pride και το ανέβασα στο τουίτερ. Η σοβιετική αβανγκάρντ πάντα θα εμπνέει. 😉

  144. Ούτως ή άλλως, 112=ΔΙΟΝΥΣΟΣ=ΠΛΗΡΟΤΗΤΑ=ΑΝΘΡΩΠΟΣ

  145. Οπότε εύχομαι σε όλους και όλες καλή νύχτα (75=ΔΙΑΒΟΛΟΣ=ΝΥΧΤΑ=ΘΑΝΑΤΟΣ=ΜΕΔΟΥΣΑ=ΑΚΡΙΤΑΣ).

  146. 145

    Κόβει ζβέρκους ο σύντροφας εδώ https://twitter.com/SovietVisuals

  147. LandS said

    122 Μου θύμισες αυτό που έχει να κάνει με σημερινό μεζεδάκι.
    [εντός] των οικιών ημών, επί πεπραγμένων ημείς άδομεν. ☺😊😒

  148. 137 Αφώτιστε Φ. εγώ πάντα έχω αυτό στη δεξιά τσέπη

    Στην πάνω δεξιά της φωτό διακρίνεται ο παρμπριζοθραύστης

  149. sarant said

    122 Στην πραγματικότητα, ο ναργιλές είναι από τν τουρκική λέξη για την ινδική καρύδα

    127 Μονόπρακτο το σχόλιό σου!

    132 Η λέξη ‘κακομοίρης’ νοείται με συμπάθεια Ναι, το καψερός καλύτερο είναι.

  150. #130
    Ο μόνος που έχετε ελπίδα να ασχοληθεί είμαι εγώ…

  151. LandS said

    Αν κάτι απολαμβάνω από το τωρινό ματς είναι τους Ουαλούς και τα τραγούδια τους.

  152. μυλοπέτρος said

    Κομοτηνή 1971
    Τον επιλοχία τπν ελεγα επιλόχιο. Και με δίορθωνε νευριασμενος με τη βλακέια μου. Ευτυχώς εφυγα πριν μάθει τη σημασια του.
    Στον ιδιο ανεφερα άλλοτε, «φασίς» εγένετο.
    Με επήνεσεν. Αρχίζεις να βάζεις μυαλό!

  153. ντάξ’, έπεσε λίγο πολίτικαλ κορέκτνεςς στην απόδοση (σημερινό)

  154. spiral architect said

    @153: Αν κρίνω από τον αριθμό των Ουαλλών στο γήπεδο τώρα, λογικά το χωριό έχει αδειάσει τελείως.

  155. Γιάννης Κουβάτσος said

    Έχει και κομψό χιούμορ μες στις άλλες χάρες του ο Τζήμερος…Πλάκα-πλάκα τέσσερις μέρες μείνανε μέχρι την υπαίθρια δεξίωση της Τετάρτης…Προλαβαίνω για ένα μποτοξάκι; Και το λευκό μπλουζάκι πρέπει να είναι μεταξωτό; ‘Αστε που παίζει και η Ελβετία εκείνη την ώρα εναντίον των μπασκλάς Ρουμάνων; Καλά, ρε παιδιά, ούτε τη χώρα που κανακεύει τους τραπεζικούς μας λογαριασμούς δεν σέβεστε;

  156. nikiplos said

    «Τσάκας» ήταν και το δικό μας Αρβανίτικο επώνυμο… προτού ο προ-προπάππος μου προβεί σε φόνο του διακορευτού της αδελφής του (και του εξαδέλφου του διακορευτού που πήγε να τον υπερασπίσει) κι έτσι ως φυγάς, άλλαξε τόπο διαμονής αλλά και επώνυμο… 🙂

    Στα Αλβανικά Τσάκα είναι παλιό είδος τσεκουριού… Υποδήλωνε και τον τσεκουροφόρο, αλλά και το τσεκούρι το ίδιο… Σαν επίθετο ή παρατσούκλι κάτι σημαίνει στα Αρβανίτικα, αλλά δεν θυμάμαι πλέον… αν ψάξω τα στοιχεία και τις χάος-σημειώσεις μου όταν ο παππούς ζούσε – που τα μιλούσε φαρσί- ίσως βρω κάτι… Νεότεροι που δεν τα μιλούν αλλά θυμούνται καλύτερα από εμάς που δεν ξέρουμε γρι, έλεγαν ότι τσάκας είναι ο τσεκούρας… (είμαι στρατηγός και τα λέω τσεκουράτα)…

    Νομίζω ότι μεγάλο μέρος των Αρβανιτών αλλά και των Αλβανών λέγονται Τσάκας…

  157. 158. «μεγάλο μέρος των Αρβανιτών» εχει δισυλλαβα επωνυμα οπως νομιζα :
    Λιάσκας – λιασκ-α =το κλήμα που παραχώνουν για καταβολάδα.
    Γκίνης (Γιάννης, συχνό στην Υδρα, στο Κορωπί, στα Καλύβια στον Κουβαρά και στον Μαραθώνα)
    Γκούμας (Γιακουμής, Ιάκωβος )
    Λιάσκας – λιασκ-α =το κλήμα που παραχώνουν για καταβολάδα.
    ….

    Aλλα και πολλα τρισυλλαβα οπως :

    Λούβαρης – λουβερ = δηλητήριο.
    Λουκίσας (της χήρας του Λουκά, συχνό στα Καλύβια και στη Χασιά)
    Παναρίτης (από το Φανάρι)
    Μπόχαλης (μπόχα = σκόνη)
    Ρένεσης (ψεύτης)
    Χαϊκάλης (κάλι = άλογο, συχνό στο Μενίδι)

    http://www.notioanatolika.gr/culture/8458-arvanitika-eponyma-apo-poy-proerxontai-kai-ti-simainoun

  158. Θύμμαχος Θήτης said

    133 134 ευχαριστώ για τα λινκ και αξίζει να πάω Αστεροσκοπείο να δω.

    138 Γιαυτό ρώτησα. Είδα σε κάποια άρθρα εκφρασεις όπως «οι σημερινοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές και τα κινητά τηλέφωνα έχουν τις ρίζες τους στα γρανάζια του Μηχανισμού». Το βρίσκω αδόκιμο αυτό επειδή μιλάμε για μηχανική κατασκευή. Ίσως είναι πρόγονος άλλων επιτευγμάτων όχι όμως των τάμπλετ. Αυτό δεν μειώνει την αξία του μηχανισμού, από τα λίγα που ξέρω πως ήταν επίτευγμα αστρονομίας, μαθηματικών, κατασκευής για την εποχή του.

  159. Αλεπουδάκι said

    Σάς στέλνω μιά φοτό που τραβήξαμε με τη φίλη μου το απόγεμα στη παρέλαση να μας πείτε αν συμφωνιτε με το σύνθημά μας κι αν ειναι γλωσσικα σωστό. Μόνες μας το σκεφτήκαμε

  160. Κουνελόγατος said

    «Πρώτος το είδα, έκτο μ’ έβαλε! Κουνελόγατος και σία είναι αυτοί. Έχουν τα μέσα!»

    Εγώ δεν ξέρω τίποτα, κοιμόμανε εκείνην την ώρα. 🙂

  161. sarant said

    161 Ωραίο το λογοπαίγνιο γκέι-αναγκαίοι, δεν το είχα σκεφτεί! Μου άρεσε.

  162. #159
    Το Βηλαράς θα έκανε θραύση στην Κύπρο.

  163. Μαρία said

    163
    Ευτυχώς που δεν ζει η γιαγιά μου. Αναγκαίο έλεγε τον απόπατο.

  164. Σωστό το αλεπούδι!

  165. 165

    τη χρεία που λέγανε αλλού

  166. Θύμμαχος Θήτης said

    Βαταλάκι; 🙂

  167. Μαρία said

    167
    Και σε μας επι προγιαγιάς μου 🙂 Η γιαγιά μου και οι λοιποί στην οικογένεια τη χρησιμοποιούμε μόνο μεταφορικά για τους αθυρόστομους.

  168. #166
    Το υδατόσημο του Πρώτου Θέματος στη φωτογραφία που «τράβηξε με τη φίλη» το Αλεπούδι βρωμάει Βάταλο από μακριά…

    [χαραμίζομαι σε αυτόν τον αιώνα 😀 ]

  169. #168
    Φίλε Θήτα γράφαμε μαζί!

  170. #167, 169
    Χρεία μέχρι πρόσφατα στα Γιάννενα.

  171. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Tρ(ι)όλι με τέσσερα πόδια ανάμεσά μας, ογκέι;

  172. ΣΠ said

    163
    Το λογοπαίγνιο, «που σκέφτηκαν μόνες τους», το είχα ακούσει πριν από λίγα χρόνια από τον Τζίμη Πανούση.

  173. Γιάννης Κουβάτσος said

    Δύο ορθογραφικά λάθη για ξεκάρφωμα, κάποιοι τόνοι λείπουν, αλλά υπάρχουν σωστά οι δύο τόνοι στο σύνθημα, που η νεολαία δεν τους συνηθίζει…Πώς να μην ψυλλιαστείς; Πλάκα έχει αυτό το παιχνίδι. 😎

  174. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    174. Κι εγώ από γκέι (οι γκέι και οι Βαγκέι είμαστε αναγκαίοι)

  175. Πάνος με πεζά said

    @ 163 : [M.N mode on] Kαι anal-γκαίοι, θα έλεγα ! [M.N. mode off]

  176. Μαρία said

    175
    Οι 2 τόνοι μπήκαν, για να τη βγει στον αριθμολόγο 🙂

  177. Πάνος με πεζά said

    @ 150 : Xωρίς πλάκα, κι εγώ που πηγαινοέρχομαι με το Μετρό, ένα μικρό σφυράκι το έχω πάντα στην τσάντα…Έχω την εντύπωση ότι τίποτα δε θ’ανοίξει εύκολα αν χρειαστεί να βγεις στη σήραγγα…

  178. Πάνος με πεζά said

    Με το «αναγκαίο» το ξέρω στο τάβλι : έφερνες π.χ. 4-2, και για να δείξεις ότι σου κάνει, σε κάθε περίπτωση, αν τα έπαιζες ένα-ένα (αντί για 6) έλεγες «το τέσσερα αναγκαίο(κλατς)…και το δύο απαραίτητο (ξανακλάτς)».

  179. Αλεπουδάκι said

    Ευχαριστούμε πολύ που σας άρεσε. Δεν είμαστε λεσβίες, απλά πάμε και συμπαραστεκόμαστε στους κυνηγημένους και σε όποιο έχει ανάγκη. Μακαρι να έρχουταν απόψε στη παρέλαση κι ο Καλαβρύτων και όλοι οι φανατικοί να δουν πόσο πολύ κυριαρχει η αγάπη και η χαρά στους γκέι. Αυτό κήρηξε κι ο Χριστός νομίζω. Αγάπη κι ειρήνι για όλους

  180. Γιάννης Κουβάτσος said

    Το »να έρχουταν» μ’ έστειλε. Εξαιρετικό! 🙂

  181. Κουνελόγατος said

    Κηδεία η Αγγλία!!!

  182. spiral architect said

    Αυτό!

  183. sarant said

    Τους πήρε τη μπουκιά από το στόμα στο 90 ο Ρώσος!

  184. Ριβαλντίνιο said

    Η Ελβετία νίκησε την Αλβανία. Gut ! 🙂

    Η Ουαλία κέρδισε την Σλοβακία. Sehr Gut !! 🙂
    (Ρε σεις είναι αυτός ο Μπέιλ όμορφος ; ❓ Όταν τον έδειχνε στη παρουσίαση των ομάδων όλο κάτι χαμηλά «Ω !» άκουγα από τον γυναικείο περίγυρο. Αν είναι αυτός ευειδής, τότε εμείς τι είμαστε που όταν κοιτιόμαστε στον καθρέπτη μας φτύνουμε μην μας ματιάσουμε ; )

    Ρωσία – Αγγλία 1-1
    Κρίμα που οι Ρώσοι δεν ξεπουπούλιαναν τα εγγλεζάκια ως άλλοι Λοχαγοί Μαρκ ή Μπλεκ !
    (Οι γιούφτοι οι Αγγλογάλλοι έκραζαν τον εθνικό ύμνο της Ρωσίας 👿 ).

    Τιμή και Δόξα :

    Αυτό έκραξαν οι … μην τους χαρακτηρίσω .

    ————————————————–

    Για το Κόπα Αμέρικα (ξημερώματα) :

    ΗΠΑ – Παραγουάη
    Οι ΗΠΑνοί θέλουν νίκη ή ισοπαλία για να περάσουν. Οι Παραγουανοί μόνο νίκη. Αδιάφορο μας είναι όποιος και αν νικήσει. 😐

    Κολομβία – Κόστα Ρίκα
    Οι Κολομβιανοί έχουν ήδη περάσει στον επόμενο γύρο. Οι Κοσταρικανοί για να περάσουν θέλουν νίκη με πολλά – πάρα πολλά (5 αν τα βγάζω σωστά) – γκολ και νίκη της Παραγουάης (με μόνο ένα γκολ διαφορά) στο άλλο ματς. Αδιάφορο μας είναι και εδώ τι θα γίνει. neutral:

    Για τη συνέχεια του γιούρο :

    Τουρκία – Κροατία
    Είμαστε με τους Χρωβάτους. Κατά την διάρκεια του αγώνα φοράμε γραβάτα ( εννοείται φυσικά με βερμούδα και σαγιονάρες από κάτω, περιβολή ταμάμ για όποιον σέβεται τον εαυτό του ) για να φέρουμε τύχη στην Hrvatska. :mrgreen:

    Πολωνία – Βόρεια Ιρλανδία
    Στηρίζουμε Πολάνους φυσικά. Έποικοι Σκωτοϊρλανδοί γκόου χομ ! 😈

    Γερμανία – Ουκρανία
    Η υποστήριξή μας όλη στους Γερμανούς. Θέλουμε να προχωρήσουν τα φαβορί και οι παραδοσιακές δυνάμεις για να δούμε ωραία νόκ άουτ ματς και για να κρατήσει η διοργάνωση το ενδιαφέρον της.

    ————————————————————-
    @ 181 Αλεπουδάκι

    πάμε και συμπαραστεκόμαστε στους κυνηγημένους

    Γι ‘αυτό πάτε ή είστε τίποτα κουνίστρες – ανάφτρες και πάτε να φέρετε τους ενεργητικούς γκέι στον «σωστό» δρόμο ; Να προσέχετε γιατί οι παθητικοί γκέι δεν αστειεύονται με τις αντροτραγανίστρες μούτζες !
    (Ποια είσαι ; Η δεξιά ή η αριστερή με την γλώσσα έξω ; )

    😆
    😆
    😆

    Υ.Γ. Πώς και αποφάσισες να γράψεις για πρώτη φορά σε αυτό το ιστολόγιο ; Ξέρεις ότι ο Γρηγόρης Κοτορσ. (aka Tomás de Torquemada ) έχει μελετήσει Malleus Maleficarum και κινδυνεύεις ; 😀

    ——————————————————-

    Και μιας και λείπει ο Λάμπρος βάζω εγώ υπερκοματάρα για να κλείσει ωραία η μέρα μας :

  185. Τους βλέπω έξω από το Γιούρο και έξω από την ΕΕ

  186. Πάνος με πεζά said

    Μην την ξεγράφετε την Αγγλία,τη βλέπω στον τελικό, και δεν κάνω πλάκα. Η σημερινή ισοπαλία στο 90 ήταν η πρώτη απώλεια βαθμών μετά από 10 νίκες -και μόνο- στα ματς των προκριματικών…

  187. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Βιοπαλαιστίνιος
    ‏@FallingStarman
    Αν υποστηρίζεις εθνική Αγγλίας ξεκινάς με μπύρα και ενθουσιασμό και τελειώνεις με τσάϊ και συμπάθεια

  188. Μαρία said

    189
    Μπορεί και να χαροπαλεύεις στην εντατική.

  189. Γιάννης Κουβάτσος said

    Καλά, η Αγγλία πάντα περίπατο κάνει στους προκριματικούς και στα φιλικά, και στα τελικά …γεια σας!
    Τι θα γινόταν όμως έτσι και είχαν τη συμπεριφορά των Άγγλων οπαδών οι Έλληνες ακόλουθοι της εθνικής μας ομάδας! Έτσι και έκραζαν στεντορεία τη φωνή τον εθνικό ύμνο των αντιπάλων, έτσι και έπαιζαν ξύλο μες στο γήπεδο…Τι αυτομαστίγωμα θα έπεφτε, τι αυτοοικτιρμός, για την καφρίλα των Ελλήνων, για το ελαττωματικό μας ντιενέι, για τα αγιάτρευτα κατάλοιπα της τουρκοκρατίας, για το πόσο καλά κάνουν οι πολιτισμένοι Ευρωπαίοι που μας θεωρούν άξεστους Βαλκάνιους…Ενώ σήμερα, απλώς κάποιοι μεθυσμένοι Άγγλοι φέρθηκαν ανόητα, δατς ολ…Δεν σημαίνει κάτι.

  190. sarant said

    191 Σωστό κι αυτό

  191. Pedis said

    # 191 – Για να τα κάνει κάποιος όλα αυτά πρέπει να είναι ξεμέθυστος. Όταν, όμως, τυχαίνει να ξεμεθύσει τα ρίχνει όλα στο οινόπνευμα. Τόσο απλό.

  192. Μαρία said

    192
    Δες κι αυτό http://www.francetvinfo.fr/sports/foot/euro/euro-sos-racisme-demande-l-interdiction-du-chant-officiel-des-supporters-croates_1495029.html

  193. Της Μηχανής Ραψίματα said

    Έλειψα 5-6 ωρίτσες απ΄το σπίτι κι έχασα τους αγώνες σήμερα!! Και το παρασκήνιο, χαμός έγινε μ΄ενα πανό που έγραφε για γενοκτονία των Τσάμηδων από εμάς!! Στα σοσιαλμύδια ξεπουπουλιάζονται οι μεν με τους δε!!! Και τα σχόλιά σας στο ιστολόγιο έχασα βέβαια. Τι να πω σε τόσα παιδικά πάρτυ έχω πάει, παραπάνω από δυο ωρίτσες δεν έχω κάτσει, σήμερα τον ατέλειωτο είχε, αλλά περάσαμε ωραία η αλήθεια να λέγεται.

  194. #186
    Αυτό, που σε κάθε «παραστρατημένο λέλουδο» που θα έρθει στο μπλόγκ πιάνεις κουβέντα και στη συγκεκριμένη περίπτωση το ψιλοεκχυδαΐζεις κιόλας, να το προσέξεις…

  195. Silent Bob said

    12.
    Η καλή μας FUNDEU ( https://en.wikipedia.org/wiki/Fund%C3%A9u_BBVA )
    όμως μας σκέφτηκε, ή μάλλον σκέφτηκε τους ισπανούς δημοσιογράφους, και καθάρισε με τέτοιου είδους κουίζ.
    http://www.fundeu.es/euro2016

  196. Pedis said

    # 194 – Είναι συγκλονιστικό! Χούλιγκανς κροάτες εραστές του τραγουδιού!

    Διότι οι χούλιγκανς, ανεξάρτητα από υπηκοότητα, ιαχίζουν ρεψίματα.

    Πάντως δεν είναι είδηση ότι χουλιγκανισμός και ρατσισμός πάνε αντάμα.[1,2]

    1 Το αντίθετο, ναι.
    2 Αν όχι, τότε το όφελος από τα πολυδιαφημισμένα τουρνουά εθνικών ομάδων θα ήταν μονάχα οικονομικό.

  197. NM said

    Ότε ήμην πιτσιρικάς… στα ‘70ς, σύχναζα σε μια καφετέρια και στη μεγάλη παρέα μας κόλλαγε και ένας μεγαλύτερος από μας 20άρης, τεχνίτης σε συνεργείο θαρρώ, καλό παιδί, χαβαλές και ψιλοαλητόβιος.
    Γουστάραμε την παρέα του, τις ιστορίες που έλεγε, τις πλάκες που έκανε. Μας θεωρούσε και κάτι σαν μαθητές του στο σχολείο της ζωής στο οποίο ήταν περισσότερο περπατημένος από μας και δίναμε βάση σε όσα έλεγε καθώς θεωρούσαμε ότι οι συμβουλές του μας προστάτευαν από τις κακοτοπιές αλλά και γιατί μαθαίναμε και τα απαραίτητα κόλπα επιβίωσης.
    Κατά καιρούς ξεφύτρωναν περιστασιακά και μας έπιαναν κουβέντα και διάφοροι άλλοι τύποι, άκρως αντιπαθητικοί σε όλους μας, συνήθως φορείς διαφόρων απωθημένων επιθυμιών, κάτι σαν Τρόλ της προ διαδικτύου εποχής δηλαδή.
    Επειδή είμασταν όπως λέμε «καλά παιδιά» δηλαδή δεν βρίσκαμε τρόπο να απομακρύνουμε αυτούς τους γλοιώδεις τύπους, συνήθως σιωπούσαμε ή απαντούσαμε με μισόλογα και γενικά έπεφτε μια παγωμάρα, η ατμόσφαιρα χάλαγε και ήταν και βέβαιο ότι στο τέλος κάποιος από μας θα τσίμπαγε και να τους απαντούσε, νομίζοντας ότι θα τους αποστομώσει –ο αφελής- επιτρέποντάς τους όμως έτσι να μπουν για τα καλά στην κουβέντα, οπότε και η βραδυά θα πήγαινε κατά διαόλου οριστικά.
    Σ΄αυτό το σημείο αναλάμβανε δράση ο δικός μας, ο αλητόβιος.
    Σηκωνόταν, πλησίαζε τον εκάστοτε μυστήριο και του ούρλαζε στα μούτρα την εξής ακατανόητη φράση:
    «ΗΣΟΥΝΑ ΩΡΑΙΟΣ ΜΕ ΤΗ ΣΦΥΡΙΧΤΡΟΥΛΑ ΣΤΟ ΚΟΛΩΝΑΚΙΙΙ..!»
    Δεν ξέρω από πού την είχε ξεσηκώσει, αλλά δε θυμάμαι ούτε μια φορά που η επέμβασή του να μην είχε άμεσα και δραστικά αποτελέσματα. Ολοι ξεσπαγαμε σε γέλια, αυτόματα διαλυόταν κάθε σκέψη σοβαρής αντιμετώπισης και ο τύπος τα μάζευε και εξαφανιζόταν αυτοστιγμεί.
    Κάποτε τον ρώτησα πώς επέλεξε αυτή ακριβώς τη φράση για να απομακρύνει τους ενοχλητικούς. Μου απάντησε άλλ’αντ’άλλων φυσικά. Που να καταλάβω ο φουκαράς; Σε αυτή την ηλικία δεν είχα ιδέα από σημειολογία.
    -Καλή του ώρα αν ζει του φίλου μου του αλητόβιου. Είχα χρόνια να τον θυμηθώ και τον θυμήθηκα απόψε που διάβαζα τα σχόλια των δύο τελευταίων αναρτήσεων.
    Νοστάλγησα και την εποχή εκείνη των ευθέων και καταλυτικών δράσεων που νομίζω ότι είχε λιγότερη από σήμερα σύγχυση. Σκέφτομαι μάλιστα σοβαρά να ακολουθήσω επακριβώς το παράδειγμα του φίλου μου σε ανάλογες καταστάσεις.

  198. gpoint said

    # 188

    Χαχαχα, το άλλο με τον Τοτό, το ξέρεις ; αν παίξει ξανά έτσι δύσκολα πολύ να νικήσει οποιονδήποτε, οι Ρώσοι ήταν περισσότερο χώμα, με το μυαλό στις διακοπές και δεν έχασαν

  199. gpoint said

    Πάνε η μόνη ομάδα που παραδοσιακά σέρνται στα προκριματικά και αν τυχόν προκριθεί μεταμορφώνεται και τους καθαρίζει ενίοτε είναι η Ιταλία, αλλά βλέπεις άλλο μεσογειακό ταπεραμέντο (για να θυμηθούμε και τον…Ρεχάγκελ!!) κι άλλο κρυόκωλος βόρειος

  200. Γιάννης Κουβάτσος said

    Όσο για τα κουρέματα, τα τατουάζ και τις φάτσες των …φίλων μας των Σλοβάκων νομίζεις ότι βλέπεις κομπάρσους σε ταινία με τον Στέιθαμ και τον Βαν Νταμ. 😨

  201. Θρασύμαχος said

    Πρόεδρος της Βουλής: http://www.hellenicparliament.gr/Enimerosi/Grafeio-Typou/Deltia-Typou/?press=b0bbd09e-9340-405e-a997-a6200126c75f «είναι υποχρεωτικό όλοι να ενσκήψουν και να υπάρξει ευρύτερη συμφωνία σε ένα πρόσωπο αναγνωρισμένης δραστηριότητας»

  202. spiral architect said

    Θα ενσκήψει περονόσπορος.

  203. Γιάννης Ιατρού said

    Για μαζευτείτε λιγάκι που το έχετε κάνει …. με τα χρηστόνυμά σας !
    Παραδείγματα : Θρασύμαχος (σκέτος) / Θύτης / Θήτης
    Αφώτιστος (με τόνο) / Αφωτιστος (χωρίς τόνο)
    κλπ. κλπ.
    Έχουμε που έχουμε τους alias (Γρηγόρης Κ / Tomás) …

    Θα χάσουμε τον μπούσουλα 🙂 🙂 🙂

    Ο χωροφύλακας του ιστολογίου (δεν ειν΄ θκίο μ’ αυτό 🙂 )

  204. #205
    Ε καλά κι εσύ, επί 5 και κάτι χρόνια είμαι με το ίδιο όνομα. Έγραψα και τρία-τέσσερα σχόλια με το επαγγελματικό και το κάνεις θέμα; 🙂

  205. Γιάννης Κουβάτσος said

    Αυτό δεν θα είναι το Γιούρο της τρομοκρατίας, όπως φοβούνταν οι περιφραγμένοι Ευρωπαίοι. Αυτό θα είναι το Γιούρο του χουλιγκανισμού, του εθνικισμού, του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και των λοιπών σύγχρονων ευρωπαϊκών «αξιών». Εξ οικείων τα βέλη.

  206. cronopiusa said

  207. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    205. Πανω απο 5 ετη με το ιδιο ονομα. Το σχολιο σου δεν με αφορα. Δειγμα επιπολαιοτητας ή υβρεως (hubris) ;

  208. spiral architect said

    Κάνα γεωλόγο να του κάνουμε πλάκα έχουμε;

    https://twitter.com/HighTechPanda/status/741661682485891072

  209. sarant said

    208α Στην πρώτη φωτογραφία, άγγλοι στη Μασσαλία

    209 Αν πρόσεξα, σε εγκαλεί επειδή άλλοτε βάζεις τόνο και άλλοτε όχι

    203 Μπαίνει στα υπόψη, ίσως χρειάζεται άρθρο

  210. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    211β. Ο σχολαστικισμος -ακομα και στα ιστολογια- δεν ειναι καλο 🙂 δειγμα .

  211. Γιάννης Κουβάτσος said

    203. Το ενδεχόμενο να το λέει με κριτική και αυτοκριτική διάθεση το έχουμε εξετάσει; Αν σκεφτούμε ότι μιλάμε για πολιτικούς που εφαρμόζουν μνημονιακή πολιτική, έτσι; Πώς λέμε π.χ. ο καύσωνας που ενέσκηψε προκάλεσε εκατοντάδες θύματα.

  212. cronopiusa said

  213. sarant said

    212 Κάνει κάποιο πρόγραμμα για να μετράει τα σχόλια, οπότε θέλει ομοιομορφία 🙂

  214. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    215. Ελεος!

    Ειναι λαθος το προγραμμα διοτι μπορουσε να θεσει IF Αφω OR Αφώ THEN Αφώ.
    Δεν ειναι και ο Winograd* στο MIT το 1968-1970 !

    *Terry Allen Winograd (born February 24, 1946) is an American professor of computer science at Stanford University, and co-director of the Stanford Human-Computer Interaction Group.[2] He is known within the philosophy of mind and artificial intelligence fields for his work on natural language using the SHRDLU program.

    https://en.wikipedia.org/wiki/Terry_Winograd

  215. Ριβαλντίνιο said

    Νίκησαν οι ΗΠΑνοί και μάλιστα πέρασαν 1οι στον όμιλο.
    Οι Κοσταρικανοί νίκησαν τους αδιάφορους Κολομβιανούς, αλλά δεν προκρίθηκαν.
    ————————————————–

    @ 196 Tomás de Torquemada

    Αυτό, που σε κάθε «παραστρατημένο λέλουδο» που θα έρθει στο μπλόγκ πιάνεις κουβέντα

    Συγχώρα με μέγα ιεροεξεταστή. Από εδώ και πέρα θα σου ζητάω την άδεια πριν απευθυνθώ σε κάθε καινούριο. 🙂

    ψιλοεκχυδαΐζεις

    Και εγώ τώρα που το ξαναβλέπω όντως είναι ατυχές και ζητώ συγνώμη. (Βέβαια έβαλα και τρεις χαμογελαστές μουτσουνίτσες για να μην δημιουργηθεί παρεξήγηση ).

  216. Pedis said

    # 208 β-γ-δ – Πού πας και τα ξετρυπώνεις! Μπράβο σου!

  217. Ιάκωβος said

    Έμαθα οτι 60.000 Άγγλοι και 20.000 Ρώσοι ταξίδεψαν στη Μασαλία. Αν είναι έτσι, η κατάσταση είναι σκατά. Δεν είδαμε να μαζεύονται τόσοι στην Τραφάλγκαρ, που τα νοίκια στο Λονδίνο πήγαν στα ύψη και που ο Δήμος στέλνει τους λίγους τυχερούς άστεγους σε κάτι τρώγλες όλο και πιο μακρυά από το κέντρο, ούτε για τους άνεργους που κοιμούνται στο παγκάκι. Αυτό είναι το περίφημο προλεταριάτο, που θα οδηγούσε ολόκληρη την κοινωνία στην απελευθέρωση; Αναθεωρήστε.

  218. Γιάννης Ιατρού said

    216/212 κλπ: Αφωτιστε / Αφώτιστε / Αφώτιστε
    212: .. Πανω απο 5 ετη με το ιδιο ονομα. Το σχολιο σου δεν με αφορα. Δειγμα επιπολαιοτητας ή υβρεως (hubris) ;

    Ναι, καλά….
    Κοίτα το χρηστόνυμο στο σχόλιό σου #79 και αυτό στο #209 ή #212 !! 🙂 🙂 Ίδια τα βλέπεις εσύ;
    Το #79 δεν έχει τόνο και έχει και σύνδεσμο στο https://plus.google.com/108002264999568374525
    Το 209 / 212 έχει τόνο ούτε και σύνδεσμο έχει.
    Ναι, βεβαίως μαντεύει κανείς ότι πρόκειται για τον ίδιο σχολιαστή, κυρίως από τα γραφόμενα…. (καμία φορά ρωτάω και τον Κάλχα 🙂 ). Αλλά τά χρηστόνυμα δεν είναι τα ίδια, πως να το κάνουμε δηλαδή.

    ΥΓ: 216β: Υπάρχουν και alias πίνακες 🙂 , για όλα υπάρχει πρόβλεψη!

    Τι φωνάζεις έτσι, δεν σε είπα και καμπούρη! Διαπίστωση έκανα. Καλά, στο εξής θα λαμβάνω υπ’ όψη μου τις ευαισθησίες σου 🙂 🙂

  219. Ιάκωβος said

    145, spiral architect said
    Το εντόπισα χτες το πρωί από την ειδησεογραφία του Athens Pride και το ανέβασα στο τουίτερ. Η σοβιετική αβανγκάρντ πάντα θα εμπνέει

    Σιγά μην είναι «σοβιετική αβανγκάρντ» . Πρόκειται για εντελώς σοσιαλιστικό ρεαλισμό.
    Αυτό είναι σοβιετική αβανγκάρντ:

    Ελ Λισίτσκι, πριν τη σαρωτική λαίλαπα του 1932 και την επικράτηση της μικροαστικής σοσιαλρεαλιστικής μπουρούχας στη σοβιετική τέχνη.

    Παρόλα αυτά, υπήρχαν και σχετικοί με το Pride σοβιετικοί ζωγράφοι τότε. O εξαίρετος Ντεϊνέκα, που έφτιαξε τη μάχη της Σεβαστούπολης:

    Ο ίδιος έφτιανε κι άλλα:

    Δεν είναι φήμες τύπου Βάταλου, είναι γνωστό για τον Ντεινέκα. Όπως και για τον Αιζενστάιν. Ακόμα δεν είδα τη σχετική ταινία του Γκρίναγουεϊ. Και φυσικά για τον μέγιστο Παρατζάνωφ, που με αυτή την κατηγορία τον στείλανε Σιβηρία και ουσιαστικά τον ξεκάνανε.

    Τα έργα αυτά υπήρχαν, όχι όμως και η ερωτική τάση , που επί Στάλιν, είχε κηρυχτεί έγκλημα στην ΕΣΣΔ, γεγονός που βοηθούσε να γεμίζουν τα στρατόπεδα εργασίας.

    161, Αλεπουδάκι
    Γιατί η φωτογραφία σας είναι βρωμισμένη με το υδατόσημο του Πρώτου Θέματος;

  220. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    220.

    Το ομολογω : εχω γραφειο (#79 ) και σπιτι.

    Ο σχολαστικισμος -ακομα και στα ιστολογια- δεν ειναι καλο 🙂 δειγμα .

    Ολα ξεκινουν απο ανεπαισθητες αρχικως μεταβολες, μικρες αλλαγες, εμμονες,….

  221. Γιάννης Ιατρού said

    222: Αφώτιστος Φιλέλλην
    Ο σχολαστικισμος -ακομα και στα ιστολογια- δεν ειναι καλο 🙂 δειγμα
    Είπα, στο εξής θα λαμβάνω υπ’ όψη μου τις ευαισθησίες σου 🙂 Λυμένο το έχεις το ζωνάρι ρε Αφώτιστε!
    Δε με λές, τι Σχολαστικισμός γράφεις;;; Μάλλον σχολαστικότητα εννοείς, ε; Ρωτάω, μπας κι έγινα φιλόσοφος και δεν το ξέρω 🙂 🙂

  222. spiral architect said

    @221: Διάβασε για τον Γκούσταβ Κλούσιτς και ποιους επηρέασε η τεχνική επιχρωματισμού των κολάζ του. Σχολή έκανε ο άνθρωπος! 😉

  223. Ιάκωβος said

    Τον ξέρω. Σοβιετικός κονστρουκτιβισμός. Ήταν πολύ ενδιαφέρουσα εποχή. Και όπως υποτίθεται οτι λέει η κινέζικη ευχή -Εύχομαι τα παιδιά σας να μη γεννηθούν σε ενδιαφέρουσα εποχή. 🙂

  224. Pedis said

    # 219 – έτσι είναι, Ιάκωβε. Ο Κάρολος, έπειτα από εξαντλητική μελέτη, είχε διαμορφώσει την πεποίθηση ότι στους μισθοφόρους, στους μπιστικούς, στα καπηλειά πάνε οι πλούσιοι.
    Καλά κάνεις και τον διορθώνεις.

  225. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    223.

    σχολαστικός, -ή, -ό

    1. που έχει σχέση με το θεολογικό και φιλοσοφικό τρόπο σκέψης του Μεσαίωνα, με τον οποίο επιδιωκόταν η θεμελίωση των χριστιανικών αντιλήψεων και δογμάτων στη φιλοσοφία και τη Λογική, κυρίως με βάση τις πλατωνικές, νεοπλατωνικές και αριστοτελικές αρχές
    2. (μεταφορικά-μειωτικά) που χαρακτηρίζεται από υπερβολική προσήλωση στις τυπικές λεπτομέρειες, εις βάρος της ουσίας
    που γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή

    Με την μεταφορικη εννοια του 2 το χρησιμοποιω.

    ΥΓ Ας το καλυτερα. Ματιοπονεις στις κοντρες. Πιανω 100 με την 2η ταχυτητα.

  226. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    Ματαιοπονεις.

  227. Γιάννης Ιατρού said

    227: Αφώτιστε,
    Να συνηθίσεις στην ιδέα, ότι μπορεί να κάνενα και κανένα λάθος, πού και πού. Δεν είναι κακό να το παραδέχεσαι!
    Λοιπόν: Σχολαστικισμός, όχι «σχολαστικός» γράφεις στο #222. Γι αυτό σου βάζω στο #223 τον σύνδεσμο (για τον σχολαστικισμό) στην Wiki! Τι βάζεις τώρα στο #227 εξηγήσεις για το «σχολαστικός»; Για να θολώσεις τα νερά;
    Μάλλον θέλει ρεκτιφιέ ο κινητήρας 🙂

  228. Pedis said

    # 229 – Παίξτε και την άλλη βερσιόν: σχολαστικιστής.

    Άσχετο: οι πολύστροφοι κινητήρες κτυπάν πυράκια στις ανηφόρες.

  229. sarant said

    Μην τσακώνεστε βρε παιδιά 🙂

  230. sarant said

    230 Πυράκια ή πειράκια ή πιράκια; (Να φάμε άλλα πέντε σχόλια για την ορθογραφία του πίρου 🙂

  231. Γιάννης Ιατρού said

    232: Από το Πύρρος (Δήμας) 🙂

  232. Γιάννης Ιατρού said

    Για να γλυτώσουμε σχόλια (που λές 🙂 ), εδώ η συζήτηση στο translatum

  233. ΓιώργοςΜ said

    Κι έρχεται το αμείλικτο ερώτημα: Χτυπάει πειράκια ο πειραγμένος κινητήρας;
    (το πρώτο σχόλιο για να δικαιώσω το Νικοκύρη 😛 , μένουν τέσσερα)

  234. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    227.

    1. Με τα λιγα ελληνικα που γνωριζω σχολαστικισμός ειναι το συνολο των ιδιοτητων του σχολαστικου ανθρωπου, με την μεταφορικη εννοια, με την οποια -προφανως- την χρησιμοποιησα. Ας γνωματευσουν οι ειδικοι.

    2. O κινητηρας δεν θελει ρεκτιφιε, διοτι ειναι κατασκευασμενος απο ιδιαιτερα σκληρο κραμα. Το 2012 αλλαχτηκαν τα εμβολα και τα ελατηρια καθως και τα ελατηρια και οι τσιμουχες βαλβιδων. Καθαριστηκαν στο μηχανουργειο οι 6 εδρες βαλβιδων και αλαχθηκαν αλυσιδες εκκεντροφορων. Αν και μοντελο 1989, με το Honda οντως «Πιανω 100 με την 2η ταχυτητα.» Και αλλου 🙂

    3. Η αποψη μου ειναι οτι μονον τα ιδιορρυθμα «λοξα» μυαλα και οχι οι σπαστες, οι απουσιολογοι, οι σχολαστικοι, οι εχοντες φωτογραφικη μνημη, οι του πρωτου θρανειου, εκαναν κατι σημαντικο, εφοσον το θελησαν.

  235. Ιάκωβος said

    226, Pedis

    Δεν κατάλαβα τι εννοείς με τα καπηλιά κλπ.

    Οτι διορθώνω τον Κάρολο, ναι, γιατί όχι; Απαγορεύεται; Αν και κυρίως τους Μαρξιστές διορθώνω. Ο Μαρξ ήταν πολύ του εδώ και τώρα, δεν είχε γράψει πολλά για το σοσιαλισμό και το μέλλον.

    Νομίζω ότι αυτό που έκανε και που για την εποχή του ήταν ευφυές, ήταν να βάλει κάτω ένα σχεδιάγραμμα με τέσσερα τετραγωνάκια κι από πάνω τον τίτλο Η εξέλιξη της εξουσίας στην ταξική κοινωνία. 🙂 Το ένα είχε το δουλοκτήτη, το άλλο το φεουδάρχη, το άλλο τον αστό και το τελευταίο κενό. Οπότε, το συμπλήρωσε με την επόμενη τάξη που θα έπαιρνε την εξουσία κι αυτή θα ήταν το προλεταριάτο. Τελεία.

    Μέχρι εδώ καλά. Όμως το συγκεκριμένο προλεταριάτο ( εργοστάσιο, τραγιάσκα και Πράβντα ή Ριζο στην τσέπη) ουδέποτε μπόρεσε σαν τάξη να πάρει την εξουσία. Ούτε στη Ρωσία, ούτε πουθενά. Δεν είχε τα φόντα να το κάνει.

    Τώρα αν αργότερα υπάρξει κάποιου είδους εργατική τάξη νέας τεχνολογίας, τόσο ικανή στην άσκηση διοίκησης, στην πολιτική, τον πόλεμο και την ίντριγκα, όσο σήμερα οι διάφοροι Τραμπ, και έτσι να πάρει την εξουσία, είναι άλλο θέμα.

    Προς το παρόν λοιπόν, ας μιλήσουμε για μια συμμαχία όλων των καταπιεζόμενων τάξεων, που από ευγένεια εμείς οι κουλτουριάρηδες αποκαλούμε λαό, στο πλαίσιο μιας διευρυμένης σημερινής κουτσοδημοκρατίας που όλο θα διευρύνεται (αν χρειάζεται και με εξεγέρσεις). Αν και αυτό ακόμα μου φαίνεται ήδη, δύσκολο εγχείρημα.

    Αρκεί πάντως να μην ακούσω τα Μία η εργατική τάξη, Ένα το κόμμα, ένας ο Γραμματέας, και φαιδρά παρόμοια.

  236. Pedis said

    # 232 – αν ο κινητήρας είναι ιταλικός βάλτου γιώτα. Αν το φαινόμενο προέρχεται από την απειρία του οδηγού τότε θέλει έψιλον-γιώτα. Σε κάθε άλλη περίπτωση να προτιμάται το ύψιλον. 🙂

  237. #217
    Δεν ξέρω αν απευθύνεσαι «σε κάθε καινούριο». Ξέρω όμως ότι απευθύνεσαι σε κάθε βαταλίζοντα καινούριο. 🙂

  238. Γιάννης Ιατρού said

    236: Αφώτιστε,
    οι 6 εδρες βαλβιδων
    Τρικύλινδρος είναι;

  239. Γιάννης Ιατρού said

    239: Η φράξια του Βατικανού αγρυπνεί κι επαναφέρει τα πάντα στην τάξη 🙂 🙂

  240. cronopiusa said

  241. cronopiusa said

    trance trance trance

  242. cronopiusa said

    trance trance trance……

  243. Γιάννης Κουβάτσος said

    237: Ο Μέισον στο πολύ ενδιαφέρον βιβλίο του ισχυρίζεται ότι το σύγχρονο επαναστατικό υποκείμενο είναι οι μορφωμένοι χρήστες του Διαδικτύου, αφού εύκολα μπορούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους και να πυροδοτήσουν κινητοποιήσεις.
    http://www.politeianet.gr/books/9789600359992-mason-paul-kastaniotis-metakapitalismos-256546

  244. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    240. Honda δικυλινδρος πολυ προχω.

    Year. 1987-89. Engine. Four stroke, 52°V-Twin cylinder, SOHC, 3 valves per cylinder (two intake valves and one exhaust valve) .

  245. Πάνος με πεζά said

    Με τέτοιες βενζίνες που κυκλοφορούν, οι κινητήρες, όχι πειράκια, θα βγάλουν και σπυράκια σε λίγο…
    Έχει καθιερωθεί άλλωστε και η γνωστή πρακτική, όταν ανάβει λαμπάκι μηχανής, σου το σβήνει από τον εγκέφαλο στο συνεργείο, με τη σύσταση, εφεξής, να βάζεις μόνο κατοστάρα αμόλυβδη, και δε θα ξανανάψει.
    Και πράγματι, στο γιαπωνέζικο σκυλί του πολέμου που οδηγώ (της γυναίκας μου, Suzuki IGNIS 2001, 209χιλιάδες χλμ.!), όσο δεν ξεχαστείς να ξαναρίξεις κοινή 95άρα, το λαμπάκι σε ξεχνάει. Μόλις πέσεις σε κανέναν που δεν έχει, ή αφαιρεθείς, παρ’το πάλι αναμμένο, να σε συντροφεύει…

  246. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    246. Επισης εχει 2 αναφλεκτηρες (μπουζι) /κυλινδρο.

    Each pair of spark plugs (Front and Rear) has its own ignition circuit.

  247. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    247. το γιαπωνέζικο σκυλί μοτοσυκλετα που οδηγώ μονον στην Αττικη (εχει κανει , 200 χιλιάδες χλμ. χωρις θαυμαστικα ) και ειναι σαν καινουργιο. Εχω αγορασει ενα δευτερο 300 ευρω και παιρνω αναταλλακτικα.

  248. Γιάννης Ιατρού said

    246:/248: !!!!! 🙂
    247: Πάνο, εγώ στη BMW (520) και ούζο να βάλω (απλή παίρνει, συμπίεση 8,κάτι:1), δεν ανάβει κανένα λαμπάκι (28Χ.000 χιλ.!). Την έχω βέβαια από τότε που ο Λέων Σγουρός ήταν ακόμα δόκιμος 🙂

  249. Pedis said

    Βρε τι κάνετε έτσι; Αν τα είχατε κατασκευάσει οι ίδιοι, ντάξει, αλλά τα σκάσατε κιόλας.

  250. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    237. Μετα απο τους βελτιωμενους -προ 30ετιας- κινητηρες εσωτερικης καυσεως, ας παμε στην συζητηση για το επαναστατικο υποκειμενο.

    Βιωματικες εμπειριες για το προλεταριατο και μια βελτιωμενη επαναληψη

    Το καλοκαιρι του 1971 ειχα εργασθει σε βενζιναδικο.Πηρα μια πρωτη γευση για την εργατικη ταξη. Υπηρχε κοινοκτημοσυνη στα φιλοδωρηματα αναμεσα στους 3 εργαζομενους (το ονειρο τους : μαμ, κακα, κοκο και νανι). Το 1977 δουλεψα σε οικοδομη. Εκει επαιρνα τα μισα απο εναν εμπειρο εργατη αν και λογω σωματικης διαπλασης και φυσικης δυναμης ειχα περιπου την ιδια αποδοση. Απογοητευτηκα απο τον κομμουνιστη (και χαρτοπαικτη) μικροεργολαβο, πατερα φιλου μου. Το 1980 δουλεψα στην Λαχαναγορα φορτοεκφορτωτης. Λουμπεν καταστασεις.

    Ποτε δεν καταλαβα, γιατι τα μαρξιστικα βιβλια υποστηριζαν οτι το προλεταριατο ειναι ή θα γινει καποτε πρωτοπορεια.

    Ετσι λοιπον η πρωτοπορεια εγινε …βιβλιοπωλει, και μαλιστα Α.Ε.

    Η επανασταση, ή – πιο σωστα- η μεταρρυθμιση, αν γινει ποτε, θα γινει απο εμας τους παραγωγους, βιοτεχνες, ελευθερους επαγγελματιες και τους αυτοαπασχολουμενους κατ ΄αναλογια με το 1848, οπου εγιναν “.. από την τάξη των τεχνιτών, των αρτιζάνων, .. μια τάξη που κατείχε τα δικά της μέσα παραγωγής –εργαλεία και τεχνογνωσία και η οποίαχαρακτηριζόταν από χαμηλά επίπεδα αναλφαβητισμού·…”*

    Το μικροαστικοποιημενο “προλεταριατο”** θα ειναι “λακες” της εκαστοτε εξουσιας.

    Αφώτιστος Φιλέλλην

    *http://lse.academia.edu/AlexandrosAlexandropoulos/Papers/1265108/Perry_Anderson_Internationalism_translation_in_Greek

    **ξεκινωντας απο το γαλλικο ρεφορμιστικο προλεταριατο του 1936 με τις πρωτες καλοκαιρινες αδειες για τα “μικτα μπανια του γαλλικου λαου”, μιας χωρας που εκμεταλλευοταν βαναυσα τον πλουτο αρκετων αφρικανικων χωρων

  251. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    251. Το δικο μου το εχουν σχεδιασει σχολαστικοι Γιαπωνεζοι μηχανικοι που ηθελαν να πρωτευσουν, για να μπορουν να πηγαινουν στις Γκεϊσες ❤ , αν και την τελευταια δεκαετια υπαρχει ταση για ευρωπαιες και Αμερικανες.

  252. Pedis said

    # 234 – μήπως έχει φαγωθεί το κάππα από το επίουρος και σημαίνει τον δεύτερο φρουρό ή μήπως πρόκειται για ηπειρώτη (epirum) μηχανικό που το πρωτοπαρατήρησε; Το φελλός από το φρουρός, δεν λέω, έχουν μεγάλη συγγένεια. Και οι δύο στέκονται πάνω στο φ.

  253. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    237. Ως συνεχεια του 252

    ….απο οτι θυμαμαι (απο την ολιγοχρονη θητεια μου με την πολιτικη την δεκετια του 70) υπαρχουν πλεον ολα τα στοιχεια, για την λεπτομερη αναλυση της ελληνικης κοινωνιας στην παγκοσμια συγκυρια. Αρα, ειναι δυνατον με νηφαλιοτητα και σημαντικη ακριβεια να γινει κοινωνιολογικη/ πολιτικη αναλυση των πραγματικων και οχι «φαντασιακων» ταξεων και κονωνικων κατηγοριων, απο μορφωτικη, οικονομικη και παραγωγικη αποψη,τις οικονομικες/επαγγελματικες διασυνδεσεις τους, τον πραγματικο ρολο τους στην ελληνικη οικονομια, να αναλυθουν οι ελληνικες ιδιατεροτητες οπως:
    πελατειακο κρατος ΔΥ/προμηθευτων Δημοσιου, το πολυ μεγαλο ποσοστο φοιτητων ΑΕΙ και ΤΕΙ καθως και αυτοαπασχολουμενων (οπως και σε αλλες μεσογειακες χωρες) σε σχεση με τις χωρες του πυρηνα της Ε.Ε. και η αξιολογηση του φαινομενου (αν ειναι καλο η κακο),η αναλυση των δαπανων και των εσοδων, αν τα εσοδα πρεπει να προερχονται απο φορους και τελη ή απο μετοχες ΔΕΚΟ (ΟΠΑΠ,ΔΕΗ, Εταιρειες Υποδομων,…) και αλλων επιχειρησεων, η κλεπτοκρατια/μεσαια και μικρη διαφθορα/σπαταλη, μετρα για ελεγχο των τιμων (τριγωνικες πωλησεις, πλασματικα ή ψευδη παραστατικα σε χονδρεμπορους), η γκριζα και μαυρη οικονομια και το διεθνοποιημενο εγκλημα, η γραφειοκρατια, η αποτελεσματικοτητα του δημοσιου τομεα, ο πρωτογενης, δευτερογενης και τριτογενης τομεας της οικονομιας, ο ρολος των οικονομικων μεταναστων (νομιμων και παρανομων), η εγκληματικοτητα, οι «προλεταριοι»,οι νατβατζηδες τους, οι ΙΥ, οι εργοδηγοι,…

    Και αφου γινουν ολα αυτα , εστω και συνοπτικα με 3 εως 5 ανθρωπους που γνωριζουν επαγγελματικα τα θεματα, τοτε θα αναδεικνονταν οι αλληλεξαρτησεις και βαριδια για την χωρα, και θα αποδεικνυοταν αν η διασθητικη και -ελαφρως αυθαιρετη- αποψη μου για την «αλλη πρωτοπορια » των παραγωγων και γενικοτερα των αυτοαπασχολουμενων που ενδεχεται να κανει την παναστατση -εστω και ειρηνικα- ή την ριζικη μεταρρυθμιση. ….

  254. Pedis said

    # 253 – Ε ρε να ‘χαν γκέισες και στου Ζωγράφου να δεις τι θα μάθαιναν να φτιάνουν οι μηχανικοί του ΕΜΠ! (αντί να πληρώνουν τις γκέισσες των άλλων.)

  255. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    256. Στην εποχη μου ❤ πηγαιναμε Ζωγραφου για εργαστηρια μονον.. Μπορει να μην υπηρχαν γκέισες , αλλα υπηρχαν Πολ. Μηχανικινες ❤ , Αρχιτεκτονισσες και απο την ΑΣΚΤ. Επισης αλλοδαπες. Δεν χρειαζομαστε πολλα χρηματα οπως οι Ιαπωνες, ως Αθηναιος μια γκασονιερα και τα προς το ευ-ζειν, δηλ. ενα καλο χαρτζηλικι με τα φροντιστηρια, οποτε εγεννηθη και η αναγκη για δικυκλο (1976) .

  256. Πάνος με πεζά said

    @ 250 : Aυτονόητο, Γιάννη, παλιά γερμανική τεχνολογία, για να τη βρίζουμε και να μας βγάζει γλώσσα… Νομίζω ότι οι Μερσέντες, την εποχή του μηχανικού χιλιομετροδείκτη, ήταν οι μόνες που βάζανε στο ταμπλώ 6 μετρικές ροδέλες, θεωρώντας ότι το αυτοκίνητο, το ένα εκατομμύριο χιλιόμετρα το είχε για πλάκα…(ή τουλάχιστον, για να μη σε μπερδεύει με τις κάμποσες κατοστάρες που θα συμπλήρωνε…)

  257. Γιάννης Ιατρού said

    254: Pedis
    Για εξηγήσου, παραπέμεις στο #234 ??? ή πού; Ντεν καταλάβαίνει 🙂

  258. Πάνος με πεζά said

    αυτό κατατίθεται για τα πρακτικά.

  259. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα και από εδώ.

    260 Πόσα χρόνια;

  260. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    Γιαπωνεζικο δικυκλο εισαγωγης (μεταχειρισμενο) τελος 89 – μεσα 90 κατα προτιμηση honda. Αθανατο.

    OPEL ZAFIRA 2009, κατασκευασμνο στην Γερμανια, αγορασμενο με 107 χιλ χλμ απο σχολαστικο συμφοιτητη μου που το κυκλοφορουσε μονον στην επαρχια, ενω στην Αθηνα κυκλοφορουσε με κατοσταρι παπι.

  261. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    Επι του ποδοσφαιρικου αγωνα. Αδικειται απο το σκορ η Κροατια.

  262. Ιάκωβος said

    252, Αφώτιστος

    Η επανασταση, ή – πιο σωστα- η μεταρρυθμιση, αν γινει ποτε, θα γινει απο εμας τους παραγωγους, βιοτεχνες, ελευθερους επαγγελματιες και τους αυτοαπασχολουμενους

    Δε νομίζω. Κατ’ αρχήν κάποια στιγμή δε θα αρκούν οι μεταρυθμίσεις, θα πρέπει να γίνει μια ή πολλές αληθινές επαναστάσεις, θα πρέπει να ξεριζωθεί εντελώς αυτό το πολιτικό σύστημα και θα γίνει. Δεν ξέρω πότε, πριν από την καταστροφή της Γης ή αμέσως μετά, από όσους απομείνουμε.

    Προς το παρόν, σ΄αυτή την περίοδο κρίσης, αυτή η συμπαθής τάξη των μικρεμπόρων , είναι το μεγάλο βαρίδι των χαμηλών τάξεων. Σήμερα, κατά κάποιο τρόπο δίνει τον τόνο στις λαϊκές κινητοποιήσεις. Το χαρακτηριστικό τους είναι ότι πρώτον κινδυνεύουν να τους φάνε λάχανο οι μεγαλοκαπιτάλες, πράγμα όμως που στην κρίση γίνεται πάντα και γι αυτό είναι τρομερά τσαντισμένοι. Δεύτερον μισούν αυτούς που βρίσκονται κοινωνικά από κάτω τους, ακριβώς γιατί σιχαίνονται την ιδέα να καταντήσουν από αυτοαπασχολούμενοι υπάλληλοι. Και τρίτον δε χωνεύουν συνδικαλισμούς και κόμματα και οτιδήποτε το μαζικό, γιατί έτσι μεγάλωσαν, με την ιδέα του εγώ εναντίον όλων. Και επειδή όλα αυτά τα χρόνια προσπαθούσαν απλά να τα κονομήσουν (μάταια), δεν είχαν ασχοληθεί καν με το διάβασμα ή την πολιτική. Είναι δε οι πρώτοι που θα στηρίξουν ένα ναζιστικό κόμμα.

  263. gryphon said

    249
    Αfrica Twin ε;
    Ειχα μια για κανενα χρονο.Δικιο εχεις σε οσα λες και δεν ειναι τυχαιο οτι ακομη κρατανε καλες τιμες και ταπολυ παλια μοντελα .
    Και παντα η Χοντα εχει το κατι παραπανω στην ποιοτητα κατασκευης τα πλαστικα οι διακοπτες κλπ ειναι σχεδον παντα λιγο καλυτερα απο των αλλων.Τελος παντων εγω συμπαθω πιο πολυ την Σουζουκι και τις πιο μικρες μηχανες και τελικα την εδωσα και πητα το DRZ 400 πρωτα ψευτοεντουρο και μετα το sm που εχω μεχρι τωρα.
    Ο καλυτερος μονοκυλινδρος κινητηρας για πολη και οχι μονο εβερ.Και με καρμυρατερ ακομη

  264. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    264. Ιάκωβος

    1. Αν επανασταση θεωρουμε την αλλαγη μεσα μας τοτε συμφωνω. Εκατονταδες χιλαδες ανεργοι ή υποαπασχολουμενοι αποφοιτοι ΑΕΙ/ΑΤΕΙ που και χωρις την βαθεια οικομομικη κριση θα ηταν ανεργοι, βολευονται -προσωρινα- στην μαυρη οικονομια ή επιβιωνουν με την οικογενειακη στηριξη.
    Τους ειχα γνωρισει ηδη απο το 1995 -2000 οταν για να συμπληρωσω το εισοδημα απο το γραφειο μου εκανα σεμιναρια καταρτισης. Η επιδοτηση τους (κατι σαν επιδομα ανεργιας) εφθανε για τον φραπογελα, ποτακι(α) στο μπαρακι το βαρδυ και για τσιγαρα. Επιλογη με πολιτικο μεσον. Ωφελεια απο σεμιναρια σχεδον μηδενικη.
    Αυτους που γνωρισα δεν τους εχω ικανους για επανασταση.

    2. «Είναι δε οι πρώτοι που θα στηρίξουν ένα ναζιστικό κόμμα.»

    Σωστα, πολλοι μικρεμποροι αλλα και ιδιοκτητες ταξι, φορτηγων,…υποστηριξαν ΛΑΟΣ, μετα ΧΑ.

  265. Γιάννης Κουβάτσος said

    263. Ναι, αλλά και τόσες ξάπλες για να περνάει η ώρα, ούτε ο Ατρόμητος Δώθε Παναγιάς… 🙂

  266. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    265. Honda Bros 400 (NTV 400). Αν ειχα την 650 δεν θα ζουσα τωρα.

    Ημουν απο τους χειροτερους στην επισκευη και συντηρηση της. Απο τοτε που αντιληφθηκα την αθανατοτητα της ❤ και οτι δεν θα την πουλουσα, αγορασα μια δευτερη αποσυναρμολογημενη με 300 ευρω , αρχισα την συντηρηση της με ανταλλακτικα της 2ης (μολις 40.000 χλμ)
    Αλλαγη αναρτησεων, πισω αξονα, αντλιας βενζινης, ….Το 2012 εκανα τις εργασιες στον κινητηρα που προαναφερα, οποτε μετα το στρωσιμο κανω -ενιοτε- πλακα στους γκαζιαρηδες στο φαναρι του ΦΙΞ (καθοδος) . 100 με την 2η.

    ΥΓ H Αfrica Twin ειναι πολυ καλυτερη, αλλα οχι για την πολη.

  267. gryphon said

    268
    Eνταξει κοντα επεσα.Στον κινητηρα τουλαχιστον μοιαζουν.

  268. Pedis said

    # 259 – Ουί μεσιέ. Σε πείθει ό επίουρος;

  269. spiral architect said

    Όλοι μαζί με τα παλληκάρια από το Ντέρι! #POLNIR

  270. κουτρούφι said

    Απ’ ό,τι βλέπω, οι Εγγλέζοι χούλιγκανς πρέπει να έχουν γίνει πρωταθλητές στο τρέξιμο στη Γαλλία. Τους έχουν πάρει φαλάγγι οι Ρώσοι αδερφοί μας. ΤΣΟ και ΛΟ.
    ————————————
    Θυμάμαι ένα αγώνα που έγινε στις 17 -11- 1982 μεταξύ Ελλάδας και Αγγλίας για κάποια προκριματικά. Για εβδομάδες υπήρχαν δημοσιεύματα στις εφημερίδες για πιθανά επεισόδια που θα γινόταν με την έλευση των Εγγλέζων χούλιγκανς. Οι δικοί μας, όλων των ομάδων, είχαν συνασπιστεί για να αντιμετωπίσουν τους θρασείς εισβολείς. Δεδομένης και της ημερομηνίας (17 Νοέμβρη) η Αστυνομία τα είχε βρει μπαστούνια για το πώς θα διαχειριστεί την κατάσταση. Υπάρχει βίντεο από τον αγώνα αυτό που έγινε στο «κατάμεστο» Καυτατζόγλειο. Στην ανάκρουση των εθνικών ύμνων οι δικοί μας αποδοκίμαζαν και φώναζαν Ινγκλαντ Ινγκλαντ φακοφ. Στο δικό μας ύμνο το τραγούδισμα έφτασε στα ουράνια. Με το που ξεκίνησε ο αγώνας, στο ένα λεπτό και δέκα δευτερόλεπτα, ρουφήξαμε το πρώτο. Τελικά φάγαμε άλλα δυο (δεν βάλαμε κανένα). Τουλάχιστον δεν μας κουνήθηκανε οι Εγγλέζοι.
    Για την ιστορία, ο επαναληπτικός έγινε στο Γουέμπλευ το Μάρτη του 83 και η Εθνική μας έφερε μηδέν μηδέν. Στο τέλος του παιχνιδιού ο ομοσπονδιακός μας, ο Χρήστος Αρχοντίδης, πανηγύριζε με τρόπο που μπορεί να συγκριθεί μόνο με αυτόν του Ρεχάγκελ στο Γιουρο τουθάουζεντ φορ. Μου φαίνεται πως ήταν τότε που απαιτούσε «Φέρτε μου την τηλεόραση» για να κάνει δηλώσεις.

  271. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  272. τη μηχανή την επούλησα, με το τουτού κάμνω ελάχιστα χιλιόμετρα, κι αυτά στην εθνική, μπάλα δεν βλέπω αλλά κάπου πρόσεξα που λέγατε για τη μοναδική περίπτωση που πανηγύρισαν οι Ολυμπιακοί για την ΗΤΤΑ της ομάδας τους.

    Ιδού και το σχετικό πρωτοσέλιδο της Ηχώς, ναι ξέρω της Ηχούς

    απ’ εδώ: https://twitter.com/Taxideutis/status/741898345422147585

  273. cronopiusa said

  274. Θύμμαχος Θήτης said

    82

  275. sarant said

    273 Φαίνεται πως οι Ρώσοι χουλιγκάνοι δεν πινουν, μόνο βαράνε Προπονούνται και σε εικονικές μάχες στα απέραντα δάση του Βορρά.

  276. 273, 278 Και οι Ρώσοι πίνουνε. Απλά ένας Αγγλος γίνεται λιάρδα με πέντε μπύρες, ο Ρώσσος θέλει πέντε μπουκάλια βότκα…

    https://twitter.com/CrazyinRussia/status/741256072590176256

  277. Γιάννης Ιατρού said

    279: τον πλάκωσε γιατί πέταξε τσιγάρο στα μαλιά της φίλης του!

  278. spiral architect said

    Ωραίος!

  279. 280, 281

    τάθελε ο λοκώς του του λακαμά…

    Α, και για τα αυτοκίνητα που λέγαμε, βοηθάει και η περιορισμένη τοπική πανίδα

    http://imgur.com/lPSTc69

  280. spiral architect said

    Bάλτε μεταφραστήρι! 🙂

    https://twitter.com/male600/status/742012413566930944

  281. Πάνος με πεζά said

    @ 261 : Αυτή δεν είναι δική μου φωτογραφία, είναι ταμπλώ μιας Mερσέντες της δεκαετίας 70-80, ίσως της 240D. Φαίνεται ο εξαψήφιος χιλιομετροδείκτης.

  282. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    «Τρομοκρατική πράξη» το μακελειό στη Φλόριντα
    Ως «τρομοκρατική πράξη» και «πράξη μίσους» χαρακτήρισε ο Μπαράκ Ομπάμα, την επίθεση ενόπλου σε γκέι μπαρ στο Ορλάντο της Φλόριντα, με απολογισμό 50 νεκρούς και 53 τραυματίες. Νεκρός είναι ο δράστης της επίθεσης, ο οποίος είναι Αμερικανός πολίτης με καταγωγή από το Αφγανιστάν. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος, σύμφωνα με ιστοσελίδα που πρόσκειται στην οργάνωση.

    http://www.efsyn.gr/arthro/pyrovolismoi-se-gay-club-sti-florinta

  283. Θύμμαχος Θήτης said

    205 Γιάννη, άλλος είναι ο Θρασύμαχος και άλλος ο Θύμμαχος (θύμα+σύμμαχος). Θα μας κάνεις μπάχαλο με τα προγράμματά σου! Κλασσική περίπτωση εμπ! 🙂

  284. sarant said

    284 Ok

    285 Άσε, κάνανε δώρο στον Τραμπ τις εκλογές οι φονιάδες.

    286 Σωστά. Αλλά κι εσύ είχες δύο ορθογραφίες, Θύτης και Θήτης -όμως είναι στην αρχή της καριέρας σου και δεν πειράζει.

  285. spiral architect said

    Το μεταφέρω κι εδώ: Τι γράφουν οι φανέλες της Ουκρανίας κάτω από την τρίαινα του Ρούρικ; #GERUKR

  286. Γιάννης Ιατρού said

    286: Έλα ρε Θ[ή,ύ]τη 🙂
    Εγώ δεν είπα ότι είναι ο ίδιος! Το ξέρω και φαίνεται, εκτός από τον σχολισαμό και από τις συχνότητες εμφάνισης κλπ. Είπα ότι είναι εύκολο να αρχίσουμε να μπερδευόμαστε, αν αλλάζει κάποιος σε παραπλήσιο το χρηστόνημο. Για το Θύμμαχος και Θρασύμαχος έχεις δίκιο. Αλλά για πάραδειγμα, το θύτης και θήτης, θα μπορούσε να εκληφθεί και σαν ίδιο και σαν διαφορετικό, αν δεν ήξερε κανείς… Αλλά εσύ το δήλωσες τουλάχιστον πριν δυο-τρείς μέρες! Χθές (?) είχαμε ένα dozas33giorgos αλλά έχουμε κι έναν dozas33 πιό παλιά, τον Μάρτη νομίζω (γι αυτό και τον ρώτησα…). Υπάρχουν και διάφορα άλλα….
    Δεν ξέρω ποιόν μπερδεύω με μιά αντικειμενική παρατήρηση, δεν έβαλα δα και κανένα κανόνα (από που κι ως που!), μιά διαπίστωση έκανα….
    Τέλος πάντων, κάντε ό,τι θέλετε, μην το ξαναρχίσουμε το θέμα… 🙂

  287. Pedis said

    Γιάννη, άσε τις θιαμάχες και δες το ερώτημα στο 271. Ο Νικοκύρης, άραγε, έχει σκοπό (αξίζει να) ασχοληθεί και να γράψει κάτι;

  288. Θύμμαχος Θήτης said

    Ωραία, απλά το διευκρίνισα! Θα κοιτάξω κι εγώ να έχω σταθερό όνομα.

    (άντε να καταργηθεί και κανένα φωνήεν να είμαστε και πιο άνετοι) 🙂

  289. Γιάννης Ιατρού said

    291: τέλος
    Έγραψες 🙂

    290: Pedis
    Είδα προηγουμένως την απάντησή σου στο 271, αλλά τι να σου πώ; Ακόμα δεν μπήκα στο νόημα, το σχόλιο 234 που αναφέρεσαι δεν μπορώ να το συσχετίσω, ίσως μ΄ έπιασες να μην είμαι σε φόρμα σήμερα. Για να καταλαβαινόμαστε:\Το σχόλιο 234 σε μένα είναι αυτό

    και αναφέρεται στο 232 του Νίκου.

    Τι σχέση έχει με «επί(κ)ουρος»;

  290. Μαρία said

    292
    Σίγουρα είσαι ντεφορμέ. Γιά δες την ετυμολογία του πίρου στο τσανσλάτουμ, όπου παράπεμψες αλλά δεν τη διάβασες 🙂

  291. Γιάννης Ιατρού said

    293: θνξ 🙂
    Pedis, σωστό το βλέπω το επίουρος από το επί + ουρος < * ο ορος (πρβλ. όρομαι "επιτηρώ")

  292. Αφώτιστος Φιλέλλην said

    Shameful culture of Islamic Pakistan ( Sex with little boys )- part 1/4

  293. Pedis said

    # 294 (293) – με αυτό τον τρόπο η λέξη προσφέρεται για περισσότερες της μιας εικασίες … Εντούτοις, εκεί που μας παράπεμψες γίνεται λόγος για το epirum.
    Λάτιν-βιρτουόζοι: υπάρχει τέτοιο πράμα;

  294. Γιάννης Ιατρού said

    296: Ε, ναι, υπάρχει, δες εδώ https://fr.wiktionary.org/wiki/epiurus
    Το αναφέρει π.χ. (σαν στύλο) στο Opus Agriculturae ο Palladius, (βλ. Pall. Nov. 7,14)
    (4ος μ.χ. αι., σειρά μου στο στρατό και συμμαθητής του Γς, στο Γεωπονικό 🙂 )

    Επίσης σε λεξικά λατινικών με την έννοια του ξύλινου καρφιού / παλουκιού, π.χ.

    Εντάξει;

  295. Γιάννης Ιατρού said

    297/296:
    Α, κι Όμηρος, στην Οδύσσεια, Ραψ. Ο,39 με την έννοια του φύλακα, εδώ:

    αὐτὸς δὲ πρώτιστα συβώτην εἰσαφικέσθαι,
    ὅς τοι ὑῶν ἐπίουρος>/b>, ὁμῶς δέ τοι ἤπια οἶδεν.

    μετ.
    καὶ πρῶτα ἀπ’ ὅλα ἐσὺ νὰ πᾶς νὰ βρῆς τὸ χοιροτρόφο,
    ποὺ νοιάζεται τοὺς χοίρους σου, καὶ σὲ πονεῖ ἡ καρδιά του.

  296. Γιάννης Ιατρού said

    298: μπήκε η λάθος αγκύλη 😦

    αὐτὸς δὲ πρώτιστα συβώτην εἰσαφικέσθαι,
    ὅς τοι ὑῶν ἐπίουρος, ὁμῶς δέ τοι ἤπια οἶδεν.

    μετ.
    καὶ πρῶτα ἀπ’ ὅλα ἐσὺ νὰ πᾶς νὰ βρῆς τὸ χοιροτρόφο,
    ποὺ νοιάζεται τοὺς χοίρους σου, καὶ σὲ πονεῖ ἡ καρδιά του.

  297. Pedis said

    # 297, 298 – Μερσί και πάσο (κοίταξα μόνο το epirum και δεν βρήκα παρά την ήπειρο …)

    Τώρα, τα πι/υ/ει/ράκια είναι από τον πίρο ή εξαιτίας των κακοσυγχρονισμένων αναφλέξεων (οι οποίες, εκτός από το πιστόνι, ενδέχεται να έχουν διάφορες αιτίες);

  298. Γιάννης Ιατρού said

    Ρε Pedis, επίτηδες το κάνεις και ρωτάς, για να μην γλυτώσουμε τα 5-6 σχόλια που έλεγε ο Νίκος στο #232 και είπα με το #234 να τα γλυτώσουμε 🙂 Άϊ παράταμε, σε κατάλαβα!

  299. Μαρία said

    297
    Η ύπαρξη του επιούρου και του epiuri δεν αμφισβητούνται. Άλλο σε ρωτάει ο Pedis αλλά, είπαμε, είσαι ντεφορμέ. Ξαναδιάβασε προσεχτικά τον Μοσέ.

  300. sarant said

    Και καλά το είχα προβλέψει πως θα άνοιγε νέος κύκλος με τα πιράκια 🙂

  301. Μαρία said

    Μοσέ:
    το οποίο εικάζεται ότι ανάγεται σε δημώδ. λατ. *epiru(m)
    Μολονότι δεν είναι επιβεβαιωμένα όλα τα ενδιάμεσα στάδια

  302. Γιάννης Ιατρού said

    302: Μαρία, ανανίπτω 🙂 .
    Τι μας λες (ότι δεν αμφισβητούνται); Για δες τι γράφει στο 296: γίνεται λόγος για το epirum. Λάτιν-βιρτουόζοι: υπάρχει τέτοιο πράμα;

  303. Γιάννης Ιατρού said

    303: Νίκο, καταγγέλλω πανελληνίως ότι υπάρχει ένας agent provocateur στο νήμα 🙂

  304. Μαρία said

    305
    Στον *ανύπαρκτο τύπο και κατα Μοσέ αναφέρθηκε ο pedis, λέμε.

    Και για να δέσει το γλυκό.
    piro s. m. [affine a piolo; oppure dal gr. mod. πεῖρος «cavicchio»]. – Tronco di legno infisso saldamente nel suolo sui bordi delle vie di lizza delle cave di marmo apuano, per avvolgervi attorno le funi che trattengono i blocchi nella loro discesa.

    Πάμε στον piolo
    pïòlo (letter. piuòlo, ant. piviòlo, pivuòlo) s. m. [prob. dal gr. ἐπίουρος (passato anche al lat. epiurus) «cavicchio»
    http://www.treccani.it/vocabolario/piolo/

  305. Γιάννης Ιατρού said

    307: τι να δέσει, κομπόστα τό ‘κανες!
    Πάντως από το παλούκι/καρφί στον πίρο και στις σφήνες στα μάρμαρα που λέει το ιταλικό λεξικό (α), ένα τσιγάρο δρόμος είναι. Στο (β) λέει «ίσως = probabilmente» για το επίουρος 🙂

  306. Γιάννης Ιατρού said

    το ιταλικό «cavicchio» νομίζω ότι φέρνει περισσόερο στην (γ)καβίλια που λέμε στα μηχανολογικά κλπ. Παρεμφερές του πίρου λετ.

  307. Pedis said

    # 302 – 307 – Μαρία, κομπλιμέντι.

    # 301 – 306 – Ω, Ιωάννη, κάλμα! Εγώ, αθώα και αυθόρμητα(*) έγραψα τον π*ρο με «υ».

    Ο προβακάτωρ είναι ο Νικοκύρης! (# 232).

    Δεν ξέρω από πού κι ως πού … εισέρχεται … ο πίρος στον κινητήρα. Μπουζί, πιστόνια, βαλβίδες, μάλιστα. Αλλά πίρος; Άσε που στα ιταλικά το σύμπτωμα αποκαλείται battito in testa ούτε piro, ούτε perno. Ακόμη, στα ιταλικά το συνθετικό piro προέρχεται από το πυρ …

    (*) τα πυράκια, έχω την εντύπωση, σχετίζονται με τη μη συγχρονισμένη ανάφλεξη, εξαιτίας του μπουζιού, ή του πιστονιού ή των βαλβίδων ή της ποιότητας καυσίμου ή συνδυασμού κάποιων από τα παραπάνω.

  308. Πέπε said

    Καλησπέρα.
    Διάβασα μόνο το άρθρο, όχι τα 300+ σχόλια (κι αυτό πάρωρα, δύο την επόμενη νύχτα).

    Αν δεν ειπώθηκε ήδη, ο τίτλος με τη βιντεοσκόπηση και την άδηλης ηλικίας γυμνή θα μπορούσε να έχει διατυπωθεί και με τέρμα δημοσιογραφική σύνταξη ως εξής: Γυμνή κινηματογραφούσε την 8χρονη ανιψιά της 37χρονη. Είναι λιγότερο αμφίσημη από την ορίτζιναλ, αλλά τερατωδέστερη. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου η σαφέστερη διατύπωση δεν είναι κατ’ ανάγκην η καλύτερη, ούτε και αντιστρόφως (τουλάχιστον όταν η σύγκριση γίνεται μεταξύ δύο τυφλών για να βρούμε τον μονόφθαλμο…)

  309. Πέπε said

    …Και τώρα που το σκέφτομαι:

    Αν η 8χρονη δεν ήταν ανιψιά της 37χρονης αλλά ένα τυχαίο κορίτσι, ο τίτλος θα μπορούσε να λέει: «Γυμνή κινηματογραφούσε 37χρονη 8χρονη» (ή και τανάπαλιν). Και άντε βγάλε νόημα.

  310. sarant said

    310 Ναι, αλλά για τον πίρο δεν λέτε τίποτα! (όπως για τη Μαρφίν 🙂

  311. Μαρία said

    309
    Ετυμολογικά συγγενές με την καβίλια (caviglia) , που εμείς οι μη μηχανικούδες την ξέρουμε απ’ τη λογοτεχνία. Σε ένα διήγημα του Χατζή υπάρχει μια καβίλια που έσπασε.

  312. Pedis said

    # 313, καλά, καλά, ετοίμασε το άρθρο εσύ και θα στο γράψω εκατό φορές όπως ορίζει η αφεντιά σου.

  313. Γιάννης Ιατρού said

    310: Όντως ο θόρυβος/ήχος που παράγεται σε κινητήρες από (πολλαπλές μερικές φορές) ακανόνιστες αναφλέξεις δεν έχει να κάνει με πίρους, αλλά ακούγεται σαν μεταλλικός, σαν να κτυπάνε μεταλικοί πίροι. Πιστεύω ότι γι αυτό λενε εδώ «κτυπάνε πιράκια».

  314. Pedis said

    # 316 – πειστικό.

  315. Γιάννης Ιατρού said

    κι εδώ ένα snapshot της κατάστασης 🙂

  316. caktos2 said

    5:
    Γούστα είναι αυτά

  317. caktos2 said

    10:

    Ρίξε και κανά θείο Λεώ.
    Ετσι για να γίνει πιο πικάντικο το γύρισμα

  318. caktos2 said

    321:
    Και κανα εισαγγελέα

  319. caktos2 said

    14:
    Πάντως θεωρείται αδίκημα και διώκεται και αυτεπαγγέλτως

  320. caktos2 said

    23:
    Κι άντε τώρα ν αποδείξεις ‘οτι δεν είναι αντιδάνειο από την χορδή [χόρδισα κούρντισ(σ)α]

  321. caktos2 said

    319,320, κλπ

    Ολα με λάθος όνομα.
    Caktos2=Γς

    Το τάμπλετ βλέπετε κι η Ανδρος! Που δεν φυσάει και καθόλου 2 μέρες τώρα. Στο Κορθί και μια θάλασσα λάδι

  322. Γς said

    φτου

  323. Γς said

    Ηλίευσα και μια ωραία πινακίδα:

    «To Pidima Tis Grias Beach» Καθ οδόν προς την Παναγιά τη Ρογού, στο Κοθρί

  324. Θύμμαχος Θήτης said

    318 Μπράβο, πολύ ωραία τα διαγράμματα. Α ώστε για αυτό λέγατε…

  325. Θύμμαχος Θήτης said

    324 Γς όχι τίποτα άλλο αλλά αλλοιώνεις και τα στατιστικά!

    [ βλέπε 318 ]

  326. Γιάννης Ιατρού said

    Καλημέρα!

    Άντε ρε Γς/κάκτε2 κι έλεγα, πού είναι!
    Νά περνάς καλά στην νήσον!!!!

    328: Είναι γνωστός ο τύπος με όλα τα παράγωγα του κάκτου 🙂 🙂

  327. Γιάννης Ιατρού said

    326: Ρε Γς, δεν την διάβασες καλά την πινακίδα!!!! Όχι το πήδημα της γριάς, της γραίας έγραφε ρε!

  328. Γιάννης Ιατρού said

    330: Να εδώ το λέει 🙂

  329. Γιάννης Ιατρού said

    331: κι εδώ 🙂

  330. ΓιώργοςΜ said

    Καλημέρα!
    Ρε παιδια τόσον καιρό βλέπω «μην ταΐζετε τα τρολ» και τώρα τους βάζετε μεζεδάκια; 🙂

  331. Παναγιώτης Κ. said

    Και η επιθετικότητα των ανθρώπων μπορεί κατά κάποιο τρόπο, να δαμαστεί.
    Δεν θα πούμε απευθείας ότι, αν παρανομήσεις θα σε πιάσουν.
    Θα μιλήσουμε για την πρόοδο της επιστήμης,η οποία παίρνει γενετικό υλικό από τα νύχια του θύματος που πάλεψε με τον δράστη οπότε μπορεί να τον ταυτοποιήσει. Έχοντας λοιπόν εγκαταστήσει ένα τέτοιο…λογισμικό στο κεφάλι του μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα αντιδρά διαφορετικά σε διάφορες καταστάσεις.
    Ναι είμαι συγκλονισμένος από τον φόνο του δεκατετράχρονου, στη Γέφυρα Θεσσαλονίκης!

  332. Γιάννης Ιατρού said

    334: Παναγιώτη, πρέπει κάτι να έχει πάει πολύ στραβά, για να πάει ένα παιδί, έστω 14χρονος, να πάρει από το σπίτι το μαχαίρι, να γυρίσει πίσω και να σκοτώσει!!!! Όχι μόνο συγλονισμένος, αλλά και πολύ προβληματισμένος είμαι 😦

  333. Γς said

    328:

    Και να σκεφτείς ότι αυτά τα στατιστικά μου ήθελα να βελτιώσω. Που με πήρε φαλάγγι ο Γιάννης Ιατρού 😦

  334. Γιάννης Ιατρού said

    336: Μπα, όχι Γς. Είσαι αδιαμφισβήτητος 🙂

  335. Παναγιώτης Κ. said

    @335. Γιάννη, η στενοχώρια μου είναι διπλάσια, αν μπορώ να το πω έτσι. Δηλαδή λύπη όχι μόνο για το θύμα αλλά και για το δράστη. Ένα δεκατετράχρονο παιδί έχει καταστραφεί μαζί με το θύμα και μαζί με αυτό και η οικογένειά του.

  336. Γιάννης Ιατρού said

    338: Εμ, κάπως έτσι το εννόησα κι εγώ Παναγιώτη πιό πάνω.
    Σκέφτηκα και τις «εκδηλώσεις τύπου μόνο αγάπη» στις ποδοσφαιρικές συναντήσεις…., τα άλλα πρότινος που έγιναν σε σχολεία, την επιθετικότητα που διακρίνω καθημερινά (σε σκουντάει στο δρόμο και σου λέει «τυφλός είσαι»), τον τρόπο οδήγησης πολλών, που άν πείς και κάτι (π.χ. τι πάς ρε φίλε ανάποδα στον μονόδρομο») μπορεί να βγεί ο άλλος έξω και νά ‘χετε πλακώματα… κλπ. κλπ.
    Αλλά, αν στους ενήλικες υπάρχει και το θέμα των οικονομικών κλπ. δυσκολιών αυτές τις εποχές, σε ένα παιδί 14 ετών, τι να υποθέσεις; Ότι μιμείται, ποιόν; Ότι κανείς δεν ασχολείται μαζί του (δάσκαλοι, γονείς, συγγενείς κ..α); Ότι παίρνει πρότυπα από κάτι ….έργα/βιντεοπαιχνίδια; Τιιιιι;
    Και εμείς ρίχναμε/παίρναμε καμία σφαλιάρα, κλωτσιά, άντε μπουνιά κλπ., αλλά κάπου υπήρχε και ένας ανασταλτικός παράγοντας, ένα όριο!
    Τι να πώ!

  337. Θύμμαχος Θήτης said

    295

    Αφώτιστε, τσεκάρεις καμιά φορά τον uploader ενός βίντεο στο youtube προτού στείλεις; Βάζω ενδεικτικά κάποιους τίτλους από τον ίδιο:

    – Οι Αφρικανικές χώρες θαυμάζουν την Κίνα αλλά θέλουν να γίνουν σαν την Ινδία.
    – Το πιο ηλίθιο τηκεπαιχνίδι – Μπράβο Πακιστάν
    – Κοιτάξτε πώς οι πακιστανοί στρατηγοί κάνουν τον λαό τους ηλίθιο.
    – Όλοι έμειναν άφωνοι – Είμαστε ευλογημένοι που έχουμε τον Μοντι για πρωθυπουργό
    – Ο μαλάκας Πακιστανός που ζει στον κόσμο του και μετά παρακαλάει για βίζα
    – Γιατί το Πακιστάν είναι η πιο ηλίθια χώρα
    – Η στιγμή που όλοι οι Ινδοί πατριώτες δακρυσαν
    – Καυτή κυρία εξηγεί το μόνο νόημα του Ισλάμ.
    – Η ινδική αστυνομία και μόνο αρκεί για να κάνει καλά τον δειλό Πακιστανικό στρατό
    – Το μεγαλείο του Ινδουισμού
    – Σύριοι μετανάστες κατέλαβαν πόλη στην Ελλάδα! Διαδώστε! Διαδώστε! Διαδώστε!

  338. […] translation & language Towards an account of acronyms/initialisms in Greek Ευρωποδοσφαιρικά μεζεδάκια Πλημμυρισμένα μεζεδάκια Συμπληρωμένα μεζεδάκια […]

Σχολιάστε