Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Μηνολόγιον Ιουλίου και φέτος

Posted by sarant στο 1 Ιουλίου, 2016


Το Μηνολόγιο, που το δημοσιεύω εδώ στις αρχές κάθε μήνα (συνήθως την πρώτη του μηνός), ήταν ιδέα του πατέρα μου, του αξέχαστου Δημήτρη Σαραντάκου, ο οποίος αρχικά το δημοσίευε στο περιοδικό Φιστίκι, που έβγαζε επί πολλά χρόνια στην Αίγινα. Στο εδώ ιστολόγιο, το Μηνολόγιο άρχισε να δημοσιεύεται τον Οκτώβρη του 2010 και βέβαια μέσα σε 12 μήνες έκλεισε τον κύκλο. Τότε, αποφάσισα να εξακολουθήσω να το δημοσιεύω στις αρχές κάθε μήνα, επειδή έχει γίνει το σταθερό σημείο αναφοράς για τα γεγονότα του μήνα, που ενημερώνεται συνεχώς με δικά σας σχόλια μέσα στη διάρκεια του μήνα, σχόλια που συνήθως αφορούν επισήμανση ημερομηνιών, αν και κυρίως αγγελτήρια θανάτων.

Οπότε, συνεχίζω τις δημοσιεύσεις όσο θα υπάρχει ενδιαφέρον, προσθέτοντας πάντοτε δικές σας προτάσεις από πέρυσι. Πάντως, σε κάποιες περιπτώσεις η επέτειος έχει εσκεμμένα μετατεθεί κατά μία ημέρα.

 

Πα  1

Ανακοίνωσις της θεωρίας της εξελίξεως των ειδών υπό Καρόλου Δαρβίνου -και θανή Νικολάου Γουίντωνος, σωτήρα των εβραιόπουλων

Σα  2

† Άρεως Αλεξάνδρου

Κυ 3

Γενέσιον Φραγκίσκου Κάφκα -και Ιακώβου Μόρρισων αυτοχειρία κατά τον δαίμονα εαυτού

Δε  4

Διακήρυξις της Ανεξαρτησίας υπό Θωμά Τζέφερσον

Τρ  5

Δημοσίευσις των Μαθηματικών Αρχών της Φυσικής Φιλοσοφίας υπό Ισαάκ Νεύτωνος. Και του ογδόου ελληνικού δημοψηφίσματος.

Τε  6

Πρώτον αντιλυσσικόν εμβόλιον υπό Λουδοβίκου Παστέρ

Πε 7

Γενέσιον Βλαδιμήρου Μαγιακόφσκι και Νικολάου Ξυλούρη του Κρητός

Πα 8

Γενέσιον Αρθούρου Έβανς του αρχαιολόγου

Σα 9

Θανάτωση επισκόπων και προκρίτων εν Λευκωσία Κύπρου

Κυ 10

Γενέσιον Ιωάννου Χατζηανδρέου (κατά κόσμον Στρατή Τσίρκα) και Νικολάου Τέσλα

Δε 11

Έναρξις της εξοντώσεως των Ισραηλιτών της Θεσσαλονίκης υπό των χιτλερικών δημίων

Τρ 12

† Κωνσταντίνου Ουράνη

Τε 13

† Φωτίου Κόντογλου (και γενέσιον Νεοκιδίου του Τυλιέως)

Πε 14

Της πτώσεως της Βαστίλης

Πα 15

Της Ιουλιανής εκτροπής και του κυπριακού πραξικοπήματος

Σα 16

Της Εγίρας

Κυ 17

Πρωταγόρου του Αβδηρίτου

Δε 18

Γενέσιον Νέλσονος Μαντέλα

Τρ 19

† Στρατή Μυριβήλη τελευτή

Τε 20

Νιλ Άρμστρογκ και των πρώτων επί της Σελήνης βαδισάντων

Πε 21

+ Κωνσταντίνου Καρυωτάκη τελευτή

Πα 22

Γενέσιον Ερνέστου Χεμινγουαίη

Σα 23

Της πρώτης κατά την Αρχαιότητα Ολυμπιάδος

Κυ 24

Γενέσιον Σίμωνος Μπολιβάρ του ελευθερωτού

Δε 25

Γενέσιον Γεωργίου Βερνάρδου Σω

Τρ 26

Της νίκης των Ελλήνων επαναστατών εις Δερβενάκια

Τε 27

Τελεσίλλης της Αργείας

Πε 28

Γενέσιον Εμμανουήλ Ροΐδου

Πα 29

† Βικεντίου Βαν Γκογκ και γενέσιον Μιχαήλ Θεοδωράκη του επιμήκους μουσουργού

Σα 30

† Κοίμησις Διονυσίου Ντιντερό

Πα 31

† Θανή Νικολάου Σκουφά

Ο Ιούλιος είναι ο ένας από τους δυο μήνες που πήραν τ’ όνομά τους από ιστορικό πρόσωπο -φυσικά από τον Ιούλιο Καίσαρα. Προηγουμένως ονομαζόταν Quintilis, πέμπτος μήνας δηλαδή στο παλιό ρωμαϊκό ημερολόγιο. Η ονομασία δεν άλλαξε όταν προστέθηκαν ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος στην αρχή, κι έτσι ο Quintilis ήταν πια έβδομος μήνας. Όταν όμως δολοφονήθηκε ο Ιούλιος Καίσαρας, έγινε προς τιμή του η  μετονομασία. Ίσως όχι άδικα, αφού ο Ιούλιος Καίσαρας είχε εισηγηθεί τη μεταρρύθμιση του ρωμαϊκού ημερολογίου, με κατάργηση του εμβόλιμου μήνα -άλλωστε γι΄αυτό ονομάζεται Ιουλιανό ημερολόγιο, και είναι το ημερολόγιο που είχαμε στην Ελλάδα ως το 1923 (το λεγόμενο “παλιό ημερολόγιο”).

Ο Ιούλης έχει τις λαϊκές ονομασίες Αλωνάρης (επειδή τότε γίνεται το αλώνισμα, τουλάχιστο στη νότια Ελλάδα), Αηλιάς και Αηλιάτης (από τη γιορτή τ’ Άη Λιος στις 20 του μήνα), καθώς και Δευτερογιούνης (όπου Πρωτογιούνης είναι φυσικά ο Ιούνιος: ο λαός αντιπαθούσε τα σχεδόν ομόηχα Ιούνης και Ιούλης και ονόμασε πρωτογιούνη τον ένα και δευτερογιούνη τον άλλο, αφού κιόλας είναι πρώτος και δεύτερος μήνας του καλοκαιριού. Αλλού πάλι ονομάζεται Πρωτογιούλης ο Ιούνιος και Δευτερογιούλης ο Ιούλιος).

[Παρένθεση: για κάποιο λόγο, η δημοτική ονομασία των μηνών «Ιούνης» και «Ιούλης» και οι αντίστοιχες γενικές «του Ιούνη» ή «του Ιούλη» ενοχλούν πολλούς· περιέργως, μόνο αυτοί οι δύο, και όχι π.χ. ο Σεπτέμβρης ή ο Μάης· ασφαλώς περί ορέξεως ουδείς λόγος, αλλά οι καθαρολόγοι που λέγαμε υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχουν λαϊκοί τύποι Ιούνης/Γιούνης και Ιούλης/Γιούλης αλλά μόνο Θεριστής και Αλωνάρης, και ότι τα Ιούνης/Γιούνης και Ιούλης/Γιούλης είναι ψυχαρικές επινοήσεις ή/και κομμουνιστική ξύλινη γλώσσα. Δεν είναι ακριβές αυτό, αν και αξίζει ειδικό άρθρο, πάντως τύποι Ιούνης/Γιούνης υπάρχουν σε δημοτικά τραγούδια (π.χ. ο Γιούνης με τα μήλα στη συλλογή του Πολίτη), ενώ τύπος «Ιούλης» υπάρχει (για όνομα, όχι για τον μήνα) στη Ριμάδα του Μεγαλέξαντρου, αλλά και σε επιγραφή στο νέο μουσείο της Ακρόπολης, όμως δεν βρίσκω τώρα τη φωτογραφία που είχα τραβήξει). Επομένως, οι τύποι «Ιούλης, Ιούνης» (που χρησιμοποιούνται, μου λένε, πάρα πολύ στην Κύπρο, ακόμα από τον Μαχαιρά, αλλά και στις Κυκλάδες) δεν έχουν κάτι το εγγενώς κατακριτέο και είναι θέμα γούστου. Προσωπικά, όταν μιλάω βρίσκω πολύ πιο εύηχο το «δύο του ιούλη» παρά το «δύο του ιουλίου» με τα κατ’ εμέ κακόηχα αλλεπάλληλα ίου-ίου· είπαμε: περί ορέξεως… και κλείνει η παρένθεση].

Ο Ιούλιος έχει χάρη στον Καίσαρα το Ιουλιανό ημερολόγιο, έχει βέβαια και τα Ιουλιανά, την εκτροπή του 1965 με τον εξαναγκασμό του εκλεγμένου πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου σε παραίτηση, την αποστασία βουλευτών της Ένωσης Κέντρου και τις καθημερινές διαδηλώσεις λαού επί 70 μέρες στο κέντρο της Αθήνας. Το ιστολόγιο έχει κατ’ επανάληψη ασχοληθεί με το θέμα, οπότε δεν θα πούμε περισσότερα. Μόνο να αναφέρω (αν και μάλλον το έχω ξαναπεί) ότι προπολεμικά είχαν ονομαστεί Ιουλιανά τα γεγονότα που έγιναν στην Αθήνα στις 31 Ιουλίου 1920, όταν ανακοινώθηκε η απόπειρα δολοφονίας του Ελευθ. Βενιζέλου στο Παρίσι. Το πλήθος κατέστρεψε τα γραφεία όλων των αντιπολιτευόμενων εφημερίδων, το Μέγαρο Σκουλούδη και τα σπίτια άλλων επιφανών αντιβενιζελικών, ενώ δολοφονήθηκε ο Ίων Δραγούμης από κρητικούς χωροφύλακες στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας, περίπου απέναντι στο Χίλτον (τότε λεγόταν οδός Κηφισιάς). Ο λογαριασμός εκείνων των Ιουλιανών πληρώθηκε την 1η Νοεμβρίου του ίδιου χρόνου.

Ο Ιούλης είναι βέβαια και ο πρώτος μήνας των καλοκαιρινών διακοπών ή τέλος πάντων ήταν ο πρώτος μήνας των καλοκαιρινών διακοπών όταν ο κόσμος μπορούσε να πηγαίνει διακοπές. Στη Γαλλία “Ιουλιανοί” (Juilletistes) λέγονται όσοι πηγαίνουν διακοπές τον Ιούλιο, οι άλλοι, που είναι και περισσότεροι, λέγονται φυσικά Αυγουστιανοί (Aoûtiens). Το μαύρο σαββατοκύριακο, όταν φεύγουν οι δεύτεροι και επιστρέφουν οι πρώτοι είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα του γαλλικού φολκλόρ.

Ο Καβάφης πάντως είχε γράψει για τον «θείο Ιούλιο μήνα» που πυρώνει, ενώ ο Μίλτος Σαχτούρης προειδοποιούσε ότι «Έρχεται έρημος με φωτιά ο Ιούλιος / να κάψει τις μοναχικές ψυχές μέσα στην πόλη». Πιο γνωστός, καθότι μελοποιημένος, είναι ο στίχος του Ελύτη «Τον Ιούλιο κάποτε μισανοίξανε τα μεγάλα μάτια της μες στα σπλάχνα μου». Στη Λιλιπούπολη ένας από τους «δώδεκα μήνες αθλητές» είναι και «ο Ιούλιος ο χίπης με μπλουτζίν και χαϊμαλιά».

Να κλείσουμε με τον Ιούλιο του Ορφέα Περίδη:

Ή μάλλον, για να προλάβω μιαν απορία σας. Ο Νικόλαος Γουίντων, που τιμάμε τη μνήμη του σήμερα στο Μηνολόγιο, προστέθηκε φέτος διότι πέρυσι πέθανε. Πρόκειται για τον Άγγλο Nicholas Winton, που έσωσε πάνω από εξακόσια εβραιόπουλα της Τσεχοσλοβακίας.

Και εδώ μια συνέντευξή του:

Advertisement

155 Σχόλια προς “Μηνολόγιον Ιουλίου και φέτος”

 1. spiral architect said

  Καλημέρα και καλό Ιούλιο υπήκοοί μου!

 2. Κουνελόγατος said

  Ιακώβου Μώρισσον; Μιλάμε για τον Jim Morrisson;

 3. LandS said

  1η Ιουλίου η μάχη του Σομ πριν 100 χρόνια.
  Με έχει κάνει να συγκινηθώ το Μπι Μπι Σι Ουάν από το πρωί.

 4. Κουνελόγατος said

  «…δολοφονήθηκε ο Ίων Δραγούμης από κρητικούς χωροφύλακες…».
  Επικεφαλής των οποίων ήταν ο Παύλος Γύπαρης, που είχε εμπλακεί και στην απόπειρα δολοφονίας;;; του Βασίλη Αυλωνίτη.
  Επίσης, αν θυμάμαι καλά, έπαιξε ρόλο και στον Εμφύλιο, υπάρχουν αρκετά ράμματα για τη γούνα του, δεν είναι όμως αυτός το θέμα μας.
  Καλημέρα σας, καλό μήνα κι από εδώ.

 5. argyris446 said

  Reblogged στις worldtraveller70.

 6. spiral architect said

  Μεγάλη μέρα σήμερα:

 7. spiral architect said

  @4: Οι γνωστοί (και μη εξαιρεταίοι) Γυπαραίοι.
  http://bit.ly/29d6eIW

 8. cronopiusa said

  Καλή σας μέρα, καλό μήνα και μην ξεχνάτε

  01 – 03 Ιουλίου 2016 το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Αθήνας, στην Πανεπιστημιούπολη στα Ιλίσια.

 9. Κουνελόγατος said

  8. Cronopiusa με πρόλαβες.
  Πρώτη φορά πήγα στον Κολωνό (μάλλον το 1996, νομίζω εκεί έγινε και το επόμενο), έκτοτε έχω πάει σε αρκετά (όχι όλα). Φέτος σπάστηκα με τη συμπεριφορά κάποιων, δε χρειάζεται άλλωστε να πάω για να έχω τη στάση που κρίνω σωστή απέναντι στους ανθρώπους. Τι να κάνουμε όμως; Ας σταματήσω εδώ.

 10. Πέπε said

  Καλημέρα, και καλό μήνα.

  Το κείμενο εντός αγκυλών που ονομάζεται «Παρένθεση» ( 🙂 ) αναφέρεται, σχεδόν απευθύνεται, και σ’ εμένα. Οπότε ας δώσω ένα δείγμα της άλλης άποψης:

  -Πράγματι, ο Ιούνης κι ο Ιούλης με ενοχλεί και αμφισβητώ τη γνησιότητά τους.
  -Με τον Γιούνη και τον Γιούλη δεν έχω κανένα πρόβλημα, αφού είναι σαφές ότι ανήκουν σε εντελώς ειδικό γλωσσικό επίπεδο, και δεν πρόκειται ποτέ να τους ακούσουμε ώστε να μας ενοχλήσουν. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι κάποτε θα λέγονταν σε κάποια μέρη. Κανένα άλλο σχόλιο – συνεχίζω μόνο για τον Ιούνη – Ιούλη.
  -Εξακολουθώ να υποστηρίζω ότι είναι κομμουνιστική ξύλινη γλώσσα, και αυτό δεν θα αλλάξει αν αποδειχτεί η γνησιότητά τους, για την οποία δεν πείθομαι. Εντάσσονται στη μεγάλη ομάδα γλωσσικών επιλογών που κάνει ο Ριζοσπάστης κ.ά. με βάση όχι το αυθόρμητο γλωσσικό ένστικτο αλλά μια γραμμή. Φυσικά, αυτό δεν αφορά ομιλητές άσχετους από τον χώρο του ΚΚΕ και της γραμμής αυτής.
  -Τα δημοτικά τραγούδια του Πολίτη δεν τα θεωρώ επιχείρημα. Ένας από τους λόγους που με συναρπάζουν τα δημοτικά τραγούδια είναι γιατί ανακαλύπτω γλωσσικά στοιχεία πέρα από αυτά που ξέρω από τη σημερινή ζωντανή γλώσσα. Κάποτε παλιά είχαμε κάνει μια ενδιαφέρουσα κουβέντα για τον «ακράνη» (=σύντροφο, pun not intended). Ε, κανείς δε θα υποστηρίξει ότι η λέξη είναι ζωντανή επειδή παραδίδεται στα δημοτικά τραγούδια! Πόσο μάλλον αν το παράδειγμα είναι Γιούνης και όχι Ιούνης.
  -Οι Κύπριοι μιλάνε κυπριακά, και οι Κυκλαδίτες διατηρούν κι αυτοί, αλλού περισσότερο κι αλλού λιγότερο, στοιχεία από τις ντοπιολαλιές τους. Ούτε πεθαμένος δε θα τους έκανα διορθωτικές παρατηρήσεις μες στο χωράφι τους. Ό,τι όμως ισχύει εκεί, δεν ισχύει κατ’ ανάγκην για την κοινή πανελλήνια γλώσσα.
  -Μπορούν να προκύψουν όντως κακόηχες ή αστείες παρηχήσεις, όπως «δύο του Ιουλίου» (ακόμη χειρότερο θα ήταν «του αιδοίου του Ιουλίου»), αλλά αυτό μπορεί να συμβεί με ένα σωρό λέξεις. Καθώς έχω λίγο κακή άρθρωση, μου συμβαίνει καμιά φορά να στραμπουλάω τη γλώσσα μου με φράσεις καθ’ όλα γραμματικές. Αν ήμουν μεγάλος ποιητής, ίσως θα προσπαθούσα να τις αποφύγω στα αθάνατα έργα μου, αλλά άλλο αυτό και άλλο να τα βάζει κανείς με τις επιμέρους λέξεις αυτών των φράσεων.
  -Παρ’ όλα τα παραπάνω, φυσικά προσυπογράφω το «περί ορέξεως».

 11. Κουνελόγατος said

  7. Πήγα στο σχόλιό σου, το βιβλίο -έστω με δυσκολία- το βρίσκεις καινούριο, μεταχειρισμένο είναι πιο ακριβό.
  Όμως, οφείλω να πω ότι μετά από τόσα χρόνια, και με όσα στοιχεία έχουν γίνει γνωστά, είναι αρκετά μεροληπτικό. Το ίδιο βέβαια θα πω για τα αντίστοιχα βιβλία των Κοκοβλήδων.
  Εν τούτοις έχουν την αξία τους, είναι μνημεία ανεκτίμητα και αξίζει να διαβαστούν, ώστε να κατανοήσει κανείς τα γεγονότα της εποχής, πολλά από τα οποία έχει βάλει σα μυθοπλασία η Μάρω Δούκα, στο βιβλίο της «έλα να πούμε ψέματα».

 12. sarant said

  Kαλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  2: Μόρισσων, όχι Μώρισσον 🙂

 13. Παναγιώτης Κ. said

  Καλό μήνα!
  Επειδή αναφέρθηκε και η 20η Ιουλίου δηλαδή του Α΄ Λιος, να θυμίσω τη λαϊκή ρήση: «Τ΄ Αη Λιός γυρίζει ο καιρός αλλιώς». Συνήθως δεν πέφτει έξω η λαϊκή παρατήρηση.

 14. Corto said

  Καλό μήνα!

  Νομίζω αξίζει να αναφερθεί και ο Σωσιγένης ο Αλεξανδρεύς.

 15. Πάνος με πεζά said

  Καλημέρα και καλό μήνα σε όλους !

  Να συμπληρώσουμε , 4 Ιουλίου 2004 «της ανυψώσεως του τιμημένου», με αφορμή και τη χτεσινοβραδινή πρόκριση Σάντος, που βαδίζει στα ίδια χνάρια και θυμίζει την ατάκα του Γεωργίου για το Ρεχάγκελ του 2004 : «Βουτάει στην πισίνα, και πιάνει ψάρια με τον κ@λο !»

 16. spiral architect said

  @13: Του Αϊ-Λιος έχουμε και το παραδοσιακό μας πανηγύρι:

  Είστε ευπρόσδεκτοι. 🙂

 17. spiral architect said

  @15β: Και αύριο στις 22:00 έχουμε τη ντερμπάρα στο Μπορντό: Καλτσοπεδιλάτοι εναντίον Φινετσάτων με μεγάλο απόντα απ’ τους δεύτερους τον Μάριο Μπαλοτέλι.

 18. Γιάννης Κουβάτσος said

  Καλημέρα και καλό Γιούλη! 🙂
  21 Ιουλίου 1965: Δολοφονήθηκε από την αστυνομία κατά τη διάρκεια διαδήλωσης ο φοιτητής Σωτήρης Πέτρουλας, από το Οίτυλο της Μάνης.

 19. spatholouro said

  10
  Δεν είναι πολλές οι φορές που συμφωνώ και προσυπογράφω γραφόμενα του Πέπε, και η εδώ τοποθέτησή του είναι μία από αυτές.

  Για δε το «εύηχον», αρκεί κανείς να ακούσει τον εαυτό του να εκφωνεί το «του Ιούλη» και νομίζω δεν χρειάζεται άλλο τι. Εάν όχι, πάμε στο περί ορέξεως και καθαρίζουμε.

 20. sarant said

  19 Αλλά θα πρέπει να το αντιπαραβάλειμε την εκφώνηση «του ιουλίου»

 21. Triant said

  20 Το ‘Ιουλίου’ όμως στις ημερομηνίες δεν χρειάζεται το ‘του’.

  Καλό μήνα.

 22. Γιάννης Κουβάτσος said

  Μήπως η αυτοχειρία αφορά τον Καρυωτάκη και όχι τον Μόρισον; Έγινε κάποιο λάθος;

 23. spatholouro said

  Εάν το αντιπαραβάλει με το δεύτερο (Ιουλίου) θα είναι ακόμη περισσότερο εις βάρος του πρώτου, διότι με το να πηγαίνει ο τόνος στο -ίου, το δικό μου τουλάχιστον γλωσσικό αίσθημα αποδέχεται και εναρμονίζεται με αυτό το άκουσμα, χώρια που «Ιούνης» και «Ιούλης», «Γιούνης» και «Γιούλης», δεν άκουσα να λένε ποτέ γνήσια λαϊκοί άνθρωποι, καληώρα σαν τον πατέρα και τον θείο μου, που κάναν την ίδια δουλειά με τον Βαμβακάρη (αλλά για μια ζωή αυτοί)

 24. Κουνελόγατος said

  Βασικά ο Μόρισον πεθαναυτοκτόνησε στις 4 Ιουλίου, αλλά εμπίπτει στις μεταφορές κατά 1 ημέρα, σωστά;

 25. Γιάννης Κουβάτσος said

  5 Ιουλίου: πρώτη επέτειος του εν Ελλάδι δημοψηφίσματος, το αποτέλεσμα του οποίου εκτίθεται εις το εν Βρυξέλλαις ευρισκόμενον «Μουσείον απορριμμάτων».

 26. Παναγιώτης Κ. said

  Μπέρναρντ Σω φίλος του Τσόρτσιλ.
  Ανέβασε λοιπόν ένα θεατρικό έργο του και στέλνει πρόσκληση στο φίλο του να παραβρεθεί στην πρεμιέρα με το ιδιόχειρο σημείωμα.
  -Αγαπητέ Ουίνι,
  Πάρε έναν φίλο σου, αν σου έχουν μείνει φίλοι, και έλα να παρακολουθήσεις την πρεμιέρα του έργου μου.

  Ο Τσόρτσιλ δεν μπόρεσε να παραβρεθεί στην πρεμιέρα, έστειλε όμως ευχαριστήρια απάντηση.
  -Αγαπητέ Μπέρνι,
  Δεν μπόρεσα να παραβρεθώ στην πρεμιέρα. Θα έρθω οπωσδήποτε στην δεύτερη παράσταση, αν θα υπάρξει δεύτερη παράσταση!

  Στους μπρεξεταρισμένους Εγγλέζους πρέπει να αναγνωρίσουμε μαστοριά σε ατάκες!

 27. Γιάννης Κουβάτσος said

  24. Μόνο αν θεωρήσουμε τους ναρκομανείς δυνάμει αυτόχειρες μπορούμε να θεωρήσουμε αυτοκτονία τον θάνατο του Μόρισον. Ανεπίσημα ήταν υπερβολική δόση, επίσημα καρδιακή ανακοπή στην μπανιέρα.

 28. Κουνελόγατος said

  27. Έχουν γραφτεί τόσα (και γι αυτόν), την αλήθεια ο ίδιος την ξέρει… 🙂

 29. sarant said

  27-28 Δεν ξέρω γιατί έγραψα αυτοχειρία -κανονικά δεν στέκει.

  23 Κύκλους κάνουμε. Λες «δεν το λένε οι λαϊκοί άνθρωποι», γράφω εγώ ότι ο Πολίτης έχει δημοτικό τραγούδι με τους τύπους αυτούς, λέει ο Πέπε «το ότι υπάρχει δημοτικό τραγούδι δεν μου λέει τίποτα» και ούτω καθεξής.

 30. κουτρούφι said

  Στη Σίφνο (αλλά και σε άλλα νησιά) για τον Ιούλιο παλιά υπήρχε και η ονομασία Γυαλινός. Μια εξήγηση που βρήκα είναι ότι τότε αρχίζουν και γυαλίζουν οι ρώγες των σταφυλιών στ’ αμπέλια.

 31. Πάνος με πεζά said

  Και για τον αλκοολικό γίγαντα Τένεσι Ουίλλιαμς, που βρέθηκε στο ξενοδοχείο του με ένα πώμα μπουκαλιού σφηνωμένο στο λαιμό του, ποτέ δε γράφτηκε ότι αυτοκτόνησε… Η αυτοκτονία επιβεβαιώνεται είτε από μάρτυρες, είτε από σημείωμα (αν μπορείς να το θεωρήσεις και αυτό γνήσιο…)

 32. Πέπε said

  @29:
  Μα δεν αμφισβητεί κανείς ότι τουλάχιστον τα «Γιούνης – Γιούλης» τα έλεγαν λαϊκοί άνθρωποι. Κάποτε. Ούτε ότι το Ιούνης – Ιούλης το λένε λαϊκοί άνθρωποι, κάπου (π.χ. στα Κυκλαδονήσια). Το θέμα είναι αν είναι γνήσιοι (λαϊκοί ή οτιδήποτε) τύποι της κοινής σημερινής Νεοελληνικής.
  Η δημοτική των δημοτικών τραγουδιών ή των λαϊκών ανθρώπων εκτός διαλεκτικών θυλάκων, έχει βγάλει και τύπους γνησιότατους μεν, αλλά που έσβησαν.

 33. Πάνος με πεζά said

  Κι ο αγαπητός Λούκι, που αποτύπωσε μια Τετάρτη του Ιουλίου του 1982, τραγουδώντας τη στον ίδιο χώρο, τρία χρόνια μετά.
  Ήταν τέτοια η μανία μου με το Λουκιανό στα νιάτα μου («έβγαινε» άλλωστε εύκολα και στο πιάνο), που θυμάμαι σχεδόν όλους τους στίχους…

 34. Πάνος με πεζά said

  Σε άλλο, νεοκυματικό ύφος, Μιχάλης Βιολάρης «Ιούλιος», από το δίσκο «12 μήνες» (1972), «κόνσεπτ» που έχει επαναληφθεί και από άλλους.

 35. Τζούλιο Αντρεόττι: φανατικός παίχτης μπιρίμπας, της δικής τους παραλλαγής.

 36. spiral architect said

  @27: «Kατά τον δαίμονα εαυτού»

  Κοιμητήριο Père Lachaise – Παρίσι
  (άλλες εποχές, άλλοι άνθρωποι) 😦

 37. spatholouro said

  29/23
  Θεωρώ ότι συζητάμε εάν τυχόν λέγονται και εάν είναι σε χρήση στη σύγχρονη νεοελληνική, κυρίως στα αστικά περιβάλλοντα, οι δύο αυτές λέξεις, οπότε απλώς καταθέτω (και δεν επανέρχομαι) ότι ούτε ποτέ διάβασα ούτε ποτέ άκουσα (εκτός Ριζο-κνίτικου συγκειμένου…) να λέγονται και να γράφονται.

  Εάν τυχόν ελλοχεύουν εδώ ή εκεί σε δημοτικά τραγούδια, δηλ. σε αγροτοποιμενικό πλαίσιο, δεν ασκεί το γεγονός αυτό επιρροή νομίζω στο πλαίσιο που συζητάμε.

  Θυμήθηκα τώρα και συνέντευξη του Θάνου Βελούδιου στον Γκιώνη στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ το 1989, όπου του έλεγε, ακριβώς για αυτές τις δύο λέξεις, ότι ουδέποτε τις λάλησε ο λαός και ότι από όσους ευζώνους-λαϊκά παιδιά εκγύμνασε τότε (1927) ενόψει των Δελφικών Εορτών, ποτέ δεν τις άκουσε από το στόμα τους…

 38. spiral architect said

  Η Καταγωγή των Ειδών αλλά και η κατάληξή τους.

  Κάπου παραδίπλα κείται και ο Νεύτωνας. Ολοι μαζί παρέα πίνουν τη μπύρα τους στην επουράνια παμπ.

 39. Alexis said

  Επειδή είμαι κι εγώ ένας από τους «καθαρολόγους» που λέει ο Νικοκύρης ( 🙂 ) προσυπογράφω βεβαίως το σχόλιο #10 του Πέπε που θωρώ ότι είναι πληρέστατο αλλά και το #37 του Spatholouro.
  Και η δική μου πεποίθηση είναι ότι οι λέξεις αυτές δεν λέγονται πέρα από πολύ συγκεκριμένα και ειδικά γλωσσικά περιβάλοντα (τοπικές διάλεκτοι, κομματική «ξύλινη» γλώσσα) και ότι ποτέ δεν έγιναν ευρέως καθιερωμένοι «λαϊκοί» τύποι.
  Οι εφημερίδες και τα έντυπα της Αριστεράς που πρωτοξεκίνησαν να ονοματίζουν «λαϊκά» τους μήνες, χρησιμοποίησαν και αυτούς τους δύο τύπους χάριν ευκολίας και ομοιομορφίας (μόνο τον Αύγουστο δεν πείραξαν γιατί δεν «έβγαινε») με αποτέλεσμα να θεωρούνται σήμερα αποδεκτοί («αφού το γράφει ο Ριζοσπάστης έτσι θα λέγεται λαϊκά ο Ιούλιος» σκέφτεται ο αγνός και άδολος Κνίτης και αρχίζει να το λέει κι αυτός).

 40. Πολύ ωραία τα σχόλια 20 και 21 το ένα μετά το άλλο. Κανένας Penint δεν βρέθηκε; (Συγχωρέστε μου την κρυάδα, αλλά με τέτοιες ζέστες… 🙂 )

 41. Πάνος με πεζά said

  Παράλληλα με την εκλαϊκευση των μηνών, εκλαϊκεύονταν και επώνυμα (τυχαίο παράδειγμα : Μαρία Βασιλειάδη).

 42. Πάνος με πεζά said

  Αλήθεια, αυτό που λέει το σχόλιο 21, ποιος το καθιέρωσε ως (άτυπο;) κανόνα; Γιατί δεν πρέπει να πώ «ήταν 18 Νοέμβρη», που λέει και το τραγούδι, παρά μόνο «18 Νοεμβρίου» ή «18 του Νοέμβρη»;

 43. Εμένα βρε παιδιά τα τελευταία χρόνια μου βγαίνουν εξίσου φυσικά και οι δύο τύποι (Ιούνη, Ιουνίου). Να το κοιτάξω γιατρέ μου;

 44. @41: Και τώρα δώστου πάλι Μαρία Ανδρέ-ου Βασιλειάδ-ου. Γιατί κοπέλα μου άλλαξες την κατάληξη του επιθέτου; Γιατί έτσι είναι το σωστό.

 45. Corto said

  31 Ιουλίου (1944): Ανέστη Δελιά τραγική τελευτή.

 46. Πάνος με πεζά said

  Σίγουρα οι εκλαϊκευμένοι τύποι βολεύουν περισσότερο στη στιχουργική :

  Για Χριστούγεννα θα φύγει, θα’ ρθει Μάρτη,
  είναι σκάρτη, στη χαρίζω, είναι σκάρτη…

 47. sarant said

  43 Αν ακούσεις κόσμο στον δρόμο να μιλάει, θα δεις ότι το λένε πάρα πολλοί το «Ιούνη-Ιούλη».

  42 Ισχύει σαν άτυπος γενικός κανόνας με βάση τις συνήθειες των ομιλητών. Πάντως εμένα περισσότερο με ενοχλεί το «στις 18 του Νοεμβρίου» παρά το «στις 18 Νοέμβρη»

 48. sarant said

  Και να σημειώσω ότι ο άγνωστος βαθμολογητής έπιασε και σήμερα δράση -μέσα σε ούτε τρεις ώρες έβαλε 75 (κακούς) βαθμούς στο σημερινό άρθρο.

  Ίσως είναι πρόσφατα αποκλεισμένος ημισπαμαδόρος, που έστειλε και σήμερα σχόλιο (που δεν πέρασε) διαφημίζοντας το ιστολόγιό του.

 49. Alexis said

  Εξίσου κακόηχο με τα -ίου -ίου είναι και το «μία Μάη» που λένε κάποιοι.
  Κάπως σαν κινέζικα-ταϊλανδέζικα μου ακούγεται…

 50. Πέπε said

  @42:
  Μπορείς να το πεις, αλλά δε νομίζω ότι συνηθίζεται πολύ. Σε τραγούδια ταιριάζει ωραία, επειδή ακριβώς σε καθημερινό λόγο είναι σπάνιο και άρα είναι πιο ποιητικό.

 51. ΓιώργοςΜ said

  Η κατάληξη των επιθέτων είναι κατ’ αρχήν γενική κτητική: Από τον παπα-Γιάννη>Παπαϊωάννου αλλά και Παπαγιάννης. Η κόρη του Παπαγιάννη λέγεται Παπαγιάννη, η κόρη του Παπαϊωάννου παραμένει Παπαϊωάννου αφού είναι ήδη στη γενική.
  Στην περίπτωση Βασιλειάδη/Βασιλειάδου, γιατί ντε και καλά το θηλυκό ν’ ακολουθεί μία συγκεκριμένη γενική και όχι αυτή που επιλέγει κανείς δεν ξέρω. Για την ακρίβεια, το θηλυκό ακολουθεί την κατάληξη που δηλώνει κανείς στο ληξιαρχείο, τα υπόλοιπα είναι άνευ ουσίας νομίζω. Για την ιστορία, το Βασιλειάδ-ου είναι κατά τη γνώμη μου καθαρευουσιάνικη επιταγή κι όχι αυτό που θα διάλεγε κανείς αυθόρμητα (κάτι σαν τη Σαπφώ, την Αργυρώ και την Κατερινιώ, που η κατάληξη της γενικής τους γίνεται με το ζόρι «-ούς»).

 52. Πέπε said

  @49:
  Μα δεν υπάρχει «μία» κανενός μήνα. Πρώτη λέμε.
  Όπως και στο #50, δεν το επιβάλλει κανένας κανόνας, απλώς έτσι συνηθίζεται. Αυτό που δεν συνηθίζεται ακούγεται άγαρμπο, και δε φταίει ο Μάης αλλά η μία. Πάντως δε νομίζω ότι είναι λάθος-λάθος.

 53. Alexis said

  Επίσης να πω ότι ενώ για όλους τους μήνες υπάρχουν παροιμίες που τους αναφέρουν με τα «λαϊκά» τους ονόματα Γενάρης-Φλεβάρης-Μάρτης κλπ. (που δεν είναι ακριβώς λαϊκά αλλά παραλλαγή των κανονικών) δεν υπάρχει ούτε μία παροιμία που να αναφέρει τους Ιούνιο-Ιούλιο ως Ιούνη-Ιούλη.
  Μόνο Θεριστής και Αλωνάρης «παίζουν» στις παροιμίες, απ’ όσο μπορώ να δω.

  Σίγουρα μπορεί να υπάρχουν κάποιες κυπριακές ή άλλες τοπικές, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα όπως εξήγησε και ο Πέπε στο #10.

 54. Πέπε said

  @51:
  > > Για την ιστορία, το Βασιλειάδ-ου είναι κατά τη γνώμη μου καθαρευουσιάνικη επιταγή

  Ε βέβαια. Όταν όλοι οι πολίτες υποχρεώθηκαν να έχουν ένα συγκεκριμένο επώνυμο, η γλώσσα της διοίκησης ήταν αποκλειστικά και αδιαμφισβήτητα η καθαρεύουσα (αν και δεν ξέρω πότε ήταν αυτό!). Έκτοτε οι νεοελληνικές καταλήξεις από μόνες τους έγιναν πιο φυσικές και οικείες, έφτασαν να είναι οι μόνες φυσικές, αλλά υπήρξαν δύο ανασταλτικοί παράγοντες στην πλήρη καθιέρωσή τους στον συγκεκριμένο τομέα, των γυναικείων επωνύμων:

  α) Εγγενής συντηρητισμός της επίσημης, υπηρεσιακής, γραπτής γλώσσας.

  β) Η τάση να έχει η κόρη το ίδιο επώνυμο με τη μάνα και τη γιαγιά, άρα και με την ίδια κατάληξη.

  Θέλω να πω: κάποτε οι πολίτες εκλήθησαν να διαλέξουν / ορίσουν το επώνυμό τους, και να το γράψουν, ούτως ειπείν, σ’ ένα κουτάκι που μέχρι τότε ήταν κενό. Αυτό είναι πιο εύκολο από το να έχεις το κουτάκι ήδη συμπληρωμένο και να πρέπει να επιλέξεις αν θα το αλλάξεις (Βασιλειάδου > Βασιλειάδη) ή θα το κρατήσεις ίδιο.

  Προσωπικά, οι δημοτικές καταλήξεις μου χτυπάνε κάπως, αλλά προϊόντος του χρόνου όλο και λιγότερο. Εδώ, αναγνωρίζω ότι η αντίδραση (να με ξενίζουν) οφείλεται σε δική μου αδράνεια κι όχι σε λάθος των ίδιων των ονομάτων.

  Πάντως ας παρατηρήσουμε ότι τα αρσενικά επώνυμα σε γενική είναι πάντοτε τύπου Παπαϊωάννου και (σχεδόν;) ποτέ τύπου Παπαϊωάννη.

 55. 48

  εννοείς http://farm3.staticflickr.com/2495/4142817188_59f2d7706d_b.jpg ;

 56. #55: Εύστοχο! πολύ καλό!

 57. Μαρία said

  55
  Αλλιώς: http://www.biblionet.gr/author/93730/%CE%A3%CF%84%CE%AD%CF%86%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CF%82_%CE%9A%CE%BB%CE%AC%CF%81%CE%B1%CF%82

 58. Πάνος με πεζά said

  Κι άλλα άγαρμπα συνηθίζουμε στον προφορικό λόγο. π.χ. «Η επιταγή λήγει 10 Μάρτη», «Ο Κώστας έρχεται 20 του μήνα» κλπ.
  – Είκοσι τουτουνού;
  – Ε τι, του αλλουνού; 🙂

 59. Πάνος με πεζά said

  @ 54 : Στην ουσία, οι Πόντιοι την κάνουν τη ζημιά, με το -άδης και το -ίδης ! 🙂

 60. ΓιώργοςΜ said

  54 >Πάντως ας παρατηρήσουμε ότι τα αρσενικά επώνυμα σε γενική είναι πάντοτε τύπου Παπαϊωάννου και (σχεδόν;) ποτέ τύπου Παπαϊωάννη.
  Μα είτε Παπαϊωάννου θα είναι είτε Παπαγιάννης, Παπαϊωάννη είναι όντως χιμαιρική μίξη!

  Όσο για την οικογενειακή συνέχεια, ο πατέρας μου (που είχε την επιλογή στο ληξιαρχείο) δήλωσε «-ίδη» και όχι «-ίδου» την αδελφή μου (μεσούσης της χούντας, ήταν ίσως και μια πράξη αντίστασης…)

  59 Ναι, αν όμως είχε διατηρηθεί το αρχικό «-ογλου», δεν θα είχαμε να συζητάμε! 😛

 61. Κουνελόγατος said

  60. Σκύλε, δε με διαβάζεις. :devil:

 62. Κουνελόγατος said

  👿

 63. Μπετατζής said

  Και το Χρήστο Θηβαίο στο παρακάτω τραγούδι, δεν τόνε λες κνίτη. (αντιγράφει ασύστολα Σεφέρη, αλλά δεν πειράζει. Ο Σεφέρης πάλι δεν λέει Ιούλη, στο συγκεκριμένο – είναι το γνωστό υποταχτήκαμε και βρήκαμε τη στάχτη – , λέει Ιούλιο,αλλά λέει Οχτώβρη, Γενάρη, Δεκέμβρη, κλπ σε άλλα ποιήματα).

  Ένα μεσημέρι του Ιούλη
  μες στα μάτια ενός ζευγαριού
  είδα κάτι που είχε ξεφύγει
  απ’ τους νόμους του κοπαδιού.
  Δεν είχανε στο βλέμμα τους το ύφος αυτό
  το κυνηγημένο ή το αρπαχτικό.

  Τελοσπάντων, Θηβαίος, δημοτικά, κνίτες, λαϊκοί σε νησιά και αλλού, ο Δύτης κλπ., πληθαίνουν οι χρήστες όσο προχωράει η ώρα. https://www.youtube.com/watch?v=E6mgjOOWWJk Α, ξέχασα και τον εαυτό μου αλλά εγώ μάλλον συγκαταλέγομαι στους (γερασμένους) κνίτες, αναγνώστες του Ριζοσπάστη (το πλέρια πάντως το χω βρει στην Πολυδούρη).

 64. 62

  Πάντα! Ιδιαίτερα το 9 (περί αντιρατσιστικού φεστιβάλ) είναι μια πικρή ιστορία

 65. Πάνος με πεζά said

  Επίσης, μια που πιάσαμε τους ποιητές, και ο Ελύτης, λέει «τον Ιούλιο κάποτε μισανοίξανε…».
  Αυτό μάλιστα, θα παρατηρείτε ότι στη μελοποίηση δημιουργεί «σαμαράκι» (!!!!!), γιατί αναγκάζει τη μουσική να βάλει ένα μέτρο παραπάνω (πολύ συνηθισμένο όμως στο Θεοδωράκη), από το να έλεγε «τον Ιούλη κάποτε», που έχει τις ίδιες συλλαβές με το «της αγάπης αίματα».

 66. Κουνελόγατος said

  65. Σκύλε είσαι απίστευτος. Πόσες φατσούλες να βάλω; 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

  Το είχα βάλει νωρίτερα αλλά ίσως σε άλλο άρθρο.

 67. Βλέπω προχωράει το «μαύρισμα» του άρθρου!

 68. Μαρία said

  60
  Τι είναι 5 μύρια μπροστά στα 404 που υποχρεώνεται να επιστρέψει το αρχιλαμόγιο παλιό αφεντικό του Ολυμπιακού Μασαλίας. Απορρίφθηκε χτες η προσφυγή του και σήμερα κρίνεται η προσφυγή της κυρίας Λαγκάρντ για την ίδια υπόθεση, της Αντίντας. Θα ξέρουμε απο βδομάδα αν τελικά θα δικαστεί.

  Τα άπλυτα του κομιστή τα έβγαλε χτες στη φόρα ο πρώην σύντροφός του στη μπανιέρα.

 69. 69

  Τον Μπερνάρ Ταπί και ψύχραιμο λες; Ε, ναι, ο κομιστής μπροστά του είναι μικροκλεφτάκος που σηκώνει το παγκάρι της εκκλησίας του χωργιού.

 70. tamistas said

  Ώστε η ημερομηνία έναρξης του διωγμού των Εβραίων της Θεσσαλονίκης ταυτίζεται με την ημερομηνία γέννησης του δημιουργού μου, δηλ. του πραγματικού προσώπου που κατασκεύασε τη διαδικτυακή περσόνα – εμέ.

  Μάλιστα. Καλό μήνα.

 71. Γιάννης Κουβάτσος said

  Το Κουτρούφι μάς πληροφορεί ότι τον Ιούλιο στη Σίφνο τον λένε Γυάλινο, επειδή τότε αρχίζουν να γυαλίζουν οι ρώγες των σταφυλιών. Αν αυτό δεν είναι μεγάλη ποίηση, τότε δεν ξέρω ποια είναι! 💖

 72. Μαρία said

  70

 73. Spiridione said

  Έχει γίνει κάτι σαν έθιμο κάθε 1-6 ή 1-7 να συζητάμε για το θέμα αυτό 🙂
  Τέλος πάντων, και μόνο το γεγονός ότι ένα σεβαστό κομμάτι του πληθυσμού τα τελευταία ξερωγώ 50-100 χρόνια λέει «Ιούνη» και «Ιούλη», δεν αρκεί για να το χαρακτηρίσουμε σαν ένα νόμιμο εναλλακτικό τύπο – και μάλιστα για ένα θέμα που υπάρχει τόσο ισχυρή αναλογία με τους άλλους μήνες; Και μετά λέμε για την ερημιά της μονοτυπίας.

 74. spatholouro said

  72
  Και ο Βλαστός («Συνώνυμα και συγγενικά»): Γυαλιστής/Γυαλινός/Αλωνάρης/Αλωνιστής/Χορτοκόπος/Χορτοθέρης/Δεφτερούλης/Αημαρίνα

 75. spatholouro said

  Όσοι ας πούμε ότι διψάνε για ολίγη αυθεντική πολυτυπία, στο συζητούμενο προκείμενο, κερασμένος από πάρτη μου ο Βλαστός στο #75

 76. Triant said

  Αυτό που έχει πλάκα είναι οι διαφορετικοί τύποι γενικής που χρησιμοποιούνται ανάλογα με την περίσταση. Λέμε λ.χ
  Το σπίτι του Παπαδόπουλου (του Γερασιμίδη) αλλά και
  το σπίτι της Παπαδοπούλου (της Γερασιμίδου)
  ενώ αμφότερες ομού και οι δύο είναι γενικές (κτητικές;) του ‘Παπαδόπουλος’ (Γερασιμίδης).

 77. 2. Jim Morrison – The End

  This is the end, beautiful friend
  This is the end, my only friend
  The end of our elaborate plans
  The end of ev’rything that stands
  The end

  No safety or surprise
  The end
  I’ll never look into your eyes again

  […]

  The killer awoke before dawn
  He put his boots on
  He took a face from the ancient gallery
  And he walked on down the hall

  He went into the room where his sister lived
  And then he paid a visit to his brother
  And then he walked on down the hall
  And he came to a door
  And he looked inside
  Father?
  Yes son
  I want to kill you
  Mother, I want to…

  ΥΓ Για τους δηθεν ανηξερους και εκπληκτους

  No safety or surprise
  The end

 78. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  55 Ναι 🙂

  64 Ο τύπος «πλέριος» δεν υπάρχει μόνο στην Πολυδούρη αλλά σε όλους τους προπολεμικούς δημοτικιστές. Βέβαια, στη συνέχεια ο μακαρθισμός τον σύνδεσε με τους κομμουνιστές -που και αυτοί τον εγκατέλειψαν.

  76 Φάουλ διότι αυτές οι ονομασίες είναι μαρκαρισμένες φολκλορικές.

  77 Ακόμα χειρότερα, η κόρη του Παπαδόπουλου, η Μαρία Παπαδοπούλου.

 79. Πέπε said

  Κανονίστε να βγάλετε και τα μπισκότα «Παπαδόπουλου» και θα … θα… δεν τολμώ να πω τι θα κάνω!

 80. Triant said

  @80
  Ελπίζω να μην έχεις κανένα παράθυρο κοντά, ειδικά παράθυρο με ορμές 🙂

 81. 80, 81

  David Dubnitskiy https://500px.com/david-foto

 82. sarant said

  82 !!!!!!! (Και για τον Σκύλο, που πάω στοίχημα πως άμα του πείτε τρεις ξεκάρφωτες λέξεις θα βρει φωτογραφία που να τις έχει και τις τρεις)

 83. 83

  Challenge accepted

 84. Νίκος Α. said

  12 – Μπερδεύτηκα τώρα. Μόρρισων ή Μόρισσων και γιατί με ωμέγα;

 85. spatholouro said

  79/76
  Ε, τα κεράσματα επιτρέπουν και ορισμένες υπερ-αστικές υπερβάσεις, η δε αυθεντική πολυτυπία ανέκαθεν έπαιρνε τα βουνά (πριν το φολκλόρ κατέβει και στις πόλεις…)

  Και που λες, Νίκο, μου έρχεται η φλασιά και λέω: ρε, για βάστα, για να μου προσκρούουν τόσο στο γλωσσικό μου αίσθημα, αποκλείεται να μην τα έχει καταχωρισμένα ο Χαραλαμπάκης.

  Και πράγματι, στο Χρηστικό, να σου και το Ιούνης και το Ιούλης με την ένδειξη (προφ.).
  Όπερ έδει δείξαι!

 86. Ο Λευτέρης Βουρνάς(+1 Ιουλίου 1987) και η Φλωρέττα Ζάννα πρωταγωνιστούν στην ταινία Αμόκ του Ντίνου Δημόπουλου

 87. Μιχάλης Ν. Κατσίγερας said

  Ολοι το γράφουμε ή το γράψαμε λανθασμένα, αλλά ο Μυριβήλης είναι Στράτης και όχι Στρατής.

 88. 10, Πέπε said: «Κάποτε παλιά είχαμε κάνει μια ενδιαφέρουσα κουβέντα για τον «ακράνη» (=σύντροφο, pun not intended). Ε, κανείς δε θα υποστηρίξει ότι η λέξη είναι ζωντανή επειδή παραδίδεται στα δημοτικά τραγούδια!

  Μου θύμισες ότι «παρ΄ημίν» λεγόταν παλιότερα συχνά η φράση «αυτοί οι δυο είναι αχώριστα ακράνια» (στενοί φίλοι)

 89. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  88 Το έχουμε ξανασυζητήσει και δεν είναι τόσο απλό. Είναι και Στράτης, είναι και Στρατής. Κατά καιρούς έχει χρησιμοποιήσει και τα δύο.

  85 Με ωμέγα αλά παλιομοδίτικα, όπως το σωματείο «Στέφενσων»

  83 Ποντίκι, μήλο, ηλιοβασίλεμα 😉

 90. spatholouro said

  Βάλε ν’ ακούσουμε και το όμορφο «τον Ιούλιο κάποτε» των Κουμπή-Παπαδόπουλο, με την Ποπάρα (Αστεριάδη):

 91. 90

 92. sarant said

  92 Σαπώ!

 93. ΣΠ said

  90γ
  Αυτό με τις τρεις λέξεις μου θύμισε το: γυναίκα, μπικίνι, τραγικό. 🙂

 94. 48, …ο άγνωστος βαθμολογητής…
  Ίσως είναι πρόσφατα αποκλεισμένος ημισπαμαδόρος,…

  68, …Βλέπω προχωράει το «μαύρισμα» του άρθρου!…

  Ασπαμάτητος!

 95. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  >> «Ιούνης» και «Ιούλης» και οι αντίστοιχες γενικές «του Ιούνη» ή «του Ιούλη» ενοχλούν πολλούς·

  Εικοστρείς του Ιούλη
  και Τρίτη
  και φτάνουν για το γάμο
  η Κρήτη
  και όλα τα νησιά,

 96. 82, 83, 😀 😀
  Τον περιέχυσε!

 97. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  48.>>μέσα σε ούτε τρεις ώρες έβαλε 75 (κακούς) βαθμούς
  Γοργόν γοργόν 🙂

 98. ΓιώργοςΜ said

  98 … και άριν έχει; 🙂

 99. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  83>>τρεις ξεκάρφωτες λέξεις θα βρει φωτογραφία που να τις έχει και τις τρεις
  Μια εικόνα,χίλιες λέξεις; Σιγά!
  Τρεις λέξεις, μια εικόνα -μανίκι- μόνο ο μαϊστωρ Σκύλος 🙂

 100. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  99. 🙂 🙂 🙂 παπα…

 101. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  69.>>ο πρώην σύντροφός του στη μπανιέρα. (τί νούμερο κι αυτό)

 102. Πε 28,1836 Γενέσιον Εμμανουήλ Ροΐδου

  Η Πάπισσα Ιωάννα (1866)

  Μετὰ τὴν νίκην, φοβούμενος ὁ ἅγιος αὐτοκράτωρ [ενν. ο Καρλομάγνος] μὴ ἀναγκασθῇ καὶ πάλιν ὑπὸ τῶν ἀγριανθρώπων ἐκείνων νὰ διακόψῃ τὰς εὐσεβεῖς αὐτοῦ ἀσχολίας, ἀπεφάσισεν ἤ πάντας τοὺς νικηθέντας νὰ εξολοθρεύσῃ ἤ ἑκόντας ἄκοντας ὅλους νὰ βαπτίσῃ. Οὐδεὶς ποτὲ ἱεροκῆρυξ κατώρθωσε πλείονας ἀπίστους ἐν βραχεῖ χρόνῳ νὰ χριστιανίσῃ• ἀλλ’ ἡ εὐγλωττία τοῦ Φράγκου κατακτητοῦ ἦτο ἀκαταμάχητος. «Πίστευσον ἤ σὲ φονεύω», ἔλεγεν εἰς τὸν δεσμώτην Σάξωνα, εἰς οὗ τὰ ὄμματα ἤστραπτεν ὡς πειστικώτατον ἐπιχείρημα ἡ μάχαιρα τοῦ δημίου, καὶ ὅλος ἐκεῖνος ὁ ὄχλος ἐπήδα εἰς τὴν κολυμβήθραν ὡς αἱ νῆσσαι εἰς τοὺς λάκκους, ἀφοῦ βρέξῃ. σελ. 118.

  Ὁ ἥλιος ἀνέτελλεν ὄπισθεν τοῦ Ὑμηττοῦ στιλπνός καὶ ἀνέφελος ὡς ὁ ὡριμάσας τὰ μῆλα τῆς Ἐδέμ, ὅτε οἱ τρεῖς ὁδοιπόροι παραμείψαντες τὸ Ποικίλον εἰσῆλθον εἰς τὴν πόλιν τοῦ Ἀδριανοῦ. Πλῆθος Ἀθηναίων συνέρρεον πανταχόθεν εἰς τὰς ἐκκλησίας, ἵνα πανηγυρίσωσι τὴν «Κυριακήν τῆς Ὀρθοδοξίας» ἤτοι τῆς ἀναστηλώσεως τῶν ἁγίων εἰκόνων• ὑπὸ τούτων φερόμενοι εἰσῆλθον οἱ τρεῖς ὁδοιπόροι εἰς τὸ Θησεῖον, ὅπερ ἦτο χριστιανικὴ ἐκκλησία, ἀφιερωμένη τῷ Ἁγ. Γεωργίῳ. Ὁ χριστιανισμός κατέπνιξε τὴν εἰδωλολατρείαν καὶ ἐν τούτοις τὸ ἄκακον τοῦτο θῦμα κατέστησε τὸν φονέα του γενικὸν κληρονόμον, κληροδοτῆσαν αὐτώ τοὺς ναούς, τὰς τελετάς, τὰς θυσίας, τοὺς μάντεις, τοὺς ἱερείς καὶ τοὺς ὀνειροκρίτας. Ταῦτα πάντα παραλαβόντες οἱ χριστιανοὶ μετεσχημάτισαν ὁπωσοῦν πρὸς χρῆσιν των, ὡς οἱ λογοκλόποι τὰς ξένας ἰδέας, ὀνομάσαντες ἐκκλησίας τοὺς ναούς, τοὺς βωμοὺς θυσιαστήρια, τὰς πομπὰς λιτανείας καὶ τοὺς θεοὺς Ἁγίους. Ἅγ. Νικόλαον τὸν Ποσειδῶνα, τὸν Πᾶνα Ἅγ. Δημήτριον καὶ Ἀπόλλωνα τὸν Ἅγ. Ἠλίαν• ἀλλ’ εἰς τούτους προσήρτησαν οἱ ἱερεῖς, ἵνα τοὺς καταστήσωσι σεβαστοτέρους, καὶ μακρὰν γενειάδα, ὡς αἱ προαγωγοὶ τῆς Ρώμης ξανθὴν φενάκην εἰς τὰς ὑποτρόφους των, ἵνα ἑλκύωσι πλείονας πελάτας. σελ. 188-189.

 103. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Καρφιτσωμένο Tweet

  – Γιατί ο Καίσαρας ίδρωνε στο σεξ;
  – Γιατί ήταν Ιούλιος

 104. Γιάννης Ιατρού said

  ΜΙάς κι αυτές τις μέρες ασχολούμσατε με το ΗΒ λόγω Brexit, διαπίστωσα ότι ο Νικοκύρης μας αποκρύπτει ότι σήμερα (1/7/2016) συμπληρώνονται 55 χρόνια από τη γέννηση της πριγκίπισσας Νταϊάνας! Άραγε να ήταν υπέρ ή κατά;

  102: ΗΟΤ DOG

 105. sarant said

  105 Kατά του Μπρέξιτ θα ήταν για να τη σπάσει στην Ελισάβετ

 106. Pedis said

  «Δεν έχει Brexit φέτος»
  http://www.efsyn.gr/arthro/den-ehei-brexit-fetos

  Έεεεελα!

 107. Σα 2 † Άρεως Αλεξάνδρου

  Πέμπτη, 3 Οκτωβρίου 1949
  Σύντροφε ανακριτά, λέω τώρα να αφηγηθώ τα γεγονότα της πορείας με τη χρονολογική τους σειρά, δηλαδή το πότε πού και πώς ακριβώς σκοτωθήκανε, ή αναγκάστηκαν να καταπιούνε το κυάνιο οι τριάντα τρεις της ομάδας μας, μέχρι την ημέρα που απόμεινα ολομόναχος. (Δε μου φέρατε καμιά αντίρρηση ως τα τώρα, δέχεστε, πάει να πει, ότι δεν πέφτω έξω βεβαιώνοντας πως ξεκινήσαμε τελικά τριάντα τέσσερις, μετά την εκτέλεση των πέντε, έτσι δεν είναι;)
  Ξανασκέφτηκα λοιπόν τα γεγονότα της πορείας, ομολογώ ωστόσο ότι θα προτιμούσα να μου στείλετε μερικές ασφράγιστες κόλλες, για να μπορώ να κρατάω σημειώσεις. Τολμώ να πω ότι η λύση που προτείνω συμφέρει και εσάς, μια και θα μπορέσω να οργανώσω καλύτερα το υλικό μου και να βάλω μια τάξη στις αναμνήσεις μου. Προσπάθησα να βάλω τάξη νοερώς, ξαγρύπνησα ως αργά τη νύχτα, αποδείχτηκε όμως πως δεν είναι και τόσο εύκολο και κυρίως μου πέρασε μια σκέψη που με τρόμαξε μπορώ να πω και άρχισε να μου τριβελίζει το μυαλό, η σκέψη δηλαδή πως μόνο εγώ επέζησα και λοιπόν, πώς θα μπορέσω να αποδείξω την αλήθεια των λεγομένων μου, μην έχοντας κανέναν μάρτυρα; Τα όσα κατέθεσα ως τα τώρα, μπορείτε βέβαια να τα ελέγξετε και ίσως να αρχίσατε να τα ελέγχετε, συλλέγοντας πληροφορίες απ’ τους αρμόδιους της πόλεως Ν, μα από δω χι εμπρός, θα πρέπει αναγκαστικά να βασιστείτε στη μαρτυρία μου και μόνον. Μου πέρασε επιπλέον η σκέψη ότι δουλειά σας είναι να βρίσκετε ενόχους και δεδομένου ότι είμαι ο μόνος που επέζησε απ’ όλη την ομάδα μας, δουλειά σας είναι να με βγάλετε ένοχο, γιατί ποιον άλλον θα βρείτε να κατηγορήσετε; Καταλαβαίνετε λοιπόν πόσο δύσκολη καταντάει η θέση μου, καταλαβαίνετε γιατί προτίμησα να κάνω ίνα προσχέδιο, ούτως ειπείν, στο μυαλό μου, πριν συνεχίσω την κατάθεση. Όμως, ύστερα από κάμποσες ώρες νοερών σχεδιασμάτων, διεπίστωσα πως είχα ξεχάσει αυτά που σκέφτηκα στην αρχή και γι’ αυτό έλαβα το θάρρος να σας ζητήσω τις ασφράγιστες κόλλες. Πάντως, όλα αυτά τα νοερά προσχέδια δεν πήγανε τελείως χαμένα, είχανε και ένα θετικό αποτέλεσμα, μπορώ να πω, γιατί ζωγράφισα στο μυαλό μου έναν χάρτη της περιοχής που περάσαμε, σημειώνοντας τη γραμμή της πορείας μας και θα σχεδιάσω σήμερα αυτόν τον χάρτη, σε τούτη εδώ την κόλλα, για να έχετε κι εσείς μια εναργέστερη εικόνα, αν και πρόκειται ομολογώ για ένα σκαρίφημα κατά προσέγγιση, δεδομένου ότι δεν μπορώ να ξέρω τις ακριβείς χιλιομετρικές αποστάσεις. Όπως και να ‘χει, το πρώτο πράγμα που θα σας κάνει φαντάζομαι εντύπωση είναι ότι κάναμε δυο μεγάλους κύκλους, με αποτέλεσμα να περάσουμε τρεις φορές απ’ τις όχθες της Μεγάλης Λίμνης. Περιπλανηθήκαμε με άλλα λόγια στριφογυρίζοντας επιτόπου, εκτελώντας διαταγές του Γενικού Αρχηγείου, που έστελνε κάθε μέρα κρυπτογραφημένα μηνύματα στον Ταγματάρχη και όριζε την κατεύθυνση που έπρεπε να ακολουθήσουμε. Δεδομένου ότι παρ’ όλους τους κύκλους δεν αποφύγαμε τελικά την επίθεση των αλεξιπτωτιστών λίγο πιο κάτω απ’ την Πέτρινη Γέφυρα (βλέπε χάρτη) γίνεται φανερό ότι όλες οι προφυλάξεις του δογματικού Γενικού Αρχηγείου πήγανε στο βρόντο, μπορούμε μάλιστα να υποθέσουμε πωί’ αν δεν κάναμε τους κύκλους κι αν φτάναμε νωρίτερα στην Πέτρινη Γέφυρα, δε θα είχαμε υποστεί την εχθρική επίθεσης κατά τη διάρκεια της οποίας σκοτωθήκανε πέντε – ο πρώην λοχίας Παράσχος διμοιρίτης της πρώτης, ο πρώην λοχίας Ανδροκλής (Λεοντάρης) βοηθός διμοιρίτη της δεύτερης, α όχι, πολύ μπερδεμένα τα γράφω, δεν είναι τρόπος αυτός, πρέπει ν’ αρχίσω αλλιώς.
  […]
  Άρης Αλεξάνδρου, Το Κιβώτιο, 1998, Κέδρος, σ. 72-74

  http://users.sch.gr/symfo/sholio/kimena/alexandru_kivotio.htm

 108. Μαρία said

 109. sarant said

  108 Δεν δείχνει να βιάζεται!

 110. sarant said

  98-99: Αυτός αντιθέτως βιάζεται 🙂

 111. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Kανα λινκ για το Ουαλία -Βέλγιο παίζει ;

 112. sarant said

  113 Kιντ, τώρα το είδα
  http://www.euro2016livefinal.com/

 113. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Καλό μήνα κι από μένα, κάπως αργοπορημένα (χαμόγελο).
  13 και σήμερα έμειναν για την σύναξη, όσοι πιστοί και άπιστοι προσέλθετε, ο υπεύθυνος συγκεντρωσιάρχης (για να θυμηθούμε και τους πασόκους) τι κάνει;

  1 – Είσαι τεράστιος λέμε (χαμόγελο).

  83 – Ο σκύλος είναι μια κατηγορία μόνος του, ΑΠΑΙΧΤΟΣ!!! Αν αποφάσιζε το τεμπελόσκυλο να γράψει κι όλας, (όπως κι ο άλλος ο τεμπελάκος, ξέρει αυτός) θα ήταν ΗΜΙΘΕΟΣ (ΧΑΜΌΓΕΛΟ).

  Ο κιντάκος τι γίνεται ρε παιδιά;

 114. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Μερσί Νικοκύρη! Μαχόμεθα ως γνήσιοι Κέλται!… 🙂

 115. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  Εδώ είσαι ρε γατόνι, και δεν σε πήρα είδηση. Η ουαλία θα το σηκώσει και θα κλαίνε τα εγγλεζόπουλα με μαύρο δάκρυ (αν και παραδοσιακά, υποστηρίζω Ιταλία).

  Αυτή η απίθανη τραγουδάρα για σένα κίντο, και για την Τερέζα Μοράλες στην Vera Cruz, που μου την θυμίζει κάθε φορά που το ακούω. Τότε κυκλοφόρησε, περνάνε τα χρόνια, ευτυχώς καλά και με πολλές εμπειρίες.

 116. gpoint said

  Αν είναι δυνατόν… τον φελό…Φελαϊνί βάλανε μέσα !!

 117. Γιάννης Ιατρού said

  Σού ‘ρχεται ο άλλος 11 παρά πέντεμ δεν διαβάζει τα προηγούμενα κι ούτε μιά τεχνική ανάλυση δεν κάνει και λέει μετά τους άλλους τεμπελόσκυλα!

 118. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Ο παιχταράς Ρόμπσον-Κάνου που έβαλε τη γκολάρα-τύφλα νάχουν δυο Βραζιλιάνοι- είναι χωρίς ομάδα… Πάρτον στην Πανάθα ρεεε!

 119. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  119 – ☺☺☺!

  120 – Μετά απ αυτό το γκόλ, έγινε απαγορευτικός για τον «ανοιχτοχέρι» Αλαφούζο, μ’ αρέσει που λέγατε τον καπετάνιο, καβούρια.☺

  Δικαιώθηκε ο Gee για τον Φελαϊνί, ο καλύτερος αμυντικός της Ουαλίας.☺

 120. gpoint said

  Είχα ξαναγράψει για τους Βέλγους στο ματς με τα ιταλάκια πως χάνουν στο άικιού αλλά σε σημείο να βάζουν αλλαγή τον φελλό…φαλαϊνί δεν τους είχα…το είδαμε κι αυτό !
  Μέχρι κι ο κλαρινογαμπρός που μετέδιδε το ματς αμφισβήτησε τις τεχνικές γνώσεις του κ’οουτς ! βα μην πω πως το κατάλβαν ακόμα και οπαδοί του πρώην ΠΟΚ…

 121. Γιάννης Κουβάτσος said

  Δεν γίνεται να τον πάρουμε στην Πανάθα. Θα έπρεπε να έχει δυο τρεις σοβαρούς τραυματισμούς στο παθητικό του και τωρινή καριέρα στο ναδίρ. Δεν τον έκοψα για τέτοια περίπτωση.
  Ο Φελαινί παίζει λόγω αφάνας, πασίγνωστο.
  Ελπίζω και εύχομαι οι Κέλτες να ξεφτιλίσουν τους βαρετούς Πορτογάλους και το αντιπαθητικό δίδυμο πιτυρίδα-καραγκιόζη, αν και είναι σημαντική η απουσία του Ράμσει.
  Στο τέλος βέβαια το κύπελο θα το πάρουν οι Γερμανοί.

 122. sarant said

  Και έβγαλε τον Καράσκο που προκαλούσε προβλήματα στους Κέλτες

 123. Πάνος με πεζά said

  Όλη η Βρετανία είναι στο ποδοσφαιρικό Brexit…Aλλά ένα μικρό Ουαλικό χωριό,

 124. Πάνος με πεζά said

  Κι αυτός ο τερματζής ο Κουρτουά…Καλά, με τα χέρια δεν πιάνει τίποτα, μέχρι να ξεδιπλώσει η πρέσσα
  https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSsQbYbrPh5xnhjfY01b03PZSwAt-Oji_cB6od8UmOnSMyY9n2T

  Με τη μύτη, δε μπορεί να πιάσει;

 125. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ο Κουρτουά είναι ίδιος ο Ντε Γκολ στα νιάτα του. Δεν έχω καταλάβει γιατί θεωρείται μεγάλος τερματοφύλακας. Ίσως λόγω της προπέρσινης καλής χρονιάς στην Ατλέτικο. Αν και με τα αμυντικά οχυρά που έστηνε (και στήνει) ο Σιμεόνε, κι ο Γλύκος καλη χρονιά θα έκανε.

 126. Γιάννης Ιατρού said

  121: Συνταρακτικές εξελίξεις βλέπω Λάμπρο!
  Μπράβο, επιμορφώνεσαι και εκτός οικονομικοτεχνικού πεδίου.
  Έμαθες να βάζεις χαμόγελα με emoticons αντί ολογράφως σε παρένθεση 🙂 🙂

 127. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  123. Αν καταφέρουν να σπάσουν μια παράδοση 54 χρόνων …(έχουν να νικήσουν την Ιταλία από το 1962!) ας το πάρουν…(αν κι ακόμα κι αν περάσουν τη σκουάντρα παντζούρα, δε βλέπω να περνάνε τσι Γάλλοι)

 128. Νέο Kid L'Errance d'Arabie said

  Ο Κουρτουά δεν φταίει για τα γκολ. Τον εκτέλεσαν σε όλα, ενώ οι αμυντικοί του Βελγίου έπιναν μπύρα Στέλα Κουρτουά….

 129. Γιάννης Κουβάτσος said

  129. Όντως, μιλάμε για εκπληκτική προϊστορία υπέρ των Ατζούρι. Σε 32 αγώνες το σκορ είναι 15-7 υπέρ τους και δεν έχουν χάσει ποτέ από τους Γερμαναράδες σε τελικά μεγάλης διοργάνωσης (8 αναμετρήσεις). Η μοναδική ομάδα στον πλανήτη που έχει πάρει τον αέρα των Γερμανών. Για να δούμε…

 130. MA said

  Kalhspera,
  129 Apo to stoma sou kai stou Theou t afti (sugnomi gia ta greeklish)
  109 Euxaristw gia to apospasma. Yperoxo!

  Mia aporia: Pws vlepete ton kakiasmeno pou vathologei ??

  Kai kati asxeto men, plhn omws sxetiko me auta pou elege o Lambros xtes: stress tests tis Deutsche Bank: http://tvxs.gr/news/kosmos/i-deutsche-bank-kopike-sta-stress-test-ton-ipa

 131. sarant said

  132 Δεν βλέπω τον κακιασμένο που βαθμολογεί, βλέπω όμως ότι μισή ώρα μετά που ανεβαίνει ένα ανώδυνο άρθρο σαν το σημερινό έχει 40 αρνητικές ψήφους. Αυτό είναι παράλογο -άρα κάποιος (ή κάποιοι) το έχει κάνει σύστημα

 132. ΣΠ said

  Γαλάζια νύχτα του Ιούλη
  τα χέρια μας στην κουπαστή
  τρέμαν οι βάρκες στο καρούλι
  και είχαμ’ αποξεχαστεί.

 133. Pedis said

  133 – δεν είναι δύσκολο … από όποιον μπράουζερ ανοίξεις βάζεις και μία ψήφο. Ο αύξοντας, τουλάχιστον, φαίνεται ότι παίρνει πάνω του. (Πρέπει να σου έβαλα μία κάτω από έξελεντ, κατά λάθος. Δεν είχα πάρει είδηση ούτε είχα ενδιαφερθεί μέχρι τώρα να καταλάβω αν τα τ’ αστεράκια είναι ενεργά).

  Μην δίνεις σημασία.

 134. Παναγιώτης Κ. said

  Πίκρα! Μετά τις 11 το ασύρματο σέρνεται λόγω υπερφόρτωσης.
  Ο,τι προλάβω τώρα!

 135. Θύμμαχος Θήτης said

  10 και γενικότερα προς το κίνημα του Ιουλίου

  καταρχ(ήν)άς, όντως αν κάνεις αναζήτηση στο γκουγκλ για «Ιούλη» αποκλειστικά για ειδήσεις, παίρνεις αποτελέσματα κυρίως από 902 και Σπάστη. Εδώ συμφωνώ, στον τομέα των ειδήσεων από ΜΜΑ.

  Όμως όλα τα ονόματα σε -ιος έχουν και το -ης τους

  Αθανάσιος – Θανάσης
  Αναστάσιος – Αναστάσης
  Αλέξιος – Αλέξης

  ομοίως και οι μήνες. Οι έντεκα από τους μήνες που είναι σε -ιος έχουν και σε -ης. Τί πιο λογικό; Δηλάδή άμα το χρησιμοποιεί περισσότερο ο Λένιν ή ο Τρότσκι ή ένα σοβιέτ που έχασε την εξουσία του το 17 μας ορίζει αν θα το λέμε κι εμείς; Ξύλινος λόγος είναι να λες ο λαός θα θέλει όταν ωριμάσουν οι συνθήκες, και πότε θα ωριμάσουν οι συνθήκες; Όταν το θελήσει ο λαός. Δεν είναι ξύλινος λόγος η λέξη πλουτοκρατία ή η λέξη Ιούλης. Περί ορέξεως βέβαια τα γράφω κι εγώ αλλά μια χαρά είναι ο Ιούλης. Όπως και ο Οκτώβρης που στις (19-)20 πέσαν οι μάσκες για τον λαό.

 136. Θύμμαχος Θήτης said

  και η Γιούλη η ομορφούλα μια χαρά είναι αλλά τα ‘χε μ(‘)άλλον ρε γμτο. Οκ, αυτό δεν ήταν αντικειμενικό αλλά εντελώς υποκειμενικό.

 137. ΛΑΜΠΡΟΣ said

  128 – Σιγά μην έμαθα, τα γραπτά χαμόγελα, μπαίνουν από τον γεροϋπολογιστή (έκλεισε τα 12☺) οι φατσούλες από το τάμπλετ.
  Δεν έχω καλούς δασκάλους, δεν κάθομαι και σε κανέναν, πώς να μάθω ή να περάσω το μάθημα μετα. Είδες τι κάνει η εκπαίδευση της αμάθειας.☺
  Υ.Γ- Είμαι και λιγάαααακι στούρνος στα ηλεκτρονικά, αλλά δεν νομίζω ότι φταίει αυτό.☺

 138. gpoint said

  Επαναλαμβάνω την αρχική μου θέση : παρ’ ότι ψυχικά θα είμαι με τα ιταλάκια η (μακάρι να διαψευσθώ) υπεροχή των τεντέσκων φέτος δεν σηκώνει αμφιβολίες, ακόμα δεν έχουν κινδυνεύσει – όχι να δεχθούν γκολ !! όσο για τα γαλλάκια με όποιον και από τους δύο να παίξουν μόνο με διαιτησίες τύπου ΟΣΦΠ μπορούν να ελπίζουν πως θα φτάσουν στα πέναλτυς.
  Από την άλλη πιστεύω πως κουτσά-στραβά ο Σάντος θα πάει τελικό.Κι όπως ξανάπα ο μόνος που μπορεί να φέρει πανικό στην γερμανική άμυνα και ταραχή στον Νόιερ είναι ο Κριστιάνο Ρονάλντο που χρωστάει ένα καλό ματς και ίσως το φυλάει για το τέλος όπως τα παιδάκια τις «καραμέλλες» τους…you know what I mean

 139. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Επανάληψη των εκλογών στην Αυστρία
  http://www.avgi.gr/article/10927/7053555/austria-peri-ta-tele-septembriou-oi-epanaleptikes-proedrikes-ekloges

 140. Γιάννης Κουβάτσος said

  «Πρωινή ζώνη» της ΕΡΤ:
  Θ. Φορτσάκης (βουλευτής ΝΔ) : Αν δώσουμε ψήφο στους 17χρονους, θα βάλουμε τον κομματισμό στα σχολεία.
  Ε. Καρακώστα (βουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ): Η ιταλική οικονομία άκμαζε, όταν υπήρχε ακυβερνησία στη χώρα λόγω απλής αναλογικής, ενώ παράκμασε, όταν η χώρα απέκτησε σταθερή διακυβέρνηση, λόγω συστήματος ενισχυμένης αναλογικής.
  Αυτό είναι το επίπεδο της πολιτικής σκέψης των ανθρώπων που στέλνουμε στη Βουλή.

 141. Μεγάλη παράλειψη του Σαραντάκου και …πάντων ημών:

  + 20 Ιουλίου, των εν Κύπρω πεσόντων και των εν Ελλάδι …απλώς επιστρατευθέντων.
  + 24 Ιουλίου, Σύναξις Δημοκρατίας μάρτυρος και Κύπρου νεομάρτυρος.

 142. gryphon said

  H επιτυχια της Ουαλιας ειναι αλλη μια αποδειξη (εστω και μεσω του ποδοσφαιρου) οτι την Ιστορια κινουν και διαμορφωνουν οι μεγαλες προσωπικοτητες και οχι οι λαοι οι οποιοι ακολουθουν.
  Στην περιπτωση της Ουαλιας ειναι ο Γκαρεθ Μπειλ.Δεν παιζει μονος του βεβαια αλλα σε ολα τα προηγουμενα παιχνιδια χρειαστηκε ενα δικο του γκολ η ασιστ απο το πουθενα για να λυθει ο Γορδιος δεσμος.
  Και η παρουσια ενος ξεχωριστου παικτη που εχει αστρο εχει και τεραστια ψυχολογικη επιδραση στο ηθικο και την αυτοπεποιθηση των υπολοιπων που μαζι του ανεβαινουν και αυτοι επιπεδο και αυτο φανηκε και χθες.
  Δεν ξερω γιατι καποιο τα βαζουν με τον Κουρτουα .Ανετα ηταν αν οχι ο καλυτερος απο τους δυο τρεις καλυτερους τερματοφυλακες σε αυτο το γιουρο που ειναι και Γιουρο των εκπληκτικων τερματοφυλακων εξαλλου.Στα προηγουμενα παιχνιδια του Βελγιου εκανε απιστευτες επεμβασεις ακομη και με την Ουγγαρια στο 1-0 2-0 που κρατησαν το Βελγιο στο παιχνιδι.
  Στον πρωτο αγωνα με την Ιταλια εβγαλε μια κεφαλια του Πελε που βλεπεις και ξαναβλεπεις την φαση και δεν μπορεις να καταλαβεις πως ανθρωπος 2 μετρα οριζοντιωνεται γινεται ενα με το εδαφος και σωζει τετοιο γκολ.
  Και χθες εκανε τρομερη επεμβαση στο 1-0.Μην λεμε οτι θελουμε

 143. Γιάννης Κουβάτσος said

  Προφανώς, Γκριφόν, την πεθαμένη θεωρία περί μεγάλων προσωπικοτήτων, οι οποίες, ανεξαρτήτως συνθηκών, οδηγούν σε θριάμβους τις άβουλες μάζες, δεν την έχει υπόψη ο Μέσι, που αποτυγχάνει συστηματικά να οδηγήσει την Αργεντινή στην εκπλήρωση των πεπρωμένων της.

 144. Πάνος με πεζά said

  Καλά έπαιξε ο Κουρτουά, αλλά στις φάσεις των γκολ δεν έδειξε άμεσα αντανακλαστικά… Στο πρώτο «βιδώθηκε» και νόμιζε ότι η μπάλα μάλλον πάει έξω, στο δεύτερο ήθελε μια ταχύτατη έξοδο, αφού βλέπει από πίσω ότι αδειάζει τους αμυντικούς ο Ρ. (κι ας το έτρωγε, παρά να σπαρταράει σαν ψάρι πάνω στη γραμμή του τέρματος), και στο τρίτο, με το ύψος του νομίζω ότι μπορούσε να πιάσει την κεφαλιά, αλλά κάνει ένα λάθος ασυγχρόνιστο βήμα προς τα αριστερά και χαντακώνεται (άσε που δεν πηδάει και πολύ). Φυσικά, τους έσωσε από άλλα τρια τουλάχιστον γκολ…
  Καλός ποροπονητής της εξέδρας, ε;

 145. sarant said

  145 Oύτε οι Ισλανδοί την άκουσαν αυτή τη θεωρία και απέκλεισαν τους Άγγλους χωρίς να έχουν σταρ.

 146. Γιάννης Κουβάτσος said

  Δεν είναι μόνο αυτά, Πάνο. Η θέση του τερματοφύλακα είναι , ίσως, η σημαντικότερη σε μια ομάδα. Ο Κουρτουά είναι άχρωμος, δεν εμπνέει, πολύ απλά δεν είναι Μπουφόν.

 147. Πάνος με πεζά said

  Ναι, θέλω πολύ να δω τον Μπουφόν απόψε.. Τους έχει και άχτι από τον αποκλεισμό της Γιουβέντους από τη Μάγερν, σ’ εκείνο το αλησμόνητο φετινό παιχνίδι…

 148. Αφώτιστος Φιλέλλην said

  Ο Μπράιαν Τζόουνς (Brian Jones) (28 Φεβρουαρίου 1942 – 3 Ιουλίου 1969) ήταν Βρετανός μουσικός και ιδρυτής του συγκροτήματος Rolling Stones. Υπήρξε βιρτουόζος στην κιθάρα και τη φυσαρμόνικα, και ήταν ικανός να παίζει ακόμα 29 μουσικά όργανα, στα οποία πέρα από το κλαρινέτο και το σαξόφωνο, ήταν αυτοδίδακτος. Η καινοτόμα χρήση ανατολίτικων μουσικών οργάνων όπως το σιτάρ και η μαρίμπα, που εισήγαγε ο Μπράιαν άλλαξε αποφασιστικά τον ήχο της ροκ σκηνής. Η θέση που κατέχει στην ιστορία της μουσικής είναι εξέχουσα όμως εμφανώς υποτιμημένη σε σύγκριση με τη συνεισφορά του.

  Αν και ιδρυτής των Rolling Stones το 1962 και βασικός διαμορφωτής του ήχου τους, σύντομα επισκιάστηκε από τον κιθαρίστα του συγκροτήματος Κιθ Ρίτσαρντς και από τον τραγουδιστή Μικ Τζάγκερ, ιδιαίτερα όταν οι δυο τους έγιναν πολύ πετυχημένη συνθετική ομάδα το 1965. Η αίσθηση της αποξένωσης από το συγκρότημά του και ο τρόπος ζωής των ροκ σταρ τον οδήγησαν στο να αναπτύξει σοβαρό εθισμό στο αλκοόλ, αλλά και τα ναρκωτικά. Ο ρόλος του στο συγκρότημα υποβαθμίστηκε δραματικά. Του ζητήθηκε να εγκαταλείψει τους Rolling Stones τον Ιούνιο του 1969. Βρέθηκε νεκρός στην πισίνα του σπιτιού του στο Sussex, λίγες μέρες μετά.[….]

 149. Pedis said

  Νικοκύρη, εκτός από τα μεζεδάκια του Σαββάτου, δεν καθιερώνεις τη σέσσιον στασίδια της Δευτέρας (εκ της Δίκης);

  -> 135 Πάντως, το σύστημα αξιολόγησης με τα αστεράκια είναι εντελώς αναξιόπιστο. Σήμερα ξανακλικάρησα και προστέθηκε ψήφος. Αν έχεις τη δυνατότητα, αφαίρεσέ το.

 150. sarant said

  151 Για ποδόσφαιρο εννοείς; Τώρα τελειώνει η σαιζόν 😉

 151. Pedis said

  # 152 – Ε, βέβαια, τι άλλο; Αφού είναι χοτ θέμα για κάμποσους.

  [Η σεζόν, εδώ και καμιά εικοσαριά χρόνια, τελειώνει όταν ξαναρχίζει. Η μοντέρνα δυτική δημοκρατία έχει ξεπεράσει τα στανταρτς της ρωμαικής αυτοκρατορίας σε γιορτές και θεάματα σχεδόν όλες τις μέρες του χρόνου.]

 152. Αγάπη said

  1 Ιουλίου Πέθανε ο Υφ Μπονφουά

  Λατρεμένος ποιητής.

  Σε ανύποπτο χρόνο είχα μεταφράσει μερικά ποιήματά του. Ιδού ένα δείγμα.

  Διαβάτη, αυτές είναι λέξεις

  Διαβάτη, αυτές είναι λέξεις. Όμως αντί να διαβάσεις
  Θέλω ν΄ ακούσεις: αυτή την εύθραυστη
  Φωνή την σαν γράμματα φαγωμένα από τη χλόη
  Στήσε αυτί, άκουσε πρώτα τη μακάρια μέλισσα
  Που βοσκά τα σχεδόν σβησμένα ονόματά μας
  Χωράει ανάμεσα σε δυο κλαδάκια
  Κουβαλά τον ήχο κλαδιών που είναι αληθινά
  Στο χρυσοκέντημα τού ακόμα ανείδωτου
  Κατόπιν μάθε έναν ακόμη αχνότερο ήχο κι’ ασε τον να γίνει
  Ο ατέρμονος ψίθυρος όλων τών σκιών μας
  O ψίθυρός τους υψώνεται κάτω από τις πέτρες
  Κι’ ενώνεται σε μια και μόνη θέρμη με κείνο το τυφλό
  Φως που είσαι ακόμα, εσύ που ακόμα βλέπεις.
  Μακάρι να είναι καλή η ακοή σου. Η σιωπή
  Είναι ένα κατώφλι όπου σπάει ένα κλαράκι στο χέρι σου
  Ανεπαίσθητα καθώς προσπαθείς να ελευθερώσεις
  Ένα όνομα πάνω στην πέτρα:
  Κι’ έτσι τα απόντα ονόματά μας απεγκλωβίζουν τους συναγερμούς σας
  Και για σας που απομακρύνεστε στοχαστικά
  Το εδώ γίνεται εκεί δίχως να σταματά να είναι.

 153. Ριβαλντίνιο said

  10/7/518 Ο Ιουστίνος Α γίνεται αυτοκράτορας.

  31/7/786 Αρχίζει στο ναό των Αγίων Αποστόλων στην Κων/πολη τις εργασίες της αντιεικονομαχική οικουμενική σύνοδος. Οι εικονομάχοι στρατιώτες την διαλύουν βίαια. Η Ειρήνη τους στέλνει να πολεμήσουν τους Άραβες στην Μ.Ασία και φέρνει εικονόφιλο στρατό από την Θράκη να φυλάει την Κων/πολη.

  10/7/813 Γίνεται αυτοκράτωρ ο Λέων Ε ο Αρμένιος.

  Ιούλιος 792 Οι Βούλγαροι μας νικάνε στο φρούριο Μαρκέλλαι.

  22/7/838 OΙ Άραβες μας νικάνε στην Δαζιμόνα και καταλαμβάνουν την Άγκυρα. Τη ζημιά μας την έκαναν οι Τούρκοι ιπποτοξότες που είχαν για μισθοφόρους οι Άραβες.

  29/7 – 31/7/904 Ο εξωμότης Λέων ο Τριπολίτης καταλαμβάνει την Θεσ/νικη και παίρνει 22.000 – 30.000 σκλάβους.

  Ιούλιος 920 Εκκλησιαστική σύνοδος απαγορεύει τον 4ο γάμο. Επιτρέπει τον 3ο υπό προϋποθέσεις.

  16/7/1054 Ο Ουμβέρτος αφήνει πάνω στη Αγία Τράπεζα της Αγίας Σοφίας τον αφορισμό του πατριάρχη Μιχαήλ Κηρουλάριου και των ομοφρόνων του.

  25/7/1261 Ο Αλέξιος Στρατηγόπουλος ανακαταλαμβάνει την Κων/πολη.

  21/7/1718 Συνθήκη του Πασάροβιτς.

  7-8/7/1807 Συνθήκη του Τιλσίτ. Τα Επτάνησα στους Γάλλους.

  6/7/1821 Ο Ρώσος πρεσβευτής στην Κων/πολη Στρόγκανοφ επιδίδει τελεσίγραφο στην Πύλη. Οι Τούρκοι το απορρίπτουν. Παρεμβαίνει πυροσβεστικά ο Μέτερνιχ.

  9/7/1821 Απαγχονισμός στην Λευκωσία του αρχιεπισκόπου Κυπριανού και αποκεφαλισμός των μητροπολιτών Πάφου, Κιτίου και Κυρήνειας.

  15/7/1821 Νίκη στα Βρυσάκια Ευβοίας.

  20/7/1821 Οι Τούρκοι καταλαμβάνουν την Αθήνα.

  23/7/1821 Παίρνουμε την Μονεμβασιά.

  24/7/1821 Κυριεύουμε την Πάργα. Δυο μέρες μετά μας την ξαναπαίρνουν οι Τούρκοι.

  1/7/1822 Ο Δράμαλης καταστρέφει την Θήβα.

  4/7/1822 Σκοτώνεται ο Κυριακούλης Μαυρομιχάλης στο Φανάρι της Ηπείρου. Χάνουμε στο Πέτα.

  26/7/1822 Της Ρούμελης οι μπέηδες, του Δράμαλη οι αγάδες στα Δερβενάκια κείτονται, στο χώμα ξαπλωμένοι. Κλαίνε τ’αχούρια γι’άλογα και τα τζαμιά για Τούρκους,

  24/7/1825 Αναθέτουμε την προστασία μας στην Αγγλία.

  29/7/1825 Για λίγο ο Κανάρης να πυρπολήσει τον αιγυπτιακό στόλο της Αλεξάνδρειας.

  23/7/1833 Ανακήρυξη του αυτοκέφαλου της εκκλησίας της Ελλάδας.

  2/7/1839 Μπαίνει ο θεμέλιος λίθος του κτιρίου του Πανεπιστημίου Αθηνών. Αρχιτέκτονάς του ο Δανός Χριστιανός Χάνσεν. Ολοκληρώθηκε το 1864.

  4/7/1845 Σε άρθρο στην εφημερίδα «Αιών» μνημονεύεται για πρώτη φορά η λέξη δικτατορία.

  6/7/1848 Λήγει ο αποκλεισμός των ελληνικών παραλίων από τον αγγλικό στόλο.

  29/7/1848 Το Οικ. Πατριαρχείο αναγνωρίζει το ελλαδικό αυτοκέφαλο.

  13/7/1878 Συνέδριο του Βερολίνου.

  2/7/1881 Σύμβαση Κων/πολης. Παίρνουμε πολλή Θεσσαλία και λιγάκι Ήπειρο.

  25/7/1893 Εγκαίνια διώρυγας Κορίνθου.

  3/7/1896 Η Εθνική Εταιρεία στέλνει αντάρτες στην Μακεδονία για να αντιμετωπίσουν τους Βούλγαρους.

  3/7/1897 Πρώτη κινηματογραφική προβολή στην Θεσ/νίκη στην μπιραρία «Η Τουρκία».

  29/7/1900 Στο θέατρο Ορφεύς της Σύρου δίνεται η πρώτη οργανωμένη κινηματογραφική παράσταση στην Ελλάδα. Το εισητήριο κάνει 1 δραχμή και προβάλλονται 20 ταινίες μικρού μήκους ( «Αμερικανοϊσπανικαί ναυμαχίαι», «Χαριεντισμοί ανδρογύνου ους διακόπτει η εμφάνισις του τέκνου» 🙂 🙂 🙂 κ.α.)

  20/7/1903 Επανάσταση του ‘Ηλιντεν (προφήτη Ηλία) από την ΕΜΕΟ (VMRO).

  16/7/1906 Βουλγαρικό πογκρόμ κατά των Ελλήνων της Φιλιππούπολης.

  7/7/1908 Πεθαίνει ο Δημήτριος Βικέλας.

  1/7/1913 Παίρνουμε Δράμα, Μελένικο (3/7), Νευροκόπι (6/7), Πέτσοβο (7/7), Μαχόμια (9/7), ξύλο στα στενά της Κρέσνας (10/7) και στο Σιμιτλή (12/7), παίρνουμε Δεδέ Αγάτς, Ξάνθη (13/7), Κομοτηνή (14/7) κ.λπ.

  10/7/1920 Παίρνουμε Αρκαδιούπολη, Αδριανούπολη (12/7) και γενικά σχεδόν όλη την Αν. Θράκη (19/7).

  6/7/1921 Παίρνουμε το Δορύλαιο (Εσκί Σεχίρ)

  25/7/1929 Ιδιώνυμο.

  28/7/1938 Οι Πολάκηδες της εποχής πήγαν να κουνηθούν στον Μεταξά αλλά δεν … 🙂

  28/7/1942 O Ζέρβας ιδρύει τις ΕΟΕΑ.

  3/7/1948 Επαναλειτουργεί η διώρυγα της Κορίνθου η οποία είχε αχρηστευθεί από τους Γερμανούς όταν αποχώρησαν.

  9/7/1956 Σεισμός στην Θήρα. 53 νεκροί.

  1/7/1964 Η Τουρκία καταργεί τα ελληνικά στα σχολεία της Ίμβρου και της Τενέδου.

  20/7/1974 Εισβολή Τούρκων στην Κύπρο.

  5/7/1980 Πηγαίνουμε στους Ολυμπιακούς της Μόσχας παρά το μποϊκοτάζ των ΗΠΑ.

  23/7/1996 Πεθαίνει η Βουγιουκλάκη.

  Πηγή :
  Μικρά Βιβλιαράκια του Βήματος
  Βαγγέλης Δρακόπουλος
  Γεωργία Ευθυμίου

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: