Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Μηνολόγιον Φεβρουαρίου γι’ άλλη μια φορά

Posted by sarant στο 1 Φεβρουαρίου, 2017


Το Μηνολόγιο, που το δημοσιεύω εδώ στις αρχές κάθε μήνα (συνήθως, αλλά όχι πάντα, την πρώτη του μηνός), ήταν ιδέα του πατέρα μου, του αξέχαστου Δημήτρη Σαραντάκου, ο οποίος αρχικά το δημοσίευε στο περιοδικό Φιστίκι, που έβγαζε επί πολλά χρόνια στην Αίγινα. Στο εδώ ιστολόγιο, το Μηνολόγιο άρχισε να δημοσιεύεται τον Οκτώβρη του 2010 και βέβαια μέσα σε 12 μήνες έκλεισε τον κύκλο. Τότε, αποφάσισα να εξακολουθήσω να το δημοσιεύω στις αρχές κάθε μήνα, επειδή έχει γίνει το σταθερό σημείο αναφοράς που ενημερώνεται συνεχώς με δικά σας σχόλια μέσα στη διάρκεια του μήνα, σχόλια που συνήθως αφορούν επισήμανση ημερομηνιών, αν και κυρίως αγγελτήρια θανάτων.

Οπότε, συνεχίζω τις δημοσιεύσεις όσο θα υπάρχει ενδιαφέρον, προσθέτοντας πάντοτε δικές σας προτάσεις από πέρυσι. Πάντως, σε κάποιες περιπτώσεις η επέτειος έχει εσκεμμένα μετατεθεί κατά μία ημέρα.

 

Τε 1 † Ζαχαρίου Παπαντωνίου
Πε 2 Γενέσιον Γεωργίου Σουρή· επίσης Δημητρίου Μενδελέγεφ και του Περιοδικού Συστήματος αυτού
Πα 3 Προσεδάφισις επί της Σελήνης του πρώτου γηίνου αντικειμένου
Σα 4 † Τελευτή Θεοδώρου Κολοκοτρώνη. Και Δύτου Ανάδυσις
Κυ 5 † Ιωάννου Γαβριήλ Εϋνάρδου
Δε 6 Δυστύχημα του αεροδρομίου του Μονάχου
Τρ 7 Καρόλου Ντίκενς
Τε 8 Μάρκου Βαμβακάρη και Νικολάου Ξυλούρη, των γνησίων μελωδών
Πε 9 † Κοίμησις Διονυσίου Σολωμού
Πα 10 † Νικολάου Καββαδία, βάρδου των ναυτικών
Σα 11 † Καρτεσίου «σκέπτομαι άρα υπάρχω».
Κυ 12 Γενέσιον Καρόλου Δαρβίνου
Δε 13 Εφεύρεσις κινηματογραφίας υπό αδελφών Λυμιέρ και θανή Ιωάννου Καλαϊτζή του δαιμονίου γελοιογράφου
Τρ 14 Έρωτος του ανικήτου
Τε 15 Γενέσιον Γαλιλαίου
Πε 16 Ιστολογίου ίδρυσις· και Δημοκρίτου του Αβδηρίτου
Πα 17 † Θανάτωσις Ιορδάνου Μπρούνο επί της πυράς
Σα 18 Κοίμησις Μιχαήλ Αγγέλου και γενέσιον Νικολάου Καζαντζάκη, Κρητός
Κυ 19 Γενέσιον Κοπερνίκου του ανατροπέως
Δε 20 Εφεύρεσις φωνογράφου υπό Θωμά Έδισων. Και Σπειροειδούς Αρχιτέκτονος γενέθλιον
Τρ 21 Παγκόσμια ημέρα μητρικής γλώσσης
Τε 22 † Αμερίκου Βεσπουκίου
Πε 23 † Ιωάννου Γουτεμβεργίου και της τυπογραφίας εν Ευρώπη. Και ίδρυσις της ΕΠΟΝ
Πα 24 † Τένεση Γουίλιαμς
Σα 25 Γενέσιον Καρόλου Γκολντόνι
Κυ 26 Γενέσιον Βίκτωρος Ουγκώ
Δε 27 Ανακάλυψις της δομής του DNA
Τρ 28 † Κήδευσις Κωνσταντίνου Παλαμά – «Ηχήστε οι σάλπιγγες!…»

 

Στο παλιό ρωμαϊκό ημερολόγιο, που το έχουμε δανειστεί, ο Φλεβάρης ήταν ο τελευταίος μήνας του χρόνου -η χρονιά άρχιζε από τον Μάρτιο. Στο τέλος του χρόνου γίνονταν τελετές εξαγνισμού, και από το februum (= κάθαρση) ο μήνας ονομάστηκε Februarius. Από το Φεβράριος > Φεβράρης > Φεβλάρης προέκυψε η δημώδης ονομασία Φλεβάρης, που παρετυμολογικά συνδέεται με τη φλέβα, δηλ. ο Φλεβάρης ανοίγει τις φλέβες του (φλεβίζει) και βρέχει τον κόσμο -εξού και η παροιμία “Ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει, καλοκαίρι θα μυρίσει”.

Μάλιστα, στις θηλάζουσες υπήρχε η εθιμική συνήθεια, για την πρόληψη των παθήσεων των θηλών, να τηρούν απόλυτη αργία και νηστεία την ημέρα της Υπαπαντής, στις 2 Φεβρουαρίου, που σαράντισε η Παναγία-Λεχώνα. Η κάθε μικρομάνα πριν θηλάσει το βρέφος της σταύρωνε τις θηλές των μαστών της και έλεγε την παρακάτω επωδή τρεις φορές: “Φλεβάρη, φλέβες άνοιξε στις ρώγες των βυζιών μου για να βυζάξω το παιδί και να το μεγαλώσω για να βυζάξω τον γιο τον κανακάρικό μου”.

Επειδή έγινε προχτές η σχετική ερώτηση, να πούμε ότι η αυριανή μέρα είναι της Υπαπαντής. Σύμφωνα με τη χριστιανική θρησκεία, τη μέρα εκείνη η Μαρία και ο Ιωσήφ πήγαν τον Ιησού, που μόλις είχε συμπληρώσει σαράντα μέρες ζωής στον ναό, όπως ήταν το έθιμο των Εβραίων για τα πρωτότοκα αγόρια. Εκεί τους υποδέχτηκε ο Συμεών, ο οποίος προφήτεψε ότι το βρέφος θα γίνει ο Μεσσίας. Η λέξη «υπαπαντή» προέρχεται από το ρήμα «υπαπαντώ» = προϋπαντώ.

Ο Φλεβάρης είναι ο μόνος μήνας που έχει λιγότερες από 30 ημέρες, και γι’ αυτό λέγεται Κουτσοφλέβαρος, ενώ σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας έχει κι άλλα ονόματα που δηλώνουν κάτι ανάλογο: Μικρός, Κουτσός, Γκουζούκης και Κούντουρον (ποντ. κοντή+ουρά). Και εξαιτίας αυτού, μια από τις παροιμιώδεις «ανύπαρκτες ημερομηνίες», είναι και η 30 Φεβρουαρίου, όπως είναι και οι 32 του μηνός, η μέρα του Αγίου Ποτέ (και του άλλου που αρχίζει απ’ το ίδιο γράμμα), ο μήνας που δεν έχει Σάββατο ή ο κόκκινος Μάης.

Υπάρχουν άφθονες λαϊκές παραδόσεις για το πώς έχασε τις μέρες του ο Φλεβάρης. Παραθέτω μία από το Σόποτο Αχαΐας, που περιλαμβάνεται στο κλασικό βιβλίο Παραδόσεις του Ν. Πολίτη: Ήτανε μια φορά μια γριά, κι είχε κάτι κατσικάκια. O Mάρτης τότες είχε είκοσι οχτώ ημέρες κι ο Φλεβάρης τριάντα μία. Ήρθε εκείνη την εποχή ο Mάρτης κι επέρασε χωρίς να κάμει χειμώνα. Kαι η γριά, από τη χαρά της που βγήκανε πέρα καλά τα κατσικάκια της, εγελάστη και είπε: «Στην πομπή σου, γερο-Mάρτη, τ’ αρνοκατσικάκια μου καλά τα πέρασα». Kαθώς τ’ άκουσεν αυτά τα λόγια ο γερο-Mάρτης, εθύμωσε και στη στιγμή δανείζεται τρεις ημέρες από το Φλεβάρη, το γείτονά του, και αρχίζει ένα σορόκο, π’ έκαμε τη γριά να χωθεί από κάτου από ένα κακκάβι και να φωνάζει:«Kάτσι, κάτσι, κάτσι!» γιατί έλεγε ότ’ εχόρευαν τα κατσικάκια απάνου στο κακκάβι. Tα κατσικάκια της γριάς εψόφησαν από το σορόκο. Kι από τότε έχει ο Mάρτης τριάντα μία ημέρα και ο Φλεβάρης είκοσι οχτώ. Ένεκα γι’ αυτό πόπαθε εκείνη η γριά, τις τρεις ύστερες ημέρες του Mάρτη τις λένε «ημέρες των γριών». Kαι ονοματίζουνε καθεμία από δαύτες και με τ’ όνομα μιανής από τις πλιο ηλικιωμένες γριές του χωριού· και αν τύχει καλή η ημέρα, λεν πως και η γριά είναι καλή, και αν γίνει κακοκαιρία, λεν πως από την κακία της έγινε.

Είπαμε πιο πάνω ότι «Ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει, καλοκαίρι θα μυρίσει». Πολλοί προσθέτουν κι ένα δεύτερο σκέλος που μετριάζει τη μετεωρολογικήν αισιοδοξία της παροιμίας. Στην Κεφαλονιά λένε ή λέγανε «μα αν τις φλέβες του ανοίξει, ξεροπήγαδα γεμίζει», ενώ στην Κρήτη «μα κι αν τύχει και θυμώσει μες στα χιόνια θα μας χώσει».

Ο Φλεβάρης είναι από τους μήνες για τους οποίους έχει φτιαχτεί λέξη για γεγονότα που συνέβησαν στη διάρκειά του. Πρόκειται για τα Φεβρουαριανά, τις συγκρούσεις στην Αθήνα τον Φεβρουάριο του 1863 μεταξύ Ορεινών και Πεδινών, στη μεσοβασιλεία μεταξύ Όθωνα και Γεωργίου. Σε ανάμνηση της συμφιλίωσης των αντιμαχόμενων, πήρε τ’ όνομά της η πλατεία Ομονοίας.

Ο Φλεβάρης είναι επίσης από τους μήνες που έχουν δώσει επώνυμα, τόσο το Φλεβάρης όσο και το Φλεβαράκης (όπως ο προπονητής του μπάσκετ), πιθανώς από παρατσούκλι, ή το Φλεβαρόπουλος. Άλλοι τέτοιοι μήνες είναι ο Γενάρης, ο Μάρτης και ο Μάης.

Τέλος, ο Φλεβάρης είναι ο μήνας που το ιστολόγιο γιορτάζει τα γενέθλιά του, αφού άρχισε να εκπέμπει στις 16 Φεβρουαρίου 2009. Φέτος θα κλείσουμε οχτώ χρόνια, ζωή να ‘χουμε.

Καλό μήνα λοιπόν -όπως κι άλλες χρονιές, με ένα τραγούδι από τον Άγιο Φεβρουάριο!

Advertisement

187 Σχόλια προς “Μηνολόγιον Φεβρουαρίου γι’ άλλη μια φορά”

 1. spiral architect said

  Καλό μήνα φίλοι μου!

 2. Κουνελόγατος said

  Δυστύχημα του αεροδρομίου του Μονάχου είναι αυτό με τη Manchester; Αν ναι, να μπει και η «ΘΥΡΑ 7» στις 8 του μήνα.
  Καλημέρα σας. Μπήκε ο Άγιος Φεβρουάριος.

 3. Γιάννης Κουβάτσος said

  Καλό μήνα!
  https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://ola-ta-kala.blogspot.com/2013/02/blog-post_5633.html%3Fm%3D1&ved=0ahUKEwjk9Ji7tO7RAhVFnRoKHcQ0A2EQFggYMAA&usg=AFQjCNHiF-YrFt614FEuIEGkEi_zNiTzzg&sig2=NoPAph0prxRL4OYh6uWzZQ

 4. Γς said

  Καλημέρα
  Καλό μήνα.

  >Πα 10. † Νικολάου Καββαδία, βάρδου των ναυτικών

  Πέθανε το 1975 στην Αθήνα και παρόλο που δεν το ήθελε, είχε μια κηδεία σαν των πολλών ανθρώπων τις κηδείες

  θα μείνω πάντα ιδανικός κι ανάξιος εραστής
  των μακρυσμένων ταξιδιών και των γαλάζιων πόντων,
  και θα πεθάνω μια βραδιά σαν όλες τις βραδιές,
  χωρίς να σχίσω τη θολή γραμμή των οριζόντων.

  Και (νομίζω ότι) τον είδα σε ένα φιλιστρίνι του χρόνου που άνοιξε ξαφνικά μπροστά μας. Πάνω σ ένα σιδερένιο αεροδρόμιο στον Πειραιά

  Και ήταν κι εκεί, μαζί μας, στο Hollywood Café στο Kortrijk στη «Βάρδια» του:


  – Χάιδεψε.
  – Ιουδήθ… Με τι χέρια… .έχασα την αφή μου πάνω στο ξεβαμμένο μεταξωτό μιας πολυθρόνας, σ’ ένα σπίτι στο Ικίκι…Εκεί ανάμεσα… Μαζί κι ένα ζαφείρι… ένα μεγάλο ζαφείρι.
  – Τότε κοίταξέ με στα μάτια. Γιατί τα κρατάς καρφωμένα χάμω; Κοίταξέ με λοιπόν.
  – Δεν είναι τα δικά μου. Εκείνα τα φορά ένας γέρος ζητιάνος στο Βόλο. Τ’ αλλάξαμε.
  – Κοίταξέ με μέ τα δικά του.
  – Ήταν τυφλός. Τον βαστούσε ένα κορίτσι από το χέρι.

  Κι ήμουν εγώ ο τυφλός ζητιάνος μουσικός στην αγορά της Καμένκας που με άκουσε ο Πιότρ
  να παίζω εκείνη την Oυκρανική μελωδία που τον έκανε να συνθέσει το Κοντσέρτο για Πιάνο Αρ. 1

 5. spiral architect said

  Η τραγωδία του Μονάχου

  Judas Priest – United

 6. Alexis said

  Καλημέρα και καλό μήνα!
  Αυτή η γριά με τα κατσίκια μου κάθεται στο στομάχι από πέρσι τέτοια μέρα! 🙂
  Είχα γράψει τότε ότι ο σορόκος είναι ο νοτιοανατολικός, θερμός άνεμος, που φυσάει από τη Σαχάρα, και ενίοτε συνοδεύεται και με το φαινόμενο της λασποβροχής. Τώρα πώς γίνεται να ψοφήσουν τα κατσίκια με το σορόκο, μόνο ο λαϊκός παραμυθάς το ξέρει! Και πώς κολλάει το «δεν έκανε χειμώνα» με το μετέπειτα «…δανείστηκε τρεις μέρες… … και έβαλε ένα σορόκο…»

 7. Γς said

  1:

  Ο Κουτσοφλέβαρος. ο κοντός

  Κι ο Τοτός

  [Ναι κυρία, κοντός, νάνος! Αλλά με κάτι @@, να!]

 8. Alexis said

  «…μα αν τύχει και κακιώσει μες στο χιόνι θα μας χώσει» έλεγε η μάνα μου. Δεν ξέρω αν έχουν ακούσει κι άλλοι αυτή την εκδοχή.

 9. […] Ημερ. Δημοσίευσης:1 February 2017 | 7:40 am Πηγή Συγγραφέας:sarant […]

 10. Γς said

  6:

  Κι ο Γαρμπής;
  Τι σόι άνεμος είναι;

  Εξυπηρετικός όπως πάντα. Δεν είχε αυτό που του ζήτησα και άνοιξε τα κιτάπια του για να βρει κάτι ανάλογο για να μου το παραγγείλει.

  Κι όπως πάντα κι εγώ, άρχισα να σχολιάζω και να κάνω αστειάκια.

  Είδα κάπου την επωνυμία του μαγαζιού “Γαρμπής” και τον ρώτησα.

  -Γαρμπής; Από πού βγαίνει; Για θύμισε μου τι είναι;

  -Ανεμος. Και προσπάθησε να συγκεντρωθεί σ αυτό που έψαχνε.

  -Α, Ποιος άνεμος;

  Σταματάει. Με κοιτάζει και

  -Νοτιο Δυτικός.

  Αμ, νόμισε ότι τελειώσαμε.

  -Δηλαδή Μαλτέζος θα λέγαμε.

  -Μαλτέζος;

  -Ναι Νότιο Δυτικά δεν είναι η Μάλτα;

  Δεν είχε άλλη επιλογή παρά να συμφωνήσει και ξανα επικεντρώθηκε στη λίστα που έψαχνε.

  Βέβαια Μαλτέζος σκέφτηκα. Εξ άλλου Λίβα δεν τον έλεγαν οι Αρχαίοι; Από τη Λιβύη κει κάτω. Και δεν είχαν και GPS..

  Τέλος πάντων. Θεώρησα τη συζήτηση περί του ανέμου περαιωμένη.

  -Και το άγαρμπος από πού βγαίνει;

  Εδώ σταμάτησε. Εκλεισε τα κιτάπια του και με κοίταξε άγρια.

  Εκανα πως το εξέλαβα ως

  –Άλλη ερώτηση!

  Και ψέλλισα

  -Τα λέμε

  Και την έκανα

 11. spiral architect said

 12. atheofobos said

  4
  Ένα ποστ που έγραψα πρόσφατα για το τι πίστευε ο Καββαδίας για τον κόλπο των γυναικών και το πώς το περιέγραψε ποιητικά.
  Ο ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΣ ΚΟΛΠΟΣ ΣΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΚΑΒΒΑΔΙΑ
  http://atheofobos2.blogspot.gr/2017/01/blog-post_17.html

 13. Corto said

  2 Φεβρουαρίου (1950): Τελευτή Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή

 14. sarant said

  Καλημέρα και καλό μήνα! Ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

  11 και πριν: Φρέσκα είναι αυτά, ε; Τα είδα στο Φέισμπουκ.

  2 Ναι, αυτό είναι -το είχε βάλει ο πατέρας μου αν και δεν ήταν ποδοσφαιρόφιλος

 15. Πάνος με πεζά said

  Καλό μήνα ! Και το πρώτο μεζεδάκι, στο δελτίο ειδήσεων του Real FM (εμ, αν θες να είσαι ακριβός στα πίτουρα και «κυριλλέ» στ’ αλεύρι…)
  «Ο Πάνος Καμμένος έριξε στεφάνι πάνω από τα Ίμια, επ’ αφορμής του τραγικού περιστατικού».
  Kαλά ρε παιδιά, τα δύσκολα να μην τα ξέρετε. Αλλά αυτά που τα έχει ο Μπαμπινιώτης στα SOS ;

  http://www.babiniotis.gr/wmt/webpages/index.php?lid=1&pid=20&apprec=34

 16. Γς said

  9:

  >Εξ άλλου Λίβα δεν τον έλεγαν οι Αρχαίοι;

  Ετσι τον έλεγαν τον Γαρμπή. Το κοίταξα.

  Σαβ το Λίβα που καίει τα σπαρτά στο
  «Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει»

  Οταν είναι πεθαμένη.
  [Που τα βρίσκω ο φούστης…]

 17. Μαρία said

  14/2 έρωτος που ανικήτου
  14/2/1995 Λιάνα Κανέλλη με Γιούρη και Μουρούτη τζόβενα, μετά το 4:2 https://www.youtube.com/watch?v=8WZCwp4jh3s

 18. Πάνος με πεζά said

  Επίσης, 8/2/1981 είναι φυσικά και η τραγωδία της θύρας 7, και όλοι τη θυμόμαστε, φίλαθλοι και μη, Ολυμπιακοί και μη.
  (Ίσως ακόμα μεγαλύτερη τραγωδία, βέβαια, να ήταν η ταινία του Φώσκολου το 1983, «Θύρα 7 η μεγάλη στιγμή»…)

 19. sarant said

  17 Κανέναν δεν κάλεσε από αριστερές νεολαίες στο πάνελ 🙂

 20. Alexis said

  Σίγουρα υπάρχουν και νεότερες προσθήκες στο «Μηνολόγιο» αλλά το «έρωτος του ανικήτου» είναι του Δημήτρη Σαραντάκου;
  Πάντως απ’ όσο θυμάμαι η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου ήταν σχεδόν άγνωστη στην Ελλάδα μέχρι το τέλος της δεκαετίας του ’70.

 21. ΓιώργοςΜ said

  Καλημέρα!
  >Σκέπτομαι άρα υπάρχω

  (μιας και έχει την τιμητική του σήμερα ο Αρκάς, απ΄ ότι φαίνεται)

 22. Γς said

  12:

  Ωραίον. Αν και ολίγον ηλικιακορατσιστικόν…

  63 χρονών Στο άνθος της ηλικίας του…

  Μη με κάνεις και ψάχνομαι τώρα!

 23. Γιάννης Ιατρού said

  11: Σπιραλ

  🙂

 24. Alexis said

  #18: Εγώ θυμάμαι το «Χούλιγκανς» με υπότιτλο «Κάτω τα χέρια από τα νιάτα» !!!
  Απ’ όπου και η περίφημη ατάκα του Πετρόχειλου με τους Σεξ Πίστολς.

 25. Γς said

  20:

  >Πάντως απ’ όσο θυμάμαι η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου ήταν σχεδόν άγνωστη στην Ελλάδα μέχρι το τέλος της δεκαετίας του ’70.

  … και το τέλος της δεκαετίας του 40.
  Φευ…

  😦

 26. Πάνος με πεζά said

  @ 24 : Σαν το Μάκη Μπιτσάκο, το βοθρατζή-ποδοσφαιριστή με την πατερίτσα, δεν έχει…

 27. Γς said

  >Πε 16 Ιστολογίου ίδρυσις

  Να μην ξεχάσω να το αναρτήσω στις 16 Μάη μήνα, ουπς, στις 16 του μηνός:

 28. spiral architect said

  Δε 6: † Των προαπαιτουμένων

 29. Μαρία said

  19
  Και κάλεσε το Μουρούτη!
  Ποιος ήταν γραμματέας της ΚΝΕ το ’95;

 30. ΣΠ said

  Καλημέρα.

  Για τον δίσκο Άγιος Φεβρουάριος.
  Ο Μάνος Ελευθερίου εξηγεί πώς προέκυψε το όνομα:

  Το 1971 κυκλοφορεί ένας ιστορικός δίσκος, ο «Άγιος Φεβρουάριος» σε μουσική του Δήμου Μούτση, με τον Μητροπάνο και την Πετρή Σαλπέα, με θέματα εμπνευσμένα από τη Σμύρνη και τη Μικρασιατική καταστροφή. Γιατί τον ονομάσατε έτσι;

  Είχα γράψει κάτι τραγούδια και μ’ άρεσε ο τίτλος «Τα μαρτύρια του Αγίου Στεφάνου», γιατί ο Άγιος Στέφανος πέρασε άγρια μαρτύρια και είχε άγριο τέλος. Συζητώντας λοιπόν για τίτλους με τον Μούτση του είπα «Τα μαρτύρια του Αγίου Στεφάνου». Εκείνος όμως ήθελε οπωσδήποτε να βάλει κάτι μέσα στον τίτλο που να έχει το γράμμα «Φ».

  Είχε κάποιο συγκεκριμένο λόγο;

  Ναι είχε λόγο, ήταν για ένα πρόσωπο που το όνομά του άρχιζε από «Φ». Και λέει «Ο Άγιος Φεβρουάριος». Και του λέω «αυτό είναι, μην κουνήσεις!» Έπιασε λοιπόν και έκανε ο ίδιος το ρεφραίν «Ο Άγιος Φεβρουάριος κι εγώ». Αυτό είναι δικό του…

 31. Γς said

  28:

  Εγώ παλι σκέφτομαι αυτό που γράφει η φίλη μου η Mitsa Makri στο Fb:

  «Τώρα που ο Τραμπ ακυρώνει τις αποφάσεις του Ομπάμα σκεφτείτε να ακυρώσει και την αγορά που έκανε ο Ομπάμας από τον Σωρρα για την αρχαία τεχνολογία και να μας ζητάει πίσω τα 600 δις… ούτε χίλια μνημόνια δε μας σώζουν!»

 32. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  30 Ενδιαφέρον! Πάντως και ο ΣτέΦανος έχει Φ.

  29 Ο Σοφιανός ήταν, Δεν θα τον κάλεσε επειδή είχε άσπρα μαλλιά 😉

  20 Του πατέρα μου είναι. Το Μηνολόγιο φτιάχτηκε τούτο τον αιώνα 😉

 33. Γς said

  >να πούμε ότι η αυριανή μέρα είναι της Υπαπαντής

  Ρα καμπά-, ρα καμπάνα Υπαπαντήσε
  ρα καμπάνα Υπαπαντήσε
  γκρούβα ζιότε βες νε κλίσε

  (Χτύπησε η καμπάνα της Υπαπαντής
  (Χτύπησε η καμπάνα της Υπαπαντής
  σήκω κοπελιά να πας στην εκκλησία )

 34. Γιάννης Ιατρού said

  29: Μαρία
  Εμ, ποιόν άλλο

 35. Corto said

  33 (Γς):
  Συγγνώμη για την διόρθωση, αλλά είναι:

  Γκρου βαϊζώ τ’ βες ν’ εκκλης

  (Γκρου = σήκω
  βάϊζ ή βάϊζα και χαιδευτικά βαϊζώ = κορίτσι)

 36. Παναγιώτης Κ. said

  @9. «Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει».
  Ας προσπαθήσουμε λίγο ακόμη.Στο τέλος θα τα καταφέρουμε. 😦

 37. Παναγιώτης Κ. said

  -Σκέφτομαι άρα υπάρχω ( Cogito ergo sum )
  -Σε σκέφτομαι άρα υπάρχεις ή… υπήρξες.
  -Δεν …υπάρχεις αλλά μην το κάνεις θέμα… 🙂

 38. Παναγιώτης Κ. said

  Πολιτικά παιχνιδάκια δηλαδή παιχνίδι χάριν των κουκιών με τον Σώρρα όπως παιχνίδια και με την ΧΑ. Άξιος ο μισθός των…σοβαρών πολιτικών στη χώρα μας.

 39. Παναγιώτης Κ. said

  Επειδή σήμερα είμαστε κάπως χαλαροί ας ρωτήσω: Τι έγιναν κάποιες ψυχές που η παρουσία τους στο ιστολόγιο μας άρεσε;
  Προτείνω να παρουσιάζονται έστω και συμβολικά για να ξέρουμε ότι…υπάρχουν! 🙂

 40. Alexis said

  #39: Ελληνόψυχες ψυχές; 😆

 41. Καλημέρα !!

 42. # 4

  Ο Τσαϊκόφσκι μάλλον την Δύναμη του Πεπρωμένου άκουσε…

 43. sarant said

  Eυχαριστώ για τα νεότερα!

  39 Ποια ψυχή σού λείπει πιο πολύ;

 44. Alexis said

  #37: και το (Θεσσαλονικιώτικο ; ) : Αράζω, άρα ζω.

 45. Γς said

  4:

  >τον είδα σε ένα φινιστρίνι του χρόνου που άνοιξε ξαφνικά μπροστά μας

  Κι άλλη μια χαραμάδα στο χρόνο:

  Πρώτη Φευρουαρίου λέει. Δεν θυμάμαι που
  [και συμπαθάτε με πάλι, ευχαριστώ]

 46. Πάνος με πεζά said

  Σήμερα, όπως έχουμε ξαναπεί, γιορτάζει ο Άγιος Τρύφωνας, προστάτης των αμπελουργών. Στην Παλλήνη, η μεγάλη εκκλησία που είναι μέσα από τη Λεωφόρο, είναι αφιερωμένη στη μνήμη του.
  https://www.instantstreetview.com/@38.004952,23.881094,105.99h,4.85p,1z

 47. Corto said

  Και ένα ιστορικό γεγονός που αξίζει να μνημονευθεί:

  22 Φεβρουαρίου 1821: ο Αλέξανδρος Υψηλάντης περνάει τον Προύθο ποταμό και κηρύσσει την Επανάσταση.

 48. Πάνος με πεζά said

  @ 15 : Το μεζεδάκι διορθώθηκε, έγινε «με αφορμή». Ας είναι καλά το interactive ραδιόφωνο, με τα μηνύματα.

 49. sarant said

  Μας διαβάζουν, λέμε 🙂

 50. Pedis said

  Τελικά, έχει ακόμη αντοχές η ελληνική κοινωνία, όπως βλέπει ο Ξυδάκης …

  άρα και λίπος για 4ο μνημόνο

  ή το παίζουν άνετοι και κούλ

  [όπως το ριντίκολο ο Φλαμπουράρης -> θα τρίβετε τα μάτια σας από την ανάπτυξη, είπε, … δεν τριβει τα δικά του μπας και δει τη φτώχεια γύρω του!;]

  και την ψάχνουν μαζί με το ΔΝΤ για γκέιμ όβερ;

 51. Avonidas said

  Καλό μήνα και χρόνια πολλά.

  Στα Πολωνικά, ο Φλεβάρης είναι Luty, που σημαίνει κάτι σαν «μεγάλη παγωνιά», κουτσόκρυο κατά το κοινώς λεγόμενον 😉 Να δούμε αν θα δικαιώσει το όνομά του, για την ώρα πάντως άλλος έχει τ’ όνομα (Φλεβάρης) κι άλλος τη χάρη (Γενάρης).

 52. Γς said

  51:

  Που θα πάει;

  Θα περάσει κι αυτός ο Χειμώνας…

  45:

 53. Σόποτο ή μήπως Σοπωτό Αχαΐας; Εγώ το θυμάμαι με τον τόνο στη λήγουσα. Είναι η Αροανία, ένα χωριό ανάμεσα στα Καλάβρυτα και τα Τριπόταμα με ελάχιστους κατοίκους αλλά που όταν περνάς νομίζεις πως είναι ακόμα μιας και οι ξενιτεμένοι κάτοικοί του φροντίζουν να τα διατηρούν σε εξαιρετική κατάσταση. Κάποτε είχε ταχυδρομείο και ειρηνοδικείο κλπ. (Βλ. και Βικιπαίδεια)

 54. Σωτήρς said

  Καλό μήνα!

  Και στα σουηδικά η λαϊκή ονομασία του Φλεβάρη είναι göjemånad, ο μήνας του χιονιού. Η σουηδική βικιπέδια λέει ότι το göje (ισλανδικό gói, παλαιά γραφή gæ) που σημαίνει «λεπτό χιόνι» ίσως προέρχεται από το ελληνικό «chion».

 55. Alexis said

  Και μία είδηση για τους λάτρεις του ρετρό.
  Ξαναπροβάλλεται μετά από πολλά χρόνια στην ΕΡΤ η θρυλική αμερικάνικη σειρά «Το μικρό σπίτι στο λιβάδι».
  Λεπτομέρειες εδώ

 56. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Μια Φλεβαράκη

  {…} Μετά τη δημόσια και θεσμική αποκάλυψη του ρόλου του Πετράκη, η σύζυγός του Μαρία Φλεβαράκη, υποψήφια Βουλευτής στο Νομό Λασιθίου με τη ΧΑ, απαίτησε να βγει ο άντρας της στον αέρα διότι είχε το αναφαίρετο δικαίωμα να απαντήσει στις κατηγορίες που του προσάπτουν. Έτσι, βγήκε ο τύπος αυτός στον αέρα με προκλητικό ύφος, έβαλε δήθεν τα πράγματα στη θέση τους, και έκλεισε τη γραμμή.
  Δεν είχε λογαριάσει καλά, όμως! Η συνέχεια ήταν σοκαριστική.{…}
  http://blog.stigalaria.org/19069

 57. Δημήτρης Μαρτῖνος said

  Καλὸ μήνα κι ἀπὸ μένα.
  46. Παλιότερα στὰ Θερμιὰ τ’ ἁϊ-Τρύφωνα θεωροῦσαν μεγάλη γρουσουζιὰ νὰ ποῦν τὴ λέξη «πεντικὸς» (ποντικὸς). Ὅπως ἔχω γράψει στὸ σλανγκ (http://www.slang.gr/definitions/by/9071-donmhtsos?q=%CF%80%CE%B5%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%82 ):
  «Σύμφωνα με κάποια λαϊκή δοξασία-πρόληψη του νησιού, όποιος πει αυτή τη λέξη τη συγκεκριμένη ημέρα θα υποστεί την καθόλου ευπρόσδεκτη επίσκεψη των τρωκτικών στο σπίτι, στην αποθήκη, στη σοδειά του ή όπου αλλού έχει φυλαγμένα τρόφιμα. Αυτή η δοξασία πρέπει να έχει παλιές ρίζες και να σχετίζεται με αντίστοιχες προλήψεις για την Πρωτοχρονιά, αν και προσωπικά δεν γνωρίζω κάποιο ημερολόγιο, που ν’ αρχίζει την Πρώτη του Φλεβάρη. Όσον αφορά στη μή αναφορά και/ή στη μετονομασία επιβλαβών ζώων, ασθενειών κλπ. υπάρχουν πολλά παραδείγματα από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας όπως: Εύξεινος Πόντος, Ευλογιά, Cavo d’ Oro, παλιοαρρώστια (καρκίνος) κλπ. Δεν είναι τυχαίο ότι σε πολλά μέρη δεν λένε τη λέξη «ποντίκι» όλο το χρόνο και τα αποκαλούν «κουφά».

 58. Γιάννης Κουβάτσος said

  Θυμάστε οι παλαιότεροι τον σεισμό στις 24 Φεβρουαρίου του ’81; Οι Αθηναίοι, γκάγκαροι και μη, δεν είχαμε ανάλογη εμπειρία στο παρελθόν και πάθαμε την πλάκα μας. Οι νοικοκυρές παράτησαν σύξυλο τον Λουκή και το «Φως του Αυγερινού» και όλοι μαζί πεταχτήκαμε στους δρόμους. Ανοίγαμε τα τρατζιστοράκια και, αντί για πληροφορίες για τον σεισμό, ακούγαμε για την κατάληψη της ισπανικής βουλής από τον απίθανο Τεχέρο. Μεγάλες στιγμές. 😊
  https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://lolanaenaallo.blogspot.com/2013/02/1981.html%3Fm%3D1&ved=0ahUKEwiniZyL9-7RAhUDPRQKHXgTD18QFgh3MA8&usg=AFQjCNFzpJbVFO7-K5oiR9RCXOe3YhF1Gg&sig2=mfaah4eWD30b2rmSytrmoA

 59. Φχαρ΄στώ για το «υπαπαντώ». Καλό μήνα.

  Μια πτήση πάνω από τη Μεσούντα στα Αθαμάνια

 60. Γς said

  58:

  >Μεγάλες στιγμές.

  Οντως:

  Εκπληρούσα τα ειδικά συζυγικά μου καθήκοντα 11 το βράδυ, όταν ξαφνικά άρχισε να κουνιέται όλη η πολυκατοικία.
  Ετυχε να είναι και λεπτούλα μακρόστενη και καθέτως δομημένη προς την κατεύθυνση των Αλκυονίδων νήσων και με ιδιοοσυχνότητα συντονισμού αυτής του σεισμού.

  Ρετιρέ και άκουγα να πέφτουν τα βιβλία μας, τόμοι βαρείς και ασήκωτοι στον επάνω όροφο που νόμιζα ότι γκρεμιζόταν.
  Κι η πρώτη μου σκέψη στα παιδιά.
  Αρχιζα να ουρλιάζω:

  -Ολοι κάτω με τα πόδια από τη σκάλα!

  Κι αρπάζοντας στην αγκαλιά τη κόρη μου από τη κούνια, σφαίρα τέσσερεις ορόφους έξω στο δρόμο.

  Τσσίτσιδος όπως ήμουν .

  25 Φεβρουαρίου 1981. 6,6 Ρίχτερ και ο Κάκτος τριανταπεντάρης.

  Βλεπότανε.

 61. Γς said

  Κάκτος=Γς

  >Βλεπότανε.

  καλά τώρα…

 62. Stella said

  Καλημέρα. Καλό μήνα.

 63. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα!

  57 Και σε άλλα μέρη δεν τα κατονομάζουν τα ποντίκια και τα λένε «κουφά», είχαμε ξανασυζητήσει εδώ την απελπισία μιας γιαγιάς που δεν ήθελε να πει ποντίκια, κι έλεγε «κουφά» και «κουφά» σε νεαρά παιδιά -που δνε την καταλάβαιναν, κι αφού είδε κι απόειδε είπε «εκείνα τα μικιμάους».

  59 Φοβερό!

 64. Παναγιώτης Κ. said

  @40. Ψυχές σκέτο. Κατά τον τρόπο που η γιαγιά μας χρησιμοποιούσε αυτή τη λέξη καθώς και οι φίλοι μου οι Πόντιοι που τους γνώρισα τα 35 τελευταία χρόνια και συνεχίζω να τους γνωρίζω!

 65. Παναγιώτης Κ. said

  @58. Βεβαίως θυμάμαι καθώς με ξύπνησε ο σεισμός όπως θυμάμαι και το δοκάρι
  στην οροφή του δωματίου που έκανε τα δικά του…
  Περισσότερο όμως θυμάμαι τον κόσμο που βγήκε έξω.
  Με όλο λοιπόν αυτό τον κόσμο στο δρόμο έρχονται υποχρεωτικά πιο κοντά οι άνθρωποι με ό,τι αυτό συνεπάγεται… 🙂

 66. ‘Αλλος για σπουδές στη Νομανσλάνδη…;

  http://mononews.gr/lfsm-christina-sofia-psichari-bohemian-zoi-sto-londino/117945

 67. Παναγιώτης Κ. said

  @59. Στην εποχή των drones θα πάμε χορτασμένοι από τοπία! 🙂

  Άσχετο.
  Με τις Αλκυονίδες μέρες τι συμβαίνει; Ήρθαν και δεν τις καταλάβαμε;Τις περιμένουμε;
  Εγώ πάντως κοιτάζω κάθε μέρα το θερμόμετρο και πάνω από τους 9 βαθμούς δεν λέει να πάει. Το ίδιο θερμόμετρο, στην ίδια θέση και την ίδια εποχή έδειχνε, σε προηγούμενες χρονιές, 14 βαθμούς.
  Ετοιμάζω μικρή απόδραση αν δείξει 14!

 68. Παναγιώτης Κ. said

  @43. Δεν είναι μόνο μία ψυχή!
  Ο Ιάκωβος πάντως καλά θα κάνει να επανακάμψει. Εξάλλου υποσχέθηκε ότι θα κάνει… εμφανίσεις έστω και αραιά!

 69. Πάνος με πεζά said

  Αύριο θα είναι στους 15. Και σήμερα η Αθήνα κανονικά είχε 9~15. Δεν ξέρω βέβαια, εσύ για κάπου στην Ήπειρο δε μιλάς;

 70. Παναγιώτης Κ. said

  Για Θεσσαλονίκη μιλώ και ιδιαίτερα Ν.Κρήνη στην Καλαμαριά καμιά εκατοστή μέτρα από τη θάλασσα.
  Επί 20 χρόνια κατέβαινα κάθε μέρα σχεδόν στο κέντρο όπου ήταν ο τόπος της εργασίας μου. Όσο και αν ακουσθεί παράξενο το μικροκλίμα στην Ν.Κρήνη είναι αισθητά διαφορετικό από αυτό στο κέντρο. Είναι πιο ήπιο!

 71. nikiplos said

  Καλημέρα και καλό μήνα…

  Βλέπαμε το φως του Αυγερινού, τον Λουκή και γκρινιάξαμε που ξαφνικά είδαμε τη φάτσα του Αβέρωφ. Δεν είχαμε εμπειρία από σεισμούς κι έτσι δεν κουνήσαμε…

  την πέσαμε για ύπνο…

 72. Πέπε said

  @57, 63:
  Και σε άλλα μέρη δεν τα κατονομάζουν τα ποντίκια και τα λένε «κουφά»…

  Κουφές πάντως λένε στην Κύπρο τα φίδια, ή κάποιο είδος φιδιού (τις οχιές;;;). Δεν ξέρω αν είναι το ίδιο είδος ευφημισμού ή απλώς τοπική ονομασία με ενδεχομένως άσχετη προέλευση.

  Λέτε τα ποντίκια να τα λένε «κουφά» για να μην ακούσουν την αναφορά στον εαυτό τους κι έρθουν (σε στυλ «κούφια η ώρα που το λέω…», δηλαδή κουφή);

 73. spatholouro said

  #57/63

  -Όταν ακούσης πεντικούς να ροκανίζουν και να κάνουν τσίου τσίου, μην πής ποτέ τ’ όνομά τους, μόνο να τους λες «κουφά».

  -Ανήμερα της μισοπεντηκοστής είναι κακό πράμμα ο πεντικός να φανή• τότε φώναξε σαν τη γάτα να φύγη. «Νιάιξε ενή Μπίτσα να φύγουν τα κουφά!…της μισοπεντηκοστής ανήμερα!…σε καλό να είναι» ακούστηκε μια γρηά γειτόνισσα να φωνάζη ένα βράδυ.

  (το αναφέρει ο Καμπούρογλου στην ενότητα Προλήψεις στην «Ιστορία των Αθηναίων», γ΄ τόμος 1896)

 74. Γιάννης Κουβάτσος said

  Πάντως, πριν από τον ολ τάιμ κλάσικ Μητσοτάκη, η ρετσινιά του γκαντέμη είχε αποδοθεί στον καημένο τον Ράλλη. Επί πρωθυπουργίας του είχαμε, και μάλιστα τον ίδιο μήνα, το δυστύχημα της θύρας 7 και τον σεισμό των Αλκυονίδων. Για να μη μνημονεύσω και τον θάνατο της βασιλίσσης Φρει(δε)ρίκης και σας ταράξω. 😊 Έπαθε μετά και την εκλογική νίλα του Οκτωβρίου…

 75. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  67.>>Με τις Αλκυονίδες μέρες τι συμβαίνει;
  προς το παρόν ήρθαν οι πιγκουινίδες λέει 🙂

 76. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Οι αμυγδαλιές; Θ΄ανθίσουν και φέτος ;

 77. Ριβαλντίνιο said

  Εγώ πλέον τους πόντικες τους λέω «Μίστερ Τζίνγκλς», σαν το ποντικάκι από το Πράσινο Μίλι.

 78. sarant said

  74 Και τις πυρκαγιές επί Ράλλη δνε τις είχαμε; Με τις κουκουνάρες;

 79. Triant said

  Και την φωτιά στο αγαπημένο (για προσωπικούς λόγους) ΜΙΝΙΟΝ

 80. Γιάννης Ιατρού said

  67/69: Σήμερα, Αθήνα, βόρεια, 150 μ. ΝΝ, 9 ±1 °C, τώρα 8,5°C

 81. Γιάννης Κουβάτσος said

  Και τις κουκουνάρες, σωστά, και τον εμπρησμό στο Μινιόν και τον Κατράντζο. Βρε, μπας και τον αδικούμε τον Μητσοτάκη; 😊

 82. Καλό μήνα!
  Ο εμπρησμός του Μινιόν ήταν μάλλον η πρώτη είδηση που θυμάμαι από εφημερίδες, από κει και μετά δεν μου ξέφευγε τίποτα. Είχαν μπουζουριάσει και δύο αδερφές, νομίζω, ποιος ξέρει τι απόγιναν. Όσο για τον σεισμό, κοιμόμουν και δεν τον κατάλαβα, θυμάμαι όμως τους μετασεισμούς.

 83. 82 Είχαν μπουζουριάσει και δύο αδερφές, νομίζω, ποιος ξέρει τι απόγιναν.

  ταλαιπωρήθηκαν αλλά τελικά αθωώθηκαν.

  https://www.sansimera.gr/articles/366

  Θυμάμαι που τότε κάναμε χαζοπλακίτσα με τα διαφημιστικά μότο των καημένων των μαγαζιών

  -Κατράντζος-Πυρ
  και
  -Ήταν Μινιόν!

 84. ΚΑΒ said

  46. http://www.iefimerida.gr/news/316554/entasi-ston-dimo-pallinis-den-tha-giortasoyn-ta-sholeia-tin-tetarti-ton-polioyho-agio

  Τελικά τι έγινε; είχαν αργία τα σχολεία;

 85. Γιάννης Κουβάτσος said

  83. Και Ατενέ βλέπω και θυμάμαι, και Δραγώνας και Λαμπρόπουλος…Να μην ξεχνάμε και τη δολοφονία του Κουμή και της Κανελλοπούλου στην πορεία του Πολυτεχνείου από αστυνομικούς (με ρομφαιοφόρους αγγέλους τους παρομοίασε ο Ράλλης). Ε, ναι, σίγουρα τον αδικούμε τον Μητσοτάκη.

 86. 85

  Δεν είμαι Παλληνιώτ’ς αλλά μήπως η (καραδεξιά) iefimerida κάνει την τρίχα τριχιά για μικροαντιπολιτευτικούς λόγους;
  Αφού δεν είναι σχολική αργία, πώς να κλείσουν τα σχολεία;

 87. sarant said

  87 Στα σχόλια διαβλέπουν σχέδιο για αποχριστιανοποίηση της χώρας!

 88. Γιάννης Κουβάτσος said

  85, 87. Σαφώς και δεν μπορούν να κλείνουν τα σχολεία εθιμικώ δικαίω. Κάποιοι προϊστάμενοι θα πρέπει να υπογράψουν και να αναλάβουν τη σχετική ευθύνη, χωρίς να τους καλύπτει σχετικός νόμος. Ποιος μπορεί να τους το ζητήσει αυτό και μάλιστα επιτακτικά; Επίσης δεν κατάλαβα κάτι στην ανακοίνωση της ομοσπονδίας: πώς ανατρέπεται ο προγραμματισμός γονέων, μαθητών και εκπαιδευτικών λόγω της λειτουργίας των σχολείων; Τι είχαν προγραμματίσει για σήμερα; 😊

 89. 88

  τρίχα-τριχιά

  89

  Δευτέρα δεν ήταν αργία, των Τριών Ιεραρχών; Τετάρτη αργία του Αγίου Τρύφωνος. Με μία απουσία (την Τρίτη) κάνεις πενταήμερο από Σαββάτο έως Τετάρτη.

 90. voulagx said

  #84: Σκυλε, πόσες πιόουες διαθαίτει τω κατάστειμα δεν μας τω λεη, μας τω κρατάη μηστικό.

 91. Ριβαλντίνιο said

  Αν ποτέ γίνω κυβερνήτης αυτής της χώρας, θα καταργήσω τις αργίες έτσι όπως τις ξέρουμε.
  Καταρχάς τα σχολεία θε κλείνουν 31/7 και θα ανοίγουν 1/9. Και μετά σου λέω αν θα βγαίνει η ύλη. Επίσης το Σάββατο θα δουλεύουν τα σχολεία και γενικά όλοι σαν τις καθημερινές. Μόνο η Κυριακή αργία.
  Η 26/10 θα γίνει αργία. Θα γιορτάζεται η απελευθέρωση της Θεσ/νικης (και γενικά οι Βαλκανικοί Πόλεμοι) και ο Άγιος Δημήτριος. Η 28/10 θα παραμένει. Στις 27/10 θα γίνεται έλεγχος αν όλοι οι υπάλληλοι είναι στην θέση τους. Όποιος δεν είναι θα σουτέρνεται.
  Πάνε οι διακοπές των Χριστουγέννων. Αργία θα έχουμε την 24η , 25η , 26η και 31η Δεκεμβρίου και την 1η , 2η , 6η και 7η Ιανουαρίου.
  Ομοίως το Πάσχα. Αργία θα είναι από το Σάββατο του Λαζάρου μέχρι και την Δευτέρα της Διακαινησίμου. Την Μεγάλη Εβδομάδα για να απουσιάσει κάποιος θα πρέπει να φέρει χαρτί απ’τον παπά της ενορίας του ότι πήγε στην Εκκλησία (με 2 φωτογραφίες που θα αποδεικνύουν ότι ήταν μέσα π.χ. την Μ. Πέμπτη φωτογραφία απ’το 1ο ευαγγέλιο και το 12ο, για να αποφεύγονται τα ρουσφέτια). Οι υπόλοιποι (άθεοι/άθρησκοι/αγνωστικιστές/σκεπτικιστές/αλλόθρησκοι) κανονικά στην δουλειά τους.
  Διατηρείται η Καθαρά Δευτέρα, των 3 Ιεραρχών, του Αγίου Πνεύματος , ο Δεκαπενταύγουστος και η 25η Μαρτίου. Θα προστεθούν ως αργίες η μέρα του Αγίου Γεωργίου (όποτε κι αν πέφτει), η 1/4 και η 29/5.

 92. Γιάννης Κουβάτσος said

  90. Τη Δευτέρα, των Τριών Ιεραρχών, πήγαμε με τους μαθητές στην εκκλησία. Ύστερα επιστρέψαμε στο σχολείο και τους μοιράσαμε τον άρτο. Το τονίζω για όσους ανησυχούν ότι η παιδεία μας αποχριστιανοποιείται λάου-λάου. 😊

 93. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ρίβα, αν γίνεις κυβερνήτης και επιβάλεις τέτοια μέτρα, όλο και κάποιος Μανιάτης εκπαιδευτικός θα βρεθεί να σε δολοφονήσει. 😉

 94. nikiplos said

  Όπως ειπώθηκαν οι δύο αδελφές πιο πάνω για το ΜΙΝΙΟΝ και ΚΑΤΡΑΝΤΖΟΣ το μυαλό μου πήγε σε κίναιδους… Όμως επρόκειτο απλά για τις Αικατερίνη και την Ευαγγελία Τσαγκαράκη, 23 και 20 ετών αντίστοιχα, οι οποίες απλά η μία εκ των δύο «είχε σχέση» με τον αντιεξουσιαστικό χώρο…

  @92, Ρίβα, έτσι όπως περιγράφεις το πρόγραμμα, είσαι μάλλον «καμμένος» από έλλειψη babysitting… 🙂
  Εντάξει κατανοώ το 29/5 για εσάς τους Ρωμιούς, όμως το 1/4, πόθεν προκύπτει?

 95. ΚΑΒ said

  93. https://www.esos.gr/arthra/48611/olme-i-giorti-ton-trion-ierarhon-einai-argia-gia-toys-ekpaideytikoys-leitoyrgoys

  Προβλήματα και με τους 3 Ιεράρχες

 96. Ριβαλντίνιο said

  @ 94 Γιάννης Κουβάτσος

  Θα έχω την προσωπική μου Βαράγγειο φρουρά. Δεν θα με πλησιάζει γκατζολόπτερο ! Και όποιος τολμάει να με αμφισβητεί :

 97. Ριβαλντίνιο said

  @ 95β) nikiplos

  όμως το 1/4, πόθεν προκύπτει

  ΕΟΚΑ και έτσι. Για να μην ξεχνάμε πως θα πρέπει να απελευθερώσουμε και την Κύπρο απ’τους Αγγλότουρκους.

 98. ΚΩΣΤΑΣ said

  @ 92

  Χαίρε σύντροφε 🙂

  Εύχομαι να γίνεις κυβερνήτης και σύντομα!
  Την 1/4 την αντιλαμβάνομαι ως γιορτή του Αλέξη, την 29/5 όμως; Θα γιορτάζουμε και τις θλιβερές επετείους ή την εννοείς ως μέρα περισυλλογής;

 99. Ριβαλντίνιο said

  @ 99 ΚΩΣΤΑΣ

  Την 29/5 θα θυμόμαστε πως κάποτε θα πρέπει να καταλάβουμε ένα κομμάτι της Κων/πολης (ολόκληρη δυστυχώς πλέον δεν γίνεται). Επίσης θα θυμόμαστε την ηρωική Επανάσταση του Θύμιου Βλαχάβα.

 100. 97

  τι να κλάσουν οι κοστουμάτοι Βαράγγοι μπροστά στον χατζητιτανοτεράστιο Ρίβα;

  http://cdn.newsapi.com.au/image/v1/95c420221fe3a39a6a154b0c76ab3cc2

 101. ΚΑΒ said

  Ελληνική Πολιτεία
  Ο Κυβερνήτης της Ελλάδος

  Θεωρούντες πόσον εμπόδιον φέρουν εις την προκοπήν των μαθητευομένων παίδων αι συχναί αργίαι και διακοπαί των μαθημάτων
  ………………………………………………………………………………………..
  ………………………………………………………………………………………….

  Διορίζονται διακοπαί των αλληλοδιδακτικών σχολείων από της κ΄ Ιουλίου μέχρι της α΄Σεπτεμβρίου. Κατ’ αυτάς δε τας ημέρας εξαιρουμένων των εορτασίμων των εν τω παρόντι διατάγματι * γίνεται η παράδοσις των μαθημάτων έως το μεσμέριον, εις δε το επίλοιπον της ημέρας διακοπή.

  εν Αιγίνη τη 16 Ιανουαρίου 1830

  * Αυγούστου την στ΄και ιε΄

 102. Γιάννης Κουβάτσος said

  96. Υπάρχει κι αυτό όμως:
  https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://edu.klimaka.gr/leitoyrgia-sxoleivn/anakoinvseis/422-epishmes-argies-diakopes.html&ved=0ahUKEwiw5IKDv-_RAhWDVhQKHcwyDMEQFghEMAQ&usg=AFQjCNEvoxphIfP_Abw0JGfrm14y1-Lbkg&sig2=hshwF0Rhmo5O3nYkSSnROg

 103. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ρίβα, βάλε και 2 Ιουνίου, επέτειο του Γουέμπλεϊ. 💚

 104. Ριβαλντίνιο said

  @ 102 ΚΑΒ

  +1

  Έτσι ακριβώς ! Βέβαια εγώ θα αφήνω για σχολικές διακοπές μόνο τον Αύγουστο . Και με το «μεσημέριον» βεβαίως θα εννοώ την 14:00.

 105. Ριβαλντίνιο said

  @ 104 Γιάννης Κουβάτσος

  Οι ομάδες δυστυχώς θα καταργηθούν. Κάθε νομός θα έχει την δική του ομάδα, την οποία θα διοικεί ο νομάρχης. Προς τιμήν του Παναθηναϊκού μας (ο οποίος δυστυχώς και αυτός θα διαλυθεί) θα αλλάξουν τα χρώματα της Εθνικής Ομάδας και από μπλέ θα γίνουν πράσινα.

 106. # 87

  Η μέρα της γιορτής του πολιούχου της πόλης είναι αργία για τα σχολεία της πόλης…στο Δ. Αθηναίων του Αγ. διονυσίου, στον Ταύρο της αγίας Σοφίας κ.λ.π.

 107. sarant said

  Ευχαριστώ για τα νεότερα! Θα λείψω για κάμποσες ώρες.

 108. Triant said

  Ρίβα, έτσι όπως περιγράφεις το πρόγραμμα, είσαι μάλλον «καμμένος» από έλλειψη babysitting… 🙂

  Έπρεπε να παντρευτείς εκπαιδευτικό όπως εγώ που απλώς ζηλεύω και καταριέμαι την μοίρα μου που δεν ήθελα να γίνω καθηγητής και αντί να πάω στο Φυσικό πήγα στο ΕΜΠ ‘Ηλεκτρολόγος να γενώ τη φάμπρικα να ορίζω κι όλους τους προλετάριους εγώ να ξεζουμίζω’ (το οποίο και δεν τέλειωσα).

 109. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ναι, στην Αθήνα πάντα είναι κλειστά τα σχολεία στις 3 Οκτωβρίου, Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Αλλά αυτό το εθιμικό δίκαιο μπερδεύει τα πράγματα. Τόσο δύσκολο είναι να θεσμοθετηθεί η αργία διά νόμου και να τελειώνουν οι παρεξηγήσεις;

 110. Γς said

  67:

  >>Με τις Αλκυονίδες μέρες τι συμβαίνει;
  >προς το παρόν ήρθαν οι πιγκουινίδες λέει

  Οι πιγκουίνοι ζουν στο Νότιο Ημισφαίριο.

  Εκτός αν αναφέρεσαι στους νοτιάδες, το Λίβα [που καιει τα σπαρτά].
  Διότι οι πιγκουίνοι δεν ζουν μόνο σε παγωμένες περιοχές όπως η Ανταρκτική.

  Μόνο μερικά είδη πιγκουίνων ζουν σε τόσο νότια γεωγραφικά πλάτη. Τρία είδη ζουν στους τροπικούς.

  Ενα μάλιστα, ζει στα νησιά Γκαλαπάγκος, που είναι στον Ισημερινό.
  Και σίγουρα θα περνά στο δικό μας ημισφαίριο για τροφή.

 111. Μαρία said

  110
  Μα αναφέρεται ρητά στο Π.Δ. του ’98 στο οποίο παρέπεμψες.

 112. Γς said

  Στη Βουλή [κανάλι της Βουλής] τώρα¨

  Τσίπρας:

  -Είχατε κούτελο κύριε Μητσοτάκη!

  Και με θυμήθηκα στην Αλφα Μπάνκ της Παλλήνης:

  Ηταν σκυμμένος στο κισσέ μπροστά μας και όταν είπε ότι δεν έχει μαζί του την ταυτότητα ο τραπεζοϋπάλληλος του απάντησε:

  -Δεν πειράζει κύριε σας ξέρουμε.

  -Είδες για να έχεις μέτωπο στη τράπεζα. Είπα χαμηλόφωνα στον διπλανό μου.

  Το άκουσε όμως και γύρισε με ύφος περίεργο έως άγριο.

  Είχε όντως μέτωπο. Και τι μέτωπο;

  Αρχιζε από τα φρύδια του και τέλειωνε στο σβέρκο του.

 113. Γιάννης Ιατρού said

  101:

 114. Γιάννης Κουβάτσος said

  112. Ναι, το ‘ψαξα κι άλλο και τελικά είναι θεσμοθετημένο επίσημα. Με μπέρδεψαν κάποια σάιτ που αναφέρονταν στο εθιμικό δίκαιο, αλλά δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Απορώ λοιπόν γιατί έγινε θέμα στην Παλλήνη, όπου, σύμφωνα με αυτά, έχουν δίκιο οι διαμαρτυρόμενοι. Μάλιστα υπάρχει μέριμνα και για δικαιολογημένη απουσία των μουσουλμάνων μαθητών στις θρησκευτικές τους γιορτές.
  https://www.google.gr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://xenesglosses.eu/2014/01/i-isxyousa-nomothesia-gia-to-sxoliko-et/&ved=0ahUKEwjQteTh0e_RAhXLvBQKHfh8DIwQFghOMAU&usg=AFQjCNEyrLDOuWz5sz4KNFfBEhdpJwuDIw&sig2=bvprIC0nO3kRXn5C6HXg3w

 115. Γιάννης Κουβάτσος said

  115. Και για τους καθολικούς και εβραίους μαθητές, να συμπληρώσω.

 116. Γς said

  113:

  Ο ίδιος (Τσίπρας, στη Βουλή) Τώρα:

  -Κύριε Μητσοτάκη, 130 χιλ ευρώ για ένα τηλεφωνικό κέντρο της SIEMENS. Τι τηλεφωνικό κέντρο ήταν αυτό; Για διαστημικό κέντρο; Να το πείτε στον κ. Παππά, που φτιάχνει Διαστημικό Κέντρο.

  Και ποιος θα πει στον κ. Παππά για την στελέχωση να έχει υπόψη του και μένα που έχω προυπηρεσία σε Διαστημικά κέντρα;

 117. Μαρία said

  112
  Τώρα διάβασα το αρχικό περι Παλλήνης. Σωστό είναι το εθιμικό, αφορά όμως την καθιέρωση του αγίου ως πολιούχου.

  Ν.ΑΤΤΙΚΗΣ
  1. « Περί ορισμού της 12ηε Δεκεμβρίου εορτής του Αγίου Σπυρίδωνος πολιούχου της πόλεως Πειραιώς, ως ημέρας αργίας των δημοσίων καταστημάτων δια την πόλιν ταύτην ». Β.Δ. 271/31.3.1960 ( ΦΕΚ 59/4.5.1960 )
  2. « Περί ορισμού της 26ης Ιουλίου, εορτής της Αγίας Παρασκευής, πολιούχου την κωμοπόλεως Λαυρίου, ως ημέρας αργίας των δημοσίων καταστημάτων δια την πόλιν ταύτην ». Β.Δ. 480/10.7.1961 ( ΦΕΚ 120/26.7.1961 )
  3. « Περί ορισμού της 24ης Σεπτεμβρίου εορτής της Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης πολιούχου της νήσου Κυθήρων, ως ημέρας αργίας των δημοσίων καταστημάτων δια την νήσον ταύτην ». Β.Δ. 481/10.7.1961 ( ΦΕΚ 120/26.7.1961 )
  4. « Περί ορισμού της εορτής της Αναλήψεως του Σωτήρος ως ημέρας αργίας των δημοσίων καταστημάτων εν τη κωμοπόλει Πόρου Τροιζηνίας ». Β.Δ. 565/26.8.1962 ( ΦΕΚ 140/7.9.1962 )
  5. « Περί καθιερώσεως της 16ης Αυγούστου εορτής των Αγίων Μαρτύρων, πολιούχου της πόλεως Μεγάρων, ως ημέρας αργίας των δημοσίων υπαλλήλων ». Β.Δ. 645/30.9.1964 ( ΦΕΚ 181/23.10.1964 )
  6. « Περί ορισμού της 17ης Δεμεμβρίου, εορτής του Αγίου Διονυσίου, πολιούχου της πόλεως Αιγίνης, ως ημέρας αργίας των Δημοσίων Υπηρεσιών ». Β.Δ. 437/30.6.1968 ( ΦΕΚ 150/11.7.1968 )
  7. « Περί ορισμού της 1ης Ιουλίου, εορτής των Αγίων Αναργύρων, πολιούχων του δήμου Αγίων Αναργύρων Αττικής, ως ημέρας αργίας των δημοσίων υπηρεσιών δια τον Δήμον Αγίων Αναργύρων Αττικής ». Β.Δ. 670/24.9.1968 ( ΦΕΚ 239/12.10.1968 )
  8. « Περί ορισμού της 8ης Νοεμβρίου, εορτής των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, πολιούχων του δήμου Κορυδαλλού Πειραιώς ( νυν Αττικής ), ως ημέρας αργίας των Δημοσίων Υπηρεσιών ».

  https://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/6670

 118. Μαρία said

  118 για 115

 119. Γιάννης Κουβάτσος said

  118. Μάλιστα. Τώρα ξεκαθαρίζει το πράγμα.

 120. Ριβαλντίνιο said

  @ 114 Γιάννης Ιατρού

  Έτσι ακριβώς ! Κάτω απ’τα ράσα θα είναι μποντυμπιλντεράδες. Σαν τον Έλληνα παπά στον Εξορκιστή. Ήταν παπάς, αλλά ήταν και πυγμάχος. Κρίμα που στο τέλος φουντάρισε το πατριωτάκι ! 😦 😦 😦

 121. Γς said

  112, 117:

  Ο Τσίπρας πάλι στη Βουλή. Τώρα:

  -Κύριε Μητσοτάκη. Εκτός από την υπόθεση του Κηρυκα Χανίων, έρχομαι και στο θέμα των εκλογών.
  Προσέξτε μην μείνετε με [μπιπ] στο χέρι!


  μπιπ = τις δημοσκοπήσεις

 122. Σωτήρς said

  92, Μια χαρά είναι οι τωρινές αργίες. Ένα πράγμα που με τσούζει μετά το χρόνο μου στη Σουηδία. Όταν πέφτει η αργία σαββατοκύριακο να μεταφέρεται Παρασκευή ή Δευτέρα. Άτιμο πράγμα να στην τρώνε έτσι.

  Γς τι είναι τούτο; Πυ-πυ-πύραυλος;

 123. Μαρία said

  120
  Δες κι αυτό http://www.orchomenos.gr/05enimerosi/03apofaseis_ds/2016/03/04_synedriasi/%CE%91%CE%A0%CE%9F%CE%A6%CE%91%CE%A3%CE%97%2016%202016%20.pdf

  Διάβασα εδώ http://www.et.gr/index.php/2013-01-28-14-06-23/2013-01-29-08-13-13 και τα σχετικά με τη συγκρότηση ομάδας το 2007 αλλά αποτέλεσμα δεν βρίσκω. Σύμφωνα με τον κατάλογο του 1981 πάντως και η Αθήνα εθιμικά αργεί αλλά και οι Σέρρες των Ταξιαρχών.

 124. cronopiusa said

  Καλό μήνα

  Σήμερα στο Τεάτρο Φάγια, Καρναβάλι του Κάντιθ… αυτό μάλιστα είναι σάτιρα

 125. Γιάννης Κουβάτσος said

  124. Και η Αθήνα εθιμικά, λοιπόν. Συγγνώμη, φίλοι Παλληνιώτες. 😇
  Κάτι μάθαμε και σήμερα. 😊

 126. ΚΑΒ said

  123. https://www.youtube.com/watch?v=djZ5THIVn2A

 127. Μαρία said

  Δύο κατοικίες εκπρόκειτο να εκπλειστηριαστούν σήμερα στη Θεσσαλονίκη. Η πρώτη έγινε καθώς μέλη του Συντονισμού Συλλογικοτήτων Θεσσαλονίκης ενάντια στους πλειστηριασμούς δεν εναντιώθηκαν σ’ αυτήν επειδή αφορούσε διαφορά μεταξύ δύο ιδιωτών. Η δεύτερη, ωστόσο, ματαιώθηκε. Αυτή αφορούσε διαμέρισμα το οποίο βρίσκεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και ανήκει στην οικογένεια πρώην υπουργού της Νέας Δημοκρατίας ο οποίος πολιτευόταν στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας. http://www.voria.gr/index.php/article/thessaloniki-apotrapike-plistiriasmos-katikias-proin-ipourgou

 128. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Αγαπώ το Φλεβάρη σαν την Παρασκευή πριν το Σαββατοκύριακο 🙂
  Με ποιητική διάθεση καθώς είδα νωρίτερα την ταινία Πάτερσον του Τζάρμους. Μια ατάκα της: Ποίηση από μετάφραση είναι σαν να κάνεις ντουζ με αδιάβροχο 🙂

 129. sarant said

  Ευχαριστω για τα νεότερα!

  109 Δεν το ήξερα αυτό το στιχάκι 🙂

  128 Τσιτ…

 130. Μαρία said

  130
  Ναι, ο πτωχός!

 131. Γιάννης Κουβάτσος said

  128. Το γνώριζαν, αλλά επέμειναν. Τουλάχιστον αιτιολόγησαν αυτή τη δυσεξήγητη επιμονή ή τους αρέσει να σπαταλάνε ενέργεια και αξιοπιστία;

 132. Γιάννης Κουβάτσος said

  Υπάρχει και φιλότιμο…
  http://www.contra.gr/Soccer/Spain/oi-opadoi-akurwsan-th-metagrafh-zozoulia-logw-sxeshs-toy-me-nazi.4507437.html

 133. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Υπόκωφος φόβος, είπε ο Μητσοτακούλης στη Βουλή; ακούω εκ μεταφοράς

 134. Γιάννης Ιατρού said

  130: δομημένος πλειστηριαμός 🙂

 135. Δημοτικιστής said

  Συγνώμη, θέλω να ρωτήσω το εξής: Ο Θόδωρος Πάγκαλος έχει ασυλία στο Ιστολόγιό σας; Διότι βλέπω ότι επί 40 ώρες δεν έχετε ασχοληθεί μαζί του που χτές στο Βήμα Fm δήλωσε (00:00:45 έως Ο0:01:15 του βίντεο) πως πράγματι μπήκε σε ψηφοφορία στο Αμερικάνικο Κογκρέσο η πρόταση για να γίνουν τα ελληνικά η επίσημη γλώσσα των ΗΠΑ. Είναι αδιανόητο να κράζετε κάποιους ανώνυμους για πολύ μικρότερες γκάφες και να κρατάτε στο απυρόβλητο τον ανιστόρητο χοντρο-Πάγκαλο…

  Επίσης, στο 11:13 με 11:48 κατηγορεί την κυβέρνηση του Σύριζα πως θέλει την αποβλάκωση των Ελλήνων, γι’ αυτό και απέσυρε την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή από τα σχολεία. Είναι δυνατόν πρώην ΥΠ.ΕΞ και πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης να ισχυρίζεται στα σοβαρά ότι η αφαίρεση της «Αντιγόνης» οδηγεί στην αποβλάκωση των μαθητών; Συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο: Είναι πασίγνωστο ότι η διδασκαλία της «Αντιγόνης» μπήκε στα ελληνικά σχολεία τον 19ο αιώνα με εντολή της Εκκλησίας, που ήθελε να περάσει στο ποίμνιο το (εντελώς ανιστόρητο) μήνυμα ότι και οι Αρχαίοι Έλληνες γνώριζαν την έννοια της Χριστιανικής Αγάπης…

 136. Γιάννης Ιατρού said

 137. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  Ας ξαναβάλουμε και το Φλεβάρη των φλεβών-
  Παντελής Θαλασσινός/Ηλίας Κατσούλης

  Ο Αύγουστος του έκλεψε μια μέρα
  την ύψωσε πανάκι σε μπρατσέρα
  μια άλλη χρόνους τέσσερις χαμένη
  σαν άσωτη επιστρέφει, μα δε μένει.

  Φλεβάρης των φλεβών κουτσό ποτάμι
  κυλάει σαν παράπονο στο τζάμι
  Σαββάτο των ψυχών κρυφά δακρύζει
  στα σπίτια των απόντων φτερουγίζει

  Μάρωνος και Νικηφόρου
  και Ανθούσης τελεσφόρου
  Χαραλάμπους και Βλασσίου,
  Κασσιανού και Θαλασσίου
  Τρύφωνος και Παγκρατίου,
  ήλιος του μεσονυχτίου
  φέγγει απότομα και λιώνει,
  της Υπαπαντής το χιόνι…

  Η νύχτα Φαρισαίου και Τελώνου
  αθώος ξένου αίματος και φόνου
  ανάβει της αγάπης τα λυχνάρια
  και τα παλιά διαβάζει συναξάρια

 138. Μαρία said

  132
  Θα κλάφτηκε στον δικό σου οτι δεν έχει άλλο σπιτάκι.

 139. Pedis said

  # 139 – υπάρχει διαπλοκή, λέμε, γαμώτο!

  Ό,τι και νάναι, τώρα με το μέτρο των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, δεν θα υπάρχουν τέτοια προβλήματα. Η κυβέρνηση προνοεί.

  Κι αν το κίνημα της διαπλοκής προσλάβει χάκερς … θα κάνουν ανάθεση στο ebay. (Δεν θα μας χαλάσει την αξιολόγηση το κάθε κωλόπαιδο.)

 140. Pedis said

  με την ευκαιρία, αναφέρθηκα στην αξιολόγηση …

  Κατά τη γνώμη σας τι να σημαίνει η δήλωση (αν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα);

  Μαξίμου: Έχει υλοποιηθεί το 33% με 35% της αξιολόγησης

  Πόσες να είναι οι ξεχωριστές απαιτήσεις/κριτήρια για την αξιολόγηση; Πρέπει να είναι πάνω από πενήντα για να έχει νόημα η δήλωση.

  Πενήντα;!;!

  Τι διάολο, το κάνουν επίτηδες για να εκτεθεί ο Κούλης; Δεν θα μείνει τίποτα να παραδώσουν οι επόμενοι, γαμώτο.

 141. Γς said

  Διαβάζω στην Κ.

  1) Annus horribilis. 2) Brexit. 3) Dab. 4) Rip. 5) Mad. 6) Inferno. 7) Hump Day. 8) Εκλειψη. 9) Kara Sevda. 10) Hotspot.

  Αυτές είναι οι τις δημοφιλέστερες αναζητήσεις στην Google για το 2016.

  Και πρώτα πρώτα η Annus horribilis.

  Η Βίκη λεει για τον Kofi Annan ότι την αναφέρει στην ομιλία-απολογισμό του του έτους 2004.

  «I am relieved that this annus horribilis is coming to an end»

  Annus – Annan

  Κι αν ο Annan λεγόταν Γιάνης, ουπς, Anan δεν θα έλεγε για Annus.

  Ισως για Anus. Για Anus mirabilis
  [Pippa Middleton’s]

 142. spiral architect said

  Ο Πάγκαλος μάς τελείωσε, έχουμε φρέσκο Κουράκη:
  «Έρωτας είναι καθώς ανάμεσα στα σκέλια της αναρωτηθείς για κλάσμα δευτερολέπτου»

 143. Γιάννης Κουβάτσος said

  Ρε Βάταλε, ακούς και Πάγκαλο τώρα; Σ’ έχει πάρει για τα καλά ο κατήφορος, ε;

 144. Τα έβαλε με τον χοντρό… μήπως είναι ΠΑΟΚτσής και δεν το ξέρει ;

  http://www.zougla.gr/politiki/article/kamenos-prepi-avrio-na-epemvoun-15-isagelis—ti-anefere-gia-parapolitika-ke-nor1

 145. Γς said

  143:

 146. spatholouro said

  Άραγε θα ήταν τόσο δύσκολο τεχνικώς, όπου «μυρίζει » Βάταλος, να γίνεται ό,τι και σε άλλα ιστολόγια; («Το σχόλιο θα είναι ορατό μετά την έγκριση από τον διαχειριστή»)

 147. spiral architect said

  Χθες βράδυ έξω απ’ τη βουλή:

  100 χρόνια μνημόνια και στο καπάκι Doomsday! 💀
  (και λίγα είναι …)

 148. Παναγιώτης Κ. said

  Όχι! Κάτι τέτοιο θα άλλαζε τον χαρακτήρα του ιστολογίου.

 149. spiral architect said

 150. ilias said

  Πρόταση. Στα επόμενα μηνολόγια να υπάρχει αναφορά και στη δημιουργία της Ελληνικής NASA.

 151. sarant said

  Καλημέρα!

  147-149 Κάθε πρώτο σχόλιο καινούργιου σχολιαστή περιμένει έγκριση. ΄Δεν έχω αμφιβολία ότι ο προκείμενος είναι ο Β. και περιμένω την πρώτη στραβή. Βέβαια, με το ψευδώνυμο που διάλεξε με δυσκολεύει να τον μπανάρω.

  151 Ε, δεν τρολάρει το μηνολόγιο 🙂

 152. Triant said

  Μην την κοροϊδεύετε την Ελληνική NASA γιατί υπάρχει σοβαρός λόγος. Πουλώντας τον ΟΤΕ χάσαμε και τον HELLAS-SAT. Ως χώρα δικαιούμαστε έναν δορυφόρο στο 39Ε αλλά πρέπει να ξεκινήσουμε τις διαδικασίες μέσα σε ένα μήνα γιατί αλλοιώς χάνουμε το δικαίωμα. Ή κάπως έτσι. Πάντως δεν είναι άλλη μιά παπαριά.

 153. 123 Και κάπου αλλού, αν πέσει Πέμπτη ή Τρίτη την κάνουν γέφυρα με το Σαββατοκύριακο επίσημα. Αλλά εκεί δεν είναι τεμπέληδες σαν και μας 🙂

  Θυμάμαι την πρώτη φορά που γύριζα από διακοπές στη Βαυαρία: Εκεί, μετά τα Χριστούγεννα ανοίγουν στις 7 Γενάρη (Στη Βάδη στις 8 αλλού στις 3 και πάει λέγοντας). Το 2010 λοιπόν, 7 ήταν Παρασκευή και δεν άνοιξαν παρά τη Δευτέρα. Ο λόγος; Ασύμφορο να ζεσταθούν τα κτίρια για μια μέρα μόνο…

 154. spiral architect said

  @153: Έτσι είναι, αλλά οι διαχρονικοί ξεπουληματίες το’χουν ξεχάσει. 😉

 155. Triant said

  154:
  Βρίσκουν πάντως ωραίες δικαιολογίες. Με τα λεφτά πάντα παρόντα, βεβαίως.
  Είναι βέβαια παπαριά εκτός αν υπολογίζουν στο τέλος κόστος θέρμανσης ανά ημέρα μαθήματος και τα λίγα αυτά λεπτά κάνουν τη διαφορά 🙂

 156. ilias said

  Αν και το ζήτημα ακούγεται αστείο (Ελληνική Διαστημική Υπηρεσία), δεν τρολάρω. Δεν ξέρω λεπτομέρειες αλλά (όπως λέει και ο Triant) το θέμα είναι σοβαρό (ίσως αργήσαμε να ασχοληθούμε).

 157. sarant said

  157 Συμφωνώ πως είναι σοβαρο

 158. 156 Όταν μιλάμε για θέρμανση εκεί, μιλάμε για θέρμανση. Όχι τις λίγες ώρες που είναι οι μαθητές στο σχολείο αλλά αρκετά πριν. Και για να μην κρυώσει μέχρι τη Δευτέρα θα πρέπει να να λειτουργήσουν ξανά απ’ την αρχή. Άρα υπολογίζουμε το κόστος για θέρμανση 3 ημερών περίπου και οι Βαυαροί κρίνουν τα ευρώ αυτά δεν αντισταθμίζονται με το μάθημα που θα γίνει.

  Για να μην θεωρηθεί πως γίνεται από τσιγκουνιά, να σημειώσω πως όλο το χειμώνα που υπάρχουν χιονοπτώσεις υπάρχει 24 μηχανισμός ετοιμότητας στον δήμο του Μονάχου ο οποίος κόστιζε τότε 110 χιλιάδες ευρώ τη βραδιά. Κι αν δεν έπεφτε χιόνι, το κόστος ήταν μόνο αυτό, αν έπεφτε κι ο μηχανισμός έμπαινε σε κίνηση άρχιζαν τα επιπλέον έξοδα.

 159. Sarant said: “από το februum (= κάθαρση) ο μήνας ονομάστηκε Februarius”

  Από εδώ είναι και η προέλευση του (γυναικείου) ονόματος «Φεβρωνία»;;;

 160. sarant said

  160 Πιθανώς, λένε τα κιτάπια

 161. odinmac said

  0: “Ο Φλεβάρης αν φλεβίσει, καλοκαίρι θα μυρίσει”.

  Έχω την εντύπωση ότι χωρίς τον συμπλεκτικό σύνδεσμο «κι» (ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει…), δεν βγάζει νόημα η παροιμία.

 162. sarant said

  162 Και έχεις δίκιο. Διορθώνω.

 163. spiral architect said

  Πε 2:

  (γιατί, πιθανόν σήμερα να μιλούσαμε κάποια γερμανοελληνική διάλεκτο και τα παιδιά μας να μάθαιναν γοτθική καλλιγραφία)

 164. 164

 165. Γς said

  164:

  >πιθανόν σήμερα να μιλούσαμε κάποια γερμανοελληνική διάλεκτο και τα παιδιά μας να μάθαιναν γοτθική καλλιγραφία

 166. Μαρία said

  Πέθανε ο Πάνος Δημητρίου, ο άνθρωπος με το κομμένο αυτί.

 167. 167 Δαγκωμένο, πιο σωστά. Στην Τασκένδη.

 168. Γιάννης Ιατρού said

  168: Τι έγινες ρε σύ όλη μέρα σήμερα, πάλι στις αναζητήσεις το διαδίκτυο χάθηκες;

 169. 168

  Έψαχνα για λέβητα για το καλοριφέρ. 😉

 170. Γιάννης Ιατρού said

  170: Ωχ, τι; Χαλάσανε και τα δύο; Μαζί;;;;

 171. Γιάννης Ιατρού said

  171: Γράψε λάθος (και τα δύο μαζί..). Διάβασα λέβητα και καυστήρα 🙂

 172. Μαρία said

 173. sarant said

  173 Ειλημμένη απόφαση δεν ήταν αυτό;

 174. Μαρία said

  174
  Την Τρίτη αποφασίστηκε, για να πληγεί ο λαϊκισμός.

 175. Γιάννης Ιατρού said

  173/174/175 Εγώ θά ‘λεγα, ότι εκεί που έχουν πάει οι χρεώσεις (συνολικά, κρυφές και φανερές) των παρόχων κινητής τηλεφωνίας, μάλλον θα πληρώνουμε παντού της χρεώσεις με περιαγωγή. Γιατί κανονικά, με τα ευρυζωνικά δίκτυα και την χρήση τους πλέον και για μεταφορά ψηφιοποιημένης φωνής (βλ. όλα αυτά τα προγράμματα με SIP, viber/skype/Wire κλπ. που λειτουργούν ατελώς – όταν έχεις βέβαια πρόσβαση σε δίκτυο) μάλλον θα έπρεπε να μειώσουν τις χρεώσεις, παντού. Τι πιστεύετε, ότι θα δεχόντουσαν μείωση εσόδων τους έτσι αφιλοκερδώς, για την ψυχή της μάνας τους;

 176. spiral architect said

  @176: Το αντίστοιχο της υπερπροσφοράς πρωτογενούς ενέργειας (πετρέλαιο, Φ.Α.) από διαφορετικές πηγές, προμηθευτές και κράτη-εταιρείες και οι τιμές (λιανικής τουλάχιστον) είναι στο θεό.

 177. sarant said

  175 Είχε αποφασιστεί από πρόπερσι ότι θα γίνει τον Ιούνιο του 2017. Την Τρίτη ίσως απλώς επικυρώθηκε.

 178. Μαρία said

 179. Βάγια said

  Καλό μήνα! Ο Φλεβάρης έχει αρκετές και χαριτωμένες παροιμίες, που εκφράζουν πετυχημένα την κούραση απ’ το χειμώνα και την επιθυμία για καλυτέρευση του καιρού. Ανθίζουν και οι μυγδαλιές αυτό το μήνα. Είχα διαβάσει παλιότερα στο National Geographic ότι η πρώιμη ανθοφορία τους είναι τεχνική που βοηθάει στην επιτυχημένη γονιμοποίηση των ανθέων, καθώς δεν υπάρχουν άλλα είδη ανθισμένα και τα έντομα θα καταφύγουν στις αμυγδαλιές. Γενικά, πολλά δένδρα χρησιμοποιούν την τεχνική της άνθησης πριν από την έκπτυξη των φύλλων (λεύκα, κουτσουπιά κτλ), καθώς έτσι αυξάνονται οι πιθανότητες η γύρη να πέσει στον ύπερο του κατάλληλου άνθους κι όχι στα φύλλα ή στη γη. Πάντως, άλλο δασικό δένδρο να ανθίζει τόσο πρώιμα όσο οι αμυγδαλιές δεν θυμάμαι, έτσι στα πρόχειρα.
  Με αφορμή τις αμυγδαλιές, όταν ήμουν μικρή λέγαμε στην οικογένειά μου μια παραλαγή της γνωστής φράσης με το Φλεβάρη: «ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει, η αμυγδαλιά θα ανθίσει». Υπάρχει αυτή η παραλαγή και γενικότερα ή είναι μόνο οικογενειακή ιδιόλεκτος;
  Αλλαγή θέματος:
  Κι εγώ διάβασα κάπου για την ανακοίνωση της ελληνικής NASA (και αναρωτήθηκα αν κάνουν πλάκα) και διάβασα κι εδώ στα σχόλια που το αναφέρετε. Συμφωνώ ότι είναι σοβαρό θέμα, αλλά εδώ λείπουν άλλα κι άλλα! Μου θυμίζει την παροιμία «ψωμί δεν έχουμε, ραπανάκια για την όρεξη»!

 180. Λ said

  23 του Φεβράρη 1848 Δεύτερη Γαλλική Επανάσταση και γέννηση του συνθήματος

  Liberté, Égalité, Fraternité.

  Όπως γράφει το βιβλίο που διαβάζω τώρα η γαλλική βασιλική οικογένεια κατέληξε σε ένα ξενοδοχείο στο Ρίτσμοντ

 181. Λ said

  και συνεχίζω, χωρίς τίποτα και με διάρροια.

 182. Γς said

  Νιφουροξαζίδη

  Πηγή: Γαληνός Οδηγός Φαρμάκων

 183. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  59. Σκύλε μ΄, μήπως λέω, μήπως, ξέρουμε κάποιον π΄ασχολείται με δρόνους; Είτε επαγγελματικά είτε ερασιτεχνικά, αλλά σ ο β α ρ ά.

 184. 184

  Βεβαίως!

  https://vimeo.com/user11997318/videos

  Ο Νικοκύρης έχει το μέιλ μου, αλλιώς ψάξε στο μπλογκ μου

 185. 184

 186. cronopiusa said

  Πέθανε ο Λουκιανός Κηλαηδόνης…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: