Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου, για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και… όλα τα άλλα

Κινέζικα μεζεδάκια

Posted by sarant στο 13 Μαΐου, 2017


Τα λέω «κινέζικα» επειδή γράφονται ενώ πραγματοποιείται η επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Κίνα κι επειδή δεν βρήκα άλλον τίτλο. Μπορείτε πάντως να διαβάσετε το άρθρο χωρίς ξυλαράκια, τα περισσότερα περιεχόμενα της πιατέλας δεν αναφέρονται στο Πεκίνο ή στην επίσκεψη. Όμως θα ξεκινήσουμε με έναν κινέζικο ορντέβρ: τη δυστυχώς αναμενόμενη πια ακλισιά με την πρωτεύουσα της Κίνας.

Διότι βέβαια ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου, αλλά είδα σε τίτλο σχετικού ρεπορτάζ ότι τον υποδέχτηκαν «στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνο με τους ήχους του Ζορμπά».

Τη βρίσκω κωμική αυτήν την ακλισιά, διότι η λέξη Πεκίνο είναι ελληνική -δεν το λένε έτσι το όνομα της πρωτεύουσάς τους οι Κινέζοι, ούτε άλλωστε λέγεται έτσι στα αγγλικά ή στα γαλλικά. Να σημειώσω πάντως ότι στο επίμαχο άρθρο ο συντάκτης κλίνει κανονικά το τοπωνύμιο, αφού γράφει για Πανεπιστήμιο Πεκίνου, αλλά ο υλατζής, που έβαλε τον τίτλο, είχε άλλην άποψη.

Παλιότερα θα ήταν αδιανόητο να αφήσει κανείς άκλιτο το Πεκίνο· σήμερα το βλέπουμε πότε πότε, αν και ακόμα είναι, ευτυχώς, πολύ μειοψηφικό.

* Κι ένα τριβιδάκι για το Πεκίνο -αν κατάλαβα καλά, έχει έκταση 16.000 τετρ. χιλιόμετρα και πληθυσμό 21 εκατομμύρια. Πληθυσμό της ίδιας τάξης μεγέθους έχουν κι άλλες μεγαλουπόλεις, αλλά η έκταση με εντυπωσιάζει: όσο Ήπειρος και Αιτωλοακαρνανία μαζί!

* Την Κυριακή που μας πέρασε είχαμε τις γαλλικές εκλογές -άλλωστε, το άρθρο του προηγούμενου Σαββάτου είχε τίτλο Μεζεδάκια επί μακρόν, και ο Μακρόν όπως αναμενόταν εκλέχτηκε Πρόεδρος.

Στο μεταξύ είχαμε, στις 9 Μαϊου, την επέτειο της αντιφασιστικής νίκης, και ένας ευφυής στο Τουίτερ βρήκε τρόπο να συνδυάσει τα δυο γεγονότα με το εξής πανέξυπνο κατά τη γνώμη μου τουήτ, που πολύ μου άρεσε και το αναδημοσιεύω εδώ.

Πρόκειται για τη διάσημη φωτογραφία με τον Σοβιετικό στρατιώτη που υψώνει την κόκκινη σημαία πάνω στο Ράιχσταγκ, Μάιο του 1945.

Το «ατενσιονχοριλίκι» είναι μεταφορά του αγγλικού attention whoring, δηλαδή του να επιδιώκει κάποιος πάση θυσία, ακόμα και σε νοσηρό βαθμό, να τραβάει την προσοχή. Ο όρος έχει καταχωρηθεί στο σλανγκρ ήδη προ τριετίας και έχει κάμποσες ανευρέσεις στο γκουγκλ. Είναι μεν μακρινάρι αλλά και το «επιδιώκει κάποιος πάση θυσία να τραβάει την προσοχή» είναι ακόμα μακρύτερο 🙂

(Χρειάζεται να πω πως το τουήτ είναι ειρωνικό; )

* Ένα άλλο γεγονός της τελευταίας εβδομάδας, λιγότερο κοσμοϊστορικής σημασίας, ήταν το 3ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Αρχιμαγείρων Ελλάδος.

Αγνοούσα την ύπαρξή της, παρατηρώ όμως στη σχετική αφίσα ότι καταφέρνει να κάνει λάθη και στις δύο γλώσσες.

Αφενός το Συνέδριο γράφεται λάθος και αφετέρου στον αγγλικό τίτλο της Ομοσπονδίας το Chef’s πάσχει αφού έχει σε λάθος θέση την απόστροφο, αν υποτεθεί ότι χρειάζεται. Θαρρώ πως το σωστό θα ήταν Chefs’ Federation, αν και το λάθος αυτό είναι πολύ διαδεδομένο και σε φυσικούς ομιλητές της αγγλικής.

* Με τη ευκαιρία των γαλλικών εκλογών δημοσιεύτηκε στην ΕφΣυν ένα πολύ ενδιαφέρον αφιέρωμα του Τάσου Κωστόπουλου, αναδρομή στην επίσκεψη του πατρός Λεπέν στην Αθήνα το 1984 -και τα σχετικά επεισόδια που είχαν γίνει. Απόρησα διότι δεν είχα καθόλου «ζωντανές» μνήμες από την υπόθεση, ύστερα όμως σκέφτηκα ότι ήμουν τότε φαντάρος, και δη νεοσύλλεκτος, αποκομμένος από τον έξω κόσμο σε μεγάλο βαθμό.

Φίλος που ξεφύλλισε τις προκηρύξεις οργανώσεων της εποχής, που παρουσιάζονται στο τέλος του άρθρου, εντόπισε μια έκφραση που μας έχει κι άλλη φορά απασχολήσει στα μεζεδάκια. Στη σελ. 16 των προκηρύξεων, στην προκήρυξη του ΚΚΕ(μ-λ) διαβάζουμε για τους «ψευτολεονταρισμούς του Μαγκάκη». Έχουμε σχολιάσει κι άλλη φορά ότι αφού ο «λεονταρισμός» ήδη σημαίνει την ψευτοπαλικαριά, είναι πλεονασμός να λέμε για «ψευτολεονταρισμό» (ή, άλλοτε, για «δήθεν λεονταρισμό»). Βέβαια, η λέξη έχει χάσει την ετυμολογική της διαφάνεια -για την ιστορία της έχουμε γράψει παλιότερα.

* Φίλος στέλνει άρθρο για τη βράβευση της Έμμας Γουάτσον με το πρώτο «άφυλο» βραβείο ηθοποιίας, δηλαδή που απονέμεται αδιακρίτως σε γυναίκες ή άνδρες ηθοποιούς, σε αντιδιαστολή με τα παραδοσιακά βραβεία πρώτου και δεύτερου ανδρικού και γυναικείου ρόλου.

Θα μπορούσαμε και άρθρο να αφιερώσουμε στο θέμα. Ο φίλος ξεχωρίζει την τελευταία παράγραφο, που βέβαια αφορά την αγγλική γλώσσα:

Οι διοργανωτές μάλιστα, προκειμένου να τονίσουν τη νέα «ματιά» στα βραβεία, έδωσαν την ευκαιρία στην Asia Kate Dillon, μια ηθοποιό που δηλώνει non-binary, δηλαδή επιθυμεί να της αποδίδεται οποιοσδήποτε χαρακτηρισμός που την διακρίνει με βάση το φύλο ως γυναίκα. Η ηθοποιός που έγινε γνωστή από το «Orange Is The New Black», είχε μάλιστα ζητήσει το επάγγελμά της να αναφέρεται γενικά ως ηθοποιός (actor και όχι actress) που είναι μια «ουδέτερη φυλετικά» λέξη.

Είναι γνωστό ότι ο αγγλόφωνος «γλωσσικός αντισεξισμός» επιδιώκει την κατάργηση των έμφυλων τύπων, όπου υπάρχουν, διότι βέβαια είναι λιγοστοί, και την αντικατάστασή τους από επίκοινους, ενώ εμείς (και οι Γάλλοι, και οι Γερμανοί και οι Ισπανοί κτλ.) επιδιώκουμε την ανάδειξη των έμφυλων τύπων, και όπου δεν υπάρχουν, και την καθιέρωσή τους αντί για τους επίκοινους.

Ο λόγος είναι ότι στα αγγλικά το the deputy, the judge, the president δεν δείχνει φύλο. Εμφυλοι λοιπόν είναι οι ελάχιστοι τύποι που έχουν θηλυκή κατάληξη (πχ actress) ή αρσενική κατάληξη (π.χ. chairman). Οι τύποι της δεύτερης κατηγορίας βαίνουν προς εξαφάνιση (chairperson ή chair αντί για chairman) ενώ και οι έμφυλοι θηλυκοί τύποι αμφισβητούνται. Η διαφορά της γλώσσας οδηγεί σε διαφορετική στάση. Αλλά ίσως άξιζε ολόκληρο άρθρο.

* Το ελληνοβαρεμένο άρθρο της εβδομάδας, διατείνεται ότι:

9.000 χρόνια πριν οι Έλληνες «γύριζαν» τον Πλανήτη λένε ξένα πανεπιστήμια

Προσπερνάω τα προβληματικά εισαγωγικά στον τίτλο, και συνεχίζω με την εισαγωγική πρόταση που διατυπώνει ένα φλέγον ερώτημα:

Δεν είναι ανθελληνισμός όταν Αμερικανοί επιστήμονες τεκμηριώνουν ότι Έλληνες πήγαν στην Ιαπωνία, Κίνα και Χιλή και δεν το αναφέρουν σε κανένα βιβλίο του Υπουργείου Παιδείας;

Ασφαλώς είναι ανθελληνισμός εκ μέρους των Αμερικανών επιστημόνων, να τεκμηριώνουν τέτοια πράγματα και να μην τα αναφέρουν στα βιβλία του υπουργείου Παιδείας!

Το υπόλοιπο διαβάστε το μόνοι σας -απολαύστε υπεύθυνα!

* Kάποτε είχα γνωρίσει κάποιον, που είχε φοβερό ταλέντο να παραποιεί λέξεις και κύρια ονόματα, αλλάζοντας, αφαιρώντας ή προσθέτοντας ένα μόνο γράμμα, ή έστω μια συλλαβή, κατά τρόπο ώστε να τους δίνει προσβλητική, χλευαστική, κωμική ή άσεμνη σημασία. Το ίδιο βέβαια γίνεται καμιά φορά και άθελα, με τα τυπογραφικά λάθη, όπως αυτό της φωτογραφίας. (Περιμένω να δω ποιος θα κάνει πρώτος την παροιμιώδη ερώτηση).

* Μπορεί να του άλλαξαν ώρα στην εκπομπή, αλλά ο Κ. Μπογδάνος δεν χάνει το μπρίο του. Όπως με πληροφορεί η φίλη γλωσσολόγος Σταυρούλα Τσιπλάκου, σε πρόσφατη εκπομπή είπε για «το συμπεφωνηθέν μνημόνιο». Διότι όποιος έχει πολύ αναδιπλασιασμό, βάνει και στα λάχανα, προσθέτει η φίλη μου.

* Από την άλλη, σε εκπομπή του τηλεοπτικού Σκάι την περασμένη Τρίτη μεταδόθηκαν αποσπάσματα από αφιέρωμα του γαλλικού TF1 στον Μακρόν, με το… ενημερωτικό σχόλιο ότι το TF1 είναι «το πρώτο κανάλι της γαλλικής κρατικής τηλεόρασης».

Κι όμως, έχει ιδιωτικοποιηθεί -κι όχι χτες, παρά πριν από 30 χρόνια!

* Κι ένα κάπως παλιότερο μεζεδάκι, που όμως δεν έχει μπαγιατέψει. Καθώς έψαχνα κάτι άλλο, έπεσα τυχαία πάνω σε επιφυλλίδα του Στάθη Σταυρόπουλου για την έκθεση Documenta, γραμμένη εδώ και μερικές εβδομάδες, όπου υπάρχει και η φράση «αφήνεσθε σε αρχετυπικούς ατραπούς, πριν από την επίγνωση του καλού και του κακού».

Μουστάκια λοιπόν και στην ατραπό, που οι κοινοί θνητοί την ξέρουμε θηλυκού γένους… Πώς τόλεγε εκείνο το τραγούδι; Άκρη δεν έχει ο ατραπός….

* Τα καλτ εξώφυλλα της Ελεύθερης Ώρας είναι πια διάσημα, αλλά τούτο εδώ, που το είδα σε τοίχο φίλου στο Φέισμπουκ, έχει και μεταφραστικό ενδιαφέρον.

Ο Παύλος Γλίξμπουργκ, λέει, θα ιδρύσει φιλανθρωπικό ίδρυμα, που θα το λέει «The Prince’s Trust» και θα βοηθάει τους φτωχούς -και η καλή εφημερίδα αναλαμβάνει να μας διαφωτίσει τι σημαίνει ο τίτλος. Σημαίνει, λέει… «Εμπιστεύσου τον Πρίγκιπα»!

Μην εμπιστευθείτε πάντως το μεταφραστικό ταλέντο της Ελεύθερης Ώρας. Αν και θυμάμαι ότι και σε ένα βιβλίο, ίσως τη χειρότερη μετάφραση όλων των εποχών, ο τίτλος ενός μυθιστορήματος του Έρενμπουργκ, που ήταν Trust D.E., και μιλούσε για τα τραστ, είχε αποδοθεί «Εμπιστεύσου τον D.E.»!

* Έλεγα πιο πάνω ότι στα ελληνικά θεωρώ σωστότερο να χρησιμοποιούμε έμφυλους τύπους στα επαγγελματικά ουσιαστικά. Να ένα παράδειγμα, από τίτλο άρθρου της Καθημερινής, όπου η χρήση του επίκοινου τύπου (που δεν δείχνει το φύλο) μού φαίνεται κωμική:

Γερουσιαστής θήλασε μέσα στο Κοινοβούλιο

Σκέφτεται κανείς αμέσως άντρα (που είτε έχει μπιμπερό και ταΐζει το μωρό του, είτε έχει κερδίσει το παροιμιώδες εκατομμύριο). Ενώ ο έμφυλος τύπος δείχνει καθαρά: Γερουσιάστρια θήλασε μέσα στο Κοινοβούλιο -και πολύ καλά έκανε. Αφού λοιπόν η γερουσιάστρια, όπως έλεγα σε παλιό άρθρο, έχει βυζάκια, να μην της τα κρύβουμε.

* Η φωτογραφία αριστερά, που πρέπει να είναι αυθεντική, μάλλον από κατάλογο ηλεκτρονικού ή συμβατικού καταστήματος, κάνει τον γύρο του ελληνικού Διαδικτύου τις τελευταίες μέρες.

Νυχτάκι φωτός με ανιχνευτή κίνησης

Αυτό το είδος λάθους, όταν μπερδευόμαστε και εναλλάσσουμε τα πρωτα μισά δυο λέξεων είναι είδος σαρδάμ όταν γίνεται στον προφορικό λόγο και αν καταλήγει πάλι σε υπαρκτές λέξεις λέγεται spoonerism στα αγγλικά και contre-peterie στα γαλλικά. Στα ελληνικά είναι σπάνιο να καταλήγει σε δυο υπαρκτές λέξεις, αν και πριν από μερικούς μήνες στη Βουλή ο Ευκλ. Τσακαλώτος είχε πει «σύκο φυλής» και το διόρθωσε αμέσως σε «φύλλο συκής».

Το «γραπτό σαρδάμ» (ή σαρτό γραπδάμ, που είχα γράψει παλιότερα) σαν το Νυχτάκι φωτός (αντί Φωτάκι νυχτός) είναι πιο σπάνιο βέβαια.

Υπάρχει κι ένα σχετικό αστείο με αλλεπάλληλα τέτοια λογοπαίγνια -είχα πολύ γελάσει όταν το πρωτοδιάβασα στον Γιάννη Χάρη:
Καθώς μηχανούσα το οδηγάκι μου και έπινα μια λεμομένη παγωνάδα, στην πλάτη μου μυρμηγκούσε ένα περπατάκι και κολόθηκα πάνω σε μία καρφώνα… Μουνάς γελάκι;

* Η ακλισιά της εβδομάδας σε σουπεράκι του Σκάι σχετικό με το Σαρβάιβορ:

Οι πρώτες δηλώσεις της Λάουρα μετά την αποχώρηση

Αλλά η Λάουρα, κι ας είναι ξενικής προέλευσης όνομα, έχει κανονικότατα ενταχθεί στο ελληνικό τυπικό, όπως η Τατιάνα ή η Όλγα. Η ακλισιά δεν δικαιολογείται: της Λάουρας, κι ας αποχώρησε!

* Κι άλλη μια ενδιαφέρουσα ακλισιά, πάλι σε γυναικείο όνομα. Το info-war φιλοξενεί, όπως δηλώνει, «άρθρο της δημοσιογράφου Θωμαϊς Παπαϊωάννου για την επίθεση που δέχθηκε από την Athens Voice και επώνυμους και ανώνυμους του διαδικτύου»

Το άρθρο είναι ενδιαφέρον, αλλά όπως θα παρατηρήσατε το όνομα της δημοσιογράφου, Θωμαΐς, μένει άκλιτο. Αλλά και πώς να κλιθεί; Το τυπικά σωστό είναι «της Θωμαΐδος», που ακούγεται αφύσικα, όπως αφύσικο ακούγεται και το εκδημοτικισμένο «της Θωμαΐδας», ιδίως αν η ονομαστική παραμένει Θωμαΐς.

Το όνομα είναι βέβαια σπάνιο, αλλά υπαρκτό -δεν φτιάχτηκε χτες, υπάρχει απο παλιά. Τον παλιό καιρό που ο κόσμος δεν ήξερε τόσο πολλά γράμματα, είχε βρει σίγουρη λύση: η Θωμαή, της Θωμαής. Νομίζω πως αυτή είναι η μόνη ομαλή λύση.

* Και κλείνω με μια πραγματικά μνημειώδη γκάφα, που αποτελεί εκδήλωση του «συνδρόμου του Μανολίτο» όπως το είχα ονομάσει παλιότερα, μια παραλλαγή του νόμου του Μέφρι, που εμφανίζεται όταν κάποιος πάει να διορθώσει κάποιον, και τον ψέγει για την αμορφωσιά του, ενώ στην πραγματικότητα αυτό που θεωρεί λάθος είναι ολόσωστο.

(Γιατί Μανολίτο; Σε κάποιο στριπάκι της Μαφάλντας, η δασκάλα εξηγεί στα παιδιά ότι «σε πείσμα όλων, ο Κολόμβος επέμενε, μόνο αυτός, ότι η Γη είναι στρογγυλή» και ακούγεται ο Μανολίτο από το βάθος «Α, τον ηλίθιο!»)

Χτες στην Κίνα ο Αλέξης Τσίπρας έκανε δώρο στους επισήμους που τον υποδέχτηκαν έναν τόμο της Οδύσειας του Καζαντζάκη, ομοιότυπο της έκδοσης του 1938 (είχε κυκλοφορήσει πριν από μερικά χρόνια σε πολυτελή τόμο).

Ο Καζαντζάκης το ήθελε «Οδύσεια», μάλλον για να το ξεχωρίζει από την Οδύσσεια του Ομήρου (την οποία αργότερα μετέφρασε κι ο ίδιος σε συνεργασία με τον Κακριδή). Ήταν έργο ζωής, το έγραψε εφτά φορές, αν δεν κάνω λάθος, και έχει 33.333 στίχους (είναι δηλαδή πολύ εκτενέστερο από την ομηρική Οδύσσεια). Έχει πολύ δυνατούς στίχους αλλά, να πω την αμαρτία μου, ο 17σύλλαβος με δυσκολεύει, όλο μου έρχεται να κόψω δυο συλλαβές από κάθε στίχο για να κυλάει αβίαστα. Αλλά πλατειάζω, δεν είναι η Οδύσεια το θέμα μας.

Οι φωστήρες του Σκάει, αγνοώντας προφανώς όλο το θέμα, πίστεψαν πως έβγαλαν λαβράκι και δημοσίευσαν είδηση, ότι ο Τσίπρας πρόσφερε στη βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου του Πεκίνου αντίτυπο με λάθος στο εξώφυλλο! Όταν κατάλαβαν τη γκάφα τους από το κράξιμο που έπεσε, κατέβασαν την είδηση. Άλλοι πάλι, που επίσης έγραψαν για «ανορθόγραφη Οδύσσεια«, όταν κατάλαβαν το λάθος τους πρόσθεσαν στο τέλος μια πρόταση, ότι δεν πρόκειται περί λάθους!

Δεν είναι κακό να σε παραξενέψει μια ασυνήθιστη γραφή, κακό είναι να μην σκεφτείς ότι δεν τα ξέρεις όλα, ότι μπορεί να υπάρχει κάποιος λόγος που η λέξη γράφεται με ασυνήθιστο τρόπο.

Για την ιστορία, στις νεότερες εκδόσεις του έργου, ο οίκος Ν. Καζαντζάκη έχει υιοθετήσει τη γραφή «Οδύσσεια» ίσως για να μην ξενίζει τους αναγνώστες -δεν ξέρω αν έχει επέμβει και σε άλλα σημεία της ορθογραφίας του Καζαντζάκη. Κάποτε πρέπει να παρουσιάσουμε αποσπάσματα από την Οδύσεια, αλλά προς το παρόν καλό Σαββατοκύριακο!

 

204 Σχόλια to “Κινέζικα μεζεδάκια”

  1. Γς said

    Καλημέρα

    «φτάνει στο χωριό στην Κρήτη ένας Κινέζος,
    -Από που ‘σαι σύντεκνε; τον ρωτά ο χωρικός με τα στιβάνια και την κατσούνα,
    -Από την Κίνα κύριε, απαντά εκείνος,
    -Ααα, απ’ την Τσίνα κι από πσια πόλη μαθές;
    -Απ’ το Πεκίνο,
    -Ααα απ’ το Πετσίνο και κρατάς μέσα απ’ το Πετσίνο;
    -Μάλιστα κύριε,
    -Μμμμμ και πσοιανού είσαι μωρέ;»

  2. γρηγορησ said

    απ την αγγλικη βικιπεδια η εκταση των 16,411 km2 εχει μονο 1,368 km2 αστικο χαρακτηρα. αρ υποθετω οτι δημος του πεκινου πειλαμβανει σημαντικο κομματι υπαιθρου, πανω απο τα 9/10 της συνολικης του εκτασης. η πολη του πεκινου και ολες οι αλλες μικροτερες πολεις του δημου μαζι καταλαμβανουν λοιπον εκταση λιγο μικροτερη απο τον νομο ρεθυμνου 1.496 χλμ². συγχωρεστε την ατονικη γραφη, νομιζω οτι στα στοιχεια αυτα η βικι ειναι ακριβης.

  3. Νεο kid Al Kuwaiti🔪 🇸🇦🔪🌵 said

    Ακόμα μουναω το γελακι με το «μουνας γελακι» ! ,👝😂😂😂🔊

  4. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    >> αφύσικο ακούγεται και το εκδημοτικισμένο «της Θωμαΐδας»
    Αλλά η λαϊκή γλώσσα διαλέγει το αυλάκι που μπορεί και ρέει ασκόνταφτα κάθε φορά κι έτσι λέει της Χρυσηίδας και της Βρισηίδας (ξέρω δύο).
    Μιας και είμαστε περί την Κίνα, μια μεταξωτή καλημέρα ένα τραγουδάκι που μ΄αρέσει πολύ σε όλα του (Ν.Ξυδάκης/Θ.Γκόνης).
    σαντάλι, ζεντουνί
    βλατί και καμουχά.

  5. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Σε ποιο μπαρ τα πουλάνε αυτά,λέει ο άλλος

  6. Πέπε said

    Hellenic Chef’s Federation – Ομοσπονδία Αρχιμαγείρων Ελλάδος:

    Προφανώς αφορά όσους αρχιμαγείρους ζουν και δουλεύουν στην Ελλάδα, που κάποιοι μπορεί και να είναι Γάλλοι, Κινέζοι κλπ. Είναι σωστό το Hellenic σ’ αυτή την περίπτωση;

  7. cronopiusa said

    Kαλή σας μέρα!

  8. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Οι διαβάτες του Πεκίνου

  9. atheofobos said

    Το ενδιαφέρον με την φωτογραφία της σοβιετικής σημαίας στο Ράιχσταγκ είναι ότι η ιστορική φωτογραφία είναι αποτέλεσμα σκηνοθεσίας, ενώ έχει υποστεί και επεξεργασία. Συγκεκριμένα, ο Khaldei, ξύνοντας με μία βελόνα το αρνητικό φιλμ, έσβησε το ένα από τα δύο ρολόγια που φορούσε ο στρατιώτης που στήριζε τον σημαιοφόρο προκειμένου να μη φανεί ότι επρόκειτο για λάφυρα πολέμου. Επίσης, θέλοντας να κάνει τη σκηνή πιο δραματική, αντέγραψε τον καπνό που φαίνεται στο φόντο από μια άλλη φωτογραφία.
    Η σκηνή στη φωτογραφία είναι στην πραγματικότητα αναπαράσταση ενός γεγονότος που συνέβη δύο ημέρες νωρίτερα. Ο 23χρονος Mikhail Minin ήταν εκείνος που τοποθέτησε τη σοβιετική σημαία το βράδυ της 30ης Απριλίου. Το γεγονός όμως δεν αποτυπώθηκε στον φωτογραφικό φακό, ενώ την επόμενη ημέρα Γερμανοί σκοπευτές κατέστρεψαν τη σημαία.
    Στις 2 Μαΐου ο Khaldei διοργάνωσε την αναπαράσταση με τη βοήθεια άλλων στρατιωτών. Όπως γράφει ο Δημοσθένης Κούρτοβικ στο βιβλίο του «Τετέλεσται», ο Khaldei είχε οραματιστεί τη σύνθεση της φωτογραφίας πριν ακόμη τα σοβιετικά στρατεύματα καταλάβουν το Βερολίνο. Ο ίδιος παραδέχτηκε την αλήθεια χρόνια αργότερα, αποκαλύπτοντας ότι η σημαία που φαίνεται στη φωτογραφία είχε φτιαχτεί από τρία τραπεζομάντιλα. Όταν ρωτήθηκε για τις παραποιήσεις, ο Khaldei απάντησε: «Είναι μια καλή φωτογραφία και σημαντική ιστορικά. Επόμενη ερώτηση παρακαλώ…».
    http://enfo.gr/ar896

  10. ΓιώργοςΜ said

    Καλημέρα!
    5 Νομίζω πως είναι εύκολο να παρασυρθεί κανείς, ειδικά όταν είναι νέος και συχνάζει στα μπαρ για το λόγο αυτό και μόνο (να δει μπαρμπούνια 😛 )

    Όχι όπως οι γυναικολόγοι του γνωστού ανεκδότου, που στο τέλος της μέρας λένε «Δεν πάμε μια μπαρότσαρκα να δούμε και κανένα πρόσωπο;»

  11. Πέπε said

    > > Γερουσιαστής θήλασε μέσα στο Κοινοβούλιο: Σκέφτεται κανείς αμέσως άντρα (που είτε έχει μπιμπερό και ταΐζει το μωρό του, είτε έχει κερδίσει το παροιμιώδες εκατομμύριο).

    Για το μπιμπερό δε θα το ‘λεγα. «Ταΐζω» το λέμε πάντα αυτό, όχι; Και γυναίκα να είναι, και δικό της γάλα να έχει το μπουκάλι, δεν το έχω ακούσει να αναφέρεται ως θηλασμός.

    Εγώ σκέφτομαι τον γερουσιαστή (όπως στον Λούκυ Λουκ: χοντρό, με τεράστιες φαβορίτες και πούρο) να έχει βγάλει τον βύζο όξω και να θηλάζει.

    Με το εκατομμύριο δεν το ξέρω.

  12. atheofobos said

    1
    Κάτι αντίστοιχο έχω ζήσει καλοκαίρι στο θέατρο της Επιδαύρου.
    Ο διπλανός μου, μάλλον από την περιοχή, αφού έβγαλε την σαγιονάρα που φορούσε, έτριψε με το δάκτυλο του χεριού του ανάμεσα στα δάκτυλα του ποδιού του εκεί που μπαίνει το στήριγμα της σαγιονάρας, άνοιξε ένα ταπεράκι και άρχισε να τρώει κάτι κεφτεδάκια. Όντας ευγενής και θέλοντας προφανώς να πιάσει κουβέντα μου πρόσφερε με το ίδιο χέρι ένα κεφτέ και με ρώτησε από πού είμαι.
    Αποποιούμενος βεβαίως λόγω στομαχικού φόρτου την προσφορά απάντησα:
    -Από την Αθήνα
    -Α, τον Κώστα τον Τάδε από το Παγκράτι τον ξέρεις;

  13. sarant said

    Καλημέρα, ευχαριστώ πολύ για τα πρώτα σχόλια!

    2 Έτσι θα είναι που το λες

    6 Μας έχει πιάσει αρρώστια και παντού προτιμάμε το Hellenic αντί του Greek. Ακόμα και το Ελληνικό Δίκτυο Ορολογίας (κακώς, διότι είναι Δίκτυο Ελληνικής Ορολογίας) ονομάστηκε Hellenic…

    7 τέλος Ακριβώς

    9 Ναι, είναι γνωστή αυτη η λεπτομέρεια. Οι περισσότερες διασημες φωτογραφίες είναι στημένες.

    11 Παλιά λέγαμε πως εχει αθλοθετηθεί βραβείο 1 εκατ. για όποιον άντρα μείνει έγκυος

  14. Νεο kid Al Kuwaiti🔪 🇸🇦🔪🌵 said

    3. Το χειρότερο είναι ότι το Ηellenic republic υπάρχει στα διαβατήρια,με αποτέλεσμα οι αράπηδες να το κοιτάνε μία ώρα στα αεροδρόμια προσπαθώντας να καταλάβουν ποια στο σεητάν ευρ.χωρα είναι αυτή η Χελλας …Και να καθυστεραςνα πούμε.το ακόμα χειρότερο και εντελώς γελοίο βέβαια,είναι ότι σε κάθε ανανέωση διαβατηρίου σού αλλάζουν τον αριθμό του,πράγμα που προκαλεί πλείστες όσες δυσκολίες σε εμάς τους γυρολόγους γκλομπαλιστες . Hellenic malakia foreva !

  15. maderius said

    9
    για στησιμο της φωτογραφιας το ακουω πρωτη φορα
    αυτο που ειχα δει (δεν ξερω πως αν ο φωτογραφος ειχε ξυσει το αρνητικο)
    ειναι η ιδια φωτογραφια με τον στρατιωτη να φοραει δυο ρολογια (νομιζω στον σχολιαστη)
    μαζι με αλλες που ειχαν αλλαξει οι σοβιετικοι απο απλες ( το χερι του Λενιν μεσα στη τσεπη )
    μεχρι πιο σοβαρες (το πολιτικο γραφειο του κκρ χωρις τους διαγραμμενους)

    Αυτο που ξερω ειναι για τη περιφημη φωτογραφια με τους αμερικανους στη Ιβοτζιμα που εχει γινει αγαλμα οτι ηταν στημενη .

    Γενικα μαλλον θα πρεπει να ειμαστε καχυποπτοι με τις φωτογραφιες και οχι μονο

  16. parkiotis said

    Είχα θεία Χρυσηίδα και έχω γνωστή συμπατριώτισσα Θωμαΐδα. Την θεία μου την φωνάζανε ‘Μπέμπα’ μέχρι τα 80+ της, την Θωμαΐδα την κρατάνε και εδώ άκλιτη και παθαίνω τριγμό οδόντων όταν ακούω να μιλάνε για ‘την Θωμαΐς’.

  17. maderius said

    Για την μετφραση του τιτλου νομιαζω οτι ετσι και αλλιως ειναι λαθος το Hellenic η το greek, χρειαζεται Hellas η Greece

  18. Reblogged στις anastasiakalantzi50.

  19. sarant said

    14 Δεν το είχα συνειδητοποιησει ότι αλλάζει ο αριθμός διαβατηρίου με κάθε ανανέωση!

  20. Συνέδριο της Ομοσπονδίας Αρχιμαγείρων Ελλάδος και ορθογραφικά λάθη:
    «J’aime bien mieux, pour moi, qu’en épluchant ses herbes,
    Elle accommode mal les noms avec les verbes,
    Et redise cent fois un bas ou méchant mot,
    Que de brûler ma viande, ou saler trop mon pot.
    Je vis de bonne soupe, et non de beau langage.
    Vaugelas n’apprend point à bien faire un potage,
    Et Malherbe et Balzac, si savants en beaux mots,
    En cuisine peut-être auraient été des sots.»
    έλεγε ο σύζυγος μιας από τις Σοφές γυναίκες του Μολιέρου στη γυναίκα του, που παραπονιόταν για τη «χυδαία» γλώσσα της υπηρέτριας.
    Ο βαρυτυπωμένος στίχος έχει γίνει παροιμιώδης.

  21. Το διαβατήριο, πάει στο διάβολο, όλοι ξέρουμε ότι αλλάζει κάθε λίγα χρόνια.
    Αλλά και στις ταυτότητες, άμα βγάλεις καινούργια (π.χ. νέου τύπου) αλλάζει ο αριθμός! Δεν μπορούσαν τουλάχιστον να γράφουν σε μια γωνίτσα «εκδίδεται προς αντικατάσταση του υπ´ αριθ. ΧΧΧΧ παλαιότερου δελτίου»;

  22. leonicos said

    Ρε τι έμαθα πάλι! Ότι ο Καζάν έγραφε την Οδύσσεια με ένα σ. Κοίταξα το αντίτυπό μου… και είναι όπως το λέτε. Και το έχω πάνω από 50 χρόνια!

    Στραβ…. Τι να σου κάνει κι ο Γς; Πού να τα προλάβει όλα;

    Να μου το ψιθυρίσει στο αφτί….

  23. ΣΠ said

    6
    Ναι, η σωστή απόδοση είναι Chefs Federation of Greece (και χωρίς απόστροφο).

  24. gpoint said

    κουιζάκι :

    Πως λέγεται η μυστική αστυνομία γνωστής ευρωπαίκής πρωτεύουσας ;

  25. leonicos said

    ατενσιονχοριλίκι

    θεωρείται ελληνική λέξη πλέον; Ευχαριστώ, δεν θα πάρω. Προτιμώ το άλλο μακρινάρι

  26. ΣΠ said

    Στο άρθρο για την Emma Watson η φράση
    …μια ηθοποιό που δηλώνει non-binary, δηλαδή επιθυμεί να της αποδίδεται οποιοσδήποτε χαρακτηρισμός που την διακρίνει με βάση το φύλο ως γυναίκα.
    δεν είναι σωστή. Το σωστό είναι
    …μια ηθοποιό που δηλώνει non-binary, δηλαδή επιθυμεί να μην της αποδίδεται οποιοσδήποτε χαρακτηρισμός που την διακρίνει με βάση το φύλο.

  27. Αγάπη said

    Για την Οδύ(σ)σεια διαβάζω στο φέισμπουκ (πώς να το πω αυτό στα ελληνικά;)
    Γράφει η μια συνομιλήτρια: Νότα μου συμφωνώ ότι για κάποιους η ορθρογραφία δεν είναι σημαντικό στοιχείο. Δεν καταλαβαίνω ωστόσο, ποιος έγραψε την «Οδύσσεια» του Καζαντζάκη, εκδόσεις Ελ. Καζαντζάκη του 1974 που έχω σπίτι. Ο Καζαντζάκης τι τίτλο είχε δώσει άραγε; Και ποιος έκανε την απλογράφηση; Ποιος τόλμησε;

    Και η Νότα απαντά: Μετά από άδεια του Καζαντζάκη ο επιμελητής του Ε.Χ. Κάσδαγλης. Τότε ακόμη υπήρχε γλωσσικό ζήτημα που συνδεόταν με τα πολιτικά φρονήματα. Εάν δεν έδινε την άδεια κινδύνευε να μην εκδοθεί το έργο του

  28. leonicos said

    «άρθρο

    Ακλισιά λέγεται όταν επιλέγεις να μην κλίνεις κάτι που θα μπορούσε, λέμε τώρα, να μην κλιθεί, όπως το Πεκίνο και η Αγκόλα.

    Το ‘της Θωμαϊς Παπαϊωάννου’ δεν είναι ακλισιά, διότι μια 100% ελληνική λέξη μετά το άρθρο ‘της’ της γενικής οφείλει να κλιθεί, όποια λύση και αν επέλεγε ο κλίτωρ*. Επομένως είναι τα τρισβάρβαρα ελληνικά ανελληνίστων κονδυλογράφων (γιατί τους πάει πολύ να τους πω δημοσιογράφους, διότι οι δημοσιογράφοι είναι άνθρωποι με μυαλό ενώ οι κονδυλοφόροι απλά αντικείμενα)

    *παρακαλώ τον λεξικογράφο της Νονμανσλάνδης… καπαρώνω το κλίτωρ

  29. sarant said

    20 Και ο Σάμουελ Τζόνσον είχε δηλώσει ότι προτιμάει η γυναίκα του να ξέρει να μαγειρεύει παρά να ξέρει ελληνικά -ή κάτι τέτοιο

    26 Καλά λες

    27 Ο Κάσδαγλης ήταν πράγματι επιμελητής της έκδοσης του 1957, αλλά δεν νομίζω ότι η απάντηση είναι σωστή, δηλ. τα περί πολιτικών φρονημάτων κτλ πρέπει να είναι μύθος -θα αλλάξω γνώμη αν δω στοιχεία. Ο Καζ είχε δώσει την άδεια στον Κάσδαγλη επειδή εκείνος ζούσε στο εξωτερικό, στη νότια Γαλλία, και εκείνη την εποχή η επικοινωνία γινόταν μόνο ταχυδρομικώς. Όσο τυπωνόταν λοιπόν το έργο, είχε ο Κάσδαγλης άδεια να κάνει ακόμα και μικρές επεμβάσεις στο κειμενο.

  30. Avonidas said

    Καλημέρα.

    το ακόμα χειρότερο και εντελώς γελοίο βέβαια,είναι ότι σε κάθε ανανέωση διαβατηρίου σού αλλάζουν τον αριθμό του,πράγμα που προκαλεί πλείστες όσες δυσκολίες σε εμάς τους γυρολόγους γκλομπαλιστες

    Α, ναι, ειδικά αν έχεις να κάνεις με την Πολωνική γραφειοκρατία κι έχεις κάνει τη μαλακία να δώσεις παντού αρ. διαβατηρίου κι όχι ταυτότητας… για να κάνεις, δε, μια αίτηση μεταβολής στοιχείων σ’ αυτό το τρελάδικο, πρέπει να συμπληρώσεις από την αρχή οοολα τα στοιχεία σου, από μητρωνυμο μέχρι διάμετρο ίριδας :-/

    Δεν το είχα συνειδητοποιησει ότι αλλάζει ο αριθμός διαβατηρίου με κάθε ανανέωση!

    Τοσα χρόνια που ζεις έξω, και με τόσα ταξίδια που κάνεις; Πώς τα κατάφερες;

  31. zap said

    καλημέρα, πίσω απο τον πετρελέ του ντενεκαίου είναι μια γαύρη μάτα κ με το που την βλέπω της λέω γιτ παλιοψητα

  32. ΣΠ said

    Πράγματι θα άξιζε άρθρο για το πώς διάφορες γλώσσες αντιμετωπίζουν την (μη) διάκριση του φύλου στον λόγο. Στα αγγλικά δεν είναι τόσο πρόβλημα οι έμφυλοι τύποι των διαφόρων ιδιοτήτων, επαγγελμάτων κλπ. (actress, chairman) όσο οι προσωπικές αντωνυμίες he, she, κλπ. Γι’ αυτή την περίπτωση χρησιμοποιείται το λεγόμενο singular they, π.χ., when I tell somebody a joke, they laugh.

  33. leonicos said

    ο οίκος Ν. Καζαντζάκη

    προκειμένου να πουλήσει, είχα δει μια δυο φορές την Ελένη στο Δίφρο (αν τον θυμάται κανείς)

    θα μεταγράψει και το Ζορμπά σε γκρίκλις

  34. Avonidas said

    Είναι πραγματικά ακατανόητη αυτή η αλλαγή του αριθμού διαβατηρίου. Έχεις έναν αναγνωριστικό αριθμό που είναι εγγυημένα μοναδικός, στον οποίο έχουν πρόσβαση όταν σου ανανεώνουν το διαβατήριο, κι αντί να τον κρατήσουν τον αλλάζουν με έναν καινούριο, που πρέπει να προσέξουν να μην συμπέσει με κάποιου άλλου! Άραγε δεσμεύονται από κάποιες άνωθεν οδηγίες; Απίθανο το βρίσκω.

  35. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  36. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    35.Ωχ κράτησε το προηγούμενο κόπι,συγνώμη!

  37. Πέπε said

    29 > 27
    Δεν το καταλαβαίνω. Δηλαδή ο Κάσδαγλης πρότεινε το ένα σίγμα και ο Καζαντζάκης το επέτρεψε; Δεν ήταν του Καζαντζάκη ιδέα;

    Α, Νίκο, να σχολιάσω παρεμπιπτόντως και κάτι για τον 17σύλλαβο στίχο:

    Στην αρχή, μοιάζει σαν υπέρμετρος (δηλαδή λάθος) 15σύλλαβος. Ή σαν πεζό. Ο 15σύλλαβος, με τον οποίο η σύγκριση είναι αναπόφευκτη, έχει μια «φυσική» (;;) σχέση με τον ρυθμό της νεοελληνικής γλώσσας, που ο 17σύλλαβος δεν την έχει. Φυσικά όμως, αυτά είναι πρωτίστως θέμα συνήθειας. Οπότε, μετά από μερικές σελίδες 17σύλλαβου, αρχίζει κανείς να τον αισθάνεται πιο κατάλληλο για μακροσκελείς εξιστορήσεις. Η σύγκριση καταλήγει να βγάζει τον 17σύλλαβο πιο περπατητό, και τον 15σύλλαβο εμβατηριακό (περίπατος vs βήμα παρέλασης).

    Η εμπειρία μου είναι από την Οδύσσεια των Ομήρου – Καζαντζάκη – Κακριδή, που τη διάβασα απ’ αρχής μέχρι τέλους. Φυσικά, αυτή η εντύπωση για τη συγκριτική ανεπάρκεια του 15σύλλαβου κράτησε όσο η ανάγνωση, μετά επανήλθα στη φυσική μου εκτίμηση γι’ αυτόν.

    Ή, με πιο λίγα λόγια, συνηθίζει στα πάντα ο άνθρωπος. 🙂

  38. Νέο Kid Al Kuwaiti said

    Kαι μια λύση ,αν δεν έχεις διαβατήριο και σε κυνηγάνε οι μπάτσοι:

  39. Avonidas said

    Σε κάποιο στριπάκι της Μαφάλντας, η δασκάλα εξηγεί στα παιδιά ότι «σε πείσμα όλων, ο Κολόμβος επέμενε, μόνο αυτός, ότι η Γη είναι στρογγυλή» και ακούγεται ο Μανολίτο από το βάθος «Α, τον ηλίθιο!»)

    Το οποίο, βέβαια, είναι επίσης μύθος: όλοι οι μορφωμένοι Ευρωπαίοι της εποχής του Κολόμβου ήξεραν ότι η Γη είναι σφαίρα. Η διαφωνία είχε να κάνει με το μέγεθός της, και βεβαίως ο Κολόμβος το είχε υποτιμήσει τραγικά. Έτσι και δεν είχε βρεθεί η Αμέρικα, θα είχε θαλασσοπνιγεί — και θα χανε γλιτώσει κάτι εκατομμύρια «Ινδιάνοι», κι εμείς από τον βαψομαλλιά. 😛

    Ελπίζω ο Quino να τα ήξερε όλα αυτά, και απλώς να τα αγνόησε χάριν της πλάκας.

    (Από την άλλη, αν κι ο Μάρκο Πόλο είχε πάει στην Κίνα από τα δυτικά, δεν θα είχε συναντήσει καθόλου μουσουλμάνους, και δεν θα παίρνε και τη Σωτη στο λαιμό του)

  40. leonicos said

    singular they,

    μήπως μοιάζει λίγο με το ελληνικό ‘κι εδώ γελάμε’; Έχουμε άραγε φτιάξει singular we;

    Πάντως, η πολύ κουβέντα περί έμφυλων και άφυλων με αφήνει αδιάφορο. Πολλή κουβέντα για το μ+π-π+μ=πμ+μπ = yokπ, yokμ και δεν συμμαζεύεται

    Δεν έχω ακούσει πουθενά να λένε ‘η γιατρίνα δέχεται’ ούτε η ‘γιάτρισσα θα σας δει’ (εκτός από την Παναγία Γιάτρισσα). Κι έχω ακούσει στο Αμύνταιο κάποιον να λέει ‘ήταν μια γιατράβα’.
    Ούτε οδοντογιατρίνα. Όλες είναι νευρολόγοι, ψυχίατροι, οφθαλμίατροι, χειρουργοί, ακτινολόγοι

    Καμιά μαμά δεν λέει η κόρη μου σπουδάζει δικηγορινα. Κι αν το πει η κόρη, αφού έχει πάρει το πτυχίο της και πάρει και τα πάνω της, στην κάρτα της γράφει δικηγόρος. Έχω ακούσει ‘είμαι μια ηθοποιά’ αλλά κάπως στην πλάκα.

    Ούτε μηχανικιά, ούτε αστρονόμα, ούτε πολεοδόμα

    έχω ακούσει αρχιτεκτόνισσα, αλλά είναι ιδιαίτερη περίπτωση, αλλά γραμμένο δεν το έχω δει.

    Αρκούν αυτά για να δείξουν ότι το θέμα είναι του τύπου ‘περί όνου σκιάς’

    ήσκιου κατά Μπαμπ, ίσκιου για τους υπολοίπους

  41. leonicos said

    και δεν θα παίρνε και τη Σωτη στο λαιμό του

    διολίσθησες σε προηγούμενο άρθρο. Αλλά χαλάλι σου. δεν το έκανες όπως εγω κάποτε συστηματικά, επειδή έμπαινα αργά, και μου τράβηξαν τ’ αφτιά.

    ΠΛΑΚΑ ΚΑΝΩ. θα το καταλάβαινε και ο Γς ακόμα

  42. LandS said

    Το καταπίστευμα είναι [ίδρυμα] εμπιστοσύνης και προσφέρεται για λογοπαίγνια σε τίτλους βιβλίων και για πατάτες σε ρεπορτάζ εφημερίδων.

    Τουλάχιστον από τον Αμερικανικό Εμφύλιο και δώθε οι ανταποκρίσεις, οι φωτογραφίες κλπ από το μέτωπο είναι όλες στημένες ή λογοκριμένες πλην εξαιρέσεων που επιβεβαιώνουν τον κανόνα.

  43. leonicos said

    Η εμπειρία μου είναι από την Οδύσσεια των Ομήρου – Καζαντζάκη – Κακριδή, που τη διάβασα απ’ αρχής μέχρι τέλους

    είναι ότι δεν είναι η καλύτερη μετάφραση που μπορεί να διαβάσει κανείς

    Αν χρειάζεται μετάφραση —- Τολμώ να το πω

    Ο Βέπχιστκαοσάνι του Ρουσταβέλι, το σάιρι γενικότερα, είναι 17-σύλλαβο, και ούτε στα γεωργιανά νομίζω ότι ρέει, αλλά το καλύπτει η ιδιοτυπία της γλώσσας που έχει τόσα σύμφωνα απανωτά ώστε τα χάνεις.

    Και ο 17-σύλλαβος του καζαν είναι 8+9 στην ίδια αράδα. έτσι σου φτιάχνω και 30-σ’υλλαβους, 15+15

  44. leonicos said

    Όποιος θέλει δυσκολίες να δοκιμάσει τον αλεξανδρινό 11-σ

  45. leonicos said

    Τι είδα παραπάνω, ρε παιδιά;

    Πιστεύει κανείς σας εδώ μέσα ότι η γη είναι σφαίρα;

  46. leonicos said

    Μια απειροελάχιστη σκόνη είναι χαμένη στο πουθενά!

    Ακόμα και ο γς το ξέρει

  47. Avonidas said

    Το κάνανε θέμα με την Οδυσεια που πήγε ο Τσίπρας στους Κινέζους.

    Αφού ρε σεις δεν είχε πια εύκαιρο τον Γιάνη να τους τον πάει!

  48. gpoint said

    # 24

    να βοηθήσω… ελληνική λέξη, θυμίζει και νεκροταφείο λιγάκι !!

  49. raf said

    Καλημέρα! Κουφόβραση σήμερα στο Ρέθεμνο, ή όπως συνηθίζει να λέει ο πατέρας μου, «deafboil».

  50. Πέπε said

    @40:
    Κι όμως Λεώνικε. Εγώ το ακούω πολύ ταχτικά το «είμαι δικηγορίνα», «μια φίλη μου δικηγορίνα» κλπ., όπως και με την αρχιτεκτόνισσα, τη δικαστίνα και άλλα παρόμοια. Το ότι δεν το γράφουν έτσι στην κάρτα τους είναι γεγονός, αλλά το στυλ γραφής μιας επαγγελματικής κάρτας δεν κάνει το στυλ του προφορικού λόγου ανύπαρκτο.

    > > Ούτε μηχανικιά…

    Σύμφωνοι. Πολιτική μηχανικός όμως; Και δημόσια υπάλληλος. Αν τα προηγούμενα είναι ακόμη συζητήσιμα, τα τελευταία αυτά τα θεωρώ ασυζητητί ως τις μόνες σωστές επιλογές.

  51. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Στόχος κυβερνοεπίθεσης έγινε το ρωσικό υπουργείο Εσωτερικών;
    http://www.amna.gr/articleview.php?id=155869

  52. Avonidas said

    9.000 χρόνια πριν οι Έλληνες «γύριζαν» τον Πλανήτη λένε ξένα πανεπιστήμια

    Ρε συ, Νικοκυρη, ειναι απαραίτητα εδώ τα εισαγωγικά! Αλλιώς μπορεί να νομίσει κανείς ότι οι ΑΗΠ κρατούσαν τον πλανήτη σε περιστροφή, να πούμε…

    … όπως ο άλλος ο Μαροκινός, που είπε στον Ηρακλή «για κρατα μου λίγο τον ουρανό, παω για μήλα»

  53. LandS said

    39
    Όλοι οι Πρόεδροι των ΗΠΑ ήταν ευρωπαϊκής καταγωγής πλην ενός που ήταν αφρικανικής.
    Βαψομαλλιά φυγείν αδύνατον.

  54. Ριβαλντίνιο said

    @ 53 LandS

    Και η μαμά του Ομπάμα ήταν Κελτογερμανικής καταγωγής. Γι’αυτό ο Ομπάμα ήταν τόσο άσπρος σε σχέση με την γυναίκα του.

  55. ΣΠ said

    40, 50
    Μα για τα δευτερόκλιτα δεν υπάρχει πρόβλημα. Είναι σωστά τα: η γιατρός, η δικηγόρος, η μηχανικός κλπ. όπως είναι η οδός. Πρόβλημα υπάρχει στις άλλες κλίσεις. Γι’ αυτό το «η αρχιτεκτόνισσα» είναι το σωστό, ενώ το «η αρχιτέκτονας» λάθος.

  56. Alexis said

    #3: Πιο πετυχημένο θα ήταν το «μουλάς γενάκι» για να είναι και οι δυο λέξεις υπαρκτές

  57. Εκτός από το μπαρμούνι ενδιαφέροντα ψαρικα είναι και οι κουτσομούνες η κουτσομούρες

  58. 57 αντι κουτσομούρες διάβαζε πουτσομουρες . Αυτό το αυτόματο διορθωτηρι.παντα τέτοια κάνει

  59. http://www.bbc.co.uk/programmes/articles/5BrQRSTxg6cslZKcrMnfc40/the-apostrophe-quiz

    Δε μας έφτανε ο ένας γερόλυκος* με ασυλία, αποκτήσαμε και δεύτερο…

    *από πότε έχεις να νεις μουμί, παππού;

  60. Avonidas said

    Εσείς πόσους φάγατε σημερα;

  61. Ριβαλντίνιο said

    5/10
    Είχα σωστά τα 3, 4, 5, 8 και 9.
    http://play.bbc.co.uk/play/pen/gwcv37b8rq

    «Not too bad! You seem to be able to affix those pesky little apostrophes with a certain amount of aplomb. But you could do better. Listen to The ‘Apostrophiser’, a fascinating documentary about one man’s secret battle against sloppy punctuation on Bristol’s shop signs.»

  62. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    «Γλώσσεψε η μπέρδα μου» νομίζω είναι το πρώτο αλφαβητάρι του φαινομένου αυτού,που σήμερα έμαθα ότι έχει επίσημη ονομασία αγγλικά και γαλλικά.

  63. Για το 9, όντως οι Σοβιετοί έκαναν (και καλά έκαναν) πλιάτσικο στα ρολόγια αλλά εικάζεται πως το δεύτερο *ρολόι* του Μελίτωνα Χαντάρια είναι πυξίδα χειρός με λουράκι, πολύ διαδεδομένη στην εποχή εκείνη.
    Όντως και η φωτό του Ράιχσταγκ και η φωτό της Ιβοτζίμα απεικονίζουν επαναλήψεις.

  64. Ριβαλντίνιο said

    @ 63 Σκύλος

    Θυμάμαι που το είχαμε συζητήσει και παλαιότερα.

  65. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Κινέζικα μεζεδάκια/ μεζέδικα κινεζάκια 🙂

  66. spatholouro said

    Με αφορμή τους «ψευτολεονταρισμούς» διάβασα το παλιότερο άρθρο και άφησα εκεί σχόλιο.

  67. Avonidas said

    @Σκυλος

    Οδύρου, omission

  68. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    65.Α ρε Σκύλε, κι έλεγα μα είδα το βράδυ στο τάμπλετ ένα καλό για την Οδύσεια της Οδύσσειας, μα δε θυμόμουνα ποιο και πού και ήταν αυτό!Απ΄τα πιο πετυχημένα 🙂
    Να βάλω αυτό (το άσχετο στο παρόν,αλλά πάντως έχει …μεζέδες ) πριν το προλάβεις! 🙂 https://twitter.com/thanos1625/status/862570056059936769

  69. spatholouro said

    #59
    Πες τα χρυσόστομε!

  70. ΓιώργοςΜ said

    62 Πες το τουλάχιστον ολόκληρο!
    «Γλώσσεψα τη μπέρδα μου επειδή κοιμήθηκα μαξιλά στο χαμηλάρι μου και λαίμωσε ο στραβός μου»

    52 >Αλλιώς μπορεί να νομίσει κανείς ότι οι ΑΗΠ κρατούσαν τον πλανήτη σε περιστροφή, να πούμε…
    Καλά, να δεις τι θα γίνει όταν έρθουν οι πρόγονοί μας από το Σείριο και μας πάρουν (ή αν αποκρυπτογραφήσουμε στο μεταξύ την Οδύσ(σ)εια, φτιάξουμε το διαστημόπλοιο και την κάνουμε). Όχι μόνο θα σταματήσει να γυρίζει, θα φύγει και από την τροχιά της.

  71. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    24. Τζη, σκέφτηκα λίγο αστυνομίες σκότλαντ γιαρντ, πολίτσια ,ζενταρμερί, Ιντερπολ μα δεν κατέχω πράμα παραπέρα…:) Αστυνομία πρωτεύουσας; Μυστική αστυνομία ευρωπαϊκής πρωτεύουσας; Ας ξανασκεφτώ.

    Φάκο έχει η λάβα 🙂

  72. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    71α. Χέστα Μαράλαμπε! 🙂

  73. Ρατσιστικό καθίκι πριν http://www.lifo.gr/now/highlights/144369
    Ρατσιστικό καθίκι μετά http://www.lifo.gr/now/highlights/144617

  74. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    74. λάθος , Παράλαμπε

  75. Εάν είχατε απορίες για τη διανοητική κατάσταση του πλανητάρχου Δόναλδ κάντε λίγο υπομονή και διαβάστε αυτό (αγγλικά) http://www.thedrive.com/the-war-zone/10196/trump-puts-foot-down-on-navys-new-catapult-babbles-incoherently-about-f-35

  76. Νέο Kid Al Kuwaiti said

    75. Mε ειδικές ανάγκες είναι το παιδί ρε συ Σκύλε. Αλλά ρατσιστικά καθίκια είναι επικίνδυνα.

  77. 78 Κι εγώ, μανίτσαμ’, με ειδικές ανάγκες είμαι αλλά δεν φέρομαι σαν γκαβλωμένος πίθηκος.

  78. https://gfycat.com/gifs/detail/OddballFatalEidolonhelvum

  79. Μαρία said

    Πώς γίνεται να λέει κάποιος οτι ο Α είναι λίγο χειρότερος απ’ τον Β και οι άλλοι να καταλαβαίνουν είτε οτι τους εξισώνει είτε οτι θεωρεί τον Α λιγότερο κακό απ’ τον Β; http://zoornalistas.blogspot.gr/2017/05/blog-post_56.html#more

  80. Ένας γνώριμος απ’ τα παλιά http://www.efsyn.gr/arthro/o-haros-tis-hrysis-aygis-vgike-pagania-stin-elas

  81. https://twitter.com/hashtag/%CE%BF%CE%B4%CF%85%CF%83%CE%B5%CE%B9%CE%B1?f=tweets&vertical=default&src=hash

  82. Ριβαλντίνιο said

    @ 75 Σκύλος

    Και μένα δεν μου φαίνεται καλά στο μυαλό του. Χρειάζεται γιατρό μάλλον.

    @ 82 Σκύλος

    Έχει και η Θύρα 7 έναν πολύ γνωστό οργανωμένο οπαδό που λέγεται «Χάρος».

  83. Μαρία said

    69
    Ο δικός σου τα ‘κανε χειρότερα.

  84. 85 είναι ταλέντα σε κάτι τέτοια.
    Ούτε παραγγελία να τους είχε κάνει ο Τσίπρας.

  85. Και τ’αμερικάνικα διαβατήρια αλλάζουν αριθμό σε κάθε ανανέωση (όπως και οι άδειες οδήγησης που χρησιμεύουν και για ταυτότητα).

  86. Τελικά, ο Καζαντζάκης απλογραφούσε το 1938 κι άλλες λέξεις (π.χ. γλώσσα, θάλασσα), ή μόνο την Οδύσεια και (υποθέτω) τον Οδυσέα;

  87. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    85. Εμ δεν του πήρανε τη βουλή…
    Εν τω μεταξύ το πρόγραμμα της τρέχουσας 14ης διοργάνωσης της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης περιλαμβάνει τέσσερις μεγάλους θεματικούς άξονες:
    -το έργο του μεγάλου Έλληνα λογοτέχνη Νίκου Καζαντζάκη,
    -την εκατοστή επέτειο της Οκτωβριανής Επανάστασης,
    -το Προσφυγικό Ζήτημα και
    -το Πολιτιστικό Έτος Ελλάδας-Κίνας 2017
    http://www.thessalonikibookfair.gr/el/program

  88. Πάνος με πεζά said

    Kαλό απόγευμα, με τα ωραία μεζεδάκια μας…
    – Αττενσιονχοριλίκι; Εμείς στο χωριό μας το λέγαμε show off, και φυσικά είναι και πολύ πιο εύηχο…
    – Οι Έλληνες λοιπόν «γύριζαν» τον Πλανήτη. Αλλά αν ο πλανήτης είναι η Γη, θα τη γράψουμε με κεφαλαίο : γύριζαν τη Γη. Αν είναι σκέτος ο πλανήτης, θα τον γράψουμε με μικρό φυσικά : Οι Έλληνες γύριζαν τον πλανήτη, όχι; Ακόμα και η υφήλιος, με πεζό γράφεται…
    – Τι λες; Έτσι είναι οι ωραίες κοπέλες των μπαρ; Και κάνουν και 4.60 το κιλό; 🙂
    – Εγώ που ωάχνω το ίδιο μοντέλο, χωρίς κινηχνευτή άνεσης; 🙂
    – Καλά που δεν τους έκανε δώρο και κανέναν «ανορθόγραφο» δίσκο του Μίκη…

  89. gpoint said

    # 72

    Μάλλον είναι δύσκολο Εφη-έφη…όταν δεις γραμμένη την απάντηση θα καταλάβεις τους συνειρμούς

  90. Μαρία said

    89
    Και άλλες απλοποιήσεις και μονοτονικό.
    Άρθρο του ΤΑΚ σ. 117 https://www.academia.edu/8986509/Nikos_Kazantzakis_and_the_Monotonic_System_A_Case_of_Concealment_In_Greek_

  91. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    >>Τι λες; Έτσι είναι οι ωραίες κοπέλες των μπαρ; Και κάνουν και 4.60 το κιλό;
    Αλλού έχει …μουρμού ρ ες https://www.ask4food.gr/estiatoria/18689-to-tigani-tis-mourmouras

    92. Α λα Τζη το κουίζ 🙂 Τουλάχιστον πες αν είναι πρωτεύουσα του νότου, δεν ξέρεις καμιά φορά…

  92. gpoint said

    # 94

    οχι, ανέβα λίγο

  93. Λιουμπλιάνα και Λιουμπλιάνκα (έδρα της KGB)

  94. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    Ἀττενσιονχοριλίκι.

    Μποροῦμε νὰ τὸ ποῦμε καὶ

    προσοχοπορνεία εἰς τὰ καθ᾿ ὑμᾶς

    αττενσιονκαλντερὶμ στὰ γιουνανκτσὲ (greekish).

    Ἐπίσης μποροῦμε νὰ τὸ προσωποποιήσουμε (κατὰ τὰ γοῦστα μας):

    Ἀδωνισμός, Πολακισμός, Κανελλισμός, Λεβεντισμός, Κωνσταντοπουλισμὸς κλπ.

  95. Avonidas said

    #96. Α, ρε Σκύλε… θυμάσαι εκείνα τα πανάρχαια χρόνια που δεν χρειαζόταν να τα χουμε όλα σε βίδεο, για να πιστέψουμε ότι συνέβη κάτι; Κακομάθαμε!

    Τα δικαστήρια, πάντως, εξακολουθούν να δέχονται σαν αποδεικτικά στοιχεία τις μαρτυρίες αυτοπτών και όχι τα βίντεο και τις ηχογραφήσεις.

  96. περαστικός said

    Το ελληνοβαρεμένο άρθρο με τους κοσμογυρισμένους Έλληνες φαίνεται να είναι τρολιά. Τα ονόματα των «επιστημόνων» που αναφέρει είναι στην πραγματικότητα ονόματα συντελεστών ή χαρακτήρων από την ταινία Μάτριξ.

  97. Γς said

    Ταΐστε τον!

    Thanos Tzimeros:
    6 ώρες

    Ζούμε στη χώρα που το κάψιμο της σημαίας της θεωρείται δημοκρατικό δικαίωμα και το σκίσιμο παράνομης αφίσας του ΠΑΜΕ, φασισμός.

  98. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    96.β. Αχ Καλίνκα Καλίν ,του …πάσχοντος αιώνος 🙂

  99. Γς said

    100:

    Κορόϊδα!

  100. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    Σχετικὰ μὲ τὸ μπαρ*ουνάκι.

    Τό ᾿χει ὑμνήσει καὶ ἡ λαϊκὴ μούσα:

    Τράβα τράβα τράβα
    στη Γλυφάδα τράβα
    για καλό κρασάκι
    και για μπαρ*ουνάκι
    έ! ρέ! *ουνιά

    Ὡς γνωστὸν τὰ σέρβιραν καὶ στὰ θαλασσινὰ μπαράκια μαζὶ μὲ μπύρες καὶ καλαμαράκια

  101. Γράψτε ό,τι είναι να γράψετε γιατί αύριο δεν υπάρχει https://pbs.twimg.com/media/C_tFR7cXgAABMKk.jpg

  102. Avonidas said

    #104. Σκύλε, αυτό είναι τρομερό! Φρικτό! Αποτρόπαιο! Καταστροφικό!!

    …Πόντιος κοσμοναύτης στο διάστημα; Θα πέσει ο ουρανός στα κεφάλια μας!!
    😛

  103. w2016blog said

    Δηλαδή αν κάνατε εσείς δώρο στον κινεζο πρόεδρο ,θα διαλέγατε την Οδύσσεια του Ομήρου σε μετάφραση Καζαντζακη η θα του πηγαίνατε την Οδυσεια του Καζαντζακη για τα μετά την Ιθάκη ταξίδια του Οδυσσέα ;
    Δεν παίζει το σενάριο, που μου φαίνεται και το πιο πιθανό, να νόμιζαν οι του Τσιπρα ότι αυτό που κρατάνε στα χέρια τους ήταν η Οδύσσεια του Ομήρου σε μετάφραση Καζαντζακη και δεν μπήκαν καν στον κόπο να ανοίξουν να δουν τι είχε παράμεσα;
    Βρε μπας και ο Καρανικας έβαλε το χεράκι του;

  104. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    104.Δεν υπάρχει, λέμε 🙂
    Σήμερα δηλαδής είν ο πόλεμας; ή μπα και γράφει από Αμερική και δεν ήφταξε ακόμη το 13/5.

  105. … Γερουσιαστής θήλασε μέσα στο Κοινοβούλιο …

    Προς στιγμήν νόμισα πως κυριολεκτούσε,
    με το θηλάζω απο το θήλυ
    (όπως, ξερωγώ, το νεάζω από το νέος)
    να σημαίνει ότι ο τάδε
    γερουσιάστηκε θηλυπρεπώς,
    αλλά τελικά το θέμα ήταν πολύ απλούστερο.

  106. ΣΠ said

    107
    Το φύλλο της «εφημερίδας» (εδώ χρειάζονται τα εισαγωγικά) είναι από τις 21 Απριλίου. Ίσως πρέπει να περιμένουμε μέχρι τα μεσάνυχτα.

  107. Δημήτρης Μαρτῖνος said

    @104, 105, 107. Ἀμ’ τὸ ἄλλο. Ὁ μάγος ποὺ τὶς βίαζε γιὰ νὰ τοὺς πεῖ τὸ μέλλον. Μᾶλλον ἡ σχολὴ μάγων ἀπὸ τὸ ἀνέκδοτο ἦταν.

    Γιὰ ὅσους δὲν τὸ ξέρουν:

    Πάει κάποιος σὲ μιὰ σχολὴ μάγων. Τοῦ λένε νὰ γδυθεῖ καὶ νὰ σκύψει.
    «Γιατί ρὲ παιδιὰ; Θὰ μὲ ….;»
    «Μάγος εἶσαι;»

  108. Avonidas said

    #110. Εγώ ξέρω και το άλλο.
    Πιάνει κουβέντα ένας τύπος σε ένα μπαρ με μια, εχμ, ύπαρξη:
    «Ξέρεις, εγώ είμαι μάγος»
    «Αλήθεια! Θα μου δείξεις κανένα μαγικό;»
    «Βεβαίως! Θα σε πηδήξω, και μετά θα εξαφανιστώ…» 😀

  109. 14, … ποια στο σεητάν ευρ.χωρα είναι αυτή η Χελλας …

    Match Made in Heaven!
    (Η ονομασία του συλλόγου HPST είναι από το 1974.)

  110. Η ιστορία με τα δυο ρολόγια είναι μια λεπτομέρεια για την οποία έδωσε τεράστια διάσταση ο δυτικός τύπος, λες και δεν ξέρουν όλοι τι συμβαίνει στους πολέμους.
    http://giati-baba.blogspot.gr/2017/05/vi_8.html
    Ο πόλεμος είναι μια πολιτικοστρατιωτική ενέργεια, είναι λογικό και οι εικόνες να χρειαζεται να εξυπηρετούν τον σκοπό αυτό. Πάντως η πρώτη φωτογραφία από το ραιχσταγκ νομίζω είναι πιο ηρωική

  111. gpoint said

    # 103

    Απορίας άξιον πως μετά από τόση συζήτηση για μπαρ*ουνάκια, μπύρες και καλαμαράκια γνωστός σχολιαστής δεν ανέβασε φωτό με τίποτε θαλασσινά όστρακα, της Αφρούλας π.χ.

  112. Willim T. Riker said

    Καλό μεσημέρι από Αούστρια. Μιας και έγινε λόγος για χαμένα σύμφωνα, βρίσκω το παρακάτω πολύ γουστόζικο.
    http://www.grahamrawle.com/lostconsonants/

  113. Τα ‘ποδανά’ πάντως η γενιά των σημερινών 55+ τα μίλαγε άπταιστα, ενώ εμείς που ακολουθήσαμε φτάσαμε μέχρι τα κορακίστικα και το φιγγιρίκι μι λιμπρι φιγγιμινιπιρπιτι που έχει πλάκα αλλά όχι όση το μουνάς γελάκι. Κορακίστικα δεν υπάρχουν στα Αγγλικά απ΄όσο ξέρω αλλά τα κόκνι είναι πολύ κοντά στα ποδανά. Μια Κύπρια αοιδός (ή μήπως αοιδόνα;) μου είπε πως αυτό το παραδοσιακό τραγούδι είχε κρυπτογραφηθεί σε κορακίστικα για πολιτικούς λόγους. https://www.youtube.com/watch?v=y8I7AeVHvRE

  114. ΜΑΚΙΑΒΕΛΙ said

    Sarant, άσχετο με το άρθρο αλλά βάλε το χεράκι σου. Γλωσσολογικό είναι. Χρόνια προσπαθώ να μάθω γιατί το (ελληνικό) επώνυμο των Ελληνικής καταγωγής γυναικών στο λατινικό αλφάβητο είναι στην ονομαστική. Λ.χ. η γνωστή (στις ΗΠΑ και εν μέρει εδώ) είναι Menounos, ή η τραγουδίστρια Βίκυ Λέανδρος. Δηλ. ονομαστική= όνομα πατέρα. Στα σλαβικής προέλευσης όμως είναι διαφορετική. Η αντίστοιχη μεταγλώττιση έχει διαφορετική κατάληξη : (στα ελληνικά κος Πούτιν, κα Πούτινα (και για τους παλιότερους) σ. Χρουστσώφ σ. Χρούστσεβα. Στο Βυζάντιο έχομε την Άννα Κομνηνή και όχι Κομνηνού. Υπάρχει εξήγηση;;;

  115. Γιάννης Ιατρού said

    Χαιρετώ,

    Τι μεζεδάκια και σαλάτες… ευτυχώς που δεν πεινάγατε …

    Τα γενικά της υπόθεσης εδώ

  116. … 9.000 χρόνια πριν οι Έλληνες «γύριζαν» τον Πλανήτη λένε ξένα πανεπιστήμια

    Προσπερνάω τα προβληματικά εισαγωγικά στον τίτλο, …

    Ποτέ δεν ξέρεις πότε θα σού χρειαστούν! 🙂

  117. 118 Φαντάζομαι, επειδή στις αντίστοιχες χώρες το γυναικείο επώνυμο δεν είναι στη γενική, δεν είναι δηλαδή κτητικό. Άρα και αυτές το τηρούν ως έχει. Υποθέτω ότι μία αμερικανή πολίτις με ρωσική καταγωγή, δεν έχει επώνυμο σε -όβα αλλά σε -ώφ. Αλλά αυτά είναι γνώμη ενός ημιμαθούς ξερόλα. Ας μιλήσει κανείς άλλος.

  118. gpoint said

    Οσον αφορά την εκδοχή μου για το ανέκδοτο με τον μάγο αφού πείθει την υποψήφια μαθήτρια να σταθεί στο σκοτάδι με τα χέρια στον τοίχο, να σηκώσει την φούστα της και να κατεβάσει το εσώρρουχο της ακολουθεί ο διάλογος :

    – Νοιώθεις το σκοτάδι να χαϊδεύει το κορμί σου ;
    – Νομίζω ναι, μάγε !
    – Νοιώθεις την ανάσα μου στην πλάτη σου ;
    – Ναι μάγε μου !
    – Νοιώθεις το δάκτυλό μου να προχωράει μέσα σου ;
    – Νομίζω ναι, μάγε !
    – Το νοιώθεις είσαι σίγουρη ;
    – Ναι μάγε μου !
    – Ε δες τώρα και τα χέρια μου !!

  119. 121,
    Ναι, τα ονόματα δεν κλίνονται, άρα, ξερωγώ, Anna Mavromatis, από το family name (του πατέρα ή συζύγου). Μ’ αυτά που είναι ήδη στην γενική (πχ Nikolaou) δεν φαίνεται η διαφορά.

  120. sarant said

    Eυχαριστώ για τα νεότερα!

    37 Εγώ δεν ξέρω για το ένα σίγμα ειδικά, έχω διαβάσει ότι ο Κάσδαγλης είχε το ελεύθερο να κάνει επουσιώδεις αλλαγές στους στίχους πχ αν δεν έβγαινε το μέτρο. Το ότι ο Κάσδαγλης έβαλε το ένα σίγμα, δεν είναι δική μου πληροφορία.

    51 Και όχι μόνο, διάφορες μεγάλες εταιρείες (πχ Ρενό), το αγγλικό σύστημα υγείας κτλ. Ζητάνε λύτρα για να σου ανοιξουντις σελίδες.

    73 Καλό!

    87 Να από πού πήραμε κι εμείς την ιδέα!

    88 !!!

    89 Ναι, δες 93

    93 Καλή δουλειά ο Τασούλης

    96 Λουμπιάνκα θαρρώ

    99 Σοβαρά; Ε, δεν το προσεξα. Πάντως αυτος ο ιστότοπος τέτοια δημοσιεύει, όχι τρολιές

    106 Δεν παίζει. Ξέρουν πολύ καλά. Η συγκεκριμένη (ακριβή) έκδοση είχε κάνει εντύπωση όταν βγήκε.

    117 Με κάνεις να αισθανομαι νέος, διότι στα κορακίστικα δεν είχα ποτέ καλές επιδόσεις

    118 Διότι στις δυτικές χώρες το αρσενικό και το θηλυκό επώνυμο συμπίπτουν, Και οι δικές μου κόρες, που γεννήθηκαν έξω, είναι Sarantakos στη χώρα που γεννήθηκαν και Σαραντάκου/Sarantakou στην Ελλάδα

  121. Μαρία said

    112
    Πάλι η δικιά σου διακινεί τα μασάλια των Παραπολιτικών για ιθαγενείς 🙂
    Ο τύπος είναι τώρα διευθυντής της Flixbus κι ο Μακρόνης απελευθέρωσε την αγορά των πούλμαν.
    Πολιτικά με την κυβέρνηση Φιγιόν είχε παρτίδες, στο γραφείο αυτουνού https://fr.wikipedia.org/wiki/Dominique_Bussereau όταν ήταν υφυπουργός μεταφορών.
    Το μπάχαλο των πούλμαν φλιξ μετά το μακροννόμο, στο 0:59 ο Πιερ http://www.francetvinfo.fr/economie/loi-macron/autocars-des-gares-routieres-inadaptees-pour-un-secteur-en-plein-developpement_1547109.html

  122. ΣΠ said

    118
    Για τους Αμερικανούς (και άλλους) το Menounos και το Menounou είναι διαφορετικά επώνυμα και θα θεωρούσαν ότι η Maria Menounou έχει διαφορετικό επώνυμο από τον πατέρα της.

  123. Μακιαβελι, αυτό που λεει ο Σκύλος είναι. Η Maria Menounos, ή παλιότερα η Maria Papadatos, προφανώς είχαν γεννηθεί στην Αμερική και στο ληξιαρχείο δηλώθηκαν με το επώνυμο του πατέρα τους απαράλλαχτο. Το ίδιο θα συνέβαινε αν ο πατέρας τους ήταν Τσέχος ή Πολωνός και λεγόταν Menun ή Popowski· θα ήταν και αυτές γραμμένες και θα κυκλοφορούσαν ως Maria Menun ή Popowski, ενώ αν είχαν γεννηθεί στην Τσεχία ή στην Πολωνία θα λέγονταν αντιστοίχως Menunová ή Popowska.

  124. … αφύσικο ακούγεται και το εκδημοτικισμένο «της Θωμαΐδας» …

    Μπα, είναι όπως «της Κωπαΐδας»:

    Η αποξηραμένη πλήμνη της Θωμαΐδας.

  125. 112 κι εδώ η Ντοράκλα έπαιζε με την Uber μέχρι που την έκραξαν οι γαλάζιοι ταρίφες. Ρε μανία αυτό το σόι!

  126. ΣΠ said

    51
    Και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

  127. sarant said

    127 Eδώ οι άνθρωποι είναι γενικά κουλ. Έχω χαρτιά με διαφορετική ημερομηνια γεννήσεως (εντάξει, για 4 μέρες), έχω χαρτιά στα οποία είμαι Nikos και σε άλλα Nikolaos, δεν είχα ως τώρα κανένα σοβαρό πρόβλημα

  128. gpoint said

    # 94 κ.λ.π.
    Λοιπόν η ελληνική λέξη για την μυστική αστυνομια πρωτεύουσας ευρωπαϊκού κράτους που θυμίζει ελαφρά νεκροταφείο είναι…

    Κ.Υ. Παρίσι !!!!

  129. Μαρία said

    110, 111
    Με πήγατε 55 χρόνια πίσω. Ήμουν δεν ήμουν στην έκτη δημοτικού.

  130. 133 https://media.giphy.com/media/Vx4aJJEftCle8/giphy.gif

  131. Γιάννης Ιατρού said

    134: και;;;;; 🙂

  132. Γιάννης Ιατρού said

    135: fake 🙂 (έχουν προστεθεί στατικά εικόνες αλληθωρίσματος, οι οποίες είναι φωτοσοπιές)

  133. 137,
    Προτίθεται να εκλιπαρίσι την συγνώμη σου!

  134. Γιάννης Ιατρού said

    138: Ρε συ εγώ τό ΄πα για να μη αρχίσει την εκμάθηση ….

  135. 137 έ, εντάξει, δεν πειράζει, εδώ τα κάνει και η μείζων αντιπολίτευση

  136. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    106.
    Η έκδοση του 1938 έγινε σε 301 αντίτυπα, 24 με ένα γράμμα τού αλφαβήτου στο καθένα (Α-Ω) και άλλα 277 με αρίθμηση (1-277). Όλα τα αντίτυπα υπεγράφησαν τότε από τον ποιητή. Η συλλεκτική ομοιότυπη έκδοσή μας, την οποία παρουσιάσαμε επισήμως στο Μουσείο Μπενάκη στις 22.2.2006, κυκλοφορεί σε 3.000 -σφραγισμένα, αριθμημένα και υπογεγραμμένα από τον Εκδότη-Επιμελητή- αντίτυπα. Μαζί της, κυκλοφορεί ως ένθετο, επίσης ομοιότυπο, το δεκασέλιδο Λεξιλόγιο της Οδύσειας”, που κατάρτισε ο ίδιος ο Νίκος Καζαντζάκης. Στο τέλος τού Έργου προσθέσαμε Επίμετρο, με σχετικά χειρόγραφα (Ιστορικό γραφής της “Οδύσειας”, Περίληψή της και 12 στίχοι του Προλόγου της, από την γ΄ γραφή) του ποιητή, ο οποίος έκανε επτά γραφές της “Οδύσειας” μέχρι να καταλήξει στην τελική μορφή της.
    Το βιβλίο έχει μεγάλες διαστάσεις (περίπου 35,5 cm ? 25,5 cm, ζυγίζει 4,6 kg) και σκληρό πανόδετο εξώφυλλο και είναι τοποθετημένο σε, επίσης πανόδετο (ιδίου με το εξώφυλλο χρώματος και υλικού) κουτί-θήκη. Πρόκειται για πολυτελή έκδοση, που χαρακτηρίστηκε ως «συλλεκτικό αριστούργημα τυπογραφικής τέχνης», όπως αρμόζει σ’ αυτό που ονομάστηκε «το μεγαλύτερο έπος τής λευκής φυλής» (ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο, 23-24.9.2008, σελ. 16: «Ποιος φοβάται τις λέξεις», του Κώστα Γεωργουσόπουλου).

    http://www.anatropinews.gr/2017/05/13/%CE%B7-%CE%BF%CE%B4%CF%8D%CF%83%CE%B5%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CE%B1%CE%B6%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B6%CE%AC%CE%BA%CE%B7-%CE%B7-%CE%BF%CE%B4%CF%8D%CF%83%CF%83%CE%B5%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF/

  137. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Τζη, Préfecture de police de Paris ; Για λέγε; (φωτό με τα 40 μάυρα γατάκια στο πανέρι που περιμένουν-δια πληκτρολογίου Ιατρού)

  138. Γιάννης Ιατρού said

    143: αφού δεν σου χαλάω χατήρι 🙂

  139. ndmushroom said

    Μόλις πρόσεξα ότι στο βίντεο του ρεπορτάζ του Αντ1 για το γνωστό επεισόδιο Τζήμερου-Μπαλού, η Μπαλού παρουσιάζεται ως «Περιφερειακός σύμβουλος – Στέλεχος ΚΚΕ». Υποθέτω επειδή ο σταθμός υιοθετεί πλήρως τη λογική Τζήμερου, σύμφωνα με την οποία τα κουμούνια δεν έχουν φύλο… 🙂

    Τζήμερος: Προπαγανδίζει το φασισμό το ΚΚΕ Χατζηνικολάου: Μάλιστα Μπαλού: Φασιστοδειδές ο Τζήμερος Χατζηνικολάου: Δε θέλω χαρακτηρισμούς pic.twitter.com/FFL7G4IZLE— Queer Provocateur (@hereticProvo) May 11, 2017

    //platform.twitter.com/widgets.js

  140. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    144. 🙂
    Κ.Υ.Π αρίσι! Ποολλή φαντασία! Η κυπ όμως δεν είναι ακριβώς αστυνομία (αλλά αυτό το είπε για να μας μπερδέψει-χαχα!).
    Για κάνε κουίζ και την πυροσβεστική τους Π.Υ.Παρίσι (π.χ.ανορθόγραφο μέσον …καπνίσματος που σβήνει φωτιές στα Ηλύσια ).
    https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CF%83%CF%84%CF%85%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%AF%CE%B1_%CF%84%CE%BF%CF%85_%CE%A0%CE%B1%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%B9%CE%BF%CF%8D

  141. Γιάννης Ιατρού said

    145: Σωστά. Και με τόσες μαρτυρίες, ακόμα κι από μέλη της ΝΔ, κά., για το συμβάν, ο Τζήμερος έχει σίγουρα λερωμένη τη φωλιά του και προσπαθεί να στρέψει την συζήτηση στις αφίσες κλπ. Πάντως δεν καταλαβαίνω, γιατί δεν δίνουν από την περιφέρεια την λήψη από το εσωτερικό κύκλωμα καταγραφής εικόνας. Ξέρει κανείς αν υπάρχει νομικό κώλυμα;

  142. spatholouro said

    «Πως λέγεται η μυστική αστυνομία γνωστής ευρωπαίκής πρωτεύουσας ;»

    Βρε Γιώργο, διπλό το «φάουλ»!: ούτε αστυνομία είναι (έστω και μυστική) ούτε και λέγεται «ΚΥΠ» αλλά «ΕΥΠ»

  143. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  144. gpoint said

    # 148

    Φίλε όταν μ’ έπαιρνε τηλέφωνο ο Αλεξάκης συνταγματάρχης της ΚΥΠ μου συστηνότανε,,, και μια ζωή τους ΚΥΠάδες μυστική αστυνομία τους λέγαμε…
    Δεν θυμάμαιπότε έγινε ΕΥΠ μάλλον επί ΠαΣοΚ, τότε πολλά χαλάσανε

    Ξέχασες να πεις πως το κυπαρίσσι θέλει δυο σίγματα…

  145. Πάνος με πεζά said

    Kι ενώ ξεκινάει η πολύ ωραία εκπομπή «Αυτοσχεδιασμοί» της Μαρίνας χαρίτου στον 984, ένα μπαρμουνοτράγουδο, σε εντελώς άλλο στυλ από το Νεορλεάνικο αυτής…

  146. Όταν ο φωτογράφος είνσι πσρστηρητικός, είναι καλλιτέχνης!

    https://twitter.com/NaishRider/status/859259351365799936

  147. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

  148. alekos81 said

    Συγχωρέστε με, αλλά πώς ανεβάζουμε φωτο;

  149. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    147.
    https://twitter.com/BaruchSpinoza80/status/862766993413476352

  150. 154 αν η φωτό βρίσκεται ήδη στο ίντερνετ, δεξί κλικ επάνω της, αντιγραφή της τοποθεσίας εικόνας και επικόλληση εδώ με την προσοχή η τοποθεσία εικόνας να λήγει σε .jpg

  151. Ευχαριστώ, Μαρία (93). Για όσους δυσκολεύονται ν´ ανοίξουν το άρθρο, λέει ότι ο Κ. χρησιμοποιούσε συστηματικά από το 1922 (;) ως το τέλος της ζωής του, τόσο στην ιδιωτική του αλληλογραφία όσο και στα προοριζόμενα για δημοσίευση γραπτά του, μονοτονικό (με παράλειψη μάλιστα του τόνου όταν έπεφτε στη λήγουσα), ψυχαρικά αβ/αφ/εβ/εφ αντί αυ/ευ και απλογράφηση όλων των διπλών συμφώνων εκτός φυσικά από το γγ, αλλά ότι σε ελάχιστες εκδόσεις βιβλίων του (μεταξύ άλλων στην πρώτη έκδοση της Οδύσειας και της Ασκητικής) εφαρμόστηκε αυτό το σύστημα και ότι και ο ίδιος είχε συγκατατεθεί να χρησιμοποιείται, ιδίως στα μυθιστορήματά του, η καθιερωμένη ορθογραφία.

  152. FvR said

    99 Δεν καταλαβαίνω τη δυσπιστία σου τι απαγορεύει στον Weaving να είναι εκτός από ηθοποιός και διακεκριμένος παλαιοντολόγος αλλά και αεροναυπηγός;

  153. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    Αυτουνού του ανθρώπου μπήκε κείμενο στις εισαγωγικές;

  154. alekos81 said

    156 Ευχαριστώ
    Και αν δεν είναι; Μπορώ να την ανεβάσω κάπου και να δώσω σύνδεσμο;

  155. Σκύλε (156), αν θυμάμαι καλά, πρέπει η διεύθυνση της εικόνας να αποτελεί ξεχωρισή αράδα. Ή δεν ισχύει πια αυτό;
    Δοκιμή σε ρέον κείμενο: https://4.bp.blogspot.com/-CJ4lHGlycDA/WKwf0SvonDI/AAAAAAAABis/OCNIhT3RRFka2CEL2n-x1_UqDCtDXgC4wCLcB/s1600/zarifliki.png
    Δοκιμή σε ξεχωριστή αράδα:

    ************************************************************************

  156. 160 Εάν έχετε να την ανεβάσετε κάπου (μπλογκ ή άλλο λογαριασμό σε σόσιαλ μύδια), τότε την ανεβάζετε και κάνετε ό,τι παραπάνω.

  157. alekos81 said

    Έτσι όμως δεν έχει πάντα την επιθυμητητ ακαταληξη
    https://drive.google.com/open?id=0B8nLh6IzPF-baUF0N0x3bkQ4c2c

  158. Αλέκο81, υπάρχουν πλήθος τρόποι να ανεβάσεις μια εικόνα κάπου στο Διαδίκτυο. Βάλε την π.χ. στο Facebook ή άνοιξε ένα δικό σου μπλογκ (τζάμπα είναι) στο http://www.blogspot.com ή στο WordPress. Δεν αποκλείεται και ο πάροχός σου να σου δίνει κάποια γιγαbyte γί αυτό το σκοπό.

  159. Ε, εντάξει, δεν χάθηκε κι ο κόσμος… http://lolsnaps.com/funny/190307/looking-for-parking-space

  160. Μία λύσις δια τους ανεπιθυμήτους επισκέπτας https://gfycat.com/gifs/detail/PracticalMealyFlounder

  161. 161 Σωστά, ξεχωριστή αράδα. Αλλά επειδή ορισμένοι ενοχλούναι είναι καλύτερα να τις βλέπουν αν θέλουν, αλλιώς να μπορούν να τις αποφύγουν… http://imgur.com/gallery/Os9NqC2

  162. Εκτός αν είμαστε πορνόγεροι http://lolsnaps.com/upload_pic/8fd07117-i-don-t-know-what-i-was-expecting-but-it-sure-wasn-t-this.gif. Καληνύχτα!

  163. sarant said

    Ευχαριστώ για τα νεότερα!

    Για τις εικόνες, υπάρχουν και ιστότοποι που φιλοξενούν εικόνες που ανεβάζουν οι χρήστες, όπως, νομίζω, ο imgur του 167

    163 Γούμεν, ε;

    161 Βυζάντιος είναι αυτό, ε;

  164. ΓιώργοςΜ said

    Περί διαβατηρίων, ταυτοτήτων κλπ, η αλλαγή αριθμού έχει νόημα, ή τουλάχιστον η πρόβλεψη γι’ αυτό: Αν κλαπεί/παραχαραχθει κλπ, ο αριθμός μπορεί εύκολα να μπει σε μια μαύρη λίστα και να ακυρωθεί.
    Επιπλέον, είναι ένα δημόσιο έγγραφο. Αν κάποια από τα στοιχεία αλλάζουν (πχ διεύθυνση κατοικίας), θα πρέπει ν’ αλλάξει και ο αριθμός, για να υπάρχει συνέπεια.
    Ο μόνος αριθμός που συνδέεται με άτομο δεν αλλάζει ποτέ είναι ο ΑΜΚΑ, κι αυτό βοηθάει πολύ σε λύση προβλημάτων συνωνυμίας: Αυτός ο Δημήτρης Παπαδόπουλος του Γεωργίου και ταυτότητα ΧΧΧΨΨΨ είναι ίδιος με αυτόν που έχει ταυτότητα ΧΨΧΨΧΨ (και έχει ένα παλιό κι ένα καινούριο δελτίο ταυτότητας) ή όχι;

  165. Μαρία said

    Κύριε διευθυντά
    Με μεγάλο σεβασμό προς το πρόσωπό σας και προς την άψογη δημοσιογραφία που επιτελείτε, σε όλα τα μέσα ενημέρωσης, παρακαλώ δεχτείτε τις παρακάτω παρατηρήσεις μου: Την 03.05.2017 δημοσίευσε η «Καθημερινή» το άρθρο «Αν άκουγε τους γιατρούς, θα ζούσε…» της Λίνας Γιάνναρου. Το άρθρο αυτό είναι αναδημοσιευμένο από τα Ellhnika Hoaxes. Ισως γνωρίζετε ότι τα Ellhnika Hoaxes δεν έχουν διαφημίσεις και επομένως θα έπρεπε να είστε επιφυλακτικοί στην αναδημοσίευση, γιατί αυτούς «κάποιος» τους πληρώνει για να γράψουν αυτά που γράφουν. Ο «άνθρωπος που βοηθάει τους καρκινοπαθείς χωρίς φάρμακα και “χημείες”, αλλά με χόρτα και βότανα»…
    Χαρης Γρηγοριαδης, Αρχιτέκτων μηχανικός – Κατερίνη http://www.kathimerini.gr/909290/opinion/epikairothta/politikh/grammata-anagnwstwn

  166. Πέπε said

    @117:
    Μα το τραγούδι δεν έχει πολιτικό μήνυμα! Ερωτικό είναι. (Εκτός βέβαια αν υπάρχει κάτι που, αφού το «ξεκορακίσουμε», και πάλι είναι κρυπτογραφημένο «ανάμεσα» στους ερωτικούς στίχους – οπότε τα κορακίστικα περιττεύουν.)

    Έχει έναν άστρον κι έν’ μικίν (=μικρό) μες στους εφτά πλανήτες,
    κι επιάσανέ με στην καρδιά τα λόγια που μου είπες.

    Επήγαν κι είπαν της πελλής (=τρελής) πως θε να πάω πέρα (=στην ξενιτιά)
    και μάγεψε τη θάλασσα και σήκωσεν αέρα.

    Αυτό δε σημαίνει ότι έχω καλύτερη εξήγηση στο γιατί να είναι κορακίστικο.

  167. w2016blog said

    142 Εφη
    «Πρόκειται για πολυτελή έκδοση, που χαρακτηρίστηκε ως «συλλεκτικό αριστούργημα τυπογραφικής τέχνης», όπως αρμόζει σ’ αυτό που ονομάστηκε «το μεγαλύτερο έπος τής λευκής φυλής» (ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο, 23-24.9.2008, σελ. 16: «Ποιος φοβάται τις λέξεις», του Κώστα Γεωργουσόπουλου).»

    Τώρα κι αυτό δεν μπερδεύει τα πράγματα;
    Η Οδύσσεια του Ομήρου η η Οδυσεια του Καζαντζακη είναι το μεγαλύτερο έπος τής λευκής φυλής;
    Λες να την πάτησε και ο Γεωργουσόπουλος;

    λα λα

  168. Μαρία said

    159
    Ο Πάσχων έκανε κι άλλη γκάφα και μετά την καζούρα την απέσυρε.

  169. w2016blog said

    147 Γιάννης Ιατρού

    » Ξέρει κανείς αν υπάρχει νομικό κώλυμα;»

    Ξέρει κανείς αν υπάρχει πολιτικό (ξε) κώλυμα;

  170. ΕΦΗ - ΕΦΗ said

    170. Όμως αν δεν έχει κλαπεί κλπ γιατί ν΄ αλλάζει ο αριθμός διαβατηρίου στην ανανέωση;
    Πάντως πρόσφατα διαπίστωσα στην Εφορία (όπου μ έπρηξαν μέχρι να βγάλω ατομικό κλειδάριθμο) ότι είχαν και τις τρεις διαδοχικές ταυτότητές μου με τις οποίες συναλλάχθηκα στα πάνω από 35 χρόνια φορολογικών μου δηλώσεων και μάλιστα ενεργές (όπως τις έχει αφήσει η αστυνομία λέει)!
    Παρόλα τα ΑΜΚΑ ,καταγραφές κλπ φαίνεται υπάρχει τρόπος να τα μηδενίσεις όλα, αν θες:
    http://tvxs.gr/news/kosmos/fainomeno-johatsu-anthropoi-stin-iaponia-eksafanizontai

  171. (169) Ναι, φυσικά από τον Πρόλογο του Γαλλελληνικού Λεξικού του. Νόμιζα μάλιστα ότι το είχα βάλει ως σχόλιο κάποτε σε άρθρο σου όπου αναφερόταν η λέξη «ζαριφλίκι», αλλά μάλλον κάνω λάθος, γιατί δεν το βρίσκω.

  172. Καλά που πρόλαβαν πριν ξεκινήσει το CSIi, αλλιώς θα τους έλεγε ο σφακατάκ…

  173. Μαρία said

    177
    Βουαλά https://sarantakos.wordpress.com/2017/02/21/voiesacree/#comment-416054

  174. sarant said

    173 Mπα. Η διατύπωση «μεγαλύτερο έπος τής λευκής φυλής» είναι του Καζ. για την Οδύσεια. Σε έκταση, είναι.

  175. Μαρία said

    179
    και https://sarantakos.wordpress.com/2017/02/21/voiesacree/#comment-416066

  176. Spiridione said

    180. Ο Λιαντίνης βλέπω το είπε
    https://books.google.gr/books?id=3m-xCwAAQBAJ&pg=PT203&lpg=PT203&dq=%CE%BC%CE%B5%CE%B3%CE%B1%CE%BB%CF%8D%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%BF+%CE%AD%CF%80%CE%BF%CF%82+%CF%84%CE%AE%CF%82+%CE%BB%CE%B5%CF%85%CE%BA%CE%AE%CF%82+%CF%86%CF%85%CE%BB%CE%AE%CF%82%C2%BB&source=bl&ots=VhxmAQxGbL&sig=_ychs_XemkHqcnun9GPkrH7DJ7c&hl=en&sa=X&ved=0ahUKEwjI_tqp4O3TAhWFJsAKHYXSDK4Q6AEIKzAB#v=onepage&q=%CE%BC%CE%B5%CE%B3%CE%B1%CE%BB%CF%8D%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%BF%20%CE%AD%CF%80%CE%BF%CF%82%20%CF%84%CE%AE%CF%82%20%CE%BB%CE%B5%CF%85%CE%BA%CE%AE%CF%82%20%CF%86%CF%85%CE%BB%CE%AE%CF%82%C2%BB&f=false

  177. sarant said

    182 Πριν από τον Λιαντίνη το είπαν και άλλοι.
    Διότι ο Καζ. το 1938 γράφει:
    Αποτελούμενη από 33.333 17σύλλαβους στίχους, δίκαια ονομάστηκε «το μεγαλύτερο έπος της λευκής φυλής».

    Πάντως, απορώ ποιος απο τους δύο, Λιαντίνη ή Ακρίβο, κάνει το μαργαριτάρι να λέει ότι η Οδύσεια (στο λινκ που δίνεις) αποτελείται από 15σύλλαβους στίχους!

  178. 152,
    Είναι που λένε
    ρινοκέρατο!

  179. Μαρία said

    182, 183
    Λιαντίνης με μεγάλο φτιάρι: σε ποσότητα, μετά: το 10:58 https://www.youtube.com/watch?v=mduuzWvVyRc

    Το μαργαριτάρι όχι ο Λιαντίνης.

  180. cronopiusa said

  181. Pedis said

    # 180-183 – άσε που μεταφράστηκαν δύο εκατομμύρια στίχοι αποδιδόμενοι στον Ζαρατούστρα από το φιλολογικό τίιμ του Μουσείου της Αλεξάνδρειας.

    Η μεγαλύτερη μετάφραση της λευκής φυλής; Ε;

    Τι μαλακίες απολάνε ώρες-ώρες οι εκπρόσωποι της … «λευκής φυλής»!

  182. atheofobos said

    171

    Τον ακούμε να λέει στην αρχή για συνάδελφο γυναικολόγο, χωρίς να είναι γιατρός!, ότι το χειρουργείο και η χημειοθεραπεία δεν θεραπεύει (16:50)και αρκετά άλλα επιστημονικοφανή!
    Κ.ΜΟΥΡΟΥΤΗΣ-Η ΑΞΙΑ ΤΩΝ ΛΕΓΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΊΣΤΟΙΧΗ ΤΩΝ ΨΕΥΤΙΚΩΝ ΠΤΥΧΙΩΝ ΤΟΥ
    http://atheofobos2.blogspot.gr/2017/05/blog-post.html

  183. Γς said

  184. Παναγιώτης Κ. said

    @14. Οι ταυτότητες που έχουν εκδοθεί στη Θεσσαλονίκη γράφουν την πόλη συγκεκομμένα δηλαδή Θεσ/νίκη. Ακούστηκε ότι αν θελήσει κανείς να βγάλει διαβατήριο θα υποχρεωθεί να αλλάξει και την ταυτότητα και να γραφεί ολοκληρωμένα η λέξη. Άλλες λεπτομέρειες δεν γνωρίζω.

  185. Γιάννης Ιατρού said

    Καλημέρα,

    αν και δεν ξεκίνησε καλά εκεί πάνω στη Θεσσαλονίκη … με τον εκτροχιασμό.

    και Χρόνια Πολλά στις εορτάζουσες μαμάδες σήμερα !!

  186. Γς said

    Μυστήρια τρένα.

    Κι ήταν μια εποχή που οι εκτροχιασμοί ήταν καθημερινό φαινόμενο.

    Κάθε μέρα είχαμε κι έναν εκτροχιασμό [της ημέρας]

    Ο σημερινός στο Άδενδρο Θεσσαλονίκης ήταν ε Θεσσαλονίκηςτροχιασμός νυκτός.

    Επεσε και σε σπίτι. Ελλείψει δέντρων του Αδένδρου.

    Υπάρχει βέβαια και το Πολυδέντρι.
    Δεν περνά όμως τρένο απ εκεί. Τυχερά τα δέντρα [και τα σπίτια]

  187. Γς said

    192:

    Και νά’ χαμε λέει και TGV

    Θα είχαμε γκρεμίσει [και αποψιλώσει] τη μισή Ελλάδα.

  188. alekos81 said

    169
    E, ναι, γούμεν σε …Engleek!
    Να μη μας πάρουν χαμπάρι…

  189. zaphod said

    To ελληνοβαρεμένο άρθρο είναι σαφέστατα τρολιά και όχι «σοβαροφανές» μιας και ο «διακεκριμένος παλαιοντολόγος και αεροναυπηγός καθηγητής του πανεπιστημίου του Michigan o Dr. Hugo Weaving» που αναφέρει ειναι ηθοποιάρα:

    https://www.google.gr/search?q=Hugo+Weaving&oq=Hugo+Weaving&aqs=chrome..69i57&sourceid=chrome&ie=UTF-8#safe=off&q=hugo+weaving

  190. sarant said

    195 Δίκιο έχεις, αλλά στνν περίπτωση αυτή έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον διότι μάλλον σημαίνει ότι ο ιστότοπος πίστεψε την τρολιά και την αναδημοσίευσε θεωρώντας την ειλικρινή.

  191. https://twitter.com/i/videos/tweet/863487811705610240

  192. Μαρία said

    190
    Παραμύθια της Χαλιμάς.

  193. Όταν ο γραφίστας έχει δουλέψει κι εφημεριδοπώλης

    https://twitter.com/ValdisKrebs/status/863470010186043394

  194. Μαρία said

    «Αφού ο κόσμος», τον ρωτάω, «είναι τόσο δυσαρεστημένος όσο καταγράφεται παντού από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, γιατί η Ν.Δ. δεν τους βγάζει στα πεζοδρόμια, ώστε να ασκηθεί πίεση; Αυτός δεν είναι ο ρόλος της αντιπολίτευσης;»
    Η απάντησή του, αφοπλιστική: «Εμείς είμαστε σοβαροί άνθρωποι» μου λέει και συνεχίζει: «Εγώ δεν μπορώ να κάθομαι στο καφενείο και να περιμένω να χτυπήσει το τηλέφωνο για να πάρω το πανό και να πάω στη διαδήλωση. Αυτή ήταν η δουλειά των συριζαίων τόσα χρόνια. Ηταν οι άνθρωποι του 50άρικου. Παίρνανε 50 ευρώ την εβδομάδα, πίνανε καφέ στο καφενείο και περίμεναν εντολή… να μαζευτούν! Ο νεοδημοκράτης, ο δεξιός δεν είναι έτσι. Είναι νοικοκύρης, σοβαρός, μετρημένος. Μην περιμένετε τέτοια».

  195. Μαρία said

  196. Μαρία (179), ευχαριστώ. Δεν το ´βρισκα, γιατι το ´ψαχνα ως ζαριφλίκι (όπως το λέει ο Βυζάντιος, από τον οποίο και το είχα πρωτομάθει), ενώ ο Νικοκύρης το έλεγε ζαριφιλίκι. Πάντως να το ξαναπούμε, τους Προλόγους των Λεξικών του Βυζαντίου (και τον Διάλογο του Σολωμού, και τα Είδωλα του Ροΐδη, και το Γλώσσα και Ζωή του Ελισαίιου Γιανίδη) θα έπρεπε να τους διαβάσουν όλοι όσοι ενδιαφέρονται για τη γλώσσα μας και τη διαμόρφωσή της…

  197. Μαρία said

    89, 93 κεπ
    Απο αυτόγραφο επιστολής Καζ. στην Αλεξίου στις 15-10-43
    Αγαπητή μου Έλη! (με συμπαθας που γράφω τ’ όνομάσου μ’ ένα λ, μα αφτο ‘ναι το (αν)ορθογραφικόμου σύστημα. Και την Ελάδα έτσι τη γράφω.

Σχολιάστε